Кент Крыстабель : другие произведения.

Выдатнае і прыватнае месца (серыя Сандра Чэліні, кніга 2)

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:
Школа кожевенного мастерства: сумки, ремни своими руками
 Ваша оценка:

  
   ЯНЫ ўзышлі на ўзгорак, каб убачыць зімовае сонца, якое лунае над далёкім гарызонтам, шырокі далягляд бледна-шэрых пагоркаў і бязлісцевых лясоў наперадзе і цёмную стужку ракі, якая цягнецца па дне даліны. Кіроўца рэзка затармазіў на ўздыме, і за імі паднялася воблака пылу, ахутаўшы буйную машыну. Ён павярнуўся да свайго пасажыра і размашыстым жэстам аддаў яму ўсё, што яны разглядалі.
  «Вось», — сказаў ён па-ангельску з такім моцным акцэнтам, што нават гэты адзіны склад быў ледзь пазнаны. 'Кастэла Арфея. Сардэчна запрашаем». І ён усміхнуўся, плоскай усмешкай, якая не дасягала яго вачэй, з бляскам золата далёка ў яго роце.
  Побач з ім падарожнік глядзеў уніз на алею з пыльных чорных кіпарысаў, якая апускалася і ўзвышалася прама перад імі, раздзяляючы краявід і заканчваючыся цёмнымі лясамі, з якіх узвышаліся шэрыя каменныя бакі прыгожага замка пятнаццатага стагоддзя: стромкага, трывалага і без упрыгожванняў. Уласна кажучы, не крэпасць, а крэпасць, нават у апошні ружовы адценне згасаючага зімовага поўдня, Кастэла Арфея, бескампрамісны, якім ён заўсёды быў, не рабіў спробы палюбіць свайго новага госця.
  Яна чакала іх, масіўны ўмацаваны дзвярны праём, у якім яна стаяла, падкрэсліваючы вытанчанасць яе фігуры, яе дзявочыя плечы, яе малюсенькія лодыжкі. Вялізныя зіхатлівыя блакітныя вочы глядзелі на яго; воблака чырвона-залатых валасоў. Яна працягнула да яго свае далікатныя рукі мастака, і на яе вуснах бліснула задаволеная ўсмешка.
  - Містэр Фэрхед, - сказала яна перад невялікай, імправізаванай прыёмнай камісіяй. Ззаду стаяла высокая дзяўчына ў фартуху; у яе былі доўгія чорныя валасы з праборам, і яе твар быў ідэальным, бледным, меланхалічным авалам вясковай Мадонны. А разам з ёй былі і іншыя госці, чыю кампанію склаў Алек Фэрхед: двое мужчын, акрамя яго, і дзве жанчыны. Усё прысутнічае і правільна. «Для нас вялікі гонар».
  Той, хто глядзеў на Алека Фэрхеда ў хутка змярканні, мог бы дараваць думку, што ўсё, што ён хацеў зрабіць, гэта павярнуцца, забрацца ў машыну і загадаць кіроўцу сваім залатым зубам выцягнуць яго адтуль. Але пакуль усе чакалі адказу новапрыбылага на прывітанне дырэктара, цемра апусцілася за ім на шырокі пыльны ландшафт, і было занадта позна.
  OceanofPDF.com
  Раздзел Аб не​
  ЗА РУЛЬ сваёй цёмнай і ціхай машыны за паўгадзіны да лютаўскага світання Сандра Чэліні сядзеў на бакавой вуліцы ў паўднёвым прыгарадзе Фларэнцыі і думаў пра сваю жонку. Луіза.
  Ён павінен быў думаць пра працу, але тады нежаданне думаць пра працу было часткай праблемы.
  Тры дні Сандра Чэліні атрымліваў грошы за тое, каб ён ішоў за сямнаццацігадовай дзяўчынай у яе элітную гарадскую школу, а потым вяртаўся дадому. Яе бацькі думалі, што яна трапіла ў наркотыкі, і хацелі ведаць, хто зводзіць яе з шляху. Карлота Белагамба была адзіным дзіцем – «каштоўным» дзіцем, як казаў эўфемізм; зачатыя з дапамогай медыцынскага ўмяшання.
  Пакуль: нічога. Па словах яе бацькоў, вечар пятніцы часта быў вечарам, калі Карлота заставалася на вуліцы да ранку, і сёння сапраўды была пятніца, але Сандра не спадзяваўся на гэта. Ні ў жыцці, ні ў тым, каб зрабіць істотнае адкрыццё, якое дапамагло б Карлоце і яе бацькам лепш зразумець адно аднаго.
  Гэта быў сучасны свет: бацькі былі настолькі занятыя або настолькі нервовыя, што заплацілі прыватнаму дэтэктыву, каб ён назіраў за іх дзіцем, а не браў на сябе ўвагу ўласнай плоці і крыві. Дзеці занадта каштоўныя, каб ім дазваляць дзікую хвіліну-другую, але гэта не было рашэннем Сандра; ён быў проста найміт. Як сцісла выказаўся памочнік Сандра па сумяшчальніцтве Джулі Сарта, што яшчэ было рабіць гэтаму каштоўнаму дзіцяці, як не сысці з рэек? Адкрыты і зачынены корпус.
  дзеці. Не маючы нікога свайго, Сандра вельмі добра ўсведамляў, што не ў стане судзіць. У любым выпадку, якім бы бацькам ён стаў? Маўклівы, як родны бацька, пакутлівы, як маці, змучаны працай і турботамі? Ён нават і падумаць не мог аб тым, як бы яны любілі дзіця, ён і Луіза. Тонкая дэталь: у першы дзень у школе дзіця вучыцца катацца на ровары або гуляць у футбол. Мяцежныя падлеткі, якія думаюць, што ведаюць усё, дзяўчына, падобная да Карлоты, корчыць твар свайму дурному старому бацьку.
  Дом дзяўчыны знаходзіўся на павароце, парослым лістотай; прыгожая двухпавярховая віла - тры, калі лічыць гараж і склеп пад цокальным паверхам. Яму было гадоў дваццаць, з тэрасай, верандай, пяццю аліўкавымі дрэвамі ў пярэднім садзе, пальмай ззаду і дзвюма бліскучымі машынамі ў гаражы. Праца не была складанай; гэта была нянька, чыстая і простая. Праблема была ў тым, што Сандра не хацела быць нянькай. На працягу трыццаці гадоў паліцэйскага, з усім брудам і нудой, якія цягнулі за сабой, ён, па меншай меры, быў чалавекам.
  «Гэта павінна пачацца павольна», — папярэджваў яго былы партнёр П'етра, чалавек, з якім ён дзяліў службовую машыну пятнаццаць гадоў. Жыццё прыватнага следчага было б падобным да жыцця любога іншага фрылансера; яму проста трэба было прыстасавацца.
  Толькі пачалося не павольна, зусім не. Больш за год таму яго першая справа кінула яго ў глыбокую канец: пошукі свавольнай ангельскай дзяўчыны, чые бацькі, здаецца, нават не думалі, што яна мёртвая, і засмучаная жонка, якая маліла яму зразумець самагубства яе мужа. Маўчаючы ў найгоршым надвор'і, якое бачыў горад за апошнія сорак гадоў, Сандра з самага пачатку змагаўся са сваімі старымі калегамі ў Polizia di Stato, з ашаламляльнай нахабнасцю канкуруючай сілы, карабінераў, з чаканнямі смуткаваць і, перш за ўсё, з самім сабой. Са сваім новым статусам: прыватны следчы. Ніжэйшы з нізкіх, без значка і таварышаў, здымаў шапку перад людзьмі, якімі пагарджаў, трымаючы язык за зубамі, калі хацеў крыкнуць на ўсіх.
  Ён не мог абвінаваціць кагосьці ў сваім звальненні з Polizia. Некаторыя маглі б назваць гэта не больш чым неабачлівасцю, праступкам, нават добрым учынкам, перадачу інфармацыі бацьку ахвяры забойства. Але ён парушыў правілы. Іншыя мужчыны, магчыма, змагаліся з гэтым, трымаліся за працу дзеля пенсіі і цёплага офіса, у якім правялі апошнія пяць гадоў свайго працоўнага жыцця. Не Сандра.
  Ён знайшоў ангельскую дзяўчыну, амаль што жывую. Ён злавіў яе выкрадальніка. Ён раскрыў жудасную праўду пра тое, што архітэктар Клаўдыё Джэнтылескі ўвайшоў у раку і пакінуў жонку ісці адну, і ён пайшоў да тых, хто сумняваўся, і даказаў ім, што ён ведае, што робіць. Даказаць гэта самому сабе было яшчэ далёка.
  А потым усё сціхла. Паводка сышла, наступіла зіма. Каляды прыйшлі і сышлі, і Сандра сядзеў у сваім ціхім кабінеце ў Сан-Фрэдыяна, назіраючы, як тонкае сонечнае святло перамяшчаецца з аднаго боку пакоя ў другі, і разважаючы, ці зазвоніць тэлефон калі-небудзь зноў.
  У студзені, пасля месяца кручэння пальцаў, ён прымусіў сябе запісацца на кампутарныя курсы; зачаткі. Як атрымаць даныя, як вызначыць, што машына была ачышчана. Гэта навучыла яго, як мала ён ведаў, у асноўным.
  У сакавіку было два тыдні працы, і мы сачылі за маладой чылійскай жонкай пажылога пекара, каб высветліць, была ў яе любоўная сувязь ці не. Не, як высветлілася, хоць у яе была дачка, якую яна хавала ад яго ў сакрэце. Яна думала, што пекар не ажэніцца на ёй, калі ў яе будзе дзіця. Усё скончылася б добра? Сандра не мог ведаць; айчым, паводле яго прафесійнага вопыту, не вельмі добра ставіўся да сваіх падапечных. Але гэта не яго справа, раз справу закрылі.
  У красавіку праца па ахове ўладальніка невялікай сеткі гаражоў у прыгарадзе, месяц суправаджэння чалавека - грубай, нахабнай працы - па горадзе, збору заробку, пакуль яго звычайны ахоўнік вылечваўся ад агнястрэльнага ранення. . Сандра не сказаў Луізе пра агнястрэльнае раненне. У чэрвені, пасля месяца бяздзейнасці ў шматлюдным горадзе, італьянска-амерыканскі фонд, які кіраваў замкам у Марэмме, быў даручаны яму нейкім даўнім кантактам у Брытанскай радзе. Траст - нейкая мастацкая супольнасць - рашуча папрасіла яго зрабіць гэта бессэнсоўная праверка бягучага года супрацоўніка; практычна раздатачны матэрыял. Ці было гэта, хацеў ён спытаць у Пьетра, калі яны сядзелі плячом да пляча ў дружнай, па-працоўнаму мітусні бара, куды хадзілі ў якасці паліцэйскіх, сіняя фуражка П'етра паміж імі на стале, ці так гэта было будзе? Практыкаванне і марнасць у чаканні, пакуль гэтыя абрыўкі ўпадуць са стала багацея?
  У цёмным, марозным паветры матор зацікаў, у салоне машыны стала холадна; Сандра адкрыў флягу, якую напоўніў гарачай гарбатай. На апошнім паверсе дома Белагамба за матавым шклом акна ваннай пакоі запалілася святло: нехта быў.
  Унізе загарэлася яшчэ адно святло. Ці першая ўстала маці? Зайшла ў халаце на цёплую кухню прыгатаваць мужу кавы? І зноў Сандра думаў не пра працу, а пра Луізу. Жонка, з якой не дзяліўся снеданнем больш за месяц. Што з аднаго, то з другога.
  Калі яны развіталіся каля бара, П'етра хутка, моцна абняў яго за плечы: зусім не так, як ён.
  Ён сказаў: «Гэта добра, калі ты выявіш, што ў цябе ёсць час, Сандра». Ты патрэбны Луізе зараз».
  Ён быў патрэбны Луізе, калі яна захварэла. Цяпер ён не быў так упэўнены.
  Людзі згуртаваліся. Калі б вы спыталі Сандра да таго, як Луізе паставілі дыягназ, ён бы сказаў, што ў іх была жменька сяброў, не больш. Але калі даносілася інфармацыя, што Луіза была ў шпіталі, мужчыны, жанчыны і дзеці спынялі яго на вуліцы, каб спытаць, ці ўсё ў іх добра, ці патрэбна ім што-небудзь. Нават нешматслоўны прадавец газет вышукваў іх халявы з задняй часткі свайго кіёска; даведнікі па рэстаранах, карты Сіцыліі, паштоўкі з вушамі. Луізе гэта даволі хутка надакучыла; яна проста хацела вярнуцца да працы, і ўсё, што пахла дабрачыннасцю, выклікала яе раздражненне.
  Пасля аперацыі ў лістападзе пятнаццаццю месяцамі таму Луіза ўзяла месячны адпачынак, снежань, на хіміятэрапію, і хаця яны працягвалі курс да студзеня і лютага, да таго часу ёй было дастаткова сядзець дома і круціць вялікімі пальцамі. Кожны тыдзень яна брала выхадныя толькі ў пятніцу і суботу: у пятніцу, каб прыняць лекі, у суботу, каб паляжаць у цёмным пакоі, пакуль ён карміў яе сухім печывам і гарбаты з рамонкам, таму што ад таго, што яна падняла галаву з падушкі, яе ванітавала. А ў нядзелю цэлую раніцу грызацца на Сандро, хоць да вечара яна памякчэла б і заплакала б; ён не быў упэўнены, з чым цяжэй справіцца.
  А ў панядзелак яна вернецца на працу, надзейная салідная Луіза ў краме ў Фроліні, у цені Палацо Век'ё, прадае чаравікі за 500 еўра прыгожым, распешчаным жанчынам з усяго свету; нязменна ветлівая, час ад часу шчодрая на зніжкі, нязменна ганарылася сваімі таварамі. Не такая трывалая, як раней; хіміятэрапія пазбавіла яе некалькіх кілаграмаў, а аперацыя забрала адну з яе грудзей і пакінула на яе месцы пратэз з паралону. Яны гаварылі пра рэканструкцыю ў шпіталі, але твар Луізы стаў пустым і ўпартым пры згадцы аб чарговых аперацыях, больш часу, праведзенага ў шпіталі, чым было неабходна для выратавання яе жыцця; пратэз падыдзе.
  У канцы сакавіка была праверка, незвычайна гарачы дзень у Карэгі, яны ўдваіх чакалі паўтары гадзіны ў Портакабіне, які служыў часовай клінікай. Сандра спрабаваў утрымаць жонку за руку, але яна была нецярплівая з ім; было занадта горача, сказала яна. Калі яны нарэшце трапілі ў кансультацыйны пакой, побач з лініяй шнара з'явілася сып, якая магла быць прычынай для турботы, але аказалася, што справа ў спякоце; няма пра што турбавацца. Чарговая праверка ў верасні была ясна; мы пакінем гэта на дзевяць месяцаў да наступнага, сказалі яны.
  Канечне, побач з гэтай навіной – вынік, якога так таемна чакаў, што ён усё яшчэ не адважваўся ў гэта паверыць – праца не мела значэння. Не павінна мець значэння. Але Сандра ненавідзеў немагчымасць забяспечыць; ён не хацеў, каб Луіза хвалявалася пра грошы.
  На ціхай прыгараднай вулачцы – ціхай, калі не лічыць бесперапыннага гуду гулкіх лятальных апаратаў, што ішлі ў горад – яшчэ было шэрае святло. Сонца было не больш чым лімонна-жоўтым агеньчыкам за ўсходнімі пагоркамі, але неба было ясным, на ўсходзе былі толькі пару тонкіх абрыўкаў аблокаў з ружовым адценнем. Было вельмі холадна.
  Сандра адпіў кавалак сваёй астуджаючай гарбаты з цукрам, нацягнуў пальчаткі і энергічна пацёр рукі. Ён адчуваў сябе нібы на нічыйнай зямлі, на гэтай безыменнай вуліцы, дзе не было ні ні днём, ні ноччу. Чалавек-невідзімка. Карысная якасць у прыватным дэтэктыве, магчыма, калі не ў жыцці.
  «Вядзі яе адпачыць», — сказаў Пьетра.
  Увесь год, пасля таго як скончылася хіміятэрапія, ён пытаўся ў яе: хочаш паехаць на Вялікдзень у Чынкве Тэрэ? Можа, мы зноў паедзем у Апулію на лета?
  «Давайце пачакаем да наступнага абследавання», — было сказана спачатку, а затым «Не цяпер». Увесь жнівень Фроліні была адкрытай і нікуды не збіралася. Яе бос, сам гладкі стары Фроліні, старэйшы за Сандра, але ў лепшым стане, сказаў Луізе, што яна была жамчужынай у яго кароне.
  «Мы не можам сабе гэтага дазволіць», — быў стомлены козыр Луізы.
  Таму што вы не зарабляеце, ці не так? Не вельмі . Гэта тое, што яна не сказала.
  Да таго, як гэтая работа выцягнула яго з дому да шасці, Сандра кожную раніцу ляжаў без сну і думаў, што б ён сказаў ёй, калі б хопіла адвагі.
  Я не хачу, каб ты бачыўся са сваім босам часцей, чым са мной, казаў ён. Я хачу, каб мая кава была дома, за кухонным сталом, а ты ў сваім вялікім белым халаце мітусіўся ля пліты.
  Хачу, каб было як раней.
  Але цяпер было занадта позна, ці не так? Здавалася, Сандра заўсёды быў на крок ззаду; Пакуль ён яшчэ разбіраўся, як размаўляць з уласнай жонкай, у Фроліні ўсё змянілася. Луіза хадзіла кудысьці, а яго збіраліся пакінуць.
  І раптам пачалася акцыя. Наперадзе з дзвярэй выскачыла дзяўчына, нешта крыкнуўшы праз плячо ў цёмны дом. У цеснай клятчастай куртцы-бомберы, вузкіх джынсах, ботах з аўчыны і пальчатках без пальцаў яна выцягнула ярка-ружовую Vespa з-пад навісі веранды, кінула ранец у верхнюю скрыню, пацягнулася за шлемам і павярнула машыну на бегу. выйшаў на дарогу і паехаў.
  Дзень Сандра пачаўся.
  OceanofPDF.com
  Раздзел другі​​
  Я трапiў у поле зроку толькi ў апошнюю хвiлiну, агароджаны ад яе купай вербаў, якiя раслi каля ракi; Кацярына Джотоне ўбачыла гэта толькі своечасова, каб крыху збочыць і пахіснуцца на motorino , і яна бяспечна прайшла міма. Высокі белы борт грузавіка, пад'ёмнае абсталяванне на платформе, мігценне чырвона-белай стужкі; Маючы намер узяцца за працу, яна не азіралася, так што гэта было ўсё, што яна бачыла. Потым яна стукнулася аб кавалак лёду, і было так добра, што яна не выцягнула шыю, каб паглядзець ззаду, інакш апынулася б на асфальце са зламанай косткай або двума.
  Скутэр спыніўся, калі яна змяніла перадачу. Скурчыўшыся над рулём, Кацярына - Кейт для сяброў - папаўзла на ўзгорак. Было холадна; о, Ісус Божа, было холадна.
  Было так холадна, што нават скрозь пласты флісу, воўны і скуры Кейт больш не адчувала пальцаў на нагах. Выразныя выступы яе скул, падвергнутыя захапляльнаму востраму, як нож, холаду, здавалася, быццам з іх знялі скуру. Калі яе матор з пырскамі даехаў да вяршыні ўзгорка, Арфей нарэшце з'явіўся ў поле зроку, і Кейт падумала, як і па дарозе на працу часцей за ўсё раніцай, што гэта зусім не падобна на дом.
  Часткова гэта была геаграфія. Кейт вырасла ў шырокай роўнай Валь-дзі-К'яна, адкуль можна было бачыць за мілі і ўсюды, куды б ні паглядзеў тут было жыллё: вялікія раўніны для выпасу буйной рагатай жывёлы к'яніны, перамежаныя квадратнымі сядзібамі з вежамі, хлявамі і, усё часцей, капаноні , нізкімі шэрымі ангарамі лёгкай прамысловасці. Бліжэйшыя да роднай вёскі Кейт пагоркі былі мяккімі і круглымі, увянчанымі гарадамі і званіцамі, на іх схілах былі размешчаны рэстараны і бары і натоўпы падлеткаў.
  Гэтае месца было іншай справай, этрусская Марэма; дзве гадзіны на поўдзень, але пагоркі былі скалістыя, бясплодныя, непрыветныя і дзікія, на іх вяршыні час ад часу з'яўляліся белыя і ціхія вёскі. Для такой гарадской дзяўчыны, як Кейт, гэта здалося такім пустым, пыльным, карычневым, голым і дзікім сярод самай зімовай зімоўкі, бязлісцевыя дрэвы і высахлыя ажыны, якія нібы павуцінне чапляліся за іх схілы. Кейт здымала пакой у найбліжэйшым да замка мястэчку, завеяным мухамі мястэчку на ўскрайку раўнін пад назвай Поца-Басо, і падчас сваёй васьмікіламетровай паездкі на маторыцы на працу яна мінала толькі выпадковыя фермерскія дамы, віляючы праз ціхія пагоркі.
  Некаторыя з іх ператварыліся ў руіны, парослыя дзікай лазой, зноў паглынутыя ландшафтам. Ад іх пахаладзела Кейт, напаўпрыкметныя курганы пад плюшчом, раскіданыя камяні, падобныя на паўпахаваныя целы. Яны прымушалі яе думаць, як хутка знікне чалавек.
  Яны называлі замак даволі проста Арфеа, хоць тое, што засталося ад самой сям'і Арфеа, хавалася ў Фларэнцыі на іх раскошнай віле, у замку было занадта няўтульна, скразняк і занадта дорага ацяпляць. Большасць супрацоўнікаў, у адрозненне ад Кейт, былі мясцовымі жыхарамі, іх сем'і звязаныя з гэтым месцам на працягу пакаленняў, і Траст для іх нічога не значыў; блудны сын, які перасёк Атлантыку ў трыццатыя гады, зарабіў грошы на сталі падчас вайны, а потым вярнуўся, у захапленні ад амерыканскага шляху, каб стварыць прытулак для англамоўных мастакоў. Яны цярпелі Траст, уцякалі з офісаў у Балтыморы, але пяцьдзесят гадоў не лічыліся вялікім у гэтым краявіде, усеяным этрусскімі пячорамі, дзе нават рымляне былі адносна пачаткоўцамі.
  Повар Джыневра аднойчы выказала здзіўленне, што Кейт не ездзіла з дому на працу, калі яна не хацела жыць там; яна была з пакалення, для якога было б цалкам натуральным, каб дваццацідзевяцігадовая незамужняя жанчына жыла з бацькамі - ці, у яе выпадку, маці і айчым - нават калі гэта азначала доўгую дарогу на працу. Але Кейт, якая правяла большую частку свайго падлеткавага ўзросту, спрачаючыся з упартым, старамодным чалавекам, за якога яе знясіленая маці выйшла замуж, калі іх пакінуў бацька Кейт, не жыла дома больш за дзесяць гадоў. Яна працавала на круізных караблях ля ўзбярэжжа Фларыды, у рэстаранах на Лазурным беразе, нават у кавярні ў Баце, Англія, але гэтае месца - Замак Арфея, у дзвюх гадзінах язды ад месца, дзе яна нарадзілася - часам здавалася самым чужым з усіх.
  І гэтай раніцай больш за ўсіх Кейт думала, ці сапраўды ёй тут не месца. Гэта было даўно? магчыма; зімовы сезон быў, вядома, цяжэй, чым летні; гасцей цікавіла, што яны робяць у пустыні, у холад і дождж; гэта была не тая Італія, на якую яны падпісаліся. Але ўчорашні дзень быў цяжкім; учора, здавалася, усё перакінулася. Учора нічога не пайшло.
  На вострым, парослым лясамі выгібе кінулася ў поле зроку выпуклае люстэрка, якое непрыкметна пазначала задні ўваход у замак. Кейт павярнула праз паварот паміж дрэвамі і разгарнулася, каб перанесці маленькую Веспу праз камяні і друз задняй дарогі. Наведвальнікам і гасцям не рэкамендавалі карыстацца гэтым маршрутам, хаця ён уяўляў сабой значнае скарачэнне: не было ні віду, ні алеі з дрэвамі, ні абрамлення прыгожага, забароненага профілю замка, а мясцовасць была няроўнай. Гэтак пад’язджалі праз змрочны гушчар зарослых дубоў, і над галавой нечакана замаячыў фланг замка.
  Сярод дрэў была невялікая паляна, пазначаная флагштокам, дзе былі прыпаркаваны розныя машыны супрацоўнікаў, схаваныя ад вачэй, і Кейт спешылася і запхнула свой мапед на месца, неафіцыйна адведзенае для яе. Справа ад яе была пральня і кватэра-студыя, у якой былі моцна заштурхнуты шторы; прайшло б некаторы час, перш чым гэты падняўся. У яе кішэні мабільны звінеў вясёлым маленькім рынгтонам. Вінчэнца.
  Яна сцягнула шлем і прыклала мабільны да вуха. 'V'cenz. Каро .'
  Яны так даўно не былі разам; пяць месяцаў. Ён сустрэў яе ў начным супермаркеце ў Поца, дзе ён працаваў, купляючы сабе трохі піва на зваротным шляху ў ложак, які яна арандавала ў байкерскім бары. Вінчэнца быў маладзейшы, на год ці два, і вёў спакойны лад жыцця. Ён паглядзеў на Кейт, і яна зразумела, што ён бачыў дзяўчыну, якая падарожнічала па свеце, якая заслужыла сваю незалежнасць, якая сама піла піва позна ўвечары; яго вочы ззялі, калі ён глядзеў на яе. Ён быў мілы, у асноўным.
  - Так, - сказала яна ў адказ на яго пытанне. «Толькі што прыехаў. Добра, так, я ў парадку».
  Яна расказала яму пра свае праблемы мінулай ноччу, і ён клапаціўся пра яе, і ўсё, нават калі гэта адчувалася гнятліва. Павярнуўшыся, каб зафіксаваць, што пікап садоўніка прыпаркаваны на сваім звычайным месцы, яна сказала: «Маўра вярнуўся».
  Вінчэнца быў на першай змене, і яна ведала, што ён будзе ля касы, паміж кліентамі; ён хацеў ведаць, ці зможа ён убачыць яе сёння ўвечары, выкладаючы сваю справу. Насамрэч, Кейт ведала, што ён хацеў пераехаць да яе; яна дазволіла яму гаварыць, рассеяна азіраючыся. Калі падборка была доказам, то пануры Маўра, фактотум, рознарабочы і садоўнік, вярнуўся – да лютасці дырэктара, ён правёў увесь учорашні дзень, дапамагаючы фермеру выцягваць быдла з ручая на другім баку даліны. Але нешта было інакш; яна яшчэ не ведала, што гэта такое. Калі Вінчэнца размаўляў, слухаўка затрымалася ў яе пад вухам, Кейт адкрыла бліскучую скрынку на задняй панэлі мапеда і выцягнула выпуклы палатняны ранец, які ўзяла з сабой на працу. Яе пальцы былі падобныя на замарожаныя сасіскі, нават у пальчатках.
  «Добра, дарагая, — мякка сказала яна, — сённяшні вечар павінен быць выдатным». Ці магу я вам патэлефанаваць? Трэба зайсці ўнутр, я замярзаю. Un bacio , добра ? Un bacio .' Бурчачы, ён адпусціў яе, і Кейт паспяшалася пад дрэвамі да замка.
  Нягледзячы на тое, што прайшло шэсць месяцаў з таго часу, як яна пачала працу ў Orfeo, Кейт усё яшчэ не зусім разумела яго прынцыпы. Кожныя дзесяць тыдняў прыбывала ад пяці да дзесяці гасцей, усе – ці амаль усе – адзінокія людзі і ўсе творчыя людзі таго ці іншага кшталту. Вы маглі ахарактарызаваць іх як мастакоў, падумала Кейт, але хаця яна заўсёды думала пра мастакоў як пра мастакоў ці скульптараў, гасцямі Арфея маглі быць паэты ці аўтары раманаў ці п'ес, або яны маглі рабіць малюсенькія невыразныя прадметы з пёраў і гліны або складаць оперы выкарыстоўваючы гукі падводных істот.
  Што б яны ні рабілі, іх расстаўлялі па месцы, размяшчалі ў замкавых кватэрах і гаспадарчых пабудовах для гэтых дзесяці тыдняў, падкормліваюць і паяць; час ад часу іх забаўлялі экспедыцыямі сюды-туды, у галерэі ці цэрквы, або наведваннем выступоўцаў. Кейт заўсёды лічыла, што яны тут, каб працаваць, але некаторыя з іх, здавалася, наогул нічога не рабілі, і, вядома, ад іх ніколі не патрабавалі ніякіх доказаў дасягненняў. Шчыра кажучы, Кейт нічога не ведала пра мастацтва. І гэты лот – добра. Яны былі для яе чужародным выглядам. Але зноў жа – пара амерыканцаў, англійскі празаік, нарвежскі паэт, – падумала Кейт, абыходзячы сцены да замкавай кухні, гэта было не так ужо і дзіўна. Яны былі замежнымі.
  Часта былі і двое італьянцаў – хоць на гэты раз толькі адзін, і паколькі ён быў з Венецыі, ён быў дастаткова экзатычным для дзяўчыны з раўнін Валь-дзі-К’яна, якія не мелі выхаду да мора, – але нават яны павінны былі весці ўсе размовы па-ангельску, дзяржаўная мова замка. Нарвежац і маладая амерыканка, якія абодва хацелі палепшыць свае моўныя навыкі, час ад часу спрабавалі зацікавіць персанал і італьянскіх гасцей на іх роднай мове, але гэта выклікала непрыняцце. Кейт не магла прыдзірацца да хатняга моўнага правіла, таму што гэта было прычынай, па якой яе, старонніх, прывезлі. Яе англійская мова і яе спакойнае, ціхае зносіны са смешнымі замежнікамі навучыліся на круізных караблях. Але гэта правіла, як і многія іншыя, было дзіўным; гэта рабіла гэта месца падобным да дзіўнай астраўной дзяржавы сярод самотных пагоркаў. Сапраўды, тое, што часам здаваўся Кейт больш за ўсё Арфеем, з яго забаронамі і пакараннямі, усмешлівай, непрымірымай дырэктаркай, была школа-інтэрнат ці турма.
  Кухня і сталовая размяшчаліся ў старым блоку стайні, які прымыкаў да задняй частцы замка, з яго глухога боку, а ў сцяне, якая агароджвала комплекс, быў уваход для супрацоўнікаў, а затым невялікі ўчастак стрыжанага газона. У вентыляцыйных адтулінах памяшкання, у якім знаходзілася ацяпленне замка, ішла пара, пад цяжкімі ботамі хрумсцела ад інею трава. Дзверы на кухню былі прыадчынены. Кейт пачула галасы і спынілася, закінуўшы сумку на плячо, яе дыханне затуманілася перад ёй, і прыслухалася.
  Галасоў было занадта шмат, і яны былі занадта высока паднятыя. Дырэктар не любіў рэкет, асабліва не італьянскі. Кейт прывялі пасля кухнаркі – афіцыянтка было занадта сучасным словам, здавалася, для іміджу замка ўсё павінна было быць сярэднявечным. дотык – прамармытаў нешта грубае па-італьянску амерыканцы. Нават не госць, а жонка госця, завітала на вечар. Дзяўчыну звольнілі; відаць, крычала яна праз плячо ўсю дарогу, яе грубы, з выклікам тасканскі акцэнт гучаў па двары.
  Таму было незвычайна чуць такі шум неасцярожна павышаных галасоў; нават калі б і была сварка – а іх было шмат – яна абавязкова праходзіла б у рэжыме нейкага шыпяння, плявузгання, паддыху. Значыць: нешта здарылася.
  Кейт хацелася ведаць, на што яна трапляе, таму яна засталася нерухомай на свежай замарожанай траве, разважаючы. З другога боку пагорка, з-за маленькай кучы гаспадарчых пабудоў, дзе жылі астатнія, лаялі сабакі, гук падскокваў па схілах. Той першы погляд на Арфея з вяршыні гары сёння раніцай быў нейкім іншым. У думках Кейт адзначыла дэталі таго, што яна зафіксавала: дрэвы, цёмны, зубчасты сілуэт, вокны, занадта суровыя і вузкія для фасада, і вялікую браму ў двор, якая стаяла адчыненай. Ці гэта стала прычынай перапалоху?
  Застаючыся па-за полем зроку кухонных дзвярэй, Кейт адступіла, ціха вярнуўшыся да маленькай брамкі, якая вывела б яе назад за сцены. Яны былі дастаткова добрыя да яе там, але яна ўсё роўна была староннім чалавекам. Яе трэба было падрыхтаваць. Яна паглядзела на гадзіннік; было ледзь восем гадзін, а яна яшчэ рана ішла на працу. Пастаяўшы там яшчэ хвіліну, яна азірнулася назад, адкуль прыйшла, паглядзела на дрэвы, свой матор , пікап Маўра і пунта Джыневры, зернясховішча, флагшток. Сьцяг быў прыспушчаны; яна ніколі раней не бачыла такога: гэта, безумоўна, адно, нават калі яна не магла бачыць у гэтым значэння. І яна зафіксавала, што вялікага замка 4х4 нідзе не было. Монстар, яны назвалі яго, Il Mostro .
  Ну , збянтэжана падумала Кейт, нічога асаблівага . Адчыненыя вароты; Il Mostro на нейкай прагулцы. Няўжо Дотарэса кудысьці ехала мінулай ноччу, пасля абеду, у машыне, якую, здаецца, лічыла сваёй асабістай уласнасцю? Ці нават сёння раніцай? Але ёй было яшчэ занадта рана ўставаць, і ўсё роўна Кейт нешта ўбачыла зараз у шчыліне ў дрэвах за сто метраў адсюль, дзе галоўная дарога вяла да вялікай брамы.
   Нізкая блакітная форма. Міліцэйская машына.
  І яна пабегла па марознай траве да дзвярэй, уварвалася на кухню, нібы толькі што прыйшла, і ўсе змоўклі.
  OceanofPDF.com
  Раздзел трэці​​
  САНДРА ЕХАЎ УЗДОЎЖ Віа Сенэзе ў шэрым святле світання, трымаючы ў прыцэле ружовую Веспу, ён быў на аўтапілоце. Праз тры дні ён мог зрабіць гэта з завязанымі вачыма: Сандра заўсёды меў здольнасць да навігацыі. Калі б не перамовы.
  Мінулай ноччу яны з Луізай размаўлялі пра працу, што здзівіла Сандра. Узрадаваў яго, для пачатку.
  Яна ўжо была дома, калі ён увайшоў, у 7.30.
  Ён ішоў за дзяўчынкай у школу, дзе яна прабыла ўвесь дзень; ён зноў пайшоў за ёй дадому. Ён пайшоў за ёй у бар у Галуца, дзе яна выпіла гарачы шакалад з трыма сяброўкамі, потым яна вярнулася ў дом.
  Луіза гатавала польпеттон , і пах цяляціны, свініны, траў і віна, якія выходзілі з печы, паднялі яго настрой вышэй, чым за некалькі тыдняў. Ён з удзячнасцю абняў яе каля пліты, і яна павярнулася і хутка дзяўбнула яго ў шчаку, перш чым вярнулася да сваіх рондаляў.
  Сандра сядзеў за сталом і ў якасці святочнага жэсту наліў сабе шклянку Марэліна дзі Сканзана, якую ён узяў у віннай краме на Віа дэі Серраглі па дарозе дадому; праца была праца. Гаспадыня, высокая, сіпатая бландзінка, якой ён час ад часу здзіўляўся - яе голасу занадта глыбока, яе кадык занадта выступае – рэкамендавала гэта; яна, ці ён, мелі выдатны густ.
  Луіза адчыніла акно, каб засунуць аканіцы, і ён убачыў, як яна дрыжыць у ледзяным паветры. Нешта ў хіміі вярнула яе да менопаузы, і яна ўсё яшчэ была схільная зрываць кардіганы ў поце.
  «Ты заспееш сваю смерць», — сказаў ён у раздражненні.
  «Са мной усё ў парадку», — нецярпліва сказала яна, потым, здавалася, змякчылася. Яна нацягнула швэдар, накінуты на спінку крэсла; Сандра не памятаў, каб бачыў яго раней. Тонкі мэрынос колеру карыцы. Дорага выглядае. Калі Луіза і адчула на сабе яго позірк, яна не прызнала гэтага.
  - Добры швэдар, - мякка сказаў ён.
  «Ці не так?» сказала яна непрыкметна. «Стары запас, амаль нічога не каштуе».
  Ён павінен быў быць рады, што яна ганарыцца сваёй знешнасцю. «Ты прыгожа выглядаеш», — збянтэжана сказаў Сандра. 'Мая прыгожая жонка. Хадзі і выпі са мной шклянку».
  «Праз хвіліну», — сказала яна, зноў павярнуўшыся да яго спіной і нешта памешваючы на патэльні.
  «Што ты зараз робіш?» - спытаў ён.
  «Проста рагу. Для маразільнай камеры. Падумаў, што я мог бы таксама, пакуль я быў у гэтым. Купіў на рынку ўдвая больш».
  Нешта ў гэтым кулінарным марафоне пачало трывожыць Сандра. Але перш чым ён паспеў сфармуляваць сваю трывогу, Луіза сцягнула фартух і села ў крэсла побач з ім. Яе скура ззяла на фоне тонкай карычневай воўны новага швэдры, яна падняла шклянку, якую ёй наліў Сандра.
  Яны гаварылі пра Карлоту, і Сандра адчуў, як віно і цеплыня ўвагі Луізы змякчылі яго. Усыпце яго.
  «Для мяне гэта здаецца звычайным падлеткам», — сказала Луіза.
  «Мы ніколі не прымалі наркотыкі», — адказаў Сандра. Яму было дваццаць ці каля таго, калі ён сустрэў Луізу; дастаткова блізка да ўзросту Карлоты.
  «Тады ўсё было па-іншаму», — сказала Луіза з прывідам усмешкі на вуснах. «У нас не было грошай».
  Яна зрабіла маленькі глыток віна; Сандра ведала, што яна недзе чытала, што больш чым шклянку ў дзень павялічвае твае шанцы атрымаць грудзі рак. Яна ніколі не піла, ніколі; ён хацеў сказаць, што для гэтага няма прычын, кара . Не шукайце прычыны.
  «Вось што», — сказаў ён. «Праўда, у нас не было грошай». Не тое каб цяпер у нас нашмат больш. — Але і наркотыкаў не было, як цяпер.
  Луіза кінула на яго востры позірк. «Не так шмат», - сказала яна. «Але яны былі побач».
  «Адкуль вы ведаеце?» Сандра быў здзіўлены. Жонка паціснула плячыма, і ён зразумеў, што яе плечы цяпер такія ж тонкія, як і ў той час, калі яны ўпершыню заляцаліся. Яна падняла брыво, хітра ўсміхнулася яму.
  «Калі я толькі пачынала працаваць, былі дзяўчаты, якія прымалі нейкія таблеткі. Прэпараты, якія трымалі іх стройнымі. Амерыканскія студэнты прывезлі шмат, амфетамінаў, я мяркую. Яны назвалі іх хуткасцю. Ты не памятаеш джаз-клуб за вакзалам?» Яе вочы танцуюць, то ад свавольства, то ад настальгіі.
  І Сандра запомніў гэта, хоць і не думаў аб гэтым месцы трыццаць гадоў; не тое каб ён калі-небудзь быў у ім, калі ён быў адкрыты. Ён быў зачынены ў канцы шасцідзесятых, забіты дошкамі і закінуты, пакуль праз пару дзесяцігоддзяў зноў не адкрыўся як крама абутку са зніжкай. Гата Нерон .
  «Вы калі-небудзь туды хадзілі?» - з цікаўнасцю спытаў ён яе. «Да Гата? Трыццаць гадоў, а ён усё яшчэ чагосьці не ведаў пра Луізу.
  «Раз ці два. Фатограф завёў мяне туды».
  Фатограф быў раней за Сандра; ён быў на дваццаць гадоў старэйшы за Луізу і сябар, а не хлопец. Сандра ўсё роўна горка раўнаваў гэтага чалавека; толькі калі яму самому было за пяцьдзесят, яму прыйшло ў галаву, што фатограф, які даўно памёр, амаль напэўна быў геем. Луіза любіла гэтага чалавека; гэта было ўсё, што ведаў Сандра.
  Прайшоў век, як яны так не размаўлялі. Іх асаблівасцю шлюбу былі мір і цішыня. І незадоўга да раку яны перайшлі да старых, старых часоў. Сандра ведаў, што яму трэба плыць па плыні, атрымліваць асалоду ад гэтага, але не мог. Што гэта значыла?
  «Адзінае дзіця», — сказала Луіза, паківаючы галавой. «У наш час усе яны адзіныя дзеці. Рэцэпт катастрофы».
  - Не ведаю пра гэта, - разважна сказаў Сандра. Ён не сказаў ёй, як было зачата дзіця; каштоўнае дзіця. Ці нарадзілі б яны з Луізай уласнае дзіця, калі б калі-небудзь пераадолелі сорам і звярнуліся да экспертаў? Яны б ніколі не даведаліся.
  «Я мяркую, што яны робяць правільныя рэчы, спыніце гэта ў зародку, калі яна захапляецца наркотыкамі», - працягваў ён. Ён думаў пра дзяўчыну, якая хіхікала з сябрамі за гарачым шакаладам. «Хоць яна пакуль ні нагой не памылілася. Хаця, як правіла, у канцы тыдня, тады яна выходзіць, чацвер, пятніца: мінулай ноччу яна засталася ў доме». Ён кінуў позірк на Луізу. «Такім чынам, я мяркую, што я вярнуся позна заўтра».
  Луіза кіўнула і выглядала нечакана заклапочанай.
  «Яна добрае дзіця», — кранута сказаў Сандра. «У яе ўсё будзе добра».
  - Добра, - сказала Луіза, лёгка пагладзіўшы яго, падняўшыся на ногі. На стале яе шклянку амаль не кранулі.
  «Дык што гэта ўсё?» — спытаў Сандра, нахіліўшыся, каб праверыць, як ідзе полпеттон .
  «Што?» – сказала Луіза праз плячо.
  «Гэта кулінарнае вар'яцтва», — сказаў ён, усміхаючыся. «Не тое каб я скардзіўся».
  Ён сапраўды не думаў, што будзе прычына. Але было.
  «Накрывай на стол, — сказала яна, — і я табе раскажу».
  Ён ведаў, што яму гэта не спадабаецца.
  Недалёка ад гарадскіх сцен ружовая Vespa перасекла вялікі скрыжаванне на бурштынавым, і Сандра скочыў за ёй на чырвоны, таму што раптам яму было ўсё роўна. Фургон з дастаўкай сігналіў, рэзаючы ззаду, і Сандра нават не азірнуўся.
  Сонца толькі што ўзышло, узвышалася над пагоркамі Казенціна на ўсходзе, асвятляючы срэбную даўжыню Арно, калі ён віўся пад вялізнымі хвоямі-парасонамі, што ўздоўж вуліцы Мікеланджэла. Яны былі амаль на месцы; перад ім Карлота Белагамба затармазіла, маленькая Веспа хісталася, нібы яна таксама глядзела на выгляд. Быццам і яна выхоўвалася ў ім, іхнім ашаламляльным горадзе. Нізкае плоскае сонца зіхацела ад залатога шара, які ўвенчваў велізарны чырвоны купал Санта-Марыя-дэль-Ф'ёра, а за ім на паўднёвым захадзе далёкія Апеніны былі прысыпаныя снегам.
   Ружовая Vespa ў апошнюю хвіліну кінулася ўлева; — злосна адскочыў з дарогі стары ў капелюшы і шынялі. Сандра павярнуў у пагоню.
  Школа - Liceo Classico Marzocco - была лепшай, натуральна. Высокія атынкаваныя сцены, што ўздоўж вуліцы — не больш чым прасёлкавая дарожка, як магло здацца старонняму, з навіслымі гліцыніямі і магноліямі — хавалі адны з самых эксклюзіўных уласцівасцяў горада. Перад Сандра яго мэта была ўрэзаць яе Vespa ў доўгі шэраг мапедаў перад некранутым фасадам, як яна рабіла кожны дзень, калі ён назіраў за ёй.
  Сандра ехаў у спакойным тэмпе, і як толькі ён схаваўся з поля зроку, спыніўся на чыёй-то пад'ездзе і выскачыў.
  Тратуар ля школы быў перапоўнены вучнямі, якія курылі і балбаталі, тупалі нагамі на холадзе і смяяліся, перш чым зайсці ўнутр. Яны пакідалі гэта на апошні момант; восем ужо не было. Сандра ішоў павольна, каб даць сабе час выбраць Карлоту. Яму прыйшлося сысці з тратуара, так было цесна, і тут новая бліскучая магутная Audi выгнала яго назад у натоўп і спынілася перад школьнай брамай. Прыгожы, вусаты пажылы мужчына ў бездакорным гарнітуры – Сандра падумаў, што Сандра, касцюм за 1000 еўра, прыгожы загар, і не спадабаўся яму з першага погляду, – вылез і пачаў павучаць даўгавалосага хлапчука, які лез насуплены. з пасажырскага сядзення. Сын, ці ўнук? «Сын», — вырашыў Сандра; гэты чалавек быў відавочна дастаткова багаты і досыць гладкі, каб падабраць дзетародную жанчыну праз гады ў жыцці. Ён выглядаў цалкам абыякавым да любой перашкоды, якую магла ўяўляць яго шырокая нізкая машына. У рэшце рэшт хлопчык нахіліўся, і, пастаяўшы напышлівую, нетаропкую хвіліну, каб назіраць, як ён сыходзіць, мужчына зноў забраўся ў Аўдзі і з'ехаў.
  Сандра нецярпліва чакаў, пакуль вялікая машына кранецца, не зводзячы вачэй з высокага хлопчыка, які рухаўся праз натоўп. Да яго лёгкага здзіўлення, менавіта каля Карлоты спыніўся даўгавязы хлопчык, Карлота, у фіялетавым вязаным капелюшы, і нахіліўся, каб павітаць яе. Ён быў нязмушаным, але мова цела Карлоты падказвала Сандра, што калі дзіця не быў яе хлопцам, яна б хацела, каб ён быў. Гэта быў першы раз, калі Сандра бачыў яго, што азначала, што ён не вельмі скрупулёзна выконваў школьны расклад. Яго доўгія валасы былі гладкімі і бліскучымі, а ў руках ён нёс былы ваенны заплечнік. Карлота прасунула яму руку ў руку; — не пярэчыў ён. Яны зайшлі ўнутр.
  Сандра чакаў, прытуліўшыся да сцяны школы, як і кожны дзень, на выпадак, калі яна вернецца. Былі маладыя людзі, якія практыкаваліся ў тэхніцы прагулаў; яны ведалі дастаткова, каб проста не знікнуць, яны ведалі, як падпісацца, а потым сысці. Але было яшчэ адно: вуліца была такой прыгожай у рэзкім блакітным святле, такой раптоўнай цішыні цяпер, калі студэнты зніклі ўнутры, што ён адчуў, што можа прастаяць там цэлы дзень. Каб не трэба было думаць.
  Школа стаяла насупраць нізкай каменнай сцяны, за якой зямля спускалася ў невялікую даліну, напоўненую аліўкавымі дрэвамі і бездакорнай вілай, перш чым падняцца зноў, каб сустрэцца з унушальнай сярэднявечнай сцяной яго прыгожага горада, нахіленай праз пагорак. Магчыма, гэта быў самы дасканалы выгляд, які Сандра калі-небудзь бачыў: серабрыста-зялёны колер дрэў, залацістая ляпніна вілы, грубы шэры камень гарадскіх умацаванняў і далёкі, велічны абрыс вялікага сабора за імі. Аднекуль са схілаў унізе падымаўся лясны дым, святло было ружовым ад ранняй гадзіны, неба было амаль неверагодна чыстым, празрыстым блакітам.
  Луіза.
  Аказалася, што стаяць тут - гэта ўсё ж такі не спосаб пазбегнуць думак. Сандра затупаў нагамі ў невыразным расчараванні, і гук зашчамеў у ціхім паветры. Ён павінен быць рука аб руку з Луізай, якія ідуць па гэтых вузкіх завулках і глядзяць на горад; яны павінны атрымліваць асалоду ад сваёй пенсіі.
  Згладжванне сітуацыі ніколі не было моцным бокам Сандра ў шлюбе – ён аддаваў перавагу моўчкі высядзець спрэчкі – але ўчора ўвечары ён паспрабаваў; насамрэч, ён думаў, што яму гэта ўдалося. Луіза шчыра думала, што ён быў у захапленні ад яе; ёй не хацелася падманваць сябе, але, магчыма, у гэты раз яна толькі што пачула тое, што хацела пачуць.
  «Даражэнькі, — сказала яна, стукаючы драўлянай лыжкай па баку рондаля, накрываючы вечкам, развязваючы фартух, — мне трэба табе нешта сказаць».
  Паўгода таму ад гэтых слоў валасы на патыліцы ўсталі б дыбам. Але гэты жах аслабеў; цяпер Сандра меў раскошу нізкай трывогі, надакучлівага, вінаватага, самашкадуючага выгляду, які спытаў, што са мной?
  «Ну, не столькі сказаць табе, — перадумала яна, — колькі прасіць цябе». Яе вочы танцавалі. І яна вытрымала яго позірк. Як гэта атрымалася, думаў ён, што пасля ўсёй атруты, якую яны ўвялі ў яе арганізм, яе скура ўсё яшчэ мела такі мяккі, зіхатлівы выгляд? Яны нешта казалі пра тое, што нельга хадзіць на сонца, пра нейкі эфект, які магла мець хіміятэрапія, але гэта не магло быць толькі хімічным рэчывам: яна выглядала цудоўна, надзвычайна ў пары з патэльняў.
  - Працягвай, - Сандра ўбачыў, што ўсміхаецца ёй у вочы. Наколькі гэта можа быць дрэнна? Ён ні пра што не турбаваўся; у яе былі нейкія добрыя навіны, гэта было ясна.
  «Яны павышаюць мяне», — сказала яна, усміхнуўшыся на яе вуснах. Яна заправіла распушчаныя валасы за вуха, і Сандра заўважыў, што на ёй быў невялікі макіяж. «Ну, у любым выпадку».
  — Э-э-э, — паспеў сказаць Сандра. « Кара , гэта цудоўна». Потым ён задумаўся. «Але вы менеджэр. Як яны могуць павысіць вас, калі вы ўжо галоўны?» Ён усё яшчэ ўсміхаўся, але чуў, як ён сумняваўся, сумняваючыся ў яе навінах. Шкада ёй трыумфу.
  - Ну, Фроліні, - і яна ледзь прыкметна пачырванела, - ён хоча, каб я адыгрывала больш актыўную ролю. У пакупках, ведаеце».
  Фроліні. І вось ён зноў быў паміж імі, са сваім загарам, прыгожымі вусамі, прыгожай вілай непадалёку ад таго месца, дзе стаяў Сандра, і бліскучай спартыўнай машынай. Ён заўсёды быў вельмі добры да Луізы; кожны раз, калі ён сустракаўся з Сандра, магчыма, пару разоў на год, ён схопліваў руку Сандра паміж сабой і энергічна паціскаў яе. «Ты шчаслівы чалавек, Чэліні», — казаў ён, перш чым моцна папляскаць яго па плячы.
  На марозным схіле пагорка Сандра міжвольна выдаў крык раздражнення, ад якога прачышчалася горла пры думцы пра Фроліні, пры ўспаміне яго ўласных падманных адказаў Луізе мінулай ноччу і ад расплаты. Служыў яму правільна.
  «Ну, — шчыра сказаў ён, — гэта фантастыка». Ён не ведаў, што ў яго было ўяўленне пра тое, што значыць купля; Луіза праглядае слайды ці брашуры, магчыма, ці заходзіць на сайты? Хадзіла на фларэнтыйскія шоу, Pitti Uomo і таму падобнае, і выбірала ўсё, што ёй спадабалася для новага сезона; досыць бяскрыўдна.
  Ну, да пэўнага моманту так атрымалася.
  «Калі вы пачынаеце?» - сказаў ён.
  «Ну вось у чым справа», — адказала Луіза. «Ён хоча, каб я пачаў хадзіць з ім на шоу. Фроліні робіць».
  Сандра адчуў, як яго ўсмешка стала цвёрдай пры думцы пра прыгожага старога ў кашміровых касцюмах, які трымаў дзверы машыны адчыненымі, каб Луіза магла ўлезці ў яе. У яго была жонка на віле; яны былі жанатыя назаўжды, іх дзеці выраслі і працавалі за мяжой. Пра Фроліні і яго палюбоўніц заўсёды хадзілі чуткі, але ён быў стрыманы. І Сандра зразумеў, што Луіза заўсёды абараняла свайго боса ад любых падобных абвінавачванняў. «Ён не такі», — заўсёды казала яна. «Ён не такі лайдак. Не».
  Але тады вы чакаеце, што яна скажа гэта; лаяльнасць было другім імем Луізы.
  «Правільна», — сказаў ён, энергічна кіўнуўшы, каб прыкрыць нерухомасць свайго выразу. 'Шоў. Дык калі? І дзе?» Ён паціснуў плячыма з прытворнай бесклапотнасцю. — Мілан?
  Побач з ім на вузкую залітую сонцам вуліцу праз арачныя бакавыя дзверы ў школу нехта выйшаў: дворнік. Сандра ўжо прадставіўся. Ён павінен быў; мужчына сярэдняга веку, які туляецца каля школы. Чалавек неахвотна даў яму права сумнявацца; аказалася, што ён сам былы паліцэйскі.
  Сандра кіўнуў; мужчына кіўнуў у адказ.
  Мінулай ноччу Луіза не магла зірнуць яму ў вочы. «Насамрэч, — сказала яна, і пачырваненне стала мацней, — Нью-Ёрк. Наступныя паказы ў Нью-Ёрку».
  Сандра кіўнуў, ашаломлены, нават не задаючы наступнага пытання, таму што ўвесь будынак, які ён пабудаваў - свет, у якім Луіза вернецца да ранейшага выгляду, і яны будуць праводзіць выходныя і вечары разам за спакойнымі абедамі, пікнікамі і паездкамі. краіна – валілася вакол яго з такой жахлівай непазбежнасцю, што ён ведаў, што не трэба будзе дапамагаць ёй на яе шляху. Яна збіралася сказаць яму.
  «На наступным тыдні», — сказала яна, адрываючы вочы ад рук. «Вылятаю ў панядзелак раніцай. Назад у сераду». Выраз яе твару быў напалову выклікаючым, напалову вінаватым. «Позна, серада».
  Ён быў здзіўлены. Яна з'язджала праз два дні? Так ужо было арганізавана. Так што ён нічога не мог зрабіць; адчуваючы, як гнеў варушыцца і звязваецца ўнутры яго, па-дзіцячы - спытаеце мяне? Яна не пытаецца ў мяне – Сандра прыклаў надзвычайныя намаганні.
  «Як цікава», — здранцвела сказаў ён. « Mamma mia ».
  Яна нахілілася і абняла яго рукамі, пачуўшы яго згоду; Сандра адчуваў яе мяккасць да сябе, адчуваў яе салодкі знаёмы водар, змешаны з насычанымі пахамі кулінарыі, і хацеў раз'юшыцца, як сарванае дзіця. Больш ён нічога не сказаў; ён з'еў палпеттон , які так смачна пах і быў на смак толькі пілавіння ў яго роце; ён запіў гэта занадта вялікай колькасцю Марэліна і стаў занадта фальшыва вясёлым. Ён дрэнна спаў.
  Але яны былі тут.
  Сонца было вышэй у небе, і сцяна грэла, нягледзячы на дробны іней, які яшчэ бачны ў даліне ўнізе; побач з Сандра карыстаўся гэтым дворнік, стоячы ў задаволеным сузіранні. Звязак ключоў звісаў з замка варот, ён трымаў запальнічку ў сціснутых далонях вакол цыгарэты, адкінуўся назад і выпусціў сіні дым з глыбокім задавальненнем.
  Было 8.30, і Карлота была ўнутры, у школе, дзе і павінна быць.
  Дворнік павярнуўся да Сандро. - Ну, - сказаў ён, - як справы? Ён кіўнуў на адчыненыя вароты, і ключы боўтаюцца. — Аперацыя сачэння?
  Уся сцэна была настолькі недарэчна спакойнай: рэзкае сіняе зімовае святло, асляпленне белай ляпніны, маляўнічая звілістая дарожка і горад, які раскінуўся пад імі, што пытанне на долю секунды не мела сэнсу; за тую секунду Сандра нават забыўся, чаму ён тут. Потым яго адчула слабая з'едлівая нотка пытання.
   - Сёння раніцай я бачыў яе з хлопчыкам, - сказаў ён груба. Ён не хацеў, каб гэты чалавек апекаваўся ім.
  Дворнік дастаў з кішэні маленькую круглую бляшанку, адчыніў вечка і затушыў у ёй сваю цыгарэту, перш чым зноў заткнуць недакуркам унутры. "У адваротным выпадку я павінен толькі прыбраць гэта сам", - растлумачыў ён. «Высокі, худы хлопчык? Доўгія валасы?
  - Вось той, - сказаў Сандра. «Ён дрэнныя навіны?»
  «Альберта? Залежыць, як вы на гэта глядзіце». Нешматслоўны. «Я б не хацеў, каб мая дачка хадзіла з ім». Тады ён нібы пашкадаваў Сандра. «Хоць яе бацькі маглі б не пярэчыць яму». Тон яго быў саркастычны; Сандра няўцямна паглядзеў на яго.
  — Вельмі багата, — цярпліва сказаў дворнік. «Адна са старых сем'яў, але яны аб'ядналіся; ім належыць палова складскіх памяшканняў у Прата. У іх ёсць замак недзе ў краіне, трымаюць яхту ў Порта-Эрколе, маці паўгода праводзіць недзе ў Індыі. Гоа? Яна зараз там».
  Ён чакальна паглядзеў на Сандра, чакаючы, што той спытае яшчэ. Сандра быў пракляты, калі хацеў; яму было нецікава. Пакіньце набыццё часопісаў пра знакамітасцяў лідарамі. Аднак Гоа: галоўным чынам ён ведаў пра Гоа тое, што там было шмат наркотыкаў. Ці яна была адной з тых рэлігійных вар'ятак, ёгі і дзэн? У любым выпадку, гэта была не тая сям'я, якая яму падабалася. Нібы ў адказ на ягоны выраз твару дворнік кісла засмяяўся. «Дзень адчыненых дзвярэй, калі стары знаходзіцца ў гасцях у адной са сваіх сябровак, вось што я чую. І яна... яна добрае дзіця, не зразумейце мяне няправільна, але яна не ў яго лізе».
  — А, — сказаў Сандра. — Цікава, ці казала яна ім пра гэта. Бацькі».
  Дворнік паціснуў плячыма, ужо адварочваючыся. «Магчыма, усё роўна ім няма чаго сказаць», — сказаў ён. «Ён проста навязвае яе».
  Засунуўшы рукі ў кішэні, Сандра кіўнуў. Яму было холадна.
  — Вяртайцеся ў гадзіну, — сказаў дворнік. «Сёння ў школе канец гадзіны. Вазьмі сабе каву, ты выглядаеш замарожаным». І яго не стала.
  Недалёка ад Порта-Сан-Мініята маленькі бар выліваў сваіх кліентаў на халоднае паветра, дзе яны курылі з рукамі ў пальчатках; усярэдзіне было цёпла і светла, мітусіліся мясцовыя дзівакі і артысты, і тоўсты, тэатральны, барадаты бармэн падаваў яму выдатны кава і выпечка. Сандра ўладкаваўся і набраў Джулі.
  У адзін з іх ён накіраваўся назад у гару да Liceo Classico Marzocco. Карлота Белагамба знікла. Ён страціў яе.
  OceanofPDF.com
  Раздзел F наш​
  ЯНЫ СКЛІКАЛІ СХОДУ на адзінаццаць у сталовай для ўсяго персаналу. Лука Гала, відавочна, быў галоўным; у рэшце рэшт, ён кіраваў, а не яна, нават калі яе звалі дырэктарам. Дотарэса Лоні магла арганізоўваць абеды, сустракаць гасцей і размаўляць з імі пра жывапіс ці кнігі, але Гало, які большасць вечароў еў за сталом, рабіў усё астатняе. Усё; яго цеснаты кабінет, над кухняй, быў падобны на генеральскі бункер; у яго нават на сцяне была карта свету са шпількамі. Кожная шпілька ўяўляла госця, мінулага або цяперашняга; Венесуэла, Фінляндыя, Мексіка, Германія, Амерыка, куды заўгодна.
  Ціха сядзеўшы ў самым далёкім канцы шэрагу кухоннага персаналу, пакуль Гала размаўляў з імі сваім мяккім, цярплівым голасам, Кейт Джотоне ўсё яшчэ была ашаломленая.
  На імгненне ці два пасля таго, як яна зайшла на кухню і пакінула сваю сумку на стол, і ўсе раптам спынілі размову, Кейт ведала, што яны сапраўды думалі, ці варта ім увогуле казаць ёй што-небудзь. Джыневра – кухарка гадоў шасцідзесяці пяці, з грубым голасам, нешматслоўная і рэдка, неахвотна, добрая – пераглянулася з наступным па старшыне супрацоўнікам, Маўра, твар яго быў падобны да грому.
  «Ну?» — патрабавала Кейт. «Я толькі што бачыў паліцэйскую машыну».
  І тады, вядома, яны ўсе адразу загаварылі: Джыневра і Маўра, другая кухонная дзяўчына, пляменніца Джыневры Нікалета – Нікі – кожны са сваёй версіяй таго, што адбылося, хоць, як аказалася, ніхто з іх насамрэч не размаўляў з міліцыянтам. Несумненна было толькі тое, што гэта тычылася Дотарэсы Медаўз і зніклай машыны. У рэшце рэшт Джыневра спыніла гэта; у бібліятэцы гасцям трэба было разнесці каву і прыгатаваць абеды. Яны павінны былі ісці ў звычайным рэжыме; яны даведаюцца аб адзінаццаці.
  Калі яна напаўняла плеценыя ланчбоксы з этыкеткамі, якія кожны госць выдаваў па прыбыцці, Кейт старалася не думаць пра гэта; пачакай, пакуль не даведаешся, - сказала яна сабе. Але ў глыбіні жывата яна адчувала нейкі страх, якога не зусім разумела. У кожны высланы лёнам кошык яна паклала невялікія пакункі ў ваксаваную паперу – фрытату , перац на грылі, кавалачак хлеба і пару памідораў – а потым зачыніла вечка. Маўра або Нікі да гадзіны дня дастаўляюць ланчбоксы ў апартаменты замка.
  Амерыканскія жанчыны былі ў гаспадарчых пабудовах; мастачка, Ціна, таму што ёй патрэбна была студыя, размешчаная ў Віліно , Мішэль, паэтка, у бунгала за пральняй, з вялізнымі вокнамі, якія глядзяць на лес за замкам.
  Астатнія былі ў самой крэпасці; Венецыянскі Тыцыян у куце на першым паверсе, англічанін на верхнім паверсе, а побач — нарвежац; звычайна туды саджаюць гасцей аднаго полу. На ўсялякі выпадак, падумала яна, хаця ўсе яны, здавалася ёй, думалі пра што заўгодна, акрамя задавальнення; калі Кейт і даведалася што-небудзь пра мастацкі працэс з таго часу, як яна трапіла, дык гэта тое, што гэта было не вельмі весела. Dottoressa на nobile piano пад імі, яго куток ператварыўся ў кватэру для стажора, але Dottoressa мела ільвіную долю, вялікія доўгія вокны, якія глядзелі на кіпарысавы алей .
  «Ты п'еш каву», - заклапочана сказала Джыневра.
  Яна стала спадзявацца на Кейт ва ўсім, нават крыху складаным. Гэта трэба было зрабіць у трох эстафетах; сярэбраныя падносы з ізаляванымі колбамі кавы - амерыканскі стыль - гарачае і халоднае малако, кубкі, сподкі, сярэбраныя лыжкі, тры віды цукру, печыва і пірожныя. Да старой бібліятэкі было трынаццаць прыступак: Джыневра не магла зрабіць крокаў і жахалася маленькага старажытнага, скрыпучага ліфта; Нікі магла быць сям'ёй, але яе ангельскай мовы не было, таму яе трэба было ў асноўным захоўваць да кухонных задач і, акрамя таго, яна была нязграбнай. Такім чынам, Кейт зрабіла гэта, гэтак жа, як яна служыла кожны вечар за абедам, сем дзён на тыдзень, перш чым адправіцца дадому ў цемры на сваім аўтамабілі .
  Мінулай ноччу яна думала, што можа вярнуцца дадому рана, ці не так? Мінулай ноччу госці разыходзіліся са сталовай прыгожа і хутка; часам яны сядзелі гадзінамі, паглынаючы лікёры, пакуль на кухні Джыневра і Кейт перарываліся адна на адну, стамляючыся ўсё больш і больш. Чакаю, пакуль яны сыдуць. Учора ўвечары сталовая была пустая а дзесятай, і калі б яны былі ўтрох, то на прыбіранне спатрэбілася б не больш за паўгадзіны. Толькі Джыневра сказала, што з Маўра дрэнна, што ёй трэба вярнуцца, і калі Джыневра пайшла, Нікі таксама, таму што Джыневра была занадта нервовай Нэлі, каб ісці дадому ў цемры адна.
  Такім чынам, Кейт прыйшлося скончыць самастойна, і гэта заняло ў яе гадзіну. Яна думала пра тое маленькае паселішча за ўзгоркам, калі мыла і складала штабелі, Джыневра і Маўра на занядбанай ферме; Нікі ў суседнім двухпакаёвым катэджы з аўдавелай маці. Нядзіўна, што Нікі большую частку часу выглядала няшчаснай.
  Грошы былі добрыя. Але Кейт сапраўды гэта заслужыла.
  Бібліятэка была самым нелюбімым пакоем Кейт у замку, хоць, па праўдзе кажучы, было не так шмат пакояў, якія ёй падабаліся. Яе маці была ў захапленні, гледзячы на брашуры, з якімі яна вярнулася дадому пасля інтэрв'ю, а Вінчэнца вельмі ўразіла думка, што яна будзе матацца па ўсім месцы ад бальнай залы да салота , як нейкая прынцэса. Але Кейт хутка здалося, што сярэднявечнае жыццё было даволі нязручнай справай нават для насельнікаў замкаў. Узімку высокія прыгожыя вокны замка бразгалі ў рамах, прапускаючы вецер; яго праходы былі вільготнымі, а старажытныя радыятары замуленыя; Арфей быў марозным і цёмным у лепшы час, і бібліятэка была яго халодным і змрочным цэнтрам.
  Пакой меў надзвычай высокую столь, умяшчаючы галерэю каля шасці метраў, застаўленую кнігамі, і вялізны камін, які амаль не гарэў, з вялікім комінам, які, здавалася, высмоктваў любую частку цяпла з будынка. З кесонных бэлек звісала адзіная крыніца святла, акрамя чатырох доўгіх вокнаў, велізарная драўляная люстра з паловай яго цыбуліны перагарэлі. Маўра павінен быў замяніць іх, але спіс таго, што Маўра павінен быў зрабіць, быў доўгі.
  Англічанін ужо быў там, калі яна ўвайшла праз шырокія падвойныя дзверы, што вялі на лесвічную пляцоўку. Ён хадзіў уверх і ўніз перад вокнамі, праз якія прабіваўся тонкі зімовы святло; пакой выходзіць на паўночны захад, і сонца ў гэты час года сюды амаль не зазірае. Алек Фэрхед заўсёды быў першым, заўсёды крочыў па прасторы, у якой апынуўся, з-за зняволення. І сарамлівая, падумала яна, ці гэта было проста англічанкай? Яго вочы слізгалі па ёй і прэч, калі яны размаўлялі; яна заўважыла, што іншыя жанчыны аказалі на яго такі ж уплыў.
  У спробе палепшыць сваю англійскую мову Кейт пазычыла ў бібліятэцы першае выданне яго рамана - калі гасцямі былі пісьменнікі, іх творы заўсёды дадаваліся на кніжныя паліцы. Яна была пад уражаннем, што гэта нейкая гісторыя кахання. Але калі і было, то не тое, што яна пазнавала, і амаль адмовілася ад гэтага. Яна не любіла змрочных кніг, кніг пра здраду і смерць; Часам Кейт думала, што жыццё людзей занадта лёгкае, калі яны хочуць зрабіць сябе няшчаснымі, чытаючы пра чужыя пакуты.
  — Ха, — рэзка сказаў ён, — Кацярына. Ты анёл».
  Нягледзячы на абставіны, яна ўсміхалася; ён быў нязграбны, жорсткі, насцярожаны, але гэты чалавек ёй не мог не падабацца. Як і яна, ён здаваўся староннім, але заўсёды быў ветлівы, заўсёды дзякаваў за любую паслугу. Ён ніколі не скардзіўся, нават на цемру і холад, у адрозненне ад іншых, але потым Кейт падумала, што ангельцы, верагодна, больш прывыклі да гэтага.
  Фэрхед наліў сабе кубак слабой чорнай кавы. Джынеўра, якая стамлялася не верыць, патлумачыла Кацярыне, што кафэ амерыкана спынілася на самым шырокім дыяпазоне густаў; за межамі Італіі здавалася, што ад добрага эспрэса нязвыклае сэрца пачашчалася небяспечна, і была верагоднасць судовых пазоваў. Кейт, якая прывыкла да дзіўных харчовых звычак замежнікаў, толькі сумна ўсміхнулася. Фэрхед абхапіў рукамі шырокі белы кубак, каб сагрэць іх; З-за падвойных дзвярэй даносіўся гук ліфта, які лязгнуў.
  «Кейт, — сказаў Фэрхед, — ты ўяўляеш, што адбываецца? Паліцыя?
  Яе вочы, якія прывыклі да цьмянага святла, Кейт заўважыла, што ён бледны. Яму было, як яна здагадалася, гадоў за пяцьдзесят; прыкладна таго ж узросту, што і Дотарэса Медаўз. Не стары; але дастаткова стары. Нехта сказаў ёй, што ён не пісаў ніводнага рамана з той самай кнігі, якую ён чытаў на сваёй прэзентацыі, той самай кнігі, якую яна спрабавала прачытаць, перш чым пакласці яго на паліцы, пацярпеўшы паражэнне. Сам Фэрхед сказаў ёй падчас адной з іх празмерна ветлівых гутарак, што ён займаўся ўрыўкамі. «Проста ўзламаць працу» , — сказаў ён неахвотна; Лука Гала паслужліва сказаў ёй, што гэта азначае журналістыку. Падарожжы, відаць, прымушалі яго рухацца.
  Госці ў большасці здаваліся такімі, пералётнымі. Аднойчы ўвечары, у самым пачатку знаходжання цяперашняй групы, Кейт падслухала, куды яны збіраюцца паехаць далей. Выязная стыпендыя ў Пекіне, канцэртны тур у Каліфорніі, курсы творчага пісьма ў Іспаніі. Для Кейт стала адкрыццём, што людзі могуць існаваць у такім пастаянным стане транзіту; на самай справе гэта прымусіла яе адчуваць сябе менш дзіўнай. Але нават яна меркавала - спадзявалася, па праўдзе кажучы, - што аднойчы падарожжа спыніцца. Некалі, напэўна, усе яны прыедуць.
  Яна чула, як адчыніліся дзверы ліфта; Тыцыяна. І яна павольна пакруціла галавой. «Я не ўпэўнены. Сіньёр Гало паклікаў нас на сустрэчу на адзінаццаць гадзін. Дотарэса — дырэктар — яна ёсць — яе тут няма.
  «Не тут», — са здзіўленнем сказаў Фэрхед. Нібы гэта магло быць нечым цудоўным: і Кейт сапраўды здавалася, што Лоні Медаўз была паўсюль у гэтым замку, як правіла, нават калі яна была ўдалечыні ад яго.
  Інвалідны вазок праскочыў праз дзверы, і Кейт адчула, што яе сэрца ўзнялася. Тыцыяна — з Венецыі, як і яго цёзка, хоць і не жывапісец, а піяніст — быў адзіным, хто калі-небудзь карыстаўся ліфтам, які звычайна лічыўся, не толькі Джынеўра, састарэлай смяротнай пасткай. Наадварот, інвалідны вазок Тыцыяна быў самым сучасным, падобным на тое, што яна ніколі не бачыла да таго, як ён прыбыў у замак каля шасці тыдняў таму. Ён быў абцякальным і яркім, з нахіленымі коламі, бліскучым хромам і чорнай гумай, і ён мог рухацца ў ім, як маланка, калі захоча.
  Кейт закахалася ў Тыцыяна ў той момант, калі ён упершыню заззяў шырокай белай усмешкай на сваім шырокім шчацістым твары. Няшмат валасы, на добрых пятнаццаць гадоў старэйшы за Кейт, але нешта ў ім было. Шыракаплечы, ён заўсёды быў у футболках, ніколі не быў у швэдры; ён сагрэўся, сказаў ён, манеўраючы інваліднай каляскай. Тыцыян заўсёды быў у руху, і на працягу дваццаці гадоў ён быў паралізаваны ад пояса ўніз. ДТЗ, у выніку якога загінуў бацька. Такая люта прыватная, такая здольная, што яна не хацела, каб ён думаў, што яна нават думала пра яго інваліднасць: яна не пыталася ў яго пра няшчасны выпадак. Яны прапанавалі яму пасяліцца ў замку, але ён адмовіўся.
  Тыцыян іграў на піяніна, як бурная сіла прыроды; большасць вечароў Кейт падыходзіла, стаяла ля падножжа лесвіцы і слухала, калі яна чула, як ён пачынаў, пакуль Джыневра не пераклікала яе.
  « Buongiorno , bellissima », — сказаў Тыцыян, падміргнуўшы ёй. Кейт не магла стрымаць усмешку.
  Ён добра ведаў, што павінен размаўляць па-ангельску, але Тыцыяна быў такі ж спрытны ў непадпарадкаванні правілам, як і ў аб'ездзе перашкод на шляху свайго інваліднага крэсла. Ён выглядаў такім жа вясёлым, як заўсёды; Кейт думала, што ён нічога не чуў пра візіт паліцыі.
  Двух амерыканцаў – жанчын – яшчэ не было. Яны абодва жылі ў флігелях замка і часта спазняліся, і былі розныя, як мел і сыр, але гэта не перашкаджала ім трымацца разам. Ціна, якая вырабляла дзіўныя графічныя гаршкі з лісцем і дэтрытам, свайго роду карыбскае народнае мастацтва, паходзіла з Арланда, штат Фларыда. Яна была сарамлівай і хударлявай, хоць некаторыя з яе гаршкоў былі такія вялікія, як грэчаскія слоікі з алеем, і іх трэба было даглядаць.
  Паколькі яна крыху ведала Маямі па круізах, Кейт раз ці два спрабавала пагаварыць з Цінай пра Фларыду, але гэта ішло цяжка; Кейт прыйшла да высновы, што проста сумуе па радзіме. На наступным тыдні яна павінна была даць невялікае шоу; пра гэта гаварылі іншыя, але не Ціна. Яна была нервовая з гэтай нагоды. Яна пачала прабірацца ў пакойчык побач са сталовай, каб кожны вечар глядзець адзіны ў замку тэлевізар і глядзець навіны; навіны знешняга свету.
  Потым была Мішэль з Куінза, штат Нью-Ёрк, якая жыла па сваім жаданні ў сучаснай студыі за будынкам пральні, з яе доўгімі, неахайнымі сіва-светлымі валасамі і выглядам вечнай лютасці. Аднойчы Кейт, праходзячы міма шырокіх вокнаў кватэры Мішэль з ахапкам абрусаў з пральні, убачыла, як яна згорбілася над доўгім белым сталом і люта пісала, як дзіця, якое хавае сваю працу ад класнага падману. Здавалася, яна адчула там Кейт і кінула на яе асляпляльны позірк.
  Мішэль была паэтам і лібрэтыстам, і, як ведала Кейт, яна пісала словы для опер. Яна чытала свае вершы на ранніх стадыях, каменна, выклікаючы аўдыторыю на каментарыі. Кейт задавалася пытаннем аб прэзентацыях; большасць гасцей, здавалася, баяліся іх, калі даходзіла іх чарга. Мішэль была бяздзетнай.
  Ціна не піла кавы і палову часу наогул не з'яўлялася; калі яна гэта рабіла, яна глытала ўласны квас, прыгатаваны з кіпячоных кітайскіх зёлак. Яна жыла ў невялікай віліно , дзе цяпер кватэра на першым паверсе і майстэрня ўнізе, дзе Маўра вырас, хоць яго сям'я ніколі не валодала ёю. Прывязаны дом: бацька Маўра да яго быў садоўнікам і фактам замка, але прывязаны дом страціў сілу пасля яго смерці і стварэння трэста. Офіс у Балтыморы, які з гонарам заснаваў стары Арфей, які верыў у амерыканскі розум, логіку і справядлівасць, быў абвінавачаны ў вельмі многім тут. Віліно знаходзілася ўсяго ў пяці хвілінах адсюль, у канцы нізкарослай кіпарысавай алеі, пасаджанай бацькам Маўра і нажаль занядбанай.
  Мішэль часам хадзіў да Ціны позна ўвечары; Кейт бачыла, як яны ішлі паміж кіпарысаў, і некалькі дзён падазравала, што яна засталася там. У ім быў запасны ложак.
  «Мне трэба ісці», — сказала Кейт, нервуючыся. Яна ведала, што можа пакінуць іх разам. Тыцыяну, відаць, спадабаўся ангелец, таму, магчыма, яны захочуць пагаварыць. На самай справе венецыянец умеў ладзіць з усімі; Кейт не магла прэтэндаваць на асаблівае сяброўства з ім.
  Яна ўжо амаль выйшла і вярнулася дадому, калі пачула на лесвіцы шум. Рык, як кідаючыся звер.
  «Гэта яна, ці не так? Дзе яна? Ішоў зверху над ёй, так што гэта мог быць толькі Пэр Хансэн, але яго голас быў амаль не пазнавальны. - Што з ёй здарылася? Можа ён п'яны? Ён выпіў, чарку пасля некалькі вечароў шклянку, і ніколі не было прыкмет п'янага. Але ў гэты час раніцай? Ён схіліўся над парэнчамі, яго пясочныя валасы тырчалі ўгару, яго густыя светлыя бровы яшчэ больш дзікія, чым звычайна, і Кейт бачыла, што ён адзін. Ён, напэўна, размаўляе – крычыць – сам з сабой.
  Яна ўцякла.
  Праз пяць хвілін супрацоўнікі — Маўра, прыбіральшчыца Ганна-Марыя, Нікі, Кейт і Джыневра — сабраліся ў сталовай.
  Лука Гала стаяў на чале абедзеннага стала, трымаючы ў руках ліст паперы, які ён увесь час складваў і разгортваў.
  «Мне вельмі шкада гэта вам сказаць», — сказаў ён і на імгненне спыніўся, нібы не ведаючы, што рабіць далей. Ён выглядаў так, быццам яму сапраўды было шкада; яго зіготкія вочы былі цьмяныя і рассеяныя, а яго вясёлы барадаты твар на гэты раз быў цвярозы ад шоку. Ён пачаў зноў, і на гэты раз ён гаварыў дзесяць хвілін, і ніхто не сказаў ні слова; усе яны проста глядзелі.
  Мёртвы.
  «Мінулая ноч — адсюль да Поца Басо. На шляху да Поца. Недзе каля поўначы».
  У сталовай раптам нібы пахаладзела. Усе стаялі нерухома, не ведаючы, што рабіць далей.
  Няшчасны выпадак. Яна заўсёды ехала занадта хутка; на імгненне марской хваробы, пачуўшы гэтыя словы, Кейт убачыла цёмную дарогу, нібы праз ветравое шкло, якая ішла ёй насустрач.
  Як заўсёды, Лука ўзяў на сябе ініцыятыву. «Мы павінны працягваць нашу працу ў звычайным рэжыме», — сказаў ён, адказваючы на нявыказанае пытанне. «Мы павінны працягваць: гэта няшчасны выпадак, жудасны выпадак, але мы ўсё яшчэ можам працаваць». Ён нахіліўся наперад, абедзве рукі ляжалі на стале, яго запал зноў ажывіўся. «У гасцей тут яшчэ месяц, і ў іх ёсць свае справы. Мы маем сваё».
  Пачуўся шоргат на зямлі, рух вакол стала, прамармытаныя гукі палёгкі і шоку змяшаліся, калі людзі атрымалі дазвол вярнуцца да рэальнага жыцця. Маўра першым падняўся на ногі, перакінуўшыся словамі з Джынеўрай, якая выглядала прыкметна ўзрушанай. Нікі выглядала напалову ўсхваляванай, напалову напалоханай, гледзячы на тое, што Джыневра вернецца да працы, а што да мяне, - падумала Кейт, я звонку. Адказны ўсім і нікому, з маленькім матацыно для хуткага ўцёкаў. Яна сядзела, здранцвелая.
  Пэр Хансэн меў рацыю: з ёй нешта здарылася.
  Можа гэта праўда? Мёртвы? Як яна магла быць мёртвай? Усе яны бачылі яе ўсяго некалькі гадзін таму, толькі мінулай ноччу, кіпячую жыццём, энергіяй, фліртам і злосцю, з блакітнымі вачыма, яркімі і небяспечнымі. Loni Meadows, Dottoressa , дырэктар Orfeo Trust; раптам Кейт здалося абсалютна немагчымым, каб такі чалавек мог памерці.
  Учора раніцай, жывая і здаровая, у адным са сваіх пыхлівых настрояў за кавай, таму што мала хто з іх хацеў пайсці ў Пінакатэку ў Сіене на наступным тыдні. Пазней спускаюся да варсінкі , каб убачыць, як ідзе праца Ціны. За выпіўкай, размова з Алекам Фэрхедам пра чалавека, якога яна ведала ў яго выдаўца. «Цудоўная дзяўчына, — сказала яна, хітра зірнуўшы на яго, — якраз твой тып». За вячэрай сказала Перу, што плануе паехаць у Осла на яго прэм'еру. Гаворка пра мастацкія галерэі ў Нью-Ёрку, падстаўленне людзей, яе жыццё, напоўненае да краёў, а цяпер знікла.
  Кейт бачыла яе ў адзінаццаць, і прыкладна праз гадзіну яна была мёртвая. Кейт недаверліва паківала галавой.
  Калі ўсе разышліся, яна ўбачыла на сабе позірк Лукі Гало, і калі яна зірнула на яго запытальным позіркам, ён падняў палец, каб затрымаць яе.
  - Я хацеў бы бачыць цябе ў сваім кабінеце, Кацярына, - сказаў ён. — Паўгадзіны?
  «У цябе што?» Джулі не ўмела маскіраваць свае пачуцці; — прагучала яна, як дзіця ў канцы класа, якое кукарэкае над настаўніцкай памылкай.
  — Я згубіў яе, — сказаў Сандра.
  Адміністратар Сандра, сакратар і памочнік па сумяшчальніцтве, Джулі – Джульета Сарта – не мела асаблівага рэзюмэ. Дачка нарказалежнай прастытуткі, якая працавала на Віа Сенэзе і перадазіравала яе дзіцяці яшчэ да пятнаццаці гадоў, Джулі была выпускніцай турмы і псіхіятрычнага шпіталя і ўвайшла ў жыццё Сандра, калі ён арыштаваў яе чатыры гады таму за забойства яе аднаразовы крыўдзіцель. Гэта была яго апошняя справа ў якасці дзеючага паліцэйскага, тая самая справа, якая прывяла да яго датэрміновага выхаду на пенсію, і пасля гэтага ён і Луіза атрымалі не менш усыноўленага Джулі.
  Яе рэабілітацыя спрацавала лепш, чым чакалася - некаторыя казалі дзякуючы ім, хоць Сандра заўсёды сцвярджаў, што гэта звязана з чыстай упартай рашучасцю дзяўчыны - і Джулі быў на яго баку, да лепшага ці да горшага. Худая, з брытвай на язык і вострая, як гвоздзіка, яна была настолькі блізкая да дачкі, наколькі Сандра і Луіза ніколі не збіраліся быць, і Сандра, напрыклад, не мог бы перажыць мінулы год без яе.
  Палову тыдня Джулі працаваў у Жаночым цэнтры, за вуглом Віа дэль Леонэ на соннай маленькай плошчы Тасо; амаль год таму, больш-менш з таго часу, як Луіза пачала лячэнне, Джулі часта наведваў Сандра, каб пагутарыць ці прынесці яму кавы. Яна таксама прыносіла яму гісторыі з Цэнтра; хто ачысціўся, хто зацяжарыў, пляткары пра хітрых паліцэйскіх, сутэнёраў і рэспектабельных жанчын.
  Потым аднойчы раніцай яна злавіла яго на лаянцы з кампутарам і штурхнула ўбок. Седзячы побач з ім за сталом, яна навучыла яго арганізаваць адрасную кнігу электроннай пошты, як перазагрузіцца, ачысціць дадзеныя і абнавіць пакет апрацоўкі тэкстаў, як правільна карыстацца пошукавымі сістэмамі ў Інтэрнэце. І калі праз тыдзень ці каля таго яна ўстала на рукі і калені, каб выцягнуць усе шуфляды з яго шафы, каб дастаць кавалак папер, які зачапіўся ззаду, Сандра ўмоўна выказаў здагадку, што яна можа падумайце аб афіцыйным афармленні адносін, для пачатку дзве раніцы на тыдзень.
  У фінансавым плане гэта, вядома, не мела ніякага сэнсу; Сам Сандро амаль не зарабляў. Але яму заўсёды падабалася знайсці для Джулі дваццаць еўра, і такім чынам яна з большым задавальненнем узяла грошы. І Бог ведаў, ёй заўсёды было чым заняцца; яна нават пайшла за жонкай пекара дзеля яго, аднойчы раніцай, калі Сандра занепакоіўся, жанчына пачала яго пазнаваць. Да канца года Джульета назапасіла дастаткова, каб забраць сабе пабіты карычневы матацыно . Выглядала даваеннай.
  «Ці не хочаце вы чагосьці ярчэйшага?» — спытаў ён, з сумневам гледзячы на старажытную машыну, і Джулі пастукаў па баку яе носа. «Калі б у мяне было нешта ў ружовым металічным колеры з налепкамі Барбі, — сказала яна, — гэта было б не так зручна, праўда? Для назірання».
  Сандра не ведаў, жартуе яна ці не, і рэзкі, змоўніцкі штуршок, які яна дала яму сваім касцістым плячом, не прасвятліў яго. Ён нічога не сказаў, абдумваючы ідэю. Ён не хацеў яе расчароўваць. Але чаму не? Джулі была разумная, і яна ўмела рабіць сябе нябачнай, худая, пільная саракагадовая дзяўчына ў вопратцы базарнага ларка. Яна нават хадзіла на заняткі англійскай мовы, два вечары на тыдзень; яна падумала, што ён не ведае, куды пайшлі яго грошы, але Луіза прапусціла гэта.
  Ён падумае пра гэта; ці, прынамсі, калі б яны калі-небудзь знайшлі іншага належнага кліента, ён бы.
  Тым часам у іх была дамоўленасць: калі ён быў на працы і ёй трэба было з ім пагаварыць, яна пісала. Калі б яна патэлефанавала яму, яна магла б нешта перапыніць; яна магла прыцягнуць да яго ўвагу менавіта тады, калі ён хацеў застацца нябачным. Безаблічнага мінака ніхто не заўважыў і не ўспомніў.
  – прамармытаў Сандра. «Чаму вы тэлефанавалі?» Ён сядзеў у машыне, на марозе, каля Лічэа Марзока.
  Яго мабільны сігналіў, калі ён стаяў на халодным бруку і скрыгатаў зубамі ад бяссільнай лютасці. Тэлефанаваць? Паведамленне было адпраўлена, калі ён быў у зоне без сігналу ля падножжа Монтэ Але Крочы; у добрым душным бары, напаўняючыся булачкамі і кавай латте , чытаючы газету і віншуючы сябе з тым, як добра прайшоў дзень.
  Ён змог убачыць шчыліну, дзе была ружовая Vespa, калі ён ішоў у гару. Ён сеў на асфальт, ужо не клапоцячыся пра тое, ці яго бачаць, і чакаў, пакуль яны выйдуць, назіраючы за Карлотай, чакаючы доўгавалосага хлопчыка. Без шоу.
  Ён залез у машыну, каб паглядзець на тэлефон, і набраў Джулі.
  Натоўп дзяцей ужо больш-менш разышоўся; толькі адзін ці два адстаючыя вакол ліхтарнага слупа. Ён глядзеў на іх, прыклаўшы тэлефон да вуха і павярнуўшы рот. «І так?»
  Джулі не збіраўся адпускаць яго так проста. — Ты старэеш, Сандра, — пракрычала яна, — я табе кажу, што я ведаю ўсе хітрыкі ў кнізе, якія тычацца гімназістаў. Я павінен ісці за дзяўчынай».
  А тады кім бы я быў? Лішні дэтэктыў, на траву.
   «Ну, калі б ты паводзіў сябе прыстойна, — мякка сказаў ён, — можа, я б дазволіў табе заняцца хвостамі». Але пакуль скажыце мне, з-за чаго вы тэлефанавалі».
  «Правільна», — сказала Джулі, успомніўшы сябе. «Добра. Званок ад хлопца нешта выклікаў… хм, — намацала яна, пачуўшыся шамаценне папер, і Сандра стрымаў уздых. Яркі, але неарганізаваны; даць ёй шанец.
  «Вось яно». Яна зноў усплыла. «Лука Гало».
  Сандра адкінуўся на спінку кіроўчага сядзення. - Э-э, - няўцямна сказаў ён. Імгненне гэтае імя для яго нічога не гаварыла, а потым значыла. - Правільна, - сказаў ён. «Хлопец з Whatsit Trust».
  Праз дарогу дзеці ля ліхтарнага слупа павярнуліся, каб паглядзець на яго; ён крыху змяніў сваю пазіцыю, каб закрыць ад іх свой твар, прыціснуўшыся плячом да акна.
  «Гм… Давер, так. Хоча, каб вы яму патэлефанавалі».
  — Арфей, — аўтаматычна паўтарыў Сандра, яго мозг зноў уключыўся. «Праверка пасведчання». Ён уздыхнуў пры думцы пра ўсе гэтыя іншыя праверкі супрацоўнікаў, якія яго чакалі, і пра працу целаахоўніка. Вышыбала ў начным клубе, вось куды ён апынуўся б. У якасці дабрачыннай справы выкарыстоўваецца адным з прыхільнікаў Луізы.
  - Ён гучаў... смешна, - нерашуча сказаў Джулі.
  «Смешна?»
  У гэты момант нехта выйшаў праз школьную браму, і хлопчыкі ля ліхтарнага слупа закрычалі. Сандра павярнуўся і ўбачыў, што гэта быў худы хлопчык, у вочы якога глядзела Карлота. Альберта багаты дзіця.
  — Ператэлефаную, — сказаў Сандра, засоўваючы тэлефон у кішэню.
  Трое хлопчыкаў-перарослых сабраліся вакол прыпаркаванага маторыні , штурхаючыся, нацягваючы шлемы. Не маючы ўласнага мапеда, Альберта выцесніў аднаго са сваіх прыяцеляў, узяўшы пад кантроль і прымусіўшы дзіцяці ездзіць на задняй панэлі.
  На шчасце для Сандра, вуліца была з аднабаковым рухам, таму што развярнуцца ў абмежаванай прасторы было б немагчыма; вядома, не без прыцягнення ўвагі да сябе. Яго майстэрства хваста патрабавала крыху ўвагі, гэта было дакладна; пабіты, несамавіты motorino , такі як у Giuli, таксама можа быць не дрэннай ідэяй. Ён сядзеў з рухавік працаваў, пакуль яны не прайшлі міма, цыгарэта, заціснутая вуснамі Альберта, пакуль ён размаўляў, без шлема і забаўляючы наваколле, здымаючы руку з руля, каб зрабіць жэст у паветры, матацыно збочваў пры гэтым.
  Ужо не першы раз Сандра адчуў спазм жалю да маленькай Карлоты Белагамба.
  У падножжа пагорка яны павярнулі праз Порта-Сан-Мініята, налева міма невялікага бара, дзе Сандра страціў участак, уніз па высокім каньёне Віа-Сан-Нікало, затым рэзка павярнулі направа, абыходзячы вялікую частку Палацо дэі. Mozzi з вялізнымі шыпаванымі дзвярыма. Яны былі на плошчы Дзямідава, з выглядам на раку, дзе тусуюцца багатыя дзеці.
  Банда спынілася перад нечым, падобным да закрытага рэстарана ці клуба з зачыненымі вокнамі, на рагу вуліцы; нібы рыдалі ў кішэнях, нешта шукалі. Сандра двойчы прыпаркаваўся ля бара, напоўненага курцамі, і назіраў. Зачыненыя аканіцамі вокны не былі цалкам глухі; нітка чырвоных казачных агеньчыкаў мігцела ўздоўж аканіц, і праз зашклёную частку ў верхняй частцы дзвярэй было бачна цьмянае святло.
  Чаго б ні шукалі хлопчыкі - а Сандра здагадаўся, што гэта грошы - яны знайшлі. Цяпер яны выстраіліся каля дзвярэй, Альберта, самы высокі на галаву, лідыраваў, націскаў на званок і размаўляў у дамафон, а потым яны апынуліся ўнутры, хлопчык ззаду трохі штурхаў іх, каб паспяшаць іх увайсці.
  «Правільна», — падумаў Сандро з панурай задаволенасьцю. Ён ведаў, што гэта за месца; ён ведаў, што яны не марнуюць бацькоўскія грошы на сухія бутэрброды. Ён таксама ведаў, што калі ён пойдзе ўслед за імі, мужчына сярэдняга ўзросту сам, то можа з такім жа поспехам прымацаваць да галавы пробліскавы маяк і імітаваць міліцэйскую сірэну.
  Ён узяў сабе кавалак піцы, вярнуўся да машыны і назіраў.
  Поўдзень згасала. Паўтузіна разоў Сандра ўтыкаў ключ у замок запальвання, гатовы ўставіць яго. Яму плацілі за тое, каб ён назіраў за Карлотай Белагамба, а не за яе хлопцам, і яго то ледзянела да касцей, то задыхала няспраўная машына, напоўненая дымам. абагравальнік. Ён думаў пра Джулі, марна разважаў, чаго хоча Гала. Даўней гэта былі грошы вяроўка, тая праца; ён меркаваў, што не будзе супраць яшчэ аднаго падобнага, праверка некаторых рэчаў у сістэме, праверка крэдытных і судзімых запісаў, адсочванне даведак. Яму нават не трэба было выходзіць з кабінета.
  Сандра ведаў, што яму варта было б патэлефанаваць таму чалавеку і Джулі, калі на тое пайшло, але для гэтага яму трэба было б вылезці з машыны і дайсці да берага ракі ў пяцідзесяці метрах, дзе быў сігнал мабільнай сувязі, з падветранага боку. пагоркі і каменны масіў Палаца Моцы. Такім чынам, ён сядзеў і грыз пазногці, і хацеў, каб ён зноў стаў паліцэйскім, а яго напарнік П'етра сядзеў побач з ім і размаўляў пра ежу. І стараўся не думаць пра тое, як гэта было б вярнуцца ў кватэру, пустую ад Луізы, цэлыя тры ночы.
  Бліжэй да чатырох гадзін яна з'явілася. Не Джулі, не Луіза, а маленькая Карлота Белагамба. Ружовая Vespa нахілілася за вугал, небяспечна нагружаная, кудзеркі Карлоты выбіваліся з-пад шлема. Дзве вялікія сумкі-пераноскі з шыкоўнай сеткі крам вісяць на рулі і яшчэ адна паміж яе каленяў. Яна хадзіла па крамах. Ісус плакаў.
  Сандра заглушыў рухавік, які ў яго быў уключаны для працы абагравальніка, калі сонца зайшло і холад нарастаў. Ён убачыў, як Карлота ўсміхнулася, калі яна гаварыла ў дамафон, а потым апынулася ўнутры. Калі Сандра выйшаў з машыны, узрушаны холадам, ён зрабіў пяць-дзесяць хуткіх крокаў да ракі. Калі ён трапіў у зону дзеяння тэлефона, ён павярнуўся, каб не бачыць дзверы ў клуб і маленькую Vespa.
  «І дзе ты, чорт вазьмі, быў?» - запатрабавала Джулі, як толькі пачула яго голас.
  «Вы ведаеце, дзе Зоі?» – сказаў Сандра, і гэта быў своеасаблівы адказ. «Зачыняйцеся, ідзіце сюды і нарабіце макіяж. Я хачу, каб ты сыграў маю дзяўчыну».
  OceanofPDF.com
  Раздзел F пяты​
  КАЛІ мінулым летам Кейт прыехала на інтэрв'ю ў Orfeo, гэта была Дотарэса Медаўз, якая забрала яе з вакзала ў Поца. Рэжысёр прыходзіць за суразмоўцам. У той час Кейт была здзіўлена і ўражана гэтым: гэта здавалася ёй добрым знакам. Прыкмета чагосьці дэмакратычнага ў сыстэме, быць шафёрам у начальніка.
  Але Дотарэса Медаўз амаль не паціснула ёй руку на вакзале і нічога не сказала, ці недалёка ад гэтага, калі яны ехалі ў машыне, мілай з дарагім водарам, які Кейт памятала з верхняй шуфляды сваёй самай вытанчанай цёткі. Цяпер, вядома, Кейт ведала - усе ведалі, - што Лоні Медаўз рэгулярна знаходзіць прычыны, каб наведацца ў горад; што вялікі пазадарожнік пахне яе духамі, таму што яны сталі яе асабістай уласнасцю. Потым Кейт глядзела праз высокія вокны машыны на вялікія пагоркі, якія зіхацелі ў спякоце, мілі за мілямі без адзінай сядзібы. Па дарозе праз пагоркі яны мінулі прынамсі адну разбітую машыну, якую аглядала паліцыя, відаць быў толькі капот машыны, які высунуўся з-пад густых зараснікаў мірта.
  Вось чаму Кейт не ўспамінала белы грузавік, міма якога яна ехала на працу, з пад'ёмным механізмам і паліцэйскай стужкай, пакуль не стала пазней? Шок робіць дзіўныя рэчы, кажуць яны; калі нехта памірае, вы можаце думаць пра тое, што здарылася, ой, гады таму, але тое, што здарылася той самай раніцай, сцёрта.
  «Яе машына з'ехала з дарогі мінулай ноччу», - сказаў Лука Гала іхняй групе ў ціхай сталовай, яго светлы твар быў урачыстым ад шоку, але Кейт усё яшчэ не магла зразумець; у той момант яна чамусьці думала, што гэта здарылася значна далей. Ні ў суседняй даліне, ні ледзь-ледзь не з-пад увагі высокія шэрыя сцены замка. «Яна атрымала траўмы галавы. З холадам…» і тады ён задрыжаў, магчыма, убачыўшы, што ўсе яны ўтаропіліся на яго, магчыма, ад таго, што напаткала рэальнасць. Мінулай ноччу было мінус восем; яна ляжала б там адна, у цемры і на холадзе. Паміраючы; мёртвы.
  Няшчасны выпадак. Усе няшчасныя выпадкі былі такімі? Страшна: раптоўнасць, выпадковасць? Але калі гэта сапраўды адбылося раптоўна, то Кейт не падалася выпадковасцю. Яна спалохалася.
  Яна магла зрабіць што заўгодна за гэтыя паўгадзіны да таго, як ёй давялося апынуцца каля офіса Лукі; несумненна, ён хацеў, каб яна выканала ўсе заданні Джыневры, а потым прыйшла проста да яго. Кейт дайшла да таго, што дастала паднос з бібліятэкі, але калі яна выйшла ў шырокую пярэдні пакой, нешта яе спыніла. Малюсенькі водар, не больш чым успамін пра водар Лоні. І яна асцярожна паставіла паднос і, перш чым хто-небудзь паспеў спытаць яе, што яна думае, што робіць, яна паднялася па лесвіцы.
  Яна ціхенька зрабіла два крокі да падвойных дзвярэй, што вялі ў двухфрандовую кватэру Piano Nobile , якую Лоні Медаўз прысвоіла сабе. Адна з дзвярэй была адчыненая, толькі шчыліна.
  Кейт зрабіла паўзу. Вакол яе замак маўчаў; вакол яе лодыжак раптам паветра стала халодным, не зусім скразняком, больш падобным на роўнае халоднае дыханне. Яна паварушылася, але яно ўсё яшчэ было там, настойлівае, як прысутнасць. Кейт адчула халадок да шыі, падняўшы валасы; яна была нервовая, як кошка. Няма такога паняцця, як прывіды.
  І перш чым яна паспела падумаць, што яна робіць, Кейт штурхнула, і дзверы адчыніліся.
  Пакой выходзіць на поўдзень і заліты зімовым сонечным святлом, якое было тонкім, але надзіва моцным. Кейт прыйшлося міргнуць і прыціснуць вочы рукой. Лоні Медаўз не зачыніла свае аканіцы, праўда? Вось што ўбачыла Кейт са свайго матора ; Дотарэса так і не клалася спаць мінулай ноччу. Калі яе вочы прызвычаіліся, Кейт агледзела пакой; вялізнае пазалочанае ложак, пухлыя падушкі, гладкае аксамітнае покрыва. На ім чатыры-пяць нарадаў, быццам яна выцягнула з гардэроба рэчы і раскідала іх, выбіраючы, што апрануць. Беспарадак інкруставанага туалетнага століка, адзенне, нядбайна скінутае на аксамітнае пакрывала. Пырскі зялёнага шоўку на падлозе, пара ботаў, адзін на баку, і ўвесь пакой напоўнены яе водарам, салодкім і мускусным. Кейт заплюшчыла вочы і на секунду ўдыхнула. Гэта было толькі ўчора ўвечары: я бачыў яе толькі ўчора ўвечары.
  За абедзенным сталом зялёная шаўковая блузка, аксамітныя джынсы, боты. Яна падышла сюды і пераапранулася, каб выйсці.
  На стале ляжаў зачынены малюсенькі ноўтбук Лоні. Кейт паклала руку на яго тэкстураваную белую паверхню, і раптам у яе ўзнікла дзіўнае, самае жудаснае адчуванне, што яна не адна, быццам гэтыя элементы Лоні Медаўз, раскіданыя па пакоі, ажывілі нешта яшчэ дзесьці побач, і яно дыхала.
  Цалкам нерухома, затаіўшы дыханне - трымаючы ў сабе гэты салодкі, прыкры водар - Кейт прыслухалася: гэта быў гук чалавечы? Гэта была проста тканіна замка, дрэва і камень, якія аселі? Ці быў вецер, па вокнах? Яна адняла руку ад маленькага кампутара, і тут пачулася нешта больш важкае і больш выразнае, чым дыханне ці нават рух адзення: гэта можа быць крок, лёгкі, мяккі крок і яшчэ адзін. А потым, не задумваючыся, Кейт павярнулася і пайшла - пабегла, амаль - да гуку, да дзвярэй на лесвічную пляцоўку, цягнучы іх назад.
  Там нікога не было.
  «Хто гэта?» - сказала яна, і яе голас адгукнуўся рэхам на лесвічнай пляцоўцы. Ці пачула яна гэта, як толькі падышла да дзвярэй, ці пачула яна найменшы гук рэзкага ўдыху аднекуль над сабой? Ці гэта было яе занадта актыўнае ўяўленне?
  Кейт зрабіла два крокі да шырокай лесвіцы праз пляцоўку і паглядзела ўверх, у цемру. «Хто там?» - зноў сказала яна. Але было толькі цішыня, і гэтак жа раптоўна, як і спалохалася, Кейт адчула сябе дурной. Істэрычны. Над галавой яна пачула скрыгат крэсла з аднаго з мужчынскіх пакояў. Яе ўяўленне.
  Унізе ў бібліятэцы і музычнай пакоі панавала цішыня. Яе ўяўленне.
  Калі яна прыйшла ў офіс, Кейт пачула знутры мармытанне голасу Лукі. Ён ужо тэлефанаваў.
  Гэта быў Лука Гала, які браў інтэрв'ю ў Кейт столькі часу таму; Дотарэса Медаўз усміхнулася, калі яны прыбылі і Лука выйшаў, потым яна няўцямна махнула рукой у бок Кейт, перш чым паспяшацца ў галерэю, ужо набіраючы нумар на мабільным тэлефоне.
  Лука быў лёгкі; Ён адразу спадабаўся Кейт. Уражаны тым, як яна падарожнічала, а не пыталася ў яе, як некаторыя - як ніколі не прапускалі пытацца яе маці і айчым - чаму ты нічога не спынілася? Чаму ты не хацеў пасяліцца?
  «Новы Арлеан, — сказаў ён замест гэтага, — нічога сабе. І Іспанія. А круізныя лайнеры? Напэўна, гэта было цікава».
  На стале паміж імі ляжалі разгорнутыя брашуры з гісторыяй трэста, але Кейт не трэба было іх чытаць. Перад інтэрв'ю яна ўжо знайшла ў Google інфармацыю аб арганізацыі, таму ведала рамантычную гісторыю пра тое, як італьянскі мігрант па імені Фабіа Арфеа, дзед цяперашняга прэзідэнта, зарабіў грошы ў Амерыцы і вярнуўся, каб заснаваць фонд; пра тое, як ён спадзяваўся атрымаць нейкія мастацкія паўнамоцтвы, заснаваўшы англамоўную суполку ў вялікім белым слане сям'і ў разбураным замку ў паўднёвай Таскане. За «прасоўванне міждысцыплінарнага братання», што б гэта ні значыла. Даць прастору, час і цішыню мастакам любога колеру, каб адкрыць для сябе лепшае.
  Цяпер Нікало Арфеа быў прадстаўніком сям'і, прыгожы мужчына гадоў каля шасцідзесяці, з буйнымі грудзьмі, магутны і выразна абаяльны, з тонкімі вусамі. Ён выйшаў са сваёй вілы ў Фларэнцыі, каб выступіць з уступнымі прамовамі перад гасцямі і час ад часу павялічваць колькасць удзельнікаў абеду па ходзе заняткаў. Сядзіць побач з Доттарэса , ён перадаваў Лоні Медаўз грэблівыя заўвагі наконт таго, як Джыневра гатуе ежу, ледзь сцішыўшы голас.
  На інтэрв'ю першае, што ўразіла Кейт, гэта тое, што маленькі кабінет Лукі быў набіты дашчэнту; стосы брашур, карта свету, камп’ютары, прынтар, кава-машына, расклад цягнікоў, дошка з фотаздымкамі мерапрыемстваў Траста. Выглядала гэта весела: усмешлівая група гуляла на выгнутых каменных крэслах амфітэатра, у павільёне Венецыянскай біенале, у парку скульптур. Толькі калі вы вельмі ўважліва пашукаеце, вы зможаце знайсці якія-небудзь доказы жыцця па-за межамі Траста: малюсенькае фота ў пашпарце яшчэ аднаго ўсмешлівага барадатага твару, напалову схаванага пад экранам кампутара.
  Цяпер Кейт ведала, што гэта сіцылійскі бойфрэнд Лукі Сальваторэ, які прыходзіў пару разоў на год. Яны строга ставіліся да партнёраў у трэсце, ён гэта ясна даў зразумець.
  «Прынцып у тым, што крыху падобны на адступленне», — шчыра сказаў ён. «Манаскае існаванне, калі хочаце, проста канцэнтрацыя на працы. А калі да гасцей не пускаюць мужа ці жонку, або партнёра – ну, гэта было б занадта, ці не так? Мы, супрацоўнікі, менш за ўсё можам зрабіць, каб ім было лягчэй. Такім чынам, мы таксама трымаем сваё прыватнае жыццё далей ад Арфея».
  Кейт не гаварыла ні пра гэта з Вінчэнцам, ні пра далікатны, настойлівы ціск, у якім яна павінна жыць.
  «Слухай, — сказаў Лука на інтэрв'ю, — гэта не ўмова найму. Гэта ваш выбар».
  Яна толькі кіўнула, і ён не ціснуў на яе.
  «Вы пачнеце з таго, што будзеце рабіць усё патроху», — сказаў ён, усё яшчэ бадзёра. «У вас так шмат вопыту; Я маю на ўвазе, я ўражаны. Мы пачнем вас на кухні з уборкі. Але з вашымі мовамі – іспанскай і англійскай?
  «І крыху нямецкай», — сказала яна, раптам сарамліва.
  «І нямецкая». Ён пляснуў у ладкі. «Мовы прывядуць вас далей, чым праца на кухні. Калі вы хочаце пайсці далей».
  Было нешта ў тым, як Лука глядзеў на цябе, такі прамы, такі адкрыты і поўны планаў, такі евангельскі. Вам трэба было ўсміхнуцца ў адказ.
  «Гэта было б цудоўна», — сказала яна, і ён працягнуў.
  «Я думаю пра… ну, можна назваць гэта сувяззю, з гасцямі. Ёсць стажоры, — і нягледзячы на тое, што Лука схіліўся, калі ён прамаўляў гэтае слова, — яны прыйшлі з амерыканскіх каледжаў, але яны маладыя. У іх ёсць - неапраўданыя чаканні - яны сумуюць па радзіме, яны не ў гэтым надоўга».
  Гэта, безумоўна, было праўдай. Дзесяць дзён таму сышла апошняя стажорка, Бэт, трэцяя з моманту прыезду Кейт паўгода таму. Адзінае, што аб'ядноўвала трох маладых амерыканак, - гэта відавочная непрыязнасць да больш-менш усяго італьянскага і жаданне вярнуцца ў краіну вольных. Здавалася, што Бэт станавілася ўсё меншай, чым даўжэй яна заставалася, у жаху ад усяго: ізаляцыі, клімату, ежы, гадзюкі і дзікоў, і нораву Маўра.
  — Ну, — раптоўна скончыў ён, магчыма, згадка пра стажораў выклікала ў яго расчараванне. «Як я кажу. Паглядзім, як пойдуць справы».
  «Так», — сказала яна і ў той момант была ўпэўненая, што не атрымала працу.
  Маўра падвёз яе назад на вакзал, потым зрабіў кароткі скачок на пыльным рэгіянале ў Арэца, і яе забраў айчым. Да таго часу, калі яна вярнулася дадому, Лука ўжо патэлефанаваў, каб прапанаваць ёй гэтую пасаду, і Кейт задалася пытаннем, чаму.
  Той гарачы летні вечар здаваўся даўным-даўно, калі яна зноў стаяла каля кабінета Лукі, чакаючы, як дзіця, каб убачыць дырэктара.
  — Кацярына, — сказаў ён. «Кейт, дзякуй». Ён высунуў ёй крэсла. Ён сядзеў, абапёршыся локцямі на стол, і абхапіў стрыжаную галаву рукамі.
  'Кацярына. Слухай. Мне патрэбна твая дапамога зараз». Ён гаварыў ціха, але яна ведала, што гэта не будзе просьба, не вельмі. Была б інструкцыя.
  «Мая дапамога?»
  Ён вытрымаў яе позірк. "Ёсць - так шмат трэба зрабіць пасля такой падзеі, я ўпэўнены, вы разумееце". Ён зноў трывожна правёў рукой па галаве, і твар яго быў бледны. «Ёсць — усё. Няшчасны выпадак і… — вялікімі рукамі ён імітаваў выбух. «Раптам усё невядома». Ён паспрабаваў усміхнуцца. «У кароткатэрміновай перспектыве ёсць людзі, з якімі мне трэба звязацца».
  «Вядома». Ці была ў яе сям'я? Ці былі ў яе бацькі? Цяжка было ўявіць.
   «А яшчэ ёсць госці. Іх трэба абараняць – іх трэба супакойваць».
  - Так, - сказала Кейт.
  «І без стажора...»
  Кейт кіўнула, стараючыся не паказаць, што яна адчувае. Раззлаванне з-за таго, што Бэт сышла, хоць, магчыма, гэта было таксама добра. Яна спрабавала звярнуцца да Лоні Медаўз як да маці, і яе сустрэлі недарэчна; нават Кейт бачыла, што Лоні не хоча быць чыёй-небудзь маці, з яе яркай бадзёрасцю, яе напружаным, птушыным целам, заўсёды гатовым да палёту, і яе фігурай з высокімі грудзьмі, занадта маладой для яе ўзросту. Які быў? Пяцьдзесят нейкіх; Кейт адгадала, што пяцьдзесят тры. З невялікім узрушэннем яна зноў зразумела, што жанчына памерла.
  - Так, - сказала яна. «Гэта кашмар для вас, я бачу гэта».
  - Так, - сказаў Лука цвёрдым голасам. — Ну, справа ў тым, што я хацеў бы прапанаваць вам своеасаблівае павышэнне — часовае, вядома, на прыступку, на выпрабавальнай аснове. Ты таксама можаш працягваць крыху дапамагаць Джыневры, але я хацеў бы, каб ты… гм, пераключыўся наверх. Пакуль мы чакаем чарговага стажора, — ён спыніўся, твар яго быў затуманены, — і, вядома, прызначэння новага дырэктара, добра. Мне спатрэбіцца ўсялякая дапамога».
  Кейт глядзела на яго, стараючыся не выяўляць сваіх вельмі змешаных пачуццяў: удвая старонні на кухні з такім павышэннем. «Вау», — гэта ўсё, што яна магла сказаць. Потым, зразумеўшы, што гэтага недастаткова, «Вы вельмі добры». І глыбока ўздыхнуў. «Я буду мець гонар».
  «Вядома, — сказаў Лука, і ў яе не засталося сумневаў, хто цяпер гаспадар, — табе давядзецца пажыць, прынамсі пакуль. Табе сёння трэба пайсці і сабраць некаторыя рэчы. Цяпер; Маўра адвязе цябе ў… гм…» Ён спыніўся, і яны ўтаропіліся адзін на аднаго. Пачвара знікла, ці не так? Кейт падумала, ці было гэта спісанне, ці, магчыма, паліцыя павінна праверыць гэта? Калі дзесяццю гадамі раней школьны сябар перакуліў сваю машыну – пад уздзеяннем невялікай колькасці марыхуаны і пары кактэйляў – і загінуў на кальцавой дарозе на ўскраіне Арэца аднойчы ўвечары ў пятніцу, паліцыя затрымала Datsun Cherry. драбнільнік без затрымак і цырымоній. Бацькі падарылі яго яму на васемнаццаты дзень нараджэння трыма тыднямі раней.
   Утрымліваючы прыязны, даверлівы позірк Лукі, Кейт праглынула сліну.
  — Хутка мы атрымаем іншую машыну, — роўным голасам сказаў Лука. "Але тым часам Маўра можа адвезці вас на пікап".
  "Так", сказала яна, змірыўшыся. «Вінчэнца», — падумала яна, але ён ужо адыходзіў, яго поўны надзеі твар на касе, ззяючы на яе, яго нецярплівы голас па мабільным сёння раніцай. Яна б што-небудзь прыдумала. Здавалася, яе час скончыўся; Лука сядзеў за камп’ютарам, нешта правяраў і хмурыўся ўглядаючыся ў экран. Яна ўстала, каб пайсці.
  - О, - сказаў Лука, падымаючы вочы, - паслухай, я ведаю, што ты задумала гэта, Кацярына. Я б не пытаўся, калі б не пытаўся».
  - Так, - сказала Кейт. Але ў яго голасе было нешта, што падказвала ёй, што Лука Гала нават не быў упэўнены, ці здольны ён сам на гэта. Што б ні аказалася.
  — Ведаеце, ён зноў патэлефанаваў, — сказаў Джулі, як толькі яны селі ўнутр.
  Сандра вырашыў, што зрабіць макіяж не такая ўжо і добрая ідэя, хоць у яго была тая перавага, што яна выглядала крыху бліжэй да яго па ўзросце. Нягледзячы на тое, што яна магла быць грубай, Джулі магла выглядаць добра, без упрыгожванняў, цяпер яна мела на сабе крыху большую вагу. На яе твары была бадзёрасць, зморшчаны, пацёрты выгляд, да якога Сандра меў прыхільнасць, толькі макіяж рабіў яго блазенскім. «Вы добра выглядаеце», — сказаў ён на тратуары, стараючыся быць добрым, але яна толькі паківала яму галавой. «Я ведаю, як выглядаю, Сандра», — сказала яна. «Давайце проста пераканаем чалавека ў дзвярах, так?»
  Чалавек на дзвярах быў індыйскім хлопчыкам гадоў дваццаці, і, здавалася, яму было ўсё роўна. «Члены?»
  Джулі ўзяў на сябе адказнасць, увайшоўшы ў цесную прастору за завешанымі шторамі дзвярыма. - Пакуль не, - сказала яна. «Колькі?»
  Ля яе пляча Сандра спрабаваў выглядаць паскудным, мужчына сярэдніх гадоў – ну, амаль стары – саслізнуў у пятніцу ўдзень з закусачкай на баку. Божа, са спазненнем падумаў ён, што калі Луіза пачуе?
  «Па пяць еўра», — без асаблівай цікавасці сказаў індыйскі хлопчык, і Сандра дастаў кашалёк. І ўсё: яны былі ў.
  Амаль адразу ж Сандра пажадаў вярнуцца на вуліцу. Пакой, у які яны зайшлі, быў абсталяваны ў фальшывым мараканскім стылі, аксаміт з пэндзлікамі жудасна сутыкаўся з леапардавым прынтам ад сцяны да сцяны. Падвесная столь была ўсталявана, каб уціснуць мезанін над галавой, што зрабіла гэтае месца крыклівай клаўстрафобнай і, безумоўна, смяротнай пасткай у любой надзвычайнай сітуацыі. Агонь, напрыклад. У адным куце побач з жоўтай дзяўчынай з сумным выглядам у міні-спадніцы сядзеў чалавек ва ўзросце Сандра, паклаўшы руку на яе сцягно. Ён абапёрся спіной аб леапардавы малюнак з напаўзаплюшчанымі вачыма. Адводзячы позірк, Сандра рушыў услед за Джулі па вінтавой лесвіцы ў куце.
  Сьвятло было такое кепскае, што Сандра спачатку іх ня ўбачыў, а потым ледзьве не спатыкнуўся аб нагу хлопчыка, які выцягнуўся ў цесным праходзе паміж нізкімі столікамі з мараканскай бляхі, банкеткамі і абажурамі. Пачуўся прамармытаны ўсклік, рука падняла далонь у знак прабачэння, і, да палёгкі Сандра, нага адсунулася, не азірнуўшыся. Не азіраючыся назад, ён накіраваўся да выгоднай кропкі ў далёкім баку цеснага цёмнага пакоя, у кутку якога размясцілася Джулі. За ім захіхікала дзяўчына. Карлота. Ён не ведаў, смяялася яна з яго, з таго, што сказалі хлопцы, ці яе проста закідалі камянямі.
  Гэта тое, чаго хацелі бацькі, ці не так? Так, яна прымае наркотыкі. Пагаворыце з ёй пра гэта.
  «Ён зноў патэлефанаваў», — сказаў Джулі. «Лука Гало».
  — О, — панура сказаў Сандра. «Прабачце».
  — Усё ў парадку, — ціха сказаў Джулі. «Вы былі занятыя. Але ён сапраўды гучаў неяк… дзіўна».
  — Вы гэта сказалі, — сказаў Сандра, успомніўшы, што яна сказала. «Сапраўды?» Мяккасць яе голасу зрабіла на яго дзіўнае ўздзеянне; ён адчуў, што падушкі спрабуюць вярнуць яго, і стрымаў пазяханне. Ён нібы трапіў у іншы свет, дзе дзейнічалі іншыя правілы. Ён падумаў пра чалавека ўнізе; што ён адчуваў, калі вярнуўся, у рэальны свет? Што ён сказаў жонцы, калі ў яго была жонка? Заходзіць сюды небяспечна.
  - Э-э, - пагадзіўся Джулі, - я проста крыху звар'яцеў. Штосьці пра няшчасны выпадак, сказаў ён.
  — Няшчасны выпадак, — паўтарыў Сандра рассеяна. Лука Гало. Ён адкінуў галаву назад і падумаў пра працу, пра жанчыну з ашаламляльнымі блакітнымі вачыма, пра замак у Марэме. Разам з Джулі, экспертам у мастацтве камп'ютэрных прылажэнняў, ён шукаў яго ў Google Earth, павялічваў яго з ярка-блакітнага мора і прыбярэжнай аўтамагістралі, міма пачварных маленькіх гарадоў на раўніне. Вялікая шэрая турма вакол двара, алеі з дрэвамі, россыпу гаспадарчых пабудоў, якія стаяць горда і адасоблена. Голыя пагоркі вакол, вузкія пустыя прасёлкавыя дарогі.
  — Я патэлефаную яму раніцай, — сказаў Сандра. «Ён пакінуў нумар?»
  - Так, - сказала яна. — І я даў яму твой — я маю на ўвазе твой мабільны. Ён сказаў, што быў і выйшаў. Працягвай спрабаваць, сказаў ён».
  — Так, — сказаў Сандра.
  Яго вочы ўжо прывыклі да змроку, і ён мог адрозніць членаў маленькай групы Карлоты. Хлопчык Альберта ляжаў, закінуўшы галаву назад, як у трансе, і ў навушніках, толькі лёгкае рытмічнае паварушванне яго галавой з боку ў бок паказвала, што ён не спіць. Карлота сядзела прама і з нецярпеннем: яго сэрца сціснулася, падумаўшы, што яна сапраўды мае патрэбу ў яго абароне.
  «Што вы пра іх думаеце?» Яго голас быў мармытлівы. Джулі паціснуў плячыма.
  «Яны забітыя камянямі, а яна яшчэ не. Яна хоча быць адной з іх; Я мяркую, што калі яна не ўжывае наркотыкі зараз, то ў рэшце рэшт яна гэта зробіць».
  Сандра пажаваў губу, спрабуючы зразумець, што ён скажа сям'і Белагамба.
  — Па дарозе бачыў Луізу, — сказаў Джулі. «Падобна на абед з начальнікам».
  «Што?» - сказаў Сандра.
  Яе твар падняўся ўгару. — Прывітанне, — сказала яна не Сандра.
  Сандро азірнуўся. Смуглы чалавек у шэрай скураной куртцы ўсміхаўся ім без следу цяпла. Сандра з усіх сіл намагаўся вырвацца з падушак і прыняць больш годнае становішча, і не здолеў.
  - Чао, - сказаў мужчына з моцным акцэнтам і сеў побач з Джулі, паклаўшы руку на яе калена. Ён быў не паўночнаафрыканец, але нешта яшчэ. Усходнееўрапейскі? турэцкая? Аднекуль сышліся культуры, і пайшлі ваяваць. У яго другой руцэ было нешта, што ён пстрыкаў і варушыў, падобнае на трывожныя пацеркі: Сандра гэтага не бачыў. Джулі працягваў усміхацца.
  «Новыя члены?» Яны кіўнулі.
  «Адкуль вы? Вы з горада? Чаму я ніколі не бачу цябе раней?
  «Таварнуцэ», — бесперапынна сказаў Джулі і падміргнуў ёй, калупаючы зубы доўгім і брудным пазногцем. «Вясковая дзяўчына, — сказаў ён, — я ведаю вясковых дзяўчат». Ён нешта шпурнуў на падлогу.
  Ён думаў, што Джулі была адной з прастытутак, якія працавалі на заезных дарогах у бок Сіены. Недалёка ад адзнакі; Маці Джулі зрабіла менавіта гэта, хоць, калі Джулі была прастытуткай, яна абрала іншую гутарку. Гэта была заўвага, якая магла прымусіць старую Джулі, тую Джулі, якой было ўсё роўна, выжыве яна ці памрэ, Джулі, якая толькі што выйшла з рэабілітацыйнага цэнтра і такая ж далікатная і адкрытая, як малюск, кінуцца на чалавека, шыпячы і плюючыся.
  Усё, што яна зрабіла, гэта павівала яму пальцам, усміхаючыся.
  - Добра, добра, - сказаў ён. «Спакой, мір. Жыві і дай жыць». І раптам ён падняўся на ногі, і Сандра ўбачыў, што тое, што ён пстрыкаў і размахваў левай рукой, было наборам кайданкоў. Ён убачыў, што Сандра не можа адвесці позірк, і зноў засмяяўся, гучна, радасна. Потым ён з грукатам спусціўся ўніз па лесвіцы.
  Сандра кіўнуў ёй. «Ты круты кліент, Джулі».
  «Ты думаеш?» Яна паціснула плячыма. «Вы проста павінны сказаць сабе, што няма правільнага шляху. Калі яны хочуць прычыніць вам боль, яны зробяць вам боль».
  Сандра коратка засмяяўся. Ён глыбока ўздыхнуў.
  — Ты бачыў Луізу, — груба сказаў ён. «Абедаю».
  Джулі з цікаўнасцю паглядзеў на яго. - Так, - сказала яна. «У тым бары побач з яе крамай, ведаеце. Шыкоўны».
  «Добра, — падумаў Сандра, стараючыся быць нязмушаным. Стоячы ля стойкі, хутка перакусіць. Дастаткова справядліва.
  «Падобна на тое, яны весяліліся», - працягваў Джулі. «Прыемна бачыць, як Луіза зноў забаўляецца. І ядуць».
  — Так, — сказаў Сандра. «Правільна харчавацца?»
   — Скалапіна з грыбамі, мне гэта падалося, — сумна сказаў Джулі. «Прыемна мець боса, які цябе шануе, а не проста трамэцына ў бары. Стол з абрусам, келіх віна».
  Не зважаючы на сябе, Сандра выдаў выбухны гук. Думаючы пра Луізу, якая ўчора вечарам адпіхвала сваю шклянку за сталом.
  «Што?» - сказаў Джулі. - Што з табой, Сандра?
  Ён пачухаў галаву, зірнуўшы на рукі. Было адчуванне, што на яго ляжыць вялікі цяжар. Месяцы напружання; месяцы чакалі, пакуль гэта падымецца, калі яны атрымалі ўсё чыстае, але потым заўсёды было нешта яшчэ. Яшчэ адно выпрабаванне праз васемнаццаць месяцаў, потым два гады. Няўжо ён думаў, што іх звяжа гэты страх? Гэта не было.
  - Сандра, - сказаў Джулі, - што гэта ўсё?
  Ён падняў твар да яе, убачыў трывогу ў яе вачах, і яна выйшла.
  «Нью-Ёрк?» - недаверліва сказаў Джулі. — Луіза, у Нью-Ёрку? Ты ніколі не казаў».
  - Я не ведаў, - адказаў Сандра, потым паспешлiва сказаў: - Мяркую, гэта было ў апошнюю хвiлiну. Можа, яшчэ нехта выбыў».
  - Паглядзі, - сказаў Джулі, і ён убачыў у яе вачах, што яна ведала, пра што ён думае. Ці яна ведала нешта іншае? «Я спраўлюся з гэтым. Табе трэба пайсці дадому і пагаварыць з Луізай». Яна ўтаропілася на яго, зірнула на Карлоту ў куце. «Я спраўлюся з гэтым. Вы ведаеце, што я магу. Яна ідзе ў нядзелю вечарам? Табе лепш разабрацца з гэтым, Сандра».
  Ён глядзеў на яе, ведаючы, калі яго білі.
  «Ідзі дадому».
  OceanofPDF.com
  Раздзел S шосты​
   ЁН БАЧЫЎ, ІХ ІХ ПРЫДЫХОДЗІЛІ праз лес у згасаючым святле; спачатку яна не ведала, на каго глядзіць, толькі павольныя абрысы чагосьці шчыльнейшага за бязлісцевыя дрэвы.
  Гэта быў незнаёмы кут, від на ўзгорак праз лес; Кейт, магчыма, была ў пакойчыку за брамкай раз ці два, але ў яе не было б часу стаяць ля акна і глядзець. Улетку з-за лісцянага покрыва густы лес быў бы непралазным, і да замка можна было падысці незаўважаным. Зімовым вечарам эфект быў не менш жудасны; шырма з тонкіх бязлісцевых лапак прымушала Кейт балець у вачах, чым даўжэй яна глядзела на яе.
  Пакой быў меншы, чым яна яго памятала, і лес быў бліжэй. Яго пах быў наслоеннем дрэва, чырвонага ватнага воску і дэзінфікуючага сродкі; ананімны пах. Яна зрабіла б гэта сваім; гэта было б не ў першы раз.
  Маўра паехаў доўгім і непрыгожым маршрутам да Поццо, выкарыстоўваючы дарогу з двух праезнай часткай. Кейт толькі пазней, калі яны прыйшлі звычайным шляхам, зразумела, што ён ухіляўся ад месца крушэння. Было шмат рэчаў, якія сёння не прыходзілі ў галаву Кейт; яна адчувала сябе крыху ашаломленай, на аўтапілоце.
  Ёй не спатрэбілася шмат часу, каб прыбраць ложак над байкерскім барам; паўтузіна кніг, трохі адзення, пару гаршкоў. Яе радыё, якое у якасці дынаміка для яе iPod. Яе не павінна было здзіўляць, як мала прыхільнасці яна адчувала да гэтага месца; так лёгка было развітацца. Але тады ўсё было скончана з Кейт, казала яе маці. Дрыфтэр. Яна ведала, што павінна пагаварыць з Вінчэнца; яна магла заехаць да яго ў супермаркеце, толькі Маўра чакаў яе. Ва ўсялякім разе гэта было яе апраўданнем; яна патэлефануе яму - пазней. Калі яна вярнулася туды, дзе пакінула яго і пікап, яна выявіла, што ён пусты, але незамкнёны, і пачала пагрузку адна. Калі Маўра зноў з'явіўся прыкладна праз дзесяць хвілін, яна стаяла на каленях ззаду, перабіраючы рэчы, і не бачыла, адкуль ён прыйшоў. Ён выглядаў пачырванелым.
  «Дзе ты тады быў?» — сказала Кейт, ніколі не змяншаючы слоў. Магчыма, ён і закусіў бы хутка выпіць кавы, але яго агульны выгляд сораму казаў зусім іншую гісторыю. — Адзін на дарогу?
  Ён жорстка выцягнуўся. Маўра быў зямляк наскрозь і старамодны: не любіў губ ад дзяўчат.
  «Вы скончылі?» было ўсё, што ён сказаў, прыкладна.
  Аднак, апынуўшыся разам з ім у душнай кабіне пікапа, Кейт, дыхаючы потам і нясвежымі цыгарэтамі, маўчала. Яна не хацела стаць не з таго боку Маўра, асабліва калі ён быў за рулём. Некалькі разоў ён вёў яе за рулём, і яго стыль быў моцным і рэзкім, ён рэдка тармазіў на дарогах, якія ён ведаў усё жыццё. А цяпер святло выцякала з неба, сонца было блізка да гарызонту, а дарога перад імі была шэрая і невыразная, асабліва ў далінах.
  Яны праехалі за паварот, і ён затармазіў, трымаючыся цэнтра дарогі. У Кейт галава павярнулася: грузавіка не было, машыны таксама. Проста збянтэжаная гразь і ўспышка стужкі, каб паказаць, дзе яны былі. Маўра, нават не гледзячы, прамовіў пагардліва. «Яна не першая, хто зрабіў гэты віраж занадта хутка», — сказаў ён, сціснуўшы сківіцы, націскаючы шасцярні. «Яна не будзе апошняй. Вось што я сказаў паліцыі».
  «Яны размаўлялі з вамі?» Кейт адначасова спрабавала ўвабраць у сябе злосць у яго голасе і ўлічыць магчымасць таго, што Маўра дапытвалі ў паліцыі. Яна сумнявалася, што яны палічаць гэты вопыт карысным.
   Ён буркнуў. «Джыневра прыгатавала ім каву на кухні, так што мы, вядома, пагутарылі. Я ведаю камісарыа Граса з дзяцінства, і другога таксама».
  Вельмі ўтульна. Але калі прыйшла Кейт, яны ўсе зрабілі выгляд, што нічога не ведаюць, ці не так? Добра, падумала Кейт, калі ты так хочаш. Яна адчувала, што падарожжа можа ніколі не скончыцца, што яна можа назаўсёды затрымацца ў гэтым брудным таксі з Маўра і яго салодкім дыханнем граппы.
  «Машына з'ехала ў раку?» спытала яна. Пікап павярнуўся на жвір, калі ён павярнуў на задні ход, і Маўра сцвярджальна буркнуў. Ён больш не гаварыў.
  Скрыні былі складзены ў пакоі за яе спіной: яна сама панесла іх. У Маўра былі іншыя справы; яна б не спытала ў яго, нават калі б ён тырчаў, але Лука выйшаў з кабінета, каб сустрэць яе, і Маўра пакрочыў да кухні, не азірнуўшыся, пакінуўшы іх там.
  Спачатку яна падумала, што гэта можа быць Маўра, які яна ўбачыла, які падымаецца праз цямнеючыя дрэвы, яго каржакаваты абрыс, згорблены ад запалу, усё яшчэ ў яе думках, але хутка яна ўбачыла, што гэта не можа быць ён. Акрамя ўсяго іншага, яму было б цяжка своечасова абыйсці замак да самага падножжа гары, нават калі б ён ледзь спыніўся, каб заняцца сваімі справамі на кухні. Былі дзве постаці, якія павольна рухаліся, спыняліся і пачыналі, і ні адна з іх не мела нічога характэрнага, што характэрна для Маўра.
  Дзве жанчыны, настолькі непадобныя фізічна, наколькі могуць быць дзве жанчыны. Ціна, бледнаскурая дзяўчына з Фларыды з прамымі, як покер, бескаляровымі валасамі, вертыкальная і стройная да знясілення, і Мішэль, жыхарка Нью-Ёрка, моцная, мускулістая, жорсткая, яе сівыя светлыя валасы ўбраныя ў шапачку. Мішэль была апранута ў парку з футравым капюшонам, кароткія легінсы і кеды; гэта была яе форма. Ціна была ў шырокіх японскіх штанах, якія яна часта насіла – недастаткова цёплыя, і ад іх яна выглядала яшчэ танчэйшай; на нагах у яе былі маленькія плоскія ўсходнія чаравікі, маленькія, як і ўсё астатняе ў ёй. Яе рукі былі ў кішэнях, плечы напружаны. Дзве жанчыны нахіліліся адна да адной, каб падтрымаць Нязручная, марудная схема, ні адзін з іх не прызначаны для супрацоўніцтва, падумала Кейт, і яны працягвалі спыняцца.
  Калі яны былі менш чым за дваццаць метраў ад замка, яны зноў спыніліся, і Кейт ўбачыла, што Мішэль не столькі суцяшала Ціну, колькі стрымлівала яе. Рухі Ціны былі адрывістымі; яна тузала сябе за валасы. У яе была істэрыка. Затым Мішэль падняла дзве рукі да плячэй Ціны і трымала яе нерухома, гледзячы ў твар малодшай жанчыны. Кейт неасцярожна наблізілася да акна, падняўшы рукі да шкла; яна яшчэ не запаліла святло ў пакоі, і дзве жанчыны пад ёй былі асветлены мяккім жоўтым святлом карэтнай лямпы, прымацаванай да сцяны замка. Яна чула рэзкі акцэнт Мішэль, калі яна сказала: « Ні ў якім разе, дзетка». Гэта не ваша віна . Вазьміце ў рукі . Затым Ціна нахіліла галаву набок і раптам паглядзела прама ў акно, дзе стаяла Кейт.
  Кейт інстынктыўна зрабіла крок назад, але не раней, чым яна ўбачыла, што твар Ціны быў азызлы ад слёз; апухлая, як быццам яна плакала - ці лютавала - некаторы час. Калі праз імгненне Кейт адступіла да акна, у лесе за мяккім паўкругам святла было зусім цёмна, і дзвюх жанчын не было.
  Пакуль яна стаяла ў цёмным пакоі, Кейт адчувала, што яна высаджана, а замак - яе халодны, неспазнаны востраў. З нечым накшталт тугі па радзіме яна думала пра Поццо, яго алеі з пыльнымі дрэвамі, яго занядбаную станцыю, яго сонныя бары; яна думала пра сваю пасцельку і Вінчэнца на касе ў супермаркеце.
  Дастаўшы мабільны, Кейт зірнула на экран і выяву яе і Вінчэнца, маленькага В'чэнца, прыціснутых шчокамі адна да адной, падчас той паездкі ў Рыміні ў канцы лета. Яна ведала, што павінна патэлефанаваць яму, але не хацела лезці ў гэта; яна не хацела чуць у яго голасе маленькага хлопчыка. Са спрытам, народжаным у выніку доўгай практыкі, яе вялікі палец прамчаўся па клавіятуры, і яна адкінула яму паведамленне. Прабач , Каро, спыняюся сёння ў замку, я ім патрэбны тут . Пазваніць пазней?
  Таму што Джыневра мела патрэбу ў ёй на кухні - яна пераканалася, што Кейт таксама гэта ведала і не перавысіла яе пасаду - і вячэра павінна была адбыцца ў сем. Яна не ведала, ці будзе яна гэта есці, ці падаваць, ці тое і другое, але яна павінна была быць побач; у яе не было часу ні супакоіць Вінчэнца, ні растлумачыць яму новую сітуацыю, пагаварыць па-дзіцячы і сказаць яму, што любіць яго.
  Яна глядзела на тэлефон, жадаючы, каб паведамленне было даслана: як і многія іншыя рэчы ў замку, мабільны сігнал быў ненадзейны, падвяргаўся таямнічым ваганням. Паведамленне адпраўлена , гаварылася.
  Усё яшчэ ў цемры, у пакоі раптам стала холадна; Кейт адчувала глыбокі холад замка, які асядаў за яе спіной. Вялізныя кватэры, якія працякаюць скразняком, другі паверх, дзе англічанін сядзеў і глядзеў на зімовыя палі, нічога не пішучы, а нарвежац тупаў, зносячы свае вялікія старыя кнігі і пакідаючы іх раскіданымі па падлозе. Ціна павінна была засяроджана схіліцца над працоўным сталом, упрыгожваючы свае гаршкі дзіўнымі рэчамі, якія яна збірала на тэрыторыі, камякамі валасоў, пылам, шпількамі і бутэлькамі, толькі яна ўсхліпвала на плячы Мішэль. Ціна, самая прыватная асоба, якую Кейт калі-небудзь сустракала.
  Кейт прыйшла да ўвагі, што гэтыя людзі, якіх яна да сённяшняга дня лічыла кліентамі, чарговая група замежнікаў, якія знікнуць праз месяц і ніколі больш іх не ўбачаць, раптам, пасля смерці Лоні Медаўз, сталі больш рэальнымі і выразнымі. яе, чым яе ўласнай сям'і. Яна адчула раптоўную вострую патрэбу зразумець іх.
  І цяпер усе яны збіраліся ў вялікай халоднай бібліятэцы, якая высмоктвала ўсё цяпло са сваіх радыятараў, збіраліся зноў для аперытыва , некалькіх мізэрных бутэлек прасекка, гатовай газіроўкі Кампары і, магчыма, трохі спіртных напояў. Кожны вечар, заходзячы ў кладоўку, Джыневра скардзілася на тое, колькі выпіта гасцей; Напрыклад, Мішэль магла спазніцца на каву, але кожны вечар яна якраз паспявала на аперытыў .
  «Я дам табе адпаведны інструктаж заўтра», — сказаў Лука, сустракаючы яе з пікапа ў прыцемках, скоса зірнуўшы на Маўра. Яны ніколі не ладзілі, зразумела яна; як і яна, Лука быў аўтсайдэрам, і суровая незгаворлівасць Маўра не саступала, нават пад поўным цёплым ззяннем яго ўвагі. Калі ён глядзеў, як садоўнік сыходзіў з-за дрэў да хлява, дзе ён трымаў свае інструменты і язду, Лука выглядаў стомленым у шэрым святле і зусім не свяціўся. Смерць Лоні Медаўз, здавалася, закралася ва ўсе куткі гэтага месца, ліпкая, як туман.
   «Проста... няхай усе будуць задаволеныя, пакуль што», — сказаў ён у ціхім змярканні. «Я не ведаю, колькі ў мяне будзе часу на ўсё гэта». І таму, неахвотна зачыніўшы дзверы ў цеплыню свайго новага жылля, Кейт накіравалася да галоўнай крэпасці.
  Калі яна ўвайшла ў бібліятэку, Лукі не было і следу, але там быў Пэр Нарвежац, закутаны ў вельветавую куртку і шалік, піў віскі ля акна. Ён глядзеў у акно; ён не паказаў, што ведае аб прыбыцці Кейт, і яна павярнулася, каб праверыць, ці ўсё ў парадку для аперытыва .
  «Яны будуць скардзіцца», — сказаў Лука каля пікапа. Яна была здзіўлена пачуць у яго голасе нічога, акрамя энтузіязму; прыкмета напружання. «Паверце, незалежна ад абставін яны знойдуць, на што паскардзіцца: памер алівак, занадта шмат солі, мала солі, адсутнасць соды. Можна падумаць, што яны плацяць». Магчыма, не горыч, а проста расчараванне.
  Напоі былі раскладзеныя, як мяркуецца, Нікі, хаця яна, відаць, пабегла адразу на кухню: яна лічыла, што ў бібліятэцы ёсць прывіды, нейкая старажытная гісторыя пра няверную жонку Арфея, замураваную жыўцом. Акрамя віскі, там былі Campari, асобная бутэлька газіроўкі, невялікая міска лёду, пастэрызаваны апельсінавы сок, шэсць бутэлек просекко і дзве чырвонага віна. Відавочна, што ў гэтых абставінах Джыневра была шчодрай.
  «Як вы думаеце, дзе гэта адбылося?» - пачуўся з акна роўны голас Пэра без прэамбулы, і Кейт пачала. Няўжо ёй прыснілася ягонае рыканне, як цяля па лесвіцы? Яна ўтаропілася на яго, і ён азірнуўся; у вачах было нешта цьмянае.
  - Унiз, ля ракi, - нерашуча сказала яна, зноў пахаладзеўшы ад той няўважлiвасцi, з якой прамчалася мiма эвакуатара. Цела магло быць яшчэ там, ці не так? За чырвона-белай стужкай, мігатлівай на ветры, пад маленькім шатром чакаюць, калі іх забяруць. «Недалёка».
  Пэр кіўнуў, і яна адчула пах віскі, калі ён паднёс шклянку да вуснаў.
  Ці быў ён сёння раніцай п'яны? Яна паспрабавала ўспомніць, які менавіта крык быў: паранены, ваяўнічы? Гэта было незвычайна. Кейт заўсёды думала пра яго як аб камфортным, салідным чалавеку; вечарамі за вячэрай у першыя тыдні ён атрымліваў асалоду ад кампаніі гасцей, вясёлы тады, уважлівы слухач, сціплы і сур'ёзны. Цяпер ёй прыйшло ў галаву, што паступова ён стаў цішэйшым. Яна здагадалася, што ён сумуе па жонцы; ён быў жанаты на іспанцы дваццаць пяць гадоў, сказаў ён аднойчы ёй. Іяланда.
  Магчыма, ён крычаў пра ўласную жонку. Магчыма, ён прачнуўся ад дрэннага сну.
  Зараз ён не гаварыў, і калі ён адвярнуўся ад яе, Кейт падумала, ці быў яшчэ хто-небудзь, акрамя яе, у пакоі Дотарэсы . Потым з галерэі пачуўся гук адкашляння. Кейт падскочыла. Глянуўшы ў цьмяным святле, яна ледзьве не заўважыла вузкі твар, глыбока пасаджаныя вочы і няголены падбародак ангельца. Гэта быў Алек Фэрхед, які глядзеў на яе з раскрытай кнігай у руцэ. Яна адкінула галаву назад, каб паглядзець на яго; Пэр утаропіўся ў акно і зноў зазірнуў у цемру.
  - Прывітанне, - сказала яна. «Містэр Фэрхед». І яна ўспомніла той дзень, калі ён прыехаў, з выглядам, быццам ён хацеў адразу сесці назад у машыну; успомніла Лоні Медаўз, якая стаяла перад імі, працягнуўшы руку і прамовіла: « Для нас вялікі гонар» , — з такой саркастычнай ноткай у голасе.
  — Кацярына, — сказаў ён такім ціхім і ціхім голасам, што яна падумала, што ён сам у нейкім шоку. Ён неахвотна спусціўся па лесвіцы.
  «Ці магу я даць вам выпіць?» Кейт цёпла ўсміхнулася яму; яна яшчэ не зусім упэўненая ў сваёй ролі: служанка ці сяброўка?
  - Так, - сказаў ён са стомленай іроніяй, - можна.
  Яна не задумваючыся наліла яму шклянку чырвонага віна, але ведала, што ён п'е. Яна ведала, што ўсе яны п'юць і што ядуць, калі на тое пайшло. Ціна не ела тлушчу, акуратна пакідаючы яго на краі талеркі: Мішэль ела ўсё, што клалі перад ёй, з нейкай адчайнай паспешлівасцю.
  - Ты выглядаеш па-іншаму, Кацярына, - сказаў Фэрхед. Ён меў на ўвазе, што на ёй быў не маленькі белы фартух, які яна апранала паверх вопраткі для працы; аднак для яго было незвычайна рабіць якія-небудзь асабістыя заўвагі ветліва. Быццам адкруціў дробную дробку. «Вы не на службе?»
  У цемры Кейт непрыемна пачырванела. «Я… павысілі, пакуль. Я накшталт новага стажора».
  - Так, - сумна сказаў Фэрхед. «Ведаеце, я наўрад ці заўважыў, што яна сышла? А цяпер ужо тыдні, ці не так? З таго часу, як яна сышла».
  - Дзесяць дзён, - сказала Кейт. — Але, можа, і добра, што яе тут няма. Усё гэта...» і яна жэстам паказала, што ўсе яны адчуваюць. Кожны па-свойму.
  - Так, я разумею, - сказаў ангелец. «Так… яны былі побач, ці не так?»
  - Я не ведаю пра гэта, - сказала Кейт. «Я думаю, што Бэт хацела, каб хтосьці быў побач, але, магчыма, Дотарэса была не той асобай».
  - Не, - сказаў Фэрхед і паглядзеў на яе сваімі сумнымі вачыма. — Ты вельмі праніклівая, Кацярына.
  - І ты таксама, - сказала Кейт, жадаючы падбадзёрыць яго. «Раманіст? Заўсёды заўважаеш?
  Ён незадаволена засмяяўся. — Ну, калісьці, — сказаў ён.
  І Кейт успомніў, з якім сорамам ён прызнаўся на сваёй прэзентацыі, што чытаў кнігу, напісаную больш за дзесяць гадоў таму. Ён стаяў у бібліятэцы, пакуль іншыя збіраліся слухаць, Мішэль прысела да сцяны, каб палегчыць боль у спіне, Лоні стаяў у галерэі з Арфеа, ганаровым госцем, якім ён часта бываў на такіх мерапрыемствах. Ён казаў так, быццам чытанне прычыняла яму боль, але рабіў гэта без нараканняў. Кейт была дзіўна ўражана, і калі на наступны дзень яна пайшла ў меншую бібліятэку, каб пазычыць кнігу, яна амаль чакала, што нехта іншы прыйдзе туды раней за яе. Аднак ні ў каго не было: бедны Алек Фэрхед.
  «У такія моманты… стараешся запомніць», — сказала яна, змяняючы тэму, ці так ёй падалося. «Калі нехта памірае? Ты спрабуеш падняць твар перад сабой, або ўспомніш, што яны табе сказалі апошняе, або, або… я не ведаю». Яна замялася, раптам усвядоміўшы, што Пэр падышоў бліжэй - ці ён увесь час быў побач і маўчаў? – і ўтаропіўся на яе. Выраз твару Фэрхеда стаў цёмным.
   Ангелец у рэшце рэшт паціснуў плячыма. — Мабыць, так, — павольна сказаў ён.
  Пер усё яшчэ глядзеў. - Вось і ўсё, - сказаў ён дзіўна хрыплым голасам. «Я не памятаю, што адбылося мінулай ноччу, ты маеш рацыю». І шклянка з віскі ў яго руцэ задрыжала. Алек Фэрхед паклаў яму руку на руку.
  - Спакойна, - сказаў ён Пэру, а потым, выбачаючыся, Кейт, - мы ўсе засмучаныя.
  Хто бачыў яе апошнім? Лука, магчыма; яна часам заходзіла да яго, каб даць інструкцыі на наступны дзень. Хаця пасля ўчарашняга – магчыма, не. Усе былі напружаныя, Лука больш, чым большасць: ён далучыўся да іх за закускай, потым апраўдваўся, кажучы, што ў яго ёсць праца. Ён таксама зірнуў на яе збоку, і Кейт бачыла гэта; пасля крыку, які Лоні даў яму раней, на поўную слых, гэта не было дзіўна.
  І на секунду Кейт прыйшло ў галаву, што смерць Лоні можа быць не страшнай навіной для Лукі.
  Яна рассеяна ўсміхнулася Алеку, спрабуючы падумаць. Ціна таксама рана пакінула абедзенны стол, наколькі Кейт памятала. Практычна выбег з пакоя пасля таго, як нешта сказала Лоні, нават не непасрэдна Ціне. Пра што яны гаварылі? Нейкая галерэя ў Нью-Ёрку, нейкая выстава, якую рэцэнзаваў Лоні. Такая была Ціна, схільная да ўцёкаў. Хто пакінуў каго за сталом з Лоні?
  Кейт нахмурылася. «Гэта так цяжка, ці не так?» - сказала яна напалову пра сябе. «Ты паспрабуй успомніць, якімі яны былі, калі ты бачыў іх у апошні раз, ты паспрабуй... я мяркую, што ты паспрабуеш вярнуць іх у пэўным сэнсе».
  Яна паглядзела на Алека Фэрхеда, але падумала, што сказала не тое. Здавалася, што ён адчуваў сябе нязручна, і калі ён змяніў тэму, адчула палёгку. «І Лука далучыцца да нас?»
  - Ну, - мякка сказала Кейт, - Лука вельмі заняты, ах... усім гэтым, таму я тут.
  - Гэта разумна з боку Лукі, - сказаў Фэрхед. «Я ўпэўнены, што ты будзеш выдатным стажорам». Яго вочы былі сумныя, але ён стараўся гучаць ярка. Часам ёй падабаліся ангельцы. Здавалася, яны заўсёды лічылі сваім абавязкам не турбаваць вас сваімі пачуццямі.
  - Дзякуй, - сказала яна. Яна ўбачыла, што ён ужо дапіў келіх віна, і зноў напоўніла яго.
   «Што за кніга?» - сказала яна, паказваючы на том, які ён узяў з паліц.
  Ён апусціў вочы, нібы не падазраючы, што трымае яго ў руцэ. - О, - павольна сказаў ён. «Гісторыя сям'і. Арфей. Відаць, выскачкі; у іх замак толькі з семнаццатага стагоддзя, падарунак нейкага герцага, спроба купіць ласку дачкі сям'і». Ён паглядзеў у пячорныя нішы столі. — Насамрэч, гэта не вельмі любоўны падарунак. Больш падобна на турму». Ён зачыніў кнігу. «І яна аказалася нядобрай».
  Пэр выдаў ціхі гук, які мог быць свайго роду пагадненнем, і адышоў ад іх, каб напоўніць шклянку віскі, пакінуўшы іх гэтак жа бесцырымонна, як і далучыўся да іх.
  «Дрэнна?» - сказала Кейт, адважна спрабуючы падтрымліваць размову.
  Алек Фэрхед незадаволена ўсміхнуўся: «Нядобра», — сказаў ён. «Няверны, ці што», — і гэтая гутарка раптам здалася смешнай.
  Кейт імпульсіўна выпаліла гэта. «Мне вельмі шкада», - сказала яна. «Гэта павінна быць... жудасна для цябе, я маю на ўвазе, нават калі ты не ведаеш... не ведаў яе вельмі добра. Былі асаблівыя адносіны; гэта вельмі асаблівае месца».
  Яна не ведала, як гэта сфармуляваць; яна бачыла, як Дотарэса Медаўз міксавала з імі ў гадзіну аперытыва , з усёй міласцю, яе рука мякка ляжала то на адным, то на другім плячы. Старшынствуючая, як каралева, за абедам, вочы блішчаць, яе ўсмешка зачароўвае іх, кожнага па чарзе, за сталом. І сёння ўвечары ім усім прыйдзецца сядзець і есці, магчыма, і Кейт, а месца Лоні Медоўз будзе пустым.
  - Так, - сказаў Алек Фэрхед і, павярнуўшыся, паглядзеў проста скрозь яе, такім чынам, што валасы на яе шыі ўсхапіліся, перш чым ён адвёў погляд. Калі яна загаварыла, яе голас задрыжаў. «Вы не ведалі яе, так? Я маю на ўвазе, раней?
  Ён павярнуўся, і зірнуў на яе цяпер разважлівым позіркам, нібы ён думаў, ці можа ён давяраць ёй, ці, магчыма, поглядам, да якога яна прывыкла пасля дзесяці і больш гадоў службы, спрачаючыся, ці вартая яна ўвогуле размовы з ёй. .
  «Наш свет маленькі», — сказаў ён з бледным тварам. «Мы падбіраем месца тут і там. Вы здзівіцеся, колькі разоў нашы шляхі перасякаюцца». І ў невялікай паўзе, перш чым ён працягнуў, Кейт задумалася што гэта не тое, што яна назвала б прамым адказам. - Так, я ведаў яе, - сказаў ён. — Праўда, даўно. Старажытная гісторыя».
  Кейт глядзела на яго, спрабуючы разабрацца ў гэтым. Як яна магла прапусціць? Яна магла паклясціся, што ні ён, ні Лоні ніколі раней не казалі пра знаёмства. Яна ніколі не разумела б англійскай мовы.
  Ён, здавалася, ацэньваў яе рэакцыю, і на імгненне Кейт падумала, што ён збіраецца сказаць яшчэ нешта, калі пачуўся скрып і стогн старога ліфта. Гэта было больш за жарт, падумала Кейт; гэта было небяспечна, механізму павінна быць сто гадоў.
  «Я спадзяюся, што яны абслугоўваюць гэты ліфт», - сказаў Фэрхед, і яна паглядзела на яго, здзіўленая рэхам сваіх думак. Ён амаль усміхнуўся. «Я не хацеў бы страціць Тыцыяна».
  Але не паспеў з'явіцца Тыцыян, як у дзвярах апынулася Мішэль, яе загарэлы твар у маршчынах абрамлялі растрапаныя сівыя валасы. Яна падышла да стала, потым стаяла і мітусілася, перш чым раптам наліць сабе высокую шклянку, асушыць яе і наліць яшчэ адну.
  - Божа, - сказала яна, і Кейт магла паклясціся, што яе рукі дрыжалі, калі яна налівала. «Гэта беспарадак, ці не так? Ці не так? Яна агледзела пакой. «Што цяпер будзе?» Яна паглядзела на Кейт. - Бедная сука, - груба сказала яна, і на імгненне Кейт падумала, што гаворыць пра яе, але потым зразумела, што мае на ўвазе Лоні Медаўз. Ці так Мішэль выказала гора?
  Мы павінны прымусіць іх адчуваць сябе ў бяспецы, сказаў Лука. - Гэта вельмі сумна, так, - асцярожна сказала Кейт. «Але вы не павінны хвалявацца. Мы працягнем рабіць для вас усё магчымае». Краем вока яна ўбачыла, як Алек Фэрхед адвярнуўся; ён стаяў каля акна, спінай да іх.
  Тыцыян з размахам уехаў. — Вечар, — весела сказаў ён. Кейт наліла яму вады; Тыцыян зусім не піў. Аднойчы ён казаў ёй, што жудасна быць п'яным у інвалідным вазку. «Раней я рабіў гэта, у пачатку», — сказаў ён, і раптоўная халодная адлегласць у яго вачах знервавала яе, ён заўсёды быў такім вясёлым. «Ты думаеш, што можаш зрабіць што заўгодна, толькі на некаторы час, а потым успамінаеш, што не можаш», — сказаў ён. Цяпер яна прысела каля яго. Яна ўбачыла, як Пэр павярнуўся, каб паглядзець на іх.
  «Гэта жудасна», — сказала яна ціхім голасам па-італьянску.
   — Так, — пагадзіўся ён. Затым на ветлівай англійскай мове: «Але я чую, што гэта азначае, што мы будзем бачыцца з табой крыху больш, Кейт». У кожнай хмары ёсць срэбная падкладка, прыгожая англійская фраза».
  — Добрая фраза для воблачнай краіны, — сказала яна. «Лука сказаў вам? Пра маю новую пасаду?
  - Джыневра, - сказаў ён. «Яна думае, што вы атрымаеце ідэі». Але ён зноў усміхнуўся, каб пераканаць яе, што жартуе. Джынеўра; Кейт вельмі не хацела апынуцца не з таго боку Джыневры.
  Мішэль глядзела ў спіну Алека Фэрхеда, нібы нешта плануючы; прыцягнуць яго да размовы або выпхнуць з акна. Кейт здагадалася, што ён лепш выйдзе з акна; у лепшыя часы Мішэль магла быць цяжкай працай. Нешта ў ветлівасці англічаніна, здавалася, выклікала яе асаблівае раздражненне, быццам яна падазравала, што ён здзекуецца з яе.
  - Мішэль думае, што яна была п'яная, - ціха сказаў Тыцыяна, скоса гледзячы на Кейт. «Лоні п'яны кіраваў Monster, страціў кантроль, з'ехаў з дарогі і апынуўся ў рацэ».
  «Яны так сказалі? Паліцыя?
  Ён паціснуў плячыма. «Паліцыя з намі не размаўляла». Ён выглядаў задуменным. «Цікава, ці будуць?»
  Кейт утаропілася на яго. Ён усміхнуўся. — Не. Я думаю, што гэта яе ўласная тэорыя».
  Тыцыяна і Мішэль добра ладзілі, часам шчырыя, як злодзеі. Яна напісала невялікае лібрэта на яго музыку, і аднойчы ўвечары ён прайграў ёй гэта за раялем у суседнім доме, пакуль яна спявала сваім грубым ад цыгарэты голасам. У той вечар можна было пераканацца, што ў маладосці яна была прыгожая, можа, нават прыгожая. Яе цела патаўсцела; Кейт бачыла, як яна ўцякала з насупленым тварам, спрабуючы спыніць гэта. Але ў яе былі надзіва далікатныя лыткі і лодыжкі, і пад рысамі твару, огрубевшими ад узросту і занадта вялікай колькасці выпіўкі, яе вочы былі вельмі яснымі, рот мяккім і пачуццёвым. Але не сёння вечарам; у гэты вечар яе вочы былі маленькімі і помслівымі на мяшкаватым твары, яе рот сціснуты. Мішэль была схільная да лютасці.
  «Людзі выдумляюць гісторыі, ці не так?» — задуменна сказаў Тыцыян. «Калі нешта здараецца. Спытайце свайго сябра раманіста».
   І яны абодва глядзелі ў спіну Алека Фэрхеда, усё яшчэ ўключанага ў пакой, калі Ціна з'явілася ў дзвярах, як прывід, вярбавая, бледная і трывожная. Фэрхед павярнуўся, нібы пачуў, як яна ўвайшла, але Кейт не магла ўявіць, што ён гэта зрабіў; Ціна таксама рухалася, як прывід. Яна выглядала такой страчанай і напалоханай, што Кейт паднялася на ногі, перад ёй быў толькі Фэрхед, рука няўхільна трымала дзяўчыну на плячы. Дзяўчына – ёй было каля трыццаці. «З вамі ўсё добра?» — пачула яна, як ён пяшчотна прашаптаў. Ціна глядзела на яго заплыўшымі вачыма, быццам не ведала яго. Паглядзеў на сваю руку.
  Не жадаючы шпіёніць, Кейт хутка адвярнулася, гледзячы ўніз на Тыцыяна, і яе думкі вярнуліся да таго, што ён толькі што сказаў. «Што вы думаеце?» яна сказала: «Пра тое, што яна п'яная?»
  - Я думаю, яна не пiла, - сказаў Тыцыян, гледзячы перад сабой, i меў рацыю. «Лоні Медаўз была фрыкам кантролю, хіба вы не бачылі яе кожны вечар за вячэрай?» Ад віна яна не адмовілася, але заўсёды толькі глытала. Ніколі не напаўняла шклянку сама, як гэта робіць той, хто п'е. Ніякіх напояў, ніякіх наркотыкаў, мая тэорыя, хоць яна павяла б сябе п'янай, калі б спатрэбіцца. Ён разважаў. «І фыркніце радок, каб паказаць жаданне, толькі яна ніколі не стане залежнай. Чароўнае жыццё – да гэтага часу». Кейт нахмурылася.
  Ён падняў вочы. «Я кажу так, быццам яна мне не падабалася?» Кейт сустрэла яго позірк, нічога не сказаўшы. «Ну, можа, і не», — сказаў ён задумліва. «У яе былі свае фаварыты, а потым былі і ўсе мы. Я не думаю, што я адзіны».
  Ад падножжа лесвіцы прагучаў гонг.
  Ніякага знаку Лукі. Ноч павінна была быць доўгай.
  OceanofPDF.com
  Раздзел S нават​
   А С САНДРА ПУШЧЫЎ СЯБЕ ў будынак, у якім яны з Луізай правялі ўсё сваё сямейнае жыццё, ён намацаў замок, па-дурному няўмелымі рукамі. Ён зразумеў, што нервуецца. Апынуўшыся ўнутры, ён націснуў кнопку падсвечанага лесвічнага ліхтара і хвіліну стаяў, гледзячы вакол сябе ў пошуках заспакаення. Была пацёртая і патрэсканая тынкоўка - васемнаццаць гадоў пасля апошняга рамонту. Былі электралічыльнікі, паштовыя скрыні, ровар. Ён не ведаў, чый гэта ровар.
  Ён уставіў малюсенькі ключык у паштовую скрыню з надпісам Чэліні/Вентурэлі. Не ўсе жанчыны выкарыстоўвалі свае незамужнія імёны, хаця большасць так і рабіла; Луіза з гонарам карысталася яго імем на працягу першых пятнаццаці гадоў іх шлюбу, потым зноў пачала выкарыстоўваць сваё, прыкладна ў той час, калі памерла яе маці. Яна сказала, што гэта была яе апошняя сувязь з бацькамі, і Сандра ставіўся да гэтага добра. Ён ведаў, наколькі блізка Луіза была да сваёй маці.
  Паштовая скрыня была пустая, але тады ён чакаў, што яна будзе пустая. Луіза наогул збірала пошту ў гэтыя дні; гэта было добра з ім таксама. У яе была свая прыватная перапіска, у яго — свая. Яны б ніколі не адкрылі лісты адзін аднаму, праўда? Калі б гэта было з моманту тэставання пачаліся лісты з бальніцы з бліскучымі цэлафанавымі вокнамі? Яна заўсёды хацела адкрыць іх самастойна; часам яна паказвала іх яму, часам не.
  Раптам Сандра ахапіла жаданне не толькі разарваць гэтыя жудасныя лісты, але і ўзяць моцны бледны твар Луізы ў рукі, паднесці яго да свайго і прымусіць яе расказаць яму ўсё. Не толькі вынікі тэстаў, не толькі Фроліні, але ці кахала яна яго? Ці быў ён для яе расчараваннем? Больш ні ветлівасці, ні пачцівага маўчання. кахаю цябе Я хачу ведаць. Чаму ён не мог проста сказаць гэта?
  Яна сапраўды збіралася ў панядзелак раніцай у Нью-Ёрк? На лесвіцы ён спыніўся пры гэтай думцы і цяжка прыхінуўся да халоднай сцяны. Увесь гэты шлях, праз шырокі цёмны акіян, да месца, дзе тэрарысты ўляталі самалёты ў высокія будынкі. Гэта яго напалохала: Луіза так далёка схавалася з поля зроку; Луіза ў нумары чужога гатэля, дзе ён не мог перавярнуцца ноччу і прытуліцца тварам да яе пляча.
  Ён ледзь спыніўся каля дзвярэй, перш чым штурхнуць іх; думка пра тое, што ён можа прыціснуцца да яго вухам, узнікла ў яго галаве толькі на кароткі час. У зале было цёмна, і ўсярэдзіне было толькі цёпла; ён адразу зразумеў, што яе няма.
  Адно, што Сандра заўсёды ведаў, гэта тое, як быць мужчынам; як маўчаць перад тварам страху, як працягваць, калі ўсё становіцца цёмным і нявызначаным. Быць мужчынам, як ён мусіў прызнаць, не заўсёды было правільным падыходам, але гэта было нешта, і цяпер гэта, здавалася, пакінула яго. Паўсюль вакол яго кватэра казала яму, што ён адзін, што ён больш не можа разлічваць на Луізу, на якой ён ажаніўся, якая будзе побач з ім.
  Ён ведаў, што яму трэба пакласці сумку, пайсці на кухню і паставіць закіпець рондаль для міскі з макаронамі. Ён мог патэлефанаваць Луізе на мабільны і спытаць, дзе яна, калі яна будзе дома; ён мог нават папрасіць яе вярнуцца, бо яму трэба было з ёй пагаварыць; так сказаў бы Джулі. Патэлефануй ёй, ідыёт. Але тое, што засталося ад чалавека ўнутры яго, аказалася, не дазволіць Сандра зрабіць гэта.
  І таму, калі праз добрыя дзесяць хвілін ключ Луізы павярнуўся ў замок, ён усё яшчэ стаяў у калідоры ў сваім паліто з сумкай у руцэ, пазбаўлены любой волі. Гэта была проста стомленасць? Ён устаў вельмі рана. Ва ўсялякім разе, такім тварам ён паказаў Луізе.
  Яна была адна; было такое, прынамсі. Чаго ён чакаў? Вядома, яна была адна.
  «Што вы так стаіце?» – сказала Луіза, нахмурыўшыся, вешаючы паліто. На ёй быў макіяж; на ёй гэта выглядала лепш, чым на Джулі. Цёмныя вочы, моцны рот; у яе заўсёды была добрая скура.
  - Прабач, cara , - сказаў ён, мацаючы сваё паліто. «Зношаны; можа быць, я спускаюся з чымсьці. Толькі што вярнуўся». Луіза пільна паглядзела на яго, і ён пашкадаваў аб здагадцы, што можа знаходзіцца пад надвор'ем. Яна магла падумаць, што гэта спроба пакінуць яе дома. "Я збіраўся пакласці пасту", - сказаў ён.
  Луіза з крыкам прабегла міма яго, і ён адчуў парыў яе паху. Як сабака Паўлава, ён адчуў, што падпарадкоўваецца яе прысутнасці.
  — Я ўжо паела, — раздражнёна сказала яна, адкручваючы кран, каб напоўніць рондаль, усё яшчэ ў пальчатках. - Я думаў, ты прыйдзеш пазней?
  "Так, добра, - сказаў ён, - Джулі - добра, я прымусіў Джулі заняць пасаду". Ён не збіраўся казаць, што гэта была ідэя Джулі; цяпер ён хацеў, каб гэтага не было. «Я зраблю гэта, вы сядайце». Ён асцярожна адсунуў яе ад ракавіны, паставіў патэльню на пліту. Ён зусім не быў галодны; ён бачыў, што гэтая новая сітуацыя патрабуе ад яго новага падыходу, і гэта было ўсё, што ён мог прыдумаць.
  «Я хацеў цябе бачыць». Ён вагаўся, абдумваючы, што ён сапраўды хацеў сказаць, і не сказаў гэтага. «Ты сыходзіш. Гэта так… так раптоўна».
  Луіза апусцілася ў крэсла, зняўшы пальчаткі. — А я заўтра ўвесь час на працы, — насцярожана сказала яна. «Вы гэта ведаеце, ці не так?»
  — Вядома, — сказаў Сандра роўным голасам. «Калі вы не думаеце, што гэта вас знясіліць». У расчараванні ён адвярнуўся ад яе і ўзяў зубчык часныку з маленькага тэракотавага посуду, ачысціў яго ад лупіны, нарэзаў, раздушыў. Пастаўце патэльню з алеем, выдушыце жменю спагецці ў кіпячую ваду. Нават Сандра ведаў, як прыгатаваць спагецці all'olio aglio e peperoncino ; нават самыя старамодныя мужчыны мелі гэта ў сваім рэпертуары разам з пастай памодора.
  - Заўсёды бывае нядзеля, - няўцямна сказала яна, выглядаючы рассеяна. Павярнуўшыся, каб паназіраць за ёй, ён убачыў, што яна нешта шукае ў сваёй сумачцы, на яе твары з'явілася напаўусмешка.
   І перш чым ён паспеў спыніцца, як Сандра заўважыў, што кажа: «Джулі бачыў, як ты абедаў з Фроліні». І пачуў у яго голасе абвінавачванне. Луіза здзіўлена паглядзела на яго.
  - Яна бачыла мяне? - сказала яна. Калі б яна не была яго жонкай, ён, магчыма, меў бы лепшае ўяўленне аб тым, ці ёсць у збянтэжаным выразе твару, які яна прапанавала яму, прыкметы віны, але як гэта было, ён паняцця не меў.
  — У Рывуары, — коратка сказаў ён, паварочваючыся, каб насыпаць трохі перцу чылі на смажаны часнок. Пакой напоўніўся салодкім, рэзкім водарам. Ён асцярожна выключыў газ, не жадаючы яго спаліць. - Ёсць пятрушка? - сказаў ён. Луіза пацягнулася да халадзільніка і дала яму жменю галінак.
  - Ну, так, - сказала яна, зноў схаваўшы твар у глыбіню сумачкі. «Было ціха, — сказала яна, — і нам трэба было абмеркаваць паездку». Яна падняла на яго вочы. «Ён заняты чалавек; нам трэба было знайсці час».
  Сандро не верыў у выпадковасць. «Шукаеш там нешта?» — спытаў ён. Яму хацелася, каб яго голас быў лёгкім і ласкавым, але ўсё, што ён чуў, была злоснасць. Ён павярнуўся да пліты, узяў патэльню, асушыў макароны, кінуў іх, якія шыпяць, у алей, часнок і перац чылі, паставіў на стол, дастаў міску, відэлец і сурвэтку, наліў сабе шклянку ўчорашняга Марэліна. . Не дакрануўся да ежы, але выпіў віна.
  - Толькі мой мабільны, - сказала Луіза. «Напэўна, я пакінуў яго ў краме». Яна паклала сумку сабе на калені, паклаўшы на яе абедзве рукі і выпадкова ці наўмысна прыкрыўшы ад яго змесціва, і нарэшце сустрэла позірк Сандра.
  - Што адбываецца, Сандра? - ціха спытала яна. «Штосьці здарылася?»
  А цяпер яго магчымасць прадставілася настолькі рэзка, што Сандра не быў гатовы.
  У перапынку зазваніў мабільны, ён дастаў яго і ўтаропіўся ў экран; Лука Гало, гаварылася. Пракляты чалавек; ён прагучаў некалькі разоў, потым націснуў "адхіліць".
  — Справа Белагамбы, — выпаліў ён, не маючы ні найменшага ўяўлення, што збіраўся сказаць далей. «Гэта клопат. Дзяўчына ў кепскай кампаніі».
  Луіза глядзела на яго ўніз, не паверыўшы. «І ты чалавек, які разбярэ яе?»
   «Што вы маеце на ўвазе?» - сказаў Сандра. На галодны страўнік віно ніколькі не дапамагала.
  — Я маю на ўвазе, — сказала Луіза, усё яшчэ трымаючы рукі на сумцы, — што ты паводзіш сябе як ідыёт. Калі нешта здарылася, то скажы мне, не проста сядзі, напівайся і рабі з'едлівыя заўвагі».
  — Добра, — сказаў Сандра, паставіўшы келіх мацней, чым меркаваў, і выліў віно на абрус. — Ты сапраўды едзеш у Нью-Ёрк з Фроліні? Ты... - ён вагаўся, потым рашуча рызыкнуў. Занадта позна. «Паміж вамі нешта адбываецца?»
  Запанавала доўгая халодная цішыня.
  Луіза павольна ўстала, паклаўшы сумку на стол паміж імі, чысцячы спераду нябачныя крошкі. «Штосьці адбываецца?» і насмешлівая нотка ў яе голасе імгненна астудзіла яго кроў.
  «Я… я…» Сандра адчуў, як віно плёскаецца языком. Адчуваў уласную дурноту, як туман, у якім ён блукаў. Таму што ён не ведаў, ён нават не ведаў, што ён пытаецца. Ён бездапаможна паглядзеў на яе, але яна не злітавалася над ім, не ў гэты раз.
  «Як вы думаеце, я збіраюся штосьці адмаўляць?» - сказала Луіза, трымаючыся зусім нерухома. — Каб даць вам сведкаў або доказы, паказаць вам сваю кнігу запісаў у Нью-Ёрку або прывесці сюды Фроліні, каб ён дакладна растлумачыў прыроду нашых адносін? Бледная, жудасная і прыгожая, яна вытрымала яго позірк, і горш за ўсё было тое, што ён усё яшчэ думаў, яна магла блефаваць, гэта магло быць прыкрыццём.
  «Гэта было б весела, ці не так?»
  Ён нічога не сказаў; яна не хацела, каб ён гаварыў; ён глядзеў на застылую пасту, заплямлены абрус. Яе сумачка сядзела там, запрашаючы яго падняць яе, шукаючы падказкі. Ён адвёў вочы.
  Луіза нахілілася, каб ён зірнуў на сябе, і калі ён падняў галаву, яна загаварыла. «Вы ведаеце, што яны кажуць?» - сказала яна. — Тая кансультацыя, якую яны настойвалі на тым, каб я атрымаў? Яны сказалі, што гэта можа мець нечаканыя пабочныя эфекты, такая хвароба. Думка свая – смяротнасць, ці што. Жанчыны ўздымаюцца і вандруюць па свеце, некаторыя з іх. Уцякаць з маладымі мужчынамі; займацца жывапісам або пісаць раманы. Вядома, некаторыя з іх проста сядзяць дома і чакаюць смерці. Але я не памру, Сандра».
   - Не, - бездапаможна сказаў ён. «Я ведаю, што ты не». Але ён не ведаў, яшчэ не. Няўжо ён больш баяўся, што яна пакіне яго дзеля Фроліні, чым таго, што яна памрэ?
  Луіза ўтаропілася на яго, а потым зняла сумку са стала ў рукі. Ён шкадаваў, што яна гэтага не рабіла.
  — Не, Сандра, — сказала яна. «Вы ведаеце, што я думаю?» Ён схіліў галаву. «Я думаю, што крыху часу паасобку нам не пашкодзіць». І яна пайшла, зачыніўшы за сабой дзверы спальні.
  Праз дзесяць хвілін пасля сыходу Сандра Джулі здолела зрабіць сябе менш прыкметнай. Першым яе хваляваннем было тое, што калі яна застанецца ў куце адна, індыйскі швейцар або хто-небудзь з афіцыянтаў палічаць яе прастытуткай і выпусцяць на вуха, але або яны не заўважылі, або не заўважылі. не клапаціцца. Яна заказала колу ў афіцыянта, а ён проста ўзяў у яе грошы і прынёс напой на сваім брудным падносе. І ў сваіх джынсах і байкерскіх чаравіках Джулі можа выглядаць звычайнай дзяўчынай у правільным асвятленні.
  Тым не менш, калі пара ангельскіх дзяўчат села на другім канцы банкету, тупа хіхікаючы на гашыш, яна краем у іх арбіту, для маскіроўкі. Адзін з іх паглядзеў на яе з мімалётнай агідай, быццам яна хацела ім нешта прадаць. «Не я, дзетка», — падумала яна, стрымаўшыся.
  Джулі засяродзілася на тым, каб павольна пацягваць свой напой, гледзячы ўдалячынь, нібы задумваючыся глыбокімі і знясіленымі думкамі. Насамрэч яна думала пра тое, што бачыла, калі праносілася міма Рывуара на матацыкле , хістаючыся і запавольваючы, зірнуўшы на знаёмы профіль Луізы.
  Побач са сваёй працай, сядзіць у акне і абедае са сваім босам. Зразумела, у яе не было рамана, і Сандра ўжо ведаў пра гэта. Ён пагаварыў бы з ёю, яна б высмяяла яго з кухні. Джулі адчуў нейкі жах; ці так гэта было, са спазненнем падумала яна, для ўсіх тых дзяцей, якім яна раней зайздросціла, дзяцей з домам і двума бацькамі, калі яны чулі, як яны сварацца, і думалі, ці не развядуцца яны?
  Яна і Фроліні, яны ведалі адзін аднаго гадоў трыццаць ці больш, ці не так? Джулі прыйшло ў галаву, што Луіза ведала свайго боса столькі ж, колькі ведала Сандра; бо яна была не больш чым дзіцем. І хвароба змяніла яе; гэта схуднела яе, зрабіла яе вочы большымі і цямнейшымі, надаючы ёй неспакой, якога яна ніколі раней не адчувала. Няўжо яе бос раптам паглядзеў на яе і ўбачыў яе інакш? Ці глядзела яна на яго? З яго загарам, прыгожымі касцюмамі і вялікім залатым пярсцёнкам на мезенцы, такім багатым, такім зручным, такім лёгкім.
  Гэта было вар'яцтва. Джулі заплюшчыла вочы, каб спыніць ход думак, і калі яна адкрыла іх, Карлота была на нагах. Яна адна спусцілася ўніз, пакінуўшы сумкі і паліто на сядзенні, а Джулі, узяўшы з сабой свае, пайшоў за дзяўчынай, не звяртаючы на сябе ніводнага позірку. Жаночы пакой, здагадалася яна; і не раней часу.
  Якая апынулася за малюсенькім леапардавым уваходам і не столькі жаночай, колькі курыльнай; вестыбюль з дывановым пакрыццём з двума рукамыйнікамі, выкладзенымі залацістай пліткай, і туалетнай кабінай у далёкім канцы, уся абстаноўка цалкам прыстойная, і Карлота Белагамба, якая летуценна сядзела на рукамыйніках і калыхала нагамі. Курэнне сустава.
  Бінга.
  Гэтыя дзеці. Думка пра Луізу і Сандра гняла Джулі, расквашвала страўнік.
  Дзяўчына сонна ўсміхнулася Джулі з-пад кучараў, і Джулі ўсміхнуўся ў адказ. І калі Карлота вертыкальна паднесла да яе сустав, яна ведала, што не павінна нічога казаць, але яна сказала.
  — Не, дзякуй, — сказаў Джулі, усё яшчэ ўсміхаючыся. «Табе гэта нядобра».
  Карлота паціснула плячыма і саслізнула з рукамыйніка. "Але адчуваеш сябе добра", - сказала яна, глыбока ўцягнуўшыся. Нядбайна скручаная папера ярка свяцілася; дзяўчына нават не ўмела правільна скруціць джойнт. Але Джулі не збіраўся паказваць ёй на гэта.
  «Магчыма», — сказаў Джулі і замоўк. Цікава было, што Сандра скажа заўтра бацькам; ці зьбіраецца ён узяць грошы і памыць ад дзяўчыны рукі.
  «Гэта твой хлопец?» - у рэшце рэшт сказала яна, кіўнуўшы наверх. Карлота пачырванела. - Накшталт, - сказала яна. «Цудоўны, праўда?» Джулі паціснуў плячыма.
   З-за дзвярэй пачуўся каскад памылковай вады, і адна з ангельскіх дзяўчат выйшла з пунсовым румянцам на шчоках, як у лялькі. Яна прайшла міма іх, не памыўшы рук.
  Джулі кіўнуў у бок кабінкі, але Карлота Белагамба пахітала галавой, падняўшы джойнт. Джулі нічога не заставалася, як зайсці, замкнуўшы за сабой дзверы; пасля дзвюх-трох гіганцкіх кока-кол усё было так жа добра. Але калі яна выйшла, Карлоты ўжо не было.
  Каля выкладзенага золатам пліткі ўмывальніка Джулі старанна мыла рукі, гледзячы на сябе ў люстэрка. Яна не хацела проста кідацца туды і выкрываць тое, што ў яе ёсць.
  Ніжні пакой быў пусты, калі яна выйшла, а каля ўваходу сядзеў індыйскі швейцар, паглыблены ў сваю касу, пералічваючы банкноты ў тканкавы мяшок. Было амаль два; калі б Джулі паднялася па вінтавой лесвіцы і выявіла, што Карлоты і хлопчыкаў няма, яна б змарнавала каштоўны час. Яна схапіла куртку, шлем, закінула сумку на плячо і выйшла вонкі.
  Было моцна холадна; голыя дрэвы маленькай плошчы былі серабрыстыя ад інею. Дзе яны былі?
  - Яны не выйшлі, - сказаў голас за яе плячом. Гэта быў Сандра, які прытуліўся да сцяны.
  «Табе недастаткова цёпла», — дадаў ён, працягваючы руку да яе шлема, каб яна магла як след надзець куртку. Яна не ведала, абняць яго за тое, што ён побач, ці даставіць яму гора за тое, што абыходзіўся з ёй як з дзіцем.
  За імі пачуўся рух, у дзвярах пачуліся галасы, і Сандра ўзяў яе за локаць, адвёўшы іх абодвух убок.
  - Добры крок, - сказаў ён ціхім голасам, - сыходзячы раней за іх. Разумная дзяўчынка».
  Джулі пачула ззаду сябе гартанны акцэнт чалавека ў шэрай скураной куртцы. « Alla prossima », — казаў ён. «У любы час, дзетка». Невыразны, настойлівы.
  «Як доўга вы тут?» - прашыпеў Джулі. «Ты пайшоў дадому, ці не так? Вы нешта абгаварылі з Луізай?
  — Я, — коратка адказаў Сандра. «Слухай, я толькі што вярнуўся, каб пераканацца, што з табой усё ў парадку. І дзяўчына, вядома».
  - Я збіралася прасачыць за ёй дадому, - сказала Джулі цішэй. «На матацыкле ».
   — Ты памёр бы ад выкрыцця, — прамармытаў Сандра. «А ты знясілены, паглядзі на сябе». Джулі скрывілася, успомніўшы цені пад вачыма ў люстэрку ў гардэробе. — Я паеду за ёй назад у машыне. Толькі... — спыніўся ён.
  - Толькі што? Плечы Джулі згорбіліся ад холаду, і нават у цудоўнай ватоўцы, якую ёй падарыла Луіза, яна не магла перастаць дрыжаць.
  «Толькі я магу пажадаць, каб з заўтрашняга дня ты крыху ўзяў на сябе гэта. Я паабяцаў яму - Белагамба - паабяцаў яму, што мы прыедзем і раскажам яму.
  Такім чынам, ён збіраўся прытрымлівацца гэтага - ці яна была. Яна нічога не сказала; Сандра прыняў яе маўчанне за нежаданне. — Я ведаю, што заўтра субота, — прабачліва сказаў ён. — Я табе загладжу. Я проста хачу, каб Белагамба ведаў, што ты ўдзельнічаеш у здзелцы».
  Джулі адчула, як на яе твары расплылася ўсмешка. Яна магла гэта зрабіць, яна хацела сказаць, што яна магла. Яна стрымалася, як вучыў яе Сандро. «Чаму?»
  «Ну, для пачатку ты зрабіў большую частку працы», — сказаў ён, вагаючыся. «І нешта прыдумалі. Іншая праца. Прынамсі, я так думаю».
  «Што?»
  - Я яшчэ не ўпэўнены, - сказаў Сандра. «Я атрымаў скажонае паведамленне ад Лукі Гала на свой мабільны». Ён глядзеў праз яе плячо, здалёк. — Кажа, што тэрмінова. Кажа, што яму трэба пабачыць мяне заўтра».
  Яго позірк перавёўся праз яе плячо, і, крыху павярнуўшы галаву, Джулі ўбачыла трох хлопчыкаў і Карлоту на вуліцы. З-за іх спіны пачуўся гук засаўкі ў дзверы. — Час выкідвацца, — сказаў Сандра. Гэта было пасля двух.
  «Сядай на свой ровар, — сказаў Сандра, — я павязу за дзяўчынай дадому».
  Яны ішлі разам да матацыкла Джулі ; — працягнуў ён ёй шлем. «Ідзі дадому і паспі». І перш чым павярнуцца да маленькай машыны, якой яны з Луізай разам прыязджалі і наведалі яе ў рэабілітацыйную клініку, ён прыклаў руку да яе шчакі. Потым згорбіў плечы і пайшоў.
  Калі яна завярнула за вугал, накіроўваючыся дадому, Джулі азірнуўся і ўбачыў яго сілуэт, які самотна і нерухома сядзеў ля кола, назіраючы за дзецьмі на асфальце. У цябе ўсё будзе добра , — ціха паабяцала яна. Усё будзе добра .
  Іней, які блішчаў на гарадскіх тратуарах, таксама пакрываў дрэвы, вароты і платы праз прадмесці і на цёмныя пагоркі. Унізе, у Марэме, ледзяныя прытокі рэк, што перасякалі сушу, пачалі замярзаць па краях, а высока, дзе Арфей сядзеў пад растучым месяцам, чыстае начное неба панізіла тэмпературу да васьмі градусаў ніжэй за нуль і зацвярдзела палі ўкамянелі.
  Унізе, у крутой даліне, на рэзкім левым павароце, дзе Лоні-Медоўз з'ехаў з дарогі, глыбокія каляіны, якія прабіў у зямлі спуск цяжкай машыны, усталяваліся, як камень. Ён амаль увесь апусціўся ўніз, у раку; экіпажу эвакуатара спатрэбіліся гадзіны, каб выцягнуць яго адтуль, і цяпер хаос здробненай расліннасці і ўскалыхнутай гразі быў адзіным відавочным сведчаннем таго, што Лоні Медаўз галавой рухалася ў цемры да смерці.
  У самім Арфеа ўсё асвятленне, за выключэннем ахоўных агнёў, якія зманліва ціха міргалі праз роўныя прамежкі вакол масіўных умацаваных сцен замка, было патушана, але ў сваім новым ложку, у сваім маленькім, голым пакоі, Кейт не магла заснуць. Калі яна напалову задрамала, у яе галаве, то ў парадку, то не ў парадку, урыўкі дзённых падзей – твары, выразы твараў, сказанае і недамоўленае.
  У нейкі момант яна ўскочыла, прагледзеўшы фрагмент кашмару, і закрычала: «Не!» перш чым легчы назад. Яна плыла, напаўпрачнуўшыся, напалову ў сне, у часе і па-за часам, убачыўшы пакамечаны ложак, зялёную шаўковую блузку, вялікую пачварную машыну каля гатэля і, нарэшце, толькі светлы, злы твар Дотарэсы Медаўз, пачуўшы яе рэзкі, лёгкі, — насмешлівы голас перад тым, як яна нарэшце заснула.
  OceanofPDF.com
  Раздзел E права​
   А як наконт мужа?
  Кейт прыйшла ў галаву думка, што Джыневра, прамаўляючы гэтыя словы Маўра груба, магла забыць, што яна тут. Яна стаяла каля рабочай паверхні ў маленькай халоднай кладоўцы ля кухні, апусціўшы галаву і выконваючы загады. Якія ў дадзеным выпадку павінны былі зрабіць пасту для вячэрняга кросціні таскані . Яна рабіла гэта хвілін сорак ці каля таго, пасля таго, як спусцілася неўзабаве ў 7.30 і заспела Джынеўру знянацку. «Божа мой», — сказала старая кухарка, прыціскаючы руку да сваіх расчырванелых грудзей, убачыўшы Кейт у дзвярах. «Вы далі мне пачатак. Што вы тут робіце так рана?
  Суботні вечар быў для Джынеўры выхадным, а вячэра ўяўлялася загадзя падрыхтаваным шведскім сталом: Кейт падумала, яшчэ больш падмануць яе, што пры ўсёй яе прапанове дапамогі будзе вітацца. Мінулай ноччу, седзячы за ціхім абедзенным сталом, скачучы ўверх і ўніз, прыбіраючы стол, а таксама спрабуючы завязаць нейкую размову з гасцямі, Кейт шкадавала Джынеўру і Нікі, ведаючы, колькі дадатковай працы чакае за імі. кухонныя дзверы. І, шчыра кажучы, у гэтых абставінах спрабаваць гуляць гаспадара было катаваннем.
  Ложак быў зручны, у пакоі цёпла, але Кейт прачнулася рана пасля цяжкай ночы. Яна адчувала пачуццё асуджанасці, дрэнных навін у чаканні. У адным з яе сноў быў брэх сабак з фермы Джынеўры, і цяпер, прачнуўшыся, яна ўсё яшчэ чула, як яны лаюць у перадсвітальным святле. Усё, чаго яна хацела, гэта крыху чалавечай кампаніі, каб зрабіць свет зноў нармальным.
  Каб патрапіць на кухню, Кейт прыйшлося спусціцца па ціхай, цёмнай задняй лесвіцы, фактычна на дыбачках, каб нікога не разбудзіць, міма зачыненых і ціхіх дзвярэй у кабінет і апартаменты Лукі, на двор замка, шэры і ціха ў раннім святле, і павярнуўся да кухонных дзвярэй.
  І здавалася, што яе не чакаюць. Тады Кейт здавалася, што яе новы статус - і яна хацела мець больш дакладнае ўяўленне пра тое, што гэта за статус - не адзінае, што раздражняе Джынеўру; кухар таксама быў незадаволены тым, што Кейт дыхае ёй у патыліцу. Яна сама задавалася пытаннем, а якой гадзіне ўстала Джыневра; яна была тут кожную раніцу да сямі гадзін, і не зважаючы на дзесяць хвілін хады ад фермы, дзе яна жыла.
  А сёння раніцай было холадна. На паўночным захадзе, як заўважыла Кейт, гледзячы на замарожаныя палі ў блакітна-шэрым світанку, на гарызонце чакала цяжкая хмара. Снег спускаецца з Альпаў, паведаміла ёй радыё.
  Нікі зайшла толькі ў 8.30; Джыневра загадала Кейт зрабіць пасту замест таго, каб адправіць яе назад у ложак; павольная, працаёмкая праца, якая патрабуе вялікай колькасці дробнай нарэзкі. Лук, морква, салера, орегано, курыная печань, алей і віно.
  Калі Маўра ўвайшоў, яна пазнала, што гэта ён, яшчэ да таго, як ён загаварыў, па тупаце ботаў па дыванку, па цяжкім пратэктары, па халодным паху палёў, якія ўвайшлі з ім. Кейт, нават не гледзячы, ведала, што ён ідзе праз кухню да вялікай двухлітровай бутэлькі віна, якая стаяла каля пліты; яна чула, як напаўняецца шклянка.
  Яны крыху пастаялі моўчкі, прамармытаўшы некалькі скаргаў на холад, потым пачалі.
  «Я мяркую, што нам давядзецца ачысціць яе рэчы», - прабурчала Джыневра першай. «Мяркую, камусьці давядзецца яго забраць».
  Ён буркнуў. Джыневра пайшла далей. — Што на гэта сказаў камісар ? Што-небудзь?
   Пры згадванні пра паліцэйскага Кейт спынілася ў сваім дбайным нарэзцы і прыслухалася.
  — Не, — задаволена сказаў садоўнік. «Я думаю, што яны скончылі з усёй справай, ці не так? Замежнікі ўвесь час заязджаюць на дрэвы і забіваюць сябе, для іх гэта боль у спіне, нашым бедным хлопцам даводзіцца расчышчаць беспарадак».
  І менавіта тады Джыневра сказала з чымсьці зларадным у голасе: «А як наконт мужа?»
  Па нейкай прычыне гэтае пытанне стала большым шокам для Кейт, чым усё, што яна чула пасля навін аб смерці Лоні Медаўз. Муж? Быў муж. добра.
  Маўра яшчэ раз буркнуў. - Што з ім? - сказаў ён з пагардай.
  - Ну, - асцярожна сказала Джыневра. «Я мяркую, што ён выйдзе і забярэ яе рэчы, так?»
  — Думаю, ён нікуды не спяшаецца, — сказаў Маўра. — Я маю на ўвазе… гэта было не тое, што мы назвалі б шлюбам, праўда? Ён кісла засмяяўся, і на імгненне да яго далучылася Джыневра.
  - Як вы думаеце, ён ведаў? - сказала Джыневра праз некаторы час. - Пра яе?
  — Напэўна, — з горыччу сказаў Маўра. «Розныя правілы для свайго роду».
  Цяпер яны сядзелі за сталом; Кейт чула, як рыпаюць крэслы, і шклянку Маўра ставяць на дровы. Запраўлены. Сама Джыневра будзе піць персікавы нектар, яе хваравітую таемную загану. Яна замовіла гэта рэчы ў выпадку, на рахунак Траста, але ніхто ніколі не піў гэта, акрамя яе. Шклянкі зазвінелі.
  - Ён сказаў, што яна не памерла адразу, - сказаў Маўра, і Кейт прыклала руку да рота ў халоднай кладоўцы.
  « Камісарыё » . Сказаў гэта. Сказаў, што гэта быў холад, дабіў яе.
  Джыневра з неахвотай выгукнула. - Brutto , - сказала яна. «Агідна».
  — Яна чакала, — сказаў Маўра, і яго голас запаволіўся, амаль задуменна пад уплывам віна.
  - Так, - сказала Джыневра. «Яна зрабіла».
  Пакуль маўчанне доўжылася з курынай пячонкай у яе пальцах, Кейт зразумела, што рана ці позна Маўра і Джыневра разбяруцца. яна была там, і не ўяўляла, што тады будзе рабіць. І нібы па знаку ў яе жываце, пустым амаль дванаццаць гадзін, гучна забурчэла.
  Раптам Джыневра апынулася ў дзвярах кладоўкі, гледзячы на яе ўніз. Кейт паднялася з усмешкай, як быццам нічога не чула, і паднесла Джынеўры драўляную дошку, загружаную свежымі акуратнымі грудамі; глянцавая печань, моркву, салера, пятрушка.
  - Mamma mia , - радасна сказала яна, - я паміраю з голаду.
  За спіной Джынеўры грукнулі дзверы, і ўвайшла Нікі, а Ганна-Марыя ўпарта хадзіла за ёй, апранутая ў паліто і бурчала.
  Але Джыневра не павярнулася на гук; замест гэтага яна нахілілася да вуха Кейт. — А цяпер слухай, дзяўчынка мая, — сказала яна ціхім лютым голасам. «Мы абодва ведаем, што вы чулі. І калі ты выдыхнеш слова -
  Кейт загіпнатызавана паківала галавой. Джыневра працягвала, люта мармычучы. «Яна гэта сапраўды чакала, з гэтым ніхто не пагодзіцца. Нікога з нас – і я маю на ўвазе нікога – яна не абвінаваціла ў крадзяжы, хлусні або выпіўцы на працы, акрамя цябе, і яна б дайшла да гэтага, павер мне. Маўра, Гала, Нікі – абвінавацілі Нікі ў крадзяжы завушніцы!' Яе вочы вылупіліся ад абурэння. «Адзіная завушніца! І ўвесь гэты час яна зачапілася за пакрывала».
  Словы Кейт перасыпаліся, спрабуючы супакоіць Джыневру. «Не… я… я б не…» Потым нешта закралася ў яе розум і не сыходзіла. - Я не думаў - ну, гэта проста - ён сапраўды пасварыўся з ёй, ці не так? У той самы дзень».
  «Пра што ты кажаш?» - сказала Джыневра, упёршыся ў сцёгны, і тут нешта ўзнікла. — Не кажы дурня. Як я ўжо казаў, не прайшло і дня, каб яна з кімсьці не веславала».
  «А потым яго не было цэлы дзень», — сказала Кейт, напалову пра сябе. «Выцягваў кароў з ручая, сказаў ён».
  Вочы Джынеўры былі чорныя, як парэчкі. «О, ты, дурная дзяўчына, вядома, ён быў. Да таго ж яна была жывая і бадзёрая ўвесь дзень, ці не так? Яму не патрэбна алібі, ён не хацеў бы... Яна на імгненне выглядала збянтэжанай, і калі яна загаварыла зноў, яе голас страціў частку ўпэўненасці. «Гэта быў няшчасны выпадак. Ну, нават калі яму і патрэбна было алібі, так, ён быў з каровамі, потым ён вярнуўся своечасова, каб сука зноў наракала на яго за тое, што ён дапамог сябру ў бядзе, як быццам бы яна зразумеў. Але адно можна сказаць напэўна, калі яна заехала ў раку і забіла сябе, ён ляжаў у ложку побач са мной і хроп. На выгляд свайго ўзросту Джыневра перавяла дыханне.
  - Слухай, - прашыпела яна, - ён думае, што ў гэтым ёсць нешта смешнае. Мы ўсе так. Нешта не так. Але гэта не мае да нас ніякага дачынення». І яе маленькія чорныя вочы блішчалі.
  — Значыць, ён сказаў гэта камісарыю ? - спытала Кейт. У адказ Джыневра павярнулася спіной.
  Каля пліты Ганна-Марыя і Нікі ўсё яшчэ бурчалі паміж сабой, але, зірнуўшы праз плячо старога кухара, Кейт убачыла, што яны пачалі заўважаць, і Джыневра павярнулася і зірнула на іх.
  «І на што ты глядзіш?» - агрызнулася яна.
  — Ён сказаў, што я не павінна прыбіраць пакоі, — сказала Ганна-Марыя. «Нейкая гісторыя пра тое, што нельга нічога выкідваць памылкова? Не мог зразумець ні галавы, ні хваста. На мяне ніхто не скардзіўся?
  Была гісторыя, Кейт заўсёды лічыла гэта міфам, што Ганна-Марыя спаліла твор мастацтва, які быў у стадыі распрацоўкі, які адзін з гасцей пакінуў на кухонным стале; нешта зробленае з прарослай зялёнай бульбы і адбеленых курыных костак. Ці гэта была застылая кроў? Гісторыя была розная.
  Ганна-Марыя ўсё яшчэ скардзілася. «Ну, я не ведаю, яны стануць свінарнікамі, калі я вярнуся. Дзяўчына з Фларыды ўжо звар'яцела. Англічане не ўмеюць нічога трымаць у чысціні – але яны ніколі не ведаюць, англічане. Не ведаюць, што посудная ануча для іх раскладзена». Кейт замаўчала; калі б яе злавілі, каб яна так гучна лаяла гасцей, яна была б на вуху. — А гэты паўночнік — швед?
  - Нарвежскі, - сказала Кейт.
  «Ну, хто б ён ні быў, ён усё роўна тыдзень не пускаў мяне да сябе ў дзверы, першыя некалькі дзён толькі злосна глядзеў на мяне, а потым не адказваў, калі я стукаў». Яна плюхнулася на стол, пыхкаючы ад абурэння.
  Нікі вешала паліто. «Містэр Гало сказаў, што вы можаце пачаць з бібліятэкі», — супакоіла яна. — Ён таксама не казаў, што збіраецца адлічыць вашу зарплату, так што давайце. Ніякай шкоды. Ооо, - працягнула яна без паўзы, гледзячы на лустачку пандора , якую адрэзала сама Кейт, - я магу атрымаць трохі гэтага?
  Нікі быў прагны, на худую дробязь. Кейт адрэзала яшчэ адзін кавалачак салодкага жоўтага дражджавога пірага і сунула талерку праз стол дзяўчыне, якая прыпаркавалася каля крэсла і пачала яго цягнуць. І з-за таго, што Маўра выглядаў як гром у ракавіну, Нікі заткнула твар і балбатала, а Ганна-Марыя ўсё яшчэ была адзета ў паліто і займала столькі ж месца, колькі буйвал за сталом, кухня раптам здалася вельмі цеснай. Кейт паднялася.
  - Я праверу сталовую, перш чым пайду? - сказала яна.
  - Табе лепш, - сказала Джыневра, кінуўшы на яе пацеркавы позірк. «Я ўпэўнены, што ўчора ў нас не было належнага шанцу ачысціць. А перш чым ісці куды?
  «Ну, каб зарэгістравацца ў Лу… у містэра Гала», — асцярожна сказала Кейт. «Калі ён падняўся. Ганна-Марыя?
  «Ну, я не ведаю наконт up and about», — млосна сказала прыбіральшчыца. «Ён проста высунуўся з акна, каб крыкнуць на мяне, і калі вы спытаеце мяне, ён усё яшчэ быў апрануты ў тое, у чым спаў». Яна панюхала.
  «Бедны Лука, — падумала Кейт. У чым была праблема Ганны-Марыі? Магчыма, яго альтэрнатыўны лад жыцця; бедны Лука, змагаючыся з забабонамі гэтай партыі ўсе гэтыя гады. Ён павінен быць зроблены з моцнага матэрыялу. Кейт праглынула паўкубка цёплай кавы, якую неахвотна наліла ёй Джыневра, і пайшла.
  Пры дзённым святле сталовая выглядала сумна; Джыневра мела рацыю, мінулай ноччу ўсе яны хацелі сысці адтуль занадта спяшаючыся. Стол быў выпацканы, а на падлозе ляжалі крошкі, таму Кейт дастала мыйныя сродкі з шафы на кухні і прынялася.
  Сёння раніцай гэта можа выглядаць сумна, але мінулая ноч была чымсьці іншым. Выйшаўшы з бібліятэкі з яе цёмнымі кутамі, дзе гучалі рэхі, дзе галасы здаваліся прыглушанымі, а шэпт прымальным, і трапілі ў сучасную сталовую з дрэва і шкла, госці проста перасталі размаўляць.
  Ці гэта было з-за вясёлага асвятлення, намаганняў глядзець – ці не глядзець – адно аднаму ў вочы за вялікім авальным сталом, ці таго факту, што адсутнасць Лоні Медаўз была тут непазбежнай, яе месца літаральна пустое, Кейт не магла сказаць. . Успамін пра мінулую ноч – Дотарэса ў зялёным шоўку расказвае брудную гісторыю пра Феліні; Ведаеш, я яго ведала , — сказала яна, правёўшы па стале какетлівым позіркам, так што нельга было зразумець, да каго быў накіраваны яе позірк.
  У яе былі свае фаварыты; хто гэта сказаў? Магчыма, Тыцыяна. Пер, Ціна; яны былі яе любімымі.
  Мінулай ноччу яны нават не скардзіліся на бакалаю , традыцыйна самую нелюбімую ежу тыдня, рыбную вячэру ў пятніцу, салёную трэску, тушаную ў соусе. Яны не шумна напіваліся і не сварыліся, не гаварылі і не браліся за імправізаваныя чытанні вершаў, хаця Пэр няўхільна і без відавочнага эфекту прабіваўся, выпіўшы дзве бутэлькі чырвонага віна, а Мішэль была ў стане галавы ад просекко яшчэ да таго, як села. Ціна выпівала шклянку за шклянкай вады, нібы вычышчаючы нешта са свайго арганізма, і раскладвала ежу па талерцы.
  «Казалі — пакутавала?» Кейт пачула, як Ціна сказала ў нейкі момант сваім высокім, лёгкім голасам, гледзячы па баках расстаўленымі вачыма. Пытанне здавалася глыбока шакавальным; вядома, ніхто не адказаў.
  Ганна-Марыя падумала, што з Цінай нешта не так. У яе пакоі дрэнна пахла, сказала Ганна-Марыя; пахла кіслым. Можа, хварэла. Магчыма, яна была проста няшчасная.
  Фактычна, ніхто ўвогуле шмат не еў; калі Кейт паднялася, каб дапамагчы Нікі ачысціць, яна заўважыла, што большасць талерак амаль не дакраналіся. Тыцыяна, дабраславі яго, ачысціў сваё, але нават ён быў далёкі ад сваёй звычайнай буянасці. Кожны з іх, здавалася, вырашыў трымаць свае думкі пры сабе. чаму? У галаву Кейт прыйшла думка, што яны баяцца сказаць не тое. Баяцца абвінаваціць сябе.
  Кейт паставіла паднос з брэндзі і лікёрамі, а Пэр і Алек Фэрхэд моўчкі налілі сабе вялікія кулі; толькі пасля трэцяга, а можа, чацвёртага, Пер сеў і нешта сказаў дрыготкім голасам. Першае, што ён сказаў за ўвесь абед. «Куды яна збіралася? Хто-небудзь ведае, куды яна ішла?»
  У дзвярах Кейт не змагла разглядзець іх твараў у раптоўнай цішыні. Потым Мішэль сказала: «Божа, Пэр. Мы ўсе ведаем. Ці не так? І тады быў рух, адкашлянне і рух крэслаў. Іх рэпліка ісці.
  Пад сталом, збіраючы крошкі і грэючыся з намаганнем, Кейт села на кукішкі і ўпершыню па-сапраўднаму задумалася над тым, што сказалі Маўра і Джыневра.
   Яна гэта заслужыла.
  Сапраўды? Няўжо яны так думалі? Што мог зрабіць Лоні Медаўз, каб заслужыць смерць? Разбіты ўшчэнт; Кейт заплюшчыла вочы, думаючы пра гэта. Яе твар, увесь у сіняках і разбіты. Доўгія, далікатныя пальцы, тонкія лодыжкі, схопленыя жудасным рыкам металу і гумы. Жыццё, якое пакідае яе; колькі часу гэта заняло б? Тварам уніз у рацэ або прыціснутым тварам да мёрзлай зямлі.
  Куды яна ішла? Па дарозе ў Поца Басо. Нават Кейт ведала, што Лоні Медаўз рэгулярна наведвае Поццо позна ўначы па чацвяргах і пятніцах і вяртаецца ў любы час. І аднойчы, аднойчы рана раніцай месяц ці каля таго, Кейт сама ўбачыла Монстра ў горадзе, прыпаркаванага каля гатэля.
  Тыцыян сышоў апошнім, як гэта часта бывала; Кейт меркавала, што інваліднае крэсла навучыла яго цярпенню. За некалькі тыдняў яна заўважыла, што яму падабаецца, каб іншыя ішлі наперадзе яго ў большасці сітуацый; — меркавала яна, таму што яму не падабалася адчуваць, што ён перашкаджае, блакуе дзверы, людзі абменьваюцца словамі над яго галавой. Хаця ён ніколі гэтага не паказваў.
  Але чамусьці яна падумала, што ў ноч смерці Лоні ён не быў апошнім. Ён таксама быў чымсьці засмучаны? Ён стаміўся? Яна не магла ўспомніць.
  «Я не даю вам спаць?» — далікатна спытаў ён там, у сталовай. Кейт меркавала, што яна, магчыма, пазяхнула; вядома, у той момант яна з тугою думала пра свой ложак.
  Яна паківала галавой з сонным смехам. «Гэта быў доўгі дзень».
  «Ты кажаш мне», — сказаў Тыцыян. «І ў лепшы час ты спазняешся, я цябе ведаю. Заўсёды трэба зрабіць яшчэ адну невялікую працу. Цяпер, калі вы жывяце, будзе яшчэ горш, ці не так? Заўсёды на службе». Ён працягнуў руку, узяў яе. «Не напружвайся, мілая».
  Кейт адчувала сябе збянтэжанай і задаволенай адначасова, паківаючы галавой. «Я сапраўды лянівая», — сказала яна. «Вы павінны бачыць мяне, калі прагучыць будзільнік».
  Тады ён спыніўся на ёй вачыма, у кутку яго вуснаў з'явіўся намёк на ўсмешку. «А колькі ты лёг спаць мінулай ноччу?» - сказаў ён. «Вы не сыходзілі адсюль, пакуль не споўнілася адзінаццаць».
   «Хіба не я?» Яна паглядзела на свае пальцы.
  Устаючы на ногі ў сталовай, якая цяпер была некранутай, нават па строгіх мерках Джынеўры, Кейт пачырванела пры ўспаміне.
  Значыць, Тыцыян сачыў за ёй?
  Яна падумала пра венецыянца, які сядзеў ля акна пераабсталяванай для яго кватэры на першым паверсе. Гукаізаляваны, з піяніна, пандусамі і індывідуальнай ваннай пакоем. Сядзіць ля акна і глядзіць.
  Яна сапраўды пайшла каля адзінаццаці. Сталовая была пустая, Джыневры і Нікі не было. Чаму Кейт раптам падалося важным растлумачыць гэтыя рэчы? Лоні Медаўз загінула ў аўтамабільнай аварыі, проста так.
  Але гэта была яе апошняя ноч на зямлі, і гэта мела значэнне.
  І цяпер Кейт падумала, ці ёсць там хто-небудзь, хто задае пытанні пра смерць Лоні Медаўз, ці ёй самой давядзецца іх задаваць.
  Да таго часу, калі Лука Гала ператэлефанаваў яму, дзесьці каля дзевяці раніцы, Сандра не выпіў адну каву, перад ім была разгорнутая газета, і ён ужо ведаў, што чалавек збіраецца сказаць.
  Калі б Луіза была там, яна прымусіла б яго растлумачыць; яна дапамагла б яму разабрацца ў думках.
  - Што вы дакладна ведаеце?
  Яна кінула б яму выклік, зірнуўшы праз яго плячо на раскладзеную перад імі газету. Яны сядзелі б разам за кухонным сталом; ён выйшаў бы рана за паперай і пірожнымі, Луіза паставіла б каву на пліту, гатовая да яго вяртання.
  Усё гэта няправільна , сказаў бы Сандра, не маючы на ўвазе яго і Луізы, таму што ў ідэальным свеце тая размова ўчора ўвечары ніколі б не адбылася. Не, ён бы пастукаў па паперы і сказаў: усё гэта не так. Я ведаў, што адбываецца нешта смешнае яшчэ тады, мінулым летам.
  Ён быў галодны, але яму не хацелася есці.
  Сёння раніцай яны з Луізай не абмяняліся ні словам. Калі Сандра вярнуўся амаль а трэцяй гадзіне ночы пасля Карлоты Белагамба бяспечна вярнуўся дадому да Галуцо, ціхенька ўвайшоў у кватэру і лёг спаць, начная сумка Луізы была за дзвярыма спальні, запакаваная і гатовая да ад'езду, хаця яна не збіралася ад'язджаць у Нью-Ёрк да раніцы панядзелка.
  Калі Луіза пайшла на працу, каля васьмі, Сандра моўчкі ляжаў у ложку, удаючы сон; яму здавалася, што калі ён не ведае, што ёй сказаць, то лепш не казаць нічога. Але ён не мог заснуць, як бы яму гэта ні было патрэбна; калі ён ляжаў, на яго націскалі сотні пытанняў. Назойлівых, намякаючых наконт паездкі Луізы ( Чаму яна не сказала мне раней? Як даўно яна ведае? Ці атрымала яна візу , ці актуальны яе пашпарт? ) ён адштурхнуў у бок, але іншыя натоўпіліся да яго. І тое, што большасць з іх зводзілася да простага: ці будзе ён калі-небудзь добры ў гэтым?
  Такім чынам, праз некалькі хвілін пасля таго, як за Луізай зачыніліся дзверы, Сандра ўстаў з ложка, галава яго калацілася, і ў 8.30 ён быў у Ольтрарна. Не для яго гэтай раніцай мармур і шкло з Рывуара і пазнавальныя позіркі бармэна і Луізы адразу за вуглом. Ён напісаў Джулі паведамленне, што сядзіць у брудным бары пад назвай «Кафэ Медычы», недалёка ад плошчы Санта-Спірыта, непадалёк ад пакояў Джулі на Віа-дэла-К'еза. Гэта было месца, дзе ніхто не падыдзе да Сандра, не папляскае яго па плячы і не спытае, як справы Луізы. У бары адзін з наркаманаў плошчы са шклянымі вачыма і дрыготкімі глытаў кафэ латтэ , а ў сваёй кабінцы Сандра чытаў La Nazione .
  Гісторыя была на трэцяй старонцы і суправаджалася двума фотаздымкамі. Сандра прачытаў яго раз, другі, трэці раз, варушачы вуснамі пры некаторых словах, і, нарэшце, паклаў паперу на стол.
  Пяцідзесяціпяцігадовая жанчына, знойдзеная мёртвай у абломках сваёй машыны ў яры ў правінцыі Грасэта ўчора раніцай, была ідэнтыфікавана як Дотарэса Леона Медаўз-Маскарэла, дырэктар знакамітай Праграмы творчага мастацтва Orfeo Trust, заснаванай на працягу дваццаці гадоў. -два гады ў Кастэла Арфея. Ураджэнка Амерыкі Дотарэса Медаўз-Маскарэла, якая, відаць, была адзінай пасажыркай аўтамабіля, была дырэктарам праграмы на працягу сямі месяцаў. Яна была замужам за Джуліяна Маскарэла, вядомым чалавекам адвакат па правах чалавека з Фларэнцыі, якому паведамілі пра смерць яго жонкі. Мяркуецца, што аварыя адбылася рана раніцай у пятніцу, і ніякага іншага транспартнага сродку да гэтага часу не было знойдзена».
  У Сандра ў галаве нешта зрушылася, павярнулася, прадставілася яму. Стары трук, якому яго мозг навучыўся за дзесяцігоддзі паліцэйскай працы, трук пошуку інфармацыі; вы думаеце, што справа мёртвая і знікла і ўсё роўна ніколі не мела вялікага значэння, але калі патрабуецца, гэтая маленькая шуфлядка ў шафе для дакументаў мозгу адчыняецца проста так. Калі ўчора раніцай ён упершыню атрымаў паведамленне аб званку Гала, яму было цяжка назваць каму-небудзь імя супрацоўніка, якога ён наняў Orfeo Trust для праверкі. Цяпер ён мог бы паведаміць сумна выглядаючаму бармэну з Медычы – які зараз спрабаваў выгнаць наркамана, які п’е латтэ – дзень нараджэння гэтай жанчыны; ён мог сказаць яму колер яе вачэй.
  Леона Медаўз, вядомая як Лоні, архітэктар; скульптар у змешанай тэхніцы; культуролаг. Нарадзіўся 4 ліпеня 1952 года ў горадзе Топіка, штат Канзас. Вывучаў архітэктуру ў Калумбійскім універсітэце і Сарбоне ў Парыжы, прыбыў у Фларэнцыю ў 1972 г., каб вучыцца на доктарскую ступень па выяўленчым мастацтве ў Акадэміі прыгожых мастацтваў, выйшла замуж за Джуліяна Маскарэла ў 1979 г., гасцявая стыпендыя ў Інстытуце Курто ў Лондане, 1981–1982 гг., і ў Інстытуце моды Тэхналогіі, Нью-Ёрк, 2000– 2001. Працы выстаўляліся ў Сан-Францыска, Рыме, Фларэнцыі, Ніцы, Лондане. Выдатны крэдытны рэйтынг, чыстыя вадзіцельскія правы, без разгляду справы аб банкруцтве, без судзімасці. Няма дзяцей.
  Памёр 22 лютага 2008 г.
  Вочы: блакітныя.
  Што ён даведаўся пра яе? Толькі тое, што яму прасілі даведацца, што яе рэзюмэ, што ўсе яе рэкамендацыі, даты і кваліфікацыя правераны, усе ўстановы, якія, па яе словах, яна наведвала, мелі запісы аб яе наведванні, усе названыя галерэі сапраўды выстаўлялі яе работы калі яна сказала, што яны былі. Што яе вочы сапраўды блакітныя; адно лішняе меркаванне, якое Сандра зрабіў, па сутнасці, гледзячы на фатаграфію пашпартнага памеру, прымацаваную да пачка папер, якія яму даслаў Лука Гала мінулым летам, было тое, што вочы Лоні Медаўз былі самымі зачаравальна блакітнымі, якія ён калі-небудзь бачыў.
   Праверку крэдытаздольнасці і судзімасці ён правяраў употай, заклікаючы сваіх былых калег з Порта-аль-Прата. Людзі рабілі гэта ўвесь час.
  Яна памерла, магчыма, трыццаць гадзін таму, разважаў Сандра; таму Лука Гала, адміністратар трэста Арфея, патэлефанаваў Сандра практычна ў той момант, калі ён даведаўся пра смерць Дотарэсы .
  Добра , сказаў сам сабе Сандра, тут нешта адбываецца .
  Калі б Луіза была там - але яе не было, так? І ўпершыню за некалькі тыдняў, магчыма, месяцаў, у хімічнай рэакцыі на выклік, Сандра адчуў, як вузел у яго кішачніку расціснуўся, хоць бы на дробку. Тут нешта ёсць .
  І менавіта тады патэлефанаваў Лука Гала; яны размаўлялі каля пяці хвілін: маючы лепшае ўяўленне з газетнага артыкула, пра што ідзе гаворка, Сандро палічыў, што яго пытанні могуць пачакаць. Яны дамовіліся сустрэцца ў 10.30 па адрасе на поўнач ад Санта-Крочэ. Сандра паклаў слухаўку, потым адразу набраў нумар бацькі Карлоты Белагамбы. Гэта не заняло шмат часу.
  «Гэй, бос». Голас быў вясёлы, хрыплы ад недасыпання; Голас Джулі. Ён падняў вочы і ўбачыў яе ў бары, расшпільваючы паліто, заказваючы каву, кіўнуўшы ў бок бармэна. «Гэта мой мясцовы жыхар, адкуль вы даведаліся?»
  Ён не ведаў. - Трохі змяніў план, Джулі, - сказаў ён.
  OceanofPDF.com
  Раздзел N ine​
  СТАЯЧЫ ПАД ДРЭВАМІ , Кейт глядзела, як Лука Гала сыходзіў, выхлапныя газы аўтамабіля мутнелі ў марозным паветры. Вакол яе быў ціхі пейзаж, белы ад інею, а неба над галавой усё яшчэ было цудоўнага бледна-фіялетава-блакітнага колеру.
  За яе спіной стаяў высокі шэры корпус замка, назіраючы за набліжэннем ворагаў. «З верхняга паверха, — падумала Кейт, — можна ўбачыць аж да ракі; вы маглі б зазірнуць у тую глыб, дзе загінуў Лоні Медаўз. Машыны Лукі цяпер не было відаць.
  Кіравала Кейт. Гэта быў нейкі жарт, ці не так? Быццам яна магла кіраваць усёй часткай на кухні, шаптала, сварылася і змаўкала, калі з'яўлялася. Не кажучы ўжо пра гасцей. Але яна павінна была паставіцца да гэтага сур'ёзна, нават калі яны гэтага не зрабілі. Лука давяраў ёй.
  Калі яна раней скончыла ў сталовай, Кейт вагалася каля дзвярэй кухні, трымаючы ў руках фартух; яна змагла пачуць павышаныя галасы.
  «Куды яна была, вось што я хацеў бы ведаць». Джынеўра; яе рукі былі б на сцёгнах, ніжняя губа тырчала.
  «Да шыкоўнага чалавека ў Поца». Маўра.
  «Які шыкоўны чалавек?» Нікі, сонная, як заўсёды; усе астатнія смяяліся з гэтага.
   Раптам Кейт больш не захацела слухаць, і яна, вядома, не захацела адчыніць дзверы і прымусіць іх усіх глядзець. Яна засунула фартух у шуфляду буфета і пакінула каля дзвярэй у сад.
  Яна перайшла праз замерзлую траву да тэрасы, дзе летам пад альтанкай елі госці, выйшла праз жывую загарадзь і абышла да прыгожай цаглянай брамы, дзе знаходзіліся офіс і кватэра Лукі. Незнаёмая маленькая чорная машына з лагатыпам кампаніі па пракаце на дзвярах кіроўцы была прыпаркавана на жвіры каля яе. Калі яна падышла, дзверы кабінета адчыніліся, і Лука выйшаў са стосам файлаў; Кейт была здзіўленая, убачыўшы, што ён апрануты ў касцюм. Яна ніколі не бачыла яго ні ў чым, акрамя клецістай кашулі і баявых штаноў, нават учора, калі ён стаяў перад усімі ў сталовай і паведаміў ім, што дырэктар памёр.
  «Кацярына», — сказаў Лука і ўздыхнуў. 'Так. Хвілінку». Ён замкнуў дзверы і даў ёй ключ. — Прабач за ўчора, Кейт. Увесь вечар я правёў па тэлефоне, размаўляючы з офісам у Балтыморы. Пра аб'яву новага дырэктара, пра ўладкаванне новага стажора».
  - О, - сказала Кейт, здзіўленая тым фактам, што не адчула асаблівага расчаравання.
  «Усё ў парадку», — сказаў ён са слабай усмешкай. «Я ім сказаў, што пакуль няма патрэбы. Я сказаў ім, што вы - абсалютны скарб, і мы павінны трымацца за вас».
  Кейт няўтульна ўсміхнулася ў адказ. Ён паляпаў яе па плячы. — Мне трэба ехаць у Фларэнцыю. Толькі на раніцу, я спадзяюся. Я павінен кагосьці пабачыць».
  «Так?»
  Ён нахмурыўся, і яна ўбачыла, што ён разважаў, як шмат яму трэба сказаць ёй. «Ах, пара чалавек, насамрэч». Ён зрабіў глыбокі ўдых. «Мне трэба пабачыць мужа дотарэсы Медаўз».
  - Ён яшчэ не ведае? Кейт была ў жаху.
  «О, так, — змрочна адказаў Лука, — ён ведае. Ён – добра. Ёсць рэчы, якія трэба абмеркаваць».
  «Зразумела», — сказала Кейт, ведаючы, калі трэба заткнуцца.
  «Вы можаце справіцца, на раніцу? Магчыма, да ранняга дня. На сёння была запланавана паездка ў Піенцу, але я яе адмяніў мікрааўтобус; Я мяркую, што ніхто не чакае, што паедзе. Гасцям трэба будзе сказаць, вядома; Вы можаце зрабіць гэта на кавы?» Ён паглядзеў на гадзіннік. — Праз паўгадзіны? Мне сапраўды трэба ісці».
  «Вядома», — сказала Кейт, думаючы пра тое, як мала ёй хацелася бачыць іх адхіленыя, няшчасныя твары або прыкідвацца галоўнай.
  «Усяго некалькі гадзін», — сказаў Гала, быццам прачытаў яе думкі. «Я вярнуся не пазней за сярэдзіну дня».
  І маленькая чорная машына з лагатыпам на дзвярах знікла.
  Тэлефон Кейт ускочыў у кішэні; у гэтыя дні ў яе было маўчанне. Здавалася б, больш прафесійна. Не дастаючы яго, яна ведала, што гэта будзе Вінчэнца.
  Бібліятэка была пустая, калі яна расклала каву, і Кейт падумала, ці могуць госці наогул не прыйсці сёння.
  Але калі праз дзесяць хвілін яна вярнулася з цвёрда запечанымі кантучы Джынеўры – Лука папярэджваў аднойчы, трымаючыся за сківіцу і смеючыся, – калі нехта нарэшце зламаў аднаму зуб – Тыцыяна быў побач, яго крэсла стаяла каля доўгае акно. Ён мог проста бачыць; парогі былі тут досыць нізкія. Яна здзіўлялася, як ён часам захоўваў самаадчуванне; калі б яна была ў інваліднай калясцы, яна заўсёды б лютавала на тое, чаго не магла зрабіць. Яна падышла да яго з талеркай печыва і, зірнуўшы ў акно, убачыла Мішэль і Ціну, захутаных у ватнікі на траве, кожная з кубкам кавы.
  - Напэўна, там цяплей, - скрушна сказаў Тыцыян, гледзячы на яе.
  - Я магу цябе вывезці, калі хочаш, - хутка сказала Кейт.
  Ён паціснуў плячыма. "Я мог бы зрабіць гэта сам, калі б захацеў", - спакойна сказаў ён, кінуўшы на яе ўважлівы позірк. «Ведаеш, я даволі добры ў гэтай справе».
  Ён таксама быў, яна бачыла, як ён ляцеў па завулках хутчэй, чым большасць пешаходаў. Хтосьці сказаў, што ён быў на апошняй Паралімпіядзе. Баскетбол.
  «О, я не мела на ўвазе... я ведаю...» Яна адчула, як яе вочы калолі і сталі гарачымі.
  «Супакойся, — падумала яна, — плакаць смешна. Уся гэтая справа даходзіла да яе. Яе маці казала з хрыпеннем: « Вядома , ты не спраўляешся з адказнасцю» , Кацярына Джотоне , ты проста як твой бацька . Увесь гэты бізнэс свабоднага духу , усё вельмі добра . Вам трэба нешта, каб вас звязаць .
  Вінчэнца спрабаваў прывязаць яе. Ён выглядаў злым, але, калі быць справядлівым перад ім, ён казаў, што таксама спрабаваў кантраляваць гэта. «Але што менавіта адбываецца?» — незадаволена спытаў ён. Яна патлумачыла.
  «Гэта небяспечная дарога», — сказаў ён, працверазеў. «І ў гэты час года таксама. Мадонна ». Была паўза. «Ты засмучаны?»
  Кейт думала пра гэта. «Крыху», - сказала яна. «Я ў парадку».
  «Яна табе спадабалася, ці не так?»
  Яна была здзіўленая гэтым. «Я мяркую, што я, так», у рэшце рэшт адказала яна. «Яна была сцервай, насамрэч, але так. Яна мне спадабалася».
  Тыцыян глядзеў на яе. Няўжо я сапраўды гэта сказала, падумала яна? Аднак яна была сукай; гэта не прыходзіла ў галаву Кейт, пакуль яна не сышла; яна не адважылася сказаць. Але ці спадабалася яна мне? Захапляліся, можа, неахвотна паважалі, а калі жартавала, за абедзенным сталом, калі трымала ўсіх на далоні з якой-небудзь гісторыяй – так. Спадабалася ёй.
  «Я проста мела на ўвазе, калі табе патрэбна кампанія», — сказала яна цяпер Тыцыяну, ачуняўшы.
  - Насамрэч, я аддаю перавагу, каб гэта было тут, сёння раніцай, - задумліва сказаў Тыцыяна, гледзячы ўніз на Мішэль і Ціну. — Тыя двое — добра. Разам яны могуць атрымаць няшмат. Пара гатычных ведзьмаў, якія чаруюць».
  Кейт ведала, што не павінна згаджацца; — усміхнулася яна ў змроку. «Мм-мм», — сказала яна. «Я бачыў, як Ціна плакала. Мішэль была - я мяркую, што яна суцяшала яе. Яна вагалася. «Яны… гм… пара, як ты думаеш?»
  Тыцыян адкінуў галаву ў прытворным здзіўленні, потым злітаваўся. «Не, не пара». Кейт прыйшла ў галаву думка, што яна можа спытаць у яго што заўгодна, і ён будзе ведаць адказ. Сядзеў у інвалідным вазку, яго мозг круціўся, увесь гэты час, каб назіраць і вучыцца.
  «Што тады?» - сказала яна. Ці магла яна давяраць яму, што ён не скажа Луку, што яна задае недарэчныя пытанні? Яна думала, што можа. Усё роўна цяпер позна.
  — Ну, — сказаў Тыцыян, — я б сказаў, што Ціна цікавіцца толькі сваёй працай. Чалавечыя адносіны - гэта не яе справа. Не зусім здаровыя – але мастакі часта не здаровыя. Нават працаздольныя».
   - Але яна плакала, - упарта сказала Кейт.
  Тыцыян паціснуў плячыма. — Лоні была ў тым жа полі, ці не так? Скульптар, калісьці, пакуль не стала крытыкам. Магчыма, яны звязаліся праз гэта».
  Кейт паглядзела на яго, не зусім паверыўшы; цікава, ці ўсе яны ведаюць пра кар'еру адзін аднаго столькі, колькі, здавалася, Тыцыяна. Ён рабіў урокі. - А Мішэль?
  "Галоўная эмоцыя Мішэль - гэта гнеў, ці не так?" Тыцыян кіўнуў галавой, гледзячы на Кейт, і вочы яго ажылі ад цікавасці. «Гнеў, а не каханне. Хаця я не думаю, што яна заўсёды была такой».
  Як і яна калісьці была прыгожая. Кейт кіўнула, і яны разам паглядзелі на жанчын. «Я думаю, што яна павінна любіць Ціну», - сказала яна.
  - Ёсць сувязь, - сказаў Тыцыян. 'Вядома. Можа, перашкодзіла мацярынская любоў. Магчыма, Мішэль варта было пайсці іншым шляхам, паехаць на ферму ў Вудсток ці яшчэ куды-небудзь і нарадзіць дзяцей. Увогуле, якая карысць ад мастацтва? Увесь той час, калі зірнуць на стол, прыдумляць словы». Ён сам гучаў амаль злым. «Для чаго? Хто чытае вершы Мішэль? Яна сказала мне, што яе апошняя кніга была прададзена 1000 асобнікаў па ўсім свеце. Меламаны, людзі, якія прыходзяць мяне паслухаць, з іх самазадаволенымі, снабісцкімі адукаванымі тварамі, яны важныя? Часам мне хочацца як мага хутчэй адкаціць крэсла са сцэны і выскачыць у першы шэраг, каб проста ўбачыць іх твары».
  - Ты на самой справе так не думаеш, - сказала Кейт.
  Ён бестурботна паднёс кубак да вуснаў і не даў ёй зразумець, ці не жартуе ён. «Магчыма, і не», — сказаў ён і ўсміхнуўся.
  Звонку, на траве, Ціна паставіла свой кубак на драўляны садовы стол, дзе летам госці маглі сядзець і назіраць, як заходзіць сонца. Яе валасы здаваліся больш гладкімі, прамымі і бясколернымі, чым калі-небудзь; яе вусны пабялелі. Яе плечы былі згорбленыя, а рукі сціскалі адна адну на холадзе. Яна кіўнула галавой, Мішэль рэзка кіўнула ёй у адказ, і Ціна паспяшалася прэч да студыі. Тыцыян меў рацыю; Уся мова цела Мішэль, калі яна стаяла, абхапіўшы сябе рукамі, глядзела, як Ціна сыходзіць, была напружанай раніць лютасць. І калі яна павярнулася і паглядзела ў акно, яе твар быў суровым.
  «Але чаму яна так злуецца?» Яна павярнулася да яго, асцярожна ўзяла ў яго пусты кубак.
  — Ах, гэта, — сказаў Тыцыян і адвёў позірк. «Гэта… добра. Вы павінны спытаць гэта ў яе».
  Кейт засмяялася. «Спытаць Мішэль? Ты звар'яцеў?»
  — Не я, — сказаў Тыцыян. Ён павярнуў крэсла і вярнуўся да стала.
  Кейт настойвала. «Вы ведаеце?» Ад падножжа лесвіцы пачуўся скрып адчыняемых вонкавых дзвярэй. Мішэль. «Гэта справа дзяцей?» І падумаўшы, што гэта дзіўная прапанова Тыцыяна, яна раптам магла ўявіць Мішэль маці, злоснай, схільнай да раптоўных, пяшчотных выбухаў і лютых абдымкаў.
  - Магчыма, не без сувязі, - сказаў Тыцыян, не спрабуючы панізіць голас. — Але не зусім. Позна выйшла замуж, рана аўдавела. Летась яна аўдавела. Яе муж быў кампазітарам; яны падалі заяўку, каб прыехаць сюды разам».
  Кейт глядзела на яго, разглядаючы тое, што ён толькі што сказаў. Аб гэтай вялікай страце яна не ведала. А потым у дзвярах з'явілася Мішэль, і пры выглядзе Тыцыяна яе спалоханы твар расслабіўся, амаль ва ўсмешцы. - Гэй, дзетка, - буркнула яна.
  — Я загадаў табе не называць мяне так, — сказаў Тыцыян, падміргнуўшы ёй.
  - Думаю, я вып'ю кавы наверх, - сказала Кейт.
  І пакінуў іх на гэта.
  Лука Гала прызначыў членскі клуб на вузкай вулачцы побач з рынкам Сан-Амброджыа для іх сустрэчы, адхіліўшы прапанову Сандра аб яго ўласных офісах. Сандра пагадзіўся з выбарам памяшкання без усялякіх усялякіх умоў, офісы былі даволі грандыёзным тэрмінам для двух пакояў у Сан-Фрэдыяна з выглядам на будаўнічыя гандляры; магчыма, Гало здагадаўся пра гэта.
  Разважаючы над гэтай магчымасцю, Сандра ўпершыню заўважыў, што задаецца пытаннем, чаму Гала наогул абраў яго на працу па праверцы Дотарэсы Лоні Медаўз, калі гэтая праца магла быць лёгкай. было зроблена адным з буйнейшых і больш ананімных агенцтваў з разумнейшым адрасам. Магчыма, гэта было пытаннем разважлівасці - Сандра, безумоўна, быў стрыманым - або перавагай старамоднага спосабу дзеянняў. Ці, магчыма, падумаў Сандра, падазрона гледзячы на пышны персанал членскага клуба, які чакаў у ашаляваным панэлямі вестыбюлі, на дзесяць хвілін раней, як заўсёды ва ўсім, магчыма, ён параноік.
  На самай справе клуб знаходзіўся недалёка ад кватэры Сандра і Луізы, нават калі прычынай, якую Гала прапанаваў гэтае месца, было тое, што ён знаходзіўся адразу за вуглом ад офіса мужа Лоні Медаўз – цяпер удаўца – Джуліяна Маскарэла. І яны б ішлі з клуба ў тыя кабінеты.
  Калі ён выйшаў з дому, была свежая, халодная раніца, не такая яркая і блакітная, як учора, але калі ён пераходзіў раку, святло залаціста падала на мякка-жоўты фасад Палаца Корсіні, і Сандра адчуў, амаль дазволіў сабе ўявіць вясну. Толькі тады яму з болем прыйшло ў галаву, што пры нармальных абставінах ён мог бы ўявіць сабе паездку на ўзбярэжжа з Луізай на Вялікдзень, магчыма, азаліі, якія квітнеюць уздоўж цэнтральнай рэзервацыі аўтамагістралі, пікнік у багажніку. А цяпер магчымасць новага сезона ўсё роўна адступіла; неба згусцілася і зацягнулася хмарамі, і вецер быў моцны, калі ён накіраваўся ўверх па вузкім каньёне Борга Пінці да Чыркала Багеме.
  Прафесійна прыязная маладая жанчына ў касцюме сустрэла яго і спытала, ці не супраць ён пачакаць. Дэкор выглядаў так, быццам узяты з фільма пра Шэрлака Холмса сямідзесятых; вестыбюль быў ашаляваны дрэвам з паліцамі, на якіх выстаўлялася віно; скрозь чырвоную аксамітную фіранку, якая вяла ў галоўную частку клуба, Сандра бачыў пазалочаныя і скураныя карэньчыкі кніг на сцяне з паліцамі і некалькі нізкіх скураных крэслаў з гузікамі. Ён аказаўся зусім пустым; прынамсі не было б праблем з падслухоўвальнікамі.
  Ён адразу сказаў Джулі, што яны не пойдуць разам бачыць бацькоў Карлоты Белагамба. Не сёння. Джулі выглядаў крыху прыгнечаным, калі сказаў ёй, што яна яму таксама не спатрэбіцца для сустрэчы з Гала. Магчыма, гэтак жа добра, улічваючы наваколлі. Джулі было б няўтульна тут, і ён быў бы збянтэжаны больш, чым гэта месца.
  - Я ўжо размаўляў з Белагамба, - коратка сказаў ён, каб пазбавіць яе расчаравання. «Я сказаў яму, што вы з задавальненнем прыедзеце і далажыце яму аб нашым прагрэсе з яго дачкой, але насамрэч нічога важнага сказаць не было. Шчыра кажучы, ён здаецца больш шчаслівым ад таго, што мы ўдзельнічаем. Мы дамовіліся, калі яна зноў выйдзе на выхадныя, ён звяжацца. З вамі».
  Белагамба, чалавек нешматслоўны, сапраўды прамармытаў сваю згоду; Больш за ўсё адчуў палёгку, падумаў Сандра, што яго дачка ў бяспецы вярнулася дадому ў Галуццо і працягвае рабіць урокі. Сандра як мог смела прадставіў яму Джулі як роўную сабе ў сачэнні, і здавалася, што яна была прынята. Прынамсі, Джулі выглядаў дастаткова задаволеным.
  «І ты», — сказала яна. - Ты сапраўды не з'едзеш?
  Ён няўтульна паціснуў плячыма. «Пажывем і паглядзім. Што кажа Гала; аднак спытаў ён. Калі б я змог з'ехаць з горада.
  «А як наконт офіса?» яна настойвала.
  «Вось і ноўтбук», — сказаў ён, недарэчна задаволены ў той момант, што паслухаўся просьбы Джулі і ўклаў грошы ў праклятую рэч. Не кажучы ўжо пра разнастайныя аксэсуары - акумулятар з павялічанай ёмістасцю, мабільны шырокапалосны доступ - у той час ён адчуваў сябе цалкам падманутым. «Я магу ўзяць яго з сабой». Джулі скептычна паглядзеў на яго. «І я буду перанакіроўваць званкі на твой мабільны. Пройдзе ўсяго пару дзён, і ў любым выпадку заўтрашняя нядзеля. Наўрад ці Белагамба папросіць вас ісці за дзяўчынай заўтра. Уздых. — Сапраўды, Джулі. Вы самі сказалі, што лепш за мной праследуеце дзяўчыну. І я хачу гэтую працу. Гэта – гэта сапраўдная праца».
  І гэта было ўсё; Выезд з горада быў справай аднаго-двух званкоў, адной тэхнічнай наладкі. Калі Луіза магла гэта зрабіць, Сандра мог таксама; уверх палкі, так яна гэта апісала, ці не так? Некаторыя жанчыны проста ўверх палкі .
  Чамусьці перад ім паўстаў вобраз яго роднай маці, з закасанымі рукавамі і нахмурыўшыся, калі яна ўкленчыла сярод радкоў фасолі і артышокаў у пошуках смаўжоў, працягнула руку, каб пацягнуць яго, свайго адзінага дзіцяці, побач з сабой. Прывязаны да зямлі, як Луіза не была. Ён не ажаніўся з Луізай, бо яна была падобная на яго маці, праўда? Нават калі ў нечым яны былі падобныя. Ён ажаніўся на ёй з-за яе нораву, хуткага на гнеў, хуткага змякчэння, яе вострага розуму і мяккай скуры яе цудоўнай бледнай шыі.
  - Ты сказаў Луізе? — сказаў Джулі, зірнуўшы на яго з глыбокім і апраўданым падазрэннем.
  Сандра міргнуў вачыма. «Ну, зразумела, я зраблю», — сказаў ён, абараняючыся. «Дай мне адпачыць. Я толькі цяпер сам даведаўся».
  «Учора ўвечары ў цябе была ідэя», — сказала яна. «Калі яна сыходзіць?»
  «Панядзелак, — прамармытаў ён, не жадаючы пра гэта думаць, — вяртаюся позна ў сераду. Я вярнуся да таго часу. Напэўна».
  «А калі не? Можа прайсці амаль тыдзень, перш чым вы ўбачыце яе зноў».
  Сандра сапраўды не хацеў пра гэта думаць. «Яна сказала, што мы можам абыйсціся некаторым часам паасобку». Ён чуў сябе, распешчанае дзіця. Прачысціў горла.
  «І насамрэч, гэта праца. Яны хочуць, каб я быў там унізе. Ёсць пытанні, якія трэба задаць. Мабыць».
  Джулі згорбіла плечы, гледзячы ў пусты кубак кавы. Ён прапанаваў ёй выпечку, але яна не захацела; яна была вымытая і адкліканая. Гэтая справа з Луізай; можна падумаць, што Джулі быў яшчэ падлеткам, іх падлеткам. Яны справіліся з яе гневам - лютасцю саракагадовага дзіцяці і прыступамі дрыжыкаў, якія адбыліся пасля рэабілітацыі і турмы. Яна стала залежаць ад іх. Любіць іх? І цяпер яна спалохалася, што яны збіраліся пакінуць яе; Сандра хацеў сказаць, не дурыся. Але праўда была ў тым, што ён не ведаў. Яму стала дрэнна.
  «Хіба ў іх няма паліцыі для расследавання аўтамабільных аварый?» сказала яна.
  Ён буркнуў на гэта. «Не так проста», — усё, што ён сказаў. І ён сам не ведаў дэталяў, гэта была праўда.
  «Ты лепш пагавары з ёй», — усё, што жорстка сказаў Джулі, перш чым яна адхілілася. Выйсці з бара і вярнуцца ў ложак, было яго меркаванне. Гэта была позная ноч, ці не так? Сандро не хацеў пра гэта думаць.
  Ён патэлефанаваў бы ёй. Калі ў яго быў час; у яго проста не было хвіліны. Ён неахвотна дастаў тэлефон у фае клуба і ўтаропіўся ў яго, калі прыйшоў Лука Гала.
   Мінулым летам яны толькі абменьваліся электроннымі лістамі, але Сандра ўсё роўна захаваў яркае ўражанне пра працаздольнасць, ветлівы, але эканомны стыль пісьма і голас, адметны, мяккі, глыбокі, пераканаўчы. Асабіста Гало быў салідным, некалькі пашарпаным барадатым чалавекам, які выглядаў нязручна ў сваім касцюме. І нервовы, да таго ж. Ён нёс партфель і ахапак файлаў.
  Дырэктарка зноў з'явілася ззаду Гала і правяла іх праз завешаныя шторамі дзверы да стала ў куце. Месца было, як і меркаваў Сандра, зусім бязлюднае; з суседняга пакоя чуўся прыглушаны ляскат накрываемых сталоў. Сандра адразу сказаў чалавеку, што прачытаў газету.
  Гало правёў рукамі па амаль лысай галаве і ўздыхнуў. «Так вы ведаеце».
  — Значыць, пра яе? Дотарэса Медоўз». Сандра гаварыў асцярожна; ён не хацеў кідацца ў зброю.
  Гало пальцамі зрабіў намёт на паліраваным стале. «Гэта пра яе. так. Яе – смерць».
  Сандра ўважліва агледзеў яго. «У газеце — здаецца, выпадкова. Вы размаўлялі з паліцыяй?
  Гало кіўнуў. «Яны кажуць, што гэта проста, наколькі яны могуць судзіць. Яна не справілася з кіраваннем, рухаючыся занадта хутка па абледзянелай дарозе. Яны робяць поўнае пасмяротнае даследаванне сёння раніцай. Кажуць, гэта небяспечная дарога; ёсць папераджальныя знакі, але… - і ён развёў рукамі. «Але што вы можаце зрабіць? Гэта міліцэйская лінія. Людзі ёсць людзі, так кажуць; яны не заўсёды звяртаюць увагу».
  — Добра, — сказаў Сандра. - Вы хочаце сказаць, што лічыце, што яны памыляюцца?
  Гало ўздыхнуў. — Я нічога не кажу, — стомлена сказаў ён. «Паліцыя кажа, што гэта няшчасны выпадак, што тычыцца іх. У гэтым ёсць некаторыя элементы, якія… - Ён перапыніўся. «Ёсць пэўныя пытанні. Галоўная праблема - добра. Вы сутыкнецеся з праблемай, вельмі хутка». Прыклаў абедзве рукі да твару, працёр вочы. Чалавеку патрэбен быў сон. Ён апусціў рукі і з пакорай паглядзеў на Сандра. «Гэта было няправільна з майго боку. Я не павінен быў называць яго праблемай. Чалавек смуткуе. Вядома, ён.
  - Вы кажаце пра мужа Лоні Медаўз? - сказаў Сандра.
   Гала кінуў позірк цераз плячо, і Сандра напаўпавярнуўся і ўбачыў, як жанчына, якая правяла іх да століка, набліжалася з падносам кавы.
  Калі Сандра зарэгістраваў мінулым летам, праводзячы гэтую руцінную праверку супрацоўнікаў, што яго падданая жаната на адной з самых вядомых аўвакаці Фларэнцыі ? Вядома, меў. Маскарэла зусім не быў такім гучным, як два дзесяцігоддзі таму, але ён быў імем; па праўдзе кажучы, гэта быў адзін з маленькіх трывожных знакаў пытання наконт працы, якую Сандра вырашыў праігнараваць у імя спакойнага жыцця і лёгкіх грошай.
  Навошта вам правяраць жанчыну, якая, напэўна, ужо добра вядомая ў высокіх культурных колах, у гэтай пляткарскай, цікаўнай мафіі мастакоў, пісьменьнікаў і дурняў, ад якіх нічога нельга схаваць? Жанчына, якая, акрамя таго, была вельмі добра звязана? Гэта было пытанне, якое ён павінен быў задаць. У патрэбны час.
  Усмешлівая жанчына не спяшаючыся паставіла кававыя кавалкі на стол, схіліўшыся паміж імі. Яна пахла гардэніяй; — прыемна, — падумаў Сандра, які ніколі ў жыцці не спакушаўся іншай жанчынай, акрамя Луізы. Прыемна, аднак. Ён пачакаў, пакуль яна зноў выйдзе з пакоя. «І так?» - ціха сказаў ён.
  - Так, - сказаў Гала. «Я кажу пра Джуліяна Маскарэла. Ён думае, што яна была - ён адмаўляецца верыць, што гэта быў няшчасны выпадак.
  Сандра выдыхнуў. «Чаму гэта?» — асцярожна спытаў ён. «На вашу думку? Гора? Адмова? Ці нешта больш канкрэтнае?»
  Гало падняў партфель і паставіў яго сабе на калені. «У мяне тут папярэднія пратаколы міліцыі. Але вы прабачце, калі я вам іх зараз не пакажу. Яны прыватныя, відавочна. Я павінен быць упэўнены, што расследаванне будзе працягвацца. Што да містэра Маскарэла, ён раскажа вам свае прычыны. Потым зноў уздыхнуў. «Ён прывык дамагацца свайго; магчыма, ёсць таксама нешта накшталт віны».
  «Віна?» Сандра нахіліўся наперад і ўзяў кубак кавы. Яно было слабым і нясмачным – у самым сціплым бары ў горадзе падалі б нешта лепшае. Нават калі ад дзяўчыны сапраўды пахла гардэнія.
  «Яны былі — адчужаныя — гэта не зусім тое слова. Некалькі гадоў яны вялі асобнае жыццё. Больш за дзесяць гадоў». Гало выглядаў няўтульна. — Прынамсі, я так разумею. Яны - прынамсі, яна была - даволі адкрыта пра гэта.
  - А ён?
  «Магчыма, ён таксама; Я ніколі не абмяркоўваў гэта з ім. Мы не - я яго дрэнна ведаю». Гало выдаў нецярплівы гук. — Ва ўсялякім разе, справа не ў гэтым. Напэўна, я меў на ўвазе, што ён можа адчуваць пачуццё віны, таму што меркаваў, што яна заўсёды будзе побач - і цяпер... Плечы Гала зноў падняліся, трывожна. «Мы павінны перайсці да справы. Ён хоча, каб яе смерць расследавалі».
  Сандра спыніўся на сказ раней. Ён меркаваў, што яна заўсёды будзе побач . Так трэба было жыць, ці не так? Нельга было жыць, чакаючы горшага.
  Ён заўважыў, што Гала глядзеў на яго, і дагнаў. — Ён хоча расследаваць яе смерць. Так».
  Гала вытрымаў яго позірк. — Ён казаў пра тое, каб наняць прыватнага дэтэктыва. Я сказаў яму, што вас вельмі рэкамендавалі, і мы ўжо скарысталіся вамі. Для звычайнай працы».
  - Ён ведае, што вы правяралі яго жонку? Сандро страпянуўся.
  — Вядома, — коратка адказаў Гала. «Гэта нармальна, час ад часу. Руціна».
  Сандра паківаў галавой, бо быў упэўнены, што гэта зусім не звычайная справа. Але ён спыніўся; ён нічога не сказаў.
  Было нешта ў Луцы Гало, што яго турбавала; ён не мог вымераць чалавека. Ён лічыў, што смерць Лоні Медаўз была няшчасным выпадкам ці не? Нечага ён не гаварыў Сандра. Так сказаў Сандра.
  Доўгае маўчанне. Пад барадой круглы твар Гало выглядаў бледным і змучаным.
  — Добра, — сказаў ён. «Мяркую… ну, я не думаў, што гэта правільнае месца». Ён падняў партфель, з якім прыйшоў, на калені і зазірнуў унутр. Ён выцягнуў папку і паклаў яе на стол.
  «Быў электронны ліст», — сказаў ён і павольна, неахвотна выцягнуў аркуш паперы, доўга глядзеў на яго, паклаў на стол і павярнуў да Сандра. 'Ананім. Ах, незвычайна».
  OceanofPDF.com
  Раздзел T en​
   НА МЯККІМ ЧЫРВОНЫМ камені лесвічнай пляцоўкі верхняга паверха Кейт вагалася, трымаючы ў адной руцэ паднос з кавай. З аднаго боку быў Алек Фэрхед; з другога - Пэр Хансен. Абодва дзверы былі моцна зачынены.
  Паверхам ніжэй дзверы дотарэсы Медаўз былі не толькі зачыненыя, але і замкнёныя. Кейт паспрабавала. Відавочна. Яна зразумела, што становіцца смялейшай, хаця бразгат ручкі ў вялікім ціхім будынку выклікаў у яе пачуццё віны. Хто там мог спытаць яе, што яна думала рабіць, калі Лука адсутнічаў? Хаця Джыневра, меркавала яна, не задумаецца над гэтым.
  Кейт была тут шмат разоў. Яна і Нікі падзялілі дастаўку абедаў і сняданкаў; часам, па дабрыні сэрцаў, яны вярталі мужчынам з пральні забытае бялізну. Госці павінны былі адказваць за сваю бялізну, але гэтыя двое - і Мішэль - памяталі толькі бязладна. Тыцыяна і Ціна былі скрупулёзнымі, ніколі не пакідалі ад сябе і следу, Тыцыяна гнутка згінаўся са свайго інваліднага крэсла і зграбаў рэчы з падлогі сабе на калені. І ні Нікі, ні Кейт не зрабілі б гэтага для Мішэль, бо яна крычала на іх, каб яны пакінулі яе рэчы ў спакоі. Ёй задніцу выціраць не трэба, яна не псіхічна хворая, так яна казала.
   Не так шмат, як ты, - падумала Кейт. Жанчына раззлавалася, сапраўды, як і сказаў Тыцыян.
  Яна была тут шмат разоў, але цяпер усё было інакш; замак не быў месцам, дзе яна пакіне праз некалькі гадзін, каб паскорыць з пагоркаў на сваім маторы , каб знайсці Вінчэнца, які чакае яе на парозе ў цемры, жадаючы звесці яе ў кіно і пабалбатаць пра свой дзень. На лесвічнай пляцоўцы, у цёплым змроку, прапахлым воскам і дрэвам, яна раптам адчула, што яна трапіла ў пастку.
  Дзверы Алека Фэрхеда амаль заўсёды былі адчыненыя; вось як яна ведала, што ён кожны дзень сядзіць ля акна, гледзячы вонкі, а экран кампутара пусты. Яна ставіла кошык з абедам у кут яго пакоя, а ён паварочваўся і адорваў яе гэтай бляклай, сумнай усмешкай. Гэта месца было яго апошнім шанцам, сказаў Тыцыян.
  Дзверы Пэра Хансена заўсёды былі зачыненыя; чым далей на поўнач ты ішоў у свеце, меркавала Кейт, тым больш табе падабалася замыкацца ў сабе. Ён пісаў п'есы, яна гэта ведала, але таксама і сцэнарыі для фільмаў, каб зарабляць грошы.
  Ці былі яны там, хто-небудзь з іх? Яна завагалася, трымаючы ў руцэ паднос з двума кубкамі кавы, якая хутка астывае. Перад ёю на лесвічнай пляцоўцы стаяла прыгожае старое крэсла, падобнае на нешта егіпецкае, выгнутая Х-вобразная форма з паліраваных драўляных апор. Яна села на яго.
  Калі гэта скончыцца, падумала яна? Калі з'явіўся новы дырэктар, калі муж Датарэсы прыйшоў, каб забраць яе рэчы, а ў Nobile piano быў новы жыхар? Магчыма, аддалі б каму-небудзь з гасцей; Джыневра сказала, што з-за таго, што ён ехаў у Дотарэса-Медоўз, узніклі праблемы. Шырокі, прыгожы пакой з двума вокнамі, старой цяжкай мэбляй, туалетным столікам з інкрустацыяй і пазалочаным ложкам - вартая бомбы, Джынеўра таксама сказала, што палова яго занесена ў Catalogo delle Belle Arti , і Лоні Медаўз праліў лак для пазногцяў на туалетны столік.
  Бэт правяла там з ёй шмат часу, ці не так? Пляткарыць за туалетным столікам. Кейт пацікавілася, ці ёсць у каго-небудзь нумар тэлефона Бэт у Амерыцы? Лука будзе. Ці патэлефанаваў бы ён ёй, каб паведаміць навіны?
  Знізу Кейт пачула кароткае, але гучнае рагатанне, якое даносілася ўверх па лесвіцы. Мішэль; Тыцыян рассмяшыў бы яе. Яна не мог уявіць, што ён мог бы сказаць, чым падзяліўся з Мішэль.
  Калі цішыня ўсталявалася, яна пачула іншыя рэчы. З-за пакоя Алека Фэрхеда пачуўся ціхі гук, падобны на тое, што вада цячэ па каменьчыках; яна прыслухалася мацней. Гук, які яна амаль ведала, а потым да яе дайшло; стук кампутарнай клавіятуры, не ўпэўнены, па пальцах за раз, але паспешлівы. Ён пісаў. Яна вагалася; тады лепш не перабіваць яго.
  З-за дзвярэй Пэра Хансена нічога. Кейт паднялася на ногі, падсунулася бліжэй да дзвярэй, так што яе шчака амаль прыперлася да дрэва. Цішыня. Яна пастукала.
  Поўная цішыня. Кейт асцярожна адступіла, паклаўшы паднос перад сабой.
  - Містэр Хансен? - сказала яна. І тады – хоць яна задавалася пытаннем, ці гэта яе ўяўленне – пасля гуку, падобнага на ціхае бурчанне, гуку расчаравання, дзверы рэзка адчыніліся перад ёй, і ён стаяў басанож, у швэдры, з чырвонымі вачыма. За ім на хаатычна застаўленым стале яна бачыла напалову поўную бутэльку чырвонага віна. Была адзінаццатая гадзіна.
  Нейкі момант яны стаялі, гледзячы на яго, Кейт, узрушаная, замоўкла. Ён прыклаў намаганні. — Міс Джотоне, — сказаў ён, гледзячы на паднос у яе руках, быццам не ведаў, што гэта такое.
  — Кацярына, — сказала яна. «Я прашу прабачэння. Спадзяюся, я не патурбаваў вас?
  Ён горка засмяяўся. «Вы маеце на ўвазе, я працаваў?» Яна паціснула плячыма, усміхнулася. «Не, я не працаваў», — сказаў ён, і горыч знікла; яго голас мёртвы.
  Яна зірнула міма яго ў пакой, які выглядаў так, нібы тарнада пранёсся праз яго.
  Ён сачыў за яе позіркам, потым сказаў: «Хочаш зайсці?» Ён глядзеў на абломкі свайго пакоя, быццам нічога не пазнаваў. «Вы правяраеце мяне? Кацярына?
  «Я прынёс табе кавы». Яна прайшла міма яго, усё яшчэ трымаючы паднос.
  Пакласці не было куды. Кожны сантыметр доўгай паверхні стала быў закрыты, напалову запоўненая вінная бутэлька і пустая стаялі на баку, паперы, кнігі, карэньчыкі раскалоліся тварам уніз, іншыя былі складзеныя ў стос. няўстойлівая вежа; два фужэры са слядамі засохлага чырвані на іх, круглыя плямы на паперах. На падлозе ляжала паліто; стаяў куфар з адчыненымі шуфлядамі, і адзенне рассыпалася або запіхвалася ўнутр. Шафа з адчыненымі дзверцамі была пустая, за выключэннем аднаго цёмнага касцюма, які вісеў. Ложак не засланы.
  У гэтага чалавека была жонка; напэўна, ён не так жыў?
  Кейт акуратна паставіла паднос на падлогу. Падаў яму кубак. Яна азірнулася на адчыненыя дзверы і вырашыла, што Алеку Фэрхэду прыйдзецца абысціся без яго. Яна сама адпіла другі кубак.
  - Ты быў... засмучаны, - сказала яна, думаючы пра гук, які яна пачула ад яго. Азіраючыся па пакоі. Гэта была хутчэй заява, чым пытанне.
  Ён утаропіўся ў кубак. Потым кіўнуў.
  - Так, - у рэшце рэшт сказаў ён. 'Я быў засмучаны. Я засмучаны».
  Калі Кейт нічога не сказала, толькі падбадзёрліва паглядзела на яго, ён працягнуў. «Я не ведаю, як бы я гэта сказаў нават па-англійску, не кажучы ўжо пра італьянскі. Я любіў яе. У мяне было да яе моцнае пачуццё».
  У галаве Кейт з'явілася карціна за абедзенным сталом, за якім яна абслугоўвала гэтых гасцей шэсць дзён на тыдзень на працягу столькіх тыдняў, як Пэр Хансен глядзеў праз стол на Лоні Медаўз, адцягнуты на паўдарозе размовы з тым ці іншым наведвальнікам.
  «Мы былі, усе», — сказала Кейт. Гэта было тое, што вы сказалі. Пэр Хансэн утаропіўся на яе. — Не, — сказаў ён. «Не ўсе».
  Кейт не ведала, што сказаць, бо, вядома, ён меў рацыю.
  Цяпер ён глядзеў на яе па-іншаму. «Вам падабаецца наш Тыцыяна, ці не так?» - сказаў ён. Кейт утаропілася на яго.
  — Вядома, — ціха сказала яна.
  Ён выдаў сумны, нецярплівы гук. «Я не маю на ўвазе проста, як , аднак.» Ён развёў рукамі. «Жыццё занадта кароткае, так кажуць?» Вельмі добрая фраза на англійскай мове. Занадта кароткі, каб не сказаць, што вы маеце на ўвазе. захапляецца? падабаецца? Мяккія словы».
  - Я не ведаю, што сказаць, - сказала Кейт. «Тыцыяна - вельмі асаблівы чалавек».
  — Ён супрацьлегласць мне, — рэзка сказаў Пэр. «Маё жыццё было ціхім. Бездарна. У мяне было ўсё, што я хацеў, але мяне не было амбіцыйны». Кейт кіўнула, чакаючы. Пер глыбока ўздыхнуў. «Я крыху грубаваты, можа, стрыманы, крыху бяздумны? Я не ведаю сваіх эмоцый». Ён нахмурыўся, і яна бачыла, што яму не патрэбны адказ. «Тыцыяна адкрыты, камунікабельны і шчодры, поўны энергіі, усё звонку, я ўсё ўнутры». Ён сеў за навачаны пісьмовы стол, адсунуў паперы ўбок і паставіў локці на скуру. Абхапіце галаву рукамі.
  - Ты павінен быць асцярожным з Тыцыянам, - стомлена сказаў ён. «Ён не ўсё, чым здаецца».
  «Не?» - неахвотна сказала Кейт, і яна раптам адчула холад у цёплым пакоі. Не трэба , хацела сказаць яна. Не кажы , не сапсуй . Пастаўце кубак, яшчэ напалову поўную, на паднос.
  «Вы ведаеце, як гэта адбылося?» Пэр паглядзеў на яе паміж рукамі. «Аварыя». Яна павольна пакруціла галавой. — Бомба, — сказаў Пэр. ' Уна бомба. Гэта быў тэракт на аўтабазе. Дзе ён чакаў з бацькам, каб пайсці на футбольны матч».
  - Яго бацька памёр, - прашаптала Кейт.
  Пэр кіўнуў. «Ён не можа быць тым, кім здаецца», — сказаў ён. - Пасля гэтага? Ён паківаў галавой. «Няўжо ён сапраўды можа быць такім шчаслівым, такім поўным рашучасці, такім цёплым?» Не».
  - Ты яго не ведаеш, - упарта сказала Кейт.
  - Ніхто з нас яго не ведае, - сумна сказаў Пэр. «Вы хочаце верыць у лепшае за ўсіх, ці не так, Кацярына?»
  Яна не адказала, і праз імгненне Пэр пацёр твар і падняўся на ногі.
  - Прабачце, - сказаў ён. «Цяпер я вас таксама засмуціў. Я толькі хацеў сказаць, што з боку не ўсё відавочна. Мы не ведаем Тыцыяна. Вы мяне не ведаеце». Ён падышоў да акна, гледзячы вонкі, і калі ён загаварыў, гэта было больш глыбока, чым нежаданне, нешта больш падобнае на жах. «Там, вы сказалі, ці не так? Яна памерла вунь там, проста за ўзгоркам. Проста з вачэй далоў».
  «Так».
  Яна падышла да яго каля акна. Адсюль відаць было ўніз па ўзгорку, па-над дрэвамі, па прамой лініі дарогі, якая была парадным падыходам да замка. У рэшце рэшт, вы не маглі разабраць раку. Шкло было старое і кружылася нераўнамернай таўшчыні; рамы прапускалі скразняк, ад якога Кейт дрыжала. Неба было ярка-белым. Сёння вечарам будзе снег, падумала яна.
  - Я ведаю гэтае месца, - сказаў Пэр Хансэн здалёк. «Там, дзе дарога гнецца, ля ракі».
  «Вы гэта ведаеце?»
  Але перш чым ён паспеў адказаць, пачуўся далёкі, але выразны гук набліжаючагася аўтамабіля. Абодва адначасова павярнулі галовы: спачатку нічога не было. Нічога, акрамя голых пагоркаў, ціхіх дрэў, злева ад вугла даху Маўра і Джынеўры, схаванага паміж двума выгібамі зямлі. І гук.
  А потым з'явілася. Маленькая чырвоная машына, яркая паміж замарожаных палёў. Яны назіралі, як ён знікае з поля зроку, а потым зноў з'яўляецца. Хто б гэта ні быў, ехаў вельмі хутка.
  - Гэта яна, - цвёрда сказаў Пэр, нібы сам сабе.
  'Сусветная арганізацыя па ахове здароўя?' - ледзь чутна прамовіла Кейт, але ён спыніўся, проста засунуў рукі ў кішэні і паглядзеў у акно. Яна яшчэ хвіліну пастаяла, і калі ён больш нічога не сказаў, нават не павярнуўся, каб паглядзець на яе, яна ўзяла свой паднос і пайшла.
  Бібліятэка была пустая, калі яна вярнулася ўніз; прыбіраючы кубкі з кавай, яна чула, што на вуліцы нешта адбываецца. Галасы: жаночы, павышаны, лепет на чужой мове. Іспанская мова, на якой Кейт указала ў сваёй заяўцы, што яна свабодна валодае. Яна не гаварыла пра гэта чатыры гады, не з таго часу, як была ў круізах з Маямі.
  Паставіўшы паднос, Кейт падышла да акна; маленькая чырвоная машына, якую яны ўбачылі, што набліжалася з верхняга паверха, была прыпаркавана наўскос на траве перад замкам: відовішча шакавальнае. Паркавацца на траве было катэгарычна забаронена. Маўро нязграбна падбягаў ад варсінкі , яго твар быў фіялетавым ад злосці, а Джынеўра ў фартуху крычала на маленькую, смуглявую, паўнаватую жанчыну, якая толькі што вылезла з машыны. Незнаёмка была растрапаная, з голымі нагамі ў ботах і паліто, быццам прачнулася ў цемры і выбегла з дому з першымі рэчамі, якія трапіліся пад руку.
  Пакуль яна падышла да іх, да Маўра і Джыневры, абодва кідаючыся ў вочы, далучылася Нікі, якая радасна глядзела на відовішча.
   - Яна нешта гаворыць пра нарвежца, - сказала Джыневра, неахвотна гледзячы на Кейт. - Яна хоча яго, Хансен.
  - Пачакай, - сказала Кейт па-іспанску, падыходзячы праз траву да жанчыны, падымаючы абедзве рукі, спрабуючы яе супакоіць. Падышоўшы бліжэй, яна ўбачыла, што жанчына зношаная, але прыгожая, чарнавокая, і, выцягнуўшы з кішэні нейкія паперкі, пачала размахваць імі ў паветры.
  «За!» — закрычала яна сваім глыбокім чужым голасам, гледзячы на шэры фасад замка. «За!» Потым яна павярнулася да Кейт і прагаварыла па-іспанску. Кейт утаропілася.
  - Добра, - сказала яна, - добра.
  - Скажы ёй, што яна не можа гэтага рабіць, - люта ўрэзаўся Маўра, і Кейт здавалася, што яго гнеў быў блізкі да кропкі кіпення за апошнія дваццаць чатыры гадзіны. — Скажы ёй, каб перанесла гэтую праклятую рэч. Яна не можа пакінуць яго там». Ён паказаў на ўскалыхнутую траву. «Паглядзі на мой газон. Яна не можа пакінуць яго там».
  «Што яна кажа?» - з нецярпеннем сказала Джыневра.
  - Яна кажа, што яна яго жонка, - павольна прамовіла Кейт.
  - Яго жонка? Джыневра глядзела з твару жанчыны на глыбока размешчаныя вокны на верхнім паверсе замка.
  Кейт кіўнула. «Яна кажа, што ён напісаў ёй на мінулым тыдні, папрасіў разводу».
  «Праз дваццаць пяць гадоў», — сказала жанчына па-іспанску, не так моцна адрозніваючыся ад італьянскай. Кейт працягнула руку; жанчына цяпер была зусім нерухомая, уся шалёная энергія выпарылася. «Пасля двух дарослых дзяцей. Ён просіць у мяне разводу. Таму што ён закаханы ў іншую».
  Першае, што ўразіла Сандра ў Джуліяна Маскарэла, гэта тое, наколькі яму было шмат гадоў.
  Магчыма, таму, што юрыст сапраўды не быў бачны дваццаць гадоў, магчыма, таму, што, калі ўсё яшчэ паведамлялася пра ягоную дзейнасьць у сувязі з той ці іншай мірнай ініцыятывай, тым ці іншым пратэстам супраць парушэньня грамадзянскіх правоў, выкарыстоўваўся старажытны фотаздымак, адзін з юрыст у часы свайго росквіту, вулічны баец, вочы палаюць, рука ўздымаецца ў рэвалюцыйным вітанні. Тая ж карціна была, па сутнасці, выкарыстаная побач фатаграфія яго памерлай жонкі ў той ранішняй газеце. Але чалавек, які сядзеў перад Лука Гало і Сандра ў высокіх пакоях, якія былі яго кабінетамі на Борга дэльі Альбіцы, быў скурчаны, з плямамі на печані і лысы, яго маршчыністая шыя ўцягвалася ў каўнер, як у старой чарапахі.
  Смуглыя рэптылійныя вочы, якія глядзелі на яго наведвальнікаў, былі яркімі, аднак поціск яго рукі быў цвёрдым і моцным, і калі ён загаварыў, было цалкам ясна, што ўсе здольнасці Джуліяна Маскарэла засталіся некранутымі.
  «Вы сказалі яму пра электронны ліст?» — было першае, што ён сказаў, настойліва звяртаючыся да Лукі Гала. Было ясна, што кахання паміж гэтымі двума не было, і Сандра задаўся пытаннем, ці была ўзаемная варожасць вынікам смерці Лоні Медаўз, ці ўзнікла раней. Амаль напэўна апошняе.
  Лука Гало быў ветлівы, без усмешкі. - Вядома, - сказаў ён.
  Такім чынам, яны паказалі ліст Маскарэла і, як мяркуецца, таксама яго жонцы.
  Маскарэла звярнуўся да Сандра. «Вы чыталі гэта?»
  У Сандро было.
  Спачатку яму было цікава, што Лука меў на ўвазе пад незвычайным. Англійская мова была жорсткай, фармальнай: цалкам зразумелай нават для Сандра, але ў яго было непрыемнае адчуванне, што ён нешта прапусціў. Гэта была не яго мова; але ён таксама не мог сказаць, ці была гэта родная мова пісьменніка.
  Пішу вам як добрае жаданне паведаміць, што доктар Лоні Медаўз не павінен быць прызначаны на гэтую пасаду.
  Пакуль што звычайны. Але гэта працягвалася, і Сандра адчуваў сябе неспакойна; нават калі ён чытаў на чужой мове, ён адчуваў нешта балючае; нешта мучыла.
  Доктар Медаўз не такая, якой здаецца . Яна не прыгожая , яна непрыгожая . Яна не мае дачынення да мастацтва , яна не можа ствараць , яна можа толькі разбураць. Лоні Медаўз - зло.
  Не яўна, не гвалтоўна, але па-за прамянём: па-драўлянаму паўтараецца такім чынам, што стала злавесным, прынамсі для Сандра. Яго непасрэднае ўражанне заключалася ў тым, што словы не былі ані разлічанымі, ані разліковымі, а хутчэй, што яны былі прадуктам парушанага розуму.
  Адрас электроннай пошты быў відавочна выпадковым наборам літар і лічбаў. «Адпраўлена праз проксі-сервер», — коратка сказаў Лука, нават не пытаючыся, і Сандра безвынікова перабіраў свае ўспаміны пра камп’ютарныя курсы, якія ён наведваў у мінулым годзе, спрабуючы зразумець, што гэта значыць. «Цалкам ананімна».
  «Цалкам?»
  Гало паціснуў плячыма; Сандра бачыў, што на гэтую тэму ён быў упэўнены, што ведае больш, чым Сандра. «Мабыць, не існуе такой рэчы, як поўная ананімнасць, але кампутарны офіс у Балтыморы сказаў, што яны нічога не могуць зрабіць, каб адсачыць гэта». Ён зрабіў паўзу. «Быў толькі адзін. І Інтэрнэт поўны вар'ятаў; ці ведаеце вы, што калі вы папытаеце ананімны водгук у інтэрнэце пра што-небудзь - нават пра нашы курсы - людзі скажуць тое, што вы нават не маглі сабе ўявіць?»
  Сандра быў вымушаны пагадзіцца; тое самае было і ў паліцыі.
  Гала недаверліва паківаў галавой. «І мы не павінны былі ведаць - ці не так? Каб гэта было больш за тое».
  Сандра кіўнуў, разважаючы. Але гэта нешта гаварыла, ці не так? Каб чалавек, які іх дасылаў, прынамсі ведаў, што існуюць такія рэчы, як проксі-серверы.
  «Як вы думаеце, вашы артысты ўмеюць гэта рабіць?» - спытаў ён. «Ці ведаюць яны пра кампутары ў нашы дні?» Ён думаў пра маленькія майстэрні на завулках горада; электрычная лямпачка з усёй неабходнай тэхналогіяй, старыя ў карычневых паліто схіліліся над кавалкам пазалоты. Але тады, магчыма, яны не кваліфікаваліся як мастакі, а толькі рамеснікі.
  Позірк, які тады кінуў на яго Лука Гало, спалучаў жаль і цікаўнасць. «На самай справе, у нашы дні - так, яны робяць», сказаў ён. «Або яны ведаюць людзей, якія ведаюць».
  Толькі Сандра тады быў зусім недасведчаны.
  Гало замяніў раздрукоўку электроннага ліста ў папцы. «У любым выпадку, — працягваў ён рэзка, — Маскарэла зараз паставіў на гэта кагосьці свайго; ён кажа, што калі ёсць нейкі спосаб адсачыць адпраўніка электроннага ліста, ён зробіць гэта». «Правільна», — адказаў на гэта Сандра, не маючы магчымасці схаваць палёгку ад таго, што ад яго — або ад Джулі — не чакаюць раскрыцця інтэрнэт-падману.
  Лука Гала падняў руку. «Маскарэла скажа вам, што ён падазрае кагосьці з гасцей замка. Тут, — сказаў ён, перадаючы папку Сандра, — ёсць копіі файлаў кожнага госця. Магчыма, гэта можа ўразіць Маскарэла, што мы ўспрымаем яго сур'ёзна.
  А мы? «У чым іх падазрае?» Сандра адчуў неабходнасць быць абачлівым.
  «З… добра, ён вам раскажа», — сказаў Гала, заплюшчыўшы твар.
  І цяпер, пад высокімі касетнымі столямі, пабеленымі сценамі і партрэтамі з вачыма-пацеркамі на сценах Маскарэла, Сандра правёў позіркам адваката і сказаў: «Так. Я прачытаў гэта».
  Маскарэла ўважліва паглядзеў на яго. "Вядома, яны хацелі б, каб я - мы, мая жонка і я - ніколі не даведаліся", - сказаў ён. «Ім нашмат лягчэй».
  «Яны?» — мякка спытаў Сандра.
  «Вялікі трэст. Яны маглі б правесці сваё расследаванне ў дачыненні да маёй жонкі без перашкод з-за любых пярэчанняў, якія маглі быць у яе ці ў мяне».
  Сандра чуў адрэналін у голасе мужчыны і разумеў, што для яго гэта мяса і пітво. Барацьба. Ці таму ён рушыў у гэты крыжовы паход? Дзеля вострых адчуванняў ад пагоні? Аднак Сандра мусіў прызнаць, што пасля некалькіх тыдняў – месяцаў – бяздзейнасці ён вінавата адчуваў, што нешта падобнае запальваецца ў ім самім. Ён паглядзеў на твар Гало: ён быў неразборлівы, але бледны.
  - Вядома, я даведаўся, - працягваў Маскарэла. «Няўжо яны думалі, што я не буду? Няўжо яны думалі, што я не буду ведаць, што вядуцца расследаванні, за нашай спіной?» Сандра крыху ўсміхнуўся, каб схаваць сваю трывогу.
  «Натуральна, мы б вас паінфармавалі», — спакойна сказаў Гала. Маскарэла фыркнуў.
  — Значыць, вы выказалі пярэчанні? - спытаў Сандра. «Да майго… да нейкага расследавання?»
  — Ужо позна было, — сказаў Маскарэла, сцяўшы тонкія вусны, гледзячы ў акно. Ён павярнуўся і ўтаропіў Сандра пракурорскім позіркам. - І што вы даведаліся пра маю жонку, містэр Чэліні? - сказаў ён з пагардай.
   Ён не будзе прасіць Сандра працягваць гэтае расследаванне, праўда? Не праз мільён гадоў; у яго павінна быць колькі заўгодна сумніўных тыпаў, якія будуць распытваць, звяртацца за паслугамі і, несумненна, заахвочваць здраду даверу. Джуліяна Маскарэла мог быць абаронцам правоў чалавека і ўдзельнікам маршаў за мір і справядлівасць, але Сандра яго не вельмі любіў. І не давяраў яму таксама. Ён апусціўся і дастаў з партфеля сваю худзенькую папку на Лоні-Медоўз — папку, якую ён дастаў з шафы ў сваім кабінеце на Віа-дэль-Леонэ, калі Джулі стаяў там, з дакорам назіраючы за кожным яго рухам.
  «Я выявіў, што яе рэзюмэ дакладнае, а ўсе рэкамендацыі сапраўдныя», — ціха сказаў ён. «Што яна не мела судзімасці і не мела правапарушэнняў». У адваката бліснулі вочы, але ён нічога не адказаў на пытанне, як Сандра мог атрымаць гэтую інфармацыю. Таму што яна была мёртвая, магчыма; або таму, што Сандра не выявіў нічога інкрымінуючага.
  У пакоі панавала цішыня, і тонкае лютаўскае святло блякла і прыгожа падала праз доўгія вокны; «Упершыню за некалькі месяцаў, — падумаў Сандра, — у ім адчувалася цеплыня. Ён павярнуўся да Лукі.
  «Ці ўсе госці, якія прысутнічалі ў Кастэла Арфея, былі ўжо выбраны, — спытаў ён, — да таго, як была прызначана Дотарэса Медаўз?»
  Лука Гало нахмурыўся. - Амаль усе, - сказаў ён праз некаторы час. «Адзін быў абраны потым», — ён паглядзеў на старонку. «У гм – ліпень. Пер Хансен. Нарвежац. На жаль, адзін з арыгінальных выбараў памёр. Ён быў кампазітарам Джозэфам Конарам, мужам Мішэль Конар, і нам прыйшлося прызначыць іншага».
  Маскарэла выдаў гук нецярпення, магчыма, таму Сандра сказаў, што ён зрабіў потым; з-за неразважлівасці, народжанай з-за гневу, з-за адчування, што гэта была пройгрышная справа, ва ўсялякім разе, нейкая падстаўка, у якой судзілі за нізкае становішча Сандра як адхіленага ад паліцыі, і ён быў выкрыты і прыніжаны, як не больш чым танны шпіён і наёмны працаўнік са стажам.
  «Калі б я расследаваў гэты электронны ліст, — сказаў ён, падымаючы рэзюмэ Лоні Медаўз і спакойна гледзячы на яго, — ці, сапраўды, смерць вашай жонкі, я думаю, што гэта…» і трымаў яе маленькі пашпартны здымак паміж вялікі палец і вялікі палец і павярнуў яго да сябе, «гэта было б для мяне больш карысна, чым што-небудзь астатняе, ці не так?»
  Маскарэла крыху нахіліўся над сваім цяжкім паліраваным сталом, але нічога не сказаў.
  «Яна была прыгожая жанчына, значна маладзейшая за мужа. І вы, несумненна, скажаце мне, калі я памыляюся, але я б сказаў, што вашая жонка мела значны ўплыў на мужчын і карысталася ім рэгулярна».
  Сандра нават сам не ведаў, што ён выведаў гэтыя рэчы, пакуль не загаварыў.
  «Ясна, — сказаў адвакат сваім іржавым голасам, — па фотаздымку такую інфармацыю даведацца нельга».
  — Калі хочаце, — сказаў Сандра. «Я думаю, аднак, мы абодва ведаем, што гэта можа».
  Маскарэла сядзеў вельмі нерухома; Лука Гало выглядаў скамянелым.
  - Я хацеў бы ведаць, што гэта такое, што вы кажаце, - сказаў Маскарэла з ціхай пагрозай.
  Сандра бачыў, як гэты чалавек можа прымусіць любога сведку, любога міністра ўрада, любога злачынцу ці нават любога невінаватага да прызнання прызнацца. Але ён стрымаў нервы.
  «Я кажу, што яна была надзвычай прывабнай жанчынай, якая жыла асобна ад мужа і жыла так некалькі гадоў. Я кажу, што гэта не немагчыма, што яна магла быць у іншых адносінах, або, магчыма, у больш чым адным, або што яна выкарыстала яе - сваю жаноцкасць - у сваіх інтарэсах. І гэтыя рэчы маглі быць крыніцай непрыязнасці да яе».
  Маскарэла ўважліва паглядзеў на яго, нічога не сказаўшы. Сандро пайшоў далей. «Калі б я расследаваў гэты... няшчасны выпадак, я павінен быў бы пачаць з размовы з самымі блізкімі вашай жонцы: з тымі, з кім яна была ў інтымных адносінах, або з тымі, хто хацеў з ёй блізкасці, у тым ліку, я мяркую, і вы. Гэта тое, што я кажу».
  Запанавала цішыня.
  «Мы з жонкай былі блізкія, — сказаў Маскарэла, — але жылі разам не больш за дзесяць гадоў; такая блізкасць - гэта - было - не тое, што я патрабаваў ад яе, і мы не абмяркоўвалі яе жыццё такім чынам». Ён зрабіў паўзу, старанна ўдыхнуўшы. 'Прама кажучы, у адказ на ваш я не ведаў, хто яе палюбоўнікі. І яшчэ прасцей кажучы, у тую ноч, калі памерла мая жонка, я быў у шпіталі ў Санта-Марыя-Нуова, дзе атрымліваў звычайнае лячэнне. Прабачце, калі я не абавязваю вас падрабязнасцямі. У кватэру мяне суправаджала медсястра, якая засталася са мной у тую ноч. Гэта задаволіла б вас як алібі? На вуснах мужчыны з'явіўся прывід усмешкі.
  Сандра жорстка схіліў галаву. «Мне трэба пагаварыць з медсястрой», — сказаў ён. «Але так, я так думаю». Ён зрабіў паўзу. - А цяпер мне цікава, калі б вы былі ласкавы сказаць мне, у чым вы падазраяце?
  Запанавала такая доўгая цішыня, што Сандра мог паклясціся, што святло, падаючае на пабеленую сцяну, паспела зрушыцца.
  А потым, павольна, Маскарэла ўстаў, паклаўшы растапыраныя пальцы на працоўны стол і павярнуўся да іх тварам.
  «Мая жонка была жанчынай, якая дакладна ведала, чаго хоча. І яна пераканалася, што атрымала. Гэты ліст быў адпраўлены праз некалькі дзён пасля аб'явы аб прызначэнні Леоны ў мастацкіх і адукацыйных СМІ. Гэта не было шырока вядома і не транслявалася; мы гаворым пра невялікую групу тых людзей, - і ён, здаецца, усміхнуўся, - якія перамяшчаюцца з прытулку ў прытулак, ад чытання да фестывалю да стажыроўкі па ўсім свеце. Яны жывуць за кошт недарэчнай дабрачыннасці іншых».
  Зрабіўшы паўзу, Маскарэла перавёў дыханне, відаць, пераглядаючы гэтую лінію атакі.
  «Мая жонка Лоні не была нейкай куртызанкай. Яна была мастачкай, актыўна кіравала мастацтвам і была ўплывовым крытыкам у прэсе і інтэрнэце».
  Яна не можа ствараць, яна можа толькі разбураць. Крытык.
  «Яна пісала для вельмі чытанага вэб-блогу. Тое, што вядома як блог».
  «Блог». Няўжо ў яго тоне прасочвалася недасведчанасць? Сандра думаў, што не, але Маскарэла ўсё роўна растлумачыў.
  — Свайго роду беглы каментар па справах, якія цікавяць, — нецярпліва сказаў ён. «У дадзеным выпадку мастацтва праз Інтэрнэт. Часта ананімныя, хаця асобы іх аўтараў заўсёды з'яўляюцца прадметам шматлікіх здагадак».
  «Яна была ананімнай?»
  — Яна пісала пад прозвішчам Lonestar, — сказаў Гала, кінуўшы позірк на Маскарэла. «Безумоўна, я ведаў, што яна была аўтарам блога; Я мяркую, што іншыя былі».
  - Тое, што я кажу, - рэзка працягнуў Маскарэла, нахіліўшыся наперад, нібы ад болю, - гэта тое, што я веру - "і з таго, як ён гэта сказаў, гэта было не пытанне веры, а ўпэўненасці" - я лічу, што электронная пошта быў дасланы кімсьці, хто падаў заяўку быць госцем у замку, і я лічу, што гэты чалавек, напісаўшы электронны ліст, узяўшы стыпендыю, якая паставіла б чалавека побач з ёй, быў матываваны толькі жаданне як-небудзь адпомсціць жонцы. Выканаць нейкае пакаранне».
  Ён зноў сеў, і Сандра пачуў у яго дыханні кароткі свіст. Чалавек быў стары, у рэшце рэшт. Ён быў стары і хворы.
  Сандра чакаў, каб пераканацца, што ён скончыў. «Помста за што?» - сказаў ён. — Значыць, у вашай жонкі былі ворагі? Ён назіраў, як мужчына маскіраваў сваю слабасць, удыхаючы дробнымі ціхімі рухамі сваіх старажытных галубіных грудзей, адмаўляючыся задыхацца.
  «Гэта вам трэба даведацца», — у рэшце рэшт сказаў Маскарэла, і калі Сандра ўбачыў, што пагарда знікла з позірку адваката, ён зразумеў, што яму далі гэтую працу.
  OceanofPDF.com
  Раздзел Е ўзровень​
   Калі яны выйшлі на Борга-дэльі-Альбіцы, Гала выглядаў настолькі ўзрушаным, што Сандра злітаваўся над гэтым чалавекам і бязмоўна скіраваў яго за локаць у бар, крыху далей па вуліцы.
  Раніца была яшчэ халодная, а бар поўны суботніх пакупнікоў, дзяўчынак-падлеткаў, якія вярталіся з крамаў танных вопраткі на Віа-дэль-Корса, і жанчын, якія вярталіся іншым шляхам, нагружаныя сумкамі з Сан-Амброджыа. Калі яны з Гала падышлі да прыемнай кавы з пячэннем, Сандра прыйшлося паўтузіна разоў усміхацца і прасіць прабачэння, натыкаючыся на калючыя артышокі і крывавыя апельсіны чарговай жанчыны. Сандра думаў пра той замак, на халодных цёмных пагорках, і не хацеў пакідаць свой горад, гэтае месца, поўнае жыцця, і жаночых пакупак, і бараў з іскрыстым мармурам і латунню. Ён думаў пра Луізу, менш чым за кіламетр ад яго, якая ўзначальвала яе цэх, і ведаў, што яму варта пайсці туды.
  Растлумачце сітуацыю спакойна, скажыце ёй, што ён абавязкова вернецца да таго, як яна паедзе ў Нью-Ёрк. Але нават думка пра гэтае месца зноў выклікала ў яго хваляванне: Нью-Ёрк, гэтыя сталёвыя і шкляныя будынкі, гэты мітуслівы натоўп, Луіза, якая смяецца і бразгае шклянкамі з Фроліні за тысячы кіламетраў.
   Чорт вазьмі, падумаў ён. Выкіньце гэта з розуму і рабіце сваю працу.
  Не пытаючыся, што ён хоча выпіць, Сандра купіў Луку Гала кафэ макіята , адну для сябе і дзве невялікія чаркі брэндзі. Адштурхнуў мужчыну наперадзе ў заднюю частку доўгага вузкага бара і знайшоў ціхае месца.
  — Ён цвёрды арэшак, — сказаў Сандра, уважліва паглядзеўшы на Гала. «Маскарэла».
  Гала выпіў макіато , але пакінуў брэндзі.
  - Так, - сказаў ён. У яго была асцярожная манера размовы; мерны, ветлівы, нават калі, як цяпер, яго тарганулі.
  Сандра прыйшло ў галаву, што гэта, мусіць, складаная праца — кіраваць замкам Арфея. Усе гэтыя замежнікі і такая жанчына, як Лоні Медаўз, з якой трэба мець справу. Ён палез у партфель і дастаў брашуру, якую даў яму Гала, перагортваючы старонкі. Фатаграфіі будынкаў, памяшкання галерэі, супрацоўнікаў і дабрачынцаў, спісы прозвішчаў.
  Быў здымак з паветра: шэры, падобны на турму, блок замка з гаспадарчымі пабудовамі раскінуўся па хрыбтах пагоркаў. Нават мінулай ноччу ў яго было дрэннае прадчуванне наконт гэтага месца.
  Нейкая карціна прыцягнула яго ўвагу, знаёмы твар, на якім ён не мог разабраць палец: ён прыгледзеўся больш уважліва. Аднак гэта быў маленькі свет. Гэты горад быў вёскай, а гэтая краіна была звязкам вёсак, пераблытаных адна з адной.
  - Ён калі-небудзь спускаўся ў замак? — спытаў ён, перагортваючы старонку. «Маскарэла? Каб убачыць яе?
  - О, не, - сказаў Лука Гало, як быццам гэтая думка была даволі трывожнай, - ніколі. Я сустракаў яго, о, раз ці два раней, на прыёмах у Фларэнцыі. Мастацкія сустрэчы, ведаеце, у Брытанскім Савеце. Некаторыя з амерыканскіх універсітэцкіх гарадкоў». Ён задуменна паглядзеў на брэндзі. — Але ж яны, ведаеце, не жылі разам, яшчэ да таго, як яна прыйшла да нас, да Арфея.
  - Вы былі там доўга, перш чым яна прыехала?
  «О, так», — кіўнуў Гала. «Восем гадоў. Яна трэці рэжысёр, з якім я працую. Да гэтага я быў адміністратарам опернага тэатра на Сіцыліі».
  «І ў вас з імі заўсёды былі шчаслівыя адносіны? Вы не супраць - падзел працы?
  Гало ўсміхнуўся. «Я люблю сваю працу. Я б не хацеў быць дырэктарам, не; за кулісамі, вось як мне гэта падабаецца. Так што так, вельмі шчаслівы».
  - А іншыя - даўнія супрацоўнікі?
  - Пара, - сказаў Гало, - Маўра і Джынеўра; рознарабочы і кухар. І пляменніца Джыневры, Нікі. Сям'я Маўра была там на працягу некалькіх пакаленняў: больш-менш ён нарадзіўся ў Кастэла Арфея».
  Сандра стаў больш акцэнтаваным на ўстаноўцы. "Гэта не магло быць лёгка", - сказаў ён. «Яны, напэўна, былі... насцярожаныя. Вясковыя людзі не любяць прыезджых у лепшыя часы».
  Лука Гало напружыўся. «Яны працавітыя. Відавочна, што з кожным новым рэжысёрам ім прыйшлося навучыцца прыстасоўвацца».
  «Гэта ў прыватнасці? Якія-небудзь канкрэтныя праблемы? Гало паглядзеў на барную стойку, адчувальны яго непакой. «З персаналам ці з гасцямі? Любая… Сандра шукаў слова, «якая-небудзь гісторыя?»
  - Я не магу сказаць, - сказаў Гала, выглядаючы ўстрывожаным, і яго рукі трапяталі ў знак пратэсту. «Госці - ну, ёсць праблемы з прыватнасцю. Сапраўды, я не думаю – не лезу ў іх жыццё, не задаю пытанняў. Сапраўды, я не пляткараю. Гэтае месца, - і ён нахіліўся наперад, палка веруючы. «Кастэла Арфея з'яўляецца для іх сьвятыняй, дзе ствараюць мастацтва. Бяспечнае месца».
  — Добра, — лёгка сказаў Сандра. «Давайце паглядзім на гэта з іншага боку. Лічыце сябе сведкам». Ён гаварыў ціха. «У той дзень. Раскажы, што здарылася. Усё, што вы можаце ўспомніць».
  Гало ўздыхнуў. «У Лоні і Маўра былі… рознагалоссі. У той дзень. Той апошні дзень. За яго пакіданне Арфея, каб дапамагчы іншаму фермеру; гэта было нічога. Нічога».
  Голас Гало апусціўся да пакутлівага шэпту. Гэта яго заслуга ў тым, што ён хацеў абараніць свой персанал, а таксама сваіх гасцей, і Сандра мог уявіць майстра на ўсе рукі, пра якога ідзе гаворка, падазронага, тэрытарыяльнага, маўклівага, як і ўсе кантадзіны .
  - І яна на яго крычала?
  Гало жорстка кіўнуў. «Я растлумачыў ёй, што ў сельскай мясцовасці гэта было чакана. Дапамога іншым. Яна не вельмі разумела».
  Цяпер у Сандра быў фотаздымак. «Разумею, а ці было яшчэ што-небудзь незвычайнае?»
  Гало паціснуў плячыма. «Паездка ў Сіену была адменена ў той дзень, таму што некаторыя з гасцей былі занятыя іншымі праектамі. Дотарэса гэта раздражняла; чакаецца, што госці будуць наведваць арганізаваныя мерапрыемствы. Хоць пэўная свабода дзеянняў, вядома, ёсць».
  Наступіла цішыня, у якой Сандра адчуваў нарастаючы супраціў: магчыма, проста абарону.
  — Мяркую, вы іх добра ведаеце, — спытаў ён як мага нязмушана. «Жыць у такой блізкасці. Накшталт – не ведаю – у войску, ці што. Ніякіх сакрэтаў».
  Гало мог быць міратворцам, неканфліктным тыпам, але ён не быў дурнем. - Ты маеш на ўвазе, ці ведаў я якія-небудзь сакрэты Лоні Медаўз? Колер вярнуўся ў яго шчокі; ва ўсякім выпадку, яны былі станоўча румяныя ў цёплым бары.
  — Мабыць, так, — спакойна адказаў Сандра. «Я наўрад ці мог спытаць у яе смуткуючага ўдаўца, ці ведае ён, з кім яна спіць, праўда? Нават калі б ён не быў магутным Джуліяна Маскарэла».
  Лука Гало круціў паміж пальцамі чарку на барнай стойцы. Ён нічога не сказаў.
  «Напрыклад, куды яна ехала, калі разбіла гэтую машыну сярод ночы?» Можа, з ёй нехта ішоў?
  Гала падняў вочы ад сузірання бурштынавай вадкасці. «Я лічу, што ў яе былі адносіны. Яна – ну, было вядома, што ў пэўныя ночы яна едзе на машыне, позна, у горад. І не вяртаўся, часам, да наступнага дня».
  «Пэўныя ночы?»
  Гало глядзеў на яго, схіліўшы галаву набок, яго вострыя, разумныя вочы супярэчылі яго мяккаму, шалапутнаму выгляду. «Я мяркую, што ў цэлым гэта было ў канцы тыдня. Хаця я не склаў дыяграму».
  «І яна пайшла б адна?»
  "Я не назіраў, як яна сыходзіла", - сказаў Гала. «У маю працу ніколі не ўваходзіла сачыць за прыватным жыццём гасцей або дырэктара. У нас ёсць - у трэсце ёсць пэўныя прынцыпы, - і на гэтым месцы ён спыніўся, выглядаючы няўтульна.
  «Прынцыпы?» Сандра асцярожна дапытваўся.
   «Ну, відавочна, што гэта не рэлігійны ордэн, але мы не рэкамендуем наведваць партнёраў і гэткія рэчы. Час, які госці праводзяць з намі, будзе найбольш прадуктыўным, калі ім будзе дазволена больш інтэнсіўна засяродзіцца на сваёй працы. Без адцягнення ўвагі».
  — Разумею, — сказаў Сандра. Гэта мела сэнс, свайго роду. Калі б яму давялося жыць без Луізы, ці засяродзіўся б ён больш інтэнсіўна? Магчыма, ён даведаецца; на самай справе ён сумняваўся ў гэтым, вельмі моцна. «І гэта правіла, прынцып ці што заўгодна прымянялася як да персаналу, так і да гасцей?»
  — Ну, ясна, не кухонным персаналам, — сказаў Гало, — і не фармальна каму-небудзь, але… добра. Гэта заўсёды лічылася дарэчным для тых з нас, хто быў уцягнуты на мастацкім узроўні».
  Што магло б патлумачыць, чаму Лоні Медаўз пайшла дзеля яе ў іншае месца - у сувязныя.
  «Але вы не ведаеце, хто ён? Мужчына, з якім у яе былі адносіны?»
  «Калі б гэта быў мужчына», — сказаў Гала, ледзь прыкметна ўсміхнуўшыся. Сандра прыйшло ў галаву, што Гала - гей. Гэта зрабіла рэчы прасцей? Гэта азначала, што ён не спаў з Лоні Медаўз.
  - Вы думаеце, што гэта магла быць жанчына?
  - Не, - збянтэжана сказаў Гало. — Насамрэч, я так не думаю. Мне было проста - добра. Нельга меркаваць».
  — Не, — пагадзіўся Сандра. «Абавязкова». І яны кароткае, амаль задаволенае імгненне сядзелі ў задуменнай цішыні. Сандра думаў пра той вялікі, страшны замак, пра тых людзей, якія там трымалі; думаў пра Лоні Медаўз, якая імчыць ад яго ў цемры, гэтыя блакітныя вочы засяродзіліся на аддаленай кропцы, палюбоўніку, уцёках.
  - Што гэта за горад, - сказаў ён, - куды яна паехала б?
  «Поца Басо?» - грэбліва сказаў Гало. «Даволі звычайнае маленькае месца, ведаеце, бар ці два, гасцініца, вакзал, бальніца, паліцэйскі ўчастак».
  «Такім чынам, я пачну з гэтага?» Сандра дастаў папярэдні паліцэйскі пратакол, які перадаў яму Гала; у яго быў адрас. Ён працягваў гаварыць, амаль сам з сабой. «Мне спатрэбіцца паўгадзіны, каб усё разабрацца». Ён ператасаваў старонкі.
  Ён падышоў да фатаграфіі і спыніўся.
  «Яе не было ў машыне, калі яе знайшлі?»
   Ён бачыў гэта, гэтую жудасную жорсткую позу. Адзін чаравік зняты, тварам у ваду, валасы ўскудлачаныя. Устала аднойчы раніцай жанчына, апранулася, выбрала гэтыя туфлі і не ведала, што ў іх памрэ.
  Гало павольна паківаў галавой. «Напэўна, яна прыйшла ў сябе, думаюць яны. Ударылася галавой аб дзвярны слуп, настолькі, каб забіць яе, апрытомнела. Але ўвесь час у яе быў кровазліццё ў мозг, і з прастудай… - Ён абарваўся.
  — Усё ў парадку, — сказаў Сандра. «Вам не трэба праходзіць праз гэта зноў. Я пагавару з імі. З дазволу Маскарэла яны павінны дазволіць мне паглядзець - добра. Усё, што мне трэба бачыць». Ён уздыхнуў. «Я лепш пайду, калі я хачу атрымаць яшчэ што-небудзь - фатаграфіі з месца здарэння, напрыклад. Акт выкрыцця; справаздача аб транспартным сродку, праверка наркотыкаў, усе гэтыя рэчы. Мне трэба будзе прыйсці сёння. Так?
  Лука Гало зноў збялеў. - Так, - асцярожна сказаў ён. «Зразумела, гэта тое, што вы павінны зрабіць. Напэўна, я не думаў - вам трэба быць стрыманым.
  Сандра стрымаў фырк. «Я ўмею быць стрыманым», — сказаў ён.
  Гала адсунуў ад сябе чарку з каньяком. — Выпі, — сказаў Сандра. «Магчыма, вам спатрэбіцца».
  - Гэта павінна была быць яна, - сказала Джыневра. — Ён спаў з Дотарэсай . Хто яшчэ гэта можа быць?»
  Кухня зноў была цёплая і поўная: Ганна-Марыя, якая ўжо зняла паліто, Нікі, Маўра, які злосна глядзеў на чорны ход, прыглядаючыся праз шкло, ці не з'явяцца яшчэ непажаданыя госці. На пліце кіпела самая вялікая кававая машына «Мока», а на стале стаяла пяць маленькіх кубкаў са сподкамі. Блізіўся да абеду, а кошыкі яшчэ не раздалі, але, здаецца, нікога гэта не турбавала.
  Пэр Хансэн з'явіўся на самым версе шырокай каменнай лесвіцы замка, калі яны прайшлі праз вароты. Невялікая дэпутацыя жанчын, Маўра з імі, размясцілася ззаду жонкі мужчыны.
  «Ёланда», — сказала яна. «Мяне завуць Іяланда». І без клопату яна расплакалася перад усімі; даставіўшы яе ў лютасць размаўляючы, здавалася, у ёй не засталося злосці. Калі яна ўбачыла свайго мужа ў вялікіх, цёмных, арачных дзвярах, яна нязграбна пабегла наперадзе іх і да яго. Усе астатнія засталіся на месцы, у двары, чакаючы, пакуль Хансэн загаворыць.
  Ёланда падышла да Пэра, але тут жа спынілася, нібы нейкі нябачны бар'ер перашкаджаў ёй дакрануцца да яго. Нарвежац зламаў яго, паклаў руку сваёй жонкі, сказаў нешта на пяшчотнай, прамармытаўшы іспанскі. Ён нічога не сказаў ні жанчынам, ні Маўра, але завёў жонку ў вялікі змрочны калідор і зачыніў дзверы.
  - Думаю, Джыневра мае рацыю, - сказала Кейт, і ўсе паглядзелі на яе. — Раней ён сачыў за ёй. Дотарэса .​ Я бачыў, як ён за абедамі назіраў за ёй. І ў гэты раз яны ехалі ў маршрутцы ў Рым, ён нёс яе сумкі, калі яны вярталіся. Аж да яе пакоя».
  Яна забылася пра гэта; гэта проста ўскочыла ёй у галаву, калі патрабавалася. Пэр Хансэн рушыў услед за Лоні Медаўз, як лакей, несучы яе дзве сумкі, яна проста ўсміхнулася яму праз плячо.
  Яна адчыніла яму дзверы, ён увайшоў у яе пакой. Яна зачыніла за ім дзверы.
  Ці значыла гэта, што яна спала з ім? Навошта ехаць ажно да Поццо, каб спаць з Пэрам Хансэнам у гатэлі «Ліберці», калі яна магла проста прабрацца ў яго пакой, а ён — у яе? Падзелены толькі адным паверхам. Ці даведаліся б людзі? Амаль напэўна.
  Для Кейт гэта не мела сэнсу: яна ў гэта не верыла.
  - А акрамя таго, хто яшчэ гэта мог быць? - сказала Джыневра, апёршыся рукамі. Кава бурліла ўнутры алюмініевага гаршка, напаўняючы пакой сваім пахам. Кейт адчула, што сумуе па байкерскім бары, па сяброўскай цішыні кожную раніцу, калі яна хапае эспрэса . Джыневра наліла.
  «Можа, — сказала яна, — ён хацеў пакінуць жонку дзеля старой з Нью-Ёрка, місіс Злая? Ці тая маленькая вар'ятка з яе беспарадкам і яе каструлямі?»
  - Ну, - неахвотна сказала Кейт, - я мяркую, што гэта магла быць Бэт? Стажор. Магчыма, таму яна сышла».
  Павісла цішыня, пакуль усе абдумвалі гэтую думку і адкінулі яе; Бэт, больш палахлівая, чым маленькі карычневы трус, і вялікі, маўклівы скандынаў.
  «Бэт была геем», — сказала Нікі з кута, і ўсе ўтаропіліся.
  «Што?» - у адзін голас сказалі Джыневра і Ганна-Марыя.
  - Яна гей, - сказала Нікі, абаронча склаўшы рукі на касцяных грудзях. Упершыню Кейт заўважыла маленькую татуіроўку рамонка на сваім запясце.
  «Адкуль вы ведаеце?» - абурана сказала Джыневра.
  Нікі нічога не сказаў; яна закаціла вочы. - Давай , - сказала яна; «Не кажы мне, што ты не ведаў?»
  У куце Маўра выдаў гук, падобны на рык у горле. Рот Джынеўры быў сціснуты ў лінію.
  Кейт раптоўна засмяялася, і ўсе павярнуліся да яе з аднолькавай варожасцю. Яна паглядзела сабе пад ногі.
  Нікі, відавочна вызваленая ад года ці больш маўклівага паслушэнства, цяпер, здавалася, не магла спыніць размову.
  "Я думаю, што ёй спадабалася", - сказала яна. « Датарэса» . Ло-ні. Чым больш дзяўчат-геяў, тым лепш». На шчоках дзяўчыны былі чырвоныя плямы. «Я думаю, што яна правярала ўсіх, хто праходзіў сюды, у залежнасці ад таго, што яна магла ад іх атрымаць, ці спадабаецца ім яна, ці можа ў іх узнікнуць спакуса спадабацца каму-небудзь яшчэ. Яна павінна была быць проста пчалінай маткай, ці не так? Нічога не хацеў канкурэнцыі». Яна павярнулася, каб паглядзець на Кейт. — Аднак я здзіўлены, што ты праскочыў праз сетку. Не стары, не брыдкі, не жанаты, не гей».
  Кейт глядзела на яе, знямеўшы.
  — Хопіць, — рэзка сказала Джыневра. Маўра адчыніў дзверы і знік.
  Азірнуўшыся па пакоі на іншых жанчын, на кожную пару пільных, непрыязных вачэй, нават на вочы Нікі, Кейт спатрэбілася не больш за тры секунды, каб прыняць рашэнне пайсці за ім.
  На вуліцы сонца амаль схавалася; быў моцны вецер і неба было белым покрывам. У паветры пачуўся шум, які нёс ветрык.
  — Божа мой, — сказаў Маўра, — нехта распаліў вогнішча. Ён глядзеў па схіле ў бок варсінкі . Жанчыны павярнуліся, каб паглядзець, і вось ён, густы слуп дыму паміж чорнымі кіпарысамі, які віецца на ветры.
  - Гэта дом? - сказаў Маўра, і твар яго быў забойчы, збялелы ад эмоцый. « Віліно? ' Ён выпусціў шэраг лаянак. Са спазненнем Кейт успомніла, што Віліно быў домам, у якім вырас Маўра; у яго вачах яна ўбачыла гнеў аднаго горка абражанага. «Божа, ебаныя ідыёты, іншаземцы», — сказаў ён, размаўляючы цяпер сам з сабою, крочачы на жорсткіх нагах да трактара. «Што, у імя бога, яны робяць, распальваючы вогнішча?»
  Кейт пабегла за ім, калі трактар пранесся між кіпарысаў уніз да дыму. І калі яны наблізіліся, задыхаючыся і кашляючы праз едкае воблака, трактар збочыў з дарогі, і ў поле зроку з'явіліся дзве жанчыны, якія стаялі па абодва бакі ад бочкі з маслам, з якой клубы і падымаліся густыя слупы дыму. Ціна і Мішэль, і іх твары былі выклікалі.
  Кейт убачыла, як Мішэль у сваіх легінсах і пачварным, вялікім кардігане рухалася побач з Цінай, стрымліваючы руку на руцэ худзейшай жанчыны. За імі, абрамленыя апошнім жоўтым лісцем гранатавага дрэва, стаялі адчыненыя дзверы ў студыю ўнізе; яна бачыла старыя газеты на падлозе і эстакад, засыпаную кавалачкамі керамікі і інструментаў.
  ' Che cazzo state facendo, sceme? — крыкнуў Маўра. «Што вы, хрэн, робіце, ідыёты?» Яны глядзелі на яго з жудасным неразуменнем, і гнеў, які ўсё яшчэ чуўся ў яго голасе, спыніў Кейт. Маўра, з усіх іх, быў бы той, каго яна магла ўявіць, чынячы гвалт: Маўра, для якога кожная бяздарнасць гэтых замежнікаў была напамінам аб здрадзе. Ён адвярнуўся, мармычучы.
  Кейт зазірнула ў бочку з маслам; усялякага там было. Яна ўбачыла скручаны попел паперы, аранжавую поўсць, камяк пакамечанай тканіны, яе індыйскі аранжавы і зялёны ўзор, які чарнеў і тлеў. Несумнеўны пах гарэлых валасоў.
  «Што ты рабіў?» - ціха сказала Кейт жанчынам. Яна ўбачыла, як Ціна кінула на Мішэль умольны позірк, і старэйшая жанчына адказала.
  — Паслухай, — сказала яна, і яе рэзкі голас на гэты раз быў прыглушаны. «Прыбіральшчыца сказала, што сёння нічога рабіць не будзе. Сказала Ціне, што ёй загадалі нічога не чапаць. Што мы павінны былі рабіць?» Яна выглядала стомленай. «Часам мастацтва спараджае шмат лайна. Вам трэба зрабіць чыстую зачыстку, калі вы хочаце рухацца наперад».
  Жанчына звычайна была настолькі прамая, што ў гэтым выпадку было нешта ў цёмных, адведзеных вачах Мішэль, што прымусіла Кейт настойваць. «Сапраўды?» - суха сказала яна. «Але на самой справе, я думаю, была прычына, па якой Ганне-Марыі сказалі не прыбіраць. Міліцыя... І яна змоўкла, развяла рукамі. Не кажучы больш, таму што насамрэч яна не ведала, чаму Лука сказаў тое, што сказаў.
  Ціна зрабіла сутаргавы рух. «Міліцыя?» - сказала яна, шырока расплюшчыўшы вочы, і пры амаль забытым гуку яе ціхага спалоханага голасу Кейт зразумела, што дзяўчына амаль не сказала ні слова з таго часу, як Лука ўпершыню сабраў іх разам у бібліятэцы, каб сказаць ім, што Лоні Медаўз мёртвая. Яна дрыжала: усё ж было холадна. Кейт і самой стала холадна пад цёмнымі кіпарысамі, выбеленым небам, поўным снегу.
  Маўра з'явіўся побач з Кейт з вядром вады, нешта буркнуў і абліў тлеючы дэтрыт у бочцы з маслам. Зашыпела і смярдзела.
  - Не хвалюйся, - сказала Кейт, прымушаючы сябе ўспомніць, што яна была тут, каб даглядаць за гэтымі жанчынамі. «Міліцыя — гэта будзе не больш чым фармальнасцю». Але Маўра і Джыневра сказалі, што паліцыя не вернецца: гэта быў няшчасны выпадак. Дык хто тады прыйдзе правяраць іх смецце? Чаму нельга было чапаць пакоі?
  «Гэта ўсё хутка скончыцца», — бессэнсоўна сказала яна. Яна адчувала, што пачынае дрыжаць.
  «Вы чуеце гэта?» - сказала Мішэль, гледзячы ўніз, надзіва далікатна, абняўшы Ціну за плечы. «Не хвалюйся». Яна падняла вочы на Кейт, і выраз яе злосных чорных вачэй здаваўся амаль удзячным. «Хутка скончыцца». Яна вагалася. "Яна адчувае сябе вінаватай", - сказала яна.
  «Вінаваты?»
  — Лепш скажы ім, — пагрозліва ўмяшаўся Маўра, — што калі нешта падобнае паўторыцца, я сам іх выганю.
  Кейт утаропілася на яго. - Хопіць, Маўра, - сказала яна, стараючыся трымаць голас цвёрдым. «Я пагавару з імі». Ён доўга глядзеў на яго, а потым павярнуўся на пятцы, усё яшчэ прама ад гневу.
  Ціна і Мішэль назіралі за ім; Здавалася, Мішэль расслабілася, хоць Ціна ўсё яшчэ моцна абхапіла сябе рукамі. Мішэль убачыла, як Кейт глядзела на маладую жанчыну.
  - Ёй трэба было прыбраць рэчы, - рэзка сказала яна, не зводзячы адно вока са спіны Маўра. — Я не збіраўся казаць гэтаму праклятаму неандэртальцу. Яна атрымаў гэтую рэч. OCD.' І ў адказ на пусты позірк Кейт. «Дакучлівы стан».
  Кейт павольна кіўнула; яна думала, што ведае, што гэта такое. Але чамусьці гэта не ўсё тлумачыла. Яна супраціўлялася яшчэ раз зазірнуць унутр бочкі з маслам. Было нешта непрыемнае ў тым, як выглядаў пачак тканіны і палкі. І яна раней бачыла гэты індыйскі ўзор.
  - Хто-небудзь сказаў Бэт? - нечакана сказала Ціна тым ціхім, тагасветным тонкім фарфоравым голасам.
  Мішэль зрабіла непрыгожую пысу. «Навошта ёй тэлефанаваць?» - сказала яна.
  Кейт паглядзела на яе, зацікаўленая яе рэакцыяй. "Яна любіла Лоні", - сказала яна. «Яны…», і яна паспрабавала знайсці спосаб апісаць няроўныя адносіны паміж імі. «Яны… размаўлялі».
  - Ах, так, - сказала Мішэль. «Пра што б гэтыя двое паразмаўлялі? Бэт была дурніцай».
  - Паміж імі нешта здарылася? - спытала Кейт. - Таму яна сышла? Мішэль паціснуў плячыма і нічога не сказаў.
  Кейт доўга глядзела на свой упарты твар, потым павярнулася да Ціны. «Што вы палілі?» - сказала яна. «Чаму вы адчулі сябе вінаватым? Гэтая штука — тая тканіна з індыйскім узорам, гэта была Лоні, ці не так?
  Ціна ўмольна паглядзела на Мішэль.
  Мішэль перавяла погляд з Кейт на Ціну і назад. - Ах, чорт, - сказала яна. «Якую шкоду гэта можа нанесці?»
  «Шкода?» - сказала Кейт.
  - Хадзем унутр, - сказала Мішэль, кіўнуўшы на адчыненыя дзверы студыі. «І мы вам раскажам». Ціна стаяла напружана, не рэагуючы на руку Мішэль на яе руцэ.
  — Мы скажам ёй, дзетка, — супакойвала Мішэль, нібы размаўляючы з дзіцем. - Я маю на ўвазе, гэта не тое, што вы сапраўды забілі яе, праўда?
  OceanofPDF.com
  Раздзел Т дванаццаты​
   Т ТУТ БЫЎ СНЕГ.
  Калі Сандра ехаў праз паўднёвыя прыгарады ў суботнім дарожным руху да зацененай лясамі Сіенскай суперстрады , адзіны чысты ўчастак блакітнага неба змяншаўся ззаду. Яму не трэба было ўключаць тэлевізар, як ён рабіў апоўдні ў змроку іх кватэры ў Санта-Крочэ, каб ведаць, што надвор'е сапсуецца.
  Калі б гэта была субота пасля красавіка, суперстрада Сіены была б павольнай і напоўненай, але ніхто не хацеў спускацца ў Марэму зімой; пляжы будуць бязлюднымі, гэтыя бясплодныя пагоркі ў спячцы. Гледзячы ў люстэрка, Сандра з асцярогай убачыў, як чырвоныя чарапічныя дахі горада адступаюць за ім, бледныя ўмацаванні Чэртозы высока на фоне неба. Свой горад. Ён ужо быў здзіўлены тым, як моцна яму не хапае вузкіх шумных вуліц, шматлюдных бараў і суботніх гаспадынь.
  Ён пакідаў зімовую цішыню плошчы Санта-Крочэ, галубоў, якія пырхалі з каменных пліт, тэрасаваных садоў вілы Бардзіні, п'етра -Серэна і арачных вокнаў, якія супакойвалі вока, і дзеля чаго? Абапал яго на вузкай, з выбоінамі дарозе тоўпіўся неахайны лес К'янці, а наперадзе хмары ціснулі на далёкія ўзгоркі Марэмы.
  Балела спіна. Ён даўно не ездзіў так далёка, і балюча паварушыўся на сядзенні, спрабуючы палегчыць вузел паміж лапаткамі. Маскарэла і яго жонка: гэтыя адносіны былі адной з прычын, якія напружвалі мышцы яго шыі. Як паліцэйскі, вядома, ён прысутнічаў пры вялікай колькасці дамачадцаў, крычаў і крычаў, слёзы і пот, нажавыя раненні, кляймы і зламаныя скулы. Ён ведаў словы, якія нельга было ўзяць назад. Магчыма, таму, калі дайшло да гэтага, ён пайшоў бы на ўсё, каб пазбегнуць першага кроку ў сваім шлюбе: першага абвінавачвання.
  Аднойчы яго патэлефанавалі ў прыгожы шматкватэрны дом у прыгарадзе ананімным званком, мужчынскі голас сказаў, што хтосьці памрэ. Сандра бачыў, як прыгожая бландынка, якой яшчэ не было і трыццаці, выскачыла са шкляных дзвярэй, забралася ў свой маленькі мерседэс з таемнай усмешкай на твары, і ў яго якраз быў час падумаць, паехаць на сустрэчу з каханым , перш чым яна павярнуў ключ у замку запальвання, і машына паднялася. Навошта мужу быў міліцыянт? Другі мужчына, сведка таемнай усмешкі, саўдзельнік? Ён ніколі не забываў тую долю секунды перад жудасным гукам выбуху, нейкім вакуумам, удыхам, у якім ён ведаў - і муж, выйшаўшы з-за грузавіка, ведаў - што ўжо занадта позна . Сандра паспрабаваў не глядзець на крывавае месіва ўнутры машыны, пакуль ён бег шукаць, на чым можна было б вымераць пульс, але гэты момант свет затаіў дыханне і жадаў, каб жахлівае не адбылося, у рэшце рэшт - гэта ніколі не пакідала яго.
  Ён мог бы спыніць гэта, калі б дайшоў хутчэй, калі б яго рэакцыя была вастрэйшай, калі б ён быў больш разумным. Ці, як сказала б Луіза, калі б вы маглі лётаць або чытаць думкі. І гэта не ён заклаў бомбу, надзіва эфектыўную самаробную прыладу, праўда?
  Муж пасля гэтага быў з галавы, смяяўся на вуліцы, у крыві на нагавіцах і з глыбокай ранаю на лбе ад металу, які ляцеў. Ён парэзаў сабе запясці ў ізалятары аскепкам гільзы ад біро. Геніяльны. Здольнасць чалавека да прычынення шкоды.
  Маскарэла і яго жонка, аднак, мелі тое, што некаторыя назвалі б шчаслівым шлюбам. Ён цярпеў, што б яна ні задумала: яны паразумеліся. За рулём Сандра адчуў, што яго дрыжыць яго галава рэзка ўзнялася ад гэтай думкі, а шыя яшчэ больш зацякла. Але забіў яе не Маскарэла: ён ляжаў на бальнічным ложку. Сандра меркаваў, што ён мог заплаціць некаму іншаму за гэта. У яго былі кантакты і рэсурсы. Але менавіта ён патрабаваў расследавання яе смерці. І ён мог бы ўтаймаваць Лоні Медаўз, калі б захацеў. І як бы гэта адчувалася, калі б ты быў яе палюбоўнікам?
  Цяпер у Сандра балелі вочы. Святло было няпэўным, дрэвы тут навіслі над праезнай часткай. Гало прапанаваў яму падвезці; Сандра глядзеў на яго з неразуменнем. Думка пра тое, што там унізе не будзе самастойнага транспарту, была для яго неймавернай, але ён пачынаў разумець, што Гала дзейнічае па прынцыпах, адрозных ад звычайнага стомленага былога паліцэйскага, які жыве ў горадзе. У яго былі ідэалы – зялёнага жыцця, свабоды мастацтва і г.д.
  — Я павязу сам, — коратка сказаў Сандра. Ён адхіліў прапанову Гало правесці яго туды ў канвоі, а Сандра паслухмяна ішоў ззаду. «Я знайду гэтае месца», — сказаў ён. «Вы ідзіце наперад».
  І яму таксама патрэбны быў час, каб Гало не дыхаў яму ў патыліцу. Час праглядзець паліцэйскі пратакол, фатаграфіі і папку з брашурамі і рэзюмэ, якія даў яму Гала. Час патэлефанаваць у паліцэйскі ўчастак у Поца-Басо, сесці перад Джулі ў офісе і праінфармаваць яе, што рабіць у яго адсутнасць.
  І, вядома, час пагаварыць з Луізай. Правільная размова, каб расчысціць паветра, прабачыць за ўсю тую істэрычную лухту пра раманы, сказаць ёй, насамрэч, што ён адчувае. Час ціхенька пайсці да Фроліні і выцягнуць яе адтуль на дзесяць хвілін, каб сесці бок аб бок у кавярні La Posta пад аркадамі на плошчы Рэспублікі і абмеркаваць усё, перш чым ён сыдзе, перш чым яна сыдзе. Гэты шырокі бледны твар, яе цёмныя вочы ўсміхаюцца яму ў адказ над высокай шклянкай латтэ макіята .
  Лоні Медаўз загінуў у аўтамабільнай аварыі - сёння гэта цяжка наладзіць без спецыялістаў, улічваючы, што большасць аўтамабіляў, калі не дваццацігадовы "Фіят" Сандра, былі складанымі машынамі, кіраванымі кампутарам, з вадкакрысталічнымі дысплеямі і мікрачыпамі. Калі вы хочаце забіць кагосьці з упэўненасцю, былі іншыя спосабы.
   Луіза не хацела б бачыць папярэднія фатаграфіі з месца аварыі. Глыбокія выемкі ў мёрзлай зямлі, кроў і валасы на стойцы дзвярэй машыны, чэрап, пабіты як яечная шкарлупіна. Яна таксама не патрабавала б прагляду першапачатковай паліцэйскай справаздачы аб вызначальных фактарах - умовах надвор'я, траўмах, слядах ад заносу - усе яны гаварылі Сандра толькі пра тое, што паліцыя, верагодна, мела рацыю: гэта быў няшчасны выпадак.
  Не, Луіза спытала яго, якой яна была тады? Яна хацела спачатку пабачыць фатаграфію жывой жанчыны, і толькі потым раскладвала перад ім усе гэтыя паперкі, разглядаючы кожную фатаграфію, кожнае рэзюмэ, кожную асабістую заяву гасцей Траста.
  Гэта было тое, на што Сандра спатрэбіўся час, перш чым адправіцца самастойна ўніз па дзіравай шашы Сіены. Час азнаёміцца з поглядам Луізы на справу і час сказаць ёй, пасля ўсяго гэтага, што я ідыёт, дарагая. Прабач мяне. Выдатна правядзіце час у Нью-Ёрку, вы гэтага заслужылі.
  Толькі гэта было не зусім так.
  Джулі не адмаўляўся. Цярпліва Сандра стаяў у офісе каля іх таннага маленькага прынтара, капіруючы папку з дакументамі, а яна хадзіла па падлозе і крычала на яго.
  «Што значыць, яна была занятая?»
  «Сёння субота, Джулі», — ціха сказаў ён, складаючы паперы ў іншы файл і працягваючы яго ёй. Яна ўзяла яго, але нават не паглядзела, што гэта такое. «Крама была набіта».
  «Але гэта важна», — маліла яна.
  «Джулі, — сказаў ён са спакоем, якога не адчуваў, — у цябе істэрыка. Мы жанатыя трыццаць гадоў, і тыдзень розніцы не прыкончыць нас». Нават калі ён гэта сказаў, яму стала млосна.
  І яны былі занятыя ў Фроліні; У суботу і ў сезон распродажаў. Ён увайшоў , пагаварыў з Джузі, перыядычна добразычлівай дзяўчынай з мармуровымі вуснамі (насамрэч ужо не дзяўчына, але маладзейшая за яго). Ён спытаў яе, ці Луіза побач. Калі б яна была даступная. Яна ўсміхнулася і сказала: " Вядома , я буду гудзець наверсе" . Яна гм , насамрэч я думаю, што яна з Фроліні .
   «Такім чынам, вы толькі што?» — сказаў Джулі.
  «Я напісаў ёй запіску», — адказаў Сандра. «Пакінула яго дома», і на гэта Джулі толькі пахітала галавой. Сеў, паглядзеў на папку і ўздыхнуў. «А гэта?»
  Ён паціснуў плячыма. «Для файлаў».
  Джулі злосна ўпусціў яго на стол. Беднае дзіця. Якраз тады, калі яна падумала, што яна ўдзельнічае ў здзелцы, таварыш па зброі, ён сышоў. Аддаленая магчымасць яшчэ аднаго вечаровага назірання за дзяўчынай, якая паліла дурман, відавочна, не здавалася новым пачаткам, на які спадзяваўся Джулі. Ён нешта ўспомніў, напісаў ПРАВЕРЦЕ БЛОГ ЛОНІ МЕДАЎЗ: САМОТНАЯ ЗВЕЗДА на яркай ружовай нататцы Post it і прыляпіў яе на стол побач з кампутарам. ШУКАЦЬ ІМЁНЫ.
  Яна адчыняла шуфляду, дзе захоўваўся новы ноўтбук. Яе рот сціснуўся ў лінію, яна пакорліва падсунула яго праз стол да яго. «Усе кабелі там, і бесправадная карта, і акумулятар добра зараджаны».
  Пасля гэтага яна заткнулася, і Сандра змог патэлефанаваць на стойку рэгістрацыі паліцэйскага ўчастка ў Поца-Басо, у правінцыі Грасета, і дамовіцца аб сустрэчы з камісарыё Граса, справай якога быў гэты звычайны выпадак. Афіцэр быў зусім абыякавы да запыту Сандра: Сандра мог уявіць яго тоўстым, самазадаволеным, з крошкамі булачак на форме.
  Сандра паглядзеў на гадзіннік, дзіркі калоцялі яго рукі на рулі. Ён дасягнуў суперстрады да двух гадзін і павінен быў быць у Поца-Басо да 3.30, каля гадзіны ў паліцэйскім участку і, калі пашанцуе, знайсці дарогу да замка да цемры.
  Ён мог бы пайсцi на гадзiну раней, калi б не праседзеў хаця б гэту часiну за кухонным сталом у паўдзённым паўзмроку кватэры, спрабуючы прыдумаць, што напiсаць у запiсцы, якую пакiдаў Луiзе.
  Штосьці прыдумалі; на некаторы час на працы. Убачымся, калі вернешся .
  Каханне .
  Кароткі, з'едлівы, задзірлівы, па-дзіцячы. Ён мог бачыць, як яна скручвае паперу ў шарык і кідае яе ў кухонную сцяну, думаючы пра ўсе гэтыя рэчы. Але кожны раз ён пісаў дарагая , хоць гэта было слова ён хацеў выкарыстаць і насамрэч не клапаціцца пра астатняе, ён проста адчуў, як гэтая крыўда кіпіць у ім. Чаму я павінен быць адным? Той, хто прасіць і ісці на кампраміс? Ён даў яе маленькаму спакаванаму чамаданчыку калі не штурхнуць нагой, то штурхнуць бокам нагі, калі ён сышоў, потым адчуў сорам за сябе.
  «Хопіць», — падумаў ён і з намаганнем перанёсся ў думках на працу і цямнеючы гарызонт на поўдні.
  Да таго часу, калі ён убачыў знак Pozzo Basso, неба было жалезна-шэрае са снегам, які яшчэ не выкрышталізаваўся, толькі і чакаючы, пакуль невялікая змена атмасферных умоў пачне падаць, мякка, і святло ўжо згасала. Праз пяць хвілін пасля таго, як выйшаў з суперстрады , Сандра апынуўся на змрочнай ускраіне горада: Гала меў рацыю ў тым, што гэта было звычайнае маленькае мястэчка. Дзіўна, як бліны, улічваючы пагоркі, якія ўзвышаліся амаль адразу за ім; разнесены будынак вакзала і адкрыты пераход праз чыгуначную лінію, шэрагі алюмініевых капаноні, дзе размяшчаецца лёгкая прамысловасць, пачварны эрзац-гандлёвы цэнтр, пабудаваны вакол таннай сеткі супермаркетаў. Горад з адным канём, без памкненняў да лепшага.
  Па меры таго, як ён ехаў далей, справы крыху палепшыліся; алея з пыльных акацый вяла да таго, што засталося ад сярэднявечнага цэнтра з умацаваннямі. Яму загадалі пашукаць адзіны гатэль Поца Баса, які аказаўся адным з нямногіх прывабных будынкаў горада: гатэль «Ліберці» з годным фасадам у стылі арт-дэко і асабліва элегантнымі акацыямі, якія зацяняюць балконы, размешчаны ў баку ад горада. вароты. Ідзіце па паказальніках на Грасета, другі злева пасля гатэля, сказаў яму сяржант без энтузіязму.
  Нягледзячы на тое, што Сандра згадваў, што ў яго быў поўны дазвол мужа нябожчыцы, Аваката Маскарэла, на яго расследаванне смерці Лоні Медаўз, ён выказаў здагадку, што афіцэр быў занадта тупы, каб зафіксаваць значэнне імя, таму што манера тэлефона мужчыны засталася нязменнай. .
  Абмінаючы стары мур, паварочваючы паміж высокімі варотамі са знакамі Polizia di Stato, такімі знаёмымі Сандра – гербам, дэвізам «Свабода паводле закону» – ён падумаў, што насамрэч не мае прадузятага стаўлення да правінцыйных фарпостаў. службы, якая была калісьці быў яго ўласным працадаўцам. Сапраўды, ён не быў такім: за межамі буйных гарадоў было шмат разумных афіцэраў, і некаторыя рэгіянальныя цэнтры сутыкаліся з праблемамі, значна больш жорсткімі, чым тыя, з якімі Сандра сутыкнуўся ў Фларэнцыі: іміграцыя, кантрабанда людзей, мафія, тэрарызм. беднасць; на поўдні было некалькі жудасных мёртвых гарадоў, і беднасць рабіла жудасныя рэчы. Поца Басо, аднак, быў у лепшым становішчы; Сандра ўжо патэлефанаваў П'етра наконт гэтага месца яшчэ да таго, як сустрэўся з Лукай Гала. Ён мог пачуць мітусню паліцэйскага офіса за сваім старым партнёрам, калі ён размаўляў; ці чуў і ён стомленасць, насцярожанасць, жаль? Бедны стары Сандра, на марозе. Не. Яго ўяўленне: П'етра будзе на баку Сандра. Заўсёды.
  Ён спыніўся ў месцы, прызначаным для названага афіцэра; іншых не было. Серабрысты Audi быў прыпаркаваны на месцы іншага афіцэра, так што ён быў не адзіным цывільным, які парушыў старанна вывераныя правілы паркоўкі.
  Не, самай вялікай праблемай, з якой сутыкнуўся Поццо Басо, былі падлеткі, якія палілі марш і кішэнныя злодзеі ў сезон адпачынкаў, калі маленькія мястэчкі запоўненыя прыморскімі падарожнікамі, нават так далёка ад узбярэжжа. П'етра фыркнуў. «Гэта сметнік», — сказаў ён. «І ўсе яны выхадцы з вёскі. Я б не давяраў ім знайсці ўласныя зады абедзвюма рукамі». Але яго стары напарнік не чуў пра камісарыа Граса, таму, замыкаючы машыну, Сандра не стаў разумнейшым.
  Праходзячы ззаду Audi, Сандра зірнуў у вадзіцельскае акно з інстынктам, адточаным за тры дзесяцігоддзі, каб рэгістраваць дэталі. Ламініраваная зялёная картка фларэнтыйскага дазволу на паркоўку, зона Е, прыхілена да лабавога шкла. Шыльда на галоўным уваходзе ў прысадзісты, пачварны аднапавярховы будынак паліцыі паказвала, што ўваход у морг і каранера знаходзіцца ззаду. Сандра зайшоў унутр.
  Чалавек прымусіў яго чакаць дваццаць хвілін; дастаткова разумна, бо сам Сандра быў на пяць хвілін раней. Не крыўдуйце; і ў любым выпадку Сандра выдаткаваў час на вывучэнне папярэдніх матэрыялаў, якімі паліцыя палічыла патрэбным падзяліцца з Лукай Гала і Джуліяна Маскарэла. Маскарэла, адзначыў ён, апазнаў цела; ён, мусіць, учора прыходзіў. Ён даў ім пекла? Ці ён стрымаўся, чакаючы доказаў?
  Былі фотаздымкі задняй часткі вялікага пазадарожніка, носам у рацэ, хоць і не затопленым. Шырокі здымак, на якім можна ўбачыць круты, пакрыты інеем схіл пагорка ў шэрым світанні, некалькі хмызняковых дрэў, круты паварот і пляму чорнага лёду. На ўзбочыне дарогі, нават у тым цудоўным месцы; клубок чароту і ажыны на беразе ракі. І на гэтым здымку цела было амаль не бачна, толькі белы водбліск быў голай нагай жанчыны.
  Яна памерла каля поўначы, і было ясна, што яна накіроўваецца ў бок горада, далей ад замка; яна ніколі не дабіралася да Поццо Басо, ці туды, куды яна збіралася. Чамусьці Сандра ўспомніў той гатэль з фасадам у стылі арт-дэко.
  Ён усё яшчэ быў паглынуты, калі дзверы Граса адчыніліся. Ён адчуў пах дарагога крэму пасля галення, але пакуль ён падняў галаву, той, хто быў з камісарыё Граса да яго, ужо знік за дзвярыма ў шырокіх плячах у цёмным кашміровым паліто.
  Калі імя Джуліяна Маскарэла яго ўразіла ці напалохала, старэйшы паліцэйскі, маленькі каржакаваты чалавек з чорнымі, блізка пасаджанымі і неразумнымі вачыма, вырашыў не паказваць гэтага. Акрамя таго, Сандра зразумеў менш чым праз хвіліну, ён не збіраўся мяняць пазіцыі, якую заняў у сувязі са смерцю Лоні Медаўз.
  Граса адхіліў ананімны электронны ліст, пагардліва махнуўшы рукой. «Глупства тэорыі змовы. У кожнага ёсць ворагі; нават людзі з ворагамі ездзяць небяспечна». Яго маленькія вочы з капюшонам ляніва апусціліся, нібы ён ледзь мог не заснуць.
  Сандра стрымаўся; толькі кінуў на чалавека ветліва-запытальны позірк. Грасо нецярпліва цокнуў языком і пайшоў далей. «Папярэднія справаздачы таксікалогіі паказваюць, што яна выпіла ўмераную колькасць алкаголю».
  - Яна перавысіла ліміт? - сказаў Сандра, ведаючы, што яе не было.
  Чалавек раўнамерна паглядзеў на яго і працягнуў, нібы нічога не гаворачы. «Яна не была прышпілена; па слядах заносу яна ехала вельмі хутка па небяспечным участку дарогі. Два тыдні таму, калі апошні раз былі такія моцныя маразы, быў падобны выпадак. У яе ўзоры крыві таксама былі сляды какаіну». Ён паціснуў плячыма. «Калі Аваката Маскарэла жадае змарнаваць свае грошы на…» словы, здаецца, на кароткі час не выказаліся ў яго, — на прыватнага следчага, то гэта яго права.
  Сандра выцягнуў фотаздымкі. — А машына? Ён быў правераны на наяўнасць дэфектаў, чагосьці, што магло паспрыяць інцыдэнту?'
  Грасо павольна схіліў галаву. «Пакуль здаецца толькі тое, што пратэктар пярэдніх шын быў вельмі блізкі да незаконнага зносу. Яна моцна ехала на гэтай машыне».
  «Але насамрэч не незаконна. А тармазы?»
  Міліцыянер з'едліва ўсміхнуўся. "Ніхто не рэзаў ёй тармазы", - сказаў ён. «Калі вы едзеце занадта хутка па вузкай, абледзянелай дарозе позна ўвечары, прышпілены або не прышпілены, то тармазы наўрад ці ўзнікнуць. Вы чытаеце занадта шмат танных кніг у мяккай вокладцы, містэр Чэліні.
  Сандра праігнараваў абразу; дзікія коні не выцягнулі б з яго ў той момант інфармацыю аб тым, што не так даўно ён быў начальнікам Граса ў Дзяржаўнай паліцыі. - Вы ведаеце, куды яна ішла? — ціха спытаў ён.
  Грасо быў здзіўлены, быццам гэтае пытанне не прыходзіла яму ў галаву. - Ёсць меркаванне, - сказаў ён, варожа гледзячы на Сандра, - што яна, магчыма, збіралася сустрэцца з кімсьці, з кім у яе былі адносіны. Выпадковыя адносіны. У Поца Басо». Сандра зразумеў: Граса і яго мясцовыя жыхары, яго пляткаркі і прыяцелі, зашылі гэта паміж сабой. Штуршок і падміргванне.
  «Ці ўдалося высачыць гэтага чалавека? Гэта – выпадковыя адносіны? Сандра не бачыў прычын цягнуць свае ўдары.
  - Не, - коратка сказаў Граса, сціснуўшы сківіцы. «У нас няма».
  - І гэта вас не турбуе?
  Маленькія цёмныя звярыныя вочкі зацяклі. «Я не сумняваюся, што гэты аспект інцыдэнту будзе вырашаны», — сказаў ён. «Актыўна займацца гэтым на дадзеным этапе было б марнаваннем дзяржаўных сродкаў: мой абавязак гэта ўлічваць. Жанчына загінула з-за таго, што ехала на небяспечнай хуткасці ў стане наркатычнага ап'янення; мы павінны - Avvocato Mascarello, безумоўна, павінны лічыць выпадкам шчасця, што яна толькі паспела забіць сябе. У адваротным выпадку ён бы не проста марнаваць грошы на прыватнага дэтэктыва, але і на даволі дарагі судовы працэс».
  Два мужчыны хвіліну глядзелі адзін на аднаго, і, што дзіўна, чым больш упартым рабіўся Граса, тым больш упэўнены Сандра, што ёсць што даследаваць. чаму? Упартасць? Тое, што ён адчуваў непрымірымую непрыязнасць да чалавека? Мала таго, ні зніклага каханага, ні нават электроннай пошты няма. Гэта было звязана з Лоні Медаўз. Гэта было звязана з уяўленнем Сандра аб яе апошніх хвілінах, з тым, што жанчына са светла-блакітнымі вачыма, якая глядзела на яго так непасрэдна з фотаздымка, прыходзіла ў прытомнасць дастаткова доўга, каб падняцца з машыны, і памерці там, дзе ляжала, на марозе.
  Магчыма, чакаў дапамогі, магчыма, ведаў, што дапамогі не прыйдзе. Гэта не заняло шмат часу, але гэта былі хвіліны, якія ўцягнулі яго ў сябе, тыя расколіны, паміж якімі правалілася яе жыццё, тыя неспасціжныя, каштоўныя апошнія хвіліны паміж жыццём і смерцю, калі магла прыйсці дапамога, і яе жыццё магло быць знішчана. захаваны.
  Сандра падняўся на ногі. «Мне трэба будзе забраць яе асабістыя рэчы», — сказаў ён.
  — Спытайце на стойцы рэгістрацыі, — сказаў Граса. «Зачыніце дзверы, калі выходзіце».
  На стойцы рэгістрацыі Сандра далі накіраванне ў морг: проста загадалі яму зайсці ззаду. Ніхто не прапаноўваў яго суправаджаць. Ён аддаў бланк, які Маскарэла падпісаў і ўпаўнаважыў, маладой жанчыне ў камбінезоне, якая працавала на стойцы рэгістрацыі, такой таннай, што калісьці яна магла належаць пралётнай шынамантажы. У яе была татуіроўка на адным баку шыі, пірсінг і валасы былі пафарбаваны ў чорны колер. Сандра цікавіўся, якія парады па кар'еры яна атрымлівала ў школе.
  Дзяўчына правяла яго праз некалькі падвойных дзвярэй з шклом і ў кабінет, застаўлены шафамі для дакументаў. Іншыя дзверы вялі ў сам морг; скрозь драцяное шкло ён бачыў знаёмыя доўгія шуфляды і пакрытую кашмірам спіну чалавека, які выйшаў з кабінета Граса і цяпер размаўляў з тэхнікам. Ён узважыў поліэтыленавы пакет, які яна падала яму ў руцэ, не гледзячы на яго.
   «Адзенне тут?» - мякка спытаў ён. Яна пахітала галавой. Разбураны ўжо, значыць; Сандро ўздыхнуў. Ці загінула б іх, калі б трымаліся за гэтыя рэчы дзень-два?
  «Машына?»
  «У фунтах. Ёсць адставанне ад драбнілкі. Вы хочаце ўбачыць цела? — абыякава спытала яна, праводзячы яго позірк.
  Сандра разглядаў яе; яна нават цікавілася, хто ён такі, перш чым пусціць яго туды? Ён паківаў галавой: у яго былі фатаграфіі; у яго будуць пасмяротныя падрабязнасці. Яны зрабілі шмат фатаграфій. Але на самой справе - ён бачыў дастаткова трупаў.
  Чалавек у кашміровым паліто за шклом напаўпавярнуўся, прадставіўшы ім свой профіль: высокія густыя валасы, прыбраныя з ілба, моцны рымскі нос, пышныя вусы. Гэта быў чалавек, якога Сандра бачыў учора раніцай, калі ён развітваўся са сваім сынам ля Liceo Classico Marzocco, які выпадкова знаходзіўся ў паркавальнай зоне Фларэнцыі, перш чым з'ехаць на серабрыстай Audi ўніз з гары. Гэта таксама быў чалавек, фатаграфію якога ён бачыў у брашуры для Кастэла Арфея і напалову пазнаў: Нікало Арфеа, спадчыннік маёнткаў Арфеа, гаспадар і слуга Траста.
  Яго тэлефон пішчаў; паведамленне. Пад абыякавым позіркам санітара з пірсінгам на вуснах ён дастаў яго і паглядзеў.
  Гэта было ад Джулі: тэлефанаваў Белагамба , Карлота абвяшчае, што выходзіць , не вернецца да раніцы . Я павінен прытрымлівацца . Ён пстрыкнуў трубку.
  І нешта стала на месца.
  «Магчыма, я пагляджу цела», — сказаў ён.
  Гаршкі стаялі ў шэраг на высокай паліцы ў прасторнай белай студыі, і яны напалохалі Кейт.
  «Я зраблю каву», — сказала Мішэль, адкручваючы маленькую машынку «Мока» і напаўняючы яе з-пад крана.
  За шэсць тыдняў Мішэль была толькі раззлаваная і раззлаваная; але калі яна пераходзіла паміж паляпваннем па плячы Ціны і маленькім электрычным кольцам у куце студыі, размаўляючы напалову сама з сабой, нават яе рэзкі акцэнт гучаў мякка, сімпатычна.
   Гаршкі па-ранейшаму палохалі Кейт: было ўражанне, што яны глядзелі на яе ўніз. Кожны з іх быў крыху дэфармаваны, і ўсё ж яны былі расстаўлены так любоўна, так старанна, як быццам яны былі выстаўлены ў тэрапеўтычным аддзяленні нейкай бальнічнай палаты, сведчанне пакуты або расстройства. Прыліплыя да іх кавалкі і кавалачкі рэчаў прымусілі яе падумаць пра нарасты на целе, валасы, якія выходзілі з ноздраў, выпукласці, рубцы. Чым больш яна глядзела, тым больш яны, здавалася, прымалі рысы, азіраючыся на яе, крыўляючыся або хмурачыся. Яны былі - добрыя, Кейт павінна была прызнаць. Яна не ведала, што яны абазначаюць – ці, можа, не хацела ведаць, – але яны да яе дабраліся.
  «Толькі скажы, — хацела крыкнуць яна, калі яны ўпершыню ўвайшлі ў пакой. Скажы мне, што ты меў на ўвазе. Яна прымусіла сябе чакаць; яна для пачатку паглядзела гаршкі, каб набрацца цярпення.
  «Вам яны падабаюцца?» - спытала Мішэль, склаўшы рукі на цвёрдым баку.
  — Не пытайся ў яе пра гэта, — хутка сказала Ціна.
  - Мне... яны мне зусім не падабаюцца, - сказала Кейт, ведаючы, што няма магчымасці сказаць правільную рэч. «Яны мяне палохаюць».
  — Добра, — сказала Ціна. «Вось што я хачу, каб яны зрабілі».
  І яна раптам адчула сябе спакойна. Кейт прыйшла да думкі, што гэта іх прастора, гэтыя двое. Тут яны былі шчаслівыя. Звонку – у бібліятэцы, сталовай, на замкавых прасторах – гэта была іншая справа.
  «Гэта тое, чаго яна не разумела», — сказала Мішэль Ціне. «Усе гэтыя рэчы пра тое, што гэта грубая псіхадрама — яна не разумела».
  «Хто не зразумеў?» - спытала Кейт, хоць і ведала адказ.
  - Лоні не зразумела, - сказала Ціна, і яе голас сціх.
  - Дзетка, - насцярожана сказала Мішэль.
  - Я думала, што ёй спадабалася твая праца, - сказала Кейт. Яна зрабіла паўзу. «Я памятаю, як яна прыходзіла паглядзець вашы рэчы. Гэта быў першы тыдзень?»
  Атмасфера змянілася тонка; у светлым пакоі раптам стала халадней.
  «Гэта было раней, чым яна даведалася. Я ведаў, што яна сказала пра мяне. Спадабалася мая праца?» Праверка слоў. Яна пахітала галавой. — Не. Яна ненавідзела маю працу. Яна рабіла выгляд, што я падабаюся, таму я б не здагадаўся».
  - Маленькая Лоні, - сказала Мішэль брыдкім дзіцячым голасам. «Яе ўсе павінны былі любіць. Ніколі не ўпадае, калі яна зрабіла нешта дрэннае».
  «Не здагадаўся б, што?» - спытала Кейт, гледзячы на Ціну.
  Ціна толькі пахітала галавой, раптам застыўшы.
  - Можаш сказаць, - ціха сказала Мішэль. «Цяпер яе няма».
  Калі Ціна маўчала, Мішэль цярпліва павярнулася да Кейт. «У Нью-Ёрку была ананімная праца з апошнім шоу Ціны. Блогер. Сцерлі яго. Сказаў, што Ціна - што гэта было? Ціна пакруціла галавой, яе рот быў сціснуты і бяскроўны. «Прыгарадны гот».
  Кейт паняцця не мела, што гэта значыць. «Ананім?»
  «Гэта быў Лоні: блогера клікалі Lonestar. Шмат людзей ведалі, што гэта яна, і адзін з іх сказаў Ціне. Яна паціснула плячыма. «Людзі такія. Яны любяць перадаваць такія рэчы».
  «Мне не варта было гэта чытаць», — сказала Ціна, закрыўшы твар рукамі, як дзіця. Мішэль пхнула ў рукі кубак зялёнай гарбаты; даў Кейт кубак кавы. Падышоў да маленькай шафкі і дастаў бутэльку каньяку і чарку.
  Кейт зразумела, што не ведае, які час. Яна спадзявалася, што Джыневра і Нікі дасталі кашы з абедам; яна не магла прыспешваць гэта.
  «Але яна прачытала гэта», - сказала Мішэль.
  Ціна ўтаропілася ў свой чай. «Гэта было сапраўды глупства». І падняў вочы.
  Здавалася, што ўпершыню з моманту яе прыбыцця ў замак, бледны, вымыты твар Ціны пад балахонам, здавалася, рэзка стаў у цэнтры ўвагі. Россып светла-карычневых вяснушак па ўсёй белай скуры, вочы зусім не нявызначаныя, а арэхавыя, зялёныя, залацістыя і чорныя разам. Яе жорсткія, нячэсаныя валасы, як сена. Дзіця.
  Яна азірнулася ўніз. «Ніколі не варта чытаць крытыкаў. ніколі; проста працягвайце сваю працу, вяртайцеся ў студыю. Напэўна, я думаў, што ад гэтага мне стане лепш. Маё жыццё было не адзіным, якое яна разбурыла».
  Мішэль працягнула супакойваючы руку. - Давай, - сказала яна ціхім голасам. «Не крыўдуй сябе з гэтай нагоды. Я ведаю, што гэта дрэнна, але яна не разбурыла тваё жыццё, дзетка. Гэта нічога».
  Кейт задалася пытаннем, чыя гэта была ідэя распаліць агонь, знішчыць гэтыя рэчы? Ціна? Яна засумнявалася.
  - А потым? - далікатна падказала яна. І Ціна падняла сваю плямістую, няшчасны твар да яе. «Такім чынам, я зрабіла гэта», - сказала яна.
  «Што зрабіў?» Галава Ціны зноў апусцілася, і яна прамармытала.
  «Я зрабіў яе. Зрабіў… зрабіў ляльку Лоні». І падняўшы галаву да здзіўленага твару Кейт, яна сказала: «Вы ведаеце, што такое абеах?» Вуду? Я зрабіў талерку. Лялька вуду».
  «Вуду», — паўтарыла Кейт, і яе вочы перамясціліся на шэраг гаршкоў, якія стаялі над ёй, з іх злоснымі маленькімі недарэчнымі рысамі. Падчас круізаў па Карыбскім моры добрыя паўнаватыя амерыканкі вярнуліся з тымі анучнымі лялькамі з палак і тканіны і фальшывымі скруткамі. Дысней вядзьмарства.
  - Я не думала, што гэта спрацуе, - безвыразна сказала Ціна.
  - Не атрымалася, - груба сказала Мішэль, перабіваючы яе. «Проста перастань, малы. Цяпер».
  Маці Кейт верыла ў экзарцызм, злых духаў і вылячэнне верай; Кейт заўсёды стагнала і трымалася за галаву пры згадванні таго ці іншага жудаснага святара, а цяпер гэта здавалася небяспечным вар'яцтвам.
  - Яна мае рацыю, - сказала яна, трымаючы Ціну за рукі ў локці і гледзячы ёй у твар. «Вы не павінны гаварыць пра гэта. Ты звар'яцеў?» Аб гэтым ніхто не павінен ведаць: дзяўчыну пасадзяць.
  Гэта было гэтае месца. Калі б Кейт была дзе-небудзь яшчэ, у Поца, тусавалася з Вінчэнца, дома са сваёй маці або ела марожанае ў сваім родным горадзе з дзяўчынкамі, з якімі яна вырасла, - гэта было б проста смешна. Дурны. Дзіцячыя рэчы; дзяўчына з крыўдай робіць ляльку вуду з подлага настаўніка. У гэтым месцы, з высокімі шэрымі сценамі замка заўсёды за яе спіной, халоднымі, цёмнымі калідорамі, шырокай, пустой, замерзлай мясцовасцю, якая распасціралася на мілі, з толькі маўклівымі фермерамі паміж ёй і цывілізацыяй - тут Кейт была напалоханая. І Кейт было нялёгка напалохаць.
  Яна глыбока ўздыхнула. «Ты зрабіў глупства, але ты яе не забіў». Яна павярнулася да Мішэль. - Што яна надзела на гэтую… рэч? Лялька?
  - Я зрабіла яго з гліны, - сказала Ціна. «Я... схапіў частку яе валасоў». Яна паглядзела на Мішэль, нібы пытаючыся дазволу, але твар Мішэль быў толькі змрочным. «З яе расчоскі. А тая тканіна — гэта была яе хустка».
   Кейт перавяла позірк з аднаго з іх на другога, з цяжкасцю паверыўшы ў вар'яцтва гэтага.
  - Шалік заблытаўся ў маёй бялізне, - з выклікам сказала Мішэль. «Менавіта гэта дало Ціне ідэю».
  Каструлі глядзелі на яе ўніз, твары Ціны і Мішэль былі выразна вар'яцкімі, у адчыненых дзвярах усё яшчэ вісеў пах гарэлых валасоў і тканіны, і Кейт раптам выявіла, што не можа больш заставацца там.
  Звонку неба здавалася ніжэйшым, чым калі-небудзь, і цямнейшым; узмацніўся вецер, адчувалася жудасны холад і сырасць з-за хуткага снегу. Здалёку ў лесе пачуўся трэск паляўнічых стрэльбаў, а за імі лаянне сабак.
  Кейт зазірнула ў бочку з маслам: счарнелае і спаленае месіва выглядала агідна. Ціна і Мішэль падышлі ззаду. Кейт нахілілася, працягнула руку і завагалася.
  «Што нам з гэтым рабіць?» - сказала Ціна.
  Зверху, там, дзе кіпарысы заканчваліся і шэрая маса замка цямнела ў слабым пасляабедзенным святле, даносіўся крык. Кейт павярнулася на гук: гэта быў Тыцыяна, які сядзеў у сваім інвалідным крэсле. Ён падняў руку, і Кейт махнула ў адказ. Ён не павінен спрабаваць спусціцца; жвіровая дарожка была складанай. Мімаволі яна зірнула ў барабан і ўбачыла доўгі кавалак рассыпанай, счарнелай гліны, які мог быць косткай.
  — Не ведаю, — адвяла яна вочы.
  Яна азірнулася; Нікі была наверсе з карзінай на руках, нязграбна ішла да іх па няроўнай сцежцы, хістаючыся, павярнулася, каб памахаць Тыцыяну. Дзіўна, але Кейт не хацела, каб Нікі зазірнула ўнутр барабана; Нікі была яшчэ дзіцем.
  "Я пазбаўлюся ад яго для вас", хутка сказала яна. «Проста паклаў яго ззаду». Ціна ўсміхнулася з нясмелай удзячнасцю.
  І Кейт ледзь не пабегла па камянях да Тыцыяна, своечасова ўбачыўшы, як яго шырокая ўсмешка стала насцярожанай. «Ты ў парадку?» - заклапочана спытаў ён, калі яна падышла да яго. Укленчыўшы побач з ім, каб перавесці дыханне, Кейт здолела ўсміхнуцца. — Я ў парадку, — сказала яна. З-за пляча Тыцыяна яна ўбачыла, як нехта іншы выйшаў з-за замка, хутка ідучы пад дрэвамі.
  «Я думаў, што ты мог бы правесці мяне на шпацыр», — сказаў Тыцыяна, і Кейт шырэй усміхнулася, таму што Тыцыяну не трэба было, каб хтосьці штурхаў яго крэсла. Яна спынілася, не жадаючы, каб ён падумаў, што яна смяецца з яго.
  Яна села на кукішкі. - Вядома, - сказала яна, гледзячы на худую, напружаную постаць, якая агінала сцены ў доўгім паліто. Гэта быў Алек Фэрхед. Убачыўшы іх, ён спыніўся. Падняўшыся на ногі, Кейт памахала рукой, потым зноў паглядзела на Тыцыяна. Ён злавіў яе руку. - Дык будзеш?
  «Так, Каро ». Кейт нахмурылася. «Ты што-небудзь паеў? На дадзены момант усё крыху хаатычна. На кухні; Я не ведаю, ці я павінен быць там, ці тут, ці што».
  - Нікі прынёс мне нешта раней, - сказаў ён. «Пра мяне добра клапоцяцца. І я ўпэўнены, што гэта будзе лічыцца часткай вашых абавязкаў, дапамагаць інвалідам».
  — Не дуры, — рэзка сказала яна і тут жа пашкадавала. Яна не была добрая ў гэтым; роўная яна гэтым людзям ці не? Была яна сябрам Ціцыяна ці яго служанкаю? Дзіўная рэч была ў тым, што перад смерцю Лоні Медаўз і яе ўласным рэзкім павышэннем па службе Кейт сказала, дружа, на сто адсоткаў.
  «Я проста вазьму паліто», - сказала яна. На Тыцыяна было некалькі слаёў, а таксама ваўняная шапка і пальчаткі, у той час як яна выходзіла толькі ў швэдры. Цяпер быў мароз, вецер калыхаў яе ногі; дурная ідэя ісці шпацыраваць у такое надвор'е, ды снег на падыходзе, але ўсё роўна. Алек Фэрхед падыходзіў.
  Кейт зноў памахала ангельцу, ідучы ў свой пакой; Тыцыян растлумачыў бы. Але тое, што яна пачула, калі яна спяшалася праз камяні, быў мяккі, паспешлівы запыт ангельца: «Не супраць, калі я пацягнуся?» Можна было б падыхаць свежым паветрам, - і Тыцыяна, у голасе якога яна адчула пакору, хаця з яе боку гэта магло быць выдаваннем жаданага за сапраўднае, адказаў: "Вядома, так". Чым больш, тым лепш».
  Чорт, падумала яна, чорт.
  OceanofPDF.com
  Раздзел трынаццаты​​
  Седзячы за вялікім старым камп’ютарам у офісе на Віа-дэль-Леонэ, Джулі думала, што яна рабіла там суботнім днём, калі, несумненна, Сандра не заплаціў ёй, не таму, што яна рабіла гэта дзеля грошай, Бог ведаў. Але тут зазваніў тэлефон і здзівіў Джулі з дрэннага настрою. І гэта таксама была добрая праца, таму што аказалася, што яна адказвала на тэлефонныя званкі свайму першаму кліенту, дзякуючы Сандра, і гучаць як жорсткі школьнік было б не вельмі добрым крокам. Фабрыцыо Белагамба нават спытаў яе па імені.
  Мужчына быў у стане, таму што яго дачка хацела выйсці суботнім вечарам. Джулі прыйшлося прыкусіць язык, каб не сказаць, проста расслабіцца. Гэта не будзе ацэнена.
  «Вы зрабілі правільна, што патэлефанавалі нам», — сказала яна. — Безумоўна. Бойка з ёй не палепшыць справы; яна павінна адчуваць, што вы ёй давяраеце». Нават калі вы гэтага не зробіце; нават калі вы можаце давяраць ёй, толькі калі ў вас ёсць прыватны дэтэктыў, які сочыць за ёй, але відавочна, што гэта не месца Джулі, каб сумнявацца ў гэтым.
  - Я буду даглядаць за ёй, - сказаў Джулi. «Не хвалюйся».
  Словы вырваліся з яе, перш чым яна паспела падумаць; гэта было не тое, што Сандра сказаў бы чалавеку. Цяпер яна выправілася. «Я застануся блізка да яе. Я буду там да 5.30?»
  І была кароткая паўза, перш чым Фабрыцыа Белагамба сказаў: «Дзякуй».
  Адпраўляючы SMS Сандра практычна ў той момант, калі яна паклала слухаўку, Джулі была поўная свайго трыумфу, а пасля таго, як паведамленне было адпраўлена, поўная нерваў.
  «Давай, перазвані», — падумала яна. Скажыце мне, што я зрабіў выдатна, потым скажыце, што я буду рабіць далей. Яна ўстала, прайшла крокамі па пакоі, праверыла, ці зараджаны яе тэлефон і ці падыдзе яе адзенне, не занадта прыкметная, не занадта пацёртая. Ёй бы добра: яе найлепшыя цёмныя джынсы, белая кашуля, швэдар з штучнага кашміру, цёплая ватоўка, якую Луіза падарыла ёй на Каляды.
  Гэта спыніла яе: Луіза, якая ўсё яшчэ была на працы, мучылася цэлымі днямі з замежнікамі, і не даведалася, пакуль не прыйшла дадому, што Сандра зрабіў нару.
  Гэта тое, што ён зрабіў? Не, вядома, не: ён быў на заданні, гэта была праўда. Але Джулі спадзяваўся, што ён напісаў належную запіску, выправіўшы сітуацыю. Вялікі шанец. А потым зноў пачала хадзіць па пакоі; яна не магла цяпер думаць пра Луізу. Давай, сказала яна на мабільны.
  Як аказалася, ён не перазваніў ёй добрую гадзіну, а калі і перазваніў, то не сказаў нічога, што яна чакала.
  «Сёння вы папулярная жанчына», — сказала памочніца морга, выцягваючы шуфляду і адрасуючы каментар трупу, які ў ёй знаходзіўся. Гэта быў тоўсты, недарэчна вясёлы чалавек, які меў звычку мармытаць сабе пад нос; Сандра думаў, што б сказаў пра яго Нікало Арфеа. Ён ведаў, што гэта быў Арфей, таму што, чакаючы, пакуль мужчына скончыцца, увесь час каменнымі вачыма дзяўчыны з праколатай губой, ён вярнуўся да брашуры, якую даў яму Гало, і паглядзеў на яго. Нікало Арфео, бацька героя Карлоты Альберта, прозвішча якога ён ніколі не пытаўся.
  Нікало Арфеа, якому шэсцьдзесят дзевяць гадоў і ён добра выглядае, сфатаграфаваны ў старой бібліятэцы замка, стоячы ля раяля, а затым сфатаграфаваны ў патрыярхальным рэжыме з жонкай і сынам у іх віла ў Фларэнцыі, на шырокай тэрасе з дарагой садовай мэбляй і паласатым балдахінам і саборам Дуомо, які ціха плавае на заднім плане. Дом знаходзіўся дзесьці за Раманскімі варотамі, мяркуючы па відзе: Поджыо Імперыяле або Арчэтры, абодва ў зоне Е. Дворнік у Liceo Classico Marzocco сказаў, што дзень адчыненых дзвярэй, калі ён ішоў з адной са сваіх жанчын.
  Жонка выглядала як балтэр, занадта худая, з глыбокім загарам, які набываецца ў паўднёвым паўшар'і, з рассеянай усмешкай на твары, калі яна стаяла паміж сынам і мужам, і не дзіўна. Для дасведчанага вока Сандра Нікало Арфеа не выглядаў чалавекам для шлюбных клятваў. Занадта арыстакратычна, мабыць. І іншыя доказы таксама назапашваліся.
  А потым ён праходзіў праз ворныя дзверы, і Сандра адступіў, спадзеючыся зрабіць сябе як мага бліжэй да нябачнага, наколькі гэта магчыма ў прасторы. Парыў карболу, які недарэчна змяшаўся з крэмам пасля галення, і яго бледны твар, вочы ўтаропіліся перад сабой, Нікало Арфеа прамаршыраваў міма і выйшаў з морга.
  Папулярная дама: значыцца, і на яе прыйшоў паглядзець Арфей. Сандра вельмі добра ведаў, што не кожны можа зайсці з вуліцы і паказаць яму нядаўна памерлага, у дзяржаўных памяшканнях, але імя Арфея было ў гэтых краях. Пытанне было ў тым, што ён тут робіць?
  Наконт гэтага Сандро пачынаў фармуляваць свае ўласныя прычыны. Альбо ён любіў яе, альбо хацеў пераканацца, што яна памерла. Ці абодва.
  Калі санітар морга, на добрых дзесяць сантыметраў ніжэйшы за Сандра і з шырокай запытальнай усмешкай на круглым бліскучым твары, стаяў, трымаючыся за ручку доўгай сталёвай шуфляды, у якой ляжаў Лоні Медаўз, Сандра адчуў, што хоча сказаць чалавеку, не, ён перадумаў. Ён прасіў паказаць яму труп, каб пераканацца, што Арфей быў тут па той жа прычыне, што і ён, і цяпер ён ведаў, што гэта было апошняе, што ён хацеў зрабіць. Замест гэтага ён нахіліў галаву, глыбока ўдыхнуў і сказаў: «Так».
  Цяпер Нікало Арфеа сядзе ў тую вялікую срэбную Аўдзі, выскоквае на кальцавую дарогу бруднага мястэчка, а ягоная начышчаная магутная машына стане найвышэйшым зверам сярод абшарпанага правінцыйнага руху. Але Сандра не мог выкарыстаць гэта як нагоду, каб выбегчы з морга за ім, таму што ён добра ўяўляў, куды ён пойдзе. І Лука Гала даў Сандра добрыя напрамкі да Кастэла Арфея ад Поца.
  Шуфляда з лёгкасцю высунулася; Лоні Медаўз не была вялікай жанчынай, і цяпер пад хрумсткай белай прасцінай яна амаль не займала месца. Санітар згарнуў прасціну, каб адкрыць яе твар і шыю, і Сандра жвава кіўнуў, падняўшы руку, каб спыніць яго. Вочы, вядома, былі заплюшчаныя. Светла-блакітныя, блакітныя вочы, і без іх яна была амаль звычайнай. Амаль; у мёртвых не было нічога звычайнага. Яе скура, калі б яна была жывая, была б цудоўнай для жанчыны яе ўзросту, на ёй амаль не было ні маршчынкі, ні плямы, хоць цяпер яна была цьмянай, як гразь, і адна скула была разбітая. Сінякі і прыпухласці, якія ўзніклі ў выніку гэтага, зрабілі яе твар скрыўленым, знявечаным.
  Яе вусны былі сінявата-шэрыя; Сандра не мог бачыць больш за пасму-другі валасоў, таму што, як і траўма, ад якой яна загінула, яны былі схаваныя пад белай бялізнай, складзенай у нешта накшталт шапкі, каб абараніць гледача ад парэзаў патолагаанатама. Ён мог папрасіць чалавека выявіць траўму, адгарнуць шапку, але не стаў. Нават з таго, што мог бачыць Сандра, з абвалу чэрапа ў тонкай, як яечная шкарлупіна, скроні, увагнутасці памерам з вялікі грэйпфрут, яна не магла перажыць гэтую адну траўму. Гэта была звычайная траўма ў аўтамабільных аварыях, дзе галава сутыкалася са стойкай дзвярэй, і звычайна смяротная, а маглі быць і іншыя. Сандра нахіліўся бліжэй; у ягоным партфелі былі фотаздымкі, ён ведаў, што не павінен гэтага рабіць, але цяпер ён быў так далёка – ён рэзка спыніўся, яго апушчаны твар на яе, як у каханага; яму не хацелася дыхаць. Ён хацеў заплюшчыць вочы, але трымаў іх адкрытымі.
  З такой блізкасці ён заўважыў дыяганальны след на яе шыі, невялікую чырванаватую пацёртасць, падобны на апёк вяроўкі, які, магчыма, мог быць следам ад рамяня бяспекі, калі ён спрабаваў затармазіць яе цела ад сілы ўдару. Граса, аднак, сказала, што яна не была апранута, і на імгненне Сандра задумаўся над неадпаведнасцю. Гэта можа апынуцца істотным, а можа і не; на гэтым этапе ён проста не мог ведаць.
   Сандра супраць сваёй волі ўдыхнуў і адчуў яго, пах морга, пах цела, якое прайшло праз усе інвазійныя працэсы, наступныя за смерцю, напоўненага іншапланетнымі вадкасцямі і каагулянтамі лабараторыі. Чым бы пахла Лоні Медаўз пры жыцці? Пра мыла, крэм для твару, адзін з тых цяжкіх, дарагіх водараў, мускус яе ўласнай скуры. Ён рэзка адкінуў галаву.
  Калі ён глядзеў на цьмяны, пазнавальны твар санітара, Сандра ціха пажадаў Луізы, мяккай белай шыі, у якую ён мог бы ўціснуцца тварам і ўдыхаць, пакуль яна не адчувала паху.
  — Дзякуй, — сказаў ён. - Падыдзе.
  Распашныя дзверы, стойка рэгістрацыі, бледны твар з пірсінгам і чорныя валасы рэгістратара — усё гэта мінула ў тумане, калі ён вяртаўся праз маленькі пачварны будынак і яго не менш пачварнае наваколле, пакуль не вярнуўся да сваёй машыны і адчыніў незачыненыя дзверы і ўнутры. Робячы глыбокія ўдыхі.
  Не будзь смешным, сказаў ён сабе. Вы раней бачылі трупы. Праўда, ненадоўга. Пяць гадоў нават. З яго апошнімі дзвюма вялікімі справамі, адну ў якасці паліцэйскага, другую ў якасці прыватнага следчага, ён чакаў трупа, але здолеў дабрацца да яго першым. Справа ўпартай настойлівасці і ўдачы, казаў ён сабе. Але спадзявацца на ўдачу нельга было. Аднак з Лоні Медаўз ён спазніўся, хаця нельга было сказаць, што гэта была віна Сандра.
  Ці гэта можа? Вядома, не. Але што, калі ён выклікаў дастатковую цікаўнасць, каб спытаць, чаму Orfeo Trust хоча праверыць рэкамендацыі такой жанчыны? А што, калі б яму ўдалося выцягнуць з Лукі Гала, тады не больш чым сімпатычны, сімпатычны голас у слухаўцы, які прасіў яго правесці цалкам звычайны кантроль, інфармацыю аб тым, што пра яе быў адпраўлены непрыемны ананімны электронны ліст? Ці мог бы гэты электронны ліст сказаць яму, што яго адпраўнік быў небяспечны і мог з часам высачыць Лоні Медаўз і прывесці да яе смерці?
  Ён - калі б гэта быў ён - напэўна ведаў бы, дзе яе знайсці.
  Адзін, другі: ён удыхнуў прыязны, затхлы пах салона сваёй машыны: штучная скура, стары дыван, што-небудзь нясвежае ці іншае, што ён схапіў на сняданак тыдзень таму і ўсё яшчэ ляжаў у бардачку.
  Вакол Сандра ўсё нармалізавалася; за акном яго машыны працягваўся свет, рухаўся па кальцавой дарозе. Ён дастаў тэлефон і зноў з тугой падумаўшы пра горад – светлы, ціхі офіс у Сан-Фрэдыяна, шырокую зялёную раку, гук матарыні , які чуўся ў знаёмай, змрочнай кватэры, якая пахла водарам Луізы, – патэлефанаваў Джулі. .
  - Так, - сказаў ён. 'Так, малайчына. Добрая дзяўчынка. А цяпер слухайце».
  Калі ён даў ёй свае інструкцыі, Сандра склаў тэлефон і паклаў яго ў кішэню, доўга сядзеў, разважаючы, што яму рабіць далей. Потым завёў машыну і паехаў.
  Калі б ім хацелася свежага паветра, яны маглі б прайсці ўніз за замкам, міма віліно , пральні, майстэрні і простага новага дома, дзе жыў Маўра, туды, дзе быў невялікі пагорак і разбураная вежа; гэта было тое, што маленькія паўнавартасныя госці часам прымалі, каб сысці ад моцнага абеду. Яны маглі хадзіць на азімыя палі, хаця іх папярэдзілі аб небяспецы, якую ўяўляюць паляўнічыя, якія шчаслівыя на курку; яны маглі пайсці па сцежцы, якая вяла ад задняга ўваходу ўніз да прыгожага маленькага ручая. Яны не зрабілі нічога з гэтага.
  Калі Кейт вярнулася з дзвярэй у стайню ў капелюшы, шаліку, пальчатках і доўгім ватніку, зашпіленым да вушэй ад моцнага ветру, яна ўбачыла машыну. Маленькі чорны аўтамабіль з эмблемай пракату, прыпаркаваны каля ўваходу ў офіс; падняўшы вочы, яна ўбачыла святло за аканіцамі вокнаў. Такім чынам, Лука вярнуўся; Кейт гэта ведала, яна павінна пайсці і давесці яму да справы. Але святло згасала, і Тыцыяна і Фэрхед чакалі яе - і ўсё гэта было занадта складана. Жонкам было забаронена - і асабліва, як яна падазравала, шумным, эмацыянальным, здраджаным жонкам - і было цалкам магчыма, што Лука зойме пазіцыю, што яна, Кейт, павінна была паслаць Ёланду Хансен збіраць рэчы. Яна не хацела бачыць гэты расчараваны позірк у яго вачах, таму паспяшалася міма.
  Да таго часу, як яна дабралася да іх, Алек Фэрхед падштурхнуў інвалідны вазок Тыцыяна па няроўнай зямлі за замкам і павярнуў да наперадзе, да гладкага асфальту дарогі, якая вяла ўніз паміж вялікай алеяй старых кіпарысаў, дзе яны чакалі яе. Двухсотгадовыя дрэвы, між якіх Ёланда Хансэн набліжалася да Кастэла Арфея на хуткасці, нібы хацела пратараніць вялікую браму; праспект, па якім любіла прыходзіць і сыходзіць Лоні Медаўз, бачачы сябе гаспадыняй замка. Не для яе гандлярскі пад'езд.
  Разам з Кейт яны рушылі, не кажучы ні слова, толькі Алек Фэрхед сарамліва ўсміхнуўся ёй. Яна ўсміхнулася ў адказ, даруючы яму; адчуваючы радасць ад думкі пакінуць межы замка ўпершыню за, здавалася, тыдні, а не толькі дваццаць чатыры гадзіны. І, улічваючы тэмп, з якім яны рушылі, Тыцыяна лідзіраваў і круціў колы з шалёнай энергіяй, яна была не адзінай.
  Нейкі час ніхто не размаўляў. Яны ведалі, куды ішлі.
  Шырокі зімовы пейзаж раскінуўся перад імі, сонца было толькі слабым водбліскам недалёка над заходнім гарызонтам, за нізкім і цяжкім ад слаёў снегу воблакам неба. Калі яны дайшлі да канца старой кіпарысавай алеі, Тыцыян спыніўся, яны павярнуліся і азірнуліся.
  Вялікая прысадзістая частка замка сядзела там, больш забароненая, чым калі-небудзь, і зусім нецікавая імі. Усё гэта, неба, дрэвы і камень, у шэрых адценнях, акрамя чырвонага бліскучага аўтамабіля, на якім прыехала Ёланда Хансэн, ужо не на траве, а цяпер прыпаркаванага наўскос на дарозе.
  - Бедны стары Пэр, - рэзка сказаў Алек Фэрхед. «Які беспарадак». Тыцыян засмяяўся, паціраючы рукі ў скураных пальчатках на каленях. Кейт паглядзела на рукі піяніста і выявіла, што замест гэтага глядзела на яго ногі, безжыццёвыя і худыя ў падшытых штанах, яго абутыя ў боты бескарысныя ногі на падстаўцы для ног.
  "Вы можаце паўтарыць гэта", - сказаў ён. «Баданак».
  «Вы ведаеце, што адбываецца?» - сказала Кейт, гледзячы на Фэрхеда. Усё-такі яны былі суседзямі, нарвежац і англічанін. Яна падумала, як ён друкаваў там сёння раніцай; думаў пра ўсе тыя ранiцы, калi ён не рабiў бы нiчога, а толькi глядзеў туды, дзе яны стаялi цяпер, унiз памiж высокiмi цёмнымi дрэвамi да далёкiх пагоркаў i срэбнай паласы ракi, якая вiлася памiж iх адгор'ямi. Напэўна, калі б Пэр з кім-небудзь размаўляў, дык гэта быў бы з ім?
   «Ён уцягнуўся ў блытаніну», — паўтарыў Фэрхед. «Вось што здарылася». У тым, як ён гэта сказаў, было нешта пакорлівае, быццам гэта была сітуацыя, пра якую ён усё ведаў, якую бачыў раней.
  «Яго жонка сказала, што ён пісаў ёй з просьбай аб разводзе», — няўпэўнена сказала Кейт. Гэта былі плёткі. Ад гэтага ёй было няёмка. «Сказаў, што закахаўся ў іншую жанчыну і хацеў развесціся». Яна пахітала галавой. «Я не магу ў гэта паверыць. Я заўсёды думаў -
  «Думаў, што ён добры сем'янін?» - сказаў Тыцыян, круцячы коламі і паварочваючы назад уніз. «Я таксама. Нехта, вядома, павярнуў галаву».
  Кейт прыйшлося паспяшацца, каб дагнаць упушчанае, але доўгі крок Фэрхеда дазволіў яму лёгка паспяваць за імі двума.
  «Вы ведаеце, хто?» — спытала яна. Тыцыян паціснуў плячыма; - звярнулася яна да Фэрхеда.
  - Так, - сказаў ён. «Я ведаю». Ён выглядаў няўтульна. - Я не думаю... Я думаю, што ён сам табе скажа, калі - калі - гэта будзе дарэчы.
  - О, дзеля бога, - сказаў Тыцыяна, паўтараючы Джынеўры з дзікай бадзёрасцю, яго твар быў чырвоны ад ветру, калі ён з цікаўнасцю глядзеў на Алека Фэрхеда. «Хто яшчэ гэта можа быць? Адзінай іншай прыгожай жанчынай у гэтым месцы была Кейт, і я думаю, што яна сказала б, ці не так? Калі яны з Пэрам збіраліся паехаць разам на закат?
  Кейт люта пачырванела; Тыцыян працягваў ісці, нягледзячы на гэта. — Думаеш, ён і яе адбіў? Аднак як бы вы гэта зрабілі? Сціснуць тармазы? Безумоўна, гэта не можа быць так проста ў нашы дні, і калі б у яе не было тармазоў, яна б ніколі не даехала да канца шляху.
  Калі Кейт глядзела на Тыцыяна з недаверам, Алек Фэрхед загаварыў. Ён быў зусім белы. "Я не думаю - я хацеў бы, каб вы не размаўлялі так", - сказаў ён, гучачы вельмі па-ангельску.
  — Дык гэта была Дотарэса Медаўз? Ён пакідаў жонку ў Дотарэсу Медаўз? - спытала Кейт.
  - Так, - сказаў Фэрхед так ціха, што яна амаль не чула яго. 'Так. Так ён думаў».
  Яны выйшлі з невялікай групы невысокіх дрэў, якія пазначалі канец дарогі, і апынуліся на дарозе, дарозе D, выгнутай, вузкай і, калі яна была больш ажыўленай, занадта небяспечнай, каб ісці па ёй. набліжэнне завеі пры дрэнным асвятленні. Ніхто з іх не пытаўся, у які бок яны павернуць; усе разам павярнулі ўніз, кожны моўчкі разважаючы над толькі што сказаным. Кейт прыйшла ў галаву думка, што без Тыцыяна і інваліднага вазка, верагодна, была б альтэрнатыва гэтай дарозе, шлях па перасечанай мясцовасці да месца прызначэння. Пагоркі былі пазначаны такімі дарожкамі, трусінымі сцежкамі, авечымі сцежкамі і сцежкамі для верхавой язды; адным з дзіўных аспектаў ландшафту было тое, наколькі пустым ён заўсёды здаваўся. Увесь час, у хмызняку, паміж вербамі і кустамі ядлоўца і мірта, якія агінаюць дрэвы, павінен быць патаемны рух.
  - Значыць, кухонныя плёткі мелі рацыю? - спытаў Тыцыян. «Магчыма, ведаў, што Джынеўра трымае руку на пульсе. Не кажы мне, што ты нічога не заўважыла, Кацярына? Ты разумная дзяўчына».
  «Заўважылі што-небудзь?» - сказала Кейт, - я насамрэч нічога не заўважыла. Я не шукаю…» Яна хацела сказаць, я не шукаю такіх рэчаў. Гэта было праўдай? Не ў круізах, не; у круізах яна вельмі добра ўмела заўважаць тыя раманы, якія ўзнікалі і згасалі сярод пажылых пасажыраў.
  «Думаеце, мы вышэй за ўсё гэта?» - сказаў Тыцыян, чытаючы яе думкі, не ў першы раз. Кейт хацела, каб Алек Фэрхед, які знаходзіўся ў метры наперадзе іх і абхапіў сябе рукамі, сказаў што-небудзь.
  - Містэр Фэрхед? - далікатна спытала яна. Алек? Што вы думаеце пра ўсё гэта? І ён павярнуўся да яе, і яна ўбачыла яго вочы, затуманеныя ветрам.
  — Стоп, — сказаў ён. «Стоп».
  І хоць ён меў на ўвазе не гэта, усе яны літаральна спыніліся пасярод дарогі. У раптоўнай цішыні Кейт здалёк пачула гук машыны, якая прыязджала і ад'язджала, бянтэжачыся і падскокваючы пагоркамі. Магутны аўтамабіль.
  Алек Фэрхед паціраў кулаком у вока, гледзячы ў бок гары, адкуль яны маглі бачыць наступную даліну, дзе дарога рэзка згіналася, і тут Кейт успомніла, як ён выглядаў у той вечар, калі ён прыйшоў, быццам хацеў уцячы, як толькі ўбачыў, што ўсе яны стаяць і чакаюць яго.
  «Мне вельмі шкада», — сказала яна, і яна сапраўды гэта мела на ўвазе. «Вы ведалі яе. Я забыўся пра гэта. Мне вельмі шкада».
  - Гэта не тое, - сказаў Фэрхед з вычарпаным тварам. Павісла доўгая паўза, потым ён загаварыў нерашуча. «Гэта Пэр. Мне проста шкада Пэра, калі шчыра. Ён – закахаўся ў яе. Ён чалавек, які не робіць справы напалову – ён таксама чалавек, які не ўмее прыкідвацца. Ён закахаўся ў яе». Далёкая машына цяпер была гучнейшая, а бліжэйшая.
  - Ты маеш на ўвазе, закахаўся ў яе? Кейт абняла сябе, паціраючы рукі; пад ветрам ад гары было яшчэ халадней, калі гэта было магчыма, чым у замку. Тут, у гэтых далінах, сонца не заходзіла ні з лістапада па сакавік.
  - Закахаўся ў яе, так, - сказаў Алек Фэрхед, і Кейт убачыла, што ён дрыжыць. Ён быў не цёпла апрануты; цёмная вельветавая куртка, тонкія пальчаткі, несамавіты шалік – але не гэта. «Я таксама маю на ўвазе, што ён быў захоплены ёю. Падмануты». Ён гаварыў, убачыла Кейт, са змрочным разуменнем. «Яна была... какеткай, гэта добрае слова для гэтага».
  - Ніколі не фліртаваў са мной, - сказаў Тыцыяна, румяны і здаровы, у адрозненне ад Фэрхеда, але ўсмешка яго была халаднаватай.
  Гук машыны, якая набліжалася, раптам стаў значна бліжэй, і Кейт адразу ўсвядоміла, што яны стаяць пасярод дарогі. Гэта павінна было ісці сюды; больш не было куды. Яна накіравалася да краю. — Хадземце, — сказала яна, але яны яе не слухалі. Яна падышла за інвалідным вазком і нахілілася, каб штурхнуць, і нарэшце двое мужчын адказалі.
  «Ці хацелі б вы, каб яна фліртавала з вамі?» - хутка сказаў Алек Фэрхед, напружыўшыся, спрабуючы спыніць дрыжыкі. «Яна была добрая ў гэтым, ведала, з кім варта турбавацца».
  «Вы ведалі яе вельмі добра, ці не так?» - сказаў Тыцыян.
  На самай справе гэта было не пытанне, але калі б Алек Фэрхед захацеў адказаць, ніхто б не змог яго пачуць, таму што ў гэты момант вялікая, магутная серабрыстая машына ўскочыла на брову ўзгорка над імі, яе рухавік аглушальна зароў, ён прайшоў без збочвання або дакранання да тармазоў, у сантыметрах ад маленькай групы. Кіроўца не павярнуў галавы, каб пацвердзіць, што яны там - магчыма, падумала Кейт з млосным пачуццём, што ён іх наогул не бачыў, - але ўсе яны ведалі, хто гэта. Яны ведалі машыну Нікало Арфея і тое, як ён яе вёў; як Лоні Медаўз, быццам ён быў несмяротны, недатыкальны.
  - Ну, - жорстка сказаў Алек Фэрхед. «Наш уладар і заступнік». Яны павярнуліся, каб паглядзець, але ведалі, куды ён ідзе; уверх па кіпарысавай алеі за імі, нядбайна хутка, таму што, вядома, у адрозненне ад беднай Ёланды Хансэн, калі б ён хацеў пратараніць свае ўласныя вароты, ніхто не мог яго спыніць. Аўтамабіль быў засланены клубком белага пылу, калі ён трапіў на грунтавую дарогу, і яны павярнулі.
  «Як ты думаеш, там сонца ёсць?» - сказаў Тыцыян, ківаючы ў бок гары. Кейт зрабіла жэст прабачэння. Сонца нідзе не было; на гарызонце воблака было шэра-блакітнае ад непрыбранага снегу.
  «Нам вярнуцца?» — з надзеяй прапанавала яна. Абодва мужчыны паглядзелі з замка на Кейт і назад.
  — Не, — сказаў Тыцыян, калі Фэрхед паківаў галавой.
  Але калі яны зноў рушылі ў дарогу, то павольна, неахвотна. Навошта яны ішлі? Для агляду месца злачынства? Агідна шукаць кроў, абрыўкі адзення або пратэктары шын? Ці проста ўцёкшы з замка, яны не спяшаліся вяртацца, асабліва не цяпер, калі прыйшоў Нікало Арфео?
  - Яна павяла яго, - сказала Кейт.
  Фэрхед кіўнуў, схіліўшы галаву, ідучы. «Яна сказала яму, што развядзецца з мужам — прынамсі, так ён кажа».
  - Ты яму не верыш?
  «Я думаю, што ён пераканаў сябе; магчыма, яна прымусіла яго паверыць, што так і будзе, але калі я ведаю Лоні... - Фэрхед перапыніўся, і Кейт бачыла, што цяпер ён нястрымна дрыжыць.
  Яна сцягнула капялюш і працягнула яго; ён узяў яго, ламаючы галаву над ім секунду, перш чым нацягнуць. Ён паспрабаваў усміхнуцца ў знак падзякі, але твар яго быў змрочны. «Калі б я ведаў Лоні, яна б прыкрылася. Толькі жарт , мілая , толькі ў запале , мілая . Але, вядома, Пэр успрыняў бы гэта сур'ёзна, будучы Пэрам». Скрывіў рот. «Пер не можа ўявіць, каб хто-небудзь сказаў такое легкадумна. Такім чынам, ён напісаў Ёланду, у Осла, тыдзень таму. Калі яна атрымала ліст, яна кінула ўсё і выйшла, толькі да таго часу - усё гэта было, можна сказаць, акадэмічным».
  - Ён вам гэта сказаў - калі? - сказаў Тыцыян. «На мінулым тыдні?»
  - Не, - сказаў Фэрхед, энергічна хітаючы галавой, - сёння днём яны спрачаліся - я не мог не пачуць. Я нават нешта зразумеў. Я спрабаваў дапамагчы. Я б ніколі не дазволіў яму адправіць ліст, калі б ён сказаў мне. Я б сказала яму, што яна ніколі не пакіне мужа».
  Тыцыян вельмі нерухома сядзеў у інвалідным крэсле, сціснуўшы рукі па баках. - Муж, - сказаў ён; «вядомы юрыст па правах чалавека». Ён прагучаў незвычайна рэзка. «Вы думаеце, што не? Але ж ён стары, ці не так? Стары і непрыгожы».
  - Стары, непрыгожы і багаты, - сказаў Фэрхед, гледзячы ад іх на шэрую лінію гарызонту. «Але справа не толькі ў гэтым. Яны двое ў сваім родзе, Лоні і Джуліяна Маскарэла. Былі. Бязлітасны, абаяльны, разумны і ўсё астатняе».
  Такім чынам, Фэрхед не проста мімаходзь пазнаёміўся з Лоні Медаўз і яе мужам, перш чым прыехаць сюды. Гэта было больш за тое; гэта было тое, што спыніла яго пісаць; нешта здарылася.
  А потым пачулі іншую машыну. Здалёк, павольней, цішэй, чым першы, але ўсё бліжэй. Моўчкі, нібы па згодзе, яны спяшаліся цяпер, каб выбрацца на ўзгорак, каб убачыць і быць убачанымі. Потым яны спыніліся і паглядзелі ўніз, на вузкую даліну, на круты выгіб ля падножжа крутога ўзгорка, на павуцінневыя вербы, ускалыхнутую зямлю. Апошні ірваны мігценне стужкі, зачапіўшыся за ажыну.
  Яны стаялі, пераводзячы дыханне, і тады Кейт вырашыла. - Ты яе ведаў, - пачала яна, і перш чым паспела спытаць Алека Фэрхеда, што зрабіў з ім Лоні Медаўз, як бы даўно гэта ні было, ён люта накінуўся на яе.
  «Мы былі апошнімі, хто бачыў яе, — сказаў ён, — я і Пэр. Я не мог гэтага бачыць. Я не магу паверыць, што я не мог бачыць, што адбываецца. Мы былі апошнімі, хто бачыў яе перад смерцю».
  «Што здарылася?» - ціха спытаў Тыцыян.
  «Жанчыны сышлі», — сказаў Фэрхед сціплым, афіцыйным голасам. «Ціна выйшла з-за стала раней, таму што Лоні сказала нешта, што яе засмуціла. Размова пра адну з галерэй у Нью-Ёрку».
  Кейт кіўнула. «Гэта было звязана з шоу, якое яна ладзіла ў Нью-Ёрку», — неахвотна сказала яна. «Лоні апублікаваў дрэнны агляд працы Ціны ў тая самая галерэя, і я мяркую, што я проста згадваю імя… - Яна замоўкла, не жадаючы раскрываць сакрэт Ціны.
  «Мішэль і Тыцыян пайшлі за ёй». Фэрхед глядзеў уніз па схіле на чырвона-белую стужку.
  — Яна бегла, — сказаў Тыцыян і ўздыхнуў. «Я чуў, як яна плача. Я дазволіў Мішэль ісці за ёй; Я не мог паспяваць. Я пайшоў спаць». Кейт паглядзела на яго ўніз, адчуваючы невялікі імпульс адрэналіну, калі рэчы ўсталі на свае месцы. Так, спачатку Ціна, потым Мішэль, потым Тыцыяна.
  Фэрхед працягваў далёкім манатонным голасам. «І мы сядзелі ўтрох; яна нешта сказала пра бедную Ціну, размаўляючы з Пэрам. Яна казала, што Ціне трэба ўмацавацца, калі яна хоча выжыць, што мастацтва - гэта не толькі студыя, што трэба ўзаемадзейнічаць з усім светам. Пэр проста глядзеў на яе, яна магла сказаць што заўгодна». Голас у яго быў напружаны, глухі ад прымірэння. Потым яе тэлефон знік. Яна атрымала тэкставае паведамленне на тэлефон».
  «Ніякіх тэлефонаў падчас абеду, я думаў, - суха сказаў Тыцыяна. «Хіба гэта не правіла?»
  Алек Фэрхед паціснуў плячыма, на худым твары з'явіўся прывід усмешкі. «Адно правіла для Лоні Медаўз, — сказаў ён, — другое для ўсіх нас. Вы, напэўна, гэта ўжо даведаліся». Тыцыяна сядзеў выпрастаўшыся ў сваім інвалідным крэсле, і Кейт ведала, што ён хацеў наўпрост спытаць Алека Фэрхеда, што яна зрабіла з ім, каб прымусіць яго блукаць па свеце, як ён. Яна паклала руку на яго руку, каб спыніць яго.
  «Яна прачытала паведамленне?» - далікатна спытала яна.
  Ён незадаволена кіўнуў. «Нас магло б і не існаваць. Яна прачытала яго і проста ўсміхнулася нам, задаволеная сабой, не звяртаючы ўвагі. Потым яна ўстала і выйшла».
  Запанавала цішыня, калі не лічыць гуку другой машыны. Павольней, цішэй, чым у Арфея, але ўсё бліжэй.
  - Пэр сышоў з ёй? - ціха спытала Кейт. Яна выявіла, што думае пра спальню Лоні Медаўз, у якой усё яшчэ пахне ёю, адзенне раскідана, быццам яна толькі што сышла. Зялёны шоўк блузкі, якую яна апранула за вячэрай, нядбайна пакінутай на падлозе; яна змянілася, каб зноў сысці. Яна б не зрабіла гэтага з Перам у пакоі? Хіба што яна была большай шлюхай, чым яны думалі. — Ён з'ехаў з ёй у машыне ў тую ноч? Ён меў дачыненне да... аварыі?»
  «Пасля таго, як яна сышла, Пэр проста сядзеў там і глядзеў - я не ведаю. Быццам яго лупцавалі. Я павінен быў зразумець». Фэрхед выглядаў прывідным. «Але ў мяне самога было дастаткова клопатаў, перажыўшы гэтыя абеды. Потым ён устаў, нічога не кажучы, і таксама пайшоў; і я пайшоў за імі».
  - Вы маеце на ўвазе, што яны былі разам? Голас Тыцыяна быў даследлівым, настойлівым. Алек паглядзеў на яго так, нібы не пазнаваў яго. «Разам? Не. Яна ішла наверх у свой пакой, трымаючы ў руках тэлефон. Яна спяшалася. Канечне, нашы пакоі знаходзяцца паверхам вышэй, таму мы павінны былі прайсці яе – але Пэр спыніўся. Я пайшоў далей. Калі я азірнуўся, яна была каля дзвярэй і размаўляла з ім. Нецярплівы. Не ведаю, ці зайшоў ён. Я пайшоў спаць. Я чуў, як ён падышоў хвілін праз пяць».
  «Вы чулі яго? Вы яго не бачылі?
  Але Алек Фэрхед не адказаў; ён глядзеў ад яе, і Кейт сачыла за яго позіркам. Ягоныя вочы былі ўпаваныя ў далёкі пагорак, дзе зьявілася яшчэ адна машына, толькі гэтая была маленькая і карычневая, сьціплая, як лясная істота, у параўнаньні з вялікай гладка рыкаючай машынай Арфэя, і рухалася павольна, нібы чагосьці шукаючы. Шукаю іх.
  OceanofPDF.com
  Раздзел чатырнаццаты​​
  ТРЫ ФІГУРЫ НА брыве наступнага пагорка і, магчыма, у васьмістах метрах ад Сандра не рухаліся; яны сачылі за ім. Высокі чалавек, без паліто; жанчына з доўгімі чорнымі валасамі, якія развяваліся на ветры і якую Сандра нават з такой адлегласці, калі вылазіў з машыны, мог сказаць, што яна прыгожая; і мужчына ў інвалідным вазку. Шыракаплечы; моцная. Тры чалавекі не абавязкова сябры, але саюзнікі.
  Гэта была прафесійная звычка; у паліцыі ці па-за ёй, здольнасць ацэньваць людзей і дынаміку паміж імі на адлегласці была карыснай. Каб ведаць, ці будуць яны згортвацца, згрупавацца і навярнуцца супраць вас, ці разляцяцца. У любым выпадку вы павінны ведаць, хто з іх будзе рухацца хутчэй; Сандра думаў, што хлопец у інвалідным вазку можа мець перавагу, інвалід ці не.
  Хвіліну стоячы, абапёршыся на дах машыны, Сандра назіраў за імі. Яны павінны былі быць з замка; на самай справе, калі ён прагледзеў рэзюмэ гасцей, той, хто сядзеў у інвалідным вазку, быў бы Тыцыяна Скарпа. Піяніст? Кампазітар і піяніст. Сандра ўяўляў яго скручанай, злоснай постаццю; без жартаў, паралізаваны ад пояса з дваццаці двух гадоў у выніку выбуху бомбы Чырвонай брыгады, у выніку якой загінуў яго бацька. З гэтага ракурсу ён не выглядаў нізкарослым.
  Тры постаці глядзелі на яго ў адказ, і не варухнуліся, і Сандра ўсвядоміў, што яны таксама ішлі сюды. Расслаблены, Сандра трымаўся; няхай заўтра вернуцца. Праз паўгадзіны, максімум сорак пяць хвілін сцямнее, і іх чакае прагулка. І нібы яны прачыталі яго думкі, мужчына ў інвалідным вазку павярнуў галаву, каб Сандра мог бачыць профіль, нахіліў яе, каб загаварыць з дзяўчынай, чыя галава потым павярнулася да хударлявага чалавека, ён кіўнуў, і яны зніклі.
  Для Сандра сорак пяць хвілін было нядоўга. Ён адразу пачаў, падняўшыся па схіле насупраць яго амаль да таго месца, дзе стаялі трое і глядзелі на яго. Потым зноў уніз. Лёд крыху падтаяў, хоць сёння наўрад ці мог быць вышэй за нуль, і большая частка яго яшчэ была бачная. Чорны, шкляны, веерам разносіцца па асфальце з паловы гары. Ён глядзеў уздоўж абочын, у бледную зімовую траву па абодва бакі, старанна перасякаючы ўчастак. Ён не прывык да расследавання дарожна-транспартных здарэнняў за межамі горада, і ў любым выпадку, хоць прасёлкавыя завулкі былі досыць блізка ад Фларэнцыі, галалёд ніколі не быў важным фактарам. Тэмпература ў горадзе большай часткай трымалася на градус-два вышэй. Ён не мог бачыць, адкуль узяўся гэты лёд; у згасаючым святле ён здаўся.
  Ля слядоў заносу Сандра спыніўся, апусціўшыся на калені ў сваёй старой ватоўцы, зусім не цёплай. Ён паглядзеў уніз па крутым схіле ўзгорка. Яна моцна затармазіла, потым наткнулася на кавалак лёду на больш сухім асфальце, але нават ён быў інеем, і гэта не дало ёй дастатковай сілы, шыны зноў страцілі счапленне. Вялікая машына стукала і хісталася на баку, усё яшчэ рухаючыся занадта хутка - гэта было відаць па слядах заносу. Аднаго гэтага магло быць дастаткова, каб выбіць яе, бокам галавы аб дзвярную раму, калі машына нахілілася.
  Гэтыя блакітныя вочы, шырока расплюшчаныя ў цемры. Няўжо гэта адбываецца, спытала б яна сябе за долю секунды да таго, як ударылася галавой, пакуль яе ногі бескарысна стукалі на педалях. Сандро падумаў, што ўсё ж такі трэба было пайсці ў фунт паглядзець машыну. Хаця ў яго былі фотаздымкі: кроў і валасы на пярэдняй стойцы, некалькі на дзвярах машыны, пляма на шкле.
  Падчас аўтамабільных аварый у людзей заўсёды быў такі недаверлівы выгляд, калі яны выбіраліся з абломкаў, ашаломленыя не толькі ўдарам, але і разуменне таго, што яны смяротныя, што іх лёс так лёгка можа выслізнуць з іх уласных рук. Момант, у які яны страцілі кантроль над сітуацыяй - да таго часу такой зручнай, як іх уласная гасцёўня - усё яшчэ адлюстроўваўся ў іх здзіўленых, пашыраных зрэнках; разуменне таго, што машына была не проста лагоднай і паслухмянай каляскай, да якой яны прывыклі, цёплай, мяккай, камп'ютэрызаванай і бяспечнай. Гэта была клетка і зброя; паяльная лямпа і тупы інструмент.
  Ля падножжа ўзгорка, на выгібе, Сандро выпрастаўся, гледзячы на ўскалыхнутую і мерзлую зямлю. Было моцна холадна, а сонца яшчэ не зайшло. Збольшага гэта было халодна - у горадзе чалавек таксама быў у значнай ступені абаронены ад ветру, але тут, здавалася, нічога не было паміж Сандра і Расіяй. Цяжка было паверыць, што летам людзі плылі сюды з горада, каб паплаваць у рэках, паляжаць на пляжах, папесціцца ў басейнах на гэтых выпечаных і бясплодных схілах. Здалёку ён пачуў, як некаторыя сабакі пачалі лаяць, і гэты гук журботным рэхам адгукнуўся па ўзгорках.
  Выгіб сапраўды быў вельмі востры; у цемры, калі вы не ведаеце дарогі, гэта можа быць смяротна. Хаця Лоні Медаўз ведаў дарогу; яна б ведала, што крывая ідзе. За кіламетр назад таксама быў знак, які папярэджваў аб паваротах – але не аб лёдзе, што б ні казаў Граса. Месца аварыі - ці што там было - было значна забруджана. Эвакуатар падняўся на абочыну, але з-за таго, што зямля была моцна прамерзла, слядоў не было зусім. Сандра вярнуўся да машыны, дастаў канверт з фотаздымкамі і праглядаў іх зацвярдзелымі ад холаду пальцамі, пакуль не знайшоў той, які хацеў. Стаўшы спіной да дарогі, ён трымаў яе ў тым святле, што засталося, параўноўваючы малюнак з рэчаіснасцю.
  Перад ім была здробненая доўгая трава, зноў пакрытая інеем у форме выцягнутага цела Лоні Медаўз. Ён паглядзеў на фатаграфію: адна нага ў панчохах, вывернутая ўнутр, адзін чаравік зняты, яе галава ўніз па беразе і ў вадзе. Яе спадніца – на выгляд цяжкая цёмна-шаўковая – задралася, і была відаць панчоха. Яна хісталася б у цемры, фары машыны бессэнсоўна свяцілі ў раку. За ёй адчыняюцца дзверы машыны.
   На некаторых фотаздымках яны выкарыстоўвалі ўспышку; было яшчэ вельмі рана. На траве, дзе ляжала цела, было шмат перашкод. Магчыма, яна блукала, ашаломленая, перш чым крывацёк у яе мозгу незваротна прывёў яе ў кому. Ён мог меркаваць, што яна ўпала б на калені, а потым упала б наперад, хаця на фотаздымку гэта выглядала больш так, быццам яна ўпала злоўлена.
  Аўтамабіль быў не так моцна пашкоджаны; згодна са справаздачай, усё яшчэ можна ездзіць. Калі б не было носам у бераг ракі. Сандра зноў разглядаў фатаграфіі, потым перавернутую зямлю перад сабой. Яна спрабавала, ці не так? Магчыма, крывацёк, магчыма, страсенне мозгу, яна запусціла рухавік, мяркуючы, што ўсё яшчэ трымала кантроль, заднія колы бескарысна круціліся ў паветры, пярэдняя пара глыбей убівалася ў замерзлую гразь берага ракі. Затрымаўся.
  Гэта не дапамагло.
  Ці гэта зрабіў? Прынамсі, гэта выключала адну-дзве рэчы; калі б у машыне быў нехта іншы, нехта, хто жадаў ёй зла, ці дазволіў бы гэты чалавек, нейкім чынам спрычыніўшы аварыю, зноў узяць кантроль і паспрабаваць выцягнуць машыну з гразі? Гэта здавалася малаверагодным. Але гэты сцэнар у любым выпадку меў шэраг недахопаў; кожны, хто плануе выклікаць аварыю, знаходзячыся ў машыне, таксама рызыкуе смерцю або траўмамі. Гэта магло адбыцца толькі з імпульсу, сваркі, спробы схапіць руль. Але дзе цяпер будзе той меркаваны пасажыр, калі ніхто не бачыў, як ён ці яна садзіліся ў машыну з Лоні Медаўз? Акрываўлены, паранены, траўмаваны, замарожаны, у шоку? Безумоўна, такі чалавек не можа чакаць, што ён не будзе заўважаны. Зноў жа, той, хто нейкім чынам здолеў замаскіраваць усе гэтыя наступствы, наўрад ці быў імпульсіўным.
  Гэта не мела ніякага сэнсу. Яна была б адна, круціла матор, у цемры, лаялася пра сябе. так.
  Сандра асцярожна засунуў фатаграфіі назад у канверт і паклаў іх у перапоўнены бардачок аўтамабіля.
  Ножка ў панчохах. Яна апранула ролю; яна не думала, што выходзіць у цемру, у холад, яна не была апранута ў зімовую экспедыцыю, яна не была да гэтага падрыхтавана. Яна збіралася сустрэцца з каханым, у цёплым гасцінічным нумары. Сандра ўзяў пластыкавы мяшэчак з Лоні Асабістыя рэчы Мэдоўза і вывучаў іх. Не падрыхтаваная, нядбайная, засяроджаная толькі на сваім прызначэнні; трохі падобны да Сандра, які цяпер дакараў сябе за тое, што не прыгледзеўся бліжэй да змесціва сумкі напярэдадні. І калі ён збіраўся дакладна знайсці тое, што прапала ў мяшэчку, яму трэба было заняцца гэтым.
  Магчыма, міліцыя прапусціла, так. Сандра пачаў ля ракі, працуючы назад, кончыкамі пальцаў шукаючы, правяраючы магчымыя траекторыі. Калі праз дваццаць пяць хвілін стала проста занадта цёмна, каб ісці далей, а ён усё яшчэ нічога не знайшоў, Сандра пачаў угаворваць сябе з гэтага, чарговая дзікая пагоня. Гэта магло быць у яе машыне, гэта магло быць у яе пакоі ў Кастэла Арфея; Верагодна, што нават Граса і яго дурнагаловыя знайшлі б яго, калі б яго там знайшлі.
  Вядома.
  Ён перайшоў дарогу, адышоў метраў сто назад, потым крыху ўверх па ўзгорку, з вяршыні якога на яго глядзела тройка, потым зноў уніз. Авечая дарожка вяла ўлева, абмінаючы пагорак да таго месца, адкуль прыехалі трое – нібы ён не ведаў – сцежка, якая таксама магла быць ярлыком, толькі яны не паехалі б па ёй з інвалідным вазком .
  Сьвятло амаль цалкам выцякла з самотнай даліны, хрыбет далёкіх пагоркаў чарнеў на фоне імкліва цямнеючага неба, і цяпер, хацеў ён таго ці не, Сандра мусіў ісьці і сустракацца з жыхарамі Кастэла Арфэя.
  Маленькі лічбавы гадзіннік у куце старога камп'ютара падказаў Джулі, што цяпер 17.10, калі яна акуратна далучыла дакумент да электроннага ліста, адрасаванага Сандра, націснула кнопку "Адправіць" і закрыла камп'ютар. Дакумент утрымліваў даты, месцы і час, якія ёй удалося падабраць з Інтэрнэту, а таксама з пака папер, якія Сандра склаў пад Арфеем/Медаўзам у старой шафе. Джулі паспрабавала стварыць своеасаблівую сетку, перакрыжаваўшы цяперашніх гасцей у Castello Orfeo так старанна, наколькі гэта дазваляў час і абмежаванні яе англійскай мовы. Заняткі, якія наведваў Джулі, былі толькі для адпачынку і размоў і не вельмі дапамагалі ў расшыфроўцы міграцыі і прыпынкі мастакоў. Наведванне стыпендыі па мастацтву інсталяцый ва Упсале, Швецыя? Паэт у турме ў Галандыі? Жыццё жыхароў Кастэла Арфея не здавалася Джулі зусім зайздросным, які таемна марыў пасяліцца ў больш сціплай версіі вілы Беллагамба ў Галлуца.
  Выкладанне англійскай мовы ў Сарбоне ў Парыжы гучала нармальна. Але няўжо ніхто з гэтай партыі не хацеў пасяліцца? Магчыма, у іх не было выбару.
  Інструкцыі Сандра былі вельмі дакладныя. — Я хачу, каб вы даведаліся, хто з іх перасякаўся з Лоні Медаўз у мінулым, скажам, за апошнія пятнаццаць гадоў. Я ведаю, што яны будуць мець, Маскарэла і Гала ўжо намякнулі, што гэта вузкі свет, калі вы змагаецеся артыстычны тып. Відавочна, я не чакаю, што вы ўсё даведаецеся. Але публічнае: фестывалі, лекцыі, выставы, творчыя адпачынкі, кніжныя туры. Колькі зможаш».
  У Джулі было ўсяго пару гадзін, і яна не думала, што паспела з гэтым папрацаваць. Гэта была цяжкая праца; яна не ведала, што такое сабацікал па-італьянску, не кажучы ўжо пра англійскае слова, але яна выкарыстала сваю ініцыятыву і анлайн-слоўнік. Яна была даволі задаволеная; для яе гэта нічога асаблівага не значыла, але для Сандра было б нешта значыць.
  Яна яшчэ не спытала, ці тэлефанаваў ён Луізе. Быў момант, калі трэба было проста сесці на задняе сядзенне, яна гэта бачыла. І, вядома, яны былі цвёрдыя як камень; нішто не магло выбіць Сандра і Луізу з каляіны, вядома, не маленькае непаразуменне, падобнае гэтаму. Джулі ўспомніў, як Луіза расказала ёй пра рак, і як ёй прыйшлося з цяжкасцю глытаць і рабіць выгляд, што не спалохалася; гэта было крыху так. Але тут ніхто не паміраў. Яна павінна была нагадаць сабе пра гэта.
  Быццам бы запозненай думкай, перш чым павесіць трубку, Сандра сказаў: «Карлота Белагамба пойдзе сёння ўвечары ў дом Альберта, я б паспрачаўся. У мяне такое адчуванне, што бацька Альберта з'ехаў з горада, і гэта будзе час вечарынкі.
  - Адкуль вы гэта ведаеце? - з цікаўнасцю спытала яна.
  «Таму што я толькі што бачыў яго бацьку, які выйшаў з паліцэйскага ўчастка ў Поца-Басо; таму што мы з яго бацькам Нікало Арфеем ідзём у заклад Сёння ў Альберта вечарынка, таму што ён сказаў Альберта, што не вернецца дадому. Ён заставаўся ў сямейным замку, і хто ведае, можа, я нават буду з ім абедаць.
  І перш чым Джулі нават пачаў пераварваць гэтую новую інфармацыю, ён працягнуў: «Ведаеш, што было б сапраўды карысна, Джулі, калі б ты мог туды патрапіць?» У вечарыну; у дом. Пагаворыце з гэтымі дзецьмі. Думайце пра гэта як пра частку сачэння за Карлотай, калі хочаце. Але я хачу ведаць, калі стары звычайна гуляе ў гасцях. Даты, калі магчыма; у прыватнасці, калі ён гуляў на выездзе, у тую ноч, калі памёр Лоні Медаўз». Была паўза. «Ах, і калі б ён ужываў какаін».
  Пасля ашаломленага маўчання Джулі сказаў: «Добра».
  «Ты зможаш, малы», — сказаў Сандра, і яна памякчэла. Якога чорта. Яна магла паспрабаваць.
  І калі яна хацела дабрацца да Галуца да 5.30, ёй трэба было ісці. Па дарозе Джулі ўзяў каля пяцідзесяці грамаў наркотыку ў гандляра на рагу плошчы Санта-Спірыта, сядзеў на шырокай каменнай лаве, забрызганай галубіным лайном, і праводзіў суд з выглядам нейкага індзейскага разумніка. Яна ведала яго з трынаццаці гадоў; ён без здзіўлення паглядзеў на яе, працягваючы невялікі пакет з фальгі, хоць яна была чыстай ужо тры гады.
  — Усё ў парадку, — збянтэжана сказаў Джулі. «Гэта не для мяне».
  «Вядома, — сказаў ён, — што заўгодна».
  Нават не вярнуўшыся ў свой пакой, каб зняць паліто, апынуўшыся ў межах замка, Кейт накіравалася адразу ў офіс.
  Тыцыяна і Алек Фэрхед разышліся сваімі дарогамі без большага, чым прамармытанага развітання; усе трое паспяшаліся назад пад цямнеючае неба, элемент сораму, трывогі ў іх агульным маўчанні. Гэта было відовішча чалавека, які вылазіў з машыны? Упыр, як яны, экскурсант? Кейт не была ў гэтым упэўненая; павольны, уважлівы погляд, які ён глядзеў на іх, прымусіў яе падумаць, што голагаловы чалавек у сваім паношаным паліто меў намер больш сур'ёзны.
   Калі Фэрхед падняў руку, каб развітацца пад вялікай аркай, Кейт раптам адчула немалую трывогу за яго; ён сапраўды выглядаў хворым. І спалохаўся. Але ён злавіў яе погляд і паспяшаўся прэч, перш чым яна паспела спытаць яго, ці ўсё з ім у парадку.
  За дзвярыма кабінета Кейт завагалася, пачуўшы галасы. — голас Лукі і яшчэ адзін, больш глыбокі — больш нізкі, злы — голас, які яна пазнала ў Нікало Арфея. «Немагчыма», — казаў ён. «Не можа быць і гаворкі».
  Яна пастукала. Раптам наступіла цішыня, потым Лука насцярожана спытаў: - Хто гэта?
  Ён выглядаў стомленым, і калі яна няўхільна штурхнула дзверы ў адказ на яго неахвотнае: «Тады хутчэй», яна ўбачыла, што ён таксама глядзеў так. Ён сядзеў за сваім сталом, рукавы кашулі былі засунутыя, пінжак скамячаны на спінцы крэсла. Здавалася, што з сённяшняй раніцы ён вырас за тыдзень. Нікола Арфео стаяў каля акна, яго шырокія плечы засланялі рэшткі святла; ён паглядзеў на Кейт праз плячо, гледзячы на яе з ног да ног, потым зноў азірнуўся вонкі. Насуперак усім правілам замка адчуваўся моцны пах цыгарнага дыму.
  Кейт засталася стаяць у паліто, бо яе не запрашалі сесці.
  — Граф Арфео — застанецца, — стомлена сказаў Сандра. — Хаця б на вячэру.
  - Разумею, - сказала Кейт, чакаючы далейшых інструкцый, але іх не было. Яна ўбачыла, што Арфей будзе трымаць іх усіх боўтанымі; гэта быў яго дом, і калі ён вырашыў, што ложак трэба заправіць за дзве хвіліны, у якім бы пакоі ён ні абраў, тады ім давядзецца скакаць.
  «Мне было цікава, ці тэлефанаваў ты ўжо Бэт», — паспешліва сказала яна.
  - Бэт? На імгненне Лука глядзеў пуста. «О, Бэт. Правільна, так. Я маю на ўвазе, не. Не, я ёй не тэлефанаваў».
  - Ну, яна павінна ведаць, - сказала Кейт. «Перш чым яна прачытае гэта ў газеце. Вам не здаецца? Я маю на ўвазе, яны былі блізкія». З акна Арфей на імгненне зірнуў на яе, спусціўшы свой арыстакратычны нос, але на гэты раз не з такой нязмушанай распуснасцю.
  — Так, так, я мяркую, што так, — расьсеяна сказаў Лука.
  Кейт паглядзела на гадзіннік. «Калі гэта не будзе зроблена сёння вечарам, - сказала яна, - розніца ў часе і ўсё такое - гэта будзе толькі праз цэлы дзень».
   «Якая ваша прапанова?» — нецярпліва сказаў Лука. Яна ўбачыла, як ён зірнуў на Арфея; ці меў гэты чалавек уладу над працай Лукі? Кейт заўсёды лічыла, што Траст - гэта цалкам асобная арганізацыя, але яна меркавала, што замак усё яшчэ належыць яму. Яна падумала пра тое, што Джыневра сказала пра тое, што Лоні Медаўз стварае непрыемнасці ўсім, хто працаваў пад яе кіраўніцтвам: Маўра, Нікі, Лука.
  - Я патэлефаную ёй, - сказала Кейт. «Вы дасце мне нумар, і я растлумачу ёй. Акуратна, ведаеце».
  — Добра, — незвычайна няўпэўнена сказаў Лука. Ён пачаў рыцца ў хаосе на сваім стале ў пошуках чагосьці, потым спыніўся, здавалася, забыўшыся, што ён шукаў. Яго кідала прысутнасць Нікало Арфея, ці ён цягнуў час? Навошта яму хвалявацца за Бэт?
  «Нумар?» — падказала яна. Ён зноў пачаў тыкаць, знайшоў свой мабільны, пракруціў спіс нумароў і прачытаў ёй нумар. Бэт жыла на ўсходнім узбярэжжы: Вестпорт, штат Канэктыкут. Там бы позняя раніца. Кейт падняла вочы пасля таго, як увяла нумар у сваім тэлефоніно, і ўбачыла, што яны абодва глядзяць на яе, і іх значэнне было цалкам зразумелым.
  — Тады я ёй патэлефаную. Я зараз гэта зраблю». І яна паспешліва пайшла ў паліто, не расслабіўшыся ні на секунду абмену. За дзвярыма Кейт вагалася цэлую хвіліну, прыслухоўваючыся, але нічога не пачула. Магчыма, яны таксама прыслухоўваліся да гуку яе адыходзячых крокаў, перш чым аднавіць размову. Яна пайшла.
  Спыніўшыся на кухні, Кейт хацела паабяцаць Джынеўры, што прыйдзе ў бліжэйшы час, як толькі яна патэлефануе Бэт, толькі наспявала яшчэ адна сварка. Вядома, было: гэта быў выхадны вечар Джыневры, успомніла яна са спазненнем, кухарка павінна была ісці дадому ў пяць субот. Кейт проста страціла ўяўленне пра час, пра свае звычайныя будні. І ад сваркі не было дзе пазбегнуць.
  «Кім ён мяне лічыць?» Джыневра ўспыхнула. Маўра стаяў у кутку з кубкам кавы ў руцэ і непрыемным бляскам у вачах. Ён ніколі не піў каву без дробязі; Кейт адчула, што хоча спытаць яго, што будзе, калі ты сыдзеш з трактара і зламаеш сабе шыю?
   Паверхні кухні ўжо былі застаўлены посудам для вячэрняга фуршэту, кожная заслана асобнай чыстай адпрасаванай тканінай. — Ён думае, што я ахмістрыня, пакаёўка, прыбіральшчыца? Ён адпраўляе Ганну-Марыю дадому, ён здымае вас з кухонных абавязкаў - - пры гэтым поўная сіла яе бліскучага погляду перакінулася на Кейт - потым ён вырашае, што нам трэба запраўляць ложкі, і я павінен адправіць Нікі прыбіраць стажорку ванная пакой».
  «Інтэрн?»
  — Маленькая спальня, — нецярпліва адказала Джыневра. Яна сцягнула фартух. «Ну, ты можаш гэта зрабіць. Нікі зрабіла дастаткова. Вы можаце зрабіць гэта, і вы таксама можаце дапамагчы ёй ачысціць пасля абеду. Суботні вечар і нядзельная раніца, мой вольны час. Спадзяюся, нехта памятае гэта».
  «Пакой стажора трэба прыбраць? Я падумаў, - і Кейт разгублена спынілася.
  «Двое дадаткова на вячэру», - бурчэла Джыневра. «І без папярэджання. Што ж, ім давядзецца задаволіцца рысам».
  «Два? Хто другі?
  - Не пытай мяне, - агрызнулася Джыневра.
  — Шнапер, — упершыню загаварыў Маўра з кута. «Нехта прыходзіць, каб задаць нам пытанні». Яго голас быў небяспечна рваным; ён быў добра п'яны, зразумела Кейт. «Калі вы спытаеце мяне, за гэтым стаіць яе муж». Яго смех быў мокротавым і невыразным. «А яшчэ ёсць Арфей, гэта крыху паварот. Без сумневу, ахоплены горам».
  Кейт хацела выбрацца адтуль; ёй гэта не спадабалася.
  «Дзе Нікі?»
  «Яна будзе на піяніна нобіле », — саступіла Джыневра. «Афармленне пакоя стажора». Потым яна скрывілася. — Ведаеце, вам давядзецца правесці яе на ферму.
  - Я разбяруся з ёй, - сказала Кейт. «Вы сыходзьце з дому».
  Джыневра ўтаропілася на яе, потым, не кажучы ні слова, сцягнула фартух. Правяла рукой па газавых кранах на пліце, паправіла кухонны ручнік на вешалцы. «Ідзеш?» - рэзка сказала яна Маўра. Ён паціснуў плячыма, яго вочы былі чырвонымі. Яму стала яшчэ горш, падумала Кейт, пасля таго, як Дотарэса памерла: п'янейшы, больш злы; магчыма, таму Джыневра абараняла яго. Абараняючы яго ад самога сябе.
   — Добра, — сказаў ён. «Паглядзіце крыху тэлебачанне».
  «І перакусіць». На Джыневры было паліто, і яна стомлена вывела Маўра наперадзе сябе з дзвярэй. З цемры закруціўся сцюдзёны вецер. — Перакусі, — паўтарыў ён, нібы не ведаючы, што значаць гэтыя словы, калі за імі зачыніліся дзверы. Кейт спадзявалася, што Джыневра была за рулём.
  Каля дзвярэй кухні яна спынілася і прыслухалася; пачуў, як сабакі пачалі лаяцца на другім баку пагорка, калі ў поле зроку з'явіўся Пунта кухара. Джыневра ведала, што нешта не так, таму яна моцна трымала Маўра на цуглях. Кейт паглядзела ўніз з гары ў іншы бок, на Віліно . У адным з верхніх вокнаў прысадзістага будынка гарэла святло, і калі яна стаяла там, яшчэ больш святла ўспыхнула бліжэй, справа з-за пральні. Сучасная кватэра са шкляной сцяной: Мішэль, напэўна, запальвае ўсе лямпы. Неўзабаве госці пачнуць з'яўляцца адзін за адным, нібы звяры, якія шукаюць наступнай ежы, нягледзячы ні на што.
  Калі яна перасякала двор да каменных прыступак і вялікіх дзвярэй, больш-менш адначасова адбыліся дзве рэчы. З чорнага неба пасыпаліся сняжынкі, а ўнутры замка нехта – гэта мог быць толькі адзін чалавек – зайграў на піяніна. Хаця гэта здавалася занадта прыручаным апісаннем для гуку, які даляцеў да Кейт, спыніўшы яе там, дзе яна стаяла. Як вадкасць, музыка выцякала праз кожную шчыліну ў аканіцах, паміж дзвярыма і дзвярной рамай, падымаючыся і разліваючыся, мяккая і меланхалічная, на двор, запаўняючы прастору, агароджаную шэрымі сценамі і чорным небам над галавой, нібы Кейт была ў ёй. ўласная канцэртная зала. На імгненне, пакуль яна стаяла і забылася, што яе хвалюе і куды яна ідзе, яна зразумела сэнс усяго гэтага. Вялікі, страшны замак з метровымі сценамі, зачыненымі пакоямі, адасобленасцю, кармленнем і паеннем няшчасных гасцей, пакутай. Дзеля гэтага.
  Яна ўбачыла яго, калі яна на дыбачках праходзіла міма па холе, як мінатаўра, яго вялікая галава паміж вялікімі плячыма схілілася над бліскучым чорным піяніна, не звяртаючы ўвагі, і падымаючыся па шырокай крывой каменнай лесвіцы, яна затаіла дыханне.
  Нікі стаяла ў дзвярах маленькага пакоя стажора, абапёршыся аб выразаны камень у куце, з вільготнай тканінай у адной руцэ. Яна была ў захапленні, праслухоўванне. Кейт прыклала палец да вуснаў, і Нікі кіўнуў. Яе вочы былі круглыя; яны чулі ігру Тыцыяна раней, але ён ніколі не гучаў так. Музыка нарастала і кацілася, цяпер заліваючы кожны куток старажытнага будынка; яе погляд быў перахоплены рухам вышэй на лесвіцы, Кейт падняла вочы і ўбачыла Алека Фэрхеда на верхняй пляцоўцы, вочы якога блішчалі ў святле знізу. Ёй здавалася, што музыка кліча іх усіх са схованак - і свята, і папярэджанне, і пахавальны марш, усё ў адным.
  Фэрхед перамясціўся, і ён паглядзеў на яе, а потым зусім нечакана яна ўбачыла выраз твару, якога ніколі раней не бачыла, усмешку чыстага шчасця і паслаблення расплылася па яго твары, быццам ён быў заспеты знянацку чымсьці, што яго ўзрадавала. . Кейт кіўнула галавой уніз, і ў гэты момант яна адчула, што Нікі ўзяў яе руку і моцна сціснуў.
  Павярнуўшыся, яна ўсміхнулася дзяўчыне ў твар. - Усё нармальна, - сказала яна вуснамі, таму што асляпляльны выгляд Нікі ператварыўся ў жах, калі гучалі ноты, і яна абнадзейліва ўсміхнулася. Быццам бы Тыцыяна зразумеў пад імі, што музыка выходзіць за межы яго кантролю, яна змянілася, або ён утаймаваў яе, і побач з Кейт Нікі зрабіў доўгі ўдых. Адчуваючы адліў напружання, Кейт паглядзела праз плячо ў невялікі акуратны пакой, які належаў Бэт: адно доўгае акно з аканіцамі, вузкі ложак з выцвілым мяккім чырвоным аксамітным покрывам, кут, павернуты ў круг святла, пралітае прыложкавыя лямпа. Быў пастаўлены стол з паперай і тэлефонам. Убачыўшы яе запытальны позірк, Нікі толькі паціснуў плячыма.
  - Гэта ты і я, - прашаптала Кейт. «Я адправіў Джынеўру дадому». Нікі пакорліва кіўнуў.
  Усё яшчэ гледзячы ў пакой, Кейт не ўбачыла ні слядоў знаходжання Бэт, ні выкінутай мяккай вокладкі на паліцах, ні знака на сценах. «Ты сумуеш па ёй?» - ціха сказала яна, і Нікі пакруціла галавой, гледзячы, неадназначна. Потым кіўнуў.
  - Ёй тут не спадабалася, - прашаптала яна. «Яна сказала мне, гэта яе напалохала. Яе нешта напалохала». Кейт на імгненне паглядзела на яе твар. Памятаў, што Нікі таксама верыла ў прывідаў; асцярожна ўзяў з яе рукі вільготную анучу і пацягнуў за сабой дзверы стажора.
   - Давай, - сказала яна. «Яны ўсе хутка з'явяцца, а выпіўкі няма». Музыка, здавалася, несла іх уніз па лесвіцы, адмяраючы іх крокі, быццам яны не маглі не ісці ў такт ёй, нібы яны танцавалі. Калі Кейт дасягнула дна, яна спынілася.
  На парозе стаяў мужчына сярэдніх гадоў з шырокім, стомленым тварам, у руцэ ў невялікай сумцы, схіліўшы галаву і слухаючы. На ім быў капялюш, на палях якога ледзь-ледзь растаў снег. Як па камандзе, музыка паднялася да ідэальнай кропкі і спынілася.
  — Сандра Чэліні, — сказаў чалавек у новай цішыні і працягнуў руку.
  OceanofPDF.com
  Раздзел F пятнаццаты​
  ДЗВЕ ДЗЯЎЧЫНЫ - ЖАНЧЫНЫ , ён павінен сказаць, што ён ведаў - утаропіліся на яго, адна маленькая, мышыная і вастраносая, другая высокая, плячыстая, чорнавалосая і разумная. Ён ужо бачыў высокую дзяўчыну з двума мужчынамі, якія глядзелі на яго з вышыні, і не памыліўся, палічыўшы яе прыгожай. У яе быў поўны, апушчаны ўніз рот П'ера дэла Франчэска: твар каралевы Саўскай і моцныя плечы дзяўчыны-салдата. Сандра мог уявіць, як яна крочыць у бой, не задумваючыся.
  — Кацярына Джотоне, — сказала яна і працягнула руку. «Я памочнік кіраўніка. Памочнік Лукі».
  У яе быў акцэнт, блізкі да сіенскага, так што не тутэйшы. Яе хватка была цёплай і моцнай; яе чорныя валасы распусцiлiся пасярэдзіне, i яна глядзела на яго з цiкаўнасцю, а не непрыязна, нiбыта адчувала яго. Як быццам ён мог прынесці добрыя навіны, але яна яшчэ не была ўпэўненая; як быццам яна яму давярала. Узгадваючы гэта, Сандра адчуваў сябе рыпучым і старым, але яна выглядала як кожная дзяўчына, якую ён калі-небудзь хацеў запрасіць на спатканне, калі б не быў занадта сарамлівым і самотным, пачынаючы з трынаццаці гадоў. Яна была падобная да Луізы.
  Ігра піяніна спынілася. Гэта было вельмі дзіўна: Сандра не лічыў сябе ні чулым, ні успрымальным атмасферы або забабоны, але пакуль гучала музыка, ён адчуваў, што ўсё гэта не было цалкам рэальным. Ні разбітыя вокны вялікага, цёмнага, няўмольнага будынка, які навіс на яго ў прыцемках, ні высокія маўклівыя кіпарысы, што агароджвалі яго на падыходзе, ні снег, які кружыўся на пустым двары. Адзіная сапраўдная рэч засталася за ім на тым крутым павароце: раз'едзеная гразь і бляск паліцэйскай стужкі, прыліплай да вярбы.
  «Ты… хм… следчы», — сказала худая дзяўчына з вострым носам і валасамі пудзіла, і рэальнасць вярнулася. Нешта ў ёй нагадала яму Джулі. «Я толькі што заслала твой ложак. Побач з пакоямі Дотарэсы . Яна кінула на яго вочы-пацеркі. Па суседстве; Сандра задумаўся, хто б заняў такі пакой у звычайных абставінах.
  «Ці павінен я вас паказаць?» - сказала Кацярына Джотоне. Яна не ведала, што ён прыедзе, але іншая дзяўчына ведала. Кацярына была тут староннім, як і ён, і думала на нагах. Добра. - Ці вам спачатку трэба пабачыцца з Лукай?
  - Я проста пакіну гэтыя рэчы, - сказаў Сандра, падымаючы свой чахол.
  Пакой быў невялікі, але гэта было добра ў такім вялікім скразняку, як гэта; яна здавалася цёплай і добра асветленай. Быў стол, які ён мог выкарыстоўваць як пісьмовы, і доўгае акно. «Вы вельмі добрыя».
  - Я скажу Луку, што ты тут? - сказала Кацярына Джотоне. За ёй на лесвічнай пляцоўцы другая дзяўчына пераміналася з нагі на нагу, прыслухоўваючыся.
  - Гэта было б цудоўна, - сказаў Сандра. — Дзякуй, міс Джотоне. Вы былі вельмі карысныя».
  — Кацярына, — сказала яна, схіліўшы галаву. «Гэта прыемна». Яна нахмурылася. «Будзе… вячэра, ці накшталт, крыху пазней. Мы крыху – дагары нагамі. А ў суботу Джыневра выходная; яна кухар. Будзе што-небудзь раскладзенае, у сталовай, з васьмі. Але я ўпэўнены, што Лука - містэр Гала - пакажа вам.
  Калі Сандра акуратна зачыніў дзверы, ён пачуў іх на лесвіцы, нізкі голас Кацярыны Джотоне і хвалюючае балбатня другой. Ён не ведаў, што ім сказаў Гало; мінімум - гэта тое, што ён сабе ўяўляў, але людзям не спатрэбілася шмат часу, каб разабрацца. Ён гэтага не зрабіў трэба пра гэта турбавацца.
  Кампутар запусціўся вечна. Сандра ведаў, што кампутары эканомяць шмат часу; тым не менш, эфект, які яны аказалі на яго, толькі ўзмацніў яго нецярплівасць. Сіні экран з запытам пароля, значкі, якія з'яўляюцца адзін за адным, гуканне і пстрычка. Узнікла застаўка: гэта быў выгляд з маленькага доміка, які яны з Луізай даўно арандавалі на Лігурыйскім узбярэжжы; Джулі спампаваў яго для яго. Паласа фестончатага зялёна-белага тэнта і сонца, якое заходзіць у моры, пара прышвартаваных лодак, чорных на срэбнай вадзе. Злева ад кампутара на стале Сандра паклаў папку з зялёнай карткай, у якой была інфармацыя пра гасцей замка. Ён вырашыў, думаючы пра Кацярыну і дзяўчынку-мышку, пра адсутнага кухара, пра тых, хто кіраваў трактарам і пікапам, які ён бачыў прыпаркаваным за замкам, што не пашкодзіць мець запіску ці два супрацоўнікі таксама.
  Ці адправіў бы кухар, садоўнік ці дзяўчына з доўгімі чорнымі валасамі і мяккім акцэнтам Вальдыкіяны ананімны ліст праз проксі-сервер пра жанчыну, якую яны наўрад ці калі-небудзь сустракалі? Не, не сталі б. Але Сандра не верыў, што ўсе яйкі ў адзін кошык трэба пакласці; было б неабдумана закрываць яго варыянты на такой ранняй стадыі расследавання. І цяпер ён быў тут, сярод гэтых змрочных і пустых пагоркаў, цяпер ён дыхаў паветрам замка, чуў яго скрып і шэпт і адчуваў, як яго тоўстыя сцены набліжаюцца вакол яго, загадка смерці Лоні Медаўз ператварылася ў нешта іншае, нешта прадметнае. змяніць, нешта яшчэ жывое, яго наступствы яшчэ не разгадаць. Раптам цемра гэтага замка і яго тэрыторыі напоўнілася магчымасцямі.
  Прыйшло б. Так заўсёды было.
  Амаль ніколі лёгка, але гэта прыйшло; трэба было стаяць у нерухомым цэнтры такога месца, слухаць і назіраць. Гэта было замкнёнае кола, як і многія забойствы; вам проста трэба было адлюстраваць краю, а потым паглядзець на тых, хто сабраўся ўнутры. Падобна да цыганскай пляцоўкі, куды калісьці выклікалі Сандра і П'етра, таму што цела маладога чалавека ляжала за межамі святла ад прычэпаў і кінутых кантэйнераў, раненых больш за дваццаць разоў нажом і пакінутых сцякаць крывёй у пылу на салодкім... пахкі красавік вечар.
  Некаторыя з падарожнікаў засталіся ў сваіх вагончыках, іншыя сабраліся на краі поля зроку паліцэйскіх, якія асвятлялі кузаў агнямі, а затым уважліва агледзелі яго рукамі ў пальчатках. Адзін ці двое прыйшлі, каб прапанаваць нейкую інфармацыю, якой нельга давяраць. Малады чалавек - не больш чым хлопчык - быў адным з іх, і яны ведалі, што іх будуць падазраваць.
  На гэта спатрэбіўся час, гэта было дакладна. Трэба было здабыць рэчавыя доказы, прааналізаваць пылок і пыл, выявіць форму і асаблівасці прылады забойства, але па большай частцы гэта было пытаннем чакання. Чакаючы, каб яму даверыліся, каб падазрэнні зніклі, каб людзі пачалі размаўляць - нават не з Сандра і П'етра, а паміж сабой. І тады, нарэшце, маленькі і злы цыганскі хлопчык прыбег да Сандра з брудным тварам і плакаў, які сказаў яму, што яго старэйшы брат быў закаханы ў дзяўчыну з боку.
  Пячатка ламаецца, і свет кідаецца ўнутр. Сандра ўсё яшчэ памятаў адчуванне галавы маленькага хлопчыка на грудной клетцы, гарачай і вільготнай, адчуванне нямытых валасоў пад далонню.
  Стаяў і падышоў да акна.
  Спачатку былі ўнутраныя аканіцы, потым акно; ён адчыніў яго, каб адсунуць вонкавыя жалюзі. Ад холаду перахапіла дух, але ён хвіліну стаяў каля расчыненага акна і глядзеў. Снег усё яшчэ падаў, але ўжо ціха, ціха; вецер сціх, і ён мог адчуць змены, якія адбыліся на пейзажы, калі снег пакрыў і заглушыў яго, адчуў яго чысты халодны пах у паветры. Унізе дарогі і газоны былі ўсхлестнутыя, але нават цёмныя далёкія пагоркі зіхацелі белым, адбіваючы нейкую таямнічую крыніцу святла: магчыма, месяц, які ненадоўга прасвечваў праз разрыў снежнай хмары. Ці быў месяц дзве ночы таму? Сандра паспрабаваў успомніць; гэта была ноч, ці не праўда, калі Луіза сказала яму, што з'язджае.
  Ён устаў у туалет сярод ночы. Як заўсёды, яго ўзрост і ўсё такое. Сандра заплюшчыў вочы, спрабуючы ўспомніць, і на імгненне ўсё, што ён мог успомніць, быў адчай, які ахапіў яго ў халодным ванным пакоі, у яго замарожаным акне. без аканіц. Не таму, што ён застанецца адзін на некалькі дзён, а таму, што яго нейкім чынам пакідаюць. Ён зноў расплюшчыў вочы. Было цёмна, ці амаль; над галавой бачны не больш, чым кавалачак паўмесяца.
  Чамусьці гэтая думка прыгнятала яго; ці было б лепш, калі б у тую ноч, калі памёр Лоні Медаўз, свяціла поўня? Таму што ён сам не хацеў бы паміраць у цемры. І па іншых прычынах ён не мог дакладна пазначыць, але якія яму прыйдуць у галаву.
  Сандра асцярожна зачыніў аканіцы і вярнуўся да пісьмовага стала.
  Знайдзі палюбоўніка. Знайдзіце адпраўніка электроннага ліста.
  Ён спыніўся на месцы, нахмурыўшыся. Ці былі б гэтыя двое аднолькавымі? Можна было, так. Ён мог уявіць сабе сцэнар, у якім мужчына можа адправіць ліст з нянавісцю, а потым стаць палюбоўнікам ахвяры. Але гэта была нацяжка. З такой жанчынай, як Лоні Медаўз, рэзкай, настойлівай, дапытлівай? Расцяжка. Ён стаяў вельмі нерухома, задумваючыся.
  Сандра прыйшло ў галаву, што ён нават не можа быць упэўнены, што адпраўнік электроннага ліста таксама быў яе забойцам. Калі б гэта было забойства. У яго балела галава ад здагадак: трэба было пачаць глядзець на факты.
  Калі б вы хацелі адправіць кагосьці разбіваць машыну ў адзіноце, як бы вы гэта зрабілі? Сандра мог прыдумаць прынамсі адзін спосаб, але ніводнага, які гарантаваў бы поспех. У рэшце рэшт, яна хутчэй магла быць моцна паранена, скалечана або паралізавана, чым забіта. Такім чынам, ваша праца павінна быць нябачнай, у выпадку, калі яна вернецца, каб расказаць казку. Хоць, магчыма, траўмы было б дастаткова; магчыма, хтосьці толькі хацеў паставіць Лоні Медаўз тварам да твару з рэальнасцю, якую яна не магла зачараваць - з тым фактам, што яна, як і ўсе астатнія, была смяротнай.
  Ён паклаў свой мабільны тэлефон на зялёную папку, і той цярпліва міргнуў яму ў адказ, паказваючы, што ў яго моцны сігнал. Дзесьці тут павінен быць перадатчык, хоць ён не памятаў, каб яго бачыў. Ён павінен быў праверыць сігнал у даліне, ці не так? Ці змагла б яна паклікаць дапамогу? Калі б у яе быў з сабой тэлефон. Ці змагла б яна атрымаць сігнал?
  У нашы дні ва ўсіх заўсёды быў тэлефон; калі б Сандра памятаў трымаць яго на ім і зарадзіць, то кожны мог.
  Неасцярожна рухаючы пальцам па сэнсарнай панэлі ноўтбука, Сандра ўвайшоў у шырокапалосную сетку Castello Orfeo, якая не была абароненай. Навокал няма нікога, хто мог бы зняць яго бясплатна, дык навошта турбавацца?
  Гадзіннік у кутку экрана паказваў 18.45. Джулі будзе назіраць за Карлотай Белагамба і чакаць яе моманту. Сандра быў упэўнены, што яна справіцца. На секунду ён адчуў укол віны; гэта на самай справе не было пра дзяўчыну і яе хлопца-наркотыка, ці не так? Ён выкарыстоўваў яе - выкарыстоўваў іх. Але Джулі была іншая справа. У Джулі быў свой парадак дня; цяпер яна разглядала Карлоту як свой выпадак. На экране Сандра адкрыў паштовую скрыню, націснуў «Адправіць» і «Атрымаць», здзіўлены тым, як хутка гэтыя рэчы сталі для яго другой натурай.
  У яго паштовую скрыню пінгавалі паведамленні, шквал смецця, спаму, які Джулі запраграмаваў выдаліць, потым адно ад Джулі.
  Унізе зноў загучала музыка, на гэты раз больш мяккая, ціхая і прыгожая. Шапэн? Сандро падабаўся Шапэн, нават калі ён не мог сказаць, што ведае шмат пра музыку; Луізе час ад часу падабаўся канцэрт у Тэатра Камунале ці Гальдоні, трохі Вердзі, трохі Моцарта, і Сандра падтрымліваў, калі ён не працаваў, шчаслівы недасведчаны. Гэтая музыка цяпер супакойвала яго, шум нот, як вада, нібы яна была створана спецыяльна для таго, каб палегчыць трывожныя думкі. Але якія думкі маглі турбаваць мецэнатаў Шапэна? Багатыя мужчыны і жанчыны, у замках і палацах.
  Адкінуўшыся на спінку крэсла, Сандра ўдыхнуў водар старых грошай, каменю, дрэва і паліру, задумаўшыся. Ён адкрыў ліст ад Джулі: спіс, потым нейкая табліца з указаннем дат, часу і ўзросту. Пер Хансен, нарадзіўся ў Тронхейме, Нарвегія, 1953; Аляксандр Фэрхед, нарадзіўся ў Лондане, 1954; Тыцыяна Скарпа, народжаны Местрэ, 1966; Мішэль Конар, нарадзілася Уільямсбург, Бруклін, 1956; Ціна Кройц, нарадзілася ў Арланда, штат Фларыда, 1977. Сандра нахіліў галаву, спрабуючы зразумець графік. Няўжо ў гэтых людзей няма дамоў, куды паехаць? Лондан, Парыж, Каракас, Яра; яны, здавалася, амаль не пасяліліся. Не: адзін з іх зрабіў, нарвежац, той, чыя родная краіна выглядала найменш гасціннай, правёў там больш за ўсё часу: у 1985 годзе ён атрымаў гасцявую стыпендыю ў творчым пісьменстве ў Барселону, а з таго часу Осла. The сем'янін. Цяжка зразумець, як бы ён, прынамсі, наткнуўся на Лоні Медаўз перад прыездам у Арфея, калі б яна не наведала Осла. Што ён не мог сабе ўявіць.
  Алек Фэрхед і Лоні Медаўз абодва былі ў Лондане паміж 1981 і 1982 гадамі.
  Потым ён нешта пачуў. Над спакуслівымі варыяцыямі музыкі Сандра пачуў нехта на лесвіцы ля свайго пакоя, не гучна, але беспамылкова. Па інстынкце ён зачыніў экран кампутара і хутка, ціха падняўся на ногі, прытрымліваючы крэсла, каб яно не рыпала. Раздаўся стук.
  На парозе, стараючыся не ўвайсці, Лука Гала выглядаў трывожна і прасіў прабачэння. Па сутнасці, некалькі разоў папрасіў прабачэння за тое, што Сандра павінен быў быць дапушчаны і вітаць у Кастэла Арфея нехта іншы, а не ён сам.
  «Але яна была вельмі прыгожая», — сказаў Сандра, адчуваючы неабходнасць абараніць Кацярыну Джотоне. «Са мной нельга было абыходзіцца больш - ах, правільна».
  - Так, - сказаў Гало, здзіўлены, - так, добра - вядома. Кацярына зусім нядаўна – ёй прыйшлося ступіць у пралом, калі вы мяне разумееце. Але яна робіць добрую працу, так, выдатную працу».
  І зноў у Сандра ўзнікла адчуванне, што яны з Кацярынай былі ў нейкім сэнсе ў адной лодцы: аўтсайдэры, і ад іх нічога не чакалі.
  Тады Лука Гало ламаў галаву над аранжыроўкамі. Будзе вячэра, накшталт, накрытая ў сталовай, і Гала пакажа Сандра, калі ён захоча, дзе яе знайсці, на самай справе недалёка ад таго месца, дзе ён прыпаркаваў машыну, нефармальная дамоўленасць, людзі маглі прыйсці і ходзяць як хочуць па суботах, але сёння было крыху незвычайна.
  Гало крыху скрывіўся. «Нікола Арфео — граф Арфео, хоць ён насамрэч не выкарыстоўвае гэты тытул, разумееце, — сёння ён абедае з намі. Такім чынам, калі вы хочаце далучыцца да нас?'
  — Вядома, — сказаў Сандра. «Калі б я мог мець, магчыма, паўгадзіны?»
  Гало глядзеў у пакой, і рэчы, раскладзеныя на стале. «Вядома, — сказаў ён рассеяна, — так, спачатку вам трэба будзе чым заняцца. Я... ах... я, гм, згадаў гасцям аб вашай прысутнасці. А – скарочаная версія». Ён увайшоў у пакой, напалову зачыніўшы за сабой дзверы; маленькая прастора раптам здалася меншай.
   — Так, — сказаў Сандра. «Я магу сабе ўявіць».
  «У мяне склалася ўражанне, што гэта нейкая фармальнасць. Маскарэла, у сваім горы - вы ведаеце.
  «А персанал? Здаецца, некаторыя з іх добра разумеюць, чаму я тут. Не ўсе».
  - Ах, - расьсеяна сказаў Гала. 'Так. Я толькі сказаў – добра. Я згадаў цябе мімаходзь, Джыневры. Здаецца, навіны неяк падарожнічаюць».
  — А Арфей? Ён гаварыў нязмушана, краем вока назіраючы за Гало.
  «Арфей? Што з ім? Нешта там было. Гало нешта ведаў.
  - Ён ведае? Сандра падбадзёрліва ўсміхнуўся. «Чаму я тут?»
  «Ах, так. Хаця адназначна – добра. Ён жыве ў Фларэнцыі, нават калі гэта месца яго сям'і. Вам не трэба з ім размаўляць? Блеф і паніка.
  Чалавек, якога Сандра бачыў, як уладна прабіваў змрочны маленькі паліцэйскі ўчастак Поца, крыкнуў бы на Луку Гала, не задумваючыся, Сандра мог гэта бачыць; нібы сярэднявечны селянін. І простая здагадка аб тым, што граф мог бы супрацоўнічаць з расследаваннем прыватнага следчага па любой тэме, безумоўна, была б успрынятая як абраза яго годнасці.
  - Але ён ведаў Лоні Медаўз?
  Лука Гало паціснуў плячыма, яго бестурботнасць не пераканала. «Вядома».
  - А калі... ах... калі ён быў тут апошні раз? У ноч аварыі?
  - О, не, - хутка сказаў Гала. — Вечарамі звычайна не прыходзіў, не часта, ехаць, разумееш, доўга. Не, я думаю, што апошні раз ён быў тут у - дазвольце падумаць - у нядзелю. Насамрэч не трэба – зусім не трэба. Пагаварыць з ім».
  — Ну, можа, слова-два, — мякка сказаў Сандра.
  Гало кінуў на яго позірк. Сандра ўбачыў, што пазногці чалавека былі абгрызеныя дашчэнту. Ён нахіліўся міма Лукі Гала, штурхнуў дзверы і сеў на куток ложка.
  — Містэр Гало, — сказаў Сандра, гледзячы на яго. «Лука». У мяккіх карых, як малпа, вачах Лукі Гало мільганула трывога. Ці мог ён сапраўды падазраваць гэта чалавек, гэты тузаючы пучок трывог? Хадзячы зрыў.
  «Лука, тут…» ён вагаўся, асцярожна дапытваючыся. «Ёсць яшчэ што-небудзь, што я павінен ведаць? Пра вас і Дотарэсу Медаўз, напрыклад? Нейкая – варожасць? Нейкі засмучэнне? Бо калі ёсць, то выйдзе, разумееш. Так заўсёды бывае».
  — Я ўжо казаў вам, — сказаў Гало з бледным тварам пад іржышчам. «Мы былі добрай камандай».
  Сандра нічога не сказаў, толькі глядзеў на яго.
  — Мы не сябравалі, — з пакорай сказаў Лука. «Усё ў парадку? Але мы працавалі разам».
  — Добра, — ціха сказаў Сандра, падняўся на ногі, абышоў Гало, які стаяў, як укаранёны, і зноў адчыніў дзверы. «Такім чынам, я сам знайду дарогу». Ён махнуў рукой, і Гало выйшаў перад ім з дзвярэй на шырокую пляцоўку.
  «І я шчаслівы, што магу самастойна прадставіцца». Гала кіўнуў, насцярожана гледзячы на яго, быццам ведаў, што зараз яго вызвалілі. — бадзёра працягваў Сандра. — Тым часам, як вы думаеце, ці мог бы я… э-э… хутка агледзець апартаменты Дотарэсы Медаўз? Ён ужыў гэтае слова так, быццам яна была прынцэсай. Гэтае месца даставалася яму.
  «Вядома». Рыбалка ў абвіслых кішэнях пінжака Гало зноўку выглядаў заклапочаным, нервова нецярплівым. Ён выцягнуў звязак ключоў, адлучыў адзін. «Яны зусім побач; яна была першай з нашых дырэктараў, якая заняла гэтыя пакоі». Калі ён сказаў гэта, у ягоным тоне было нешта больш рэзкае.
  Сандра паглядзеў на ключ, усё яшчэ ў руцэ Гала. «Калі міліцыя... калі яны прыйшлі паведаміць вам аб яе няшчасным выпадку, яны папрасілі паказаць пакоі?» — нязмушана спытаў ён.
  Гало паціснуў плячыма. «Яны зазірнулі. Вось і ўсё. Я… я нічога пра гэта не думаў. Я маю на ўвазе, наколькі яны ведалі, яна загінула ў аўтакатастрофе».
  — Так, — сказаў Сандра, і іх позіркі сустрэліся. «Я мяркую, што так». Граса, безумоўна, здаваўся дастаткова напышлівым, каб лічыць гэта пустым марнаваннем часу, або, магчыма, яны занадта паважалі маёмасць Арфея.
  «Хочаш, я табе пакажу?» Рука Гало сціснулася вакол ключа; Сандро прыйшло ў галаву, што ён быў бы не зусім заахвочваючы паліцыянтаў, якія ходзяць праз яго каштоўны замак.
  — Напэўна, я змагу знайсці дарогу самастойна, — зноў лёгка сказаў Сандра. «І сталовая таксама, недалёка ад таго, дзе я прыпаркаваў машыну, вы сказалі?» Я пайду за сваім носам?» Гало не варухнуўся. — Дзякуй, — сказаў Сандра, — я буду ў парадку. І працягнуў руку.
  Гало з неахвотай апусціў туды ключ. — О, — сказаў Сандра, задуменна гледзячы на гэта. «Яшчэ адна рэч. У вас ёсць яе нумар? Мабільны нумар Дотарэсы ?
  Гала спалохана зірнуў на яго ў адказ. «Яе нумар?» Быццам спытаў, ці ёсць у яго бялізна нябожчыцы.
  — Нумар яе мабільнага, — цярпліва адказаў Сандра.
  Зноў ловячы рыбу ў кішэні, Гала дастаў маленькі, патрапаны тэлефон і тыкаў у яго, пакуль малюсенькі свеціцца экран не паказаў тое, што ён шукаў.
  Сандра нічога не тлумачыў, акрамя ўсмешкі. — Дзякуй, — сказаў ён. Гало працягваў стаяць, пакуль Сандра не прыклаў руку да дзвярэй і не зрабіў крок наперад, і толькі тады мужчына нарэшце павярнуўся, каб сысці.
  Паварочваючы ключ у цяжкіх падвойных дзвярах, Сандра думаў пра Нікало Арфея. Занадта нахабны, была б яго першая думка, турбавацца аб забойстве. Занадта дурны, яго другі.
  У кватэрах панавала цемра, цёплая, аксаміцістая, духмяная цемра: нават не запальваючы сьвятла, Сандра ведаў бы, што ў іх жыве жанчына. Ведаў бы, можа, і што за жанчына. Жанчына, якой падабалася адчуваць сваю прысутнасць, якой падабалася прасочваць свой характэрны водар праз жыццё іншых людзей; жанчына, якая любіла свае выгоды і свае задавальненьні. Ён пацягнуўся за дзвярыма па выключальнік святла; ён чакаў бліскучага агеньчыка над галавой нейкай вялікай жахлівай люстры, але выключальнік уключыў шэраг лямпаў, персікавых і залатых, якія пралівалі мяккае святло праз вялікі, неахайны пакой. Ён зачыніў за сабой дзверы.
  Пакой быў не проста вялікі, ён быў шыкоўным. Насупраць ашаляванай сцяны ён меў тры доўгія вокны, падобныя на вокны ў маленькім пакоі Сандра, а над ім стаяў вялізны ложак з упрыгожаным драўляным падгалоўем, цёмным аксамітным покрывам і раскіданым як мінімум паўтузінам прадметы выкінутай вопраткі, некаторыя раскладзеныя так, нібы прапаноўваючы цэлыя ўборы. Яна патраціла некаторы час, выбіраючы, што апрануць. На падлозе ляжала скамячаная смарагдава-зялёная кашуля з нейкага тонкага матэрыялу; ён відавочна быў надзеты. Пара штаноў; шаўковую бялізну. Таксама надзеты. Сандра пераступіў праз іх, думаючы, што б сказала Луіза. Атрыманне карцінкі.
  Дзверы ў адным куце стаялі прыадчыненыя: ванная. Нахіліўшыся, Сандра пстрыкнуў іншым святлом; гэты быў асветлены, як гардэробная зоркі, мяккае святло свяцілася вакол антыкварнага люстэрка. Вялікая мармуровая ванна, як у рымскага імператара, з мяккай зялёнай пліткай з плямамі, якая выглядала вельмі дорага. Здавалася, яго толькі нядаўна абсталявалі і ўпрыгожылі, і Сандра ўспомніў словы Гала, што папярэднія дырэктары не займалі гэтыя пакоі. Такім чынам, яна прысвоіла сабе самыя прыгожыя пакоі і аформіла іх у сваіх колерах. Не шкадуючы сродкаў.
  Паклаўшы плітку ў адным стрыманым кутку, Сандра ўрэшце зразумеў тое, што шукаў: шафку для ваннай. Нічога не дало, што яго вельмі цікавіла: нейкія абязбольвальныя з кадэінам, моцныя, але выпілі толькі адно. Жанчына, якая не мітусілася з фітатэрапіяй, а выбрала ядзерны варыянт, толькі ашчадна. Ён шукаў супрацьзачаткавыя таблеткі? Ну, ён знайшоў некаторыя. Пяцьдзесят пяць, але тады яшчэ не менопауза. І тое, што ён лічыў прэпаратам ЗГТ, так што пояс і брекеты, гэта была жанчына, якая ўсё яшчэ сілкуецца ад уласных гармонаў, але яна не рызыкавала. Апошняе, чаго хацела гэтая жанчына, - дзіця.
  Стосы дарагіх крэмаў і ласьёнаў. Што б яна зрабіла, калі прыкметы старэння больш нельга было б ігнараваць або ўвільгатняць? Напэўна, пластычная хірургія. Сандра прымусіў сябе не судзіць. Чаму б ёй не хацець трымацца сваёй знешнасці? Адчуўшы вакол сябе прысутнасць жанчыны, як цёплы, задушлівы туман, ён задуменна зачыніў дзверы кабінета і вярнуўся ў вялікую спальню. На туалетным століку стаяла касметыка і невялікі скураны чахол з упрыгожваннямі; гэта выглядала як сапраўдная здзелка, або большая яе частка. Жэмчуг з брыльянтавай зашпількай, зоркападобная брыльянтавая брошка, пярсцёнак з буйнымі сапфірамі, апаламі, гранатамі. Цёмна-чырвоная губная памада ляжала без чахлоў, сцёртая да самага луска; яе любімы адценне. Луізе гэта спадабалася б, ці не так? Ці, магчыма, гэта засмуціла б яе; магчыма, то адно, то другое. Сандра дастаў мабільны, і набраў нумар, які даў яму Лука Гала.
  У поліэтыленавым пакеце, які санітар перадаў яму ў моргу, не было мабільнага тэлефона. Ён не знайшоў яго ля ракі, ён стаяў на руках і каленях у замерзлай траве, калі святло слабела. Ці было яно тут, пахаванае пад выкінутай вопраткай, у шуфлядзе ці кашальку?
  Ці будзе ён яшчэ зараджаны праз два дні? У нашы дні было б шмат тэлефонаў. Ён паднёс яго да вуха. Звінела, недзе. Зноў апусціў, прыкрыў далонню і прыслухаўся. Недзе звоніць, але не тут.
  Калі б ён быў зачыненым, недагледжаным, у шуфлядзе паліцэйскага ўпраўлення ў Поца-Басо, ці быў бы ён пачуты? Напэўна. Ці адключылі б? Напэўна; і ўсё ж гэты тэлефон не быў выключаны. У той момант, калі Сандра зноў паднёс свой мабільны да вуха, прагучала паведамленне з аўтаадказчыка, і ён адчуў, як на яго шыі ўзышлі валасы, і гук гэтага голасу, які ціха прамаўляў да яго з мінулага, завяршыў карціну, якую ён меў мёртвую жанчыну да дасканаласці. Ён ведаў яе водар, дакладны колер яе вачэй, нават форму яе акуратнага цела, адбітага на той вопратцы, што ляжала на падлозе, і вялікім пазалочаным ложку, а цяпер і яе голас. Ніякага механічнага стандартнага паведамлення для Лоні Медаўз, не: яна павінна была запісаць сваю ўласную, на дзвюх мовах, дыхаючай і мілай, яе англійская бадзёрая, прамая і інтымная, італьянская лянівая, спакусліва амерыканская. Яна б ніколі не паклапацілася аб тым, каб зрабіць гэта правільна, Лоні Медаўз ніколі б не адчула патрэбы маскіравацца сярод мясцовых жыхароў.
  Яна не магла зараз дастукацца да тэлефона. Быццам размаўляла з ім, і толькі з ім.
  Ты ўлюбляешся ў яе, — здзекаваўся над сабой Сандра, — у нябожчыцу, ды не добрую. Магчыма, гэта было таму, што думка пра тое, як Луіза ўсміхаецца іншаму чалавеку, не выходзіла з яго думак на працягу сарака васьмі гадзін, але ў яго ўзнік раптоўны і дзіўны вобраз аднаго з тых пакояў, поўных старых паліто, паламанага посуду і запыленых карцін, нялюбыя мёртвыя пакідаюць пасля сябе, яго скарбонку забытых і збянтэжаных эмоцый, сярод якіх безнадзейная закаханасць. Ён хутка зачыніў мабільны, перапыніўшы размову.
  Прыложкавыя тумбачкі, тумбы з арэхавага колеру з вытанчанымі ножкамі і кожная з малюсенькай скрыняй. На якім баку яна спала? Абодва, па знешні выгляд гэтага. Капрызны, схільны да самалюбства, раскідваецца па ложку. З аднаго боку кніга з трэснутым карэньчыкам, з другога напалову поўная шклянка вады. Сандра падышоў да шафы са шклянкай вады, адчыніў шуфляду і дастаў срэбны блістэр з трохкутнымі таблеткамі, якія ён там убачыў і чакаў там убачыць. Не заўсёды сіні, але ўсіх колераў, у нашы дні, хоць гэтыя былі светла-шэра-блакітныя, чатыры зніклі, адзін з якіх ён убачыў скрозь поліэтыленавы пакет з доказамі, у якім знаходзіліся рэчы Лоні Медаўз. Віягра.
  У куце стаяў пісьмовы стол, а на ім маленькая белая машынка, у якой ён ледзьве пазнаў партатыўны кампутар, такой маленькай і тонкай яна была. Вядома, у яе быў бы кампутар. Было адкрыта. Сандра стаяў, разглядаючы гэта. Ці пакінула б яна яго адкрытым? Націснуў пазногцем кнопку ўключэння: экран стаў сіне-зялёным; ён чакаў. Нічога, толькі маўклівае, сляпое ззянне. Няма запыту на пароль. У Сандра расло адчуванне, што нехта ўлез у гэтую машыну. Калі б ён быў у войску, з цэлым аддзелам, прысвечаным здабычы інфармацыі з камп'ютараў - добра, ён не быў. Ці ў гэтай кампактнай маленькай зборцы з пластыка, схем і крэмнію былі ўсе яе сакрэты? Напэўна, не: машыны мелі свае абмежаванні. Сандра ведаў, што можа пакласці яго ў сваю сумку і аднесці назад у Фларэнцыю, каб разабраць адзін з тэхнічных кантактаў Маскарэла, але на дадзены момант Сандра павінен быў ісці без яго. Гэта была ўсяго толькі машына, у рэшце рэшт, сучасны ярлык у чыёсьці асабістае жыццё. Былі і іншыя маршруты.
  Унізе, над ім, даносіліся крокі. Павярнуўшыся да гуку, Сандра ўбачыў, што той не зусім зачыніў за сабой дзверы, што было глупствам. Ён хутка перасёк пакой і асцярожна зачыніў яе, пачуўшы, як чалавек без прыпынку праходзіць уніз. Ён апошні раз агледзеў пакой, пакуль.
  Яна змянілася ў спешцы. З сабой узяла Віягру і мабільны, бо яго тут не было. Яна збіралася сустрэцца са старэйшым каханым.
  Ва ўласных цесных пакоях пакаёўкі Сандра апошні раз правяраў пошту, але нічога не было.
  19.45; Вядома, Луіза пакінула б працу? Калі б яны адправілі яе дадому раней, як яны павінны былі зрабіць пасля доўгай суботы з некалькімі напружанымі днямі наперадзе, яна магла б павярнуць ключ ад кватэры заблакаваць прама зараз. Яна магла быць там паўгадзіны, сядзець за кухонным сталом, нават калі выказаць здагадку, што яна не ўбачыла запіску адразу – Сандра выявіў, што скрыгоча зубамі. Забудзься. Пад ім музыка няўхільна нарастала, нарастаючы да кропкі незвароту.
  Луіза не карысталася электроннай поштай; ён не ведаў, чаму адчуў прыліў сумесі надзеі і страху, калі націскаў «Адправіць» і «Атрымаць». Унізе прагрымелі апошнія ноты, запанавала кароткая цішыня, потым раздаліся апладысменты.
  «Час пазнаёміцца з мясцовымі», — падумаў Сандра.
  «Прыватны следчы? У Dottoressa - няшчасны выпадак? Вы гэта ведалі? Нікі не хацела паказваць Кейт твар, распускаючы валасы, але амаль незаўважна кіўнула.
  Яны былі на кухні, спешна паліруючы шклянкі і сталовыя прыборы і расстаўляючы іх на падносах, таму што цяпер усё адставала ад графіка.
  Аднак нават калі яна гэта сказала, Кейт зразумела, што гэта было не такім вялікім сюрпрызам, якім павінна было быць. Нават калі яны ўпершыню ўбачылі яго з брыва таго пагорка, вылазячы са сваёй сціплай маленькай машыны, было нешта пра Сандра Чэліні. Нешта ўважлівае і скрупулёзнае. Тыцыяна і Алек Фэрхед таксама бачылі гэта, яна ведала, што яны змоўклі ў прыцемках побач з ёй.
  «Хто вам сказаў?»
  Нікі паціснула плячыма, выглядаючы жорстка.
  - Джыневра?
  — Насамрэч, Маўра. Лука Гала сказаў яму, што прыедзе следчы, каб, магчыма, спыніць яго».
  Кейт зрабіла крок назад і больш уважліва паглядзела на Нікі. «Таму што?»
  - Ой, не ведаю, - глуха адказала Нікі. — Маўра кажа, што Гала хоча звольніць яго, як і Дотарэса . Лічыць, што гэта вялікая змова, уся справа».
  «Сапраўды?» Яна не паверыла. «Магчыма, у яго параноя наконт Лукі», — важдаючыся, сказала Нікі. Яна выглядала млявай і няўтульнай, яе скура была яшчэ больш плямістай, чым звычайна у цяпле кухні.
  - Нікі, - сказала Кейт, - не ўспрымай гэта няправільна, але табе трэба сысці з гэтага месца. Я не маю на ўвазе проста пераехаць у Поца, я маю на ўвазе далёка. Жывуць там, твая мама, Джыневра, Маўра...
  - Ты так думаеш? - сказала Нікі, нахмурыўшыся, быццам такая магчымасць не прыходзіла ёй у галаву. Яна паглядзела на Кейт. «Ну, — сказала яна ў парыве канфідэнцыяльнасці, азіраючыся па баках, нібы яе маглі падслухаць, — Дотарэса , безумоўна, не любіла Маўра нават раней — той раніцай. Яна вынесла яму пісьмовае папярэджанне. Яна сказала, што калі яна зноў зловіць яго п'яным, ён выйдзе; яна нават сказала, што збіраецца атрымаць нейкі алкотестер».
  Кейт успомніла сваю нядаўнюю паездку ў Поццо, каб забраць свае рэчы, як Маўра нахіліўся назад з бара, чырванеючы і дыхаючы брэндзі. - Што ж, - павольна сказала яна, - яна мела рацыю, ці не так?
  — Гэта яго дом, — проста сказала Нікі. Яна падышла і стала каля дзвярэй Кейт. «Гэта месца - яго жыццё».
  Небяспечна выгнаць чалавека з дому. Яны глядзелі адзін на аднаго, абодва адчуваючы, што гэта сур'ёзна; прысутнасць Сандра Чэліні ў замку пацвердзіла гэта. Няўжо яна заўсёды задумвалася, ці быў гэта няшчасны выпадак? Кейт зразумела, што яна была; таксама тое, што яна, напрыклад, была рада, што Чэліні тут.
  - Зноў ідзе снег, - сказала Нікі, гледзячы міма яе. Кейт яшчэ трохі адчыніла дзверы, і яны разам вызірнулі. Снег раўнамерна падаў пад дугой сценнага святла, густы, мяккі і ціхі. Выбоістая паверхня праезнай дарогі ўжо пакрылася белым дываном, і ноч здавалася прыглушанай.
  «Мы занесла снег?» - сказала Кейт. «Такое калі-небудзь бывае?»
  Нікі кінуў на яе пагардлівы позірк. «Раз ці два на год. Маўра павінен быць там і расчышчаць пад'езд». Кейт кіўнула, задумаўшыся. — Ён шмат працуе, — сказала Нікі і выглядала заклапочанай.
  - Я ведаю, - сказала Кейт і ўздыхнула.
  Яны абодва зрабілі крок; Паветра было чыстым і вострым, і Кейт адчула, як шматкі падалі мяккімі, як уніз, на яе перавернуты твар, затым халоднымі і вільготнымі. Яна пакруціла галавой, адчуваючы яго ў сваіх валасах, бачачы, як ён пачынае асядаць на дрэвах, на арандаванай машыне, прыпаркаванай пад імі, на сядле яе ўласнага матора . У шырэйшай, глыбейшай цемры нават за замкам Кейт ёй здавалася, што яна можа бачыць водбліскі белага на пагорках вакол іх. Раптам стала незвычайна ціха.
  «Музыка спынілася», — сказала Нікі, але пакуль яны ўслухоўваліся ў цішыню, з іншага боку замка даляцеў далёкі крык, накшталт футбольнага вітання. «Яны прыходзяць па ежу?» - устрывожана сказала Нікі.
  - Хутчэй, - сказала Кейт. «Давай». Павінна быць не менш за восем; як яна магла страціць пачуццё часу? Кухонны гадзіннік паказваў палову.
  Але калі яны паспяшаліся, нагружаныя посудам, сталовая апусцела. Кейт зняла адзенне: цукіні, начыненыя мясным фаршам, халодная рулетная фаршыраваная цяляціна кавалачкамі, смажаныя на грылі баклажаны з пятрушкай і слізкія чырвоныя і жоўтыя тушаныя перцы. Кросціні , які яна сама дапамагала рыхтаваць, здавалася, цэлае жыццё таму.
  «Дзе ўсе?» - сказала Нікі, але Кейт магла пачуць іх у калідоры, ідучы з бібліятэкі па нязручных калідорах. У дзвярах яна сустрэла Тыцыяна.
  - Байкота , - пераможна сказаў ён.
  Ззаду яго стаяў Пэр, яго жонка Ёланда люта трымалася за яго руку. Пэр выглядаў рашучым, як чалавек, адзіная надзея якога - напіцца як мага больш. Алек Фэрхед падняў тыл; яго твар за плячом Ёланды быў больш ружовы, здаравейшы, і ён усё яшчэ меў той выгляд, які яна бачыла на лесвіцы, здзіўлены шчасцем. Вызвалены; ці, магчыма, ён таксама быў п'яны.
  Кейт паклала рукі на сцягна. «Што значыць байкот?» У вачах Тыцыяна быў бляск, якога яна не пазнала; злосці, дзікасці або бунту. «Што б вы байкатавалі?»
  - Гэта месца, - сказаў Тыцыян.
  Яна ўкленчыла і ўсё яшчэ па-італьянску, каб іншыя не зразумелі, сказала: «Вы ведаеце, ці не так?» Пра дэтэктыва».
  Тыцыян кіўнуў. - Лука сказаў нам, - насцярожана сказаў ён. «Мы былі ў музычным пакоі, перш чым я граў. Палонная аўдыторыя». Яна думала пра музыку, якая лілася пасля.
  «Што... як яны гэта прынялі?»
  Тыцыян нахіліў галаву набок. «Вы просіце мяне данесці?» - ціха сказаў ён, ужываючы тое слова, якое яны ўжывалі б у школе. Яна ўсміхнулася.
  Тыцыян задуменна скрывіў вусны. «Ну, Пэр толькі што сказаў, што? Што? Быццам ён страціў шарыкі. Ціна скамянела. Мішэль пачала крычаць на яго, што гэта абурэнне». Ён кінуў позірк праз плячо на Алека Фэрхеда. «Англічанін — добра. Я спачатку падумаў, што ён расплакаецца, але потым ён здаўся... разумееце. Усе ангельскія. Стаічны: падаў у адстаўку, быццам яго чакае расстрэл». Яны абодва глядзелі на Пэра Хансена і Алека Фэрхеда за імі, першы пачаў хмурыцца.
  - Tuttavia , - гучна сказаў Тыцыян і зноў па-ангельску. «У любым выпадку. Мы прыйшлі вам сказаць, што мы не есці. Ці, прынамсі, не тут». Ён працягнуў руку да падноса з фаршаванымі цукіні і паставіў яго сабе на калена.
  - Прабачце, - сказаў Алек Фэрхед невыразным голасам. «Нам вельмі шкада, міс Джотоне, Кейт. Мы не маем на ўвазе гэта асабіста». Ён па-ранейшаму быў ветлівы, але яго валасы былі неахайнымі, і Кейт магла бачыць, як гальштук, які ён заўсёды насіў, запхнуў у кішэню яго пінжака. «Дзяўчаты ладзяць вечарыну».
  «Дзяўчаты?» Кейт не магла ўявіць, каго ён меў на ўвазе.
  - Мішэль і Ціна, - сказаў Тыцыян. «Месца Мішэль».
  «У бібліятэцы засталося выпіўку?» - злосна спытала Кейт. — Ты ўсё выпіў?
  «Музыка зрабіла гэта», — сказаў Пэр з камічна ўрачыстым тварам, гледзячы ўніз на Тыцыяна. «Ва ўсім вінаваты ён, вінаваты музычны геній. Вакханка, я думаю, гэта называецца. Уцёкі з турмы».
  Тыцыян паклаў свае мускулістыя перадплечча на падлакотнікі інваліднай каляскі; ён выглядаў як воін; ён, безумоўна, быў завадатарам і, магчыма, адзіным цвярозым. «Нам не падабаецца гэтая справа прыватных следчых», — сказаў ён. «Я не думаю, што гэта было часткай здзелкі. Не спрыяе артыстызму».
  - Не, - сказаў Фэрхед, яго твар стаў больш дзікім. «Не ў кантракце, мяне падазраюць у забойстве».
  «Мы не супрацоўнічаем», — дадаў Пер. Збоку ад яго Ёланда паглядзела на яго ззяючымі вачыма.
  Гэта было смешна, падумала Кейт, гледзячы на іх, што гэтыя артысты, правёўшы шэсць тыдняў пазбягаючы адзін аднаго, як нервовыя кошкі, цяпер аб'ядналіся. Па смерці Лоні. Яна зрабіла крок назад, падняўшы рукі. "Слухай, гэта не мае да мяне ніякага дачынення", - сказала яна. «Я проста кухонны раб».
  - Мы ведаем, - нецярпліва сказаў Тыцыян, і Кейт закусіла губу. Ён рэзка паглядзеў на яе, і на імгненне яна падумала, што ён збіраецца сказаць нешта, каб змякчыць яе, але замест гэтага ён апусціў свае шырокія рукі і круціў колы, разварочваючыся шчыльным колам.
  Астатнія паслухмяна пайшлі за імі, Алек Фэрхед толькі спыніўся, завісаючы на імгненне на зваротным шляху ў калідор. — Прабач, Кацярына, — зноў прамармытаў ён, і яна пачула ў ягоным голасе лёгкую невыразнасць. «Вы бачыце, як гэта». Нахмурыўся, нібы пасвятлеў. «Вы таксама можаце прыйсці, ведаеце. Мы хацелі б, каб вы... прынамсі... Кейт адчула, што Нікі прагна прыслухоўваецца да яе пляча. «Прынамсі, я хацеў бы». Толькі тады ён заціснуў рот, нібы шкадуючы аб сказаным, і паспяшаўся за астатнімі.
  «Я зараз патэлефаную Бэт», — пачула, як Кейт сказала Нікі. І, магчыма, яны таксама гэта чулі, толькі яна зачыніла перад імі дзверы сталовай.
  OceanofPDF.com
  Раздзел шаснаццаты​​
  Г ЮЛЬЕТА САРТА НІКОЛІ НЕ была ў такім доме. Ёй трэба было прымусіць сябе спакойна рухацца па шырокіх белых калідорах, ад аднаго вялікага светлага пакоя са шклянымі сценамі да іншага, робячы сябе нябачнай, праходзячы сярод іх, быццам яна рабіла гэта ўсё жыццё, але ўнутры яна была ўкараняюцца да месца, вочы на сцяблінках.
  Гэта было лёгка. Ці, калі не зусім лёгка, то нашмат менш кашмар, чым яна чакала. Насамрэч, Джулі была абураная, амаль раззлаваная, што гэта было так лёгка, і здзіўлялася, чаму яна ўсё жыццё чакала, што ёй адмовяць ва ўездзе практычна куды заўгодна. Яна ведала, што гэта быў толькі дурман, які прымусіў хлопчыка, да якога яна прывязалася, павярнуцца і ўсміхнуцца ёй, калі ён праходзіў перад ёй праз браму і ў чароўны круг вілы Арфея. Усе яны былі акамянёныя ад таго ці іншага, і напоены малаком чалавечай дабрыні; ёй нават не трэба было раздаваць свае ўласныя заначкі. Маленькае братэрства дурманоў; допінг вялікі нівелір - ну, да пэўнага моманту. Джулі была не адзіным пажылым чалавекам, які прысутнічаў - яна заўважыла хлопца з доўгімі белымі валасамі і завушніцамі, які кіраваў клубам у фонда за Санта-Спірыта, праводзячы суд на вялікай скураной канапе - але яна не мела ілюзій, што калі яна не сачыла за сабой, яна была б на вуху. Таму што пасля братэрскай любові прыйшла параноя, у вялікім цёплым цудоўным свеце наркотыкаў.
  Карлота выйшла з дому ў сем. Джулі на невялікай адлегласці рушыў за ім, прыкладна ведаючы ад Сандра, куды будзе накіроўвацца Карлота. Ёй і ў галаву не прыходзіла сумнявацца ў Сандра, і, вядома, ён меў рацыю.
  Высока на паўднёвых пагорках Арцэтры з відам на бліскучы горад, на ціхай вузкай вулачцы, чые доўгія, чыста атынкаваныя сцены паказвалі на сад, большы за большасць паркаў, вымалёўваўся высокі фланг вілы, пабудаванай у вялікім маштабе, і наперадзе Джулі, Карлота затармазіла. Джулі імгненна заглушыла рухавік свайго маторыно , затым асцярожна паставіла машыну да сцяны і запаліла цыгарэту. На дарозе быў паварот, і калі яна крыху нахілілася наперад, яна магла ўбачыць, што адбываецца, трымаючыся ў цені вялікай вечназялёнай расліны, якая навісала над сцяной. Было вельмі-вельмі холадна, а тратуар пабліскваў інеем; снег, сказала б яна, толькі ў горадзе ніколі не было снегу.
  Карлота спынілася каля брамы далей уздоўж сцяны і неўзабаве пракаціла праз яе сваю маленькую ружовую Веспу, пакінуўшы Джулі звонку, з начным небам і бліскучым дываном горада, раскінутым пад імі.
  Кожныя дзесяць хвілін ці каля таго за тую гадзіну, што Джулі стаяла, адчуваючы, як здранцвелі пальцы на нагах, з'яўлялася ўсё больш наведвальнікаў, паасобку, час ад часу, але часцей групамі па пяць ці больш чалавек, балбаталі, смяяліся, не звяртаючы ўвагі на схіліўшыся Джулі. насупраць, на трэцяй цыгарэце. Чакаючы часу, назіраючы за тым, што адбываецца, калі бацькі Альберта Арфея не было. Яна выявіла, што думае пра Сандра, там, у Марэмме, у тым вялікім пачварным замку ў цемры. Гартаючы старонкі, якія ён ёй даў, гэта здалося ёй смешнай падставай для «гасцей». Ні тэлевізара, ні хлопцаў, ні нікога, каго ты ведаў, затрымаўся ў пустыні без машыны; гэта гучала вельмі падобна на рэабілітацыю Джулі.
  Прынамсі, у Сандро была б машына.
  У Джулі зазваніў тэлефон; азірнуўшыся, удзячная, што пакуль засталася адна на вуліцы, яна выцягнула яго з зашпіленай кішэні: гэта быў Сандра. «Так?» - прашыпела яна, не гледзячы на тое, хто тэлефанаваў.
  — Джулі?
   Гэта быў не Сандра. Сэрца Джулі скаланулася; дзярмо. Чаму яна адчувала сябе вінаватай? Быццам вярнуўся ў школу, названы дурнем.
  «Луіза», — сказала яна, запінаючыся, інстынктыўна выпростваючыся з прысядзібнага становішча, якое прыняла. «Як справы?» Па-дурному фармальна; яна ўжо аддала гульню.
  «Такім чынам, вы ведаеце пра гэтую ідыёцкую гульню?» Як звычайна, Луіза адразу перайшла да справы.
  «Гульня? Якая гульня?
  «Джулі», — папярэдзіла яе Луіза. «Не турбуйся. Вы ж ведаеце, куды падзеўся Сандра?
  «Так, вядома».
  — А чаго ты шэпчашся?
  «Я працую», — сказала Джулі, пераводзячы шэпт у мармытанне. «Услед за дзяўчынай. Карлота Белагамба».
  «О, так», — сказала Луіза сталёвым ад насмешкі голасам. — Тая дзяўчына, да якой ён стаў па-бацькоўску ставіцца. А дзе ён? у якім-небудзь гатэлі дзе-небудзь, пакуль вы робіце працу, спрабуючы даць мне нейкі ўрок? Застацца з П'етра?
  'Што? Не, не, — настойліва адказала Джулі, забыўшыся пра сябе, азіраючыся, ці не пачуе хто. Вуліца на момант была пустая. — Ён спусціўся ў Марэму, на новую працу. Сапраўды». Яна спынілася, прыслухоўваючыся да цішыні. - Луіза?
  - Добра, - стомлена сказала Луіза, і Джулі адчуў укол трывогі ад паразы ў яе голасе, калі яна працягнула. «Такім чынам, ты не скажаш мне».
  «Добра, — сказаў Джулі, — я сказаў табе праўду, ён у Марэмме». Ніякага адказу ад Луізы. «Слухай, — сказаў ён, — ён быў засмучаны, так. Пра тое, што ты сышоў, не сказаў яму, пакуль не стала занадта позна. Ён баіцца, што страціць цябе». Ці варта ёй нават згадваць Фроліні, старую яшчарку? Яна вырашыла не рабіць гэтага.
  «Ён ідыёт. Страціць мяне? Я думаю , што ён хвалюецца, паводзячы сябе так».
  Яе голас быў сарваны ад гневу; Джулі паспрабаваў зразумець, што гэта значыць. Нягледзячы на тое, што пасля рэабілітацыі яна трымалася далей ад мужчын, яна дастаткова добра ведала, што гэта такое, калі адносіны скончыліся. Рэчы вы, магчыма, прымалі на працягу многіх гадоў, раптам вы не маглі больш цярпець, і не было шляху назад. Дазволіў сабе кагосьці ненавідзець, і ўсё скончылася.
  Яна зрабіла крок на вуліцу, гледзячы на замарожаны горад, чорныя шкілеты дрэў у садзе вілы, нерухомыя ў сцюдзёнай бязветранай ночы. Луіза была там, адна ў халоднай кватэры са сваімі чамаданамі і білетам на самалёт.
  «Калі вы з'язджаеце?» - асцярожна спытала яна. - Раніца панядзелка?
  — Ён вам усё расказаў, праўда? Гэта камандзіроўка; нехта выбыў. Гэта вялікая магчымасць».
  Ці быў там асколак абароны?
  «Я прыеду заўтра», — сказаў Джулі. Зноў цішыня. «Калі ласка?»
  «Я буду заняты. Упакоўка».
  «Я дапамагу». І на гэты раз яна мусіла ўспрыняць маўчанне Луізы як згоду. — Я прыйду ў адзінаццаць. Я прынясу пасцічыні ».
  Pasticcini , маленькія пірожныя, якія вы прыносілі, калі наведвалі сваіх блізкіх у нядзелю. Джулі правяла некалькі месяцаў у доме на паўдарозе пасля таго, як яе выпусцілі з псіхіятрычнай бальніцы. І кожную нядзелю раніцай яна заязджала да Луізы і Сандра – гэтай дзіўнай пары, якія былі для яе лепшымі бацькамі, чым калі-небудзь былі яе сапраўдныя – але толькі пасля таго, як зазірнула ў пастыцэрыю на вуліцы Еўропы.
  З боку Джулі гэта быў бессаромны, сентыментальны зварот, але гэта магло даць ёй шанец пагаварыць аб гэтай дурной справе. У адказ Луізы быў раздражнёны гук, які Джулі не меў іншага выбару, акрамя як прыняць за згоду.
  - Луіза? Але яна паклала трубку.
  Цяпер, пасля амаль гадзіны знаходжання ў доме, Джулі ўсё яшчэ не заўважыў Карлоту, і яна памірала ад голаду. Была сталовая з доўгім сталом, засланым стосамі каробак з піцай на вынас, і яна адцягнула пару кавалачкаў. На стале грэліся дзве скрыні піва і некалькі напоўненых бутэлек шампанскага; пад ім ляжала і цалавалася пара. Яна вярнулася ў пакой са скуранымі канапамі, дзе пад пахай чалавека, які кіраваў начным клубам, тулілася дзяўчына гадоў на трыццаць маладзейшая за яго. Хто разабраўся з усімі гэтымі справамі да вяртання старога?
  Калі яна прайшла міма невялікай групы, якая сядзела са скрыжаванымі нагамі і круціла суставы за канапай, выбух смеху рушыў услед за ёй, Джулі вырашыла, што настаў час панізіць свой профіль. Яна выйшла на вуліцу, у сад.
  За ёй нехта ўключыў музыку, гучна R&B, і святло згасла; на нейкі паранаідальны момант Джулі задумаўся, ці не чакалі яны, пакуль яна сыдзе. Яна адышла ад шуму ў канец аднаго крыла вялікага дома і стаяла там, даючы вачам прывыкнуць. Было цёмна, але сад быў не зусім пусты - яна чула мармытлівыя галасы, недзе зводдаль. За ім быў пахілены газон з кветнікамі і вялікай, акуратна падстрыжанай жывой загараддзю. Джулі прыслухаўся. Дастала дурман, нейкія паперкі, разламала адну са сваіх танных дзяржаўных цыгарэт на сухі тытунь і пачала скручваць джойнт. Не для яе; гэта быў камуфляж, а можа, прынада. Аднак адчуваў сябе дзіўна, рухаючыся праз столькі часу. Нядобра.
  Нехта з'явіўся побач з ёй, і яна працягнула яму джойнт; гэта быў хлопчык, які ўпусціў яе.
  «Я цябе ведаю?» - сказаў ён з лёгкай цікавасцю, закурыўшыся. Яна ўзважыла яго ў цемры.
  - Не, - ласкава сказала яна.
  - Не думаў, - сказаў ён, глыбока зацягваючы, і Джулі, нягледзячы на сябе, уздыхнула. «Што?» - сонна спытаў хлопчык.
  «Вы калі-небудзь казалі сабе, што збіраецеся адмовіцца ад гэтага?» — спытала яна.
  Ён паціснуў плячыма. «Зразумела».
  - Добра, - сказала яна. «Гэта добра». Ён выпрастаўся, не ведаючы, ці збіраецца яна патэлефанаваць яго бацькам, ці што. «Усё ў парадку», - сказала яна. «Не зважай на мяне». Ён думаў, што яму прыснілася яна раніцай. Яна вагалася. - Ты дзе-небудзь бачыў Альберта або Карлоту? Па святле кончыка цыгарэты яна ўбачыла яго лянівыя вочы, якія разглядалі яе без цікаўнасці, нос моршчыўся ад смаку таннага тытуню; магчыма, у рэшце рэшт, ён быў не з яе роду. Ён кіўнуў праз пахілены газон, потым адвярнуўся, зноў да музыкі.
  Нейкі час Джулі не рухалася, потым спакойна пайшла па дыяганалі па траве, паміж кветнікаў, да арачнай шчыліны ў жывой загарадзі. Недзе была крыніца святла, стрыманая, блакітнаватая, нізка ўнізе сярод зеляніны; яна чула, як людзі недзе размаўлялі злева ад яе, мармычучымі галасамі. Яна падсунулася бліжэй. - Берта, - пачула яна шэпт голасу. Гэта была Карлота? Калі хлопчык загаварыў, яна, напэўна, падумала, што гэта ён.
  - Ідзі сюды, - хрыпла сказаў ён.
  Размова была не зусім размовай. Імёны хатніх жывёл, смех, мармытаючыя пацалункі. Потым дзяўчына з'едліва сказала: «А як на наступным тыдні?»
  Потым яны дамаўляліся сустрэцца. «Не на гэтым тыдні, не думаю», — сказаў ён. «Гэта занадта. Паглядзіце на гэты лот; няма шанцаў застацца ў адзіноце». Ён гучаў панура, ахвотна, пяшчотна. Магчыма, у рэшце рэшт, ён сур'ёзна ставіўся да яе. — І, акрамя таго, стары — я не ведаю, якія ў яго цяпер планы. Там унізе нешта здарылася, таму яго няма сёння ўвечары. Ён сказаў, што здарыўся няшчасны выпадак.
  — Няшчасны выпадак? Яна прагучала злосна, ганарыста. «Што за аварыя?»
  Яе голас быў няправільны, падумаў Джулі, калі Альберта прамармытаў у адказ: «Не ведаю, cara... ». Нічога з ім агульнага, - а потым яны паварушыліся, і ў поле зроку з'явілася дзяўчына, і гэта была не Карлота. Альберта ўпёрся тварам у яе шыю, і яна адцягнулася, гледзячы ўніз свайго доўгага носа паміж крыламі прамых светлых валасоў.
  Няшчасны выпадак.
  Джулі зрабіў крок назад, спрабуючы думаць, раптам не жадаючы быць сведкам, азіраючыся праз арку на светлыя вокны вілы і думаючы, што Карлота не павінна бачыць гэтага. Потым была Карлота, якая ішла да яе. Насустрач ім.
  Першым імпульсам Джулі было адхіліць дзяўчыну, накіраваўшыся да яе з выцягнутымі рукамі і ўсмешкай на твары, хаця яна не ведала, што яна думала сказаць. Потым яна ўгледзела хаду Карлоты з жорсткімі нагамі, яе сціснутыя кулакі, і, калі яна падышла бліжэй і Джулі ўбачыла бляск слёз, калі іншая дзяўчына прайшла міма, нават не зафіксаваўшы яе, яна падумала: Ну , яна ведае. занадта позна. Джулі стаяла ўбаку, а за ёю разгаралася ўсё пекла.
  Ці не павінна была яна ў нейкі момант даведацца, што Альберта не яе гатунак? Хіба так не лепш было? Але Джулі ведала, што ў той час яна ніколі не адчувала сябе лепш, і яна чула слёзы ў голасе Карлоты, калі яна бушавала. Яна адышла ў цень, павярнулася і ўцякла ўнутр. Калі яна гэта зрабіла, Нехта на ўвесь гэты шум адчыніў акно – яны сапраўды былі падобныя на каціны віск – і насмешліва ўхкаў.
  У рэшце рэшт, гэта быў не рай у хаце. Калі Джулі незаўважна праслізнула міма скураных канап, шампанскага і прыгожых маладых людзей, якія назіралі за сабой на кожнай святлоадбівальнай паверхні, яна магла бачыць толькі кавалкі застылай піцы, прыліпшыя да іх каробак, і апёк цыгарэты на крэмавым дыване. Яна пайшла назад праз пакоі, выйшла з бакавых дзвярэй да брамы, куды ўвайшла, і стала чакаць.
  Прайшло сорак хвілін, але ў рэшце рэшт прыйшла Карлота з раскіданымі валасамі, вачыма ў паласах, парванай курткай і грукаючымі варотамі. Яна выглядала так, быццам аддала ўсё, што магла.
  Джулі адправіўся ўслед за ружовай Vespa на стрыманай адлегласці, хоць, магчыма, і недастаткова стрыманай; Чакаючы на святлафоры, які, відаць, гарэў чырвоным на Віа Сенэзе, Карлота павярнулася і паглядзела на Джулі цераз плячо, нібы ў знак пацверджання, і нешта падобнае да пазнавання працякло ў яе вачах. Доўгае імгненне яны глядзелі адзін на аднаго. Яны знаходзіліся на адным узроўні з абшарпаным начным барам, які ведаў Джулі, з арыгінальнай пасярэбранай шыльдай трыццатых гадоў, якая ўсё яшчэ была на месцы. Старыя людзі стаялі ля прылаўка, таварыска размаўляючы, і ззянне ад гэтага месца раптам выглядала гасцінным.
  Святло заставалася чырвоным. Галава Карлоты павярнулася ўслед за позіркам Джулі. Джулі апусціла ногі і зняла шлем.
  «Хто вы?» - спытала Карлота.
  «Жадаеце кавы?» - спытаў Джулі.
  Яны сядзелі і пілі цёплае малако, а Карлота важдалася з вільготнай сурвэткай і выпальвала сваю пакуту. Для пачатку Джулі адклала сваю місію, асцярожна паляпаўшы дзяўчыну па плячы, сказаўшы, што ёй лепш ад гэтага адмовіцца, што і было праўдай. Карлота была шчаслівая расказаць ёй, што яна ведала пра бацьку Альберта, хоць яна кінула на Джулі ледзь здзіўлены позірк, калі дастала нататнік.
  - Вы яго расследуеце, ці што? Яна панюхала, высмаркалася, палепшала. Выглядала цікава.
  — Што-небудзь, — сказаў Джулі. І абое ўсміхнуліся.
  Да таго часу, калі яны вярнуліся ў Галуццо і Джулі ўбачыў дзяўчынку ў бяспецы ўнутры, некалькі шматкоў снегу пачалі падаць, амаль непрыкметна. Джулі некаторы час сядзела за домам і пісала Сандра смс, паціраючы пальцы у яе скураных пальчатках, калі яны зацяклі і анямелі. Яна ўбачыла, як у доме загарэлася святло, потым яшчэ раздаліся галасы. «Выжывеш», — падумала яна.
  Калі б ён ведаў, як мала часу ў яго спатрэбілася б, каб ацаніць сваіх падазраваных пры іх першай сустрэчы, Сандра мог бы зрабіць нататкі. Але не заўсёды ўсё ішло па плане, нататкі маглі ўводзіць у зман, і часам усё, што вам трэба было, - гэта першы пробліск. Прынамсі, так ён казаў сабе.
  Тэлефон Сандра зашчабятаў яму, калі ён сышоў з шырокай каменнай лесвіцы ў вялікую пячорную залу. Праз арку, дзе іграла піяніна, чуўся шум галасоў, віншаванні; Сандро здалося, што ён можа адрозніць сярод іх голас Лукі Гала, напружаны і сардэчны.
  Ён спыніўся, падумаўшы, як холадна ў гэтым вялікім будынку-монстры. Насупраць шырокага арачнага ўваходу ў музычны пакой вялізныя шыпаваныя дзверы былі наглуха зачынены; у далёкім канцы калідора былі іншыя, меншыя дзверы, і яго раздражняла, што ён яшчэ не ведаў, куды яны вядуць.
  Сандра ўжо ненавідзеў гэтае месца; гэта быў лабірынт, нязручна вялізны, з патаемнымі дзвярыма і таямнічымі, ледзянымі патокамі паветра, і бяссветлы, як падзямелле, поўнае прывідаў. Але гэта быў не толькі будынак – гэта было ўсё. Яму было няўтульна, не на месцы; занадта далёка ад дому. Ад шырокай зялёнай ракі гарадская катлавіна напаўнялася чырвонымі дахамі і вузкімі вулачкамі, поўнымі людзей, і падвешвала над сабой вялікі мармуровы і тэракотавы карабель Дуома. Хвароба купалы, як называлі гэта фларэнтыйцы, ці ўсё роўна хтосьці гэта назваў. Гірландайо? Ён меў рацыю, кім бы ён ні быў; больш нідзе не было цывілізаваным, тым больш бясплодныя пагоркі і некалі малярыйныя балоты і дзікія замкі Марэмы.
  Лоні Медаўз спрабавала абсталяваць там свой будуар шоўкам і падушкамі, але гэта ўсё яшчэ была вялікая каменная турма, і ў рэшце рэшт яна яе захапіла.
  Гледзячы на свой тэлефон, Сандра адчуваў сябе такім жа сварлівым, як падлетак. Новае паведамленне , прачытаць? Але калі ён націснуў, каб адкрыць яго, ён пачуў гукі руху групы і падняў вочы. Ён паспешліва адклаў тэлефон.
   «Трымайся, трымайся», — казаў Лука Гала, падняўшы рукі. Ён быў спіной да Сандра, які стаяў у шырокіх дзвярах у музычны пакой, нібы спрабуючы заблакаваць іх. За яго плячом Сандра бачыў твары. Каржакаватая жанчына адкрыла рот, гатовая адказаць; яе светлыя валасы былі распушчаныя і пасівелі, а яе вялікія, спустошаныя рысы твару калісьці маглі быць прыгожымі. Мішэль Конар: ён яе ў думках адзначыў. Некалькі воддаль у другім баку пакоя, адной рукой на фартэпіяна, з напышлівым выразам нязручнасці на твары стаяў Нікало Арфеа. Адмежаванне ад натоўпу.
  Яны сапраўды былі падобныя на натоўп; пытанне было толькі ў тым, каго падвешваць?
  - Прабачце, прабачце, - саркастычна сказала Мішэль Конар, і хоць размаўляла з Лукай, яна глядзела проста на Сандра; "але мы не купляем гэта, ні ў якім разе".
  Гала крыху пакруціў галавой у напрамку Сандра, умольна краем вока, і Сандра прыняў яго прыклад і ступіў наперад.
  «Прывітанне», — сказаў ён плячом да пляча з Лукай Гало ў дзвярах; — пачуў ён, як ціха выдыхнуў Лука. «Я Сандра Чэліні». Ён працягнуў руку жанчыне, якая не звярнула на гэта ўвагі.
  - Мы ведаем, хто ты, - грэбліва сказала яна.
  - Вы так? Ён гаварыў ціха, схіліўшы галаву набок, і адчуваў, як няёмка варушыўся сярод астатніх. Ён нагадаў сабе, што ў гэтых паўночнікаў іншае стаўленне да ветлівасці; яны гэтага не разумелі. Іх грубасць не заўсёды азначала варожасць – хаця ў выпадку з гэтай жанчынай, ён думаў, што, верагодна, так і было. Усё роўна нішто не збіралася яго правакаваць. «І?» Ён апусціў руку з выглядам расчаравання.
  - Давай, - сказаў ангельскі голас - вельмі англійскі, выбачлівы і няўтульны - і калі ўладальнік голасу прайшоў міма яго, Сандра ўбачыў худы твар, глыбока пасаджаныя вочы, коратка падстрыжаныя валасы: гэта было адзін, той, якога ён шукаў. Ты, - падумаў ён, - ты быў у Лондане з Лоні Медаўз дваццаць пяць гадоў таму. Якой прыгожай яна была б тады з гэтымі халоднымі ярка-блакітнымі вачыма. Алек Фэрхед таксама быў прыгожым?
  Цяпер ён быў падобны да манаха; ён працягнуў руку, і калі Сандра ўзяў яе, адчулася, што яна ўся ў костках і халодная навобмацак. «Я Аляксандр Фэрхэд, — сказаў ён. «Я ведаю, хто ты, — падумаў Сандра, — але цяпер, калі перад ім быў гэты чалавек, ён не быў упэўнены. За Фэрхедам невялікі натоўп крыху адступіў, паслабіўшыся.
  Сандра кіўнуў, супастаўляючы твар з імем, на якое ён зірнуў на экране, на графіцы Джулі, якая наносіла жыццё гэтай некалькіх людзей.
  - Здаецца, я бачыў цябе раней, - сказаў ён. «На прагулку». І ён падумаў, што чалавек пачырванеў.
  Чыя гэта была ідэя, тая прагулка? Яны таксама нешта шукалі? А цяпер пайшоў снег, засыпаўшы сцэну.
  Вы ўсе , - сказала лютая каржакаватая жанчына, праштурхваючыся міма Сандра; ён адчуў, як цёплая, магутная яе маса выцесніла яго і міжволі саступіў ёй. «Я збіраюся падрыхтаваць месца». Яна агрэсіўна зазірнула ўнутр. - Ціна?
  - Гэта Мішэль Конар, - адважна сказаў Лука, не звяртаючы на яго ўвагі. «Цудоўны паэт. І Ціна Кройц, наш скульптар».
  Ціна Кройц была хударлявай жанчынай, дзяўчынай, якую ён сказаў бы здалёку, якая зараз выйшла з музычнай пакоі, кіўнуўшы галавой.
  - Рады пазнаёміцца, - ласкава сказаў ён, і Ціна адвярнула галаву назад.
  «Вы сапраўды тут з-за аварыі?» - сказала яна, яе голас быў не больш чым спалоханы шэпт. - Пра Лоні?
  - Калі ласка, не хвалюйцеся, - сказаў ён як мага мякчэй. «Я планую паразмаўляць з усімі. Проста паразмаўляць».
  Быццам бы гэта супакоіла яе. Яна баялася чагосьці добра, але тады яна выглядала так, што гэта не зойме шмат. Дзіця, якое пацярпела ад гвалту? Збітая жонка? Так яму ўяўлялася Ціна Кройц, адна з тых дзяўчат у прытулку, якія баяцца ўласнага ценю, што кожны вечар ставяць крэсла да дзвярэй і хаваюць кухонныя нажы, каб абараніцца, толькі каб у выніку перарэзаць сабе горла з імі. Конар працягнуў ахоўную руку, і дзяўчына нахілілася да яе, і Сандра задумаўся, каму з іх больш патрэбны другі.
  — Ну, тады я спадзяюся дагнаць вас заўтра, — сказаў Сандра, прызнаючы паразу; іх пара прымусіла яго адчуць сябе крыўдзіцелем. Мішэль Конар выдала насмешлівы гук, і жанчыны зніклі праз цяжкія дзверы, упускаючы ўнутр той беспамылковы новы пах, парыў халоднага, вільготнага паветра і кароткі пробліск шматкоў, якія круцяцца пад святлом.
  Здавалася, іх знікненне азначала своеасаблівы ўсплёск, і іншыя выштурхнуліся праз арачны дзвярны праём, а Лука стомлена адступіў, каб прапусціць іх міма. «У сталовай, як звычайна, ёсць ежа», — кінуў ён у апошнюю спробу ўтрымаць кантроль ці, прынамсі, падабенства нармальнасці. Сандра ўбачыў, што чалавек быў блізкі да адчаю, і паклаў руку на яго руку.
  «Я ўпэўнены, што мы ўсе можам пагаварыць заўтра», — сказаў ён, звяртаючыся да невялікай групы, але трымаючы руку на Луцы Гала. Ён адчуў, што рука мужчыны зацякла ў непрыняцці.
  Яны азірнуліся на яго. Англічанін, які, здаецца, быў на мяжы нейкай істэрыі; моцнага целаскладу, скандынаўскага тыпу, які павінен быў быць Пэрам Хансэнам, злёгку пагойдваўся ад выпіўкі, густымі светлымі бровамі і прыгожай, цёмнай жанчынай, якая прыліпла да яго боку, як клей. Яго жонка? І з вышыні пояса відавочна разумны, праніклівы позірк чалавека ў інвалідным вазку патрабаваў, каб ён зірнуў уніз: Тыцыяна Скарпа, вытворца незвычайнага гуку, які перавёў Сандра праз парог Кастэла Арфея.
  Сандра зразумеў, што чалавеку, які можа ствараць такую музыку, не спатрэбіцца ніякая іншая аддушына. Увесь гнеў, увесь страх, уся любоў магла быць згорнута ў гэты гук; ці мог такі чалавек здзейсніць забойства?
  «Гэта ты гуляў?» — пакорліва сказаў ён. Скарпа ледзь прыкметна ўсміхнуўся і схіліў галаву ў пародыі сціплага прызнання.
  - Я, - лёгка сказаў ён.
  - Я ўпэўнены, што вы проста робіце сваю працу, - нязграбна сказаў Фэрхед. «Мы не маем на ўвазе...»
  Але Тыцыян Скарпа перапыніў яго. - Давай, - сказаў ён, з лёгкасцю круцячы крэсла. «Давайце прынясем прабачэнні La Giottone. У Мішэль будуць нашы яйкі, калі мы прымусім яе чакаць».
  Калі ён адвярнуўся, Сандра ўбачыў, як рухаюцца мышцы яго спіны пад кашуляй, убачыў, як магутныя перадплечча згінаюцца і выцягваюцца, убачыў мазалі на пальцах пальцаў, зношаныя плямы на раменьчыках на запясцях. Нават без выкарыстання яго ног гэтага не было б многае Тыцыяна Скарпа дазволіў бы перамагчы яго. І яны рушылі, не праз галоўныя дзверы, а праз меншы выхад, пра які Сандра думаў раней і які, мяркуючы па кулінарным пахам, якія даносіліся здалёк, вёў у сталовую.
  Лука Гало зрабіў рассеяны рух, каб рушыць услед, але Сандра паківаў галавой. «Адпусціце іх», — сказаў ён з палёгкай на сваёй роднай мове. «Ужо позна».
  «Вы б не падумалі, што гэта мой дом, праўда?» Задзірысты, арыстакратычны голас Нікало Арфея ўварваўся ў іх, і Сандра адчуў, як у яго сціснуліся сківіцы; здзекі, але і занадта настойлівыя. «Як вы думаеце, мяне можна было б прадставіць?»
  Гало з патухлымі ад стомленасці вачыма выпрастаўся. — Сандра Чэліні, гэта граф Арфео. Лічыць - '
  - Так, так, - груба сказаў мужчына, падымаючы вялікую руку ў пярсцёнках, каб адмахнуцца. Нездарма сын быў распешчаным парсюком.
  — Un piacere , — сказаў Сандра, працягнуўшы руку.
  Арфей праігнараваў гэта. «Пойдзем у бібліятэку? Мне трэба выпіць пасля гэтай дэманстрацыі». А мужчына ўжо адыходзіў ад іх у суседні пакой. Тут было халадней, і вычварнае цяжкае люстра пралівала больш змрочнае святло; У велізарным каменным каміне быў разведзены невялікі агонь, але ён толькі тлеў.
  Нічога не прапанаваўшы Сандра і Луку Гало, Арфео наліў сабе напою з мноства бутэлек на падносе. Кампары, салодкі вермут, віскі. Пакуль ён глядзеў на яго, адзінае, што перашкаджала Сандра быць адкрыта грубым, гэта тое, што граф мог быць вельмі блізкі да таго, каб сцерці з твару напышлівую ўсмешку. Ці трэба было чакаць, пакуль яго падазрэнні пацвердзіць Джулі? Урэшце Арфей павярнуўся да яго тварам.
  «Мяркую, вы разумееце, чаму я тут?» Сандра трымаўся ў голасе паважліва.
  — Ах, так, — сказаў Арфей з не зусім пераканаўчай лёгкасцю, і Сандра адчуў усплёск задавальнення. «Гэты яе жудасны муж, — кажа мне Лука. Я мяркую, што ён хоча сказаць апошняе слова. Магчыма, ён хацеў бы падаць на мяне ў суд, таму што яго жонка ездзіла небяспечна. Вельмі непрыемны чалавечак, ведаеце. — Ён перакуліў шклянку і напалову апаражніў яе.
   Сандра глядзеў на яго роўна. «Вы маеце на ўвазе Avvocato Mascarello? Ну, я мяркую, нельга стаць такім магутным, не нажыўшы ворагаў».
  «Магутны?» Нікало Арфеа зморшчыў нос у тэатральным адхіленні. «Ну, я не ведаю пра гэта. У яго ёсць даволі непрыемныя сувязі, я гэта ведаю».
  Сандра, які раптам адчуў прыліў захаплення Джуліяна Маскарэла, толькі ўсміхнуўся.
  — А дзе праклятая ежа? - незадаволена сказаў Арфей. «Здаецца, усё пайшло ў руіны». Ён асушыў шклянку, і Лука Гало хутка напоўніў яе.
  - Ты вернешся сёння вечарам у Фларэнцыю? — мякка спытаў Сандра, разглядаючы цёмную алеістую вадкасць.
  «Вы маеце на ўвазе, я збіраюся ездзіць?» Ну, гэта не ваша справа, калі б я быў. Ён паглядзеў на Гала. «Я буду спаць на піяніна нобіле ».
  Пакой Лоні Медаўз. Лука Гало перавёў позірк з Арфея на Сандра і назад з панікай у вачах. «Ну… я… я не ўпэўнены…»
  — Я не супраць крыху неахайнасці, — грэбліва сказаў Арфей. «Проста прыбярыце ложак».
  Лука Гало закрыў рот. - Так, - сказаў ён.
  Я ведаю вашу гульню, - падумаў Сандра. Арфей глядзеў на яго, нібы кідаючы яму выклік спрачацца, сказаць што-небудзь пра доказы ці расследаванне, а Сандра глядзеў прама ўслед, нібы кажучы, каб камісарыё Граса кланяўся і скрабаў, і не марыў парушыць вашу прыватную жыццё, узяўшы крок у спальню Лоні Медаўз, але я не Граса. Але перш, чым было сказана хоць слова, тэлефон Сандра зноў зашчабятаў, і Арфеа пагардлівы погляд стаў цвёрдым.
  «Вы не супраць?» - сказаў Сандра, дастаючы трубку. Ведаючы, як груба палічыў бы гэта Арфей. Ён паглядзеў уніз.
  Два новыя паведамленні. Першы з Маскарэла, кароткі і дакладны. Тэлефануйце мне да 8.30 . У тэлефоне было 8.38. Ён падняў вочы, разлічваючы, і ўбачыў Арфея, які назіраў за ім. Хутка ўсміхнуўшыся, каб пацвердзіць, што ён ведаў, наколькі ён непачцівы, і не клапаціўся, потым Сандра зноў азірнуўся ўніз. Другое паведамленне было ад Джулі і не менш тыпова для яго адпраўніка. Паўсюль, гамоняць, ахвотна.
   Дзесьці там у таты ёсць дзяўчына. Карлота кажа, што вечарынка сёння ўвечары, таму што яго раптоўна адклікалі сёння ўвечары, лепш пазваніць пазней. Усё добра, Карлота добра, дома ў бяспецы.
  добра Сандра падняў вочы і ўбачыў насцярожанасць на твары Арфея, адказаў шырокай усмешкай.
  - Слухай, мне вельмі шкада, - сказаў ён з дэталёва фальшывай ветлівасцю, - але ў мяне ёсць паведамленне, каб патэлефанаваць у Аваката . І паколькі ён мой працадаўца, прынамсі для мяне ён магутны».
  Арфей нахмурыўся, гледзячы на мабільны, які падняў Сандра, быццам цяпер ён нагадваў яму нешта ледзь трывожнае. Сандра прыбраў яго. "Такім чынам, - працягваў ён, - калі вы мяне прабачце?"
  Быццам падахвочаны імем адваката, Лука раптам апынуўся побач з Арфеем. — Так, было б добра, — сказаў ён, і Сандра пачуў палёгку ў яго голасе. «Мы… а…» — ён паглядзеў на дзверы, праз якія зніклі госці, потым нервова працягнуў, «мы проста пусцім гасцей… мы дазволім ім…», ён уздыхнуў, — Праз імгненне ці каля таго мы накіруемся ў сталовую. І да Сандра з позіркам, які прасіў разумення: «Значыць, у свой час?»
  У музычным пакоі Сандра спыніўся, зноў пацягнуўся за мабільным, правяраючы сігнал, потым азірнуўся праз плячо ў цьмяную халодную пячорную бібліятэку.
  «Яшчэ адзін аперытыў? — казаў Гало, калі Арфеа груба адцягнуў руку, каб азірнуцца праз плячо на Сандра, які стаяў каля піяніна з тэлефонам у руцэ.
  — А яшчэ, — пачуў ён, як прамармытаў Арфей, — узарваны тэлефон. Хіба я табе не казаў? Вы павінны былі… - і рэзка павярнуўся, так што ўсё, што ён сказаў, было праглынута.
  Сандро пастаяў хвіліну, задумаўшыся; глядзеў на міргаючы экран мабільнага, які паведамляў, што сігналу няма. Думаючы пра тое, што толькі што сказаў Арфей.
  Ён прайшоў тры лесвіцы запар. Зачыніў за сабой дзверы і падышоў да доўгага акна, нахмурыўшы лоб, глядзеў на свой тэлефон, усё яшчэ разважаючы. Ён пачуў ціхі гук звонку і адвёў вочы ад тэлефона ў яшчэ не зачыненае акно, дзе нейкая постаць пад ім хадзіла ўверх і ўніз па паўкругу дарогі.
   Тут быў сігнал. Ён набраў нумар Маскарэла; зазвінела. І пазваніў. Чорт вазьмі, падумаў ён, амаль дзевяць. Джуліяна Маскарэла, як ён здагадаўся, любіў адлік часу. Калі ён ужо збіраўся здацца, жаночы голас рэзка адказаў: «Так?»
  Ён папрасіў Маскарэла. На заднім плане яму здалося, што ён нешта чуе, механічнае шыпенне, ціхія галасы. — Аваката Маскарэла праходзіць курс дыялізу, — холадна прамовіў голас жанчыны.
  — Ах, ён мяне паклікаў, — пакорліва сказаў Сандра. «Сандра Чэліні».
  Прыглушаныя галасы, і калі яна вярнулася на лінію, тон жанчыны быў крыху менш халодным. «Патэлефануй яшчэ ў дзесяць», — сказала яна і паклала трубку.
  «Добра, — падумаў Сандра, гледзячы ўніз на асветлены паўкруг заснежанага жвіру пад сабой. Разбярыцеся. Ёсць адпраўнік электроннага ліста і Арфей. Арфей яе каханы, з якім яна збіралася сустрэцца. Толькі ён быў у Фларэнцыі.
  Постаць унізе спынілася, нахіліла твар, і ён убачыў яе профіль. Гэта была Кацярына, плечы згорбленыя ад холаду, калі яна хадзіла і вярталася па зямлі, і чамусьці ад яе выгляду яму стала лягчэй. Прытуліўшыся тварам да шкла, Сандра чуў храбусценне яе ног па снезе і гук яе голасу, які настойліва гаварыў на яе тэлефоніно . І тады яна падняла вочы, і Сандра адышоў ад акна.
  Арфей. Ён у нечым вінаваты? так.
  Ён узяў хвілінку, перш чым зноў спусціцца ўніз.
  OceanofPDF.com
  Раздзел S падзея​
   ТЭЛЕФОН ЗВАНІЎ доўга і глуха на другім канцы свету, у Вестпарце, штат Канэктыкут. Кейт, прыхіліўшыся да пліты на гарачай кухні, а Нікі нервова глядзеў на яе ад дзвярэй у сталовую, уявіла вялікі белы дошчаны дом, як тыя, што паказвалі па тэлевізары, з газонам, бліскучымі дошкамі ў прасторнай зале, але чым даўжэй зазваніў, чым больш яна задрыжала ад думкі паведаміць навіны Бэт, і калі голас адказаў, лёгкі і ўпэўнены, на імгненне яна з палёгкай падумала, што памылілася нумарам. Таму што гэта было зусім не падобна на сварлівую, няшчасную Бэт, якая каталася па калідорах і мела пастаянную мігрэнь.
  Але гэта была яна. «Размаўляю», — праспявала Бэт, калі Кейт спытала яе імя, выбачыўшыся, гатовая пакласці трубку.
  — Гэта Кацярына? З замка Арфея? Ад трэста». Снег паслабеў, толькі некалькі пыльных шматкоў кружыліся ўніз, але холад амаль захапіў дыханне, і прыгожая, ціхая беласць усяго гэтага. Дрэвы здаваліся бліжэй, шчыльней, засланыя снегам і нерухомыя. Над яе галавой белы колер пачынаў асядаць у шчылінах масіўнага фасада.
  «Ой». Бэт была збянтэжаная і крыху бяздушная. 'Кацярына. Гэй. Як у вас справы?
   «Бэт, ок, паслухай». І цяпер Кейт выявіла, што не ведае, як гэта сказаць; думала пра тое, як яна будзе гучаць там, у светлы амерыканскі дзень, у вялікім белым доме, які яна ўяўляла, з яго зялёным лужком. «Ёсць гм... ёсць дрэнныя навіны».
  Калі яна працягвала, Кейт пачула, як Бэт зглынула, потым пачула ірванае, бязладнае ўсхліпанне, і яна ўявіла, што ўвесь гэты светлы амерыканскі спакой разарваўся. 'Лоні. Хто… як зрабіў… Бэт спынілася, здавалася, сабраўшыся з сабой. - Вы сказалі, што гэта быў няшчасны выпадак? Цяпер яна прагучала недаверліва. «Вы ўпэўнены?»
  - Так, - павольна сказала Кейт. «У яе машыне. Чаму вы гэта пытаецеся? Бэт?
  - Яна заўсёды ехала занадта хутка, - няўпэўнена сказала Бэт, і Кейт міргнула, пачуўшы словы, якія яна паўтарала сабе, калі Лука сказаў ім, пачуўшы слёзы ў голасе дзяўчыны.
  «Яна зрабіла, ты маеш рацыю. Гэта тое, што я сказаў». Але пакуль яна гаварыла, Кейт з тупым страхам думала, што не верыць у гэта.
  І як бы ў пацвярджэнне сваёй думкі Бэт сказала: «Яны ўпэўнены, праўда?» Гучала зусім як нясмелая, нервовая Бэт, якую зрабіў з яе замак.
  Кейт гаварыла асцярожна. — Паслухай мяне, Бэт. Як вы думаеце, хто-небудзь хацеў зрабіць ёй балюча?
  - Раніць яе? І Бэт ледзь-ледзь засмяялася, сумна, горка. — Яна ж не баялася раззлаваць людзей? Нават тыя, хто яе любіў. Асабліва іх».
  Кейт хвіліну маўчала. «Тыя, што любілі яе. Як... гм... як хто?'
  - Я ведаю, да чаго ты імкнешся, - выбухнула Бэт. «Як хто? Добра, як я. Яна ведала, што я - яна ведала, што я гей. Яна мяне збянтэжыла. Вось чаму я сышоў, добра? Вось чаму. Яна дазволіла мне закахацца ў яе. Яна трымала мяне ў сваім пакоі, на яе ложку, сядзела ў яе ложку, пляткарыла, пакуль яна апраналася, расказвала мне сёе-тое. Інтымныя рэчы. Дайце мне падумаць -
  - Не, Бэт, - настойліва сказала Кейт, - я не хацела - падкопвацца, я мела на ўвазе не гэта. Я ведаю, што гэта не мае да вас ніякага дачынення».
  Пачуўся хрыплы ўсхліп, а потым цішыня, і Кейт пачула голас маці, шэпт, трывогу. Кейт пачула, як Бэт сабралася. «Пяць хвілін, мама, добра?»
  Кейт чакала цэлую хвіліну, перш чым пачаць зноў.
   «Тут ёсць прыватны следчы», - сказала яна, на гэты раз спрабуючы гучаць разумна, лагічна і суцяшальна. «Здаецца, добры хлопец». Надышла яе чарга вагацца, потым павольна загаварыла. «Муж Лоні не хоча верыць, што гэта быў няшчасны выпадак».
  Ведаеце, яна не адразу памерла. На нейкі момант Кейт хацела падзяліцца гэтым жудасным фактам з Бэт, расказаць ёй, якім моцным холадам быў той вечар, расказаць ёй пра зялёную шаўковую блузку на падлозе спальні Лоні, але яна спыніла сябе.
  Замест гэтага яна зноў спытала, спакойна, далікатна: «Ці ёсць што-небудзь - ці хто-небудзь - пра што вы ведаеце, што можа дапамагчы яму? На следстве?»
  - Хто заўгодна, - паўтарыла Бэт з траўміраваным голасам.
  - Бэт, - сказала Кейт, - Пэр напісаў сваёй жонцы, што хоча развесціся, таму што ён закахаўся ў іншую жанчыну. Якая яшчэ жанчына можа быць? Вы? Я? Ціна Кройц?
  «За?» Бэт была тупа недаверлівая. «Ні ў якім разе. Я маю на ўвазе, што яна зрабіла з ім сваю справу. Фліртавала... - Яна перапынілася, а калі загаварыла зноў, то з тупым разуменнем. «Ну, я мяркую, што яна магла зрабіць з ім тую ж працу, што і са мной. Накшталт... павёў яго далей».
  - Толькі Пэр не прыняў бы "не"?
  Рэзкі ўдых. - Ты думаеш, што ён… ты сур'ёзна думаеш, што Пэр зрабіў бы ёй балюча?
  - Не, - сказала Кейт, не задумваючыся. 'Так. Ну, можа, у самы разгар. Але гэта не было...
  Хіба што ён быў з ёй у машыне? Кейт не паверыла ў гэта. Нават калі б Фэрхед не пачуў, як ён падышоў да ложка, калі б Пэр пакінуў замак разам з ёй, калі б ён ударыў яе, змагаўся з ёй, загнаў іх у дрэва - увесь сцэнар раскрыўся сам сабой, жудасна яркі. Але ён не пакінуў бы яе паміраць там, у цемры. Ён бы заплакаў, паспрабаваў бы яе рэанімаваць. Выклікаў хуткую дапамогу, сам здаўся міліцыі. Ён бы не даў ёй памерці.
  - Не, - сказала яна. «Я не думаю, што ён бы.» Запанавала цішыня. — Значыць, ён не быў яе палюбоўнікам, наколькі вы ведаеце? Чарговая цішыня. — У тыя ночы, калі яна выходзіла з замка позна ўвечары, гэта было не з Пэрам? Калі яна ўзяла машыну і паехала ў Поца?
  «Ой». Бэт загаварыла цяпер насцярожана. «Значыць, вы ведалі пра гэта».
   - Усе ведалі, - прабачліва сказала Кейт. — Нават Маўра ведаў. Хаця я не думаю, што ён ведаў, да каго яна ідзе».
  Бэт загаварыла. «Яна сказала мне, што я адзіны. Я не павінен казаць нікому». Паўза, потым задуменна. «Яна расказала мне пра ўсіх сваіх палюбоўнікаў. Б'юся аб заклад, Маўра таксама не ведаў пра ангельца, праўда?
  Кейт усё яшчэ спынілася. «Англічанін? Алек Фэрхед?
  Лоні сказала, што, калі ён з'явіўся з Маўра ў пачатку адступлення, апошнім, хто прыйшоў, яна бачыла гэта на яго твары. Каб ён яе не забыўся, што б ні казаў».
  «Забыўся на яе?»
  - Гэта было даўно, - сказала Бэт. 'Гады. Яна была - трыумфальна пра гэта. Ён напісаў гэтую кнігу пра яе, так яна сказала, што яго адзіная кніга была пра яе. Пра іх. І калі ён з'явіўся, яна сказала, што ён не бачыў яе шмат гадоў, але ён усё яшчэ хоча яе».
  Ён зрабіў? Ці меў ён? Кейт паспрабавала прыняць гэта, спрабавала спыніць сябе на самай справе ненавідзець Лоні Медаўз. - Ён сапраўды казаў, што ведаў яе даўно, - павольна сказала яна. «Калі… калі мы атрымалі навіны. Калі мы даведаліся, што яна памерла».
  Прывідны твар Алека Фэрхеда ў бібліятэцы. Кейт міжвольна адступіла ад вялікай каменнай сцяны замка і пайшла да дрэў, моцна абхапіўшы сябе рукамі ад холаду, да пачатку няроўнай дарогі, якая вяла міма пральні да Мішэль. - Так, - сказала Бэт, - прынамсі, ён прызнаўся ў гэтым.
  «Так». Кейт зразумела, што не хоча, каб Алек Фэрхед быў дрэнным хлопцам. - Вы не думаеце, што яна… пачала гэта зноў?
  Скрозь дрэвы яна магла бачыць святло, якое ішло з кватэры Мішэль праз вялікую шкляную сцяну, выцягнуты прамавугольнік асляпляльна белага колеру, які адліваўся на снезе; яна адчувала, як ледзяная мокра прасочваецца з краю яе джынсаў. Адчула жаданне пайсці туды і шпіёніць за імі, але толькі бедная Нікі, якая дрыжала на кухні, спыніла яе. Яна развярнулася і, не задумваючыся, пайшла да замка, абмінаючы траву наперадзе, дзе спынілася.
  Там, у цемры. Яна глядзела ўніз на прамую кіпарысавую алею, паглынутую ноччу, абцяжараную снегам, за спіной на вялікую вырысоўваючуюся масу пярэдняга ўзвышша замка.
  «Пачаць нешта з Фэрхедам? Ні ў якім разе». Бэт гаварыла. Яна гучала даволі ўпэўнена; амаль вясёлы. «Яна думала, што ён няўдачнік. Ні ў якім разе. Яна нават сказала гэта. Як сабака, які вяртаецца да сваёй ваніты».
  «Правільна». «Які жудасны выраз», — падумала Кейт. І ў яе галаву чамусьці ўвайшоў Вінчэнца. Што, спытала яна сябе ў кароткі момант рассеянай яснасці, я раблю з ім? Бедны Вінцэнз.
  Ёй прыйшло ў галаву, што гэта тактыка зацягвання. - Дык ты мне не скажаш? На фасадзе загарэлася святло, і на нейкае дзікае імгненне Кейт падумала, што гэта ў пакоі Лоні і што яна вярнулася, каб спыніць раскрыццё яе сакрэтаў. У акне, гледзячы ўніз, стаяў каржакаваты абрыс чалавека: Сандра Чэліні. Не ў пакоі Лоні, а ў Бэт, у суседнім пакоі.
  «Я не ведаю». Бэт выглядала напалоханай. «Яна была такая апантаная, не ведала людзей. Ёй падабалася, што ніхто ніколі не мог здагадацца, з таго, як яны былі адзін з адным. Для яе гэта была нейкая гульня. Яе таемнае жыццё. Таму і сустрэліся недзе ў іншым месцы, па-за замкам. Зразумела, ён быў стары, але гэта яе, здаецца, не турбавала. Яна была ў гэтым не па каханні. І яна атрымала ад гэтага такі кайф. Ён падыходзіў на абеды, расказваў, і яна махала ім назад у Фларэнцыю.
  - Назад у Фларэнцыю? Яму? - Гэй, паслухай, - з трывогай сказала Кейт, ведаючы, што мужчына тут, гаспадарыць у музычным пакоі, што яна падасьць яму абед, як толькі гэты званок скончыцца. Расце ўсведамленне таго, што Бэт мела рацыю; вядома, гэта быў бы ён. Лоні Медаўз проста падняўся на вяршыню. «Вы ўпэўнены?»
  «Цалкам упэўнены». Цяпер надышла чарга Бэт набрацца цярпення. — Гэта быў ён, пан і гаспадар. Нікало Арфея, вядома. Яна хацела быць каралевай замка, ці не так?
  Каралева замка. І Кейт глядзела на акно, дзе стаяў Сандра Чэліні, пакуль у рэшце рэшт голас Бэт не вярнуўся да яе. Кацярына? Вы яшчэ там?
  Сталовая, у якой яны сядзелі, падобная да пародыі на старую тытулаваную сям'ю, не была падобная да такой пышнай, як бібліятэка: размяшчалася ў нейкай прыбудове, з нізкай столлю, дрэнна асветлена, з цьмянай, службовай мэбляй. Сандра заўважыў Арфея, які з пагардай азіраўся вакол сябе, нібы адмаўляючыся ад сучаснага дапаўнення і ўсяго, што яно прадстаўляла; Сандра меркаваў, што гэта было часткай здзелкі па размяшчэнні гасцей. Напэўна, правілы аховы здароўя і гігіены, і Арфей не любіў нагадваць, што гэта ўжо не зусім яго дом.
  Сандра крыху пачакаў; яны елі моўчкі. Ён бачыў, як Лука Гала нервова глядзеў на яго з другога боку авальнага стала. Іх чакала жоўтая, сарамлівая дзяўчына; Нікі, - сказаў Гала, прадстаўляючы іх. Ён спадзяваўся на Кацярыну, але яна большую частку часу праводзіла на кухні, толькі з'яўляючыся ў дзвярах з чыстым посудам для Нікі, кідаючы на яго позірк. У нейкі момант ён пачуў, як зазваніў яе тэлефон, пачуў, як яна мармыча. Ён меркаваў, што гэта звычайна не дазвалялася, але ў афіцыяльнасці сервіроўкі, у спешцы накрытым сталом па ўладным патрабаванні Арфея, было нешта эрзац, хоць кухары выходзілі. У рэшце рэшт, усвядоміўшы, што яму трэба перазваніць Маскарэла ў дзесяць, Сандра звярнуўся да Арфея.
  - Вы былі ў Фларэнцыі? - сказаў ён. — У тую ноч? І стары глядзеў на яго з-пад цяжкіх броваў, яго загарэлы твар пагражаў абурэннем.
  Гэта здавалася такім жа добрым спосабам закрануць гэтую тэму. Вядома, ён ведаў, што Арфей быў у Фларэнцыі ў чацвер увечары, таму што бачыў, як той завёў сына ў школу ў восем гадзін раніцы. Ці ён? Пад дзве гадзіны да замка, на хуткай машыне. Але гэта быў недахоп, тое, што ўтрымлівала Сандра ад адкрытага абвінавачвання; гэта была рэч, якая не мела сэнсу.
  Яна памерла па дарозе на сустрэчу з каханым. Арфей быў яе палюбоўнікам, значыць, ён павінен быў сустрэцца з ёй. Але ён быў у Фларэнцыі каля васьмі раніцы пасля яе смерці і быў свежы, як рамонак. Сандра не ведаў, як яны дамовіліся сустрэцца, але меркаваў, што гэта адбудзецца па тэлефоне. А дзе быў яе тэлефон?
  «Што вы маеце на ўвазе?» — грозна прамовіў Арфей, трымаючы ў руках нож і відэлец. Лука Гало выдаў голас пратэсту, але ніхто не зірнуў на яго.
  Павольна, казаў сабе Сандра: пераканайся, што ты ўпэўнены. — Проста пытаюся, — бестурботна адказаў ён, адкусваючы цялячы рулет. Халодна, але добры. Ён адагнаў думку пра Луізу і яе посуд у маразільнай камеры. «Надвор'е было горкае, ці не так? Не тая ноч, каб быць у дарозе».
  — О, не, — сказаў Гало, — граф Арфей ніколі не прыходзіць ноччу; ва ўсялякім разе, вядома, не зімой». Ён з надзеяй паглядзеў на чалавека, спрабуючы дагадзіць. Арфей зірнуў на яго, але толькі буркнуў.
  — Дарога жудасная, — грэбліва сказаў ён. «Я мяркую, што яна ехала занадта хутка». Ён уцягнуў у рот глыток фаршаваных цукіні і пажаваў.
  Не здолеўшы заўважыць у голасе мужчыны нават крыўды шкадавання, Сандра адчуў, як кіпіць ад расчаравання і нелюбові. Як гэта працавала? Ці яны проста выкарыстоўвалі адзін аднаго? Не было нават прыхільнасці? Ці ўсё гэта было ў яго на ўвазе?
  У Сандра нешта закруцілася ў галаве. «Я... ах... на мінулым тыдні сустракаўся з вашым сынам», - сказаў ён імпульсіўна, трымаючы ўсмешку, жадаючы Арфеа падняць вочы ад талеркі. Непрыемны імпульс; жаданне засмуціць. «Разумееце, я знаходжуся ў Фларэнцыі».
  «Сапраўды?» Голас Арфея быў грэблівы, але ён рэзка падняў вочы. Гаўкнуў смехам. «Не магу сабе ўявіць». Ён павярнуўся да Лукі Гало і сказаў: «А як наконт сыру?»
  «Праца», — сказаў Сандра, ведаючы, што гэта тонкі лёд, калі гаворка ідзе пра канфідэнцыяльнасць кліента. «Сачыць за дзяўчынай, бацькі якой перажывалі, што яна трапіла не ў той натоўп». Ён патэлефанаваў Джулі, вырашыў ён. Пасля Маскарэла.
  Арфей зірнуў на яго з падазрэннем. «Натоўп Альберта? Хто гэта - дзяўчына?
  — Дзяўчына з добрай сям'і, — сказаў Сандра. «Яе бацька мае сетку крам».
  - О, я разумею, - сказаў Арфей, гледзячы ўніз з нечым накшталт весялосці. «Адзін з тых. Што ж, Альберта прыгожы хлопчык, ён мае права павесяліцца. У ягоным узросце — добра». Ён адсунуў талерку. — Відавочна, што яна доўга не пратрымаецца, дачка гэтага крамніка. Нахіліўся наперад. «Вы можаце супакоіць сваіх працадаўцаў. Альберта, можа, і нагадвае гэта, - і яго рот непрыемна тузануўся, - але ён не дурань.
   Сарамлівая дзяўчына паставіла паміж імі талерку з сырам, і Арфеа крытычна паглядзеў на яе, нібы Сандра выйшаў з пакоя.
  Сандра пацягнуўся за келіхам віна, калі тое, што яму хацелася зрабіць, гэта ўдарыць чалавека; ён выліўся ў шклянку. Добрае віно; той самы Марэліна, якога яны з Луізай выпілі мінулай ноччу. Гэта было толькі ўчора ўвечары? Раптам яго ахапілі агіда і стомленасць.
  - Сапраўды, - цвёрда сказаў ён. «Ну, было б добра мець магчымасць іх супакоіць».
  Нікі падскочыў паміж імі, спрабуючы разабрацца. «Мне прынесці кавы?» - нервова спытала яна Гало. Арфей раздражнёна махнуў ёй рукой, і яна спалохана пабегла назад на кухню.
  Сандра звярнуўся да Лукі Гала, раптам страціўшы цярпенне ад неабходнасці быць стрыманым.
  - Дотарэса Медаўз з'ехала - адразу пасля абеду, у чацвер увечары, - сказаў ён, і Нікало Арфеа выдаў бурклівы гук пагарды. Сандра правёў позіркам Лукі Гала.
  «Яна», - бледны адказаў Гала.
  «Вы былі там… за ежай?» — настойваў Сандра. «Ці сказала яна што-небудзь, каб зразумець, куды яна ідзе?»
  — Я застаўся толькі дзеля закускі , — сказаў Лука Гала, спрабуючы ўсміхнуцца. «Я… ах, у мяне была праца». Буркатанне з Арфея. «Шчыра кажучы, — працягваў Гала, — гэта не зусім мая… ах… мая сфера ведаў. Размова за вячэрай. Усё занадта баявіта для мяне».
  — Вы маеце на ўвазе пад Дотарэса-Медоўз? Нікі вярнулася з падносам кавы і паставіла перад кожным па кубку са сподкам, перш чым пабегчы прэч.
  Гала выглядаў устрывожаным, быццам аддаў больш, чым меркаваў. «Ну... я...»
  — Дурняў не цярпеў з радасцю, — з-пад густых сівых броваў уставіў Арфей. «Вось што вы маеце на ўвазе». Раздумліва, нібы не звяртаючы ўвагі на тое, як абразліва гэта прагучала: «А яна не разумела каштоўнасці добрага слугі».
  Маецца на ўвазе Лука Гала. Сандра вымушаны быў зірнуць на талерку, не жадаючы бачыць прыніжэнне ў вачах мужчыны.
  'Яна - добра. Яна любіла спрачацца, - адважна сказаў Гала. 'Яна меў моцнага суперніка. Некаторыя з гасцей лічаць такія заручыны нязручнымі. Мы павінны гэта паважаць».
  Сандра ўпершыню чуў ад яго нешта падобнае на крытыку. «Сапраўды», — сказаў ён, не ў сілах схаваць сваю зацікаўленасць, але Нікало Арфеа таксама зарэгістраваў каментар, і пад позіркам, які ён цяпер скіроўваў праз стол на чалавека, якога ён відавочна лічыў не больш чым дварэцкім, Лука Гало быў ужо адступае.
  Дзяўчына зноў вярнулася. Стрававальны ? - спытала яна, і, відавочна, удзячны за перапыненне, Лука павярнуўся, усміхнуўся ёй, паківаў галавой.
  — Усё ў парадку, Нікі, — сказаў ён. «Мы справімся. Табе трэба дадому, ці не так?»
  — Ва ўсялякім разе не для мяне, — рэзка сказаў Сандра, падымаючыся на ногі. «З мяне хопіць». Гэта прагучала груба, і ён не прыклаў намаганняў, каб выправіць уражанне.
  Чорт, падумаў ён, чорт, чорт; яму вельмі хацелася кінуць выклік гэтаму чалавеку, але чамусьці, з Лука Гало, ён не мог прымусіць сябе.
  Ты быў яе палюбоўнікам. Дзе ты быў, калі яна памірала?
  «Мне трэба падыхаць свежым паветрам», — ветліва сказаў ён, пакуль Лука ўстаў.
  І калі Сандра зірнуў на гэта, дзверы ў кухню адчыніліся на некалькі сантыметраў, потым шырэй. Кацярына ўважліва глядзела на яго праз прастору. Яна крыху павярнула галаву і вочы, але, нягледзячы на тое, што ён быў не знаёмы з геаграфіяй гэтай вялікай каменнай турмы, ён не мог зразумець, што яна мела на ўвазе. Ён нерашуча паспрабаваў выказаць асцярожную згоду. Дзверы зачыніліся, калі Гало, здавалася, заўважыў, што глядзіць на іх.
  — Гандлярскі ўваход, — сказаў Арфей, не гледзячы ні на аднаго з іх. Ён пацягнуўся за арманьяком.
  — Не чакай, — сказаў Гала, адчыняючы Сандра вялікія шыпаваныя дзверы. І павярнуўся, каб паспяшацца назад у сталовую, з выразам стомленага цярпення на твары.
  — Пачакай, — сказаў Сандра, працягваючы руку, каб затрымаць яго. «Пра тэлефон?»
  «Тэлефон?» Гало глядзеў пуста, потым насцярожана. «Які тэлефон?»
   — Арфей казаў нешта пра тэлефон, — сказаў Сандра. — Адразу пасля таго, як я пакінуў цябе ў… што б там ні было ў тым вялікім халодным пакоі. Бібліятэка». Ён амаль адчуваў яго холад адсюль, праз цёмны музычны пакой, халаднейшы за паветра за дзвярыма. «Чый тэлефон? Тэлефон Лоні?
  — Глядзі, — паспешліва сказаў Гало, — калі ласка. Проста кіньце гэта. Пакіньце яго - гэта не мае дачынення да яго». Ён здаваўся адчайным. «Вы сапраўды не разумееце, так? Ён магутны чалавек. На працягу васьмі гадоў большая частка маёй працы заключалася ў тым, каб трымаць Арфея на раўнамерным узроўні, не даючы яму засмучаць гасцей, вырашаць яго пагрозы падняць арэнду, яго істэрыкі з-за прыбудовы галерэі, майстэрні. Як гэта можа быць звязана з ім?
  Гало з трывогай паглядзеў у бок сталовай, потым зноў на Сандра. - Слухай, - прашыпеў ён. — Няўжо вы думаеце — чалавек жыве ў васемнаццатым стагоддзі, божа. Я не думаю, што ў яго нават кампутара. Вы павінны шукаць чалавека, які адправіў ананімны ліст, ці не так?'
  Сандро паглядзеў на яго. Уздыхнуў.
  - Добра, - сказаў ён, але ў яго голасе было папярэджанне. «Мы пагаворым пра гэта раніцай. Я... ёсць рэчы, якія я мог сказаць сёння вечарам, разумееш. Але я гэтага не зрабіў. Але калі вы думалі, што я буду ручным дэтэктывам, вы і Маскарэла - добра. Я веру ў грунтоўнасць. Нават калі людзі абураюцца».
  - Добра, добра, - сказаў Гала з знясіленым тварам. Ён трымаў дзверы адчыненымі ў зімовую ноч. «Добра. Раніцай».
  Калі дзверы зачыніліся за ім, а Сандра стаяў на снезе, адчуваў холад вакол шчыкалатак і спрабаваў прыдумаць, у які бок абысці жахлівы шэры фланг замка, у яго зазваніў тэлефон. Гэта быў Джуліяна Маскарэла.
  OceanofPDF.com
  Раздзел васемнаццаты​​
  МІНУЛА ДЗЕСЯЦЬ ХВІЛІН, ДВАЦЦАЦЬ , пакуль Кейт завіхалася паміж ракавінай і чорнымі дзвярыма, назіраючы за Сандра Чэліні. Ці зразумеў ён? Нікі пераправіла некалькі талерак са сталовай у посудамыйную машыну, кідаючы на Кейт усё больш насцярожаных позіркаў.
  - Пахаладае, - шматзначна сказала яна, кіўнуўшы на дзверы, якія выходзілі звонку, прыадчыненыя. Кейт размясцілася перад ім.
  «Сапраўды?» Абмахваецца веерам. «Я думаю, што тут душна».
  Вінчэнца патэлефанаваў якраз у той момант, калі ў суседнім доме, здавалася, усё награвалася, і яна хацела паслухаць. З таго мала, што яна ўбачыла за дзвярыма, Сандра Чэліні зусім не падабаўся графу Арфеа; яна таксама была ўпэўненая, што ён ужо нешта падазраваў. Усё, што хацела Кейт, гэта пакінуць яго аднаго і расказаць яму тое, што яна ведала; толькі чым даўжэй ёй даводзілася чакаць, тым больш балючай і складанай станавілася ў яе галаве маленькая гісторыя Бэт.
  Яе першым жаданнем было пазбавіцца ад Вінчэнца як мага хутчэй: калі б Лоні была побач, гук мабільнага тэлефона, які званіў падчас абеду – і яму адказалі – быў бы падставай для сур’ёзнага крыку, як толькі госці зніклі.
  «Прабач, В'цэнз, мілы», — пачала яна, адчуваючы сябе млосна. «Я не магу зараз гаварыць…»
  Але ён не звярнуў увагі; яна хутка зразумела, што ён піў. Голас яго быў невыразны; здавалася, што сёння ўсе былі п'яныя. Чэліні не быў: ён выпіў толькі адну шклянку. Ці магла яна давяраць яму?
  «Прывітанне, дзетка», — весела сказаў Вінчэнца; на заднім плане Кейт чула гукі байкерскага бара пад сваім старым домам.
  «Мне сказалі, што ты з'ехаў», — сказаў ён, і яна пачула, што за весялосцю хаваецца нешта іншае. «Ты ніколі не казаў. Я думаў, гэта будзе дзень-два. Тыдзень максімум, тады здолеем... - Закралася лагоднасць.
  «Не назаўжды», — умольна сказала Кейт. «Глядзі, В'цэнз, тут усё проста вар'яцтва. Калі ўсё ўладкуецца -
  Вяртаючыся ў гэты момант, Нікі кінуў на яе цікаўны позірк, перш чым паставіць напалову ачышчаную талерку з цукіні .
  «Яны хочуць ведаць, ці ёсць там сыр», — прашаптала яна.
  Кейт паклала руку на слухаўку і бязмоўна паказала на дзверы каморы. Нікі знік, з'явіўшыся з чырвонаскурым пекарына і кавалачкам грана . Трэба было б зрабіць.
  Вінчэнца размаўляў праз яе, яго голас то плыў, то сціхаў на падпітку, і яна ўявіла, як ён азіраецца ў бары, пакуль гаворыць. «Так, вы сказалі гэта раней. Б'юся аб заклад, гэта вар'яцтва. Ведаеце, гэта вялікая навіна ў Поццо, ваша дама забівае сябе.
  «Яна не забівала сябе». Кейт пачула рэзкасць яе голасу.
  «Ну, усё роўна. Ты разумееш, што я маю на ўвазе, дзетка».
  «Не называй мяне так», — падумала Кейт. «Вялікія навіны?» - бязгучна сказала яна. Няўжо ў іх не было нічога лепшага для пляткарак?
  «Вялікая Сімона зайшла, напоўненая гэтым», — сказаў Вінчэнца. Да Кейт дайшло, што ён вырашыў абвінаваціць яе ў тым, што яна не можа рабіць гэта часцей, тусавацца са сваёй шайкай хлопцаў, хлопчыкаў, з якімі ён вырас. Нягледзячы на тое, што менавіта ён хацеў пасяліцца.
  «Вялікая Сімона?»
  «Працуе ў «Свабодзе», — сказаў Вінчэнца. «Ха, цяпер вам цікава, ці не так?»
  «V'cenz», — стомлена сказала Кейт.
  Ён нібы не чуў яе. — Ён начны швейцар у «Ліберці».
   - Гатэль, - павольна сказала Кейт. Гатэль, дзе яна бачыла аўтамабіль замка, Monster, прыпаркаваны аднойчы ў сем гадзін раніцы, на ўваходзе.
  — Так, атэль, — з перабольшанай цярплівасцю адказаў Вінчэнца. «Там, дзе ваша дама — ваша памерлая дама — была пастаянным госцем. Яна заўсёды прыходзіла са спазненнем, сама, яе спадарожнік прыязджаў крыху пазней, на машыне з нумарамі Флорэнс. Старэйшы хлопец, з прыгожым дарагім загарам і вусамі». Ён задумаўся на імгненне. «Смешна тое, што ў тую ноч ён не забраніраваў нумар, — кажа Сіма. Хлопец думаў, што яны яго не ведаюць, але яны ведалі».
  «А можа, яму было ўсё роўна», — безуважна сказала Кейт. — Ён не з тых, хто клапоціцца пра маленькіх людзей, містэр Арфео. Я маю на ўвазе графа Арфея».
  Была цішыня, толькі на заднім плане чуўся шум суботніх выпівак у бары. «Вы ведалі пра гэта?» і голас Вінчэнца быў раздражнёны.
  - Накшталт, - асцярожна сказала Кейт. «Ну, мы яе ведалі — ты сказаў, ён не забраніраваў нумар у тую ноч?»
  — Што заўгодна, — злосна адказаў Вінчэнца. Яна магла бачыць, як гэта выглядала; магчыма, ён думаў, што яны тут ладзяць оргіі. Мала што ты ведаеш, падумала яна.
  - Каро , - сказала яна з апошняй спробай прымірэння, - не... але ён паклаў трубку.
  Размова ўвогуле падалася ім цвіком у труну. Арфея, або яе і Вінчэнца.
  У сталовай Нікі калацілася над падносам з дыжэстывам . Гледзячы ад дзвярэй, Кейт паспрабавала злавіць позірк Сандра Чэліні; яна думала, што ён зразумеў. Але не было магчымасці даведацца. Выйшла да засекаў: ні следу ад яго. Са студыі Мішэль даносілася музыка.
  Калі яна вярнулася, Нікі плюхнулася перад Кейт, развязваючы фартух.
  «Лука сказаў, што я магу пайсці», - сказала яна, углядаючыся ў твар Кейт. За наглуха зачыненымі дзвярыма са сталовай даносіліся ціхія галасы, але следчага не з іх.
  Кейт нахмурылася. - Вядома, - сказала яна рассеяна. «Пайшлі».
   Нікі замяўся. «Вы збіраліся правесці мяне дадому».
  Кейт выдыхнула. - Вядома, - сказала яна, толькі на гэты раз з пакорай.
  Толькі ў задніх дзвярах, на кухні ў цемры ззаду, падлога вымытая і ўсе прыборы выключаны і адключаны ад сеткі, яны ўспомнілі пра снег і павінны былі патраціць яшчэ пяць хвілін на пошукі ў асартыменце ботаў і паліто ў шафе таго, што вытрымала б у гэтых умовах паўтаракіламетровую хаду. І зноў, для Кейт.
  Гэтая думка, здавалася, толькі што прыйшла ў галаву Нікі, калі яна глядзела, як Кейт з цяжкасцю апранаецца ў пару вільготных гумовых ботаў, на палову памеру меншых. «Гэта нармальна?» - са страхам спытала яна. Кейт выпрасталася на парозе, збіраючыся супакоіць дзяўчыну, а потым ззаду, з-пад дрэў, пачуўся гук, і яны абодва спыніліся, і на вуснах Нікі заціх.
  «Дамы?» Голас быў грубым і прабачлівым, і хоць раней яна чула яго толькі мімалётна, Кейт адразу зразумела, што гэта Сандра Чэліні. Яна абнадзейліва схапіла Нікі за руку і павярнулася. Ён выйшаў з-пад дрэў.
  «Значыць, вы тут хаваліся», — сказаў ён. «Гэта месца - кашмар, каб знайсці свой шлях. А можа, гэта снег. На снезе ўсё выглядае інакш».
  «Я збіралася праводзіць Нікі дадому», — сказала Кейт, жадаючы, каб ён разумеў. «Я б… гм, я хацеў бы паразмаўляць».
  - Выгуляць яе? Ён недаверліва нахмурыўся. «У гэтым? Гэта далёка?
  Кейт кіўнула ўніз з гары. «Паўтара кіламетра, можа».
  «Я падвязу цябе», — адразу сказаў ён.
  Рука Нікі ўсё яшчэ трымала яе, і Кейт з нецярпеннем адчула, што яна напружана. Спалохалася ўласнага ценю; што можа быць дрэннага з падвозам?
  «А што са снегам?» - сказала Нікі. «У вас ёсць ланцугі?»
  Сандро зрабіў некалькі крокаў ад іх, гледзячы ўніз па схіле, засунуўшы рукі ў кішэні ватніка. Стары, зношаны, адна абшэўка пацёртая, яна нагадвала Кейт тую, якую насіў яе айчым. «Чаму яна заўсёды была такой жорсткай да свайго беднага старога айчыма», — падумала Кейт з раскаяннем. Лепшы тата, чым калі-небудзь быў яе біялагічны.
  — У нас усё будзе добра, — прамовіў Сандра. «Ужо не так холадна, як было; снег не сыдзе. І гэта недалёка».
  Нікі нічога не сказала, але Кейт адчула, што яна крыху дрыжыць. - Давай, - прашаптала яна. «Ён мае рацыю». Дзяўчына паціснула плячыма, і Кейт павярнулася да Сандра і сказала: «Дзякуй».
  Але калі ён адышоў да маленькай карычневай машыны, Нікі панура сказала: «Я хацела, каб былі толькі я і ты».
  Кейт паглядзела на яе. — Увесь вечар мы з табой, — не разумеючы, сказала яна.
  - О, няважна, - сказала Нікі і заціснула рот. Кейт усё яшчэ не разумела. Сандра прыстроіўся побач з імі, і, не спытаўшы, Нікі забраўся ззаду, дзіця ў такім складзе. - Кейт таксама прыйдзе, - абвясціла яна, не падумаўшы спытаць, ці можна.
  Уладкаваўшыся на пярэднім сядзенні, Кейт зразумела, што ніколі не праводзіла ў машыне так мала часу, як апошнія паўгода. Раптам свет стаў іншым, у металічнай клетцы машыны халодны белы свет скараціўся да таго, што яны маглі бачыць праз лабавое шкло. Ізаляваны, бяспечны, мабільны. Не дзіўна, што Лоні Медаўз прызнала Монстра сваім.
  Сандра ўключыў перадачы, і машына папоўзла наперад па заснежанай дарозе. Дарога пайшла пад ухіл, але шыны ўсё яшчэ цвёрда трымаліся на цёмнай неапрацаванай паверхні. Воблака над галавой зрушылася і раздзялілася, і кавалак месяца выслізнуў, срэбна-яркі, праліваючы бледнае святло на гладкія белыя пагоркі. Калі яны падышлі да падножжа гары, над выгібам схілу з'явіўся цёмны абрыс даху фермы.
  - Хтосьці яшчэ не ўстаў, - сказала Кейт, павярнуўшыся да Нікі. Яна сядзела, збялелая, як трус, застылы ў святле фар. Скавана кіўнуў.
  Яны дабраліся да двух прысадзістых слупоў, якія азначалі канец дарогі, і звярнулі на заснежаны асфальт. Сандра Чэліні рухаўся павольна, але не зусім павольна, і Кейт адчула, як задняя частка машыны павярнулася, калі ён павярнуўся, нудотны рух; яно слізганула далей. І якраз у момант панікі Кейт адчула, што яе нешта супакойвае, нейкая ўстойлівая эманацыя спакою і ўпэўненасці; яна ўбачыла, як шырокія абветраныя рукі Чэліні сціснулі руль, але ён не даў ніякіх знакаў, што існуе нейкая небяспека. З бясконцай павольнасцю, бясконцай дбайнасцю ён змяняўся ўніз, цяпер толькі адна рука трымалася за руль, а затым, нарэшце, машына, здавалася, выпрасталася і стала роўнай, і яны папоўзлі наперад.
  — Прабачце за гэта, — сказаў Сандра, не паварочваючы галавы. «Цяпер недалёка, так?»
  І не хапіла, можа, васьмі хвілін, каб пераадолець крыху больш за кіламетр, таму што яны паўзлі з хуткасцю слімака, нават калі гэта здавалася гадзінай. Толькі калі яны дабраліся да зламаных варот насупраць ўваходу на ферму і Кейт вылезла адчыніць іх, яна задумалася, як яны збіраюцца падняцца.
  Але аказалася, што ў Сандра Чэліні ўвесь час былі ланцугі на спіне. «Трэба было надзець іх там, — прабачліва сказаў ён, адчыняючы багажнік. Нікі таксама вылез, і яны стаялі перад ім; Ногі Кейт былі падобныя на жэле. — Проста я гарадскі хлопец. І гультай». Ён выцягнуў з плястыкавага футляра іржавую лязгаючую масу, і на гэты гук недзе з другога боку будынку пачаў брахаць сабака, потым яшчэ і яшчэ. Яны брахалі нястомнымі залпамі, пераймаючы адзін аднаго ў нейкай чарзе; Кейт паглядзела на дом, чакаючы, што запаліцца святло, але глухія вокны заставаліся цёмнымі.
  «Цяпер яны не змоўкнуць гадзінамі», — са змрочным гонарам сказала Нікі, згорбіўшы плечы. Кейт пераціснула сваю руку.
  — Прабачце, — сказаў Сандра. «Не зойме ні хвіліны». Ён укленчыў ля задняга кола.
  На ферме было цёмна і неахайна, безназоўныя фігуры пад брызентам, моцны аміячны пах мачы буйной рагатай жывёлы, а святло, якое гарэла наверсе, было выключана. Было холадна і мокра, але Сандра меў рацыю, не так холадна, як раней, крыху вышэй за нуль. Нічога такога халоднага, як ноч смерці Лоні Медаўз. Беспрэцэдэнтны мінімум, было сказана ў навінах у чацвер раніцай; яна толькі зараз успомніла гэта. Яны слухалі радыё на кухні.
  Сабакі брахалі далей. «Яны звялі б мяне з розуму», — сказала Кейт.
  "Часам я думаю, што гэта толькі я і яны", - сказала Нікі. «У іх усё ў парадку».
  Кейт нешта прыдумала. - Тыцыяна прыязджае да iх у госцi, так?
  «Ён?» - сказала Нікі. «Павінна быць, гэта пякельная трасянка па жвіру».
   Гэта павінна быць; Кейт назірала за тым, як ён дамаўляўся аб гэтым днём, сціснуўшы сківіцы і згінаючы біцэпсы. "Ён не дазваляе рэчам стаяць на яго шляху", - сказала яна. «І ён любіць жывёл. Я мяркую, што сабакі не адрозніваюць». Нікі маўчала, і нешта з таго, што сказаў Пэр, вярнулася да Кейт, тое, што ён сказаў там, у сваім пакоі, калі яны глядзелі, як чырвоная машына Ёланды Хансэн набліжаецца да замка. Мы не ведаем Тыцыяна .
  Каля дзвярэй Кейт неахвотна прашаптала: «Мне зайсці з табой?» Яна бывала тут некалькі разоў удзень, калі месца было паскудным, але звычайным; яна выявіла, што ў цемры, з бясформеннымі перашкодамі, завалянымі хлявом, бязмозглай варожасцю сабак, рэзкім смуродам бруду, яна хацела як мага хутчэй уцячы ад гэтай сцэны. Нікі жорстка пахітала галавой, потым абняла Кейт рукамі.
  - Дзякуй, - сказала яна, і Кейт адчула ў сваіх валасах гарачае дыханне Нікі.
  «Для чаго?» - сказала Кейт, адцягваючыся.
  — Не ведаю, — сказала Нікі. «Усё. Праводзіць мяне дадому. Кажа мне, што я павінен сысці адсюль. Гэта прымусіла мяне зразумець - гэта здаецца немагчымым, ты адчуваеш, што затрымаўся назаўжды. Але заўсёды ёсць спосаб».
  Кейт паглядзела на яе белы, сур'ёзны твар, потым зноў на машыну. Сандра Чэліні ўсё яшчэ стаяў на каленях недзе ў цемры, схаваны з вачэй.
  - Наколькі дрэнна, Нікі? Яна паглядзела на разбураны фасад старой фермы, падумала пра яе жыхароў, Джынеўру, яе аўдавелую сястру Маўра, якая жыла ў гэтым месцы на працягу многіх пакаленняў. Сыра і цёмна зімой, пячэ доўгім засушлівым летам, але гэта быў дом. Неймаверна сысці. Небяспечна выгнаць чалавека з дому.
  І нібы прачытаўшы думкі Кейт, Нікі паспешліва сказала, выцягваючы шыю, каб паспрабаваць даведацца, дзе Сандра: «Слухай, тое, што мы сказалі — я не думаю, што Маўра — хоць нешта з ёй зрабіла. Да дотарэсы? Вы? Я маю на ўвазе - я ведаю, што ў яго ёсць пікап, і ён ведае дарогу, і ўсё такое. І ў той дзень яго не было». Кейт магла сказаць, што яна думала пра гэта. — Але я не думаю, што ён дастаткова разумны. Нават цвярозы».
  - Не, - павольна адказала Кейт, здзіўляючыся таму, якой дурной Нікі часам можа здавацца, а потым сказаць нешта падобнае. Але яна мусіла гэта сказаць, не жадаючы. "Але мы не ведаем - магчыма, гэта не патрабавала ад кагосьці разумнасці". Яна сцішыла голас.
  Ён мог бы проста збіць яе з дарогі, чаго яна не сказала. Ганяў яе ў сваім пікапе. Пэр не мог назіраць, як яна памірае, але Маўра? Яна бачыла, як Нікі дрыжыць, моцна скрыжаваўшы рукі на целе. Кейт працягнула ўласныя рукі і энергічна пацёрла дзяўчыну за плечы. - Не хвалюйся, - сказала яна. «А цяпер заходзьце ўнутр, вы памрэце ад холаду тут».
  Нікі не варушыўся. - Не Маўра, - сказала яна, як упартае дзіця, якое ведала, што памылялася, але адмаўлялася гэта прызнаць. Яна ўзяла Кейт за рукаў, яе тонкія пальцы ўшчыпнулі тканіну. - Асцярожна, - прамармытала яна, цягнучы яе ўніз і бліжэй. Гук спалоханы. «Ты толькі будзь асцярожны».
  Потым яна рэзка ўхілілася, дзверы за ёй рэзка грукнулі, і Кейт павярнулася і ўбачыла Сандра Чэліні, які стаяў у месячным святле не больш чым у метры ад іх.
  - Гатовы, калі ты будзеш, - сказаў ён бурклівым выбачлівым тонам, да якога Кейт прызвычаілася. Яна залезла.
  - Зараз, - сказаў ён, уключыўшы перадачу і нахіліўшыся, каб азірнуцца праз плячо, асцярожна выязджаючы заднім ходам з фермы. - Ты нешта хацеў мне сказаць?
  Сандра глядзеў, як Кацярына едзе, такая ж стрыманая і спакойная, калі яна выходзіла з машыны, як і тады, калі села. Гэта было павольнае паўзці назад у гару, шыны скрыгаталі і храбусцелі, калі сціскалі ланцугі, але гэта было цікава.
  Дваццаці хвілін, якія заняла дарога, было недастаткова; яны сядзелі побач у машыне пасля таго, як ён выключыў рухавік і працягнуў размову.
  За акном зноў пачаў ісці снег; ён бачыў, як яна асела на даху стайні, у якой была кухня. Над ім гарыць святло; Кабінет Лукі Гала, як яна сказала, яго пакой і ванная пакой; яе ўласная маленькая кватэра была размешчана далей у тым жа квартале. Памяшканне для прыслугі.
  Ён выслухаў, што яна сказала, уключыўшы гэта разам з інфармацыяй, якую ён ужо меў.
   Арфей быў тым, пра што яна спачатку хацела яму расказаць. Што ён быў каханкам Лоні Медаўз; заўсёды абачлівы, Сандра не сказаў ёй, што ён ужо ведае, таму што магло быць больш. І была. «Яна хадзіла і сустракала яго. У гатэлі «Свабода». Нават у цемры ён бачыў, як яна пачырванела. «Мой хлопец ведае кагосьці, хто там працуе».
  «Такім чынам, вы маглі падумаць, што гэта тое, куды яна накіроўвалася?» Расплюшчыўшы вочы, яна паціснула плячыма.
  «Цяпер? Я здагадваюся. Раней не ведаў. Я думаю, што іншыя зрабілі».
  «Госці ці персанал?»
  «Абодва», - прашаптала яна. - За выключэннем... не Пер.
  І гэта была новая інфармацыя. Пэр Хансен, якога Лоні Медаўз зачароўвала і фліртавала з ім, пакуль не закахалася ў яе і не захацела пакінуць сваю жонку.
  - А гэты чалавек - апошні мужчына, які бачыў яе жывой? Яго сэнс быў беспамылковы. Чалавек, якога ён бачыў, трымаўся за сваю жонку, як выратавальны круг.
  Яна глядзела на яго. Павольна кіўнуў. - Яна атрымала паведамленне, - сказаў Алек. Якраз калі яны выходзілі з-за стала, і тады ў яе не было часу ні на аднаго з іх. Алек лёг спаць. Але -'
  «Але што?»
  «Ён не мог… Пэр не мог…» і яна спынілася. Яна была дастаткова разумная, каб ведаць, што ёсць рэчы, якіх яна не ведае. «Ён добры чалавек».
  «Як вы думаеце, ён ведаў яе?» — далікатна спытаў ён. «Да таго, як ён прыйшоў сюды? за?'
  Яна збянтэжана паківала галавой. — Не. Чаму?
  - А як наконт астатніх? - падказаў ён. «Жанчыны? Яны… паказалі нейкія прыкметы таго, што ведалі яе? Захаванне Фэрхеда да апошняга.
  «Я не ведаю, ці ведалі яны яе дакладна», — павольна сказала яна. «Я так не думаю. Аднак Мішэль не магла цярпець яе з першага слова. Ні Ціна. Ціна, толькі таму, што яна была жудаснай пра сваю працу ў сваім блогу, у мінулым годзе».
  Ён перапыніў. - Калі гэта было дакладна?
  Яна не стварае, яна разбурае, гаварылася ў электронным лісце. Можа, гэта напісаў мастак? Але Кейт зламала яго. «Мінулым летам некаторыя час? Не так даўно».
  «І другі». Сандра сціснуў вусны, успамінаючы яе: самую яркую і лютую з іх, для яго, з яе дзікімі валасамі, яе аўрай гневу.
  «Мішэль», — сказала Кейт. «Я не ведаю, чаму яна ненавідзела Лоні. Таму што яны былі такімі рознымі, магчыма. Таму што яна была ўдавой, і ў Лоні былі ўсе мужчыны, якіх яна хацела». Яна нахмурылася. «Здавалася, больш за тое. Яна таксама абараняла Ціну». Яна то адкрыла рот, то зноў закрыла яго, нібы збіралася яшчэ нешта сказаць.
  - А містэр Фэрхед? Амаль выпадкова.
  "О, так", - сказала яна, як быццам гэта было тое, што яна чакала сказаць. «О так, ён зрабіў».
  І яшчэ адна частка галаваломкі ўстала на месца. Ён напісаў пра яе кнігу, - са здзіўленнем сказала Кацярына Джотоне. Яго кніга.
  Потым ён пачакаў, дазваляючы яе думкам супакоіцца, перш чым спытаць: «А цяпер раскажы мне». А цяпер раскажы мне, што здарылася ў той апошні дзень».
  Вядома, сам ён нічога ёй не сказаў; гэта была не яго праца. Хутчэй як быць псіхіятрычным, калі верыць тэлевізійным драмам; яны гаварылі, ты слухаў. Хаця да таго часу, як яна вылезла з машыны і пайшла ўніз па схіле да яркага асвятлення і гучнай музыкі, Сандра прыйшло ў галаву, што ён мог бы даверыцца Кацярыне, неўзабаве. Занадта рана, аднак, казаць ёй, што сказаў Маскарэла; ён сам не быў цалкам упэўнены, што гэта значыць.
  Маскарэла не марнаваў слоў. Стоячы ў цёмным падветры вялікага будынка, разважаючы, ці знаходзіцца Лука Гала яшчэ на слыху, і расчараваны ўсведамленнем таго, што ён не ведае, у якім кірунку ён прывядзе яго назад да ўваходу ў кухню, Сандра хапіла розуму маўчаць, пакуль чалавек спіца; ён прыклаў намаганні, каб засяродзіцца на тым, што ён сказаў. Шурпатая сцяна ў яго на спіне ўтрымлівала глыбокі холад, які, здавалася, перадаваўся ў косці праз вернае старое паліто, прызначанае толькі для лёгкай гарадской сцюжы.
  — Спадзяюся, вы занятыя, — суха сказаў адвакат. — Спадзяюся, вы ўжо ўзяліся за працу, і таму не паспелі мне ператэлефанаваць. Напэўна, мне не трэба казаць вам, колькі каштуе мой час?»
  Сандра неахвотна выявіў, што амаль усміхаецца. Нават калі быў падключаны да апарата для дыялізу, або да таго, што ён мог чуць, як гудзенне, падобнае на мухоловку мясніка, на заднім плане, мужчына быў непахісным упэўненым ва ўласных сілах камандаваць. Там былі персанажы - і мімалётна, да болю Сандра падумаў, што Луіза была адным з іх - неўспрымальныя да страху перад уласнай смяротнасцю. А потым былі і астатнія, як Сандро, штурхалі страх, як камень у гару.
  - Так, - сказаў Сандра як мага пакорлiвей. «Я быў заняты». Пачуўся свісцячы выдых, і на імгненне Сандра падумаў, што гэта машына, перш чым зразумеў, што гэта было паветра, якое выкідваецца з лёгкіх Маскарэла.
  - Добра, - хрыпла сказаў Маскарэла. «Шкада, але гэта павінен быць я — я не люблю дэлегаваць гэтую справу. Дастаткова таго, што вы павінны ведаць; Я не хачу, каб сакратары гэта перажоўвалі, я не хачу, каб гэта ператварылася ў плёткі». І Маскарэла, верагодна, ведаў больш за іншых пра тое, як лёгка можа быць перахоплена тое, што пакідаюць на аўтаадказчыку або пішуць у электронным лісце.
  «Як склаўся іх шлюб», — задаваўся пытаннем Сандра, калі ён спрабаваў і не здолеў уявіць, як яны побач у адным ложку чытаюць, перш чым выключыць святло. Але Маскарэла сапраўды кахаў яе; ён не хацеў, каб яе заплямілі.
  «Не», — сказаў ён.
  «Гала ў дастатковай бяспецы», — сказаў Маскарэла з доляй пагарды, якая патушыла іскру пачуцця таварыства, якое толькі што пачаў адчуваць Сандра. «Ён не будзе гаварыць. Добры слуга, толькі павышаны за межамі сваёй кампетэнцыі, як сказаў бы Лоні. Я мяркую, што ён на зыходзе розуму. Была паўза. «А як справы там, унізе? Гэта маленькае гняздо гадзюк, усё курчыцца і выгінаецца, яны, з вамі пасярод іх?
  Сандра падумаў, што чалавек проста самотны і хоча пагаварыць, як бы неверагодна гэта ні здавалася. Ён наўрад ці мог прасіць яго перайсці да сутнасці.
  «Ну, — сказаў ён. «Я тут усяго пару гадзін. Але ўсе выглядаюць крыху на мяжы».
  «Гэта пачварнае старое месца, ці не так?» Маскарэла пракаментаваў гэта з іржавым задавальненнем. «Арфей можа назваць сябе вялікім дваранінам, але гэта наўрад ці віла Баргезэ, праўда?»
  «Ведае» , — са страхам падумаў Сандра, заўважаючы пагарду ў голасе старога адваката. Ён вядомы ўвесь час . «Вы былі тут?» - сказаў ён.
  «Ну, зразумела, не з таго часу, як Лоні пасяліўся. Ёй падабаецца, - і ён спыніўся, прачысціў горла. 'Ёй спадабалася. Каб расправіць крылы».
  — Ён тут, — асцярожна сказаў Сандра. — Я маю на ўвазе графа. Прыбыў якраз раней за мяне».
  «Так, я думаў, што ён можа быць». Была паўза. «Не трэба шкадаваць сваіх пачуццяў, чувак. Я чую па тваім голасе, што табе ўдалося гэта зрабіць. Што той надзьмуты стары дурань Арфей быў ёй, яе другой струной. Ён вільготна адкашляўся. «Малайчына».
  - Вы таму тэлефанавалі? — спытаў Сандра. І Маскарэла выдаў хрыплы смех, які перайшоў у новы кашаль. Па-над манатонным гукам машыны Сандра пачуў, як нехта нешта сказаў старому адвакату, запярэчваючы.
  «Мне падабаецца твая непасрэднасць, Чэліні», — сказаў ён, калі кашаль сціх. — Лука Гало сам не быў упэўнены ў вас, калі прывёў вас да мяне; Я задаўся пытаннем аб гэтым. Але не важна, што ён думаў; галоўнае, што я ўпэўнены». Паўза, насычаная сэнсам. - Не расчароўвай мяне, праўда?
  Сандра нічога не сказаў; па-дурному ён не падумаў, што будзе азначаць праца на такога чалавека, як Джуліяна Маскарэла. Калі б усё пайшло дрэнна, ён быў бы практычна скончаны. Але нават поспех не будзе простым. Маскарэла меў вялікі ўплыў, калі ён пражыў дастаткова доўга, каб карыстацца ім, але Сандра не быў упэўнены, што хоча Маскарэла ў якасці свайго заступніка. І амаль як калі б Маскарэла прачытаў думкі Сандра пра свайго працадаўцу, ён вырашыў перайсці да сутнасці.
  - Добра, - цвёрда сказаў ён. «Дзве звесткі для вас; гэта тое, што вы чакалі?
  Азіраючыся ў чарнільнай цемры, прыслухоўваючыся да слабых шолахаў і рыпанняў з лесу, прывіднага пад снегам, Сандра прашаптаў згоду.
  «Першае прыдумала мая каманда тэхнікаў. Яны прайшлі праз проксі-сервер, які выкарыстоўваўся для адпраўкі электроннай пошты, і прыдумалі інтэрнэт-кавярню ў паўночным Парыжы, пасля таго як яна была закрыта з-за таго, што не магла адэкватна сачыць за кліентамі». Ён уздыхнуў. «Законы аб барацьбе з тэрарызмам, разумееце. У нашы дні ананімнасць знайсці цяжэй».
  Сандра ведаў гэта; аднак ён не сумняваўся, што ў Парыжы, як і ў Фларэнцыі, ёсць вялікая колькасць нерэгуляваных вулічных інтэрнэт-крам. Ён гаварыў без усялякіх чаканняў. — Значыць, у іх няма ніякага бервяна? відэаназірання? Запіс кліентаў?
  — Не. Аднак у маіх тэхнікаў ёсць дакладны час, нейкі прыдуманы адрас электроннай пошты, прыдуманы на месцы». Паўза. «Адпраўлена ў 4.15 раніцы 23 красавіка, праз тыдзень пасля аб'явы аб прызначэнні Лоні. Адрас электроннай пошты быў Eduardog82@hotmail.com.'
  — Хвілінку, — адчайна сказаў Сандра і пачуў, як Маскарэла ўздыхнуў. Ён пашукаў у кішэні нататнік і аловак. Адышоўся ад сцяны і паспяшаўся да святла далей вакол вялікага масіва замка; убачыў дзве постаці, асветленыя святлом ліхтара, на ганку таго, што павінна быць уваходам у кухню. Ён старанна гэта запісаў.
  Эдуардог82. Сандра даўно быў на курсе аб інтэрнэт-злачынствах і банкаўскім махлярстве і памятаў, як яму казалі, што тыя, хто спрабаваў замаскіравацца, амаль ніколі не дасягалі поспеху; паролі, адрасы і шыфры заўсёды ўтрымлівалі нешта, нейкую падказку. Часцей за ўсё гэта зводзілася да таго, што людзі хацелі, каб іх ідэнтыфікавалі; хацеў іх пячатку на рэчы. Асабліва псіхічна няўстойлівыя.
  «Гатовы?» — спытаў Маскарэла, і ў яго голасе закралася нецярплівасць. Час быў адзінай рэччу, якую Маскарэла не мог купіць.
  Калі ён зноў загаварыў, голас Маскарэла змяніўся. Уніклівы, блеф. «І іншае. Тыцыяна Скарпа».
  «Правільна», — насцярожана сказаў Сандра, і чалавек без асаблівых высілкаў прыйшоў у яго ў галаву: грувасткая, энергічная постаць у інвалідным вазку, яркія, лютыя вочы, мускулістыя плечы. Завадатар бунту мастакоў. Піяніст, з-пад моцных пальцаў якога музыка лілася ўгору і запаўняла велізарны пачварны замак. «Скарпа. так. Я сустракаўся з ім. У інваліднай калясцы».
   «Параллегік», — рэзка сказаў Маскарэла. «Пашкоджанне хрыбетніка падчас бамбардзіроўкі вакзала ў Местрэ ў канцы васьмідзесятых, якое пазней прыпісалі — памылкова — Чырвонай брыгадзе».
  «Правільна», — адказаў Сандра, і гэтая справа ўсплыла ў яго ў галаве такой жа свежай, як і тады, калі ў Фларэнцыі ўсе яшчэ перажывалі пасля выбуху за Уфіцы, які забіў двух карабінераў . Ён памятаў, колькі смерцяў у Местрэ - дзевяць забітых. Параненыя – добра. Вакол пацярпелых было менш розгаласу.
  «Яго бацька быў з ім на станцыі», — сказаў Маскарэла.
  «Ішлі на футбольны матч», — скончыў Сандра, калі гэтая балючая дэталь стала на месца.
  - Так, - коратка сказаў Маскарэла. «Ну, справа не ў гэтым. Справа ў тым, што я быў абаронцам. Абвінавачанага, палітычнага актывіста, схапілі наўздагад – «
  — Памятаю, — абарваў яго Сандра. Абвінавачаны – палітычны актывіст – не быў нейкім міратворцам ад хрысціянскіх сацыялістаў; ён быў цалкам аплачаным тэрарыстам, крайне правым членам групоўкі, якая адкалолася ад паўночных сепаратыстаў. Маскарэла вызваліў яго; вакол гэтага было шмат розгаласу. Здагадкі, што сведкі былі аплачаны і прадастаўлены ілжывыя алібі. Мужчына схаваўся. Праз два гады ягоныя адбіткі былі знойдзены па ўсёй фабрыцы па выбуху бомбаў у прыгарадзе Вероны, да таго часу «палітычнага актывіста» даўно не было, апошні раз яго бачылі ў Сірыі. Хоць і не так даўно, як бацька Тыцыяна Скарпа.
  Хрыпучае дыханне Маскарэла і ціхае гудзенне машыны, якая падтрымлівала яго жыццё, былі адзінымі гукамі. «Такім чынам, вы разумееце», - сказаў ён нарэшце, крыху задыхаючыся.
  Сандра зразумеў. Яны былі моцнай парай; Грошы Маскарэла фінансавалі гламурны багемны лад жыцця яго жонкі, яны фатаграфаваліся разам, або, вядома, у той час яны былі. У вачах некаторых людзей яна можа быць такой жа вінаватай, як і ён.
  Ці дастаткова было сувязі? Гэта, вядома, было нешта.
  «Мне трэба будзе паглядзець, ці быў Тыцыяна Скарпа ў Парыжы ў мінулым красавіку, ці не так?» - сказаў ён неахвотна.
   Пасля гэтага больш не было чаго сказаць. Сандра быў ветлівы; паведаміў свайму кліенту, што дасць яму інфармацыю раніцай. І ў цемры рушыў на пошукі Кацярыны.
  Пазней, калі яны павольна пад'ехалі на пагорак, Сандра і Кацярына стаялі разам пад насценнымі агнямі замка.
  «Я хачу дапамагчы», — з самотнай рашучасцю сказала Кацярына. Яна выглядала стомленай і знясіленай пасля ўсіх тых размоў, да якіх ён яе прымусіў.
  Нехта крыкнуў нешта крыху ніжэй за ўзгорак сярод дрэваў, дзе грала музыка, і яны павярнуліся. «Гэта студыя, там Мішэль Конар, а далей унізе дом Ціны. Віліно , дзе нарадзіўся Маўра. У яго таксама ёсць студыя».
  Голас закрычаў зноў, і на гэты раз яны абодва пачулі яго. Кацярына сказала: «Мне тэлефануюць. Хтосьці кліча маё імя». Адчувалася далёкае размытае рух, постаць чалавека махнула рукой, потым спынілася, назіраючы. Фэрхед. Кацярына не паварушылася, засунула рукі ў кішэні, і мужчына вярнуўся ўнутр.
  — Працягвай, — сказаў Сандра. «Ідзі. Вы ім падабаецеся».
  «У рэшце рэшт яны пагавораць з табой», — сказала яна з прабачэннем. «Яны проста… збіраюцца на некаторы час. Яны прыйдуць». Яна нахмурылася.
  — Я ведаю, — сказаў Сандра. «Табе не трэба пра мяне турбавацца».
  «Куды ты пойдзеш?» — спытала Кацярына. «Вы выглядаеце стомленым». Ён павярнуўся і паглядзеў на замак, дзе цяпер было цёмна ў акне кабінета Лукі Гала. Жахлівае старое месца, якое выяўлялася на фоне месячных аблокаў, нібы паглынала святло; Сандро цяжка было паверыць, што маленькая ўтульная спальня была дзесьці ўнутры, чакаючы яго.
  — Я заўсёды стаміўся, — сказаў Сандра, здзіўлены ўласным прызнаннем. «Але чым старэй становішся, тым цяжэй спаць. І ёсць над чым працаваць».
  OceanofPDF.com
  Раздзел N дзевятнаццаты​
  КЭЙТ СТАЯЛА Ў АДВЫХ майстэрні Мішэль, крыху ўверх па ўзгорку, схаваная ад святла, і думала, ці варта ёй зайсці. Думалася, ці не зрабіла яна жудаснай памылкі, размаўляючы з Сандра Чэліні.
  Яна прасядзела там цэлую хвіліну, раптам анямела, калі ён зноў уключыў перадачы і павярнуў на ферму. Ён не прыспешваў яе, гледзячы на дарогу наперадзе, чакаючы. Слуханне. Затым кіўнуў, цярплівы, не здзіўлены. Як быццам ён ужо ведаў.
  У школе Кейт ніколі не была ласункам і не гаварыла; нават цяпер яна ненавідзела пляткарыць. Але часам трэба было ісці да кагосьці з уладаў, часам трэба было браць на сябе адказнасць.
  Ён успрымаў усё, што яна мела сказаць, пра Арфеа, Алека Фэрхеда і Пэра, пра тое, што яны былі апошнімі, хто бачыў яе, пра тое, як Лоні засмуціла ўсіх, абсалютна ўсіх. Сандра Чэліні, ціхая, уважлівая, цярплівая, умяшалася толькі аднойчы, калі сказала, што Фэрхед раней ведаў Лоні Медаўз.
  — Добра ведаў яе? - спытаў ён.
  — Бэт сказала, што ў Алека ёсць кніга пра яе. Яго кніга». І Сандра сеў назад на сядзенне кіроўцы.
  «А цяпер скажы мне», — сказаў ён. «Што здарылася ў той дзень, у дзень, калі яна памерла?»
   І тады Кацярына даведалася, што ў яго ёсць тэорыя. Ён нешта ведаў.
  І гэта было так, быццам яна ўпершыню ясна аб гэтым падумала.
  «Гэта быў жудасны дзень», - сказала яна. «Я баяўся вяртацца. Усе так выглядалі — завяліся. Кожны раз, калі вы паварочваецеся, здаецца, успыхвае нейкая сварка». Канцэнтрацыя. «Мяркую, у асноўным гэта было звязана з Лоні».
  «Калі гэта пачалося?» — далікатна прамовіў Сандра.
  — Першае: каля дзевяці. Яна спрачалася з Маўра наконт таго, каб спілаваць некалькі дрэў ля Віліно , а ён не звяртаў на яе ўвагі. Мы чулі гэта з кухні; яна... аддавала яму загады, звонку». Кацярына глыбока ўдыхнула, жадаючы працягваць, цяпер яна пачала. Ці так працавалі дэтэктывы? Гэта было як загіпнатызаванае.
  «А потым падчас кавы гэта быў Лука. Разносіў каву ў бібліятэцы: усе госці былі на месцы. Было каля адзінаццаці. Мы маглі чуць, як яна крычала на яго ў музычным кабінеце, таму што яна бачыла, як Маўра ехаў на пікапе праз даліну, не падпарадкоўваючыся ёй, і ў гэтым павінна была быць віна Лукі». Яна адчула на сабе яго вочы. «Некаму фермеру на другім баку даліны патрэбна была дапамога з каровамі», — сказала яна, запінаючыся. «Гэта тое, што сказала Джыневра».
  «Калі ён вярнуўся?» — ціха спытаў Сандра. Яна праглынула. «Ён не... гм... я не бачыў, каб ён вярнуўся». Яна глядзела ўніз. «Я думаю, што ён проста напіўся і застаўся дома».
  Дэтэктыў кіўнуў.
  «І яна крычала на Луку Гала?»
  «Лука адказваў за нас, за хатні персанал», — ціха сказала яна. «Маўро размаўляў з Лука перад тым, як ён пайшоў, ён, напэўна, усё ў парадку, і я мяркую, што яна абвінаваціла яго».
  Яна бачыла, як Сандра Чэліні задуменна жаваў сваю шчаку. Яго гарадскі твар быў бледны пад жоўтым замкавым святлом.
  «Яны не сышліся», — сказаў ён, і гэта было не пытанне. «Яна і Гало».
  Кейт бездапаможна паціснула плячыма. «Ён выдатны», — сказала яна. «Лука так шмат працуе. Усё гэта прыгнечвае яго».
   - А пасля? Сандра нахіліўся наперад, паклаўшы рукі на руль. «Мне трэба ўявіць… час, разумееце».
  «Ну, пасля абеду павінна была быць нейкая паездка ў галерэю ў Сіену. Толькі на каву - Мішэль хацела прабегчыся, а Ціна сказала Лоні, што не пойдзе, таму што ў печы ў яе ёсць нешта, за чым ёй трэба сачыць. Яны падтрымлівалі адзін аднаго. Я нават не ўпэўнены, хто гэта пачаў». Яна глядзела на яго. — Потым Лоні зноўку ўзарвалася і сказала, што добра, у такім выпадку яна адменіць маршрутку. І выйшлі». Яна вагалася. «Я чуў, як яна зноў крычала на Луку пасля гэтага ў яго кабінеце. Калі я быў на кухні, гатаваў абеды; яго офіс проста наверсе, амаль».
  - Значыць, да абеду яна добра ўсіх паспела?
  Занадта правільна. «Паднём усе, здавалася, ляжалі на цішыні». Яна паспрабавала падумаць, што рабіла сама. Лоні папрасіла мяне прынесці ёй травяной гарбаты каля трох. Яна была на сваім кампутары».
  - Ах, - сказаў ён задуменна. «Так, кампутар».
  «Мяркую, вы збіраецеся на гэта паглядзець?»
  Сандра толькі ўсміхнуўся. «Я не люблю кампутары», — сказаў ён.
  «І за вячэрай яна зноў засмуціла Ціну і Мішэль. Размова пра галерэю ў Нью-Ёрку, дзе была выстава Ціны. Гэта нагадала ёй пра блог, і яна ўцякла з плачам».
  І раптам Кейт адчула, што набліжаецца да слёз. Яна не хацела гэтага рабіць, выдаваць чужыя сакрэты. Напэўна, яна выдала нейкі гук, бо раптам ён зірнуў ёй у твар.
  — Кацярына, — шчыра сказаў ён. «Трыццаць гадоў у паліцыі не навучаць так шмат, як хацелася б. Але я ведаю, калі хтосьці кажа праўду. Усё ў парадку». Ён павярнуў галаву, прыціснуўшыся шчакой да акна, і паглядзеў на замак. «Што яшчэ?»
  Яна маўчала.
  «Проста… могуць быць рэчы, пра якія вы нават не падазраеце, што бачылі. Што-небудзь можа вярнуцца да вас, - сказаў ён. «Вы сказалі, яны ўсе былі ў замку, цэлы дзень. Потым вы сказалі, у значнай ступені , як быццам вы не былі абсалютна ўпэўнены. Адкуль ты можаш быць упэўнены, што ў цябе няма вачэй на патыліцы, я гэта разумею. Але ўспомніце яшчэ раз. The днём, асабліва; што ты бачыў? Хто-небудзь пагуляў, пазычыў машыну, каб пакатацца?»
  Тады ў цемры ён нахіліўся наперад, уважліва гледзячы на яе.
  Кейт раптам адчула трывогу. «Я не ведаю», — сказала яна, заікаючыся. «Я не ведаю».
  «Я не прашу вас прымаць чый-небудзь бок», — сказаў ён, калі яны сядзелі ў яго машыне, адчуваючы, як невялікая цеплыня, якая ўзнікла паміж імі падчас падарожжа, выпараецца ў моцным холадзе. «Але вы ўжо зрабілі, ці не так?»
  І яна зразумела, што мела.
  Яна выйшла з цені студыі Мішэль на святло і ўбачыла, што Алек Фэрхед увесь час быў побач і чакаў яе.
  Кацярына казала, што ў замку было дзве бібліятэкі; адна з іх была сапраўднай бібліятэкай, як Сандра разумеў гэтае слова, у якой змяшчаліся кнігі, якія можна было пазычаць і чытаць. Іншы быў вялікі цёмны халодны пакой, дзе Арфео стаяў у халоднай і варожай ізаляцыі, гаспадар усяго, што ён аглядаў; у пакой Сандра быў бы шчаслівы, калі б больш ніколі не ўвайшоў. Тут быў больш глыбокі і вільготны холад, чым у любым месцы, дзе ён калі-небудзь быў; ён прадстаўляў усё, што ён ненавідзеў у Кастэла Арфея.
  Вярнуўшыся ўнутр, ён убачыў скрозь прыцемнены музычны пакой, што ў старой бібліятэцы ўсё яшчэ гарыць святло, і Сандра як мага цішэй мінуў адчыненыя дзверы назад у калідор без вокнаў, які вёў у сталовую і кухню. Ён усё яшчэ спрабаваў разабрацца з планіроўкай памяшкання: грандыёзныя апартаменты ў пярэдняй частцы, памяшканні для супрацоўнікаў – кухня з апартаментамі Лукі Гала і Кацярыны над ёй – у цвярозым, сучасным прыбудове стайняў ззаду. Сталовая таксама была тут, а адразу за ёй пакой, дзе захоўваліся любыя кнігі, напісаныя гасцямі; адзін ведаў, што не будзе замкнёна. Ён выявіў, што спяшаецца.
  Гэта была пашарпаная маленькая пакой, недааформленая і дрэнна асветленая, з маленькім старым тэлевізарам у адным куце, як і ў большасці недафінансаваныя школьныя бібліятэкі, кнігі мелі элементарныя налепкі на адваротным баку. Сандра амаль адразу знайшоў кнігу Фэрхеда; гэта была невялікая кніга, 150 старонак, і былі ангельскія, нямецкія і італьянскія выданні. Па-італьянску гэта называлася Nascituro . Ненароджаны. Ён збянтэжыўся гэтым, перш чым перавярнуць яго. На адваротным баку былі цытаты з аглядаў, усе змрочныя і захапляльныя; зазірнуўшы ўнутр, ён убачыў, што ён быў упершыню апублікаваны пятнаццаць гадоў таму. Ён сунуў яго ў кішэню.
  Вяртаючыся з пакоя, Сандра яшчэ больш адчуў гнятлівую беспаветранасць калідора; хоць ён выдатна ведаў, як знайсці дарогу назад у вялікую залу і музычны пакой, на імгненне ён падумаў, што гэта магла быць хітрасць, лабірынт, створаны, каб злавіць яго ў пастку. Ён не мог сабе ўявіць, як гэтыя артысты, гэтыя госці могуць выйграць ад знаходжання ў гэтым месцы; ён ужо адчуваў, што атмасфера душыць яго здольнасць ясна думаць, вялікі цяжар старога замка над ім, вузкія вокны і тоўстыя сцены. Ён таксама чуў гукі; скрыпіць і шэпча векавечны камень і дрэва; яму трэба было вярнуцца ў свой пакой.
  Музычная зала і вялікая змрочная прастора бібліятэкі за ёй былі цёмныя, калі ён вярнуўся міма іх, але, стоячы ў вялікай зале, Сандра мог пачуць штосьці, самы слабы рух. Ці быў яшчэ хто-небудзь у будынку, акрамя яго і Арфея? Яны з Кацярынай бачылі, як Гало выключыў святло; Сандра адчуў укол жалю да гэтага чалавека. Апынуўшыся паміж Маскарэла і Арфеем, спрабуючы ўтрымаць іх разам; прынамсі, у яго была Кацярына, добрая дзяўчына, калі Сандра калі-небудзь яе бачыў.
  Усе госці былі на вечарыне? Сандра так меркаваў. Ён падняўся па лесвіцы на першы паверх, і з-пад дзвярэй, дзе спаў Лоні Медаўз, было святло. Як і лорд, якім ён быў, Нікало Арфео прыняў гэта як належнае; ён думаў, што можа сысці з рук што заўгодна. І хаця Сандра плянаваў зладзіць чалавека раніцай, хаця ўсё, што яму хацелася зрабіць далей, гэта зайсьці ў маленькі пакой, дзе яго чакалі ўласныя рэчы, каб ачысьціць галаву, ён спыніўся. І пагрукалі ў дзверы.
  «Што гэта?»
   Дзверы былі адчыненыя з рывком: Арфей стаяў, усё яшчэ апрануты, але з адкрытай на шыі кашуляй. Сандра бачыў пасівелыя валасы на грудзях. — Не цяпер, — настойліва сказаў Арфей. «Я пагавару з табой раніцай».
  Сандра адчуў на сабе позірк мужчыны, які глядзеў на яго з ног да ног, разглядаючы пацёрты пінжак, пакамечаныя пасля доўгай дарогі старыя штаны. І на імгненне ён адчуў, што без Луізы, без упэўненасці ў тым, што Луіза падштурхне яго і выправіць на дзень, усё адчуванне сябе Сандра, уся яго гордасць былі такімі кволымі, што адзін насмешлівы позірк гэтага чалавека мог ператварыць яго ў пыл. Тады Арфей зрабіўся, як бы зноў зачыніўшы дзверы.
  — Не, — сказаў Сандра, працягваючы руку і затрымліваючы дзверы. Ён адчуў ціск, калі Арфео на імгненне змагаўся, мужчына старэйшы, але ў форме, магчыма, улетку займаючыся тэнісам або парусным спортам. Але на баку Сандра была злосць. Арфей мог і не забіць яе. Як бы Сандра ні хацеў, каб гэта быў ён, той ноччу ён быў у Фларэнцыі. Але Арфей нешта ўтойваў, і надта ўжо яму сышло з рук.
  — Не, — зноў сказаў ён, пачуўшы ў голасе міліцыянта, і выйшаў за дзверы.
  На ложку ляжаў невялікі начлег; адзенне, якое было там раней - адзенне Лоні Медаўз - было бесцырымонна скінута ў гардэроб.
  - Ты не сумуеш па ёй? - сказаў ён, перш чым Арфей паспеў што-небудзь сказаць. «Ці не хацелася табе падарунак на памяць?» Арфей разявіў рот, рыхтуючыся да нейкага пахвалу, але нічога не выйшла. Яго загарэлы прыгожы твар, густыя валасы і вусы маглі сказаць, што гэта магутны чалавек, але спалоханыя вочы выдавалі яго, як і друзлая скура на шыі выдавала яго ўзрост.
  «Вы можаце здзекавацца з гэтага беднага Лукі Гала», - сказаў Сандра. — Магчыма, у вас ёсць нейкая ўлада над тым блазном, начальнікам паліцыі ў Поца-Басо. Але вы не плаціце мне, вы не мой начальнік, ні сацыяльны, ні іншы. Ты спаў з ёй, ці не так? А цяпер вы вярнуліся, каб пераканацца, што ніякіх доказаў няма». Ён зрабіў паўзу. «Віягры вы не знойдзеце», — знарок груба сказаў ён, убачыўшы, як мужчына ўздрыгнуў. «Я ўжо быў тут. Вы спускаліся ў тую ноч? Вы паслалі ёй паведамленне?»
   — Я быў у Фларэнцыі, — ледзь чутна сказаў Арфей. Затым яго голас узмацніўся: «Ты не можаш размаўляць са мной такім чынам. Я загадаю забраць вашу ліцэнзію».
  — Гэта ўсяго дзве гадзіны язды ад Фларэнцыі, — сказаў Сандра. «Паўтара ў гэтай вашай машыне, калі вы ўсю дарогу парушаеце абмежаванне хуткасці, як я сабе ўяўляю. Вы маглі б быць сюды і назад своечасова, каб адвесці сваё дзіця ў школу».
  Арфей міргнуў і ўтаропіўся на яго. «Я не парушаў ніякіх законаў», — сказаў ён. — Мяне тут не было. Я не ведаю, куды яна ішла».
  «Што ты зрабіў?» — расчаравана спытаў Сандра. Падумаўшы, прыб'ю яго. Я яго за што-небудзь прыб'ю. — Ты сядзеў у гатэлі «Ліберці», чакаючы яе? Што вы рабілі, калі яна не з'явілася? Вы нават спрабавалі з ёй звязацца?»
  Пры згадванні назвы гатэля – за што Сандра падзякаваў Кацярыне Джотоне – вочы Арфея расплюшчыліся, наліліся крывёй. «Я… я не… я быў у Фларэнцыі», — зноў сказаў ён, і на гэты раз выглядаў разгубленым. «Вы можаце спытаць майго сына. Я быў там. Мы сядзелі да поўначы, ён адмаўляўся выконваць школьныя заданні, і я сказаў, што буду стаяць над ім, пакуль яны не скончацца, калі спатрэбіцца».
  «Чорт, — падумаў Сандра, пачуўшы долю праўды ў роспачным, хісткім голасе. Блін, блін, але было позна спыняцца. Ён стаяў на сваім. - Мы ведаем, што ў цябе з ёй быў раман, - сказаў ён, унушаючы ў голас упэўненасць. «Вас шмат разоў бачылі на Свабодзе, нават калі вы думалі, што не. Здаецца, палова персаналу тут, госці, сапраўды, добра ўяўлялі, што адбываецца. Яе муж ведаў, дзеля Бога. Маскарэла ведаў». Арфей пагардліва сціснуў вусны. Ён не клапаціўся пра Маскарэла; раганосец. «І яна сказала стажору, Бэт».
  - Бэт, - холадна сказаў Арфей. «Той».
  Сандра схапіў непрыязнасць у яго голасе і дазволіў ёй падштурхнуць яго. «Магчыма, вы гэта ведалі. Магчыма, яны былі занадта блізкія, каб вам спадабалася, усё гэта дзявочае хіхіканне; можа, вы загадалі Лоні Медаўз адправіць яе дадому ў Амерыку? І калі Арфей адвярнуўся, Сандра ўбачыў, што ён прынамсі дасягнуў мэты; ён дамагаўся перавагі. «Вы можаце выдаліць усе гэтыя паведамленні са свайго тэлефона, ці не так, тыя, якія вы дасылалі ёй, тыя, якія яна дасылала вам? Ты вярнуўся па яе? Ці таму вы наведалі паліцэйскі ўчастак у Поца-Басо?
   «Яе тэлефон?» І на хвіліну Сандро не зразумеў, што ён убачыў у налітых крывёю вачах Арфея, пачуў у яго напружаным голасе.
  «У гэтым тэлефоне могуць быць доказы», — сказаў Сандра. «Гэта паказала б, хто напісаў ёй у тую ноч. Яна магла... магла б, - і ён задумаўся аб тым, што яна магла зрабіць. Вылазіў з машыны, аслупянелы. «Магчыма, яна спрабавала патэлефанаваць у экстранную службу. Завіхаўся, шукаючы сігнал».
  Арфей расплюшчыў вочы. - Не, - безуважна сказаў ён. «Не». Няўжо Арфей не ведаў, пра што гаворыць? «Яе тэлефона ў мяне няма. Я не шукаў яе тэлефон – я проста… – Ён спыніўся і пачаў зноў. «Мне трэба было ведаць, што здарылася. Я не зразумеў - я ведаю Soprintendente , я проста спытаў - як сябар - Ён уздыхнуў. «Гэта паставіла мяне ў цяжкую сітуацыю».
  Прынамсі, ён не спрабаваў падрабіць эмоцыі, зрабіць выгляд, што хоча пабачыць яе апошні раз.
  Сандра зрабіў апошнюю спробу. «Вы сказалі Лука Гала. Тэлефон, вы сказалі».
  Арфей выпрастаўся, зірнуў на свой патрыцыянскі нос з дзюбай, як у рымскага сенатара. - Не яе тэлефон, - сказаў ён з адценнем ранейшага нецярпення. «Я не разумею, пра што вы кажаце. Не, не яе. Мой тэлефон . Мой тэлефон».
  Сандра ўтаропіўся на яго; ён адчуў, як Арфей набраўся сіл ад маўчання.
  «Я пакінуў яго тут, у бібліятэцы, ці недзе — не ведаю». Чалавек гаварыў з пагардай. — Апошні раз я быў дома ў нядзелю? Я – я – гэта мой дом. Я меркаваў, што забяру яго па вяртанні. У мяне ёсць іншы тэлефон, ва ўсякім разе, я выкарыстоўваў яго толькі для таго, каб...
  Ён ляжаў; ён павінен быў быць. Прыкрыццё, недарэчная, адчайная спроба схавацца ад праўды. Адзіная праблема ў тым, што Арфей казаў праўду; Сандра гэта чуў, бачыў.
  Ён карыстаўся тэлефонам толькі для таго, каб звязацца з Лоні Медаўз, а яна была толькі яго палюбоўніцай, добрай у ложку, маладзейшай жанчынай, ніжэйшай за яго чалавекам, чыё адзенне ён засунуў на дно шафы, цяпер яна была мёртвая. Якое гэта мела значэнне? Цяпер у Арфея з'явілася нейкае цьмянае ўяўленне, што гэта магло яго ўцягнуць - вось і ўсё, што яго цікавіла, непрыемнасці. Усё, што датычылася позірку, які ён кінуў, сказаў яму Сандра: ты ніколі не зразумееш нашага роду. У нас розныя жаданні, розныя патрабаванні, мы жывем у большым, смелым свеце. «Чорт з ім, — падумаў Сандра, — чорт з ім і Фроліні, бо яны абодва — адно і тое ж; пракляці іх за тое, што яны ўзялі тое, што хацелі, і пазбеглі наступстваў.
  Ён не забіў яе: ён быў занадта дурны, занадта лянівы, занадта самалюбівы; у яго было занадта шмат варыянтаў. Яна магла стаць клапотнай, патрабавальнай, хоць Сандра гэтага не заўважаў; яна, магчыма, хацела стаць ягонай графіняй . Але Арфей проста адмахнуўся б ад яе, як ад Сандра і Лукі. І яго не было тут у чацвер вечарам; ён быў у Фларэнцыі са сваім распешчаным сынам.
  Чорт вазьмі. У Сандра балела галава ад наступстваў.
  — У цябе няма маралі, — спакойна сказаў ён. «У цябе няма сумлення. Жанчына памерла».
  А Арфей нічога не сказаў. Проста павольна адчыніў дзверы і пачакаў, пакуль, у рэшце рэшт, Сандра не мог больш цярпець яго выгляд, і пайшоў.
  Сандра не меў звычкі вымяраць ні ціск, ні пульс, але яму спатрэбілася не менш за паўгадзіны ў маленькім пакоі побач з палацавымі кватэрамі Нікало Арфея, каб старанна запісваць усё, што ён ведаў і думаў і што расказала Кацярына Джотоне і Лука Гала ў новы дакумент, перш чым ён адчуў, што яго цела нармалізуецца.
  Можа быць, гэта тое, што забіў яго, аднойчы? Гэтая неразумная адчувальнасць да кожнай дробязі, з тых часоў, як ён пакінуў сілу, яго востры слых на абразу, яго расчараванне. Няўжо ён заўсёды быў тут, гэты гнеў, які кіпеў пад паверхняй? Або яна нарасла, калі краіна напоўнілася рэстаранамі хуткага харчавання і таксічнымі звалкамі, калі яе дзяцей знайшлі перадазіроўкай ветэрынарных транквілізатараў, а яе палітыкі спалі з непаўналетнімі прастытуткамі? Лютасць, якая ўзнікла ніадкуль, адна толькі пры думцы, што Луіза сядзіць у рэстаране з іншым мужчынам. Пры такой хуткасці аднойчы ён можа проста лопнуць, як гейзер, і як толькі Сандра ўзнікла такая думка, як за ёй прыйшла другая думка, што ён не хоча паміраць без Луізы. Што ён проста не зможа жыць без яе.
  Магчыма, ён не мог жыць без Луізы, але ён не мог ёй патэлефанаваць. Занадта позна, сказаў ён сабе. Яна будзе спаць, у нас будзе яшчэ сварка, ад гэтага будзе яшчэ горш.
  Няголены Сандра ў саматнай кашулі сядзеў за сталом, падрыхтаваным для яго Кацярынай. Ён паклаў свае запісы каля кампутара, націснуў кнопку на машыне і запусціў яе. Ён паклаў рукі па абодва бакі, разглядаючы спісы, якія Джулі склаў для яго, дзе і калі, якія ў рэшце рэшт, калі ён дастаткова ўважліва паглядзеў, маглі б сказаць яму, чаму. Ён зрабіў запіску. Потым яшчэ.
  Прыкладна праз сорак хвілін ён зноў адкрыў праграму электроннай пошты і пачаў пісаць паведамленне Джулі, мяркуючы, што проста запіша некалькі рэчаў, уставіць дакумент, які ён ужо пачаў, толькі праз сорак хвілін Сандра ўсё яшчэ працаваў. «Будучы», — сказаў ён сабе, паспешліва падпісаўся і націснуў «Адправіць».
  Ён дастаў з кішэні тонкую кнігу Алека Фэрхеда і пачаў чытаць.
  У кватэры, якую яна жыла з Сандра больш за трыццаць гадоў з розніцай у адну ноч, але, за адным прыкметным выключэннем, нават калі была трэцяя гадзіна ночы і пахла моргам, цыгарэтным дымам і дэзінфікуючым сродкам, ён усё роўна прыйсці дадому і залезці ў ложак побач - Луіза сядзела на сваім вялікім ложку і слухала гукі горада.
  Via dei Macci ніколі не будзе мірным; ён ляжаў на самым прамым шляху паміж натоўпамі на плошчы Санта-Крочэ і гандлярамі і гандляркамі на рынку Сант-Амброджа. Яны гаварылі пра гэта, калі яны толькі ўзялі арэнду, як маладыя, як гэта можа быць занадта шумна, але не за гарамі быў рынак, статуя Дантэ, змрочная, як смерць, вечна прыгожая царква і яе капліцы. . І з гадамі яны ўвабралі ў сябе змены да горшага, натоўпы падлеткаў-п'яніц з іншых краін, скрыгат, разбіванне і стаячыя шэрагі на вуліцы, занадта вузкай для руху аўтамабіляў, пастаянны прарэзлівы камарыны гук матарыні . Яна чула, як адзін прайшоў міма, са скуголем, нават калі яна гэта памятала, іх першую ноч тут, напалову распакаваныя, сядзелі на старым ложку ў месячным святле і трымаліся за рукі.
  У куце стаяў спакаваны, зашпілены, замкнёны і пазначаны этыкеткай чамаданчык Луізы. Ён быў нядаўна куплены для гэтай нагоды; Сандра не заўважыў гэтага, што таксама добра. Што б яна сказала? Што яна не магла збянтэжыць Фроліні патрапанай нейлонавай начлегам, якая выдатна служыла ёй дзесяць ці больш гадоў. Што яна не хацела выглядаць старой жанчынай з краіны Трэцяга Свету, калі яна сыходзіла па трапе ў залу прыбыцця, уся нервовая і напалоханая, уваходзячы ў Новы Свет, з маёмасцю, якая выпірала з пашарпанай сумкі?
  У сваім ватным халаце, пантофлях і самай цёплай начной кашулі, гатовая да сну, але зусім прачнуўшыся, Луіза падышла да акна. Яна адчувала холад праз шкло, але прыціснулася да яго шчакой, гледзячы на вуліцу. Яна чула, што быў снег у Казенціна, Муджэла, на Монтэ-Аперта ў Апенінах і на Монтэ-Аміяце на поўдні; нават, як было сказана, ва ўнутранай частцы Марэмы. Там быў Сандра, калі верыць Джулі, госцю замка і графу. У Фларэнцыі рэдка ішоў снег. Што б Сандра думаў, дзе б ён ні быў? Ці будзе ён дзівіцца гэтым, пагоркам, пакрытым снегам? Нейкі час ён пачынаў бурчэць, таму што не любіў сельскую мясцовасць і не меў патрэбнай вопраткі, правільнага абутку.
  Была пара снежных ботаў, якія яны набылі падчас снегападу каля дзесяці гадоў таму, але яны ляжалі ў шафе ў пярэднім пакоі; Луіза ведала, бо бачыла іх там, калі вярнулася дадому і паглядзела. Хочацца пераканацца, што ён узяў паліто, прынамсі, хоча таксама паглядзець, ці ўзяў ён сумку. Цікава, як доўга ён планаваў адсутнічаць.
  Луіза не толькі злавалася на яго. З такiмi дзiцячымi паводзiнамi, так iрвануць, так спяшаючыся - бо, наколькi магла бачыць Луiза, ён з сабой увогуле нiчога асаблiвага не ўзяў. Пакідаючы запіску. Запіску , — сказала яна Джулі, чакаючы рэха свайго абурэння, і пачула трывогу ў голасе дзяўчыны, калі яна спрабавала яго апраўдаць. Што датычылася Сандра, Джулі была блізкая да таго, каб стаць татавай маленькай дзяўчынкай, занадта гатовай даць яму права сумнявацца.
  Але яе гнеў заўсёды быў утаймаваны чымсьці іншым. Нешта настолькі незнаёмае Луізе, што яна не была ўпэўненая, ці пазнала гэта; нешта накшталт віны.
  Ці было б інакш, калі б у іх былі ўласныя дзеці? Было б, не было сэнсу адмаўляць гэта. Нават калі пакінуць у баку балючае, любоў, якую яны маглі даць дзіцяці паміж імі і атрымаць назад. Што б ні казалі сёння, дзіця вас зблізіла, а не раз'яднала. А ці было б па-іншаму, калі б у Луізы не выдалілі грудзі і не прайшлі тры месяцы хіміі? Але трыццаць гадоў таму маці Луізы сказала ёй, што няма сэнсу ўяўляць, як усё магло быць інакш. Вы павінны былі прыняць тое, што вам далі, і зрабіць гэта як мага лепш. Гэта была парада, якой Луіза беспярэчна прытрымлівалася амаль усё жыццё. Да гэтага часу.
  У мяне няма рамана з Энрыка Фроліні. Гэта тое, што яна павінна была сказаць? Яе маці, безумоўна, сказала б "так". Што б яна страціла, сказаўшы гэта? Ад таго, каб сказаць яму чыстую, непрыкрашаную праўду? Ну , яна ўявіла, што кажа скептычнаму старэчаму твару сваёй даўно памерлай маці: навошта мне наогул адказваць на такое дурное пытанне? І да таго ж ён не быў у настроі мне верыць .
  Яна магла ўявіць, што сказала б на гэта яе маці. Тое, што хацеў сказаць Джулі, але не адважыўся. Вы ўпэўнены, што гэта праўда?
  Луіза паглядзела на акуратны, прыгожы чамаданчык. Яна была выдатнай упакоўшчыцай; не было нічога, што ёй падабалася больш. Там быў новы гарнітур, шэры кашмір і шоўк у сумесі з тонкай тонкай палоскай, засланы папяроснай паперай. Тры кашулі, простая элегантная чорная сукенка, жамчужныя каралі з дзвюма ніткамі, якія Сандра купіў ёй на яе пяцідзесяцігоддзе; пара туфляў на плоскай падэшве, пара абцасаў і пара вячэрніх туфляў. Рэйс быў у дзевяць гадзін раніцы ў панядзелак з гарадскога аэрапорта; Фроліні сказаў, што забярэ яе ў шэсць з Віа дэі Мачы. Яна магла ўявіць выраз яго твару, камічны жах, на пашарпаныя фасады, выпуклыя сметніцы, пах кошкі на пачварнай вулачцы перад світаннем.
  Яна магла патэлефанаваць Сандра, яна ведала гэта, яна магла напісаць яму электронны ліст, дзеля бога; тэлефон быў каля ложка, вялікі камп’ютар на стале – яны былі ва ўсіх, сказала Сандра, калі яна паскардзілася на тое, што гэта непрыгожа. Яна магла б пагаварыць з ім, але не хацела.
  Яшчэ не было позна, але Луіза зачыніла аканіцы, залезла ў халодныя чыстыя прасціны і выключыла святло. І пакуль яна ляжала і глядзела ў столь, Луіза ўпершыню зразумела з тупой упэўненасцю, што можа прывыкнуць да гэтага, калі спатрэбіцца. Ноч разлукі ператварылася ў тыдзень, расстанне ператварылася ў развод, людзі разышліся. Гэта тое, што адбывалася з імі? Луіза ведала толькі тое, што яна змянілася, а Сандра - не.
  «Спі», — загадала яна сабе, і ўрэшце так і зрабіла.
  OceanofPDF.com
  Раздзел Т гоні​
  У святле, якое асляпляла скрозь аканіцы, з'явілася нейкая дзіўная новая якасць, калі Кейт з'явілася ў пакоі, які сам сабе яшчэ не быў знаёмы, і некаторы час ляжала там у напаўсоне з заплюшчанымі вачыма і сіне-белым блікам, які спрабаваў каб адкрыць іх.
  «Снег», — падумала яна, прачынаючыся, пакрысе; снег быў тым, што змяніў святло з жоўтага на блакітна-белае. Лежачы нерухома, Кейт не чула ні гуку з кухні. Рана было? Было вельмі ціха, але нават са снегам было занадта светла, каб быць рана. Кейт неахвотна расплюшчыла вока, крыху павярнула галаву і паглядзела на сваю патрапаную старую радыёсігналізацыю. 8.20. Яна застагнала.
  Адкінуўшы коўдру, Кейт высунула ногі і села, і рэзкі боль у яе вачах рэзка ўзмацніўся. Пяць гадзін сну, плюс-мінус. І даволі шмат віна. Яна наскрабла ў тумбачцы тачыпірыну , праглынула іх вадой прама з бутэлькі і пайшла ў ванную.
  Душ быў недастаткова гарачы, але Кейт усё роўна стаяла пад ім, дазваляючы вадзе цячы па ёй, змываючы напярэдадні вечарам.
  Яна не павінна была ісці, дакладна не павінна была ісці. Але Сандра Чэліні гэтага хацеў.
  «Ідзі», — сказаў ён. «Ідзі і зладзі сваю вечарынку. Паглядзіце, што вы памятаеце; паглядзіце, што яны кажуць».
  «Я не буду шпіёнам», — упарта падумала Кейт, абапіраючыся на востры каменны вугал будынка. Але ён пачаў нешта круціцца ў яе галаве.
  Потым музыка знутры змянілася, і нехта нешта п'яна-радаснае закрычаў: выпусцілі, праўда. Але калі вітанне падхапіў іншы голас, на нейкае дзікае імгненне яна падумала, што, калі яны ўсе зробяць гэта паміж сабой, што, калі яны ўсё гэта спланавалі, нейкая складаная схема, каб вывабіць Лоні Медаўз у самую халодную ноч год і з прагнозам моцных маразоў? І яна зноў успомніла, што Дотарэса не памерла адразу; ці маглі яны стаяць побач, калі яна вылазіла з машыны і назірала, як яна хістаецца, ашаломленая і паміраючы? Кейт мацней сціснула рукі на холадзе і цвёрда сказала сабе, не. Не будзь смешным.
  «Яна была небяспечным кіроўцам», — неахвотна сказала яна Сандра Чэліні, калі яны сядалі ў машыну. «Яна кінула гэтую машыну. Горш за Маўра. Ніколі не быў прышпілены рамянём бяспекі».
  У майстэрні Мішэль хтосьці выйшаў з ценю.
  Яму; не далей за метр ад яе. Кейт адчула, быццам яна раптам даведалася пра гэтага чалавека ўсё: усю карціну. З таго моманту, як ён прыбыў у замак, каб завяршыць групу, выйшаўшы з машыны побач з Маўра, і заканчваючы яго тварам з прывідамі на галерэі бібліятэкі, раніцай прыйшла паліцыя, каб сказаць ім, што яна памерла. Яна павінна была скончыць тую сумную, небяспечную кнігу, якую ён напісаў пра яе.
  «Ты прыйшоў», — сказаў Алек Фэрхед, яго вочы былі шчаслівымі і не засяроджанымі, і ён выглядаў на дзесяць-дваццаць гадоў маладзейшым. Выглядаючы такім хлопчыкам, якім ён павінен быў быць, калі ў яго быў раман з Лоні Медаўз. Ён узяў яе рукі ў свае; Кейт бачыла, што ён быў вельмі п'яны. Было б несправядліва пытацца ў яго што-небудзь у такім стане.
  «Вы мілая дзяўчына», — шчыра сказаў ён. «Не ведаю, што вы робіце, затрымаўшыся ў гэтым месцы. Вяртайся са мной у Лондан, Кейт, прыязджай у Парыж». Яна засмяялася, а ён зірнуў на яе, прыгнечаны.
  - Дзякуй, - сур'ёзна сказала яна. «Я адразу атрымаю свой пашпарт».
   Ён зноў паглядзеў на яе з сумам. «Заходзьце ўнутр, — сказаў ён, няўмела паціраючы яе рукі паміж сваімі, — вы мерзнеце». Яна неахвотна прайшла за ім праз шырокія шкляныя дзверы.
  Усе яны былі там, у вялікім пакоі. Сандра Чэліні спытаў яе, якія яны? Ці мог хто-небудзь з іх ненавідзець яе? Рабіць ёй боль.
  Імгненне-другое ніхто не заўважыў іх ўваходу; святло было прыглушанае, і гучна грала музыка, хіт мінулага лета. Мішэль у чырвонай сукенцы налівала ваду ў шклянку на краі кухоннага кутка; Кейт ніколі раней не бачыла яе ў сукенцы. Лютасць, казаў Тыцыян, кіруе Мішэль лютасцю. Але адкуль гэта ўзялося?
  У паветры адчуваўся слабы, але выразны пах дурману, і ў цэнтры пакоя Ціна танцавала, цалкам распусціўшыся, з экстатычным выразам твару і размахваючы рукамі над галавой. Прастора здавалася занадта вялікай для аднаго чалавека; Здавалася, маёмасць Мішэль наўрад ці паўплывала. На доўгай паліцы сіратліва сядзела жменька кніг, вешалка для адзення на колах утрымлівала толькі парку Мішэль і адзінокія джынсы, акуратна складзеныя на вешалку. Ёй не спатрэбіцца шмат часу, каб сабраць рэчы, калі надыдзе час рухацца далей. Хаця, калі яны размаўлялі за абедзенным сталом пра тое, хто куды пойдзе пасля таго, як скончыцца іх знаходжанне ў Orfeo, які будзе наступны канцэрт, Кейт успомніла, што Мішэль была той, хто нічога не сказаў. Яе муж быў мёртвы.
  Доўгі стол, за якім яна працавала, быў адсунуты да сцяны. Тыцыяна сядзеў у сваім інвалідным крэсле на адным канцы побач з кампутарам, на якім графіка рухалася разам з музыкай. Адной рукой ляжаў на тачпад кампутара, а другой ціха курыў. Ён адкінуўся на спінку інваліднага крэсла ў такой лёгкасці, якой яна не бачыла яго раней, ніколі, шырокія плечы расслабіліся, яго разумны, пільны твар спакойны. Пакуль Кейт разглядала яго, адчуўшы раптоўны сум, які яна не магла растлумачыць, Тыцыяна нахіліўся наперад і націснуў на сэнсарную панэль, і загучала іншая песня. Дзяўчына з карымі вачыма , голасам спявала; яна ведала гэтага.
  У дальнім куце была завалена посудам кухня. Пер з жонкай стаялі там, прыціснуўшыся ў самым ціхім кутку уплецены ў працоўную паверхню. Яго жонка адкінулася назад, падняўшы руку і дакрануўшыся да яго шчакі, і Кейт убачыла яго твар, бледны, ашаломлены і ўдзячны, як чалавек, які вылазіў з руін свайго дома пасля землятрусу.
  Пэр і Алек былі разам на прагулцы ў пачатку дня. Гэта прыйшло да Кейт проста так; ён сказаў, што яна запомніць, і яна памятала. Ёй хацелася, каб Сандра Чэліні сказаў ёй, чаму ён хацеў ведаць.
  «Глядзі, каго я знайшоў», — напрыканцы сказаў Алек Фэрхед, падымаючы яе руку ў сваю. Яна хацела спытаць яго пра Лоні; калі гэта праўда, што Лоні сказаў Бэт, што ён не забыўся пра яе. Але цяпер не той момант.
  Усе яны глядзелі на яе: Пэр кіўнуў, мацней абхапіўшы жонку рукамі, Тыцыяна слаба ўсміхаўся скрозь блакітную спіраль дыму, Ціна пакруціла сваім тонкім целам на месцы, якое яны вызвалілі для танцпляцоўкі, і апусціла руку, каб млява памахаць. Мішэль, усё яшчэ напаўняючы шклянку вады з бутэлькі, назірала за ёй. Кейт бачыла, што на ёй таксама быў макіяж; гаспадыня. Кейт хутка перасекла пакой і ўстала побач, адчуваючы, як Алек Фэрхед глядзіць на сябе.
  «Гэта ўсё ў парадку?» - хутка сказала яна Мішэль.
  Мішэль адпіў ваду, гледзячы на яе паверх шклянкі. Алек Фэрхед сказаў бы ім, што ўсе яны павінны ведаць, дзе яна была. Бачылі, як яна вылазіла з машыны праціўніка: яна павінна была растлумачыць ім, што хто б ні быў вораг, гэта не Сандра Чэліні.
  «Добра, дзетка», — суха сказала яна. Не п'яны, падумала Кейт; цікавы. Астатнія марнуюцца праз святкаванне, але Мішэль працверазее. Яе твар пад макіяжам – невялікім, чырвоным на вуснах, падведзенымі вачыма – перамяніўся; не так маладзей, яе скура ўсё яшчэ абветраная, тонкія маршчынкі вакол вачэй, але больш пільная, выразная, дагледжаная. У позірку, які яна кінула на Кейт, яркім, як птушыны, было нешта ледзь выклікальнае, кідаючы выклік ёй задаваць ёй пытанні. Яна наліла ў шклянку віна і працягнула яго Кейт, якая задумалася, адкуль усё гэта ўзялося, уся гэтая выпіўка. Бутэлькі віна і гарэлкі на доўгім стале, ля ног Тыцыяна; вышчыпаныя з замкавых сутарэнняў? Яна не пазнала цэтлік.
  «Наша маленькая дыверсія», — сказала Мішэль, убачыўшы, куды яна глядзіць. — Гэтыя паездкі на рынак? Аказалася, што мы ўсе хавалі прыватныя запасы. Не заўсёды прыемна быць залежным, як малое дзіця. За ўсё трэба прасіць. І гэта аказалася карысным, га?
  Нічога не кажучы - таму што пагадзіцца ўголас азначала б здрадзіць Давер - Кейт толькі што падняла шклянку і выпіла. Досыць прыемна.
  Мішэль крыху паварушылася і паглядзела ўбок, на Ціну на танцпляцы.
  «Беднае дзіця», — сказала яна праз некаторы час. Потым раптоўна: «Гэта было ласкава з вашага боку. Сказаць ёй, што гэта не яна, з усім гэтым вуду-лайном. Ёй трэба было, каб нехта сказаў ёй, і яна не паверыла, калі я гэта сказаў».
  «Не, ну, можа, яна і не будзе», — сказала Кейт. «Ты так блізка».
  «Ты думаеш?» Мішэль моцна схапіла запясце Кейт сваёй грубай сухой рукой. — Яна і мухі не пакрыўдзіць, разумееш? Я маю на ўвазе, сапраўды». Глядзець у вочы Кейт.
  Кейт глядзела на Ціну, якая круцілася і спявала сама сабе; бачыў, як Алек Фэрхед таксама глядзеў на яе. Зразумеў, што Мішэль хацеў ведаць, што яна сказала Сандра Чэліні. «Я ведаю», — сказала яна. «Але ён добры хлопец, вы ведаеце. Сандра Чэліні; ён не з тых, хто памыляе яе». І яна зразумела, што паверыла ў гэта. «Вам не трэба хвалявацца».
  Мішэль яшчэ хвіліну глядзела на Кейт, потым рэзка адпусціла запясце. Музыка спынілася, і Ціна апусціла рукі, гледзячы на іх.
  «У цябе ніколі не было дзяцей», — сказала Кейт, не задумваючыся, віно зрабіла яе няўважлівай. Адказу не было, а потым яна ўсвядоміла і сказала: «О, Божа». мне шкада. Я, - сказаў мне Тыцыян. Вы страцілі мужа».
  «Згубіў яго?» — здзіўлена сказала Мішэль. «Ха». Настала доўгая паўза, падчас якой Кейт хацелася, каб яе праглынулі. Потым з горыччу. «Згубіў яго. Адчуванне было не зусім такім. Было такое адчуванне – яго скралі. Сагнаны, перабіты, скінуты са скалы, расчлянёны бандытамі. Забіты». Яна глыбока ўздыхнула. «Так, я страціў яго. Ён пайшоў».
  «Забіты?» Здавалася, гэтае слова было цяжка ігнараваць.
  Мішэль хвіліну глядзела на яе, нешта ўзважваючы. Калі яна зноў загаварыла, яе голас быў роўным. «Я знайшоў яго. У пачатку ст раніцай на падлозе нашай ваннай пакоі ў Квінсе ў жніўні мінулага года. Было так горача. Ён прыняў перадазіроўку пасля таго, як я лёг спаць; Я праспаў гэта, потым устаў, каб схадзіць у прыбіральню каля пяці, і знайшоў яго». Яна ўздыхнула, потым выдыхнула. «Ён ляжаў на падлозе з адкрытымі вачыма».
  Кейт кіўнула, гледзячы на яе. «Чаму ён… ты…»
  Мішэль рэзка пакруціла галавой, быццам каб спыніць размову Кейт. — Аднак смерць — гэта заўсёды гвалт. Гэта ўсё, што я меў на ўвазе». Яна моцна склала рукі на сабе, нацягнула чырвоную сукенку, яе твар быў бледны, а нафарбаваныя вочы былі цёмнымі.
  Кейт кіўнула, нічога не сказаўшы. Як вы маглі працягваць жыць у месцы, дзе хтосьці памёр? Нядзіўна, што Мішэль не хацела гаварыць пра наступны канцэрт; магчыма, яна думала, ці паедзе яна калі-небудзь зноў дадому. Нават у гэтым месцы, якое не было нічыйным домам, смерць Лоні была паўсюль.
  Ціна падышла, падштурхнуўшыся да Мішэль. Стомленая Мішэль апусціла руку сабе на плечы і, паклаўшы шчаку на перадплечча старэйшай жанчыны, Ціна кінула на Кейт нясмелы позірк з-пад бясколернай махры, з-пад выцвілых вачэй.
  Кейт усміхнулася ёй, жадаючы супакоіць яе, адчуваючы на сабе пільны позірк Мішэль.
  І ўспомніў, што Мішэль пайшла бегаць, як толькі пачало сыходзіць святло, у той дзень, калі памерла Лоні Медаўз. Сярэдзіна дня, магчыма, дзве гадзіны.
  З гэтага і пачалося: сварка з-за маршруткі і экскурсія ў музей была адменена; Мішэль не хацела ісці, сказала яна, таму што ёй патрэбна была прабежка, вельмі патрэбная. Потым Ціна сказала, што не паедзе, потым не было сэнсу браць мікрааўтобус, і Лоні з'ехала ўся з тонкімі губамі, у паліто з футравай аздабленнем. Пэр круціўся вакол і нязграбна казаў, што ён хацеў бы паехаць, і, магчыма, мы з Лоні маглі б паехаць у Монстры, потым Лука зрабіў памылку, прыехаўшы, і Лоні схапіў яго за руку і пайшоў з ім. Фрог правёў яго да кабінета.
  З'явіўся Тыцыяна, і яны разам стараліся не слухаць, як Лоні крычыць на Луку. Яны бачылі, як Мішэль выйшла са студыі у сваім наборы для бегу, бегла па камянях і азіралася амаль так, нібы хацела, каб Лоні ўсё яшчэ была побач з ёй. Увесь рыштунак: кеды, шорты, вадзянік на спіне.
  Цяпер Мішэль назірала за Кейт. «Выпі яшчэ», — сказала яна, і Кейт дазволіла ёй зноў напоўніць шклянку. Насупраць на міні-кухні Пэр глядзеў у твар сваёй жонцы, трымаючы адну руку на яе плячы, а другой гладзячы валасы, а яна ўважліва гаварыла з ім.
  Ці паверыў ёй Чэліні, калі яна сказала, што Пэр не мог гэтага зрабіць? Ён стрымаўся ад меркавання; яна меркавала, што ён павінен быў зрабіць гэта. Аднак яна ведала. І яна не была такой зялёнай, як думаў Чэліні.
  Нешта штурхнула Кейт у сцягно, і, паставіўшы келіх з віном, яна паглядзела ўніз і ўбачыла Тыцыяна.
  «Танцаваць?» - сказаў ён, і калі ён гэта сказаў, яна пачула музыку, старую жаласную неапалітанскую песню, якую ведалі ўсе, якая выклікала слёзы на вачах у кожнага старога чалавека ў кожнай вёсцы па ўсёй краіне, думаючы пра свой першы пацалунак .
  Імклівым рухам Тыцыян схапіў яе за руку і пацягнуў уніз так хутка, што яна ахнула, прызямліўшыся яму на калені ў крэсле. Ад яго пахла дурманавым дымам; ён адкінуў крэсла, а Ціна дзіка пляснула ў ладкі. У Кейт закружылася галава ад віна, руху, дурманнага дыму і блізкасці твару Тыцыяна да яе; яна паскрабалася за рукі інваліднага вазка. «Стоп», — сказала яна, і ён спыніўся. На заднім плане ўсё яшчэ гучала старая балада.
  «Прабачце», — сказаў Тыцыян. «Захапіўся». Кейт выбралася, апусцілася на калені каля інваліднага крэсла, пакуль яе галава не перастала кружыцца, пакуль ён назіраў за ёй.
  «Ведаеш, усё ў парадку», — сказаў ён. «Ніжэй пояса нічога». Кейт люта пачырванела; ён пачакаў, пакуль колер знікне.
  "Я не хвалявалася", - сказала яна. Ён глядзеў на яе з абсалютнай спакойнасцю, і яна падумала, што Пэр сказаў, што Тыцыян не можа быць такім, якім здаецца. Бомба забіла яго бацьку, калі яны ішлі на футбольны матч.
  «Дык які ён?» — спытаў Тыцыян. — Наш сябар з Фларэнцыі?
  «Ён добры», — не задумваючыся сказала Кейт. «Ён падобны да майго бацькі. Я маю на ўвазе майго айчыма. Ён проста робіць працу».
  «Не толькі тут, каб выклікаць непрыемнасці?» Ён глядзеў на яе. «Паліцыя не лічыць, што трэба расследаваць». Ён агледзеў пакой. «Ведаеце, ён можа сапсаваць камусьці жыццё».
  «Вы лічыце, што калі нехта… калі гэта не няшчасны выпадак, той, хто гэта зрабіў, не павінен быць пакараны?»
  Тыцыян схіліў галаву набок, нібы разважаючы. «Яна сама прычыніла шмат клопатаў», — сказаў ён урэшце. «Шмат болю». Ён глядзеў на Алека Фэрхеда, потым на Пэра, які сядзеў у куце са сваёй жонкай. «Я размаўляў з жонкай. Жонка Пэра. Яны пражылі ў шлюбе дваццаць пяць гадоў, і ні хвіліны сумнення не было, сказала яна. Ні адзін з іх, пакуль не з'явіўся Лоні Медоўз. Хто-небудзь з нас такі дрэнны, як яна?»
  — Значыць, яна заслужыла смерці? Кейт люта глядзела ў твар Тыцыяну, прымушаючы яго азірнуцца. «Тут нешта дрэннае», — сказала яна, маючы на ўвазе замак. Іх вярхоўная турма з яе лабірынтам калідораў і пакояў, і вакол дрэў, скупчаных побач, загароджваючы іх, і адзінокіх пагоркаў, якія гучаць рэхам.
  Яна настойвала. — Ты не адчуваеш? Тое, як яна памерла». І калі ён спакойна зірнуў на яе, яна міргнула вачыма, каб не думаць пра гэта, пра цемру і холад, і паспрабавала не задумвацца, колькі часу спатрэбілася Лоні Медаўз, каб памерці.
  «Я не ведаю», — сказаў ён. «Магчыма, вы маеце рацыю». Ён правёў рукой па сваёй шчарбатай галаве. «Ну. Ці ёсць у яго якія-небудзь ідэі?
  Кейт неахвотна паціснула плячыма. «Давай, малы», — сказаў ён. - Ты не думаеш, што гэта быў я? І сумна ўсміхнуўся.
  "Ён хоча ведаць, хто выйшаў у той дзень", - выпаліла яна.
  Тыцыян павольна кіўнуў, нахмурыўшыся. «Гэта цікава. Няўжо ён думае, што нехта – пайшоў і нешта там паклаў? Як нейкая перашкода? Нейкая расцяжка, нейкая пастка?
  Гэта гучала вар'яцка. Кейт няўтульна паціснула плячыма. — Не ведаю. Ён проста спытаў, ці бачыў я, каб хтосьці выйшаў?» Яна глядзела на яго. «Вы?»
  «Бачыш каго-небудзь?» Яна чакала. «О, — сказаў ён. «Я выйшаў? Ну, ты ведаеш, Кацярына. Позна ўвечары я пайшоў на ферму пабачыцца з сабакамі».
  Кейт кіўнула. «Так, я ведаў гэта».
  - Ты думаеш, мне патрэбна алібі? - весела дадаў ён. «Нехта скажа, куды я хадзіў? Ну, вы бачылі, як я пайшоў, але я мяркую, што я мог павярнуцца і пайсці ў іншы бок праз заднюю браму. Я мог бы пайсці да ракі, а не да фермы». Кейт нічога не сказала. — Насамрэч, Маўро бачыў мяне. Ён быў там, калі я прыехаў. Аднак раз'юшаны, каб ён не памятаў». Ён абаперся локцямі на ручкі крэсла і глядзеў на яе.
  «Ён быў на ферме і быў п'яны?» Кейт нахмурылася. - Я думаў, што ён... на другім баку даліны.
  - Вось дзе ён павінен быў быць? Тыцыян паціснуў плячыма. «Ну, я не хацеў бы ўцягнуць Маўра ў непрыемнасці, але калі я ўбачыў яго, ён выглядаў так, быццам яго не было нідзе, акрамя дна шклянкі, некалькі добрых гадзін».
  Кейт выпрасталася, раз'юшана разважаючы, і Тыцыяна паглядзеў на яе. — Дык ты ўсё гэта яму раскажаш, наш сябар з Фларэнцыі? І яна зноў глядзела на яго ўніз, не бачучы. «На чыім баку ты, Кейт?» - ціха сказаў ён. «Вы павінны вырашыць, ці не так? Вы павінны заняць пазіцыю».
  А потым яна паглядзела яму ў твар, жадаючы, каб ён сказаў ёй, што рабіць, калі Алек Фэрхед падышоў да Ціны на танцпляцы і працягнуў ёй руку.
  Вада ў душы Кейт была халоднай. Парацэтамол прытупіў яе галаўны боль. Яна перакрыла ваду і пачула галасы з-за акна. Мішэль і Тыцыян былі там на снезе; яна зноў была ў спартыўнай экіпіроўцы, і па чырвані на яе твары Кейт здагадалася, што яна ўжо выйшла. Яна не піла мінулай ноччу, успомніла Кейт. У інвалідным вазку Тыцыяна на гэты раз сядзеў у ватніку, калі размаўляў з Мішэль. Зверху яго ногі выглядалі тонкімі, як палкі пад штанамі. Кейт нацягнула джынсы і швэдар і адчыніла акно.
  Яны абодва паднялі вочы на гук. «Добрай раніцы, спячая прыгажуня». Добры настрой Тыцыяна прагучаў крыху навязліва. Збянтэжаны: пра мінулую ноч. «Як твая галава?»
  - Прывітанне, - сказала яна няўпэўнена; тры дні без Лоні Медаўз, і ўсё было інакш. Быццам усе ролі памяняліся месцамі госці даглядаюць за ёй. І жудасная цішыня апусцілася разам са снегам; нават сабакі Маўра маўчалі. Спячая прыгажуня. «Я ў парадку».
  Але за буферам болесуцішальных па-ранейшаму адчуваўся ныючы боль; гэта было проста чаканне, абцяжаранае пачуццём віны. Вінчэнца. Учора вечарам яна не думала пра яго. Кейт паглядзела на неба; на ўсходзе развіднела, і сонца непрыемна сляпіла. Але на поўначы ўзрастала новае воблака.
  «Кажуць, снег ідзе яшчэ», — сказаў Тыцыян. Ківаючы ў бок Мішэль. «Яна павінна была ўцячы, перш чым усё пачалося зноў». Мішэль спакойна ўсміхнулася яму ўніз, але погляд, які яна накіравала на Кейт, быў больш насцярожаным.
  «З якога часу, — падумала Кейт з доляй панурага дзяцінства, — Мішэль так наелася? «Дзе ўсе?» — спытала яна.
  Мішэль паклала рукі на свае шырокія сцёгны, галаву набок. Яе дыханне затуманілася ў халодным паветры. - Здагадваюся, збіраюся, - сказала яна са сваім рэзкім акцэнтам. Сачу за адказам Кейт.
  «Пакаваць?» Кейт адчула, што лопаецца.
  «Ну, мы прыйшлі да сумеснага рашэння». Без сумневу, пасля таго, як яна сышла. «Мы палічылі, што нам не трэба заставацца. Мы пагаворым з вашым хлопцам...
  - Не мой хлопец, - збянтэжана сказала Кейт.
  «Што заўгодна». Яна насцярожана паглядзела на Кейт. — Гэта занадта, Кацярына. Мы вырашылі, што пагаворым з ім, вядома, пагаворым. Але тады ўсё, мы сыходзім адсюль. Пэр ужо забраніраваў сабе рэйс з Ёландай на заўтрашні вечар.
  Кейт утаропілася на яе. Дзярмо, падумала яна, Лука разваліцца. А па-дурному, што з абедам? Магчыма, нікога гэта ўжо не цікавіла.
  - Ён ведае? - няўпэўнена сказала яна. - Лука ўжо ведае?
  - Ты хочаш сказаць яму? Мішэль усміхнуўся. «Давай, дзетка. Не саромейцеся». Яна паказала на акно Лукі, далей па фасадзе, аканіцы былі адчыненыя.
  Кейт засунула ногі ў шкарпэткі і боты, якія выкапала з кухоннай шафы. Валасы яшчэ вільготныя, прынамсі яна была чыстая; але яна не адчувала сябе гатовай да ўсяго, што чакала. І нешта насоўвалася , упэўнена, як снег.
  Выскочыўшы з дзвярэй, яна са здзіўленнем убачыла, што Мішэль і Тыцыяна ўсё яшчэ былі там і глядзелі ўніз пагорка. Зблізку Тыцыян выглядаў бледным.
  Кейт спынілася. «Дзе ён?» — спытала яна. «Ён ужо пачаў? Чэліні? Ён пачаў размаўляць з людзьмі?»
  Мішэль затупала нагамі. - Ён атрымаў Алека сёння раніцай, - сказала яна, прыжмурыўшы вочы. «Бедны хлопец».
  - Містэр Фэрхед? - па-дурному сказала Кейт. Быццам не глядзела, як ён танцаваў з Цінай мінулай ноччу, глядзела, як ён шаптаў і плакаў у яе на плячы. Назіраючы за тым, як ён стараўся не глядзець на Пэра і яго жонку, якія цалаваліся ў цемры, і выліваў ёй сваё сэрца.
  «Што ты маеш на ўвазе, небарака? Што ён сказаў?
  — Не пытайся ў мяне, — жорстка сказала Мішэль. «Не мая справа. Але ён быў белы, як палатно. Я якраз рыхтаваўся да прабежкі і пачуў яго. Блукаць па дрэвах; Я выйшаў паглядзець, ці ўсё ў яго ў парадку, толькі ён пайшоў уніз. Ён сказаў, што іду да Ціны.
  Ціна. Кейт паспрабавала разабрацца ў гэтым.
  «Дзе ён?» - сказала яна. «Дзе ён цяпер?» Яна падняла вочы на акно Лукі. Дзярмо, падумала яна; у яе была праца.
  Алек? Ён з Цінай. Я толькі што сказаў». Мішэль нахмурыўся.
  - Не ён, - сказала Кейт. «Я меў на ўвазе, дзе Чэліні?»
  - Ах, - сказала Мішэль. 'Яго. правільна. Я бачыў яго, калі бег.
  — Твой сябар з Фларэнцыі, — сказаў Тыцыяна, і яго кпіны ўпершыню закранулі яе.
  "Ён добры чалавек", - сказала яна люта. «Вам было б добра запомніць гэта».
  — Добра, — сказаў Тыцыян, здзіўлены яе палкасцю, падняўшы рукі ў знак капітуляцыі. — Добра, што ні кажы. Ваш добры чалавек - ён ля ракі, кідае камяні».
  OceanofPDF.com
  Раздзел T gony -O ne​
   Холад і мокрасць прасочваліся праз боты Сандра і аж да шчыкалатак, але яму было ўсё роўна. Ён быў па-за межамі Кастэла Арфея, прынамсі на дадзены момант, і стаяў у тым месцы, ад чаго да гэтых выходных мог пазбягаць, як ад чумы: адкрытая мясцовасць, ні даху, ні коміна.
  Ён быў ля падножжа пагорка, дзе памёр Лоні Медаўз. Вакол яго шырокія пагоркі ляжалі мяккія, белыя, ціхія і чужыя, зліваліся з бледным небам на гарызонце, заснежаныя дрэвы на суседняй градзе нерухома. Пасля глыбокага вільготнага холаду і цёмных калідораў Кастэла Арфея Сандра адчуў, што яго лёгкія ўпершыню з моманту прыбыцця належным чынам пашыраюцца, і нават калі ён ведаў, што фіялетавае воблака зноў нагрувашчваецца за яго спіной, над галавой свяціла сонца. з паласы электрычна-блакітнага неба. Тэмпература, відаць, паднялася нязначна, таму што на дарозе ўніз асфальт пачаў чарнець скрозь снег, і шум ланцугоў рэхам адбіваўся па ўзгорках, пакуль яму не здалося, што ўсе яны былі ў вокнах замка і назіралі за яго. Але там, дзе цяпер стаяў Сандра, на падветраным схіле, куды не даходзіла сонца, быў ашаламляльны холад.
  Гук бегучай жанчыны заспеў яго знянацку. Спачатку гэта яго нават насцярожыла; ён думаў, што гэта павінна быць жывёла. Алень? Кабан? На пакрытым скарынкай снезе пры дарозе былі бачныя сляды, далікатныя растапыраныя птушыныя лапкі і круглявыя паглыбленні маленькага раздвоенага капыта. Маленькая кучка памёту, чорная на некранутым краі. Разуменне Сандра дзікіх жывёл было абмежавана спосабам іх прыгатавання, і яму не падабалася перспектыва сустрэцца тварам да твару з адной з іх.
  Пасля таго, як асцярожна спыніўся ў машыне, першыя пяць хвілін ён проста стаяў і арыентаваўся ў шырокім і бясплодным краявідзе, і палічыў, што баразністая сцежка праз пагорак, дзе яна ўпершыню ўбачыла вочы, вяла б вакол ззаду. замка, уніз злева, дзе сярод дрэў стаялі гаспадарчыя пабудовы. Мішэль Конар, яе скура пачырванела ад практыкаванняў і холаду. Яна, здавалася, нават крыху не занепакоілася, убачыўшы яго, але і не спынілася. Яна набліжалася па снезе, высока ступаючы; гэта павінна быць, падумаў ён, дарожка, па якой хадзілі людзі, жывёлы ці абодва, бо снег ужо ўвогуле быў утаптаны. Яна дайшла да дарогі і па-майстэрску пераскочыла неглыбокую канаву на цёмную паласу бачнага асфальту, павярнулася і знікла. Прэч ад яго. Ён глядзеў, як яна адыходзіла, цвёрдая, моцная, з мускуламі на спіне ног. Яна не азірнулася.
  Сандра апусціўся на калені на беразе ракі і намацаў яшчэ адзін камень, гладкі круглявы, які змяшчаўся ў яго далоні. Ён кінуў яго; паспрабаваў уявіць, што цёмна. Ці яшчэ гарэлі фары, кідаючы прамень у падлесак? Ён з воплескам прызямліўся метраў за восем-дзесяць.
  Размова з Алекам Фэрхедам не была падобная на размову з Арфеа, хаця Сандра адчуваў, што валодае яшчэ большай упэўненасцю, калі стомлена падымаўся па лесвіцы, галава яго была тоўстая ад недасыпання, а жывот быў кіслым ад неахвоты. З-за дзвярэй Арфея, калі ён мінуў, даносіліся гукі ўпэўненага руху, бадзёрага і ўпэўненага. Гэта было б тыповым; але Сандра больш не клапаціўся пра Нікало Арфея. Ён быў бы рады ніколі больш не бачыць гэтага чалавека; ён быў бы ў захапленні, калі б назаўсёды выбыў са свайго вялікага звера.
  Спатрэбіўся Алек Фэрхед - Аляксандр Фэрхед, які нарадзіўся ў Лондане ў 1954 годзе, атрымаў адукацыю ў школе Хэрроу, празаік і пісьменнік-падарожнік, ветэран такіх далёкіх і небяспечных месцаў, як Афганістан і Калумбія – доўгіх пяць хвілін, каб адказаць на стук Сандра. Сандра сядзеў і чакаў на драўляным крэсле дзіўнай формы, такім падобным да таго, што ён бачыў ва Уфіцы, што ён не быў упэўнены, ці дазволена сядзець на ім. Ён пастукаў яшчэ раз і сеў. З тугой думаў пра Уфіцы; доўгіх вокнаў, клін доўгага шэрага двара, з якога ўзвышаецца вежа Палацо Век'ё, сімвал цывілізацыі. Потым, неахвотна, падумаў пра жудасную кніжачку, якую ён з цяжкасцю чытаў, перш чым змог нарэшце пакласці галаву на падушку і заснуць; Першы і адзіны раман Алека Фэрхеда, Unborn .
  Сандра чытаў газету рэлігійна, але ён не быў і ніколі не быў чытачом гісторый. Луіза была той, хто сядзеў і чытаў раманы, стос іх ля ложка; яна хацела слоў, хацела персанажаў, хацела такіх структур са шчаслівым канцом, ці хаця б канцом. Закрыццё. Але нават Луіза ненавідзела б гэтую кнігу; асабліва Луіза, яна ненавідзела б гэта. Гэта прымусіла б яе заплакаць. Ён паняцця не меў, добрая гэта кніга ці не, ці азначае тое, што яна можа прымусіць плакаць удумлівую жанчыну, што яна добрая. Ён атрымаў прыз, і, як было напісана на адваротным баку, у яго было шмат прыхільнікаў.
  Гэта было пра чалавека, які закахаўся ў жанчыну, якая пакінула яго, і зрабіў аборт. Чалавека звалі Эдвард Грант. Па-італьянску Эдуард быў Эдуарда. Гэта было напісана ў 1982 годзе. Сандра засяродзіўся на гэтым; літаратурная крытыка не была прызвана, нават калі і была здольная да яе. Але было нешта ў жорсткім, пакутлівым пісьме, што ён пазнаў.
  Дзверы адчыніліся, і твар Фэрхеда ўтаропіўся на яго: худы, няголены, але не здзіўлены. Таксама не спалохаўся. Сандра думаў, што можа быць напалоханы, але часам гэта прыносіла палёгку для пэўных злачынцаў, калі іх раскрылі. Каб перастаць прыкідвацца.
  «Заходзьце», — сказаў Фэрхед. Гук яго быў стомлены; ён быў апрануты ў фуфайку без нічога пад ёй і шырокія штаны, і яго ногі былі босыя.
  Скончыўшы кнігу, каб пераканацца, Сандра вярнуўся да маленькай карты, якую зрабіў яму Джулі. Паміж 1981 і 1982 Лоні Медаўз, які да таго часу быў жанаты, быў на гасцявой стыпендыі ў Інстытуце Курто ў цэнтры Лондана; частка Лонданскага ўніверсітэта, вельмі блізкая, як вынікае з інфармацыі, якую ён пазней атрымаў на працягу некалькіх секунд з афіцыйнага сайта кампуса, да Універсітэцкага каледжа Лондана, дзе Алек Фэрхед быў зарэгістраваны як навучанне на доктарскую ступень па англійскай літаратуры паміж 1979 і 1982 гадамі. .
  Стыпендыя Лоні Медаўза ў Courtauld скончылася ў чэрвені 1982 г.; яна ўзяла яшчэ адзін у Калумбійскім універсітэце, Нью-Ёрк, у верасні таго ж года, але яна, напэўна, амаль адразу з'ехала з Лондана ў Амерыку.
  Быў запіс пра тое, што яна атрымала ўзнагароду за рэцэнзію для New York Times . Яе ўзнагароды былі пералічаны на яе вэб-сайце, а яе журналістыка з энтузіязмам апісвалася з выкарыстаннем такіх тэрмінаў, як «дзікун» і «карусятка». Пры паўторным праглядзе Сандра не прыйшло ў галаву, што ніхто не папрацаваў бы абнавіць сайт Лоні Медаўз: гэта быў шок. Ярка-блакітныя вочы на той самай фатаграфіі, якую яна падала ў Траст у сваёй заяўцы, свяціліся з кута экрана; Лоні Медаўз займаецца праектамі ў паўднёвай Таскане , але яна працягвае шырока рэцэнзаваць .
  У пакоі было цёпла і змрочна, а паветра было затхлым і кіслым. Фэрхед адчыніў аканіцы, і наплыў вільготнага холаду нібы завастрыў іх абодвух.
  Пры святле пакой выглядаў надзвычай акуратным. Шчыльна зачыненыя ўсе дзверцы шафы, буфета, тумбачкі; ноўтбук, выключаны, яго экран складзены роўна, у цэнтры стала паміж маленькімі вокнамі. Калісьці гэта быў пакой пакаёўкі; Продкі Арфея маглі прабрацца сюды, каб навязаць свае патрэбы здзекаў сваім сацыяльным ніжэйшым; значыцца, мала што зменіцца. Як і меркаваў Сандра, далёка знізу, у пярэдняй частцы замка, дзе стаяў Арфеа, пачуўся несумнеўны грукат гэтай магутнай машыны. Добрае збавенне.
  Сандра падышоў да акна і зірнуў уніз. Алея кіпарысаў прама спускалася з пагорка ўнізе да дарогі, кожны вышынёй не менш за дваццаць метраў, чорныя дзіды з белымі вяршынямі. Не так старанна абслугоўваюцца, як яны могуць быць; вага снегу пачынаў іх раскідваць. Аднаго факта для такога месца было недастаткова; У Лукі Гала было шмат чаго на талерцы.
  Адсюль не было відаць ні дарогі, ні ракі; відаць быў гарызонт, пагоркі адзін за адным, але бліжэй да ракі, нібы паласа асфальту, вілася і акуналася за хвалістымі краявідамі. Вы не маглі бачыць месца, дзе загінуў Лоні Медаўз.
  Адчуўшы, як Алек Фэрхед лунае ў яго за спіной, Сандра павярнуўся да яго тварам. Ён не хацеў бегаць вакол куста. «Вы былі ў Парыжы ў мінулым годзе», — сказаў ён. «Красавік мінулага года». І раптам Фэрхед сеў за свой стол, паклаўшы рукі на скураную паверхню.
  «Я быў», — сказаў ён, і яго голас быў цвёрдым. Ён чакаў гэтага; ён хацеў, каб яго даведаліся. «Пачаць з пачатку, — падумаў Сандра.
  «У вас быў раман з Лоні Медаўз амаль трыццаць гадоў таму», — сказаў ён. «Якая скончылася – дрэнна. Вы напісалі пра гэта кнігу».
  "Я", - сказаў Фэрхед вельмі ціхім, але ўсё яшчэ цвёрдым голасам.
  «Вы так і не пераадолелі гэта, так?» — ціха сказаў Сандра. І Фэрхед хутка паківаў галавой, толькі адзін раз. «Дагэтуль», — сказаў ён.
  «Вы не паспелі пераадолець гэта ў красавіку мінулага года, калі адправілі ліст у Orfeo Trust з інтэрнэт-кавярні ў чатыры гадзіны раніцы. Эдвард Грант, чыя дзяўчына зрабіла аборт у яго дзіцяці ў 1982 годзе, з'яўляецца Eduardog82. Вы?
  Фэрхед закрыў твар рукамі.
  «Вы хацелі, каб яна ведала, ці не так? Ты схаваўся за проксі-серверам, але дзесьці ў глыбіні душы хацеў, каб яна ведала, што гэта ты».
  Фэрхед, усё яшчэ трымаючы твар у руках, круціў галавой з боку ў бок, перш чым падняць яе, каб паглядзець на Сандра. «Я прачытаў пра яе прызначэнне ў THES , вы паверыце?» Сандра паняцця не меў, што гэта за публікацыя, таму проста чакаў. Убачыўшы яго ветлівую пуставатасць, Фэрхед растлумачыў. «Для ВНУ — газета. Дадатак Times Higher Education . Я чытаў лекцыю ў Сарбоне, і я сядзеў у рэстаране на Манпарнасе з півам, я разгарнуў газету і прачытаў пра прызначэнні ва ўніверсітэце, такія рэчы. На самай справе я чытаў рэцэнзію на адну з п'ес Пэра.
   Яго рукі ляжалі на падлакотніках крэсла, шукаючы нешта на твары Сандра, калі той гаварыў. Трэба, каб ён нешта зразумеў.
  — Мне было спакойна. Я не ведаю, ці вы - ну, можа, вы зразумееце, але я не так часта расслабляюся. Мне рэдка здараецца адчуваць тое, што я адчуваў тады; быў цёплы вясновы вечар, піва было халоднае, нават нейкае дрэва цвіло на бульвары». Ён перавёў дыханне. «Незадоўга да гэтага мне сказалі, што мяне прынялі сюды на працу, і я заўсёды любіў Італію. Хаця – добра. Калі я сустрэў Лоні, бачыце, у ёй не было нічога італьянскага; яна была разумнай дзяўчынай з Сярэдняга Захаду. Седзячы ў тым піўным бары, я ведаў, што яна замужам за італьянцам, але Італія ў мяне не асацыявалася з ёй. Я думаў, што гэта можа быць рэч - вопыт, які вярнуў мяне на правільны шлях. Яго твар апусціўся. «Нягледзячы на тое, што з кожным годам гэта станавілася менш верагодным».
  «Зноў на шляху?»
  «Пішу», — сказаў ён. «Правільнае напісанне. Я не мог пісаць пасля – кнігі. After Unborn . Толькі ўзламаць рэчы». Сандра запытальна паглядзеў на яго. «Журналістыка. Падарожжа. Гэта ніколі не было тое, што я хацеў напісаць».
  «Праца для вас была важнай? Не… іншыя рэчы? Не сям’я, не – дзеці? Чалавеку не споўнілася і трыццаці: няўжо былі людзі, якія адкладвалі гэтыя справы, дзеля чагосьці кшталту пісьменства?
  Алек Фэрхед з болем адвёў позірк. «Я думаў, што яны пойдуць далей, разумееце. Я падумаў, што спачатку трэба зрабіць усё правільна. Тады я б зарабляў на жыццё».
  - А потым вы прачыталі аб'яву аб прызначэнні Лоні Медаўз.
  Фэрхед кіўнуў. «Я дапіў піва, потым выпіў яшчэ. Гэта не спрацавала. Потым я вярнуўся ў гатэль і не мог заснуць. Было горача і душна, і ў мяне балела галава, і я спрабаваў думаць пра лекцыю, якую я чытаў, таму што яна прайшла добра – але нічога не атрымлівалася. Усё ператварылася ў… дзярмо».
  Слова было наўмысна непрыгожым.
  «Такім чынам, вы зайшлі ў інтэрнэт-кавярню».
  Плечы Фэрхеда апусціліся, і ён павольна кіўнуў. «Толькі адзін», — сказаў ён. «Усяго адзін ліст. Я думаў, што магу замаскіравацца гэта: я ведаў пра проксі-серверы з артыкула, які напісаў пра індыйскія кол-цэнтры». Ён павольна выдыхнуў. «Я адчуваў, што губляю тое, што напісаў, але не мог спыніцца. Я павінен быў адправіць яго хутка, перш чым я перадумаў. І потым, вядома, я перадумаў, але было занадта позна».
  Сандра падсунуў крэсла і сеў за кут стала.
  «Але вы ўсё роўна прыйшлі», — сказаў ён. «Вы маглі б пакінуць сваю пасаду тут. Аддалі ваша месца камусьці іншаму».
  Была цішыня. «Я мог бы», — сказаў Алек Фэрхед. «Магчыма, я павінен быў». Ён скруціў шыю, быццам адчуваў боль, нешматлікая вопратка душыла яго. «Я сапраўды напісаў ліст», — сказаў ён урэшце. «Прасіць прабачэння, нейкія сямейныя абставіны, але калі я глядзеў на гэта, гэта здавалася - так жаласна. Такі баязлівы. Я парваў яго; Я сказаў сабе, што гэта можа быць - я не ведаю. Лёс».
  «Вы ведаеце, чаму я тут?» — спытаў Сандра пасля маўчання.
  - Я… я так думаю, - няўпэўнена сказаў Фэрхед.
  «Гэты электронны ліст прывёў мяне сюды». І твар Фэрхеда стаў больш бледным, цені пад вачыма пацямнелі. «Муж Лоні Медаўз — Джуліяна Маскарэла», — сказаў Сандра. «І ён думае, што той, хто адправіў гэты ліст, таксама стаў прычынай смерці яго жонкі».
  Гэтага было недастаткова. «Ён думае, што той, хто адправіў гэты ліст, забіў яе».
  Фэрхед тузануўся ў крэсле. «Што?» - сказаў ён, задыхаючыся. Потым недаверліва: «Што?»
  Сандра сядзеў як мог нерухома i глядзеў. Я агледзеў Фэрхеда на наяўнасць намёкаў, якія маглі б выдаць яго рэакцыю як нешта меншае за поўны, непрытворны шок, і нічога не знайшоў. «Вы?» - ціха спытаў ён. - Вы забілі яе, містэр Фэрхед?
  Фэрхед глядзеў проста на Сандра, нават не паківаў галавой. «Забіць яе? Забіць яе? Не! Усё яшчэ глядзеў. «Не, не, не, ніколі. Я нават не хацеў яе забіваць, калі… ніколі».
  Сандра задаваўся пытаннем, ці не губляе ён сувязь. Яму здавалася, што чалавек гаворыць праўду. Ён адчуваў цесныя прапорцыі маленькага пакойчыка вакол сябе, Алека Фэрхеда, які дзень за днём сядзеў тут за сваім кампутарам і змагаўся са сваім няшчасцем. Потым ён убачыў, што гэта ўсё. Не гвалт, не вар'яцтва. Тое ж самае банальнае штодзённае няшчасце, з якім самі спраўляліся Сандра і Луіза, іх уласныя маленькія трагедыі.
  «Пасля таго, як я напісаў электронны ліст, — павольна прамовіў Алек Фэрхед, як бы ў пацвярджэнне таго, пра што думаў Сандра, — я адчуваў, што джала знікла з яго. Было – менш. Усё было больш шэрым, але было лепш. Пацешна, што яна мне амаль спадабалася, вярнуўшыся сюды. Яна - добрае значэнне; своеасаблівае старасвецкае відовішча. Калі ты не закаханы ў яе». Значыць, яна памылілася, падумаў Сандра, Лоні Медаўз палічыў, што ён усё яшчэ трымае яго ў руках. Фэрхед не забіваў яе: упэўненасць пасялілася ў розуме Сандра. Але ён павінен быў быць упэўнены.
  «Мне трэба нешта ведаць», — сказаў ён. «Ты выходзіў у той дзень, у той дзень? Перад смерцю. Вы спускаліся да гэтага месца? Вы хадзілі куды-небудзь каля ракі? Куды яна з дарогі з'ехала?
  Фэрхед глядзеў на яго так, быццам не мог паверыць сваім вачам. - Дык вы сапраўды думаеце, што яе... забілі? Ён праглынуў. «Але як?»
  Сандра коратка паківаў галавой. «Цяпер гэта не мае значэння», — сказаў ён. Ён патрымае сваю тэорыю ў галаве яшчэ некаторы час; яму трэба было распакаваць яго перад чалавекам, якому ён давяраў; — пажадаў ён Луізе. «Ты спускаўся туды?»
  Адказ прыходзіў павольна. «Мы пайшлі на шпацыр», — сказаў Фэрхед. «Я нават не ведаю, ці зайшлі мы так далёка. Мы так ішлі, так. Пасля абеду: каля двух».
  «Мы?» Сандра нагадаў сабе, што алібі — гэта яшчэ не ўсё. Але гэта было недарэчна. Ён чакаў.
  «Пер і я», — сказаў Фэрхед. «Мы часта гулялі разам». Ён незадаволена ўсміхнуўся. «Магчыма, гэта рыса паўночнай Еўропы. Але нам абодвум падабаецца – быць з кімсьці, але з кім не трэба размаўляць». Ён гучаў разгублена, пакорліва.
  — А тая ноч?
  «Я пайшоў спаць. Я прайшоў міма яе на лесвіцы». Фэрхед сказаў дакладна тое, што сказаў Кацярыне, і яна ўважліва пераказала Сандра мінулай ноччу: Алек Фэрхед лёг спаць пасля таго, як убачыў Лоні Медаўз, якая зайшла ў яе кватэру. Неўзабаве падышоў Пер; ніхто з іх не выходзіў са сваіх пакояў.
   «Вы ўпэўнены? Пра містэра Хансена?
  Фэрхед кіўнуў. «Ён паставіў Грыга, даволі гучна; ён робіць гэта кожны вечар. Ён доўга клаўся спаць, што таксама нармальна для Пэра. І для мяне». Ён крыху нахмурыўся. «Нават праз сцяну я ведаў, што гэта ён. Ты пазнаеш гукі людзей, іх звычкі, напэўна, як сляпы. Дзіўна хутка».
  Сандра кіўнуў. Чалавек самотны, падумаў ён. Проста самотна.
  «Усё ў парадку», — сказаў ён, і Фэрхед паглядзеў на яго. «Вы мне верыце?» - спытаў ён.
  Сандра доўга глядзеў на Алека Фэрхеда і зразумеў, што, добра гэта ці дрэнна, ён зрабіў. Не быў упэўнены, ці разумна гэта зрабіць, але ён крыху схіліў галаву. «Я пагавару з містэрам Хансэнам», — сказаў ён. Завагаўся. «Так, я веру табе». Ён зноў вагаўся. — Але ёсць яшчэ адна рэч. Нікало Арфей. Пакінуў тут свой тэлефон у мінулую нядзелю».
  А цяпер Фэрхед выглядаў амаль у адчаі ад разгубленасці, паклаўшы рукі па абодва бакі галавы. «Ён зрабіў?»
  «Вы не бачылі?» Фэрхед нават не паківаў галавой, але выразу яго было дастаткова: поўная адсутнасць пазнання. «Ніхто не згадваў, што яго знайшлі? Пытаўся ў вас пра гэта?
  «Ну, я — Бог». Ён нахмурыўся. — Лука казаў што-небудзь пра тэлефон? Магчыма, ён і зрабіў. Не ведаю, ці задумаўся я. Магчыма, ён і зрабіў».
  — Усё ў парадку, — сказаў Сандра. «Гэта не мае значэння». Ён падняўся на ногі. «Дазвольце мне даць вам параду», — сказаў ён. «Цяпер табе трэба паставіць жыццё на першае месца. Да арт. Пакуль не позна».
  Алек Фэрхед са здзіўленнем паглядзеў на яго. «Гэта тое, што Пэр сказаў».
  - Ах, - сказаў Сандра. «Пер».
  У снезе, у катлавіне, які не даваў яму патрапіць на сонца, цяпер ужо сапраўды пачаў грызці холад. Сандра прысеў на кукішкі. Ён чуў, як булькае і шапоча рака, коўзаючыся па камянях, неглыбокіх тут, пасля зімовай засухі. Калі прыйшла адліга, бы адрознівацца; снег змяніў бы ўсё, растаючы ў грунтавых водах, змываючы рэчы.
  У цемры Лоні Медаўз мог бы пачуць, як вада, хістаючыся, вылезла з машыны і падала. Ляжаць у цемры. Гэта быў няшчасны выпадак; — паўтарыў ён пра сябе словы. Так, быў непрыемны ліст, але гэта была аўтамабільная аварыя, супадзенне, жанчына са шматлікімі ворагамі таксама можа загінуць, звычайна, у аварыі; статыстыка гэта паказала. Яна памерла, як тысячы штогод, нават тыя, хто не ездзіць, як вар'яты.
  «Вярніся да Джуліяна Маскарэла, — сказаў сабе Сандра, — дастаў яму Алека Фэрхеда, калі спатрэбіцца». стары не быў дурнем. Ён даведаўся б праўду, калі пачуў яе. Гэта было б так лёгка. Спакуса была вялікая. Бяда толькі ў тым, што ў Сандра было нешта ўпартае і стойкае, што не верыла.
  Часткова гэта было гэтае месца - гэты вялікі бандыт турмы-замка - і людзі, зняволеныя ў ім; збольшага гэта было забабонам. Трывожнае, напалову акрэсленае адчуванне нечага нездаровага, што ціхенька пладзілася ў маленькіх пакойчыках, у прыціснутых да сцен хісткіх дрэвах, у занядбанай сялянскай хаце. А яшчэ былі абрыўкі гісторыі, доказы, якія ён не мог цалкам ігнараваць.
  Не трэба было доўга знаходзіцца з Пэрам Хансэнам, каб зразумець, што гэты чалавек зусім няздольны да прытворства. Раптоўны гвалт, магчыма, калі давесці да крайнасці. Услед за гэтым варта горкае раскаянне.
  Сандра не бачыў ні таго, ні іншага; акрамя таго, ён распавёў тую ж гісторыю, што і Алек Фэрхед. Яны ішлі разам у другой палове дня, магчыма, да ракі, ён не памятаў. Ён пажадаў добрай ночы Лоні Медаўз, пайшоў у свой пакой і выйшаў толькі на наступную раніцу; ён сыграў Грыга.
  «Вы былі, бадай, апошнім, хто бачыў Лоні Медаўз», — рэзка сказаў Сандра.
  Жонка гэтага мужчыны з'ехала рана: Ёланда Хансэн адчыніла дзверы на ягоны стук у доўгай начной кашулі і халаты, без сумневу, разумна прывезеных з дому. Яна адразу зразумела і паспяшалася ўніз, гаворачы нешта пра хлеб.
  Пакой не мог быць менш падобны на пакой Фэрхеда; гэта была падказка. Былі прыкметы таго, што жонка спрабавала ўварвацца, вызваліўшы месца для кубка на стале. Сам Хансен выглядаў толькі здзіўленым, быццам Лоні Медаўз здарылася з кімсьці іншым, у іншым жыцці.
  Але ў рэшце рэшт ён адгукнуўся. «Я… так», — сказаў ён і пачаў змрочна чырванець. «Я пайшоў у яе пакой. Я... яна была вельмі ўважлівая да мяне». Ён правёў рукой па лбе. «Я не маю на ўвазе, што гэта была яна цалкам. Я… — і ён кінуўся, нібы шукаючы жонку. «Мне заўсёды падабаліся жанчыны», — нарэшце сказаў ён. «Але ў мяне няма вопыту з імі. Толькі мая жонка. Я думаў, што гэта было выдатным - эмоцыі. Вялікае каханне; гэта было як вар'яцтва. Я не - я не разумеў, што я адчуваю».
  «Я ведаю», — сказаў Сандра і ўздыхнуў.
  Хансен працягваў. «Я нічога не разумеў - да той ночы. Я стаяў каля яе дзвярэй, а яна глядзела на свой тэлефон, нешта там чытала і проста хацела, каб я сышоў. Я раптам зразумеў, што яна хоча, каб я знік, мне было нязручна». Ён прыклаў рукі да галавы. «І цяпер здаецца, што ўсе астатнія ўвесь час ведалі, што ў яе быў гэты раман. Гэта іншая справа, хадзіць па гатэлях». Ён гучаў млосна.
  «Але ж у цябе ёсць твая жонка», — сказаў Сандра, маючы намер суцешыць яго. У нас ёсць свае жонкі.
  Прытуліўшы галаву да акна, Пэр Хансэн выпрастаўся і з удзячнасцю глядзеў на яго. «Дзіўны ты дэтэктыў», — сказаў ён.
  Сандра раптоўна засмяяўся. "Я мяркую, што я", сказаў ён. Хансэн глядзеў уніз з высокага акна, і ў яго позірку было нешта такое, што прыцягнула да яго Сандра.
  - Вы не чулі, як яна сышла? — ціха прамовіў ён, праводзячы яго позірк. Унізе між тых кіпарысаў. Сандра бачыў, што з гэтага пакоя справа ад замка – або злева, калі глядзець знізу, ад ракі – бачна крыху больш. Унізе, дзе жылі жанчыны, віліно і майстэрня. - Вы нічога не чулі?
  «Я слухаў сваю музыку», — сказаў Пэр Хансэн, напружыўшыся, асуджаны да пакуты падтэкстам Сандра. Можа, гук аварыі адгукнуўся рэхам па ўзгорках, ці мог ён даляцець так далёка? «Я нічога не чуў».
  І калі б так, падумаў Сандра, разглядаючы выплюнутыя вочы чалавека, ён бы пайшоў дапамагчы. І тут цень прабег па твары Хансена ў тонкім ранішнім святле. - Пазней, - нерашуча пачаў ён, потым спыніўся. — Але пазней. Я нешта бачыў. Мне здалося, што я нешта бачыў».
  І так да астатніх далучыўся яшчэ адзін маленькі доказ; пацёртая маленькая калекцыя, але ўпартая. Гэта не сыдзе.
  Сандра выпрастаўся, з шэптам вады ў яго ў вушах, і кінуў апошні каменьчык, пачуў, як ён плёскаўся, убачыў, як ён увайшоў у чорную ваду паміж насыпанага снегу, што навісаў над берагамі. Там, падумаў ён, сочачы за траекторыяй каменя, і калі ён падумаў, нехта назваў яго імя.
  Калі Кейт увайшла, Лука сядзеў за сваім сталом і чытаў ліст. Напісанае ад рукі на тоўстай паперы, якую замак прадаставіў гасцям, невялікае адлюстраванне сілуэту замка ў адным куце. Ён не падымаў галаву на працягу добрай хвіліны пасля таго, як яна ўвайшла ў пакой, гледзячы на старонку, а Кейт нязграбна стаяла, разважаючы, ці не няправільна яна вытлумачыла яго рассеяны адказ на яе ўпэўнены стук, разважаючы, ці сапраўды ён не хацеў, каб яна ўвайшла наогул.
  Гэта было па-іншаму, падумала Кейт, стоячы там; пакой, які быў у яе апошні візіт, здаваўся поўным жыцця і мэты, заняты энергіяй Лукі Гала, завалены маршрутамі і цыдулкамі, цяпер здаваўся пыльным, хаатычным і занядбаным. Фатаграфія каханка Лукі, Сальваторэ, знікла са свайго месца ў куце экрана кампутара.
  Нарэшце ён падняў вочы ад аркуша паперы, і Кейт убачыла, што твар Лукі быў зусім бледны пад вясёлай барадой, а позірк, які ён звярнуў на яе ў гэты момант, быў зусім спустошаным.
  «Што гэта?» - сказала яна знянацку.
  - О, - сказаў ён, зірнуўшы на паперу. - О, - уздыхнуў потым. - Нічога, - сказаў ён, але Кейт толькі глядзела ў адказ. — Гэта Арфей, — коратка сказаў ён, калі яна прамаўчала, і ліст паперы ўпаў на стол. «Гучыць не так».
  — Арфей? Кейт паглядзела ў акно. «Але ён… ён…»
   - Ён вярнуўся ў Фларэнцыю, - сказаў Лука. «Сёння першай справай, а гэта пакінуў», — ён перагарнуў указальным пальцам паперку. «Мы ведаем, дзе яго знайсці, — кажа ён, — калі ён спатрэбіцца».
  - Ведаеце, дзе яго знайсці? — не зразумела Кейт.
  — Ён мае на ўвазе Сандра Чэліні, — сказаў Лука, праводзячы яе погляд у акно. «Відаць, Чэліні чымсьці пакрыўдзіў яго мінулай ноччу. Гаварыў з ім пра смерць Дотарэсы . Пра яго – адносіны з Дотарэсай . Ён вельмі злы».
  Кейт адчула, як пацяплела ад усведамлення ўласнай віны. - Я... ах... разумею, - сказала яна. Лука ўважліва паглядзеў на яе, але калі ён загаварыў, гаворка не ішла аб тым, хто мог ці не мог ведаць пра раман Лоні Медаўз; «Кто заўгодна мог бы сказаць яму», — моўчкі папрасіла Кейт, раптам упэўніўшыся, што яна даведалася апошняй.
  - Ён кажа, што мае намер распусціць Траст, - коратка сказаў Лука, і Кейт утаропілася на яго. «Вярніце замак».
  Мы ўсе застанемся без працы, была першая думка Кейт, і яна прыйшла з чымсьці надзіва падобным на радасць. Але другая была для Лукі Гала, для якога выхад з Кастэла Арфея быў бы канцом свету. «Ён можа гэта зрабіць?» - сказала яна.
  Лука раптоўным рухам узяў паперку і скамячыў яе ў шар. - Можа, - сказаў ён. «Напэўна». І зрабіў нецярплівы жэст, адмахваючыся чымсьці ўбок. - Абед, - сказаў ён, і стары Лука, здаецца, вярнуўся, хоць і ў бляклай версіі. — З такім снегам… я хвалююся, што ў Джынеўры скончацца запасы. Мы не можам пакінуць гасцей галоднымі. Трэба быць асцярожным, магчыма, давядзецца нармаваць рэчы».
  Кейт насцярожана паглядзела на яго, узнікла мноства пытанняў, не ў апошнюю чаргу, ці ведаў Лука аб планах гасцей разысціся, як толькі Сандра Чэліні пагаварыў з імі. І, вядома, калі яна прайшла міма яго па дарозе ў кабінет Лукі, на кухні было цёмна, ні Нікі, ні Джынеўры не было ніякіх прыкмет; адно з пытанняў, якое яна прыйшла задаць яму, было, ці не занесла іх там унізе. Ці проста Лука праседзеў тут занадта доўга, каб ведаць, што адбываецца?
  - Я... гм... - пачала яна, але тут мабільны Лукі пачаў вібраваць на стале, хістаючыся сярод папер. Ён адказаў, кінуўшы на Кейт хуткі позірк, які сказаў ёй заставацца на месцы.
   - Джыневра, - сказаў ён, нахмурыўшыся. Кейт пачула гамонку, стомленую, трывожную, умольную.
  - Што ён? Больш балбатні. «Добра, добра». Стомленасць Лукі была надзвычайнай, быццам ён дасягнуў кропкі пералому. «Слухай, проста пакінь яго там, дзе ён ёсць. Не, пакінь яго. Ты заставайся там, я сыду, снег растае. Я спушчуся». Ён паклаў слухаўку і доўга выдыхнуў, закрыўшы твар рукамі.
  «Што здарылася?» - сказала Кейт.
  — Маўра, — з пакорай сказаў Лука. - Ён... здаецца, на гэты раз ён зайшоў занадта далёка. Крызіс нейкі».
  Дзеля Бога, - падумала Кейт, - як быццам мы не ўсе ведаем. «Ён п'яны?»
  Лука рэзка паглядзеў на яе, потым здаўся. - Не зусім, - стомлена сказаў ён. — Хутчэй — зняцце. Яна кажа, што ў яго галюцынацыі, яго дрыжыць. Не магу ўстаць. Яна хвалюецца». Ён паглядзеў на Кейт, яго карыя вочы разважалі, ці зможа яна дапамагчы яму з гэтага. «Падобна на тое, што абед сёння можа спазніцца».
  Ёй варта было пайсці адразу на кухню, каб пачаць, яна гэта ведала. Але дарогі пачалі раставаць, Лука меў рацыю, і калі яна назірала, як яго нанятая машына паўзе з гары да фермы, Кейт заўважыла, што яе позірк перавёўся на яе маленькі матор , закінуты пад дрэвамі, яго сядло было завалена снегам. Сама падумала, што Сандра Чэліні робіць там, кідаючы камяні ў раку. І перш чым яна ўспрыняла гэта, яна вярнулася ў свой пакой і забрала свой шлем.
  Яна з'ехала па пярэдняй дарозе, імпульсіўна: больш хуткі шлях да ракі, плывучы паміж кіпарысамі, спачатку павольна, потым хутчэй, калі яна дасягнула галоўнай дарогі і больш чыстага асфальту, затаіўшы дыханне і адчуваючы недарэчную эйфарыю ад выхаду адтуль, сваімі сіламі. Імкнулася спакуса проста працягваць ісці, пакуль яна не задумалася, куды ж? дадому? Да Поца Басо і Вінчэнца? Гэтая думка выклікала ў яе млоснасць, пачуццё віны і агіды. Яна падышла да ўзгорка і спынілася. Сандра Чэліні сядзеў па калені ў гурбе каля ракі і глядзеў на нешта. Яна назвала яго імя.
  Коратка падняўшы вочы, ён, здавалася, амаль не заўважыў, што яна была побач; проста прыкрыў вочы рукой, каб засцерагчы яго ад снежнага бліку, і ледзь прыкметна ківаў. Пакуль Кейт апынулася там, Сандра быў практычна ў самой рацэ, адной нагой на беразе, другой на камені ў неглыбокай плыні, трымаючыся за галінку.
  Яна спускалася павольна, таму што яна была крутой, апошні кавалак; на матацыкле трэба было трымацца сярэдзіны дарогі, нават калі яна не была напалову пакрыта снегам. Ці не першы, хто памёр там унізе, так сказаў Маўра? Бедны Маўра. Катанне з DT у цёмным пакоі, у іншым бяссонечным купанні паміж пагоркамі. Усе ведалі, што гэта небяспечна; але Лоні думала, што будзе жыць вечна.
  Задняе кола Vespa крыху слізганула па снезе, але Кейт трымалася ўстойліва. Што ён там рабіў? Яна спынілася, задыхаючыся, ля падножжа гары і апусціла ногі з абодвух бакоў, якраз у той момант, калі Сандра рэзка падняў галаву. Рука з сцякаючай вады трыумфальна трымала над галавой, нешта маленькае і срэбранае ў руцэ; рука белая ад холаду.
  «Зразумеў». Ён ні з кім асабліва не размаўляў люта мармытаючы. Кейт спешылася, зняўшы шлем.
  «Зразумеў што?»
  Ён паглядзеў на яе на імгненне, потым працягнуў яго, гладкі срэбны каменьчык, кавалак мёртвай тэхнікі. Тэлефон Лоні Медаўз.
  Сучасны камерафон гэтай мадэлі, Кейт чула, як Лоні казаў гэта - каму? Ціне, мастачцы. Вы не павінны адмаўляцца ад новага , сказаў Лоні. Прыміце тэхналогію . Нацэльваючы тэлефон вакол абедзеннага стала і робячы выгляд, што здымаеце іх па чарзе. З выгляду сарамлівага, Мішэль нахмурылася.
  «Аднак гэта не мастацтва», — сказала Мішэль. «Гэта як вядзенне блога. Фатаграфія нетрымання. Свет і так поўны лайна». Мішэль заўсёды вярталася да яе, з таго моманту, як яна прыбыла ў замак. Ці была яна шчаслівая, цяпер Лоні памёр? Гэтае пытанне прымусіла Кейт спыніцца.
  Сандра Чэліні сунуў рукі пад пахі, каб сагрэць іх, крыўляючыся ад болю. - Гэта яе, ці не так? — сказаў ён, ляскаючы зубамі.
  Кейт круціла яго ў руцэ ў пальчатцы. — Ты знайшоў, — здзіўлена сказала яна. - Ці прынясе гэта табе карысць пасля ўсяго гэтага часу пад вадой?
   Чэліні склаў рукі на грудзях і хістаўся, каб сагрэцца, яго абветраны твар і добрыя карыя вочы глядзелі на паласу цёмнай вады паміж заснежанымі берагамі.
  — Паглядзім, — сказаў ён, і яна пачула ляскат у яго зубоў, убачыла яго сінія костачкі рук.
  — У вас няма пальчатак?
  Дэтэктыў кіўнуў на край, і яна ўбачыла на снезе пару ваўняных пальчатак; не дастаткова цёпла для пачатку, і цяпер прасякнуты ў здзелку. І паліто ў яго, заўважыла яна, таксама было недастаткова тоўстым. Сандра Чэліні выглядаў збянтэжаным, але больш шчаслівым, чым здавалася з моманту прыбыцця ў замак, нібы атрымліваючы асалоду ад яе раздражнення. Кейт сунула тэлефон у кішэню і сцягнула скураныя пальчаткі, якія насіла на матарыно ; на два памеры ёй больш. У старога хлопца. Гэтая думка прыгнятала яе; занадта шмат старых хлопцаў. Уручаючы пальчаткі Сандра, Кейт зразумела, што яна ўжо прысвоіла Вінчэнца такі ж статус.
  - Як гэта вы знайшлі, - сказала яна, - а паліцыя не знайшла?
  «Хто ведае?» - сказаў ён. «Магчыма, яны думаюць не так, як я; магчыма, яны не глядзяць нікуды, акрамя відавочных месцаў, магчыма, яны думаюць што заўгодна, акрамя відавочных рэчаў». Ён уздыхнуў. «Слухай, я не хачу іх брыдкасловіць: часта адказам з'яўляецца відавочнае. Можа быць, яны проста лянуюцца, а можа быць, яны апынуліся на месцы аварыі і бачаць тое, што хочуць бачыць. І калі мясцовы буйны чалавек прыходзіць і трохі ліслівіць ім, калі яны ведаюць пра здзелку ў Кастэла Арфея, яны не думаюць, што давайце паглядзім бліжэй. Яны ўсміхаюцца, як дзяўчына, якая атрымлівае камплімент, і забываюць пра тое, якую працу яны павінны выконваць».
  - Ты думаеш, гэта быў Арфей? Кейт думала, што ён вяртаецца ў Фларэнцыю ў вялікай машыне. «Ён пайшоў».
  — Я яго чуў, — сказаў Сандра. — Не, гэта быў не ён, ён быў дома ў Фларэнцыі са сваім сынам-правачынцам. У любым выпадку ён занадта марны, эгацэнтрычны і дурны. Але я думаю, што ён хацеў пераканацца, што пра гэта не патрапяць у газеты, вось і ўсё.
  Кейт дастала рукі з кішэняў і склала іх на целе ў байкерскай куртцы, задумаўшыся.
   Сандра павольна зняў пальчаткі і вярнуў іх ёй, і яны абодва паглядзелі на дарогу, усё яшчэ ў цені, і на герб, за якім стаяў замак.
  - Ты скажаш мне, што здарылася, ці не? - сказала Кейт, зноў нацягваючы пальчаткі. Ён доўга глядзеў на яе, потым сказаў: «Пойдзем са мной».
  Яны падышлі, Кейт штурхала свой матор ; пяцьдзесят метраў. Над галавой тонкая сіняя паласа звужалася, і сонца цьмянела, забягаючы за хмару. Паветра было халоднае і вільготнае, падняўся мокры вецер. Яны стаялі на вяршыні невысокага пагорка і разам глядзелі на чорны на снезе замак. Кейт заўважыла, што сцяг усё яшчэ быў прыспушчаны. Злева ад цёмнага, сіметрычнага аб’ёму замка, скрозь гілістыя дрэвы, яна бачыла абрысы гаспадарчых пабудоў; пральня, варсінка ніжэй. Справа, заўважыла Кейт, быў толькі бачны дах фермы, а калі яе вочы прызвычаіліся да снежнага бліку, на мяккіх белых контурах перакрыжоўваліся сляды жывёл.
  - Ты думаеш, што гэта не выпадковасць, - сказала Кейт.
  Ён кіўнуў. «З аўтамабілем нічога не здарылася», — сказаў ён, нібы ведаў, што яна скажа далей. «Міліцэйскі пратакол быў катэгарычным: ніякай паломкі, толькі невялікі знос тармазных калодак. Аўтамабіль ніхто не рабіў».
  Раптам Кейт стала халадней. «Такім чынам, як вы думаеце… у рэшце рэшт у машыне з ёй хтосьці быў?» Хтосьці накшталт Пэра?
  Сандра павярнуўся, гледзячы ўніз па ўзгорку, на чорную стужку ракі, якая вілася за рэзкім паваротам, і на голыя купчастыя вярбы, якія засланялі Кейт погляд на машыну і эвакуатар, калі яна прыйшла на працу той ледзяной раніцай. Паўсюль вакол іх пусты пейзаж маўчаў, чакаючы. Ён павольна паківаў галавой. - Гэта магчыма, - сказаў ён. — Але ледзьве. Пасажырскі бок машыны быў цалкам прагнуты. Вы павінны былі быць ззаду і прышпіленыя рамянём бяспекі, каб выратавацца жывым, і нават тады вы амаль напэўна атрымалі б нейкую траўму. А я думаю, што адбылося па-іншаму. Я думаю, што гэта было прапрацавана загадзя».
   - Але ты не можаш, - упарта сказала Кейт. «Вы не можаце выклікаць аварыю з дапамогай дыстанцыйнага кіравання».
  Сандра павярнуўся да Кейт, задуменна гледзячы на яе. «Быў кавалак лёду, — сказаў ён, — які цягнуўся па абочыне дарогі. Уніз па схіле. Гэта пляма, на якую яна патрапіла, адправіла яе на мяжу».
  - Так, - сказала Кейт, чакаючы.
  «Вы ўсе ведалі, што яна кіравала небяспечна, і што яна не прышпілілася рамянём бяспекі: усе вы. Ад Лукі Гала ўніз; любы, хто сядзеў з ёй у машыне ці нават бачыў, як яна села ў машыну і з'ехала. Вы ўсе ведалі, што гэта быў складаны выгіб. Вы ўсе ведалі, як холадна будзе гэтай ноччу?»
  Кейт паглядзела на яго. «Я мяркую. Калі ты затрымаўся ў гэтым месцы, надвор'е вельмі важна».
  Сандра кіўнуў, глыбока ўздыхнуў. — Я бачыў лёд, — сказаў ён. — Учора вечарам. Я ўбачыў сляды заносу. Тоўсты чорны лёд шырынёй у метр, уніз па абочыне дарогі, можа, на чатыры метры. Гэта даволі шмат лёду; даволі шмат вады». Ён штурхнуў нагой снег на ўзбочыне: пад ім усё яшчэ цямнеў лёд.
  «Адзінае, — сказаў ён, — я не магу зразумець, адкуль узялася тая вада, якая ператварылася ў лёд. Тут, наверсе, няма ні водпуску, ні крыніцы. Таму што калі б была, то ў кожны моцны мароз дарога была б настолькі небяспечнай, што яе даўно трэба было б звесці».
  Кейт глядзела на цёмны ўчастак пад снегам, шкляны і небяспечны. «Вы думаеце, хтосьці зрабіў лёд?»
  — Я не вучоны, — сказаў Сандра. «У паліцыі ёсць крыміналістычныя групы для такіх рэчаў, толькі ў гэтым выпадку ім гэта, здаецца, не прыйшло ў галаву».
  Думаючы пра паліцэйскага, які ўтульна размясціўся на кухні замка з Маўра і Джынеўрай, Кейт бачыла, як ён мог не заўважыць самыя розныя рэчы.
  Сандра ўсё яшчэ гаварыў. «Але нават я бачу, што гэта можна зрабіць. Вам патрэбна вада, і вы павінны ведаць, наколькі холадна будзе. Гэта трэба зрабіць, пакуль яшчэ светла, але пачынае астываць».
  - Сюды нехта спускаўся, - прашаптала яна, адчуваючы, як валасінкі на яе шыі калышуцца і ўздымаюцца.
   — Я думаю, — ціха прамовіў Сандра ў яе пляча, — што гэта было паступовае забойства. На кожным этапе яна магла б не памерці. Аварыя магла не забіць яе; калі б яна была прышпіленая рамянём бяспекі, яна магла б нават адысці ад яго».
  Кейт кіўнула, прахалодная да костак.
  Неба над галавой згусцела, зрабілася шэрым, калі загінуў апошні асколак сонца. Гэта не па-чалавечы жыць у такім месцы, падумала Кейт, без суседзяў, без нікога, хто пачуе цябе, калі ты паклічаш. Хтосьці чуў Лоні Медаўз?
  Ён пайшоў далей. «Калі б яна не адказала на званок». Ён падняў мабільны. «Гэта будзе тут; урэшце знойдуць, рэанімуюць. Нават паліцыя ў Поца-Басо».
  «Званок? Які званок?
  «Тэкст, які гаворыць, на здагадку, Сустрэнемся ў «Свабодзе» , у звычайным пакоі . Нешта падобнае».
  Кейт няўцямна глядзела на яго. «Я не разумею».
  «Толькі тэкст даслаў не той чалавек, які, на яе думку, даслаў: Нікало Арфео не чакаў яе ў «Ліберці», там не было забраніравана месца». Ён паглядзеў на яе, і яна ўспомніла, што Вінчэнца сказаў менавіта гэта. «Ці ведаеце вы, што Нікало Арфеа пакінуў тут свой тэлефон на мінулым тыдні?» - сказаў Сандра.
  Яна паглядзела на яго ў адказ, паківала галавой, потым спынілася. Памятаеце, як Лука прыйшоў да дзвярэй кухні аднойчы вечарам у панядзелак? «Лука - так. Лука спытаў, ці бачыў хто гэта».
  «А быў хто? Прыбіральшчыца?
  «Ганна-Марыя? Наколькі я ведаю, ніхто, - няўпэўнена сказала яна.
  «Але нехта знайшоў гэты тэлефон», — сказаў Сандра. «Хтосьці знайшоў гэты тэлефон; магчыма, нехта ўжо меў праніклівае ўяўленне, што ў яе быў раман, або, магчыма, яны паглядзелі - ён ці яна паглядзеў паведамленні і вызначыў гэта адтуль».
  Кейт утаропілася на яго. — Пачакай, — сказала яна. 'Трымайся. Ці не сказаў бы ён Лоні, што згубіў тэлефон?
  Чэліні задуменна паглядзеў на яе. «Вы думаеце, што ён сапраўды? Няма прамога зносін, уся гэтая сакрэтнасць; Арфей не той чалавек, які клапоціцца аб тым, каб інфармаваць каго-небудзь пра сваю справу гэтыя нязначныя раздражнення. Нават не каханка; яна магла проста чакаць яго наступнага званка, як заўсёды рабіла. Ён даручыў Гало знайсці яго і чакаў, што яму яго вернуць».
  - Магчыма, - сказала Кейт; яна ўбачыла, што ён мае рацыю.
  Сандра Чэліні працягваў. «Магчыма, усё пачалося з знаходжання гэтага тэлефона: магчыма, калі б Нікало Арфео не быў нядбайным, лянівым чалавекам, у якога заўсёды былі іншыя людзі, каб прыбіраць за ім, каб забраць тое, што ён пакінуў, тады, магчыма, Лоні Медаўз усё роўна б быць жывым».
  Запанавала цішыня. - Ужо цямнее, - сказала Кейт, адчуваючы, як на іх цісне нізкае шэрае неба. — Яшчэ і поўдня, а ўжо цямнее. Яна праглынула. «Алек Фэрхед сказаў, што яна атрымала смс пасля абеду».
  Чэліні паглядзеў на тэлефон, які ўсё яшчэ трымаў у руцэ.
  «Каб нехта паклаў лёд. Дзіўная ідэя; вар'ят. Але вар'яцкія ідэі часам спрацоўваюць. Магчыма, яны думалі, што гэта эксперымент; Я не вінаваты, калі яна едзе, як вар'ятка».
  - Але тады вам трэба было б пераканацца, што яна выйшла. Яна гаварыла глуха і нарэшце зразумела.
  «Паэтычная справядлівасць, ці не так? Выкарыстанне сваёй - слабасці. Яе неразважлівасць. Яе чужаложныя адносіны». Словы былі цяжкімі і няўмольнымі, і Кейт рэзка паглядзела на дэтэктыва.
  — Дык вось, — сказаў Сандра Чэліні. «Ці было задавальненне ад планавання? Магчыма. Гэта быў нехта апантаны, ці нехта разумны, нехта дакладны?»
  - Усе яны разумныя, - здранцвела сказала Кейт. «Усе госці разумныя».
  «А што з астатнімі? Рабочыя. Лука Гало таксама разумны хлопец, ці не так?
  - Лука? Кейт зрабіла крок назад.
  «Калі б вы націснулі на яго досыць моцна, ці змог бы ён зрабіць нешта падобнае?» Таму што яна штурхнула яго, ці не так? Крычаў яго, каб усе пачулі».
  «Аднак гэта было па-за Маўра», — сказала Кейт. «Гэта быў не Лука; Лука проста заступаўся за яго».
  «Ах так, — сказаў Сандра, — Маўро», — і ён цяжка ўздыхнуў. — Ён ведае дарогі, праўда, гэты Маўра? Мае ўласны транспарт. Мне трэба з ім пагаварыць, ці не так?
  «Яму сёння дрэнна», - сказала Кейт, здзіўляючыся, чаму яна адчула неабходнасць абараняць Маўра, толькі за ўмольны погляд Нікі. — Лука спусціўся праверыць яго. Слухай, Лука добры хлопец, прыстойны чалавек, а Маўра не разумны, ён не разлік. Ён яе цярпець не мог, але… але… гэта проста не ён». І яна спынілася, пераможаная.
  Сандра Чэліні глядзеў на яе, дзіўна ўважліва. - Ну, - сказаў ён. 'Так. Ну, вы яго ведаеце, я мяркую, а я не. Вось у чым справа, бачыш, — і гаварыў амаль сам з сабою. — Ён казаў, што я смешны дэтэктыў, ваш Пэр Хансэн. Можа быць, я. Усё, што я магу зрабіць, гэта дадаць рэчы, атрымаць факты і дадаць рэчы. І спадзяюся, што я ўсё яшчэ ведаю, калі мне хлусяць».
  На секунду ён выглядаў страчаным, яго вочы глядзелі на нешта далёкае. — Мая жонка, — сказаў ён. «Цяпер яна можа расказаць столькі ўсяго пра кагосьці. Толькі з аднаго погляду. Мне здаецца, што вы крыху падобныя, міс Джотоне. Вы ведаеце, ці можна давяраць камусьці з аднаго погляду?»
  - Я мяркую, - сказала Кейт. Але яна падумала пра Тыцыяна і адчула, нібы камень засеў у яе грудзях. «Гэта залежыць». Яна вагалася. «Ну і што?» - выпаліла яна, адчуваючы адчай. «Якая прычына была ў Тыцыяна Скарпы, каб ненавідзець яе?» Раптоўна стала вельмі ціха, пад ветрам ад гары; нічога, акрамя дробных гукаў снегу, які асядае ў лагчынах шырокага ландшафту вакол іх.
  Сандра Чэліні нібы нешта ўзважваў; Кейт заўважыла, што яго вусны страцілі колер, і ён няўхільна дрыжаў, але ў рэшце рэшт ён загаварыў. «Ён табе падабаецца, ці не так?» - сказаў ён. Кейт моцна абхапіла сябе рукамі, нахмурыўшыся. Ён уздыхнуў. - Ну, - сказаў ён. «Яе муж — Джуліяна Маскарэла, юрыст па правах чалавека , — словы, сказаныя з вялікай пагардай, — ён абараняў правы чалавека чалавека, які, як было даказана, усталяваў бомбу, якая забіла бацьку Тыцыяна Скарпы і пакінула яго ў інвалідным вазку».
  Яна доўга глядзела на яго, успрымаючы гэта. Нічога не гаворачы, толькі адчуваючы халодны мокры вецер вакол ног.
  «Тыцыяна не было ў той дзень», — сказала яна, у яе перасохла ў роце. «Ён можа сысці па дарозе, калі яна сухая. Ён спусціўся на ферму паглядзець на сабак Маўра і кажа, што бачыў Маўра, але Маўра быў вельмі п'яны».
  — Што ж, — сказаў Сандра, — я мяркую, што гэта амаль алібі. Амаль алібі для абодвух. Шкада, што гэты Маўра быў п'яны. Значыць, сёння раніцай яго дрыжыць? Цікава, ці ўспомніць ён».
  Кейт адчувала, што яе мозг запаволіўся на холадзе, быццам нічога больш не мела сэнсу. Тыцыяна? Сандра Чэліні стаяў, здавалася, вельмі нерухомы, абняўшы сябе рукамі, і тады яна ўбачыла, што гэта было для таго, каб спыніць яго дрыжыкі. Здавалася, яго вочы гарэлі цемрай.
  «Ты замерзнеш да смерці», - сказала яна. «Ці елі вы сёння што-небудзь?» Ён ледзьве паківаў галавой.
  - Вяртайся ў замак, - сказала яна. «Ідзі на кухню».
  Ён доўга глядзеў на яе, не засяроджана, і яна не магла зразумець, ці холад заглушыў яго мозг, ці насамрэч яго розум быў дзесьці далёка, складаючы ўсё гэта.
  Потым кіўнуў. — Дзякуй, — сказаў ён. «Дзякуй, Кацярына Джотоне».
  OceanofPDF.com
  Раздзел T gony -T wo​
   ГЮЛІ ГЛЯДЗЕЛА тэлевізійны рэпартаж надвор'я пасля ранішніх навін і ведала, што снег выпаў па ўсёй краіне, аж да Рыма. Там былі відэазапісы пляжаў на ўзбярэжжы Тырэнскага мора, са снегам на паваленых парасонавых соснах. Па яго словах, надзвычайныя ўмовы надвор'я. Удзень яшчэ больш снегу.
  У Фларэнцыі ніколі не было снегу, была тэорыя. Рэальнасць была горшай; уначы выпаў моцны мокры снег, і вадасцёкавыя жолабы былі прамоклыя і слізістыя, калі яна плёскалася па іх на сваім маторы ў пастырцы Сан-Джорджа, сярод сучасных жылых дамоў на вуліцы Еўропы.
  Была нядзеля, і «Сан-Джорджыа» была любімай кандытарскай Луізы. Але калі надзьмутая дзяўчына за прылаўкам загружала свой маленькі кардонны паднос малінавымі піражкамі, мініяцюрнымі ромавымі піражкамі і малюсенькімі сфальятэле , начыненымі рыкотай і цукатамі, Джулі адчуваў толькі трывогу – і некаторую дзіцячую крыўду – ад перспектывы ўбачыць твар Луізы ў дзвярах. кватэра. Гэтая сварлівая, закаханая бяздзетная пара можа расстацца пасля сумеснага жыцця. Але гэтага не здарыцца, калі б Джулі меў да гэтага дачыненне.
  — Хопіць, — са спазненнем сказала яна дзяўчыне, якая ўсё яшчэ складала прафітролі; пірага хапіла на галодную сям'ю, і яна была праніклівай я думаў, ні ў яе, ні ў Луізы не будзе асаблівага апетыту гэтай халоднай нядзельнай раніцай. Дзесьці ў напрамку Ізалотта, дзе вялікія вілы сыходзілі да зялёнай ракі, яна пачула, як пачалі званіць царкоўныя званы.
  Калі дзяўчына завівала стужку вакол пакета, Джулі абдумвала сваю стратэгію; яна ўсё яшчэ разважала пра гэта на вуліцы каля кватэры, пакуль слухала, ці не адкажа Луіза на яе званок.
  Твар, які сустрэў Джулі ў дзвярах кватэры – прыгожы, смуглявы, жывы твар Луізы, да новай худзізны якой Джулі, як і Сандра, не мог прывыкнуць, – быў цвёрдым і абарончым. Луіза без слоў адышла ўбок, каб прапусціць яе ў хол; месца было халодным і малаасветленым. Тыпова, падумаў Джулі; яна сыходзіць першай раніцай, Сандра няма побач, таму яна памяншае ацяпленне, няважна, калі на пагорках снег. І тады, калі яна ішла ўслед за Луізай да знаёмай кухні – клятчасты ламінат на паверхнях, старадаўні халадзільнік, разьбяная драўляная шафа ў цірольскім стылі – усё ў рамах у дзвярах, – Джулі прыдумаў план.
  Месца было ачышчана нават чысцей, чым звычайна, і Джулі з вострым вокам заўважыў прыкметы трывожнай ночы. Луіза была схільная апаражняць шафы і шараваць, калі знаходзілася ў стане над чым-небудзь. Ну, падумала яна, гэта ўсё да добрага.
  Яна пачакала, пакуль маленькія кубачкі з кавай апынуліся на стале, а пакунак акуратна разгарнуўся - з уздыхам Луізы - каб выставіць пірожныя, як маленькія каштоўнасці.
  — Ну, я мяркую, што ты добры дзіця, — прызналася Луіза. «Дзякуй, што завіталі».
  - Значыць, вы выходзiце ранiцай? Джулі захоўвала яркі голас, быццам гэта была толькі падстава для святкавання. «Нічога сабе. Якая магчымасць! Луіза рэзка паглядзела на яе, і Джулі ўзяў яе кубак кавы. "Выпіце адну з гэтых сфагліатэле , - папрасіла яна, - я ведаю, што яны вашыя любімыя". Луіза села, зноў уздыхнуўшы, паклала на талерку маленькі пірог, ускудлачаны, як святочная сукенка, прысыпаная цукровай пудрай, і паглядзела на яго. Джулі магла зразумець, што яна збіралася заняцца тэмай свайго ўпартага, дзіцячага, раўнівага мужа, і ўступіла першай.
  - Глядзі, Луіза, - сказала яна. «Гэта хутчэй хабар, чым што-небудзь яшчэ. Пірожныя».
   «Хабар?» Луіза зірнула на яе скептычна.
  - Мне патрэбна ваша дапамога, - сказаў Джулі. «Ну, калі я шчыры, Сандро патрэбна твая дапамога».
  «О, так?» Яна не паверыла ніводнаму слову; Джулі настойваў.
  «Вось гэты выпадак, у Марэмме. У замку трымаць, ці што там слова; амерыканка загінула ў сваёй машыне. Ён… — і яна імправізавала, — ён не ў сабе, кажа ён. Гэтыя дзіўныя артысты, і ў яго дастаткова шмат спроб разблытаць, як і чаму. Ён кажа, што яму трэба, каб на гэта прыгледзела мая жанчына». На гэта яна закаціла жаночыя вочы. «Яму патрэбны суддзя па характары, — кажа ён. Прагледзець усё яшчэ раз, проста паглядзець на іх рэзюмэ і фатаграфіі, паглядзець, што падказвае мне інстынкт. Але я… я проста не думаю, што я дастаткова добры».
  Джулі не ведаў, ці праўда гэта. Але гэта была праўда, што ёй было б лепш, калі б Луіза была на яе баку, і яна гаварыла пераканана.
  Луіза спакойна глядзела на яе, яе вочы казалі: « Я ведаю, што ты робіш» . Але яна не вытрымала. Яна ўзяла сфальятэлу , адкусіла і выпіла эспрэса . «Ну, — сказала яна, — я ўжо сабрала рэчы і, мяркую, больш нічога не буду рабіць сёння раніцай».
  - Толькі адно, - сказаў Джулі, стрымліваючы ўсмешку, гледзячы на цукровую пылінку на верхняй губе Луізы. «Нам трэба будзе прайсці ў офіс. Калі вы не супраць». І дапамагла сабе ром баба. Яе любімы.
  Джулі падвёз яе на матацыкле , Луіза без шлема і рызыкавала прыцягнуць да адказнасці. Яна пачала смяяцца на вуліцы, на асфальце, гледзячы на спарахнелы станок, на снег, на сябе ў акуратным шыкоўным паліто і начышчаных скураных чаравіках. - Мы маглі б прайсціся, - сказаў Джулі, жадаючы сказаць правільную рэч. Але Луіза на гэты раз была ў неразважлівым настроі.
  - Што б сказаў Сандра? - прамармытала яна, і гэта, здавалася, вырашыла яе. - Ну, нiводзiн вiджыль не адважыўся б аштрафаваць такую старую даму, як я, праўда? Хадзем».
  Вузкія вулачкі зімовага горада былі змрочныя ў мокры снег, нязвыкла пустыя ў гэтую горкую лютаўскую нядзелю; пуста і без Сандра. Джулі пайшоў абыходным шляхам, каб пазбегнуць пільнавання , спусціўся па высокім ценявым павароту Віа дэле Тэрме, выйшаў перад ружова-ружовымі фестончыкамі вокнаў Палацо Салімбені, хутка праскочыў праз Торнабуоні і ў змрок Віа дэль Парыёне. Бесклапотна пераплываючы раку на Понтэ-ала-Каррая, дзьмуў моцны вецер і падымаў настрой, Джулі адчувала цёплы ціск Луізавых рук на сваёй таліі, нібы благаслаўленне.
  Луіза знайшла для яго кабінет Сандра, але з таго часу амаль не вярталася, Джулі гэта ведаў. У яе было шмат чаго на пляцы, з аперацыяй, хіміяй і пацешнымі настроямі, якія гэта прынесла з сабой, але Джулі прыйшла ў галаву думка, што ёй не пашкодзіць, калі пабачыць гэтае месца. Такім чынам, яна неяк магла бачыць Сандра крыху больш выразна.
  Зразумела, перш чым выйсці за дзверы, Луіза паразважала пра стан вокнаў. Углядаючыся ў двор будаўнікоў, поўны пластыкавых труб, фіксуючы сваім вострым вокам невялікі кавалачак тыльнай часткі царквы Карміна, які кампенсаваў гэта.
  — Мы чысцім, — сказала Джулі, вінавата стоячы ля дзвярэй, заклаўшы рукі за спіну, як школьніца ў кабінеце дырэктара . «Проста... магчыма, недастаткова часта».
  — Можа, і не, — сказала Луіза, праводзячы пальцам па крэсле для наведвальнікаў каля стала Сандра. Яна апусцілася. - Дык вось, - сказала яна. «Што ён хоча, каб мы паглядзелі?»
  На стале былі раскладзены файлы, Джулі падсунуў крэсла да Луізы, нахіліўся да яе і ўключыў камп'ютар. Старажытнай машыне заўсёды патрабаваўся час - і шмат гудзення і гудзення - каб прад'явіць ёй запыт на пароль. — Прабачце, — сказала яна Луізе.
  «У вас дома ёсць такое?» — нечакана спытала Луіза.
  — Не, — сказаў Джулі, — я хачу.
  «Магчыма, мне варта заняцца гэтым», — разважала Луіза.
  — Можа, і трэба, — адважна сказаў Джулі. 'Электронная пошта - выдатная рэч. Бясплатна, разумееце. А часам, скажыце, калі вы хочаце што-небудзь сказаць Сандра, вы можаце напісаць гэта ў электронным лісце. Такія рэчы». Луіза сціснула вусны.
  «Вы не ведаеце пароль?» - сказала яна. «Працягвай».
  Джулі надрукаваў гэта.
  Луіза сачыла за сваімі пальцамі на клавіятуры. «LUISA66?» - буркліва сказала яна. «Гэта ўсё?»
  — Э-э-э, — сказаў Джулі. Завагаўся. «Што значыць 66?»
   Вочы Луізы былі заплюшчаныя, а калі яны расплюшчыліся, Джулі здалося, што там было нешта мякчэйшае, штосьці больш даравальнае. - Гэта быў год, калі мы сустрэліся, - сказала Луіза. «Давай, у мяне няма ўсяго дня».
  Джулі праверыў пошту. Быў адзін ад Сандра: яна з цяжкасцю ў гэта паверыла: было падобна на тое, што ён увесь час удзельнічаў у яе плане. Гэта толькі нататкі , было сказана, на ўсялякі выпадак . (У выпадку чаго? - падумаў Джулі). Але я хачу, каб вы вярнуліся да таго, што ў вас ёсць : засяродзьцеся на героях. Зрабіце дадатковыя праверкі ў Інтэрнэце .
  - Я вам казаў, - сказаў Джулі. Лёня праглядвае нататкі. «Правільна, — сказала яна сама сабе, — значыць, Арфей быў тым чалавекам. Тайны палюбоўнік, так».
  Луіза фыркнула. «Не Нікало Арфей?» - сказала яна з насмешкай. — Я мог бы расказаць яму ўсё пра Арфея. Распусны стары сволач».
  Джулі адвярнула галаву, каб заўважыць выраз Луізы. - Бачыце , - сказала яна. «Вы бачыце? Вы маглі зэканоміць яму даволі шмат часу. Па сутнасці, у абодвух выпадках: твае жаночыя вочы.
  І тады, не дазваляючы сабе думаць, Джулі задала пытанне.
  «У вас… гм… раман з Фроліні, ці не так?»
  Луіза кінула на яе доўгі палаючы позірк і нічога не сказала.
  - Я павінна спытаць, - сказала Джулі, трымаючыся за сваю смеласць.
  І тут раптам гнеў выйшаў з Луізы. Яна пакорліва ўздыхнула. — Джулі, — мякка сказала яна, — ты малады. Вы шмат бачылі – але ёсць што. Рэчы, пра якія вы не ведаеце».
  «Як каханне?» Джулі пачуў дрыготку ў яе голасе.
  «Як старэць. Быццам бачыць, як канец твайго жыцця падскоквае бліжэй». Здавалася, Луіза амаль не ўздыхнула, перш чым працягваць, яе голас стаў цішэй, а вочы цямнелі на белым, як папера, твары. «Былі рэчы, якія я бачыў - людзей, якіх я бачыў. У палаце ў Карэгі. Жанчыны маладзейшыя за мяне. Я бачыла іх дзяцей, я бачыла, як яны ўваходзілі з банданамі, яркімі хусткамі на галаве, я бачыла, як яны мужна выступалі за сваіх мужоў. І яны ўсё адно памерлі».
  Доўгае маўчанне: «А ты яшчэ жывы» , — з удзячнасцю падумаў Джулі, але не сказаў.
  — У мяне не раман з Фроліні, — сказала Луіза ў цішыні, бадзёра, як настаўніца. «Я люблю яго, але ён марны стары дурань, і да таго ж не мой тып».
   Джулі засмяялася, нягледзячы ні на што.
  «Як ты думаеш, я ўстану на калені і скажу Сандра, што ён адзіны мужчына, якога я калі-небудзь кахала, калі-небудзь у сваім жыцці, ці калі-небудзь буду кахаць?» Нават калі выпадкова гэта праўда. Але я еду ў Нью-Ёрк. Я ніколі не бачыў Нью-Ёрка».
  Джулі сядзеў тупа, з круглымі вачыма ад нявыплаканых слёз.
  'а цяпер давайце зоймемся гэтым'.
  Калі яна вярнулася з бара на вуліцы з чарговай кубкам кавы для кожнага з іх, Джулі знайшла Луізу перад кучай папер і фатаграфій, раскладзеных на прыстаўным століку, спісам імёнаў у алфавітным парадку. Яна распакавала яшчэ адзін маленькі пірог, пасыпаны цукрам, з пакунку, які Луіза настойвала забраць з сабой – «Недарэчная марнатраўства, — сказала яна нядобразычліва, — ад іх я толькі патаўсцею», — і паклала яго на сподачак. з кафэ макіята , які любіў Луіза, расставіўшы ўсё перад сабой за сталом. Вам трэба падсілкавацца .
  — Ён кажа, паглядзі і на таго Гало, — не паварочваючыся, сказала Луіза. «Менеджэр месца». Яна пастукала па брашуры Кастэла Арфея, дзе была фатаграфія круглатвары, усмешлівы мужчына з барадой. Джулі стаяў каля пляча Луізы і глядзеў на карціну.
  «Ён выглядае прыгожа, ці не так?» - сказала Луіза. «Добры чалавек, які любіць ежу. Добры чалавек». Яна вывучала твар. «Сандра думае, што нехта накрыў лёд на небяспечнай дарозе і выклікаў яе пад нейкім падставай сярод ночы, ведаючы, што яна неасцярожны кіроўца. Ці зрабіў бы гэта чалавек? Добры працавіты чалавек, які прапрацаваў у гэтым месцы восем гадоў без аніякіх клопатаў? Яна закрыла брашуру. «Я не хачу, каб гэта быў ён».
  Джулі нервова засмяяўся. "Я ведаю, што ён сказаў інстынкт", сказала яна. «Але…»
  Луіза павярнула галаву і паглядзела на Джулі. — І ён гей, Джулі. Геі не забіваюць людзей».
  — Нельга так казаць, — узрушана сказаў Джулі.
  Луіза паціснула плячыма. «Я магу гаварыць, што хачу», — сказала яна і саступіла. «Я не думаю, што гэта верагодна, усё ў парадку?» Я думаю, што гэта, - яна пацягнулася да фразы, - статыстычна неверагодна.
   Джулі ўзяла брашуру са стала і паклала яе сабе пад руку. «А як наконт хворых паралічам?» - сказала яна, гледзячы ўніз на паголены твар Тыцыяна Скарпы з гумарам. - Гэта таксама верагодна?
  — Не ведаю, — задуменна адказала Луіза. «Гэта вас дастаткова раззлавала б, ці не так?»
  Джулі нешта прыйшло ў галаву. «Аднак адкуль вы ведаеце, — сказала яна, — арганізуючы аўтамабільную аварыю — вы ж не маглі гарантаваць, што чалавек памрэ, так? Толькі калі вы былі з імі ў машыне ці нешта падобнае. Што, калі б яны былі проста...
  «Застаўся калекай?» - сказала Луіза, падымаючы фатаграфію Тыцыяна Скарпы. «Магчыма, для некаторых людзей гэтага будзе дастаткова». І яна паклала фатаграфію.
  — Аднойчы Сандра сказаў мне, што забіваюць не моцныя, а слабыя, — сказала яна аддалена. «Тыя, у каго няма выбару». Джулі чакаў, пакуль яна скажа яшчэ што-небудзь, але яна змоўкла, гледзячы на сваю лапікавую коўдру з твараў і імёнаў; яна, здавалася, раптам была захоплена і не звяртала ўвагі на Джулі, які стаяў каля яе локця.
  Звонку неба пацямнела, на стале ярка свяціўся экран кампутара. У Джулі была ідэя; узяўшы са стала спіс імёнаў, яна падышла да кампутара і села перад ім.
  Алек Фэрхед, Мішэль Конар, Лука Гала, Пэр Хансэн, Ціна Кройц, Тыцыяна Скарпа.
  Прыкладна праз дзесяць хвілін Луіза, раптоўна выбраўшыся з паглыбленасці, нешта гаварыла. «Гэты», — сказала яна, хоць увага Джулі цяпер была ў іншым месцы і толькі са спазненнем пранікла ў яе свядомасць. «Ці ведаеце вы, я магу паклясціся, што калі хто-небудзь з гэтай партыі аслабіў шрубу, гэта быў бы гэты». І Джулі пачула стук яе пазногцем па стале, але яна не звярнула ўвагі на твар, які прыцягнуў увагу Луізы.
  «І што гэта значыць?» Луіза была каля яе пляча, нахіліўшыся і выцягнуўшы са стала неонава-ружовую паштоўку. «Блог Lonestar? Што гэта значыць?»
  Джулі адкінуўся назад, адцягнуўся. «Яе блог, ведаеце, свайго роду інтэрнэт-дзённік. Я павінен быў - але паглядзіце на гэта. Што вы думаеце пра гэта? Яна націснула на курсор, пракручваючы ўніз. «Ідзі і паглядзі на гэта».
   І Луіза нахілілася міма яе, углядаючыся ў экран, і яны разам прачыталі рэпартаж, надрукаваны ў New York Post паўгода таму. Неўзабаве пасля таго, як Джулі ўжо была зарэгістраваная, Лоні Медаўз прыступіла да сваіх абавязкаў у Orfeo Trust. Справаздача была пра жанчыну па імені Мішэль Конар, і была фатаграфія.
  - Мерда , - прастагнала Кейт, пстрыкнуўшы выключальнікам у кухонных дзвярах, уключыў, выключыў, зноў уключыў, марна. «Чорт вазьмі». Яна пачула крокі і ўгледзеўся яшчэ няголены твар Сандра Чэліні.
  «Што?» — спытаў ён.
  «Прапала электрычнасць». Так здаралася і раней, моцны вецер у кастрычніку збіваў некаторыя лініі. Кейт пацягнулася ў шуфляду па свечку і запалкі, намацала на памяць кафейнік. — Заходзьце, — нецярпліва сказала яна. У пакоі было холадна, але яшчэ не холадна. «Зачыніце дзверы».
  Пры слабым агеньчыку свечкі яна напоўніла кафейнік, сабрала, паставіла на пліту – дзякуй Богу за газ. Інстынктыўна яны абодва наблізіліся да полымя, калі маленькая гарэлка ажыла.
  «Дзе ўсе?» - спытаў Сандра, яго бледнае падбароддзе, асветленае дробным агеньчыкам.
  - Бог яго ведае, - сказала Кейт, кладучы месца на вялікі стол і цягнучыся да мяшка салодкага печыва з паліцы ў кладоўцы, ледзь прыкметнай у цемры. «Я не ведаю, што рабіць. Усё гэта развальваецца. Я лепш патэлефаную Луцы».
  «Развальваецца?»
  «З таго часу, як яна памерла. Быццам усё гэта пакрысе разбураецца. Госці збіраюцца на ад'езд».
  «Яны?» - сказаў Сандра. «Мы паглядзім». Але Кейт павярнулася, каб паглядзець на яго, і дадала: «І Арфей хоча зачыніць гэтае месца». Нешта ты сказаў яму мінулай ноччу».
  Яны збіраліся: цяпер у халоднай цёмнай кухні яе ўдарыла; гэта было скончана. І Тыцыяна таксама паедзе: праз гадзіну, калі дазволяць дарогі, спецыяльна абсталяванае таксі, якое прывезла яго з Поццо-Басо шэсць тыдняў таму, можа быць тут і пагрузіць яго.
  Сандро ўздыхнуў. "Ён перажыве гэта", - сказаў ён. — Не хвалюйся. Проста невялікая істэрыка».
  - Бедны Лука, - сказала Кейт амаль сама сабе. «Яны ўсе абыходзяцца з ім як з сабакам». Яна дастала свой тэлефон і набрала нумар, падносячы яго да вуха плячом, адчыняючы вялізны халадзільнік, цёмны ўнутры: яна адчула непрыемны нясвежы пах, усё пачало скісаць. Яна вынесла малако і паставіла на пліту.
  Назіраючы за ёй, Сандра сеў за стол; заціснуўшы тэлефон пад вухам, чакаючы, пакуль Лука падыме трубку, яна паднесла яго каву да стала, затым збан з цёплым малаком, перш чым адысці, каб стаць каля напаўзашклёных кухонных дзвярэй і глядзець вонкі.
  «Так?» Лука гучаў на мяжы знясілення. Кейт рассеяна глядзела, як Сандра глытаў каву, як толькі яна астыла; ён наліў яшчэ. Убачыў, як бледнасць пачала сыходзіць з яго шчок. Лука гаварыў.
  «Гэта што?» яна сказала: «О, я разумею. Лініі электраперадачы, добра. Як доўга - ён што?
  - Маўро, - прашаптаў Лука, - яму трэба легчы ў бальніцу.
  «Што?» Кейт падумала пра цёмны дом на ферме мінулай ноччу. — З ім усё ў парадку? Ён будзе ў парадку?
  — Не ведаю. Здаецца, яны так думаюць. Проста - алкаголь. Стрэс».
  «Я не ведаю, што рабіць з абедамі», — глуха сказала яна, разумеючы, што калісьці было яе мэтай тут.
  «Гэта не мае значэння», — сказаў Лука, і яна падумала: «О Божа, усё сапраўды скончылася». «Яны могуць крыху пагаладаць», — стомлена сказаў ён. «Гэта іх не заб'е».
  Выключыўшы тэлефон, Кейт села і машынальна наліла сабе кубак кавы, да краёў заліла малаком і двума цукрамі. Раскрышыла паміж пальцамі бісквіт.
  — Я не пыталася ў яго пра тэлефон Арфея, — сказала яна, спалохаўшыся ад панікі. «Я павінен быў зрабіць?» Яна адчувала сябе на мяжы слёз.
  — У цябе ўсё добра, — сказаў Сандра, жадаючы абняць яе за плечы. «Выпі кавы». І на нейкую крышталёвую секунду яна ўбачыла іх абодвух, прыпыненых у імгненні, у крохкім спакоі астываючай кухні, з жыватворнай кавай, у вачах шторму, які вось-вось пачнецца.
  Яна адпіла кавы. «У любым выпадку ён вернецца», — сказала яна сказаў. «За Маўра прыехала хуткая дапамога. І тут яе вочы, гледзячы ўніз, затрымаліся на нечым, і вось яно ляжала на стале: яна не памятала, каб Сандра яго туды паклаў. Маленькі тэлефон Лоні Медаўз.
  Кейт нахмурылася, потым падняла галаву і нахіліла яе, нібы сабака, які чуе пах. «Дык як гэта трапіла ў раку?» - сказала яна з цікаўнасцю, якая згасла, пакуль яна ішла далей. « Тэлефоніна ».
  — А, — сказаў Сандра. «Так».
  - Гэта не проста выслізнула з яе кішэні, так? — павольна прамовіла яна, выклікаючы яго вачыма.
  — Не, — рэзка сказаў Сандра. — Ён не выпаў з яе кішэні. Ён таксама не вылецеў ад удару».
  - Вы можаце быць у гэтым упэўнены? Кейт адчувала, што ледзь можа перавесці дыханне.
  Ён паціснуў плячыма. — Вы маеце на ўвазе, што я распрацаваў кут зніжэння, яе становішча ў машыне, змадэляваў траекторыі? Не. Але я ўсё роўна ведаю».
  - Хтосьці кінуў, - павольна прамовіла Кейт. «Вось чаму вы кідалі камяні. Хтосьці адкінуў яго як мага далей. Хтосьці - '
  — Так, — сказаў Сандра. Кейт абхапіла рукамі кубак, які, цяпер пусты, больш не ўтрымліваў цяпла. «Хтосьці. Там унізе быў яшчэ нехта, і гэты чалавек кінуў тэлефон». Ён рэзка падняўся на ногі, крэсла з гучным скрыгатам адсунулася на каменную падлогу, пасля чаго наступіла цішыня. «Пазбаўленне ад доказаў». Ён паклаў далоні на стол і нахіліўся, гледзячы ёй у твар.
  — Там унізе нехта быў, — асцярожна паўтарыла яна, сустракаючы яго позірк. «Пайшоў туды».
  — Пойдзем у бібліятэку, — сказаў Сандра. «Я хачу табе сёе-тое паказаць».
  Калідор без вокнаў, які вёў назад у старую частку замка, які быў змрочны мінулай ноччу, цяпер быў амаль цёмны, і, як і ўнутры халадзільніка, таксама пахла пракіслым. Нібы без электрычнасці ён вяртаўся ў нейкі першабытны стан: гэтая думка нервавала Кейт. Уваход у вялізную цянявую прастору бібліятэкі, цёмную, хаця была яшчэ сярэдзіна дня, толькі ўзмацніў адчуванне.
   Абодва падышлі проста да доўгіх вокнаў: неба было сталёва-шэрае, засыпанае хмарамі. Кейт задрыжала, гледзячы ўнутр пакоя на вялізную і запыленую люстру, ледзь бачную ў слабым святле, на тонкую балюстраду галерэі. «Мяркуецца, што тут прывід», — сказала яна. - Што ты хацеў мне сказаць?
  А потым нешта зазвінела, калі яна паглядзела на галерэю, маленечкі, настойлівы штуршок памяці. Лоні і Арфей там, у яго апошні візіт, глядзяць уніз.
  Але Сандра загаварыў.
  «Той ноччу Пер Хансэн убачыў святло», — сказаў ён. — Ці думаў, што зрабіў. Ён быў у сваім пакоі і выглядваў».
  - Святло?
  «Калі я пайшоў да яго, ён сказаў мне. Ён казаў мне нешта пра прывідаў, ці светлячкоў, ці душы; Я не вельмі разумеў гэта. Што на наступную раніцу ён падумаў, што гэта яму прыснілася, і што, калі ён даведаўся пра аварыю, у яго ўзнікла нейкая дзікая думка, што гэта была яе душа, якая ўцякла.
  «Какая гадзіна?» - спытала Кейт з нейкім хістаючым жахам, усвядоміўшы, што ён кажа, гледзячы туды, куды мог глядзець Пэр Хансэн той ноччу.
  — Каля поўначы, — сказаў ён. «Ідучы па краіне справа ад яго, калі ён глядзеў уніз. Магчыма, не жадаючы быць заўважаным».
  І зірнулі ўніз, направа: на тонкія дрэвы, што засланялі гаспадарчыя пабудовы, майстэрню, віліну ... Нават у слабым шэрым святле яны маглі бачыць тое, што выглядала як сляды, якія вядуць ад замка; нешта, безумоўна, пакінула больш цёмны, іржавы след на белай зямлі. Але ў ноч на чацвер снегу не было, і зямля моцна прамерзла; Яны абодва ведалі, што няма шанцаў пакінуць сляды.
  - Гэта магло быць... - сказала Кейт, раптам не жадаючы працягваць.
  — Так, — сказаў Сандра. «Гэта магло быць. Сапраўдны жывы чалавек, які збіраецца даведацца, што здарылася з Лоні Медаўз.
  «Пачакай…» было так шмат пытанняў. Кейт напружылася, каб быць метадычнай, каб не перайсці адразу да жахлівага факту, які ён прадстаўляў ёй. «Вы паверылі яму?»
   «Пер Хансен?» Сандра коратка засмяяўся. «Я паверыў яму. Вядома - яны могуць падтрымліваць адзін аднаго, гэтыя двое. Хансен і Фэрхед, магчыма, гэта змова, магчыма, яны даюць адзін аднаму алібі. Але я так не думаю, а вы?
  «Не». Кейт амаль не чула ўласнага шэпту. Над ёй чакала галерэя з балюстрадамі, поўная ценяў, а вакол яе чакаў замак, дыхаючы сваімі закуткамі і праходамі.
  Сандра працягваў. «Іх інтарэсы, бачыце, не супадалі б; здрадзілі закаханыя, кожны здрадзіў асобна, адзін палюбоўнік толькі ў сваім уяўленні?»
  Кейт кіўнула; ёй не хацелася падымаць вочы, але і не хацелася глядзець у акно. Яна адчула глыбокі цёмны холад пакоя вакол яе.
  «Значыць, нехта спусціўся туды», - сказала яна. «Хтосьці дакладна ведаў, што здарылася. Дакладна калі».
  «Таму што яны выклікалі яе туды». Сандра гаварыў уважліва, упэўнена і засяроджана. «Той чалавек абліў дарогу вадой, потым вярнуўся. Чакаў. Далі лёду час сфармавацца. Пачакаў, пакуль скончыцца абед, і адправіў паведамленне. Звычайнае паведамленне: несумненна, апошняе, што даслаў Арфей, будзе на тэлефоне. Лёгка пераймаць».
  Кейт павольна сказала: «Яна кінула ўсё і пайшла. Я бачыў яе вопратку на падлозе спальні». Яна ўздыхнула, здзіўленая сваёй палёгкай. «Пасля абеду Фэрхед бачыў, як яна атрымала смс, Пэр таксама. Такім чынам, яны не маглі адправіць гэта». Сандра схiлiў галаву i зноў паглядзеў у акно; гнятлівае шэрае неба і змрочная, пустая белізна пейзажу выклікалі непрыемны галаўны боль за вачыма Кейт.
  «Такім чынам, хто сыходзіць?» — спытаў Сандра. «Святло ішло адтуль».
  «Мішэль. Ціна».
  «Лука Гало? Твой Маўра?
  — Лука не пакідаў замак у той дзень, клянуся, пакуль я быў там. А Маўра быў мёртва п'яны ў ложку той ноччу, на другім баку пагорка».
  «Такім чынам, аднаго лічылі ўвесь дзень, другога — усю ноч», — сказаў Сандра. — А ваш Тыцыяна?
  «Па ўсёй краіне? У інваліднай калясцы? Кейт адчула раптоўны гнеў. «Ты з глузду з'ехаў?»
  Сандра толькі паціснуў плячыма.
  "Хтосьці спусціўся туды", - сказаў ён. «Вы не ведаеце, што рухае людзьмі».
  І наступіла цішыня, у якой стаў чутны ціхі, настойлівы гук матора: машына, хоць яе і не было відаць з акна бібліятэкі. Сандра ўзяў Кейт за рукі і паглядзеў ёй у твар. — Бачыш, яна яшчэ не памерла. Ён прыклаў два пальцы да шыі Кейт і вельмі лёгка націснуў. Яго рука была такая халодная.
  «На яе шыі быў след, - ціха сказаў ён, - след, які мог быць выкліканы рамянём бяспекі, але яна ніколі не прышпільвалася». Ён зрабіў паўзу, каб даць зразумець сэнсу сваіх слоў.
  «Нехта ішоў праз палі, хутка ў цемры, несучы святло. Нехта знайшоў яе, ашаломленую, са страсеннем мозгу».
  Яго другая рука паднялася да яе шыі, і ціск узмацніўся толькі на долю, але на гэтую секунду Кейт адчула, што яе вочы расплюшчыліся ад панікі: абедзве халодныя рукі засталіся на месцы. «Магчыма, яна ўжо атрымала нейкую чэрапна-мазгавую траўму», — сказаў ён. «Я думаю, што яна была. Я думаю, што яна павінна была быць разгубленай, аслабленай».
  "Яна была такой моцнай", - сказала Кейт.
  - Так, - сказаў Сандра, і Кейт пачула гэта ў яго голасе, смутку па жыцці, які выліваўся з наравістай жанчыны. Ён адняў рукі. «Два чалавекі ў цемры, адзін поўны адрэналіну, другі ашаломлены і ачмурэлы. Яна магла падумаць, што прыйшла дапамога».
  Ён хутка прыбраў рукі, і Кейт заплюшчыла вочы, каб не бачыць карціны, якую ён зрабіў з Лоні Медаўз, блакітныя вочы з удзячнасцю павярнуліся да свайго забойцы. Нешта завішчала нечакана, нібы яна гэта сама падказала.
  Сандра выдаў нецярплівы гук, tcha , і з-за заплюшчаных павек Кейт пачула малюсенькае пстрыканне клавіш мабільнага тэлефона, удых. «Шпіталізаваны?» ёй здалося, што яна чула яго словы.
  Яна зноў расплюшчыла вочы, адкінулася спінай на раму доўгага акна, адчуўшы, як наскрозь працякае холад, і глядзела на галерэю. Тонкае святло з акна прасвечвала ўздоўж парэнчаў і вось ён быў, цэлы і дасканалы, вобраз таго часу, калі ён быў. Фактычна ў мінулую нядзелю, і Арфео там, наверсе, гледзячы ўніз свайго доўгага носа, Лоні трымаецца на яго руцэ. А далей па галерэі, у куце: Мішэль, абапёршыся аб стэлаж, выцягнуўшы сваю хворую спіну, пазіраючы на іх абодвух.
  Размова Лоні і Арфея скончылася, Пэр сарамліва ківае ўнізе, кланяецца, Лоні спускаецца па вузкай драўлянай лесвіцы і цалуе яго адным з тых лёгкіх, дыхаючых пацалункаў, ледзь-ледзь занадта блізка да рота. Арфей нецярпліва хацеў сысці, пыхкаючы ў дзвярах, збіраўся ехаць назад у Фларэнцыю.
  І калі Кейт прыбрала шклянкі са стала, госці адзін за адным разышліся. І тут Кейт убачыла яе, спускаючыся па лесвіцы, апошняй, хто сыходзіў, гледзячы на нешта ў сваёй руцэ. Мішэль, гледзячы на малюсенькі шкляны экран. Мішэль з мабільным тэлефонам Арфея, з асветленым тварам, сунула яго ў кішэню, каб Кейт не ўбачыла.
  Але Кейт бачыла , нават калі ўспамін пра гэта пазбягаў яе да гэтага моманту, калі яна стаяла і глядзела на галерэю.
  - Мішэль, - прашаптала яна, і Сандра рэзка павярнуўся з тэлефонам у руцэ.
  «Мішэль Конар».
  - Што з ёй?
  «Яна заўсёды была такой злой», - сказала Кейт, амаль не чуючы яго слоў. «Яе муж памёр, вы ведаеце. Ён павінен быў прыехаць сюды, толькі ён памёр».
  — Так, — сказаў Сандра, падносячы да яе экран. СМС-паведамленне, гаварылася. Ад чалавека па імені Луіза. Мішэль Конар шпіталізавана пасля самагубства яе мужа Джозэфа, кампазітара, у жніўні 2007 года.
  «Шпіталізаваны», — сказаў ён і прачысціў горла. «Гэта азначае, што яе змясцілі ў псіхіятрычную лякарню». Яна чула неахвоту ў яго голасе. «Жнівень. Памёр у жніўні. Але прызначэнне Пэра Хэнсана было зроблена ў ліпені».
  Кейт пачула гэтыя словы, але не ведала, што ён меў на ўвазе: у яе быў свой уласны ход думак, і яна павінна была прытрымлівацца яго. «Яна бегла з гэтай рэччу, — сказала яна, — з гэтай рэччу на спіне, напоўненай вады. Ці хапіла б вады?» Затым яна адчула, як Сандра павярнуўся да яе, скрозь анфіладу дзвярэй і сцен, якія ўтрымлівалі іх у пастцы, яна пачула далёкія прыглушаныя гукі шын па жвіры і лясканне дзвярэй і знаёмы голас, і нарэшце яна вымавіла словы.
  «Яна ўзяла тэлефон. Напэўна, ён пакінуў яго там, у галерэі, і Мішэль таксама была там, і калі яна спусцілася, ён быў у яе ў руцэ».
  І тут у дзвярах апынулася Джыневра, а Нікі падскоквала за ёй, напаўсхаваная. "Ну, гэта добрае крывавае месіва", - сказала яна са змрочным задавальненнем.
  OceanofPDF.com
  Раздзел Т гоні -Т тры​
   — ЯЕ МУЖ САКАНЧЫЎ САМАЗАБІЦСТВАМ , — сказала Луіза, гледзячы на экран. Яна рэзка села, адштурхнуўшы Джулі ўбок ад офіснага крэсла. Джулі адчула штуршок сцягна, моцны і востры. «Ён павінен быў пайсці з ёй у гэты замак, але ён скончыў жыццё самагубствам».
  Карцінка навін на экране ўяўляла сабой бальнічны тралейбус на вуліцы Нью-Ёрка, адзін са сціплых будынкаў з карычневага каменя і дрэў, усыпаных пылам, летнім лісцем, і грувасткую постаць жанчыны на насілках пад белай баваўнянай коўдрай. Людзі ў летнім адзенні кружыліся, глядзелі, але моцны, ястрабіны профіль жанчыны толькі слепа глядзеў з падушкі на бясхмарнае неба, не звяртаючы ўвагі.
  «Яна не выглядае такім тыпам. Не слабы тып». Луіза злосна павярнулася да Джулі. «І чаму б гэта нешта значыла, чаму б яна забівала гэтага – гэтую Дотарэсу Медаўз, таму што яе муж забіў сябе за 3000 кіламетраў?»
  — Не ведаю, — сказаў Джулі, захоўваючы спакой: Луіза мела гнеў. Калі яе нешта засмучала, калі яна адчувала сябе вінаватай, калі выяўляла, што ў чым-небудзь памылялася, - гнеў быў яе першай рэакцыяй. Сама з сабою, хаця іншыя людзі не заўсёды гэта бачылі.
  «Мы не ведаем, чаму ён забіў сябе. Але яна ляжала ў псіхіятрычным адзінка на тыдзень, тут напісана». Джулі адчувала напружанне праз плячо Луізы: яна адчувала, як яно сціхае, толькі крыху.
  «Што мне цяпер рабіць?» - у рэшце рэшт сказала Луіза, усё яшчэ гледзячы на экран.
  «Рабіць?» - сказаў Джулі.
  «Пра Сандра». Голас Луізы прызнаў сваю паразу. «Я не магу пакінуць гэта так. Я з'язджаю заўтра раніцай, што заўгодна».
  — Дай мне свой мабільны, — сказаў Джулі. Луіза працягнула яго, нахмурыўшыся. Джулі набраў паведамленне: Мішэль Конар шпіталізавана , - пачала яна.
  Луіза ўсё яшчэ выглядала збянтэжанай. — Ён убачыць, што гэта ад вас, — цярпліва патлумачыў Джулі. «Гэта пачатак: ён будзе ведаць, што вы спрабуеце дапамагчы».
  У Луізы ў руках усё яшчэ быў лісток паперы, лісток з інфармацыяй аб адным з іншых зняволеных – яны іх называлі гасцямі, ці не так? – Кастэла Арфея: яна прыляпіла да яго цыдулку. Яна паклала паперу, але зняла ружовы ліпкі кавалачак, рассеяна перакладаючы яго з аднаго пальца на другі, круцячы вялікім пальцам заручальны пярсцёнак.
  — Пагавары з ім, — сказаў Джулі. Луіза нецярпліва тыцнула цыдулку на экран камп'ютара, засланяючы твар аднаго з зорак на вуліцы Нью-Ёрка.
  «І што сказаць?» Яе голас быў здушаны, нібы ёй нешта балела. — Ён заняты. Ён на працы, ты сам гэта сказаў. Магчыма, ён занадта заняты, каб размаўляць са мной». Яна нахілілася і вырвала мабільны з рук Джулі.
  - Думаеш, ён ператэлефануе?
  Джулі адцягнуў маленькі ружовы квадрат з экрана, згарнуў старонку, адкрыў інтэрнэт-браўзер. Надрукавана ў Lonestar .
  - Не, калі ён заняты, - сказала яна. — Дык чаму б нам не падняцца і яшчэ трохі пашукаць для яго? І калі – калі – мы даведаемся яшчэ што-небудзь, тады вы паклічце яго».
  Экран запоўніўся тэкстам: у куце эпізафічная выява профілю прыгожай жанчыны, адзінокая зорка насупраць, і доўгая калонка, самая свежая, апублікаваная пару месяцаў таму. Агляд карцін новазеландцаў. Не асабліва ананімны, падумаў Джулі. І тэкст: у яе ўскочыла слова "злосна" побач з устаўленай ілюстрацыяй абстрактны жывапіс. «Дзіцячы», «ідыёцкі», «ідыёцкі». Яе здзівіла, наколькі імгненна пазнавальныя абразы на любой мове.
  - Дык як гэта працуе, - сказала Луіза, нахмурыўшыся на экран, - гэты блог?
  «Блогі - гэта месца, дзе вы ідзяце, каб выказаць сваё меркаванне, вы можаце быць ананімнымі, або не, або і тое, і іншае. Можна хлусіць пра людзей, абражаць іх; Інтэрнэт любіць гэта, - сказаў Джулі. «Але пачакай».
  Луіза ўважліва чакала.
  'Трымайся. Мы павінны быць разумнымі ў гэтым пытанні».
  «Разумны?»
  «Мы праводзім пошук», — сказала Джулі, яе цікаўнасць ажывілася, калі яна праглядала экран. «Увядзіце імёны. Пошук слоў. Яе імя - Lonestar - і імёны падазраваных Сандра. Так?
  Луіза павольна кіўнула. «Тут?» - сказала яна, перамяшчаючы курсор на поле. Джулі кіўнуў. І двума пальцамі Луіза пачала друкаваць.
  Маленькая лютая жанчына з рукамі на сцёгнах глядзела на Сандра заядла, як вартавы сабака. - Джыневра, - ледзь чутна прамовіла Кейт. - Гэта... - але Джыневра не дала ёй скончыць.
  - Я ведаю, хто ён, - сказала Джыневра, яе варожы позірк не зрушыўся. «Прыватны дэтэктыў з Фларэнцыі. З-за яго мой Маўра ў бальніцы».
  - Прашу прабачэння? — насцярожана сказаў Сандра. «З-за мяне?»
  - З ім усё ў парадку? - спытала Кейт з шчырай трывогай.
  Маленькая жанчына рохкала, не рухаючыся. «Не дзякуй нікому тут», - сказала яна. «Гэта занадта. Дзе Давер? Маўра аддаў гэтаму месцу сваё жыццё. Яго жыццё. І з таго часу, як з'явілася тая праклятая жанчына...
  — Добра, добра, — прымірэнча сказаў Сандра, падняўшы далоні. «Я мяркую, што ён у добрых руках. У бальніцы? Вочы Джыневры былі маленькія, чорныя і пагардлівыя. Яна нічога не сказала. «Я б не прапусціў міма іх пары, — падумаў Сандра, — каб пазбавіцца ад яе. Але мабільніка Арфея ў іх не было.
  «Ты можаш пайсці ў бальніцу», - шчыра казала Кейт Джыневры. «Я спраўлюся тут».
  - Ні ў якім разе, - сказала Джыневра. «Яны пазбавіцца ад мяне наступным, калі я дам ім шанец. І Маўра будзе жыць». Скрыжыла рукі на падмацаваных грудзях. Сандра зірнуў на яе з непрыхільным захапленнем.
  Побач з Сандра і настойлівым голасам Кейт сказала яму: «Нам лепш звярнуцца да Мішэль».
  Сандро паглядзеў на яе скоса: ён не быў упэўнены ў гэтым. Яна была добрай дзяўчынай, але ён раптам адчуў патрэбу апынуцца ў гэтай абмежаванай прасторы з падазраваным і задаваць пытанні, як у былыя часы; ніякіх іншых галасоў, якія шэпчуць яму на вуха. Тварам да твару.
  - Мішэль? — усхвалявалася Нікі. «Мы толькі што бачылі яе. Чакаю ля офіса Лукі. Яна размаўляе з ім».
  — Добра, — сказаў Сандра. Цікава, што яна будзе там рабіць. - Глядзі, - пачаў ён, звяртаючыся да Кейт, - толькі стары кухар прыйшоў туды першым.
  - А ў вас, мілэдзі, - сказала Джыневра, - у вас няма працы? Ён убачыў, як Кейт застыла ад тону кухара.
  — Я тут усю раніцу, — ціха сказала яна.
  Джыневра кінула на яе доўгі задумлівы позірк. «Значыць, ёсць», — сказала яна. «Даглядаць за вашымі дарагімі гасцямі». Прыпыніўся, зларадна. — А вы выпадкова бачылі свайго Тыцыяна Скарпу?
  Сандро адчуў змены ў Кацярыне, нават не гледзячы на яе.
  «Што вы маеце на ўвазе?» - жорстка спытала яна. «Так, я бачыў яго. Ён выйшаў рана. Я бачыў, як ён размаўляў з Мішэль, яны сказалі мне… «і потым яна спынілася. «Чаму?» — спытала яна. Джыневра паціснула плячыма.
  "З яго пакоя даносіўся нейкі смешны шум", - шэптам прызналася Нікі.
  «Смешны шум?» Кейт была бледная.
  «Пачуў, калі мы прыпаркавалі машыну, толькі калі мы пастукалі, адказу не было. Я думаю, што ён...
  Але Кейт сышла, не дачакаўшыся, пакуль яна скончыць, выбегла праз вялікія дзверы, зрываючы з сябе фартух, і дзверы ззаду грукнулі з гучным грукатам, які адгукаўся рэхам. Нікі глядзела ўслед Кейт, а Джыневра з маўклівым задавальненнем павярнулася да Сандра.
  Ён глядзеў у адказ, адмаўляючыся палохацца. «Мне здаецца, вы занятыя», — сказаў ён. «Не дазваляй мне трымаць цябе».
  Сандра даў яму пару хвілін перад выхадам з пакоя; паміж імі гэтыя жанчыны былі грэцкім хорам, без якога ён мог жыць. Яму было цікава пра Тыцыяна Скарпу, але Кацярына ведала, як паводзіць сябе. І Мішэль Конар цяпер была ў яго поле зроку: ён ведаў, што не можа дазволіць сабе адвесці погляд.
  Абыходзячы вялікі фланг замка, Сандра заўважыў у паветры воблака яго дыхання; неба здавалася яшчэ ніжэйшым, яшчэ цямнейшым, а клубок дрэў яшчэ бліжэй. Ля акна кабінета Лукі Гала пачуўся рух: Сандра на хвіліну пастаяў на жвіры і падняў вочы.
  Дзверы ля падножжа лесвіцы ў кабінет не былі зачыненыя, і Сандра павольна падняўся: яму былі чутныя галасы. На невялікай пляцоўцы ён спыніўся і прыслухаўся. «Ёсць кантракты», — пачуў ён, умольна сказаў Гала. «Гэта не - гэта нерэгулярна, міс Конар. Вы не можаце проста… - і тут ён спыніўся, і Сандра замёр, але было занадта позна. Дзверы адчыніліся, і Гало выглянуў.
  - Ты, - сказаў ён са змрочнай пакорай.
  — Я, — сумна сказаў Сандра. «Я прашу прабачэння».
  Мішэль Конар была ў пакоі ў бясформеннай шэрай фуфайцы, з нячэсанымі валасамі і спартыўных штанах, стаяла каля акна і глядзела на яго з выглядам спакойнай рашучасці.
  — Мне трэба пагаварыць з сіньёрай Конар, — пакорліва сказаў Сандра. «Я не хацеў перашкаджаць».
  «Ці не магло пачакаць?» - стомлена сказаў Лука. «Табе трэба было сюды прыехаць? Мы – мы размаўляем».
  - Баюся, што гэта не можа чакаць, - сказаў Сандра, трымаючыся на сваім. Ён адчуў кроплі поту на лбе, нягледзячы на холад, і зразумеў, што нават тыя пару шклянак, якія ён выпіў мінулай ноччу, былі зашмат, і ён лёг спаць занадта позна.
  — Усё ў парадку, — сказала Мішэль. «Мы скончылі».
  Гала паглядзела сабе пад ногі, але яна не паварушылася.
  «Мы можам пагаварыць тут, як і дзе заўгодна», — сказала яна, адважна гледзячы на Сандра. «Ці не можам?»
  Паміж імі, не звяртаючы ўвагі, Лука Гала сказаў: "Я проста... я атрымаю сваё - вядома, не саромейцеся пагаварыць тут". Ён паспяшаўся да стала, працягваючы руку невялікі скураны ранец. Сандра адчуў спазм жалю да гэтага чалавека. - Не, - хутка сказала Мішэль Конар, - я б хацела, каб ты застаўся, Лука.
  Абодва мужчыны паглядзелі на яе, Гала здзіўлена міргнуў вачыма. - Мне няма чаго хаваць, - сказала яна, падняўшы падбародак. «Давайце паслухаем».
  Часам бывала так, успомніў Сандра: часам. Няма чаго хаваць, няма чаго губляць; У Мішэль Конар не было дзяцей, а яе муж памёр. Гэта было?
  - Калі ты ўпэўнены, - сказаў Сандра, увайшоўшы ўнутр, пацягнуўшы за сабой дзверы і ўстаўшы так, каб загарадзіць выхад. Але са свайго месца за сталом менавіта Лука Гала выглядаў у загрувашчаным офісе, а не Мішэль Конар.
  У акне яна засталася стаяць, гатовая да бойкі. «Кажы, што маеш сказаць», — сказала яна, і пакуль яна гаварыла, Сандра зноў быў уражаны прывідам прыгажосці Мішэль Конар на змарнелым твары. Яму прыйшло ў галаву, што нейкім чынам гэта сляды кахання. Гэта было сентыментальна?
  — Таму што я пайду, калі ты скончыш, — дэманстратыўна працягнула Мішэль. «Я спакаваў і пайшоў». Плечы Гало апусціліся за сталом, і Сандра здагадаўся, што яны сыходзяць, пра што яны размаўлялі.
  - Сіньёра Конар, - сказаў Сандра. «Калі ваш муж памёр?»
  І ён не ведаў, чаго яна чакала ад яго сказаць, але здагадаўся не пра гэта. Яна раптоўна збялела, яе вочы раптам пацямнелі на шырокім маршчыністым твары.
  - Прабачце, - сказаў ён. «Я павінен спытаць».
  "Джо памёр 18 жніўня мінулага года", - ціха сказала Мішэль. За сталом Лука Гало выдаў ціхі гук, адкашляўшыся.
  «Містэр Гала сказаў мне, што Пэр Хансен быў прызначаны замест вашага мужа пасля яго смерці», — сказаў Сандра, не паварочваючы галавы, каб уключыць Луку. Утрымліваючы яе позірк, поўны болю. - Гэта было не зусім так, праўда?
  Яна павольна пакруціла галавой. — Не, — сказала яна, і яе позірк перавёўся на Гала, потым назад. «Мяркую, містэр Гала хацеў пазбегнуць збянтэжанасці. Ці нешта такое».
  Сандро ўздыхнуў. - Яму ўжо сказалі, што ён не можа прыйсці сюды, ці не так? Неўзабаве пасля таго, як быў прызначаны Лоні Медаўз: я мяркую яна прыняла такое рашэнне». Яна адвярнула галаву, і Сандра ўбачыў, як нешта блісне ў яе вачах у тонкім шэрым святле з акна. Ён убачыў, што мае рацыю, і тады загаварыў Лука Гала.
  — Дотарэса была непахісная. Няма мужа і жонкі». Голас яго задрыжаў. «Мы павінны былі паважаць яе рашэнне; гэта было яе першае рашэнне ў якасці дырэктара».
  «Хоць яна сама вяла раман?» Сандра не мог схаваць сваёй агіды.
  Гала апусціў галаву. «Я думаю, магчыма, яго праца таксама не спадабалася ёй. Яна можа быць вельмі… з'едлівай.
  «Ці змясціла яна што-небудзь пра яго ў сваім блогу?» - ціха спытаў Сандра.
  Мішэль ледзь заўважна паціснуў плячыма.
  «Яна здзейсніла адно са сваіх…» і ён шукаў словы, «забойствы персанажаў?» Ці гэта было толькі яго адмовай ад пасады тут, каб зрабіць гэта? Гэта прымусіла вашага мужа пазбавіць сябе жыцця?»
  «Гэта адбылося ў няўдалы час», — сказала яна, і ў яе грубым голасе ён пачуў толькі гора. «Яму было нялёгка, мой Джо. Ён змагаўся з гэтым кожны дзень свайго жыцця».
  Ён меркаваў, што гаворка ідзе пра дэпрэсію: для Сандра яна здавалася нізкім шэрым небам, якое цісне ўніз. Як неба за акном, як тоўстыя шэрыя сцены замка, што зачыняюцца. Якое месца, падумаў ён. Дастаткова, каб звесці з розуму любога.
  «І таму вы, напэўна, ненавідзелі яе», — сказаў ён як мага мякчэй. «Вінаваціў яе; як ты мог не? І ўсё роўна ты прыехаў сюды, каб прынамсі атрымаць магчымасць сказаць ёй, што ты пра яе думаеш?
  Мішэль Конар маўчала, але погляд, які яна павярнула на яго, казаў дастаткова. Усё роўна яму трэба было ісці далей. «І даводзіцца назіраць за ёй, заігрываючы з гасцямі і гасцямі. Яе вечары ўдалечыні ад замка». Яна пахітала галавой, ледзь хвілінна.
  — Сапраўды, — спалохана прамовіў Лука Гало, павярнуўшыся да дзвярэй і акна, нібы збіраўся ўцячы праз іх. «Што ты кажаш?» Яны яго праігнаравалі.
  «Вы знайшлі мабільны тэлефон Нікало Арфея», — асцярожна сказаў Сандра, і шырока расплюшчаныя вочы Мішэль пераканалі яго, што Кацярына мела рацыю. 'Ён сышоў гэта ззаду, і вы паднялі яго. Чаму ты не вярнуў яму адразу? Вы ўжо ведалі, што ў іх быў раман? Мяркуючы па ўсім, гэта было даволі відавочна. Ці вы даведаліся пра гэта толькі з паведамленняў, якія ён ёй даслаў? Мяркую, вам даволі хутка прыйшло ў галаву, што гэта можа быць - цікава. Прынамсі. Каб быў той тэлефон. Што вы можаце з гэтым зрабіць».
  Наступіла цішыня, і нарэшце яна загаварыла.
  «Я не клапаціўся пра яе праклятае любоўнае жыццё, я занадта стары, каб лічыць гэтыя рэчы карыснымі». Яна заплюшчыла вочы, і яе попельна-змучаны твар, на імгненне зацемнены сорамам, мог на імгненне стаць пасмяротнай маскай.
  Потым расплюшчыла вочы. «Так, у мяне тэлефон», — цвёрда сказала яна. «Так, мы нават смяяліся, гледзячы на яго паведамленні. Які ён стары дурань, а яна была шлюхай. Так, на секунду-дзве». Яна скрывіла рот. «Я нават не павінен быў глядзець».
  Сандра ўтаропіўся на яе, спрабуючы разгледзець яе ў паўзмрочным пакоі. І калі ён глядзеў, ён адчуваў сябе менш; вакол яго ціснулі паліцы, засланыя фотаздымкамі і брашурамі. Горыч паднялася ў горле, і Сандра раптам адчуў нежаданне працягваць гэта. Але ён павінен быў. Ён уздыхнуў, жадаючы выказаць сябе як мага дакладней.
  «Вы злосная жанчына, місіс Конар. А ты разумны, вучыўся ў каледжы. Вы, безумоўна, дастаткова разумныя, каб прыдумаць спосаб адправіць Лоні Медаўз на смерць. Ён уздыхнуў, успомніўшы, што сказала яму Кейт. «Вы маглі б пабегчы з вадой у заплечніку. Вы маглі назіраць, як тая вада замерзла, калі вылівалі яе цераз дарогу. А потым, у самую халодную ноч у годзе, вы маглі б выкарыстаць гэты тэлефон, каб адправіць паведамленне ад яе каханага. Магчыма, ты заўважыў, што з кожным днём, праведзеным тут, ты ненавідзіш яе ўсё больш, а не менш: магчыма, ты быў настолькі злы, што не мог спыніцца.
  За сваім сталом Лука Гала стаяў на нагах і заікаўся, але позірк вачэй Мішэль Конар спыніў Сандра.
  «Вы гэта выдумляеце?» - павольна прамовіла яна, нібы нешта толькі прыходзіла ёй у галаву. «Лёд? Думаеш, я звар'яцела? Ці вар'ят, каб прыдумаць гэты план?
  — Вас шпіталізавалі, — ціхім голасам сказаў Сандра. Не хачу гэтага казаць. «У псіхіятрычным аддзяленні». Але Мішэль, здаецца, нават не пачула.
  «Раззлаваны?» - сказала яна. «Вядома, я быў злы. Я ўсё яшчэ злуюся, але на яе?» Яна выдала лёгкі выбуховы гук пагарды. «Яна не была вартая нават хвіліны майго часу. Ты хочаш ведаць, на каго я злуюся? Я злуюся на яго. З Джо.
  Яна нахілілася і стукнула па стале. «З Джо. За тое, што пасля ўсяго гэтага часу саступіў з-за нейкай хрэнавай пасады. Я яму сказаў, я без цябе не пайду. Сказаў яму, божа, мы можам паехаць павесяліцца ў Італію, калі мы гэтага хочам, нам не патрэбны гэтыя хлопцы». А потым яе голас сарваўся і знікла. - Але ён пайшоў і зрабіў гэта, ці не так? Ён пайшоў і зрабіў гэта, і я знайшоў яго на падлозе ваннай».
  Лука Гала ўсё яшчэ спрабаваў нешта сказаць, але Сандра змагаўся з галавакружэннем, якое выклікалі ў яго яе словы, беспамылковы гук праўды ў клаўстрафобным пакоі.
  «А як наконт тэлефоніна? - сказаў ён у роспачы, змагаючыся нават за гэтае слова, яго англійская мова раптам вычарпалася. «Яго мабільны. Яго мабільны тэлефон».
  І Мішэль зрабіла крок да яго, тонкі агеньчык ззаду яе.
  « Тэлефон? - сказала яна і ўзмахнула рукой, каб нарэшце ўключыць Луку Гала, штосьці падобнае на радасць. Яна горка засмяялася. «У мяне няма тэлефона . Скажы чалавеку, Лука». Потым, гледзячы проста на Сандра, яна працягвала. «Добра, буду. «Хто-небудзь бачыў мабільны тэлефон графа Арфея?» Лука спытаў нас, толькі на наступны дзень. Калі мы знайшлі, мы павінны былі аддаць яго яму, вось што мы зрабілі. Магчыма, не адразу, але ў яго гэта з той серады, за дзень да яе смерці.
  І тады, нарэшце, яны абодва павярнуліся да Лукі Гала.
  OceanofPDF.com
  Раздзел T gony -F наш​
  Прыціснуўшыся тварам да акна кватэры Тыцыяна на першым паверсе з пад'ёмнікам і спецыяльна прыстасаванымі ваннымі пакоямі, Кейт назвала яго імя, потым яшчэ раз, а потым стукнула па шкле праз краты бяспекі. І калі яна пачала губляць дыханне ад панікі і спалоху, Кейт падумала пра тое, што Тыцыяна ніколі нікога не пускаў туды: ён падыходзіў да дзвярэй, каб узяць абеды, або яны пакідалі іх на падножцы. Прыватная асоба.
  Пацешны шум, сказала Нікі. Які смешны шум? Яму было балюча? Ён быў у бядзе? Кейт падумала пра выраз яго твару мінулай ноччу, калі ён паклаў яе сабе на калені ў кватэры Мішэль. Ці меў ён дачыненне да смерці Лоні Медаўз? Няўжо ён зрабіў нешта - глупства?
  Кейт выявіла, што не можа думаць пра Мішэль; яна не магла разабрацца ў галаве. Раптоўнае ўсведамленне таго, што гэта насамрэч не выпадковасць; гэтыя тэорыі, якія Сандра Чэліні будаваў з дбайнай рашучасцю, раптам адстойваліся самі па сабе: гэта было сюррэалістычна, але гэта было праўдай. Гэтага лёду не павінна было быць; Лоні Медаўз выклікалі на сустрэчу закаханых, якой не існавала.
  - Тыцыяна, - прашаптала яна, стараючыся стрымаць паніку ў сваім голасе, - Каро , што ты там робіш? Праглынуў. «З вамі ўсё добра?»
   І тут дзверы адчыніліся. Ён сядзеў там. Не блакуючы дзверы, як звычайна, ззяючы, але непрымірыма, працягваючы запакаваны ланч, але трымаючыся ззаду, тварам у цені ад дзвярэй, дазваляючы Кейт увайсці. Яна ўвайшла, і дзверы за ёй зачыніліся.
  Было цёмна, нават цямней, чым было на кухні. «У вас ёсць свечкі?» — спытала яна. Не чакаючы адказу, яна, як сляпая, перасекла паўзмрочную прастору квадрата, натыкаючыся потым на вялікі шпонаваны аб’ём раяля, які быў сястрой раяля ў бібліятэцы і дамінаваў у гэтым меншым пакоі. Яна ведала, дзе ляжаць свечкі, таму што яна адказвала за папаўненне іх запасаў на гэты выпадак: у шуфлядзе ў кухонным кутку пакоя. Яна запаліла адзін і паставіла яго ў сподак: ён не даваў шмат святла, але гэта было лепш, чым нічога. Тыцыян паціснуў плячыма, павярнуўшы твар да яе, і калі яе вочы прызвычаіліся, яна заўважыла змены ў ім.
  - Нікі і Джыневра хваляваліся за цябе, - сказала яна. «Вы не адказалі».
  - Я забыўся, як гэта было, - сказаў ён грубым голасам. 'Вось і ўсё. Я забыўся, што такое сыход. Развітваючыся. І мы павінны былі правесці разам яшчэ чатыры тыдні».
  Можа гэта ўсё? Што ён будзе сумаваць па іх, гэтай дзіўнай сям'і няўдачнікаў і самотнікаў? Гэта не магло быць усё. Кейт вярнулася да яго інваліднага крэсла і прысела побач з ім на кукішкі. Яна адчувала, што яе ногі ўсё яшчэ мокрыя ад снегу, яе цела ліхаманіла ад стомленасці і холаду, і думала, колькі часу пройдзе, перш чым жыццё нармалізуецца. Калі калі-небудзь.
  Што, калі гэта была не Мішэль? Што, калі б яна аддала гэты тэлефон камусьці іншаму? Яны з Тыцыянам заўсёды былі блізкія.
  - Тыцыяна, - сказала яна і не магла стрымаць страху ў сваім голасе. - Дарагая. Кейт выкарыстала пяшчоту так, як яе маці, магчыма, выкарыстала гэта да яе, як яна магла выкарыстаць гэта да брата, якога ў яе ніколі не было. — Ён сказаў мне. Чэліні расказаў мне пра вашу аварыю. Пра бомбу, якая забіла твайго бацьку. Пра мужа Лоні, адваката, які абараняў тэрарыста».
  «Ён зрабіў?» - сказаў Тыцыян, і голас яго данёсся аднекуль глыбока.
   «Чаму ты… засмуціўся?» Яна не хацела сказаць, плакала. «Проста за тое, што пакінуў гэтую кучу?»
  «Ён думае, што я гэта зрабіў?» - спытаў Тыцыян, не адказваючы на яе пытанне. «Няўжо Чэліні думае, што я паправіў яе машыну, ці напаіў яе наркотыкамі, ці – ці – прыпаркаваў свой інвалідны вазок на павароце сярод ночы, каб адпудзіць яе з дарогі?»
  Кейт выявіла, што не можа гаварыць.
  У рэшце рэшт яна знайшла некалькі слоў. «Я сказала яму, што нельга», — сказала яна.
  - Ты не думаеш, што я змагу гэта зрабіць? І Тыцыян хутка ўзяў яе руку, паднёс да рота і моцна прыціснуў да свайго твару; на сваёй скуры яна адчула мяккасць яго рота і ўкол яго іржышча і сілу яго рук.
  «Фізічна?» - сказала яна і адчула, як адрэналіну ўсплёскнула ў яе, як, магчыма, успыхнула ў яго. «Я думаю, вы маглі б гэта зрабіць. Так». Потым адважна: «Ці ведаеце, як туды, праз палі?»
  І ён выдаў у горле гук, падобны на бурчанне болю. «Дазвольце сказаць вам, — сказаў ён, — я мог бы гэта зрабіць. Няма нічога, што я не магу зрабіць, у гэтым крэсле або з яго». І рэзка адпусціў руку Кейт. - Нічога, - паўтарыў ён, хоць яны абодва ведалі, што гэта няпраўда.
  «Ці ведаеце вы, — сказаў ён голасам, такім блізкім да нармальнага, што гэта было дзіўна, — той тэрарыст забіў як мінімум трох чалавек з-за яе мужа? Яе муж, юрыст-праваабаронца: а дзе былі іхнія правы, тых нябожчыкаў? Дзе былі мае? Адна з іх толькі што выйшла замуж і знаходзіцца на чацвёртым месяцы цяжарнасці».
  З жахлівай недарэчнасцю Кейт задумалася, ці хоча Тыцыяна дзяцей. І ўпершыню за апошнія, здавалася, дні, Вінчэнца ўсплыў у яе галаве, В'цэнз, які радасна сказаў, калі яна аднойчы звярнула на вуліцу, каб зазірнуць у багі: «Ты ж не хочаш дзяцей, ці не , Кейт? Ні ў якім разе».
  «Я памятаю гэта», — сказала яна, і памятала. Бомба на станцыі ў Местрэ.
  «Думаеш, я заб'ю каго-небудзь? Пакінуць каго калекай, як я? Як вы думаеце, я хацеў бы адпомсціць?
  І Кейт не ведала, што сказаць, таму што яны з Сандра Чэліні моўчкі разважалі пра гэта. Багатыя сумныя бляск фартэпіяна пабліскваў у тонкім святле з акна; збоку мігцела свечка. У пакоі было пуста, калі не лічыць вялікага інструмента і вузкага ложка. Манаская келля; але ён плакаў пры думцы аб сыходзе.
  — Помсціць жанчыне толькі за тое, што яна была замужам за гэтым старым ашуканцам? Забіць яе, каб дабрацца да яго? Хто гэта думаў? Вы? Чэліні? Яго голас быў зрывісты ад эмоцый.
  - Ён цябе не ведае, - сказала Кейт. — Гэта не яго віна. І, акрамя таго, ён не думае, што гэта быў ты, больш не».
  - Я мог бы гэта зрабіць, - сказаў Тыцыян, седзячы прама ў крэсле побач з ёй, вышэйшы за яе, калі яна прысела побач з ім, яе рука цяпер ляжала на яго худым цвёрдым калене, хоць, вядома, ён не адчуваў гэтага. «Я мог гэта зрабіць, але не зрабіў. Са мной яна нават не думала».
  Потым ён павярнуўся да яе, быццам толькі што пачуў, што яна сказала. «Дык хто?» — спытаў ён. «Як ён думае, хто гэта зрабіў?»
  - Ён думае, што гэта была Мішэль, - сказала Кейт, і наступіла доўгае маўчанне. Яна думала, што ён будзе абараняць яе, але ён гэтага не зрабіў.
  «З-за яе мужа», — сказаў ён, і яна здзівілася, адкуль ён ведае. «Медоўз наклаў на яго вета, ці ведаеце вы гэта? Сказала, што сямейных пар тут не бывае. І ён перавысіў сябе. Нядзіўна, што яна раззлавалася».
  «Ты б ніколі гэтага не зрабіў», — сказала яна, не ў стане стрымаць сябе. «Вы б?» Ён узяў яе рукі і сашчапіў іх у свае.
  - Ніколі не кажы ніколі, - сказаў Тыцыян, нібы ласкава прамармытаўшы. Май дырэ май .
  «Не». Адчуваючы, як цемра набліжаецца да іх, адчуваючы, як холад падымаецца праз каменную падлогу і сцены, Кейт прашаптала: «Не кажы так».
  - Ты не ведаеш, мілая, - ціха сказаў Тыцыян. «Вы не ведаеце, што гэта такое. Ёсць рэчы, якія аднаўляюцца, а ёсць рэчы, якія не рэгенеруюць. Спінны мозг, гэта адна з рэчаў, якіх няма».
  Былі словы, якія Кейт хацела сказаць у той момант, пра тое, як мала важна для яе, што яго ногі не працуюць, толькі яна не ведала, як можна гэта сказаць. Для яго гэта мела значэнне, вось у чым справа.
  Да таго ж ён яшчэ гаварыў. "Паглядзіце на Алека Фэрхеда, ён добра адрадзіўся", - сказаў ён з горыччу.
  «Што вы маеце на ўвазе?» - сказала яна неспакойна.
  «Пасля таго, што гэта такое, больш чым дваццаць гадоў жалобы, ніякіх адносін, ніякай прыстойнай працы, цяпер Лоні мёртвы, і ён прымярае гэта з усімі навідавоку».
  «Ці ведалі вы пра гэта? Пра Алека і Лоні? Яна ўтаропілася на яго.
  — Ён сказаў мне. Раніцай пасля яе смерці, ён сказаў мне. Яна зрабіла аборт у яго дзіцяці, ты гэта ведаў?» Кейт павольна пахітала галавой. - Цяпер новы чалавек, - сказаў Тыцыян. — Прасіў цябе збегчы з ім мінулай ноччу, гнацца за маленькай Цінай. Ён зараз там, унізе, і прымушае яе суцешыць яго.
  «Што?» - сказала яна. Яна не ведала, што Тыцыян пачуў гэта мінулай ноччу. «Я не ведаю, ці добрая гэта ідэя з Цінай», - сказала яна, адчуваючы, як у яе нарастае трывога. «Яна... яна ўразлівая».
  - Ці ты хочаш яго сабе? Яна глядзела на Тыцыяна ў мігатлівым паўзмроку, напалоханая гневам у яго голасе.
  Ён адвёў вочы, але не раней, чым яна ўбачыла, як нешта гарэла ў яго вачах. «Такім чынам, вы бачылі гэта? Мішэль? І ў яго голасе цяпер гучала толькі мімаходзь цікаўнасць, быццам яму ўжо было ўсё роўна.
  Ці мела яна? І тады Кейт падумала пра Мішэль, якая стаяла каля палаючай бочкі з маслам, зноў убачыла выраз твару Маўра, калі ён падбег, каб спыніць іх. Ён думаў, што яны не задумалі нічога добрага, ці не так? Чаму яна цалкам праглынула гісторыю Мішэль?
  Ёй варта было высыпаць гэтыя рэчы па ўсёй траве і перабіраць яе, пакуль не даведаецца, што там. Але яна баялася.
  Яна павінна была сказаць пра гэта Сандра Чэліні, але яна хацела іх абараніць.
  І Кейт раптоўна адчула сябе абсалютна адзінокай, цяжар яе няўдачы лёг толькі на яе ўласныя плечы і ні на каго іншага. У яе вушах зноў зазвінеў матчыны голас: калі ты возьмеш на сябе адказнасць, Кацярына?
  - Я спускаюся туды, - сказала Кейт, пачуўшы свой голас як бы здалёк. «Я спускаюся ў Віліно ».
  - Як хочаце, - жорстка сказаў Тыцыян.
  І гэта толькі тады, калі яна была за дзвярыма ў мароз і бегчы па снезе, уніз да дрэў, яна зразумела, што ён думаў, што Алек Фэрхед быў прычынай яе сыходу.
  Твар Лукі Гало паморшчыўся, калі яны ўтаропіліся на яго, і ён сеў, раптам абмякнуўшы, у крэсле за пісьмовым сталом. Ён утаропіўся на наваколле, быццам ледзь пазнаў іх, і не меў ні найменшага падання аб тым, што адбываецца.
  Сандра стаяў, глядзеў і чакаў; побач з ім Мішэль Конар выглядала цалкам расслабленай і цікаўнай.
  Гала адсунуў крэсла і ўтаропіўся на шуфляды. На яго стале быў поўны беспарадак, перапоўненая паштовая скрыня, маленькая фатаграфія твару чалавека ўпала пад экран камп'ютара, расхістаныя паперы саслізгвалі на падлогу. Ці было гэта прыкметай чалавека, які страціў розум?
  «Гэта праўда?» — ціха сказаў Сандра.
  Лука Гало павольна круціў галавой з боку ў бок, потым у рэшце рэшт падняў вочы. «Прабачце?» - сказаў ён.
  — Яна дала табе тэлефон у мінулую сераду, за дзень да смерці Лоні Медаўз?
  — Напярэдадні? - павольна сказаў Лука. «Я не мог быць упэўнены, што ў гэты дзень».
  - Але перш чым яна памерла? Сандра цярпеў. Лука кіўнуў. «Раней, — сказаў ён, — так».
  Гэта было падобна на тое, што даставаць кроў з каменя: чалавек выглядаў траўмаваным. - Я спрабую думаць, - сказаў ён. «Куды я паклаў».
  «Вы гуляеце на час?» — як мага далікатней спытаў Сандра. «Таму што ўсё, што вы робіце, гэта дае мне час, каб зразумець, што калі хто-небудзь тут мог арганізаваць аўтамабільную аварыю Лоні Медаўз, вы маглі гэта зрабіць». Калі яны адказалі на яго позірк, вочы Гала павольна сфакусаваліся: ён, здавалася, быў загіпнатызаваны ў цішыні. Сандро пайшоў далей. — Вы маглі паслаць Маўра туды, ці не так? Выконваць чорную працу, працаваць на дарожным пакрыцці. Ён быў бы добры ў гэтым; і цяпер даволі зручна, што ён, здаецца, недаступны для каментароў. Цябе не было на абедзе: ты мог пачакаць, пакуль яны выйдуць са сталовай, і адправіць гэта паведамленне. На самай справе толькі вы маглі адправіць гэта паведамленне, ці не так?'
  «Адкуль вы ведаеце?» Лука, здавалася, змагаўся за абгрунтаванне. «Як вы можаце быць настолькі ўпэўнены, што паведамленне было з яго тэлефона?»
  Сандра паціснуў плячыма. «Вядома, не магу». Ён выцягнуў з кішэні срэбны каменьчык тэлефона, які належаў Лоні Медаўз, і задуменна паглядзеў на яго. «Вядома, нават калі мабільны Арфея ніколі не з'явіцца, у рэшце рэшт гэта скажа мне». Ён адчыніў яго, задуменна правёў вялікім пальцам па маленькім мёртвым экране.
  «Цяпер гэта можа сказаць табе», — уставіла Мішэль, і Сандра павярнуўся да яе. «Што вы маеце на ўвазе?» — спытаў ён, і яна нецярпліва паказала яму рукой. Ён аддаў ёй тэлефон і, нахмурыўшыся, назіраў, як яна дастае з кішэні свой мабільны і адштурхоўвае яго адваротны бок тупым пазногцем.
  Цяпер Гала ў паніцы выцягваў шуфляды. — Пачакай, — сказаў Сандра, — супакойся.
  «Яно недзе тут», — сказаў Гала. Шуфляды пасыпаліся са стала; ён падняў вочы з дзікімі вачыма.
  «Напэўна, гэта было цяжка», — сказаў Сандра, склаўшы рукі на грудзях. «Працаваць на такую жанчыну. І калі яна выкрыкнула цябе перад усімі… Сандра ўбачыў, як нешта лютае з'явілася ў вачах Гала.
  — Дык вось, — сказаў Сандра. «Пэр Хансэн сказаў, што каля поўначы бачыў святло з-за замка, якое рухалася па перасечанай мясцовасці». Ён абапёрся аб працоўны стол кончыкамі пальцаў, вока да вока з Гала. «Паліцыя будзе ведаць, вы ведаеце. Знойдуць туфлі, ці штаны, знойдуць на табе яе сляды». Ён зрабіў паўзу. «Што ты зрабіў з тэлефонам? Вы яго знішчылі? Спадзяюся, пасля гэтага ніхто не папрацаваў спытаць? Ці вы проста збіраліся вярнуць яго і спадзявацца на тое, што Арфей занадта дурны і нахабны, каб задаваць якія-небудзь пытанні?
  Гало глядзеў уніз, з бледным тварам, у хаос паперы, старых тэлефонных даведнікаў і файлаў. Потым ён засяродзіўся і кінуўся. - Вось, - сказаў ён. «Вось, вось яно». І ён размахваў канвертам з надпісам «Граф Арфей» акуратным надпісам, які цалкам супярэчыў бязладзіцы ў пакоі.
  Сандро спыніўся.
  - Так, - сказаў ён і павольна працягнуў руку. Гало вагаўся, потым апусціў канверт у далонь, і ў гэты момант Мішэль падняла вочы ад таго, што яна рабіла, падняла свой падрапаны і старажытны тэлефоніно з падсветкай экрана.
  - Бачыце, - сказала яна. «Зразумеў. Яе сім-карта ў маім тэлефоне. Яе тэлефонныя запісы, яе паведамленні, прама тут».
  — А тут, — сказаў Сандра, узважваючы ў руцэ канверт, неахвотна адкрываючы яго. - Дык чаму ты не вярнуў яго яму, Лука? — спытаў ён, раптам не адчуўшы сябе ніколькі не пераможным. — Ён спытаў вас пра гэта ўчора ўвечары.
  - Так, так, - ахвотна сказаў Лука. «Я сказаў яму, што гэта было знойдзена. Ён збіраўся прыйсці і забраць яго сёння раніцай». Яго твар апусціўся. — Толькі ён вельмі рана пайшоў.
  Сандра разарваў канверт і выцягнуў тэлефон. Вялікім пальцам моцна націсніце кнопку ўключэння. Нічога не адбылося.
  — Напэўна, без батарэі, — нервова сказаў Лука. Сандра буркнуў, утаропіўшыся ўніз, задумаўшыся. Зноў націснуў на кнопку, кінуў рэч на стол, дзе яна апынулася сярод мноства музейных буклетаў. Мішэль падышла да яго бліжэй.
  - Вось, - ціха сказала яна. «Паглядзі на гэта».
  Паведамленні. Апошняе атрыманае паведамленне з адраснай кнігі Лоні Медаўз, якую пазналі Нік.
  «Здаецца, я апынуўся свабодным у гэты вечар» , — напісала па-англійску. Магчыма, той, хто адправіў паведамленне, палічыў, што гэта робіць яго больш арыстакратычным. На Свабодзе. Вы ведаеце, што я не люблю, каб мяне чакалі.
  - Ты меў рацыю, - здзіўлена сказала Мішэль.
  Сандра павольна ўзяў у яе трубку. Націснуў назад, каб перайсці да гісторыі выклікаў. Апошні нумар, які яна назвала.
  Нік, 00.09 22 лютага. Тэлефануйце ў дзевяць хвілін за поўнач у пятніцу раніцай.
  — Яна тэлефанавала, — сказаў Сандра. «Яна была там, у цемры, у кантузіі, напалоханая, пэўна, у шокавым стане, верагодна, ад пераахаладжэння». Цяпер яны абодва глядзелі на яго. — Яна патэлефанавала свайму каханку, — працягваў ён. — Вядома. Яна думала, што ён прыйдзе ёй дапамагчы». Звярнуўся да Лукі Гало. «Яшчэ дуры яе».
  Гало глядзеў, круціў галавой, але Сандра не хацеў чакаць.
  «Ты нават адказаў? Вы слухалі, як яна ўсхліпвала, ці яна была бяззвязнай? Ён утаропіўся ў твар Гало, не дазваляючы яму адвесці погляд. - Ты нават не быў задаволены тым, што пакінуў яе паміраць, так? Вам трэба было спусціцца туды, каб пераканацца. А потым вы перабіралі яе кішэні, каб знайсці тэлефон і выкінуць яго ў раку».
  Сандра глядзеў на бязладзіцу офіса і здзіўляўся, што ў гэтага чалавека хопіць розуму зрабіць гэта. Напэўна, ён ненавідзеў яе.
  «Яна вам пагражала, пісала пра вас у сваім блогу? Можа, у амэрыканскую кантору пісала? Ці рабіла яна абвінавачанні? Гэта вы сабатавалі яе кампутар, думаючы, што можаце знішчыць доказы?»
  Усталявалася цішыня, і ў цьмяным, душным пакоі Сандра адчуў нешта, амаль такое ж адчувальнае, як змена тэмпературы, што зыходзіла ад Мішэль Конар ля яго пляча.
  - Лука? - сказала яна з жахам. «Не».
  «Ты прымусіў Маўра паклаў табе лёд?» Сандро пайшоў далей. «Ён бы зрабіў гэта, ці не так, без пытанняў? А то пазней. Вы падняліся сюды, вы пакінулі абедзенны стол. Вы сказалі, што падымаецеся сюды, але вас ніхто не бачыў, праўда? Вы маглі быць дзе заўгодна.
  І Гало ціха сказаў: «Не».
  «Не?» «Чорт з ім, — падумаў Сандро, — чорт з ім. Проста прызнайся.
  «Я размаўляў па тэлефоне са сваім каханым Сальваторэ на Сіцыліі», — проста сказаў Гала, і ўвесь яго трывога, увесь яго страх зніклі. — Ён раскажа табе. Тэлефонныя запісы падкажуць. Мы размаўлялі да позняга часу». Ён паціснуў плячыма. «Я не ведаю, калі менавіта. Усё роўна. Ён табе раскажа».
  На стале паміж імі заззяў кінуты мабільнік Нікало Арфея.
  НЯМА SIM-карты, чыталася.
  Сандра спахмурнеў. «Што гэта значыць?» — нецярпліва сказаў ён. Яго ўласны тэлефон мог быць для яго неацэнным, але ён рэгулярна прыходзіў у лютасць ад яго заблытаных слоў, яго гномічных выказванняў.
  «Гэта азначае, што сім-карты там няма», - павольна сказала Мішэль. Яна гучала хвора.
  — Але ён быў там, калі вы яго знайшлі. І калі ты перадаў яго…
  «Я не… гэта было не…», і Мішэль замерла.
  — Пачакай, — сказаў Сандра, таму што яму нешта прыйшло ў галаву, тое, што павінна было біць трывогу гадзінай раней. «Вы сказалі, — і ён гаварыў асцярожна, — ці не вы сказалі, што мы смяяліся?» Вы сказалі, мы падумалі , які стары дурань . Якая шлюха . Мы».
  Ён перавёў погляд з Гало на Мішэль. - Гэта не Мішэль дала табе тэлефон, праўда? — сказаў ён Гало. І Мішэль: «З кім ты праглядаў гэтыя паведамленні?» Каму вы даверылі вярнуць яго Луцы?
  Але ён ужо ведаў.
  «Там сапраўды ідзе снег?» - рассеяна сказала Луіза, трымаючы ў руцэ тэлефон, хадзячы па падлозе. — Магчыма, і сігналу няма. Яна прыціснулася тварам да шкла, нібы пробліск кармінскага касцёла мог прыйсці ёй на дапамогу. - А што, калі з ім здарыўся няшчасны выпадак?
  - Гэта даволі далёка, - сказаў Джулі, амаль не слухаючы. Яна пракручвала паведамленне ў блогу Лоні Медаўз за шэсць месяцаў таму, якое асвятляла выставу ў Нью-Ёрку. Гэта была павольная праца, спрабуючы зразумець ангельскую мову. Тэкст быў не столькі аб мастацтве, што было таксама добра, таму што калі яна націснула на невялікія фотаздымкі экспанатаў, устаўленыя ў тэкст, Джулі знайшла іх у лепшым выпадку незразумелымі, у горшым - проста трывожнымі. Выглядала, што гэта хутчэй напад на мастака.
  - Ідзі сюды, - сказала яна Луізе. «Ваша англійская лепшая за маю». Луіза двума крокамі перасекла пакой, як заўсёды нецярплівая, і села побач з Джулі на сядзенне. «Змена», — сказала яна, гледзячы на экран, і Джулі сеў на іншае крэсла.
  «Танны эксгібіцыянізм», — груба пераклала Луіза. «Ніякага палатна, але яе ўласнае гвалтоўнае дзяцінства. Гэта не мастацтва, гэта непрыстойнае выкрыццё. Трэйлер-смецце – «яна не ведала, што гэта значыць», – выдзіраючы варсінкі з пупка і тыкаючы іх на гаршчок. Яна ўглядалася ў карціну, пстрыкнуўшы, каб павялічыць яе, элегантную этрускую амфару з тонкім горлышкам. Зблізку на гладкім званочку вазы была намалявана маленькая пачварная істота, рагатая, зубастая і згусткі валасоў і пазногцяў, валодаючы жудаснай энергіяй. Луіза адхіснулася.
  «Жорсткае дзяцінства?» - сказаў Джулі. Вочы Луізы зноў сфакусаваліся, гледзячы ў яе. - Так, - сказала яна і пацягнулася праз стол да паперы, якую вырвала з масіва, які яны паклалі раней.
  «Я сказаў, ці не так?» - прамармытала яна, гледзячы са старонкі на экран. «Я сказаў, калі б мне давялося выбраць каго-небудзь з іх са складу як… што? Псіхічна няўстойлівы? Я б выбраў яе. І Сандра сказаў: Шукайце слабых , а не моцных . Гэта яна».
  І Луіза ўзяла мабільны. - Я патэлефаную яму, - сказала яна. «Ён павінен ведаць пра гэта. Таму што калі б я была гэтай дзяўчынай, гэтай гвалтаванай дзяўчынай, якая вырасла, каб зрабіць монстраў з уласнага жыцця, і калі б я прачытала гэта - калі б я думала, што мільёны людзей прачытаюць гэта пра мяне - І яна спынілася, каб набраць нумар, яе галава трасучыся, наперад і назад.
  — Значыць, яе, — сказаў Джулі. «Ціна Кройц».
  OceanofPDF.com
  Раздзел T gony -F ive​
  І КЕЙТ ПАБЕГАЛА ПА ДЗЕРНАЙ частцы замка, міма кухні, міма лесвіцы ў кабінет Лукі, міма дзвярэй сваёй кватэры. Яна нават не магла сказаць, чаму яна бегла і адкуль яна ведала, што яна павінна быць хуткай: яна не магла сказаць, да чаго яна бяжыць ці ад яго. Снег наліпаў на прамоклыя штаніны і забіваўся на боты, ногі былі цяжкія і здранцвелыя, як свінец. Яна прайшла міма бялізны і паслізнулася, цяжка прызямліўшыся на бок, нешта цвёрдае і вострае зачапіла яе за сцягно. Яна міргала ад болю, але гэта займала толькі частку яе мозгу, яна скрабалася і стаяла ў вертыкальным становішчы, гледзячы ў шырокі шкляны фасад бунгала Мішэль.
  Былі рэшткі мінулай ночы, або некаторыя з іх; быў адкрыты чорны поліэтыленавы мяшок для смецця, каб выявіць пакамечаныя банкі і газету. Калі яе вочы прызвычаіліся, яна заўважыла два чамаданы з біркамі, акуратна пастаўленыя побач, і, аглядаючы пакой, убачыла, што палова паліц была пустая. Гэта выглядала закінутым, месцам, дзе маглі спаць валацугі і адкуль яны рушылі далей. Але нават калі яна напружвалася, каб убачыць за шклом, Кейт ведала, што гэта не тое. Гэта было не тое месца, гэта было не тое, што яна прыйшла знайсці.
   Бела-блакітны водбліск снегу быў падманлівым: святла знікала, і за шэрым покрывам неба зачыняўся дзень. Кейт зразумела, што яна паняцця не мае, якая гадзіна, толькі спазмы яе пустога жывата казалі ёй, што было пазней, чым яна думала. Яна паплыла далей ад бунгала і апынулася па калені ў наносе, прабралася на сцежку і паглядзела ўніз скрозь дрэвы.
  Віліня стаяла, можа , за паўкіламетра; над яе левым плячом асноўная маса замка. Дзесьці тут, унізе, Мішэль кінулася ўцякаць, дзесьці тут, унізе, Пер убачыў святло, якое рухалася па цёмным пейзажы. Кейт бачыла свежыя сляды на снезе і рушыла за імі.
  Вялікія адбіткі, шырока адзін ад аднаго, шырэй, чым яна магла ступіць. Алек Фэрхед, спускаючыся да Ціны; адбіткі не вяртаюцца. Кейт на імгненне спынілася. Яны былі б там разам, вядома. Яна была б – назойлівая. Неспакойна, яна засланіла вочы, спрабуючы ўбачыць; на рагу варсінкі чорная форма бочкі з алеем, на вышыні сцягна і напалову схаваная, усё яшчэ была там, дзе яны яе пакінулі. Няўпэўнена Кейт зноў вырушыла, спатыкнуўшыся і паслізнуўшыся на трасе: няўстойлівы хардкор, засыпаны снегам. Калі б яны былі там, ёй проста трэба было б растлумачыць. Яна адштурхнула вобраз Алека і Ціны разам - не таму, што яе цікавіў Алек Фэрхед, яна моўчкі абаранялася перад Тыцыянам. Але таму, што было неяк – не так. Уразлівым было слова, якое яна ўжыла. Ціна была ўразлівай.
  І недалёка ад варсінкі Кейт спынілася. За пару метраў, як быццам ногі не вязуць далей. Яе шчокі былі ледзяныя, пальцы змерзлі, і раптам яна вельмі-вельмі спалохалася.
  За Віліно , хаткай, дзе нарадзіўся Маўро, змрочна скупіліся дрэвы, плюшч тушыў іхнія тоўстыя ствалы, вышынёй амаль з дом. «Ідзі», — заклікала яна ногі, але яны адчувалі сябе бескарыснымі, як гума. Адзін крок, потым другі.
  Вокны былі цёмныя ў грубых каменных сценах, дзверы зачыненыя. Кейт абаперлася на яго аблупленае дрэва і застукала, гук быў слабым. І зноў з такой сілай, на якую магла сабраць, не адчуваючы болю, калі дрэва кранула яе змерзлыя косткі пальцаў. Потым моцна абаперлася на націск званка. Гэта гучала ўнутры, пранізліва і самотна. Кейт прабралася па снезе да акна і, на дыбачках, зазірнула ўнутр.
  У цэнтры памяшкання студыі быў доўгі цагляны востраў, які падтрымліваў працоўную паверхню, ганчарны круг і разнастайныя бясформенныя рэчы, якія ледзь асвятляліся ў шэрым змроку. Высокая паліца з шэрагам рондаляў, твары на якіх цяпер няясныя: Мішэль сабрала рэчы, каб з'ехаць, а Ціна — не. чаму не? Ці не збіралася яна сысці з астатнімі? Нешта было інакш, усё роўна. Нешта было перанесена або забрана, але Кейт не ведала што.
  Кейт пачула, як праглынула. Нічога не рухалася, ні мігцення, але гэта было не зусім ціха. Былі чутныя нязначныя гукі пакрытага снегу, калі ён зрушваўся і асядаў; з жолабаў і галін чуліся ціхія стукі і кроплі, якія падалі не зблізку з карнізаў, але і далей, уніз па ўзгорку, сярод дрэў. Адчуванне нечага дыхання, якое Кейт чула раней, быццам у лясістага схілу пагорка была свая сістэма лёгкіх і вен і ўласны пульс, а ў замка - сэрца, якое білася.
  Вецер. Бы вецер. Адчуваючы, як яе лёгкія гараць на холадзе, як дыхае, Кейт з жахлівай неахвотай адвярнулася ад акна. Дзе яны ўсе былі? Чаго яна сюды прыехала, калі, магчыма, проста залезла на свой матор і ўцякла раз і назаўжды?
  Бочка з маслам: гэта тое, дзеля чаго яна прыйшла сюды. Ён знаходзіўся ў далёкім куце варсінкі , неасцярожна адсунуты напалову з поля зроку, закінуты, але адзін толькі выгляд яго сталёвага краю, пакрытага чорным покрывам, выклікаў у Кейт раптоўнае млоснае адчуванне. Толькі ўспамін пра прамоклыя і абвугленыя аскепкі ў счарнелым салоне, непрыемны пах гарэлай скуры і валасоў і тое, што было непрыкметна. Што тут магла выкінуць Мішэль?
  Цяпер Кейт ведала, што яна павінна была расказаць пра гэта Сандра Чэліні, гэтую брыдкую таямніцу жаночай істэрыі і нелагічнасці, але ёй было сорамна, ці не так? За Мішэль і Ціну, ці за сябе, за тое, што яна таксама напалову паверыла ў гэта? Занадта забабонны, нават каб пачаць яго апісваць; як бы вы пачалі? Але яна павінна была сказаць яму. Кейт зрабіла крок, потым яшчэ адзін, халодныя рукі паклалі абапал яго абгарэлых і іржавых краёў, і яна зазірнула ўнутр.
  Да ноздраў Кейт падняўся пах старога попелу і, што яшчэ горш, чагосьці мокрага, арганічнага і смярдзючага, злітага з іншымі, хімічнымі пахамі. Выключы, - падумала яна з хуткай, моцнай агідай, нахіліла барабан і пачула, як ён рэзка шкрабае па камені пад нагамі, але не раней, чым яна пачула іншы гук, унізе пад домам і ў глыбіні дрэў, разнавіднасць гэтага дыханне зноў, але на гэты раз больш хуткае дыханне ці нават удушша. І барабан быў на баку, толькі Кейт не глядзела на тое, што вылілася з яго, а ўслухоўвалася, здавалася, мацней, чым калі-небудзь у жыцці.
  «Хто… хто гэта?» Яна паспрабавала патэлефанаваць, і гэта прагучала як шэпт. Але была толькі цішыня, якая была не зусім цішынёй, а сотнямі тысяч дробных гукаў, і ўсе яны здзекаваліся з яе. Прытуліўшыся спіной да каменя дома, яна ўкленчыла, калені яе штаноў імгненна прамоклі, і прымусіла сябе паглядзець на счарнелае смецце, якое цяпер пэцкала снег перад ёй.
  Крохкія рэшткі спаленага поліэтыленавага пакета. Палоска разбуранай набіўной тканіны, якая калісьці належала Лоні. Краем вока была бачная лялька, груба набітая канечнасць, якая выкінулася вонкі, і нешта падобнае на валасы, але Кейт не хацела глядзець на гэта непасрэдна. Мішэль не мела да гэтага ніякага дачынення, яна раптам зразумела: гэта страшылка. Але тут было і іншае: гэта было больш, чым лялька і некалькі кавалачкаў тканіны.
  Дрыготкімі рукамі, не маючы магчымасці падняць вочы з-за страху перад гукамі дрэў, ні ўбок, Кейт прымусіла сябе сунуць руку ў размокшую кучу попелу. І адразу адчула нешта цвёрдае, гумавае. Удзячная за тое, што яе пальцы здранцвелі, яна перавярнула яго з кучы. Гэта быў – чаравік. Напалову спалены маленькі плоскі ўсходні суконны чаравік, не нашмат большы за дзіцячы памер. Яна ўтаропілася: што яшчэ? Адчуваючы, як гарыць у грудзях, Кейт пацягнула за цёмны кавалак тканіны, які ператварыўся ў абгарэлую знізу штаніну, свабодныя баваўняныя штаны. І калі яна падняла і адкрыла іх і ўбачыла, чыёй пузатай форме з тонкімі ножкамі яны падыходзяць, упала россып меншых аскепкаў. Яна не бачыла сім-карты памерам з марку і не сачыла за яе траекторыяй у снег, таму што глядзела на нешта іншае. Гратэскныя расплаўленыя рэшткі таго, што магло быць прэзерватывам, але насамрэч, як убачыла Кейт, калі яна прымусіла сябе працягваць шукаць, адна латексная пальчатка, такая, якую можа выкарыстоўваць доктар, або рамеснік, які працуе з глазурай або хімікатамі, або…
  Яна думала пра Ціну, якая сядзела, нахіліўшыся наперад, у маленькай бібліятэцы і глядзела стары тэлевізар. Глядзеў прагноз надвор'я, напярэдадні вечарам Лоні памёр. Злёгку калыхаючыся, абдымаючы сябе і калыхаючыся, гледзячы на экран.
  А потым у цішыні яна зноў пачула ўздых, толькі на гэты раз ён быў канчатковым, уздыхам, быццам ад задаволенага кахання або спаць, і хоць усё, што Кейт хацела зрабіць, гэта ўцячы ў іншы бок і ніколі не паварочвацца, яна была уверх і спатыкаючыся праз дрэвы да гуку.
  У думках Кейт думала, што ствалы дрэў стаяць шэрагамі, як салдаты, ад якіх яна можа лёгка ўхіліцца, але яна не гандлявалася за ажыну і плюшч, які забіваў і захопліваў прастору, рваў яе штаны, душыў галіны. Або за павуцінне і безназоўныя шлейфы, якія краналіся яе твару, так што ёй даводзілася змагацца, каб не крычаць і не біць на ўсё гэта, змагацца, каб проста ўцячы. Ці нават за жудасную ідэю, што кожнае дрэва, як тое, што знаходзіцца на перыферыі яе зроку, так і тое, што перагароджвае ёй шлях, можа быць не нежывой рэччу, а кімсьці. Нехта прыйшоў, каб схапіць яе ззаду, заціснуць ёй рукі, зваліць і ўціснуць яе тварам у мёртвыя рэчы на лясной падсцілцы.
  І тады яна ўбачыла яго, белы сярод цёмных ствалоў, і ёй прыйшлося спыніцца і абаперціся на нешта, адчуць кару на сваёй шчацэ, прыслухацца да адчайна стукаючага сэрца і зразумець, што яна больш нічога не можа зрабіць. Нехта ішоў, яна чула, але нічога не магла зрабіць.
  Мішэль з бледным тварам стаяла каля дзвярэй і маліла: Сандра спачатку не зразумеў, заклікала яна яго паспяшацца ці спрабавала перагарадзіць яму дарогу. Яна трымалася абедзвюма рукамі за раму, крыжападобна ў дзвярах.
  «Я не ведала, — казала яна зноў і зноў, — Божа мой, я не ведала».
  - Мішэль, - мякка сказаў Лука Гало, раптам апынуўшыся побач з цвёрдаю рукою на яе плячы; ён здаўся Сандра зусім пераўтвораным. Яна зірнула на яго, нібы не пазнала. — Усё ў парадку, — сказаў ён. «Яна не ваша адказнасць. Ціна не ваша адказнасць». Мішэль запытальна правяла яго позірк, ледзь прыкметны колер вярнуўся да яе шчок, і Гала павярнуўся да Сандра.
  — Дзяўчынка, якая прыносіць ваду з ракі, — павольна сказаў ён. Сандра зірнуў на яго, не разумеючы. — Маўра сказаў, — працягваў Гала. 'Сёння раніцай; Я думаў, што ў яго былі галюцынацыі, ці, магчыма, ён думаў пра іншы час. Ён сказаў, што быў на трактары, і ён убачыў дзяўчыну з яго дома, ён сказаў, што па ваду».
  « Віліно быў яго домам», — сказала Мішэль. «Аднойчы».
  У кішэні Сандра адчуў стук мабільніка, тэрміновы выклік, і не зразумеў, што яна нават не ведае яго нумара, як чамусьці ў думках вярнуўся да Кацярыны. Ці было гэта падобна на бацькоўства, задумаўся ён на імгненне, гэтая пастаянная барацьба з тым, дзе яны знаходзяцца, ці яны ў бяспецы? Ён выцягнуў тэлефон, яго экран міргаў на ім. «Божа Божа, — падумаў ён, калі пульс радасці спалучаўся з неабходнасцю выйсці праз тыя дзверы і знайсці Ціну Кройц, чаму менавіта цяпер? Чаму яна кліча мяне цяпер? Але адказваць трэба было.
  - Дарагая, - сказаў ён з нецярплівай тугой і ўбачыў, як яны абодва, Лука і Мішэль, павярнуліся да яго, пачуўшы яго голас. Аднак Луіза, здавалася, не чула таго, што чулі яны; яна настойліва гаварыла пра нешта, чаго ён не мог зразумець, пра слабых і моцных, такой уладнай, настойлівай і пастаяннай, якой яна заўсёды была. Яна моцная, а ён слабы.
  «Ты казаў мне аднойчы, — прамаўляла яна хрыплым радком, — забіваюць не моцныя, а бяссільныя», і хоць ён не ведаў, пра што менавіта яна гаворыць, Сандра здзівіўся гэтаму, быццам яна было ў яго галаве. «Гэта яна, ці не так? Жорсткае дзяцінства, гаварылася ў блогу».
  - Дарагая, - зноў сказаў ён, пяшчотна прашаптаў, - я не магу зараз гаварыць, - і паклаў трубку.
  - Я не ведала, - працягвала гаварыць Мішэль.
   «Але цяпер ты ведаеш?» — ціха спытаў яе Сандро. Яна павярнула галаву і ўтаропілася на яго, а затым, нарэшце, кіўнула.
  «Я ведала, што яна ненавідзіць Лоні», - сказала яна. «Я заўсёды ведаў, што яна дастаткова яе ненавідзіць, у глыбіні душы я, напэўна, ведаў гэта». Яна паглядзела на сваю руку на дзвярной раме, быццам у ёй быў нейкі адказ. «Я даў ёй тэлефон, каб вярнуць. Думаю, я нават падумаў, што калі я ўбачыў, як яна спальвае свае рэчы, я мяркую, што ў глыбіні душы я ведаў, што з гэтым нешта не так».
  Потым яна паглядзела на Луку. «Гэта праца, з ёй, разумееце. Гэта ўсё, што ў яе было, пасля сям'і, якую яна атрымала, праклятага лютэранскага ўблюдка. І яна павярнулася да Сандра. «Ведаеце, як гэта, калі нехта бярэ нешта, на што вы, здаецца, патрацілі жыццё, і смяецца з гэтага?»
  Сандра зірнуў у яе сумленныя, злыя вочы і павольна кіўнуў. Яна пайшла далей. «Трымае вашае дзіця ў грамадскіх месцах і кажа: як гэта назваць?» Кажа, гэта ўсё, што ў цябе ёсць? Гэта ўсё, што вы? Вы сабе гэта ўявіце. У вас няма нічога, акрамя вашай працы, тады ўсё выходзіць з прапорцыі. Каханне яе не цікавіла, бачыце. Каханне, сэкс, ніяк».
  Гледзячы далёка, Мішэль зняла руку з дзвярной рамы і правяла ёю па лбу, і Сандра зразумеў, што яна думае пра мужа.
  Ціха, не жадаючы перарываць яе думкі, але ведаючы, што трэба, ён спытаў: «Дзе яна цяпер?»
  «Яна?» - сказала Мішэль, потым нешта ўзнікла, і рука паднялася да яе рота. — Ён спусціўся да яе. Ці не ён? Мы бачылі, як ён спускаўся да яе, Алек спускаўся. Ах, дзярмо».
  Святло звонку згасала, і Сандра адчуў нарастанне панічнай непадрыхтаванасці, калі яны, адзін за адным, як трусы з тунэля, выйшлі ля падножжа лесвіцы ў няпэўны змрок. Ён ледзь убачыў Тыцыяна Скарпу ў інвалідным вазку, які накіроўваўся да іх, амаль не пачуў, як той крыкнуў: «Дзе яна?» Вы бачылі Кейт? Толькі калі ён быў на паўдарозе, спрабуючы не адставаць.
  Мішэль быў хутчэйшы за яго: ён глядзеў на яе моцную спіну, вузлаватыя мышцы ў лытках, калі яна лёгка абганяла яго. За імі Лука паслабіўся і нахіліўся, каб пагаварыць з Тыцыянам, які сядзеў у крэсле, але Сандра больш не мог азірнуцца. Ён убачыў яе пад сабой акно віліно , грукаючы, пачуў яе крык, убачыў яе роспачны твар, калі яна павярнула яго да яго. Мішэль. Ён адчуваў сябе старым і бескарысным, але мусіў ісці далей.
  Слабы, а не моцны: вядома. Луіза памятала гэта, а Ціна Кройц была слабай, пакуль раптам не стала.
  Мішэль стаяла на каленях ля дзвярэй варсінкі і нешта рабіла з матам. «Яна захоўвае тут пад сабой ключ», — казала яна, і калі Сандра падышоў да дзвярэй з грукатам сэрцам, краем вока ён убачыў смецце, раскіданае па снезе, быццам ліса прабралася да кантэйнераў. .
  «Дзе ён?» сказаў ён, затаіўшы дыханне, пра беднага, ашуканага Алека Фэрхеда: ці не ўсе мы былі там, занадта тупыя, каб ведаць, што адбываецца ў галаве жанчыны? Думаючы, што гэта ўсё пра нас.
  «О, Ісус, — пачуў ён знутры варсінкі , — О, Ісус». І калі ён увайшоў праз дзверы, ён убачыў, што пасярод пакоя стаіць доўгая рабочая станцыя, падобная на алтар у касцёле, а на падлозе з-за яе тырчыць чаравік, нага ў чаравіку, нага і схіліўшыся над ім Мішэль.
  «Давай, — казала яна, цяжка дыхаючы, — давай». Ён убачыў кавалкі керамікі на падлозе, дзе нешта вялікае разбілася. Нешта цяжкае. І, абышоўшы яго, зноў убачыў цела Алека Фэрхеда ва ўсю даўжыню. Мішэль падняла твар да яго, і пад ёй Сандра ўбачыў, як галава Фэрхеда пакацілася на бок па каменнай падлозе пад уласным цяжарам.
  няма
  Затым адкаціцеся, павекі дрыжаць.
  — Ён жывы, — сказала Мішэль. «Ён дыхае». І Сандра сунуў ёй мабільны.
  - А яна? — з адчаем прамовіў Сандра. - А яна? Мішэль паглядзела на яго, не разумеючы, але ён выявіў, што не можа растлумачыць: тлумачэнне зойме занадта шмат часу. «Хуткая дапамога», — усё, што ён здолеў. «Выклікайце 118, хуткую».
  І ён выбег; над сабою, у верхняй частцы доўгай-доўгай сцежкі, з чорнай формай замка ззаду, ён убачыў Луку і Тыцыяна, і нават на гэтай адлегласці ён зразумеў па твары Скарпы, што ён не знойдзе Кацярыну там, у бяспецы. на кухні.
   Сандра пачуў гук яшчэ да таго, як убачыў двух мужчын. Ён пайшоў за ім уніз, а потым убачыў сляды на снезе, пацёртыя і паспешлівыя, таму не мог сказаць, колькі там было набораў. Ён працягваў глядзець уніз, сочачы за слядамі, а не за гукам, шкадуючы, што не чуе яго, шкадуючы, што ніколі не трэба глядзець уверх. Але потым ён зрабіў.
  Не было ветру, каб зрушыць яе, але яна выкруцілася, уся ў белым, доўгай белай сукенцы, начной кашулі. Галіна схілілася пад яе невялікім цяжарам, але пояс, які яна накінула на шыю, вытрымаў, і яе босыя ногі былі накіраваны ўніз. Маленькія ступні, памерам з дзіця, толькі ў падлеткавым узросце, маленькія, ідэальныя пальцы, ідэальна белыя, абсалютна нежывыя.
  Гук даносіўся ад Кацярыны, скамечанай на зямлі пад маленькімі босымі ножкамі Ціны Кройц; сыры, напаўпраглынуты гук адчаю. Яна падняла свой твар да яго, яе вочы былі вялізнымі і цёмнымі.
  «Я спрабавала яе ўтрымаць», — сказала яна з жахам. «Я не мог гэтага зрабіць».
  — Я ведаю, — сказаў Сандра.
  Рука, якую ён узяў, была чорная ад нечага, яе твар быў брудны і з палоскамі, быццам яна гуляла ў каўбояў і індзейцаў, яе адзенне, калі ён падцягнуў яе і абхапіў рукамі, каб спыніць яе дрыжыкі, было настолькі мокрым, што ён адчуваў гэта ўвабрацца ў яго ўласнае. Але ён адчуваў, як яе моцнае сэрца б'ецца скрозь пласты вопраткі, ён адчуваў цеплыню яе плячэй пад сваімі, якія казалі яму, што яна жывая, усё ў парадку.
  OceanofPDF.com
  Раздзел T gony -S ix​
  Я БЫЛА БЛІЗЬКА да поўначы, калі Сандра Чэліні сышоў. І калі яна назірала за заднімі ліхтарамі маленькай машыны, якія апускаліся за далёкі пагорак з пазіцыі, якую яна заняла ў пачатку вялікай кіпарысавай алеі, грандыёзнага, страшнага фасада Кастэла Арфея ззаду, Кацярына Джотоне разважала дзіўная праўда, што яна, верагодна, ніколі не ўбачыць яго зноў.
  Але калі яна адвярнулася ад самотнага далягляду, здарылася нешта цудоўнае. На ўсім Кастэла-Арфеа адразу вярнулася электрычнасць, і гэтая змрочная ізаляваная турма змянілася. На нейкую цудоўную секунду ён нагадваў атракцыён ці нават вялікі акіянскі лайнер, які плыў па цёмных, заснежаных пагорках, яго палубы і бальныя залы палалі святлом.
  - Нарэшце, - рэзка прамовіў голас ля яе локця, з'явіўшыся з цемры і пахнуўшы лясным дымам, потам і прыгатаваным. «Магчыма, мы можам вярнуцца да працы зараз. Ці ты таксама нас пакідаеш?»
  Джынеўра.
  Не ўсе пайшлі. Пэр і яго жонка сабралі рэчы і з'ехалі першымі ў бойкай маленькай чырвонай машыне, Пэр сціскаў Кейт у абдымкі мядзведзя з пахам тытуню. Сказаў ёй наведаць Осла, а жонка мітусілася і пратэставала вакол іх, пераносячы сумкі.
  Кейт не ведала, што сказалі Сандра Чэліні і Лука Гала паліцэйскаму, які ў рэшце рэшт прыбыў з Поца-Басо каля сямі гадзін вечара, але, здавалася, ён быў у гэтым перакананы. Каранерскі офіс даставіў цела Ціны ў морг, дзе будзе праведзена ўскрыццё. Паліцэйскі пазіральна і напышліва сказаў, што яму трэба будзе пагаварыць з Алекам Фэрхедам, калі лекары ў Поца, куды яго даставіў верталёт, прызнаюць яго дастаткова прыдатным.
  Цяпер Фэрхед, знаходзячыся ў свядомасці, хаця, напэўна, з праламаным чэрапам, выглядаў на дзесяць-пятнаццаць гадоў маладзейшым, калі яго асцярожна неслі на насілках да верталёта, лопасці якога завішчалі на газоне перад домам. Вымыты чыста; нарадзіўся звыш. Ён паглядзеў на Кейт, якая трымала яго за руку, і чамусьці здолеў сказаць з дзіўным захапленнем: «Гэта як кажуць, калі ў цябе інсульт, і ты прачынаешся, размаўляючы на замежнай мове». Гэта так». Яна кіўнула, не разумеючы, што ён меў на ўвазе, але ўсё роўна паверыўшы яму.
  Ён спрабаваў сказаць больш: сказаць, што перад тым, як абняць яе і паспрабаваць пацалаваць, каб супакоіць, Ціна гаварыла пра самыя розныя рэчы, якіх ён не разумеў. Вуду, спальванне і здабыча вады з ракі: амаль біблейскае, сказаў Фэрхед, усхваляваны і збянтэжаны пры ўспаміне. Кейт прымусіла яго замаўчаць. «Хто-небудзь пагаворыць з вамі пра гэта пазней», — сказала яна. «Не думай пра гэта цяпер». І яна проста ўсміхнулася як мага спакайней, а ён апусціўся на насілкі і дазволіў Кейт вырваць яе руку з яго.
  — Нікі паедзе, — сказала Джыневра з абвінавачаннем. «Яна кажа, што збіраюся жыць у Рыме. там дзяўчына, з якой яна вучылася ў школе». І ўздыхнуў. «Цяпер яна мне расказвае, Маўра ў шпіталі і ўсё чорт вазьмі».
  - Так, добра, - сказала Кейт, пачуўшы ў голасе Джынеўры неахвотную пакору. «Ведаеш, быў час».
  У бунгала зноў загарэлася святло: Мішэль усё ж не збіралася сыходзіць. Па яе словах, яна сама хацела пагаварыць з міліцыяй. Яна хацела пераканацца, што яны ўсё ведаюць. Я рабіла гэта раней , Кейт чула, як яна сказала Луцы раней. Гэта самагубства дзярмо , гэта не проста . Яна мела гучала стомлена, як маці ў канцы цяжкага дня, рукі ў ракавіне, а падлогу яшчэ трэба памыць. Усё нармальна , сказала яна Луцы. у мяне ўсё добра.
  І яна пайшла ў пакой Тыцыяна, і яны зачынілі дзверы.
  - Насамрэч, - сказала Кейт Джынеўры, - я не пайду. Прабачце за гэта».
  «Я не ведаю, што я магу табе прапанаваць, Кейт», — сказаў Лука, калі яны глядзелі, як Сандра Чэліні крочыў па газонах, калі верталёт падняўся і пайшоў. Дэтэктыў размаўляў па мабільным тэлефоне гадзіну ці больш, сляды яго ботаў перасякалі снег, пакуль ён хадзіў і размаўляў. Яго жонка, сказала Нікі.
  Лука паціснуў плячыма, стомлены, але не незадаволены, цяжар спробы палюбіць гэтае жудаснае старое месца, якое працякае скразняком, зняўся з яго. «Я не ведаю, што цяпер плануе рабіць Арфей».
  «Я застануся, пакуль усё не разбярэцца», — сказала яму Кейт. «Няма праблем».
  Джыневра выдала гук, які толькі нешматлікія прывілеяваныя людзі ўспрынялі б як адабрэнне, і патупала ў снег пад святлом вокнаў бібліятэкі.
  Тыцыян нікому не расказваў пра свае планы.
  Усё, што сказала Мішэль, калі яна нарэшце выйшла з яго прыцемненага пакоя, было: «Ён хоча цябе бачыць». А потым яна схапіла Кейт за локаць, так моцна, што стала балюча, і пацягнула яе ўніз, каб паслухаць. «Але ты спачатку ўпэўніся, што ведаеш, што ты робіш, - роўна сказала яна ў цемры, - таму што, калі ты пакрыўдзіш яго, табе давядзецца адказваць перад мной».
  А ўнутры замка Тыцыян пачаў гуляць.
  Камісар Граса нават ледзь-ледзь не выбачыўся, але Сандра не чакаў, што будзе. - Яе ахапілі згрызоты сумлення? — сказаў міліцыянт, скрывіўшы губы. «Ах, так». Адмаўляючыся верыць ніводнаму слову. «Ну што ж, пажывем і паглядзім? Пасмяротна заўтра-паслязаўтра. Мы будзем чакаць вашай яўкі ў каранерскі суд у належны час.
  На што Сандра проста кіўнуў, адмовіўшыся ад барацьбы. Навошта яму клапаціцца пра тое, што думае пра яго такі чалавек?
  Потым ён патэлефанаваў Маскарэла. Хто таксама адмаўляўся ў гэта верыць. Гэта быў Фэрхед , ці не так? — працягваў ён. Я ведаў, што гэта ён .
  Такім чынам. Ён меў вельмі добрую ідэю аб гэтай бруднай інтрыжцы і абортах, але не сказаў Сандра. Хацеў захаваць яго рукі чыстымі і прымусіць Сандра прыбіць Фэрхеда за яго. Гуляючы з ім; падаючы яму інфармацыю, прысмакі.
  - Прабачце, - сказаў Сандра. «Ён прызнаўся ў электроннай пошце. Аднак ён яе не забіў. Нават акрамя алібі і таго факту, што ёсць доказы, ёсць чыгунныя доказы – добра. Няважна, што. Ён проста не здольны на гэта. Часам… — і ён пачціва панізіў голас, — часам ты проста ведаеш, ці не так?
  А на другім канцы лініі было чуваць толькі хрып заціхлага дыхання Маскарэла. «Толькі ты не ведаеш», — са змрочным задавальненнем падумаў Сандра. Не адрозніш невінаватага ад вінаватага, правага ад няправільнага. Не ты.
  Неахвотна ён развітаўся з Кацярынай, з Лукай Гало: моўчкі жадаў ім дабра, але для сябе жадаў ніколі не вяртацца ў такое пустэльнае месца. І калі ён ехаў дадому ў цемры, стомлена асцярожна па бязлюднай прыморскай дарозе, вакол Грасэта, на поўнач да Сіены, натыкаючыся праз К'янці пад вялікімі заснежанымі дрэвамі, Сандра пачуў музыку ў сваёй галаве.
  Гэта была старая мелодыя, песня з поўдня, пад якую ў юнацтве яны з Луізай незлічоную колькасць разоў назіралі, як пажылыя пары павольна круцяцца ў абдымках адно аднаго ў той ці іншы летні фестываль. І калі яны глядзелі на выразы старых твараў, якія ляжалі на плячы аднаго ці мякка прыціскаліся да шчакі другога – адсутны, летуценны, пакораны, задаволены – кожны таемна задаваўся пытаннем, што гэта будзе праз сорак гадоў. пяцьдзесят.
  Ці думалі яны абодва, што застануцца разам? Што яны, аднак, маглі абмяняць тое галоднае, бязмоўнае пачуццё, якое адчувалі адзін да аднаго ў дваццацідвухгадовым узросце, на нешта больш лёгкае, пэўнае і сумнае? Каб яны пазналі і зразумелі адзін аднаго больш як брат і сястра, чым як палюбоўнікі?
  Сандра падцягнуўся пад цёмнымі, з якіх капала стрэхамі высокага пашарпанага палаца , на другім паверсе якога яны з Луізай спалі побач на працягу больш за трыццаць гадоў, і хай сабе. Брат і сястра? Ён адчуў, як усмешка расплылася па яго твары ўпершыню за некалькі месяцаў. Лёгка?
  Ён апусціўся пад коўдру і адчуў цяпло, якое яна зрабіла там, адчуў пах яе скуры. Закаханыя. Яна перавярнулася ў сне, прамармытаўшы нешта невыразнае, і яе рука намацала яго і ўтрымала.
  Сандра ляжаў без сну, пакуль гадзіннік, які заўсёды стаяў на ягоным баку ложка, не паказаў, што цяпер 5.30. Ён выслізнуў з рук Луізы.
  - Прачніся, мілая, - сказаў ён. «Час ісці».
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список

Кожевенное мастерство | Сайт "Художники" | Доска об'явлений "Книги"