Кліленд Эн : другие произведения.

Забойства ў справе (Дойл і Эктан, №9)

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:
Школа кожевенного мастерства: сумки, ремни своими руками
 Ваша оценка:

  
  
  
  
  Прысвячаецца Беніце Кума, якая бачыла ў гэтым неабходнасць, і ўсіх іншых, падобных ёй.
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  Кіраўнік 1
  
  Гэта была яго віна, што аперацыя не ўвянчалася поспехам, і таму ён павінен быў выратаваць яе.
  
  
  
  Са думцы рашучасцю дэтэктыў-сяржант Кэтлін Дойл пачала падымацца па жалезнай лесвіцы на чацвёрты паверх лонданскага жылога комплексу. За ёй па пятах вынікала дэтэктыў-сяржант Ізабель Муньас, якая — акрамя таго, што была раззлаваная тым, што ёй прыйшлося падымацца па лесвіцы замест таго, каб карыстацца ліфтам, — была не менш раззлаваная тым, што Дойл быў дададзены да яе заданні ў апошнюю хвіліну.
  
  "Ненавіджу гэты гук", - падумаў Дойл, пакуль іх крокі лязгали і аддаваліся рэхам на металічных прыступках. Гэта навявае дрэнныя ўспаміны.
  
  Яны расследавалі паведамленне аб забойстве ў паўразбураным вышынным будынку, і добра, што ліфт не працаваў, паколькі ліфты ў гэтых праектах былі сумна вядомыя сваёй небяспекай — нішто не параўнаецца з тым, што цябе загналі ў кут паміж паверхамі з наёмным забойцам. Такім чынам, два дэтэктыва упарта ўзбіраліся на чацвёрты паверх да кватэры, указанай у даведцы аб здарэнні, насцярожана аглядаючы наваколлі, таму што жыхары, якія пражывалі ў гэтых праектах, у цэлым не былі самымі вялікімі прыхільнікамі Скотленд-Ярда.
  
  Звычайна Дойл не працавала ў адной камандзе з Муньас — у цэлым, гэта добра, — але гэта быў яе першы дзень вяртання з дэкрэтнага водпуску, і таму ўлады якія ўтрымліваюць палегчылі яе вяртанне да дэтэктыўнай працы, прызначыўшы на некаторы час "асістэнткай". Дапамагло, вядома, тое, што сярод ўлада заможных быў старэйшы інспектар Эктон, муж Дойл — нішто так не палягчае працу, як трохі кумаўства, хоць, вядома, Эктон павінен быў ведаць, што пара яго жонкі з Муньясам даставіць ёй больш цяжкасцяў, чым няма. Хоць, магчыма, ён не прадумаў гэта да канца — у гэтыя дні ён быў сам не свой.
  
  Калі яны падняліся на наступную пляцоўку, да Дойла данёсся голас Муньяса. - Ты чуў што-небудзь з Савоі? - спытаў я.
  
  "У мяне няма". Гэта была чыстая праўда, і слава Богу, што я пасьціўся. У Муньаса быў бурны раман з Філіпам Савойей, фігурай французскага злачыннага свету, але раман астыў — галоўным чынам таму, што Савоя вярнуўся ў Францыю, каб залегчы на дно, паколькі за апошнія некалькі месяцаў быў замяшаны ў некалькіх трывожных забойствах. Не самы спрыяльны паварот падзей для любоўнага захаплення паліцэйскага, і Муньас — даволі мудра — парваў з ім. Не тое каб у яе быў вялікі выбар, вядома, улічваючы, што ён сышоў і ўсё такое.
  
  "Гэта нават да лепшага", - кінула Дойл праз плячо, не ў сілах выстаяць перад шанцам адчуць сваю перавагу. "Ён дрэнна паўплываў на тваю кар'еру, Муньас".
  
  “ Ну, Эктон ужо быў заняты.
  
  Гэта было сказана з'едлівым тонам, таму што Дойл ажаніўся на іх агульным начальніку ў выніку імклівага павароту падзей — настолькі імклівага, што Дойл нават не быў упэўнены, як гэта адбылося; толькі што яна займалася сваімі справамі ў якасці акруговага пракурора, якога прызначылі памочнікам знакамітага старэйшага інспектара Эктана, а на наступны дзень яна была лэдзі Эктон і восьмым цудам святла.
  
  Вырашыўшы, што яна заслужыла па карку за тое, што гучала так напышліва, Дойл ўстрымалася ад рэплікі і замест гэтага замарудзіла свой ўздым, каб заўважыць: “Як справы з Габрыэлем — ён брамнік? Я думаю, у яго добрыя сувязі ". Муньас быў прыгожы ў цьмее іспанскай стылі і не адчуваў недахопу ў палкіх поклонницах. Апошнім у гэтым доўгім спісе быў афіцэр Габрыэль, якога прыкамандзіравалі да CID з MI 5, падраздзялення па барацьбе з тэрарызмам. Гэта дадатак было вельмі каштоўна, паколькі крымінальны вышук аднаўляўся пасля маштабнага карупцыйнага скандалу, у выніку якога многія высокапастаўленыя асобы апынуліся ў турме, і ў выніку ў іх не хапала рук, а паведамленняў аб сур'ёзных злачынствах хавалася, як дроў.
  
  Любая даступная рука была ацэненая, і афіцэр Гэбрыэл здаваўся добрым выбарам для абароны; ён працаваў над некалькімі справамі бок аб бок з Дойлом і быў у роўнай ступені пацешным і праніклівым, што стварала выдатную камбінацыю, калі б'ешся за правае справу супраць амаль праўзыходных сіл праціўніка. Габрыэль таксама быў моцна укушаны жуком-мунозом, і яму, нарэшце, удалося заваяваць яе размяшчэнне. Яны сустракаліся ўжо некалькі месяцаў, але — паколькі Дойл быў у дэкрэтным адпачынку і не быў у курсе падзей — яна не ведала, як усё ідзе.
  
  “Паглядзім. У Габрыэля ёсць адступленне".
  
  "Ён недастаткова багаты", - выказаў меркаванне Дойл. Муньас была патрабавальная ў сваіх патрабаваннях, і ў гэтым не было яе віны, паколькі яна сама была сапраўднай здабычай.
  
  "Не, на самай справе ўсё наадварот — у яго больш грошай, чым таго, што для яго добра".
  
  Паколькі ніякіх далейшых тлумачэнняў прапанавана не было, Дойл поддразнил: “І гэта праблема? Хто вы такі і што вы зрабілі з сяржантам Иззи Муньясам?"
  
  Але Муньас, відавочна, пашкадавала аб сваім загадкавым прыкмеце і цяпер зноў стала паводзіць сябе няветліва. “ Я не хачу ўдавацца ў падрабязнасці, Дойл. Табе не перашкаджала б займацца сваімі справамі.
  
  "Гэта ты пыталася пра Савой", - абаранялася Дойл. "Я проста раблю свае ўласныя высновы".
  
  Рушыла ўслед невялікая паўза, пакуль дзве дзяўчыны працягвалі сваё нязграбнае ўзыходжанне. "Што ж, калі пачуеш што-небудзь ад Савоі, скажы яму, што мне трэба сёе пра што спытаць у яго".
  
  "Тады я так і зраблю". Тое, што Муньас ведаў, што Дойл, верагодна, атрымае вестку ад Савоі раней, чым яна сама, на самай справе было далікатнай тэмай; У Дойл завязалася свайго роду сяброўства з сумна вядомым французам — галоўным чынам таму, што аднойчы ён выратаваў ёй жыццё ў выпадку, які лепш за ўсё забыцца, калі яна шалёна кінулася ўніз па праектнай лесвіцы, вельмі падобнай на гэтую.
  
  На самай справе, гэта было даволі няёмка з усіх бакоў, таму што Савой правільней было б сядзець дзе-небудзь у турме, а не лічыць двух дэтэктываў Скотленд-Ярда сярод сваіх знаёмых, але адна з прычын, па якой ён у цяперашні час не астываў у турме, заключалася ў тым, што сумна вядомы Савой таксама быў звязаны з законным мужам Дойла, старшым інспектарам Эктоном.
  
  Эктон быў вядомым дэтэктывам з аддзела па расследаванні забойстваў і карыстаўся вялікай любоўю публікі за тое, што пазбягаў агалоскі, хоць за яго плячыма была доўгая гісторыя раскрыцця нават самых заблытаных спраў аб забойствах. Тое, што ў яго да таго ж быў тытул, таксама не пашкодзіла, нават тут, у сучаснай Англіі — публіка была зачараваная яе аристократизмом, а Эктон паводзіў сябе досыць маркотна, каб падсілкоўваць свой вобраз героя-равесніка; як ні дзіўна, той факт, што яму было напляваць на тое, што пра яго думаюць іншыя, толькі ўзмацняў іх клопат.
  
  Фактычна, ён быў адказны за выкрыццё вышэйзгаданай маштабнай карупцыйнай схемы, якая была "правасуддзем і іроніяй лёсу", пожимающим адзін аднаму рукі, таму што без ведама практычна ўсіх, акрамя яго законнай жонкі — Эктон быў кім-то накшталт мсціўца і ніколі не саромеўся маніпуляваць доказамі, каб гарантаваць, што сапраўдныя злодзеі атрымаюць па заслугах, так ці інакш.
  
  І гэта было яшчэ горш, таму што ў якасці яшчэ больш трывожнага аспекты абранага ім курсу Дойл ўсвядоміў, што знакаміты лорд Эктон без ваганняў здзейсніў бы адно-два забойствы, калі б адчуў, што гарантыі ў рамках сістэмы правасуддзя могуць сказіць правільны вынік ці што меркаванне дванаццаці выдатных прысяжных можа супярэчыць яго ўласным.
  
  Адкрыццё, што Эктон быў линчевателем, вядома, узрушыла яго маладую жонку-дэтэктыва да глыбіні душы, і ў выніку вялікая частка яе часу і энергіі была прысвечана спробам раскапаць, што б там ні задумаў Эктон, і, такім чынам, спробам выратаваць яго ад самога сябе; яна сапраўды любіла гэтага чалавека, і — што яшчэ больш важна — ён быў адданы ёй, а гэта азначала, што ў яе быў рэальны шанец паспрабаваць змяніць яго крыважэрнасць.
  
  Аднак гэта была далікатная аперацыя, таму што, калі б яна паводзіла сябе як вярхоўная жрыца і патрабавала ад яго занадта шмат чаго, ён проста паклапаціўся б пра тое, каб яго сумніўная дзейнасць была агорнутая яшчэ вялікай колькасцю слаёў таямніцы і хітрыны. І вось, яна мякка і настойліва спрабавала накіраваць яго ў лепшае рэчышча і — у цэлым — адчувала, што дамагаецца прагрэсу, паколькі ў апошні час ён выяўляў прыкметы спробы пачаць з менш крыважэрнага ліста. Магчыма, гэта былі дзіцячыя крокі, але гэта было лепш, чым нічога.
  
  Дойл зрабіў паўзу, каб перавесці дух — яна была не ў форме пасля таго, як адарвалася ад ўсёй гэтай дурной летаніны, якая, здавалася, была так неабходная для пераследу зладзеяў. Яны ніколі не казалі вам падчас вашага навучання ў Крымінальнай акадэміі, колькі часу вы збіраецеся выдаткаваць, тупаючы уверх і ўніз па паўразбураным лесвіцах; замест гэтага яны зрабілі так, каб гэта гучала захапляльна, з сірэнамі і ўзлётамі. У гэтым сэнсе яны былі вельмі хітрыя.
  
  "Верагодна, нам варта працягваць рух", - бязлітасна праінструктаваў Муньас. "Мы занадта ўразлівыя тут, на лесвіцы".
  
  "У каго галоўная роля?" Злосна спытаў Дойл, калі яна цягнула час. "У цябе ці ў мяне?"
  
  "Так, ты часовы асістэнт," нагадаў ёй Муньас. “ Пойдзем.
  
  Каб захаваць твар, калі яны зноў пачалі падымацца, Дойл прабурчаў: “Не вельмі цікавая справа. Вам варта прасіць аб забойствах больш высокай якасці".
  
  "Я сяржант", - запярэчыў Муньас. "Я не маю права звяртацца з падобнымі просьбамі".
  
  Гэта было сказана з падкрэсленай іроніяй, таму што — з—за ўзнёслых шлюбных сувязяў Дойл у крымінальным вышуку - ёй, як правіла, даводзілася сутыкацца з значна больш цікавымі справамі аб забойствах, чым пакладзена звычайнаму радавому сяржанту-дэтэктыву. Напрыклад, сённяшняе справа Муньаса тычылася пасрэднага памерлага белага мужчыны гадоў трыццаці з хвосцікам, які жыў адзін і, мяркуючы па ўсім, скончыў жыццё самагубствам - "перагарэў", як без асаблівага спагады назвалі іх у Крымінальным вышуку; без сумневу, пад кайфам ад наркотыкаў і яму не пашанцавала.
  
  Патрульны афіцэр, які ахоўваў месца здарэння, паслухмяна выклікаў каранера, але таксама папрасіў, каб яго агледзеў дэтэктыў, па прычынах, якія пакуль былі невядомыя. Згодна з паліцыянтам пратаколах, любое забойства лічылася злачынствам, пакуль не было прызнана няшчасным выпадкам ці самазабойствам, але часта акалічнасці былі настолькі ясныя, што патрабавалася толькі павярхоўнае расследаванне, а значыць, у гэтай справе павінна было быць што-то такое, што прыцягнула цікавасць патрульнага.
  
  Муньас дадаў без асаблівай спагады: “І цябе пашанцавала; сёння я мог бы намаляваць усё да драбнюткіх дэталяў. Мне давялося прыняць адзін на мінулым тыдні, і гэта было ўсё, што я змог зрабіць, каб не перагнуць праз стол і не заляпіць яму аплявуху за тое, што ён дарма выдаткаваў мой час.
  
  Гэтая дзіўная дэталь была неабходным, але даволі дзіўным вынікам працы аддзела па расследаванні забойстваў; кожны раз, калі аб забойстве пісалі ў газетах, амаль непазбежна знаходзіліся пэўныя члены грамадства, якія выходзілі наперад і прызнаваліся ў злачынстве — галоўным чынам, быў перакананы Дойл, таму, што яны прагнулі увагі, а ўвагі хапала любога. Праваахоўныя органы былі абавязаныя прыняць іх паказанні і скласці справаздачу, нават нягледзячы на тое, што прадстаўленая інфармацыя — часта вельмі падрабязная і ў неверагодных дэталях — відавочна не адпавядала рэчаіснасці. Дзіўныя падрабязнасці былі адной з прычын, па якой некаторыя якія адносяцца да справы факты аб забойстве заўсёды утаивались, каб праваахоўным органам было лягчэй, так бы мовіць, аддзяліць збожжа ад пустазелля.
  
  “ Аб? У якой справе ён прызнаваўся?
  
  “Старая справа, ад якога стала толькі горш. Любы прыстойны псіх павінен хоць бы старацца быць у курсе падзей ".
  
  "Гэта быў біскуп?" Здагадаўся Дойл. Забойства мясцовага біскупа засталося нераскрытым — хоць паліцыя ўсё яшчэ шукала зачэпкі — і такога роду сенсацыйныя справы здаваліся верагоднай мішэнню для звычайнага дзівака, якому патрабуецца ўвага, не кажучы ўжо аб тым, у каго ў прыдачу могуць быць рэлігійныя праблемы.
  
  “Не, справа біскупа ўсё яшчэ адкрыта, так што, па меншай меры, я быў бы гатовы надаць яму ўвага. Замест гэтага ён прыйшоў пагаварыць аб справе аб прышчэпках ".
  
  Калі яны спыніліся наверсе лесвіцы, каб перавесці дух, Дойл здагадаўся: “Гэта былі касмічныя прыхадні. Касмічныя прышэльцы былі тымі, хто падсыпаў атруту ў прышчэпкі".
  
  Муньас кінуў погляд на Дойла. "Няма— замест гэтага гэта былі праваахоўныя органы, якія спрабавалі знішчыць беднае насельніцтва".
  
  "Фейт, гэта нават лепш", - суха пагадзіўся Дойл. Восем маленькіх дзяцей-імігрантаў памерлі пару гадоў таму з-за дрэннай дозы вакцинационной сыроваткі. На шчасце, памылка была знойдзена хутка, паколькі, па-відаць, яна закранула ўсю партыю лекаў. Тым не менш, гэта была сенсацыйная гісторыя, таму што імігранты з самага пачатку асцерагаліся рабіць прышчэпкі сваім дзецям, і таму, натуральна, сродкі масавай інфармацыі разьдзьмулі полымя недаверу. “ Твой псіх згадваў, чаму мы спрабуем забіваць маленькіх дзяцей такім подлым спосабам?
  
  “Да таго часу я страціў цікавасць. Што—то аб змове, пошедшем наперакасяк, - сапраўдныя капялюшыкі з фальгі ".
  
  "Натуральна", - адказаў Дойл. “І чым маштабней змова, тым лепш. Верагодна, ім кіравала сама каралева".
  
  Муньас дастала свой мабільны, каб паведаміць, што яны прыбылі на месца здарэння. "Пазбаўце нас ад вар'ятаў, у якіх вольнага часу няма".
  
  — Вистуй, Муньас, - поддразнил Дойл, - ніколі не ведаеш, напэўна, - раптам ты сустрэнеш прыхільніка, які заменіць Габрыэля. Адзін дзівак — дзівакі былі пераважнай мужчынамі — быў так закаханы ў Муньас, што стаў дасылаць ёй лісты. Дзяжурны сяржант знаходзіў гэта надзвычай пацешным і часта пытаўся, ці ўдалося ёй ужо прызначыць спатканне.
  
  "Мне варта было б паспачуваць ім, але я не магу — яны такая прыкрасць".
  
  "Страта часу", - пагадзіўся Дойл. “Яны хочуць, каб іх хто-то слухаў, а мы - паланёная аўдыторыя, Муньас. У святароў тая ж праблема, калі вар'яты прыходзяць на споведзь двойчы ў дзень, каб прызнацца ў тым, што занадта моцна пляснулі дзвярыма ".
  
  “Верагодна, гэта адна і тая ж дэмаграфічная група. Можа быць, мы маглі б папрасіць святароў ўзяць справаздачу аб злачынстве, пакуль яны гэтым займаюцца, — забіць двух зайцоў адным стрэлам ".
  
  "Вось так-то".
  
  Муньас штурхнула цяжкую супрацьпажарную дзверы, і Дойл рушыў услед за ёй на доўгі адкрыты балкон, які цягнуўся ўздоўж уваходаў у кватэры. Жыллёвыя праекты былі пабудаваныя для субсідзіравання тых слаёў насельніцтва, якія не маглі дазволіць сабе прыстойнае жыллё; насельніцтва, якое, як правіла, ўключала імігрантаў, упершыню якія прыбылі ў краіну, нароўні з — на жаль — крымінальнымі элементамі, для якіх такія імігранты былі лёгкімі ахвярамі. Было таксама значная колькасць людзей, якія адпавядалі профілю памерлага ў дадзеным выпадку; людзі, якія перажылі эмацыйны выгаранне, якія былі занадта маладыя для атрымання субсідзіруемае жылля для састарэлых, але па той ці іншай прычыне не змаглі захаваць якая прыносіць даход працу.
  
  Кватэру нябожчыка ў канцы балкона было лёгка апазнаць, паколькі яна была абгароджана паліцэйскай стужкай і ахоўвалася двума патрульнымі ў форме, стаялі за дзвярыма.
  
  "О, - здзіўлена падумаў Дойл, калі яны падышлі да гэтай пары, - яны вельмі злыя адзін на аднаго, гэтыя двое". Ірландка па паходжанні, Дойл валодала экстраардынарнай здольнасцю да ўспрымання, якая дазваляла ёй чытаць эмоцыі людзей, якія знаходзяцца ў непасрэднай блізкасці ад яе; гэта таксама азначала, што яна звычайна магла чуць, як кажуць хлусня, — вельмі карысны інструмент для дэтэктыва, які, па праўдзе кажучы, не быў самым вострым нажом у скрыні стала. І хоць двое патрульных відавочна трымаліся нязмушана, Дойл ведаў — так, як яна разбіралася ў падобных рэчах, — што на самай справе яны былі ў лютасьці адзін на аднаго.
  
  Пакуль Муньас прадстаўляў іх адзін аднаму, Дойл спрабаваў зразумець прычыну варожасці; гэта былі мужчына і жанчына, і абодва прыкладна аднаго ўзросту — пад трыццаць, як яна выказала здагадку, Метрапалітэн заўсёды адпраўляў вопытных супрацоўнікаў па любому выкліку на праекты. Такім чынам, гэта мог быць сапсаваны раман паміж імі двума ці, магчыма, отвергнутое сэксуальнае прапанову — за выключэннем таго, што ў яе не было адчування, што прычынай былі падобныя рэчы; абодва афіцэра былі аднолькава злаваліся, але абодва вельмі старанна хавалі гэта за сваімі лепшымі па-стаічнаму-меднымі асобамі.
  
  “ Вы тэлефанавалі коронеру? - спытаў я. Муньас пытаўся проста так, для праформы, таму што каранера быў адзіным чалавекам, якія маюць юрысдыкцыю над мёртвым целам — ні сям'я, ні паліцыя; толькі каранера мог вызначыць прычыну смерці, каб пераканацца, што медыцынскі або паліцэйскі персанал не займаўся обезьянничеством. І толькі каранера мог выдаць цела для пахавання, папярэдне запэўніўшы пасведчанне аб смерці.
  
  "Так", — сказала жанчына-афіцэр - сяржант Руппе, згодна з яе бейджику. "Хоць гэта падобна на самагубства".
  
  "Мне цікава," сказаў яе калега-мужчына, - ці магла ахвяра быць перамешчаная".
  
  Ён таксама быў сяржантам — сяржант Пітэрсан, — і на яго шчоках з'явіліся два плямкі слабога чырвані.
  
  "Яны ў цалі ад таго, каб пабіцца", - з некаторым здзіўленнем усвядоміў Дойл. Цікава, у чым справа?
  
  Муньас высунулася ў дзвярны праём, каб хутка агледзець пакой, а затым пачала нацягваць назіральныя пальчаткі, пакуль Дойл рабіў тое ж самае. "Чаму ты так думаеш?"
  
  Афіцэр Пітэрсан выказаў здагадку: “Мне здаецца дзіўным, што ён ляжыць ніцма на падлозе, але ляжыць на кухні. У гэтым няма асаблівага сэнсу".
  
  Гэта падалося крыху слабоватым, але — без сумневу, таму, што сяржант быў дасведчаным афіцэрам — Муньас кіўнуў, нічога не сказаўшы. "Тады мы паглядзім і, калі спатрэбіцца, патэлефануем крыміналістам". Афіцэрам, якія працуюць на месцы злачынства, было даручана апрацаваць месца злачынства для атрымання крыміналістычных доказаў, але паколькі апрацоўка месца злачынства была дарагой— а крыміналісты заўсёды былі занятыя, менеджэр на месцы злачынства звычайна прымаў рашэнне аб тым, ці сапраўды патрэбныя крыміналісты. У дадзеным выпадку рашэнне было прынята Муньясам, паколькі справа было меркаваным самагубствам і, такім чынам, мела нізкі прыярытэт.
  
  Два дэтэктыва асцярожна ступілі на месца злачынства, і калі яны гэта рабілі, Муньас прашаптаў Дойлу: "Заўважылі што-небудзь дзіўнае?"
  
  "Псіхолагі у сварцы," рызыкнуў выказаць здагадку Дойл.
  
  Муньас выдаў нецярплівы гук. “Не, каго гэта хвалюе, Дойл? Дзіўна тое, што тут няма людзей".
  
  Уражаны Дойл мог толькі пагадзіцца. Хоць там ужо некаторы час стаяла паліцэйская стужка з двума паліцыянтамі ў форме на варце, ніхто з іншых насельнікаў паверха не выйшаў паглядзець шоў. Муньас быў правоў — гэта было дзіўна.
  
  Яны абодва на імгненне спыніліся, каб старанна ацаніць абстаноўку, але Дойлу нішто не здалося недарэчным — за выключэннем трупа, які ляжыць на пакрытым лінолеумам падлозе, вядома. Кватэра была беднай і убогай, а на стале ляжалі прыналежнасці для ўжывання наркотыкаў — міска для курэння і выкінуты шпрыц; менавіта гэтага і варта было чакаць ад такога тыпу смерці. Альбо ў ахвяры была выпадковая перадазіроўка, альбо ён вырашыў, што больш не хоча жыць — звычайна немагчыма сказаць, што менавіта, і ў любым выпадку не варта праводзіць расследаванне, паколькі малаверагодна, што ў гэтым рашэнні была замяшаная кампанія па страхаванні жыцця.
  
  Яны абодва прыселі на кукішкі, каб уважліва агледзець труп — асцярожна, не падыходзячы занадта блізка, каб не патрывожыць доказы, — і тут раптам Дойл адчуў моцны прыліў здзіўлення з боку Муньяса.
  
  Устрывожаны Дойл скоса зірнуў на яе. “ Што? Што гэта?
  
  Наступіла кароткае маўчанне. "Гэта мой дзівак", - адказаў Муньас.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  Кіраўнік 2
  
  Яшчэ адзін паранены. Кожны раз гэта засмучала яго.
  
  Два дэтэктыва расчысцілі шлях для каранера — ці, правільней сказаць, для памочніка каранера, якому мелася расследаваць гэта канкрэтнае забойства, — а затым яны пачакалі на балконе, пакуль няўдалае брыгада каталок пераадолее лесвічны пралёт.
  
  "Аб чым ты думаеш?" Спытаў Дойл. Гэта здавалася занадта вялікім супадзеннем — тое, што ахвярай стаў псіх Муньаса, — і першай рэакцыяй Дойла было падумаць, што ён нейкім чынам спланаваў гэта, каб менавіта яна знайшла яго; магчыма, ён хацеў прыцягнуць яе ўвагу нават пасля смерці. Але праблема з гэтай тэорыяй заключалася ў тым, што было б немагчыма ведаць, што Муньосу даручаць менавіта гэта канкрэтнае справа; низкоприоритетное забойства, падобнае гэтаму, было б выпадковым чынам прызначана для таго, хто быў у гэты момант даступны.
  
  “ Я не ведаю. "Муньас нахмурила бровы, сузіраючы абматаны стужкай балкон. “З аднаго боку, мы маглі б пакончыць з гэтым, таму што ён відавочна быў паранаідальны шызафрэнікам і прымаў наркотыкі. З іншага боку, гэта здаецца трохі дзіўным — што ён папрацаваў зайсці ў Метрапалітэн і папярэдзіць усіх аб вар'ятаў замовах непасрэдна перад тым, як вырашыў выпісацца.
  
  Дойл зірнуў праз адчыненыя дзверы на нябожчыка, які ляжаў на падлозе. "Магчыма, у яго проста была перадазіроўка; магчыма, гэта не было самагубствам".
  
  Муньас зірнуў на двух афіцэраў, якія ўсё яшчэ стаялі на невялікай адлегласці і ахоўвалі перыметр, ні адзін з іх не размаўляў адзін з адным. “Ён думае, што ахвяру перанеслі, таму што ён ляжыць ніцма на кухонным падлозе, а не на канапе або ложка. Я мяркую, гэта магчыма — магчыма, з ім быў хто-то, хто спрабаваў адцягнуць яго да ракавіне, а потым запанікаваў і ўцёк.
  
  "Магчыма," пагадзіўся Дойл. “ Хоць гэта не робіць яго забойствам, Муньас; магчыма, адзін спрабаваў падняць яго, каб сунуць галаву пад кран, або што-то ў гэтым родзе.
  
  "Я не ведаю", - сказала іншая дзяўчына. "Яго рукі ляжаць прама па баках".
  
  "О, дакладна", - пагадзіўся Дойл. "Тады гэта не вельмі добрая тэорыя". Малаверагодна, што паникующий адзін стаў бы старанна ўпраўляць рукі нябожчыка да таго, як наступіла адубенне. "Але мы хутка даведаемся, так ці інакш; будуць пасмяротныя сінякі, калі яго перамяшчалі". Пасмяротныя сінякі можна было адрозніць ад сінякоў, якія з'явіліся, калі ахвяра была жывая, і іх наяўнасць на трупе было простым паказчыкам таго, што ахвяра была не адна пасля сваёй смерці.
  
  "Ці сяржант можа памыляцца", - шчыра выказаў здагадку Муньас і зноў зірнуў на двух маўклівых афіцэраў. "Падобна на тое, яна думае, што ён памыляецца".
  
  - Па-мойму, яны незадаволеныя адзін адным, - зноў рызыкнуў выказацца Дойл.
  
  Муньас нахілілася да Дойлу і панізіла голас. “ Ведаеш, ён Пітэрсан.
  
  Дойл напружыла мазгі і нічога не прыдумала. “ Нагадай мне, што гэта значыць, Муньас; я паняцця не маю.
  
  Муньас патлумачыў: “Гэта тая знакамітая сямейка копперов; Питерсоны працавалі ў Скотленд-Ярдзе з самага пачатку. Яго брат - Броўдзі Пітэрсан, той, хто загінуў, ратуючы эскадрыллю".
  
  "Пра", - сказаў Дойл, калі манетка ўпала. "Усё дакладна — мы былі ў Крымінальнай акадэміі, калі гэта здарылася".
  
  "Я быў на пахаванні", - сказаў Муньас. "Яны практычна закрылі горад".
  
  У святле гэтага адкрыцця Дойл рызыкнуў спытаць: "такім чынам, мы схільныя думаць, што ён мае рацыю, і нам варта выклікаць крыміналістаў?"
  
  Прыняўшы рашэнне, Муньас дастала свой мабільны. “Я не буду рызыкаваць. Уільямс - старшы інспектар, так што я пагляджу, ці зможа ён прыйсці".
  
  Пакуль Муньас размаўляў па тэлефоне, каманда каранера выйшла з пажарнай дзверы на лесвічнай клетцы са сваім абсталяваннем, выглядаючы стомленай і змучанай, і таму Дойл падышоў, каб супакоіць іх пачуцці і растлумачыць сітуацыю.
  
  "Што ж, я спадзяюся, што яна хутка ва ўсім разбярэцца", - сказала памочнік каранера, паведамляючы ў эсэсмэсцы час свайго прыбыцця. "Яны задзейнічалі ўвесь дадатковы персанал для расследавання забойства ў Вэст-Эндзе, так што ў нас не хапае рук".
  
  "У яго не хапае рук і дыхання", - з жалем заўважыў Дойл. "Шкада, што ліфт не працуе". Затым — бо заўсёды трэба быць прыязным да людзей, якія працуюць з коронерами, — яна спытала: "Што адбываецца ў Вэст-Эндзе?"
  
  З шматзначным выглядам асістэнтка спынілася, каб сустрэцца позіркам з Дойлом. "Сэр Кава быў забіты - або, па крайняй меры, так гэта выглядае".
  
  "Ах, небарака", - усклікнуў Дойл з прытворнай здзіўленнем. "Куды коціцца свет?"
  
  "Усё ўражаныя і шакаваныя". Жанчына кінула на яе яшчэ адзін погляд.
  
  "Невялікая іх віна", - адказаў Дойл. "Гэта шакіруе і палохае".
  
  Жанчына кіўнула гаварылася з разуменнем, і больш нічога казаць не спатрэбілася. Хадзілі ўпартыя чуткі, што члены Савета медыцынскіх работнікаў — нагляднай арганізацыі, якая складаецца з годных непрафесіяналаў, — былі па вушы замяшаныя ў нядаўнім карупцыйным скандале, жахлівым скандале, у якім фігуравалі сэксуальнае рабства і гандаль дзецьмі.
  
  Паколькі члены Савета, як правіла, былі паважанымі дабрачынцамі, назіралася агульнае нежаданне капацца занадта глыбока, і таму - відавочна — некаторыя прадстаўнікі грамадскасці страцілі ўсякае цярпенне, што, як правіла, было сумным вынікам, калі шырока распаўсюджвалася меркаванне, што праваахоўныя органы былі ў фаварытах.
  
  Фактычна, гэта быў бы трэці член Савета, які загінуў пры загадкавых абставінах, а чацвёрты збег з краіны, каб пераехаць на пастаяннае месца жыхарства ў іншае месца. Поспехаў яму, падумаў Дойл; "помста" - справа адданае, і яна павінна ведаць, бо была замужам за адным з яго зорных выканаўцаў.
  
  Памочнік каранера пачатку кіраваць сваёй камандай, у той час як Муньас падышоў да Дойлу, каб сказаць: "Уільямс занадта заняты — сёння рана раніцай у іх адбылося гучнае забойства, і ён на месцы".
  
  "Я толькі што пачуў пра гэта", - сказаў Дойл. "Я яму не зайздрошчу; гэта адно з тых спраў, калі ніхто не збіраецца хварэць за праваахоўныя органы".
  
  “ Тады яны, верагодна, захочуць, каб гэтым заняўся Эктон.
  
  Рушыла ўслед невялікая паўза, перш чым Дойл пагадзіўся: "Верагодна". Кіраўніцтва Крымінальнага вышуку, як правіла, прыцягвала Эктана, калі яны мелі справу з палітычна далікатнымі справамі — напрыклад, калі добра пастаўленым злачынцам атрымоўвалася скончыць з сабой, у той час як насельніцтва ў цэлым ухвальна галавою галовамі. Аднак у дадзеным выпадку Дойл вельмі сумняваўся, што яе муж быў на месцы злачынства, незалежна ад таго, хто пра гэта прасіў.
  
  Муньас зноў паглядзеў у бок адкрытай дзверы. "Я ненавіджу турбаваць крыміналістаў, але мне не падабаецца, як гэта выглядае — улічваючы, што я быў адным з апошніх, з кім размаўляла ахвяра".
  
  "Гэта малаверагодна, Муньас", - заўважыў Дойл. “Цела выглядае свежым — адубенне ледзь пачынаецца. Калі вы размаўлялі з ім на мінулым тыдні, наўрад ці хто-то падумае, што паміж імі ёсць нейкая сувязь - занадта шмат часу прайшло паміж імі.
  
  Муньас шумна ўздыхнуў. “ Мяркую, ты маеш рацыю. І ўсё ж мне будзе спакайней, калі я пазваню крыміналістам, проста на ўсялякі выпадак.
  
  Але затым, да вялікага здзіўлення Дойла, зазваніў яе асабісты мабільны тэлефон. У яе было два мабільных: адзін належаў паліцыі, а другі быў яе асабістым мабільным, падараваным ёй мужам. Эктон быў вялікім магістрам бяспекі, і таму ён папрасіў, каб яна мела зносіны з ім выключна па асабістым мабільным тэлефоне. Да яе здзіўлення, тэкставае паведамленне паведаміла ёй, што ён унізе і падымаецца, каб далучыцца да іх.
  
  "Эктон ўжо ў шляху", - абвясціла яна і паспрабавала схаваць нервовасць. "Калі ласка, Божа, - падумала яна, - давай не дазволім гэтаму выйсці бокам".
  
  "Эктон прыедзе сюды?" - спытаў Муньас з некаторым палёгкай. "Добра— давайце ўдакладнім у людзей каранера час смерці, каб нам было аб чым паведаміць".
  
  "Добра", - сказаў Дойл і паспадзяваўся на лепшае.
  
  Яны падышлі да дзвярэй кватэры, назіраючы, як каманда каранера сабралася вакол трупа, каб зрабіць сваю методичную працу. Дойл ўбачыў, што асістэнт вымярае тэмпературу органаў, што азначала, што неўзабаве ў іх будзе дакладнае час смерці — расследаванне заўсёды пачынаецца з часу смерці, так што можна было карпатліва скласці храналогію апошніх гадзін жыцця ахвяры.
  
  "Шэсць гадзін?" Выказаў Здагадку Дойл. “Пакуль не поўнае адубенне, так што час смерці павінна быць у перадсвітальныя гадзіны, гэтым раніцай. Калі гэта так, то гэта зноў схіляе яго да самагубства або перадазаванні ".
  
  "Магчыма, у яго быў кампаньён", - нагадаў ёй Муньас. "Я ўсё роўна хачу, каб крыміналісты правялі праверку".
  
  Але асістэнтка раптам спынілася ад здзіўлення, а затым перапыніла сваю праверку, каб устаць і падысці да двух дэтэктываў. Дойл адчуваў, што жанчына перапоўнена хваляваннем — ці, па меншай меры, настолькі, наколькі каранера-людзі дазваляюць сабе быць ўсхваляванымі, — і задаваўся пытаннем, што ж яна знайшла. Магчыма, гэта ўсё-такі былі касмічныя прыхадні.
  
  "Вось сюрпрыз; у нас узнікла сітуацыя, звязаная з пранікненнем звонку", - абвясціў Асістэнт і з ледзь сдерживаемым радасцю стаў чакаць іх рэакцыі.
  
  Два дэтэктыва ўтаропіліся на жанчыну ў крайнім здзіўленні. - Святая Маці, " выдыхнуў Дойл. Звычайна раскладанне адбывалася знутры, прычым спачатку гнілі ўнутраныя органы. Калі гэта была сітуацыя "звонку", гэта азначала, што раскладанне адбывалася ў зваротным кірунку, што магло прывесці толькі да аднаго высновы—
  
  "Гэта цела было замарожана", - пацвердзіў памочнік каранера.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  Кіраўнік 3
  
  Ён накіроўваўся на месца здарэння — добра. Вораг быў ўнутры загароды, і становішча было адчайным.
  
  Калі рашэнне стала для яе лёгкім, Муньас выклікаў крыміналістаў, пакуль яны чакалі, пакуль Эктон падымецца па лесвіцы. Дзяўчына адчула відавочнае палёгку, паколькі само сабой зразумела, што Эктон возьме на сябе кіраўніцтва групай па зборы доказаў.
  
  Дойл здзіўлена паківала галавой. “Сумленнае слова, Муньас, тут ёсць адна загваздка. Дзіўна, што хто-то ўзяў на сябе праца, каб замарозіць яго, але не трымаў замарожаным больш некалькіх дзён".
  
  Муньас справядліва заўважыў: "Магчыма, гэта і не забойства, але нават калі гэта не так, хто-то прыклаў нямала намаганняў, каб увесці ў зман".
  
  Гэта здавалася велізарным пераменшвання; відавочна, гэта патрабавала пэўных намаганняў — замарозіць і перавезці цела, — і таму дзве дзяўчыны некаторы час стаялі моўчкі, абдумваючы гэта дзіўнае і нечаканае развіццё падзей.
  
  "Гэта таксама патлумачыла б, чаму ў суседзяў нічога гэтага няма", - адзначыў Дойл. "Што-то тут нячыста, і яны ўсе трымаюцца далей".
  
  "Я папрашу патрульных пачаць апытанне", - вырашыў Муньас. "Так ці інакш, нам спатрэбяцца паказанні суседзяў". Затым яна паклікала двух сяржантаў і патлумачыла, што ў гэтай справе ёсць некаторыя незвычайныя аспекты і што старэйшы інспектар Эктон хутка прыбудзе.
  
  Дойл быў здзіўлены, адчуўшы моцную хвалю трывогі з боку абодвух афіцэраў. Упершыню яны паглядзелі адзін на аднаго, і выразы іх твараў нічога не выказвалі.
  
  Руппе, жанчына-сяржант, сказала: "Добра, мэм, я пачну з гэтага канца".
  
  "Мы павінны зрабіць гэта разам", - цвёрда сказаў Пітэрсан. "Такі пратакол для гэтага месца".
  
  "Разам," пагадзіўся Муньас. “ І будзь гатовы да непрыемнасцяў.
  
  Сяржант Пітэрсан не хоча пакідаць свайго калегу аднаго, каб патэлефанаваць, зразумеў Дойл, і вырашыў, што, што б гэта ні было, што тут адбываецца, яна павінна расказаць пра гэта Эктону, перш чым рабіць якія—небудзь следчыя дзеянні - што-то выклікала велізарнае напружанне паміж гэтымі двума, што рабіла гэта і без таго незвычайнае справа яшчэ больш дзіўным. Лепш пакінуць гэта ў ўмелых руках Эктана — пры ўмове, што Эктон быў самім сабой. У нашы дні гэта не было дадзенасьцю.
  
  Паколькі яна не магла сказаць Муньосу, што менавіта яна адчула ў дачыненні да двух патрульных афіцэраў, яна рызыкнула спытаць: “Я не ведаю, Муньас, можа быць, нам варта крыху пачакаць, перш чым бударажыць суседзяў? Магчыма, нам спатрэбіцца падмацаванне — улічваючы, дзе мы знаходзімся, а таксама ўлічваючы, што ніхто не выйшаў на вуліцу з цікаўнасці. Суседзі могуць вырашыць, што ім хацелася б пашукаць яшчэ наркотыкі на гэтым участку ".
  
  На жаль, гэта здаралася часцей, чым няма; калі ў чалавека з перегоранием здаралася перадазіроўкі, яго суседзі, як правіла, спачатку абшуквалі дом у пошуках наркотыкаў, а не паведамлялі пра яго сумнай смерці ў паліцыю, і адпаведныя доказы, такім чынам, знікалі. Для Дойла гэта было шакавальным адкрыццём — на што былі гатовыя пайсці наркаманы, каб падсілкаваць сваю звычку; усе без выключэння меркаванні элементарнай чалавечнасці, як правіла, адхіляюцца ў бок з-за непераадольнай патрэбы займець наступную дозу.
  
  Бачачы мудрасць гэтага прапановы, Муньас кіўнуў і адпусціў афіцэраў назад на дзяжурства па перыметры. “Ты маеш рацыю, Дойл — нам не варта забягаць наперад. Думаю, я проста хацела выглядаць занятай да таго, як сюды прыедзе Эктон ".
  
  "Лепш перастрахавацца; у рэшце рэшт, гэта можа быць праверка на сумленнасць", - пажартаваў Дойл.
  
  Праверка добрасумленнасці была сродкам, з дапамогай якога Антыкарупцыйнае камандаванне абараняла радавых супрацоўнікаў Метрапалітэна ад правапарушэнняў. Можа быць прапанаваная хабар або — як у дадзеным выпадку — наркотыкі могуць быць адкрыта пакінутыя дзе-небудзь, каб паглядзець, ці клюнуць супрацоўнікі паліцыі на прынаду. Праверкі добрасумленнасці служылі двум мэтам; яны, вядома, дапамагалі адсяваць карумпаваных афіцэраў, але яны таксама, як правіла, прадухілялі спакуса афіцэраў у першую чаргу, паколькі яны або яна не ведалі, ці была сітуацыя такой, якой яна здавалася, ці ж яна была наўмысна інсцэніравана ACC.
  
  "Калі гэта праверка на сумленнасць, то хто-то аблажаўся", - адказаў Муньас. "Я не бачу ніякіх наркотыкаў".
  
  "Пра", - зразумеў Дойл, зноў зірнуўшы на прыналежнасці на стале. "Магчыма, суседзі ўсё-ткі першымі ў іх ўлезлі".
  
  "Я мяркую, мы гэта высветлім".
  
  "А вось і Эктон", - абвясціў Дойл і не змог здушыць ўкол трывогі, убачыўшы яго высокую постаць, якая з'явілася ў дзвярах лесвічнага пралёта. "Змардаваны", - падумала яна з заміраннем сэрца. Небарака выглядае трохі змардаванай.
  
  Вельмі хутка пасля таго, як яна выйшла замуж за Эктана, стала ясна, што ён быў ... ну, ён быў не зусім тым, каго можна было б назваць нармальным мужчынам. Юныя дэтэктывы за вочы называлі яго “Холмс", і не без падстаў — ён быў у роўнай ступені бліскучым і замкнёным чалавекам і, як вядома, не цярпеў дурняў. Але Дойл прыйшоў да высновы, што ў яго ёсць і больш цёмная бок — акрамя яго схільнасці да самасуду, якая была досыць змрочнай.
  
  Часам ён упадаў у змрочны настрой, калі замыкаўся ў сабе і выпіваў вялікае колькасць скотчу, задуменны і ціхі. У яго было тое, што можна было б назваць бурным дзяцінствам — бурным — гэта дабрачынны тэрмін, - і здавалася відавочным, што ў выніку засталіся шнары. І — хоць Дойл быў далёкі ад псіхолага — яна адчувала, што яго трывожнае жаданне кіраваць з-за кулісаў вынікала з таго даўняга пачуцця бездапаможнасці; ён клапоціцца аб тым, каб ніколі больш не быць бездапаможным або няздольным кантраляваць тое, што з ім адбываецца. Гэта, і яму вельмі падабалася вяршыць правасуддзе на сваіх уласных умовах.
  
  Звычайна змрочны настрой авалодвала ім пасля таго, як што-то пранікала праз яго надзейную абарону і якім-то чынам хвалявала яго — шкада, што ён не быў схільны тупаць і раскідваць рэчы, каб выпусціць трохі пара, але, у рэшце рэшт, ён не быў звычайным хлопцам з даліны, і гэта тычылася толькі тэрыторыі. Замест гэтага ў яго былі дэманы, быў Эктон, і яны моцна кусалі яго.
  
  Пакуль, вядома, у адзін цудоўны дзень ён не ўбачыў выдатную Дойл з акна свайго кабінета і — наколькі яна магла зразумець — неадкладна не засяродзіў на яе ўсіх сваіх расфокусированных дэманаў ў дзіўнай апантанасці, якая перасягнула ўсе астатнія меркаванні ў яго жыцці. Са свайго боку — пасля таго, як яна ўсвядоміла гэта даволі трывожнае становішча спраў — яна спрабавала, павольна, але дакладна, прыручыць яго дэманаў і паставіць іх у кіраваную сітуацыю, каб змрочных настрояў было менш, а прамежкі паміж імі павялічваліся. У гэтым яна, здавалася, дамаглася некаторага поспеху, і былі падставы для асцярожнага аптымізму ў дачыненні да таго, што ён стрымаў свае змрочныя парывы. Па крайняй меры, так яна думала.
  
  Раней у іх шлюбе Эктон на кароткі час звяртаўся за псіхіятрычнай дапамогай, але з гэтага нічога добрага не выйшла — і, па сутнасці, здавалася, што ўсё стала яшчэ горш. Прызнаючы свае ўласныя няўдачы, доктар Хардзінг згадаў, што нараджэнне дзіцяці ў Дойла можа справакаваць свайго роду крызіс, паколькі было незразумела, як Эктон адрэагуе на суперніка ў барацьбе за прыхільнасць Дойла.
  
  Святыя ўгоднікі, падумаў Дойл бязлітасна, хацеў бы я, каб дурны доктар Хардзінг быў яшчэ жывы, каб я мог зачытаць яму акт аб беспарадках — гэты ідыёт прамахнуўся, і я ў разгубленасці, не ведаю, што з гэтым рабіць.
  
  Два дэтэктыва падышлі павітаць Эктана, Дойл хацела б пагаварыць сам-насам са сваім мужам, але ведала, што Муньас зробіць даклад, паколькі яна была вядучым афіцэрам. Гэта не важна; у іх з Эктоном былі свае спосабы зносін, і яна данясе да іх сутнасць справы.
  
  Эктон выглядаў спакойным, як заўсёды, — хоць адзенне на ім даволі моцна матлялася, — і не было падобна, што ён знаходзіўся пад якім-небудзь ціскам, хоць Дойл адчуваў яго старанна подавляемую трывогу.
  
  "Сяржант," ён кіўнуў Муньосу. “ У вас ёсць справаздачу?
  
  Пакуль Муньас ўводзіў яго ў курс справы, Дойл шматзначна сустрэлася позіркам са сваім мужам.
  
  "Мы яшчэ не пачыналі апытанне," заключыў Муньас, "таму што здаецца дзіўным, што ніхто не выйшаў, і мы думаем, не варта спачатку прыцягнуць больш падмацавання".
  
  Эктон акінуў беглым позіркам доўгі балкон. “ Калі ніхто не выйшаў паглядзець, то наўрад ці хто-небудзь адгукнецца на стук у дзверы. Я б працягнуў, сяржант, але не чакайце асаблівага адказу.
  
  "Так, сэр", - сказаў Муньас і падышоў да двух патрульным афіцэрам.
  
  Эктон неадкладна нахіліў галаву да Дойл, прыслухоўваючыся, і яна ціха прапанавала: “Ёсць што-то дзіўнае ў патрульных афіцэраў, Майкл. Па якой-то прычыне яны на нажах. Руппе быў схільны закрыць гэтую справу, але Пітэрсан думаў, што цела перанеслі, хоць у любым выпадку гэта было не зусім ясна. І яны абодва былі вельмі незадаволеныя, даведаўшыся, што вы праявілі цікавасць.
  
  "Гэта," сказаў Эктон, - вельмі цікава".
  
  Дойл працягнуў: "Ён прыліпае да яе, як репей, але, магчыма, вы захочаце пагаварыць з сяржантам Раппом сам-насам, пры маім удзеле". Калі жанчына схлусіла, Дойл падасць сігнал Эктону, і тады, па меншай меры, яны будуць ведаць, што ёй нельга давяраць.
  
  Але Эктон толькі адказаў: "Калі б я дапытаў двух афіцэраў па асобнасці, які быў бы вынік?"
  
  Зразумеўшы яго пункт гледжання, Дойл прызнаў: "Яны б зразумелі, што мы што—то падазраём, і абодва б замоўклі". Супрацоўнікі праваахоўных органаў, як правіла, абаранялі адзін аднаго і сплачивали шэрагі, нават калі ўнутры гэтых шэрагаў у іх былі рознагалоссі. Існаваў няпісаны кодэкс вернасці, і яны, як правіла, прыкрывалі адзін аднаго, што б ні здарылася.
  
  Муньас вярнуўся, калі Эктон даставаў пару пальчатак з паходнага камплекты Дойла, а іншая дзяўчына прапанавала: “На лесвічнай клетцы ўстаноўлена відэаназіранне, сэр. Я папрашу аператыўнае падраздзяленне захаваць плёнку для азнаямлення ".
  
  "Зрабіце гэта", - пагадзіўся Эктон. “Хоць я быў бы здзіўлены, калі ад гэтага будзе нейкая карысць. Замест гэтага я хацеў бы ведаць, чаму ліфт адключаны і як доўга гэта працягваецца. Я таксама хацеў бы ведаць, хто і калі распачаў гэтую справу, і вядома, што ахвяра жыла тут.
  
  Пасля хвіліннага ашаломленага маўчання Муньас зірнуў на цела, а затым на Эктана. “ Вы верыце, што гэта была спланаваная звалка тэл, сэр? І што забойца спадзяваўся, што ніхто не папрацаваць прыгледзецца занадта ўважліва?
  
  Непранікальны погляд Эктана спыніўся на трупе, раскладзеным на кухонным падлозе. “Мы прыйшлі занадта рана. У другі дзень было б цяжка выявіць, што ён быў замарожаны. Акрамя таго, яго пакінулі на пакрытым лінолеумам падлозе, каб усе сляды размарожвання выпарыліся. З іншага боку, дыван быў бы вільготным на працягу некалькіх дзён ".
  
  "О," сказаў Дойл, калі да яго дайшло. "І вось чаму нам трэба высветліць, хто гэта зрабіў; хто-то ведаў, што ўсё гэта было гульнёй для адводу вачэй, і хацеў, каб мы гэта раскрылі ".
  
  Наступіла кароткае маўчанне, пакуль яны разглядалі нерухомую, нямую постаць на падлозе. Нахмурыўшы бровы, Муньас задала відавочны пытанне. "Навошта забойцу было так мучыцца?"
  
  Эктон адказаў: “Мы хутка даведаемся. Я мяркую, што ахвяра не тая, кім здаецца".
  
  Абдумаўшы гэта, Муньас павольна паківала галавой. “Але гэта так, сэр, прашу прабачэння. На мінулым тыдні мяне прызначылі ў аддзел аховы дзівакоў, і ахвярай быў звычайны дзівак. Ён казаў пра мноства вар'ятаў змоў.
  
  Эктон некалькі секунд маўчаў. “ Інтэрв'ю запісвалася на плёнку?
  
  "Я мяркую, што так, сэр".
  
  “ Калі ласка, пачакаць з забеспячэннем бяспекі, сяржант, і пачакаць з забеспячэннем бяспекі вашага справаздачы аб яго допыце. Замест гэтага давайце папросім справаздачу аб няспраўным ліфце. Я таксама хацеў бы ўбачыць першапачатковы справаздачу Дыспетчарскай службы аб гэтым забойстве ".
  
  "Так, сэр". З выглядам чалавека, які быў трохі пакараны за тое, што не падумаў пра гэта сам, Муньас адышла ў бок і дастала свой мабільны.
  
  Дойл на імгненне задумаўся, стоячы побач з Эктоном і назіраючы за камандай каранера, якая цяпер была вельмі скрупулезна ў сваіх намаганнях. - А як наконт сяржанта Пітэрсан, Майкл? - Дойл спытаў яго напаўголасу. “ Гэта ён хацеў, каб дэтэктыў зірнуў. Думаеш, ён што-небудзь ведае? Магчыма, менавіта ён выклікаў яго сюды.
  
  "Паглядзім", - быў адзіны адказ, які яна павінна была атрымаць.
  
  Дойл дадаў: "Муньас кажа, што ён з нейкай вядомай паліцэйскай сям'і, калі гэта мае значэнне".
  
  Эктон на імгненне сустрэўся з ёй позіркам. “ Яна таксама.
  
  Дойл здзіўлена ўтаропіўся на яго. - Яна такая?
  
  "Я мяркую, што яна яго сястра". Асцярожнай хадой Эктон увайшоў у пакой, каб пагаварыць з памочнікам каранера.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  Кіраўнік 4
  
  Ён збіраў рэчы і быў апрануты ў камізэлька, і калі б яны захацелі паспрабаваць выцягнуць яго, у іх на руках была б вельмі добрая бойка.
  
  
  
  Пакуль Дойл таптаўся ў дзвярах, яна спрабавала ацаніць рэакцыю свайго мужа, калі памочнік каранера ўручаў яму сваю справаздачу. Яна вырашыла — з некаторым палёгкай, — што ён здаваўся амаль такім жа, як звычайна, калі ўважліва слухаў жанчыну. Яго ўстрывожыла тое, што ён пачуў — хоць у нашы дні для небаракі па змаўчанні было ўстаноўлена значэнне "занепакоены" як само сабой разумеецца, што само па сабе выбівала з каляіны. Сапраўды, яна вярнулася да працы некалькімі днямі раней у надзеі, што гэта дапаможа — што гэта можа заахвоціць яго вярнуцца да іх старым звыклым распарадку; як усё было да нараджэння дзіцяці.
  
  Эктон ўстаў і асцярожна адступіў да ўваходных дзвярэй, дзе Дойл і Муньас чакалі далейшых інструкцый. Ён спытаў Муньаса: "Калі вы прыйшлі, на стале былі наркотыкі?"
  
  “ Не, сэр. Вядома, да іх маглі дабрацца суседзі.
  
  "Я быў бы вельмі здзіўлены," сказаў Эктон, "калі б тут былі якія-небудзь суседзі".
  
  Дзве дзяўчыны на імгненне змоўклі, а затым Дойл рызыкнуў спытаць: “Вы маеце на ўвазе, гэта частка плана? Няма сведак, якія бачылі, як яны падкідвалі цела?"
  
  "Ніхто не выйшаў паглядзець", - пагадзіўся Муньас. "Гэта сапраўды здаецца дзіўным".
  
  “ Мне праверыць яго адбіткі? - Спытаў Дойл.
  
  "Нам не патрэбныя дакументы," нагадаў ёй Муньас. “ Ён мой псіх, і яны праверылі яго, калі ён прыйшоў у кіраванне. Яна памаўчала, спрабуючы ўспомніць. “ Здаецца, яго звалі Беттис. Марк або Мэт Беттис.
  
  Эктон скрыжаваў рукі на грудзях і дазволіў свайму погляду блукаць па убогай кватэры. “ Якое ў вас склалася пра яго ўражанне, сяржант? Калі з'яўляліся сведкі — асабліва добраахвотныя, — супрацоўнік паліцыі, які праводзіў апытанне, заўсёды павінен быў ацаніць дакладнасць гэтага чалавека, паколькі папяровы справаздачу можа не адлюстроўваць прыроджанае пачуццё, якое іншы чалавек вынес бы з гэтай сустрэчы.
  
  "Непраўдападобна", - неадкладна заявіў Муньас. "Ён распавёў дзікую гісторыю — я даволі хутка страціў цікавасць, і ён, здавалася, быў расчараваны тым, што я не праявіў асаблівага спагады".
  
  "Ты не хочаш заахвочваць іх", - справядліва заўважыў Дойл, а затым супакоіўся, калі яе муж сустрэўся з ёй позіркам. Такім чынам, я не павінен абараняць Муньас, калі яе выклікаюць на дыван; тады добра.
  
  Эктон дастаў свой мабільны тэлефон, каб патэлефанаваць. "ІНСПЕКТАР Уільямс", - сказаў ён у слухаўку. “Ці ёсць які-небудзь шанец, што вы маглі б надаць хвілінку, каб сустрэцца з намі тут, у "Проджектс"? Нам трэба будзе адцягнуць некалькі рэсурсаў ад справы Кава, калі іх можна будзе зэканоміць ".
  
  Выслухаўшы адказ Ўільямса, ён павесіў трубку, а затым набраў іншы нумар. "Міс Чодри", - сказаў ён сваёй памочніцы. "Мне спатрэбіцца копія запісу допыту сяржанта Муньас, а таксама яе справаздачу аб яўцы сведкі з—" Ён зірнуў на Муньяса.
  
  - У мінулы чацвер, " уставіў Муньас.
  
  "У мінулы чацвер", - працягнуў ён. “Мяркую, нейкі містэр Беттис. Калі справаздачу недаступны, калі ласка, пакапайцеся на серверах. І я быў бы ўдзячны, калі б вы не пакідалі слядоў".
  
  Ён павесіў трубку, а Дойл моўчкі абдумваў трывожны факт: Эктон палічыў магчымым, што справаздача аб дзівацтвах Муньаса быў выдалены з архіваў.
  
  Муньас, які, без сумневу, думаў аб тым жа самым, адчуў сябе абавязаным сказаць: “Я ведаю, абставіны, звязаныя з гэтым забойствам, выглядаюць дзіўнымі, сэр, але ахвяра здавалася звычайным дзіваком. Ён быў адным з тых, хто лічыў вакцынацыю урадавым змовай з мэтай забойства людзей ".
  
  На самай справе гэта была паўтаральная тэма сярод супольнасці дзівакоў; што даданне фтору ў ваду, або прышчэпкі, або выкарыстанне пестыцыдаў — выбірайце самі — было гнюсным урадавым змовай, накіраваным на знішчэнне грамадзян. Да любога выкарыстання "хімікатаў" трэба было ставіцца з крайнім падазрэннем — здавалася, гэта неад'емная частка агульнай параноі, якая суправаджае псіхічнае засмучэнне.
  
  "Сапраўды, здаецца відавочным," адзначыў Эктон, "што ахвяра памерла неўзабаве пасля таго, як прадставіла вам сваю справаздачу, і што былі зроблены вялікія намаганні, каб схаваць гэты факт".
  
  Гэта здавалася бясспрэчным, і абедзве дзяўчыны на імгненне змоўклі, абдумваючы гэтую дзіўную і бясспрэчную ісціну. "Я звяжуся з патрульнымі афіцэрамі", - прапанавала Муньас, відавочна адчуваючы, што тут яна праяўляе сябе не лепшым чынам.
  
  "Давайце пачакаем іх", - сказаў Эктон. "Я таксама хацеў бы пачуць іх справаздачу".
  
  Гэта, здавалася, паказвала на тое, што Эктон хацеў, каб Дойл праслухоўваў любыя паведамленні, і яна адчула палёгку ад таго, што ён не забыўся пра яе турботы з нагоды гэтых дваіх — хоць у святле апошніх выкрыццяў яе неспакой было апраўданым, і любы мог бачыць, што патрульным афіцэрам нельга дазваляць сыходзіць без стараннага допыту.
  
  Эктон звярнуўся да Муньосу: "Калі не пярэчыце, калі ласка, паведаміце памочніку каранера, што нам спатрэбіцца падрабязны справаздачу — хай лабараторыя правядзе ўсе аналізы, не шкадуючы сродкаў".
  
  Дойл скрывіў вусны. "Я мяркую, асістэнтка ужо ведае пра гэта, раз ты стаіш тут, важная персона".
  
  Але Муньас быў больш чым гатовы быць карысным і ступіў у дзвярны праём, каб параіцца з персаналам каранера.
  
  Дойл скарысталася магчымасцю, каб спытаць свайго мужа: "Аб чым ты зараз думаеш?"
  
  "Мне гэта не падабаецца", - рэзка сказаў ён, і гэта была праўда.
  
  “ І як ты збіраешся паступіць з двума сяржантамі?
  
  У іх дваіх, у Дойла і Эктана, былі розныя стратэгіі, якія яны ўжывалі падчас допыту — у залежнасці ад таго, наколькі моцна Эктон хацеў дабрацца да тэмы, — таму што гэта павінна было быць зроблена такім чынам, каб не выклікаць ніякіх падазрэнняў у тым, што сяржант Дойл з звычайнай знешнасцю на самай справе абвінавачваў іх у хлусні.
  
  Сапраўды, Эктон папярэджваў яе — і не раз, — што нікому не варта дазваляць распаўсюджвацца аб тым, што яна чалавек-дэтэктар праўды, і Дойл мог толькі пагадзіцца; няцяжка было ўявіць катастрафічныя наступствы, калі б пра гэта стала вядома. Гэты прыярытэт быў для Эктана важней любога асобнага справы, і таму ім заўсёды прыходзілася дзейнічаць даволі асцярожна. Дапамагала, вядома, тое, што любыя, здавалася б, дзіўныя азарэння можна было лёгка ўскласці на дзверы Эктана — паколькі ён быў вядомы сваімі здольнасцямі да раскрыцця спраў, — а не на дзверы яго не занадта разумнага ірландскага прыяцеля.
  
  Тое, што яе здольнасці да ўспрымання павінны заставацца ў сакрэце, яна інстынктыўна ведала ўсю сваю жыцце, і таму, як ні дзіўна, ніколі нікому пра гэта не казала — нават сваёй маці — да самага першага дня, калі пазнаёмілася з Эктоном. "Я ведала, што магу давяраць яму, - падумала яна. - Гэта завяшчанне, вось што гэта такое".
  
  "Давайце паставімся да гэтага вельмі асцярожна", - адказаў ён. "Я не хачу ўдавацца ў падрабязнасці таго, што яны ведаюць аб гэтым - пакуль няма".
  
  Яна кіўнула, а затым паглядзела на яго з спачуваньнем. “ Табе ўдалося крыху паспаць?
  
  "Трохі". Дзякуючы яе здольнасцям распазнаваць праўду, ён вельмі спрытна прыдумаў праўдападобны адказ, які на самай справе не адказваў на пытанне. "Я спраўлюся з гэтым, Кэтлін; калі ласка, не хвалюйся".
  
  Яна памаўчала, а затым спытала: "А як пажывае наш Эдвард?"
  
  "Дрэмле".
  
  "Добры чалавек", - мякка поддразнила яна. "Яго бацьку варта было б супакоіцца".
  
  Ён злёгку ўсміхнуўся ў знак удзячнасці, і затым яна адсунулася так, што яе спіна засланіла іх ад старонніх вачэй. “ Давай проведаем хлопца, добра?
  
  - У гэтым няма неабходнасці, і мы на дзяжурстве.
  
  "Вістой, мне самой трэба хуценька зірнуць", - угаворвала яна. "Гэта па-чартоўску дзіўна - не адчуваць, што ён чапляецца за мяне, як ракавінка".
  
  Не маючы патрэбу ў далейшых ўгаворы, ён выцягнуў свой асабісты мабільны тэлефон з унутранай кішэні пінжака і павярнуў яго, так, каб яна таксама магла бачыць экран. Тэлефон быў настроены на дадатак, якое паказвала запіс з камеры з дзіцячай пакоя дома, а таксама сэрцабіцце і характар дыхання дзіцяці на аснове датчыкаў, размешчаных пад матрацам.
  
  "Усё яшчэ спіць", - сказаў ён.
  
  "Шкада, што ён не можа аддаць табе што-небудзь з свайго," мякка поддразнила яна, калі ён зноў паклаў мабільнік у кішэню. Эктону ўжо некалькі тыдняў кожную ноч сніліся кашмары. Ён быў не з тых, хто наогул меў патрэбу ў вялікай колькасці сну, але ў апошні час ён спаў толькі ўрыўкамі, перш чым раптам прачнуцца, а затым выслізнуць з ложка, каб пайсці праверыць дзіцяці.
  
  Пасля некалькіх дзён дамаўленняў ёй, нарэшце, удалося прымусіць яго прызнацца, што яму ўвесь час сніцца, быццам Эдвард тоне ў рацэ і што ён бяссільны выратаваць яго.
  
  Гэта, вядома, паўстала з-за спалоху, які яны выпрабавалі на нядаўніх вакацыях у Дубліне, калі злыдзень паспрабаваў скінуць Эдварда ў раку Лиффи. Спроба была рашуча спынена, і ніхто не пацярпеў, таму спачатку Дойл падумаў, што сны Эктана былі ўсяго толькі перажыткам перажытага — і што ўспамін з часам зблякне. Аднак кашмары не слабелі, і, здавалася, ніякія запэўніванні — ці той факт, што маленькі сын лорда Эктана пастаянна быў акружаны добрымі і надзейнымі людзьмі, — здавалася, не дапамагалі. Яны нават ўзялі дзіцяці ў сваю пасцель, але ад гэтага эксперыменту, здавалася, стала толькі горш.
  
  Паколькі яе муж быў складаным чалавекам, Дойл не быў упэўнены, як лепш за ўсё справіцца з гэтым крызісам, і пашкадаваў, што яна не надала больш пільнай увагі заняткам судовай псіхалогіяй у Крымінальнай акадэміі. Яшчэ больш яна была загнаная ў тупік, таму што не магла ні ў каго спытаць савета — апошняе, што было б трэба, - гэта дазволіць каму-то выявіць, што знакаміты старшы інспектар Эктон, верагодна, заслугоўваў асобнай кіраўніка ў падручніку псіхалогіі.
  
  Яе разважанні былі перапыненыя, калі Муньас вярнулася з абмеркавання, каб паведаміць: “Людзі каранера думаюць, што гэта перадазіроўкі, але ім трэба будзе зрабіць таксікалагічны аналіз, каб даведацца падрабязнасці. Пасмяротных сінякоў або іншых відавочных ран пакуль няма. Гэта было папярэдняе назіранне, паколькі сінякі часта з'яўляліся пазней, пасля таго, як надыходзіла і сыходзіла трупнае адубенне, хоць Дойл не быў упэўнены, што замарожванне перапыніла звычайную паслядоўнасць раскладання.
  
  "Няхай яны правераць наяўнасць валокнаў", - сказаў Эктон. "Я мяркую, ахвяру неслі загорнутай у коўдру".
  
  Па яго сігнале двое патрульных выйшлі наперад, і Эктон паціснуў ім абодвум рукі, перш чым звярнуцца да жанчыны-сяржанту. "Я мяркую, мы пазнаёміліся на цырымоніі пасвячэння", - сказаў ён у полудружеской манеры, якая была для яго амаль сяброўскай.
  
  Жанчына ўсміхнулася, але Дойл заўважыў, што яна ўсхваляваная і зусім не рада напамінку аб гэтым. "Мы так і зрабілі, сэр; з вашага боку ласкава памятаць".
  
  "Сяржант," ён кіўнуў афіцэру Питерсону, зноў у полудружеской манеры. “ Мы таксама там сустракаліся? Прабачце, калі я не памятаю.
  
  “ Не, сэр, мяне там не было.
  
  Гэта было цікава, таму што Дойл ведаў, што Эктон выдатна разумеў, што ён яшчэ не сустракаўся з мужчынам-сяржантам, і — як ні дзіўна — пытанне выклікаў бурную рэакцыю, старанна схаваную за манерай паводзін афіцэра. Можа быць, гнеў?
  
  Эктон акінуў позіркам пусты балкон. “ Далажыце, калі ласка.
  
  "Суседзі не рэагуюць на званкі, сэр", - адказаў сяржант Рапп. "Мяркую, у гэтым раёне гэта нядзіўна".
  
  "Хто паведаміў пра гэта, мы ведаем?" Нядбайны погляд Эктана спыніўся на адкрытай дзверы.
  
  “ Ананімны званок, сэр.
  
  Дойл адкінуў валасы з ілба ў знак таго, што жанчына хлусіць.
  
  "Мяркую, гэта таксама не дзіўна", - адказаў Эктон. "У нас ёсць дакументы?"
  
  Гэтае пытанне было залішнім, паколькі Муньас ўжо апазнаў ахвяру, але, тым не менш, Эктон чакаў адказу.
  
  "Не, сэр, пры ім не было дакументаў", - адказаў сяржант Рапп, і гэта была праўда. Яна дадала: "Але я думаю, што ахвяра - інфарматар".
  
  Дойл яшчэ раз зачесал яе валасы таму.
  
  Эктон прыўзняў бровы. “ Аб? Вы даведаецеся яго, сяржант?
  
  “ Так, сэр. Я бачыў яго ў пастарунку.
  
  Паколькі гэта была чарговая хлусня, гэта выглядала як наўмысная спроба адвесці расследаванне ў бок. Інфарматары часта дапамагалі паліцыі тым, што былі гатовыя нацкоўваць на сваіх таварышаў у абмен на плату або на ласку, у наступны раз, калі іх зловяць за злачынства. Часцей за ўсё гэта адбывалася ў выпадках, звязаных з наркотыкамі, паколькі наркаман, як правіла, адчайна спрабаваў прафінансаваць свой наступны прыём — незалежна ад наступстваў, - і таму прыкрым трюизмом было тое, што інфарматары, як правіла, рана ці позна пакутавалі з-за свайго паводзінаў перабежчыка. Было б лёгка раскрыць гэтае забойства, калі б ахвярай быў інфарматар, які быў належным чынам пакараны за свае грахі.
  
  Эктон перавёў задумлівы позірк на цела на падлозе. “ Тады, я мяркую, у нас можа быць матыў.
  
  "Падобна на тое, сэр", - пагадзіўся сяржант Рапп - трохі залішне ахвотна, — і Дойл зноў адкінуў валасы з ілба.
  
  "Дзякуй", - сказаў Эктон. "Я хацеў бы атрымаць справаздачу да канца дня, калі магчыма".
  
  Трохі здзіўлены тым, што Эктон адпусціў гэтых дваіх, Дойл глядзеў, як яны сыходзяць, а затым Эктон павярнуўся да Муньосу. “ Калі ў вас знойдзецца хвілінка, сяржант.
  
  "О-О-О, - падумаў Дойл, - спадзяюся, Муньас не трапіў у бяду". З іншага боку, здавалася малаверагодным, што Эктон запрасіў бы Дойла ў якасці сведкі, калі б той планаваў зладзіць Муньосу чосу, так што, павінна быць, справа было ў чым-то іншым; пад сваёй прафесійнай манерай Эктон быў даволі сур'ёзны.
  
  Яе муж схіліў галаву і некаторы час маўчаў, перш чым ціха звярнуўся да Муньосу. “Я занепакоены тым, што гэтая сітуацыя магла быць засадай, сяржант, мэтай якой былі вы. Я б параіў вам трымацца далей ад лесвічных клетак або любых іншых уразлівых месцаў, пакуль мы не правядзем далейшае расследаванне, і пераканацца, што пры выкананні любога задання з вамі заўсёды будзе іншы афіцэр.
  
  Дойл адчула крайняе здзіўленне Муньаса, не меншае, чым яе ўласнае. "Так, сэр", - спакойна адказаў Муньас.
  
  Эктон падняў галаву, каб сустрэцца з ёй поглядам, вельмі сур'ёзна. “ Давай пакуль пакінем гэта паміж намі.
  
  "Так, сэр", - зноў адказала іншая дзяўчына, і Дойл адчуў, як яна ўстрывожылася.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  Кіраўнік 5
  
  Было падобна, што ён укусіў. Слава Богу, слава Богу, слава Богу.
  
  
  
  “ Дзякуй, што ўцягнулі мяне ў непрыемнасці, вы двое. Дэтэктыў-інспектар Томас Уільямс стаяў разам з Дойлом і Муньясам на балконе на месцы злачынства, у той час як Эктон стаяла крыху воддаль, даючы апошнія ўказанні Памочніцы, пакуль яе каманда застегивала мяшок з целам для транспарціроўкі. Тры юных дэтэктыва былі сябрамі, разам падняўшыся па службовай лесвіцы ў Крымінальнай акадэміі.
  
  Дойл скрывіў вусны. “ Адкуль нам было ведаць, я вас пытаюся? Мы думалі, што гэта звычайнае для цябе перегорание, калі ты сам заганяеш сябе ў кут, і што мы будзем дома, як раз да гарбаты.
  
  "Гэта я ў бядзе, а не вы", - нагадаў ім Муньас. "У мяне мёртвы псіх — яны, верагодна, падумаюць, што я сам яго прыкончыў". Вынікаючы загадзе, ні адна з дзяўчат не згадала Уільямсу аб тэорыі Эктана аб засадзе, хоць Дойл ведаў, што гэта было ў іх на розуме.
  
  Уільямс паціснуў плячыма. “Гэта магло быць проста супадзеннем — верагоднасць таго, што дзівака якім-то чынам заб'юць, даволі высокая. Што ты памятаеш аб ім?"
  
  Муньас нахмурила бровы. "Не вельмі — я адключылася ад яго".
  
  "Як звычайна", - шчыра дадаў Дойл.
  
  "І пасля таго, што здарылася з апошнім, мне не хацелася б іх як-небудзь заахвочваць". Папярэдні дзівак хутка закахаўся і даслаў ёй серыю лістоў, да вялікага задавальнення Дзяжурнага сяржанта, які поддразнивал яе з гэтай нагоды пры кожным зручным выпадку.
  
  "Ты ўсё яшчэ атрымліваеш весткі аб гэтым чалавеку?" Спытаў Уільямс. "У яго, верагодна, ёсць адмысловая ліцэнзія, і ён праводзіць свае дні, чакаючы ля дзвярэй царквы".
  
  Дзіўна, але ў Дойла пачатак паколвала ў патыліцы, што здаралася, калі яе інтуіцыя ўсталёўвала сувязь. Злёгку нахмурыўшыся, яна спытала: “Хто ён быў? Напомні мне пра гэта".
  
  Муньас закаціла вочы. “ Гэты тып сказаў мне, што забіў паліцэйскага голымі рукамі, але што гэта было апраўдана. Праўда, ён не змог назваць мне імя паліцэйскага або дакладны час, калі гэта адбылося. Дзяўчына паціснула плячыма і коратка адказала: "Наркотыкі".
  
  - У яго было што-небудзь агульнае з гэтым сённяшнім? - рызыкнуў спытаць Дойл.
  
  Муньас кінуў на яго насмешлівы позірк. "Не, Дойл; гэты сказаў, што прышчэпкі былі змовай з мэтай атручвання бедных людзей, памятаеш?"
  
  "Вы вызначана выводзьце пераможцаў унічыю", - заўважыў Уільямс.
  
  "Так бо тут што-то ёсць", - з здзіўленнем зразумела Дойл, паколькі інстынкт працягваў падказваць ёй, - "але я паняцця не маю, што б гэта магло быць". "Як ты думаеш, нам варта праверыць і гэтага таксама — першага дзівака?"
  
  Але Муньас сказаў з адценнем раздражнення: "Я праверыў гэта, Дойл; Я праверыў выпадкі смерці афіцэраў пасля таго, як пагаварыў з ім, але за апошні год не было ні аднаго выпадку, і, безумоўна, нідзе не было выпадкаў задушвання — ні пры выкананні, ні па-за яго".
  
  "Пра", - сказаў Дойл, але па яе галаве зноў пабеглі мурашкі.
  
  "Што гэта?" Спытаў Уільямс, назіраючы за ёй. "Чаму ты думаеш, што тут ёсць нейкая сувязь?"
  
  Уільямс лічыўся лепшым сябрам Дойла — не кажучы ўжо пра тое, што ён быў приспешником Эктана і саўдзельнікам цёмных цацак — і гэта часта азначала, што ў яго былі розныя прыхільнасці, паколькі справядлівы Дойл не быў прыхільнікам вышэйзгаданых цёмных справунак. Тым не менш, яна цалкам давярала яму, і ён быў адзіным чалавекам, акрамя Эктана, які ведаў пра яе праніклівасці, і, без сумневу, менавіта таму ён пільна назіраў за ёй прама цяпер.
  
  "Я проста падумаў, можа быць нейкая сувязь", - крыху няўпэўнена выказаў здагадку Дойл. "Я думаю, гэта здагадка".
  
  З паказным нецярпеннем Муньас нагадаў ёй: “Мы не можам марнаваць рэсурсы на здагадкі, Дойл. Гэтага няма ў бюджэце дэпартамента".
  
  "Давайце не будзем спяшацца — здагадкі часам могуць быць абгрунтаванымі". Уільямс не зводзіў задуменнага погляду з Дойла, які ўпарта пазбягаў яго.
  
  Муньас раздражнёна ўздыхнуў. - Ты заўсёды прымаеш яе бок, Уільямс, хоць не горш за мяне ведаеш, што я маю рацыю.
  
  Уільямс перавёў погляд на гішпанку і мякка прамовіў: "Мы ўсе на адным баку, Муньас".
  
  Уздыхнуўшы, Муньас паглядзеў на каталку, на якой цяпер ляжаў мяшок з целам нябожчыка. “Я ведаю, я ведаю. Не звяртайце на мяне ўвагі, у мяне быў дрэнны дзень".
  
  Але Дойл ўсё яшчэ спрабаваў зразумець, што б гэта ні было, што яна спрабавала высветліць, і рызыкнуў спытаць: “Чаму ён лічыў гэта апраўданым - я маю на ўвазе першага псіха. Чаму ён вырашыў, што мае права забіць паліцэйскага?
  
  "Таму што паліцэйскі быў масавым забойцам", - суха адказаў Муньас. "Я проста працягваў заходзіць усё далей і далей у трусіную нару з гэтым".
  
  Гэта сапраўды гучала надумана, і ў спалучэнні з няздольнасцю дзівачка называць імёны, Дойл мог толькі думаць, што тут павінна быць што-то яшчэ, за што яна павінна была ўхапіцца.
  
  Тым часам Муньас вырашыў змяніць тэму і спытаў Ўільямса: "Падобна на тое, што справа сэра Кава - гэта яшчэ адно забойства па неасцярожнасці?" Забойства па злосці, як правіла, былі злачынствамі на глебе страсці, калі з ахвярай звярталіся жорстка такім чынам, што гэта паказвала, што забойца быў ірацыянальна злы. Усе іншыя забойствы, учыненыя Саветам медыцынскіх работнікаў, адпавядалі гэтаму профілю.
  
  "Падобна на тое", - сказаў Уільямс без ценю спагады. "Яшчэ адзін загіне".
  
  Муньас задуменна паглядзеў на яго. "Як ты думаеш, яны паспрабуюць перанесці гэта справа ў "правае справа"?
  
  Гэта быў добры пытанне; каралеўскія пракуроры апынуліся ў цяжкім становішчы, таму што грамадскасць не абавязкова не ўхваляла гэтыя забойствы — члены Савета медыцынскіх работнікаў, па ўсіх паведамленнях, былі па вушы ў сэксуальным рабстве, — але пракуроры пакляліся выконваць закон, незалежна ад таго, наколькі ахвяра заслугоўвала сваёй долі.
  
  І вось — у дачыненні да справы аб забойстве апошняга члена Савета — яны паспрабавалі знайсці кампраміс, і да суддзі была пададзена петыцыя аб прызнанні забойства справай "за правае справа". Калі абароне "правага справы" было дазволена прасоўвацца наперад, то замест таго, каб даказваць толькі забойства, абвінавачванне павінна было дадаткова даказаць, што — нават калі гэта было забойства — падазраваны не быў апраўданы ў яго здзяйсненні. І паколькі гэта было б нялёгкай задачай, у выніку абвінавачванне часта спыняла справу.
  
  У той час як гэты падыход быў горача ўхвалены грамадскасцю, перакананыя прыхільнікі вяршэнства закона, такія як Дойл, былі вельмі занепакоеныя абаронай “правага справы", паколькі гэта дазваляла суддзі замахвацца на паўнамоцтвы прысяжных, якія павінны былі самастойна разбірацца ва ўсіх гэтых рэчах.
  
  Такім чынам, сітуацыя была минным полем для піяру кароны, і асабліва супярэчлівай, таму што, як правіла, абарона "правага справы" не павінна была вылучацца, калі забойства было матывавана просты помстай, і здавалася відавочным, як шкло, што гэтыя гучныя забойствы былі прасякнуты помстай, без якіх-небудзь агаворак.
  
  Уільямс паціснуў плячыма. "Я думаю, 'справядлівае справа" - гэта само сабой разумеецца. Яны зрабілі гэта для апошняга, і гэта, як правіла, здымае абвінавачванне з кручка ".
  
  Дойл раздражнёна выдыхнуў. "За выключэннем таго, што гэта недарэчна ў гэтых выпадках помсты, і ўсе ведаюць, што гэта недарэчна, але ўсе яны прыкідваюцца, як быццам гэта масавая гульня ў мараль, і глядзяць у іншы бок ".
  
  "У мяне з гэтым няма праблем", - прызнаўся Уільямс, таму што, вядома ж, ён гэтага не рабіў.
  
  "Гэта ўсё ашуканства і падступныя словы ласкі", - настойваў Дойл. "Дайце мне сумленных прысяжных у любы дзень".
  
  Але Ўільямса гэта не пахіснула. “Справядлівае справа" - старажытная абарона, Кэт. Я думаю, яны хацелі б пазбавіцца ад гэтага, але гэта сыходзіць каранямі ў далёкае мінулае — па крайняй меры, у сярэднія стагоддзя.
  
  "У Царквы ёсць нешта вельмі падобнае", - адзначыла Муньас, калі яна дастала свой мабільны, каб праверыць паведамленні.
  
  Гэта было нечаканасцю для Дойл, якая нахмурила бровы і ўтаропілася на іншую дзяўчыну. "Наша царква?"
  
  Муньас падняла галаву. “Так, наша Царква. Забойства не заўсёды грэх".
  
  "Гэта не можа быць праўдай", - запярэчыў Дойл. "Ты ўсё выдумляеш".
  
  Дэманструючы дабрыню і перавагу, Муньас патлумачыў: "Калі вы забіваеце кагосьці, таму што няма іншага спосабу выратаваць нявінныя жыцця, то гэта не грэх".
  
  "Праўда?" здзіўлена спытаў Дойл.
  
  "Сапраўды", - адказаў Муньас. "Паглядзі на гэта".
  
  Але Дойл адцягнулася, таму што яе муж назіраў, як брыгада каранера вязе каталку, і, робячы гэта, ён нядбайна выцягнуў свой асабісты мабільны тэлефон і зірнуў на экран, перш чым зноў пакласці яго ў кішэню.
  
  "Я па вушы загразла, і мне патрэбна дапамога", - вырашыла яна. І — як бы цяжка гэта ні было прызнаць — я дакладна ведаю, дзе яе атрымаць.
  
  OceanofPDF.com
  
  Кіраўнік 6
  
  Гэта нагадала яму пра яго працы ў "Бастыёне". Даводзілася трымаць галаву напагатове, таму што ты не ведаў, ці з'яўляецца адзін на самай справе ворагам, якія чакаюць магчымасці ўсадзіць у цябе завострыванне.
  
  
  
  Эктон падаў знак Ўільямсу, і двое мужчын коратка параіліся, перш чым Эктон накіраваўся да Дойлу і Муньосу.
  
  "Яны знайшлі сінтэтычныя валакна на вопратцы ахвяры", - абвясціў ён. "Крыміналісты правераць іх, каб паспрабаваць ўсталяваць крыніца".
  
  "Значыць, ён быў загорнуты ў коўдру", - сказаў на заканчэнне Дойл. "Я мяркую, гэта мае сэнс, толькі калі яго перамяшчалі і не было сінякоў".
  
  "Ёсць што-небудзь яшчэ аб прычыне смерці, сэр?" спытаў Муньас.
  
  "Ніякіх відавочных траўмаў", - адказаў Эктон. "Паглядзім".
  
  Удалечыні пасля сыходу Ўільямса бразнулі дзверы лесвічнай клеткі, і Эктон сказаў: "Я б прапанаваў вам, сяржант, паабедаць з намі ў нашай кватэры".
  
  "Так, сэр," ціха адказаў Муньас, разумеючы, што гэта не свецкае запрашэнне.
  
  "Паспрабуйце ўсміхнуцца", - параіў Эктон са сваёй уласнай лёгкай усмешкай. "Я ніколькі не здзіўлюся, калі за намі назіраюць".
  
  Засунуўшы рукі ў кішэні, Дойл покачалась на абцасах і паспрабавала здавацца бесклапотнай. “ Кім? Двума копами?
  
  "Я не ўпэўнены", - было ўсё, што Эктон змог адказаць. "Мы пойдзем?"
  
  Муньас напусціў на сябе бесклапотны выгляд, калі павярнулася, каб рушыць услед за Эктоном да лесвіцы, але Дойл ведаў, што яна глыбока занепакоеная. “ Уільямс павінен быць адзін, сэр?
  
  "Я не веру, што ён падвяргаецца рызыцы, але я адправіў яго наперад у якасці праверкі на сумленнасць".
  
  Гэта было даволі трывожна, і Дойл цішком сустрэўся позіркам з Муньас, спрабуючы паслаць іншы дзяўчыне пэўнае паведамленне. Яна была ўпэўненая, што двое патрульных якім-то чынам замяшаныя ў гэтым, і, выкарыстоўваючы тэрмін "праверка на сумленнасць", Эктон, падобна, таксама так думаў. Аднак у гульні ў кошкі-мышкі яна была гатовая прыняць стаўкі Эктана ў любы дзень тыдня — асабліва калі злыдні яшчэ не ведалі, што славуты старшы інспектар іх раскусіў.
  
  Але Дойлу было нялёгка таму, што яны зноў апынуліся на цеснай лесвічнай клетцы, і іх крокі гучным рэхам адлюстроўваліся ад сцен, калі яны спускаліся на чатыры паверхі. Эктон не здаваўся празмерна занепакоеным, так што, падобна, небяспека — якой бы яна ні была — мінула або, па крайняй меры, яна была нейкім чынам нейтралізаваць.
  
  Калі яны наблізіліся да першым паверсе, Дойл не мог не падумаць аб тым, як яны былі б лёгкай здабычай - яна і Муньас, — калі б хто-небудзь захацеў застрэліць іх, пакуль яны падымаліся па лесвіцы, не падазраючы, што гэта было нешта іншае, чым звычайнае расследаванне самагубства. Гэта была ідэальная магчымасць для засады — на агароджанай тэрыторыі і без сведак, — і таму дзякуй Богу, што-то пайшло не так у плане.
  
  Машына Эктана была прыпаркаваная ля тратуара, побач з іх уласным аўтамабілем без апазнавальных знакаў, і калі ён адкрыў Дойл пасажырскую дзверцы без апазнавальных знакаў, яна скарысталася магчымасцю, каб напаўголасу пробормотать яму: "калі Ласка, спытай Муньаса аб першым чудаке".
  
  "Добра," ён адказаў тым жа тонам і зачыніў дзверы.
  
  Калі яна слізганула на вадзіцельскае сядзенне, Муньас паглядзеў, як Эктон садзіцца ў сваю машыну, і спытаў: "Хіба табе не варта паехаць з ім?"
  
  "Ён не хоча, каб ты была адна", - нагадаў ёй Дойл, а затым ціха дадаў: "Гэта, і ён хоча зрабіць некалькі званкоў так, каб мы іх не падслухоўвалі". Я б з задавальненнем стаў мухай на сцяне ў гэтай машыне, я б з задавальненнем.
  
  Пасля таго, як яна завяла машыну і кранулася з месца, Муньас глыбока ўздыхнуў. "Што я збіраюся сказаць у сваёй справаздачы?"
  
  Дойл адчуў трывогу, скрывавшуюся за пытаннем, і таму яна сказала: “Ён дасць нам ведаць, Иззи. Даверся Эктону і пастарайся не хвалявацца".
  
  Іншая дзяўчына скривила вусны. “Лягчэй сказаць, чым зрабіць. Ты думаеш, за намі ўсё яшчэ назіраюць?"
  
  "Няма", - сказаў Дойл, таму што яна ведала — так, як яна разбіралася ў рэчах, — што гэта было праўдай; за імі не сачылі. “Я думаю, што, калі гэта сапраўды была засада, злачынец па нейкай прычыне быў напалоханы і даўно схаваўся. Звярніце ўвагу, што Эктон, здаецца, не вельмі занепакоены — інакш ён не пакінуў нас у спакоі.
  
  Пакуль яна лавіравала ў патоку машын, Муньас азірнуўся. “Ён захварэў? Ён выглядае крыху стомленым — толькі не кажы мне, што ён ўстае з дзіцем".
  
  "Сапраўды, ведае", - адказаў Дойл, паколькі, у рэшце рэшт, гэта была праўда.
  
  Муньас вярнуў яе ўвагу да дарогі наперадзе. "Гэта дзіўна — я б ніколі не падумаў, што ён апынецца тым, хто любіць бацькам". Гэта было сказана з прыкметным адценнем зайздрасці, паколькі ў апошні час Муньас была пастаўлена задача знайсці сабе годнага мужа.
  
  "Ты і паловы за ўсё не ведаеш", - падумаў Дойл, але ўслых яна сказала: "Я мяркую, ты ніколі не зможаш сказаць напэўна; проста паглядзі на Савой, як на выдатны прыклад".
  
  Савоя была французскай злачынцай, якая сустракалася з Муньясам на працягу кароткага часу, хоць Інтэрпол, затаіўшы дыханне, чакаў, калі ён зробіць ілжывы крок. Нядаўна ён ўсынавіў Эміля, маленькага хлопчыка, які асірацеў непасрэдна ў выніку таго, што Савоя церусіла хаос сярод яго ворагаў, і сапраўды здавалася, што француз выяўляў дзіўныя скрытыя глыбіні, калі справа даходзіла да бацькоўства.
  
  "Памятай, што я хацеў бы спытаць у яго тое-сее пра што, калі ты атрымаеш ад яго весткі".
  
  "Тады добра". Калі Дойл спадзявалася, што ёй удасца зазірнуць у пастаянна зменлівую тэму асабістай жыцця Муньаса, то, падобна, яна была асуджаная на расчараванне — хоць здавалася відавочным, што Муньас не быў так узаемна закаханы, як афіцэр Габрыэль, яе цяперашні кавалер. Дзяўчына заўважыла, што ў яго быў недахоп, і Дойл раптам падумаў — з немалой трывогай, — не турбаваўся ці Муньас аб тым, што Габрыэль на самай справе працуе на Савой.
  
  Пасля хвіліннага разважанні Дойл вырашыла, што гэта немагчыма, і ў думках пахітала галавой; Габрыэль не быў брудным копам — яна гатовая была паспрачацца на гэта сваімі зубамі. Акрамя таго, Габрыэль быў узяты напракат МІ-5, і таму яго, павінна быць, старанна праверылі, як ззаду, так і звонку. Не кажучы ўжо пра тое, што Дойл падзяліў некалькі прыгод з Габрыэлем, і ў яе ніколі не ўзнікала адчування, што ён быў кім—то іншым, чым здаваўся, - праніклівым і разумным, а таксама даволі пацешным.
  
  Але што—то тут было такое - што-тое, што прымушала яе адчуваць сябе няёмка, і на імгненне яна амаль пашкадавала, што ў свой першы працоўны дзень вярнулася да працы на рыбным рынку ў Дубліне, а не ў крымінальным вышуку Скотленд-Ярда. Жыццё была нашмат прасцей, калі вы турбаваліся толькі аб тым, ці не здадуцца ці мідыі трохі смярдзючымі.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  Кіраўнік 7
  
  Цяпер, калі ён закусіў цуглі, прыйшоў час падзяліцца інфармацыяй. Ён падняў тэлефонную трубку і зрабіў званок.
  
  
  
  Эктон жыў у пентхаусе на даху элегантнага, неброской будынка ў Кенсінгтон; добра абсталяваныя пакоі былі аформлены проста і з густам, а асноўныя жылыя памяшканні атачалі велізарныя вокны, якія выходзяць на суседні парк, адкуль адкрываўся захапляльны дух від на горад за яго межамі.
  
  Калі Дойл толькі пераехаў сюды, ёй давялося здушыць жаданне хадзіць на дыбачках - месца здавалася такім ціхім і нямым. Але затым усё істотна змянілася, калі заўзяты халасцяк у кароткія тэрміны стаў мужам і бацькам, так што яго перш ціхае існаванне цяпер было шумным з-за нянь, дварэцкіх і жонкі, якая была схільная шмат балбатаць, у лепшых ірландскіх традыцыях.
  
  Са свайго боку, Дойл уносіў аналагічныя карэктывы ў тым сэнсе, што ёй ніколі не было цалкам камфортна мець побач слуг — хоць у дадзеным выпадку гэта было вельмі каштоўна, паколькі Эктон відавочна загадзя патэлефанаваў Рейнольдсу, іх дворецкому, які быў у сваёй стыхіі, калі працаваў на пліце, рыхтуючы што-то на вялікай патэльні, што не здалося Дойлу апетытным.
  
  Рейнольдс— як і многія іншыя да яго, была употай закахана ў Муньас, і яму не было ў чым вінаваціць яе; яна была гэтак жа бурнай, калі і прыгожай, і — па прычынах, якія былі неспасьцігальныя для Дойла — мужчыны, здавалася, не маглі выстаяць перад такім спалучэннем.
  
  “Міс Муньас, як прыемна бачыць вас зноў. Я ведаю, у вас мала часу, таму я ўзяла на сябе смеласць прыгатаваць на хуткую руку паэлью".
  
  "Гэта крэветкі", - адзначыў Дойл, з глыбокім агідай разглядаючы змесціва патэльні. Вядома, што Дойл не любіла морапрадукты, і яе праца на рыбным рынку служыла магутным стрымліваючым фактарам.
  
  “Хто-небудзь жадае віна? У мяне ёсць мадэра, гэта было б дарэчы".
  
  "Баюся, гэта будзе працоўны абед", - сказаў Эктон. "Усе роўна дзякуй".
  
  Рейнольдс неадкладна змяніў манеры і ператварыўся ў деловитого прыслужніка. “Вельмі добра, сэр. Я патэлефаную міс Мэры і папрашу, каб яна падоўжыла шпацыр майстры Эдварда".
  
  "Не трэба," хутка сказаў Дойл. “ З ім не будзе праблем, і я смагу яго ўбачыць.
  
  "Так, мадам". Рейнольдс кіўнуў і больш нічога не сказаў, са спакойнай дзелавітасцю падаў ежу, а затым пайшоў за межы чутнасці.
  
  Калі яны прыступілі да ежы, Эктон, не губляючы часу, звярнуўся да Муньосу. “ Калі не пярэчыце, сяржант, калі ласка, раскажыце мне ўсё, што вы можаце ўспомніць пра ахвяру.
  
  Муньас, без сумнення, чакала менавіта гэтага пытання, і таму ў яе быў гатовы адказ. "Гэта было ў мінулы чацвер, сэр, і мне даручылі ўзяць паказанні ў якія з'явіліся сведак —"
  
  Эктон перапыніў яе з лёгкай усмешкай. "Дзіўная дэталь".
  
  Муньас паспрабаваў адлюстраваць зваротную ўсмешку. “ Так, сэр.
  
  "Гэта было выпадковае заданне, ці вы былі прызначаныя на пэўныя даты?"
  
  “ Дзяжурны сяржант ўсталёўвае распарадак дня, сэр, і калі б мяне выклікалі на месца па справе, то хто-то іншы павінен быў бы прыкрываць мяне, пакуль мяне не будзе. Гэта, як правіла, гнуткі падыход, таму што ўсё залежыць ад таго, хто знаходзіцца на месцы ў штаб-кватэры ".
  
  "Я мяркую, гэта падраздзяленне для сяржантаў або вышэй рангам".
  
  “Так, сэр. Я мяркую, што ў нейкі момант яны выкарыстоўвалі стажораў, але потым зразумелі, што лепш за ўсё даручыць працу з імі каму—то з вопытам - калі, вядома, гаворка не ішла аб канкрэтным выпадку, і тады для правядзення гутаркі быў бы выкліканы персанал, які займаецца гэтай справай ".
  
  Эктон на імгненне спыніўся, сузіраючы крышку стала. “ Ці Мог які ўвайшоў якім-небудзь чынам даведацца, што ў той дзень вы будзеце афіцэрам, якія прымаюць справаздачу?
  
  Муньас нахмурила бровы, абдумваючы гэта. “Я не ведаю, але я так не думаю, сэр. Гэта не значыць, што існуе каляндар, таму што гэта залежыць ад таго, хто знаходзіцца на месцы, і хто быў выкліканы на поле бою ".
  
  "Ты згадваў пра гэта ў сацыяльных сетках, пра гэта апошнім заданні?"
  
  "Не, сэр".
  
  "Толькі не пасля апошняга псіха", - пажартаваў Дойл, убачыўшы шчыліну і скарыстаўшыся ёю.
  
  Эктон прыўзняў бровы. “ Аб? Раскажы мне аб апошнім.
  
  Муньас збянтэжана паціснуў плячыма. “Апошні раз гэта было каля месяца таму, сэр; ён— ну, ён пачаў пераследваць мяне. Ён стаў сапраўдным занудай".
  
  Эктон задумаўся над гэтым. “ У рамантычным плане?
  
  “Так, сэр. Ён пісаў мне лісты і пакідаў іх на стойцы рэгістрацыі".
  
  “ Ён тэлефанаваў або адпраўляў электронны ліст? Якія-небудзь паведамленні на галасавой пошце?
  
  Муньас пахітала галавой. “ Не, сэр.
  
  “ Значыць, ён быў пажылым чалавекам?
  
  “ Не, сэр. Яму было за трыццаць, але ён быў адным з вашых параноікаў, сэр, так што, магчыма, ён не хацеў карыстацца электронікай. Ён думаў, што супраць яго існуе буйны змова, таму што сцвярджаў, што забіў паліцэйскага.
  
  "І ён гэта зрабіў?" спытаў Эктон нейтральным тонам.
  
  “Не, сэр. Я даследаваў гэта, на ўсялякі выпадак, але ён распавёў вельмі адрывістыя гісторыю, і за паказаны ім перыяд часу не было ніякіх смерцяў сярод афіцэраў, ні пры выкананні, ні па-за яго".
  
  Эктон гэта абдумаў. “ Вы верыце, што ён мог быць інфарматарам?
  
  Муньас нахмурила бровы. “Я не ведаю; калі і быў, то не згадваў пра гэта. Паколькі я часта займаюся падрабязнасцямі пра наркотыкі, я не знаёмая з усімі інфарматарамі".
  
  Эктон кіўнуў. “ Вы захоўвалі яго лісты, сяржант?
  
  Муньас выглядаў крыху здзіўленым. “Не, сэр. Я проста выкінуў іх".
  
  "Не магу вінаваціць яе - гэта крыху страшнавата", - выказаў меркаванне Дойл.
  
  Эктон не зірнуў на Дойла, але замест гэтага сказаў: "Верагодна, іх трэба было далучыць да яго рапарту, сяржант".
  
  "Так, сэр," цвёрда адказаў Муньас.
  
  "Ты іх чытаў?" - спытаў я.
  
  "Не, сэр".
  
  Рушыла ўслед невялікая паўза, і Дойл не дапусціў памылкі, зноў стаўшы на абарону Муньяса.
  
  Эктон кіўнуў. “ Тады раскажы мне пра яго.
  
  “ Белы мужчына, гадоў трыццаці пяці. Аўстраліец, сэр, і, падобна, аматар выпіць.
  
  Гэта быў сумны труізм паліцэйскай працы; маючы дастатковы вопыт, афіцэр, як правіла, распазнаваў ледзь прыкметныя прыкметы наркатычнай залежнасці, нягледзячы на ўсе намаганні ўжывае іх схаваць.
  
  “ Якая-небудзь заяўленая прафесія?
  
  “ Ён сказаў, што працаваў у службе падтрымкі ветэранаў у клініцы Святой Тройцы.
  
  Дойл міргнуў, паколькі гэта здалося яму цікавым. Царква Святой Тройцы была месцам сустрэчы зладзеяў па справе аб сэксуальным рабстве і карупцыі, якое вёў Эктон. Бясплатная царкоўная клініка ўсё яшчэ функцыянавала, хоць сама Царква згарэла дашчэнту пры абставінах, аб якіх лепш за ўсё забыцца.
  
  “ І ён сказаў вам, што забіў афіцэра паліцыі?
  
  “Так, сэр, хоць ён не змог назваць мне імя ахвяры. Ён сказаў, што задушыў яго падчас сутычкі. Ён хацеў, каб знішчыць яго, але ужыў занадта шмат сілы, і мужчына памёр.
  
  "І дзе гэта адбылося?"
  
  Муньас прыўзняла куток рота. “ Ён сцвярджаў, што гэта адбылося ў клініцы, сэр.
  
  Погляд Эктана звярнуўся да вокнаў, і ён на імгненне змоўк. Са свайго боку, Дойл памірала ад жадання пачуць прычыну, па якой дзівак сцвярджаў, што было неабходна забіць меркаванага паліцэйскага ў клініцы — відавочна, меў месца нейкі паранаідальны змова, - але, што цікава, Эктон не спытала, а замест гэтага змяніла тэму.
  
  “ Ваш другі візіт якім-небудзь чынам звязаны з першым?
  
  Злёгку нахмурыўшыся, Муньас павольна паківала галавой. “ Не, сэр.
  
  Эктон гэта абдумаў. “ У вас было адчуванне, што гэтыя двое звязаныя?
  
  Муньас зноў злёгку пахітала галавой. "Не, сэр; акрамя таго, што яны абодва былі параноікамі, апорнымі звычайную паранаідальную лухта".
  
  “ Тады раскажыце мне аб сённяшняй ахвяры; якое ў вас склалася аб ім уражанне, калі ён прыйшоў на сумоўе?
  
  “Ён нерваваўся, сэр. Ён спытаў, ці можна яму паліць, і калі я сказаў яму, што гэта забаронена, ён трымаў у руках не запаленую цыгарэту. Ён сказаў мне, што ўрад робіць прышчэпкі ад атручвання, і менавіта таму пару гадоў таму былі забітыя дзеці імігрантаў ".
  
  “ Ён таксама здаваўся рамантычна зацікаўленым?
  
  Муньас, здавалася, быў здзіўлены пытаннем. “Не, сэр. У асноўным, ён здаваўся нервовым".
  
  Іх перапыніў званок консьерж, а затым Рейнольдс абвясціў, што Мэры-няня падымаецца наверх. Дойл ўстаў, каб павітаць іх у дзверы, і хутка забраў малога Эдварда ў яе з рук. "Дай мне патрымаць яго ўсяго хвілінку, Мэры — я сумавала па гэтаму хлопцу".
  
  Затым яна зноў села за стол, трымаючы дзіцяці ў сябе на каленях, і адчула хвалю палягчэння Эктана, калі ён пацягнуўся — як быццам нічога не мог з сабой парабіць - і закрануў ножкі дзіцяці.
  
  Небарака, падумала яна, ён больш не можа так працягвацца, і таму я павінна зрабіць тое, што павінна быць зроблена — як мне не сорамна за тое, што я такая баязліўка.
  
  Эктон перавёў погляд на Муньяса. “ Вы пыталіся сённяшнюю ахвяру, чаму ён так доўга чакаў, перш чым распавесці вам аб сваіх падазрэннях?
  
  "Я так і зрабіў, сэр", - сказаў Муньас, які, здавалася, адчуў палёгку ад таго, што яна зрабіла што-то правільна. "Ён сказаў мне, што ўсвядоміў гэта зусім нядаўна".
  
  І з чаго б гэта? З некаторым здзіўленнем падумаў Дойл і стаў чакаць наступнага пытання, але яго так і не было.
  
  Эктон грэбліва кіўнуў. “ Пакуль гэта ўсё, сяржант. Я больш не веру, што вам пагражае непасрэдная небяспека. Аднак не перашкодзіла б праявіць асаблівую асцярожнасць і, як я ўжо згадваў, трымаць пры сабе іншага афіцэра, калі вы знаходзіцеся ў палявых умовах ".
  
  “ Так, сэр. "Дойл ведала, што здзіўленне Муньаса супадае з яе уласным — так што, у рэшце рэшт, гэта была не засада?
  
  Эктон працягнуў: “Паколькі вы былі адказным афіцэрам, калі ласка, падрыхтуйце справаздачу аб сваіх назіраннях. Уільямс - старшы інспектар, і ён падпіша звальненне". Ён зрабіў паўзу. “ Калі ласка, прытрымлівайцеся фактаў і не выдвигайте ніякіх працоўных тэорый да атрымання вынікаў судовай экспертызы.
  
  “ Я згадваю пра вашым прысутнасці, як афіцэра, які знаходзіцца на месцы, сэр?
  
  "У што бы то ні стала", - адказаў ён.
  
  Пасля таго, як Рейнольдс праводзіў Муньаса да дзвярэй, Эктон падняўся і стаў каля акна, гледзячы на сцэну унізе, скрыжаваўшы рукі на грудзях і глыбока задумаўшыся.
  
  Згараючы ад цікаўнасці, Дойл паднесла дзіцяці, каб ўстаць побач з ім, і, паколькі яе муж нічога не сказаў, яна рызыкнула сказаць: “Я хацела, каб ты спытаў яе аб першым чудаке, таму што ў мяне было адно з маіх прадчуванняў па гэтай нагоды, але я не ўпэўненая чаму — не падобна, што гэтыя два дзівака былі як-то звязаныя. Можа быць, табе варта папрасіць Нази прагледзець справаздачу першага дзівака, проста каб зірнуць?
  
  "Няма", - сказаў ён і рассеяна падняў руку, каб правесці ёю па галоўцы дзіцяці. "У гэтым няма неабходнасці, і такі ход толькі выкліча трывогу; я не хачу выдаваць гульню".
  
  Амаль прабачлівым тонам Дойл рызыкнуў вымавіць: “З майго пункту гледжання, гульня не мае асаблівага сэнсу. Чаму копы стаялі дыбам, і якое дачыненне ўсё гэта мае да Муньосу? Здаецца, нічога не сыходзіцца."
  
  "Наадварот", - сказаў ён. "Я думаю, што тое, што тут адбылося, зусім ясна".
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  Кіраўнік 8
  
  Ён арганізаваў наступную высадку і спадзяваўся, што за гэты час яго не заб'юць.
  
  
  
  Дойл пачакаў некалькі секунд, а затым, калі яе раздражнёны муж больш нічога не прапанаваў, яна працягнула: “Тады я тоўстая, як дошка. Не мог бы ты даць мне хоць бы мімаходам зірнуць, муж мой?
  
  Ён разламаў рукі і ўзяў у яе дзіцяці, пры гэтым яму давялося вызваліць рукі Эдварда з валасоў Дойла. “Мы ведаем, што сцэна была інсцэніравана — цела замарозілі і перавезлі. Але гэта было не вельмі добра інсцэніраваны; звярніце ўвагу, што не было ніякіх доказаў меркаванай перадазіроўкі наркотыкаў. Звярніце ўвагу таксама, што ахвяра была заядлай курильщицей, але ў кватэры не было ніякіх прыкмет гэтага ".
  
  Здзіўленая, яна абдумала гэта, нахіляючыся, каб пацалаваць Эдварда ў лоб, калі маляня скарыстаўся магчымасцю, каб зноў схапіць яе за валасы. “Значыць, у нас ёсць пастаноўшчыкі-аматары? Ці ж яны з самага пачатку не думалі, што мы будзем вельмі старанна шукаць.
  
  Эктон пачаў мякка калыхаць дзіця, працягваючы назіраць сцэну ўнізе. "Я б ніколькі не здзівіўся, калі б Муньас была застрэленая на лесвічнай клетцы, а затым сцэна была інсцэніравана так, каб паказаць, што гэты псіх спачатку застрэліў яе, а затым вярнуўся ў кватэру, каб застрэліцца сам".
  
  Зусім ашаломлены, Дойл ў жаху ўтаропіўся на яго. - Святая Маці, Майкл.
  
  "На самай справе", - сказаў ён і працягнуў калыхаць дзіця.
  
  “Але чаму? Дзеля ўсяго святога, Майкл, які ў гэтым быў сэнс? Хто-то хацеў забіць Муньаса, і таму яны інсцэніравалі гэта забойства па ілжывым загаду?"
  
  Эктон злёгку нахіліў галаву. "Я мяркую, гэта было б больш падобна на забойства ва ўмовах ўтрымання".
  
  Дойл здзіўлена нахмурыўся — забойства ва ўмовах ізаляцыі выклікала скандал, які здаваўся недарэчным, улічваючы факты на месцах. Калі толькі скандал, які трэба было стрымаць, не быў тэорыяй дзівака—
  
  Зусім узрушаная, яна ўсклікнула: "Скажы мне, святыя ўгоднікі і анёлы, Майкл; скажы мне, што ты не збіраешся ўсур'ёз сцвярджаць, што ўрад спрабуе атруціць дзяцей прышчэпкамі".
  
  “ Не, вядома, няма.
  
  “ Тады — тады што ж там было?
  
  Рушыла ўслед невялікая паўза, пакуль яна бачыла, што ён разважае, што ёй сказаць.
  
  Яна нецярпліва вызваліла яшчэ адну пасму сваіх валасоў з кулака Эдварда. “І як забойства Муньаса дапаможа таго-што-б-там-ні-было заставацца стрыманым — сама Муньас паняцця не мае, што адбываецца; гэта і так ясна. Отвяжись, мужанёк."
  
  Ён глыбока ўздыхнуў, яго грудзі падымалася і апускалася, калі ён прыціскаў да яе дзіцяці. “ Баюся, пакуль няма; спачатку мне трэба ўсё абдумаць. Затым ён ненадоўга заплюшчыў вочы.
  
  Нягледзячы на яе расчараванне, Дойл зразумеў, калі ёй трэба быць жонкай, а не дэтэктывам, і неадкладна змяніў капялюш. “Ладна, у нас быў цяжкі дзень, ці не так? Можа, паспрабуем трохі задрамаць?" Учора яны дамагліся некаторага поспеху: калі Дойл сядзела на крэсле ў спальні і трымала дзіцяці на каленях, Эктон мог спаць спакойна.
  
  Ён паглядзеў на гадзіннік. “ Напэўна, праз гадзіну. У мяне на сёння шчыльны графік.
  
  Калі яны павярнуліся, каб пайсці ў спальню, Дойл скарыстаўся магчымасцю рызыкнуць: “Можа быць, нам варта паехаць у Эстакады на выходныя. Я думаю, там табе будзе лепш спаць". Эстилс быў спадчынным маёнткам Эктана, і ён вельмі любіў гэта месца, што было нядзіўна; яно было велізарным, мірным і ў значнай ступені затрымалася ў далёкім стагоддзі.
  
  Ён прамаўчаў, таму што ў яго склалася непрыемнае ўражанне, што Дойлу не вельмі падабалася наведваць Эстаков, — і гэта непрыемнае ўражанне было зусім дакладным.
  
  "Давай, нам трэба ісці", - настойвала яна. "Эдварду хутка захочацца палазіць па дрэвах, і таму нам трэба скласці спіс тых, якія вартыя крэпасці".
  
  Ён папярэдзіў: "Мая маці дома".
  
  Дойл скрывіў вусны. "Тады мы прымусім яе саму залезці на адно-два дрэва". Ўдава лэдзі Эктон была вельмі непрыемнай жанчынай, якая ненавідзела сваю ірландскую нявестку з запалам тысячы сонцаў. На шчасце, яна была перакладзеная ў Вдовий дом, размешчаны ў маёнтак, і таму не переступала парога галоўнага дома без запрашэння.
  
  Але, як заўсёды, Эктон перайшоў да сутнасці. "Табе не трэба турбавацца пра мяне, Кэтлін".
  
  "Вистуй— зусім не хвалюйся," рашуча параіла яна яму, падводзячы да ложка. “ У цябе перыяд адаптацыі, вось і ўсё. У мяне было дзевяць месяцаў, і цяпер ты проста наверстываешь упушчанае. Уся гэтая гісторыя з нараджэннем дзяцей не для слабанервных ".
  
  Яна адчула яго палёгку. “ Тады я займуся падрыхтоўкамі да візіту.
  
  Дойл уладкаваўся ў крэсле ля каміна, працягваючы Эдварду сваю бутэльку і спадзеючыся, што той будзе паводзіць сябе ціха, каб яго бедны, абарваны бацька змог падміргнуць. Эктон распрануўся і слізгануў ў ложак без каментароў — яна бачыла, што ён яшчэ крыху схуднеў, і адчула раптоўную хвалю няўпэўненасці, якая была зусім на яе не падобная. Яна была інстынктыўным істотай — заўсёды давярала сваім уласным, вывастраным інстынктам, але нават і яе звычайна надзейныя інстынкты былі загнаныя ў тупік бягучай сітуацыяй. Тое, што Эктон быў складаным чалавекам, было само сабой якія разумеюцца, але ў мінулым яна заўсёды ішла наперад з цвёрдай упэўненасцю, што можа дапамагчы яму перамагчы яго дэманаў.
  
  Але цяпер гэтая — гэтая вартая жалю сытуацыя сталася нечаканым няшчасцем, і яна была ў разгубленасці. У яе было цьмянае падазрэнне, што ён перакладаў на сына свае ўласныя дзіцячыя траўмы — што тлумачыла яго пастаяннае неспакой пра дабрабыт дзіцяці, — і таму яна спрабавала быць настолькі аптымістычнай і жыццярадаснай, наколькі магла, што было няпроста, таму што дзеці часам былі выматвальнай стрэмкай у шыі.
  
  І — і было яшчэ сёе-тое: яна выявіла, што ёй вельмі не па сабе з-за сённяшніх падзей, паколькі яе грозны інстынкт падштурхоўваў яе да таго, каб быць больш уважліва. Калі Эктон ўпершыню сказаў ёй, што, па яго думку, Муньас ў небяспецы, гэта было праўдай, але — пасля таго, як ён дапытаў дзяўчыну — відавочна, так больш не было. Было незразумела, што змянілася; на думку Дойла, пытанні Эктана толькі зрабілі сітуацыю яшчэ больш сур'ёзнай. Яна спадзявалася, што ён не выпусціў з-пад увагі чаго-то важнага ў сваім змучаным стане, і хацела б адчуваць сябе больш упэўнена.
  
  На імгненне ёй прыйшла ў галаву непрыемная думка — былі пэўныя паралелі паміж паранаідальнымі дзівакамі і яе уласным паранаідальны мужам, які не мог спаць, таму што баяўся, што малы Эдвард якім-то чынам падвяргаецца рызыцы. Паверце, не было б перабольшаннем сказаць, што Эктон і сам быў у некаторым родзе дзіваком.
  
  "Не думай пра гэта", - раптам вырашыла яна. Замест гэтага яна падумала аб гэтым дзіўным справе і аб тым, што хто-то хацеў забіць Муньаса за што-тое, чаго яна нават не разумела. Падобна на тое, больш, чым адзін чалавек, паколькі таго, хто працуе ў адзіночку, было б цяжка замарозіць і транспартаваць цела ў коўдры.
  
  Гэта былі копы? Страшна нават падумаць пра гэта — копы былі адчайна адданай кампаніяй; цяжка было нават уявіць сітуацыю, калі яе калегі-копы зладзілі б засаду для Муньяса. Было ясна, што гэтыя двое што-то ведалі, але ёй было цяжка паверыць, што яны былі злачынцамі.
  
  Такім чынам, хто стаяў за гэтым старанна распрацаваным планам засады, і чаму Эктон проста не сказаў ёй?
  
  Тое, што ўсё гэта было звязана з фестывалем дзівакоў, здавалася відавочным; па якой-то прычыне забойца дзівака — які, як мяркуецца, спадзяваўся забіць і Муньаса — быў занепакоены вар'яцкімі тэорыямі, якія дзівакі распавядалі Муньосу.
  
  Хоць у гэтым было мала сэнсу; быў адзін псіх, які сцвярджаў, што забіў паліцэйскага ў грамадскім месцы — нягледзячы на тое, што такіх смерцяў зафіксавана не было, — а затым быў другі псіх, які сцвярджаў, што ўрад цкуе бедных дзяцей, тэорыя, якая гуляла паўтаральную ролю ў папуляцыі псіх, ці былі прадметам прышчэпкі, дабаўкі або хімікаты ў вадзе.
  
  Што прывяло да іншага дарэчнаму моманту: Муньас не быў дурнем, але Муньаса не ўстрывожыла ні адзін з гэтых двух дзівакоў, і ён адкінуў усё гэта як чыстую лухту. Відавочна — азіраючыся назад - што Муньас аказаўся няправы, паколькі ніхто не стаў бы турбаваць сябе замарожваннем цела псіха і інсцэніроўкай сцэны забойства, калі б усё гэта было чыстай лухтой.
  
  У гэтым была нейкая мэта, і, калі Дойл не памыліўся ў яе здагадцы, двое паліцэйскіх, якія дзяжурылі па перыметры, дакладна ведалі, якая гэта мэта. І Эктон таксама ведаў, але Эктон не хацеў казаць пра гэта — ні з імі, ні нават са сваёй шчырыя жонкай.
  
  Яе погляд спыніўся на спячым мужа, і яна адчула востры боль, таму што яго цёмныя вейкі, здавалася, вылучаліся яшчэ больш прыкметнымі на фоне бледнасці шчок. "Заўтра я буду ў штаб-кватэры, - падумала яна. - пакуль я там, я трохі пошарю вакол і пагляджу, на што там можна паглядзець". Эктону, магчыма, спатрэбіцца невялікая дапамогу, прама цяпер — ён дакладна не ў курсе падзей, а жудасныя падзеі, падобна, развіваюцца з пагрозлівай хуткасцю.
  
  Яна асцярожна перамясціла сцягно ў больш зручнае становішча, не абудзіўшы дзіцяці. "Мы разбяромся з табой, муж", - падумала яна, седзячы ў цішыні са сваей спячай сям'ёй. Мы зайшлі так далёка не для таго, каб цяпер здавацца.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  Кіраўнік 9
  
  Ён склаў спіс на сваёй старой пішучай машынцы Corolla дома — ён не хацеў рызыкаваць.
  
  
  
  На наступную раніцу Муньас спынілася ля кабінета Дойла, каб прыхінуцца да перагародцы з кубкам кавы ў руцэ. "Мне прызначылі няню", - паскардзілася іншая дзяўчына. "І я не думаю, што гэта супадзенне".
  
  "Тады што ж адбылося?" Дойл спадзяваўся, што што б гэта ні было, яно было кароткім — яна збіралася пачаць сваю выведвальную кампанію з таго, што адправілася ў адміністрацыйны будынак, каб міла пабалбатаць з новай памочніцай Эктана.
  
  "Яны прызначылі мяне МАО, пачынаючы з сённяшняга дня".
  
  Афіцэрам узаемадапамогі быў паліцэйскі, часова прыкамандзіраваны з іншай юрысдыкцыі; часта гэта была інфармацыйна-прапагандысцкая праграма, каб два дэпартамента маглі параўнаць стратэгіі і поспехі, але часам — як было ў апошні час — МАО проста выклікалі ў якасці дадатковага памочніка; каго-то з вопытам, хто мог аказаць неадкладную дапамогу і не патрабаваў ніякай падрыхтоўкі. Метрапалітэн ўсё яшчэ прыходзіў у сябе пасля скандалу, з-за якога многія высокапастаўленыя супрацоўнікі адправіліся ў турму, і — паколькі зладзеяў не вельмі турбавалі кадравыя праблемы ў Метрапалітэн — тыя дэтэктывы, якія перажылі чыстку, былі звольненыя.
  
  Паколькі Дойл правяла яшчэ адну жудасную ноч, яна была не ў настроі — не кажучы ўжо пра тое, што было б нядрэнна, калі б хто-небудзь прызначыў ёй МАО, дзеля ўсяго святога, Майк. Хоць, шчыра кажучы, было б цяжка звярнуцца з такой просьбай прама з дэкрэтнага адпачынку.
  
  "Ну, калі гэта для тваёй абароны, Муньас, ты павінен быць удзячны - я б схаваўся пад сваім сталом, калі б думаў, што хто-небудзь хоча да мяне дабрацца".
  
  "Не, ты б не стаў", - кісла адказала дзяўчына. "У цябе дзве падзякі".
  
  Дойл быў узнагароджаны двума медалямі за адвагу, адна з якіх была за скачок з моста, каб выратаваць Муньаса ад немінучай смерці, што было даволі балючым момантам. "Я б хацеў выжыць, каб атрымаць трэцяга", - запярэчыў Дойл.
  
  Выдаўшы раздражнёны гук, Муньас отхлебнула кавы. “ Калі ты атрымаеш трэцюю падзяку, я дадам яе ўсю, Дойл, таму што ў свеце не будзе справядлівасці.
  
  "Замест гэтага ты мог бы стаць прыватным дэтэктывам", - паслужліва прапанаваў Дойл. "Прыватны дэтэктыў-мастак — б'юся аб заклад, такіх няшмат, так што ў вас была б свая маленькая ніша". Муньас была адоранай мастачкай, але яна трымала гэта ў цені, таму што была схільная маляваць рэлігійныя сюжэты, і гэта паставіла б пад удар яе рэпутацыю беспрынцыповай кіраўніцы.
  
  Да свайго здзіўлення, Дойл адчуў выбліск моцных эмоцый ад іншай дзяўчыны і вырашыў, што гэта, павінна быць, звязана з згадваннем яе работ. Памеркаваўшы, ці хоча яна ўвязвацца ў гэта, Дойл вырашыў, што з такім жа поспехам яна можа быць мілай — у рэшце рэшт, Муньас толькі што перажыла перадсмяротны вопыт, а гэта ўжо два, калі лічыць па адным. “Як прасоўваецца маляванне? Хіба ты не браў паволі ўрокі малявання?"
  
  "У мяне паказ", - прызналася іншая дзяўчына, старанна хаваючы прыліў крайняга задавальнення. “Я толькі што даведалася; мой інструктар дамовіўся аб паказе ў маленькай галерэі ў Соха. У гэтым няма нічога асаблівага, але гэта толькі пачатак ".
  
  Тут жа забыўшыся пра рэўнасці, Дойл цёпла павіншаваў яе. “О—О, Муньас, гэта выдатна; мы, вядома, прыйдзем. Можа, мне размясціць аб'яву ў царкве Святога Міхаіла?"
  
  "Я мяркую", - адказаў Муньас, імкнучыся здавацца абыякавым. "Хоць не ўсе гэта на рэлігійную тэматыку - я таксама напісаў некалькі пейзажаў".
  
  Успомніўшы, Дойл спытаў: “Гэта тое, аб чым ты хацеў папрасіць Савой? Прыйсці на тваё шоў?" Былы кавалер Муньас ацаніў талент дзяўчыны ў прамежку паміж тымі часамі, калі ён кіраваў якім-то незаконным прадпрыемствам.
  
  "Не, я хацела спытаць яго, ці не аб гэтым", - коратка адказала Муньас, а затым скорчила грымасу, гледзячы ў сваю кубак. "Фу — гэтая гадасць жудасная".
  
  Дойл скарысталася магчымасцю, каб зрабіць вялікі глыток з свайго ўласнага вытанчанага кава-латте па франшызе.
  
  Муньас кісла паглядзеў на яе. “ Ведаеш, у іх поўна калорый.
  
  "Я ведаю", - прызнаў Дойл. “Але я не магу адмовіцца ад іх — не зараз, калі мне так не хапае сну. І, акрамя таго, Эктону яго дастаўляюць кожную раніцу, так што я не хачу, каб ён думаў, што я гэтага не цаню ".
  
  Здзіўлена прыпадняўшы бровы, Муньас паставіла свой кавы на стол Дойла. “ Праўда? Ён не падобны на чалавека, які робіць рамантычныя жэсты.
  
  "Уся яго легкадумная жыццё - легкадумны рамантычны жэст", - падумаў Дойл, але яна сказала толькі: "Ціхія вады глыбокія, Муньас", - і зрабіла яшчэ глыток.
  
  Іншая дзяўчына злёгку ўсміхнулася. "Толькі не вады Габрыэля; Габрыэль ніколі не дазваляў выпадковай думкі застацца невыказнаю".
  
  Дойл міжволі засмяяўся, таму што гэта было праўдай; часткай зачаравання Габрыэля была яго адкрытая натура. Ці, ва ўсякім выпадку, яго меркаваная адкрытасць — у рэшце рэшт, Габрыэль быў з аддзела па барацьбе з тэрарызмам, так што ён павінен быў умець трымаць язык за зубамі, калі ўзнікала неабходнасць. "Што ён думае аб тваім шоў?"
  
  “ Ён, вядома, прыедзе.
  
  Дойл ўлавіў адценне ў яе голасе, які толькі пацвердзіў яе ранейшы вывад аб тым, што Муньас не быў так адданы адносінам, як Габрыэль. Увогуле, гэта быў ганьба; можна было б падумаць, што жыццё з Габрыэлем будзе складацца з аднаго рамантычнага жэсту за іншым.
  
  І, напружаны гэтай думкай, да іх па праходзе іх падышоў начальнік, інспектар Хабіба. Цяжка было ўявіць менш рамантычна выглядае чалавека, але Дойл ведаў, што гэтыя ціхія вады сапраўды глыбокія; пакістанец ажаніўся на сястры Муньаса пры гераічных абставінах, кінуўшыся ёй на дапамогу, як прынц з казкі, хоць быў далікатнага целаскладу і пазбаўлены харызмы.
  
  "Сяржант Муньас, сяржант Дойл," ён вітаў іх сваім роўным голасам. “ Добрай раніцы, і дабро запрашаем назад, сяржант Дойл.
  
  "Добрай раніцы, сэр", - сказаў Муньас. Хабіба быў з тых, хто выконвае ўсе належныя пратаколы, нават са сваёй нявесткай. "Я толькі што распавядаў сяржанту Дойлу аб маім МАО".
  
  "Я крыху раўную, сэр", - поддразнил Дойл. "Я б не адмовіўся ад дадатковай рукі - думаю, мы б гэтага хацелі".
  
  У адказ Хабіба выглядаў трохі збянтэжаным. "Баюся, я не маю ніякага ўплыву на падобныя рашэнні".
  
  Паколькі, здавалася, не было ніякіх сумненняў у тым, што гэта канкрэтнае рашэнне зыходзіла непасрэдна ад Эктана — і на тое былі важкія прычыны, — Дойл паспяшаўся паставіцца да яго легкадумна і сказаў: "Пакуль МАО не апынецца яшчэ адным дзіваком; Муньосу гэтыя дзівакі па горла надакучылі".
  
  Хабіба дастаткова расслабіўся, каб усміхнуцца. “Так, мы не можам заахвочваць іх ствараць гісторыі толькі для таго, каб узяць у вас інтэрв'ю, сяржант Муньас. У нас няма рэсурсаў".
  
  Паколькі ў Хабіба гэта сышло за жарт, Дойл паслухмяна засмяялася, але была здзіўленая, калі ў яе пачатак паколвала скуру на галаве. Што? яна ў замяшанні падумала: у маленькай жарце Хабіба не было нічога цікавага — дзівакі выдумлялі гісторыі; гэта было відавочна. І яны не сталі б спрабаваць сустрэцца з Муньясам, таму што яны не ведалі б загадзя, што Муньосу першапачаткова было даручана выслухоўваць іх — Эктон разабраўся з гэтым, калі дапытваў Муньаса на гэтую тэму. Такім чынам, што ж гэта было?
  
  Яна памаўчала, нахмурыўшыся, таму што тут сапраўды што-то было, але яна паняцця не мела, што менавіта.
  
  Яе ўвага была вернута да размовы Хабіба, які паведаміў ёй: “Я б папрасіў вас звязацца з коммандером Козловски пры першай жа магчымасці, сяржант Дойл; яна збірае аператыўную групу з некалькіх падраздзяленняў. Мне сказалі, што мэта мэтавай групы - паведаміць аб моцных баках, проявленных жанчынамі-афіцэрамі ".
  
  "Няма", - усклікнуў Дойл у непритворном жаху, калі яна паставіла свой латте.
  
  Яе кіраўнік зрабіў мяккі вымову: "Гэта актуальная тэма, і яна павінна быць вельмі цікавай".
  
  "Разнастайнасць", - сказаў на заканчэнне Муньас. "Лепш ты, чым я".
  
  "Калі гаворка ідзе аб разнастайнасці, то гэта па праве павінен быць ты, Муньас, а не я".
  
  Муньас спрытна ўзяла латте Дойла са свайго стала. “ Можа, я і не такая бледная, як ты, але я не тая, хто заслугоўвае пахвалы.
  
  "Гэта цяжкае цяжар, вось што гэта такое," прабурчаў Дойл.
  
  "Мы павінны прыкласці ўсе намаганні для супрацоўніцтва ў такой дзейнасці", - мякка паўшчуваў Хабіба. "Для мяне вялікі гонар быць уключаным у запыт Камандзіра".
  
  Але дзве дзяўчыны толькі скептычна прамаўчалі, паколькі аператыўныя групы звычайна былі манументальнай марнаваннем часу, якая праводзіцца толькі для таго, каб мець што далажыць начальству па якім-то блізкаму і дарагому для іх прадмеце. І гэта заданне было асабліва раздражняльным; мала таго, што Дойл наогул неахвотна расказвала аб сваім так званым гераізм, ёй трэба было порыскать вакол, пакуль яе бедны муж ні на што не адцягнуўся.
  
  "Спадзяюся, у мяне знойдзецца час для аператыўнай групы, каб дапамагчы Муньас з яе заданнямі", - з сумневам у голасе прапанаваў Дойл і кінуў ўмольны позірк на іншую дзяўчыну.
  
  "Без праблем", - адказала іншая дзяўчына, робячы глыток латте Дойла. "Не забывай, у мяне ёсць мой МАО".
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  Кіраўнік 10
  
  Ён асцярожна ўклаў спіс у просты канверт з манильской паперы. Небаракі забыліся, што да чаго - адцягнуліся на абяцанні і благія звычкі. Часам такое здаралася. Ён бачыў гэта раней.
  
  
  
  Хоць Дойл павінен быў сустрэцца з Тасзой Козловски з "дурной аператыўнай групы", яна вырашыла замест гэтага пачаць сваё неафіцыйнае расследаванне і па гэтай прычыне падышла павітацца з новай памочніцай Эктана, якую нанялі пасля іх нядаўняга адпачынку ў Дубліне.
  
  Нази Чодри працавала стажорам у мясцовым паліцэйскім участку Гарды, і, паколькі Эктон быў уражаны яе тэхнічнымі навыкамі, ён хутка наняў яе, паколькі ў той час яму патрабавалася новая памочніца.
  
  Дойл прайшла па надземному пераходу ў адміністрацыйны будынак, дзе размяшчаліся офісы кіраўніцтва Крымінальнага вышуку, і, выйшаўшы з ліфта, убачыла стол дзяўчыны-пакистанки, які стаяў побач з офісам Эктана. Нази здавалася занятай і выпраменьвала дастатковую дзелавітасць — стаўленне, зусім незнаёмае Дойлу, які таму падыходзіў асцярожна, баючыся перарваць ўсю гэтую дзелавітасць. "Прывітанне, Нази".
  
  "Афіцэр Дойл". Дзяўчына зрабіла паўзу, каб усміхнуцца з непрыхаваным задавальненнем. "Так рада вас бачыць, як малы?"
  
  “Дзіця - гэта добра, муж - не вельмі", - падумаў Дойл, але яна сказала: "Эдвард - цудоўны дзіця, Нази. Лепш не бывае".
  
  "Гэтым раніцай старшы інспектар Эктон працуе дома", - прабачлівым тонам патлумачыла Нази. "Такім чынам, яго тут няма".
  
  “ Я ведаю, Нази, я прыйшоў павітацца з табой і спытаць, як ты ўладкоўвацца.
  
  Дзяўчына абвеў рукой свой заняты стол. “Я вельмі добра ўладкавалася, афіцэр Дойл. І я ўвяла новую сістэму рэгістрацыі, якая, як я мяркую, будзе значна больш практычнай".
  
  “ Тады здымаю перад вамі капялюш. Раптам Дойлу прыйшло ў галаву, што адна з прычын, па якой Эктон абраў юную Нази на гэтую канкрэтную ролю, заключалася ў тым, што дзяўчына была настолькі засяроджаны на дробязях, што наўрад ці магла рабіць паспешныя высновы аб сур'ёзных рэчах; скажам, напрыклад, аб тым, што ворагі яе боса заўсёды, здавалася, знікалі без адмысловай працы.
  
  Памятаючы пра гэта, Дойл сказаў нядбайным тонам: "Я сам вельмі рады вярнуцца на месца; Учора я адправіўся на сваё першае заданне з сяржантам Муньясам, дзе ахвяра была сведкам з мінулага тыдня".
  
  "О так, я таксама чула", - сказала Нази, а затым збянтэжылася, таму што яе відавочна папярэдзілі не казаць пра гэта — наша Нази не была гульцом у покер.
  
  Дойл адчуў лёгкую боль, таму што яна не магла адмяніць загад Эктана, і, акрамя таго, яна не павінна ставіць яго новую супрацоўніцу перад такой дылемай — ва ўсякім выпадку, не ў першую тыдзень на гэтай працы. Таму яна спытала толькі: “У нас ужо ёсць справаздачу каранера? Мне цікава, што ў ім будзе сказана".
  
  Але Нази азадачана нахмурила бровы. “ Я мяркую, інспектар Уільямс і ёсць старэйшы інспектар, афіцэр Дойл. Ён павінен атрымаць справаздачу каранера.
  
  “О—О, праўда, я забыўся; Эктон быў усяго толькі дадатковым афіцэрам на месцы. Як і я, калі ўжо на тое пайшло". Яна памаўчала, а затым нядбайна дадала: “Сумленнае слова, там была цэлая натоўп, са мной, і Муньясам, і Эктоном, і Уільямсам. Наколькі я разумею, сяржанты Руппе і Пітэрсан былі патрульнымі афіцэрамі.
  
  Нази кіўнула. “Так. Афіцэр Уільямс ужо запрасіла іх асабістыя справы".
  
  “О-О, няўжо? Што ж, я мяркую, гэта добрая думка". Яна не рызыкнула тлумачыць Нази, чаму гэта было б добрай думкай, а замест гэтага паспяшаўся працягнуць: "Не маглі б вы даслаць іх, і мне таксама?"
  
  Але Нази нахілілася і панізіла голас. "Ён папрасіў, каб гэта не рабілася электронным спосабам, і таму я падрыхтавала папяровыя дакументы". Яна паказала на набор тэчак на сваім стале.
  
  "Больш добрых думак", - импровизировала Дойл, яе нецярплівы погляд спыніўся на папках. "Ёсць шанец, што я змагу хутка скапіяваць?"
  
  "Я не думаю, што ў нас дастаткова часу", - папярэдзіла Нази. "Афіцэр Уільямс хутка будзе тут, каб забраць іх". Затым дзяўчына твар яе заззяў, паглядзеўшы ў канец калідора ззаду Дойла. "Вось ён, цяпер".
  
  Дойл адвярнулася і пастаралася не выглядаць так, быццам бы яе злавілі на спробе сцягнуць пені з талеркі для ахвяраванняў. “ Прывітанне, Уільямс.
  
  Уільямс кінуў на яе погляд, але сказаў толькі: "Добрай раніцы, сяржант Дойл, міс Чодри".
  
  "Мы як раз гаварылі аб забойстве дзівака", - нядбайна заўважыў Дойл. "Дзіўная справа".
  
  Нази дадала: "Сапраўды; афіцэр Дойл спадзяваўся атрымаць копію асабістых спраў, інспектар Уільямс".
  
  Уільямс абыякава паглядзеў на Дойла. “ Гэта была яна? Тады я забяру іх.
  
  "Калі ласка, сэр", - радасна зашчабятала Нази, перадаючы тэчкі. "Калі ласка, дайце мне ведаць, калі вам спатрэбіцца якая-небудзь далейшая дапамога".
  
  Развітаўшыся з Нази, Дойл павярнуўся, каб пайсці з Уільямсам назад да ліфта. Зманліва роўным тонам ён сказаў: "Я не думаю, што табе даручалі гэтую справу, Кэт".
  
  Хутка прыкінуўшы, Дойл вырашыла, што яна можа ва ўсім прызнацца — у любым выпадку, яна ніколі не была добрая ў увертках, і, у рэшце рэшт, гэта быў Уільямс — Уільямс ніколі не стаў бы прыставаць да яе. "Эктон таксама не прызначаны, але па нейкай прычыне ён вельмі ўважліва прыглядаецца да гэтай справы, Томас, і ў мяне моцнае пачуццё, што я павінен сам зірнуць праз яго плячо ".
  
  Націскаючы кнопку ліфта, ён спытаў тым жа роўным тонам: "Вы сумняваецеся ў ім?"
  
  Але ў адказ на схаваны папрок Дойл толькі скривила вусны, застаючыся непахіснай. “Божа, Томас, ты забыўся, з кім гаворыш? Вядома, я сумняваюся ў ім — гэта мая праца ў гэтай зямнога жыцця.
  
  Пры гэтых словах яму давялося ўсміхнуцца, але, пакуль яны чакалі ліфта, ён папярэдзіў: "Я не хачу, каб мяне злавілі на сярэдзіне шляху, Кэт".
  
  “Я разумею, павер мне. Табе варта толькі пстрыкнуць мяне па носе, калі ты лічыш, што я перегибаю палку, і не будзе ніякіх непрыемных адчуванняў".
  
  Ён кіўнуў, падумаўшы. “ Навошта вам патрэбныя асабістыя справы?
  
  Ціхім голасам Дойл адказаў: “Мяркую, па тых жа прычынах, што і Эктон. Гэтыя два афіцэра сёе-тое ведаюць пра ўсё гэта, і я не здзіўлюся, калі менавіта яны інсцэніравалі сцэну; гэта быў інсцэніраваны людзьмі, якія мелі толькі павярхоўныя веды аб тым, як праводзіцца судова-медыцынская экспертыза на месцы здарэння ". Яна зрабіла паўзу. “І, падобна на тое, мы прыехалі занадта рана; хто-то паведаміў пра гэта ў дыспетчарскую да таго, як цела адтала на марозным шкле. Калі б мы пачакалі яшчэ дзень — па меншай меры, так сказаў Эктон, — гэта не выглядала б гэтак падазрона.
  
  Уільямс падумаў аб гэтым, разглядаючы дзверы ліфта перад імі. "Чаму ты не можаш спытаць Эктана?"
  
  “ Я так і зрабіў. Ён спрабуе вырашыць, як шмат расказаць мне аб сваёй працоўнай тэорыі, і менавіта гэта выклікала ў мяне трывогу. Тут што—то ёсць - што-то вельмі сур'ёзнае, і ён душыць гэта. Яна змоўкла, здзіўленая новай думкай. "Гэта амаль так, як калі б ён па нейкай прычыне хацеў пакласці гэтаму канец - я думаю, ён хоча запаволіць гэта расследаванне, не ствараючы ўражанне, што менавіта гэта ён і робіць ".
  
  Ён зірнуў у яе бок. "Можа быць, праводзіцца яшчэ адна аперацыя, і ён ведае, што гэтая перашкодзіць ёй".
  
  "Магчыма", - пагадзілася яна, але не стала агучваць сваё ўласнае меркаванне, якое заключалася ў тым, што яе бедны муж, падобна, не здольны зараз удзельнічаць у шматлікіх таемных аперацыях. Па якой-то прычыне мужчына быў паралізаваны — хоць "паралізаваны", магчыма, было непадыходзячым словам; хутчэй, ён запаў у спячку, як мядзведзь зімой, які чакае вясны. "Спадзяюся, хутка прыйдзе вясна", - падумала яна; жонка мядзведзя больш не можа гэтага выносіць.
  
  "Тады нам, верагодна, варта даць яму вырашаць, Кэт, і трымацца ў баку".
  
  Гэтага варта было чакаць, паколькі Уільямс падзяляў погляды Эктана на захаванне сакрэтаў, калі такія былі неабходныя. Яна сустрэла яго погляд з усёй шчырасцю і прызналася: “Гэта адно з тых пачуццяў, Томас. Я сапраўды не магу ігнараваць гэта".
  
  Запанавала невялікае маўчанне, паколькі Уільямс лепш за іншых ведаў, што пачуцці Дойла нельга ігнараваць. Дзверы ліфта адчыніліся, і таму далейшае абмеркаванне прыйшлося згарнуць, таму што ў ліфтах былі ўсталяваныя сістэмы назірання, а людзі, якія займаліся наглядам, былі агульнавядома негаваркое. Калі яны выйшлі, Уільямс прапанаваў: "Давайце хуценька вып'ем кавы за межамі кампуса".
  
  Гэта здавалася шматабяцальным, але ў Дойла быў доўгі спіс спраў на першую тыдзень, якія трэба было выканаць, і таму яна перайшла да сутнасці, пакуль яны ішлі праз вестыбюль. “ Так я змагу зірнуць на справаздачы або няма?
  
  “ Замест гэтага я зазірну, і калі што-небудзь ўбачу, дам табе ведаць.
  
  Як звычайна, дзяжурны сяржант, якая была адной з самых вялікіх прыхільніц Дойла пасля інцыдэнту з скачкамі з моста, падскочыла, каб прытрымаць дзверы, калі яны праходзілі праз шкляныя двайныя дзверы, і ўдзячна ўсміхнулася. Да яе вялікаму расчаравання, шараговыя супрацоўнікі Метрапалітэна узьнесьлі яе на свайго роду п'едэстал, думаючы, што яна свайго роду герой, і выяўляючы да яе павага - як тады, калі яна была сярод іх. Гэта было невыноснае цяжар, і не раз яна шкадавала, што не пакінула дурнога Муньаса у дурной рацэ.
  
  Апынуўшыся на вуліцы, Уільямс дадаў: "І вам не варта спрабаваць зацікавіць новага памочніка Эктана".
  
  Яна засмяялася. "Калі б я хоць трохі ведала, што значыць "зазываць", я б, напэўна, пагадзілася.
  
  Але ён быў не ў настроі дразниться, калі яны выйшлі на вуліцу. “ Гэта значыць збіць яе з шляху праўдзівага. Яна павінна заставацца вернай Эктону.
  
  "Падзеленая лаяльнасць - гэта невыносная боль", - пагадзіўся Дойл, скоса зірнуўшы на яркі прыклад падзеленай лаяльнасці. "Усё становіцца празмерна складаным".
  
  Ён не клюнуў на прынаду і замест гэтага змяніў тэму. "Я скажу, што здзіўлены, што ён наняў каго-то гэтак маладога і неспрактыкаванага".
  
  Паколькі ў Дойл былі свае тэорыі пра тое, чаму Нази была найманая, яна сказала толькі: "Будзь добры, Томас — па-мойму, яна закахана".
  
  Ён выдаў раздражнёны гук. “ Збаў мяне, Кэт.
  
  Падражніваючы, Дойл заўважыў: "Заўсёды самыя ўмелыя людзі падаюць у прытомнасць ля тваіх ног, Томас; гэта сапраўды дзіўна".
  
  “ І ўсё ж ты не паддаўся.
  
  Ёй давялося гучна засмяяцца, таму што, да яе сорам, яна, верагодна, была найменш працаздольным чалавекам у будынку. "Я сапраўды люблю цябе, Томас, ніколі не сумнявайся ў гэтым".
  
  Уільямс падхапіў яе на рукі і яшчэ да таго, як Эктон уварваўся і адвёў яе — размовы аб рамантычных жэстах, вось і ўсё — і, па праўдзе кажучы, малады чалавек усё яшчэ меў слабасць да выдатнай Дойл. Аднак ён прымірыўся з роляй "лепшага сябра", якую вельмі шанаваў; Дойл любіў Эктон ў тысячу разоў больш, але ёй бы не хацелася адштурхоўваць Ўільямса — у яе жыцці было мала сяброў, што было прамым следствам таго, што яна ведала тое, што ведала яна.
  
  Дойл скрыжавала рукі на грудзях, абараняючыся ад халоднага ветру — паколькі ў яе не было паліто — і паглядзела на яго знізу ўверх. “ Ці магу я сказаць табе, што ты знойдзеш каго-небудзь, Томас; ты проста яшчэ не сустрэў яе? Калі толькі гэта не Нази або Ліззі Матыс, і то ў цябе ёсць, але ты, падобна, ідзеш вельмі вакольным шляхам.
  
  "Дазволь мне самому займацца сваімі справамі, Кэт", - адказаў ён без злосці.
  
  "Дамовіліся," хутка пагадзілася яна. “ Ні слова больш.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  Кіраўнік 11
  
  Цяпер, калі ён клюнуў, ён перадасць выведдадзеныя і будзе чакаць вестак. Ён спадзяваўся, што гэта адбудзецца хутка — ён стаміўся губляць людзей.
  
  
  
  Дойл і Уільямс адправіліся ў Гастраном, які знаходзіўся ў суседнім квартале, — зручнае месца для сустрэч, калі супрацоўнікі Скотлэнд-Ярда хацелі адпачыць ад штаб-кватэры. Дойл знайшоў свабодны столік ўнутры, пакуль Уільямс хадзіў за каву, і пакуль ён гэта рабіў, Дойл скарыстаўся магчымасцю напісаць Эктону: "Як Э?"
  
  "Добра".
  
  "Як М?"
  
  "Таксама някепска".
  
  “ Вздремнешь за ланчам?
  
  "Калі ласка".
  
  "Небарака", - падумала яна, прыбіраючы мабільнік у кішэню. І бедны я — мне будзе цяжка не заснуць разам з усімі пасля той неспакойнай ночы, якую мы толькі што правялі. Нічога не зробіш; Мне патрэбен савет ад адзінага чалавека, які можа мне яго даць, і я павінна перастаць адкладаць гэта на потым — паверце, я большы дзіця, чым Эдвард.
  
  Уільямс паставіў кававыя кубкі, а затым дастаў свой мабільны, каб адправіць паведамленне. "Я скажу ім, што крыху спазняюся, і мы перанясем сустрэчу на паўгадзіны".
  
  “ Ты добрая душа, Томас. Гэта справа сэра Кава?
  
  "Так". Ён скончыў набіраць паведамленне і прыбраў свой мабільны ў ножны.
  
  "Што мы ведаем?"
  
  “Мы многае ведаем, і гэта нядобра. Мы сустракаемся, каб вырашыць, як лепш за ўсё справіцца з выкрыццямі ".
  
  "Яшчэ адзін педафіл?" Высветлілася, што некалькі забітых на злосць членаў Савета былі педафіламі, залучанымі ў сэкс-гандаль.
  
  "Не магу сказаць", - адказаў ён, і яна з разуменнем кіўнула. Яны будуць трымаць гэта ў сакрэце, і, без сумневу, Эктон быў у гэтым замяшаны, паколькі начальству падабалася трымаць яго на ўвазе, калі трэба было вырашаць далікатныя пытанні па сувязях з грамадскасцю. Гэта была чужая канцэпцыя Дойлу, які цвёрда верыў у сумленную гандаль фунтам і дазваляў фішках падаць, куды яны могуць. Але начальнікі крымінальнага вышуку — як, без сумневу, і начальнікі усяго свету — больш турбаваліся аб тым, чыйго быка забодали, чым аб тым, каб даць грамадскасці інфармацыю, якой яна па праве павінна валодаць.
  
  Уільямс адкрыў першую тэчку. "Джэймс Пітэрсан".
  
  "Питерсоны - знакамітая медная сям'я," выказаў здагадку Дойл, успомніўшы, што казаў ёй Муньас.
  
  Ён зірнуў на яе. “Так. Питерсоны у Скотленд-Ярдзе былі з самага пачатку".
  
  Як выявіў Дойл, у гэтым не было нічога незвычайнага для праваахоўных органаў; дзеці копаў, як правіла, самі былі копами - яна была хутчэй выключэннем, чым правілам, бо раней не мела ніякага дачынення да праваахоўных органаў. "Старэйшы брат быў забіты пры выкананні службовых абавязкаў — Муньас сказаў, што былі пышныя пахаванне".
  
  “Я таксама пайшоў. Яго звалі Броўдзі Пітэрсан. Ён кінуўся на выбуховае прыстасаванне, ведаючы, што яно вось-вось спрацуе. Гэта была падстава тэрарыстаў; шмат персаналу было загнана ў вузкі завулак у якасці пасткі. Ён ахвяраваў сабой, каб выратаваць іх ".
  
  "'Няма большай любові', " ціха працытаваў Дойл, вельмі крануты. “ І цяпер ён зорка на небасхіле. У Скотленд-Ярдзе быў усталяваны помнік афіцэрам, якія загінулі пры выкананні службовых абавязкаў; простая сцяна з белага мармуру, на якой быў прымацаваны шэраг маленькіх выпуклых зорачак; кожны сціплы сімвал сімвалізаваў гераічны акт самаахвяравання.
  
  Уільямс прагледзеў справаздачу. “Я не бачу тут нічога незвычайнага з Джэймсам. Прайшоў звычайную трэніроўку — добрыя ацэнкі, не выдатныя".
  
  "Ну, ён што-небудзь ведае аб забойстве дзівака", - настойваў Дойл. "І што б гэта ні было, ён вельмі перажывае з-за гэтага".
  
  “ Наступная - Клаўдыя Рупэ
  
  “Эктон кажа, што яна сястра Джэймса. Што, я мяркую, робіць яе таксама сястрой Броўдзі".
  
  Уільямс падняў бровы. "Пра?" Ён нахмурыўся, праглядаючы інфармацыю. "Дакладна; яна Пітэрсан - была замужам за іншым паліцыянтам, ён мёртвы, цяпер яна ўдава".
  
  У Дойла па скуры пабеглі мурашкі. “ Мёртвы муж таксама зорка на сцяне?
  
  “ Тут не сказана. Афіцэр Пітэр Рупэ Не сказана, як ён памёр.
  
  Праглядаючы справаздачу, Дойл абдумваў гэтую новую інфармацыю. "Я павінен высветліць, як памёр муж удавы Рапп", - падумала яна, і ў яе па скуры пабеглі мурашкі.
  
  Уільямс перавярнуў старонку. “Тут таксама не вельмі. Хоць яна атрымлівае больш высокія ацэнкі, чым яе брат Джэймс".
  
  - А хто старэй? " задуменна спытаў Дойл.
  
  Уільямс праверыў. “Сястра ёсць. Броўдзі — які памёр — быў старшым, потым Клаўдыя, потым Джэймс".
  
  “ І муж Клаўдзіі таксама мёртвы.
  
  Уільямс паціснуў плячыма. "Пакуль нічога незвычайнага".
  
  Але Дойл злёгку пахітала галавой у знак нязгоды. “Фейт, ёсць тры розныя рэчы, якія незвычайныя з самага пачатку, Томас. Па-першае, дзівак Муньаса прымудрыўся пакончыць з сабой у інсцэніроўцы; па-другое, двое паліцэйскіх - брат і сястра, і, у-трэцяе, Эктон хоча цішком азнаёміцца з іх дасье.
  
  Маўкліва пагаджаючыся з гэтымі довадамі, ён адкінуўся на спінку крэсла і скрыжаваў рукі на грудзях. "Я толькі меў на ўвазе, што ў файлах не было нічога незвычайнага".
  
  "Што, я мяркую, мае сэнс; калі ўсё гэта якое-то масіраваны ўтойванне — накшталт таго, з-за чаго ў дзівака была параноя да таго, як яго забілі, — у файлах не павінна быць нічога незвычайнага". Падпарадкоўваючыся раптоўнаму парыву, яна вырашыла распавесці: “Я думаю, Эктон дакладна ведае, што адбылося — з гэтымі двума копами і забойствам дзівака, я маю на ўвазе. Але, як я ўжо казаў, па якой—то прычыне ён цягне час. Я думаю, ён спрабуе вырашыць, як лепш дзейнічаць далей, што прымушае мяне задумацца, ці не чарговы ці гэта маштабны скандал ".
  
  "Без каментароў", - толькі і сказаў яе спадарожнік. "Калі ласка, ніякай рыбалкі".
  
  "Ты таксама не ведаеш", - заключыла яна, правільна прачытаўшы яго. "Я рада, што не я адна застаюся ў няведаньні".
  
  Пасля невялікага ваганні Уільямс падняў вочы, каб сустрэцца з ёй поглядам. - З Эктоном усё ў парадку?
  
  Такім чынам, Уільямс заўважыў. "Ён проста трохі стаміўся, Томас; нічога асаблівага".
  
  Ён зноў апусціў погляд на стол. “ Тады добра.
  
  У насталай цішыні Дойл пераадолела міннае поле сваёй уласнай падзеленай лаяльнасці і прапанавала: "Мы едзем у Эстакады на гэтых выходных, каб ён мог крыху адпачыць, і я думаю, гэта пойдзе яму на карысць".
  
  “ Добра. Я не хацеў соваць нос не ў сваю справу, Кэт.
  
  “ Я ведаю, але дзякуй, што турбуешся. І пакуль мы будзем у "Эстакадах", я перадам ад цябе прывітанне Ліззі Мэтис і папярэджу яе, што Нази збіраецца выкрасці цябе. "Ліззі Мэтис была маладой жанчынай, якая прыходзілася сваячкай сцюарду ў "Эстакадах" і якая таксама працавала ў лабараторыі судовай экспертызы ў Метрапалітэне. Яна перажыла пару прыгод з Уільямсам, і ў выніку было забіта яшчэ адно сэрца.
  
  Ён усміхнуўся і падняў кубак з кавы. “ Ліззі - непадыходны кандыдат, Кэт. Яна была б верная не мне, а Эктону.
  
  Дойл абдумаў гэта прасвятленне, моцна здзіўлены. “У гэтым ёсць добры момант; я глядзеў на гэта не зусім з такой пункту гледжання. Але зноў жа, у яе былі б розныя прыхільнасці, як і ў цябе, так што ў вас было б што-тое агульнае.
  
  "Не, дзякуй", - запярэчыў ён. "У цэлым, я думаю, што безраздельная адданасць, верагодна, зрабіла б шлюб больш шчаслівым".
  
  "Такім чынам, ёсць правакацыйная заява, якое варта паслухаць — хто вядзе сябе нелаяльна?" Да іх далучыўся афіцэр Гэбрыэл, які слізгануў на свабодны крэсла і хутка наліў сабе кавы для Дойла. Цяперашні кавалер Муньаса быў прыгожым мужчынам-напалову персом і, як правіла, ні да чаго не ставіўся сур'ёзна, нягледзячы на свае карані ў МІ-5.
  
  Развесяліўшыся, Дойл патлумачыў: "Мы казалі, што табе не варта выходзіць замуж за чалавека, у якога падзеленыя пачуцці вернасці".
  
  "Я не магу прымусіць Муньаса ажаніцца на мне", - паскардзіўся Габрыэль і зірнуў на Ўільямса, калі той ставіў кубак Дойла. “Яна хоча пакінуць цябе на баку? Гэта і ёсць затрымка?"
  
  "Я ніколі не скажу", - пажартаваў Уільямс.
  
  "Не магу пацалаваць і сказаць", - пагадзіўся Дойл.
  
  "Так доўга, як толькі мог, кожныя другія выходныя", - заявіў Габрыэль. "Ты добры хлопец, Уільямс, і я не магу ўявіць, каб ты спрабаваў перагульваць".
  
  "Тады добра," сказаў Уільямс, падымаючы сваю кубак у знак прывітання.
  
  “Пагаворым аб падзеленай лаяльнасці", - засмяяўся Дойл. "Гэта галоўнае".
  
  "Падзеленая лаяльнасць - гэта няшчасце", - заявіў Габрыэль. "Лепш не быць верным нікому".
  
  "Не кажы гэтага камандзіру", - перасцярог Уільямс. Габрыэль працаваў бок аб бок з камандзірам Тасзой Козловски, выконваючы таямнічую і важную працу для Кароны.
  
  Дойл адчула, што павінна ўмяшацца. “Сумленнае слова, Габрыэль, уся сістэма правасуддзя заснавана на лаяльнасці, калі падумаць пра гэта — вернасці сваёй краіне і яе законах. Вернасць трэба шанаваць амаль вышэй за ўсё астатняга.
  
  Іх спадарожнік выглянуў у акно і адмахнуўся. "Не заўсёды", - заўважыў ён. “Інфарматары, напрыклад, не адрозніваюцца лаяльнасцю, і нам пашанцавала, што гэта не так. Я мяркую, што часам даводзіцца быць нелаяльным дзеля агульнага дабра.
  
  Але Дойл застаўся настроены скептычна і прапанаваў: “Я не ўпэўнены, што ты ў гэта верыш, Габрыэль — гэта проста зручны падстава. У тую хвіліну, калі ты пачынаеш казаць пра "вышэйшым дабро", ты ідзеш па тым жа шляху, па якім яны дапускаюць "справядлівую прычыну" для забойства ".
  
  "Не затокі яе", - папярэдзіў Уільямс.
  
  "Хацеў бы я бачыць усё праз прызму Дойла", - пагадзіўся Габрыэль. "Якога колеру неба ў вашым свеце — чорнае ці белае?"
  
  Дойл лагодна засмяяўся і зрабіў апошні глыток кавы. "Усё, што я ведаю, гэта тое, што гэта не так складана, калі ты проста прытрымліваешся асноў — рэчы ўскладняюцца толькі тады, калі ты спрабуеш апраўдаць сыход ад іх".
  
  Габрыэль прыпадняў брыво. “ Гэта рэлігійная дыскусія? Таму што гэта таксама праблема Муньяса.
  
  "А, вось і мы," сказаў Уільямс, разглядаючы столь.
  
  Дойл вырашыла — у святле яе аўдыторыі — што ёй лепш не паглыбляцца ў гэтыя пытанні, і таму змяніла тэму. - Ты ідзеш на яе паказ? - спытала я.
  
  "Вядома", - хутка адказаў Габрыэль. "Што гэта за паказ?"
  
  Ўляпаўся ў гэта, падумаў Дойл; мне трэба было прытрымлівацца рэлігіі. “На самой справе, яна толькі сёння раніцай пачула. У яе мастацкая выстава ў нейкай галерэі ў Соха.
  
  Ён усміхнуўся, яму было вельмі прыемна гэта чуць. “Праўда? Гэта нялёгка ў гэтым горадзе — добра для яе. Я пашлю ёй кветкі ў знак шчырага віншавання".
  
  Дойл скорчил грымасу. “ Не... не рабі гэтага, пакуль не пачуеш афіцыйна. У мяне могуць быць непрыемнасці з-за таго, што я распавёў табе раней, чым яна хацела.
  
  “Тады добра. "Мама" - падыходнае слова."
  
  Уільямс паглядзеў на час і адсунуў сваё крэсла. "Я не магу застацца; я ўжо спазняюся на сустрэчу, на якую спазняюся".
  
  Габрыэль павярнуўся да Дойлу. “ Тады мы можам застацца тут на ранні ланч? Я хачу паслухаць твае апавяданні пра радзіму.
  
  "Хутка", - паабяцала яна, паднімаючыся разам з Уільямсам. “Але сёння ў мяне спатканне за ланчам з маім мужам. Не кажучы ўжо пра тое, што пазней мне трэба сустрэцца з тваім босам, які не зрабіў мне ніякай паслугі сваёй дурной аператыўнай групай.
  
  Габрыэль спачувальна нахіліў галаву. “Нішто так не адымае ўсё тваё вольны час, як аператыўная група. На шчасце, гэта жаночая сіла, і ў мяне да яе імунітэт".
  
  "О, - здзіўлена падумаў Дойл, - па нейкай прычыне ён засмучаны з-за гэтага".
  
  "Хто вяртаецца са мной?" Спытаў Уільямс, накіроўваючыся да дзвярэй.
  
  "Я", - сказаў Дойл.
  
  "Я застануся на хвілінку — мне трэба яшчэ кавы", - запярэчыў Габрыэль. Затым, звяртаючыся да Уільямсу: "Дашліце Муньаса скласці мне кампанію, добра?"
  
  "Не, сёння мой дзень", - адказаў Уільямс.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  Кіраўнік 12
  
  Пакуль ні слова. Вядома, яму даводзілася дзейнічаць асцярожна.
  
  
  
  Па шляху назад у штаб-кватэру Дойл ледзь мог дачакацца, калі яны апынуцца па-за межамі чутнасці. “ Што гэта было? Ніколі не казаў, што праводзіш час з Муньясам?
  
  “Няма. Я думаю, гэта проста яго пачуццё гумару".
  
  Яна скрыжавала рукі на грудзях, ратуючыся ад холаду, успомніўшы, што Уільямс не быў схільны да добрым плёткам, што было адным з яго сур'ёзных недахопаў. “Ну, у яго словах была некаторая рэзкасць, ты чуў гэта? Такім чынам, я мяркую, што на шляху сапраўднай любові справы ідуць не вельмі добра. Яна сапраўды сустракаецца з кім-то іншым? Ён адпусціў гэты жарт наконт таго, што лаяльнасць пераацэньваюць.
  
  “Я думаю, ты надаеш гэтаму занадта вялікае значэнне. Ён проста пажартаваў, Кэт".
  
  "Я думаю, што-то не так", - настойвала яна. “Ён быў занадта бойкім, нават для Габрыэля. І ён па нейкай прычыне хацеў перакінуцца са мной парай слоў - няма ні найменшага шанцу, што яго сапраўды зацікавяць мае апавяданні аб Дубліне.
  
  "Я таксама хачу паслухаць вашыя апавяданні аб Дубліне," нагадаў Уільямс.
  
  "Не, не ведаеш," рассеяна адказала яна. “ Ты проста вядзеш сябе ветліва, Томас.
  
  Ён усміхнуўся, зразумеўшы, што яго выкрылі. "Ды добра, Кэт; ты павінна дазваляць мне час ад часу хлусіць ва выратаванне".
  
  “ О, я разумею, мой сябар. Напрыклад, калі ты сказаў, што ў дасье Клаўдзіі Руппе няма нічога незвычайнага.
  
  Рушыла ўслед невялікая паўза, пакуль Уільямс некаторы час сузіраў верхавіны дрэў. "Адбылося сёе-тое незвычайнае", - прызнаў ён. "У яе было апавяшчэнне аб паляпшэнні стану за самаволку".
  
  Дойл здзіўлена падняў вочы. Самавольнае адсутнасць было сур'ёзным парушэннем для супрацоўніка паліцыі, паколькі гэта непасрэдна ўплывала на бяспеку грамадзян і іншых афіцэраў. Парушэнне магло быць пераўтворана ў Апавяшчэнне аб паляпшэнні, калі б у службовай асобы было прымальнае тлумачэнне дапушчанай памылкі, але прымальных тлумачэнняў было вельмі мала.
  
  Дойл зрабіў відавочны выснова. “ Гэта было ў дзень забойства дзівака? Магчыма, Руппе пакінула прызначаны ёй пасаду, каб далучыцца да свайго брата на месцы здарэння — яны абодва не павінны былі там быць, так што хто-то быў не на сваім месцы.
  
  "Не", - адказаў ён. "САМАВОЛКУ была шмат гадоў таму".
  
  Дойл нахмурыўся. “ Праўда? Тады гэта, павінна быць, не зайшло далей першапачатковага апавяшчэння аб паляпшэнні. Чаму ты вырашыў, што цябе трэба было хаваць гэта ад мяне?
  
  Уільямс перавёў дыханне. “Таму што гэта было тое, што шукаў Эктон. Ён хацеў ведаць, ці былі яна ці Джэймс калі-небудзь у самоволке, але ён не хацеў, каб хто-небудзь ведаў, што ён шукаў ".
  
  "О—О, значыць, наспявае нейкі скандал", - сказаў на заканчэнне Дойл з некаторай трывогай. "Цікава, чаму яна пайшла ў самаволку, і чаму ён думае, што гэта важна для гэтага справы". Яна на імгненне задумалася. “Можа быць, гэта звязана з наркотыкамі?" Можа быць, яна нейкім чынам замяшаная ў гэтым? Да гэтага часу ходзяць гэтыя чуткі."
  
  "Такія чуткі ходзяць заўсёды", - нагадаў ёй Уільямс. З-за характару паліцэйскай працы — і спакусаў, з якімі афіцэры сутыкаліся штодня, — часам паліцэйскі станавіўся залежным ад наркотыкаў і звязваўся з інфарматарам або наркагандляркай, каб патураць гэтай звычцы. Некалькі гадоў таму хадзілі чуткі, што праблема набыла больш шырокія маштабы, чым звычайна, і персаналу былі разасланыя строгія напамінку ў выглядзе апавяшчэнняў, папераджальных радавых супрацоўнікаў аб тым, што супрацоўніцтва з наркагандлярамі ўяўляе сабой сур'ёзнае парушэнне дысцыпліны.
  
  Сапраўды, гэта было адной з прычын праверак добрасумленнасці; ACC выкарыстаў іх у якасці прэвентыўнай меры, паколькі шараговыя супрацоўнікі баяліся, што іх правяраюць, і таму пазбягалі любых формаў спакусы. Аднак, нягледзячы на рэпрэсіі, ўпарта хадзілі чуткі аб тым, што многія афіцэры былі скампраметаваныя.
  
  Нахмурыўшыся, Дойл гэта абдумаў. “Павер, Томас, цяжка паверыць, што хто-то накшталт Клаўдзіі Руппе ўжывае наркотыкі, калі яна святая Петэрсан. І акрамя таго, самаволку магла адбыцца прыкладна ў той час, калі яе брат быў забіты ў баі, што не з'яўляецца апраўданнем для дэзертырства са службы, але можа растлумачыць, чаму яна адсутнічала толькі адзін раз.
  
  “ Так, магчыма, у гэтым прычына. Цяжка паверыць, што яна звязалася з наркотыкамі, калі на карту пастаўлена рэпутацыя сям'і.
  
  Дойл задуменна прыжмурыўся. “ Я павінен высветліць, чаму яна пайшла ў самаволку — калі Эктон думае, што гэта звязана з усім гэтым, значыць, так яно і ёсць.
  
  Але Уільямсу не спадабаўся гэты план — не кажучы ўжо пра яго ўласнай ролі ў ім — і ён папярэдзіў: “На вашым месцы я б гэтага не рабіў. Дазволь Эктону разабрацца з гэтым, Кэт, асабліва калі ён сапраўды верыць, што патрульныя афіцэры фальсіфікавалі доказы. Гэта справа начальства, і з ім трэба звяртацца вельмі асцярожна.
  
  Яны перасеклі вуліцу, якая межавала са штаб-кватэрай, і Дойл задуменна агледзеў высокае будынак. “Ён звяртаецца з гэтым асцярожна, Томас — як я ўжо сказаў, гэта амаль так жа, як калі б ён раздавливал гэта, як яблык ў прэсе. Але па нейкай прычыне гэта мяне раздражняе - з-за таго, што яны былі так ліхія адзін на аднаго ".
  
  Ён здзіўлена зірнуў на яе. “ Хто быў злы?
  
  “Два копа - Питерсоны. Божа, яны былі так блізкія да бойкі".
  
  Ён прыўзняў бровы. “ Праўда? Я нічога не заўважыў.
  
  “ Яны не хацелі, каб мы заўважылі, Томас.
  
  Ён трохі памаўчаў, а затым заўважыў: “Я табе не зайздрошчу, Кэт. Быць табой, напэўна, нялёгка".
  
  Яна скривила вусны. “ Я ніколі не ведала нічога іншага, Томас. Самае складанае - вырашыць, што важна, а што няма.
  
  Ён спыніўся перад дзвярыма вестыбюля. “Я мяркую, гэта адносіцца і да астатніх з нас. Я павінен падняцца наверх і вырашыць, як прайсці праз гэта міннае поле Кава; што ў цябе далей у спісе спраў?
  
  “ Дадому, хоць я яшчэ ні кропелькі не папрацаваў. Хоць сумняваюся, што мяне звольняць у першы тыдзень майго вяртання.
  
  “ Не кажучы ўжо пра тое, што ты замужам за Эктоном.
  
  “Не кажучы ўжо. Тваё здароўе, Томас, і дзякуй".
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  Кіраўнік 13
  
  Ён не хацеў больш захоўваць інфармацыю, таму расставіў усіх па месцах для перакідання і спадзяваўся на лепшае.
  
  
  
  Вярнуўшыся дадому, Дойл павітаўся з Рейнольдса і непрыкметна ацаніў настрой прыслужніка, каб даведацца, як справы ў Эктана. У апошні час яна заўважыла, што ў вельмі карэктнага слугі было яшчэ больш драўляны твар, чым у яго звычайна, без сумневу, таму, што ён хаваў сваё глыбокае неспакой пра гаспадара дома. Невялікая віна перад ім; яна сама была глыбока занепакоеная. Калі ўжо на тое пайшло, то і вышэйзгаданы гаспадар дома таксама, незалежна ад таго, наколькі легкадумна ён спрабаваў гэта ўявіць.
  
  “ Як ва ўсіх справы, Рейнольдс? - спытаў я.
  
  “ Лорд Эктон пайшоў у спальню з майстрам Эдвардам, мадам. Я прынясу вам паднос з ленчем, калі вы не пярэчыце.
  
  Гэта было крыху палохала - Эктону так адчайна хацелася паспаць, што ён нават не хацеў чакаць, пакуль яна пообедает, перш чым паспрабаваць задрамаць. - Можа, нам прынесці яму крыху скотчу, як ты думаеш? - няўпэўнена прапанавала яна.
  
  Звычайным лекамі ад дрэннага настрою было вялікае колькасць скотчу, і было даволі трывожна, што — наколькі яна магла судзіць — яе муж у апошні час устрымліваўся ад алкаголю; гэта здавалася яшчэ адным дрэнным знакам, і яна амаль спадзявалася, што ён нап'ецца, каб пераканаць яе, што яшчэ не ўсё страчана. У гэты момант яна была б шчаслівая перажыць адно з яго змрочных настрояў — або любы прыкмета таго, што ён зноў стаў самім сабой.
  
  “ Я навёў даведкі, мадам, але ён патлумачыў, што знаходзіцца на дзяжурстве.
  
  Такім чынам, Рейнольдс прытрымліваўся таго ж плана тэрапіі бутэлькай скотчу. Яна балансавала на грані таго, каб сказаць слузе што-небудзь падбадзёрвальнае, але затым стрымалася; Рейнольдс заўсёды трымаўся на прафесійным узроўні, і яна ведала, што яму не спадабалася б закранаць асабістыя тэмы — ніхто не ведаў, да чаго гэта прывядзе.
  
  Яна ціха падышла да спальні і праслізнула ўнутр. У пакоі было цёмна, шторы былі зашморгнены. "Я тут", - абвясціла яна і нахілілася, каб пацалаваць мужа, затым падняць малога Эдварда з ложка, дзе ён драмаў на згіне бацькавай рукі.
  
  “ Хочаш цішыні ці хочаш, каб я расказаў табе, як прайшоў мой дзень? Яе голас, здавалася, дапамог Эктону заснуць, паколькі яна балбатала ні аб чым канкрэтным; гэта спрацавала мінулай ноччу, калі ён прачнуўся змучаным чарговым кашмарам. Паколькі бессэнсоўная балбатня была ў асноўным яе звычкай, для яе не складала працы казаць пра тое, што прыходзіла ёй у галаву.
  
  "Калі ласка," сказаў ён і стомлена заплюшчыў вочы.
  
  Яна ўладкавалася ў крэсле побач з дзіцем і пачала: "Што ж, я зноў у запрэжцы — той самай, што пакуль запрэжаны ў "фэйр Муньас", — але я не пярэчу; я смагу заняцца чым-небудзь карысным і прымусіць свой мозг зноў думаць аб чым-небудзь іншым, акрамя малочных сумесяў і дзіцячых шматкоў".
  
  Пасадзіўшы Эдварда ямчэй, яна прапанавала яму бутэльку, пакуль ён глядзеў ёй у твар з найвялікшым задавальненнем. 'Няма нічога лепш, чым калі дзіця лічыць цябе самай лепшай на свеце", - падумала яна і ўсміхнулася яму ў адказ. "Муньас кажа, што ёй прызначылі МАО, што прымушае мяне задумацца, ці ня ты гэта робіш, мужанёк, каб пераканацца, што ў яе ёсць што-то накшталт целаахоўніка".
  
  Вочы Эктана заставаліся зачыненымі, але ён усё яшчэ не спаў і сказаў толькі: "Так".
  
  Яна кіўнула, паколькі гэта пацвярджала яе выснова. “Я ведаю, ты не збіраешся распавядаць мне пра тое, што б гэта ні было, таму я не буду пытацца ў цябе, але я хачу падзякаваць цябе за клопат аб Муньосе. Я думаю, што яна крыху ўзрушаная, нягледзячы на ўсю сваю напускную бесклапотнасць.
  
  З абнадзейваючым выглядам яна зрабіла паўзу, каб паглядзець, ці не прапануе ці ён што-небудзь цікавае па гэтай нагоды, але ён не адказаў і не адкрыў вочы.
  
  Зноў паглядзеўшы на дзіця, яна працягнула: "Яна збіраецца зладзіць выставу — мастацкую выставу, то ёсць — і яна вельмі рада гэтаму, але спрабуе паводзіць сябе так, як быццам у гэтым няма нічога важнага". Яна зрабіла паўзу і прапанавала трохі прабачлівым тонам: "Верагодна, нам прыйдзецца з'явіцца і памахаць сцягам, так што абхапіце свае сьцёгны, або препояшьте іх, ці што там яшчэ робіцца".
  
  Яна зрабіла паўзу, але адчувала, што ён усё яшчэ не спіць, і таму працягнула: “Я думаю, што Муньосу Габрыэль падабаецца не так моцна, як яна, і гэта ганьба — я думала, у іх усё атрымаецца. Яна сказала, што ў яго ёсць запасны варыянт, але ён не хоча праветрываць бялізну, так што больш я нічога не ведаю.
  
  Падумаўшы пра гэта, яна лёгенька штурхнула Эдварда, спадзеючыся, што ён вып'е яшчэ сумесі, перш чым засне. “Я таксама думаю, што Габрыэль перажывае з гэтай нагоды і хоча, каб я даў яму параду, але я апошні чалавек, які дае каму—небудзь парады - і я дакладна не хачу затрымацца пасярэдзіне, — таму я паспрабую абыйсці яго ў агляднай будучыні. Акрамя таго, мне трэба дапамагчы разабрацца са справамі Муньаса, не кажучы ўжо аб тым, што магутны коммандер Тасза фармуе дурную аператыўную групу і папрасіла мяне далучыцца.
  
  Вочы Эктана павольна адчыніліся, і ён утаропіўся ў столь. “ Гэта сапраўды яна?
  
  Дойл здзіўлена падняла бровы. “ Ты гэтага не ведала?
  
  "Я гэтага не рабіў".
  
  Дойл ўздыхнуў і асцярожна забраў бутэлечку ў дзіцяці, які заснуў, нягледзячы на ўсе яе намаганні. “ Што ж, мяркую, гэта толькі пацвярджае мае падазрэнні. Паколькі я апошні чалавек, якога хто-небудзь калі-небудзь набярэ ў аператыўную групу, я мяркую, яна падкідвае мяне на самы верх у надзеі, што ў працэсе ўбачыць вас мімаходам.
  
  Пасля тых некалькіх сустрэч з камандзірам МІ-5 у Дойл склалася ўражанне, што гэтая жанчына — вельмі асцярожна — падтрымлівала свайго мужа. Не тое каб з гэтага калі-небудзь што-небудзь выйшла; Эктон быў неўспрымальны да падобнага, а што тычыцца Коммандера, то яна была выключна дзелавой жанчынай і не з тых, хто дазволіць захапленню суайчыннікам адцягнуць яе ад важнай работы, якую трэба было выканаць.
  
  Эктон задуменна працягваў разглядаць столь. “ Наогул-то, коммандер даволі часта бачыць мяне мімаходам.
  
  "Так?" Поддразнил Дойл. "Ёсць што-небудзь, аб чым павінна ведаць твая ходам жонка?"
  
  “Баюся, гэта непазбежнае зло. Я павінен удзельнічаць у бягучых стратэгічных сесіях па барацьбе з тэрарызмам, а яна ўзначальвае камітэт ".
  
  “О, вядома, яна ведае. Тады, магчыма, замест таго, каб спадзявацца ўбачыць цябе, яна падрыхтавала аператыўную групу, каб мець шанец сапхнуць мяне ў калодзеж або што-то ў гэтым родзе.
  
  "Магчыма," адказаў ён, пераймаючы ёй.
  
  Дойл не змог стрымаць задаволенай усмешкі — Эктон даўно не дражніў яе па нагоды акцэнту; раней яна гэтага не ўсведамляла, але цяпер — цяпер гэта здавалася добрым знакам. "Ну, проста не дазваляй Камандзіру камандаваць табой у ложку, мужанёк".
  
  "Я б падаў заяву аб дамаганнях", - адказаў ён.
  
  Вельмі задаволеная тым, што змрочны настрой яе мужа, здавалася, рассеялася, Дойл заўважыла: "Яна не апусцілася б да таго, каб прыставаць да цябе, Майкл; яна з тых, хто захапляецца здалёк — яна ледзяная панна". Зрабіўшы паўзу, яна задумалася пра гэта. "Наша Тасза разумная і даволі бязлітасная, і яе не вельмі цікавяць усе гэтыя дурныя 'рамантычныя' адносіны". Усміхаючыся, яна асцярожна пацягнулася, каб узяць яго за руку, не абудзіўшы малога Эдварда. "Што, я мяркую, азначае, што яна поўная супрацьлегласць мне".
  
  Ён паднёс яе руку да вуснаў, каб пацалаваць тыльны бок. "Ёсць толькі адна ты - слава Богу". Ён не адпусціў яе руку і правёў вялікім пальцам па яе далоні вельмі знаёмым жэстам. “ Эдвард спіць? - спытала я.
  
  Праззяўшы, Дойл заявіў: "Ён сапраўды такі - дазвольце мне хихикнуть знізу, не абуджаючы яго; я ператварыў гэта ў навуку".
  
  Гэта быў яшчэ адзін выдатны прыкмета; акрамя адмовы ад алкаголю, Эктон таксама пагарджаў іх сэксуальнай жыццём — ці не зусім пагарджаў ёю; замест гэтага ён дзейнічаў па правілах, але яна магла сказаць, што яго сэрца не ляжала да гэтага. І, як і ва ўсім астатнім у апошні час, яна не ведала, як лепш справіцца з такім паваротам падзей — ці то адступіць і звяртацца з ім у лайкавых пальчатках, то замест гэтага шпурнуць яго на падлогу і настаяць, каб яна паступіла з ім па-свойму. Гэта было вельмі каштоўнае змена, на якім ён настойваў сёння.
  
  Па завяршэнні даволі стрыманага раўнда сэксу "не будзі дзіцяці" Дойл выйшаў з спальні ў значна лепшым настроі, чым яна ўвайшла. Рейнольдс не прынесла паднос з абедам — як мяркуецца, пасля таго, як пачуў у дзверы, што адбываецца ўнутры, - і таму яна пайшла абедаць за кухонны стол, у той час як Эктон накіраваўся да свайго стала.
  
  З некаторым аптымізмам яна назірала, як яе муж адкрывае свой ноўтбук, а затым усаджваецца за прагляд сваёй працы. Ён пакінуў Эдварда ў спальні працягваць драмаць, і Дойл выпрабаваў асцярожнае пачуццё палягчэння, паколькі гэта таксама здавалася добрым знакам — звычайна ён увесь час трымаў дзіцяці на згіне рукі.
  
  "Ну што ж, я веру, што яму лепш, - падумала яна. - няма нічога лепш паўдзённага сэксу, каб прывесці сябе ў парадак". І, спадзяюся, яна атрымае якой-небудзь гэтак неабходны савет, калі яны адправяцца ў Эстакады ў бліжэйшыя выхадныя; гэта, а таксама Эктон атрымае гэтак неабходны яму сон.
  
  Успомніўшы пра гэта, Дойл звярнуўся да Рейнольдсу: “Ты сабраў свае рэчы, Рейнольдс? Нарэшце-то ў цябе з'явіцца шанец улагодзіць маці Эктана, і калі табе гэта ўдасца, я ўзьвяду цябе храм на гэтым самым месцы ".
  
  Служанка з шкадаваннем перастала наліваць ёй кавы. “ Баюся, на гэтыя выходныя ў мяне яшчэ адно абавязацельства, мадам. Палкоўнік Калчак прапанаваў мне падумаць аб далучэнні да праваслаўнай Царквы, каб я мог суправаджаць міс Джэма па нядзелях. Для яго важна, каб яна спавядала рэлігію сваёй сям'і.
  
  Дойл ўтаропіўся на яго. "О—О, ну што ж, гэта міла". У яе ніколі не ўзнікала адчування, што дварэцкі быў набожен, але тое, што ён быў аддадзены Джемме, падчарцы няні, было праўдай. Нядаўна яны выявілі, што Джэма на самай справе была даўно страчаным членам расійскай імператарскай сям'і — адной з нешматлікіх тых, хто выжыў — і што маленькую дзяўчынку таемна вывезлі з яе роднай краіны, таму што там былі ўплывовыя людзі, якія не былі вялікімі прыхільнікамі аднавіўшагася цікавасці да Раманавым.
  
  Яна далікатна рызыкнула спытаць: "А што Мэры думае па гэтай нагоды?" Мэры, няня, была RC, як і Дойл, і — можна падумаць — ёй не вельмі спадабалася гэтая маршчынка.
  
  Ён памаўчаў, а затым прапанаваў: “Міс Мэры не пярэчыць, мадам. На самай справе, яна хацела б, каб я таксама суправаджаў міс Джэма".
  
  Трохі устрывожаны, Дойл заняўся яе ежай. Падчарка няні была шалапутным дзіцем, якога Мэры ўзяла да сабе, пакуль палкоўнік Калчака не высачыў яе і не раскрыў дзіўную таямніцу маленькай дзяўчынкі. Калчака належаў да групы раялістаў, якія хацелі аднавіць перавагу каралеўскай сям'і ў Расіі, і — паколькі Джэма была адной з нешматлікіх прадстаўніц гэтага роду, якіх не забілі за апошняе стагоддзе, — маленькая дзяўчынка фігуравала ў якасці важнага кампанента гэтых планаў.
  
  Натуральна, тыя, хто ў цяперашні час знаходзіўся ля ўлады, не маглі глядзець на такі план з самаздаволеннем, і таму дзяўчыну да пары да часу хавалі ў Лондане, дзе яна была так добра схаваная, што раялістаў страцілі яе след. Калі палкоўнік, нарэшце, знайшоў яе, яны ўсё вырашылі, што яна павінна заставацца там, дзе была сітуацыя ў Расіі была даволі нестабільнай, і ёй ўдалося знайсці бяспечнае прытулак, жывучы тут пад абаронай Дома Эктонов.
  
  Паколькі дзяўчынка лічыла Мэры сваёй маці, Дойл выказаў здагадку, што няня будзе ўключана ў любыя планы на будучыню, але гэта апошняе падзея — адпраўка Джэма ў праваслаўную царкву замест рыма-каталіцкай — здавалася, паказвала на тое, што Мэры павінна была мець мала ўплыву ў жыцці Джэма.
  
  Гэта было сумна, але, здавалася, нічога нельга было зрабіць, і таму Дойл стараўся не занадта зацыклівацца на лёсе Джэма — ім пашанцавала, што яна была жывая і ў бяспецы. “Што ж, нам будзе не хапаць цябе ў Эстакадзе, Рейнольдс. Хадсон не з тых, хто можа накіраваць мяне правільна — лічыць, што я занадта экзальтирован і ўсё такое".
  
  "Я не 'кірую' вамі, мадам, " не без цвёрдасці паправіў Рейнольдс. - Я прапаную сваю дапамогу толькі там, дзе гэта неабходна.
  
  Бліснуўшы вачыма, яна скоса зірнула на яго. “ Ну, ты мог бы лепш за ўсё, каб дапамагчы мне, даслаўшы вдовствующую герцагіню ў качыны сажалка — мы маглі б паглядзець, плавае ці яна, як ведзьма.
  
  Але слуга не збіраўся пярэчыць на такое правакацыйная заява, і таму праігнараваў яго. “Тут сапраўды ёсць качыны сажалка, мадам? Я не ведаў".
  
  "Там ёсць альтанка", - змрочна дадаў Дойл. "І адзін з тых мастоў, якія прыкідваюцца карыснымі, але на самой справе проста для выгляду".
  
  "Вар'яцтва", - вымавіў ён з задавальненнем. "Без сумневу, справа рук Кэпобити Браўн".
  
  Раздражнёны Дойл ўсадзіў нож у яе пірог з заварным крэмам. - Я б хацеў, каб ты размаўляў па-ангельску, Рейнольдс, і хоць бы даў мне шанец пазмагацца.
  
  Але ў гэты момант зазваніў яе тэлефон, і паведамленне нагадала Дойлу, што яна спазняецца суправаджаць Муньаса на допыт сведкі.
  
  "Маці міласэрная, я ненавіджу гуляць другую скрыпку", - паскардзілася яна, хутка падышоўшы, каб пацалаваць Эктана на развітанне і ў апошні раз зірнуць на Эдварда ў спальні. "Пакінь мне займацца маімі справамі, мужанёк — які сэнс быць замужам за старэйшым інспектарам, калі я не магу патузаць за некалькі нітачак?"
  
  "Я пагляджу, што можна зрабіць", - супакоіў ён, і гэта былі словы ласкі, калі яна калі-небудзь іх чула.
  
  Яна накіравалася да дзвярэй, дзе Рейнольдс трымаў яе паліто. "Тады я буду дома праз некалькі гадзін — спадзяюся, гэта заданне для разнастайнасці будзе чым-то простым".
  
  Слуга перадаў ёй заплечнік. “ Вельмі добра, мадам.
  
  Яна папярэдзіла: "Будзь асцярожны, Рейнольдс; не пачынай вешаць абразы або размахваць ладанам, пакуль мяне не будзе".
  
  “ Вядома, не, мадам.
  
  Усміхаючыся пра сябе, Дойл паспяшалася па калідоры.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  Кіраўнік 14
  
  Пакуль яны будуць гэтым займацца, ён папярэдзіць сяржанта Рупэ Нягледзячы ні на што, яму ўсё яшчэ было трохі шкада яе. Яна заплаціла страшную цану.
  
  
  
  Дойл спазніўся на некалькі хвілін, таму Муньас нецярпліва чакаў яго ля абочыны ў паліцэйскай машыне без апазнавальных знакаў. Швейцар нетаропка падышоў перакінуцца парай слоў, паколькі ён ужо сустракаўся з Муньясам ў папярэдніх выпадках, і, па-відаць, быў гэтак жа успрымальны, як і ўсё астатняе мужчынскае насельніцтва, калі справа тычылася буяных красунь. Гэта сапраўды ўражвала ўяўленне.
  
  Дойлу прыйшлося перапыніць мужчыну, паляпаў яго па плячы, і, атрымаўшы падказку, ён хутка адкрыў дзверцы машыны і прыўзняў капялюш. "Дзе твой МАО?" - Спытаў Дойл іншую дзяўчыну, калі яна слізганула на пярэдняе сядзенне. “ Ніколі не кажы, што ты яго ўжо адпудзіла.
  
  "Ён збіраўся сустрэцца з намі на заданні; ён вяртаецца з іпадрома".
  
  Дойл прыўзняла бровы. “Значыць, крыху нервуешся падчас ланчу? Падобна на тое, ён трохі вясёлы".
  
  Муньас скорчил грымасу, калі швейцар расчысціў дарогу ў вулічным руху. "Сумняваюся, ён не з вясёлых".
  
  У гэтых словах быў невялікі нюанс, які прымусіў антэну Дойл задрожать, хоць яна не была ўпэўненая чаму — можа быць, Муньаса прыцягваў невясёлы МАО? У яе круціўся на кончыку мовы дадатковы пытанне, але потым яна зрабіла паўзу; лепш быць тонкай, як змяя, — выцягнуць асабістую інфармацыю з Муньаса было нялёгка.
  
  Швейцар з усмешкай адмахнуўся ад іх, і Дойл поддразнил: “Вось табе і кандыдат у мужы, Муньас. Ты заўсёды будзеш ведаць, дзе ён".
  
  "Не, ён сустракаецца са шматлікімі багатымі адзінокімі жанчынамі", - зазначыла яна. "Занадта рызыкоўна".
  
  “ А... не разглядаў гэты ракурс.
  
  "Лічы, што гэта добра ўзважана".
  
  - З іншага боку, - шчыра выказаў здагадку Дойл, - ён быў бы ў курсе ўсіх важных плётак.
  
  Муньас глядзела на дарогу, пакуль цягнулася за кубкам кавы. “ Гэта была б дрэнная плётка, калі б яна не тычылася людзей, якія цябе цікавяць, Дойл. Не ў крыўду Эктону, але я думаю, што гэта даволі маркотнае будынак, улічваючы ўсе гэтыя старыя грошы. Калі б я хацела добрых плётак, я б выйшла замуж за дзяжурнага сяржанта ў Метрапалітэне - ён з тых, хто ўсё чуе.
  
  Дойл зрабіў паўзу, у яе па скуры пабеглі мурашкі. О, падумала яна; Аб—
  
  Муньас зірнуў на яе, трымаючы кубак з кавы ў яе рота. “ Што?
  
  Дойл закрыла вочы і паспрабавала злавіць чым крануць думка, але яна знікла так жа хутка, як і з'явілася. “ Нічога. Гэта было што-то наконт Дзяжурнага сяржанта, але цяпер я нічога не зразумеў.
  
  Муньас з цікавасцю паглядзеў на яе. “ Ты ведаеш якія-небудзь плёткі пра яго? У гэта цяжка паверыць — ён яшчэ адзін чалавек, з якім не вельмі весела.
  
  Нахмурыўшыся, Дойл разглядаў выцвілую прыборную панэль перад ёй, і хацеў бы, каб яна ведала, што менавіта прыцягнула яе ўвагу. "Не-не, я наогул мала што пра яго ведаю".
  
  Муньас паціснула плячыма і вярнула сваю ўвагу на дарозе наперадзе. "Я не думаю, што тут ёсць што ведаць; пагаворым аб кім-то, хто жанаты на сваёй працы".
  
  "Так, гэта," пагадзіўся Дойл. “ Мне і ў падноскі не падыходзіць.
  
  Некалькі хвілін яны ехалі моўчкі. Вырашыўшы вярнуцца да тэмы Муньас і яе складанай асабістым жыцці, Дойл сказаў: "Я бачыў Габрыэля гэтым раніцай у гастраноме".
  
  - А ты? Я здзіўлены, што ў апошні час ён заняты з-за Тасзы.
  
  "Ён сапраўды здаваўся трохі ўзнятых", - рызыкнуў выказаць здагадку Дойл, спадзеючыся на разуменне.
  
  Аднак ніякай інфармацыі атрымана не было, паколькі Муньас толькі сказаў: "Ён працуе над нейкім маштабным праектам - зразумела, у таямніцы". Гэта само сабой зразумела; праца МІ-5 абавязкова трымалася ў строгім сакрэце — усё для таго, каб заспець тэрарыстаў знянацку і пакласці канец іх падступным планах.
  
  Дойл прапанаваў: "Ён сказаў, што хоча са мной сустрэцца і паслухаць пра Ірландыю, але я магу толькі выказаць здагадку, што ён паводзіць сябе міла - ніхто ніколі па-сапраўднаму не хоча чуць аб тваім адпачынку". Гэта, а таксама той факт, што, калі Габрыэль зрабіў вышэйзгаданае заяву, яно не было праўдай.
  
  Але Муньас толькі апусціла куток рота. "Хутчэй, ён хоча даведацца пра тваіх метадах".
  
  Здзіўленая, Дойл падняла бровы. “ Што гэта за метады?
  
  Муньас злёгку паціснуў плячыма. “Габрыэль як Уільямс — ён думае, што ў цябе добрая інтуіцыя. Ён пытаўся ў мяне пра гэта — пытаўся, ці заўважыў я, і таму я сказаў яму тую ж гаворка, што і Уільямсу: "Мы не можам марнаваць рэсурсы на здагадкі ".
  
  Велізарным высілкам волі Дойл паспрабавала стрымаць крайнюю трывогу. “О—О, няўжо гэта так? Павер, Муньас, я не думаю, што мае прадчування лепш ці горш, чым ва ўсіх астатніх".
  
  "Не, яны лепш", - неахвотна прызнаў Муньас. “У цябе надзейныя прадчування, і многія з іх апраўдваюцца. Габрыэль распавядаў мне аб гэтым — аб тым, як ты аднойчы выратаваў яго ад траплення ў пастку, таму што ў цябе было прадчуванне.
  
  Дойл паспешліва патлумачыў: “О—О, гэта было, калі АСЦ таксама расстаўляў пастку для цябе, Муньас, памятаеш? Гэта было не столькі прадчуванне, колькі я проста зразумеў, што яны рабілі тое ж самае з Габрыэлем.
  
  "Ну, ён мой фанат".
  
  "Толькі як адзін," паспяшаўся запэўніць яе Дойл.
  
  "Вядома, толькі як адзін", - нецярпліва адказаў Муньас, некалькі абражаны тым, што Дойл наогул намякнуў, што гэта можа быць што-то іншае.
  
  Убачыўшы шчыліну, Дойл асцярожна пацікавіўся: “Як у яго ідуць справы? Калі ты не хочаш гаварыць пра гэта, гэта выдатна, але калі ты хочаш, гэта таксама выдатна — часам карысна мець абачлівае вуха, калі хочаш, каб ва ўсім разабрацца ".
  
  Але Муньас, здавалася, знайшоў гэта пацешным і паглядзеў у бок Дойла з лёгкай насмешкай. “Ты не з тых, хто дае парады, Дойл. У цябе калі-небудзь быў хлопец да таго, як ты выйшла замуж за Эктана?
  
  "Няма", - прызнаў Дойл. "Але шлюб таксама патрабуе некаторай сартавання".
  
  Рушыла ўслед невялікая паўза, а затым Муньас прызнаў: “Я проста не адчуваю ... адданасці, я думаю, гэта падыходнае слова. Хацеў бы я, каб гэта было так".
  
  Дойл кіўнуў, выдатна разумеючы, што яна мела на ўвазе. Шчыра кажучы, яна перайшла на бок Эктана практычна ў першы момант, калі сустрэла гэтага чалавека, і зрабіла гэта без найменшых згрызот сумлення, нягледзячы на тое, што па відавочным прычынах заўсёды трымалася асабняком. З іншага боку, менавіта яе верны інстынкт падказваў ёй, што ён з самага пачатку варты яе адданасці — не ва ўсіх жанчын было такое перавага, у чым яны занадта часта пераконваліся ў гэтым бізнэсе. Забойстваў было б нашмат менш, калі б кожны мог ацаніць, хто быў лаяльны, а хто не. У яе зноў зашчыпаць у патыліцы, але яна ўжо была раздражнёная, таму што не разумела, чаму гэта адбылося ў першы раз, і таму праігнаравала гэта.
  
  Муньас працягнуў: “Калі Габрыэль не той самы, то я не хачу больш губляць час. Але тады я не ўпэўнены, што адмаўляюся ад добрай перспектывы, спрабуючы атрымаць тое, чаго я ніколі не знайду ".
  
  Дойл, кіўнуў, паколькі гэта было пастаяннай дылемай для многіх выдатных дзяўчат. “Як бы тое ні было, Муньас, я думаю, што ідэалу ніколі не бывае — ва ўсіх ёсць недахопы. Замест гэтага, вам трэба адчуць гэтую адданасць, як вы і сказалі. Як толькі вы адчуеце гэтую адданасць, недахопы не стануць вялікай праблемай — яны проста зробяць гэта цікавым ". Эктон, вядома, з'яўляецца выдатным прыкладам.
  
  "Я не хачу нічога цікавага", - цвёрда адказаў Муньас. "Я не хачу мець справу з драмай".
  
  “ Ну, калі б ты была замужам за простым фермерам, Иззи, цябе б гэта надакучыла праз два тыдні.
  
  "Я б вяла яго бухгалтэрыю", - сказала прыгажуня. "І я б адкрыла консервное вытворчасць, каб пракарміць яго зімой".
  
  Дойл заўважыў з усёй шчырасцю: "Божа, дапамажы небараку".
  
  Муньас усміхнуўся, і Дойл таксама ўсміхнуўся, але яна таксама прыйшла да высновы, што небарака Габрыэль асуджаны. Без сумневу, менавіта аб гэтай далікатнай тэме ён хацеў пагаварыць з Дойл, і добра, што яна ўхілілася ад няёмкага размовы; як заўважыў Муньас, Дойл ні ў якім выпадку не быў экспертам і не ведаў, што сказаць.
  
  Глыбока ўздыхнуўшы, Дойл паглядзеў у акно. Гэты бізнэс з любоўю і гарачым жаданнем так па-чартоўску складаны, падумала яна; можна было б падумаць, што яны зробяць яго нашмат прасцей, з вялікімі бліскучымі шыльдамі, асвятляюць шлях да шчасця.
  
  У насталай цішыні Дойл адзначыў, што яны зноў накіраваліся ў бок жылых комплексаў, і на імгненне адчуў няўпэўненасць, улічваючы іх ўчорашні вопыт. "Такім чынам, у чым сутнасць гэтага задання?"
  
  "Я адправіў вам файл", - адказаў Муньас. "Хіба вы яго не чыталі?"
  
  "Не", - адказаў Дойл з вялікім вартасцю. "Я павінен захоўваць яснасць розуму для сваіх прадчуванняў".
  
  Выдаўшы раздражнёны гук, Муньас патлумачыў: "Гэта допыт сведкі ў клініцы Святой Тройцы".
  
  "Яшчэ адно жудаснае заданне", - заявіў Дойл з глыбокім агідай. “У мяне не самыя прыемныя ўспаміны аб гэтым ubogi месцы — аднойчы падазраваны скокнуў у акно. Я здзіўлены, што яны проста не зачынілі яго, калі Царква згарэла дашчэнту ".
  
  Муньас паціснуў плячыма. "Магчыма, Епархія вырашыла, што гэта ўсё яшчэ варта таго".
  
  “ Малаверагодна, Муньас; епархія цяпер падтрымлівае будаўніцтва новай клінікі Святога Міхаіла. Магчыма, Святая Троіца падала заяўку на дзяржаўнае фінансаванне або што—то ў гэтым родзе - я думаю, што Савет медыцынскіх работнікаў даваў ім грошы і раней ".
  
  Муньас шматзначна паглядзеў на яе. “ Сведка, якога мы апытваем, лічыць, што яны займаюцца збытам наркотыкаў.
  
  "А," сказаў Дойл. “ Ні слова больш.
  
  Гэта было не ўпершыню; часта персанал такіх гарадскіх клінік карыстаўся сваім доступам да наркотыкаў і ўпотай краў іх, каб прадаць з вялікай прыбыткам — часта тым самым пацыентам, якіх яны лячылі. Гэта была пастаянная праблема, паколькі персанал у такіх клініках, як правіла, меў высокую цякучасць кадраў, і часта якасць персаналу было не самым лепшым.
  
  Дойл заўважыў: “Гэта ўсё тая ж старая гісторыя, і, падобна, ніхто ніколі не спраўляецца з тымі ж старымі праблемамі. Можна падумаць, што яны прыкладаюць больш намаганняў, каб справіцца з імі, чым яны робяць".
  
  "Можа быць, яны не хочуць разбірацца з праблемай", - трохі цынічна заўважыў Муньас. "На гэтым можна зарабіць шмат грошай".
  
  Але Дойл настойваў: “Каму-то дзе-то гэта павінна быць неабыякава, Муньас. Магчыма, ім трэба пачаць правяраць сумленнасць персаналу ў клініцы, каб зразумець, ці няма ў іх спакусы — дакладна гэтак жа, як яны робяць з копами.
  
  “Я не думаю, што Служба аховы здароўя дазволіла б праверкі на сумленнасць. Гэта не падобна на Met ".
  
  Дойл вымушаны быў пагадзіцца з гэтай бясспрэчнай ісцінай, а затым задаўся пытаннем — з некаторым непакоем, — чаму менавіта гэта заданне было дадзена Муньосу. У рэшце рэшт, гэта было не тое, чым звычайна займаўся сяржант Муньас; звычайна злачынствамі, звязанымі з наркотыкамі, займаліся афіцэры, якія мелі вопыт у выяўленні "падказак", звязаных з абаротам наркотыкаў, паколькі злачынцы вельмі добра заметали сляды.
  
  "Не ведаю, ці падабаецца мне гэта, - вырашыў Дойл, спрабуючы здушыць пачуццё трывогі. - Па-першае, нам не варта было тут знаходзіцца, а МАО Муньаса нідзе не відаць".
  
  Вырашыўшы разабрацца ў гэтых разнастайных і трывожных падазрэнні, Дойл рызыкнуў спытаць: "Чаму яны адправілі цябе ў паліцыю нораваў, Муньас?"
  
  “ Я не ведаю. Я раблю тое, што мне кажуць, Дойл.
  
  Яны заехалі на стаянку на вуліцы, якая была недалёка, але не занадта блізка ад Клінікі — у гэтым раёне горада заўсёды лепш падыходзіць асцярожна, — і Муньас заглушыў рухавік.
  
  Але Дойл адцягнулася, таму што заўважыла вялікую і знаёмую постаць, якая накіроўвалася да іх па тратуары. У крайнім здзіўленні яна ўсклікнула: "Маці міласэрная, я думаю ... ды я думаю, што гэта інспектар Гіры з Дубліна".
  
  Муньас падняла бровы. “ Ты яго ведаеш? Ён мой МАО.
  
  OceanofPDF.com
  
  Кіраўнік 15
  
  Пасля гэтага шляху назад ужо не будзе.
  
  
  
  Дойл прыйшоў да высновы, што з'яўленне інспектара Гіры на месцы злачынства было занадта вялікім супадзеннем, і адразу адчуў сябе некалькі лепш у сітуацыі, якая склалася; магчыма, гэта падстроена, але гэта, павінна быць, падстроена Эктон, так што яна проста пасядзіць ціха і паглядзіць, што там можна ўбачыць. Аднак лепш быць асцярожнай; была прычына, па якой яе нязносны муж не папярэдзіў яе аб гэтай маленькай морщинке, і ёй не перашкаджала б высветліць, чаму.
  
  Як толькі яны сабраліся на тратуары, ірландзец у сваёй сур'ёзнай манеры паціснуў Дойлу руку. Ён быў буйным, самавітым мужчынам у лепшых традыцыях ірландскай медзі і вельмі сур'ёзным чалавекам. “ Рады зноў бачыць вас, афіцэр Дойл.
  
  "І вы, сэр". Яна зрабіла паўзу. "Хто лідзіруе?" Гэта быў правільны пытанне, паколькі інспектар Гіры, можа быць, і МАО, але ён перасягнуў па рангу двух дзяўчат.
  
  "Сяржант Муньас вядзе расследаванне", - патлумачыў ён. "Я проста наведвальнік".
  
  "Ну, да тых часоў, пакуль гэта не я", - пажартаваў Дойл і паспрабаваў ігнараваць крыжаваныя патокі эмоцый паміж двума іншымі. "Не можа быць, каб ён заляцаўся да яе", - здзіўлена падумала яна; ён не з тых, хто заігрывае.
  
  Яны павярнуліся ў бок клінікі, і Муньас праверыла запісу на сваім мабільным тэлефоне, каб пачаць інструктаж. “Сведка - Дэйві Макшэйн, лабарант. Ён падазрае, што ў гэтай установе гандлююць наркотыкамі, і прапануе ўсталяваць назіранне.
  
  "У іх што, яшчэ няма сістэмы назірання?" Здзіўлена спытаў Гіры. Камеры відэаназірання былі паўсюль у Лондане, і таму інспектара можна было дараваць за тое, што ён думаў, што бясплатная клініка ў цэнтры горада будзе цэнтрам назірання.
  
  "Там ёсць від на вуліцу, але ўнутры нічога няма", - сказаў яму Муньас. "Я мяркую, гэта паказчык таго, што яны цалкам могуць займацца незаконным бізнэсам".
  
  Дойл патлумачыў Гіры: “Гэта не зусім нечакана — у гэтай клінікі доўгая гісторыя. Менавіта тут размяшчалася база дадзеных аб карупцыі ў Метрапалітэне - і ў выніку тут адбылося забойства ". Улічваючы цяперашнюю кампанію, яна дыпламатычна вырашыла, што, верагодна, лепш не згадваць аб тым, хто здзейсніў вышэйзгаданае забойства.
  
  Муньас дадаў: "І гэта не адзінае; Царква, якая спансавала гэтую клініку, была наўмысна спалена пасля таго, як карупцыйная махінацыя была згорнутая".
  
  "І лепш не згадваць аб тым, хто здзейсніў вышэйзгаданы падпал царквы", - падумаў Дойл. Фейт, у мяне больш сакрэтаў, чым я магу адсачыць, і гэта сумны, вельмі сумны каментар да кампаніі, якую я падтрымліваю.
  
  “ Тады давайце ўвойдзем і паглядзім, што скажа містэр Макшэйн. "Муньас прыбрала свой мабільны ў ножны, і тры дэтэктыва працягнулі шлях да клініцы.
  
  “ Табе не здаецца трохі дзіўным, што ён хоча сустрэцца на тэрыторыі? Дойл разважаў услых. “ Гэта не будзе вялікай праблемай, калі сярод белага дня будуць заўважаныя трое дэтэктываў, шныряющих паўсюль. Не кажучы ўжо пра тое, што не было ніякай памылкі ў тым, што Гіры быў паліцыянтам, нягледзячы на яго цывільнае — з такім жа поспехам гэты чалавек мог насіць таблічку на шыі.
  
  "Клініка звычайна сёння зачынена — у іх ёсць сродкі толькі на тое, каб падтрымліваць яе працу чатыры дні ў тыдзень", - патлумачыў Муньас. “ Сведка сказаў, што хоча паказаць нам сякія-такія запісы, і яны павінны быць лакальнымі, таму што яны папяровыя, а не электронныя.
  
  Здавалася б, гэта яшчэ адзін відавочны прыкмета таго, што хто-то займаўся незаконным продажам наркотыкаў неафіцыйна, але Дойлу ўсё роўна здавалася дзіўным, што сведка не мог проста зрабіць некалькі копій паволі і прынесці іх у кіраванне. Не кажучы ўжо пра тое, што інтэрв'ю з копами на месцы адкрыта выкрыў бы яго як інфарматара, а наркабароны, як правіла, вельмі прагнуць адплаты. У яе ўстаў дыбам патыліцу, і яна здзіўлена нахмурылася. Што? Наркагандляры, як правіла, бязлітасныя; гэта не было навіной.
  
  Муньас даслаў паведамленне аб іх прыбыцці да дзвярэй клінікі, і яе адкрыў сам Макшэйн, жылісты малады чалавек гадоў трыццаці пяці. Нягледзячы на сваё імя, якое гучыць па-ірляндзку, Дойл адразу зразумеў, што яго продкі паходзілі не з Старога Святла — хоць, магчыма, гэта нічога не значыла, бо яго маглі ўсынавіць.
  
  Муньас прадставіў іх адзін аднаму, і сведка коратка павітаўся з імі з каменным тварам. Дойлу здалося, што ён не быў рады бачыць Гіры, які замыкае шэсце, што не прадвяшчала нічога добрага; яна з некаторым непакоем падумала, што, магчыма, яны трапілі ў яшчэ адну пастку, расстаўленую для Муньяса.
  
  "Выконвайце за мной". Сведка павярнуўся, каб адвесці іх у падсобныя памяшканні, але як толькі ён гэта зрабіў, Гіры люта накінуўся на маладога чалавека, шпурнуўшы яго тварам уніз на стойку прыёму і заламаўшы яму руку за спіну. “ Лягчэй з гэтым, хлопец.
  
  "Я чысты, я чысты," прахрыпеў мужчына, прыціснуўшыся да линолеумной стальніцы, і не зрабіў спробы супраціўляцца гэтаму грубага звароту.
  
  Не саслабляючы хваткі, Гіры выцягнуў пісталет ззаду, з—за пояса сведкі - там, дзе ён быў прыкрыты яго паліто, — а затым абшукаў яго.
  
  "У вас ёсць дазвол на зброю?" Спытала Муньас, умела аднаўляючы самавалоданне. Магчыма, гэта зброя не было незаконным, калі мужчына па якой-то прычыне атрымаў дзяржаўную ліцэнзію.
  
  "Няма", - коратка адказаў Макшэйн. "Няма дазволу".
  
  Гэта было дастатковай прычынай для правядзення арышту на месцы — паколькі нашэнне пісталета прыватным асобай было незаконным, — але ў дадзеным выпадку сведка быў інфарматарам, і гэта стварыла дылему для Муньаса, які зрабіў паўзу, раздумваючы.
  
  "Гэта вайсковае зброю", - коратка сказаў Гіры, прыбіраючы зброю ў кішэню. Затым ён звярнуўся да сведкі, вызваляючы яго ад сваіх абдымкаў. “ Ты атрымаеш яго назад, хлопец, але толькі калі будзеш добра сябе паводзіць.
  
  "Я не ведаю, ці магу я абяцаць, што мы вернем яго незаконнае зброю", - сказаў Муньас роўным тонам.
  
  "Прашу прабачэння, мэм", - неадкладна сказаў Гіры. "Я забыўся".
  
  Сведка выпрастаўся і працягнуў свой шлях да офісах ззаду іх, як ні ў чым не бывала, у той час як Дойл вырашыў, што ёсць што сказаць пра дзёрзкіх ірландскіх копах, якія не баяліся сутыкнуць некалькі галоў адзін з адным; тэарэтычна Муньас мог быць галоўным, але нельга было адмаўляць, што буйны і кулачны мужчына паслаў бясспрэчная паведамленне.
  
  Калі яны рушылі ўслед за Гіры ў бакоўку, Муньас скарыстаўся магчымасцю, каб нахіліцца да Дойлу і ціха спытаць: "Ты заўважыў яго татуіроўку?"
  
  "Няма", - прызнаў Дойл. Паверце, Муньас заўважала такія дэталі, як татуіроўкі, у той час як адбывалася жорсткае і нечаканае знішчэнне; Дойл, наадварот, была ўражана да глыбіні душы.
  
  “Гэта ў яго на руцэ. Гэта самаробнае ўпрыгожванне, накшталт тых, што робяць у турме. Гэта нейкі сімвал - на костачках яго левай рукі ".
  
  “ Значыць, ты думаеш, ён сядзеў у турме? На самай справе гэта не было б вялікім сюрпрызам; наш містэр Макшэйн здаваўся занадта замкнёным для лабаранта, які быў гатовы даносіць на гандляроў наркотыкамі.
  
  "Я не ведаю, але гэта такая ж татуіроўка, як у майго дзівака, на той жа руцэ".
  
  Дойл павярнуўся і здзіўлена ўтаропіўся на яе. “ У самай справе?
  
  "Так". Іншая дзяўчына нахмурылася, абдумваючы гэта. "Магчыма, гэта проста супадзенне — магчыма, яны абодва адбывалі тэрмін у турме або належалі да адной бандзе, калі раслі".
  
  "Вось дзе было б зручна мець каго-то, хто быў знаёмы з татуіроўкамі", - заўважыў Дойл. Каманда паліцыі нораваў, у прыватнасці, імкнулася ведаць значэння, якія стаяць за шырокім разнастайнасцю іерогліфаў, з якімі яны сутыкаліся ў сваёй працы, і гэта было толькі яшчэ адной прычынай, па якой было дзіўна, што Муньосу даручылі дапытаць менавіта гэтага сведкі.
  
  Макшэйн прайшоў у кабінет ў задняй частцы будынка, і калі яны ўсе сабраліся ў пакоі, ён высунуў картотечные шафа, затым пацягнуўся да задняй сценцы, каб дастаць просты канверт з манильской паперы, які быў схаваны за іншымі тэчкамі. “ Вось— я зняў некалькі накладных і накладных на перавозку, каб паказаць вам.
  
  Ён выцягнуў некалькі папер з змесціва канверта і расклаў іх на абшарпаным сталёвым стале. “Вось— вы можаце бачыць, што ёсць разыходжанні ў колькасці. На гэтым коносаменте паказана удвая больш, чым было пазначана ў накладных. Ён паказаў пальцам на кожную.
  
  "І ўсе рахункі напісаны алоўкам", - заўважыў Гіры, нахіляючыся, каб паглядзець. "З імі лёгка гуляць".
  
  "Яшчэ больш задымлення", - пагадзіўся Дойл, калі Макшэйн прыбраў дакументы назад у канверт. "Шкада, што гэта месца таксама не згарэла дашчэнту".
  
  "Вось дзе прышчэпкі былі сапсаваныя", - сказаў Макшэйн роўным тонам. "Пару гадоў таму".
  
  Гэта слова цяжка павісла ў паветры, і на імгненне запанавала глыбокая цішыня.
  
  - Што азначае татуіроўка на вашай руцэ, містэр Макшэйн? - раптам спытаў Муньас.
  
  Сведка павярнуў руку, каб разгледзець яго, і абыякава паціснуў плячыма. “Нічога. Я дзе-то гэта бачыў, і мне спадабаўся дызайн".
  
  Муньас дастала свой мабільны. “ Я б хацела зрабіць здымак, калі можна.
  
  “ У вас ёсць ордэр? - спакойна адказаў мужчына"
  
  Рушыла ўслед яшчэ адно кароткае маўчанне.
  
  Гіры спытаў: "Не маглі б вы даць нам яшчэ якую-небудзь інфармацыю аб гэтай ўсталёўцы для перавозкі наркотыкаў, містэр Макшэйн?"
  
  Макшэйн паціснуў плячыма, выраз яго твару нічога не выказваў. “Я ведаю, што бухгалтар падпарадкоўваецца жанчыне. Я ніколі не сустракаўся з ёй, я толькі чуў, як ён гаварыў з ёй па тэлефоне — ён шмат на яе скардзіцца. Ён зрабіў паўзу. "Але ў мяне склалася ўражанне, што яна была афіцэрам паліцыі".
  
  Зноў наступіў момант глыбокага маўчання, і ў Дойла склалася ўражанне, што, нягледзячы на яго нядбайнае стаўленне, сведка быў увесь ўвагу, як ганчак на вастрыі. Цікавым было тое, што ён не казаў праўды — напрыклад, ён не падслухоўваў ніякіх размоў, і — што яшчэ больш дзіўна — Дойл хутка прыйшоў да высновы, што гэты чалавек тут наогул не працаваў.
  
  Калі ён перадаваў ім інфармацыю, то той факт, што ён падняў пытанне аб прышчэпках, не мог быць супадзеннем, і таму — у чарговы раз — Дойл апынулася перад дылемай, паколькі яна не магла сказаць астатнім, што ён выдумаў амаль усё, што сказаў, не маючы пад сабой ніякіх падстаў — не кажучы ўжо пра тое, што яна наогул не думала, што ён тут працуе.
  
  "Я магла б патэлефанаваць Эктону", — падумала яна, але - калі я не памыляюся ў сваіх здагадках — Эктон цалкам дасведчаны аб гэтай дзіўнай сітуацыі, вось чаму нам пашанцавала прысутнасцю дзябёлага ірландскага інспектара, які, дарэчы, не здаецца празмерна ўстрывожаным. Сказаўшы гэта, ён нядбайна ўзяў канверт з шчыльнай паперы, каб сунуць яго пад паху, у той час як востры погляд Макшейна назіраў за тым, як ён гэта робіць.
  
  Усё гэта было вельмі заблытана, і Дойл ужо амаль вырашыла, што ёй варта адмовіцца ад спробаў прыдумаць, што рабіць, і проста патэлефанаваць Эктону на месцы, калі цішыню парушыў асцярожны стук у дзверы, калі яна павольна адчыніліся.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  Кіраўнік 16
  
  Місія выканана.
  
  
  
  Дойл і Муньас неадкладна занялі абарончыя пазіцыі, калі Гіры ступіў наперад, каб нагой спыніць прасоўванне дзверы, стоячы збоку. "Паліцыя", - паклікаў ён. "Хто там?" - спытаў я.
  
  Наступіла кароткае маўчанне. "Код адзін", - здзіўлена вымавіў жаночы голас, і Гіры адкрыў дзверы, каб паказаць здзіўленага сяржанта Рупэ Яна была ў уніформе і стаяла на парозе, спрабуючы схаваць сваю трывогу, аглядаючы прысутных у пакоі. "О—О, прабачце; паступіла паведамленне аб падазронай актыўнасці — сёння ўстанова павінна быць закрыта". Яна не дала ніякіх тлумачэнняў адносна таго, чаму з ёй не было другога паліцэйскага або чаму яна не выклікала падмацаванне, як таго патрабаваў пратакол, калі патрульны расследуе падазроную дзейнасць.
  
  О-хо, зразумеў Дойл; гэта нейкая пастка, толькі на гэты раз не для нас.
  
  "У нас сітуацыя з кодам пяць", - патлумачыў Муньас. "Было б лепш за ўсё адпраўляцца дадому, сяржант". Код Пяць паказваў на тое, што праводзіцца аперацыя пад прыкрыццём, а гэта азначала, што патрульныя ў форме павінны пазбягаць месца правядзення гульні, каб не выдаць яе. Не тое каб гэта, вядома, мела значэнне; любы, хто надаў бы хоць трохі ўвагі, зразумеў бы, што разнастайныя людзі, у цяперашні час захламляющие памяшканне клінікі, былі Львамі - яны вызначана не былі персаналам або пацыентамі, і ўстанова павінна было быць закрытая.
  
  Але што было больш цікавым для Дойла, так гэта відавочнае замяшанне Руппе, калі яна на імгненне заколебалась, не ў сілах з-за слоў Муньаса задаць пытанні, якія ёй відавочна да смерці хацелася задаць.
  
  “Тады добра. Прабачце, я пайду", - нарэшце сказала жанчына і павярнулася, каб сысці на нягнуткімі старэчымі нагах.
  
  "Яна ў шоку", - падумаў Дойл, гледзячы ёй услед. Павінна быць, яна і ёсць той афіцэр паліцыі, аб якім казаў Макшэйн, што таксама азначала, што яна, павінна быць, замяшаная ў кантрабандзе наркотыкаў у клініцы. Хоць, у рэшце рэшт, гэта было не зусім нечаканасцю — яна і раней сыходзіла ў самаволку і была па вушы ў дзіўнай сітуацыі на месцы забойства дзівака. Калі дэталева сопоставляешь усе кропкі над "i", становіцца ясна, што сяржант Рувп была брудным паліцыянтам, і ёй сорамна за тое, што яна здрадзіла гонар сваёй сям'і.
  
  "Цяпер ёсць адна загваздка", - заўважыў Гіры ў насталай цішыні.
  
  "Давайце не будзем рабіць паспешлівых высноў", - перасцярог Муньас, а затым павярнуўся, каб спытаць Макшейна: "Вы даведаліся гэтага афіцэра — калі-небудзь бачылі яе раней?"
  
  "Няма", - сказаў Макшэйн.
  
  - Ты калі-небудзь чуў яе голас?
  
  "Не," паўтарыў ён, і больш нічога не прапанаваў.
  
  "Ён мае халодную кроў як лёд", - падумаў Дойл; ні ў якім выпадку не звычайны лабарант. Але затым яе ўразіла іншае раптоўнае азарэнне, паколькі яна зразумела, што сведка ніколькі не здзівіўся такому павароту падзей. На самай справе, вырашыў Дойл, наш містэр Макшэйн быў вельмі задаволены, нягледзячы на сваё абыякавы выраз твару. Ён, павінна быць, ведаў, што Руппе збіраецца ўвайсці — ведаў гэта, а таксама ведаў, што яе чакае вельмі непрыемны сюрпрыз.
  
  Муньас, відавочна, вырашыла, што ёй надакучыла быць застигнутой знянацку і што даўно пара пакінуць для падвядзення вынікаў. "Дзякуй, што прыйшлі да мяне", - сказала яна сведку ажыўленым тонам. "У нас ёсць ваша кантактная інфармацыя?"
  
  "Так", - сказаў Макшэйн, і гэта было няпраўдай.
  
  Калі яны выйшлі за дзверы клінікі, Муньас працягнуў: "Тады мы звяжамся з вамі, і я мяркую, мне не трэба папярэджваць вас, каб вы нікому нічога не казалі пра гэта — вы можаце падвергнуць сябе рызыцы".
  
  "Я разумею", - мужчына кіўнуў, а затым засунуў рукі ў кішэні курткі і пайшоў, не азірнуўшыся.
  
  Дойл належным чынам адзначыў, што больш не было ніякіх згадак аб незаконным зброі, і выказаў меркаванне, што Гіры вярнуў яго яму ўпотай, а Муньас вырашыў не займацца гэтым пытаннем.
  
  У маўчанні тры дэтэктыва накіраваліся па тратуары да сваіх прыпаркаваных машын. Муньас ссутулила плечы, абараняючыся ад ветру, і звярнулася да астатніх: "Што мы думаем?"
  
  "Я думаю, наш містэр Макшэйн хацеў стрэліць праз нос", - выказаў меркаванне Дойл. “ Я думаю, ён ведаў, што прыйдзе Руппе, і хацеў напалохаць яе да паўсмерці.
  
  Яна памаўчала, спрабуючы вырашыць, ці варта згадваць, што, па яе думку, ён на самай справе не працаваў у клініцы, але, улічваючы нядаўнюю дыскусію аб прадчуваннях Дойла, вырашыла гэтага не рабіць. Вядома, яна расказала б Эктону, але зноў жа, яна ніколькі не здзівілася б, калі б Эктон ўжо быў у курсе. Хоць— хоць гэта не вельмі-то было падобна на сцэну ў стылі Эктана, калі сяржант Рапп спатыкаецца, як карова на кукурузным полі. Эктон, як правіла, быў больш вытанчаным — ён спецыялізаваўся на хітрасці і спрыту рук. Яна злёгку нахмурылася, таму што ў яе зноў зашчыпаць у патыліцы.
  
  Яе вярнулі да абмеркавання, калі Муньас спытаў: “Тады навошта яму заяўляць, што ён хоча ўсталяваць сачэнне? Ён скампраметаваў гэта, калі мы выкажам здагадку, што Руппе наогул звязаны з свідравой усталёўкай.
  
  "Я думаю, мы мяркуем, што такое было яго намер з самага пачатку", - сказаў Гіры.
  
  Двое іншых дэтэктываў абдумвалі гэта, пакуль усе яны ішлі па тратуары, насцярожана азіраючыся на падазронае асяроддзе.
  
  "Дакладна," сказаў Муньас. "Я думаю, вы маеце рацыю; на самай справе ён не хацеў ладзіць замах, замест гэтага ён хацеў, каб мы добра напалохалі Руппе — магчыма, палохалі яе ад свідравой ўстаноўкі".
  
  "Яна яго дзяўчына?" Выказаў Здагадку Гіры. "Былая дзяўчына?"
  
  "Няма", - падумаў Дойл. Калі Макшэйн сказаў, што не ведае яе, гэта было праўдай.
  
  "Я не ведаю", - сказаў Муньас. “Але я павінен ведаць, што сказаць у сваёй справаздачы. Калі Рувп - брудны паліцэйскі, гэта галоўнае, што сыдзе з рук, і я павінен неадкладна паведаміць аб гэтым Эктону ".
  
  "Гэта заданне Эктана?" - трохі здзіўлена спытаў Дойл. Эктон звычайна расследаваў забойства.
  
  "Так— давайце падыдзем да машын, каб мы маглі пагаварыць на ветры".
  
  Яна прыспешыла крок, так што дзве дзяўчыны хутка ішлі бок аб бок па тратуары, а Гіры замыкаў шэсце. Амаль адразу ж Муньас панізіла голас і звярнулася да Дойлу: "Ты думаеш, што-небудзь з гэтага было справай рук Эктана?"
  
  Яшчэ адзін напамін аб тым, што Муньас не быў дурнем, і, у рэшце рэшт, гэта мела сэнс; гэта заданне здавалася занадта моцна звязаным з забойствам дзівака, калі сьведка згадаў пра атручаных прышчэпках, і сяржант Руппе з'явіўся як па камандзе. І не кажучы ўжо пра тое, што справядліваму Муньосу наогул не варта было даваць такога заданні — здавалася, што гэта была падстава Эктана, нават калі яе мэта была зусім не зразумелая.
  
  З іншага боку, Дойл не магла дазволіць Муньосу даведацца, што Эктон рэгулярна маніпулюе паліцэйскімі падзеямі, і таму яна асцярожна параіла: "Я мяркую, гэта магчыма, Муньас; але памятайце, ён не хацеў, каб мы што-небудзь казалі аб подстроенном на лесвічнай клетцы, таму нам лепш быць асцярожнымі з тым, што мы кажам і пра гэта".
  
  "Дакладна". Затым Муньас паказала вачыма на Гіры. "Ты думаеш, Эктон таксама стаяў за яго заданнем?"
  
  Дойл вырашыў, што няма нічога дрэннага ў тым, каб прызнаць: “Так. Мы пазнаёміліся з ім у Дубліне, калі працавалі там над справай, і я не здзіўлюся, калі Эктон запросіць яго ў якасці свайго роду неафіцыйнага целаахоўніка.
  
  Муньас кіўнула і злёгку нахіліла галаву. “ Што ты ведаеш аб ім - аб Гіры?
  
  "На самай справе не так ужо шмат; чаму?"
  
  Здавалася відавочным, што Муньас узважвае, што сказаць, і яна на імгненне замаўчала, пакуль яны праходзілі некалькі крокаў. "Я крыху турбуюся за яго".
  
  Гэта было сюрпрызам — хоць здавалася, што ў гэты жудасны дзень сюрпрызы вынікалі адзін за адным, — і Дойл прыўзняла бровы, азіраючыся на буйнога мужчыну, які рухаўся за імі па пятах. “Турбуешся пра Гіры? Чаму так?"
  
  “Сёння раніцай мы апытвалі суседзяў, і да яго падышоў ірландзец — падазроны тып. Здавалася дзіўным, што яны ведаюць адзін аднаго, паколькі Гіры сказаў мне, што ніколі раней не быў у Лондане. І пасля таго, як яны пагаварылі некалькі хвілін, схіліўшы галовы адзін да аднаго, Гіры не мог дачакацца, калі ж мы адправімся на іпадром, хоць мы яшчэ не скончылі наш апытанне ".
  
  Але Дойл зрабіў разумны выснову. "Магчыма, гэты хітры хлопец быў інфарматарам і перадаў наводку".
  
  Муньас ціха адказаў: “Я так не думаю. Калі гэта была падказка, то ён павінен быў згадаць пра гэта мне — у рэшце рэшт, я яго начальнік. І ён выбіў час, калі паехаў на іпадром - я праверыў, — так што, што б гэта ні было, гэта не было афіцыйным справай ".
  
  Гэта не прадвяшчала нічога добрага, паколькі Дойл не мог прыдумаць ніякага разумнага тлумачэння такому паводзінам — асабліва з боку нядаўна прыбыў паліцэйскага з іншага горада. Афіцэрам не дазвалялася мець зносіны з інфарматарамі, і таму, калі стукач даваў афіцэру наводку, сустрэча павінна была быць належным чынам зафіксавана — гэта быў яшчэ адзін спосаб для Метрапалітэна правесці праверку на сумленнасць свайго персаналу і пераканацца, што ніхто не занадта пасябраваў з крымінальным элементам, з якім яны сутыкнуліся.
  
  І — каб мы не забыліся — крымінальная упраўленне раскрыла ірландскую кантрабандную ўстаноўку на іпадроме некаторы час таму, і аказалася, што Муньас не ладзілі высновы, якія яна зрабіла.
  
  “ Сумленнае слова, Муньас, ты не думаеш, што Гіры таксама можа быць брудным?
  
  Муньас неахвотна адказаў: “Магчыма. Гэта выглядае не вельмі добра".
  
  Нахмурыўшыся, Дойл абдумваў гэта, пакуль яны набліжаліся да месца без апазнавальных знакаў. “Я так не думаю, Муньас — я ўпэўнены, што ён тут па просьбе Эктана, і я не думаю, што Эктон стаў бы навязваць нам бруднага копа. Але я мяркую, што нам лепш быць асцярожнымі, калі мы не ўпэўненыя. Я патэлефаную Эктону і спытаюся ў яго, колькі з гэтага ўключыць у ваш справаздачу, і я таксама спытаюся ў яго пра Гіры, пакуль буду гэтым займацца. А пакуль нагадаем, што ў Гіры ёсць канверт Макшейна.
  
  “Добра, дзякуй, я пазнаю гэта ў яго. Я пайду пасяджу з ім у яго машыне, пакуль ты будзеш тэлефанаваць — так ён нас не пачуе. Я скажу яму, што вам трэба трохі адзіноты, каб абмеркаваць, што рабіць з сяржантам Рупэ
  
  "Дакладна," сказаў Дойл. Вядома, гэта магло б здацца дзіўным, паколькі менавіта Муньас-старшы афіцэр павінен быў тэлефанаваць свайму камандзіру па гэтай далікатнай тэме, але паколькі Дойл ўсё роўна не цярпелася пагаварыць са сваім наравістым мужам, яна не стала пярэчыць і без далейшых цырымоній адкрыла дзверцы машыны.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  Кіраўнік 17
  
  Вядома, ён хутка гэтым зоймецца. Кожны дзень прамаруджання быў небяспечны.
  
  
  
  Дойл зачыніў дзверы без апазнавальных знакаў, дастаў яе мабільны тэлефон і набраў нумар яе мужа. Па якой-то прычыне яе званок не прайшоў, і калі яна збіралася паўтарыць спробу, на яе асабісты мабільны паступіў сігнал, а затым яна ўспомніла, што ён не хацеў, каб яны размаўлялі па сваім дзяржаўным тэлефонах — яна зноў забылася.
  
  Яна паслухмяна націснула кнопку адказу на асабістым мабільным тэлефоне, а затым паднесла яго да вуха. “Прывітанне, даражэнькі мой. Гэта падобна на старыя добрыя часы, калі ты спрабуеш пусціць мне пыл у вочы. Я так шчаслівы, што вярнуўся да працы і забяспечваю дах над тваёй няшчаснай гомбиновой галавой.
  
  Ён не спрабаваў адмаўляць, а замест гэтага супакоіў: "Мне шкада, што я не папярэдзіў цябе, Кэтлін; гэта сумная сітуацыя".
  
  "Выкладвай," загадала яна. “ Я лічу да дзесяці.
  
  "Калі ласка, не будзь няшчаснай".
  
  "Я гатовая да пяці", - адказала яна.
  
  Ён поддразнил: "Якая жаль; падчас абеду ты здавалася значна больш шчаслівым са мной".
  
  Ён спрабаваў адцягнуць яе размовамі аб сэксе, але яна была дасведчаная аб яго падступнасьці і таму не збівалася са свайго курсу. “Ну, калі ты калі-небудзь захочаш яшчэ такога ж, табе лепш перакусіць, мужанёк. Чаму я была заспетых знянацку тут?"
  
  "Таму што я не хачу, каб ты ведала", - проста адказаў ён.
  
  Яна здзіўлена цепнула вачмі. “ Гэта тая самая магіла?
  
  “Так. Баюся, што гэта так".
  
  “ І ўсё ж ты хацеў, каб я быў тут, у гушчы ўсяго гэтага? У гэтым не было асаблівага сэнсу; калі ён спрабаваў захаваць ад яе сакрэты, то навошта яму наогул заганяць яе ў цэнтр гэтай блытаніны?
  
  “Так. Гэта было неабходна, і яшчэ раз, я шчыра шкадую".
  
  "Тым не менш, Гіры - гэта тваіх рук справа". Яна хацела пераканацца ў гэтым у святле трывожнага аповяду Муньаса аб скачках.
  
  "Так".
  
  Дойл памаўчаў, затым дадаў: "Ну, Муньас турбуецца, што Гіры брудны".
  
  "Няўжо гэта яна?"
  
  "Няўжо гэта ён?"
  
  "Наколькі я ведаю, няма", - адказаў ён.
  
  Канчаткова выведзеная з сябе, Дойл зірнула ў люстэрка задняга выгляду і ўбачыла Муньаса і Гіры, якія сядзяць у іншы прыпаркаванай машыне і старанна не размаўляюць адзін з адным. "Муньас таксама падазрае, што ты стаіш за гэтай дзіўнай падставай - і ў гэтым няма яе віны, мой сябар, — і таму яна хоча ведаць, што рабіць з з'яўленнем сяржанта Руппе, такога падазронага".
  
  “ Сяржанту Муньас варта падаць рапарт.
  
  З некаторым непакоем Дойл зноў зірнуў на двух іншых. “ Праўда? Гэта выглядае не вельмі добра для прыгожага сяржанта Рупэ
  
  “ Баюся, выдатная сержантша сама наклікала на сябе непрыемнасці.
  
  "Справядліва", - пагадзіўся Дойл. "Хай фішкі падаюць, куды ім заманецца".
  
  "На самай справе".
  
  Дойл нахмурылася, падумаўшы пра іншы патэнцыйнай міне. “ А Муньас апазнае сведкі, з якім мы размаўлялі, — не падвергнецца ён рызыцы?
  
  “ Мяркую, ён не назваў вам свайго сапраўднага імя.
  
  Раптам яна падняла галаву і на імгненне недаверліва ўтаропілася на мабільны, перш чым зноў паднесці яго да вуха. - Памілуй маці, Майкл, ты таксама не ведаеш, хто ён такі.
  
  "Няма", - пагадзіўся ён. "Я не ведаю".
  
  Гэта здавалася зусім фантастычным, але, з іншага боку, гэта толькі ўмацавала яе ў адчуванні, што гэта не была тонкая рука Эктана, які кіраваў чым бы-то-ні-было з-за кулісаў. Што, калі падумаць, было нават больш фантастычным, чым што-небудзь іншае; што Эктон быў гатовы ўзяць на сябе другарадную ролю, чакаючы на заднім плане, пакуль яго горача любімая жонка трапляла ў адну небяспечную сітуацыю за іншы — размовы аб карове на кукурузным полі.
  
  Парушыўшы цішыню, ён сказаў: “Баюся, я не магу сказаць больш. Як я ўжо згадваў, гэта далікатная сітуацыя".
  
  "Так заўсёды бывае", - запярэчыла яна.
  
  "Гэты," адказаў ён, - больш далікатны, чым большасць".
  
  Яна нахмурылася, гледзячы ў трубку, паколькі гэта было праўдай. “Тады добра; я скажу Муньосу, каб ён склаў поўны справаздачу. Хоць лепш бы наступнага разу не было — я заслугоўваю папярэджання, перш чым мяне вось так ошарашат, мужанёк.
  
  - Па маім уласным прычынах, важна, каб вы заставаліся неосведомленными, - асцярожна сказаў ён.
  
  Гэта намекало на далейшыя нечаканасці, і таму яна адказала: "Проста ўзрушаюча".
  
  "Мне вельмі шкада, Кэтлін".
  
  Раскаянне ў яго голасе было шчырым, і яна вырашыла, што больш не будзе ціснуць на яго, інакш у яе паўстане спакуса выкінуць абодва дурных мабільніка з акна машыны і перагледзець усю гэтую гісторыю са зменай прыхільнасцяў. “Тады ўсё ў парадку. Як пажывае хлопчык?"
  
  “ Мэры ўзяла яго, каб забраць Джэма са школы.
  
  Гэта была прыемная навіна — тое, што ён выпусціў дзіцяці з поля зроку, — і яшчэ адна прычына, па якой яна не хацела бэсціць яго, як архиженщина, за яго шматлікія правіны. “ Ну, мне трэба ісці на сваё дурацкае нараду аператыўнай групы, а потым я паспрабую вярнуцца дадому крыху раней. Мне трэба запоўніць кучу папер, так што, можа быць, я дазволю Эдварду сесці да мяне на калені і дапамагчы мне.
  
  “ Ты магла б сесці да мяне на калені - я таксама дапамагу.
  
  Яна ўсміхнулася ў мабільнік. “Мы разбярэмся, хто ў каго сядзіць на каленях пазней. Ваша здароўе".
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  Кіраўнік 18
  
  Гэта ніколі не было лёгка - падвяргацца варожага агню і быць вымушаным чакаць.
  
  
  
  Пасля таго, як Дойл належным чынам перадаў інструкцыі Эктана, Муньас вярнулася да іх машыне, каб яна магла адвезці Дойла назад у штаб-кватэру. Як толькі яны стартавалі, Дойл прапанаваў: “Я мала што змог выцягнуць з Эктана, Муньас. Я думаю, што ў нас тут адбываецца сітуацыя з нашым уласным Кодам Пяць, калі ў гэтых таямнічых падзеях ёсць нейкая мэта, але яны не абавязкова хочуць, каб мы, пяхотнікі, ведалі, у чым яна заключаецца ".
  
  Іншая дзяўчына кіўнула. “ Ты што-небудзь казаў пра Гіры?
  
  “Я так і зрабіў. Гэта справа рук Эктана — што яго звялі, каб ён стаў вашым МАО. Гэта гучала так, як быццам Эктон быў бы вельмі здзіўлены, даведаўшыся, што Гіры быў брудным ".
  
  Муньас гэта абдумаў. “ Але Эктон дрэнна яго ведае.
  
  "Не, ён гэтага не робіць". Дойл не думаў, што Гіры быў брудным, але яна хутка прыйшла да ўсведамлення таго, што ёй трэба больш інфармацыі аб усёй сітуацыі, паколькі падчас размовы з мужам яна прыйшла да некаторых трывожным высноў.
  
  Першы трывожны выснову заключаўся ў тым, што яе муж не абавязкова стаяў за замахам на Руппе ў клініцы, што затым няўмольна прывяло да другога трывожным высновы, які заключаўся ў тым, што ён, здавалася, не занадта турбаваўся аб тым факце, што яго горача любімая жонка апынулася ў эпіцэнтры нейкай сутычкі з удзелам брудных копаў і незаконнай схемы з наркотыкамі.
  
  З таго месца, дзе яна стаяла, у гэтым не было ніякага сэнсу. Эктон не збіралася сядзець склаўшы рукі, пакуль хто—то іншы кіраваў усім гэтым - свінні паляцелі б. Не кажучы ўжо пра тое, што гэтыя самыя брудныя копы ўжо паказалі сябе цалкам бязлітаснымі. Такім чынам, што тут адбываецца? Гэта было амаль так, як калі б... сумленнае слова, гэта было амаль так, як калі б Эктон па якой—то прычыне не лічыў гэта важным.
  
  Яна падняла падбародак, каб разгледзець будынка, міма якіх яны праязджалі, на самай справе не бачачы іх. Вось і ўсё; ён не адчуваў, што гэта важна, але ён дазваляў гэтаму працягвацца, пакуль чакаў сваёй гадзіны. Але чаму? Вядома, нішто не можа быць больш надзённым, чым пераслед брудных копаў?
  
  Гэта навяло яе на яшчэ адну трывожную думку; магчыма, яго дзіўная рэакцыя была яшчэ адным сімптомам яго цяперашняга няўстойлівага душэўнага стану. Магчыма, яго раптоўная прыхільнасць да мальца Эдварду падарвала яго здольнасць ясна думаць — ацэньваць, што сапраўды ўяўляе небяспеку, а што няма. У рэшце рэшт, ён быў упэўнены, што маляня Эдвард ў небяспецы, хоць гэта проста не было праўдай; яму наогул нічога не пагражала.
  
  Калі ў Эктана былі праблемы з нармальнай працай мозгу, гэта была трывожная думка; незалежна ад яго схільнасці да сумнеўных учынкаў, не было ніякіх сумневаў, што горад стаў больш бяспечным месцам, калі славуты старшы інспектар прыкладаў усе намаганні.
  
  Такім чынам, здавалася відавочным, што выдатнай Дойл лепш за ўсё страсянуць культями і яшчэ трохі порыскать вакол. На шчасце, у яе быў канал сувязі з кім-то, хто мог бы праліць некаторы святло, і таму яна адчула велізарнае палягчэнне, застаў Ўільямса ў яго кабінеце за некалькі хвілін да таго, як ёй трэба было ісці даваць справаздачу перад аператыўнай групай.
  
  Ён як раз даваў заданне сяржанту—сяржанту і, убачыўшы яе ў дзвярах, прасігналілі, што падыдзе да яе праз хвіліну. Яна пачакала, пакуль двое мужчын скончаць; гэта гучала так, як быццам сяржанту-сяржанту трэба было дапытаць сведку па справе сэра Кава, і яны былі занепакоеныя тым, што сведка можа апынуцца непакорлівым, таму яны шукалі правільны шлях.
  
  Невялікая віна сведкі, падумаў Дойл, улічваючы, што ўсіх членаў Савета забіваюць направа і налева. Я б аддаў перавагу месяцамі хавацца пад ложкам, чым гаварыць з паліцыяй.
  
  Сяржант спыніўся на шляху да выхаду і паважліва звярнуўся да Дойлу. “Для мяне вялікі гонар пазнаёміцца з вамі, афіцэр Дойл. Вы не пярэчыце, калі я зраблю невялікі здымак?"
  
  Дойл надзела сваю лепшую ўсмешку гераічнага афіцэра з двума падзякамі і паслухмяна ўстала побач з мужчынам, калі ён нахіліўся, каб зрабіць здымак, трымаючы свой мабільны тэлефон на адлегласці выцягнутай рукі. Яна ніколі не ведала, што сказаць у такіх сітуацыях, але голас мужчыны рэхам аддаваўся ў яе ў галаве: "Не ведаю, ці чулі вы, мэм, але ў The Bowman з'явіўся новы напой пад назвай 'Афіцэр Дойл'".
  
  "Не — праўда?" - спытала Дойл, спрабуючы схаваць сваю не занадта захопленую рэакцыю на гэтую навіну. Папулярны мясцовы паб быў месцам, дзе звычайна збіраліся шараговыя супрацоўнікі праваахоўных органаў.
  
  Мужчына паглядзеў на фатаграфію і ўсміхнуўся, задаволены вынікам. "Гэта ірландскі чырвоны эль".
  
  Ззаду сябе Дойл бачыў, як Уільямс прыкрыў рот рукой.
  
  "Гэта цудоўна", - сказаў Дойл. "Калі ласка, перадайце ім мае найлепшыя пажаданні". Яна працягвала ўсміхацца, але як толькі ён зачыніў дзверы, павярнулася да Уільямсу. “ Цяпер ты можаш перастаць хіхікаць, Томас.
  
  Ён гучна засмяяўся. “ Я нічога не мог з сабой парабіць. Ты ледзь магла схаваць сваё замяшанне.
  
  Раззлаваная, яна плюхнулася ў крэсла. "Гэта несумленна; я буду дурной прыгуньей ў брыдж да канца сваіх дзён".
  
  Ён паціснуў плячыма, усё яшчэ забаўляючыся. “ Людзям патрэбныя героі, Кэт, падабаецца табе гэта ці няма. Ты заслужыла мантыю, і таму мала што можаш з гэтым зрабіць.
  
  Яна прабурчала: "Гэта недарэчна, вось што гэта такое — усім трэба проста пераадолець гэта".
  
  "Людзям патрэбныя героі", - паўтарыў ён. "Праваахоўным органам больш, чым каму-небудзь іншаму".
  
  У Дойл па скуры пабеглі мурашкі, і яна падняла галаву, каб задуменна паглядзець на свайго спадарожніка. “ Так— Ну, я тут, Томас, таму што мне трэба высветліць, як загінуў муж сяржанта Рупэ
  
  Уільямс, здавалася, быў збіты з панталыку гэтай непаслядоўнасцю. "Ён быў героем?"
  
  "Я не ведаю," павольна вымавіў Дойл, - але я думаю, што гэта важна.
  
  Раптоўна працверазеўшы, Уільямс папярэдзіў: “Эктон аб усім гэтым вельмі маўклівы, Кэт, нават са мной. Я быў бы асцярожны".
  
  З гукам крайняга раздражнення яна паскардзілася: "Вось менавіта, Эктон не дае мне ні найменшага намёку на тое, што адбываецца, а мне смяротна надакучыла заставацца ў недасведчанасці".
  
  З насцярожаным выглядам ён склаў рукі на стале. “ І як гэта ўплывае на мяне?
  
  "Я спадзяюся, ты дапаможаш мне запоўніць некалькі прабелаў", - прызналася яна. "Калі б ты мог".
  
  Але ён працягваў быць напагатове, таму што ён быў дурным Уільямсам, поўным дурных прынцыпаў, а таксама дурной падзеленай лаяльнасці. "Напрыклад?"
  
  “Гіры тут для нейкай праверкі на сумленнасць? І калі так, то каго ён правярае на сумленнасць?" Гэта быў адзіны спосаб, якім яна магла зразумець гісторыю Муньаса аб тым, што Гіры прыбег на іпадром з падазрэннем, як быццам Эктон, павінна быць, што-то маніпулюе.
  
  Уільямс паківаў галавой. “ Не магу сказаць.
  
  Паколькі яго маўчанне служыла свайго роду адказам, яна не стала настойваць, а замест гэтага правяла пальцам па краі яго стала, нахмурыўшыся. “Я ведаю, што адбываецца што-то жудаснае — Эктон вельмі сур'ёзны па гэтай нагоды, — але, па-мойму, ён трымаецца ў баку. Ён ідзе вельмі асцярожна, і я не разумею чаму.
  
  "Ён не скажа мне, які фінал гульні, калі гэта цябе хоць як-то суцешыць".
  
  "Але менавіта так ён звычайна вядзе справы", - задуменна заўважыў Дойл. “Ён дае кожнаму заданне, але ні ў каго няма ўяўлення аб тым, у чым заключаецца аперацыя з вышыні птушынага палёту. Ніхто, акрамя яго.
  
  Абдумаўшы гэта, яна зноў спытала: “ці Не маглі б вы задраць куртку на Піцеры Раппе? Я думаю, гэта важна". Паколькі Уільямс быў начальнікам, у яго быў доступ да асабістых справах.
  
  Уільямс на імгненне задумаўся, а затым сказаў: "Добра". Калі ён павярнуўся да клавіятуры, яна абышла яго, ўстала ў яго за спіной і паглядзела праз яго плячо. З'явілася кадравая фатаграфія Піцера Руппе, і яны разам прагледзелі інфармацыю.
  
  Уільямс прадэкламаваў: “Жанаты на Клаўдзіі Петэрсан, таксама афіцэра. Забіты пры выкананні службовых абавязкаў".
  
  Дойл здзіўлена прыўзняла бровы. “ Муж быў забіты пры выкананні службовых абавязкаў? Але я не думаю, што ён зорка на сцяне — я прагледзеў спіс імёнаў, калі пачуў, што ён мёртвы ".
  
  Уільямс перайшоў да наступнай старонцы. “Ніякіх згадак пра тое, як ён памёр. Аднак яна атрымлівае дапамогу ўдаве, так што, павінна быць, гэта было пры выкананні службовых абавязкаў ".
  
  Дойл выпрастаўся, разважаючы. “Што-то тут не сыходзіцца, Томас. “ Тады мне прыйдзецца паспрабаваць выцягнуць гэта з Эктана, і, калі ласка, запалі свечку за мае шанцы.
  
  Ён жартоўна адсалютаваў ёй. “ Калі хто і можа, дык гэта ты.
  
  Яна ўсміхнулася. “ Я першакласны инвелигор, так і ёсць.
  
  "Які запрашае," паправіў ён.
  
  “ Дзякуй; хоць, мяркую, калі б я сапраўды быў такім, я б ўпрасіў нашага камандзіра Тасзу выключыць мяне з гэтай дурной аператыўнай групы. Я толькі што вярнуўся да працы, і ў мяне няма на гэта часу.
  
  "Я мог бы паспрабаваць спакусіць яе для цябе", - пажартаваў ён. "Гэта было б няпроста".
  
  Дойл злёгку паморшчыўся. “Я не думаю, што нават у цябе гэта атрымалася б, сябар мой. Яна ледзяная дзева і не ўспрымальная да такога роду рэчам".
  
  “ У гэтым-то і прывабнасць, Кэт. На самай справе, адзіная, якая ў яе ёсць.
  
  Дойл вылаяўся: “Як табе не сорамна, Томас Уільямс, за тое, што ты так халодны і расчетлив у сваіх адносінах з выдатным падлогай. Я больш нічога не жадаю чуць".
  
  Ён па-філасофску паціснуў плячыма і нахіліўся, каб падняць заплечнік. “ Мужчыны адрозніваюцца ад жанчын, Кэт.
  
  Яна раздражнена ўздыхнула і ўстала, каб сысці. "Раскажы мне аб гэтым — я ў дурной аператыўнай групе, дзе ўсе прыкідваюцца, што здзіўлены гэтай элементарнай ісцінай".
  
  Ён таксама ўсміхнуўся, устаючы. "Сардэчна запрашаем у свет, у якім мы жывем".
  
  “ Добра, вялікае вам дзякуй, і я пайду.
  
  “ Перадай мае найлепшыя пажаданні Тасе.
  
  "Я не адважуся; яна яшчэ адна ўмелая дзяўчына, і яна, верагодна, прыйдзе ў захапленне і пачне маляваць сардэчкі з тваім імем у іх".
  
  Зачыняючы за імі дзверы, ён гучна засмяяўся.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  Кіраўнік 19
  
  Ўсё яшчэ чакаю.
  
  
  
  Дойл паспяшалася ў канферэнц-зала, які быў зарэзерваваны для нарады аператыўнай групы, але выявіла, што першым яе падпільнаваў Габрыэль, які пільнаваў яе ў калідоры.
  
  "Няма нічога больш раздражняльнага, чым пазбаўлены любові мужчына", - падумала яна з некаторым нецярпеннем, а затым змірылася з тым, што выслухае ўсё, што ён хацеў сказаць; яна не магла вечна абыходзіць яго бокам, у рэшце рэшт, ён быў сябрам. Шкада, што каханне стала такой празмерна складанай. Нечакана яна ўзгадала аб слабым аспекце, які яна заўважыла паміж Гіры і Муньясам. "Не, — недаверліва падумала яна, - не; яны такія ж розныя, як мел і сыр, гэтыя двое".
  
  Але, да яе здзіўлення, Габрыэль не захацеў казаць аб Муньосе і замест гэтага ўзяў яе за локаць, каб адвесці ў ціхі куток. Нахіліўшы сваю галаву бліжэй да яе, ён сказаў: "Прабач, што отвлекаю цябе ў бок, але я хацеў папярэдзіць цябе — я дрэнна сябе адчуваю".
  
  Дойл міргнуў. “ Папярэдзіць мяне аб чым?
  
  Ён хутка агледзеўся па баках, а затым панізіў голас. “Гэтая аператыўная група — я думаю, гэта мая віна. Я згадаў Тасе, што ты папярэджваў мяне аб пастцы, якую яны зладзілі для мяне на іпадроме, яшчэ тады, калі мы ўсе былі ў стане вайны з АКК.
  
  О-О-О, падумаў Дойл у вострай трывозе. Oh-oh.
  
  Спакойна, казаў яе інстынкт. Спакойна.
  
  Велізарным высілкам волі яна ўзяла сябе ў рукі і адлюстравала вясёлае раздражненне. "Сумленнае слова, Габрыэль, пра гэта не аб чым было размаўляць; АКК спрабаваў прарабіць той жа трук з Муньясам, і я зразумеў, у чым заключаўся іх гамбіт — вось і ўсё".
  
  Зноў акінуўшы позіркам калідор, ён злёгку паціснуў плячыма. “ У мяне такое пачуццё, быццам я аддаў цябе. Тасза занадта зацікаўлена ў гэтым прадмеце.
  
  Скрывіў вусны, Дойл прызналася: "Гэта таму, што яна занадта цікавіцца Эктоном".
  
  Ён здзіўлена ўтаропіўся на яе. “ Не— праўда?
  
  Але Дойл пашкадаваў аб выкрыцці і папярэдзіў: “Забудзься, што я гэта сказаў. Я не павінен быў распавядаць казкі, Габрыэль".
  
  “Я таксама не павінен. Я дрэнна сябе адчуваю".
  
  “Не хвалюйся; гэта вялікі напарстак дробязяў, як хутка пабачыць наша Тасза. Часам я ўмею адгадваць, а часам няма ". Гэта, вядома, было не больш чым праўдай, як ужо шмат разоў даказвалася.
  
  Ён кіўнуў. “Тады добра. Я проста адчуў, што павінен папярэдзіць цябе".
  
  “Дзякуй, і, калі ласка, не хвалюйся, Габрыэль — я не ведзьма, паклаўшы руку на сэрца. Калі б я была ведзьмай, я б не затрымалася ў дурной аператыўнай групе, я абяцаю табе ".
  
  Ён адпусціў яе, і, належным чынам зарэгістраваўшыся за сталом ля ўваходу ў канферэнц-зала, яна паспрабавала перамагчы пачуццё панікі. Нічога не зробіш; Эктон давялося б расказаць, каб паспрабаваць выправіць гэтую патэнцыйную катастрофу, і яе муж быў бы вельмі незадаволены ёю; сумленнае слова, ён быў незадаволены тым, што яна распавяла нават Ўільямсу, і цяпер ёй давядзецца прызнацца, што Габрыэль склаў два і два, а затым выклаў усе магутнай Тасе.
  
  Эктон ведаў бы — гэтак жа, як і яна, — што справа ніколі б не зайшло так далёка, калі б Габрыэль не быў упэўнены, што там што—то есць што-нешта такое, дзеля чаго варта стварыць фальшывую аператыўную групу, каб праверыць гэта.
  
  Зрабіўшы глыбокі ўдых, яна накіравалася да адведзенага ёй месца і зрабіла свядомае намаганне, каб супакоіцца. У рэшце рэшт, у яе быў добры вопыт абароны ад самой сябе — у асноўным, належачы на тыя ж самыя здольнасці, каб адвесці сваю дурную сутнасць далей ад непрыемнасцяў.
  
  "Будзь напагатове, - папярэджваў яе інстынкт, - і не паказвай ўвазе, што табе не па сабе".
  
  Таму яна шырока ўсміхнулася, сядаючы сярод дзевятнаццаці іншых супрацоўнікаў крымінальнага вышуку — напалову мужчын, напалову жанчын.
  
  Апрануты ў швэдар каардынатар прадставіўся і растлумачыў, што ён з аддзела судовай псіхалогіі, які прыбыў сюды для правядзення серыі практыкаванняў, каб высветліць, ці прыйшлі жанчыны-паліцэйскія да іншых высноваў, чым іх калегі-мужчыны, сутыкнуўшыся з тымі ж крытэрамі.
  
  "Вы хочаце, каб вас звольнілі", - выказаў здагадку адзін з мужчын, і ўсе засмяяліся.
  
  Фасілітатар ўсміхнуўся і патлумачыў: “Не бывае правільных ці няправільных адказаў. Вынікі будуць захоўвацца ў таямніцы і ніяк не паўплываюць на ваша далейшае працаўладкаванне. Мы ўсяго толькі вывучаем патэнцыяльныя інструменты для выкарыстання ў працы праваахоўных органаў. "Ён зрабіў паўзу. "Гэта часта паўтаральны мем аб тым, што жанчыны, як правіла, больш інтуітыўна, чым мужчыны, і гэта адзін з параметраў, які мы будзем даследаваць".
  
  "Пры ўмове, што мы паабедаем", - прапанаваў іншы мужчына, і ўсе зноў засмяяліся.
  
  Дойл ўважліва слухаў, але ў яго не ўзнікла адчування, што вядучая якім-небудзь чынам засяроджаная на сваёй сумленнасці, а гэта азначала, што ён не ведаў, што на самай справе яна была падыспытнай. Добра; чым менш тых, хто чуў тэорыю Габрыэль аб тым, што Дойл -ведзьма, тым лепш, і, па меншай меры, у яе было б паведаміць Эктону. Заставалася спадзявацца, што ён нейкім чынам выцягне яе з гэтай калатнечы - але толькі пасля таго, як задаволіць сваёй жонцы заслужаную чосу.
  
  Яна міжволі ўсміхнулася пры гэтай думкі, таму што Эктон быў няздольны запалохаць яе - не тое каб яна часам гэтага не заслугоўвала. Вера, было больш верагодна, што ён ператворыць крымінальны вышук у які цьмее груду абломкаў, каб захаваць яе сакрэты — тым больш прычын, па якіх яна павінна зрабіць усё магчымае, каб пераканацца, што гэтая аператыўная група нічога не дамаглася; калі Эктон перайшоў у рэжым абаронцы Дойла, Кэці замкнула дзверы.
  
  Каардынатар працягнуў: “Сёння мы правядзем некалькі папярэдніх тэстаў, каб усталяваць зыходную лінію, а затым правядзем другаснае тэставанне на наступных сустрэчах. Як ужо было растлумачана, гэта не павінна займаць больш некалькіх гадзін у месяц, і вам будзе выплачаны аплачваецца адпачынак ".
  
  "Я ў справе", - пажартаваў хлопец побач з Дойлом. "Ёсць які-небудзь спосаб правесці тэст?"
  
  Яны ўсе зноў засмяяліся, і ў гэтым не было іх віны; гэтая канкрэтная аператыўная група здавалася лёгкай — не кажучы ўжо пра тое, што гэта прымушала іх адчуваць сябе важнымі. "Акрамя мяне, - падумаў Дойл. - Я адчуваю сябе трусам, які нюхае сіло".
  
  Затым некалькі стажораў ўсталявалі розныя тэставыя станцыі, на якіх удзельнікі маглі па чарзе праходзіць выпрабаванні, і на першай Дойла папрасілі паспрабаваць апісаць, што адбывалася ў суседняй пакоі.
  
  Дойл прыўзняла бровы. “ І як я, па-твойму, магу здагадацца? Ты можаш даць мне падказку?
  
  Стажор даволі прабачлівым тонам сказаў, што Дойлу трэба было сёе пра што здагадацца.
  
  "Як сланы?" Поддразнил Дойл.
  
  "Усё, што заўгодна", - адказаў стажор з усмешкай.
  
  "Сланы гуляюць у карты", - здагадаўся Дойл. "Што я выйграю?"
  
  Наступная станцыя была трохі больш праблематычнай, таму што яе папрасілі адгадаць, які з чатырох знакаў намаляваны на адваротным баку карткі, якую трымалі перад ёй. Калі стажор падняла першую карту, інстынкт Дойла падказаў ёй, што гэта зорка.
  
  "Квадрат", - выказаў меркаванне Дойл.
  
  Стажор паказаў яшчэ адзін.
  
  Гэта трохкутнік, падказаў ёй інстынкт.
  
  "Круг", - здагадалася яна, зачыніўшы вочы, як быццам для канцэнтрацыі. Затым яна паспрабавала адгадаць хоць бы адзін правільны адказ, каб не выклікаць ніякіх падазрэнняў занадта вялікай колькасцю няправільных адказаў. "Хітрая я, - падумала яна. - Эктону лепш пачытаць свае лаўры".
  
  У трэцім тэсце удзельнічаў стажор, які спрабаваў тэлепатычна адправіць малюнак Дойлу. Для гэтага Дойл папрасілі легчы, папярэдне надзеўшы навушнікі з белым шумам і зачыніўшы вочы маскай для сну.
  
  "Асцярожней", - пажартаваў Дойл. "Мне падабаецца засыпаць на стале — я маладая маці".
  
  "Баюся, я павінен папрасіць вас засяродзіцца як мага лепш у працягу адной поўнай хвіліны", - няўхвальна адказаў інтэрн.
  
  "Я не ўмею канцэнтравацца", - прызнаўся Дойл. "Я быў праклёнам для манашак у царкве Святой Бригиды".
  
  Хаваючы сваё крайняе незадавальненне такім згадваннем, маладая жанчына толькі слаба, няшчыра ўсміхнулася і паказала, што Дойлу варта надзець маску.
  
  "Так табе і трэба", - падумаў Дойл, а затым правільна здагадаўся, што стажерка адлюстроўвала Найсвяцейшую Багародзіцу, што плача, калі бязбожнікі спускаліся ў пекла.
  
  Па заканчэнні сеансу Дойл пайшла, адчуваючы, што ёй ўдалося адвесці ад сябе падазрэнні, і заставалася толькі адна перашкода — выкласці ўсё свайму беднаму мужу, і чым хутчэй, тым лепш.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  Кіраўнік 20
  
  Ён быў паказаны як які знаходзіцца за горадам і недаступны ў гэтыя выходныя. Гэта быў удар, і зусім нечаканы.
  
  
  
  Быў ўік-энд, і Дойл з Эктоном ехалі ў Трестлз, радавы маёнтак Эктонов, якое знаходзілася ў некалькіх гадзінах язды ад Лондана. Дойл не абавязкова любіла гэта месца, паколькі яно было бітком набіта прывідамі і зласлівымі сваякамі, але яна заўсёды атрымлівала асалоду ад паездкай; было што-то глыбока прыемнае ў тым, каб праводзіць час сам-насам з мужам, калі няма чаго рабіць, акрамя як глядзець на сельскую мясцовасць, праз якую яны праязджалі. На гэты раз, вядома, яны пасадзілі Эдварда ў автокресло, але — паколькі паездка на машыне моцна спрыяе засынання — ён хутка адключыўся.
  
  Яна вырашыла адкласці аповяд Эктону аб аператыўнай групе да гэтай паездкі, таму што ў іх было б трохі вольнага часу, каб абмеркаваць гэта. Гэта, а таксама тое, што яму прыйдзецца засяродзіцца на дарозе і, спадзяюся, ён будзе менш схільны даваць ёй здачы.
  
  "Я павінна табе сее-што сказаць, Майкл, і я вельмі турбуюся, што ты будзеш незадаволены".
  
  "Ты цяжарная", - здагадаўся ён. "І я не нешчаслівы".
  
  "Гэта вельмі міла, Майкл, але справа не ў гэтым".
  
  Рушыла ўслед паўза. “ Мне працягваць гадаць? - спытаў ён.
  
  “Не, я збіраю свае нервы. Гэта па нагоды маёй аператыўнай групы — учора ў мяне было першае нараду". Яна перавяла дыханне. "Я думаю — я думаю, яны хочуць — хочуць злавіць мяне на маім — чым бы гэта ні было". Яна сціснула зубы, таму што ёй заўсёды было вельмі цяжка казаць аб сваіх здольнасцях ўспрымання ўслых — яна не павінна была рабіць гэтага, што толькі паказвала вам, што яна павінна прытрымлівацца ўказанням.
  
  "Не, - тут жа сказала яна сабе, - было зроблена шмат добрага, таму што я распавяла пра гэта Эктону". Я павінна памятаць гэта, і памятаць, што ёсць прычына, па якой я даверыла гэта яму ў першую чаргу.
  
  Ён пацягнуўся, каб узяць яе за руку. “ Чаму ты так думаеш?
  
  Яна сціснула вусны, таму што нічога не магла зрабіць. “У асноўным таму, што Габрыэль папярэдзіў мяне. Ён адчувае сябе вінаватым, таму што менавіта ён паведаміў пра гэта выдатнай Тасзе, і цяпер кот, так бы мовіць, выцягнуты з мяшка.
  
  Наступіла кароткае маўчанне. “ Магчыма, вам варта пачаць з самага пачатку.
  
  "Так бо ён ужо ведае пра гэта, — здзіўлена падумала яна. - Я не распавядаю мужчыну нічога такога, чаго б ён ужо не ведаў". Вядома, гэта не павінна было быць сюрпрызам — Эктон ёсць Эктон, — але ў апошні час ён не соваў свой палец у кожны пірог, і таму яе можна было дараваць за тое, што яна падумала, што гэтае пытанне выслізнуў ад яго. Хай гэта паслужыць урокам — ад славутага старэйшага інспектара нішто не выслізгвае.
  
  Адчуваючы асцярожны аптымізм, яна прапанавала: “Я нічога не казала пра гэта Габрыэль, Майкл, я абяцаю. Аднойчы я папярэдзіў яго аб засадзе, і — ну, я думаю, яму самому прыйшла ў галаву гэтая ідэя.
  
  “ Калі ласка, не хвалюйся, Кэтлін. Раскажы мне, што ты ведаеш, будзь дабра.
  
  Але Дойл занадта добра ведала свайго мужа і ўпарта працягвала: “Я спрабавала растлумачыць гэта — з Габрыэлем, я маю на ўвазе, — і я сапраўды думаю, што ён купіўся на гэта. Так што зараз ён вельмі шкадуе, што заварыў усю гэтую кашу. Гаварылася было цвёрдае веданне таго, што Габрыэль знікне без следу, калі Эктон палічыць, што гэты чалавек прадстаўляе якую-небудзь пагрозу для выдатнай Дойл.
  
  Ён пяшчотна падбадзёрваючы сціснуў яе руку. "Табе не трэба турбавацца, Кэтлін; я б не здзівіўся, калі б у Габрыэля не было асаблівага выбару ў гэтым пытанні, і я ўпэўнены, што ён шкадуе аб той ролі, якую адыграў".
  
  Яна адзначыла, што гэта запэўненне было даволі двухсэнсоўным, але вырашыла, што не можа прама пытацца Эктана, паабяцае ён не забіваць Габрыэля, і таму замест гэтага спытала: “У яго не было выбару? Што ты маеш на ўвазе?"
  
  Але яе муж схіліў галаву ў знак прабачэнні. "Баюся, я не маю права сказаць больш".
  
  Здымаючы гіпс, яна рызыкнула сказаць: "Муньас кажа, што ў яго ёсць недахоп".
  
  "Ён скампраметаваны", - пагадзіўся яе муж. "Што робіць яго слабым звяном".
  
  Гэта было цікава і прымусіла яе задумацца, якога роду слабасцю карыстаўся Габрыэль, каб здрадзіць сваіх сяброў. Вядома, ён можа не думаць аб гэтым як аб змене мундзіра - ён можа разглядаць гэта хутчэй у рэчышчы "вышэйшага дабра", што было б зусім як у каго-небудзь з МІ-5; хадзілі чуткі, што яны гулялі трохі паспешліва і вольна з правіламі.
  
  Эктон перапыніў яе разважанні, каб падказаць: "Што адбылося на сходзе?"
  
  "Я была асцярожная, Майкл", - запэўніла яна яго крыху ўсхвалявана. “Я павінна была адгадваць сімвалы на картках і таму падобную лухту. Аднак я быў асцярожны, каб не памыліцца, і прыкінуўся, што гэта была проста забава, як і ўсе астатнія ".
  
  "Добра," сказаў ён і зноў сціснуў яе руку. - Я прасачу, каб гэта не зайшло далей.
  
  - А ты зможаш? " - з сумневам спытала яна. “ У рэшце рэшт, мы не хочам, каб хто-то накшталт Тасзы злаваўся на цябе. Менш за ўсё трэба было, каб людзі з аддзела па барацьбе з тэрарызмам савалі нос у справы Дома Эктонов.
  
  "Я буду асцярожны", - паабяцаў ён.
  
  У яе круцілася на кончыку мовы зноў згадаць Габрыэля, але яна ўстрымалася — Эктон ўжо зразумеў бы, што ёй было б непрыемна, калі б гэты чалавек пацярпеў з-за сваёй дурасці, і, спадзяюся, гэтага было дастаткова. І, акрамя таго, у яе не было адчування, што Эктон дзейнічаў у рэжыме помсты, хоць цяпер яна ведала, што ён ужо быў дасведчаны аб мэты аператыўнай групы.
  
  Цікава — зноў жа, здавалася, што ён вырашыў узяць на сябе пасіўную ролю і дазволіць ўсім разгуляцца, вельмі падобна на сітуацыю з бруднымі копами. Ён можа быць занепакоены тым, што, ўмяшаўшыся, ён толькі пагоршыць сітуацыю, але — зноў жа — ёй было не па сабе ад таго, што ён дазволіў гэтаму зайсці так далёка; ён не вельмі быў падобны на таго натхняльніка, якога яна ведала.
  
  "Я атрымаю савет", - запэўніла яна сябе. У мяне ёсць выходныя, каб вырашыць, як лепш падысці да праблемы, і, вядома, я што-небудзь прыдумаю.
  
  Затым паўстала наступная праблема на чарзе, калі Эктон спытаў: "ці Хацелі б вы, каб пазбегнуць гэтага візіту да маёй маці?"
  
  "Мы не можам, Майкл", - цвёрда адказала яна.
  
  "Вядома, мы можам".
  
  Уздыхнуўшы, яна павярнулася да яго. “ Не спакушай мяне; у рэшце рэшт, яна бабуля Эдварда. Можа быць, ён змякчыць яе.
  
  “ Тады альбо ленч, альбо вячэру, але не тое і іншае адразу.
  
  "Ленч", - вырашыла яна. "Сёння вечарам мы павінны пастарацца легчы спаць крыху раней - хоць, мне здаецца, ты спаў трохі лепш".
  
  "Так", - пагадзіўся ён, яго голас быў трохі хрыплым. "Нашмат лепш".
  
  "Бедны, - падумала яна, адвярнуўшыся да акна. - ён ненавідзіць той факт, што я з'яўляюся сведкай яго бед, паколькі ён з тых, каму сьведкі не патрэбныя". Хоць у яго няма асаблівага выбару; я адзіная, хто ляжыць побач з ім у ложку, калі прыходзяць кашмары. Хацелася б спадзявацца, што гэты візіт у "Эстакаду" дапаможа палегчыць яго пакуты — Эктон любіў бываць у "Эстакадзе", не кажучы ўжо пра тое, што ў яе была пара трукаў у рукаве. Скрыжаваўшы пальцы, яна спадзявалася, што ёй гэта ўдасца; у рэшце рэшт, няма сэнсу быць свайго роду чараўніцай, калі ты не можаш знайсці гэтаму добрае прымяненне.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  Кіраўнік 21
  
  Гэта хвалявала, таму што нельга было губляць часу. Яны ўжо страцілі дваіх, і ён не хацеў губляць траіх.
  
  
  
  У насталай цішыні Дойл асцярожна потягивала суп, стараючыся не выдаваць ніякіх чавкающих гукаў. Яны абедалі ў афіцыйнай сталовай гатэля Trestles, і гэта быў павольны размова.
  
  У пакоі было ціха, сцены абабітыя шоўкам, драўляныя панэлі ў лепшых традыцыях абабітыя вакол стала, за якім магло размясціцца дваццаць чалавек без лішняй натоўпу. Нягледзячы на памер установы, Дойл быў нямала здзіўлены, выявіўшы, што дзеці ніколі не прысутнічалі на трапезе нобов, і таму Эдвард адправіўся даследаваць тэрыторыю з Мэры і Джеммой, якія таксама былі не з тых, хто наведвае афіцыйныя прыёмы — ім пашанцавала.
  
  У цэлым, гэта стварала вельмі скованную атмасферу, і Дойл быў удзячны Эктону за тое, што ён быў цалкам задаволены тым, што яны елі дома за кухонным сталом, гледзячы ў вокны і нязмушана, атрымліваючы асалоду ад грамадствам адзін аднаго.
  
  "Нядзіўна, што яны ўсё адзін аднаго не любяць", - падумала Дойл, робячы яшчэ адзін асцярожны глыток. "Я б таксама ўсіх зненавідзела пасля столькіх гадоў такога зносін".
  
  Ўдава герцагіня сказала: "Няня здаецца вельмі здольнай".
  
  "Мэры - выдатны памочнік", - пагадзіўся Дойл. Лепш не згадваць, што яны ўзялі яе з лонданскіх праектаў — занадта шмат інфармацыі, а Дойл мела тэндэнцыю балбатаць, калі нервавалася.
  
  "Яе дзіця - чароўная маленькая дзяўчынка".
  
  “ Так, Джэма вельмі мілая. Яна вельмі захоплена Эдвардам, мэм.
  
  Відавочна, час, праведзенае ўдавой ў чорнай кнізе Эктана, змяніла сітуацыю, таму што было відавочна, што жанчына з усіх сіл намагалася быць ветлівай — ці настолькі ветлівай, наколькі яна была здольная.
  
  "Яна мне сёе-каго нагадвае", - заўважыла ўдава, падымаючы лыжку дакладна пад патрэбным кутом. "Але я не магу дакладна ўспомніць, што гэта".
  
  Паколькі Дойл ужо ведаў, што Джэма, па-відаць, мела падабенства з сям'ёй герцага Гросвенора - а Дом Гросвеноров быў напрамую звязаны з Романовыми, — яна хуценька змяніла тэму. “ Джэма ў захапленні, мэм, ад таго, што ў яе такі катэр. Я сказаў Эктону, што нам будзе цяжка ўтрымаць хлопца ад лажання па лесе, калі ён трохі падрасце ".
  
  Удава ветліва павярнулася да Дойлу. “ Я не зусім разумею, што ты толькі што сказаў, мой дарагі.
  
  "Тут ёсць выдатныя лазающие дрэвы", - пагадзіўся Эктон.
  
  "Цяжка ўявіць, што ты лазіць па дрэвах, Майкл", - усміхнулася Дойл, з усіх сіл імкнучыся кантраляваць свой акцэнт. "У цябе былі якія-небудзь любімыя?"
  
  "У псарни быў прыгожы стары вяз", - сказала ўдава. "На жаль, ён не перажыў пажару".
  
  "Злая старая ведзьма", - падумаў Дойл і зноў хутка змяніў тэму. “Як вы думаеце, мэм, Эдвард падобны на Эктана? Я маю на ўвазе, калі ён быў дзіцем".
  
  "Магчыма", - выказала здагадку ўдава, даючы зразумець, што яна так не думае. "Эктон быў вельмі добра выхаваным дзіцем". Гэта ў сувязі з тым, што Эдвард быў галодны па іх прыбыцці і не адчуваў згрызот сумлення з-за таго, што дазволіў усім у маёнтак пачуць пра гэта.
  
  Быццам успомніўшы аб добрых манерах, пажылая жанчына звярнулася да Эктону. “ Эктон, ты што-небудзь чуў у апошні час аб графе слановай Амбере? Такі чароўны мужчына.
  
  Дойл не адрывала погляду ад свайго супу і не адважвалася сустрэцца позіркам з Эктоном. Філіп Савоі — сумна вядомы французскі злачынец — падмануў вдовствующую герцагіню, выдаўшы сябе за далёкага сваяка пры абставінах, аб якіх лепш за ўсё забыцца.
  
  "Я гэтага не рабіў", - сказаў Эктон, што было праўдай, бо француз вярнуўся ў Францыю, каб залегчы на дно на час.
  
  У насталай цішыні Дойл сказаў: "Яго маленькі хлопчык — Эміль — быў прыяцелем Джэма па гульнях мінулым летам і правёў трохі часу ў нашай кватэры". Лепш не згадваць, што ягоны бацька ў той час сядзеў у Уэкстонской турме; сумленнае слова, весці ветлівую гутарку было ўсё роўна, што прабірацца па мінным полі.
  
  Ўдава герцагіня падняла тонкія бровы. “ Гэта так? Значыць, няня мае сямейнае стаўленне да слановай Амберам?
  
  "Наколькі мне вядома, няма", - адказаў Эктон.
  
  “ Што ж, я хацеў бы пачаць перапіску з маці графа, Эктон. Не будзеце ці вы так ласкавы, каб даведацца яе адрас, калі ласка.
  
  "Вядома," адказаў Эктон, не міргнуўшы вокам.
  
  "Гэта як жыць у скрыўленні часу", - з некаторым збянтэжанасцю падумаў Дойл, калі яна асцярожна паднесла дамастовую сурвэтку да вуснаў. Божа правы, ніхто больш не піша лістоў. Толькі старыя і арыстакраты, і нават пры гэтым іх становіцца ўсё менш і менш—
  
  Да яе здзіўлення, скуру на галаве пачатак паколвала. О, падумала яна, спыніўшыся ў замяшанні; аб, па якой—небудзь прычыне гэта важна. Хто яшчэ піша лісты?
  
  Нахмурыўшыся, яна паспрабавала ўхапіцца за чым крануць думка, але яе перапыніла ўдава, якая падала знак падаць наступнае страва. “Я згадала аб вашым візіце да сэра Стывэна, Эктон. Ён хацеў бы пабачыць Эдварда, і, магчыма, мы маглі б сустрэцца за кактэйлямі.
  
  Але Эктон быў не з тых, каго абмяжоўваюць добрыя манеры, і ён проста сказаў: "Сэру Стывэна тут не рады, мама".
  
  Пажылая жанчына апусціла куткі рота малюсенькім нецярплівым жэстам. "Ну ж, пара забыцца аб мінулым".
  
  Але Эктон адказаў: "Успомні, што ён спрабаваў завалодаць маім тытулам незаконным шляхам, мама". Гаварылася было дадатак аб тым, што сама ўдава, без сумневу, была па вушы замяшаная ў змове.
  
  "Кроў ёсць кроў," сказала пажылая жанчына.
  
  "Сапраўды," мякка пагадзіўся Эктон, які праліў больш сваёй долі.
  
  "Божа мой, - падумала Дойл, з трывогай слухаючы працяг, — сэр Стывен павінен дзякаваць Бога за тое, што ён усё яшчэ ходзіць па зямлі" - Эктон быў не з тых, хто ўмее дараваць і забыць. Магчыма, у рэшце рэшт, у гэтым справе "кроў ёсць кроў" што-то ёсць.
  
  Удава настойвала: “Ты павінен запрасіць яго на цырымонію пасвячэння, Эктон. Толькі падумай, як гэта будзе выглядаць".
  
  Што такое инвеститура? падумаў Дойл.
  
  "Я падумаю пра гэта", - схлусіў Эктон.
  
  "Гэта будзе такое грандыёзнае падзея", - сказала пажылая жанчына з самазадаволенай усмешкай. “Я складу спіс запрошаных, каб уручыць Хадсону. І мы павінны зладзіць свята тут, на Эстакадах.
  
  "Не забудзь згадаць графа," нагадаў ёй Дойл.
  
  Жанчына падняла бровы. “ Выдатнае прапанова, мая дарагая.
  
  "Цалкам," пагадзіўся Эктон.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  Кіраўнік 22
  
  Нічога. Ён нічога не чуў, а да гэтага моманту павінен быў пачуць. Магчыма, у затрымкі ёсць тактычная прычына, але ён падвяргае людзей рызыцы.
  
  
  
  На шчасце, абед падышоў да канца, і Дойл суправаджала свайго мужа, калі яны накіраваліся на вуліцу, каб далучыцца да Мэры і дзецям. Паколькі ўдава была не з тых людзей, якім падабаюцца прагулкі, яна вярнулася ў Вдовий дом, але не раней, чым дала Дойлу некалькі саветаў на развітанне аб небяспеках, звязаных з празмернай любоўю да сваім дзецям.
  
  “ Ты не павінна чапляцца за Эдварда, як карміцелька, мая дарагая; добра гэта ці дрэнна, але ты лэдзі Эктон, нягледзячы на твае няўдалыя карані. Яна нацягнула пальчаткі і дадала: "Ты павінен памятаць, што любы непрыстойныя паводзіны дрэнна адаб'ецца на нашай сям'і".
  
  "Так, гэта", - адказала Дойл са сваім моцным акцэнтам, а затым Хадсон, Сцюард, паспешліва выправіў пажылую жанчыну за дзверы, перш чым сітуацыя абвастрылася.
  
  Хадсон таксама забяспечыла Дойла пляшкай з кавы для прагулкі — ўдава не ўхваляла кавы падчас ежы, — і таму Дойл з удзячнасцю пацягваў яго, пакуль жвір храбусцеў ў іх пад нагамі і яны ішлі па дарожцы да садам. “ У тваёй маці ўсё было так добра, Майкл, але ў рэшце рэшт яна проста не змагла нічога з сабой парабіць.
  
  Як звычайна, Эктону не хацелася абмяркоўваць сваю маці, і таму ён сказаў толькі: "Вядома, адбылося некаторае паляпшэнне".
  
  Падражніваючы, Дойл зірнуў на яго. “Я думаю, яна не ўпэўненая, што ты бацька Эдварда. Мяне так і падмывае намякнуць, што яна мае на гэта права — я мог бы пачаць распавядаць аб прыгожым швейцаре ў нашым будынку і аб тым, якія ў яго выдатныя зялёныя вочы.
  
  "А ў яго ёсць?"
  
  “Паняцці не маю. Тым не менш, ён закаханы ў Муньаса, і таму я паспрабаваў падтрымаць яго заляцанні, паколькі ён быў бы крокам наперад у параўнанні з the kooks ".
  
  Хоць яго паводзіны не змянілася, яна ўлавіла выбліск эмоцый, якая выплывала ад яе спакойна ішоў мужа, і спынілася з пляшкай на сярэдзіне глотка, каб здзіўлена паглядзець на яго. "Што?"
  
  "Што, што?" нязмушана спытаў ён.
  
  "Нічога", - адказала яна, вяртаючыся да свайго кавы і вырашыўшы, што не хоча ціснуць на яго — не тады, калі ён не хацеў распавядаць ёй, што б гэта ні было, і калі яны ўжо перажылі стомны вячэру з яго няшчаснай маці. Аднак у гэтым што-то было; у яго была неасцярожная рэакцыя на яе каментар аб the kooks і Муньосе.
  
  Каб змяніць тэму, яна спытала: "Што такое ін-; інвеставаць—" Яна зрабіла паўзу, спрабуючы ўспомніць слова.
  
  "Инвеститура", - прапанаваў ён.
  
  "Я запрошаны?"
  
  “ Так і ёсць. Лорд Олдвич слабее і прыкаваны да ложка.
  
  Гэта не было нечаканасцю для Дойл, якая ведала, калі ў апошні раз бачыла пажылога чалавека, што яму нядоўга засталося жыць у гэтым свеце. "Яны збіраюцца перадаць яго тытул цябе?" Хоць вялікую частку свайго жыцця яны жылі паасобна, Эктон быў спадчыннікам лорда Олдвича, паколькі паміраючы быў прадзедам Эктана. Эктон ўжо меў баронство, але тытул лорда Олдвича — да вялікага задавальнення Рейнольдса — быў роўны графскаму тытулу.
  
  Эктон паведаміў ёй: "У парламенце праводзіцца афіцыйная цырымонія, на якой новы ўладальнік тытула ўяўляецца Палаце лордаў і павінен прынесці прысягу на вернасць".
  
  Яна ўтаропілася на яго ў непрыкрыты жаху. “ Найсвяцейшая Багародзіца, Майкл— скажы мне, што ты жартуеш.
  
  Эктон прыцягнуў яе да сябе, каб пацалаваць у скронь. “Я падзяляю твае пачуцці, павер мне. Калі б у нас не было Эдварда, мы б трымалі гэта ў сакрэце".
  
  Гэта было не зусім праўдай, але Дойл прапусціла міма вушэй, таму што ведала, што Эктон на самай справе ўсяляк абараняў Дом Эктонов — тытул, маёнтак і багатую гісторыю, якая з гэтым звязана. Па іроніі лёсу, небараку вымусілі ажаніцца на ирландке з шанта хітрасцю і з засады — гэта проста даказвала, што ў Бога было вельмі тонкае пачуццё гумару.
  
  Яна пяшчотна паклала далонь на згін яго рукі, пакуль яны ішлі. “Ну, гэта праўда, што Эдвард любіць прыхарошвацца і ўвесь такі важны. Яму дазволяць надзець адну з гэтых маленькіх карон з земляничными лісцем?
  
  Эктон гучна засмяяўся. “ Такім чынам, як вы даведаліся пра гэта?
  
  “ Рейнольдс, вядома. Павер, Майкл, Рейнольдс, верагодна, ведае больш аб гэтай арыстакратыі аргл-баргл, чым ты.
  
  "Тады мы пакінем дэталі ў яго ўмелых руках".
  
  Яна скривила вусны. “Не ведаю, наколькі гэта разумна, мой сябар. Ён паспрабуе пераканаць мяне надзець дыядэму або што-то ў гэтым родзе".
  
  Паколькі Эктон нічога не адказаў, яна паглядзела на яго з новым жахам. - Маці міласэрная, Майкл, калі ласка, не гавары мне...
  
  "Паглядзім," ён цягнуў час і накрыў яе руку там, дзе яна ляжала на яго руцэ.
  
  Некалькі хвілін яны ішлі моўчкі, слухаючы, як пераклікаюцца птушкі над галавой, і пра сябе Дойл вырашыў, што гэта варта было тузіна дурных дыядэм, толькі каб зноў пачуць смех Эктана — даўнютка ён гэтага не рабіў. 'Гэта была па-чартоўску добрая ідэя - прыйсці сюды", - падумала яна; "добрая ідэя, Дойл". Гэта толькі нагадала ёй, што ёй даўно пара разабрацца з усёй прычынай гэтага візіту — пара думках препоясать свае сьцёгны і перастаць быць такім дзіцем.
  
  "Вунь яны", - сказаў Эктон, заўважыўшы удалечыні няню з дзецьмі. "Прама за мігатлівым лесам".
  
  Яна выдала насмешлівы гук у адказ на яго поддразнивание. "Я кідаю выклік табе, каб ты прыдумаў лепшае апісанне, з усімі тваімі напышлівых англійскімі словамі".
  
  "Такога няма", - прызнаў ён. “Гэта Шиммин-Вудс. Я змяню усе карты мясцовасці ў архівах".
  
  Гэта здалося ёй ідэальным пачаткам, і яна скарысталася ім, злёгку сціснуўшы яго руку. “ Дарэчы, ты не пярэчыш, калі мы заедзем у архіў на зваротным шляху ў пакоі, Майкл? Я павінен — я павінен перадаць каму-небудзь прывітанне.
  
  Эктон з цікавасцю паглядзеў на яе зверху ўніз. “ Рыцар? Ён ведаў, што Дойл у мінулым меў зносіны з адным з сваіх продкаў, папярэднім лордам Эктоном з пятнаццатага стагоддзя.
  
  "Гэта ўсяго толькі ветлівасць", - сказала яна, адчуваючы, як чырвань залівае яе шчокі. "Я не хачу здацца няўдзячнай".
  
  Яна спадзявалася, што тлумачэнняў не спатрэбіцца, і іх не спатрэбілася; Эктон ведаў, што яна цярпець не можа гаварыць аб размовах з прывідамі, і таму не стаў настойваць. “Вядома. Можа, табе варта ўзяць Эдварда з сабой?
  
  Яна скорчила грымасу. "Не— ён не з тых, хто любіць дзяцей".
  
  “ Мяркую, у гэтым няма нічога дзіўнага.
  
  "Калі б ты толькі ведаў", - падумаў Дойл.
  
  Мэры заўважыла іх набліжэнне і памахала рукой, подзывая Джэма. Успомніўшы пра гэта, Дойл сказаў: "Рейнольдс кажа, што ён пераходзіць у рускую праваслаўную царкву, таму што палкоўнік Калчака хоча, каб ён хадзіў у царкву з Джеммой".
  
  “ Няўжо? Мяркую, у гэтым таксама няма нічога дзіўнага.
  
  Але Дойлу было трохі шкада няню. “Я не магу ўявіць, што Мэры гэтаму вельмі рада, але я мяркую, што яна мала што можа сказаць аб тым, што адбудзецца з Джеммой. Гэта ганьба, але так яно і ёсць".
  
  "Так", - пагадзіўся ён трохі цвяроза. “Джэма не звычайная маленькая дзяўчынка, і таму ў яе наўрад ці будзе звычайная жыццё. Занадта многае пастаўлена на карту, і для занадта многіх людзей".
  
  Гэта здавалася бясспрэчным, і, каб разрадзіць абстаноўку, Дойл гулліва пацягнуў яго за руку. “ Абяцай мне, што ты ніколі не скажаш сваёй маці, што Джэма з каралеўскай сям'і.
  
  "Гэта можа стаць невычэрпнай крыніцай забаў", - заўважыў ён з лёгкай усмешкай.
  
  "Не, гэтага не будзе", - сказала яна з некаторай цвёрдасцю. "Кожны дзень былі б святы прысвячэння інвестыцыях, і мне было б цяжка не сапхнуць яе ў качыны сажалка".
  
  "Я б заплаціў добрыя грошы", - заўважыў ён.
  
  “ Не, ты б гэтага не зрабіў; ты б проста сказаў: "Тут, Тут", - і паглядзеў скоса.
  
  “ Ты мяне недооцениваешь.
  
  “ І, акрамя таго, ты б казаў задам наперад.
  
  "Менавіта так", - пагадзіўся ён з лёгкай усмешкай.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  Кіраўнік 23
  
  У яго не было іншага выбару, акрамя як ўтрымліваць сваю пазіцыю, але не перашкодзіла б спланаваць яшчэ адну перадачу інфармацыі.
  
  
  
  Дойл стаяў у салярыі, які быў самай старой часткай Эстакады. Эктон сказаў ёй, што гэта ўзыходзіць да Кнізе Страшнага суда — што б гэта ні значыла; калі падумаць, гучыць не вельмі абнадзейліва.
  
  Па праўдзе кажучы, самых разнастайных зданяў, якія засялялі Эстакады, можна было сустрэць амаль у кожнай пакоі — яны штурхаліся сярод высокіх бэлек і праяўлялі жывы інтарэс да ўсяго, што рабілі яна і Эктон. Звычайна яна з усіх сіл старалася не звяртаць на іх увагі, але ў гэты раз ёй хацелася пагаварыць з рыцарам так, каб яе не падслухалі, і таму салярый здаваўся лепшым месцам для такой спробы.
  
  У круглай пакоі былі тоўстыя каменныя сцены і адна ўваходная дзверы — Эктон сказаў ёй, што яна была ўмацавана для выкарыстання ў якасці бяспечнага месца ў выпадку аблогі. Яны нават вырылі калодзеж пад падлогай, каб абложаныя маглі пратрымацца на той ежы, якую ім атрымоўвалася припасать, пакуль не прыбудзе дапамогу — калі яна наогул прыбудзе.
  
  У нейкім мінулым стагоддзі — яна сапраўды не звяртала асаблівай увагі, калі Эктон распавядаў ёй пра гэта — відавочна, увесь час адбываліся крывавыя аблогі, і Дойл мог быць толькі ўдзячны, што ў фамільным маёнтку ўсё наладжвалася само сабой - за выключэннем выпадковых забойстваў і падпалаў, вядома, але падобныя рэчы, верагодна, здараліся і ў мінулыя стагоддзі.
  
  У цяперашні час салярый выкарыстоўваўся для размяшчэння архіваў маёнтка, але Дойл ведаў, што ён пачынаў сваё жыццё як капліца, што тлумачыла, чаму прывіды, здавалася, неахвотна збіраліся на яго кроквах, паколькі для разнастайнасці ім прыходзілася весці сябе прыстойна.
  
  "Прывітанне," ціха вымавіла яна ў цішыні, адчуваючы сябе няёмка. “ Мне спатрэбіцца паслуга, калі ты не пярэчыш.
  
  Яна ніколі не спрабавала звязацца з прывідамі — замест гэтага яны заўсёды звязваліся з ёй, — і тое, што яна нават была гатовая распачаць спробу, было паказчыкам яе адданасці Эктону; дурныя прывіды выклікалі ў яе востры дыскамфорт, і менавіта таму, у цэлым, яна ігнаравала іх.
  
  На шчасце, ёй не прыйшлося доўга чакаць; толькі што яна была адна, а ў наступнае імгненне зразумела, што рыцар стаіць ля далёкай сцяны, апрануты ў сваю звычайную даволі брудную кальчугу і з мячом на плячы. Меч ўсё яшчэ быў отломан ў кончыка, і ў Дойля склалася ўражанне, што ён, як і варта было чакаць, ганарыўся гэтым недасканаласцю.
  
  Зрабіўшы глыбокі ўдых, яна пачала: “Калі вы не пярэчыце, мне трэба будзе пагаварыць з доктарам Хардингом. Я мяркую, вы яго памятаеце".
  
  Рыцар тут жа нахмурыўся, яго шнар на твары пачырванеў. Доктар Хардзінг быў псіхіятрам Эктана на працягу кароткага перыяду тэрапіі, аб якім лепш за ўсё забыцца, і гэты чалавек быў уцягнуты ў змова з мэтай зваліць Эктана у тую памятную ноч тут, у Эстлс, - Ноч Сабакі Баскервіляў, як назваў гэта Габрыэль.
  
  Хардзінг памёр за свае грахі, але і ў выглядзе здані ён з'яўляўся ў снах Дойла, каб дапамагчы ёй — у яе склалася ўражанне, што гэта было часткай пакаяння гэтага чалавека. Заставалася спадзявацца, што яна зможа пераканаць псіхіятра аказаць ёй яшчэ адну дапамогу, калі ёй удасца нейкім чынам дацягнуцца да яго вуха.
  
  Паколькі рыцар, здавалася, не быў перакананы, яна патлумачыла: “ці Бачыце, гэта для Эктана. Я думаю, доктар Хардзінг зможа яму дапамагчы." Вырашыўшы, што няма асаблівага сэнсу апісваць псіхіятрыю сярэднявечнаму ваеначальніку, яна проста прапанавала: "Гэта цяжка растлумачыць, але вам прыйдзецца мне паверыць".
  
  Прывід ляніва апісаў перад сабой дугу сваім мячом, і ў Дойла склалася ўражанне, што яго уласным саветам для клапатлівага розуму Эктана было праліваць кроў яго ворагаў.
  
  "Так", - дыпламатычна адказаў Дойл. "Я ўпэўнены, што вы маеце рацыю, але ў любым выпадку, калі б я мог перакінуцца парай слоў з доктарам Хардингом".
  
  Раптам яна зноў апынулася адна, і таму павярнулася, каб выйсці з каменнай пакоі, спадзеючыся, што ёй удалося справіцца са сваёй задачай, калі яна штурхнула цяжкую дубовую дзверы, каб далучыцца да Эктону, які чакаў яе ў калідоры.
  
  "Усё ў парадку?" спытаў ён, уважліва ўглядаючыся ў яе твар. Ён быў трохі ўсхваляваны, і ў гэтым не было яго віны; ён ведаў, што ёй не падабаецца ўдзельнічаць у сустрэчах з прывідамі.
  
  "Гэта", - усміхнулася яна. "Прабач, што была такой палахлівай, Майкл".
  
  "Зусім няма". Ён абняў яе, калі яны ішлі па калідоры, а розныя прывіды наверсе назіралі за імі з вялікай цікавасцю.
  
  Дойл спытаў: “Ліззі Матыс ўсё яшчэ ў сабачым прытулку? Рыцар нагадаў мне, што хацеў бы, каб яна ўладкавалася".
  
  Падчас папярэдняга прыгоды рыцар распавёў Дойлу, што Матыс, якая прыходзілася Хадсону внучатой пляменніцай, таксама быў далёкім сваяком самога рыцара. Прывід настаяў на тым, каб Дойл паклапаціўся аб яе будучыні, і паколькі было немагчыма растлумачыць сярэднявечнаму рыцару, што сучаснай жанчыне не абавязкова выходзіць замуж, каб мець забяспечанае будучыню, Дойлу давялося сутыкнуцца з даволі складанай задачай - паспрабаваць знайсці каго-то, хто быў бы гатовы ажаніцца на Ліззі Матыс.
  
  "Міс Мэтис як раз цяпер падарожнічае".
  
  Дойл міргнуў. "Ліззі ў адпачынку?" Гэта было цяжка ўявіць, паколькі дзяўчына была яшчэ аднаго з тых, хто быў празмерна адданы сваёй працы. Яна таксама была празмерна адданая Хаце Экстона, але нядаўна яна трапіла ў чорную кнігу Эктана пасля сумных падзей у Уэкстонской турме.
  
  "Я мяркую, яна на поўначы".
  
  “Ну, а як наконт Трентона? У іх было б шмат агульнага". Трэнтан выконваў функцыі асабістай аховы Эктана і быў яшчэ адным чалавекам, які здаваўся празмерна адданым справе Эктана.
  
  Ён злёгку ўсміхнуўся. "Гэта было б праблематычна, паколькі яны звязаны".
  
  Яна здзіўлена ўтаропілася на яго. “ Гэта яны? Ліззі і Трентон?
  
  “ Кузены. На самай справе, ён падарожнічае з міс Матыс.
  
  Дойл шумна выдыхнуў. "Я мяркую, гэта мае сэнс — яны верныя да мозгу касцей, таму што яны абодва твае посуд".
  
  "Я мяркую, вы маеце на ўвазе 'васалаў'.
  
  “ Дзякуй. Яны абодва далі клятву на крыві ці што—то у гэтым родзе - вера, гэта сярэднявеччы, вось што гэта такое.
  
  "Іх сям'я стагоддзямі служыла маёй", - мякка пагадзіўся ён.
  
  "Цэлая сям'я празмерна адданых справе людзей", - разважала яна. "Як Петерсоны".
  
  “ Магчыма, не такі знакаміты.
  
  Яны дайшлі да галоўнай лесвіцы, і яна прислонила галаву да яго пляча, калі яны пачалі падымацца па прыступках, рука аб руку. "Што ж, дапамажы мне вырашыць, за каго выдаць Ліззі замуж, таму што рыцар так памяшаны на працягу сваёй дурной радаводу ўсюды, дзе толькі магчыма".
  
  Эктон схіліў галаву ў абарону прывіднага рыцара. “У яго час так было прынята. Шлюб быў хутчэй сродкам назапашвання і абароны ўласнасці, чым рамантычным пачынаннем ".
  
  "Фейт, значыць, ты праслізнула праз брамку", - поддразнила яна. "Я нават не захапіла прыстойную кубак гарбаты".
  
  Гэта заўвага заахвоціла яе мужа спыніцца і моцна пацалаваць яе пад рознымі сямейнымі партрэтамі, што стаялі ўздоўж параднай лесвіцы. "Ты прынесла больш, чым я мог калі-небудзь прасіць".
  
  "Незлічоныя багацці," поддразнила яна.
  
  "Цалкам дакладна," ён пагадзіўся, калі яны аднавілі пад'ём.
  
  “Ну, рыцару я хутчэй падабаюся ў яго змрочным, непрыстойных жанчын стылі. Думаю, гэта знак ў маю карысць ".
  
  “Ты нарадзіла Эдварда, што для яго было тваёй адзінай, першараднай задачай. У яго час людзі былі значна больш сканцэнтраваны на працяг роду, паколькі многія паміралі маладымі ".
  
  Дойл выдаў насмешлівы гук. “Вы, высакародныя тыпы, можаце заступацца адзін за аднаго, але што тычыцца мяне, я ніколі не зразумею гэтага захаплення радаводамі. Калі разважаць лагічна, то дрэнных радаводных столькі ж, колькі і добрых.
  
  "Справядлівае заўвагу", - пагадзіўся ён. "Абяцай мне, што ты не озвучишь падобную думка на цырымоніі пасвячэння".
  
  Яна гучна засмяялася і падняла твар для яшчэ аднаго пацалунку, на які ён адказаў ад усяго сэрца, і які, у сваю чаргу, навёў на новы, зусім іншы ход думак, калі яна спытала: "ці Ёсць які-небудзь шанец, што мы зможам ўцячы ў стайню?" Стайня служыла сховішчам для бурнага сэксу на хуткую руку ў адзін памятны дзень.
  
  "Ёсць усе шанцы", - адказаў ён і павёў яе назад ўніз па лесвіцы.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  Кіраўнік 24
  
  Нічога. Маўчанне. Лепш пераходзіце да наступнага.
  
  
  
  Дойл з некаторым збянтэжанасцю глядзела на прывіда, які з'явіўся перад ёй той ноччу.
  
  Яны рана леглі спаць, і Дойл спадзяваўся — па іроніі лёсу — што яна хутка пацешыць свайго наведвальніка-прывіда і што Эктон не перапыніць размову з прывідам чарговым кашмарам, хоць гэта нагадала б пра сур'ёзнасць праблемы, калі б былі нейкія сумневы.
  
  Як і ў той раз, калі яна ў апошні раз размаўляла з доктарам Хардингом, ёй прыснілася, што яна стаіць на прадзьмуваемым вятрамі выступе — цёмным і даволі пустэльным - і вецер кружыцца вакол яе, але, як ні дзіўна, не тычыцца яе скуры.
  
  Аднак, да яе здзіўлення, які з'явіўся прывід апынуўся зусім не доктарам Хардингом, а кім-то, каго яна ніколі не сустракала; мужчынам гадоў трыццаці з валасамі да плячэй, стройным і жилистым, якія назіралі за ёй з абыякавым выразам твару.
  
  "Ты забыўся пра мяне, прыяцель", - сказаў ён.
  
  "Выбачайце", - неадкладна сказала Дойл, а затым напружыла мазгі, спрабуючы ўспомніць, хто быў гэты хлопец — вядома, ён не стаў бы пераследваць яе, калі б гэта не было важна. У яго быў акцэнт, але для Дойл усе, хто не быў ірландцам, казалі з вельмі дзіўным акцэнтам, і таму яна не магла дакладна вызначыць яго.
  
  "Не турбуйся, мяне лёгка забыцца".
  
  "Гэта няпраўда", - раздражнёна адказаў Дойл. "Пра цябе зусім не забыліся".
  
  Прывід схіліў галаву ў знак згоды. “Працягвай. Малайчына, што нагадаў мне".
  
  Дойл вырашыў, што яна цалкам можа спытаць. “ Тады хто вы?
  
  Ён падняў галаву і паглядзеў на яе. "Я забойца па 'правага справе'.
  
  З некаторым раздражненнем Дойл запярэчыў: "Не існуе такога паняцця, як забойства па 'справядлівай прычыне'".
  
  Але мужчына толькі злёгку паціснуў плячыма. "Зразумей гэта, прыяцель; ты лезеш не на тую галінку са мной".
  
  І апошняе, што яна ўбачыла, калі ён знікаў, была самаробная татуіроўка на тыльным баку яго левай рукі.
  
  Міргаючы, яна стаяла на сваім прадзьмуваемым усімі вятрамі аванпосте і спрабавала разабрацца ў тым, што адбываецца, і таму была амаль здзіўленая, калі з'явіўся доктар Хардзінг, бездакорна апрануты ў дарагі касцюм і выглядаў даволі понурым.
  
  Адцягнуўшыся, Дойл спытаў: “Ты ведаеш гэтага іншага хлопца? Я не ўпэўнены, чаго ён ад мяне хоча".
  
  Псіхіятр паціснуў плячыма, разгладжваючы адзін з сваіх абшэвак. “Гэта сучасная гісторыя пра Антигоне. Якая толькі ілюструе, што няма нічога новага пад сонцам".
  
  Дойл нахмурыўся. “ Якая цётка?
  
  Але прывід перапыніў яе з ледзь прыхаванай раздражненнем. "Аб чым вы турбуецеся, калі ласка - у мяне мала часу".
  
  "У цябе шмат часу", - запярэчыла яна. "І, на шчасце, у цябе не больш непрыемнасцяў, чым ёсць на самай справе — аднойчы ты ўсё-ткі стрэліў у мяне".
  
  "Ну ж", - нецярпліва адказаў псіхіятр. "Давайце не будзем спрачацца аб тым, хто ў каго страляў".
  
  Велізарным высілкам волі Дойл прымусіла сябе засяродзіцца на бягучай задачы — у рэшце рэшт, ёй патрэбна была яго дапамога. “ Ці бачыце, гэта тычыцца Эктана.
  
  "Ах". Гэта, здавалася, прыцягнула яго ўвагу, і ён нахіліў галаву, каб паглядзець на яе спадылба. "Працягвай".
  
  “ Ну, яго— яго апантанасць, я мяркую, вы б сказалі, перайшла да Эдварду. Ён баіцца, што Эдвард ў небяспецы, і не можа заснуць, і, здаецца, не можа доўга знаходзіцца ўдалечыні ад яго. Ён як быццам жыве ў анабіёзу, і я вельмі хвалююся ".
  
  Псіхіятр нахмурыў бровы. "А Цікава".
  
  “Я не думаю, што гэта цікава, я думаю, што гэта сапраўды насцярожвае. У рэшце рэшт, ён сам не свой".
  
  "Паўтараюцца кашмары?"
  
  Яна памаўчала, а затым прызналася: "Я не зусім упэўненая, што гэта значыць".
  
  “ Яны кожны раз адны і тыя ж? Ён табе кажа?
  
  Кіўнуўшы, яна патлумачыла: “Ён цярпець не можа гаварыць пра гэта, але я думаю, што яны заўсёды адны і тыя ж. Яму сніцца, што Эдварда скінулі ў раку, але ён недастаткова блізка, каб выратаваць яго.
  
  "Зразумела". Яе спадарожнік задуменна скрыжаваў рукі на грудзях. “Незвычайнае праява. Вада можа быць сімвалам яго бяссілля".
  
  Але Дойл палічыў сваім абавязкам растлумачыць: “Не, на самай справе гэта нічога не сімвалізуе. Аднойчы хто-то сапраўды спрабаваў скінуць Эдварда ў раку. Гэтага не адбылося, і ўсё добра, але Эктон, падобна, ніяк не можа прыйсці ў сябе ".
  
  “ Ах. - Падняўшы галаву, яе спадарожнік расціснуў рукі і скіраваў на яе задуменны погляд.
  
  "Ах, што?"
  
  Мужчына некаторы час сузіраў яе, затым спытаў: "Ён кліча цябе ў гэтых снах?"
  
  “ Не, але ён пакутуе з—за гэтага; варочаецца і ператварае што-то лютае.
  
  "Ты знаходзішся ў гэтых снах?"
  
  "Няма".
  
  Псіхіятр схіліў галаву набок, як быццам яна была студэнткай, якая дала няправільны адказ.
  
  Яна здзіўлена ўтаропілася на яго. “ Ён не згадваў пра гэта, калі я і згадвала, а ты б падумаў, што згадаў.
  
  Ён зноў на імгненне схіліў галаву, а затым сказаў: "Баюся, што вы забываеце аб прыродзе дыягназу і яго праявах".
  
  Дойл нецярпліва адказаў: "Тады невялікая мая віна, бо я паняцця не маю, што гэта значыць".
  
  Нібы звяртаючыся да простаку, ён патлумачыў: "Вы забыліся на галоўнае — прычыну яго паводзін".
  
  Яна нецярпліва запярэчыла: "Я зусім не забылася; раней усё было звязана са мной, але цяпер усё перайшло да Эдварду".
  
  “Вось тут ты памыляешся. Падумай пра гэта".
  
  Яна выявіла, што ёй хочацца ў роспачы прыціснуць далоні да вачэй, але не змагла. "Мама, "міласэрнае мысленне" пераацэньваюць; ты не можаш проста сказаць мне прама?"
  
  “Не, я не магу проста сказаць вам прама. Замест гэтага я прывяду вас да адказу — так праводзіцца псіхааналіз".
  
  "Тады гэта ніколі не спрацуе", - прабурчала яна.
  
  “Давай пачнем зноўку. Ты прысутнічаеш у гэтых снах?"
  
  Неахвотна яна прызнала: "Напэўна, так і ёсць, бо я была там, калі гэта адбылося ў рэальным жыцці".
  
  "Ты ўмееш плаваць?"
  
  Яна ўтаропілася на яго. “ Няма.
  
  Ён кіўнуў. "Няма, як вядома, ты не ўмееш плаваць".
  
  “ О-О, ты маеш на ўвазе, калі я выратаваў Муньаса?
  
  З мяккай настойлівасцю ён падштурхнуў яе: "Ты разумееш, да чаго я хілю?"
  
  Але яна толькі з сумненнем паглядзела на яго. "Я не думаю, што Эктон так моцна турбаваўся аб тым, што я пайду ў раку, як ён турбаваўся аб тым, што Эдвард пойдзе ў раку".
  
  Але яе спадарожнік толькі схіліў галаву набок і пільна паглядзеў на яе.
  
  "Я б пайшла за Эдвардам", - прызналася яна. "Нягледзячы ні на што".
  
  "Так", - пагадзіўся ён.
  
  Павольна яна прапанавала: "такім чынам, я мяркую, ты хочаш сказаць, што ён апантаны клопатам аб бяспецы Эдварда, каб засцерагчы мяне — што гэта сапраўды пра мяне, як і заўсёды".
  
  “ Ну вось — гэта было не так ужо і цяжка, праўда?
  
  Наступіла кароткае маўчанне, пакуль яна абдумвала гэта, але заставаўся адзін загадкавы аспект, і таму яна падняла твар. “ Аднак сны пачаліся не адразу — не адразу пасля інцыдэнту на рацэ, — і калі тое, што ты мне расказваеш, праўда, можна падумаць, што яны павінны былі пачацца.
  
  Псіхіятр зноў скрыжаваў рукі на грудзях. “Так, гэта цікава. Існуе бягучая пагроза вашай бяспекі, якая магла выклікаць гэта канкрэтнае праява?"
  
  "Не — здаецца, усё ў парадку". Яна нахмурылася, думаючы пра гэта. "Хоць Муньас, па-відаць, у небяспецы".
  
  Ён падняў галаву. “ У выніку ты ў небяспецы?
  
  Але яна павольна паківала галавой. "Няма — або, па крайняй меры, у мяне не ўзнікае такога адчування". У яе па скуры галавы пабеглі мурашкі. "Што крыху дзіўна", - задуменна вымавіла яна. "Можна падумаць, што калі б Муньас быў у небяспецы, то і я быў бы ў небяспецы, але гэта не так".
  
  "Магчыма, было б карысна вывучыць гэты аспект — ці існуе, на яго думку, меркаваная небяспека для вас".
  
  Але Дойл злёгку пахітала галавой. “Я так не думаю, праўда. І ў апошнія некалькі дзён яму стала лепш. Раптам яму стала лепш".
  
  Псіхіятр падняў брыво. “Аб? Што было змякчальным стымулам?"
  
  "Паняцця не маю, што ты толькі што сказаў".
  
  - Што здарылася, - нецярпліва паўтарыў яе спадарожнік, - што прымусіла яго раптам паправіцца?
  
  Нахмурыўшыся, яна падумала пра гэта. “Я не ўпэўненая. Магчыма, гэта была ідэя прыехаць сюды, у Эстакады, якая супакоіла яго розум".
  
  Доктар зноў схіліў галаву набок. “Я сумняваюся ў гэтым. І зноў вы забываеце аб прыродзе праявы".
  
  "Гэта не я маю патрэбу ў выратаванні", - настойвала яна. "Гэта Муньас".
  
  Але раптам яна цалкам прачнулася і ўтаропілася на шаўковы полаг ложка над галавой, прыслухоўваючыся да роўным — і, на шчасце, ціхамірнаму — дыханню свайго мужа.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  Кіраўнік 25
  
  Значыць, ён гэта прывядзе ў дзеянне, калі вернецца. Адразу ж, гэта не магло чакаць.
  
  
  
  Яны планавалі вярнуцца ў Лондан гэтым раніцай, і — пасля таго, як з Хадсанам і Мэры разабраліся з лагістыкай — Дойл ўзваліла Эдварда на плячо і адправілася на пошукі Эктана, якога яна знайшла ў малоиспользуемой бібліятэцы, якая размяшчалася на другім паверсе галоўнага будынка. Эктон стаяў, упёршы рукі ў бакі, і глядзеў у вокны з ромбападобным шклом, і зноў у Дойла ўзнікла пачуццё палягчэння ад таго, што ён, безумоўна, ідзе на папраўку.
  
  Выгляд быў прыгожы, з выглядам на афіцыйныя сады, і яна прыціснула дзіця да сцягна, каб ўстаць побач з ім. “ Джемме будзе вельмі шкада з'язджаць; Мэры кажа, што ёй падабаецца блукаць па садах.
  
  Ён разгублена правёў рукой па яе спіне, але здаваўся безуважлівым, і таму яна пачакала некалькі секунд, перш чым вырашыцца: “Можа быць, нам варта ненадоўга застацца тут, у Эстакадзе, Майкл. Яшчэ некалькі дзён адпачынку былі б рэдкім задавальненнем.
  
  Гаварылася быў бясспрэчны факт, што ён стаў лепш спаць — толькі адзін кашмар у першую ноч і ні аднаго ў папярэднюю - упершыню за шмат тыдняў. Калі верыць доктару Хардингу, то гэта было таму, што ён адчуваў, што можа забяспечыць ёй бяспеку тут, што, безумоўна, было праўдай — вера, гэта было ўсё роўна, што жыць на іншай планеце. І, вядома, яна магла б адкласці вяртанне да працы яшчэ трохі; у рэшце рэшт, гэта не было сапраўднай ахвярай — бо яе прызначылі тупы памочніцай тупога Муньаса, што было доляй толькі крыху горш смерці. У рэшце рэшт, псіхічнае здароўе яе мужа павінна быць прыярытэтам.
  
  Яе заўвагу прыцягнула яго ўвагу, і ён паглядзеў на яе зверху ўніз з некаторым здзіўленнем. “ Хто вы такая і што вы зрабілі з маёй жонкай?
  
  "Вістой", - запярэчыла яна. “Я сапраўды была б не супраць застацца, Майкл - я магла б наняць тваю маці і пачаць свой праект па вырошчванні капусты на задніх акрах. Мне трэба, каб пачаць ёсць больш зеляніны, каб служыць лепшым прыкладам для Эдварда ".
  
  Са сваёй усмешкай ён зноў перавёў погляд на які раскінуўся перад імі пейзаж. “ Як бы павабна гэта ні гучала, я павінен вярнуцца ў Лондан.
  
  Яна ўлавіла нотку ў яго голасе і ўздыхнула. “ Тады стомленым спакою не будзе. Што больш за ўсё хвалюе - забойства дзівака ці забойства сэра Кава?
  
  Яна не была ўпэўненая, што ён адкажа — ён разыгрываў свае карты вельмі адкрыта, як і Эктон, — але ён адказаў: “Ні тое, ні іншае. Замест гэтага, падобна на тое, што кожная з іх прызначана для "халодных файлаў".
  
  Паколькі гэта было праўдай, яна паглядзела на яго з глыбокім падазрэннем, калі выцягнула руку Эдварда з яго рашучай хваткі на сваіх валасах. “Што ты задумаў, мужанёк? Ты ведаеш, мне становіцца не па сабе, калі ў мяне закрадаецца падазрэнне, што ты спрабуеш замяць злачынствы нейкага забойцы.
  
  Ён падбадзёрваючы абняў яе і прыцягнуў бліжэй да сябе. "Так, я сапраўды ведаю, Кэтлін".
  
  Паколькі гэты пяшчотны жэст азначаў, што Эдвард цяпер спрабуе дацягнуцца да гузікаў свайго бацькі, яна пераклала дзіцяці на іншае сцягно і нагадала яму: "Мы павінны адстойваць справядлівасць, Майкл".
  
  “Я б пагадзіўся, у цэлым. Хаця я адзначу, што канцэпцыя справядлівасці часта мае нюансы".
  
  Яна скривила вусны, злавіўшы руку дзіцяці, перш чым той зноў пацягнуўся да яе валасам. "Такім чынам, ёсць некалькі ласкальных слоўцаў, калі я іх калі-небудзь чула".
  
  "Правасуддзе не заўсёды адназначна, Кэтлін", - мякка настойваў ён. "Часта гэта выбар паміж лепшым з двух дрэнных варыянтаў".
  
  "Што ж, я пагаджуся, што правасуддзе не заўсёды адназначна - па меншай меры, не па гэты бок раю", - пагадзілася яна. "Але менавіта таму яны распрацоўваюць законы, Майкл, каб усё было настолькі справядліва, наколькі гэта магчыма".
  
  "Самі законы часта маюць нюансы", - адзначыў ён.
  
  Яна змрочна прыгразіла: "Калі ты яшчэ раз пачнеш казаць аб 'справядлівым справе', мужанёк, я збіраюся выпхнуць цябе прама праз гэтыя модныя вокны".
  
  "Тады я не буду", - мякка адказаў ён.
  
  Яны шмат разоў пераходзілі гэтую рысу — Дойл ўпарта спрабаваў пераканаць яго ў памылковасці яго метадаў самасуду, — але для яе гэта заўсёды было далікатным раўнавагай; калі яна занадта шчыравала з ім, ён быў яшчэ больш скрытным і асцярожным, так што яна ніколі не даведалася, што ён задумаў. І было важна, каб яна гэта высветліла; яна сапраўды адчувала, што ёй атрымоўваецца — крок за крокам — накіроўваць яго на лепшы шлях.
  
  Яны дабіліся вялікага прагрэсу, і да цяперашняга часу здавалася відавочным, што розныя прывіды, якіх яна забаўляла, былі неад'емнай часткай пратаколу "накіруй Эктана на лепшы шлях". За выключэннем найта, вядома, які думаў, што ў Эктана і так усё ў парадку, і ніколі не бачыў забойства "за правае справа", якое яму не падабалася.
  
  Успомніўшы пра гэта, у яе на кончыку мовы круціўся пытанне аб татуіроўцы на руцэ яе першага прывіда — таго, хто сказаў ёй, што ён быў забойцам "за правае справа". У рэшце рэшт, яна б ніколькі не здзівілася, калі б Эктон сёе-тое ведаў пра татуіроўках злачыннага свету, паколькі ён, здавалася, ведаў усё-пра-усім і звыш таго. Аднак што-то стрымлівала яе, і пытанне засталося незаданным.
  
  "Ён ведае пра мёртвым чудаке Муньаса, — падумала яна, - у якога такая ж татуіроўка, як у майго прывіда". Ён ведае, чаму быў забіты псіх, і чаму Муньас ў небяспецы, але ён не хоча мне гаварыць — паверце, ён не толькі не хоча мне гаварыць, ён хоча, каб усё гэта астыла, таму што, што б гэта ні было, ён лічыць, што пра гэта лепш маўчаць, чым пераследваць. Як быццам у яго дзейнічае свой уласны Пяты Кодэкс, калі ён хоча, каб усе астатнія адступілі, каб не ўмешвацца ў яго ўласныя дзеянні — у яго ўласныя ўяўленні аб справядлівасці, але — падабаецца яму гэта ці не — гэтага не адбудзецца; не ў маё дзяжурства.
  
  Так што — замест таго, каб паведамляць яму, што нейкі татуіраваныя прывід цісне на яе, патрабуючы разабрацца ва ўсім гэтым, — верагодна, было лепш паволі прасачыць за ёй, што было нялёгкай справай, паколькі падступны муж Дойл, здавалася, заўсёды быў на дзесяць крокаў наперадзе яе. Пашанцавала, што яна падабрала зданяў, каб зраўнаваць шанцы.
  
  І, успомніўшы свой размова з прывідам з доктарам Хардингом, яна прапанавала: "Я хацела паведаміць цябе, Майкл, што я ў поўнай бяспецы".
  
  Ён здзіўлена зірнуў на яе зверху ўніз. - А ты?
  
  "Я ў бяспецы", - падкрэсліла яна. "У бяспекі, як дома".
  
  "Я рады гэта чуць".
  
  Гэта пацешыла яго, і, адчуваючы, як чырвань залівае яе шчокі, яна трохі няўпэўнена прапанавала: "На выпадак, калі ты турбаваўся аб тым, што я вярнуся да працы".
  
  “Я цаню гэта. Магчыма, вы не распачне ніякіх іншых дзеянняў, якія маглі б пацягнуць за сабой падзяку".
  
  Ён дражніў яе, але яна абаранялася: "Я сапраўды нічога не магу з гэтым зрабіць, Майкл; што мне рабіць, я пытаюся ў цябе?"
  
  "Вырошчваць капусту," прапанаваў ён.
  
  "Ад мяне больш карысці ў Метрапалітэне", - цвёрда адказала яна. Гэта быў яшчэ адзін пастаянны крыніца напружанасці паміж імі; Эктон - такім, якім ён быў, — палічыў за лепшае б, каб яна была загорнутая ў вату і жыла ў ахоўнай вежы, але яна ведала, што яе лепшае прымяненне - працаваць бок аб бок з ім, каб яны штодня лавілі зладзеяў. Не тое каб гэта заўсёды было лёгка для іх абодвух, але так ужо павялося, і лепш за ўсё не задаваць пытанняў; за ўсё дзякуйце.
  
  "Так", - пагадзіўся ён, і ёй здалося, што яна ўлавіла пробліск чаго—тое - чаго-тое, што зрабіла яго даволі сур'ёзным. "Ад цябе сапраўды больш карысці ў Метрапалітэн".
  
  Трохі устрывожаная яго рэакцыяй, яна паўтарыла: "Я сапраўды ў бяспецы, Майкл".
  
  З усмешкай ён нахіліўся, каб пацалаваць яе ў верхавіну. “ Я жартую. Але трохі больш абачлівасці не перашкодзіла б.
  
  Адчуўшы палёгку, яна засмяялася. "Гэта твой спосаб сказаць: 'Вядзі сябе прыстойна, ці я дам табе аплявуху'.
  
  Ён схіліў галаву ў знак нязгоды. "Не думаю, што змог бы прымусіць сябе аддаць табе належнае".
  
  "Часам я гэтага заслугоўваю", - поддразнила яна.
  
  "Няўяўна".
  
  Яна прытулілася да яго, задаволеная тым, што яго змрочны настрой прайшло гэтак жа хутка, як і з'явілася, і з некаторым цікавасцю адзначыўшы, што ён, здавалася, не быў схільны пакідаць гэта ціхае мястэчка з выглядам на сады.
  
  Вырашыўшы, што з такім жа поспехам яна можа спытаць, яна рызыкнула: "Гаворачы аб тым, у якой бяспекі я знаходжуся — і я знаходжуся ў такой бяспецы, што ты нават не паверыш, Майкл, — я мяркую, ты не збіраешся распавядаць мне, чаму Муньосу пагражала засада на лесвіцы, але мне не пагражала засада на той жа лесвіцы".
  
  Ён не збіўся з рытму. "На жаль, гэта не так".
  
  Гэта не было нечаканасцю, і таму, каб змяніць тэму, яна спытала лёгкім тонам: "Тады не мог бы ты хоць бы сказаць мне, аб чым ты толькі што думаў, з-за чаго мне прыйшлося высочваць цябе, як ищейку?"
  
  Ён зірнуў на аксамітныя фіранкі, што віселі на акне. “ Наогул-то, я падумаў, што нам варта апусціць шторы, каб ўпусціць у пакой больш сонечнага святла.
  
  Яна гучна засмяялася, таму што гэта было праўдай настолькі, наколькі гэта наогул магло быць праўдай, і проста паказала, што не ўсё, аб чым думаў яе муж, тычылася забойстваў і калецтваў. “Тады скарыся. Ад гэтай беднай маленькай пакоі мала толку — магчыма, мы маглі б ператварыць яе ў гульнявую пакой.
  
  "Магчыма," сказаў ён без асаблівай перакананасці.
  
  Яна зноў засмяялася. “Так, тады ўсё застаецца як ёсць. І ў любым выпадку, я мяркую, што лепш мець гульнявую пакой бліжэй да дзіцячай".
  
  Ён усміхнуўся. “ Хадсон ўжо склаў сее-якія планы.
  
  "Фейт, у цябе шмат адданых прыхільнікаў", - сказала яна Эдварду, які пераможна схапіў яе за валасы яшчэ раз.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  Кіраўнік 26
  
  Такім чынам, ён спытаў, ці можа ён прыйсці зноў, пагуляць на Безендорфере. Гэта было сапраўды незвычайна, і яна не была ўпэўненая, што з гэтым рабіць. Гэта быў ужо пяты раз, і яна была амаль упэўненая, што больш ніхто пра гэта не ведаў, нават яго жонка.
  
  Гэта пачалося некалькі месяцаў таму; яна правяла сакрэтны брыфінг для звычайнага камітэта па ахове правапарадку, а затым, падчас рушыў агульнага размовы, яна згадала — яна нават не была ўпэўненая, як паўстала гэтая тэма, — што ў яе ёсць Безендорфер; што яна атрымала ў спадчыну яго ад свайго бацькі. Пасля таго, як усе разышліся, ён падышоў, каб папрасіць дазволу як—небудзь згуляць яе - што было вельмі дзіўна, паколькі ён, як вядома, трымаўся асабняком. А цяпер — цяпер ён прыходзіў да яе дадому ўжо некалькі месяцаў, даволі рэгулярна.
  
  Паколькі гэтыя візіты пачаліся яшчэ да яго нараджэння дзіцяці, яна задавалася пытаннем — крыху няёмка, — магчыма, ён шукаў сэксу, паколькі яго жонка была цяжарная, і ён ведаў, што яна будзе асцярожная. Яе неспакой вынікала з усведамлення таго, што яна не была ўпэўненая, як адрэагавала б на падобную спробу, калі б яна была прадпрынятая; яна ведала, як ёй варта рэагаваць, але не была ўпэўненая, што на самой справе зрабіла б, сутыкнуўшыся з рэальнасцю.
  
  Але, у рэшце рэшт, дылемы не ўзнікла; ён наогул не рабіў ніякіх спроб — больш таго, нават амаль не размаўляў з ёй, — а проста сеў за піяніна і бліскуча згуляў Чайкоўскага, прычым без адзінай хібы, якую яна магла заўважыць.
  
  Было неразумна дазваляць яму прыходзіць вось так - хоць ёй сапраўды падабалася музыка і нявыказанае прызнанне таго, што ў іх ёсць што-тое агульнае. Яна адмахнулася ад гэтага, вырашыўшы, што гэта дае ёй чорны ход у вышэйшыя эшалоны Метрапалітэна, калі ёй калі-небудзь гэта спатрэбіцца. У рэшце рэшт, гэта была яе праца - сабраць разам як мага больш інфармацыі.
  
  Мяркуючы па тым, што яна змагла высветліць — а яна, вядома, магла высветліць зусім трохі, — ён быў цалкам верны сваёй жонцы. Гэта было нават да лепшага; праца, якую яна выконвала ў Тэмз-Хаўс, была занадта важнай, і яна не магла дазволіць сабе адцягвацца — асабліва на афіцэра ніжэйшага рангу; яна была вышэй падобных рэчаў. Досыць было таго, што ён атрымліваў такое задавальненне ад яе гульні на піяніна, і яна магла быць задаволеная гэтым.
  
  Ён падышоў да фінальнага акорда, і, калі адгалоскі рэха пагрузіліся ў цішыню, ён раптам загаварыў услых. "Я так разумею, што маю жонку ўключылі ў склад аператыўнай групы". Затым ён падняў свой пільны погляд, каб сустрэцца з ёй, і ў ім прагучаў лёгкі папрок.
  
  Яна, вядома, ведала, што рана ці позна ён пазнае, і таму спакойна адказала: “Так. Як вы ведаеце, яна здаецца верагодным кандыдатам".
  
  Нецярплівым жэстам ён прабег пальцамі па клавішах, выдаючы дысанансам гук. “ Я думаў, мы ўжо скончылі з такой лухтой, коммандер. Мая жонка не "чараўніца".
  
  “ Ніхто не кажа, што яна чараўніца, старшы інспектар. Але судовыя псіхолагі заўсёды шукаюць людзей, якія могуць валодаць карысным талентам.
  
  “ Нягледзячы на мае пярэчанні?
  
  Пытанне быў даволі рэзкім і, здавалася, ставіўся да гаварылася адносінам паміж імі, і таму яна даволі хутка нагадала яму: "Мне не трэба тваё дазвол".
  
  Ён кіўнуў, а затым апусціў погляд на клавішы. “Вядома. Але ўсё роўна".
  
  Ёй стала крыху шкада, што яна папракнула яго, і таму яна працягнула больш прымірэнчым тонам: “Я думаю, ты ведаеш, што мы што—небудзь знойдзем - іначай ты не быў бы так непахісны. Не маглі б вы расказаць мне, што вам пра гэта вядома?
  
  Рушыла ўслед невялікая паўза, пакуль ён націскаў на сярэднюю клавішу "З". "Я не буду абмяркоўваць з вамі сваю жонку".
  
  Але яна адчула яго няўпэўненасць і скарысталася сваім перавагай. “Мы з вамі абодва бачылі падобныя праявы ў ходзе нашай працы — здагадкі, якія дакладныя, без якіх-небудзь доказаў, якія пацвярджаюць іх. І ёсць людзі, якія валодаюць незвычайнай здольнасцю знаходзіць зніклых людзей, якая не паддаецца тлумачэнню ".
  
  “ Мая жонка не належыць да іх ліку.
  
  Нахіліўшыся да яго, яна паклала рукі на піяніна і сур'ёзна сказала: "Падчас аднаго з нашых практыкаванняў яна ведала, што ў суседнім пакоі ідзе картачная гульня, але абсалютна нічога не паказвала на гэта".
  
  Пры гэтых словах ён падняў галаву і нейкі час пільна глядзеў на яе.
  
  “ Вядома, гэта было б зроблена непрыкметна — я не горш за вас ведаю, што аб такіх рэчах нельга распаўсюджвацца. Я б хацеў перавесці яе ў псіхіятрычную клініку пад падставай таго, што яна грамадзянка Ірландыі — зразумела, ёй будзе выплачана добрая кампенсацыя. У Дубліне ёсць пэўныя ўрадавыя чыноўнікі, за якімі мы назіраем, і я б аддаў свае зубы, каб ведаць што-то напэўна. Гэта пытанне нацыянальнай бяспекі, на карысць краіны ".
  
  Ён нахіліў галаву, каб доўга разглядаць ключы, але яна адчула яго капітуляцыю — ён ведаў так жа добра, як і яна, што на самой справе ў яго не было асаблівага выбару.
  
  "Гэта было б яе рашэнне", - сказаў ён.
  
  “ Вядома. Але ў цябе ёсць ўплыў.
  
  Яна глядзела, як яго доўгія пальцы блукаюць па клавішах, не націскаючы на іх, і ў яе ўзнікла адчуванне, што ён разважае, ці варта ёй што-небудзь сказаць. Яна спытала роўным тонам: “У чым справа? Калі ў вас ёсць якія-небудзь праблемы, нам лепш разабрацца з імі крыху раней ".
  
  Пасля відавочнага ваганні ён сказаў: “Магчыма, ёй не хочацца, так бы мовіць, пераапранацца. Яе сям'я — яе сям'я была звязана з Шын Фейн. Сапраўды, яе стрыечны дзядуля ў цяперашні час знаходзіцца ў зняволенні ў Магаберри.
  
  Яна здзіўлена ўтаропілася на яго. "Я не ведала, што ў яе ёсць жывыя сваякі". Яна тут жа пашкадавала аб сваім прыкмеце, паколькі яно паказвала на тое, што яна была занадта зацікаўлена жонкай падначаленага афіцэра.
  
  Аднак ён, здавалася, не заўважыў гэтай хібы і працягнуў: "Я адчуваю, што ў мяне няма іншага выбару, акрамя як папярэдзіць вас пра гэта — без сумневу, гэта стала б вядома, калі б яе назвалі ірландскай сакрэтнай агентурай".
  
  Усё яшчэ пераварваючы гэтую экстраардынарную навіна, яна спытала: "Як, чорт вазьмі, яна прайшла праверку?"
  
  "Я схаваў запіс", - прызнаўся ён.
  
  Наступіла раптоўная цішыня, пакуль яна абдумвала гэта даволі шакавальнае прызнанне. “ Тады мне прыйдзецца ацаніць сітуацыю.
  
  “ Абяцай мне, што будзеш паводзіць сябе стрымана. Ён зноў узняў на яе погляд.
  
  - Я не магу нічога абяцаць, старшы інспектар, - мякка адказала яна.
  
  "Вядома", - прызнаў ён і зноў апусціў погляд.
  
  Але яна магла зразумець, чаму ён турбаваўся; яго кар'еры прыйшоў бы канец, калі б стала вядома, што ён ажаніўся на жанчыне, звязанай з Шын Фейн, а затым схаваў гэта.
  
  Па праўдзе кажучы, ёй самой прыйшлося б весці сябе з гэтым вельмі асцярожна. Жонка была каштоўным актывам і магла б быць вельмі карыснай, але калі б яна паспрабавала схаваць мінулае жонкі ў якасці ласкі яму — і было выяўлена, што яна гэта зрабіла, — яна апынулася б у такой жа сітуацыі, як і ён. Не кажучы ўжо пра тое, што гэтыя музычныя спатканні падышлі б да канца - але гэта вызначана не павінна быць яе прыярытэтам; вызначана няма.
  
  З іншага боку, любая такая інфармацыя дала б ёй рычаг уздзеяння на жонку — на самай справе на іх абодвух, а рычаг уздзеяння быў яе перавагай у гандлі. Гэта была далікатная сітуацыя, якая патрабуе далікатнага звароту — ёй трэба было ўсё як след абдумаць.
  
  Амаль да яе здзіўлення, ён пачаў новы канцэрт, як быццам яны ўвогуле не размаўлялі.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  Кіраўнік 27
  
  Наступная кропля была ўдалай.
  
  
  
  Дойл заканчвала снедаць у сваёй кватэры, глядзела ў панарамныя вокны і спрабавала вырашыць, якую з яе шматлікіх галаваломак варта разгадаць у першую чаргу — сумленнае слова, сумнае становішча спраў заключалася ў тым, што ёй было цяжка трымаць іх усё ў парадку. Але — паколькі Эктон сядзеў за сваім сталом у спальні і быў чым—то глыбока пагружаны - здавалася, што цяпер самае зручны час разгадаць першую якая трапіла галаваломку.
  
  "Рейнольдс", - спытала яна. "Ёсць імя, якое я не зусім памятаю, і гэта старая гісторыя, і пачынаецца яно з "цётачка" або што-то ў гэтым родзе".
  
  Рейнольдс перастаў мыць посуд. - Можа быць, цётачка Мэйми, мадам?
  
  Нахмурыўшы бровы, Дойл пахітала галавой. "Не— справа не ў гэтым".
  
  “ Цётка Эм? Цётка Агата Вулфа?
  
  З некаторым нецярпеннем Дойл адказаў: “Не, гаворка ідзе не пра ваўка, Рейнольдс; дзеля ўсяго святога, зьвярні ўвагу. Чалавек, які гэта сказаў, шмат кажа аб старажытнагрэцкіх рэчах — ён той, хто казаў пра Немезиде і тым сябрам бога, кім бы ён ні быў, памятаеце? Я таксама павінен быў спытаць цябе аб гэтым.
  
  "Зразумела, Грэцкі". Дварэцкі падумаў пра гэта, а затым выказаў здагадку: "Магчыма, Антыгона?"
  
  Дойл усхвалявана павярнуўся да яго. “Выдатная думка, Рейнольдс, вось і ўсё. Хто такая Антыгона?"
  
  “ Класічная грэцкая трагедыя, мадам. Антыгона хацела ушанаваць памяць свайго памерлага брата.
  
  Дойл здзіўлена ўтаропіўся на яго. “ Антыгона была жанчынай? Ты ўпэўнены, Рейнольдс?
  
  "Так, мадам".
  
  "А." Яна нахмурылася, так як гэта падалося крыху дзіўным — першы прывід вызначана быў мужчынам. Але Хардзінг сказаў, што гэта казка пра Антигоне, і ён меў рацыю раней — калі перайшоў на старажытнагрэцкі, каб апісаць сітуацыю, — і таму яна павінна была даць яму прэзумпцыю невінаватасці. “ Раскажыце мне гэтую гісторыю, калі хочаце.
  
  Рейнольдс зрабіў паўзу, каб сабрацца з думкамі, а затым прадэкламаваў: "Кароль не дазволіў брату Антыгоны годна пахаваць яго, і таму яна кінула выклік каралю, каб ушанаваць памяць свайго брата". Ён зрабіў паўзу, відавочна, узважваючы, варта казаць больш, улічваючы аўдыторыю. "Гэта даволі складаная гісторыя — трэцяя з трылогіі пра Эдипе".
  
  "Пра", - сказаў Дойл, які паняцця не меў.
  
  "П'есы былі трагедыямі", - патлумачыў далей слуга. "Магчыма, не ў вашым гусце, мадам".
  
  Дойл, нахмурыўшыся, глядзеў у акно, абдумваючы гэта. “ Антыгона была замужам?
  
  “ Не, на самай справе яна была заручана з сынам караля, што толькі яшчэ больш ускладніла справу.
  
  "Гэтыя грэкі заўсёды былі залішне складанымі", - заўважыла яна з некаторым пагардай. "Значна прасцей захоўваць усе простым і прамалінейным".
  
  - На самай справе, мадам.
  
  Нахмурыўшы бровы, Дойл паспрабавала разгадаць гэта, назіраючы за мінакамі, шпацыруюць ў парку ўнізе. Першы прывід — малады чалавек — быў нейкім чынам звязаны з мёртвым дзіваком, паколькі ў іх абодвух была адна і тая ж самаробная татуіроўка. І ў Макшейна у клініцы таксама была такая; клініка Святой Тройцы з яе цёмным мінулым, якая стала эпіцэнтрам трагедыі з прышчэпкамі, не зусім выпадкова згаданай вышэйзгаданым мёртвым дзіваком, калі ён прыйшоў пагаварыць з Муньясам. І — каб мы не забыліся — б аб трагедыі, аб якой таксама згадаў чалавек, якога, верагодна, клікалі не Макшэйн, у Клініцы. Паверце, гэтыя татуіраваныя людзі з такім жа поспехам маглі б біць іх па галаве цаглянай бітай, каб данесці сваю кропку гледжання.
  
  Затым яна злёгку нахмурылася, таму што — нягледзячы на марнатраўнае выкарыстанне цагляных біт - гэта, здавалася, працавала не вельмі добра. Эктон гуляў пасіўную ролю і, здавалася, па якой—то прычыне хацеў, каб усё гэта спынілася - па якой-то прычыне, якая была для яго важней, чым брудныя копы, кіраўнікі наркопритонами і ўладкоўваюць засады.
  
  Злёгку паківаўшы галавой, яна задумалася, што б гэта магло быць — было амаль занадта цяжка паверыць, што ён хацеў Код Пяць; гэта было смяротна сур'ёзна. З іншага боку, яе муж прытрымліваўся іншага пункту гледжання, чым большасць, у чым яна не раз пераконвалася, і таму ў яго, павінна быць, былі на тое свае прычыны. Поспехі гэтаму мужчыну; людзі брік-біта здаваліся рашучай кампаніяй.
  
  Яна ляніва пастуквала пальцам па стале і спрабавала зразумець, чаму Хардзінг згадаў старажытнагрэцкую нявесту — яна даўно зразумела, што, калі ёй сняцца такія сны, усё, што кажуць ёй прывіды, па якой-то прычыне заўсёды важна. Даволі відавочным высновай было б выказаць здагадку, што сяржант Руппе была Антигоной; яна была адзінай жанчынай у гэтай гісторыі, і яна фігуравала ва ўзаемадзеянні Дойла як з мёртвым дзіваком, так і з нашым містэрам не-Макшейном. Ці магло гэта быць так? Гэта быў сяржант Рувп, які быў героем "Казкі пра Антигоне"?
  
  Дойл абдумаў гэта і павольна вымавіў: "Хоць у гэтым няма асаблівага сэнсу; яе нябожчык брат быў удастоены гонару — на самай справе, яго пахавалі з усімі ўшанаваннямі, і ён - зорка на сцяне".
  
  Зразумела, што Рейнольдс быў у разгубленасці. "Магчыма, нейкі кантэкст, мадам".
  
  Але Дойл ўсё яшчэ разважаў услых, а яна глядзела ў акно. "Я павінен высветліць, што здарылася з яе мужам - ёсць нейкая прычына, па якой усё гэта было пахавана, калі ён сапраўды быў забіты ў баі".
  
  “ Вы маеце на ўвазе яе брата, мадам?
  
  "Няма", - разгублена адказала яна. "Я ўжо ведаю, што здарылася з братам". У яе па скуры пабеглі мурашкі, і яна задалася пытаннем, чаму — Броўдзі Пітэрсан загінуў смерцю героя, у гэтым няма ніякай таямніцы.
  
  Яе зазваніў мабільны, і яна ўбачыла, што гэта Муньас прыехаў за ёй. На імгненне яна падумала, ці не папрасіць іншую дзяўчыну падняцца да сняданку, каб ёй не трэба было збірацца — і каб палепшыць дзень Рейнольдса, — але потым вырашыла, што Эктон заняты тым, чым заняты сам, і яму не спадабаецца прысутнасць дадатковага персаналу на месцы.
  
  Зірнуўшы ў той бок, яна ўбачыла, што яе муж усё яшчэ пагружаны ў свой ноўтбук, і паспадзявалася, што гэта шчырае вяртанне да працы было яшчэ адным прыкметай таго, што яго выздараўленне ідзе хуткімі тэмпамі. Учора, калі яны вярнуліся дадому з Эстакады, ён амаль адразу ж пакінуў ўлонне сваёй кахаючай сям'і, каб на некалькі гадзін сысці на працу, чаго ён даўно не рабіў у выходныя.
  
  І мінулай ноччу не было ніякіх кашмараў, што зрабіла дзве дабраславёна ціхія ночы запар — дзякуй усім святым і анёлам, а таксама доктару Хардзінг; магчыма, гэта дапамагло сказаць Эктон, што яна ў поўнай бяспецы.
  
  "Пастукай па дрэве, ён і далей будзе папраўляцца", - падумала яна з некаторым аптымізмам; небараку проста трэба было прывыкнуць жыць бок аб бок з дзіцем, а калі ты заўсёды быў кім-то накшталт пустэльніка, нядзіўна, што спатрэбіўся перыяд адаптацыі. Не тое каб ён не любіў нас — мяне і Эдварда; часам мне здаецца, што ён любіць нас занадта моцна. У яе па скуры пабеглі мурашкі.
  
  Яна рашуча пераключыў сваю ўвагу на падрыхтоўку да чарговага утомительному дня з Муньясам, які павінен быў падысці з хвіліны на хвіліну, і неахвотна ўстала з-за стала. "Дзякуй, Рейнольдс; вы, як заўсёды, цудоўна дапамагаеце, асабліва з грэкамі і да таго падобным".
  
  “ Для мяне гэта вялікае задавальненне, мадам.
  
  З нядбайным выглядам яна спытала: “такім чынам, што ты думаеш пра Ліззі Мэтис, Рейнольдс? Яна здаецца мілай".
  
  Слуга спыніўся, па зразумелых прычынах здзіўлены. “ Міс Матыс, мадам?
  
  “Так— памятаеш? Яна вадзіла Эміля у турму, каб наведаць яго бацькі. Яна вельмі разумны чалавек, зусім як ты. "Лепш не упоминай, што яе розум, без сумневу, прывёў да некалькіх забойстваў — занадта шмат інфармацыі, і яна спрабавала тут праявіць сябе найлепшым чынам. "Я думаю, яна была б каму-небудзь добрай жонкай".
  
  "Баюся, у мяне не так ужо шмат часу для свецкага жыцця, мадам," дыпламатычна заўважыў Рейнольдс.
  
  Дойлу прыйшлося засмяяцца над яго благовоспитанным спалохам, і ён сказаў: "Не забывай, што я нічога не казаў Рейнольдсу; я не павінен табе навязвацца". Калі слуга падаў ёй паліто, яна вызваліла рукі і разважала ўслых: "Я не думаю, што Уільямс пагадзіўся б на яе, і я павінен выдаць яе за каго-небудзь".
  
  З лёгкім неадабрэннем слуга заўважыў: "Яны спрабавалі выдаць Антигону замуж, мадам, і ў іх нічога добрага не выйшла".
  
  "Слова мудраца", - пагадзіўся Дойл, а затым пайшоў развітвацца з Эдвардам і Эктоном.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  Кіраўнік 28
  
  Гатовы.
  
  
  
  Муньас, як аказалася, быў перапоўнены навінамі і ледзь мог дачакацца, пакуль яны отъедут ад тратуара, каб падзяліцца імі. Панізіўшы голас, яна спытала: "Ты ведаеш што-небудзь пра іпадроме, які яны сёння згортваюць?"
  
  "Я не ведаю", - адказаў Дойл, з цікавасцю азіраючыся. “Затое я ведаю ўсё, што трэба ведаць аб дзіцячых шматкі. Не закусвай, Муньас, што адбываецца?"
  
  Але прыгажуня вагалася. "Я не ведаю, ці павінна я казаць, калі Эктон цябе не сказаў".
  
  “ Па праўдзе кажучы, у гэтым няма нічога дзіўнага, Муньас; Эктон - наступны пасля сфінкса аб'ект, калі адбываецца што-то цікавае. Ты можаш хаця б даць мне падказку?
  
  Муньас азірнулася, яе цёмныя вочы загарэліся узбуджэннем. "Яны арыштоўваюць некалькіх наркагандляроў на іпадроме, і ходзяць чуткі, што ў гэтым замешаны ACC, таму што ў гэтым замяшаныя брудныя копы".
  
  Цалкам узрушаны, Дойл ўтаропіўся на яе, а затым раптам успомніў Эктана, моўчкі прыкаванага да свайго кампутара гэтым раніцай. “ Маці міласэрная, Муньас. Каго мы ведаем?
  
  "Габрыэль спрабуе гэта высветліць, але яны трымаюць гэта ў сакрэце".
  
  "Так і павінна быць", - задуменна вымавіў Дойл, паварочваючыся і утаропіўшыся ў лабавое шкло ў поўным роспачы. "Газеты будуць проста ў захапленні".
  
  "Не тое каб гэтага ніколі не здаралася раней", - заўважыў Муньас. "Нават калі гэтага не павінна было быць".
  
  На жаль, гэта было праўдай; нягледзячы на шырока распаўсюджанае выкарыстанне праверак добрасумленнасці — і папярэджання аб цяжкіх наступствах - супрацоўнікам паліцыі ўдавалася рэгулярна ўключацца ў незаконны гандаль наркотыкамі. Часцей за ўсё гэта была асабістая слабасць, якую неўзабаве выяўлялі з-за выпадковага тэставання на наркотыкі, якое ўсё яны павінны былі прайсці. Але — час ад часу — афіцэр аказаўся ўцягнутым у саму гандаль наркотыкамі. Гэта было моцнае спакуса - атрымліваць зарплату ЛЕА і на свае вочы бачыць, якія грошы зарабляюць злыдні, і — час ад часу — знаходзіўся хто-то, хто не мог выстаяць.
  
  Раптам Дойл успомніў падазрэнні Муньаса адносна інспектара Гіры і з некаторай трывогай спытаў: "Дзе твой МАО, Муньас?"
  
  Да свайго здзіўлення, яна ўлавіла хвалю эмоцый, якая выплывала ад іншай дзяўчыны, хоць гэта і не адбілася на яе твары. Роўным голасам яна адказала: "Я мяркую, ён варта за намі на іншай машыне".
  
  Гэта падалося крыху дзіўным, і таму Дойл рызыкнуў спытаць: “Чаму гэта? Ты турбуешся, што ён замяшаны ў гэтым?" Дойл так не думаў, але Дойлу і раней здаралася памыляцца ў падобных рэчах, і нейкі дэтэктыў-стажор паслужыў выдатным таму прыкладам.
  
  "Не", - адказаў Муньас і больш нічога не прапанаваў.
  
  Але Дойл хутка склаў два і два і ў хваляванні павярнуўся да іншай дзяўчыне. “ Павінна быць, Але—Гіры быў прынадай. У начальства, павінна быць, былі нейкія падазрэнні, і таму Эктон прывабіў Гіры ў якасці прынады для гэтай пасткі-захопу — прымусіўшы яго выдаваць сябе за паліцэйскага, таго, хто шукае наркотыкі. Гэта патлумачыла б яго паездку на іпадром пасля размовы са стукачом. І ён ідэальная прынада, паколькі ён паліцэйскі, але ніхто ў Лондане яго не ведае.
  
  "Так, менавіта гэта і адбылося", - сказала Муньас з некаторым стеснением у голасе. "Ён ужо сказаў мне".
  
  Дойл здзіўлена паглядзеў на яе. “ Ён не вельмі добрая прынада, калі балбоча з такімі, як ты, Муньас — ты мог быць замяшаны, наколькі ён ведаў.
  
  "Не-не, усё было не так". Іншая дзяўчына зрабіла паўзу. “Ён распавёў мне толькі таму, што я абвінаваціла яго ў гандлі наркотыкамі, і ён хацеў абараніцца. У нас быў велізарны зрыў ".
  
  Дойл працягваў тарашчыцца, паколькі цяжка было ўявіць сталага інспектара Гіры уцягнутым у вышэйзгаданы грандыёзную бойку, асабліва з падначаленым афіцэрам. “ Маці тваю за нагу, Муньас. І менавіта таму яго выкінулі з машыны?"
  
  Не адрываючы вачэй ад дарогі, Муньас працягнуў: "А потым ён пацалаваў мяне".
  
  - Няма, " выдыхнуў Дойл у крайнім здзіўленні. “ Я збіраюся выпасці з машыны, Иззи.
  
  Іншая дзяўчына прыўзняла куток рота. “Не трэба. Эктон не хоча, каб я выконвала заданні без цябе".
  
  Наступіла кароткае маўчанне, пакуль Дойл ў здзіўленні глядзела на сваю спадарожніцу. - Святая Маці, што ты збіраешся рабіць?
  
  “ Нічога. Рабіць няма чаго, Дойл. У мяне ўжо ёсць хлопец, а Гіры вяртаецца ў Ірландыю.
  
  "Вядома", - пагадзілася Дойл і пакінула свае думкі пры сабе. "Ты думаеш, што павінна паведаміць аб ім?" Існавалі строгія правілы адносна дамаганняў, асабліва калі справа тычылася дзеянняў афіцэраў больш высокага рангу.
  
  “Не—не, калі ласка, нічога не гавары, Дойл, я справакавала бойку ў першую чаргу. І я ведаю, што ён не зробіць гэтага зноў ".
  
  Дойл кіўнула ў знак згоды, але ўсвядоміла цікавы факт, што апошняе сцвярджэнне было не зусім праўдай. “ Ты збіраешся прасіць, каб яго перавялі?
  
  "Няма", - адказала іншая дзяўчына, трохі занадта хутка. "Яны захочуць ведаць, чаму, і я не хачу, каб у яго былі непрыемнасці".
  
  “ Не кажучы ўжо пра тое, што з такога здаравеннага хлопца, як ён, атрымаецца добры вартавы сабака.
  
  Муньас ўсміхнуўся. “ Дакладна.
  
  Дойл легкадумна поддразнил: "Ну, мой адзіны савет заключаецца ў тым, што ты павінен пастарацца перастаць разбіваць сэрца, калі ідзеш па вуліцы, Муньас; ты рызыкуеш".
  
  "Глядзі і вучыся, Дойл", - адказала іншая дзяўчына, але яна сказала гэта толькі для праформы, таму што была ўся на ўзводзе, і вінаваціць яе не было ў чым; яна была значна больш ўзрушаная такім паваротам падзей, чым паказвала.
  
  Каб змяніць тэму, Дойл вырашыў, што ёй, верагодна, варта праявіць некаторы цікавасць да іх заданні. "Такім чынам, куды гэта мы накіроўваемся?"
  
  "Вам варта азнаёміцца са сваімі заданнямі".
  
  "Я павінен", - пагадзіўся Дойл. "Гэта было б вельмі карысна".
  
  Муньас расчаравана ўздыхнуў. "Я думаю, што Эктон прызначыў цябе маім асістэнтам напалову таму, што ён ведае, што я не запішу цябе".
  
  "Вистуй, Муньас, табе пашанцавала, што я не напісаў табе ў адказ", - парыраваў Дойл. "Па крайняй меры, калі я целуюсь са старэйшымі афіцэрамі, я жанаты на іх".
  
  Іншая дзяўчына ўсміхнулася — як і меркаваў Дойл, — але затым папярэдзіла: "Нічога не гавары".
  
  "Я не буду".
  
  Але што-то прыцягнула ўвагу Дойл, і яна паглядзела ў акно, разважаючы. "Ты ўпэўненая, што гэта была ідэя Эктана - скласці мне пару з табой?"
  
  “Вядома, ён падпісаў загад. Вы таксама павінны прачытаць свае загады".
  
  "Пастойце, — падумаў Дойл, - пачакайце дабраслаўлёную хвіліну - гэтага неможа быць праўдай". Эктон ніколі б не прызначыў мяне асістэнтам Муньосу — ні за што на свеце, - таму што ён адзіны чалавек, які ведае, што мы з вялікай верагоднасцю задушыць адзін аднаго; замест гэтага ён паставіў бы мяне з Уільямсам. Не кажучы ўжо пра тое, што ён ніколі б не дазволіў мне выконваць заданні ў праектах, нават калі б я пайшоў туды з арміяй.
  
  Чым больш яна думала аб гэтым, тым больш пераконвалася, што ў гэтым было нешта дзіўнае - хаця б па той простай прычыне, што, як толькі Эктон зразумеў, куды яе адправілі ў то першае раніца, ён кінуў Эдварда, як гарачы цэгла, і пераехаў дарогу. Такім чынам, чаму на яе загадзе аб прызначэнні стаяла яго подпіс? Тут што—то было што-тое, на што ёй варта звярнуць увагу.—
  
  "Мы на месцы", - абвясціў Муньас, калі яна зарулила на парковачнае месца. "Пастарайся не ставіць мяне ў няёмкае становішча".
  
  "У нас ёсць сведка?" Выказаў Здагадку Дойл. Яны стаялі перад адной з усюдыісных кававых крам, якімі быў усеяны Лондан, і настрой Дойл значна палепшылася, паколькі прайшло па меншай меры паўгадзіны з тых часоў, як яна піла каву ў апошні раз.
  
  “Так, жанчына. Яна не хацела, каб яе бачылі разговаривающей з паліцыяй, таму пастарайся не прыцягваць да сябе ўвагі".
  
  "Гэта ганьба; і вось я збіраўся расчысціць сабе дарогу сваёй дубінкай, калі уварваўся сюды".
  
  Па праўдзе кажучы, гэта было звычайнай з'явай пры працы з нервничающими сведкамі; яны не хацелі, каб іх бачылі разговаривающими з паліцэйскімі на працы ці там, дзе маглі бачыць суседзі, таму часта месцам сустрэчы выбіралі кафэ ці кавярню. Паліцыя, з другога боку, не заўсёды ўхваляла неабходнасць праводзіць допыт у грамадскім месцы, але часцяком у яе не было асаблівага выбару.
  
  "У чым справа?" - спытаў я.
  
  Муньас шматзначна паглядзела на Дойла, дастаючы свой заплечнік з-за сядзення. “ Сэр Кава.
  
  Дойл падняла бровы. “Што ж, Муньас, ёсць годнае заданне, і я вельмі ўражаны. Але тады хіба Уільямс не павінен праводзіць сумоўе?"
  
  Муньас ўважліва праверыла сваю памаду ў люстэрку задняга выгляду. “Дыспетчар не ўпэўненая, што яна законная. Яны папрасілі яе зайсці, але яна адмовілася ".
  
  "А-а". Гэта была варыяцыя на тэму дурнаваты дэталяў, толькі ў гэтых сітуацыях прыдурак быў занадта лянівы, каб турбаваць сябе наведваннем штаб-кватэры, і замест гэтага здавольваўся тым, што ладзіў шоў у менш прэстыжным месцы. Як правіла, Дыспетчарская была мудрая па адносінах да гэтых тыпах і заахвочвала іх да правядзення тэлефоннага інтэрв'ю, каб ацаніць каштоўнасць наступнага сумоўя асабіста — час афіцэра было каштоўным у гэтыя дні, поўныя злачыннасці. Але, відавочна, Дыспетчарская не была ўпэўненая наконт гэтага, і вось яны тут — Уільямс будзе паведамлена, калі гэта здасца годнай зачэпкай, а тым часам яшчэ два малодшых дэтэктыва правядуць хуткую ацэнку.
  
  "Што яна збіраецца сказаць, мы ведаем?"
  
  “У нас няма, так што яно можа быць кароткім і мілым. Жанчыне за трыццаць, яны думаюць, з Блізкага Усходу. Не назвала імя. Дыспетчар сказаў, што яна будзе за столікам у канцы залы ".
  
  Калі яны выйшлі з машыны без апазнавальных знакаў, Дойл з надзеяй прапанаваў: “Спачатку мы павінны выпіць кавы. Гэта можа дапамагчы сведку адчуць сябе больш камфортна".
  
  "Не, калі яна з Блізкага Усходу", - бязлітасна адказаў Муньас.
  
  - Святыя ўгоднікі, - прабурчаў Дойл, - які ж ты суровы наглядчык, Муньас.
  
  "Ціха", - прыглушаным голасам адказала іншая дзяўчына. "А вось і Гіры".
  
  OceanofPDF.com
  
  Кіраўнік 29
  
  Наперад.
  
  
  
  Інспектар Гіры падышоў, каб далучыцца да двух дзяўчатам, калі яны накіроўваліся да кавярні, і мужчына нават брывом не павёў, што паміж ім і выдатнай Муньас што-то не так. Тым не менш, Дойл адчуў рэзананс паміж імі, як быццам хто-то нацягнуў смычок — не тое каб гэта абавязкова што-то значыла, вядома; Дойл бачыў шмат падобных рэзанансаў, што прыходзяць і сыходзяць у ходзе яе прыгод з іспанскай дзяўчынай.
  
  Муньас папярэдзіў Гіры: “Дыспетчар думае, што гэта магу быць я, таму, верагодна, будзе лепш, калі ты подождешь звонку, каб да яе падышлі толькі мы з Дойлом. Я падам табе вышэйшы знак, калі нам патрэбен падстава, каб пакончыць з гэтым, — зайдзі сказаць, што ў нас яшчэ адзін званок ".
  
  "Тады так", - сказаў Гіры.
  
  "І пастарайся не выглядаць як паліцэйскі", - параіў Дойл толькі напалову ў жарт. "Сведка палахлівы".
  
  "Я зраблю ўсё, што ў маіх сілах", - сур'ёзна пагадзіўся мужчына.
  
  Дзве дзяўчыны ўвайшлі ў краму — перапоўнены ў гэты ранішні час - і аглядалі прылаўкі, пакуль не ўбачылі жанчыну ў хіджабе, якая на імгненне падняла твар, а затым зноў апусціла яго.
  
  "Яна сапраўды нервуецца", — падумаў Дойл; і яму здалося вельмі цікавым, што жанчына ў хіджабе абрала для сустрэчы з паліцыяй люднае кафэ - магчыма, яна спрабавала пазбегнуць сустрэчы з усімі, каго ведала. Гэта фактычна дапамагло даказаць, што сведка сапраўды быў законным, і надзеі Дойл ўзраслі; гэта было б выдатным пяром у іх капелюшы, калі б яна і Муньас дапамаглі прыцягнуць важнага сведкі па справе сэра Кава.
  
  Калі Муньас прадставіў іх адзін аднаму і яны паселі, Дойл вырашыў, што жанчына відавочна не разбіралася ў установах падобнага тыпу, паколькі прымудрылася сесці прама побач з шумнымі змешвальныя машынамі. І па меры таго, як Дойл ацэньваў сведкі, раптоўна ўсе думкі аб тым, каб праславіць іх каманду, развеяліся, таму што — хоць жанчына сапраўды мела належны хіджаб — у Дойла адразу ж склалася ўражанне, што яна не павінна была ім быць.
  
  Значыць, яна была чудачкой, калі насіла хустку толькі напаказ — ці думала, што гэта маскіроўка. Заставалася спадзявацца, што яна пачне казаць аб хімічных слядах або якой-небудзь іншай глупства, каб яны маглі падаць сігнал Гіры і пакончыць з гэтым без лішніх слоў.
  
  "Я разумею, у вас ёсць нейкая інфармацыя, якой вы хацелі б падзяліцца", - пачаў Муньас.
  
  "Так," адказала жанчына. “ Я сябравала з памочніцай сэра Кава.
  
  "Усё горш і горш", - падумаў Дойл; гэта было няпраўдай, але — як гэта часта бывала — яна не магла ясна даць зразумець Муньосу, што гэта тупік, і таму змірылася з яшчэ дзесяццю хвілінамі глупства. Па крайняй меры, тут пахла чароўна, і, магчыма, яна змагла б выбраць хвілінку, каб адведаць Эдварда.
  
  “ Вы можаце назваць мне яе імя?
  
  "Марціна Бетанкур". Жанчына адказала хутка, і гэта была праўда.
  
  Муньас належным чынам ўпісала імя ў свой планшэт. “ Вы не ведаеце, з ёй ужо бралі інтэрв'ю? Аднак яна ўсяго толькі выяўляла ветлівасць; вядома, крымінальны вышук ўжо апытаў памочніка забітага, хоць бы для таго, каб усталяваць графік, заснаваны на яго календары.
  
  "Я так не думаю — яна знікла", - сказала сведка, і Дойл падняла галаву, таму што гэта было праўдай.
  
  Дойл адчуў здзіўленне Муньаса, калі яны абодва на імгненне ўтаропіліся адзін на аднаго, а затым Муньас спытаў: "Значыць, у вас ёсць інфармацыя аб тым, куды яна паехала?"
  
  “Яна казала, што ў яе ёсць сваякі ў Беларусі. Магчыма, яна паехала туды, і я адчуў, што павінен паведаміць у паліцыю ".
  
  На жаль, сведка зноў скаціўся на тэрыторыю выдумак, і Дойл ледзь магла схаваць сваё раздражненне, калі шматспадзеўная зачэпка растварылася ў дыме. Яна перапыніла роспыты Муньаса, каб спытаць: "Калі вы не пярэчыце, мэм, чаму б вам проста не зайсці і не расказаць нам пра гэта?"
  
  Сведка панізіла голас. "Я не была ўпэўненая, ці варта мне гэта рабіць — магчыма, яна сышла, таму што спалохалася, а я не хацела падвяргаць яе яшчэ большай небяспекі".
  
  Муньас кіўнуў, запісваючы выдуманую інфармацыю, і пакуль іншы дэтэктыў быў заняты гэтым, сведка раптам на імгненне пільна паглядзела Дойлу ў вочы, а затым перавяла погляд на стойку побач з імі.
  
  Збянтэжаная Дойл паглядзела ў тым кірунку і знайшла — да свайго крайняга здзіўлення, — што кававарка за стойкай належала Дэйві Макшейну, былому супрацоўніку картатэкі клінікі Святой Тройцы. Не толькі гэта, але і тое, што мужчына на нейкі важны момант сустрэўся з ёй позіркам.
  
  "Ён хоча, каб я ведаў, што ён тут", - падумаў Дойл, а затым задаўся пытаннем, чаго ад яе чакалі — здавалася відавочным, што гэтыя двое працавалі ўзгоднена, але яны не хацелі, каб Муньас ведаў пра гэта.
  
  Яна павінна была атрымаць адказ амаль неадкладна; Макшэйн з шумам уключыў блендер, і сведка нахілілася, наблізіўшы вусны да вуха Дойла. "Шпрыцы на іпадроме," хутка сказала яна. “ Прачытай лісты.
  
  Перадаўшы сваё торопливое паведамленне, сведка адкінулася назад і апусціла погляд на стол, у той час як Дойл спрабавала схаваць сваё крайняе замяшанне. У словах было мала сэнсу, але яна хутка прыйшла да высновы, што гэтая жанчына не была вар'яткай, і што выдатнай Дойл варта было б разабрацца, што тут адбываецца. У яе не было адчування, што гэта пастка, але не было такой рэчы, як залішняя асцярожнасць — у святле нядаўніх падзей, — і таму, калі міксер спыніўся, яна сказала ў адноснай цішыні: "Паслухайце, у вас ёсць важная інфармацыя, таму, калі вы не хочаце ісці ў Скотленд-Ярд, магчыма, мы маглі б проста пайсці ў мясцовы ўчастак, каб запісаць вашы паказанні".
  
  "Няма", - проста адказала жанчына. "Я не магу".
  
  Падумаўшы, што, магчыма, яна адмаўляецца з-за рэлігійных прынцыпаў, Муньас спытаў: "ці Не маглі б мы папрасіць вашага мужа паехаць з вамі?"
  
  "Няма", - паўтарыла маладая жанчына, але словы суправаджаліся аўрай смутку, якую Дойл даведаўся па смерці яе маці. Падпарадкоўваючыся імпульсу, яна дакранулася да рукі маладой жанчыны. "Усё наладзіцца", - ціха сказала яна. "Проста трэба час".
  
  Сведка з некаторым здзіўленнем падняла погляд на Дойла, але ўвесь далейшы размова была перапынены, калі - з гучным шумам — яны азірнуліся і ўбачылі, што Гіры, прабіраючыся да іх, спатыкнуўся аб крэсла, яго вялікае цела ўрэзалася ў суседні столік, прымусіўшы наведвальніка хутка прыбраць сваю кававы кубак ад граху далей.
  
  Дойл і Муньас паспешліва падняліся, каб дапамагчы ирландцу, калі ён, пачырванеўшы, папрасіў прабачэння і падняўся на ногі. "Прабачце, я слон у пасуднай краме".
  
  Пакуль Муньас пераконвала сябе, што Гіры не пацярпеў, Дойл ўбачыў надыходзячага афіцэра Габрыэля, а за ім коммандера Тасзу Козловски.
  
  "Ах, — падумаў Дойл, - вось у чым загвоздка - гэта не можа быць супадзеннем". "Дзень добры, мэм, афіцэр Гэбрыэл", - сказала яна трохі гучна, каб даць Муньосу зразумець, што ён мае рацыю. "Вы догоняете нас у шасцёрках і семерках".
  
  "Не турбуйцеся, гэта маё звычайнае стан спраў," нязмушана адказаў Габрыэль. “ З вамі ўсё ў парадку, інспектар?
  
  "У асноўным зьбянтэжаны," адказаў Гіры з лёгкай усмешкай і ачысьціўся.
  
  "Што ж, - падумаў Дойл,' небараку Муньосу па-чартоўску няёмка, калі яны абодва тут адначасова". Абдумаўшы гэтую думку, яна з радасцю падрыхтавалася ўладкоўвацца ямчэй і атрымліваць асалоду ад прадстаўленнем.
  
  "Мы як раз сканчалі допыт сведкі, мэм", - патлумачыў Муньас, без сумневу жадаючы пераканацца, што начальства не падумае, што яны балбочуць без справы ў кафэ, калі павінны быць на дзяжурстве.
  
  - Так, сяржант, мы ў курсе, - хутка адказала Тасза. Мы праводзім аперацыю, і, на жаль, ваш сведка можа скампраметаваць яе, так што гэта сітуацыя з кодам пяць.
  
  Дойл міргнуў, таму што гэта было праўдай, і Муньас неадкладна адказаў: “Так, мэм. Тады мы адступаем".
  
  Але калі Муньас адышоў у бок, усе яны ўбачылі пусты стол, за якім сведкі нідзе не было відаць.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  Кіраўнік 30
  
  Ідзі, ідзі, ідзі.
  
  
  
  Без асаблівага здзіўлення Дойл належным чынам адзначыла, што бариста Макшэйн таксама знікла, і — у адрозненне ад свайго звычайнага — вырашыла нічога не казаць і падціснула вусны.
  
  "Сведка пайшла", - засмучана абвясціў Муньас. “Прашу прабачэння, мэм, яна, павінна быць, спалохалася. Ці павінен я прызначыць апытанне?"
  
  "У гэтым няма неабходнасці", - сказала Камандзір, уважліва азіраючыся па баках. "Мы знойдзем яе".
  
  "Гэта крыху палохае", - падумаў Дойл; тое, як яна кажа гэта з такой упэўненасцю.
  
  Пасля таго, як Тасза прапанавала ім выйсці на вуліцу для падвядзення вынікаў, яны ўсе прайшлі паміж столікамі і выйшлі за дзверы, пры гэтым Дойл кінуў погляд, поўны крайняга шкадавання, на кававую стойку; шкада, што яна так і не наліла сабе кубачак на хуткую руку, таму што ў яе было адчуванне, што ад яе запатрабуюць цвярозага мыслення, і зрабіць гэта ў спешцы.
  
  Камандзір паказала на столік на краі ўнутранага дворыка, і калі ўсе паселі, яна пачала: "У чым складалася заданне, сяржант?"
  
  Муньас патлумачыў: “Мы сапраўды не ведалі, мэм, толькі тое, што Дыспетчар хацеў гэта праверыць. Аказалася, што сведка сцвярджала, што была знаёмая з памочніцай сэра Кава, але мы так і не даведаліся, што менавіта ёй было вядома.
  
  Тасза абдумала гэта, і ў Дойла ўзнікла адчуванне, што яна адчула велізарнае палягчэнне. “ Гэта ўсё, пра што яна гаварыла?
  
  Муньас кіўнуў, а Дойл прамаўчаў.
  
  Камандзір раздражнёна выдыхнуў. “Мы думаем, што, верагодна, яна спрабавала перадаць нейкую ілжывую інфармацыю. Наша таемная аперацыя звязана з наркабізнесам, які Метрапалітэн раскручвае на іпадроме, і яна, магчыма, спрабавала згатавалі гісторыю, каб пусціць нам пыл у вочы.
  
  Магчыма, гэта было праўдай — ці, па меншай меры, у асноўным праўдай, — але не мела асаблівага сэнсу для Дойла, які, тым не менш, не збіраўся ўслых задавацца пытаннем, як сведка спадзяваўся здзейсніць такі подзвіг, размаўляючы з двума сціплымі сяржантамі, якія нават не былі прызначаныя для расследавання іпадрома. Паверце, калі б сведка захацеў перадаць нейкую зачэпку — ілжывую або іншую, - можна было б падумаць, што ён паклапаціўся б пра тое, каб яна трапіла да патрэбных людзям.
  
  Ад гэтай думкі ў Дойл па скуры пабеглі мурашкі, і з некаторым здзіўленнем яна паспрабавала зразумець, чаму гэта адбылося. Ці Мог сведка па нейкай прычыне нацэліцца менавіта на Дойла і Муньаса? У рэшце рэшт, менавіта іх выклікалі, каб пазнаёміцца з Макшейном у Клініцы, так што гэта выглядала як яшчэ адна спроба перадаць інфармацыю. За выключэннем — За выключэннем таго, што здавалася відавочным, што сведка хацела, каб яе хуткія словы пачуў толькі Дойл, а не Муньас.
  
  І не было ніякіх сумненняў у тым, што былі прыкладзены вялікія намаганні, каб перадаць паведамленне такім чынам, каб яго нельга было падслухаць, што таксама паказвала на тое, што сведка ведала, што за ёй, верагодна, сачыла МІ-5.
  
  Дойл нахмурыўся, спрабуючы разабрацца ва ўсім гэтым. Такім чынам, сведка, якая была звязана з Макшэйн з Клінікі, не хацела, каб выдатная Тасза і яе каманда чулі тое, што яна казала Дойлу — што, падобна, паказвала на гульню па ўводу ў зман, як выказала здагадку Тасза, — але яна не хацела, каб гэта чуў Муньас, што мела мала сэнсу, паколькі Муньас быў вядучым афіцэрам. Не кажучы ўжо пра тое, што — па незразумелым прычынах — Дойл неахвотна перадаваў тое, што на самой справе сказаў сведка.
  
  "Гэта сапраўды сумнае становішча спраў, калі я давяраю выпадковаму сведку больш, чым камандзіру МІ-5", - падумала яна. Мне лепш за ўсё выкласці ўсе Эктону, і хай ён прымае любыя рашэнні, якія неабходна прыняць.
  
  Дойл пераключыў сваю ўвагу на астатніх, пакуль Тасза тлумачыла Муньосу: “Я разбяруся з пытаннямі, якія тычацца юрысдыкцыі, сяржант. Мне шкада, што мы не заспелі вас раней, каб пазбавіць вас ад паездкі.
  
  "Усё роўна, мэм", - сказаў Муньас. "Гучыць так, як быццам гэта першапачаткова не было рэальнай зачэпкай".
  
  "Вы павінны былі 'адчуваць', што гэта была падстава", - поддразнил Габрыэль Дойла, узяўшы рукамі паветраныя двукоссі. "Вы не выконваеце сваю частку аператыўнай групы, сяржант".
  
  Дойл засмяяўся. "Я настолькі бескарысны", - пагадзілася яна і пашкадавала, што гэты дурны Габрыэль падняў гэтую дурную тэму.
  
  Тасза дастаткова расслабілася, каб прыязна ўсміхнуцца. "Калі ласка, не дражніце сяржанта Дойл; я ведаю, што праца ў аператыўнай групе - гэта цяжкая праца, але я шаную яе ўклад".
  
  "Лепш ты, чым я", - сказаў Габрыэль.
  
  "Вызначана", - сказаў Камандзір, уключаючы Дойла ў размова паміж жанчынамі.
  
  Дойл зноў засмяяўся, дзівячыся, чаму гэтая жанчына прыкладае такія рашучыя намаганні, каб быць прыязнай — магчыма, яна спадзявалася на магчымасць зірнуць на Эктана; аднойчы яна была ў іх на чаяванне з нагоды, аб якім лепш забыцца, і, магчыма, спадзявалася на іншае запрашэнне.
  
  Але, падобна, Муньаса нельга было выключыць з спробаў камандзіра праявіць дружалюбнасць, таму што жанчына таксама звярнулася да яе. “ Габрыэль сказаў мне, што ў гэтыя выхадныя ў вас будзе першая мастацкая выстава, афіцэр Муньас. Мае віншаванні.
  
  “ Дзякую вас, мэм.
  
  Габрыэль нахіліўся і накрыў далонню руку Муньаса, што ляжала на стале. “ Спадзяюся, ты ўспомніш нас, маленькіх людзей, калі станеш багатым і знакамітым.
  
  "О, на гэта няма ніякіх шанцаў", - сказаў Муньас з лёгкай усмешкай.
  
  Габрыэль прыўзняў цёмныя бровы. “Што менавіта? Ні шанцу праславіцца, ні шанцу, што нас запомняць?"
  
  Усе засмяяліся, а Муньас запярэчыў: "На самой справе гэта проста хобі; я здзіўлены, што галерэя праявіла цікавасць".
  
  Коммандер звярнула свой рашуча-прыязны погляд на Дойла. “ Вы будзеце прысутнічаць, сяржант Дойл?
  
  "Ні за што на свеце не прапусціў бы гэта", - заявіў Дойл, зусім забыўшыся аб гэтым.
  
  "На жаль, мяне не будзе ў горадзе", - жанчына выбачылася перад Муньясам. "Я павінна дапытаць сведку з турмы, і таму ў мяне няма асаблівага выбару часу".
  
  Для Дойл гэтыя словы, здавалася, павіслі ў паветры, і ў яе раптам узнікла адчуванне, што Тасза вельмі старалася не глядзець на яе.
  
  "Я куплю адну-дзве карціны ад твайго імя", - прапанаваў Габрыэль. "Проста пазыч мне сваю крэдытную картку".
  
  Усе зноў засмяяліся, і Дойл паспрабавала зразумець, чаму ў яе ўзнікла адчуванне, што выдатная Тасза што—то хавае ад яе - цяжка было ўявіць, што гэтая дурная аператыўная група мела якое-то стаўленне да выставы твораў мастацтва Муньаса, так што, магчыма, што б там ні было, гэта нейкім чынам тычылася Эктана. Заставалася спадзявацца, што Эктон не планаваў збегчы з гэтай няшчаснай жанчынай на наступны ўік-энд - хоць такая магчымасць здавалася малаверагоднай; Эктон памые ад яе рукі ў тую ж хвіліну, як яна адмовіцца займацца сэксам у стайні, як і варта было б яму.
  
  Адчуўшы сябе значна лепш, Дойл паважна кіўнуў, калі Камандзір падвёў вынікі нарады да канца.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  Кіраўнік 31
  
  Ачысціць. Фух — гэта было вельмі блізка.
  
  
  
  Дойл вярталася ў штаб-кватэру разам з Муньясам, разважаючы аб тым, што толькі што адбылося, і гледзячы ў акно, толкам не бачачы проплывающего міма пейзажу. Муньас таксама маўчала — хоць, па-першае, яна была не з тых, хто балбоча без умолку, — і таму Дойл вырашыў, што яна павінна парушыць маўчанне. "Я хачу расказаць вам сёе-тое пра сведку, але я хачу сказаць гэта не для пратаколу".
  
  "Гэта супярэчыць пратаколу".
  
  "Незарэгістраваны сеанс пацалункаў," нагадаў ёй Дойл.
  
  “ Добра, мы квіты. Што?
  
  "Я не думаю, што яна была мусульманкай".
  
  “Я згодны. На ёй было заручальны пярсцёнак".
  
  Дойл здзіўлена азірнуўся. - Ты такі праніклівы, Муньас. Здымаю капялюш перад табой.
  
  "Я падумаў, што яна спрабавала схаваць сваю асобу".
  
  “Так, я згодны. Што падводзіць мяне да наступнага пункта: хлопец за прылаўкам быў нашым містэрам Макшейном з клінікі".
  
  Прыпадняўшы бровы, Муньас здзіўлена паглядзеў на яе. “ Праўда?
  
  "На самай справе", - сказаў Дойл, пераймаючы неирландскому акцэнце Муньяса.
  
  Іншая дзяўчына зноў перавяла позірк на дарогу. “Можа быць, гэта супадзенне? Мы не так далёка ад клінікі, так што, магчыма, у яго дзве працы".
  
  "Ён знік, калі яна знікла", - паведаміў ёй Дойл.
  
  Муньас нахмурыўся. “Такім чынам, што гэта значыць? Было сумоўе ў клініцы проста чарговы гульнёй для адводу вачэй, як і сказаў Камандзір? Гэта таксама было звязана з аперацыяй МІ-5?"
  
  Дойл старанна абдумала гэта, спрабуючы вырашыць, колькі сказаць, а колькі не казаць, што, здавалася, было яе натуральным станам у апошні час. “Я не ведаю. Што мы даведаліся пра інфармацыі, якую Макшэйн перадаў нам з Клінікі?'
  
  Муньас злёгку паціснуў плячыма. “ Пакуль нічога — ці, па меншай меры, нічога, што я ведаю. Нази зайшла за канвертам, як толькі я вярнуўся да свайго стала.
  
  "Ах, - падумаў Дойл, - Эктон не хацеў рызыкаваць, што б гэта ні было" - інфармацыя ў тым канверце была настолькі распаленай дабяла. І, відавочна, гэта былі не звычайныя дакументы, якія маглі б пацвердзіць абвінавачванне ў незаконным абароце наркотыкаў; спачатку Гіры паспрабаваў захаваць канверт, а затым, калі Муньас забраў яго ў яго, Эктон кінуўся за ім сам. Цікава, што ў ім знаходзіцца і чаму былі прынятыя такія меры, каб перадаць яго такім вакольным шляхам?
  
  У думках уздыхнуўшы, яна зноў зірнула ў акно і падумала: 'Гэта надзвычайны трусіны гадавальнік, і я паняцця не маю, што ўсё гэта значыць. Відавочна, шпрыцы. Шпрыцы на іпадроме — чаго і варта было чакаць, калі там была куча наркаманаў. І лісты таксама — яна не павінна забыцца лісты. Такім чынам, хто ў апошні час згадваў аб лістах?
  
  Нахмурыўшыся ад напружання, Дойл здолеў ўваскрэсіць у памяці ўспамін: Няшчасная ўдава. Але гэта здавалася тупіковым; вельмі малаверагодна, што маці Эктана гандлявала наркотыкамі — хоць у гэтай сям'і не варта рабіць ніякіх здагадак. І ў любым выпадку, ўдава герцагіня проста планавала пісаць лісты, так што пакуль не было лістоў для чытання. У той час Дойл здзіўляўся таму факту, што хто-то яшчэ піша лісты.—
  
  Найсвяцейшая Багародзіца, падумала яна, раптоўна выпрастаўся. Вядома.. “ Муньас, - спытала яна, як яна спадзявалася, роўным голасам. “ Хіба ты не сказаў Эктону, што выкінуў лісты гэтага дзівака?
  
  "Не мёртвы псіх," паправіў яе Муньас. “ Першы псіх быў тым, хто пісаў мне лісты.
  
  "Ён таксама мёртвы", - падумаў Дойл; толькі пакуль ніхто гэтага не ўсведамляе. "Гэта ён сказаў, што прышчэпкі былі атручаныя?"
  
  “ Не, гэта ён сказаў, што забіў паліцэйскага. Але давайце на хвілінку не будзем адцягвацца ад тэмы. Ці павінны мы зірнуць на запіс з камер відэаназірання і пацвердзіць, што менавіта Макшэйн быў там сёння? "
  
  Дойл памаўчаў, затым асцярожна сказаў: "Лепш не трэба; коммандер Тасза не хоча, каб мы працягвалі".
  
  Рушыла ўслед яшчэ адно кароткае маўчанне, і Дойлу нагадалі, што Муньас не была дурніцай, якім бы ветлівым тонам яна ні размаўляла з іх вышэйстаячым афіцэрам.
  
  "За пені, за фунт", - падумаў Дойл, калі яна дадала: "І я не думаю, што Гіры спатыкнуўся выпадкова; я думаю, ён хацеў папярэдзіць сведку, што прыйдзе Тасза".
  
  Муньас кіўнула, і ў Дойла склалася ўражанне, што яна ўжо прыйшла да такой жа высновы. “ Навошта яму гэта рабіць?
  
  Дойл павольна паківала галавой. - Шчыра кажучы, я не ведаю.
  
  "Можа быць, ён брудны".
  
  “Цяжка ўявіць. Муньас".
  
  Муньас падціснула вусны. “ Менавіта таму брудных копаў так цяжка злавіць — ніхто не хоча ў гэта верыць.
  
  “ І ўсё ж ты ў гэта не верыш.
  
  "Не", - прызналася іншая дзяўчына. "Але тады чаму ён папярэдзіў сведкі?"
  
  Дойл вырашыла, што ёй не варта згадваць аб гэтым — паколькі ірландзец знаходзіўся тут, па-першае, па завяшчанні Эктана — было б разумна выказаць здагадку, што ён дзейнічаў па загадзе Эктана, што было трывожным здагадкай — што Эктон дзейнічаў на шкоду інтарэсам камандзіра МІ-5. Хоць на самай справе гэта было не так ужо і шакіруюча — Эктону не падабалася Тасза.
  
  Дзівячыся самой сабе, Дойл абдумала гэтую думку. Гэта праўда, вырашыла яна; Эктону не падабаецца Тасза — зусім не падабаецца. Але ён падабаецца ёй, і ён гэта ведае. І — што яшчэ больш дзіўна — ён не тое каб адхіляе яе. Такім чынам — паколькі не было нікога, хто мог бы даць ветлівы адпор лепш, чым Эктон, — у яго павінна была быць прычына трываць гэтую жанчыну і прыкідвацца полудружелюбным. Вядома, яна была яго старэйшым афіцэрам, і гэта было б дастатковай прычынай для радавога паліцэйскага, але Эктон быў не з тых, хто гне лінію, калі яму не хочацца гнуць лінію—
  
  Голас Муньаса перапыніў яе разважанні. “ Мы скажам камандзіру аб тым, што Макшэйн быў там?
  
  "Я галасую супраць", - вырашыў Дойл. "Яна хоча, каб мы сышлі ў адстаўку, і мы пойдзем".
  
  - Гэта можа апынуцца важным, Дойл, - настойваў Муньас.
  
  Даверся Муньосу, каб ён засяродзіўся на справе, а не на дробязных папрокі і рэўнасці. "Добра, мы пойдзем на кампраміс, і я спытаю Эктана, што нам варта рабіць". Гэта было няцяжка, паколькі яна ўсё роўна планаваў выкласці ўсе Эктону, і хутчэй раней, чым пазней.
  
  “Тады добра. Я буду чакаць вестак", - сказала Муньас з некаторым палёгкай, і ў Дойла ўзнікла адчуванне, што гэта было яе мэтай з самага пачатку.
  
  "Яна ведае, што адбываецца што-то дзіўнае", - падумаў Дойл; і я не здзіўлюся, калі Гіры намякнуў ёй, каб яна сама не заблыталася ў гэтым. Небарака, ён проста здзіўлены; яму давялося стрымацца, калі Габрыэль зноў узяў Муньаса за руку, вярнуўшыся за стол.
  
  Разважаючы аб гэтых дзіўных і разнастайных падзеях, Дойл прапанаваў: “Ну, вось некаторыя наступныя дзеянні, якія мы можам зрабіць, паколькі яны не звязаныя з аперацыяй Тасзы па Коду Пяць. Мы можам паспрабаваць ідэнтыфікаваць татуіроўку мёртвага дзівака, паколькі ў Макшейна была такая ж.
  
  Але Муньас толькі злёгку пахітала галавой. “Я ўжо сказала, Дойл. Аказваецца, нічога асаблівага — гэта наогул не было звязана з турмой або бандай. Гэта была справа рук Спецназа, з арміі.
  
  Дойл павярнуўся і ўтаропіўся на яе, яе верхавіну паколвала, як жывое істота. “Што ты маеш на ўвазе?
  
  "Армія," паўтарыў Муньас. “ Вы чулі пра брытанскай арміі?
  
  Але Дойл не змагла схаваць свайго крайняга здзіўлення такім развіццём падзей. “Ніколі не казала, што наш мёртвы дзівак быў з спецназа? Я думаю, што для паступлення трэба прайсці кваліфікацыю, а гэта зусім няпроста. Табе не здаецца трохі дзіўным, што ён скончыў тым, што перегорел?"
  
  Іншая дзяўчына паціснула плячыма. “Гэта здараецца. Некаторым цяжэй прыстасавацца да грамадзянскай жыцця, чым іншым".
  
  Але Муньас не скарыстаўся візітам Дойла ад нейкага прывіда з такой жа татуіроўкай — прывіда, які, несумненна, быў першым дзіваком, тым, хто спрабаваў прымусіць Муньаса прачытаць яго лісты, а затым быў забіты за свае старанні.
  
  Ўслых яна сказала: “Я не ведаю, Муньас, мне цікава, ці ёсць нейкая сувязь паміж двума дзівакамі. Клаўдыя Руппе служыла ў спецназе?"
  
  “ Жанчынам забаронена служыць у Спецпадраздзяленні, Дойл.
  
  "А.". Дойл павярнулася, каб паглядзець у ветравое шкло, але ведала — у тым сэнсе, у якім яна разбіралася ў такіх рэчах, — што гэта быў стрыжань, які замацоўваў усе гэта разам; гэта быў ключ. Трое мужчын фарсілі татуіроўкай Спецназа, а двое выдавалі сябе за дзівакоў толькі для таго, каб быць забітымі, у той час як трэці ішоў на многае, каб перадаць, здавалася б, незвязаныя доказы. За выключэннем таго, што ўсё гэта павінна быць звязана — яна гатовая была паспрачацца на свае зубы.
  
  Усё яшчэ спрабуючы знайсці падказку, яна спытала Муньаса: "Габрыэль служыў у Спецназе?"
  
  "Няма", - сказаў Муньас з адценнем весялосці. "Сумняваюся, што ён працягнуў бы дзень".
  
  - І яго б не знайшлі мёртвым за нанясеннем ўласнай татуіроўкі, - прызнаў Дойл.
  
  “Няма. І ў любым выпадку, не ва ўсіх у Спецназе гэта значыць — толькі ў пэўнага падраздзялення, якое служыла ў Афганістане ".
  
  Гэта выклікала цікавасць, і Дойл задуменна вымавіў: "У Афганістане шмат наркотыкаў".
  
  “ Паўсюль поўна наркотыкаў, Дойл.
  
  "Так, гэта". Дойл намацала свой мабільны, гатовая пайсці дадому на ланч, каб даведацца ад Эктана сякія—такія хатнія ісціны - не кажучы ўжо пра тое, каб убачыць малога Эдварда ў якасці дадатковага бонуса. Але ў апошнюю хвіліну яна ўспомніла, што Эктон не хацеў, каб яна тэлефанавала яму па тэлефоне, выдадзеным Ярдом, і замест гэтага дастала свой асабісты мабільны.
  
  Збіраючыся патэлефанаваць яму, яна на імгненне замерла. Ці магла Тасза сачыць за Эктоном — адважылася б яна? Ці Не таму ён даў сваёй лепшай палове строгія інструкцыі трымацца далей ад звычайных каналаў?
  
  "Я станаўлюся параноікам", - падумала яна, у думках встряхнувшись; фейт, я і сама ў некаторым родзе ненармальная.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  Кіраўнік 32
  
  У яго не было іншага выбару, акрамя як пачакаць і паглядзець.
  
  
  
  Дзве дзяўчыны вярталіся з паркоўкі, і Муньас была ў дрэнным настроі — хоць у гэтым не было яе віны, паколькі там рабіліся цёмныя справы, і па пакуль незразумелых прычынах здавалася, што яна была ў іх цэнтры. Не кажучы ўжо пра тое, што яна страціла кантроль над сваёй асабістай жыццём, якая была новай і незнаёмай тэрыторыяй для такіх, як Муньас.
  
  Яны падышлі да ліфта ў гаражы, і Муньас парушыў маўчанне. "Паколькі аказалася, што пра гэта не паведамлялася, я зарэгіструюся для атрымання іншага заданні".
  
  "Зайдзі пасля абеду," прапанаваў Дойл, думаючы, што чым хутчэй яна адправіцца дадому, тым лепш.
  
  Іншая дзяўчына адказала трохі злосна: “Я б аддала перавагу заданне. Габрыэль хоча сустрэцца са мной за ланчам".
  
  "А Нішто так не кажа аб сапраўднай любові, як пазбяганне сваёй каханай".
  
  Але гэта было няправільнае выказванне, і Муньас запярэчыў з поўнай пагардай: "Не кожнаму дастаецца ўсё, што яму ўручаюць, Дойл".
  
  Хоць першым яе жаданнем было адкрыць агонь у адказ, Дойл здушыў гэты парыў; усім павінна было здацца, што яна выйграла ў латарэю на Каляды, калі Эктон пацягнуў яе да алтара, і — калі падумаць — так яно і было на самай справе. Часам, вядома, здараліся непрыемныя крэўныя звады і масавыя крадзяжы чэрапаў, але ў цэлым яна не прамяняла б гэтага мужчыну на бочку "Габриэлз", "Гириз" або што-то сярэдняе.
  
  "Прабач, проста спрабую пажартаваць", - супакоіла яна сябе, а затым здзівілася, чаму ёй прыйшла ў галаву думка аб кроўнай помсты. Ці былі яны ў эпіцэнтры якой-то кроўнай варожасці, калі медная фракцыя была так разгневана, а вайсковая фракцыя так настроена? Магчыма, усе салдаты былі ў сваяцтве адзін з адным, як і копы, так што гэта было падобна на тую знакамітую гісторыю з двума сем'ямі, якія ненавідзелі адзін аднаго. Але няма — той быў пра палюбоўніках, і ў Дойла было адчуванне — у яе было адчуванне, што тут яны маюць справу з даволі змрочнай таямніцай — таямніцай, якую вайсковая фракцыя рабіла ўсё магчымае, каб выставіць на ўсеагульны агляд.
  
  І — што яшчэ больш дзіўна — што б гэта ні было, Эктон гуляў даволі пасіўную ролю — гэта было не яго рук справа; замест гэтага — як бы дзіўна гэта ні здавалася — ён рабіў усё магчымае, каб спыніць вышэйзгаданае выкрыццё пры дзённым святле.
  
  Здзіўленая гэтай думкай, яна спынілася. Пры звычайным ходзе падзей яе падступны муж быў па вушы уцягнуты ў якой-небудзь план, накіраваны на тое, каб падштурхнуць сістэму правасуддзя, а прыгожага Дойла заўсёды старанна пакідалі ў недасведчанасці, таму што мужчына ведаў, што яго жонка, блюстительница закона і парадку, шчыра не ўхваліла б усё, што б ён ні задумаў. Але на гэты раз ... на гэты раз усё было зусім па—іншаму. Што б тут ні адбывалася — што б там ні было з мёртвымі дзівакамі і таямнічым згадваннем шпрыцаў, — гэта не было звязана з звычайнай спрытам рук Эктана, і — магчыма, толькі па гэтай прычыне — ён не хацеў увязвацца ў гэтую справу. Быў ён таксама пад Пятым кодам? Магчыма, яму было загадана адысці ў бок, каб таемная аперацыя Тасзы магла выканаць сваю працу?
  
  "Ніколі", - падумала яна з поўнай упэўненасцю. Эктон рабіў тое, што хацеў, і ніхто не ведаў лепш, чым яго любімая жонка. Калі ён стаяў у баку, то для гэтага была важкая прычына — ці не абавязкова важкая, але цалкам абгрунтаваная.
  
  І гэта было адчуванне, якое ў яе ўзнікла з самага пачатку — у той першы дзень, калі яны сутыкнуліся з мёртвым дзіваком на праекце, у той час як раз'юшаныя брат і сястра стаялі на варце. Эктон амаль адразу зразумеў, у чым справа — на самай справе, ён сам у гэтым прызнаўся, — але ён не хацеў, каб яна пачула шэпт аб тым, што б гэта ні было. Ён быў сур'ёзны і зусім не рады таму, што яго ўцягнулі ў гэтую справу.
  
  Але, тым не менш, ён адразу ж угаварыў інспектара Гіры выступіць у ролі целаахоўніка — целаахоўніка, які адначасова быў і прынадай, паколькі ірландзец-здалёку - зайшоў на іпадром, каб адлюстраваць з сябе бруднай паліцэйскага. І — як вынік — абсталяванне для іпадрома цяпер было належным чынам згорнута, а брудныя копы, якія былі ў гэтым замешаныя, атрымалі па заслугах.
  
  Але, нягледзячы на гэта, салдат Макшэйн, відавочна, быў занепакоены тым, што робіцца недастаткова, і таму ён арганізаваў сёння другое невялікае святое шоў у кавярні і наняў яшчэ адну прынаду, каб перадаць яшчэ адно пасланне. І — каб яна не забылася — выдатная Тасза з'явілася амаль адразу ж, сказаўшы ім адступіць, таму што яны парушалі санкцыянаваную аперацыю, і нельга было адмаўляць, што яе словы былі праўдай.
  
  Такім чынам, у чым заключалася аперацыя? І — што, магчыма, больш важна — кім менавіта былі злыдні?
  
  Паколькі развіццё гэтага канкрэтнага напрамкі думак выклікала ў яе моцнае неспакой, Дойл заняўся іншым і прыйшоў да высновы, што ключ да ўсяго гэтага павінен быць у канверце, які ім перадаў Макшэйн, тым больш што Эктон схапіў яго неадкладна, перш чым хто-небудзь змог убачыць яго змесціва. Без сумневу, што б гэта ні было, яно было раскалено дабяла. Але вайсковы кантынгент прыдумаў сёння яшчэ адну перадачу паўнамоцтваў, таму што тое, што, як яны спадзяваліся, павінна было адбыцца, яшчэ не адбылося. "Прачытай лісты", - сказала жанчына ў прытворна хіджабе, не разумеючы, што Муньас выкінуў іх.
  
  Терзаемая мноствам трывожных думак — цяпер, калі грані гэтай галаваломкі пачалі высвятляцца, — Дойл рассталася з Муньясам у падвойных дзвярэй, якія вядуць назад у штаб-кватэру, і вырашыла, што аддала б усё на свае зубы, каб ўпотай зірнуць на змесціва гэтага канверта з шчыльнай паперы.
  
  Яна магла б папрасіць Нази даць ёй доступ да яго, але ў Дойла было цьмянае падазрэнне, што Нази была не з тых людзей, якія ўтаілі б падобную просьбу ад свайго боса, колькі б Дойл ні ўгаворваў яе. На шчасце, яна ведала сёе-каго, хто мог бы гэта зрабіць, і таму затрымалася ў вестыбюлі, каб патэлефанаваць Уільямсу.
  
  “ Ёсць шанец, што ты вольны для кароткага мазгавога штурму, Томас?
  
  "Мне трэба скончыць справаздачу", - адказаў ён з выглядам чалавека, які спрабуе гаварыць па тэлефоне і адначасова друкаваць што-то яшчэ. "Як наконт ланча?"
  
  "Не, я еду дадому на ланч". У яе круціўся на кончыку мовы пытанне аб далейшых тлумачэннях, але потым яна ўспомніла аб сваёй параноі і вырашыла, што больш нічога не скажа па тэлефоне. Замест гэтага яна сказала: “Гэта зойме ўсяго хвіліну — і ў любым выпадку, мне патрэбен рэцэпт тапас тваёй мамы. Муньас любіць іх, і таму я збіраюся зрабіць ёй сюрпрыз і падаць іх на мастацкай выставе ".
  
  Паколькі гэтая фраза не мела абсалютна ніякага сэнсу ні для каго, хто яе ведаў, Уільямс неадкладна сказаў: "Добра, я откопаю гэта — дайце мне дваццаць хвілін".
  
  “ Гэта цудоўна; сустрэнемся на паўдарогі, у сталовай.
  
  "У Гастраноме кавы лепш", - прапанаваў ён. "І цяпер мая чарга плаціць".
  
  Такім чынам, падумала яна, Уільямс таксама параноік — сталовая знаходзілася ўнутры будынка, а Гастраном - няма; не кажучы ўжо пра тое, што Дойл ніколі ні за што не плаціла, таму што заўсёды забывала насіць з сабой наяўныя.
  
  "Добра, дзякуй".
  
  Дойл выйшла праз парадныя дзверы вестыбюля і ніколькі не здзівілася, калі Уільямс дагнаў яе на вуліцы праз дзесяць хвілін, дэманстратыўна перадаючы складзены лісток паперы — у рэшце рэшт, на даху былі камеры назірання.
  
  "Дзякуй," нязмушана сказала яна. “ Я завяжу фартух, абавязкова, і прыступлю да працы.
  
  "Што здарылася?" спытаў ён.
  
  Ён быў асцярожны, і ў гэтым не было яго віны. На жаль, яна збіралася ўзмацніць яго агульны ўзровень турботы. “ Вы ведаеце, што было ў канверце, які сведка перадаў нам у клініцы? Акрамя рахункаў і іншага.
  
  Рушыла ўслед паўза, пакуль Уільямс абдумваў свой адказ. "Я ведаю, што гэта павінна быць, але я сам гэтага не бачыў".
  
  Яна скоса паглядзела на яго. "Я думаю, што людзі забіваюць іншых людзей з-за гэтага, і некаторыя з гэтых людзей могуць быць афіцэрамі паліцыі".
  
  Ён не выказаў здзіўлення ад такой трывожнай ацэнкі і толькі кіўнуў. - Яшчэ адна прычына, па якой Эктон не хоча, каб ты была ўцягнутая ў гэта, Кэт.
  
  "Я ўжо ўцягнутая", - сказала яна, думаючы аб чудаке-прывідзе. "І небарака Муньас так перажывае".
  
  "Я думаю," сказаў ён, старанна падбіраючы словы, - што ўсё вырашыцца хутчэй раней, чым пазней.
  
  "Ніхто ніколі мне нічога не кажа", - прабурчала яна. "Я заўсёды слабое звяно".
  
  "Гэта не мне вырашаць, Кэт," цвёрда сказаў ён.
  
  "Добра, тады не маглі б вы хаця б сказаць мне, хто быў у Спецназе?"
  
  Зірнуўшы на яе, ён нахмурыўся ў шчырым здзіўленні. “ Спецназ?
  
  "Хто-то быў", - настойвала яна. "Хто-небудзь з Питерсонов служыў у войску?"
  
  “ Не, мы прагледзелі іх дасье, памятаеш?
  
  “Пра— дакладна. За выключэннем таго, што мы не глядзелі дасье загінулага героя; як вы думаеце, ён мог служыць у войску?"
  
  Уільямс паціснуў плячыма. “ Сумняваюся, Кэт. Людзі рыхтуюцца стаць паліцэйскімі або яны рыхтуюцца стаць салдатамі, і я не думаю, што тут шмат агульнага, хоць на першы погляд вам можа так здацца. Гэта патрабуе іншага набору навыкаў, і гэта не абавязкова прыцягвае людзей таго ж тыпу ".
  
  "У нейкім сэнсе гэта так і ёсць", - настойвала яна, думаючы пра салдата мёртвым са свайго сну і аб мёртвым браце Пітэрсан. "Яны адважныя і служаць агульнай справе - і яны верныя да самай смерці". У яе па скуры пабеглі мурашкі, і яна зразумела, што знаходзіцца на правільным шляху.
  
  Паціснуўшы плячыма, ён прапанаваў: “Я мяркую, вы заўсёды можаце спытаць дзяжурнага сяржанта. Я думаю, раней ён служыў у спецназе, а цяпер ўдзельнічае ў дабрачыннай арганізацыі, якая дапамагае знайсці працу былым салдатам. Ён, напэўна, ведаў бы.
  
  Ад сілы яе прасвятленні ў Дойл на імгненне амаль закружылася галава, і ёй давялося ўхапіцца за рукаў Ўільямса, каб не ўпасці. Вось яно — святыя і святыя анёлы; вось яно, і яна была поўнай ідыёткай, што не заўважыла гэтага раней.
  
  "Асцярожней," сказаў ён, узяўшы яе за локаць, каб падтрымаць.
  
  "Прабачце, гэта нязграбны шанціла, я такі".
  
  Велізарным высілкам яна ўзяла сябе ў рукі, і яны працягнулі свой шлях па тратуары. Значыць, Уільямс не павінен ведаць. Уільямс не ведала, але Эктон адразу зразумела, і — цяпер, калі яна ведала — гэта было настолькі ясна, наколькі гэта наогул магчыма. Дзяжурны сяржант быў у цэнтры гэтага — гэтага, чым бы яно ні было. У рэшце рэшт, дзяжурны сяржант быў тым чалавекам, які бачыў, хто прыходзіў і сыходзіў, і ён быў тым, хто каардынаваў выкананне заданняў па дэталізацыі. Ён быў у кожным лагеры; ён быў салдатам, ён ведаў іншых былых салдат, і таму ён, павінна быць, стаіць за гэтым — за гэтай смяротна сур'ёзнай перадачай інфармацыі Муньосу.
  
  Але што гэта была за інфармацыя і чаму яна трапіла да Муньосу, які, падобна, не меў ні найменшага ўяўлення аб тым, што адбываецца далей?
  
  І — што яшчэ больш трывожна — пасля сённяшніх падзей можна было б дараваць думка аб тым, што яго аперацыя была спробай пазбегнуць выяўлення МІ-5, ад якой валасы ўставалі дыбам — што дзяжурны сяржант спрабаваў падмануць людзей з аддзела па барацьбе з тэрарызмам, што было нялёгкай справай. Не кажучы ўжо пра тое, што гэта паставіла б яго на хуткі шлях да ганебнага звальнення.
  
  Але няма, нагадала яна сабе; няма, дзяжурнага сяржанта не звольняць з ганьбай, і па адной простай прычыне. Эктон ведаў. Эктон ведаў, што-б-ён-ні-надумваў, і Эктон не збіраўся гэтаму перашкаджаць. Эктон не пярэчыў супраць таго, каб абыйсці МІ—5 у гэтым -чым-бы-гэта-ні-было.
  
  Нахмурыўшыся, яна засунула рукі ў кішэні паліто і ўтаропілася на тратуар ля сваіх ног. І вас можна было б дараваць за тое, што вы падумалі — і гэта быў паварот у давяршэнне ўсіх паваротаў, — што менавіта Дзяжурны сяржант дадаў фэйр Дойл да задання Муньаса па забойстве дзівакоў - таго, якое, па думку Эктана, павінна было стаць засадай на лесвічнай клетцы.
  
  Высветліўшы гэта, Эктон, аднак, не адразу вярнуўся ў кіраванне і не забіў гэтага чалавека на месцы; замест гэтага Эктон маўкліва дазволіў аперацыі па перадачы інфармацыі дзяжурнаму сяржанту працягвацца, нават нягледзячы на тое, што гэта падвяргаюць рызыцы яго жонку.
  
  Раптам яна падняла галаву. Не—не, гэта было няпраўдай; прыгожага Дойлу нічога не пагражала. Муньосу пагражала небяспека з боку меднай фракцыі, але Дойлу - няма. І розніца ... розніца заключалася ў тым, што ў The Bowman у Дойл быў напой, названы ў яе гонар. Яна была героем паліцыі, і копы не збіраліся страляць у яе, нягледзячы ні на што.
  
  Вось чаму яе паслалі з намі ў якасці асістэнткі — яна была ахоўным шчытом для Муньяса. І — нягледзячы на тое, што яго лепшая палова сутыкнулася з якой бы смяротна сур'ёзнай рэччу гэта ні было — Эктон здагадаўся пра ўсё гэта, але ўсё роўна нічога не сказаў, замест гэтага дазволіўшы гэтаму працягвацца, дазволіўшы сваёй нічога не падазравалай нявесце працягваць служыць ахоўным шчытом, у той час як былыя вайскоўцы спрабавалі — даволі адчайна — перадаць інфармацыю Муньосу.
  
  Але — чаму? Што гэта была за інфармацыя і чаму ўсё было апрацавана такім вакольным шляхам? Ці магло быць так, што яны, як і Эктон, турбаваліся аб скампраметаваных каналах сувязі?
  
  Але няма, у гэтым не было асаблівага сэнсу, таму што Эктон папярэдзіў Дойла аб выкарыстанні толькі іх асабістай лініі задоўга да дня нападу — гэта было за тыдзень да гэтага, калі не за месяцы. У той час яна выказала здагадку, што яго просьба была звязана з яго дзіўнай клопатам пра Эдварда, але цяпер ... цяпер здавалася дзіўным супадзеннем, што яе муж, які быў чараўніком у службе бяспекі, быў празмерна паранаідальны, прама нароўні з дзівакамі, якія таксама былі празмерна паранаідальнымі.
  
  Такім чынам — відавочна, адстаўныя вайскоўцы ўзялі на сябе смеласць выкрыць — што? Наркапрытон на іпадроме з бруднымі копами? Але калі б гэта было так, то не было ніякай неабходнасці ў другі інсцэніроўцы ў кафэ — абсталяванне для іпадрома ўжо было згорнута. І, вядома, не было ніякай неабходнасці абыходзіць аперацыю МІ-5 - паверце, ва ўсіх павінна быць адна і тая ж мэта.
  
  І чаму Муньас? Здавалася відавочным, што лісты, напісаныя першым дзіваком, былі спробай перадаць інфармацыю, але чаму ён проста не пайшоў простым шляхам і не патэлефанаваў дзяўчыне? План здаваўся амаль камічна празмерна асцярожным: прыкідвацца дзіваком у тыя дні, калі Муньас павінен быў выконваць абавязкі дзівака, а затым спадзявацца, што яна зверне ўвагу на меркаваныя любоўныя лісты.
  
  "Я збіты з панталыку, - у роспачы вырашыў Дойл. - сёе-што з гэтага мае сэнс, але большая частка - не". Што гэта за групоўкі, чаму ўсе такія параноікі, і чаму — дзеля ўсяго святога, Майк — чаму менавіта Муньас?
  
  Яна была так глыбока пагружаная ў свае думкі, што не заўважыла, як "Рэндж Ровер" пад'ехаў да абочыне, пакуль Уільямс не падышоў і не адкрыў перад ёй пасажырскую дзверцы.
  
  Спыніўшыся, яна нахілілася, каб разгледзець Эктана, які сядзеў за рулём і глядзеў на яе ў адказ. "Ты мяне дастаў", - абвінаваціла яна Ўільямса.
  
  "Прабач", - сказаў Уільямс, але, падобна, ён не вельмі шкадаваў, паколькі шчыльна зачыніў за ёй дзверы.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  Кіраўнік 33
  
  Адказу не было. Яму прыйдзецца перагледзець тактыку.
  
  
  
  Выруливая на праезную частку, Эктон схіліў галаву ў знак прабачэнні. "Баюся, Уільямс дзейнічаў у адпаведнасці са строгімі інструкцыямі".
  
  Гэта не было нечаканасцю; Уільямс быў падазрона ціха па дарозе ў Гастраном. Каб паказаць, што не адчувае ніякіх крыўд, яна нахілілася і пацалавала мужа. "Я разумею, як гэта бывае; мяркую, мяне нельга біць па гэтай нагоды, паколькі быць у меншасці і перахітрыць - гэта маё натуральнае стан".
  
  "Гэта далікатная сітуацыя", - патлумачыў Эктон. “І таму з ёй трэба звяртацца асцярожна. Калі вы сказалі не тое не таму чалавеку, сітуацыя можа перайсці з далікатнай ў катастрафічную".
  
  Дойл гэта абдумаў. “ Тасза не той чалавек?
  
  “ Баюся, адно з некалькіх.
  
  “ А як наконт Дзяжурнага сяржанта?
  
  Рушыла ўслед невялікая паўза. "Ты цуд", - адказаў ён, што было дастатковым пацвярджэннем.
  
  “ А як наконт Клаўдзіі Руппе? Вера, муж мой; магчыма, было б прасцей паспрабаваць адгадаць, хто не замешаны ва ўсім гэтым. Хоць Уільямс не ведаў аб вайсковым аспекце — магчыма, я ўмяшаўся ў сітуацыю, згадаўшы пра гэта пры ім ".
  
  Эктон па-філасофску паціснуў плячыма. "Я сумняваюся, што ён знайшоў бы што-небудзь для працягу, нават калі б у яго было такое жаданне".
  
  Яна прызналася: "Я сама не ўпэўненая, наколькі разбіраюся ў вайсковым аспекце".
  
  Рушыла ўслед невялікая паўза, падчас якой яна бачыла, што ён разважае, як шмат ёй сказаць.
  
  Каб паскорыць працэс — у рэшце рэшт, у яе быў дзіця, якога яна вельмі хацела ўбачыць, — яна падказала: "Дарэчы, першы псіх мёртвы".
  
  Ён падняў бровы. “ Няўжо? Прызнаюся, я не здзіўлены.
  
  Паколькі яе муж цягнуў час, яна зноў падказала: "такім чынам, абодва дзівака Муньаса раней служылі ў арміі, і абодва яны былі забітыя за спробу перадаць ёй інфармацыю".
  
  Ён нахіліў галаву ў знак ветлівага нязгоды. “ Не абавязкова з ёй.
  
  Наступіла кароткае маўчанне, пакуль яна глядзела на яго з глыбокім здзіўленнем. “ Ніколі не казаў, што яны залезлі не на тое дрэва?
  
  Калі яны спыніліся на чырвонае святло, ён зірнуў на яе. "Калі б у вас была інфармацыя аб карупцыі ў паліцыі, і вы не ведалі, каму давяраць, каму б вы яе перадалі?"
  
  Яна ўтаропілася на яго з вялікім здзіўленнем. “ Ты. Ты рэфарматар - ці, па меншай меры, так усё думаюць. У рэшце рэшт, Эктон адыграў важную ролю ў знішчэнні АКК Метрапалітэна, прычым уражлівым чынам.
  
  "На самай справе".
  
  З некаторым здзіўленнем яна павярнулася і паглядзела ў ветравое шкло. “ Павер, Майкл, калі яны думаюць, што ты нейкі праведны крыжак, то ў гэтым ёсць такая іронія, што нам прыйдзецца прыдумаць для гэтага новае слова.
  
  "Тым не менш, я мяркую, што мішэнню быў менавіта я".
  
  Але Дойл магла толькі пагушкаць галавой у замяшанні. “Не разумею, Майкл. З табой нельга зблытаць Муньаса".
  
  “ Звычайна мяркуецца, што вы з Муньясам добрыя сябры, - цярпліва патлумачыў ён.
  
  "Мы сябры", - запратэставаў Дойл, а затым дадаў крыху няўпэўнена: "У пэўным сэнсе".
  
  “Я мяркую, што ў лістах змяшчалася інфармацыя, якую хто-то хацеў, каб яна паказала вам, каб вы, у сваю чаргу, паказалі яе мне. Звярніце ўвагу, што ніякія паведамленні не адпраўляліся на электронных прыладах, і ніякіх запісаў па тэлефоне не заставалася ".
  
  "Так, гэта", - пагадзілася Дойл, нахмурыўшы бровы. “Мне гэта здалося дзіўным — ніхто больш не піша лістоў, асабліва перегоревшим. Але чаму б тады проста не перакінуцца з табой парай слоў? Да чаго ўся гэтая окольная гісторыя з плашчом і кінжалам?
  
  "Яны былі загнаныя ў тупік, таму што мы былі ў дэкрэтным адпачынку і былі недаступныя".
  
  Яна павярнулася і ўтаропілася на яго. "Святыя Ўгоднікі, гэта дакладна — мы апынуліся ў баку". Не кажучы ўжо пра тое, што Эктон быў паралізаваны страхам і не мог выйсці з кватэры. І што нават пры звычайных абставінах было нялёгка ўпотай звязацца з лордам і лэдзі Эктон.
  
  Дойл вырашыла, што яна канстатуе відавочнае, проста каб сказаць гэта ў адкрытую. "Яны не былі б такімі параноікамі - гэтыя армейцы, — калі б яны так не баяліся МІ-5".
  
  Ён вельмі спакойна заявіў: "Я б пагадзіўся з такой ацэнкай, але я быў бы ўдзячны, калі б вы не згадвалі пра гэта нікому іншаму".
  
  Крыху ашаломленая пачварнасьцю ўсяго гэтага — нават пры тым, што яна напалову чакала такога адказу, — Дойл рызыкнула спытаць: "ці Азначае гэта, што МІ-5 ўцягнутая ў схему незаконнага абароту наркотыкаў?"
  
  Ён не адказаў на пытанне, але ў праўду эктоновской манеры пацвердзіў гэта ўскосным чынам. “Трэба будзе зарабіць шмат грошай. На жаль, бюджэты дэпартаментаў былі даволі рэзка скарочаныя".
  
  Рушыла ўслед невялікая паўза, пакуль яна абдумвала гэтую інфармацыю — ён быў правоў; гэта была катастрофа. "Гэта жудасна, Майкл; яны не могуць шчыра думаць, што мэта апраўдвае сродкі".
  
  “Я мяркую, што ёсць тыя, хто ведае, а ёсць тыя, хто не. І памятайце, што многія людзі лічаць, што ўжыванне наркотыкаў, у першую чаргу, не павінна быць незаконным ".
  
  "Тады гэтым людзям варта было б правесці дзень на нашым месцы", - парыравала яна.
  
  "Справядлівае заўвагу".
  
  Абдумаўшы гэта, яна павольна працягнула: “такім чынам, дзяжурны сяржант, які шмат чаго бачыць і чуе і, відавочна, складае два да двух, спрабаваў перадаць вам доказы — гэтай ухваленай меддзю схемы з наркотыкамі, але гэта не спрацавала, і злыдні, павінна быць, выйшлі на яго. У паніцы злыдні цяпер знаходзяцца ў працэсе ліквідацыі ўсіх патэнцыйных недаробак, уключаючы небараку Муньас, якая нават не ўсведамляе, што яна бездельница ".
  
  "Я мяркую, гэта прыблізны план".
  
  Яна прыкрыла вочы далонямі, адчуваючы моцную млоснасць. - Святая Маці, Майкл, падумаць толькі, што копы гатовыя забіваць іншых копаў, толькі каб схаваць свае ўласныя злачынствы.
  
  "За адным выключэннем", - сказаў ён.
  
  Яна апусціла рукі. “Так, за адным выключэннем — яны не збіраліся забіваць мяне. Я быў шчытом, кінутым у апошнюю хвіліну для Муньаса, таму што дзяжурны сяржант ведаў, што гэта было б занадта далёка зайшло; Питерсоны не збіраліся ахвяраваць мной дзеля свайго прыкрыцця ".
  
  Ён кіўнуў. “Калі вы прыйшлі з Муньясам, гэта змяніла разлікі — для іх вы сапраўдны герой. І памятайце таксама, што ваша смерць — нават калі б яна была інсцэніравана так, каб здавацца, якая адбылася пры выкананні службовых абавязкаў, — выклікала б буру расследаванняў, выкліканых грамадскім рэзанансам ".
  
  Яна зірнула на яго. "Не кажучы ўжо пра тое, што ты быў бы вогненнай бурай ў адзіночку".
  
  "Гэта таксама", - пагадзіўся ён. "Такім чынам, яны не асмеліліся".
  
  Дойл здзіўлена сказаў: “Фейт, тады, я мяркую, ёсць станоўчы момант у тым, каб быць такім гераічным і ўсё такое. Хоць — хоць я думаю, Клаўдыя забіла б мяне, настолькі яна была ў роспачы. Менавіта Джэймс трымаў абарону".
  
  Яна павярнулася да яго тварам. “ І менавіта таму ты дазволіў дзяжурнаму сяржанту адправіць мяне з Муньясам на сустрэчу з Макшейном ў клініку, а затым зноў у кафэ. Я быў шчытом, каб ніхто не ладзіў ніякіх глупстваў ".
  
  "Так".
  
  Але Дойл выдатна разумеў, што ўсе даступныя пункту яшчэ не былі падлучаныя. “Ты збіраешся даць мне ўяўленне, мужанёк? Справа не толькі ў гандлі наркотыкамі — гэтага не магло быць; копы не забіваюць копаў толькі таму, што хто-то зарабляе трохі незаконных грошай на баку. І я ведаю, што я табе падабаюся як свае пяць пальцаў, мой сябар; ты не дазволіш самому Архангела выкарыстоўваць мяне ў якасці шчыта, калі толькі ў цябе не будзе на сваіх прычын.
  
  Ён нічога не адказаў, і, нецярпліва паківаўшы галавой у адказ на яго маўчанне, яна працягнула: “Што магло б каштаваць таго - усяго гэтага? Што знаходзіцца ў канверце, што вы спрабуеце схаваць, а яны з усіх сіл імкнуцца выкрыць?"
  
  "Гэта далікатнае пытанне", - паўтарыў Эктон прабачлівым тонам і ўзяў яе за руку. "Важна вельмі старанна вырашыць, як лепш паступіць".
  
  Яна перавяла дыханне, усё яшчэ не акрыяўшы ад гэтых адкрыццяў. “ Ты ведаеш, што палохаеш мяне, калі кажаш падобныя рэчы.
  
  “ Я хачу. "Ён пяшчотна сціснуў яе руку. “ Павер мне, Кэтлін, калі б быў лёгкі выхад, я б ім скарыстаўся. Што сказаў сведка ў кафэ?"
  
  Дойл вырашыў, што яна дазволіць яму змяніць тэму — паколькі было ясна, што ён наогул не збіраецца адказваць на яе пытанні, — і таму яна распавяла: “Яна прыкінулася, што валодае інфармацыяй аб памочніцы сэра Кава — той, якая знікла без вестак, — але гэта было няпраўдай. Замест гэтага яна паволі шаптала мне пра шпрыцы і ўгаворвала прачытаць лісты ".
  
  Падумаўшы пра гэта, яна дадала: “На самой справе, я не разумею, чаму яны вырашылі, што гэта варта рызыкі. У Муньаса больш няма лістоў — хоць, я мяркую, яны гэтага не ведаюць, — і, вядома, на іпадроме ёсць шпрыцы, калі там прадаюцца наркотыкі — гэта не навіна ".
  
  Але Эктон патлумачыў: "Я мяркую, яна мела на ўвазе той факт, што забароненыя наркотыкі ўвозіліся кантрабандай на іпадром і вывозіліся з яго з дапамогай шпрыцаў для коней".
  
  Яна зноў здзіўлена павярнулася да яго. "Аб— гэта сапраўды былі яны?" Яна падняла бровы, абдумваючы гэта. "Тады гэта ідэальнае прыкрыццё — шпрыцы велізарныя, і нікому не прыйдзе ў галаву праверыць, што было ўнутры".
  
  “ Хаваецца, так бы мовіць, ва ўсіх на ўвазе.
  
  "Шпрыцы, якімі карыстаюцца трэнеры", - задуменна вымавіла яна. “Фейт, усё сыходзіцца, ці не так? Адзін з трэнераў на іпадроме быў забіты — гэта было наша справа, памятаеш? Павінна быць, ён быў замяшаны ў гэтай афёру, а потым яго хутка забілі, калі копы пачалі соваць нос у чужыя справы. Гэта было ў той дзень, калі ты раззлаваўся на мяне за тое, што я па дурасці замкнуўся ў кладоўцы.
  
  "Я не думаю, што калі-небудзь злаваўся на цябе", - паправіў ён. "Магчыма, ты няправільна памятаеш".
  
  Яна падняла яго за руку, каб пацалаваць тыльны бок. “Фа, мужанёк, ты меў намер прымусіць мяне пакутаваць за мае грахі. Я была глыбока ў сабачай будцы".
  
  “ Павер мне, я больш спадзяваўся, што ты займешься са мной сэксам.
  
  Скрывіў вусны, яна заўважыла: “Што ж, у канчатковым рахунку ты дамогся поспеху, і — цяпер, калі ты згадаў пра гэта — у мяне засталіся прыемныя ўспаміны аб бурным сэксе ў гэтым самым Range Rover. Мяркую, цяпер, калі я старая мама, я страціла сваё зачараванне сэксу ў машыне ".
  
  Ён злёгку ўсміхнуўся. "Не, ты гэтага не зрабіла, і я павінен буду прадэманстраваць гэта пры першай жа магчымасці".
  
  Яна ўсміхнулася яму ў адказ. “ Ведаеш, табе не ўдасца адвесці мяне ад тэмы, але гэта была добрая спроба, Майкл. Тут ёсць сёе-тое, чаго я не разумею — якая сувязь паміж MI 5 і Питерсонами? З чаго б гэта Петерсонам — з усіх людзей — захацець рабіць за іх брудную працу?
  
  "Я б аддаў перавагу не казаць", - паўтарыў ён, нібы просячы тонам. "Мне шкада, Кэтлін".
  
  Яна паглядзела на яго. "Ну, тады скажы мне вось што — гэта збіраецца само сабой выправіцца?"
  
  “ Баюся, гэта яшчэ трэба будзе высветліць.
  
  "Табе гэта не падабаецца," пранікліва выказала здагадку яна, " таму што гэта яшчэ адзін жудасны фінгал для Метрапалітэна, і ты думаеш, што Дзяжурны сяржант і яго салдаты ідуць па няправільнаму шляху, урываючыся, як кавалерыя. Вы б аддалі перавагу, каб адзін з вашых самых падступных планаў ажыццявіўся; план таго тыпу, які наглуха закрывае заслону над наступствамі. Табе не падабаецца, што даводзіцца тушыць пажары па іх жорсткага плану.
  
  "Што-то ў гэтым родзе", - пагадзіўся ён.
  
  Ёй здалося, што яна ўлавіла нотку ў яго голасе, і яна настойвала: “Я ведаю, ты б прыдумаў што-небудзь нашмат лепш, Майкл, але мы былі ў дэкрэтным адпачынку, і яны былі ў роспачы, так што цяпер іх план ўжо прыведзены ў дзеянне. Хіба вы не можаце ўмяшацца і пакласці канец усім разбурэнняў, як бы дрэнна гэта ні выглядала і што б ні пісалі газеты? Мне б не хацелася думаць, што яшчэ больш копаў — ці салдат, калі ўжо на тое пайшло — пойдуць на тое, каб іх забілі толькі для таго, каб Метрапалітэн мог стрымаць наступствы.
  
  Ён зірнуў у люстэрка задняга выгляду і пачаў пракладваць сабе шлях па завулках. “ Ты правы, Кэтлін. Тады давай пагаворым з дзяжурным сяржантам. Яму варта было б паабедаць у "Лучнике".
  
  "Паехалі", - пагадзілася яна з некаторым палёгкай. "Мне жудасна надакучыла быць дурным шчытом дурнога Муньаса".
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  Кіраўнік 34
  
  Бянтэжыла тое, што ён не бачыў ніякіх прыкмет руху.
  
  
  
  Па дарозе ў "Лучнік" Дойл глядзела ў акно і спрабавала пераканаць сябе, што яе муж на самай справе не дурыць ёй галаву. На жаль, яна не вельмі атрымала поспех у гэтым пачынанні.
  
  Хоць ёй падабалася думаць, што яна пераканала яго сваёй гарачай прамовай, яна ведала — у тым сэнсе, у якім разбіралася ў іншых рэчах, — што гэты чалавек нешта задумвае. І што б гэта ні было, для яго гэта было важней, чым расхлёбваць гэты бязбожны бардак — вось чаму ён так неахвотна ўмешваўся і пачынаў сутыкаць некалькі галоў адзін з адным.
  
  Яна не была ўпэўненая, чаму ведала гэта — толькі тое, што ў яе было адно з яе пачуццяў, і яе пачуцці, як правіла, траплялі сапраўды ў мэту, калі справа тычылася схільнасці яе мужа да забойстваў і нанясення калецтваў. У рэшце рэшт, гэта была знаёмая глеба; Дойл ніколі не мог спадзявацца параўнацца з ім у інтэлекце, і ўсё ж зноў і зноў яна парушала яго старанна прадуманыя планы — планы, якія звычайна ўключалі адно-два забойствы, якія немагчыма адсачыць. Яе ролю ў гэтым жыцці, здавалася, заключалася ў рэгулярных спробах перашкодзіць яго задуме, паколькі яна была адзіным чалавекам на зямлі, які наогул мог зрабіць такую спробу. Эктон быў не з тых, хто прыслухоўваецца да чыіх-небудзь парад.
  
  Але— па праўдзе кажучы, яе намаганні па ўтаймавання яго крыважэрных парываў былі трохі марнымі, як сумна ілюструе цяперашняя сітуацыя. Яна магла паклясціся, што ў яго ўжо была нейкая аперацыя - нягледзячы на яго ўяўныя заклапочанымі увертка аб тым, наколькі далікатнай была сітуацыя і як ён павінен быў быць абачлівым. Была прычына, па якой ён не спыніў бітву копаў супраць салдат, і якой бы ні была гэтая прычына, яна, здавалася, супярэчыла планам Дзяжурнага сяржанта - плане Дзяжурнага сяржанта, які складаўся ў тым, каб выкрыць злачынцаў, што здзяйсняюць свае злачынствы.
  
  Такім чынам, гэта было даволі трывожна; ці магчыма, што Эктон не хацеў выкрыцця зладзеяў? Але ён павінен; было неймаверна, каб ён дазволіў гэтаму працягвацца — не кажучы ўжо пра тое, што ён павінен быць у лютасьці з-за таго, што яго нявеста падвергнулася небяспекі. Не, ён не хацеў, каб гэта хавалася; ён проста хацеў уладзіць гэта на сваіх уласных умовах, але цяпер гэтая конь была далёка ад хлява, і ў яго не было выбару.
  
  Гэта магло быць толькі добрым знакам, што ён нарэшце-то вырашыў сустрэцца тварам да твару з Дзяжурным сяржантам, што павінна было прывесці ў дзеянне ўвесь план па выкрыцьцю зладзеяў. Больш ніякіх затрымак і прытворства, што вы не ведаеце, як лепш за ўсё рухацца наперад.
  
  Таму што ён, вядома, прыкідваўся, і менавіта гэтая дэталь больш ці менш пераканала яе ў тым, што гэты чалавек нешта задумвае. Яна даведалася — па доўгай вопыту, — што Эктон быў узрушаючым планавальнікам і заўсёды быў на дзесяць крокаў наперадзе ўсіх астатніх. Было неспасціжна, што ён не ведаў, як ён хацеў бы справіцца з гэтым - які б "далікатнай" ні была сітуацыя.
  
  Такім чынам, адзіны пытанне заключаўся ў тым, што менавіта ён арганізаваў, і будзе Скотленд-Ярд па-ранейшаму настойваць на сваім завяршэнні. Ці брытанская армія таксама; або-або.
  
  І вось, у чарговы раз, Дойл апынулася перад тварам сваёй звычайнай дылемы, толькі на гэты раз быў дадатковы элемент; на гэты раз, псіхічнае стан Эктана выклікала дадатковую заклапочанасць. Хоць за апошнія некалькі дзён ён выглядаў нашмат лепш, вакол яго ўсё яшчэ лунала злавесная цемра.
  
  Паколькі яго выздараўленне ўсё яшчэ знаходзілася на далікатнай стадыі, яна не хацела браць у рукі дубінкі і збіваць яго да тых часоў, пакуль ён не прызнаецца. Але, з іншага боку, ён адпрэчваў любыя спробы выцягнуць інфармацыю, якую яна адчувала сябе абавязанай адшукаць.
  
  Такім чынам — што ж рабіць? Гэта была дзіўная і незнаёмая тэрыторыя, і яна хацела б ведаць, як лепш за ўсё з ёй справіцца - за выключэннем таго, што рэкамендаваў рыцар з Трестлз, а менавіта, каб Эктон адправіўся наперад і забіў аднаго-двух ворагаў. Няшчасны прывід быў вельмі раззлаваны тым, што жонка гэтага лорда была рашуча супраць такога ладу дзеянняў.
  
  “Гэта не зойме больш некалькіх хвілін, Кэтлін. Маё слова гонару".
  
  Павінна быць, яго турбавала яе заклапочаны маўчанне, і таму яна павярнулася, каб запэўніць яго: “Усё ў парадку, Майкл. У мяне дастаткова часу, каб наведаць Эдварда, таму што Муньас збіраецца пачакаць да паўдня, каб папрасіць іншае заданне. Коммандер Тасза адхіліла нас ад апошняга — вы ведалі?
  
  "Я так і зрабіў", - сказаў ён. "Яна патэлефанавала, каб усе уладзіць і запэўніць мяне, што гэта ніяк не адбілася на вас ці Муньосе".
  
  "Так, на месцы злачынства яна паводзіла сябе вельмі прыязна", - распавёў Дойл. "У мяне ад гэтага мурашкі пабеглі па скуры".
  
  Ён нічога не пракаментаваў, і ў яе круціўся на кончыку мовы пытанне, як ён збіраецца з гэтым справіцца, калі апынецца, што нейкі камандзір МІ-5 па вушы замешаны ў розных правапарушэннях, але, без сумневу, гэта быў той самы "далікатнае пытанне", на які ён спасылаўся, і ён толькі яшчэ раз мякка адмахнуўся ад яе, сказаўшы, што не ведае, як з гэтым справіцца.
  
  Прыпаркаваўшы машыну перад "Лучнікам", перапоўненым у гэты час, ён параіў: "Трымайцеся бліжэй, калі ласка".
  
  "Так, сэр," поддразнил яго Дойл.
  
  І вось, выйшаўшы з машыны, яна амаль не здзівілася, выявіўшы, што ледзь не сутыкнулася з дзяжурным сяржантам, які таксама накіроўваўся ўнутр. Гэта не супадзенне, вырашыла яна; у Эктон-уорлде нічога такога не было.
  
  "Сэр", - сказаў сяржант, і Дойл адчуў прыліў моцных эмоцый, старанна хаваюцца. Затым мужчына паважліва кіўнуў Дойлу. "Афіцэр Дойл".
  
  Паколькі наведвальнікі рэстарана праходзілі міма па абодва бакі ад іх — цікавыя, але асцярожныя, каб не навязвацца дырэктару—Дойлу стала цікава, якая стратэгія Эктана; магчыма, ён збіраўся нядбайна прапанаваць купіць ланч або што-то ў гэтым родзе, каб пагаварыць сам-насам. Але размова пачаўся зусім не так, як чакаў Дойл.
  
  “ Вы адступіцеся, сяржант. Словы былі сказаны прыязным тонам, але з адценнем сталі за імі.
  
  Калі мужчына і быў здзіўлены рэзкімі словамі, ён не падаў выгляду, а замест гэтага па-стаічнаму стаяў перад Эктоном. "Пры ўсім маім павазе, сэр, я не магу".
  
  “ Баюся, гэта загад.
  
  Іншы мужчына на імгненне змоўк, і Эктон працягнуў тым жа прыязным тонам: “Вы падрабілі мой подпіс на загадзе, сяржант. Я лічу, што гэта злачынства, якое цягне за сабой прымяненне агнястрэльнай зброі “.
  
  Мужчына не завагаўся. "Так, сэр," ён пагадзіўся.
  
  Эктон зірнуў у бок ўваходу ў паб. “ Я б хацеў замяніць вас у якасці МАО на месца інспектара Гіры. Вы будзеце часова знаходзіцца ў Дубліне, пачынаючы з наступнага тыдня.
  
  - Я не пакіну свой пост, сэр, - запратэставаў іншы мужчына.
  
  “Я веру, што так будзе лепш, сяржант. У адваротным выпадку, у ваш адрас могуць узнікнуць некаторыя вострыя пытанні".
  
  “ Няма нічога такога, з чым я не мог бы справіцца, сэр.
  
  “ Я прашу нялёгка, сяржант.
  
  Мужчына зірнуў на Дойла і, здавалася, па якой-то прычыне быў стрыманы ад адказу. Дойл вырашыў, што яна цалкам можа дапамагчы справе, раз ужо яна такая гераічная і ўсё такое. "У нас ёсць ваш спіс", - сказала яна. "І мы з гэтым разбярэмся".
  
  Дойл адчуў велізарнае палягчэнне суразмоўцы, калі той кіўнуў. “ Так, мэм.
  
  "Вы падпарадкаваць майму загаду і адправіцеся прама ў Дублін?" спытаў Эктон.
  
  "Я так і зраблю", - адказаў іншы, і гэта была праўда.
  
  "Нікому не кажыце пра гэта, пакуль не прыедзеце", - працягнуў Эктон. "Гэта ясна?"
  
  "Так, сэр".
  
  "Працягвайце", - сказаў Эктон. "Я буду на сувязі".
  
  Кіўнуўшы, мужчына працягнуў руку, каб прытрымаць для іх дзверы, і калі ён гэта зрабіў, Дойл ўбачыў выцвілую татуіроўку на тыльным баку яго левай рукі.
  
  Як і варта было чакаць, з'яўленне старэйшага інспектара Эктана з афіцэрам Дойлом выклікала немалы ажыятаж цікавасці, і некалькі афіцэраў неадкладна пакінулі свой столік у перапоўненай зале. Калі ён падсунуў ёй крэсла, Эктон нахіліўся, каб спытаць: "Што вы ведаеце пра гэтым спісе?"
  
  "Я здагадалася, Майкл", - сказала яна і бестурботна ўсміхнулася ў знак падзякі.
  
  "А", - адказаў ён і сеў.
  
  Стараючыся не звяртаць увагі на вельмі зацікаўленых гледачоў — Маці міласэрная, але яна ненавідзела натоўпу — яна працягнула: "Гэта было не так ужо і складана, Майкл, улічваючы ўсе абставіны".
  
  На самай справе, гэта было адзінае, што мела сэнс; гэта прымушала ўсё станавіцца на свае месцы. Дзяжурны сяржант склаў спіс брудных копаў, каб перадаць яго праслаўленаму старэйшаму інспектару ў надзеі, што ён зноў возьме на сябе ролю рэфарматара.
  
  Але яго намаганні, якія па неабходнасці трымаліся ў строгім сакрэце, яшчэ больш ўскладняліся тым, што яе бедны муж быў недасягальны. Але цяпер — дзякуй Богу — цяпер, здавалася, Эктон зноў у сядле і гатовы заняцца гэтым пытаннем. І ні хвілінай раней, паколькі гэта патрабавала пэўных намаганняў; у гэтым была замяшаная не толькі МІ-5, але і хвалёныя Питерсоны — калі казаць пра тое, каб наклікаць ганьбу, то гэта быў галоўны. Спатрэбілася б цуд, каб вывесці Метрапалітэн з гэтага бязбожнага бардака; вылілася б бура благі рэкламы. З іншага боку, справядлівасць ёсць справядлівасць — ніякіх нюансаў у гэтым, на думку Дойла, — і, акрамя таго, не было нічога такога, з чым бы яны не сутыкаліся раней.
  
  Дойл нахіліўся, каб сказаць: “Ён такі ж, як я, вы ведаеце, дзяжурны сяржант. Вы хочаце выкарыстоўваць свой "тонкі' падыход, і вы турбуецеся аб рэпутацыі Метрапалітэна, і пра "вышэйшым дабро', і да таго падобным, але дзяжурны сяржант падобны на мяне, і мы нецярплівыя і гатовыя па ўзмаху чароўнай палачкі разагрэць ўсю печ ".
  
  "Падыходнае параўнанне," пагадзіўся Эктон. - Ён зробіць, як я прашу?
  
  “ Ён не хлусіў, калі сказаў, што будзе прытрымлівацца загадам, Майкл, і, баюся, гэта ўсё, што я магу табе сказаць.
  
  "Добра", - сказаў ён, вельмі задаволены, і замовіў піва.
  
  - Я вельмі здзіўленая, што яны не забілі і яго таксама, - рызыкнула яна.
  
  "Ён быў неад'емнай часткай на працягу многіх гадоў; у пэўным сэнсе, ён амаль такі ж недатыкальны, як і ты".
  
  "Яму пашанцавала", - сказаў Дойл з цяжкай іроніяй, калі некаторыя з наведвальнікаў, тых, хто сабраўся ля прылаўка, скарысталіся магчымасцю цяпло павітаць яе.
  
  "Не пярэчыце, калі я зраблю глыток, афіцэр Дойл?" - запытаўся бармэн.
  
  "Зусім няма", - адказала яна і нацягнула ўсмешку.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  Кіраўнік 35
  
  Ён сабраў рэчы, адпраўляючыся ў Дублін, і спадзяваўся на лепшае.
  
  
  
  Яны вярнуліся ў кватэру пасля абеду, Эктон сядзеў за сваім ноўтбукам ў спальні, а Дойл карміў Эдварда за кухонным сталом, пакуль яна распавядала Рейнольдсу пра наведванне паба. "Гэта было па-чартоўску няёмка, таму што яны назвалі напой у мой гонар, але паколькі я не п'ю, яны проста ўзялі мой snap, трымаючы яго ў руках". "Яны павінны павесіць на сцяну," змрочна дадала яна.
  
  “ Вельмі добра, мадам, мне трэба будзе нанесці вам візіт.
  
  "Там ошивается купка копаў", - папярэдзіла яна. "Лепш асцярожней".
  
  "Слова мудраца", - пагадзіўся ён.
  
  Справядлівасці дзеля, дадала яна, “Хоць копы, як правіла, таксама сварацца паміж сабой. Я думаю, гэта адбываецца ад таго, што даводзіцца ўвесь дзень сутыкацца ілбамі і мець справу з адкідамі грамадства. Гэта сродак трохі выпусціць пар - ладзіць бойку адзін з адным у непрацоўны час. Звычайна паміж імі няма ніякіх крыўд, а потым яны разам вып'юць пінту піва, пасля таго, як прыйдуць да пагаднення.
  
  “ Вельмі цікавая дынаміка, мадам.
  
  “ Паліцыянты - вельмі цікавыя людзі, Рейнольдс.
  
  Уражаны гэтай думкай, Дойл спрабаваў скарміць Эдварду яшчэ адну маленькую лыжачку, пакуль яна разважала аб цяперашняй варожасці паміж паліцэйскімі і армейцамі. Гэта была не звычайная для вас дынаміка; гэта была барацьба не на жыццё, так што ўсе стаўкі былі знятыя. Брудныя копы пайшлі ва-банк, таму што не хацелі, каб іх злачынствы былі раскрытыя, і таму шчаслівага канца для сумеснага баўлення часу нідзе не прадбачылася.
  
  І армейцы — армейцы былі справядліва абураныя тым, што іх забівалі, спрабуючы выкрыць брудных копаў. Дзве фракцыі акапаліся, і ніхто не ссунуўся ні на цалю; усе яны былі гатовыя знішчыць адзін аднаго ў вогненным шары гора, які ператварыў выпаленую зямлю.
  
  У яе па скуры пабеглі мурашкі, і яна спытала: “Рейнольдс, памятаеш, мы казалі аб п'есе "Антыгона"? Тая, у якой была сястра?"
  
  "Я так і раблю, мадам".
  
  "Чым гэта скончыцца?"
  
  Слуга нахіліўся, каб падняць лыжку Эдварда, калі маляня скарыстаўся выпадкам, каб выхапіць яе з рассеянай рукі Дойла і ў соты раз кінуць на падлогу. “ На жаль, усё канчаюць з сабой, мадам.
  
  Недаверлівы Дойл павярнуўся і ўтаропіўся на яго. - І людзі плацяць грошы, каб убачыць гэта?
  
  "Гэта трагедыя", - патлумачыў ён. "У трох частках".
  
  "Так, і гэта, сябар мой", - сказаў уражаны Дойл. "Так, і гэта".
  
  “ Прашу прабачэння, мадам?
  
  Але Дойл раптам пракруціла Муньаса на сваім мабільным тэлефоне, а затым прыбрала прылада з лініі агню як раз перад тым, як Эдвард закідаў яго шматкамі, што, па яго думку, было нагодай для вялікага весялосці.
  
  Трубку ўзяла іншая дзяўчына. “ Што, Дойл?
  
  "У нас ужо ёсць заданне?"
  
  “ Пакуль няма — я не атрымліваў адказу ад Дзяжурнага сяржанта.
  
  Нядзіўна, падумаў Дойл, задуменна пазіраючы праз дзвярны праём на Эктана, які што-то друкаваў за сваім сталом. “Ну, я падумаў, ці не маглі б мы папрасіць сяржанта Руппе выступіць у якасці аператыўнага афіцэра, калі мы атрымаем наша наступнае заданне. Я хацеў задаць ёй некалькі пытанняў, але не хацеў, каб усё выглядала так, быццам я зацыклены на гэтым, каб не адпудзіць яе.
  
  “Ты ведаеш, што ў цябе будзе шанец заўтра ўвечары, дакладна? Яна і яе брат будуць ахоўваць мой паказ".
  
  Дойл падняла бровы. “ Няўжо? Не, я не ведала.
  
  “Эктон ўжо дамовіўся. Уладальнік галерэі згадаў пра гэта, калі мы праводзілі экскурсію".
  
  Само па сабе гэта не выклікала трывогі — паліцэйскія часта наймаліся праводзіць прыватныя мерапрыемствы за невялікую дадатковую плату. Аднак той факт, што Эктон арганізаваў прысутнасць гэтых двух канкрэтных афіцэраў на мерапрыемстве Муньаса, напоўніў сэрца Дойла немалым непакоем.
  
  Сабраўшыся са сваімі устрывожанымі думкамі, яна сказала: "Добра; гэта нават лепш — я магу пагаварыць з ёй на паказе".
  
  "Не ладзіў сцэн," папярэдзіў Муньас.
  
  “Гэта не я ладжу сцэну", - падумала Дойл, але ўслых сказала: "Не хвалюйся, Муньас. Замест гэтага я буду гучна казаць пра тое, наколькі папулярная ваша праца сярод нобов.
  
  "Я была б вам вельмі ўдзячная", ' суха адказала дзяўчына.
  
  "Фейт, вось яшчэ лепшая ідэя; ты павінна намаляваць рэканструкцыю інцыдэнту з скачкамі з моста, і мы маглі б прадаць яго з аўкцыёну таму, хто больш заплаціць".
  
  Без лішніх слоў Муньас павесіў трубку.
  
  З падвоенай рашучасцю Дойл вярнулася да неблагодарному занятку - спробам навучыць Эдварда ёсць, і, пакуль яна спрабавала кіраваць лыжкай у чэпкіх маленькіх ручках, яна дазволіла свайму задуменнага погляду надоўга затрымацца на мужа. Аднак, перш чым яна змагла вырашыць, як лепш за ўсё падысці да яго, каб справіцца з гэтай апошняй насоўваецца катастрофай, яна была схопленая сама.
  
  "Я міжволі падслухаў, мадам," рызыкнуў ўмяшацца Рейнольдс, " што сяржант Муньас збіраецца заўтра зладзіць мастацкую выставу.
  
  Дойл трохі вінавата змоўк і ўжо збіраўся запэўніць яго, што ён запрошаны, калі адбыліся адразу дзве рэчы: Эдвард пераможна зноў схапіў лыжку, і на яе раптам прыйшло азарэнне.
  
  "На самой справе гэта паліцэйская аперацыя, Рейнольдс", - патлумачыла яна ціхім голасам, пакуль Эдвард са шчаслівай самозабвенностью стукаў па свайму подносу. "Эктон не хоча, каб хто—небудзь ведаў, нават Муньас".
  
  "Я разумею, мадам", - неадкладна адказаў Рейнольдс і дакладным жэстам кіўнуў галавой. "Я больш нічога не скажу".
  
  "Не тое каб у яе не было вялікага таленту", - неахвотна працягнуў Дойл. "Але Эктон - той, хто сабраў усё гэта разам - гэта свайго роду пастка і захоп". Яна зноў зірнула на озабоченную постаць свайго мужа і зразумела, што гэта праўда. Уладальнік галерэі прапанаваў гэтую выставу як гром сярод яснага неба, адразу пасля таго лёсавызначальнага заданні ў the projects. Яна сапраўды была слабоумной, калі не заўважыла, што за гэтым стаяла рука Эктана.
  
  “ Можа быць, міс Муньас ёсць партфоліо?
  
  "Па крайняй меры", - запэўніў яго Дойл, паняцця не маючы, аб чым ідзе гаворка. "У яе, верагодна, іх двое".
  
  “ Вельмі добра, мадам.
  
  Дойл садзьмуў пасму валасоў з ілба, калі яна вырвала лыжку з пакрытай шматкамі рукі Эдварда, на вялікі жаль малой. “ Скажы мне, Рейнольдс, што прынята апранаць на паказ?
  
  Слуга спыніўся, каб падумаць. “ Якое яго месцазнаходжанне, мадам?
  
  Яна нахмурылася, спрабуючы ўспомніць. - Здаецца, у Соха. Прабачлівым тонам яна дадала: "Калі я ведаю, што Эктон збіраецца адвезці мяне куды-небудзь, я не асабліва турбуюся аб тым, калі і куды".
  
  Слуга скрыжаваў рукі на грудзях і задуменна вымавіў: “Значыць, гэта не традыцыйная галерэя. Было б важна не пераапранацца, а чорны колер, верагодна, у модзе".
  
  "Вядома, гэта так", - пагадзіўся Дойл. "Няма нічога лепш, чым насіць строгі чорны колер".
  
  - На самай справе, мадам. Памыліцца немагчыма.
  
  Дойл празьзяў. "Эктону падабаецца, калі я нашу чорнае, строгае яно або няма".
  
  "Але нічога занадта разумнага", - папярэдзіў слуга. "Не павінна здацца, што каго-то гэта занадта хвалюе".
  
  "Ні адна жывая душа не падумае, што я занадта разумная, мой сябар", - поддразнила яна.
  
  "Я не згодны, мадам", - аддана запярэчыў слуга. "На свой, непараўнальны манер, вы надзвычай разумныя".
  
  "Ну вось і ўсё", - пагадзілася яна і адсунулася ад стала. “Ты не мог бы падмяніць мяне, Рейнольдс? Здаецца, я не магу перахітрыць Эдварда, і мне прыйдзецца яшчэ раз прыняць душ, калі так будзе працягвацца.
  
  "Вядома, мадам", - сказаў Рейнольдс, хутка пацягнуўшыся за сваім фартухом.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  Кіраўнік 36
  
  Дойл падышла да свайго мужа, што сядзеў за сталом, і абвіла рукамі яго шыю, нахіліўшыся, каб прашаптаць яму на вуха. "Майкл", - злавесна вымавіла яна. “ Абяцай мне — усім, што для цябе свята, — што на канцэрце Муньаса нікога не заб'юць.
  
  "На паказе Муньаса нікога не заб'юць", - хутка адказаў ён і зачыніў свой ноўтбук. "Ты мяне палохаеш".
  
  “Табе не дазволена казаць такія рэчы, калі мы абодва ведаем, хто выклікае трывогу, а хто яе атрымлівае ў нашых адносінах, сябар мой. Не кажучы ўжо пра тое, што толькі ноби кажуць задам наперад, напрыклад, "ты мяне палохаеш'.
  
  - Мы і знатныя людзі, " мякка заўважыў ён і сціснуў яе перадплечча ў сваіх далонях.
  
  “ Кажы за сябе, мой сябар; я паганка ў садзе і не ўяўляю, як перажыву гэта дурацкае инвеституру. Магчыма, мне прыйдзецца завязаць з выпіўкай.
  
  "Прысвячэнне ў пасаду," мякка паправіў ён і адкінуў галаву назад, каб яна пацалавала яго.
  
  “Ну, па словах Рейнольдса, я непараўнальна разумны, і таму я не дазволю табе адвесці мяне ад тэмы — не ў гэты раз. Да мяне нарэшце дайшло, што ўся гэтая выстава твораў мастацтва Муньаса - тваіх рук справа ".
  
  "Мне трэба было сабраць гульцоў разам, не раскрываючы сваёй карты", - прызнаўся ён. "І гэта здавалася верагодным варыянтам, паколькі гэта дало б гатовы падстава для прысутнасці двух афіцэраў".
  
  Злавесным тонам яна папярэдзіла: "У нас не будзе яшчэ адной крывавай лазні, як гэта было пры тваёй Канфірмацыі, Майкл".
  
  Ён пратэстоўцы прыўзняў цёмныя бровы. “ Вядома, гэта была не крывавая лазня?
  
  "Гэта было падобна на крывавую лазню, мужанёк, і я непакоюся, што ты уклоняешься ад сваіх адказаў".
  
  "Ніякіх отлыниваний, ні ў якім выпадку", - супакоіў ён. "На паказе не будзе забойстваў". Ён зрабіў паўзу і паглядзеў у акно, як быццам абдумваў гэты аспект. "Аднак гэта дало б Муньосу выдатную рэкламу".
  
  "Не смешна наогул".
  
  "Зразумела," сказаў ён і падняў яе руку, каб пацалаваць.
  
  Натхнёная яго увагай, яна пяшчотна прыкусіла мочку яго вуха. “ Каму больш ідзе чорнае, мне ці Тасе?
  
  “ Ты, хоць Тасза прысутнічаць не будзе.
  
  Гэта, вядома, было тое, што яна спрабавала высветліць, а потым узгадала, што сама жанчына сказала, што не зможа прысутнічаць там, у кафэ. Кіслым тонам яна спытала: “Адкуль мы можам ведаць? Яна мае тэндэнцыю з'яўляцца як ні ў чым не бывала, калі ты менш за ўсё гэтага чакаеш".
  
  “Таму што для маіх мэтаў важна, каб яна не прысутнічала. Заўтра ў яе запланаваны допыт сведкі ў турме, і таму гэта падалося добрай магчымасцю сустрэцца з Питерсонами без яе ведама ".
  
  Ёй прыйшлося неахвотна ўхваліць мудрасць гэтага плана. “Добрая ідэя, Майкл — падзяляй і ўладар. Дзяжурнага сяржанта таксама прыбралі з арэны, так што ў нас засталіся толькі пяхотнікі. Макшэйн прыйдзе?"
  
  "Так і ёсць".
  
  "Будзь асцярожны, даражэнькі мой", - папярэдзіла яна. "Ён ведае, як паклапаціцца пра сябе, і ён быў на руках, калі мы сустрэліся з ім у клініцы".
  
  "Я буду асцярожны".
  
  Дойл уткнуўся носам у яго шыю — Фейт, ад гэтага мужчыны чароўна пахла — і пачаў адчуваць большы аптымізм з нагоды планаў Эктана адносна шоў. Гэта была карысная паліцэйская тактыка — пераследваць рыбешек паменш, не прымушаючы іх адчуваць сябе скаванымі прысутнасцю рыбы буйней — і, спадзяюся, у дадзеным выпадку можна было б аказаць ціск, таму што Питерсонам не хацелася б псаваць спадчыну свайго брата — магчыма, у рэшце рэшт, было што сказаць на карысць тонкага падыходу Эктана. Двое паліцэйскіх будуць прысутнічаць пры цалкам праўдападобных абставінах, а Тасза затрымаецца ў іншым месцы, таму што турмы дазваляюць допыты сведак толькі ў строгіх умовах і па ўласным раскладзе.
  
  Дойл поддразнил: "Тасза будзе так раззлаваная, што ўпусціць шанец прыкінуцца мілай са мной, у той час як яна ўсё гэта час хітра назірае за табой".
  
  Ён нахіліў галаву і правёў пальцамі па яе предплечьям. “ У мяне засталося ўражанне, што ты не прыхільніца.
  
  “ Я магла б сказаць тое ж самае, муж мой.
  
  Яна бачыла, што ён разважае, што сказаць, а затым прапанаваў: "Яна цудоўна спраўляецца са сваёй працай, і гэта нялёгкая задача".
  
  “ Добра, мяркую, я аддам табе належнае, хоць не ведаю, ці дастаткова я шчодры нават на слабую хвалу.
  
  “ Глупства; ты самы шчодры чалавек, якога я ведаю. - Каб падкрэсліць гэта, ён адкінуўся назад і пяшчотна пацалаваў яе ў шыю.
  
  Яна пяшчотна абняла яго. - Гэта толькі таму, што ты больш нікога не ведаеш. Ты амаль пустэльнік, жывеш на схіле пагорка — ці, я мяркую, замест гэтага ты жывеш у замку. Замак-пустэльнік."
  
  Ён прызнаўся: "Раней я не думаў пра сябе ў такім ключы".
  
  Яна дазволіла сваім пальцах пракрасціся пад яго кашулю, паміж гузікамі. “ Табе пашанцавала, што мы з Эдвардам праклалі сабе дарогу ў тваю спарадкаваную жыццё.
  
  "Ніхто не ведае гэтага лепш, чым я".
  
  “ Толькі падумай: без нас табе прыйшлося б займацца сваім задумай, калі няма каму было б цябе аблаяў ці паспрабаваць вывудзіць жменю інфармацыі, каб выратаваць цябе ад самога сябе.
  
  "Вельмі маркотнае існаванне," прамармытаў ён ёй у шыю.
  
  Пасля паўзы яна рызыкнула вымавіць: “Я прызнаю, Майкл, што мне не зусім ясна, як усё гэта адбылося, хоць — як, чорт вазьмі, Питерсоны маглі падпісацца на гэта? І чаму яны не адступілі, калі ўбачылі, што Дзяжурны сяржант пасылае сваіх адстаўных салдат пакласці гэтаму канец?
  
  Яна адчувала, як падымаецца і апускаецца яго грудзі, пакуль ён спрабаваў вырашыць, што ёй сказаць. "Я мяркую, усё зводзіцца да таго, што з'яўляецца забойствам па "справядлівай прычыне", а што няма".
  
  Яна здзіўлена падняла галаву. “ Так і ёсць?
  
  "Гэта так і ёсць".
  
  Ён больш нічога не прапанаваў, і таму яна зноў нахілілася, каб прыціснуцца шчакой да яго шчакі. “ Тады добра; я дапытаў вас, наколькі гэта было ў маіх сілах, а зараз давайце зменім тэму на тое, як мы збіраемся выбавіць Рейнольдса з кватэры на дваццаць хвілін, не прымушаючы яго думаць, што мы не што іншае, як пара сэксуальных сабак.
  
  - Наадварот, “Рейнджровер" стаіць напагатове.
  
  "Гатова", - хутка сказала яна. "Як у старыя добрыя часы, Майкл; толькі дай мне спачатку памыць шматкі".
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  Кіраўнік 37
  
  У тую ноч да Дойлу зноў зьявіўся яе прывід-наведвальнік. Яна зразумела — цяпер, калі яна ведала, што гэты чалавек быў звязаны з Макшейном, — што ў іх абодвух было аднолькавае паводзіны, нават нягледзячы на тое, што яны былі розных нацыянальнасцяў; як быццам яны ветліва, але насцярожана назіралі за вамі і чакалі, калі вы зробіце няправільны крок.
  
  Сустрэча пачалася так жа, як і папярэдняя. "Ты забыўся пра мяне, прыяцель".
  
  "Не," запратэставаў Дойл. — Я ведаю, што ты быў першым... - яна ледзь стрымалася, каб не назваць яго дзіваком. "Ты быў першым, хто загаварыў з Муньас — ты спрабаваў папярэдзіць яе аб тым, што б гэта ні было".
  
  Ён кіўнуў. “ Тым не менш, яна дала мне пстрычка.
  
  “Так, мне сапраўды шкада; яна не разумела. А потым цябе забілі за твае пакуты".
  
  "Я павінен быў забіць яго", - паціснуў ён плячыма. "Ці ён, ці я".
  
  Рушыла ўслед невялікая паўза. "Я думаю, вы нешта пераблыталі," амаль ласкава выказаў здагадку Дойл. “ Гэта вы былі забітыя.
  
  "Мне прыйшлося забіць яго", - зноў патлумачыў ён. "Ён збіраўся збегчы".
  
  Дойл здзіўлена ўтаропіўся на яго. “ Забіў каго?
  
  Мужчына паціснуў плячыма. “Без драмы, прыяцель — я зразумеў, чаму яны гэта хаваюць. Але потым гэта працягвалася, і сяржант сказаў, што ў нас няма выбару; вораг быў ўнутры загароды".
  
  Дойл міргнуў. “ Дзяжурны сяржант - вы яго маеце на ўвазе?
  
  “Ён добры землякоп. Пам, але ўсё роўна добры землякоп".
  
  Дойл адказаў: "Ты таксама, мой сябар".
  
  Яе наведвальнік злёгку паківаў галавой. “Не— я быў бладжером. Было цяжка зноў стаць грамадзянскіх; сяржант спрабаваў дапамагчы, але Лілі было цяжка глядзець, як я спрабую ачысціцца - спрабую ўпісацца ".
  
  "Яна сумуе па табе," крыху сумна заўважыў Дойл.
  
  “Яна будзе правы, прыяцель. Дэйві ажэніцца на ёй", - адказаў ён. "У нас так прынята — калі адзін падае, іншыя паднімаюцца".
  
  Дойл гэта абдумаў. "На самой справе, гэта вельмі ветхозаветно".
  
  Упершыню ён злёгку ўсміхнуўся. “ Усё гэта вельмі падобна на Стары Запавет, прыяцель.
  
  Трохі раздражнёны, Дойл адказаў: "Ну, я вельмі прыхільнік Новага Запавету, і я не веру, што існуе такая рэч, як забойства па 'справядлівай прычыне"".
  
  “ Як табе будзе заўгодна, - паціснуў ён плячыма, у любым выпадку яму было ўсё роўна.
  
  "Гэта важна", - настойвала яна. "Ніхто не павінен атрымліваць халяву, калі справа даходзіць да адбіранне жыцця".
  
  Ён тут жа зноў стаў сур'ёзным. "Ніхто не атрымае пропуск бясплатна, прыяцель".
  
  Яна заціхла, сузіраючы прывіда, які стаяў перад ёй, і абломкі выпаленай зямлі, якія Эктон старанна спрабаваў разабраць. “Я аддаю табе належнае, я мяркую. Але, па меншай меры, больш не павінна быць смерцяў - ніякіх апраўданняў для забойства ".
  
  “Ніхто не шукае апраўдання для забойства. Часам нішто іншае не можа адказаць — так было з тых часоў, як Джоб быў шчанюком ".
  
  - Мяркую, з часоў Антыгоны, - крыху раздражнёна адказаў Дойл.
  
  Ён зноў паціснуў плячыма. “ Не ведаю, што гэта значыць, рыжы.
  
  "Я таксама гэтага не рабіў", - прызнаўся Дойл. "Але гэта нейкая старая гісторыя аб сястры, якая хацела ушанаваць памяць свайго брата, а потым была гатовая памерці за гэта — у выніку ўсё паміраюць, што па-дурному".
  
  Але ён, здавалася, не быў перакананы. "Калі ў цябе няма вернасці сваім таварышам, у цябе нічога няма".
  
  Але Дойл магла толькі пагушкаць галавой у замяшанні. “ Але якой цаной?
  
  "Любой цаной", - цвёрда адказаў ён. "Як бачыш".
  
  Рушыла ўслед невялікая паўза, а затым Дойл рызыкнуў сказаць: "У цябе павінна быць свая зорка дзе-небудзь на сцяне".
  
  Ён зноў паціснуў плячыма. “ Ён мне не патрэбен, прыяцель. І так жа раптоўна, як з'явіўся, ён знік.
  
  Дойл раптам прачнулася — як заўсёды пасля такіх сноў — з шырока расплюшчанымі вачыма і шалёна колотящимся сэрцам. - Мішэль, - выдыхнула яна, - дуизай...
  
  "Усё ў парадку, Кэтлін", - сонна адказаў Эктон, здрыгануўшыся, калі пацягнуўся, каб прыціснуць яе да сябе.
  
  Але Дойл сеў і ўтаропіўся прама перад сабой, словы выговаривались з цяжкасцю. "Cé—cé—"
  
  "Англійская, калі ласка," супакоіў ён, паклаўшы руку ёй на спіну. “ Табе прысніўся сон?
  
  "Так", - адказала яна, а затым глыбока ўздыхнула, каб супакоіцца. "Каго забіў першы дзівак?"
  
  Яго рука замерла, і ён на імгненне змоўк.
  
  Трохі нецярпліва яна працягнула: “Муньас сказаў, што першы псіх - гэта той, хто прызнаўся ў забойстве паліцэйскага голымі рукамі. Але ў запісах не было смерцяў такога роду, і таму Муньас падумаў, што ён проста тыповы чокнутый ".
  
  Яна павярнула галаву, каб у паўзмроку зірнуць у твар свайму мужу, які закінуў руку за галаву, каб назіраць за ёй. “ Але ён казаў праўду, ці не так? Яна зрабіла яшчэ адзін ўдых, спрабуючы супакоіць пралятаюць думкі. “ І ўсё гэта было ўтоена, таму што афіцэрам, якога ён забіў, быў Броўдзі Пітэрсан, а Броўдзі Пітэрсан быў брудным копам.
  
  Гэта было забойства па 'правага справы', якое паклала пачатак ўсім астатнім, у бясконцай спробе схаваць спадчына Скотленд-Ярда.
  
  Памеркаваўшы над гэтым з хвіліну, яна не магла не зразумець, што ў яе развагах быў загана. “ Але як першы псіх мог забіць Броўдзі "Оскар"? Броўдзі Пітэрсан загінуў у баі, ратуючы сваё падраздзяленне.
  
  "Гэта было падстроена", - ціха адказаў Эктон. "Ён быў ужо мёртвы, і падзея было інсцэніраваны з выкарыстаннем яго цела".
  
  Яна ўтаропілася на яго ў жахлівым маўчанні. - Святая Маці, Майкл, гэта каштавала немалых намаганняў.
  
  "На самай справе".
  
  Дойл павярнула галаву і ўтаропілася ў цемру, спрабуючы разабрацца ў сваіх думках, пакуль муж гладзіў яе па спіне, чакаючы яе пытанняў. “ Чаму гэты псіх забіў яго? Быў Броўдзі замешаны ў махінацыях на іпадроме - у кантрабандзе наркотыкаў?
  
  "Я баюся, што ўсё значна горш".
  
  Яна зноў павярнула да яго галаву, збітая з панталыку. “ Што можа быць горш? Ён быў наёмным забойцам або што-то ў гэтым родзе?
  
  “ Ты памятаеш, як правозілі кантрабандай наркотыкі на курсах?
  
  "Конскія шпрыцы", - хутка сказала яна. "Лілі хацела пераканацца, што мы зразумелі".
  
  Яго рука замерла. “ Хто такая Лілі?
  
  “Не звяртай увагі, мужанёк. Будзь добры, заставайся ў тэме".
  
  "Клініка Святой Тройцы выкарыстоўвала той жа метад для распаўсюджвання незаконных наркотыкаў, і Броўдзі Пітэрсан быў уцягнуты ў гэтую махінацыю". Ён зрабіў паўзу. "Ён сам ўжываў".
  
  "А." Дойл нахмурыўся, ведаючы, што гэта не было асабліва шакавальным. З-за характару працы было добра вядома, што львы падвяргаюцца рызыцы, асабліва таму, што яны штодня сутыкаюцца з спакусамі — адсюль неабходнасць праверак на сумленнасць. Хоць — хоць, вядома, здавалася, што ў дадзеным выпадку не было праверкі цэласнасці там, дзе гэта было найбольш неабходна. Магчыма, ніхто і не думаў, што Броўдзі Пітэрсан — дзесятае пакаленне ганаровых копаў Скотленд-Ярда - апраўдае гэта.
  
  Падумаўшы пра гэта, яна абхапіла рукамі сагнутыя калені. Гэта здавалася малаверагодным — ніхто не пазбег праверак на сумленнасць, і менавіта таму яны працавалі. Ўслых яна заключыла: “такім чынам, у гэтай махінацыі былі замяшаныя вышэйшыя чыны. Вось чаму не было праверак на сумленнасць, і вось чаму яны змаглі інсцэнаваць смерць Броўдзі Пітэрсан такім нахабным чынам. Там былі замяшаныя вышэйшыя чыны.
  
  "Кантрабанда наркотыкаў была вельмі прыбытковым прадпрыемствам", - вось і ўсё, што ён прапанаваў.
  
  Яна павярнулася да яго. “ Хто? Ты збіраешся сказаць мне, хто ў спісе?
  
  "На жаль, гэта не так", - адказаў ён. "І мы зноў отклоняемся ад тэмы".
  
  Зрабіўшы над сабой неймаверную высілак, Дойл паспрабаваў улавіць нітку размовы. "Мы гаварылі аб распаўсюдзе наркотыкаў з дапамогай шпрыцаў, што азначае, што мае сэнс толькі тое, што Клініка таксама была ўцягнутая, паколькі клініка падобная на іпадром, і паўсюль валяюцца шпрыцы' поўныя наркотыкаў —"
  
  Яна спынілася ў моцным страху. “Найсвяцейшая Маці Божая, Майкл. Другі псіх — іншы салдат - казаў пра атручаных прышчэпках — тых, што забілі ўсіх гэтых бедных дзяцей".
  
  "Так".
  
  “Усё сыходзіцца. Усё сыходзіцца— і гэта так жудасна — хто-то... нейкі небарака ў клініцы не разумеў, што шпрыцы былі падробкай, што яны былі ўсяго толькі сродкам для распаўсюджвання наркотыкаў. Хто-то не зразумеў і выкарыстаў не тую партыю шпрыцаў, і ўсе дзеці памерлі ад перадазіроўкі ".
  
  “ Падобна на тое, - сур'ёзна адказаў ён.
  
  Яна павольна, у жаху пахітала галавой. “Найсвяцейшая Багародзіца, Майкл, цябе ад гэтага ванітуе. Нядзіўна, што яны перавярнулі неба і зямлю, спрабуючы схаваць гэта. "Падумаўшы, яна дадала: "Гэта таксама азначае, што расследаванне смерці дзяцей было фіктыўным. У адваротным выпадку крыміналістам было б нескладана ўсталяваць, ад чаго яны памерлі.
  
  Ён нічога не адказаў, і гэтага адказу было дастаткова.
  
  У насталай змрочнай цішыні Дойл вырашыў не згадваць аб тым, наколькі супадзеннем было тое, што Тасза з'явілася ў кафэ, каб умяшацца ў іх размову з удавой дзівака, а затым сказала ім, што яны ўмешваюцца ў іншую аперацыю. Справядлівасці дзеля, вядома, магло быць так, што МІ-5 сапраўды расследавала выбух, але Дойл выказаў здагадку, што коммандер Тасза была адным з вышэйшых чыноў, якія ўдзельнічалі ў аперацыі ўтойвання; гэта павінен быў быць хто-то ўплывовы, які мае доступ да ўсіх каналах інфармацыі.
  
  Такім чынам, вось у чым заключалася жудасная таямніца, якую медная бок была поўная рашучасці трымаць у сакрэце; Броўдзі Пітэрсан не быў героем, наадварот, ён быў горшым з горшых. І ён быў ідэальным падстаўной асобай для злачыннага супольнасці, паколькі ніхто ніколі б не падумаў, што Пітэрсан апусціцца да таго, каб быць брудным копам.
  
  План быў добра прадуманы і даволі жахлівы ў сваёй бязьлітаснай — ніхто не збіраўся асабліва прыглядацца да таго, што знаходзілася ў шпрыцах ў ветэрынара ці ў бясплатнай клініцы; у рэшце рэшт, у іх першапачаткова павінны былі ўтрымлівацца наркотыкі.
  
  Яна змрочна заўважыла: "У гэтым няма ніякіх нюансаў, Майкл; гэта не тое, што ты можаш проста замяць пад дыван".
  
  Ён схіліў галаву. “ На жаль, я дакажу, што ты памыляешся.
  
  Яна апусціла твар так, што ўткнулася лбом у сагнутыя калені, і абдумала узніклую дылему; Эктон, верны сваёй форме, палічыў за лепшае б захаваць гэтую катастрофу з сувязямі з грамадскасцю ў таямніцы, чым дазволіць фішках ўпасці куды патрапіла. На гэты раз яна наўрад ці магла вінаваціць яго; яна ведала з першых рук, як моцна радавыя любілі сваіх герояў — уявіце сабе ўдар па маральнаму духу, калі апынецца, што адзін з іх найвялікшых герояў быў прама процілеглым.
  
  З пачуццём вострага пакуты яна спытала: “Як яны маглі гэта зрабіць — я маю на ўвазе яго брата і сястру? Як яны маглі так рызыкаваць — нават былі гатовыя забіваць людзей — пакрываць бруднага паліцэйскага толькі таму, што ён быў іх братам? Мая маці сказала б, што гульня каштавала свеч.
  
  "Наадварот, для іх няма нічога, што варта было б больш".
  
  Дойлу гэта нагадала аб яе прывідзе, які толькі што сказаў нешта падобнае. "Гэта падобна на культ, вось што гэта такое".
  
  “Не, гэта больш падобна на братэрства. Але гэта выходзіць за рамкі жыцця і смерці, чаго і варта было чакаць; для афіцэра паліцыі жыццё і смерць - звычайныя, паўсядзённыя падзеі".
  
  "І гэта таксама", - дадала яна. "І я мяркую, мы не можам ведаць напэўна, таму што ў нас не было братоў або сясцёр".
  
  Ён кіўнуў. “Я мяркую, што брат і сястра думалі, што з інсцэнаванню пакараннем смерцю Броўдзі больш нічога не трэба рабіць. Але затым кантрабандная дзейнасць працягнулася ".
  
  “І яны не адважыліся нічога сказаць не пасля таго, што людзі, якія кіруюць гэтым, зрабілі для Броўдзі. Мужа Клаўдзіі таксама забілі? Ён збіраўся сысці ў адстаўку?"
  
  “Замест гэтага ён пакончыў з сабой. Відавочна, ён не змог з гэтым жыць".
  
  Дойл падняла галаву. - Тады гэта падобна на Антигону.
  
  "Прашу прабачэньня?"
  
  "Не па тэме," перапрасіла яна. “ Не звяртай увагі.
  
  Эктон працягнуў: "У мужа Клаўдзіі былі адносіны з дзяжурным сяржантам; яны разам служылі ў Афганістане".
  
  "А Пені падае".
  
  "На самай справе".
  
  Яна глыбока і сумна ўздыхнула. “ Такім чынам, дзяжурны сяржант вырашыў, што з яго хопіць, і паспрабаваў звязацца з табой, але потым копы пранюхалі і пачалі забіваць усіх, хто мог на іх напасці. І цяпер яны ўсе затрымаліся, таму што не могуць адступіць, не падняўшы заслону над усім гэтым шоў жахаў ".
  
  "Я спадзяюся разабрацца з гэтым з мінімальным шкодай, наколькі гэта магчыма", - прапанаваў Эктон.
  
  Яна павярнулася, каб зірнуць на яго. "Здымаю капялюш перад вамі, калі вы можаце; з таго месца, дзе я стаю, гэта амаль немагчыма".
  
  "Я паспрабую пераканаць абодва бакі ў тым, што ў іх найлепшых інтарэсах было б сысці ў адстаўку".
  
  Яна ўздыхнула і спачувальна правяла рукой па яго руцэ. “Аказаць ціск? Ўдачы табе, мой сябар, больш няма чым скарыстацца — яны ўсе гатовыя забіць адзін аднаго да апошняга чалавека.
  
  "Паглядзім", - вось і ўсё, што ён мог прапанаваць, і ёй прыйшлося здавольвацца гэтым.
  
  OceanofPDF.com
  
  Кіраўнік 38
  
  Дойл разглядала творы мастацтва, якія былі стратэгічна расстаўленыя на мякка асветленай сцяне галерэі, стоячы побач са сваім мужам і спрабуючы адцягнуць увагу ад таго факту, што крыжаваны агонь можа ўспыхнуць у любы момант.
  
  "Па крайняй меры, фарбы Муньаса выглядаюць так, як яны павінны выглядаць, Майкл; Я рады, што мы не глядзім на нейкі ўсплёск колеру, які павінен прадстаўляць што-то значнае, а затым ад нас патрабуюць ўдумлівы каментароў ".
  
  “ Твае густы супадаюць з маімі.
  
  Яна ўсміхнулася. “Так, мне сапраўды падабаюцца карціны ў "Эстакадах", Майкл. Мне асабліва падабаецца тая, з усімі аблокамі, якая вісіць у сталовай; можа быць, нам варта перанесці яе ў новую гульнявую пакой Эдварда — я думаю, яна б яму спадабалася ".
  
  "Тады канстэбль ідзе ў гульнявую пакой," пагадзіўся ён, і ў яе ўзнікла адчуванне, што па нейкай прычыне гэта яго пацешыла.
  
  Краем вока Дойл ўважліва сачыла за ўсімі гульцамі — зразумела, пры дадзеных абставінах — і належным чынам адзначыла, што Макшэйн блукаў паблізу, але трымаўся далей ад Питерсонов, якія стаялі ля парадных дзвярэй, рэгіструючы гасцей.
  
  Муньас вітала якія прыбылі людзей, а ўладальнік галерэі стаяў побач з ёй і захопленым тонам казаў пра яе "глыбіні" і "безошибочном бачанні". Мужчына ўзяў за правіла гучна клікалі лорда і лэдзі Эктон, калі яны прыбылі, і прыкідвацца дзеля ўсіх гледачоў, што ён добра з імі знаёмы, паколькі на працягу некалькіх хвілін вёў сяброўскую гутарку з памочнікам, якія робяць хуткі здымак.
  
  "Не магу вінаваціць гэтага чалавека", - справядліва падумаў Дойл; сустрэча з Эктоном у дзікай прыродзе была рэдкім выпадкам.
  
  І яна супакоілася, убачыўшы, што яе муж не стаў рызыкаваць і забяспечыў ўласную бяспеку: Уільямс неадступна сачыў за двума паліцыянтамі, а інспектар Гіры пільна сачыў за гасцямі.
  
  Калі яна разам з мужам падышла да наступнай карціне, Дойл ціха спытаў: "ці Ёсць які-небудзь пратакол, аб якім я павінен ведаць, Майкл?"
  
  Ён адказаў: “Я паспрабую дамовіцца аб спыненні агню, і я думаю, што вы можаце быць карысныя ў дасягненні гэтай мэты. Я неўзабаве пагавару з Джэймсам і папрашу вас далучыцца да мяне. Калі хочаце, калі ласка, сачыце за маім сігналам.
  
  Яна скоса паглядзела на яго. “ Ты не ўключаеш Клаўдыю?
  
  “ Клаўдыя, падобна, найменш разумная з іх дваіх.
  
  "Клаўдыя імкнецца да самаразбурэння", - даволі сумна заявіў Дойл. "Яна і ёсць тая самая Антыгона, і, баюся, гэта ўсяго толькі пытанне часу".
  
  "Тады тым больш прычын звярнуцца да Джэймсу", - адказаў Эктон, і Дойл здалося, што яна ўлавіла нюанс у яго словах — даверыць Эктону план. Хацелася б спадзявацца, што ён быў добрым.
  
  Яны спыніліся перад наступнай карцінай, і Дойл сказаў: “Я павінен купіць адну для Рейнольдса. Ён намякаў, што хоча такую ж, і мы маглі б паднесці яе ў падарунак на яго Канфірмацыю ў Праваслаўнай царкве ".
  
  "Вельмі дарэчы", - пагадзіўся яе муж.
  
  “Я думаю, мы не можам памыліцца са Святой Марыяй, і Муньас так добра адлюстроўвае яе. Як ты думаеш, у іх адны і тыя ж святыя? Я б не хацеў цябе пакрыўдзіць ".
  
  "Я веру, што так яно і ёсць", - сказаў Эктон. “І мы купім яшчэ адну карціну, каб павесіць яе на козлах. Выбірайце любую, якая вам спадабаецца".
  
  Дойл пяшчотна прыціснуўся да яго руцэ. “ Ты малайчына, Майкл.
  
  "Яна таленавітая", - заўважыў ён.
  
  Дойл скрывіў вусны. "Хутчэй, у яе супярэчнасці, сябар мой". Гэта таму, што Габрыэль цяпер стаяў побач з Муньясам, горды і собственнический, у той час як інспектар Гіры ляніва праходжваўся ўздоўж вітрын, заклаўшы рукі за спіну. Аднак Дойла не ўдалося абдурыць; пад добразычлівым паводзінамі ірландца хаваўся ўвесь на ўзводзе, а Муньас старанна не глядзеў у яго бок.
  
  "Я зараз пайду — калі ласка, чакайце майго сігналу".
  
  "Так, сэр", - поддразнила яна. "Шкада, што я не здагадалася надзець свае падзячныя медалі, звонкія у мяне на шыі".
  
  Эктон адышоў ад яе, і яна нядбайна падышла павіншаваць Муньаса, які ў чорным выглядаў нашмат лепш, чым нават Дойл, і, без сумневу, менавіта таму блукалі па зале мужчыны, гатовыя біцца на дуэлі.
  
  “Хо, Муньас. Усё выглядае ўзрушаюча".
  
  "Дзякуй, што прыйшоў, Дойл", - адказала дзяўчына. Дойл бачыў, што яна нервуецца, але — будучы Муньас — яна хавала гэта за маскай ўпэўненасці.
  
  "Я павінен папрацаваць над сваім уласным фасадам ўпэўненасці", - падумаў Дойл; у мяне такое пачуццё, што ў бліжэйшыя некалькі хвілін ён мне спатрэбіцца. Нагадаўшы сабе пра гэта, яна ўстала так, каб назіраць за Эктоном, якому ўдалося адвесці Джэймса Пітэрсан у бок.
  
  Габрыэль схіліўся над рукой Дойла ў сваёй непочтительной манеры. “Так, дзякуй, што прыйшоў. Падтрымка арыстакратыі ніколі не перашкодзіць — гэта надае артысту асаблівы шарм".
  
  "Вядома, так і ёсць", - пагадзіўся Дойл. "Багацця ў лішку".
  
  Габрыэль засмяялася, быццам сказала нешта смешнае, але Муньас узяў Дойл за руку і павёў яе да пейзажу Лондана пад дажджом.
  
  "Мы збіраемся купіць такую для эстакад", - рызыкнуў выказаць здагадку Дойл, разглядаючы твор мастацтва. "Як ты думаеш, гэта добрая мадэль?" Паколькі гэта была адна з самых буйных карцін Муньаса, яна падалася прыдатнай для вялізнага патрэсквала хлява, падобнага на Казлы.
  
  “ Мяркую. Але я хацеў спытаць цябе — ты нічога не чуў пра Савой? Я спадзяваўся, што ён можа аб'явіцца.
  
  Дзякуй усім святым і анёлам, што ён гэтага не зрабіў, падумаў Дойл; гэта ўсё, што нам было трэба. "Не, Муньас, але, я думаю, гэтага варта было чакаць; якое-то час яму прыйдзецца трымацца ў цені".
  
  Іншая дзяўчына выдала гук расчаравання. "Хацела б я ведаць, як з ім звязацца — я хацела папярэдзіць яго сёе аб чым".
  
  Раптам Дойл прыйшло ў галаву, што, магчыма, у інтарэсах Палаты прадстаўнікоў Эктана высветліць, чаму Муньас вырашыў, што Савой трэба папярэдзіць, і таму яна спытала: "У чым справа, Муньас?"
  
  Дзяўчына агледзелася вакол, а затым панізіла голас. “Да мяне дайшлі дзіўныя чуткі аб зніклым рускай дзіцяці. Я хацеў папярэдзіць яго — нейкія сумнеўныя асобы, магчыма, шукаюць Эміля ".
  
  Гэтая інфармацыя магла толькі прывесці Дойл ў крайняе замяшанне, паколькі ў цяперашні час яна давала прытулак маленькай Джемме, якая была зніклым рускім дзіцем і якая — па выпадковым супадзенні — была верагодным кандыдатам на пошукі сумніўных персанажаў. “ Чаму— што ты чуў, Муньас?
  
  “ Гэта было па справе сэра Кава. Член Савета, які пакінуў краіну, быў натуралізаваным грамадзянінам Расеі — і ходзіць нейкая дзікая гісторыя аб тым, што ён звязаны з дзіцем рускай каралеўскай сям'і, схаваным у Англіі ".
  
  Велізарным высілкам волі Дойл паспрабавала схаваць сваё крайняе замяшанне ад гэтага адкрыцця і — амаль несвядома — перавяла погляд на Эктана, але выявіла, што ён сустракаецца з ёй поглядам з другога канца пакоя.
  
  Фейт, ледзь не прапусціла маю рэпліку, падумала яна. “Добра, Муньас; я абавязкова паведамлю табе, калі атрымаю весткі з Савоі. На самай справе, дазволь мне пайсці і сказаць пра гэта Эктону".
  
  Без далейшых цырымоній яна бачком праціснулася праз натоўп гасцей і падышла да Эктону, дзе ён ціхім голасам размаўляў з Джэймсам Питерсоном. Нядзіўна, калі яна адчула, што Пітэрсан быў зусім няшчасны і выпраменьваў змрочны фаталізм, хутчэй як загнанае ў кут жывёла.
  
  - Афіцэр Пітэрсан, - павітала яго Дойл, найлепшым чынам імітуючы чалавека, які замовіў напой, названы ў яе гонар у The Bowman.
  
  "Афіцэр Дойл," адказаў ён, і яна заўважыла, што яго губа злёгку задрыжала, так што ён прыкусіў яе.
  
  Яна пяшчотна дакранулася да яго рукі. “ Я спадзяюся, ты слухаеш старэйшага інспектара. Ён хоча, каб ты знайшоў выхад з сваіх праблем. Мы абодва хочам.
  
  Іншы мужчына рэзка апусціў вочы і адвёў іх, відавочна ўсхваляваны, і, падобна, Дойл быў не адзіным, хто заўважыў гэта, таму што да іх даволі рэзка далучылася яго сястра, якая акінула Эктана і Дойла абвінавачанага поглядам, а затым звярнулася да свайго брата. "Што яны табе кажуць, Джэймі?"
  
  Варушачы вуснамі, мужчына падняў да яе твар. “ Яны хочуць, каб пакласці гэтаму канец, Кло.
  
  Дойл адчуў крайняе замяшанне жанчыны, калі яна строга звярнулася да яго. - Нічога не кажы.
  
  "Занадта позна, яны ўжо ведаюць".
  
  - Джымі, " у жаху выдыхнула яна.
  
  "Яны ўжо ведалі", - паўтарыў ён, і мускул на яго шчацэ тузануўся.
  
  З пабялелымі вуснамі жанчына павярнулася да Эктону. "Тады вы ведаеце, што мы нічога не можам зрабіць — ніхто з нас нічога не можа зрабіць". Запознена яна ўспомніла дадаць: "Сэр".
  
  "Наадварот", - сказаў Эктон. "Вам варта толькі прыстрашыць выкрыццём падставы - і тыя, хто за ёй стаіць, знікнуць".
  
  "Мы павінны, Кло", - узмаліўся Джэймс. “Мы павінны. Інакш, чым гэта скончыцца?
  
  Нізкім, напружаным голасам Клаўдыя запярэчыла: "Гэта не сканчаецца тым, што ў Броўдзі здымаюць зорку".
  
  Ледзь не плачу, яе брат прамовіў дрыготкім голасам: "Але так павінна быць, Кло— так павінна быць".
  
  Дойл заўважыў, што некалькі гасцей, якія знаходзіліся ў непасрэднай блізкасці, павярнулі галовы, без сумневу, здзіўленыя тым, што на выставе ў галерэі ў Соха магло адбывацца нешта настолькі эмацыянальны.
  
  "Магчыма, ролю Броўдзі можа застацца нераскрытай", - ціха сказаў Эктон. "Але ў абмен на гэта неабходна пакрыць шкоду, і вы павінны пагадзіцца супрацоўнічаць".
  
  Клаўдыя нічога не адказала, але Джэймс ўхапіўся за галінку як тапелец. “ Што вы маеце на ўвазе, сэр?
  
  - Я пачну расследаванне смерці двух мужчын, якія былі забітыя пры ўтойванні злачынства, - цвёрда сказаў Эктон, - і ўсталюю, што дакладчыца занядбала сваімі абавязкамі.
  
  Дойл толькі намаганнем волі стрымала сваю рэакцыю; дакладаў афіцэрам быў Муньас.
  
  Ён працягнуў: "Ёй будзе абвешчаны вымова, і Метрапалітэн ўрэгулюе пазовы аб неправамернай смерці, каб выплаціць кампенсацыю пакінутым у жывых сваякоў".
  
  Ён памаўчаў, назіраючы за імі. “Рыштунак будзе згорнута, і больш не будзе сказана ні слова. Але калі я не заручусь вашым поўным супрацоўніцтвам, я буду рэкамендаваць перагледзець ролю Броўдзі Пітэрсан у справе аб прышчэпках ". Ён памаўчаў, а затым звярнуўся да Клаўдзіі: "І вы адмовіцеся ад пенсіі вашага мужа, якая была атрымана пад ілжывым падставай".
  
  "Няма", - сказала яна, люта ківаючы галавой. “Не, я не дазволю ім даведацца пра Піцеры. Я не буду".
  
  "О, я думаю, ты так і зробіш", - сказаў Эктон і падняў погляд на Макшейна, які кінуўся наперад, каб нанесці магутны ўдар Джэймсу, разбіўшы мужчыну нос з пырскамі крыві.
  
  Зусім узрушаная, першым імкненнем Дойл было разьвесьці іх, але Эктон адцягнула яе назад, і калі Макшэйн паспрачаўся з Джэймсам, мінакі хутка адышлі, шэпчучыся паміж сабой і назіраючы за бойкай двух мужчын.
  
  "Пачакайце", - у трывозе крыкнуў Габрыэль, накіроўваючыся да тым, хто змагаецца. "Вынесіце гэта вонкі".
  
  Але справы ішлі ўсё горш і горш, калі Уільямс выгукнуў папярэджанне. “Пісталет! Пісталет!"
  
  Пачуўся стрэл, і, як і варта было чакаць, пачаўся масавы, віск зыход да выхаду, у той час як муж Дойл моцна прыціскаў яе да сцяны.
  
  "Чалавек паранены!" Муньас ў трывозе крыкнуў, і Дойл, перавядучы свой поўны жаху погляд, убачыла, што Габрыэль напаўлежучы на зямлі, трымаючыся за галёнка і сашчаміўшы зубы ў агоніі.
  
  "Дзе пісталет?" Уільямс закрычаў, а затым Макшэйн прыціснуў Джэймса Пітэрсан да сцяны, груба прыціснуўшы яго так, што яго скрываўлены твар аказалася прыціснута да яе.
  
  "Лягчэй, лягчэй—" выдыхнуў Джэймс.
  
  "Зброю напагатове", - крыкнуў Гіры і ступіў наперад, каб выцягнуць дымящееся зброю з-за пояса Джэймса.
  
  "Не," у жаху запратэставаў Джэймс. — Не, я... я не нёс ... клянуся, гэта не маё.
  
  "Гэта справа паліцыі", - злавесна паведаміў Гіры, і Макшэйн яшчэ мацней прыціснуў Джэймса да сцяны.
  
  "Выклічце хуткую", - загадаў Эктон Уільямсу. “І выклічце таксама аператыўнае падраздзяленне. Нікому не рухацца".
  
  Яе муж адпусціў яе рукі, і таму Дойл паспяшаўся апусціцца на калені побач з Габрыэлем. Праходзячы міма Клаўдзіі Пітэрсан, яна заўважыла, што жанчына стаяла нерухома — амаль як статуя, — у той час як яе брат працягваў заяўляць аб сваёй невінаватасці, а Макшэйн захоўваў сваю жалезную хватку.
  
  "І гэта тое, што вы называеце страхавым полісам", - падумала Дойл, дапамагаючы Муньосу прыціскаць рану Габрыэля. Малайчына, старшы інспектар.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  Кіраўнік 39
  
  Дойл стаяў у калідоры перад палатай Габрыэля ў бальніцы і назіраў, як Муньас размаўляе з ім, лежачы на бальнічным ложку. Усё сціхла, і гэта дало ёй час абдумаць тое, чаго яна толькі што стала сведкай, асабліва пасля таго, як Эктон адышоў у бок, каб зрабіць заяву рэпарцёру London World News.
  
  Хто ведаў, якую гісторыю ён раскруціць для прэсы — і нядзіўна, што ён не хацеў, каб яна прысутнічала пры гэтым, — але здавалася відавочным, што ў чарговы раз яе падступны муж арганізаваў ўвесь donnybrook ад пачатку да канца, нават не паправіўшы гальштук ў працэсе. Ён хацеў знайсці шлях наперад для супрацьлеглых груповак да таго, як яны салідарнасці і праваахоўны апарат свайго цудоўнага горада, і, безумоўна, здавалася, што яму гэта ўдалося.
  
  І гэта сапраўды не павінна выклікаць здзіўлення. Калі яна толькі пачынала працаваць афіцэрам падтрымкі вялікага старэйшага інспектара Эктана, ён патлумачыў ёй, што матывацыя чалавека ва ўсе часы даволі простая, і заўсёды лепш памятаць аб гэтым важным факце ў расследаванні забойстваў. Трэба было толькі зразумець задзейнічаныя матывы, і звычайна на розум адразу прыходзіла якая працуе тэорыя — не было неабходнасці празмерна ўскладняць сітуацыю, і, як правіла, найбольш відавочным матыватар быў правільны. Часта гэта была любоў — і часта, вядома, любоў да грошай, — і ў многіх выпадках гэта быў яшчэ адзін смяротны грэх - гардыня.
  
  Яна глыбока ўздыхнула і пашкадавала, што не можа зняць свае высокія абцасы. Эктон правільна зрабіў выснову, што матыватар Клаўдзіі Пітэрсан была гонар; ёй была невыносная думка аб тым, каб наклікаць ганьбу на іх славутую прозвішча, і таму яна пагадзілася дазволіць злачынцам інсцэнаваць гераічную смерць яе не вельмі гераічнага брата.
  
  І цана— цана заключалася ў тым, што Питерсоны глядзелі скрозь пальцы на сталую гандаль наркотыкамі. У выніку яны ператварыліся б у брудных копаў — фейт, такіх жа брудных, як і іх брат, — у іранічным павароце, які, калі ўдумацца, быў падобны на грэцкую п'есу.
  
  І гэты матыватар дазволіў Эктону аказаць менавіта тое ціск, каб прымусіць Клаўдыю адступіць, — страх перад патэнцыйным ганьбай яшчэ аднаго брата. Шляху назад не было б, калі б Джэймса Пітэрсан абвінавацілі ў тым, што ён застрэліў калегі — вышэйстаячага афіцэра, не менш, — і таму яны абодва былі вымушаныя падпарадкавацца плане Эктана аб спыненні агню.
  
  Гэта было вельмі падобна на яе мужа - арганізаваць сваё ўласнае святое шоў, жорстка параўнаўшы два святых шоў, арганізаваных Дзяжурным сяржантам і Макшейном. Макшэйн, які знік у ночы, але не раней, чым у яго з'явіўся заслужаны шанец пакалаціць Джэймса Пітэрсан. У рэшце рэшт, ніхто не разумеў смагу крывавай помсты так, як яе муж.
  
  Пакуль яна слухала Габрыэля, Муньас падняла вочы і ўбачыла, што Дойл чакае ў калідоры, таму яна папрасіла прабачэння і паднялася, каб далучыцца да іншай дзяўчыне.
  
  Небарака Муньас выглядаў трохі намотанным на вось, і ў гэтым не было яе віны. "Як у яго справы?"
  
  “Гэта ўсяго толькі павярхоўная рана. Нам пашанцавала, што ўсё абышлося".
  
  "Сапраўды, гэта так", - пагадзілася Дойл і пакінула свае высновы пры сабе.
  
  "Хоць ён - найменшая з іх клопатаў; Габрыэль кажа, што ўсе адчайна тэлефануюць яму, таму што Тасза знікла".
  
  "Не... гэта яна?" Дойл ўтаропіўся на яго ў здзіўленні.
  
  Муньас кіўнуў, перапоўнены сдерживаемым хваляваннем. "Яны думаюць, што яе завабілі ў Магаберри ў якасці хітрыкі, паколькі зняволенага, якога яна прасіла аб сустрэчы, на самай справе не існавала".
  
  "Святая Маці, гучыць не вельмі добра", - выдыхнуў Дойл.
  
  Муньас агледзелася і затым панізіла голас. “І калі яны абшукалі яе дом, тут, у Лондане, яны выявілі, што ў ніжняй часткі яе піяніна ўстаноўлена падслухоўваюць прылада. Хто-то яе слухаў".
  
  Дзве дзяўчыны ўтаропіліся адзін на аднаго, і Дойл нарэшце агучыў тое, аб чым яны абодва думалі. "Паверце, Муньас, я б не здзівіўся, калі б яна была замяшаная ва ўсім гэтым, і хто-то запанікаваў, таму што Эктон быў блізкі да чарговага скандалу".
  
  "Мы нічога не можам сказаць, Дойл", - папярэдзіў Муньас.
  
  Але Дойл запярэчыў: "Маўчанне - гэта тое, з-за чаго ўсё з самага пачатку апынуліся ў гэтай праблеме".
  
  “Што ж, яны збіраюцца пачаць расследаванне, так што давайце пачакаем і паглядзім, што яны змогуць знайсці. Габрыэль кажа, што яны разбіраюць піяніна і забіраюць яго ў якасці рэчавага доказу для правядзення судовай экспертызы і пошуку адбіткаў пальцаў — як мяркуецца, не так ужо шмат людзей мелі доступ у яе дом.
  
  “ У іх ёсць якія-небудзь зачэпкі?
  
  Муньас шматзначна паглядзеў на яе. "Яны праводзяць ператрус, але яна не карысталася сваім мабільным тэлефонам або крэдытнымі карткамі з учорашняга раніцы, і ў гатэлі наверсе сказалі, што яна так і не выпісалася".
  
  "Нядобра", - вымавіў Дойл, паколькі гэта было базавым навучаннем у Крымінальнай акадэміі; людзі проста так не выпадаюць з поля зроку, асабліва камандзіры паліцыі.
  
  “ Габрыэль кажа, яны непакояцца, што яе цела магло быць выкінута ў балота.
  
  "Балота Баллинахоун", - здагадаўся Дойл. "Гэта было б дарэчы". Падумаўшы пра гэта, яна перавяла дыханне. “І форсениксу прыйдзецца нялёгка, калі яе цела было ў балоце. І гэта пры ўмове, што яны наогул калі-небудзь знойдуць яе ".
  
  Некаторы час яны стаялі моўчкі, абдумваючы гэта нечаканае развіццё падзей. Затым Дойл скрывіў рот і заўважыў: "З іншага боку, гэтыя навіны аб Тасе перасягнуць нашу маленькую заварушку, Муньас — не тое каб я радаваўся або што-то ў гэтым родзе".
  
  Муньас кіўнуў. "Эктон сказаў мне, што я павінен быць дапытаны".
  
  Словы былі вымаўленыя роўным тонам, і Дойл не быў упэўнены, як шмат Муньас ведаў ці здагадаўся. Яна сказала: "Мне шкада, што ты будзеш казлом адпушчэння".
  
  "Я была кінута", - прызналася дзяўчына. "Я заслужыла гэта, таму што лічыла, што такая дзіўная дэталь была ніжэй за мяне".
  
  "Засвоеная ўрок - для ўсіх нас", - пагадзіўся Дойл. "Гонар - гэта камень перапоны".
  
  Яны на імгненне спыніліся, і ў наступіўшай цішыні погляд Муньаса слізгануў па пустым калідоры.
  
  "Яна прыглядае за ім", - падумаў Дойл; а тым часам іншы ляжыць тут паранены. Бедны Муньас, я амаль схільны яе пашкадаваць.
  
  Іншая дзяўчына парушыла маўчанне. “ Напэўна, я адчуваю сябе такой... такой дурной, - выказала здагадку яна. “ Асабліва ў параўнанні з усімі астатнімі.
  
  Дойл кіўнуў у знак згоды. “Так. Мы бачым шмат добрых людзей, якія робяць тое, што робяць добрыя людзі".
  
  "Гіры - адзін з іх," рэзка сказаў Муньас.
  
  Наступіла кароткае маўчанне. "Магчыма, табе спадабаецца Ірландыя," выказаў здагадку Дойл.
  
  “Я не ведаю. Але ён не хоча чакаць, калі няма надзеі — ён хоча стварыць сям'ю".
  
  Разумны чалавек, раз разыграў сваю казырную карту, падумаў Дойл. "Тады, можа быць, яму спадабаецца Лондан".
  
  "Я не ведаю". У рэдкім для сябе праяве расчаравання Муньас прыціснула далоні да скроняў. “Я не ведаю, ці спрацуе гэта — у нас не было магчымасці праводзіць шмат часу разам. А ён такі пуританин, што не будзе займацца сэксам, пакуль мы не пажэнімся.
  
  "Яшчэ адзін козыр, - падумаў Дойл. - гэты чалавек геній".
  
  "А вось і Эктон," раптам абвясціла Муньас і апусціла рукі. “ Тады я вярнуся да Габрыэль.
  
  "Поспехі", - крыкнуў Дойл ёй услед, таму што яна не была ўпэўненая, што можна сказаць у такой сітуацыі. "На шчасце для мяне, - падумала яна, - у мяне наогул няма дылем ў асабістым жыцці; замест гэтага мае адзіныя дылемы строга абмежаваныя тым, каб зберагчы мужа ад турмы".
  
  Эктон прыцягнуў яе да сябе і пацалаваў. “ Усё ў парадку?
  
  "Усё ў парадку," сказала яна, адкідваючыся назад, каб паглядзець на яго знізу ўверх. “ Як усё прайшло?
  
  Ён нахіліў галаву і разгладзіў яе паліто спераду. "Я разыграў if як любоўны трохкутнік і распавёў аб сваім жаху ад таго, што такое бурнае падзея азмрочыла першае шоў нашага любімага артыста ". Ён зрабіў паўзу. "Магчыма, у мяне стварылася ўражанне, што мастак быў прычынай сваркі".
  
  "Добрая жарт", - засмяяўся Дойл. "Загады павінны паступаць, як магутны паток".
  
  Эктон нахіліў галаву ў бок Габрыэля. “ Як ён?
  
  "Ён падыдзе; у асноўным, ён ўсхваляваны, таму што Тасза знікла; ты чуў?"
  
  "Я так і зрабіў".
  
  Дойл прасачыў за яго поглядам праз дзверы бальнічнай палаты, дзе Габрыэль размаўляў з Муньясам. "Я мяркую, не было б сюрпрызам даведацца, што хто-то запанікаваў і прыкончыў яе, калі зразумеў, што наркапрытон раскрыты".
  
  "Мы не можам быць упэўненыя, што Тасза была замяшаная ў гандлі наркотыкамі", - нагадаў ён ёй з адценнем папроку.
  
  Але Дойл гэтага не пацярпеў. "Гэта занадта падобна на супадзенне, Майкл — нават я не настолькі тупы".
  
  "Тады я не буду рабіць ніякіх каментароў".
  
  Але Дойл толькі змрочна сказаў: "І вось у чым праблема ў двух словах: усе бегаюць вакол ды каля і спрабуюць прыкрыць сваю каманду - нават ты".
  
  Ён злёгку ўсміхнуўся. "Няма ліха без дабра; вам больш не прыйдзецца наведваць сходу аператыўнай групы".
  
  “ Слава Богу, посьцім, хоць мне сорамна нават думаць аб такіх рэчах, калі труп беднай жанчыны, верагодна, раскладаецца дзе-небудзь у балоце.
  
  "Так, яе страта стане ударам для многіх".
  
  "Але не ты," пранікліва заўважыў Дойл.
  
  "Я не буду дрэнна адклікацца аб мёртвых", - запярэчыў ён. "Калі выказаць здагадку, што яна сапраўды мёртвая".
  
  Дойл скривила вусны. “ Будзем спадзявацца, Майкл, што табе не давядзецца прамаўляць гаворка, калі яна атрымае сваю зорку на сцяне.
  
  “ Слабая надзея, я мяркую.
  
  Заклапочана нахмурыўшы бровы, яна адкінулася назад, каб пільна паглядзець на яго. “Што пакідае мяне з адной нязначнай праблемай, мужанёк. Калі Тасза была замяшаная ў рабаванні, ці мог Габрыэль быць замяшаны таксама? Ці Было яго імя ў спісе дзяжурнага сяржанта?"
  
  Рушыла ўслед доўгая паўза, пакуль ён не адрываў позірку ад яе гузікаў.
  
  Дойл рызыкнуў спытаць: “Вы хацелі пакінуць яго ў баку — таму вы загадалі яго застрэліць? Я думаю, гэта Гіры застрэліў яго, а затым ён падкінуў пісталет Джэймсу. Але я падумаў, ці была важкая прычына, па якой вы хацелі, каб Габрыэль служыў ніжэйстаячым афіцэрам.
  
  Павольна Эктон прызнаўся: "Магчыма, Габрыэль і не быў падбухторшчыкам, але ён сапраўды быў бенефіцыярам незаконнай аперацыі".
  
  Яна здзіўлена ўтаропілася на яго. "Габрыэль ўжывае?"
  
  Яе муж сустрэўся з ёй позіркам і кіўнуў.
  
  З некаторым здзіўленнем яна ўсклікнула: "Чаму— я паняцця не мела".
  
  "Часта менавіта так і бывае".
  
  У зьдзіўленьні Дойл павярнуўся, каб паглядзець на пару праз дзверы. "Муньас сказаў, што ў яго ёсць недахоп".
  
  “ Тады, я мяркую, яна была ў курсе.
  
  Павольна яна разважала: "Значыць, цяпер ён у шпіталі, дзе яны абавязкова даведаюцца".
  
  “Ён будзе ўключаны ў праграму рэабілітацыі, пакуль знаходзіцца тут. Мы можам толькі спадзявацца, што ён засвоіў урок ".
  
  "І такім чынам, ён ухіліўся ад расследавання махлярства з наркотыкамі".
  
  "Гэта здалося мне лепшым, што можна было зрабіць".
  
  Дойлу прыйшлося ўсміхнуцца. "Што ж, я думаю, гэта ласку мне і Муньосу, Майкл, і мы вельмі цэнім гэта, але я думаю, што Муньас закаханы ў Гіры, а ён у яе".
  
  Эктон прыўзняў бровы. "Гэта сапраўды ўскладненне".
  
  Яна паклала рукі яму на грудзі. - На шчасце, у нас з табой усё не так складана ў цэлым.
  
  "Я так не думаю," запратэставаў ён, прыцягваючы яе бліжэй. “ Я люблю цябе, а ты любіш мяне.
  
  Табе не абавязкова казаць, Майкл, толькі не мне, " поддразнила яна. “ І, раз ужо гаворка зайшла пра гэта, як хутка мы зможам вярнуцца дадому?
  
  "Зараз", - вырашыў ён. "Гэта быў напружаны дзень".
  
  "Хутка стане яшчэ больш народу", - сказала яна са значэннем.
  
  "Ты мяне палохаеш", - адказаў ён і павёў яе па калідоры.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  Эпілог
  
  Хадсон стаяў у калідоры перад бібліятэкай у Эстакадзе і — з пачуццём цуду — слухаў музыку, лившуюся з-пад пальцаў майстра. Вядома, гэта быў добры знак — што майстар зноў гуляе, нягледзячы на ўспаміны, якія гэта павінна было навеяць пра яго бацьку.
  
  Ліззі сказала, што піяніна было рэдкім, і ён трохі турбаваўся аб тым, каб паставіць яго побач з вокнамі, таму што сонечнае святло падаў прама на яго, але гаспадар настойліва папрасіў, каб яго сабралі нанова менавіта тут, і ён быў не з тых, хто падвяргае сумневу жадання гаспадара — дастаткова было таго, што ён зноў выглядаў здаровым.
  
  І вось Эктон гуляў, а Хадсон слухаў, і ніхто з іх не бачыў постаць рыцара, які стаяў у куце пакоя і з выглядам бязмежнага задавальнення ляніва які апісвае перад сабой дугу сваім зламаным мячом.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  Змест
  
  Кіраўнік 1
  
  Кіраўнік 2
  
  Кіраўнік 3
  
  Кіраўнік 4
  
  Кіраўнік 5
  
  Кіраўнік 6
  
  Кіраўнік 7
  
  Кіраўнік 8
  
  Кіраўнік 9
  
  Кіраўнік 10
  
  Кіраўнік 11
  
  Кіраўнік 12
  
  Кіраўнік 13
  
  Кіраўнік 14
  
  Кіраўнік 15
  
  Кіраўнік 16
  
  Кіраўнік 17
  
  Кіраўнік 18
  
  Кіраўнік 19
  
  Кіраўнік 20
  
  Кіраўнік 21
  
  Кіраўнік 22
  
  Кіраўнік 23
  
  Кіраўнік 24
  
  Кіраўнік 25
  
  Кіраўнік 26
  
  Кіраўнік 27
  
  Кіраўнік 28
  
  Кіраўнік 29
  
  Кіраўнік 30
  
  Кіраўнік 31
  
  Кіраўнік 32
  
  Кіраўнік 33
  
  Кіраўнік 34
  
  Кіраўнік 35
  
  Кіраўнік 36
  
  Кіраўнік 37
  
  Кіраўнік 38
  
  Кіраўнік 39
  
  Эпілог
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список

Кожевенное мастерство | Сайт "Художники" | Доска об'явлений "Книги"