Елдрідж Джим : другие произведения.

Вбивство в Британському музеї (Музейні таємниці, №2)

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:
Школа кожевенного мастерства: сумки, ремни своими руками
 Ваша оценка:

  
  
  РОЗДІЛ ПЕРШИЙ
  Лондон, 1894 рік
  Деніел Вілсон і Ебігейл Фентон пройшли через чорні залізні ворота з високими ґратами на Грейт-Расселл-стріт, що вели до Британського музею, а потім попрямували через широку площу до довгого ряду високих доричних колон, що стояли перед чудовою будівлею. На верхівках колон були вишукані різьблені фризи, які відтворювали вражаючі архітектурні стилі Стародавньої Греції та Риму, щоб повідомити відвідувачу, що в цій будівлі знаходяться скарби тих великих цивілізацій, а також усі інші форми ерудиції та дива, відомі людині з зорі ц. час.
  Вони піднялися широкими сходами, пройшовши під величезними портиками до головного входу.
  — Вбивство в Британському музеї, — сказала Ебігейл, усе ще збентежена. «Це місце, де багато експонатів прославляють насильницьку смерть, але я б ніколи не подумав, що такий може статися тут».
  «Вбивство не знає кордонів», — сказав Даніель. «Палац чи халупа, пустеля чи найсучасніше місто у світі. Майже завжди йдеться про кохання, гроші, владу чи помсту, і це може статися будь-де».
  Ебігейл глянула на Деніела й усміхнулася. Деніел Вілсон, агент приватного розслідування та її чоловік у всіх, крім імені. Вона нагадала про вражений вираз обличчя її сестри, Белли, коли вона сказала їй.
  «Я збираюся жити з містером Вілсоном», — оголосила вона. «Коли я не подорожую, виконую свою археологічну роботу».
  Белла спантеличено подивилася на неї.
  — Як квартирант?
  «Як його коханка».
  Рот Белли був відкритий, і вона дивилася на свою старшу сестру, її очі широко розплющені від шоку.
  «Він не одружиться на тобі?»
  «Насправді Деніел кілька разів просив мене вийти за нього заміж. Це я сказав ні. Я його дуже кохаю, але не в захваті від того, що як тільки я виходжу заміж, усе, що я маю, стає власністю мого чоловіка. Я б стала власністю свого чоловіка».
  «Але… але… жити в гріху…!»
  «Це не гріх, не в наших очах. Ми любимо один одного, ми хочемо бути разом, але я не готовий стати чужим майном».
  «Можливо, одного дня вона вийде заміж за Даніеля», — подумала вона, коли вони піднімалися сходами. Він — усе, що я могла б побажати: добрий, уважний, розумний, винахідливий і — так, — подумала вона собі, дивлячись на нього, — красивий, але трохи грубуватий, зрілий. Його обличчя виглядало привабливо живим, не схожим на деяких самозакоханих денді з сироватковими обличчями, яких вона іноді зустрічала під час археологічних розкопок і які намагалися вразити її своєю вченістю та знаннями. Даніель не намагався справити на неї враження, він просто це зробив. Колишній детектив-інспектор Скотленд-Ярду, який тісно співпрацював з інспектором Ебберлайном як частиною його команди елітних детективів, Деніел покинув поліцію та почав працювати приватним детективом — або приватним агентом, як йому більше подобалося. Саме до Данила зверталися впливові люди, стикаючись із важкою справою. Його репутація Обачність у поєднанні з його успіхом у розкритті злочинів означали, що люди, які його найняли, могли беззастережно йому довіряти. Будь-які таємниці, які він розкриє під час розслідування, залишаться таємними; принаймні, для громадськості. Репутація буде захищена. Якщо тільки ця репутація не була прикриттям для лиходія, у цьому випадку лиходій буде безжально викритий. Деніел ніколи не буде учасником прикриття, незалежно від того, які спонукання йому можуть запропонувати.
  «Він перша людина, яку я коли-небудь зустрічала, якій я відчуваю, що можу повністю довіряти», — подумала Ебігейл. І тому я до нього прив’язана.
  Після яскравого денного світла надворі, яке ставало ще яскравішим завдяки ширині площі, всередині здавалося темним, навіть з огляду на газове освітлення нижнього поверху, але темряву освітлював величезний плакат, ілюстрація, що зображувала юного короля Артура в обладунок, що приймає меч з руки жінки, що піднявся з озера. Над зображенням були слова «Епоха короля Артура – виставка вже відкрита».
  — Я думав, Артур вийняв Екскалібур із каменя, — пробурмотів Даніель.
  «Це залежить від того, яку версію ви читаєте», — сказала Ебігейл. «Історичні тексти нічого не говорять ні про камінь, ні про Володарку озера, ні навіть про Екскалібур. Але я вважаю, що ця виставка досліджує як історичне, так і романтичне. Мені буде цікаво його дослідити».
  — І мене цікавить практична мета нашого візиту, — сказав Даніель.
  Він підійшов до стійки реєстрації і сказав черговому в ошатному костюмі: «Доброго ранку». Містер Деніел Вілсон і міс Ебігейл Фентон до сера Джаспера Стоуна. Він чекає нас».
  Чоловік дістав з-під столу товстий щоденник, відкрив його й переглянув.
  У записі на сьогодні сказано лише, що Деніел Вілсон має зустріч із сером Джаспером, — сказав він. — Нічого не згадується про присутність міс Фентон.
  Даніель пильно подивився на чоловіка.
  — Перший лист від сера Джаспера просив мене бути присутнім. Я відповів, що з радістю це зроблю і що міс Фентон супроводжуватиме мене. Якщо її імені немає у вашій книзі, значить недогляд з боку музею. Ми маємо побачити сера Джаспера.
  Чоловік завагався, а потім почав зверхньо похнюпленим тоном: «Вибачте, сер, але…»
  Деніел ввічливо перебив: «Вам ще більше буде шкода, якщо ми з міс Фентон поїдемо, і вам доведеться пояснити серу Джасперу, що це ви відхилили нас».
  Чоловік відповів на Даніеля твердим поглядом, потім ковтнув і сказав: «Звичайно, сер. Я домовлюся, щоб хтось супроводив вас до офісу сера Джаспера».
  — Дякую, — сказав Даніель. — Але я знаю дорогу. Я вже зустрічався з сером Джаспером.
  Коли Деніел йшов від столу до сходів, Ебігейл запитала: «Цей вибух мужності кам’яного віку був зроблений, щоб справити на мене враження?»
  Даніель похитав головою. «Ні. Я вже зустрічався з ним у попередній справі, яку я вів тут для сера Джаспера, пов’язаному з викраденою саксонською коштовністю. Чоловік був офіційно дратівливим тоді, і досі є.
  «І вам подобається проколювати таке зверхнє ставлення».
  «Я не впевнений, чи «насолоджуватися» — правильне слово, — буркнув Даніель. «Просто ця поза мене дратує. Це зловживання крихітною частиною влади, щоб «поставити людей на місце», як вони це називають. Той самий чоловік буде лаятись і лестити лорду чи леді».
  «Щастя, що ти залишив поліцію», — сухо прокоментувала Ебігейл. «Ви, мабуть, були колючкою в оці для деяких із ваших начальників».
  Даніель посміхнувся. «Одного разу суперінтендант назвав мене найгіршим ворогом», — сказав він.
  Він спустився широкими кам’яними сходами до коридору, уздовж якого були прикрашені статуї зі стародавнього Єгипту.
  «З усім цим ти маєш почуватися як вдома», — прокоментував він, поки вони йшли коридором.
  «Більшість експонатів тут — Нове царство», — сказала вона.
  «Наскільки «новим» є Нове Королівство?» запитав Даніель.
  «Від 1550 до н.е. до 1077 до н.е.», — відповіла Ебіґейл. «Пізніша частина також відома як Рамессидський період на честь одинадцяти фараонів, які взяли ім’я Рамзес».
  «Як ти все це пам’ятаєш?» — запитав Даніель, вражений.
  — Так само, як ти, здається, пам’ятаєш імена кожного злочинця, якого коли-небудь заарештовував, — сказала Ебігейл. «Це те, що ми робимо».
  Вони дійшли до кінця коридору, а потім піднялися короткими сходами туди, де двоє дверей з темно-коричневого дуба стояли один проти одного. Даніель підійшов до одного й постукав у нього, увійшовши на поклик зсередини.
  Жінка середнього віку сиділа за столом і посміхнулася, впізнавши Даніеля.
  «Містер Вілсон! Сер Джаспер буде дуже радий вас бачити.
  — Із задоволенням, місіс Свіфт, — сказав Даніель. Він вказав на Ебігейл. «Дозвольте представити мою колегу, міс Ебігейл Фентон. Міс Фентон, місіс Свіфт, секретарка сера Джаспера.
  Дві жінки посміхнулися й потиснули один одному руки, а місіс Свіфт насторожено запитала: «Вибачте за запитання, але ви випадково не пов’язані з Ебігейл Фентон, єгипетським вченим і археологом?»
  Перш ніж Ебігейл встигла відповісти, Деніел перервав гордо: «Насправді, вона та сама Ебігейл Фентон». Він повернувся до Ебігейл, усміхаючись, і сказав: «Я казав тобі, що твоє ім’я буде відоме тут».
  — Справді, — сказала місіс Свіфт. — Сер Джаспер нещодавно розмовляв із Гектором Мейкпісом, який співав вам дифірамби.
  «Перебільшено, я впевнений». Ебігейл скромно посміхнулася. Даніелю вона додала: «Я допомагала Гектору Мейкпісу два роки тому під час розкопок піраміди Хуфрена в Гізі».
  — Сер Джаспер готовий зустрітися з нами? запитав Даніель.
  «Я впевнена, що так», — сказала місіс Свіфт. «Я просто піду і скажу йому, що ти тут».
  Вона вибігла з кабінету до дверей навпроти.
  «Гектор Мейкпіс?» запитав Даніель.
  — Чудовий чоловік, — сказала Ебігейл. «За сімдесят, але з енергією та ентузіазмом десятирічного. Я дуже багато чому навчився, працюючи з ним».
  Місіс Свіфт знову з’явилася.
  «Сер Джаспер зараз вас прийме», — сказала вона.
  Деніел подякував їй, і вони з Ебігейл підійшли до інших дверей. Ввічливий постук, потім вони відчинили двері й увійшли до дуже захаращеного кабінету сера Джаспера Стоуна, відповідального куратора музею.
  Кожен доступний простір, здавалося, був зайнятий паперами чи книгами; кожна полиця, поверхні двох столів і більшість стільців так само стогнали під вагою паперу, часто з різьбленим орнаментом нагорі, щоб їм не заважав протяг і не розносило їх навколо, коли відкривалися двері. Два стільці, однак, залишили прибраними, готовими для Даніеля та Ебігейл.
  Сам сер Джаспер був статечною доброзичливою фігурою, яка, здавалося, нагадувала принца Уельського як стилем одягу, так і формою бороди й вусів. Він підвівся, щоб привітати їх, коли вони увійшли, тепло потиснувши Даніелю руку.
  «Містер Вілсон, приємно знову бачити вас і дякую, що прийшли в цей важкий час».
  — Із задоволенням, сер Джаспер. Дозвольте представити мою колегу, міс Ебігейл Фентон.
  Сер Джаспер тепло потис руку Ебігейл і сказав: «Міс Фентон, мені приємно познайомитися з вами. Звичайно, я знаю про вашу роботу у Фіцвільямі, Гізі та інших місцях Єгипту. І я читав, що нещодавно ви брали участь в археологічних дослідженнях вздовж стіни Адріана.
  — Справді, — сказала Ебіґейл. «Мені лестить, що ти мене знаєш».
  «Світ музейного кураторства маленький, особливо коли йдеться про археологію», — сказав сер Джаспер. «Про добрих людей чутка йде». Він усміхнувся. «І про поганих людей». Він показав на два стільці навпроти свого столу. «Будь ласка, сядьте».
  Вони сіли, і обличчя сера Джаспера стало серйозним, коли він сказав: «Я так розумію, ви знаєте, чому я попросив вашої допомоги».
  «Кілька днів тому чоловік був зарізаний ножем», — сказав Даніель.
  «Професор Ленс Пікерінг». Сер Джаспер кивнув. «Його робота про Амвросія Авреліана значною мірою присутня на виставці «Епоха короля Артура», яку ми зараз проводимо. Це стало надзвичайно популярним. У деякі дні черга, щоб потрапити, щоб побачити це, розтягнулася аж на Рассел-стріт.
  «У день вбивства професор Пікерінг прибув незадовго. Він був тут, щоб допомогти просувати виставку, виступивши з доповіддю про Амвросія та його зв’язок з Артуром. Не те, щоб виставка потребувала реклами, але домовленість про те, щоб тут був професор Пікерінг, була зроблена ще до того, як ми побачили, наскільки успішною була виставка».
  «Я припускаю, що він також був тут, щоб рекламувати свою книгу про Амвросія», — додала Ебігейл. «Я бачив це на виставці біля входу».
  — Так, справді, — сказав сер Джаспер. «Знову ж таки, це була угода, укладена ще до успішного відкриття виставки, але ми погодилися дотримуватися нашої домовленості з професором, тому його книга експонувалися як на виставці, так і в музейній крамниці.
  Того дня професор Пікерінг здав свій капелюх і пальто в гардеробі, а потім пішов до джентльменської кімнати, щоб освіжитися перед виступом. Коли він не з'явився, а глядачі на нього чекали, чергові занепокоїлися, тому один з них пішов розбиратися. Двері однієї з кабінок у зручній кімнаті були зачинені. Насправді його довелося зламати, оскільки він був закручений зсередини. Усередині було виявлено тіло професора Пікерінга. Він отримав кілька ножових поранень».
  «Решта зручностей була порожня?»
  — Так, — сказав сер Джаспер. «Це була ще одна загадкова річ; на дверях було навішено повідомлення «Не працює». Але той, хто супроводжував професора Пікерінга до зручного місця, клянеться, що таблички тоді не було на дверях».
  «Тож вбивця поставив там табличку, щоб заборонити будь-кому заходити та, можливо, запобігти вбивству», — сказав Даніель. «Це свідчить про те, що вбивство було спланованим, а не випадковим актом».
  «Це також була думка інспектора Фезера», — сказав сер Джаспер.
  — Інспектор Джон Фезер? запитав Даніель.
  Сер Джаспер кивнув.
  — Дуже добра людина, — сказав Даніель. «Якщо він займається справою, я не впевнений, що я вам потрібен».
  Сер Джаспер завагався, а потім ніяково сказав: «На жаль, інспектор Фізер не керує поліцейським розслідуванням». Його старший офіцер, суперінтендант Армстронг, взяв на себе відповідальність, і він має інші погляди на справу, ніж інспектор Фізер».
  — Так, він би, — похмуро сказав Даніель. — Я припускаю, що ви хочете, щоб ми розслідували не лише вбивство, сер Джаспер?
  Сер Джаспер криво посміхнувся. — Дуже проникливо з вашого боку, містере Вілсон, як завжди. Ні, вбивство - це одне. Моя головна турбота - це репутація музею. Якщо причина вбивства професора Пікерінга може якимось чином негативно вплинути на музей...
  — Я розумію, — сказав Даніель. — Залиште це нам, сер Джаспер, і ми побачимо, що знайдемо.
  Сер Джаспер передав їм дві картки. «Ці картки, підписані мною, нададуть вам повний доступ до будь-якої точки музею. Я дозволив собі це зробити, тому що, на жаль, деякі з наших співробітників можуть занадто буквально сприймати свої обов’язки, коли йдеться про деякі частини музею, і я не хочу, щоб ваше розслідування будь-яким чином перешкоджало. '
  — Дякую, сер Джаспер, — сказав Даніель, беручи дві картки й простягаючи одну Ебігейл. «Чи можу я також запитати, чи ми можемо взяти одну з ваших менш використовуваних кімнат як базу для нашого розслідування?» Я думаю, чи приходить інформація до нас ззовні, чи ми хочемо поговорити з людьми приватно. Я знаю, що місця дуже мало, тож чогось невеликого, як-от комори чи шафи для мітел, буде достатньо. За умови, що ми могли поставити туди стіл і пару стільців».
  «Звичайно». Сер Джаспер кивнув. «Я поговорю з Девідом Ешфордом, генеральним директором музею. Він організує це для вас. Дайте мені годину».
  — Дякую, — сказав Даніель. «Тим часом ми почнемо наше розслідування. Сподіваюся, чим швидше ми почнемо, тим швидше ми дізнаємося, хто стоїть за вбивством».
  OceanofPDF.com
  
  РОЗДІЛ ДРУГИЙ
  «То з чого ви плануєте почати?» запитала Ебіґейл.
  «Я думав перевірити туалет, де вбили Пікерінга. Поки я це роблю, чи не могли б ви перевірити виставку?»
  «Що я шукаю?»
  «Я не знаю. Хтось убив Ленса Пікерінга. На виставці представлена його книга. Я сподіваюся, що якийсь зв’язок може виявитися».
  Поки Ебігейл прямувала до виставки, Деніел спустився вниз у підвальне приміщення, освітлене газовими кожухами, де були зручності. Зручність для джентльменів була відокремлена від зручності для дам дверима з написом «Приватний». Тільки персонал'. Він штовхнув двері панських дверей. Послуга в уніформі прислуги сидів на стільці біля дверей, і він підвівся на ноги, коли Даніель увійшов із «Доброго ранку, сер».
  — Доброго ранку, — відповів Даніель. Він дістав листівку від сера Джаспера й передав її чоловікові.
  Чоловік кивнув. — Так, ми знали, що ви приїдете, сер. Як я можу бути корисним?»
  «Я вважаю, що в день трагічної події тут нікого не було», — сказав Даніель.
  — Ні, сер, — підтвердив чоловік. «Тільки внаслідок цього було вирішено залишити тут чергового, щоб запевнити відвідувачів у їхній безпеці. Також тепер у жіночому туалеті є жінка-слуга».
  — І двері між ними, ті, на яких написано «Приватний». Лише персонал»?»
  — Це комора, сер, для віників і пристосувань для чищення.
  Даніель підвівся і зайшов у кімнату. Біла плитка на підлозі та на півдорозі стін до рівня чотирьох умивальників. Рушник для рук на латунній рейці біля кожної раковини. Три пісуари і три кабінки, двері яких були зачинені.
  «Чи використовуються кабіни на даний момент?» запитав Даніель.
  — Ні, сер.
  — Тоді ви покажете мені, в якій кабінці було знайдено тіло?
  Чоловік кивнув і повів Даніеля до останньої кабінки, де штовхнув двері, щоб показати унітаз із дерев’яним сидінням і цистерною над ним. Деніел подумав, наскільки рідкісним було це видовище навіть у такому місті, як Лондон. Більшість будинків все ще мали земляні туалети надворі.
  «Тіло було одягнене, коли його знайшли, чи роздягнене?» запитав Даніель.
  — Повністю одягнений, сер.
  — А на сидінні чи на підлозі?
  «На підлозі. Двері були замкнені, але коли сторож побачив кров, що тече з-під дверей, він пішов до комори і взяв молоток, щоб зламати двері».
  «Це справді було необхідно?» запитав Даніель. Він показав на місце над дверима. «Над дверима достатньо місця, щоб хтось міг перелізти з сусідньої кабінки й відчинити двері зсередини».
  «Охоронець, який виявив тіло, був колишнім військовим, сер. У нього є інвалідність, яка ускладнила б підйом на вершину».
  «Яка інвалідність?» запитав Даніель.
  «У нього лише одна рука».
  Даніель кивнув. «Я розумію. За цих обставин він вчинив правильно». Насправді Даніель цього зовсім не відчував. Служителю слід було запросити когось спритнішого, щоб перелізти через перегородку та відчинити двері, а не знищувати можливі докази, розбиваючи двері. Але політика вимагала, щоб серед співробітників музею поширювалася інформація про те, що Деніел Вілсон, приватний розвідувач, підтримує їх. Що він на їхньому боці. Люди розмовляли вільніше, якщо вони почувалися спокійно та безпечно зі слідчим.
  «Хто був служителем, який виявив тіло?» запитав Даніель.
  — Говард Уіллс, — сказав черговий.
  «Він доступний?»
  «Я боюся, що він сьогодні не працює. Але він прийде завтра».
  — А як щодо прислуги, яка супроводжувала професора Пікерінга сюди? Де я його знайду?»
  «Це був Джеральд Дантон. Зараз він у відпустці».
  Я бачу. Добре, я спробую їх розшукати. Якщо ви побачите когось із них раніше мене, скажіть їм, що я хотів би з ними поговорити. Сер Джаспер організовує для мене житло, офіс, і я залишу записку на головній рецепції, де це буде».
  — Звичайно, сер.
  «А ваше ім'я?»
  — Роб Стівенс, сер.
  «Дякую, містере Стівенс, ви дуже допомогли».
  
  Ебігейл була вражена тим, як виставка була зібрана та представлена, з більш популярними версіями Легенда про Артура – картини прерафаелітів, а також картини Джеймса Арчера, на яких зображено смерть Артура, Володарки озера, Ланселота та Гвіневри, а також ілюстровані сторінки з « Ідилій короля» Теннісона , а потім представлення (у склі) справи для їх захисту) сторінки з рукописів історика раннього шостого століття Гілдаса, Беди з сьомого століття та сторінка з Historia Brittonum Неннія , складеної в дев’ятому столітті. Звідси було перекладено ключову фразу, яка була показана для всіх: «Дванадцята битва відбулася на горі Бадон, у якій за один день загинуло 960 чоловік від одного удару Артура» — перша згадка про Артура як короля. в будь-якому історичному документі.
  Далі слідували сторінки з творів Вільяма Мальмсберійського та Джефрі Монмутського, і, нарешті, « Смерть Артура» Мелорі , поряд із ілюстраціями, спеціально створеними для виставки. І, нарешті, цілий розділ, присвячений Амвросію Авреліану, римсько-британському кавалеристу четвертого століття, який очолював британський опір саксонським загарбникам і, як кажуть, був зразком для легендарного короля Артура. А на столі поряд із цим розділом акуратно й зручно були складені копії книг професора Ленса Пікерінга « Амвросій Авреліан і король Артур: правдива історія» . Ебігейл була трохи цинічною, дивуючись, на скільки зросли продажі в результаті жорстокого вбивства Пікерінга, коли Даніель з’явився біля неї.
  «Таємницю вбивства в замкненій кабінці розгадано», — сказав він їй. «Над кожними дверима кабінки є велика щілина. Вбивця вдарив Пікерінга ножем, поклав його тіло в кабіну, замкнув двері зсередини, а потім виліз з кабіни через двері».
  «Тож ніякої таємниці», — сказала вона.
  «За винятком того, хто це зробив».
  — Містере Вілсон!
  Веселий дзвінок змусив їх обох обернутися. До них із сяючою усмішкою наближався маленький чоловік років сорока.
  «Я чув, що вони викликають вас! Як у старі часи, а!» Ебігейл помітила, що Деніел не відповів, не запропонував потиснути чоловікові руку, просто дивився на нього спокійно.
  — Нед Карсон, на випадок, якщо ти мене забув. Чоловік сяяв. « Голос народу » . Я був поруч під час розслідування Різника».
  «І, як я пам’ятаю, ви звинуватили мене та інспектора Ебберлайна в участі в приховуванні, щоб захистити людей, яких ви називали «винними».
  — Ну, містере Вілсон, були докази! — сказав Карсон, усе ще посміхаючись.
  «Не було ніяких доказів приховування», — категорично відповів Деніел.
  — Що ж, це може бути дискусійним, — сказав Карсон, якого не бентежила ворожість Даніеля. Все-таки вся вода під мостом. Це інший день». Він скинув капелюх перед Ебігейл. «Вибачте, міс, мабуть, я заважаю. Нед Карсон до ваших послуг. Ви працюєте з містером Вілсоном?
  — Ця жінка — працівниця музею, — швидко сказав Даніель.
  «Ой? У якій якості?»
  — Я історик, — сказала Ебігейл.
  «Ага, тоді ви в правильному місці», — сказав Карсон і засміявся. Потім він повернувся до Даніеля. «Отже, чутки правдиві? Вас привезли, щоб розібратися у цьому жахливому вбивстві? Чи означає це, що музей не задоволений Скотленд-Ярдом?»
  «Я не маю інформації про це. Моя особиста думка полягає в тому, що Скотленд-Ярд є – і завжди був – правильною організацією для розслідування злочинів. А тепер вибачте». І Данило рушив.
  — Тож ви не думаєте, що суперінтендант Армстронг непотрібний ідіот! Карсон гукнув йому навздогін, перш ніж ще раз усміхнутися й попрямувати до виходу з музею.
  Ебігейл поспішила за Даніелем і знайшла його в етруській кімнаті. Він виглядав роздратованим.
  «Я працівник музею?» запитала вона.
  «Технічно це так, — сказав Даніель. «Як і я».
  — Але ви йому цього не сказали. Ви також не представили мене по імені».
  «З мого досвіду, чим менше ви розповідатимете містеру Неду Карсону, тим краще».
  — Гадаю, він газетний репортер.
  Даніель глумливо засміявся. «Мені здається, це розтягнутий опис», — кисло сказав він. — Він пише для газети « Голос народу» . Воно віддає перевагу натякам і чуткам, аніж непереконливим фактам. І паплюжить людей».
  — Ви та інспектор Ебберлайн, як я зрозумів із вашої з ним розмови.
  Даніель насупився. «Під час розслідування Різника ходили різноманітні чутки про те, хто був убивцею. Серед них були члени королівської родини. Ебберлайн і я досліджували ці заяви, але не знайшли нічого, що їх підтверджує. Карсон на сторінках People 's Voice припустив, що нас підкупили. «Голос народу» має власну мету, яка полягає в нападах на істеблішмент, зокрема на поточному уряді, королівській родині, поліції та збройних силах, і підриві їх. Карсон називає їх «Зброєю жорстоких репресій».
  «Чому? Він повинен мати причину. Чи політична позиція?»
  «Якщо й був, то я не знаю, що саме», — сказав Даніель. «Я підозрюю, що це якась форма анархії, руйнування суспільного порядку. Але я не впевнений, що він хоче замість нього».
  «Його прощання було назвати суперінтенданта Армстронга ідіотом», — сказала Ебігейл.
  «Так, ось він правий», — визнав Даніель. «Але він точно не змусить мене підтримати цю думку. Публічно я завжди підтримуватиму «Ярд», хоча приватно я вважаю, що деякі з них найвищі чиновники не заслуговують на те, щоб керувати кіоском, не кажучи вже про столичну поліцію. Але в організації є багато хороших офіцерів, для яких я маю багато часу».
  «Як цей інспектор Перо, про якого ви згадали».
  'Точно. Джон Фізер — чудовий поліцейський, і якби у вищого керівництва було півмозку, його б давно підвищили до суперінтенданта.
  «Так чому ж його не було? Що його зупинило?»
  «Я думаю, що блокування лежить на Армстронгу. Йому потрібні розум і детективні здібності Джона Фізера, щоб досягти результату, тому він тримає його там, де може його використовувати, тобто на рівні інспектора. Якщо Джона підвищать до старшого інспектора, на що він заслуговує, його можуть перевести в інший відділ. Отже, Армстронг робить усе можливе, щоб переконатися, що він отримує будь-яку оцінку, і Джон Фізер не становить загрози для його позиції».
  «Звучить як найогидніша політика», — сказала Ебігейл.
  — Так, — сказав Даніель. «І, на жаль, ми цілком можемо потрапити в це. Ось чому я їду до Скотланд-Ярду. Ти будеш тут добре?»
  «Звичайно. Дуже цікаво те, як зроблена виставка. Сер Джаспер має бути дуже задоволений. Я припускаю, що ви відчуваєте, що моя присутність буде вам заважати».
  — Не обов’язково. Я збираюся завітати до інспектора Фезера в Скотленд-Ярд і відновити наше старе знайомство. Але є ймовірність, що я можу зіткнутися з суперінтендантом Армстронгом, а це може виявитися... важко».
  «Я припускаю, що ти йому не подобаєшся».
  «Почуття, як ви вже здогадалися, взаємне. Справа в тому, що він міг би викинути мене з будівлі, і я не хочу, щоб це приниження трапилося і з тобою».
  «Ви, мабуть, зробили щось дуже велике, щоб засмутити суперінтенданта».
  «Скажімо так, ми ніколи не дружили».
  «Дуже добре, йдіть».
  — Ти все ще будеш тут, коли я закінчу в Ярді?
  «Справді, я буду. Є багато чого, щоб взяти в себе.
  «У вас щось вискочило?»
  — Так, — сказала Ебігейл. «Виставка зроблена дуже добре».
  OceanofPDF.com
  
  ГЛАВА ТРЕТЯ
  Деніел стояв через дорогу від Скотланд-Ярду, розглядаючи величаву будівлю з червоної та білої цегли та розмірковуючи про роки, коли він називав це своїм робочим домом. Тоді він був інсайдером, важливою частиною елітного загону детективів Фреда Ебберлайна. Тепер він, безперечно, був аутсайдером, і хоча він все ще мав хороших друзів серед багатьох своїх колишніх колег, були деякі люди, які не бажали знову бачити його в будівлі. І, на жаль, деякі з них були досить потужними. Як і його ворог, суперінтендант Армстронг. Підходячи до будівлі, він думав, чи буде там Армстронг і якою буде його реакція, якщо вони зустрінуться. «Що найгірше, що він може зробити, — подумав Даніель, — наказати мені покинути будівлю?» Так, це була б незручність, але не кінець світу. І все ж він вирішив не надсилати повідомлення Джону Фізеру про те, що він у будівлі та хотів би його побачити, на випадок, якщо його перехоплять. Натомість Деніел пішов до заднього входу й піднявся на другий поверх досить брудними бетонними сходами, а не величними мармуровими сходами, якими так пишався архітектор.
  Даніель пройшов знайомим коридором, пройшовши повз кабінети, де жили старі колеги, перш ніж дійти до Джона Фізера.
  Сподіваюся, що з ним не Армстронг, — подумав він.
  Він постукав у двері, а на дзвінок «Заходьте!» відчинив їх і зайшов.
  Обличчя інспектора Фізера розпливлося в широкій посмішці привітання, коли він побачив, хто це. «Даніель! Радий вас бачити!'
  Двоє чоловіків потисли один одному руки, і Перо сказав: «Ти не надіслав записку, щоб сказати, що ти був у будівлі. Я б послав гінця, щоб привезти вас».
  «Я не хотів, щоб надто багато людей дізналися, що я тут», — зізнався Даніель. «Деякі люди були б не в захваті від цього, і могли б мене викинути».
  «Суперінтендант Армстронг». Перо посміхнувся.
  «Тож я ризикнув, що ви все ще будете в тому ж офісі».
  — Справді, я, — сказав Перо.
  Як і Деніелю, Фезеру було близько тридцяти, але він був нижчий. Крім того, він завжди виглядав молодшим за свої роки, і в перші дні, коли він був частиною загону Ебберлайна, інші почали ніжно називати його Малюк. Це змусило Фізера відростити й розвинути досить пишні вуса, які затьмарювали більшу частину його обличчя, і він досі гордо носив ті самі вуса, які, на погляд Даніеля, здавалися ще більшими.
  Фетер жестом попросив Даніеля сісти в крісло, а потім запитав: «Тож, ваш візит для послуги чи ви плануєте повернутися?»
  — Ні те, ні інше, — сказав Даніель. «Я прийшов, щоб повідомити вам, що Британський музей найняв мене, щоб розібратися в тамтешньому вбивстві».
  — Добре, — рішуче сказав Перо.
  «Ви не заперечуєте?»
  — Навпаки, на цю справу можна звернути увагу. Він скривився. «Але я сумніваюся, що суперінтендант Армстронг сприйме це так само».
  «Сер Джаспер Стоун із музею сказав, що справу бере на себе Армстронг», — сказав Деніел. «Чому?»
  «Це резонансна справа, і він шукає найвищу посаду, коли комісар піде на пенсію», — сказав Фізер.
  "Армстронг як комісар?" — повторив Даніель, приголомшений.
  «Я знаю. Неймовірно, чи не так. Але він є прикладом того, що вам не обов’язково бути хорошим мідяком, щоб піднятися по кар’єрних сходах; бути розумним політиком має більше значення. Ви бачите, скільки висвітлення він отримує в газетах? І він проводить багато часу в парламенті, спілкуючись із потрібними людьми».
  Таким чином, результат штовхає його далі вгору по сходах. Але хіба він не ризикує з такою резонансною справою? Якщо це не буде вирішено, це буде великою міткою проти нього».
  Перо похитав головою. «Якщо це не буде вирішено, це буде не його провина, можете бути впевнені в цьому. Це буде хтось далі по ланцюжку».
  «Такий, як ти?»
  Перо жалібно усміхнувся. «Хтось дуже схожий на мене. Ось чому він постійно стежив, щоб моє ім’я згадувалося, коли він спілкувався з пресою про цю справу. Якщо ми не здобудемо нашого вбивцю, це справді ваша справа. Якщо ми це зробимо, вітаємо героя, суперінтенданта Армстронга. Отже, що ти зараз робиш, Даніелю?
  «Вбивця вибрався з кабіни через верх».
  «Так, це я розробив». Перо посміхнувся. «Отже, хтось спритний. Не надто великий і не товстий».
  — І хтось із дуже крутими нервами, — сказав Даніель. «Це було добре сплановано. Повідомлення «Не працює» на дверях. Ви розмовляли з приставом, який показав Пікерінгу для зручності панів?
  Перо кивнув. — Він каже, що щойно супроводжував професора вниз і ввів його до зручності. Він сказав, що нікого там не помітив, коли вони зайшли. Прислуга пішов і повернувся нагору, залишивши професора.
  «Тож, швидше за все, вбивця дочекався, поки прислуга підніметься нагору, а потім пішов убити Пікерінга».
  «Офіцер сказав, що не помітив, щоб хтось йшов за ними або вештався внизу. Але це не означає, що хтось не був».
  «Поруч із чоловічим є жіночий магазин», — сказав Даніель. «В одному з них міг хтось ховатися».
  "Але навіщо їм?" — спитав Перо. «Це припускає, що вони знали, що Пікерінг прямуватиме до панів» як до свого першого порту заходу».
  «Так». Даніель задумливо кивнув. — Скоріш за все, вбивця стежив за ними.
  «Але прислуга сказав, що нікого не помітив».
  — Про це варто подумати, — сказав Даніель.
  «Разом з тим фактом, що Пікерінг отримав не один, а сім ударів ножем, і жодних натяків на пограбування не було».
  «Сім разів?» — повторив Даніель.
  «Отже, хтось, незважаючи на холодну голову, плануючи вбивство, справді був дуже злий», — сказав Перо.
  Даніель розмірковував: «Гнів. ненависть. кохання ревнощі. Сім ножових поранень означають, що було задіяно багато пристрасті».
  «Хіба що це була робота божевільного, що є улюбленою теорією суперінтенданта Армстронга».
  «Завжди така можливість», — визнав Даніель. Він вагався, а потім сказав, намагаючись бути невимушеним: «До речі, Джоне, я прийшов ще однією причиною, щоб повідомити тобі, що я працюю з партнером у цій справі».
  «Ой? Я думав, ти віддаєш перевагу працювати сам. Самотній вовк».
  «Так, добре, це людина, яка має знання, яких я не маю. Вона археолог та історик. Отримав ступінь з історії в Кембриджі. Був на археологічних розкопках по всьому світу. Єгипет. Палестина.' Він помітив, як Перо оглядає його з веселою усмішкою на обличчі.
  — Жінка? — спитав Перо.
  — Ну, очевидно, — сказав Даніель. «Ось чому я сказав «вона». Я працював з нею в музеї Фіцвільяма в Кембриджі. Нас зібрали обставини, тому що вона там працювала, і її розуміння історичної сторони справи було неоціненним. Те саме, що тут. Здається, вбивство пов’язане з цією виставкою: «Епоха короля Артура».
  — Можливо, — сказав Перо. — Можливо, ні. Ми перевіряємо Пікерінга на випадок, якщо є якась інша причина, чому хтось хоче його смерті».
  «І?» запитав Даніель.
  Перо виглядав так, наче збирався щось сказати, а потім зупинився й легко посміхнувся. «Я хотів би, щоб ви склали власну думку», — сказав він. Він щось написав на аркуші паперу й передав Даніелю. — Це адреса покійного професора Пікерінга, якщо ви захочете зателефонувати й поговорити з його вдовою.
  "Ви думаєте, що там щось може бути?"
  «Подивимось, що ти думаєш», — сказав Перо. «Я не хочу нічого упереджувати. Але я припускаю, що ти б все одно з нею поговорив». Він подивився на Даніеля з допитливою усмішкою. «Отже, між вами та цією жінкою-археологом нічого немає…»
  — Ебігейл Фентон, — сказав Деніел. «Міс. А чому має бути?»
  «Денієле, ти навчив мене всього, що можна було знати про людей і як їх читати. Такі дрібниці, як те, як люди реагують, коли їм задають питання, на які вони насправді не хочуть відповідати: човгають ногами, крутять вухом, стискають губи, виглядають у формі…»
  «Якщо ви думаєте, що я роблю щось із цього…»
  «Я тебе знаю. Я працював з вами роками, і можу сказати, що в цій жінці є щось особливе».
  Деніел вагався, потім кивнув. «Так, є», — визнав він. «Але що стосується цієї справи, то це професійні відносини. Коли ви зустрінете її, ви побачите, яка вона кмітлива. Вона розумна, сильна, винахідлива…»
  — І гарний?
  «Так, добре, це теж є», — сказав Даніель.
  «Ви з нею збираєтеся одружитися?»
  — Це інша проблема, — ніяково сказав Даніель. — Я просто хотів, щоб ви знали про неї, якщо зустрінете її в музеї. Ми домовилися, що під час розслідування у нашому розпорядженні буде офіс, тож ви завжди можете зв’язатися з нами там». Папірець із адресою він поклав до кишені. — І дякую за підказку про місіс Пікерінг.
  «Я не давав тобі чайових», — сказав Перо.
  «Ви сказали це після того, як ви виступили зі мною про інтерпретацію рухів тіла людей», — посміхнувся Даніель.
  Він вийшов з кабінету Пір’я й попрямував до сходів, які мали спуститися до головної приймальні. Коли він йшов коридором, відчинилися двері, і суперінтендант Армстронг вийшов. Він зупинився й спохмурнів, побачивши Даніеля.
  «Що ти тут робиш?» — запитав він.
  Начальником був високий, широкоплечий чоловік із виступаючим животом, що свідчило про любов до смачної їжі та вина. Говорили, що в молодості він грав у регбі на високому рівні, і Даніель міг у це повірити. Навіть у свої сорок він мав значний об’єм, який, здавалося, міг триматися в сутичці.
  «Я прийшов із ввічливості, щоб повідомити про свою причетність до вбивства в Британському музеї», — сказав Деніел.
  «Яка участь?»
  «Сер Джаспер Стоун попросив мене провести окреме розслідування».
  «Чому?»
  «Тому що професор Пікерінг був убитий у них, і вони стурбовані своєю репутацією».
  «Я вже захищаю їхню репутацію!» — гримнув Армстронг.
  «Тим не менше, сер Джаспер запросив мене та мого партнера працювати над справою незалежно».
  «Який партнер?» — підозріло гаркнув Армстронг.
  «Історик і археолог на ім'я Ебігейл Фентон. Вона отримала ступінь історичного коледжу Гіртона в Кембриджі та користується високою повагою за свої археологічні дослідження в Британії та в усьому світі».
  «Як вона з тобою зв’язалася?» — запитав Армстронг.
  «Ми разом успішно завершили справу в Музеї Фіцвільяма в Кембриджі, де вона була куратором виставки єгипетських артефактів. Вона має чудові знання та розуміння історії, і оскільки цей випадок, здається, стосується історії…
  «Не так!» — огризнувся Армстронг. «Це якийсь божевільний; це очевидно».
  «Звичайно, ще надто рано робити такий висновок, — почав Даніель, але наглядач перервав його.
  "О ні, ви не знаєте!" — огризнувся Армстронг, помахавши йому м’ясистим пальцем. «Ви зараз не в Кембриджі. Це моя садиба. Мій випадок». Його очі звузилися, і він запитав: «Кого ви тут бачили?»
  — Я щойно був до інспектора Фізера, щоб повідомити йому про свою участь. Я йшов до вас, щоб повідомити про це, — сказав Даніель.
  — Немає потреби, — прогарчав Армстронг. 'Ти не потрібен. Ми ведемо цю справу. Ви не маєте в цьому участі. І я не хочу, щоб ти тут ходив, ніби ти частина цієї будівлі. Ви ні. Не приходь сюди більше, інакше я тебе викину».
  OceanofPDF.com
  
  РОЗДІЛ ЧЕТВЕРТИЙ
  Коли Деніел пішов, до Джона Фізера в його кабінеті приєднався його сержант-детектив Джеремая Кріббенс. Кріббенс наповнив свою люльку смердючою чорною махоркою, яку він, здавалося, любив, і запалив її, а потім запихнув нею між розповідями про своє останнє досягнення щодо вбивства Пікерінга. Або недосягнення, як незабаром стало зрозуміло.
  «Я ще раз поспілкувався з чоловіком, який привів професора до зручності, щоб перевірити, чи не підтягнуло його пам’ять про ту подію, але, на жаль, він сказав, що ні, це все, що він пам’ятає. Він не бачив, щоб хтось вештався. Потім я пішов ще раз поговорити з чоловіком, який знайшов тіло професора, але його сьогодні не було на роботі».
  «Ой? Чому? — запитав Перо, пробудивши його інтерес. Люди, які зникли безвісти так швидко після вбивства, завжди варті уваги.
  «Це його вихідний», — сказав Кріббенс.
  "Попередньо домовлено?" — запитав Перо.
  — Так, сер. Я поспілкувався з містером Ешфордом з музею, який встановлює графіки роботи, і він сказав мені, що сьогодні вихідний для містера Віллса».
  «Гарна думка». Перо вдячно кивнув.
  «Потім я пішов шукати людину, яка прибирає зручності, щоб перевірити, чи знає він більше про це повідомлення «Не працює», яке хтось приклеїв на дверях…»
  Перо врятувався від того, щоб йому сказали, як він здогадувався, що цієї людини також немає, або йому більше нічого запропонувати, тому що двері його кабінету з гуркотом відчинилися, і суперінтендант Армстронг люто глянув на двох чоловіків.
  Сержант Кріббенс стрімко скочив на ноги й незграбно стояв, а Фізер піднявся більш спокійно.
  «Чи є проблема, суперінтендант?» запитав він.
  «Є, і його звати Вілсон!» — гаркнув Армстронг. «Я розумію, що він був тут, у цьому офісі, небагато хвилин тому».
  — Це правильно, — сказав Перо. «Він заскочив, щоб повідомити нам із ввічливості, що його найняв Британський музей для розслідування вбивства професора Пікерінга, і він хотів запевнити нас, що не буде робити нічого, щоб завадити нашому розслідуванню».
  «Черт, він не буде!» — пирхнув Армстронг. «Я щойно бачив Вілсона і сказав йому, що йому заборонено відвідувати цю будівлю. Забанено! Ви це чули, інспекторе?
  — Так, сер, — спокійно відповів Перо. «Він забанений».
  'Точно! Знаєте чому, інспекторе?»
  «Так, я точно можу здогадатися , — криво подумав Перо. Вголос він сказав: «Тому що він вам не подобається, сер».
  «Мені не подобається те, за що він виступає». Помітивши, що Кріббенс усе ще стоїть незграбно, уважно, він коротко сказав: «Спокійно, сержанте». Ви можете сісти.
  З вдячністю Кріббенс сів і взяв свою люльку.
  «Вілсон — індивідуал», — продовжив Армстронг. «Я не схвалюю поліцейських, які дізнаються все, що можуть, за рахунок поліції, а потім йдуть приватно, карбуючи гроші за наш рахунок!»
  — Я не думаю, що Деніел — містер Вілсон — цього не робить, сер. Він береться за розслідування лише тоді, коли його наймає приватний клієнт».
  «І що це говорить про нас?» — запитав Армстронг. «Вони не вірять нам!»
  «З повагою, сер, я вважаю, що Британський музей дуже довіряє нам. Але у містера Вілсона з сером Джаспером Стоуном склалися особливі стосунки після того, як він розкрив цю крадіжку тієї саксонської коштовності.
  «Яку ми могли б вирішити, якби у нас було більше часу!» — сердито крикнув Армстронг. «Ну, я сказав йому, а тепер я кажу вам, оскільки ви двоє, здається, такі друзі, він не повинен заходити сюди. Я не дозволю, щоб він використовував наш досвід, щоб витягувати неймовірні суми грошей з довірливих людей. Якщо ви запитаєте мене, те, що він робить, настільки ж злочинне».
  «Він не єдиний, хто пішов у приватну службу, сер», — зауважив Перо. «Інспектор Ебберлайн приєднався до Пінкертонів і, як я розумію, дуже добре з ними попрацював».
  «Краще, ніж тут, — сказав Армстронг з глузливою усмішкою. — Я теж не маю часу на Ебберлайн. Зрадники сили, їх пара. Ебберлайн і Вілсон». Він сердито поглянув на Перо. — Сподіваюся, інспекторе, ви не думаєте піти приватно.
  — Ні, сер. Абсолютно ні. Я дуже задоволений своєю кар'єрою тут, у Скотленд-Ярді, і поки я приношу задоволення, я сподіваюся, що ця кар'єра буде довгою».
  — Цілком могло бути, якщо ти тримаєшся подалі від Вілсона. Він забруднювач». Він повернувся до дверей, а потім повернувся. «Пам’ятайте, інспекторе. Вілсону заборонено входити в цю будівлю. І не забувайте про це».
  — Це назавжди вписано в моїй пам’яті, сер, — сказав Перо.
  Армстронг запитально поглянув на Фізера, шукаючи ознаки глузування на обличчі інспектора. Тоді він востаннє похмурився й пішов, грюкнувши за собою дверима.
  «Кор!» видихнув Кріббенс. «Суперові не подобається Деніел Вілсон, чи не так, сер!»
  «Добре помічено». Перо посміхнувся. — Ми ще зробимо з вас детектива. Є ще про що повідомити?»
  — Е-е, ні, сер, — сказав Кріббенс. «Мені просто було цікаво, який наш наступний крок?»
  «Ця справа з кількістю ножових ран мене турбує», — сказав Перо.
  «Професор комусь не сподобався, сер», — сказав Кріббенс.
  — Так, але хто?
  «Коли ми побачилися з місіс Пікерінг, вона сказала, що в її чоловіка немає ворогів у світі», — сказав Кріббенс.
  — Я помітив, що це зазвичай реакція найближчих і найрідніших, коли щось подібне трапляється, — сухо сказав Перо. «Нам потрібно поговорити з кимось, хто знав професора».
  'ВООЗ?'
  «Його видавець міг би допомогти», — сказав Перо. — Отже, ваш наступний крок, сержанте, — з’ясувати, хто видав цю його книжку, і отримати їхню адресу.
  «Вважайте це зробленим, сер», — сказав Кріббенс.
  Після того, як Кріббенс вирушив за дорученням, Фізер подумав про гнів Армстронга на колишніх детективів Скотленд-Ярду, які стали приватними детективами. Перо мав на увазі те, що сказав начальнику; він не мав наміру йти цим шляхом сам. Не маючи сім'ї з чотирьох дітей, а також овдовілої матері дружини, яка теж жила з ними. І правда полягала в тому, що були інші суперінтенданти, під керівництвом яких він міг працювати, і які були набагато гіршими за Армстронга. Армстронг був багатьма речами, які не подобалися Фізеру: марнославним, фанатичним, зарозумілим і ні на чверть не таким розумним, як він себе вважав. Але він не був кривим чи корумпованим. І поки це залишалося таким, і Поки Джону Фізеру потрібна була звичайна зарплата, яку він отримував від Скотленд-Ярду, його все влаштовувало.
  З Даніелем було інакше. Він був неодружений. Йому не потрібно було турбуватися про те, щоб регулярно надходило достатньо грошей, щоб прогодувати велику родину. Він міг дозволити собі ризикнути, чи заробить він що-небудь цього місяця.
  Тоді Перо посміхнулося. Але це може змінитися. Деніел закохався в когось. Жінка-археолог зі ступенем Гіртона. Перо посміхнувся сам собі, пригадавши збентежений вираз обличчя Даніеля, коли він розповів йому про неї.
  Я з нетерпінням чекаю зустрічі з нею, — подумав він. Вона повинна бути кимось особливим, якщо вона здатна змусити Деніела Вілсона затинатися і червоніти.
  OceanofPDF.com
  
  РОЗДІЛ П'ЯТИЙ
  Ебігейл все ще вивчала виставку, коли Даніель повернувся.
  «Добре?» запитав він.
  — Чудово, — сказала вона. «Вам справді варто витратити час на це».
  «Я зробив», — сказав він.
  «Лише побіжний погляд». Вона понюхала. «Як вам повелося в Скотленд-Ярді? Вас вигнав цей суперінтендант Армстронг?
  «Він», — сказав Даніель. — Але, на щастя, лише після того, як я зустрівся з Джоном Фезером, який дав нам підказку.
  «О?»
  ' Cherchez la femme. Він пропонує нам поговорити з удовою професора».
  «Чому?»
  «Він не сказав».
  «Безумовно, було б само собою зрозуміло поговорити з його вдовою, дізнатися, чи є у нього вороги, тощо».
  «Абсолютно, але щось було в тому, як він це сказав».
  — Він її підозрює?
  «Містер Вілсон! Міс Фентон!
  Вони обернулися й побачили високого худорлявого чоловіка років сорока, який наближався до них, бездоганно одягнений у темний костюм-трійку, з блискучими черевиками.
  «Я Девід Ешфорд. Сер Джаспер попросив мене знайти місце, яке ви можете використовувати як свою базу, поки ви тут. Я облаштував кімнату на півдорозі вгору по одній із гвинтових сходів біля головної стійки реєстрації. Це досить біжутеріє, але, сподіваюся, вистачить. Там є місце для маленького столика та пари стільців, але, на жаль, мало іншого. Якщо ти підеш за мною, я покажу тобі дорогу».
  «Я впевнений, що кімната буде гаразд», — сказав Даніель.
  «Дякуємо, що прийняли нас у такий короткий термін», — додала Ебігейл, коли Ешфорд повів гвинтовими сходами.
  «Ми дякуємо», — сказав Ешфорд. «Я боюся, що цей трагічний інцидент може негативно вплинути на кількість відвідувачів виставки про короля Артура. Сер Джаспер витратив так багато часу на його підготовку, і він мав стати кульмінацією сезону».
  «Це того заслуговує», — сказала Ебіґейл. «Я скористався можливістю провести час, дивлячись на це. Дисплеї чудові, а зібрана інформація надзвичайно широка, охоплюючи так багато різних аспектів історії Артура».
  «Дякую». Ешфорд посміхнувся. — Завжди приємно отримувати похвалу від такої обізнаної людини, як ви, міс Фентон. Звичайно, я знаю про вашу роботу в стародавньому Єгипті. Можливо, поки ви тут, ви хотіли б поглянути на наші єгипетські кімнати?
  «Я б із задоволенням», — сказала Ебіґейл.
  Він зупинився на сходовому майданчику й вказав на двері. «Це твоя кімната».
  Він штовхнув двері, і вони увійшли за ним. Він описав це як біжу, але Даніель подумав, що «крихітний і тісний» був би кращим описом.
  «Знову ж таки, я мушу вибачитися за мале приміщення…»
  — Усе буде добре, містере Ешфорд, — сказала Ебігейл. «У ній будемо лише ми двоє, і більшу частину часу ми будемо поруч музеї та в інших місцях, йдучи за підказками. Ми дуже вдячні за те, що ви організували це в такий короткий термін».
  Ешфорд посміхнувся, легко вклонився й пішов.
  — Підлесник, — пробурмотів Даніель.
  «Цього я навчилася від вас», — сказала Ебігейл. «Лагідна посмішка дає більше результатів, ніж різкий наказ».
  «Так, ви, звичайно, були більш різкими, коли ми вперше зустрілися».
  «Я не була грубою», — стримувала Ебігейл. «Я був ефективним. Я також була в невигідному становищі, тому що я була жінкою в професії, яка, по суті, була чоловічою, і я мала виглядати сильнішою за чоловіка, щоб мене вважали рівною».
  — Але тепер через мене ти пом’якшав? Даніель посміхнувся.
  «Я бачив, яких результатів ви досягли, коли опитували людей, особливо знедолених і з нижчим соціальним статусом. Вони цінували вашу повагу до них і допомагали вам більше, ніж могли б бути іншим. Це був рятівний урок».
  «Це не завжди працює», — сказав Даніель. Він обвів поглядом кімнату. — І все-таки ви маєте рацію, роблячи комплімент містеру Ешфорду. Кімната може бути крихітною, але принаймні він знайшов нам щось, і за короткий проміжок часу, і без метушні. Коли я працював у Скотленд-Ярді, якщо нового старшого офіцера призначали і йому потрібен був офіс, зазвичай на це були потрібні місяці, а потім лише після нескінченної тяганини. У будь-якому разі я пропоную піти до місіс Пікерінг і подивитися, як вона може пролити світло на те, що сталося.
  
  Покійний професор Пікерінг і його дружина жили у великому та розкішному на вигляд будинку на Парк-Сквер Іст, з одного боку приватної площі з видом на Ріджентс-парк. Сади, що утворювали центр площі, були дуже доглянуті та вишукано засаджені різноманітними квітами.
  «Це, мабуть, коштує чимало копійок, щоб сади виглядали так», — зауважив Даніель. «Я не думав, що написання книжок з історії може бути настільки прибутковим».
  — Зовнішність може бути оманливою, — зазначила Ебігейл. «Ми не знаємо, чи власником будинку був професор. Він міг належати сім'ї його дружини або бути орендованим».
  «Навіть якщо його орендувати, це буде дорого».
  «Деякі люди живуть для показухи, щоб справити враження на інших, незалежно від витрат», — сказала Ебігейл. «Ви були б здивовані тим, скільки аристократів живуть у борг».
  «Ні, я б не став», — сказав Даніель. «Я зустрічав багатьох із них свого часу».
  Вони встановили сходи з білого каменю до вхідних дверей і подзвонили. Двері відчинила повненька жінка років шістдесяти і запитливо глянула на них.
  «Я можу вам допомогти?» — запитала вона.
  Деніел і Ебігейл простягнули жінці свої картки.
  «Мене звуть Деніел Вілсон, а це моя колега Ебігейл Фентон. Ми були б вдячні, якби поговорили з місіс Пікерінг».
  «З якої причини?» — запитала жінка.
  «Ми тут на прохання сера Джаспера Стоуна з Британського музею», — сказав Деніел.
  Це була неадекватна відповідь, але достатньо, щоб жінка кивнула.
  «Якщо ви зачекайте тут, я подивлюся, чи вільна місіс Пікерінг», — сказала вона й зачинила двері.
  «Дуже захищає», — прокоментував Даніель.
  «Ознака хорошої домробітниці», — сказала Ебіґейл.
  Двері знову відчинилися, і жінка жестом попросила їх увійти. — Місіс Пікерінг у вітальні. Якщо ви підете за мною».
  Будинок був таким же розкішним і розкішним усередині, як і ззовні, стіни прикрашені картинами, а також статуями, які Данило визнав як римські та грецькі. Швидше за все копії, припустив він, але навіть тоді він подумав, що це показує, що тут є гроші.
  Місіс Пікерінг сиділа в кріслі біля еркера й дивилася назовні. Біля вікна біля неї стояв молодий чоловік, гарно одягнений, з довгим волоссям, яке завивалося за комір. Коли економка проводила Деніела та Ебігейл, місіс Пікерінг підвелася й запитально на них подивилася.
  «Добрий день, місіс Пікерінг. Мене звуть Деніел Вілсон, а це моя колега Ебігейл Фентон. Нам дуже прикро, що втручаємося в цей важкий час, але ми приватні агенти, найняті Британським музеєм, щоб розібратися у смерті вашого покійного чоловіка».
  «Я думала, поліція вже це робить», — підозріло сказала вона.
  «Це так, і ми тісно співпрацюємо з інспектором Фезером», — відповів Даніель. «Але в музеї є власні побоювання, що смерть професора могла бути пов’язана з його роботою над виставкою, яку вони зараз представляють. Ми розуміємо, що напад на нього стався, коли він прийшов туди, щоб виголосити пов’язану з ним доповідь».
  — Так, — сказала вона.
  Юнак раптово рушив від вікна до кімнати.
  "Я бачу, що зараз важкий час", - сказав він. «Я поки що піду».
  «Вибачте, якщо ми щось заважаємо», — сказав Даніель. «Ми будемо дуже раді повернутися пізніше».
  «Ні, ні, містер Таддер саме йшов». Вона повернулася до юнака й сказала: «Я проведу вас до дверей, містере Таддер».
  — Ні, зі мною все буде гаразд, — сказав Таддер. — Ще раз, місіс Пікерінг, мої співчуття.
  Він схилив голову й простягнув до неї руку. Вона потрясла його, обдарувавши його млявою та вдячною усмішкою; потім він пішов.
  Коли Таддер пішов, вона жестом попросила їх сісти. «Я все ще не знаю, що ще я можу тобі сказати, про що я ще не сказала поліції», — сказала вона.
  «Обіцяю, ми не затримаємо вас довго», — сказав Даніель. «Ваш чоловік сказав вам щось перед тим, як піти до музею, щоб припустити, що він чогось боїться?»
  «Чесно кажучи, того ранку я не бачила свого чоловіка. Того дня у мене була ще одна заручина, і я пішла на неї, поки мій чоловік був у своєму кабінеті й готувався до виступу, який він мав виступити».
  «Чи була ця інша зустріч місцевою?» запитав Даніель.
  Вона зиркнула на нього. «Я не бачу, що це доречно», — коротко сказала вона.
  — Ні, — погодився Даніель, — але це може бути. Скажімо, хтось стежив за будинком, наприклад, готуючись до нападу на вашого чоловіка».
  «Але навіщо їм це робити?» — зажадала вона. «Я розумію, що це був просто якийсь божевільний, що він був лише жертвою, обраною випадковим чином. Принаймні, так мені повідомив суперінтендант Армстронг.
  — Можливо, це й правильно, місіс Пікерінг, але ми й поліція також перевіряємо можливість того, що вашого чоловіка обрали навмисно. Тепер у нас є докази того, що його смерть була ретельно спланована».
  Обличчя місіс Пікерінг побіліло, і тепер вона сердито сказала: «Це смішно говорити! Хто хотів би вбити мого чоловіка?»
  «Ось чому ми задаємо запитання», — сказав Даніель.
  Вона на мить замовкла, а потім запитала: «Ви кажете, що вас найняв Британський музей?»
  «Так, пані. Сер Джаспер Стоун. У будь-якому разі ви можете зв’язатися з ним, щоб переконатися в цьому».
  Вона похитала головою. — Немає потреби, — сказала вона. Вона подивилася на Даніеля й Ебігейл зі страхом. 'Ви кажете, що мій чоловік був навмисне мішенню. Як ви думаєте, я також можу бути під загрозою через цю… цю людину?»
  — Я сподіваюся, що це малоймовірно, пані, — сказав Даніель. «Як я вже сказав, зараз ми просто намагаємося зібрати воєдино рухи професора в день трагедії. Ви кажете, що того дня у вас була ще одна заручина. Ви помітили, що хтось тиняється надворі, коли виходили з дому?»
  «Ні. Але тоді я не звертав такої уваги».
  — Перепрошую, місіс Пікерінг, де були ваші інші заручини? запитала Ебіґейл.
  Місіс Пікерінг кинула на неї холодний погляд. «Це була приватна справа і не мала до цього відношення».
  «З повагою, місіс Пікерінг, зараз усе може бути пов’язане з тим, що сталося», — сказав Деніел.
  «Я можу вас запевнити, що тут справа не в цьому», — коротко сказала вона. Вона встала. «Я сказав тобі все, що стосується. Я не бачила свого чоловіка до того, як він пішов у Британський музей. Уперше я почув про те, що трапилося, коли повернувся додому, і мене відвідав суперінтендант Армстронг, щоб повідомити мені жахливу новину. Тепер я хочу, щоб мене залишили на самоті».
  Деніел побачив, що Ебігейл збиралася сказати ще щось, скоріш за все, щоб натиснути на неї щодо деталей цієї іншої заручини, тож він швидко підвівся й сказав: «Абсолютно, місіс Пікерінг». І ми приносимо вибачення, що забрали ваш час».
  Коли вони вийшли з дому й пішли в бік Олбані-стріт, Ебігейл сказала: «Нам слід було наполягати на тому, щоб отримати від неї подробиці цієї іншої заручини. Вона явно щось приховує».
  — Так, — погодився Деніел, — але тиск на неї не мав би жодного ефекту, окрім того, щоб нас вигнали з дому. Ми не поліція. І навіть якби ми були, вона все одно могла б вигнати нас з дому. Багаті й титуловані живуть за різними правилами».
  «Ніхто не вище закону, — сказала Ебігейл.
  — Скажи це поліцейському, який намагається заарештувати члена парламенту, або лорда, чи леді, чи суддю, — скрушно сказав Даніель. «Що ви думаєте про містера Таддера?»
  «Молодий чоловік? У неї з ним роман. Ви бачили, як вона погладила його руку, коли вони потиснули один одному руки на прощання?»
  «Так, та сама думка спала на мене». Даніель кивнув. «І той факт, що вона не побачила професора того ранку, свідчить про те, що вони не живуть разом».
  «Можливо, того ранку її навіть не було в домі», — сказала Ебігейл.
  «Ні, дійсно. Ви помітили релігійні зображення та предмети на стінах і полицях? Маленьке зображення Кровоточивого Серця. Розарій. католики».
  «Отже, якщо місіс Пікерінг і містер Таддер захочуть оформити свій союз офіційно…»
  — Не могли, поки був живий професор. Для католиків немає розлучення».
  «Я не бачу, щоб хтось із них володів таким ножем».
  — І я не можу, — сказав Даніель. «Але є багато тих, хто це зробить, за певну ціну».
  OceanofPDF.com
  
  РОЗДІЛ ШОСТИЙ
  Офіси видавців Whetstone and Watts знаходилися у Фіцрой-Мьюз, невеликому брукованому тупику неподалік від жвавого перехрестя Юстон-роуд і Тоттенхем-Корт-роуд і дуже близько до зовнішнього кола Ріджентс-парку.
  «Всього кілька хвилин ходьби від дому Пікерінгів», — зауважив Перо. «Дуже зручно».
  Він подзвонив біля начищених чорних дверей, і двері відчинила шикарно одягнена жінка середнього віку.
  «Детектив-інспектор Фезер зі Скотланд-Ярду. Це сержант Кріббенс, — представив їх Перо. «А ви?»
  — Міс Розберрі, — сказала жінка. «Це про те, що сталося з бідолашним професором Пікерінгом?»
  «Це справді так. Нам цікаво, чи можна було б поговорити з людиною, яка працювала з ним найбільш тісно над його книгою про короля Артура?»
  — Це містер Ветстон, — сказала міс Розберрі.
  — Містере Ветстоун?
  «Містер Менсфілд Ветстоун. Він старший партнер. Книга Короля Артура була настільки ж його улюбленим проектом, як і професором. Їх обох надихнула ця тема».
  — Чи можна було б поговорити з містером Ветстоном?
  «Він у своєму кабінеті. Я піду подивлюсь, чи він вільний. Якщо ви просто зайдете всередину і почекайте там».
  Вона провела їх до маленької та зручно вмебльованої кімнати очікування, стіни якої були прикрашені картинами та карикатурами на видатних людей, переважно чоловіків, перш ніж піднятися сходами.
  «Це свого роду художня галерея?» — спитав Кріббенс, розглядаючи фотографії.
  «Я підозрюю, що вони є авторами фірми», — сказав Перо.
  Кріббенс нахмурився, розглядаючи фотографії. «Я не бачу, щоб усі були вражені ними», — зазначив він. «Деякі з цих мультфільмів роблять тему... ну... ідіотською».
  «Ніколи не недооцінюйте марнославства авторів», — сказав Перо. «Для деяких висміювання в карикатурі є верхом лестощів».
  Почулися звуки важких кроків, що прокотилися сходами, потім з’явився Менсфілд Ветстоун. Він був великим чоловіком у всіх відношеннях: високий, широкоплечий і з великим животом, що свідчило про людину здорового апетиту. Своєю густою бородою він нагадував Перу про акторів, яких він зустрічав, особливо тих, хто грав грандіозні шекспірівські ролі, такі як Лір чи Фальстаф. Його гучний голос, коли він говорив, додавав цьому образу.
  «Скотленд-Ярд, мабуть! Я чекав вашого візиту з тих пір, як сталася ця трагедія. Ви прийшли розпитати мене про бідного професора Пікерінга.
  — Маємо, сер. Я інспектор Фезер, а це сержант Кріббенс.
  «Ласкаво просимо до офісів Whetstone і Watts, видавців, що спеціалізуються на якості», — сказав Whetstone. Він довго й театрально зітхнув, а потім вимучено сказав: «Ленс Пікерінг! Один із найвидатніших істориків нашого покоління! Світ — це менше місце для його трагічної смерті, та ще й у такий жорстокий спосіб! Хто міг зробити таке, інспекторе?»
  — Це те, що ми намагаємося з’ясувати, сер. Ви, мабуть, познайомилися з ним під час підготовки його книги».
  «Ми були як брати! Споріднені душі!'
  «У цьому випадку ми сподіваємося, що ви зможете пролити світло на те, чи були у нього вороги».
  «Вороги? Ленс? Ніколи! Чоловік був загальним коханням. І поважали не лише однолітки по історичному дослідженню, а й усі, хто його знав. Ви зустрічали його дружину, Лауру, інспекторе?
  — Маю, сер.
  «Більш закоханої пари не було! Це покаже вам, якою людиною був Ленс. Благочестивий чоловік із люблячою дружиною, яка не любила його. Шлюб, укладений на небесах!
  «А як щодо його професії? Чи ходили чутки про професійні ревнощі? Від інших істориків чи інших авторів?»
  "Жодного!" — гримнув Ветстоун. — Ланса шанували! В академічних залах, у коридорах археологічних закладів ім’я Ленса Пікерінга сяяло, як маяк чесності та доброзичливості! У людини взагалі не було ворогів!
  
  «Що ви думаєте про це, сер?» — спитав Кріббенс, коли вони з інспектором Фізером виходили з Фіцрой Мьюз.
  — Я ніколи в житті не чув такого дурня, — сказав Перо. — Ви зустрічали місіс Пікерінг, Кріббенс. Вона вразила вас як людину, вражену горем через втрату шлюбу, укладеного на небесах?»
  — Мушу визнати, що ні, сер, — сказав Кріббенс. Але деякі люди дуже успішно приховують свої почуття. Можливо, вона одна з них».
  — Можливо, ти маєш рацію, — сказав Перо. «Питання в тому, які почуття вона приховує?»
  
  Того вечора Даніель подав вечерю, яку сам приготував для них: смажену курку, смажену картоплю, моркву та капусту.
  «Ти маєш дозволити мені приготувати для тебе їжу», — сказала Ебігейл, коли Даніель розставляв тарілки з їжею на столі в кухні.
  «До кухонної плити потрібно трохи звикнути», — сказав Даніель. «І, будучи самотнім чоловіком, я готував собі багато років, а у вас завжди був кухар».
  «Я можу навчитися», — сказала Ебігейл.
  «Я впевнений, що ти зможеш», — сказав Даніель.
  «Я почну з чогось простого», — сказала Ебігейл. «Ковбаски».
  «Ковбаски треба проварити, недостатньо, щоб зовнішня шкірка була коричневою».
  «Я вже бачила варені сосиски», — сміливо відповіла Ебігейл.
  — Добре, — сказав Даніель. «Я пропоную на завтра сосиски та бекон з яйцями. З хлібом на боці».
  «Чому не картоплю?»
  «Ви можете спробувати картоплю, якщо хочете, але якщо її занадто сильно відварити, вона може перетворитися на кашу».
  «Якщо це станеться, я зроблю з них картопляне пюре. Або я міг би їх засмажити, як ти щойно зробив».
  «Піч — це та частина, до якої потрібно звикнути найбільше», — попередив Даніель. «Це досвід використання підкаже вам, коли щось приготовано правильно».
  «Але як хтось може отримати досвід, не використовуючи його?» запитала Ебіґейл.
  «Так, це правда». Даніель кивнув.
  «Мені здається, ти дуже бережеш свій кухонний посуд», — зауважила Ебігейл.
  — Мабуть, ти маєш рацію, — визнав Даніель. «Мені знадобилося багато часу, щоб звикнути до нього, і я дуже пишався першою стравою, яку успішно приготував на ньому. Йшлося про те, щоб отримати потрібну кількість вугілля в колосниковій решітці, не дуже гаряче, не дуже холодне. Знати, яка полиця в духовці була найгарячішою».
  Ебігейл усміхнулася. «Я обіцяю, що робитиму це тільки під вашим пильним оком, поки ви не будете впевнені в мені». Коли вона їла, вона запитала: «Чому ви не найняли кухаря?»
  Даніель засміявся. «Коли я працював поліцейським, не було грошей, щоб заплатити за нього. Я також не міг гарантувати, о котрій годині повернуся додому поїсти».
  — А коли ви стали приватним агентом?
  «Знову ж таки, я ніколи не був впевнений, о котрій годині я буду вдома, щоб поїсти, чи взагалі. Крім того, здавалося, не було жодної потреби, я дбав про себе всі ці роки». Потім, досить незграбно, він додав: «Я припускаю, що це також класна річ». Це Кемден Таун. Ви, мабуть, помітили, що це один із найбідніших районів. Люди тут працюють кухарями в кращих будинках; вони їх не беруть на роботу. Це для середнього класу і вище».
  Вона посміхнулася і сказала: «Це ображає мене за те, що я належу до середнього класу?»
  «Ні, не копати. Просто спостереження. Він усміхнувся, коли сказав: «Я просто вдячний, що ти оселився тут, як ти оселився». І перетворив будинок – і досить холодний і суворий – на дім».
  «Я вдячний, що ви мені це дозволили. Багато чоловіків обурилися б, коли б жінка прийшла і щось змінила. Завезення картин та орнаментів для оздоблення. Подушки для стільців.
  — Набагато зручніше, — сказав Даніель. «Я повинен був зробити це раніше».
  — Але ти цього не зробив. Я зробив.
  «Ви зробили це нашим домом».
  Вона похитала головою. «Ні, це ваш будинок. Я просто вніс у це частину себе».
  «Ти приніс усе, що я міг коли-небудь забажати».
  "О справді, Деніеле, ти стаєш сентиментальним!"
  «Я вважаю, що я. Але я ні до кого раніше такого не відчував».
  «Мене дивує, що ти ніколи не одружувався. Більшість чоловіків одружуються до тридцяти».
  «Я міг би сказати те саме про вас», — заперечив Даніель.
  «Можливо, ми ніколи раніше не зустрічали потрібної людини», — сказала Ебігейл. «Але це дивно, чи не так, як дві людини з дуже різних верств суспільства опинилися в цій ситуації».
  «Я завжди буду вдячний Фіцвільямові за те, що вони зібрали нас разом, щоб ми могли це дізнатися», — сказав він їй.
  «І ти не заперечуєш, що я все ще ходжу на розкопки?» запитала Ебіґейл.
  — Це те, чим ти займаєшся, — сказав Даніель. «Тим, що ти є. Чому я хочу змінити тебе?»
  «Більшість чоловіків хочуть, щоб їхні дружини відповідали їхньому шаблону».
  «Ага! Ви сказали дружини!
  «Ми чоловік і дружина в усьому, крім імені. Ви цього не відчуваєте?»
  «Ви знаєте, що я знаю». Я страшенно сумував за тобою, коли ти був на стіні Адріана».
  «Ти завжди міг піти зі мною», — сказала вона.
  «І що зробив? Бачив, як ти копаєш?
  «Ти міг копати зі мною».
  Він похитав головою. «Це не те, що я роблю. Я детектив. Ось що я роблю».
  «В археології є таємниці, які потрібно розгадати», — сказала вона.
  «Але жодних винних притягнути до відповідальності. Ви можете знайти докази стародавнього вбивства двохтисячолітньої давнини, але жодних арештів не буде».
  «Цей випадок може довести, що ви неправі», — сказала вона. «Якщо виставка лежить в основі вбивства професора Пікерінга, то нам, можливо, доведеться заглибитися в давню історію, щоб з’ясувати причину».
  — Якщо, — із сумнівом відповів Даніель. «На даний момент я відчуваю, що ми повинні зосередитися на живих».
  — Ви маєте на увазі місіс Пікерінг та її коханця?
  — Її гаданий коханець, — наголосив Даніель. «Я думаю, що настав час об’єднати наші ресурси зі Скотленд-Ярдом і подивитися, що вони мають».
  «Я думав, що ви персона нон грата в Скотленд-Ярді».
  «Я. Тож я пропоную запросити Джона Фізера зустрітися з нами в музеї завтра. Вам двом буде добре зустрітися. Думаю, він тобі сподобається».
  OceanofPDF.com
  
  РОЗДІЛ СЬОМИЙ
  Коли наступного ранку суперінтендант Армстронг увійшов через головні двері Скотланд-Ярду, він був здивований, побачивши, як один із посланців Ярду зліз із табурета біля головної стійки реєстрації та побіг до нього.
  «Суперінтендант!» — сказав гонець, маленький жилавий чоловічок. — Комісар каже, що хоче бачити вас, як тільки ви приїдете.
  Армстронг був збентежений. Він подивився на годинник, щоб переконатися, що не запізнився. Ні, була пів на восьму. Він рідко бачив, щоб комісар прибував у Ярд раніше дев’ятої тридцять, хіба що в екстрених випадках. Очевидно, це була така екстрена ситуація.
  Він не зупинився, щоб піти до свого кабінету, а поспішив широкими сходами на перший поверх і широким проходом до кабінету комісара. Коли він підіймався сходами, у його голові промайнули різні думки, жодна з яких не була доброю. Яке лихо привело комісара в цю годину? І його викликали тому, що він був замішаний – і тому потрапив у біду – чи тому, що він був потрібен, щоб вирішити складну ситуацію?
  Секретар комісара підвів очі, коли він увійшов до зовнішнього кабінету.
  — Ах, інспекторе, — сказала вона. — Комісар чекає на вас. Будь ласка, заходьте прямо».
  Комісар підвів очі від свого столу, коли ввійшов Армстронг. Він не посміхався. У його погляді не було вітання; замість цього він звинувачувально глянув на Армстронга.
  Що я зробив не так? — подумав наглядач.
  Комісар жестом попросив Армстронга сісти навпроти нього з іншого боку його широкого столу.
  — Мій двоюрідний брат, сер Черіот Віндраш, входить до опікунської ради Британського музею, — промовив він.
  — Так, сер. Вбивство професора Пікерінга. Будьте впевнені, що мої люди працюють над цим саме зараз».
  — Я не впевнений, суперінтенданте, — огризнувся комісар. «Сер Черіот повідомляє мені, що музей залучив приватного агента для розслідування вбивства».
  — Так, сер, — відповів Армстронг. «Я вірю, що це так».
  — Поясніть мені, чому музей вважає за потрібне скористатися послугами приватного детектива в такій важливій справі, як ця? — запитав комісар.
  — Я вважаю, що цей конкретний агент має стосунки з музеєм, сер. Він допоміг вирішити ситуацію щодо вкраденої саксонської коштовності».
  «Допоміг?» — огризнувся комісар.
  Армстронг вагався, а потім визнав: «Я розумію, що він розгадав це, сер. Він довів особу винуватця до відома поліції, і ми згодом звинуватили злодія у злочині».
  ' Він розгадав це. Не ти .
  — Я не був причетний до цієї конкретної справи, сер.
  «Справа не в цьому!» — сердито огризнувся комісар. «Справа в тому, що музей, залучивши цю людину, висловив недовіру поліції щодо розкриття цього злочину. І дуже злочин високого резонансу, я можу додати, вбивство провідного вченого та письменника в такій установі, як Британський музей».
  «З повагою, сер, ми ще не мали достатньо часу для розслідування», — запротестував Армстронг. «Вбивство сталося лише кілька днів тому. Ми все ще збираємо докази».
  "Але недостатньо швидко, щоб задовольнити музей!" — гаркнув комісар. «Мені це не подобається, Армстронг. Останнім часом було дуже багато випадків підриву репутації міліції в очах громадськості. Це лише один із таких прикладів, і це стосується справи, якою ви керуєте. Я хочу, щоб ця ситуація була вирішена, інспекторе. Ви розкриєте цей жахливий злочин. Ти і твої чоловіки. Не якийсь приватний детектив. Я не дозволю заплямувати репутацію цієї сили. Розкрийте цей злочин, інспекторе, і розкрийте його швидко! І це наказ!»
  
  Першим ділом наступного ранку Деніел розшукав Говарда Віллса і застав його чергувати в кімнатах, де зберігалася колекція Saxon. Уіллс був схожий на колишнього старшину — високий, твердий, з прямою спиною, хоча в цивільному житті його м’язи здебільшого перетворилися на жир. З підчепленим лівим рукавом уніформи, щоб показати відсутню руку та надмірну вагу, Деніел зрозумів, чому Віллу було важко перелізти через перегородку туалетної кабінки.
  Деніел представився й показав Віллу картку, яку дав йому сер Джаспер.
  — Жахлива трагедія, сер, — сказав Віллс. «Мені пощастило, що я знайшов його, будучи звиклим до раптової насильницької смерті. Хтось із інших обслуговуючих без такого досвіду міг би розпатися».
  — Справді, — сказав Даніель. «Я так розумію, ви були в армії».
  — Нортгемптоншир, 58-й полк, — підтвердив Уіллс. Він показав на свій порожній рукав. «Втратив руку на пагорбі Маджуба. 1881.'
  Битва на пагорбі Маджуба, відображення Даніеля. Остання битва англо-бурської війни, нищівна поразка англійців, яка призвела до перемоги бурів і відновлення Південно-Африканської Республіки.
  «Це, мабуть, був жахливий досвід», — співчутливо сказав Даніель.
  «Жодна війна не є гарним досвідом, коли ви програєте, сер», — сказав Віллс.
  — Правда, — погодився Даніель. «Розкажи мені про пошуки тіла».
  — Він точно був мертвий, сер. Було багато крові. На спині його пальта, а також на сорочці була кров, тож я міг сказати, що він був поранений не раз. І була рана в горлі, трохи нижче підборіддя».
  — Це схоже на жорстокий напад, — сказав Даніель.
  «Це була моя думка, сер. Пізніше я почув, що лікар, який оглядав тіло, знайшов сім ножових ран. Двоє ззаду, чотири спереду, а той до шиї».
  — І ви нікого не бачили, коли спускалися?
  — Ні, сер. Містер Ешфорд послав мене знайти професора, тому що аудиторія чекала. Я спустився сходами і зайшов до зручностей. Більше нікого не було, лише одні двері кабінки були зачинені. Коли я побачив кров, що тече з-під дверей, я відразу зрозумів, що щось не так. Я стукав у двері, але відповіді не було. Я зайшов у сусідню кабінку, заліз на сидіння унітазу й подивився, але все, що я бачив, — це рука, що лежала на сидінні унітазу». Він показав на свій порожній рукав. «Через це я не міг перелізти через перегородку, тож пішов до комори, взяв молоток і розбив замок. І ось він був. Лежачи на підлозі між стіною та унітазом».
  «А як щодо таблички на дверях?» запитав Даніель. «Той, що сказав «Не в порядку».»
  — Так, сер. Це мене спантеличило, — сказав Віллс. «Цього не було коли Я показав професору, у цьому я впевнений. Коли я це побачив, я подумав, що всередині прибиральник, але коли я увійшов, там нікого не було, одні зачинені двері кабінки».
  — Отже, ти нікого не бачив?
  «Зовсім нікого».
  Деніел подякував Уіллсу, а потім повернувся до їхнього маленького офісу, щоб поділитися рахунком Уіллса з Ебігейл. Але натомість він пішов на виставку, згадавши їхню розмову минулого вечора, коли вона настійно пропонувала йому оглянути експозиції.
  «Ви сказали мені, що виставка може містити підказки, які ми шукаємо, але я можу дивитися на неї лише з історичної точки зору», — сказала вона йому. «Ви навчений детектив».
  «Я буду мацати в темряві», — заперечив він. «Багато з цього для мене дивно. Так, я знаю історії про Артура та Гвіневру, Ланселота та Володарку озера…
  — Вигаданий Артур, — сказала Ебігейл. «Книга Пікерінга про історичного Артура».
  І тому Деніел спрямував свою увагу на пізніші частини виставки, ті, що зосереджені на справжньому Артурі, і виявив, що дивиться на сторінки стародавніх текстів, виставлені у скляних вітринах. Але їхня мова навіть не була англійською. Можливо, латиною, але не тією латиною, яку він бачив раніше.
  «Взяти це все?» сказав голос.
  Деніел обернувся й побачив Джона Фезера.
  «Джон! Ви отримали мою записку?
  — Так, — відповів Перо.
  «Я думав, що зустрітися тут буде краще для нас, оскільки суперінтендант Армстронг погрожував вигнати мене, якщо знову побачить мене в Ярді», — сказав Деніел.
  «Так, він прийшов до мене після того, як наштовхнувся на вас і попередив мене, щоб я дозволив вам у будівлю. Він досі пам'ятає».
  — Це було дуже давно, — сказав Даніель. — Коли він був звичайним сержантом, таким же, як і я.
  — Він ніколи не був таким, як ти, Даніелю. Я також чув, що комісар сьогодні вранці першим шукав його і, здається, був на стежці війни; тому я скористався нагодою, щоб піти з Ярду, поки гнів, який відчуває комісар, не перекинувся на мене». Він показав на вітрини. «Чого ти навчився?»
  «Що я не можу зрозуміти, що написано, тому я не знаю й половини того, про що йдеться». Даніель зітхнув. — Підійдіть і познайомтеся з міс Фентон.
  Даніель повів до вузьких звивистих сходів, що вели збоку від головної приймальні. «Нам виділили кімнату тут, нагорі. Він маленький, але служить нам».
  Він піднявся сходами, слідом за Перо, до невеликого майданчика, а потім через відчинені двері до крихітної кімнати. Ебігейл встала з-за маленького столика, за яким сиділа, і привітно посміхнулася.
  — Ви, мабуть, інспектор Фізер, — сказала вона. «Даніель сказав, що просив вас подзвонити».
  «Будь ласка, називайте мене Джоном».
  — Ебігейл, — сказала Ебігейл, і вони потисли один одному руки.
  «На щастя, ми змогли протиснути третє крісло», — сказав Даніель. «Як я вже згадував, Ебігейл працює зі мною над справою».
  «Так, Деніел голосно співає тобі дифірамби», — сказав Перо.
  — Треба сприймати з великою дрібкою солі, — сказала Ебігейл. «Коли справа доходить до детективної роботи, я дуже новачок».
  — Як і всі ми, — сказав Перо. «Завжди навчаюся. Правда, Даніель?
  — Цілком вірно, — сказав Даніель. — У будь-якому випадку, я подумав, що було б корисно наздогнати. Ми зустрілися з місіс Пікерінг вчора вдень. В її будинку був молодий чоловік. Містер Таддер.
  «Художник». Перо посміхнувся.
  Деніел і Ебігейл обмінялися здивованими поглядами.
  «Художник?» повторила Ебіґейл.
  «Це офіційна історія, за словами слуг». Він підморгнув. — Я використав один із твоїх старих прийомів, Даніелю. Послати когось, щоб зібрати плітки. Деякі з них можуть бути просто пустою балаканиною, але часто ви знаходите самородок золота. Здається, цей Джошуа Таддер, який, як кажуть, є молодим художником, який починає розвиватися, намалював свій портрет місіс Пікерінг. Насправді їхнім спільним алібі на час убивства професора Пікерінга було те, що вони були в його студії». Він вагався, а потім сказав: «Однак, згідно з плітками, те, що вони там робили, є відкритим для припущень».
  «У них роман», — сказала Ебігейл. «Це було очевидно з того, як вони поводилися один з одним».
  «Так, це було моє припущення», — сказав Перо.
  «Місіс Пікерінг дуже неохоче надала нам будь-яку інформацію про те, що її портрет був намальований», — сказав Даніель.
  "Це тому, що вона стверджувала, що це було зроблено як таємний подарунок для її чоловіка", - сказав Фізер. «Принаймні так вона сказала своїм слугам, тож вони поклялися тримати в таємниці її візити до студії Таддера від професора».
  «Дуже зручно», — прокоментував Даніель. «І розумний. Я не сумніваюся, що якби ви розслідували, то справді знайшли б портрет місіс Пікерінг у майстерні Таддера. Незакінчений, звісно».
  — Саме так, — сказав Перо. «Мене більше цікавить, з ким Туддер міг спілкуватися».
  «Вбивця». Даніель кивнув. «Ви помітили предмети, які показували, що вони були католиками?»
  «Серце, що кровоточить». Розарій. Отже, єдиний спосіб, за допомогою якого Таддер і місіс Пікерінг могли б укласти законний шлюб, а місіс Пікерінг успадкувати його багатство та майно, це якщо Пікерінг помер. Що, до речі, він і зробив».
  — Отже, на даний момент вони ваші головні підозрювані? запитала Ебіґейл.
  Перо спохмурнів. «Тільки тому, що в кадрі більше нікого немає, якщо це було сплановане вбивство».
  «Суперінтендант Армстронг сказав місіс Пікерінг, що це робота божевільного. Випадкове вбивство, — сказав Даніель.
  Перо знизав плечима. «Так, це його думка. Спрощує захист, коли йому не вдається знайти вбивцю. Мене не здивує, якщо якийсь бідолаха, виловлений із Темзи, підійде до профілю людини, яку Армстронг каже, що шукає».
  'Справа розкрита. Слава суперінтенданту Армстронгу. Даніель зітхнув.
  "Але це обурливо!" — вибухнула Ебігейл. «Це було б шахрайством!»
  «І хто б це ставив під сумнів?» запитав Даніель. "Особливо, якщо людина, яку витягли з Темзи, не має сім'ї, яка б її захистила".
  «Ви здивуєтеся, міс Фентон, скільки людей досягли вершин у своїй професії завдяки фальшивим сертифікатам», — додав Фізер. «І, на жаль, поліція не є винятком».
  — Отже, окрім божевільного суперінтенданта Армстронга та наших підозр щодо місіс Пікерінг і Джошуа Таддера, які ще варіанти розглядає Ярд, Джоне?
  Перо зітхнув і знизав плечима. «Жодного, правду кажучи. Ми зазирнули в життя Пікерінга, але він виглядає саме тим, ким здається: поважним професором історії, який пише книги та читає лекції. Здається, немає причин, чому хтось хотів би його вбити. Це залишає нам інший варіант: ціллю був сам музей».
  
  Деніел спустив Перо вниз, обидва чоловіки пообіцяли підтримувати зв’язок, а потім Деніел повернувся до виставки. Він досі не був упевнений, як це може допомогти йому дійти висновку про те, чому Пікерінга вбили, але Ебігейл, схоже, дотримувалася такої думки, і він дізнався, що в неї був один із найгостріших уми, з якими він коли-небудь стикався. Він розглядав експонати, коли веселий голос поряд із ним сказав: «Даніель. Я чув, що ти тут».
  Деніел обернувся й радісно посміхнувся, побачивши статечну постать Джо Далтона. "Джо!" сказав він. «Це одне задоволення! Давно не бачилися.
  Далтон був репортером Daily Telegraph і займався злочинністю. Вони вперше зустрілися сім років тому, коли Деніел був частиною команди Ебберлайна, яка розслідувала вбивства Джека Різника.
  «Маленька пташка сказала мені, що вас привезли з музею, щоб розібратися у вбивстві професора», — сказав Далтон.
  — Мабуть, навколо багато птахів, які говорять, — буркнув Даніель. «Днями мене спіймав Нед Карсон. Пам'ятаєш його?
  Далтон засміявся. « Голос народу». Як я міг його забути? Все ще претендуєте на те, щоб бути репортером?
  «Хто купує Голос народу ?» — поскаржився Данило. «Це просто ганчірка!»
  «Багатьом людям подобаються такі речі». Далтон знизав плечима. «Вони вважають за краще читати бруд про людей, а не важкі новини».
  "У більшості випадків те, що вони пишуть, навіть не відповідає дійсності!" — вибухнув Даніель. «Це лише натяки та інсинуації. Мазки».
  «І недостатньо, щоб на них можна було подати до суду за наклеп. Отже, як щодо цього випадку. Є підказки?
  «Ранні дні, Джо. Тобі краще поговорити з Джоном Фізером.
  — Я вже зробив, — сказав Далтон. «Біда в тому, що він повинен бути обережним, що він говорить, тому що Армстронг весь час стежить за ним». Він жестом показав на виставку. — Отже, злочин із пристрасті? Або відповідь десь тут?»
  «Я б хотів знати», — зізнався Даніель. «Що ти сам підібрав?»
  «Нічого». Далтон зітхнув. «Я пробував копатися в житті Пікерінга, шукаючи мотиви, але ніхто нічого про нього не говорить, лише те, що він був опорою суспільства».
  «І у вас є сумніви щодо цього?»
  — Поняття не маю, — сказав Далтон. «Я ніколи не зустрічав цього чоловіка. Але мене вражає, що для того, щоб когось зарізали до смерті, він мав когось засмутити. Тобто, якби він був ціллю».
  «Чи є підстави вважати, що він не був?»
  «Ну, ми обидва знаємо про людей, яких убивають через помилкову особу».
  «Це правда, але зазвичай це люди, які виглядають анонімно або мають схожість з кимось іншим. Дивлячись на фотографію професора на книжковому дисплеї, він виглядає досить індивідуально».
  — Не знаю, — задумливо сказав Далтон. «На мій погляд, він схожий на багатьох тих, кого можна побачити в Лондоні. Отже, ти повернувся в мегаполіс на деякий час? Я постійно чую про те, що ти їдеш у далекі краї. Був такий випадок у Кембриджі. Реанімована мумія-вбивця».
  Даніель засміявся. «Винахід репортера». Він засміявся. «Так, я точно повернувся, поки триває ця справа». Він показав на сходи. «Насправді, підійди до нашого офісу та познайомся з моїм партнером по розслідуванню».
  «Партнер?» — здивовано сказав Далтон. «Я думав, що ти працював сам, відколи залишив службу».
  — Так, але час від часу дві голови можуть бути кращими, ніж одна, особливо з її розумом. Вона розумна. Я також думаю, що вона тобі сподобається».
  «Її?» Далтон посміхнувся. «Це інтригуюче ».
  OceanofPDF.com
  
  РОЗДІЛ ВОСЬМИЙ
  Ебігейл щось писала, коли з’явився Даніель, але вона зупинилася, щойно побачила, що з Деніелом хтось є.
  «Ебігейл Фентон, познайомся з Джо Далтоном», — представив їх одне одному Деніел. «Джо — репортер « Дейлі Телеграф» і дуже авторитетний. Міс Фентон — випускниця історії коледжу Ґіртон у Кембриджі, відомий археолог, який проводив значні розкопки на більшості головних місць пірамід у Єгипті та щойно повернувся з серії досліджень уздовж стіни Адріана.
  Вони потиснули один одному руки, коли Далтон запитав: «Вибачте за запитання, міс Фентон, але з усіма цими вимогами, що ви тут робите з Деніелом?»
  «Називайте мене Ебігейл, будь ласка. Якщо Деніел вважає вас другом і кимось, кому можна довіряти, то я так само буду вважати. Відповідь така: Деніел попросив мене допомогти йому розкрити вбивство професора Пікерінга.
  — Отже, ти теж детектив, — із захопленням сказав Далтон.
  — Стажер-детектив, — виправила вона його.
  «Ми з Джо вперше зустрілися, коли ми з інспектором Ебберлайном вели справу Різника. Джо був одним із небагатьох, хто шукав факти, а не сенсаційне сміття».
  «У той час навколо було багато сміття», — сказав Далтон. 'Чорна магія. Чаклунство. Ритуальні вбивства».
  «Королівська родина», — додав Даніель. «Божевільний хірург».
  «Але його так і не спіймали», — сказала Ебігейл.
  — На жаль, ні, — сказав Даніель.
  «Але Деніел і Фред Ебберлайн підійшли близько», — сказав Джо. «Тільки можновладці зупинили їх арешт».
  Ебігейл запитально подивилася на Даніеля. «Ти ніколи мені не казав», — сказала вона.
  — Це було дуже давно, — сказав Даніель.
  «Це лише вісім років», — сказала вона.
  «Правда. Але людина, на яку ми дивилися, зараз мертва. Тому краще зосередитися на тут і зараз. Над чим ви працювали?»
  Ебігейл показала йому короткий список, який вона написала. «Я думала про те, що сказав Джон Фізер: можливо, ціллю був сам музей», — сказала Ебігейл. «Отже, я склав список можливих причин. У деяких зарубіжних країнах є багато обурення з приводу артефактів, які в них забрали, щоб виставити десь далеко. Як, наприклад, мармур Елгіна, який було взято з Парфенону та привезено до Британії. Греки все ще дуже злі, що вони тут, у Британському музеї, замість того, щоб виставити їх у рідній Греції».
  «Цікава думка, але з мого досвіду більшість злочинів скоюється проти людей, а не проти установ», — сказав Деніел.
  — Це не зовсім так, — сказав Далтон. «Подивіться на нещодавні напади ірландських терористів на урядові будівлі».
  «Це інше, це політика», — заперечив Даніель. «Вони стверджують, що борються за незалежність Ірландії».
  «Але це все одно злочини», — сказав Далтон.
  «Точно так». Ебігейл кивнула. «У цьому ми з містером Далтоном як одне ціле».
  Далтон усміхнувся Деніелу. — Ти правий, Даніелю. Справді розумно».
  — Лише тому, що вона з тобою погоджується, — пробурчав Даніель. «Але чому хтось хоче атакувати Британський музей?»
  «На музеї постійно нападають, — сказала Ебігейл. «Коли я був у Франції…»
  «Так, але це у Франції!» сперечався Даніель. «У них революції, у нас – ні».
  — Громадянська війна, — різко сказала Ебіґейл. «Олівер Кромвель».
  «Король Карл I втратив голову, як і французькі аристократи», — додав Далтон.
  — Так, добре, — збентежено сказав Даніель. «Я маю на увазі, що більшість злочинів скоюється проти людей, а не проти…»
  Його перебили сердиті підвищені голоси та звуки гуркоту звідкись знизу, зокрема звук розбитого скла.
  "Біда!" сказав він.
  Він кинувся з кімнати та спустився гвинтовими сходами, Ебігейл і Далтон за ним.
  У виставковій залі двоє молодих людей боролися з чотирма стюардами у формі, яким було найбільше важко їх утримати. Деніел кинув погляд на виставку й побачив, що одна з шаф розбита, скло розкидане по підлозі. Один із молодих людей тримав у руках палицю, яка, як припустив Деніел, завдала шкоди корпусу, і тепер він використовував її, щоб відбити стюардів. Молодий чоловік підняв палицю і сильно її опустив, намагаючись влучити в іншу вітрину, але промахнувся.
  Даніель подався вперед і вдарив молодого чоловіка ногою по коліну. Молодий чоловік зойкнув від болю і впав на землю, а двоє стюардів впали на нього.
  Даніель обернувся до іншого нападника й побачив, як той намагається вирватися з-під двох стюардів, які тримали його, накидаючись його лікті та його ноги. Ебігейл ступила вперед із виразом люті на обличчі й так сильно вдарила юнака в живіт, що її кулак зник у його одязі. Він провис, хапаючи ротом повітря, і коли він опустився на коліна, Ебігейл схопила його за волосся й штовхнула обличчям до підлоги, сердито кричачи: «Як ти смієш!» З цими словами вона накинулася на впавшего чоловіка й наказала стюардам: «Зв’яжіть йому руки й ноги, поки я сиджу на ньому».
  Молодий чоловік почав штовхатися та смикатися, намагаючись скинути Ебігейл, але Ебігейл просто знову схопила його за волосся та вдарила обличчям об кам’яну підлогу.
  «Я ненавиджу насильство!» — кинула вона. «Але якщо ти будеш боротися далі, я зроблю тобі гірше».
  Молодий чоловік, якого Даніель вдарив ногою в коліно, також був під контролем, стюарди зв’язали його руки за спиною шнуром.
  — І його щиколотки, — наказав Даніель. «Інакше він буде бити ногою».
  «Що відбувається?» Сер Джаспер прибув із враженим виразом обличчя.
  «З якоїсь причини ці двоє вирішили напасти на виставку», — сказав Даніель. «Вони розбили скло однієї з вітрин, а з іншим ніби все гаразд. На щастя, ми спіймали їх до того, як вони встигли завдати великої шкоди».
  Сер Джаспер витріщився на двох молодих людей, що лежали на підлозі. «Що на землі…?» — сказав він, усе ще в стані шоку. Потім його голос урвався, коли він запитав: «Чому?»
  — Ми тут, сер! сказав голос.
  Деніел побачив, що прибули двоє констеблів у формі, яких привів стюард, який вибіг на вулицю по допомогу. Один із констеблів простягнув руку, схопив одного з молодих людей за комір піджака й підтягнув його до сидячого положення. Потім він нахмурився і запитав: «Ви впевнені, що це вони?» Вони схожі на цукерки.
  Так, подумав Даніель, вони не були схожі на тих молодих людей, яких констебль звик заарештовувати за вандалізм. Обидва юнаки були одягнені в охайний і дорогий одяг: довгі жакети з оксамитовими комірами, пошиті штани, лаковані туфлі.
  — Це точно вони, — сказав Даніель. «Спійманий на гарячому».
  Констебль похитав головою. Тоффи роблять такі речі. Я не знаю, до чого котиться світ. Суддя мав би кинути в них книгу. Він повністю підняв юнака на ноги. — Залиште це нам, сер. Ми викличемо вагон і посадимо їх у камеру, перш ніж вони дізнаються, що їх спіткало».
  «Почекай!» — раптом сказав сер Джаспер. Він схопив Даніеля за руку й відвів його вбік, щоб констеблі не чули. — Чи є спосіб цього уникнути, містере Вілсон? Поява в суді може погано вплинути на музей, особливо після вбивства. Це дуже важлива виставка для нас, і ідея про те, що люди можуть триматися подалі, тому що вони бояться того, що може статися…»
  Даніель кивнув. — Я розумію, сер Джаспер. Ви віддаєте перевагу тому, щоб це питання розглядалося обережно».
  Ебігейл приєдналася до них, на її обличчі було відображено обурення. — Чи правильно я вас почув, сер Джаспер? Ці два вандали вчинили найгірше неподобство, яке я коли-небудь відчував у будь-якому музеї чи будь-якому іншому навчальному закладі, а ви збираєтеся проігнорувати це?»
  «Не ігноруйте це, ні», — сказав сер Джаспер. «Але погана реклама…»
  «Вони заслуговують на те, щоб їх бичували!» — сердито сказала Ебігейл. «По десять років каторги!»
  Деніел закусив губу, щоб не посміхнутися на цей розлючений спалах Ебігейл.
  — Може бути спосіб, сер Джаспер, — сказав він. «Вони, схоже, можуть дозволити собі заплатити за шкоду».
  «Ніколи!» — крикнув один із юнаків.
  Деніел підійшов до нього і прошипів: «Я б наполегливо радив тобі тримати язика за зубами. Ви чули, що сказала моя колега: вона б хотіла, щоб вас відшмагали і відправили на каторгу. Констеблі з нею погодяться. Якщо ви потрапите до в'язниці, ви помрете, я вас у цьому запевняю. Покарання послабить вас, тоді інші в’язні, серед яких є дуже, дуже злі чоловіки, скористаються вами всіма можливими способами. Як і наглядачі. Зрештою ви будете благати смерть звільнити вас. Або ви можете дозволити мені спробувати знайти безпечний вихід із цього.
  Нижчий із двох молодих людей відкрив рота, щоб протестувати, але інший кинув на нього застережливий погляд і кивнув.
  Ебігейл зиркнула на Даніеля. «Ти не серйозно погоджуєшся з цим! Ці так звані чоловіки злочинці! Ця сторінка з Nennius надзвичайно рідкісна. Якби він був пошкоджений..."
  «Це другий такий напад», — прошепотів їй Даніель. «Нам потрібно з’ясувати, чи може це бути пов’язано з тим, де ножем поранили професора Пікерінга. Є посилання? Це наш шанс запитати їх, по-своєму. Після того, як їх забере поліція та введе в систему, цей шанс буде втрачено».
  Вона глянула на нього підозріло. «Я підозрюю, що ти намагаєшся мене обдурити, Деніеле Вілсоне», — сказала вона звинувачувально.
  — Зовсім ні, — сказав він, усе ще тихим голосом. «Якщо після того, як ми з ними поговорили, ви все ще хочете, щоб їх покарали, включно з бичуванням і ув’язненням, то нехай буде так. Я підтримаю вас у спробах переконати сера Джаспера в цьому. Але зараз вони є для нас ціннішими тут, оскільки запитання ставимо тільки ми з вами».
  Вона обернулася й поглянула на двох молодих людей, які тепер виглядали зблідлими й нервовими. Тоді вона кивнула. «У тому, що ви говорите, є достоїнство. Але їм треба дати урок».
  «Будуть», — пообіцяв їй Даніель. Він повернувся до сера Джаспер і сказав йому: «Я подивлюся, що я можу організувати, сер Джаспер».
  — Дякую, містере Вілсон, — сказав сер Джаспер. «Якщо це вдасться, музей буде дуже вдячний».
  Далтон, який стояв осторонь і спостерігав за всім, підійшов до Деніела, коли сер Джаспер пішов. «Я припускаю, що ви не хочете нічого про це в газеті?» — сказав він веселим тоном.
  Даніель кивнув. — Я тобі винен, Джо, — сказав він.
  «Ви повинні мені дати велике пояснення моєму редактору, якщо він про це дізнається», — прокоментував Далтон. «Якщо він запитає, я скажу, що це було частиною угоди з музеєм отримати ексклюзив, якщо ви спіймаєте вбивцю. Як це звучить?»
  — Як шантаж, — скрушно сказав Даніель.
  Далтон посміхнувся. «Дайте мені знати, як справи», — сказав він. "Я буду на зв'язку".
  Коли Далтон пішов, Деніел пішов туди, де чекали констеблі, дивлячись на двох молодих людей.
  «Ми можемо взяти їх зараз?» — запитав один із констеблів.
  — Виникла проблема, — сказав Деніел ледь вищим від шепоту голосом. «Британський музей не висуватиме звинувачень. Тобто ні я, ні мій колега, ні стюарди, які здолали молодих людей, як співробітники музею, не зможуть дати проти них свідчення».
  «Чому ні?» — запитав констебль.
  — Тому що, як ви правильно помітили, вони дурні, — тихо сказав Даніель. «Ви можете бути впевнені, що їхні родини матимуть у своєму розпорядженні високоповажних адвокатів. Баристери, які зроблять усе можливе, щоб знищити репутацію єдиних осіб, які свідчать проти них. Ти і твій колега констебль. Спритний адвокат запитає, чи бачили ви справжній вандалізм, і під присягою ви будете змушені визнати, що не бачили. Ви бачили лише боротьбу на, і двох молодих людей зв'язали. У доброго адвоката можуть навіть виникнути сумніви щодо того, чи насправді двоє молодих людей були жертвами нападу під час проведення мирної акції протесту, і під час нападу на них розбили вітрину».
  «Ніхто в це не повірить!» — пирхнув констебль.
  «Ні?» сказав Даніель. «Погляньте на них. Уявіть собі їх на лаві підсудних, з розумним і дуже дорогим адвокатом, який ставить запитання, перед суддею чи магістратом, який, можливо, спілкується з родинами цих чоловіків. І оскільки ми не зможемо висловитися, ваше слово буде суперечити їхнім. І вам доведеться визнати, що ви нічого не бачили, тому що все це сталося до вашого приїзду.
  Констебль глянув на молодих людей і спохмурнів. «Я ненавиджу, коли це відбувається!» — гаркнув він. «Якби вони були двома молодими людьми з робітничого класу з вулиці, вони б сиділи за це у в’язниці. Але ця пара..."
  У нього не вийшло слів, і він сердито глянув на двох молодих людей.
  — Я з вами згоден, — співчутливо сказав Даніель. «Це несправедливий світ. Але я обіцяю вам, що вони не залишаться неушкодженими».
  «Ні?»
  — Ні, — сказав Даніель. «Я сумніваюся, що їхні родини доброзичливо сприймуть їхні дії, коли ми розповімо їм про те, що сталося. Я впевнений, що для них будуть наслідки, особливо коли сім’ї визнають, що їм потрібно відшкодувати збитки». Він подарував їм усмішку. «Люди з грошима ненавидять з ними розлучатися».
  — Правда, — сказав констебль. — Тоді добре, сер. Ми залишимо їх у вас. І я сподіваюся, що їхні сім’ї їх розгромлять.
  OceanofPDF.com
  
  РОЗДІЛ ДЕВ'ЯТИЙ
  Молодий чоловік, який сидів у кріслі в маленькому кабінеті, здавалося, відновив свою браваду. Він був тим, хто тримав палицю і розбив скляну вітрину. Тепер, звільнений від мотузок, що зв’язували його, він сидів, склавши руки, зухвало дивлячись на Даніеля й Ебігейл. Даніель припускав, що його вік приблизно дев’ятнадцять.
  Його товариш по змові знемагав, замкнений у пральні, його зап’ястки й щиколотки все ще були зв’язані, чекаючи на допит, коли Даніель та Ебігейл закінчать із цим молодим чоловіком.
  — По-перше, твоє ім’я, — сказав Даніель.
  «Сер Галахад».
  — Ваше справжнє ім’я, — втомлено сказав Даніель.
  — Це єдине ім’я, на яке я відповідаю, — сказав молодий чоловік.
  — Добре, — сказав Даніель. «Якщо це твоя відповідь, я накажу зачинити тебе в Бедламі, а твою фотографію опублікувати в газетах, щоб дізнатися, чи хтось тебе впізнає». Він нахилився вперед і застережливо сказав: «Ваша сім’я, наприклад».
  Юнак побілів і важко ковтнув. — Ти не можеш цього робити, — хрипко сказав він.
  «Для когось на ім’я сер Ґалахад я можу робити все, що захочу», сказав Даніель. «Однак громадянин із належним ім’ям та адресою має права. Вибір за вами».
  Молодий чоловік вагався, а потім оголосив: «Мене звуть Алан Маркхем. Я член Ордену дітей Авалону.
  Це викликало легкий стогін Ебігейл. Даніель запитливо подивився на неї, але вона похитала головою.
  «Чому ви напали на виставку?»
  «Ми отримали повідомлення».
  «Від кого?»
  «Емріс».
  Коли Ебігейл побачила, як Деніел спантеличено нахмурився, вона тихо сказала: «Мерлін».
  Маркхем кинув на неї швидкий погляд, а потім вимовив кілька слів мовою, яку Деніел вважав іноземною. На його подив, Ебігейл відповіла такими ж словами. Маркхем був здивований, а потім запитав: «Ви бард?»
  Замість відповіді на його запитання Ебігейл запитала: «Як ви отримали це повідомлення?» Коли він вагався, вона підказала: «Сеанс?»
  Маркхем кивнув.
  — А Емріс — Мерлін — сказав тобі атакувати виставку.
  «Він сказав нам, що це принижує справжнього Артура. Дух Авалону перетворюється на другорядне шоу. Чудеса пояснюються так, ніби вони просто… ніщо».
  — Добре, — сказав Даніель. Він просунув Мархему аркуш паперу й олівець через стіл. — Ви запишете ім’я свого напарника, а також список членів вашого ордену. З адресами, де можна».
  «Я нічого такого не робитиму!» — зухвало сказав Маркем, склавши руки.
  Даніель знизав плечима. Робіть це по-своєму. Я накажу, щоб вас посадили до в'язниці за звинуваченням у заподіянні злочинної шкоди, з a рекомендація вам відмовити під заставу. Я припускаю, що ви отримаєте рік каторжних робіт, і нехай цей досвід буде рятівним». Він звернувся до Ебігейл і сказав: «Чи не попросите людей служби безпеки приєднатися до нас і забрати містера Маркхема?» Ньюгейт так само добре, як будь-яка поліцейська дільниця, щоб взяти його».
  Коли Ебігейл підвелася, щоб піти, Маркхем крикнув: «Зачекай!» Він схопив олівець і почав писати. Закінчивши, він просунув папір Деніелу, який пробіг очима по списку, а потім кивнув.
  — Дякую, містере Маркхем.
  «Що зі мною станеться?» — спитав Маркхем і вперше під бравадою виявив свій страх.
  «Це буде вирішувати керівництво музею», — сказав Даніель. «Але, оскільки ви були готові співпрацювати, вони могли б розглянути певну поблажливість. Побачимо».
  «Немає в'язниці?» — з надією сказав Маркем.
  «Як я вже сказав, остаточне рішення залишається за керівництвом музею. Зараз ми поговоримо з вашим товаришем по змові, — він подивився на список, наданий Маркемом, — Едвардом Чепменом, а потім ми обговоримо вашу ситуацію з сером Джаспером Стоуном.
  Цього разу Ебігейл вийшла з маленької кімнати, з’явившись разом із двома охоронцями, які забрали Маркхема.
  — Ти, здається, цілком впевнений, що сер Джаспер не висуватиме звинувачення, — сказала Ебіґейл.
  — Ви чули, що він сказав. Він не має бажання поганої реклами. Ми побачимо, що ми можемо отримати від іншого злочинця, а потім запропонуємо серові Джасперу, щоб він привів їхні родини та змусив їх виплатити компенсацію за шкоду, щоб уникнути передачі справи до суду. Вони заплатять, я впевнений». Він дивився на неї з цікавістю. — До речі, якою мовою ви з ним розмовляли? Якийсь чарівний язик?»
  Ебігейл засміялася. «валлійська».
  «Ви розмовляєте валлійською?»
  «Мені довелося вивчати її для отримання диплому разом із гельською. Обидві мови є оригінальними мовами цих островів, і, досліджуючи ранню британську історію, ви, швидше за все, зустрінете саме ці мови».
  «Ти застогнав, коли він згадав орден, до якого належав».
  Вона кивнула. «Діти Авалона».
  — Ви чули про них?
  — Ні, я можу здогадатися, що це таке, і це не має нічого спільного зі справжньою історією Артура. Чи знаєте ви «Смерть Артура » сера Томаса Мелорі ?
  — Ні, — відповів Даніель. «Я повинен?»
  «Якби ви як слід подивилися на виставку, ви б. Це художній твір, написаний у п’ятнадцятому столітті, на якому багато в чому засновані «Ідилії короля» Теннісона. Він містить усі елементи того, що стало пізнішими легендами Артура: Гвіневра, Камелот, сер Ланселот, Екскалібур, куртуазне кохання, усе те, чим були так одержимі прерафаеліти. На виставці є цілий розділ про Мелорі, а також про Теннісона. Я вам постійно повторюю, ви повинні принаймні поглянути на це».
  — Буду, — пообіцяв Даніель. «Тож цей наказ…?»
  «Вони взяли на борт «Артура» Мелорі як реальність, а не раніші твори таких людей, як Гілдас, Беда, Ненній і Вільгельм Мальмсберійський, які більш засновані на фактах — наскільки ми можемо назвати їх «фактами», коли вони "записано так далеко, і вони можуть бути припущенням або пропагандою".
  «Пропаганда?»
  «Ґільдас був особливо сердитою людиною, яка могла багато сказати про занепад британського народу, тому він спотворив деякі з своїх звітів для власного порядку денного».
  «Отже, такі речі, як Мерлін…»
  — Знову Мелорі, хоча ви знайдете згадку про нього у Джеффрі Монмутського. Але багато істориків вважають роботу Джефрі більше вигадкою, ніж історичним фактом. Як я вже сказав, вам потрібно подивитися на виставку».
  Їх перервав прихід іншого юнака, якого охорона штовхнула до кімнати. Мотузки, якими він раніше був зв’язаний, були зняті.
  — Дякую, — сказав Даніель. «Ми повернемо його вам після того, як поговоримо з ним».
  Чоловіки пішли, і Деніел показав на порожній стілець. — Сідайте, — наказав він.
  Молодий чоловік сів і прийняв позу, зухвало склавши руки, як у Маркхема. Даніель вважав, що він навіть молодший за Маркхема, можливо, сімнадцять.
  «По-перше, — сказав Даніель, — ваше ім’я».
  «Мене звати Гавейн», — різко сказав молодий чоловік.
  «Ні, це не так», — сказав Даніель. «Це Едвард Чепмен, і ви живете на Пібоді-стріт, 43. За мить я надішлю офіцера поліції до вас додому, щоб привести сюди ваших батьків».
  «Ні!» — вибухнув ошелешений Чепмен. «Будь ласка, не приводьте їх сюди!»
  «Чому? Вони мають право знати, чим займався їхній син. Заподіяння злочинної шкоди. Ти, мабуть, посидиш на два роки».
  Чепмен дивився на них, роззявивши рота, вражений і попелястий.
  «П-тюрма?» Він ковтнув.
  «Ну чого ти очікував?» запитав Даніель. «Ви прийшли сюди, щоб вчинити насильницький злочин. Там же, де нещодавно жорстоко зарізали чоловіка. Зважаючи на це, я думаю, що два роки були б щедрими. Швидше чотири роки. Я привожу сюди твоїх батьків лише для того, щоб вони могли з тобою попрощатися, перш ніж тебе посадять до в’язниці, поки ти чекаєш суду».
  «Ні!» — завив юнак, опустив голову на руки й заридав.
  Після цього з нього вилетіли слова: сеанс, рішення Дітей Авалону протестувати проти того, як їх шановного короля Артура було принижено, і нарешті – під суворим поглядом Деніела – Чепмен написав свій список членів Діти Авалона.
  «Чому ви попросили їх обох надати список?» — запитала Ебіґейл після того, як охорона забрала Чепмена.
  — Для порівняння, — сказав Даніель. «Цілком ймовірно, що кожен вирішить залишити в ньому імена певних людей». Він поклав два аркуші паперу поруч. На одному аркуші було одинадцять імен, на другому — п’ятнадцять.
  «Навряд чи це масовий рух», — прокоментував Даніель. Тоді він усміхнувся. — Ну-ну, — сказав він.
  «Що?» запитала Ебіґейл.
  Деніел вказав на ім’я внизу довшого списку. «Джошуа Таддер», — прочитав він.
  OceanofPDF.com
  
  РОЗДІЛ ДЕСЯТИЙ
  Того вечора вдома Даніель сидів у своєму улюбленому дерев’яному кріслі на кухні й дивився, як Ебігейл пересувала каструлю на плиті кухонної плити. Капуста булькає всередині каструлі. У духовці в неї було два дека, на одному — курка, на іншому — картопля.
  «Ви впевнені, що в цьому впевнені?» запитав Даніель.
  «Так, я впевнена», — роздратовано відповіла Ебігейл. "Ти той, хто не є".
  «Якщо ви не впевнені, на Королівській Коледж-стріт є дуже хороший магазин пирогів і пюре».
  «Я не буду їсти пиріг і пюре».
  — Це дуже добре, — сказав Даніель. «Білий соус із петрушки дуже смачний».
  «Я багато працювала, готуючи цю їжу», — сказала йому Ебігейл. «Я дивився, що ви робили днями, тому я впевнений, що зможу приготувати ту саму страву, засмажити курку з картоплею. Якщо воно виявиться неїстівним, тоді і тільки тоді я подумаю про пиріг і пюре».
  «Я думав, ти збираєшся почати з чогось легшого, як-от сосиски», — сказав Даніель. «Запекти курку з першої спроби — це досить сміливо».
  «Коли ви говорите «хоробрий», ви маєте на увазі дурість. Але курчат я бачила раніше, і не тільки у вас. Коли я був у пустелі в Єгипті..."
  — У пустелі нема кухонних плит, — сказав Даніель.
  «У них є еквівалент — яма для попелу, в яку кладуть курку».
  «Курку потрібно приготувати до кінця», — сказав Даніель.
  — Як ти вже сказав приблизно п’ять разів. Дійсно, Даніелю, ти повна метушня з цього приводу. Я б подумав, що замість того, щоб шукати недоліки та підривати мене, ви б підбадьорювали мене, додавали мені впевненості».
  — Я, — сказав Даніель. «Я хочу, щоб ви досягли цього, тому я даю вам свою пораду, засновану на своєму досвіді використання цього конкретного діапазону».
  «Чи хтось спостерігав за вами, коли ви готували свою першу страву?» запитала Ебіґейл.
  — Ні, — сказав Даніель.
  «Ось, значить. Ви робили це без нагляду, і все було добре».
  «Насправді це не так», — зізнався Даніель. «Я картоплю підпалила, капусту зварила в кашку, а всередині сире м’ясо».
  Ебіґейл відчинила дверцята духовки, дістала деко з куркою, просунула туди тонкий ніж, який дістала й оглянула. Потім вона зробила те саме зі смаженою картоплею.
  — Ще п’ять хвилин, — оголосила вона, ставлячи обидва дека назад у духовку, і сіла за стіл.
  «Мушу сказати, що я був дуже вражений тим, як ви сьогодні в музеї впоралися з тими вандалами», — сказав Даніель. «Де ти навчився так наступати?»
  — Єгипет, — сказала Ебіґейл. «Я був на розкопках і розлучився від моїх колег-археологів – це було дуже велике місце – і місцевий єгиптянин вирішив спробувати скористатися тим фактом, що я був сам».
  «І?»
  «Я бив його лопатою, яка лежала поруч».
  «Погано?»
  «Досить, щоб він потребував лікування», — сказала Ебігейл. І щоб розповсюдити інформацію про те, що сталося. Більше ніхто не намагався приставати до мене».
  «Я можу уявити». Даніель посміхнувся.
  «У мене є запитання», — сказала вона. «Цей репортер, Далтон».
  — Джо, — сказав Даніель.
  «Звідки ви можете бути впевнені, що він нічого не напише в газеті про напад на музей?» Він газетний репортер, його робота — писати про такі речі».
  — Тому що я просив його не робити цього, — сказав Даніель. «Я знаю Джо кілька років. Він чесний, але також має перспективу. Поки він зберігає мою довіру, він знає, що я завжди буду інформувати його, коли станеться щось справді велике. І часто до того, як хтось про це дізнається».
  «На відміну від іншого репортера. Карсон, — сказала Ебігейл.
  «Я б не довіряв Неду Карсону, наскільки я можу його кинути», — сказав Даніель. «Є людина, яка пообіцяла б тобі все, що завгодно, аби отримати розповідь, і за першої ж нагоди відмовиться від свого слова. Джо Далтон — репортер новин; Нед Карсон — паразит».
  «Повертаючись до списків імен, які нам дали ті два ідіоти, що ми будемо робити з Джошуа Таддером?»
  «Я думав піти відвідати його з Джоном Фізером».
  «Без мене?»
  «Так».
  «Чому?»
  «Бо якщо розмова звернеться до роману, який, як ми всі думаємо, у нього з місіс Пікерінг, він може не захотіти говорити про це з присутньою жінкою».
  — Тоді як усі чоловіки він, ймовірно, буде хвалитися?
  «Ні, я не думаю, що він буде хвалитися. Я знаю, що ми не бачили його довго, але він не виглядав як тип, який би хвалився своїми сексуальними завоюваннями».
  «Зовнішність може бути оманливою», — зауважила Ебігейл. — І ми його не бачили довго. Але так, я розумію вашу думку. Він міг би бути більш відвертим без жінки. Але ви думаєте, що в цьому щось є? Він був частиною цих смішних Дітей Авалону?
  «Я знаю, що це здається малоймовірним, але скажи, що ситуація така, як ми підозрюємо, що професор Пікерінг був перешкодою для того, щоб Таддер і місіс Пікерінг могли бути разом. Ми бачили, якими легковірними були ці двоє ідіотів сьогодні, Маркхем і Чепмен. Можливо, Таддер прошепотів на вухо комусь із інших про те, що король Артур помститься Пікерінгу. Для цього він навіть міг влаштувати фальшивий сеанс. Комусь досить легко переконатися, що планшет переміщається до потрібних літер на дошці Ouija, щоб викласти те, що потрібно. Фальшиві медіуми роблять це постійно».
  «Що ви хочете, щоб я зробив, поки ви з інспектором Фезером будете допитувати містера Таддера?»
  Даніель знизав плечима. «Просто будьте в музеї, на випадок, якщо прибуде хтось, хто може мати якусь інформацію. Поговоріть зі співробітниками, подивіться, чи може хтось із них пригадати щось про день нападу на Пікерінг, про що вони забули. Так часто буває».
  «Я рада за це», — сказала Ебігейл. — А також за можливість як слід роздивитися єгипетські кімнати музею. З огляду на все, що відбувається, я не мав багато шансів це зробити». вона подивився на годинник на камінній полиці. «П'ять хвилин. Час для тесту на наявність пудингу в їжі.
  
  Того вечора, коли вони лежали в ліжку, загорнуті в обійми одне одного, Деніел прошепотів: «Я так кохаю тебе, Ебігейл Фентон».
  «І я люблю тебе, Деніеле Вілсоне», — відповіла Ебігейл. «Ви не вважаєте, що це гріх, жити так, як ми? Белла майже не спілкувалася зі мною, відколи я розповів їй про нас».
  — Ні, зовсім ні, — сказав Даніель. «Якщо це гріх, то я за це».
  «Будьте обережні, кому ви це говорите», — попередила Ебігейл. «Ви можете образити багатьох людей».
  «Навряд чи я буду говорити це поза цими стінами», — запевнив її Даніель. «Але в цих стінах я маю з тобою все, що мені потрібно».
  «Можливо, вам знадобиться більш сучасна піч».
  Він усміхнувся. «Їжа була ідеальною».
  «Я не правильно взяв картоплю».
  «Я люблю їх такими, дуже хрусткими».
  "Частково згоріло".
  «Зовсім ні. І ця курка була досконалістю. Ти дивовижна, Ебігейл».
  «А ти брехун, Даніелю, але я люблю тебе за це».
  OceanofPDF.com
  
  РОЗДІЛ ОДИНАДЦЯТИЙ
  Студія Таддера була на самому верху високої вузької будівлі, втиснутої між іншими такими ж високими та вузькими будівлями. Даніель і Перо піднялися крутими звивистими сходами на вершину. Вони підійшли до дверей майстерні Таддера і відчули запах олійних фарб і скипидару, змішаного з лляною олією. Перо постукав у двері, і Таддер відчинив їм. На ньому був халат, вимазаний фарбою.
  — Інспекторе Фізер, — сказав він, — містер Вілсон. Що я можу для вас зробити?»
  «У нас є кілька запитань, і ми будемо вдячні, якщо ви допоможете нам, сер», — сказав Перо. «Ми можемо зайти?»
  Запах олійної фарби, льону та скипидару був навіть сильнішим усередині, ніж зовні. Похилі вікна в стелі залишалися щільно закритими, зменшуючи будь-яку можливість проникнення свіжого повітря. Видавлені тюбики олійної фарби всіх кольорів лежали на кожній поверхні, на лавах, на столі, на двох мольбертах, що прикрашали майстерню. Десяток недоторканих полотен на дерев’яних підрамниках були складені біля стін і чекали на використання. На одному з мольбертів стояло полотно, яке перетворювалося на картину.
  Обличчя було місіс Пікерінг, але поза та обстановка були дуже схожі на деякі картини та зображення Деніела. бачив на виставці. Місіс Пікерінг була зображена в довгих розвіваючихся мантіях, по-королівськи сидячи на великій скелі в пасторальній обстановці, на зеленій галявині, яка відкривалася в зелену зелену долину позаду неї, а за нею — гори та ліси. Маленька золота корона прикрашала її голову, а зі скелі стирчало розкішно прикрашене руків’я меча.
  «Гвіневра та Екскалібур?» сказав Даніель.
  — Так, — сказав Таддер. «Це мав бути подарунок для Ленса на честь його книги, що представляє легенди про Артура. Я все одно закінчу це, і це залишиться в його пам’яті».
  «Але я розумію, що книга професора Пікерінга зосереджена на реалістичній моделі Артура, Амвросію Авреліану, за рахунок більш романтичної версії Мелорі, яку ви зобразили», — пробурмотів Деніел.
  Таддер кинув на Даніеля здивований погляд. «Ви вчений?» запитав він.
  — Ні, — сказав Даніель. «Але на різницю між двома поглядами ми звернули увагу в результаті нападу на виставку в музеї групи, яка називає себе Діти Авалону».
  При згадці імені Даніель побачив мерехтіння впізнання на обличчі Таддера.
  «У результаті цього нападу ми зараз розглядаємо цю групу як можливих винних у вбивстві професора Пікерінга», — сказав Фізер.
  «Ні, це неможливо!» — вигукнув Таддер.
  — Не з того, що розповіли нам двоє молодих людей із «Дітей Авалону», — сказав Даніель. «Вони були дуже палкі у своєму засудженні професора та його книги».
  «Вони також фізично напали на виставку та стюардів у музеї», — додав Фізер. «Це точно вказує на те, що вони здатні на насильство». Він зробив паузу, а потім додав: «Вони назвали вас одним із членів Дітей Авалону». Чи не хотіли б ви пояснити свій зв’язок із ними?»
  Раптом Таддер виявився зморщеним, розбитим. Він сів на стілець.
  — З мого боку це була помилка в судженні, — глухо сказав він. «Мій друг-художник згадав про них, бо знав, що мене цікавлять романтичні аспекти легенд про Артура». Він показав на картини та ескізи по майстерні. «Багато моїх робіт надихнув Джеймс Арчер».
  Перо спохмурнів. — Ім’я мені незнайоме, сер.
  — Смерть короля Артура, — сказав Даніель. «Картина виставлена як частина виставки в музеї».
  «Так». Туддер кивнув. — У вас добре око, містере Вілсон. І гарна пам'ять».
  «Цей друг-художник, який згадав тобі Дітей Авалону, його ім’я?» — спитав Перо.
  «Вільям Епсом. Як я вже сказав, він знає, що я дуже захоплений роботою Джеймса Арчера, і він припустив, що було б цікаво дізнатися, що ці люди робили, якщо наші інтереси збігаються».
  «А вони?»
  «Ні. Я був лише на кількох їхніх зустрічах».
  «Але ви дозволили додати своє ім’я до їхнього списку учасників».
  «Це була одна з їхніх речей, намагаючись отримати якомога більше імен, щоб створити враження, що вони велика організація».
  «Ви були на сеансі?» запитав Даніель. «Той, де був викликаний дух Емріса?»
  Таддер застогнав і кивнув. «Чесно кажучи, це було для мене останньою краплею. Я підводжу межу до середніх».
  «Коли був цей сеанс?» — спитав Перо.
  «За тиждень до вбивства Ленса».
  — Але ви не згадали про це містеру Пікерінгу чи місіс Пікерінг, як попередження, щоб він був обережним.
  «Я не вірив у це. Це була містифікація».
  Фезер підсунув до Туддера стілець і сів на нього, а потім сказав тихим, але дуже твердим тоном: «Містер Таддер, вашого знайомого вбили найжорстокішим чином». Те, що ми шукаємо, — це причина, і поки що єдина, яку ми знайшли, — це Орден дітей Авалону, і ми виявили, що ви пов’язані з ними. Я впевнений, що ви розумієте, чому ми детальніше вивчатимемо ваші стосунки з містером Пікерінгом і місіс Пікерінг».
  Туддер замовк, але Даніель бачив, що він перебуває в емоційному хвилюванні. Даніель і Перо чекали, і нарешті Таддер тихо прошепотів: «Це не було нічого спільного з Дітьми Авалону».
  "З чим це було пов'язано?" — спитав Перо.
  Була довша пауза, і нарешті Туддер сумно стогнав і сказав: «Там була дитина».
  Деніел і Фізер обмінялися поглядами, а тоді Фізер сказав: «У місіс Пікерінг?»
  Таддер похитав головою. «Ленса».
  — І як це пов’язано з його вбивством?
  — Були погрози, — нерішуче сказав Таддер.
  — Тобі краще пояснити, — сказав Перо.
  Туддер кивнув. — Здається, вісімнадцять років тому Ленс гостював у кількох своїх друзів на вихідні. Його... е-е... привабила їхня покоївка, і, здається, у нього були з нею короткі стосунки».
  — З її згоди? — спитав Перо.
  — Я не впевнений, — зізнався Таддер.
  — Чи був він у той час одружений на місіс Пікерінг? запитав Даніель.
  «Так».
  — А місіс Пікерінг знала про цей… інцидент?
  — Ні, — сказав Таддер. — Лише на початку цього року. З'явилася дівчина у будинку, вимагаючи побачити Ленса. Ленс був у той час у від’їзді, досліджуючи свій останній історичний проект. Дівчина була в схвильованому стані, і Лаура – місіс Пікерінг – пожаліла її та запросила увійти. Дівчина сказала їй, що щойно дізналася, що вона дитина Ленса від покоївки».
  «Отже, цій дівчині було сімнадцять».
  Туддер кивнув. Лора не хотіла це слухати, хотіла, щоб дівчина пішла, але дівчина наполягала на тому, щоб розповісти свою історію. За її словами, коли її мати виявилася вагітною після того, що сталося між нею та Ленсом, її звільнили домочадці. Вона сказала їм, що Ленс Пікерінг несе відповідальність, і господар дому зв’язався з Ленсом, який заперечив це та погрожував поліцією, якщо вона повторить це звинувачення. Отже, покоївку звільнили».
  «Як звали служницю?» запитав Даніель.
  «Мод Боулер. Вона назвала дитину Елсі. Родичі пропонували їй віддати дитину на усиновлення, але Мод відмовилася. Вона присвятила своє життя вихованню Елсі, але ніколи не розповідала їй, хто її батько».
  — Гадаю, вона все ще налякана погрозою Пікерінга висунути їй звинувачення в поліції, — буркнув Деніел.
  «На початку цього року Мод померла. І саме тоді тітки Елсі, сестри Мод, порушили мовчання і розповіли Елсі правду про її походження. Як Ленс завагітнів Мод, а потім покинув її. І як її звільнили, і після цього вона прожила важке життя, повне боротьби, але вона завжди піклувалася про свою дочку».
  «І дівчина, Елсі, прийшла шукати… що? Гроші?
  — Зізнання, — сказав Таддер. «Вона хотіла, щоб Ленс зізнався, що він зробив стільки років тому, як домігся звільнення Мод і покинув її та свою маленьку доньку. Вона хотіла, щоб він публічно визнав її своєю донькою».
  — Гадаю, місіс Пікерінг розповіла своєму чоловікові про цей візит?
  «Вона зробила». Туддер кивнув. «Він, звичайно, заперечував це. Він був злий. Він вимагав, де знайти дівчину, казав, що заарештує її за наклеп. Дівчина справді залишила адресу, за якою з нею можна зв’язатися з Лаурою, але Лора не передала йому це. Вона сказала йому, що дівчина не залишила адреси».
  «Це було дуже сміливо з її боку», — сказав Даніель.
  — Було, — сказав Таддер. «Ленс міг бути дуже... владним. Залякує.
  «Забіяк?»
  «На жаль, так. Він звик добиватися свого. Так чи інакше, Лаура написала дівчині, розповівши їй, що сказав Ленс, попередивши її, що він погрожував звинуватити її в наклепі. Вона порадила Елсі відмовитися від своїх звинувачень, але вона сказала, що зробить усе можливе, щоб спробувати поговорити з Пікерінгом і побачити, чи зможе вона змінити його думку».
  «Я сумніваюся, чи був якийсь реальний шанс на це», — сказав Даніель.
  «Зовсім жодного», — сказав Таддер. «Лора просто додала це, щоб спробувати змусити дівчину почуватися не надто розчарованою».
  «Ви випадково знаєте адресу Елсі?»
  Таддер похитав головою.
  — Ви розумієте, що нам потрібно буде попросити про це місіс Пікерінг, — сказав Перо. «Важливо, щоб ми поговорили з Елсі Боулер».
  «Ви думаєте, що це вона могла вдарити Ленса?» — запитав Таддер.
  «Ти ні?» — спитав Перо. «Сімнадцять років гніву, який накопичувався через те, що трапилося з її матір’ю, і знову цей чоловік заперечує свою відповідальність, і відчуває, що у неї немає способу змусити його визнати те, що він зробив».
  Туддер кивнув. «Я хотів би спочатку поговорити з місіс Пікерінг, скажіть їй, що я вам сказав, щоб вона була готова».
  — Звичайно, — відповів Перо.
  — Було б краще, якби ви були присутні під час нашої розмови з місіс Пікерінг? — запропонував Даніель.
  Туддер вагався. «Я не впевнений», — сказав він. «Вона розповіла мені, коли була в стані страждання. Я не знаю, як вона відчує той факт, що я вам сказав. Вона може відчути, що я її зрадив».
  «Чи можу я запропонувати вам, коли ви говорите з нею про це, запитати її, чи хоче вона, щоб ви були з нею», — сказав Даніель. Крім того, щоб зняти для неї стрес із ситуації, я також пропоную, щоб моя колега, міс Фентон, була присутня. Присутність іншої жінки може зробити її менш гнітючої».
  OceanofPDF.com
  
  РОЗДІЛ ДВАНАДЦЯТИЙ
  Ебігейл стояла, дивлячись на Розеттський камінь з тим самим почуттям благоговіння й подиву, яке вона відчувала завжди відтоді, як вперше поглянула на нього. Три окремі секції, висічені на камені з чорного гранодіориту, середній і верхній тексти давньоєгипетськими ієрогліфами та демотичним письмом, нижня частина давньогрецькою мовою; можливо, найвідоміший з усіх стародавніх артефактів, які походять з Єгипту. Спочатку її розкопав французький солдат під час кампанії Наполеона в Єгипті в 1799 році, після поразки над французами в 1801 році вона була захоплена англійцями, і з 1802 року вона була постійно виставлена в Британському музеї. Для Ебігейл і для багатьох Для єгиптологів важливість каменю полягала в тому, що він був ключем до розшифровки єгипетських ієрогліфів завдяки неймовірній роботі британця Томаса Янга та француза Жана-Франсуа Шампольона. Завдяки їм тепер було набагато краще розуміння значення ієрогліфів, які привозять до музею.
  «Добрий день, міс Фентон». Ебігейл обернулася й побачила літнього чоловіка в уніформі стюарда, який їй усміхався. «Містер Ешфорд сказав, що сподівається, що у вас буде можливість оглянути наш єгипетський відділ».
  «Я радий скористатися можливістю».
  — Він сказав, що ти був на більшості відомих розкопок Єгипту.
  Ебігейл кивнула. — Їх чимало.
  «Я б із задоволенням побував там», — сказав стюард. «Побачити піраміди на власні очі. Бути там, де тисячі років тому будівельники тягнули ці величезні камені».
  «Так, це вражає», — сказала Ебігейл. «Коли я був там уперше, я був вражений їхньою величчю, пишнотою».
  «Але не так сильно вдруге?»
  «Насправді, другого разу я був так само вражений. І третя. Як єгиптологу, це не те, від чого ти коли-небудь втомлюєшся». Вона знову захоплено подивилася на Розеттський камінь. «Я радий, що містер Ешфорд запропонував мені подивитися. Я обов’язково подякую йому».
  — Він чудова людина, — сказав стюард. «А якщо подумати, ми могли його втратити».
  «Втратили його?» запитала Ебіґейл.
  — Через того професора Пікерінга, — сказав стюард. «Я знаю, що вам не слід погано говорити про мертвих, але була неприємна робота, якщо вона взагалі була».
  «Яким чином?»
  «Те, як він ставився до людей, яких він вважав нижчими, як, за словами професора, були майже всі. Звичайно, весь персонал тут. За винятком сера Джаспера, звичайно. Він намазав його маслом. Але те, як він поводився зі стюардами та іншим персоналом, було жахливим. Ось що стало причиною сварки».
  — Між ним і містером Ешфордом? — здогадалася Ебіґейл.
  «Це вірно». Стюард кивнув. «Містер Ешфорд натрапив на професора, який справді викривав одного зі стюардів, стверджуючи, що той не виявив до нього достатньої поваги. Він сказав стюарду, що збирається добитися його звільнення, і саме в цей момент прибув пан Ешфорд. Що ж, містер Ешфорд добре сказав професорові він не керував персоналом, він – містер Ешфорд – керував. І якщо у нього була скарга, він повинен був принести її йому, а не виносити на персонал. І він сказав йому, що в музеї співробітники повинні бути однаково поважними – це були його точні слова – і він очікував, що професор вибачиться перед стюардом.
  «Ну, поговоримо про смерч! Професор почав лаяти бідолашного містера Ешфорда – я думаю, це сталося тому, що містер Ешфорд сказав усе це перед стюардом – і сказав, що звільнить містера Ешфорда, і він подбає, щоб він ніколи не працював ні в цьому, ні в будь-якому іншому знову музей».
  — Звичайно, це була пуста погроза, — сказала Ебігейл. «Сер Джаспер не став би на бік Пікерінга проти містера Ешфорда».
  — Це було б не через сера Джаспера, міс. Пікерінг вважав, що до нього прислухалися важливі члени правління музею. На щастя, його вбили, перш ніж він міг щось з цим вдіяти. Нам пощастило, тобто не професору».
  «Коли було це протистояння?»
  — У суботу, за два дні до вбивства професора Пікерінга.
  — Як ви сказали, містеру Ешфорду дуже пощастило, — сказала Ебігейл. «Ви випадково знаєте, хто був стюардом, якого знущався професор Пікерінг, той, хто був свідком розмови між професором і містером Ешфордом?»
  «Генрі Сміт. Милий старий. Був тут багато років.
  
  Деніел повернувся до їхнього маленького офісу в музеї, щоб знайти записку від Ебігейл: « У мене є новини». Побачимось вдома.
  Занепокоєний Деніел попрямував до Кемден-Тауна та побачив, що Ебігейл вивчає книгу професора Пікерінга.
  «У вашій записці сказано, що у вас є новини», — сказав він. «Добре чи погано?»
  «Я не впевнена», — сказала вона. «У нас є новий підозрюваний, і оскільки це містер Ешфорд, я не міг залишити записку про це, і це не щось, про що ми могли б поговорити там, якщо нас підслухають».
  — Ешфорд? — спантеличено сказав Даніель.
  Ебігейл розповіла йому про сварку між Ешфордом і Пікерінгом і про погрозу Пікерінга домогтися від правління музею його звільнення.
  «Це було в суботу. Пікерінг не міг нічого вдіяти в неділю, і його вбили в понеділок вранці, перш ніж він зміг виконати свою погрозу».
  Даніель похитав головою. «Я не бачу», — сказав він. «Ешфорд не виглядає вбивцею».
  — Ви самі сказали, що успішні вбивці — ті, кому це вийде з рук — ні. Ця робота в музеї означає для нього все, ти не думаєш, що він уб’є, щоб зберегти її?»
  Даніель сів, глибоко задумавшись. "Це правдоподібно", - сказав він. — І він досить підтягнутий і спритний, щоб перелізти через перегородку туалетної кабінки. І він знає, як працює музей».
  «І він дуже ефективний у тому, як займається справами», — додала Ебігейл. «Що нам робити? Поговорити з ним?
  — Ми повинні, — сказав Даніель. — Але спочатку ми повинні зустрітися з місіс Пікерінг у її будинку вранці.
  — Ви та інспектор Перо?
  «А ти. Це буде делікатне питання, і ваша присутність може мати вирішальне значення для того, чи отримаємо ми від неї задовільні відповіді чи ні».
  «Про що?» запитала Ебіґейл.
  «Про те, що її покійний чоловік став батьком дитини, став служницею друзів, а потім заперечує це».
  Він розповів їй те, що Таддер сказав їм про те, що вдома з’явилася Елсі Боулер. «Вона явно розлютилася».
  «І ви думаєте, що це могла бути ця Елсі Боулер, яка зарізала Пікерінга?»
  — Не знаю, але ми можемо мати кращу ідею, коли завтра поговоримо з місіс Пікерінг. А потім ми знайдемо Девіда Ешфорда і поговоримо з ним». Він зітхнув. «Ми почали без підозрюваних, а тепер ми накопичуємо їх зі швидкістю вузлів».
  OceanofPDF.com
  
  РОЗДІЛ ТРИНАДЦЯТИЙ
  «Дякуємо за розмову з нами, місіс Пікерінг, — сказав Деніел, — ми знаємо, що зараз для вас важкий час, який погіршився через викриття про Елсі Боулер».
  Вони знову опинилися у вітальні будинку Пікерінгів біля Ріджентс-парку, але атмосфера відрізнялася від досить напруженої під час їхнього попереднього візиту. Деніел здогадався, що це сталося завдяки тому, що Таддер заздалегідь поговорив із місіс Пікерінг. Тим не менш, він вирішив, що дружня ввічливість — це правильний тон, щоб вони мали змогу отримати потрібну інформацію.
  Місіс Пікерінг сиділа в тому ж стільці, що й раніше, Таддер знову стояв у еркері й дивився, а Деніел, Ебігейл і Джон Фізер сиділи півколом стільців, підігнаних до місіс Пікерінг.
  «Я попросив мою колегу, міс Фентон, бути тут, якщо ви віддасте перевагу спілкуватися з нею, а не зі мною чи інспектором Фізером», — сказав Деніел.
  «Ні, я радий відповісти на ваші запитання, містере Вілсон. Хоча я ціную вашу продуманість, коли ви залучили міс Фентон до цієї дискусії.
  «По-перше, я впевнений, що ви розумієте, нам потрібно поговорити з Елсі Боулер, навіть якщо просто виключити її з наших запитів. Ми розуміємо, що у вас є її адреса.
  «У мене є адреса, яку вона дала мені на початку цього року», — сказала місіс Пікерінг. Вона простягнула Даніелю аркуш паперу. Інша справа, чи вона ще там.
  «Дякую. Я впевнений, що якщо ні, це дасть нам достатньо інформації, щоб ми могли дізнатися, куди вона поділася. Далі ми розуміємо суть звинувачень, висунутих Елсі проти вашого покійного чоловіка. Не бажаючи виглядати передбачливим, чи можливо, що в минулому вашого чоловіка були інші подібні випадки?»
  Її обличчя, здавалося, защипало, коли вона зважувала це питання. Потім вона сказала: «Мій чоловік був егоїстом, коли йшлося про його апетити. Можливо, були й інші подібні випадки. Я припускаю, що ви шукаєте людей, які, можливо, відчували на нього достатню злість через них, щоб здійснити напад на нього?»
  «Це можливо». Даніель кивнув. «Це допоможе нам, якщо ви зможете надати нам імена людей, яких він міг таким чином засмутити».
  Вона гірко засміялася. 'Засмучений? Мій чоловік ґвалтував жінок. Зазвичай це були слуги, але я знаю два випадки, коли його жертвами були жінки з дому. Один дочка, інший дружина».
  — Але проти нього ніколи не було висунуто звинувачень?
  «І ризикувати ганьбою, яку принесе таке викриття?» — сказала вона сердито. «Так, я дам вам імена сімей. Я знаю про них, бо знаю, що моєму чоловікові назавжди заборонили входити в їхні будинки. Але я прошу вас бути стриманими. Не для захисту репутації мого покійного чоловіка, а заради жінок та їхніх сімей».
  «Я обіцяю тобі, що ми будемо душею розсудливості», — урочисто запевнив її Даніель.
  
   Коли вхідні двері зачинилися за Деніелом, Ебігейл і Фезер, усі троє усвідомили, які сильні почуття панували в цьому домі: гнів місіс Пікерінг, захист Джошуа Таддера.
  «Яким жахливим був Пікерінг!» — вибухнула Ебігейл. «Як вона могла залишитися заміж за нього всі ці роки?»
  — Католики не розлучаються, — сказав Перо.
  — Але ж вона могла його покинути! Прожила своє життя без нього як огидну присутність».
  «І як би вона вижила фінансово?» запитав Даніель. «Ви самі казали про труднощі, які заміжня жінка відчуває з володінням майном або власними фінансами».
  Фетер вказав на таксі, що чекало на нього біля узбіччя. — Я повертаюся до Ярду, — сказав він. «Чи можу я запропонувати вам підвезти?»
  Деніел саме збирався погодитися, коли Ебігейл перервала: «Це дуже люб’язно з вашого боку, Джоне, але я збиралася запропонувати нам з Деніелом сісти на омнібус». Для мене це ідеальний спосіб познайомитися з Лондоном, сидячи на відкритій верхній палубі та спостерігаючи за суєтою міста, різними районами. Таксі комфортніше і швидше, але…»
  «Я розумію». Перо посміхнулося. «Коли я був молодим, я так дізнався про Лондон. Та й пішки». Він скинув перед ними капелюх і попрямував до таксі, що чекало.
  — Отже, це омнібус, — сказав Даніель. «Є хороша служба з Parkway, яка доставить нас».
  Вони прогулялися парком до Парквей, де сіли в кінний омнібус. Їм пощастило знайти два місця в передній частині верхньої палуби, відкриваючи Ебігейл краєвид, якого вона бажала, поки автобус повільно гуркотів по бруківці.
  "Це чудово", - сказала вона.
  — За умови, що не буде дощу, — сказав Даніель. «А перебування на фронті радше ставить нас на лінію вогню, коли кінь ламається вітер або вирішує евакуювати його надра. Що, як я помітив, коні часто роблять».
  Ебігейл засміялася. «У вашій душі немає романтики, Деніеле Вілсоне!» — докоряла вона йому.
  Він взяв її руку у свою й ніжно стиснув.
  «Навпаки, я не можу уявити нічого більш романтичного, ніж побачити Лондон, який я люблю, з верхньої палуби автобуса в компанії жінки, яку я люблю».
  Автобус їхав далі, роблячи часті зупинки вздовж Парквею, потім на південь уздовж Камден Хай-стріт. Коли автобус наблизився до вулиці Плендер, Деніел запропонував: «Ми могли б вийти й трохи відпочити. Зрештою, наш дім лише за кілька кроків».
  — У нас є робота, — твердо сказала вона. «Я вже відчуваю, що ця подорож автобусом — це розкіш, на яку ми не повинні йти. Ми повинні повернутися в музей і повідомити серу Джасперу інформацію про Елсі Боулер.
  — І ми це зробимо, — сказав Даніель. — Можливо, у повільному темпі, але кінь, що тягне автобус, — це шайр, а не скакун. Повільніше, але надійніше».
  Автобус продовжив свій шлях на південь, і коли він зупинився на перехресті Еверсхолт-стріт і Юстон-роуд, кондуктор вигукнув: «Нова церква Святого Панкраса!»
  Ебігейл подивилася на величезну будівлю, збудовану в римському стилі, весь фасад якої був закритий рядом високих доричних колон, що підтримували прикрашений фриз, такий самий, як у Британському музеї, і запитала: «Що сталося зі старою церквою Святого Панкраса». ?'
  «А, це все ще існує», — сказав Даніель. — Це недалеко звідси. Це в садах Сент-Панкрас, неподалік від залізничного вокзалу Сент-Панкрас.
  «Навіщо будували нову церкву, якщо вже була стара?»
  — Бо стара церква крихітна. Також кажуть, що це найстаріший християнський храм у Британії».
  Вона подивилася на нього й насупилася. — Напевно не старше за Кентербері чи Вестмінстер?
  — Так, справді, — сказав Даніель. «Хтось датував, що він був побудований приблизно в 500 році. Хтось інший стверджував, що він був побудований ще раніше, приблизно в 300 році, але, якщо це було, багато чого зникло. 500 здається правильним».
  «Я маю це побачити!» — схвильовано сказала вона. «Хтось там проводив археологічні дослідження?»
  «Свята земля». Даніель посміхнувся. «Я не думаю, що ви отримаєте офіційний дозвіл на його розкопки. Було достатньо суперечок, коли їм довелося перенести деякі могили зі старого кладовища, щоб провести залізничні лінії в Сент-Панкрас».
  По дорозі Даніель зауважив, що одна вулиця, якою вони їхали, носила різні назви: Воберн-сквер, Тавісток-сквер, Бедфорд-сквер, Рассел-сквер.
  «Так називається, тому що ця територія належить родині Расселів, які також носять титули герцога Бедфордського та маркіза Тавістоцького, не кажучи вже про інших».
  «Якщо ти колись вирішиш відмовитися від роботи детектива, з тебе вийде дуже хороший екскурсовод», — сказала Ебігейл.
  Коли автобус зупинився на Грейт-Расел-стріт, вони зійшли й попрямували до музею.
  «Мені здавалося, ми ненадовго були у відпустці», — сказала Ебігейл і зітхнула. «А тепер повернемося до поточної справи».
  Вони піднялися сходами до головного входу й побачили фігуру Девіда Ешфорда біля стійки реєстрації. Він виглядав у схвильованому стані.
  — Щось сталося, — пробурмотів Даніель.
  Коли вони прямували до Ешфорда, він обернувся й побачив їх, а потім кинувся до них, на його обличчі відобразилося полегшення. «Слава небесам, що ви тут!» — вигукнув він. «Я намагався дізнатися, де ти».
  «Ми були вдома у професора Пікерінга, розмовляли з його вдовою», — сказав Даніель. «Що сталося?»
  — Сер Джаспер отримав листа з погрозами. Стверджується, що він надійшов від людини, яка вбила професора Пікерінга, і вимагає грошей, інакше загине більше людей».
  OceanofPDF.com
  
  РОЗДІЛ ЧОтирнадцятий
  Деніел і Ебігейл сіли навпроти сера Джаспера й взяли записку, яку він їм передав. Девід Ешфорд спробував сісти, але його хвилювання через лист унеможливлювало його нерухомість, і він стояв, час від часу крокуючи кімнатою.
  Лист був без підпису, лише кілька рядків на аркуші паперу.
  Першим був професор Пікерінг. Більше помре, якщо ви не заплатите 1000 фунтів. Залиште гроші в посилці сьогодні ввечері опівночі під лавкою, найближчою до входу Кларенс-Гейт у Ріджентс-парк. Не кажіть поліції, інакше хтось помре.
  «Коли воно прибуло?» запитав Даніель.
  «Сьогодні пізно вранці. Це було передано на рецепції з позначкою для моєї уваги».
  Даніель оглянув лист і конверт, у якому він був, а потім передав їх обоє Ебігейл.
  — Освічена рука, — сказала вона.
  «Що нам робити?» — запитав сер Джаспер.
  — Скажи поліції, — сказав Даніель. «Це може бути обман, або хтось використовує вбивства, щоб заробити гроші, або це може бути пов’язано з вбивствами. Який би він не був, у вас є розповісти поліції. Це означає суперінтенданта Армстронга, оскільки він відповідає за справу».
  Сер Джаспер зітхнув, а потім кивнув. Він потягнувся до аркуша записного паперу й написав кілька слів, а потім передав його Ешфорду.
  «Дозвольте кур’єру терміново доставити це суперінтенданту Армстронгу».
  
  Суперінтендант Армстронг був здивований, коли вони з Джоном Фізером увійшли в кабінет сера Джаспера й побачили там Деніела та Ебігейл. Він похмуро поглянув на Даніеля.
  «Отже, ти тут, Вілсоне».
  — Справді, — сказав Даніель. «Дозвольте представити мою партнерку, міс Ебігейл Фентон».
  Армстронг подивився на Ебігейл і несхвально хихнув, а потім прохрипів: «Жінка».
  — Я бачу, що у вас хороша спостережливість, інспекторе, — сказала Ебігейл. «Мені приємно познайомитися з вами. Містер Вілсон так багато розповів мені про вас.
  Армстронг зиркнув на них, а потім холодним тоном сказав: «Я не бачу причин, чому вони повинні бути втягнуті в це, сер Джаспер».
  «Це містер Вілсон наполіг на тому, щоб я зв’язався з вами, коли отримав листа, незважаючи на погрозу, яка міститься в ньому», — заперечив сер Джаспер.
  «І ми були залучені музеєм, щоб піклуватися про їхні інтереси в цьому питанні», — сказав Даніель.
  — Це було про вбивство, — коротко сказав Армстронг. «Це інше».
  — Не згідно з листом, — зауважив Даніель. «Загроза полягає в тому, що якщо гроші не будуть виплачені, будуть нові вбивства».
  — Давайте подивимося на цей лист, — буркнув Армстронг.
  Вони з Фізером сіли на місця, на які сер Джаспер помахав їм, і сер Джаспер передав суперінтенданту листа. Армстронг уважно вивчив його. «Почерк схожий на почерк освіченої людини», — сказав він. «Це може бути обман. Хтось намагається заробити на цій трагічній ситуації. Це траплялося раніше». Він повернув листа серові Джасперу. «Я пропоную провести застібку. Посилку залишено, як зазначено, і встановлено пастку».
  Сер Джаспер виглядав сумнівно. «Буде непросто зібрати таку суму грошей за такий короткий проміжок часу», — сказав він.
  — Немає грошей, — твердо сказав Армстронг. «Газета в посилці. Якщо це обман, то ніхто не з’явиться. Якщо вони це зроблять, ми їх спіймаємо. Немає сенсу ризикувати тисячею фунтів». Він звернувся до Перо. — Я залишаю вас організовувати це, інспекторе. Ви вже брали участь у подібних справах.
  — Так, сер, — відповів Перо. — Як і містер Вілсон.
  Армстронг насупився. — Ви ж не пропонуєте, щоб у цьому брали участь цивільні особи?
  Перш ніж Фізер встиг відповісти, сер Джаспер сказав: «Містер Вілсон і міс Фентон є представниками музею в цій справі».
  Армстронг спохмурнів і сказав: «З повагою, сер Джаспер, містер Вілсон може мати досвід подібних речей, але міс Фентон — як жінка…»
  «Я цілком здатна подбати про себе», — різко сказала Ебігейл. «Коли на мене напали в Єгипті, я захищався настільки рішуче, що потенційному вбивці знадобилося лікування в лікарні».
  Начальник дивився на них, явно мовчки киплячи. Нарешті він сказав: «Це ваше рішення, сер Джаспер». Мій інстинкт — бути проти цього».
  — Я поважаю це, інспекторе, але наразі міс Фентон справила враження на музей, і ми хотіли б, щоб вона взяла участь у цьому дослідженні, як я думаю, ви це називаєте.
  — Добре, сер Джаспер. Я залишаю це у ваших руках». Він підвівся. «Інспектор Перо організує акцію. Ми будемо повернись у Ярд зараз, і він зв’яжеться пізніше, щоб узгодити останні домовленості».
  З цими словами Армстронг вийшов із все ще похмурого обличчя. Фезер підвівся зі стільця й усміхнувся Деніелу й Ебігейл.
  — Зустрінемось у Ярді о десятій годині, — сказав він.
  «Я забанений», — зауважив Даніель.
  — Зсередини будівлі, — сказав Перо. — Ми зустрінемося біля стайні, де зберігаються фургони.
  «Перо!» — пролунав гаркливий наказ начальника.
  Перо посміхнулося на прощання і пішло.
  OceanofPDF.com
  
  РОЗДІЛ П'ЯТНАДЦЯТИЙ
  Деніел і Ебігейл прибули до конюшні на брукованому подвір’ї позаду Скотланд-Ярду й побачили, що Джон Фізер зібрав п’ятьох констеблів. Було представлено, а потім Перо окреслив план.
  «Сьогодні вдень я провів рекогносцировку лавки», — сказав він. — Недалеко від нього є невеликий лісок і кілька декоративних кущів і кущів також недалеко. Констеблі Адамс і Ніксон сховаються за деревами невеликої ліски. Деніел і міс Фентон, за вашою згодою ви сховаєтесь у більшому декоративному кущі. Є місце для двох людей, щоб сховатися там непомітно, за умови, що ви підберетеся до основного стебла куща. Констеблі Маккартні та Ютрі займуть позицію за живоплотом на Корнуолл-Террас практично навпроти Кларенс-Гейта. Констебль Бін, — Фізер показав на останнього офіцера в уніформі, — буде водієм фургона, і він припаркує коня та фургон приблизно за п’ятдесят ярдів від воріт. Він буде всередині фургона, готовий вступити в дію, якщо знадобиться».
  «Скажіть, кінь заблукав?» запитала Ебіґейл.
  — Не бійтеся цього, міс, — сказав Бін. — Я надягну на нього мішок для носа старого Добіна, і він із задоволенням буде ковтати овес. І ручне гальмо буде на всякий випадок».
  — Ми маємо прибути до Кларенс-Гейта приблизно о чверть на одинадцяту, а там займемо позиції й чекатимемо. Я вже склав посилку з папером, яку о півночі за чверть покладу під лавку. Потім я піду в напрямку Олбані-стріт, на випадок, якщо хтось спостерігає. Я повернуся назад, використовуючи York Terrace і Allsop Place, і залізу назад у фургон, щоб я міг стежити звідти. Якщо хтось таки прибуде, щоб забрати посилку, Адамс і Ніксон будуть найближче до лавки. Містер Вілсон і міс Фентон будуть найближчими. Свистки будуть весь час напоготові. Сигналом до дії буде хтось або відкрив посилку, або пішов з нею. Ми не вживаємо жодних дій, якщо хтось просто з’являється й дивиться на нього, а потім знову вимикається, залишаючи його невідкритим. Чесно кажучи, панове та леді, це може бути довга ніч, і нічого не станеться. Наскільки ми знаємо, це обман. Але ми не можемо ризикувати, що це може бути реальним. І, якщо так, пам’ятайте, що за всім цим стоїть вбивця. Цілком можливо, що той, хто прийде забрати пакунок, є просто посильним, але на всякий випадок, якщо це наш убивця, а ми вже знаємо, який він безжальний, інспектор дозволив мені витягнути з магазину вогнепальну зброю. Він постукав по кишені піджака. Тож, якщо ви почуєте, як я кричу «Геть!», впадіть, як камінь. Але я скористаюся ним лише в разі потреби. Є запитання?
  Навколо тихо хитали головами.
  «Добре, сядемо у фургон і поїдемо».
  Коли вони підійшли до фургона, де кінь Доббін уже був у шахті, Деніел сказав: «Так Армстронг не прийде сам».
  «Супер вирішив залишити стеження мені та офіцерам», — сказав Фізер.
  «Отже, якщо все піде не так, його не можна звинувачувати», — сказав Даніель. «Але якщо все піде правильно і ми когось спіймаємо, він отримає заслугу».
  «Одна з переваг роботи суперінтенданта». Перо знизав плечима.
  Вони залізли в салон фургона, а констебль Бін піднявся на водійське сидіння.
  «Нервуєш?» — прошепотів Даніель Ебіґейл.
  — Ні, — жваво сказала вона.
  Фургон покотився, пасажири мовчали. Коли він дійшов до Кларенс-Гейта на зовнішньому колі Ріджентс-парку, вони всі спустилися вниз, і Бін повів Доббіна та фургон на призначене місце для паркування.
  — Я покажу тобі, де твої схованки, — сказав Перо.
  Вони прямували до воріт парку, коли помітили, що до них прямує інший констебль у формі.
  «Ти попередив мідь?» — прошепотів Даніель Перу.
  «Незабаром», — прошепотів у відповідь Перо. Він зупинив групу і дозволив прибульцям наздогнати їх.
  — Вибачте, сер, — сказав констебль. «Я бачив, як приїхав поліцейський мікроавтобус і бачив, як ви всі вийшли…»
  «Інспектор Фезер зі Скотленд-Ярду», — представився Фезер.
  Констебль відсалютував, а потім сказав: «ПК Джонсон, сер. Це мій удар, тож якщо щось станеться і я зможу зробити все…
  — Дякую, констеблю. Нам може знадобитися ваша допомога. Все, що я можу сказати на даний момент, це спостереження, і ми маємо потрібне прикриття. Але якщо ви не проти залишитися всередині фургона вздовж дороги, подалі від очей; якщо трапиться щось неприємне, ми будемо вдячні за вашу допомогу. Водій фургона — ПК Бін. Скажи йому, що я тебе послав».
  «Звичайно, сер», — сказав Джонсон. «Я буду тримати вуха лущеними, щоб кричати».
  Коли Джонсон попрямував до фургона, Фізер повів групу до парку. Якусь мить вони постояли, пристосовуючи очі до темряви, а тоді Перо вказав на дуже великий декоративний кущ. — Це ваші, Деніеле та міс Фентон, — сказав він. "Ти будеш добре з цим?"
  Деніел кинув запитливий погляд на Ебігейл, яка впевнено сказала «Так» і попрямувала до нього. Даніель пішов слідом, і пара проштовхнулася між гілками чагарнику, доки не сховалася від сторонніх очей.
  «Ви бачите лавку?» запитав Даніель.
  — Так, — сказала Ебігейл.
  — Добре, — сказав Даніель. «Я теж можу».
  Була пауза, а потім Ебігейл тихо сказала: «Знаєш, коли ти запитав мене, чи нервую я?»
  «Так».
  «Ну, я був. Я все ще. Але я не хотів зізнаватися в цьому перед іншими».
  «Якщо це втіха, я теж нервую», — сказав Даніель. «І інші теж».
  «Навіть інспектор Перо?»
  «Особливо Джон. Це його відповідальність. Якщо це піде не так, це буде йому на голову. Крім того, він має заряджену вогнепальну зброю. Ніхто не любить носити один із них, якщо їм доведеться ним скористатися. Повірте мені на слово, Ебігейл, свого часу я провів багато стежок, і це жахливий досвід. Ви нервуєте, тому що не знаєте, що трапиться, і все, про що ви можете думати, це найгірший можливий результат: смерть або важке поранення». Після глибокої паузи він додав: «Насправді, думаючи про це, я не впевнений, що це гарна ідея, що ти тут».
  «Чому?» — прошепотіла у відповідь Ебігейл. «Хіба я не частина цієї команди?»
  «Так, але це може бути небезпечно».
  — Ти не думаєш, що я можу впоратися з небезпекою? — обурено запитала вона. «Ви забуваєте…»
  «Так, я знаю, ти б’єш потенційного розбещувача лопатою. Але в нас немає під рукою лопат. І ці люди можуть бути озброєні».
  — У інспектора Перо є пістолет, — зазначила Ебіґейл.
  — Так, — погодився Даніель.
  «А також є кілька дуже міцних констеблів, які ховаються як додатковий захист».
  — Так, але вночі холодно, — сказав Даніель.
  «Ви не думаєте, що я проводив ночі?» — заперечила Ебігейл. «Коли я був у Єгипті…»
  — Єгипет — це не центр Лондона, — сказав Даніель. «Це пустеля на Близькому Сході».
  «І якщо ви не думаєте, що вночі в пустелі стає надзвичайно холодно, то вас дуже сильно дезінформували. Всупереч поширеній думці про пустелі Близького Сходу як про жаркі та висушені місця, це може бути правдою протягом денного світла, але з настанням ночі температура часто падає нижче нуля. Мій колега замерз на смерть вночі в Атлаських горах…»
  — Гори, — підкреслив Даніель. «Дуже холодно».
  «Це було в Марокко. І був він на нижніх схилах гір».
  «Так, добре», — сказав Даніель. Я розумію вашу думку. Отже, я припускаю, що ти одягнувся відповідно до нагоди...
  «У мене дві пари ящиків і вовняні панчохи…»
  «Ти кажеш це, щоб мене схвилювати», — з усмішкою пробурмотів Даніель.
  «Я пропоную припинити цю розмову, поки вона не вийшла з-під контролю», — сказала Ебігейл. «Нам потрібно зосередити нашу увагу на лавці».
  Минав час. Нічого не сталося. Ніхто не входив у парк через Кларенс-Гейт і не виходив через нього. Поруч нікого не було.
  За їхніми припущеннями, було за чверть до півночі, вони побачили, як з’явилася тіньова постать Джона Фезера, який підійшов до лавки, штовхнув під нею громіздкий пакунок, потім повернувся й вийшов із парку.
  «Якщо лист справжній, сподіваюся, нам не доведеться довго чекати», — пробурмотів Даніель.
  Але зачекайте, вони це зробили. Вони терпляче сиділи, пильно дивлячись на лавку в парку. Людей не було видно, але вони знали про велику активність дрібних ссавців, які снували по низькій траві, коли вони переходили від лісу до куща та куща в пошуках нічного ковтка.
  Раптом, після, здавалося, віку, вони помітили чоловіка, який увійшов через ворота парку і повільно йшов до лавки. Він вагався, потім сів на нього, а потім ліг на нього в повний зріст.
  — Волоцюга, — прошепотіла Ебіґейл.
  «Погляньте на його руку», — прошепотів Даніель у відповідь.
  Одна рука чоловіка звисала вниз, його рука ніжно гладила землю. Тоді його рука просунулася під лавку й торкнулася посилки.
  Чоловік повільно розгорнувся й сів, витягаючи пакунок з-під лавки. Він підняв його і поклав собі на коліна.
  — Будь-якої миті, — прошепотів насторожений Даніель.
  Чоловік розірвав папір посилки, поліз усередину й дістав жменю складених газет.
  Відразу пронизливий звук міліцейського свистка розірвав нічну тишу. Чоловік скочив на ноги, а потім, побачивши фігури двох констеблів, що поспішали до нього з невеличкої кущі дерев, кинув пакунок на землю й кинувся бігти прямо до декоративного куща, де були Даніель та Ебігейл. в криївці. Даніель почав підводитися серед гілок чагарнику, готовий кинутися на чоловіка, але запізнився; Ебігейл уже викотилася на відкрите місце з-під рослини, і вона висунула ногу саме тоді, коли чоловік дістався до них.
  Чмок! Чоловік спіткнувся об її витягнуту ногу і впав обличчям до землі, де Даніель кинувся на нього. Коли Деніел міцно схопив чоловіка, прибули два констеблі, а Джон Фезер та інші констеблі йшли позаду.
  «Зрозумів!» — переможно вигукнув констебль Адамс.
  OceanofPDF.com
  
  РОЗДІЛ ШІСТНАДЦЯТИЙ
  Вони витягли переляканого чоловіка в наручниках із парку до поліцейського фургона, який чекав на них, а в’язень голосно протестував проти своєї невинності в тому, що він мав зробити.
  «Я нічого не зробив!» — зойкнув він від болю.
  Це було залишено констеблю, ПК Джонсону, щоб підтвердити, ким він був.
  «Його звуть Мартін Пай, сер, і він бродяга», — повідомив Джонсон інспектора Фізера. «Він спить у парку».
  «Завжди на одній лаві?» — спитав Перо.
  «Не завжди», — сказав Джонсон. «Іноді один з інших, іноді під деревом, якщо йде дощ». Він завагався, перш ніж додати: «Він не завдає шкоди». На нього не було жодних претензій, інакше я б переставив його».
  Виявилося, що Пай був неписьменний, тож не було шансів, що це він написав листа з вимаганням.
  «Але він міг працювати на того, хто працював», — сказав Перо.
  Але на допиті Пай твердо заявляв про свою невинуватість.
  «Мене ніхто не просив забрати посилку. Я відкрив його лише для того, щоб у ньому було щось корисне. харчування. Одяг. Ви були б здивовані тим, що люди залишають після себе».
  — Що ми з ним робитимемо, сер? — запитав констебль Ніксон. «Відпустити його?»
  Перо похитав головою. — Ми відвеземо його назад у Ярд. Він може ночувати в камері. Принаймні так він буде в теплі. І він буде там, якщо суперінтендант Армстронг вирішить допитати його завтра вранці».
  «Я нічого не зробив!» — розпачливо повторив Пай.
  «У такому випадку вам не буде про що хвилюватися».
  «Я отримаю чашку чаю?» — з надією запитав Пай.
  — Так, — відповів Перо. «Я це організую».
  Коли Пая посадили в задню частину фургона, Фізер повернувся до Деніела та Ебігейл. «Застрибуйте. Дорогою ми висадимо вас на вулиці Плендер».
  «Помилкова тривога», — прокоментував Даніель.
  «Принаймні мені не довелося користуватися рушницею», — сказав Перо, докладаючи всіх зусиль, щоб зробити це позитивним.
  
  Наступного ранку, поспавши лише кілька годин, Деніел і Ебігейл прибули до музею, де їх зустрів стурбований Девід Ешфорд.
  «Це жахливо, містере Вілсон, міс Фентон», — сказав він. «На виставку знову напали!»
  Деніел і Ебігейл поспішили з Ешфордом до виставкової зони. Книжкову вітрину було зсунуто на підлогу, томи лежали розкиданими, а на стіні відразу за ними хтось червоною фарбою написав «Хто вбив Амвросія?» великими літерами. Прибиральники вже працювали з відрами мильної води та щітками, намагаючись видалити слова, але фарба висохла настільки, що зробити це неможливо.
  «Нам доведеться повісити штору або щось на фарбу, поки ми не почнемо її відколювати. Це буде чортова робота, — невдоволено сказав Ешфорд.
  — Сер Джаспер знає? запитав Даніель.
  — Ні, — сказав Ешфорд. — Він ще не зайшов. Я послав гінця до нього додому з запискою, в якій сказав йому про це. Але я запевнив його, що збитки будуть усунені, щоб виставку можна було відкрити. Ми можемо запізнитися на кілька хвилин, але ми не дозволимо цим людям – хто б вони не були – закрити нас».
  «Чи повідомили поліцію?»
  Ешфорд кивнув. «Ми розповіли місцевому поліцейському, який був на Грейт-Расселл-стріт. Він прийшов і оглянув пошкодження, а потім надіслав повідомлення суперінтенданту Армстронгу в Скотленд-Ярд. Ми його чекаємо».
  — Ми розглянемо ситуацію, поки чекатимемо на Скотленд-Ярд, містере Ешфорд, — сказав Деніел.
  «Я був би вдячний, якби ви поспішили», — сказав Ешфорд. «Я хочу покрити цю фарбу, щоб ми могли відкрити».
  «Чи можу я запропонувати серію ширм, а не штору?» — запропонувала Ебігейл. «Поліція захоче перевірити написане, і таким чином вона зможе зробити це, приховавши від громадськості».
  — Так, добра ідея, міс Фентон, — сказав Ешфорд. Потім тривожним шепотом запитав: «Чи можу я запитати, що сталося вчора ввечері?»
  — Нічого, — сказав Даніель. «У нас була довга холодна ніч, але ніхто не прийшов».
  — Отже, містифікація?
  — Можливо, — сказав Даніель.
  «Я розташую екрани», — сказав Ешфорд.
  Він рушив, водночас наказавши прибиральникам і стюардам перевірити книги на наявність пошкоджених примірників і відновити експозиції.
  «Це була гарна думка про екрани», — сказав Даніель.
  «Ми часто використовували їх у виставках у музеях», — сказала Ебігейл. «Вони можуть приховати обладнання для прибирання, ящики для зберігання, усі непривабливі речі, які ви не хочете, щоб публікували».
  Вони підійшли до стіни й оглянули написане червоною фарбою. Даніель перевірив фарбу пальцем і понюхав її.
  — Свинцевий червоний, — оголосив він. «Речі, якими люди фарбують пороги. Сухо, тому це було зроблено кілька годин тому, рано вранці». Він запитливо подивився на Ебігейл. «Ще одна спроба зриву з боку Дітей Авалону, як ви думаєте?»
  — Ні, — сказала Ебігейл. «Діти Авалону зацікавлені лише в просуванні пізнішої середньовічної версії Мелорі про Артура: лицарі в обладунках, куртуазне кохання, пошуки Грааля тощо. Якщо ви пам’ятаєте, два молоді ідіоти, з якими ми розмовляли, знехтували попередніми посиланнями, все, що пов’язано з реальністю Амвросія, для них є анафемою».
  «Тож хто хотів би це зробити? І чому?» Потім він напружився, коли його усвідомило. «А як?»
  Він поспішив туди, де Ешфорд усе ще контролював перевірку книг.
  «Містер Ешфорд, чи були якісь ознаки злому вночі?»
  — Ні, містере Вілсон. Я послав стюардів перевірити кожне вікно, кожні двері на наявність ознак примусового проникнення. І я поговорив з двома нічними сторожами, які чергували. Вони нічого не повідомили».
  «Хіба вони не помітили пошкодження під час обходу?»
  «Вони не роблять раундів як таких. Вони охороняють два головних входи. Музей настільки величезний, що зорієнтуватися в ньому в темряві може бути важко навіть з масляною лампою. Було вирішено, що якщо виникнуть проблеми, то вони виникнуть через те, що хтось намагатиметься проникнути через один із входів, тому вони розміщені саме там. Також є нічний сторож, який патрулює будівлю зовні».
  — І він нічого не бачив?
  «Нічого».
  «І не було жодних ознак порушення ані всередині, ані зовні?»
  «Жодної». Він показав на напис на стіні. 'Ти закінчив? Я хотів би підняти екрани».
  — Так, звичайно, — сказав Даніель. «Дякую, містере Ешфорд, і я можу привітати вас із тим, як ви впоралися з цим надзвичайно швидко та ефективно».
  — Просто виконую свою роботу, сер, — сказав Ешфорд.
  Деніел і Ебігейл перейшли до неушкодженої частини виставки, щоб дозволити прибиральникам і конвейерам приступити до роботи під керівництвом Ешфорда.
  «Ну?» запитала Ебіґейл.
  «Жодних ознак проникнення. Це приводить нас лише до одного висновку».
  «Дух Емріса творить свою магію», — сказала Ебігейл.
  Коли Даніель кинув на неї запитливий погляд, вона швидко сказала: «Це був жарт».
  — Вибачте, — сказав він. «Без ознак проникнення…»
  «Людина, яка це зробила, напевно, вже була в музеї», — закінчила Ебігейл.
  — Так, — сказав Даніель. 'Ховається. І вони втекли, коли відчинилися двері, просто вислизнули».
  «Вони ризикнули», — сказала Ебігейл. «Вони не повинні були знати, що нічні сторожі не патрулюють музей».
  «Хіба що вони, — сказав Даніель.
  «Ви думаєте, винуватцем є хтось, хто знає, як працює система в музеї?»
  «Це має сенс, — продовжив Даніель. «Вони знають, де найкраще сховатися, коли стюарди зроблять останній обхід, щоб переконатися, що всі залишили будівлю. Вони б знали, що нічні сторожі не будуть патрулювати».
  «Хтось, хто тут працює?»
  — Або хто тут працював , — сказав Даніель. «Хтось із образою на музей».
  «Того, кого звільнили?» запитала Ебіґейл.
  «Це варто розглянути. Коли прибуде сер Джаспер, ми запитаємо його, чи знає він про незадоволених колишніх співробітників». Він насупився, задумався. Але навіщо писати «Хто вбив Амвросія»? Навіщо зациклюватися на цьому?»
  «Амброзіус — це ключ», — сказала Ебіґейл. «Про нього йдеться в книзі професора Пікерінга, а Пікерінга тут убили». Вона жестом показала туди, де співробітники збирали виставку з книгами Пікерінга. «Погляньте, як розкидали книжки. Більше нічого на виставці не чіпали, окрім книжок і графіті на стіні».
  «Добре, я бачу, куди це йде». Даніель зітхнув. — Ви казали мені, що я мав як слід оглянути виставку, і я це зроблю. І я прочитаю книгу професора і побачу, чи є там щось таке, що викликає такий гнів. Але зараз розкажіть мені коротку версію. Ким був Амвросій і як він ставиться до особи короля Артура?»
  «Головним зв’язком є битва при Бадоні, яка, як вважають, відбулася приблизно в 500 році між бриттами та саксами, які вторглися», — сказала Ебігейл. «У деяких джерелах говориться, що британців очолював Амвросій Авреліан, у деяких — Артур, тому вони вважаються одним і тим же.
  «Існує п’ять основних джерел оповідань про Амвросія та його зв’язок із королем Артуром: Гілдас, чернець, який писав у шостому столітті; Беда, монах сьомого сторіччя, що жив у Джарроу; Ненній, валлійський монах дев'ятого століття; і двоє, які писали в дванадцятому столітті: Вільям Мальмсберійський і Джеффрі Монмутський. З них більшість вчених відмовляється від Джефрі, тому що його текст не стільки про історичні факти, скільки про міфи і легенди. Саме Джефрі додав Мерліна до циклів Артура — або Емріса, як він його спочатку називав, а потім змінив ім’я на Мерлін».
  — Чарівник короля Артура, — сказав Даніель.
  — І так, і ні, — сказала Ебігейл. «Джоффрі каже, що Мерлін був магом Амвросія спочатку, коли Амвросій був королем британців, а потім, коли Амвросій помер, Мерлін дав службу Утеру Пендрагону, а потім — синові Утера Артуру».
  «Як помер Амвросій?»
  «За словами Джефрі, його отруїли вороги. Цікаво, що Вільям Мальмсберійський також називає Амвросія королем бриттів і називає Артура генералом Амвросія, коли вони перемогли саксів у битві при Бадоні. Ненній також описує Амвросія як «Короля серед усіх королів британської нації».
  «Ґільдас і Беда описують Амвросія як лідера бриттів, але не як короля, хоча Гільдас каже, що він «носив багряницю», що означає, що він був королівського походження».
  «Отже, є певна згода».
  «Знову так, і ні», — сказала Ебігейл. «Усі ці ранні історики копіювали один одного; тож Беда взяв би свою інформацію від Гілдаса, а Ненній — від Беди, і так далі».
  «То це графіті з написом «Хто вбив Амвросія»?»
  — Не знаю, — зізналася Ебігейл. «Єдиною справжньою згадкою про його смерть є те, що Джефрі каже, що його отруїли, але, як я вже сказав, рахунок Джеффрі вважається підозрілим. Більше фантастики, ніж історії.
  «Те, що пов’язує Амвросія та Артура – навіть пізнішого Артура Джеффрі та Мелорі – полягає в тому, що Амвросій був безстрашним лідером кавалерійського загону».
  — Лицарі на конях, — сказав Даніель.
  'Точно. І той факт, що Бадон зазвичай вважається a пагорб за межами Бата. «D» у Badon — це лінгвістична роздача; так у той час писався звук “TH”.
  «Отже, Амвросій і його кінна кавалерія опинилися навколо Бата».
  «Яка згодом стала територією, де діяв Артур, навколо Гластонбері та аж до кордону з Уельсом. Наприклад, Джефрі з Монмаута знаходить Камелот у Керлеоні, навпроти кордону в Уельсі. Як і Кретьєн у своїй поемі «Ланселот, лицар воза».
  «Мені потрібно прочитати книгу», — сказав Даніель.
  «Ви знаєте. І як слід оглянути виставку».
  Їх перервав звук підвищених голосів з головного входу та рев: «Хто тут головний?!»
  «Мені здається, суперінтендант Армстронг щойно прибув», — сказав Даніель.
  OceanofPDF.com
  
  РОЗДІЛ СІМНАДЦЯТЬ
  Армстронг піднявся зі сходів головної стійки реєстрації та спохмурнів, коли побачив Деніела та Ебігейл.
  — Ти все ще тут, — несхвально гаркнув він.
  — Справді, інспекторе, — сказав Даніель. — Гадаю, ви чули про минулу ніч. Ніхто не з'явився».
  — Обман, — буркнув Армстронг. «Я про це підозрював». Він звернувся до Ешфорда й запитав: «Де сер Джаспер?»
  — Він… — почав Ешфорд. Потім, коли його увагу привернув знайомий рух біля входу, він сказав: «Він щойно прибув».
  Сер Джаспер поспішив до них, задихавшись. «Суперінтендант», — сказав він. «Дякую, що прийшли. Я перепрошую за те, що я не був тут, щоб привітати вас, але я щойно отримав повідомлення про напад». Він звернувся до Ешфорда і запитав: «Чи було багато пошкоджень?»
  «Червоною фарбою писали на стіні», — відповів Ешфорд. «Я сховав його за ширмою, щоб ми могли відкрити виставку для публіки, а також щоб дати поліцейським місце для вивчення доказів».
  — Молодець, Ешфорде, — сказав сер Джаспер.
  «Так, добре, чітке мислення», — вставив Армстронг.
  «Це міс Фентон запропонувала використовувати ширми», — сказав Ешфорд.
  Сер Джаспер повернувся до Ебігейл і посміхнувся. — Дякую, міс Фентон.
  Армстронг насупився. — А як щодо решти пошкоджень? — запитав він. «Констебль повідомив про хаос тут».
  «Книги з вітрини були розкидані й лежали на підлозі», — сказав Ешфорд. «Я знову зібрав експозицію, щоб ми могли відкрити виставку для публіки».
  — Молодець, Ешфорд, — сказав сер Джаспер. Він показав на екрани. — Оглянемо пошкодження?
  — Ми з міс Фентон уже оглянули фарбу, — сказав Даніель. «Отож, оскільки там обмежений простір, ми дозволимо це зробити вам, панове, а потім ми зможемо обговорити наші висновки».
  — Ви не є учасником офіційного поліцейського розслідування, — насупився Армстронг. «Я не буду обговорювати з вами висновки, які я зроблю».
  «Вам не здається, що це трохи обмежено?» запитав Даніель. Він подивився на сера Джаспера. «Звичайно, у такій справі, як ця, чим більше розуму та думок у нас над нею, тим краще».
  Сер Джаспер кивнув. «Я мушу погодитися».
  Армстронг подивився на сера Джаспера, потім на Деніела, потім знову на сера Джаспера, і і Деніел, і Ебігейл побачили, що він робить усе можливе, щоб стримати спалах гніву. Що він хотів зробити, так це наказати Даніелю та Ебігейл вийти найжорстокішим способом. Натомість він важко ковтнув і вимовив: «Це ваша прерогатива, сер Джаспер». Це ваш музей».
  — Тоді ми почекаємо вас тут, поки ви оглянете фарбу, а потім, можливо, ми зможемо всі відремонтувати ваш кабінет, сер Джаспер, — сказав Деніел.
  — Дуже добре, — сказав сер Джаспер.
  Він попрямував до ширм, і наглядач востаннє похмуро кинув на Даніеля перш ніж піти за директором музею.
  «Ти йому справді не подобаєшся», — сказала Ебігейл.
  — Ні, не хоче, — погодився Даніель.
  «Чому?»
  Даніель знизав плечима. «Це довга і стара історія».
  — У нас є час, — сказала Ебігейл.
  — Можливо, але тут не місце для цього. Вони не будуть сидіти за цими ширмами дуже довго, і я б волів, щоб Армстронг не повернувся і не почув, як я про це розмовляю».
  Як і передбачав Деніел, двоє чоловіків пробули за ширмою лише кілька хвилин, а потім знову з’явилися й попрямували до сходів, що вели до кабінету сера Джаспера. Даніель і Ебігейл пішли за ними. Першими словами сера Джаспера, коли вони сіли, було запитати про минулу ніч і про викуп.
  — Це не подія, так сказав мені інспектор Перо, — буркнув Армстронг. «Я підозрюю, що це був обман. Хтось робить лихо». Потім він обернувся й звинувачувально подивився на сера Джаспера, Деніела й Ебігейл. «Але якщо серйозно, я розумію від констебля, який приніс мені повідомлення про цей вандалізм, що це другий подібний напад всього за кілька днів. Це до того, як було серйозно пошкоджено, розбито скляну вітрину».
  «Це правильно, інспекторе». Сер Джаспер кивнув.
  «Але констебль сказав мені, що музей вирішив не висувати звинувачень і більше не залучати поліцію», — сердито додав Армстронг.
  — Це теж правильно, — сказав сер Джаспер. «Я попросив пана Вілсона та міс Фентон розібратися в ситуації, щоб уникнути розголосу, який міг би негативно вплинути на музей і виставку».
  — З повагою, сер Джаспер, — буркнув Армстронг таким тоном, який показав, що він дуже мало поважає, — це було абсолютно неправильне рішення. Ці два напади, очевидно, пов’язані між собою. Якби нам дозволили дослідити перше, а не його Залишено аматорам, ми могли запобігти цьому».
  — Ми з міс Фентон не погоджуємося з вами, суперінтенданте, — спокійно сказав Деніел. «Перша атака була здійснена декількома людьми, які називають себе Дітьми Авалону, які є відданими королю Артуру…» Він подивився на Ебігейл.
  — Від Джефрі Монмутського та сера Томаса Мелорі, — сказала Ебігейл.
  «На відміну від цього нападу, який, як ви вже бачили, стосується Амвросія».
  Він знову звернувся до Ебігейл, яка додала: «Амвросій Авреліан був романо-британським воєначальником п’ятого і шостого століть, далеким від Артура Мелорі та Джеффрі. Діти Авалону, які атакували виставку, протестували проти зв'язку їх романтичного Артура з історичним Амвросієм. Вони заперечують такий зв'язок. Ці два напади не пов’язані».
  «Дурниця!» — огризнувся Армстронг. «Як ти можеш таке говорити? Докази є!
  «Є докази, які свідчать про те, що причини нападів були різними», — твердо заявила Ебігейл.
  «Але вони напали на ту саму виставку!» — наполягав Армстронг. «Неважливо, чи це про Артура, чи це… це…»
  — Амвросій, — сказав Даніель.
  «Його». Армстронг кивнув. «Вони однакові».
  «Ні, суперінтенданте, не так», — сказала Ебігейл. «Тут є паралель із релігією. Я провів багато часу на Близькому Сході, і вважається, що всі мусульмани сповідують одну релігію. Вони цього не роблять. Існують різні гілки, і шиїтська та сунітська фракції рішуче протистоять одна одній і ніколи не будуть працювати разом. Як і у випадку з католицькою та протестантською формами християнської релігії. Для нехристиянина вони можуть виглядати однаковими, але для протестанта чи католика які принципово протилежні один одному, знову ж таки, вони ніколи не працюватимуть разом. Те ж саме з тими дослідниками Артура, які відводять Амвросію місце в його історії, і тими, хто підтримує романтичні пізніші бачення, де Амвросію немає місця».
  Армстронг дивився на неї, ошелешений.
  — Міс Фентон може пояснити вам це далі, якщо бажаєте, суперінтенданте, — сказав Деніел. «Але якщо ви прочитаєте тексти на виставці, ви побачите цінність її аргументу».
  Армстронг нахмурився, а потім виплюнув: «У мене немає часу на цю балаканину та фокус-покуси». Тут скоєно два злочини. Незалежно від того, що скаже ця жінка, я не виконав би свій обов’язок, сер Джаспер, якби не продовжив власне розслідування, використовуючи належних поліцейських».
  «Звичайно». Сер Джаспер кивнув.
  Армстронг підвівся. «Я надішлю інспектора Фізера, щоб він продовжив розслідування обох цих нападів, а також він продовжить розслідувати вбивство професора Пікерінга. Бажаю тобі доброго дня».
  З цими словами інспектор пішов.
  Сер Джаспер звернувся до Ебігейл і сказав: «Я теж приймаю ваш дуже правдоподібний аргумент, міс Фентон, але важливо, щоб ми тримали Скотленд-Ярд на нашому боці».
  — Звичайно, сер Джаспер. Я розумію, — сказала Ебігейл.
  — Ви самі зробили якісь висновки щодо сьогоднішньої атаки? — запитав сер Джаспер.
  «Те, що не було жодних ознак насильницького проникнення, а також жодних повідомлень про зловмисників від нічних сторожів чи патруля зовні будівлі, це свідчить про те, що людина, яка це зробила, могла переховуватися всередині музею», — сказав Деніел.
  «Всередині?»
  Даніель кивнув. «Той факт, що фарба висохла, свідчить про те, що це було зроблено рано вранці, можливо, між північчю та другою. Ми вважаємо, що людина сховалася всередині музею, а потім пішла, коли двері відчинилися. Якщо ми маємо рацію, це означає, що хтось добре знає план музею та розпорядок, як-от той факт, що нічні сторожі залишаються на своїх постах біля входів, а не здійснюють внутрішні патрулі».
  «Ви пропонуєте працівника?» — сказав сер Джаспер.
  — Або, можливо, колишній працівник. Хтось, хто може мати образу на музей. Або, якби це було пов’язано з убивством професора Пікерінга, про що свідчить той факт, що єдиною реальною шкодою були розкидані примірники його книжок, хтось, хто міг мати образу на професора. Але знову ж таки, цей напад свідчить про те, що це був хтось, хто добре знає музей і його роботу».
  Сер Джаспер виглядав нещасним. «Жахливо подумати, що будь-хто з наших співробітників або колишніх співробітників може мати такі почуття. Ми завжди вважали себе однією великою щасливою родиною: від кураторів до прибиральниць, стюардів і гардеробників, усі завжди так добре працювали разом. Тут усім подобається те, що ми робимо в музеї, і вони пишаються тим, що ми робимо».
  — Можливо, сер Джаспер, але в будь-якій організації завжди є одна людина, яка відчуває себе зневаженою з якоїсь причини, уявної чи іншої. Чи можна надати нам список людей, які нещодавно залишили роботу в музеї, людей, які, можливо, відчувають, що мають образу на музей? Чи був хтось, хто пішов, наприклад, після суперечки з професором Пікерінгом?»
  — Я поговорю про це з Ешфордом, — задумливо сказав сер Джаспер. «Якщо така людина є, я впевнений, що він знатиме».
  «Ви не проти, якщо ми поговоримо з містером Ешфордом?» — запропонував Даніель. «Ми розуміємо, що ви дуже зайняті, і ми маємо уявлення про те, що ми шукаємо в цій ситуації».
  «Зовсім ні, я радий, що ви це зробили», — сказав сер Джаспер.
  OceanofPDF.com
  
  РОЗДІЛ ВІСІМНАДЦЯТИЙ
  Коли Даніель і Ебігейл йшли до офісу Ешфорда, Ебігейл сказала важким від несхвалення тоном: «У вас нахабність».
  «Що ти маєш на увазі?» запитав Даніель.
  «Прошу суперінтенданта Армстронга прочитати тексти на виставці. Ви навіть самі їх не читали! Ти сказав це лише для того, щоб його роздратувати.
  Даніель посміхнувся. — Правда, — сказав він. «Але я обіцяю, що зроблю. Насправді, як тільки ми поговоримо з містером Ешфордом, я обіцяю, що візьму примірник книги професора Пікерінга й уважно її прочитаю».
  «Ви порушите питання про суперечку з професором Пікерінгом перед Ешфордом?»
  «Після того, як ми отримаємо інформацію про можливих незадоволених колишніх співробітників. Я думаю, що тоді він буде більш розслабленим».
  «Що ви думаєте про реакцію суперінтенданта на вчорашній вечір? Нестягнення грошей? Ви думаєте, що це був обман?»
  — Не знаю, — сказав Даніель. «Це можливо, але потім ми бачимо, що тут сталося вночі, атака червоною фарбою. Це може бути пов'язано? Переконавшись, що ми були зайняті спостереженням за лавкою в Ріджентс-парку, поки вони здійснили цей напад?»
  
  Коли Даніель пояснив, що вони шукають, Ешфорд вийшов із кабінету й повернувся через кілька хвилин із великою бухгалтерською книгою.
  «Це рекорд виплат за поточний рік», — сказав він. «Він показує трудову книжку кожного в музеї щотижня: години, які вони працювали цього тижня, рівень оплати праці та чи звільнилися вони з будь-якої причини». Він поклав бухгалтерську книгу на свій стіл. "Як далеко ви хочете повернутися?" запитав Ешфорд.
  «Ми почнемо з цього моменту і попрацюємо протягом останніх трьох місяців», — сказав Даніель. «Ми знаємо, що деякі люди можуть таїти в собі образу протягом багатьох років, перш ніж вона вилилася в дію, але на даний момент я пропоную обмежитися кількома іменами, з якими можна впоратися відносно легко».
  «На щастя, плинність кадрів у Британському музеї відбувається переважно через людей, які виходять на пенсію. Люди схильні залишатися. Насправді рідко когось звільняють, головним чином тому, що ми дуже обережні з тим, кого беремо на роботу». Він перегорнув сторінки, гортаючи задом наперед, і сказав: «Насправді, за останні три місяці нам довелося звільнити лише двох людей. А за два місяці до цього звільнень не було, хоча деякі старші кадри пішли на пенсію».
  Деніел провів пальцем вниз до імені Хорас Белл, яке стояло навпроти букви «Д» і датувалося попереднім місяцем, а потім жодного запису про те, що він був на роботі.
  «Я припускаю, що «D» означає звільнений?» запитав Даніель.
  Ешфорд кивнув.
  «Причина?» запитала Ебіґейл.
  "На жаль, це був випивка", - сказав Ешфорд. «Горас не давав жодних ознак того, що він сильно п’є, коли ми вперше з ним заручилися, але незабаром після цього його проблема стала очевидною».
  «Запізнився на роботу від запаху напою?» — запропонував Даніель.
  — А іноді взагалі не з’являється. Або, що ще гірше для нас, з’явився п’яний, а це означало, що ми повинні були відправити його додому ніж змусити його дихати димом через відвідувачів і падати».
  «Як він сприйняв своє звільнення?» запитала Ебіґейл.
  "Він плакав", - сказав Ешфорд. «Це було дуже неприємно, і для нього, і для мене. Я міг сказати, що він глибоко розкаявся. Він благав дати йому другий шанс, але я мав сказати йому, що ми вже дали йому багато других шансів і третіх».
  — Я припускаю, що він був п’яний свого останнього дня? сказав Даніель.
  «На жаль, так. Що й стало причиною його звільнення. Це не те, що я хотів зробити, але безпечна та ефективна робота музею має пріоритет над усім іншим».
  Даніель записав адресу Горація Белла, а потім запитав: «Іншу особу звільнили?»
  Ешфорд насупився й відійшов далі. «Рівно два місяці тому», — сказав він. «На цей раз моє судження про характер вислизнуло від мене. А може, я був зайнятий іншими справами. Це був молодий чоловік на ім'я Елджернон Поуп. Він був дуже особистим, чарівним і мав бездоганні рекомендації. Як я виявив, перевіривши їх, була вагома причина, чому його рекомендації були такими хорошими: вони були фальшивими. Він сам їх придумав. На жаль, знадобився деякий час, щоб відповісти на мої листи, щоб перевірити його посилання, і на той час пан Поуп був з нами майже три тижні».
  — Отже, ви звільнили його через підроблені довідки? запитала Ебіґейл.
  «Ні, тому що ми виявили, що він крав експонати з музею. Просто дрібні предмети, і більшість із них зі складських приміщень, а не з вітрин, інакше ми б швидше розібралися в ситуації».
  — Ви викликали його щодо вкрадених статей?
  — Звичайно, і він категорично заперечував це. Він також заперечив підробку посилань, наполягаючи на тому, що це була помилка людей хто перевіряв посилання. Насправді, коли я разом з іншим стюардом як свідком обшукав його сумку в його присутності та знайшов дрібні речі, вилучені зі сховища, він спочатку заперечував, що це була його сумка. Потім, коли з'ясувалося, що в ньому було його ім'я, він наполягав, що хтось інший, мабуть, поклав речі в його сумку, щоб «підставити його», як він сказав».
  'Спійманий на гарячому. Ви повідомили поліцію і висунули йому звинувачення?»
  — Ні, — сказав Ешфорд. «Я обговорював це питання з сером Джаспером, і ми обидва відчули, що судовий розгляд не вплине на імідж музею. Людям було б незручно, якби дізналися, що один із стюардів був злодієм».
  «Зрозуміло». Даніель кивнув. «А як щодо цього?» Джон Келлі. Його зарплата, здається, припинилася на пару тижнів, а потім немає жодних записів, щоб показати, що він на роботі відтоді, але йому платять, хоча й не так багато, як раніше».
  Він вказав на запис у реєстрі, щоб Ебігейл побачила. Біля імені Келлі деякі звичайні записи були просто пустими, потім з’явилися ініціали SB; і через кілька днів у графі «Виплачена заробітна плата» з’явилися гроші, але менші суми, ніж були внесені раніше.
  — Ага, — ніяково сказав Ешфорд. «Так. Це невдала ситуація».
  «Нещасна?»
  «Містер Келлі працює в музеї кілька років, дуже надійна людина. Але близько місяця тому він не з’явився на роботу, і від нього не було жодної звістки, що було незвично. Раніше, якщо у нього виникали проблеми, він завжди надсилав повідомлення з поясненнями. Тож через два дні я послав гінця до нього додому, щоб перевірити, чи все з ним гаразд. Посильний знайшов його дружину дуже засмученою. Здається, його заарештував спецвідділ».
  «Особливе відділення?» — спантеличено запитала Ебігейл.
  «Я поясню про них пізніше», — сказав їй Даніель.
  — Ви з ними знайомі, містере Вілсон? запитав Ешфорд.
  «Як колишній детектив Скотленд-Ярду, так». Даніель кивнув. «Я припускаю, що вони не сказали, чому вони його заарештували. З мого досвіду Спеціальне відділення не надає інформації».
  — Ні, ти маєш рацію, — сказав Ешфорд. «Я передав це серу Джасперу, і саме він зайнявся цією справою. Спочатку він нікуди не дійшов, Спеціальний відділ спочатку відмовлявся навіть визнати їх реальне існування. Тому сер Джаспер зв’язався з міністром внутрішніх справ. Вони старі друзі. Вони були разом у школі».
  «Це була велика удача для містера Келлі», — сказав Даніель.
  «Так, це було. Вони все ще відмовлялися розголошувати, що відбувається, але містера Келлі звільнили. На жаль, він потребував госпіталізації, яку організував сер Джаспер».
  Ебігейл кинула погляд на Даніеля й побачила сердитий вираз його обличчя, але він нічого не сказав.
  «Виявилося, що його арешт був випадком помилкової ідентифікації», — сказав Ешфорд. «Оскільки містер Келлі був вірним слугою музею протягом багатьох років, сер Джаспер сказав, що ми можемо залишити його роботу відкритою для нього, доки він не буде достатньо придатним для повернення, а тим часом ми платитимемо йому символічну зарплату. '
  «Це дуже щедро», — сказав Даніель. «Я не можу згадати багато організацій, які б це зробили».
  «Музей дбає про всіх, хто тут працює. Сер Джаспер сприймає це як одну велику родину.
  — Так, хоча ми вважаємо, що професор Пікерінг скоріше зрадив цю ідею, — сказав Даніель.
  Ешфорд кинув на нього різкий, насторожений погляд.
  «Ми чули про сварку між вами та професором у суботу. Ми аплодуємо вам за те, що ви так відстоювали свій персонал. З інших розповідей, які ми чули, він був неприємною людиною».
  «Так, був», — тихо сказав Ешфорд. Він дивився на них із похмурим виразом обличчя. «Але я не вбивав його».
  «Ми ніколи не пропонували вам це зробити», — сказав Даніель.
  Ешфорд стиснув рот і виглядав роздратованим. «Так, ви зробили, у косому ключі. І я розумію, чому ти маєш так думати. Але я вже вирішив оскаржити його погрози мене звільнити. Якби це була навіть реальна загроза, тобто. Частина мене вважала, що це просто балаканина, хвастун і хуліган, який відчуває потребу спробувати відновити свій авторитет».
  — Ви згадали про цей випадок серу Джасперу?
  Ешфорд похитав головою. «Ні. Я мав намір це зробити, коли ми повернулися на роботу в понеділок. Ні я, ні сер Джаспер не були в музеї в неділю. Але вбивство зробило це неактуальним». Він твердо і прямо подивився на Даніеля й Ебігейл. — Мабуть, ви хочете знати, де я був, коли професора Пікерінга поранили ножем.
  — Це допомогло б усунути вас із розслідувань, — сказав Даніель.
  Ешфорд жалібно засміявся. «Така м'яка фраза, вам не здається. Я був у своєму кабінеті. Я пішов прямо туди, коли прибув у понеділок вранці. На жаль, ніхто не зайшов, окрім одного з конвейерів, щоб повідомити, що прибув професор Пікерінг. Я сказав йому взяти на себе відповідальність за професора і що я приєднаюся до них у належний час».
  — Ви вирішили уникати зустрічі з професором віч-на-віч після того, що сталося? запитала Ебіґейл.
  — Можливо, — визнав Ешфорд. Насправді я був зайнятий складанням звіту про інцидент, який мав намір передати серу Джасперу. Це був мій захист, якщо Пікерінг вирішить подати на мене скаргу до опікунської ради».
  «У вас є цей документ?» запитав Даніель.
  — Ні, — сказав Ешфорд. «Я знищив його. Після того, як Пікерінга вбили, він уже не мав жодної цінності».
  «А коли ви вийшли з офісу?» запитав Даніель.
  «Коли один зі стюардів підійшов до мене і розповів про те, що сталося. Я пішов із ним до джентльменів і побачив Пікерінга мертвим.
  — Дякую, містере Ешфорд, — сказав Даніель. «Мені шкода, що змушував вас через це, але ви розумієте, ми повинні були запитати».
  — Звичайно, — сказав Ешфорд. «Я б думав про вас гірше, якби ви цього не зробили. До речі, завтра до нас завітає Менсфілд Вітстоун, старший партнер Whetstone і Watts, видавців книги професора Пікерінга. Я припускаю, що він прийшов перевірити, скільки примірників книжки продано, і чи варто доставляти більше».
  «Хіба це незвично для старшого партнера займатися на такому рівні?» запитала Ебіґейл. «Я б подумав, що торгового представника фірми було б достатньо».
  «Так, але це не те, що можна назвати «звичайними обставинами», — сказав Ешфорд. «Вбивство автора може значно збільшити продажі. Я згадав вам про це, якщо ви захочете поговорити з містером Ветстоном. Я впевнений, що він може розповісти вам про професора набагато більше, ніж я».
  — Дякую, містере Ешфорд. Даніель кивнув. — Так, ми обов’язково розшукаємо містера Ветстона. Чи сказав він, о котрій годині буде тут?»
  — Каже, близько десятої.
  «Тоді ми дозволимо тобі спочатку поговорити з ним, а потім поговорити».
  OceanofPDF.com
  
  РОЗДІЛ ДЕВ'ЯТНАДЦЯТИЙ
  Коли Ешфорд пішов і вони залишилися наодинці, Ебігейл тихо сказала: «Він усе ще підозрюваний, чи не так?»
  Даніель кивнув. «У нього немає алібі. Він міг дуже легко прослизнути до зручності, убити Пікерінга, а потім повернутися до свого кабінету й чекати, поки стюард прийде й покличе його».
  «Напевно, його одяг був би забризканий кров’ю», — сказала Ебігейл.
  «Довгий плащ і змінне взуття впоралися б із цим», — сказав Даніель. «Містер Ешфорд дуже ефективний планувальник, і він мав би всю неділю, щоб підготуватися».
  «То що нам робити, щоб дізнатися, чи він винний?»
  «Ми розмовляємо з іншими співробітниками, які були поблизу під час убивства Пікерінга, щоб перевірити, чи не помітили вони містера Ешфорда біля його офісу колись до того, як було виявлено тіло. Водночас ми знайдемо час, щоб поговорити з людьми, чиї імена спливли: Хорас Белл, Елджернон Поуп і Джон Келлі».
  — Джон Келлі, — сказала Ебігейл. — Ти сказав, що розкажеш мені про Спеціальне відділення. хто вони Я припускаю, що це частина поліції.
  — Але розділіть, — сказав Даніель. «Спецвідділення було створено як окремий підрозділ столичної міліції лише за десять років тому. Його повна назва — Спеціальний ірландський відділ, оскільки він був створений для боротьби з Ірландським республіканським братством, і це все ще є його основною функцією».
  — Так, я читала про Ірландське республіканське братство, — сказала Ебігейл. «Вони вчиняли вбивства та вибухи, щоб сприяти справі самоврядування в Ірландії».
  «Спосіб Спеціального відділу — платити інформаторам, щоб вони були в курсі того, що відбувається. Отже, це свідчить про те, що якийсь інформатор сказав їм, що цей Джон Келлі був якимось чином причетний до Братства».
  «І вони просто заарештували його, нікому нічого не сказавши?»
  «Спеціальне відділення має повноваження, що значно перевищують повноваження звичайної поліції. Оскільки їхня роль полягає в тому, щоб захистити країну від терористичних нападів, вони отримали карт-бланш щодо того, як вони це роблять. Вони самі собі закон».
  «З ким нам поговорити першим із трьох?»
  «Мій інстинкт підказує мені, Джон Келлі».
  — Але, безсумнівно, він найменше нападе на музей. Судячи з усього, сер Джаспер домігся його звільнення з-під варти, і вони платять йому, поки він видужає».
  «Так, але мені цікаво дізнатися, що стояло за залученням Спеціального відділу, і де тут вписується Ірландське братство».
  «Помилка, сказав Ешфорд».
  «Я все одно хотів би дізнатися сам», — сказав Даніель. «Я також думаю, що нам потрібно залучити до цього Джона Фізера. І не лише про Келлі, а й про розмову з Ветстоуном завтра, коли він прийде до музею. Він нещасно застогнав. «Це те, що мені заборонили в’їзд до Скотленд-Ярду, так дратує, тому бачити Джона так важко. Я можу надіслати йому записки з проханням зустрітися з нами, але хто скаже, що він там, щоб отримати їх?»
  «Мені не заборонено», — сказала Ебігейл.
  Даніель кисло розсміявся. «У мене таке враження, що суперінтендант Армстронг вважає вас ще менш бажаним, ніж мене».
  — Можливо, це й так, але він не може заборонити мені зайти в будівлю й надіслати повідомлення інспектору Фізеру з проханням прийти й зустріти мене в приймальні. А потім ми з ним приєднаємося до вас десь поблизу».
  Даніель кивнув. «Я думаю, що це єдиний спосіб вирішити проблему. Але спершу ми поговоримо з Джоном Келлі та дізнаємося його версію подій».
  
  Джон Келлі жив у крихітному тісному будиночку на околиці Севен-Дайлс, на краю Ковент-Гардена. Сім циферблатів був сумно відомий як один із найгірших лежбищ Лондона, лабиринт провулків і щурячих загонів з будинками на протилежних сторонах цих провулків так близько один до одного, що їхні фасади майже стикалися. Говорили, що злочинець, який переховувався, міг увійти в Seven Dials у Ковент-Гарден і здійснити втечу на Лестер-сквер, жодного разу не ступивши ногою на землю, використовуючи вікна, щоб переходити від будинку до будинку, а потім через дахи.
  Причиною того, що будинок Келлі був таким тісним, була його велика сім’я: дев’ятеро дітей віком від двадцяти до дитини в ліжечку. Місіс Келлі вивела дітей із вітальні, щоб Деніел і Ебігейл могли поговорити з ним без дитячих криків і перерв.
  Джон Келлі був невисоким круглим чоловіком років п’ятдесяти. У цей момент на його обличчі все ще були синці від ув’язнення в камерах спецвідділу, а ліва рука була в гіпсі нижче ліктя. Обличчя Ебігейл напружилося від огиди, коли вона побачила, що сталося з Келлі, але вирішила залишити розмову Деніелу. Це була сфера його знань.
  «Містер Келлі, мене звуть Деніел Вілсон, а це міс Ебігейл Фентон. Нас найняв сер Джаспер Стоун, щоб вивчити нещодавню трагічну подію в Британському музеї, смерть професора Ленса Пікерінга.
  Келлі кивнув із підозрілим виглядом. — Я знаю, хто ви, містере Вілсон, — насторожено сказав він. — Я бачив твоє ім’я в газетах у справі Різника. Ви були сержантом інспектора Ебберлайна.
  «Я був, але я пішов з поліції. Зараз я працюю приватним агентом». Він обережно додав: «І, щоб ви знали, з мого досвіду, коли я був у Скотленд-Ярді, у мене немає часу і навіть менше поваги до дій Спеціального відділення, людей, які зробили це з вами».
  «Ви це кажете, але ви були частиною Скотленд-Ярду».
  «Я був у Скотленд-Ярді в команді Фреда Ебберлайна, але ніколи не брав участі ні в чомусь, що робив Спеціальний відділ, ні в інших сумнівних діях. І Фред Ебберлайн також.
  «Чи тому ви обоє пішли й створили приватну компанію?» запитала Келлі.
  «Скажімо так, мені настав час рухатися далі», — сказав Даніель. Він усміхнувся. «І, якщо це щось допоможе, мені зараз заборонено навіть заходити до Скотленд-Ярду».
  «Ти, мабуть, щось робиш правильно», — буркнула Келлі.
  «Ми хотіли б запитати вас, що з вами сталося зі спеціальним відділенням».
  Келлі насупилася й показала на його загіпсовану руку. «Ви бачите, що сталося».
  «Так, але чому вони підібрали вас?»
  «Вони сказали, що отримали достовірну інформацію про те, що Джон Келлі з моєї адреси був частиною нападу, який Братство планувало на Британський музей».
  «Чому Британський музей?»
  «Вони сказали, що Братство вважало це фігурою Імперії, тому це була хороша ціль».
  «Я припускаю, що ви сказали їм, що нічого про це не знаєте».
  «Звичайно! Знову і знову! Музей добре поставився до мене. Мені подобалося працювати там усі ці роки, а з сером Джаспером Стоуном і містером Ешфордом немає кращих людей, для яких можна було б працювати. Насправді, якби не сер Джаспер, я сумніваюся, чи вибрався б живим».
  «Коли вони переконалися, що помилилися?»
  «Здавалося, вони повернулися до свого інформатора, щоб запитати його про мене, і він сказав їм, що вони знайшли не того Джона Келлі».
  — Але вони знайшли правильну адресу, — сказав Даніель. «Чи є ще один Джон Келлі, який живе тут?»
  — Ні, — швидко відповіла Келлі. Надто швидко, зареєстрований Даніель.
  — Але був, — тихо сказав Даніель. «Я припускаю, що у вас є син, якого також звуть Джон».
  «Він тут ні при чому!» — вибухнула Келлі.
  — Я думаю, що він, — сказав Даніель. «Коли спеціальний відділ розповів цьому інформатору про вас і ваш вік, він, мабуть, сказав їм, що мав на увазі молодшого Джона Келлі за цією адресою. Ваш син, Джон Келлі молодший.
  «Джон хороший хлопець!» Келлі сказала їм.
  — Але останнім часом він потрапив у погану компанію, — сказав Даніель. «Де він?»
  Келлі замовк, а потім застогнав і сказав: «Я не знаю». Його не було, коли я вийшов із лікарні. Моя дружина, Ейлін, сказала мені, що він спакував сумку й пішов того самого дня, коли мене підняла спеціальна служба».
  — І ви не знаєте, куди він подівся?
  Келлі похитав головою. «І я не хочу знати. Я не хочу, щоб ці виродки вибивали з мене це, щоб вони могли накласти на нього руки».
  OceanofPDF.com
  
  РОЗДІЛ ДВАДЦЯТИЙ
  Джон Фізер сидів за столом у своєму кабінеті, похмуро переглядаючи свої нотатки. Нічого не вискочило, все досі було в глухому куті. Передбачуване отримання викупу стало катастрофою. чому Чи шантажист помітив огородження і відступив? Це було можливо, але Перо все ще мав сумніви щодо того, наскільки це було насправді.
  Джошуа Таддер і місіс Пікерінг виглядали багатообіцяючими, але тепер він сумнівався, що вони потенційні підозрювані. Потім був нещодавній сплеск вандалізму в музеї, зокрема це замазування графіті суриковою фарбою. Без ознак насильницького проникнення, що вказувало на те, що це зробив хтось, хто добре обізнаний з музеєм, хтось, хто або знав, як увійти та вийти, не вмикаючи тривоги, або хто знав музей достатньо добре, щоб провести там ніч, а потім зміг легко вислизнути наступного ранку. Це, звичайно, здавалося найбільш перспективним. Але хто? І чому? І чи була це та сама людина, яка зарізала професора Пікерінга?
  У двері постукали, потім увійшов гонець із запискою для нього.
  «Унизу є жінка, яка запитує, чи можна їй побачити вас, сер», — сказав він.
  Перо відкрив записку й усміхнувся, прочитавши: Я внизу, у головній приймальні. У вас є хвилинка, щоб побачити нас? Роки, Ебігейл Фентон.
  нас Звичайно, Деніел ховався десь надворі.
  — Є для неї відповідь, сер? запитав гонець.
  «Ні, дякую. Я сам побачу даму. Дякую, Леонарде».
  Перо взяв своє пальто з вішалки, вийшов зі свого кабінету та спустився сходами до головної приймальні. Ебігейл чекала, і вона підійшла до нього, коли він підійшов до низу сходів.
  «Сподіваюся, я не втягнув у вас проблеми?» — запитала вона.
  «Зовсім жодного», — заспокоїв він її. «Суперінтендант у будівлі парламенту зустрічається з важливими людьми. Де Даніель?»
  — У кав’ярні майже навпроти, — сказала Ебігейл.
  «У Фредді». Перо кивнув. «У Фредді ми робили стільки ж справ, скільки й у Ярді: обмінювалися записками, зустрічалися з інформаторами. Керівництво вважало, що це низьке місце – вони й досі вважають – тому вони ніколи нас не турбували». Він показав на головні двері. «Ми підемо?»
  Ебіґейл і Фізер вийшли з Ярду й трохи прогулялися вздовж набережної Вікторії, звернувши у вузький провулок, де до їхніх ніздрів долинав запах свіжосмаженої кави.
  Деніел сидів у Фредді, перед ним на столі стояли три чашки димлячої кави.
  «Я ризикнув, щоб ви були в офісі», — сказав Деніел, потискаючи руку Фізеру, і всі сіли.
  — Моя черга доглядати за крамницею, — сказав Перо. «Супер у будівлях парламенту, вирощуючи могутніх».
  «Ті, хто може дати йому роль комісара?» запитав Даніель.
  «Ти зрозумів, — сказав Перо. «То що сталося?»
  «Нам здалося, що в цій справі є внутрішній елемент».
  «Хтось у музеї?»
  — Або хтось, хто може відчувати до них почуття помсти. Наприклад, когось, можливо, звільнили, на їхню думку, несправедливо».
  «Це трохи екстремально — помститися, убивши когось», — сказав Перо.
  «Ми згодні. Але все-таки ми подивилися на людей, які пішли під хмару, і їх було лише двоє, яких ми розглядаємо. Але з’явилася інша людина. Чоловік на ім’я Джон Келлі, який роками працює в музеї. Дуже шанований. Нічого проти нього. Але, здається, Спеціальний відділ забрав його після того, як їм стало відомо, що на музей збираються напасти члени Ірландського республіканського братства, і що Джон Келлі був одним із нападників».
  «Особливе відділення». Перо здригнувся. «Мені не подобається, як це звучить».
  «Ні, і вони не дали йому приємного часу», — сказав Даніель. «Поки вони не зрозуміли, що той Джон Келлі, який вони мали, був не тим, кого вони прагнули. Це був його син, якого також звали Джон Келлі. Отже, вони відпустили Келлі старшу».
  «Наскільки був впевнений Спеціальний відділ, що син, Джон Келлі-молодший, збирався здійснити атаку на Британський музей?» — спитав Перо. «А що за напад? вбивство? Вбивство?»
  «Єдині люди, які могли б відповісти на це питання, — Спеціальний відділ», — сказав Даніель. «Схоже, один із їхніх інформаторів передав їм інформацію про цей напад, і назвав ім’я Джон Келлі з такою-то адресою. Ми відвідали Джона Келлі, батька, і ось звідки ми це взяли».
  — Гадаю, він не скаже, де його син?
  «Він каже, що хлопець втік після того, як його забрали, і відтоді він не чув про нього. Питання в тому, чи республіканське братство відмовилося від запропонованої атаки одного разу на старійшину Джона Келлі затримали, чи вони продовжили це робити? І якщо так, то чи стосувалося це ножового поранення професора Пікерінга?»
  «Ви думаєте, що це ймовірно?»
  — Не знаю, — зізнався Даніель. «Якби це було Братство, я впевнений, що вони б взяли на себе це заслугу як частину свого поштовху до самоврядування. Якщо тільки атака не пішла не так і Пікерінг був убитий помилково за когось іншого».
  «Як хто?»
  «Сер Джаспер Стоун. На одному рівні двоє чоловіків виглядають досить схожими. Вони приблизно одного зросту, приблизно одного віку».
  «Отже, ви думаєте, що напад могли вчинити вони, але коли вони виявили, що вбито не ту людину — не керівника місця, яке вони описали як наріжний камінь Британської імперії, а автора — вони просто продовжували мовчи про це?
  — Я знаю, що це звучить надумано, — сказав Даніель. «Але я думаю, що це можливість, яку ми повинні розглянути».
  «І як ви пропонуєте нам це зробити?»
  «Цей інформатор Спецвідділу. Можливо, він знає, чи справжньою ціллю був сер Джаспер.
  Перо подивився сумнівно. «Я не бачу, щоб спеціальний відділ мені щось відкривав. Вони нікому нічого не розкривають».
  «Вони, швидше за все, спілкуватимуться з тобою, ніж зі мною. Ви інспектор Скотланд-Ярду. Один зі своїх. Мене навіть у будівлю не пускають».
  — Я ніколи не належу до них, — пирхнув Перо. Він зітхнув. «Добре, я поговорю і побачу, що зможу знайти, якщо вони зі мною заговорять».
  «Скажіть їм, що ми думаємо, що Джон Келлі молодший міг бути тим, хто вбив Пікерінга, і чому».
  «Помилка?»
  щось сказати . Є ще один річ. Завтра вранці о десятій до Британського музею прийде чоловік на ім’я Менсфілд Ветстоун.
  — Видавець Пікерінга, — сказав Перо. 'Я зустрів його. Гучний, хвалькуватий і точно чоловік, якому не можна довіряти, особливо що б він не розповідав вам про Ленса Пікерінга. Він сказав мені, що Пікерінг був взірцем чесноти, який користувався повагою та захопленням усіх, хто коли-небудь його зустрічав».
  "Га!" — обурено пирхнула Ебігейл.
  — Дуже шкода, — сказав Даніель. «Ми думали, що він міг би розповісти нам більше про Пікерінга».
  «Можливо, він змінив свою мелодію у світлі останньої інформації про Елсі Боулер», — сказав Фізер. «Так, я приєднаюся до вас. Особливо тому, що зараз я відчуваю, що ми просто хапаємося за соломинку. Хоча ця справа Келлі може кудись привести. Останнім часом було кілька інцидентів, коли ці фанатики домашнього правила ставали все більш небезпечними. Великий страх полягає в тому, що може бути ще одна спроба вбити королеву. З одного боку, це щастя, що вона майже трималася подалі від громадськості після смерті принца Альберта».
  — Остання спроба була давно, чи не так? сказала Ебігейл.
  «Шість років тому. 1882, — сказав Перо. «Родерік Маклін намагався застрелити її на станції Віндзор незабаром після того, як вона прибула з Лондона, але хлопці з Ітонського коледжу, які чекали, щоб підбадьорити її, коли вона приїхала, перемогли його. За десять років до цього Артур О'Коннор намагався застрелити її в 1872 році. Потім була ціла низка спроб у 1840-х роках, більшість із яких стверджували, що це помста за голод в Ірландії – або Великий голод, як вони це називали. .' Він зітхнув. «Ніби у нас недостатньо, щоб зайнятися без вбивць, які бродять країною».
  OceanofPDF.com
  
  РОЗДІЛ ДВАДЦЯТЬ ПЕРШИЙ
  Адресою, яку вони мали для Елджернона Поупа, був будинок із терасою в Корам-Філдс. Деніел постукав у двері, які відчинила жінка середніх років у квітковому фартуху.
  «Добрий день», — сказав він. «Вибачте, що турбуємо вас, але це правильна адреса Елджернона Поупа?»
  Жінка з цікавістю подивилася на нього, а потім розреготалася. "Це було", - сказала вона. — Але його остання адреса — Ньюгейт. І вона знову засміялася.
  — Я припускаю, що ви маєте на увазі Ньюгейтську в’язницю? запитав Даніель.
  — Ти маєш рацію, — сказала жінка. «Якщо ви тут, щоб вручити йому повістку, вам доведеться стояти в черзі за мною. Він винен мені орендну плату за два місяці». Вона зітхнула. «Мабуть, він сприйняв мене як м’яку дотику. Постійно крутив ці історії про те, як його заможна сім’я повинна була надіслати йому гроші, щойно його мати змогла витягнути їх у його тата, який, за словами Елджі, був звичайним старим кулаком».
  «Чому його відправили в Ньюгейт?» запитав Даніель.
  — Крадіжка гаманця, — сказала жінка. «Він стверджував, що це випало з кишені джентльмена, і він гнався за ним, щоб повернути його йому, але коли вони виявили, що він зробив те саме, просто тижнем раніше і був відпущений з обережністю … добре. Це було все для Елджі».
  «Як давно це було?» запитав Даніель.
  Жінка задумалася. «Це був місяць тому, він зайшов», — сказала вона.
  — І він був там увесь цей час?
  — Хіба що йому вдалося домовитися, — сказала жінка. Вона засміялася. «Я б не ставив нічого повз Елджі. Можливо, він платив мені за два місяці оренди, але він завжди був веселим. І він допомагав, коли міг. Він приносив мені речі додому. «Ось, місіс П.», — казав він. «Дрібненька для вас, поки моя дорога мама не переконає мого скупого старого батька відкашлятися готовим».
  «Що за речі?» запитала Ебіґейл.
  — Брелоки, — сказала жінка. «Дрібниці. Старий на вигляд. Але нічого цінного».
  «Звідки ти знаєш?» запитала Ебіґейл.
  Тому що я носив їх до поп-магазину на розі, містер Мозес. Він завжди був справедливим. Він сказав, що вони старі, але не цінні. Але гарні речі. Пара брошок. Вишукана шпилька для капелюха».
  Коли вони вийшли з дому, Ебігейл з великою рішучістю пішла вулицею.
  «Куди ми йдемо?» запитав Даніель.
  «У цей поп-магазин на розі», — сказала Ебіґейл. «Мені цікаво подивитися, скільки історичних предметів із колекції Британського музею там виставлено».
  «Навіть якщо вони є, ми не зможемо їх повернути», — сказав Даніель.
  «Так, будемо. Ми викличемо констебля і вилучимо їх».
  «Ваш доказ?» запитав Даніель. «Цей містер Мозес наполягатиме, що купив їх сумлінно, і не буде жодних доказів того, що вони насправді з Британського музею».
  — Куратор зможе впізнати їх, — наполягала Ебігейл.
  «Але хто скаже, що це ті самі, що прийшли з Британського музею?» запитав Даніель. «Хтось інший міг отримати подібні речі з іншого джерела. І як тільки ви визначите щось як потенційно вкрадене, цей предмет незабаром зникне з дисплея, перш ніж його можна буде належним чином перевірити».
  «Ви хочете сказати, що ми повинні просто закрити очі на цей злочин?» запитала Ебіґейл.
  — Ні, — сказав Даніель. «Алджернон Поуп зараз у в'язниці. Правда, не за цей злочин, але його звільнили за крадіжку з музею. Його господиня отримала певну компенсацію за два місяці оренди, яку він їй не заплатив. Містер Мозес продовжує крутити колеса свого місцевого малого бізнесу. Якщо ми розглядаємо крадіжки з музею, то я згоден, що ми повинні прослідкувати за цим. Але ми розслідуємо вбивство, і я вважаю, що ось куди нам слід спрямувати свою енергію. Отже, перше, що ми робимо, це їдемо в Ньюгейт і переконаємося, що в день вбивства Елджернон Поуп все ще був під замком».
  «Я не схвалюю». Ебігейл понюхала носом. — Але я вважаю, що те, що ти кажеш, має сенс. Хоча мені все одно здається, що тяжкий злочин залишиться безкарним».
  «У музеї знають, що Папа викрав у них речі. Ешфорд сказав нам про це. Вони не сподіваються отримати їх назад. Але я радий, коли головну справу – вбивство – буде розкрито, передати їм цю інформацію і дозволити їм розібратися, якщо вони захочуть. Це зробило б тебе щасливим?»
  Ебігейл кивнула. «Щасливіше».
  
  Джон Фізер крокував підвальним коридором, який з’єднував головну будівлю Скотленд-Ярду з прибудовою, де розміщувалися офіси спеціального відділення. Він подумав, що обстановка була дуже влучною: під землею та поза полем зору, саме так, як діяв Спеціальний відділ. На відміну від в Головна будівля, жодні з дверей не мали ідентифікаційних знаків, щоб показати, хто стоїть за конкретним, або навіть який відділ. На щастя, Перо йшов до свого давнього друга Волтера Ґрафтона, який минулого року перейшов із відділу детективів до спеціального відділення. Вони все ще час від часу бачили один одного на поліцейських заходах, і Уолтер дав Фізеру номер дверей свого кабінету в прибудові, «якщо коли-небудь з’явиться щось, що, на вашу думку, могло б нас зацікавити».
  Минуло багато часу відтоді, як він востаннє бачив Ґрафтона, і йому стало цікаво, чи це запрошення все ще актуальне, чи Ґрафтон перетворився на таку саму людину, як інші співробітники Спеціального відділу, яких зустрів Перо: підозрілий, обережний, закритий, нікому не довіряти. Настав час дізнатися.
  Він постукав у двері офісу й чекав, поки не почув Графтон, який покликав: «Увійдіть!»
  Графтон здивовано підвів очі, побачивши, хто був його відвідувачем. «Джон! Ми не часто бачимо вас у цьому коридорі».
  Перо жалібно посміхнувся йому. «Свята земля, Волтере. Не для ніг звичайних мідяків».
  Графтон пирхнув. «Відчепися, Джоне. Або ви тут, щоб отримати інформацію, яку я не можу вам надати, або ви тут, щоб щось передати. Що це?
  «Трохи і того, і іншого», — сказав Перо. «Ви знаєте, що суперінтендант Армстронг і я розслідуємо вбивство в Британському музеї».
  Ґрафтон кивнув із настороженими очима.
  «У кадрі з’являється ім’я, яке, здається, переходить у вашу область. Джон Келлі молодший. Син службовця в музеї, якого, як мені здається, ви викликали на допит.
  — Не я, — швидко відповів Графтон.
  — Ні, але ваша доля. У всякому разі, ми його шукаємо, і я збираюся розпочати на нього полювання. Я думав, перш ніж я зробив, Я б перевірив у вас, чи ми не наступаємо вам навшпиньки».
  «Яким чином?»
  «Згідно з чутками, які ми почули пошепки, цей Джон Келлі, за чутками, належить до групи «Ірландське братство», і ножове поранення професора Пікерінга могло бути частиною їхнього нападу, який пішов не так. Ми думаємо, що вони мали на увазі іншу ціль. Одна з найкращих собак у музеї. Отже, розумієте, ми не хочемо втручатися, якщо ви вже залучені. Ми не хочемо щось зіпсувати».
  — Дуже уважно з вашого боку, — буркнув Графтон. На мить він замислено мовчав, а потім сказав: «Ця справа Келлі не моя, але я можу поговорити з тим, чия вона. Я повернуся до вас.
  — Це було б добре, — сказав Перо.
  — Ви кажете, що збираєтеся розпочати полювання, — сказав Графтон. «Чи має це підтримку Армстронга?»
  — Ще ні, — відповів Перо. «Я саме збирався віднести його йому, коли вирішив спершу уточнити у вас. Але він захоче знати, що з цим відбувається».
  Графтон кивнув. «Дайте мені півгодини», — сказав він.
  — Дякую, — сказав Перо. «Ти прийдеш до мене, чи я повернуся сюди?»
  — Йди сюди, — сказав Графтон. «Я не довіряю нікому за межами цього коридору».
  — Навіть не я? — з усмішкою сказав Перо.
  — Особливо ти, — сказав Графтон. «У моїй книзі ви занадто довго працювали з Абберлайном і Вілсоном. Ренегати обидва».
  І Перо помітив, що він не посміхається.
  OceanofPDF.com
  
  РОЗДІЛ ДВАДЦЯТЬ ДРУГИЙ
  Деніел і Ебігейл відійшли від похмурої гранітної будівлі на розі, де Ньюгейт-стріт зустрічалася з Олд-Бейлі, Ньюгейтською в’язницею.
  «Яке жахливе місце!» сказала Ебігейл.
  «Раніше було набагато гірше, — сказав Даніель. — І принаймні ми знаємо, що Елджернон Поуп має ідеальне алібі для вбивства.
  «Я припускаю, що тривалість часу, протягом якого він там залишиться, залежатиме від того, наскільки суворо до нього ставиться суддя».
  — Ні, — сказав Даніель. «Ньюгейт тепер використовується лише для в’язнів, яких мають стратити, або тих, хто очікує суду в Центральному кримінальному суді. Як тільки Поупа визнають винним, його відправлять в інше місце».
  — Ви не маєте на увазі, якщо його визнають винним? запитала Ебіґейл.
  Даніель посміхнувся. «Це правда. Ви ніколи не знаєте; З минулого вигляду містер Поуп, здається, цілком здатний уникнути правосуддя».
  «Це все одно жахливе місце», — сказала Ебігейл. «Я дуже радий, що ми не зайшли далі, ніж передні ворота».
  «Більше нема на що дивитися, — сказав Даніель. — Є центральний двір, де в'язні займаються. Під очима охоронців, звичайно. Є каплиця, де відвідують служби ув'язнені обох статей. Чоловіки сидять на лавках у нижній частині, а жінки – на галереї. Найпохмуріша частина прохід між Олд Бейлі та в'язницею, тому що це також тюремне кладовище. Страчених ув'язнених ховають під плитами, які позначають шлях переходу.
  «Я припускаю, що вам часто доводилося бувати тут протягом вашої кар’єри».
  — Так, — сказав Даніель. «Іноді для інформації, коли ув'язнений має чим обміняти на пом'якшений термін. Іноді просто для того, щоб зіткнутися з кимось, за ким ти довго переслідував». Він попрямував до омнібуса, який чекав. «Ну, з огляду на Елджернона Поупа, — сказав Даніель, — нашою наступною зупинкою буде Хорас Белл. І мушу вас попередити, що це може бути неприємним. Люди, яких звільняють за пияцтво, незмінно нецензурні, брудні та схильні до насильства, коли їм кидають виклик. Ви впевнені, що хочете його розшукати?»
  — Ти будеш зі мною, — сказала Ебігейл. «І я можу подбати про себе».
  
  Джон Фізер сидів у кабінеті Графтона й чекав. Він бачив, що Ґрафтон обмірковує, скільки йому сказати. Так, його давній друг точно взяв на себе роль Спецвідділу.
  — Я поговорив, — сказав Графтон. «Це полювання на Келлі може бути корисним. Є ймовірність, що він утік через воду, назад до Ірландії. Але він може бути ще тут. І якщо він є, і ми можемо накласти на нього руки, це було б добре».
  — Отже, Пікерінг був метою вбивства, Волтере, чи це був хтось інший? — спитав Перо.
  Графтон похитав головою. «Я не маю права говорити», — сказав він. «Але якщо ваші хлопці приведуть його, це буде оцінено».
  
  Замість шаркання, дриблінгу, брудної п’яної аварії, на яку очікував Деніел, Горацій Белл був людиною, яка справді світилася добрим настроєм духовного, а не алкогольного типу. І його маленький будинок, а не халупа, наповнена порожнім пляшки і тхнуло дешевим джином, було чистим і акуратно доглянутим.
  «Вибачте, що турбуємо вас, містере Белл, але Британський музей попросив нас розслідувати недавні важкі події».
  — Убивство, — сказав Белл. «Я бачив це в газеті».
  — І інші випадки, — сказав Деніел. «Деякий вандалізм».
  Белл усміхнувся. «І я припускаю, що ви прийшли запитати мене, чи міг бути вандалізм через мене через те, що вони мене звільнили».
  Деніел і Ебігейл обмінялися здивованими поглядами.
  — Ну… — почав Даніель.
  «Ніщо не може бути дальшим від істини!» — весело сказав Белл. «Отримати черевик з музею було найкращим, що зі мною коли-небудь траплялося. Це привело мене до тями! Розумієте, музей завжди ставився до мене добре, особливо до містера Ешфорда. Але чим я відплатив за його доброту й турботу? Напиваючись наосліп, знову і знову! Я був у безладі, сер і пані! По правді кажучи, я сприйняв музей як належне, тому що вони були такими турботливими. Мені потрібні були не стурбовані погляди та занепокоєння, мені потрібен був залізний жезл, щоб вивести мене на правильний шлях! Так, сер і пані, коли мені сказали, що мене звільнили, я не міг жити з собою, бачачи скривджений вираз обличчя містера Ешфорда та усвідомлюючи, який біль я завдав тій добрій людині. Не такий, як я був. Отже, я кинув пити, сер і пані. Сьогодні навіть маленьке пиво не проходить повз мої губи. Я покінчив із цим! Напій демона більше не є моєю загибеллю!
  «Тепер я маю постійну роботу в овочевому магазині. Не так добре, як тоді, коли я був у музеї, багато з нього на відкритому повітрі, вивантажуючи ящики з овочами з вагонів, коли вони доставляють. Але це чесна праця! І це тримає мене здоровим і подалі від таверн. Так, сер, звільнення врятувало мені життя. І якщо ви побачите містера Ешфорда, я буду вдячний, якщо ви йому про це скажете. Те, що він був змушений зробити – через мою егоїстичну та несоціальну поведінку – врятувало мені життя».
  
   — Гадаю, ми також можемо викреслити Горація Белла зі списку можливих підозрюваних, — сказав Даніель, коли вони йшли додому.
  «Справжнє навернення», — сказала Ебігейл. «І Елджернон Поуп також пішов, це означає, що ми залишилися з містером Ешфордом…»
  — Дуже малоймовірно, на мій погляд, — із сумнівом сказав Даніель.
  — Я згодна, — сказала Ебіґейл. «З огляду на те, як Белл говорив про нього, і на наш власний досвід спілкування з цією людиною, я б не хотів, якби він виявився вбивцею».
  «Тоді Таддер і місіс Пікерінг працюють разом із невідомим убивцею», — продовжив Даніель. — Але, знову ж таки, дуже сумнівно, особливо тепер, коли ми знаємо про Елсі Боулер.
  «Елсі Боулер — це можливість», — сказала Ебігейл.
  — Справді, якщо ми зможемо її знайти. Як і Джон Келлі-молодший». Він задумливо насупився. «Я не впевнений щодо нашого наступного кроку».
  — Я, — сказала Ебіґейл. «Вам потрібно прочитати книгу професора Пікерінга».
  «Чому?» запитав Даніель.
  «Тому що ти обіцяв, що будеш».
  «Але ви вже сказали мені все, що мені потрібно було знати про Амвросія», — заперечив Даніель.
  — Інформація з других рук, — заперечила Ебігейл. «Ви завжди говорите, як важливо повернутися до джерела. Що ж, я пропоную вам розпочати книгу сьогодні ввечері, а потім продовжити читати її, коли ми прийдемо до музею завтра вранці, поки чекатимемо на прибуття містера Ветстона.
  OceanofPDF.com
  
  РОЗДІЛ ДВАДЦЯТЬ ТРЕТІЙ
  Ебігейл стояла біля кухонної плити, тицяючи тонким ножем картоплю, що кипіла в каструлі на плиті.
  «Як справи?» — запитала вона Даніеля, який сидів у своєму кріслі й перегортав сторінки книги професора Пікерінга зі збентеженим виразом обличчя.
  Він зітхнув. «Я не бачу тут нічого, що могло б стати приводом для вбивства», — сказав він. «Цікаво пов’язувати цього Амвросія з королем Артуром, але що з того?»
  «Діти Авалону були через це засмучені», — зазначила Ебігейл.
  — Так, але достатньо, щоб пара ідіотів розбила вітрину. Це далеко від того, щоб когось убити». Він похитав головою. «Тут нічого немає».
  «Ви прочитали лише чверть книги».
  «І таке враження, що це все життя». Він подивився на годинник. «Це дві втрачені години, які я ніколи не поверну». Він закрив книгу і відклав її вбік. «Відверто кажучи, з того, що я прочитав і з усього, що ми дізналися досі, я вважаю, що Джон Келлі-молодший та Ірландське республіканське братство починають виглядати найбільш ймовірними».
  «Чому?»
  «Я повертаюся до того, що ви, Джо Далтон і Джон Фізер вже припустили: можливо, нападу піддається сам заклад. Британський музей розглядається як один із бастіонів імперії. А Ірландське республіканське братство ненавидить Британську імперію».
  «Чому?»
  «Хіба ви не стежили за аргументами «за» і «проти» в газетах? запитав Даніель. «Це триває досить довго».
  «Якщо чесно, хоча я знав про кампанію, моїм пріоритетом були інші речі».
  «Розкопки в Єгипті».
  «Не тільки Єгипет. Палестина. Рим. Греція.
  «Мені часто здавалося, що після тих місць перебування в Англії здається дуже нудним».
  «Як ти можеш таке говорити?» запитала Ебігейл. «Навряд чи я б назвав нудним бути частиною команди, яка розслідує насильницькі вбивства!»
  — Так, але це не дуже екзотично, чи не так. Не після Близького Сходу й подібних місць».
  «Ти збирався розповісти мені про цю проблему домашнього розпорядку», — твердо сказала вона, повертаючи свою увагу на картоплю.
  «Що ви вже знаєте про це?» запитав Даніель.
  Те, що роблять усі. Що Ірландія хоче незалежності від Великобританії. Справа в тому, що рівень насильства, який, здається, відбувається в ім’я цієї незалежності, здається, свідчить про щось набагато сильніше. Зліший.
  — Справді, — сказав Даніель. «Акт про унію, який зробив Ірландію частиною Британії, набув чинності лише на початку століття, у 1801 році. Але британська окупація Ірландії викликала гнів в Ірландії протягом сотень років. Ви можете простежити це до Генріха VIII і розриву з католицькою церквою».
  «Знову релігія!» Ебігейл зітхнула.
  «Я боюся, що так. Населення Ірландії залишалося в основному католицьким після розриву Генріха з Римом, без жодних ознак переходу на нову протестантську віру. Отже, після смерті Генріха його донька Єлизавета, а потім король Яків I відібрали в ірландців значні території Ірландії та передали їх англійській протестантській шляхті, щоб правити над католиками».
  — Правда, проти них мали бути повстання?
  «Були, але їх придушила армія. А ще більше за Олівера Кромвеля, який був лютим антикатоликом. Було підраховано, що під час облоги Дрогеди війська Кромвеля вбили близько 4000 осіб. Не всі солдати».
  Ебігейл усміхнулася. «Я думав, що маю бути історичним ступенем, але тут мені дають курс історії Ірландії та Великобританії. Звідки ти так багато про це знаєш? Звісно, не тому, що я просто детектив у Скотленд-Ярді.
  «Ні, я провів більшу частину свого життя тут, у Кемден-Тауні», — сказав Даніель. «Пробувши тут трохи довше, ви зрозумієте, що тут одна з найбільших груп ірландських іммігрантів у Лондоні».
  "Чому це?"
  — Через станцію Юстон. Який з'єднується з човновим поїздом з Ліверпуля. Під час голоду тисячі ірландців покинули Ірландію, щоб приїхати до Англії. Більшість сідали на човен із Дубліна до Ліверпуля, а ті, хто не хотів залишатися в Ліверпулі, приїжджали до Лондона, де, як кажуть, вулиці вимощені золотом. Вони не знайшли золота, але вони знайшли інших ірландців, які емігрували раніше, тому вони переїхали. Результатом стало те, що неможливо було жити в цій місцевості, не слухаючи історій про біди, яких ірландці зазнали від рук британців , особливо за часів Олівера Кромвеля, а потім голоду».
  «Голод був перед мною, і ми справді мало чули про нього в Кембриджі».
  «Ви б це зробили, якби Кембридж був домом для тисяч ірландських іммігрантів», — сказав Даніель. «1840-ті».
  «Як я вже сказала, ще до того, як я народилася», — сказала Ебігейл.
  «Урожай картоплі пропав», — сказав Даніель. 'Блайт. Їжі не було. Мільйон помер в Ірландії, а інший мільйон втік з країни, деякі прибули до Англії, тисячі інших до Америки. Ірландці звинувачували англійських лендлордів, які не приїхали на роботу».
  «Звичайно, вони, мабуть, бачили, що не несуть відповідальності за те, що посіви заразилися фітофторою».
  «Так, але землевласники відповідальні за те, що більшість худоби, яка паслася на їхніх ірландських землях, відправлялася до Англії як яловичина, а ірландці голодували. Ірландська точка зору полягала в тому, що якби їм дозволили володіти власними землями, вони могли б вирішувати, для чого ці землі можна використовувати, для вирощування зернових культур, яловичини тощо. Справа полягала в тому, що на початку століття ірландці володіли лише п’ятьма відсотками землі, а рештою володіли англійські землевласники, які не проживали на землі, і Корона».
  «Звідси попит на домашнє правило». Ебігейл зітхнула. «Володійте своєю землею і вирішуйте, що з нею робити».
  — Саме так, — сказав Даніель. «Ви бачите, звідки береться гнів, який рухає республіканським братством тощо. Люди думають, що це лише політика, хто там головний. Але насправді йдеться про те, що мільйон загинув, а інший мільйон був змушений покинути рідну країну назавжди».
  «Здається, ви симпатизуєте цьому Братству?»
  Даніель похитав головою. «Я співчуваю тому, що постраждали ірландці, але я ніколи не міг потурати насильству та вбивствам. Якщо виявиться, що за вбивством професора Пікерінга стоїть Ірландське республіканське братство, я розшукаю їх і притягну до відповідальності».
  «Ну, поки ти думаєш про це, можеш піти й помити руки», — сказала Ебігейл. 'Картопля готова. Я розім’я їх, дістану сосиски з духовки й подам».
  «Ковбаси варені?» запитав Даніель.
  «До досконалості». Ебігейл радісно посміхнулася.
  OceanofPDF.com
  
  РОЗДІЛ ДВАДЦЯТЬ ЧЕТВЕРТИЙ
  Коли Даніель і Ебігейл зайшли в музей наступного ранку, до них негайно підійшов черговий біля головного входу.
  — Містере Вілсон, міс Фентон, сер Джаспер сказав, щоб ви піднялися до нього, як тільки приїдете.
  Даніель нахмурився. — Сер Джаспер прийшов раніше, — прокоментував він.
  — Справді, сер. І, можна сказати, він виглядав досить стурбованим».
  «Біда», — пробурмотів Даніель Ебіґейл.
  Вони поспішно піднялися сходами до кабінету сера Джаспера й знайшли його в кабінеті, який стурбовано дивився на аркуш паперу.
  — Це інший лист, — сказав він.
  Як і раніше, він містив лише кілька рукописних рядків, був коротким і по суті:
  Ми не дурні. Ваша пастка була очевидною. Ми попереджали вас не повідомляти поліції. Ви заплатите за це. Зараз ціна становить 2000 фунтів. Ви залишите пакунок з грошима, як і раніше, під тією самою лавкою біля Кларенс Гейт. Наступний лист повідомить вам, коли.
  «Чи можу я побачити попередній лист?» запитала Ебіґейл.
  Сер Джаспер відкрив шухляду свого столу, вийняв його й дав їй.
  «Це написала інша людина», — сказала вона, показуючи різницю в почерках. «Я б також сказав, що цей останній лист написала дівчина. Він у більш жіночій руці, але ще не повністю впевнений. Я б запропонував дівчину підліткового віку».
  «Отже, це точно змова, але в ній задіяні діти», — розмірковував Даніель. «Це наводить на думку про обман, якщо йдеться про дітей».
  «Не всі діти невинні», — сказала Ебігейл. «Це могло бути написано за вказівкою когось іншого, дорослого, щоб замаскувати свій почерк. Або щоб це виглядало як змова кількох осіб».
  «Що нам робити?» — запитав сер Джаспер.
  — Знову ж таки, сер Джаспер, моя порада — повідомити поліцію.
  — Минулого разу це не спрацювало, — сумно сказав сер Джаспер.
  «Ні, і якщо виявиться, що вони спостерігали, буде ще важче встановити правильний годинник на лавці».
  «Мені цікаво, чому вони кажуть, що надішлють деталі про те, коли транзакція має відбутися пізніше, замість того, щоб дати час і сказати зараз, як вони робили раніше?» — подумала Ебіґейл.
  — Щоб продовжити агонію, — сказав Даніель. «Вони граються з нами». Він постукав по листу й запитав: «Чи можу я залишити це на хвилинку, сер Джаспер?» Сьогодні вранці ми маємо зустрітися з інспектором Фезером. Він прийшов сюди, щоб поговорити з нами з містером Ветстоуном про професора Пікерінга. Ми покажемо це інспектору, і він передасть інформацію суперінтенданту Армстронгу».
  — Дякую, — сказав сер Джаспер і застогнав. «Уся ця справа перетворюється на кошмар. Я не можу спати вночі, думаючи, що жахливого може статися далі».
  Деніел підняв листа й поклав його до кишені, потім вони з Ебігейл залишили сера Джаспера в його похмурих думках і повернулися до головної приймальні.
  — Гадаю, ми просто чекаємо тут, поки прибудуть Джон Фізер і цей Менсфілд Ветстоун, — сказав Даніель.
  — Ні, — твердо сказала Ебігейл. «Що вам потрібно зробити, це скористатися цією можливістю, щоб глибше покопатися в книзі».
  «Чому?» запитав Даніель.
  «Я казала тобі, для підказок», — сказала Ебігейл.
  "Немає жодного!" — наполягав Даніель.
  «Ви не можете цього сказати, поки не прочитаєте».
  — Я прочитав більшу частину цього, — сказав Даніель.
  «Я зачекаю тут, щоб наглядати за інспектором Фезером, поки ви підете нагору до нашого офісу, щоб спокійно переглянути книгу».
  — Рабогонщик, — пробурчав Даніель. «Ти гірший, ніж коли-небудь був Ебберлайн».
  Тим не менш, він пішов нагору до їхнього офісу, а Ебіґейл знову повернулася до виставки в надії на якесь просвітлення. Після півгодини інтенсивного огляду нічого не було, і вона з полегшенням побачила прибуття Джона Фізера.
  — Доброго ранку, міс Фентон.
  «Ебігейл, будь ласка».
  «Так, вибачте, сила звички». Перо посміхнулося. «Де Деніел?»
  «Він нагорі в нашому кабінеті, читає книгу професора, поки ми чекаємо на прибуття містера Ветстона», — сказала Ебігейл. «Він сподівається знайти в ньому якісь підказки. І був ще один лист з вимогою грошей».
  «Що?»
  «Даніель зрозумів. Він чекає, щоб показати це вам».
  — Ну, я теж маю про що повідомити. Мій контакт із спеціального відділу каже, що він радий, що ми організували полювання на молодого Джона Келлі. Але він не каже, чи Пікерінг був ціллю, чи ні».
  "Сподіваюся, все буде рухатися вперед", - сказала вона. Вона вела шлях до звивистих сходів до їхнього маленького офісу. «Ходімо повідомимо Деніелу новини. Я так розумію, що ви знаєте його давно».
  — Роки, — відповів Перо. «Коли я приєднався до команди Ебберлайна в Скотланд-Ярді, я був молодим поліцейським, щойно отримав підвищення з уніформи. Деніел був сержантом Ебберлайна. Я дізнався все, що знаю про роботу детектива, спостерігаючи за ними двома. Фред Ебберлайн був найкращим, але Деніел був дуже близьким до нього другим. У нього був мідний ніс. Все ще має. У нього таке шосте почуття, що він здатний винюхати провину. Це одна з причин, чому суперінтендант не може його терпіти».
  «Чому?»
  Тому що в Армстронга його немає і ніколи не буде. Він не розуміє, як Деніел робить те, що він робить, усе, що він знає, це те, що Деніел досягає успіху там, де йому не вдається, і це його дратує».
  «Ви сказали «одна з причин».
  Перо посміхнулося. «Багато років тому, коли Армстронг і Деніел були сержантами-детективами, Деніел побачив, що Армстронг намагається вибити зізнання в чоловіка».
  «Що?!»
  «Деніел відтягнув Армстронга і вдарив його. Майже виклав його».
  «Чи був чоловік винним?»
  — Ні, він виявився зовсім невинним. Але Даніель сказав, що це не має значення. Ми були охоронцями закону, а не його порушниками. Армстронг ніколи йому не пробачив».
  Ебігейл штовхнула двері їхнього кабінету, і Даніель подивився на них із книги.
  — Доброго ранку, Даніелю, — сказав Перо.
  «Доброго ранку, Джоне», — привітав його Даніель.
  «Як у вас справи з книгою?» — спитав Перо.
  Даніель невдоволено скривився. «Дайте мені Чарльза Діккенса в будь-який час», — сказав він.
  — Я розповіла йому про останнього листа, — сказала Ебігейл, — і у Джона є власні новини.
  Перо повторив те, що він сказав Ебіґейл про Спеціальне відділення та молодого Джона Келлі.
  «Типове спеціальне відділення», — буркнув Даніель. «Не просто розігруючи свої карти близько до грудей, але й не випускаючи, якщо вони взагалі мають якісь карти».
  «Де цей останній лист?» — спитав Перо.
  Даніель поклав його на стіл, щоб він міг подивитися.
  «Тут не сказано, коли вони хочуть, щоб гроші були виплачені», — замислено міркував він. «Цікаво, чому?»
  «Якщо це серйозно, можливо, вони мають щось на думці, щоб стрибнути проти нас», — припустив Деніел. «Якийсь неприємний сюрприз».
  Раптом знизу по сходах долинув жіночий крик. Вони приголомшено дивилися одне на одного, а потім Даніель, Ебігейл і Фізер якнайшвидше вибігли з маленького кабінету вниз сходами до джерела звуку.
  "Там!" — сказав Даніель, показуючи на передпокій біля виставки. На місце вже поспішали музейні стюарди. Звук крику змінився гучним риданням. Даніель, Ебігейл і Перо проскочили арку й опинилися в кімнаті.
  Біля тіла чоловіка на колінах стояла молода жінка в уніформі стюарда музею. Вона підвела очі, коли прибули люди, її рот був розкритий від шоку, а агонічний вираз її обличчя показував, що їй важко зрозуміти, що відбувається. Її кисті й руки, а також передня частина її форми були залиті кров’ю. У руці вона тримала ніж. Тіло бородатого чоловіка лежало на спині, кров усе ще текла з рани в його грудях.
  «Я побачила ніж і... витягла його», — ридала молода жінка. «Я думала, що врятую його, але замість цього…» І вона випустила зойк відчаю, ніж випав із її пальців і з стуком ударив об кам’яну підлогу.
  «Ти подбай про тіло, я подбаю про неї», — сказала Ебігейл Даніелю. Вона поспішила вперед, стала навколішки біля ридаючої молодої жінки й обійняла її, не звертаючи уваги на кров. — Давай, — сказала Ебігейл. «Давайте підведемо вас звідси».
  Молода жінка дозволила Ебігейл допомогти собі підвестися. З’явився Девід Ешфорд, на обличчі якого був жах, коли він побачив закривавленого чоловіка на землі, а також молоду жінку та її закривавлений одяг.
  «Де особисті номери стюардів?» запитала Ебіґейл.
  Ешфорд звернувся до однієї з жінок-стюардів, яка стояла заціпеніла від жаху. «Місіс Соєр, відведіть їх до кімнати жіночих стюардів», — хрипко сказав він.
  Фезер упав на коліна біля лежачого чоловіка й намацав пульс на його шиї, потім витягнув годинник-брелок і підніс циферблат до рота чоловіка, оглядаючи його на ознаки дихання. Він подивився на Даніеля й похитав головою.
  «Укол був прямо в серце», — сказав він.
  «Якби Дженні не вийняла ножа…», — невдоволено почав один зі стюардів.
  «Він би все одно помер», — сказав Даніель. Все, що він зробив, це відкрив рану, щоб кров могла бризнути. Бідна дівчина». Він подивився на чоловіка й запитав вголос: «Цікаво, хто він?»
  — Він — Менсфілд Ветстоун, — сказав Перо. «Видавець Пікерінга».
  OceanofPDF.com
  
  РОЗДІЛ ДВАДЦЯТЬ П'ЯТИЙ
  Дженні вдалося перестати плакати, але вона все ще тремтіла, коли Ебігейл і місіс Соєр допомагали їй зняти залитий кров’ю уніформу. Тоді, поки місіс Соєр поклала форму в раковину й пішла взяти чистий одяг для молодої жінки, Ебігейл сіла до неї. Тепер, коли вона побачила її зблизька, вона зрозуміла, що їй лише близько сімнадцяти, трохи більше ніж дівчина.
  «Це не твоя провина», — підкреслила вона.
  «Але якби я не вийняв ніж…»
  — Він би все одно помер. Те, як викачувалася кров, показало, що ніж глибоко врізався йому в серце... Вона замовкла, коли дівчина знову заплакала від яскравих спогадів. «Вибачте, я не хотів зробити вам гірше».
  Місіс Соєр повернулася з чистою уніформою. «Це лише мій старий», — сказала вона. «Але це згодиться, поки ми почистимо ваш».
  Дженні встала й дозволила двом жінкам одягнути її. "Що станеться зараз?" — запитала вона, її тон показував її повну безпорадність.
  — Я відвезу вас додому, — сказала місіс Соєр. «Містер Ешфорд каже, що ми можемо взяти таксі, і музей заплатить за це».
  — Спершу їй потрібно буде поговорити з поліцією, — сказала Ебігейл.
  «Ні!» — злякано сказала дівчина. «Я не можу говорити про це. Ще ні».
  «Звичайно, вона може поговорити з ними пізніше», — сказала місіс Соєр. «Вона налякана. І в шоці. Усе, що вона скаже, не матиме жодного сенсу».
  Ебігейл все зважила, а потім сказала: «Я поговорю з поліцейським інспектором і містером Вілсоном. Вони обоє дуже добрі й не хочуть, щоб вона страждала більше, ніж вона. Вона ніжно запитала дівчину: «Як тебе звати?»
  — Дженні, — сказала дівчина. Дженні Воррен.
  «Мене звати Ебігейл Фентон, і я працюю з містером Вілсоном над розслідуванням…» Вона вагалася. «Що сталося тут, у музеї».
  — Так, — сказала дівчина. «Містер Ешфорд надіслав усім записку, розповідаючи нам про вас».
  — Ну, я подивлюся, чи погодиться інспектор, щоб ви пізніше поговорили зі мною, а не з ними. Це буде добре?»
  Дженні кивнула. — Так, — сказала вона голосом трохи вищим від шепоту.
  — У такому разі я проведу вас із місіс Сойєр до вашого дому, і ми зможемо поговорити там, коли вам трохи покращаться.
  «Для неї все ще може бути занадто рано», — з сумнівом сказала місіс Соєр.
  «Це може бути, але ми побачимо, як воно піде», — сказала Ебігейл.
  — Гаразд, — сказала місіс Соєр. — Я заварю Дженні чашку міцного чаю, а ти поговориш з інспектором і містером Вілсоном. Чай хороший для шоку».
  У Ебігейл виникла спокуса відповісти: «Не така гарна, як бренді», але вирішила цього не робити, якщо місіс Соєр переконана в стриманості. Натомість вона залишила Дженні та місіс Сойєр у кімнаті стюардів, а сама вирушила на пошуки інспектора Фезера та Деніела. Джон Фізер наказував двом поліцейським констеблям, які прибули, взяти свідчення в людей, які стверджували, що бачили, що сталося, але не змогли додати нічого нового.
  «Поки що всі просто кажуть, що чули крики, кинулися на місце події та побачили дівчину, яка присіла біля мертвого чоловіка», — сказав Фезер Ебігейл. «Вони побачили, як вона витягла ножа з його грудей і бризки крові. Але це приблизно все. Саме те, що ми бачили. Я збираюся повернутися в Ярд і привести свого сержанта та пару детективів, щоб узяти свідчення. Констеблі роблять усе можливе, але детективи знають, які речі ми шукаємо».
  «Де Деніел?» запитала Ебіґейл.
  — Він бере свідчення, тож принаймні у нас є один детектив, який знає, як працює ця гра. Як дівчина?»
  «У стані шоку», — сказала Ебігейл. «Тож я подумав, чи буде добре, якби я з нею поговорив. Музей організував таксі, щоб відвезти її додому. З нею їде одна з інших жінок-стюардів. Я знаю, що вам потрібно з нею поговорити, але я не думаю, що ви отримаєте від неї багато чого корисного зараз».
  Перо подивився сумнівно. «Вона, швидше за все, має відповіді», — сказав він. «Кого ще вона бачила перед тим, як виявити тіло?» Чи хтось навколо поводився підозріло? Кого саме вона бачила і чи може вона їх описати?»
  «Я можу запитати її про це», — сказала Ебігейл. «Але на даний момент вона все ще надто скам’яніла, щоб говорити про це належним чином. Як тільки я поверну її в домашнє середовище і заспокою, їй, можливо, стане легше говорити».
  — Так, мабуть, — сказав Перо. «Ви маєте рацію, що часто люди по-справжньому згадують деталі лише пізніше. Добре, відвези її додому».
  «Я доповім, коли повернуся».
  Даніель з’явився й запитав Ебігейл: «Як вона?»
  Ебігейл знову описала шоковий стан Дженні та сказала Даніелю, що везе її додому. Коли Даніель також почав висловлювати ті ж сумніви щодо цього, що й Перо, сказавши, що їм потрібно поговорити з нею, поки в ній все ще свіже Ебіґейл сказала йому, що Перо дав його схвалення.
  «На даний момент вона не в стані давати правильні відповіді. Але коли вона влаштується у власному домі, я поговорю з нею».
  — Ти не знаєш, які запитання поставити, — сказав Даніель.
  «Джон дав мені кілька підказок. А пізніше ви зможете поговорити з нею і, можливо, отримати кращі відповіді».
  — Гаразд, — сказав Даніель. «Я вважаю, що це має сенс».
  «Як справи?» — спитав його Перо.
  Даніель простогнав. «Нема чого додати до того, що ми бачили самі».
  «Те саме для мене», — сказав Перо. «Я щойно сказав Ебігейл, що повертаюся до Ярду, щоб надіслати сюди групу детективів, щоб вони почали брати свідчення. Мій сержант непоганий, і якщо буде щось зайве, я впевнений, що він це розгадає».
  «Я повернуся до дівчини і відвезу її додому», — сказала Ебігейл.
  «Не забувайте записувати все, що вона вам скаже», — сказав Даніель. «Коли ми хапаємося за соломинку так, як зараз, нам потрібно все записати, щоб ми могли продовжувати це робити».
  «Ви можете залишити це мені», — запевнила його Ебігейл.
  Вона залишила двох чоловіків дивитися на місце, де сталося вбивство. Екрани були спішно встановлені після того, як Перо дав вказівку, що він не хоче, щоб плями крові чи щось інше видаляли чи турбували, доки його детективи не отримають можливість належним чином оглянути місце події.
  — А я йду до Ярду, — сказав Перо. «Я подбаю про те, щоб сержант Кріббенс представився вам, коли прибуде».
  — Дякую, Джоне, — сказав Даніель.
  Коли Перо вийшов, Деніел побачив, як наближається Девід Ешфорд.
  «Це жахливо!» — простогнав Ешфорд. «Трагедії одна за одною! Я починаю замислюватися, чи ця виставка не проклята».
  — Я б не подумав про вас як про людину, яка вірить у такі забобони, — зауважив Даніель.
  — Ні, — сказав Ешфорд. «Але ви визнаєте, що це було одне за іншим. «Два вбивства. Атака тих вандалів з так званих дітей Авалону. Свинцева фарба. Листи-вимагачі. Усе за такий короткий проміжок часу!
  «Скільки з ваших співробітників знали, що містер Ветстон прийде сьогодні до музею?» запитав Даніель.
  — Усі, — сказав Ешфорд. «Я надіслав записку всьому персоналу, щоб переконатися, що Ветстоун був прийнятий сердечно». Він невдоволено глянув на Даніеля. «Ви не думаєте, що це зробив співробітник музею?»
  — Не знаю, — сказав Даніель. «Але все, що сталося досі, говорить про те, що хтось знає роботу музею».
  OceanofPDF.com
  
  РОЗДІЛ ДВАДЦЯТЬ ШОСТИЙ
  Місіс Сойєр повернулася до Британського музею, залишивши Ебігейл із Дженні Воррен у її маленькій двокімнатній квартирі над залізною крамницею на Чепел-стріт. Навіть тут, вдома, Ебігейл помітила, що дівчина не може як слід розслабитися. Що й не дивно, подумала вона; видовища, яке вона побачила, було достатньо, щоб збентежити навіть найвитриваліших людей.
  — Я можу зробити тобі чашку чаю, — запропонувала Ебігейл. «Якщо у вас немає чогось міцнішого, що ви віддаєте перевагу».
  — У шафі є трохи рому, — сказала Дженні. «Я сам це не дуже люблю. Це лише тому, що мій чоловік, Том, увійшов до цього смаку, будучи на флоті».
  — Флот? — сказала Ебіґейл, рада, що знайшла тему для розмови далеко від убивства.
  «Так. Зараз він у морі».
  «Тобі не самотньо, коли його немає?» запитала Ебіґейл.
  «Спочатку був, але звик».
  Ебігейл підійшла до камінної полиці над маленьким каміном і подивилася на фотографії. Було двоє: один — молодий чоловік у матроській формі, який стояв непохитно; друга Дженні сама стоїть із старшим чоловіком у ошатному костюмі та капелюха, який стояв, обнявши її за плече, обоє посміхалися на камеру.
  — Я припускаю, що це Том, — сказала Ебігейл.
  «Так, міс».
  «І інший, кого я бачу, це ти».
  — Я з батьком, — сказала Дженні. Ебігейл почула тріск у своєму голосі й обернулася, щоб побачити, як дівчина витирає сльози. «Він щойно помер».
  — Вибачте, — співчутливо сказала Ебігейл. «Ви виглядаєте дуже щасливими разом».
  — Ми були, — сказала Дженні. «Мій тато був найкращою людиною, яку я коли-небудь знав. Розумний. Добрий. Вона знову витерла очі, а потім різко запитала: — Ви коли-небудь бачили когось, кого вбили, міс? Я бачив мертвих людей раніше, як моя бабуся та інші, коли вони помирали, але не тих, хто був убитий.
  — На жаль, так, — сказала Ебігейл. «Двоє в Англії і два в Єгипті».
  «Це від того, що ти детектив?»
  — Ні, усі вони відбулися в той час, коли я почав працювати детективом у містера Вілсона. Ці двоє в Англії також були вбиті в музеї Фіцвільяма в Кембриджі. Те, що в Єгипті, сталося, коли я працював там на розкопках. Я, правда, археолог. Лише недавно я додав до цього роль детектива».
  «Так, один із стюардів сказав нам, той, хто обслуговує єгипетські кімнати».
  Ебігейл сіла на стілець біля Дженні й подивилася на неї співчутливо, але водночас цілеспрямовано.
  «Інспектор Фізер погодився, що ви можете негайно повернутися додому, а не говорити з ним, за умови, що ви поговорите зі мною про те, що сталося».
  «Так, міс. Я пам'ятаю, ви сказали. І я дуже вдячний. Не знаю, чи змогла б я впоратися з його запитаннями. Не тоді».
  "Ти можеш зараз впоратися з моїм?"
  Дженні вагалася, а потім кивнула. — Я спробую, міс.
  
  Сержант Кріббенс сидів за столом і пихкав люлькою, спантеличено насупивши обличчя, переглядаючи звіти, коли ввійшов інспектор Фізер.
  — Я маю для вас роботу, сержанте, — сказав Перо. «У Британському музеї сталося ще одне вбивство».
  «Ще один?» — задихнувся Кріббенс. 'ВООЗ?'
  «Ти пам’ятаєш того видавця, з яким ми зустрілися? Менсфілд Ветстоун? Він.
  «Як його вбили? Ми знаємо, хто це зробив?»
  «Відповідь на питання чи знаємо ми, хто це зробив, — ні, ми не знаємо. Але оскільки він був зарізаний до смерті, здається дуже ймовірним, що той, хто вбив професора Пікерінга, міг вдарити ще раз. Хоча різниця є: Пікерінг був убитий сімома ножовими пораненнями, Ветстоун був убитий лише одним, прямо в серце. Тож або це імітація злочину, або наш убивця стає більш вправним у володінні ножем.
  «Я був там, коли це сталося, тож я вже спілкувався з більшістю людей, які були там у той час, але наразі у нас не так багато, щоб продовжити. Ніхто не бачив справжнього вбивства, і ніхто не бачив нічого, що можна назвати підозрілим. Я хочу, щоб ви пішли до музею, взявши з собою двох найкращих детективів — і я залишаю вам вибирати, кого ви візьмете — і знову поговорити з усіма. Не має значення, якщо ми отримаємо повторювані заяви; іноді люди згадують речі лише пізніше».
  «Так, сер».
  — Я приєднаюся до вас, щойно побачу суперінтенданта Армстронга й передам йому свій звіт.
  «Насправді, сер, його немає»
  «Ой? Де він?»
  «Його секретар каже, що він мав піти до парламенту для чогось. Якась зустріч на найвищому рівні.
  — У такому разі я піду й залишу на його столі записку про вбивство Ветстона. Ви йдете до музею і починаєте приймати виписки. побачимось там. О, і спробуйте представитися Деніелу Вілсону.
  «Це той чоловік, якого не любить начальник?»
  «Те саме».
  Кріббенс виглядав сумнівно. «Чи буде це погано для мене, якщо суперінтендант подумає, що я кохаю з тим, хто йому не подобається?» — запитав він невдоволено.
  «Оскільки Деніел працює в Британському музеї і був одним із перших людей, які прибули на місце події, коли сталося вбивство, ви не можете уникнути його допиту, чи не так?»
  — Ні, сер, — погодився Кріббенс.
  «Так, іди. Чи знав наглядач, коли він повернеться?»
  — Ні, сер.
  Перо зітхнув. «Дуже добре. Як я вже сказав, я залишу свій звіт на його столі й зустрінуся з вами пізніше в Британському музеї».
  
  Деніел сидів з Ешфордом у кабінеті чоловіка, переглядаючи список працівників.
  «Усі ці люди отримали записку, в якій говорилося, що Менсфілд Ветстоун приїде сьогодні?»
  — Так, — сказав Ешфорд.
  — А чи знаєте ви, чи хтось із них раніше спілкувався з містером Ветстоном?
  Наскільки я знаю, жодного, — сказав Ешфорд. «Він прийшов сюди, щоб поспостерігати за тим, як встановлюють виставку, головним чином, щоб перевірити експозицію книги професора, але з тих пір він не повертався».
  «І з ким він зустрівся під час першого візиту?»
  — Лише я й сер Джаспер, — відповів Ешфорд. «Нам сказали, о котрій годині він прибуде, тому я був на прийомі, щоб привітати його з прибуттям, і надіслав повідомлення серу Джасперу, який приєднався до нас. Ми показали йому виставку, він висловив своє задоволення, а потім пішов».
  — Професор Пікерінг не приєднався до вас?
  «Ні. Того дня він читав лекцію. Час від часу він читав лекції з римської історії в університетському коледжі». Він кинув на Даніеля ще один невдоволений погляд. «Сподіваюся, ти помиляєшся, коли це хтось пов’язаний із музеєм. Я знаю всіх цих людей і цілком їм довіряю».
  — Сподіваюся, це теж не хтось із музею, містере Ешфорд, але ми повинні прийняти таку можливість. До речі, скільки у вас жінок-стюардів?»
  «Шість. Ви зустрічали Дженні Воррен і місіс Сойєр. Є ще четверо, і, як і більшість нашого персоналу, вони чергують свої обов’язки, тож лише двоє чергуватимуть одночасно. Чому ви питаєте?»
  «Мені просто було цікаво. Я не знав, що в музеях працюють жінки-стюарди».
  «Спочатку ми самі цього не робили, але потім ми звернули увагу на те, що до нас приїжджає дуже багато жінок, яким може знадобитися така допомога, що вони не захочуть підійти до чоловіка. Ініціатива виявилася дуже успішною, настільки, що я вважаю, що інші організації наслідують цей приклад».
  — Дуже похвально, — сказав Даніель. «Ви повинні пишатися тим, що можете сказати, що Британський музей є лідером».
  — У багатьох речах, — сказав Ешфорд. «Наша мета — зробити Британський музей найкращим музеєм у світі».
  «У світі?» — повторив Даніель. «Це дуже амбітно».
  «Досягнення по-справжньому винагороджуються лише тоді, коли людина прагне високо», — сказав Ешфорд.
  З цим почуттям дзвеніло у його вухах, Деніел спустився сходами до головної приймальні саме тоді, коли Ебігейл увійшла до музею.
  «Як вона?» запитав він.
  «Одужує», — відповіла Ебігейл. «Вона все ще перебуває в деякому стані, що зрозуміло з огляду на те, що вона пережила, але вона змогла відповісти на деякі питання. На жаль, вона не змогла просвітити нас нічим корисним. Вона не бачила, щоб хтось вештався в цьому районі, перш ніж виявила зарізаного чоловіка, вона не помітила, щоб хтось поводився підозріло, і вона не бачила містера Ветстоуна до того, як виявила його».
  «Така ж відповідь, що й усі, з ким ми спілкувалися», — похмуро сказав Даніель. Тоді він пожвавішав. «У будь-якому випадку, принаймні тепер ми маємо зв’язок, який точно пов’язує обидва вбивства».
  «Книга?»
  'Точно. І автор, і видавець були зарізані тут, у музеї. Книга є ключем до цієї справи, тому наш наступний порт має бути до видавців».
  
  Інспектор Фізер спустився широкими сходами до головної приймальні. Він залишив короткий звіт про вбивство Менсфілда Ветстоуна на столі суперінтенданта Армстронга, і тепер повертався до Британського музею, щоб приєднатися до сержанта Кріббенса та його колег-детективів у розпитах. Біда в тому, що він уже відчував, що вони не відкриють нічого, чого б не знали. Ким би не був цей убивця, він був схожий на тінь, здатну влітати та виходити та скоїти вбивство, не помітивши його й навіть не помітивши його присутності. Два вбивства, і ніхто нікого не бачив. Справжня воля о' wisp.
  Коли він підійшов до ширшої мармурової підлоги приймальні, констебль увірвався крізь головні двері, побачив Перо й кинувся до нього.
  — Інспектор Перо, сер!
  — Так, констебль?
  «Було ще одне ножове поранення».
  «Я знаю. У Британському музеї. Я якраз повертаюся туди».
  — Ні, сер. Це ще один. Містера Таддера поранили ножем у будинку професора Пікерінга біля Ріджентс-парку.
  OceanofPDF.com
  
  РОЗДІЛ ДВАДЦЯТЬ СЬОМИЙ
  Деніел і Ебігейл прибули до Фіцрой-Мьюз, дому видавців Whetstone and Watts.
  «Усього в двох кроках від Ріджентс-парку», — зазначив Даніель.
  «Здається, нас знову і знову повертають сюди», — зауважила Ебігейл. «Спочатку до дому Пікерінгів, потім для невдалого випадкового попиту та застави, а тепер до видавців. Досить скоро я зможу знайти дорогу до цієї частини Лондона із зав’язаними очима».
  — Це одна з красот Лондона, — сказав Даніель. «Спочатку це здається приголомшливим, лякаючим, але як тільки ви трохи дослідите це, ви зрозумієте, наскільки це добре все пов’язано, тому найефективніший спосіб подорожувати — пішки. Принаймні, опинившись у певному районі – наприклад, на північному заході Лондона чи Іст-Енді».
  Уетстона і Воттса впізнали за блискучими чорними дверима з латунною табличкою поруч. Деніел потягнув латунну ручку дзвінка під табличкою, і незабаром двері відчинила шикарно одягнена нервова жінка середнього віку, яка стурбовано визирнула на них.
  'Добрий день. Мене звуть Деніел Вілсон, а це моя колега, міс Ебігейл Фентон. Ми з Британського музею. Чи можемо ми зайти і поговорити з вами?»
  «Це… це про бідного містера Ветстона?» — запитала вона.
  «Ви чули?» сказала Ебігейл.
  «Так», — сказала вона, і вони побачили сльози в її очах. Вона відчинила двері ширше, і вони увійшли всередину, а потім пішли за нею в маленьку приймальню.
  «Чи можемо ми мати задоволення знати, до кого ми звертаємось?» запитав Даніель.
  — Міс Розберрі, — сказала жінка. Вона нервувала, викручувала руки, і була близька до сліз. — Я… я був… секретарем містера Ветстона. При згадці його імені сльози навернулися на її очі, потекли по щоках, і вона впала на стілець. «Мені страшенно шкода», — сказала вона, взявши хустку й приклавши її до очей, витираючи обличчя.
  «Будь ласка, від вас не потрібні вибачення», — сказав Даніель. «У будь-якому випадку ми повинні вибачитися перед вами за те, що потурбували вас у цей дуже важкий час». Він зробив паузу, а потім запитав: «Коли ви почули трагічну новину?»
  «Сьогодні пізно вранці. Містер Уоттс, інший партнер, увійшов хворим. «Менсфілда вбили!» сказав він. «Так само, як Пікерінг!» Я був у шоці». Вона подивилася на них, її обличчя було блідим, а на очах усе ще були сльози. «Хто міг зробити таке лихе?»
  «Це музей попросив нас з’ясувати», — сказав Даніель. — Ми приватні агенти, найняті сером Джаспером Стоуном у музеї. Ми вже досліджували, що сталося з професором Пікерінгом, коли сьогоднішня трагічна подія трапилася з містером Ветстоуном».
  «Можливо, було б краще, якби ми поговорили з містером Воттсом», — запропонувала Ебігейл. «Було б несправедливо піддавати вас чомусь у цей момент».
  Міс Розберрі похитала головою. «Ти не можеш», — сказала вона. «Він пішов».
  «Зник?»
  «Він кинувся нагору до свого офісу, потім збіг і сказав, що йде геть. А потім він вилетів за двері».
  Деніел і Ебігейл спантеличено перезирнулися.
  — Ви не знаєте, куди він подівся?
  — Гадаю, він пішов додому, — сказала міс Розберрі.
  — У вас є його адреса? запитав Даніель. «Ми підемо і зв’яжемося з ним там. Нам більше не потрібно вас турбувати.
  «Так. 43 Маунт-стріт. Це біля Парк Лейн.
  — У Мейфері, — сказав Даніель. «Я це знаю. Дякую, міс Розберрі. Ще одне, як ім’я містера Воттса?
  «Джерролд. Джеролд Воттс.
  Коли вони вийшли з офісу, Даніель запитав: «Що ви з цього зробили?»
  — По-перше, як містер Воттс так швидко дізнався про вбивство Ветстона? сказала Ебігейл. «Наскільки ми знаємо, він не був у музеї з містером Ветстоуном сьогодні вранці, і не було часу, щоб історія з’явилася в газетах».
  «Так, це була моя думка», — погодився Даніель. — А по-друге, навіщо так мчати в такій паніці?
  «Наляканий?»
  «Чого?»
  «Що він може бути наступним».
  — Це свідчить про те, що він добре розуміє, чому вбили Пікерінга та Ветстона.
  «То чому він не звернувся до поліції з цією інформацією?»
  — Можливо, — сказала Ебіґейл.
  Даніель похитав головою. «Я був із Джоном Фізером цілий ранок, і не було жодного зв’язку з ним від Уоттса, а також від суперінтенданта Армстронга про те, що Воттс був на зв’язку. Сподіваюся, ми знайдемо відповідь, коли зателефонуємо йому додому».
  Деніел і Ебігейл залишили Фіцрой Мьюз і вирушили до Юстон-роуд, де Даніель зупинив таксі.
  — Мені здавалося, ти сказав, що пішки — це найкращий спосіб подорожувати Лондоном, — зауважила Ебігейл.
  — У певному районі, — сказав Даніель. «Mayfair не працює в цьому конкретному патчі, і швидкість раптово стала важливою».
  Якщо будинки зовнішнього кола Ріджентс-парку здавалися величними, вони були карликові порівняно з резиденціями Мейфера, усі з яких вказували на багатство. Маунт-стріт, 43, був елегантним триповерховим будинком у цій ексклюзивній частині міста.
  «Я й не підозрювала, що у видавництві так багато грошей», — зауважила Ебігейл, коли вони виходили з таксі.
  «Очевидно більше, ніж у детективній роботі», — додав Деніел, коли вони підійшли до вишукано прикрашених вхідних дверей із високими мармуровими колонами, що обрамляли двері, прикрашені полірованою міддю.
  Двері відчинила шикарно одягнена жінка середнього віку, і в офісі видавництва Деніелу нагадали про схожість із міс Розберрі. Містер Воттс вважав за краще, щоб за ним доглядав певний тип.
  Вони ще раз познайомилися, хто вони та причина виклику.
  — Чи можна було б поговорити з містером Джерольдом Воттсом?
  — Вибачте, сер. Його тут немає».
  «Не тут?»
  — Ні, сер. Додавши: «Я місіс Гарріс, його економка».
  — Він був тут раніше? запитав Даніель.
  — Так, сер, — сказав Гарріс. «Це все було дуже дивно. Він кинувся, кинув кілька речей у маленьку валізу і сказав, що їде на деякий час».
  «Він сказав, де?»
  — Ні, сер. Ось що було дивним. Містер Воттс завжди повідомляє мені, куди він йде, якщо комусь знадобиться зв’язатися з ним. Але сьогодні… — Вона безпорадно подивилася на них. «Щось не так?»
  — Боюся, що є, — сказав Даніель. Містера Ветстоуна, ділового партнера містера Воттса, вбито. Боюся, ножем».
  Місіс Гарріс витріщилася на них з жахом. «Убитий? Містере Ветстоун!
  «Нам дуже важливо зв’язатися з містером Воттсом», — сказав Даніель. «Чи є у нього друзі чи родичі, до яких він регулярно їздить, і до яких він міг би піти?»
  «Не зовсім. У нього лише двоє родичів: брат живе в Канаді та сестра в Харроу. Чесно кажучи, він дуже домашня людина. Ось тільки він, бачите. Він холостяк, і його радість — це його бібліотека тут. Він не великий соціалізатор».
  — Чи не могли б ви дати нам адресу його сестри? На всякий випадок, якщо він міг з нею спілкуватися».
  — Так, сер. Якщо ви зачекайте хвилинку, я принесу це вам».
  Вона зникла в будинку.
  «Звичайно, якщо він наляканий, то пішов би кудись, де його ніхто не знає», — запропонувала Ебігейл. «Або за кордоном».
  «Це правда, але це залежить від характеру людей. Містер Воттс не виглядає авантюрним типом, і він має обмежене коло знайомих. Я пропоную почати з його сестри і подивитися, чи може вона запропонувати якісь ідеї».
  «У нього є брат у Канаді. Можливо, він намагається дістати туди човен».
  — Навряд чи, — сказав Даніель. «Занадто багато організації».
  Місіс Гарріс повернулася й простягла їм аркуш паперу з адресою в Харроу.
  «Ось, — сказала вона. «Її звати Джеміма. Міс Джемайма Воттс.
  «То що далі?» — запитала Ебіґейл, коли вони вийшли з дому. «Борона?»
  — Так, — сказав Даніель. «Але перш ніж ми проплисти весь шлях туди з усім, що тягне за собою, отримати потяг і так далі, я думаю, що нам потрібно щоб попередити Джона Фізера про цей розвиток подій. Якщо Уоттса немає у сестри, поліція повинна терміново розшукати його».
  — Їм знадобиться його опис, — сказала Ебігейл. «Чи можу я запропонувати, щоб ми могли пришвидшити справу, якби я повернувся до видавців і перевірив, чи є у міс Роузберрі фотографію містера Уоттса, а ви підете й перевірите, чи можете ви поговорити з інспектором Фізером».
  — Так, гарна думка, — сказав Даніель. «І щоб уникнути неприємностей Джона з Армстронгом через поїздку до Ярду, я повернуся до музею та надішлю йому повідомлення з проханням зустріти нас там. Я також можу знайти потяги до Харроу. До того часу, коли Джон прибуде, ви повинні бути там із фотографією невловимого містера Воттса.
  
  Вони спіймали таксі з Парк-Лейн, яке залишило Ебігейл в офісі Whetstone and Watts, а потім відвезло Деніела до Британського музею. Коли Даніель увійшов до будівлі, його привітав черговий біля головної стійки реєстрації.
  «Містер Вілсон! Вам щойно надійшла телеграма!
  Телеграма? Даніель взяв у чоловіка баффовий конверт і розірвав його. Усередині було коротке, але шокуюче повідомлення від інспектора Фезера: « Приходьте до Пікерінгса». Терміново. Туддер зарізав.
  OceanofPDF.com
  
  РОЗДІЛ ДВАДЦЯТЬ ВОСЬМИЙ
  Ебіґейл спостерігала, як міс Роузберрі розглядала фотографії в рамках на стінах свого кабінету, перш ніж вказати на одну фотографію, на якій був кругловидий, шикарно вдягнений чоловік, лисий, за винятком пучків волосся над кожним вухом, із серйозним виразом на пухкому обличчі. .
  «Я вважаю, що це найкращий образ містера Воттса», — сказала вона.
  Насправді, як помітила Ебіґейл, було лише дві фотографії містера Воттса: на цій і на одній, де він стоїть поруч із великою та більш імпозантною фігурою покійного містера Ветстона. Усі інші картини в рамках, що прикрашали стіни, містили містера Ветстона з різними людьми, переважно чоловіками.
  «У мене складається враження, що містер Воттс не любить, щоб його фотографували», — сказала Ебігейл.
  — Це правда, — сказала міс Розберрі. «Загалом він дуже сором'язлива людина. Містер Ветстоун, з іншого боку, дуже хотів, щоб його фотографія була зроблена нашими авторами».
  «Це тому, що він був старшим партнером?»
  — Частково, — сказала міс Розберрі. Але головним чином це була його природа. Він був кипучий, дуже комунікабельний. Товариський з любов’ю до життя». Спогад про нього знову викликав у неї сльози, і вона взяла витягла хустку з кишені й витерла щоки. «Мені шкода», — сказала вона. «Я досі не можу повірити, що сталося».
  — Це цілком зрозуміло, — сказала Ебігейл.
  Міс Розберрі почала знімати фотографію Воттса з дерев’яної рамки.
  — Ви сказали, що потрібно передати фотографію поліції. Ви вірите, що містер Воттс у небезпеці?
  — Ми не впевнені, — сказала Ебігейл. «Але ми вважаємо, що важливо знайти його. Його економка, місіс Гарріс, дала нам адресу його сестри в Харроу, але якщо його там немає або вона не знає, де він, чим швидше ми зможемо його розшукати, тим краще. Його безпека — наша головна турбота».
  — Так, звичайно, — відповіла міс Розберрі. Вона акуратно поклала фотографію в жорсткий конверт і подала їй.
  «Ти подбаєш про це?» — запитала вона. «Як ви бачите, у нас не так багато його фотографій».
  «Я бережу це своїм життям», — запевнила її Ебігейл, кладучи конверт у сумку.
  — І якщо ви отримаєте про нього новини від його сестри, я був би дуже вдячний, якби ви передзвонили й повідомили мені. Я хвилююся за нього, — сказала міс Розберрі.
  — Буду, — сказала Ебіґейл. — Хоча я не впевнений, коли ми повернемося з Харроу.
  «Неважливо, о котрій годині, я буду тут», — сказала міс Розберрі. «Я… я вирішив, що мені потрібно надіслати листи нашим клієнтам та іншим партнерам, щоб повідомити їм, що сталося з містером Уетстоном. Їх багато, тому мені знадобиться деякий час, щоб набрати їх усі». Вона глянула на Ебігейл із закликом. «Я відчуваю, що маю бути тут у цей час. Ви розумієте?
  — Знаю, — сказала Ебігейл.
  Коли міс Розберрі проводжала Ебігейл до дверей на вулицю, вона — запитав нерішуче: — Чи можу я запитати, міс Фентон, як ви потрапили в цей бізнес? Бути приватним детективом? Це так незвично для жінки!
  — Через містера Вілсона, — відповіла Ебіґейл. Раніше він працював у групі детективів інспектора Ебберлайна в Скотленд-Ярді, а коли пішов, став приватним агентом. Ми брали участь у розкритті серії вбивств у музеї Фіцвільяма в Кембриджі, і він запросив мене працювати з ним».
  «Але хіба це не небезпечно?» — запитала міс Роузберрі, дивлячись на Ебігейл із сумішшю подиву й благоговіння.
  «Усе небезпечно, якщо ти робиш це без належної думки», — сказала Ебіґейл. «Людина може загинути, переходячи дорогу, якщо вона необережна, збита кінь».
  «Так, але вистежити та зіткнутися з вбивцею…!»
  «Обережність — головне», — сказала Ебігейл.
  З прощальною усмішкою вона потиснула руку міс Роузберрі, але, відходячи від видавців, нагадала собі про реальність свого попереднього досвіду й сказала собі: будь обережна. У справі про вбивство, якою б обережністю ти не був, завжди є небезпека.
  
  Джошуа Таддер сидів на стільці за кухонним столом, коли прийшов Деніел. Він був із оголеним торсом, закривавлена сорочка була відкинута набік на підлогу. Місіс Пікерінг сіла на інший стілець і спостерігала, як лікар закінчив зашивати йому рану на плечі. Джон Фізер підійшов до Даніеля, коли побачив, що він прийшов, і вивів його в коридор.
  «Що сталося?» — спитав Даніель у Перо.
  «Це була дівчина. Елсі Боулер. Я дозволю вам поговорити з Таддером і місіс Пікерінг, коли лікар закінчить з ним. Зараз він недовго».
  «Але навіщо колоти Туддера?» запитав Даніель.
  Таддер виступив на захист місіс Пікерінг і отримав призначений для неї удар ножем. Він хоробрий чоловік».
  Їм стало відомо про те, як лікар пакує свою справу, а потім прямує до ванної кімнати, щоб помити руки. — Він повністю ваш, інспекторе, — сказав лікар.
  Перо підійшов до місця, де місіс Пікерінг допомагала Таддеру вдягнути сорочку. «Я розповів містеру Вілсону все про те, що сталося, сер, але якщо ви готові це зробити, було б корисно, якби ви повідомили йому, що сталося», — сказав він.
  — Я розкажу, Джошуа, — сказала місіс Пікерінг. «Принаймні, перша частина». Вона запитливо подивилася на Таддера, коли він почав застібати ґудзики на сорочці. «Чи можу я вам допомогти?»
  — Ні, дякую, Лаура, — сказав Таддер. «Я впевнений, що зможу впоратися. Ти розкажи слідчим, що сталося».
  Лаура Пікерінг жестом попросила Фезера та Деніела сісти, а сама сіла. «Дівчина, яка телефонувала раніше, Елсі Боулер, підійшла до нас на поріг і сказала, що хоче мене бачити. Я сказав нашій економці, місіс Арнотт, щоб вона впустила її, і я повів її до вітальні. Містер Таддер був тут, і я попросив його вибачити нас, поки ми розмовляємо».
  Деніел запитливо подивився на Таддера, який скривився від болю в руці, продовжуючи застібати сорочку, і сказав: «Я пішов у бібліотеку, яка знаходиться через коридор від вітальні».
  «Я запитала дівчину, чого вона хоче, — продовжувала Лаура Пікерінг, — і спочатку вона виглядала спокійною, але раптом розхвилювалася. «Я хочу грошей», — вибухнула вона. «За всі роки страждань моєї матері». Потім вона дуже розлютилася, звинувативши мене в тому, що я знала про стосунки мого покійного чоловіка з її матір’ю, і сказала, що це все моя вина. Я почав говорити їй, що співчуваю їй і зв’яжуся зі своїми адвокатами та подивлюся, чи можна якось домовитися, але раптом вона почала лютувати, цього було недостатньо добре, а потім вона витягла ніж і почала кричати, що хоче те, що їй винні».
  «Це крик змусив мене увійти», — сказав Таддер. «Я чув у її голосі лють, яка була майже істерикою, і я хвилювався, що місіс Пікерінг може бути в небезпеці. Коли я побачив, що дівчина тримає ніж, я підійшов до неї, попросивши віддати мені ніж. Я міг сказати, що вона була в божевільному стані і не знала, що вона може зробити. Я сподівався її заспокоїти, але раптом вона розлютилась і кинулася на мене. На щастя, мені вдалося ухилитися вбік, так що ніж, хоч і влучив у мене, завдав лише рани на тілі. При цьому я другою рукою вдарив по її руці, яка тримала ніж, і зброя впала на килим, і я поставив на неї свою ногу. У цей момент вона повернулася і вибігла з дому».
  «Це був дуже сміливий вчинок, сер», — сказав Даніель.
  «Як ви думаєте, це вона вдарила Ленса?» — запитав Таддер.
  — Це здається ймовірним, — сказав Перо. «Ми візьмемо ніж, який вона впустила в Ярд, і порівняємо його з ранами, завданими вашому покійному чоловікові, місіс Пікерінг, але навіть якщо вони не збігаються, це не означає, що вона цього не робила».
  Деніел і Перо вийшли з дому й дочекалися, поки економка зачинить двері, перш ніж Перо запитало: «Що ти думаєш?»
  «Я вважаю, що Джошуа Таддер — смілива людина, а місіс Пікерінг демонструє чудовий контроль».
  «Про дівчину. Ви думаєте, що вона скоїла вбивства?»
  «Пікерінг, можливо. Але в мене є сумніви. І я не думаю, що вона вбила Ветстоуна, і я думаю, що друге вбивство містить ключ до всієї справи, особливо тому, що ми маємо новий слід.
  «О?»
  «Джеррольд Воттс, видавчий партнер Mansfield Whetstone, зник», — сказав Даніель. «Я підозрюю, що він закінчив бігун, тому що він наляканий, і якщо це так, то, ймовірно, він щось знає про те, чому були вбиті Ветстоун і Пікерінг, тому нам потрібно його знайти. Ебігейл пішла до видавців, щоб отримати його фото. У нас є можлива підказка щодо того, куди він міг піти, але якщо його там немає, нам потрібно розпочати його пошуки…
  Його перервав автомобільний кеб, який зупинився біля узбіччя. Двері кабіни відчинилися, і з них зійшла кремезна постать суперінтенданта Армстронга.
  — Що відбувається, інспекторе? — запитав Армстронг. «Я знайшов твоє повідомлення на своєму столі, коли прийшов до офісу. Спочатку цей видавець..."
  — Менсфілд Ветстоун, — сказав Перо.
  «… зарізали сьогодні вранці. А тепер Таддер зарізав». Він сердито махнув у бік Даніеля. «А що він тут робить?»
  «Як я вже казав раніше, я тут на прохання Британського музею», — відповів Деніел. «Можливо, вам не подобається моя участь, але професор Пікерінг і Менсфілд Ветстоун були вбиті у себе вдома».
  Армстронг скривився й повернувся до Перо. «То що тут сталося?»
  Розказав йому Фезер, підсумовуючи події, кульмінацією яких стало ножове поранення Туддера та дівчини, яка втекла.
  — Ну, ось і все, — сказав Армстронг. «Напад з ножем на вдову, такий же, як на професора і видавця. На щастя для нас, зробивши це, вона зізналася в обох вбивствах. Все, що нам зараз потрібно зробити, це доставити її. Добре, покиньте все інше і зосередьтеся на пошуку цієї дівчини».
  — А як щодо вбивства Менсфілда Ветстоуна? запитав Даніель.
  Армстронг нахмурився на нього. «Що з цим?»
  «Я погоджуюся, що Елсі Боулер хотіла помститися Пікерінгу за те, що він зробив з її матір’ю, зґвалтувавши її та завагітнівши. всі ті роки тому. Вона прийшла, щоб напасти на місіс Пікерінг з тієї ж причини, стверджуючи, що місіс Пікерінг повинна була знати, що зробив її чоловік, тому вона також несе відповідальність».
  "Мака!" — пирхнув Армстронг. «Місіс Пікерінг тут невинна».
  «Абсолютно, — сказав Даніель, — але ця дівчина не так бачить це. Але це не дає нам мотивів, чому вона напала на містера Ветстона. Я не думаю, що вона цього зробила».
  "Два вбивства і цей напад тут, точнісінько те саме, поранення ножем!" — недовірливо сказав Армстронг. — Це вона, Вілсоне. Елсі Боулер. Кого хвилює, чому вона це зробила, вона показала, на що вона здатна». Він звернувся до Перо. «Я хочу, щоб цю дівчину Боулер почали шукати, інспекторе».
  — Уже працює, сер, — сказав Перо. «Друкуються плакати з її описом, і вони будуть у всіх наступних випусках газет».
  — Добре, — сказав Армстронг. «Я піду до вдови, повідомлю їй, що я керую цією справою, що не витрачаються кошти, щоб зловити цю дівчину». Йому спала на думку якась думка. — Ви організували охорону будинку?
  — Так, сер. Констебль буде чергувати двадцять чотири години на добу, доки дівчину не спіймають».
  «Добре». Армстронг кивнув. — Я повідомлю вдові й комісарові, що я дозволив це. І, як я вже сказав, більше нічого не зараховується. Жодної іншої лінії розслідування не слід проводити. Знайди цю дівчину». Він знову сердито поглянув на Даніеля. — Щодо вас, Вілсоне, тобі тут не місце. Я зв’яжусь із сером Джаспером Стоуном і повідомлю йому, що ми розкрили справу, і ви більше не потрібні. Я хочу, щоб ти вийшов. З музею. Геть з дороги.
  Фезер кинув на Даніеля сумний погляд, коли наглядач прямував до будинку. «Вибач, Даніелю».
  «Все гаразд, Джоне. Але я все ще сумніваюся, що Елсі Боулер наш вбивця. Людина, яка вбила Ленса Пікерінга, була розумною у тому, як вони це зробили, написом «Не працює» на дверях, бізнесом перелізти через кабінку після того, як вони її замкнули. Це говорить про планування. Те ж саме з убивством Менсфілда Ветстоуна. Усі ті люди в музеї сьогодні вранці, коли його зарізали до смерті, і ніхто нічого не бачить. Знову ж таки, це вимагає планування. Але сьогоднішній напад Елсі Боулер на місіс Пікерінг і Таддер був шаленим, безглуздим, шаленим. Зовсім інше».
  «Вона все ще є ймовірним кандидатом», — сказав Перо.
  «Згоден, я просто висловлю свої сумніви», — сказав Даніель. Він зітхнув. «Не тому, що мої занепокоєння завадять суперінтенданту Армстронгу оголосити справу розкритою, коли поліція знайде її. У будь-якому разі нам потрібен цей пошук, щоб терміново знайти Джерольда Воттса.
  — Вибач, Даніелю, — сказав Перо. «Я не можу цього зробити. Ви щойно чули Армстронга. Він вирішив, що вбивцею є Елсі Боулер, тому просто наказав докласти всіх зусиль, щоб її знайти, і припинив будь-яке інше розслідування. Отже, не шукати Джона Келлі. І для цього Джерольда Воттса не буде. Армстронг хоче, щоб це було закрито, і для цього він хоче, щоб Елсі Боулер привезли швидко».
  — Але я впевнений, що вона не вбивала Ветстона! — вибухнув Даніель. — І я не думаю, що вона вбила Пікерінга. Це не її стиль. Ці вбивства були прораховані, її напад на Таддер був шаленим і неконтрольованим. А як щодо цього останнього листа? Ми говорили про неприємний сюрприз. Можливо, це було вбивство Ветстона. І з того, що ми знаємо про Елсі Боулер, ці букви не схожі на неї».
  «Мені шкода, Деніеле, це наказ Армстронга, і я не можу їм протидіяти. Ви це знаєте».
  OceanofPDF.com
  
  РОЗДІЛ ДВАДЦЯТЬ ДЕВ'ЯТИЙ
  Ебігейл побачила, що Деніел був у поганому настрої, щойно він зайшов до їхнього маленького кабінету.
  "Я припускаю, що це погані новини", - сказала вона. — Я бачив повідомлення, яке ви залишили з телеграмою Джона, але вирішив почекати вас тут, а не йти в погоню до будинку Пікерінгів. що сталося Джошуа Таддер мертвий?»
  — Ні, — відповів Даніель і окреслив їй події.
  Коли він закінчив, Ебігейл запитала: «Якщо ця дівчина пішла туди, щоб напасти на місіс Пікерінг з ножем, чи могла це вона зарізати Пікерінга та Ветстоуна?»
  — Це точно думка суперінтенданта Армстронга. Але в мене є сумніви».
  Як і з Фезером, він пояснив, чому він не впевнений, що Елсі Боулер відповідальна за вбивство професора Пікерінга чи Менсфілда Ветстоуна.
  «Так, це логічно», — погодилася вона, коли він закінчив. «Але ви можете помилятися. Можливо, Елсі Боулер справді здійснила перше вбивство запланованим способом, який ви описуєте, але згодом вона відчула себе занедбаною. Так, Пікерінг помер, але де було задоволення для неї? Вона хотіла більшого. Але тепер у неї немає Пікерінга, щоб спрямувати свій гнів на, тому вона кидає навколо. Усі, хто підключився. Місіс Пікерінг — очевидний перший вибір».
  «Але навіщо так відверто говорити про це? Чому б не бути обережним у її нападі, як вона вчинила з Пікерінгом, якщо це вона вбила його».
  Тому що тепер вона хоче, щоб причина нападу стала відомою. Вона хоче, щоб громадськість знала про жахливе ставлення до її матері».
  «Ви припускаєте, що вона хоче бути спійманою, щоб усе вийшло назовні?»
  «Можливо. Чи читали ви якісь роботи Зигмунда Фрейда?»
  «Ця новомодна психіатрія». Він похитав головою. «Ні. Я чув про це, але не розумію, як це пов’язано з кримінальним розслідуванням».
  «Це тому, що ви цього не читали».
  «Я не маю багато часу читати», — сказав Даніель і посміхнувся. «Я розраховую на те, що ти звернеш мою увагу на те, що мені потрібно знати».
  «А потім ти їх ігноруєш».
  — Не весь час, — сказав він, захищаючись.
  «У будь-якому випадку, Фрейд каже, що в деяких випадках головне бажання винного — бути спійманим, щоб дати йому відчути себе цінним».
  Даніель виглядав сумнівно. «Я б подумав, що вони хочуть бути спійманими, бо не можуть впоратися з тягарем своєї провини».
  «Не всі люди, винні в злочинах, почуваються обтяженими совістю через те, що вони зробили. Деякі настільки горді, що хочуть, щоб усі знали їх і захоплювалися ними».
  «Так, це правда», — визнав Даніель. «Я зустрічав кількох таких. Але зазвичай вони марнославні та з завищеним уявленням про власну цінність. Я не бачу, щоб Елсі Боулер відповідала цій формі».
  «Ти не думаєш, що вона почувається недооціненою?»
  «Так, але це не те саме. Люди, про яких ви говорите, люблять вважати себе якимись таємними ляльководами, які тягнуть за ниточки та маніпулюють речами за лаштунками. Тоді вони хочуть, щоб їхню кмітливість знали й визнавали. Елсі Боулер не почувається розумною, вона почувається покинутою та скривдженою».
  «Можливо, ви маєте рацію». Ебігейл знизала плечима. Вона показала фотографію, яку їй подарувала міс Розберрі. «У будь-якому разі я отримав фотографію містера Воттса, тож ми можемо передати її Джону Фізеру, щоб він розпочав його розшук».
  — Ні, він не може, — прогарчав Даніель. «Армстронг це заборонив».
  «Чому?»
  — Тому що він переконаний, що вбивцею є дівчина, Елсі Боулер, і будь-яке інше розслідування має бути відкладено. Зараз у поліції лише одне завдання: знайти Елсі Боулер».
  «Ось чому у вас такий поганий настрій».
  «Це так. Це так недалекоглядно! Воттс міг бути ключем до всієї цієї справи!
  «Отже, який наш наступний крок?»
  «Ну, оскільки поліція не буде шукати Воттса, ми повинні його знайти. І ми починаємо його пошуки у його сестри в Харроу».
  
  На станції Euston, здавалося, був такий самий хаос, як і колись, маси людей шукали потрібний поїзд і намагалися знайти правильну платформу. Це місце було оповите низькими хмарами пари та диму, які тягнулися по станції від потягів на платформах, наповнюючи величезну будівлю сильним запахом горілого вугілля. Висока стеля станції та вишукані кам’яні колони, що її підтримували, були чорні від кіптяви.
  Деніел і Ебігейл знайшли місця в приміському поїзді до Вотфорда й мовчки їхали, поки він мчав на північ. Після Вемблі ландшафт змінився з міського на сільський, повернувшись назад до забудованої території, коли вони наближалися до Гарроу.
  Будинок, де жила міс Джемайма Воттс, був лише за декілька хвилин ходьби від станції, і жінка, яка відчинила їм двері коли вони постукали, персонаж зовсім не відрізнявся ні від економки Уоттса, місіс Гарріс, ні від його секретарки, міс Розберрі. Джемайма Уоттс була невисокою, худорлявою та з гострим, як у лисиці, обличчям.
  «Міс Джеміма Воттс?» — запитав Даніель, чемно знімаючи капелюха.
  — Так, — сказала вона, підозріло дивлячись на них.
  «Мене звуть Деніел Вілсон, а це міс Ебігейл Фентон. Ми приватні агенти, найняті сером Джаспером Стоуном у Британському музеї для розслідування нещодавніх нещасних подій, і ми вважаємо, що ваш брат може нам дуже допомогти.
  «Я не знаю, де Джеролд», — сказала вона. «Добрий день». І вона почала зачиняти двері.
  Даніель просунув черевик у щілину, щоб вона не закрилася. «Будь ласка, міс Воттс...»
  «Негайно знімайте черевик, або я викличу поліцію!» — сердито гавкнула вона.
  «Так, я думаю, що це буде гарна ідея», — тихо сказав Даніель. — Справді, зараз я піду й візьму констебля. Міс Фентон чекатиме тут, доки ми не повернемося». Він почав діставати черевик із щілини у дверях, але перш ніж це зробити, сказав: «Справда в тому, міс Воттс, ми тут, щоб захистити вашого брата. Ми знаємо, що він наляканий, але ми можемо запобігти тому, щоб його спіткала та сама доля, яка трапилася з нещасним містером Ветстоном».
  "Я не знаю, про що ви говорите!" — вибухнула вона, але вони зрозуміли, що вона спантеличена. «Будь ласка, підіть!»
  «Справді, ми це зробимо. Але ми повернемося з констеблем, як і обіцяли, і він перевірить, хто ми такі та нашу роль у цій ситуації. Але мушу тобі повідомити, що прибуття констебля приверне увагу до цього будинку, а це останнє, чого хоче чи потребує твій брат, якщо він хоче залишитися в безпеці. Будь ласка, скажіть йому це. Скажи своєму братові...
  — Я ж казав тобі, я його не бачив! — сердито прошипіла вона на них.
  Даніель проігнорував її і продовжив: «...ми повернемося через п’ятнадцять хвилин без констебля і сподіваємося, що він погодиться зустрітися з нами».
  — Кажу тобі, його тут немає! — наполягала міс Воттс.
  — Якщо це так, то, як я вже сказав, ми повернемося з констеблем. Але ми тут, щоб захистити його, міс Воттс. Ми можемо забезпечити його безпеку».
  Коли Деніел і Ебігейл відійшли від дому, Ебігейл запитала: «Чому ти такий впевнений, що він там?»
  «Коли ми були в офісі видавництва, я помітив недопалки в попільничці. Коли міс Воттс відчинила двері, почувся той самий запах сигар. Я припустив, що не вона курила їх».
  
  Інспектор Фізер сидів за столом, відчуваючи злість, але водночас усвідомлюючи, що він мало що може з цим вдіяти. Наказ про розшук Елсі Боулер вийшов, як і мав бути. Що розлютило Перо, так це те, що всі інші напрямки розслідування були залишені. Він погодився з Даніелем, що малоймовірно, щоб Елсі Боулер убила видавця Ветстоуна. Він також був упевнений, що вона не причетна до шантажних листів, доставлених до Британського музею. Хоча він також сумнівався, чи пов’язані ці листи з убивствами.
  Сподівався, що як тільки Елсі Боулер буде знайдено, можуть з’явитися докази, які свідчать про те, що вбивства не були пов’язані з нею, і тоді він зможе відновити своє належне розслідування. Але Перо також був упевнений, що як тільки Елсі Боулер буде знайдено, Армстронг оголосить справу закритою, незалежно від того, що може бути розкрито.
  У його двері постукали, і вони відчинилися, перш ніж він встиг покликнути «Заходьте». Його відвідувачем був Волтер Графтон.
  — Уолтере, — сказав Перо. «Чому я зобов’язаний цим задоволенням?»
  «Я прийшов подивитися, що відбувається з Джоном Келлі», — запитав Графтон. — Його ще не бачили?
  Перо похитав головою. «Полювання на нього скасовано».
  Графтон витріщився на нього. "Відкликано!" — повторив він. «Чому? Чиїм повноваженням?»
  — Суперінтендант Армстронг, — сказав Перо. «Він дав мені наказ припинити все інше та йти лише за однією версією у вбивствах у музеї: сімнадцятирічною дівчиною на ім’я Елсі Боулер. Отже, жодного полювання на Джона Келлі».
  Обличчя Ґрафтона сердито скривилося. Потім, не кажучи жодного слова, він вибіг з кабінету, грюкнувши за собою дверима.
  OceanofPDF.com
  
  РОЗДІЛ ТРИДЦЯТИЙ
  Цього разу двері їм на стукіт відчинив невисокий кругловидий лисий чоловік із пучками волосся, що спалахнули над вухами.
  — Доброго дня, містере Воттс, — сказала Ебігейл, одразу впізнавши його на фотографії.
  «Ви сказали моїй сестрі, що можете забезпечити мою безпеку», — нервово сказав він.
  «Справді, ми це зробили», — сказала Ебігейл. — Це містер Деніел Вілсон, колишній співробітник команди суперінтенданта Ебберлайна в Скотленд-Ярді. А я його партнерка, Ебігейл Фентон.
  — Ми знаємо, чому ти втік, — сказав Даніель. «Але нам потрібна додаткова інформація, щоб забезпечити вам належний захист».
  Воттс відчинив двері ширше, нервово озираючись через їхні плечі, при цьому дивлячись на потенційну небезпеку.
  — Заходьте, — сказав він.
  Маленький будинок із терасою сильно відрізнявся від розкішної резиденції Воттса в Мейфері, і кремезний чоловік, здавалося, заповнив вузький прохід, коли він вів їх до маленької кімнати в задній частині будинку. Воно було охайно, хоча й небагато прикрашене, малий столик і чотири стільці, книжкові шафи та відкриті полиці з дрібними гончарними орнаментами.
  «Боюсь, я не можу запропонувати тобі чаю, тому що я не звикла його варити, а моя сестра не хоче брати участь у нашій розмові. тож вона пішла до своєї кімнати, — сказав Воттс, показуючи їм сісти.
  «Ти втік, тому що хвилювався, що можеш стати наступною ціллю вбивці», — сказав Даніель, сідаючи за стіл.
  — Так, — сказав Воттс.
  — Звідки ви дізналися, що містера Ветстона вбили? запитав Даніель. — Було надто рано, щоб про це потрапило в газети, і там не було жодної згадки про те, що ви були в музеї з містером Ветстоном.
  — Ні, це правда, — сказав Воттс. «Ветстоун сказав, що піде сам, але мені було цікаво подивитися, як це буде, тому я все одно вирішив піти. Але коли я дійшов до музею, там була поліція, яка не пускала людей. Я пояснив, хто я, одному з чергових констеблів і запитав, у чому проблема, і саме він сказав мені, що Ветстоун був поранений ножем і убитий. Я запанікував. Спочатку Пікерінг, тепер Whetstone. Зв’язок був очевидний: книга та ті, хто з нею пов’язаний».
  «Чому?» запитав Даніель. «У кого б була причина вбити професора Пікерінга та вашого партнера?»
  «Я думав, що це може бути пов’язано з листами».
  «Листи?»
  «Після того, як ми опублікували книгу Ленса Пікерінга про Амвросія, ми отримали листа від людини, яка стверджувала, що Пікерінг вкрав його роботу для своєї книги. Чесно кажучи, кожен видавець і автор отримує це, коли виходить нова книга, хтось стверджує, що у них була ідея першим, або що автор вкрав у них роботу. На жаль, часто буває так, що багато людей мають ту саму ідею одночасно, чи то для роману, чи для наукової книги. Тільки подивіться на кількість людей за часів Шекспіра, які стверджували, що він викрав у них їхні сюжети».
  «То ти думав, що це просто збіг обставин?»
  «Ну, так. Особливо тому, що ми запитали професора Пікерінга про це, і про цю людину, і він сказав, що ніколи не чув про нього і не бачив його роботи».
  «Ми можемо побачити листа?» запитав Даніель.
  — Листи в офісі, — сказав Воттс.
  «Листи?» запитала Ебіґейл. «Було більше одного?»
  Уотс кивнув. «Чим більше воно тривало, то листування ставало все більш лютим. Загрозливий. Я сказав, що ми повинні доставити їх до поліції, але Ветстоун був непохитний у тому, щоб цього не робити, наполягаючи, що погана реклама зашкодить продажам книги».
  «Від кого були листи?»
  «Чоловік на ім’я Вільям Джеддінг».
  Деніел задумливо подивився на Ебігейл, потім повернувся до Воттса і серйозно сказав: «Містер Воттс, подумайте на мить, як швидко ми змогли відстежити вас до дому вашої сестри. Якщо хтось переслідує вас – а я наголошую, якщо – вони можуть так само швидко вистежити вас сюди. Я пропоную вам знайти притулок десь в іншому місці. Десь, де тебе не знають і де ти нікого не знаєш. Місце, з яким ви не маєте жодного зв’язку, тому нікому не спаде на думку шукати вас там».
  Уотс безсило дивився на них. «Де?»
  «Ви коли-небудь були в Бірмінгемі?» запитав Даніель.
  — Ні, — сказав Воттс.
  «Ви знаєте когось у Бірмінгемі?»
  — Наскільки мені відомо, — сказав Воттс.
  — Тоді я пропоную вам піти туди на деякий час, поки ми не візьмемося за людину, яка вбила професора Пікерінга та Менсфілда Ветстона.
  «Але я щойно сказав, що я нікого не знаю в Бірмінгемі!» — вибухнув Уотс. «Я б не знав, де зупинитися!»
  — Залиште це мені, — сказав Даніель. «Я проводжу вас туди поїздом і познайомлю з кимось, хто зможе вас прийняти. Його звуть Бен Стілворсі, він колишній поліцейський, який зараз керує невеликий готель типу "ліжко та сніданок", тому ви будете в повній безпеці. Ми зареєструємо вас під фальшивим іменем як додатковий захист. Я б запропонував нам піти якнайшвидше».
  «Абсолютно!» — сказав нервовий Воттс. — Негайно!
  «Нам також знадобиться лист від вас, який уповноважує нас піти у ваш офіс і забрати ці листи від містера Джеддінга».
  «Звичайно!» сказав Воттс. «Я дам вам це негайно. Я також піду до сестри та поясню, що відбувається».
  Воттс вирушив на пошуки аркуша паперу, пера та чорнила. Даніель звернувся до Ебігейл. — Чи можете ви взяти на себе відповідальність за листи, поки я проводжу містера Воттса до Бірмінгема? Я вважаю, що це може бути перше конкретне свідчення, яке ми маємо, яке вказує на мотиви вбивств».
  «Звичайно». Ебігейл кивнула. «Ти повернешся сьогодні ввечері?»
  — Сподіваюся, — сказав Даніель. «Потяги між Лондоном і Бірмінгемом курсують часто, але я не впевнений, о котрій годині буду вдома».
  OceanofPDF.com
  
  РОЗДІЛ ТРИДЦЯТЬ ПЕРШИЙ
  Вийшовши з потяга в Юстоні, Ебігейл перевірила час за великим годинником, який висів у центрі станції. П'ять хвилин до шостої. Міс Роузберрі сказала Ебігейл, що працюватиме допізна, друкуючи листи, щоб повідомити ділових партнерів фірми про трагічну смерть містера Ветстона, і вона, здавалося, була жінкою слова. Навіть якби міс Роузберрі передумала й уже пішла з роботи — що було б зрозуміло з огляду на шокуючі події дня — від Юстона до Фіцрой-М’юза було лише п’ять хвилин ходьби, тож не було б жодного. незручність для неї. І Ебігейл відчула, що важливо отримати ці листи з погрозами. Як сказав Даніель, це може бути перший конкретний доказ, що розкриває мотив вбивства.
  Коли Ебігейл вийшла зі станції, вона побачила омнібус, який чекав на автобусній зупинці з іншого боку Юстон-роуд, і подумала, чи не сісти в нього, але потім подумала, що через часті зупинки автобуса, повільне пливе коня, і особливо через затор, який завжди був на перехресті з Тоттенхем-Корт-роуд, вона могла дійти до Фіцрой-Мьюз швидше, ніж на автобусі.
  Її інстинкт підтвердився, коли вона прибула до Тоттенхема Судова дорога. Кінь, який тягнув віз, розвалився посеред дороги й ліг між валами на брукованій дорозі, залишивши автобуси, візки та кеби не в змозі рухатися в будь-якому напрямку.
  Ебігейл прибула до офісу Whetstone and Watts і натиснула на дзвінок. Двері майже одразу відчинила міс Розберрі.
  — Міс Фентон! — вигукнула міс Роузберрі тривожно. «У вас є новини?»
  «Мені приємно повідомити вам, що ми поговорили з містером Воттсом, і він почувається добре. Можна мені зайти?
  «Звичайно!» — сказала міс Розберрі. Вона провела Ебігейл до приймальні, і дві жінки сіли. Не можна було приховати полегшення на обличчі міс Розберрі. «Я такий вдячний, що ти повернувся! Слава небесам, він у безпеці! Я так хвилювалася! Особливо після того, що сталося з професором Пікерінгом і містером Ветстоном.
  «З цієї причини пан Воттс вирішив взяти відпустку й піти, поки все не вщухне і не повернеться до нормального».
  — Ви думаєте, що він у небезпеці?
  «Ми сподіваємося, що ні, але правда в тому, що містер Воттс відчуває, що так. Тому мій партнер, містер Вілсон, відвіз його туди, де він буде в безпеці. Тим часом він попросив нас переглянути листи, які він і містер Ветстоун отримали від містера Вільяма Джеддінга.
  "О, ці!" — невдоволено сказала міс Розберрі. «Так, я набрав відповіді містера Ветстона».
  Ебігейл витягла рукописну записку Воттса й простягла її їй. «Як бачите, він дозволяє нам заволодіти цими листами, щоб ми могли глибше розглянути це питання».
  — Ви думаєте, що містер Джеддінг міг бути тим, хто… завдав шкоди містеру Ветстону та професору?
  «На даний момент ми не знаємо. Це лише шлях, який ми досліджуємо». Потім їй спала на думку думка, і вона запитала: «Зробила». ця проблема виникає в порівнянні з іншими книгами Whetstone and Watts, виданими професором Пікерінгом?
  «Насправді книга про Амвросія була першою його книгою, яку ми видали. Він був опублікований раніше, але це були академічні праці, опубліковані UCL».
  «Університетський коледж Лондона?»
  «Так. Він читав там неповний робочий день, бачте, про Римську Британію. Але у містера Ветстона склалося враження, що професор зацікавлений у публікаціях за межами академічного світу, тому його книга про Амвросія потрапила до нас». Вона посміхнулася й додала: «Я піду й принесу тобі листи».
  Коли міс Розберрі вийшла з кімнати, Ебігейл усміхнулася сама собі. Університетський коледж Лондона. Це було те, що вона могла стежити. Чарльз Вінтер, друг, якого вона знала, коли вони обидва були студентами в Кембриджі — вона в Ґіртоні, а він — у Трініті, — тепер був старшим викладачем в UCL. Його спеціалізацією були романистика, а це означало, що він цілком міг мати якесь знайомство з Пікерінгом. Вона деякий час не бачила Чарльза, але він завжди був привітним і гостинним, коли їхні шляхи перетиналися після студентських років. Першим ділом завтра вона завітає до нього в UCL і розпитає Чарльза про професора Пікерінга.
  
  Деніел і Воттс пересіли на поїзд у Вотфорді, залишивши повільнішу приміську лінію, і тепер їхали головним маршрутом до Бірмінгема. Воттс наполягав на купівлі місць у вагоні першого класу, що сподобалося Деніелу, який більше звик їздити у другому чи третьому. Для них не тільки було більше місця, але й вони змогли знайти собі купе, що означало, що вони могли вільно розмовляти.
  Воттс, звичайно, здавався більш розслабленим тепер, коли Даніель був із ним, виконуючи роль його захисника.
  — Звичайно, я знаю про вашу репутацію, містере Вілсон, — сказав Уоттс. «Чудова кар’єра, працюючи з суперінтендантом Абберлайном. Так багато успіхів. Стільки лиходіїв притягнуто до відповідальності. Я пам’ятаю скандал на Клівленд-стріт, зокрема, тому що Клівленд-стріт знаходиться буквально за рогом від наших офісів у Fitzroy Mews, і серед одного чи двох наших авторів виникла певна паніка, коли новина про – ну – бордель стала публічною. .' Він похитав головою. "Жахливо!"
  Рано чи пізно всі розпитували Деніела про дві найвідоміші справи, над якими вони з Ебберлайн працювали: пошуки Джека Різника та скандал на Клівленд-стріт, прагнучи отримати інсайдерську інформацію, шматочки, якими вони могли торгувати плітками. Бажаючи перевернути увагу Воттса назад на цю справу, Даніель сказав: «Розкажи мені більше про ці листи. Ті, що від містера Джеддінга.
  Воттс трохи здригнувся при їх згадці. Очевидно, це була не просто тема, яка була йому неприємна, але й нагадала видавцеві про те, чому вони прямують до Бірмінгема, очевидно, тепер рятуючи його життя.
  «Листи». Він зітхнув. Чесно кажучи, ми проігнорували перше, але коли другий повторив звинувачення, Ветстоун відповів на нього, сказавши, що він порушив це питання з професором Пікерінгом, який запевнив нас, що не знає містера Джеддінга і не знає. він бачив будь-яку його роботу. Це призвело до ще одного листа від містера Джеддінга, який був справді дуже розлюченим. У ньому він сказав, що особисто доставив посилку свого рукопису до дому професора Пікерінга, і її прийняла економка Пікерінгів».
  — Ви показали цього листа професору Пікерінгу? запитав Даніель.
  «Ми зробили», — сказав Воттс. — Як ми робили з попередніми листами. Він наполягав, щоб його економка не давала йому такої посилки».
  «Я б подумав, що розпитати економку — проста справа», — сказав Даніель.
  Воттс виглядав незатишним. «Я запропонував це Ветстону, але він був непохитний, що такого допиту не буде. Це поставило б під загрозу наші відносини з Пікерінгом».
  «Отже, він був готовий прийняти заперечення професора за чисту монету», — сказав Даніель.
  — Так, — сказав Воттс.
  — А після вбивства професора ви не думали показати ці листи поліції? запитав Даніель. «Вони напевно вказують на можливий мотив його вбивства».
  Знову Воттс виглядав незатишним. «Я таки пропонував, але Ветстоун був проти. Він сказав, що якщо інформація про листи стане відомою, це може негативно вплинути на продажі. І оскільки книга користується великим попитом через виставку в Британському музеї, було б нерозумно піддавати ризику такі хороші продажі. Книжкова торгівля може бути, як відомо, нестабільною, і ніколи не знаєш, добре продаватиметься книга чи ні».
  «Ти міг би його обійти в інтересах правосуддя та пошуку вбивці», — припустив Деніел. «Ваша фірма називається Whetstone and Watts. Зрештою, ти партнер».
  «Дуже молодший партнер». Уотс зітхнув. «Ветстоун був старшим партнером, і він приймав важливі рішення».
  — І ви їх дотримувалися?
  «Так. Я здебільшого вибирав, які книги видати, але він мав найбільший комерційний досвід. Тож я підкорився його вироку».
  — Як у вас були стосунки з професором Пікерінгом? запитав Даніель.
  — Добре, — сказав Воттс. «Ми насправді не мали багато спільного одне з одним. Він мав справу переважно з Whetstone.
  «Отож, оскільки ви вибираєте, що публікувати, я припускаю, що він приніс це вам першим».
  «Е… ні, насправді. Він віддав його Ветстону після їхньої зустрічі соціально. Уетстоун прочитав його, і він йому сподобався, а потім дав його мені, щоб я висловився».
  «Що було сприятливим?»
  «О так. Існує великий попит на все, що пов’язано з Артуром, особливо наслідуючи Теннісона та картини Братства прерафаелітів. Я погодився з Whetstone, що це може мати комерційний успіх. Особливо коли Британський музей вирішив влаштувати виставку «Епоха Артура». Він протяжно зітхнув. «Як трагічно, що все так закінчилося».
  OceanofPDF.com
  
  РОЗДІЛ ТРИДЦЯТЬ ДРУГИЙ
  Ебіґейл перечитувала листи, а міс Розберрі спостерігала. Перші листи були засмученими і гнівними за тоном, але формально ввічливими.
  Шановний пане Ветстоун,
  Я був шокований, отримавши твій лист, у якому професор Пікерінг стверджує, що не знає мене і ніколи не бачив жодної з моїх робіт. Це відверта брехня.
  Як я вже говорив у своїх попередніх листах, останні чотири роки свого життя я провів, досліджуючи особу Амвросія Авреліана як реального зразка для короля Артура. Я відвідав місця, де він нібито бував, і читав праці ранніх істориків Гілдаса, Беди та Неннія, а також середньовічні твори Вільяма Малмсберійського та Джефрі Монмутського. Я також досліджував особи Ротамуса та Вортімера, які також були визначені як можливі моделі для особи короля Артура. На початку цього року я закінчив свій твір, у якому зроблено висновок, що Амвросій Авреліан і король Артур були однією й тією ж особою, і я дуже хотів, щоб моя робота стала загальнодоступною. Однак, будучи звичайним теслею без жодних контактів у світі історичної науки, я вирішив надіслати мою роботу професору Пікерінгу, оскільки я зрозумів, що він був одним із визнаних експертів із Римської Британії, в надії, що він зможе порекомендувати мою роботу видавцеві.
  Я знаю, що він отримав мою роботу, тому що я особисто доставив її до його будинку на Парк-сквер Іст, Ріджентс-парк, а мою посилку принесла його економка, яка пообіцяла передати її йому.
  На жаль, примірник, який я залишив у домі професора Пікерінга, був моїм єдиним примірником моєї роботи, але я все ще маю свої оригінальні нотатки, які доведуть, що великі розділи книги, яку ви опублікували про Амвросія Авреліана, яку, як стверджує професор Пікерінг, написав, були безпосередньо скопійовані з моя робота.
  Я бідна людина і не можу дозволити собі звернутися до суду з цього приводу, тому я прошу вас, як шановних джентльменів, віддати мені справедливість і внести моє ім’я в цю книгу, яку професор Пікерінг вважає своєю.
  Професор Пікерінг, можливо, проводив деякі дослідження щодо Амброзіуса, але робота, яка пов’язує Амброзіуса з Артуром, належить мені.
  Я вимагаю і буду мати справедливість у цій справі.
  З повагою,
  Вільям Джеддінг
  У пізніших листах, однак, переважала лють, а ввічливість була відкинута, з відвертими погрозами: Ви вкрали все, що для мене дороге. Ви заплатите ціну, і Ангел помсти впаде на вас, якщо ви не віддасте мені належне за мою роботу, яку в мене вкрали.
  «Ангел помсти», — пробурмотіла Ебіґейл.
  — Так, — невдоволено відповіла міс Розберрі.
  «Тон дуже загрозливий», — подумала Ебігейл. «Я розумію, чому містер Воттс хвилюється. Містер Джеддінг коли-небудь дзвонив у ці офіси, щоб віч-на-віч пояснити свої звинувачення?»
  — Наскільки я знаю, — сказала міс Розберрі.
  — І ні містер Ветстоун, ні містер Воттс не думали показати ці листи поліції? запитала Ебіґейл. «Адреса Джеддінга вказана на них, тому його можна було попередити».
  — Ні, — сказала міс Розберрі. «Саме коли прибув останній, про Ангела Помсти, я сказав містеру Ветстоуну, що він дійсно повинен показати їх поліції, але він відкинув ці погрози як безпідставні. «Лунатик, міс Розберрі», — сказав він. «Або якийсь шарлатан намагається виманити з нас гроші».
  — Це також була думка містера Воттса?
  «Ні. Пан Воттс сказав, що їх слід показати владі. Я чув, як він і містер Ветстоун сперечалися про них, але містер Ветстоун наполягав, що погана реклама зашкодить фірмі». Вона замовкла, а потім запитала: «Як ви думаєте, це містер Джеддінг — той, хто їх убив?»
  «Наразі ми не знаємо, — сказала Ебігейл. «Це виглядає ймовірно, але нам потрібно буде розглянути це далі».
  — Це потребуватиме розмови з містером Джеддінгом?
  «Я вірю, що так і буде».
  «З його листів здається, що він може бути небезпечним. Ви не будете протистояти йому?
  Ебігейл посміхнулася, сказавши: «Я можу зачекати, доки містер Вілсон повернеться, перш ніж це робити». Але тоді я міг би. Я зважу ситуацію».
  
  Була восьма година, коли їхній потяг зупинився на станції Нью-Стріт, і Деніел вирішив якнайшвидше безпечно поселити Воттса в будинку Бена Стілворті, щоб він міг сісти на потяг назад до Лондона, перш ніж рейси зупиняться на день. залишити його на ніч у Бірмінгемі.
  «На щастя, нам не потрібно буде брати таксі, до будинку Бена можна легко дійти пішки звідси», — сказав Деніел Воттсу.
  Тоді він зрозумів, що Воттс не слухає його, а дивиться вгору на величезний дах станції.
  «Хіба це не чудово!» — сказав Воттс тоном благоговіння. «Протягом багатьох років я читав про цей дах, але ніколи його не бачив. І ось я! Ви багато знаєте про архітектурну інженерію, містере Вілсон?
  — Не зовсім, — зізнався Даніель. — Робота Ізамбард Брюнель, очевидно.
  «Ми опублікували книгу про роботу Едварда Каупера, людини, яка спроектувала цей самий дах», — сказав Воттс. Станція Birmingham New Street була завершена в 1854 році, і цей дах справедливо розглядався як перлина в її короні. Це був найбільший арочний проліт зі скляним дахом у світі, поки Сент-Панкрас не відкрився в 1868 році. Подивіться, ви бачите якісь опорні стовпи посередині?»
  — Е-е, ні, — сказав Даніель, вражений запалом, з яким Воттс вихваляв будівлю.
  «Це тому, що їх немає!» сказав Воттс. «Його довжина 840 футів, ширина 211 футів і висота 80 футів, і всі опорні стовпи розташовані збоку. Ніщо не підтримує цей дах, крім блискучої техніки».
  «Так». Деніел кивнув, взявши Воттса за руку, щоб направити його до виходу. «Але нам потрібно вийти. Сьогодні я маю сісти на поїзд назад до Лондона».
  Уоттс неохоче відірвався від милування дивовижним дахом, але навіть тоді, коли вони прямували до виходу, він продовжував дивуватися. «Едвард Каупер раніше проектував Кришталевий палац, і ви знаєте, яке це було чудове творіння!»
  — Справді, — сказав Даніель. — Я припускаю, що містер Ветстоун поділяв ваш ентузіазм щодо роботи містера Каупера.
  «На жаль, не такою мірою», — сказав Воттс. «Книга про Каупера була тією, за яку мені довелося боротися. Точильний камінь здавалося сумнівним, чи це буде знайти читача, але я довів, що він неправий. Книга була одним із наших успіхів». Він сумно зітхнув, а потім додав: «Як це не сумно говорити, але, можливо, трагічна втрата бідного Ветстона може прокласти шлях до нових книжок, які ми повинні були видавати». Наприклад, я хотів би зробити одну про Джорджа Гілберта Скотта. Я припускаю, що ви знаєте його роботу?
  — Меморіал Альберта, — сказав Даніель. «Залізнична станція Сент-Панкрас».
  «Насправді це хибна думка», — сказав Воттс. «Скотт спроектував Midland Grand Hotel, що стоїть перед Сент-Панкрасом; справжню станцію спроектував Вільям Генрі Барлоу».
  «Слава Богу, я повертаюся до Лондона, а не залишаюся з Воттсом у Бена», — із вдячністю подумав Деніел. Тепер, подалі від жаху перебування в Лондоні, Уоттс виявив свою пристрасть до архітектурної інженерії і, здавалося, сповнений рішучості розкрити свої знання всім і кожному.
  
  Ебігейл йшла по Юстон-роуд, надійно зберігаючи в сумці листи від Вільяма Джеддінга. Адреса Джеддінга в листах була на Балф-стріт, одній із переплетення маленьких вуличок позаду станції Кінгс-Кросс, а до Кінгс-Кросс було всього кілька хвилин ходьби. Біда полягала в тому, що Даніель попередив її про те, щоб йти одній у цю конкретну місцевість.
  «Це лежбище», — сказав він. «Не так погано, як у Seven Dials, Whitechapel або Shoreditch, але це тому, що він менший. Люди, які там живуть, майже всі шахраї, злодії, грабіжники. Це небезпечне місце для самотньої жінки чи навіть у супроводі іншої жінки чи незнайомців».
  За словами Даніеля, люди взяли своє життя в свої руки, коли вони увійшли в один із цих вузьких провулків, глухих провулків. Поліцейські входили в них лише за наказом, і то по двоє чи троє. Канал, який пролягав через територію додав небезпеки. «Там опиняються докази, зокрема трупи».
  На якусь мить, проходячи повз Юстон-станцію, вона захиталася, намагаючись повернути ліворуч і піти Еверсголт-стрит у напрямку до Камден-Тауна та їхнього дому. Але потім вона набралася сили. Ні , сказав її внутрішній голос. Мене не залякають. Деніел не дозволяє себе стримувати, і якщо я маю бути його рівноправним партнером у цьому, то й я не буду.
  І вона продовжила Юстон-роуд, твердо прямуючи до Кінгс-Крос.
  OceanofPDF.com
  
  РОЗДІЛ ТРИДЦЯТЬ ТРЕТІЙ
  Обличчя Бена Стілворсі розпливлося в посмішці теплої привітання, коли він відчинив передні двері на стукіт Деніела й побачив, хто був його відвідувачем.
  «Містер Вілсон! Мені приємно бачити вас знову».
  «Точно мої почуття». Даніель посміхнувся.
  «Заходьте!» — сказав Стілворті, і Деніел і Воттс протиснулися повз нього у вузький прохід.
  «Це мій клієнт. Містере… Сміт, — сказав Даніель.
  Стілворті посміхнувся й потиснув руку Воттсу.
  «Добрий день вам, містере Сміт. Будь-якому клієнту містера Вілсона тут дуже раді».
  «Йому потрібно десь зупинитися на кілька днів, поки не буде вирішено якесь питання в Лондоні», — сказав Даніель. Він обережно додав: «Я запропонував Бірмінгем, тому що його тут не знають, і навряд чи хтось прийде за ним».
  — Я розумію, — сказав Стілворсі. 'Проходьте на кухню. Я поставлю чайник і заварю чайника. Я припускаю, що ти будеш пересохлий після довгої подорожі».
  Вони пішли за ним уздовж коридору до бездоганно чистої кухні.
  — Будьте впевнені, містере Сміт, поки ви будете в повній безпеці у моєму закладі, — сказав Стілворсі, наповнюючи чайник і ставлячи його на плиту.
  "Я можу повторити це почуття", - додав Даніель. «Перед тим, як піти на пенсію з поліції, Бен був одним із найстаранніших офіцерів. Розумний, проникливий і сміливий».
  Стілворті засміявся. — Обережно, містере Вілсон. Від вас мені розпухне голова».
  «Це перший раз, коли містер Сміт був у Бірмінгемі, і я вважаю, що він особливо радий бути тут, тому що він зміг побачити станцію New Street».
  «І хіба це не чудово!» — захопився Воттс. — Цей дах!
  «Одне з чудес світу!» погодився Стілворті. «Знаєте, я бачив, як його будують».
  Воттс дивився на Стілворті, його рот розкрився від страху. «Ви бачили, як будують!»
  «У той час я був лише щипаком», — сказав Стілворсі. «Це було на початку п'ятдесятих. Фундаменти вже зробили, але я ходив і спостерігав, як вони почали збирати дах. Відчуття хвилювання..."
  «Я можу уявити!» — вибухнув Воттс, ледве стримуючи свій захват. — Містере Стілворсі, мені дуже пощастило, що містер Вілсон привів мене до вас, тому що я хотів би почути від вас усе, що ви пам’ятаєте про те будівництво. Я лірично розповідав містеру Вілсону про дах по дорозі сюди, справжнє диво архітектурної інженерії, але почути з власних вуст історію його будівництва…»
  — Мені буде приємно, — сказав Стілворсі. — А, чайник закипів. Я зроблю чай, потім відведу вас до вашої кімнати і покажу звичайні кабінети».
  «Насправді мені потрібно повернутися до Лондона сьогодні ввечері, тому я передам чай. Дякую, Бене, — сказав Даніель.
  — Терміновий випадок? — запитав Стілворті. Тоді він швидко додав: «Не те, що я допитливий!»
  «Ви ніколи не допитуєтеся, тому я знаю, що з вами містер Сміт буде в безпеці. Отже, я піду. Як тільки проблема в Лондоні буде вирішена, я надішлю тобі листа, Бене».
  — І я повідомлю містера Сміта, що берег вільний, — сказав Стілворсі.
  Усі вони потисли один одному руки, а потім Даніель вислизнув, щоб повернутися на станцію. Останніми словами, які він почув, коли зачинив за собою вхідні двері, було запитання Воттса, скільки людей працювало на даху та як його встановили.
  
  Проїжджаючи повз станцію Кінгс-Крос, Ебігейл знову згадала попередження Деніела про територію позаду станції Кінгс-Крос. Затиснутий між Йорк-Вей і Каледонською дорогою, він був сумно відомий повіями обох статей, а також бандами грабіжників, які чекали на необережних мандрівників, особливо тих, хто вперше потрапив у місто, прямо зійшовши з потяга та прямуючи з двох кінцевих станцій Кінгс. Хрест і Святий Панкрас. І ось вона, за словами Даніеля, прямує прямо в серце пекельної діри Йорк-Вей–Каледонська дорога.
  «Він розлютиться, коли я йому скажу», — подумала вона. Він прочитає мені лекцію про безпечне пересування Лондоном. Це смішно, різко сказала вона собі. Я ходив вуличками Каїра і був у цілковитій безпеці, не боячись за свою безпеку, і все ж я відчуваю себе незручно в столиці моєї власної країни.
  У цих завулках народжуються діти. Вони бігають і граються. Вони виживають. Не всі вони живуть у страху. І я теж не буду.
  У минулому вона часто виявляла, що коли вона в’їжджала в нову місцевість чи нове місто, то крокувала через нього з виглядом упевненості. Грабіжники та бандити шукали ознаки страху позначення своїх жертв. Ну, я не буду жертвою.
  Вона перетнула міст, що пролягав над каналом, запах від нього піднімався, наповнюючи її ніздрі нудотним смородом, і вона ледь не потягнулася до носовичка, щоб закрити ніс; але потім вирішила відмовитися. Це позначило б її як слабку. На шкіряних заводах Єгипту вона пахла б гірше. Все, що їй потрібно було зробити, це загартуватися до цього.
  Вона зайшла в лабиринт глухих вуличок і виявила, що дивиться на групи дітей, які сиділи на бордюрах тротуарів і грали в гру з дрібними камінцями. Вони дивилися на неї, коли вона проходила повз, і вона відчувала їхні очі на собі, продовжуючи вулицею. Штори у вікнах деяких будинків смикалися, коли вона йшла, і вона знала, що за нею спостерігають, бо була явно чужою.
  Вона знайшла Балф-стріт, коротку вузьку дорогу з рядами будинків обабіч, і, незважаючи на свою рішучість підійти до неї з упевненістю, вона завагалася.
  Скажімо, це той Вільям Джеддінг виконав вбивства. Як би він відреагував, якби вона зіткнулася з ним? Чи може він напасти на неї? Вдарити її? Якщо це він уже вбив двох сильних чоловіків, як вона могла захиститися від нього?
  Можливо, було б краще почекати, доки Деніел буде з нею, або, можливо, інспектор Фізер і деякі констеблі.
  Але ні, вирішила вона. Ви все ще можете зіткнутися з ним, якщо використовуєте свій мозок. Не дозволяйте йому знати справжню причину, чому ви хочете з ним поговорити.
  Але яка тоді причина?
  Уявіть, що мова йде про книгу. Так, це було все. Скажімо, її надіслали Ветстоун і Воттс, щоб поговорити про публікацію вибачень за те, як вони поставилися до нього щодо книги професора Пікерінга. Подивіться, як він відреагував, коли вона згадала ці імена. Чи запросив би він її? Якщо так, вона б відмовилася. Вона скаже йому, що це лише перший візит ввічливості, і повернеться пізніше документи до ... до чого? Розібратися з відзначенням його роботи та винагороди. Так, це був шлях. Важливо було побачити вираз його очей, коли вона згадувала імена та книгу. І стежити за його руками, щоб переконатися, що він не озброєний, коли відкриває двері.
  Незважаючи на її рішучість бути сповненою впевненості, її серце шалено билося, коли вона постукала в двері. «Мені не слід було приходити самій, я не повинна була приходити самій», — сказала вона собі. Але я повинен це зробити, якщо хочу повноцінно виконувати роль партнера Деніела в цьому підприємстві. Я маю бути таким же сильним, як він.
  Жінці, яка відчинила двері, було років сорока і вона була одягнена в траурне чорне. Недавня смерть. Вираз глибокої туги і горя на обличчі жінки це підтверджував.
  — Доброго дня, — сказала Ебігейл. «Мені дуже прикро, що турбую вас у цей, очевидно, важкий час, але я шукаю Вільяма Джеддінга».
  Обличчя жінки напружилося, а на очах виступили сльози.
  «Хто ти?» — запитала вона сердито. «І якщо ви кажете, що це важкий час, ви повинні знати чому. То чого ж ти приходиш сюди просити мого чоловіка, коли ти знаєш, що він мертвий!»
  Ебігейл глянула на неї з глибоким вибаченням. «Мені щиро шкода, місіс Джеддінг», — сказала вона. — Але я не знала, що ваш чоловік помер. Я бачив темряву жалоби, але ніколи не думав, що це за ним. Коли він...?
  «Я не хочу з тобою говорити!» — вибухнула вона. «І я не маю з тобою розмовляти! Іди геть і залиш мене в спокої!
  З цими словами вона грюкнула дверима.
  Ебігейл стояла, дивлячись на зачинені двері, і розмірковувала, чи постукати в них знову, але вираз обличчя жінки та тон її голосу були дуже твердими. Відповідей там не було.
  Вона глянула вздовж дороги і побачила на розі магазин. як підійшовши до нього, вона побачила, що тротуар зовні був усіяний уламками цегли, стільці з відсутніми дерев’яними рейками, шматки посуду, іржаві інструменти. Лахміття та кістки, уламки суспільства, викинуті та викинуті, зібрані ганчірками та кістками на своєму візку та зібрані для продажу. Тут навіть найбідніші могли купити стілець, або табурет, або чайник.
  Власник магазину, здавалося, переміщав свої товари з тротуару в безпечне місце всередині магазину, тому час, очевидно, наближався до закриття.
  — Доброго дня, — сказала Ебігейл. «Вибачте, що потурбував вас. Мене звуть Ебігейл Фентон, і я працюю в Британському музеї для розслідування останніх смертей там».
  «О так! Вбивства! Жахливо, а!»
  — Справді, — сказала Ебіґейл. «Справа в тому, що я хотів поговорити з Вільямом Джеддінгом, тому що хтось сказав, що він може мати корисну інформацію, але я щойно дізнався, що він помер».
  Чоловік сумно кивнув. «Це було минулого понеділка».
  Минулого понеділка. Того самого дня, коли на Пікерінга напали й убили.
  — Бідний старий Вільям, — продовжував чоловік. «Він себе перевершив, чи не так».
  «Самогубство?»
  «Жахливо, це було. Він завантажив каміння до своїх кишень, а потім кинувся в басейн Баттлбридж».
  "Battlebridge Basin?" запитала Ебігейл.
  — Просто вгору по каналу. У той момент вода настільки каламутна, що дивно, що вони його знайшли. Вони б цього не зробили, якби хтось не побачив, як він кинувся». Він похитав головою. «Жахливий шлях, тонути у всій цій гидоті».
  «Минулого понеділка, ти сказав. Ви знаєте, о котрій порі доби це сталося?» запитала Ебіґейл.
  «Пізній день, наскільки я можу зрозуміти».
  Хтось знає, чому він це зробив? Я маю на увазі, що вбив себе».
  Чоловік спантеличено подивився на неї. «Я думав, ти сказав, що ти з Британського музею».
  — Я, — сказала Ебіґейл.
  — Тоді ви повинні знати, що його вбила та виставка. З тією книжкою. Вільям розповів мені, що трапилося, як він так працював над нею, а той тип викрав її в нього, і ось книга була з усією роботою Вільяма, яку всі бачили, але без його імені». Він похитав головою. «Злочинець, це було. Якщо ви запитаєте мене, хлопець, якого вбили, отримав те, що заслужив».
  
  Даніель сидів у купе, радіючи, що встиг сісти на один із останніх потягів до Лондона. Думка про вечір у компанії Джерролда Воттса та Бена Стілворсі, які обмінювалися спогадами про будівництво станції Нью-Стріт, сповнила його страхом і почуттям вдячності, від якого він зміг позбутися. Але його щось мучило у Воттсі. Незважаючи на всю його нервозність і твердження про те, що він боїться за своє життя, було щось, що вразило його.
  Деніел пробіг у пам’яті їхню розмову під час подорожі потягом і зрозумів, у чому справа: Воттс явно не любив свого партнера Ветстона. Деніел думав, чи Ебігейл підхопила якісь плітки від міс Розберрі про стосунки двох чоловіків, коли вона пішла за листами. Невже їй навіть вдалося роздобути листи? Якщо так, то він з нетерпінням чекав їх прочитати, щоб перевірити, чи міститимуть вони мотив вбивства Пікерінга та Ветстона. Якщо так, то наступним кроком буде зіткнення з цим містером Джеддінгом.
  Він не міг втриматися від легкої посмішки при думці, що Ебігейл чекатиме на нього вдома. Іноді він дивувався, як йому так пощастило знайти її і залишити її своєю – що? Дружина? Партнер? Коханець? Це не мало значення. Радісним фактом було те, що вони були разом, і він вирішив, що це стосунки, які він хоче тривати. Це означало, що він мав щось зробити, щоб переїхати з дому на Плендер-стрит.
  Він мав поговорити про це з Ебігейл раніше, коли вона сказала, що переїде до нього. Але коли вона почала прикрашати дім, розвішувати картини, додавати подушки та змінити його суворе, майже монастирське місце, яким воно було, перетворивши його з дому на дім, він був такий щасливий з нею в оновленому оточенні. він дозволив би цьому ковзати. Але факт полягав у тому, що Ебігейл звикла до таких речей, як водопровід: внутрішній туалет і ванна кімната з гарячою та холодною водою. Будинок Деніела в Кемден-Тауні все ще мав земляну комірчину в туалеті зовні. А купатися означало наповнити водою з холодного крана велику мідь у посудомийній, розпалити під нею вогонь, потім забрати гарячу воду й спорожнити її за допомогою відра в жерстяну ванну, принесену звідти, де вона висіла. задньому дворі та поставити його перед кухонною плитою, що працює на вугіллі, щоб люди, які купаються, не застудилися.
  І спорожнення ванни потім було таким же трудомістким, наповнюючи відра стічної води та виливаючи їх на невелику ділянку ґрунту на задньому дворі.
  Не те, щоб його будинок чимось відрізнявся від більшості інших у Камден-Тауні; у більшості з них була туалетна вулиця, а в будинку не було водопроводу. Але Ебігейл заслуговувала на краще. Можливо, вони навіть могли б взятися за будинок, який мав цю нову систему електричного освітлення замість газових ліхтарів.
  Треба рухатися, вирішив він. Кращий будинок у кращому районі міста. Настав час змін.
  OceanofPDF.com
  
  РОЗДІЛ ТРИДЦЯТЬ ЧЕТВЕРТИЙ
  Коли Ебігейл вставила свій ключ у замок, щоб увійти, позаду неї почувся голос: «Вибачте!»
  Вона обернулася й побачила маленького худорлявого газетного репортера Неда Карсона, який наближався до неї. Як і раніше, на його обличчі сяяла усмішка.
  «Ми зустрілися з містером Вілсоном у музеї кілька днів тому».
  — Так, — сказала Ебігейл. "Я пам'ятаю".
  «Я дізнався, що вас звуть Ебігейл Фентон і ви працюєте з Деніелом Вілсоном над вбивствами в Британському музеї. Дивно, що він не згадав про це. Чому?
  «Ти мав би поставити це запитання містеру Вілсону», — сказала Ебігейл.
  «Так, це те, на що я сподівався», — сказав Карсон. «Ось чому я подзвонив». Він знову посміхнувся. — Я помітив, що у вас є ключ від його будинку.
  «Містера Вілсона наразі немає вдома, і він попросив мене заглянути та перевірити, як там все», — сказала Ебігейл.
  — Ви маєте на увазі, що він у від'їзді?
  «Я так».
  «Ви знаєте, коли він повернеться?»
  «Я не впевнений. Але коли він повернеться, я повідомлю йому, що ти телефонував і хочеш з ним поговорити».
  «Ти будеш тут, коли він повернеться?» запитав Карсон. «Вдома?»
  "Чому ви хочете це знати?" запитала Ебігейл.
  «Особистий аспект». Карсон посміхнувся. «Це подобається нашим читачам».
  — Бажаю вам доброго вечора, містере Карсон, — коротко сказала Ебігейл. І вона зачинила двері.
  
  Коли Даніель нарешті повернувся додому, було дуже пізно. Це був довгий день із багатьма діями та стресом, який погіршувався нескінченною, здавалося б, поїздкою потягом до та з Бірмінгема. І коли він відкрив вхідні двері, він зрозумів, що голодує. Він мав би взяти їжу з одного з кіосків у Юстоні, але він бачив, як її виробляють. Він сумнівався щодо походження деяких продуктів відтоді, як побачив, як один із постачальників здирав шкіру з пацюка.
  «Я вдома!» — крикнув він, зачиняючи двері й прямуючи до задньої кухні, і коли він це зробив, його зустрів чудовий аромат разом з Ебігейл, яка обійняла його й міцно пригорнула.
  «Вам вдалося встигнути на останній поїзд».
  «Я б пішов додому пішки, якби пропустив це», — сказав Даніель, міцно обіймаючи її у відповідь і цілуючи. Він понюхав і посміхнувся. «Я не можу в це повірити, — сказав він, — але мій ніс говорить мені, що з кухні доноситься чудовий запах. Ви не маєте на увазі вас..."
  «Я так! Я пішов на Королівський Коледж-стріт і приніс пирога й пюре для нас обох. З петрушковим соусом. Я поставив їх у духовку, щоб вони були гарячими». Вона посміхнулася. «Краще б це було так добре, як ти кажеш».
  Що стосується Даніеля, то все було так само добре, як і раніше, хоча він відчував, що на обличчі Ебігейл, коли вона їла, бачив радше сумнів, ніж радість.
  «Потрібно звикнути», — сказав він.
  «І я впевнена, що звикну», — сказала вона. «Як вам повелося в Бірмінгемі?»
  «Нема чого розповідати», — сказав він. — Воттс у безпеці у Бена Стілворсі. Як щодо вас? — спитав Даніель. «Ти отримав листи?»
  «Я зробив».
  Вона дістала їх із шухляди, куди поклала, і віддала йому. Поки він їв, Даніель прочитав їх, його обличчя було затьмарене. «Очевидні погрози», — сказав він. «Нам потрібно з ним поговорити».
  «Я вже це зробила», — сказала Ебігейл.
  Він витріщився на неї, приголомшений. «Що?» сказав він.
  — Хоча його там не було. Насправді він мертвий. Він убив себе того дня, коли Пікерінга поранили ножем. Кинувся в басейн Баттлбридж.
  Даніель витріщився на неї, а потім постукав адресу на листі. — Ви ходили на Бальф-стріт?
  «Так».
  «Самотужки?»
  «Ось і приходить», — подумала вона. Лекція.
  «Ви знаєте, що я вам сказав про ту місцевість!» — огризнувся він. «Це пекельна діра! І піти туди без супроводу, щоб зіткнутися з людиною, яка, цілком можливо, була вбивцею!
  «Я міг би впоратися сам».
  — Бити його лопатою, яка у вас просто є під рукою? — сердито запитав Даніель. «Це не якийсь єгипетський робітник намагався приставати до вас, це був би ймовірний убивця! Вбивця, який відчайдушно хоче захистити себе від арешту!
  «Він не був. Я ж казав тобі, чоловік убив себе».
  «Але ви не повинні були цього знати, коли постукали в його двері!»
  Вона глянула на нього, рішуче. Вона вправлялася в тому, що сказати йому на цю тему відтоді, як повернулася з Бальф-стріт, розмірковуючи, як поговорити про це, не зачепивши його почуттів, і знала — як для себе, так і для нього — це потрібно сказати. . Це було те, що неможливо було відкласти.
  «Денієле, — сказала вона, — ти знаєш, що я тебе кохаю. Дуже, дуже».
  Він кивнув із здивованим виразом обличчя, а також трохи підозрілим щодо того, куди це йде. — Так, — сказав він.
  «І я знаю, що ти любиш мене і хочеш захистити».
  "Я так", - сказав він.
  «Але всі ці розмови про місця, куди я повинен боятися йти, змушують мене нервувати, не ступаючи майже куди завгодно».
  Він подивився на неї, невдоволений. — Вибачте, — сказав він. «Це останнє, чого б я хотів».
  — Я знаю, — сказала вона. «Даніель, я вже не молода дівчина. Я піклувався про себе та свою сестру Беллу після смерті наших батьків. Я проклав свій власний шлях у світі. Я був у місцях, які деякі вважають небезпечними, і я подорожував туди сам, як жінка, і був у безпеці. Головним чином тому, що я мав впевненість це зробити. Там, де я стикався з небезпекою, я справлявся з нею, іноді протистоячи їй, іноді вириваючись із ситуації. Але це ніколи не заважало мені йти далі, перевіряти себе. Я знаю, що ти маєш найкраще, коли попереджаєш мене, яких місць слід уникати, і я обіцяю тобі, що ніколи добровільно не наражатиму себе на небезпеку. Але я звик вважати себе сильною людиною. Хтось, хто не ховається від того, що життя кидає мені. І я хочу продовжувати бути цією людиною. Але з тобою.
  Деніел сидів, дивлячись на неї, і на мить вона задумалася, як він відповість. Нарешті, після того, що здавалося цілою болісною вічністю, він підвівся й рушив до неї, простягнувши руки.
  «Моя дорога Ебігейл», — сказав він. «Я можу тільки вибачитися. Ви цілком праві. Моя любов до тебе, яку я мав намір захистити, задушилася. Чи можете ви мені пробачити?»
  Вона підвелася, взяла його на руки й міцно пригорнула його до обличчя на її. «Нема чого прощати», — прошепотіла вона. «Це не твоя вина. Я дозволив цьому статися. Але дякую вам за те, що вислухали мене, і за те, що ви такі, як є, і те, як ви відповіли. Мені подобається відчуття, що ти хочеш захистити мене. Я, у свою чергу, хочу захистити вас». Вона знову міцно обняла його. «Тепер ми з цим покінчили, чи можу я розповісти тобі все про те, як це було?»
  Він обійняв її у відповідь, а потім відпустив, поцілувавши. — Звичайно. І я обіцяю, жодних перешкод».
  Вони обоє повернулися закінчити їжу, а Ебігейл розповіла йому про свою зустріч із місіс Джеддінг, а потім про свій візит до крамниці з ганчірками та кістками в кінці вулиці та про те, як вона дізналася про самогубство Джеддінга.
  «Після я подумав про це. Листи показують, що Вільям Джеддінг був абсолютно позбавлений, коли Пікерінг викрав його роботу про Амвросія та опублікував як свою власну. Він не міг позбутися того, що зробив Пікерінг, він не міг подати до суду на Пікерінга, бо в нього не було грошей – і який суд вирішить на користь теслі з добрими намірами проти слів історика з високою репутацією доктора Пікерінга. Прихід Пікерінга до музею, щоб представити роботу Джеддінга як свою власну, став останньою краплею. Тож Джеддінг вбиває Пікерінга. Але потім почуття провини долає його. Він не може жити з тим, що зробив. Тож того ж дня він убив себе».
  Даніель виглядав сумнівно. — А як щодо вбивства Менсфілда Ветстоуна? запитав він.
  «Це зробив хтось дуже близький до Джеддінга. Хтось настільки розлючений через несправедливість того, що Пікерінг зробив із Джеддінгом, і розлючений на те, що Джеддінг потім убив себе, а потім мститься іншій особі, яку звинувачують у ситуації, людині, яка опублікувала книгу: Менсфілду Ветстоуну. Це означає, що хто б це не був, він мав знати про листи між Джеддінгом і Ветстоуном.
  «Отже, графіті «Хто вбив Амвросія»…?»
  — Під Амброзієм він має на увазі, звичайно, Джеддінг, а люди, які його вбили, — Пікерінг і Ветстоун. Обидва вже мертві, тож наступним етапом буде викриття того, що Пікерінг викрав роботу Джеддінга, але занепокоєння полягає в тому, що, щоб забезпечити найбільший розголос, він здійснить ще одне вбивство разом із цим».
  «Насправді, у поїзді на зворотному шляху у мене виникла інша думка», — сказав Даніель. «Може це Воттс убив Ветстона?»
  Ебігейл спантеличено подивилася на нього. «Чому він зробив би таке?»
  «З тих речей, про які Воттс говорив дорогою до Бірмінгема, було цілком очевидно, що він образився на Ветстона. Уетстоун ставився до нього як до собаки. І я майже впевнений, що Воттс знав, що Пікерінг бреше, що він викрав роботу Джеддінга. І, зберігаючи мовчання та погоджуючись із цим, Воттс був змушений стати співучасником шахрайства. Це, мабуть, глибоко поранило його. Це має ще більше сенсу, коли ти розповів мені про самогубство Джеддінга. Воттс цілком міг відчувати себе винним у смерті Джеддінга, і він був змушений зіграти роль у цій смерті через те, що Ветстоун знущався над ним. Воттс знає, коли Ветстоун збирається до Британського музею, тому він стежить за ним і вбиває його. Ми знаємо, що Воттс був там приблизно в той час, коли Ветстоуна було вбито.
  «Він убиває свого партнера?»
  «В результаті він тепер є старшим партнером. Нарешті він може вибратися з-під домінування Ветстона».
  «Але навіщо тікати до сестри і говорити, що він боїться за своє життя?»
  — Димова завіса, — сказав Даніель. «Це робить його невинним і потенційною жертвою».
  «Це дуже заплутано», — сказала Ебігейл.
  «Ці вбивства були здійснені з великим обдумуванням і плануванням», — зазначив Деніел.
  Ебігейл подумала над цим, а потім кивнула. — Це можливо, — сказала вона. — До речі, я отримав цікаву інформацію від міс Роузберрі з Whetstone and Watts. Професор Пікерінг за сумісництвом читав лекції з римської історії в Університетському коледжі Лондона.
  «Так, Девід Ешфорд сказав мені те саме, але яке відношення це має до справи?» запитав Даніель.
  «Тому що, якщо він викрав цю роботу Вільяма Джеддінга і опублікував її як свою власну, він цілком міг зробити те саме з роботами деяких своїх учнів».
  «Як ми можемо дізнатися?»
  «Я знаю старшого викладача UCL, який спеціалізується на романістиці».
  «О?»
  «Його звуть Чарльз Вінтер. Я знав його, коли був у Ґіртоні; він був у Трініті в той же час, і наші шляхи перетиналися кілька разів відтоді».
  «Як схрещено?» — спитав Даніель, нахмурившись.
  Ебігейл засміялася. «Даніель, ти ревнуєш?»
  — Ні, — швидко відповів Даніель. Надто швидко. — Можливо, — сором’язливо визнав він.
  «Між нами ніколи нічого такого не було», — сказала вона. «Нас просто цікавила та сама тема, а він був розумною та доброю людиною».
  «Кращий за мене?»
  «Ні, але розумніший». Вона засміялася, побачивши вираз обурення на його обличчі: «Я жартую, ідіот! У всякому разі, я думав зайти до Чарльза в UCL завтра вранці. Це зовсім поруч із музеєм».
  «Так, я знаю», — сказав Даніель. «Ви хочете, щоб я пішов з вами?»
  — Не треба, — сказала Ебіґейл. «Було б краще, якби ви пішли в музей і подивіться, чи сталося там щось сьогодні після вбивства Ветстона».
  — Так, гарна ідея, — сказав Даніель. Він зробив паузу, а потім запитав: «Він гарний, цей Чарльз Вінтер?»
  — Як грецький бог! — захопилася Ебігейл. Вона щасливо зітхнула. «Добрий, турботливий, дуже розумний і красивий на вигляд. Він — мрія кожної жінки, за винятком одного».
  «Що це?»
  Вона вагалася, а потім сказала: «Він віддає перевагу чоловікам».
  «Він гомосексуаліст?» сказав Даніель.
  «Незаконно, я знаю. Але ось воно». Вона зітхнула. «Бідний Чарльз».
  
  Пізніше, пригорнувшись у ліжку, вона сказала: «До речі, сьогодні ввечері дзвонив той одіозний чоловік, Нед Карсон, і спіймав мене, коли я входила в будинок із ключем».
  Відразу Даніель насторожився. «Що він хотів?» запитав він.
  — Поговорити з тобою, — сказав він. «Я сказав йому, що ти поїхав. Але він запитав мене, чи буду я тут, коли ти повернешся додому».
  «Слизький щур!» — гаркнув Даніель.
  «Я більше нічого не сказав, просто закрив перед ним двері».
  «Цього буде достатньо для такого, як Карсон. Будьте готові до появи історії. Щось на зразок «Таємного любовного гнізда Риппера Тека».
  Ебігейл засміялася.
  — Це не до сміху, — різко сказав Даніель. — Він дізнається ваше ім’я й опублікує його.
  «Він уже це знає», — сказала Ебігейл. «Він винахідливий, я йому це віддам». І вона знову засміялася.
  «Що такого смішного?» запитав Даніель. «Він збирається зганьбити вашу репутацію».
  «Я просто думаю про реакцію Белли, коли вона читає історію». Ебігейл усміхнулася. «Я справді буду занепалою жінкою в її очах!»
  «На щастя, ця ганчірка циркулює лише в Лондоні», — сказав Даніель.
  «О, я впевнена, що у Белли є друзі в Лондоні, які будуть дуже раді переконатися, що вона побачить копію», — сказала Ебігейл.
  «Ти не сердишся?» запитав Даніель. «Я розлючений! Завтра я зустрінуся з Карсоном і погрожую розбити йому обличчя, якщо він надрукує щось про нас».
  «Таким чином підтверджую, що це правда», — сказала Ебігейл. Вона похитала головою. «Навіщо приносити йому задоволення? Ігноруйте його».
  «А як щодо того, що про вас подумають люди?» Сер Джаспер Стоун?
  «Якщо вони запитають, ми їм скажемо, що ти збираєшся зробити з мене чесну жінку».
  Даніель витріщився на неї. «Ти… ти вийдеш за мене заміж?»
  «А, я не сказала , коли », — сказала вона. «Можливо, через десять років або близько того, якщо я вам не набрид…»
  — Ти мені ніколи не набриднеш, — сказав Даніель.
  «…і я все ще вважаю тебе прийнятним супутником», — закінчила Ебігейл.
  «Насправді, — сказав він, — я трохи поміркував у поїзді, коли повертався з Бірмінгема».
  "Коли ви говорите "насправді" таким чином, це зазвичай означає щось із серйозним наслідком", - сказала Ебігейл.
  «Ну, це може підійти. Думаю, нам потрібно переїхати.
  «Чому?» сказала вона. "Що з цим не так?"
  «Зовнішня туалетна кімната. Без ванни.
  «Ось жерстяна ванна».
  — І все, що з цього випливає, — сказав Даніель. «Нам потрібна належна ванна кімната. З внутрішньою санітарією.
  "Через мене", - сказала вона.
  — Не обов’язково, — сказав Даніель. «Я думав про це для себе».
  'О, давай, Даніелю!' Ви живете в цьому будинку чотирнадцять років».
  «І вам знадобилося переїхати, щоб я побачив це таким, яким воно є. Незручно. Чудово для людини, яка майже ніколи не була тут і використовувала це як місце, щоб покласти голову…»
  «І готувати на власній кухонній плиті, що працює на вугіллі». Ебігейл усміхнулася.
  «Так, ну, можливо, нам знадобиться одна з тих нових газових духовок з газовою плитою».
  "Даніель, це так радикально!" сказала Ебігейл. — Але будьте певні, з мого боку я не поспішаю. Цей будинок завжди буде там, де ми починали наше спільне життя, тому він займає особливе місце. І я жив у складніших обставинах, ніж ці».
  «Ти збираєшся сказати: «Коли я був у Єгипті», — сказав Даніель.
  Вона вагалася. «Ну, я був. Але потім я подумав, що я краще поцілую тебе і займуся з тобою коханням».
  Він усміхнувся. «За це щоразу я голосую». І вони поцілувалися, спочатку ніжно, ніжно-пестливо, потім глибоко і пристрасно.
  OceanofPDF.com
  
  РОЗДІЛ ТРИДЦЯТЬ П'ЯТИЙ
  Коли вони виходили з дому наступного ранку, Даніель оголосив: «Я думаю, після насиченого вчорашнього дня ми побалуємо себе таксі». Ми не можемо дозволити вам відвідати свого дуже розумного та надзвичайно красивого старого друга, який виглядає пом’ятим від натовпу вранці в омнібусі або спітнілим від швидкої прогулянки».
  «Пам’ятайте, що сказав поет: «коні потіють, чоловіки потіють, жінки просто світяться», — сказала Ебігейл.
  «Який це був поет?» запитав Даніель.
  «Я не пам’ятаю, але я сумніваюся, що це був Шекспір», — сказала Ебігейл.
  Вони зупинили таксі на Камден-Гай-стріт і влаштувалися під ритм коня, коли подорожували, плануючи свій день.
  — Побачимося в музеї після зустрічі з Чарльзом, — сказала Ебігейл. «Що ти плануєш робити?»
  «Я думав зустрітися з сером Джаспером і пояснити йому, чому, незважаючи на наполягання суперінтенданта Армстронга, що ця Елсі Боулер є вбивцею, ми не погоджуємося. Інакше, як тільки правління дізнається про думку суперінтенданта, вони тиснуть на сера Джаспера, щоб він припинив нашу роботу». Він скривився. «Ми втратимо не лише гроші, мене засмучує той факт, що справжньому вбивці це вийде з рук».
  «Давайте підсумуємо наших підозрюваних», — сказала Ебігейл. «На першому місці?»
  — Можливо, Вільям Джеддінг — за вбивство Пікерінга, а хтось із його близьких — за вбивство Ветстона.
  — Згода, — сказала Ебіґейл. — Містере Ешфорд?
  Даніель похитав головою. «Ні, я цього не відчуваю».
  «Джон Келлі молодший та Ірландське республіканське братство?»
  — Можливо, за ножове поранення Пікерінга, але не за Ветстона. І оскільки я переконаний, що вбивства Пікерінга та Ветстоуна були пов’язані між собою, я думаю, ми можемо відмовитися від Братства».
  — Учора ввечері ви сказали, що вважаєте містера Воттса серйозним підозрюваним.
  «Минулої ночі я був втомлений, і мій мозок хапався за соломинку. Я не бачу Воттса вбивцею».
  «Елсі Боулер?»
  «Абсолютно ні. І я скажу серові Джасперу, чому».
  Таксі зупинилося, і водій вигукнув: «Університетський коледж!»
  Деніел допоміг Ебігейл спуститися з таксі та розплатився з водієм.
  «Я піду звідси пішки», — сказав він Ебігейл. «Побачимося пізніше».
  Деніел пішов, а Ебігейл попрямувала до масивної білої будівлі, де розміщувався історичний факультет UCL. Ебігейл завжди поважала UCL. Можливо, він не мав такої довгої історії, як Кембриджський чи Оксфордський університети, оскільки був заснований лише в 1826 році, але він був першим, який мав світську політику та приймав студентів з будь-якої релігії або навіть жодної. Він також стверджував, що був першим університетом Британії, який прийняв жінок як студентів, хоча в академічних колах з цього приводу виникли певні суперечки.
  По правді кажучи, її особливу прихильність до UCL викликала Музей єгипетської археології Петрі, заснований лише два роки тому, який мав одну з провідних у світі колекцій Єгипетські артефакти. На жаль, їй вдалося лише один раз відвідати колекцію через рік після її відкриття, і це був останній раз, коли вона зустрічалася з Чарльзом Вінтером. Вона засміялася сама собі, згадавши, що Деніел ревнує Чарльза. Вона також була трохи здивована, вважаючи Даніеля людиною великої довіри, незалежною духом. Вона не вважала його ревнивим. Хоча вона бачила ознаки цього під час їхнього раннього знайомства в Кембриджі. Але тоді це було зрозуміло; їй довелося визнати, що поводилася з ним огидно. І якби їхні ситуації були протилежними і вона відчула, що Даніель виявляє занадто багато прихильності та інтересу до іншої красивої, розумної та доброї жінки, вона теж відчула б приступ ревнощів.
  «Я вдарю її по морді», — вирішила вона.
  Вона вистежила Чарльза до його офісу, де він був зайнятий розмічанням студентських робіт. «Ебігейл! Це одне задоволення!'
  «Немає лекцій?»
  Чарльз подивився на годинник. — Ще ні, — сказав він. «Студенти, як відомо, запізнюються, тому в мене є година до прибуття орди. Що привело вас до Лондона? Я думав, ти або постійний у Кембриджі, або зайнятий перекопуванням половини Близького Сходу». Тоді він згадав. «Ні, зачекайте, ви нещодавно були на Адріановій стіні. Я прочитав про це в одному з журналів. Де ти був?
  «Більшість мого часу я проводив у Housesteads. Сім'я Клейтон зробила чудову роботу, розчистивши пізніші будівлі від землі та діставшись до залишків справжнього римського форту. Я займався розкопками системи підземного опалення, гіпокаусту. Абсолютно захоплююче! Це просто нагадало мені, які чудеса техніки були втрачені після відходу римлян».
  — Належна санітарія, — сказала Вінтер. «Дорогі дороги. І знадобилося майже дві тисячі років, щоб заново відкрити ці методи! Дурість людської раси ніколи не перестає мене дивувати. Отже, це ваше? Римська робота, яка привела вас сюди, чи ви прийшли подивитися на нещодавні доповнення до колекції Петрі?
  «Ні те, ні інше. Нещодавно я взявся за нове доповнення до своєї роботи історика».
  «Ой? Це звучить інтригуюче. Що за додаток?»
  «Детектив».
  Зима засміялася. «О, справді, Ебігейл! Дозвольте мені вгадати, Скотленд-Ярд схопив вас, щоб допомогти їм».
  — Не Скотленд-Ярд, а один із їхніх колишніх детективів. Деніел Вілсон, він був частиною команди інспектора Ебберлайна.
  «Аберлайн! Справа Різника! Він нахмурився, зацікавлений. «Ти несерйозно».
  — Ти коли-небудь знав, що я жартую, Чарльз?
  «Ні, тому я спантеличений. Ви та детектив Скотленд-Ярду.
  «Колишній детектив. Зараз він приватний агент, і він залучає мене до справ з історичної точки зору. Наприклад, зараз ми найняті Британським музеєм, щоб досліджувати там вбивства. Професор Пікерінг і його видавець Менсфілд Ветстоун».
  «Трагедія». Зима зітхнула. — Я не знав Ветстона, але Пікерінг читав тут лекції про Римську Британію.
  «Так, так сказав нам його видавець. Ось чому я хотів поговорити з тобою. Чи були якісь проблеми, поки він був тут?»
  "Проблеми?" запитала Зима.
  «Використовуючи, наприклад, деякі роботи своїх учнів для себе».
  Вінтер уважно подивився на неї. «Я припускаю, що щось спонукало це запитання?»
  — Так, — сказала Ебігейл. «Нас повідомили, що хтось стверджував, що Пікерінг викрав його дослідження про Амвросія Авреліана та використав їх у своїй книзі».
  — Між науковцями часто відбувається обмін дослідженнями, — обережно сказав Вінтер.
  «Це було зроблено без того, щоб Пікерінг віддав належне першому досліднику», — сказала Ебігейл.
  «Це оригінальне дослідження було зроблено як частина дисертації чи історичного ступеня?»
  Ебігейл похитала головою. «Це зробив затятий історик-любитель, столяр. Згідно з тим, що нам сказали, він надіслав свою роботу Пікерінгу, щоб попросити його допомогти в її публікації. Натомість Пікерінг використав його у своїй книзі та заявив, що він є своїм».
  «Це дуже серйозне звинувачення», — сказав Вінтер.
  — Так, — сказала Ебігейл. «Він зміг зійти з рук лише тому, що взяв роботу в когось без репутації чи опублікованих титрів. Ось чому я думав, що він має доступ до неопублікованих досліджень студентів».
  Вінтер деякий час задумливо мовчав, а потім сказав: «Минулого року був такий випадок. Студент на ім'я Вінстон Адамс стверджував, що Пікерінг викрав його роботу про пограбування Англсі Светонієм Пауліном у 61 році нашої ери».
  «Знищення друїдів і священних дубових гаїв». Ебігейл кивнула.
  — І не тільки друїдів, — сказав Вінтер. У той час Англсі був останнім притулком для повсталих кельтських воїнів із Галлії та всієї Імперії. Різанина всіх чоловіків, жінок і дітей на острові мала на меті знищити владу друїдів і завершити панування над Британією».
  — За винятком того, що Боудіка піднялася на сході в той же час, — додала Ебігейл.
  Вінтер вибачливо посміхнувся. — Вибачте, — сказав він. — Я весь час забуваю, що Римська Британія була ще однією з ваших наукових областей.
  «Розкажи мені про цього Вінстона Адамса».
  «Він був в Англсі, провів там археологічні розкопки й виявив кілька рідкісних артефактів, як кельтських, так і римських, і написав про них дуже довге й детальне дослідження як частину своєї курсової роботи».
  — Пікерінг був його репетитором?
  «Лише для цієї однієї роботи. Він був тут лише позаштатним викладачем. Так чи інакше, через три місяці Адамс поскаржився керівництву коледжу, що його робота була опублікована в журналі під ім'ям Пікерінга. Пікерінг, звичайно, спростував звинувачення і наполягав на тому, що він уже працював над різаниною на Англсі, але Адамс наполягав. Більше того, він написав власний оригінальний нарис і показав, що певні розділи статті, які, як стверджував Пікерінг, були його, містили дослівні розділи з есе Адамса».
  «Отже, він його вкрав».
  «Ми віддали перевагу терміну «асимільований».
  «Який би термін ви не використовували, факт полягає в тому, що цей студент зміг довести, що Пікерінг плагіатував свою роботу».
  «Так, здавалося, що це так».
  «Отже, який був результат?»
  «Було вирішено, що, можливо, настав час для професора залишити свою посаду в університеті».
  «Його звільнили».
  «Він пішов у відставку».
  «Чи був цей випадок з Адамсом єдиним?»
  Вінтер завагався, а потім сказав: «Після того, як розповсюдилася інформація про заяву Адамса, інші студенти виступили й заявили, що вони мали такий же досвід».
  «Чому вони не говорили про це раніше?»
  — Тому що вони сказали, що Пікерінг змушував їх триматися тихий. Він сказав, що знищить їхні шанси отримати хороший ступінь. Тому вони мовчали».
  — Але він не намагався таким чином залякати Адамса?
  — Мабуть, так і зробив, але дядько Адамса — якийсь дуже владний адвокат, і Адамс погрожував подати до суду на Пікерінга та коледж.
  «І тому Пікерінг обрав легкий шлях, щоб врятувати свою шкуру». Ебігейл скривилася. «Ця людина була щуром».
  — Він був видатним істориком, — зауважив Вінтер.
  «Який, очевидно, заснував більшу частину своїх опублікованих робіт, які створили йому таку репутацію, на важкій праці інших, які були надто безсилі, щоб протестувати».
  — Так, тепер він мертвий, — сказав Вінтер. «І його недоліки вмирають разом з ним».
  — Не всі, — похмуро сказала Ебіґейл. «Є люди, яких він образив і образив, і які хочуть помститися».
  
  Коли він прибув до музею, Деніел направився прямо до кабінету сера Джаспера, вирішивши наполягати на його справі для себе та Ебігейл, щоб їм дозволили продовжити розслідування, але перш ніж він міг почати надавати їхні докази, він зупинився, побачивши надзвичайно стурбований погляд на обличчі сера Джаспера. Спочатку він подумав, що сер Джаспер хвилюється, бо збирається повідомити Деніелу про важке рішення про те, що правління звільняє їх; але натомість сер Джаспер простягнув Деніелу аркуш паперу.
  — Сьогодні вранці надійшов ще один лист, — сказав він.
  Як і раніше, у листі вимагалися гроші, але цього разу він хотів, щоб гроші залишилися на вокзалі Паддінгтон, хоча не було дати чи часу, щоб гроші залишити, було те саме повідомлення, що ми зв’яжемося з вами та повідомимо, коли залишити гроші.
  — Я порівняв написане з двома попередніми листами, — сказав сер Джаспер. «Це інше. Отже, або здирник їх маскує почерк, або ця банда більша, ніж ми спочатку думали».
  Коли Даніель подивився на це, спалах впізнання промайнув у його пам’яті. — Я повернусь за мить, сер Джаспер, — сказав він. «Мені потрібно порівняти це з чимось».
  Він підняв листа й поспішно вийшов із кімнати, кинувся сходами до їхнього маленького кабінету, відкрив шухляду столу й дістав аркуш паперу, який порівняв із листом. Його обличчя тріумфально засяяло.
  «Взяв його!»
  OceanofPDF.com
  
  РОЗДІЛ ТРИДЦЯТЬ ШОСТИЙ
  Суперінтендант Армстронг сидів за своїм столом і складав промову, яку він збирався виголосити перед репортерами та журналістами, коли дівчину Елсі Боулер опиниться під вартою. Небезпечний вбивця притягнутий до кримінальної відповідальності на своїй вахті. Газети б це переписали. Двоє видатних діячів, вчений професор і видавець, були зарізані ножем у Британському музеї. Провідний артист поранений ножем. І сімнадцятирічною дівчиною. Очевидно, вона була божевільною, і вже один цей факт викликав би страх у читачів газет: що хтось такий міг блукати столицею, без розбору вбиваючи провідних діячів суспільства! Але суперінтендант Армстронг був рятівником громадськості. Чоловік, який привів божевільного вбивцю дівчат. Ні, потрібна була краща назва. Щось більш різке. Щось, що пам’ятає публіка. Саме тому Джек-Різник так добре резонував, чудове ім’я. Він самовдоволено посміхнувся, згадуючи, що Ебберлайн і Вілсон ніколи не могли зробити — притягнути Різника до відповідальності. Але він зробить це з божевільною вбивцею дівчат, як тільки вони накладуть на неї руки.
  У його двері різко постукали, потім увійшов Джон Фізер.
  «Так?» — гаркнув Армстронг. «Що це?»
  — Ці анонімні листи з погрозами, сер, — оголосив він. «Ті, що вимагають гроші з музею».
  «Так?» запитав Армстронг.
  «Ми його взяли. Він перебуває під вартою в поліцейській дільниці Ковент Гарден. Ви хочете його допитати чи я?»
  «Чорт, я хочу!» — вигукнув Армстронг, підводячись на ноги. Тоді він зупинився, насторожено. «Наскільки ви впевнені, що він правильний?»
  «Сто відсотків», — сказав Перо. Тоді, коли Армстронг підійшов до гачка, щоб одягнути пальто, він обережно додав: «Є одна річ, сер. Це Деніел Вілсон упізнав його».
  Армстронг обернувся й шоковано витріщився на нього. "Вілсон!"
  — Так, сер. Мені довелося запросити його та міс Фентон, щоб вони допомогли з допитом, тому що їхні свідчення засудять його».
  Обличчя Армстронга наповнилося гнівом. «Чому це зробили вони, а не ти?» — гаряче запитав він.
  "Тому що вони мали щось в почерку підозрюваного".
  — Значить, вони приховували докази! — огризнувся Армстронг. «Ми можемо зарядити їх!»
  — Ні, сер, — сказав Перо. «На той момент це не було доказом у цій справі чи вбивствах. Це було з іншого розслідування.
  Армстронг стояв, його рука все ще тримала гачок, де висіла його пальто, чоловік у сум’ятті.
  «Цей підозрюваний може бути пов’язаний із вбивствами? Ножові поранення?
  — Вілсон так не думає, сер. І я теж. Це просто надсилання листів із погрозами до Британського музею».
  «Тоді розберіться з цим, інспекторе». Армстронг повернувся до свого столу й сів.
  — Так, сер, — відповів Перо.
  "Але ми маємо заслугу в цьому!" — гаркнув Армстронг. «Ми його затримали! Вілсон цього не зробив!
  — Вілсон не може нікого заарештувати, сер, хіба що заарештувати громадянина, — зауважив Фізер.
  «Так, я це знаю!» — роздратовано сказав Армстронг. «Я просто хочу встановити, що якщо ця історія з’явиться в пресі – і я кажу «якщо», тому що, на мій погляд, немає потреби, щоб це було взагалі цікаво, це лише замутить воду справжньої справи. , той факт, що ця дівчина Елсі Боулер є нашою вбивцею – що, якщо це стане відомо у пресі, заслуга отримає столична поліція, а не Вілсон і ця жінка Фентон».
  — Я побачу, що зможу зробити, сер, але Деніел дуже популярний серед деяких представників преси.
  «Так, проклятий! І ми повинні це дослідити! Чи є там корупція, як ви думаєте? Вілсон платить їм хабарі, щоб отримати рекламу?
  — Я так не думаю, сер. Я ніколи не чув про щось подібне».
  «Ні, ти не можеш, але хтось може. Він неправильний, інспектор, видає себе за якогось народного героя, і одного разу я це доведу!
  — Так, сер. Я доповім вам, коли ми допитаємо в’язня».
  «Ми?» — різко гавкнув Армстронг.
  — Як я вже сказав, сер, Вілсон і міс Фентон братимуть участь у допиті.
  — Але ж вони цивільні!
  «З огляду на той факт, що це їхні докази, і вони принесли їх нам, і вони зустрічалися з обвинуваченими раніше, немає особливого способу обійти це, якщо ми хочемо отримати засудження».
  Армстронг насупився й дивився на Перо, здавалося, довго, перш ніж махнув рукою на знак відмови.
  — Іди, — наказав він. «Але це маленька історія. Це не заслуговує жодного висвітлення в пресі. Пам'ятайте про це».
  
  Едвард Чепмен сидів за столом у кімнаті для допитів у поліцейській дільниці на Праєд-стрит, намагаючись виглядати зухвало, але те, як його очі бігали з інспектора Фізера та Деніела, що стояли перед ним з іншого боку столу, показувало, що Ебігейл сиділа трохи віддалік. позаду них і два констеблі в уніформі, що стояли на варті, які дивилися на нього похмурими виразами, що видавало його нервозність.
  Перо підштовхнув йому першого листа через стіл. «Ви коли-небудь бачили цей лист раніше?» запитав він.
  Чепмен навіть не подивився на це. Вони побачили, як він нервово ковтнув, а потім похитав головою і сказав: «Ні».
  Перо не виявив жодних емоцій на цю відповідь. Він узяв другого листа й передав його Чепмену.
  «Ви коли-небудь бачили цей лист раніше?» запитав він.
  Чепмен знову похитав головою. «Ні».
  Фезер посунув через стіл перед Чепменом останнього листа, того самого, що був отриманий того ранку в музеї.
  «Ви коли-небудь бачили цей лист раніше?» запитав він.
  Цього разу Чепмен нервово ковтнув, а потім заїкаючись вимовив «Нн… ні».
  Потім Фезер показав список імен членів Ордену Дітей Авалону, який дав йому Деніел, список, який написав Чепмен.
  «Ви коли-небудь бачили цей список імен раніше?» — спитав Перо.
  Цього разу Чепмен кивнув. — Так, — сказав він. І тепер його колишня непокора повернулася, коли він сердито глянув на Даніеля. « Він змусив мене це написати».
  «Написи в цьому списку й написи попереднього листа, який я вам показав, останнього листа, отриманого Британським музеєм, ідентичні», — сказав Фезер. «Ви написали цього останнього листа».
  «Ні!» сказав Чепмен.
  — Так, — відповів Перо. «Двоє інших людей написали перші два листи, але ви написали цей. І це сталося після вбивства містера Менсфілда Ветстоуна, і це свідчить про те, що письменник відповідальний за це вбивство». Він уважно подивився на Чепмена. «Ви письменник. Це визнання того, що ви стоїте за вбивством Менсфілда Ветстоуна. І перший лист — це зізнання, що його автор стоїть за вбивством професора Ленса Пікерінга. Як я вже сказав, ми вважаємо, що ви запросили когось іншого, щоб написати інші два листи, і ми впевнені, що зможемо довести їх і звинуватити їх, але ви стоїте за цими листами, а отже, ви відповідальні за вбивства…
  «Ні!» — вибухнув Чепмен. «Ні! Це не має нічого спільного з вбивствами! Він сердито показав пальцем на Даніеля. «Це була його вина! Листи були просто жартом, щоб помститися йому за те, як він до мене ставився! Як злочинець! І подзвонити моїм батькам! Мій батько скоротив мені грошову допомогу!
  — Отже, ти визнаєш, що надсилав листи? — сказав Перо.
  «Так, але це був просто нешкідливий жарт!» — запротестував Чепмен. «Від них ніхто не постраждав!»
  «Ви вимагали гроші».
  «Але ж ми його не збирали! Це було для того, щоб дати йому урок за те, що він зруйнував моє життя!
  — Наскільки я розумію, він затримав вас і вашого компаньйона, коли ви прийшли до Британського музею, щоб влаштувати напад на виставку. Напад, який ви та ваш компаньйон спланували, не мав нічого спільного з містером Вілсоном, окрім того, що він вас зупинив. Але потім, замість того, щоб віддати вас констеблям, він домовився про те, щоб вас звільнили без звинувачення. Він врятував тебе від в'язниці. Як це руйнує твоє життя?»
  «Як я вже сказав, він привів моїх батьків, і мій батько скоротив мені грошову допомогу! Він зробив моє життя нещастям!»
  — Ні, ти зробив своє життя нещастям, коли вирішив напасти на виставку, — сказав Перо. «Ви зробили це набагато, набагато гірше, надіславши ці листи з погрозами до музею».
  «Це був жарт!» — наполегливо повторив Чепмен. «Вони не завдали жодної шкоди. Вони нікому не шкодили!»
  «З розслідування вбивств вони вилучили життєво важливу силу, щоб огородити місце, відведене для доставки грошей. Вони зашкодили розслідуванню вбивства. Вони викликали страх у музей і людей, які тут працювали, і всі вони думали, чи не стануть вони наступною жертвою. Тому що саме про це говорять ці листи». Він дивився на Чепмена похмурим поглядом. «Едвард Чепмен, я звинувачую вас у вимаганні грошей шляхом погроз, а також у втручанні поліції під час виконання ними службових обов’язків. Цього разу вас постануть перед судом і ви потрапите до в'язниці».
  «Ні, будь ласка!» — благав Чепмен і розплакався.
  «Кого ви переконали написати інші листи?» — запитав Перо.
  «Моя... моя молодша сестра і мій двоюрідний брат», — схлипнув Чепмен. «Вони думали, що я з кимось пожартував».
  «Їх імена?» — спитав Перо.
  «Міллісент моя сестра. Їй лише чотирнадцять. І мій двоюрідний брат Джордж Фелл.
  Перо записав імена, потім кивнув констеблям.
  «Відведіть його до камер», — сказав він.
  OceanofPDF.com
  
  РОЗДІЛ ТРИДЦЯТЬ СЬОМИЙ
  Коли Деніел і Ебігейл вийшли з поліцейської дільниці, вони побачили Джо Далтона, який чекав їх на тротуарі.
  «Даніель! Ебігейл!
  "Джо!" Даніель посміхнувся. «Ми повинні вірити, що це збіг?»
  Далтон посміхнувся. — Якщо ти в це віриш, то в мене є багато речей, які я можу тобі продати. Як Букінгемський палац.
  «Дай мені вгадати, пташечка сказала тобі, що когось принесли».
  Далтон кивнув. «Пов’язане з подіями в Британському музеї. Це вбивця?»
  — Ні, — сказав Даніель.
  — У такому разі це, мабуть, листи з погрозами.
  «Ви знаєте про них?» — здивовано сказала Ебігейл.
  «Якби я не робив цього, я б не дуже добре справлявся зі своєю роботою», — сказав Далтон.
  «У Джо є контакти в поліції», — пояснив Даніель.
  «Інспектор Перо?» запитала Ебіґейл.
  — Ні, ні, — сказав Далтон. «Джон Фезер теж… що я можу сказати?»
  «Чесно?» — посміхнувся Даніель.
  «Скажімо, він робить усе за правилами».
  «Джо має контакти з констеблями по всьому Лондону».
  «Які завжди вдячні за невелику винагороду в обмін на інформацію», — сказав Далтон.
  — Але ти раніше нічого не писав про листи, — сказала Ебігейл. — Принаймні я впевнений, що ми б дізналися, якби щось з’явилося в газетах.
  «Я думав, що це може бути контрпродуктивним», — сказав Далтон.
  «Що ти знаєш?» запитав Даніель.
  «Я знаю, що поліція чекала, щоб забрати всіх, хто з’явився, щоб отримати викуп у 1000 фунтів стерлінгів. І щоб ніхто не з'явився. Що наводило на думку, що це обман. Ось чому я поки що мовчав. Я думав, що може бути більша історія. І, схоже, я маю рацію. Сьогодні я отримав повідомлення про арешт молодого чоловіка на ім’я Едвард Чепмен. І я згадав, що це було ім’я одного з молодих людей, які завдали шкоди того дня, коли я був у музеї».
  «Ми ніколи не називали вам його ім’я», — сказала Ебігейл.
  «Тобі не потрібно було, — сказав Далтон.
  — Хтось у музеї, — сказав Даніель.
  Далтон знову посміхнувся. «Завжди корисно мати хороші контакти. Отже, історія?
  «Можливо, ви захочете поговорити з Джоном Фезером», — запропонував Даніель.
  — І я зроблю, — сказав Далтон. «Але було б корисно отримати історію від вас раніше, ніж я». Він усміхнувся. «Пам’ятай, Деніеле, ти винен мені за те, що не написав про тих двох молодих мальків, які завдали шкоди музею. Містер Чепмен і його друг.
  «Розплата?» запитав Даніель.
  — Я називаю це чесним, — сказав Далтон. — І немає причин, щоб хтось дізнався, що це від вас. Джон Фізер знає, що в мене є мої морди всередині сили. Він здогадається, що моя інформація надійшла від них. Принаймні, це те, що я йому скажу».
  «Я не можу цього зробити з Джоном», — сказав Даніель. — Він чесний мідь. Але що я зроблю, так це розповім вам історію, як ми її знаємо, але я скажу йому, що зробив це я. Тоді він сам вирішує, що він тобі скаже».
  "Чи був Армстронг учасником арешту?" запитав Далтон.
  Даніель похитав головою.
  «Отже, це не було пов’язано з вбивствами», — сказав Далтон.
  «Інспектор Фезер заслуговує на це заслугу», — сказав Даніель. «Він був відповідальним офіцером».
  «Так чому ви двоє тут?»
  «Скажімо, у нас була інформація, яка допомогла інспектору Фезеру».
  «Ці листи з погрозами надіслав цей Едвард Чепмен?»
  «Це звинувачення. Суд вирішить, винний він чи ні».
  — І як його спіймали? Тому що за моєю інформацією ніхто не з’явився, щоб забрати гроші за викуп».
  «Хороша наполеглива поліцейська робота з боку інспектора Фезера», — сказав Даніель.
  — І підказка від Деніела Вілсона та міс Ебігейл Фентон, — сказав Далтон. «Як ти це зробив?» Як ви зрозуміли, що це Чепмен?
  «Скажімо так, інформація надійшла до нас», — сказав Даніель. «Так само, як це приходить до вас. Але, як і ви, ми не можемо розкрити наші джерела».
  — Справедливо, — сказав Далтон. «Чи роздратує суперінтенданта Армстронга, якщо я згадаю вас у статті?»
  — Це залежить від того, що ви про нас говорите, — сказав Даніель.
  Далтон посміхнувся. — Дякую, — сказав він.
  «Що він скаже про нас?» — запитала Ебіґейл, коли Далтон бадьоро відійшов.
  «Щось, щоб дратувати Армстронга», — відповів Даніель. «Джо його не любить, і він знає, що я не люблю суперінтенданта. Але Джо справедлива людина. Він подбає про те, щоб Джон Фізер отримав належну оцінку».
  «Отож, — сказала Ебіґейл, — коли один злочин офіційно розкрито – вимоги вимагання – що буде нашим наступним кроком?»
  — Джеддінг, — сказав Даніель. «З огляду на те, що ви отримали від свого друга Чарльза, стає очевидним, що Пікерінг справді вкрав роботу Джеддінга. Питання: чи Джеддінг убив Пікерінга, а потім убив себе в пориві докорів сумління? У якому випадку, хто вбив Ветстоуна за його доручення? Або Джеддінг не вбив Пікерінга, і в такому випадку хто вбив – і, знову ж таки, вони зробили це в якості помсти за те, що Джеддінг постраждав від рук Пікерінга та Ветстоуна?»
  «Загадка полягає в тому, коли Джеддінг вчинив самогубство», — сказала Ебігейл. «Він покінчив із собою невдовзі після того, як Пікерінг був зарізаний до смерті, що вказує на те, що він зробив це через почуття провини».
  «Отже, ми з’ясовуємо, хто так переживав, як поводилися з Джеддінгом, що вбив Ветстоуна. Це означає, що ми повернемося на Балф-стріт і побачимо, чи зможемо ми переконати місіс Джеддінг повідомити нам, хто був найближчим до її покійного чоловіка».
  «Вона була не дуже привітною, коли я її побачила», — сказала Ебігейл. «Насправді вона відмовилася говорити про нього і грюкнула дверима перед моїм обличчям».
  «Можливо, цього разу нам пощастить більше», — сказав Даніель.
  Ебіґейл мусила визнати, що після повернення на Балф-стріт відчула впевненість у тому, що з нею був Деніел. Він випромінював впевнену силу, коли йшов вузькими вуличками, і хоча штори смикалися, як і раніше, при його вигляді діти, що гралися на вулиці, розбігалися й зникали.
  «Вони знають, що я мідь», — сказав Даніель. «Хоч я ні, вони можуть відчути ходу та погляд».
  Цього разу в будинку Джеддінгів ніхто не відповів на стукіт Деніела. Даніель спробував постукати в будинки з обох боків, але знову не було відповіді.
  «Як я вже сказав, вони думають, що я мідь», — сказав Даніель.
  «Чоловік у крамниці з ганчір’ям і кістками в кінці вулиці був доступним», — припустила Ебігейл.
  "Будемо сподіватися, що він досі такої думки", - сказав Даніель.
  Вони підійшли до крамниці з ганчір’я та кісток і знайшли власника, який сидів на стільці біля свого магазину.
  — Доброго дня, — сказала Ебігейл.
  «День», — сказав чоловік. «Знову, га?» Він подивився на Даніеля. — І цього разу з компанією. Мідь?
  — Більше ні, — сказав Даніель. — Приватний детектив разом із цією леді.
  «Розслідування вбивств у Британському музеї». Чоловік кивнув.
  — Ви чули про другий, — сказав Даніель.
  Чоловік знизав плечима. «Ви здивуєтеся, як швидко поширюється інформація. Кажуть, ще один удар ножем».
  — І вони мали б рацію, — сказав Даніель. Він підвів погляд на зітхання над дверима. «Я звертаюся до містера Флуда?»
  — Біллі Флуд, — сказав чоловік. «Це я, і я пишаюся тим, що ставлю своє ім’я над цим магазином. Люди тут знають мене як справедливу та чесну людину, з якою можна мати справу». Він подивився на Ебігейл. — Минулого разу ви запитували про бідного старого Вільяма Джеддінга.
  — Цього разу ми шукаємо місіс Джеддінг, — сказала Ебігейл. «Але в її будинку ніхто не відповідає».
  — Це тому, що її немає, — сказав Флад.
  «Геть?»
  «Їй набридли всі ті погляди, які вона дивилася на бідолашного старого Вільяма, який так чинив себе. Соромно за це. Тож вона знялася».
  «Ви знаєте, де?» запитав Даніель.
  Флуд подивився на нього й обережно сказав: «Можливо. Але я трейдер. Інформація така ж, як і будь-який інший товар».
  Деніел дістав із кишені монету й сховав її в кулаці.
  «А яка ціна?» запитав він.
  Флуд подивився на нього, а потім сказав: «Скажімо, я сподіваюся, що це щось краще, ніж шилінг, який ти тримаєш».
  Даніель розкрив руку й виявив флорин, монету в два шилінги. Чоловік потягнувся до нього, але Даніель знову затиснув руку й сказав: «Спочатку мені потрібно щось краще, ніж обіцянка».
  — Острів Собак, — сказав Флуд. «У неї там двоюрідний брат». Він показав на закриту руку Даніеля. «Це допоможе вам дізнатися її ім’я та адресу».
  Даніель передав флорин. Чоловік поклав його в кишеню, а потім сказав: «Дейзі Ренні». 12 East Ferry Road. Близько до футбольного поля. Ви це знаєте?
  «Атлетик Граунд», — відповів Даніель. «Дім Міллволл Атлетік». Раніше Millwall Rovers.
  «Футбольний фанат», — усміхнувся Флад.
  — Не обов’язково. Скажімо так, коли я був у війську, ми багато часу проводили на більшості футбольних майданчиків Лондона, тож я познайомився з більшістю з них».
  — Футбол і гроші, інспекторе, — сказав Флад. «Це може бути смертельна комбінація».
  «Як я вже говорив раніше, я більше не в поліції. Не інспектор».
  — Але ти був, — сказав Флуд. «Інспектор Вілсон. Я тебе пам'ятаю. Ваше фото було в газетах, коли ви були частиною загону старого Фреда Ебберлайна, особливо в часи Різника. Ніколи не ловив його, чи не так».
  — Не тому, що я намагався, — сказав Даніель. Він схилив капелюха. — Дякую за обмін, містере Флуд. Сподіваюся, це не виявиться дурним кроком».
  «Я передаю лише те, що чую. Я не можу цього гарантувати».
  «І де ви почули цю інформацію?»
  Флуд подивився на нього вражено. «Більше інформації за ті ж гроші?»
  — Лише додаткова страховка, — сказав Даніель. «Я б не хотів йти аж на Острів Собак і дізнаватися, що мене обдурили. Якби це сталося, я був би в дуже поганому настрої».
  Флуд неспокійно заворухнувся на стільці, а потім неохоче сказав: «Кетлін Первіс». Живе по сусідству з Джеддінгами. Вона сказала мені».
  — Дякую, — сказав Даніель. — До речі, як звуть місіс Джеддінг?
  — Пег, — сказала Флуд.
  Коли вони відійшли від Флуда та його магазину, Ебігейл запитала: «Чи збираємося ми перевірити його інформацію з цією Кетлін Первіс?»
  — Ні, — сказав Даніель. «Вона не відчиняла двері, коли ми туди стукали раніше, і я дивився, ніхто не зайшов до її будинку. Завтра ми поїдемо на Собачий острів. І якщо це виявиться марною тратою часу, тоді ми поговоримо з Кетлін Первіс. І я знову поговорю з містером Флудом.
  OceanofPDF.com
  
  РОЗДІЛ ТРИДЦЯТЬ ВОСЬМИЙ
  Наступного ранку, коли Деніел і Ебігейл вийшли з дому, щоб попрямувати на Острів Собак, вони були вражені, побачивши постать Неда Карсона, який тинявся біля узбіччя. Він підійшов до них, коли вхідні двері відчинилися, розмахуючи примірником газети.
  — Чи можу я поговорити, містере Вілсон? він закликав.
  Даніель пробурмотів Ебіґейл: «Краще залиш це мені».
  «Я впораюся сама», — наполягала Ебігейл.
  — Будь ласка, — сказав Даніель. «Я обіцяю, що не втрачу самовладання і не зроблю те, про що ми пошкодуємо».
  «Обіцяю?» — запитала вона.
  — Я обіцяю, — сказав він. Він усміхнувся. «Насправді, дивлячись на ваше обличчя зараз, я думаю, що у вас більше шансів завдати йому шкоди, ніж мені. Добре, що поруч немає лопати».
  Ебігейл кивнула, а потім пішла назад у будинок, залишивши Деніела повернутись обличчям до Карсона.
  «Я бачу, що у Джо Далтона є матеріал у газеті, де він цитує вас і вашу подругу міс Фентон», — сказав Карсон, постукуючи по примірнику Telegraph .
  — І інспектор Фезер, — сказав Даніель.
  «Правда. Але він не каже, які стосунки між вами та міс Фентон.
  "Чому він повинен?"
  «Так, ну, мабуть, це не в його стилі».
  «Але це твоє».
  «Людям, які читають « Голос народу», подобається особистий ракурс. Я розумію, що ти не хочеш, щоб твоє особисте життя писали в газетах. Як і міс Фентон. Тож мені було цікаво, чи є місце для якоїсь співпраці між нами».
  Даніель нічого не сказав, просто спостерігав за Карсоном і чекав. Це було саме те, чого він очікував.
  «Розумієте, це велика справа. Два вбивства в Британському музеї одне за одним. Схоже, оплот Імперії під загрозою. Чи є тут більша історія? Тепер я не знаю, але я впевнений, що ви знаєте». Він знову постукав по примірнику « Телеграфа» . «Ви допомогли Джо Далтону, то чому б не допомогти мені? Адже ми з ним займаємось одним бізнесом, інформуючи громадськість. І тоді я не відчуватиму потреби згадувати про ваші приватні домовленості. Здається, ви з міс Фентон не одружені.
  Деніел відчув бажання вдарити Карсона, стерти посмішку з його обличчя, але він пам’ятав те, що сказала йому Ебігейл. Ігноруйте це. Натомість, змушуючи себе залишатися спокійним і ввічливим, він сказав: «Мені здається, ви багато в чому помиляєтеся, містере Карсоне». Одна з них полягає в тому, що я надам вам будь-яку інформацію в обмін на те, що ви не будете писати про моє особисте життя. Це було б відповіддю на погрози та шантаж, що, як ви знаєте, означало б потурання кримінальному злочину».
  «А тепер подивіться!» — вигукнув Карсон, захищаючись. «Я ніколи не говорив про шантаж!»
  «Друга помилка полягає в тому, що ви припустили, що ви з Джо Далтоном працюєте в одному бізнесі. Ви ні. Він репортер новин. Ви поширюєте плітки та натяки, щоб розчулити своїх читачів. Я завжди готовий поговорити з хорошим репортером. Я не готовий з тобою говорити. Доброго дня.
  Даніель повернувся на каблуках. Позаду нього Карсон кричав: «Ви пошкодуєте про це, Вілсоне! Я тебе розорю! І твоя жінка!
  Розгніваний згадкою про Ебігейл, Даніель розвернувся і вже збирався кинутися на Карсона, але зупинився. Це дало б Карсону ідеальну історію. Натомість він сказав: «Будьте обережні, містере Карсон. Погані вчинки мають звичку повертатися до вас. Я вірю, що в Індії це називають кармою».
  Двері будинку відчинилися, і з’явилася Ебігейл.
  «Молодець!» — гаряче привітала вона його.
  «Я все ще хотів вдарити його, коли він говорив про вас».
  «Так, але ти цього не зробив. І це важливо».
  
  Їхня подорож залізницею до острова Собачий спричинила пересадку на Фенчерч-стріт на Лондонську та Блекволлську залізницю до станції Мілволл-Докс.
  «Дивлячись на назви станцій, через які ми будемо проходити, багато з них, здається, асоціюються з доками», — зауважила Ебігейл. Вест-Індський док. Ост-Індський док.
  «Це тому, що Острів Собак знаходиться в самому серці лондонського доку. До нього по Темзі припливають кораблі з усього світу. Це ідеальне місце для причалу для великих кораблів, тому що воно з трьох боків оточене Темзою. Це одна з найбільших петель у річці».
  Ебігейл милувалася краєвидами, що пробігали повз, коли потяг рухався далі, перетинав річку, а потім прямував на південь. Як сказав Даніель, у цій місцевості переважали доки та причали, на яких стояла величезна кількість вітрильних і парових кораблів.
  «Ця лінія в основному використовується для товарів», — додав Даніель. «Увесь цей вантаж розвантажують, а потім відправляють у товарні потяги, що прямують до Лондона та будь-якого іншого місця в Британії». Він нахилився вперед і вказав. «Зараз ми недалеко від доків Міллволл, і незабаром пройдемо повз футбольне поле».
  «Звідки ти так багато знаєш про футбол?»
  «Що ти маєш на увазі?»
  «Ви знаєте, де грає футбольний клуб «Міллволл», але для вас це не місцевий клуб».
  «Ми завжди стежили, коли йшов великий футбольний матч, — сказав Даніель. «Кишенькові крадіжки поширені, коли у вас великий натовп, а на іграх у Міллволлі може бути натовп у десять тисяч. Іноді більше. Багато нелегального бізнесу відбувається на периферії, і за ними потрібно було стежити. Крім того, футбольні вболівальники дуже племінні, тому іноді можуть виникати проблеми між суперниками. Але я впевнений, що ти знаєш про це, будучи студентом Кембриджа».
  Ебігейл спантеличено подивилася на нього. «Соціальні аспекти футбольних уболівальників — це не те, що ми вивчали в Girton».
  «Я говорю про спортивне суперництво, — сказав Даніель. «Щорічні човнові перегони між Оксфордом і Кембриджем завжди були справжнім кошмаром для поліції, коли банди ворогуючих студентів, як правило, п’яних, бунтували на вулицях, нападали один на одного і взагалі спричиняли хаос».
  «Можу вас запевнити, що ніколи в житті не бунтувала», — сказала Ебігейл. «І, чесно кажучи, хоча – як випускник Кембриджу – я завжди цікавлюся результатом човнових перегонів, це не так вже й важливо».
  «Ну, це різниця між вами та вболівальником футбольного клубу. Більшість футбольних клубів виникли завдяки людям, які живуть і працюють у певному регіоні, граючи за футбольну команду своєї фірми. Millwall, наприклад, був створений працівниками фабрики Morton's Canning and Preserves у Міллволлі в 1885 році. Woolwich Arsenal, як випливає з назви, складався з працівників боєприпасів Woolwich Royal Arsenal. Як результат, ці команди мають шалену лояльність місцевих жителів; це не просто футбольна команда, це їхні товариші по роботі на полі, які грають за свою репутацію. Ось чому ситуація стає такою гарячою. На відміну від студентів на нічних човнових перегонах, які просто хочуть спричинити хаос».
  «Мені здається, ти несправедливий», — сказала Ебігейл. «Студенти дуже старанно працюють. Човнові перегони та подібні заходи — це можливість випустити пар».
  «Нападати на поліцейських, які намагаються стежити за порядком і охороняти власність, а натомість у них викрадають шоломи?»
  «Ми говоримо про меншість студентів, які поводяться так», — сказала Ебігейл. «Мені приємно сказати, що я ніколи не стикався з ними, коли навчався в Кембриджі».
  — Це тому, що ви навчалися в жіночому коледжі «Гіртон», і хулігани, про яких я говорю, без винятку були чоловіками. І майже всі вони з сімей вищого класу, які повинні представляти належну соціальну поведінку, але закривають очі на поведінку своїх синів-правопорушників і виправдовують це, як ви кажете, «випуском пари». У моїй книзі це все ще спричиняє кримінальну шкоду та напад».
  Ебігейл засміялася. «Мені дуже подобається, коли ти сідаєш на свого високого коня». Вона засміялася. «Ви звучите як один із цих радикальних політиків. Я здивований, що ви не балотуєтеся в парламент».
  — Ні, дякую, — сказав Даніель. «Мій досвід спілкування з політиками не зацікавив мене. Мені завжди згадується приказка про те, що політик бреше, бо його губи рухаються».
  
  Фезер відповів на дзвінок суперінтенданта, і щойно він увійшов до кабінету Армстронга, то зрозумів, що все, для чого його викликали, не віщує нічого доброго. Начальник сердито стукав кулаком по столу, читаючи розкладену перед ним газету.
  — Ви покликали мене, сер? — сказав Перо.
  «Це ганьба!» — гаркнув Армстронг.
  «Що таке, сер?» — спитав Перо.
  «Ця історія в Telegraph про Чепмена та листи з погрозами. Ви це читали?»
  Перо спохмурнів. — Так, сер. Я думав, що це досить точно, сер. У всякому разі для газети».
  "Так, але де моє ім'я!"
  — З повагою, сер, ви сказали, що не хочете брати участь в арешті.
  «Це не має значення! Я головний інспектор! Ви навіть сказали цьому репортеру, — він шукав ім’я автора, — «цей Джо Далтон, це?»
  — Звичайно, сер. Я підкреслив, що все, що відбувається по цій справі, керуєте вами».
  'Вас згадали. І Вілсон, і жінка Фентон теж, Господи!
  — Не думаю, що їх можна звинувачувати, сер. Далтону надали факти справи...
  — І він навмисно не згадував, що я цим керую! Що ж, я хочу побачити цього персонажа Далтона і пояснити йому кілька речей. Вілсон більше не є частиною цього відділу, і, як на мене, він не є частиною цього розслідування!'
  — Це розумно, сер? — насторожено спитав Перо.
  «Чому ні?» — запитав Армстронг. «Ви, очевидно, недостатньо наполягали на тому, щоб моє ім’я було включено, тому я маю його виправити».
  — Якщо ви пам’ятаєте, сер, у вас була конфронтація з Далтоном раніше.
  Армстронг нахмурився. «Коли?»
  «Пограбування ювеліра на Пікаділлі рік тому. Той, де ми заарештували менеджера магазину, виконуючи ваш наказ...
  «Це був Далтон?!» — розлючено закричав Армстронг. «Я не міг пригадати його імені, просто він був надзвичайно зневажливим до мене!»
  «Менеджер був невинний», — зауважив Перо.
  «Я діяв на основі отриманої інформації», — прогарчав Армстронг.
  — Від справжнього винуватця, — сказав Перо.
  «Що ви маєте на меті, інспекторе?» — запитав Армстронг.
  — Я просто кажу, що вас ввели в оману, сер. Але, на жаль, менеджер ювеліра був двоюрідним братом Далтона...
  'Точно! Він особисто мені відповів! Він принизив мене!»
  — Я просто кажу, сер, що з огляду на це було б доцільно не сперечатися з Далтоном щодо того факту, що він не включив ваше ім’я у свій звіт про цю справу. Він може не сприйняти це добре».
  — Я знаю, як мати справу з пресою, інспекторе! — огризнувся Армстронг.
  Їх завадили двері, що відчинилися, і посильний у формі, спотикаючись, увійшов, через що Армстронг обернувся і сердито крикнув на чоловіка: «Що ти маєш на увазі, коли вриваєшся без стуку?!»
  — Вибачте, сер, — вибачився посланець, — але я маю термінове повідомлення для інспектора Фізера.
  Перо простягнув руку, і посланець простягнув йому записку. Пір’ячко прочитав його, потім передав наглядачеві.
  «Здається, ми її знайшли», — сказав він.
  Армстронг прочитав коротку замітку: зникла дівчина Елсі Боулер разом із жайворонками. Спостереження ведеться на північному березі мосту Ватерлоо. Денл Веріті. ПК 49.
  Начальник похмуро посміхнувся. «Правильно! Ходімо й заберемо її! Тоді ми побачимо, що містер Джо Далтон та інші так звані репортери будуть змушені написати у своїх газетах». Він вовче посміхнувся Перу. «Тепер вони не зможуть мене ігнорувати!»
  OceanofPDF.com
  
  РОЗДІЛ ТРИДЦЯТЬ ДЕВ'ЯТИЙ
  Адреса, яку вони дали для Дейзі Ренні, була лише за декілька хвилин ходьби Іст-Феррі-роуд від залізничної станції. На стук у двері відповіла літня жінка в фартусі, присипаному борошном.
  «Вибачте за безлад, — сказала вона, — але сьогодні мій день для приготування хліба».
  «Дейзі Ренні?» запитав Даніель.
  «Це я. Хто б ти міг бути?
  «Мене звуть Деніел Вілсон, а це міс Ебігейл Фентон».
  Жінка насторожено обнюхала їх. «Ти ж не принесеш Слово Боже?» — запитала вона підозріло. — Тільки ти виглядаєш так само, як ті, що були в нас учора. Як я вже сказав, сьогодні мій день для випікання хліба, і я не маю часу рятуватися».
  — Ні, — запевнив її Даніель. «Нас прислала сюди Кетлін Первіс, сусідка Пег Джеддінг на Балф-стрит, із повідомленням для неї. Вона доступна?»
  Дейзі Ренні похитала головою. — Вибачте, — сказала вона. «Вона була, але вона злетіла. Сказала, що побачивши всю цю активність у доках, а особливо всю воду, вона подумала про бідного Вільяма. Вона знову підозріло подивилася на них і запитала: «Знаєте, про що я?»
  «На жаль, ми маємо», — сказав Даніель. "Куди вона злетіла, ти знаєш?"
  — Саутенд, — сказала Дейзі. «Вона сказала, що хоче бути подалі від усіх. У неї там живе давній друг».
  «Ви знаєте ім'я та адресу цього друга?»
  Дейзі Ренні нахмурилася, міркуючи про це. «Її ім’я Роуз, але я не пам’ятаю її другого імені. Все, що Пег сказала, це те, що в неї є магазин, який продає мереживо на фасаді біля пірсу.
  Даніель скинув капелюха. — Дякую, — сказав він.
  Коли вони з Ебігейл пішли, вона запитала: «А що далі?» Саутенд?
  — Ні, — сказав Даніель. «Нас дають пробігти. Вони захищають її».
  «Що ми робимо?» запитала Ебіґейл.
  «Коли ми стикалися з чимось подібним, коли я був у війську, ми ставали важкими», — сказав Даніель. «Пришліть уніформу, щоб почали грабувати людей, і рано чи пізно люди заговорять. Але ми не можемо цього зробити, і Армстронг не підтримає нічого подібного, поки у нього в капоті ця бджола про Елсі Боулер. Ні, наша наступна зупинка — це повторний візит до Біллі Флуда, чоловіка-лахмітника. Нас влаштували на танець за мої два шилінги, а я людина, яка любить отримувати ціну за свої гроші».
  
  Фезер і Армстронг прибули на міст Ватерлоо, де на них чекав констебль Веріті.
  «Де вона, констебль?» — запитав Армстронг.
  — Уздовж берега річки, сер, — відповіла Веріті, показуючи вздовж набережної.
  — Ви залишили її без уваги? — сердито гаркнув Армстронг.
  — Ні, сер. Констебль Вікфорд стежить за нею.
  — Гарна думка, констеблю, — сказав Перо. Він звернувся до Армстронга. — Пропоную просуватися обережно, сер. Надто багато з нас одночасно може злякати її, щоб вона втекла».
  «Вона на багнистому березі річки, куди їй подітися?» — запитав Армстронг.
  — Вона могла б кинутися в річку, — сказав Перо. — Або забігти в один із каналізаційних отворів. Грязьові жайворонки, як правило, діють поблизу місць, де каналізація впадає в Темзу, тому що там найбагатші видобутки».
  Армстронг вагався, а потім кивнув. — Добре, — сказав він. — Ми з вами підемо вперед, інспекторе. Ми в цивільному, тому це не повинно її лякати. Ми лише двоє джентльменів, які гуляють і милуються річкою». Він звернувся до констебля Веріті й наказав: «Я хочу, щоб ви були готові спуститися й схопити її, коли я крикну».
  — У багнюці, сер? — із сумнівом запитала Веріті.
  «Звичайно в багнюці», — різко сказав Армстронг. «Ось де вона».
  «Але я можу застрягти», — зауважила Веріті. «Діти не занурюються глибоко, тому що вони маленькі й легкі».
  — Ця дівчина — вбивця, констебль, — суворо сказав Армстронг. «І ти не будеш один. Знайдуться інші констеблі, які витягнуть вас, коли ми її схопимо».
  — Так, сер, — сказала Веріті, все ще явно незадоволена перспективою потрапити в багнюку.
  Армстронг і Фізер вирушили набережною до місця, де чекав констебль Вікфорд.
  — Констебль Веріті має рацію, сер, — сказав Перо. «Він досить важкий, а грязюка Темзи сумно відома. У деяких частинах це схоже на плинний пісок, який тягне людей униз і утримує їх, тому звідти важко вибратися».
  «Важливо лише покласти руку на цю дівчину», — коротко сказав Армстронг.
  — Так, сер, — відповів Перо.
  Фезер і Армстронг підійшли до констебля Вікфорда, який весело відсалютував.
  — Не салютуй, дурню! — прошипів Армстронг. «Ми не хочемо її тривожити».
  — Вибачте, сер, — сказав Вікфорд.
  Армстронг сперся на гранітну стіну й подивився вниз. З припливом оголилася ділянка бруду, і близько десяти дітей різного віку шукали сміття, рівень бруду був на півдорозі між їхніми щиколотками та колінами, коли вони копали руками, шукаючи щось цінне. Наймолодшому було близько шести, старшому — сімнадцять. Вони шукали кинуті в річку монети, старі цвяхи та інші шматки металу, предмети одягу, навіть шматки вугілля, винесені після падіння з баржі. Усе, що вони знайшли, поклали в мішок, щоб потім розібрати, гроші залишити, а метал і вугілля продати чоловікові, який займався ганчірками та кістками. І справді там були кістки, в основному дрібних тварин, але були й людські кістки, оскільки трупи людей, які впали – або кинулися – у річку, зламалися, і їхні кістки були вимиті разом із рештою річковий детрит.
  «Яка вона?» запитав Армстронг.
  Констебль показав на худеньку дівчинку, яка була вищою за інших дітей. Вона була бліда, а її одяг був вимазаний брудом, яка також сплутала її довге волосся та вкрила обличчя.
  — Це вона, сер, — прошепотів він.
  "Як ви можете бути впевнені?" — запитав Армстронг. «Вона може бути ким завгодно».
  — Так каже констебль Веріті. Він знає одного з лахмітників, який купує те, що збирають діти. Його звуть Семмі, і він має старий фургон в Адельфі, і саме Семмі дізнався, хто ця дівчина».
  «Як?»
  «Один із дітей дізнався її ім’я та сказав Семмі. Семмі любить знати хто є хто. Іноді це коштує грошей, якщо він знайде втікача, якого хтось шукає».
  Армстронг подивився на дівчину, яка, здавалося, була надто зосереджена на тому, щоб продерти руки в густій багнюці, щоб помітити, що за нею спостерігають. Він повернувся до Фізера й сказав: «Так, іди й скажи Веріті, щоб вона спустилася з іншими констеблями й привела її. І нагадай їм, що вона небезпечна. У неї все ще може бути той ніж».
  Фезер кивнув і повернувся туди, де Веріті чекала з двома іншими констеблями, все ще виглядаючи жалюгідним від перспективи потрапити на багнюку.
  «Добре, констеблю. Ідіть і приведіть її. І стережіться, у неї був ніж».
  Веріті кивнула. «Так, сер».
  Він смикнув руками до сходів біля мосту, і двоє інших констеблів пішли за ним вниз, коли він попрямував до багнистого берега річки внизу. Коли констеблі повільно почали йти по багнюці, занурюючись по щиколотки на кожному кроці, Фізер повернувся туди, де стояли Армстронг і констебль Вікфорд, дивлячись на дітей. Раптом один із маленьких хлопчиків помітив трьох поліцейських, які невпевнено пробиралися до них.
  "Мідяки!" — закричав він.
  Одразу інші діти зачерпнули мішки зі своїми мізерними знахідками й почали тікати в протилежному напрямку.
  «Переходьте до інших сходинок!» Армстронг крикнув на Вікфорда, і констебль кинувся бігти до наступних сходів.
  «Вони прямують до каналізації!» — крикнув Перо.
  Веріті та два інших констеблі все ще були на деякій відстані від дітей і все більше загрузли в багнюці. Один із констеблів занурився по коліна.
  «Зупиніть її!» — несамовито закричав Армстронг.
  Діти пробиралися так швидко, як тільки могли, але все одно тонули в багнюці, рухаючись, і тепер були прямо під тим місцем, де стояли Перо та Армстронг. Елсі Боулер раптово кинула мішок, який несла, і попрямувала туди, де вода була глибшою.
  Вона сама втопиться! Перо зрозумів з шоком.
  Він скинув пальто, перекинув ногу через товсту балюстраду, а потім кинувся вниз, простягнувши при цьому руки. Він врізався в багнюку, занурюючись у смердючий мул, але одна його рука зуміла вхопитися за спідницю Елсі. Вона обернулася й кинулася на нього, але він відчайдушно вчепився.
  OceanofPDF.com
  
  РОЗДІЛ СОРОКИЙ
  Виникли проблеми з потягами під час їхнього повернення до центру Лондона, тому їхнє повернення зайняло набагато більше часу, ніж зворотна поїздка.
  «І все даремно». Ебігейл зітхнула, коли вони йшли від залізничної станції Gospel Oak по Камден-стріт до свого будинку на Плендер-стріт.
  — І так, і ні, — відповів Даніель. «Той факт, що всі захищають Пег Джеддінг, говорить про те, що вона щось знає, тому важливо, щоб ми її схопили».
  «Що вона може знати?»
  «Я не впевнений. Можливо, у неї є документи, написані Вільямом Джеддінгом, які могли б дати нам ім’я того, хто був найближче до нього, коли він писав свою книгу про Амвросія. Тому що я впевнений, що той, хто вбив Ветстоуна, зробив це, щоб помститися за те, що сталося з Джеддінгом. Нам потрібно знайти це ім’я».
  «Чи може це бути сама Пег Джеддінг?»
  «Можливо. Ви її зустріли. Ви думаєте, що вона ймовірно підозрюється у вбивці?
  — Важко сказати, — зізналася Ебігейл. «Вона, звичайно, була серйозно засмучена, коли я її побачив, але це було лише на кілька секунд, перш ніж вона зачинила за мною двері».
  Вони звернули на Плендер-стріт, і Ебігейл раптом зупинилася.
  «Не знову!» — застогнала вона.
  Даніель побачив, що змусило її раптово зупинитися: біля їхнього будинку чекав чоловік. Потім його обличчя розпливлося в посмішці.
  — Усе гаразд, — сказав він. «Це не Карсон. Це Джон Фезер. Коли вони підійшли до детектива, Даніель спантеличено додав: «Але він так дзвонить дуже рідко». Мабуть, щось сталося».
  Данило привітався з інспектором. «Джон! Це рідкість! Сподіваюся, ви недовго чекали».
  «Ні, я щойно прийшов», — сказав Перо. Він жестом показав на будинок. «Ми можемо поговорити всередині?»
  «Звичайно». Даніель відімкнув двері, і вони зайшли.
  — Я приготую нам чайник, — сказала Ебігейл. «Ти виглядаєш так, наче тобі може знадобитися, Джоне, і нам також».
  «Це буде ідеально», — сказав Перо.
  Вони пройшли на кухню, і Перо сів, а Ебігейл взялася розводити вогонь у плиті та наповнювати чайник водою.
  «Що сталося?» запитав Даніель. «Це має бути важливим, щоб привести вас сюди».
  — Я прийшов попередити вас про історію, яка завтра з’явиться в газетах. Вбивцю спіймано».
  Даніель нахмурився. «Коли?» запитав він. 'ВООЗ? І як?»
  — Елсі Боулер, — відповів Перо. «Її схопили, працюючи серед жайворонків біля набережної».
  — Але ж вона не вбивала Ветстона! сказав Даніель. — І я не впевнений, що вона вбила Пікерінга.
  «Інтендант бачить це не так», — сказав Перо. «Три удари ножем. Ми знаємо, що вона вдарила Туддера. Ми знаємо, що вона була зла на Пікерінга за те, як він поводився з її матір’ю. Отже, згідно з Армстронг, досить. Він виступає з промовою про це перед представниками преси в Скотленд-Ярді, поки ми розмовляємо».
  «Це не митиметься на суді», — наполягав Даніель.
  — Справа не дійде до суду, — сказав Перо. «Вона нездатна виступати. І це правда, тому що я сидів з Армстронгом, коли ми брали у неї інтерв’ю. Її розум зник. Вона балакає ні про що».
  «Де вона?»
  «Її доправили до Королівської Віфлемської лікарні для божевільних. І, судячи з усього, вона буде там все життя».
  Отже, Армстронг отримав свій результат. Вбивцю затримали на його вахті. Усіх хваліть. І жодного суду».
  — Приблизно такий розмір, — сказав Перо.
  — Ти думаєш, що вона винна, Джоне?
  — Безумовно, ударити Туддера. Щодо вбивств — ні. Але не має значення, що я думаю».
  «Це означає, що вбивця все ще там».
  — За словами суперінтенданта Армстронга, ні.
  — Думаєш, преса йому повірить?
  «Можливо, буде кілька голосів проти, але я думаю, що вони приймуть те, що він говорить. «Вбивця спійманий» є кращим заголовком, ніж «Вбивця все ще на волі».
  «Ви не відвідуєте цю прес-конференцію?» запитала Ебіґейл.
  — Ні, — відповів Перо. «Мені довелося піти додому і переодягнутися. Я стрибнув у багнюку і зловив її, тож наглядач сказав, що подбає про це».
  — Він не хоче ділитися славою, — несхвально сказала Ебігейл.
  «Відверто кажучи, тут не так багато слави», — сказав Перо. — Якщо він правий, то ми спіймали якусь бідолашну дівчину з розумом. Якщо він неправий, то вбивця все ще там».
  «Можемо ми піти побачити Елсі Боулер у Бетлемі?» запитав Даніель.
  — Не розумію, чому б і ні, — сказав Перо. «Армстронг не сказав вам не можу Насправді, у мене складається враження, що він був би радий, щоб ти її побачив, просто щоб втерти тобі носа про той факт, що це він дістав її і розкрив злочин, а не ти».
  Даніель зітхнув. «Загалом, здається, цей день для всіх нас розчаровує».
  «Чому? Що з тобою сталося?»
  «Ми пройшли весь шлях до острова Собачий у пошуках місіс Джеддінг, але її там не було».
  «З чого ви думаєте, що вона може бути?» — спитав Перо.
  «Це довга й прикра історія», — сказав Даніель. «Ти їв?»
  — Ні, — відповів Перо. — І вдома нічого не буде, — похмуро додав він. «Еллен і діти сьогодні ввечері в її сестри».
  «Я зараз не починаю готувати їжу», — твердо сказала Ебігейл. «Занадто пізно».
  «Я не збирався пропонувати тобі це робити», — сказав Даніель.
  «Навіть якщо ти це зробиш, мине деякий час, перш ніж ми зможемо поїсти», — зауважила Ебігейл.
  — Я знаю, — сказав Даніель. Він звернувся до Перо. «Ви любите пиріг і пюре?»
  «З петрушковим соусом?»
  «Звичайно! Без цього все було б іншим».
  Перо сяяв. «Я люблю пиріг і пюре!»
  Деніел подивився на Ебігейл, яка розгромлено зітхнула.
  
  Суперінтендант Армстронг стояв за столом перед зібранням журналістів у кімнаті Скотланд-Ярду, спеціально відведеній для таких випадків. Були представлені всі національні газети, а також більшість місцевих лондонських, як-от St Pancras Chronicle і Bloomsbury Gazette. Сержант Крюз з дивізіону в уніформі сидів поруч із суперінтендантом не тому, що він брав участь у захопленні Елсі Боулер, а тому, що він чудово виглядав у своїй формі сержанта, і він також був кимось що Армстронг міг розраховувати на те, що він зберігатиме мовчання під час прес-конференції та не буде заколисуватися відповідями на будь-які запитання.
  Армстронг з великою довірою оглянув репортерів, кожен з яких тримав перед собою блокнот і олівець. Це був його момент. «Мені приємно повідомити вам, — почав він, — що сьогодні ми заарештували особу, відповідальну за два нещодавні жахливі вбивства в Британському музеї — професора Ленса Пікерінга та його видавця містера Менсфілда Ветстоуна. Їхню вбивцю ми ідентифікували як молоду дівчину на ім'я Елсі Боулер. Елсі Боулер мала глибоку особисту образу на професора Пікерінга, образа, яку, як ми вважаємо, була її власною фантазією. Саме це спонукало її вдарити професора Пікерінга ножем. Потім вона, зі своїх власних причин, продовжила атакувати тих, хто був близький до професора Пікерінга. Серед них старший видавець фірми, яка видала останню книгу професора, пан Менсфілд Ветстоун, а також ще один близький знайомий професора. З міркувань обережності ми зберігаємо особу цієї третьої жертви в таємниці. На щастя для нього, він не помер, хоча його зарізала ця Елсі Боулер. Той факт, що і містер Ветстоун, і цей інший джентльмен були дуже тісно пов’язані з професором Пікерінгом, підтверджує той факт, що ця дівчина була винною.
  «Після того, як ми затримали цю дівчину, стало очевидно, що вона божевільна і психічно хвора. Якщо ви пам’ятаєте, після вбивства професора Пікерінга я сказав, що, на мою думку, ми маємо справу з якимось божевільним, і ця думка тепер підтвердилася. Її доставили до королівської лікарні Бетлема, де її тримають під пильною охороною.
  «Це був складний випадок, не в останню чергу тому, що він породив у громадськості різні теорії щодо причин вбивств. Але реальність така, що ця справа була розкрита шляхом наполегливої цілеспрямованості та прикладної процесуально-слідчої роботи професіоналів лише столична поліція, а не будь-які приватні агенти чи інші аматори». Він дуже гордо посміхнувся присутнім і оголосив: «Тепер я готовий відповісти на запитання щодо цієї справи».
  Чоловік у другому ряду підвівся. «Джо Далтон, начальник «Дейлі Телеграф» , — представився він.
  Відразу ж Армстронг був насторожі. Далтон, людина, яка викреслила його зі свого звіту про успішний арешт персонажа Чепмена. Чоловік, який напав на нього в пресі через пограбування ювеліра.
  «Я розумію, що справжній арешт здійснив інспектор Фізер, який стрибнув у Темзу, щоб затримати дівчину. Це правильно?
  Будь йому проклятий! Звідки Далтон отримав інформацію? Суперінтенданту сказали, що у Далтона є різні констеблі, які годують його інформацією. Що ж, якби він дізнався, хто передав цю історію, у цієї людини були б серйозні проблеми.
  «Інспектор Фізер зробив те, що зробив, виконуючи мій наказ», — жорстко відповів Армстронг. «Я був на місці з ним і відповідав весь час».
  «Але стрибок у Темзу в погоні за вбивцею, можливо, озброєною, говорить про вчинок великої мужності. Чи отримає він якусь нагороду за свій вчинок?»
  Коли інспектор Фізер пішов за дівчиною, хвиля закінчилася. Йому взагалі нічого не загрожувало».
  Бажаючи йти далі, він вказав на маленького чоловічка позаду, який тримав руку.
  «Дякую, інспекторе. Ми розуміємо, що дівчина занадто хвора, щоб постати перед судом?
  — Це правильно, — сказав Армстронг. «Це вердикт лікаря королівської лікарні Бетлема».
  — Це для вас досить зручно, — сказав чоловік. 'У вас є арешт без можливості для будь-кого перевірити, чи арешт обґрунтований. Я розумію, що цій дівчині сімнадцять і вона бродяга, у якої немає живих родичів. Ви впевнені, що це не арешт з розрахунку, покладання провини на якогось бідного нещасного…
  Армстронг вибухнув люттю. «Як ти смієш!» — заревів він. «Хто ти?»
  «Нед Карсон з « Голосу народу». '
  « Голос народу !» — крикнув Армстронг. «Це навіть не справжня газета!» Він сердито показав на констеблів, що стояли збоку. «Хто впустив цього самозванця? Викиньте його негайно!
  Коли двоє констеблів підняли Карсона зі стільця й потягли його до дверей, маленький чоловік вигукнув: «Що ви приховуєте, суперінтенданте?», перш ніж його виштовхнули з кімнати.
  Армстронг, намагаючись стримати свій гнів, знову обернувся до репортерів, готових викинути багатьох із них, але наступним стояв високий чоловік, якого він упізнав у доброзичливому ставленні до нього. Принаймні, наразі він показав, що це так. Але яке питання він мав готове тепер?
  — Едгар Уайт із « Хронік Святого Панкраса», — сказав високий чоловік. «Я хотів би сказати від імені представників преси, незважаючи на останній коментар, що ми вітаємо вас, суперінтенданте, з успішним завершенням цієї справи. Приємно знати, що після жахливого страху, який охопив усіх нас, це місто знову в безпеці».
  Після цього Вайт почав аплодувати, і до нього приєдналися інші, які також аплодували. Не всі, зазначив Армстронг. Цей персонаж Далтона, наприклад. Але більшість інших приєдналися, і Армстронг усміхнувся та вклонився.
  Його тріумф був повним.
  OceanofPDF.com
  
  РОЗДІЛ СОРОК ПЕРШИЙ
  Деніел і Ебігейл читали газетні звіти про промову суперінтенданта Армстронга, коли вони їхали в таксі до Сент-Джордж-Філд у Саутворку.
  «Згідно з The Times , він наголосив, що цю справу розкрила поліція самостійно без – я цитую – «допомоги будь-яких зовнішніх агентств, таких як приватні агенти», — сказала Ебігейл. «Він на нас нападає».
  «Ні, він на мене накидається», — сказав Даніель. «Він недостатньо добре знає вас, щоб хотіти заробити з вас очки. Але з часом він це зробить, я впевнений». Він усміхнувся. «Джо Далтон нічого про це не каже, і він наголошує, що саме Джон Фізер стрибнув у Темзу, щоб зловити дівчину. Армстронгу це не сподобається». Він дивився у вікно, коли таксі перетинало міст Блекфрайерс. «Ми майже там. Ви були раніше в лікарні Бетлема?
  — Ні, — сказала Ебігейл глибоко несхвальним тоном. — Але я знаю його репутацію. Бедлам. Місце, де бідолашних нещасних демонструють як розвагу для платних відвідувачів. Ті, кому пощастило мати якусь свободу пересування, тоді як інші бідолашні тримаються прикутими й голі, і знову ж таки, на них дивляться ідіоти для їх так званої розваги».
  — Так було раніше, — сказав Даніель. «На жаль, у нас часто були причини відвідувати лікарню, щоб спробувати поговорити з людьми, чиї імена були запропоновані як підозрювані, особливо в деяких жахливіших випадках, які ми розслідували».
  «Справа Джека Різника?»
  — Саме так, — сказав Даніель. «Були заяви, що деяким пацієнтам дозволили вийти і вони скоїли злочини, поки їх не було; інші припущення полягали в тому, що пацієнтів забирали з лікарні спеціально для скоєння злочинів, а потім повертали».
  «І чи знайшли ви якісь докази на підтримку цих звинувачень?»
  «Нічого, але їх потрібно було перевірити».
  «Отже, ви відчули Віфлем поблизу».
  — Так, — сказав Даніель.
  «І чи було все так погано, як люди казали?»
  Даніель вагався, перш ніж відповісти. «Скажімо, це було не найщасливіше місце, але мені сказали, що умови покращилися після парламентського розслідування. І під час наших розслідувань Різника, новий директор був призначений відповідальним, який, я вважаю, повністю змінив тон лікарні».
  «Хто це?»
  «Доктор ТБ Гіслоп. На відміну від багатьох своїх попередників, він цілком кваліфікований лікар, спеціалізується на психічних розладах. Безумовно, за шість років, відколи він прийшов на посаду, відбулася зміна режиму. Раніше багато наглядачів – а такими вони були – жорстоко поводилися з пацієнтами. З ними погано поводилися, заробляли на них та їхніх родичах. Під керівництвом доктора Гіслопа персонал тепер вважається медсестрою, і очікується, що він так і поводиться».
  — Здається, цей доктор Гіслоп — дивовижна людина, — сказала Ебіґейл.
  — Він, — сказав Даніель. «Хоча я його вже деякий час не бачив час. Останній раз це було три роки тому, коли ми з Абберлайн ще були в Скотланд-Ярді, і ми отримали інформацію, що лікар у лікарні робив незаконні аборти, і що дві жінки померли від його рук».
  «А вони мали?»
  «Ні. Жінки померли, але не від рук лікаря. Він не був винним у причетності до абортів. Виявилося, що звинувачення були наклепом проти нього його колишньої коханки, яка була розлючена через те, що лікар вирішив не одружуватися з нею. Абортист, який проводив операції, під час яких померли жінки, не був пов’язаний із лікарнею».
  «Але все ще лікар?»
  «Ні. Це була жінка, яка також була акушеркою. Сумним аспектом цього було те, що вона робила це не заради прибутку, вона щиро хотіла допомогти жінкам, які опинилися в скрутній ситуації».
  Коли вони наближалися до лікарні, Деніел подумав, що історія лікарні така ж хаотична, як і умови, які панували до прибуття доктора Гіслопа. Вона пишалася тим, що є найстарішою психіатричною лікарнею в Європі задовго до того, як слово «психіатрія» навіть увійшло в загальний вжиток. З перших днів існування «дому для божевільних» у глибоку туману часів – кажуть, що він був заснований у тринадцятому столітті за часів правління Генріха III – його первісну назву Вифлеємська королівська лікарня скоротили до Віфлем, а потім Бедлам як глузливий тон. Він багато разів змінював місце розташування в Лондоні, його останнє розташування перед нинішнім на Сент-Джордж Філдс у Саутворку, на південь від річки, було в Мурфілдсі, неподалік від Мургейта. Але до приходу доктора Гіслопа медичні режими залишалися майже незмінними: тих, кого вважали божевільними, ув’язнювали та залишали гнити подалі від поважного суспільства, хоча «поважного» суспільство» насолоджувалося розвагами, які прикуті нещасні пропонували для прогулянки.
  Ебігейл сиділа, приголомшена виглядом лікарні, коли вони їхали під’їзною алеєю до головного корпусу.
  «Це величезно!» сказала вона. «Я не знав, що ця будівля така величезна! Він майже такий же великий, як будівля парламенту!
  «Мене не здивує, якщо він більший», — сказав Даніель.
  Таксі зупинилося біля вишукано прикрашеного головного входу, і Даніель увійшов вперед.
  «Я можу вас запевнити, ви будете в безпеці», — сказав Даніель Ебігейл. «Дійсно небезпечних пацієнтів тримають у безпечних камерах».
  Він підійшов до головної рецепції, де пред'явив картку. «Я був би вдячний, якби ви сказали доктору Гіслопу, що Деніел Вілсон і міс Ебігейл Фентон тут, і ми були б вдячні, якби він міг приділити нам кілька хвилин», — сказав Деніел. — Це стосується Елсі Боулер.
  Адміністратор відправив гінця у нутрощі будівлі. Через кілька хвилин гонець повернувся.
  «Доктор Гіслоп прийме вас», — сказав він їм. Будь ласка, йдіть за мною.
  Кабінет доктора Гіслопа знаходився в першому коридорі біля головного входу, і він піднявся з-за столу, коли посильний проводив Деніела та Ебігейл.
  — Інспектор Вілсон, — сказав він, простягаючи руку, щоб потиснути Даніелю руку.
  — Сьогодні просто містер Вілсон, докторе, — сказав Даніель. «Я покинув Скотленд-Ярд і зараз працюю приватним агентом. Хоча я все ще працюю разом із деякими своїми старими колегами, які все ще працюють у Yard. Як інспектор Фізер, який сказав нам, що Елсі Боулер тут під вашою опікою.
  — Ага, бідолашна дівчина, — сказав Гіслоп.
  Даніель жестом показав на Ебігейл. «Дозвольте представити вам міс Ебігейл Фентон, мою партнерку у справі, над якою ми зараз працюємо».
  «Якщо це стосується Елсі, то це повинні бути вбивства в Британському музеї», — сказав Гіслоп.
  — Справді, — сказав Даніель. «Я вважаю, що суперінтендант Армстронг зі Скотланд-Ярду вважає її відповідальною за обидва вбивства».
  — Це його думка, — обережно сказав Гіслоп.
  — А ваш? запитав Даніель.
  Гіслоп подумав над своєю відповіддю, а потім відповів: «На жаль, оскільки ви не поліцейські, які офіційно беруть участь у справі, і не є родичами дівчини, я боюся, що я не можу по-справжньому обговорити її з вами».
  — Я розумію вашу ситуацію, докторе, — сказав Даніель. Він витягнув картку повноважень, яку дав йому сер Джаспер Стоун, і передав її Гіслопу. «Однак ви побачите, що Британський музей офіційно залучив нас до цієї справи, і ми тут з відома та рекомендації інспектора Фезера».
  Гіслоп оглянув картку, потім звернувся до Ебігейл. — Чи є у вас подібні докази влади, міс Фентон?
  — Знаю, — відповіла Ебіґейл і простягла йому листівку, яку дав їй сер Джаспер. Він вивчив його, а потім повернув їй.
  «Дякую», — сказав він, помітно розслабившись. «Це частина нових правил персоналу, які я запроваджую в лікарні, щоб уникнути деяких нещасних подій минулого. І якщо я хочу переконатися, що інші дотримуються правил, то я повинен сам подавати приклад».
  «Більше немає вільного доступу до пацієнтів для всіх і кожного», — сказала Ебігейл.
  — Я бачу, ви знаєте про минулу сумну репутацію лікарні, — сказав Гіслоп.
  «Чи можна було б поговорити з Елсі?» запитав Даніель.
  — Не розумію, чому б і ні, — сказав Гіслоп. «Хоча це може бути непродуктивним. Вона нічого не сказала, відколи приїхала».
  «Її манера?» запитав Даніель.
  «Я б сказав, слухняний», — сказав Гіслоп. «Якщо в ній і була злість, то, здається, вона зникла. Але ми тримали її окремо від інших пацієнтів як запобіжний захід з міркувань безпеки». Він підвівся з-за столу. «Якщо ти підеш за мною, я відведу тебе до неї».
  Він повів коридором, потім іншим. Вони проходили повз різних людей, які сиділи на стільцях чи лавках у коридорах, багато з них із пустими виразами облич. З’явилися інші, які перебували в стані збудження, зокрема один, який у нервовому стані побіг до Гіслопа. «Лікарю, ви повинні витягнути мене звідси!» — квапливо прошепотів він. «Я маю щось дуже важливе сказати королеві. Це питання життя чи смерті!»
  — Справді, Джеймсе, і ти це зробиш, — м’яко сказав Гіслоп. «Дозвольте мені спочатку розібратися з цими людьми, а потім я прийду і поговорю з вами про це, і ми домовимось».
  Коли Гіслоп йшов далі, Деніел і Ебігейл слідували за ним, Ебігейл запитала: «Що це було з королевою?» Що потрібно зробити?»
  «На жаль, жодного. Коли я наступного разу побачу Джеймса, він забуде про нашу розмову або про те, що він попросив, щоб його відпустили, щоб поговорити з Її Величностею.
  Він підійшов до дверей, вибрав ключ із великого брелока й відімкнув їх.
  Маленька дівчинка, болісно худа, сиділа на підлозі, втиснувшись у куток кімнати, хоча там стояло ліжко й м’який стілець. Дівчина була одягнена в просте пальто з грубого матеріалу.
  — Елсі, — сказав доктор Гіслоп, присідаючи біля дівчини. «Ці люди прийшли поговорити з вами. Я обіцяю тобі, що вони тобі не зашкодять. Ти б підійшов і сів на ліжко, поки вони розмовляють?»
  Дівчина слухняно піднялася з підлоги, підійшла до ліжка й сіла. Доктор Гіслоп кивнув Деніелу та Ебігейл, щоб вони продовжували.
  — Елсі, — м’яко сказав Деніел, — мене звуть Даніель, а це Ебігейл. Як сказав доктор Гіслоп, я обіцяю вам, що ми не хочемо вам зла. Ми просто хочемо почути від вас про те, що сталося в Британському музеї».
  Елсі пробурмотіла щось коротке й нечутне, а потім тупо подивилася на них. Даніель запитливо глянув на Гіслопа.
  «Вона сказала, що ніколи не була в Британському музеї», — сказав Гіслоп.
  Деніел кивнув, потім знову повернувся до дівчини. «Ви зарізали людину», — сказав він.
  «Так», — почули вони її шепіт. «У багатого вдома». Вона опустила голову і почала плакати.
  — Ось, ось, Елсі, — сказав Гіслоп. «Все добре. Ми тут, щоб допомогти вам».
  Елсі підняла голову. «Вони сказали, що я зарізав інших чоловіків, але я цього не зробив. Я пішов туди, щоб зробити жінку, дружину багатого, тому що вона захищала його і те, що він зробив з моєю мамою». Її голова знову опустилася, і вона сказала: «Я була зла. Я не повинен був цього робити з нею. Це не її вина».
  «Чоловік, якого ви зарізали?» запитала Ебіґейл.
  «Він став на заваді. Я не хотів його встромити».
  
  Коли вони йшли коридором від кімнати Елсі Боулер, Деніел запитав: «Що ви думаєте, докторе?»
  Гіслоп на мить помовчав, а потім сказав: «Наскільки я розумію про два вбивства, їм знадобилося певне планування та прорахунок розвідки, щоб здійснити їх так, щоб їх не розкрили». Все, що я можу сказати, це те, що Елсі Боулер у своєму теперішньому стані не здається здатною організувати чи здійснити дії таким чином. Проте, ще раз наголошую, в її теперішньому стані».
  «Ви думаєте, що вона могла бути здатною раніше?»
  Гіслоп знову завагався, а потім сказав: «Це виглядає малоймовірним, але одне ніколи не можна бути впевненим, коли стан розуму хиткий. Наразі я задоволений тим, що вона опинилася у потрібному місці, де, сподіваюся, вона може трохи відпочити від випробувань, які вона пережила. Суд і можливе ув'язнення не принесуть користі ні їй, ні суспільству».
  Пізніше, коли Даніель і Ебігейл поверталися в іншому таксі, Ебігейл задумливо сказала: «Він не думає, що це зробила вона».
  — Ні, — сказав Даніель. «Натомість він вирішив надати їй захист у Віфлемі».
  «Я вважаю, що доктор Гіслоп чудова людина», — сказала Ебігейл. «Так радикально змінити таке місце, як Віфлем. Щоб перетворити його з місця жахів на святилище. Притулок у прямому сенсі цього слова».
  — Справді, — сказав Даніель. «Але проблема в тому, що вбивця все ще там».
  OceanofPDF.com
  
  РОЗДІЛ СОРОК ДРУГИЙ
  Сер Джаспер читав щоденні газети, коли Даніель та Ебігейл увійшли до його кабінету, повертаючись до музею.
  — Ви бачили заяву суперінтенданта Армстронга? запитав він.
  — Маємо, сер Джаспер, — сказав Даніель.
  — Але ви все ще не впевнені, що ця дівчина, Боулер, і є та, хто вбив професора Пікерінга та Менсфілда Ветстоуна?
  «Ми ні. Інспектора Фезера та доктора Гіслопа також немає в Бетлемській лікарні, хоча доктор Гіслоп не скаже про це публічно. Але ми визнаємо, що з огляду на заяву суперінтенданта Армстронга для преси, ви не зможете змусити нас проводити розслідування. Що стосується громадськості, то справу закрито».
  Сер Джаспер зітхнув. «На жаль, я відчуваю, що такою ж буде думка опікунської ради». Він завагався, потім запитально подивився на них. «Наскільки ви насправді близькі до ідентифікації справжнього вбивці?»
  «Я вважаю, що ми дуже близькі», — сказав Даніель. «Ми переконані, що вбивцею є людина, близька до Вільяма Джеддінга. Незалежно від схвалення правління чи без нього, ми хочемо продовжувати. Ми знаємо, що подальших платежів не буде, але..."
  Сер Джаспер підняв руку, щоб зупинити його.
  «Я скажу раді, що вам знадобиться кілька днів, щоб довести справу до належного завершення. Завершення звітів для дошки, підведення підсумків тощо. Це лише кілька днів…»
  — Але з великою вдячністю прийнято, сер Джаспер, — сказав Даніель. «І дуже вдячний».
  Коли вони вийшли з кабінету сера Джаспера та спустилися до головної приймальні, Ебігейл запитала: «Що далі?»
  — Мені потрібно поговорити з Біллі Флудом, — рішуче сказав Деніел. — І я думаю, що цього разу я побачу його сам, якщо ви не проти.
  «Ти думаєш, я буду заважати?» Тому що я жінка?» запитала Ебігейл.
  «Ні. Але він повинен відчути всю міру мого гніву за те, що я вів з нами танець».
  «Я впораюся з цим», — сказала Ебігейл.
  — Ні, якщо все піде не так, — сказав Даніель.
  «Що ти маєш на увазі?»
  «Я вважаю, що містер Флуд — це щось більше, ніж просто нешкідлива людина. Я підозрюю, що він у центрі чогось більш прибуткового у фінансовому плані. Це може означати, що він має захист».
  «Що змушує вас це говорити? Ви зустрічали його лише один раз.
  Даніель постукав по носу. «Це», — сказав він. «Мій мідний ніс. Я вже казав тобі раніше, я відчуваю запах того, що лежить під поверхнею. Перш ніж я був готовий висловити йому сумніви. Але з цоканням годинника це зникло».
  
  «Знову ти!» Біллі Флад спохмурнів, коли Деніел зайшов до своєї крамниці.
  — Знову я, — підтвердив Даніель. «Ти мав знати, що я передзвоню».
  "Чому це?"
  «Через ту адресу, яку ви мене продали. Що було дурницею».
  «Мені дали це добросовісно!» — запротестував Флуд.
  «Ні, тобі сказали вказати цю адресу, якщо хтось прийде попросити Пег Джеддінг», — різко сказав Деніел. «Я вирішив ризикнути, про всяк випадок».
  «Дивіться, інспекторе…»
  «Я вже казав вам, я більше не в армії».
  'Точно! А ти вже не маєш повноважень, тож якщо тобі не подобається, можеш кинути гачок! І не думай мене грубити, одним свистком я можу тут захиститися».
  «Мені б не спадало на думку грубити вас», — обережно сказав Даніель. «Мені не потрібно це робити. Якби я хотів відплатити тобі, я б зробив це інакше. Один раз мідь, завжди мідь. Це означає, що в мене є друзі на вищому рівні, а не місцеві поліцейські, які беруть кілька шилінгів, щоб закрити очі. Ви знаєте, що я був у загоні Ебберлайна, тож ви знаєте, що я маю вуха хороших детективів. Люди, які зацікавляться вашим магазином.
  "Що ви маєте на увазі?!" запитав Флуд.
  «Ви не заробляєте на життя купівлею та продажем старого ганчір’я та поламаних стільців. Я відчуваю запах паркану, коли зустрічаю його. Доходи від злочину, вони це називають. Я був готовий закрити на це очі, якби обмін, який ви дали мені, був добрим. Але це не було. Тому будьте готові до того, що Скотленд-Ярд почне регулярно здавати ваш магазин. Ви не дізнаєтесь, коли. Це може бути щодня, це може бути щотижня. Але це ускладнює переміщення вкрадених товарів, якщо ви не знаєте, коли вас чекає рейд». Коли Флад знову відкрив рота, щоб протестувати, Деніел підняв руку й показав Флуду поліцейський свисток, який він тримав. — Про всяк випадок, якщо ти думаєш покликати свою охорону й кинути мене в канал, щоб залишити мене мій рот закрий, це стара пам'ять. Ти напевно не думав, що цього разу я прийду сам? Один удар по цьому, і ви будете кишіти мідяками».
  Флуд зиркнув на нього, а потім похмуро сказав: «Я не знаю, де Пег». Її сім'я вигнала її духом».
  «Отже, хто ще був близький до Джеддінга? З ким він говорив про книгу, яку писав? Той, що вкрали?»
  «Він говорив зі мною про це», — сказав Флуд.
  — Отже, розкажи мені про Амвросія, — сказав Даніель.
  Флуд насупився. 'ВООЗ?'
  Даніель придивився до нього каменем. «Регулярні візити з двору. І я не жартую».
  Флуд вагався, а потім сказав: «Пеґ тобі ні до чого. Вона сказала мені, що половину часу не могла зрозуміти, про що Вільям говорив про цю свою книгу. Над головою, сказала вона. Тобі потрібно поговорити з дітьми, його сином і донькою. Саме з ними він найбільше говорив про це».
  «Де я їх знайду?»
  «Його дочка переїхала, але його син все ще поруч».
  «Як звуть його сина?»
  «Персі».
  — А де я знайду Персі? І я вже раз кашляв через дурну інформацію, тож припустімо, що за це вже сплачено».
  «Ти негідник, ти це знаєш!» — буркнув Флуд.
  — Я, — погодився Даніель. — І ти не хотів би дізнаватися, яким я можу бути великим виродком. І знову: де я знайду Персі?»
  Флуд насупився, а потім сказав: «Найкраще місце — це Wagon and Horses на Йорк-Вей».
  — Я знаю, — сказав Даніель. «Як я його впізнаю?»
  «Невисокий і худий, з обличчям, як у лисиці. Зазвичай він носить матроську куртку».
  — Дякую, — сказав Даніель. «Ще одна річ. Якщо я зрозумію, що ти підморгнув йому, щоб він зник до того, як я туди приїду, я повернуся».
  З цими словами Даніель пішов геть.
  OceanofPDF.com
  
  РОЗДІЛ СОРОК ТРЕТІЙ
  Персі Джеддінгу було близько двадцяти, і він, здавалося, дуже почувався вдома у вагоні та конях. Він ідеально відповідав опису Флуда, низький і худий, із лисячим обличчям і в матроській куртці. Даніель плюхнувся до столу, де сам сидів Джеддінг, і пильно втупився в молодого чоловіка.
  «Персі Джеддінг?» сказав він.
  — Ні, — сказав Персі.
  «Це смішно, ти ідеально відповідаєш тому опису, який мені дали».
  Персі скривився. — Мідь? запитав він.
  — Приватний детектив, — сказав Даніель. «Я працюю в Британському музеї, намагаючись з’ясувати, хто вбив професора Пікерінга».
  Персі плюнув на підлогу на це ім’я. «Кого хвилює, хто його вбив! Я радий, що хтось це зробив».
  «Він викрав роботу твого тата, я знаю, і одна з причин, чому я тут, полягає в тому, що я хочу, щоб твій тато отримав належну оцінку, яку він заслужив».
  «Ой? Як?
  «Якщо я зможу поговорити з кимось, з ким він, можливо, спілкувався, коли писав свою книгу, з кимось, хто знав, що він робив, вони могли б мати документи чи листи, які підтверджують, що він був справжнім автором книги, яка вийшла».
  Персі похитав головою. «Я не знаю про це. Тато говорив про це зі мною, але половину часу я не звертав особливої уваги. Мене це не цікавило. Ти хочеш поговорити з моєю сестрою Дженні. Саме вона знала, що робить тато. Вона приносила йому обід, коли він був на роботі, і він розповідав їй усе про останні речі, які він дізнався про те, над чим працював. Саме їй він розповів усе про цю свою книжку».
  «А де я її знайду?»
  Персі спантеличено подивився на нього. — Звичайно, в Британському музеї. Саме там вона працює. Я казав тобі, що вона приносила йому обід на роботу, тож так вона отримала роботу в музеї. Він робив там якусь роботу, і одного дня, коли вона принесла йому обід, вона почула, що хтось сказав, що з’явилася вакансія, тож вона подала заявку. Вона така розумна, наша Дженні».
  Даніель нахмурився. «Вибачте, але поки я був у музеї, я не зустрічав Дженні Джеддінг».
  — Це тому, що її ім’я більше не Джеддінг, відтоді як минулого року вона вийшла заміж за свого чоловіка Тома. Тепер це Дженні Воррен».
  
  — Міс Фентон!
  Ебіґейл побачила постать Дженні Воррен, що наближалася. Дівчина виглядала нервовою, що було зрозуміло з огляду на те, що їй довелося пережити.
  «Так, Дженні. І будь ласка, називайте мене Ебігейл».
  Дженні похитала головою. — Ні, міс, я не міг. Це було б некоректно».
  На це Ебігейл внутрішньо зітхнула, розмірковуючи про те, що люди ніколи не стануть кращими, хоч би якими хорошими вони були, доки залишаються в полоні цих нібито рівнів суспільства. Однак проблема полягала в тому, що вона мусила визнати, що якщо всі відкинуть ці конвенції, це може призвести до анархії.
  — Мені було цікаво, міс, чи є якісь новини. Про … про вбивство? Той, який я бачив. Я знаю, що поліція каже, що особу, яка це вчинила, спіймали, ту дівчину, Елсі Боулер, але…
  І вона ковтнула і здригнулася. «Бідна дівчинка , — подумала Ебігейл. Вона не переконана, вона хвилюється, що вбивця все ще може бути десь і прийти за нею наступним. Можливо, я зможу сказати їй щось таке, що розвіє її страхи, дасть їй підказку, що ми можемо бути на сліді справжнього вбивці.
  "Насправді ми з містером Вілсоном вважаємо те саме, що поліція може бути на неправильному шляху, але ми вважаємо, що ми близькі до того, щоб з'ясувати, хто справжній винуватець", - сказала вона.
  «О?» запитала Дженні.
  «Так. Цілком можливо, що вбивства були скоєні як акт помсти за несправедливість, яку комусь заподіяли».
  'ВООЗ?' — запитала Дженні, і Ебіґейл помітила напругу на обличчі дівчини.
  — Чоловік на ім’я Вільям Джеддінг. Здається, професор Пікерінг цілком міг вкрасти матеріал для своєї книги про Амброзія у цього містера Джеддінга.
  Дженні злякано глянула на неї. — Звідки ви це знаєте, міс? — запитала вона.
  «Ми з містером Вілсоном бачили листи містера Джеддінга, в якому він скаржився видавцям, що Пікерінг вкрав його роботу. Насправді я пішов додому до містера Джеддінга, щоб спробувати поговорити з ним, але, на жаль, здається, він покінчив із собою. Ми вважаємо, що він міг покінчити з собою через почуття провини, тому що ймовірно, що це він убив професора. Але в другому вбивстві Джеддінг не міг убити видавця, містера Ветстоуна, тому що він уже був мертвий. Ми думаємо, що друге вбивство вчинив хтось із близьких до містера Джеддінга, помстившись містеру Ветстону за те, що він був у союзі з професором Пікерінгом. Фактично, саме там зараз перебуває містер Вілсон. Він пішов провідати родину містера Джеддінга, щоб побачити, чи можуть вони пролити хоч якесь світло хто це може бути. Щоб дізнатися, чи є хтось, з ким він особливо близький».
  Дженні витріщилася на Ебігейл, її обличчя було приголомшеним. Потім важко ковтнула й кивнула.
  — Так, — хрипко сказала вона. «Це має сенс. І ось що все це означає».
  «Що?» — здивовано запитала Ебіґейл. «Що це все означає?»
  Дженні знову важко ковтнула, а тоді ледве пошепки сказала: «Я щось знайшла». Мені потрібно показати це вам».
  «Що?» запитала Ебіґейл.
  Дівчина похитала головою. «Мені потрібно це тобі показати», — повторила вона. «Це доводить те, що ви щойно сказали. Про містера Джеддінга.
  Ебігейл одразу ж насторожилася. Нарешті! Доказ! «Де це?» — запитала вона.
  — Я його сховала, — сказала Дженні. «Тобі доведеться піти зі мною».
  «Де?»
  — Тут, у музеї, — сказала Дженні. Вона нервово озирнулася навколо. — Але не кажи нікому. Ні, поки я не покажу це тобі».
  Ебігейл кивнула. «Продовжуйте», — сказала вона.
  
  Нед Карсон не йшов сходами, що вели до підвалу та зручностей, і спостерігав, як жінка Фентон і дівчина пройшли крізь двері з написом «Кладова». Лише персонал». Щось було, але що? Коли прийняв рішення: забути Деніела Вілсона, піти слідом за жінкою Фентон, він знав, що був на шляху до переможця. Коханка Вільсона.
  Дівчина була одягнена у форму одного зі стюардів. Карсон був заінтригований, коли побачив, як жінка Фентон і дівчина разом йшли вниз сходами, що вели до зручностей. Для цього може бути проста причина, комусь із них потрібно було в туалет, але чому вони туди спустилися разом? А тепер замість цього вони пішли в комору. Що вони задумали?
  Замість того, щоб бути спійманим, коли він тинявся біля зручностей, він повернувся сходами вгору до головної приймальні, стежачи за сходами. Минуло десять хвилин, перш ніж дівчина знову з'явилася, і тепер вона була сама. Де була жінка Фентон?
  Його кортіло піти й залучити дівчину до розмови, привітної бесіди й подивитися, що вийде. Але він помітив, що в ній відчувається якась напруга. Вона пильно дивилася туди-сюди. Будь-яка спроба поспілкуватися з нею буде відкинута. Але точно щось відбувалося.
  Він спостерігав, як дівчина підійшла до головної стійки реєстрації, де вона зачекала, доки увагу чергового не відвернув відвідувач, поставивши запитання, а потім поклала конверт на стійку. Тоді вона кинулася геть, прямуючи назад до сходів, що вели вниз до підвалу.
  Карсон підійшов до стійки реєстрації й глянув на конверт. Воно було адресоване пану Деніелу Вілсону.
  Йому захотілося схопити його й поглянути на вміст, але він побачив, що конверт застряг. Але він був упевнений, що як би це не було, це було пов’язано з молодою жінкою та Ебігейл Фентон. Що це було? Любовна зустріч? Дві жінки разом? І куди вписався Вілсон?
  Він підійшов до сходів, де зникла дівчина, і почав обережно спускатися до підвалу.
  Поруч нікого не було. Він чекав хвилин десять, але ні з дамської кімнати, ні з комори ніхто не з'явився. Нарешті він підійшов до дверей комори, відчинив їх і зазирнув усередину. На полицях стояли пляшки з-під віників, совки, рідина для чищення, рушники, коробки без позначок, але жодних слідів людей.
  Він помітив двері в дальньому кінці комори й побачив біля них стопку масляних ламп і коробок зі свічками разом із коробками сірників. Він підійшов до дверей і тихо відчинив їх. Відразу його ніздрі вразив запах вогкості. Сходи вели вниз у темряву, а потім у темряву.
  Він стояв, прислухаючись, і був майже впевнений, що чує голоси, що лунають десь удалині.
  Отже, ось де вони були. Але що відбувалося?
  OceanofPDF.com
  
  РОЗДІЛ СОРОК ЧЕТВЕРТИЙ
  Даніеля переслідував холодок страху, коли він поспішав назад до Британського музею. Додаткова інформація, яку він дізнався від брата Дженні, підтвердила це: вбивцею була Дженні Воррен. Вільям Джеддінг поділився з нею всім про книгу про Амвросія, яку він писав, і вона поділилася його захопленням. Саме через свого батька вона отримала роботу в Британському музеї. Коли він працював над кроквами, вона приносила йому обід і сиділа з ним, тож вона була поруч, коли з’явилася інформація про вільне місце.
  Чоловік, за якого Дженні вийшла заміж, Том Воррен, був моряком, зараз у відкритому морі, тож більшість часу вона була сама в їхній маленькій квартирі. Її дії нікого не викликають підозр.
  Відчуття нудоти знову охопило Даніеля при думці, що Ебігейл була наодинці з дівчиною у своїй квартирі, розпитуючи її. Навіть зараз Ебігейл може бути під загрозою, якщо Дженні відчує, що вони з Ебігейл можуть наблизитися до правди.
  Першою людиною, яку він побачив, коли поспішив у будівлю, була місіс Соєр, жінка, яка доглядала за Дженні після вбивства Ветстона.
  — Місіс Соєр! він закликав.
  — Містер Вілсон? запитала вона.
  «Де Дженні Воррен?»
  Місіс Соєр насупилася.
  «Насправді я не знаю. Зазвичай її місцем є грецька та римська кімнати, але я щойно зайшов туди, щоб перевірити, як вона після того, через що вона пройшла, але її там не було. Можливо, вона пішла на перерву чи щось таке».
  Деніел подякував їй, а потім поспішив до маленького офісу, який вони з Ебігейл ділили. Ебігейл не було й сліду.
  Борючись із відчуттям паніки, Даніель бігав із кімнати в кімнату, але Ебігейл усе ще не було й сліду, її ніхто не бачив. Це була його остання зупинка, вихід із задньої частини будівлі, коли черговий охоронець кивнув.
  'Так, я бачив її. Вона була з молодою Дженні Воррен, цією бідолахою».
  «Куди вони йшли?»
  Чоловік насупився. «Я не впевнений. Представник громадськості підійшов і почав розпитувати мене про час роботи, тож це привернуло мою увагу».
  «Вони вийшли на вулицю?»
  «Можливо, вони зробили. Я не впевнений».
  З наростанням страху й паніки Даніель кинувся до головної стійки реєстрації. — Вибачте… — почав він.
  Обличчя чоловіка за столом просвітіло, коли він побачив Даніеля. — Ах, містер Вілсон! сказав він. «Для вас залишили повідомлення».
  «Повідомлення?»
  «Так. Конверт із вашим іменем». Він понишпорив у шухляді столу, дістав конверт і простягнув його Даніелю.
  Почерк був незнайомий, і Даніель відчув шалений приплив розчарування; він сподівався, що це могло бути від Ебігейл. Він відкрив конверт і, коли прочитав листа, йому стало погано. Це було від Дженні Воррен.
  Містер Вілсон,
  Ви знаєте, хто я і чому я це зробив. Я хочу, щоб репутація мого батька була гарною. Я тримаю твого друга. Я хочу, щоб на першій сторінці завтрашньої «Таймс» і іншої великої національної газети було розміщено заяву про те, що Вільям Джеддінг був тим, хто зробив всю цю роботу з Амброзієм, а Пікерінг її вкрав.
  Покладіть копії цих двох паперів у кожну кімнату музею. Якщо заяви в них не буде, я її вб'ю.
  Деніел піднявся сходами до офісу Ешфорда й побачив менеджера, який працював над своїми книгами.
  — Містере Ешфорд! сказав Даніель.
  Ешфорд одразу був стривожений наполегливим тоном у голосі Деніела, взяв записку, яку Деніел сунув йому, і прочитав її.
  «Боже мій!» — вигукнув він. 'ВООЗ …?'
  — Дженні Воррен, — сказав Даніель.
  «Дженні Воррен?!» — повторив вражений Ешфорд. «Але… але…»
  «Ми повинні віднести це серу Джасперу. Він там?
  — Так, — сказав Ешфорд.
  Даніель забрав у нього записку. «Не можна втрачати часу, якщо ми хочемо залишити міс Фентон живою», — сказав він. Нам знадобиться його допомога з The Times . І мені знадобиться ваша інформація щодо плану музею.
  «Яким чином?» запитав Ешфорд.
  — Десь тут сховалася Дженні Воррен. Нам потрібно з’ясувати, де це».
  — Я принесу плани музею, — сказав Ешфорд. — Ти продовжуй розповідати серу Джасперу. Я заберу плани і побачу вас у його кабінеті».
  Деніел поспішив до кабінету сера Джаспера, цього разу обійшовшись без протоколу перевірки з його секретарем. Сер Джаспер читав газету, коли Деніел різко постукав у його двері та вбіг.
  — Дженні Воррен — це людина, яка вбила Ветстоуна, сер Джаспер! сказав Даніель.
  «Але… але це вона знайшла його!» — сказав сер Джаспер.
  «Це вона була дуже розумною. Випадок переховування на очах, — сказав Даніель. Він передав йому записку Дженні. — Вона також може бути тією, хто вбив професора Пікерінга, хоча це міг бути її батько, Вільям Джеддінг. Тепер вона взяла міс Фентон у заручниці і погрожує вбити її, якщо ми не опублікуємо це оголошення завтра в « Таймс» та іншій великій газеті. У мене є контакт у Daily Telegraph, який, я впевнений, допоможе, але я нікого не знаю в The Times. '
  — Я досить добре знаю редактора, — сказав сер Джаспер. «Насправді ми вчилися разом у школі, і я допомагав йому перевіряти іспити, тому я впевнений, що він впорається з нами».
  Двері відчинилися, і ввійшов Ешфорд, тримаючи на руках рулони будівельних планів.
  «У мене є плани», — сказав він.
  — Я розповів містеру Ешфорду про листа й погрози міс Фентон, — сказав Деніел серу Джасперу.
  Ешфорд поклав згортки планів на стіл. Сер Джаспер постукав по записці від Дженні. «Це справа, коли вона хоче мати примірник газет у кожній кімнаті».
  — Очевидно, вона ховається десь у музеї, — сказав Даніель. «Так само, як вона зробила раніше, коли здійснила той напад і написала «Хто вбив Амвросія?» на стіні біля виставки. Нам потрібно з’ясувати, де її схованка, тому я запитав у містера Ешфорда плани музею».
  «Чи не краще було б почекати і подивитися, що буде завтра вранці?» — запитав сер Джаспер. «Якщо ми поставимо охорону всюди, де тільки зможемо спіймайте її, коли вона з’явиться, щоб переглянути газети».
  — Якщо це те, що вона справді планує зробити, — сказав Даніель. «Також існує ймовірність, що це хитрість, і вона покине музей до завтрашнього ранку, задоволена тим, що репутація її батька буде врятована».
  «І ти хвилюєшся, що може статися з міс Фентон, якщо вона це зробить», — сказав Ешфорд.
  — Саме так, — сказав Даніель. «Єдина підказка, яку ми маємо щодо того, де вона може ховатися, це те, що вона приносила батькові обід, коли він тут працював». Він звернувся до Ешфорда. «Отже, якщо ви зможете дізнатися, над чим він працював, це може допомогти нам звузити коло місць, які їй були б знайомі, і де вона могла сховатися».
  «Як його знову звали?» запитав Ешфорд.
  «Вільям Джеддінг. Він був теслею».
  Обличчя Ешфорда задумливо скривилося. Джеддінг. Джеддінг, — пробурмотів він. Тоді його обличчя проясніло. 'Так! Я пам'ятаю його! Відмінний працівник!'
  «Над чим він працював?» запитав Даніель.
  «Деякі крокви на даху потребували ремонту. Це була досить складна робота, тому він був тут досить довго. Два місяці, наскільки я пам’ятаю.
  Даніель простогнав. «Місце, де вони з Дженні обідали, не могло бути на даху, там немає місця. Кожна частина даху закрита мансардними вікнами, щоб пропускати світло, і між стелею та дахом є лише близько фута простору. І стіни між кімнатами суцільні, там немає жодних схованок».
  «Як я пам’ятаю, будівельники та теслі зберігали свої інструменти та обладнання в старих тунелях під Читальним залом», — сказав Ешфорд. «Це був найкращий спосіб переконатися, що музей залишається відкритим для публіки, поки триватимуть роботи. це так де вони ходили на перерви». Він почав розгортати один із планів. «На жаль, на планах не вказана вся мережа тунелів».
  «Наскільки великі ці тунелі? Як далеко вони простягаються?»
  Ешфорд важко зітхнув і сказав: «Майлз».
  — Майлз? — луною повторив Даніель, приголомшений.
  Ешфорд кивнув. «Може здатися, що з підвалу йде лише кілька невеликих тунелів, але коли наприкінці 1850-х років будували Читальний зал у Великому Суді, і вони викопали його, щоб закласти фундамент, вони розкрили цілу мережу тунелі. Очевидно, я сам тут не був тоді, але я почув про це від людей, які були тут у той час, а також я бачив документи, які підтверджують відкриття.
  «Пам’ятайте, що Лондону дві тисячі років, і в той час будівлі часто будували поверх існуючих будівель і навіть доріг, особливо римських, тому ці старі будівлі та дороги перетворилися на мережу тунелів. Крім того, під Лондоном протікають річки, такі як Фліт і Тайберн, і багато інших, які колись були відкритими річками, але були перебудовані і тепер протікають через тунелі.
  «Тоді були катакомби, місця поховання та тунелі, які були вириті, щоб люди могли втекти, якщо їм загрожуватиме під час усіх численних громадянських воєн, які відбувалися протягом століть. Деякі з тунелів будуть тупиками, деякі зруйнуються, але деякі з’єднуватимуться з іншими, які можуть доходити до самих околиць міста. І якщо ви натрапите на одну з підземних річок, вона може привести вас аж до Темзи.
  «Небезпечно, звичайно. І вам знадобиться якесь світло, щоб мати змогу бачити. Але для тих, хто втік, рятуючи своє життя, це був ризик, який вартий того.
  «Наша єдина надія полягає в тому, що Дженні не завела Ебігейл занадто далеко ці тунелі, але залишився на відстані від підвалу, — сказав Даніель. Він звернувся до Ешфорда. «Ви можете показати мені дорогу в ці тунелі?»
  — Звичайно, — сказав Ешфорд. «У задній частині кладової в підвалі між джентльменським і дамським туалетом є двері, які ведуть сходами вниз. Але тобі знадобиться лампа».
  «Звичайно!» — простогнав Деніел, коли його усвідомило. — Саме там вона чи Джеддінг ховалися, коли Пікерінга вбили. І тепер я починаю думати, що Пікерінга вбила Дженні Воррен, а не її батька». Він підвівся. — Я збираюся зустрітися зі своїм контактом у « Телеграфі» й отримати оголошення в завтрашній газеті. Потім я їду до Скотленд-Ярду, щоб заручитися допомогою інспектора Фезера в пошуках тунелів».
  «Якщо вона в тунелях і почує, що ви йдете, вона може вбити міс Фентон перед тим, як втекти», — сказав Ешфорд.
  — Це шанс, який ми маємо використати, — сказав Даніель. «Якщо ми цього не зробимо, Ебігейл все одно може померти там».
  
  Карсон повільно пробирався вузьким тунелем, використовуючи одну з масляних ламп, щоб показати йому дорогу. Час від часу він чув шурхіт, який його лякав, аж поки він не зрозумів, що це щури. Звичайно, це місце, з його запахом підземних річок, було б ними повзати.
  Він був у правильному тунелі? Здавалося, що з них був лабіринт. Він стежив за голосами, як він був певен, але вони все одно здавалися приглушеними й далекими. Вони ховалися, це було точно. Ні, не вони ; дівчина ховалася.
  Трепет пройшов крізь нього. Вілсон сказав, що він не справжній репортер. Ну, це б йому показати! Нарешті у нього була справжня історія. Певним чином це точно було пов'язано з вбивствами. Ким би не була дівчина, вона була причетна. Спільник вбивці, більшість ймовірно. Загадка полягала в тому, чому вона привела сюди жінку Фентон? Можливо, вона взяла в полон жінку Фентон. Можливо, заручник. Чи це було в записці, яку вона залишила Вілсону на головному прийомі? Записка про викуп?
  Де вони були? Це мала бути історія, на яку він чекав усе життя, і не хотів пропустити жодного слова. «Голос людей» був для нього хорошим засобом, але історія, яку він створить зараз, підштовхне його до вищих рядів справжніх репортерів. Тим людям, як Джо Далтон, які роками насміхалися з нього – щоправда, за його спиною, але він знав, що вони відчувають до нього та до Голосу – доведеться змінити свою точку зору.
  OceanofPDF.com
  
  РОЗДІЛ СОРОК П'ЯТИЙ
  Деніел зістрибнув із таксі й побіг у будівлю на Фліт-стріт, де розташовувався офіс Daily Telegraph , спонуканий думкою про те, що Ебігейл утримується в полоні Дженні Воррен.
  «Чи є Джо Далтон?» — запитав він портьє.
  Вона переглянула свій список і сказала: «Так, він сьогодні тут». Його офіс...
  — Я знаю, де його офіс, — сказав Даніель.
  Він побіг сходами на другий поверх і знайшов Далтона за його столом у великій відкритій кімнаті, де репортери писали свою копію. Далтон щось писав, коли побачив, що Даніель наближається.
  "Даніель!"
  «Я хвилювався, що ти можеш бути десь», — сказав Даніель.
  "Я все ще маю справу з наслідками заяви Армстронга", - сказав Джо. — Не знаю, чи бачив ти, що написав Нед Карсон у своєму ганчірці?
  «Я не даю «Голосу людей» приміщення, — сказав Даніель.
  — Що ж, його погляд на промову суперінтенданта може вас зацікавити, — сказав Джо. Він знайшов із купи газет на своєму столі примірник « Голосу людей» і простягнув його Даніелю. — Сторінка третя, — сказав він.
  Деніел перегорнув третю сторінку й побачив заголовок: Що приховує поліція?
  Бажаючи повідомити Далтону причину свого візиту, Даніель швидко проглянув звіт, але потім прочитав його ще раз. На щастя, як і більшість творів у «Голосі» , він був коротким:
  Вчора суперінтендант Скотланд-Ярду Армстронг з великою впевненістю сказав нам, що нещодавні вбивства в Британському музеї розкрито. За словами цього самовдоволеного дурня, їх вчинила сімнадцятирічна дівчина-бродяга-сирота, яка потрапила в полон, коли разом з іншими глиняними жайворонками копала кістки та монети в мулі Темзи. Нам сказали, що вона божевільна, занадто божевільна, щоб постати перед судом. Як дуже зручно. Таким чином відважний суперінтендант розкриває два сумнозвісні вбивства, не боячись, що його слідчі повноваження будуть поставлені під сумнів.
  Сьогодні Голос надсилає попередження всім іншим жайворонкам та тим іншим бідолашним сиротам, про яких немає нікого: суперінтендант Армстронг переслідує вас. Наступного разу, коли буде скоєно серйозний злочин, вас теж можуть заарештувати та заблокувати в Бедламі. Справа розкрита.
  Голос запитує: що приховує поліція ?
  — Звичайна репліка Карсона, — сказав Далтон. «Напасти на поліцію».
  — У цьому випадку він правий, — сказав Даніель.
  Він розповів Далтону про записку від Дженні Воррен, про погрозу вбити Ебігейл і вимогу Дженні розмістити оголошення на перших сторінках газет про те, що її батько є справжнім автором книги про Амвросія.
  «Якщо в неї є Ебігейл, повірте мені, я переконаюся, що наш редактор розмістить це на першій сторінці. Але наскільки ти впевнений, що ця дівчина Уоррен дотримає свого слова й відпустить Ебігейл?»
  — Ні, — зізнався Даніель. — Ось чому я піду шукати для неї. Я майже впевнений, що вона тримає Ебігейл у полоні десь у старих тунелях під Читальним залом у музеї.
  «Самотужки?»
  «Якщо доведеться, але я піду до Скотленд-Ярду поруч, щоб спробувати отримати допомогу від Джона Фізера».
  — Я думав, вам заборонено в’їжджати на Ярд.
  «Я, але Армстронг не завадить мені запитати».
  «Джон Фізер хороша людина, але він підзвітний Армстронгу. Якщо Армстронг скаже «ні»… — Він замислився на мить, а потім сказав: «Як щодо того, якщо я піду з тобою до Ярду?» Я можу піти до Джона Фезера і сказати йому, що ти надворі, чекаєш на нього, і це терміново».
  «Дякую, Джо, але я думаю, що ти готуєш історію для першої сторінки для завтрашнього раннього видання має більший пріоритет. І мені потрібно почати шукати Дженні Воррен і Ебігейл, тож, мабуть, мені доведеться ризикнути зіткнутися з Армстронгом».
  — У такому випадку, як тільки я опублікую свою історію й дізнаюся, що вона схвалена редактором, я піду до Ярду й пошукаю Джона Фізера. Якщо він все ще там, я знатиму, що ти ніколи не пройшов повз Армстронга, і я розповім йому».
  «Дякую, Джо. По-перше, Telegraph буде не єдиним, хто має цю історію на першій сторінці. Дженні Воррен наполягла на тому, що це було в The Times. Сер Джаспер Стоун організовує це.
  — Справедливо, — сказав Далтон. «Але коли це закінчиться і ти повернеш Ебігейл, ти розкажеш мені всю історію?»
  — Буду, — пообіцяв Даніель. «І дякую, що сказали «коли», а не «якщо» ми її повернемо».
  «Я знаю тебе, Даніелю. Я бачив, як ти з нею. Якщо хтось може її врятувати, то це ти».
  Даніель залишив офіс Telegraph з останніми словами Далтона лунає в його розумі. Незважаючи на те, що сказав Далтон, він знав, що порятунок Ебігейл все ще є «якщо» — і дуже, дуже великим «якщо».
  
  Карсон знайшов їх. Він знайшов голоси, головним чином один голос, голос дівчини, і стежив за ходом тунелю, поки не побачив світло лампи, що виходило з глибокої ніші з одного боку. Він вимкнув лампу, яку ніс, і підійшов ближче, відчайдушно намагаючись не шуміти.
  «Сюди ми з татом приходили на обід», — почув він, як дівчина сказала, а Фентон відповів: «Це далеко». Набагато ближче були інші місця».
  — Ми з татом не заперечували, — сказала дівчинка. «Ми воліли бути подалі від інших. Вони не говорили про те, що нас цікавило. Тут ми могли говорити про речі, не слухаючи інших. В основному мова йшла про його книгу та Амвросія».
  Карсон обережно сів. Навколо нього снували щури, але він щосили намагався не звертати на них уваги. Не зважай на щурів, і вони проігнорують його, так колись сказав йому старий моряк. Незалежно від того, правда це чи ні, ця історія була надто великою, щоб він міг її налякати кількома щурами.
  Він помітив, що проблиск світла сяяв біля нього там, де була тріщина в стіні тунелю. Він приклав око до тріщини й вдивився в сцену. Дівчина сиділа на купі каміння. Жінка з Фентона сиділа на землі, її руки були зв’язані на зап’ястях, інший кінець мотузки протягувався крізь старе залізне кільце, встромлене в стіну заглиблення. Карсон напружив слух і прислухався.
  Для Ебігейл кам’яниста підлога ніші була незручною, але вона знала, що єдиний вихід із цієї ситуації — сидіти й слухати, дозволити дівчині говорити; але вона не могла відвести очей від ножа, який Дженні тримала на колінах.
  «Книга, яку тато написав про Амвросія, була тим, що дало результат його життя варте того, щоб прожити, — сказала Дженні. «Життя важке, коли ти бідний і живеш у районі, схожому на задню частину Кінгс-Кросс, і ти бачиш усіх багатих людей і тих, хто має все, коли життя — боротьба, як це було для тата. У мами були свої проблеми, але зовсім інші. Їй ніколи не було добре. депресія. Після смерті дітей стало гірше. Спочатку у неї народився Персі, потім я, потім ще троє, але один народився мертвим, а двоє інших померли при народженні. Це її якось добило. У неї не було жаги до життя. Не такий, як тато. Він хотів щось робити . Він був хорошим теслею, одним із найкращих, але він хотів зробити щось інше, те, що тривало.
  «Він завжди шукав у смітті речі, які могли б бути корисними, і одного разу знайшов цю книгу. Це було про короля Артура, і в ньому були речі цих старих письменників з давніх-давен. Люди зі смішними іменами».
  — Гілдас, — сказала Ебіґейл. «Преподобний Беда. Nennius.'
  — Це вони, — сказала Дженні. «І там був один фрагмент, який розповідав про цього хлопця, Амброзіуса, і один із них сказав, що він справжній Артур. І це змусило тата задуматися. Нам завжди казали, що король Артур — це історія, а не реальність. Але тато здивувався: скажімо, він заснований на когось справжньому? І він почав шукати історії про персонажа Амвросія. Він почав шукати в Британському музеї, в читальному залі, а потім почав шукати в букіністичних магазинах. Він був дуже схвильований, коли щось дізнавався про нього, цього Амвросія. Потім одного разу він сказав мені: «Я збираюся написати про нього книгу, Дженні. Про те, як цей Амвросій і король Артур були одним і тим же. І це буде опубліковано, і на ньому буде моє ім’я».
  «Він поговорив про це зі мною, тому що він не міг поговорити про це ні з ким іншим. У мами були свої проблеми, і їй було байдуже ні до цього Амвросія, ні до короля Артура. А щодо книжок будь-яких, то вона не вміє читати, тому їй це не цікаво. Те саме з Персі. Він вміє читати, але тільки. Він не зацікавлений. Але я завжди любила книги і читання. Я беру за татом, бачите.
  «Коли тато знаходив щось нове і писав про це, він давав це мені почитати. Головним чином для того, щоб я міг перевірити орфографію та вставити це в правильну граматику, такі речі. Батько був розумним, але правопис і таке інше було не те, у чому він вмів найкраще. Отже, я знав кожну частину цієї книги, коли він її писав.
  «Близько року тому він сказав, що закінчив це. Все, що він хотів сказати про те, що Амвросій був королем Артуром, було там, усі докази, взяті з тих старих авторів, які ви сказали: битва при Бадоні, лицарі в обладунках, якими був Амвросій, і його кавалерія – усе. Проблема полягала в тому, що він не знав, що з цим робити, як його опублікувати. Розумієте, він був просто теслею з найнижчого рівня суспільства, який жив біля каналу позаду Кінгс-Кроссу. Він хвилювався, що ніхто не сприйме його всерйоз, ці великі видавці та хлопи, які всім керують. Тож він думав знайти когось, хто б його підтримав. Він сказав, що так робили в старі часи; такі люди, як Шекспір, знайшли багатого мецената, який допоміг би йому поставити його п’єси, або хтось на кшталт Джефрі Чосера знайшов би відомого хлопця зі зв’язками, який переконав би видавця надрукувати його Кентерберійські оповідання .
  «Тато багато читав, у тому числі кілька статей у журналах, і він знайшов кілька статей цього професора Пікерінга, який писав про Амброзія. Не так добре, як тато, і навіть не настільки, але для тата це означало, що є відповідний професор, який знатиме, про що він пише, і він був упевнений, що допоможе надрукувати татову книжку. Отже, тато ризикнув. Він дізнався, де живе професор, і забрав його книгу додому разом з листом, який я допоміг йому написати, і передав його економці професора. А потім чекав.
  «Нічого не сталося. Він так і не отримав відповіді. Я трохи хвилювався, коли через три місяці він все ще не чув, але він сказав, що так воно і було, коли ти мав справу з такими високопоставленими людьми, як професор. Вони були дуже зайняті власною роботою, і потрібно було влаштувати такі речі, як татові.
  «Коли минули місяці, а він все ще не чув, він знову написав, але не отримав відповіді. А потім раптом він чує про книгу про Амвросія, яку видав той самий професор. Він шокований. Ми обидва шоковані, але він каже: «Не будемо судити, поки не побачимо».
  Отже, він отримав примірник книги і прочитав її. Потім він дав мені прочитати. Я досі бачу, як він сидить на нашій кухні, і сльози котяться по його щоках, коли я це читаю. Це була його книга. У мого тата. Кожне слово. Деякі частини були змінені, але лише трохи.
  «Ми розповіли про це Персі, і він сказав, що ми повинні подати в суд і заробити багато грошей. Це все, що його цікавило, його не дуже хвилювало те, що тато страждає. Але ми знали, що не можемо судитися. По-перше, тато не зробив копію своєї книги, та, яку він надіслав професору Пікерінгу, була єдиною. Далі, хто б йому повірив: тесля з одного з найбідніших районів Лондона проти слова якогось високопоставленого професора. Тож тато написав видавництву, розповівши, що трапилося, і попросив виправити це».
  — Я бачила листи, — сказала Ебігейл.
  — Тоді ти дізнаєшся, що відповів той шахрай Ветстоун, — гірко сказала Дженні.
  «Він діяв відповідно до того, що сказав йому професор Пікерінг».
  Дженні похитала головою. — Він мав знати. Він був таким же поганим».
  — Не так вже й погано, — сказала Ебігейл. «Професор був справжнім шахраєм. Уетстоун захищав свої інвестиції, публікацію книги».
  "Гроші!" — насмішкувато пирхнула Дженні. — Це все, що їх обох цікавило. Не тато. Батька гроші не цікавили. Єдине, що він хотів, це бути відомим як людина, яка встановила зв’язок між королем Артуром і Амвросієм. Бути прийнятим!» Вона повільно заспокоїлася, а потім продовжила: «У будь-якому разі те, що зробили Пікерінг і Ветстоун, знищило тата. Вони позбавили його життя. Він продовжив теслярство, тому що йому потрібно було поставити їжу на стіл, але він був ніби вже мертвий. Виставка, яка прийшла до музею з татовою книгою в центрі – під прізвищем цього паршивого професора – стала для мене останньою краплею. Коли я дізнався, що він прийде, я вирішив, що потрібно зробити лише одне, щоб виправити ситуацію, — убити його. Так я і зробив. Я все це спланував і зробив.
  «Це було чудово. Відразу після того, як я це зробив, я пішов туди, де працював тато, і сказав йому, що я зробив, що я помстився за те, що йому було завдано. До нас».
  Її голова опустилася, і Ебігейл зрозуміла, що Дженні плаче, ридає. Коли вона підняла голову й подивилася на Ебігейл, її обличчя було злим, навіть у тьмяному світлі Ебігейл бачила вологість на її щоках.
  «Я думав, він буде задоволений. Він не був. Він шоковано витріщився на мене і сказав: «Ні, ні, ні». А потім почав плакати. Я ніколи раніше не бачив, щоб він так сильно плакав. Навіть тоді, коли він зрозумів, що його роботу вкрали. Ані коли діти народжувалися і вмирали. Цього разу… він просто заплакав. А потім одягнув пальто і вийшов.
  «Мені слід було піти за ним, але я не знала, що робити, тому залишила його одного, думаючи, що ми поговоримо пізніше, і все буде добре. Але це не було». Вона знову заплакала і крізь сльози сказала: «Того самого дня він убив себе». Через те, що я зробив».
  — Ні, — сказала Ебігейл, — через те, що зробив Пікерінг.
  «Так!» — вибухнула Дженні, раптом голосно скрикнувши. 'Так! це так що я побачив потім. Це був Пікерінг і той видавець, Whetstone! Я зробив те, що я зробив через них і те, що вони зробили з татом. Вони вбили тата. Пікерінг заплатив, але залишився той щур Ветстоун. А потім нам сказали, що він приходить до музею. Ніби Бог посилав його до мене на покарання».
  «Ти вбив його».
  «Я зробив. І цього разу я переконався, що зробив це одним ударом ножа. Не так, як у Пікерінга. Я думав, що застав Пікерінга зненацька, але він намагався мене відбити, тож я штовхнув його й штовхав, поки не переконався, що він мертвий». Вона зупинилася, раптом насторожившись. «Що це було?» сказала вона.
  — Я нічого не чула, — сказала Ебігейл.
  "Шшшшш!" — різко прошепотіла Дженні. Вона встала.
  Нед Карсон придивився до щілини в стіні й побачив, як дівчина підвелася та побачила, що вона тримає ніж. Його пронизав удар страху, і він почав рухатися назад.
  «Ось воно знову!» — почув він дівчину.
  Карсон побіг. Одна справа — вистежити їх до цього місця, інша — зіткнутися з озброєним ножем убивцею в цих тунелях. Він покинув свою незасвічену масляну лампу й побіг до тьмяного сяйва, яке виходило з ніші в тунелі. Він чув дівчину позаду, її ноги шкрябали по гравію та камінню.
  Він біг наосліп, а потім зупинився, коли потрапив у темряву. Його нудило від страху, але він змусив себе підійти вперед, тримаючи руки перед собою, шукаючи в темряві раптові стіни. в який бік? Чи був він у тунелі, який мав повернути його тим шляхом, яким він прийшов? Він не міг сказати. Благословення полягало в тому, що за ним не було світла, а отже, і масляної лампи. Дівчина здалася? Можливо, вона вирішила піти в іншому напрямку, знайти шлях втечі, який приведе її до однієї зі старих підземних річок. Він чув про річки, що течуть під Лондоном.
  Можливо, найкращим способом його дії було б знайти нішу, щоб сховатися в ній. Просто зачекайте і відпустіть дівчину, а потім поверніться до музею, коли він переконається, що для нього безпечно рухатися. Якби він міг знайти туди дорогу, це було б. Без лампи чи свічки, щоб освітлити йому шлях, він був сліпим. Його єдиним способом було працювати вздовж тунелю на дотик, дозволяючи рукам бути очима.
  Він почав просуватися вперед, простягаючи руки, поки вони не торкнулися каменю. Він повільно потягся вперед, торкаючись руками кам’янистої поверхні. Звук позаду нього змусив його зупинитися. Потім він почув, як дівчина сказала: «Я навчилася бачити в темряві, коли була тут».
  Наступної секунди дикий біль пронизав його спину, потім ще один, і ще, і нарешті він відчув, як лезо ножа врізалося в м’ясо його шиї, а потім він відчув, що впав у ще густішу темряву, ніж раніше.
  OceanofPDF.com
  
  РОЗДІЛ СОРОК ШОСТИЙ
  Коли Деніел зайшов до головної приймальні Скотланд-Ярду, його серце завмерло, коли він побачив кремезну постать суперінтенданта Армстронга, що прямував до дверей.
  «Що ти тут робиш?» — запитав Армстронг. «Тобі тут заборонено. А тепер геть, поки я не заарештую вас!
  «Я тут, бо знаю, хто вбив професора Пікерінга та Менсфілда Ветстона».
  — Я теж, — прогарчав Армстронг. «Та божевільна дівчина в Бедламі».
  — Ні, — сказав Даніель. «Чоловік на ім’я Вільям Джеддінг і його дочка Дженні Воррен. У нас є її письмове зізнання у злочині».
  Армстронг витріщився на Деніела, а потім вимовив: «Це божевілля! Нісенітниця!
  — Це абсолютно правда, — твердо сказав Даніель.
  «Де це?» — огризнувся Армстронг. Він простягнув руку. «Де це нібито зізнання?»
  — Сер Джаспер Стоун зберігає його в Британському музеї. Ви побачите це, коли ми підемо туди».
  Армстронг подивився на Деніела, все ще явно збентежений таким поворотом подій. «Чому я маю туди йти?»
  «Це не обов’язково маєте бути ви, це можуть бути інспектор Фізер і небагато чоловіків, але зараз нам потрібна допомога Скотленд-Ярду, щоб заарештувати цю дівчину».
  «Чому?»
  «Тому що вона тримає міс Фентон у заручниках у тунелях під Британським музеєм і погрожувала вбити її. Оскільки її вже вбили, я не думаю, що це пуста погроза».
  Армстронг витріщився на Деніела, і Деніел бачив, як голова суперінтенданта була в сум’ятті.
  «Суперінтендант, я знаю, що я вам не подобаюся, але запитайте себе: чи я коли-небудь брехав вам або намагався вас обдурити? Міс Фентон у смертельній небезпеці, і ми маємо шанс притягнути вбивцю до відповідальності. Якщо ми будемо діяти швидко».
  Армстронг вагався, а потім сказав: «Ходімо до інспектора Фезера».
  
  Дженні повернулася до маленької ніші, витираючи ніж об сукню.
  "Ось і все", - сказала вона. «Ще один пішов. Тепер мене точно повісять, якщо спіймають».
  — Не обов’язково, — сказала Ебіґейл. «Дівчину, яка зарізала подругу-художницю місіс Пікерінг, її звуть Елсі Боулер, і вона також була заарештована та звинувачена у вбивстві професора Пікерінга та містера Ветстоуна».
  «Так, я знаю. Я бачила це в газетах, — буркнула Дженні. «Цей дурень поліцейського суперінтенданта».
  Ебігейл здивовано подивилася на неї.
  — Але ви запитали мене, чи є якісь новини… — почала вона.
  — Тому що ти розумніший за того начальника поліції. Я не бачив, щоб ви повірили в історію. Мені потрібно було знати, чи я був чистим. І коли ти сказав те, що сказав, я зрозумів, що ні».
  — Справа в тому, що Елсі Боулер у лікарні Бетлема, — сказала Ебігейл. — Кажуть, вона з’їхала з розуму. Вона ніколи не постане перед судом. Вони не повісить її. Вони скажуть те саме про вас. Ви збожеволіли від горя через те, що сталося з вашим батьком. Не повісиш. Ми з містером Вілсоном подбаємо про те, щоб ви знайшли належного адвоката, щоб представити вашу справу…
  — Містер Вілсон і ви! — сплюнула Дженні, її обличчя було спотворене гнівом. «Це завдяки тобі я в цьому місці! Якби ви залишили це в спокої, цю божевільну дівчину звинуватили б у вбивствах! Вона люто глянула на Ебігейл, її обличчя було сповнене зухвалої рішучості. — Я теж не збираюся проводити решту свого життя в божевільні. Я переконаюся, що твій Вілсон зробить те, що я йому сказав, і опублікує в газетах, щоб усі бачили, про те, що мій тато був справжнім автором книжки про Амвросія, а тоді я піду. Я зникну і почну нове життя як хтось інший. Десь далеко. Інша країна.
  «А як щодо вашого чоловіка?» запитала Ебіґейл. "Ваша сім'я?"
  «Що з ними!» — кинула Дженні. «Тома більшість часу немає, він не помітить. А щодо мами та Персі, після смерті тата у нас більше не було нічого спільного. Навіть до цього». Вона підійшла до Ебігейл, націливши на неї ніж. «Біда в тому, що ти невдалий кінець, якого я не можу залишити. Ви знаєте все, що там є, і я не можу, щоб це нависло на мені».
  «Ти не можеш мене вбити!» — звернулася Ебігейл. «Я можу тобі допомогти! Я знаю людей. Впливові люди».
  «Ну що? Як я вже сказав, я не збираюся проводити решту свого життя в божевільні. І насправді ви повинні звинувачувати лише себе. Якби ти залишив це в спокої, нас би тут не було. Отже, ти маєш замовкнути, і єдиний спосіб це статися — це твоя смерть».
  
  Поліцейський фургон зупинився біля музею, і група цілеспрямовано крокувала через зал на чолі з суперінтендантом Армстронгом, Деніел, інспектор Фетер, сержант Кріббенс і двоє констеблів у формі слідом. Сер Джаспер Стоун і Девід Ешфорд з нетерпінням чекали на них у приймальні поспішив до них, коли вони пройшли через головні двері.
  «Чи можу я побачити листа від цієї дівчини?» — запитав Армстронг.
  Сер Джаспер дістав його з кишені й передав суперінтенданту, який прочитав його.
  «Це досить добре», — сказав він. «Де цей шлях до тунелів?»
  — Я тобі покажу, — сказав Даніель.
  — У коморі є масляні лампи та свічки, — сказав Ешфорд. «Але там внизу лабіринт з тунелями, що йдуть у різних напрямках. Невдовзі після спуску є розвилка в двох напрямках».
  — У такому разі інспектор Фізер і сержант Кріббенс підуть один. Ми з Вілсоном обшукаємо іншого. Два констеблі чекатимуть біля входу, готові прийти, якщо ми покличемо. Він запитально глянув на Даніеля. «Все добре, Вілсоне?»
  «Мені це добре», — сказав Даніель.
  Армстронг повернувся до сера Джаспера. — Мені потрібно повідомити вам, що ми з інспектором Фезером озброєні, сер Джаспер. Це з огляду на те, що ми маємо справу з дуже небезпечною людиною, яка, на мою думку, має бути нестійкою. Той, хто вбиває двох людей так, як це зробила вона, має бути неврівноваженим».
  — Сюди, — сказав Даніель.
  Він повів групу сходами вниз у підвал і в комору. Деніел, Армстронг, Фізер і Кріббенс узяли кожен по масляній лампі, запалили її і пройшли через задні двері до входу в тунелі.
  — Волога, — сказав Армстронг, нюхаючи носом.
  — Підземні ріки, сер, — сказав Кріббенс. «Мій дядько був водієм Темзи, і він розповів мені про них».
  — Я пропоную нам зберігати тишу, щоб ми могли почути дівчину, — сказав Даніель.
  Армстронг кивнув, і четверо чоловіків почали пошуки, обережно рухаючись по нерівній землі. Як і Ешфорд Як сказав їм, вони невдовзі дійшли до розвилки, де тунель розділявся на два напрямки. Деніел стояв і напружував слух, але не міг вловити жодного звуку в жодному з тунелів. Це Армстронг прийняв рішення, рішуче прямуючи вниз по одному з тунелів. Деніел пішов за суперінтендантом, а Джон Фізер і сержант Кріббенс пішли в іншому напрямку.
  — Тут багато закутків і щілин, — прошепотів Кріббенс.
  Джон Фізер приклав палець до губ, щоб переконати свого сержанта мовчати. Навіть шепіт міг бути підхоплений їхнім кар’єром і попередити її. Але це було правдою щодо закутків, тріщин і заглиблень на цій ділянці тунелю. На багатьох із них можна було побачити клаптики паперу та недопалки свічок, але вони виглядали як залишки з минулого, а не нещодавні.
  Перо витяг з кишені пістолет. Якщо на них раптово нападуть, він не хотів, щоб пістолет зачепився за тканину його пальта і втратив цінні секунди. Справа в тому, що він і Кріббенс тримали масляні лампи, які освітлювали їх і показували будь-якому прихованому нападнику, де вони були. Натомість Дженні Воррен, здавалося, ховалася в безпеці темряви. Вона могла бути де завгодно, особливо тому, що деякі заглиблення здавалися досить глибокими, пропонуючи сховатися.
  Він напружив слух, прислухаючись до голосів, але не почув жодного.
  Що дівчина зробила з Ебігейл? Від думки, що вона вже могла бути мертвою, глибоко в його животі з’явилася нудота.
  
  Армстронг продовжував йти попереду, рухаючись повільно, високо піднявши лампу, відкидаючи моторошне світло на підлогу тунелю попереду. У темряві довкола вони з Даніелем почули тріскотіння щурів, які трималися подалі від світла лампи. Деніел підрахував, що вони йшли близько п’ятнадцяти хвилин. За їхньою швидкістю він припустив, що вони проїхали приблизно чверть години милі, але Дженні Воррен чи Ебігейл досі не було видно.
  Раптом Армстронг зупинився і жестом показав вперед. Даніель глянув повз нього, і, побачивши зім’яту фігуру, що лежала в тьмяному світлі масляних ламп, йому стало погано. Він проштовхнув Армстронга й підбіг до нерухомої фігури, і, наблизившись до неї, відчув приплив полегшення, коли побачив, що це тіло людини. Він лежав обличчям вниз. Даніель підняв голову й упізнав у мертвому Неда Карсона.
  — Карсоне, — буркнув Армстронг. «Цей чоловік був прокляттям мого життя».
  «Він більше не буде чиїмось прокляттям», — сказав Даніель. — Але що він тут робив?
  «У будь-якому разі ми на правильному шляху», — сказав Армстронг, вказуючи на жахливу відкриту рану в горлі Карсона.
  Якщо вона зробила це з Карсоном, що сталося з Ебігейл? — запитав себе Даніель, скам’янівши від думки, що Ебігейл спіткала та сама доля.
  Даніель рушив уперед, утримуючи перевагу, але цього разу він рухався повільніше, очі й вуха були насторожені. Раптом йому здалося, що він почув рух позаду. Це можуть бути щури, але…
  Він обернувся й побачив постать Дженні зі скривленим від гніву обличчям, яка стрибала до Армстронга, який стояв одразу за ним, з ножем, спрямованим прямо в спину суперінтенданта. Деніел штовхнув Армстронга вбік і тицьнув лампою в Дженні, але її швидкість не дала їй рухатися вперед, і раптом Деніел відчув шалений колючий біль у грудях. Наступної секунди він падав навзнак, і все почало чорніти. Останнє, що він почув, це вибух, коли пролунав постріл, звук заповнив тунель.
  OceanofPDF.com
  
  РОЗДІЛ СОРОК СЬОМИЙ
  Даніель прокинувся, його повіки зблиснули. Його голова була нечіткою, ніби в його мозку був туман. У грудях відчувався тупий біль.
  "Даніель!"
  Він силою відкрив очі й подивився на звук її голосу. Ебігейл. У нього були галюцинації?
  Ні. Вона була там, сиділа біля ліжка і тривожно дивилася на нього. Де він був?
  Лікарняна палата. Окрема кімната.
  «Ебігейл». Принаймні, це те, що він намагався сказати, але його язик був величезним у роті.
  «Слава Богу! Ви були без свідомості два дні».
  «Як ти…?» він спіткнувся.
  «Джон Фізер і його сержант знайшли мене». Вона простягнула руку й взяла одну його руку обома, міцно тримаючи її, і коли його очі звикли, він побачив сліди вологи на її щоках. сльози.
  Вона випустила його руку й підвелася. «Я піду і скажу медсестрі, що ти не спиш. Тобі боляче?»
  «Так. ні. Він усе ще почувався збентеженим.
  «Вони тримали тобі дозу лаудануму», — сказала Ебігейл. «Я повернусь за мить».
  Вона поспішно відійшла від його ліжка. Даніель обвів поглядом кімнату. Він ніколи раніше не сидів у приватній палаті в лікарні, тільки в громадських палатах. Він здогадався, що за це платили сер Джаспер і Британський музей.
  Він дивувався, наскільки сильно його поранили. Він пам’ятав, як його поранили, біль у грудях. Очевидно, не в його серці, інакше він був би мертвий. Невже ніж проник у його легені? Він вдихнув і знову повільно видихнув. Різкого болю немає. Він сильніше вдихнув і цього разу відчув тупий біль, пульсацію в грудях. Але різкого болю немає. Це був хороший знак?
  Його увагу привернув рух у дверях, і він побачив, що Ебігейл повернулася з медсестрою та лікарем, бородатим чоловіком років сорока.
  — Вибачте, міс Фентон, мені потрібно оглянути містера Вілсона, — сказав лікар.
  — Я чекаю в коридорі, — сказала Ебігейл.
  Вона пішла й зачинила за собою двері.
  «У вас там є рідкісний ангел-служитель, містере Вілсон», — сказав лікар, стягуючи постільну білизну й починаючи розв’язувати пов’язку на грудях Деніела. «Вона була біля вашого ліжка, відколи вас привезли два дні тому».
  Так , подумав Даніель. Вона справді рідкісна.
  «Де я?» — спіткнувся Даніель хриплим і хрипким голосом.
  «Ви в лікарні Чарінг-Кросс».
  «Як… наскільки сильно я поранений?»
  — Вам пощастило, — сказав лікар. «Людина, яка це зробила, пропустила ваші життєво важливі органи через те, що лезо відхилилося вашими ребрами. Але ніж усе одно врізався досить глибоко, і твою плоть потрібно було зшити. Після достатнього відпочинку ви повинні добре відновитися». Медсестра підтримувала Даніеля, лікар зняв бинт, а потім зняв марлю під ним. Даніель подивився внизу на рану, яка була зашита й оточена великим синцем жовто-фіолетового кольору.
  — Він виглядає отруєним, — сказав Даніель.
  «Навпаки, це протиотрута. Ми обробили рану карболовою кислотою, з’єднанням кам’яновугільної смоли, яка діє як антисептик. Раніше під час операції від інфекції помирало більше людей, ніж від самої операції, але завдяки роботі Джозефа Лістера кількість смертей від інфекцій значно скоротилася. Завдяки доктору Лістеру ви повністю видужаєте.
  — І завдяки тобі, — додав Даніель.
  «Ми всі відіграємо певну роль», — сказав лікар. «Ми надамо ще трохи карболової кислоти, щоб переконатися, і очистимо вас, а потім міс Фентон зможе повернутися».
  
  Це було кілька годин потому. Деніел заснув під дією ще більшої кількості лаудануму, прокинувшись і побачивши Ебігейл біля свого ліжка.
  «Тобі слід піти додому й відпочити», — сказав він, підводячись у ліжку.
  «Зроблю, тепер я знаю, що з тобою все буде добре», — сказала вона. «Але я хотів бути тут, коли ти прокинешся».
  — Дякую, — сказав Даніель. Він зробив ковток води, його язик уже не був схожий на суху губку в роті. «Що сталося з Дженні Воррен?»
  «Суперінтендант Армстронг застрелив її. Вона мертва.
  «Вона вбила того репортера, Неда Карсона. Мабуть, вона знайшла його там унизу».
  «Вони», — сказала Ебіґейл. «Мені здається, він, мабуть, стежив за нею, намагаючись отримати історію».
  «Але вона вас не вбивала».
  — Ні, — сказала Ебігейл. «Вона сказала, що збирається. Потім вона, здається, передумала. Я не знаю чому». Вона подивилася на годинник. 'Це шоста година. Зараз я піду додому, але повернуся завтра вранці».
  «Я кохаю тебе, Ебігейл Фентон», — сказав Деніел.
  «Тоді більше ніколи не роби зі мною цього», — сказала Ебігейл.
  "Що робити?"
  «Майже загинеш».
  Коли вона встала, Деніел сказав: «Чи можете ви надіслати телеграму Бену Стілворті, чоловікові, у якого зупинився Джерролд Воттс у Бірмінгемі, і повідомити йому, що для містера Сміта безпечно повернутися до Лондона».
  — Звичайно. Яка його адреса?
  Даніель сказав їй, і вона це записала.
  «Вважай це зробленим», — сказала вона. Вона нахилилась і поцілувала його. «Спі спокійно сьогодні, моя любов».
  
  Настав вечір, і Даніель саме збирався сповзти в ліжко й поринути в сон — він підозрював, що сонливість викликала ефект лаудануму, який йому давали, — коли до його кімнати увійшла громіздка постать суперінтенданта Армстронга. Він стояв у дверях, якусь мить оглядаючи Даніеля, потім увійшов і став біля ліжка.
  — Ти прокинувся, — сказав він.
  — Я, — сказав Даніель.
  «Вони думали, що ти можеш не встигнути, коли вперше прийшов».
  «Я не дуже про це знав», — зізнався Даніель.
  Виникла пауза, а потім Армстронг буркнув: «Я прийшов подякувати вам». Ти врятував мені життя. Якби ти не відштовхнув мене вбік, це мене б поранили. Я винен тобі своїм життям».
  «Якби ви не застрелили її, вона цілком могла б вдарити мене ще раз», — сказав Даніель. «Тож я б сказав, що ми рівні».
  — Ні, Вілсоне, — прогарчав Армстронг. «Ви взяли ніж, який був призначений для мене».
  Деніел вагався, розмірковуючи, як відповісти. Тоді він сказав: «Так, я».
  — І ви мали рацію щодо вбивств. Це була не та божевільна дівчина».
  — Ні, — сказав Даніель.
  Цього разу настала черга суперінтенданта вагатися, перш ніж говорити. «Ти мав рацію, а я помилявся. Я тебе за це поважаю. Це не означає, що ти повинен мені подобатися, але я поважаю це».
  — Дякую, — сказав Даніель.
  «Найголовніше те, що ти врятував моє життя, ризикуючи своїм. За це я завжди буду тобі винен. Отже, це означає, що вам не заборонено входити в Ярд.
  — Дякую, — знову сказав Даніель.
  «Тільки доки ви цим не скористаєтеся», — додав Армстронг. — Я не хочу, щоб ти захаращував кабінет інспектора Фезера і забирав його час. Він хороший мідь, але він має слабке місце до вас.
  «Він дуже хороший мідь», — сказав Даніель. «Найкраще, що є у вашій команді».
  «Навіть краще за мене?» — запитав Армстронг.
  Деніел вимушено посміхнувся. «Навряд чи я скажу, якщо мене знову заблокують».
  На мить Деніел подумав, що Армстронг відповість буркливою образою, але натомість він був упевнений, що побачив, як куточок рота суперінтенданта смикнувся, майже посмішка.
  «Скоріше вставай на ноги, Вілсоне».
  
  Першим відвідувачем Деніела наступного ранку був Джон Фізер.
  «Як справи?» — запитав він, увійшовши й сідаючи на стілець біля ліжка Даніеля. Деніел помітив, що він тримає паперовий пакет.
  — Одужує, — сказав Даніель. «Я сподіваюся, що вони виженуть мене сьогодні».
  — Я б не поспішав, — попередив Перо. «Судячи з усього, ножове поранення було досить глибоким. Тобі пощастило».
  «Мені пощастило, що Армстронг мав при собі револьвер», — сказав Даніель.
  — Він не такий поганий, як ти думаєш, — сказав Перо. «Він повинен буде зробити заяву для преси про те, що Дженні Воррен справжня вбивця».
  «Чи можна посперечатися, що він звинувачує вас і його співробітників у неправомірній ідентифікації Елсі Боулер?» запитав Даніель.
  «Він бос». Перо знизав плечима.
  — Він приходив до мене вчора ввечері, — сказав Даніель. «Він сказав мені, що мені більше не заборонено входити в Ярд».
  «Цілком вірно. Погодьтеся правді в очі, ви врятували йому життя».
  Деніел кивнув на паперовий пакет. «Мені казали, що відвідувачі приносять пацієнтам приємні речі, коли вони лежать у лікарні. Виноград. солодощі. Такі речі.
  — Так, я теж це чув, — сказав Перо. «І це був мій намір, тож це був виноград. Але, сидячи в автобусі, я подумав: «Можливо, лікарня не хоче, щоб Деніел їв щось, поки він одужує. Особливо з кісточками в них». І здавалося, що шкода їх витрачати».
  «Ти їв мій виноград?» — обурено сказав Даніель.
  «Технічно кажучи, це був не ваш виноград», — сказав Перо. «Я купив їх, тому вони були моїми. Але ви можете отримати їх».
  Він подав сумку. Даніель відкрив його і зазирнув. Там залишилося п’ять виноградин.
  Даніель зітхнув. «Я вважаю, що важлива думка».
  
  Після того, як Перо пішов, одна з медсестер принесла Даніелю кілька газет почитати. Деніел сподівався, що Ебігейл з’явиться, але він припустив, що щось її затримало. Вона прийшла з відповіддю незадовго до одинадцятої.
  «Вибачте, що я запізнився, ніж очікувалося, але я спершу пішов до музею, щоб розповісти серу Джасперу, як у вас справи. А також подякувати йому за оплату лікарняних».
  «Я думав, що це, мабуть, він», — сказав Даніель.
  «Він сказав, що відчуває, що це найменше, що може зробити музей, і він отримав повну підтримку правління».
  — Гадаю, лише після того, як він їх нацькував, — сказав Даніель.
  «Це надійшло до музею сьогодні вранці». Ебігейл виготовила телеграму й передала її Даніелю. — Це відповідь містера Воттса на відповідь, яку я вчора надіслав вашому другу Бену Стілворсі.
  Даніель прочитав. Повернення до Лондона. Побачимось після мого повернення. Буде перевидано книгу Амвросія під назвою «Вільям Джеддінг; під редакцією професора Ленса Пікерінга». Ваш, Джерольд Воттс.
  "Ну!" — вигукнув Даніель. «Браво для містера Воттса. Виправдання та справедливість для Вільяма Джеддінга нарешті».
  «Шкода, що він не дожив до цього», — сказала Ебігейл. Вона сіла на ліжко й взяла Даніеля за руку. — Так, — сказала вона.
  «Яке було запитання?» запитав Даніель.
  — Той, про який ти запитав мене деякий час тому. Чи вийшов би я за тебе заміж. Відповідь - так. Вона стиснула його руку. «Коли я подумав, що втратив тебе після ножового поранення, я відчув себе абсолютно втраченим. Я знаю, що це не змінить ситуації між нами, я не думаю, що зможу любити тебе більше, ніж зараз, але я не хочу, щоб ми знову розлучалися».
  — Ви маєте на увазі, що більше не підете на археологічні розкопки? — здивовано спитав Даніель.
  «Ну, так, я буду, звичайно. Ось що я роблю, — сказала Ебігейл.
  «То що ти маєш на увазі під тим, що не розлучаєшся?»
  «Чесно кажучи, я не впевнена», — зізналася Ебігейл. «Йдеться про відчуття розлуки. Якщо ми будемо одружені, я не думаю, що у мене буде таке відчуття».
  « Якщо ?» запитав Даніель.
  «Звичайно, я мав на увазі «коли».
  «Коли?» запитав Даніель.
  Ебігейл подумала про це. — Не одразу, — сказала вона.
  Даніель засміявся. «Ти вже задумався?»
  «Ні, абсолютно ні», — сказала Ебігейл. «Але є над чим подумати. Практичні речі».
  «Як що?»
  — Як-от знайти для нас дім, який би належав нам обом, як ви казали. Я хотів би зробити це спочатку».
  Даніель посміхнувся. «Я теж», — сказав він.
  OceanofPDF.com
  
  
  Сподіваємось, вам сподобалася ця книга.
  Хочете знати про інші наші чудові матеріали, завантажувати безкоштовні уривки та брати участь у конкурсах?
  Якщо так, відвідайте наш веб-сайт www.allisonandbusby.com .
  Підпишіться на нашу щомісячну розсилку ( www.allisonandbusby.com/newsletter ), щоб отримати ексклюзивний вміст і пропозиції, новини про наші абсолютно нові випуски, майбутні події з вашими улюбленими авторами та багато іншого.
  І чому б не натиснути, щоб підписатися на нас у Facebook (AllisonandBusbyBooks)
  і Twitter (@AllisonandBusby)?
  Ми будемо раді почути від вас!
  
  OceanofPDF.com
  ПРО АВТОРА
  ДЖІМ ЕЛДРІДЖ народився в центрі Лондона наприкінці Другої світової війни і був підірваний (але вижив) під час атак ракетами V2 на район Юстон/Кінгс-Крос у Лондоні, де він жив . Він залишив школу в шістнадцять і працював на різних роботах, перш ніж отримати освіту вчителя. У 1971 році він продав свій перший ситком (з Артуром Лоу в головній ролі) BBC і замовив свою першу книгу. З тих пір він опублікував понад 100 книг, продані понад три мільйони примірників. Він живе в Кенті з дружиною.
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список

Кожевенное мастерство | Сайт "Художники" | Доска об'явлений "Книги"