Івшем Френсіс : другие произведения.

Вбивство в замку (Ексем про морські таємниці №6)

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:
Школа кожевенного мастерства: сумки, ремни своими руками
 Ваша оценка:

  Вбивство в замку (Ексем про морські таємниці №6) Френсіс Івшем
  
   1
  Фруктовий торт
  Макс Рамшор спустився останніми кількома сходинками драбини, важко дихаючи від зусилля. Він скинув на підлогу масивну картонну коробку, потер спину й зітхнув. «Скільки ще ящиків у вас на горищі?»
  Ліббі засміялася. «Я попереджав вас, що маю багато речей».
  «Ти не жартував. Я думав, ти скоротився, коли переїхав до Ексема.
  «Ви повинні були бачити, яку суму я викинув. Ці коробки повні важливих предметів...
  Вона замовкла, коли Макс відкинув кришку коробки. «М'які іграшки? Справді?
  — Вони належать Роберту.
  «Чому вони у вас на горищі, а не в нього?»
  Ліббі звивалася. «Я не впевнений, що він ще сказав Сарі про них».
  «Ваш син уже кілька місяців одружений. Настав час йому зізнатися, я б подумав, і забрати свої… е-е… іграшки». Макс тримав угорі побитого тигра. Одного ока не було. «Цей бачив екшн, я підозрюю, і покатався чи двічі в пральній машині?»
  Ліббі дістала іграшку й обережно поклала її назад у коробку. «Роберт пообіцяв прийти сьогодні вдень, щоб допомогти мені прибрати котедж». Вона невиразно обвела рукою крихітний майданчик. «Він вважає, що я надто стара й немічна, щоб пакувати свої речі й переїжджати до вас…» — її голос згас, коли вона нахилилася до Макса, який присів навпочіпки, щоб перебирати серед купи іграшок, книжок і ящиків для компакт-дисків. . Вона вихопила з його рук м’яку книжку в синій палітурці й розгорнула її. «Він використовував це, коли навчався в початковій школі. Подивіться, малюнок його сестри».
  «Люблю кіски Алі».
  «Їй, мабуть, було близько п'яти, коли він намалював це. Йому було вісім».
  Макс засміявся. «Непоганий твір для бухгалтера».
  Ліббі підвелася. «Незважаючи на це, я не можу зберегти все. Я починаю заново, коли ми одружимося, і Роберту доведеться вирішити, що робити зі своїми речами. Скажу тобі що, я візьму одну з тих коробок пам’яті для речей, які хочу зберегти, а решта залежить від нього».
  «Маленький».
  «Ну, середнього розміру. Якщо речі не підходять, я відпущу їх».
  Макс відсунув коробку вбік і знову піднявся по драбині.
  Ліббі знову подивилася на малюнок, і її живіт перевернувся. Вона впізнала цей укол тривоги. Алі був дорослим і розсудливим, і Ліббі подобалося, що вона займалася волонтерством, але Південна Америка здавалася такою далекою.
  Навіть весілля Роберта та Сари не змогло привернути Алі додому, і, згідно з її останнім електронним листом, вона не повернеться найближчим часом. Вона була повністю зайнята своєю волонтерською роботою, і якби не регулярні листи, які вона надсилала додому, Ліббі запідозрила б, що вона втратила інтерес до своєї родини. Чи поїде вона взагалі додому на весілля Ліббі?
  Можливо, це була вина самої Ліббі. Сповнена рішучості не тиснути на Алі, вона легковажила про своє весілля, вказуючи, що це буде лише швидка справа в ЗАГСі. Їй було досить «наворотів» підходу до шлюбу з її першим, померлим, чоловіком Тревором, і подивіться, як це обернулося; він був вимогливим, контролюючим і глибоко залученим у відмивання грошей для банди злочинців.
  Ні, друге весілля Ліббі мало бути схожим на перше.
  Вона закрила книжку й поклала назад у коробку. Вона не хотіла зізнатися навіть самій собі, як сумувала за дочкою. Щоб запобігти знайомій хвилі смутку, вона прослизнула до своєї спальні, щоб подивитися на свою весільну сукню. Весілля пройшло б тихо, але це все одно був привід для нового вбрання. Сукня з темно-синього шовку до коліна з візерунком яскраво-червоних маків висіла за дверима хмарою захисного пластику. Вона навіть купила капелюшок і червоні туфельки і готувала торт. Щось підходяще для осіннього весілля, можливо, з бузиною.
  Із задоволеною усмішкою розповсюдившись на її обличчі, вона крикнула Максу: «Чашку чаю?» і побігла сходами котеджу. Ведмідь, величезна вівчарка, підняв голову з коробки, яку він ділив з Пушистиком, її мармеладним котом. Сподівався, як завжди, на ласий шматочок. «Немає шансів. Ти починаєш товстіти». Важко зітхнувши, Ведмідь заплющив очі й знову заснув.
  Шиплі, нещодавно усиновлений спрингер-спанієль Макса, бігав колом по саду. Ліббі сподівалася, що він трохи відпрацює своє зайве хвилювання. Він показав себе як талановитий собака-шукач, і Макс незабаром віддав його до спеціалізованого дресирувальника, щоб він відточив його навички та навчився бути спокійним. Нещодавні спроби покращити його поведінку, відвідуючи разом з ним уроки слухняності, виявилися лише помірно ефективними, і Ліббі не покладала великих надій.
  Вона весело возилася на кухні, наливаючи ложкою чай, який Макс віддавав перевагу, у чайник. Коли вона готувала собі чай, вона ліниво трималася пакетиків. Відкривши форму для торта, вона відрізала шматок фруктового торта, а потім збрила третину. Макс не зміг встояти перед її домашнім тортом, і вона помітила, що його сорочки тепер трохи тісніші на грудях.
  Ліббі сперлася на стіл і милувалася кімнатою. Коли її нарешті оселили в старій садибі Макса, вона сумувала за Менді, її квартиранткою, яка планувала залишитися на деякий час, орендуючи нерухомість дешево, поки вони з Ліббі продовжуватимуть керувати шоколадним бізнесом. Вона не змогла залишити професійну кухню, яку сама спроектувала. Після смерті її чоловіка вона витратила всі гроші, які в неї були, використавши всі новітні кухонні пристосування, щоб допомогти їй розбудувати свій бізнес тортів і шоколаду.
  Згодом у її новому домі буде достатньо місця для ще більш чудового робочого простору. Вона погортала глянцевий каталог; один із купи, яку вона накопичила. «Можливо, дві великі духовки», — подумала вона, доставляючи Максу чай і тістечко. Але поспішати було нікуди. Крок за кроком. Вийти заміж за Макса було важливіше.
  OceanofPDF.com
  
  2
  кава
  Пізнє осіннє сонце залило теплим сяйвом древні камені замку Данстер у Ексмурі. Всередині панували мир і спокій. Саме так подобалося Марджері Халфстед. Вона підняла пару важких окулярів далі вгору над носом, обережно, щоб не залишити плям на лінзах, і міцніше схопила маленьку м’яку щіточку. Із задоволеною посмішкою вона помітила клацання своєї обручки об дерево й вдихнула легені трохи затхлого повітря.
  В оточенні грізних портретів чужих предків вона почувалася як удома. У дні, коли вона працювала волонтером Національного фонду, вона мріяла жити в цьому замку на вершині пагорба, звідки відкривається вид на пагорби та долини Західного Сомерсета. Ви навіть могли поглянути на море — ну, Брістольський канал — коли дивилися з правого вікна.
  Сьогодні з нею тут був її чоловік Вільям. Безладно наспівуючи, Марджері вибрала зі стосу ще одну книжку. Ніжним, відпрацьованим помахом зап’ястка вона звільнила річну кількість пилу з верхньої частини сторінок. Пилинки танцювали у випадковому сонячному промені, нарешті непомітно спавши на підлогу. Чи може бути кращий спосіб провести день? Марджері глянула на Вільяма. «Мені цікаво, чому витирати пил зі старих книг у величному будинку так весело, коли…»
  «Коли вдома так багато роботи по дому», — закінчив Вільям. Вони часто закінчували речення одне одного. Навряд чи дивно, після сорока років шлюбу. «Шлюбне блаженство», — назвав це Вільям.
  Багато років тому її батько називав їх «пташками».
  Пензель Марджері завис у повітрі. Вона часто думала, що мав на увазі батько.
  Вона подумки знизала плечима й продовжила роботу. Вільям ніколи не запалив би світ, але він був міцним, надійним чоловіком. Він розумів тугу своєї дружини за більшим будинком, який вони не могли собі дозволити, і вклав гроші. На нове приміщення не вистачило, але планували розширення. Більша вітальня з вікнами від підлоги до стелі, щоб Марджері могла дивитися на сад, і ще одна кімната нагорі для шиття. Майте на увазі, що деякі сусіди не були зацікавлені. Місіс Whatshername внизу по дорозі сказала, що збирається заперечувати та припинити дозвіл на будівництво.
  Вільям розбереться. Він би придумав спосіб. Марджері винагородила Вільяма ласкавою усмішкою. надійність; це їй найбільше подобалося в чоловікові. Коли ви знаєте когось роками, ви можете йому довіряти.
  Стукіт підборів по дереву порушив спокій, коли незнайомка, молодша жінка, на вигляд близько сорока, увірвалася з коридору, поспіхом лепетаючи: «Вибачте, що втрутилася. Місіс Моффат, економка, послав мене сюди. Вона сказала, що ти покажеш мені мотузки. Бачиш, це мій перший день тут. Я Аннабель. Вона засяяла й простягла руку.
  Марджері стримала гримасу. Пізніше вона підніме питання про правильне взуття на плоскій підошві. Навіть ті жахливі кросівки, які носила молодь, підійшли б краще, ніж начищені черевики цієї жінки з гострими носами. Вона намагалася бути милостивою, відкладаючи щітку, щоб потиснути жінці руку. «Будь ласка, Аннабель». Аннабель, що це було за ім'я?
  Вільям кліпав очима за окулярами в роговій оправі. «Ти скоро забереш речі. Я Вільям, а це моя дружина Марджері. Вона головна, коли справа доходить до прибирання».
  Шкіра на обличчі Марджері натягнулася; — звучав він, наче чоловік, що виклюнув курку. «Вільям зазвичай проводить відвідувачів по замку, але ми закриті з жовтня по лютий. Допускається лише кілька попередньо організованих груп». Вона кинула погляд на чоловіка. Не схвалювали й позасезонні тури, бо вони порушували зимовий спокій замку.
  Вільям не слухав. Його очі були на стеблах, дивлячись на незнайомця. Марджері заговорила голосніше. Незабаром тут буде спеціальна вечірка учнів місцевої школи. Вільям очолить екскурсію, а тим часом…
  «Я думав, що допоможу з прибиранням», — прокашлявся Вільям. «Багато справ».
  Марджері кивнула. «Чим більше, тим краще».
  «Багато рук роблять легку роботу».
  «Жодна людина не є островом…» Марджері замовкла. Прибулець кусала губу дрібними білими зубками, ніби стримуючи хихикання. Розлючена Марджері повільно вдихнула. Як цей прибулець сміє над ними сміятися?
  Вона примружила очі, підсумовуючи Аннабель. Майже гарненька, за винятком цього кирпатого носа. Шатенка в прибраному каре, цілком підходить. Широко розплющені блакитні очі, точно такого ж кольору, як той дорогий светр – чи не кашемір, напевно, для чищення? Пара досить дорогих джинсів гарного крою. Марджері погладила власну бахрому на місце й понюхала. «Тобі дали фартух?»
  Аннабель кивнула. «Не те, щоб мені це потрібно, насправді. Це мій найстаріший одяг. До речі, місіс Моффат сказала, що ви можете випити чашку кави. Чи можу я отримати один?»
  Вільям подивився на годинник, який Марджері подарувала йому минулого дня народження. Нічого надто ефектного – солідний, надійний британський годинник. Він засміявся, трохи надто голосно. «Влучно, кава. Звичайно, я не можу принести його сюди, але я піду з вами, переконайтеся, що ви знайдете цукор. Ти йдеш, любий?»
  Марджері похитала головою. «Я закінчу тут. Ти продовжуй».
  Він уже був у дорозі, «Печиво заховано в шафі праворуч…»
  Його голос згас. Марджері, самотня в раптовій тиші, цокнула язиком, поклала на місце щойно стерту від пилу книгу й потягнулася за іншою.
  
  Вільям і Аннабель повернулися, балакаючи, як старі друзі. Марджері клацнула книгою з більшою, ніж зазвичай, силою. З жахом вона побачила, як сторінка злетіла на підлогу. Вона ніколи раніше не псувала власність замку, навіть за всі роки, що вона була волонтером. Вона кинула насторожений погляд на Аннабель, але молода жінка була надто зайнята, слухаючи розповіді Вільяма про замок, щоб помітити. Марджері засунула сторінку назад у книжку.
  Вільям теж не помітив. Він сяяв на свого супутника, проводячи рукою по рідкому сивому волоссю. Марджері пригадала, як у нього на лобі спалахнула білява чілка. Це було кілька років тому, зараз. Все-таки він добре постарів.
  Очі Аннабель заблищали. «Я дуже радий бути тут. Я любив історію в школі, але інші речі заважали. Життя».
  Цікавість зацікавила Марджері. "Сім'я?" — запропонувала вона.
  «Лише один син. Зараз йому тринадцять, і мені пора повернути своє життя. Я вдова, ти знаєш. Мій чоловік загинув в автокатастрофі, коли Джеймі було п'ять років». Руки Аннабель були стиснуті.
  Голова Вільяма похитала від співчуття, а Марджері ковтнула. «Це, мабуть, було важко». Вона зробила паузу. «Ваш син має бути для вас великою втіхою».
  Аннабель плавно посміхнулася й почала витирати пил з книг. «Він є. Він чудова дитина, але дитина не те саме, що чоловік. Я страшенно сумую за його батьком».
  Марджері незграбно кашлянула, їй ніколи не було комфортно мати справу з особистими справами. Звідки вона могла знати, що сказати? «Тепер тобі час впустити цих студентів, Вільяме. Господь знає, чому місіс Моффат уклала особливу угоду, лише для них». Вона понюхала. «Здається, ви сказали щось про іспити з історії?»
  — Цілком правильно, люба, але я не можу стояти тут цілий день. Ми починаємо з сучасної комори дворецького, щоб студенти могли випробувати розмовну трубку». Улюблена особливість замку, трубка дозволяла дворецькому розмовляти з кухонним персоналом внизу, у кімнатах для прислуги. — Тоді я проведу їх по решті замку, а пізніше закінчу вікторіанським чаюванням. Місіс Форест принесе торт».
  Марджері вагалася, усі залишки її колишнього задоволення були знищені приходом Аннабель. Вона б не проводила більше часу з цією чудовою молодшою жінкою, якби могла допомогти. Вона поклала пензлик у сумку. «Я допоможу своєму чоловікові, якщо ви раді продовжувати тут». Вона була б рада приєднатися до екскурсії, і трохи торта Ліббі Форест було б просто завданням, щоб підняти їй настрій.
  
  Крихітну комору дворецького заповнили підліткові тіла. Вони перемішувалися, реготали і – Марджері понюхала повітря – передавали вітер. Вона зморщила носа. Високий хлопець, що височів над своїми товаришами, непропорційного зросту дивовижним чином підтримувався каркасом скелета, нахилився, щоб притиснути рот до розмовної труби, і видав перебільшений акцент вищого класу. 'Привіт. хто там Я говорю від імені містера Хеддока, дворецького. З ким я розмовляю?»
  Кімнату наповнив віддалений тихий голос. «Елсі тут». Я покоївка.
  Вільям прошипів хлопцеві на вухо: «Використай свій сценарій».
  З рожевим обличчям, борючись із сором’язливим хихиканням, юнак витягнув із кишені зім’ятий аркуш розлікованого паперу. «Я хотів би поговорити з кухарем».
  Голос відповів: «Ой, боюся, вона вийшла». Чи можу я взагалі допомогти?
  Маргері підняла брову. Вона знала цей голос. Берил Найтінгейл, її колега-волонтер, була маленькою боязкою жінкою, Марджері не вибрала б її на акторську роль. Вона припустила, що Вільям думав, що робить Беріл послугу. Можливо, він мав рацію. Сьогодні Берил звучала надзвичайно впевнено.
  Коли студент продовжував читати зі свого сценарію, Вільям прошипів на Марджері. «Я залишив кілька роздаткових матеріалів у машині. Ви можете прийняти тут? Відправте всіх вниз на стару вікторіанську кухню, коли вони тут закінчать. Потім я зроблю екскурсію замком. Я дав їм карти».
  «Н-але», — хотіла заперечити Марджері. Вона ненавиділа мати справу з відвідувачами, а зі школярами було найгірше, але вона запізнилася. Вільям уже пішов.
  Підліток, насолоджуючись, продовжував говорити через трубку. «Містер Геддок, дворецький, бажає підтвердити меню сьогоднішньої вечері».
  Меню майже загубилося у радісному пирханні його супутників. Марджері чула, як Берил перераховувала вишукані страви, від супу з куріпок і раків у горщику до шотландського вальдшнепа. Вона почала думати, що каталог ніколи не закінчиться. Берил смакувала головна роль. Нарешті літанія підійшла до кінця: «…і королева пуду…»
  Безтілесний голос раптово замовк. — крикнув юнак у розмовну трубу. 'Привіт. Ви там?
  Більше тиші.
  Марджері ступила вперед. «Іноді його блокують. Спробуйте подути в трубку».
  Хлопець пихнув, і пристрій видав гучний малиновий звук, але відповіді не було. Покоївка, здавалося, пішла.
  «Так, неважливо». Марджері ковтнула. Вона не вміла поводитися з групами студентів. Вони змушували її нервувати. Вона поплескала одного з хлопців по плечу. «Ти йдеш зі мною наверх. Ви можете потягнути за дзвінок, поки решта спустяться до кімнат для слуг, знайдуть ряд дзвонів на стіні та чекають. Містер Халфстед приєднається до вас.
  «Вони подзвонять внизу?» Як в абатстві Даунтон?
  «Точно так».
  Марджері піднялася до спалень, тримаючи за собою збудженого підлітка. У неї боліли коліна.
  Коли одна нога досягла майданчика, єдиний крик пролунав замком. Інший волонтер, велика жінка, висунула голову з сусіднього дверного отвору. Акуратне чорне волосся обрамляло її обличчя. Її блуза була принтована яскравими завитками, від яких у Марджері паморочилося голову. «Що це?»
  «Вечірка школярів».
  Ще один крик перервав. Очі двох жінок зустрілися. Не кажучи більше ні слова, Марджері розвернулась і, забувши про свої хворі коліна, побігла сходами до кімнати для прислуги.
  Вона увірвалася в стару кухню, молодий хлопець йшов позаду. Вільям уже був там, схилившись, зазираючи за величезний металевий стіл, який домінував у кімнаті.
  Маргері проштовхнулася повз гурт школярів. «Що це?»
  Її чоловік виглядав кожен день свого віку, повертаючи до дружини попелясте обличчя. «Це… вона…»
  Але Марджері, запхавши кісточки пальців у рот, щоб заглушити крик, уже бачила нерухоме тіло Берил Найтінгейл.
  OceanofPDF.com
  
   3
  Ананасовий торт
  «Час їхати до замку Данстер». З головою, все ще повною планів щодо нової кухні, Ліббі відігнала двох збуджених собак від свого фіолетового Сітроена: «Але я не візьму їх із собою».
  Макс, змахуючи пил зі свого старовинного мішкуватого коричневого джемпера, мав удавано здивований вираз. «Але їм це сподобається. Усі ці привабливі запахи для відвідувачів».
  'Точно. Ведмідь ганятиметься вгору та вниз сходами та галопом по лісі, а Шиплі перейде в режим собаки-шукача та лякатиме всіх волонтерів. Він буде гавкати як божевільний, якщо відчує якийсь підозрілий запах».
  — Це правда, він ще не зовсім навчився відслідковувати один запах за раз. Можливо, він занадто старий, щоб вивчати нові трюки. Ми вимагаємо від нього забагато?»
  «Ми дізнаємось. Йому просто потрібен час. Спрінгер-спанієлі сумно відомі тим, що стрибають, але вони дуже розумні». Ліббі розглядала сумні карі очі Ведмедя. — Не тому, що ти не такий розумний, Ведмедику, — додала вона, дістаючи з кишені ласощі. «Ти як ревнива дитина».
  — Добре, що ми занадто старі, щоб мати власних дітей, — зауважив Макс. «Досить клопоту мати справу з трьома, які ми маємо між нами, плюс собаки. І, звісно, Фузі. Не варто забувати про кішку, навіть якщо вона зараз проводить весь день у вашій шафі для провітрювання. Сподіваюся, вона вважає мою бажаною».
  «У будь-якому випадку». Ліббі була твердою. «Якщо ви сьогодні вранці подбаєте про собак, я відвезу торт до замку Данстер і повернуся на обід. Тоді ви можете доставити Шіплі до тренера. Торт став ще однією причиною залишити собак вдома. Три шари, з льодом, із цукровим ананасом у вікторіанському стилі на вершині – що таке вікторіанська річ про ананаси? Сам по собі солодкий запах зводив би собак з розуму, не кажучи про проблеми зі здоров’ям і безпекою, пов’язані з підпусканням тварин до її ресторану.
  «Ах, обід». Макс потер живіт. — До речі, я знайшов рибальські снасті на вашому горищі. У Роберта, мабуть?
  «Не моє, це точно. Ви цього хотіли?»
  «Ні, але побачивши це, я задумався. Є місцевий клуб. Раніше у нас були змагання, але це все стало трохи гидотним. Ви не пам’ятаєте, тому що це було незадовго до вашого прибуття в Ексем, але було якесь погане передчуття. Людей, звинувачених у зважуванні терезів».
  «Справді? Чому хтось так піклується про риболовлю?»
  Ви були б здивовані. Я просто подумав, що можу взятися за це знову».
  Ліббі засміялася. «Хороша ідея. Це утримає тебе з-під моїх ніг. Чи не так кажуть старі подружні пари?»
  Вона залізла в машину й помахала на прощання у відчинене вікно, завернувши за ріг дороги, дивлячись у дзеркало, як Макс і собаки зникли з поля зору. У дзеркалі відбилася її смішна усмішка. Задоволеність. Це вона відчувала. Їй знадобилися місяці – майже роки – щоб зрозуміти, що вийти заміж за Макса не обов’язково означатиме втрату незалежності. Їй було соромно згадувати, як вона стримувалася й вагалася, і робила все можливе, щоб відігнати Макса. Нарешті, усвідомивши, що втратить його, якщо не вирішить, вона зробила йому пропозицію.
  Вони спланували церемонію та повідомили про це в РАЦСі, щоб вони могли одружитися, коли захочуть. Не було поспіху. Весілля її сина Роберта закінчилося драмою, але Ліббі вирішила провести якомога тихіше, а Макс ненавидів будь-яку метушню. Він зітхнув із полегшенням. «Якщо ти впевнений, що саме цього хочеш, мені це підійде. Ми самі підемо в ЗАГС і зробимо акт. Вони дадуть свідків».
  «Вперше в житті, — зізналася Ліббі своїй подрузі Анжелі, — я не відчуваю тиску робити те, що хочуть інші. Нарешті я вільний».
  Анджела, яка давно залишилася вдовою, виглядала сумною. Коли Ліббі їхала, вона подумки пробігала список чоловіків, яких знала, гадаючи, чи підійде хтось для її друга. Можливо, Олівер, який навчався в школі з Максом? Або Рег, афроамериканський баскетболіст, який приходив до Ексема при кожній нагоді. Він бавився з учнем і квартиранткою Ліббі, Менді, але ці стосунки зіпсувалися. Реджу було за тридцять, десь посередині між Менді та Анджелою, але, можливо, Анджела захоче хлопчика-іграшку?
  Сонячний промінь пробився крізь пізні осінні хмари, додавши Ліббі сяйва благополуччя. Її власне щастя змусило її бажати того ж для всіх, але вона намагалася не втручатися в життя інших людей. Їй було достатньо про що подумати про торти та шоколадний бізнес, а також про партнерство приватних розслідувачів, яке вона встановила з Максом. Анжела повинна була знайти свій шлях вперед.
  Ліббі змінила передачу. З іншого боку, було б приємно бачити Анжелу щасливою. Можливо, вона могла б спробувати онлайн-побачення?
  Фіолетовий «Сітроен» з вереском зупинився. Замок Данстер вибухнув. Поліцейська машина з синіми ліхтарями заблокувала під’їзд, а одягнені в біле фігури цілеспрямовано рухалися навколо входу, закріплюючи дорогу поліцейською стрічкою.
  Ліббі впізнала місце злочину, коли побачила його. Вона вилізла з Citroen, залишивши вантаж торта, бажаючи дізнатися більше, але почула різкий голос. «Зачекай там». Знайома, небажана фігура поліцейського констебля Яна Сміта підняла надважке тіло з переднього сидіння поліцейської машини.
  Його маленькі очі були вкручені в уколи зловмисного світла, і серце Ліббі завмерло. Він ніколи не любив її. По-перше, їй вдалося розкрити кілька розслідувань вбивств, залишивши ПК Сміта та його колег з яйцем на обличчях. Дехто з поліцейських поволі звик до того, що Ліббі поруч, і виявляв до неї певну міру поваги. Допомогло те, що досвід Макса як фінансового консультанта, який часто працював на уряд, був цінним для місцевої поліції. Нещодавно, коли статус Ліббі та Макса як приватних детективів набув популярності, їх запросили пройти випробувальний термін у поліцейських силах, що дедалі розтягувалися. Їх досить пишно описували як цивільних слідчих. Більше того, їм платили за роботу.
  ПК Сміт глибоко не погоджувався з політикою дозволу «маглам» будь-де поблизу розслідувань. «Вибачте, місіс Форест. Не цього разу». Він виглядав так, ніби йому важко говорити з Ліббі ввічливо.
  «Насправді я маю при собі службовий бейдж».
  Вона зберегла свій голос доброзичливим і намагалася не виглядати самовдоволеною, витягаючи ламіновану листівку, але губи Сміта викривили губи, щоб зрозуміти, що їй це не вдалося. «Ви ще не берете в цьому участь».
  У Ліббі прискорився пульс. Ще не берете участь? Отже, вона могла бути? Її живіт здригнулося, і вона різко видихнула від знайомої суміші хвилювання й передчуття. «Можливо, навіть не вбивство», — продовжив він. — Ймовірно, у старої жінки стався серцевий напад після того, як вона пройшла цією дорогою. Він показав на крутий схил, що вів до воріт замку тринадцятого століття.
  «Хтось помер?»
  ПК Сміт склав руки на пивній кишці. Його обличчя почервоніло. Зрозуміло, що він видав більше інформації, ніж збирався, настільки бажаючи поставити Ліббі на її місце, що забув стежити за своїм язиком. «Вони не пустять вас на місце події», — пробурчав він.
  Ліббі обійшла його, дивуючись, як він взагалі зміг пройти оцінку придатності. «Ми побачимо».
  Вона піднялася крізь браму й піднялася східцями, задихаючись, дійшла до входу в замок. Детектив-сержант Джо Ремшор, син Макса, пірнув під жовту поліцейську стрічку, щоб привітати її, по дорозі стягнувши білі рукавички. «Ну, новини тут дуже швидко поширюються. Радий тебе бачити, майбутня мачуха. Ваш спільник у злочині теж тут?
  — Не сьогодні. Макс бере участь у деяких із цих шахрайств із майнінгом біткойнів. Більшу частину свого часу він витрачає на відстеження комп’ютерних вірусів, намагаючись знайти їх джерело. Це займе тижні, якщо не місяці. Деякі з його старих урядових контактів надіслали роботу йому, і, як ви можете собі уявити, вона йому подобається».
  Джо засміявся. «Це схоже на нього. Немає такого щастя, як дивитися на екран, пальці на клавіатурі. Скоріше він, ніж я. Але що привело вас на останнє місце злочину? У вас розвивається другий зір чи хтось вас підказав?»
  'Чистий збіг. Я тут у пекарні, доставляю торт для групи приїжджих школярів, хоча, схоже, вони його їсти не будуть. Що трапилося?
  «Літня жінка мертва на кухні».
  «Хтось із знайомих?»
  Джо цокнув язиком. «Я боюся, що так. Берил Найтінгейл. Вона належить – добре – належала до Товариства іспиту з морської історії. Вона була однією з ваших подруг?
  Ліббі не знала, що можна відчути, як з власного обличчя стікає колір. Вона була членом товариства, відколи приїхала сюди, тож знала Беріл. Останнього разу, коли Ліббі бачила її, літня жінка сиділа, як маленький коричневий горобець, на дерев’яному стільці, кусаючи крихти торта та перешіптуючись зі своїми старими друзями, Джорджем Едвардсом і Хафстедами. «Берил? не дуже? Що – я маю на увазі, як вона померла?»
  «Ми ще не знаємо, чи це природні причини, чи щось більш зловісне. Це може бути інсульт або інфаркт. Немає очевидних ознак нечесної гри, але ми дочекаємося почути від патологоанатома».
  Він скорив обличчя. «На жаль, у нас тут є зграя школярів, і, якщо я не помиляюся, вони вже розписали весь Сомерсет жахливими плітками, тому наші друзі з преси прибудуть будь-якої миті».
  Він зробив паузу, щоб глибоко вдихнути, перш ніж закінчити драматичним розмахом. — Більше того, один із хлопчиків — син того нового місцевого депутата.
  Рот Ліббі утворив беззвучний свист. «Депутат? Це спричинить деякі ускладнення, якщо смерть Берил виявиться не природною причиною.
  «Звичайно буде. Більше того, хлопець розмовляв із Берил, коли у неї стався припадок, або що там було. Його батькові це не сподобається». Джо звів очі до неба. «Що тобі скажу, якщо ти хочеш взяти участь у першому інтерв’ю з молодим Джейсоном Франкліном, я міг би використати твою думку. У вашій новій посаді».
  
  Довге кістляве тіло Джейсона Франкліна сиділо на дерев’яному стільці в одному з офісів у задній частині замку, далеко від громадських місць. Його руки й ноги, що стирчали під дивними кутами, нагадали Ліббі павука, якого її син колись тримав як домашнього улюбленця, всупереч розуму Ліббі. Вона завжди ненавиділа цього звіра, здригаючись щоразу, коли проходила повз танк у його спальні. Роберт наполягав, що павуки нешкідливі. Ліббі не повірила йому.
  Форма хлопця виділила його як учня місцевої загальноосвітньої школи. Стандартні вузькі сірі штани не прикривали голих щиколоток, а шкарпеток він не носив. Молодь не відчула холоду? Ліббі поняття не мала, чи була коротка штанина через підлітковий ріст, чи просто сучасну моду.
  Розумне, різке обличчя Джейсона світилося. Хвилювання чи нерви? Він розмахував руками, коли його голос коливався між глибоким, дорослим коричневим тоном і випадковими підлітковими потрісками.
  Молодий констебль, охайний у чорних штанях і джемпері, із довгим світлим волоссям, зібраним у хвіст, сидів навпроти Джейсона, киваючи на його відповіді. Вона підвела очі, коли ввійшла Ліббі, її обличчя було порожнім. Її впізнали, і її вираз став твердішим. «Місіс Форест. Чи можу я допомогти?»
  Серце Ліббі защеміло при вигляді ще одного ображеного поліцейського. Що вона зробила, щоб роздратувати цього? Вони не зустрічалися до сьогоднішнього дня. Вона привітно посміхнулася на обличчі й підняла свою перепустку. «Детектив Ремшор хоче, щоб я брав участь, якщо це добре, детективе Констебль?»
  Молодий офіцер звів брову, і настрій Ліббі ще більше впав. Їй тут не раді.
  Затріщало поліцейське радіо, і молодий детектив-констебль кілька секунд возився з ним, перш ніж заговорити. Її інакше приємний голос був різким, коли вона говорила. «Дуже добре. Я детектив-констебль Джемма Хамберстон. Там є чай і кава». Вона кивнула на тацю на сусідньому столі. «Джейсон просто пояснює, що сталося. Звичайно, це лише для того, щоб відчути речі. Якщо нам потрібно буде більше поговорити, ми організуємо відповідного дорослого, який буде з нами, оскільки Джейсон неповнолітній». Ліббі кивнула. Детектив-констебль явно мав намір діяти згідно з книгою. Що ж, це освіжає зміну методів PC Ian Smith.
  Ліббі перехилила кавник над чашкою. Витікала рідина кольору патоки. Мабуть, він варився деякий час. Вважаючи за краще не прискорювати серцебиття, Ліббі взяла ще одну чашку й використала замість неї пакетик чаю.
  DC підвищила голос. «Це лише попередня розмова, як я вже казав, Джейсене». Ліббі вловила неявний докір і тихенько сіла на своє місце, потягуючи тепленький чай. DC Humberstone продовжував. «Ви були всі разом у коморі дворецького?»
  Хлопець кивнув. «Ми — я — розмовляли в розмовну трубку. Він йде від комори дворецького до кухонь. Всі були там. Я маю на увазі, ми всі зі школи».
  Він зробив паузу, і DC чекав, але він більше нічого не сказав. Вона запитала: «Чи був із тобою вчитель?»
  «Ні. Головував пан Халфстед. Він тут працює. Я думаю, що він керівник курсу чи щось таке». Доктор Хамберстоун кивнув і зробив нотатку, розмовляючи. «Було ще кілька людей. Люди, які тут працюють, я думаю. Я не дуже впевнений».
  «Не хвилюйтеся. Ми дізнаємося імена і так далі, перш ніж люди підуть. Просто скажи мені, що ти пам'ятаєш. Вашими словами».
  Підліток почухав підборіддя, залишивши рожевий слід. «Ну, нічого особливого. Я маю на увазі, наприклад, я запитав її, що було в меню на вечерю – прикинувшись частиною персоналу, розумієте». Він заплющив очі, явно намагаючись бути точним. «Вона говорила про їжу — різні страви — одна була щось, що називалося формою. Я збирався запитати її, що це таке, але не мав нагоди. Вона щось гикала і перестала говорити». Він нахмурився. — Я не дуже хвилювався, і місіс Халфстед, здавалося, не надто хвилювалася. Вона відправила нас у зал для прислуги, а потім повела одного з інших до спалень подзвонити. У них є цілий набір дзвіночків на стіні, як у кімнатах для прислуги, тож родина може викликати допомогу, коли вона їм потрібна…
  Його голос згас. «Ми не знали, що сталося. Ми всі збігли по сходах. Містер Халфстед уже був там. Він обернувся і крикнув нам залишатися на місці, але ми вже побачили на підлозі щось схоже на оберемок ганчірок. Здається, хтось кричав». Він знизав плечима. «Я не бачив обличчя жінки, тільки шматочок спідниці та таке інше. Це була плутанина, люди кричали».
  «Хтось намагався оживити жінку?»
  — Гадаю, він — містер Халфстед, я маю на увазі. Він нахилився над нею, ніби давав їй рот до рота».
  Добре. Це добре, Джейсон.
  Коли DC Humberstone піднявся, Ліббі сказала: «Ви не проти, якщо я задам запитання, Джейсене?» Вона проігнорувала холодний погляд DC. «Чи можете ви сказати мені, що саме ви сказали Беру... я маю на увазі міс Найтінгейл, через розмовну трубку?»
  Він поліз у задню кишеню. «У мене був сценарій. Ось. Він вагався, а потім запропонував це Ліббі.
  Щоб уникнути подальшої ворожнечі, Ліббі похитала головою. Поліцейський простягнув поліетиленовий пакет, і Джейсон засунув аркуш паперу всередину. Пізніше Ліббі матиме можливість уважно це розглянути. «Ви самі це написали?»
  «З моїми товаришами. У нас у школі була сесія про те, щоб сьогодні прийти сюди. Містер Халфстед розповів нам про історію замку й таке інше, а потім ми записали, що скажемо».
  — Ще одне, — запитала Ліббі, відчуваючи, що атмосфера в кімнаті вже прохолодна, прохолодна на кілька градусів під незмінним несхваленням детектива-констебля. «Чому ти говорив через трубку?» Я маю на увазі, як вас обрали?»
  Джейсон сяяв, і Ліббі вперше помітила його особистість, коли гордість перемагала його шок. «Я виграв це на конкурсі».
  «Змагання? Організовано…'
  «Містер Халфстед».
  OceanofPDF.com
  
   4
  Пісочне тісто
  Ліббі вперше допустили до кімнати інцидентів у поліцейській дільниці, що стало ознакою її нового статусу офіційного співробітника поліції. Джо Рамшор попереду, штовхнув двері й відступив, щоб впустити її. Ліббі озирнулася по кімнаті, її серце завмерло при вигляді комп’ютера Яна Сміта, який притулився до стіни. Його очі звузилися до фактичної невидимості, а верхня губа скривилася в насмішці. Біля нього сидів DC Хамберстоун. Вона озирнулася на Ліббі, потім повернулася, її обличчя було кам’яним.
  Джо представив. «Дехто з вас уже знає Ліббі Форест. Вона допомагала з нещодавньою справою про вбивство на мосту в Вест-Сомерсеті, і директор Моррісон попросив її працювати з нами у цій справі. Ми можемо використати її для розслідування, але ви повинні пам’ятати, що вона цивільна. Інспектор Моррісон скоро прибуде, і він хоче, щоб ми прийняли її належним чином».
  Ліббі відчула, як горить її обличчя, коли ПК Сміт пирхнув досить голосно, щоб вона почула. — Завжди поруч, коли трапляється підозріла смерть, чи не так, місіс Форест? Будь-хто міг би подумати, що ти знаєш, що це наближається». Інший офіцер випив ковток кави й усміхнувся.
  Джо підняв руку. Перш ніж він встиг стати на її захист, Ліббі виступила вперед. Їй потрібно було постояти за себе. «Я допомагаю, коли можу». Вона перевела подих. «Я приніс торт». Хтось видав вдячний звук, коли вона витягла банку зі своєї великої сумки. — Це було призначено для шкільної вечірки в замку. Їм це зараз не знадобиться, і я подумав, що вам може сподобатися. Ну, і трохи пісочного тіста».
  Констебль, який п’є каву, взяв банку, відкрив кришку й понюхав. «Пахне добре. Для чого цей ананас зверху?»
  Ліббі пішла за ним до столика. «Це частина вікторіанської теми. Студенти мали намір відвідати стару вікторіанську кухню, а вікторіанці любили ананаси – щось про те, щоб ви могли виростити їх у своєму апельсиновому саду. Констебль відрізав величезну скибку, проковтнув її двома шматками й пробурмотів, наповнившись крихтами, «Непогано». У Ліббі була теорія, що коли люди їдять їжу, яку ви приготували, вони відчувають себе зобов’язаними бути принаймні ввічливими. Поки що добре.
  Двері відчинилися. «Добре, якщо ви всі закінчили набивати морди, давайте далі». Прибув головний інспектор Моррісон. Ліббі кілька разів зустрічалася зі старшим офіцером. На його глибоко зморщеному обличчі був пригнічений вираз людини, яка дуже мало чекала від світу і рідко розчаровувалась. Тим не менш, його репутація за розкриття злочинів на його ділянці викликала неохочу повагу навіть у таких, як ПК Сміт.
  Відкрив розмову головний інспектор детективу. «Ми ще не маємо звіту від патологоанатома, але він дав кілька підказок. Перші думки щодо причини смерті незрозумілі. Ніяких ран. Здавалося, потерпілий був сам на кухні, біля розмовної труби. Стільця немає, тому вона, мабуть, стояла, що свідчить про те, що вона почувалася добре. На даному етапі, боюся, нічого більше сказати».
  Керівник місця злочину, невисока весела жінка в широких чорних штанях і міцних черевиках на плоскій підошві, описала дії поліції на незвичайній сцені. «Можливо, це не місце злочину, але, враховуючи хороший стан здоров’я померлої жінки та кілька попередніх думок патологоанатома, ми вирішили розглядати смерть як підозрілу та зібрати якомога більше судово-медичних доказів».
  Вона глянула на Ліббі. «Ми не хочемо відкидати це як природні причини та виглядати дурнями». Таке траплялося не раз за останні пару років.
  «На жаль, десятки людей відвідують вікторіанську кухню щодня, тому сліди пальців навряд чи приведуть нас кудись, якщо ми не візьмемо відбитки у всіх, хто відвідав замок цього року».
  Хтось застогнав. «Ми поки що не будемо йти цим шляхом, не без додаткових ресурсів», — підтвердив директор з управління справами Моррісон. «Чи є у нас інші підказки?»
  «Ми перевіряємо речі жертви. Мабуть, їй заборонено носити з собою сумочку в замку, але в кишенях фартуха у неї було кілька речей. Нічого дуже цікавого. Монетний двір, гаманець, щоденник із дуже мало записів – звичні речі. Плюс кілька особистих сувенірів – невеликий срібний фотоальбом, такий, що вміщує лише дві фотографії, і фляжка. На одному зображено стару жінку, яка дуже схожа на жертву – можливо, родича, – а на іншому – молодий чоловік. Ця фотографія чорно-біла, і, судячи з одягу та зачіски хлопця, правильної короткої спини та боків з акуратним проділом, вона була зроблена ще у п’ятдесяті роки. Ми можемо отримати від них щось корисне».
  DC Джемма Хамберстоун і PC Ян Сміт повідомили про свої перші розмови з волонтерами та школярами. Більшість з них були короткими, розміщуючи людей у різних точках навколо замку. Усі свідчення підтвердили, що Берил Найтінгейл була одна на кухні.
  Ліббі на мить заплющила очі й уявила цю сцену. Берил, яка так часто прагнула зайняти центральне місце на зборах історичного товариства, мабуть, була в захваті від своєї головної ролі в маленькій драмі. Вона й мріяти не могла, що все закінчиться так трагічно.
  Інспектор Хамберстоун показав аркуш формату А4, який передав школяр, все ще запакований у захисний пластиковий пакет. «Це сценарій Джейсона. Він читав це, коли розмовляв із Берил Найтінгейл через трубку дворецького. Він зіграв головну роль у їхній маленькій драмі після конкурсу, організованого Вільямом Халфстедом. Це Халфстед, який знайшов тіло. Ми взяли його показання на місці».
  Ян Сміт сказав: «Мені це схоже на підозрюваного». Офіцер, який їсть тістечка, молодий чоловік із гострим волоссям і рожевим обличчям людини, якій майже не потрібно голитися, кивнув, але інспектор Моррісон попереджувально підняв руку.
  «Не будемо поспішати з висновками. На цьому етапі ми ставимо питання: хто, що, коли, як, де і чому. Нам потрібно знати все про ключових свідків. Пам’ятайте, хоча у нас можуть бути підозри, ми ще навіть не знаємо, чи це вбивство. Ми все ще чекаємо підтвердження від патологоанатома». Він звернувся до Ліббі. — Місіс Форест, ви знали жертву. Один із членів вашого історичного товариства, як мені казали. Що ви можете розповісти нам про неї?»
  Шия Ліббі заколола, коли вона намагалася подумати, усвідомлюючи, що на неї дивляться всі очі. «Товариство перестало збиратися влітку. Наступне обговорення має відбутися за пару днів, як це сталося, тож я не бачив там Беріл деякий час». Вона щось згадала: «Останнім часом вона приходить до пекарні частіше, ніж зазвичай»,
  — Наскільки вам відомо, є якісь причини?
  «Я не впевнений». Ліббі подумала про репліку, почуту в магазині. «Мені здається, вона нещодавно вийшла на пенсію. Я сподіваюся дізнатися про неї більше на зустрічі. Деякі з учасників знають її роками. Вона завжди була такою тихою». Вона ламала голову, шукаючи, як описати Берил, але особистість цієї жінки була настільки замкнутою, що Ліббі майже не знала її. «Вона любить морквяний пиріг». Губи ПК Сміта скривились у насмішці, і Ліббі припинила говорити, роздратована тим, що це звучить непрофесійно. Їм не потрібно було знати такі плітки.
  Інспектор Моррісон стежив за напрямком її погляду. «Ян. Маєте що додати?»
  П. Сміт склав руки на грудях і дивився в підлогу, як насуплена дитина. — Ні, сер.
  DCI кивнув, доручив кільком офіцерам взяти повні заяви від волонтерів у замку та призначив дату наступної конференції. «Але перед тим, як ви всі пішли, у мене є оголошення. ДС Рамшор покине нас. Він склав іспити – не раніше часу, я можу додати». Він з удаваною суворістю глянув на Джо. — Він переїжджає до Західної Мерсії як інспектор-детектив.
  OceanofPDF.com
  
   5
  Лосось
  Того дня відсутність Шиплі на кількаденних тренуваннях зробила будинок Макса моторошно тихим. "Я з нетерпінням чекаю його повернення як зміненого персонажа", - сказав Макс. — А поки давайте трохи потренуємося з Ведмедиком. Залишилась година-дві до того, як згасне світло. На цей раз він може отримати всю нашу увагу».
  Вони попрямували до Брент-Нолла, одного з особливих округлих пагорбів Сомерсету, що височіють над Рівнями як орієнтири, видимі за милі навколо. Нетипова тепла погода останніх кількох днів зійшла нанівець. Ліббі здригнулася. «Ночі швидко наближаються».
  Макс зупинився, втягнув величезну грудь повітря й простягнув руки до неба. «Я люблю цю пору року. Мені подобається носити затишний одяг, є натяк на меланхолію, дерева перестали обертатися, і не за горами обіцяне Різдво».
  Настрій Ліббі піднявся. «Тоді ми будемо старою подружньою парою».
  Макс обняв її за плечі, притягнув до себе й поцілував. «Тепер тобі стало тепліше?»
  Вона відступила, щоб уважно вдивитися в Максове обличчя, проводячи пальцем по зморшках сміху навколо його очей і вм’ятині на його підборідді, тепер усе таке ж знайоме, як і її риси. Вона знову нахилилася до нього, впиваючись його теплим, чоловічим запахом і різким натяком на лосьйон після гоління, впізнавши це як один із своїх подарунків йому.
  «Чому ти смієшся?» — запитав Макс.
  «Тому що я щасливий. І здивований моїм успіхом». Вона прибула в Ексем-он-Сі, овдовівши від нещасливого шлюбу, ніколи не сподіваючись знайти справжнє кохання на цьому пізньому етапі життя.
  Ведмідь, який біг попереду, зупинився мертвий. Він вагався, потім перескочив і підвівся на дибки, прицілившись мокрим язиком до обличчя Ліббі. Романтичне закляття було розірвано, і Макс відпустив її. «Він ревнивий».
  «Давай, Ведмідь». Сміючись, Ліббі погналася попереду, а Ведмідь зрівнявся з її темпом. Невдовзі їй довелося визнати поразку, задихаючись: «Ця собака могла йти годинами».
  «Це порода. Його предки долали милі, доглядаючи овець на карпатських пагорбах».
  Ведмідь, із задоволенням піднявши хвоста, звернув увагу на обнюхування живоплотів. Макс запитав: «Як пройшла нарада поліції?»
  Ліббі штовхнула ногою камінь. «Не блискуче, якщо чесно. Дехто з офіцерів вважає, що я просто бавлюся в розслідування. Вони не хочуть мене, особливо зараз, коли Джо йде далі. Звичайно, я радий за нього, але все може бути непросто». Раптом розлютившись, вона вибухнула: «Вони думають, що я самозванка, скільки б справ я не розкрила». Вони вважають, що я повинен триматися шоколадного бізнесу».
  Макс кивнув і пройшов кілька кроків, глибоко задумавшись. — Не дивно, що дехто з... ну, менш освічені поліцейські обурюються на вас. Вони відчувають загрозу, тому що ви ловили вбивць. Не всі вони такі негнучкі. Інспектор Моррісон хоче, щоб ви були там. Він дуже про вас думає».
  Це правда, Моррісон показав, що прислухається, коли Ліббі говорила. Вона пнулась крізь купу опалого листя. «Хотілося б, щоб Ян Сміт не любив мене так сильно, а Джемма Хамберстоун була майже такою ж морозною».
  «Вони звикнуть до вас. Розумні люди побачать, що ти добре виконуєш свою роботу, хоча я боюся, що Ян Сміт цього ніколи не зрозуміє. Він програна справа, але це його проблема. Якби правосуддя залишилося за такими, як він, воно б ніколи не відбулося».
  «Ви маєте рацію. Це майже так, ніби його ставлення вплинуло на інших, тому найкращий спосіб довести себе — це дізнатися, що сталося з Беріл. Моррісон вважає її смерть щонайменше підозрілою. Я впевнений, що патологоанатом відразу розпізнав би інсульт чи інфаркт. Самогубство здається малоймовірним, враховуючи, що вона була посеред розмови».
  Ліббі замовкла, коли в ній знову зародилася знайома суміш хвилювання й жаху. Це почуття ніколи не переставало захоплюватися на початку нової справи. Зі сплеском рішучості вона оголосила: «Я не дозволю Яну Сміту та його дитячим друзям залякати мене. Крім того, я зобов’язаний Берил добитися справедливості, якщо її вбили». Вона пішла швидше. — Я повернувся до справи, Максе, і це теж добре. Ви надто зайняті, щоб працювати над цим, але це допоможе обговорити це».
  «І тому ми одна команда».
  Мозок Ліббі запрацював. 'Давайте подумаємо. Чому хтось хоче вбити безпорадну стару жінку, як Беріл?»
  — Ось у чому головоломка, — сказав Макс. «Скільки ми знаємо про неї?»
  «Мало що. Вона в людей як старі тітки. Ви знаєте, завжди там осторонь, але на них ніхто не звертає уваги. Вони, здається, не мають значення, не в поспіху повсякденного життя. Я її майже не знав, хоча вона завжди була на засіданнях історичного товариства. Вона ніколи не говорила багато, просто сиділа в кутку, їла торт, чекаючи, коли її попросять розповісти про її предків. Я мало знаю про її походження. ти Ти виріс в Ексемі.
  Він похитав головою. — Не зовсім, хоча я знав ім’я. Я більше цікавився футболом, ніж діви середнього віку, і наші шляхи ніколи не перетиналися, але я можу розповісти вам, хто знатиме всі подробиці».
  «Тоді продовжуй, хто?»
  «Твоя подруга Анжела. Вона знала Беріл усе життя».
  «Звичайно». Анджела Майлз, яка народилася і виросла в Ексемі, знала історію кожного в цьому районі. «Ви маєте рацію. Я поговорю з нею завтра. Потім за пару днів збирається решта суспільства. Я мав би отримати від них корисну інформацію».
  Макс зупинився біля залізничного мосту й сперся на стіну, спостерігаючи за потягами. «Поки у вас такий позитивний настрій, як щодо призначення дати весілля?»
  «Мм». Ліббі подумала про сукню, яка терпляче висіла в її котеджі, а її речі були запаковані в коробки. «Давайте зробимо це швидше».
  «Як скоро?»
  Ліббі спробувала проаналізувати свої почуття. Що її стримувало? Вона вмирала від бажання вийти заміж за цього чоловіка. Їй подобалося все в ньому, навіть його прихильність годинами працювати над комп’ютером. Переїзд до його садиби та навчання називати це домом здавалося пригодою, тож чому вона вагалася? Вона уявляла собі весілля, більш масштабне, ніж те, яке вони планували, в оточенні своїх дітей – Роберта та Джо, з їхніми дружинами, Шиплі та Ведмедиком, звичайно, але чогось не вистачало. — Алі, — пробурмотіла вона. «Я б хотів, щоб Алі був там».
  Повз прогримів потяг, розхитавши міст під їхніми ногами, заглушивши реакцію Макса.
  «Що ти сказав?» — запитала Ліббі.
  «Я запитав, ти запросив свою доньку прийти?»
  «Я згадав про це, але знаю, що вона не може приїхати аж із Бразилії лише на моє весілля». Алі була щаслива, і її волонтерська робота була варта, хоча, згідно з її електронними листами, вона була розбита назавжди.
  «Я веду себе дурно. Не будемо чекати. Як щодо двох тижнів у суботу?»
  «Ідеально». Макс поцілував її в щоку й кинувся бігти. «Тим часом змагайся з Брентом Ноллом».
  
  Ліббі провела вечір у своєму котеджі, збираючи речі. Тепер призначили дату весілля, було чим зайнятися. Ліббі перевірила, чи є у неї достатньо кави, щоб у котеджі пахло привабливо, коли вони приїдуть. Вона б теж хліб спекла. Якби це не продало будинок, нічого б не було.
  Пушистий, її відсторонений мармеладний кіт, відреагував на повернення Ліббі холодним поглядом. Вона зволила відкусити маленький ковток найкращого лосося, вийшла з кімнати й повернулася до шафи для провітрювання, щоб згорнутися калачиком у своєму улюбленому місці. Це була старенька кішка, їй було майже шістнадцять, і на її морді була суміш оригінального рудого та сірого хутра. «О, Фузі, ти не старій. Я не зміг би обійтися без вас». З раптовим приголомшливим припливом емоцій Ліббі вирвала кота з гнізда на купі нещодавно випрасуваних підодіяльників і зарилася обличчям у м’яке хутро.
  Як і всі коти, Фузі зневажав непотрібні емоції. Вона насилу вирвалася з обіймів свого господаря, але дозволила Ліббі погладити її по спині, коли заснула, тепла й щаслива. «Іноді мені хотілося б бути котом», — пробурмотіла Ліббі. «Життя було б набагато простішим».
  Вона працювала швидко, на цей раз їй не завадила увага собак. За їх відсутності процес був набагато легшим. Лише днями Шиплі вкрав одну з улюблених червоних босоніжок Ліббі, заскочив на куток і розжував шкіру на шматки.
  З половиною вмісту свого будинку, акуратно упакованим у коробки, Ліббі опустилася в крісло, виснажена, щоб дивитися новини по телевізору. Вона майже не чула жодного слова; її мозок був надто сповнений Берил. Чому хтось хоче завдати шкоди такій ніжній душі? Незаміжня Беріл вела тихе, самотнє життя. Ліббі домовилася відвідати Анджелу наступного дня. Якщо пощастить, її подруга поділиться кількома подробицями.
  Ліббі зітхнула, вимкнула телевізор і зробила чашку гарячого шоколаду, не звертаючи уваги на автоматичне відчуття провини. Вона пройшла довгий шлях із Максом, тож у неї було зайві калорії. Кілька ковтків шоколаду не завадили їй вбратися у весільну сукню.
  Поки вона пила, винувато насолоджуючись солодкою насиченістю напою, у неї задзвонив телефон. АОН був заблокований, тому, ймовірно, це була поліція. Можливо, новини будуть хороші.
  «Місіс Форест, тут детектив-констебль Джемма Хамберстон». У голосі DC була нотка хвилювання, від якої серце Ліббі забилося.
  «Вибачте, що дзвоню так пізно, але директор Моррісон хотів, щоб ви знали якомога швидше…»
  «Так?» Затамувавшись, Ліббі перебила її. «Знати що?»
  — Знову зателефонував патологоанатом. Він ще не збирається повністю взяти на себе зобов’язання, але майже впевнений, що Беріл Найтінгейл померла від отруєння нікотином».
  OceanofPDF.com
  
   6
  Гарячий шоколад
  Гарячий шоколад Ліббі охолонув, не торкнувшись, коли вона шукала в Інтернеті все, що могла знайти про отруєння нікотином. Вона заснула вже за північ, але наступного ранку вона встала рано, спостерігаючи, як повільно минає час. Вона змусила себе почекати до розумної години, перш ніж замкнути котедж і вирушити відвідати Анжелу.
  Її подруга, як завжди, виглядала чарівно та елегантно. Навіть рано вранці її волосся сяяло, а тонкий макіяж оживляв її обличчя. Ліббі намагалася, але вона ніколи не могла зрівнятися з легким стилем Анджели.
  Вона люб’язно зустріла Ліббі свіжозвареною кавою та тарілкою власного пісочного тіста Ліббі. «Мені здається, ти один із моїх найкращих клієнтів», — зауважила Ліббі. «Як ти залишаєшся таким струнким?»
  «Гени. Я не можу допомогти, я народився щасливим. Моя мама прожила дев'яносто п'ять, а я планую ще більше». Анжела змахнула з журнального столика невидиму порошинку. «Тепер, про що ви хотіли мене запитати? Мені, до речі, шкода, що вам довелося здійснити особливу подорож. Я знаю, що ви зустрічаєтеся з рештою історичного товариства, але я пообіцяв завтра піти до Веллського собору на додаткову сесію. Сьогодні у них більше відвідувачів, ніж будь-коли». Анжела працювала гідом, проводячи екскурсантів по будівлі. Вона скривилася. «Мені цікаво, чи є певна відомість, що додає інтересу відвідувачів, з тих пір, як ви знаєте, того жахливого бізнесу».
  Ліббі кинула на подругу різкий погляд, на кілька хвилин відвернувшись від мети свого візиту. Її вбудовані системи виявлення були напоготові. Анжела не здавалася такою жвавою кілька місяців, відтоді як вона була причетна до вбивства в соборі. 'Давай. Що трапилося, щоб підбадьорити вас? Щось особливе – чи хтось?»
  Анжела сяяла. «Я ще не впевнений. Я розповім тобі через деякий час. Це може все вивітритися». Вона показала, що схрестила пальці. «Але ви прийшли не для того, щоб поговорити про моє світське життя. Гадаю, вам потрібно обговорити Беріл.
  «Ви маєте рацію. Я поки що відпущу це, але ти не звільнишся. Я повернусь! Я сподіваюся, що все вийде».
  «Якщо я буду щасливий наполовину, як ви з Максом, я буду радий. До речі, я не пробачив тобі, що ти хотів маленьке весілля без гостей».
  Ліббі посміхнулася. «Можливо, ми можемо зробити для вас виняток».
  Ліббі витягла потертий блокнот зі спіраллю та ручку. Конспектування допомогло провести межу між дружбою та розслідуванням. «Мені потрібно знати все про Беріл. Історія її життя, якщо можете вказати деталі. Ніколи не знаєш, що може бути важливим. Я офіційно працюю з поліцією у цій справі. Команди головного розвідника Моррісона збирають вагомі докази, криміналістику тощо, але вони попросили мене зібрати загальну інформацію від людей, які знали Беріл. Оскільки її єдиним інтересом було історичне товариство та волонтерство в замку Данстер, я поговорю з усіма членами, щоб почути подробиці». Вона замовкла, передчуваючи ефект оголошення, яке збиралася зробити. «Беріл померла від отруєння нікотином».
  Брови Анжели злетіли вгору. «Нікотин? Кажеш, від сигарет? Але вона не курила». Вона спохмурніла. «Це був нещасний випадок чи… чи щось ще гірше?»
  «Я боюся, що ні нещасний випадок, ні самогубство малоймовірні. Це був би дивний спосіб покінчити з собою, і якби вона не палила… Ліббі пояснила кілька фактів, які вона дізналася. «Вивести отруту з сигарет неважко, але було б багато легших способів покінчити з собою. Однак у минулому його використовували для вбивств, оскільки сигарети легко доступні у великій кількості. Беріл, мабуть, з’їла або випила щось досить сильне на смак, щоб замаскувати нікотин».
  Очі Анджели були широко розплющені, на обличчі — жах. «Хто зробив би таке з Беріл? І чому?» — прошепотіла вона. Вона замовкла, перекочуючи поділ свого джемпера між схвильованими пальцями. Вона відкрила рота, потім знову закрила його, поки Ліббі чекала, впевнена, що її друг має сказати щось важливе.
  Через мить Анджела нахилилася вперед. «Я не люблю балакати про Беріл, особливо тепер, коли вона мертва. Знаєш, ніколи не говори погано… — її голос стих.
  Ліббі підбадьорливо кивнула. «Дуже важливо дізнатися про неї все, що я можу. Якщо у неї були секрети, можливо, вони стали причиною її вбивства. У будь-якому випадку все, що ви знаєте, допоможе».
  Анжела зморщила ніс. «Я впевнений, що ти маєш рацію, і ти, ймовірно, дізнаєшся від когось іншого. Бачиш, у Берил була таємниця. Вона… ну… вона час від часу випивала чи дві. На самоті. Протягом дня. Насправді, можна сказати, що вона була майже алкоголічкою».
  Ліббі закусила губу, щоб приховати недовіру. Мишачий Берил? напевно ні? Тоді вона згадала, що поліція знайшла в сумці Берил срібну флягу. Вона глибоко зітхнула. Можливо, Анжела мала рацію. «Що вона пила?»
  «Ну, я думаю, її бачили з візком супермаркету, повним пляшок віскі».
  Ліббі провела пальцем по краю чашки, обмірковуючи це. «Добрий шматок віскі замаскує смак нікотину».
  Двоє друзів дивилися один на одного. Анжела скривилася. — На жаль, у Берил є чимала історія. О боже! Ще більше я ненавиджу пліткувати..."
  Ліббі подовжила паузу, даючи подрузі зібратися з думками. Зрештою Анджела нахилилася вперед, поклала свою фарфорову тарілку на лікоть на полірованому столику й кивнула головою. «Я бачу, що вам потрібно знати всю історію, щоб зрозуміти, що спонукало Беріл. Це сумна історія, і вона сягає далекого минулого».
  Ліббі швидко строчила, поки Анджела говорила. «Берил народилася під час Другої світової війни в родині, яка колись була багатою, але з роками занепала. Її батько помер за кілька днів до закінчення війни, залишивши матір виховувати Берил, дитину та її старшого брата. Вона була вдовою, мала мізерну пенсію і не мала реальних професійних навичок. Вони продовжували жити у великому будинку, але це старе місце було протягом, опалення коштувало цілого стану, і вони виживали на мізер».
  Ліббі, яка росла в пам’яті про війну, чула багато таких історій. «Після війни, коли освіта та охорона здоров’я покращилися, чи все покращилося?»
  «Мати Берил пишалася тим, що дбала про Беріл і Сиріла якнайкраще. Вона заробляла на життя своєю швейною машинкою, перешиваючи одяг, і діти добре вчилися в школі. Берил була розумною дівчиною, особливо добре розбиралася в математиці. Вона могла б вступити до університету, але сім’я все ще мала труднощі, і місіс Найтінгейл переконала її влаштуватися секретарем тут, в Ексемі. Кирило, звичайно ж, будучи сином, вступив до університету. Мені здається, в Ексетері, де він здобув поважний ступінь юриспруденції та почав просуватися по кар’єрних сходах як адвокат. Беріл і її мати любили Сиріла».
  — Берил тихенько сиділа вдома в Ексемі, доглядаючи за місіс Найтінгейл?
  Анжела кивнула. 'Точно. Але у Берил були надії. Друг Сиріла, Джефрі, також був адвокатом, і вони з Беріл закохалися. Вони заручилися, і вона була готова вийти заміж, оселитися в Ексетері й жити довго та щасливо».
  Ліббі простогнала. «Я відчуваю, що це не закінчиться щасливо».
  «Ви маєте рацію. Кирило купив собі машинку. Одного вечора, після успішної справи, вони з Джефрі відсвяткували це, проїхавши через Сомерсет-Левелз, відвідуючи громадські будинки. Вони промчали за ріг прямо на корову, яка вибігла з сусіднього поля. Автомобіль перекинувся догори дном, і обидва молоді люди загинули».
  Ліббі перевело подих. «Ці канави можуть бути підступними. Раніше я опинявся з передніми колесами у воді».
  «Це легко зробити, а тоді це було ще простіше, коли в сільській місцевості не було освітлення. Небо було затягнуте хмарами, тому не було світла зірок. Ніхто навіть не знайшов машину до наступного ранку. Беріл була збентежена, і місіс Найтінгейл уже ніколи не була колишньою. Вони обоє обожнювали Сиріла, а Беріл щиро любила Джеффрі. Усі її мрії про майбутнє померли разом з ним».
  Ліббі перестала писати, трагедія втрати Берил стала ще гострішою через її власне щастя з Максом. Вона мовчки пообіцяла ніколи не сприймати свою удачу як належне. — Це пояснює фотографії, які Берил носила з собою. Молодий чоловік, мабуть, її старе полум'я. Не дивно, що вона тримала його фотографію поруч. Вона залишилася без кваліфікації, без нареченого, безвихідної роботи та сумної матері».
  «Вона роками доглядала за своєю матір’ю, оскільки місіс Найтінгейл ставала все більш хворою. Вони стали нерозлучними, з усіма тими спільними спогадами. Беріл ніколи не знаходила нікого, кого б любила. Вона здавалася досить задоволеною, поки її мати не померла. Місіс Найтінгейл було вже за вісімдесят, але це стало для Беріл жахливим шоком. Вона залишилася одна на світі. Я думаю, що тоді почалося пияцтво».
  Вона замовкла. Ліббі підказала: «Давай, ти не можеш зупинитися зараз».
  — Ні, мабуть, ні. У місті говорили, що алкоголь завжди був проблемою в родині. Я чув, що батько Берил був – ну – також практично алкоголіком. Хоча нічого точного не було, загальна думка полягала в тому, що Кирило керував автомобілем, будучи п’яним, і в аварії винен він. У ті часи, до зміни закону, люди дійсно керували автомобілем у стані алкогольного сп’яніння. Алкотестерів не було». Вона жалібно засміялася. «Люди звикли говорити про те, щоб випити ще раз, перш ніж їхати. «Один для дороги», вони назвали це.
  Ліббі була спантеличена. «Я ніколи не чув найменшого натяку. Навіть від Гледіс у квітковому магазині, а вона найбільша пліткарка в Ексемі.
  Анжела налила ще кави. «Оце шлях, тут. Ми любимо пліткувати, але ми захищаємо одне одного, коли... — Вона зупинилась і почервоніла.
  «Я знаю, що ви маєте на увазі. Коли поруч незнайомці чи новачки. Як я.
  Крива посмішка Анджели була вибачливою. «Завжди існувала якась змова, щоб приховати проблему Берил. Усім було її шкода».
  Ліббі згадала зустрічі товариства. Берил так часто пропонувала виступити з доповідями про місцеву історію, але розмови так і не відбулися. Інші члени групи завжди пропонували причину переходу до іншої теми. Одного разу Берил витягла зі своєї сумки аркуші розлінованого паперу формату А4, але перш ніж вона встигла заговорити, Джордж Едвардс попросив Ліббі ще один шматочок торта, щоб віднести його додому своїй дружині-інваліду. Марджері Халфстед приєдналася, вихваляючи випічку Ліббі, і чомусь про розмову Берил забули.
  «Ви хочете сказати мені, що коли Берил тихо сиділа в кутку, чекаючи, щоб прочитати свої лекції, вона була насичена?»
  «Я боюся, що так. Тому ми завжди знаходили спосіб перешкодити їй почати розмову. Одного разу я помітив нотатки – насправді навіть не нотатки – просто стос паперу, який вона тримала в сумці».
  Ліббі кивнула. «Її конспекти лекцій. Вона витягувала їх і махала ними».
  «Вони взагалі не мали сенсу; лише кілька нашкрябаних речень і десяток порожніх сторінок. Берил не могла більше виступати публічно, ніж літати».
  «Я поняття не мав». Приголомшена Ліббі замовкла. Як мало вона розуміла звичаї Ексема. Що ще приховали міські плітки? «Це багато, щоб прийняти».
  Анжела піднялася й зібрала чашки. «Я думаю, нам потрібно ще кави. Я припускаю, що ми всі були – як це називається в наші дні? – активатори. Ми дозволили Беріл продовжувати пити, а ми наглядали за нею та прикривалися, якщо вона була в небезпеці осоромитися».
  «Щоб врятувати її від таких незнайомців, як я». Ліббі стрімко видихнула. «Я думав, що нарешті потрапив у суспільство Exham, але під поверхнею відбувається стільки всього, про що я не знаю». Вона посміхнулася подрузі. «Я не сприйму це особисто. Я впевнений, що в будь-якому маленькому місті те саме».
  Поки Анджела готувала ще каву, Ліббі обмірковувала наслідки цієї новини. Якби всі в місцевій громаді знали про Беріл, її вбивці було б легко навідатися під приводом і використати момент, коли Беріл вийшла з кімнати, щоб підкинути дозу отрути в пляшку свого улюбленого напою.
  Вона пішла за Анджелою на бездоганно чисту й охайну кухню. «Ти щось знаєш про те, що Беріл покинула роботу?» Останнім часом вона більше їздила містом, заглядаючи в пекарню майже щодня. Вона щойно пішла на пенсію чи, можливо, їй довелося піти?»
  Анжела знизала плечима. Через випивку? Я нічого не чув, але хтось із інших міг знати. Я знаю, що вона перестала працювати в гоночних конюшнях кілька місяців тому, але вона була достатньо дорослою, щоб давно піти на пенсію. Вона працювала далеко після пенсійного віку. Вона пропрацювала в стайні все своє життя, і я думаю, вони дозволяли їй залишатися там скільки завгодно. Я не впевнений, наскільки вона була б корисною в останні роки. Ще один приклад помилкової симпатії, мабуть, дозволити їй продовжувати».
  Анжела повела з кухні. «Ми помилилися, проігнорувавши її вживання алкоголю. Якби ми були жорсткішими, можливо, вона змогла б впоратися з проблемою і все ще була б з нами. Так багато про допомогу ближньому. Боюся, що багато хто з нас несе певну провину за сумне життя Берил».
  Ліббі довго мовчала, розмірковуючи, аж поки, охоплена бажанням поговорити про все з Максом, вона допила свій напій, зібрала сумку й підвелася, готова піти. На виході Анжела взяла її під руку. «Я маю дещо тобі сказати».
  — Чи не більше жахливих одкровень?
  Анжела посміхнулася. — Ні, але тобі це не сподобається. Ти пам’ятаєш того вередливого Теренса Марчанта?
  Ліббі простогнала. «Нещодавно він погрожував відкрити конкурентну кондитерську в Ексемі, але, здається, він втратив інтерес, я радий сказати». Вираз обличчя Анджели зупинив Ліббі. "Або він?"
  «Я чув, що він повернувся, і кондитерська точно відкриється за кілька тижнів. Він планує завалити Exham французькою випічкою, і він найме справжнього французького кондитера. Він думає, що вас закриють протягом шести місяців».
  OceanofPDF.com
  
   7
  Шоколадний бісквіт
  Марджері Халфстед сиділа на ситцевому дивані, спиці клацали, наче цокотіли зубами. Час від часу вона поглядала на Вільяма, але він, здавалося, був поглинений телевізійним турніром з гольфу, який повільно розігрувався в мряці північного поля для гольфу. Марджері щільніше стиснула губи й в’язала швидше, щосили смикаючи вовну після кожного ряду, нав’язливо рахуючи стібки.
  Вільям майже не розмовляв після смерті Беріл Найтінгейл. Він розмовляв з поліцією, але відмовився обговорювати будь-що про коротку бесіду в замку, окрім зауваження, що констеблі, здається, з кожним роком стають молодшими. Марджері спробувала відчути співчуття. Він першим знайшов тіло, тож мав бути засмучений, але його дії її непокоїли.
  Того дня він поводився дивно. Він залишив школярів самих, і їй довелося втрутитися. Потім він не заважав їм побачити тіло. Якийсь час панував хаос, підлітки кричали й кричали. Вона не здивується, якщо будуть скарги від батьків. Можливо, Вільям втратить свою посаду гіда. Вона знала, що це його засмутить. «Все добре?» вона спробувала. Вільям тільки буркнув.
  Марджері повернулася до в'язання. Вони ніколи не любили говорити про почуття, ніхто з них. Справді, це виглядало трохи не по-британськи. Навіть коли вона втратила дитину, багато років тому, вони нічого не говорили. Що було говорити? Розмова не змінить факту викидня. На думку Марджері, люди в наші дні були надто схильні викидати свої приватні печалі всім іншим в обличчя.
  Перестала в'язати. Вона місяцями не думала про той час. Спочатку вона не могла забути дитину, якої ніколи не було. Він весь час був у її думках. Вони планували назвати його Оскар. Марджері була впевнена, що це хлопчик, хоча лікарі ніколи не говорили про це.
  Встромивши спицю в клубок палевого кольору вовни, вона вирішила закінчити светр пізніше. Їй сьогодні не дуже хотілося щось в’язати. Її думки повернулися до тих страшних днів, коли вона повернулася з лікарні. Вона припустила, що Вільям віддав жакетчики, які вона зв’язала для Оскара. Він ніколи не казав, а вона ніколи не запитувала, куди вони пішли.
  Вона застібнула свою в’язану сумку. Це було смішно. Смерть Берил Найтінгейл викликала у неї плач, і сидіти мовчки не допомагало. Краще щось робити. «Хочеш ще чашку чаю?»
  Вільям буркнув. «Не тільки зараз».
  Марджері підвелася на ноги й пішла до кухні. У будь-якому випадку вона б з’їла один і шоколадне печиво на додачу.
  Вона озирнулася. Вільям витягнув з кишені мобільний телефон. Він гортав екран.
  Б’юсь об заклад, що він дзвонить тій Аннабель.
  Переконання виникло в голові Марджері ніби нізвідки, і вона відразу переконалася, що це правда. У її вухах почувся шум, наче буревій, і на мить у неї запаморочилося в голові. Вона сперлася однією рукою на кухонний стіл і дала волю своїм думкам.
  З першої миті вона запідозрила, що жінка Аннабель увійшла до кімнати в замку на високих підборах і в помаді. Вільям уже знав її, Марджері була цілком впевнена, вона могла зрозуміти з того, як він усміхнувся їй. Він упав на себе, щоб доглядати за нею. Дупло, хворобливе відчуття охопило Марджері всередині. Смерть Берил Найтінгейл навряд чи мала значення порівняно зі зрадою Вільяма.
  Забувши заварити чай, Марджері пошкандибала назад у вітальню на хитких ногах і знову відкрила сумку для в’язання. Вона намагалася працювати, але її очі не сфокусувалися.
  Вона зробила довгий, спокійний вдих. «Сподіваюся, Аннабель не надто засмучена. Уявіть, що хтось помер у ваш перший день. Б'юсь об заклад, що вона не повернеться до замку поспішно». Говорити про жінку було все одно, що паршу збирати. Вона знала, що буде боляче, але Вільям відповів, але зупинитися було неможливо.
  Він відвів погляд від телефону. Вибачте? Що ти сказав?
  Грати невинного.
  Хворобливе почуття перетворювалося на гнів, кипіло всередині. Вона ледь не закричала: «Я казала, що з Аннабель».
  «Що з нею?»
  Вдаючи, що не розуміє, це була його гра, чи не так? "Тарті маленька штука". Марджері мало не задихнулася від власної злоби.
  «Я б цього не сказав».
  За звичайних обставин Марджері захоплювалася здатністю Вільяма зберігати спокій, але сьогодні вона хотіла бійки. — Я сказала, — вона ще більше підвищила голос, — я вважаю, що вона не краща, ніж мала б бути.
  Вільям уважно дивився на неї, ніби бачив її вперше, зі здивованим насупленим обличчям. «Я б не знав. Що змушує вас це говорити?»
  У двері подзвонили. Вільям, як завжди, сказав: «Цікаво, хто б це міг бути».
  Марджері зазвичай відповідала: «Є один спосіб дізнатися», але замість цього, випередивши чоловіка, вона підскочила, щоб сама відчинити двері.
  Вона була з відкритим ротом, готова сказати: «Ми ніколи не ведемо справи біля дверей», як завжди робив Вільям, але перш ніж вона встигла вимовити хоч хоч один звук, вона зупинилася, роззявивши рота при вигляді пари поліцейських, кількох поважні ноги від порога.
  Старший, чоловік років сорока із зайвою вагою, запитав: «Чи вдома ваш чоловік, місіс Халфстед?» Ми з колегою хотіли б поговорити з ним знову, будь ласка».
  Молода блондинка біля нього усміхнулася. «Це не займе багато часу».
  Марджері кліпала очима. Звичайно, поліцейські сказали, що вони повернуться, але вона не очікувала побачити їх знову так скоро. Вона відійшла вбік, щоб впустити їх, якраз тоді, коли з вітальні з’явився Вільям. — Тобі краще зайти.
  
  Через годину поліція поїхала. Марджері спостерігала, як вони від'їжджали. Вона не могла ковтати; її рот був наче наждачний папір. Її руки тремтіли. Вона перетнула кімнату до дивана, але не змогла сісти. Вона повернулася до вікна, дивлячись на порожню дорогу. Зараз поліцейської машини не було видно.
  Вона крокувала з передпокою до кухні, а потім назад до вітальні, її голова паморочилася.
  Що щойно сталося?
  Вона повернулася до сцени, намагаючись зрозуміти її зміст.
  Співбесіда почалася дружньо, як розмова, поліція висловлювала співчуття. «Ми знаємо, що бути причетним до раптової смерті – це шок. Ми просто хочемо прояснити, що саме сталося».
  Вільям розповів їм про ранок у замку та прибуття Аннабель і школярів. Тоді Марджері згадала, як Вільям пішов із хлопцями до комори дворецького. Обидва офіцери перезирнулися. — Отже, містере Халфстед, ви були з хлопцями, коли вони розмовляли з міс Найтінгейл?
  Вільям глянув на Марджері й трохи затинався. — Не зовсім так. Мені довелося зібрати кілька записок з машини, і я залишив хлопців поговорити. Моя дружина була з ними, тому вони були цілком безпечні, і був сценарій. Молодий Джейсон підготував те, що хотів сказати».
  Марджері облизнула сухі губи. У той час вона була роздратована тим, що Вільям залишив її сама справлятися. Смерть Берил затьмарила цей інцидент, і вона більше про це не думала, але тепер вона дивувалася, чому він так хотів піти. Це було зовсім не схоже на нього. Він завжди був сумлінним, і вона ніколи не знала, щоб він залишав документи в машині. Насправді вона була впевнена, що він мав із собою файл весь час, поки він був у замку.
  Що, якби він збрехав їй, щоб зміг втекти сам? Навіщо йому це робити?
  Як би вона не намагалася думати, вона могла уявити лише дві причини, з яких Вільям відмовився від своїх підопічних. Він залишив хлопців і пішов на кухню? Може щось перевірити? Але якщо так, то він сказав би їй, замість того, щоб вигадувати виправдання.
  Марджері гризла шорсткий цвях, намагаючись мислити трепетно. Якщо Вільям пішов на кухню, він був там, коли померла Беріл.
  Марджері здригнулася, ледь розплакалася. Це означало б, що він міг… ні, вона не могла закінчити думку. Це її налякало. Напевно, у нього не було причин завдавати шкоди Беріл Найтінгейл? Вона закрила очі. Має бути інша причина його відсутності.
  Проте, на її думку, могла бути лише одна ймовірність: він був із новою волонтеркою, Аннабель. Чим більше вона розмірковувала про його поведінку того ранку, тим впевненішою ставала.
  Тепер, коли поліція пішла, вона мала знати правду. Вона дивилася обличчям до Вільяма, поклавши руки на стегна. «Чому ти залишив хлопців самих? Вам не потрібно було приносити роздатковий матеріал, чи не так? Куди ти пішов?»
  Уперше за всі роки, які вони провели разом, Вільям виглядав хитрим. Марджері не знайшла іншого слова для цього. Він відвів погляд, човгнув ногами й прочистив горло. Його погляд метнувся до дверей, наче він думав про втечу. Марджері міцно поставила свою масу між чоловіком і виходом. «Скажи мені», — зажадала вона. «Прямо зараз».
  Він закашлявся. Він виплеснув. Марджері чекала, поки він нарешті не заговорив. «Я пішов поговорити з кимось».
  «Хтось? ВООЗ?'
  «Це було…»
  Він ніколи не вмів брехати. Марджері тицьнула пальцем у його груди. — Ви ходили до тієї Аннабель, чи не так?
  На його обличчі відобразилося здивування — ні, жах — і Марджері була впевнена, що її підозри були правильні. Він облизнув губи, а потім потер підборіддя, наче підіграючи час перед відповіддю. «Я просто хотів перевірити її. Знаєш, люба, в її перший день і все таке. Я подумав, що вона захоче прийти й познайомитися з хлопцями, можливо, також поговорити в розмовній трубі або попрацювати шківом для підйому для подачі. Відчуйте смак дому».
  Марджері закрила очі. «Ти пішов за тим, за тим хамом. Я знав це. Як довго це триває?»
  «Продовжується? Я не розумію.
  «Цей роман з тією жінкою». Говорячи, Марджері майже здалося, що вона чує, як їхній шлюб розвалюється на землю. Усі ці роки, проведені разом, нічого не рахували. Спільний, ніколи не згадуваний сум через втрату дитини, тихі вечори перед телевізором за тарілкою пастушого пирога. Це все було обманом.
  У Вільяма був роман.
  Слова, здавалося, вирізнялися в мозку Марджері, наче неонова вивіска. Її чоловік зробив крок уперед, але вона розкинула руки, щоб відбити його. «Не смій наближатися до мене, Вільяме Халфстеде, хіба що можеш заперечувати, що пішов шукати ту жінку — Аннабель, як її звуть».
  Колір зник з його обличчя. «Ти помилився. Я маю на увазі… — Він задихався, стискаючи руки на грудях. «Я-я…» Він похитнувся вперед, роззявивши рота в беззвучному крику, розірвавши светр, який вона зв’язала минулого Різдва. Не дивлячись на обличчя дружини, він, хитаючись, зробив кілька кроків, зупинився, зойкнув від болю і впав на підлогу.
  Марджері скрикнула.
  OceanofPDF.com
  
   8
  Спагетті карбонара
  «Вільям Халфстед у лікарні». Ліббі поклала телефон назад у кишеню. «Це був Ян Сміт. Цей жахливий чоловік зловтішається, бо я не можу поговорити з одним із головних підозрюваних. Або, принаймні, поки він не оговтається від серцевого нападу, бідолашний». Вона вечеряла в будинку Макса, який незабаром став її домом. Вони сподівалися прийняти його сина, щоб відсвяткувати його підвищення, але Джо та Клер, його дружина, були змушені скасувати зустріч. Нова робота вже почалася, і Джо працював над серією збройних пограбувань. «Ми приготуємо для Джо вечерю, коли в нього буде вільний вечір, — сказала Ліббі, — але давайте все одно піднімо тост за його успіх».
  «Хороша ідея. Будь-який привід для одного з ваших особливих свят. А сьогодні ввечері ми зможемо насолодитися вечерею при свічках на двох. Я поставлю романтичну музику. До речі, що в меню?
  «Закуска з авокадо та копченої курки, потім спагетті карбонара, а потім…»
  «Будь ласка, скажіть, що це пудинг з хлібом і маслом».
  «Звичайно, так, але коли ми одружимося, мені доведеться навчити тебе їсти різні десерти. Ах, і Сомерсет Брі потім, якщо ти зможеш».
  «Ти знаєш, що твої обіди — єдина причина, чому я одружуюсь на тобі».
  «Насправді ти виходиш за мене заміж, тому що я тебе про це попросив».
  «А хто я такий, щоб не погоджуватися?»
  Макс поклав до рота останній шматок спагетті карбонара і застогнав від захвату. «Ні, вибачте, це точно через їжу. Дай пудинг».
  «Нам краще не їсти так щодня. Я не хочу, щоб у тебе стався інсульт чи серцевий напад, як у Вільяма Халфстеда.
  Макс відніс тарілки на кухню, повернувшись із тарілкою, повною ароматного пудингу зі спеціями, усипаного кистями і хрусткими скибочками чорного хліба. «Принаймні я б помер щасливою людиною».
  «Це не смішно. Знаєш, таке трапляється».
  Макс помахав Ліббі пляшкою шампанського. «Будемо сподіватися, що в нас обох буде ще кілька років. Здоров’я».
  Ліббі глибоко вдихнула. Настав час їй сказати правду. «Насправді я маю в чому зізнатися».
  Макс поставив пляшку на стіл. «Це звучить серйозно. Чи варто мені хвилюватися? Що жахливого ти зробив у своєму темному минулому?»
  «Раніше я не любив говорити, але я не хочу зберігати секрети, тепер ми одружуємося». Вона театрально зітхнула. «Правда в тому, що я справді не люблю шампанського».
  «Ні! справді? «Ну, хто б це міг подумати? Думаю, наш шлюб буде сповнений таких потрясінь».
  Він відкрив пляшку австралійського Піно Нуар для схвалення Ліббі, і вони повернулися до серцевого нападу Вільяма Халфстеда. «Як ви думаєте, він скоїв напад, тому що він винен у вбивстві Беріл і відчуває докори сумління, чи тому, що він невинний і думає, що люди все одно звинувачуватимуть його?» — запитала вона.
  «А може, ні те, ні інше, і йому просто не пощастило».
  Ліббі подумала про це. «Його дружина повинна бути поза собою».
  Макс закінчив пудинг з хлібом і маслом. — Ну, оскільки ви офіційно берете участь у розслідуванні, ви можете допитувати людей скільки завгодно й дізнаватися. Пам'ятайте, що Джо завжди говорить. Не робіть поспішних висновків, просто…"
  «Слідкуй за доказами. я буду. Крім того, Берил не така скрипуча, як ми думали». Вона розповіла Максу про свою розмову з Анжелою.
  Він нахмурився. «Анжела — це джерело інформації. Я завжди знав, що у Солов’їв були проблеми зі смертю брата, але я їх не знав добре. Мабуть, я покинув Ексем до того, як Беріл почала пити. Ніхто не згадав про це, коли я врешті-решт повернувся після – ну, ви знаєте». Макс повернувся в Ексем лише після того, як його донька загинула в аварії, а його шлюб розпався. Якби Джо не пішов за ним, разом із роботою та дружиною, сповнений рішучості розібратися з батьком, ніхто не знав, що сталося б із Максом.
  Він підвівся. — Доп’ємо вина в моєму кабінеті? Там затишніше. Давай, Ведмідь». Він озирнувся, але Ведмедя не було й сліду.
  Ліббі вказала. «Зазвичай він сидить за тим стільцем».
  «Він був там раніше? Мені здавалося, що сьогодні ввечері було тихо, але я пов’язав це з тим, що Шиплі не було з тренером. Ведмідь сьогодні вдень був у саду. Краще покличмо його, бо починає темніти».
  Вони стояли біля задніх дверей, дивлячись на сад і поля за ним. Макс вигукнув ім'я Ведмедя, але нічого не сталося. Жоден гігантський пес не мчав стежкою. «Це дивно. Він ніколи не збивається». Макс нахмурився. «Він, напевно, втік через огорожу».
  «Я впевнений, що він скоро повернеться». Ліббі намагалася здаватися впевненою, але вона бачила, що Макса це не переконало. Ведмідь був найвірнішим і відданим собачим компаньйоном, рідко залишаючи своїх людей. «Давайте повернемося приблизно через чверть години, подивимося, чи він повернеться додому».
  Жоден не міг осісти, і остання вина залишилася недоторканою. Разом вони наповнювали посудомийну машину та прибирали на кухні, кожен з них часто, нишком звіряючи свої годинники.
  — Давай, — нарешті сказала Ліббі й вивела назовні. "Давайте спробуємо ще раз".
  Нарешті, охрипши від обзивання Ведмедя, вони були змушені визнати поразку. Ліббі стиснула Максову руку. — Я впевнений, що він повернеться до ранку. Він, мабуть, розгулявся. Можливо, він відчув запах самки й чує поклик дикої природи».
  — Можливо, хоча це йому не принесе користі. Про це подбав ветеринар. Гадаю, сьогодні ми нічого не можемо зробити, — погодився Макс. «Про всяк випадок я залишу задні двері відчиненими».
  OceanofPDF.com
  
   9
  Тости
  Наступного ранку Ведмедя все ще не було. Ліббі та Макс дзвонили чи надсилали смс усім друзям чи сусідам, про яких могли згадати, але ніхто його не бачив. До середини ранку, стурбовані й сумні, вони мусили визнати, що він зник. «Але куди він міг подітися?» — вголос здивувалася Ліббі. «Я знаю, що він може пройти милі, але напевно хтось би його побачив». Механічно, не усвідомлюючи, що робить, вона зварила каву й тости.
  «У мене дуже погане передчуття з цього приводу», — зізнався Макс. «Але перш ніж панікувати, давайте повернемося до його місцезнаходження за останні пару днів».
  «Він був зі мною два дні тому», — згадала Ліббі. «Тоді я залишив його з тобою, поки пішов у замок, щоб залишити торт».
  «Коли ти вчора був з Анжелою, я вивів його на пляж. Ми пройшли близько восьми миль. Це не те, що Ведмідь не вправлявся. Після прогулянки він, напевно, як завжди заснув за кріслом, а я поїхала купити шампанського, поки ви готували вечерю».
  Ліббі спробувала уявити час, який вона провела сама в будинку Макса з Ведмедем. «Двері були відчинені, тому він міг входити та виходити. Я взагалі не пам'ятаю, щоб бачила його. Я був надто зайнятий на кухні».
  Макс зосереджено прищурив очі. — Відтоді я його не бачив і не чув. Мабуть, він заблукав, поки ви готували».
  «Ми не впевнені, що саме тоді він зник. Можливо, він пішов за вами, коли ви вийшли за шампанським. Ви зазвичай берете його з собою».
  «Я вискочив лише на двадцять хвилин. Я думав, ти будеш стежити за ним.
  Чи мала вона бути? Ліббі стало трохи погано. Вона любила Ведмедя, але це не її вина, що він пропав. Вона ще не жила тут. Вона захищалася. «Я не можу спостерігати за ним щохвилини, а це твій дім».
  «Сьогодні він проводить з тобою більше часу».
  Раптом роздратована Ліббі підвелася з-за столу, розливши півчашки кави. Не звертаючи уваги на безлад, вона повернулася до Макса спиною й попрямувала до дверей. «Можливо, я краще за ним доглядаю».
  Макс сказав: «Якби ти частіше виводив його на прогулянки…»
  Вона розвернулася, сперечаючись на губах. Відкривши рота, вона раптом помітила блідість на його обличчі та мережу стурбованих зморшок навколо його очей. Її різкі слова розтанули, гнів зник так само швидко, як і з’явився. «Чому ми сваримося?» Вона повернулася до столу, витягла з кишені серветку й витерла розлиту каву.
  Макс поклав свою руку на її руку. «Вибачте. Нам не потрібно сперечатися. Це не твоя вина».
  Вона стиснула його пальці. — Ані ваш. Ми обоє стежили за Ведмедиком так само, як і зазвичай. Гадаю, ми щось перебільшуємо».
  «Передвесільні нерви?» Макс обійняв її, обійнявши її так, як вона любила.
  «Я не можу цього зрозуміти». Вона притиснулася до його обіймів. — Він ніколи раніше не втікав із саду. Сподіваюся, з ним нічого не сталося, от і все». Макс підійшов до вікна. Він дивився крізь скло, склавши руки, на багато миль, глибоко замислений.
  «Почекай хвилинку». Він бігом покинув кімнату. Ліббі терпляче чекала. У нього була одна зі своїх ідей, і він незабаром скаже їй, що це було. Він повернувся, стискаючи в руках глянцевий журнал, наповнений новинами Сомерсета, фотографіями неймовірно елегантних величних садів і рекламою будинків, які ніхто з її знайомих не міг собі дозволити. «Я впевнений, що бачив статтю…»
  Гортаючи сторінки, він зупинився ближче до кінця й гортав журнал, поки Ліббі не змогла його прочитати.
  ЗНИКЛИХ ДОМАШНІХ ТВАРИНОК
  Семеро жителів Сомерсета повідомили про втрату домашніх тварин за останній місяць. Місіс Джонсон з Уіллітона розповіла нашому репортеру, що її ши-тцу зникло з її саду два дні тому. «Він з нами багато років. Звичайно, це племінна тварина, зареєстрована в Кінологічному клубі, тому на ринку він коштує чималих грошей. Але ми тримаємо його як домашнього улюбленця, і двоє моїх дітей спустошені.
  Мартін Андерсон, фермер із Західного Сомерсета, повідомив, що його бордер-коллі вкрали два тижні тому. Тварина, робоча вівчарка, жила у спеціально побудованій будці біля будинку. «Вони, напевно, ввели йому наркотики», — наполягав містер Андерсон. «Він ніколи ні з ким добровільно не пішов би. Він чудово навчений, надзвичайно цінний пес, який отримав нагороди в телевізійному серіалі «Одна людина та його собака».
  Очі Макса зустрілися з очима Ліббі. «Схоже, хтось краде цінних тварин».
  У горлі Ліббі з’явився болючий клубок. Якби Ведмедя вкрали, він міг би піти назавжди. Він став для неї майже таким же важливим, як Макс і її діти. Він був з нею під час усіх її пригод. Насправді це був пес, який першим познайомив її з Максом. Вона по-ідіотськи сказала: «Що Фуззі робитиме без нього?» Після першої сварки мармеладний кіт міцно подружився з гігантським собакою.
  Макс важко зітхнув. — Ну, ми повинні бути приватними детективами. Здається, цього разу нам доведеться провести розслідування від власного імені. Шахрайство з біткойнами доведеться почекати. Я почну з Google, якщо ви поговорите зі своєю подругою, ветеринаром Танею. Можливо, вона знає про це». Таня колись доглядала за зламаною ногою Пушиста і була однією з відданих подруг Ведмедика.
  «Ведмідь був чіпований?» — запитала Ліббі. «Я ніколи не думав запитувати».
  «Так, я зробив це, коли стара місіс Томсон померла, і я усиновив його».
  Ліббі одягла навощений піджак. «Я роздрукую кілька плакатних фотографій Ведмедя і зараз відвідаю Таню, щоб дізнатися, що вона знає, але тоді мені доведеться провести решту ранку в пекарні. Я пообіцяв Френку, що працюватиму цю зміну з Менді, поки він виконуватиме спеціальні доставки на іншому кінці міста. О!
  «Що це?»
  «Мені доведеться сказати Менді. Вона буде спустошена».
  
  Ветеринар був сповнений співчуття, коли Ліббі показала їй журнальну статтю. Вона добре знала Ведмедя. «Я чув про це; кілька тварин зникли, і злодії, схоже, професіонали, якщо вони здатні витягнути з поля зору величезних тварин, таких як Ведмідь». Вона кивнула. «Жертви в основному цінні собаки, тому була задіяна поліція. Ви говорили з Джо?
  Ліббі роздратовано цокнула язиком. «Ви знаєте, я ніколи не думав про це. Поліція сприймає це серйозно?»
  Таня знизала плечима. «Вони приходили до мене, але я нічим не міг допомогти. Але вони прислали констебля Ієна Сміта, і я не можу уявити, що він буде надто переживати через зниклих тварин». Вираз її обличчя показав, що П. Сміт користувався нею не більшою популярністю, ніж Ліббі. «Він любить ловити дітей, які катаються на велосипедах по тротуару дорогою до школи, але йому лінь, щоб зробити все можливе, щоб простягнути руку допомоги».
  Ветеринар зітхнув: «Я сумую за колишніми часами поліцейських на велосипедах. У нас є пара громадських поліцейських, які час від часу заїжджають, і вони більш співчутливі, ніж ПК Сміт, але це не те саме». Вона засміялася. «Я показую свій вік. У будь-якому разі, я вважаю, що у поліції є важливіші справи. Як ця справа в замку. Вона подивилася на Ліббі із запитанням. Вона завжди шукала пліток.
  Ліббі вагалася. Вона мала бути обережною, щоб не розповсюдити несанкціоновану інформацію. Інколи працювати з поліцією було важче, ніж самостійно. І все ж, здавалося, нічого страшного в тому, щоб розповісти Тані всю історію, залишивши без уваги будь-яку інформацію, яка могла б ідентифікувати причетних школярів. Таня вже допомогла їй вийти, надаючи інформацію, яка дозволила викрити вбивцю з Гластонбері-Тор, який нещодавно отримав п’ятнадцять років ув’язнення у в’язниці Ексетера.
  Трохи подумавши, вона навіть розповіла Тані про серцевий напад Вільяма. Він був відомою фігурою в цьому районі, одним із членів нещодавно реформованого Товариства іспиту з морської історії та популярним гідом у замку. Ветеринар може пролити світло на чоловіка та його дружину.
  Таня скорила співчутливе обличчя. «Я була з ним на екскурсії по прислугі в замку Данстер», — сказала вона. «Він чарівний чоловік, хоча його дружина може бути складною. Раніше вони привозили сюди свого хайленд-тер’єра, але, на жаль, він помер кілька місяців тому. Я не думаю, що Вільям і Марджері подолали це. Цей пес був для них як дитина».
  Це дало Ліббі ідею. Вона хотіла поговорити з Марджері про смерть у замку Данстер, але їй потрібен був привід, щоб відвідати. Тепер вона мала один; якби вона була любителем собак, вона б співчувала Ведмедю. Вона, напевно, захоче повісити плакат у своєму вікні.
  Ідея не була блискучою, але найкраще, що Ліббі могла знайти на даний момент. У будь-якому випадку вона приїде не раніше завтра. Їй уже давно пора було почати працювати в пекарні, і вона відмовилася підвести Френка.
  Таня запропонувала. «Чому б нам не організувати належний пошук Ведмедя?»
  «Ми плануємо розклеїти плакати на ліхтарних стовпах і так далі. Ось як я знайшов зниклого кота місіс Марчант». Ліббі відчула знайомий укол тривоги, бо син місіс Марчант був тим самим Теренсом Марчантом, який, здавалося, мав намір згорнути пекарню Брауна.
  Сьогодні вона не мала часу думати про Теренса Марчанта. Вона надто хвилювалася за Ведмедя. «Ось один із плакатів. Ви б поставили його у своїй кімнаті очікування?» Погляд на Ведмеже обличчя, таке велике й лагідне, з величезними душевними карими очима, мало не розбив їй серце.
  Таня взяла плакат. «Звичайно, і я обов’язково обзвоню інших власників собак. Ви знаєте, що вони всі будуть готові виявити та шукати. Це робить вигулювати собаку цікавішим, ніж зазвичай, та й погода сьогодні поважна. У будь-якому випадку, багато моїх клієнтів знають Ведмедя, і всі його люблять. Сьогодні я не надто зайнятий, окрім операції».
  Вона помахала рукою в бік зони очікування, яка швидко заповнювалася безліччю надто збуджених, галасливих молодих собак, сварливих котів у кошиках, які явно бажали втекти й провідати цуценят, і парою хворобливих хом’яків. .
  Коли Ліббі підійшла до дверей крізь натовп співчуваючих власників домашніх тварин, вона страшенно запізнилася на роботу, але принаймні п’ятеро людей пообіцяли вийти в поля та ліси навколо Ексема та приєднатися до пошуків. Якщо Ведмідь був десь поблизу Ексем-он-Сі, Ліббі була впевнена, що його незабаром знайдуть.
  OceanofPDF.com
  
   10
  Хліб
  Менді була зайнята налаштуванням шоколадних цукерок місіс Форест у вітрині пекарні. Незважаючи на її розкішне чорне волосся, яке сьогодні було укладено в ряд шипів, косу фіолетову помаду на роті та її статус резидента Ексема, вона була популярним членом команди Brown's Bakery. Навіть Френк, власник, звик до її дивної зовнішності.
  Вона зустріла прибуття Ліббі співчутливими обіймами та шквалом запитань. «Я не міг у це повірити, коли отримав твоє повідомлення. Ведмідь просто заблукав? Ви робили плакати? Як ти думаєш, ти зможеш його повернути?
  «Я знайду його, або помру, намагаючись». Ліббі пояснила ситуацію Френку. «Мені дуже шкода, що я спізнився», — закінчила вона.
  «Не хвилюйся. Ми з Менді справляємося чудово». Він вагався. — Відтоді, як ти приїхала в місто, Ліббі, зі своїми тістечками та шоколадними цукерками, товарообіг у цьому закладі зріс утричі. Якщо я можу чимось допомогти, просто дайте мені знати».
  Ліббі довелося высморкатися, раптово охоплені почуттями. Френк ніколи не витрачав слів і уникав емоцій, як чуми.
  Поки Ліббі прикріплювала плакати до кожного вільного місця, всередині та ззовні магазину, Френк діставав хліби з кухонної духовки, з помітним полегшенням повертаючись до справи. «Ось і все на сьогодні». Він зняв рукавички. «Якщо ви готові взяти на себе управління, я залишу вас двох сьогодні вранці, поки я обходжу. Я всім зустрічним розповім про Ведмедя, а ти не турбуйся про цю тварину. Він може подбати про себе».
  Менді енергійно кивнула. — Звичайно, може. Ймовірно, він застряг у прибудові на ніч. Він когось налякає, коли відчинить двері».
  Френк розв’язав фартух. «Ці нові шоколадні цукерки продаються блискуче».
  «Ну, я не можу взяти на себе заслугу», — зізналася Ліббі, вирішуючи бути діловитою. «Вони були ідеєю Менді. Я б ніколи не подумав про начинку зі смаком патоки».
  Менді, червоніючи крізь макіяж, складала буханці хліба на полицях, щоб приховати своє обличчя, якраз у той момент, коли пролунав дзвінок, сповіщаючи про щоденну наплив клієнтів в обідній час.
  «Ось, — сказав Френк. «Я пішов». Він ненавидів балакати з клієнтами. Він знайде будь-який привід, щоб вийти з пекарні під час ажіотажу за бутербродами.
  Ліббі вітала раптовий приплив бізнесу. Можливо, це відверне її думку від Ведмедя.
  Кожен клієнт мав що сказати. Навіть якщо вони не були собаками, було багато для обговорення: зникнення Ведмедя, смерть у замку та серцевий напад Вільяма Халфстеда — усе це було гарячою темою.
  «Це смішно», — пробурмотіла Ліббі, пропускаючи Менді на слід шматочків піци для групи голодних підлітків. «Ви помітили, як ми подвоюємо кількість клієнтів, коли їм є про що попліткувати?»
  Невдовзі прийшла Гледіс із квіткового магазину й показала на плакат Ведмедя. Серце Ліббі забилося, як і кожного разу, коли вона дивилася на морду собаки, що сяяла зі стіни. «Ось чому я ніколи не заведу домашнього улюбленця. Занадто легко полюбити їх».
  Менді пробурмотіла Ліббі: «Я не можу уявити, щоб ця жінка когось або щось любила». Ліббі підозрювала, що вона прийшла в пекарню, щоб дізнатися про новини дня, щоб передати їх із прикрасами своїм клієнтам.
  Ліббі прошепотіла: «На свій захист: вона добре виконує свою роботу. Минулого тижня вона продала мені чудовий осінній букет жоржин — або, якщо це були хризантеми, я не знаю різниці».
  — глузувала Менді. «Хіба хризантеми не ті квіти, які люди кладуть на могили?»
  Ліббі замовкла, збентежена, тримаючи в руках напівзагорнуту хлібину. 'Вони? Я цього не знав».
  «Вони все одно в Бельгії. У нас була шкільна екскурсія туди, щоб побачити поле битви в Іпрі, і вони нам розповіли. Дарувати їх на зло».
  «Справді? Боже, я подарував їх дружині нового лікаря деякий час тому, коли вона запросила мене на чай. Не смійся. Але в мене була ідея». Вона підвищила голос. — Чи не могли б ви скласти мені особливий букет квітів для Марджері Халфстед? Я хочу відвідати її пізніше сьогодні. Але без хризантем, дякую.
  «Як щодо михайлівських ромашок і китайських ліхтариків?»
  «Ідеально. Я заберу їх сьогодні вдень».
  У Гледіс була теорія про серцевий напад Вільяма. «Це холестерин», — сказала вона, беручи два тістечка в паперовому пакеті.
  Ліббі уникала погляду Менді, боячись розсміятися. Гледіс явно не бачила іронії в своїй покупці з високим вмістом холестерину. «Але я чув, що серцевий напад стався одразу після візиту поліції».
  Очі жінки бігали між слухачами. — Якщо я не помиляюся, ці офіцери поліції можуть відповісти. Переслідування, знаєте».
  Джеймс, продавець газет, поспішаючи за обідніми бутербродами, зупинився на мить, щоб додати свої думки, перш ніж кинутися з магазину. «Аннабель Пірсон була в замку, коли померла Беріл Найтінгейл. Вона сказала моїй дружині, що містер Халфстед тоді виглядав добре».
  Ліббі прислухалася до пліток, не вдаючись до них. У пекарні часто виходили корисні ласощі. Коли вона розмовляла з клієнтами за межами магазину, вони згадували її роботу приватного детектива і були небагатослівними, але всередині магазину вони, здавалося, сприймали її як частину меблів.
  Гледіс не показала жодних ознак того, що хоче піти. «Я не можу уявити, чому хтось хоче вбити Беріл Найтінгейл. Вона ніколи в житті не робила нічого поганого, хоча, якщо подумати, вона майже нічого не робила».
  Менді закотила очі на Ліббі. Здавалося, що Гледіс була дуже щаслива говорити погано про мертвих.
  Принаймні, здавалося, вона не знала про таємну проблему Берил з алкоголем.
  Кілька касирів банку жонглювали бутербродами, тістечками та пляшками шикарного вина, щоб віднести їх колегам. Наймолодша Маріанна, дівчинка приблизно такого ж віку, як Менді, одягнена в неймовірно вузьку спідницю, з волоссям, зібраним у хвіст на маківці, сказала: «Беріл була на кшталт родички моєї матері. Раніше вона писала книги для скакових конюшень, поки не вийшла на пенсію».
  «На пенсії? Вона це так назвала?» Її колега Адріан Уоллер, старший чоловік в окулярах в роговій оправі та мішкуватому синьому костюмі, пирхнув.
  Гледіс обернулася на натяк пліток. 'Продовжуйте. Ви не можете зупинятися на досягнутому. Це звучить так, ніби є історія, яку потрібно мати».
  Едріан Уоллер уже був у повному русі. «Була невідповідність. В книгах. Ось що я чув».
  Гледіс ахнула, її очі блищали від хвилювання. «Ні. справді? Хто б міг подумати?»
  Маріанна виглядала майже до сліз. «Я не знаю, звідки взялася ця історія, але тітка Берил була такою ж чесною, як довгий день, отже». Вона вдарила ліктем двері магазину й пішла, грюкнувши дверима в обличчя колезі. Він скривився і покірно пішов позаду.
  «Він побажає тримати язика на замку», — зазначив інший клієнт.
  У пекарні затихло, і Гледіс пішла. «Я впевнений, що ніхто з нас не мав на меті зла». Вона завагалася біля дверей. — Я негайно зроблю для вас цей букет, Ліббі. Я зроблю це особливим. Ніхто не може сказати, що я не вношу свою частку в суспільство».
  Нарешті крамниця спорожніла. «Ну». Менді видихнула, зітхнувши. «Це було цікаво. Чи будете ви розслідувати смерть Беріл Найтінгейл, місіс Ф., чи ви надто зайняті пошуками Ведмедя?»
  Ліббі шкрябає в блокноті, майже не чуючи. Менді похитала головою. «Якби ви тільки навчилися робити нотатки на телефоні, ви б заощадили собі години роботи».
  OceanofPDF.com
  
   11
  Листковий торт
  У той час як Ліббі провела другу половину ранку в пекарні, Макс покинув свій комп’ютер на користь пошуків Ведмедя, співпрацюючи з групою волонтерів ветеринара. Він повернувся холодним, мокрим і брудним, але без добрих новин. «Якби Ведмідь був десь між тут і Тонтоном, ми б його знайшли».
  Він виглядав таким же розчарованим, як і Ліббі. Вона нагодувала його кавою, а він перерахував місця, які обшукали помічники, і розповів їй про дзвінок від Джо: «Він розповів мені про крадіжки тварин у цьому районі. Справи все ще відкриті, але, за його словами, у поліції не вистачає робочої сили, щоб визначити їх пріоритетність. Нам доведеться самим знайти Ведмедя».
  Він зробив ще один ковток кави. «Так краще. Як щодо скибочки тосту? Або, ще краще, кавовий пиріг?»
  Коли Ліббі відрізала здоровенний шматочок, розрахувавши, що години, проведені в сільській місцевості, принесли Максу гідну винагороду, він заговорив із новим ентузіазмом. «Я відстежив низку подібних зникнень на південному заході, переважно цінних тварин. Викупу поки що немає. Це добре, я думаю, тому що це означає, що тварини повинні бути корисними злодіям». Це було за що триматися.
  «Дехто з них є навченими вівчарками, як-от Ведмідь», — зазначив він. Чи мали б вони якусь ринкову вартість як робочі тварини? Ніхто не намагався забрати Шиплі, хоча він набагато кращий собака-шукач. До речі, у нього є лише один-два дні з тренером. Він сумуватиме за своїм собачим товаришем».
  — Не спишуй так Ведмедя, — благала Ліббі. «Ми повернемо його. Нам просто потрібно трохи більше працювати».
  «Я роблю все, що можу».
  «Я знаю». Ліббі спробувала посміхнутися. Вона знову виплеснула свої почуття на Макса, хоча знала, що це не його вина. "Вибачте". Вона поцілувала його в щоку.
  Макс обійняв її своїми обіймами. «Ми обидва засмучені, але ми професійні слідчі. Ми його знайдемо. Ти продовжуй справу Берил, а я продовжу шукати інших зниклих тварин. Повинні бути спільні зв'язки, і якщо вони є, я їх знайду. Вони недаремно називають мене Педантичним Максом».
  Ліббі неохоче засміялася. «Я ніколи не чув, щоб хтось вас так називав».
  «Ні. Я вигадав. Тепер ти виглядаєш веселішим. Ідіть і дізнайтеся більше про Вільяма Халфстеда».
  Ліббі дуже хотіла відвідати Марджері Халфстед, щоб дізнатися правду про серцевий напад Вільяма. Вона зупинилася по дорозі, щоб забрати свої квіти. Вони були гарні. Гледіс здивувала Ліббі. «Я даю вам 50-відсоткову знижку».
  «Це надто щедро».
  Гледіс высморкалася. «Мені здається, я був трохи різким сьогодні вранці. Мені шкода Вільяма і Беріл теж, звичайно. Передай Марджері мої вітання».
  Вона мандрувала лабіринтом маленьких вуличок сучасного житлового масиву, де жили Марджері та Вільям Халфстед, намагаючись не думати про Ведмедя. Він мав сидіти в задньому сидінні її тісного «Сітроена», слинячи на її сидінні. Натомість він пропав.
  Марджері Халфстед відчинила двері в фартусі й ганчірці з пилом. На мить Ліббі подумала, чи її чоловік повернувся додому з лікарні, і все в родині Халфстедів нормалізувалося. Потім вона згадала звичку своєї матері активно виконувати роботу по дому під час стресу. Ліббі використовувала випічку таким же чином. Попередній вечір вона провела, готуючи складний шаровий пиріг, якого ні вона, ні Макс ніколи не їли б.
  Марджері підозріло визирнула. «Ви з поліції?»
  «Я Ліббі Форест. Я працюю в поліції, але я не належний офіцер. Я маю на увазі, що я не заарештовую людей чи щось таке».
  Жорстокі зморшки на обличчі Марджері розслабилися. «У такому випадку ви можете зайти. Я не хочу, щоб поліція була в моєму домі, після того, що сталося з моїм чоловіком».
  «Я чув. Нам усім дуже шкода, в товаристві історії, і іншим людям також. Ось, це від мене та… е-е… жінки з квіткового магазину».
  «Гледіс? О, так, ми знаємо її багато років. Заходьте».
  Ліббі пішла за нею в дім, а Марджері винесла квіти на кухню, а Ліббі сиділа на дивані G Plan у стилі п’ятдесятих років і спостерігала, як кольорові краплі лави піднімаються й опускаються в сусідній лампі. Коли Марджері повернулася, тримаючи високий глечик, у якому розклала квіти, вона кивнула на лампу. «Це був весільний подарунок. Після всіх цих років він все ще працює».
  Ліббі видала схвальні звуки. — Ви давно одружені, місіс Халфстед.
  «Називайте мене Марджері. Так, і ніколи не перехресне слово».
  «Справді?» Ліббі кліпала очима. Вони з Максом нескінченно сперечалися. По правді кажучи, їй подобалися їхні спаринги, і вони завжди закінчувалися щасливим примиренням. Яким має бути ніколи не сперечатися?
  В очах Марджері блищали сльози. — Тобто лише днями. Я… я був злий на нього». Вона здригнувшись видихнула. «Це моя вина, що він такий хворий. Захворіла не міліція. Це був я. Вона розплакалася, ридаючи з таким розбитим серцем, що Ліббі не знала, як їй допомогти. Натомість вона сиділа в безсилій тиші, чекаючи, поки буря горя мине.
  Марджері высморкалась. «Я перепрошую. Подивіться на мене, я, мабуть, у безладі».
  «Ні, ні в якому разі. Звичайно, ти засмучений і переживаєш. Ти маєш право на кілька сліз». Ліббі дуже хотіла дізнатися причину сварки, але навряд чи знала, як запитати.
  На щастя, Марджері хотіла поговорити. «Я був дурним і… і ревнивим. Я сказав кілька жахливих речей. Я звинуватив його. Я звинуватила Вільяма у романі. Так, якби він це зробив».
  Ліббі крадькома глянула на чорно-білу весільну фотографію на старомодному телевізорі. Навіть у день свого весілля Вільям Халфстед не був схожим на людину, яка має романи. Він не був ні красивим, ні лихим. Трохи повний, з гігантським носом і довгими вухами, рідким волоссям і кривими зубами, він із відданістю дивився на свою невисоку, звичайну наречену. І все ж не зовнішність мала значення. Можливо, Вільям мав хвацький характер.
  "Роман?" — підказала вона.
  «Так, з тією хуліганкою – Аннабель».
  Аннабель Пірсон була вдвічі молодша за Вільяма. Безумовно, його дружина щось уявляла. Це те, що сталося, коли ви були одружені багато років? Це не збиралося псувати справи з Максом, – перехопила себе Ліббі. Хіба вона не смішно ревнувала Кейт Стівенсон, «альтернативного терапевта», з яким він нещодавно проводив час? І хіба його інтерес не полягав лише в продовженні їхнього розслідування? Звичайно, Марджері Халфстед дозволено бути такою ж дурною, як Ліббі.
  Марджері говорила про день смерті Беріл. «Того ранку там було кілька волонтерів, які продовжували щорічне прибирання. Я не впізнав усіх, тому що місіс Моффат знайшла нових людей. Аннабель була там вперше, і Вільям пішов за нею, коли він мав наглядати за школярами». Її рука підлетіла до рота, наче хотіла забрати свої слова.
  Вона люто глянула на Ліббі, як тигр, що захищає своїх дитинчат. «Тепер не кажи це людям. Лише секунда чи дві він був далеко від них, і вони були в безпеці зі мною. Я не хочу, щоб він втратив роботу».
  Ліббі нічого не сказала. Якби Вільям винен у смерті Берил, навмисно чи ні, втрата неоплачуваної посади волонтера в замку була б найменшою з його проблем.
  «У будь-якому випадку». Марджері понюхала носом. «Я піднявся нагору, щоб поставити один із дзвонів, якими родина кликала своїх слуг. Хлопці чули, як він брязкає в кімнатах для прислуги. Нагорі була ще одна жінка, одна з інших волонтерів. Я не знаю її імені. Моя голова трохи вовняна. У всякому разі, я вже хотіла сказати їй про дзвінок, коли ми почули крик. Ой, такий жахливий шум. Від цього мене пройняли мурашки. Я збіг сходами вниз і потрапив у вікторіанську кухню, а там на підлозі лежала Берил».
  Вона витерла порцелянову фігурку, одну з пари. Пастух і пастушка, наскільки Ліббі могла бачити. Вона запитала: «Той волонтер, якого ти бачив у замку. Чи можете ви згадати про неї більше?»
  Марджері замовкла. «Я бачив її раніше, один або два рази, але вона не привітна. Сором'язливий, мабуть. Я люблю жити і давати жити. Смішний одяг, той, який вона носить. Яскраві, знаєте, літні сукні навіть у цю пору року. Забагато макіяжу, я помітив, але волосся у неї гарне. Чорний і глянцевий.
  — Ви не знаєте її імені?
  «Нас ніколи не знайомили. Дивно, але вона мені когось нагадала…
  Ліббі чекала, але Марджері похитала головою. «Ні, я не можу думати».
  Ліббі встала. «Я сподіваюся, що ваш чоловік скоро одужає».
  Марджері трохи відновила самовладання. «Принаймні лікарі кажуть, що у нього був лише легкий серцевий напад — вони сказали, що більше стенокардія — і він може повернутися додому завтра».
  «І ви можете полагодити свою сварку».
  Марджері оглянула кімнату. «Мені потрібно зробити це місце для нього шикарним».
  Ліббі зрозуміла натяк, простягнула Марджері візитну картку й пішла. Їй навіть не доводилося використовувати плакати Ведмедя як виправдання.
  
  Марджері зачинила двері за своїм гостем, знайшла горщик Брассо й почала працювати над дверними ручками, відшліфувавши їх до яскравого блиску. Вона завжди казала, що чистий дім – це щасливий дім.
  Коли вона працювала, картини того дня в замку пробігали в її голові, наче дивилися фільм. Вони так щасливо працювали разом, що Вільям наслідував її приклад у прибиранні, чекаючи, поки настане час подбати про студентів. Вона посміхнулася, пригадавши насуплене обличчя на його обличчі, коли він намагався скопіювати її відпрацьований помах зап’ястком, коли витирав пил зі старовинних книг.
  Потім прийшла та жінка. Рука Марджері застигла в лаку. Вона все ще чула стукіт підборів по підлозі та відчувала запах квіткових парфумів жінки. Аннабель. Аннабель хто? Яке було прізвище жінки? Вона їм навіть сказала? І чому така жінка, як вона, молода, гарненька — навіть Марджері довелося визнати, що вона добре виглядає — з’являється волонтером у величному будинку. Чи прийшла вона спеціально, щоб побачитися з Вільямом, чи була якась інша привабливість?
  Маргері сіла. Їй потрібно було зручно думати. Хто ще був у замку того дня? Звісно, були й інші члени історичного товариства та один-два волонтери, яких Марджері не знав. Берил, Вільям і вона, Аннабель і Анджела заскочили на півгодини. Ліббі була там лише пізніше, з тортом. Був оплачуваний персонал, включаючи місіс Моффат. Потім до них у гості прибули студенти.
  Нічого незвичайного в цьому не було, окрім того, що замок мали закрити на прибирання. З якоїсь причини його знову відкрили для Джейсона Франкліна та інших студентів. Це тому, що він син депутата? Марджері не дуже думала про це. Вона смутно пам'ятала, як Вільям розмовляв по телефону, домовляючись про візит школярів.
  Неприємна підозра спала в її голові. Чи могла на іншому кінці розмови бути Аннабель? І якщо так, то чому вони з Вільямом хотіли, щоб школярі були в замку того дня?
  Марджері подивилася на свої руки. Вони тремтіли. Жахливий страх зімкнув свою хватку. Чи була смерть Берил частиною плану, чимось диявольським, чого Марджері ще не розуміла? Невже нещасна натрапила на таємницю і через це померла? А якби це було так, чи могло б це бути – ні, вона б навіть не подумала. Вільям ніколи не…
  Марджері не могла більше сидіти там. Вона повинна була дізнатися. Вона не могла прямо спитати чоловіка, навіть коли він видужав. Вона більше ні в чому й ні в кому не була впевнена. Вона б довірила Вільяму своє життя, але що, якби він роками натягував їй очі через роман з Аннабель? Що, якби це призвело до змови за участю школярів і синів депутатів, яку розкрила дурна, невинна Беріл, яка в результаті мала б померти?
  Для Маргері було надто важко впоратися з цим сама. Її голова йшла обертом. Вона поклала його в руки, думки кружляли навколо, надто жахливі, щоб споглядати. Їй потрібна була допомога, щоб розібратися.
  Хитаючись, вона витягла листівку з кишені фартуха.
  Вона набрала номер і почула, як він дзвонить на іншому кінці. Почулося клацання. «Привіт», — сказав голос. Перш ніж Марджері встигла відповісти, подзвонили її власні двері. «Хвилинку», — сказала вона в трубку, обережно поклала її на бік, стежачи, щоб не подряпати полірований стіл, і поспішила до вхідних дверей.
  Відвідувач був одягнений у велике пальто та хустку. Марджері пильно поглянула на неї. "Я можу допомогти..."
  Вона майже не помітила металевого спалаху ножа, перш ніж він увійшов їй у тіло, трохи нижче кишені фартуха.
  Вона похитувалася назад, хапаючись за бік, де кров уже просочувалася крізь її одяг. Її рот широко розтягнувся, коли вона видала звук між криком і задиханням, перш ніж вивалитися крізь двері у вітальню.
  Коли світ потемнів, останнє, що вона почула, це тихий голосок із телефону: «Алло? хто там Чи все гаразд?»
  OceanofPDF.com
  
   12
  Аспірин
  Телефонна лінія все ще була відкрита. Ліббі зі зростаючим жахом слухала, як почула скрегітливий крик, за яким послідував гуркіт і раптова тиша. — Привіт, — знову покликала вона. «Що відбувається?» Але був лише порожній звук телефонної лінії.
  — Макс, — крикнула вона. «Іди сюди». Він прибіг, а вона показала на трубку. Є хтось на іншому кінці, і – ну – я думаю, що вони знепритомніли, або померли, або…
  Макс взяв телефон з її рук, трохи послухав, а потім дістав мобільний. «Нам краще тримати лінію відкритою, поки ми отримаємо допомогу. Хто на іншому кінці?»
  «Я не знаю. Вони не сказали ні слова. Я щойно відповіла на телефонний дзвінок, і там були всі ці шуми. Ой, Макс, це було жахливо. Ніби хтось помирає. Ми повинні отримати допомогу».
  Він уже розмовляв по мобільному. «Добре, дайте мені знати».
  Він клацнув телефоном. «Поліція відстежить дзвінок. Добре, що ви тримаєте лінію відкритою. Цікаво, чому вони дзвонили на стаціонарний телефон. Навряд чи хтось цим користується в наші дні».
  Ліббі вигукнула. «О, Макс. Я дав номер Марджері Халфстед, коли йшов. Я думаю, що вона захворіла».
  «Ходімо туди».
  За мить вони вже були в «Лендровері», мчачи провулками, але біля акуратного будиночка Марджері та Вільяма в маєтку вони побачили, що поліція прибула першою разом із швидкою допомогою. Парамедики занесли когось у машину швидкої допомоги, але Ліббі не могла сказати, живий пацієнт чи мертвий.
  «Макс, якщо вона помре, це буде моя вина. Вона зв'язувалася зі мною, щоб повідомити щось життєво важливе, я впевнений. Я ніколи не повинен був її відвідувати». Слова злетіли з її вуст безладним потоком, навряд чи маючи сенс навіть для Ліббі.
  «Давайте не панікувати, поки не доведеться», — порадив Макс, стискаючи її руку. Його пальці були великими й теплими, і Ліббі вчепилася в нього так, наче її власне життя залежало від того, щоб він був поруч.
  Підійшов ПК Ієн Сміт. «Мені здавалося, що я впізнав машину. Ви знову, місіс Форест?
  Ліббі була надто збентежена, щоб турбуватися про те, що це був ПК Сміт. «Вона в порядку?»
  — Принаймні вона ще жива.
  «О, слава Богу». Полегшення промайнуло по тілу Ліббі.
  — Проте вона зовсім не в порядку. Її поранили».
  Ліббі видихнула. «Вона телефонувала. Вона подзвонила мені».
  Звичний вираз слабкої недовіри Сміта змінився хвилюванням. «Ти хочеш сказати, ти чув, що сталося?»
  За кілька секунд він посадив Ліббі в поліцейську машину, щоб дати їй показання. Коли вона закінчила розповідь, він закрив блокнот. «Ви можете йти, зараз. Ми зв’яжемося з вами». Він коротко розсміявся. «Ви вже знаєте процедуру».
  
  «Можливо, вам варто взяти решту дня відпусткою». Макс годував Ліббі чаєм і печивом.
  «Зі мною все гаразд», — наполягала вона й скривилася. Вона звучала дратівливо. Доза аспірину не змогла вилікувати стукіт у її голові. «Я піду додому і погодую Пушистика. Останнім часом я нехтував нею, і вона також сумуватиме за Ведмедиком. Я почуватимусь краще, якщо щось зроблю».
  «Якщо ти цього хочеш, я піду з тобою».
  Спокусившись, бо почувалася спокійнішою в присутності Макса, Ліббі змусила себе відмовитися від пропозиції. «Нам потрібно продовжувати. Є так багато роботи. Я пообіцяв поліції, що поговорю з іншими членами історичного товариства. Вони жахнуться; Вільям і Марджері є засновниками. Я впевнений, що вони знатимуть набагато більше про Беріл, особливо про її… е-е… особисте життя».
  — Ви маєте на увазі секретне пиття?
  «Точно так».
  «Хороша ідея. Тим часом я піду відвідати Шиплі з його новим дресирувальником і розшукаю інших людей, які втратили собак. Вони можуть знати, що відбувається».
  «Шіплі. Знаєш, я забув? Зараз він повинен бути повністю оплаченим собакою-шукачем».
  «Він ніколи не досягне вершин майстерності деяких поліцейських собак. Його навчання прийшло надто пізно. Старий пес, знаєте, і нові хитрощі».
  «Дурниця. Шиплі дуже талановитий і ще молодий. Йому просто потрібен невеликий напрямок. Він буде зіркою, працюючи з поліцією. Ой. Вона сіла прямо, вражена очевидним. «Можливо, ми могли б його використати. Не лише для того, щоб знайти Ведмедя, а й у бізнесі».
  «Це думка. Тим часом я впевнений, що він може допомогти привести нас до Ведмедя, якби ми тільки знали, де шукати. Якщо хтось і знає запах Ведмедя, то це Шиплі.
  OceanofPDF.com
  
   13
  Шоколадний торт
  Ліббі дуже хотіла наступного дня потрапити на збори історичного товариства в будинок Джорджа Едварда. Це допомогло б відвести її від Ведмедя. Крім того, напад на Марджері, коли Ліббі слухала, сколихнув її до глибини душі, і члени товариства мабуть знають про Беріл більше, ніж будь-хто інший в Ексемі. Суспільство було величезною частиною її життя.
  Перспектива зустрітися з дружиною Джорджа Дейрдрою викликала цікавість Ліббі. Жінка була оточена таємничістю, бо рідко відвідувала зібрання. Погане здоров'я заважало їй виходити на вулицю, але Ліббі мала лише смутне уявлення про свою хворобу. Одна з тих «жіночих речей», про які покоління Джорджа не охоче говорило. Джордж часто залишав зустрічі раніше, щоб доглянути за Дейрдрою. Він виробив звичку вимагати останню порцію торта, нібито для своєї дружини.
  Ліббі, головний учасник цього торта, сьогодні принесла хрусткий шоколадний пиріг. Це було розроблено, щоб підбадьорити всіх учасників, які засмучені смертю Беріл, хворобою Вільяма та нападом на Марджері. Ліббі виявила, що шоколад є чудовими ліками від легкої депресії.
  Невелика група, що юрмилася в домі Едвардсів, здавалася, зменшилася не лише кількістю, але й духом. Було двоє нових учасників: Джоанна, молода дружина новоприбулого місцевого лікаря, яка також отримувала квіти від Ліббі, і Аннабель Пірсон. Коли Ліббі прибула, Джоанна переходила від одного учасника до іншого, фліртуючи з чоловіками та розповідаючи жінкам про останні ескапади своїх двох дітей. Вона взяла чималий шматок торта й промовила: «Місіс Форест, як приємно знову вас бачити». Я так багато чув про вашу випічку. Насправді мій чоловік наполягає, щоб я заходила в пекарню принаймні раз на тиждень. Він має намір скуштувати весь асортимент вашої продукції, по одному торту».
  Місіс Моффат, замкова економка, яка не потрібна в замку, також була там. Навіть зимове прибирання було призупинено на кілька днів після смерті Беріл, поки поліцейські розслідування тривали, а економка насолоджувалася своєю свободою. «Джоанна показувала мені фотографії своїх чудових дітей», — захоплено сказала вона. «Мої вже виросли, і ви повірите, що я сумую за їхнім шумом і безладдям?» Зараз у моєму домі занадто охайно».
  Вона повернулася до Аннабель, яка тихо сиділа на незручному стільці. — Здається, у вас теж є діти?
  «Тільки один. Джеймс. Аннабель закусила губу, ніби не бажаючи балакати.
  Місіс Моффат спробувала ще раз. «Я хотів подякувати вам за допомогу в замку. Дуже приємно, що молодь залучається. Більшість із нас трохи «за горою».
  Аннабель мовчки кивнула, і місіс Моффат, явно втомившись намагатися бути дружньою з такою малою винагородою, відновила свою жваву розмову з Джоанною, схвильовано пліткуючи під носом про смерть Берил і серцевий напад Вільяма Халфстеда.
  Ліббі кружляла кімнатою, подаючи торт. Це був корисний спосіб спостерігати за людьми, не вплутуючись у розмову. Час від часу Джоанна поглядала в її бік. Перевірити, яке враження вона справляє? Занадто хочеться догодити Ліббі.
  Аннабель виглядала пригніченою. Ліббі, усвідомлюючи, що серцевий напад Вільяма стався після сварки з його дружиною, і знаючи, що причиною сварки стала Аннабель, використала загальну розмову як камуфляж, щоб пробурмотіти: «Мені дуже шкода про те, що сталося в замку, на вашому перший день.
  Аннабель втомлено посміхнулася, наче робила особливу спробу. «Дякую. Це був шок».
  «А потім у бідного Вільяма серцевий напад». Ліббі зробила вигляд, що насилу втримує тарілку з тортом на маленькому столику, вимірюючи реакцію молодшої жінки напівзаплющеними очима.
  Аннабель проковтнула. «Він був дуже добрий до мене в мій перший день. Чудовий чоловік, я подумав».
  Що означав її вираз широко розплющених очей? Проста біда, смуток через тяжку хворобу хорошої людини чи свідчення ближчих таємних стосунків?
  Ліббі пішла далі, прислухаючись до розмов у кімнаті. Джоанна, здавалося, вирішила захоплюватися всім і всіма. «Я люблю цю кімнату», — сказала вона. Її погляд привернув відбиток на стіні. «Це Dunkery Beacon?»
  «Від місцевого художника. У Сомерсеті у нас майже стільки ж художників, скільки в Сент-Айвсі».
  — А ці трофеї? Джоанна перейшла до групи з трьох срібних чашок у буфеті.
  «О, ці». Джордж підійшов до шафи, закриваючи огляд Ліббі. — Лише кілька рибальських трофеїв. Я належу до клубу Exham on Sea. Коли ми не на морській риболовлі, ми ходимо на озеро Вімблбол».
  Дружина Джорджа Дейрдра вперше підвищила голос. «Джордж — один із чемпіонів клубу. Завжди виграє призи. Деякі з місцевих землевласників є членами клубу, ви знаєте. І я думаю, що наш депутат час від часу бере участь. Він був там, того разу хтось звинуватив вас у зраді. Так несправедливо! Ніби ви б зробили таке».
  Джордж заворушився, переминаючись з ноги на ногу. «Ніхто не хоче знати про сьогоднішню риболовлю, любий». Він дбайливо взяв дружину за руку. «Тобі там комфортно? Не на протягу?»
  — Любий Джордже, — пробурмотіла його дружина. «Завжди такий уважний».
  Дейрдра Едвардс заінтригувала Ліббі. Лежачи в найбільшому кріслі в кімнаті, вона одягла всеохоплюючу сукню з яскравого квіткового матеріалу, що включало, здавалося, усі відтінки кольорів у арсеналі художника. Її голова відкинулася на стілець, наче їй не вистачило сил, щоб утримати її у вертикальному положенні.
  Джордж сиділа поруч, простягаючи їй свою чашку, коли вона потребувала ковтка, постійно перевіряючи, чи їй не дуже жарко, чи трохи холодно біля вікна, чи їй буде зручніше на дивані, чи вона втомилася й їй потрібно відпочинок.
  На кожне його запитання Дейрдра відповідала лагідно посміхаючись і пробурмотіла: «Зараз почуваюся цілком добре». Думаю, я зможу ще кілька хвилин». Її очі заперечували її мляву позу. Незвичайний синьо-зелений відтінок, який, здається, змінював колір відповідно до світла, вони невтомно мерехтіли від одного динаміка до іншого, спостерігаючи. Вона була привабливою жінкою. Її чорне волосся, мабуть, надзвичайно яскраве чорне для жінки її віку, було гарно укладене й м’яко завите навколо обличчя.
  Джордж поплескав дружину по руці й підвівся, звертаючись до учасників групи з незвичайною владністю. «Дякую всім, що прийшли сьогодні. Це здавалося правильним зустрітися на честь нашої дорогої подруги Беріл, яка так сумно померла. Деякі члени суспільства були присутні в замку того ранку, — він кивнув головою місіс Моффат, економці, — і мали честь бути останніми, хто розмовляв з Беріл. Моя дружина Дейрдра була давнім другом Беріл, і вона запропонувала створити меморіал».
  Дейрдра підняла руку на знак підтвердження. «Беріл була такою підтримкою, коли я повернувся додому з лікарні. Вона приходила щотижня з великим контейнером тушкованої яловичини.
  Ліббі шкодувала, що вона знайшла час, щоб дізнатися, що сталося з дружиною Джорджа. Вона припускала, що її слабке здоров’я було лише приводом, який використовували для уникнення світських заходів, на які вона воліла не приходити.
  Вона запропонувала ще один шматочок торта. Дейрдра похитала головою. Її волосся залишалося на диво нерухомим, у тому ж акуратному стилі, і Ліббі зрозуміла, що це, мабуть, перука. Як вона могла не помітити раніше? Вона думала, що Дейрдра пофарбувала волосся, трохи темніший для її блідого кольору обличчя, але хто ні? Бідна жінка, мабуть, проходила лікування, ймовірно, від раку. І ви називаєте себе слідчим?
  Джоанна сказала: «Я думаю, це чудово, що ви всі сьогодні тут зібралися». Я зустрічав міс Найтінгейл лише один раз, але знайшов її абсолютно чарівною».
  Ліббі стримала недоречну посмішку. «Чарівна» було одним із останніх слів, які вона вибрала, щоб описати маленьку мишачку Беріл, ще до одкровень Анджели.
  — продовжив Джордж. «Ми також повинні визнати жахливі трагедії, які спіткали наших друзів, Марджері та Вільяма Халфстеда. Я не можу повірити в те, що сталося». Його обвітрене обличчя набуло такого розгубленого виразу, що Ліббі злякалася, що він ось-ось заплаче. Натомість він звернувся до неї. «Мені приємно, що Ліббі Форест з нами, не тільки для торта, звичайно». Він коротко засміявся, але ніхто не приєднався, і він відкашлявся, перш ніж продовжити. «У своїй ролі приватного детектива вона може знати більше про події останніх кількох днів».
  Захоплена зненацька Ліббі була змушена зазначити, що не може розголошувати жодної інформації від поліції. «Справді, — зізналася вона, — я тут, щоб дізнатися більше про Беріл і Марджері, тому що я припускаю, що є висока ймовірність того, хто вбив Беріл, відповідальний за напад на Марджері».
  Її слова викликали потік гніву, співчуття та жаху, оскільки члени групи з великою енергією та жвавістю обговорювали, за відсутності будь-якої фактичної інформації, що могло призвести до нападів.
  «Беріл ніколи не кривдить муху», — сказав Джордж. — Принаймні, коли вона була собою.
  Дружина Джорджа, Дейдра, піднялася настільки, щоб зауважити: «Насправді я знайшла її трохи дивною». У кімнаті запанувала тиша, наче мовчазна угода була порушена. Якусь мить тривала тиша, поки, звільнені від ввічливості, тепер слова були вимовлені, а змова порушена, група не почала говорити правду.
  «Іноді вона може бути важкою, особливо якщо вона була поганою, — сказав Джордж.
  «Вона не завжди була найкращим хронометристом», — додала місіс Моффат. «Вона часто запізнювалася на свої зміни в замку, і раз або два вона здавалася просто маленькою…» Вона проковтнула. «Трохи погано. Але її серце було на правильному місці».
  Джордж коротко засміявся. «Справді погано! Берил отримав демонський напій. Вона могла бути злісною, коли випивала. На мій смак це надто розв’язує язик».
  Дружина поклала йому руку на плече. — Бідна Беріл, — сказала вона.
  Джордж поплескав дружину по руці й святенницько похитав головою. «Так, дійсно. Сумно, дуже сумно. Добре, що в неї були друзі, які доглядали за нею».
  Його слова загальмували групову балаканину. Вони почали обговорювати відповідний меморіал. Збір, погодилися вони, був би доречним, витраченим на відповідне нагадування про Берил. «Може, лавка в саду на березі моря?» — наважилася Джоанна.
  Джордж оголосив, що відвідає лікарню з місіс Моффат, щоб віднести Марджері та Вільяму шоколадні цукерки, щойно вони одужають, і, здавалося, зустріч закінчилася в дусі згоди, коли Джоанна, її чистий голос пролунав вище. балакун сказав: «Звичайно, коли ми приїхали в Ексем, нам розповіли про ту нещасливу справу з міс Найтінгейл і рахунками».
  Запала тиша, і всі повернули голови. Ліббі ризикнула: «Рахунки?»
  Джоанна переводила погляд з одного на іншого, її очі були дуже блакитними. «О боже, я говорив не за чергою?» Я вважав, що загальновідомо, що бідолашну міс Найтінгейл попросили залишити скакові стайні, на яких вона працювала. Питання фінансів, розумієте. Так шкода. Можливо, я помиляюся». Напівусмішка на її губах спростувала її слова.
  Ліббі звузила очі. Вона точно знає, що робить. Це зробило її підозрюваною чи просто злою?
  «Я впевнений, що це було непорозуміння», — сказав Джордж. «Вона сказала мені, що хоче піти на пенсію, щоб приділяти більше часу дослідженню свого сімейного дерева».
  «Звичайно».
  — Непорозуміння, — повторив він.
  «Нема про що хвилюватися», — пробурмотів хтось інший.
  Господарка звернулася до Ліббі, наче шукаючи іншої теми. Інша справа — ваша зникла собака. Ми всі чули про нього, і ми хотіли б допомогти. Ми можемо щось зробити, мій любий?» Полегшення в кімнаті від зміни теми було майже відчутним. Сповнені ентузіазму, вони обговорювали, як найкраще знайти Ведмедя, пропозиції варіювалися від оголошень у місцевій газеті до пропозиції величезної винагороди.
  «Якби ви всі могли перевірити свої сараї та підсобні приміщення, це б допомогло, хоча ми майже впевнені, що його вкрали». На останніх словах голос Ліббі похитнувся. Вона намагалася не хвилюватися за Ведмедя, а зосередитися на членах групи. Вона помітила приховані течії в кімнаті, які не зовсім розуміла.
  Вона показово подивилася на годинник, пообіцявши повідомити, щойно пошуки Ведмедя досягнуть прогресу, і пішла, сказавши, що їй потрібно відвідати кількох інших людей, які, можливо, нещодавно його бачили.
  Коли вони махнули їй рукою, вона відчула, як спадає напруга, наче принаймні одна людина в кімнаті була рада, що вона йде. У неї було дивне відчуття, що сталося щось важливе, але скільки б разів вона не проганяла цю розмову в голові, вона не могла подумати, що пропустила.
  OceanofPDF.com
  
   14
  Коробка шоколадних цукерок
  Коли Ліббі повернулася до котеджу, автомобіль Менді на під’їзді був приємним видовищем. Машина офіційно належала компанії, але була гордістю та радістю Менді. «Місіс Ф., ваш наречений сказав, що ви приїдете сюди».
  «Мій наречений…? О, ти маєш на увазі Макса». Менді завжди вдавалося розсмішити Ліббі. Цього вечора в ній було щось дивне. Ліббі знадобилася хвилина чи дві, щоб зрозуміти, чого не вистачає. «Твоє волосся!»
  Менді проігнорувала коментар. «Я маю інструкції, щоб підняти вам настрій. Він збирається бути далеко на ніч. Мабуть, він шукає сліди, пов’язані з викраденими собаками, і не хоче, щоб ти сумував. З ним Шиплі, тому вам не потрібно йти до великого будинку, а я тут як його – що це за слово? – його довірена особа, що несе подарунки». Вона провела Ліббі на кухню, де пляшка улюбленого червоного вина Ліббі стояла на видному місці поруч із величезною вазою з квітами та коробкою шоколадних цукерок. «Це шоколадні цукерки іншої компанії. Мені здавалося неправильним приносити тобі власну коробку». Менді захихотіла.
  Вона наполягала, щоб Ліббі сідала. «Обід у духовці. Випийте склянку цього і розлийте все».
  «Ти знаєш, що я не можу…»
  «Місіс Ф. Це я. Над скількома загадками ми працювали разом? Ти ж знаєш, що я не буду балакати».
  «Ну, окрім Макса, ти єдиний, кому я розповідаю справжні секрети. Я знаю, ти мене не підведеш. Але по-перше, чому зміна стилю? Немає чорної помади? Немає білої пудри? Волосся в кінський хвіст? Що відбувається?»
  «Добре помічено. Я зробив макіяж. Не впевнений, що мені це цікаво, насправді». Менді смикнула свою скромну сукню. «Я був на концерті Стіва в кінці року в Лондоні. Щойно повернувся. Я думав, що не присоромлю його перед його шикарними друзями-музикантами». Вона розсміялася. «Не треба було турбуватися. У Музичному коледжі вони справді погана група».
  — Ви маєте на увазі божевільних музикантів?
  «Ти поняття не маєш. Завтра я повертаюся до нормального стану. Стів сказав, що ледве впізнав мене без моїх… е-е… моїх речей». Менді та Стів були разом, за винятком сварок, відтоді, як Стів закінчив навчання в соборній школі Веллса. Справи явно ставали серйозними. «Він сказав, що любить мене шорсткою». Вона вмостилася в кріслі. «Тепер наповніть мене, і я дам вам перевагу свого середнього розміру мозку».
  Ліббі спохмурніла. «Що ви мали на увазі, Макс шукає потенційних клієнтів?» Що він задумав? Чому він не подзвонив?»
  «Ви знаєте, який він. Він поспішав, коли я врізався в нього. Сказав, що подзвонить тобі пізніше, і не хвилюйся».
  Макс, як відомо, погано інформував Ліббі. Він ненавидів повідомляти про своє місцезнаходження навіть їй. І все-таки, можливо, він щось натякав. Можливо, він скоро повернеться і приведе Ведмедя.
  «Сподіваюся, він подбає про це».
  «Звичайно, він».
  Знайомий клубок хвилювання зв’язався в животі Ліббі, але вона нічого не могла зробити, окрім як переказати події останніх кількох днів Менді та чекати почуттів від Макса. Вона зробила ковток вина й одразу впустила в рот дві заспокійливі шоколадки.
  
  Того вечора Макс не телефонував. Ліббі чекала до півночі, вмовляючи неохоче Пушистика приєднатися до неї на дивані, годуючи з рук котячих ласощів. Вона не хотіла залишатися на самоті цієї ночі.
  Нарешті, знаючи, що він навряд чи подзвонить їй так пізно, вона надіслала смс:
  Лягти спати. Сподіваюся, все добре. Шиплі добре? Зателефонуй мені завтра.
  Вона рішуче відмовлялася використовувати текст.
  Вона очікувала, що буде метатися всю ніч, турбуючись по черзі про Ведмедя та Макса, але насправді вона міцно спала й прокинулася з новою рішучістю впоратися зі своїми проблемами. Не було відповіді від Макса. Може, у нього розрядився акумулятор? Малоймовірно. Макс був організованою людиною. Педантично, як він висловився. Вона посміхнулася при згадці. Якби тільки він сказав їй, куди їде.
  Вона вискочила з ліжка, прийняла душ, одяглася й самотньо поснідала. До весілля залишилося зовсім небагато часу, згадала вона. Її серце стиснулося. Без Ведмедя? Давай, Макс. Розкажи мені, що відбувається.
  Задзвонив телефон. Злякавшись, вона витягла його з кишені й впустила на підлогу.
  Це був Джо. «Вибачте, я вас розбудив?» запитав він.
  Вона змусила посміхнутися в голосі. «Ні. Я подумав – о, нічого». Не хвилюйся, Джо.
  «Ну, я досліджував ці банди крадених собак».
  «Справді? Чи не це для вас трохи низького рівня, тепер ви великий інспектор?»
  «Дуже смішно. Я просто швидко переглянув файли. Я знайшов ще одне повідомлення про зникнення карпатської вівчарки».
  «Ви жартуєте». Думки Ліббі закружляли. «Ви маєте на увазі, що хтось навмисно націлюється на цю породу?»
  «Схоже. У Великій Британії вони рідкісні, тож випадково вкрали б іншу випадковість».
  «Це місцеве?»
  «На жаль, ні. Херефорд.
  «Хіба це не у вашому новому районі?» У Ліббі виникла думка. «Ти сказав Максу? Він пішов поговорити з іншими власниками, але він не сказав мені, куди пішов».
  Джо буркнув. «Типовий тато. Б’юся об заклад, коли він повернеться, ви прочитаєте йому на вухо кілька добірних слів. І так, Херефорд знаходиться в Західній Мерсії. Я незабаром приїду, і якщо зможу допомогти, то зроблю. На жаль, дуже малоймовірно, що ми зможемо запропонувати будь-які ресурси – але відколи вам і Максу потрібна допомога?»
  — думала вголос Ліббі. «Можливо, він дізнався про це в Інтернеті. Він гуглив крадіжки собак. У вас є адреса?»
  «Так, але не кажіть їм, що я вас послав».
  «Не мріяв би про це».
  Коли розмова закінчилася, усмішка розпливлася по обличчю Ліббі. Не потрібно панікувати. Якби тільки Макс міг краще сказати їй, що він задумав. Вона звинуватила його час у державній роботі. Незважаючи на те, що його навички були фінансовими, вона знала, що він інколи наражав себе на небезпеку. «Потрібно знати», — назвав він це. Ліббі попрацює над цією звичкою, коли він повернеться.
  Допивши каву, вона налила котячої їжі в миску Фузі й подумала про свої справи. Вона не дуже думала про новини Анджели про Теренса Марчанта. Якщо він повернувся в місто і планує відкрити конкуруючий заклад, вона повинна діяти. Вона не могла дозволити собі втратити бізнес. Торти та шоколадні цукерки були її основним джерелом доходу, і навчання Менді залежало від продовження бізнесу. А як щодо Френка? Він віддав своє життя пекарні.
  Ліббі кілька разів зустрічалася з Марчантом і щоразу все більше не любила його. Він був багатий, не мав смаку і завжди дивився на Ліббі з голови до ніг, ніби уявляв її без одягу. Від цієї думки вона здригнулася.
  Чи повинна вона відвідати його і звернутися до його кращої природи? Вона відкинула цю думку. Він використовував би захист «це бізнес, а не особистий». Ні, вона повинна боротися з вогнем вогнем. Пекарня Френка була надзвичайно популярною в Ексемі, і людям подобалися шоколадні цукерки Ліббі. Задоволені клієнти були б найкращою зброєю для боротьби із загрозою для бізнесу.
  Вона подзвонила Анжелі. «Ми збираємося влаштувати вечірку. Величезна справа. Ми залучимо пресу, влаштувавши розіграші подарунків і розіграші, а також конкурси з декорування тортів. Це буде найбільша подія, яку Exham коли-небудь бачив, рекламуючи всі наші товари. Ми налякаємо Теренса Марчанта, поки він не почав.
  «Тоді нам потрібно поспішати. Його заклад відкривається за два тижні.
  
  Анджелі не знадобилося часу, щоб почати планувати вечірку. Ліббі прибула до дому й знайшла свою подругу, яка тримала пальці над ноутбуком із купою роздруківок різноманітних списків. «Я знала, що ти будеш підходящою людиною, щоб організувати все», — зізналася Ліббі. «У мене проблеми з власним весіллям».
  «Ти знову не задумуєшся?» Анжела зиркнула поверх окулярів у формі півмісяця.
  Ліббі підняла руку. «Безперечно ні. Ми збиралися провести день через кілька тижнів, але я не розумію, як ми зможемо провести чудовий день без Ведмедя. Можливо, нам варто ще трохи почекати. Поспішати нікуди. Я подивлюся, що подумає Макс».
  «Чому б вам не зосередитися на тому, щоб повернути Ведмедя? Я запрошую Менді допомогти з вечіркою. Я думав, що тема вина та шоколаду сподобається. Справді, у мене є ідея, яка може спрацювати…
  Ліббі засміялася. «Я знав, що можу тобі довіряти. Я залишу це у ваших руках».
  «Просто встановіть бюджет, а я зроблю все інше. І скажи Максу, що хочеш на деякий час відкласти весілля. Він зрозуміє. Він досить довго чекав, поки ти вирішиш, що хочеш вийти за нього заміж».
  З плечей Ліббі знявся тягар. «Ви маєте рацію. Він уже сказав, що нікуди не поспішаєш. Чому я так розгубився? Я поговорю з ним наступного разу. О..." Вона згадала, що він зник. «Я думаю, що мені потрібно його вистежити».
  Анжела вказала на двері. «Іди».
  OceanofPDF.com
  
  15
  чай
  У Марджері Халфстед боліла голова і боліли груди. Лікарі сказали їй, що їй пощастило, ніж не влучив у важливі органи, а зісковзнув з грудної клітки. Їй наклали сім швів на рану та провели ніч у лікарні. «Я хочу побачити свого чоловіка», — сказала вона медсестрі, коли її розбудили неймовірно рано, щоб поміряти їй тиск.
  «Я впевнений, що ви зможете, трохи пізніше, якщо лікар буде задоволений вашими життєвими показниками».
  «Життєві показники, моє око». Марджері підвела ноги з ліжка. «Лікар сказав, що це просто подряпина. Я встаю».
  «Зачекайте, поки ви не поснідаєте, чому б вам не поснідати?»
  «Дурниця».
  Марджері відсунула штору й побачила літню жінку, що лежала на сусідньому ліжку з розкритим ротом і ледве притомною. Марджері замінила штору. Медсестра підняла брови, знизала плечима й залишила її саму, а Марджері шукала одяг у крихітній шафі біля її ліжка. Сукні, яку вона носила, не було. Вона цокнула язиком. Поліція взяла це як доказ. Вона скривила своє тіло, витягнувши руки назад на коротку відстань, яку могла досягти, зважаючи на біль від швів у боці. Вона здригнулася, намагаючись розв’язати зав’язану мотузку на своїй тонкій нічній сорочці, визнавши свою поразку, і поштовхнула через палату.
  Табличка в коридорі вказувала шлях до двох інших палат, але ці імена нічого не говорили для Марджері. Вона ризикнула й штовхнула найближчі двері. Медсестра підвела очі. «Вибачте, ви не в тій палаті. Жіночі ліжка поруч».
  «Я хочу побачити свого чоловіка».
  «Вибачте?»
  «Мій чоловік. Я думаю, він тут». Вона подивилася вздовж ряду ліжок. «Містер Халфстед».
  Вираз обличчя медсестри змінився. «О, Вільям твій чоловік? Він там, біля вікна. Такий милий джентльмен».
  Маргері насупилася. Вона ненавиділа цю сучасну звичку молодих людей називати всіх на ім’я. — Зараз я зустрінуся з містером Халфстедом, дякую.
  «Ну, зараз не час для відвідин, але я припускаю, якщо ти теж тут». Вона уважніше придивилася до обличчя Марджері. «Ви відчуваєте непритомність?»
  «Безперечно ні. Я просто хочу побачити свого чоловіка». Вона не була впевнена, звідки така рішучість. Все, що вона знала, це те, що вона повинна виправити ситуацію з Вільямом.
  Вона пройшла по палаті. Вільям ліг спати. Він виглядав старим і втомленим. Його обличчя було сірим. Марджері, порив ніжності викликав у неї сльози, поцілувала його в щоку. «Мені так шкода», — прошепотіла вона.
  Його очі блиснули. Він відкрив рота і сказав те, що його дружина не могла вловити. Вона нахилилася ближче. «Я тут, Вільяме. Це я.
  Посмішка промайнула на його обличчі. — Міллі, — прохрипів він.
  Ці слова могли бути ударом у живіт. Марджері похитувалася назад. «Міллі? Хто така Міллі?
  Вільям знову заплющив очі. Марджері затиснула руками рота, боячись, що їй погано. Тремтячи вуста, вона відвернулася від ліжка й поштовхнула палатою. Вона ледве бачила медсестру, оскільки її очі наповнювалися слізьми. Вона була права. У Вільяма були інші жінки. Не тільки Аннабель. Хтось також назвав Міллі.
  У коридорі вона притулилася до стіни, намагаючись перевести подих. Вона повинна повернутися додому. Вона не могла провести більше хвилини в цьому ненависному місці. Їй хотілося бути у власному затишному домі, в оточенні її дорогоцінних речей, поки вона думала про це.
  Вона похитала головою, намагаючись прояснити її. Кому вона могла подзвонити, щоб прислали одяг? Зловмисник, який завдав їй удару ножем біля її власних дверей, здавався лише поганим сном, за винятком болю від тих швів. Що б з нею не сталося, вона хотіла бути у власному домі. Вона поспішила до свого ліжка, вихопила з сумки телефон і візитну картку й набрала номер. Ліббі Форест допоможе.
  
  Незважаючи на її рішучість, Марджері було нелегко переконати персонал, що вона готова покинути лікарню. Як пояснила медсестра з вимушеною бадьорістю, лікар мав би її оглянути, але сьогодні вранці він був дуже зайнятий.
  «Я можу звільнитися сам, правда?»
  Медсестра звивилася. «Можна, але вам доведеться підписати застереження».
  Марджері втупилася в медсестру сталевим поглядом. «Тоді якнайшвидше принесіть мені те, що я маю підписати».
  Вона чекала, сидячи біля свого ліжка, дивлячись у простір. Її світ розбився навколо її вух, і вона хотіла повернутися додому. Як довго вона була б ув'язнена в цьому місці? Здавалося, медперсонал не поспішав відпускати її, і вона втрачала сили боротися. У той момент, коли вона збиралася закотитися в ліжко й виплакати очі, медсестра повернулася з Ліббі на буксирі.
  Медсестра вказала на Марджері. — Будь ласка, візьміть її, — пробурмотіла вона. «Ви врятували мій розум».
  Незважаючи на це, минула година, перш ніж Марджері нарешті дозволили піти, стискаючи в руках паперовий пакет із знеболюючими засобами та одягнену в спідницю та джемпер, які вона ніколи б не вибрала собі. Ліббі зізналася, що це був перший одяг, до якого вона потрапила. Принаймні їй не виникло труднощів знайти ключ під розсипаною бруківкою, як і вказала Марджері.
  Дорогою додому Марджері сиділа мовчки, з полегшенням побачивши, що її супутник не наполягав на розмові. Безсумнівно, вона прийняла бурхливий настрій Марджері за реакцію на травму. Марджері відповіла на перші обережні запити про Вільяма коротким: «Він йде на поправку» таким тоном, який забороняє подальші розпитування.
  Ліббі допомогла їй пройти через вхідні двері, хоча вона відчувала себе цілком здатною пройти сама, і зробила чашку чаю, ставлячи запитання, поки вони пили. Маргері намагалася пригадати, що сталося. «Я хотів поговорити з тобою, того дня, перед тим, як я відкрив двері, тому що мені потрібно було очистити голову. Я почав думати про всякі дурні речі».
  «Розкажи мені, що сталося. Хто був у дверях?»
  Марджері з зусиллям скривила обличчя. «Я намагався пригадати. Розумієте, я лише швидко помітив, що вона була одягнена у велике пальто й хустку…
  «Вона?» — перебила Ліббі. — Ви маєте на увазі, що це була жінка?
  «Чому, так. Але вона була велика. Точно не високий, але добре складений. Сильний.
  «Скільки їй було років?»
  Важко сказати. На ній були великі окуляри та хустка, а з боків стирчало лише темне волосся. Ось як я міг сказати, що це жінка».
  Губи Марджері затремтіли, і Ліббі налила ще чаю. «Вам поки що не потрібно про це більше говорити».
  «Я думав, і я впевнений, що вона насправді не хотіла мене вбити, знаєте. Це був лише один удар, і він був спрямований не в моє серце. Вона могла вдарити мене знову. Я думаю, що вона очікувала побачити Вільяма, і я заскочив її зненацька». Рішуча посмішка Марджері зникла. — Думаю, я скоро трохи посплю, якщо ви не проти. Дякую, що привезли мене додому, але я хотів би побути сам».
  «Звичайно, якщо це те, що ви віддаєте перевагу. Я вийду і повернуся пізніше, щоб подивитися, як у вас справи».
  Марджері допила чай, почуваючись трохи краще. Можливо, Ліббі Форест і не була такою дурнею, але Марджері хотіла її позбутися. Вона не хотіла думати про жінку, яка вдарила її ножем. Зрештою, це була лише подряпина. Реальної шкоди не завдано. Вона більше дбала про поведінку Вільяма. Якщо він мав роман, вона повинна була знати.
  Вона повільно піднялася сходами, відчуваючи, як шви на її боці боляче тягнуть поранену шкіру. Одяг Вільяма акуратно висів у його гардеробі або був складений у ящиках. Маргері наполягала на охайному домі.
  Відчуття провини спонукало її на мить завагатися, коли вона помацала його кишені, але вона запекла серцем. Вільям це заслужив. Крім того, вона повинна була знати правду, хоч би як боліло.
  Ні в одній кишені не було нічого незвичайного; лише дивний автобусний квиток та імперський монетний двір. Вільям не буде настільки дурним, щоб зберігати докази своєї зради там, де Марджері, швидше за все, шукатиме.
  Вона сиділа на ліжку й думала. Куди він подівся, що вона не пішла слідом? Де він може сховати речі?
  По обличчю Марджері розпливлася посмішка. звичайно. Сарай, ось і все. Вільям наполягав, що кожен чоловік повинен мати сарай. Його дружині не дозволяли прибирати – чи навіть прибирати – маленьку дерев’яну будівлю в саду. Сарай був лігвом Вільяма.
  — Так, — уголос сказала Марджері. «Ось де це буде». Вона й гадки не мала, що очікувала знайти, але бажання знати правду підтримувало її.
  Вона шукала горщики з цвяхами, відсортовані за розміром, і банки з напівготовою фарбою. Вони не дали нічого незвичайного. Марджері відштовхнула їх убік і витягла скляні банки, розташовані за ними в ряд на металевій полиці. І все, що вона знайшла. Монети, ґудзики, зламана лінійка та кілька олівців. Поки, майже готова кинути полювання, вона не підняла останню банку. Здавалося, повно вати.
  Маргері насупилася. Що б Вільям робив з ватою?
  Вона перекинула вміст банки на єдиний стіл у сараї, шкрябаючи пальцями. Посередині пачки блиснув ключ.
  Її пальці тремтіли, коли вона взяла його й озирнулася, шукаючи щось, що можна розблокувати.
  Біля столу вона побачила скриню, покриту брезентом, поставлену замість стільця. Марджері відсунула покривало. Скринька була вишуканою — ідеально пасувала до ключа. Він був витончено вирізьблений із якогось чужого дерева — сандалового дерева, — здогадалася Марджері, внюхаючи легкий приємний деревний аромат.
  Вона вставила ключ у замок. Він плавно повернувся. Вона глибоко вдихнула й відкрила кришку.
  
  Коли Ліббі повернулася, втомлена та знесилена після того, як дві години розповсюджувала плакати про втрачену собаку в сусідньому місті, вона знайшла Марджері на дивані, яка стискала маленьку дерев’яну коробку й ридала, наче її серце розривалося.
  «Що це? тобі боляче? Мені викликати лікаря?»
  Марджері похитала головою. Вона простягнула коробку. Ліббі прийняла його, нерішуче, очікуючи, що Марджері кине одне зі своїх різких зауважень. Натомість Марджері закрила обличчя руками.
  Ліббі присіла біля Марджері й відкрила коробку. Усередині була крихітна пара пінеток, дитяча біла нічна сорочка та складений мусліновий квадрат. — Для дитини, — прошепотіла Марджері.
  «Дитина?» Ліббі делікатно торкнулася пінеток. «Чия дитина?»
  Марджері прочистила горло. Наші. Ми збиралися народити дитину, але щось пішло не так. Я ніколи не знав, що Вільям купив ці речі. Він мені не сказав. Мабуть, він сховав їх стільки років тому». Її голос тремтів. «Він сховав їх, щоб мене не засмучувати».
  Один за одним вона підняла одяг і простягла його Ліббі. «Подивіться». Вона показала Ліббі маленький, сильно складений аркуш паперу. «Він хотів маленьку дівчинку. Я хотіла хлопчика. У мене був список імен хлопчиків, але це його». На папері було лише два імені: Марджері та Міллі. «Міллі — це ім’я, яке він хотів для нашої дитини».
  Ліббі принесла багато чаю та принесла співчуття. Марджері высморкалася, акуратно склала дитячий одяг у цигарковий папір і почала говорити, від полегшення вона явно стала балакотливою. «Я був таким дурним. Як я міг йому не довіряти?» Вона кинула водянисту посмішку. «Я завжди вважав, що Вільям занадто хороший для мене, це правда. Він такий привабливий чоловік. Я ніколи не вірила в своє щастя, що він хотів зі мною одружитися. Коли я поверну його додому, я збираюся його зіпсувати. Я навіть відпущу його знову порибалити».
  Вона замкнула коробку, ніжними руками розгладжуючи поверхню. «Він перестав рибалити після останнього змагання. Він був упевнений, що переміг. Він зловив величезну райдужну форель, за його підрахунками, понад шість фунтів, але ваги його підвели. Він сказав, що вони зважені. Я сказав йому, щоб він не турбувався про клуб, де були шахраї».
  На її щоки повернувся колір. «Я знаю, що він сумує за ранками біля води. Я куплю йому ще рибальський набір, ось що я зроблю. Йому це сподобається».
  Ліббі вислизнула, залишивши Марджері шукати старі рибальські листівки з журнальної стійки.
  OceanofPDF.com
  
   16
  Вишневі пекарні
  Ліббі ніколи не розуміла переконання Марджері, що Аннабель і Вільям мали роман. Аннабель була набагато молодша за нього і не виявляла жодних ознак сумування за ним. Ліббі зовсім не здивувалася, виявивши, що все це було в уяві Марджері.
  Однак його незвичайне зникнення, коли він нібито керував школярами, залишилося нерозкритим. Куди він подівся? Чи міг він бути з Беріл? Ліббі прочитала, що нікотин діє швидко. Було цілком можливо уявити, як Вільям пропонує Беріл випити віскі, що містить достатньо отрути, щоб убити її за кілька хвилин.
  Чи справді Вільям був убивцею? У нього була можливість, але який у нього був мотив? Ліббі ще не намагався з’ясувати, чи володів він знаннями, як переганяти нікотин, але він усе своє життя працював викладацькою діяльністю. Він не був нічиїм дурнем.
  Єдиним фактом, який рішуче зняв з нього підозри, був напад на дружину. Ніхто не міг заперечити його алібі, оскільки він був у лікарні, але плідний мозок Ліббі вигадував різні способи, якими він усе ще міг нести відповідальність. Можливо, спільником? Хтось працює з Вільямом з невідомою метою? Або, можливо, навіть якщо старший чоловік не цікавився Аннабель, у нього міг бути роман з кимось іншим. Що щодо таємничого волонтера, якого бачила Марджері? Поліція вистежила її?
  Ліббі дуже хотілося поговорити про це з Максом. Якби тільки він зв'язався. Вона вагалася, прагнучи дізнатися, куди він подівся, і піти за ним.
  Коли вона вагалася, її телефон задзвонив.
  Макс. Це було майже так, наче він почув її думки. Текст був коротким, але принаймні він був на зв’язку:
  На стежці. Жахливий прийом тут. Звернуся, якщо будуть новини. Шіплі допомагає.
  Ліббі мало не заплакала від полегшення. З Максом все гаразд, просто зайнятий і поза межами досяжності. Вона не думала про це. Німкий голос прошепотів, що він не міг весь час бути поза зоною досяжності, і їй було б що сказати про його мовчання, коли він прийшов додому. І все-таки, якби він міг знайти Ведмедя, все було б ідеально. Вона посміхнулася, передчуваючи коротку сварку, а потім приємне примирення.
  Раптом її дух сповнився надії. Вона зосередиться на розслідуванні вбивства Берил і нападу на Марджері. Вона хотіла довести невинність Вільяма заради Марджері, але нагадала собі про пораду Джо слідкувати за доказами, навіть якщо вони ведуть у напрямку, який їй не подобається.
  Вона планувала з’ясувати причину присутності шкільної вечірки в замку вранці вбивства Беріл. Чи це був збіг обставин? Вільям відповідав за організацію візиту.
  Вона зателефонувала до школи Джейсона Франкліна. Адміністратор не хотів негайно призначати зустріч, але Ліббі була готова натякнути на можливі наслідки для школи, якщо нагляд за учнями в замку буде неадекватним. Реєстраторка раптом знайшла віконце в щоденнику завуча. Вона одразу побачила Ліббі.
  Ліббі завершила розмову й пішла до школи. Макс би пишався її напористістю.
  У школі навчалося понад тисячу студентів, які розташувалися на великому кампусі, що розташовувався на відкритих майданчиках. Це здавалося приємним місцем для навчання, хоча Ліббі швидко погуглила свій останній звіт Ofsted і показала, що воно «вимагає покращення» в кількох сферах. Шостий клас, мабуть, потребував більшої «розтяжки».
  Ліббі залишила свою машину на парковці для персоналу, натиснула зумер і попросила, щоб її допустили. Вона отримала задоволення від того, що показала свої поліцейські посвідчення секретарю, який неохоче зник, щоб перевірити, чи доступний директор.
  Місіс Басс, директор школи, прибула без зайвої затримки. Вона була чесною, розумною жінкою, мабуть, через рік чи два до пенсійного віку. «Чим я можу допомогти?» — запитала вона радше по-діловому, ніж тепло, проводжаючи Ліббі до кабінету. — Це пов’язано з тією нещасливою смертю в замку? Мої хлопці були дуже шоковані, як ви можете собі уявити. Я організував консультації, якщо комусь із них це знадобиться, але поки що вони, здається, справляються надзвичайно добре. У цій школі у нас міцне середовище підтримки».
  «Я впевнена, що це допомогло б», — сказала Ліббі, прагнучи до дипломатії. Її бентежили спогади про кабінет власної директорки. Як людям вдалося створити таку неприпустиму ауру навіть у кімнатах, які мало чим відрізнялися від кабінету лікаря чи адвокатського кабінету?
  Вона кашлянула й зосередилася на своїй справі. «Я працюю в поліції як цивільний офіцер, — пояснила вона, — і збираю довідкову інформацію про день візиту до замку. Хлопці, які були присутні, дали показання, і я був присутній під час опитування Джейсона Франкліна. Сьогодні я просто намагаюся зрозуміти, як вони опинилися в замку того дня. Це було трохи незвично, тому що замок був офіційно закритий».
  Завуч кивнув. «Це була особлива подія. Як ви знаєте, батько Джейсона — наш місцевий депутат. Він надає надзвичайну підтримку школі». Б’юся об заклад, що так, — подумала Ліббі. Найкращий спосіб переконатися, що його син отримує пільговий режим.
  Наче прочитавши її думки, продовжив завуч. «Це не означає, що Джейсон отримує будь-яку перевагу над іншими студентами». Місіс Басс кинула на Ліббі погляд, який не дозволяв їй сперечатися. «Томас — містер Франклін — також підтримує трест, який керує замком. Вони були готові дозволити винятковий візит, в цей раз».
  «Звичайно». Ліббі поки що відпустила це. Холодність місіс Басс дала зрозуміти, що вона не зацікавлена в плітках, але пляма кольору на її щоках насторожила інстинкти Ліббі. Наскільки добре директор знала депутата? Вона ретельно підбирала слова. «Мабуть, Джейсона обрали для участі в короткометражній драмі. Знаєте, написати сценарій і поговорити з міс Найтінгейл, щоб обговорити вигадане меню».
  «Це залежало від містера Халфстеда. Він організував конкурс коротких есе серед хлопців – я думаю, щось про тяжке становище домашньої прислуги у вікторіанські часи – і Джейсон написав найкращу роботу. Візит був запланований на інший день, але коли Джейсон дізнався, що цього дня його не буде, його батько попросив особливу прогулянку. Джейсон мав відвідати Оксфордський університет. Кілька наших студентів щороку подають заявки на навчання до вищих навчальних закладів, і я дуже пишаюся тим, що минулого року двоє хлопців були успішними – один читав фізику в Кембриджі, інший – класику в Оксфорді. Джейсон сподівається отримати ступінь з історії».
  Звучало так, що місіс Басс була так задоволена собою, що Ліббі не втрималася, щоб не запитати: «Значить, школа покращилася після останнього звіту Офстеда?»
  Манера завуча охолола. «Я не керував, коли проходила та перевірка. Згодом мене найняли на роботу, і моїм обов’язком було покращити слабші місця школи. Мені приємно сказати, що так, школа справді покращилася. Ми очікуємо, що цього року Джейсон і один чи два інших з нашого нинішнього шостого класу змусять нас пишатися ще більше».
  «Отже, Джейсон — зірковий учень?»
  «Один із них».
  Увійшов портьє, несучи частування на таці. Два вишневих пирога Бейквелла підозріло нагадували власну роботу Ліббі.
  Директор, мабуть, помітивши посмішку Ліббі, дозволив їй трохи пом’якшитися. — Ваша кухарська слава пройшла перед вами, місіс Форест. Можливо, колись ми зможемо переконати вас виступити з кимось із наших студентів».
  Розумна жінка. Як Ліббі могла відмовити в такому проханні, якщо вона хотіла більше співпраці в школі? Не дивно, що місіс Басс покращила успішність школи. З нею треба було рахуватися. «Я подивлюся на свій щоденник», — пообіцяла Ліббі. «Я впевнений, що можу допомогти».
  Завуч із задоволеним виглядом розмішала чай і акуратно відкусила від тістечка. Ліббі скористалася моментом взаєморозуміння, щоб дізнатися більше про Томаса Франкліна. «Я думаю, що це корисно, щоб син депутата так добре навчався у вашій школі…»
  «Він, звичайно, є заслугою свого батька». Вона позитивно сяяла. «Томас Франклін справді дуже цікава людина. Місцевим депутатом він лише два роки, але живе в районі значно довше. Він дуже кумедний оратор. Він зібрав чималий натовп, коли відкрив наше щорічне свято». Ліббі бачила цього чоловіка на телевізійних ток-шоу, де він точно знав, як зачарувати публіку. Судячи з пожвавлення директора, Ліббі підозрювала, що інтерес місіс Басс виходить за рамки професійного.
  Однак це не означало нічого підозрілого щодо прохання чоловіка змінити дату відвідування замку. Здавалося, це не має нічого спільного з директором. І знову ключем став Вільям Халфстед. Ліббі повернула розмову в той бік. — Здається, тут викладав містер Халфстед.
  «Раніше мого часу, але так. Він пішов у відставку незабаром після того, як мене призначили».
  «Це був ранній вихід на пенсію?»
  Місіс Басс ковзнула поглядом убік. «Я думаю, рік або близько того».
  Ліббі мовчки помітила дискомфорт директора. «Вибачте за запитання, але чи була якась особлива причина, чому його спонукали піти у відставку?»
  — Жодного скандалу, якщо ви це припускаєте. Якби це було, містеру Халфстеду точно не дозволили б проводити наших студентів по замку. Ні, це була просто зміна етосу та методів. Мені довелося дещо оновити школу. Наприклад, на уроках історії більше уваги приділяється вивченню сучасних текстів, а меншому вбранню». Завуч замовкла, трохи різко. У Ліббі склалося враження, що вона була відвертішою, ніж хотіла.
  Мозок Ліббі загудів, коли вона пішла. Обережні слова директорки не зовсім приховували її несхвалення Вільяма Халфстеда. Це зробило його ймовірнішим підозрюваним, чи це була просто розбіжність у думках щодо методів навчання? Далі був народний депутат, який зачарував директора і хотів використати своє становище на користь свого сина. Чи мав він якийсь вплив на містера Халфстеда? І якщо так, то яке відношення це матиме до смерті Беріл Найтінгейл?
  
  Під час співбесіди Ліббі з директором директор Моррісон надіслав текстове повідомлення, в якому запросив Ліббі на конференцію, щоб розглянути прогрес у розслідуванні вбивства Беріл Найтінгейл. Вона прибула, задихаючись, вчасно, щоб отримати повний токсикологічний звіт, який нарешті й остаточно підтвердив причину смерті Берил — отруєння нікотином.
  Погляд Джемми Гамберстон на Ліббі був коротким і неприязним, і коли Ліббі попросили повідомити кімнату про будь-яку інформацію, яку вона зібрала за останні пару днів, вираз молодого офіцера набув жорсткості. «Я усвідомлюю, що мені потрібно бути обережним щодо будь-якого розслідування щодо депутата», — закінчила Ліббі свій звіт і глянула на годинник. Вона домовилася провести вечір на концерті в Уеллсі, де серед виконавців був хлопець Менді, Стів, старий учень кафедральної школи.
  Інспектор Моррісон втрутився. Джеммо, можливо, ви могли б продовжити чудову роботу місіс Форест. Погляд, кинутий Джеммою в бік Ліббі, був справжньою люттю.
  Ян Сміт переводив погляд то на одного, то на його губах грала задоволена усмішка. Спочатку Ліббі була спантеличена, потім їй спала на думку якась думка. Він справді не любить жінок. Він хоче, щоб ми з Джеммою впали ниць. Якби тільки Джемма так не ображалася на мою участь, я міг би їй допомогти. Раніше я стикався з багатьма Іенами Смітами. Особливо у вигляді її власного чоловіка, нині покійного.
  DCI все ще говорив. «На даний момент нам потрібно переглянути наші гіпотези. Ми знаємо, що міс Найтінгейл було вбито через те, що вона з’їла або випила. Вона не змогла б викурити достатньо сигарет або пожувати достатньо тютюну, щоб спричинити смерть. Нам потрібно розглянути, чи існує можливість самоотруєння, яким би малоймовірним це не здавалося б. Місіс Форест, ви знали жертву краще, ніж будь-хто з нас. Ви б повірили, що вона здатна на самогубство?»
  Ліббі задумалася. «Вона була досить сумною людиною, з прихованою проблемою з алкоголем. Коли я кажу про приховане, я маю на увазі, що про це ніхто не говорив. Проте всі жителі, схоже, знають, що вона пила. Якби вона вбила себе, я б запитав, чому зараз? Проблема з алкоголем існує давно».
  Кілька кивків у кімнаті підтвердили висновок Ліббі. Підбадьорена, вона продовжувала. «Можливим поясненням може бути те, як вона залишила роботу. Я чув суперечливі звіти. Дехто каже, що вона вийшла на пенсію – вона була значно старше пенсійного віку – тоді як інші натякають на питання про проблеми з бухгалтерським обліком».
  Моррісон кивнув. «Джеммо, це ще один, який ти маєш зв’язати з гоночними конюшнями – облікові записи належали їм. Є ще якісь теорії на цьому етапі?
  Джемма Гамберстон записала щось у своєму блокноті, кажучи: «Я хотіла б більше дізнатися про Вільяма Халфстеда. Ми не повинні списувати його з підозрюваного просто тому, що він переніс серцевий напад. Він був у замку й відповідав за присутність школярів».
  Ліббі підняла руку, потім опустила її, червоніючи, як дитина. «Його дружина згадала, що його не було в полі зору під час смерті Беріл. Вона припустила, що він, можливо, переслідував когось із інших добровольців у той час».
  Ян Сміт бризнув каву на підлогу. «У його віці? Шанс був би чудовою річчю».
  Моррісон кинув холодний погляд на свого підлеглого, і Ліббі помітила сталь під ніжною зовнішністю старшого офіцера. «Тому що ти такий улов, Іане?»
  «Давайте, сер. Чоловікові повинно бути сімдесят. Кого він шукав? Ще один геріатр? Кілька молодих офіцерів захихотіли, але очільник інспектора Моррісон звузив очі.
  Йен Сміт чекає неприємностей.
  Джемма глянула на Ліббі й трохи підняла брову. Підігріта цим проявом жіночої солідарності, хоч і м’якою, Ліббі пояснила теорію Марджері про те, що її чоловік міг закрутити роман з Аннабель.
  Інспектор Моррісон кивнув. — Значить, він усе ще очолює наш список. Нам знадобиться відповідна заява від його дружини. Гадаю, вона відкрита?
  — Судячи з кількості нікотину в тканинах жертви, — Джемма переглядала висновок патологоанатома, — ймовірно, отруту ввели менше ніж за годину до смерті. В її тілі його було достатньо, щоб убити коня. Отже, Марджері Халфстед могла б це зробити, як і будь-хто, хто знав жертву. Якби на неї не напали, я б хотів залишити її в списку. Чи міг удар ножем бути удаваним?» Вона подивилася на Ліббі, піднявши брови.
  Ліббі сумнівалася в здатності Марджері спланувати й здійснити такий обман. «Я чув напад, і це прозвучало досить щиро. Але це можливо».
  «Ми пам’ятатимемо про неї, — підтвердив інспектор Моррісон, — про всяк випадок».
  П.С.Сміт кивав, поки Джемма говорила, наче він досяг певного розуміння. Він прозвучав тріумфально. «Вбивця, мабуть, був у замку».
  Моррісон втомлено звів брову. «Ні», — сказав він, виявляючи терпіння. «Отрута могла потрапити в алкоголь жертви в будь-який момент».
  Навіть Ян Сміт упізнав зневагу в голосі свого боса й схилився в кріслі.
  — До речі, сер, — насупилася Джемма. «Нам не вдалося відстежити жінку, яку бачили в замку. Місіс Халфстед згадала, що бачила її нагорі. У звичайний день було б неможливо відстежити її, але оскільки замок був закритий, окрім студентів, вона або була там офіційно, допомагаючи з прибиранням, або прокралася. Поки що, здається, ніхто не знає, хто вона є. Можливо, це не важливо, і вона була нагорі, коли жертва померла, але…
  Кілька голів піднялися. Рідкісна усмішка осяяла обличчя директора з питань безпеки Моррісона. «Молодець, Джемма. Цілком правильно. Вона не повинна мати відношення до вбивства, але я не люблю вільних кінців. Переслідуйте це, добре? Дізнайся, хто ще бачив нашу таємничу жінку, і дай мені ім’я».
  Інспектор Моррісон постукав паперами по столу, показуючи, що конференція наближається до завершення. «Поки ніхто не виключений. Будь-хто в замку того ранку міг зробити це. Друг чи сусід, які мали доступ до дому міс Найтінгейл – вони могли будь-коли кинути отруту в пляшку її улюбленого напою. До речі, що було її улюбленим?»
  «Віскі». Відповідь Ліббі викликала загальний стогін.
  «Тоді міг бути там роками». М’язи зазвичай похмурого обличчя Моррісона ще більше обвисли. «Все ж, ми матимемо це на увазі. Яне, почни говорити з сусідами. Джемма, поговори з економкою в замку. Не забудьте налагодити зв’язок, оскільки деякі сусіди також можуть бути волонтерами». Похмурий вираз обличчя Джемми видавав відсутність у неї ентузіазму щодо співпраці з Ієном Смітом, але бос нічого не прокоментував. «Місіс Форест, дякую за вашу допомогу. Будь-які додаткові ідеї дуже вітаються».
  Ліббі розвернулась, щоб піти, якраз тоді, коли Ян Сміт зиркнув на Джемму. «Тоді давай, дитинко. Давайте підключимося».
  Не дивно, що Джемма Хамберстон мала захисну позицію. Якби Сміт не був обережним, він нажив би собі неприємностей через такі коментарі.
  OceanofPDF.com
  
   17
  Апельсиновий сік
  Ліббі була рада наповнити вечір концертом і уникнути довгих самотніх годин темряви, поки Макса не було. Вона сповзла на дерев’яну лавку в соборі Уеллса, поруч із Менді. Анжела, тітка Стіва, сиділа зліва від Ліббі. Готичний макіяж Менді знову з’явився, і вона доповнила образ чорним оксамитовим капелюшком, про який таємно мріяла Ліббі.
  Вражена пишністю арок собору та очікувальною тишею публіки, Ліббі дочекалася, поки оркестр почне налаштовувати свої інструменти, а потім під прикриттям шуму прошепотіла: «Я чула від Макса. З ним усе гаразд, тому я залишу його в спокої, щоб він продовжував розпитувати. Він чудово впорався ще до того, як дізнався про мене. Я не знаю, чому я так хвилювався».
  Весільні нерви?
  «Можливо. Боюся, про Ведмедя немає жодних новин».
  «Дивіться на світлу сторону», — закликала Менді. «Банда не вбиває собак, вони крадуть цінних тварин. Макс займається справою. Він знайде його».
  «Сподіваюся, ви маєте рацію». Ліббі звивалася. — У будь-якому разі я вирішив не турбуватися ні про Ведмедя, ні про щось інше цього вечора. Я буду насолоджуватися музикою».
  Менді захихотіла. — Тоді я не скажу тобі, що я почув на виноградній лозі.
  Диригент постукав паличкою, і оркестр заграв.
  «Що ви чули?»
  Жінка в ряду позаду замовкла її. Менді знизала плечима. "Вибачте, розповім вам з інтервалом".
  Мозок Ліббі прискорився, і вона слухала музику лише напіввухом. Що могла знати Менді? Це було про Ведмедя? Вона відкинула цю ідею. Якби Менді щось знала, вона б кинулася розповідати. Можливо, вона чула більше пліток про Беріл чи Хафстедс.
  Нарешті останні ноти долетіли до стелі. Ліббі схопила Менді за руку. «Ти, негідник, я був на гачках. Що ти знаєш?
  Менді зморщила ніс. «Вибачте, це був невдалий час. Коли я був у пекарні, до нас завітав чоловік, який щойно переїхав у той великий будинок, який пустував місяцями. Ви знаєте, у Millionaire's Rise? Ліббі кивнула. Усі знали цю вулицю в Ексемі. Кожен будинок у ньому був значно вищим за бюджет середнього мешканця.
  «Він залишався в магазині цілий вік. Здається, він хоче познайомитися з людьми. Трохи хитрий, якщо ви розумієте, що я маю на увазі, але Гледіс з квіткового магазину, здається, він сподобався».
  «Їй подобаються всі чоловіки».
  «Що завгодно». Ліббі здригнулася від виразу обличчя, коли Менді продовжила. «У будь-якому випадку, це не просто плітки про неї. Цей чоловік, здається, називав себе Гендерсоном. Саме так, Патріку Хендерсону». Ліббі хотілося закричати. Чи Менді ніколи не дійде до суті? Вона закусила губу й чекала.
  «Він сказав, що прийшов до Беріл, тому що вона працювала в його скакових конюшнях, але вдома ніхто не відповів. Ну, можете собі уявити. Гледіс була дуже схвильована, розповідаючи йому про те, що Беріл помирає в замку, і про те, як ходили чутки, що вона залишила роботу під хмарою, і чи знав цей чоловік щось про це?» Вона зупинилася, щоб перевести подих.
  «Продовжуй, — спонукала Анджела, так само захоплена, як і Ліббі, — поки вони не повернуться на другу половину».
  «Коротше кажучи, цей чоловік сказав, що припускає, що він міг би сказати їй, тому що він сказав: «Беріл мертва, і ви не можете обмовляти мертвих, правда, ха-ха», — Менді зморщила носа з огидою. «У будь-якому випадку, ця чутка була правдою. Беріл використовувала гроші від бізнесу для інвестицій, але всі вони пішли не так, перш ніж вона змогла замінити готівку, і аудит наприкінці року виявив розбіжності».
  Анжела глибоко вдихнула. «Отже, вона крала у фірми. Хто б міг у це повірити щодо Беріл?
  «Що більше, — поспіхом закінчила Менді, — оскільки вона втратила гроші, її звільнили, і вона була вщент розбита, окрім кількох грошей із державної пенсії».
  Настав час другої частини концерту, і Стів вийшов із двома колегами, щоб зіграти саксофонне тріо; сеттинг гурту Alexander's Ragtime Band, який незабаром змусив аудиторію постукати ногами. Менді переключила увагу на свого хлопця, її рот був трохи відкритим, а щоки рожеві від хвилювання. Ліббі глянула в інший бік, де захоплений вираз обличчя Анджели наслідував вираз Менді, і посміхнулася. На мить обидва її супутники забули про жертву вбивства та зниклого собаку.
  Наприкінці вечора Ліббі відхилила запрошення Анжели відсвяткувати свято в її будинку. «Я б із задоволенням, але мені потрібно подумати про інформацію Менді. Якщо Беріл була розбита й хвилювалася, це могло означати, що вона пила більше».
  «Топить свій смуток», — пробурмотіла Менді, все ще приділяючи більшу увагу Стіву. Ліббі посміхнулася. У глибині її розуму виникала ідея.
  
  Наступного ранку Ліббі залишилася сама, оскільки Менді залишилася з тіткою. Її самотній сніданок з апельсиновим соком і тостами перервав дзвінок у двері. Ліббі кинулася відчиняти двері, схвильована, очікуючи побачити Макса з Ведмедиком поруч із Шиплі.
  Вона відчинила двері й заглушила стогін. Джемма Хамберстоун була останньою, кого вона хотіла бачити.
  Детектив констебль відкрила рота, але знову його закрила. Ліббі знала, що її обличчя було розбитим. Вона навіть не прийняла душ і не розчесалася. Намагаючись виглядати спокійною, вона глибоко вдихнула й привітно посміхнулася на обличчі. — Тобі краще зайти.
  Вона провела Ді-Сі Хамберстоуна на кухню, але молода жінка відмовилася від пропозиції чаю. Вона виглядала незручною, метушилася й кусала губу. — Я хотів щось запропонувати, місіс Форест, але я не хочу втручатися.
  «Чесно кажучи, мені б підійшли хороші новини».
  «Ну, я маю зустріч з батьком Джейсона Франкліна. Він запросив – добре наполіг – на зустріч. Він не щасливий. Я подумав, що ти захочеш піти з нами».
  «Звичайно б». Інтерв’ю з членом парламенту було лише необхідним тоніком, яким би не було виправдання, а пропозиція DC здавалася маленькою оливковою гілкою. «Дайте мені хвилинку».
  Рятуючись, Ліббі облила обличчя водою, просвистіла щіткою по зубах і натягла штани та джемпер. Відчувши себе трохи більш людяною, вона повернулася на кухню. «Вибачте, що змусив вас чекати. Я проспав». Вона прикусила язика, роздратована тим, що прозвучала так, що вона захисна.
  Коли вона вдягала пальто, на її телефон надійшло ще одне повідомлення від Макса:
  У Херефорді. З надією. Скоро поговоримо xx
  
  Томас Франклін перебував у лікарні свого виборчого округу, неподалік від замку. Середнього зросту, він поводився з упевненістю людини, яка навчалася в Ітоні чи Гарроу. Його дбайливо доглянуте густе волосся яскраво-каштанового кольору не могло бути природним, а шкіра була глибоко засмагла до кольору, який у цій частині світу, мабуть, був наслідком низки іноземних свят або хімічного впливу. допомогу.
  Він показово звірив годинник і кинув пильний погляд на невелику групу прохачів, які тісно сиділи на переповнених стільцях по краях кімнати. «Заходьте до мене в кабінет. Я можу дати вам лише кілька хвилин».
  Він сів у шкіряне офісне крісло й помахав відвідувачам до пари маленьких твердих крісел. Не було пропозиції підкріпитися. — Я розумію, що ви хочете обговорити цю справу в замку. Як ви можете собі уявити, я зовсім не радий участі мого сина, і я чітко висловив свої почуття директорці. Я очікую, що школярі будуть у безпеці, не наражатимуться на тривожні події. Де був головний чоловік? Здається, він покинув вечірку і залишив їх зі своєю абсолютно некваліфікованою дружиною. Мій син цілком може бути травмований».
  Джемма уникала погляду Ліббі. «Як би там не було, — сказала вона, — моє завдання — з’ясувати, що сталося».
  «Джейсон сказав тобі. Він говорив по тому смішному динаміку, коли ця жінка померла». Голос чоловіка піднявся. «Бідний хлопець насправді розмовляв з нею».
  — Так, він розповів мені, що сталося, коли я розмовляв із ним у замку. Місіс Форест також була присутня. Хочу додати, що ваш син не знаходиться під жодною підозрою. Наразі на студентів дивляться як на нещасних спостерігачів». Ліббі захоплювалася дипломатичністю поліцейського.
  Хваль депутата трохи згас. Він відкинувся на спинку стільця, підняв очі до стелі й склав короткі, товсті пальці разом. «Я хочу, щоб це все було з’ясовано якнайшвидше. Я припускаю, що у вас є підозрюваний. Я чув, що Вільям Халфстед під підозрою.
  Ліббі уважно слухала, втупившись очима в підлогу.
  «Мені дуже шкода, я боюся, що я не можу поділитися цією інформацією на цьому етапі». Джемма говорила офіційно.
  Депутат нахмурився, звик до свого. — Я був би вдячний, — продовжив він, — якби ви тримали мене в курсі своїх запитів. Знаєте, від імені моїх виборців».
  — Я подбаю про те, щоб вас повідомляли, коли це буде доречно, сер. Дозвольте сказати, що ми дуже вдячні за інтерес, який ви виявляєте до цього питання. Ми хочемо якнайшвидше прояснити це».
  «Звичайно, звичайно». Він звучав роздратовано. «Ким була ця жінка? Бренда, це було?
  «Берил. Берил Найтінгейл. Волонтер у замку».
  «Мені завжди приємно чути, що представники громадськості роблять свій внесок у суспільство. Здається, вона була подругою містера Халфстеда?
  Джемма нічого не сказала. Депутат знову глянув на годинник. «Ну, я мушу йти. У дільничній хірургії сьогодні чимало проблем. Дякую, що заспокоїли мене про те, що справи у вас під контролем. Не хотів би, щоб мій син нервував більше, ніж зараз. У нього попереду важливі іспити».
  Ліббі та Джемму махнули рукою. Виходячи, Ліббі озирнулася назад і побачила, як депутат пильно спостерігає за ними. Ліббі відтворила розмову в голові. Здавалося, він дуже зацікавився Вільямом Халфстедом.
  Вони знову залізли в поліцейську машину. «Ну, що ти з цього робиш?» — запитала Джемма.
  «Надмірно опікуваний батько?» — запропонувала Ліббі. «І кипить до бійки з поліцією».
  Джемма кивнула. «Точно так».
  Вона розвернулась, готова кинути заднім ходом машину з місця. «Дякую, що прийшли. Я хотів вибачитися».
  «О?» Ліббі залишалася байдужою.
  «Так. Ян Сміт сказав мені, що ви перешкоджали його розслідуванню у справі отруєних велосипедистів. Це сталося до того, як я прийшов на службу в місцеву поліцію, тому я не знав подробиць. Учора ми мали трохи від’їзду до інспектора Рамшора, і він розповів мені правдиву історію».
  Ліббі глибоко вдихнула, стримуючи спалах гніву. Як Ян Сміт сміє говорити про неї неправду? «Немає проблем. Цей чоловік - загроза. Я тобі не заздрю, що доводиться з ним працювати. Він завжди був складним, але, здається, останнім часом він стає ще більш женоненависником».
  Джемма майстерно розвернула машину за вузькими поворотами A39, клацаючи язиком, коли вона була змушена сповільнитися позаду трактора. «Влітку від нього пішла третя дружина. Я думаю, що у нього проблеми з жінками. У будь-якому випадку, я краще повернуся. Ще раз дякую.
  Усмішка Ліббі була похмурою. Ієну Сміту потрібно було дати урок. Вона не знала, як це впоратися, але одного разу...
  Тим часом у неї були інші плани. Втомившись від Макса, вона вирішила сама піти по сліду Ведмедя. Вона б більше не сиділа вдома, нічого не роблячи. Коли трактор зупинився, щоб пропустити смугу руху, Ліббі вирішила. Вона вирушить до Херефорда, як тільки зможе.
  OceanofPDF.com
  
   18
  Сосиски
  Ліббі пішла мальовничим маршрутом до Херефорда, який вів поряд з річкою Уай, мальовничим лісом, що височів з обох боків, але вона не гаяла часу, милуючись краєвидом. Її думки були лише про Ведмедя.
  Пошук у Facebook виявив дописи власника зниклої собаки із зображенням собаки, надзвичайно схожої на Ведмедя, яка грається з маленькою рудою дитиною біля фермерського будинку. Дійшовши до адреси, яку вказав Джо, Ліббі впізнала будинок. Господарське подвір’я було підметено, а сараї та хліви добре доглянуті. Двері відчинила молода жінка з не одним, а двома рудоволосими дітьми. З їхніх комбінезонів, однакового дизайну, за винятком того, що один був блакитний, а інший зелений, Ліббі вирішила, що вони хлопчики-близнюки. На вигляд їм було близько трьох років.
  — Місіс Брант?
  Жінка кивнула. «Я можу допомогти?»
  Ліббі прочитала в очах жінки надію. «Боюсь, я не маю жодних новин про вашу собаку».
  Іскра згасла, і місіс Брант зітхнула. «Звідки ви про нього знаєте?»
  «Я втратив схожу тварину».
  «Справді? Тобі краще зайти». Ліббі пішла слідом за тим, як місіс Брант загнала своїх двох маленьких хлопчиків у захаращену кімнату, в якій килим був застелений іграшками. Вона зменшила звук телевізора до бурчання. «Вибачте. Вони люблять Кролика Пітера. Це буде радувати їх, поки ми розмовляємо. Дякую небесам за iPlayer». Вона помахала Ліббі до старовинного м’якого дивана. «Вони страшенно сумують за собакою. Ну і я, і мій чоловік, звичайно. Баррі сьогодні нема, він пішов купити нового барана». Вона кинула запитливий погляд на Ліббі. «Звідки ти дізнався про нас?»
  Ліббі пригадала, що вона була тут неофіційно. «Фейсбук. Мені було цікаво, чи є у вас якась інформація?
  Жінка підійшла до вікна, яке виходило в задню частину будинку. «Не зовсім. Доміно — так звали собаку — був у саду одну хвилину, а наступного разу, коли я подивився, його вже не було. Ми думали, що він щойно втік, але ми перевірили паркани, і там не було жодної щілини. Ми сподівалися, що він з’явиться через день-два, але його ніхто не бачив. Ми виклали його фото у Facebook, і всі співчувають, але інформації немає. Ми починаємо думати, що він пішов назавжди».
  Ліббі розповіла молодій жінці про Ведмедя. «Здається, є ринок для Карпат».
  «Вони чудові вівчарки, але ми тримаємо Доміно як домашнього улюбленця. Він такий ніжний з хлопцями. Вони повзають по ньому, тягнуть його за хвіст, а він навіть не гарчить».
  
  Відвідування ферми не просунуло Ліббі далі. Вона залишила місіс Брант і двох її хлопчиків, пообіцявши підтримувати зв’язок, і поїхала кілька миль у місто. Вона відмовилася від кави на фермі, здогадуючись, що у зайнятої матері багато справ, але їй не вистачало кави. Не завадить поставити кілька запитань місцевим жителям.
  Паркуватися в місті виявилося простіше, ніж вона очікувала, і незабаром вона ходила від одного магазину до іншого, показуючи плакати з Ведмедиком і запитуючи всіх, хто хотів слухати, чи чули вони про зниклих собак.
  У своїй першій мішені, аптеці, вона залишила порожнім, і трохи більше їй пощастило в сусідньому агентстві нерухомості. «Я не знаю про зниклих собак, але я можу показати вам місце, де його можна тримати, якщо ви хочете переїхати?»
  Ліббі поставила молодому чоловікові повні оцінки за майстерність у продажі, але не мала часу гаяти. Поруч було маленьке кафе, тож вона відчинила двері ліктем. Тут було безлюдно, якщо не рахувати білявої офіціантки, яка скидала крихти зі столів, час від часу милуючись собою в дзеркало в глибині крамниці.
  Ліббі сіла за столик і показала їй фотографію, не маючи надії, але блондинка злизала вершки з пальців, задуменно зашморхнула носом і оголосила, що у неї є друг, який іноді працює на навчальній фермі. «У них багато різних собак. Шетландські, староанглійські вівчарки, що завгодно. Деякі з них мали кумедні назви – як килим».
  Ліббі насилу повірила своєму щастю. «Карпати?»
  «Це все».
  «У вас є адреса?»
  «Для мого друга?»
  Ліббі терпіла. «Ні, для місця навчання».
  «Ой». Дівчина виглядала порожньою. Милі звідси. Що це було? Щось фермерське.
  Ліббі чекала.
  «Я знаю. Джонсона. Або це був Дженсона. Так, це було все. Як гонщик, розумієш?
  З дверей до кухні визирнула жінка. «Готова обслужити клієнта, Маріє?»
  «Так, вважай так». Коли Ліббі замовила каву, Марія виглядала не дуже захоплено. «Ферма Дженсона». Дякуємо за вашу допомогу.
  Жінка зайшла далі в кімнату, нахмурившись. "Не заперечуєте, якщо я запитаю, чому ви хочете це місце?"
  «Я чув про їхніх собак».
  «Преса, ти? Журналіст? Я не люблю пресу. Вторгнення до людей. Ви залишите їх у спокої. Вони тут новачки, намагаються заробити на життя, організовують бізнес з дресирування вівчарок на своїй фермі. У ці дні немає грошей лише на овець».
  «Ні, це не те. Тобто я не з газет. Я – у нас є собака. Як ті, кого вони тренують». Ліббі спробувала схопитися. «Я маю на увазі, що ми втратили собаку, і я запитав, чи можуть вони допомогти».
  — Тоді ти з тим чоловіком.
  «Чоловік?» У серці Ліббі замайоріла надія.
  «Високий, сиве волосся. Гарні блакитні очі. Щось сказав про зниклого собаку.
  Ліббі йшла слідами Макса. Це означало, що вона на правильному шляху. «Так. Він мій – ну, це наш пес».
  — Тоді я покажу тобі на карті, як показував йому, коли він проходив сюди вчора. Вона намалювала дороги на звороті меню. Ось і ви: ферма Дженсона. Тихий народ. Тримаються при собі. Кілька років були орендарями на фермі, але добре впоралися з цим. Взяв одного зі своїх собак на місцеву виставку, посів друге місце в своєму класі, обробляючи овець».
  З вдячністю Ліббі взяла нашвидкуруч надряпану карту, ковтнула чашку водянистої кави й вирушила на ферму Дженсона, з нетерпінням чекаючи знайти Макса й поговорити з дресирувальниками вівчарок.
  
  Йдучи за картою, Ліббі натрапила на табличку, яка сповіщала про ферму Дженсона. Вона повернула за ріг і різко натиснула на гальмо, коли побачила знайомий автомобіль. Машина Макса була наполовину прихована на невеликій ділянці лісу біля смуги ферми. Ліббі повернула свою машину, поки вона не опинилася паралельно Ленд Роверу, і вилізла.
  Land Rover був безлюдний. Примружившись, вона озирнулася, але ні Макса, ні Шиплі не було видно. Збентежена, вона замкнула «Сітроен» і рушила дорогою, що веде до ферми. Не встигла вона пройти й двадцяти ярдів, як гучне шипіння змусило її підстрибнути.
  «Ліббі». На її радість, це був голос Макса. «Ось тут».
  «Де? Я не бачу вас».
  «Ліворуч від вас».
  Ліббі прослизнула в невеликий лісок. Там був Макс, Шиплі слухняно сидів біля нього. Ліббі навряд чи знала, чи її більше вразила краща поведінка Шиплі, чи стурбувала закритість Макса. «Що, на землі, відбувається?» Макс, одягнений у темну куртку та чорні джинси, на голові мав чорну шапочку. «А чому ти носиш цей смішний капелюх?» Сьогодні анітрохи не холодно».
  Промінь Макса розколов його обличчя надвоє. «Я ховаюся — обстежую будинок. Я провів пару днів, розмовляючи з місцевими жителями, збираючи інформацію, і я думаю, що Ведмідь, швидше за все, тут».
  На секунду серце Ліббі підскочило. Потім спрацював розум. «Я вважаю, що ця ферма законна. Вони відкрито дресирують собак. Я щойно прийшов із кафе в Херефорді, і мені сказали, що всі знають. Це все вище дошки. Я їхала в гості».
  «Ах, але де вони беруть собак? Ось у чому суть. Там їх принаймні півдюжини, різних порід. Якщо ми підемо до ферми в пошуках зниклої тварини, вони дізнаються, що ми підозрілі. Я чекаю, коли стемніє, і піду досліджувати».
  «Ти не робиш поспішних висновків?»
  Макс похитав головою. «Я зайшов на іншу ферму, неподалік. Вони сказали мені, що це жваве місце з фургонами, які постійно прибувають і від’їжджають. Той фермер був старожилом. Він сказав, що мав підозру щодо іржання овець, оскільки останнім часом це почастішало, але коли почув, що вони дресирують собак, перестав хвилюватися».
  «Звідки ми знаємо, що вони крадуть собак?» — заперечила Ліббі.
  «Ми ні, але я дам Шіплі шанс довести свою цінність. Я поклав одну з Ведмедикових ковдр у Ленд Ровер. Він повний сухих крапель. Я піду перевірити, чи зможе Шіплі натрапити на слід Ведмедя. Назвіть це перевіркою його нових навичок».
  Ліббі подивилася на небо. «Мине багато років, поки стемніє. А якщо хтось проїде повз і побачить машини?»
  «Я тут уже кілька годин. Кілька машин заїхали та виїхали, але жодна з них мене не помітила».
  «Що ми будемо робити відтепер до заходу сонця?»
  «Що це про нас?» Макс тримав руки на стегнах. «Я залишаюся тут із Шиплі. Тобі потрібно піти додому і дозволь мені зайнятися цим».
  «І скучив за всіма розвагами? Ви, мабуть, жартуєте. Ти не позбудешся мене так легко».
  Макс виглядав так, наче хотів би посперечатися, але через мить знизав плечима. — У такому випадку давайте сядемо в Land Rover. Я привіз із собою багато провіанту».
  Вони повернулися до машин. «Нам потрібно перемістити вашу машину далі за дерева», — зауважив Макс. «Якщо ви збираєтеся приєднатися до мене в шпигунських експедиціях у майбутньому, ви можете переосмислити свій автомобіль. Ця фіолетова справа занадто помітна, як мені подобається».
  Ліббі почухала голову. «Може, ми могли б накрити його гілками?»
  Макс засміявся. «Ви дивитеся занадто багато телевізійних програм. Знаєте, це не Друга світова війна. Ми просто поставимо вашу машину позаду моєї для безпеки. Тобі доведеться маневрувати між деревами, але принаймні твоя старовинна та пошарпана машина маленька».
  «І, звичайно, я блискучий водій. Не забувайте про це».
  Машини зникли з поля зору, вони зручно вмостилися в Land Rover. — Чудова робота, зараз не середина зими, — зауважив Макс. «Ми не можемо використовувати двигун, якщо він приверне до нас увагу, тому немає опалення. Якщо вам холодно, тут є ще один килимок». Ліббі повернулася до заднього сидіння. Макс схопив її за руку. «Не той, це Ведмідь».
  «Мені потрібна їжа». Ліббі раптом стала ненажерливою. «Що ти приніс?»
  «Кілька твоїх власних булочок із сосисками з моєї морозилки та кілька пирогів, які я купив у Херефорді. Боюся, не особливо здоровий, але нас наситить».
  — Отже, дієту призупинено?
  Поки вони їли, а Шиплі зручно лежав позаду них, Ліббі розповідала Максу про прогрес у пошуках убивці Берил. «Мене бентежать Вільям і Марджері», — зізналася вона. «Його серцевий напад був досить справжнім. Я підозрюю, що у Марджері неабиякий язик, і якщо вона звинуватила його в подружній зраді, я не здивуюся, що він розхвилювався. Але це виключає його з нападу на його дружину. Він уже був у лікарні, коли це сталося».
  Макс постукав пальцем по керму. Я розумію, що ви маєте на увазі. Хіба що він найняв когось, щоб позбавити його дружини».
  Давай, Макс. Це заходить трохи далеко». Вона не зізналася, що сама думала так само.
  — Однак не можна виключати цього. Його дружина впізнала свого нападника?»
  «Вона каже, що ні».
  — І ти їй віриш?
  Ліббі задумалася, схиливши голову набік. «Не впевнений, чесно кажучи. Їхні стосунки досить складні».
  Макс засміявся. — Я не знаю стосунків, які б не були такими, особливо якщо вони одружені сорок з гаком років. За цей час багато чого може статися».
  «Тож поки що не будемо викреслювати Вільяма зі списку підозрюваних».
  «Хто ще може бути залучений?»
  «Майже будь-хто, — зітхнула Ліббі, — хто хоч раз бував у домі Беріл».
  — Значить, більшість людей в Ексемі. Можливо, інші члени товариства? Якщо це один із них, це виключає злочин із пристрасті. Кожен у суспільстві принаймні середнього віку – не те щоб старше сорока не може бути пристрасним, але ви розумієте, що я маю на увазі. Вони не гормональні підлітки, які носять ножі в задніх кишенях».
  «Насправді є пара новобранців. Мені здається, Аннабель Пірсон приблизно на вашій граничній даті — сорок, але Джоанна, дружина лікаря, ще молодша. Вона обмовилася, що Беріл не була тією милою маленькою старенькою, якою вона виглядала, і Менді почула плітки, які це підтвердили. Є щось у тіньових оборудках, пов’язаних із використанням грошей клієнтів, зовсім окремо від проблеми алкоголю. Тому вона залишила роботу навесні».
  Макс кивав. «Схоже, ще багато роботи. Давайте знайдемо Ведмедя, а потім повернемося до нього».
  "Є ще одна річ". Ліббі розповіла йому про новий магазин Теренса Марчанта, який має відкритися через два тижні. «Анжела влаштовує найбільшу вечірку, яку коли-небудь бачив Ексем. Ми збираємося зібрати всіх у магазин на вечірку з вином і шоколадом, яка відлякає Теренса Маршана та його розкішну французьку випічку, ще до того, як він навіть почне. У Анжели є якась таємниця в рукаві. Вона не скаже мені про це».
  Макс глянув на годинник. «Якщо ви вже наїлися, я пропоную вам сісти та зловити сорок підморгувань, поки можете. Скоро стемніє, і тоді почнеться веселощі».
  Ліббі позіхнула. Це правда, вона відчувала сонливість. Було добре знову бути з Максом. Вона могла на деякий час розслабитися.
  OceanofPDF.com
  
   19
  Бісквітна крихта
  Здавалося, вона спала лише п’ять хвилин, коли Макс струснув її, але світло згасло. Дерева навколо автомобіля набули зловісних форм у темряві. «Давай, час іти в розшук». Голос Макса лунав хвилюванням.
  Вийшовши з машини, він притиснув ковдру Ведмедя до носа Шиплі. Пес виляв хвостом і нюхав землю, але не показав, що знайшов слід свого старого друга. «Вони тримали Ведмедя на фермі, і він приїхав би на якомусь транспорті. Нам потрібно підійти ближче, перш ніж Шиплі вловить запах.
  У темряві Ліббі трималася поруч із Максом, ковзаючи між деревами, що вели до будинку, освітлюючи факелом вузьку стежину. Шиплі тримав ніс на землі, виляючи хвостом. — Він народжений для такої роботи, — пробурмотів Макс.
  «Я думаю, що все його надмірне збудження відбувається, коли йому нудно», — прошепотіла Ліббі.
  Макс торкнувся її руки. «Не шепочи. Говоріть глибоким голосом. Шепіт розноситься на милі».
  «Я казала, йому було нудно», — сказала Ліббі найглибшим голосом, на який могла здатна, змусивши Макса затремтіти від безсилого сміху.
  Відновивши самовладання, він помахав рукою під носом Ліббі, і вони рушили до групи сараїв праворуч від ферми. «Ви впевнені, що там нікого немає?»
  «Я не можу бути впевненим. Поки я спостерігав за місцем, усі, хто прибув, теж пішли».
  Макс зупинився й підняв палець. «Що це?»
  Ліббі прислухалася. «Це собака. Собаки. Їх багато. Вони тут». Вона дивилася на Шиплі, який усе ще працював, зигзагоподібно притулившись носом до землі, але не виявляючи жодних ознак хвилювання. «Нам потрібно знати, чи тут Ведмідь. Якщо ні, місце може бути законним. Ти справді добре понюхав Шиплі ковдру Ведмедя, чи не так?
  «Якщо Ведмідь поруч, я впевнений, що він відчує запах».
  У сільській місцевості Герефордширу не було вуличних ліхтарів. Місяць являв собою смугу у формі півмісяця високо в небі, яка давала найслабше світло. Було легко проскочити збоку сараю, тримаючи будівлю між собою та фермерським будинком, на випадок, якщо вони помилилися, а господарі все ще були вдома.
  Шиплі не виявляв жодних ознак того, що відчуває Ведмедя, поки вони не наблизилися до будівлі. Раптом його голова піднялася вгору, і він зупинився, тремтячи від хвилювання, божевільно виляючи хвостом. Ліббі видихнула. «Він тут. Шиплі відчуває його запах. Ви мали рацію, підозрюючи це місце».
  — Сюди, — сказав Макс. «Я бачу двері з іншого боку». Він обережно штовхнув двері, але нічого не сталося. «Це замкнено». Він поліз у кишеню. «Я дуже радий. Я давно хотів скористатися цим комплектом». Він брязкнув жменю металу.
  «Що це?»
  «Набір ключів-скелетів грабіжників». Дайте мені хвилину, і я відчиню цей замок».
  Ліббі терпляче чекала, поки він возився з ним. Її ноги померзли. «Як справи?»
  «Не так легко, як я сподівався», — зізнався він. «Я тренувався вдома, але в темряві це складніше. Зачекайте, здається, я зрозумів». Макс штовхнув двері, але замок витримав. Він лаявся.
  "Дозвольте мені спробувати". Ліббі взяла в нього ключі, вставила один у замок і потрясла ним. Довгу мить нічого не відбувалося, потім замок відчинився з клацанням.
  «Я послабив його для вас», — пробурмотів Макс.
  Він відчинив двері й прослизнув усередину, Ліббі слідувала за нею з Шиплі.
  Їдкий запах собак, сечі й м’яса змусив Ліббі заморгнути. У сараї містилося щонайменше двадцять тварин, кожна у крихітному загоні, обладнаному мискою з водою та іншою тарілкою, ймовірно, для їжі. Більшість контейнерів біля Ліббі були порожні або містили кілька крихт печива. «Це місце — ганьба», — прошепотіла вона.
  Будьте швидкими. Знайди Ведмедя, — наказав Макс, але Шиплі стояв біля дверей, не намагаючись поворухнутися. — Давай, Шиплі, — сказав Макс. «Не кажи мені, що ти не можеш знайти тут Ведмедя».
  Ліббі обшукала ручки. Коли вона проходила повз кожного, собака всередині скиглила й бігла до бар’єру, сподіваючись, що вона запропонує їжу. З кожним кроком її серце падало все далі. «Його тут немає».
  «Він повинен бути. Може, він спить».
  «Подивіться». Вона вказала на Шиплі. «Він каже нам, що Ведмедя тут немає».
  Її дух був у чоботях. «Ми помилилися», — простогнала вона. «Тут є всі породи собак, але немає Ведмедя. Що нам тепер робити?»
  «Ми повернемося до машини й підемо додому, підібгавши хвости». Голос Макса був беззвучним від розчарування. «Вранці я поговорю з поліцією. Ми навіть не знаємо напевно, чи ці собаки викрадені, але ними знехтували, і поліція проведе належне розслідування». Він сердито вдарив ногою по перилах. «Я впевнений, що Ведмідь був тут. Шиплі відчув його запах.
  Ліббі поділив його гнів через тяжке становище собак. «Ніхто не повинен тримати дорослих собак у таких крихітних приміщеннях, де нічого їсти чи пити. До того ж, якщо їх вкрадуть, усі вони мають милих власників, які чекають вдома...
  Шиплі перебив його тихим гарчанням. Він стояв біля дверей, вказуючи носом уздовж доріжки, що вела до ферми. Ліббі пішла за ним і визирнула, коли за ріг завернула машина, фари освітлювали будівлі ферми. Вона кліпнула очима й, раптом злякавшись, відтягнула Шиплі вбік, подалі від дверей. Вона опустила руку йому на голову й затримала подих, сподіваючись, що собака мовчатиме.
  — Макс, — прошипіла вона. «Хтось іде».
  Макс вимкнув факел. Гримнули двері, і собаки в сараї влаштували какофонію істеричного гавкоту. Ліббі та Макс завмерли, притулившись спинами до стіни, Ліббі молилася, щоб ніхто не зайшов. На її розчарування, високий чоловік з відром в одній руці штовхнув двері навстіж і зайшов. «Не треба цього шуму», — крикнув він, коли гавкіт посилився. «Кинь скиглити».
  Він штовхнув хвіртку до одного із загонів і вдарив ногою пса всередині, коллі з шовковистою шерстю. Ліббі стримувала крик. Він не помітив ні її, ні Макса в темряві, і ходив поміж загонами, перекидаючи грудки м’яса через поручні, деякі з них падали в тарілки собакам, а деякі випадково падали на брудну солому загонів. Макс торкнувся ліктя Ліббі. Коли чоловік дійшов до дальнього кінця сараю, вони тихенько підійшли до дверей.
  На мить Ліббі подумала, що вони встигли, але якраз Макс схопив руку за двері, новоприбулий розвернувся, упустив відро й крикнув: «Ой». Ви там. Зупиніться, де ви є».
  Макс і Ліббі вибігли на вулицю, за ними впритул йшов Шіплі, коли чоловік заревів: «Скотт! Отримай їх!
  Його супутник стояв біля машини, шкрябаючи в багажнику. Почувши голос свого спільника, він обернувся й підняв руки. У нього була рушниця.
  Ліббі стримувала крик і кинулася навтьоки, коли пролунав постріл і просвистів повз її голову.
  Чоловік із сараю крикнув: «Сідай у машину, Скотте». Запустіть їх.
  Він рахував без Шиплі.
  Пес, як блискавка, кинувся на Скотта, підстрибнув у повітря з широко розкритими щелепами і міцно вчепився зубами в руку чоловіка.
  «Відійди від мене», — кричав його в’язень, борючись, але Шиплі тримався, хитаючись з боку в бік, гарчачи глибоко в горлі. Рушниця лиходія вилетіла з його рук.
  Його супутник глянув один раз, повернувся й побіг. Він не збирався наближатися до дикого пса.
  — Повертайся до машини, — наказав Макс і штовхнув Ліббі в напрямку лісу. Вона струснула його руку. Вона не збиралася залишати Шиплі на примітку цих чоловіків.
  Розлючена, вона підбігла, схопила пістолет і помчала за спільником Скотта.
  Занадто пізно чоловік почув її наближення, розвернувся і вдарив її в голову, але вона пригнулась, удар не влучив, і з усієї сили замахнулася рушницею. З глухим стукотом він врізався в тіло чоловіка.
  Він закричав, схопився за плече і впав. Ліббі тримала на нього пістолет, притискаючи його до плеча, сподіваючись, що їй не доведеться стріляти. Вона ніколи не стріляла з зброї.
  Макс крикнув: «Відпусти його, Шиплі», і, на подив Ліббі, пес випустив руку Скотта й став на сторожі, продовжуючи гарчати.
  Макс жестом показав Скотту. «Тобі краще сісти біля свого друга».
  Скотт закричав, розлючений. «Ваш пес зламав мені руку. Я запропоную закон… — Він замовк, коли Макс заговорив йому по телефону.
  «Цілком». Макс усміхнувся. «Закон на порозі».
  Ліббі кивнула. «Тож давайте просто терпляче почекаємо, поки вони приїдуть».
  
  «Це було весело». Максові щоки засяяли. Кілька збентежених поліцейських поїхали з викрадачами собак на буксирі, пообіцявши Ліббі, що вони подзвонять у RSPCA, щоб наглядати за собаками. Ліббі, Макс і Шиплі поверталися до Ексема, а автомобіль Ліббі був захований серед дерев. Завтра заберуть. Поки що вони хотіли бути разом.
  Руки Ліббі не переставали тремтіти. «Я не створена для таких речей», — зізналася вона.
  — Ну, ти наполягав на тому, щоб піти разом. Макс зняв одну руку з керма й обійняв її. «Окрім того, що ти побив того чоловіка з рушницею, ти — природний із ключами-скелетами. Ви впевнені, що в минулому житті не були грабіжником?»
  — гавкнув Шиплі з задньої частини Ленд Ровера. Ліббі відкинувся назад, щоб почухати голову. «Ти був чудовий, Шиплі».
  Макс засміявся. «Добре, що ти був зі мною. Я думаю, що я, можливо, трохи старію. Мої коліна покарають мене завтра. Я залишу боротьбу на вас у майбутньому».
  Сяйво досягнень Ліббі згасло, коли адреналін пішов. «Біда в тому, — сказала вона. «Ми не ближче до пошуку Ведмедя. Я був такий впевнений, що він буде там».
  «Я теж. Мені шкода.
  Ліббі высморкалася, реакція почалася. «Що ми будемо робити?»
  «Поки що ми підемо додому, а потім почнемо знову».
  Вона подивилася в темряву. «Бідний Ведмідь. Він десь там, зовсім один. Йому буде так самотньо».
  «Ведмідь впорається». Але голос Макса був невпевненим.
  «Сподіваюся, ви маєте рацію». Думка про її улюблену тварину, яка, можливо, перебуває в іншому брудному сараї, де їй не вистачає їжі, і думає, що її покинули назавжди, була занадто важкою для Ліббі. «Якщо ми його знайдемо, я ніколи не випущу його з поля зору», — голосила вона.
  Макс змінив передачу. — Не якщо — коли ми його знайдемо. Ми ж не здамося, чи не так, Шиплі? На задньому сидінні спанієль коротко, різко гавкнув, ніби погоджуючись.
  OceanofPDF.com
  
   20
  Вино і шоколад
  Вранці на вечірці в пекарні Брауна Ліббі планувала спокійно провести решту дня. Вона відвідала Анжелу, щоб перевірити домовленості та попліткувати про її пригоди в Херефорді, деякий час ніжившись у захопленні свого друга з відкритим ротом. — Ви маєте на увазі, що ви самі його вдарили? З пістолетом? Добре для вас!'
  Ліббі зізналася, що тремтіла кілька годин після цього. «Але найгірше те, що ми не просуваємось далі».
  «Подумайте про тварин, яких ви врятували. Їх власники будуть у захваті».
  «Я почувалася б краще, якби у нас була відправна точка, але ферма Херефорд була нашою єдиною вказівкою», — зізналася вона. — Мабуть, злодії продали його ще до нашого прибуття. З зусиллям вона змінила тему. «У будь-якому випадку, я прийшов сюди не стогнати. Як іде підготовка до нашої вечірки?»
  Анджела помахала файлом нотаток. «Все в руках, і є зайвий предмет; дегустація вина.
  «Справді? Хто буде ним керувати? Я не можу згадати нікого в Exham, тепер ліцензія закрита.
  Анжела посміхнулася. «Ну, ось побачиш».
  Ліббі довго дивилася на свого друга. «Сьогодні ти маєш блискучі очі та густий хвіст. Сталося щось хороше?»
  Вибух хихикання її подруги дав Ліббі підказку. Анжела ніколи не хихікала. «Це той чоловік, чи не так?»
  «Він прийде на вечірку, тож ти його зустрінеш».
  Ліббі обняла подругу. «Давай, розкажи мені все».
  — Він ровесник мене і вдівець. Він займається ресторанним бізнесом, так ми і познайомилися. Я обідав зі своїм племінником у Лондоні, в одному з ресторанів Оуена, і Стів перекинув пляшку вина. Оуен послав на допомогу одного з офіціантів і дав нам інший столик. Далі все пішло далі».
  «Я не можу дочекатися зустрічі з ним». Копійка впала. «Він буде проводити дегустацію вина?»
  Анжела сяяла. «Це так, він надає свої послуги безкоштовно, а вино постачає за собівартістю».
  У Ліббі відвисла щелепа. «Це так щедро».
  «І це ще не все…»
  «Що ти маєш на увазі?»
  Анжела радісно обіймала її руки. «Тобі доведеться почекати до сьогоднішнього вечора. У всякому разі, досить про мене. Як просувається розслідування Берил?
  «Повільно». Ліббі простогнала. «Мені здається, що я обертаюся по колу. Здавалося, у неї не було ворогів, лише купа друзів, які її підтримували, будь-хто з яких легко міг отруїти її віскі. Поліція випустила студентів, принаймні тому, що ніхто з них не знав її, і вони не були десь поруч із нею в замку. Все, що нам залишилося, це її проблема з алкоголем». Вона зробила паузу. «У мене є одна думка з цього приводу…»
  — Продовжуй, — благала Анжела.
  — Ще ні. Це просто ідея. Скажи мені, що ти помічаєш, коли люди п’ють занадто багато?»
  Її подруга на мить задумалася. «Вони стають балакучими, а потім жалюгідними та плаксивими, а потім засинають».
  «Це точно так».
  «Як це допоможе знайти вбивцю Берил?»
  «Почекай до вечора. У мене є ідея, і це буде досить важка ніч».
  
  Громадський центр Exham on Sea ще ніколи не виглядав таким веселим. Після годин пошуків серця та порадившись із Френком, Анджела запропонувала перенести вечірку подалі від пекарні, оскільки, здавалося, усі в місті хотіли бути там. Ліббі була збентежена. «Як вам вдалося переконати людей шукати квиток?»
  Анжела підморгнула. «Квитки включають келих вина та закуски, і кожен отримає кілька безкоштовних шоколадних цукерок. Френк погодився, що йдеться про створення підтримки, а не про отримання прибутку. Він буде радий, якщо ми будемо беззбитковими, а добра воля триватиме довго».
  «Сподіваюся, ви маєте рацію. Кондитерська Теренса Маршана буде новинкою, і я хвилююся, що люди не зможуть встояти перед його mille-feuilles і macarons. І все ж, — Ліббі, вирішивши не бути нещасним, висунула підборіддя, — для кожного є багато звичаїв.
  Вона сподівалася, що вино розв’яже язики, і невисловлену ексемську звичку зберігати таємниці можна буде подолати. У неї був список людей, яких вона збиралася розпитати.
  Менді піднялася по драбині, тримаючи останню гірлянду. Вона була бадьорою. — Принаймні Теренс Марчант не збирається продавати шоколадні цукерки.
  «Ви маєте рацію. Давайте насолоджуватися вечором. У будь-якому випадку це гарна нагода для святкування».
  Анжела захихотіла. «Ми завжди можемо скористатися одним із них, і тобі потрібно підбадьоритися, Ліббі». Її щоки раптом забарвилися. Ліббі прослідкувала за її поглядом до дверей. Прийшов невисокий кругленький чоловік. Він носив окуляри Джона Леннона і сяючу посмішку.
  Коли він просувався кімнатою, Ліббі перевела погляд то на нього, то на Анджелу. Вираз обличчя Анджели, її теплі від задоволення очі, коли вона дивилася на його прибуття, сказали Ліббі все, що вона мала знати. Вона зовсім не очікувала, що елегантний новий чоловік Анджели виглядатиме зовсім не так, але щастя її подруги не сумнівалося.
  — Ліббі, — сказала Анджела. «Це Оуен. Він збирається провести для нас дегустацію вина».
  Усмішка Оуена мило розтягнулася по його обличчю, майже розтягнувшись від вуха до вуха. «Я все чув про вас і ваші подвиги, і маю честь познайомитися з вами. Анджела поставила переді мною серйозне завдання, поєднавши вино та шоколад, але я сподіваюся, що результат тобі сподобається».
  Прибуття Макса в цей момент у супроводі Шиплі дало Ліббі шанс відновити рівновагу. Їй уже подобався чоловік Анжели.
  Шиплі ліг за наказом, лише смикаючий хвіст натякав, що він у повній бойовій готовності. Анжела здавалася загіпнотизованою. «Я не можу повірити, що це та сама собака. Я ніколи не бачив його таким тихим».
  Макс посміхнувся. «Він пройшов серйозні тренування, і я привів його з собою сьогодні ввечері, щоб довести, що він може поводитися належним чином, коли кімната повна людей».
  Ліббі поставила миску з водою в один кут. Ось ти, Шиплі. Я радий, що ти тут». Вона любила щойно навченого спанієля, але він не замінив Ведмедя. Останньою надією Ліббі була Джемма Хамберстон. Детектив-констебль, дотримуючись делікатного перемир’я, пообіцяв прийти на вечірку. Вона сиділа з колегою із Західної Мерсії, коли він брав інтерв’ю у власників ферми, і якби пощастило, вона мала б новини.
  «Повітряні кульки». Менді врізалася в думки Ліббі. «Нам потрібно більше, місіс Ф. Пихте, люди».
  Ліббі виявила, що неможливо сумувати, надуваючи повітряні кульки. Анжела погодилася. «Це як спів. Дещо про правильне використання легенів».
  Тоді Менді подула надто сильно, і повітряна куля лопнула з вибухом, від якого нереконструйований Шиплі закрутився б. Цього разу він ледь поворухнувся. Макс сяяв, ніби сам дресирував тварину. «Погляньте на цього реформованого персонажа».
  Ліббі глянула на годинник. «Поспішайте, майже час відчиняти двері. Анджело, ти забереш квитки, поки ми з Менді розкладемо шоколадні цукерки? Макс, ти відповідаєш за те, щоб Шиплі нічого не вкрав». За кілька хвилин кімната загуділа. У перервах між спостереженнями Оуена про вино через гучномовець звучали пісні улюбленого сільського гурту Західної країни The Wurzels. Місцеві сиділи за накритими ситцями столами, їли, пили і підспівували.
  Ліббі сиділа за прилавком у кінці кімнати, продаючи шоколадні цукерки місіс Форест, і коли рівень шуму підвищувався, а рівень вина падав, вона отримала десятки замовлень.
  Нарешті Менді зайняла, а Ліббі вислизнула, щоб приєднатися до товариства історії, яке захопило великий круглий стіл у кутку. Вона протиснулась до Джоанни, яка вже випила один келих вина й уже наполовину випила інший. — Чудова нагода, місіс Форест. Ви повинні бути в захваті».
  Ліббі поставила миску з шоколадними цукерками в центрі столу. — Допоможи собі, — підбадьорила вона. Джоанні не потрібно було говорити двічі. Коли вона нахилилася вперед, вибрала шоколадну цукерку у формі пляшки з-під шампанського й запхнула її собі в рот, Ліббі запитала: «Як ти почуваєшся?» Я сподіваюся, що люди дружні».
  «О так. Усі були дуже добрі, і я намагаюся відвідати деяких старших людей».
  «Це чудово. Я впевнений, що вони це цінують».
  — Місіс Халфстед, наприклад. Очі Джоанни сяяли, і вона, здавалося, прагнула говорити. «Я заскочив сьогодні вранці, просто подивитися, як вона. Мабуть, це жахливо, коли її чоловіка підозрюють у цьому жахливому вбивстві, а потім хтось намагався її вбити. Вона виглядала дуже спокійною». Джоанна нахилилася до Ліббі. «Можливо, надто спокійно? Знаєш, мені було цікаво… — Вона прочистила горло й пошепки продовжила: — Мені було цікаво, чи не вигадана частина її історії.
  «Ну, її точно зарізали».
  «Так, але не дуже важко. Я маю на увазі, що реальної шкоди не завдано. Можливо, — її голос був майже нечутним шипінням, — можливо, вони з Вільямом були в цьому разом. Переможна Джоанна кивнула й зробила великий ковток вина.
  — запитала Ліббі. «З чого ви так думаєте?»
  «Ну хто знає, що відбувається в шлюбі? Я знаю, що завжди заступився б за Джеремі, що б він не робив, але не всі дружини такі терплячі, як я». Її губи трохи затремтіли. Можливо, її шлюб із лікарем був не таким ідеальним, як вона хотіла, щоб Ліббі вірила. — У будь-якому випадку, я чув, що Вільям залишив роботу вчителя, а потім була та справа з пияцтвом Берил і рахунками. Вона тихенько розсміялася, від чого Ліббі подіяло на нерви. «Можливо, Вільям і Беріл були в змові, і Марджері про це дізналася. Якби Вільям убив один раз, він міг би стати надто самовпевненим і мав шанс позбутися своєї дружини».
  — Це теорія, — сказала Ліббі. «Але це не міг бути Вільям, який зарізав свою дружину, тому що він уже був у лікарні».
  Обличчя Джоанни спохмурніло. «Отже, він був. Мені доведеться залишити розвідку вам, місіс Форест. Давай, скажи мені, що ти думаєш. Це так захоплююче, чи не так, мати справжню таємницю, яку потрібно розгадати?»
  «Ну, боюся, я знаю не набагато більше, ніж ти. Випий ще одну шоколадку».
  Джоанна взяла шоколадку, проковтнула її й подивилася на свою склянку. «О, любий, це закінчено. Я просто отримаю поповнення. Чи можу я отримати один для вас?»
  Ліббі похитала головою. «Ні, дякую».
  Вона сіла між Джорджем Едвардсом і місіс Моффат. Джордж дивився на Джоанну, яка трохи хиталася. Його голос був різким. Якщо ви запитаєте мене, ця молода леді занадто любить пляшку. Ви не можете довіряти жінці, яка випиває занадто багато, незалежно від того, як довго ви її знаєте».
  Місіс Моффат сказала: «Я не думаю, що вдома у лікаря все так, як має бути». Я бачив, як він обідав із портьє днями в Ексемі, і, здавалося, у них було дуже добре». Вона звела брови. «Якщо ви розумієте, що я маю на увазі».
  Ліббі встигла ввічливо посміхнутися й звернулася до Джорджа. «Ваша дружина сьогодні не в порядку?»
  Він зітхнув. «Ні, боюся, ще один важкий день. Збираюся додому – пообіцяв купити шоколадних цукерок. Дейрдре подобаються ті, що містять кокос. Я не можу керувати ними. Кокос потрапляє мені під тарілку». Ліббі збентежено здригнулася, перш ніж зрозуміла, що він говорить про вставні зуби. Вона щосили намагалася не дивитися.
  Він все ще говорив. «Я буду купувати багато коробок. Я завтра рано йду на риболовлю, і завжди дарую Дейррі маленький подарунок у дні риболовлі. Їй не подобається, що я їду, не з тих пір у клубі, але я кажу їй, люди можуть думати, що їм подобається, я виграв ці трофеї, чесно і чесно».
  Його обличчя почервоніло нездоровим темно-червоним відтінком. «Як вони сміють звинувачувати мене в обмані». Він вдарив кулаком по столу, потім, здавалося, зібрався, спалах гніву закінчився: «Перед тим, як піти, я хотів би поснідати їй у ліжко».
  Макс прибув вчасно, щоб почути останні кілька слів. — Ось, Ліббі. Подружнє життя означає сніданок у ліжко».
  «Щодня?»
  «Ну, скажімо так, іноді. Але я прийшов за тобою. Джемма Хамберстон щойно прибула, і вона рвалася, щоб нам щось розповісти». Він додав: «Мені дуже шкода, що Ян Сміт також тут».
  Ліббі скочила на ноги, не звертаючи уваги на Ієна Сміта, який вишикувався за пачками шоколадних цукерок на продаж. Вона хотіла почути, що відкрила Джемма. «Вона знайшла Ведмедя?»
  Макс взяв її за руку. — На жаль, ще ні, але в неї є новини.
  Джемма виглядала молодою та гарною, і кілька чоловічих голів повернулися до неї. «Робітники ферми не є власниками цього місця, і вони дуже охоче зі мною поговорили. Я думаю, що вони сподіваються отримати заслугу в суді за те, що викрили людину, яка стоїть за крадіжками. Кажуть, єдина їхня робота – доглядати за собаками. Вони нічого не знають про те, звідки беруться тварини».
  Макс пирхнув. «Ймовірна історія».
  Ліббі з прискореним серцем перервала. «Чи знали вони щось про Ведмедя?»
  Джемма посміхнулася. «Сказали, що кілька днів тому на ферму приїхали дві карпатські вівчарки, але наступного дня вони поїхали далі. Спочатку вони заперечували, куди поділися собаки, але згодом дали нам якісь адреси. Таких тварин, як Ведмідь, у країні небагато, тож він мав би пристойну ціну».
  — І знайти його має бути легко?
  Настрій Ліббі піднявся, але Джемма скривилася. «На жаль, Ведмідь виявився занадто спритним для злодіїв. Його завантажили у фургон, але двері не замкнули. Побувши в дорозі деякий час, вони зупинилися на станції технічного обслуговування, залишивши собак одних у фургоні. Через півгодини, коли злодії повернулися до автомобіля, двері були відчинені, а Ведмідь і пара інших тварин зникли».
  Макс підняв склянку. — Добре тобі, Ведмедику.
  Ліббі простогнала. — Але це означає, що він десь тиняється. Загублений. Де був фургон?»
  — Просто по цей бік Вустера. Один із наших офіцерів їде, щоб поговорити з потенційними власниками. Ми можемо мати справу проти них, якщо вони дізнаються, що собаки, яких вони купують, були вкрадені».
  «Це все дуже добре, — заплакала Ліббі, — а як щодо Ведмедя? Він загубився, і ночі наближаються. З ним може трапитися все, що завгодно, і ми не ближче до його пошуку, ніж раніше».
  Вона оглянула кімнату. Усім було так весело, а вона хотіла лише втекти. Вона сподівалася викрити вбивцю Беріл, і її підозри зросли протягом вечора, але був ще один доказ, який вона хотіла перевірити. «Макс, я рано піду додому. У Анжели та її нового чоловіка все під контролем.
  «Я піду з тобою». Занепокоєння Макса було зворушливим.
  «Ні, я в порядку. Мені буде краще, якщо ти будеш тут, щоб допомогти Анжелі замкнути».
  Макс вагався, перш ніж погодитися. «Якщо ти цього хочеш. Я прийду, коли все буде зроблено. підняти настрій. Вечір пройшов з величезним успіхом. Якщо це не відлякає Теренса Марчанта, ніщо не...
  У розмову увірвався вереск. У іншому кінці кімнати Менді, стиснувши кулаки, стояла обличчям до Яна Сміта, її обличчя палало від люті.
  — Гаразд, гаразд. Не треба галасувати. Я не хотів нічого поганого… Сміт відступив, піднявши руки вгору.
  Хтось поруч аплодував. «Тобі добре, Менді». Ліббі побачила відкриту коробку шоколадних цукерок, яка напівпорожня лежала на підлозі. Вона витріщилася на Яна Сміта. Шоколадний крем застряг у нього за вухом, здавлений і сочився.
  «Що сталося?»
  Менді, почервоніла від люті, вказала на нещасну постать. «Він ущипнув мене за зад».
  «Я не знав», — вигукнув Ян Сміт. «Я просто трохи поплескав тебе по спині. Дружній, ось і все. Не треба кидати речі, дурний маленький...
  — Тобі краще забратися звідси, Сміте, — втрутився Макс, — тобі не бажано.
  «Але я нічого не зробив».
  Коли Менді схопила ще одну коробку шоколадних цукерок і зробила крок уперед, ПК знизав плечима. — Гаразд, я йду, — пробурмотів він. «Не можу сприймати жартів, це з вами, готи, біда. Я можу взяти вас за напад на поліцейського.
  Джемма була поруч. Менді, ти хочеш висунути звинувачення? Я впевнений, що тут є багато свідків».
  Менді знизала плечима. «Я подумаю».
  OceanofPDF.com
  
   21
  стейк
  Коли Ліббі під’їхала до котеджу, її голова забилася. Поведінка Яна Сміта стала останньою краплею. Вона відчинила задні двері й покликала Ведмедя, як робила щоразу, коли поверталася додому після його зникнення. Від нього не було й сліду. Вона повинна навчитися визнавати, що він пішов.
  Аспірин, це те, що їй було потрібно для цього головного болю. Вона відкрила шафу на кухні, де тримала аптечку та невеликий запас ліків, і перебрала вміст. Вона знайшла аспірин і деякі вітаміни, про які ніколи не пам’ятала. Вона відкрила кран, щоб наповнити склянку водою.
  Що це було?
  Вона затамувала подих і прислухалася. Згори пролунав ще один глухий удар.
  Вона гукнула сходами: «Фуззі, що ти робиш?» Якщо ти скрізь мотаєш вовну…» Кіт іноді грався клубками вовни з кошика в кабінеті на верхньому поверсі. Ліббі була некомпетентною в’язальницею, надто нетерплячою, щоб знайти час, щоб насолодитися цим заняттям, тому її кошик був повний напівготових шарфів і капелюхів. Одного разу вона прийшла додому й знайшла зелену подвійну вовну, щільно обмотану навколо стільця та столу.
  Вона піднялася по сходах, покликавши кота, і знайшла Пушистика в шафі для провітрювання. — Зупинив вас саме вчасно, чи не так? Не варто намагатися виглядати невинним».
  Пухнатик потягнувся, нашкрябав рушник до купи, тричі повернувся й ліг спати.
  Ліббі увійшла до свого кабінету. Потрібна їй інформація була в її файлах. Вона була впевнена, що Марджері сказала їй щось важливе.
  Вона схопилася за ручку верхньої шухляди своєї шафи для документів, і вона відчинилася. «Це дивно. Я думав, що він зачинений». Вона знизала плечима, витягла всі свої нотатки з Берилового футляра й почала читати, бурмочучи, ніби Фаззі слухав: «Зрештою, я не бачу нічого дивного, окрім тієї особи, яку бачила Марджері. Вона думала, що це волонтер, хтось, кого вона не знає. Поліція так і не з'ясувала, хто це був».
  Вона перечитала опис і ахнула, її серце прискорювалося.
  Вона схопила інший блокнот, той, що містив її нотатки із зборів історичного товариства. «Це все. Я знав це..."
  Слова завмирали в її устах. «Що це?» — вигукнула вона. Тупіт пролунав із її спальні, і це був не Фузі.
  Ліббі проковтнула. «Там хтось є?»
  Немає відповіді.
  Намагаючись не дихати, Ліббі підвелася на ноги й зробила крок до відчинених дверей. Вона відкинулася назад, дивлячись у коридор, пальці ходили по столу, доки не постукали об важку статую маяка, яку вона використовувала як прес-пап’є. Вона схопила його рукою, вологою від поту, і облизала губи.
  Зі спальні долинуло шаркання. Там хтось був, і Ліббі не було в настрої тікати. Вона мала справу з злодіями собак. Вона могла впоратися зі своїм грабіжником, особливо якщо це була особа, яку вона підозрювала у вбивстві Беріл.
  Вона ненадовго закрила очі, перевела подих і вийшла з кабінету. Зробивши два швидких кроки, вона була біля дверей своєї спальні. Вона різко відчинила її, коли жалюзійні дверцята шафи зачинилися з клацанням.
  «Вийди, ким би ти не був».
  Ніхто не відповів. Чи вона собі це уявила? Ні. Вона чула дихання з шафи.
  Від поштовху Ліббі прийшла до тями. Вона була сама зі зброєю в руках лише прес-пап’є, і якщо її підозри виправдалися, людина, яка там ховалася, уже одного разу вбила. Їй потрібно було вийти з дому та зателефонувати по допомогу. Вона повільно вийшла з кімнати. — Я йду, — оголосила вона, намагаючись звучати твердо.
  Дійшовши до дверей, вона розвернулася, щоб тікати. Двері гардеробу відчинилися, коли вона обернулася, піднявши прес-пап’є, і зіткнулася з найпривітнішим членом історичного товариства, другом Берил на все життя, Джорджем Едвардсом.
  «Тобі не слід було повертатися». Він пробурмотів. «Я не хотів зробити тобі боляче, але ти сама винна, Ліббі». Він зробив крок уперед.
  Ліббі відсахнулася, вийшовши з дверей спальні. Вона запнулась: «Я знаю, що ти вбив Беріл».
  Він скиглив: «Я більше не міг їй довіряти». Вона була моєю найдавнішою подругою, єдиною людиною, яка коли-небудь здогадувалася про мою таємницю. Вона пообіцяла, що збереже його, але випила занадто багато. Її язик тікав з нею». Його очі благали зрозуміти. «Я не міг дозволити їй розповісти про мене Дейрді. Це вбило б мою дружину».
  Він зробив крок ближче. «Звідки ти дізнався?»
  Ліббі позадкувала, поглядом оцінюючи відстань до сходів. У її голові спалахнув спогад про Джорджову дружину, яка лежала на спинці стільця, хитаючи головою, а волосся в її перуці залишалося ідеально доглянутим. «На зборах суспільства я зрозумів, що Дейрдра носила перуку. Потім Марджері описала і жінку, яку вона побачила в замку, і жінку, яка напала на неї. Описи настільки збігалися, що це мала бути та сама людина».
  Дейрдра була прикута до дому та надто тендітна, щоб бути вбивцею, але Джордж мав легкий доступ до перук і яскравого одягу своєї дружини.
  Спочатку рішення здавалося божевільним, але факти збіглися, і Ліббі згадала пораду Джо слідувати доказам. Вона подивилася Джорджу в очі. «Ви любите одягатися в жіночий одяг, чи не так?»
  Якби вона могла продовжити його говорити, вона могла б дістатися до сходів і втекти. «Що знала Беріл?»
  Обличчя Джорджа змінилося, а очі наповнилися сльозами. «Про мене? все Мені треба було комусь розповісти, а вона була моєю найдавнішою подругою. Я довіряв їй, і вона роками зберігала таємницю, але після того, як втратила роботу, вона пила все більше і більше. Я знав, що одного дня вона віддасть мене».
  Ліббі зробила ще один крок назад.
  Обличчя Джорджа скривилося. «Все почалося з суконь Дейрдри, незабаром після того, як ми одружилися. Я приміряв їх, коли вона виходила. Тоді це була вона – її білизна. Вона ніколи не знала. Після першої дози хіміотерапії багато років тому вона втратила волосся і купила пару перук».
  На його обличчі з’явився жаль до самого себе. «Ти б не зрозумів, але вдягнувши її одяг, одягнувшись як жінка, я вперше в житті змусив відчути себе вірним». Його очі заблищали при згадці, і Ліббі відчула приступ співчуття. Йому довелося стільки років приховувати свої справжні почуття.
  «Я часто бував у замку. Я почувався там у безпеці. Будівля була достатньо великою, щоб я міг уникати будь-кого, кого знав. Я міг би носити одяг Дейрдри та помаду.
  Він раптом засміявся, і співчуття Ліббі зникло. «Я все це спланував. Б'юся об заклад, ви не знали, як легко витягти нікотин. Так само, як заварювати чай, але з сигаретами, а не з пакетиками!»
  Його самовдоволений вираз обличчя викликав нудоту. Тепер він хвалився, слідуючи за Ліббі, яка повільно йшла до сходів. «Одного вечора я відвідав Берил, і коли вона вийшла з кімнати, я поклав отруту в її срібну колбу. Дурна жінка, — посміхнувся він. «Вона думала, що ніхто не знає про цю флягу. Вона сказала мені, що наступного дня гратиме роль покоївки. Вона була такою гордою. Повна себе».
  Його очі звузилися до гнівних щілин. «Мені слід було триматися подалі, але я не зміг втриматися, щоб не побачити, чи спрацює мій план. Потім мене побачила Марджері Халфстед. Вона мене не впізнала, але я не міг ризикнути».
  Він знизав плечима. «Я пішов у будинок, щоб убити її, але не міг змусити себе це зробити. Не ножем. Але було досить легко підсипати отруту у віскі Берил. Без крові, бачиш. Я прочитав в Інтернеті, як зробити отруту». Його голос став розмовним, наче він балакав із Ліббі про погоду. Вона глянула назад. Вона була на вершині сходів.
  'СТІЙ.' Обличчя Джорджа змінилося. «Я не можу відпустити вас зараз». Його очі блищали. Він підняв руки, згорнув пальці й кинувся.
  Ліббі була молодша за нього й швидша. Вона втекла вниз по сходах, рятуючись, з криком у горлі.
  Джордж був майже на ній. Нажахана, вона озирнулася і спіткнулася, важко впавши.
  З гарчанням, від якого здригнулися стіни, Ведмідь перестрибнув Ліббі й кинувся на Джорджа.
  
  Раптом хата була повна. Макс схопив Джорджа й тримав його на підлозі, а Шиплі піднявся позаду, дико гавкаючи.
  Оточений собаками, їхні очі слідкували за кожним рухом Джорджа, Макс сидів на грудях убивці, а Ліббі телефонувала в поліцію. Джордж помітно зіщулився. Він виглядав старим і жалюгідним. «Я знав, що одного разу це стане відомим, але я не міг зіткнутися з тим, що всі знають». Його обличчя зморщилося, він опустив голову на руки, плечі тремтіли від ридань, і пробурмотів: «Я ніколи не хотів убивати Беріл, але вона знала про мене». Я не міг їй довіряти… Решта речення загубилася в риданнях.
  Відраза піднялася до горла Ліббі. «Ти вбив одну жінку і намагався вбити іншу, щоб приховати свою слабкість від дружини. Як ти міг?»
  Макс спантеличено переводив погляд з одного на іншого, але перш ніж Ліббі встигла розповісти деталі, прибула поліція.
  Ліббі дала коротку заяву широкоокій Джеммі Хамберстон і, надто втомившись, щоб того вечора говорити далі, погодилася піти до поліцейської дільниці наступного дня, щоб розповісти всі подробиці. Тим часом інший офіцер провів Джорджа до машини.
  Нарешті Ліббі та Макс залишилися наодинці зі своїми собаками.
  Ліббі сіла на підлогу, обнявши рукою гігантську вівчарку. «Звідки взявся Ведмідь у потрібний момент?»
  «Один із моїх старих товаришів, Алан Дженкінс у гаражі, побачив Ведмедика, який блукав вулицями, повертаючись додому. Мабуть, він проходив близько двадцяти миль на день. Алан знав про вашу вечірку і взяв із собою Ведмедя, але вони прибули хвилин через десять після того, як ви пішли. Я збирався тобі подзвонити, але потім подумав, що ми приїдемо в котедж і здивуємо тебе».
  — Це так само добре, як ти зробив, хоча я думаю, що я, напевно, сильніший за Джорджа. Я міг би його відбити». Ліббі намагалася не пригадувати паніки, яку вона відчула, тікаючи сходами вниз. Вона здригнулася. «Уявіть собі. М'який Джордж Едвардс. Який безлад він зробив зі свого життя».
  Макс присів навпочіпки, ніжними руками розглядаючи тіло Ведмедя. — Здається, він у порядку. У нього, звичайно, болять ноги, але, крім цього, він виглядає досить жваво».
  «Не дивно, що він брудний і худий, бідна тварина». Ведмідь лежав, поклавши голову на коліна Ліббі, задихаючись, поки вона говорила. «Я припускаю, що він не їв повноцінної їжі, відколи втік із фургона. Я принесу йому трохи їжі». Вона підвелася, хитаючись, на ноги. — Ти теж, Шиплі. Ви обидва були чудовими».
  «Завтра ми відвеземо його до ветеринара, але я думаю, що він просто втомився. Ходи, Ведмедику, сьогодні ти добре спиш». Макс пішов за ними на кухню. «Я не впевнений, що розумію, чому Джордж увірвався у ваш будинок. Він не прийшов вас убити, чи не так?
  «Ні. Він не взяв із собою ножа. Мабуть, він прийшов, щоб обшукати мою картотеку, щоб побачити, що я знайшов. Я планував розкрити його на вечірці. Я був майже впевнений, що це вбивця, коли я зрозумів, що нападник на Марджері та невідомий у замку носив перуку, як у Дейрдри.
  Вона спробувала посміхнутися. «Я планував невелику драму, але коли Джемма сказала мені, що Ведмідь знову заблукав, я не зміг змусити себе це зробити. Я виправдовувався перед собою, що спочатку мені потрібно перевірити свідчення Марджері. Вона здригнулася. «Я був за столиком Джорджа раніше ввечері, коли він говорив про жінок, які п’ють занадто багато. Це було там, у його очах; чоловік був збентежений. Мабуть, незабаром після цього він пішов з вечірки, знаючи, що мене нема в котеджі. Звичайно, він абсолютно параноїк. Він убив Беріл, щоб вона не розповідала людям, що йому подобається одягатися в жіночий одяг».
  «Це було? Немає змови? Просто тому, що йому було соромно? У наш час це майже неймовірно». Макс присів, щоб наповнити собачі миски стейком із холодильника Ліббі. Ось ви, собаки. Ви двоє герої. Як Ліббі.
  OceanofPDF.com
  
  22
  Віскі
  Наступного вечора Ліббі сперлася ліктями на обідній стіл. «Що може бути приємнішим, ніж кілька друзів, які разом обідають?» Вона по черзі посміхалася кожному гостю. Макс, Анджела, Менді та її хлопець Стів: усі вони були там, а також Оуен, новий чоловік Анджели. Це мало бути свято, але її подруга виглядала стурбованою. «Що не так, Анжело?»
  На чолі Анджели з’явилися глибокі борозенки. Вона ледь помітно посміхнулася й сіла рівніше. «Я перепрошую. Я просто думав про Джорджа та Берил. Скільки разів вони ділилися їжею за ці роки?»
  «Або, принаймні, випити», — додала Менді, злобно хихикнувши. «Вони знали один одного вічно».
  Ліббі тихо промовила. «Уявіть, що у вас є таємниця, така шокуюча, що ви не зможете допустити, щоб ваші друзі та сусіди її дізналися». Вона переводила погляд з одного обличчя на інше. «Твій друг на все життя знає твій секрет і надійно його зберігає. Можливо, вона знала це роками й ніколи нікому не розповідала. Ви могли б подумати, що це зблизить вас, але це мало протилежний ефект. Джордж взагалі не почувався в безпеці».
  Макс приєднався. «Тоді життя подруги перевертається з ніг на голову, її звільняють з роботи, і пияцтво виходить з-під контролю».
  «Джордж був переконаний, що Беріл віддасть його», — сказала Ліббі.
  — міркувала вголос Анжела. — Він був відданий Дейррі. Він роками приховував від неї свої почуття».
  «Проблема Берил з алкоголем полегшила її отруєння», — зауважила Ліббі. «Люди відвідували її вдома. Було б легко підсунути щось у пляшку віскі або навіть подарувати їй. Чому хтось повинен підозрювати Джорджа? Саме Марджері Халфстед привела мене до відповіді».
  Анжела все ще насупилася. «У нас була певна змова, щоб Берил не пила, тому що в такому маленькому містечку, як це, публічна ганьба — одна з найгірших речей, які можуть статися».
  Голос Оуена врізався в похмурий настрій. «Чи завжди так цікаво в Ексемі?»
  Анджела піднесла склянку до Ліббі. «З тих пір, як Ліббі приїхала жити тут, ніколи не було нудно. Звісно, це не її вина».
  «Іноді мені здається, ніби я притягую неприємності, — зізналася Ліббі, — але, здається, нині всюди є жалюгідні персонажі, такі як Джордж Едвардс. Не кажучи вже про Яна Сміта. Молодець, Менді, до речі. Він отримав те, що заслужив. Ви збираєтеся висувати звинувачення?»
  Менді зробила ковток вина, вдячно прицмокнувши губами. «Не потрібно. Він більше не буде щипати жіночі попи. У будь-якому випадку, історія обов’язково потрапить до головного розвідника Моррісона. Я б не хотів бути на місці Ієна Сміта, а Джемма була свідком. Я буду здивований, якщо він збереже свою роботу».
  «Мені краще переконатися, що всі скелети в моїй шафі добре сховані, якщо я збираюся залишатися з вами», — сказав Оуен.
  «Ви працюєте в цьому районі?» — запитала Ліббі.
  Оуен і Анджела переглянулися, але перш ніж вони встигли заговорити, Менді перервала їх. «Оуен дивився на Exham для свого останнього підприємства».
  Ліббі вдихнула повітря через губи. «Сподіваюся, ви не відкриваєте ще одну пекарню. Нам вистачить конкуренції з Теренсом Марчантом. Я сподіваюся, що вечірка завдала йому неприємного шоку та показала, з чим він має справу. Люди тут дуже лояльні». Вона посміхнулася. Особливо після всього того шоколаду та вина. Який вечір!
  «Давай, скажи їй», — благала Менді.
  Ліббі перевела погляд то на Анжелу. «Чого ви всі посміхаєтеся? Ви щось задумали. Давай, не тримай мене в напрузі».
  «Коротше кажучи, — сказав Оуен, — я знаю Теренса багато років. Він досить неприємний персонаж, який має тенденцію перебільшувати себе. Коли він почув про твою вечірку, коли всі в місті тебе підтримують, він злякався за новий магазин».
  У Ліббі прискорився пульс. «Ви маєте на увазі, що він не збирається відкривати?»
  Оуен похитав головою. «Краще, ніж це. Я пропонував купити у нього його бізнес-приміщення, і у мене є пропозиція для вас. Як би ви хотіли, щоб пекарня та ваші шоколадні цукерки розширювалися за рахунок цих приміщень, включаючи кафе?»
  Ліббі похитала головою, намагаючись зрозуміти, що чує. — Ви маєте на увазі викупити Френка? Він би ніколи не погодився. Пекарня Брауна — справа його життя».
  — Навпаки. Він хоче піти на пенсію – очевидно, він думав про це місяцями, але він не знав, як вам сказати, через всю роботу, яку ви доклали для розвитку пекарні».
  «Я такий страшний?»
  Макс звів брову. «Жахливо. Але справа в тому, що Оуен пропонує зробити бізнес життєздатним у довгостроковій перспективі».
  Ліббі звернулася до Менді. «Що ти думаєш?»
  «Я думаю, це було б чудово. Ми нарікали на розмір цеху. Це сквош, коли всі клієнти в обідній час. Ось ідеальна можливість переїхати у більший простір, все ще в центрі Ексема».
  Ліббі вагалася, постукуючи пальцем по столу. «Я не думаю, що міг би керувати кафе. Я б не встиг, з одного боку. Я хочу зосередитися на розслідуванні, і ми збираємося одружитися».
  «Насправді Оуен має іншу ідею, яка вирішить цю проблему», — сказала Анджела. Ліббі здивовано підвела очі, але подруга відмовилася зустріти її погляд.
  Натомість Оуен сказав: «Анжела хоче взяти на себе цю частину бізнесу. Вона керуватиме кафе для мене».
  У Ліббі відвисла щелепа, коли її розум крутився. «Це… це геніальна ідея. Ти був би ідеальним. Ти найкращий організатор у місті». Вона вдивилася в обличчя Анжели. «Ви використали вино та шоколад для практики, чи не так?» Її подруга обернулася. «Давай, зізнайся!»
  Анжела возилася з ложкою на столі. «Це здавалося гарною нагодою для пробіжки. Подивіться, чи зможу я впоратися».
  — глузувала Менді. «Не можу придумати нікого, хто впорався б краще. Ви можете тримати нас у порядку – місіс Ф завжди забуває замовити інгредієнти».
  Ліббі спробувала скривитись. «Дуже дякую, юна Менді. Ви маєте рацію. Я забагато брав на себе. Це може бути відповіддю на мої хвилювання».
  Друзі витрачали години на планування кав'ярні, поки не надто втомилися, щоб більше говорити.
  Коли Ліббі та Макс відмахнулися від них, повних смачної їжі та найкращого вина з підвалу Макса, він взяв її за руку, притягнув до себе та огорнув одними зі своїх чудових ведмежих обіймів. «Зараз. А як щодо цього весілля?»
  Ліббі на мить задумалася. «Коли Ведмідь загинув, я подумав, що ми повинні відкласти це — ми б не хотіли йти вперед без нього. Але тепер він повернувся, давайте зробимо це наступного тижня – але ми промовчимо».
  «Тільки ми, наші сини та їхні дружини, Шиплі і, звісно, Ведмідь. Ідеально.
  OceanofPDF.com
  
   23
  Торт Мадера
  Від хвилювання Марджері відвезла Вільяма додому з лікарні. Це був перший раз, коли він погодився бути її пасажиром. Він завжди наполягав на тому, щоб керувати автомобілем. «Це моя робота — піклуватися про вас», — сказав він. Що ж, тепер усе мало бути трохи інакше.
  Вона весело базікала. Як завжди, Вільям дозволив їй говорити. «Ви знаєте Ліббі Форест, яка дізналася, що Джордж Едвардс був убивцею?»
  «Так, любий».
  «Ну, днями ввечері раптово з’явився її зниклий собака».
  Він буркнув.
  Вона продовжила: «Виявляється, воно втекло й пішки пройшло всю дорогу додому». Що ви про це думаєте?»
  «Про що?»
  «Собака повертається додому сама».
  Вільям пробурмотів: «Добре для нього».
  — Собаці можна довіряти, — сказала Марджері. «До речі, чому ви дозволили Джейсону Франкліну говорити по трубі в замку?»
  Вона таємно посміхнулася, коли Вільям різко вдихнув повітря. «Він… е-е… він виграв його на конкурсі, який я організував. Есе».
  Марджері пирхнула. «Дурниця. Ви це виправили. Давай, Вільям. Час сказати правду. Ми бачили, що відбувається, коли люди зберігають таємниці. Щоб я знав, чого ви хотіли від Франкліна-старшого?
  Вона радше відчула, ніж побачила, косий погляд Вільяма. — Дозвіл на будівництво, — пробурмотів він. «Для того продовження, до якого ви налаштовані. Я знаю, що місцеві планувальники піднімуть галас, а сусіди будуть проти. Я думав залучити депутата на наш бік, перш ніж ми почнемо. Планувальники повинні слухати депутата, чи не так?»
  Марджері замовкла, її розум гарячково працював. — Ви розмовляли з містером Франкліном того дня в замку, чи не так, коли залишили мене зі студентами? Підлизуватися до нього? Сказати йому, що хлопці були там, і ви дали його синові головну роль?»
  Вільям відвернув голову, але не раніше, ніж вона помітила насичений колір. «Я ніколи не повинен був зв’язуватися з тим Томасом Франкліном. Розумієте, він запропонував оплату, щоб отримати нашу заявку на планування. Просто маленький. Він сказав, що це звичайна практика змащувати колеса, так він це називав».
  Він кинув швидкий погляд на Марджері. «Я заплатив йому те, що він просив, але потім він почав вимагати все більше і більше. Мені довелося віддати йому половину грошей, які я заощадив. Я навіть не впевнений, що залишилося достатньо для будівельних робіт. Я спробував зупинитися, сказав йому, що не буду турбуватися про продовження, але він став неприємним. Він навіть погрожував усім розповісти, що це я зважив терези на рибальському змаганні».
  Сльози наповнили його очі. — Але це був Джордж Едвардс. Я був у цьому впевнений весь час. Я не здивувався, що Беріл убив Джордж. Я ніколи не довіряв йому після того змагання з риболовлі, але тепер я знаю, що він також напав на вас».
  Його руки були міцно стиснуті. «Я впевнений, що Франклін теж це знав. Ймовірно, він також отримував гроші від Джорджа. Він погана людина, Франклін, але він такий могутній…
  «Не такий потужний, він може уникнути закону». — голос Марджері підвищився від гніву. Дійсно, Вільям міг бути надзвичайно наївним. «Це він матиме проблеми, коли поліція дізнається, що він вимагав у вас гроші».
  «Але всі знатимуть, що я був нечесним».
  «Кого хвилює, що люди знають? Ти нічого подібного в душі. Ми підемо завтра у відділок і все пояснимо. Б’юся об заклад, цей чоловік не вперше бере хабарі. Сподіваюся, поліція добре з тобою поговорить, але неприємності будуть у нього. Мені шкода його сина». Вона перестала говорити. «Що?»
  Вільям розкрив рота. Здавалося, він дивився на свою дружину з новим захопленням. Їй це дуже сподобалося. — Хіба ви не розуміли, що ви підозрювані у вбивстві Беріл?
  Його плечі ледь помітно знизали. «Я сподівався на краще. У мене паморочилася голова, і вони не могли звинуватити мене в нападі на вас, чи не так? Я був у лікарні».
  Марджері торкнулася його пальців. Їм стало холодно. — Ти, старий дурень, — сказала вона теплим голосом. «Чому б вам не забути про це розширення?» Ви ніколи цього не хотіли. Ви організовували це, щоб зробити мене щасливим, а мені це зараз не потрібно».
  "Ви не знаєте?" Він звучав спантеличено, розгублено.
  Марджері подумала про маленьку скриньку в його сараї, повну спогадів, сховану від очей, щоб не засмучувати її. Вона зітхнула. Її чоловік був нелюдом і наївним, а також потрапив у тіньовий бізнес, якого не розумів як слід. Вона ще раз усміхнулася своєю таємною усмішкою. Це вже не мало значення, що батько ніколи не схвалював Вільяма. Марджері любила свого чоловіка, і він відповів їй почуттями. Як вона могла подумати, що він зацікавився тією Аннабель? Як тільки вони зізнаються в усьому поліції, вона буде тримати свого чоловіка на прямій і вузькій.
  Її голос був діловим. «У будь-якому разі розширення було б просто ще однією кімнатою для прибирання».
  — Стара добра Марджері, — пробурмотів Вільям.
  Вона постукала дорогу, знайому руку свого чоловіка, а потім відпустила її, щоб акуратно направити машину на їхню дорогу. «А тепер давайте зайдемо всередину, вип’ємо чашку гарного чаю та шматочок мадерського торта Ліббі Форест».
  OceanofPDF.com
  
  Подяка
  Одне із задоволення від написання історій, дія яких відбувається в Сомерсеті, — це привід досліджувати чудові місця в окрузі, які згадуються в моїх книгах.
  Мої візити до замку Данстер були справжнім задоволенням. Якщо ви хоч раз побуваєте в Сомерсеті, я б рекомендував відвідати його, хоча одна поїздка не дає достатньо часу, щоб оглянути всю цю захоплюючу будівлю, від вікторіанської кухні та приміщень для прислуги, про які йдеться в моїй історії, до таємна діра священика в одній зі спалень.
  Я хотів би пояснити, що кожен персонаж у «Вбивстві в замку» є цілком вигаданим і не має жодної схожості ні з якою людиною, живою чи мертвою.
  Я вважаю, що мені пощастило мати читачів і рецензентів, які так щедро приділили свій час, щоб допомогти з читанням, переглядом і редагуванням цієї книги. Я отримав корисні коментарі від Піппи Данбар, Ніка Івшема, Барбари Дженсен, Кейт Маккормік, Дорін Печі, Мері Робінсон, Сьюзен Шуман і Френка Райта, і я хотів би подякувати їм усім за час, турботу, орлині очі та ласкава підтримка.
  Особлива подяка також належить Керолайн Ріддінг і Роуз Фокс з Boldwood Books, а також Венді Джейнс за ту роль, яку вони зіграли в редагуванні та створенні.
  Як завжди, я відповідаю за будь-які помилки в тексті.
  Нарешті, велика подяка моєму чоловікові за всю його допомогу, особливо з комп’ютерними проблемами, чай, співчуття та підбадьорення.
  OceanofPDF.com
  
  Більше від Френсіс Івшем
  Сподіваємось, вам сподобалось читати «Вбивство в замку» . Якщо так, залиште відгук.
  
  Якщо ви хочете подарувати примірник, ця книга також доступна у м’якій обкладинці, для завантаження цифрового аудіо та на компакт-диску з аудіокнигою.
  
  Зареєструйтеся, щоб стати VIP-особою Френсіс Івшем і отримати безкоштовну копію шпаргалки Exham-on-Sea Kitchen Cheat Sheet!
  Ви також отримуватимете новини, конкурси та оновлення майбутніх книг .
  
  Наступну частину «Таємниць вбивств Ексем-он-Сі», «Вбивство в ущелині» , можна замовити зараз, натиснувши зображення нижче…
  
  OceanofPDF.com
  
  Також Френсіс Івшем
  Таємниці вбивства Ексем-Он-Сі
  Вбивство на Маяку
  Вбивство на рівнях
  Вбивство на Торі
  Вбивство в Соборі
  Вбивство на мосту
  Вбивство в замку
  Вбивство в Ущелині
  
  Таємниці вбивства Хем-Хілла
  Сільське вбивство
  OceanofPDF.com
  
  Про автора
  Френсіс Івшем є автором надзвичайно успішного фільму «Таємниці вбивств Ексем-он-Сі», дія якого відбувається в її рідному графстві Сомерсет. У вільний час вона збирає рецепти отрути та інші способи розсилки своїх нещасних жертв. Вона любить готувати з келихом вина в одній руці та пучком чилі в іншій, її голова повна вбивства — лише вигаданого.
  
  Відвідайте сайт Френсіс: https://francesevesham.com/
  
  Слідкуйте за Frances у соціальних мережах:
  
  OceanofPDF.com
  
  Про Boldwood Books
  Boldwood Books — це видавництво художньої літератури, яке шукає найкращі історії з усього світу.
  
  Дізнайтеся більше на www.boldwoodbooks.com
  
  Підпишіться на інформаційний бюлетень Book and Tonic, щоб отримувати новини, пропозиції та конкурси від Boldwood Books!
  
  Ми будемо раді почути від вас, слідкуйте за нами в соціальних мережах:
  
  OceanofPDF.com
  Вперше опубліковано у Великій Британії у 2020 році видавництвом Boldwood Books Ltd.
  Авторське право No Френсіс Івшем, 2020
  Дизайн обкладинки від Nick Castle Design
  
  Моральне право Френсіс Івшем бути ідентифікованою як автор цієї роботи було підтверджено відповідно до Закону про авторське право, зразки та патенти 1988 року.
  Всі права захищені. Жодна частина цієї книги не може бути відтворена в будь-якій формі або будь-якими електронними чи механічними засобами, включаючи системи зберігання та пошуку інформації, без письмового дозволу автора, за винятком використання коротких цитат в огляді книги.
  Персонажі та події, описані в «Іспиті про морські таємниці», повністю вигадані. Деякі визначні пам’ятки можуть здатися знайомими співмешканцям Сомерсета, зокрема Бернем-он-Сі, хоча щодо деяких місць ми дозволили собі сміливості.
  Було докладено всіх зусиль, щоб отримати необхідні дозволи щодо матеріалів, захищених авторським правом, як ілюстративних, так і цитованих. Ми приносимо вибачення за будь-які пропуски в цьому відношенні та будемо раді зробити відповідну подяку в будь-якому наступному випуску.
  Запис каталогу CIP для цієї книги доступний у Британській бібліотеці.
  М’яка обкладинка ISBN 978-1-80048-032-2
  Великим шрифтом ISBN 978-1-80048-031-5
  Електронна книга ISBN 978-1-80048-033-9
  Kindle ISBN 978-1-80048-034-6
  Аудіо CD ISBN 978-1-80048-038-4
  MP3 CD ISBN 978-1-80048-037-7
  Завантаження цифрового аудіо ISBN 978-1-80048-035-3
  Boldwood Books Ltd
  23 Bowerdean Street
  Лондон SW6 3TN
  www.boldwoodbooks.com
  OceanofPDF.com
  Оглавление
  Титульный лист
  Содержание
  Глава 1
  Глава 2
  Глава 3
  Глава 4
  Глава 5
  Глава 6
  Глава 7
  Глава 8
  Глава 9
  Глава 10
  Глава 11
  Глава 12
  Глава 13
  Глава 14
  Глава 15
  Глава 16
  Глава 17
  Глава 18
  Глава 19
  Глава 20
  Глава 21
  Глава 22
  Глава 23
  Благодарность
  Другие работы Фрэнсис Ившем
  Также Фрэнсис Ившем
  Об авторе
  О книгах Болдвуда
  Авторское право
   Убийство в замке
  Тайна Эксэма-он-Моря
  Фрэнсис Ившем
  
  OceanofPDF.com
  Содержание
  Глава 1
  Глава 2
  Глава 3
  Глава 4
  Глава 5
  Глава 6
  Глава 7
  Глава 8
  Глава 9
  Глава 10
  Глава 11
  Глава 12
  Глава 13
  Глава 14
  Глава 15
  Глава 16
  Глава 17
  Глава 18
  Глава 19
  Глава 20
  Глава 21
  Глава 22
  Глава 23
  Благодарность
  Другие работы Фрэнсис Ившем
  Также Фрэнсис Ившем
  Об авторе
  О книгах Болдвуда
  OceanofPDF.com
  
   1
  Фруктовый торт
  Макс Рэмшор спустился на последние несколько ступенек лестницы, тяжело дыша. Он бросил на пол массивную картонную коробку, потер спину и вздохнул. — Сколько еще коробок у тебя на чердаке?
  Либби усмехнулась. — Я предупреждал тебя, что у меня много вещей.
  — Ты не шутил. Я думал, ты сократил штат, когда переехал в Эксэм.
  «Вы бы видели, сколько я выбросил. Эти коробки полны важных вещей…
  Она замолчала, когда Макс открыл крышку коробки. «Мягкие игрушки? Действительно?'
  — Они принадлежат Роберту.
  — Почему они у тебя на чердаке, а не у него?
  Либби извивалась. — Я не уверен, что он еще рассказал о них Саре.
  — Ваш сын женат уже несколько месяцев. Я подумал, что пора ему признаться и забрать свои… э-э… игрушки. Макс держал над собой побитого тигра. Один глаз отсутствовал. — Этот, я подозреваю, участвовал в боевых действиях и пару раз катался в стиральной машине?
  Либби взяла игрушку и осторожно положила ее обратно в коробку. — Роберт обещал прийти сегодня днем и помочь мне убрать коттедж. Она неопределенно обвела рукой крошечную площадку. «Он думает, что я слишком стара и немощна, чтобы собрать свои вещи и переехать к тебе…» Ее голос затих, когда она наклонилась к Максу, который присел на корточки, чтобы разобраться в мешанине игрушек, книг и коробок для компакт-дисков. . Она выхватила из его рук мягкую книгу в синей обложке и раскрыла ее. «Он использовал это, когда учился в начальной школе. Смотри, рисунок его сестры.
  «Обожаю косички Али».
  — Ей, должно быть, было около пяти лет, когда он это нарисовал. Ему было восемь.
  Макс рассмеялся. «Неплохая работа для бухгалтера».
  Либби встала. — Несмотря на это, я не могу сохранить все. Я начну все сначала, когда мы поженимся, и Роберту придется решить, что делать со своим имуществом. Вот что я вам скажу: я возьму одну из этих коробочек для воспоминаний о вещах, которые хочу сохранить, а остальное зависит от него».
  — Маленький.
  — Ну, среднего размера. Если вещи не подойдут, я их отпущу».
  Макс отодвинул коробку в сторону и снова пошел вверх по лестнице.
  Либби снова взглянула на рисунок, и у нее перевернулся живот. Она узнала этот укол беспокойства. Али была взрослой и здравомыслящей, и Либби нравилось, что она занималась волонтерской деятельностью, но Южная Америка казалась такой далекой.
  Даже свадьба Роберта и Сары не смогла заманить Эли домой, и, согласно ее последнему электронному письму, она вернется не скоро. Она была полностью занята своей волонтерской деятельностью, и если бы не регулярные электронные письма, которые она отправляла домой, Либби заподозрила бы, что она потеряла интерес к своей семье. Сможет ли она вообще вернуться домой на свадьбу Либби?
  Возможно, это была вина Либби. Решив не оказывать давления на Али, она пренебрегла своей свадьбой, отметив, что это будет всего лишь быстрое дело в ЗАГСе. Ей было достаточно «наворотов» в браке со своим первым, покойным мужем Тревором, и посмотрите, чем это обернулось; он требовал, контролировал и активно участвовал в отмывании денег для банды преступников.
  Нет, вторая свадьба Либби не будет похожа на первую.
  Она захлопнула книгу и положила ее обратно в коробку. Она не признавалась даже самой себе, как сильно скучает по дочери. Чтобы отогнать знакомую волну печали, она проскользнула в спальню, чтобы посмотреть на свое свадебное платье. Свадьба будет тихой, но это все равно будет поводом для нового наряда. Платье из темно-синего шелка длиной до колен с узором из ярко-красных маков висело за дверью в облаке защитного пластика. Она даже купила шляпу и красные туфли и планировала торт. Что-то подходящее для осенней свадьбы, возможно, с добавлением бузины.
  Удовлетворенная улыбка растеклась по ее лицу, и она крикнула Максу: «Чашка чая?» и побежал вниз по лестнице коттеджа. Медведь, огромная овчарка, поднял голову из коробки, которую он делил с Фаззи, ее мармеладным котом. Он, как всегда, надеялся на лакомый кусочек. 'Никаких шансов. Ты начинаешь толстеть. Тяжело вздохнув, Медведь закрыл глаза и снова заснул.
  Шипли, недавно усыновленный спрингер-спаниель Макса, носился кругами по саду. Либби надеялась, что он отчасти отработает свое чрезмерное волнение. Он показал себя талантливым служебным псом, и Макс вскоре отдал его к дрессировщику, чтобы тот отточил его навыки и научился сохранять спокойствие. Недавние попытки улучшить его поведение, посещая с ним занятия по послушанию, оказались лишь умеренно эффективными, и Либби не питала особых надежд.
  Она счастливо возилась на кухне, наливая в чайник чай, который предпочитал Макс. Когда она заваривала себе чай, она лениво придерживалась чайных пакетиков. Открыв форму для торта, она отрезала кусок фруктового пирога, а затем сбрила треть. Макс не смог устоять перед домашним тортом, и она заметила, что в последнее время его рубашки стали немного теснее на груди.
  Либби оперлась на стойку и любовалась комнатой. Когда ее, наконец, поселят в старом особняке Макса, ей будет не хватать Мэнди, ее квартирантки, которая планировала остаться там на какое-то время, снимая недвижимость по дешевке, пока они с Либби продолжат оттуда вести шоколадный бизнес. Она не могла покинуть профессиональную кухню, которую спроектировала сама. После смерти мужа она потратила все деньги, которые у нее были, на приобретение новейших кухонных гаджетов, которые помогли ей построить свой бизнес по производству тортов и шоколада.
  Со временем в ее новом доме появится достаточно места для еще более великолепного рабочего места. Она пролистала глянцевый каталог; один из кучи, которую она собрала. «Может быть, две большие духовки», — размышляла она, доставляя Максу чай и пирожные. Но торопиться было некуда. Шаг за шагом. Выйти замуж за Макса было важнее.
  OceanofPDF.com
  
  2
  Кофе
  Солнце поздней осени озарило древние камни замка Данстер в Эксмуре теплым светом. Внутри царили мир и спокойствие. Именно это нравилось Марджери Хэлстед. Она переместила пару тяжелых очков выше на нос, стараясь не испачкать линзы, и крепче сжала маленькую мягкую кисть. С удовлетворенной улыбкой она почувствовала щелчок обручального кольца по дереву и глубоко вдохнула слегка затхлый воздух.
  В окружении грозных портретов чужих предков она чувствовала себя как дома. В те дни, когда она работала волонтером Национального фонда, она мечтала о жизни в этом замке на вершине холма с видом на холмы и долины Западного Сомерсета. Можно было даже мельком увидеть море – ну, Бристольский канал – если выглянуть из правого окна.
  Сегодня с ней был ее муж Уильям. Немелодично напевая, Марджери выбрала из стопки еще одну книгу. Мягким, натренированным движением запястья она стряхнула с верхних страниц пыль, накопившуюся за год. Пылинки танцевали в случайных лучах солнечного света и наконец незаметно опустились на пол. Может ли быть лучший способ провести день? Марджери взглянула на Уильяма. «Интересно, почему вытирать пыль со старых книг в величественном доме так весело, когда…»
  «Когда дома так много работы», — закончил Уильям. Они часто заканчивали предложения друг друга. Неудивительно, после сорока лет брака. «Свадебное счастье», — назвал это Уильям.
  «Рыбак рыбака», — называл их отец много лет назад.
  Кисть Марджери зависла в воздухе. Она часто задавалась вопросом, что отец имел в виду под этим.
  Она мысленно пожала плечами и продолжила работу. Уильям никогда бы не поджег мир, но он был крепким и надежным мужем. Он понял, что его жена мечтает о доме побольше, который они не могли себе позволить, и отложил деньги. На новое место не хватило, но планировали пристройку. Гостиная побольше, с окнами от пола до потолка, чтобы Марджери могла видеть сад, и еще одна комната наверху, которую можно было использовать для шитья. Имейте в виду, некоторые соседи были не в восторге. Миссис Как там там по дороге сказала, что собирается возразить и отменить разрешение на строительство.
  Уильям разберется с этим. Он придумает способ. Марджери наградила Уильяма нежной улыбкой. Надежность; это то, что ей больше всего нравилось в ее муже. Если ты знаешь кого-то много лет, ты можешь ему доверять.
  Стук каблуков по дереву нарушил тишину, когда незнакомка, молодая женщина лет сорока, на вид, ворвалась из коридора, бормоча, запыхавшись, торопливо: «Мне очень жаль, что вмешалась. Миссис Моффат, экономка, отправил меня сюда. Она сказала, что ты покажешь мне все необходимое. Понимаете, это мой первый день здесь. Я Аннабель. Она просияла и протянула руку.
  Марджери подавила гримасу. Позже она поднимет вопрос о подходящей обуви на плоской подошве. Даже те ужасные кроссовки, которые носили молодые люди, подошли бы больше, чем начищенные до блеска ботинки с острыми носами этой женщины. Она попыталась быть любезной, отложив кисть, чтобы пожать женщине руку. — Всегда пожалуйста, Аннабель. Аннабель, что это за имя?
  Уильям моргнул за очками в роговой оправе. «Скоро ты все поймешь. Я Уильям, а это моя жена Марджери. Она главный, когда дело доходит до уборки».
  Кожа на лице Марджери натянулась; он говорил как заклеванный муж. — Уильям обычно показывает посетителям замок, но с октября по февраль мы закрыты. Разрешено лишь несколько заранее организованных групп. Она бросила взгляд на мужа. Ни один из них не одобрял экскурсии вне сезона, поскольку они нарушали зимний покой замка.
  Уильям не слушал. Его глаза были на стеблях и смотрели на незнакомца. Марджери заговорила громче. — Скоро сюда прибудет специальная группа учеников местной школы. Уильям возглавит тур, а пока…
  — Я подумал, что помогу с уборкой, — Уильям откашлялся. — Много дел.
  Марджери кивнула. «Чем больше, тем лучше».
  «Много рук делают работу легкой».
  — Ни один человек не является островом… — Марджери замолчала. Новоприбывшая закусила губу маленькими белыми зубами, словно подавляя смешок. Разгневанная Марджери глубоко и медленно вздохнула. Как смеет этот новичок смеяться над ними?
  Она прищурилась, подводя итог Аннабель. Почти хорошенькая, если не считать курносого носа. Каштановые волосы в аккуратном бобе вполне подходят. Широкие голубые глаза, точно такого же цвета, что и дорогой на вид свитер – не кашемировый, конечно, для чистки? Пара довольно дорогих, хорошо скроенных джинсов. Марджери поправила свою челку и принюхалась. — Тебе подарили фартук?
  Аннабель кивнула. — Не то чтобы мне это нужно, правда. Это моя самая старая одежда. Кстати, миссис Моффат сказала, что вам, возможно, захочется чашечка кофе. Могу я достать тебе один?
  Уильям посмотрел на часы, которые Марджери подарила ему на прошлый день рождения. Ничего лишнего – солидные и надежные британские часы. Он засмеялся, слишком громко. — Это придется по вкусу, кофе. Не могу, конечно, принести его сюда, но я пойду с тобой, убедись, что ты найдешь сахар. Ты идешь, дорогой?
  Марджери покачала головой. — Я закончу здесь. Продолжай.
  Он уже был в пути: «Печенье спрятано в шкафу справа…»
  Его голос затих. Марджери, одна во внезапно наступившей тишине, цокнула языком, положила на место только что вытертую книгу и потянулась за другой.
  
  Уильям и Аннабель вернулись, болтая, как старые друзья. Марджери щелкнула книгой с большей, чем обычно, силой. В ужасе она увидела, как паж упал на пол. Она никогда раньше не наносила ущерба имуществу замка, за все те годы, что работала волонтером. Она бросила настороженный взгляд на Аннабель, но молодая женщина была слишком занята, слушая рассказы Уильяма о замке, чтобы это заметить. Марджери засунула страницу обратно в книгу.
  Уильям тоже этого не заметил. Он улыбнулся своему спутнику, проведя рукой по редеющим седым волосам. Марджери вспомнила, как ему на лоб спадала светлая челка. Это было несколько лет назад. Тем не менее, он хорошо постарел.
  Глаза Аннабель сверкнули. «Я так рад быть здесь. В школе я любил историю, но мешали другие вещи. Жизнь.'
  Любопытство пробудило интерес Марджери. 'Семья?' — предложила она.
  «Только один сын. Ему сейчас тринадцать, и пришло время мне вернуть свою жизнь. Я вдова, ты знаешь. Мой муж погиб в автокатастрофе, когда Джейми было пять лет». Руки Аннабель были сжаты.
  Голова Уильяма сочувственно покачала, и Марджери сглотнула. — Должно быть, это было трудно. Она сделала паузу. — Ваш сын, должно быть, станет для вас большим утешением.
  Аннабель слабо улыбнулась и принялась вытирать пыль с книг. «Он есть. Он отличный ребенок, но ребенок – это не то же самое, что муж. Я ужасно скучаю по его отцу».
  Марджери неловко кашляла, ей всегда было некомфортно заниматься личными делами. Откуда она могла знать, что сказать? «Теперь пришло время впустить этих студентов, Уильям. Одному богу известно, почему миссис Моффат специально для них устроила такое мероприятие. Она принюхалась. — Кажется, ты говорил что-нибудь об экзаменах по истории?
  — Совершенно верно, дорогая, но я не могу стоять здесь весь день. Мы начнем с современной кладовой дворецкого, чтобы студенты могли опробовать переговорную трубку». Любимая особенность замка — трубка, позволяющая дворецкому разговаривать с кухонным персоналом внизу, в помещениях для прислуги. — Затем я проведу их по остальной части замка, а позже закончу викторианским чаепитием. Миссис Форест принесет торт.
  Марджери колебалась, все остатки ее прежнего удовлетворения были уничтожены прибытием Аннабель. Она бы не стала проводить больше времени с этой превосходной молодой женщиной, если бы могла. Она положила кисть в сумку. — Я помогу мужу, если ты согласна продолжать здесь. Она была бы рада присоединиться к туру, а кусок торта Либби Форест мог бы только подбодрить ее.
  
  Вздымающиеся тела подростков заполнили крошечную кладовку дворецкого. Они шаркали, хихикали и – Марджери принюхивалась – пропускали ветер. Она сморщила нос. Высокий парень, возвышавшийся над своими товарищами, непропорциональный рост которого чудесным образом поддерживался скелетом, наклонился, прижавшись ртом к переговорной трубке, и изобразил преувеличенный акцент высшего общества. 'Привет. Кто там? Я говорю от имени мистера Хэддока, дворецкого. С кем я говорю?
  Комнату наполнил далекий, тихий голос. «Элси здесь». Я посудомойка.
  Уильям прошипел парню на ухо: «Используй свой сценарий».
  С розовым лицом, борясь со смущенным смешком, юноша вытащил из кармана скомканный лист линованной бумаги. — Я хотел бы поговорить с поваром.
  Голос ответил: «Ох, боюсь, она ушла. Могу ли я вообще помочь?
  Марджери подняла бровь. Она знала этот голос. Берил Найтингейл, коллега-волонтер, была робкой маленькой женщиной, и Марджери не выбрала бы ее на актерскую роль. Она предположила, что Уильям думал, что оказывает Берил услугу. Возможно, он был прав. Берил сегодня говорила необычайно уверенно.
  Пока студент продолжал читать свой сценарий, Уильям зашипел на Марджери. — Я оставил в машине несколько подачек. Ты можешь занять место здесь? Отправьте всех вниз, на старую викторианскую кухню, когда они здесь закончат. Потом я проведу экскурсию по замку. Я дал им карты.
  — Н-но, — хотелось возразить Марджери. Она терпеть не могла иметь дело с посетителями, а хуже всего были школьники, но опоздала. Уильям уже ушел.
  Подросток, развлекаясь, продолжал говорить через трубку. — Мистер Хэддок, дворецкий, желает подтвердить меню на сегодняшний ужин.
  Меню почти затерялось в радостном фырканье его спутников. Марджери слышала, как Берил перечисляла изысканные блюда: от супа из куропаток и раков в горшках до вальдшнепа. Она начала думать, что каталог никогда не закончится. Берил наслаждалась главной ролью. Наконец, литания подошла к концу: «… и королева пудинга…»
  Бестелесный голос внезапно замолчал. — крикнул молодой человек в переговорную трубку. 'Привет. Ты здесь?'
  Больше тишины.
  Марджери шагнула вперед. «Иногда его блокируют. Попробуйте подуть в трубку.
  Мальчик запыхтел, и прибор издал громкий малиновый звук, но ответа не последовало. Судомойка, похоже, ушла.
  — Да, неважно. Марджери сглотнула. Она не очень хорошо справлялась с группами студентов. Они заставляли ее нервничать. Она похлопала одного из мальчиков по плечу. — Ты поднимешься со мной наверх. Вы можете потянуть за колокольчик, пока остальные спустятся в помещения для прислуги, найдут ряд колокольчиков на стене и подождут. Мистер Халфстед присоединится к вам там.
  — Они позвонят внизу? Как в «Аббатстве Даунтон»?
  'Точно.'
  Марджери поднялась к спальне, сопровождаемая взволнованным подростком. Колени болели.
  Когда одна нога достигла площадки, по замку раздался единственный крик. Другой волонтер, крупная женщина, высунула голову из ближайшего дверного проема. Аккуратные черные волосы обрамляли ее лицо. На ее блузке были яркие завитки, от которых у Марджери закружилась голова. 'Что это такое?'
  «Вечеринка школьников».
  Еще один крик прервал его. Глаза двух женщин встретились. Не говоря больше ни слова, Марджери повернулась и, забыв о своих болезненных коленях, побежала вниз по лестнице в помещение для прислуги.
  Она ворвалась в старую кухню, молодой парень следовал за ней. Уильям уже был там, наклонившись и заглядывая за огромный стол с металлической столешницей, который доминировал в комнате.
  Марджери протиснулась мимо группы школьников. 'Что это такое?'
  Ее муж выглядел каждый день своего возраста, обращаясь к жене пепельным лицом. «Это… она…»
  Но Марджери, зажав рот костяшками пальцев, чтобы подавить крик, уже видела неподвижное тело Берил Найтингейл.
  OceanofPDF.com
  
   3
  Ананасовый торт
  — Пора ехать в замок Данстер. Голова все еще была полна планов относительно новой кухни. Либби прогнала двух возбужденных собак от своего фиолетового «ситроена»: «Но я не возьму их с собой».
  Макс, смахивая пыль со своего древнего мешковатого коричневого свитера, имел на лице насмешливое озадаченное выражение. — Но им бы это понравилось. Все эти соблазнительные запахи для посетителей.
  'Точно. Медведь будет гоняться вверх и вниз по лестнице и скакать по лесу, а Шипли перейдет в режим собаки-ищейки и напугает всех добровольцев. Он будет лаять как сумасшедший, если почувствует какой-нибудь подозрительный запах».
  — Это правда, что он не совсем научился следовать только одному запаху за раз. Возможно, он слишком стар, чтобы изучать новые трюки. Не слишком ли многого мы от него просим?
  — Мы узнаем. Ему просто нужно время. Я думаю, что спрингер-спаниели печально известны своими прыжками, но они очень умны. Либби посмотрела в скорбные карие глаза Медведя. «Не то чтобы ты не такой умный, Медведь», — добавила она, вытаскивая из кармана лакомство. — Ты как ревнивый ребенок.
  «Молодец, мы слишком стары, чтобы иметь собственных детей», — заметил Макс. — Хватит проблем с теми тремя, которые нас разделяют, плюс собаки. И Фаззи, конечно. Не стоит забывать о кошке, даже если она сейчас весь день проводит в вашей сушилке. Надеюсь, она сочтет мою желанной.
  'В любом случае.' Либби была тверда. — Если вы присмотрите за собаками сегодня утром, я отвезу торт в замок Данстер и вернусь к обеду. Тогда вы сможете доставить Шипли к тренеру. Торт стал еще одной причиной оставить собак дома. Три слоя, покрытые льдом, с сахарным ананасом в викторианском стиле сверху – что такого в викторианском стиле было в ананасах? Один только сладкий запах свел бы собак с ума, не говоря уже о проблемах со здоровьем и безопасностью, связанных с подпуском животных к ее столовой.
  — Ах, обед. Макс потер живот. — Кстати, я нашел у тебя на чердаке кое-какие рыболовные снасти. Я полагаю, Роберта?
  — Не мое, это точно. Ты этого хотел?
  — Нет, но это заставило меня задуматься. Есть местный клуб. Раньше у нас были соревнования, но все стало немного противно. Вы не помните, потому что это было незадолго до вашего приезда в Эксем, но было какое-то плохое предчувствие. Людей обвиняют в том, что они взвешивают весы».
  'Действительно? Почему кого-то так волнует рыбалка?
  — Вы будете удивлены. Я просто подумал, что мог бы заняться этим снова.
  Либби рассмеялась. 'Хорошая идея. Это убережет тебя от моих ног. Разве не так говорят пожилые супружеские пары?
  Она забралась в машину и помахала на прощание через открытое окно, свернув за угол на дорогу, наблюдая в зеркало, как Макс и собаки исчезли из поля зрения. В зеркале отразилась ее нелепая ухмылка. Удовлетворенность. Вот что она чувствовала. Ей потребовались месяцы, а то и годы, чтобы осознать, что выход за Макса не обязательно будет означать потерю независимости. Ей было неловко вспоминать, как она колебалась и колебалась, и изо всех сил старалась отогнать Макса. Наконец, осознав, что потеряет его, если не примет решения, она сделала ему предложение.
  Они спланировали церемонию и уведомили об этом ЗАГС, чтобы пожениться, когда захотят. Не было никакой спешки. Свадьба ее сына Роберта закончилась драмой, но Либби была полна решимости провести мероприятие как можно тише, а Макс ненавидел любую суету. Он вздохнул с облегчением. — Если ты уверен, что это то, чего ты хочешь, меня это вполне устроит. Мы сами пойдем в загс и оформим акт. Они предоставят свидетелей.
  «Впервые в жизни, — призналась Либби своей подруге Анджеле, — я не чувствую никакого давления, заставляющего меня делать то, чего от меня хотят другие люди. Наконец-то я свободен.
  Анджела, давно овдовевшая, выглядела задумчивой. Пока Либби ехала, она мысленно просматривала список знакомых ей мужчин, гадая, подойдет ли кто-нибудь ее подруге. Может быть, Оливер, который учился в школе с Максом? Или Рег, афроамериканский баскетболист, который приезжал в Эксэм при каждой возможности. Он развлекался с ученицей и квартиранткой Либби, Мэнди, но эти отношения сорвались. Регу было за тридцать, он был примерно на полпути между Мэнди и Анжелой, но, может быть, Анджела хотела бы игрушечного мальчика?
  Солнечный луч пробился сквозь осенние облака, добавив Либби сияния благополучия. Ее собственное счастье заставляло ее желать того же для всех, но старалась не вмешиваться в жизнь других людей. Ей было о чем подумать: бизнес по производству тортов и шоколада, а также партнерство по частному расследованию, которое она установила с Максом. Анжеле придется найти свой собственный путь вперед.
  Либби переключила передачу. С другой стороны, было бы приятно увидеть Анжелу счастливой. Возможно, ей стоит попробовать онлайн-знакомства?
  Фиолетовый «Ситроен» с визгом остановился. В замке Данстер царил шум. Полицейская машина с мигающими синими огнями заблокировала подъездную дорожку, а фигуры в белом целенаправленно двигались вокруг входа, перегораживая дорогу полицейской лентой.
  Либби узнала место преступления, когда увидела его. Она вылезла из «ситроена», оставив груз торта, желая узнать больше, но услышала резкий голос. — Подожди там. Знакомая, нежеланная фигура полицейского констебля Яна Смита подняла грузное тело с переднего сиденья полицейской машины.
  Его маленькие глазки сверкнули искорками злобного света, и сердце Либби упало. Она никогда ему не нравилась. Во-первых, ей удалось раскрыть несколько расследований убийств, оставив констебля Смита и его коллег с яйцом на лицах. Некоторые в полиции постепенно привыкли к тому, что Либби рядом, и относились к ней с разумной степенью уважения. Помогло то, что опыт Макса как финансового консультанта, часто работавшего на правительство, оказался ценным для местной полицейской службы. Недавно, когда популярность Либби и Макса как частных детективов возросла, их пригласили пройти испытательный срок в полиции, которая становится все более напряженной. Их довольно величественно называли гражданскими следователями. Более того, им заплатили за их работу.
  Констебль Смит был категорически не согласен с политикой, допускающей «маглов» к расследованиям. — Извините, миссис Форест. Не в этот раз. Он выглядел так, словно едва мог вежливо разговаривать с Либби.
  «Вообще-то, у меня с собой есть официальный значок».
  Она старалась говорить дружелюбно и изо всех сил старалась не выглядеть самодовольной, вытаскивая ламинированную карточку, но улыбка Смита ясно показала, что она потерпела неудачу. — Вы еще не участвуете в этом.
  Пульс Либби ускорился. Еще не участвуете? Значит, она могла быть такой? Ее желудок свело, и она резко вздохнула от знакомой смеси волнения и дурного предчувствия. «Может быть, это даже не убийство», — продолжил он. — У старухи, вероятно, случился сердечный приступ после того, как она пошла по той дороге. Он указал на крутой склон, ведущий к воротам замка тринадцатого века.
  — Кто-то умер?
  Констебль Смит скрестил руки на пивном животе. Его лицо покраснело. Очевидно, он выдал больше информации, чем намеревался, настолько стремясь поставить Либби на место, что забыл следить за своим языком. — Вас не пустят на место происшествия, — проворчал он.
  Либби обошла его, задаваясь вопросом, как ему вообще удалось пройти проверку физической подготовки. — Посмотрим.
  Она пролезла через ворота и поднялась по лестнице, запыхавшись, подошла к входу в замок. Детектив-сержант Джо Рэмшор, сын Макс, нырнул под желтую полицейскую ленту, чтобы поприветствовать ее, по пути стягивая белые перчатки. — Ну, новости здесь распространяются очень быстро. Рада тебя видеть, будущая мачеха. Ваш сообщник тоже здесь?
  — Не сегодня. Макс замешан в некоторых из этих мошенничеств с майнингом биткойнов. Большую часть своего времени он проводит, выслеживая компьютерные вирусы, пытаясь найти их источник. Это займет недели, если не месяцы. Некоторые из его старых правительственных контактов прислали ему эту работу, и, как вы можете себе представить, она ему понравилась».
  Джо рассмеялся. «Это похоже на него. Никогда не было такого счастья, как смотреть на экран, сжимая пальцы на клавиатуре. Скорее он, чем я. Но что привело вас на место нашего последнего преступления? У тебя развивается второе зрение или кто-то тебя предупредил?
  «Чистое совпадение. Я здесь по делам пекарни, доставляю торт группе приезжих школьников, хотя, похоже, они его есть не будут. Как дела?'
  — Пожилая женщина умерла на кухне.
  — Я кого-нибудь знаю?
  Джо щелкнул языком. — Боюсь, да. Берил Найтингейл. Она принадлежит – ну – принадлежала Экземскому обществу морской истории. Она была одной из твоих подруг?
  Либби не знала, что можно почувствовать, как краска сливается с собственного лица. Она была членом общества с тех пор, как приехала в этот район, поэтому знала Берил. Когда Либби видела ее в последний раз, пожилая женщина сидела, как маленький коричневый воробей, на деревянном стуле, грызя крошки торта и перешептываясь со своими старыми друзьями, Джорджем Эдвардсом и Халфстедами. — Берил? Не совсем? Что… я имею в виду, как она умерла?
  «Мы пока не знаем, естественные ли это причины или что-то более зловещее. Это может быть инсульт или инфаркт. Явных признаков нечестной игры нет, но мы подождем ответа патологоанатома.
  Он сделал кривое лицо. — К сожалению, у нас здесь толпа школьников, и, если я не ошибаюсь, они уже разослали весь Сомерсет зловещие сплетни, так что наши друзья из прессы приедут в любой момент.
  Он сделал паузу, чтобы сделать глубокий вдох, прежде чем закончить драматическим жестом. — Более того, один из мальчиков — сын того нового местного члена парламента.
  Рот Либби издал беззвучный свист. — Депутат? Это вызовет некоторые осложнения, если окажется, что смерть Берил произошла не по естественным причинам.
  «Конечно, будет. Более того, парень разговаривал с Берил, когда у нее случился припадок, или что бы это ни было. Его отцу это не понравится. Джо поднял глаза к небу. — Вот что я вам скажу: если вы хотите присутствовать на первом интервью молодого Джейсона Франклина, мне бы пригодился ваш вклад. В вашем новом официальном качестве.
  
  Длинное костлявое тело Джейсона Франклина сидело на деревянном стуле в одном из офисов в задней части замка, вдали от общественных мест. Его руки и ноги, торчащие под странными углами, напомнили Либби паука, которого ее сын когда-то держал в качестве домашнего любимца, вопреки здравому смыслу Либби. Она всегда ненавидела это чудовище и вздрагивала каждый раз, когда проходила мимо аквариума в его спальне. Роберт настаивал, что пауки безвредны. Либби ему не поверила.
  Форма мальчика выдавала в нем ученика местной общеобразовательной школы. Обычные узкие серые брюки не могли полностью прикрыть голые лодыжки, а носков на нем не было. Неужели молодые люди не почувствовали холода? Либби понятия не имела, была ли короткая длина брюк следствием подросткового скачка роста или просто текущей моды.
  Умное лицо Джейсона с острыми чертами светилось светом. Волнение или нервы? Он взмахнул руками в воздухе, его голос колебался между глубоким взрослым коричневым тоном и редкими юношескими потрескиваниями.
  Молодой детектив-констебль, опрятный в черных брюках и свитере, с длинными светлыми волосами, завязанными в хвост, сидел напротив Джейсона, кивая в ответ на его ответы. Она подняла голову, когда вошла Либби, ее лицо было пустым. Пришло узнавание, и выражение ее лица стало жестче. «Миссис Форест. Могу я помочь?
  Сердце Либби упало при виде еще одного обиженного полицейского. Что она такого сделала, чтобы рассердить этого человека? Они не встречались до сегодняшнего дня. Она зафиксировала на лице дружелюбную улыбку и протянула пропуск. — Сержант полиции Рэмшор хочет, чтобы я присутствовал, если вы не против, детектив констебль?
  Молодой офицер поднял бровь, и настроение Либби еще больше ухудшилось. Ей здесь не были рады.
  Затрещало полицейское радио, и молодой детектив-констебль несколько секунд возился с ним, прежде чем заговорить. Когда она говорила, ее в остальном приятный голос звучал резко. 'Очень хорошо. Я детектив-констебль Джемма Хамберстоун. Там чай и кофе. Она кивнула на поднос на ближайшем столе. — Джейсон просто объясняет, что произошло. Конечно, это только для того, чтобы почувствовать ситуацию. Если нам нужно будет поговорить больше, мы наймем подходящего взрослого, чтобы он был с нами, поскольку Джейсон несовершеннолетний». Либби кивнула. Детектив-констебль явно намеревался действовать согласно книге. Что ж, это внесло освежающее изменение в небрежные методы ПК Яна Смита.
  Либби наклонила кофейник над чашкой. Вытекла жидкость цвета патоки. Должно быть, оно назревало уже какое-то время. Предпочитая не вызывать у себя сердцебиение, Либби взяла еще одну чашку и вместо этого использовала чайный пакетик.
  DC повысила голос. — Итак, это всего лишь предварительный разговор, как я и говорил, Джейсон. Либби уловила подразумеваемый упрек и тихо опустилась на свое место, потягивая теплый чай. Округ Колумбия Хамберстон продолжил. — Вы все вместе были в кладовой дворецкого?
  Мальчик кивнул. «Мы – я разговаривал – разговаривали в переговорную трубку. Он идет из кладовой дворецкого на кухню. Все были там. Я имею в виду всех нас из школы.
  Он сделал паузу, и констебль ждал, но больше ничего не сказал. Она спросила: «С тобой был учитель?»
  'Нет. Главным был мистер Халфстед. Он работает здесь. Я думаю, он руководитель курса или что-то в этом роде. Констебль Хамберстон кивнул и во время разговора сделал пометку. «Было еще несколько человек. Я думаю, это люди, которые здесь работают. Я не совсем уверен.
  'Не волнуйся. Мы узнаем имена и так далее, прежде чем люди уйдут. Просто скажи мне, что ты помнишь. Своими словами.
  Подросток почесал подбородок, оставив розовый след. — Ну, ничего особенного. Я имею в виду, типа, я спросил ее, что было в меню на ужин – притворяясь, что я сотрудник, понимаете. Он зажмурился, очевидно, пытаясь быть точным. «Она говорила о еде – о разных блюдах, одно из которых называлось формой. Я собирался спросить ее, что это такое, но у меня не было возможности. Она что-то вроде икоты и замолчала. Он нахмурился. — Я особо не волновалась, да и миссис Халфстед, по крайней мере, не выглядела слишком обеспокоенной. Она отправила нас в комнату для прислуги, а затем повела одного из остальных в спальню, чтобы позвонить в колокольчик. У них на стене висит полный набор колокольчиков, как в комнатах для прислуги, чтобы семья могла вызвать помощь, когда она понадобится…»
  Его голос затих. «Мы не знали, что произошло. Мы все побежали вниз по лестнице. Мистер Халфстед уже был там. Он повернулся и крикнул нам, чтобы мы оставались на месте, но мы уже увидели на полу что-то похожее на кучу тряпок. Я думаю, кто-то кричал. Он пожал плечами. «Я не видел лица женщины, только кусочек ее юбки и все такое. Все было в беспорядке, люди кричали».
  — Кто-нибудь пытался оживить даму?
  — Я думаю, да, я имею в виду мистера Халфстеда. Он наклонился над ней, как будто подносил ее рот к рту».
  'ХОРОШО. Все в порядке, Джейсон.
  Когда констебль Хамберстон встал, Либби вставила: — Джейсон, ты не возражаешь, если я задам вопрос? Она проигнорировала холодный взгляд констебля. — Можете ли вы сказать мне, что именно вы сказали Беру — я имею в виду мисс Найтингейл, через переговорную трубку?
  Он полез в задний карман. «У меня был сценарий. Здесь.' Он поколебался, затем предложил это Либби.
  Чтобы избежать дальнейшего раздражения округа Колумбия Хамберстона, Либби покачала головой. Полицейский протянул пластиковый пакет, и Джейсон сунул внутрь лист бумаги. У Либби будет возможность изучить это позже. — Ты сам это написал?
  «С моими товарищами. У нас в школе было собрание по поводу приезда сюда сегодня. Мистер Халфстед рассказал нам историю замка и все такое, а потом мы записали то, что хотели сказать.
  — Еще кое-что, — спросила Либби, ощущая атмосферу в комнате, уже прохладную и прохладную на несколько градусов под постоянным неодобрением детектива-констебля. — Почему это ты разговаривал по трубке? Я имею в виду, как тебя выбрали?
  Джейсон просиял, и Либби впервые увидела его личность, когда гордость преодолела его шок. «Я выиграл его на соревновании».
  «Соревнование? Организовано...'
  — Мистер Халфстед.
  OceanofPDF.com
  
   4
  песочное печенье
  Впервые Либби допустили в комнату оперативного вмешательства в полицейском участке, что означало ее новый статус официального помощника полиции. Джо Рэмшор шел впереди, толкнул дверь и отступил, чтобы впустить ее. Либби оглядела комнату, ее сердце замерло при виде констебля Яна Смита, прислоненного к стене. Его глаза сузились до полной невидимости, а верхняя губа скривилась в усмешке. Рядом с ним сидел констебль Хамберстон. Она оглянулась на Либби, затем повернулась назад с каменным лицом.
  Джо представил их. «Некоторые из вас уже знают Либби Форест. Она помогала в расследовании недавнего дела об убийстве на мосту в Западном Сомерсете, и старший инспектор полиции Моррисон попросил ее поработать с нами над этим делом. Мы можем использовать ее в расследовании, но нужно помнить, что она гражданское лицо. Старший инспектор полиции Моррисон скоро будет здесь, и он очень хочет, чтобы мы встретили ее должным образом.
  Либби почувствовала, как ее лицо горит, когда констебль Смит фыркнул достаточно громко, чтобы она могла услышать. — Всегда рядом, когда случается подозрительная смерть, не так ли, миссис Форест? Любой мог подумать, что ты знаешь, что это произойдет. Другой офицер отхлебнул кофе и хихикнул.
  Джо поднял руку. Прежде чем он успел прийти на ее защиту, Либби шагнула вперед. Ей нужно было постоять за себя. «Я помогаю, когда могу». Она вздохнула. «Я принес торт». Кто-то издал одобрительный звук, когда она вытащила банку из своей огромной сумки. — Это было предназначено для школьной вечеринки в замке. Сейчас они им не понадобятся, и я подумал, что тебе они могут понравиться. Да, и немного песочного печенья.
  Констебль, пьющий кофе, взял банку, открыл крышку и понюхал. «Пахнет нормально. Для чего этот ананас наверху?
  Либби последовала за ним к приставному столику. «Это часть викторианской темы. Студенты намеревались посетить старую викторианскую кухню, а викторианцы любили ананасы – что-то вроде превосходства, если вы можете вырастить их в своей оранжерее». Констебль отрезал огромный кусок, проглотил его за два укуса и пробормотал полным ртом: — Неплохо. У Либби была теория, что, когда люди едят приготовленную вами еду, они чувствуют себя обязанными вести себя, по крайней мере, вежливо. Все идет нормально.
  Дверь открылась. — Хорошо, если вы все набили морды, давайте продолжим. Прибыл старший инспектор полиции Моррисон. Либби уже несколько раз встречалась со старшим офицером. На его морщинистом лице было унылое выражение человека, который очень мало ожидал от мира и редко разочаровывался. Тем не менее, его репутация человека, раскрывающего преступления на своем участке, вызывала неохотное уважение даже со стороны таких людей, как Констебль Смит.
  Дискуссию открыл старший детектив-инспектор. «Мы еще не получили отчета от патологоанатома, но он дал несколько намеков. Первые мысли о причине смерти неясны. Никаких ран. Пострадавший оказался один на кухне, возле переговорной трубки. Стулья нет, значит, она, должно быть, стояла, а это говорит о том, что она чувствовала себя хорошо. Боюсь, на данном этапе больше нечего рассказать.
  Начальник места преступления, невысокая жизнерадостная женщина в мешковатых черных брюках и прочных туфлях на плоской подошве, описала действия полиции на необычном месте происшествия. «Возможно, это не место преступления, но, учитывая хорошее здоровье покойной и несколько предварительных мыслей патологоанатома, мы решили отнестись к смерти как к подозрительной и собрать как можно больше судебно-медицинских доказательств».
  Она взглянула на Либби. «Мы не хотим сбрасывать со счетов это как естественные причины и выглядеть дураками». За последние пару лет такое случалось не раз.
  «К сожалению, десятки людей посещают викторианскую кухню каждый день, поэтому следы пальцев вряд ли нас куда-то приведут, если только мы не возьмем отпечатки пальцев у всех, кто посетил замок в этом году».
  Кто-то застонал. «Мы пока не пойдём по этому пути, не без дополнительных ресурсов», — подтвердил старший инспектор полиции Моррисон. — Есть ли у нас еще какие-нибудь зацепки?
  «Мы проверяем вещи жертвы. Судя по всему, в замке ей не разрешают носить с собой сумочку, но кое-что у нее было в карманах фартука. Ничего очень интересного. Мятные монеты, кошелек, ежедневник с очень небольшим количеством записей – обычные вещи. Плюс несколько личных сувениров — небольшой серебряный фотоальбом, в который помещаются всего две фотографии, и фляжка. На одной фотографии изображена пожилая женщина, очень похожая на жертву (возможно, родственница), а на другой — молодой человек. Фотография черно-белая, и, судя по одежде и прическе парня, правильной короткой спине и бокам с аккуратным пробором, она сделана еще в пятидесятые годы. Возможно, мы получим от них что-нибудь полезное.
  Округ Колумбии Джемма Хамберстоун и констебль Ян Смит рассказали о своих первых беседах с волонтерами и школьниками. Большинство из них были краткими: люди размещались в разных точках замка. Все сообщения подтвердили, что Берил Найтингейл была на кухне одна.
  Либби на мгновение закрыла глаза и представила себе эту сцену. Берил, которой так часто хотелось оказаться в центре внимания на собраниях исторического общества, должно быть, была в восторге от своей главной роли в этой маленькой драме. Она и подумать не могла, что все закончится так трагично.
  Старший инспектор полиции Хамберстоун показал лист А4, который передал школьник, все еще в защитном пластиковом пакете. «Это сценарий Джейсона. Он читал его, разговаривая с Берил Найтингейл через трубку дворецкого. Он принял главную роль в их маленькой драме после конкурса, организованного Уильямом Халфстедом. Это Халфстед обнаружил тело. Мы взяли его показания на месте происшествия».
  Ян Смит сказал: «На мой взгляд, это похоже на подозреваемого». Офицер по поеданию тортов, молодой человек с колючими волосами и розовым лицом человека, которому вряд ли нужно бриться, кивнул, но старший инспектор Моррисон предупредительно поднял руку.
  «Теперь давайте не будем делать поспешных выводов. На этом этапе мы задаем вопросы: кто, что, когда, как, где и почему. Нам нужно знать все о ключевых свидетелях. Помните, хотя у нас могут быть подозрения, мы пока даже не знаем, убийство ли это. Мы все еще ждем подтверждения от патологоанатома. Он повернулся к Либби. — Миссис Форест, вы знали жертву. Мне сказали, что это один из членов вашего исторического общества. Что вы можете рассказать нам о ней?
  Шею Либби покалывало, когда она пыталась думать, чувствуя на себе все взгляды. «Летом общество прекратило собираться. Следующее обсуждение должно состояться через пару дней, так что Берил я там давно не видел. Она кое-что вспомнила: «В последнее время она приходила в пекарню чаще, чем обычно».
  — Насколько вам известно, есть ли причина?
  'Я не уверен.' Либби вспомнила замечание, услышанное в магазине. «Я думаю, она недавно вышла на пенсию. Я надеюсь узнать о ней больше на встрече. Некоторые из участников знают ее много лет. Она всегда была такой тихой. Она ломала голову над тем, как описать Берил, но характер этой женщины был настолько замкнутым, что Либби едва ее знала. «Она любит морковный пирог». Губы констебля Смита скривились в усмешке, и Либби замолчала, раздраженная тем, что это звучит непрофессионально. Им не обязательно знать подобные сплетни.
  Старший инспектор Моррисон проследил за направлением ее взгляда. — Ян. У вас есть что добавить?
  Констебль Смит скрестил руки на груди и уставился в пол, как обиженный ребенок. — Нет, сэр.
  Главный инспектор кивнул, поручил паре офицеров получить полные показания от добровольцев в замке и назначил дату следующей конференции. — Но прежде чем вы все уйдете, у меня есть объявление. Сержант Рэмшор покинет нас. Экзамены он сдал – могу добавить, не раньше времени. Он нахмурился на Джо с притворной строгостью. — Он переезжает в Западную Мерсию в качестве детектива-инспектора.
  OceanofPDF.com
  
   5
  Лосось
  В тот день из-за отсутствия Шипли на нескольких днях тренировок в доме Макса стало пугающе тихо. «Я с нетерпением жду его возвращения в качестве изменившегося персонажа», — сказал Макс. — А пока давайте немного потренируемся Медведю. До того, как погаснет свет, остается час или два. На этот раз он сможет полностью завладеть нашим вниманием.
  Они направились к Брент-Ноллу, одному из своеобразных округлых холмов Сомерсета, возвышающихся над Уровнями в качестве ориентиров и видимых на многие мили вокруг. Не по сезону теплая погода последних нескольких дней утихла. Либби вздрогнула. — Ночи быстро приближаются.
  Макс остановился, глубоко вдохнул воздух и протянул руки к небу. «Я люблю это время года. Мне нравится носить уютную одежду, есть намек на меланхолию, деревья уже закружились, и обещание Рождества не за горами».
  Настроение Либби поднялось. — К тому времени мы будем старой семейной парой.
  Макс обнял ее за плечи, притянул к себе и поцеловал. — Теперь тебе стало теплее?
  Она отодвинулась назад, чтобы изучить лицо Макса, проведя пальцем по морщинкам от смеха вокруг его глаз и вмятине на подбородке, теперь всем таким же знакомым, как и ее собственные черты. Она снова наклонилась, вдыхая его теплый мужской аромат и острый намек на лосьон после бритья, признавая в этом один из своих подарков ему.
  'Почему ты смеешься?' — спросил Макс.
  «Потому что я счастлив. И удивился моей удаче. Она прибыла в Эксхэм-он-Си, овдовев от несчастливого брака, и не надеялась найти настоящую любовь на столь позднем этапе жизни.
  Медведь, бежавший впереди, остановился как вкопанный. Он поколебался, затем подпрыгнул и поднялся на задние лапы, направляя влажный язык в лицо Либби. Романтические чары были разрушены, и Макс отпустил ее. «Он ревнует».
  — Давай, Медведь. Смеясь, Либби побежала вперед, а Медведь соответствовал ее темпу. Вскоре ей пришлось признать поражение, задыхаясь: «Эта собака могла продолжать идти часами».
  «Это порода. Его предки путешествовали на многие мили, пася овец на Карпатских холмах».
  Медведь, задрав хвост от удовольствия, сосредоточился на обнюхивании живых изгородей. Макс спросил: «Как прошла полицейская конференция?»
  Либби пнула камень. — Не блестяще, если честно. Некоторые офицеры думают, что я просто играю в расследование. Они меня не хотят, особенно сейчас, когда Джо уезжает. Я, конечно, рад за него, но все может быть непросто». Внезапно в ярости она выпалила: «Они думают, что я самозванка, сколько бы дел я ни раскрыла». Они считают, что мне следует продолжать заниматься шоколадным бизнесом».
  Макс кивнул и прошел несколько шагов, глубоко задумавшись. — Неудивительно, что некоторые… ну, менее просвещенные полицейские возмущаются вами. Они чувствуют угрозу, потому что это вы ловили убийц. Не все они такие негибкие. Старший инспектор полиции Моррисон хочет, чтобы вы были там. Он много о тебе думает.
  Это была правда, Моррисон подавал все признаки того, что слушает, когда говорила Либби. Она пнула кучу опавших листьев. «Мне бы хотелось, чтобы Ян Смит так меня не любил, а Джемма Хамберстоун почти такая же холодная».
  — Они к тебе привыкнут. Разумные люди увидят, что вы хорошо справляетесь со своей работой, хотя я боюсь, что Ян Смит никогда ее не получит. Он безнадежен, но это его проблема. Если бы правосудие было предоставлено таким, как он, оно никогда бы не свершилось».
  'Ты прав. Как будто его отношение повлияло на остальных, поэтому лучший способ проявить себя — выяснить, что случилось с Берил. Моррисон считает ее смерть, по меньшей мере, подозрительной. Я уверен, что патологоанатом сразу бы распознал инсульт или инфаркт. Самоубийство кажется маловероятным, учитывая, что она была в середине разговора.
  Либби сделала паузу, когда снова возникла знакомая смесь волнения и ужаса. Это чувство всегда охватывало меня в начале нового дела. С порывом решимости она заявила: «Я не позволю Яну Смиту и его ребяческим приятелям запугать меня. Кроме того, я обязан ради Берил добиться справедливости, если ее убили. Она пошла быстрее. — Я снова занимаюсь этим делом, Макс, и это очень хорошо. Ты слишком занят, чтобы работать над этим, но это помогает обсудить это.
  «И именно поэтому мы — команда».
  Мозг Либби включился. 'Давайте подумаем. Зачем кому-то убивать такую беспомощную старушку, как Берил?
  — Вот в чем загадка, — сказал Макс. — Что мы о ней знаем?
  — Почти ничего. Она как старые тетушки людей. Знаете, они всегда в сторонке, но никто на них не обращает внимания. Кажется, они не имеют значения, особенно в суете повседневной жизни. Я почти не был с ней знаком, хотя она всегда была на заседаниях исторического общества. Она никогда не говорила много, просто сидела в углу, ела торт и ждала, когда ее попросят рассказать о своих предках. Я мало что знаю о ее прошлом. Ты? Ты вырос в Эксеме.
  Он покачал головой. — Не совсем, хотя я знал это имя. Меня больше интересовал футбол, чем старые старые девы, и наши пути никогда не пересекались, но я могу сказать вам, кто будет знать все подробности».
  — Тогда продолжай, кто?
  — Твоя подруга Анжела. Она знала Берил всю свою жизнь.
  'Конечно.' Анджела Майлз, родившаяся и выросшая в Эксеме, знала историю каждого жителя этого района. 'Ты прав. Я поговорю с ней завтра. Затем через пару дней остальная часть общества соберется вместе. Я должен получить от них некоторую полезную информацию».
  Макс остановился у железнодорожного моста и прислонился к стене, наблюдая за поездами. «Пока вы в таком позитивном настроении, как насчет того, чтобы назначить дату свадьбы?»
  «Мм.» Либби подумала о платье, терпеливо висевшем в ее коттедже, и о ее вещах, упакованных в коробки. — Давай сделаем это скорее.
  — Как скоро?
  Либби попыталась проанализировать свои чувства. Что ее сдерживало? Она очень хотела выйти замуж за этого человека. Ей нравилось в нем все, даже его любовь часами корпеть над компьютером. Переезд в его поместье и научиться называть его своим домом казался приключением, так почему же она колебалась? Она представила себе свадьбу, более масштабную, чем та, которую они планировали, в окружении своих детей — Роберта и Джо, с их женами, Шипли и Беар, конечно, но чего-то не хватало. — Али, — пробормотала она. «Я бы хотел, чтобы Али был там».
  Мимо прогремел поезд, сотрясая мост под их ногами, заглушая реакцию Макса.
  'Что вы сказали?' — спросила Либби.
  — Я спросил, ты пригласил свою дочь приехать?
  — Я уже говорил об этом, но знаю, что она не может приехать из Бразилии только на мою свадьбу. Али была счастлива, и ее волонтерская работа стоила того, хотя, согласно ее электронным письмам, она была навсегда разорена.
  «Я веду себя глупо. Давайте не будем ждать. Как насчет двух недель в субботу?
  'Идеальный.' Макс поцеловал ее в щеку и побежал. — А пока мчись к Бренту Ноллу.
  
  Либби провела вечер в своем коттедже, собирая вещи. Теперь они назначили дату свадьбы, и дел было много. Либби проверила, есть ли у нее достаточно кофе, чтобы, когда они приедут, в коттедже пахло соблазнительно. Еще она пекла хлеб. Если бы это не помогло продать дом, ничего бы не произошло.
  Фаззи, ее отстраненный мармеладный кот, отреагировал на возвращение Либби холодным взглядом. Она соизволила откусить кусочек лучшего лосося, вышла из комнаты и вернулась в сушилку, чтобы свернуться калачиком в своем любимом месте. Это была стареющая кошка, почти шестнадцати лет, и ее морда представляла собой смесь оригинального рыжего и серого меха. — Ох, Пушистик, не старей ты. Я не смог бы справиться без тебя. С внезапным приливом эмоций Либби вырвала кошку из гнезда на куче недавно выглаженных пододеяльников и уткнулась лицом в мягкую шерсть.
  Как и все кошки, Фаззи презирал ненужные эмоции. Она вырвалась из рук хозяина, но позволила Либби погладить себя по спине, а сама снова заснула, теплая и счастливая. — Иногда мне хочется быть кошкой, — пробормотала Либби. «Жизнь была бы намного проще».
  Она работала быстро, на этот раз ей не мешало внимание собак. В их отсутствие процесс был намного проще. Буквально на днях Шипли украл одну из любимых красных сандалий Либби, отошел в угол и изжевал кожу в клочья.
  Половина вещей ее дома была аккуратно упакована в коробки, и утомленная Либби опустилась в кресло, чтобы посмотреть новости по телевизору. Она почти не слышала ни слова; ее мозг был слишком полон Берил. Зачем кому-то хотеть навредить такой нежной душе? Незамужняя Берил вела тихую, уединенную жизнь. Либби договорилась навестить Анджелу на следующий день. Если повезет, ее подруга поделится некоторыми подробностями.
  Либби вздохнула, выключила телевизор и приготовила чашку горячего шоколада, игнорируя автоматический укол вины. Она проделала долгий путь с Максом, так что у нее были лишние калории. Несколько глотков шоколада не помешали бы ей влезть в свадебное платье.
  Когда она отпила, виновато наслаждаясь сладким вкусом напитка, у нее зазвонил телефон. Номер звонящего был заблокирован, так что, вероятно, это была полиция. Возможно, новости будут хорошими.
  — Миссис Форест, это детектив-констебль Джемма Хамберстоун. В голосе констебля было такое волнение, что сердце Либби забилось сильнее.
  — Извините, что звоню так поздно, но старший инспектор Моррисон хотел, чтобы вы как можно скорее знали…
  'Да?' Запыхавшись, Либби оборвала ее. — Знаешь что?
  — Патологоанатом снова позвонил. Он пока еще не берет на себя полную ответственность, но почти уверен, что Берил Найтингейл умерла от отравления никотином.
  OceanofPDF.com
  
   6
  Горячий шоколад
  Горячий шоколад Либби остыл, нетронутый, пока она рыскала в Интернете в поисках информации об отравлении никотином. Когда она уснула, было уже за полночь, но на следующее утро она встала рано, наблюдая, как время медленно течет. Она заставила себя подождать разумный час, прежде чем запереть коттедж и отправиться навестить Анджелу.
  Ее подруга выглядела как всегда очаровательной и элегантной. Даже ранним утром ее волосы сияли, а тонкий макияж оживлял лицо. Либби пыталась, но ей никогда не удавалось соответствовать легкому стилю Анжелы.
  Она любезно приветствовала Либби, преподнеся свежесваренный кофе и тарелку песочного печенья, приготовленного Либби. «Я думаю, что ты один из моих лучших клиентов», — отметила Либби. «Как тебе удается оставаться таким стройным?»
  «Гены. Ничего не могу с этим поделать, я родился удачливым. Моя мать дожила до девяноста пяти лет, а я планирую продержаться еще дольше». Анжела стряхнула с кофейного столика невидимую пылинку. — Итак, о чем ты хотел меня спросить? Кстати, мне жаль, что вам пришлось совершить особенное путешествие. Я знаю, что вы встречаетесь с остальными членами исторического общества, но я обещал завтра сходить в Уэллсский собор на дополнительное занятие. Сейчас у них больше посетителей, чем когда-либо. Анджела работала гидом, показывая туристам здание. Она поморщилась. «Интересно, увеличилась ли известность к интересу посетителей с тех пор, как… вы знаете – это ужасное дело».
  Либби бросила на подругу острый взгляд, на несколько минут отвлекшийся от цели своего визита. Ее встроенные системы обнаружения были начеку. Анджела уже несколько месяцев не казалась такой оживленной, с тех пор как она была замешана в убийстве в соборе. 'Ну давай же. Что случилось, что подняло тебе настроение? Что-то особенное – или кто-то?
  Анжела сияла. — Я пока не уверен. Я скажу тебе через некоторое время. Все может провалиться. Она сделала вид, что скрестила пальцы. — Но вы пришли не для того, чтобы поговорить о моей светской жизни. Полагаю, вам нужно обсудить Берил.
  'Ты прав. Я пока оставлю это в покое, но ты не сойдешь с крючка. Я вернусь! Надеюсь, все наладится».
  — Если я стану хотя бы наполовину таким же счастливым, как ты и Макс, я буду только рад. Кстати, я так и не простил тебе того, что ты захотел устроить крошечную свадьбу без гостей.
  Либби ухмыльнулась. — Возможно, мы сможем сделать для тебя исключение.
  Либби вытащила потрепанный блокнот и ручку. Ведение заметок помогло провести грань между дружбой и расследованием. «Мне нужно знать все о Берил. История ее жизни, если можно, подробно. Никогда не знаешь, что может быть важным. Я официально работаю с полицией по этому делу. Команды главного следователя Моррисона собирают веские доказательства, судебно-медицинскую экспертизу и так далее, но они попросили меня собрать общую информацию от людей, которые знали Берил. Поскольку ее единственным интересом, похоже, было историческое общество и волонтерство в замке Данстер, я поговорю со всеми членами, чтобы услышать подробности. Она сделала паузу, предвкушая эффект объявления, которое собиралась сделать. «Берил умерла от отравления никотином».
  Брови Анжелы взлетели вверх. «Никотин? В смысле, от сигарет? Но она не курила». Она нахмурилась. — Это был несчастный случай или… или что-то еще хуже?
  — Боюсь, несчастный случай или самоубийство маловероятны. Это был бы странный способ покончить с собой, и если бы она не курила… Либби объяснила те немногие факты, которые ей удалось узнать. — Выгнать яд из сигарет несложно, но существует множество более простых способов покончить с собой. Однако в прошлом его использовали для убийства, поскольку сигареты легко доступны в больших количествах. Берил, должно быть, съела или выпила что-нибудь достаточно сильное, чтобы замаскировать никотин.
  Глаза Анжелы были широко распахнуты, на лице был ужас. — Кто мог сделать такое с Берил? И почему? - прошептала она. Она замолчала, перекатывая подол джемпера между взволнованными пальцами. Она открыла рот, затем снова закрыла его, пока Либби ждала, уверенная, что ее подруга хочет сказать что-то важное.
  Через мгновение Анжела наклонилась вперед. «Я не люблю болтать о Берил, особенно теперь, когда она мертва. Знаешь, никогда не говори плохо… — Ее голос затих.
  Либби ободряюще кивнула. «Очень важно узнать о ней все, что можно. Если у нее были секреты, возможно, именно они стали причиной ее убийства. В любом случае, все, что вы знаете, поможет.
  Анджела наморщила нос. — Я уверен, что ты прав, и, возможно, ты узнаешь об этом от кого-нибудь другого. Видите ли, у Берил была тайна. Она… ну… она время от времени выпивала-другую. Один. В течение дня. На самом деле, я полагаю, можно сказать, что она была почти алкоголичкой».
  Либби закусила губу, чтобы скрыть недоверие. Мышиная Берил? Конечно, нет? Затем она вспомнила, что полиция нашла в сумке Берил серебряную фляжку. Она вздохнула с глубоким вздохом. Возможно, Анджела была права. — Что она пила?
  — Ну, я думаю, ее видели с тележкой из супермаркета, полной бутылок виски.
  Либби провела пальцем по краю чашки, обдумывая это. «Хорошая порция виски замаскирует вкус никотина».
  Двое друзей уставились друг на друга. Анжела вздрогнула. — Боюсь, у Берил целая история. О, Боже. Я ненавижу сплетничать еще больше…»
  Либби позволила паузе продлиться, позволяя подруге собраться с мыслями. В конце концов Анжела наклонилась вперед, поставила тарелку из костяного фарфора на полированный журнальный столик у локтя и слегка покачала головой. — Я вижу, тебе нужно знать всю историю, чтобы понять, что движет Берил. Это печальная история, и она берет свое начало в далеком прошлом».
  Пока Анджела говорила, Либби быстро писала. «Берил родилась во время Второй мировой войны в семье, которая когда-то была богатой, но с годами пришла в упадок. Ее отец умер за несколько дней до окончания войны, оставив матери воспитывать Берил, малышку и ее старшего брата. Она была вдовой, получала крошечную пенсию и не имела реальных профессиональных навыков. Они продолжали жить в большом доме, но в старом доме было сквозняков, отопление стоило целое состояние, и они выживали на скудных средствах».
  Либби, выросшая в живых воспоминаниях о войне, слышала много таких историй. «После войны, когда образование и здравоохранение улучшились, улучшилось ли их положение?»
  «Мать Берил гордилась тем, что заботилась о Берил и Сириле как можно лучше. Она зарабатывала на жизнь швейной машинкой, перешивая одежду, и дети хорошо учились в школе. Берил была умной девочкой, особенно хорошо разбиралась в математике. Она могла бы поступить в университет, но семья все еще переживала тяжелые времена, и миссис Найтингейл убедила ее устроиться на работу секретарем здесь, в Эксеме. Кирилл, конечно, будучи сыном, поступил в университет. Я думаю, в Эксетере, где он получил приличную степень в области права и начал подниматься по карьерной лестнице в качестве адвоката. Берил и ее мать обожали Сирила.
  — Берил спокойно осталась дома в Эксеме, присматривая за миссис Найтингейл?
  Анжела кивнула. 'Точно. Но у Берил были надежды. Друг Сирила, Джеффри, тоже был юристом, и они с Берил полюбили друг друга. Они обручились, и она была готова выйти замуж, поселиться в Эксетере и жить долго и счастливо».
  Либби застонала. «Я чувствую, что это не закончится счастливо».
  'Ты прав. Кирилл купил себе маленькую машинку. Однажды вечером, после успешного дела, он и Джеффри отпраздновали это событие, проехав по Сомерсетским уровням и посетив трактиры. Они завернули за угол и прямо наткнулись на корову, вышедшую с ближайшего поля. Машина перевернулась в реку, и оба молодых человека погибли».
  Либби затаила дыхание. «Эти канавы могут быть коварными. До этого момента мои передние колеса оказывались в воде».
  «Это легко сделать, а тогда, когда в деревне не было освещения, это было еще проще. Небо было пасмурным, поэтому звезд не было. Никто даже не нашел машину до следующего утра. Берил была в смятении, и миссис Найтингейл уже никогда не была прежней. Они оба боготворили Сирила, а Берил искренне любила Джеффри. Все ее мечты о будущем умерли вместе с ним».
  Либби перестала писать, трагедия потери Берил стала еще острее из-за ее собственного счастья с Максом. Она дала молчаливое обещание никогда не воспринимать свою удачу как нечто само собой разумеющееся. — Это объясняет фотографии, которые Берил носила с собой. Молодой человек, должно быть, ее давняя любовь. Неудивительно, что она держала его фотографию при себе. Она осталась без квалификации, без жениха, бесперспективной работы и скорбящей матери».
  «Она годами ухаживала за своей матерью, поскольку миссис Найтингейл становилась все более немощной. Они стали неразлучны со всеми этими общими воспоминаниями. Берил так и не нашла никого, кого можно было бы полюбить. Она казалась достаточно довольной, пока ее мать не умерла. Миссис Найтингейл было далеко за восемьдесят, но для Берил это стало ужасным потрясением. Она осталась совсем одна в этом мире. Думаю, именно тогда началось пьянство».
  Она замолчала. Либби подсказала: «Давай, ты не можешь сейчас остановиться».
  — Нет, я полагаю, что нет. В городе говорили, что алкоголь всегда был проблемой в семье. Я слышал, что отец Берил тоже был – ну – практически алкоголиком. Хотя в этом не было уверенности, по общему мнению, Сирил вел машину в нетрезвом виде, и авария произошла по его вине. В те времена, до того, как закон изменился, люди водили машину в нетрезвом виде. Алкотестеров не было». Она печально рассмеялась. «Раньше люди говорили о том, чтобы выпить еще один стаканчик перед тем, как сесть за руль. «Один для дороги», — так они его называли.
  Либби была озадачена. «Я никогда не слышал ни малейшего намека. Даже не от Глэдис из цветочного магазина, а она — самая большая сплетница в Эксеме.
  Анджела налила еще кофе. «Здесь так и есть. Мы любим посплетничать, но защищаем друг друга, когда… — Она остановилась и покраснела.
  — Я знаю, что ты имеешь в виду. Когда рядом чужие или новички. Как я.'
  Кривая ухмылка Анжелы была извиняющейся. «Всегда существовал своего рода заговор с целью скрыть проблему Берил. Все ее жалели».
  Либби вспомнила собрания общества. Берил так часто предлагала выступить с докладами о местной истории, но разговоры так и не состоялись. Другие участники группы всегда предлагали повод перейти к другой теме. Однажды Берил вытащила из сумки листы разлинованной бумаги формата А4, но прежде чем она успела заговорить, Джордж Эдвардс попросил у Либби еще один кусок торта, чтобы отвезти его домой своей жене-инвалиду. К ним присоединилась Марджери Халфстед, похвалившая выпечку Либби, и разговор Берил каким-то образом был забыт.
  — Вы хотите сказать мне, что, когда Берил тихо сидела в углу, ожидая лекции, она была пьяна?
  — Боюсь, да. Вот почему мы всегда находили способ помешать ей начать разговор. Однажды я мельком увидел записи – даже не записи, а просто стопку бумаг, которую она держала в сумке».
  Либби кивнула. — Ее конспекты лекций. Она вытаскивала их и размахивала ими».
  «Они не имели никакого смысла; всего несколько нацарапанных предложений и дюжина пустых страниц. Берил не могла больше выступать публично, чем летать.
  'Я понятия не имел.' Ошеломленная Либби замолчала. Как мало она понимала нравы Эксэма. Что еще скрывали городские сплетни? «Это очень многое нужно принять».
  Анжела поднялась и собрала чашки. «Думаю, нам нужно еще кофе. Полагаю, мы все были… как это называется сейчас? – активаторы. Мы позволили Берил продолжать пить, а сами присматривали за ней и прикрывали ее, если ей угрожала опасность опозориться.
  — Чтобы спасти ее от таких незнакомцев, как я. Либби торопливо выдохнула. «Я думал, что наконец-то попал в общество Эксхема, но под поверхностью происходит так много всего, о чем я не знаю». Она улыбнулась подруге. — Я не буду принимать это на свой счет. Я уверен, что в любом маленьком городке то же самое.
  Пока Анджела заваривала кофе, Либби размышляла над последствиями этой новости. Если бы все в местном сообществе знали о Берил, ее убийце было бы легко навестить ее под предлогом и воспользоваться моментом, когда Берил вышла из комнаты, чтобы подсыпать дозу яда в бутылку ее любимого напитка.
  Она последовала за Анжелой на безупречно чистую и опрятную кухню. — Вам известно что-нибудь о том, что Берил бросила работу? В последнее время она стала чаще гулять по городу, почти каждый день заглядывая в пекарню. Она только что ушла на пенсию или, возможно, ей пришлось уйти?
  Анджела пожала плечами. «Из-за пьянства? Я ничего не слышал, но кто-то из остальных может знать. Я знаю, что она перестала работать в конюшне несколько месяцев назад, но ей уже давно пора выйти на пенсию. Она работала далеко за пределами пенсионного возраста. Она проработала в конюшне всю свою жизнь, и я думаю, ей позволяли оставаться там столько, сколько она хотела. Я не уверен, насколько полезной она была бы в последние годы. Возможно, это еще один пример ошибочной симпатии, позволяющей ей продолжать.
  Анджела повела нас из кухни. «Мы были неправы, игнорируя ее пьянство. Если бы мы были жестче, возможно, она смогла бы справиться с этой проблемой и до сих пор была бы с нами. Вот вам и помощь соседу. Боюсь, многие из нас несут некоторую долю вины за печальную жизнь Берил».
  Либби долго молчала, размышляя, пока, охваченная желанием поговорить об этом с Максом, не допила напиток, собрала сумку и не встала, готовая уйти. На выходе Анжела взяла ее под руку. — Мне нужно кое-что тебе сказать.
  — Не более мрачные разоблачения?
  Анжела улыбнулась. — Нет, но тебе это не понравится. Помните этого вкрадчивого Теренса Марчанта?
  Либби застонала. — Некоторое время назад он угрожал открыть конкурирующую кондитерскую в Эксеме, но, похоже, потерял интерес, я рад сообщить. Выражение лица Анджелы остановило Либби. — Или он?
  «Я слышал, что он вернулся, и кондитерская обязательно откроется через несколько недель. Он планирует завалить Эксэм французской выпечкой и нанимает настоящего французского кондитера. Он думает, что вас закроют через шесть месяцев.
  OceanofPDF.com
  
   7
  Шоколадный бисквит
  Марджери Халфстед сидела на обтянутом ситцем диване, вязальные спицы щелкали, словно стучали зубы. Время от времени она поглядывала на Уильяма, но он, казалось, был поглощен транслируемым по телевидению турниром по гольфу, который медленно разыгрывался под дождем на северном поле для гольфа. Марджери еще сильнее сжала губы и начала вязать быстрее, сильно дергая шерсть после каждого ряда и одержимо считая петли.
  Уильям почти не разговаривал после смерти Берил Найтингейл. Он разговаривал с полицией, но отказался обсуждать что-либо по поводу краткого допроса в замке, за исключением замечания о том, что констебли, похоже, молодеют с каждым годом. Марджери попыталась проявить сочувствие. Он первым нашел тело, поэтому наверняка расстроился, но его действия беспокоили ее.
  В тот день он вел себя странно. Он оставил школьников в покое, и ей пришлось вмешаться. Тогда он не помешал им увидеть тело. Некоторое время царил хаос, подростки кричали и кричали. Она бы не удивилась, если бы поступили жалобы от родителей. Возможно, Уильям потеряет должность гида. Она знала, что это расстроит его. — С тобой все в порядке? она попробовала. Уильям только хмыкнул.
  Марджери вернулась к вязанию. Они никогда не любили говорить о чувствах, ни один из них. На самом деле это выглядело немного не по-британски. Даже когда она потеряла ребенка много лет назад, они мало что говорили. Что можно было сказать? Разговоры не изменили бы факта выкидыша. По мнению Марджери, люди в наши дни были слишком склонны бросать свои личные горести в лицо всем остальным.
  Она перестала вязать. Она не думала об этом времени уже несколько месяцев. Сначала она не могла забыть ребенка, которого никогда не было. Он все время был в ее мыслях. Они планировали назвать его Оскаром. Марджери была уверена, что это мальчик, хотя врачи никогда этого не говорили.
  Воткнув вязальную спицу в клубок шерсти бежевого цвета, она решила дошить свитер позже. Сегодня ей не хотелось ничего вязать. Ее мысли вернулись к тем ужасным дням после того, как она вернулась из больницы. Она предположила, что Уильям отдал маленькие жакеты, которые она связала для Оскара. Он никогда не говорил, а она никогда не спрашивала, куда они пошли.
  Она застегнула молнию на сумке для вязания. Это было смешно. Смерть Берил Найтингейл сделала ее сентиментальной, и молчание не помогало. Лучше что-нибудь сделать. — Хотите еще чашку чая?
  Уильям хмыкнул. — Не только сейчас.
  Марджери поднялась на ноги и направилась на кухню. В любом случае она бы взяла один и шоколадное печенье в придачу.
  Она оглянулась. Уильям вытащил из кармана свой мобильный телефон. Он пролистывал экран.
  Держу пари, он звонит этой Аннабель.
  Убежденность возникла в голове Марджери, как будто из ниоткуда, и она сразу же убедилась, что это правда. В ушах у нее поднялся шум, похожий на шквал ветра, и на мгновение у нее закружилась голова. Она оперлась одной рукой на кухонный стол и позволила своим мыслям течь свободно.
  Она заподозрила подозрения с того момента, как женщина Аннабель вошла в комнату замка, на высоких каблуках и с накрашенной губной помадой. Уильям уже знал ее, Марджери была совершенно уверена, она могла это понять по тому, как он ей ухмыльнулся. Он сломил себя, чтобы присмотреть за ней. Пустое, болезненное ощущение охватило Марджери изнутри. Смерть Берил Найтингейл едва ли имела значение по сравнению с предательством Уильяма.
  Забыв заварить чай, Марджери на трясущихся ногах вернулась в гостиную и снова открыла сумку для вязания. Она пыталась работать, но ее глаза не могли сфокусироваться.
  Она глубоко вздохнула. — Надеюсь, Аннабель не слишком расстроена. Представьте себе, что кто-то умрет в ваш первый день. Держу пари, что она не вернется в замок в спешке. Говорить о женщине было все равно, что рвать корку. Она знала, что будет больно, как бы ответил Уильям, но остановиться было невозможно.
  Он оторвался от телефона. 'Извини? Что вы сказали?'
  Игра невиновности.
  Неприятное чувство превращалось в гнев, кипящий внутри. Она почти кричала: «Я спросила, а как насчет Аннабель?»
  — А что насчет нее?
  Притворяться, что не понимает, это была его игра, не так ли? — Терпкая штучка. Марджери чуть не ахнула от собственной злости.
  — Я бы так не сказал.
  В обычных обстоятельствах Марджери восхищалась способностью Уильяма сохранять спокойствие, но сегодня ей хотелось драки. — Я сказала, — она еще больше повысила голос, — я считаю, что она не лучше, чем должна быть.
  Уильям изучал ее, как будто видел впервые, с озадаченным выражением лица. — Я не знаю. Что заставляет тебя так говорить?
  В дверь позвонили. Уильям сказал, как всегда: «Интересно, кто бы это мог быть».
  Обычно Марджери отвечала: «Есть один способ это выяснить», но вместо этого, опередив мужа, вскочила и сама открыла дверь.
  Она открыла рот, готовая сказать: «Мы никогда не занимаемся делами у двери», как всегда делал Уильям, но прежде чем она успела издать хоть звук, она остановилась, открыв рот при виде пары полицейских, нескольких в почтительных шагах от порога.
  Старший, мужчина лет сорока с избыточным весом, спросил: — Ваш муж дома, миссис Хэлстед? Мой коллега и я хотели бы поговорить с ним еще раз, если позволите».
  Молодая блондинка рядом с ним улыбнулась. — Это не займет много времени.
  Марджери моргнула. Конечно, полиция сказала, что они вернутся, но она не ожидала увидеть их снова так скоро. Она отошла в сторону, чтобы впустить их, как раз в тот момент, когда из гостиной появился Уильям. — Вам лучше войти.
  
  Через час полиция уехала. Марджери смотрела, как они уезжают. Она не могла глотать; ее рот был похож на наждачную бумагу. Ее руки дрожали. Она прошла через комнату к дивану, но не смогла сесть. Она вернулась к окну, глядя на пустую дорогу. Полицейская машина теперь скрылась из виду.
  Она прошла из холла на кухню, а затем обратно в гостиную, у нее кружилась голова.
  Что только что произошло?
  Она еще раз вернулась к этой сцене, пытаясь понять ее смысл.
  Допрос начался по-дружески, как беседа, и полицейские выразили сочувствие. «Мы знаем, что это шок — быть вовлеченным в внезапную смерть. Мы просто хотим прояснить, что именно произошло».
  Уильям рассказал им об утре в замке и о прибытии Аннабель и школьников. Затем Марджери упомянула, как Уильям отправился с мальчиками в кладовую дворецкого. Два офицера переглянулись. — Значит, вы были с мальчиками, мистер Хэлстед, пока они разговаривали с мисс Найтингейл?
  Уильям взглянул на Марджери и немного запнулся. — Не совсем. Мне нужно было забрать кое-какие записи из машины, и я оставил мальчиков говорить. С ними была моя жена, так что они были в полной безопасности, и был сценарий. Молодой Джейсон заранее подготовил то, что хотел сказать.
  Марджери облизнула пересохшие губы. В то время она была раздражена тем, что Уильям оставил ее самой справляться. Смерть Берил затмила инцидент, и она больше не думала об этом, но теперь задавалась вопросом, почему он так хотел уйти. Это было совсем не похоже на него. Он всегда был добросовестным, и она никогда не видела, чтобы он оставлял документы в машине. На самом деле она была уверена, что у него было с собой какое-то дело все время, пока он был в замке.
  Что, если бы он солгал ей, чтобы сбежать самостоятельно? Зачем ему это делать?
  Как бы она ни думала, она могла представить только две причины, по которым Уильям отказался от своих подопечных. Он оставил мальчиков спуститься на кухню? Может, проверить что-нибудь? Но если бы так, он бы сказал ей, вместо того, чтобы придумывать оправдания.
  Марджери жевала грубый ноготь, изо всех сил пытаясь здраво мыслить. Если Уильям пошел на кухню, он был там, когда умерла Берил.
  Марджери вздрогнула, чуть не расплакавшись. Это означало бы, что он мог… нет, она не могла закончить мысль. Это напугало ее. Неужели у него не было причин причинять вред Берил Найтингейл? Она закрыла глаза. Должна быть другая причина его отсутствия.
  Однако, по ее мнению, могла быть только одна возможность: что он был с новым волонтером, Аннабель. Чем больше она обдумывала его поведение в то утро, тем больше в ней становилась уверенности.
  Теперь, когда полиция ушла, она должна была узнать правду. Она посмотрела на Уильяма, положив руки на бедра. — Почему ты оставил мальчиков одних? Тебе не нужно было брать никаких подачек, не так ли? Куда ты ушел?'
  Впервые за все годы, что они провели вместе, Уильям выглядел подозрительным. Марджери не могла придумать другого слова для этого. Он отвернулся, переступил с ноги на ногу и откашлялся. Его взгляд метнулся к двери, как будто он собирался сбежать. Марджери твердо встала между мужем и выходом. — Расскажи мне, — потребовала она. 'Прямо сейчас.'
  Он кашлянул. Он захохотал. Марджери подождала, пока он наконец заговорил. — Я пошел поговорить с кем-то.
  'Кто-то? ВОЗ?'
  'Это было…'
  Он никогда не умел лгать. Марджери ткнула пальцем ему в грудь. — Вы ходили навестить эту Аннабель, не так ли?
  На его лице отразилось удивление – нет, ужас – и Марджери почувствовала, что ее подозрения верны. Он облизал губы, затем потер подбородок, словно тянул время, прежде чем ответить. — Я просто хотел проверить ее. Знаешь, дорогая, в ее первый день и все такое. Я подумал, что она хотела бы прийти и познакомиться с мальчиками, может быть, поговорить по переговорной трубе или поуправлять шкивом обслуживающего лифта. Почувствуйте атмосферу дома.
  Марджери закрыла глаза. — Ты пошел за ней, за этой девчонкой. Я знал это. Как долго это продолжается?
  «Продолжаем?» Я не понимаю.
  — Этот роман с этой женщиной. Пока она говорила, Марджери почти верила, что слышит, как их брак рушится. Все эти годы вместе ничего не значили. Общая, никогда не упоминаемая скорбь по поводу потери ребенка, тихие вечера перед телевизором за тарелкой пастушьего пирога. Все это было притворством.
  У Уильяма был роман.
  Слова, казалось, зажглись в мозгу Марджери, как неоновая вывеска. Ее муж сделал шаг вперед, но она вскинула руки, чтобы отогнать его. — Не смей приближаться ко мне, Уильям Халфстед, если только ты не сможешь отрицать, что пошел искать эту женщину — Аннабель, как ее зовут.
  Краска исчезла с его лица. — Вы ошибаетесь. Я имею в виду… — Он задыхался, прижимая руки к груди. — Я-я… — Он рванулся вперед, открыв рот в беззвучном крике, и рвал свитер, который она связала на прошлое Рождество. Не сводя глаз с лица жены, он сделал несколько шагов, остановился, вскрикнул от боли и упал на пол.
  Марджери вскрикнула.
  OceanofPDF.com
  
   8
  Спагетти карбонара
  — Уильям Халфстед в больнице. Либби положила телефон обратно в карман. «Это был Ян Смит. Этот ужасный человек злорадствует, потому что я не могу поговорить с одним из главных подозреваемых. По крайней мере, пока он не оправится от сердечного приступа, бедолага. Она была в доме Макса – который вскоре стал ее собственным домом – ужинала. Они надеялись принять у себя его сына, чтобы отпраздновать его повышение, но Джо и Клэр, его жена, были вынуждены отменить приезд. Новая работа уже началась, и Джо работал над серией вооруженных ограблений. «Мы приготовим ужин для Джо, когда у него будет свободный вечер, — сказала Либби, — но давайте все равно выпьем за его успех».
  'Хорошая идея. Любой повод для одного из ваших особенных праздников. А сегодня вечером мы сможем насладиться ужином при свечах на двоих. Я включу романтическую музыку. Кстати, что в меню?
  «Закуска из авокадо и копченой курицы, затем спагетти карбонара, а потом…»
  «Пожалуйста, скажите, что это хлебный пудинг».
  — Конечно, но когда мы поженимся, мне придется научить тебя есть разные десерты. Да, и потом Сомерсет Бри, если сможешь.
  — Ты знаешь, что твои ужины — единственная причина, по которой я выхожу за тебя замуж.
  — На самом деле ты выходишь за меня замуж, потому что я тебя об этом попросил.
  — И кто я такой, чтобы не соглашаться?
  Макс положил в рот последний кусочек спагетти карбонара и застонал от восторга. — Нет, извини, это определенно из-за еды. Принесите пудинг.
  «Нам лучше не есть так каждый день. Я не хочу, чтобы ты потерял сознание от инсульта или сердечного приступа, как Уильям Халфстед.
  Макс отнес тарелки на кухню и вернулся с блюдом, полным ароматного, приправленного пряностями пудинга, наполненного изюмом и покрытого хрустящими ломтиками черного хлеба. «По крайней мере, я умру счастливым человеком».
  «Это не смешно. Знаешь, такое случается.
  Макс помахал Либби бутылкой шампанского. «Будем надеяться, что у нас обоих есть еще несколько лет. Ваше здоровье.'
  Либби глубоко вздохнула. Пришло время ей сказать правду. — Вообще-то мне нужно сделать признание.
  Макс поставил бутылку на стол. — Это звучит серьёзно. Стоит ли мне волноваться? Что ужасного ты совершил в своем темном прошлом?
  «Раньше мне не хотелось говорить, но я не хочу хранить секреты, теперь мы поженимся». Она театрально вздохнула. «Правда в том, что я действительно не люблю шампанское».
  'Нет! Действительно? — Ну, кто бы мог подумать? Думаю, наш брак будет полон подобных потрясений».
  Он открыл бутылку австралийского Пино Нуар для одобрения Либби, и они вернулись к сердечному приступу Уильяма Халфстеда. «Как вы думаете, на него напало потому, что он виновен в убийстве Берил и испытывает раскаяние, или потому, что он невиновен и думает, что люди все равно будут винить его?» — спросила она.
  — А может быть, ни то, ни другое, и ему просто не повезло.
  Либби подумала об этом. — Его жена, должно быть, вне себя.
  Макс доел пудинг с хлебом и маслом. — Что ж, поскольку вы официально участвуете в расследовании, вы можете сколько угодно допрашивать людей и все узнавать. Просто помни, что всегда говорит Джо. Не спешите с выводами, просто…
  «Следуйте за доказательствами. Я буду. Кроме того, Берил не так уж и чиста, как мы думали». Она рассказала Максу о своем разговоре с Анжелой.
  Он нахмурился. «Анжела — кладезь информации. Я всегда знал, что у Соловьев свои проблемы из-за смерти брата, но я их плохо знал. Должно быть, я покинул Эксхем до того, как Берил начала пить. Никто не упомянул об этом, когда я в конце концов вернулся после… ну, вы знаете. Макс вернулся в Эксхэм только после того, как его дочь погибла в автокатастрофе и его брак распался. Если бы Джо не последовал за ним, с работой и женой, полный решимости разобраться со своим отцом, никто не знал бы, что случилось бы с Максом.
  Он встал. — Допьем вино в моем кабинете? Там уютнее. Давай, Медведь. Он огляделся, но Медведя не было видно.
  Либби указала. — Обычно он сидит за этим стулом.
  — Он был там раньше? Мне показалось, что сегодня вечером было тихо, но я объяснил это тем, что Шипли отсутствовал с тренером. Сегодня днем Медведь был в саду. Нам лучше позвать его, так как уже начинает темнеть.
  Они стояли у задней двери, глядя на сад и поля за ним. Макс выкрикнул имя Медведя, но ничего не произошло. Ни одна гигантская собака не пробежала по тропе. «Это странно. Он никогда не сбивается с пути. Макс нахмурился. — Должно быть, он сбежал через забор.
  — Я уверен, что он скоро будет дома. Либби старалась говорить уверенно, но видела, что Макса это не убедило. Медведь был самым верным и верным из собак-компаньонов, редко покидая своих людей. — Давай выйдем через четверть часа, посмотрим, вернется ли он домой.
  Ни один из них не смог успокоиться, и остатки вина остались нетронутыми. Вместе они наполняли посудомоечную машину и наводили порядок на кухне, каждый из них часто, украдкой сверяясь с часами.
  — Пойдем, — сказала наконец Либби и пошла наружу. «Давайте попробуем еще раз».
  Наконец, охрип от выкрикивания имени Медведя, они были вынуждены признать поражение. Либби сжала руку Макса. — Я уверен, что он вернется к утру. Должно быть, он куда-то гуляет. Может быть, он учуял самку и услышал зов дикой природы».
  — Возможно, хотя это не принесет ему никакой пользы. Об этом позаботился ветеринар. Полагаю, сегодня вечером мы ничего не сможем сделать, — согласился Макс. — На всякий случай я оставлю заднюю дверь открытой.
  OceanofPDF.com
  
   9
  Тост
  На следующее утро Медведя все еще не было. Либби и Макс звонили или отправляли сообщения всем друзьям и соседям, о которых только могли подумать, но никто его не видел. К середине утра, встревоженные и грустные, им пришлось признать, что он исчез. — Но куда он мог пойти? — задумалась Либби вслух. «Я знаю, что он может пройти несколько миль, но наверняка кто-нибудь его заметил бы». Машинально, почти не осознавая, что делает, она приготовила кофе и тосты.
  «У меня очень плохое предчувствие по этому поводу», — признался Макс. «Но прежде чем мы паникуем, давайте вернемся к его местонахождению за последние пару дней».
  «Он был со мной два дня назад», — вспоминала Либби. — Потом я оставил его с тобой, а сам пошел в замок, чтобы оставить торт.
  — Вчера, когда ты был с Анджелой, я взял его с собой на пляж. Мы прошли около восьми миль. Это не значит, что Медведь не выполнял упражнения. После прогулки, я уверен, он, как обычно, уснул за стулом, а я поехал купить шампанского, пока ты готовила ужин.
  Либби попыталась представить себе время, которое она провела одна в доме Макса с Медведем. «Двери были открыты, чтобы он мог войти и выйти. Я вообще не помню, чтобы видел его, правда. Я был слишком занят на кухне.
  Макс сосредоточенно щурил глаза. — С тех пор я его не видел и не слышал. Должно быть, он ушел, пока вы готовили.
  «Мы не уверены, что именно тогда он исчез. Он мог следовать за тобой, когда ты вышел за шампанским. Обычно ты берешь его с собой.
  «Я выскочил всего на двадцать минут. Я думал, ты будешь за ним наблюдать.
  Она должна была быть? Либби почувствовала себя немного нехорошо. Она любила Медведя, но не ее вина, что он пропал. Она еще здесь не жила. Она защищалась. «Я не могу наблюдать за ним каждую минуту, а это твой дом».
  «В последнее время он проводит с тобой больше времени».
  Внезапно разозлившись, Либби поднялась из-за стола, проливая полчашки кофе. Не обращая внимания на беспорядок, она повернулась к Максу спиной и направилась к двери. «Может быть, я лучше забочусь о нем».
  Макс сказал: «Если бы вы чаще выводили его на прогулки…»
  Она обернулась, с ее губ слетел аргумент. Открыв рот, она внезапно заметила бледность его лица и сетку тревожных морщин вокруг глаз. Ее резкие слова растаяли, гнев угас так же быстро, как и появился. — Почему мы ссоримся? Она вернулась к столу, вытащила из кармана салфетку и вытерла пролитый кофе.
  Макс положил на нее руку. 'Извини. Нам не нужно спорить. Это не твоя вина.
  Она сжала его пальцы. — И твой. Мы оба, как обычно, внимательно следили за Медведем. Я думаю, мы преувеличиваем.
  — Предсвадебные нервы? Макс обнял ее, давая одно из тех объятий, которые она так любила.
  — Я не могу этого понять. Она прижалась к нему на руки. — Он никогда раньше не убегал из сада. Надеюсь, с ним ничего не случилось, вот и все. Макс подошел к окну. Он смотрел через стекло, скрестив руки, в нескольких милях от него, глубоко задумавшись.
  'Подождите минуту.' Он бегом покинул комнату. Либби терпеливо ждала. У него была одна из его идей, и он довольно скоро расскажет ей, в чем она заключалась. Он вернулся с глянцевым журналом, полным новостей Сомерсета, фотографиями невероятно элегантных, величественных приусадебных участков и рекламой домов, которые никто из ее знакомых не мог себе позволить. «Я уверен, что видел статью…»
  Перелистывая страницы, он остановился ближе к концу и перевернул журнал, пока Либби не смогла его прочитать.
  ПРОПАДАЮЩИЕ ЖИВОТНЫЕ
  Семь жителей Сомерсета сообщили о потере домашних животных за последний месяц. Миссис Джонсон из Уиллитона рассказала нашему репортеру, что ее ши-тцу пропала из ее сада два дня назад. «Он был с нами много лет. Конечно, это породистое животное, зарегистрированное в Клубе собаководов, поэтому на рынке он стоит больших денег. Но мы держим его как домашнего любимца, и двое моих детей опустошены.
  Мартин Андерсон, фермер из Западного Сомерсета, сообщил, что его бордер-колли украли две недели назад. Животное, рабочая овчарка, жило в специально построенном питомнике рядом с домом. «Они, должно быть, накачали его наркотиками», — настаивал г-н Андерсон. — Он никогда ни с кем добровольно не пошел бы. Это хорошо обученная, чрезвычайно ценная собака, завоевавшая призы в телевизионном сериале «Один человек и его собака».
  Глаза Макса встретились с Либби. «Похоже, что кто-то крадет ценных животных».
  Болезненный комок застрял в горле Либби. Если бы Медведя украли, он мог бы исчезнуть навсегда. Он стал для нее почти таким же важным, как Макс и ее дети. Он был с ней во всех ее приключениях. Фактически, именно собака впервые познакомила ее с Максом. Идиотски она сказала: «Что Фаззи без него будет делать?» После первой ссоры мармеладный кот стал крепкими друзьями с гигантской собакой.
  Макс тяжело вздохнул. — Ну, мы должны быть частными детективами. Похоже, на этот раз нам придется провести расследование самостоятельно. Мошенничеству с биткойнами придется подождать. Я начну с Google, если вы поговорите со своей подругой, ветеринаром Таней. Возможно, она знает об этом. Таня когда-то ухаживала за сломанной ногой Пушистика и была одной из преданных подруг Медведя.
  — Медведя чипировали? — спросила Либби. — Я никогда не думал спрашивать.
  — Да, я сделал это, когда умерла старая миссис Томсон, и усыновил его.
  Либби надела вощеную куртку. «Я распечатаю несколько фотографий Медведя размером с плакат и сейчас навещу Таню, чтобы узнать, что она знает, но тогда мне придется провести остаток утра в пекарне. Я обещал Фрэнку, что буду работать в эту смену с Мэнди, пока он будет доставлять товары на другой конец города. Ой!'
  'Что это такое?'
  — Мне придется рассказать Мэнди. Она будет опустошена.
  
  Ветеринар был полон сочувствия, когда Либби показала ей журнальную статью. Она хорошо знала Медведя. «Я слышал об этом; несколько животных исчезли, и воры, похоже, профессионалы, если им удастся увести с глаз долой таких огромных животных, как Медведь». Она кивнула. «Жертвы — в основном ценные собаки, поэтому к делу подключилась полиция. Ты говорил с Джо?
  Либби раздраженно цокнула языком. — Знаешь, я никогда об этом не думал. Полиция относится к этому серьезно?
  Таня пожала плечами. «Они приходили ко мне, но я не мог помочь. Однако они прислали констебля Яна Смита, и я не могу себе представить, чтобы он слишком расстраивался из-за пропажи животных. По выражению ее лица было ясно, что ПК Смит пользуется у нее не большей популярностью, чем у Либби. «Он любит видеть детей, катающихся на велосипедах по тротуару по дороге в школу, но ему лень изо всех сил стараться изо всех сил протягивать руку помощи».
  Ветеринар вздохнул: «Я скучаю по старым временам, когда полицейские ездили на велосипедах. У нас есть пара местных полицейских, которые время от времени заходят к нам, и они более отзывчивы, чем констебль Смит, но это не то же самое». Она засмеялась. «Я показываю свой возраст. В любом случае, я считаю, что у полиции есть более важные вещи, о которых стоит беспокоиться. Как это дело в замке. Она посмотрела на Либби с вопросом на лице. Она всегда была в поисках сплетен.
  Либби колебалась. Ей пришлось быть осторожной, чтобы не выдать несанкционированную информацию. Иногда работать с полицией было труднее, чем самостоятельно. Тем не менее, казалось, не было ничего плохого в том, чтобы рассказать Тане суть этой истории, опустив любую информацию, которая могла бы идентифицировать причастных к ней школьников. Таня уже помогала ей раньше, предоставляя информацию, которая привела к разоблачению убийцы из Гластонбери-Тор, который недавно начал отбывать пятнадцатилетний срок в тюрьме Его Величества Эксетера.
  Немного подумав, она даже рассказала Тане о сердечном приступе Уильяма. Он был известной фигурой в этом районе, одним из членов недавно реформированного Эксхемского общества морской истории и популярным гидом в замке. Ветеринар, возможно, сможет пролить свет на мужчину и его жену.
  Таня сделала сочувственное лицо. «Я была с ним на экскурсии по помещению прислуги в замке Данстер», — сказала она. «Он очаровательный мужчина, хотя его жена может быть непростой. Раньше они привозили сюда своего хайленд-терьера, но, к сожалению, несколько месяцев назад он скончался. Я не думаю, что Уильям и Марджери справились с этим. Эта собака была для них как ребенок».
  Это натолкнуло Либби на мысль. Она хотела поговорить с Марджери о смерти в замке Данстер, но ей нужен был повод, чтобы навестить ее. Теперь у нее был один; если бы она была любительницей собак, она бы сочувствовала Медведю. Она, вероятно, согласилась бы повесить плакат у себя на окне.
  Идея не была блестящей, но Либби могла придумать лучшее на данный момент. В любом случае, она приедет не раньше завтрашнего дня. Ей давно пора было начать работать в пекарне, и она не подвела Фрэнка.
  Таня внесла предложение. — Почему бы нам не организовать полноценные поиски Медведя?
  «Мы планируем разместить плакаты на фонарных столбах и так далее. Именно так я нашел пропавшую кошку миссис Марчант. Либби почувствовала знакомый укол беспокойства, поскольку сыном миссис Марчант был тот самый Теренс Марчант, который, казалось, был полон решимости разорить пекарню Брауна.
  Сегодня у нее не было времени думать о Теренсе Марчанте. Она слишком беспокоилась о Медведе. «Вот один из плакатов. Не могли бы вы повесить его в своей приемной? Вид лица Медведя, такого большого и нежного, с огромными, проникновенными карими глазами, почти разбил ей сердце.
  Таня взяла плакат. «Конечно, и я обзвоню других зарегистрированных владельцев собак. Вы знаете, что они все захотят выйти и начать поиски. От этого гулять с собакой интереснее, чем обычно, да и погода сегодня приличная. В любом случае, многие мои клиенты знают Беара, и все его любят. Я сегодня не слишком занят, не считая операции.
  Она махнула рукой в сторону зала ожидания, который быстро заполнялся взволнованными, тявкающими молодыми собаками, сварливыми котами в корзинах, явно желавшими сбежать и проводить щенков, и парой болезненно выглядящих хомяков. .
  К тому времени, как Либби добралась до двери сквозь толпу сочувствующих владельцев домашних животных, она ужасно опаздывала на работу, но по крайней мере пять человек пообещали выйти в поля и леса вокруг Эксхэма и присоединиться к поискам. Если Медведь был где-то рядом с Эксэмом на Море, Либби была уверена, что его скоро найдут.
  OceanofPDF.com
  
   10
  Хлеб
  Мэнди была занята настройкой витрины шоколадных конфет миссис Форест на витрине пекарни. Несмотря на ее растрепанные черные волосы, которые сегодня были уложены в несколько шипов, полоску фиолетовой помады на губах и ее статус резидента Эксхема-гота, она была популярным членом команды Brown's Bakery. Даже Фрэнк, владелец, уже привык к ее странной внешности.
  Она встретила прибытие Либби сочувственным объятием и шквалом вопросов. «Я не мог в это поверить, когда получил твое сообщение. Медведь просто ушел? Вы делали плакаты? Как ты думаешь, сможешь ли ты вернуть его?
  — Я найду его или умру, пытаясь. Либби объяснила ситуацию Фрэнку. — Мне очень жаль, что я опоздала, — закончила она.
  — Не волнуйся. Мы с Мэнди прекрасно справляемся». Он колебался. — С тех пор, как ты приехала в город, Либби, со своими пирожными и шоколадными конфетами, товарооборот в этом заведении утроился. Если я могу чем-то помочь, просто дайте мне знать».
  Либби пришлось высморкаться, внезапно охваченная эмоциями. Фрэнк никогда не тратил слов зря и избегал эмоций, как чумы.
  Пока Либби прикрепляла плакаты ко всем свободным местам внутри и снаружи магазина, Фрэнк вытащил буханки из кухонной духовки, явно испытывая облегчение вернуться к делу. — Вот и все на сегодня. Он снял перчатки. — Если вы готовы взять на себя управление, я оставлю вас двоих наедине сегодня утром, пока буду делать обход. Я расскажу всем, кого встречу, о Медведе, и ты не беспокойся об этом животном. Он может позаботиться о себе.
  Мэнди энергично кивнула. — Конечно, он может. Вероятно, он застрял на ночь в сортире. Он кого-нибудь напугает, когда откроют дверь.
  Фрэнк развязал фартук. «Эти новые шоколадные конфеты продаются блестяще».
  — Ну, я не могу взять на себя эту заслугу, — призналась Либби, решив вести себя по-деловому. «Это была идея Мэнди. Я бы никогда не подумал о начинке для тарта со вкусом патоки».
  Мэнди, покрасневшая из-за макияжа, сложила на полках буханки хлеба, чтобы скрыть лицо, как раз в тот момент, когда прозвенел звонок, возвещающий о ежедневном наплыве посетителей во время обеда.
  — Поехали, — сказал Фрэнк. — Я пошел. Он ненавидел болтать с клиентами. Он находил любой предлог, чтобы покинуть пекарню, когда спешил за сэндвичами.
  Либби приветствовала внезапный приток бизнеса. Возможно, это отвлечет ее от Медведя.
  Каждому клиенту было что сказать. Даже если они не были собачниками, им было что обсудить: исчезновение Медведя, смерть в замке и сердечный приступ Уильяма Халфстеда — все это было горячими темами.
  «Забавно», — пробормотала Либби, проходя мимо Мэнди по следу ломтиков пиццы для группы голодных подростков. «Вы заметили, как мы удваиваем число наших клиентов, когда им есть о чем посплетничать?»
  Вскоре пришла Глэдис из цветочного магазина и указала на плакат Медведя. Сердце Либби пропустило удар, как и каждый раз, когда она смотрела на сияющую от стены морду собаки. «Вот почему у меня никогда не было домашнего животного. Их слишком легко полюбить.
  Мэнди пробормотала Либби: «Я не могу себе представить, чтобы эта женщина любила кого-либо или что-либо». Либби подозревала, что причина, по которой она пришла в пекарню, заключалась в том, чтобы узнать новости дня, чтобы передать их, приукрашивая, своим клиентам.
  Либби прошептала: — В ее защиту скажу, что она хорошо справляется со своей работой. На прошлой неделе она продала мне прекрасный осенний букет георгин – или хризантем, я даже не знаю разницы».
  Мэнди усмехнулась. «Разве хризантемы — это не цветы, которые люди кладут на могилы?»
  Либби в замешательстве остановилась, держа в руках полузавернутый буханку хлеба. — Они? Я этого не знал.
  — Во всяком случае, они в Бельгии. У нас была школьная поездка туда, чтобы увидеть поле битвы при Ипре, и они нам рассказали. Дарить их в подарок — плохая примета».
  'Действительно? О боже, я недавно подарил их жене нового доктора, когда она пригласила меня на чай. Не смейтесь. Однако у меня возникла идея. Она повысила голос. — Не могли бы вы составить мне особенный букет цветов для Марджери Халфстед? Я хочу навестить ее сегодня позже. Но никаких хризантем, спасибо.
  — А как насчет Михайловских маргариток и китайских фонариков?
  'Идеальный. Я заберу их сегодня днем.
  У Глэдис была теория о сердечном приступе Уильяма. «Это холестерин», — сказала она, завладев двумя пирожными в бумажном пакете.
  Либби избегала взгляда Мэнди, опасаясь расхохотаться. Глэдис явно не увидела иронии в своей покупке с высоким содержанием холестерина. — Но я слышал, что сердечный приступ случился сразу после визита полиции.
  Глаза женщины метались между слушателями. — Если я не ошибаюсь, у этих полицейских есть повод ответить. Преследование, понимаешь.
  Джеймс, газетный киоск, спешивший забрать свои обеденные сэндвичи, на мгновение остановился, чтобы добавить свои мысли, прежде чем выбежать из магазина. — Аннабель Пирсон была в замке, когда умерла Берил Найтингейл. Она сказала моей жене, что мистер Халфстед в то время выглядел хорошо».
  Либби слушала сплетни, не внося никакого вклада. Пекарня часто приносила полезные лакомства. Когда она разговаривала с покупателями за пределами магазина, они вспоминали ее работу частным сыщиком и молчали, но внутри магазина они, казалось, считали ее частью мебели.
  Глэдис не собиралась уходить. «Я не могу себе представить, почему кто-то хочет убить Берил Найтингейл. Она никогда в жизни не причиняла никому зла, хотя, если подумать, и не делала особо ничего.
  Мэнди закатила глаза на Либби. Похоже, Глэдис была совершенно счастлива говорить плохо о мертвых.
  По крайней мере, она, похоже, не знала о тайной проблеме Берил с алкоголем.
  Пара кассиров из банка жонглировала сэндвичами, пирожными и бутылками газировки, чтобы отвезти их коллегам. Марианна, самая младшая, девочка примерно того же возраста, что и Мэнди, в невероятно узкой юбке, с волосами, собранными в хвост на макушке, сказала: «Берил была своего рода родственницей моей матери. До выхода на пенсию она вела бухгалтерию для скаковых конюшен.
  'Ушедший на пенсию? Она так это назвала? Ее коллега, Адриан Уоллер, пожилой мужчина в роговых очках и мешковатом синем костюме, фыркнул.
  Глэдис обернулась при намеке на сплетни. 'Продолжать. Вы не можете останавливаться на достигнутом. Звучит так, как будто есть какая-то история.
  Адриан Уоллер был уже в полном разгаре. «Произошло несоответствие. В книгах. Вот что я слышал.
  Глэдис ахнула, ее глаза сверкнули от волнения. 'Нет. Действительно? Кто бы мог подумать?
  Марианна была близка к слезам. «Я не знаю, откуда взялась эта история, но тетя Берил была честна, как день, вот и все». Она толкнула дверь магазина локтем и ушла, хлопнув дверью перед лицом коллеги. Он поморщился и покорно последовал за ним.
  «Он пожалеет, что держал рот на замке», — заметил другой покупатель.
  В пекарне воцарилась тишина, и Глэдис ушла. — Я уверен, что никто из нас не хотел причинить никакого вреда. Она колебалась у двери. — Я сейчас же составлю для тебя этот букет, Либби. Я сделаю это особенным. Никто не может сказать, что я не вношу свою лепту в жизнь общества».
  Наконец магазин опустел. 'Хорошо.' Мэнди вздохнула. «Это было интересно. Вы будете расследовать смерть Берил Найтингейл, миссис Ф, или вы слишком заняты поисками Медведя?
  Либби, что-то записывавшая в блокноте, почти не слышала. Мэнди покачала головой. «Если бы вы только научились делать заметки на своем телефоне, вы бы сэкономили себе часы работы».
  OceanofPDF.com
  
   11
  Слоеный торт
  Пока Либби провела вторую половину утра в пекарне, Макс оставил свой компьютер и занялся поисками Медведя, координируя свои действия с группой волонтеров ветеринара. Он вернулся холодный, мокрый и грязный, но без хороших новостей. — Если бы Медведь был где-нибудь между этим местом и Тонтоном, мы бы его нашли.
  Он выглядел таким же подавленным, как и Либби. Она напоила его кофе, пока он перечислял места, которые обыскали помощники, и рассказал ей о звонке Джо: «Он проинформировал меня о сообщениях о кражах животных в этом районе. Дела все еще открыты, но он говорит, что у полиции недостаточно сил, чтобы расставить приоритеты. Нам придется найти Медведя самим.
  Он сделал еще один глоток кофе. — Так лучше. Как насчет кусочка тоста? Или, еще лучше, кофейный торт?
  Когда Либби отрезала изрядный кусок, посчитав, что часы, проведенные в сельской местности, принесли Максу приличное вознаграждение, он говорил с новым энтузиазмом. «Я выследил ряд подобных исчезновений на юго-западе, в основном ценных животных. Никаких требований о выкупе пока нет. Я думаю, это хорошо, потому что это означает, что животные должны быть полезны ворам». Это было за что держаться.
  «Некоторые из них являются дрессированными овчарками, как Медведь», — отметил он. «Имеют ли они какую-то рыночную ценность как рабочие животные?» Никто не пытался похитить Шипли, хотя он гораздо лучший ищейка. Кстати, у него есть еще день или два с тренером. Ему будет не хватать своего четвероногого друга.
  «Не списывай Медведя со счетов», — взмолилась Либби. — Мы вернем его. Нам просто нужно работать немного усерднее».
  «Я делаю все, что могу».
  'Я знаю.' Либби попыталась улыбнуться. Она снова вымещала свои чувства на Максе, хотя знала, что это не его вина. 'Извини.' Она поцеловала его в щеку.
  Макс заключил ее в свои объятия. «Мы оба расстроены, но мы профессиональные следователи. Мы найдем его. Вы будете следить за делом Берил, а я продолжу поиск других пропавших животных. Должны быть общие связи, и если они есть, я их найду. Меня не зря называют Дотошным Максом.
  Либби неохотно рассмеялась. — Я никогда не слышал, чтобы кто-нибудь тебя так называл.
  'Нет. Я это придумал. Теперь ты выглядишь более веселым. Сходите и узнайте побольше об Уильяме Халфстеде.
  Либби очень хотелось навестить Марджери Халфстед, чтобы узнать правду о сердечном приступе Уильяма. По дороге она остановилась, чтобы забрать цветы. Они были прекрасны. Глэдис удивила Либби. «Я даю вам 50-процентную скидку».
  — Это слишком щедро.
  Глэдис высморкалась. «Думаю, сегодня утром я был немного резок. Мне жаль Уильяма и Берил, конечно. Передайте Марджери привет.
  Она шла по лабиринту улочек современного жилого комплекса, где жили Марджери и Уильям Халфстед, стараясь не думать о Медведе. Он должен был сидеть на заднем сиденье ее тесного «Ситроена» и слюнявить на ее сиденье. Вместо этого он пропал.
  Дверь открыла Марджери Халфстед в фартуке и с тряпкой в руках. На мгновение Либби задумалась, вернулся ли ее муж из больницы, и все ли в доме Халфстедов вернулось в норму. Затем она вспомнила привычку своей матери выполнять энергичную работу по дому в периоды стресса. Либби использовала выпечку таким же образом. Прошлый вечер она провела, готовя изысканный слоеный торт, который ни она, ни Макс никогда не стали есть.
  Марджери подозрительно выглянула. — Вы из полиции?
  «Я Либби Форест. Я работаю в полиции, но я не настоящий офицер. Я имею в виду, что я не арестовываю людей или что-то в этом роде.
  Жесткие морщины на лице Марджери расслабились. — В таком случае можете войти. Я не допущу присутствия полиции в своем доме, после того, что случилось с моим мужем.
  'Я слышал. Нам всем очень жаль, в историческом обществе, и другим людям тоже. Вот это от меня и… э-э… дамы из цветочного магазина.
  'Глэдис? О да, мы знаем ее много лет. Войдите.'
  Либби последовала за ней в дом, а Марджери вынесла цветы на кухню, а Либби сидела на диване G Plan в стиле пятидесятых годов и наблюдала, как цветные капли лавы поднимаются и падают в ближайшей лампе. Когда Марджери вернулась с высоким кувшином, в котором она разложила цветы, она кивнула в сторону лампы. — Это был свадебный подарок. Спустя столько лет он все еще работает».
  Либби издала одобрительные звуки. — Вы уже давно замужем, миссис Халфстед.
  «Зовите меня Марджери. Да, и ни разу перекрестных слов.
  'Действительно?' Либби моргнула. Они с Максом бесконечно спорили. По правде говоря, ей очень нравились их спарринги, и они всегда приводили к счастливому примирению. Каково это – никогда не соглашаться?
  В глазах Марджери блестели слезы. — То есть только на днях. Я… я злился на него. Она судорожно вздохнула. — Это я виноват, что он так болен. Это не полиция сделала его больным. Это был я. Она разрыдалась, рыдая от такого горя, что Либби не знала, как помочь. Вместо этого она сидела в бессильном молчании, ожидая, пока пройдет буря горя.
  Марджери высморкалась. 'Мне жаль. Посмотри на меня, я, должно быть, в беспорядке.
  — Нет, совсем нет. Конечно, вы расстроены и обеспокоены. У тебя есть право на слезы. Либби очень хотелось узнать причину ссоры, но она едва знала, как спросить.
  К счастью, Марджери захотела поговорить. — Я был глуп и… и ревнив. Я сказал несколько ужасных вещей. Я обвинил его. Я обвинила Уильяма в романе. Как будто бы он это сделал.
  Либби украдкой взглянула на черно-белую свадебную фотографию на старомодном телевизоре. Даже в день своей свадьбы Уильям Халфстед не выглядел человеком, у которого есть романы. Он не был ни красивым, ни лихим. Немного полноватый, с гигантским носом и длинными ушами, редеющими волосами и кривыми зубами, он с преданностью смотрел на свою невысокую невзрачную невесту. И все же не внешний вид имел значение. Возможно, Уильям имел яркую личность.
  — Роман? она подсказала.
  — Да, с этой девчонкой, с Аннабель.
  Аннабель Пирсон была вдвое моложе Уильяма. Наверняка его жена мечтала. Это то, что произошло, когда вы были женаты много лет? Максу это не могло испортить ситуацию – Либби взяла себя в руки. Разве она не до смешного завидовала Кейт Стивенсон, «альтернативному терапевту», с которым он недавно проводил время? И разве его интерес не сводился лишь к продолжению расследования? Разумеется, Марджери Халфстед позволялось вести себя так же глупо, как Либби.
  Марджери говорила о дне смерти Берил. — В то утро там было несколько добровольцев, которые занимались ежегодной уборкой. Я не всех их узнал, потому что миссис Моффат наняла новых людей. Аннабель была там впервые, и Уильям отправился за ней, когда он должен был присматривать за школьниками. Ее рука подлетела ко рту, как будто она хотела взять назад свои слова.
  Она посмотрела на Либби, свирепая, как тигрица, защищающая своих детенышей. — Не смей рассказывать это людям. Он находился вдали от них всего секунду или две, и со мной они были в безопасности. Я не хочу, чтобы он потерял работу».
  Либби ничего не сказала. Если бы Уильям был ответственен за смерть Берил, намеренно или нет, потеря неоплачиваемой должности волонтера в замке была бы наименьшей из его забот.
  'В любом случае.' Марджери фыркнула. — Я поднялся наверх, чтобы зажечь один из колоколов, в которые семья звонила своим слугам. Мальчики слышали его звон внизу, в комнатах для прислуги. Наверху была еще одна женщина, одна из волонтеров. Я не знаю ее имени. У меня немного путается голова. В любом случае, я собирался рассказать ей о звонке, когда мы услышали крик. Ох, такой ужасный шум. Это заставило меня дрожать. Я сбежал по лестнице в викторианскую кухню, а там на полу лежала Берил».
  Она вытерла пыль с фарфоровой фигурки, одной из пары. Пастух и пастушка, насколько могла видеть Либби. Она спросила: «Тот волонтер, которого вы видели в замке. Можете ли вы вспомнить о ней больше?
  Марджери остановилась. — Я видел ее раньше, раз или два, но она не дружелюбна. Застенчивый, я полагаю. Мне нравится жить и давать жить другим. Забавная одежда, та, которую она носит. Яркие, знаете ли, летние платья даже в это время года. Я заметил, что слишком много макияжа, но волосы у нее красивые. Черный и глянцевый.
  — Вы не знаете ее имени?
  «Нас никогда не знакомили. Забавно, но она мне кого-то напомнила…
  Либби ждала, но Марджери покачала головой. — Нет, я не могу думать.
  Либби встала. — Надеюсь, ваш муж скоро поправится.
  Марджери немного обрела самообладание. — По крайней мере, врачи говорят, что у него случился лишь легкий сердечный приступ — скорее стенокардия, сказали они, — и завтра он сможет вернуться домой.
  — И ты можешь помириться.
  Марджери оглядела комнату. «Мне нужно привести это место в порядок для него».
  Либби поняла намек, вручила Марджери визитку и ушла. Ей даже не пришлось использовать плакаты Медведя в качестве оправдания.
  
  Марджери закрыла дверь за гостем, достала баночку «Брассо» и начала работать над дверными ручками, полируя их до блестящего блеска. Она всегда говорила: чистый дом — счастливый дом.
  Пока она работала, в ее голове проносились картины того дня в замке, как при просмотре фильма. Они так счастливо работали вместе, Уильям следовал за ней в уборке, ожидая, пока придет время присмотреть за учениками. Она улыбнулась, вспомнив, как он нахмурился, когда он пытался скопировать ее привычное движение запястьем, вытирая пыль с древних книг.
  Потом пришла эта женщина. Рука Марджери застыла на полировке. Она все еще могла слышать стук каблуков по полу и чувствовать запах цветочных духов женщины. Аннабель. Аннабель, кто? Какова была фамилия женщины? Сказала ли она им вообще? И зачем такой женщине, как она, молодой, красивой – даже Марджери пришлось признать, что она хорошо выглядит – явиться волонтером в величественный дом? Пришла ли она специально, чтобы увидеть Уильяма, или была какая-то другая достопримечательность?
  Марджери села. Ей нужно было комфортно думать. Кто еще был в замке в тот день? Конечно, были и другие члены исторического общества, а также один-два волонтера, неизвестных Марджери. Берил, Уильям и она сама, Аннабель и Анджела зашли на полчаса. Либби появилась там позже, с тортом. Там был оплачиваемый персонал, включая миссис Моффат. Затем в гости прибыли студенты.
  Во всем этом не было ничего необычного, за исключением того, что замок следовало закрыть на уборку. По какой-то причине ее снова открыли для Джейсона Франклина и других студентов. Это потому, что он был сыном депутата? Марджери не особо задумывалась об этом. Она смутно помнила, как Уильям разговаривал по телефону, договариваясь о визите школьников.
  В голову ей пришло неприятное подозрение. Могла ли это быть Аннабель на другом конце провода? И если да, то почему она и Уильям хотели, чтобы в тот день школьники были в замке?
  Марджери посмотрела на свои руки. Они дрожали. Ужасный страх сжал его хватку. Была ли смерть Берил частью плана, чем-то дьявольским, чего Марджери еще не поняла? Неужели несчастная женщина раскрыла тайну и в результате умерла? А если бы это было так, то могло ли это быть… нет, она бы даже не подумала об этом. Уильям никогда бы…
  Марджери больше не могла там сидеть. Она должна была это выяснить. Она не могла напрямую спросить мужа, даже когда он выздоровел. Она больше не была уверена ни в чем и ни в ком. Она бы доверила Уильяму свою жизнь, но что, если бы он годами морочил ей глаза из-за романа с Аннабель? Что, если бы это привело к заговору с участием школьников и сыновей депутатов, раскрытому глупой и невинной Берил, которой в результате пришлось умереть?
  Марджери было слишком сложно справиться с этим в одиночку. У нее кружилась голова. Она положила его в руки, мысли крутились вокруг, слишком ужасные, чтобы их можно было обдумать. Ей нужна была помощь, чтобы разобраться во всем.
  Трясуясь, она вынула кусок открытки из кармана фартука.
  Она набрала номер и услышала звонок на другом конце. Раздался щелчок. — Привет, — сказал голос. Прежде чем Марджери успела ответить, в ее дверь позвонили. — Одну минутку, — сказала она в трубку, аккуратно положила его набок, стараясь не поцарапать полированный стол, и поспешила к входной двери.
  Посетитель был одет в большое пальто и платок. Марджери пристально посмотрела на нее. — Могу ли я помочь…
  Едва она увидела металлический блеск ножа, как тот вонзился в ее тело, прямо под карманом фартука.
  Она отшатнулась назад, схватившись за бок, где кровь уже просачивалась сквозь одежду. Ее рот широко раскрылся, когда она издала звук, похожий на крик и вздох, прежде чем вывалиться через дверь в гостиную.
  Когда мир погрузился во тьму, последнее, что она услышала, был тихий голос из телефона: «Привет?» Кто там? Все в порядке?
  OceanofPDF.com
  
   12
  Аспирин
  Телефонная линия все еще была открыта. Либби с растущим ужасом слушала, услышав скрипучий, задыхающийся крик, за которым последовал грохот и внезапная тишина. - Привет, - позвала она снова. 'Что происходит?' Но был только пустой звук телефонной линии.
  — Макс, — крикнула она. 'Идите сюда.' Он прибежал, и она указала на трубку. На другом конце кто-то есть, и… ну… я думаю, он потерял сознание, или умер, или…
  Макс взял телефон из ее рук, послушал немного, затем вытащил свой мобильный. — Нам лучше держать линию открытой, пока нам помогут. Кто на другом конце провода?
  'Я не знаю. Они не сказали ни слова. Я только что ответил на звонок, и послышались все эти звуки. Ох, Макс, это было ужасно. Как будто кто-то умирает. Нам нужна помощь.
  Он уже разговаривал по мобильному. — Хорошо, дайте мне знать.
  Он отключил телефон. — Полиция отследит звонок. Молодец, что сохранил линию открытой. Интересно, почему они звонили по стационарному телефону? В наши дни этим почти никто не пользуется».
  Либби вскрикнула. «О, Макс. Уходя, я дал номер Марджери Хэлстед. Я думаю, она заболела.
  — Пойдем туда.
  Через несколько секунд они уже были в «Лендровере», мчались по переулкам, но в аккуратном маленьком домике Марджери и Уильяма в поместье они обнаружили, что первой прибыла полиция вместе с машиной скорой помощи. Парамедики поместили кого-то в машину скорой помощи, но Либби не могла сказать, жив пациент или мертв.
  — Макс, если она умрет, это будет моя вина. Я уверен, она связалась со мной, чтобы сообщить что-то важное. Мне никогда не следовало навещать ее. Слова слетали с ее губ беспорядочным потоком, не имея смысла даже для Либби.
  «Давайте не будем паниковать, пока не придется», — посоветовал Макс, сжимая ее руку. Его пальцы были большими и теплыми, и Либби цеплялась за него так, словно от того, чтобы он был рядом, зависела ее собственная жизнь.
  Пришел констебль Ян Смит. — Кажется, я узнал машину. Опять вы, миссис Форест?
  Либби была слишком расстроена, чтобы волноваться о том, что это констебль Смит. — С ней все в порядке?
  — По крайней мере, она еще жива.
  — О, слава небесам. По телу Либби пронеслось облегчение.
  — Хотя она совсем не в порядке. Ее ударили ножом.
  Либби ахнула. «Она разговаривала по телефону. Она позвонила мне.
  Привычное выражение легкого недоверия Смита сменилось волнением. — Ты имеешь в виду, ты слышал, что произошло?
  Через несколько секунд он посадил Либби на заднее сиденье полицейской машины, чтобы дать показания. Когда она закончила рассказ, он захлопнул блокнот. — Теперь ты можешь идти. Мы свяжемся с вами. Он коротко рассмеялся. — Вы уже знаете процедуру.
  
  — Возможно, тебе стоит взять выходной до конца дня. Макс кормил Либби чаем и печеньем.
  — Со мной все в порядке, — настаивала она и поморщилась. Она звучала раздраженно. Доза аспирина не смогла вылечить боль в голове. — Я пойду домой и покормлю Пушистика. В последнее время я пренебрегаю ею, и она тоже будет скучать по Медведю. Я почувствую себя лучше, если сделаю что-нибудь».
  — Если ты этого хочешь, я пойду с тобой.
  Соблазненная, поскольку в присутствии Макса она чувствовала себя спокойнее, Либби заставила себя отказаться от предложения. «Нам нужно двигаться дальше. Так много всего нужно сделать. Я пообещал полиции, что поговорю с другими членами исторического общества. Они будут в ужасе; Уильям и Марджери являются членами-основателями. Я уверен, что они узнают гораздо больше о Берил, особенно о ее… э-э… личной жизни».
  — Вы имеете в виду тайное пьянство?
  'Точно.'
  'Хорошая идея. Тем временем я пойду навестить Шипли с его новым дрессировщиком и разыщу еще нескольких людей, потерявших собак. Они могут знать, что происходит.
  — Шипли. Знаешь, я забыл? К настоящему времени он должен стать полностью оплаченной собакой-ищейкой.
  — Ему никогда не достичь высот мастерства некоторых полицейских собак. Его обучение пришло слишком поздно. Старая собака, знаешь ли, и новые трюки.
  'Ерунда. Шипли очень талантлив и еще молод. Ему просто нужно немного направления. Он станет звездой, работая в полиции. Ой.' Она села прямо, пораженная очевидным. — Возможно, мы могли бы использовать его. Не только для того, чтобы найти Медведя, но и в бизнесе».
  «Это мысль. Между тем, я уверен, что он сможет помочь нам привести к Медведю, если бы мы только знали, где искать. Если кто и узнает запах Медведя, так это Шипли.
  OceanofPDF.com
  
   13
  Шоколадный торт
  Либби очень хотелось на следующий день попасть на собрание исторического общества в доме Джорджа Эдварда. Это поможет ей отвлечься от Медведя. Кроме того, нападение на Марджери, пока Либби слушала, потрясло ее до глубины души, и члены общества, должно быть, знают о Берил больше, чем кто-либо другой в Эксхэме. Общество было огромной частью ее жизни.
  Перспектива встречи с женой Джорджа, Дейдрой, возбудила любопытство Либби. Женщину окружала атмосфера таинственности, поскольку она редко посещала собрания. Плохое здоровье не позволяло ей часто выходить из дома, но Либби имела лишь смутное представление о своей болезни. Одна из тех «женских вещей», о которых поколение Джорджа не хотело говорить. Джордж часто рано уходил с собраний, чтобы присмотреть за Дейдрой. У него появилась привычка требовать последнюю порцию торта, предположительно для своей жены.
  Либби, главный автор этого торта, сегодня принесла хрустящую шоколадную начинку. Он был разработан, чтобы подбодрить всех участников, обеспокоенных смертью Берил, болезнью Уильяма и нападением на Марджери. Либби обнаружила, что шоколад — отличное лекарство от легкой депрессии.
  Небольшая группа, собравшаяся в доме Эдвардсов, казалось, уменьшилась не только численно, но и духовно. Было два новых члена: Джоанна, молодая жена недавно прибывшего местного врача, которая также получала цветы Либби, и Аннабель Пирсон. Когда прибыла Либби, Джоанна переходила от одного члена к другому, флиртовала с мужчинами и рассказывала женщинам о последних похождениях своих двоих детей. Она взяла солидный кусок торта и воскликнула: «Миссис Форест, как приятно снова вас видеть». Я так много слышала о твоей выпечке. Более того, мой муж настаивает, чтобы я заходила в пекарню хотя бы раз в неделю. Он полон решимости попробовать весь ваш ассортимент, по одному торту за раз».
  Миссис Моффат, экономка замка, которая в замке не требовалась, тоже была там. Даже зимняя уборка была приостановлена на несколько дней после смерти Берил, пока полицейские расследования продолжались, а домработница наслаждалась свободой. «Джоанна показывала мне фотографии своих очаровательных детей», — восторгалась она. «Мои уже выросли, и вы поверите, что я скучаю по их шуму и беспорядку?» Сейчас мой дом слишком опрятный.
  Она повернулась к Аннабель, которая тихо сидела на неудобном на вид стуле. — Я полагаю, у вас тоже есть дети?
  — Всего один. Джеймс.' Аннабель закусила губу, словно не желая болтать.
  Миссис Моффат попробовала еще раз. — Я хотел поблагодарить тебя за помощь в замке. Очень приятно, что в проекте участвуют молодые люди. Большинство из нас находятся немного «за холмом».
  Аннабель молча кивнула, и миссис Моффат, явно уставшая от попыток поддерживать дружеские отношения за столь небольшое вознаграждение, возобновила более оживленный разговор с Джоанной, взволнованно сплетничая себе под нос о смерти Берил и сердечном приступе Уильяма Халфстеда.
  Либби кружила по комнате, подавая торт. Это был полезный способ наблюдать за людьми, не ввязываясь в разговор. Время от времени Джоанна поглядывала в ее сторону. Проверяем, какое впечатление она производит? По мнению Либби, слишком старается угодить.
  Аннабель выглядела подавленной. Либби, зная, что сердечный приступ Уильяма последовал за ссорой с женой, и зная, что Аннабель была причиной ссоры, использовала общий разговорный гул как камуфляж, чтобы пробормотать: «Мне очень жаль, что произошло в замке, на вашем первый день».
  Аннабель устало улыбнулась, словно предпринимая особую попытку. 'Спасибо. Это был шок».
  — А потом у бедного Уильяма случился сердечный приступ. Либби сделала вид, что изо всех сил пытается удержать тарелку с тортом на крохотном столике, наблюдая за реакцией молодой женщины полузакрытыми глазами.
  Аннабель сглотнула. «Он был очень добр ко мне в мой первый день. «Прекрасный мужчина», — подумал я.
  Что означало выражение ее широко раскрытых глаз? Простое горе, печаль из-за того, что хороший человек тяжело болен, или свидетельство более близких, тайных отношений?
  Либби пошла дальше, слушая светскую беседу в комнате. Джоанна, казалось, была полна решимости восхищаться всем и вся. «Мне нравится эта комната», — сказала она. Ее внимание привлек отпечаток на стене. — Это Данкери-Бикон?
  «Работа местного художника. У нас в Сомерсете почти столько же художников, сколько и в Сент-Айвсе».
  — А эти трофеи? Джоанна перешла к группе из трех серебряных чашек в буфете.
  — Ох уж эти. Джордж подошел к шкафу, закрыв Либби обзор. — Всего несколько рыболовных трофеев. Я принадлежу к клубу Exham on Sea. Когда мы не занимаемся морской рыбалкой, мы ездим на озеро Уимблбол.
  Жена Джорджа, Дейдра, впервые повысила голос. «Джордж — один из чемпионов клуба. Всегда выигрывает призы. Знаете, некоторые местные землевладельцы являются членами клуба. И я думаю, что наш депутат время от времени принимает в этом участие. Он был там, когда кто-то обвинил тебя в мошенничестве. Так несправедливо! Как будто ты бы сделал такое.
  Джордж заерзал, переминаясь с одной ноги на другую. — Никто не хочет знать о сегодняшней рыбалке, дорогая. Он заботливо взял жену за руку. — Вам там вполне комфортно? Не на сквозняке?
  — Дорогой Джордж, — пробормотала его жена. «Всегда такой внимательный».
  Дейдра Эдвардс заинтриговала Либби. Откинувшись на спинку самого большого кресла в комнате, она была одета в облегающее платье из яркого цветочного материала, включавшего, казалось, все оттенки цвета в арсенале художника. Ее голова откинулась на спинку стула, как будто у нее не было достаточно сил, чтобы удержать его в вертикальном положении.
  Джордж сидел рядом, протягивая ей чашку чая всякий раз, когда ей нужно было глотнуть, постоянно проверяя, не слишком ли ей жарко или немного прохладно возле окна, будет ли ей удобнее на диване, или она устала и ей нужно отдых.
  На каждый его вопрос Дейдра отвечала с нежной улыбкой и пробормотала: «В настоящее время я чувствую себя вполне хорошо. Думаю, мне хватит еще нескольких минут. Ее глаза противоречили ее томной позе. Необычный оттенок сине-зеленого цвета, который, казалось, менял цвет в зависимости от освещения, они без устали мерцали от одного динамика к другому, наблюдая. Она была привлекательной женщиной. Ее черные волосы, возможно, необычно яркие для женщины ее возраста, были красиво уложены и нежно вились вокруг лица.
  Джордж похлопал жену по руке и встал, обращаясь к членам группы с необычной властностью. «Спасибо всем, что пришли сегодня. Казалось правильным встретиться в честь нашей дорогой подруги Берил, которая так печально скончалась. Некоторые члены общества присутствовали в замке тем утром, — он кивнул экономке миссис Моффат, — и им выпала честь быть последними, кто разговаривал с Берил. Моя жена Дейдра была давней подругой Берил, и она предложила организовать мемориал».
  Дейдре подняла руку в знак признания. «Берил оказала мне такую поддержку, когда я вернулся домой из больницы. Каждую неделю она приходила к нам с большим контейнером тушеной говядины».
  Либби хотелось бы найти время, чтобы выяснить, что случилось с женой Джорджа. Она предполагала, что ее плохое здоровье было всего лишь предлогом, используемым для того, чтобы избегать общественных мероприятий, которые она предпочитала не посещать.
  Она предложила еще кусок торта. Дейдре покачала головой. Ее волосы оставались странно неподвижными, в той же аккуратной прическе, и Либби поняла, что это, должно быть, парик. Как она могла не заметить раньше? Она думала, что Дейдре покрасила волосы, цвет был немного темным для ее бледного цвета лица, но кто же так не делал? Бедная женщина, должно быть, лечилась, возможно, от рака. И вы называете себя следователем?
  Джоанна сказала: «Я думаю, это замечательно, что вы все собрались здесь сегодня. Я встречался с мисс Найтингейл лишь однажды, но нашел ее совершенно очаровательной.
  Либби подавил неуместную улыбку. «Очаровательный» было одним из последних слов, которые она бы выбрала для описания маленькой мышки Берил, еще до откровений Анджелы.
  Джордж продолжил. «Мы также должны признать ужасные трагедии, постигшие наших друзей Марджери и Уильяма Халфстедов. Я с трудом могу поверить в то, что произошло». Его обветренное лицо приняло такое унылое выражение, что Либби испугалась, что он вот-вот заплачет. Вместо этого он повернулся к ней. «Я рад, что с нами Либби Форест, конечно, не только ради торта». Он коротко рассмеялся, но никто не присоединился, и он откашлялся, прежде чем продолжить. «В своей роли частного детектива она может знать больше о событиях последних нескольких дней».
  Застигнутая врасплох, Либби была вынуждена указать, что она не может разглашать какую-либо информацию от полиции. «На самом деле, — призналась она, — я здесь, чтобы узнать больше о Берил и Марджери, поскольку я полагаю, что существует высокая вероятность того, что тот, кто убил Берил, несет ответственность за нападение на Марджери».
  Ее слова вызвали поток гнева, сочувствия и ужаса, в то время как члены группы с большой энергией и оживлением обсуждали, в отсутствие какой-либо фактической информации, что могло привести к нападениям.
  «Берил никогда не обидела муху», — заявил Джордж. — По крайней мере, не тогда, когда она была самой собой.
  Жена Джорджа, Дейдра, достаточно очнулась, чтобы заметить: «Вообще-то, я нашла ее немного странной». В комнате воцарилась тишина, как будто молчаливое соглашение было нарушено. На мгновение тишина продолжалась, пока, освободившись от вежливости, теперь, когда слова были высказаны и заговор разрушен, группа не начала говорить правду.
  «Иногда с ней могли быть трудные дела, особенно если она была… ну, в плохой погоде», — сказал Джордж.
  «Она не всегда была лучшим хронометристом», — добавила миссис Моффат. — Она часто опаздывала на свои смены в замке, и один или два раза казалось, что она немного… — Она сглотнула. — Немного нездоров. Но ее сердце было на правильном месте».
  Джордж коротко рассмеялся. — Действительно, плохо! Берил овладел демоническим напитком. Она могла быть злой, когда выпивала. На мой взгляд, это слишком сильно развязывает язык.
  Жена положила ему руку на плечо. — Бедная Берил, — сказала она.
  Джордж похлопал жену по руке и ханжески покачал головой. — Да, действительно. Грустно, очень грустно. Хорошо, что у нее были друзья, которые присматривали за ней».
  Его слова затормозили болтовню группы. Они приступили к обсуждению подходящего мемориала. Они согласились, что было бы уместно собрать коллекцию, потраченную на достойное напоминание о Берил. — Может быть, скамейка в прибрежном саду? Джоанна рискнула.
  Джордж объявил, что посетит больницу с миссис Моффат, чтобы отвезти шоколад Марджери и Уильяму, как только они поправятся, и встреча, казалось, вот-вот прервется в духе согласия, когда Джоанна, ее ясный голос возвышался над болтовня гласила: «Конечно, когда мы прибыли в Эксем, нам рассказали о том злополучном происшествии с мисс Найтингейл и счетами».
  Наступила тишина, и все повернули головы. Либби рискнула: — Счета?
  Джоанна переводила взгляд с одного на другого очень голубыми глазами. — О боже, я что, сказал невпопад? Я думал, всем известно, что бедную мисс Найтингейл попросили покинуть конюшню, где она работала. Вопрос финансов, знаете ли. Мне очень жаль. Возможно, я ошибаюсь. Полуулыбка на ее губах противоречила ее словам.
  Либби сузила глаза. Эта точно знает, что делает. Это сделало ее подозрительной или просто злобной?
  — Я уверен, что это было недоразумение, — сказал Джордж. «Она сказала мне, что хочет уйти на пенсию, чтобы уделять больше времени изучению своего генеалогического древа».
  'Конечно.'
  — Недоразумение, — повторил он.
  — Не о чем беспокоиться, — пробормотал кто-то другой.
  Экономка повернулась к Либби, словно ища другую тему. — Другое дело — ваша пропавшая собака. Мы все о нем слышали и хотели бы помочь. Мы можем что-нибудь сделать, моя дорогая? Облегчение в комнате при смене темы было почти осязаемым. Полные энтузиазма, они обсуждали лучший способ найти Медведя, предложения варьировались от рекламы в местной газете до предложения огромного вознаграждения.
  — Если бы вы все проверили свои сараи и надворные постройки, это помогло бы, хотя мы почти уверены, что его украли. Голос Либби дрогнул на последних словах. Она старалась не беспокоиться о Медведе, а сосредоточиться на участниках группы. Она обнаружила в комнате скрытые течения, которые не совсем понимала.
  Она сделала вид, что посмотрела на часы, пообещав сообщить им, как только будут достигнуты успехи в поисках Медведя, и ушла, сказав, что ей нужно навестить еще нескольких человек, которые, возможно, видели его недавно.
  Когда они отмахнулись от нее, она почувствовала ослабление напряжения, как будто по крайней мере один человек в комнате был рад ее уходу. У нее было странное ощущение, что произошло что-то важное, но сколько бы раз она ни прокручивала этот разговор в голове, она не могла вспомнить, что пропустила.
  OceanofPDF.com
  
   14
  Коробка шоколадных конфет
  Машина Мэнди на подъездной дороге стала долгожданным зрелищем, когда Либби вернулась в коттедж. Официально машина принадлежала компании, но она была гордостью и радостью Мэнди. — Миссис Ф., ваш жених сказал, что вы приедете сюда.
  — Мой фиан? А, ты имеешь в виду Макса. Мэнди всегда удавалось рассмешить Либби. В этот вечер с ней было что-то странное. Либби потребовалось мгновение или две, чтобы понять, чего не хватает. — Твои волосы!
  Мэнди проигнорировала комментарий. — У меня есть инструкции, как подбодрить тебя. Он собирается уехать на ночь. Судя по всему, он ищет зацепки, связанные с украденными собаками, и не хочет, чтобы вы расстраивались. С ним Шипли, так что тебе не нужно идти в большой дом, а я здесь как его – как это сказать? – его доверенное лицо, приносящее подарки». Она повела Либби на кухню, где на видном месте стояла бутылка любимого красного вина Либби, рядом с огромной вазой с цветами и коробкой шоколадных конфет. «Это шоколад другой компании. Мне показалось неправильным приносить вам собственную коробку. Мэнди хихикнула.
  Она настояла на том, чтобы Либби села. — Ужин в духовке. Выпейте стакан этого и высыпьте все бобы.
  — Ты знаешь, я не могу…
  «Миссис Ф. Это я. Сколько загадок мы разгадали вместе? Ты же знаешь, я не буду болтать.
  — Ну, кроме Макса, ты единственный, кому я рассказываю настоящие секреты. Я знаю, ты меня не подведешь. Но сначала, почему смена стиля? Нет черной помады? Нет белой пудры для лица? Волосы в хвост? Что происходит?'
  «Хорошо замечено. У меня был макияж. Не уверен, что меня это волнует, правда. Мэнди одернула свое скромное платье. «Я был на концерте Стива в конце года в Лондоне. Только что вернулся. Думал, что не поставлю его в неловкое положение перед его шикарными друзьями-музыкантами». Она рассмеялась. — Не стоило беспокоиться. В музыкальном колледже они очень неряшливые ребята.
  — Вы имеете в виду сумасшедших музыкантов?
  — Вы понятия не имеете. Завтра я вернусь в норму. Стив сказал, что едва узнал меня без моих… э-э… моих вещей. Мэнди и Стив были вместе, за исключением ссор, с тех пор, как Стив закончил учебу в Уэллсской соборной школе. Дела явно становились серьезными. — Он сказал, что я ему нравлюсь, шероховатый. Она устроилась в кресле. — А теперь расскажи мне, и я одолжу тебе свой мозг среднего размера.
  Либби нахмурилась. — Что ты имел в виду, говоря, что Макс ищет зацепки? Что он задумал? Почему он не позвонил?
  — Ты знаешь, какой он. Он спешил, когда я столкнулся с ним. Сказал, что позвонит тебе позже и не волнуйся.
  Макс, как известно, плохо держал Либби в курсе. Он ненавидел сообщать о своем местонахождении даже ей. И все же, возможно, он что-то задумал. Возможно, он скоро вернется и приведет с собой Медведя.
  — Надеюсь, он позаботится.
  — Конечно, да.
  Знакомый узел беспокойства завязался в животе Либби, но она ничего не могла сделать, кроме как рассказать Мэнди о событиях последних нескольких дней и ждать вестей от Макса. Она сделала глоток вина и бросила в рот сразу две успокаивающие шоколадки.
  
  Макс не позвонил в тот вечер. Либби ждала до полуночи, уговаривая сопротивлявшегося Пушистика присоединиться к ней на диване и кормить кошачьих лакомствами с рук. Ей не хотелось оставаться одной сегодня вечером.
  Наконец, зная, что он вряд ли позвонит ей так поздно, она отправила сообщение:
  Идем спать. Надеюсь, все хорошо. Шипли, хорошо? Позвони мне завтра.
  Она категорически отказывалась использовать текстовую речь.
  Она ожидала, что будет ворочаться всю ночь, беспокоясь по очереди о Медведе и Максе, но на самом деле спала крепко и проснулась с новой решимостью разобраться со своими проблемами. Ответного сообщения от Макса не последовало. Может, у него батарейка села? Маловероятно. Макс был организованным человеком. Дотошный, как он выразился. Она ухмыльнулась воспоминанию. Если бы он только сказал ей, куда направляется.
  Она вылезла из постели, приняла душ, оделась и в одиночестве съела завтрак. До свадьбы осталось совсем немного, вспомнила она. Ее сердце упало. Без Медведя? Давай, Макс. Расскажи мне, что происходит.
  Телефон зазвонил. Вздрогнув, она вытащила его из кармана и уронила на пол.
  Это был Джо. — Прости, я тебя разбудил? — спросил он.
  Она заставила себя улыбнуться. 'Нет. Я подумал… ох, ничего». Не стоит волноваться, Джо.
  «Ну, я расследовал эти банды украденных собак».
  'Действительно? Разве это не слишком низко для тебя, теперь ты великий детектив-инспектор?
  'Очень смешно. Я только что бегло просмотрел файлы. Я нашел еще одно сообщение о пропаже карпатской овчарки.
  — Ты шутишь. Мысли Либби закружились. — Вы имеете в виду, что кто-то намеренно нацелился на эту породу?
  — Похоже на это. В Великобритании они редки, поэтому было бы большим совпадением, если бы еще один был случайно украден».
  — Это местное?
  — К сожалению, нет. Херефорд.
  — Разве это не в вашем новом районе? У Либби возникла мысль. — Ты сказал Максу? Он ушел поговорить с другими владельцами, но не сказал мне, куда он пошел».
  Джо хмыкнул. «Типичный папа. Держу пари, что когда он вернется, ты услышишь ему на ухо несколько отборных слов. И да, Херефорд находится в Западной Мерсии. Я скоро буду там, и если смогу помочь, то помогу. К сожалению, маловероятно, что мы сможем предложить какие-либо ресурсы – но с каких это пор вам с Максом понадобилась помощь?»
  Либби подумала вслух. — Возможно, он узнал об этом в Интернете. Он гуглил информацию о краже собак. У вас есть адрес?
  — Да, но не говори им, что это я тебя послал.
  — Не мог бы и мечтать об этом.
  К тому времени, как звонок закончился, на лице Либби расплылась улыбка. Не нужно паниковать. Если бы только Макс мог лучше рассказать ей, что он задумал. Она винила в своем времени работу в правительстве. Несмотря на то, что его навыки были финансовыми, она знала, что иногда он подвергал себя опасности. «Нужно знать», — назвал он это. Либби поработает над этой привычкой, когда он вернется.
  Допив кофе, она положила кошачью еду в миску Пушистика и задумалась о своих делах. Она не особо задумывалась о новостях Анджелы о Теренсе Марчанте. Если он вернулся в город и планирует открыть конкурирующее заведение, ей следует действовать. Она не могла позволить себе потерять бизнес. Торты и шоколад были ее основным источником дохода, и обучение Мэнди зависело от продолжения бизнеса. А что насчет Фрэнка? Он вложил свою жизнь в пекарню.
  Либби несколько раз встречалась с Маршаном, и с каждым разом он не нравился ей все больше. Он был богат, не имел вкуса и всегда оглядывал Либби с ног до головы, словно представлял ее без одежды. Она вздрогнула от этой мысли.
  Стоит ли ей навестить его и воззвать к его лучшим качествам? Она отвергла эту идею. В свою защиту он использовал фразу «это бизнес, а не личное». Нет, она должна бороться с огнем огнем. Пекарня Фрэнка пользовалась огромной популярностью в Эксеме, и людям нравились шоколадные конфеты Либби. Довольные клиенты станут лучшим оружием в борьбе с угрозой для бизнеса.
  Она позвонила Анжеле. «Мы собираемся устроить вечеринку. Огромное дело. Мы привлечем к участию прессу, организовав розыгрыши подарков и розыгрыши, а также конкурсы по украшению тортов. Это будет крупнейшее мероприятие, которое когда-либо видел Эксхэм, на котором будут продвигаться все наши товары. Мы отпугнем Теренса Марчанта еще до того, как он начнет.
  — Тогда нам нужно поторопиться. Его заведение откроется через две недели.
  
  Анжеле не потребовалось много времени, чтобы начать планировать вечеринку. Либби пришла в дом и обнаружила свою подругу, держащую пальцы над ноутбуком с кучей распечаток различных списков. «Я знала, что ты будешь тем человеком, который сможет все организовать», — призналась Либби. «У меня проблемы с собственной свадьбой».
  — Ты снова не передумал, да? Анджела впилась взглядом в очки в форме полумесяца.
  Либби подняла руку. — Определенно нет. Мы собирались провести день через пару недель, но я не понимаю, как мы можем провести чудесный день без Медведя. Возможно, нам стоит подождать еще немного. Некуда спешить. Я посмотрю, что думает Макс.
  — Почему бы тебе не сосредоточиться на возвращении Медведя? Я привяжу Мэнди помочь с вечеринкой. Я подумал, что тема вина и шоколада подойдет. На самом деле, у меня есть идея, которая может сработать…»
  Либби рассмеялась. — Я знал, что могу тебе доверять. Я оставлю это в твоих руках.
  «Просто определите бюджет, а я сделаю все остальное. И скажи Максу, что хочешь на время отложить свадьбу. Он поймет. Он достаточно долго ждал, пока ты решишь, что хочешь выйти за него замуж.
  Тяжесть упала с плеч Либби. 'Ты прав. Он уже сказал, что спешить некуда. Почему я так волнуюсь? Я поговорю с ним в следующий раз. Ох… Она вспомнила, что он исчез. — Думаю, мне нужно его выследить.
  Анжела указала на дверь. 'Идти.'
  OceanofPDF.com
  
  15
  Чай
  У Марджери Халфстед болела голова и болела грудь. Врачи сказали ей, что ей повезло: нож не задел важные органы, а соскользнул с грудной клетки. Ей пришлось наложить семь швов на рану и провести ночь в больнице. «Я хочу увидеть своего мужа», — сказала она медсестре, когда ее разбудили в смехотворно ранний час, чтобы измерить ей кровяное давление.
  — Я уверен, что сможешь, чуть позже, если доктор будет доволен твоими жизненными показателями.
  — Жизненно важные показатели, мой глаз. Марджери спустила ноги с кровати. «Врач сказал, что это всего лишь царапина. Я встаю.
  «Теперь подожди, пока ты не позавтракаешь, почему бы тебе не позавтракать?»
  'Ерунда.'
  Марджери отдернула занавеску и обнаружила пожилую женщину, лежащую на соседней кровати с открытым ртом и почти без сознания. Марджери повесила занавеску. Медсестра подняла брови, пожала плечами и оставила ее одну, а Марджери обшарила крошечный шкаф у ее кровати в поисках одежды. Платье, которое на ней было, пропало. Она щелкнула языком. Полиция приняла это в качестве доказательства. Она изогнулась, вытянув руки назад на короткое расстояние, до которого могла дотянуться, учитывая боль от швов в боку. Она поморщилась, изо всех сил пытаясь развязать завязанную веревку сзади на своей тонкой ночной рубашке, выданной Национальной службой здравоохранения, признала свое поражение и, шаркая ногами, пошла через палату.
  Табличка в коридоре указывала путь к двум другим палатам, но названия ничего не говорили Марджери. Она рискнула и толкнула ближайшую дверь. Медсестра подняла глаза. «Извините, вы попали не в ту палату. Женские кровати рядом.
  — Я хочу увидеть своего мужа.
  'Мне жаль?'
  'Мой муж. Я думаю, он здесь. Она посмотрела на ряд кроватей. — Мистер Халфстед.
  Выражение лица медсестры изменилось. — О, Уильям твой муж? Он там, у окна. Какой милый джентльмен.
  Марджери нахмурилась. Она ненавидела эту современную привычку молодых людей называть всех по имени. — Я сейчас встречусь с мистером Халфстедом, спасибо.
  — Ну, сейчас не время для посещения, но, полагаю, если ты тоже здесь. Она внимательно посмотрела на лицо Марджери. — Ты чувствуешь слабость?
  — Определенно нет. Я просто хочу увидеть своего мужа. Она не была уверена, откуда взялась эта решимость. Все, что она знала, это то, что ей нужно наладить отношения с Уильямом.
  Она прошла по палате. Уильям спал. Он выглядел старым и уставшим. Его лицо было серым. Марджери, чувствуя прилив нежности, вызвавший слезы на глазах, поцеловала его в щеку. — Мне очень жаль, — прошептала она.
  Его глаза сверкнули. Он открыл рот и сказал что-то, чего его жена не смогла расслышать. Она наклонилась ближе. — Я здесь, Уильям. Это я.'
  Улыбка мелькнула на его лице. — Милли, — прохрипел он.
  Эти слова с таким же успехом могли быть ударом в живот. Марджери отшатнулась. — Милли? Кто такая Милли?
  Глаза Уильяма снова закрылись. Марджери зажала рот руками, опасаясь, что ее стошнит. Дрожащим ртом она отвернулась от кровати и поплелась обратно через палату. Она едва могла видеть медсестру из-за слез, наполнивших ее глаза. Она была права. У Уильяма были и другие женщины. Не только Аннабель. Кто-то тоже звал Милли.
  В коридоре она прислонилась к стене, пытаясь отдышаться. Она должна вернуться домой. Она не могла провести ни минуты в этом ненавистном месте. Ей хотелось побыть в своем уютном доме, в окружении своих драгоценных вещей, пока она обдумывала все это.
  Она покачала головой, пытаясь прояснить ее. Кому она могла позвонить, чтобы прислать одежду? Злоумышленник, нанесший ей удар ножом у ее собственной входной двери, казался не более чем дурным сном, если не считать боли от швов. Что бы с ней ни случилось, она хотела быть в собственном доме. Она поспешила обратно к своей кровати, достала из сумки телефон и визитку и набрала номер. Либби Форест поможет.
  
  Несмотря на ее решимость, Марджери было нелегко убедить персонал, что она готова покинуть больницу. Как объяснила медсестра с напускной радостью, ее должен был осмотреть врач, но сегодня утром он был очень занят.
  — Я могу разрядиться, не так ли?
  Медсестра поморщилась. — Можешь, но тебе придется подписать отказ от ответственности.
  Марджери пристально посмотрела на медсестру. — Тогда принесите мне все, что я должен подписать, как можно скорее.
  Она ждала, сидя у своей кровати и глядя в пространство. Ее мир рухнул у нее перед глазами, и ей хотелось домой. Как долго она будет находиться в заключении в этом месте? Казалось, медперсонал не спешил ее отпускать, и она теряла силы бороться. Как раз в тот момент, когда она собиралась снова лечь в постель и выплакаться, вернулась медсестра с Либби за собой.
  Медсестра указала на Марджери. — Пожалуйста, возьмите ее, — пробормотала она. «Вы спасли мое здравомыслие».
  Несмотря на это, прошел час, прежде чем Марджери наконец разрешили уйти, сжимая в руках бумажный пакет с обезболивающими и одетую в юбку и джемпер, которые она никогда бы себе не выбрала. Либби призналась, что это была первая одежда, которую она положила в руки. По крайней мере, ей не составило труда найти ключ под незакрепленной брусчаткой, как и велела Марджери.
  По дороге домой Марджери сидела молча, испытывая облегчение, обнаружив, что ее спутник не настаивает на разговоре. Без сомнения, она приняла настроение кипящей ярости Марджери за реакцию на травму. На первые предварительные вопросы об Уильяме Марджери ответила коротким: «Он идет на поправку», тоном голоса, запрещающим дальнейшие расспросы.
  Либби помогла ей пройти через парадную дверь, хотя она чувствовала себя вполне способной идти одна, и заварила чашку чая, задавая вопросы, пока они пили. Марджери попыталась вспомнить, что произошло. — Я хотел поговорить с тобой в тот день, прежде чем — прежде чем я открыл дверь — потому что мне нужно было очистить голову. Я начал думать всякие глупости».
  — Расскажи мне, что произошло. Кто был у двери?
  Марджери с усилием сморщила лицо. — Я пытался вспомнить. Видите ли, я успел лишь мельком увидеть, а на ней было большое пальто и платок…
  'Она?' Либби прервала его. — Вы имеете в виду, что это была женщина?
  — Да, да. Но она была большой. Не высокий, конечно, но хорошо сложен. Сильный.'
  — Сколько ей было лет?
  — Трудно сказать. На ней были большие очки и платок, а по бокам торчали лишь небольшие темные волосы. Вот как я мог сказать, что это была женщина.
  Губы Марджери задрожали, и Либби налила еще чаю. — Вам пока не нужно больше об этом говорить.
  — Я тут подумал и уверен, что она на самом деле не хотела меня убивать, понимаешь. Это был всего лишь один удар, и он не был направлен мне в сердце. Она могла бы ударить меня еще раз. Я думаю, она ожидала увидеть Уильяма, и я застал ее врасплох». Решительная улыбка Марджери дрогнула. — Думаю, мне скоро придется немного поспать, если вы не возражаете. Спасибо, что привезли меня домой, но я бы хотел побыть один».
  — Конечно, если ты этого хочешь. Я выйду и вернусь позже, чтобы посмотреть, как у тебя дела.
  Марджери допила чай, чувствуя себя немного лучше. Может, Либби Форест и не такая уж дура, но Марджери хотела от нее избавиться. Она не хотела думать о женщине, которая ударила ее ножом. В конце концов, это была всего лишь царапина. Никакого реального ущерба не нанесено. Ее больше заботило поведение Уильяма. Если у него был роман, она должна была знать.
  Она медленно поднялась по лестнице, чувствуя, как швы на боку болезненно тянут ушибленную кожу. Одежда Уильяма аккуратно висела в его гардеробе или была сложена в ящиках. Марджери настаивала на чистоте дома.
  Укол вины вызвал у нее секундное колебание, когда она ощупала его карманы, но она ожесточила свое сердце. Уильям это заслужил. Кроме того, она должна была знать правду, как бы больно это ни было.
  Ни в одном из карманов не было ничего необычного; только странный билет на автобус и монетный двор. Уильям не был бы настолько глуп, чтобы хранить доказательства своего предательства там, где могла бы искать Марджери.
  Она сидела на кровати и думала. Куда он делся, что она не последовала за ним? Где он мог спрятать вещи?
  По лицу Марджери медленно расплылась улыбка. Конечно. Сарай, вот и все. Уильям настаивал на том, что у каждого мужчины должен быть сарай. Его жене не разрешили навести порядок в маленькой деревянной постройке в саду. Сарай был логовом Уильяма.
  — Верно, — сказала Марджери вслух. — Вот где это будет. Она понятия не имела, что ожидает найти, но желание узнать правду заставляло ее идти вперед.
  Она обшарила горшки с гвоздями, рассортированными по размеру, и банки с незавершенной краской. Ничего необычного они не дали. Марджери оттолкнула их и вытащила стеклянные банки, выстроенные позади них на металлической полке. Всякие мелочи, вот и все, что она нашла. Монеты, пуговицы, сломанная линейка и несколько огрызков карандашей. Пока, почти готовая отказаться от охоты, она не взяла последнюю банку. Казалось, он был полон ваты.
  Марджери нахмурилась. Что бы Уильям делал с ватой?
  Она высыпала содержимое банки на единственный стол в сарае, скребя пальцами. В середине свертка блестел ключ.
  Ее пальцы дрожали, когда она взяла его и осмотрелась в поисках чего-нибудь, что можно было бы разблокировать.
  Рядом со столом она увидела покрытый брезентом сундук, поставленный вместо стула. Марджери откинула крышку. Коробка была богато украшена и идеально подходила к ключу. Он был искусно вырезан из какого-то иностранного дерева – сандалового дерева, догадалась Марджери, вдыхая слабый приятный древесный аромат.
  Она вставила ключ в замок. Оно плавно повернулось. Она глубоко вздохнула и открыла крышку.
  
  Когда Либби вернулась, усталая и подавленная после двух часов распространения плакатов о пропавшей собаке в соседнем городе, она обнаружила Марджери на диване, сжимающую в руках небольшую деревянную коробку, и рыдающую так, словно ее сердце вот-вот разобьется.
  'Что это такое? Вам больно? Мне позвонить доктору?
  Марджери покачала головой. Она протянула коробку. Либби нерешительно взяла его, ожидая, что Марджери отпустит один из своих резких комментариев. Вместо этого Марджери закрыла лицо руками.
  Либби опустилась рядом с Марджери и открыла коробку. Внутри лежала пара крохотных пинеток, детская белая ночная рубашка и сложенный кисейный квадрат. — Ради ребенка, — прошептала Марджери.
  'Малыш?' Либби деликатно прикоснулась к ботинкам. — Чей ребенок?
  Марджери прочистила горло. «Наши. Мы собирались завести ребенка, но что-то пошло не так. Я никогда не знал, что Уильям купил эти вещи. Он мне не сказал. Должно быть, он спрятал их много лет назад. Ее голос дрожал. — Он спрятал их, чтобы не расстраивать меня.
  Одну за другой она поднимала одежду и передала ее Либби. 'Смотреть.' Она показала Либби небольшой, сильно сложенный листок бумаги. «Он хотел маленькую девочку. Я хотела мальчика. У меня был список имен мальчиков, но это его. На бумаге было всего два имени: Марджери и Милли. «Милли — это имя, которое он хотел для нашего ребенка».
  Либби принесла обильное количество чая и выразила сочувствие. Марджери высморкалась, аккуратно сложила детскую одежду в папиросную бумагу и начала говорить, облегчение явно сделало ее болтливой. «Я вел себя так глупо. Как я мог ему не доверять? Она одарила водянистой улыбкой. «Я всегда думал, что Уильям слишком хорош для меня, это правда. Он такой привлекательный мужчина. Я никогда до конца не верила в свою удачу, что он захотел на мне жениться. Когда я привезу его домой, я его испорчу до чертиков. Я даже снова отпущу его на рыбалку».
  Она заперла коробку, разглаживая ее поверхность нежными руками. «Он перестал ловить рыбу после того последнего соревнования. Он был уверен, что победил. Он поймал огромную радужную форель весом более шести фунтов, по его подсчетам, но весы его подвели. Он сказал, что они были взвешены. Я ему посоветовал не связываться с клубом, где есть читеры».
  Цвет вернулся к ее щекам. «Я знаю, что он скучает по утрам у воды. Я куплю ему еще рыболовный набор, вот что я сделаю. Ему это понравится.
  Либби ускользнула, оставив Марджери искать на стойке для журналов старые рыболовные брошюры.
  OceanofPDF.com
  
   16
  Вишневые котлеты
  Либби никогда не понимала убежденности Марджери в том, что у Аннабель и Уильяма роман. Аннабель была намного моложе его и не выказывала никаких признаков тоски по нему. Либби ничуть не удивилась, обнаружив, что все это было плодом воображения Марджери.
  Однако его нехарактерное исчезновение, когда он якобы руководил школьниками, осталось нераскрытым. Куда он делся? Мог ли он быть с Берил? Никотин, как читала Либби, действует быстро. Вполне возможно было представить, как Уильям предлагает Берил глоток виски, содержащего достаточно яда, чтобы убить ее за считанные минуты.
  Был ли Уильям действительно убийцей? У него была такая возможность, но каков был его мотив? Либби еще не пыталась выяснить, обладает ли он знаниями по перегонке никотина, но он всю свою жизнь работал преподавателем. Он не был дураком.
  Единственным фактом, который окончательно отвел от него подозрения, было нападение на его жену. Никто не мог оспорить его алиби, поскольку он находился в больнице, но богатый мозг Либби придумывал различные способы, которыми он все еще мог нести ответственность. Сообщник, наверное? Кто-то работает с Уильямом с неизвестной целью? Или, возможно, даже если пожилой мужчина не интересовался Аннабель, у него мог быть роман с кем-то еще. А как насчет загадочного добровольца, которого видела Марджери? Выследила ли ее полиция?
  Либби очень хотелось обсудить это с Максом. Если бы он только вышел на связь. Она колебалась, испытывая искушение узнать, куда он ушел, и последовать за ним.
  Пока она колебалась, ее телефон запищал.
  Макс. Он словно услышал ее мысли. Текст был кратким, но он хотя бы был на связи:
  По тропе. Здесь ужасный прием. Если будут новости, свяжусь. Шипли помогает.
  Либби чуть не заплакала от облегчения. С Максом все было в порядке, просто он был занят и находился вне досягаемости. Она не подумала об этом. Придирчивый голос прошептал, что он не мог все время находиться вне зоны досягаемости, и что ей будет что сказать о его молчании, когда он придет домой. Тем не менее, если бы он только мог найти Медведя, все было бы идеально. Она усмехнулась, предвкушая короткий спор, за которым последует приятное примирение.
  Внезапно, полная надежды, ее настроение подскочило. Она сосредоточится на расследовании убийства Берил и нападения на Марджери. Она хотела доказать невиновность Уильяма ради Марджери, но напомнила себе о совете Джо следовать доказательствам, даже если они ведут в направлении, которое ей не нравится.
  Она планировала выяснить причину присутствия школьной группы в замке в утро убийства Берил. Было ли это совпадением? Уильям отвечал за организацию визита.
  Она позвонила в школу Джейсона Франклина. Администратор не хотел немедленно назначать встречу, но Либби была готова намекнуть на возможные последствия для школы, если присмотр за учениками в замке будет неадекватным. Администратор вдруг обнаружил окошко в дневнике директора. Она сразу увидела Либби.
  Либби закончила разговор и отправилась в школу. Макс гордился бы ее напористостью.
  В школе обучалось более тысячи учеников, она располагалась на территории большого кампуса, выходящего на открытые поля. Это казалось приятным местом для учебы, хотя быстрый поиск Либби в Google последнего отчета Ofsted показал, что оно «требует улучшения» в нескольких областях. Шестой класс, видимо, нуждался в дополнительной «растяжке».
  Либби оставила свою машину на стоянке для сотрудников, нажала кнопку звонка и попросила, чтобы ее впустили. Она получила удовольствие, показав свои полицейские удостоверения секретарю, который неохотно исчез, чтобы проверить, доступен ли директор школы.
  Миссис Басс, директор школы, прибыла без ненужной задержки. Это была порядочная, умная на вид женщина, вероятно, достигшая пенсионного возраста через год или два. — Чем я могу помочь? — спросила она скорее деловым, чем теплым тоном, проводя Либби в свой кабинет. — Это связано с той несчастной смертью в замке? Мои мальчики были очень шокированы, как вы можете себе представить. Я организовал консультацию, если она кому-нибудь из них понадобится, но пока они, кажется, справляются на удивление хорошо. В этой школе у нас сильная и благоприятная среда».
  «Я уверена, что это помогло», — сказала Либби, стремясь к дипломатии. Ее смутили воспоминания об учебе собственной директрисы. Как людям удавалось создавать такую неприступную ауру даже в помещениях, мало чем отличающихся от кабинета врача или кабинета адвоката?
  Она кашлянула и сосредоточилась на своих делах. «Я работаю в полиции как гражданский офицер, — объяснила она, — и собираю предысторию о дне посещения замка. Присутствовавшие мальчики дали показания, и я был там, когда давали интервью Джейсону Франклину. Сегодня я просто пытаюсь понять, как они оказались в замке в тот день. Это было немного необычно, потому что замок официально был закрыт».
  Директор школы кивнул. «Это был особый случай. Как вы знаете, отец Джейсона - наш местный член парламента. Он оказывает школе невероятную поддержку». «Держу пари, что да», — подумала Либби. Лучший способ убедиться, что его сыну будут предоставлены льготы.
  Словно прочитав ее мысли, директор продолжил. «Это не значит, что Джейсон получает какое-то преимущество перед другими учениками». Миссис Басс бросила на Либби взгляд, не позволивший ей спорить. — Томас, мистер Франклин, также поддерживает Фонд, управляющий замком. В этот раз они были готовы разрешить исключительный визит».
  'Конечно.' Либби пока оставила это в покое. Хладнокровие миссис Басс ясно давало понять, что она не заинтересована в сплетнях, но румянец на ее щеках насторожил инстинкты Либби. Насколько хорошо директор знал депутата? Она тщательно подбирала слова. «Судя по всему, Джейсон был выбран для участия в короткометражной драме. Ну, знаете, написать сценарий и поговорить с мисс Найтингейл, чтобы обсудить вымышленное меню.
  — Это заслуга мистера Халфстеда. Он организовал среди мальчиков конкурс коротких сочинений – кажется, что-то о тяжелом положении домашней прислуги в викторианские времена – и Джейсон представил лучшее сочинение. Визит был запланирован на другой день, но когда Джейсон узнал, что его в этот день не будет, его отец попросил о специальной прогулке. Джейсон должен был посетить Оксфордский университет. Несколько наших студентов каждый год подают заявки на высшие учебные заведения, и я с гордостью могу сказать, что два мальчика добились успеха в прошлом году – один изучал физику в Кембридже, другой – классику в Оксфорде. Джейсон надеется получить степень по истории.
  Миссис Басс казалась настолько довольной собой, что Либби не удержалась и спросила: «Значит, школа стала лучше со времени последнего отчета Ofsted?»
  Настроение директора похолодело. «Я не был ответственным, когда проходила эта проверка. Впоследствии меня приняли на работу, и в мои обязанности входило улучшение слабых мест школы. Я рад сообщить, что да, школа действительно улучшилась. Мы ожидаем, что в этом году Джейсон и еще один-два ученика нашего шестого класса заставят нас еще больше гордиться ими».
  — Значит, Джейсон — блестящий ученик?
  — Один из них.
  Вошел администратор, неся на подносе прохладительные напитки. Два вишневых пирога «Бейквелл» подозрительно напоминали работу Либби.
  Директор школы, возможно, заметив улыбку Либби, позволил ее манерам немного смягчиться. — Ваша слава повара прошла еще до вас, миссис Форест. Возможно, однажды нам удастся убедить вас выступить с речью перед некоторыми из наших студентов».
  Умная женщина. Как могла Либби отказаться от такой просьбы, если она хотела большего сотрудничества в школе? Неудивительно, что миссис Басс улучшила успеваемость в школе. С ней нужно было считаться. — Я посмотрю свой дневник, — пообещала Либби. «Я уверен, что смогу помочь».
  Завуч с довольным видом размешала чай и аккуратно откусила торт. Либби воспользовалась моментом взаимопонимания, чтобы узнать больше о Томасе Франклине. «Я считаю, что полезно, чтобы сын депутата так хорошо учился в вашей школе…»
  «Он, безусловно, делает честь своему отцу». Она положительно сияла. «Томас Франклин действительно очень интересный человек. Он был местным депутатом всего два года, но прожил в этом районе гораздо дольше. Он очень забавный оратор. Он собрал целую толпу, когда открывал наш ежегодный праздник. Либби видела этого человека в телевизионных ток-шоу, где он определенно знал, как очаровать публику. Судя по возросшему оживлению директора, Либби подозревала, что интерес миссис Басс выходит за рамки профессионального.
  Однако это не подразумевало ничего подозрительного в просьбе этого человека об изменении даты посещения замка. Похоже, это не имело никакого отношения к директору школы. И снова ключом оказался Уильям Халфстед. Либби повернула разговор в том же направлении. — Кажется, здесь преподавал мистер Халфстед.
  — Раньше моего времени, но да. Он ушел в отставку вскоре после моего назначения».
  — Это был ранний выход на пенсию?
  Миссис Басс отвела взгляд в сторону. — Думаю, год или около того.
  Либби молча заметила дискомфорт директора. «Простите, что спрашиваю, но была ли какая-то особая причина, по которой его побудили уйти в отставку?»
  — Никакого скандала, если вы это предлагаете. Если бы это было так, мистеру Халфстеду наверняка не разрешили бы водить наших студентов по замку. Нет, это было просто изменение духа и методов. Мне нужно было в каком-то смысле обновить школу. Например, на уроках истории больше внимания уделяется изучению современных текстов, а не тому, как одеваться». Директор школы немного резко замолчал. У Либби сложилось впечатление, что она была откровеннее, чем намеревалась.
  Мозг Либби гудел, когда она уходила. Осторожные слова директора школы не совсем скрыли ее неодобрение Уильяму Халфстеду. Делало ли это его более вероятным подозреваемым, или это просто разногласия по поводу методов обучения? Затем был депутат, очаровавший директора и готовый использовать свое положение в интересах сына. Имеет ли он какое-либо влияние на мистера Халфстеда? И если да, то какое отношение это будет иметь к смерти Берил Найтингейл?
  
  Во время интервью Либби с директором школы старший инспектор полиции Моррисон отправил текстовое сообщение с приглашением Либби на совещание по делу, чтобы обсудить ход расследования убийства Берил Найтингейл. Она прибыла, запыхавшись, как раз вовремя, чтобы получить полный токсикологический отчет, который наконец и окончательно подтвердил причину смерти Берил - отравление никотином.
  Взгляд констебля Джеммы Хамберстоун на Либби был кратким и недружелюбным, и когда Либби попросили сообщить в комнату любую информацию, которую она собрала за последние пару дней, выражение лица молодого офицера приняло резкий оттенок. «Я осознаю, что мне нужно внимательно относиться к любому расследованию в отношении члена парламента», — закончила свой отчет Либби и взглянула на часы. Она договорилась провести вечер на концерте в Уэллсе, где среди выступавших был парень Мэнди, Стив, бывший ученик кафедральной школы.
  Вмешался старший инспектор полиции Моррисон. — Хорошая мысль. Джемма, возможно, ты могла бы продолжить превосходную работу миссис Форест. Взгляд, брошенный Джеммой в сторону Либби, был чистой яростью.
  Ян Смит переводил взгляд с одного на другого, на его губах играла удовлетворенная улыбка. Сначала Либби была озадачена, затем ей пришла в голову мысль. Он действительно не любит женщин. Он хочет, чтобы и Джемма, и я упали ничком. Если бы только Джемма не возмущалась так сильно за мое участие, возможно, я смог бы ей помочь. Раньше я встречал многих Иэнов Смитов. В частности, в лице ее собственного мужа, ныне покойного.
  DCI все еще говорил. «На данном этапе нам необходимо пересмотреть наши гипотезы. Мы знаем, что мисс Найтингейл была убита из-за того, что она съела или выпила. Она не смогла бы выкурить достаточно сигарет или жевать достаточно табака, чтобы вызвать смерть. Нам необходимо рассмотреть, существует ли возможность отравления, вызванного самим собой, каким бы маловероятным это ни казалось. Миссис Форест, вы знали жертву лучше, чем любой из нас. Вы поверите, что она способна на самоубийство?
  Либби задумалась. «Она была довольно грустным человеком со скрытыми проблемами с алкоголем. Когда я говорю «скрыто», я имею в виду, что никто об этом не говорил. Однако все жители, похоже, знают, что она пила. Если бы она покончила с собой, я бы спросил, почему именно сейчас? Проблема с алкоголем существует уже давно».
  Несколько кивков в зале подтвердили вывод Либби. Осмелев, она продолжила. «Возможным объяснением может быть то, как она ушла с работы. Я слышал противоречивые сообщения. Некоторые говорят, что она ушла на пенсию – она была значительно старше пенсионного возраста – в то время как другие намекают на вопрос по поводу бухгалтерского учета».
  Моррисон кивнул. — Джемма, это еще один вопрос, который тебе нужно проверить в конюшнях скачек — счета принадлежали им. Есть еще какие-нибудь теории на данном этапе?
  Джемма Хамберстоун что-то записала в своем блокноте: «Мне хотелось бы узнать больше об Уильяме Халфстеде». Мы не должны списывать его со счетов как подозреваемого только потому, что с тех пор у него случился сердечный приступ. Он был в замке и отвечал за присутствие школьников.
  Либби подняла руку, затем опустила ее, покраснев, как ребенок. — Его жена упомянула, что он скрылся из виду примерно в момент смерти Берил. Она предположила, что в это время он мог преследовать одного из других добровольцев».
  Ян Смит пролил кофе на пол. — В его возрасте? Шанс был бы хорошей вещью.
  Моррисон холодно посмотрел на своего подчиненного, и Либби заметила проблеск стали под нежной внешностью старшего офицера. — Потому что ты такой находка, Ян?
  — Давайте, сэр. Мужчине должно быть семьдесят. За кем он охотился? Еще один престарелый? Пара молодых офицеров-мужчин захихикала, но глаза старшего инспектора Моррисона сузились.
  Яна Смита ждут неприятности.
  Джемма взглянула на Либби и чуть-чуть приподняла бровь. Воодушевленная этой демонстрацией женской солидарности, какой бы мягкой она ни была, Либби объяснила теорию Марджери о том, что у ее мужа мог быть роман с Аннабель.
  Старший инспектор Моррисон кивнул. — Значит, он все еще находится на вершине нашего списка. Нам понадобится соответствующее заявление от его жены. Полагаю, она вне опасности?
  — Судя по количеству никотина в тканях жертвы, — Джемма просматривала отчет патологоанатома, — вполне вероятно, что яд был введен менее чем за час до смерти. Его в ее теле было достаточно, чтобы убить лошадь. Таким образом, Марджери Халфстед могла бы его применить, как и любой, кто знал жертву. Если бы на нее не напали, я бы хотел оставить ее в списке. Могла ли поножовщина быть притворством? Она посмотрела на Либби, приподняв брови.
  Либби сомневалась в способности Марджери спланировать и осуществить такой обман. «Я слышал нападение, и оно звучало достаточно искренне. Но это возможно.
  «Мы будем иметь ее в виду, — подтвердил старший инспектор полиции Моррисон, — на всякий случай».
  Констебль Смит кивал, пока Джемма говорила, как будто он достиг некоторого понимания. Его голос звучал торжествующе. — Убийца, должно быть, был в замке.
  Моррисон устало поднял бровь. — Нет, — сказал он, проявив терпение. «Яд мог попасть в алкоголь жертвы в любой момент».
  Даже Ян Смит узнал презрение в голосе своего босса и опустился на стул.
  — Кстати, сэр, — нахмурилась Джемма. — Нам не удалось найти женщину, которую видели в замке. Миссис Халфстед упомянула, что видела ее наверху. В обычный день ее было бы невозможно выследить, но поскольку замок был закрыт, за исключением студентов, она либо официально находилась там, помогая с уборкой, либо пробралась внутрь. Пока никто, похоже, не знает, кто она. Возможно, это не важно, и она была наверху, когда жертва умерла, но…
  Несколько голов резко поднялись. Редкая улыбка озарила лицо старшего инспектора Моррисона. — Молодец, Джемма. Совершенно верно. Она не должна иметь никакого отношения к убийству, но я не люблю незавершенные дела. Поймай это, ладно? Выясни, кто еще видел нашу загадочную женщину, и найди мне имя.
  Старший инспектор полиции Моррисон постучал по бумагам на столе, показывая, что конференция близится к завершению. — Пока никто не исключен. Любой, кто находился в замке в то утро, мог совершить это дело. Друг или сосед, имевший доступ к дому мисс Найтингейл – они могли в любой момент подбросить яд в бутылку с ее любимым напитком. Кстати, что ей больше всего нравилось?
  'Виски.' Ответ Либби вызвал всеобщий стон.
  — Тогда мог бы находиться там годами. Мышцы привычно мрачного лица Моррисона поникли еще сильнее. — Тем не менее, мы будем иметь это в виду. Йен, начни разговаривать с соседями. Джемма, поговори с экономкой в замке. Не забудьте поддерживать связь, вы двое, ведь некоторые соседи тоже могут быть волонтерами. Мрачное выражение лица Джеммы выдавало отсутствие у нее энтузиазма по поводу работы с Яном Смитом, но босс не стал комментировать. «Миссис Форест, спасибо за вашу помощь. Любые идеи приветствуются».
  Либби повернулась, чтобы уйти, в тот момент, когда Ян Смит искоса посмотрел на Джемму. — Тогда давай, детка. Давайте поддерживать связь.
  Неудивительно, что Джемма Хамберстоун занимала оборонительную позицию. Если бы Смит не был осторожен, у него бы были проблемы из-за подобных комментариев.
  OceanofPDF.com
  
   17
  апельсиновый сок
  Либби была рада заполнить вечер концертом и избежать долгих часов одиночества в темноте, пока Макса не было. Она скользнула на деревянную скамью в Уэллсском соборе, рядом с Мэнди. Анджела, тетя Стива, сидела слева от Либби. Готский макияж Мэнди снова появился, и она дополнила образ черной бархатной шляпой, о которой Либби тайно мечтала.
  Восхищенная великолепием арок собора и ожидающей тишиной публики, Либби подождала, пока оркестр начнет настраивать свои инструменты, прежде чем прошептать под прикрытием шума: «Я услышала от Макса». С ним все в порядке, поэтому я оставлю его одного, чтобы он продолжил расследование. Он прекрасно справился со мной еще до того, как познакомился со мной. Не знаю, почему я так волновалась.
  — Свадебные нервы?
  'Может быть. Боюсь, никаких новостей о Медведе.
  «Посмотрите на светлую сторону», — призвала Мэнди. «Банда не убивает собак, они крадут ценных животных. Макс занимается этим делом. Он его найдет.
  — Надеюсь, ты прав. Либби извивалась. — В любом случае, сегодня вечером я полон решимости не беспокоиться ни о Медведе, ни о чем-либо еще. Я буду наслаждаться музыкой».
  Мэнди хихикнула. — Тогда я не скажу тебе, что я услышал на виноградной лозе.
  Дирижер постучал по палочке, и оркестр заиграл.
  — Что ты слышал?
  Женщина, стоявшая сзади, шикнула на нее. Мэнди пожала плечами. — Извините, скажу вам в антракте.
  Мозг Либби лихорадочно работал, и она слушала музыку лишь вполуха. Что могла знать Мэнди? Это было про Медведя? Она отказалась от этой идеи. Если бы Мэнди что-то знала, она бы с радостью рассказала. Возможно, она слышала еще сплетни о Берил или Халфстедах.
  Наконец последние ноты донеслись до потолка. Либби схватила Мэнди за руку. — Несчастный, я был в напряжении. Что ты знаешь?
  Мэнди наморщила нос. «Извините, это было неподходящее время. Когда я был в пекарне, нас навестил мужчина, который только что переехал в большой дом, который пустовал уже несколько месяцев. Знаешь, там, на вершине Миллионера? Либби кивнула. Эту улицу в Эксеме знали все. Каждый дом в нем стоил намного выше бюджета среднего жителя.
  «Он оставался в магазине целую вечность. Похоже, он хочет познакомиться с людьми. Немного вкрадчиво, если вы понимаете, о чем я, но Глэдис из цветочного магазина он, похоже, понравился.
  «Ей нравятся все мужчины».
  'Что бы ни.' Либби вздрогнула от этого выражения лица, когда Мэнди продолжила. — В любом случае, это не просто сплетни о ней. Этот человек, кажется, называл себя Хендерсоном. Верно, Патрик Хендерсон. Либби хотелось кричать. Неужели Мэнди никогда не перейдет к делу? Она закусила губу и стала ждать.
  — Он сказал, что приходил навестить Берил, потому что она работала в его конюшне, но дома ей не ответили. Ну, вы можете себе представить. Глэдис была очень взволнована, рассказывая ему о смерти Берил в замке и о том, что ходили слухи, что она оставила работу в тумане, и знал ли этот человек что-нибудь об этом?' Она остановилась, чтобы перевести дух.
  — Продолжайте, — настаивала Анджела, так же захваченная, как и Либби, — прежде чем они вернутся на второй тайм.
  «Короче говоря, этот человек сказал, что, по его мнению, он мог бы сказать ей, потому что он сказал: «Берил мертва, и ты не можешь клеветать на мертвых, не так ли, ха-ха?» Мэнди с отвращением сморщила нос. — В любом случае, этот слух оказался правдой. Берил использовала деньги от бизнеса для инвестиций, но все они пошли не так, как надо, прежде чем она смогла возместить наличные, и аудит в конце года выявил несоответствия».
  Анжела глубоко вздохнула. — Итак, она воровала у фирмы. Кто бы мог поверить в такое насчет Берил?
  «Более того, — торопливо закончила Мэнди, — из-за того, что она потеряла деньги, ее уволили, и ей не хватало нескольких шиллингов государственной пенсии».
  Настало время второй части концерта, и Стив с двумя коллегами вышел вперед, чтобы сыграть трио саксофонистов; сеттинг Alexander's Ragtime Band, который вскоре заставил публику топать ногами. Мэнди переключила внимание на своего парня, ее рот был слегка приоткрыт, щеки покраснели от волнения. Либби взглянула в другую сторону, где восторженное выражение лица Анджелы напоминало выражение лица Мэнди, и ухмыльнулась. На данный момент оба ее спутника забыли о жертве убийства и пропавшей собаке.
  В конце вечера Либби отклонила приглашение Анджелы отпраздновать это событие у нее дома. — Я бы с радостью, но мне нужно подумать об информации Мэнди. Если Берил была разорена и обеспокоена, это могло означать, что она пила больше».
  «Топит свою печаль», — пробормотала Мэнди, большая часть ее внимания все еще была на Стиве. Либби ухмыльнулась. В глубине ее сознания формировалась идея.
  
  На следующее утро Либби была одна, так как Мэнди осталась со своей тетей. Ее одинокий завтрак с апельсиновым соком и тостами был прерван звонком в дверь. Либби прыгнула, чтобы открыть дверь, взволнованная, ожидая увидеть Макса с Медведем на буксире рядом с Шипли.
  Она распахнула дверь и подавила стон. Джемма Хамберстоун была последним человеком, которого она хотела видеть.
  Детектив-констебль открыла было рот, но снова закрыла его. Либби знала, что ее лицо было разбито. Она даже не приняла душ и не причесалась. Пытаясь казаться спокойной, она глубоко вздохнула и зафиксировала на лице приветливую улыбку. — Вам лучше войти.
  Она провела констебля Хамберстона на кухню, но молодая женщина отказалась от чая. Она выглядела неловко, ёрзала и кусала губу. — Я хотел сделать предложение, миссис Форест, но не хочу вмешиваться.
  «Честно говоря, мне не помешало бы несколько хороших новостей».
  — Ну, у меня назначена встреча с отцом Джейсона Франклина. Он просил – и очень на этом настаивал – о встрече. Он недоволен. Я подумал, что ты, возможно, захочешь пойти с нами.
  — Я бы, конечно, сделал это. Интервью с депутатом было именно тем тонизирующим средством, которое ей было нужно, каким бы ни было оправдание, а предложение округа Колумбия было похоже на маленькую оливковую ветвь. — Дай мне минутку.
  Убегая, Либби плеснула себе в лицо водой, провела щеткой по зубам и натянула брюки и джемпер. Почувствовав себя немного более человечной, она вернулась на кухню. «Мне жаль, что заставил вас ждать. Я проспал. Она прикусила язык, раздраженная тем, что ее голос звучал оборонительно.
  Когда она надела пальто, на ее телефоне появилось еще одно сообщение от Макса:
  В Херефорде. Надеюсь. Скоро поговорим хх
  
  Томас Франклин находился в хирургическом отделении своего избирательного округа недалеко от замка. Имея средний рост, он вел себя с уверенностью человека, учившегося в Итоне или Харроу. Его тщательно поддерживаемая копна густых волос цвета ярко-каштанового цвета не могла быть естественной, а его кожа была сильно загорелой до цвета, который в этой части мира, должно быть, обусловлен либо чередой зарубежных отпусков, либо химическими препаратами. помощь.
  Он устроил грандиозное зрелище, посмотрев на часы, и бросил острый взгляд на небольшую группу просителей, сидевших в тесноте на тесных стульях по краям комнаты. «Зайдите в мой кабинет. Я могу дать вам только несколько минут.
  Он уселся в кожаное офисное кресло и жестом пригласил посетителей на пару маленьких жестких стульев. Не было никакого предложения освежиться. — Я так понимаю, вы хотите обсудить это дело в замке. Как вы можете себе представить, я совсем не рад участию моего сына, и я ясно выразил свои чувства директрисе. Я ожидаю, что школьники будут в безопасности и не будут подвергаться неприятным последствиям. Где был ответственный человек? Похоже, он покинул вечеринку и оставил их со своей совершенно некомпетентной женой. Мой сын вполне может быть травмирован».
  Джемма избегала взгляда Либби. «Как бы то ни было, — сказала она, — моя работа — выяснить, что произошло».
  — Джейсон сказал тебе. Он говорил по этому дурацкому громкоговорителю, когда умерла эта женщина». Голос мужчины повысился. — Бедный парень на самом деле разговаривал с ней.
  — Да, он рассказал мне, что произошло, когда я разговаривал с ним в замке. Миссис Форест тоже присутствовала. Хочу добавить, что ваш сын не находится под каким-либо подозрением. В настоящее время на студентов смотрят как на несчастных свидетелей». Либби восхищалась дипломатией полицейского.
  Шум депутата немного утих. Он откинулся на спинку стула, поднял глаза к потолку и сложил короткие короткие пальцы вместе. «Я очень хочу, чтобы все это прояснилось как можно быстрее. Я предполагаю, что у вас есть подозреваемый. Я слышал, Уильям Халфстед находится под подозрением.
  Либби внимательно слушала, опустив глаза в пол.
  «Мне очень жаль, боюсь, что я не могу поделиться этой информацией на данном этапе». Джемма говорила официально.
  Депутат нахмурился, привыкший поступать по-своему. — Я был бы признателен, — продолжал он, — если бы вы держали меня в курсе ваших запросов. Знаете, от имени моих избирателей.
  — Я позабочусь о том, чтобы вас информировали, когда это будет необходимо, сэр. Могу я сказать, что мы очень благодарны за интерес, который вы проявляете к этому вопросу. Мы хотим прояснить это как можно скорее».
  — Конечно, конечно. Его голос звучал раздраженно. «Кто была эта женщина? Бренда, не так ли?
  «Берил. Берил Найтингейл. Доброволец в замке.
  «Ну, мне всегда приятно слышать, что представители общественности вносят свой вклад в развитие общества. Я полагаю, она была подругой мистера Халфстеда?
  Джемма ничего не сказала. Депутат еще раз взглянул на часы. — Что ж, мне пора идти. Сегодня в избирательной хирургии предстоит решить множество проблем. Спасибо, что успокоили меня, ведь вы держите дела под контролем. Мне бы не хотелось, чтобы мой сын нервничал больше, чем сейчас. Ему предстоит важный экзамен.
  Либби и Джемму выгнали. Уходя, Либби оглянулась и увидела, что депутат внимательно наблюдает за ними. Либби прокрутила этот разговор в голове. Похоже, он очень интересовался Уильямом Халфстедом.
  Они снова забрались в полицейскую машину. — Ну, что ты об этом думаешь? — спросила Джемма.
  — Чрезмерно заботливый отец? — предложила Либби. — И готов к драке с полицией.
  Джемма кивнула. 'Точно.'
  Она развернулась, готовая выгнать машину из места. «Спасибо, что пришли. Я хотел извиниться.
  'Ой?' Либби оставалась уклончивой.
  'Да. Ян Смит сказал мне, что вы препятствовали его расследованию по делу отравленных велосипедистов. Это произошло до того, как я поступил на службу в местную полицию, поэтому подробностей я не знал. Вчера у нас была небольшая прощальная встреча с инспектором Рамшором, и он рассказал мне правдивую историю.
  Либби глубоко вздохнула, сдерживая приступ гнева. Как смеет Ян Смит лгать о ней? 'Без проблем. Этот человек представляет угрозу. Я не завидую тебе, что тебе приходится работать с ним. С ним всегда было непросто, но в последнее время он, кажется, стал более женоненавистническим».
  Джемма умело поворачивала машину на узких поворотах А39, цокая языком, когда ей приходилось тормозить за трактором. — Третья жена ушла от него летом. Я думаю, у него проблемы с женщинами. В любом случае, мне лучше вернуться. Еще раз спасибо.'
  Улыбка Либби была мрачной. Яну Смиту нужно было преподать урок. Она не знала, как с этим справиться, но однажды…
  Между тем у нее были другие планы. Устав ждать вестей от Макса, она решила сама пойти по следу Медведя. Она больше не останется дома и ничего не делает. Когда трактор остановился, чтобы пропустить движение транспорта, Либби приняла решение. Она отправилась в Херефорд, как только смогла.
  OceanofPDF.com
  
   18
  Колбасные рулеты
  Либби следовала по живописной дороге в Херефорд, которая вела вдоль реки Уай, по обеим сторонам которой возвышался живописный лесной массив, но она не теряла времени, любуясь открывающимся видом. Все ее мысли были о Медведе.
  Поиск в Facebook выявил сообщения владельца пропавшей собаки с фотографией собаки, очень похожей на Медведя, играющей с маленьким рыжеволосым ребенком возле фермерского дома. Либби, дойдя до адреса, который указал Джо, узнала дом. Двор фермы был подметен, а за сараями и надворными постройками хорошо ухаживали. Дверь открыла молодая женщина, сопровождаемая не одним, а двумя рыжеволосыми детьми. По их комбинезонам, одинаковым по дизайну, за исключением того, что один был синим, а другой зеленым, Либби сделала вывод, что они мальчики-близнецы. На вид им было около трех лет.
  — Миссис Брант?
  Женщина кивнула. — Могу ли я помочь?
  Либби прочитала надежду в глазах женщины. — Боюсь, у меня нет никаких новостей о вашей собаке.
  Искра погасла, и миссис Брант вздохнула. — Откуда вы о нем знаете?
  «Я потерял похожее животное».
  'Действительно? Вам лучше войти. Либби последовала за ней, а миссис Брант загнала двух своих маленьких мальчиков в захламленную комнату с ковром, устланным игрушками. Она убавила звук телевизора до шепота. 'Извини. Они любят кролика Питера. Это сделает их счастливыми, пока мы разговариваем. Слава Богу за iPlayer». Она указала Либби на древний мягкий диван. «Они ужасно скучают по собаке. Ну, я и мой муж, конечно, тоже. Барри сегодня уехал, пошел покупать нового барана. Она бросила вопросительный взгляд на Либби. — Откуда вы узнали о нас?
  Либби вспомнила, что была здесь неофициально. «Фейсбук. Мне интересно, есть ли у вас какая-нибудь информация?
  Женщина подошла к окну, выходившему в заднюю часть дома. 'Не совсем. Домино – так зовут собаку – одну минуту отсутствовал в саду, а когда я посмотрел в следующий раз, его уже не было. Мы думали, что он просто сбежал, но проверили заборы, брешей не было. Мы надеялись, что он появится через день-два, но его никто не видел. Мы выложили его фото в Facebook, все сочувствуют, но информации нет. Мы начинаем думать, что он ушел навсегда».
  Либби рассказала молодой женщине о Медведе. «Кажется, рынок Карпат есть».
  «Они замечательные овчарки, но мы держим Домино в качестве домашнего любимца. Он такой нежный с мальчиками. Они ползают по нему, дергают за хвост, а он даже не рычит».
  
  Посещение фермы не продвинуло Либби дальше. Она оставила миссис Брант и двух ее сыновей, пообещав поддерживать связь, и проехала несколько миль до города. На ферме она отказалась от кофе, полагая, что занятой матери есть чем заняться, но ей очень хотелось кофе. Не помешало бы задать несколько вопросов местным жителям.
  Припарковаться в городе оказалось проще, чем она ожидала, и вскоре она ходила от одного магазина к другому, показывая плакаты с Медведем и спрашивая всех, кто слушал, слышали ли они о каких-либо пропавших собаках.
  Свою первую цель — аптеку — она потерпела неудачу, а в соседнем агентстве недвижимости ей повезло немного больше. «Я не знаю о пропавших собаках, но могу показать вам, где лучше всего оставить одну, если вы хотите переехать?»
  Либби поставила молодому человеку высшую оценку за умение продавать, но времени терять не стала. Рядом было небольшое кафе, поэтому она толкнула дверь локтем. Там было пусто, если не считать блондинистой официантки, которая сбрасывала крошки со столов и время от времени любовалась собой в зеркало в задней части магазина.
  Либби уселась за столик и показала ей фотографию, не питая особых надежд, но блондинка слизнула сливки с пальцев, задумавшись сморщила нос и сообщила, что у нее есть подруга, которая иногда работает на тренировочной ферме. «У них много разных собак. Шетландские собаки, староанглийские овчарки, что угодно. У некоторых из них было забавное название – типа ковер».
  Либби едва могла поверить в свою удачу. — Карпаты?
  'Вот и все.'
  — У вас есть адрес?
  — Для моего друга?
  Либби была терпеливой. — Нет, для тренировочного места.
  'Ой.' Девушка выглядела пустой. — В нескольких милях отсюда. Что это было? Что-то фермерское.
  Либби ждала.
  'Я знаю. Джонсона. Или это был Дженсон. Да, вот и все. Как тот автогонщик, понимаешь?
  Женщина выглянула из-за двери на кухню. — Готова обслужить клиента, Мария?
  — Да, полагаю, так. Мария выглядела без особого энтузиазма, когда Либби заказала кофе. «Ферма Дженсона. Спасибо за вашу помощь.'
  Женщина, нахмурившись, вошла в комнату. — Не возражаете, если я спрошу, зачем вам это место?
  — Я слышал об их собаках.
  — Пресс, ты? Журналист? Я не люблю прессу. Вторжение в людей. Вы оставляете их в покое. Они здесь новички, пытаются зарабатывать на жизнь, открыв на своей ферме бизнес по дрессировке овчарок. В наши дни денег нет только на овцах.
  «Нет, дело не в этом. Я имею в виду, я не из газет. Я – у нас есть собака. Как те, которых они тренируют. Либби попыталась взять себя в руки. «Я имею в виду, что мы потеряли нашу собаку, и я подумал, смогут ли они помочь».
  — Значит, ты с этим человеком.
  — Мужчина? Надежда теплилась в сердце Либби.
  «Высокий, седой. Хорошие голубые глаза. Говорил что-то о пропавшей собаке.
  Либби пошла по стопам Макса. Это означало, что она на правильном пути. 'Да. Он мой… ну, это наша собака.
  — Тогда я покажу тебе на карте, как я показывал ему вчера, когда он шел сюда. Она рисовала дороги в конце меню. «Вот и вы: ферма Дженсона. Тихий народ. Держитесь при себе. Несколько лет был арендатором фермы, но зарабатывал на ней прилично. Взяли одну из своих собак на местную выставку, заняли второе место в классе, пася овец».
  Благодарная Либби взяла наспех нацарапанную карту, выпила чашку водянистого кофе и отправилась на ферму Дженсона, с нетерпением ожидая найти Макса и поговорить с дрессировщиками овчарок.
  
  Следуя карте, Либби наткнулась на знак, сообщающий о ферме Дженсона. Она свернула за угол и нажала на тормоз, когда увидела знакомую машину. Машина Макса была наполовину спрятана на небольшом участке леса рядом с фермерской тропой. Либби развернула машину так, чтобы она оказалась параллельно «Лендроверу», и вылезла из нее.
  Ленд Ровер был пуст. Прищурившись, она огляделась, но Макса или Шипли не было видно. Озадаченная, она заперла «ситроен» и направилась по дороге, ведущей к ферме. Не успела она пройти и двадцати ярдов, как громкое шипение заставило ее подпрыгнуть.
  — Либби. К ее радости, это был голос Макса. «Здесь».
  'Где? Я не могу тебя видеть.
  — Слева от тебя.
  Либби проскользнула в небольшую рощу деревьев. Там был Макс, и Шипли послушно сидел рядом с ним. Либби едва ли знала, была ли она больше впечатлена улучшением поведения Шипли или обеспокоена скрытностью Макса. — Что, черт возьми, происходит? Макс, одетый в темную куртку и черные джинсы, носил на голове черную шапку. — И почему ты носишь эту нелепую шляпу? Сегодня ни капельки не холодно.
  Луч Макса расколол его лицо пополам. «Я прячусь, наблюдаю за фермерским домом. Я провел пару дней, разговаривая с местными жителями, собирая информацию, и думаю, что Медведь, скорее всего, будет здесь».
  На секунду сердце Либби подпрыгнуло. Затем вмешался разум. — Я считаю, что эта ферма законна. Они открыто дрессируют собак. Я только что пришел из кафе в Херефорде, и мне сказали, что все знают. Это все честно. Я собирался в гости.
  — Ах, а где они берут собак? В этом вся суть. Их там как минимум полдюжины, разных пород. Если мы отправимся к фермерскому дому в поисках пропавшего животного, они поймут, что мы подозрительны. Я жду, пока стемнеет, и собираюсь заняться расследованием».
  — Вы не спешите с выводами?
  Макс покачал головой. «Я зашел на другую ферму неподалеку. Они сказали мне, что это оживленное место, постоянно приезжающие и уезжающие фургоны. Этот фермер был старожилом. Он сказал, что с подозрением относился к угону овец, так как в последнее время это было всплеск, но когда он услышал, что они дрессируют собак, он перестал беспокоиться.
  — Откуда мы знаем, что они крадут собак? Либби возражала.
  — Нет, но я собираюсь дать Шипли шанс доказать свою ценность. Я положил одно из одеял Медведя в Лендровер. Там полно засохших капель. Я собираюсь посмотреть, сможет ли Шипли найти след Медведя. Назовите это проверкой его новых навыков.
  Либби посмотрела на небо. «Пройдет много времени, прежде чем стемнеет. Что, если кто-нибудь проедет мимо и увидит машины?
  — Я здесь уже несколько часов. Несколько машин въехали и выехали, и ни одна из них меня не заметила».
  — Что мы будем делать до заката?
  — Что это насчет нас? Макс положил руки на бедра. — Я остаюсь здесь с Шипли. Тебе нужно пойти домой и позволить мне заняться этим».
  — И пропустить все веселье? Вы, должно быть, шутите. Ты не избавишься от меня так легко.
  Макс выглядел так, словно ему хотелось поспорить, но через мгновение пожал плечами. «В таком случае давайте сядем в Ленд Ровер. Я взял с собой много провизии.
  Они вернулись к машинам. — Нам нужно отогнать вашу машину подальше от деревьев, — заметил Макс. «Если вы собираетесь присоединиться ко мне в шпионских экспедициях в будущем, возможно, вам стоит переосмыслить свой автомобиль. На мой взгляд, эта фиолетовая вещь слишком заметна.
  Либби почесала голову. — Может, прикроем его ветками?
  Макс усмехнулся. «Вы смотрели слишком много телевизионных программ. Знаете, это не Вторая мировая война. Мы просто поставим твою машину позади моей в целях безопасности. Вам придется лавировать между деревьями, но, по крайней мере, ваша древняя и потрепанная машина маленькая.
  «И, конечно, я блестящий водитель. Не забывайте об этом.
  Машины скрылись из виду, они удобно устроились в Лендровере. — Молодец, сейчас не середина зимы, — заметил Макс. «Мы не можем использовать двигатель, если он привлечет к нам внимание, поэтому обогрева нет. Если тебе холодно, здесь есть еще один ковер. Либби повернулась к заднему сиденью. Макс схватил ее за руку. — Не тот, это Медведя.
  «Мне нужна еда». Либби внезапно почувствовала голод. — Что ты принес?
  — Несколько ваших сосисок из моей морозильной камеры и несколько пирогов, которые я купил в Херефорде. Боюсь, это не особенно здорово, но нас это наполнит.
  — Значит, диету отложим?
  Пока они ели, Шипли удобно лежал позади них, а Либби рассказывала Максу о ходе поисков убийцы Берил. «Меня смущают Уильям и Марджери», — призналась она. «Его сердечный приступ был достаточно искренним. Я подозреваю, что Марджери имеет на нее язык, и если она обвинила его в супружеской измене, я не удивлен, что он разволновался. Но это исключает его возможность нападения на жену. Когда это произошло, он уже был в больнице».
  Макс постучал пальцем по рулю. — Я понимаю, что вы имеете в виду. Если только он не нанял кого-нибудь, чтобы убрать его жену.
  — Давай, Макс. Это заходит слишком далеко. Она не призналась, что сама думала так же.
  — Однако не могу этого исключать. Его жена узнала нападавшего?
  — Она говорит, что нет.
  — И ты ей веришь?
  Либби задумалась, склонив голову набок. — Не уверен, если честно. Их отношения довольно сложные».
  Макс рассмеялся. «Я не знаю никаких отношений, которые бы не были таковыми, особенно если они женаты сорок с лишним лет. За это время многое может произойти».
  — Итак, мы пока не будем вычеркивать Уильяма из списка подозреваемых.
  — Кто еще мог быть в этом замешан?
  «Почти любой, — вздохнула Либби, — кто когда-либо был в доме Берил».
  — Значит, большинство жителей Эксхема. Может быть, другие члены общества? Если это один из них, это исключает преступление на почве страсти. Все в обществе как минимум среднего возраста – не то чтобы люди старше сорока не могли быть страстными, но вы понимаете, о чем я. Они не гормональные подростки с ножами в задних карманах».
  — На самом деле, есть пара новичков. Я думаю, Аннабель Пирсон примерно в сорок лет, но Джоанна, жена доктора, еще моложе. Она проговорилась, что Берил не была той милой маленькой старушкой, которой казалась, и Мэнди услышала сплетни, которые это подтвердили. В теневых сделках, связанных с использованием денег клиентов, есть что-то помимо проблемы с алкоголем. Вот почему весной она ушла с работы».
  Макс кивнул. — Похоже, впереди еще много работы. Давайте найдем Медведя и тогда вернемся к нему».
  — Есть еще кое-что. Либби рассказала ему о новом магазине Теренса Марчанта, который откроется через две недели. — Анжела устраивает самую большую вечеринку, какую когда-либо видел Эксхэм. Мы собираемся созвать всех в магазин на вечеринку с вином и шоколадом, которая отпугнет Теренса Маршана и его шикарную французскую выпечку еще до того, как он начнет. У Анжелы есть какой-то секрет в рукаве. Она мне об этом не расскажет.
  Макс посмотрел на часы. — Если ты наелся, советую успокоиться и подмигнуть сорок раз, пока можешь. Скоро стемнеет, и тогда начнется веселье.
  Либби зевнула. Это правда, она действительно чувствовала сонливость. Было приятно снова быть с Максом. Она могла немного расслабиться.
  OceanofPDF.com
  
   19
  Бисквитная крошка
  Казалось, она спала всего пять минут, когда Макс разбудил ее, но свет погас. Деревья вокруг машины во мраке приняли зловещие очертания. — Давай, пора заняться расследованием. В голосе Макса звучало волнение.
  Выйдя из машины, он прижал одеяло Медведя к носу Шипли. Пес вилял хвостом и обнюхивал землю, но не подавал никаких признаков того, что нашел след своего старого друга. — Медведя будут прятать на ферме, и он наверняка приедет на какой-нибудь машине. Нам нужно подойти ближе, прежде чем Шипли уловит запах.
  В темноте Либби держалась рядом с Максом, скользя между деревьями, ведущими к дому, и освещала узкую тропинку своим фонариком. Шипли держал нос до земли и вилял хвостом. — Он рожден для такой работы, — пробормотал Макс.
  «Я думаю, что все его перевозбуждение происходит, когда ему скучно», — прошептала Либби.
  Макс коснулся ее руки. — Не шепчи. Говорите глубоким голосом. Шепот разносится на многие мили.
  — Я сказала, ему было скучно, — произнесла Либби самым глубоким голосом, на который только могла, заставив Макса трястись от беспомощного смеха.
  Восстановив самообладание, он помахал рукой перед носом Либби, и они направились к группе сараев справа от фермерского дома. — Ты уверен, что там никого нет?
  — Я не могу быть уверен. Пока я наблюдал за этим местом, все, кто пришел, тоже ушли».
  Макс остановился и поднял палец. 'Что это такое?'
  Либби слушала. «Это собака. Собаки. Их много. Они здесь. Она наблюдала за Шипли, который все еще работал, зигзагом опустив нос к земле, но не выказывая никаких признаков волнения. — Нам нужно знать, здесь ли Медведь. Если нет, то это место может быть законным. Ты ведь дал Шипли хорошенько понюхать одеяло Медведя, не так ли?
  — Если Медведь поблизости, я уверен, он учует запах.
  В сельской местности Херефордшира не было уличных фонарей. Луна представляла собой серповидную полоску высоко в небе, давая слабый свет. Было легко проскользнуть через сарай, удерживая здание между собой и фермерским домом, на тот случай, если они ошиблись и хозяева все еще были дома.
  Шипли не подавал никаких признаков того, что заметил Медведя, пока они не подошли близко к зданию. Внезапно его голова поднялась и он остановился как вкопанный, трясясь от волнения и безумно виляя хвостом. Либби ахнула. «Он здесь. Шипли чувствует его запах. Вы были правы, подозревая это место.
  — Сюда, — сказал Макс. — Я вижу дверь на другой стороне. Он осторожно толкнул дверь, но ничего не произошло. — Оно заперто. Он полез в карман. «Я так рада. Я давно хотел воспользоваться этим комплектом». Он звякнул горстью металла.
  'Что это такое?'
  "Набор грабительских" отмычек. Дайте мне минуту, и я открою этот замок.
  Либби терпеливо ждала, пока он возился с ним. Ноги у нее похолодели. 'Как поживаете?'
  «Не так просто, как я надеялся», — признался он. «Я тренировался дома, но в темноте сложнее. Подожди, кажется, я понял. Макс толкнул дверь, но замок удержался. Он поклялся.
  — Дай мне попробовать. Либби взяла у него ключи, вставила один в замок и потрясла им. Долгое время ничего не происходило, затем замок щелкнул и открылся.
  — Я ослабил его для тебя, — пробормотал Макс.
  Он распахнул дверь и проскользнул внутрь. Либби последовала за ним, а Шипли следовал за ней.
  Едкий запах собак, мочи и мяса заставил Либби моргнуть. В сарае содержалось не менее двадцати животных, каждое из которых содержалось в крохотном загоне, оборудованном миской с водой и еще одним блюдом, предположительно для еды. Большинство контейнеров возле Либби были пусты или содержали несколько крошек печенья. «Это место — позор», — прошептала она.
  «Будьте быстры. Найдите Медведя, — скомандовал Макс, но Шипли стоял вплотную к двери, не делая попыток пошевелиться. — Давай, Шипли, — сказал Макс. — Только не говори мне, что ты не можешь найти здесь Медведя.
  Либби обыскала ручки. Когда она проходила мимо каждого из них, собака внутри скулила и бежала к барьеру, надеясь, что она предложит еду. С каждым шагом ее сердце падал все сильнее. — Его здесь нет.
  — Должно быть, так оно и есть. Может быть, он спит.
  'Смотреть.' Она указала на Шипли. — Он говорит нам, что Медведя здесь нет.
  Ее дух был в ее сапогах. — Мы были неправы, — простонала она. «Здесь есть все породы собак, но нет медведя. Что нам теперь делать?
  — Мы вернемся к машине и поедем домой, поджав хвосты. В голосе Макса прозвучало разочарование. — Утром я поговорю с полицией. Мы даже не знаем наверняка, украдены ли эти собаки, но ими пренебрегают, и полиция проведет тщательное расследование». Он сердито пнул перила. — Я уверен, что Медведь был здесь. Шипли чувствовал его запах.
  Либби поделился своим гневом по поводу тяжелого положения собак. «Никто не должен держать взрослых собак в таких крошечных помещениях, где им нечего есть и пить. Кроме того, если их украдут, у них всех найдутся любящие хозяева, которые ждут дома…
  Шипли прервал его тихим рычанием. Он стоял у двери, указав носом назад, на дорогу, ведущую к ферме. Либби последовала за ним и выглянула, как раз в тот момент, когда машина свернула за угол, фары освещали фермерские постройки. Она моргнула от яркого света и, внезапно испугавшись, оттянула Шипли в сторону, подальше от двери. Она предупредительно положила ему руку на голову и задержала дыхание, надеясь, что собака промолчит.
  — Макс, — прошипела она. — Кто-то идет.
  Макс выключил фонарик. Дверь задребезжала, и собаки в сарае подняли какофонию истерического лая. Либби и Макс замерли, прислонившись спиной к стене, Либби молилась, чтобы никто не вошел. К ее ужасу, высокий мужчина с ведром в одной руке широко распахнул дверь и вошел. «Нет необходимости во всем этом шуме», — крикнул он, когда лай усилился. — Прекрати ныть.
  Он толкнул ворота одного из загонов и пнул собаку внутри, шелковистошерстного колли. Либби сдержала крик. В темноте он не заметил ни ее, ни Макса, и ходил между загонами, перебрасывая куски мяса через перила, некоторые падали в собачьи тарелки, некоторые беспорядочно падали на грязную солому загонов. Макс коснулся локтя Либби. Когда мужчина дошел до дальнего конца сарая, они на цыпочках подошли к двери.
  На мгновение Либби подумала, что они успели, но как только Макс схватился за дверь, новоприбывший обернулся, уронил ведро и крикнул: «Ой». Вы там. Остановитесь на месте.
  Макс и Либби выбежали на улицу, сопровождаемые Шипли, а мужчина заорал: «Скотт!» Возьмите их!
  Его спутник стоял возле машины и рылся в багажнике. При звуке голоса своего сообщника он повернулся и поднял руки. У него был дробовик.
  Либби сдержала крик и побежала, когда выстрел прогремел и просвистел мимо ее головы.
  Мужчина из сарая крикнул: «Садись в машину, Скотт. Бегите их.
  Он рассчитывал без Шипли.
  Словно молния, собака бросилась на Скотта, подпрыгнула в воздух с широко раскрытой пастью и крепко вцепилась зубами в руку человека.
  — Слезь с меня, — кричал его пленник, изо всех сил пытаясь, но Шипли держался, его трясло из стороны в сторону, и рычало глубоко в горле. Пистолет злодея вылетел из его рук.
  Его спутник взглянул на него, повернулся и побежал. Он не собирался приближаться к дикой собаке.
  — Возвращайся к машине, — приказал Макс и подтолкнул Либби в сторону леса. Она стряхнула его руку. Она не собиралась оставлять Шипли на попечение этих мужчин.
  В ярости она подбежала, схватила пистолет и помчалась за сообщником Скотта.
  Слишком поздно мужчина услышал ее приближение, развернулся и нацелил удар ей в голову, но она пригнулась, удар промахнулся и изо всех сил взмахнула пистолетом. С глухим стуком он врезался в тело мужчины.
  Он закричал, схватился за плечо и упал. Либби держала пистолет направленным на него, прижимая его к плечу, вопреки надежде, что ей не придется стрелять. Она никогда не стреляла из какого-либо оружия.
  Макс крикнул: «Отпусти его, Шипли», и, к изумлению Либби, собака выпустила руку Скотта и встала на стражу, все еще рыча.
  Макс указал на Скотта. — Тебе лучше сесть рядом со своим другом.
  Скотт в ярости закричал. — Твоя собака сломала мне руку. Я приму закон… — Он остановился, когда Макс разговаривал по телефону.
  'Довольно.' Макс улыбнулся. «Закон уже в пути».
  Либби кивнула. «Итак, давайте просто терпеливо подождем, пока они прибудут».
  
  «Это было весело». Щеки Макса запылали. Несколько ошеломленных полицейских уехали, прихватив с собой похитителей собак, пообещав Либби, что они позвонят в RSPCA и присмотрят за собаками. Либби, Макс и Шипли возвращались в Эксхэм, машина Либби скрылась за деревьями. Они заберут его завтра. На данный момент они хотели быть вместе.
  Руки Либби не переставали трястись. «Я не создана для подобных вещей», — призналась она.
  — Ну, ты настоял на том, чтобы пойти с нами. Макс убрал одну руку с руля и обнял ее. — Не считая того, что ты избил этого человека из пистолета, ты отлично владеешь отмычками. Ты уверен, что в прошлой жизни ты не был грабителем?
  — рявкнул Шипли из задней части «Лендровера». Либби откинулась назад и почесала голову. — Ты был великолепен, Шипли.
  Макс усмехнулся. — Хорошо, что ты был со мной. Я думаю, что, возможно, я немного постарел. Колени меня накажут завтра. В будущем я оставлю борьбу тебе».
  Сияние достижений Либби угасло по мере того, как улетучился адреналин. «Проблема в том, — сказала она. — Мы не приблизились к поиску Медведя. Я был так уверен, что он будет там.
  'Я тоже. Мне жаль.'
  Либби высморкалась, реакция наступила. — Что будем делать?
  — На данный момент мы пойдем домой, а потом начнем заново.
  Она посмотрела в темноту. «Бедный Медведь. Он где-то там, совсем один. Ему будет так одиноко.
  «Медведь справится». Но голос Макса был неуверенным.
  — Надеюсь, ты прав. Мысль о любимом животном, которое, возможно, находится в другом грязном сарае, где не хватает еды, и о том, что его бросили навсегда, была для Либби слишком тяжелой. «Если мы его найдем, я никогда не выпущу его из виду», — причитала она.
  Макс переключил передачу. — Нет, если... когда мы его найдем. Мы не сдадимся, правда, Шипли? Спаниель на заднем сиденье машины коротко и резко залаял, как бы в знак согласия.
  OceanofPDF.com
  
   20
  Вино и шоколад
  Утром в день вечеринки в Brown's Bakery Либби планировала провести остаток дня спокойно. Она посетила Анджелу, чтобы проверить приготовления и посплетничать о ее приключениях в Херефорде, купаясь некоторое время в восхищении своей подруги. — Ты имеешь в виду, что ты сам его ударил? С пистолетом? Повезло тебе!'
  Либби призналась, что после этого ее трясло несколько часов. — Но хуже всего то, что мы не продвинулись дальше.
  «Подумайте о животных, которых вы спасли. Их владельцы будут в восторге».
  «Мне было бы лучше, если бы у нас была отправная точка, но ферма Херефорд была нашей единственной зацепкой», — призналась она. — Должно быть, воры продали его еще до нашего приезда. С усилием она сменила тему. — В любом случае, я пришел сюда не для того, чтобы стонать. Как идет подготовка к нашей вечеринке?
  Анджела помахала папкой с заметками. «Все в наличии, и есть еще кое-что; дегустация вин.
  'Действительно? Кто будет им управлять? Я не могу вспомнить никого в Эксхэме, сейчас лицензия закрыта».
  Анжела ухмыльнулась. — Ну, ты увидишь.
  Либби пристально посмотрела на подругу. «Сегодня у тебя блестящие глаза и пушистый хвост. Случилось что-нибудь хорошее?
  Взрыв хихиканья ее подруги дал Либби подсказку. Анжела никогда не хихикала. — Это тот человек, не так ли?
  — Он придет на вечеринку, так что ты встретишься с ним.
  Либби обняла подругу. — Давай, расскажи мне все.
  — Он того же возраста, что и я, и вдовец. Он занимается ресторанным бизнесом, именно там мы и познакомились. Я обедал с племянником в Лондоне, в одном из ресторанов Оуэна, и Стив опрокинул бутылку вина. Оуэн послал на помощь одного из официантов и дал нам еще один столик. С этого момента все пошло дальше.
  «Не могу дождаться встречи с ним». Пенни упал. — Он собирается проводить дегустацию вин?
  Анжела сияла. — Да, он оказывает свои услуги бесплатно, а вино поставляет по себестоимости.
  Челюсть Либби отвисла. «Это так щедро».
  «И это еще не все…»
  'Что ты имеешь в виду?'
  Анджела радостно обнимала ее руки. — Вам придется подождать до сегодняшнего вечера. В любом случае, хватит обо мне. Как продвигается расследование Берил?
  'Медленно.' Либби застонала. «У меня такое ощущение, будто я хожу по кругу. Похоже, у нее не было врагов, только группа поддерживающих ее друзей, любой из которых легко мог отравить ее виски. По крайней мере, полиция оправдала студентов, потому что никто из них не знал ее, и их не было рядом с ней в замке. Все, что нам осталось, это ее проблемы с алкоголем». Она сделала паузу. «У меня есть одна мысль по этому поводу…»
  — Продолжай, — попросила Анжела.
  'Еще нет. Это всего лишь идея. Скажи мне, что ты замечаешь, когда люди пьют слишком много?
  Ее подруга на мгновение задумалась. «Они становятся разговорчивыми, затем несчастными и сентиментальными, а затем засыпают».
  — Совершенно верно.
  — Как это поможет найти убийцу Берил?
  — Подожди до вечера. У меня есть идея, и это будет очень интересная ночь».
  
  Общественный центр «Эксэм-он-Си» никогда еще не выглядел таким веселым. После нескольких часов размышлений и консультации с Фрэнком Анджела предложила перенести вечеринку подальше от пекарни, потому что казалось, что все в городе хотели быть там. Либби была ошеломлена. «Как вам удалось убедить людей заплатить за билет?»
  Анжела подмигнула. «В билеты входят бокал вина и закуски, и каждый получит несколько бесплатных шоколадных конфет. Фрэнк согласился, что речь идет о создании поддержки, а не о получении прибыли. Он будет рад, если мы выйдем на уровень безубыточности, и эта добрая воля сохранится надолго».
  — Надеюсь, ты прав. Кондитерская Теренса Маршана станет новинкой, и я боюсь, что люди не смогут устоять перед его милфейями и макаронами. Тем не менее, — решив не обижаться, Либби выпятила подбородок, — у каждого найдется множество обычаев.
  Она надеялась, что вино развязает языки и можно будет преодолеть невысказанную эксэмовскую привычку хранить секреты. У нее был мысленный список людей, которых она собиралась допросить.
  Мэнди поднялась по стремянке, держа в руках последнюю гирлянду. Она была оптимистична. — По крайней мере, Теренс Марчант не собирается продавать шоколад.
  'Ты прав. Давайте наслаждаться вечером. В любом случае, это хорошая возможность отпраздновать.
  Анжела хихикнула. — Мы всегда можем воспользоваться одним из них, и тебе нужно приободриться, Либби. Ее щеки внезапно залились румянцем. Либби проследила за ее взглядом к двери. Пришел невысокий, круглый мужчина. Он носил очки Джона Леннона и сияющую улыбку.
  Когда он продвигался по комнате, Либби перевела взгляд с него на Анджелу. Выражение лица Анджелы, ее глаза, горящие от удовольствия, когда она наблюдала за его появлением, рассказали Либби все, что ей нужно было знать. Совсем не так она ожидала, что новый мужчина элегантной Анджелы будет выглядеть, но в счастье ее подруги можно было не сомневаться.
  — Либби, — сказала Анжела. «Это Оуэн. Он собирается провести для нас дегустацию вин.
  Улыбка Оуэна нежно распространилась по его лицу, почти простираясь от уха до уха. «Я слышал все о вас и ваших подвигах, и для меня большая честь познакомиться с вами. Анджела поставила передо мной непростую задачу: сочетать вино и шоколад, но, надеюсь, вам понравится результат.
  Прибытие в этот момент Макса в сопровождении Шипли дало Либби шанс восстановить равновесие. Ей уже нравился мужчина Анжелы.
  Шипли по команде лег, и лишь подергивающийся хвост намекал, что он в полной боевой готовности. Анжела казалась загипнотизированной. «Не могу поверить, что это одна и та же собака. Я никогда не видел его таким тихим.
  Макс ухмыльнулся. — Он прошел серьезную подготовку, и сегодня вечером я привел его с собой, чтобы доказать, что он может вести себя прилично, когда комната полна людей.
  Либби поставила в угол миску с водой. — Вот ты где, Шипли. Я рад, что ты здесь. Она любила только что обученного спаниеля, но он не мог заменить Медведя. Последней надеждой Либби была Джемма Хамберстоун. Детектив-констебль, поддерживая хрупкое перемирие, пообещал прийти на вечеринку. Она сидела с коллегой из Западной Мерсии, когда он брал интервью у владельцев фермы, и, если повезет, у нее были новости.
  «Воздушные шары». Мэнди вмешалась в мысли Либби. «Нам нужно больше, миссис Ф. Пыхтите, ребята».
  Либби обнаружила, что невозможно оставаться грустным, надувая воздушные шары. Анжела согласилась. «Это как петь. Кое-что о правильном использовании легких.
  При этом Мэнди дунула слишком сильно, и воздушный шар лопнул, что привело бы к вращению нереконструированного Шипли. На этот раз он почти не двигался. Макс сиял, как будто сам занимался дрессировкой животного. «Посмотрите на этого изменившегося персонажа».
  Либби взглянула на часы. — Поторопитесь, уже почти пора открывать двери. Анжела, ты возьмешь билеты, пока мы с Мэнди разложим шоколад? Макс, ты должен следить за тем, чтобы Шипли ничего не украл. Через несколько мгновений в комнате загудело. В перерывах между наблюдениями Оуэна за вином из громкоговорителя играли песни любимой сельской группы Западной страны, The Wurzels. Местные жители сидели за накрытыми клетчатой тканью столами, ели, пили и подпевали.
  Либби сидела за прилавком в конце комнаты, продавая шоколад миссис Форест, и по мере того, как уровень шума рос, а уровень вина падал, она получила десятки заказов.
  Наконец Мэнди взяла на себя управление, а Либби ускользнула, чтобы присоединиться к историческому обществу, которое заняло большой круглый стол в углу. Она прижалась к Джоанне, которая уже выпила один бокал вина и наполовину допила другой. — Прекрасный случай, миссис Форест. Вы, должно быть, в восторге.
  Либби поставила миску с шоколадными конфетами в центр стола. «Угощайтесь», — призвала она. Джоанне не нужно было повторять дважды. Когда она наклонилась вперед, выбрала шоколадку в форме бутылки шампанского и положила ее в рот, Либби спросила: «Как ты устраиваешься?» Я надеюсь, что люди дружелюбны».
  'О, да. Все были очень любезны, и я обязательно навещаю некоторых пожилых людей.
  «Это чудесно. Я уверен, они это оценят».
  — Например, миссис Хэлстед. Глаза Джоанны блестели, и ей, казалось, хотелось поговорить. — Я зашел сегодня утром, просто посмотреть, как она. Должно быть, это ужасно, когда ее муж подозревается в этом ужасном убийстве, а потом кто-то пытался ее убить. Она казалась очень спокойной». Джоанна наклонилась ближе к Либби. — Может быть, слишком спокойно? Знаете, я действительно задавалась вопросом… — Она откашлялась и продолжила шепотом: — Я задавалась вопросом, не могла ли часть ее истории быть выдуманной.
  — Ну, ее определенно зарезали.
  — Да, но не очень сложно. Я имею в виду, никакого реального ущерба не нанесено. Может быть, — ее голос был почти неслышным шипением, — может быть, они с Уильямом были в этом вместе. Торжествуя, Джоанна кивнула и сделала большой глоток вина.
  — спросила Либби. — Что заставляет тебя так думать?
  «Ну, кто знает, что происходит в браке? Я знаю, что всегда буду защищать Джереми, что бы он ни сделал, но не все жены такие терпеливые, как я». Губа ее слегка задрожала. Возможно, ее брак с доктором был не таким идеальным, как ей хотелось, чтобы Либби верила. — В любом случае, я слышал, что Уильям оставил преподавательскую работу, а потом случилась история с пьянством Берил и ее счетами. Она издала звенящий смех, который действовал Либби на нервы. — Возможно, Уильям и Берил были в сговоре, и Марджери узнала об этом. Если бы Уильям однажды убил, он, возможно, стал бы слишком самоуверенным и попытался бы избавиться от своей жены».
  — Это теория, — сказала Либби. «Но это не мог быть Уильям, который зарезал свою жену, потому что он уже был в больнице».
  Лицо Джоанны вытянулось. — Итак, он был. Мне придется предоставить расследование вам, миссис Форест. Давай, скажи мне, что ты думаешь. Это так увлекательно, не правда ли, разгадать загадку реальной жизни?
  — Ну, боюсь, я знаю не больше тебя. Выпей еще шоколадку.
  Джоанна взяла шоколадку, проглотила ее и уставилась в свой стакан. «О, дорогой, с этим покончено. Я просто получу пополнение. Могу я достать для тебя один?
  Либби покачала головой. 'Нет, спасибо.'
  Она села между Джорджем Эдвардсом и миссис Моффат. Джордж наблюдал за Джоанной, которая слегка пошатнулась. Его голос был резким. «Эта юная леди слишком любит бутылку, если вы спросите меня. Нельзя доверять женщине, которая слишком много пьет, независимо от того, как долго вы ее знаете».
  Миссис Моффат сказала: «Я не думаю, что в доме доктора все обстоит так, как должно быть. На днях я видел, как он обедал с секретаршей в Эксеме, и они, похоже, прекрасно ладили. Она подняла брови. 'Если вы понимаете, о чем я.'
  Либби вежливо улыбнулась и повернулась к Джорджу. — Ваша жена сегодня нездорова?
  Он вздохнул. — Нет, боюсь, еще один трудный день. Я собираюсь пойти домой – обещала купить шоколадок. Дейрдре нравятся те, что с кокосом. Я не могу ими управлять. Кокос попадает мне под тарелку. Либби вздрогнула в замешательстве, прежде чем поняла, что он говорит о вставных зубах. Она изо всех сил старалась не смотреть на него.
  Он все еще говорил. «Я куплю много коробок. Завтра рано утром я собираюсь на рыбалку и в дни рыбалки всегда дарю Дейдре небольшой подарок. Ей не нравится, что я ухожу, после той истории в клубе, но я говорю ей, что люди могут думать, что хотят, я выиграл эти трофеи, честно и честно».
  Его лицо приобрело нездоровый темно-красный оттенок. «Как они смеют обвинять меня в мошенничестве?» Он стукнул кулаком по столу, затем, казалось, взял себя в руки, вспышка гнева прошла: — Прежде чем уйти, я хотел бы позавтракать в постели.
  Макс прибыл вовремя, чтобы услышать последние несколько слов. — Вот, Либби. Супружеская жизнь означает завтрак в постель».
  'Каждый день?'
  — Ну, скажем так, иногда. Но я пришел за тобой. Джемма Хамберстоун только что приехала, и ей не терпится нам кое-что рассказать. Он добавил: «Мне жаль это говорить, но Ян Смит тоже здесь».
  Либби вскочила на ноги, не обращая внимания на Яна Смита, который мчался прямо к стопкам выставленных на продажу шоколадных конфет. Ей хотелось услышать, что обнаружила Джемма. — Она нашла Медведя?
  Макс взял ее за руку. — Боюсь, еще нет, но у нее есть новости.
  Джемма выглядела молодой и красивой, и несколько мужских голов повернулись в ее сторону. «Работники фермы не владеют этим местом, и они были очень рады поговорить со мной. Я думаю, они надеются получить признание в суде за то, что выследили человека, стоящего за кражами. Они говорят, что их единственная работа — присматривать за собаками. Они ничего не знают о том, откуда берутся животные».
  Макс фыркнул. — Вполне вероятная история.
  Либби с бешено колотящимся сердцем прервала его. — Они знали что-нибудь о Медведе?
  Джемма ухмыльнулась. «Они сказали, что две карпатские овчарки прибыли на ферму несколько дней назад, но на следующий день уехали дальше. Сначала они отрицали, что знают, куда ходят собаки, но в конце концов дали нам несколько адресов. Таких животных, как Медведь, в стране не так много, так что за него можно будет заплатить приличную цену».
  — И его должно быть легко найти?
  Настроение Либби поднялось, но Джемма поморщилась. «К сожалению, Медведь оказался слишком умен для воров. Его погрузили в фургон, но двери не заперли. Проехав некоторое время в дороге, они остановились на заправке, оставив собак одних в фургоне. Через полчаса, когда воры вернулись в машину, двери были открыты, а Медведь и еще пара животных исчезли».
  Макс поднял стакан. — Молодец, Медведь.
  Либби застонала. — Но это значит, что он где-то бродит. Потерянный. Где был фургон?
  «Только по эту сторону Вустера. Один из наших офицеров едет поговорить с потенциальными владельцами. У нас может быть против них дело, если они узнают, что собаки, которых они покупают, украдены».
  «Все это очень хорошо, — причитала Либби, — но как насчет Медведя?» Он заблудился, и ночи приближаются. С ним может случиться что угодно, и мы не приблизились к его поиску, как были раньше.
  Она оглядела комнату. Все так весело проводили время, но все, чего ей хотелось, это уйти. Она надеялась разоблачить убийцу Берил, и за вечер ее подозрения усилились, но была еще одна улика, которую она хотела проверить. — Макс, я собираюсь пойти домой пораньше. У Анжелы и ее нового мужчины здесь все под контролем».
  — Я пойду с тобой. Беспокойство Макса было трогательным.
  «Нет, я в порядке. Мне будет легче, если ты придешь сюда и поможешь Анжеле запереться.
  Макс поколебался, прежде чем согласиться. — Если ты этого хочешь. Я приду, когда все это будет сделано. Не унывать. Вечер имел огромный успех. Если это не отпугнет Теренса Марчанта, ничто не…
  В разговор ворвался крик. В другом конце комнаты Мэнди, сжав кулаки, смотрела вниз на Яна Смита, ее лицо светилось яростью.
  — Хорошо, хорошо. Не нужно поднимать шум. Я не имел в виду никакого вреда… — Смит попятился, подняв руки вверх.
  Кто-то рядом аплодировал. — Молодец, Мэнди. Либби увидела на полу открытую коробку шоколадных конфет, полупустую. Она уставилась на Яна Смита. Шоколадный крем застрял у него за ухом, раздавленный и сочащийся.
  'Что случилось?'
  Мэнди, покрасневшая от ярости, указала на несчастную фигуру. «Он ущипнул меня за задницу».
  «Я этого не делал», — вспыхнул Ян Смит. — Я только что слегка похлопал тебя по спине. Дружелюбие, вот и все. Не надо разбрасывать вещи, глупый маленький…
  — Тебе лучше уйти отсюда, Смит, — вмешался Макс. — Тебе не рады.
  — Но я ничего не сделал.
  Когда Мэнди схватила еще одну коробку шоколадных конфет и сделала шаг вперед, компьютер пожал плечами. — Хорошо, я пойду, — пробормотал он. — Шуток не понимаю, в этом-то и беда с вами, готами. Я могу привлечь вас к ответственности за нападение на полицейского.
  Джемма была рядом. — Мэнди, ты хочешь выдвинуть обвинения? Я уверен, что здесь полно свидетелей.
  Мэнди пожала плечами. — Я подумаю об этом.
  OceanofPDF.com
  
   21
  Стейк
  Голова Либби раскалывалась, когда она подошла к коттеджу. Поведение Яна Смита стало последней каплей. Она открыла заднюю дверь и позвала Медведя, как делала каждый раз, когда возвращалась домой после его исчезновения. Его не было видно. Она должна научиться смириться с тем, что его больше нет.
  Аспирин, вот что ей нужно от головной боли. Она открыла шкаф на кухне, где хранилась аптечка и небольшой запас лекарств, и перебрала содержимое. Она нашла аспирин и несколько витаминов, которые так и не вспомнила о приеме. Она открыла кран, чтобы налить в стакан воды.
  Что это было?
  Она затаила дыхание и прислушалась. Сверху послышался еще один глухой удар.
  Она позвала вверх по лестнице: «Фуззи, что ты делаешь?» Если везде наматывать шерсть…» Кот иногда играл с клубками шерсти из корзины в кабинете наверху. Либби была некомпетентной вязальщицей, слишком нетерпеливой, чтобы тратить время на удовольствие от этого занятия, поэтому ее корзина была полна недоделанных шарфов и шапок. Однажды она пришла домой и обнаружила, что вокруг ее стула и стола туго обернута зеленая шерсть двойной вязки.
  Она поднялась по лестнице, зовя кошку по имени, и нашла Пушистика в сушилке. — Я вовремя тебя остановил, не так ли? Бесполезно пытаться выглядеть невиновным.
  Пушистик потянулся, сгреб полотенце в кучу, трижды повернулся и уснул.
  Либби вошла в свой кабинет. Необходимая ей информация была в ее файлах. Она была уверена, что Марджери сказала ей что-то важное.
  Она схватилась за ручку верхнего ящика своего шкафа, и тот выдвинулся. «Это странно. Я думал, оно заперто. Она пожала плечами, вытащила все свои записи из футляра Берил и начала читать, бормоча, как будто Пушистик слушал: — В конце концов, я не вижу ничего странного, кроме того человека, которого видела Марджери. Она думала, что это был волонтер, кто-то, кого она не знала. Полиция так и не выяснила, кто это был.
  Она перечитала описание и ахнула, ее сердце колотилось.
  Она схватила другой блокнот, в котором были ее записи с собрания исторического общества. 'Вот и все. Я знал это…'
  Слова замерли у нее во рту. 'Что это такое?' она вскрикнула. Стук раздался из ее спальни, и это был не Пушистик.
  Либби сглотнула. — Там кто-нибудь есть?
  Нет ответа.
  Стараясь не дышать, Либби поднялась на ноги и сделала шаг к открытой двери. Она откинулась назад, устремив взгляд в коридор, пальцы прошлись по столу, пока не коснулись тяжелой статуи маяка, которую она использовала в качестве пресс-папье. Она схватила его влажной от пота рукой и облизнула губы.
  Из спальни донесся шаркающий звук. Там кто-то был, и Либби не хотелось бежать. Она имела дело с ворами собак. Она могла бы справиться со своим грабителем, особенно если это был человек, которого она подозревала в убийстве Берил.
  Она ненадолго закрыла глаза, вздохнула и вышла из кабинета. Двумя быстрыми шагами она оказалась у двери спальни. Она распахнула ее, как раз в тот момент, когда жалюзийная дверца шкафа щелкнула.
  — Выходи, кто бы ты ни был.
  Никто не ответил. Неужели ей это показалось? Нет. Она слышала дыхание из шкафа.
  Вздрогнув, Либби пришла в себя. Она была одна, имея в качестве оружия только пресс-папье, и если ее подозрения верны, человек, скрывавшийся там, уже однажды совершил убийство. Ей нужно было выйти из дома и позвонить за помощью. Медленно она вышла из комнаты. — Я ухожу, — объявила она, стараясь говорить твердо.
  Достигнув двери, она повернулась, чтобы бежать. Дверь гардероба распахнулась, когда она развернулась с пресс-папье, поднятым вверх, и оказалась лицом к лицу с самым доброжелательным членом исторического общества, давним другом Берил, Джорджем Эдвардсом.
  — Тебе не следовало возвращаться. Он пробормотал. — Я не хотел тебя обидеть, но это твоя вина, Либби. Он сделал шаг вперед.
  Либби вышла из двери спальни. Она пробормотала: «Я знаю, что ты убил Берил».
  Он захныкал: «Я больше не мог ей доверять. Она была моей самой старой подругой, единственным человеком, который когда-либо разгадал мою тайну. Она обещала, что сохранит его, но выпила слишком много. Ее язык продолжал убегать вместе с ней. Его глаза молили о понимании. — Я не мог позволить ей рассказать обо мне Дейдре. Это убило бы мою жену.
  Он сделал шаг ближе. — Откуда ты узнал?
  Либби попятилась, взглядом оценивая расстояние до лестницы. В ее голове вспыхнуло воспоминание о жене Джорджа, которая лежала на стуле и качала головой, а волосы ее парика оставались идеально ухоженными. «На собрании общества я понял, что Дейдре носит парик. Затем Марджери описала и женщину, которую она видела в замке, и женщину, которая напала на нее. Описания совпадали настолько близко, что это, должно быть, был один и тот же человек».
  Дейдра была прикована к дому и слишком хрупка, чтобы стать убийцей, но Джордж имел легкий доступ к парикам и яркой одежде своей жены.
  Поначалу решение показалось безумным, но факты совпали, и Либби вспомнила совет Джо следовать туда, куда ведут доказательства. Она посмотрела Джорджу в глаза. — Тебе нравится одеваться в женскую одежду, не так ли?
  Если бы ей удалось заставить его говорить, она смогла бы дойти до лестницы и уйти. — Что знала Берил?
  Лицо Джорджа дернулось, а глаза наполнились слезами. 'Обо мне? Все. Мне нужно было кому-то рассказать, и она была моей старой подругой. Я доверял ей, и она годами хранила секрет, но после того, как потеряла работу, стала пить все больше и больше. Я знал, что однажды она меня выдаст.
  Либби сделала еще один шаг назад.
  Лицо Джорджа исказилось. «Все началось с платьев Дейдре, вскоре после того, как мы поженились. Я примеряла их, когда она уходила. Потом это была она – ее нижнее белье. Она никогда не знала. Много лет назад после первой дозы химиотерапии она потеряла волосы и купила пару париков».
  Его лицо исказилось жалостью к себе. «Вы не поймете, но нося ее одежду, одеваясь как женщина, я впервые в жизни почувствовал себя верным себе». Его глаза заблестели при воспоминании, и Либби почувствовала укол сочувствия. Ему приходилось столько лет скрывать свои настоящие чувства.
  «Я часто посещал замок. Я чувствовал себя там в безопасности. Здание было достаточно большим, чтобы я мог избегать всех, кого знал. Я могла бы носить одежду Дейдры и накрасить губы губной помадой».
  Он внезапно усмехнулся, и сострадание Либби улетучилось. «Я все это спланировал. Могу поспорить, вы не знали, как легко извлечь никотин. Точно так же, как заваривать чай, только с сигаретами вместо пакетиков!»
  Его самодовольное выражение лица вызывало тошноту. Теперь он хвастался, следуя за Либби, медленно приближающейся к лестнице. «Однажды вечером я посетил Берил, и когда она вышла из комнаты, я подсыпал яд в ее серебряную фляжку. Глупая женщина, — усмехнулся он. «Она думала, что никто не знает об этой фляжке. Она сказала мне, что на следующий день будет играть роль горничной. Она была так горда. Полна себя.
  Его глаза сузились до сердитых щелочек. «Мне следовало держаться подальше, но я не мог не проверить, сработал ли мой план. Затем меня увидела Марджери Хэлстед. Она меня не узнала, но я не мог рисковать».
  Он пожал плечами. «Я пошел в дом, чтобы убить ее, но не смог заставить себя сделать это. Не с ножом. Однако подсыпать яд в виски Берил было достаточно легко. Никакой крови, видите ли. Я прочитал в Интернете, как приготовить яд». Его голос стал разговорным, как будто он болтал с Либби о погоде. Она оглянулась. Она была наверху лестницы.
  'Останавливаться.' Лицо Джорджа изменилось. — Я не могу отпустить тебя сейчас. Его глаза блестели. Он поднял руки, согнул пальцы и сделал выпад.
  Либби была моложе его и быстрее. Она сбежала вниз по лестнице, спасаясь бегством, с криком в горле.
  Джордж был почти рядом с ней. В ужасе она оглянулась и споткнулась, тяжело упав.
  С рычанием, от которого сотряслись стены, Медведь перепрыгнул через Либби и прыгнул на Джорджа.
  
  Внезапно дом был полон. Макс схватил Джорджа и прижал его к полу, а Шипли, дико лая, шел сзади.
  В окружении собак, следящих глазами за каждым движением Джорджа, Макс сидел на груди убийцы, пока Либби звонила в полицию. Джордж заметно сморщился. Он выглядел старым и жалким. «Я знал, что однажды это выйдет наружу, но я не мог признаться, что все знают». Его лицо сморщилось, он уронил голову на руки, плечи тряслись от рыданий, и пробормотал: — Я никогда не хотел убивать Берил, но она знала обо мне. Я не мог ей доверять… Остальная часть предложения потонула в рыданиях.
  Отвращение подступило к горлу Либби. — Ты убил одну женщину и пытался убить другую, просто чтобы скрыть свою слабость от жены. Как ты мог?
  Макс озадаченно переводил взгляд с одного на другого, но прежде чем Либби успела рассказать подробности, прибыла полиция.
  Либби дала короткие показания Джемме Хамберстоун с широко раскрытыми глазами и, слишком уставшая, чтобы говорить дальше в тот вечер, согласилась пойти в полицейский участок рано утром на следующий день, чтобы рассказать все подробности. Тем временем другой офицер повел Джорджа к машине.
  Наконец Либби и Макс остались наедине со своими собаками.
  Либби сидела на полу, обняв гигантскую овчарку. — Откуда появился Медведь именно в нужный момент?
  «Один из моих старых приятелей, Алан Дженкинс, видел в гараже, как Медведь бродил по переулкам по дороге домой. Должно быть, он проходил около двадцати миль в день. Алан знал о вашей группе и взял с собой Медведя, но они прибыли примерно через десять минут после вашего ухода. Я собирался позвонить тебе, но потом подумал, что мы приедем в коттедж и устроим тебе сюрприз.
  — Хорошо, что ты это сделал, хотя думаю, что я, наверное, сильнее Джорджа. Я мог бы его отбить. Либби старалась не вспоминать ту явную панику, которую она почувствовала, спускаясь по лестнице. Она вздрогнула. 'Представлять себе. Мягкий манерный Джордж Эдвардс. Какой беспорядок он устроил в своей жизни.
  Макс присел на корточки, нежно осматривая тело Медведя. — Кажется, с ним все в порядке. Ноги у него, конечно, болят, но в остальном он выглядит довольно бодрым.
  «Неудивительно, что он такой грязный и худой, бедное животное». Медведь лежал, положив голову на колени Либби, тяжело дыша, пока она говорила. — Полагаю, он ни разу не ел с тех пор, как сбежал из фургона. Я принесу ему еды. Она поднялась на ноги. — Ты тоже, Шипли. Вы оба были замечательными.
  «Завтра мы отвезем его к ветеринару, но я думаю, он просто устал. Давай, Медведь, сегодня ты будешь спать спокойно. Макс последовал за ними на кухню. — Не уверен, что понимаю, почему Джордж ворвался в твой дом. Он пришел не для того, чтобы убить тебя, не так ли?
  'Нет. Он не взял с собой нож. Полагаю, он пришел совершить набег на мой шкаф с документами, чтобы посмотреть, что я узнал. Я планировал разоблачить его на вечеринке. Я был почти уверен, что убийца — это он, когда понял, что нападавший на Марджери и неизвестный человек в замке носили парик, как у Дейдры.
  Она попыталась улыбнуться. «Я планировала небольшую драму, но когда Джемма сказала мне, что Медведь снова заблудился, я не смог заставить себя это сделать. Я извинился перед собой, что сначала мне нужно проверить показания Марджери». Она вздрогнула. «Раньше вечером я сидел за столом Джорджа, когда он говорил о женщинах, которые слишком много пьют. Это было там, в его глазах; мужчина был расстроен. Должно быть, вскоре после этого он покинул вечеринку, зная, что меня нет в коттедже. Он, конечно, полный параноик. Он убил Берил, чтобы она не говорила людям, что ему нравится носить женскую одежду».
  — Это было? Никакого заговора? Просто потому, что ему было стыдно? В наши дни это почти невероятно». Макс присел на корточки, чтобы наполнить собачьи миски стейком из холодильника Либби. «Вот вы где, собаки. Вы двое герои. Как Либби.
  OceanofPDF.com
  
  22
  Виски
  На следующий вечер Либби облокотилась на обеденный стол. «Что может быть приятнее, чем несколько друзей за столом?» Она улыбнулась каждому гостю по очереди. Макс, Анджела, Мэнди и ее парень Стив: они все были там, вместе с Оуэном, новым мужчиной Анджелы. Это должен был быть праздник, но ее подруга выглядела обеспокоенной. — Что случилось, Анжела?
  На лбу Анжелы появились глубокие морщины. Она нерешительно улыбнулась и выпрямилась. 'Мне жаль. Я просто думал о Джордже и Берил. Сколько раз за эти годы они делили трапезу?»
  — Или, по крайней мере, выпить, — вставила Мэнди со злым хихиканьем. «Они знали друг друга всегда».
  Либби говорила тихо. «Представьте, что у вас есть секрет, настолько шокирующий, что вы не сможете позволить своим друзьям и соседям раскрыть его». Она переводила взгляд с одного лица на другое. «Твоя давняя подруга знает твой секрет и бережно хранит его. Возможно, она знала это много лет и никогда никому не рассказывала. Можно было подумать, что это сблизит вас, но это имело противоположный эффект. Джордж вообще не чувствовал себя в безопасности».
  Макс присоединился. «Тогда жизнь подруги переворачивается с ног на голову, ее увольняют с работы, и пьянство выходит из-под контроля».
  «Джордж был убежден, что Берил его выдаст», — сказала Либби.
  Анжела задумалась вслух. — Он был предан Дейрдре. Он годами скрывал от нее свои чувства».
  «Из-за проблем с алкоголем Берил ее легко отравить», — отметила Либби. «Люди приходили к ней домой. Было бы легко положить что-нибудь в бутылку виски или даже подарить ей. Почему кто-то должен подозревать Джорджа? К ответу меня привела Марджери Халфстед».
  Анжела все еще хмурилась. «У нас был своего рода заговор, чтобы сохранить молчание о пьянстве Берил, потому что в таком маленьком городке публичный позор — одно из худших вещей, которые могут случиться».
  Голос Оуэна вмешался в мрачное настроение. — В Эксеме всегда так интересно?
  Анджела подняла бокал за Либби. «С тех пор, как Либби переехала сюда жить, здесь никогда не было скучно. Конечно, это не ее вина.
  «Иногда мне кажется, что я притягиваю к себе неприятности, — призналась Либби, — но в наши дни кажется, что повсюду есть жалкие персонажи вроде Джорджа Эдвардса. Не говоря уже о Яне Смите. Кстати, Мэнди молодец. Он получил то, что заслужил. Вы собираетесь выдвигать обвинения?
  Мэнди сделала глоток вина, причмокнув в знак признательности. 'Незачем. Он больше не будет щипать женщин за задницу. В любом случае, эта история обязательно дойдет до старшего инспектора Моррисона. Я бы не хотел оказаться на месте констебля Яна Смита со свидетелем Джеммы. Я удивлюсь, если он сохранит свою работу».
  «Если я собираюсь остаться с вами, мне лучше убедиться, что все скелеты в моем шкафу хорошо спрятаны», — сказал Оуэн.
  — Вы работаете в этом районе? — спросила Либби.
  Оуэн и Анджела переглянулись, но прежде чем они успели заговорить, Мэнди прервала их. «Оуэн присматривался к Эксэму в поисках своего последнего предприятия».
  Либби выдохнула воздух через губы. — Надеюсь, ты не открываешь еще одну пекарню. У нас будет достаточно конкуренции со стороны Теренса Марчанта. Я надеюсь, что вечеринка преподнесла ему неприятный шок и показала, с чем он сталкивается. Люди здесь очень лояльные». Она ухмыльнулась. — Особенно после всего этого шоколада и вина. Какой вечер!
  — Давай, скажи ей, — умоляла Мэнди.
  Либби перевела взгляд с нее на Анджелу. «Чего вы все ухмыляетесь? Вы что-то задумали. Да ладно, не держи меня в напряжении.
  — Короче говоря, — сказал Оуэн, — я знаю Теренса много лет. Он довольно неприятный персонаж со склонностью переоценивать себя. Когда он услышал о вашей вечеринке, на которой вас поддержали все жители города, он испугался нового магазина.
  Пульс Либби ускорился. — Вы имеете в виду, что он не собирается открываться?
  Оуэн покачал головой. — Лучше, чем это. Я предложил купить у него помещение для бизнеса, и у меня есть предложение для вас. Хотели бы вы, чтобы пекарня и шоколадные конфеты расширились, используя эти помещения, включая кафе?
  Либби покачала головой, пытаясь понять, что она слышит. — Ты имеешь в виду, выкупить Фрэнка? Он никогда не согласится. Пекарня Брауна — дело его жизни».
  'Напротив. Он хочет уйти на пенсию – видимо, он думал об этом несколько месяцев, но не знал, как вам сказать, из-за всего того труда, который вы вложили в развитие пекарни».
  «Я настолько страшен?»
  Макс поднял бровь. «Ужасно. Но дело в том, что Оуэн предлагает сделать бизнес жизнеспособным в долгосрочной перспективе».
  Либби повернулась к Мэнди. 'Что вы думаете?'
  «Я думаю, это было бы замечательно. Мы жаловались на размер магазина. Это сквош, когда все посетители собрались во время обеда. Это прекрасная возможность переехать в более просторное помещение, все еще в центре Эксхэма».
  Либби колебалась, постукивая пальцем по столу. «Я не думаю, что смогу открыть кафе. Во-первых, у меня не было бы времени. Я хочу сосредоточиться на расследовании, и мы собираемся пожениться».
  «На самом деле у Оуэна есть еще одна идея, которая поможет решить эту проблему», — сказала Анджела. Либби удивленно подняла голову, но ее подруга отказалась встретиться с ней взглядом.
  Вместо этого Оуэн сказал: «Анжела очень хочет взять на себя эту часть бизнеса. Она будет управлять моим кафе.
  Челюсть Либби отвисла, пока ее мысли метались. — Это… это блестящая идея. Ты был бы идеален. Ты лучший организатор в городе». Она всмотрелась в лицо Анжелы. «Вы использовали мероприятие с вином и шоколадом для тренировки, не так ли?» Ее подруга покраснела. — Давай, признай это!
  Анжела возилась ложкой на столе. «Это казалось хорошей возможностью для пробного запуска. Посмотрим, смогу ли я справиться.
  Мэнди усмехнулась. «Не могу вспомнить никого, кто справился бы лучше. Вы можете держать нас в порядке — миссис Ф. всегда забывает заказать ингредиенты».
  Либби попыталась нахмуриться. — Большое спасибо, юная Мэнди. Хотя ты прав. Я взял на себя слишком много. Это может быть ответом на мои опасения».
  Друзья часами планировали кафе, пока не устали больше говорить.
  Когда Либби и Макс отмахнулись от них, полные вкусной еды и лучшего вина из погреба Макса, он взял ее за руку, притянул к себе и заключил в одни из своих чудесных медвежьих объятий. 'Сейчас. А как насчет этой свадьбы?
  Либби на мгновение задумалась. «Когда Медведь потерялся, я подумал, что нам следует отложить это — без него мы бы не хотели идти вперед. Но теперь он вернулся, давай сделаем это на следующей неделе – но будем хранить это в тайне».
  «Только мы, наши сыновья и их жены, Шипли и, конечно же, Медведь. Идеальный.'
  OceanofPDF.com
  
   23
  Торт Мадера
  Охваченная волнением, Марджери отвезла Уильяма домой из больницы. Это был первый раз, когда он согласился быть ее пассажиром. Он всегда настаивал на том, чтобы водить машину. «Моя работа — присматривать за тобой», — сказал он. Что ж, теперь все будет немного по-другому.
  Она весело болтала. Как это часто бывает, Уильям позволил ей говорить. — Вы знаете Либби Форест, которая узнала, что убийцей был Джордж Эдвардс?
  'Да, дорогой.'
  — Ну, ее пропавшая собака неожиданно появилась на днях вечером.
  Он хмыкнул.
  Она продолжила: «Оказывается, он сбежал и прошел весь путь домой. Что ты об этом думаешь?
  'О чем?'
  «Собака возвращается домой одна».
  Уильям пробормотал: — Молодец.
  «Собаке можно доверять», — сказала Марджери. — Кстати, почему вы позволили Джейсону Франклину говорить через переговорную трубку замка?
  Она тайно улыбнулась, услышав резкий вздох Уильяма. — Он… э… он выиграл его на соревновании, которое я организовал. Эссе.
  Марджери фыркнула. 'Ерунда. Вы это исправили. Давай, Уильям. Время сказать правду. Мы видели, что происходит, когда люди хранят секреты. Просто чтобы я знал, чего вы хотели от Франклина-старшего?
  Она скорее почувствовала, чем увидела искоса взгляд Уильяма. — Разрешение на строительство, — пробормотал он. «Это расширение, к которому вы стремитесь. Я знаю, что местные планировщики поднимут шум, а соседи будут возражать. Я думал, что переманю депутата на нашу сторону, прежде чем мы начнем. Планировщикам приходится прислушиваться к мнению депутата, не так ли?
  Марджери замолчала, ее мысли лихорадочно работали. — Вы разговаривали с мистером Франклином в тот день в замке, не так ли, когда оставили меня со студентами? Подлизываться к нему? Сказать ему, что мальчики были там, и вы дали его сыну главную роль?
  Уильям отвернулся, но не раньше, чем она заметила проблеск более яркого цвета. «Мне никогда не следовало связываться с этим Томасом Франклином. Видите ли, он предложил заплатить за рассмотрение нашей заявки на планирование. Просто маленький. Он сказал, что это обычная практика — смазывать колеса, вот как он это называл».
  Он бросил быстрый взгляд на Марджери. «Я заплатил ему столько, сколько он просил, но потом он начал требовать все больше и больше. Мне пришлось отдать ему половину денег, которые я сэкономил. Я даже не уверен, что осталось достаточно для строительных работ. Я попытался остановиться, сказал ему, что не буду возиться с продлением, но он разозлился. Он даже грозился рассказать всем, что это я взвешивал весы на соревнованиях по рыбной ловле».
  Слезы наполнили его глаза. — Но это был Джордж Эдвардс. Я был в этом уверен все время. Я не удивился, что именно Джордж убил Берил. Я никогда не доверял ему после того соревнования по рыбалке, но теперь знаю, что он напал и на тебя.
  Его руки были крепко сжаты. — Я уверен, что Франклин тоже это знал. Вероятно, он тоже получал деньги от Джорджа. Он плохой человек, Франклин, но он такой могущественный…
  — Он не настолько силен, чтобы избежать закона. Голос Марджери повысился от гнева. На самом деле Уильям мог быть душераздирающе наивным. — Это он попадет в беду, как только полиция узнает, что он вымогает у вас деньги.
  — Но все будут знать, что я был нечестен.
  «Кого волнует, что знают люди? В душе ты совсем не такой. Завтра пойдем в полицейский участок и все объясним. Могу поспорить, что это не первый раз, когда этот человек берет взятку. Я ожидаю, что полиция хорошо с тобой пообщается, но это у него будут проблемы. Мне жаль его сына». Она перестала говорить. 'Что?'
  Рот Уильяма был открыт. Казалось, он смотрел на жену с вновь обретенным восхищением. Ей это скорее нравилось. — Разве вы не осознавали, что были подозреваемым в убийстве Берил?
  Его плечи слегка пожали плечами. «Я надеялся на лучшее. У меня кружилась голова, и они не могли обвинить меня в нападении на тебя, не так ли? Я был в больнице.
  Марджери коснулась его пальцев. Им было холодно. — Ты глупый старый дурак, — сказала она, но ее голос был теплым. — Почему бы тебе не забыть об этом расширении? Ты никогда этого не хотел. Вы организовали это, чтобы сделать меня счастливым, а сейчас мне это не нужно».
  — А ты нет? Его голос казался озадаченным и растерянным.
  Чтобы не расстраивать ее, Марджери подумала о маленькой коробочке в его сарае, полной воспоминаний и скрытой из виду. Она вздохнула. Ее муж тоже был закоренелым и наивным человеком, втянутым в темный бизнес, в котором он толком не разбирался. Она еще раз улыбнулась своей тайной улыбкой. Уже не имело значения, что отец никогда не одобрял Уильяма. Марджери любила своего мужа, и он отвечал ей взаимностью. Как она могла подумать, что он интересуется этой Аннабель? Как только они сознаются во всем полиции, она будет держать мужа в курсе событий.
  Ее голос был деловым. — В любом случае пристройка — это просто еще одна комната, которую нужно убрать.
  — Старая добрая Марджери, — пробормотал Уильям.
  Она постучала по дорогой, знакомой руке мужа, а затем отпустила ее, чтобы аккуратно направить машину к их подъездной дороге. — А теперь давайте зайдем внутрь, выпьем чашечку хорошего чая и кусочек мадейрского торта от Либби Форест.
  OceanofPDF.com
  
  Благодарность
  Одно из удовольствий от написания рассказов, действие которых происходит в Сомерсете, — это возможность исследовать чудесные места по всему графству, которые появляются в моих книгах.
  Мои визиты в замок Данстер были настоящим удовольствием. Если вы когда-нибудь будете в Сомерсете, я бы порекомендовал вам посетить его, хотя за одну поездку не хватит времени, чтобы осмотреть все это очаровательное здание, от викторианской кухни и помещений для прислуги, которые фигурируют в моем рассказе, до тайная нора священника в одной из спален.
  Я хотел бы прояснить, что каждый персонаж «Убийства в замке» полностью вымышлен и не имеет никакого сходства с каким-либо человеком, живым или мертвым.
  Я считаю, что мне повезло, что у меня были читатели и рецензенты, которые так щедро посвятили свое время чтению, редактированию и редактированию этой книги. Я получил полезные комментарии от Пиппы Данбар, Ника Ившема, Барбары Дженсен, Кейт МакКормик, Дорин Печи, Мэри Робинсон, Сьюзан Шуман и Фрэнка Райта, и я хотел бы поблагодарить их всех за потраченное время, труды, орлиные глаза и добрая поддержка.
  Особая благодарность также выражается Кэролайн Риддинг и Роуз Фокс из Boldwood Books, а также Венди Джейнс за участие, которое они сыграли в редактировании и производстве.
  Как всегда, я беру на себя полную ответственность за любые ошибки, оставшиеся в тексте.
  Наконец, большое спасибо моему мужу за всю его помощь, особенно в вопросах компьютера, чая, сочувствия и поддержки.
  OceanofPDF.com
  
  Другие работы Фрэнсис Ившем
  Мы надеемся, что вам понравилось читать «Убийство в замке» . Если да, пожалуйста, оставьте отзыв.
  
  Если вы хотите подарить копию, эта книга также доступна в мягкой обложке, в цифровом формате для скачивания и на компакт-диске с аудиокнигами.
  
  Зарегистрируйтесь, чтобы стать VIP-персоной Фрэнсис Ившем и получить бесплатную копию шпаргалки по кухне Exham-on-Sea!
  Вы также будете получать новости, конкурсы и обновления о будущих книгах .
  
  Следующая часть «Тайн убийств в Эксеме-он-Си», «Убийство в ущелье» , доступна для заказа прямо сейчас, щелкнув изображение ниже…
  
  OceanofPDF.com
  
  Также Фрэнсис Ившем
  Загадки убийства в Эксэме-он-Си
  Убийство на маяке
  Убийство на уровнях
  Убийство на Торе
  Убийство в соборе
  Убийство на мосту
  Убийство в замке
  Убийство в ущелье
  
  Тайны убийства в Хэм-Хилле
  Деревенское убийство
  OceanofPDF.com
  
  Об авторе
  Фрэнсис Ившем — автор чрезвычайно успешного романа «Тайны убийства в Эксеме-он-Си», действие которого происходит в ее родном графстве Сомерсет. В свободное время она собирает рецепты ядов и другие способы избавления от несчастных жертв. Ей нравится готовить с бокалом вина в одной руке и пучком перца чили в другой, и ее голова полна мыслей о вымышленных убийствах.
  
  Посетите сайт Фрэнсис: https://francesevesham.com/
  
  Следите за Фрэнсис в социальных сетях:
  
  OceanofPDF.com
  
  О книгах Болдвуда
  Boldwood Books — издательство художественной литературы, собирающее лучшие рассказы со всего мира.
  
  Подробную информацию можно найти на сайте www.boldwoodbooks.com.
  
  Подпишитесь на рассылку Book and Tonic, чтобы получать новости, предложения и конкурсы от Boldwood Books!
  
  Мы будем рады услышать ваше мнение, подписывайтесь на нас в социальных сетях:
  
  OceanofPDF.com
  Впервые опубликовано в Великобритании в 2020 году издательством Boldwood Books Ltd.
  Авторские права No Фрэнсис Ившем, 2020
  Дизайн обложки: Ник Касл Дизайн
  
  Моральное право Фрэнсис Ившем быть идентифицированной как автор этой работы подтверждено в соответствии с Законом об авторском праве, промышленных образцах и патентах 1988 года.
  Все права защищены. Никакая часть этой книги не может быть воспроизведена в любой форме или с помощью каких-либо электронных или механических средств, включая системы хранения и поиска информации, без письменного разрешения автора, за исключением использования кратких цитат в рецензии на книгу.
  Все персонажи и события, описанные в «Экзаме о морских тайнах», полностью вымышлены. Некоторые достопримечательности могут показаться жителям Сомерсета, и особенно Бернема-он-Си, знакомыми, хотя с некоторыми местами были допущены вольности.
  Были приложены все усилия для получения необходимых разрешений в отношении материалов, защищенных авторским правом, как иллюстративных, так и цитируемых. Мы приносим извинения за любые упущения в этом отношении и будем рады сделать соответствующие благодарности в любом будущем издании.
  Запись каталога CIP для этой книги доступна в Британской библиотеке.
  ISBN в мягкой обложке 978-1-80048-032-2
  ISBN крупного шрифта 978-1-80048-031-5
  Электронная книга ISBN 978-1-80048-033-9
  ISBN Kindle 978-1-80048-034-6
  ISBN аудио компакт-диска 978-1-80048-038-4
  ISBN компакт-диска с MP3 978-1-80048-037-7
  Загрузка цифрового аудио ISBN 978-1-80048-035-3
  Болдвуд Букс Лтд.
  Бауэрдин-стрит, 23
  Лондон SW6 3TN
  www.boldwoodbooks.com OceanofPDF.com
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список

Кожевенное мастерство | Сайт "Художники" | Доска об'явлений "Книги"