Кліленд Енн : другие произведения.

Вбивство у Справедливому (Дойл і Ектон, №9)

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:
Школа кожевенного мастерства: сумки, ремни своими руками
 Ваша оценка:

  Вбивство у Справедливому (Дойл і Ектон, №9) Енн Кліленд
  
  
  
  Присвячується Беніті Куман, яка бачила в цьому необхідність, і всім іншим, подібним їй.
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  Глава 1
  
  Це була його вина, що операція не увінчалася успіхом, і тому він повинен був врятувати її.
  
  
  
  Зі стоїчною рішучістю детектив-сержант Кетлін Дойл почала підніматися по залізній драбині на четвертий поверх лондонського житлового комплексу. За нею по п'ятах слідував детектив-сержант Ізабель Муньос, яка крім того, що була розчарована тим, що їй довелося підніматися по сходах замість того, щоб користуватися ліфтом, — була не менш розчарована тим, що Дойл був доданий до її завданням в останню хвилину.
  
  "Ненавиджу цей звук", - подумав Дойл, поки їхні кроки лязгали і віддавалися луною на металевих сходах. Це навіває погані спогади.
  
  Вони розслідували повідомлення про вбивство у напівзруйнованому висотній будівлі, і добре, що ліфт не працював, оскільки ліфти в цих проектах були сумно відомі своєю небезпекою — ніщо не зрівняється з тим, що тебе загнали в кут між поверхами з найманим вбивцею. Отже, два детектива уперто підіймалися на четвертий поверх до квартири, зазначеної в довідці про подію, насторожено оглядаючи околиці, тому що мешканці, які проживали в цих проектах, в цілому не були найбільшими шанувальниками Скотленд-Ярду.
  
  Зазвичай Дойл не працювала в одній команді з Муньос — загалом, це добре, — але це був її перший день повернення з декретної відпустки, і тому можновладці полегшили її повернення до детективної роботи, призначивши на деякий час "асистенткою". Допомогло, звичайно, те, що серед можновладців був старший інспектор Ектона, чоловік Дойл — ніщо так не полегшує роботу, як трохи кумівства, хоча, звичайно, Ектона повинен був знати, що пара його дружини з Муньосом принесе їй більше труднощів, ніж ні. Хоча, можливо, він не продумав це до кінця — в ці дні він був сам не свій.
  
  Коли вони піднялися на наступний майданчик, до Дойла долинув голос Муньоса. - Ти чув що-небудь з Савойї? - запитав я.
  
  "У мене немає". Це була чиста правда, і слава Богу, що я постив. У Муньоса був бурхливий роман з Філіпом Савойєю, фігурою французького злочинного світу, але роман охолов — головним чином тому, що Савойя повернувся у Францію, щоб залягти на дно, оскільки за останні кілька місяців був замішаний у кількох тривожних вбивствах. Не самий сприятливий поворот подій для любовного захоплення поліцейського, і Муньос — досить мудро — порвав з ним. Не те щоб у неї був великий вибір, звичайно, враховуючи, що він пішов і все таке.
  
  "Це навіть на краще", - кинула Дойл через плече, не в силах встояти перед шансом відчути свою перевагу. "Він погано вплинув на твою кар'єру, Муньос".
  
  “ Ну, Ектона вже був зайнятий.
  
  Це було сказано уїдливим тоном, тому що Дойл одружився на їх загальному начальника в результаті стрімкого повороту подій — настільки стрімкого, що Дойл навіть не був упевнений, як це сталося; тільки що вона займалася своїми справами в якості окружного прокурора, якого призначили помічником знаменитого старшого інспектора Эктона, а на наступний день вона була леді Ектона і восьмим чудом світу.
  
  Вирішивши, що вона заслужила потиличника за те, що звучала так зарозуміло, Дойл утрималася від репліки і замість цього сповільнила свій підйом, щоб помітити: “Як справи з Габріелем — він воротар? Я думаю, у нього хороші зв'язки ". Муньос був гарний в тліючому іспанському стилі і не відчував нестачі в палких шанувальниць. Останнім у цьому довгому списку був офіцер Габріель, якого відрядили до CID з 5 MI, підрозділи по боротьбі з тероризмом. Це додаток було дуже цінно, оскільки кримінальний розшук відновлювався після масштабного корупційного скандалу, в результаті якого багато високопоставлені особи опинилися у в'язниці, і в результаті у них не вистачало рук, а повідомлень про серйозні злочини накопичувалося, як дров.
  
  Будь-яка доступна рука була оцінена, і офіцер Гебріел здавався гарним вибором для захисту; він працював над кількома справами пліч-о-пліч з Дойлом і був у рівній мірі забавним і проникливим, що створювало чудову комбінацію, коли битися за праве діло проти майже переважаючих сил противника. Габріель також був сильно укушений жуком-мунозом, і йому, нарешті, вдалося завоювати її розташування. Вони зустрічалися вже кілька місяців, але — оскільки Дойл був у декретній відпустці і не був в курсі подій — вона не знала, як все йде.
  
  “Подивимося. У Габріеля є відступ".
  
  "Він недостатньо багатий", - припустив Дойл. Муньос була вимоглива у своїх вимогах, і в цьому не було її вини, оскільки вона сама була справжньою здобиччю.
  
  "Ні, насправді все навпаки — у нього більше грошей, ніж того, що для нього добре".
  
  Оскільки ніяких подальших роз'яснень запропоновано не було, Дойл поддразнил: “І це проблема? Хто ви такий і що ви зробили з сержантом Іззі Муньосом?"
  
  Але Муньос, очевидно, пошкодувала про своє загадкове зауваженні і тепер знову стала вести себе непривітно. “ Я не хочу вдаватися в подробиці, Дойл. Тобі не завадило б займатися своїми справами.
  
  "Це ти питала про Савойї", - захищалася Дойл. "Я просто виконую свої власні висновки".
  
  Була невелика пауза, поки дві дівчата продовжували своє незграбне сходження. "Що ж, якщо почуєш що-небудь від Савойї, скажи йому, що мені треба про дещо запитати його".
  
  "Тоді я так і зроблю". Те, що Муньос знав, що Дойл, ймовірно, отримає звістку від Савойї раніше, ніж вона сама, насправді було делікатною темою; У Дойл зав'язалася свого роду дружба з сумно відомим французом — головним чином тому, що одного разу він врятував їй життя у випадку, який краще всього забути, коли вона шалено кинулася вниз по проектній сходах, дуже схожої на цю.
  
  Насправді, це було досить незручно зі всіх сторін, тому що Савойї правильніше було б сидіти де-небудь у в'язниці, а не вважати двох детективів Скотланд-Ярду серед своїх знайомих, але одна з причин, по якій він в даний час не остигав у в'язниці, полягала в тому, що сумно відомий Савойї також був пов'язаний із законним чоловіком Дойла, старшим інспектором Эктоном.
  
  Ектона був відомим детективом з відділу по розслідуванню вбивств і користувався великою любов'ю публіки за те, що уникав розголосу, хоча за його плечима була довга історія розкриття навіть самих заплутаних справ про вбивства. Те, що у нього до того ж був титул, теж не зашкодило, навіть тут, у сучасній Англії — публіка була зачарована її аристократизмом, а Ектона вів себе досить стримано, щоб підживлювати свій образ героя-однолітка; як не дивно, той факт, що йому було наплювати на те, що про нього думають інші, тільки посилював їх турботу.
  
  Фактично, він був відповідальний за викриття вищезгаданої масштабної корупційної схеми, яка була "правосуддям та іронією долі", пожимающим один одному руки, тому що без відома практично всіх, крім його законної дружини — Ектона був кимось на кшталт месника і ніколи не соромився маніпулювати доказами, щоб гарантувати, що справжні лиходії отримають по заслугах, так чи інакше.
  
  І це було ще гірше, тому що в якості ще більш тривожного аспекти обраного ним курсу Дойл усвідомив, що знаменитий лорд Ектона без вагань зробив би одне-два вбивства, якби відчув, що гарантії в рамках системи правосуддя можуть спотворити правильний результат або що думка дванадцяти прекрасних присяжних може суперечити його власним.
  
  Відкриття, що Ектона був лінчевателем, звичайно, вразило його молоду дружину-детектива до глибини душі, і в результаті велика частина її часу та енергії була присвячена спробам розкопати, що б там не замишляв Ектона, і, таким чином, спроб врятувати його від самого себе; вона дійсно любила цього чоловіка, і — що ще більш важливо — він був відданий їй, а це означало, що у неї був реальний шанс спробувати змінити його кровожерливість.
  
  Однак це була делікатна операція, тому що, якщо би вона вела себе як верховна жриця і вимагала від нього занадто багато чого, він просто подбав би про те, щоб його сумнівна діяльність була оповита ще більшою кількістю шарів таємниці і підступності. І ось, вона м'яко і наполегливо намагалася направити його в краще русло і — в цілому — відчувала, що домагається прогресу, оскільки останнім часом він виявляв ознаки спроби почати з менш кровожерливого листа. Можливо, це були дитячі кроки, але це було краще, ніж нічого.
  
  Дойл зробив паузу, щоб перевести дух — вона була не в формі після того, як відірвалася від всієї цієї безглуздої біганини, яка, здавалося, була так необхідна для переслідування злочинців. Вони ніколи не говорили вам під час вашого навчання у Кримінальній академії, скільки часу ви плануєте витратити, тупаючи вгору і вниз по напівзруйнованим сходах; замість цього вони зробили так, щоб це звучало захоплююче, з сиренами і злетами. У цьому сенсі вони були дуже хитрі.
  
  "Можливо, нам слід продовжувати рух", - безжально проінструктував Муньос. "Ми надто вразливі тут, на сходах".
  
  "У кого головна роль?" Сердито запитав Дойл, коли вона тягнула час. "У тебе чи в мене?"
  
  "Так, ти тимчасовий асистент," нагадав їй Муньос. “ Підемо.
  
  Щоб зберегти обличчя, коли вони знову почали підніматися, Дойл пробурчав: “Не дуже цікава справа. Вам слід просити про вбивства більш високої якості".
  
  "Я сержант", - заперечив Муньос. "Я не маю права звертатися з подібними проханнями".
  
  Це було сказано з підкресленою іронією, тому що з—за високих подружніх зв'язків Дойл в карному розшуку - їй, як правило, доводилося стикатися з набагато більш цікавими справами про вбивства, ніж належить звичайному рядовому сержанту-детективу. Наприклад, сьогоднішня справа Муньоса стосувалося буденного померлого білого чоловіка років тридцяти з невеликим, який жив один і, судячи з усього, покінчив життя самогубством - "перегорів", як без особливого співчуття назвали їх у Карному розшуку; без сумніву, під кайфом від наркотиків і йому не пощастило.
  
  Патрульний офіцер, який охороняв місце події, слухняно викликав коронера, але також попросив, щоб його оглянув детектив, з причин, які поки були невідомі. Згідно з поліцейським протоколами, будь-яке вбивство вважалося злочином, поки не було визнано нещасним випадком або самогубством, але часто обставини були настільки зрозумілі, що вимагалося лише поверхневе розслідування, а значить, у цій справі повинно було бути щось таке, що привернуло інтерес патрульного.
  
  Муньос додав без особливого співчуття: “І тобі пощастило; сьогодні я міг би намалювати все до найдрібніших деталей. Мені довелося взяти один на минулого тижня, і це було все, що я зміг зробити, щоб не перегнутися через стіл і не дати йому ляпас за те, що він даремно витратив мій час.
  
  Ця дивна деталь була необхідною, але досить дивним результатом роботи відділу по розслідуванню вбивств; всякий раз, коли про вбивство писали в газетах, майже неминуче знаходилися певні члени суспільства, які виходили вперед і зізнавалися в злочині — головним чином, був переконаний Дойл, тому, що вони жадали уваги, а уваги будь-якого вистачало. Правоохоронні органи були зобов'язані прийняти їх показання і скласти звіт, навіть незважаючи на те, що надана інформація — часто дуже докладна і у неймовірних деталях — явно не відповідала дійсності. Дивні подробиці були однією з причин, по якій деякі відносяться до справи факти про вбивство завжди приховувались, щоб правоохоронним органам було легше, так би мовити, відокремити зерна від плевел.
  
  “ Про? У якій справі він зізнавався?
  
  “Стару справу, від якого стало тільки гірше. Будь-який порядний псих повинен хоча б намагатися бути в курсі подій ".
  
  "Це був єпископ?" Здогадався Дойл. Вбивство місцевого єпископа залишилося нерозкритим, хоча поліція все ще шукала зачіпки — і такого роду сенсаційні справи здавалися вірогідною мішенню для звичайного дивака, яким потрібна увага, не кажучи вже про те, у кого на додачу можуть бути релігійні проблеми.
  
  “Ні, справа єпископа все ще відкрито, так що, принаймні, я був би готовий приділити йому увагу. Замість цього він прийшов поговорити про справу про щеплення ".
  
  Коли вони зупинилися нагорі сходів, щоб перевести дух, Дойл здогадався: “Це були космічні прибульці. Космічні прибульці були тими, хто підсипав отруту в щеплення".
  
  Муньос кинув погляд на Дойла. "Немає— замість цього це були правоохоронні органи, які намагалися знищити бідне населення".
  
  "Фейт, це навіть краще", - сухо погодився Дойл. Вісім маленьких дітей-іммігрантів померли кілька років тому з-за поганої дози вакцинационной сироватки. На щастя, помилка була виявлена швидко, оскільки, по-мабуть, вона торкнулася всю партію ліків. Тим не менш, це була сенсаційна історія, тому що іммігранти з самого початку побоювалися робити щеплення своїм дітям, і тому, природно, засоби масової інформації роздули полум'я недовіри. “ Твій псих згадував, чому ми намагаємося вбивати маленьких дітей таким підлим способом?
  
  “До того часу я втратив інтерес. Щось про змову, пошедшем шкереберть, - справжні капелюшки з фольги ".
  
  "Звичайно", - відповів Дойл. “І чим масштабніше змова, тим краще. Ймовірно, ним керувала сама королева".
  
  Муньос дістала свій мобільний, щоб повідомити, що вони прибули на місце події. "Позбавте нас від божевільних, у яких вільного часу немає".
  
  — Вистуй, Муньос, - поддразнил Дойл, - ніколи не знаєш напевне - раптом ти зустрінеш шанувальника, який замінить Габріеля. Один дивак — диваки були переважними чоловіками — був так закоханий у Муньос, що став надсилати їй листи. Черговий сержант знаходив це надзвичайно кумедним і часто запитував, чи вдалося їй вже призначити побачення.
  
  "Мені слід було б поспівчувати їм, але я не можу — вони така досада".
  
  "Втрата часу", - погодився Дойл. “Вони хочуть, щоб їх хтось слухав, а ми - полонена аудиторія, Муньос. У священиків та ж проблема, коли божевільні приходять на сповідь двічі в день, щоб зізнатися в тому, що занадто сильно грюкнули дверима ".
  
  “Ймовірно, це одна і та ж демографічна група. Може бути, ми могли б попросити священиків взяти звіт про злочин, поки вони цим займаються, — вбити двох зайців одним пострілом ".
  
  "Ось так-то".
  
  Муньос штовхнула важкі протипожежні двері, і Дойл пішов за нею на довгий відкритий балкон, який тягнувся вздовж входів в квартири. Житлові проекти були побудовані для субсидування тих верств населення, які не могли дозволити собі пристойне житло; населення, яке, як правило, включало іммігрантів, вперше прибули в країну, поряд з — на жаль — кримінальними елементами, для яких такі іммігранти були легкими жертвами. Було також значна кількість людей, які відповідали профілю померлого в даному випадку; люди, що пережили емоційне вигорання, які були занадто молоді для отримання субсидованого житла для людей похилого віку, але з тієї чи іншої причини не змогли зберегти приносить дохід роботу.
  
  Квартиру покійного в кінці балкона було легко впізнати, оскільки вона була обгороджена поліцейською стрічкою і охоронялася двома патрульними у формі, що стояли за дверима.
  
  "О, - здивовано подумав Дойл, коли вони підійшли до цієї парі, - вони дуже злі один на одного, ці двоє". Ірландка за походженням, Дойл мала екстраординарної здатністю до сприйняття, яка дозволяла їй читати емоції людей, що знаходяться в безпосередній близькості від неї; це також означало, що вона зазвичай могла чути, як говорять неправду, — дуже корисний інструмент для детектива, який, по правді кажучи, не був самим гострим ножем у шухляді столу. І хоча двоє патрульних явно трималися невимушено, Дойл знав — так, як вона розумілася в подібних речах, — що насправді вони були розлючені один на одного.
  
  Поки Муньос представляв їх один одному, Дойл намагався зрозуміти причину ворожості; це були чоловік і жінка, і обидва приблизно одного віку — під тридцять, як вона припустила, Метрополітен завжди відправляв досвідчених співробітників з будь-яким викликом на проекти. Таким чином, це міг бути зіпсований роман між ними двома або, можливо, відкинуте сексуальне пропозицію — за винятком того, що у неї не було відчуття, що причиною були подібні речі; обидва офіцери були однаково розгнівані, але обидва дуже ретельно приховували це за своїми кращими стоїчно-мідними особами.
  
  “ Ви дзвонили коронеру? - запитав я. Муньос питав просто так, для проформи, бо коронер був єдиною людиною, що має юрисдикцію над мертвим тілом — ні сім'я, ні поліція; тільки коронер міг визначити причину смерті, щоб переконатися, що медичний або поліцейський персонал не займався обезьянничеством. І тільки коронер міг видати тіло для поховання, попередньо запевнивши свідоцтво про смерть.
  
  "Так", — сказала жінка-офіцер - сержант Руппе, відповідно до її бейджику. "Хоча це схоже на самогубство".
  
  "Мені цікаво," сказав її колега-чоловік, - могла чи жертва бути переміщена".
  
  Він теж був сержантом — сержант Пітерсон, — і на його щоках з'явилися дві цятки слабкий рум'янець.
  
  "Вони в дюймі від того, щоб побитися", - з деяким подивом усвідомив Дойл. Цікаво, в чому справа?
  
  Муньос висунулася в дверний отвір, щоб швидко оглянути кімнату, а потім почала натягувати оглядові рукавички, поки Дойл робив те ж саме. "Чому ти так думаєш?"
  
  Офіцер Пітерсон припустив: “Мені здається дивним, що він лежить долілиць на підлозі, але лежить на кухні. В цьому немає особливого сенсу".
  
  Це здалося трохи слабеньким, але — без сумніву, тому, що сержант був досвідченим офіцером — Муньос кивнув, нічого не сказавши. "Тоді ми подивимося і, якщо знадобиться, зателефонуємо криміналістам". Офіцерам, які працюють на місці злочину, було доручено опрацювати місце злочину для отримання криміналістичних доказів, але оскільки обробка місця злочину була дорогою— а криміналісти завжди були зайняті, менеджер на місці злочину зазвичай приймав рішення про те, чи дійсно потрібні криміналісти. В даному випадку рішення було прийнято Муньосом, оскільки справу було передбачуваним самогубством і, отже, мало низький пріоритет.
  
  Два детектива обережно ступили на місце злочину, і коли вони це робили, Муньос прошепотів Дойла: "Помітили що-небудь дивне?"
  
  "Психологи в сварці," ризикнув припустити Дойл.
  
  Муньос видав нетерплячий звук. “Ні, кого це хвилює, Дойл? Дивно те, що тут немає роззяв".
  
  Вражений Дойл міг тільки погодитися. Хоча там вже деякий час стояла поліцейська стрічка з двома поліцейськими у формі на сторожі, ніхто з інших мешканців поверху не вийшов подивитися шоу. Муньос був прав — це було дивно.
  
  Вони обоє на мить зупинилися, щоб ретельно оцінити обстановку, але Дойлу ніщо не здалося недоречним — за винятком трупа, який лежить на покритому лінолеумом підлозі, звичайно. Квартира була мізерною і убогою, а на столі лежали засоби для вживання наркотиків — миска для куріння і викинутий шприц; саме цього і слід було очікувати від такого типу смерті. Або у жертви була випадкове передозування, або він вирішив, що більше не хоче жити — зазвичай неможливо сказати, що саме, і в жодному разі не варто проводити розслідування, оскільки малоймовірно, що в цьому рішенні була замішана компанія по страхуванню життя.
  
  Вони обидва сіли навпочіпки, щоб уважно оглянути труп — обережно, не підходячи занадто близько, щоб не потривожити докази, — і тут Дойл раптово відчув сильний прилив здивування з боку Муньоса.
  
  Стривожений Дойл скоса поглянув на неї. “ Що? Що це?
  
  Настало коротке мовчання. "Це мій дивак", - відповів Муньос.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  Глава 2
  
  Ще один поранений. Кожен раз це засмучувало його.
  
  Два детектива розчистили шлях для коронера — або, правильніше сказати, для помічника коронера, який мав розслідувати це конкретне вбивство, а потім вони почекали на балконі, поки так звана бригада каталок подолає сходовий проліт.
  
  "Про що ти думаєш?" Запитав Дойл. Це здавалося занадто великим збігом те, що жертвою став псих Муньоса, — і першою реакцією Дойла було подумати, що він якимось чином спланував це, щоб саме вона знайшла його; можливо, він хотів привернути її увагу навіть після смерті. Але проблема з цієї теорії полягала в тому, що було б неможливо знати, що Муньосу доручать саме це конкретна справа; низкоприоритетное вбивство, подібне цьому, було б випадковим чином призначено того, хто в даний момент доступний.
  
  “ Я не знаю. "Муньос насупила брови, споглядаючи обмотана стрічкою балкон. “З одного боку, ми могли б покінчити з цим, тому що він явно був параноїдальним шизофреніком і вживав наркотики. З іншого боку, це здається трохи дивним, що він спробував зайти в Метрополітен і попередити всіх про божевільних змовах безпосередньо перед тим, як вирішив виписатися.
  
  Дойл глянув через відчинені двері на покійного, який лежав на підлозі. "Можливо, у нього просто була передозування; можливо, це не було самогубством".
  
  Муньос глянув на двох офіцерів, які ще стояли на невеликій відстані і охороняли периметр, жоден з них не розмовляв один з одним. “Він думає, що жертву перенесли, тому що він лежить ниць на кухонній підлозі, а не на дивані або ліжку. Я вважаю, це можливо — можливо, з ним був хтось, хто намагався відтягти його до раковини, а потім запанікував і втік.
  
  "Можливо," погодився Дойл. “ Хоча це не робить його вбивством, Муньос; можливо, один намагався підняти його, щоб сунути голову під кран, або щось в цьому роді.
  
  "Я не знаю", - сказала інша дівчина. "Його руки лежать прямо з боків".
  
  "О, вірно, - погодився Дойл. "Тоді це не дуже хороша теорія". Малоймовірно, що панікуючий друг став би ретельно вправляти руки покійного до того, як настав задубіння. "Але ми скоро дізнаємося, так чи інакше; будуть посмертні синці, якщо його переміщали". Посмертні синці можна було відрізнити від синців, які з'явилися, коли жертва була жива, і їх наявність на трупі було простим показником того, що жертва була не одна після своєї смерті.
  
  "Або сержант може помилятися", - чесно припустив Муньос і знову глянув на двох мовчазних офіцерів. "Схоже, вона думає, що він помиляється".
  
  - По-моєму, вони незадоволені один одним, - знову ризикнув висловитися Дойл.
  
  Муньос нахилилася до Дойлу і понизила голос. “ Знаєш, він Пітерсон.
  
  Дойл напружила мізки і нічого не придумала. “ Нагадай мені, що це значить, Муньос; я поняття не маю.
  
  Муньос пояснив: “Це та знаменита сімейка копперов; Питерсоны працювали в Скотленд-Ярді з самого початку. Його брат - Броуді Пітерсон, той, хто загинув, рятуючи ескадрилью".
  
  "Про", - сказав Дойл, коли монетка впала. "Все вірно — ми були в Кримінальній академії, коли це сталося".
  
  "Я був на похоронах", - сказав Муньос. "Вони практично закрили місто".
  
  У світлі цього відкриття Дойл ризикнув запитати: "Отже, ми схильні думати, що він правий, і нам слід викликати криміналістів?"
  
  Прийнявши рішення, Муньос дістала свій мобільний. “Я не буду ризикувати. Вільямс - старший інспектор, так що я подивлюся, чи він зможе прийти".
  
  Поки Муньос розмовляв по телефону, команда коронера вийшла з пожежної двері на сходовій клітці зі своїм обладнанням, виглядаючи втомленою і змученою, і тому Дойл підійшов, щоб заспокоїти їх почуття і пояснити ситуацію.
  
  "Що ж, я сподіваюся, що вона скоро у всьому розбереться", - сказала помічник коронера, повідомляючи в есемесці час свого прибуття. "Вони задіяли весь додатковий персонал для розслідування вбивства в Вест-Енді, так що у нас не вистачає рук".
  
  "У нього не вистачає рук і дихання", - співчутливо зауважив Дойл. "Шкода, що ліфт не працює". Потім — оскільки завжди потрібно бути доброзичливим до людей, які працюють з коронерами, — вона запитала: "Що відбувається в Вест-Енді?"
  
  З багатозначним виглядом асистентка зупинилася, щоб зустрітися поглядом з Дойлом. "Сер Кавано був убитий - або, принаймні, так це виглядає".
  
  "Ах, бідолаха", - вигукнув Дойл з удаваним подивом. "Куди котиться світ?"
  
  "Всі приголомшені і шоковані". Жінка кинула на неї ще один погляд.
  
  "Невелика їх вина", - відповів Дойл. "Це шокує і вражає".
  
  Жінка кивнула з невисловленим розумінням, і більше нічого говорити не знадобилося. Ходили наполегливі чутки, що члени Ради медичних працівників — наглядової організації, що складається з гідних непрофесіоналів, — були по вуха замішані в недавньому корупційному скандалі, страшний скандал, в якому фігурували сексуальне рабство і торгівля дітьми.
  
  Оскільки члени Ради, як правило, були шанованими благодійниками, спостерігалося загальне небажання копатися занадто глибоко, і тому - очевидно — деякі представники громадськості втратили всяке терпіння, що, як правило, було сумним результатом, коли широко поширювалася думка, що правоохоронні органи були в фаворитах.
  
  Фактично, це був би третій член Ради, який загинув при загадкових обставинах, а четвертий втік з країни, щоб переїхати на постійне місце проживання в інше місце. Удачі йому, подумав Дойл; "помста" - справа віддане, і вона повинна знати, оскільки була заміжня за одним з його зіркових виконавців.
  
  Помічник коронера почала керувати своєю командою, в той час як Муньос підійшов до Дойлу, щоб сказати: "Вільямс дуже зайнятий — сьогодні рано вранці у них відбулося гучне вбивство, і він на місці".
  
  "Я тільки що почув про це", - сказав Дойл. "Я йому не заздрю; це одна з тих справ, коли ніхто не збирається вболівати за правоохоронні органи".
  
  “ Тоді вони, ймовірно, захочуть, щоб цим зайнявся Ектона.
  
  Була невелика пауза, перш ніж Дойл погодився: "Ймовірно". Керівництво Карного розшуку, як правило, вербувало Эктона, коли вони мали справу з політично делікатними справами — наприклад, коли добре поставленим лиходіям вдавалося покінчити з собою, в той час як населення в цілому схвально кивало головами. Проте в даному випадку Дойл дуже сумнівався, що її чоловік був на місці злочину, незалежно від того, хто про це просив.
  
  Муньос знову подивився в бік відкритої двері. "Я ненавиджу турбувати криміналістів, але мені не подобається, як це виглядає — враховуючи, що я був одним з останніх, з ким розмовляла жертва".
  
  "Це малоймовірно, Муньос", - зауважив Дойл. “Тіло виглядає свіжим — задубіння щойно починається. Якщо ви розмовляли з ним минулого тижня, навряд чи хтось подумає, що між ними є якась зв'язок - надто багато часу минуло між ними.
  
  Муньос шумно зітхнув. “ Думаю, ти правий. І все ж мені буде спокійніше, якщо я подзвоню криміналістам, просто на всяк випадок.
  
  Але потім, на превеликий подив Дойла, задзвонив її особистий мобільний телефон. У неї було два мобільних: один належав поліції, а інший був її особистим мобільним, подарованим їй чоловіком. Ектона був великим магістром безпеки, і тому він попросив, щоб вона спілкувалася з ним виключно з особистого мобільного телефону. До її здивування, текстове повідомлення повідомило їй, що він внизу і піднімається, щоб приєднатися до них.
  
  "Ектона вже в дорозі", - оголосила вона і спробувала придушити нервозність. "Будь ласка, Боже, - подумала вона, - давай не дозволимо цього вийти боком".
  
  "Ектона приїде сюди?" - запитав Муньос з деяким полегшенням. "Добре— давайте уточнимо у людей коронера час смерті, щоб нам було про що повідомити".
  
  "Добре", - сказав Дойл і сподівався на краще.
  
  Вони підійшли до дверей квартири, спостерігаючи, як команда коронера зібралася навколо трупа, щоб виконати свою методичну роботу. Дойл побачив, що асистент вимірює температуру органів, що означало, що незабаром у них буде точний час смерті — розслідування завжди починається з часу смерті, так що можна було копітко скласти хронологію останніх годин життя жертви.
  
  "Шість годин?" Припустив Дойл. “Поки не повне задубіння, так що час смерті повинно бути в досвітні годинники, цим ранком. Якщо це так, то це знову схиляє його до самогубства або передозуванні ".
  
  "Можливо, у нього був компаньйон", - нагадав їй Муньос. "Я все одно хочу, щоб криміналісти провели перевірку".
  
  Але асистентка раптово зупинилася від подиву, а потім перервала свою перевірку, щоб встати і підійти до двом детективам. Дойл відчував, що жінка переповнена хвилюванням — або, принаймні, настільки, наскільки коронер-люди дозволяють собі бути схвильованими, — і задавався питанням, що ж вона знайшла. Можливо, це все-таки були космічні прибульці.
  
  "Ось сюрприз; у нас виникла ситуація, пов'язана з проникненням ззовні", - оголосив Асистент і з ледве стримуваним тріумфом став чекати реакції.
  
  Два детектива втупилися на жінку в крайньому подиві. - Свята Мати, " видихнув Дойл. Зазвичай відбувалося розкладання зсередини, причому спочатку розкладалися внутрішні органи. Якщо це була ситуація "зовні", це означало, що розкладання відбувалося у зворотному напрямку, що могло призвести тільки до одного висновку—
  
  "Це тіло було заморожено", - підтвердив помічник коронера.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  Розділ 3
  
  Він прямував на місце події — добре. Ворог був всередині загорожі, і положення було відчайдушним.
  
  Коли рішення стало для неї легким, Муньос викликав криміналістів, поки вони чекали, поки Ектона підніметься сходами. Дівчина відчула явне полегшення, оскільки саме собою зрозуміло, що Ектона візьме на себе керівництво групою по збору доказів.
  
  Дойл здивовано похитала головою. “Чесне слово, Муньос, тут є одна заковика. Дивно, що хтось взяв на себе працю заморозити його, але не тримав замороженим більше декількох днів".
  
  Муньос справедливо зауважив: "Можливо, це і не вбивство, але навіть якщо це не так, хтось доклав чимало зусиль, щоб ввести в оману".
  
  Це здавалося величезним применшенням; очевидно, це вимагало певних зусиль — заморозити і перевезти тіло, — і тому дві дівчини деякий час стояли мовчки, обдумуючи це дивне і несподіване розвиток подій.
  
  "Це також пояснило б, чому у сусідів нічого цього немає", - зазначив Дойл. "Щось тут нечисто, і вони всі тримаються подалі".
  
  "Я попрошу патрульних почати опитування", - вирішив Муньос. "Так чи інакше, нам знадобляться свідчення сусідів". Потім вона покликала двох сержантів і пояснила, що в цій справі є деякі незвичайні аспекти і що старший інспектор Ектона скоро прибуде.
  
  Дойл був здивований, відчувши сильну хвилю неспокою з боку обох офіцерів. Вперше вони подивилися один на одного, і вирази їхніх облич нічого не виражали.
  
  Руппе, жінка-сержант, сказала: "Добре, мем, я почну з того кінця".
  
  "Ми повинні зробити це разом", - твердо сказав Пітерсон. "Такий протокол для цього місця".
  
  "Разом," погодився Муньос. “ І будь готовий до неприємностей.
  
  Сержант Пітерсон не хоче залишати свого колегу одного, щоб зателефонувати, зрозумів Дойл, і вирішив, що, що б це не було, що тут відбувається, вона повинна розповісти про це Эктону, перш ніж робити які—небудь слідчі дії - щось викликало величезне напруження між цими двома, що робило це і без того незвичайна справа ще більш дивним. Краще залишити це в умілих руках Эктона — за умови, що Ектона був самим собою. В наші дні це не було даністю.
  
  Оскільки вона не могла сказати Муньосу, що саме вона відчула стосовно двох патрульних офіцерів, вона ризикнула запитати: “Я не знаю, Муньос, може бути, нам слід трохи почекати, перш ніж розбурхувати сусідів? Можливо, нам знадобиться підкріплення — враховуючи те, де ми знаходимося, а також враховуючи, що ніхто не вийшов на вулицю з цікавості. Сусіди можуть вирішити, що їм хотілося б пошукати ще наркотики на цій ділянці ".
  
  На жаль, це траплялося частіше, ніж ні; якщо у людини з перегорання траплялася передозування, його сусіди, як правило, спочатку обшукували будинок в пошуках наркотиків, а не повідомляли про його сумної смерті в поліцію, і відповідні докази, таким чином, зникали. Для Дойла це було шокуючим відкриттям — на що були готові піти наркомани, щоб підживити свою звичку; всі без винятку міркування елементарної людяності, як правило, відкидали вбік з-за непереборної потреби отримати наступну дозу.
  
  Бачачи мудрість цієї пропозиції, Муньос кивнув і відпустив офіцерів назад на чергування по периметру. “Ти прав, Дойл — нам не слід забігати вперед. Думаю, я просто хотіла виглядати зайнятої до того, як сюди приїде Ектона ".
  
  "Краще перестрахуватися; зрештою, це може бути перевірка на чесність", - пожартував Дойл.
  
  Перевірка сумлінності була засобом, з допомогою якого Антикорупційне командування захищало рядових співробітників Метрополітену від правопорушень. Може бути запропонована хабар або — як у даному випадку — наркотики можуть бути відкрито залишені де-небудь, щоб подивитися, чи клюнуть співробітники поліції на приманку. Перевірки сумлінності служили двом цілям; вони, звичайно, допомагали відсіювати корумпованих офіцерів, але вони також, як правило, запобігали спокуса офіцерів в першу чергу, оскільки вони або не знали, чи була ситуація такою, якою вона здавалася, або ж вона була навмисно інсценізована ACC.
  
  "Якщо це перевірка на чесність, хтось облажався", - відповів Муньос. "Я не бачу ніяких наркотиків".
  
  "Про", - зрозумів Дойл, знову глянувши на речі на столі. "Можливо, сусіди все-таки першими в них влізли".
  
  "Я думаю, ми це з'ясуємо".
  
  "А ось і Ектона", - оголосив Дойл і не зміг придушити укол тривоги, побачивши його високу фігуру, що з'явилася в дверях сходового прольоту. "Виснажений", - подумала вона з завмиранням серця. Бідолаха виглядає виснаженим.
  
  Дуже скоро після того, як вона вийшла заміж за Эктона, стало ясно, що він був ... ну, він був не зовсім тим, кого можна було б назвати нормальним чоловіком. Юні детективи за очі називали його “Холмс", і не без підстав — він був у рівній мірі блискучим і нетовариською людиною і, як відомо, не терпів дурнів. Але Дойл прийшов до висновку, що у нього є і більш темна сторона — крім його схильності до самосуду, яка була досить похмурою.
  
  Іноді він впадав у похмурий настрій, коли замикався в собі і випивав значну кількість скотчу, задумливий і тихий. У нього було те, що можна було б назвати бурхливим дитинством — бурхливим — це благодійний термін, - і здавалося очевидним, що в результаті залишилися шрами. І хоча Дойл був далекий від психолога — вона відчувала, що його тривожне бажання керувати з-за лаштунків виникало з того давнього почуття безпорадності; він подбає про те, щоб ніколи більше не бути безпорадним або нездатним контролювати те, що з ним відбувається. Це, і йому дуже подобалося вершити правосуддя на своїх власних умовах.
  
  Зазвичай похмурий настрій оволодівала ним після того, як щось проникало через його надійний захист і якимось чином засмучувало його — шкода, що він не був схильний топати і розкидати речі, щоб випустити трохи пара, але, зрештою, він не був звичайним хлопцем із долини, і це стосувалося тільки території. Замість цього у нього були демони, був Ектона, і вони сильно кусали його.
  
  Поки, звичайно, в один прекрасний день він не побачив прекрасну Дойл з вікна свого кабінету і — наскільки вона могла зрозуміти — негайно не зосередив на неї всіх своїх розфокусованих демонів в дивній одержимості, яка перевершила всі інші міркування в його житті. Зі свого боку — після того, як вона усвідомила це досить тривожний стан справ — вона намагалася, повільно, але вірно, приручити його демонів і поставити їх в керовану ситуацію, щоб похмурих настроїв було менше, а проміжки між ними збільшувалися. У цьому вона, здавалося, досягла певного успіху, і були підстави для обережного оптимізму щодо того, що він приборкав свої похмурі пориви. Принаймні, так вона думала.
  
  Раніше в їхньому шлюбі Ектона на короткий час звертався за психіатричною допомогою, але з цього нічого хорошого не вийшло — і, по суті, здавалося, що все стало ще гірше. Визнаючи свої власні невдачі, доктор Хардінг згадав, що народження дитини у Дойла може спровокувати свого роду кризу, оскільки було неясно, як Ектона відреагує на суперника в боротьбі за прихильність Дойла.
  
  Святі угодники, подумав Дойл безжально, хотів би я, щоб дурний доктор Хардінг був ще живий, щоб я міг зачитати йому акт про заворушення — цей ідіот промахнувся, і я в розгубленості, не знаю, що з цим робити.
  
  Два детектива підійшли привітати Эктона, Дойл хотіла б поговорити наодинці зі своїм чоловіком, але знала, що Муньос зробить доповідь, оскільки вона була провідним офіцером. Це не важливо; у них з Эктоном були свої способи спілкування, і вона донесе до них суть справи.
  
  Ектона виглядав незворушним, як завжди, — хоча одяг на ньому досить сильно бовталася, — і не було схоже, що він перебував під якимось тиском, хоча Дойл відчував його ретельно подавляемую тривогу.
  
  "Сержант," він кивнув Муньосу. “ У вас є звіт?
  
  Поки Муньос вводив його в курс справи, Дойл багатозначно зустрілася поглядом зі своїм чоловіком.
  
  "Ми ще не починали опитування," уклав Муньос, "тому що здається дивним, що ніхто не вийшов, і ми думаємо, чи не варто спочатку залучити більше підкріплення".
  
  Ектона окинув побіжним поглядом довгий балкон. “ Якщо ніхто не вийшов подивитися, то навряд чи хто-небудь відгукнеться на стук у двері. Я б продовжив, сержант, але не чекайте особливого відповіді.
  
  "Так, сер", - сказав Муньос і підійшов до двом патрульним офіцерам.
  
  Ектона негайно нахилив голову до Дойл, прислухаючись, і вона тихо запропонувала: “Є щось дивне в патрульних офіцерів, Майкл. З якоїсь причини вони на ножах. Руппе був схильний закрити цю справу, але Пітерсон думав, що тіло перенесли, хоча в будь-якому випадку це було не зовсім ясно. І вони обидва були дуже незадоволені, дізнавшись, що ви проявили інтерес.
  
  "Це," сказав Ектона, - дуже цікаво".
  
  Дойл продовжив: "Він прилипає до неї, як реп'ях, але, можливо, ви захочете поговорити з сержантом Раппом наодинці, за моєї участі". Якщо жінка збрехала, Дойл подасть сигнал Эктону, і тоді, принаймні, вони будуть знати, що їй не можна довіряти.
  
  Але Ектона лише відповів: "Якщо б я допитав двох офіцерів окремо, яким був би результат?"
  
  Зрозумівши його точку зору, Дойл визнав: "Вони б зрозуміли, що ми підозрюємо, і обидва б замовкли". Співробітники правоохоронних органів, як правило, захищали один одного і згуртовували ряди, навіть якщо всередині цих рядів у них були розбіжності. Існував неписаний кодекс вірності, і вони, як правило, прикривали один одного, що б не трапилося.
  
  Муньос повернувся, коли Ектона діставав пару рукавичок з похідного комплекту Дойла, а інша дівчина запропонувала: “На сходовій клітці встановлено відеоспостереження, сер. Я попрошу оперативний підрозділ зберегти плівку для ознайомлення ".
  
  "Зробіть це", - погодився Ектона. “Хоча я був би здивований, якщо від цього буде якась користь. Замість цього я хотів би знати, чому ліфт відключений і як довго це триває. Я також хотів би знати, хто і коли порушив цю справу, і відомо, що жертва жила тут.
  
  Після хвилинного приголомшеного мовчання Муньос глянув на тіло, а потім на Эктона. “ Ви вірите, що це була спланована звалище тіл, сер? І що вбивця сподівався, що ніхто не потурбується дуже уважно придивитися?
  
  Непроникний погляд Эктона зупинився на трупі, розкладеному на кухонній підлозі. “Ми прийшли занадто рано. В інший день було б важко виявити, що він був заморожений. Крім того, його залишили на покритому лінолеумом підлозі, щоб всі сліди розморожування випарувалися. З іншого боку, килим був би вологим протягом декількох днів ".
  
  "Про," сказав Дойл, коли до нього дійшло. "І ось чому нам потрібно з'ясувати, хто це влаштував; хтось знав, що все це було грою для відводу очей, і хотів, щоб ми це розкрили ".
  
  Настало коротке мовчання, поки вони розглядали нерухому, безмовну фігуру на підлозі. Насупивши брови, Муньос задала очевидне питання. "Навіщо вбивці було так мучитися?"
  
  Ектона відповів: “Ми скоро дізнаємося. Я вважаю, що жертва не та, ким здається".
  
  Обміркувавши це, Муньос повільно похитала головою. “Але це так, сер, прошу вибачення. Минулого тижня мене призначили у відділ охорони диваків, і жертвою був звичайний дивак. Він говорив про безліч божевільних змов.
  
  Ектона кілька секунд мовчав. “ Інтерв'ю записувалося на плівку?
  
  "Я вважаю, що так, сер".
  
  “ Будь ласка, почекати з забезпеченням безпеки, сержант, і почекати з забезпеченням безпеки вашого звіту про його допиті. Замість цього, давайте попросимо звіт про несправному ліфті. Я також хотів би побачити початковий звіт Диспетчерської служби про це вбивство ".
  
  "Так, сер". З виглядом людини, який був трохи покараний за те, що не подумав про це сам, Муньос відійшла в сторону і дістала свій мобільний.
  
  Дойл на мить задумався, стоячи поряд з Эктоном і спостерігаючи за командою коронера, яка тепер була дуже сувора у своїх зусиллях. - А як щодо сержанта Пітерсона, Майкл? - Дойл запитав упівголоса. “ Це він хотів, щоб детектив глянув. Думаєш, він щось знає? Можливо, саме він викликав його сюди.
  
  "Подивимося", - була єдина відповідь, яку вона повинна була отримати.
  
  Дойл додав: "Муньос говорить, що він з якоїсь відомої поліцейської сім'ї, якщо це має значення".
  
  Ектона на мить зустрівся з нею поглядом. “ Вона теж.
  
  Дойл здивовано витріщився на нього. - Вона така?
  
  "Я вважаю, що вона його сестра". Обережною ходою Ектона увійшов у кімнату, щоб поговорити з помічником коронера.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  Глава 4
  
  Він збирав речі і був одягнений у жилет, і якщо б вони захотіли спробувати витягнути його, у них на руках була б дуже гарна бійка.
  
  
  
  Поки Дойл топтався у дверях, вона намагалася оцінити реакцію свого чоловіка, коли помічник коронера вручав йому свій звіт. Вона вирішила — з деяким полегшенням, — що він здавався майже таким же, як зазвичай, коли уважно слухав жінку. Його стривожило те, що він почув — хоча в наші дні для бідолахи за умовчанням встановлено значення "стурбований" як саме собою зрозуміле, що саме по собі вибивало з колії. Дійсно, вона повернулася до роботи декількома днями раніше в надії, що це допоможе — що це може спонукати його повернутися до їх старим звичним розпорядком; як все було до народження дитини.
  
  Ектона встав і обережно відступив до вхідних дверей, де Дойл і Муньос чекали подальших інструкцій. Він запитав Муньоса: "Коли ви прийшли, на столі були наркотики?"
  
  “ Ні, сер. Звичайно, до них могли дістатися сусіди.
  
  "Я був би дуже здивований," сказав Ектона, "якби тут були якісь сусіди".
  
  Дві дівчини на мить замовкли, а потім Дойл ризикнув запитати: “Ви маєте на увазі, це частина плану? Немає свідків, які бачили, як вони підкидали тіло?"
  
  "Ніхто не вийшов подивитися", - погодився Муньос. "Це дійсно видається дивним".
  
  “ Мені перевірити його відбитки? - Запитав Дойл.
  
  "Нам не потрібні документи," нагадав їй Муньос. “ Він мій псих, і вони перевірили його, коли він прийшов в управління. Вона помовчала, намагаючись пригадати. “ Здається, його звали Беттіс. Марк або Метт Беттіс.
  
  Ектона схрестив руки на грудях і дозволив своєму погляду блукати по убогій квартирі. “ Яке у вас склалося про нього враження, сержант? Коли з'являлися свідки — особливо добровільні, — співробітник поліції, який проводив опитування, завжди повинен був оцінити достовірність цієї людини, оскільки паперовий звіт може не відображати вроджене почуття, яке інший чоловік виніс би з цієї зустрічі.
  
  "Неправдоподібно", - негайно заявив Муньос. "Він розповів дику історію — я досить швидко втратив інтерес, і він, здавалося, був розчарований тим, що я не виявив особливого співчуття".
  
  "Ти не хочеш заохочувати їх", - справедливо зауважив Дойл, а потім заспокоївся, коли її чоловік зустрівся з нею поглядом. Отже, я не повинен захищати Муньос, коли її викликають на килим; тоді гаразд.
  
  Ектона дістав свій мобільний, щоб зателефонувати. "ІНСПЕКТОР Вільямс", - сказав він у трубку. “Чи є якийсь шанс, що ви могли б приділити хвилинку, щоб зустрітися з нами тут, в "Проджектс"? Нам потрібно буде відвернути кілька ресурсів від справи Кавано, якщо їх можна буде заощадити ".
  
  Вислухавши відповідь Вільямса, він повісив трубку, а потім набрав інший номер. "Міс Чодрі", - сказав він своїй помічниці. "Мені знадобиться копія запису допиту сержанта Муньос, а також її звіт про явку свідка" Він глянув на Муньоса.
  
  - В минулий четвер, " вставив Муньос.
  
  "У минулий четвер", - продовжив він. “Думаю, якийсь містер Беттіс. Якщо звіт недоступний, будь ласка, покопатися на серверах. І я був би вдячний, якщо б ви не залишали слідів".
  
  Він повісив трубку, а Дойл мовчки обмірковував тривожний факт: Ектона вважав можливим, що звіт про дивацтва Муньоса був видалений з архівів.
  
  Муньос, який, без сумніву, думав про те ж самому, відчув себе зобов'язаним сказати: “Я знаю, обставини, пов'язані з цим убивством, виглядають дивними, сер, але жертва здавалася звичайною диваком. Він був одним з тих, хто вважав вакцинацію урядовим змовою з метою вбивства людей ".
  
  Насправді це була актуальна тема серед спільноти диваків; що додавання фтору у воду, або щеплення, або використання пестицидів — вибирайте самі — було мерзенним урядовим змовою, спрямованим на знищення громадян. До будь-якого використання "хімікатів" слід ставитися з крайнім підозрою — здавалося, це невід'ємна частина загальної параної, що супроводжує психічний розлад.
  
  "Дійсно, здається очевидним," зазначив Ектона, "що жертва померла незабаром після того, як представила вам свій звіт, і що були зроблені великі зусилля, щоб приховати цей факт".
  
  Це здавалося незаперечним, і обидві дівчини на мить замовкли, обмірковуючи цю дивну і незаперечну істину. "Я зв'яжуся з патрульними офіцерами", - запропонувала Муньос, явно відчуваючи, що тут вона проявляє себе не кращим чином.
  
  "Давайте почекаємо їх", - сказав Ектона. "Я також хотів би почути їх звіт".
  
  Це, здавалося, вказувало на те, що Ектона хотів, щоб Дойл прослуховував будь-які повідомлення, і вона відчула полегшення від того, що він не забув про її занепокоєння з приводу цих двох — хоча в світлі останніх викриттів її занепокоєння було виправданим, і будь-хто міг бачити, що патрульним офіцерам не можна дозволяти йти без ретельного допиту.
  
  Ектона звернувся до Муньосу: "Якщо не заперечуєте, будь ласка, повідомте помічникові коронера, що нам знадобиться докладний звіт — нехай лабораторія проведе всі аналізи, не шкодуючи коштів".
  
  Дойл скривив губи. "Я вважаю, асистентка вже знає про це, раз ти стоїш тут, важлива персона".
  
  Але Муньос був більш ніж готовий бути корисним і ступив у дверний отвір, щоб порадитися з персоналом коронера.
  
  Дойл скористалася можливістю, щоб запитати свого чоловіка: "Про що ти зараз думаєш?"
  
  "Мені це не подобається", - різко сказав він, і це була правда.
  
  “ І як ти збираєшся робити з двома сержантами?
  
  У них двох, у Дойла і Эктона, були різні стратегії, які вони застосовували під час допиту — в залежності від того, наскільки сильно Ектона хотів дістатися до теми, — тому що це повинно було бути зроблено таким чином, щоб не викликати ніяких підозр у тому, що сержант Дойл зі звичайною зовнішністю насправді звинувачував їх у брехні.
  
  Дійсно, Ектона попереджав її — і не раз, — що нікому не слід дозволяти поширюватися про те, що вона людина-детектор правди, і Дойл міг тільки погодитися; неважко було уявити катастрофічні наслідки, якщо б про це стало відомо. Цей пріоритет був для Эктона важливіше будь-якого окремого справи, і тому їм завжди доводилося діяти досить обережно. Допомагало, звичайно, те, що будь-які, здавалося б, дивовижні осяяння можна було легко покласти на двері Эктона — оскільки він був відомий своїми здібностями до розкриття справ, а не на двері його не надто розумного ірландського приятеля.
  
  Те, що її здатності до сприйняття повинні залишатися в секреті, вона інстинктивно знала все своє життя, і тому, як не дивно, ніколи нікому про це не говорила — навіть своїй матері — до самого першого дня, коли познайомилася з Эктоном. "Я знала, що можу довіряти йому, - подумала вона. - Це заповіт, ось що це таке".
  
  "Давайте поставимося до цього дуже обережно", - відповів він. "Я не хочу вдаватися в подробиці того, що вони знають про це - поки немає".
  
  Вона кивнула, а потім подивилася на нього із співчуттям. “ Тобі вдалося трохи поспати?
  
  "Трохи". Завдяки її здібностям розпізнавати правду, він дуже ловко придумав правдоподібну відповідь, який насправді не відповідав на питання. "Я впораюся з цим, Кетлін; будь ласка, не хвилюйся".
  
  Вона помовчала, а потім спитала: "А як поживає наш Едвард?"
  
  "Дрімає".
  
  "Хороша людина", - м'яко поддразнила вона. "Його батькові було б заспокоїтися".
  
  Він злегка посміхнувся в знак вдячності, і потім вона відсунулася так, що її спина захистила їх від сторонніх очей. “ Давай відвідаємо хлопця, гаразд?
  
  - В цьому немає необхідності, і ми на чергуванні.
  
  "Віст, мені самій треба швиденько поглянути", - вмовляла вона. "Це дуже дивно - не відчувати, що він чіпляється за мене, як мушля".
  
  Не потребуючи подальших уговорах, він витягнув свій особистий мобільний телефон з внутрішньої кишені піджака і повернув його так, щоб вона теж могла бачити екран. Телефон був налаштований на додаток, яке показувало запис з камери з дитячої кімнати будинку, а також серцебиття і характер дихання дитини на основі датчиків, розташованих під матрацом.
  
  "Все ще спить", - сказав він.
  
  "Шкода, що він не може віддати тобі що-небудь із свого," м'яко поддразнила вона, коли він знову поклав мобільник у кишеню. Эктону вже кілька тижнів кожну ніч снилися кошмари. Він був не з тих, хто взагалі мав потребу у великій кількості сну, але останнім часом він спав лише уривками, перш ніж раптово прокинутись, а потім вислизнути з ліжка, щоб піти перевірити дитини.
  
  Після кількох днів умовлянь їй нарешті вдалося змусити його зізнатися, що йому весь час сниться, ніби Едвард тоне в річці і що він безсилий врятувати його.
  
  Це, звичайно, виникло з переляку, що вони випробували на недавніх канікулах в Дубліні, коли злодій спробував скинути Едварда в річку Ліффі. Спроба була рішуче придушена, і ніхто не постраждав, тому спочатку Дойл подумав, що сни Эктона були всього лише пережитком пережитого — і що спогад з часом зблякне. Однак кошмари не слабшали, і, здавалося, ніякі запевнення — або той факт, що маленький син лорда Эктона постійно був оточений добрими та надійними людьми, — здавалося, не допомагали. Вони навіть взяли дитину у свою постіль, але від цього експерименту, здавалося, стало тільки гірше.
  
  Оскільки її чоловік був складною людиною, Дойл не був упевнений, як краще впоратися з цією кризою, і пошкодував, що вона не приділила більш пильної уваги занять судовою психологією в Кримінальній академії. Ще більше вона була загнана в глухий кут, тому що не могла ні у кого запитати ради — останнє, що було б потрібно, - це дозволити комусь виявити, що знаменитий старший інспектор Ектона, ймовірно, заслуговував окремої глави у підручнику психології.
  
  Її роздуми були перервані, коли Муньос повернулася з обговорення, щоб повідомити: “Люди коронера думають, що це передозування, але їм потрібно буде зробити токсикологічний аналіз, щоб дізнатися подробиці. Посмертних синців або інших явних ран поки немає. Це було попереднє спостереження, оскільки синці часто з'являлися пізніше, після того, як наставав і йшло трупне задубіння, хоча Дойл не був упевнений, що заморожування перервало звичайну послідовність розкладання.
  
  "Нехай вони перевірять наявність волокон", - сказав Ектона. "Я вважаю, жертву несли загорнутою в ковдру".
  
  За його сигналом двоє патрульних вийшли вперед, і Ектона потис їм обом руки, перш ніж звернутися до жінки-сержантові. "Я вважаю, ми познайомилися на церемонії посвяти", - сказав він в полудружеской манері, яка була для нього майже дружній.
  
  Жінка посміхнулася, але Дойл помітив, що вона схвильована і зовсім не рада нагадування про це. "Ми так і зробили, сер; з вашого боку люб'язно пам'ятати".
  
  "Сержант," він кивнув офіцерові Пітерсону, знову в полудружеской манері. “ Ми теж там зустрічалися? Вибачте, якщо я не пам'ятаю.
  
  “ Ні, сер, мене там не було.
  
  Це було цікаво, тому що Дойл знав, що Ектона прекрасно розумів, що він ще не зустрічався з чоловіком-сержантом, і — як не дивно — питання викликало бурхливу реакцію, ретельно приховану за манерою поведінки офіцера. Може бути, гнів?
  
  Ектона окинув поглядом порожній балкон. “ Кажіть, будь ласка.
  
  "Сусіди не реагують на дзвінки, сер", - відповів сержант Рапп. "Думаю, в цьому районі це не дивно".
  
  "Хто повідомив про це, ми знаємо?" Недбалий погляд Эктона зупинився на відкритих дверей.
  
  “ Анонімний дзвінок, сер.
  
  Дойл відкинув волосся з її чола на знак того, що жінка бреше.
  
  "Думаю, це теж не дивно", - відповів Ектона. "У нас є документи?"
  
  Це питання було зайвим, оскільки Муньос вже упізнав жертву, але, тим не менш, Ектона чекав відповіді.
  
  "Ні, сер, при ньому не було документів", - відповів сержант Рапп, і це була правда. Вона додала: "Але я думаю, що жертва - інформатор".
  
  Дойл ще раз зачесал її волосся назад.
  
  Ектона підняв брови. “ Про? Ви дізнаєтеся його, сержант?
  
  “ Так, сер. Я бачив його у відділку.
  
  Оскільки це була чергова брехня, це виглядало як навмисна спроба відвести слідство у бік. Інформатори часто допомагали поліції тим, що були готові нацьковувати на своїх товаришів в обмін на плату або на поблажливість в наступний раз, коли їх спіймають за злочин. Найчастіше це відбувалося у випадках, пов'язаних з наркотиками, оскільки наркоман, як правило, відчайдушно намагався профінансувати свій наступний прийом — незалежно від наслідків, - і тому прикрим трюїзмом було те, що інформатори, як правило, рано чи пізно страждали з-за своєї поведінки перебіжчика. Було б легко розкрити це вбивство, якщо б жертвою був інформатор, який був належним чином покараний за свої гріхи.
  
  Ектона перевів замислений погляд на тіло на підлозі. “ Тоді, я вважаю, у нас може бути мотив.
  
  "Схоже на те, сер, - погодився сержант Рапп - трохи занадто охоче, — і Дойл знову відкинув волосся з лоба.
  
  "Спасибі", - сказав Ектона. "Я хотів би отримати звіт до кінця дня, якщо можливо".
  
  Трохи здивований тим, що Ектона відпустив цих двох, Дойл дивився, як вони йдуть, а потім Ектона повернувся до Муньосу. “ Якщо у вас знайдеться хвилинка, сержант.
  
  "О-О-О, - подумав Дойл, - сподіваюся, Муньос не потрапив в біду". З іншого боку, здавалося малоймовірним, що Ектона запросив би Дойла в якості свідка, якщо б той планував влаштувати Муньосу прочухана, так що, мабуть, справа була в чомусь іншому; під своєї професійної манерою Ектона був досить серйозний.
  
  Її чоловік схилив голову і деякий час мовчав, перш ніж тихо звернувся до Муньосу. “Я стурбований тим, що ця ситуація могла бути засадой, сержант, метою якої ви були. Я б порадив вам триматися подалі від сходових кліток або будь-яких інших уразливих місць, поки ми не проведемо подальше розслідування, та переконатися, що при виконанні будь-якого завдання з вами завжди буде інший офіцер.
  
  Дойл відчула крайнє здивування Муньоса, не меншу, ніж її власна. "Так, сер", - спокійно відповів Муньос.
  
  Ектона підняв голову, щоб зустрітися з нею поглядом, дуже серйозно. “ Давай поки залишимо це між нами.
  
  "Так, сер", - знову відповіла інша дівчина, і Дойл відчув, як вона стривожилася.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  Глава 5
  
  Було схоже, що він вкусив. Слава Богу, слава Богу, слава Богу.
  
  
  
  “ Спасибі, що втягнули мене в неприємності, ви двоє. Детектив-інспектор Томас Вільямс стояв разом з Дойлом і Муньосом на балконі на місці злочину, в той час як Ектона стояла трохи віддалік, даючи останні вказівки Помічниці, поки її команда застібала мішок з тілом для транспортування. Три молодих детектива були друзями, разом піднявшись по службовій драбині до Кримінальної академії.
  
  Дойл скривив губи. “ Звідки нам було знати, я вас питаю? Ми думали, що це звичайна для тебе перегорання, коли ти сам себе заганяєш у кут, і що ми будемо вдома якраз до чаю.
  
  "Це я в біді, а не ви", - нагадав їм Муньос. "У мене мертвий псих — вони, певно, подумають, що я сам його прикінчив". Дотримуючись наказу, жодна з дівчат не згадала Вільямсу про теорії Эктона про засідці, хоча Дойл знав, що це було у них на розумі.
  
  Вільямс знизав плечима. “Це могло бути просто збігом — ймовірність того, що дивака якимось чином вб'ють, досить висока. Що ти пам'ятаєш про нього?"
  
  Муньос насупила брови. "Не дуже — я відключилася від нього".
  
  "Як зазвичай", - чесно додав Дойл.
  
  "І після того, що сталося з останнім, мені не хотілося б їх заохочувати". Попередній дивак швидко закохався і надіслав їй серію листів, до великого задоволення Чергового сержанта, який поддразнивал її з цього приводу при кожному зручному випадку.
  
  "Ти все ще отримуєш звістки про цю людину?" Запитав Вільямс. "У нього, ймовірно, є спеціальна ліцензія, і він проводить свої дні, чекаючи біля дверей церкви".
  
  Дивно, але у Дойла почало поколювати в потилиці, що траплялося, коли її інтуїція встановлювала зв'язок. Злегка насупившись, вона запитала: “Хто він був? Нагадай мені про це".
  
  Муньос закотила очі. “ Цей тип сказав мені, що вбив поліцейського голими руками, але що це було виправдано. Правда, він не зміг назвати мені ім'я поліцейського або точний час, коли це сталося. Дівчина знизала плечима й коротко відповіла: "Наркотики".
  
  - У нього було що-небудь спільне з цим сьогоднішнім? - ризикнув запитати Дойл.
  
  Муньос кинув на неї глузливий погляд. "Ні, Дойл; цей сказав, що щеплення були змовою з метою отруєння бідних людей, пам'ятаєш?"
  
  "Ви безумовно виводите переможців внічию", - зазначив Вільямс.
  
  "Так адже тут щось є", - з подивом зрозуміла Дойл, оскільки інстинкт продовжував підказувати їй, - "але я поняття не маю, що б це могло бути". "Як ти думаєш, нам варто перевірити і цього теж — першого дивака?"
  
  Але Муньос сказав із відтінком роздратування: "Я перевірив це, Дойл; Я перевірив випадки смерті офіцерів після того, як поговорив з ним, але за останній рік не було жодного випадку, і виразно ніде не було випадків удушення — не при виконанні, ні поза його".
  
  "Про", - сказав Дойл, але по її голові знову побігли мурашки.
  
  "Що це?" Запитав Вільямс, спостерігаючи за нею. "Чому ти думаєш, що тут є якийсь зв'язок?"
  
  Вільямс вважався кращим другом Дойла — не кажучи вже про те, що він був поплічником Эктона і співучасником темних справах — і це часто означало, що у нього були різні прихильності, оскільки справедливий Дойл не був шанувальником вищезазначених темних оборудок. Тим не менш, вона повністю довіряла йому, і він був єдиною людиною, крім Эктона, який знав про її проникливості, і, без сумніву, саме тому він пильно спостерігав за нею прямо зараз.
  
  "Я просто подумав, може бути якась зв'язок", - трохи невпевнено припустив Дойл. "Я думаю, це гіпотеза".
  
  З показним нетерпінням Муньос нагадав їй: “Ми не можемо витрачати ресурси на здогадки, Дойл. Цього немає в бюджеті департаменту".
  
  "Давайте не будемо поспішати — здогадки іноді можуть бути обґрунтованими". Вільямс не зводив задумливого погляду з Дойла, який вперто уникав його.
  
  Муньос роздратовано зітхнув. - Ти завжди береш її бік, Вільямс, хоча не гірше за мене знаєш, що я прав.
  
  Вільямс перевів погляд на іспанку і м'яко вимовив: "Ми всі на одній стороні, Муньос".
  
  Зітхнувши, Муньос подивився на каталку, на якій тепер лежав мішок з тілом покійного. “Я знаю, я знаю. Не звертайте на мене уваги, у мене був поганий день".
  
  Але Дойл все ще намагався зрозуміти, що б це не було, що вона намагалася з'ясувати, і ризикнув запитати: “Чому він вважав це виправданим - я маю на увазі першого психа. Чому він вирішив, що має право вбити поліцейського?
  
  "Тому що поліцейський був масовим вбивцею", - сухо відповів Муньос. "Я просто продовжував заходити все далі і далі в кролячу нору з цим".
  
  Це дійсно звучало надумано, і в поєднанні з нездатністю чудачки називати імена, Дойл міг тільки думати, що тут повинно бути щось ще, за що вона повинна була вхопитися.
  
  Тим часом Муньос вирішив змінити тему і запитав Вільямса: "Схоже, що справа сера Кавано - це ще одне вбивство з необережності?" Вбивства по злобі, як правило, були злочинами на ґрунті пристрасті, коли з жертвою зверталися жорстоко таким чином, що це показувало, що вбивця був ірраціонально зол. Всі інші вбивства, вчинені Радою медичних працівників, відповідали цим профілем.
  
  "Схоже на те", - сказав Вільямс без тіні співчуття. "Ще один загине".
  
  Муньос задумливо подивився на нього. "Як ти думаєш, вони спробують перенести цю справу в "правое дело"?
  
  Це був хороший питання; королівські прокурори опинилися в скрутному становищі, тому що громадськість не обов'язково не схвалювала ці вбивства — члени Ради медичних працівників, за всіма повідомленнями, були по вуха в сексуальному рабстві, — але прокурори поклялися дотримуватися закону, незалежно від того, наскільки жертва заслуговувала своєї долі.
  
  І ось — щодо справи про вбивство останнього члена Ради — вони спробували знайти компроміс, і до судді була подана петиція про визнання вбивства справою "за праве діло". Якщо захист "правого справи" було дозволено просуватися вперед, то замість того, щоб доводити тільки вбивство, обвинувачення повинно було додатково довести, що — навіть якщо це було вбивство — підозрюваний не був виправданий у його скоєнні. І оскільки це було б нелегким завданням, в результаті звинувачення часто припиняло справу.
  
  У той час як цей підхід був гаряче схвалений громадськістю, переконані прихильники верховенства закону, такі як Дойл, були дуже стурбовані захистом “правого справи", оскільки це дозволяло судді зазіхати на повноваження присяжних, які повинні були самостійно розбиратися у всіх цих речах.
  
  Отже, ситуація була мінним полем для піару корони, і особливо суперечливою, тому що, як правило, захист "правого дела" не повинна була висуватися, коли вбивство було мотивовано простою помстою, і здавалося очевидним, як скло, що ці гучні вбивства були просякнуті помстою, без будь-яких застережень.
  
  Вільямс знизав плечима. "Я думаю, 'справедливу справу" - це само собою зрозуміле. Вони зробили це для останнього, і це, як правило, знімає звинувачення з гачка ".
  
  Дойл роздратовано видихнув. "За винятком того, що це недоречно в цих випадках помсти, і всі знають, що це недоречно, але всі вони прикидаються, ніби це масова гра в мораль, і дивляться в іншу сторону ".
  
  "У мене з цим немає проблем", - зізнався Вільямс, тому що, звичайно ж, він цього не робив.
  
  "Це все обдурювання і підступні слова ласки", - наполягав Дойл. "Дайте мені чесних присяжних в будь-який день".
  
  Але Вільямса це не похитнуло. “Справедлива справа" - давня захист, Кет. Я думаю, вони хотіли б позбутися цього, але це йде корінням в далеке минуле — принаймні, в середні століття.
  
  "У Церкві є щось дуже схоже", - зазначила Муньос, коли вона дістала свій мобільний, щоб перевірити повідомлення.
  
  Це було несподіванкою для Дойл, яка насупила брови і втупилася на іншу дівчину. "Наша церква?"
  
  Муньос підняла голову. “Так, наша Церква. Вбивство не завжди гріх".
  
  "Це не може бути правдою", - заперечив Дойл. "Ти все вигадуєш".
  
  Демонструючи доброту і зверхність, Муньос пояснив: "Якщо ви вбиваєте когось, тому що немає іншого способу врятувати невинні життя, то це не гріх".
  
  "Правда?" здивовано запитав Дойл.
  
  "Дійсно", - відповів Муньос. "Подивися це".
  
  Але Дойл відволіклася, тому що її чоловік спостерігав, як бригада коронера відвозить каталку, і, роблячи це, він недбало витягнув свій особистий мобільний телефон і глянув на екран, перш ніж знову покласти його в кишеню.
  
  "Я по вуха загрузла, і мені потрібна допомога", - вирішила вона. І — як би важко це не було визнати — я точно знаю, де її отримати.
  
  OceanofPDF.com
  
  Глава 6
  
  Це нагадало йому про його роботу в "Бастіоні". Доводилося тримати голову напоготові, тому що ти не знав, чи є друг насправді ворогом, дожидаючи можливості всадити в тебе заточку.
  
  
  
  Ектона подав знак Вільямсу, і двоє чоловіків коротко порадилися, перш ніж Ектона попрямував до Дойлу і Муньосу.
  
  "Вони знайшли синтетичні волокна на одязі жертви", - оголосив він. "Криміналісти перевірять їх, щоб спробувати встановити джерело".
  
  "Значить, він був загорнутий у ковдру", - уклав Дойл. "Я думаю, це має сенс, тільки якщо його переміщували і не було синців".
  
  "Є що-небудь ще про причини смерті, сер?" запитав Муньос.
  
  "Ніяких явних травм", - відповів Ектона. "Подивимося".
  
  Далеко після відходу Вільямса грюкнули двері сходової клітки, і Ектона сказав: "Я б запропонував вам, сержант, пообідати з нами в нашій квартирі".
  
  "Так, сер," тихо відповів Муньос, розуміючи, що це не світська запрошення.
  
  "Постарайтеся посміхнутися", - порадив Ектона зі своєї власної легкою посмішкою. "Я анітрохи не здивуюся, якщо за нами спостерігають".
  
  Засунувши руки в кишені, Дойл похитнулася на підборах і спробувала здаватися безтурботною. “ Ким? Двома копами?
  
  "Я не впевнений", - було все, що Ектона зміг відповісти. "Ми підемо?"
  
  Муньос напустила на себе безтурботний вигляд, коли повернулася, щоб піти за Эктоном до сходів, але Дойл знав, що вона глибоко занепокоєна. “ Вільямс повинен бути один, сер?
  
  "Я не вірю, що він піддається ризику, але я відправив його вперед в якості перевірки на чесність".
  
  Це було досить тривожно, і Дойл нишком зустрівся поглядом з Муньос, намагаючись послати іншій дівчині обнадійливе повідомлення. Вона була впевнена, що двоє патрульних якимось чином замішані в цьому, і, використовуючи термін "перевірка на чесність", Ектона, схоже, теж так думав. Однак у грі в кішки-мишки вона була готова прийняти ставки Эктона в будь-який день тижня, особливо коли лиходії ще не знали, що прославлений старший інспектор їх розкусив.
  
  Але Дойлу було нелегко тому, що вони знову опинилися на тісному сходовій клітці, і їхні кроки гучною луною відбивалися від стін, коли вони спускалися на чотири поверхи. Ектона не здавався надмірно стурбованим, так що, схоже, небезпека — якою б вона не була — минула або, принаймні, вона була якимось чином нейтралізована.
  
  Коли вони наблизилися до першого поверху, Дойл не міг не подумати про те, як вони були б легкою здобиччю - вона і Муньос, — якби хто-небудь захотів знімати їх, поки вони піднімалися по сходах, не підозрюючи, що це було щось інше, ніж звичайне розслідування самогубства. Це була ідеальна можливість для засідки — на обгородженій території і без свідків, — і тому, слава Богу, що щось пішло не так у плані.
  
  Машина Эктона була припаркована біля тротуару, поруч з власним автомобілем без розпізнавальних знаків, і коли він відкрив Дойл пасажирські дверцята без розпізнавальних знаків, вона скористалася можливістю, щоб упівголоса промурмотати йому: "будь Ласка, запитай Муньоса про першому дивака".
  
  "Добре," відповів він тим самим тоном і закрив двері.
  
  Коли вона ковзнула на водійське сидіння, Муньос подивився, як Ектона сідає в свою машину, і запитав: "Хіба тобі не слід поїхати з ним?"
  
  "Він не хоче, щоб ти була одна", - нагадав їй Дойл, а потім тихо додав: "Це, і він хоче зробити кілька дзвінків так, щоб ми їх не підслуховували". Я б із задоволенням став мухою на стіні в цій машині, я б з задоволенням.
  
  Після того, як вона завела машину і рушила з місця, Муньос глибоко зітхнув. "Що я збираюся сказати у своєму звіті?"
  
  Дойл відчув тривогу, скрывавшуюся за питанням, і тому вона сказала: “Він дасть нам знати, Іззі. Довірся Эктону і постарайся не хвилюватися".
  
  Інша дівчина скривила губи. “Легше сказати, ніж зробити. Ти думаєш, за нами все ще спостерігають?"
  
  "Ні", - сказав Дойл, тому що вона знала — так, як вона розумілася в речах, — що це було правдою; за ними стежили. “Я думаю, що, якщо це дійсно була засідка, злочинець з якоїсь причини був наляканий і давно зник. Зверніть увагу, що Ектона, здається, не дуже стурбований — інакше він не залишив нас у спокої.
  
  Поки вона лавірувала в потоці машин, Муньос озирнувся. “Він захворів? Він виглядає трохи втомленим — тільки не кажи мені, що він встає з дитиною".
  
  "Дійсно, знає", - відповів Дойл, бо, зрештою, це була правда.
  
  Муньос повернув її увагу до дороги попереду. "Це дивно — я б ніколи не подумав, що він виявиться люблячим батьком". Це було сказано з помітним відтінком заздрості, оскільки останнім часом Муньос була поставлена задача знайти собі гідного чоловіка.
  
  "Ти і половини всього не знаєш", - подумав Дойл, але вголос вона сказала: "Я думаю, ти ніколи не зможеш сказати напевно, просто подивися на Савойю, як на чудовий приклад".
  
  Савойя була французькою злочинницею, яка зустрічалася з Муньосом протягом короткого часу, хоча Інтерпол, затамувавши подих, чекав, коли він зробить хибний крок. Нещодавно він усиновив Еміля, маленького хлопчика, який залишився сиротою безпосередньо в результаті того, що Савойя сіяла хаос серед його ворогів, і справді здавалося, що француз виявляв дивовижні приховані глибини, коли справа доходила до батьківства.
  
  "Пам'ятай, що я хотів би запитати його про щось, якщо ти отримаєш від нього известия".
  
  "Тоді гаразд". Якщо Дойл сподівалася, що їй вдасться заглянути в постійно мінливу тему особистого життя Муньоса, то, схоже, вона була приречена на розчарування — хоча здавалося очевидним, що Муньос не був так взаємно закоханий, як офіцер Габріель, її нинішній кавалер. Дівчина помітила, що у нього був недолік, та Дойл раптом подумав — з чималою тривогою, — не турбувався чи Муньос про те, що Габріель насправді працює на Савойю.
  
  Після хвилинного роздуму Дойл вирішила, що це неможливо, і подумки похитала головою; Габріель не був брудним копом — вона готова посперечатися на це своїми зубами. Крім того, Габріель був узятий напрокат МІ-5, і тому його має бути ретельно перевірили, як ззаду, так і зовні. Не кажучи вже про те, що Дойл розділив кілька пригод з Габріелем, і у неї ніколи не виникало відчуття, що він був кимось іншим, ніж здавався, - проникливим і розумним, а також досить кумедним.
  
  Але щось тут було таке - щось, що змушувало її почувати себе ніяково, і на мить вона майже пошкодувала, що у свій перший робочий день повернулася до роботи на рибному ринку в Дубліні, а не в кримінальному розшуку Скотленд-Ярду. Життя було набагато простіше, коли ви турбувалися тільки про те, чи не здадуться чи мідії трохи смердючими.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  Розділ 7
  
  Тепер, коли він закусив вудила, настав час поділитися інформацією. Він підняв телефонну трубку і зробив дзвінок.
  
  
  
  Ектона жив у пентхаусі на даху елегантного, непомітного будинки в Кенсінгтоні; добре обладнані кімнати були оформлені просто і зі смаком, а основні житлові приміщення обрамляють величезні вікна, що виходять на сусідній парк, звідки відкривався захоплюючий дух вид на місто за його межами.
  
  Коли Дойл тільки переїхав сюди, їй довелося придушити бажання ходити навшпиньки - місце здавалося таким тихим і мовчазним. Але потім все суттєво змінилося, коли завзятий холостяк в короткі терміни став чоловіком і батьком, так що його перш тихе існування тепер було гучним через нянь, дворецьких і дружини, яка була схильна багато базікати в кращих ірландських традиціях.
  
  Зі свого боку, Дойл вносив аналогічні корективи в тому сенсі, що їй ніколи не було повністю комфортно мати поруч слуг — хоча в даному випадку це було дуже цінно, оскільки Ектона явно заздалегідь зателефонував Рейнольдсу, їх дворецькому, який був у своїй стихії, коли працював на плиті, готуючи щось на великій сковороді, що не здалося Дойлу апетитним.
  
  Рейнольдс— як і багато інших до нього, була таємно закохана в Муньос, і йому було не в чому звинувачувати її; вона була настільки ж бурхливої, як і красивою, і — з причин, які були незбагненні для Дойла — чоловіки, здавалося, не могли встояти перед таким поєднанням.
  
  “Міс Муньос, як приємно бачити вас знову. Я знаю, у вас мало часу, тому я взяла на себе сміливість приготувати на швидку руку паелью".
  
  "Це креветки", - зазначив Дойл, з глибокою відразою розглядаючи вміст сковороди. Відомо, що Дойл не любила морепродукти, і її робота на рибному ринку слугувала потужним стримуючим фактором.
  
  “Хто-небудь бажає вина? У мене є мадера, це було б доречно".
  
  "Боюся, це буде робочий обід", - сказав Ектона. "Все одно спасибі".
  
  Рейнольдс негайно змінив манери і перетворився в діловитого дворецького. “Дуже добре, сер. Я подзвоню міс Мері і попрошу, щоб вона продовжила прогулянку майстра Едварда".
  
  "Не потрібно" швидко сказав Дойл. “ З ним не буде проблем, і я спрагу його побачити.
  
  "Так, мадам". Рейнольдс кивнув і більше нічого не сказав, зі спокійною діловитістю подав їжу, а потім вийшов за межі чутності.
  
  Коли вони приступили до їжі, Ектона, не гаючи часу, звернувся до Муньосу. “ Якщо не заперечуєте, сержант, будь ласка, розкажіть мені все, що ви можете згадати про жертву.
  
  Муньос, без сумніву, чекала саме цього питання, і тому у неї був готовий відповідь. "Це було в минулий четвер, сер, і мені доручили взяти свідчення у решти свідків —"
  
  Ектона перервав її з легкою посмішкою. "Дивна деталь".
  
  Муньос спробував зобразити відповідну посмішку. “ Так, сер.
  
  "Це було випадкове завдання, або ви були призначені на певні дати?"
  
  “ Черговий сержант встановлює розпорядок дня, сер, і якщо б мене викликали на місце по справі, то хтось інший повинен був прикривати мене, поки мене не буде. Це, як правило, гнучкий підхід, тому що все залежить від того, хто перебуває на місці в штаб-квартирі ".
  
  "Я вважаю, це підрозділ для сержантів або вище рангом".
  
  “Так, сер. Я вважаю, що в якийсь момент вони використовували стажистів, але потім зрозуміли, що краще всього доручити роботу з ними комусь з досвідом - якщо, звичайно, мова не йшла про конкретному випадку, і тоді для проведення співбесіди був би викликаний персонал, який займається цією справою ".
  
  Ектона на мить зупинився, споглядаючи кришку столу. “ Чи міг увійшов яким-небудь чином дізнатися, що в той день ви будете офіцером, що приймає звіт?
  
  Муньос насупила брови, обдумуючи це. “Я не знаю, але я так не думаю, сер. Це не означає, що існує календар, тому що це залежить від того, хто перебуває на місці і хто був викликаний на полі бою ".
  
  "Ти згадував про це в соціальних мережах, про це останньому завданні?"
  
  "Ні, сер".
  
  "Тільки не після останнього психа", - пожартував Дойл, побачивши лазівку і скориставшись нею.
  
  Ектона підняв брови. “ Про? Розкажи мені про останній.
  
  Муньос збентежено знизав плечима. “Останній раз це було близько місяця тому, сер; він— ну, він почав переслідувати мене. Він став справжнім занудою".
  
  Ектона задумався над цим. “ В романтичному плані?
  
  “Так, сер. Він писав мені листи і залишав їх на стійці реєстрації".
  
  “ Він дзвонив або відправляв електронний лист? Які-небудь повідомлення голосової пошти?
  
  Муньос похитала головою. “ Ні, сер.
  
  “ Значить, він був літньою людиною?
  
  “ Ні, сер. Йому було за тридцять, але він був одним з ваших параноїків, сер, так що, можливо, він не хотів користуватися електронікою. Він думав, що проти нього існує великий змову, бо стверджував, що вбив поліцейського.
  
  "І він це зробив?" запитав Ектона нейтральним тоном.
  
  “Ні, сер. Я досліджував це, на всяк випадок, але він розповів дуже уривчасту історію, і за вказаний період часу не було ніяких смертей серед офіцерів, ні при виконанні, ні поза його".
  
  Ектона обдумав це. “ Ви вірите, що він міг бути інформатором?
  
  Муньос насупила брови. “Я не знаю; якщо і був, то не згадував про це. Оскільки я часто займаюся подробицями про наркотики, я не знайома з усіма інформаторами".
  
  Ектона кивнув. “ Ви зберігали його листи, сержант?
  
  Муньос виглядав трохи здивованим. “Ні, сер. Я просто викинув їх".
  
  "Не можу винити її - це трохи моторошно", - припустив Дойл.
  
  Ектона не глянув на Дойла, але замість цього сказав: "Ймовірно, їх слід було залучити до його рапортом, сержант".
  
  "Так, сер," твердо відповів Муньос.
  
  "Ти їх читав?" - запитав я.
  
  "Ні, сер".
  
  Була невелика пауза, і Дойл не припустився помилки, знову ставши на захист Муньоса.
  
  Ектона кивнув. “ Тоді розкажи мені про нього.
  
  “ Білий чоловік, років тридцяти п'яти. Австралієць, сер, і, схоже, любитель випити.
  
  Це був прикрий трюїзм поліцейської роботи; маючи достатній досвід, офіцер, як правило, розпізнавав ледь помітні ознаки наркотичної залежності, незважаючи на всі зусилля вживає їх приховати.
  
  “ Яка-небудь заявлена професія?
  
  “ Він сказав, що працював в службі підтримки ветеранів в клініці Святої Трійці.
  
  Дойл моргнув, оскільки це здалося йому цікавим. Церква Святої Трійці була місцем зустрічі лиходіїв по справі про сексуальне рабство і корупції, яке вів Ектона. Безкоштовна церковна клініка все ще функціонувала, хоча сама Церква згоріла вщент за обставин, про які краще всього забути.
  
  “ І він сказав вам, що вбив офіцера поліції?
  
  “Так, сер, хоча він не зміг назвати мені ім'я жертви. Він сказав, що задушив його під час сутички. Він хотів тільки знищити його, але застосував надто багато сили, і чоловік помер.
  
  "І де це сталося?"
  
  Муньос підняла куточок рота. “ Він стверджував, що це сталося в клініці, сер.
  
  Погляд Эктона звернувся до вікон, і він на мить замовк. Зі свого боку, Дойл до смерті хотілося почути причину, по якій дивак стверджував, що було необхідно вбити передбачуваного поліцейського в клініці — очевидно, мав місце якийсь параноїдальний змова, - але, що цікаво, Ектона не запитала, а замість цього змінила тему.
  
  “ Ваш другий візит якимось чином пов'язаний з першим?
  
  Злегка насупившись, Муньос повільно похитала головою. “ Ні, сер.
  
  Ектона обдумав це. “ У вас було відчуття, що ці двоє пов'язані?
  
  Муньос знову злегка хитнула головою. "Ні, сер; крім того, що вони обидва були параноїками, несучими звичайну параноїдальну нісенітниця".
  
  “ Тоді розкажіть мені про сьогоднішню жертві; яке у вас склалося про нього враження, коли він прийшов на співбесіду?
  
  “Він нервував, сер. Він запитав, чи можна йому палити, і коли я сказав йому, що це заборонено, він тримав у руках незасвічену сигарету. Він сказав мені, що уряд робить щеплення від отруєння, і саме тому кілька років тому були вбиті діти іммігрантів ".
  
  “ Він теж здавався романтично зацікавленим?
  
  Муньос, здавалося, був здивований питанням. “Ні, сер. В основному, він здавався нервовим".
  
  Їх перервав дзвінок консьєржа, а потім Рейнольдс оголосив, що Мері-няня піднімається наверх. Дойл підвівся, щоб привітати їх у двері, і швидко забрав малюка Едварда у неї з рук. "Дай мені потримати його всього хвилинку, Мері — я сумувала за цього хлопця".
  
  Потім вона знову сіла за стіл, тримаючи дитину у себе на колінах, і відчула хвилю полегшення Эктона, коли він потягнувся — як ніби нічого не міг з собою зробити - доторкнутися до ніжки дитини.
  
  Бідолаха, подумала вона, він більше не може так тривати, і тому я повинна зробити те, що повинно бути зроблено як мені не соромно за те, що я така боягузка.
  
  Ектона перевів погляд на Муньоса. “ Ви запитували сьогоднішню жертву, чому він так довго чекав, перш ніж розповісти вам про свої підозри?
  
  "Я так і зробив, сер", - сказав Муньос, який, здавалося, відчув полегшення від того, що вона зробила щось правильно. "Він сказав мені, що усвідомив це зовсім недавно".
  
  І з чого б це? З деяким подивом подумав Дойл і став чекати наступного питання, але його так і не послідувало.
  
  Ектона зневажливо кивнув. “ Поки це все, сержант. Я більше не вірю, що вам загрожує безпосередня небезпека. Однак не завадило б проявити особливу обережність і, як я вже згадував, тримати при собі іншого офіцера, коли ви знаходитесь в польових умовах ".
  
  “ Так, сер. "Дойл знала, що подив Муньоса збігається з її власним — так що, зрештою, це була не засідка?
  
  Ектона продовжив: “Оскільки ви були відповідальним офіцером, будь ласка, підготуйте звіт про свої спостереження. Вільямс - старший інспектор, і він підпише звільнення". Він зробив паузу. “ Будь ласка, дотримуйтесь фактів і не висувайте ніяких робочих теорій до отримання результатів судової експертизи.
  
  “ Я згадую про вашу присутність як офіцера, який перебуває на місці, сер?
  
  "У що б то не стало", - відповів він.
  
  Після того, як Рейнольдс проводив Муньоса до дверей, Ектона підвівся і став біля вікна, дивлячись на сцену внизу, схрестивши руки на грудях і глибоко замислившись.
  
  Згораючи від цікавості, Дойл піднесла дитину, щоб стати поруч з ним, і, оскільки її чоловік нічого не сказав, вона ризикнула сказати: “Я хотіла, щоб ти запитав її про першому дивака, тому що у мене було одне з моїх передчуттів з цього приводу, але я не впевнена чому — не схоже, що ці два дивака були якось пов'язані. Може бути, тобі варто попросити Нази переглянути звіт першого дивака, просто щоб поглянути?
  
  "Ні", - сказав він і розсіяно підняв руку, щоб провести нею по голівці дитини. "У цьому немає необхідності, і такий хід тільки викличе тривогу; я не хочу видавати гру".
  
  Майже перепрошуючи Дойл ризикнув вимовити: “З моєї точки зору, гра не має особливого сенсу. Чому копи стояли дибки, і яке відношення все це має до Муньосу? Здається, нічого не сходиться."
  
  "Навпаки", - сказав він. "Я думаю, що те, що тут сталося, абсолютно ясно".
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  Розділ 8
  
  Він організував наступну висадку та сподівався, що за цей час його не вб'ють.
  
  
  
  Дойл почекав кілька секунд, а потім, коли її роздратований чоловік більше нічого не запропонував, вона продовжила: “Тоді я товста, як дошка. Не міг би ти дати мені хоча б мигцем поглянути, чоловік мій?
  
  Він розімкнув руки і забрав у неї дитину, при цьому йому довелося вивільнити руки Едварда з волосся Дойла. “Ми знаємо, що сцена була інсценізована — тіло заморозили і перевезли. Але це було не дуже добре інсценовано; зверніть увагу, що не було ніяких доказів передбачуваної передозування наркотиків. Зверніть увагу також, що жертва була завзятою курцем, але в квартирі не було ніяких ознак цього ".
  
  Вражена, вона обдумала це, нахиляючись, щоб поцілувати Едварда в лоб, коли малюк скористався можливістю, щоб знову схопити її за волосся. “Значить, у нас є постановники-любителі? Або ж вони з самого початку не думали, що ми будемо дуже старанно шукати.
  
  Ектона почав м'яко похитувати дитини, продовжуючи споглядати сцену внизу. "Я б анітрохи не здивувався, якщо б Муньос була застрелена на сходовій клітці, а потім сцена була інсценізована так, щоб показати, що цей псих спочатку застрелив її, а потім повернувся в квартиру, щоб застрелитися сам".
  
  Абсолютно приголомшений, Дойл в жаху дивився на нього. - Свята Мати, Майкл.
  
  "Насправді", - сказав він і продовжив похитувати дитини.
  
  “Але чому? Заради всього святого, Майкл, який у цьому був сенс? Хтось хотів убити Муньоса, і тому вони зробили це вбивство по помилковому вказівкою?"
  
  Ектона злегка нахилив голову. "Я вважаю, це було б більше схоже на вбивство в умовах утримання".
  
  Дойл здивовано насупився — вбивство в умовах ізоляції викликало скандал, який здавався недоречним, враховуючи факти на місцях. Якщо тільки скандал, який потрібно було стримати, не був теорією дивака—
  
  Абсолютно приголомшена, вона вигукнула: "Скажи мені, святі угодники і ангели, Майкл; скажи мені, що ти не збираєшся всерйоз стверджувати, що уряд намагається отруїти дітей щепленнями".
  
  “ Ні, звичайно, немає.
  
  “ Тоді — тоді що ж там містилося?
  
  Була невелика пауза, поки вона бачила, що він роздумує, що їй сказати.
  
  Вона нетерпляче вивільнила ще одну пасмо свого волосся з кулака Едварда. “І як вбивство Муньоса допоможе того-що-би-там-ні-було залишатися стриманим — сама Муньос поняття не має, що відбувається; це і так ясно. Відчепись, чоловіче."
  
  Він глибоко зітхнув, його груди піднімалася і опускалася, коли він притискав до неї дитини. “ Боюся, поки немає; спочатку мені потрібно все обдумати. Потім він ненадовго закрив очі.
  
  Незважаючи на її розчарування, Дойл зрозумів, коли їй потрібно бути дружиною, а не детективом, і негайно змінив капелюх. “Гаразд, у нас був важкий день, чи не так? Може, спробуємо трохи подрімати?" Вчора вони досягли деякого успіху: якщо Дойл сиділа на стільці в спальні і тримала дитину на колінах, Ектона міг спати спокійно.
  
  Він подивився на годинник. “ Напевно, через годину. У мене на сьогодні щільний графік.
  
  Коли вони повернулися, щоб піти в спальню, Дойл скористався можливістю ризикнути: “Може бути, нам варто поїхати в Естакади на вихідні. Я гадаю, там тобі буде краще спати". Эстилс був спадковим маєтком Эктона, і він дуже любив це місце, що було недивно; воно було величезним, мирним і в значній мірі застрягло в далекому столітті.
  
  Він промовчав, тому що у нього склалося неприємне враження, що Дойлу не дуже подобалося відвідувати Эстаков, — і це неприємне враження було абсолютно точним.
  
  "Давай, нам потрібно йти", - наполягала вона. "Едварду скоро захочеться полазити по деревах, і тому нам потрібно скласти список тих, які гідні фортеці".
  
  Він попередив: "Моя мати вдома".
  
  Дойл скривив губи. "Тоді ми змусимо її саму залізти на дерево чи два". Вдовуюча леді Ектона була вкрай неприємною жінкою, яка ненавиділа свою ірландську невістку з жаром тисячі сонць. На щастя, вона була переведена у Вдови будинок, розташований в маєток, і тому не переступала поріг головного будинку без запрошення.
  
  Але, як завжди, Ектона перейшов до суті. "Тобі не потрібно турбуватися про мене, Кетлін".
  
  "Вистуй— зовсім не хвилюйся," рішуче вона порадила йому, підводячи до ліжка. “ У тебе період адаптації, от і все. У мене було дев'ять місяців, і тепер ти просто наверстываешь згаяне. Вся ця історія з народженням дітей не для слабонервних ".
  
  Вона відчула його полегшення. “ Тоді я займуся підготовкою до візиту.
  
  Дойл влаштувався в кріслі біля каміна, простягаючи Едварду свою пляшку і сподіваючись, що той буде вести себе тихо, щоб його бідний, обірваний батько зміг підморгнути. Ектона роздягнувся і ковзнув у ліжко без коментарів — вона бачила, що він ще трохи схуд, і відчула раптову хвилю невпевненості, яка була зовсім на неї не схожа. Вона була інстинктивним істотою — завжди довіряла своїм власним, відточеним інстинктам, — але навіть її зазвичай надійні інстинкти були загнані в глухий кут поточною ситуацією. Те, що Ектона був складною людиною, було само собою зрозумілим, але в минулому вона завжди йшла вперед з твердою впевненістю, що може допомогти йому перемогти його демонів.
  
  Але тепер ця — ця жалюгідна ситуація обернулася несподіваним нещастям, і вона була в розгубленості. У неї була підозра, що він перекладав на сина свої власні дитячі травми — що пояснювало його постійна турбота про благополуччя дитини, — і тому вона намагалася бути настільки оптимістичною і життєрадісною, наскільки могла, що було непросто, тому що діти іноді були виснажливої раною на шиї.
  
  І було ще дещо: вона виявила, що їй дуже не по собі за сьогоднішніх подій, оскільки її грізний інстинкт підштовхував її до того, щоб бути уважніше. Коли Ектона вперше сказав їй, що, на його думку, Муньос в небезпеці, це було правдою, але — після того, як він допитав дівчину — очевидно, так більше не було. Було неясно, що змінилося; на думку Дойла, питання Эктона тільки зробили ситуацію ще більш серйозною. Вона сподівалася, що він не випустив з уваги чогось важливого у своєму змученому стані, і хотіла б відчувати себе більш впевнено.
  
  На мить їй прийшла в голову неприємна думка — були певні паралелі між параноїдальними диваками і її власним параноїдальним чоловіком, який не міг спати, бо боявся, що малюк Едвард якимось чином піддається ризику. Повірте, не було б перебільшенням сказати, що Ектона і сам був в деякому роді диваком.
  
  "Не думай про це", - раптово вирішила вона. Замість цього вона подумала про це дивному справі і про те, що хтось хотів убити Муньоса за щось, чого вона навіть не розуміла. Схоже, більше, ніж одна людина, оскільки того, хто працює поодинці, було б важко заморозити і транспортувати тіло в ковдру.
  
  Це були копи? Страшно навіть подумати про це — копи були відчайдушно відданою компанією; важко було навіть уявити ситуацію, коли її колеги-копи влаштували б засідку для Муньоса. Було ясно, що ці двоє щось знали, але їй було важко повірити, що вони були злочинцями.
  
  Отже, хто стояв за цим ретельно розробленим планом засідки, і чому Ектона просто не сказав їй?
  
  Те, що все це було пов'язано з фестивалем диваків, здавалося очевидним; з якоїсь причини вбивця дивака — який, ймовірно, сподівався вбити і Муньоса — був стурбований божевільними теоріями, які диваки розповідали Муньосу.
  
  Хоча в цьому було мало сенсу; був один псих, який стверджував, що вбив поліцейського в громадському місці — незважаючи на те, що таких смертей зафіксовано не було, — а потім був другий псих, який стверджував, що уряд труїть бідних дітей, теорія, яка грала повторювану роль в популяції псих, були предметом щеплення, або добавки, або хімікати у воді.
  
  Що призвело до іншого уместному моменту: Муньос не був дурнем, але Муньоса не стривожив жоден з цих двох диваків, і він відкинув все це за чисту нісенітниця. Очевидно — озираючись назад - що Муньос виявився неправий, оскільки ніхто не став би обтяжувати себе заморожуванням тіла психа і інсценуванням сцени вбивства, якби все це було чистою нісенітницею.
  
  В цьому була якась мета, і, якщо Дойл не помилився в її припущенні, двоє поліцейських, які чергували по периметру, точно знали, яка ця мета. І Ектона теж знав, але Ектона не хотів говорити про це — ні з ними, ні навіть зі своєю нерозлучною дружиною.
  
  Її погляд зупинився на сплячому чоловікові, і вона відчула гострий біль, бо його темні вії, здавалося, виділялися ще помітнішою на тлі блідості щік. "Завтра я буду в штаб-квартирі, - подумала вона. - поки я там, я трохи пошарю навколо і подивлюся, на що там можна подивитися". Эктону, можливо, знадобиться невеличка допомога, прямо зараз — він точно не в курсі подій, а жахливі події, схоже, розвиваються із загрозливою швидкістю.
  
  Вона обережно перемістила стегно в більш зручне положення, не розбудивши дитини. "Ми розберемося з тобою, чоловік", - подумала вона, сидячи в тиші зі своєї сплячої сім'єю. Ми зайшли так далеко не для того, щоб зараз здаватися.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  Розділ 9
  
  Він склав список на своїй старій друкарській машинці Corolla будинку — він не хотів ризикувати.
  
  
  
  На наступний ранок Муньос зупинилася біля кабінету Дойла, щоб притулитися до перегородки з чашкою кави в руці. "Мені призначили няню", - поскаржилася інша дівчина. "І я не думаю, що це збіг".
  
  "Тоді що ж сталося?" Дойл сподівався, що б це не було, воно було коротким — вона збиралася почати свою розвідувальну кампанію з того, що відправилася в адміністративну будівлю, щоб мило побалакати з новою помічницею Эктона.
  
  "Вони призначили мене МАО, починаючи з сьогоднішнього дня".
  
  Офіцером взаємодопомоги був поліцейський, тимчасово командирований з іншої юрисдикції; часто це була інформаційно-пропагандистська програма, щоб два департаменти могли порівняти стратегії і успіхи, але іноді — як було в останнім часом — МАО просто викликали в якості додаткового помічника; когось з досвідом, хто міг надати негайну допомогу і не вимагав ніякої підготовки. Метрополітен все ще приходив до тями після скандалу, через який багато високопоставлені співробітники відправилися у в'язницю, і — оскільки лиходіїв не дуже турбували кадрові проблеми в Метрополітен — ті детективи, які пережили чистку, були звільнені.
  
  Оскільки Дойл провела ще одну жахливу ніч, вона була не в настрої — не кажучи вже про те, що було б непогано, якщо б хто-небудь призначив їй МАО, заради всього святого, Майк. Хоча, чесно кажучи, було б важко звернутися з таким проханням прямо з декретної відпустки.
  
  "Ну, якщо це для твого захисту, Муньос, ти повинен бути вдячний - я б сховався під своїм столом, якби думав, що хтось хоче до мене дістатися".
  
  "Ні, ти б не став", - кисло відповіла дівчина. "У тебе дві подяки".
  
  Дойл був нагороджений двома медалями " за хоробрість, одна з яких була за стрибок з моста, щоб врятувати Муньоса від неминучої смерті, що було досить болючим моментом. "Я б хотів вижити, щоб отримати третього", - заперечив Дойл.
  
  Видавши роздратований звук, Муньос сьорбнула кави. “ Якщо ти отримаєш третю подяку, я додам її всю, Дойл, тому що в світі не буде справедливості.
  
  "Замість цього ти міг би стати приватним детективом", - послужливо запропонував Дойл. "Приватний детектив-художник — б'юся об заклад, таких небагато, так що у вас була своя маленька ніша". Муньос була обдарованою художницею, але вона тримала це в тіні, тому що була схильна малювати релігійні сюжети, і це поставило б під удар репутацію безпринципної керівниці.
  
  До свого здивування, Дойл вловив спалах сильних емоцій від іншої дівчини і вирішив, що це, мабуть, пов'язано зі згадкою її робіт. Поміркувавши, чи вона хоче вплутуватися в це, Дойл вирішив, що з таким же успіхом вона може бути милою — в кінці кінців, Муньос тільки що пережила передсмертний досвід, а це вже два, якщо вважати по одному. “Як просувається малювання? Хіба ти не брав потихеньку уроки малювання?"
  
  "У мене показ", - зізналася інша дівчина, ретельно приховуючи приплив крайнього задоволення. “Я тільки що дізналася; мій інструктор домовився про показ у маленькій галереї в Сохо. В цьому немає нічого особливого, але це тільки початок ".
  
  Тут же забувши про ревнощі, Дойл тепло привітав її. “О—О, Муньос, це чудово; ми, звичайно, прийдемо. Може, мені розмістити оголошення в церкві Святого Михайла?"
  
  "Я вважаю", - відповів Муньос, намагаючись здаватися байдужим. "Хоча не всі це на релігійну тематику - я також написав кілька пейзажів".
  
  Згадавши, Дойл запитав: “Це те, про що ти хотів попросити Савойю? Прийти на твоє шоу?" Колишній кавалер Муньос оцінив талант дівчини в проміжку між тими часами, коли він керував якимось незаконним підприємством.
  
  "Ні, я хотіла запитати його про це", - коротко відповіла Муньос, а потім скорчила гримасу, дивлячись у свою чашку. "Фу — ця гидота жахлива".
  
  Дойл скористалася можливістю, щоб зробити великий ковток зі свого власного вишуканого кава-латте по франшизі.
  
  Муньос кисло подивився на неї. “ Знаєш, у них повно калорій.
  
  "Я знаю", - визнав Дойл. “Але я не можу відмовитися від них — не зараз, коли мені так не вистачає сну. І, крім того, Эктону його доставляють щоранку, так що я не хочу, щоб він думав, що я цього не ціную ".
  
  Здивовано піднявши брови, Муньос поставила свою каву на стіл Дойла. “ Правда? Він не схожий на людину, яка робить романтичні жести.
  
  "Вся його легковажна життя - легковажний романтичний жест", - подумав Дойл, але вона сказала тільки: "Тихі води глибокі, Муньос", - і зробила ще ковток.
  
  Інша дівчина злегка посміхнулася. "Тільки не води Габріеля; Габріель ніколи не дозволяв випадкової думки залишитися невисловленого".
  
  Дойл мимоволі розсміявся, бо це було правдою; частиною чарівності Габріеля була його натура відкрита. Або, у всякому разі, його передбачувана відкритість — в кінці кінців, Габріель був з відділу по боротьбі з тероризмом, так що він повинен був вміти тримати язик за зубами, коли виникала необхідність. "Що він думає про твоє шоу?"
  
  “ Він, звичайно, приїде.
  
  Дойл вловив відтінок в її голосі, який лише підтвердив її попередній висновок про те, що Муньос не був так відданий відносин, як Габріель. Загалом, це була ганьба; можна було б подумати, що життя з Габріелем буде складатися з одного романтичного жесту за іншим.
  
  І, напружений цією думкою, до них по проходу підійшов їхній начальник, інспектор Хабіб. Важко було уявити менш романтично виглядає людини, але Дойл знав, що ці тихі води дійсно глибокі; пакистанець одружився на сестрі Муньоса при героїчних обставин, кинувся їй на допомогу, як принц з казки, хоча був тендітної статури і позбавлений харизми.
  
  "Сержант Муньос, сержант Дойл," вітав він їх своїм рівним голосом. “ Добрий ранок, і ласкаво просимо назад, сержант Дойл.
  
  "Доброго ранку, сер", - сказав Муньос. Хабіб був з тих, хто дотримує всі належні протоколи, навіть зі своєю невісткою. "Я тільки що розповідав сержантові Дойлу про моє МАО".
  
  "Я трохи ревную, сер", - поддразнил Дойл. "Я б не відмовився від додаткової руки - думаю, ми всі б цього хотіли".
  
  У відповідь Хабіб виглядав трохи збентеженим. "Боюся, я не маю ніякого впливу на подібні рішення".
  
  Оскільки, здавалося, не було ніяких сумнівів в тому, що це конкретне рішення виходило безпосередньо від Эктона — і на те були вагомі причини, — Дойл поспішив поставитися до нього легковажно і сказав: "Поки МАО не виявиться ще одним диваком; Муньосу ці диваки по горло набридли".
  
  Хабіб досить розслабився, щоб усміхнутися. “Так, ми не можемо заохочувати їх створювати історії тільки для того, щоб взяти у вас інтерв'ю, сержант Муньос. У нас немає ресурсів".
  
  Оскільки у Хабіба це зійшло за жарт, Дойл слухняно розсміялася, але була здивована, коли у неї почало поколювати шкіру на голові. Що? вона заплуталась подумала: в маленькій жарті Хабіба не було нічого цікавого — диваки вигадували історії; це було очевидно. І вони не стали б намагатися зустрітися з Муньосом, тому що вони не знали заздалегідь, що Муньосу спочатку було доручено вислуховувати їх — Ектона розібрався з цим, коли допитував Муньоса на цю тему. Отже, що ж це було?
  
  Вона помовчала, насупившись, тому що тут справді щось було, але вона й гадки не мала, що саме.
  
  Її увагу було повернуто до розмови Хабібом, який повідомив їй: “Я б попросив вас зв'язатися з коммандером Козловські при першій же можливості, сержант Дойл; вона збирає оперативну групу з декількох підрозділів. Мені сказали, що мета цільової групи - повідомити про сильних сторонах, проявлених жінками-офіцерами ".
  
  "Немає", - вигукнув Дойл в неудаваному жаху, коли вона поставила свій латте.
  
  Її керівник зробив м'який догану: "Це актуальна тема, і вона повинна бути дуже цікавою".
  
  "Різноманітність", - уклав Муньос. "Краще ти, ніж я".
  
  "Якщо мова йде про різноманітність, то це по праву повинен бути ти, Муньос, а не я".
  
  Муньос спритно взяла латте Дойла зі свого столу. “ Може, я і не така бліда, як ти, але я не та, хто заслуговує похвали.
  
  "Це тяжкий тягар, ось що це таке," пробурчав Дойл.
  
  "Ми повинні докласти всіх зусиль для співробітництва у такої діяльності", - м'яко покартав Хабіб. "Для мене велика честь бути включеним в запит Командира".
  
  Але дві дівчини лише скептично промовчали, оскільки оперативні групи зазвичай були монументальної тратою часу, що проводиться тільки для того, щоб мати що доповісти начальству по якомусь близькому і дорогому для них предмету. І це завдання було особливо дратівливим; мало того, що Дойл взагалі неохоче розповідала про своєму так званому героїзм, їй потрібно було порыскать навколо, поки її бідний чоловік ні на що не відволікався.
  
  "Сподіваюся, у мене знайдеться час для оперативної групи, щоб допомогти Муньос з її завданнями", - з сумнівом у голосі запропонував Дойл і кинув благальний погляд на іншу дівчину.
  
  "Без проблем", - відповіла інша дівчина, роблячи ковток латте Дойла. "Не забувай, у мене є мій МАО".
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  Глава 10
  
  Він обережно вклав список простий конверт з манільської папери. Бідолахи забули, що до чого - відволіклися на обіцянки і погані звички. Іноді таке траплялося. Він бачив це раніше.
  
  
  
  Хоча Дойл повинен був зустрітися з Тасзой Козловські з "дурним оперативної групи", вона вирішила замість цього почати своє неофіційне розслідування і з цієї причини підійшла привітатися з новою помічницею Эктона, яку найняли після їх недавнього відпустки в Дубліні.
  
  Назі Чодрі працювала стажистом в місцевій поліцейській ділянці Гарди, і, оскільки Ектона був вражений її технічними навичками, він швидко найняв її, оскільки в той час йому була потрібна нова помічниця.
  
  Дойл пройшла по надземним переходом в адміністративну будівлю, де розташовувалися офіси керівництва Карного розшуку, і, вийшовши з ліфта, побачила стіл дівчата-пакистанки, що стояв поруч з офісом Эктона. Назі здавалася зайнятої і випромінювала задоволену діловитість — відношення, зовсім незнайоме Дойла, який тому підходив обережно, боячись перервати всю цю діловитість. "Привіт, Нази".
  
  "Офіцер Дойл". Дівчина зробила паузу, щоб посміхнутися з непідробним задоволенням. "Так рада вас бачити, як малюк?"
  
  “Дитина - це добре, чоловік - не дуже", - подумав Дойл, але вона сказала: "Едвард - чудовий дитина, Назі. Краще не буває".
  
  "Цим ранком старший інспектор Ектона працює вдома", - ніби вибачаючись, пояснила Назі. "Отже, його тут немає".
  
  “ Я знаю, Назі, я прийшов привітатися з тобою і запитати, як ти влаштовуєшся.
  
  Дівчина обвела рукою свій зайнятий стіл. “Я дуже добре влаштувалася, офіцер Дойл. І я ввела нову систему реєстрації, яка, як я вважаю, буде набагато більш практичною".
  
  “ Тоді знімаю перед вами капелюха. Раптово Дойлу прийшов в голову, що одна з причин, по якій Ектона вибрав юну Нази на цю конкретну роль, полягала в тому, що дівчина була настільки зосереджена на дрібницях, що навряд чи могла робити поспішні висновки про серйозні речі; скажімо, наприклад, про те, що вороги її боса завжди, здавалося, зникали без особливої праці.
  
  Пам'ятаючи про це, Дойл сказав недбалим тоном: "Я сам дуже радий повернутися на місце; Вчора я вирушив на своє перше завдання з сержантом Муньосом, де жертва була свідком минулого тижня".
  
  "Так, я теж чула", - сказала Назі, а потім зніяковіла, тому що її явно попередили не говорити про це — наша Нази не була гравцем в покер.
  
  Дойл відчув легку біль, тому що вона не могла скасувати наказ Эктона, і, крім того, вона не повинна ставити його нову співробітницю перед такою дилемою — у всякому разі, не в перший тиждень на роботі. Тому вона спитала тільки: “У нас вже є звіт коронера? Мені цікаво, що в ньому буде сказано".
  
  Але Нази спантеличено насупила брови. “ Я вважаю, інспектор Вільямс і є старший інспектор, офіцер Дойл. Він повинен отримати звіт коронера.
  
  “О—О, так, я забув; Ектона був лише додатковим офіцером на місці. Як і я, якщо вже на те пішло". Вона помовчала, а потім недбало додала: “Чесне слово, там була ціла юрба, зі мною, і Муньосом, і Эктоном, і Вільямсом. Наскільки я розумію, сержанти Руппе і Пітерсон були патрульними офіцерами.
  
  Назі кивнула. “Так. Офіцер Вільямс вже запросила їх особисті справи".
  
  “О-О, невже? Що ж, я вважаю, це гарна думка". Вона не ризикнула пояснювати Назі, чому це було б гарною думкою, а замість цього поспішила продовжити: "Не могли б ви надіслати їх і мені теж?"
  
  Але Нази нахилилася і понизила голос. "Він попросив, щоб це не робилося електронним способом, і тому я підготувала паперові документи". Вона вказала на набір папок на своєму столі.
  
  "Більше хороших думок", - імпровізувала Дойл, її нетерплячий погляд зупинився на папках. "Є шанс, що я зможу швидко скопіювати?"
  
  "Я не думаю, що у нас достатньо часу", - попередила Назі. "Офіцер Вільямс скоро буде тут, щоб забрати їх". Потім дівчина просяяла, подивившись в кінець коридору позаду Дойла. "Ось він, зараз".
  
  Дойл відвернулася і постаралася не виглядати так, ніби її спіймали на спробі поцупити пенні з тарілки для пожертвувань. “ Привіт, Вільямс.
  
  Вільямс кинув на неї погляд, але сказав тільки: "Доброго ранку, сержант Дойл, міс Чодрі".
  
  "Ми якраз говорили про вбивство дивака", - недбало зауважив Дойл. "Дивна річ".
  
  Назі додала: "Дійсно; офіцер Дойл сподівався отримати копію особистих справ, інспектор Вільямс".
  
  Вільямс безпристрасно подивився на Дойла. “ Це була вона? Тоді я заберу їх.
  
  "Ось, будь ласка, сер", - радісно защебетала Назі, передаючи папки. "Будь ласка, дайте мені знати, якщо вам потрібна будь-яка подальша допомога".
  
  Попрощавшись з Назі, Дойл повернувся, щоб піти з Вільямсом назад до ліфта. Оманливе рівним тоном він сказав: "Я не думаю, що тобі доручали цю справу, Кет".
  
  Швидко прикинувши, Дойл вирішила, що вона може зізнатися в усьому — в будь-якому випадку, вона ніколи не була хороша в увертках, і, врешті-решт, це був Вільямс — Вільямс ніколи не став би чіплятися до неї. "Ектона теж не призначений, але з якоїсь причини він дуже уважно придивляється до цієї справи, Томас, і у мене сильне відчуття, що я повинен сам глянути через плече ".
  
  Натискаючи кнопку ліфта, він спитав тим же рівним тоном: "Ви сумніваєтеся в ньому?"
  
  Але у відповідь на прихований докір Дойл лише скривила губи, залишаючись непохитною. “Боже, Томас, ти забув, з ким говориш? Звичайно, я сумніваюся в ньому — це моя робота в цьому земному житті.
  
  При цих словах йому довелося посміхнутися, але, поки вони чекали ліфта, він попередив: "Я не хочу, щоб мене зловили на середині шляху, Кет".
  
  “Я розумію, повір мені. Тобі варто тільки клацнути мене по носі, коли ти вважаєш, що я перегибаю палицю, і не буде ніяких неприємних відчуттів ".
  
  Він кивнув, подумавши. “ Навіщо вам потрібні особисті справи?
  
  Тихим голосом Дойл відповів: “Думаю, з тих же причин, що і Ектона. Ці два офіцера дещо знають про це, і я не здивуюся, якщо саме вони інсценували сцену; це було інсценовано людьми, які мали лише поверхневі знання про те, як проводиться судово-медична експертиза на місці події ". Вона зробила паузу. “І, схоже, ми приїхали дуже рано; хтось повідомив про це в диспетчерську до того, як тіло відтануло. Якщо б ми почекали ще день — принаймні, так сказав Ектона, — це не виглядало настільки підозріло.
  
  Вільямс подумав про це, розглядаючи двері ліфта перед ними. "Чому ти не можеш запитати Эктона?"
  
  “ Я так і зробив. Він намагається вирішити, як багато розповісти мені про свою робочої теорії, і саме це викликало в мене тривогу. Тут щось є - щось дуже серйозне, і він пригнічує це. Вона замовкла, уражена новою думкою. "Це майже так, як якщо б він з якоїсь причини хотів покласти цьому край - я думаю, він хоче сповільнити це розслідування, не створюючи враження, що саме це він і робить ".
  
  Він глянув у її бік. “ Можливо, проводиться ще одна операція, і він знає, що ця може перешкодити їй.
  
  "Можливо", - погодилася вона, але не стала озвучувати свою власну думку, яка полягала в тому, що її бідний чоловік, схоже, не здатний брати участь у численних таємних операціях. З якоїсь причини чоловік був паралізований — хоча "паралізований", можливо, було певним словом; скоріше, він впав у сплячку, як ведмідь взимку, очікуючи весни. "Сподіваюся, скоро прийде весна", - подумала вона; дружина ведмедя більше не може цього терпіти.
  
  “ Тоді нам, ймовірно, слід надати йому вирішувати, Кет, і триматися осторонь.
  
  Цього слід було очікувати, оскільки Вільямс поділяв погляди Эктона на збереження секретів, якщо такі були необхідні. Вона зустріла його погляд зі всією щирістю і зізналася: “Це одне з тих почуттів, Томас. Я дійсно не можу ігнорувати це".
  
  Запанувало невелике мовчання, оскільки Вільямс краще за інших знав, що почуття Дойла не можна ігнорувати. Двері ліфта відкрилися, і тому подальше обговорення довелося згорнути, тому що в ліфтах були встановлені системи спостереження, а працівники служби спостереження, як відомо, були неговіркі. Коли вони вийшли, Вільямс запропонував: "Давайте швиденько вип'ємо кави за межами кампусу".
  
  Це здавалося багатообіцяючим, але у Дойла був довгий список справ на першу тиждень, які потрібно було виконати, і тому вона перейшла до суті, поки вони йшли через вестибюль. “ Так я зможу глянути на звіти чи ні?
  
  “ Замість цього я загляну, і якщо що-небудь побачу, дам тобі знати.
  
  Як завжди, черговий сержант, яка була однією з найбільших прихильниць Дойла після інциденту зі стрибками з мосту, підскочила, щоб притримати двері, коли вони проходили через скляні двері подвійні, і вдячно посміхнулася. До її превеликий розчарування, рядові співробітники Метрополітену піднесли її на своєрідний п'єдестал, думаючи, що вона свого роду герой, і проявляючи до неї повагу - як тоді, коли вона була серед них. Це було нестерпний тягар, і не раз вона шкодувала, що не залишила дурного Муньоса в дурній річці.
  
  Опинившись на вулиці, Вільямс додав: "І вам не слід намагатися зацікавити нового помічника Эктона".
  
  Вона розсміялася. "Якщо б я хоч трохи знала, що значить "зазивати", я б, напевно, погодилася.
  
  Але він був не в настрої дражнитися, коли вони вийшли на вулицю. “ Це означає збити її з шляху істинного. Вона повинна залишатися вірною Эктону.
  
  "Розподілена лояльність - це нестерпний біль", - погодився Дойл, скоса глянувши на яскравий приклад розділеної лояльності. "Все стає надмірно складним".
  
  Він не клюнув на наживку і замість цього змінив тему. "Я скажу, що здивований, що він найняв когось такого молодого і недосвідченого".
  
  Оскільки у Дойл були свої теорії про те, чому Нази була найнята, вона сказала: "Будь ласка, Томас — по-моєму, вона закохана".
  
  Він видав роздратований звук. “ Хорони мене, Кет.
  
  Поддразнивая, Дойл зауважив: "Завжди самі вмілі люди падають в непритомність біля твоїх ніг, Томас; це справді дивно".
  
  “ І все ж ти не піддався.
  
  Їй довелося голосно засміятися, бо, на її сором, вона, ймовірно, була найменш працездатною людиною в будівлі. "Я дійсно люблю тебе, Томас, ніколи не сумнівайся в цьому".
  
  Вільямс підхопив її на руки ще до того, як Ектона увірвався і забрав її розмови про романтичні жести, ось і все — та, по правді кажучи, молодий чоловік все ще мав слабкість до прекрасної Дойл. Однак він примирився з роллю "кращого друга", яку дуже цінував; Дойл любив Ектона в тисячу разів більше, але їй би не хотілося відштовхувати Вільямса — в її житті було мало друзів, що було прямим наслідком того, що вона знала те, що знала вона.
  
  Дойл схрестила руки на грудях, захищаючись від холодного вітру — оскільки у неї не було пальто — і подивилася на нього знизу вгору. “ Чи можу я сказати тобі, що ти знайдеш кого-небудь, Томас; ти просто ще не зустрів її? Якщо тільки це не Нази або Ліззі Матіс, і то у вас є, але ви, схоже, йдете дуже обхідним шляхом.
  
  "Дозволь мені самому займатися своїми справами, Кет," відповів він без всякої злоби.
  
  "Домовилися," швидко погодилася вона. “ Ні слова більше.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  Розділ 11
  
  Тепер, коли він клюнув, він передасть розвіддані і буде чекати звісток. Він сподівався, що це станеться скоро — він втомився втрачати людей.
  
  
  
  Дойл і Вільямс вирушили в Гастроном, який знаходився у сусідньому кварталі, — зручне місце для зустрічей, коли співробітники Скотленд-Ярду хотіли відпочити від штаб-квартири. Дойл знайшов вільний столик всередині, поки Вільямс ходив за кавою, і поки він це робив, Дойл скористався можливістю написати Эктону: "Як Е?"
  
  "Добре".
  
  "Як М?"
  
  "Теж непогано".
  
  “ Вздремнешь за ланчем?
  
  "Будь ласка".
  
  "Бідолаха", - подумала вона, прибираючи мобільник в кишеню. І бідний я, — мені буде важко не заснути разом з усіма після тієї неспокійної ночі, яку ми провели. Нічого не поробиш; Мені потрібна порада від єдиної людини, який може мені дати, і я повинна перестати відкладати це на потім — повірте, я більший дитина, ніж Едвард.
  
  Вільямс поставив кавові чашки, а потім дістав свій мобільний, щоб відправити повідомлення. "Я скажу їм, що трохи спізнююся, і ми перенесемо зустріч на півгодини".
  
  “ Ти добра душа, Томас. Це справа сера Кавано?
  
  "Так". Він закінчив набирати повідомлення і прибрав свій мобільний в піхви.
  
  "Що ми знаємо?"
  
  “Ми багато знаємо, і це недобре. Ми зустрічаємося, щоб вирішити, як найкращим чином впоратися з викриттями ".
  
  "Ще один педофіл?" З'ясувалося, що кілька вбитих зло членів Ради були педофілами, залучених до секс-торгівлю.
  
  "Не можу сказати", - відповів він, і вона розуміюче кивнула. Вони будуть тримати це в секреті, і, без сумніву, Ектона був у цьому замішаний, оскільки начальству подобалося тримати його на увазі, коли треба було вирішувати делікатні питання по зв'язках з громадськістю. Це була чужа концепція Дойла, який твердо вірив у чесну торгівлю фунтами і втрачав падати, куди вони можуть. Але начальників карного розшуку — як, без сумніву, і начальники всього світу — більше турбувалися про те, чийого бика забодали, ніж про те, щоб надати громадськості інформацію, якою вона по праву повинна володіти.
  
  Вільямс відкрив першу папку. "Джеймс Пітерсон".
  
  "Питерсоны - знаменита мідна сім'я," припустив Дойл, згадавши, що говорив їй Муньос.
  
  Він глянув на неї. “Так. Питерсоны у Скотленд-Ярді були з самого початку".
  
  Як виявив Дойл, в цьому не було нічого незвичайного для правоохоронних органів; діти копів, як правило, самі були копами - вона була швидше винятком, ніж правилом, оскільки раніше не мала ніякого відношення до правоохоронних органів. "Старший брат був убитий при виконанні службових обов'язків — Муньос сказав, що були пишні похорони".
  
  “Я теж пішов. Його звали Броуді Пітерсон. Він кинувся на вибуховий пристрій, знаючи, що воно ось-ось спрацює. Це була підстава терористів; багато людей було загнано у вузький провулок як пастки. Він пожертвував собою, щоб врятувати їх ".
  
  "Немає більшої любові', " тихо процитував Дойл, дуже зворушений. “ І тепер він зірка на небосхилі. У Скотленд-Ярді був встановлений пам'ятник офіцерам, які загинули при виконанні службових обов'язків; проста стіна з білого мармуру, на якій був прикріплений ряд маленьких опуклих зірочок; кожен скромний символ символізував героїчний акт самопожертви.
  
  Вільямс переглянув звіт. “Я не бачу тут нічого незвичайного з Джеймсом. Пройшов звичайну тренування — гарні оцінки, не відмінні".
  
  "Ну, він щось знає про вбивство дивака", - наполягав Дойл. "І що б це не було, він дуже переживає із-за цього".
  
  “ Наступна - Клаудія Руппе.
  
  “Ектона каже, що вона сестра Джеймса. Що, я вважаю, робить її також сестрою Броуді".
  
  Вільямс підняв брови. "Про?" Він спохмурнів, переглядаючи інформацію. "Вірно; вона Пітерсон - була одружена з іншим поліцейським, він мертвий, тепер вона вдова".
  
  У Дойла по шкірі побігли мурашки. “ Мертвий чоловік теж зірка на стіні?
  
  “ Тут не сказано. Офіцер Пітер Руппе. Не сказано, як він помер.
  
  Переглядаючи звіт, Дойл обмірковував цю нову інформацію. "Я повинен з'ясувати, як помер чоловік вдови Рапп", - подумала вона, і в неї по шкірі побігли мурашки.
  
  Вільямс перегорнув сторінку. “Тут теж не дуже. Хоча вона отримує більш високі оцінки, ніж її брат Джеймс".
  
  - А хто старший? " задумливо запитав Дойл.
  
  Вільямс перевірив. “Сестра є. Броуді, який помер, був старшим, потім Клаудія, потім Джеймс".
  
  “ І чоловік Клаудії теж мертвий.
  
  Вільямс знизав плечима. "Поки нічого незвичайного".
  
  Але Дойл злегка похитала головою на знак незгоди. “Фейт, є три різні речі, які незвичні з самого початку, Томас. По-перше, дивак Муньоса примудрився покінчити з собою в інсценуванні; по-друге, двоє поліцейських - брат і сестра, і, по-третє, Ектона нишком хоче ознайомитися з досьє.
  
  Мовчазно погоджуючись з цими доводами, він відкинувся на спинку стільця і схрестив руки на грудях. "Я лише мав на увазі, що файли не було нічого незвичайного".
  
  "Що, я думаю, має сенс; якщо все це якесь масове приховування — на зразок того, із-за чого у дивака була параноя до того, як його вбили, — у файлах не повинно бути нічого незвичайного". Підкоряючись раптовому пориву, вона вирішила розповісти: “Я думаю, Ектона точно знає, що сталося, — з цими двома копами і вбивством дивака, я маю на увазі. Але, як я вже говорив, з якоїсь причини він тягне час. Я думаю, він намагається вирішити, як краще діяти далі, що змушує мене замислитися, чи не черговий це масштабний скандал ".
  
  "Без коментарів", - тільки і сказав її супутник. "Будь ласка, ніякої риболовлі".
  
  "Ти теж не знаєш", - уклала вона, правильно прочитавши його. "Я рада, що не одна я залишаюся в невіданні".
  
  Після невеликого коливання Вільямс підняв очі, щоб зустрітися з нею поглядом. - З Эктоном все в порядку?
  
  Отже, Вільямс помітив. "Він просто трохи втомився, Томас; нічого особливого".
  
  Він знову опустив погляд на стіл. “ Тоді гаразд.
  
  У тиші, що наступила Дойл подолала мінне поле своєї власної розділеної лояльності і запропонувала: "Ми їдемо в Естакади на цих вихідних, щоб він міг трохи відпочити, і я думаю, це піде йому на користь".
  
  “ Добре. Я не хотів сунути ніс не в свою справу, Кет.
  
  “ Я знаю, але спасибі, що турбуєшся. І поки ми будемо в "Естакадах", я передам від тебе привіт Ліззі Метіс і попереджу його, що Нази збирається вкрасти тебе ". Ліззі Метіс була молодою жінкою, яка доводилася родичкою стюарду в "Естакадах" і яка також працювала в лабораторії судової експертизи в Метрополітені. Вона пережила кілька пригод з Вільямсом, і в результаті було вбито ще одне серце.
  
  Він посміхнувся і підняв чашку з кавою. “ Ліззі - невідповідний кандидат, Кет. Вона була б вірна не мені, а Эктону.
  
  Дойл обдумав це прозріння, сильно вражений. “У цьому є хороший момент; я дивився на це не зовсім з такої точки зору. Але знову ж, у неї були б різні прихильності, як і в тебе, так що у вас було щось загальне.
  
  "Ні, дякую", - заперечив він. "В цілому, я думаю, що неподільна відданість, ймовірно, зробила б шлюб щасливим".
  
  "Отже, є провокаційну заяву, яку варто послухати — хто веде себе нелояльно?" До них приєднався офіцер Гебріел, який ковзнув на вільний стілець і швидко налив собі кави для Дойла. Нинішній кавалер Муньоса був гарним чоловіком-наполовину персам і, як правило, ні до чого не ставився серйозно, незважаючи на свої коріння в МІ-5.
  
  Розвеселившись, Дойл пояснив: "Ми говорили, що тобі не слід виходити заміж за людину, у якого розділені почуття вірності".
  
  "Я не можу змусити Муньоса одружитися на мені", - поскаржився Габріель і глянув на Вільямса, коли той ставив чашку Дойла. “Вона хоче залишити тебе на стороні? Це і є затримка?"
  
  "Я ніколи не скажу", - пожартував Вільямс.
  
  "Не можу поцілувати і сказати", - погодився Дойл.
  
  "Так довго, як тільки міг, кожні другі вихідні", - заявив Габріель. "Ти хороший хлопець, Вільямс, і я не можу уявити, що ти спробуєш перехитрити".
  
  "Тоді добре," сказав Вільямс, піднімаючи свою чашку в знак вітання.
  
  “Поговоримо про розділеної лояльності", - засміявся Дойл. "Це головне".
  
  "Розподілена лояльність - це нещастя", - заявив Габріель. "Краще не бути вірним нікому".
  
  "Не говори цього командирові", - застеріг Вільямс. Габріель працював пліч-о-пліч з командиром Тасзой Козловскі, виконуючи таємничу і важливу роботу для Корони.
  
  Дойл відчула, що повинна втрутитися. “Чесне слово, Габріель, вся система правосуддя заснована на лояльності, якщо подумати про це — вірності своїй країні і її законам. Вірність потрібно цінувати майже понад усе.
  
  Їх супутник виглянув у вікно і відмахнувся. "Не завжди", - зауважив він. “Інформатори, наприклад, не відрізняються лояльністю, і нам пощастило, що це не так. Я вважаю, іноді доводиться бути нелояльним заради загального блага.
  
  Але Дойл залишився налаштований скептично і запропонував: “Я не впевнений, що ти в це віриш, Габріель — це просто зручний привід. В ту хвилину, коли ти починаєш говорити про "вищому благо", ти йдеш по тому ж шляху, по якому вони допускають "справедливе підстава для вбивства ".
  
  "Не заводь її", - попередив Вільямс.
  
  "Хотів би я бачити все через призму Дойла", - погодився Габріель. "Якого кольору небо у вашому світі — чорне чи біле?"
  
  Дойл добродушно розсміявся і зробив останній ковток кави. "Все, що я знаю, це те, що це не так складно, якщо ти дотримуєшся основ — речі ускладнюються тільки тоді, коли ти намагаєшся виправдати відхід від них".
  
  Габріель підняв брову, дивлячись на неї. “Це релігійна дискусія? Тому що це теж проблема Муньоса".
  
  "А, ось і ми," сказав Вільямс, роздивляючись стелю.
  
  Дойл вирішила — в світлі її аудиторії — що їй краще не заглиблюватися в ці питання, і тому змінила тему. - Ти йдеш на її показ? - запитала я.
  
  "Звичайно", - швидко відповів Ґабріель. "Що це за показ?"
  
  Вляпався у це, подумав Дойл; мені слід було дотримуватися релігії. “Насправді, вона тільки сьогодні вранці почула. У неї художня виставка в якійсь галереї в Сохо.
  
  Він усміхнувся, йому було дуже приємно це чути. “Правда? Це нелегко в цьому місті — добре для неї. Я пошлю їй квіти в знак щирого привітання".
  
  Дойл скорчив гримасу. “ Не... не роби цього, поки не почуєш офіційно. У мене можуть бути неприємності із-за того, що я сказав тобі раніше, ніж вона хотіла.
  
  “Тоді гаразд. "Мама" - підходяще слово."
  
  Вільямс подивився на час і відсунув свій стілець. "Я не можу залишитися, я вже запізнююсь на зустріч, на яку запізнююсь".
  
  Габріель повернувся до Дойлу. “ Тоді ми можемо залишитися тут на ранній ланч? Я хочу послухати твої розповіді про батьківщину.
  
  "Скоро", - пообіцяла вона, піднімаючись разом з Вільямсом. “Але сьогодні у мене побачення за ланчем з моїм чоловіком. Не кажучи вже про те, що пізніше мені потрібно зустрітися з твоїм босом, який не зробив мені жодної послуги своєю дурною оперативною групою.
  
  Габріель співчутливо нахилив голову. “Ніщо так не забирає все твоє вільний час, як оперативна група. На щастя, це жіноча сила, і в мене до неї імунітет".
  
  "О, - здивовано подумав Дойл, - з якоїсь причини він засмучений через цього".
  
  "Хто повертається зі мною?" Запитав Вільямс, прямуючи до дверей.
  
  "Я", - сказав Дойл.
  
  "Я залишуся на хвилинку — мені потрібно ще кави", - заперечив Габріель. Потім, звертаючись до Вільямсу: "Надішліть Муньоса скласти мені компанію, добре?"
  
  "Ні, сьогодні мій день", - відповів Вільямс.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  Глава 12
  
  Поки ні слова. Звичайно, йому доводилося діяти обережно.
  
  
  
  По дорозі назад в штаб-квартиру Дойл ледве міг дочекатися, коли вони опиняться поза межами чутності. “ Що це було? Ніколи не говорив, що проводиш час з Муньосом?
  
  “Ні. Я думаю, це просто його почуття гумору".
  
  Вона схрестила руки на грудях, рятуючись від холоду, згадавши, що Вільямс не був схильний до хорошим пліткам, що було одним із серйозних недоліків. “Ну, в його словах була деяка різкість, ти чула про це? Отже, я вважаю, що на шляху до справжньої любові справи йдуть не дуже добре. Вона дійсно зустрічається з кимось іншим? Він відпустив цю жартик щодо того, що лояльність переоцінюють.
  
  “ Я думаю, ти надаєш цьому надто велике значення. Він просто пожартував, Кет.
  
  "Я думаю, що щось не так", - наполягала вона. “Він був дуже жвавим, навіть для Габріеля. І він з якоїсь причини хотів перекинутися зі мною парою слів - немає ні найменшого шансу, що його дійсно зацікавлять мої розповіді про Дубліні.
  
  "Я теж хочу послухати ваші розповіді про Дубліні," нагадав Вільямс.
  
  "Ні, не знаєш," неуважно відповіла вона. “ Ти ведеш себе чемно, Томас.
  
  Він посміхнувся, зрозумівши, що його викрили. "Гаразд, Кет; ти повинна дозволяти мені час від часу брехати на спасіння".
  
  “ О, я розумію, друже мій. Наприклад, коли ти сказав, що в досьє Клаудії Руппе немає нічого незвичайного.
  
  Була невелика пауза, поки Вільямс деякий час споглядав верхівки дерев. "Сталося дещо незвичайне", - визнав він. "У неї було повідомлення про поліпшення стану за самоволку".
  
  Дойл здивовано підвів очі. Самовільне відсутність було серйозним порушенням для офіцера поліції, оскільки це безпосередньо впливало на безпеку громадян і інших офіцерів. Порушення могло бути перетворено на Повідомлення про поліпшення, якщо б у посадової особи було прийнятне пояснення допущеної помилки, але прийнятних пояснень було дуже мало.
  
  Дойл зробив очевидний висновок. “ Це було в день вбивства дивака? Можливо, Руппе покинула призначений їй пост, щоб приєднатися до свого брата на місці події — вони обидва не мали там бути, тому що хто-то був не на своєму місці.
  
  "Ні", - відповів він. "САМОВОЛКА була багато років тому".
  
  Дойл насупився. “ Правда? Тоді це, мабуть, не зайшла далі початкового повідомлення про покращення. Чому ти взагалі вирішив, що тобі потрібно було приховувати це від мене?
  
  Вільямс перевів подих. “Тому що це було те, що шукав Ектона. Він хотів знати, чи вона або Джеймс коли-небудь в самоволці, але він не хотів, щоб хто-небудь знав, що він шукав ".
  
  "О—о, значить, назріває якийсь скандал", - уклав Дойл з деякою тривогою. "Цікаво, чому вона пішла в самоволку, і чому він думає, що це важливо для цієї справи". Вона на мить замислилася. “Може бути, це пов'язано з наркотиками? Може бути, вона якимось чином причетна до цього? Досі ходять ці чутки."
  
  "Такі чутки ходять завжди", - нагадав їй Вільямс. Із-за характеру поліцейської роботи — і спокус, з якими офіцери стикалися щодня, — іноді поліцейський ставав залежним від наркотиків і зв'язувався з інформатором або наркоторговцем, щоб потурати цій звичці. Кілька років тому ходили чутки, що проблема набула більш широкі масштаби, ніж зазвичай, і персоналу були розіслані суворі нагадування у вигляді повідомлень, що попереджають працівників про те, що співпраця з наркоторговцями являє собою серйозне порушення дисципліни.
  
  Дійсно, це було однією з причин перевірок сумлінності; ACC використав їх у якості превентивної міри, оскільки рядові співробітники боялися, що їх перевіряють, і тому уникали будь-яких форм спокуси. Однак, незважаючи на репресії, наполегливо ходили чутки про те, що багато офіцерів були скомпрометовані.
  
  Насупившись, Дойл обдумав це. “Повір, Томас, важко повірити, що хтось ніби Клаудії Руппе вживає наркотики, якщо вона свята Петерсон. І крім того, самоволка могла відбутися приблизно в той час, коли її брат був убитий в бою, що не є виправданням для дезертирства зі служби, але може пояснити, чому вона була відсутня тільки один раз.
  
  “ Так, можливо, в цьому причина. Важко повірити, що вона зв'язалася з наркотиками, коли на карту поставлена репутація сім'ї.
  
  Дойл задумливо примружив очі. “ Я повинен з'ясувати, чому вона пішла в самоволку — якщо Ектона думає, що це пов'язано з усім цим, значить, так воно і є.
  
  Але Вільямсу не сподобався цей план — не кажучи вже про його власної ролі в ньому — і він попередив: “На вашому місці я б цього не робив. Дозволь Эктону розібратися з цим, Кет, особливо якщо він дійсно вірить, що патрульні офіцери фальсифікували докази. Це справа начальства, і з ним потрібно звертатися дуже обережно.
  
  Вони перетнули вулицю, що межує зі штаб-квартирою, і Дойл задумливо оглянув високу будівлю. “Він звертається з цим обережно, Томас — як я вже сказав, це майже так само, як якщо б він розчавлював це, як яблуко у пресі. Але з якоїсь причини це мене дратує - з-за того, що вони були такі сердиті одне на одного ".
  
  Він здивовано глянув на неї. “ Хто був злий?
  
  “Два копа - Питерсоны. Боже, вони були так близькі до бійки".
  
  Він підняв брови. “ Правда? Я нічого не помітив.
  
  “ Вони не хотіли, щоб ми помітили, Томас.
  
  Він трохи помовчав, а потім зауважив: “Я тобі не заздрю, Кет. Бути тобою, напевно, нелегко".
  
  Вона скривила губи. “ Я ніколи не знала нічого іншого, Томас. Найскладніше - вирішити, що важливо, а що ні.
  
  Він зупинився перед дверима вестибюля. “Я вважаю, це відноситься і до решти з нас. Я повинен піднятися наверх і вирішити, як пройти через це мінне поле Кавано; що в тебе далі в списку справ?
  
  “ Додому, хоча я ще ні крапельки не попрацював. Хоча сумніваюся, що мене звільнять в перший тиждень мого повернення.
  
  “ Не кажучи вже про те, що ти заміжня за Эктоном.
  
  “Не кажучи вже. Твоє здоров'я, Томас, і спасибі".
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  Глава 13
  
  Він не хотів більше зберігати інформацію, тому розставив усіх по місцях для перекидання і сподівався на краще.
  
  
  
  Повернувшись додому, Дойл привітався з Рейнольдсом і непомітно оцінив настрій дворецького, щоб дізнатися, як справи у Эктона. Останнім часом вона зауважила, що у дуже коректного слуги було ще більш дерев'яне обличчя, ніж у нього зазвичай, без сумніву, тому, що він приховував своє глибоке занепокоєння про господаря будинку. Невелика вина перед ним; вона сама була глибоко стурбована. Якщо вже на те пішло, то і вищезгаданий господар будинку теж, незалежно від того, наскільки легковажно він намагався це уявити.
  
  “ Як у всіх справи, Рейнольдс? - запитав я.
  
  “ Лорд Ектона пішов у спальню з майстром Едвардом, мадам. Я принесу вам піднос з ленчем, якщо ви не заперечуєте.
  
  Це було трохи страшно - Эктону так відчайдушно хотілося поспати, що він навіть не хотів чекати, поки вона пообедает, перш ніж спробувати подрімати. - Може, нам принести йому трохи скотчу, як ти думаєш? - невпевнено запропонувала вона.
  
  Звичайними ліками від поганого настрою було значну кількість скотчу, і було досить тривожно, що — наскільки вона могла судити — її чоловік останнім часом утримувався від алкоголю; це здавалося ще одним поганим знаком, і вона майже сподівалася, що він нап'ється, щоб переконати її, що ще не все втрачено. У цей момент вона була б щаслива пережити одне з його похмурих настроїв — або будь-яка ознака того, що він знову став самим собою.
  
  “ Я навів довідки, мадам, але він пояснив, що знаходиться на чергуванні.
  
  Отже, Рейнольдс дотримувався того ж плану терапії пляшкою скотча. Вона балансувала на грані того, щоб сказати слузі що-небудь підбадьорююче, але потім стрималася; Рейнольдс завжди тримався на професійному рівні, і вона знала, що йому не сподобалося б зачіпати особисті теми — ніхто не знав, до чого це призведе.
  
  Вона тихо підійшла до спальні і прослизнула всередину. В кімнаті було темно, штори були запнуті. "Я тут", - оголосила вона нахилилася, щоб поцілувати чоловіка, потім підняти малюка Едварда з ліжка, де він дрімав на згині батькової руки.
  
  “ Хочеш тиші чи хочеш, щоб я розповів тобі, як пройшов мій день? Її голос, здавалося, допоміг Эктону заснути, оскільки вона базікала ні про що конкретне; це спрацювало минулої ночі, коли він прокинувся змученим черговим кошмаром. Оскільки безглузда балаканина була в основному її звичкою, для неї не складало труднощів говорити про те, що спадало їй на думку.
  
  "Будь ласка," сказав він і втомлено заплющив очі.
  
  Вона влаштувалася в кріслі поруч з дитиною і почала: "Що ж, я знову в упряжці — тієї самої, що поки запряжена у "фейр Муньос", — але я не заперечую; я спрагу зайнятися чимось корисним і змусити свій мозок знову думати про що-небудь іншому, крім молочних сумішей та дитячих пластівців".
  
  Посадивши Едварда зручніше, вона запропонувала йому пляшку, поки він дивився їй в лице з найбільшим задоволенням. 'Немає нічого краще, ніж коли дитина вважає тебе найкращою на світі", - подумала вона і посміхнулася йому у відповідь. "Муньос каже, що їй призначили МАО, що змушує мене замислитися, чи не ти це робиш, чоловіче, щоб переконатися, що у неї є щось на зразок охоронця".
  
  Очі Эктона залишалися закритими, але він все ще спав і сказав тільки: "Так".
  
  Вона кивнула, оскільки це підтверджувало її висновок. “Я знаю, ти не збираєшся розповідати мені про те, що б це не було, тому я не буду питати тебе, але я хочу подякувати тобі за турботу про Муньосе. Я думаю, що вона трохи приголомшена, незважаючи на всю свою напускную безтурботність.
  
  Із перспективним видом вона зробила паузу, щоб подивитися, чи не запропонує він що-небудь цікаве з цього приводу, але він не відповів і не розплющив очей.
  
  Знову подивившись на дитину, вона продовжила: "Вона збирається влаштувати виставку — художню виставку, тобто — і вона дуже рада цьому, але намагається вести себе так, як ніби в цьому немає нічого важливого". Вона зробила паузу і запропонувала трохи перепрошуючи: "Ймовірно, нам доведеться з'явитися і помахати прапором, так що обхопіть свої стегна, або опережіться їх, чи що там робиться".
  
  Вона зробила паузу, але відчувала, що він все ще не спить, і тому продовжила: “Я думаю, що Муньосу Габріель подобається не так сильно, як вона, і це ганьба — я думала, у них все вийде. Вона сказала, що у нього є запасний варіант, але він не хоче провітрювати білизна, так що більше я нічого не знаю.
  
  Подумавши про це, вона легенько штовхнула Едварда, сподіваючись, що він вип'є ще суміші, перш ніж засне. “Я також думаю, що Габріель переживає з цього приводу і хоче, щоб я дав йому пораду, але я остання людина, який дає кому—небудь поради - і я точно не хочу застрягти посередині, — тому я спробую обійти його в найближчому майбутньому. Крім того, мені потрібно допомогти розібратися зі справами Муньоса, не кажучи вже про те, що могутній командер Тасза формує дурну оперативну групу і попросила мене приєднатися.
  
  Очі Эктона повільно відчинилися, і він втупився у стелю. “ Це справді вона?
  
  Дойл здивовано підняла брови. “ Ти цього не знала?
  
  "Я цього не робив".
  
  Дойл зітхнув і обережно забрав пляшку у дитини, який заснув, незважаючи на всі її зусилля. “ Що ж, вважаю, це тільки підтверджує мої підозри. Оскільки я остання людина, якого хто-небудь коли-небудь набере в оперативну групу, я вважаю, вона підкидає мене на самий верх в надії, що в процесі побачить вас мигцем.
  
  Після тих кількох зустрічей з командиром МІ-5 у Дойл склалося враження, що ця жінка — дуже обережно — підтримувала свого чоловіка. Не те щоб з цього коли-небудь що-небудь вийшло; Ектона був несприйнятливий до подібного, а що стосується Коммандера, то вона була виключно діловою жінкою і не з тих, хто дозволить захопленню співвітчизником відвернути її від важливої роботи, яку треба виконати.
  
  Ектона задумливо продовжував розглядати стелю. “ Взагалі-то, командер досить часто бачить мене мигцем.
  
  "Так?" Поддразнил Дойл. "Є що-небудь, про що повинна знати твоя щира дружина?"
  
  “Боюся, це неминуче зло. Я повинен брати участь у поточних стратегічних сесіях по боротьбі з тероризмом, а вона очолює комітет ".
  
  “О, звичайно, вона знає. Тоді, можливо, замість того, щоб сподіватися побачити тебе, вона підготувала оперативну групу, щоб мати шанс зіштовхнути мене в колодязь або щось в цьому роді.
  
  "Можливо," відповів він, наслідуючи їй.
  
  Дойл не зміг стримати задоволеної посмішки — Ектона давно не дражнив її з приводу акценту; раніше вона цього не усвідомлювала, але тепер — тепер це здавалося добрим знаком. "Ну, просто не дозволяй Командиру командувати тобою в ліжку, чоловіче".
  
  "Я б подав заяву про домагання", - відповів він.
  
  Дуже задоволена тим, що похмурий настрій її чоловіка, здавалося, розсіялася, Дойл зауважила: "Вона не опустилася б до того, щоб чіплятися до тебе, Майкл; вона з тих, хто захоплюється здалеку — вона крижана діва". Зробивши паузу, вона задумалася про це. "Наша Тасза розумна і досить безжалісна, і її не дуже цікавлять всі ці дурні 'романтичні' відносини". Посміхаючись, вона обережно потяглася, щоб взяти його за руку, не розбудивши малюка Едварда. "Я вважаю, означає, що вона повна протилежність мені".
  
  Він підніс її руку до рота, щоб поцілувати тильну сторону. "Є тільки одна ти - слава Богу". Він не відпустив її руку і провів великим пальцем по її долоні дуже знайомим жестом. “ Едвард спить? - запитала я.
  
  Просияв, Дойл заявив: "Він дійсно такий - дозвольте мені хихикнуть знизу, не будячи його; я перетворив це в науку".
  
  Це був ще один відмінний ознака; крім відмови від алкоголю, Ектона також нехтував їх сексуальним життям — чи не зовсім нехтував нею; замість цього він діяв за правилами, але вона могла сказати, що його серце не лежало до цього. І, як і в усьому іншому останнім часом, вона не знала, як краще впоратися з таким поворотом подій — то відступити і поводитися з ним в лайкових рукавичках, то замість цього жбурнути його на підлогу і настояти, щоб вона вступила з ним по-своєму. Це було дуже цінне зміна, на якому він наполягав сьогодні.
  
  По завершенні досить стриманого раунду сексу "не буди дитини" Дойл вийшов із спальні в набагато кращому настрої, ніж вона увійшла. Рейнольдс не принесла тацю з обідом — імовірно, після того, як підслухала у двері, що відбувається всередині, - і тому вона пішла обідати за кухонний стіл, у той час як Ектона попрямував до свого столу.
  
  З певним оптимізмом вона спостерігала, як її чоловік відкриває свій ноутбук, а потім сідає за перегляд своєї роботи. Він залишив Едварда в спальні продовжувати дрімати, і Дойл випробував обережне почуття полегшення, оскільки це теж здавалося добрим знаком — зазвичай він весь час тримав дитину на згині руки.
  
  "Ну що ж, я вірю, що йому краще, - подумала вона. - немає нічого краще полуденного сексу, щоб привести себе в порядок". І, сподіваюся, вона отримає якийсь такий необхідний рада, коли вони вирушать у Естакади в найближчі вихідні; це, а також Ектона отримає такий необхідний йому сон.
  
  Згадавши про це, Дойл звернувся до Рейнольдсу: “Ти зібрав свої речі, Рейнольдс? Нарешті-то у тебе з'явиться шанс догодити мати Эктона, і якщо тобі це вдасться, я поставлю тобі храм на цьому самому місці ".
  
  Служниця з жалем перестала наливати їй каву. “ Боюся, на ці вихідні у мене ще одне зобов'язання, мадам. Полковник Колчак запропонував мені подумати про приєднання до православної Церкви, щоб я міг супроводжувати міс Джемму по неділях. Для нього важливо, щоб вона сповідувала релігію своєї сім'ї.
  
  Дойл витріщився на нього. "О—О, ну що ж, це мило". У неї ніколи не виникало відчуття, що дворецький був побожний, але те, що він був відданий Джеммі, падчерки няні, було правдою. Нещодавно вони виявили, що Джемма насправді була давно втраченим членом російської імператорської сім'ї — одного з небагатьох що вижили — і що маленьку дівчинку таємно вивезли з її рідної країни, тому що там були впливові люди, які не були великими прихильниками відновлення інтересу до Романовим.
  
  Вона делікатно ризикнула запитати: "А що Мері думає з цього приводу?" Мері, няня, була RC, як і Дойл, і можна подумати — їй не дуже сподобалася ця зморшка.
  
  Він помовчав, а потім запропонував: “Міс Мері не заперечує, мадам. Насправді, вона хотіла б, щоб я також супроводжував міс Джемму".
  
  Трохи стривожений, Дойл зайнявся її їжею. Пасербиця няні була безпутною дитиною, якого Мері взяла до себе, поки полковник Колчак не вистежив її і не розкрив дивовижну таємницю маленької дівчинки. Колчак належав до групи роялістів, які хотіли відновити перевагу королівської сім'ї в Росії, і — оскільки Джемма була однією з небагатьох представниць цього роду, яких не вбили за останнє сторіччя, — маленька дівчинка фігурувала в якості важливого компонента цих планів.
  
  Природно, ті, хто в цей час перебував у владі, не могли дивитися на такий план з самовдоволенням, і тому дівчину до пори до часу ховали в Лондоні, де вона була так добре захована, що роялисты втратили її слід. Коли полковник, нарешті, знайшов її, вони всі вирішили, що вона повинна залишатися там, де була ситуація в Росії була досить нестабільною, і їй вдалося знайти безпечний притулок, живучи тут під захистом Будинку Эктонов.
  
  Оскільки дівчинка вважала Мері своєю матір'ю, Дойл припустив, що няня буде включена в будь-які плани на майбутнє, але це остання подія — відправка Джемми в православну церкву замість римо-католицької — здавалося, вказувало на те, що Марія повинна була мати мало впливу на життя Джемми.
  
  Це було сумно, але, здавалося, нічого не можна було вдіяти, і тому Дойл намагався не надто зациклюватися на долю Джемми — їм пощастило, що вона була жива і в безпеці. “Що ж, нам буде не вистачати тебе в Естакаді, Рейнольдс. Хадсон не з тих, хто може направити мене правильно — вважає, що я занадто экзальтирован і все таке".
  
  "Я не керую' вами, мадам, " не без твердості поправив Рейнольдс. - Я пропоную свою допомогу тільки там, де це необхідно.
  
  Блиснувши очима, вона скоса глянула на нього. “ Ну, ти міг би допомогти мені, відправивши вдову герцогиню в качиний ставок — ми могли б подивитися, плаває вона, як відьма.
  
  Але слуга не збирався заперечувати на таку провокаційну заяву, і тому проігнорував його. “Тут справді є качиний ставок, мадам? Я не знав".
  
  "Там є альтанка", - похмуро додав Дойл. "І один з тих мостів, які прикидаються корисними, але насправді просто для вигляду".
  
  "Безумство", - вимовив він із задоволенням. "Без сумніву, справа рук Кэпобилити Браун".
  
  Роздратований Дойл встромив ножа в її пиріг із заварним кремом. - Я б хотів, щоб ти говорив по-англійськи, Рейнольдс, і хоча б дав мені шанс поборотися.
  
  Але в цей момент задзвонив її телефон, і повідомлення нагадало Дойла, що вона запізнюється супроводжувати Муньоса на допит свідка.
  
  "Мати милосердна, я ненавиджу грати другу скрипку", - поскаржилася вона, швидко підійшовши, щоб поцілувати Эктона на прощання і в останній раз поглянути на Едварда в спальні. "Дозволь мені займатися моїми справами, чоловіче, — який сенс бути заміжня за старшим інспектором, якщо я не можу посмикати за кілька ниточок?"
  
  "Я подивлюся, що можна зробити", - заспокоїв він, і це були слова ласки, якщо вона коли-небудь їх чула.
  
  Вона попрямувала до дверей, де Рейнольдс тримав її пальто. "Тоді я буду вдома через кілька годин — сподіваюся, це завдання для різноманітності буде чимось простим".
  
  Слуга передав їй рюкзак. “ Дуже добре, мадам.
  
  Вона попередила: "Будь обережний, Рейнольдс; не починай вішати ікони чи розмахувати ладаном, поки мене не буде".
  
  “ Звичайно, ні, мадам.
  
  Посміхаючись про себе, Дойл поспішила по коридору.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  Глава 14
  
  Поки вони будуть цим займатися, він попередить сержанта Руппе. Незважаючи ні на що, йому все ще було трохи шкода її. Вона заплатила страшну ціну.
  
  
  
  Дойл запізнився на кілька хвилин, тому Муньос нетерпляче чекав його біля узбіччя в поліцейській машині без розпізнавальних знаків. Швейцар неквапливо підійшов перекинутися парою слів, оскільки він вже зустрічався з Муньосом в попередніх випадках і, мабуть, був так само чутливий, як і все інше чоловіче населення, коли справа стосувалася буйних красунь. Це дійсно вражало уяву.
  
  Дойлу довелося перервати чоловіка, поплескавши його по плечу, і, отримавши підказку, він швидко відчинив дверцята її машини і підняв капелюха. "Де твій МАО?" - Запитав Дойл іншу дівчину, коли вона ковзнула на переднє сидіння. “ Ніколи не кажи, що ти його вже відлякала.
  
  "Він збирався зустрітися з нами на завданні; він повертається з іподрому".
  
  Дойл підняла брови. “Значить, трохи нервуєш під час ланчу? Схоже, він трохи веселий".
  
  Муньос скорчив гримасу, коли швейцар розчистив дорогу у вуличному русі. "Сумніваюся, він не з веселих".
  
  В цих словах був невеликий нюанс, який змусив антену Дойл задрожать, хоча вона не була впевнена чому — може бути, Муньоса залучав невеселий МАО? Біля неї крутився на кінчику мови додаткове питання, але потім вона зробила паузу; краще бути тонкою, як змія, — витягти особисту інформацію з Муньоса було нелегко.
  
  Швейцар з посмішкою відмахнувся від них, і Дойл поддразнил: “Ось тобі і кандидат в чоловіки, Муньос. Ти завжди будеш знати, де він".
  
  "Ні, він зустрічається з багатьма багатими самотніми жінками", - зазначила вона. "Занадто ризиковано".
  
  “ А... не розглядав цей ракурс.
  
  "Вважай, що це обдумано".
  
  - З іншого боку, - чесно припустив Дойл, - він був би в курсі всіх важливих пліток.
  
  Муньос дивилася на дорогу, поки тяглася за чашкою кави. “ Це була б погана плітка, якщо б вона не стосувалася людей, які тебе цікавлять, Дойл. Не в образу Эктону, але я думаю, що це досить сумне будівля, враховуючи всі ці старі гроші. Якщо б я хотіла хороших пліток, я б вийшла заміж за чергового сержанта в Метрополітені - він з тих, хто все чує.
  
  Дойл зробив паузу, у неї по шкірі побігли мурашки. О, подумала вона; Про—
  
  Муньос глянув на неї, тримаючи чашку з кавою біля її рота. “ Що?
  
  Дойл закрила очі і спробувала піймати вислизаючу думка, але вона зникла так само швидко, як і з'явилася. “ Нічого. Це було щось щодо Чергового сержанта, але тепер я нічого не зрозумів.
  
  Муньос з цікавістю подивився на неї. “ Ти знаєш якісь плітки про нього? В це важко повірити — він ще одна людина, з яким не дуже весело.
  
  Насупившись, Дойл розглядав вицвілу приладову панель перед нею, і хотів би, щоб вона знала, що саме привернуло її увагу. "Ні-ні, я взагалі мало що про нього знаю".
  
  Муньос знизала плечима і повернула свою увагу на дорозі попереду. "Я не думаю, що тут є що знати; поговоримо про когось, хто одружений на своїй роботі".
  
  "Так, це," погодився Дойл. “ Мені і в підметки не годиться.
  
  Кілька хвилин вони їхали мовчки. Вирішивши повернутися до теми Муньос і її складною особистого життя, Дойл сказав: "Я бачив Габріеля цим ранком у гастрономі".
  
  - А ти? Я здивований, що останнім часом він зайнятий з-за Тасзы.
  
  "Він дійсно здавався трохи напруженим", - ризикнув припустити Дойл, сподіваючись на розуміння.
  
  Однак ніякої інформації не було отримано, оскільки Муньос тільки сказав: "Він працює над якимось масштабним проектом - зрозуміло, в таємниці". Це само собою зрозуміло; робота МІ-5 обов'язково трималася в найсуворішому секреті — все для того, щоб застати терористів зненацька і покласти кінець їх підступним планам.
  
  Дойл запропонував: "Він сказав, що хоче зустрітися зі мною і послухати про Ірландію, але я можу тільки припустити, що він веде себе мило - ніхто ніколи по-справжньому не хоче чути про твоє відпустці". Це, а також той факт, що, коли Габріель зробив вищезазначену заяву, воно не було правдою.
  
  Але Муньос тільки опустила куточок рота. "Швидше, він хоче довідатися про твої методи".
  
  Здивована, Дойл підняла брови. “ Що це за прийоми?
  
  Муньос злегка знизав плечима. “Габріель як Вільямс — він думає, що в тебе гарна інтуїція. Він питав мене про це запитував, помітив я, і тому я сказав йому ту ж мова, що і Вільямсу: "Ми не можемо витрачати ресурси на здогадки ".
  
  Величезним зусиллям волі Дойл спробувала стримати крайню тривогу. “О—О, невже це так? Повір, Муньос, я не думаю, що мої передчуття краще або гірше, ніж у всіх інших".
  
  "Ні, вони краще", - неохоче визнав Муньос. “У тебе надійні передчуття, і багато з них виправдовуються. Габріель розповідав мені про це — про те, як ти одного разу врятував його від потрапляння в пастку, бо в тебе було передчуття.
  
  Дойл поспішно пояснив: “О—О, це було, коли АСЦ теж розставляв пастки для тебе, Муньос, пам'ятаєш? Це було не стільки передчуття, скільки я просто зрозумів, що вони робили те ж саме з Габріелем.
  
  "Ну, він мій фанат".
  
  "Тільки як друг," поспішив запевнити її Дойл.
  
  "Звичайно, тільки як друг", - нетерпляче відповів Муньос, трохи ображений тим, що Дойл взагалі натякнув, що це може бути щось інше.
  
  Побачивши лазівку, Дойл обережно поцікавився: “Як у нього йдуть справи? Якщо ти не хочеш говорити про це, це чудово, але якщо ти хочеш, це теж прекрасно — іноді корисно мати чуйне вухо, коли хочеш у всьому розібратися ".
  
  Але Муньос, здавалося, знайшов це забавним і подивився у бік Дойла з легкою насмішкою. “Ти не з тих, хто дає поради, Дойл. У тебе коли-небудь був хлопець до того, як ти вийшла заміж за Эктона?
  
  "Ні", - визнав Дойл. "Але шлюб теж потребує деякої сортування".
  
  Була невелика пауза, а потім Муньос визнав: “Я просто не відчуваю ... відданості, я думаю, це підходяще слово. Хотів би я, щоб це було так".
  
  Дойл кивнув, прекрасно розуміючи, що вона мала на увазі. Чесно кажучи, вона перейшла на бік Эктона практично в перший момент, коли зустріла цього чоловіка, і зробила це без найменших докорів сумління, незважаючи на те, що з очевидних причин завжди трималася особняком. З іншого боку, саме її вірний інстинкт підказував їй, що він з самого початку гідний її відданості — не у всіх жінок було таке перевагу, ніж вони занадто часто переконувалися в цьому бізнесі. Вбивств було б набагато менше, якби кожен міг оцінити, хто був лояльний, а хто ні. У неї знову защипало в потилиці, але вона вже була роздратована, бо не розуміла, чому це сталося в перший раз, і тому проігнорувала це.
  
  Муньос продовжив: “Якщо Габріель не той самий, то я не хочу більше втрачати час. Але тоді я не впевнений, що відмовляюся від гарної перспективи, намагаючись отримати те, чого я ніколи не знайду ".
  
  Дойл розуміюче кивнув, оскільки це було постійною дилемою для багатьох прекрасних дівчат. “Як би те ні було, Муньос, я думаю, що ідеалу ніколи не буває — у всіх є недоліки. Замість цього вам потрібно відчути цю відданість, як ви і сказали. Як тільки ви відчуєте цю відданість, недоліки не стануть великою проблемою — вони просто зроблять це цікавим ". Ектона, звичайно, є прекрасним прикладом.
  
  "Я не хочу нічого цікавого", - твердо відповів Муньос. "Я не хочу мати справу з драмою".
  
  “ Ну, якщо б ти була заміжня за простим фермером, Іззі, тобі б це набридло через два тижні.
  
  "Я б вела його бухгалтерію", - відповіла красуня. "І я б відкрила консервне виробництво, щоб прогодувати його взимку".
  
  Дойл зауважив з усією щирістю: "Боже, допоможи бідоласі".
  
  Муньос усміхнувся, і Дойл теж усміхнувся, але вона також прийшла до висновку, що бідолаха Габріель приречений. Без сумніву, саме про цієї делікатної теми він хотів поговорити з Дойл, і добре, що вона ухилилася від незручного розмови; як зауважив Муньос, Дойл ні в якому разі не був експертом і не знав, що сказати.
  
  Глибоко зітхнувши, Дойл подивився у вікно. "Цей бізнес з любов'ю і пристрасним бажанням так чертовски складний", - подумала вона; можна було б подумати, що вони зроблять його набагато простіше, з великими блискучими вивісками, що висвітлюють шлях до щастя.
  
  У тиші, що наступила Дойл зазначив, що вони знову попрямували у бік житлових комплексів, і на мить відчув невпевненість, враховуючи їх вчорашній досвід. "Отже, в чому суть цього завдання?"
  
  "Я відправив вам файл", - відповів Муньос. "Хіба ви його не читали?"
  
  "Ні", - відповів Дойл з великою гідністю. "Я повинен зберігати ясність розуму для своїх передчуттів".
  
  Видавши роздратований звук, Муньос пояснив: "Це допит свідка в клініці Святої Трійці".
  
  "Ще одне жахливе завдання", - заявив Дойл з глибокою відразою. “У мене не найприємніші спогади про цьому убогому місці — одного разу підозрюваний стрибнув у вікно. Я здивований, що вони просто не закрили його, коли Церква згоріла дотла ".
  
  Муньос знизав плечима. "Можливо, Єпархія вирішила, що це все ще варто того".
  
  “ Малоймовірно, Муньос; єпархія зараз підтримує будівництво нової клініки Святого Михайла. Можливо, Свята Трійця подала заявку на державне фінансування або щось в цьому роді - я думаю, що Порада медичних працівників давав їм гроші і раніше ".
  
  Муньос багатозначно подивився на неї. “ Свідок, якого ми опитуємо, вважає, що вони займаються збутом наркотиків.
  
  "А," сказав Дойл. “ Ні слова більше.
  
  Це було не вперше; часто персонал таких міських клінік користувався своїм доступом до наркотиків і потайки крав їх, щоб продати з величезною прибутком — часто тим самим пацієнтам, яких вони лікували. Це була постійна проблема, оскільки персонал в таких клініках, як правило, мав високу плинність кадрів, і часто якість персоналу було не найкращим.
  
  Дойл зауважив: “Це все та ж стара історія, і, схоже, ніхто ніколи не справляється з тими ж старими проблемами. Можна подумати, що вони докладають більше зусиль, щоб впоратися з ними, що вони роблять".
  
  "Може бути, вони не хочуть розбиратися з проблемою", - трохи цинічно зауважив Муньос. "На цьому можна заробити багато грошей".
  
  Але Дойл наполягав: “Кому-то де-то це повинно бути небайдуже, Муньос. Можливо, їм потрібно почати перевіряти чесність персоналу в клініці, щоб зрозуміти, чи немає у них спокуси — точно так само, як вони роблять з копами.
  
  “Я не думаю, що Служба охорони здоров'я дозволила б перевірки на чесність. Це не схоже на Met ".
  
  Дойл змушений був погодитися з цією незаперечною істиною, а потім задався питанням — з деяким занепокоєнням, — чому саме це завдання було дано Муньосу. Зрештою, це було не те, чим зазвичай займався сержант Муньос; зазвичай злочинами, пов'язаними з наркотиками, займалися офіцери, що мали досвід у виявленні "підказок", пов'язаних з обігом наркотиків, оскільки злочинці дуже добре замітали сліди.
  
  "Не знаю, чи подобається мені це, - вирішив Дойл, намагаючись придушити почуття тривоги. - По-перше, нам не слід було тут перебувати, а МАО Муньоса ніде не видно".
  
  Вирішивши розібратися в цих різноманітних і тривожних підозри, Дойл ризикнув запитати: "Чому вони відправили тебе в поліцію моралі, Муньос?"
  
  “ Я не знаю. Я роблю те, що мені говорять, Дойл.
  
  Вони заїхали на стоянку на вулиці, яка була недалеко, але не надто близько від Клініки — у цьому районі міста завжди краще підходити обережно, — і Муньос заглушив двигун.
  
  Але Дойл відволіклася, бо помітила велику і знайому фігуру, яка прямувала до них по тротуару. В крайньому подиві вона вигукнула: "Мати милосердна, я думаю ... та я думаю, що це інспектор Гирі з Дубліна".
  
  Муньос підняла брови. “ Ти його знаєш? Він мій МАО.
  
  OceanofPDF.com
  
  Глава 15
  
  Після цього шляху назад вже не буде.
  
  
  
  Дойл прийшов до висновку, що поява інспектора Гирі на місці злочину було занадто великим збігом, і відразу відчув себе трохи краще в ситуації; можливо, це підлаштовано, але це має бути підлаштовано Ектона, так що вона просто посидить тихо і подивиться, що там можна побачити. Проте краще бути обережною; була причина, по якій її нестерпний чоловік не попередив її про цю маленьку зморшки, і їй не завадило б з'ясувати, чому.
  
  Як тільки вони зібралися на тротуарі, ірландець у своїй серйозній манері знизав Дойлу руку. Він був великим, солідним чоловіком в кращих традиціях ірландської міді і дуже серйозною людиною. “ Радий знову бачити вас, офіцер Дойл.
  
  "І ви, сер". Вона зробила паузу. "Хто лідирує?" Це був обґрунтований питання, оскільки інспектор Гирі, може бути, і МАО, але він перевершив за рангом двох дівчат.
  
  "Сержант Муньос веде розслідування", - пояснив він. "Я просто відвідувач".
  
  "Ну, до тих пір, поки це не я", - пожартував Дойл і спробував ігнорувати перехресні потоки емоцій між двома іншими. "Не може бути, щоб він загравав з нею", - здивовано подумала вона; він не з тих, хто заграє.
  
  Вони обернулися в бік клініки, і Муньос перевірила записи на своєму мобільному телефоні, щоб почати інструктаж. “Свідок - Деві Макшейн, лаборант. Він підозрює, що у цьому закладі торгують наркотиками, і пропонує встановити спостереження.
  
  "У них що, ще немає системи спостереження?" Здивовано запитав Гирі. Камери відеоспостереження були всюди в Лондоні, і тому інспектора можна було пробачити за те, що він думав, що безкоштовна клініка в центрі міста буде центром спостереження.
  
  "Там є вид на вулицю, але всередині нічого немає", - сказав йому Муньос. "Я вважаю, це показник того, що вони цілком можуть займатися незаконним бізнесом".
  
  Дойл пояснив Гирі: “Це не зовсім несподівано — у цієї клініки довга історія. Саме тут розташовувалася база даних про корупцію в Метрополітені - і в результаті тут сталося вбивство ". Враховуючи нинішню компанію, вона дипломатично вирішила, що, ймовірно, краще не згадувати про те, хто вчинив вищезазначене вбивство.
  
  Муньос додав: "І це не єдине; Церква, яка спонсорувала цю клініку, була навмисно спалена після того, як корупційна оборудка була згорнута".
  
  "І краще не згадувати про те, хто вчинив вищезгаданий підпал церкви", - подумав Дойл. Фейт, у мене більше секретів, ніж я можу відстежити, і це сумний, дуже сумний коментар до компанії, яку я підтримую.
  
  “ Тоді давайте ввійдемо і подивимося, що скаже містер Макшейн. "Муньос прибрала свій мобільний в піхви, і три детектива продовжили шлях до клініці.
  
  “ Тобі не здається трохи дивним, що він хоче зустрітися на території? Дойл розмірковував вголос. “ Це не буде великою проблемою, якщо серед білого дня будуть помічені троє детективів, шмигають всюди. Не кажучи вже про те, що не було жодної помилки в тому, що Гирі був поліцейським, незважаючи на його цивільне — з таким же успіхом цей чоловік міг носити табличку на шиї.
  
  "Клініка зазвичай сьогодні закрита — у них є кошти тільки на те, щоб підтримувати її роботу чотири дні в тиждень", - пояснив Муньос. “ Свідок сказав, що хоче показати нам деякі записи, і вони повинні бути локальними, тому що вони паперові, а не електронні.
  
  Здавалося б, це ще один явний ознака того, що хтось займався незаконним продажем наркотиків неофіційно, але Дойлу все одно здавалося дивним, що свідок не міг просто зробити кілька копій потихеньку і принести їх в управління. Не кажучи вже про те, що інтерв'ю з копами в приміщенні відкрито викрило б його як інформатора, а наркобарони, як правило, дуже жадають помсти. У неї встав дибки потилицю, і вона здивовано спохмурніла. Що? Наркоторговці, як правило, немилосердні; це не було новиною.
  
  Муньос надіслав повідомлення про їх прибуття до дверей клініки, і її відкрив сам Макшейн, жилавий молодий чоловік років тридцяти п'яти. Незважаючи на своє ім'я, яке звучить по-ірландськи, Дойл відразу зрозумів, що його предки походили не з Старого Світу — хоча, можливо, це нічого не значило, оскільки його могли усиновити.
  
  Муньос представив їх один одному, і свідок коротко привітався з ними з кам'яним обличчям. Дойлу здалося, що він не був радий бачити Гирі, що замикає хід, що не передвіщало нічого хорошого; вона з деяким занепокоєнням подумала, що, можливо, вони потрапили в ще одну пастку, розставлену для Муньоса.
  
  "Ідіть за мною". Свідок повернувся, щоб відвести їх у підсобні приміщення, але як тільки він це зробив, Гирі люто накинувся на хлопця, шпурнувши його обличчям вниз на стійку прийому і заламавши йому руку за спину. “ Легше з цим, хлопець.
  
  "Я чистий, я чистий," прохрипів чоловік, притулившись до лінолеумної стільниці, і не зробив спроби чинити опір цьому брутальному ставленню.
  
  Не послаблюючи хватки, Гирі витягнув пістолет ззаду з—за пояса свідка - там, де він був прикритий його пальто, — а потім обшукав його.
  
  "У вас є дозвіл на зброю?" Запитала Муньос, вміло відновлюючи самовладання. Можливо, це зброя не було незаконним, якщо чоловік з якоїсь причини отримав державну ліцензію.
  
  "Ні", - коротко відповів Макшейн. "Немає дозволу".
  
  Це було достатньою причиною для проведення арешту на місці — оскільки носіння пістолета приватною особою було незаконним, — але в даному випадку свідок був інформатором, і це створило дилему для Муньоса, який зробив паузу, роздумуючи.
  
  "Це армійське зброю", - коротко сказав Гирі, забираючи зброю в кишеню. Потім він звернувся до свідка, звільняючи його від своїх обіймів. “ Ти отримаєш його назад, хлопець, але тільки якщо будеш добре поводитися.
  
  "Я не знаю, чи я можу обіцяти, що ми повернемо його незаконну зброю", - сказав Муньос рівним тоном.
  
  "Перепрошую, мем", - негайно сказав Гирі. "Я забувся".
  
  Свідок випростався і продовжив свій шлях до офісів позаду них, як ні в чому не бувало, в той час як Дойл вирішив, що є що сказати про зухвалих ірландських копів, які не боялися зіштовхнути кілька голів один з одним; теоретично Муньос міг бути головним, але не можна було заперечувати, що великий і кулачний чоловік послав незаперечна повідомлення.
  
  Коли вони пішли за Гирі в підсобку, Муньос скористався можливістю, щоб нахилитися до Дойлу і тихо запитати: "Ти помітив його татуювання?"
  
  "Ні", - визнав Дойл. Повірте, Муньос помічала такі деталі, як татуювання, в той час як відбувалося жорстоке і несподіване знищення; Дойл, навпаки, була вражена до глибини душі.
  
  “Це в нього на руці. Це саморобний прикраса, на зразок тих, що роблять у в'язниці. Це якийсь символ - на костяшках його лівої руки ".
  
  “ Значить, ти думаєш, він сидів у в'язниці? Насправді це не було б великим сюрпризом; наш містер Макшейн здавався занадто замкнутим для лаборанта, який був готовий доносити на торговців наркотиками.
  
  "Я не знаю, але це така ж татуювання, як у мого дивака, на тій же руці".
  
  Дойл повернувся і здивовано втупився на неї. “ Справді?
  
  "Так". Інша дівчина насупилася, обдумуючи це. "Можливо, це просто збіг — можливо, вони обидві відбували термін у в'язниці або належали до однієї банди, коли росли".
  
  "Ось де було б зручно мати когось, хто був знайомий з татуюваннями", - зауважив Дойл. Команда поліції моралі, зокрема, прагнула знати значення, що стоять за широким розмаїттям ієрогліфів, з якими вони стикалися у своїй роботі, і це було ще однією причиною, по якій було дивно, що Муньосу доручили допитати цього свідка.
  
  Макшейн пройшов у кабінет до задньої частини будівлі, і коли вони всі зібралися в кімнаті, він висунув картотечна шафа, потім потягнувся до задньої стінці, щоб дістати простий конверт з манільської паперу, який був захований за іншими папками. “ Ось— я зняв кілька накладних і накладних на перевезення, щоб показати вам.
  
  Він витягнув кілька паперів з вмісту конверта і розклав їх на обшарпаному сталевому столі. “Ось— ви можете бачити, що є розбіжності в кількості. На цьому коносаменті зазначено вдвічі більше, ніж було зазначено в накладних. Він вказав пальцем на кожну.
  
  "І всі рахунки написані олівцем", - зауважив Гирі, нахиляючись, щоб подивитися. "З ними легко грати".
  
  "Ще більше задимлення", - погодився Дойл, коли Макшейн прибрав документи назад у конверт. "Шкода, що це місце теж не згоріло дотла".
  
  "Ось де щеплення були зіпсовані", - сказав Макшейн рівним тоном. "Пару років тому".
  
  Це слово важко повисло в повітрі, і на мить запанувала глибока тиша.
  
  - Що означає татуювання на вашій руці, містер Макшейн? - раптово запитав Муньос.
  
  Свідок повернув руку, щоб розглянути його, і недбало знизав плечима. “Нічого. Я десь це бачив, і мені сподобався дизайн".
  
  Муньос дістала свій мобільний. “ Я б хотіла зробити знімок, якщо можна.
  
  “ У вас є ордер? - спокійно відповів чоловік"
  
  Було ще одне коротке мовчання.
  
  Гирі запитав: "чи Не могли б ви надати нам ще яку-небудь інформацію про цій установці для перевезення наркотиків, містер Макшейн?"
  
  Макшейн знизав плечима, вираз його обличчя нічого не виражало. “Я знаю, що бухгалтер підпорядковується жінці. Я ніколи не зустрічався з нею, я тільки чув, як він розмовляв з нею по телефону — він багато на неї скаржиться. Він зробив паузу. "Але у мене склалося враження, що вона була офіцером поліції".
  
  Знову настав момент глибокого мовчання, і у Дойла склалося враження, що, незважаючи на його недбале ставлення, свідок був весь увагу, як гончак на вістрі. Цікавим було те, що він не говорив правди — наприклад, він не підслуховував ніяких розмов, і — що ще більш дивно — Дойл швидко прийшов до висновку, що цей чоловік тут взагалі не працював.
  
  Якщо він передавав їм інформацію, то той факт, що він підняв питання про щеплення, не міг бути збігом, і тому — в черговий раз — Дойл опинилася перед дилемою, оскільки вона не могла сказати іншим, що він вигадав майже все, що сказав, не маючи під собою жодних підстав — не кажучи вже про те, що вона взагалі не думала, що він тут працює.
  
  "Я могла б подзвонити Эктону", — подумала вона, але - якщо я не помиляюсь у своїх припущеннях — Ектона повністю обізнаний про цю дивну ситуацію, ось чому нам пощастило присутністю огрядного ірландського інспектора, який, до речі, не здається надмірно стривоженим. Це, і він недбало взяв конверт з щільного паперу, щоб сунути його під пахву, у той час як гострий погляд Макшейна спостерігав за тим, як він це робить.
  
  Все це було дуже заплутано, і Дойл вже майже вирішила, що їй слід відмовитися від спроб придумати, що робити, і просто зателефонувати Эктону на місці, коли тишу порушив обережний стукіт у двері, коли вона повільно відчинилися.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  Глава 16
  
  Місія виконана.
  
  
  
  Дойл і Муньос негайно зайняли оборонні позиції, коли Гирі ступив уперед, щоб ногою зупинити просування двері, стоячи збоку. "Поліція", - покликав він. "Хто там?" - запитав я.
  
  Настало коротке мовчання. "Код один", - здивовано вимовив жіночий голос, і Гирі відкрив двері, щоб показати здивованого сержанта Руппе. Вона була в уніформі і стояла на порозі, намагаючись приховати свою тривогу, оглядаючи присутніх у кімнаті. "О—О, вибачте; надійшло повідомлення про підозрілу активність — сьогодні заклад має бути закрита". Вона не дала ніяких пояснень щодо того, чому з нею не було другого поліцейського або чому вона не викликала підкріплення, як того вимагав протокол, коли патрульний розслідує підозрілу діяльність.
  
  Про-хо, зрозумів Дойл; це якась пастка, тільки на цей раз не для нас.
  
  "У нас ситуація з кодом п'ять", - пояснив Муньос. "Було б краще всього відправлятися додому, сержант". Код П'ять вказував на те, що операція проводиться під прикриттям, а це означало, що патрульні у формі повинні уникати місця проведення гри, щоб не видати її. Не те щоб це, звичайно, мало значення; будь-який, хто приділив би хоч трохи уваги, зрозумів би, що різноманітні люди, в даний час захаращують приміщення клініки, були Левами - вони точно не були персоналом або пацієнтами, і заклад має бути закрита.
  
  Але що було більш цікавим для Дойла, так це явне замішання Руппе, коли вона на мить завагалася, не в силах з-за слів Муньоса задати питання, які їй явно до смерті хотілося поставити.
  
  “Тоді гаразд. Вибачте, я піду", - нарешті сказала жінка і повернулася, щоб піти на негнущихся ногах.
  
  "Вона в шоці", - подумав Дойл, дивлячись їй услід. Повинно бути, вона і є той офіцер поліції, про який говорив Макшейн, що також означало, що вона має бути замішана в контрабанді наркотиків в клініці. Хоча, зрештою, це було не зовсім несподіванкою — вона і раніше йшла в самоволку і була по вуха в дивній ситуації на місці вбивства дивака. Коли зіставляєш всі крапки над "i", стає ясно, що сержант Рупп була брудним поліцейським, і їй соромно за те, що вона зрадила честь своєї сім'ї.
  
  "Тепер є одна заковика", - зауважив Гирі у тиші, що наступила.
  
  "Давайте не будемо робити поспішних висновків", - застеріг Муньос, а потім повернувся, щоб запитати Макшейна: "Ви впізнали цього офіцера — коли-небудь бачили її раніше?"
  
  "Ні", - сказав Макшейн.
  
  - Ти коли-небудь чув її голос?
  
  "Ні, - повторив він і більше нічого не запропонував.
  
  "Він холоднокровний як лід", - подумав Дойл; ні в якому разі не звичайний лаборант. Але потім її вразило інше раптове осяяння, оскільки вона зрозуміла, що свідок анітрохи не здивувався такому повороту подій. Насправді, вирішив Дойл, наш містер Макшейн був дуже задоволений, незважаючи на своє безпристрасне вираз обличчя. Він, мабуть, знав, що Руппе збирається увійти знав це, а також знав, що її чекає дуже неприємний сюрприз.
  
  Муньос, очевидно, вирішила, що їй набридло бути захопленою зненацька і що давно пора піти для підведення підсумків. "Спасибі, що прийшли до мене", - сказала вона свідку різким тоном. "У нас є ваша контактна інформація?"
  
  "Так", - сказав Макшейн, і це було неправдою.
  
  Коли вони вийшли за двері клініки, Муньос продовжив: "Тоді ми зв'яжемося з вами, і я думаю, мені не треба попереджати вас, щоб ви нікому нічого не говорили про це — ви можете піддати себе ризику".
  
  "Я розумію", - кивнув чоловік, а потім засунув руки в кишені куртки і пішов, не озирнувшись.
  
  Дойл належним чином зазначив, що більше не було жодних згадок про незаконне зброю, і припустив, що Гирі повернув йому його потайки, а Муньос вирішив не займатися цим питанням.
  
  В мовчанні три детектива попрямували по тротуару до своїх припаркованим машин. Муньос ссутулила плечі, захищаючись від вітру, і звернулася до інших: "Що ми думаємо?"
  
  "Я думаю, наш містер Макшейн хотів вистрілити через ніс", - припустив Дойл. “ Я думаю, він знав, що прийде Руппе, і хотів налякати її до напівсмерті.
  
  Вона помовчала, намагаючись вирішити, чи варто згадувати, що, на її думку, він насправді не працював в клініці, але, враховуючи недавню дискусію про передчуттях Дойла, вирішила цього не робити. Звичайно, вона розповіла б Эктону, але знову ж, вона анітрохи не здивувалася б, якби Ектона вже був в курсі. Хоча— хоча це не дуже-то схоже на сцену в стилі Эктона, коли сержант Рапп спотикається, як корова на кукурудзяному полі. Ектона, як правило, був більш витонченим — він спеціалізувався на хитрості і спритності рук. Вона злегка насупилася, тому що у неї знову защипало в потилиці.
  
  Її повернули до обговорення, коли Муньос запитав: “Тоді навіщо йому заявляти, що він хоче встановити стеження? Він скомпрометував це, якщо ми припустимо, що Руппе взагалі пов'язаний з буровою установкою.
  
  "Я думаю, ми припускаємо, що таким було його намір з самого початку", - сказав Гирі.
  
  Двоє інших детективів обдумували це, поки всі вони йшли по тротуару, насторожено озираючись на підозріле оточення.
  
  "Так," сказав Муньос. "Я думаю, ви маєте рацію; насправді він не хотів влаштовувати замах, замість цього він хотів, щоб ми добряче налякали Руппе — можливо, відлякали її від бурової установки".
  
  "Вона його дівчина?" Припустив Гирі. "Колишня дівчина?"
  
  "Ні", - подумав Дойл. Коли Макшейн сказав, що не знає її, це було правдою.
  
  "Я не знаю", - сказав Муньос. “Але я повинен знати, що сказати у своєму звіті. Якщо Рупп - брудний поліцейський, це головне, що зійде з рук, і я повинен негайно повідомити про це Эктону ".
  
  "Це завдання Эктона?" трохи здивовано запитав Дойл. Ектона зазвичай розслідував вбивства.
  
  "Так— давайте підійдемо до машин, щоб ми могли поговорити на вітрі".
  
  Вона прискорила крок, так що дві дівчини швидко йшли пліч-о-пліч по тротуару, а Гирі замикав хода. Майже відразу ж Муньос знизила голос і звернулася до Дойлу: "Ти думаєш, що-небудь з цього було справою рук Эктона?"
  
  Ще одне нагадування про те, що Муньос не був дурнем, і, врешті-решт, це мало сенс; це завдання здавалося занадто сильно пов'язаних із вбивством дивака, коли свідок згадав про отруєних щеплення, і сержант Руппе з'явився як по команді. І не кажучи вже про те, що справедливого Муньосу взагалі не слід було давати такого завдання — здавалося, що це була підстава Эктона, навіть якщо її мета була зовсім не зрозуміла.
  
  З іншого боку, Дойл не могла дозволити Муньосу дізнатися, що Ектона регулярно маніпулює поліцейськими подіями, і тому вона обережно порадила: "Я вважаю, це можливо, Муньос; але пам'ятаєте, він не хотів, щоб ми що-небудь говорили про подстроенном на сходовій клітці, тому нам краще бути обережними з тим, що ми говоримо і про це".
  
  "Вірно". Потім Муньос вказала очима на Гирі. "Ти думаєш, Ектона теж стояв за його завданням?"
  
  Дойл вирішив, що немає нічого поганого в тому, щоб визнати: “Так. Ми познайомилися з ним в Дубліні, коли працювали там над справою, і я не здивуюся, якщо Ектона запросить його в якості свого роду неофіційного охоронця.
  
  Муньос кивнула і злегка нахилила голову. “ Що ти знаєш про нього - про Гирі?
  
  "Насправді не так вже й багато; чому?"
  
  Здавалося очевидним, що Муньос зважує, що сказати, і вона на мить замовкла, поки вони проходили кілька кроків. "Я трохи непокоюся за нього".
  
  Це було сюрпризом — хоча здавалося, що в цей жахливий день сюрпризи слідували один за іншим, — і Дойл підняла брови, озираючись на великого чоловіка, який слідував за ними по п'ятах. “Турбуєшся про Гирі? Чому так?"
  
  “Сьогодні вранці ми опитували сусідів, і до нього підійшов ірландець — підозрілий тип. Здавалося дивним, що вони знають одне одного, оскільки Гирі сказав мені, що ніколи раніше не був у Лондоні. І після того, як вони поговорили кілька хвилин, схиливши голови один до одного, Гирі не міг дочекатися, коли ж ми вирушимо на іподром, хоча ми ще не закінчили наше опитування ".
  
  Але Дойл зробив розумний висновок. "Можливо, цей хитрий хлопець був інформатором і передав наводку".
  
  Муньос тихо відповів: “Я так не думаю. Якщо це була підказка, то він повинен був згадати про це мені — в кінці кінців, я його начальник. І він вибив час, коли поїхав на іподром - я перевірив, — так що, що б це не було, це не було офіційним справою ".
  
  Це не віщувало нічого доброго, оскільки Дойл не міг придумати жодного розумного пояснення такій поведінці, особливо з боку недавно прибулого поліцейського з іншого міста. Офіцерам не дозволялося спілкуватися з інформаторами, і тому, якщо стукач давав офіцерові наводку, зустріч повинна була бути належним чином зафіксована — це був ще один спосіб для Метрополітену провести перевірку на чесність свого персоналу і переконатися, що ніхто не надто подружився з кримінальним елементом, з яким вони зіткнулися.
  
  І щоб ми не забули — кримінальну управління розкрило ірландську контрабандну установку на іподромі деякий час тому, і виявилося, що Муньос не влаштовували висновки, які вона зробила.
  
  “ Чесне слово, Муньос, ти не думаєш, що Гирі теж може бути брудним?
  
  Муньос неохоче відповів: “Можливо. Це виглядає не дуже добре".
  
  Насупившись, Дойл обмірковував це, поки вони наближалися до місця без розпізнавальних знаків. “Я так не думаю, Муньос — я впевнений, що він тут на прохання Эктона, і я не думаю, що Ектона став би нав'язувати нам брудного копа. Але я гадаю, нам краще бути обережними, якщо ми не впевнені. Я подзвоню Эктону і запитаю його, скільки з цього включити у ваш звіт, і я запитаю його про Гирі, поки буду цим займатися. А поки нагадай, що в Гирі є конверт Макшейна.
  
  “Добре, дякую, я дізнаюся про це у нього. Я піду посиджу з ним в машині, поки ти будеш дзвонити — так він нас не почує. Я скажу йому, що вам потрібно трохи усамітнення, щоб обговорити, що робити з сержантом Руппе.
  
  "Так," сказав Дойл. Звичайно, це могло б здатися дивним, оскільки саме Муньос-старший офіцер повинен був дзвонити своєму командиру по цій делікатній темі, але оскільки Дойл все одно не терпілося поговорити зі своїм примхливим чоловіком, вона не стала заперечувати і без подальших церемоній відкрила дверцята машини.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  Глава 17
  
  Звичайно, він скоро цим займеться. Кожен день зволікання був небезпечний.
  
  
  
  Дойл закрив двері без розпізнавальних знаків, дістав мобільний і набрав номер її чоловіка. З якоїсь причини її дзвінок не пройшов, і коли вона збиралася повторити спробу, на її особистий мобільний надійшов сигнал, а потім вона згадала, що він не хотів, щоб вони розмовляли за своїм державним телефонами — вона знову забула.
  
  Вона слухняно натиснула кнопку відповіді на особистому мобільному телефоні, а потім піднесла його до вуха. “Привіт, чоловіче. Це схоже на старі добрі часи, коли ти намагаєшся пустити мені пил в очі. Я так щасливий, що повернувся до роботи і забезпечую дах над твоєю нещасною гомбиновой головою.
  
  Він не намагався заперечувати, а замість цього заспокоїв: "Мені шкода, що я не попередив тебе, Кетлін; це прикра ситуація".
  
  "Викладай," наказала вона. “ Я рахую до десяти.
  
  "Будь ласка, не будь нещасною".
  
  "Я готова до п'яти", - відповіла вона.
  
  Він поддразнил: "Яка жалість; під час обіду ти здавалася набагато щасливішими зі мною".
  
  Він намагався відвернути її розмовами про секс, але вона була обізнана про його підступність і тому не збивалась зі свого курсу. “Ну, якщо ти колись захочеш ще такого ж, тобі краще перекусити, чоловіче. Чому я була захоплена зненацька тут?"
  
  "Тому що я не хочу, щоб ти знала", - просто відповів він.
  
  Вона здивовано моргнула. “ Це та сама могила?
  
  “Так. Боюся, що це так".
  
  “ І все ж ти хотів, щоб я був тут, у гущавині всього цього? В цьому не було особливого сенсу; якщо він намагався зберегти від неї секрети, то навіщо йому взагалі заганяти її в центр цієї плутанини?
  
  “Так. Це було необхідно, і ще раз, я щиро шкодую".
  
  "Тим не менш, Гирі - це твоїх рук справа". Вона хотіла переконатися в цьому на тлі тривожного розповіді Муньоса про скачках.
  
  "Так".
  
  Дойл помовчав, потім додав: "Ну, Муньос турбується, що Гирі брудний".
  
  "Невже це вона?"
  
  "Невже це він?"
  
  "Наскільки я знаю, немає", - відповів він.
  
  Остаточно виведена з себе, Дойл глянула в дзеркало заднього виду і побачила Муньоса і Гирі, що сидять в інший припаркованій машині і старанно не розмовляють один з одним. "Муньос також підозрює, що ти стоїш за цією дивною підставою - і в цьому немає її провини, мій друг, — і тому вона хоче знати, що робити з появою сержанта Руппе, такого підозрілого".
  
  “ Сержантові Муньос слід подати рапорт.
  
  З деяким занепокоєнням Дойл знову глянув на двох інших. “ Правда? Це виглядає не дуже добре для прекрасного сержанта Руппе.
  
  “ Боюся, прекрасна сержантша сама накликала на себе неприємності.
  
  "Справедливо", - погодився Дойл. "Нехай фішки падають, куди їм заманеться".
  
  "Насправді".
  
  Дойл насупилася, подумавши про інший потенційної міні. “ А Муньос пізнає свідка, з яким ми розмовляли, — не піддасться він ризику?
  
  “ Думаю, він не назвав вам свого справжнього імені.
  
  Раптово вона підняла голову і на мить недовірливо дивилася на мобільний, перш ніж знову піднести його до вуха. - Помилуй мати, Майкл, ти теж не знаєш, хто він такий.
  
  "Ні", - погодився він. "Я не знаю".
  
  Це здавалося абсолютно фантастичним, але, з іншого боку, це тільки зміцнило її відчуття, що це не була тонка рука Эктона, управляв чим би-то-ні-з-за лаштунків. Що, якщо подумати, було навіть більш фантастичним, ніж що-небудь інше; що Ектона був готовий взяти на себе другорядну роль, чекаючи на задньому плані, поки його гаряче улюблена дружина потрапляла в одну небезпечну ситуацію за іншою — розмови про корову на кукурудзяному полі.
  
  Порушивши тишу, він сказав: “Боюся, я не можу сказати більше. Як я вже згадував, це делікатна ситуація".
  
  "Так завжди буває", - заперечила вона.
  
  "Цей," відповів він, - більш делікатний, ніж більшість".
  
  Вона насупилася, дивлячись в трубку, оскільки це було правдою. “Тоді добре; я скажу Муньосу, щоб він склав повний звіт. Хоча краще б наступного разу не було — я заслуговую попередження, перш ніж мене ось так ошарашат, чоловіче.
  
  - За моїм власним причин важливо, щоб ви залишалися необізнаними, - обережно сказав він.
  
  Це натякало на подальші несподіванки, і тому вона відповіла: "Просто приголомшливо".
  
  "Мені дуже шкода, Кетлін".
  
  Каяття в його голосі було щирим, і вона вирішила, що більше не буде тиснути на нього, інакше у неї виникне спокуса викинути обидва безглуздих мобільника з вікна машини і переглянути всю цю історію зі зміною уподобань. “Тоді все в порядку. Як поживає хлопчик?"
  
  “ Мері взяла його, щоб забрати Джемму зі школи.
  
  Це була приємна новина — те, що він випустив дитину з поля зору, — і ще одна причина, по якій вона не хотіла відчитувати його, як архиженщина, за його численні провини. “ Ну, мені треба йти на своє дурнувате нарада оперативної групи, а потім я постараюся повернутися додому раніше. Мені потрібно заповнити купу паперів, так що, може бути, я дозволю Едварду сісти до мене на коліна і допомогти мені.
  
  “ Ти могла б сісти до мене на коліна - я теж допоможу.
  
  Вона посміхнулася у мобільник. “Ми розберемося, хто у кого сидить на колінах пізніше. Ваше здоров'я".
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  Глава 18
  
  Це ніколи не було легко піддаватися ворожого вогню і бути вимушеним чекати.
  
  
  
  Після того, як Дойл належним чином передав інструкції Эктона, Муньос повернулася до їх машині, щоб вона могла відвезти Дойла назад в штаб-квартиру. Як тільки вони стартували, Дойл запропонував: “Я мало що зміг витягнути з Эктона, Муньос. Я думаю, що у нас тут відбувається ситуація з нашим власним Кодом П'ять, коли в цих таємничих подіях є якась мета, але вони не обов'язково хочуть, щоб ми, піхотинці, знали, у чому вона полягає ".
  
  Інша дівчина кивнула. “ Ти що-небудь говорив про Гирі?
  
  “Я так і зробив. Це справа рук Эктона — що його звели, щоб він став вашим МАО. Це звучало так, ніби Ектона був би дуже здивований, дізнавшись, що Гирі був брудним ".
  
  Муньос обдумав це. “ Але Ектона погано його знає.
  
  "Ні, він цього не робить". Дойл не думав, що Гирі був брудним, але вона швидко прийшла до усвідомлення того, що їй потрібно більше інформації про всієї ситуації, оскільки під час розмови з чоловіком вона прийшла до деяких тривожних висновків.
  
  Перший тривожний висновок полягав у тому, що її чоловік не обов'язково стояв за замахом на Руппе в клініці, що потім невблаганно призвело до другого тривожного висновку, який полягав у тому, що він, здавалося, не дуже турбувався про той факт, що його гаряче улюблена дружина опинилася в епіцентрі якоїсь сутички з участю брудних копів і незаконної схеми з наркотиками.
  
  З того місця, де вона стояла, в цьому не було ніякого сенсу. Ектона не збирався сидіти склавши руки, поки хтось інший керував усім цим - свині полетіли б. Не кажучи вже про те, що ці самі брудні копи вже показали себе абсолютно безжальними. Отже, що тут відбувається? Це було майже так, як якщо б... чесне слово, це було майже так, як якщо б Ектона з якоїсь причини не вважав це важливим.
  
  Вона підняла підборіддя, щоб розглянути будівлі, повз які вони проїжджали, насправді не бачачи їх. От і все; він не відчував, що це важливо, але він дозволяв цьому продовжуватися, поки чекав свого часу. Але чому? Звичайно, ніщо не може бути більш нагальним, ніж переслідування брудних копів?
  
  Це наштовхнуло її на ще одну тривожну думку; можливо, його дивна реакція була ще одним симптомом його нинішнього нестійкого душевного стану. Можливо, його раптова прихильність до малюка Едварду підірвала його здатність ясно мислити, оцінювати, що дійсно становить небезпеку, а що ні. Зрештою, він був упевнений, що малюк Едвард в небезпеці, хоча це просто не було правдою; йому взагалі нічого не загрожувало.
  
  Якщо у Эктона були проблеми з нормальною роботою мозку, це була тривожна думка; незалежно від його схильності до сумнівних вчинків, не було ніяких сумнівів, що місто став більш безпечним місцем, якщо прославлений старший інспектор докладав всі зусилля.
  
  Отже, здавалося очевидним, що прекрасної Дойл найкраще струсити куксами і ще трохи порыскать навколо. На щастя, у неї був канал зв'язку з кимось, хто міг би пролити світло, і тому вона відчула величезне полегшення, заставши Вільямса в його кабінеті за кілька хвилин до того, як їй потрібно було йти звітувати перед оперативною групою.
  
  Він як раз давав завдання сержанту—сержантові і, побачивши її в дверях, просигналив, що підійде до неї через хвилину. Вона почекала, поки двоє чоловіків закінчать; це звучало так, ніби сержанту-сержанту належало допитати свідка по справі сера Кавано, і вони були стурбовані тим, що свідок може виявитися непокірним, тому вони шукали правильний шлях.
  
  Невелика вина свідка, подумав Дойл, враховуючи, що всіх членів Ради вбивають направо і наліво. Я б волів місяцями ховатися під ліжком, ніж говорити з поліцією.
  
  Сержант зупинився на шляху до виходу і шанобливо звернувся до Дойлу. “Для мене велика честь познайомитися з вами, офіцер Дойл. Ви не заперечуєте, якщо я зроблю невеликий знімок?"
  
  Дойл одягла свою найкращу посмішку героїчного офіцера з двома подяками і слухняно встала поруч з чоловіком, коли він нахилився, щоб зробити знімок, тримаючи свій мобільний телефон на відстані витягнутої руки. Вона ніколи не знала, що сказати в таких ситуаціях, але голос чоловіка луною віддавався у неї в голові: "Не знаю, чи чули ви, мем, але в The Bowman з'явився новий напій під назвою 'Офіцер Дойл'".
  
  "Ні — правда?" - запитала Дойл, намагаючись приховати свою не надто захоплену реакцію на цю новину. Популярний місцевий паб був місцем, де зазвичай збиралися рядові співробітники правоохоронних органів.
  
  Чоловік подивився на фотографію і посміхнувся, задоволений результатом. "Це ірландський червоний ель".
  
  Позаду себе Дойл бачив, як Вільямс прикрив рота рукою.
  
  "Це чудово", - сказав Дойл. "Будь ласка, передайте їм мої найкращі побажання". Вона продовжувала посміхатися, але як тільки він закрив двері, повернулася до Вільямсу. “ Тепер ти можеш перестати сміятися, Томас.
  
  Він голосно розсміявся. “ Я нічого не міг з собою вдіяти. Ти ледве могла приховати своє збентеження.
  
  Розсерджена, вона сіла в крісло. "Це нечесно; я буду дурною прыгуньей в бридж до кінця своїх днів".
  
  Він знизав плечима, все ще бавлячись. “ Людям потрібні герої, Кет, подобається тобі це чи ні. Ти заслужила мантію, і тому мало що можеш з цим зробити.
  
  Вона пробурчала: "Це безглуздо, ось що це таке — всім потрібно просто подолати це".
  
  "Людям потрібні герої", - повторив він. "Правоохоронним органам більше, ніж кому-небудь іншому".
  
  У Дойл по шкірі побігли мурашки, і вона підняла голову, щоб задумливо подивитися на свого супутника. “ Так— Ну, я тут, Томас, тому що мені потрібно з'ясувати, як загинув чоловік сержанта Руппе.
  
  Вільямс, здавалося, був збитий з пантелику цієї непослідовністю. "Він був героєм?"
  
  "Я не знаю," повільно вимовив Дойл, - але я думаю, що це важливо.
  
  Раптово протверезівши, Вільямс попередив: “Ектона про все це дуже мовчазний, Кет, навіть зі мною. Я був би обережний".
  
  Зі звуком крайнього роздратування вона поскаржилася: "Ось саме, Ектона не дає мені ні найменшого натяку на те, що відбувається, а мені смертельно набридло залишатися в невіданні".
  
  З настороженим виглядом він склав руки на столі. “ І як це впливає на мене?
  
  "Я сподіваюся, ти допоможеш мені заповнити кілька пробілів", - зізналася вона. "Якщо б ти міг".
  
  Але він продовжував бути насторожі, тому що він був дурним Вільямсом, повним дурних принципів, а також дурною розділеної лояльності. "Наприклад?"
  
  “Гирі тут для якоїсь перевірки на чесність? І якщо так, то кого він перевіряє на чесність?" Це був єдиний спосіб, яким вона могла зрозуміти історію Муньоса про те, що Гирі прибіг на іподром з підозрою, як ніби Ектона, повинно бути, щось маніпулює.
  
  Вільямс похитав головою. “ Не можу сказати.
  
  Оскільки його мовчання служило свого роду відповіддю, вона не стала наполягати, а замість цього провела пальцем по краю його стола, насупившись. “Я знаю, що відбувається щось жахливе — Ектона дуже серйозне з цього приводу, — але, по-моєму, він тримається осторонь. Він ступає дуже обережно, і я не розумію чому.
  
  "Він не скаже мені, який фінал гри, якщо це тебе хоч якось втішити".
  
  "Але саме так він зазвичай веде справи", - задумливо зауважив Дойл. “Він дає кожному завдання, але ні у кого немає уявлення про те, в чому полягає операція з висоти пташиного польоту. Ніхто, крім нього.
  
  Обміркувавши це, вона знову запитала: “Не могли б ви задерти куртку на Пітері Раппе? Я думаю, це важливо". Оскільки Вільямс був начальником, у нього був доступ до особистих справах.
  
  Вільямс на мить замислився, а потім сказав: "Добре". Коли він повернувся до клавіатури, вона обійшла його, встала у нього за спиною і подивилася через плече. З'явилася кадрова фотографія Пітера Руппе, і вони разом переглянули інформацію.
  
  Вільямс продекламував: “Одружений на Клаудії Петерсон, теж офіцера. Убитий при виконанні службових обов'язків".
  
  Дойл здивовано підняла брови. “ Чоловік був убитий при виконанні службових обов'язків? Але я не думаю, що він зірка на стіні — я переглянув список імен, коли почув, що він мертвий ".
  
  Вільямс перейшов до наступної сторінки. “Ніяких згадок про те, як він помер. Однак вона отримує допомогу вдові, так що, мабуть, це було при виконанні службових обов'язків ".
  
  Дойл випростався, розмірковуючи. “Щось тут не сходиться, Томас. “ Тоді мені доведеться спробувати витягнути це Эктона, і, будь ласка, запали свічку за мої шанси.
  
  Він жартівливо відсалютував їй. “ Якщо хто і може, так це ти.
  
  Вона посміхнулася. “ Я першокласний инвелигор, так і є.
  
  "Запрошуючий," поправив він.
  
  “ Спасибі; хоча, думаю, якщо б я дійсно був таким, я б просив нашого командира Тасзу виключити мене з цієї дурної оперативної групи. Я тільки що повернувся до роботи, і у мене немає на це часу.
  
  "Я міг би спробувати спокусити її для тебе", - пожартував він. "Це було б непросто".
  
  Дойл злегка скривився. “Я не думаю, що навіть у тебе це вийшло б, друже мій. Вона крижана діва і не сприйнятлива до такого роду речей".
  
  “ У цьому-то і привабливість, Кет. Насправді, єдина, яка у неї є.
  
  Дойл вилаявся: “Як тобі не соромно, Томас Вільямс, за те, що ти так холодний і розважливий у своїх відносинах з прекрасною статтю. Я більше нічого не бажаю чути".
  
  Він філософськи знизав плечима і нахилився, щоб підняти рюкзак. “ Чоловіки відрізняються від жінок, Кет.
  
  Вона роздратовано зітхнула й підвелася, щоб піти. "Розкажи мені про це — я в дурній оперативній групі, де всі прикидаються, що здивовані цієї елементарної істини".
  
  Він теж усміхнувся, встаючи. "Ласкаво просимо у світ, в якому ми живемо".
  
  “ Добре, велике вам спасибі, і я піду.
  
  “ Передай мої найкращі побажання Тасі.
  
  "Я не насмілюся; вона ще одна уміла дівчина, і вона, ймовірно, прийде в захват і почне малювати сердечка з твоїм іменем в них".
  
  Закриваючи за ними двері, він голосно розсміявся.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  Глава 19
  
  Все ще чекаю.
  
  
  
  Дойл поспішила в конференц-зал, який був зарезервований для наради оперативної групи, але виявила, що першим її підстеріг Габріель, який підстерігав її в коридорі.
  
  "Немає нічого більш подразнюючої, ніж позбавлений любові чоловік", - подумала вона з деяким нетерпінням, а потім змирилася з тим, що вислухає все, що він хотів сказати; вона не могла вічно обходити його стороною, врешті-решт, він був другом. Шкода, що любов стала такою надмірно складною. Несподівано вона згадала про слабкому нюанс, який вона помітила між Гирі і Муньосом. "Ні, — недовірливо подумала вона, - немає; вони такі ж різні, як крейда і сир, ці двоє".
  
  Але, на її здивування, Габріель не захотів говорити про Муньосе і замість цього взяв її за лікоть, щоб відвести в тихий куточок. Нахиливши свою голову ближче до її, він сказав: "Вибач, що відволікаю тебе в сторону, але я хотів попередити тебе — я погано себе почуваю".
  
  Дойл моргнув. “ Попередити мене про що?
  
  Він швидко озирнувся по сторонам, а потім стишив голос. “Ця оперативна група — я думаю, це моя вина. Я згадав Тасі, що ти попереджав мене про пастці, яку вони влаштували для мене на іподромі, ще тоді, коли ми всі були в стані війни з АКК.
  
  О-О-о, подумав Дойл в гострій тривозі. Oh-oh.
  
  Спокійно, казав її інстинкт. Спокійно.
  
  Величезним зусиллям волі вона взяла себе в руки і зобразила веселе роздратування. "Чесне слово, Габріель, про це не про що було говорити; АКК намагався виконати той же трюк з Муньосом, і я зрозумів, у чому полягав їх гамбіт — от і все".
  
  Знову окинувши поглядом коридор, він злегка потиснув плечима. “ У мене таке відчуття, ніби я зрадив тебе. Тасза дуже зацікавлена в цьому предметі.
  
  Скривив губи, Дойл зізналася: "Це тому, що вона надто цікавиться Эктоном".
  
  Він здивовано втупився на неї. “ Ні,— правда?
  
  Але Дойл пошкодував про викриття і попередив: “Забудь, що я це сказав. Я не повинен був розповідати казки, Габріель".
  
  “Я теж не повинен. Я погано себе почуваю".
  
  “Не хвилюйся; це великий наперсток дрібниць, як скоро побачить наша Тасза. Іноді я вмію вгадувати, а іноді ні ". Це, звичайно, було не більш ніж правдою, як вже багато разів доводилося.
  
  Він кивнув. “Тоді гаразд. Я просто відчув, що повинен попередити тебе".
  
  “Спасибі, і, будь ласка, не хвилюйся, Габріель — я не відьма, поклавши руку на серце. Якщо б я була відьмою, я б не застрягла в дурній оперативній групі, я обіцяю тобі ".
  
  Він відпустив її, і, належним чином зареєструвавшись за столом біля входу в конференц-зал, вона спробувала подолати почуття паніки. Нічого не поробиш; Ектона довелося б розповісти, щоб спробувати виправити цю потенційну катастрофу, і її чоловік був би дуже незадоволений нею; чесне слово, він був незадоволений тим, що вона розповіла навіть Вільямсу, і тепер їй доведеться зізнатися, що Габріель склав два і два, а потім виклав все могутньої Тасі.
  
  Ектона знав би — так само, як і вона, — що справа ніколи б не зайшла так далеко, якщо б Габріель не був впевнений, що там щось є - щось таке, заради чого варто створити фальшиву оперативну групу, щоб перевірити це.
  
  Зробивши глибокий вдих, вона попрямувала до відведеного їй місцем і зробила свідоме зусилля, щоб заспокоїтися. Зрештою, у неї був хороший досвід захисту від самої себе — в основному, покладаючись на ті ж самі здібності, щоб відвести свою дурну сутність подалі від неприємностей.
  
  "Будь напоготові, - попереджав її інстинкт, - і не показуй виду, що тобі не по собі".
  
  Тому вона широко посміхнулася, сідаючи серед дев'ятнадцяти інших співробітників карного розшуку — наполовину чоловіків, наполовину жінок.
  
  Одягнений у светр координатор представився та пояснив, що він з відділу судової психології, який прибув сюди для проведення серії вправ, щоб з'ясувати, чи прийшли жінки-поліцейські до інших висновків, ніж їх колеги-чоловіки, зіткнувшись з тими ж критеріями.
  
  "Ви хочете, щоб вас звільнили", - припустив один з чоловіків, і всі розсміялися.
  
  Фасилітатор усміхнувся і пояснив: “Не буває правильних або неправильних відповідей. Результати будуть зберігатися в таємниці і ніяк не вплинуть на ваше подальше працевлаштування. Ми лише вивчаємо потенційні інструменти для використання в роботі правоохоронних органів. "Він зробив паузу. "Це часто повторюваний мем про те, що жінки, як правило, більш інтуїтивно, ніж чоловіки, і це один з параметрів, який ми будемо досліджувати".
  
  "За умови, що ми пообідаємо", - запропонував інший чоловік, і всі знову засміялися.
  
  Дойл уважно слухав, але у нього не виникло відчуття, що провідна яким-небудь чином зосереджена на своїй чесності, а це означало, що він не знав, що насправді вона була випробуваної. Добре; чим менше тих, хто чув теорію Габріель про те, що Дойл -відьма, тим краще, і, принаймні, у неї було б повідомити Эктону. Залишалося сподіватися, що він якимось чином витягне її з цієї халепи - але тільки після того, як влаштує своїй дружині заслужену прочухана.
  
  Вона мимоволі усміхнулася при цій думці, тому що Ектона був нездатний залякати її — не те щоб вона іноді цього не заслуговувала. Віра, було більш ймовірно, що він перетворить карний розшук у тліючу купу уламків, щоб зберегти її секрети — тим більше причин, за якими вона повинна зробити все можливе, щоб переконатися, що ця оперативна група нічого не домоглася; коли Ектона перейшов в режим захисника Дойла, Кеті замкнула двері.
  
  Координатор продовжив: “Сьогодні ми проведемо кілька попередніх тестів, щоб встановити вихідну лінію, а потім проведемо вторинне тестування на наступних зустрічах. Як вже було пояснено, це не повинно займати більше декількох годин в місяць, і вам буде виплачений оплачувану відпустку ".
  
  "Я в справі", - пожартував хлопець поруч з Дойлом. "Є який-небудь спосіб провести тест?"
  
  Вони всі знову засміялися, і в цьому не було їх вини; ця конкретна оперативна група здавалася легкою — не кажучи вже про те, що це змушувало їх відчувати себе важливими. "Крім мене, - подумав Дойл. - Я відчуваю себе кроликом, який нюхає пастки".
  
  Потім кілька стажистів встановили різні тестові станції, на яких учасники могли по черзі проходити випробування, і на першій Дойла попросили спробувати описати, що відбувалося в сусідній кімнаті.
  
  Дойл підняла брови. “ І як я, по-твоєму, можу здогадатися? Ти можеш дати мені підказку?
  
  Стажист досить ніби вибачаючись, сказав, що Дойлу потрібно було дещо про що здогадатися.
  
  "Як слони?" Поддразнил Дойл.
  
  "Все, що завгодно", - відповів стажер з посмішкою.
  
  "Слони грають у карти", - здогадався Дойл. "Що я виграю?"
  
  Наступна станція була трохи більш проблематичною, бо її попросили вгадати, який з чотирьох символів зображений на зворотному боці картки, яку тримали перед нею. Коли стажер підняла першу карту, інстинкт Дойла підказав їй, що це зірка.
  
  "Квадрат", - припустив Дойл.
  
  Стажист показав ще один.
  
  Це трикутник, підказав їй інстинкт.
  
  "Коло", - здогадалася вона, заплющивши очі, ніби для концентрації. Потім вона намагалася вгадати хоча б одну правильну відповідь, щоб не викликати ніяких підозр занадто великою кількістю неправильних відповідей. "Хитра я, - подумала вона. - Эктону краще почитати свої лаври".
  
  У третьому тесті брав участь стажист, який намагався телепатично відправити зображення Дойлу. Для цього Дойл попросили лягти, попередньо надівши навушники з білим шумом і закривши очі маскою для сну.
  
  "Обережніше", - пожартував Дойл. "Мені подобається засинати на столі — я молода мати".
  
  "Боюся, що я повинен попросити вас зосередитися якомога краще протягом однієї повної хвилини", - несхвально відповів інтерн.
  
  "Я не вмію концентруватися", - зізнався Дойл. "Я був прокляттям для черниць у церкві Святої Бригіди".
  
  Приховуючи своє крайнє несхвалення таким згадкою, молода жінка лише слабо, нещиро всміхнулася і показала, що Дойлу слід надіти маску.
  
  "Так тобі й треба", - подумав Дойл, а потім правильно здогадався, що стажерка зображали Пресвяту Богородицю, заплакану, коли безбожники спускалися в пекло.
  
  По закінченні сеансу Дойл пішла, відчуваючи, що їй вдалося відвести від себе підозри, і залишалося тільки одна перешкода — викласти все своєму бідному чоловікові, і чим швидше, тим краще.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  Глава 20
  
  Він був вказаний як знаходиться за містом і недоступний в ці вихідні. Це був удар, і зовсім несподіваний.
  
  
  
  Був уїк-енд, і Дойл з Эктоном їхали в Трестлз, родове помістя Эктонов, яке знаходилося в декількох годинах їзди від Лондона. Дойл не обов'язково любила це місце, оскільки воно було битком набито примарами і злісними родичами, але вона завжди насолоджувалася поїздкою; було щось глибоко приємне у тому, щоб проводити час наодинці з чоловіком, коли нема чого робити, окрім як дивитися на сільську місцевість, через яку вони проїжджали. На цей раз, звичайно, вони посадили Едварда в автокрісло, але — оскільки поїздка на машині сильно сприяє засипанню — він швидко відключився.
  
  Вона вирішила відкласти розповідь Эктону про оперативній групі до цієї поїздки, тому що у них було б трохи вільного часу, щоб обговорити це. Це, а також те, що йому доведеться зосередитися на дорозі і, сподіваюся, він буде менш схильний давати їй здачі.
  
  "Я повинна тобі дещо сказати, Майкл, і я дуже турбуюся, що ти будеш задоволений".
  
  "Ти вагітна", - здогадався він. "І я не нещасливий".
  
  "Це дуже мило, Майкл, але справа не в цьому".
  
  Пішла пауза. “ Мені продовжувати гадати? - запитав він.
  
  “Ні, я збираю свої нерви. Це з приводу моєї оперативної групи — вчора у мене була перша нарада". Вона перевела подих. "Я думаю — я думаю, вони хочуть, хочуть спіймати мене на моєму — що б це не було". Вона зціпила зуби, тому що їй завжди було дуже важко говорити про свої здібності сприйняття вголос — вона не повинна була цього робити, що тільки показувало вам, що вона повинна слідувати вказівкам.
  
  "Ні, - відразу заперечила вона собі, - було зроблено багато хорошого, тому що я розповіла про це Эктону". Я повинна пам'ятати це, і пам'ятати, що є причина, по якій я довірила це йому в першу чергу.
  
  Він простяг руку, щоб узяти її за руку. “ Чому ти так думаєш?
  
  Вона стиснула губи, тому що нічого не могла вдіяти. “В основному тому, що Габріель попередив мене. Він відчуває себе винним, тому що саме він повідомив про це прекрасною Тасзе, і тепер кіт, так би мовити, витягнений з мішка.
  
  Настало коротке мовчання. “ Можливо, вам слід почати з самого початку.
  
  "Так адже він вже знає про це, — здивовано подумала вона. - Я не розповідаю чоловікові нічого такого, чого б він уже не знав". Звичайно, це не повинно було бути сюрпризом — Ектона є Ектона, — але останнім часом він не пхав свій палець в кожен пиріг, і тому її можна було пробачити за те, що вона подумала, що це питання вислизнув від нього. Нехай це послужить уроком — від прославленого старшого інспектора ніщо не вислизає.
  
  Відчуваючи обережний оптимізм, вона запропонувала: “Я нічого не говорила про це Габріелю, Майкл, я обіцяю. Одного разу я попередив його про засідці, і — ну, я думаю, йому прийшла в голову ця ідея.
  
  “ Будь ласка, не хвилюйся, Кетлін. Розкажи мені, що ти знаєш, будь добра.
  
  Але Дойл надто добре знала свого чоловіка і вперто продовжувала: “Я намагалася пояснити це з Габріелем, я маю на увазі, — і я дійсно думаю, що він купився на це. Так що тепер він дуже шкодує, що заварив усю цю кашу. Невисловленим було тверде знання того, що Габріель зникне без сліду, якщо Ектона визнає, що ця людина представляє яку-небудь загрозу для прекрасної Дойл.
  
  Він ніжно підбадьорливо стиснув її руку. "Тобі не потрібно турбуватися, Кетлін; я б не здивувався, якщо б у Габріеля не було особливого вибору в цьому питанні, і я впевнений, що він шкодує про ту роль, яку зіграв".
  
  Вона зазначила, що це запевнення було досить двозначним, але вирішила, що не варто прямо питати Эктона, пообіцяє він не вбивати Габріеля, і тому замість цього запитала: “У нього не було вибору? Що ти маєш на увазі?"
  
  Але її чоловік схилив голову на знак вибачення. "Боюся, я не маю права говорити більше".
  
  Знімаючи гіпс, вона ризикнула сказати: "Муньос каже, що у нього є недолік".
  
  "Він скомпрометований", - погодився чоловік. "Що робить його слабкою ланкою".
  
  Це було цікаво і змусило її задуматися, якого роду слабкістю користувався Габріель, щоб зрадити своїх друзів. Звичайно, він може не думати про це як про зміну мундира - він може розглядати це скоріше в руслі "вищого блага", що було б зовсім як у кого-небудь з МІ-5; ходили чутки, що вони грали трохи поспішно і вільно з правилами.
  
  Ектона перервав її роздуми, щоб підказати: "Що сталося на зборах?"
  
  "Я була обережна, Майкл", - запевнила вона його трохи схвильовано. “Я повинна була вгадувати символи на картках і тому подібну нісенітницю. Однак я був обережний, щоб не помилитися, і прикинувся, що це була просто забава, як і всі інші ".
  
  "Добре," сказав він і знову стиснув її руку. - Я простежу, щоб це не зайшло далі.
  
  - А ти зможеш? " з сумнівом запитала вона. “ Зрештою, ми не хочемо, щоб хтось начебто Тасзы злився на тебе. Найменше потрібно було, щоб люди з відділу по боротьбі з тероризмом пхали носа в справи Вдома Эктонов.
  
  "Я буду обережний", - пообіцяв він.
  
  У неї крутилося на кінчику язика знову згадати Габріеля, але вона утрималася — Ектона вже зрозумів би, що їй було б неприємно, якби цей чоловік постраждав через свою дурість, і, сподіваюся, цього було достатньо. І, крім того, у неї не було відчуття, що Ектона діяв в режимі помсти, хоча тепер вона знала, що він вже був обізнаний про мету оперативної групи.
  
  Цікаво — знову ж, здавалося, що він вирішив взяти на себе пасивну роль і дозволити всьому розігратися, дуже схоже на ситуацію з брудними копами. Він може бути стурбований тим, що, втрутившись, він тільки погіршить ситуацію, але — знову ж — їй було не по собі від того, що він дозволив цього зайти так далеко; він не дуже був схожий на того натхненника, якого вона знала.
  
  "Я отримаю рада", - запевнила вона. У мене є вихідні, щоб вирішити, як краще підійти до проблеми, і, звичайно, я що-небудь придумаю.
  
  Потім виникла наступна проблема на черзі, коли Ектона запитав: "ви Хотіли б уникнути цього візиту до моєї матері?"
  
  "Ми не можемо, Майкл", - твердо відповіла вона.
  
  "Звичайно, ми можемо".
  
  Зітхнувши, вона повернулася до нього. “ Не спокушай мене; зрештою, вона бабуся Едварда. Може бути, він пом'якшує її.
  
  “ Тоді або ленч, або вечеря, але не те і інше відразу.
  
  "Ланч", - вирішила вона. "Сьогодні ввечері ми повинні постаратися лягти спати раніше, хоча, мені здається, ти спав трохи краще".
  
  "Так", - погодився він, його голос був трохи надтріснутим. "Набагато краще".
  
  "Бідолаха, - подумала вона, відвернувшись до вікна, - він ненавидить той факт, що я є свідком його бід, оскільки він з тих, кому свідки не потрібні". Хоча у нього немає особливого вибору; я єдина в ліжку поруч з ним, коли приходять кошмари. Хотілося б сподіватися, що цей візит "Естакаду" допоможе полегшити його страждання — Ектона любив бувати в "Естакаді", не кажучи вже про те, що у неї була пара трюків в рукаві. Схрестивши пальці, вона сподівалася, що їй це вдасться; зрештою, немає сенсу бути свого роду чарівницею, якщо ти не можеш знайти цьому хороше застосування.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  Глава 21
  
  Це засмучувало, бо не можна було гаяти часу. Вони вже втратили двох, і він не хотів втрачати трьох.
  
  
  
  У тиші, що наступила Дойл обережно потягувала суп, намагаючись не видавати ніяких тих, які чавкають звуки. Вони обідали в офіційній їдальні готелю Trestles, і це був неспішну розмову.
  
  В кімнаті було тихо, стіни оббиті шовком, дерев'яні панелі в кращих традиціях обшиті навколо столу, за яким могло поміститися двадцять осіб без зайвої натовпу. Незважаючи на розмір заклади, Дойл був чимало здивований, виявивши, що діти ніколи не були присутні, коли ноби збиралися на трапезу, і тому Едвард відправився досліджувати територію з Мері і Джеммою, які теж були не з тих, хто відвідує офіційні прийоми — їм пощастило.
  
  В цілому, це створювало дуже скована атмосферу, і Дойл був вдячний Эктону за те, що він був абсолютно задоволений тим, що вони їли вдома за кухонним столом, дивлячись у вікна і невимушено, насолоджуючись товариством один одного.
  
  "Не дивно, що вони всі один одного не люблять", - подумала Дойл, роблячи ще один обережний ковток. "Я б теж всіх зненавиділа після стількох років такого спілкування".
  
  Вдовуюча герцогиня сказала: "Няня здається дуже здібною".
  
  "Мері - відмінний помічник", - погодився Дойл. Краще не згадувати, що вони взяли її з лондонських проектів — занадто багато інформації, а Дойл мала тенденцію базікати, коли нервувала.
  
  "Її дитина - чарівна маленька дівчинка".
  
  “ Так, Джемма дуже мила. Вона дуже захоплена Едвардом, мем.
  
  Очевидно, час, проведений вдовою у чорній книзі Эктона, змінило ситуацію, тому що було очевидно, що жінка з усіх сил намагалася бути ввічливою — чи настільки ввічливою, наскільки вона була здатна.
  
  "Вона мені когось нагадує", - зазначила вдова, піднімаючи ложку точно під потрібним кутом. "Але я не можу точно пригадати, що це".
  
  Оскільки Дойл уже знав, що Джемма, мабуть, мала схожість з сім'єю герцога Гросвенора - а Будинок Гросвенорів був безпосередньо пов'язаний з Романовими, — вона швидко змінила тему. “ Джемма в захваті, мем, від того, що у неї такий катер. Я сказав Эктону, що нам буде важко втримати хлопця від лазіння по лісі, коли він трохи підросте ".
  
  Вдова ввічливо повернулася до Дойлу. “ Я не зовсім розумію, що ти тільки що сказав, мій дорогий.
  
  "Тут є відмінні лазять дерева", - погодився Ектона.
  
  "Важко уявити, що ти лазить по деревах, Майкл", - посміхнулася Дойл, щосили намагаючись контролювати свій акцент. "У тебе були якісь улюблені?"
  
  "У псарні був красивий старий в'яз", - сказала вдова. "На жаль, він не пережив пожежі".
  
  Зла стара відьма, подумав Дойл і знову швидко змінив тему. “ Як ви думаєте, мем, Едвард схожий на Эктона? Я маю на увазі, коли він був дитиною.
  
  "Можливо", - припустила вдова, даючи зрозуміти, що вона так не думає. "Ектона був дуже добре вихованою дитиною". Це у зв'язку з тим, що Едвард був голодний по їх прибутті і не відчував докорів сумління через те, що дозволив усім у маєтку почути про це.
  
  Немов згадавши про хороші манери, літня жінка звернулася до Эктону. “ Ектона, ти що-небудь чув останнім часом про графі д Амбере? Такий чарівний чоловік.
  
  Дойл не відривала погляду від свого супу і не наважувалася зустрітися поглядом з Эктоном. Філіп Савойї — сумно відомий французький злочинець — обдурив вдову герцогиню, видавши себе за далекого родича за обставин, про які краще всього забути.
  
  "Я цього не робив", - сказав Ектона, що було правдою, оскільки француз повернувся у Францію, щоб залягти на дно на час.
  
  У тиші, що наступила Дойл сказав: "Його маленький хлопчик — Еміль — був приятелем Джемми по іграх минулого літа і провів небагато часу в нашій квартирі". Краще не згадувати, що його батько в цей час сидів в Уэкстонской в'язниці; чесне слово, вести ввічливу розмову було все одно що пробиратися по мінному полю.
  
  Вдовуюча герцогиня підняла тонкі брови. “ Це так? Значить, няня має родинне відношення до д Амберам?
  
  "Наскільки мені відомо, немає", - відповів Ектона.
  
  “ Що ж, я хотів би почати листування з матір'ю графа, Ектона. Чи Не будете ви так ласкаві дізнатися її адресу, будь ласка.
  
  "Звичайно," відповів Ектона, не моргнувши оком.
  
  "Це як жити у викривленні часу", - з деяким збентеженням подумав Дойл, коли вона обережно піднесла дамастовую серветку до губ. Боже правий, ніхто більше не пише листів. Тільки старики і аристократи, і навіть при цьому їх стає все менше і менше—
  
  До її здивування, шкіру на голові почало поколювати. О, подумала вона, зупинившись в замішанні; про, з якоїсь причини це важливо. Хто ще пише листи?
  
  Насупившись, вона спробувала вхопитися за вислизаючу думка, але її перервала вдова, яка подала знак подати наступну страву. “Я згадала про ваш візит до сера Стівена, Ектона. Він хотів би побачити Едварда, і, можливо, ми могли б зустрітися за коктейлями.
  
  Але Ектона був не з тих, кого обмежують хороші манери, і він просто сказав: "Серу Стівену тут не раді, мама".
  
  Літня жінка опустила куточки рота крихітним нетерплячим жестом. "Ну ж, пора забути про минуле".
  
  Але Ектона відповів: "Згадай, що він намагався заволодіти моїм титулом незаконним шляхом, мама". Невисловленим було доповнення про те, що сама вдова, без сумніву, була по вуха замішана у змові.
  
  "Кров-кров," сказала літня жінка.
  
  "Дійсно," м'яко погодився Ектона, пролив більше своєї частки.
  
  "Боже мій, - подумала Дойл, з тривогою слухаючи продовження, — сер Стівен повинен дякувати Богові за те, що він все ще ходить по землі" - Ектона був не з тих, хто вміє пробачити і забути. Можливо, врешті-решт, в цій справі "кров-кров" щось є.
  
  Вдова наполягала: “Ти повинен запросити його на церемонію посвяти, Ектона. Тільки подумай, як це буде виглядати".
  
  Що таке інвеститура? подумав Дойл.
  
  "Я подумаю про це", - збрехав Ектона.
  
  "Це буде така грандіозна подія", - сказала літня жінка з самовдоволеною посмішкою. “Я складу список запрошених, щоб вручити Хадсону. І ми повинні влаштувати свято тут, на Естакадах.
  
  "Не забудь згадати графа," нагадав їй Дойл.
  
  Жінка підняла брови. “ Відмінна пропозиція, моя дорога.
  
  "Цілком," погодився Ектона.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  Глава 22
  
  Нічого. Він нічого не чув, а до цього моменту повинен був почути. Можливо, в затримки є тактична причина, але він піддає людей ризику.
  
  
  
  На щастя, обід підійшов до кінця, і Дойл супроводжувала свого чоловіка, коли вони попрямували на вулицю, щоб приєднатися до Мері і дітям. Оскільки вдова була не з тих людей, яким подобаються прогулянки, вона повернулася до Вдови будинок, але не раніше, ніж дала Дойлу кілька порад на прощання про небезпеки, пов'язані з надмірною любов'ю до своїх дітей.
  
  “ Ти не повинна чіплятися за Едварда, як годувальниця, моя дорога; добре це чи погано, але ти леді Ектона, незважаючи на твої нещасні коріння. Вона натягла рукавички і додала: "Ти повинен пам'ятати, що будь неналежну поведінку погано відіб'ється на нашій родині".
  
  "Так, це", - відповіла Дойл зі своїм сильним акцентом, а потім Хадсон, Стюард, поспішно випровадив літню жінку за двері, перш ніж ситуація загострилася.
  
  Хадсон також забезпечила Дойла фляжкою з кавою для прогулянки — вдова не схвалювала кави під час їжі, — і тому Дойл з вдячністю пив його, поки гравій рипів у них під ногами і вони йшли по доріжці до садам. “ У твоєї матері все було так добре, Майкл, але в кінці кінців вона просто не змогла нічого з собою вдіяти.
  
  Як зазвичай, Эктону не хотілося обговорювати свою матір, і тому він тільки сказав: "Звичайно, відбулося деяке поліпшення".
  
  Поддразнивая, Дойл глянув на нього. “Я думаю, вона не впевнена, що ти батько Едварда. Мене так і підмиває натякнути, що вона має на це право — я міг би почати розповідати про красивому швейцаре у нашому будинку і про те, які в нього чудові зелені очі.
  
  "А у нього є?"
  
  “Поняття не маю. Тим не менш, він закоханий у Муньоса, і тому я спробував підтримати його залицяння, оскільки він був би кроком уперед порівняно з the kooks ".
  
  Хоча його поведінка не змінилася, вона вловила спалах емоцій, витікаючу від її спокійно йде чоловіка, і зупинилася з фляжкою на середині глотка, щоб здивовано подивитися на нього. "Що?"
  
  "Що, що?" невимушено запитав він.
  
  "Нічого", - відповіла вона, повертаючись до свого кави і вирішивши, що не хоче тиснути на нього — не тоді, коли він не хотів розповідати їй, що б це не було, і коли вони вже пережили виснажливий вечеря з його нещасною матір'ю. Проте в цьому щось було; у нього була необережна реакція на її коментар про the kooks і Муньосе.
  
  Щоб змінити тему, вона запитала: "Що таке ін-; інвестувати—" Вона зробила паузу, намагаючись пригадати слово.
  
  "Інвеститура", - запропонував він.
  
  "Я запрошений?"
  
  “ Так і є. Лорд Олдвич слабшає і прикутий до ліжка.
  
  Це не було несподіванкою для Дойл, яка знала, коли востаннє бачила чоловіка, що йому недовго залишилося жити в цьому світі. "Вони збираються передати його титул тобі?" Хоча більшу частину свого життя вони жили окремо, Ектона був спадкоємцем лорда Олдвича, оскільки вмираючий був прадідом Эктона. Ектона вже мав баронство, але титул лорда Олдвича — до великого задоволення Рейнольдса — дорівнював графскому титулу.
  
  Ектона повідомив їй: "У парламенті проводиться офіційна церемонія, на якій новий володар титулу представляється Палаті лордів і повинен принести присягу на вірність".
  
  Вона втупилася на нього у неприкритому жаху. “ Пресвята Богородиця, Майкл— скажи мені, що ти жартуєш.
  
  Ектона притягнув її до себе, щоб поцілувати в скроню. “Я поділяю твої почуття, повір мені. Якщо б у нас не було Едварда, ми б тримали це в секреті".
  
  Це було не зовсім правдою, але Дойл пропустила це повз вуха, бо знала, що Ектона насправді всіляко захищав Будинок Эктонов — титул, маєток і багату історію, яка з цим пов'язана. За іронією долі, бідолаху змусили одружитися на ірландці з шанта хитрістю і з засідки — це просто доводило, що в Бога було дуже тонке почуття гумору.
  
  Поки вони йшли, вона ніжно тримала свою руку на згині його ліктя. “ Ну, це правда, що Едвард любить чепуритися і весь такий важливий. Йому дозволять одягнути одну з цих маленьких корон з суничними листям?
  
  Ектона голосно розсміявся. “ Отже, як ви дізналися про це?
  
  “ Рейнольдс, звичайно. Повір, Майкл, Рейнольдс, певно, знає більше про цю аристократії аргл-баргл, ніж ти.
  
  "Тоді ми залишимо деталі в його умілих руках".
  
  Вона скривила губи. “Не знаю, наскільки це розумно, мій друг. Він спробує переконати мене надіти діадему або щось в цьому роді".
  
  Оскільки Ектона нічого не відповів, вона подивилася на нього з новим жахом. - Помилуй мати, Майкл, будь ласка, не кажи мені...
  
  "Подивимося," він тягнув час і накрив її руку там, де вона лежала на його руці.
  
  Кілька хвилин вони йшли мовчки, слухаючи, як перегукуються птахи над головою, і про себе Дойл вирішив, що це коштувало десятки безглуздих діадем, тільки щоб знову почути сміх Эктона — давненько він цього не робив. 'Це була чертовски хороша ідея - прийти сюди", - подумала вона; "гарна ідея, Дойл". Це тільки нагадало їй, що їй давно пора розібратися з усієї причиною цього візиту — пора подумки підперезати свої стегна і перестати бути такою дитиною.
  
  "Ось вони", - сказав Ектона, помітивши вдалині няню з дітьми. "Прямо за мерехтливим лісом".
  
  Вона видала глузливий звук у відповідь на його поддразніваніе. "Я кидаю виклик тобі, щоб ти придумав кращий опис, з усіма твоїми високопарними англійськими словами".
  
  "Такого немає", - визнав він. “Це Шиммин-Вудс. Я зміню всі карти місцевості в архівах".
  
  Це здалося їй ідеальним початком, і вона скористалася ним, злегка стиснувши його руку. “ До речі, ти не заперечуєш, якщо ми заїдемо в архів на зворотному шляху в кімнати, Майкл? Я повинен — я повинен передати кому-небудь привіт.
  
  Ектона з цікавістю подивився на неї зверху вниз. “ Лицар? Він знав, що Дойл в минулому спілкувався з одним із своїх предків, попереднім лордом Эктоном з п'ятнадцятого століття.
  
  "Це всього лише ввічливість", - сказала вона, відчуваючи, як рум'янець заливає її щоки. "Я не хочу здаватися невдячною".
  
  Вона сподівалася, що пояснень не потрібно, і їх не треба було; Ектона знав, що вона терпіти не може говорити про розмови з примарами, і тому не став наполягати. “Звичайно. Може, тобі варто взяти Едварда з собою?
  
  Вона скорчила гримасу. "Ні, він не з тих, хто любить дітей".
  
  “ Думаю, в цьому немає нічого дивного.
  
  "Якби ти тільки знав", - подумав Дойл.
  
  Мері помітила їх наближення і помахала рукою, підкликаючи Джемму. Згадавши про це, Дойл сказав: "Рейнольдс говорить, що він переходить в російську православну церкву, тому що полковник Колчак хоче, щоб він ходив у церкву з Джеммою".
  
  “ Невже? Думаю, в цьому теж немає нічого дивного.
  
  Але Дойлу було трохи шкода няню. “Я не можу уявити, що Мері цьому дуже рада, але я вважаю, що вона мало що може сказати про те, що станеться з Джеммою. Це ганьба, але так воно і є".
  
  "Так", - погодився він трохи тверезо. “Джемма не звичайна маленька дівчинка, і тому у неї навряд чи буде звичайне життя. Занадто багато поставлено на карту, і для дуже багатьох людей".
  
  Це здавалося незаперечним, і, щоб розрядити обстановку, Дойл грайливо потягнув його за руку. “ Пообіцяй мені, що ти ніколи не скажеш своїй матері, що Джемма з королівської родини.
  
  "Це може стати невичерпним джерелом розваг", - зауважив він з легкою посмішкою.
  
  "Ні, цього не буде", - сказала вона з деякою твердістю. "Кожен день були б свята посвячення інвестицій, і мені було б важко не зіштовхнути її в качиний ставок".
  
  "Я б заплатив хороші гроші", - зауважив він.
  
  “ Ні, ти б цього не зробив; ти б сказав: "Тут, Тут", - і подивився скоса.
  
  “ Ти мене недооцінюєш.
  
  “ І, крім того, ти б казав задом наперед.
  
  "Саме так", - погодився він з легкою посмішкою.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  Глава 23
  
  У нього не було іншого вибору, крім як утримувати свою позицію, але не завадило б спланувати ще одну передачу інформації.
  
  
  
  Дойл стояв в солярії, який був найстарішою частиною Естакади. Ектона сказав їй, що це сходить до Книги Страшного суду — що б це не значило; якщо подумати, звучить не дуже обнадійливо.
  
  По правді кажучи, велика різноманітність примар, що населяли Естакади, можна було зустріти майже в кожній кімнаті — вони штовхалися серед високих балок і проявляли живий інтерес до всього, що робили вона і Ектона. Зазвичай вона з усіх сил намагалася не звертати на них уваги, але цього разу їй хотілося поговорити з лицарем так, щоб її не підслухали, і тому солярій здавався найкращим місцем для такої спроби.
  
  У круглій кімнаті були товсті кам'яні стіни і одна вхідні двері — Ектона сказав їй, що вона була укріплена для використання в якості безпечного місця в випадку облоги. Вони навіть вирили колодязь під підлогою, щоб обложені могли протриматися на тій їжі, яку їм вдавалося припасати, поки не прибуде допомога, якщо вона взагалі прибуде.
  
  В якомусь минулому столітті — вона дійсно не звертала особливої уваги, коли Ектона розповідав їй про це — очевидно, весь час відбувалися криваві облоги, і Дойл міг бути тільки вдячний, що у фамільному маєтку все налагоджувалося само собою - за винятком випадкових вбивств і підпалів, звичайно, але подібні речі, ймовірно, траплялися і в минулі століття.
  
  В даний час солярій використовувався для розміщення архівів маєтку, але Дойл знав, що він починав своє життя як каплиця, що пояснювало, чому привиди, здавалось, неохоче збиралися на його кроквах, оскільки для різноманітності їм доводилося вести себе пристойно.
  
  "Привіт," тихо промовила вона тихо, відчуваючи себе ніяково. “ Мені знадобиться послуга, якщо ти не заперечуєш.
  
  Вона ніколи не намагалася зв'язатися з примарами — замість цього вони завжди пов'язувалися з нею, — і те, що вона навіть була готова зробити спробу, було показником її відданості Эктону; дурні привиди викликали у неї гострий дискомфорт, і саме тому, в цілому, вона ігнорувала їх.
  
  На щастя, їй не довелося довго чекати; тільки що вона була одна, а в наступне мить зрозуміла, що лицар стоїть біля дальньої стіни, одягнений у свою звичайну досить брудну кольчугу і з мечем на плечі. Меч все ще був відламаний біля кінчика, і у Дойля склалося враження, що він, як і слід було очікувати, пишався цим недосконалістю.
  
  Зробивши глибокий вдих, вона почала: “Якщо ви не заперечуєте, мені потрібно буде поговорити з доктором Хардингом. Я думаю, ви його пам'ятаєте".
  
  Лицар тут же спохмурнів, його шрам на обличчі почервонів. Доктор Хардінг був психіатром Эктона протягом короткого періоду терапії, про яке краще всього забути, і цей чоловік був втягнений у змову з метою звалити Эктона в ту пам'ятну ніч тут, у Эстлс, - Ніч Собаки Баскервілів, як назвав це Габріель.
  
  Хардінг помер за свої гріхи, але у вигляді примари він з'являвся у снах Дойла, щоб допомогти їй — у неї склалося враження, що це було частиною покаяння цієї людини. Залишалося сподіватися, що вона зможе переконати психіатра надати їй ще одну допомогу, якщо їй вдасться якимось чином дотягнутися до його вуха.
  
  Оскільки лицар, здавалося, не був переконаний, вона пояснила: “Бачите, це для Эктона. Я думаю, доктор Хардінг зможе йому допомогти." Вирішивши, що немає особливого сенсу описувати психіатрію середньовічному воєначальнику, вона просто запропонувала: "Це важко пояснити, але вам доведеться мені повірити".
  
  Привид ліниво описав перед собою дугу своїм мечем, і у Дойла склалося враження, що його власним радою для неспокійного розуму Эктона було проливати кров його ворогів.
  
  "Так", - дипломатично відповів Дойл. "Я впевнений, що ви праві, але в будь-якому випадку, якщо б я міг перекинутися парою слів з доктором Хардингом".
  
  Раптово вона знову опинилася одна, і тому повернулася, щоб вийти з кам'яної кімнати, сподіваючись, що їй вдалося впоратися зі своїм завданням, коли вона штовхнула важкі дубові двері, щоб приєднатися до Эктону, який чекав її в коридорі.
  
  "Все в порядку?" запитав він, уважно вдивляючись в її обличчя. Він був трохи схвильований, і в цьому не було його вини; він знав, що їй не подобається брати участь у зустрічах з привидами.
  
  "Це", - посміхнулася вона. "Вибач, що була такою страшною, Майкл".
  
  "Зовсім ні". Він обійняв її, коли вони йшли коридором, а різні привиди нагорі спостерігали за ними з жадібним інтересом.
  
  Дойл запитав: “Ліззі Матіс все ще в собачому притулку? Лицар нагадав мені, що хотів би, щоб вона влаштувалася".
  
  Під час попереднього пригоди лицар розповів Дойла, що Матіс, яка припадала внучатою племінницею Хадсону, також була далеким родичем самому лицарю. Привид наполіг на тому, щоб Дойл подбав про її майбутнє, і оскільки було неможливо пояснити середньовічного лицаря, що сучасній жінці не обов'язково виходити заміж, щоб мати забезпечене майбутнє, Дойлу довелося зіткнутися з досить складним завданням - спробувати знайти когось, хто був би готовий одружитися на Ліззі Матіс.
  
  "Міс Метіс як раз зараз подорожує".
  
  Дойл моргнув. "Ліззі у відпустці?" Це було важко уявити, оскільки дівчина була ще однією з тих, хто був надмірно відданий своїй роботі. Вона теж була надмірно віддана Будинку Экстона, але нещодавно вона потрапила в чорну книгу Эктона після сумних подій у Уэкстонской в'язниці.
  
  "Я вважаю, вона на півночі".
  
  “Ну, а як щодо Трентона? У них було багато спільного". Трентон виконував функції особистої охорони Эктона і був ще одним чоловіком, який здавався надмірно відданим справі Эктона.
  
  Він злегка посміхнувся. "Це було б проблематично, оскільки вони пов'язані".
  
  Вона здивовано втупилася на нього. “ Це вони? Ліззі і Трентон?
  
  “ Кузени. Насправді, він подорожує з міс Матіс.
  
  Дойл шумно видихнув. "Я думаю, це має сенс — вони вірні до мозку кісток, тому що вони обидва твої судини".
  
  "Я думаю, ви маєте на увазі 'васалів'.
  
  “ Спасибі. Вони обидва дали клятву на крові або щось в цьому роді - віра, це середньовіччя, ось що це таке.
  
  "Сім'я століттями служила моєї", - лагідно погодився він.
  
  "Ціла сім'я надмірно відданих справі людей", - міркувала вона. "Як Петерсоны".
  
  “ Можливо, не такий знаменитий.
  
  Вони дійшли до головної сходи, і вона притулила голову до його плеча, коли вони почали підніматися сходами, рука об руку. "Що ж, допоможи мені вирішити, за кого видати Ліззі заміж, тому що лицар так схиблений на продовження своєї дурної родоводу скрізь, де тільки можливо".
  
  Ектона схилив голову на захист примарного лицаря. “В його час так було прийнято. Шлюб був радше засобом накопичення та захисту власності, ніж романтичним починанням ".
  
  "Фейт, значить, ти прослизнула через хвіртку", - поддразнила вона. "Я навіть не захопила пристойну чашку чаю".
  
  Це зауваження змусило її чоловіка зупинитися і міцно поцілувати її під різними сімейними портретами, які стояли обабіч парадних сходів. "Ти принесла більше, ніж я міг коли-небудь просити".
  
  "Незліченні багатства," поддразнила вона.
  
  "Абсолютно вірно," погодився він, коли вони відновили підйом.
  
  “Ну, лицарю я швидше подобаюся в його похмурому, негідну жінок стилі. Думаю, це знак в мою користь ".
  
  “Ти народила Едварда, що для нього було твоєю єдиною, першорядним завданням. У його час люди були набагато більше зосереджені на продовженні роду, оскільки багато вмирали молодими ".
  
  Дойл видав глузливий звук. “Ви, благородні типи, можете заступатися один за одного, але що стосується мене, я ніколи не зрозумію цього захоплення родоводами. Якщо міркувати логічно, то поганих родоводів стільки ж, скільки і хороших.
  
  "Справедливе зауваження", - погодився він. "Однак обіцяй мені, що не озвучишь подібну думку на церемонії посвяти".
  
  Вона голосно розсміялася і підняла обличчя для ще одного поцілунку, на який він відповів від усього серця, і який, в свою чергу, навів на новий, зовсім інший хід думок, коли вона запитала: "чи Є якийсь шанс, що ми зможемо втекти в стайню?" Стайня служила притулком для бурхливого сексу на швидку руку в один пам'ятний день.
  
  "Є всі шанси", - відповів він і повів її назад вниз по сходах.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  Глава 24
  
  Нічого. Радіомовчання. Краще переходьте до наступного.
  
  
  
  Дойл з деяким збентеженням дивилася на примари, з'явився перед нею тієї ночі.
  
  Вони рано лягли спати, і Дойл сподівався — за іронією долі — що вона швидко розважить свого відвідувача-примари і що Ектона не перерве розмову з привидом черговим кошмаром, хоча це нагадало б про серйозність проблеми, якщо б були якісь сумніви.
  
  Як і того разу, коли вона в останній раз розмовляла з доктором Хардингом, їй приснилося, що вона стоїть на продувається вітрами виступі — темному і досить пустельному - і вітер кружляє навколо неї, але, як не дивно, не стосується її шкіри.
  
  Однак, на її подив, з'явився привид виявився зовсім не доктором Хардингом, а кимось, кого вона ніколи не зустрічала; чоловіком років тридцяти з волоссям до плечей, струнким і жилавим, які спостерігали за нею з байдужим виразом обличчя.
  
  "Ти забув про мене, приятель", - сказав він.
  
  "Вибачте", - негайно сказала Дойл, а потім напружила мізки, намагаючись згадати, хто був цей хлопець — звичайно, він не став би переслідувати її, якби це не було важливо. У нього був акцент, але для Дойл всі, хто не був ірландцем, говорили з дуже дивним акцентом, і тому вона не могла точно визначити його.
  
  "Не турбуйся, мене легко забути".
  
  "Це неправда", - роздратовано відповів Дойл. "Про тебе зовсім не забули".
  
  Привид схилив голову на знак згоди. “Продовжуй. Молодець, що нагадав мені".
  
  Дойл вирішив, що вона цілком може запитати. “ Тоді хто ви?
  
  Він підняв голову і подивився на неї. "Я вбивця з "правому справі'.
  
  З деяким роздратуванням Дойл заперечив: "Не існує такої речі, як вбивство по 'справедливої причини'".
  
  Але чоловік тільки злегка знизав плечима. "Зрозумій це, приятель; ти лізеш не на ту гілку зі мною".
  
  І останнє, що вона побачила, коли він зникав, була саморобна татуювання на тильній стороні лівої руки.
  
  Кліпаючи очима, вона стояла на своєму продувається всіма вітрами аванпосте і намагалася розібратися в що відбувається, і тому була майже вражена, коли з'явився доктор Хардінг, бездоганно одягнений у дорогий костюм і виглядав досить понурим.
  
  Відвернувшись, Дойл запитав: “Ти знаєш цього хлопця? Я не впевнений, чого він від мене хоче".
  
  Психіатр знизав плечима, розгладжуючи один зі своїх манжет. “Це сучасна історія про Антігоні. Яка лише ілюструє, що немає нічого нового під сонцем".
  
  Дойл насупився. “ Яка тітка?
  
  Але привид перервав її з ледь прихованим роздратуванням. "Про що ви турбуєтесь, будь ласка - у мене мало часу".
  
  "У тебе багато часу", - заперечила вона. "На щастя, в тебе не більше неприємностей, ніж є насправді — одного разу ти все-таки вистрілив у мене".
  
  "Ну ж", - нетерпляче відповів психіатр. "Давайте не будемо сперечатися про те, хто в кого стріляв".
  
  Величезним зусиллям волі Дойл змусила себе зосередитися на завданні — в кінці кінців, їй потрібна була його допомога. “ Бачите, це стосується Эктона.
  
  "Ах". Це, здавалося, привернуло його увагу, і він нахилив голову, щоб подивитися на неї спідлоба. "Продовжуй".
  
  “ Ну його— його одержимість, я думаю, ви б сказали, перейшла до Едварда. Він боїться, що Едвард в небезпеці, і не може заснути, і, здається, не може надовго перебувати далеко від нього. Він ніби живе в анабіозі, і я дуже хвилююся ".
  
  Психіатр насупив брови. "А. Цікаво".
  
  “Я не думаю, що це цікаво, я думаю, що це дійсно насторожує. Зрештою, він сам не свій".
  
  "Кошмари повторюються?"
  
  Вона помовчала, а потім зізналася: "Я не зовсім впевнена, що це означає".
  
  “ Вони кожен раз одні й ті ж? Він тобі каже?
  
  Кивнувши, вона пояснила: “Він терпіти не може говорити про це, але я думаю, що вони завжди одні і ті ж. Йому сниться, що Едварда кинули в річку, але він недостатньо близько, щоб врятувати його.
  
  "Зрозуміло". Її супутник задумливо схрестив руки на грудях. “Незвичайний прояв. Вода може бути символом його безсилля".
  
  Але Дойл вважав своїм обов'язком пояснити: “Ні, насправді це нічого не символізує. Одного разу хтось дійсно намагався скинути Едварда в річку. Цього не сталося, і все добре, але Ектона, схоже, ніяк не може прийти в себе ".
  
  “ Ах. - Піднявши голову, її супутник розтиснув руки і спрямував на неї задумливий погляд.
  
  "Ах, що?"
  
  Чоловік деякий час споглядав її, потім запитав: "Він кличе тебе в цих снах?"
  
  “ Ні, але він страждає із—за цього; перевертається і перетворює щось люте.
  
  "Ти знаходишся у цих снах?"
  
  "Ні".
  
  Психіатр схилив голову набік, наче вона була студенткою, яка дала неправильну відповідь.
  
  Вона здивовано втупилася на нього. “ Він не згадував про це, якщо я згадувала, а ти б подумав, що згадав.
  
  Він знову на мить схилив голову, а потім сказав: "Боюся, що ви забуваєте про природу діагнозу та його проявах".
  
  Дойл нетерпляче відповів: "Тоді невелика моя вина, бо я поняття не маю, що це означає".
  
  Немов звертаючись до простакові, він пояснив: "Ви забули головне — причину його поведінки".
  
  Вона нетерпляче заперечила: "Я зовсім не забула; раніше все було пов'язано зі мною, але тепер це перейшло до Едварду".
  
  “Ось тут ти помиляєшся. Подумай про це".
  
  Вона виявила, що їй хочеться в розпачі притиснути долоні до очей, але не змогла. "Мама, "милосердне мислення" переоцінюють; ти не можеш просто сказати мені прямо?"
  
  “Ні, я не можу просто сказати вам прямо. Замість цього я приведу вас до відповіді — так проводиться психоаналіз".
  
  "Тоді це ніколи не спрацює", - пробурчала вона.
  
  “Давай почнемо заново. Ти перебуваєш у цих снах?"
  
  Неохоче вона визнала: "Напевно, так і є, оскільки я була там, коли це сталося в реальному житті".
  
  "Ти вмієш плавати?"
  
  Вона втупилася на нього. “ Ні.
  
  Він кивнув. "Ні, як відомо, ти не вмієш плавати".
  
  “ О-О, ти маєш на увазі, коли я врятував Муньоса?
  
  З м'якою наполегливістю він підштовхнув її: "Ти розумієш, до чого я хилю?"
  
  Але вона тільки з сумнівом подивилася на нього. "Я не думаю, що Ектона так сильно турбувався про те, що я піду в річку, як він турбувався про те, що Едвард піде в річку".
  
  Але її супутник тільки схилив голову набік і пильно подивився на неї.
  
  "Я б пішла за Едвардом", - зізналася вона. "Незважаючи ні на що".
  
  "Так", - погодився він.
  
  Повільно вона запропонувала: "Отже, я думаю, ти хочеш сказати, що він одержимий турботою про безпеку Едварда, щоб убезпечити мене — що це дійсно про мене, як і завжди".
  
  “ Ну от, це було не так вже й важко, правда?
  
  Настало коротке мовчання, поки вона обмірковувала це, але залишався один загадковий аспект, і тому вона підняла обличчя. “ Однак сни почалися не відразу — не відразу після інциденту на річці, — і якщо те, що ти мені розповідаєш, правда, можна подумати, що вони повинні були розпочатися.
  
  Психіатр знову схрестив руки на грудях. “Так, це цікаво. Існує поточна загроза вашої безпеки, яка могла викликати це конкретний прояв?"
  
  "Ні — здається, все в порядку". Вона насупилася, думаючи про це. "Хоча Муньос, мабуть, в небезпеці".
  
  Він підняв голову. “ В результаті ти в небезпеці?
  
  Але вона повільно похитала головою. "Немає — або, принаймні, у мене не виникає такого відчуття". У неї по шкірі голови побігли мурашки. "Що трохи дивно", - задумливо промовила вона. "Можна подумати, що якби Муньос був у небезпеці, то і я був би в небезпеці, але це не так".
  
  "Можливо, було б корисно вивчити цей аспект — чи існує, на його думку, передбачувана небезпека для вас".
  
  Але Дойл злегка хитнула головою. “Я так не думаю, правда. І в останні кілька днів йому стало краще. Раптово йому стало краще".
  
  Психіатр підняв брову. “Про? Що було пом'якшувальною стимулом?"
  
  "Поняття не маю, що ти тільки що сказав".
  
  - Що сталося, - нетерпляче повторив її супутник, - що змусило його раптово поправитися?
  
  Насупившись, вона подумала про це. “Я не впевнена. Можливо, це була ідея приїхати сюди, Естакади, яка заспокоїла його розум".
  
  Доктор знову схилив голову набік. “Я сумніваюся в цьому. І знову ви забуваєте про природу прояви".
  
  "Це не я потребую порятунок", - наполягала вона. "Це Муньос".
  
  Але раптово вона повністю прокинулася і втупилася на шовковий балдахін ліжка над головою, прислухаючись до рівного — і, на щастя, безтурботному — диханню свого чоловіка.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  Глава 25
  
  Значить, він призведе в дію, коли повернеться. Відразу ж, це не могло чекати.
  
  
  
  Вони планували повернутися в Лондон цим вранці, і — після того, як з Хадсоном і Мері розібралися з логістикою — Дойл звалила Його на плече і вирушила на пошуки Эктона, якого вона знайшла в малоиспользуемой бібліотеці, яка розташовувалася на другому поверсі головної будівлі. Ектона стояв, уперши руки в боки, і дивився у вікна з ромбовидними склом, і знову у Дойла виникло відчуття полегшення від того, що він безумовно йде на поправку.
  
  Вид був гарний, з виглядом на офіційні сади, і вона притиснула дитину до стегна, щоб стати поруч з ним. “ Джеммі буде дуже шкода від'їжджати; Мері говорить, що їй подобається бродити по садах.
  
  Він розгублено провів рукою по її спині, але здавався розсіяним, і тому вона почекала кілька секунд, перш ніж зважитися: “Може бути, нам варто ненадовго залишитися тут, в Естакаді, Майкл. Ще кілька днів відпочинку були б рідкісним задоволенням.
  
  Невисловленим був незаперечний факт, що він став краще спати — тільки один кошмар в першу ніч і жодного попередню - вперше за багато тижнів. Якщо вірити докторові Хардінгу, то це було тому, що він відчував, що може забезпечити їй безпеку тут, що, безумовно, було правдою — віра, це було все одно, що жити на іншій планеті. І, звичайно, вона могла б відкласти повернення до роботи ще трохи; зрештою, це не було справжньою жертвою — адже її призначили тупий помічницею тупого Муньоса, що було долею лише трохи гірше смерті. Врешті-решт психічне здоров'я її чоловіка має бути пріоритетом.
  
  Її зауваження привернуло його увагу, і він подивився на неї зверху вниз з деяким подивом. “ Хто ви така і що ви зробили з моєю дружиною?
  
  "Віст", - заперечила вона. “Я дійсно була б не проти залишитись, Майкл - я могла б найняти твою матір і почати свій проект по вирощуванню капусти на задніх акрах. Мені потрібно почати їсти більше зелені, щоб служити кращим прикладом для Едварда ".
  
  Зі свого напівпосмішкою він знову перевів погляд на розкинувся перед ними пейзаж. “ Як би заманливо це не звучало, я повинен повернутися в Лондон.
  
  Вона вловила нотку в його голосі і зітхнула. “ Тоді втомленим спокою не буде. Що найбільше хвилює - вбивство дивака або вбивство сера Кавано?
  
  Вона не була впевнена, що він відповість — він розігрував свої карти дуже відкрито, як Ектона, — але він відповів: “Ні те, ні інше. Замість цього, схоже, що кожна з них призначена для "холодних файлів".
  
  Оскільки це було правдою, вона подивилася на нього з глибокою підозрою, коли витягла руку Едварда з його рішучої хватки на своїх волоссі. “Що ти задумав, чоловіче? Ти знаєш, мені стає не по собі, коли у мене закрадається підозра, що ти намагаєшся приховати злодіяння якогось вбивці.
  
  Він підбадьорливо обійняв її і притягнув ближче до себе. "Так, я дійсно знаю, Кетлін".
  
  Оскільки цей ніжний жест означав, що Едвард тепер намагається дотягнутися до гудзиків свого батька, вона переклала дитини на інше стегно і нагадала йому: "Ми повинні відстоювати справедливість, Майкл".
  
  “Я б погодився, в цілому. Хоча я зазначу, що концепція справедливості часто має нюанси".
  
  Вона скривила губи, піймавши руку дитини, перш ніж той знову потягнувся до її волосся. "Отже, є кілька пестливих слів, якщо я коли-небудь чула".
  
  "Правосуддя не завжди однозначно, Кетлін", - м'яко сказав він. "Часто це вибір між кращим з двох поганих варіантів".
  
  "Що ж, я погоджуся, що правосуддя не завжди однозначно - принаймні, не по цей бік раю", - погодилася вона. "Але саме тому вони розробляють закони, Майкл, щоб все було настільки справедливо, наскільки це можливо".
  
  "Самі закони часто мають нюанси", - зазначив він.
  
  Вона похмуро пригрозила: "Якщо ти ще раз почнеш говорити про 'справедливій справі', чоловіче, я збираюся виштовхнути тебе прямо через ці модні вікна".
  
  "Тоді я не буду", - м'яко відповів він.
  
  Вони багато разів переходили цю межу — Дойл наполегливо намагався переконати його у хибності його методів самосуду, — але для неї це завжди було крихким рівновагою; якщо вона занадто усердствовала з ним, він був ще більш потайливим і обережним, так що вона ніколи не дізналася, що він задумав. І було важливо, щоб вона це з'ясувала; вона дійсно відчувала, що їй вдається — крок за кроком — направляти його на кращий шлях.
  
  Вони добилися великого прогресу, і до теперішнього часу здавалося очевидним, що різні привиди, яких вона розважала, були невід'ємною частиною протоколу "направ Эктона на кращий шлях". За винятком найта, звичайно, який думав, що у Эктона і так все в порядку, і ніколи не бачив вбивства "за правое дело", яке йому не подобалося.
  
  Згадавши про це, у неї на кінчику мови крутився питання про татуювання на руці її першого примари — того, хто сказав їй, що він був убивцею "за праве діло". Зрештою, вона анітрохи не здивувалася, якби Ектона дещо знав про татуювання злочинного світу, оскільки він, здавалося, знав все-про-все і крім того. Однак щось утримувало її, і питання залишилося незаданным.
  
  "Він знає про мертвому дивака Муньоса, — подумала вона, - у якого така ж татуювання, як у мого примари". Він знає, чому був убитий псих, і чому Муньос в небезпеці, але він не хоче мені говорити — повірте, він не тільки не хоче мені говорити, він хоче, щоб все це охололо, тому що, що б це не було, він вважає, що про це краще мовчати, ніж переслідувати. Як ніби у нього діє свій власний П'ятий Кодекс, коли він хоче, щоб всі інші відступили, щоб не втручатися в його власні дії — в його власні уявлення про справедливість, але — подобається йому це чи ні — цього не станеться; не моє чергування.
  
  Так що замість того, щоб повідомляти йому, що якийсь татуйований привид тисне на неї, вимагаючи розібратися у всьому цьому, — ймовірно, було краще потихеньку простежити за нею, що було нелегкою справою, оскільки підступний чоловік Дойл, здавалося, завжди був на десять кроків попереду неї. Пощастило, що вона підібрала примар, щоб зрівняти шанси.
  
  І, згадавши свою розмову з привидом з доктором Хардингом, вона запропонувала: "Я хотіла повідомити тобі, Майкл, що я в повній безпеці".
  
  Він здивовано глянув на неї зверху вниз. - А ти?
  
  "Я в безпеці", - підкреслила вона. "В безпеці, як вдома".
  
  "Я радий це чути".
  
  Це потішило його, і, відчуваючи, як рум'янець заливає її щоки, вона трохи невпевнено запропонувала: "На випадок, якщо ти турбувався про те, що я повернуся до роботи".
  
  “Я ціную це. Можливо, ви не зробите ніяких інших дій, які могли б спричинити за собою подяку".
  
  Він дражнив її, але вона захищалася: "Я дійсно нічого не можу з цим вдіяти, Майкл; що мені робити, я питаю тебе?"
  
  "Вирощуй капусту," запропонував він.
  
  "Від мене більше користі в Метрополітені", - твердо відповіла вона. Це був ще один постійний джерело напруженості між ними; Ектона - таким, яким він був, — волів би, щоб вона була загорнута у вату і жила в башті, що охороняється, але вона знала, що її краще застосування - працювати пліч-о-пліч з ним, щоб вони щодня ловили злодіїв. Не те щоб це завжди було легко для них обох, але так вже повелося, і краще всього не задавати питань; за все дякуйте.
  
  "Так", - погодився він, і їй здалося, що вона вловила проблиск чого—то - чогось, що зробило його досить серйозним. "Від тебе дійсно більше користі в Метрополітен".
  
  Трохи стривожена його реакцією, вона повторила: "Я дійсно в безпеці, Майкл".
  
  З посмішкою він нахилився, щоб поцілувати її в маківку. “ Я жартую. Але трохи більше обачності не завадило б.
  
  Відчувши полегшення, вона розсміялася. "Це твій спосіб сказати:" Веди себе пристойно, або я тобі дам ляпаса'.
  
  Він схилив голову на знак незгоди. "Не думаю, що зміг би змусити себе дати тобі відсіч".
  
  "Іноді я цього заслуговую", - поддразнила вона.
  
  "Неймовірно".
  
  Вона пригорнулася до нього, задоволена тим, що його похмурий настрій пройшло так само швидко, як і з'явилося, і з деяким інтересом зазначивши, що він, здавалося, не був схильний залишати це тихе містечко з видом на сади.
  
  Вирішивши, що з таким же успіхом вона може запитати, вона ризикнула: "Говорячи про те, в якій безпеки я перебуваю і я перебуваю в такій безпеки, що ти навіть не повіриш, Майкл, — я думаю, ти не збираєшся розповідати мені, чому Муньосу загрожувала засідка на сходах, але мені не загрожувала засідка на тій же сходах".
  
  Він не збився з ритму. "На жаль, це не так".
  
  Це не було несподіванкою, і тому, щоб змінити тему, вона запитала легким тоном: "Тоді не міг би ти хоча б сказати мені, про що ти тільки що думав, із-за чого мені довелося вистежувати тебе, як шукача?"
  
  Він глянув на оксамитові фіранки на вікні. “ Взагалі-то, я подумав, що нам слід опустити штори, щоб впустити в кімнату більше сонячного світла.
  
  Вона голосно розсміялася, бо це було правдою настільки, наскільки це взагалі могло бути правдою, і просто хотіла показати, що не все, про що думав її чоловік, стосувалося вбивств і каліцтва. “Тоді змирися. Від цієї бідної маленької кімнати мало толку — можливо, ми могли б перетворити її в ігрову кімнату.
  
  "Можливо," сказав він без особливої переконаності.
  
  Вона знову засміялася. “Так, тоді все залишається як є. І в будь-якому випадку, я вважаю, що краще мати ігрову кімнату ближче до дитячої".
  
  Він посміхнувся. “ Хадсон вже склав певні плани.
  
  "Фейт, у тебе багато відданих шанувальників", - сказала вона Едварду, який переможно схопив її за волосся ще раз.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  Глава 26
  
  Отже, він запитав, чи може він прийти знову, пограти на Безендорфере. Це було справді незвично, і вона не була впевнена, що з цим робити. Це був вже п'ятий раз, і вона була майже впевнена, що більше ніхто про це не знав, навіть його дружина.
  
  Це почалося кілька місяців тому; вона провела секретний брифінг для звичайного комітету по охороні правопорядку, а потім, під час наступного загальної розмови, вона згадала — вона навіть не була впевнена, як виникла ця тема, — що у неї є Безендорфер; що вона успадкувала від свого батька. Після того, як всі розійшлися, він підійшов, щоб попросити дозволу як—небудь зіграти її - що було дуже дивно, оскільки він, як відомо, тримався осібно. А тепер — тепер він приходив до неї додому вже кілька місяців, досить регулярно.
  
  Оскільки ці візити почалися ще до народження його дитини, вона задавалася питанням — трохи ніяково, — можливо, він шукав сексу, оскільки його дружина була вагітна, і він знав, що вона буде обережна. Її неспокій виникало з усвідомлення того, що вона не була впевнена, як відреагувала б на подібну спробу, якщо б вона була зроблена; вона знала, як їй слід реагувати, але не була впевнена, що насправді зробила б, зіткнувшись з реальністю.
  
  Але, зрештою, дилеми не виникло; він взагалі не робив ніяких спроб — більше того, навіть майже не розмовляв з нею, — а просто сів за піаніно і блискуче зіграв Чайковського, причому без єдиної помилки, яку вона могла помітити.
  
  Було нерозумно дозволяти йому приходити ось так - хоча їй дійсно подобалася музика і невисловлене визнання того, що у них є щось спільне. Вона відмахнулася від цього, вирішивши, що це дає їй чорний хід у вищі ешелони Метрополітену, якщо їй коли-небудь знадобиться. Зрештою, це була її робота - зібрати якомога більше інформації.
  
  Судячи з того, що вона змогла з'ясувати — а вона, звичайно, могла з'ясувати зовсім трохи, — він був повністю відданий своїй дружині. Це було навіть на краще; робота, яку вона виконувала в Темз-Хаусі, була дуже важливою, і вона не могла дозволити собі відволікатися — особливо на офіцера нижчого рангу; вона була вище подібних речей. Досить було того, що він отримував таке задоволення від її гри на піаніно, і вона могла бути задоволена цим.
  
  Він підійшов до фінального акорду, і, коли відлуння луни занурилися в тишу, він раптово заговорив уголос. "Я так розумію, що мою дружину включили до складу оперативної групи". Потім він підняв свій пильний погляд, щоб зустрітися з нею, і в ньому пролунав легкий докір.
  
  Вона, звичайно, знала, що рано чи пізно він дізнається, і тому спокійно відповіла: “Так. Як ви знаєте, вона здається ймовірним кандидатом".
  
  Нетерплячим жестом він пробіг пальцями по клавішах, видаючи диссонирующий звук. “ Я думав, ми вже покінчили з такою нісенітницею, командер. Моя дружина не "чарівниця".
  
  “ Ніхто не говорить, що вона чарівниця, старший інспектор. Але судові психологи завжди шукають людей, які можуть володіти корисним талантом.
  
  “ Незважаючи на мої заперечення?
  
  Питання було досить різким і, здавалося, ставився до невисловленим відносин між ними, і тому вона досить швидко нагадала йому: "Мені не потрібно твій дозвіл".
  
  Він кивнув, а потім опустив погляд на клавіші. “Звичайно. Але все одно".
  
  Їй стало трохи шкода, що вона дорікнула його, і тому вона продовжила більш примирливим тоном: “Я думаю, ти знаєш, що ми що—небудь знайдемо - інакше ти не був би так непохитний. Не могли б ви розповісти мені, що вам про це відомо?
  
  Була невелика пауза, поки він натискав на середню клавішу "С". "Я не буду обговорювати з вами свою дружину".
  
  Але вона відчула його невпевненість і скористалася своїм перевагою. “Ми з вами обидва бачили подібні прояви в ході нашої роботи — припущення, які точні, без будь-яких доказів, які їх підтверджують. І є люди, що володіють надзвичайною здатністю знаходити зниклих людей, яка не піддається поясненню ".
  
  “ Моя дружина не належить до їх числа.
  
  Нахилившись до нього, вона поклала руки на піаніно і серйозно сказала: "Під час одного з наших вправ вона знала, що в сусідній кімнаті йде карткова гра, але абсолютно нічого не вказувала на це".
  
  При цих словах він підняв голову і якийсь час пильно дивився на неї.
  
  “Звичайно, це було б зроблено непомітно — я не гірше за вас знаю, що про такі речі не можна поширюватися. Я б хотів перевести її в психіатричну клініку під приводом того, що вона громадянка Ірландії — зрозуміло, їй буде виплачена хороша компенсація. У Дубліні є певні урядові чиновники, за якими ми спостерігаємо, і я б віддав свої зуби, щоб знати щось напевно. Це питання національної безпеки, на благо країни ".
  
  Він нахилив голову, щоб довго розглядати ключі, але вона відчула його капітуляцію — він знав так само добре, як і вона, що насправді у нього не було особливого вибору.
  
  "Це було б її рішення", - сказав він.
  
  “ Звичайно. Але у тебе є вплив.
  
  Вона дивилася, як його довгі пальці блукають по клавішах, не натискаючи на них, і у неї виникло відчуття, що він роздумує, чи варто їй щось сказати. Вона запитала рівним тоном: “У чому справа? Якщо у вас є якісь побоювання, нам краще розібратися з ними раніше ".
  
  Після явного коливання він сказав: “Можливо, їй не хочеться, так би мовити, переодягатися. Її сім'я — її сім'я була пов'язана з Шинн Фейн. Дійсно, її двоюрідний дідусь в даний час перебуває в ув'язненні в Магаберри.
  
  Вона здивовано втупилася на нього. "Я не знала, що у неї є живі родичі". Вона тут же пошкодувала про своєму зауваженні, оскільки воно вказувало на те, що вона була дуже зацікавлена дружиною підлеглого офіцера.
  
  Однак він, здавалося, не помітив цієї помилки і продовжив: "Я відчуваю, що у мене немає іншого вибору, крім як попередити вас про це — без сумніву, це стало б відомо, якби її назвали ірландської таємною агентурою".
  
  Все ще переварюючи цю екстраординарну новину, вона запитала: "Як, чорт візьми, вона пройшла перевірку?"
  
  "Я сховав запис", - зізнався він.
  
  Настала раптова тиша, поки вона обмірковувала це досить шокуюче зізнання. “ Тоді мені доведеться оцінити ситуацію.
  
  “ Пообіцяй мені, що будеш вести себе стримано. Він знову підняв на неї погляд.
  
  - Я не можу нічого обіцяти, старший інспектор, - м'яко відповіла вона.
  
  "Звичайно", - визнав він і знову опустив погляд.
  
  Але вона могла зрозуміти, чому він турбувався; його кар'єрі прийшов би кінець, якби стало відомо, що він одружився на жінці, пов'язаної з Шинн Фейн, а потім приховав це.
  
  По правді кажучи, їй самій довелося б вести себе з цим дуже обережно. Дружина була цінним активом і могла бути дуже корисною, але якщо б вона спробувала приховати минуле дружини як йому ласку — і було виявлено, що вона це зробила, вона виявилася б в такій же ситуації, як і він. Не кажучи вже про те, що ці музичні побачення підійшли б до кінця - але це безумовно не повинно бути її пріоритетом; виразно немає.
  
  З іншого боку, будь-яка така інформація дала б їй важіль впливу на дружину — насправді, на них обох, а важіль впливу був її перевагою в торгівлі. Це була делікатна ситуація, що вимагає делікатного поводження — їй потрібно було все гарненько обдумати.
  
  Майже до її подив, він почав новий концерт, як ніби вони взагалі не розмовляли.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  Глава 27
  
  Наступна крапля була вдалою.
  
  
  
  Дойл закінчувала снідати в своїй квартирі, дивилася в панорамні вікна і намагалася вирішити, яку з її численних головоломок слід розгадати в першу чергу — чесне слово, сумний стан справ полягало в тому, що їй було важко тримати їх всі в порядку. Але — оскільки Ектона сидів за своїм столом у спальні і був глибоко занурений - це видавалося найбільш відповідним часом для того, щоб розгадати першу-ліпшу головоломку.
  
  "Рейнольдс", - запитала вона. "Є ім'я, яке я не зовсім пам'ятаю, та це стара історія, і починається воно з "тітонька" або щось в цьому роді".
  
  Рейнольдс перестав мити посуд. - Може бути, тітонька Меймі, мадам?
  
  Насупивши брови, Дойл похитала головою. "Ні— справа не в цьому".
  
  “ Тітка Ем? Тітка Агата Вулфа?
  
  З деяким нетерпінням Дойл відповів: “Ні, мова йде не про вовка, Рейнольдс; заради всього святого, зверни увагу. Чоловік, який це сказав, багато говорить про давньогрецьких речі — він той, хто говорив про Немезіди і тому іншому бога, ким би він не був, пам'ятаєте? Я теж повинен був запитати тебе про це.
  
  "Зрозуміло, Грецький". Дворецький подумав про це, а потім припустив: "Можливо, Антігона?"
  
  Дойл схвильовано повернувся до нього. “Відмінна думка, Рейнольдс, от і все. Хто така Антігона?"
  
  “ Класична грецька трагедія, мадам. Антігона хотіла вшанувати пам'ять свого померлого брата.
  
  Дойл здивовано витріщився на нього. “ Антігона була жінкою? Ти впевнений, Рейнольдс?
  
  "Так, мадам".
  
  "О." Вона насупилася, так як це здалося трохи дивним — перший привид безумовно був чоловіком. Але Хардінг сказав, що це казка про Антігоні, і він був прав раніше — коли перейшов на давньогрецьку, щоб описати ситуацію, — і тому вона повинна була дати йому презумпцію невинності. “ Розкажіть мені цю історію, якщо хочете.
  
  Рейнольдс зробив паузу, щоб зібратися з думками, а потім продекламував: "Король не дозволив братові Антігони гідно поховати його, і тому вона кинула виклик королю, щоб вшанувати пам'ять свого брата". Він зробив паузу, очевидно, зважуючи, чи варто сказати більше, враховуючи аудиторію. "Це досить складна історія — третя з трилогії про Едіпа".
  
  "Про", - сказав Дойл, який поняття не мав.
  
  "П'єси були трагедіями", - пояснив далі слуга. "Можливо, не у вашому смаку, мадам".
  
  Дойл, насупившись, дивився у вікно, думав про це. “ Антігона була заміжня?
  
  “ Ні, насправді вона була заручена з сином короля, що тільки ще більше ускладнило справу.
  
  "Ці греки завжди були надто складними", - зауважила вона з деяким огидою. "Набагато простіше зберігати всі простим і прямолінійним".
  
  - Справді, мадам.
  
  Насупивши брови, Дойл спробувала розгадати це, спостерігаючи за перехожими, прогулювалися в парку внизу. Перший привид — молодий чоловік — був якимось чином пов'язаний з мертвим диваком, оскільки у них обох була одна і та ж саморобна татуювання. І у Макшейна в клініці теж була така; клініка Святої Трійці з її темним минулим, яка стала епіцентром трагедії з щепленнями, не зовсім випадково згаданої вищезазначеним мертвим диваком, коли він прийшов поговорити з Муньосом. І щоб ми не забули — трагедія, про яку також згадував чоловік, якого звали-ймовірно-не-Макшейн, в Клініці. Повірте, ці татуйовані люди з таким же успіхом могли б бити їх по голові цегляної битою, щоб донести свою точку зору.
  
  Потім вона злегка насупилася, тому що — незважаючи на марнотратне використання цегляних біт - це, здавалося, працювало не дуже добре. Ектона грав пасивну роль і, здавалося, з якоїсь причини хотів, щоб все це припинилося - з якоїсь причини, яка була для нього важливіше, ніж брудні копи, керуючі наркопритони і влаштовують засідки.
  
  Злегка похитавши головою, вона задумалася, що б це могло бути — було майже надто важко повірити, що він хотів Код П'ять; це було смертельно серйозно. З іншого боку, її чоловік дотримувався іншої точки зору, ніж більшість, в чому вона не раз переконувалася, і тому у нього, мабуть, були на те свої причини. Удачі цьому чоловікові; люди брік-біта здавалися рішучої компанією.
  
  Вона ліниво постукивала пальцем по столу і намагалася зрозуміти, чому Хардінг згадав давньогрецьку наречену — вона давно зрозуміла, що, коли їй сняться такі сни, все, що говорять їй примари, з якоїсь причини завжди важливо. Доволі очевидним висновком було б припустити, що сержант Руппе була Антігоною; вона була єдиною жінкою в цій історії, і вона фігурувала у взаємодії Дойла як з мертвим диваком, так і з нашим містером не-Макшейном. Чи це Могло бути так? Це був сержант Рупп, який був героєм "Казки про Антігоні"?
  
  Дойл обдумав це і повільно вимовив: "Хоча в цьому немає особливого сенсу; її покійний брат був удостоєний честі — насправді, його поховали з усіма почестями, і він - зірка на стіні".
  
  Зрозуміло, що Рейнольдс був у розгубленості. “ Можливо, якийсь контекст, мадам.
  
  Але Дойл все ще роздумував вголос, а вона дивилася у вікно. "Я повинен з'ясувати, що сталося з її чоловіком - є якась причина, по якій все це було поховано, якщо він дійсно був убитий в бою".
  
  “ Ви маєте на увазі її брата, мадам?
  
  "Ні", - неуважно відповіла вона. "Я вже знаю, що сталося з братом". У неї по шкірі побігли мурашки, і вона задалася питанням, чому — Броуді Пітерсон загинув смертю героя, в цьому немає ніякої таємниці.
  
  Її мобільний задзвонив, і вона побачила, що це Муньос приїхав за нею. На мить вона подумала, чи не попросити іншу дівчину піднятися до сніданку, щоб їй не треба було збиратися — і щоб скрасити день Рейнольдса, — але потім вирішила, що Ектона зайнятий тим, чим зайнятий сам, і йому не сподобається присутність додаткового персоналу на місці.
  
  Глянувши в той бік, вона побачила, що її чоловік все ще занурений у свій ноутбук, і сподівалася, що це щире повернення до роботи було ще однією ознакою того, що його одужання йде швидкими темпами. Вчора, коли вони повернулися додому з Естакади, він майже відразу ж покинув лоно своєї люблячої родини, щоб на кілька годин піти на роботу, чого він давно не робив у вихідні.
  
  І минулої ночі не було ніяких кошмарів, що зробило дві благословенне тихі ночі поспіль — спасибі всім святим ангелам, а також доктору Хардінг; можливо, це допомогло сказати Ектона, що вона в повній безпеці.
  
  "Постукай по дереву, він і далі буде одужувати", - подумала вона з деяким оптимізмом; бідоласі просто потрібно було звикнути жити пліч-о-пліч з дитиною, а коли ти завжди був кимось на кшталт відлюдника, не дивно, що потрібен період адаптації. Не те щоб він не любив нас — мене і Едварда; іноді мені здається, що він любить нас занадто сильно. У неї по шкірі побігли мурашки.
  
  Вона рішуче перемкнула свою увагу на підготовку до чергового утомительному дня з Муньосом, який повинен був підійти з хвилини на хвилину, і неохоче встала з-за столу. "Спасибі, Рейнольдс; ви, як завжди, приголомшливо допомагаєте, особливо з греками і тому подібним".
  
  “ Для мене це велике задоволення, мадам.
  
  З недбалим виглядом вона запитала: “Отже, що ти думаєш про Ліззі Метіс, Рейнольдс? Вона здається милою".
  
  Слуга зупинився, зі зрозумілих причин здивований. “ Міс Матіс, мадам?
  
  “Так— пам'ятаєш? Зазвичай вона водила Еміля у в'язницю відвідати його батька. Вона дуже розумна людина, зовсім як ти. "Краще не згадуй, що її розум, без сумніву, призвів до кількох убивств — занадто багато інформації, і вона намагалася тут проявити себе найкращим чином. "Я думаю, вона була б кому-небудь гарною дружиною".
  
  "Боюся, у мене не так вже багато часу для світського життя, мадам," дипломатично зауважив Рейнольдс.
  
  Дойлу довелося розсміятися над його благовоспитанным переляком, і він сказав: "Не забувай, що я нічого не говорив Рейнольдсу; я не повинен тобі нав'язуватися". Коли слуга подав їй пальто, вона вивільнила руки і міркувала вголос: "Я не думаю, що Вільямс погодився б на неї, і я повинен видати її за кого-небудь".
  
  З легким несхваленням слуга зауважив: "Вони намагалися видати Антігону заміж, мадам, і в них нічого хорошого не вийшло".
  
  "Слово мудреця", - погодився Дойл, а потім пішов прощатися з Едвардом і Эктоном.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  Глава 28
  
  Готовий.
  
  
  
  Муньос, як виявилося, був переповнений новинами й ледве міг діждатися, поки вони від'їдуть від тротуару, щоб поділитися ними. Знизивши голос, вона запитала: "Ти знаєш що-небудь про іподромі, який вони сьогодні згортають?"
  
  "Я не знаю", - відповів Дойл, з цікавістю оглядаючись. “Зате я знаю все, що потрібно знати про дитячих пластівцях. Не закусывай, Муньос, що відбувається?"
  
  Але красуня коливалася. "Я не знаю, чи повинна я говорити, якщо Ектона тобі не сказав".
  
  “ По правді кажучи, в цьому немає нічого дивного, Муньос; Ектона - наступний після сфінкса об'єкт, коли відбувається щось цікаве. Ти можеш хоча б дати мені підказку?
  
  Муньос оглянулася, її темні очі загорілися збудженням. "Вони заарештовують кількох наркоторговців на іподромі, і ходять чутки, що в цьому замішаний ACC, тому що в цьому замішані брудні копи".
  
  Абсолютно приголомшений, Дойл втупився на неї, а потім раптово згадав Эктона, мовчки прикутого до свого комп'ютера цим ранком. “ Мати милосердна, Муньос. Кого ми знаємо?
  
  "Габріель намагається це з'ясувати, але вони тримають це в секреті".
  
  "Так і повинно бути", - задумливо промовив Дойл, повертаючись і втупившись в лобове скло в повному сум'ятті. "Газети будуть просто в захваті".
  
  "Не те щоб цього ніколи не траплялося раніше", - зауважив Муньос. "Навіть якщо цього не повинно було бути".
  
  На жаль, це було правдою; незважаючи на широко розповсюджене використання перевірок сумлінності — і попередження про тяжкі наслідки - співробітникам поліції вдавалося регулярно залучатися до незаконну торгівлю наркотиками. Найчастіше це була особиста слабкість, яку незабаром виявляли з-за випадкового тестування на наркотики, що всі вони повинні були пройти. Але — час від часу — офіцер був залученим у саму торгівлю наркотиками. Це була сильна спокуса - отримувати зарплату ЛЕО і на власні очі бачити, які гроші заробляють лиходії, і — час від часу — знаходився хтось, хто не міг встояти.
  
  Раптово Дойл згадав підозри Муньоса щодо інспектора Гирі і з деякою тривогою запитав: "Де твій МАО, Муньос?"
  
  На свій подив, вона вловила хвилю емоцій, витікаючу від іншої дівчини, хоча це й не позначилось на її обличчі. Рівним голосом вона відповіла: "Я думаю, він слідує за нами на іншій машині".
  
  Це здалося трохи дивним, і тому Дойл ризикнув запитати: “Чому це? Ти турбуєшся, що він замішаний в цьому?" Дойл так не думав, але Дойлу і раніше траплялося помилятися в подібних речах, і якийсь детектив-стажист послужив відмінним прикладом.
  
  "Ні", - відповів Муньос і більше нічого не запропонував.
  
  Але Дойл швидко зметикував, що до чого, і в хвилюванні повернувся до іншої дівчини. “ Повинно бути, Але—Гирі був приманкою. У начальства, мабуть, були якісь підозри, і тому Ектона заманив Гирі в якості приманки для цієї пастки-захоплення — змусивши його видавати себе за поліцейського, шукає наркотики. Це пояснило б його поїздку на іподром після розмови з стукачем. І він ідеальна приманка, оскільки він поліцейський, але ніхто в Лондоні його не знає.
  
  "Так, саме це і сталося", - сказала Муньос з деяким утрудненням в голосі. "Він уже сказав мені".
  
  Дойл здивовано подивився на неї. “ Він не дуже хороша приманка, якщо базікає з такими, як ти, Муньос — ти міг бути замішаний, наскільки він знав.
  
  "Ні-ні, все було не так". Інша дівчина зробила паузу. “Він розповів мені тільки тому, що я звинуватила його в торгівлі наркотиками, і він хотів захиститися. У нас був величезний зрив ".
  
  Дойл продовжував витріщатися, оскільки важко було уявити степеневого інспектора Гирі залученим у вищезазначену грандіозну бійку, особливо з підлеглим офіцером. “ Мать твою за ногу, Муньос. І саме тому його викинули з машини?"
  
  Не відриваючи очей від дороги, Муньос продовжив: "А потім він поцілував мене".
  
  - Немає, " видихнув Дойл в крайньому подиві. “ Я збираюся випасти з машини, Іззі.
  
  Інша дівчина підняла куточок рота. “Не треба. Ектона не хоче, щоб я виконувала завдання без тебе".
  
  Настало коротке мовчання, поки Дойл здивовано дивилася на свою супутницю. - Свята Мати, що ти збираєшся робити?
  
  “ Нічого. Робити нема чого, Дойл. У мене вже є хлопець, а Гирі повертається в Ірландію.
  
  "Звичайно", - погодилася Дойл і залишила свої думки при собі. "Ти думаєш, що повинна повідомити про нього?" Існували суворі правила щодо домагань, особливо коли справа стосувалася дій офіцерів більш високого рангу.
  
  “Ні—ні, будь ласка, нічого не говори, Дойл, я спровокувала бійку в першу чергу. І я знаю, що він не зробить цього знову ".
  
  Дойл кивнула в знак згоди, але усвідомила цікавий факт, що останнє твердження було не зовсім правдою. “ Ти збираєшся просити, щоб його перевели?
  
  "Ні", - відповіла інша дівчина, трохи занадто швидко. "Вони захочуть знати чому, і я не хочу, щоб у нього були неприємності".
  
  “ Не кажучи вже про те, що з такого здоровенного хлопця, як він, вийде хороший сторожовий пес.
  
  Муньос посміхнувся. “ Вірно.
  
  Дойл легковажно поддразнил: "Ну, мій єдиний порада полягає в тому, що ти повинен постаратися перестати розбивати серця, коли йдеш по вулиці, Муньос; ти ризикуєш".
  
  "Дивись і вчись, Дойл", - відповіла інша дівчина, але вона сказала це тільки для проформи, бо була вся на взводі, і звинувачувати її не було; вона була набагато більше вражена таким поворотом подій, ніж показувала.
  
  Щоб змінити тему, Дойл вирішив, що, мабуть, їй слід проявити певний інтерес до їх завданням. "Отже, куди ми прямуємо?"
  
  "Вам слід ознайомитися зі своїми завданнями".
  
  "Я повинен", - погодився Дойл. "Це було б дуже корисно".
  
  Муньос розчаровано зітхнув. "Я думаю, що Ектона призначив тебе моїм асистентом наполовину тому, що він знає, що я не запишу тебе".
  
  "Вистуй, Муньос, тобі пощастило, що я не написав тобі у відповідь", - парирував Дойл. "Принаймні, коли я цілуюся з старшими офіцерами, я одружений на них".
  
  Інша дівчина усміхнулася — як і припускав Дойл, — але потім попередила: "не кажи Нічого".
  
  "Я не буду".
  
  Але щось привернуло увагу Дойл, і вона подивилася в вікно, думаючи. "Ти впевнена, що це була ідея Эктона - скласти мені пару з тобою?"
  
  “Звичайно, він підписав наказ. Ви також повинні прочитати свої накази".
  
  "Стривайте, — подумав Дойл, - почекайте благословенну хвилину - цього неможе бути правдою". Ектона ніколи б не призначив мене помічником Муньосу — ні за що на світі, - тому що він єдина людина, яка знає, що ми майже напевно задушимо один одного; замість цього він поставив би мене з Вільямсом. Не кажучи вже про те, що він ніколи б не дозволив мені виконувати завдання в проектах, навіть якщо б я пішов туди з армією.
  
  Чим більше вона думала про це, тим більше переконувалася, що в цьому було щось дивне - хоча б з тієї простої причини, що, як тільки Ектона зрозумів, куди її відправили в той перший ранок, він кинув Едварда, як гарячий цегла, і переїхав дорогу. Отже, чому на її наказі про призначення стояла його підпис? Тут—то було - щось, на що їй варто звернути увагу.—
  
  "Ми на місці", - оголосив Муньос, коли вона зарулила на паркувальне місце. "Постарайся не ставити мене в незручне становище".
  
  "У нас є свідок?" Припустив Дойл. Вони стояли перед однією з всюдисущих кавових крамниць, якими був усіяний Лондон, і настрій Дойл значно покращився, оскільки пройшло щонайменше півгодини відтоді, як вона пила каву в останній раз.
  
  “Так, жінка. Вона не хотіла, щоб її бачили разговаривающей з поліцією, тому постарайся не привертати до себе уваги".
  
  "Це ганьба; і ось я збирався розчистити собі дорогу кийком, коли увірвався сюди".
  
  По правді кажучи, це було звичайним явищем при роботі з нервничающими свідками; вони не хотіли, щоб їх бачили розмовляють з поліцейськими на роботі або там, де могли бачити сусіди, тому часто місцем зустрічі вибирали кафе або кав'ярню. Поліція, з іншого боку, не завжди схвалювала необхідність проводити допит в громадському місці, але найчастіше у неї не було особливого вибору.
  
  "У чому справа?" - запитав я.
  
  Муньос багатозначно подивилася на Дойла, дістаючи свій рюкзак з-за сидіння. “ Сер Кавано.
  
  Дойл підняла брови. “Що ж, Муньос, є гідне завдання, і я дуже вражений. Але хіба Вільямс не повинен проводити співбесіду?"
  
  Муньос уважно перевірила свою помаду в дзеркалі заднього виду. “Диспетчер не впевнена, що вона законна. Вони попросили її зайти, але вона відмовилася ".
  
  "А-а". Це була варіація на тему придуркуватих подробиць, тільки в цих ситуаціях придурок був надто ледачий, щоб обтяжувати себе відвідуванням штаб-квартири, і замість цього задовольнявся тим, що влаштовував шоу в менш престижному місці. Як правило, Диспетчерська була мудра по відношенню до цих типів і заохочувала їх до проведення телефонного інтерв'ю, щоб оцінити цінність подальшого співбесіди особисто — час офіцера було цінним в ці дні, повні злочинності. Але, очевидно, Диспетчерська не була впевнена щодо цього, і ось вони тут — Вільямс буде повідомлено, якщо це здасться гідною зачіпкою, а тим часом ще два молодших детектива проведуть швидку оцінку.
  
  "Що вона збирається сказати, що ми знаємо?"
  
  “У нас немає, так що воно може бути коротким і милим. Жінці за тридцять, вони думають, Близького Сходу. Не назвала імені. Диспетчер сказав, що вона буде за столиком в кінці залу ".
  
  Коли вони вийшли з машини без розпізнавальних знаків, Дойл з надією запропонував: “Спочатку ми повинні випити кави. Це може допомогти свідку відчути себе більш комфортно".
  
  "Ні, якщо вона з Близького Сходу", - безжально відповів Муньос.
  
  - Святі угодники, - пробурчав Дойл, - який же ти суворий наглядач, Муньос.
  
  "Тихо", - приглушеним голосом відповіла інша дівчина. "А ось і Гирі".
  
  OceanofPDF.com
  
  Глава 29
  
  Вперед.
  
  
  
  Інспектор Гирі підійшов, щоб приєднатися до двом дівчатам, коли вони прямували до кав'ярні, і чоловік навіть бровою не повів, що між ним і прекрасної Муньос щось не так. Тим не менш, Дойл відчув резонанс між ними, як ніби хтось натягнув смичок — не те щоб це обов'язково щось означало, звичайно; Дойл бачив багато подібних резонансів, що приходять і йдуть в ході її пригод з іспанської дівчиною.
  
  Муньос попередив Гирі: “Диспетчер думає, що це можу бути я, тому, ймовірно, буде краще, якщо ти почекаєш зовні, щоб до неї підійшли тільки ми з Дойлом. Я подам тобі вищий знак, якщо нам потрібен привід, щоб покінчити з цим, — зайди сказати, що у нас ще один дзвінок ".
  
  "Тоді так", - сказав Гирі.
  
  "І постарайся не виглядати як поліцейський", - порадив Дойл тільки наполовину жартома. "Свідок полохливий".
  
  "Я зроблю все, що в моїх силах", - серйозно погодився чоловік.
  
  Дві дівчата увійшли в магазин — переповнений в цей ранковий час - і оглядали прилавки, поки не побачили жінку в хіджабі, яка на мить підняла обличчя, а потім знову опустила його.
  
  "Вона дійсно нервує", — подумав Дойл; і йому здалося дуже цікавим, що жінка в хіджабі вибрала для зустрічі з поліцією людне кафе - можливо, вона намагалася уникнути зустрічі з усіма, кого знала. Це фактично допомогло довести, що свідок справді був законним, і надії Дойл зросли; це було б прекрасним пером в їх капелюсі, якщо б вона і Муньос допомогли залучити важливого свідка у справі сера Кавано.
  
  Коли Муньос представив їх один одному і вони сіли, Дойл вирішив, що жінка явно не розбиралася в закладах подібного типу, оскільки примудрилася сісти прямо поруч з галасливими змішувальними машинами. І по мірі того, як Дойл оцінював свідка, раптово всі думки про те, щоб прославити їх команду, розвіялися, бо хоча жінка дійсно носила належний хіджаб — у Дойла відразу ж склалося враження, що вона не повинна була їм бути.
  
  Значить, вона була чудна, якщо носила хустку лише напоказ — або думала, що це маскування. Залишалося сподіватися, що вона почне говорити про хімічні сліди або який-небудь іншої нісенітниці, щоб вони могли подати сигнал Гирі і покінчити з цим без зайвих слів.
  
  "Я розумію, у вас є якась інформація, якою ви хотіли б поділитися", - почав Муньос.
  
  "Так," кивнула жінка. “ Я дружила з помічницею сера Кавано.
  
  "Все гірше і гірше", - подумав Дойл; це було неправдою, але — як це часто бувало — вона не могла ясно дати зрозуміти Муньосу, що це глухий кут, і тому змирилася з ще десятьма хвилинами нісенітниці. Принаймні, тут пахло божественно, і, можливо, вона змогла б знайти хвилинку, щоб провідати Едварда.
  
  “ Ви можете назвати мені її ім'я?
  
  "Мартіна Бетанкур". Жінка відповіла швидко, і це була правда.
  
  Муньос належним чином вписала ім'я в свій планшет. “ Ви не знаєте, з нею вже брали інтерв'ю? Однак вона лише виявляла ввічливість; звичайно, кримінальний розшук вже опитав помічника вбитого, хоча б для того, щоб встановити графік, заснований на календарі.
  
  "Я так не думаю, — вона зникла", - сказала свідок, і Дойл підняла голову, тому що це було правдою.
  
  Дойл відчув здивування Муньоса, коли вони обоє на мить втупилися один на одного, а потім Муньос запитав: "Значить, у вас є інформація про те, куди вона поїхала?"
  
  “Вона говорила, що у неї є родичі в Білорусі. Можливо, вона поїхала туди, і я відчув, що повинен повідомити в поліцію ".
  
  На жаль, свідок знову скотився на територію вигадок, і Дойл ледве могла приховати своє роздратування, коли багатообіцяюча зачіпка розчинилася в диму. Вона перервала розпитування Муньоса, щоб запитати: "Якщо ви не заперечуєте, мем, чому б вам просто не зайти і не розповісти нам про це?"
  
  Свідок знизила голос. "Я не була впевнена, чи варто мені це робити — можливо, вона пішла, тому що злякалася, а я не хотіла наражати її на ще більшу небезпеку".
  
  Муньос кивнув, записуючи вигадану інформацію, і поки інший детектив був зайнятий цим, свідок раптово на мить пильно подивилася Дойлу в очі, а потім перевела погляд на стійку поруч з ними.
  
  Спантеличена Дойл подивилася в тому напрямку і виявила до свого крайнього здивування, — що кавоварка за стійкою належала Деві Макшейну, колишньому співробітникові картотеки клініки Святої Трійці. Не тільки це, але і те, що чоловік на якийсь важливий момент зустрівся з нею поглядом.
  
  "Він хоче, щоб я знав, що він тут", - подумав Дойл, а потім задався питанням, чого від неї чекали — здавалося очевидним, що ці двоє працювали злагоджено, але вони не хотіли, щоб Муньос знав про це.
  
  Вона повинна була отримати відповідь майже негайно; Макшейн з шумом включив блендер, і свідок нахилилася, наблизивши губи до вуха Дойла. "Шприци на іподромі," швидко сказала вона. “ Прочитай листа.
  
  Передавши своє квапливий повідомлення, свідок відкинулася назад і опустила погляд у стіл, у той час як Дойл намагалася приховати своє крайнє замішання. У словах було мало сенсу, але вона швидко прийшла до висновку, що ця жінка не була божевільною, і що прекрасної Дойл слід було б розібратися, що тут відбувається. У неї не було відчуття, що це пастка, але не було такої речі, як зайва обережність — у світлі недавніх подій, — і тому, коли міксер зупинився, вона сказала у відносній тиші: "Послухайте, у вас є важлива інформація, тому, якщо ви не хочете йти в Скотленд-Ярд, можливо, ми могли б просто піти в місцевий відділок, щоб записати ваші свідчення".
  
  "Ні", - просто відповіла жінка. "Я не можу".
  
  Подумавши, що, можливо, вона відмовляється з релігійних принципів, Муньос запитав: "чи Не могли б ми попросити вашого чоловіка поїхати з вами?"
  
  "Ні", - повторила молода жінка, але слова супроводжувалися аурою скорботи, яку Дойл дізнався по смерті її матері. Підкоряючись імпульсу, вона торкнулася руки молодої жінки. "Все налагодиться", - тихо сказала вона. "Просто потрібно час".
  
  Свідок з деяким подивом підняла погляд на Дойла, але весь подальший розмова була перервана, коли - з гучним шумом — вони обернулися і побачили, що Гирі, пробираючись до них, перечепився об стілець, його велике тіло врізалося в сусідній столик, змусивши відвідувача швидко прибрати свою кавову чашку від гріха подалі.
  
  Дойл і Муньос поспіхом піднялися, щоб допомогти ірландцю, коли він, почервонівши, вибачився і піднявся на ноги. "Вибачте, я слон в посудній лавці".
  
  Поки Муньос переконувала себе, що Гирі не постраждав, Дойл побачив наближається офіцера Габріеля, а за ним коммандера Тасзу Козловскі.
  
  "Ах, — подумав Дойл, - ось у чому заковика - це не може бути збігом". "Здрастуйте, мем, офіцер Габріель", - сказала вона трохи голосно, щоб дати Муньосу зрозуміти, що він правий. "Ви наздоганяєте нас в шістках і сімках".
  
  "Не турбуйтеся, це моє звичайне стан справ," невимушено відповів Ґабріель. “ З вами все в порядку, інспектор?
  
  "В основному збентежений," відповів Гирі з легкою посмішкою і обтрусився.
  
  "Що ж, - подумав Дойл,' бідоласі Муньосу страшенно ніяково, коли вони обоє тут одночасно". Обдумавши цю думку, вона з радістю приготувалася влаштовуватися зручніше і насолоджуватися поданням.
  
  "Ми якраз закінчували допит свідка, мем", - пояснив Муньос, без сумніву бажаючи переконатися, що начальство не подумає, що вони базікають без справи в кафе, коли повинні бути на чергуванні.
  
  - Так, сержант, ми в курсі, - швидко відповіла Тасза. Ми проводимо операцію, і, на жаль, ваш свідок може скомпрометувати її, так що це ситуація з кодом п'ять.
  
  Дойл моргнув, тому що це було правдою, і Муньос негайно відповів: “Так, мем. Тоді ми відступаємо".
  
  Але коли Муньос відійшов у бік, усі вони побачили порожній стіл, за яким свідка ніде не було видно.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  Глава 30
  
  Йди, йди, йди.
  
  
  
  Без особливого подиву Дойл належним чином зазначила, що бариста Макшейн теж зникла, і — на відміну від свого звичайного — вирішила нічого не говорити і стулила губи.
  
  "Свідок пішла", - засмучено оголосив Муньос. “Перепрошую, мем, вона, мабуть, злякалася. Чи повинен я призначити опитування?"
  
  "У цьому немає необхідності", - сказала Командир, уважно озираючись по сторонах. "Ми знайдемо її".
  
  "Це трохи лякає", - подумав Дойл; те, як вона говорить це з такою впевненістю.
  
  Після того, як Тасза запропонувала їм вийти на вулицю для підведення підсумків, вони всі пройшли між столиками і вийшли за двері, при цьому Дойл кинув погляд, повний крайнього жалю, на кавову стійку; шкода, що вона так і не налила собі чашку на швидку руку, тому що у неї було відчуття, що від неї потрібно щось обміркувати тверезою головою, і зробити це в поспіху.
  
  Командир вказала на столик на краю внутрішнього дворика, і коли всі сіли, вона почала: "В чому полягало завдання, сержант?"
  
  Муньос пояснив: “Ми дійсно не знали, пані, тільки те, що Диспетчер хотів це перевірити. Виявилося, свідок стверджувала, що була знайома з помічницею сера Кавано, але ми так і не дізналися, що саме їй було відомо.
  
  Тасза обдумала це, і у Дойла виникло відчуття, що вона відчула величезне полегшення. “ Це все, про що вона говорила?
  
  Муньос кивнув, а Дойл промовчав.
  
  Командир роздратовано видихнув. “Ми думаємо, що, ймовірно, вона намагалася передати якусь неправдиву інформацію. Наша таємна операція пов'язана з наркобізнесом, який Метрополітен розкручує на іподромі, і вона, можливо, намагалася сфабрикувати історію, щоб пустити нам пил в очі.
  
  Можливо, це було правдою — або, принаймні, в основному правдою, — але не мало особливого сенсу для Дойла, який, тим не менш, не збирався вголос задаватися питанням, як свідок сподівався здійснити такий подвиг, розмовляючи з двома скромними сержантами, які навіть не були призначені для розслідування іподрому. Повірте, якби свідок захотів передати якусь зачіпку — помилкову або іншу, - можна було б подумати, що він подбав би про те, щоб вона потрапила до потрібним людям.
  
  Від цієї думки у Дойл по шкірі побігли мурашки, і з деяким здивуванням вона спробувала зрозуміти, чому це відбулося. Чи міг свідок з якоїсь причини націлитися саме на Дойла і Муньоса? Зрештою, саме їх викликали, щоб познайомитися з Макшейном в Клініці, так що це виглядало як ще одна спроба передати інформацію. За винятком — За винятком того, що здавалося очевидним, що свідок хотіла, щоб її швидкі слова почув тільки Дойл, а не Муньос.
  
  І не було ніяких сумнівів в тому, що було докладено багато зусиль, щоб передати повідомлення таким чином, щоб його не можна було підслухати, що також вказувало на те, що свідок знала, що за нею, ймовірно, стежила МІ-5.
  
  Дойл насупився, намагаючись розібратися у всьому цьому. Отже, свідок, яка була пов'язана з Макшейн з Клініки, не хотіла, щоб прекрасна Тасза і її команда чули те, що вона говорила Дойлу — що, схоже, вказувало на гру по введенню в оману, як припустила Тасза, — але вона не хотіла, щоб це чув Муньос, що мало мало сенсу, оскільки Муньос був провідним офіцером. Не кажучи вже про те, що з незрозумілих причин — Дойл неохоче передавав те, що насправді сказав свідок.
  
  "Це дійсно сумний стан справ, коли я довіряю випадковому свідку більше, ніж командиру МІ-5", - подумала вона. Мені найкраще викласти всі Эктону, і нехай він приймає будь-які рішення, які необхідно прийняти.
  
  Дойл перемкнула свою увагу на інших, поки Тасза пояснювала Муньосу: “Я розберуся з питаннями, що стосуються юрисдикції, сержант. Мені шкода, що ми не застали вас раніше, щоб позбавити вас від поїздки.
  
  "Неважливо, мем", - сказав Муньос. "Звучить так, як ніби це спочатку не було реальної зачіпкою".
  
  "Ви повинні були 'відчути', що це була підстава", - поддразнил Габріель Дойла, взявши руками повітряні лапки. "Ви не виконуєте свою частину оперативної групи, сержант".
  
  Дойл розсміявся. "Я настільки неефективний", - погодилася вона і пошкодувала, що цей дурний Габріель підняв цю дурну тему.
  
  Тасза досить розслабилася, щоб усміхнутися дружньо. "Будь ласка, не дражніть сержанта Дойл; я знаю, що робота в оперативній групі - це важка робота, але я ціную її внесок".
  
  "Краще ти, ніж я", - сказав Ґабріель.
  
  "Безумовно", - сказав Командир, включаючи Дойла в розмову між жінками.
  
  Дойл знову розсміявся, дивуючись, чому ця жінка додає такі рішучі зусилля, щоб бути доброзичливою — можливо, вона сподівалася на можливість поглянути на Эктона; одного разу вона була у них на чаюванні з нагоди, про яку краще забути, і, можливо, сподівалася на інше запрошення.
  
  Але, схоже, Муньоса не можна було виключити з спроб командира проявити дружелюбність, тому що жінка теж звернулася до неї. “ Габріель сказав мені, що в ці вихідні у вас буде перша художня виставка, офіцер Муньос. Мої вітання.
  
  “ Дякую вас, мем.
  
  Габріель нахилився і накрив долонею руку Муньоса, що лежала на столі. “ Сподіваюся, ти згадаєш нас, маленьких людей, коли станеш багатим і знаменитим.
  
  "О, на це немає жодних шансів", - сказав Муньос з легкою посмішкою.
  
  Габріель підняв темні брови. “Що саме? Ні шансу прославитися, ні шансу, що нас запам'ятають?"
  
  Всі розсміялися, а Муньос заперечив: "насправді це просто хобі; я вражений, що галерея проявила інтерес".
  
  Командер звернула свій рішуче-доброзичливий погляд на Дойла. “ Ви будете присутні, сержант Дойл?
  
  "Ні за що на світі не пропустив би це", - заявив Дойл, зовсім забувши про це.
  
  "На жаль, мене не буде в місті", - жінка вибачилася перед Муньосом. "Я повинна допитати свідка з в'язниці, і тому у мене немає особливого вибору часу".
  
  Для Дойл ці слова, здавалось, повисли в повітрі, і у неї раптово виникло відчуття, що Тасза дуже старалася не дивитися на неї.
  
  "Я куплю одну-дві картини від твого імені", - запропонував Габріель. "Просто позич мені свою кредитну картку".
  
  Всі знову засміялися, і Дойл спробувала зрозуміти, чому у неї виникло відчуття, що прекрасна Тасза щось приховує від неї - важко було уявити, що ця безглузда оперативна група мала якесь відношення до виставки творів мистецтва Муньоса, так що, можливо, що б там не було, це якимось чином стосувалося Эктона. Залишалося сподіватися, що Ектона не планував втекти з цією нещасною жінкою на наступний уїк-енд - хоча така можливість здавалася малоймовірною; Ектона вмиє від неї руки в ту ж хвилину, як вона відмовиться займатися сексом у стайні, як і слід було б йому.
  
  Відчувши себе значно краще, Дойл шанобливо кивнув, коли Командир підвів підсумки наради до кінця.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  Глава 31
  
  Очистити. Фух — це було дуже близько.
  
  
  
  Дойл поверталася в штаб-квартиру разом з Муньосом, розмірковуючи про те, що тільки що сталося, і дивлячись у вікно, толком не бачачи пропливаючого повз пейзажу. Муньос теж мовчала — хоча, по-перше, вона була не з тих, хто базікає без угаву, — і тому Дойл вирішив, що вона повинна порушити мовчання. "Я хочу розповісти вам дещо про свідка, але я хочу сказати це не для протоколу".
  
  "Це суперечить протоколу".
  
  "Незареєстрований сеанс поцілунків," нагадав їй Дойл.
  
  “ Гаразд, ми квити. Що?
  
  "Я не думаю, що вона була мусульманкою".
  
  “Я згоден. На ній була обручка".
  
  Дойл здивовано озирнувся. - Ти такий проникливий, Муньос. Знімаю капелюха перед тобою.
  
  "Я подумав, що вона намагалася приховати свою особу".
  
  “Так, я згоден. Що підводить мене до наступного пункту: хлопець за прилавком був нашим містером Макшейном з клініки".
  
  Піднявши брови, Муньос здивовано подивився на неї. “ Правда?
  
  "Насправді", - сказав Дойл, наслідуючи неирландскому акценту Муньоса.
  
  Інша дівчина знову перевела погляд на дорогу. “Може бути, це збіг? Ми не так далеко від клініки, так що, можливо, у нього дві роботи".
  
  "Він зник, коли вона зникла", - повідомив їй Дойл.
  
  Муньос насупився. “Отже, що це означає? Було співбесіду в клініці просто черговою грою для відводу очей, як і сказав Командир? Це теж було пов'язано з операцією МІ-5?"
  
  Дойл ретельно обдумала це, намагаючись вирішити, скільки сказати, а скільки не говорити, що, здавалося, було її природним станом останнім часом. “Я не знаю. Що ми дізналися про інформацію, яку Макшейн передав нам з Клініки?'
  
  Муньос злегка знизав плечима. “ Поки нічого — або, принаймні, нічого, що я знаю. Назі зайшла за конвертом, як тільки я повернувся до свого столу.
  
  "Ах, - подумав Дойл, - Ектона не хотів ризикувати, що б це не було" - інформація у тому конверті була настільки розпеченої добіла. І, очевидно, це були не звичайні документи, які могли б підтвердити звинувачення в незаконному обороті наркотиків; спочатку Гирі спробував зберегти конверт, а потім, коли Муньос забрав його у нього, Ектона кинувся за ним сам. Цікаво, що в ньому знаходиться і чому були вжиті такі заходи, щоб передати його таким обхідним шляхом?
  
  Подумки зітхнувши, вона знову виглянула у вікно і подумала: "Це приголомшливий кролячий розплідник, і я поняття не маю, що це все значить. Очевидно, шприци. Шприци на іподромі — чого і слід було очікувати, якщо там була купа наркоманів. І листи теж — вона не повинна забути листи. Отже, хто останнім часом згадував про листи?
  
  Насупившись від напруги, Дойл зумів відновити в пам'яті: Нещасна вдова. Але це здавалося безнадійним; дуже малоймовірно, що мати Эктона торгувала наркотиками — хоча в цій родині не слід робити ніяких припущень. І в будь-якому випадку, вдовуюча герцогиня просто планувала писати листи, так що поки не було листів для читання. У той час Дойл дивувався з того факту, що хтось пише листи.—
  
  Пресвята Богородиця, подумала вона, раптом випростуючись. Звичайно.. “ Муньос, - запитала вона, як вона сподівалася, рівним голосом. “ Хіба ти не сказав Эктону, що викинув листи цього дивака?
  
  "Не мертвий псих," поправив її Муньос. “ Перший псих був тим, хто писав мені листи.
  
  "Він теж мертвий", - подумав Дойл; тільки поки що ніхто цього не усвідомлює. "Це він сказав, що щеплення були отруєні?"
  
  “ Ні, це він сказав, що вбив поліцейського. Але давайте на хвилинку не будемо відволікатися від теми. Чи повинні ми поглянути на запис з камер відеоспостереження і підтвердити, що саме Макшейн був там сьогодні? "
  
  Дойл помовчав, потім обережно сказав: "Краще не треба; командер Тасза не хоче, щоб ми продовжували".
  
  Було ще одне коротке мовчання, і Дойлу нагадали, що Муньос не була дурепою, яким би ввічливим тоном вона не розмовляла з їх вищим офіцером.
  
  "За пенні, за фунт", - подумав Дойл, коли вона додала: "І я не думаю, що Гирі випадково спіткнувся; я думаю, він хотів попередити свідка, що прийде Тасза".
  
  Муньос кивнула, і у Дойла склалося враження, що вона вже прийшла до такого ж висновку. “ Навіщо йому це робити?
  
  Дойл повільно похитала головою. - Чесно кажучи, я не знаю.
  
  "Може бути, він брудний".
  
  “Важко уявити. Муньос".
  
  Муньос стулила губи. “ Саме тому брудних копів так важко зловити — ніхто не хоче в це вірити.
  
  “ І все ж ти в це не віриш.
  
  "Ні", - зізналася інша дівчина. "Але тоді чому він попередив свідка?"
  
  Дойл вирішила, що їй не варто згадувати про це — оскільки ірландець перебував тут, по-перше, за заповітом Эктона — було б розумно припустити, що він діяв за наказом Эктона, що було тривожним припущенням — що Ектона діяв на шкоду інтересам командира МІ-5. Хоча насправді це було не так вже й шокуюче — Эктону не подобалася Тасза.
  
  Дивуючись сама собі, Дойл обдумала цю думку. Це правда, вирішила вона; Эктону не подобається Тасза — зовсім не подобається. Але він їй подобається, і він це знає. І — що ще більш дивно — він не те щоб відкидає її. Отже — оскільки не було нікого, хто міг би дати ввічливий відсіч краще, ніж Ектона, — у нього повинна була бути причина терпіти цю жінку і прикидатися полудружелюбным. Звичайно, вона була його старшим офіцером, і це було б достатньою причиною для рядового поліцейського, але Ектона був не з тих, хто гне лінію, коли йому не хочеться гнути лінію—
  
  Голос Муньоса перервав її роздуми. “ Ми скажемо командиру про те, що Макшейн був там?
  
  "Я голосую проти", - вирішив Дойл. "Вона хоче, щоб ми пішли у відставку, і ми підемо".
  
  - Це може виявитися важливим, Дойл, - наполягав Муньос.
  
  Довірся Муньосу, щоб він зосередився на ділі, а не на дріб'язкових закидах і ревнощів. "Добре, ми підемо на компроміс, і я запитаю Эктона, що нам слід робити". Це було неважко, оскільки вона все одно планувала викласти всі Эктону, і швидше раніше, ніж пізніше.
  
  “Тоді гаразд. Я буду чекати вістей", - сказала Муньос з деяким полегшенням, і у Дойла виникло відчуття, що це було її метою з самого початку.
  
  "Вона знає, що відбувається щось дивне", - подумав Дойл; і я не здивуюся, якщо Гирі натякнув їй, щоб вона сама не заплуталася в цьому. Бідолаха, він просто вражений; йому довелося стриматися, коли Габріель знову взяв Муньоса за руку, повернувшись за стіл.
  
  Розмірковуючи про цих дивних і різноманітних подіях, Дойл запропонував: “Ну, ось деякі подальші дії, які ми можемо зробити, оскільки вони не пов'язані з операцією Тасзы за Кодом П'ять. Ми можемо спробувати ідентифікувати татуювання мертвого дивака, оскільки у Макшейна була така ж.
  
  Але Муньос тільки злегка хитнула головою. “Я вже сказала, Дойл. Виявляється, нічого особливого — це взагалі не було пов'язане з в'язницею чи бандою. Це була справа рук Спецназу, з армії.
  
  Дойл повернувся і втупився на неї, її верхівку покалывало, як жива істота. “Що ти маєш на увазі?
  
  "Армія," повторив Муньос. “ Ви чули про британської армії?
  
  Але Дойл не змогла приховати свого крайнього подиву таким розвитком подій. “Ніколи не говорила, що наш мертвий дивак був зі спецназу? Я думаю, що для вступу потрібно пройти кваліфікацію, а це зовсім непросто. Тобі не здається трохи дивним, що він скінчив тим, що перегорів?"
  
  Інша дівчина знизала плечима. “Це трапляється. Деяким важче пристосуватися до цивільного життя, ніж іншим".
  
  Але Муньос не скористався візитом Дойла від якогось привида з такою ж татуюванням — примари, який, безсумнівно, був першим диваком, тим, хто намагався змусити Муньоса прочитати його листи, а потім був убитий за свої старання.
  
  Вголос вона сказала: “Я не знаю, Муньос, мені цікаво, чи є якийсь зв'язок між двома диваками. Клаудія Руппе служила в спецназі?"
  
  “ Жінкам заборонено служити в Спецпідрозділах, Дойл.
  
  "Про". Дойл повернулася, щоб подивитися на вітрове скло, але знала — в тому сенсі, в якому вона розбиралася в таких речах, — що це був стрижень, який скріплював все це разом; це був ключ. Троє чоловіків хизувалися татуюванням Спецназу, а двоє видавали себе за диваків тільки для того, щоб бути вбитими, в той час як третій йшов на багато чого, щоб передати, здавалося б, не пов'язані докази. За винятком того, що все це повинно бути пов'язано — вона готова посперечатися на свої зуби.
  
  Все ще намагаючись знайти підказку, вона запитала Муньоса: "Габріель служив у Спецназі?"
  
  "Ні", - сказав Муньос з відтінком веселощів. "Сумніваюся, що він простягнув би день".
  
  - І його б не застали мертвим за нанесенням власної татуювання, - визнав Дойл.
  
  “Ні. І в будь-якому випадку, не у всіх в Спецназі це є — тільки у певного підрозділу, який служив в Афганістані ".
  
  Це викликало інтерес, і Дойл задумливо вимовив: "В Афганістані багато наркотиків".
  
  “ Всюди повно наркотиків, Дойл.
  
  "Так, це". Дойл віднайшла свій мобільний, готова піти додому на ланч, щоб дізнатися від Эктона деякі домашні істини - не кажучи вже про те, щоб побачити малюка Едварда в якості додаткового бонусу. Але в останню мить вона згадала, що Ектона не хотів, щоб вона дзвонила йому по телефону, виданим Ярдом, і замість цього дістала свій особистий мобільний.
  
  Збираючись зателефонувати йому, вона на мить завмерла. Могла Тасза стежити за Эктоном — наважилася б вона? Чи Не тому він дав своїй найкращій половині суворі інструкції триматися подалі від звичайних каналів?
  
  "Я стаю параноїком", - подумала вона, подумки встряхнувшись; фейт, я і сама в деякому роді чокнутая.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  Глава 32
  
  У нього не було іншого вибору, крім як почекати і подивитися.
  
  
  
  Дві дівчата поверталися з парковки, і Муньос була в огидному настрої — хоча в цьому не було її вини, оскільки там творилися темні справи, і за поки нез'ясованих причин здавалося, що вона була в їх центрі. Не кажучи вже про те, що вона втратила контроль над своїм особистим життям, яка була новою і незнайомою територією для таких, як Муньос.
  
  Вони підійшли до ліфта в гаражі, і Муньос порушив мовчання. "Оскільки виявилося, що про це не повідомлялося, я зареєструюся для отримання іншого завдання".
  
  "Зайди після обіду," запропонував Дойл, думаючи, що чим швидше вона вирушить додому, тим краще.
  
  Інша дівчина відповіла трохи сердито: “Я б воліла завдання. Габріель хоче зустрітися зі мною за ланчем".
  
  "А. Ніщо так не говорить про справжню любов, як уникання своєї коханої".
  
  Але це було неправильне висловлювання, і Муньос заперечив з повним презирством: "Не кожному дістається все, що йому вручають, Дойл".
  
  Хоча першим її бажанням було відкрити у відповідь вогонь, Дойл придушив цей порив; всім повинно було здатися, що вона виграла в лотерею на Різдво, коли Ектона потягнув її до вівтаря, і — якщо подумати — так воно і було насправді. Іноді, звичайно, траплялися неприємні кровні чвари і масові крадіжки черепів, але в цілому вона не проміняла б цього чоловіка на бочку "Габриэлз", "Гириз" або щось середнє.
  
  "Вибач, просто намагаюся пожартувати", - заспокоїла вона себе, а потім здивувалася, чому їй прийшла в голову думка про кровну помсту. Були вони в епіцентрі якийсь кровної ворожнечі, коли мідна фракція була така розлючена, а армійська фракція так налаштована? Можливо, всі солдати були в родинних зв'язках один з одним, як і копи, так що це було схоже на ту знамениту історію з двома сім'ями, які ненавиділи один одного. Але ні — той був про коханців, і у Дойла було відчуття — у неї було відчуття, що тут вони мають справу з досить похмурою таємницею — таємницею, яку армійська фракція робила все можливе, щоб виставити на загальний огляд.
  
  І — що ще більш дивно — що б це не було, Ектона грав досить пасивну роль — це було не його рук справа; замість цього — як би дивно це не здавалося — він робив усе можливе, щоб зупинити вищезазначене викриття при денному світлі.
  
  Уражена цією думкою, вона зупинилася. При звичайному ході подій її підступний чоловік був по вуха залучений в якийсь план, спрямований на те, щоб підштовхнути систему правосуддя, а прекрасного Дойла завжди старанно залишали в невіданні, бо чоловік знав, що його дружина, блюстительница закону і порядку, щиро не схвалила б все, що б він не задумав. Але на цей раз ... на цей раз все було зовсім по—іншому. Що б тут не відбувалося — що б там не було з мертвими диваками і таємничим згадкою шприців, — це не було пов'язано із звичайною спритністю рук Эктона, і, можливо, тільки з цієї причини — він не хотів вплутуватися в цю справу. Був він теж під П'ятим кодом? Можливо, йому було наказано відійти в сторону, щоб таємна операція Тасзы могла виконати свою роботу?
  
  "Ніколи", - подумала вона з повною упевненістю. Ектона робив те, що хотів, і ніхто не знав цього краще, ніж його кохана дружина. Якщо він стояв осторонь, то для цього була вагома причина — або не обов'язково вагома, але цілком обґрунтована.
  
  І це було відчуття, яке у неї виникло з самого початку — в той перший день, коли вони зіткнулися з мертвим диваком на проекті, в той час як розлючені брат і сестра стояли на варті. Ектона майже одразу зрозумів, у чому справа — насправді, він сам у цьому зізнався, — але він не хотів, щоб вона почула шепіт про те, що б це не було. Він був серйозний і зовсім не радий тому, що його втягнули в цю справу.
  
  Але, тим не менш, він відразу ж умовив інспектора Гирі виступити в ролі охоронця — охоронця, який одночасно був і приманкою, оскільки ірландець-здалеку - забрів на іподром, щоб зобразити з себе брудного поліцейського. І — як результат — обладнання для іподрому тепер було належним чином згорнуто, а брудні копи, які були в цьому замішані, отримали по заслугах.
  
  Але, незважаючи на це, солдат Макшейн, очевидно, був стурбований тим, що робиться недостатньо, і тому він організував сьогодні друге невелике святе шоу в кав'ярні і найняв ще одну принаду, щоб передати ще одне послання. І — щоб вона не забула — прекрасна Тасза з'явилася майже відразу ж, сказавши їм відступити, тому що вони порушували санкціоновану операцію, і не можна було заперечувати, що її слова були правдою.
  
  Отже, в чому полягала операція? І — що, можливо, більш важливо, ким саме були лиходії?
  
  Оскільки розвиток цього конкретного напряму думок викликала у неї сильне занепокоєння, Дойл зайнявся іншим і прийшов до висновку, що ключ до всього цього має бути в конверті, який передав їм Макшейн, тим більше що Ектона схопив його негайно, перш ніж хто-небудь зміг побачити його вміст. Без сумніву, що б це не було, воно було розпеченим до білого. Але армійський контингент сьогодні придумав ще одну передачу повноважень, тому що те, що, як вони сподівалися, повинно було статися, ще не відбулося. "Прочитай листа", - сказала жінка в удаваному хіджабі, не розуміючи, що Муньос викинув їх.
  
  Переймаючись безліччю тривожних думок — тепер, коли межі цієї головоломки почали прояснюватися, — Дойл розлучилася з Муньосом у подвійних дверей, що ведуть назад у штаб-квартиру, і вирішила, що віддала б усі свої зуби, щоб крадькома глянути на вміст конверта з щільного паперу.
  
  Вона могла б попросити Нази надати їй доступ до нього, але у Дойла було підозра, що Нази була не з тих людей, які приховали б подібну прохання від свого боса, скільки б Дойл умовляв її. На щастя, вона знала декого, хто міг би це зробити, і тому затрималася у вестибюлі, щоб зателефонувати Вільямсу.
  
  “ Є шанс, що ти вільний для короткого мозкового штурму, Томас?
  
  "Мені треба закінчити звіт", - відповів він з виглядом людини, яка намагається говорити по телефону і одночасно друкувати щось ще. "Як щодо ланчу?"
  
  "Ні, я їду додому на ланч". У неї крутилася на кінчику язика думка пояснити ще що-небудь, але потім вона згадала про свою параною і вирішила, що більше нічого не скаже по телефону. Замість цього вона сказала: “Це займе всього хвилину, і в будь-якому разі, мені потрібен рецепт тапас твоєї мами. Муньос любить їх, і тому я збираюся зробити їй сюрприз і подати їх на художній виставці ".
  
  Оскільки ця фраза не мала абсолютно ніякого сенсу ні для кого, хто її знав, Вільямс негайно сказав: "Добре, я откопаю це — дайте мені двадцять хвилин".
  
  “ Це чудово; зустрінемося на півдорозі, в їдальні.
  
  "В Гастрономі кави краще", - запропонував він. "І тепер моя черга платити".
  
  Отже, подумала вона, Вільямс теж параноїк — їдальня перебувала всередині будівлі, а Гастроном - немає; не кажучи вже про те, що Дойл ніколи ні за що не платила, бо завжди забувала носити з собою готівку.
  
  "Добре, дякую".
  
  Дойл вийшла через парадні двері вестибюля і анітрохи не здивувалася, коли Вільямс наздогнав її на вулиці через десять хвилин, демонстративно передаючи складений листок паперу — в кінці кінців, на даху були камери спостереження.
  
  "Спасибі," невимушено сказала вона. “ Я подвяжу фартух, обов'язково, і приступлю до роботи.
  
  "Що сталося?" запитав він.
  
  Він був обережний, і в цьому не було його вини. На жаль, вона збиралася посилити його загальний рівень занепокоєння. “ Ви знаєте, що було в конверті, який свідок передав нам у клініці? Крім рахунків та іншого.
  
  Пішла пауза, поки Вільямс обдумував свою відповідь. "Я знаю, що це має бути, але я сам цього не бачив".
  
  Вона скоса поглянула на нього. "Я думаю, що люди вбивають інших людей з-за цього, і деякі з цих людей можуть бути офіцерами поліції".
  
  Він не виказав здивування від такої тривожної оцінки і лише кивнув. - Ще одна причина, по якій Ектона не хоче, щоб ти була втягнута в це, Кет.
  
  "Я вже втягнута", - сказала вона, думаючи про дивака-примарі. "І бідолаха Муньос так переживає".
  
  "Я думаю," сказав він, ретельно підбираючи слова, - що все вирішиться швидше раніше, ніж пізніше.
  
  "Ніхто ніколи мені нічого не говорить", - пробурчала вона. "Я завжди слабка ланка".
  
  "Це не мені вирішувати, Кет," твердо сказав він.
  
  "Добре, тоді не могли б ви хоча б сказати мені, хто був в Спецназі?"
  
  Глянувши на неї, він спохмурнів в щирому подиві. “ Спецназ?
  
  "Хто був", - наполягала вона. "Хто-небудь з Питерсонов служив в армії?"
  
  “ Ні, ми переглянули їх досьє, пам'ятаєш?
  
  “Про— точно. За винятком того, що ми не дивилися досьє загиблого героя; як ви думаєте, він міг служити в армії?"
  
  Вільямс знизав плечима. “ Сумніваюся, Кет. Люди готуються стати поліцейськими або вони готуються стати солдатами, і я не думаю, що тут багато спільного, хоча на перший погляд вам може здатися. Це вимагає іншого набору навичок, і це не обов'язково залучає людей того самого типу ".
  
  "У якомусь сенсі так воно і є", - наполягала вона, думаючи про мертвого солдата зі свого сну і про мертвого брата Пітерсона. "Вони хоробрі і служать спільній справі - і вони вірні до самої смерті". У неї по шкірі побігли мурашки, і вона зрозуміла, що знаходиться на правильному шляху.
  
  Знизавши плечима, він запропонував: “Я думаю, ви завжди можете запитати чергового сержанта. Я думаю, раніше він служив у спецназі, а тепер бере участь у благодійній організації, яка допомагає знайти роботу колишнім солдатам. Він, напевно, знав би.
  
  Від сили її прозріння у Дойл на мить майже закрутилася голова, і їй довелося вхопитися за рукав Вільямса, щоб не впасти. Ось воно — святі і святі ангели; ось воно, і вона була повною ідіоткою, що не помітила цього раніше.
  
  "Обережніше," сказав він, взявши її за лікоть, щоб підтримати.
  
  "Вибачте, це незграбний шант, я такий".
  
  Величезним зусиллям вона взяла себе в руки, і вони продовжили свій шлях по тротуару. Значить, Вільямс не повинен знати. Вільямс не знала, але Ектона відразу зрозуміла, і — тепер, коли вона знала — це було настільки ясно, наскільки це взагалі можливо. Черговий сержант був у центрі цього — цього, чим би воно не було. Зрештою, черговий сержант був тією людиною, який бачив, хто приходив і йшов, і він був тим, хто координував виконання завдань з деталізації. Він був у кожному таборі; він був солдатом, він знав інших колишніх солдатів, і тому він, мабуть, той, хто стоїть за цим — за цієї смертельно серйозної передачею інформації Муньосу.
  
  Але що це була за інформація і чому вона потрапила до Муньосу, який, схоже, не мав ні найменшого уявлення про те, що відбувається далі?
  
  І — що ще більш тривожно — після сьогоднішніх подій можна було б пробачити думка про те, що його операція була спробою уникнути виявлення МІ-5, від якої волосся ставало дибки — що черговий сержант намагався обдурити людей з відділу по боротьбі з тероризмом, що було нелегкою справою. Не кажучи вже про те, що це поставило б його на швидкий шлях до ганебного звільнення.
  
  Але ні, нагадала вона собі; ні, чергового сержанта не звільнять з ганьбою, і з однієї простої причини. Ектона знав. Ектона знав, що-би-він-ні-замишляв, і Ектона не збирався цьому перешкоджати. Ектона не заперечував проти того, щоб обійти МІ—5 в цьому -чим-би-то-ні-було.
  
  Насупившись, вона засунула руки в кишені пальта і втупилася на тротуар біля своїх ніг. І вас можна було б пробачити за те, що ви подумали — і це був поворот в довершення всіх поворотів, — що саме Черговий сержант додав фейр Дойл до завдання Муньоса за вбивства диваків - того, яке, на думку Эктона, повинно було стати засадой на сходовій клітці.
  
  З'ясувавши це, Ектона, однак, не відразу повернувся в управління і не убив цієї людини на місці; замість цього Ектона мовчазно дозволив операції передачі інформації черговому сержантові продовжуватися, навіть незважаючи на те, що це піддавав ризику його дружину.
  
  Раптово вона підняла голову. Ні—ні, це було неправдою; прекрасному Дойлу нічого не загрожувало. Муньосу загрожувала небезпека з боку мідної фракції, але Дойлу - ні. І різниця ... різниця полягала в тому, що в The Bowman у Дойл був напій, названий на її честь. Вона була героєм поліції, і копи не збиралися стріляти в неї, незважаючи ні на що.
  
  Ось чому її послали з нами в якості асистентки — вона була захисним щитом для Муньоса. Та — незважаючи на те, що його краща половина зіткнулася з якою б смертельно серйозною річчю це не було — Ектона здогадався про це, але все одно нічого не сказав, натомість дозволивши цьому продовжуватися, дозволивши своїй нічого не підозрюючи нареченій продовжувати служити захисним щитом, у той час як колишні військові намагалися — досить відчайдушно — передати інформацію Муньосу.
  
  Але — чому? Що це була за інформація і чому все було опрацьовано таким обхідним шляхом? Могло бути так, що вони, як і Ектона, турбувалися про скомпрометованих каналах зв'язку?
  
  Але ні, в цьому не було особливого сенсу, тому що Ектона попередив Дойла про використання тільки їх особистої лінії задовго до дня нападу — це було за два тижні до цього, якщо не за місяці. У той час вона припустила, що його прохання була пов'язана з його дивною турботою про Едварда, але тепер ... тепер здавалося дивним збігом, що її чоловік, який був чарівником в службі безпеки, був надмірно параноїдальним, прямо нарівні з диваками, які теж були надмірно параноїдальними.
  
  Отже — очевидно, відставні військові взяли на себе сміливість викрити — що? Наркопритон на іподромі з брудними копами? Але якщо б це було так, то не було ніякої необхідності у другій інсценуванні в кафе — обладнання для іподрому вже було згорнуто. І, звичайно, не було ніякої необхідності обходити операцію МІ-5 - повірте, у всіх повинна бути одна і та ж мета.
  
  І чому Муньос? Здавалося очевидним, що листи, написані першим диваком, були спробою передати інформацію, але чому він просто не пішов прямим шляхом і не подзвонив дівчині? План здавався майже комічно надмірно обережним: прикидатися диваком в ті дні, коли Муньос повинен був виконувати обов'язки дивака, а потім сподіватися, що вона зверне увагу на передбачувані любовні листи.
  
  "Я збитий з пантелику, - у відчаї вирішив Дойл. - дещо з цього має сенс, але більша частина - ні". Що це за угруповання, чому всі такі параноїки, і чому — заради всього святого, Майк — чому саме Муньос?
  
  Вона була так глибоко занурена в свої думки, що не помітила, як "Рендж Ровер" під'їхав до узбіччя, поки Вільямс не підійшов і не відкрив перед нею пасажирські дверцята.
  
  Зупинившись, вона нахилилася так, щоб розглянути Эктона, який сидів за кермом і дивився на неї у відповідь. "Ти мене дістав", - закинула вона Вільямса.
  
  "Вибач", - сказав Вільямс, але, схоже, він не дуже переймався, оскільки щільно закрив за нею двері.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  Глава 33
  
  Відповіді не було. Йому доведеться переглянути тактику.
  
  
  
  Вирулюючи на проїжджу частину, Ектона схилив голову на знак вибачення. "Боюся, Вільямс діяв у відповідності зі строгими інструкціями".
  
  Це не було несподіванкою; Вільямс був підозріло тихий по дорозі в Гастроном. Щоб показати, що не відчуває ніяких образ, вона нахилилася і поцілувала чоловіка. "Я розумію, як це буває; вважаю, мене не можна бити по цього приводу, оскільки бути в меншості і перехитрити - це моє природне стан".
  
  "Це делікатна ситуація", - пояснив Ектона. “І тому з нею треба поводитися обережно. Якщо ви сказали не то не тій людині, ситуація може перейти з делікатною в катастрофічну".
  
  Дойл обдумав це. “ Тасза не той чоловік?
  
  “ Боюся, одне з декількох.
  
  “ А як щодо Чергового сержанта?
  
  Була невелика пауза. "Ти чудо", - відповів він, що було достатнім підтвердженням.
  
  “ А як щодо Клаудії Руппе? Віра, чоловік мій, можливо, було б простіше спробувати вгадати, хто не замішаний у всьому цьому. Хоча Вільямс не знав про армійське аспекті — можливо, я втрутився в ситуацію, згадавши про це при ньому ".
  
  Ектона філософськи знизав плечима. "Я сумніваюся, що він знайшов би що-небудь для продовження, навіть якщо б у нього було таке бажання".
  
  Вона зізналася: "Я сама не впевнена, наскільки розбираюся в армійському аспекті".
  
  Була невелика пауза, під час якої вона бачила, що він роздумує, як багато їй сказати.
  
  Щоб прискорити процес — в кінці кінців, у неї була дитина, якого вона дуже хотіла побачити, — вона підказала: "до Речі, перший псих мертвий".
  
  Він підняв брови. “ Невже? Зізнаюся, я не здивований.
  
  Оскільки її чоловік тягнув час, вона знову підказала: "Отже, обидва дивака Муньоса раніше служили в армії, і обидва вони були вбиті за спробу передати їй інформацію".
  
  Він нахилив голову на знак ввічливої незгоди. “ Не обов'язково з нею.
  
  Настало коротке мовчання, поки вона дивилася на нього з глибоким подивом. “ Ніколи не говорив, що вони не залізли на дерево?
  
  Коли вони зупинилися на червоне світло, він поглянув на неї. "Якщо б у вас була інформація про корупцію в поліції, і ви не знали, кому довіряти, кому б ви її передали?"
  
  Вона втупилася на нього з дедалі більшим подивом. “ Ти. Ти реформатор - або, принаймні, так всі думають. Зрештою, Ектона зіграв важливу роль у знищенні АКК Метрополітену, причому вражаючим чином.
  
  "Насправді".
  
  З деяким подивом вона повернулася і подивилася у вітрове скло. “ Повір, Майкл, якщо вони думають, що ти якийсь праведний хрестоносець, то в цьому є така іронія, що нам доведеться придумати для цього нове слово.
  
  "Тим не менш, я вважаю, що мішенню був саме я".
  
  Але Дойл могла тільки похитати головою в замішанні. “Не розумію, Майкл. З тобою не можна сплутати Муньоса".
  
  “ Зазвичай передбачається, що ви з Муньосом хороші друзі, - терпляче пояснив він.
  
  "Ми друзі", - запротестував Дойл, а потім додав трохи невпевнено: "В деякому розумінні".
  
  “Я вважаю, що в листах містилася інформація, яку хтось хотів, щоб вона показала вам, щоб ви, в свою чергу, показали її мені. Зверніть увагу, що ніякі повідомлення не відправлялися на електронних пристроях, і ніяких записів по телефону не залишалося ".
  
  "Так, це", - погодилася Дойл, насупивши брови. “Мені це здалося дивним — ніхто більше не пише листів, особливо перегорілим. Але чому б тоді просто не перекинутися з тобою парою слів? До чого вся ця окольная історія з плащем і кинджалом?
  
  "Вони були загнані в глухий кут, тому що ми були в декретній відпустці і були недоступні".
  
  Вона повернулася і втупилася на нього. "Святі Угодники, це вірно — ми опинилися в стороні". Не кажучи вже про те, що Ектона був паралізований страхом і не міг вийти з квартири. І що навіть при звичайних обставинах було нелегко потайки зв'язатися з лордом і леді Ектона.
  
  Дойл вирішила, що вона констатує очевидне, просто щоб сказати це відкрито. "Вони не були б такими параноїками - ці армійці, — якщо б вони так не боялися МІ-5".
  
  Він дуже спокійно заявив: "Я б погодився з такою оцінкою, але я був би вдячний, якщо б ви не згадували про це нікому іншому".
  
  Трохи приголомшена жахливістю всього цього — навіть при тому, що вона наполовину очікувала такої відповіді, — Дойл ризикнула запитати: "чи Означає це, що МІ-5 залучена в схему незаконного обігу наркотиків?"
  
  Він не відповів на питання, але в істинно эктоновской манері підтвердив це непрямим чином. “Належить заробити багато грошей. На жаль, бюджети департаментів були досить різко скорочені".
  
  Була невелика пауза, поки вона обмірковувала цю інформацію — він був прав; це була катастрофа. "Це жахливо, Майкл; вони не можуть щиро думати, що мета виправдовує засоби".
  
  “Я вважаю, що є ті, хто знає, а є ті, хто ні. І пам'ятайте, що багато людей вважають, що вживання наркотиків в першу чергу не повинно бути незаконним ".
  
  "Тоді цим людям слід було б провести день на нашому місці", - парирувала вона.
  
  "Справедливе зауваження".
  
  Обміркувавши це, вона повільно продовжила: “Отже, черговий сержант, який багато чого бачить і чує і, очевидно, складає два-два воєдино, намагався передати вам докази цієї схваленої міддю схеми з наркотиками, але це не спрацювало, і лиходії, повинно бути, вийшли на нього. У паніці лиходії зараз знаходяться в процесі усунення всіх потенційних недоробок, включаючи бідолаху Муньос, яка навіть не усвідомлює, що вона бездельница ".
  
  "Я вважаю, це приблизний план".
  
  Вона прикрила очі долонею, відчуваючи сильну нудоту. - Свята Мати, Майкл, подумати тільки, що копи готові вбивати інших копів, тільки щоб приховати свої власні злодіяння.
  
  "За одним винятком", - сказав він.
  
  Вона опустила руки. “Так, за одним винятком — вони не збиралися вбивати мене. Я був щитом, кинутим в останню хвилину для Муньоса, тому що черговий сержант знав, що це було б занадто далеко зайшло; Питерсоны не збиралися жертвувати мною заради свого прикриття ".
  
  Він кивнув. “Коли ви прийшли з Муньосом, це змінило розрахунки — для них ви справжній герой. І пам'ятайте також, що ваша смерть — навіть якщо б вона була інсценізована так, щоб здаватися сталася при виконанні службових обов'язків, — викликало б бурю розслідувань, викликаних суспільним резонансом ".
  
  Вона глянула на нього. "Не кажучи вже про те, що ти був би бурею поодинці".
  
  "Це теж", - погодився він. "Отже, вони не наважилися".
  
  Дойл здивовано сказав: “Фейт, тоді, я вважаю, є позитивний момент у тому, щоб бути таким героїчним і все таке. Хоча — хоча я думаю, Клаудія вбила б мене, настільки вона була в розпачі. Саме Джеймс тримав оборону".
  
  Вона повернулася до нього обличчям. “ І саме тому ти дозволив черговому сержантові відправити мене з Муньосом на зустріч з Макшейном в клініку, а потім знову в кафе. Я був щитом, щоб ніхто не затівав ніяких дурниць ".
  
  "Так".
  
  Але Дойл прекрасно розумів, що всі доступні точки ще не були підключені. “Ти збираєшся дати мені уявлення, чоловіче? Справа не тільки в торгівлі наркотиками — цього не могло бути; копи не вбивають копів тільки тому, що хтось заробляє трохи незаконних грошей на стороні. І я знаю, що я тобі подобаюся як свої п'ять пальців, мій друг, ти не дозволиш самому Архангелу використовувати мене в якості щита, якщо тільки в тебе не буде на своїх причин.
  
  Він нічого не відповів, і, нетерпляче похитавши головою в відповідь на його мовчання, вона продовжила: “Що могло б коштувати того - всього цього? Що знаходиться в конверті, що ви намагаєтеся сховати, а вони з усіх сил намагаються викрити?"
  
  "Це делікатне питання", - повторив Ектона перепрошуючи і взяв її за руку. "Важливо дуже ретельно вирішити, як краще вчинити".
  
  Вона перевела подих, все ще не оговтавшись від цих одкровень. “ Ти знаєш, що лякаєш мене, коли говориш подібні речі.
  
  “ Я хочу. "Він ніжно стиснув її руку. “ Повір мені, Кетлін, якби був легкий вихід, я б їм скористався. Що сказав свідок в кафе?"
  
  Дойл вирішив, що вона дозволить йому змінити тему — оскільки було ясно, що він взагалі не збирається відповідати на її питання, — і тому вона розповіла: “Вона прикинулася, що має інформацію про помічниці сера Кавано — тієї, яка пропала безвісти, — але це було неправдою. Замість цього вона потихеньку шепотіла мені про шприцах і вмовляла прочитати листа ".
  
  Подумавши про це, вона додала: “насправді, я не розумію, чому вони вирішили, що це коштує ризику. У Муньоса більше немає листів — хоча, я думаю, вони цього не знають — і, звичайно, на іподромі є шприци, якщо там продаються наркотики — це не новина ".
  
  Але Ектона пояснив: "Я вважаю, вона мала на увазі той факт, що заборонені наркотики ввозилися контрабандою на іподром та вивозилися з нього за допомогою шприців для коней".
  
  Вона знову здивовано повернулася до нього. "Про— це справді були вони?" Вона підняла брови, обдумуючи це. "Тоді це ідеальне прикриття — шприци величезні, і нікому не прийде в голову перевірити, що було всередині".
  
  “ Ховається, так сказати, у всіх на виду.
  
  "Шприци, якими користуються тренери", - задумливо промовила вона. “Фейт, все сходиться, чи не так? Один з тренерів на іподромі був убитий — це було наше діло, пам'ятаєш? Повинно бути, він був замішаний у цій афері, а потім його швидко вбили, коли копи почали сунути ніс в чужі справи. Це було в той день, коли ти розсердився на мене за те, що я по дурості замкнувся в коморі.
  
  "Я не думаю, що коли-небудь гнівався на тебе", - поправив він. "Можливо, ти неправильно пам'ятаєш".
  
  Вона підняла руку, щоб поцілувати тильну сторону. “Фа, чоловіче, ти мав намір змусити мене страждати через мої гріхи. Я була глибоко в собачій будці".
  
  “ Повір мені, я сподівався, що ти займаєшся зі мною сексом.
  
  Скривив губи, вона зауважила: “Що ж, зрештою ти добився успіху, і — тепер, коли ти згадав про це — у мене залишилися приємні спогади про бурхливий секс в цьому самому Range Rover. Думаю, тепер, коли я стара мама, я втратила свою чарівність сексу в машині ".
  
  Він злегка посміхнувся. "Ні, ти цього не зробила, і я повинен буду продемонструвати це при першій же можливості".
  
  Вона посміхнулася йому у відповідь. “ Знаєш, тобі не вдасться вивести мене від теми, але це була хороша спроба, Майкл. Тут є дещо, чого я не розумію — який зв'язок між MI 5 і Питерсонами? З чого б це Петерсонам — з усіх людей — захотіти робити за них брудну роботу?
  
  "Я б вважав за краще не говорити", - повторив він перепрошуючи. "Мені шкода, Кетлін".
  
  Вона подивилася на нього. "Ну, тоді скажи мені ось що — це збирається само собою виправитися?"
  
  “ Боюся, це ще належить з'ясувати.
  
  "Тобі це не подобається," проникливо припустила вона, " тому що це ще один жахливий фінгал для Метрополітену, і ти думаєш, що Черговий сержант і його солдати йдуть по неправильному шляху, вриваючись, як кавалерія. Ви б воліли, щоб один з ваших самих підступних планів здійснився; план того типу, який закриває наглухо завісу над наслідками. Тобі не подобається, що доводиться гасити пожежі за їх жорсткого плану.
  
  "Що-то в цьому роді", - погодився він.
  
  Їй здалося, що вона вловила нотку в його голосі, і вона наполягала: “Я знаю, ти придумав що-небудь набагато краще, Майкл, але ми були в декретній відпустці, і вони були в розпачі, так що тепер їх план вже приведений в дію. Хіба ви не можете втрутитися і покласти край всім руйнувань, як би погано це виглядало і що б не писали газети? Мені б не хотілося думати, що ще більше копів — або солдатів, якщо вже на те пішло — підуть на те, щоб їх убили тільки для того, щоб Метрополітен міг стримати наслідки.
  
  Він глянув у дзеркало заднього виду і почав прокладати собі шлях по провулках. “ Ти права, Кетлін. Тоді давай поговоримо з черговим сержантом. Йому слід було б пообідати в "Лучника".
  
  "Поїхали", - погодилася вона з деяким полегшенням. "Мені страшенно набридло бути дурним щитом дурного Муньоса".
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  Глава 34
  
  Бентежило те, що він не бачив ніяких ознак руху.
  
  
  
  По дорозі в "Лучник" Дойл дивилася у вікно і намагалася переконати себе, що її чоловік насправді не морочить їй голову. На жаль, вона не дуже досягла успіху в цьому починанні.
  
  Хоча їй подобалося думати, що вона переконала його своєю пристрасною промовою, вона знала — в тому сенсі, в якому розбиралася в інших речах, — що цей чоловік щось замишляє. І що б це не було, для нього це було важливіше, ніж розгрібати цей безбожний бардак — ось чому він так неохоче втручався і починав зіштовхувати кілька голів один з одним.
  
  Вона не була впевнена, чому знала це — тільки те, що у неї було одне з її почуттів, і її почуття, як правило, потрапляли точно в ціль, коли справа стосувалася схильності її чоловіка до вбивств та нанесення каліцтв. Зрештою, це була знайома ґрунт; Дойл ніколи не міг сподіватися зрівнятися з ним в інтелекті, і все ж знову і знову вона порушувала його ретельно продумані плани — плани, які зазвичай включали одне-два вбивства, які неможливо відстежити. Її роль у цьому житті, здавалося, полягала в регулярних спробах перешкодити його задумом, оскільки вона була єдиною людиною на землі, який взагалі міг зробити таку спробу. Ектона був не з тих, хто прислухається до чиїх порад.
  
  Але— по правді кажучи, її зусилля по приборканню його кровожерливих поривів були трохи марними, як сумно ілюструє нинішня ситуація. Вона могла заприсягтися, що у нього вже була якась операція - незважаючи на його здаються стурбованими виверти про те, наскільки болючою була ситуація і як він повинен був бути обачним. Була причина, по якій він не зупинив битву копів проти солдатів, і якою б не була ця причина, здавалося, вона суперечила планом Чергового сержанта - плану Чергового сержанта, який полягав у тому, щоб викрити лиходіїв, які здійснюють свої злодіяння.
  
  Отже, це було досить тривожно; можливо, що Ектона не хотів викриття лиходіїв? Але він повинен; було немислимо, аби він дозволив цьому продовжуватися — не кажучи вже про те, що він повинен бути в люті через те, що його наречена втратила свідомість. Ні, він не хотів, щоб це приховувалося; він просто хотів залагодити це на своїх власних умовах, але тепер ця кінь була далеко від сараю, і у нього не було вибору.
  
  Це могло бути тільки хорошим знаком, що він нарешті вирішив зустрітися лицем до лиця з Черговим сержантом, що повинно було привести в дію весь план з викриття лиходіїв. Більше ніяких зволікань і облуди, що ви не знаєте, як краще рухатися вперед.
  
  Тому що він, звичайно, прикидався, і саме ця деталь більш або менш переконала її в тому, що ця людина щось замишляє. Вона дізналася — по довгому досвіду, — що Ектона був приголомшливим планувальником і завжди був на десять кроків попереду всіх інших. Було незбагненно, що він не знав, як він хотів би впоратися з цим - якою б "делікатною" не була ситуація.
  
  Отже, єдине питання полягав в тому, що саме він організував, і буде Скотленд-Ярд раніше наполягати на своєму завершенні. Або британська армія теж; або-або.
  
  І ось, в черговий раз, Дойл опинилася перед обличчям своєї звичайної дилеми, тільки на цей раз був додатковий елемент; на цей раз психічний стан Эктона викликало додаткову заклопотаність. Хоча за останні кілька днів він виглядав набагато краще, навколо нього все ще витала зловісна темрява.
  
  Оскільки його одужання все ще перебувало на тендітній стадії, вона не хотіла брати в руки палиці і бити до тих пір, поки він не зізнається. Але, з іншого боку, він відкидав будь-які спроби вивудити інформацію, яку вона відчувала себе зобов'язаною розшукати.
  
  Отже — що ж робити? Це була дивна незнайома територія, і вона хотіла б знати, як краще з нею впоратися - за винятком того, що рекомендував лицар з Трестлз, а саме, щоб Ектона подався вперед і вбив одного-двох ворогів. Нещасний привид був дуже засмучений тим, що дружина нинішнього лорда була рішуче проти такого способу дій.
  
  “Це не займе більше кількох хвилин, Кетлін. Моє слово честі".
  
  Повинно бути, його турбувало її заклопотане мовчання, і тому вона повернулася, щоб запевнити його: “Все в порядку, Майкл. У мене повно часу, щоб відвідати Едварда, тому що Муньос збирається почекати до полудня, щоб попросити інше завдання. Командер Тасза відсторонила нас від останнього — ви знали?
  
  "Я так і зробив", - сказав він. "Вона подзвонила, щоб все владнати і запевнити мене, що це ніяк не відбилося на вас або Муньосе".
  
  "Так, на місці злочину вона поводилася дуже дружелюбно", - розповів Дойл. "Це змусило мене здригнутися".
  
  Він нічого не прокоментував, і у неї крутився на кінчику язика питання, як він збирається з цим впоратися, якщо виявиться, що якийсь командир МІ-5 по вуха замішаний в різних правопорушеннях, але, без сумніву, це був той самий "делікатне питання", на який він посилався, і він лише ще раз м'яко відмахнувся від неї, сказавши, що не знає, як з цим впоратися.
  
  Припаркувавши машину перед "Стрільцем", переповненим в цей час, він порадив: "Тримайтеся ближче, будь ласка".
  
  "Так, сер," поддразнил його Дойл.
  
  І от, вийшовши з машини, вона майже не здивувалася, виявивши, що ледь не зіткнулася з черговим сержантом, який теж прямував всередину. Це не збіг, вирішила вона; в Ектона-уорлде нічого такого не було.
  
  "Сер", - сказав сержант, і Дойл відчув прилив сильних емоцій, ретельно приховуваних. Потім чоловік шанобливо кивнув Дойлу. "Офіцер Дойл".
  
  Оскільки відвідувачі ресторану проходили повз по обидві сторони від них — цікаві, але обережні, щоб не нав'язуватися директору—Дойлу стало цікаво, яка стратегія Эктона; можливо, він збирався недбало запропонувати купити ланч або щось в цьому роді, щоб поговорити наодинці. Але розмова почалася зовсім не так, як очікував Дойл.
  
  “ Ви відвернетеся, сержант. Слова були сказані доброзичливим тоном, але з відтінком стали за ними.
  
  Якщо чоловік і був здивований різкими словами, він не подав вигляду, а замість цього стоїчно стояв перед Эктоном. "При всій моїй повазі, сер, я не можу".
  
  “ Боюся, це наказ.
  
  Інший чоловік на мить замовк, і Ектона продовжив тим же доброзичливим тоном: “Ви підробили мій підпис на наказі, сержант. Я вважаю, що це злочин, що тягне за собою застосування вогнепальної зброї “.
  
  Чоловік не ворухнувся. "Так, сер," погодився він.
  
  Ектона глянув у бік входу в паб. “ Я б хотів замінити вас як МАО на місце інспектора Гирі. Ви будете тимчасово перебувати в Дубліні, починаючи з наступного тижня.
  
  - Я не залишу свій пост, сер, - заперечив інший чоловік.
  
  “Я вірю, що так буде краще, сержант. В іншому випадку, на вашу адресу можуть виникнути деякі гострі питання".
  
  “ Немає нічого такого, з чим я не міг би впоратися, сер.
  
  “ Я прошу нелегко, сержант.
  
  Чоловік глянув на Дойла і, здавалося, з якоїсь причини був стриманий від відповіді. Дойл вирішив, що вона цілком може допомогти справі, раз вже вона така героїчна і все таке. "У нас є список", - сказала вона. "І ми з цим розберемося".
  
  Дойл відчув величезне полегшення співрозмовника, коли той кивнув. “ Так, мем.
  
  "Ви підкоритеся моїм наказом і підете прямо в Дублін?" запитав Ектона.
  
  "Я так і зроблю", - відповів інший, і це була правда.
  
  "Нікому не кажіть про це, поки не приїдете", - продовжив Ектона. "Це ясно?"
  
  "Так, сер".
  
  "Продовжуйте", - сказав Ектона. "Я буду на зв'язку".
  
  Кивнувши, чоловік простягнув руку, щоб притримати для них двері, і коли він це зробив, Дойл побачив вицвілу татуювання на тильній стороні лівої руки.
  
  Як і слід було очікувати, поява старшого інспектора Эктона з офіцером Дойлом викликало чималий ажіотаж інтересу, і кілька офіцерів негайно покинули свій столик в переповненому залі. Коли він підсунув їй стілець, Ектона нахилився, щоб запитати: "Що ви знаєте про цього списку?"
  
  "Я здогадалася, Майкл", - сказала вона і безтурботно посміхнулася в знак подяки.
  
  "А", - відповів він і потім сів.
  
  Намагаючись не звертати уваги на вкрай зацікавлених глядачів — Мати милосердна, але вона ненавиділа натовпу — вона продовжила: "Це було не так вже й складно, Майкл, враховуючи всі обставини".
  
  Насправді, це було єдине, що мало сенс; це змушувало все стає на свої місця. Черговий сержант склав список брудних копів, щоб передати його прославленому старшому інспектору в надії, що він знову візьме на себе роль реформатора.
  
  Але його зусилля, які за необхідності трималися в найсуворішому секреті, ще більше ускладнювались тим, що її бідний чоловік був недосяжним. Але тепер — слава Богу, тепер, здавалося, Ектона знову в сідлі і готовий зайнятися цим питанням. І ні хвилиною раніше, оскільки це вимагало певних зусиль; в цьому була замішана не тільки МІ—5, але і хвалені Питерсоны - якщо говорити про те, щоб накликати позор, то це був головний. Було б диво, щоб вивести Метрополітен з цього нечестивого бардаку; вибухнула б буря поганий реклами. З іншого боку, справедливість є справедливість — ніяких нюансів у цьому, на думку Дойла, — і, крім того, не було нічого такого, з чим би вони не стикалися раніше.
  
  Дойл нахилився, щоб сказати: “Він такий же, як я, ви знаєте, черговий сержант. Ви хочете використовувати свій 'тонкий' підхід, і ви турбуєтеся про репутацію Метрополітену, і про "вищому благо', і тому подібному, але черговий сержант схожий на мене, і ми нетерплячі і готові за помахом чарівної палички розігріти всю піч ".
  
  "Відповідне порівняння," погодився Ектона. - Він зробить, як я прошу?
  
  “ Він не брехав, коли сказав, що буде слідувати наказам, Майкл, і, боюся, це все, що я можу тобі сказати.
  
  "Добре", - сказав він, дуже задоволений, і замовив пива.
  
  - Я дуже здивована, що вони не вбили і його теж, - вона ризикнула.
  
  "Він був невід'ємною частиною протягом багатьох років; у певному сенсі, він майже такий же недоторканний, як і ти".
  
  "Йому пощастило", - сказав Дойл з тяжкою іронією, коли деякі з відвідувачів, які зібралися біля прилавка, скористалися можливістю тепло привітати її.
  
  "Не заперечуєте, якщо я зроблю ковток, офіцер Дойл?" - запитав бармен.
  
  "Зовсім ні", - відповіла вона і натягнула посмішку.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  Глава 35
  
  Він зібрав речі, вирушаючи в Дублін, і сподівався на краще.
  
  
  
  Вони повернулися в квартиру після обіду, Ектона сидів за своїм ноутбуком в спальні, а Дойл годував Едварда за кухонним столом, поки вона розповідала Рейнольдсу про відвідування пабу. "Це було страшенно ніяково, тому що вони назвали напій в мою честь, але оскільки я не п'ю, вони просто взяли мій snap, тримаючи його в руках". "Вони повинні повісити це на стіну," похмуро додала вона.
  
  “ Дуже добре, мадам, мені потрібно буде нанести вам візит.
  
  "Там ошивається купка копів", - попередила вона. "Краще обережніше".
  
  "Слово мудреця", - погодився він.
  
  Справедливості заради, додала вона, “Хоча копи, як правило, теж сваряться між собою. Я думаю, це відбувається від того, що доводиться весь день битись лобами і мати справу з покидьками суспільства. Це засіб трохи випустити пар - затівати бійку один з одним в неробочий час. Зазвичай між ними немає ніяких образ, а потім вони разом вип'ють пінту пива, після того як прийдуть до угоди.
  
  “ Дуже цікава динаміка, мадам.
  
  “ Поліцейські - дуже цікаві люди, Рейнольдс.
  
  Вражений цією думкою, Дойл намагався згодувати Едварду ще одну маленьку ложечку, поки що вона міркувала про нинішній ворожнечі між копами та армійцями. Це була не звичайна для вас динаміка; це була боротьба не на життя, так що всі ставки були зняті. Брудні копи пішли ва-банк, тому що не хотіли, щоб їх злочини були розкриті, і тому щасливого кінця для спільного проведення часу не передбачалося.
  
  І армійці — армійці були справедливо обурені тим, що їх вбивали, намагаючись викрити брудних копів. Дві фракції окопалися, і ніхто не зрушився ні на дюйм; всі вони були готові знищити один одного у вогняному кулі горя, превратившем випалену землю.
  
  У неї по шкірі побігли мурашки, і вона запитала: “Рейнольдс, пам'ятаєш, ми говорили про п'єсу "Антігона"? Та, в якій була сестра?"
  
  "Я так і роблю, мадам".
  
  "Чим це закінчиться?"
  
  Слуга нахилився, щоб підняти ложку Едварда, коли малюк скористався нагодою, щоб вихопити її з розсіяною руки Дойла і в сотий раз кинути на підлогу. “ На жаль, все кінчають з собою, мадам.
  
  Недовірливий Дойл повернувся і витріщився на нього. - І люди платять гроші, щоб побачити це?
  
  "Це трагедія", - пояснив він. "В трьох частинах".
  
  "Так і це, друже мій", - сказав уражений Дойл. "Так і це".
  
  “ Перепрошую, мадам?
  
  Але Дойл раптово прокрутила Муньоса на своєму мобільному, а потім прибрала пристрій з лінії вогню як раз перед тим, як Едвард закидав його пластівцями, що, на його думку, було приводом для великого веселощів.
  
  Трубку взяла інша дівчина. “ Що, Дойл?
  
  "У нас вже є завдання?"
  
  “ Поки немає — я не отримував відповіді від Чергового сержанта.
  
  Не дивно, подумав Дойл, задумливо поглядаючи через дверний проріз на Эктона, який щось друкував за своїм столом. “Ну, я подумав, чи не могли б ми попросити сержанта Руппе виступити в якості оперативного офіцера, коли ми отримаємо наше наступне завдання. Я хотів задати їй декілька запитань, але не хотів, щоб все виглядало так, ніби я зациклений на цьому, щоб не відлякати її.
  
  “Ти знаєш, що в тебе буде шанс завтра ввечері, вірно? Вона і її брат будуть охороняти мій показ".
  
  Дойл підняла брови. “ Невже? Ні, я не знала.
  
  “Ектона вже домовився. Власник галереї згадав про це, коли ми проводили екскурсію".
  
  Саме по собі це не викликало тривоги — часто поліцейські наймалися проводити приватні заходи за невелику додаткову плату. Однак той факт, що Ектона організував присутність цих двох конкретних офіцерів на заході Муньоса, наповнив серце Дойла чималим занепокоєнням.
  
  Зібравшись зі своїми стривоженими думками, вона сказала: "Добре; це навіть краще — я можу поговорити з нею на показі".
  
  "Не влаштовуй сцен," попередив Муньос.
  
  “Це не я влаштовую сцену", - подумала Дойл, але вголос сказала: "Не хвилюйся, Муньос. Замість цього я буду голосно говорити про те, наскільки популярна ваша робота серед нобов.
  
  "Я була б вам дуже вдячна", ' сухо відповіла дівчина.
  
  "Фейт, ось ще краща ідея; ти повинна намалювати реконструкцію інциденту зі стрибками з мосту, і ми могли б продати її з аукціону того, хто більше заплатить".
  
  Без зайвих слів Муньос повісив трубку.
  
  З подвоєною рішучістю Дойл повернулася до невдячного заняття - спроб навчити Едварда є, і, поки вона намагалася керувати ложкою в чіпких маленьких ручках, вона дозволила своєму зосередженому погляду надовго затриматися на чоловіка. Однак, перш ніж вона змогла вирішити, як найкраще підійти до нього, щоб впоратися з цією останньою катастрофою, що насувалася, вона була схоплена сама.
  
  "Я мимоволі підслухав, мадам," ризикнув втрутитися Рейнольдс, " що сержант Муньос збирається завтра влаштувати художню виставку.
  
  Дойл трохи винувато замовк і вже збирався запевнити його, що він запрошений, коли сталися відразу дві речі: Едвард тріумфально схопив ложку, і на неї раптово зійшло осяяння.
  
  "Насправді це поліцейська операція, Рейнольдс", - пояснила вона тихим голосом, поки Едвард зі щасливою самозабвенностью стукав по своєму таці. "Ектона не хоче, щоб хто—небудь знав, навіть Муньос".
  
  "Я розумію, мадам", - негайно відповів Рейнольдс і точним жестом кивнув головою. "Я більше нічого не скажу".
  
  "Не те щоб у неї не було великого таланту", - неохоче продовжив Дойл. "Але Ектона - той, хто зібрав все це воєдино - це свого роду пастка і захоплення". Вона знову глянула на стурбовану фігуру свого чоловіка і зрозуміла, що це правда. Власник галереї запропонував цю виставку як грім серед ясного неба, відразу після того доленосного завдання в the projects. Вона дійсно була божевільною, якщо не помітила, що за цим стояла рука Эктона.
  
  “ Може бути, у міс Муньос є портфоліо?
  
  "Принаймні", - запевнив його Дойл, поняття не маючи, про що йде мова. "У неї, ймовірно, їх двоє".
  
  “ Дуже добре, мадам.
  
  Дойл здув пасмо волосся з її чола, коли вона вирвала ложку з покритою пластівцями Едварда руки, на превеликий жаль малятка. “ Скажи мені, Рейнольдс, що прийнято надягати на показ?
  
  Слуга зупинився, щоб подумати. “ Яке його місце розташування, мадам?
  
  Вона насупилася, намагаючись пригадати. - Здається, в Сохо. Перепрошуючи вона додала: "Коли я знаю, що Ектона збирається відвезти мене куди-небудь, я не особливо хвилююся про те, коли і куди".
  
  Слуга схрестив руки на грудях і задумливо промовив: “Значить, це не традиційна галерея. Було б важливо не переодягатися, а чорний колір, ймовірно, в моді".
  
  "Звичайно, це так, - погодився Дойл. "Немає нічого краще, ніж носити строгий чорний колір".
  
  - Справді, мадам. Помилитися неможливо.
  
  Дойл просяяв. "Эктону подобається, коли я ношу чорне, суворе воно чи ні".
  
  "Але нічого надто розумного", - попередив слуга. "Не повинно здатися, що когось це дуже хвилює".
  
  "Ні одна жива душа не подумає, що я занадто розумна, мій друг", - поддразнила вона.
  
  "Я не згоден, мадам", - віддано заперечив слуга. "На свій, неповторний манер, ви надзвичайно розумні".
  
  "Ну ось і все", - погодилася вона й відступила від столу. “Не міг би ти підмінити мене, Рейнольдс? Здається, я не можу перехитрити Едварда, і мені доведеться ще раз прийняти душ, якщо так буде продовжуватися.
  
  "Звичайно, мадам", - сказав Рейнольдс, швидко потягнувшись за своїм фартухом.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  Глава 36
  
  Дойл підійшла до свого чоловіка, що сидів за столом, і обвила руками його шию і, нахилившись, щоб прошепотіти йому на вухо. "Майкл", - зловісно вимовила вона. “ Обіцяй мені — всім, що для тебе святе, — що на концерті Муньоса нікого не уб'ють.
  
  "На показі Муньоса нікого не уб'ють", - швидко відповів він і закрив свій ноутбук. "Ти мене лякаєш".
  
  “Тобі не дозволено говорити такі речі, коли ми обидва знаємо, хто викликає тривогу, а хто її отримує в наших відносинах, друже мій. Не кажучи вже про те, що тільки ноби кажуть, задом наперед, наприклад, "ти мене лякаєш'.
  
  - Ми і знатні люди, " м'яко зауважив він і стиснув її передпліччя в своїх долонях.
  
  “ Говори за себе, друже мій; я поганка в саду і не уявляю, як переживу це дурне інвеституру. Можливо, мені доведеться зав'язати з випивкою.
  
  "Посвята в посаду," м'яко поправив він і відкинув голову назад, щоб вона поцілувала його.
  
  “Ну, за словами Рейнольдса, я неймовірно розумний, і тому я не дозволю тобі відвести мене від теми — не в цей раз. До мене нарешті дійшло, що вся ця виставка творів мистецтва Муньоса - твоїх рук справа ".
  
  "Мені потрібно було зібрати гравців разом, не розкриваючи своєї картки", - зізнався він. "І це здавалося ймовірним варіантом, оскільки це дало б готовий привід для присутності двох офіцерів".
  
  Зловісним тоном вона попередила: "У нас не буде ще однієї кривавої лазні, як це було при твоїй Конфірмації, Майкл".
  
  Він заперечливо підняв темні брови. “ Звичайно, це була не кривава лазня?
  
  "Це було схоже на криваву баню, чоловіче, і я турбуюся, що ти уклоняешься від своїх відповідей".
  
  "Ніяких отлыниваний, ні в якому разі", - заспокоїв він. "На показі не буде вбивств". Він зробив паузу і глянув у вікно, ніби обдумував цей аспект. "Однак це дало б Муньосу відмінну рекламу".
  
  "Не смішно взагалі".
  
  "Зрозуміло," сказав він і підняв її руку, щоб поцілувати.
  
  Натхненна його увагою, вона ніжно прикусила мочку його вуха. “ Кому більше пасує чорне, мені або Тасі?
  
  “ Ти, хоча Тасза присутнім не буде.
  
  Це, звичайно, було те, що вона намагалася з'ясувати, а потім згадала, що сама жінка сказала, що не зможе бути присутнім там, у кафе. Кислим тоном вона запитала: “Звідки ми можемо знати? Вона має тенденцію з'являтися як ні в чому не бувало, коли ти найменше цього очікуєш".
  
  “Тому що для моїх цілей важливо, щоб вона не була присутня. Завтра у неї заплановано допит свідка у в'язниці, і тому це здавалося гарною можливістю зустрітися з Питерсонами без її відома ".
  
  Їй довелося неохоче схвалити мудрість цього плану. “Хороша ідея, Майкл — розділяй і володарюй. Чергового сержанта теж прибрали з арени, так що у нас залишилися тільки піхотинці. Макшейн прийде?"
  
  "Так і є".
  
  "Будь обережний, чоловіче", - попередила вона. "Він знає, як подбати про себе, і він був на руках, коли ми зустрілися з ним в клініці".
  
  "Я буду обережний".
  
  Дойл уткнувся носом у його шию — Фейт, від цього чоловіка божественно пахло — і почав відчувати більший оптимізм з приводу планів Эктона щодо шоу. Це була корисна поліцейська тактика — переслідувати рибок поменше, не змушуючи їх відчувати себе скованими присутністю риби побільше — і, сподіваюся, в даному випадку можна було б чинити тиск, тому що Питерсонам не хотілося б псувати спадщину свого брата — можливо, зрештою, було що сказати на користь тонкого підходу Эктона. Двоє поліцейських будуть присутні при цілком правдоподібних обставин, а Тасза застрягне в іншому місці, бо в'язниці дозволяють допити свідків тільки в суворих умовах і за власним розкладом.
  
  Дойл поддразнил: "Тасза буде так розчарована, що упустить шанс прикинутися милої зі мною, у той час як вона все це час хитро спостерігає за тобою".
  
  Він нахилив голову і провів пальцями по її передпліччях. “ У мене залишилося враження, що ти не прихильниця.
  
  “ Я могла б сказати те ж саме, чоловік мій.
  
  Вона бачила, що він роздумує, що сказати, а потім запропонував: "Вона чудово справляється зі своєю роботою, і це нелегке завдання".
  
  “ Добре, вважаю, я віддам тобі належне, хоча не знаю, чи достатньо я щедрий навіть на слабку похвалу.
  
  “ Дурниця; ти самий щедрий чоловік, якого я знаю. - Щоб підкреслити це, він відкинувся назад і ніжно поцілував її в шию.
  
  Вона ніжно обійняла його. - Це тільки тому, що ти більше нікого не знаєш. Ти майже відлюдник, живеш на схилі пагорба — або, я вважаю, замість цього ти живеш в замку. Замок-відлюдник."
  
  Він зізнався: "Раніше я не думав про себе в такому ключі".
  
  Вона дозволила своїм пальцям проникнути під його сорочку, між гудзиками. “ Тобі пощастило, що ми з Едвардом проклали собі дорогу в твою впорядковане життя.
  
  "Ніхто не знає цього краще, ніж я".
  
  “ Тільки подумай: без нас тобі довелося б займатися своїм задумом, коли нікому було б тебе полаяти або спробувати витягти жменю інформації, щоб врятувати тебе від самого себе.
  
  "Дуже сумне існування," пробурмотів він їй у шию.
  
  Після паузи вона ризикнула вимовити: “Я визнаю, Майкл, що мені не зовсім зрозуміло, як все це сталося, хоча — як, чорт візьми, Питерсоны могли підписатися на це? І чому вони не відступили, коли побачили, що Черговий сержант посилає своїх відставних солдатів покласти цьому край?
  
  Вона відчувала, як піднімається і опускається його груди, поки він намагався вирішити, що їй сказати. "Я вважаю, все зводиться до того, що є вбивством з "справедливої причини", а що ні".
  
  Вона здивовано підняла голову. “ Так і є?
  
  "Це так і є".
  
  Він більше нічого не запропонував, і тому вона знову нахилилася, щоб притулитися щокою до його щоки. “ Тоді гаразд; я допитав вас, наскільки це було в моїх силах, а тепер давайте змінимо тему на те, як ми збираємося виманити Рейнольдса з квартири на двадцять хвилин, не змушуючи його думати, що ми не що інше, як пара сексуальних псів.
  
  - Навпаки, “Рейнджровер" стоїть напоготові.
  
  "Готово", - швидко сказала вона. "Як в старі добрі часи, Майкл; тільки дай мені спочатку помити пластівці".
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  Глава 37
  
  В ту ніч до Дойлу знову з'явився її привид-відвідувач. Вона зрозуміла — тепер, коли вона знала, що цей чоловік був пов'язаний з Макшейном, — що у них обох було однакову поведінку, навіть незважаючи на те, що вони були різних національностей; як ніби вони ввічливо, але насторожено спостерігали за вами і чекали, коли ви зробите невірний крок.
  
  Зустріч розпочалася так само, як і попередня. "Ти забув про мене, приятель".
  
  "Ні, - запротестував Дойл. — Я знаю, що ти був першим... - вона ледве втрималася, щоб не назвати його диваком. "Ти був першим, хто заговорив з Муньос — ти намагався попередити її про те, що б це не було".
  
  Він кивнув. “ Тим не менш, вона дала мені клацання.
  
  “Так, мені дійсно шкода, вона не розуміла. А потім тебе вбили за твої страждання".
  
  "Я повинен був убити його", - знизав він плечима. "Або він, або я".
  
  Була невелика пауза. "Я думаю, ви щось переплутали," майже люб'язно припустив Дойл. “ Це ви були вбиті.
  
  "Мені довелося вбити його", - знову сказав він. "Він збирався втекти".
  
  Дойл здивовано витріщився на нього. “ Вбив кого?
  
  Чоловік знизав плечима. “Без драми, приятель — я зрозумів, чому вони це приховують. Але потім це тривало, і сержант сказав, що у нас немає вибору; ворог був всередині загорожі".
  
  Дойл моргнув. “ Черговий сержант - ви його маєте на увазі?
  
  “Він хороший землекоп. Пом, але все одно хороший землекоп".
  
  Дойл відповів: "Ти теж, мій друже".
  
  Її відвідувач злегка похитав головою. “Ні— я був бладжером. Було важко знову стати громадянським; сержант намагався допомогти, але Лілі було важко дивитися, як я намагаюся очиститися - намагаюся вписатися ".
  
  "Вона побивається за тобою," трохи сумно зауважив Дойл.
  
  “Вона буде права, приятель. Деві одружується на ній", - відповів він. "У нас так прийнято — якщо падає, інші піднімаються".
  
  Дойл обдумав це. "Насправді, це дуже ветхозаветно".
  
  Вперше він злегка посміхнувся. “ Все це дуже схоже на Старий Завіт, приятель.
  
  Трохи роздратований, Дойл відповів: "Ну, я дуже прихильник Нового Завіту, і я не вірю, що існує така річ, як вбивство по 'справедливої причини"".
  
  “ Як тобі буде завгодно, - знизав він плечима, в будь-якому випадку йому було все одно.
  
  "Це важливо", - наполягала вона. "Ніхто не повинен отримувати халяву, коли справа доходить до позбавлення життя".
  
  Він тут же знову став серйозним. "Ніхто не отримає перепустку безкоштовно, приятель".
  
  Вона затихла, споглядаючи привида, стояв перед нею, і уламки випаленої землі, які Ектона старанно намагався розібрати. “Я віддаю тобі належне, я вважаю. Але, принаймні, більше не повинно бути смертей - ніяких виправдань для вбивства ".
  
  “Ніхто не шукає виправдання для вбивства. Іноді ніщо інше не може відповісти — так було з тих пір, як Джоб був щеням ".
  
  - Гадаю, з часів Антігони, - трохи роздратовано відповів Дойл.
  
  Він знову знизав плечима. “ Не знаю, що це означає, рудий.
  
  "Я теж цього не робив", - зізнався Дойл. "Але це якась стара історія про сестрі, яка хотіла вшанувати пам'ять свого брата, а потім була готова померти за це — у підсумку всі вмирають, що нерозумно".
  
  Але він, здавалося, не був переконаний. "Якщо у тебе немає вірності своїм товаришам, у тебе нічого немає".
  
  Але Дойл могла тільки похитати головою в замішанні. “ Але якою ціною?
  
  "За всяку ціну", - твердо відповів він. "Як бачиш".
  
  Була невелика пауза, а потім Дойл ризикнув сказати: "У тебе повинна бути своя зірка де-небудь на стіні".
  
  Він знову знизав плечима. “ Він мені не потрібен, приятель. І так само раптово, як з'явився, він зник.
  
  Дойл раптово прокинулася — як завжди після таких снів — з широко розкритими очима і скажено колотящимся серцем. - Мішель, - видихнула вона, - дуизай...
  
  "Все в порядку, Кетлін", - сонно відповів Ектона, здригнувшись, коли потягнувся, щоб пригорнути її до себе.
  
  Але Дойл сів і втупився прямо перед собою, слова выговаривались з працею. "Cé—cé—"
  
  "Англійська, будь ласка," заспокоїв він, поклавши руку їй на спину. “ Тобі приснився сон?
  
  "Так", - відповіла вона, а потім глибоко зітхнув, щоб заспокоїтися. "Кого вбив перший дивак?"
  
  Його рука завмерла, і він на мить замовк.
  
  Трохи нетерпляче вона продовжила: “Муньос сказав, що перший псих - це той, хто зізнався у вбивстві поліцейського голими руками. Але в записах не було смертей такого роду, і тому Муньос подумав, що він просто типовий чокнутий ".
  
  Вона повернула голову, щоб в напівтемряві поглянути в обличчя своєму чоловікові, який закинув руку за голову, щоб спостерігати за нею. “ Але він говорив правду, чи не так? Вона зробила ще один вдих, намагаючись заспокоїти мчаться думки. “ І все це було приховано, тому що офіцером, якого він убив, був Броуді Пітерсон, а Броуді Пітерсон був брудним копом.
  
  Це було вбивство з 'правому справі', яка поклала початок усім іншим, в нескінченній спробі приховати спадщина Скотленд-Ярду.
  
  Поміркувавши над цим з хвилину, вона не могла не зрозуміти, що в її міркуваннях був ваду. “ Але як перший псих міг вбити Броуді Пітерсона? Броуді Пітерсон загинув у бою, рятуючи свій підрозділ.
  
  "Це було підлаштовано", - тихо відповів Ектона. "Він був уже мертвий, і подія інсценована з використанням його тіла".
  
  Вона втупилася на нього в жахливому мовчанні. - Свята Мати, Майкл, це коштувало чималих зусиль.
  
  "Насправді".
  
  Дойл повернула голову і дивилася в темряву, намагаючись розібратися у своїх думках, поки чоловік гладив її по спині, чекаючи її питань. “ Чому цей псих вбив його? Був Броуді замішаний в махінаціях на іподромі - в контрабанді наркотиків?
  
  "Я боюся, що все набагато гірше".
  
  Вона знову повернула до нього голову, збита з пантелику. “ Що може бути гірше? Він був найманим вбивцею або щось в цьому роді?
  
  “ Ти пам'ятаєш, як контрабандою провозили наркотики на курсах?
  
  "Кінські шприци", - швидко сказала вона. "Лілі хотіла переконатися, що ми зрозуміли".
  
  Його рука завмерла. “ Хто така Лілі?
  
  “Не зважай, чоловіче. Будь ласка, залишайся в темі".
  
  "Клініка Святої Трійці використовувала той же метод для поширення незаконних наркотиків, і Броуді Пітерсон був залучений у цю махінацію". Він зробив паузу. "Він сам вживав".
  
  "О." Дойл насупився, знаючи, що це не було особливо шокуючою. Із-за характеру роботи було добре відомо, що леви піддаються ризику, особливо тому, що вони щодня стикаються з спокусами — звідси необхідність перевірок на чесність. Хоч — хоча, звичайно, здавалося, що в даному випадку перевірка цілісності не проводилась там, де це було найбільш необхідно. Можливо, ніхто і не думав, що Броуді Пітерсон — десяте покоління почесних копів Скотленд-Ярду - виправдовує це.
  
  Подумавши про це, вона обхопила руками зігнуті коліна. Це здавалося малоймовірним — ніхто не уникнув перевірок на чесність, і саме тому вони працювали. Вголос вона уклала: “Отже, в цій махінації були замішані вищі чини. Ось чому не було перевірок на чесність, і ось чому вони змогли інсценувати смерть Броуді Пітерсона таким нахабним чином. Там були замішані вищі чини.
  
  "Контрабанда наркотиків була дуже прибутковим підприємством", - ось і все, що він запропонував.
  
  Вона повернулася до нього. “ Хто? Ти збираєшся сказати мені, хто в списку?
  
  "На жаль, це не так", - відповів він. "І ми знову відхиляємося від теми".
  
  Зробивши над собою неймовірне зусилля, Дойл намагався вловити нитку розмови. "Ми говорили про поширення наркотиків за допомогою шприців, що означає, що має сенс лише те, що Клініка теж була залучена, оскільки клініка схожа на іподром, і всюди валяються шприци' повні наркотиків —"
  
  Вона зупинилася у великому сум'ятті. “Пресвята Матір Божа, Майкл. Другий псих — інший солдат - говорив про отруєних щеплення — тих, що вбили всіх цих бідних дітей".
  
  "Так".
  
  “Все сходиться. Все сходиться— і це так жахливо — хтось... якийсь бідолаха в клініці не розумів, що шприци були підробкою, що вони були лише засобом для поширення наркотиків. Хтось не зрозумів і не використовував ту партію шприців, і всі діти померли від передозування ".
  
  “ Схоже на те, - серйозно відповів він.
  
  Вона повільно, в жаху похитала головою. “Пресвята Богородиця, Майкл, тебе від цього нудить. Не дивно, що вони перевернули небо і землю, намагаючись приховати це. "Подумавши, вона додала: "Це також означає, що розслідування смерті дітей було фіктивним. В іншому випадку криміналістам було б нескладно встановити, від чого вони померли.
  
  Він нічого не відповів, і цієї відповіді було достатньо.
  
  У цій похмурій тиші Дойл вирішив не згадувати про те, наскільки збігом було те, що Тасза з'явилася в кафе, щоб втрутитися в їхню розмову з вдовою дивака, а потім сказала їм, що вони втручаються в іншу операцію. Справедливості заради, звичайно, могло бути так, що МІ-5 дійсно розслідувала вибух, але Дойл припустив, що командер Тасза була одним з вищих чинів, які брали участь в операції приховування; це мав бути хтось впливовий, має доступ до всіх каналах інформації.
  
  Отже, ось у чому полягала жахлива таємниця, яку мідна сторона була сповнена рішучості тримати в секреті; Броуді Пітерсон не був героєм, навпаки, він був найгіршим з найгірших. І він був ідеальним підставною особою для злочинного співтовариства, оскільки ніхто ніколи б не подумав, що Пітерсон опуститься до того, щоб бути брудним копом.
  
  План був добре продуманий і досить страхітливий у своїй безжальності — ніхто не збирався особливо придивлятися до того, що знаходилося в шприцах у ветеринара або в безкоштовній клініці; зрештою, у них повинні були міститися наркотики.
  
  Вона похмуро зауважила: "У цьому немає ніяких нюансів, Майкл; це не те, що ти можеш просто зам'яти під килим".
  
  Він схилив голову. “ На жаль, я доведу, що ти помиляєшся.
  
  Вона опустила обличчя так, що уткнулась лобом в зігнуті коліна, і обдумала виникла дилему; Ектона, вірний своїй формі, волів би зберегти цю катастрофу з зв'язками з громадськістю в таємниці, ніж дозволити фішках впасти куди попало. На цей раз вона навряд чи могла звинувачувати його; вона знала з перших рук, як сильно рядові любили своїх героїв — уявіть собі удар по моральному духу, якщо виявиться, що один з їхніх найбільших героїв був прямо протилежним.
  
  З почуттям гострого страждання вона запитала: “Як вони могли це зробити, — я маю на увазі його брата і сестру? Як вони могли так ризикувати — навіть були готові вбивати людей — покривати брудного поліцейського тільки тому, що він був їхнім братом? Моя мати сказала б, що гра не варта свічок.
  
  "Навпаки, для них немає нічого, що варто було б більше".
  
  Дойлу це нагадало про її примару, який тільки що сказав щось подібне. "Це схоже на культ, ось що це таке".
  
  “Ні, це більше схоже на братство. Але це виходить за межі життя і смерті, чого і слід було очікувати; для офіцера поліції життя і смерть - звичайні, повсякденні події".
  
  "І солдату теж", - додала вона. "І я вважаю, ми не можемо знати напевно, тому що у нас не було братів або сестер".
  
  Він кивнув. “Я вважаю, що брат і сестра думали, що з інсценованої смертю Броуді більше нічого не потрібно робити. Але потім контрабандна діяльність продовжилася ".
  
  “І вони не наважилися нічого сказати — не після того, що люди, які керують цим, зробили для Броуді. Чоловіка Клаудії теж вбили? Він збирався піти у відставку?"
  
  “Замість цього він покінчив з собою. Очевидно, він не зміг з цим жити".
  
  Дойл підняла голову. - Тоді це схоже на Антігону.
  
  "Прошу пробачення?"
  
  "Не по темі," вибачилася вона. “ Не звертай уваги.
  
  Ектона продовжив: "У чоловіка Клаудії були стосунки з черговим сержантом; вони разом служили в Афганістані".
  
  "А. Пенні падає".
  
  "Насправді".
  
  Вона глибоко і сумно зітхнула. “ Отже, черговий сержант вирішив, що з нього досить, і спробував зв'язатися з тобою, але потім копи пронюхали і почали вбивати всіх, хто міг на них напасти. І тепер вони всі застрягли, тому що не можуть відступити, не піднявши завісу над всім цим шоу жахів ".
  
  "Я сподіваюся розібратися з цим з мінімальним збитком, наскільки це можливо", - запропонував Ектона.
  
  Вона повернулася, щоб поглянути на нього. "Знімаю капелюха перед вами, якщо ви можете; з того місця, де я стою, це майже неможливо".
  
  "Я постараюся переконати обидві сторони в тому, що в їх найкращих інтересах було б піти у відставку".
  
  Вона зітхнула і співчутливо провела рукою по його руці. “Чинити тиск? Удачі тобі, мій друг, більше нічим скористатися — вони всі готові вбити один одного до останньої людини.
  
  "Подивимося", - ось і все, що він міг запропонувати, і їй довелося цим задовольнятися.
  
  OceanofPDF.com
  
  Глава 38
  
  Дойл розглядала твори мистецтва, які були стратегічно розставлені на м'яко освітленій стіні галереї, стоячи поруч зі своїм чоловіком і намагаючись відволіктися від того факту, що перехресний вогонь може спалахнути в будь-який момент.
  
  "Принаймні, фарби Муньоса виглядають так, як вони повинні виглядати, Майкл; Я радий, що ми не дивимося на якийсь сплеск кольору, який повинен представляти щось значиме, а потім від нас вимагають вдумливих коментарів ".
  
  “ Твої смаки збігаються з моїми.
  
  Вона посміхнулася. “Так, мені дійсно подобаються картини в "Естакадах", Майкл. Мені особливо подобається та, з усіма хмарами, яка висить в їдальні; може бути, нам варто перенести її в нову ігрову кімнату Едварда — я думаю, вона б йому сподобалася ".
  
  "Тоді констебль йде в ігрову кімнату," він погодився, і у неї виникло відчуття, що з якоїсь причини це його потішило.
  
  Краєм ока Дойл уважно стежила за всіма гравцями — зрозуміло, при даних обставинах — і належним чином зазначила, що Макшейн вештався поблизу, але тримався подалі від Питерсонов, які стояли біля парадних дверей, реєструючи гостей.
  
  Муньос вітала прибулих людей, а власник галереї стояв поруч з нею і захопленим тоном говорив про її "глибині" і "безпомилковому бачення". Чоловік взяв за правило голосно кликати лорда і леді Ектона, коли вони прибули, і прикидатися заради всіх глядачів, що він добре з ними знайомий, оскільки протягом декількох хвилин вів дружню розмову з помічником, робить знімок.
  
  "Не можу звинувачувати цю людину", - справедливо подумав Дойл; зустріч з Эктоном в дикій природі була рідкісним випадком.
  
  І вона заспокоїлася, побачивши, що її чоловік не став ризикувати і забезпечив власну безпеку: Вільямс невідступно стежив за двома поліцейськими, а інспектор Гирі пильно стежив за гостями.
  
  Коли вона разом з чоловіком підійшла до наступній картині, Дойл тихо запитав: "чи Є якийсь протокол, про який я повинен знати, Майкл?"
  
  Він відповів: “Я спробую домовитися про припинення вогню, і я думаю, що ви можете бути корисні в досягненні цієї мети. Незабаром Я поговорю з Джеймсом і попрошу вас приєднатися до мене. Якщо хочете, будь ласка, слідкуйте за моїм сигналом.
  
  Вона скоса поглянула на нього. “ Ти не включаєш Клаудію?
  
  Клаудія, схоже, найменш розумна з них двох.
  
  Клаудія прагне до саморуйнування", - досить сумно заявив Дойл. "Вона і є та сама Антігона, і, боюся, це всього лише питання часу".
  
  "Тоді тим більше причин звернутися до Джеймса", - відповів Ектона, і Дойл здалося, що вона вловила нюанс в його словах — довірити Эктону план. Хотілося б сподіватися, що він був хорошим.
  
  Вони зупинилися перед наступною картиною, і Дойл сказав: “Я повинен купити одну для Рейнольдса. Він натякав, що хоче таку ж, і ми могли б піднести її в подарунок на його Конфірмовані в Православній церкві ".
  
  "Дуже доречно", - погодився чоловік.
  
  “Я думаю, ми не можемо помилитися зі Святою Марією, і Муньос так добре зображує її. Як ти думаєш, у них одні й ті ж святі? Я б не хотів тебе образити ".
  
  "Я вірю, що так воно і є", - сказав Ектона. “І ми купимо ще одну картину, щоб повісити її на козлах. Вибирайте будь-яку, яка вам сподобається".
  
  Дойл ніжно притулився до його руці. “ Ти молодець, Майкл.
  
  "Вона талановита", - зауважив він.
  
  Дойл скривив губи. "Швидше, у неї протиріччя, друже мій". Це тому, що Габріель тепер стояв поруч з Муньосом, гордий і власницький, в той час як інспектор Гирі ліниво пройшовся вздовж вітрин, заклавши руки за спину. Однак Дойла не вдалося обдурити; під доброзичливим поведінкою ірландця ховався весь на взводі, а Муньос старанно не дивився в його бік.
  
  "Я зараз піду — будь ласка, чекайте мого сигналу".
  
  "Так, сер", - поддразнила вона. "Шкода, що я не здогадалася надіти свої подячні медалі, дзвенячі у мене на шиї".
  
  Ектона відійшов від неї, і вона недбало підійшла привітати Муньоса, який в чорному виглядав набагато краще, ніж навіть Дойл, і, без сумніву, саме тому по залу бродили чоловіки, готові битися на дуелі.
  
  “Хо, Муньос. Все виглядає приголомшливо".
  
  "Спасибі, що прийшов, Дойл", - відповіла іспанка. Дойл бачив, що вона нервує, але, будучи Муньос — вона приховувала це за маскою впевненості.
  
  "Я повинен попрацювати над своїм власним фасадом впевненості", - подумав Дойл; у мене таке відчуття, що в найближчі кілька хвилин він мені знадобиться. Нагадавши собі про це, вона встала так, щоб спостерігати за Эктоном, якому вдалося відвести Джеймса Пітерсона в бік.
  
  Габріель схилився над рукою Дойла у своїй непочтительной манері. “Так, спасибі, що прийшов. Підтримка аристократії ніколи не завадить — це додає художник особливий шарм".
  
  "Звичайно, так і є", - погодився Дойл. "Достатку в надлишку".
  
  Габріель розсміялася, як ніби сказала щось смішне, але Муньос взяв Дойл за руку і повів її до пейзажу Лондона під дощем.
  
  "Ми збираємося купити таку для естакад", - ризикнув припустити Дойл, розглядаючи твір мистецтва. "Як ти думаєш, це хороша модель?" Оскільки це була одна з найбільш великих картин Муньоса, вона здалася для величезної потріскуючого сараю, схожого на Козли.
  
  “ Вважаю. Але я хотів запитати тебе — ти нічого не чув про Савойї? Я сподівався, що він може з'явитися.
  
  Спасибі всім святим ангелам, що він цього не зробив, подумав Дойл; це все, що нам було потрібно. "Ні, Муньос, але, я думаю, цього слід було очікувати; якийсь час йому доведеться триматися в тіні".
  
  Інша дівчина видала звук розчарування. "Хотіла б я знати, як з ним зв'язатися, — я хотіла попередити його про дещо".
  
  Раптово Дойл прийшло в голову, що, можливо, в інтересах Палати представників Эктона з'ясувати, чому Муньос вирішив, що Савойю потрібно попередити, і тому вона запитала: "У чому справа, Муньос?"
  
  Дівчина озирнулась навколо, а потім знизила голос. “До мене дійшли дивні чутки про зниклого російською дитину. Я хотів попередити його — якісь сумнівні особистості, можливо, шукають Еміля ".
  
  Ця інформація могла привести тільки Дойл в крайнє замішання, оскільки в даний час вона давала притулок маленької Джеммі, яка була зниклим російською дитиною і яка — за випадковим збігом — була вірогідним кандидатом на пошуки сумнівних персонажів. “ Чому— що ти чув, Муньос?
  
  “ Це було у справі сера Кавано. Член Ради, який покинув країну, був натуралізованим громадянином Росії — і ходить якась дика історія про те, що він пов'язаний з дитиною російської королівської сім'ї, захованим в Англії ".
  
  Величезним зусиллям волі Дойл спробувала придушити своє крайнє замішання від цього відкриття і — майже несвідомо — перевела погляд на Эктона, але виявила, що він зустрічається з нею поглядом з іншого кінця кімнати.
  
  Фейт, мало не пропустила мою репліку, подумала вона. “Добре, Муньос; я обов'язково повідомлю тобі, якщо отримаю вісті з Савойї. Насправді, дозволь мені піти і сказати про це Эктону".
  
  Без подальших церемоній вона бочком протиснулась крізь натовп гостей і підійшла до Эктону, де він тихим голосом розмовляв з Джеймсом Пітерсоном. Не дивно, коли вона відчула, що Пітерсон був абсолютно нещасна і випромінював похмурий фаталізм, скоріше як загнане в кут тварина.
  
  - Офіцер Пітерсон, - привітала його Дойл, найкращим чином імітуючи людини, замовив напій, названий на її честь в The Bowman.
  
  "Офіцер Дойл," відповів він, і вона помітила, що його губа злегка здригнулася, так що він прикусив її.
  
  Вона ніжно торкнулася його руки. “ Я сподіваюся, ти слухаєш старшого інспектора. Він хоче, щоб ти знайшов вихід зі своїх проблем. Ми обидва хочемо.
  
  Інший чоловік різко опустив очі і відвів їх, явно схвильований, і, схоже, Дойл був не єдиним, хто це помітив, бо до них досить різко приєдналася її сестра, яка окинула Эктона і Дойла звинувачує поглядом, а потім звернулася до свого брата. "Що вони тобі кажуть, Джеймі?"
  
  Ворушачи губами, чоловік підняв до неї обличчя. “ Вони хочуть покласти цьому край, Кло.
  
  Дойл відчув сильне сум'яття жінки, коли вона суворо звернулась до нього. - Нічого не кажи.
  
  "Занадто пізно, вони вже знають".
  
  - Джиммі, " в жаху видихнула вона.
  
  "Вони вже знали", - повторив він, і мускул на його щоці сіпнувся.
  
  З тремтячими губами жінка повернулася до Эктону. "Тоді ви знаєте, що ми нічого не можемо зробити — ніхто з нас нічого не може зробити". Запізніло вона згадала додати: "Сер".
  
  "Навпаки", - сказав Ектона. "Вам варто лише пригрозити викриттям підстави - і ті, хто за нею стоїть, зникнуть".
  
  "Ми повинні, Кло" - благав Джеймс. “Ми повинні. Інакше, чим це закінчиться?
  
  Низьким, напруженим голосом Клаудія заперечила: "Це не закінчується тим, що Броуді знімають зірку".
  
  Мало не плачучи, її брат промовив тремтячим голосом: "Але так повинно бути, Кло— так повинно бути".
  
  Дойл зауважив, що декілька гостей, що перебували в безпосередній близькості, повернули голови, без сумніву, уражені тим, що на виставці в галереї в Сохо могло відбуватися щось настільки емоційний.
  
  "Можливо, роль Броуді може залишитися нерозкритою", - тихо сказав Ектона. "Але в обмін на це необхідно відшкодувати збиток, і ви повинні погодитися співпрацювати".
  
  Клаудія нічого не відповіла, але Джеймс вхопився за гілку, як потопаючий. “ Що ви маєте на увазі, сер?
  
  - Я почну розслідування смерті двох чоловіків, які були вбиті при приховуванні злочину, - твердо сказав Ектона, - і встановлю, що доповідачка знехтувала своїми обов'язками.
  
  Дойл лише зусиллям волі стримала свою реакцію; докладывающим офіцером був Муньос.
  
  Він продовжив: "Їй буде оголошено догану, і Метрополітен врегулює позови про неправомірної смерті, щоб виплатити компенсацію залишилися в живих родичів".
  
  Він помовчав, спостерігаючи за ними. “Спорядження буде згорнуто, і більше не буде сказано ні слова. Але якщо я не заручися вашим повним співробітництвом, я буду рекомендувати переглянути роль Броуді Пітерсона у справі про щеплення ". Він помовчав, а потім звернувся до Клаудії: "І ви відмовитеся від пенсії вашого чоловіка, яка була отримана під надуманим приводом".
  
  "Ні", - сказала вона, люто хитаючи головою. “Ні, я не дозволю їм дізнатися про Пітері. Я не буду".
  
  "О, я думаю, ти так і зробиш", - сказав Ектона і підняв погляд на Макшейна, який кинувся вперед, щоб нанести потужний удар Джеймсу, розбивши чоловікові ніс з бризками крові.
  
  Абсолютно приголомшена, першим спонуканням Дойл було розборонити їх, але Ектона відтягла її назад, і коли Макшейн зчепився з Джеймсом, перехожі швидко відійшли, перешіптуючись між собою і спостерігаючи бійку двох чоловіків.
  
  "Почекайте", - в тривозі крикнув Габріель, прямуючи до б'ються. "Винесіть це назовні".
  
  Але справи йшли все гірше і гірше, коли Вільямс вигукнув попередження. “Пістолет! Пістолет!"
  
  Пролунав постріл, і, як і слід було очікувати, почався масовий, визжащий результат до виходу, в той час як чоловік Дойл міцно притискав її до стіни.
  
  "Людина поранений!" Муньос в тривозі крикнув, і Дойл, перевівши свій повний жаху погляд, побачила, що Габріель полулежит на землі, тримаючись за гомілку і зціпивши зуби в агонії.
  
  "Де пістолет?" Вільямс закричав, а потім Макшейн притиснув Джеймса Пітерсона до стіни, грубо притиснувши його так, що його закривавлене обличчя виявилося притиснуто до неї.
  
  "Легше, легше—" видихнув Джеймс.
  
  "Зброю напоготові", - крикнув Гирі і ступив уперед, щоб витягнути димляче зброю з-за пояса Джеймса.
  
  "Ні," в жаху заперечив Джеймс. — Ні, я... я не ніс ... клянуся, це не моє.
  
  "Це справа поліції", - зловісно повідомив Гирі, і Макшейн ще сильніше притиснув Джеймса до стіни.
  
  "Викличте швидку", - наказав Ектона Вільямсу. “І викличте також оперативний підрозділ. Нікому не рухатися".
  
  Її чоловік відпустив її руки, і тому Дойл поспішив опуститися на коліна поруч з Габріелем. Проходячи повз Клаудії Пітерсон, вона помітила, що жінка стояла нерухомо — майже як статуя, — в той час як її брат продовжував заявляти про свою невинність, а Макшейн зберігав свою залізну хватку.
  
  "І це те, що ви називаєте страховим полісом", - подумала Дойл, допомагаючи Муньосу притискати рану Габріеля. Молодець, старший інспектор.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  Глава 39
  
  Дойл стояв у коридорі перед палатою Габріеля в лікарні і спостерігав, як Муньос розмовляє з ним, лежачи на лікарняному ліжку. Все стихло, і це дало їй час обміркувати те, чого вона тільки що стала свідком, особливо після того, як Ектона відійшов у бік, щоб зробити заяву репортеру London World News.
  
  Хто знав, яку історію він розкрутить для преси — і не дивно, що він не хотів, щоб вона була присутня при цьому, — але здавалося очевидним, що в черговий раз її підступний чоловік організував весь доннибрук від початку до кінця, навіть не поправивши краватку в процесі. Він хотів знайти шлях вперед для протиборчих угрупувань до того, як вони знищать правоохоронний апарат свого прекрасного міста, і, безумовно, здавалося, що йому це вдалося.
  
  І це дійсно не повинно викликати подиву. Коли вона тільки починала працювати офіцером підтримки великого старшого інспектора Эктона, він пояснив їй, що мотивація людини у всі часи досить проста, і завжди краще пам'ятати про це важливий факт у розслідуванні вбивств. Потрібно було тільки зрозуміти задіяні мотиви, і зазвичай на розум відразу приходила працююча теорія — не було необхідності надмірно ускладнювати ситуацію, і зазвичай найбільш очевидним мотиватором був правильний. Часто це була любов — і часто, звичайно, любов до грошей, — і в багатьох випадках це був ще один смертний гріх - гординя.
  
  Вона глибоко зітхнула і пошкодувала, що не може зняти свої високі підбори. Ектона правильно зробив висновок, що мотиватором Клаудії Пітерсон була гордість; їй була нестерпна думка про те, щоб накликати позор на їх прославлену прізвище, і тому вона погодилася дозволити лиходіям інсценувати героїчну смерть її не дуже героїчного брата.
  
  І ціна— ціна полягала в тому, що Питерсоны дивилися крізь пальці на триваючу торгівлю наркотиками. У підсумку вони перетворилися б у брудних копів — фейт, таких же брудних, як і їх брат, — в іронічному повороті, який, якщо вдуматися, був схожий на грецьку п'єсу.
  
  І цей мотиватор дозволив Эктону надати саме той тиск, щоб змусити Клаудію відступити, — страх перед потенційним ганьбою ще одного брата. Шляху назад не було б, якби Джеймса Пітерсона звинуватили в тому, що він застрелив товариша по службі — вищого офіцера, не менше, — і тому вони обидва були змушені підкоритися плану Эктона про припинення вогню.
  
  Це було дуже схоже на її чоловіка - організувати своє власне святе шоу, жорстко порівнявши два святих шоу, організованих Черговим сержантом і Макшейном. Макшейн, який зник в ночі, але не раніше, ніж у нього з'явився заслужений шанс побити Джеймса Пітерсона. Зрештою, ніхто не розумів спрагу кривавої помсти так, як її чоловік.
  
  Поки вона слухала Габріеля, Муньос підняла очі і побачила, що Дойл чекає в коридорі, тому вона вибачилася і піднялася, щоб приєднатися до іншої дівчини.
  
  Бідолаха Муньос виглядав трохи намотаним на вісь, і вона в цьому не винна. "Як у нього справи?"
  
  “Це всього лише поверхнева рана. Нам пощастило, що все обійшлося".
  
  "Дійсно, це так", - погодилася Дойл і залишила свої висновки при собі.
  
  "Хоча він - найменша з їх турбот; Габріель каже, що всі відчайдушно дзвонять йому, тому що Тасза пропала".
  
  "Ні... це вона?" Дойл дивився на неї здивовано.
  
  Муньос кивнув, переповнений стримуваним хвилюванням. "Вони думають, що її заманили в Магаберри як хитрощі, оскільки ув'язненого, якого вона просила про зустріч, насправді не існувало".
  
  "Свята Мати, звучить не дуже добре", - видихнув Дойл.
  
  Муньос озирнулась і потім знизила голос. “І коли вони обшукали її будинок, тут, в Лондоні, вони виявили, що в нижній частині її піаніно встановлено підслуховуючий пристрій. Хтось її слухав".
  
  Дві дівчини втупилися один на одного, і Дойл нарешті озвучив те, про що вони обидві думали. "Повірте, Муньос, я б не здивувався, якщо б вона була замішана у всьому цьому, і хтось запанікував, тому що Ектона був близький до чергового скандалу".
  
  "Ми нічого не можемо сказати, Дойл", - попередив Муньос.
  
  Але Дойл заперечив: "Мовчання - це те, із-за чого все з самого початку виявилися в цій проблемі".
  
  “Що ж, вони збираються почати розслідування, так що давайте почекаємо і подивимося, що вони зможуть знайти. Габріель каже, що вони розбирають піаніно і забирають її в якості речового доказу для проведення судової експертизи та пошуку відбитків пальців — імовірно, не так вже й багато людей мали доступ в її будинок.
  
  “ У них є якісь зачіпки?
  
  Муньос багатозначно подивився на неї. "Вони проводять обшук, але вона не користувалася своїм мобільним телефоном або кредитними картками зі вчорашнього ранку, і в готелі нагорі сказали, що вона так і не виписалася".
  
  "Недобре", - виголосив Дойл, оскільки це було базовим навчанням у Кримінальній академії; люди просто так не випадають з поля зору, особливо командири поліції.
  
  “ Габріель каже, вони турбуються, що її тіло могло бути викинуто в болото.
  
  "Болото Баллинахоун", - здогадався Дойл. "Це було б зручно". Подумавши про це, вона перевела подих. “І форсениксу доведеться нелегко, якщо її тіло було в болоті. І це за умови, що вони взагалі коли-небудь знайдуть її ".
  
  Деякий час вони стояли мовчки, обдумуючи це несподіваний розвиток подій. Потім Дойл скривив рот і зауважив: "З іншого боку, ця новина перевершить нашу маленьку заворушку, Муньос - не те щоб я радів або щось в цьому роді".
  
  Муньос кивнув. "Ектона сказав мені, що я повинен бути допитаний".
  
  Слова були вимовлені рівним тоном, і Дойл не був упевнений, як багато Муньос знав або здогадався. Вона сказала: "Мені шкода, що ти будеш цапом-відбувайлом".
  
  "Я була кинута", - зізналася дівчина. "Я це заслужила, тому що вважала, що така дивна деталь була нижче мене".
  
  "Засвоєний урок для всіх нас", - погодився Дойл. "Гордість - це камінь спотикання".
  
  Вони на мить зупинилися, і в тиші, що наступила погляд Муньоса ковзнув по порожньому коридору.
  
  "Вона доглядає за ним", - подумав Дойл; а тим часом інший лежить тут поранений. Бідний Муньос, я майже схильний її пожаліти.
  
  Інша дівчина порушила мовчання. “ Напевно, я відчуваю себе такою... такою дурною, - припустила вона. “ Особливо в порівнянні з усіма іншими.
  
  Дойл кивнув на знак згоди. “Так. Ми бачимо багато хороших людей, які роблять те, що роблять хороші люди".
  
  "Гирі - один з них," різко сказав Муньос.
  
  Настало коротке мовчання. "Можливо, тобі сподобається Ірландія," припустив Дойл.
  
  “Я не знаю. Але він не хоче чекати, якщо немає надії — він хоче створити сім'ю".
  
  Розумна людина, раз розіграв свою козирну карту, подумав Дойл. "Тоді, може бути, йому сподобається Лондон".
  
  "Я не знаю". У рідкісному для себе прояві розчарування Муньос притиснула долоні до скронь. “Я не знаю, чи це спрацює — у нас не було можливості проводити багато часу разом. А він такий пуританин, що не буде займатися сексом, поки ми не одружимося.
  
  "Ще один козир, - подумав Дойл. - цей чоловік-геній".
  
  "А ось і Ектона," раптово оголосила Муньос і опустила руки. “ Тоді я повернуся до Габріелю.
  
  "Удачі", - крикнув Дойл їй услід, бо вона не була впевнена, що можна сказати в такій ситуації. "На щастя для мене, - подумала вона, - у мене взагалі немає дилем в особистому житті; замість цього мої єдині дилеми суворо обмежені тим, щоб вберегти чоловіка від тюрми".
  
  Ектона залучив її до себе і поцілував. “ Все в порядку?
  
  "Все в порядку," сказала вона, відкидаючись назад, щоб подивитися на нього знизу вгору. “ Як все пройшло?
  
  Він нахилив голову і розгладив її пальто спереду. "Я розіграв if як любовний трикутник і розповів про своє жаху від того, що таке бурхливе подія затьмарила перше шоу нашого улюбленого артиста ". Він зробив паузу. "Можливо, у мене склалося враження, що художник був причиною сварки".
  
  "Хороша жарт", - розсміявся Дойл. "Накази повинні поступати, як могутній потік".
  
  Ектона нахилив голову в бік Габріеля. “ Як він?
  
  "Він підійде; в основному, він схвильований, тому що Тасза пропала; ти чув?"
  
  "Я так і зробив".
  
  Дойл простежив за його поглядом через двері лікарняної палати, де Габріель розмовляв з Муньосом. "Я вважаю, не було б сюрпризом дізнатися, що хтось запанікував і вбив її, коли зрозумів, що наркопритон розкритий".
  
  "Ми не можемо бути впевнені, що Тасза була замішана в торгівлі наркотиками", - нагадав він їй з відтінком докору.
  
  Але Дойл цього не зазнав. "Це дуже схоже на збіг, Майкл — навіть я не настільки тупий".
  
  "Тоді я не буду робити ніяких коментарів".
  
  Але Дойл тільки похмуро сказав: "І ось в чому проблема в двох словах: всі бігають довкола і намагаються прикрити свою команду - навіть ти".
  
  Він злегка посміхнувся. "Немає лиха без добра; вам більше не доведеться відвідувати збори оперативної групи".
  
  “ Слава Богу, постимо, хоча мені соромно навіть думати про такі речі, коли труп бідної жінки, ймовірно, розкладається де-небудь в болоті.
  
  "Так, її втрата стане ударом для багатьох".
  
  "Але не ти, проникливо зауважив Дойл.
  
  "Я не буду погано відгукуватися про мертвих", - заперечив він. "Якщо припустити, що вона дійсно мертва".
  
  Дойл скривила губи. “ Будемо сподіватися, Майкл, що тобі не доведеться вимовляти мова, коли вона отримає свою зірку на стіні.
  
  “ Слабка надія, я вважаю.
  
  Заклопотано насупивши брови, вона відкинулася назад, щоб пильно подивитися на нього. “Що залишає мене з однією незначною проблемою, чоловіче. Якщо Тасза була замішана в пограбуванні, міг Габріель бути замішаний теж? Було його ім'я у списку чергового сержанта?"
  
  Пішла довга пауза, поки він не відривав погляду від її гудзиків.
  
  Дойл ризикнув запитати: “Ви хотіли залишити його в стороні — тому ви наказали його застрелити? Я думаю, це Гирі застрелив його, а потім він підкинув пістолет Джеймса. Але я подумав, була вагома причина, по якій ви хотіли, щоб Габріель служив нижчестоящим офіцером.
  
  Повільно Ектона зізнався: "Можливо, Габріель і не був підбурювачем, але він дійсно був бенефіціаром незаконної операції".
  
  Вона здивовано втупилася на нього. "Габріель вживає?"
  
  Її чоловік зустрівся з нею поглядом і кивнув.
  
  З деяким подивом вона вигукнула: "Чому— я поняття не мала".
  
  "Часто саме так і буває".
  
  У подиві Дойл повернувся, щоб подивитися на пару через двері. "Муньос сказав, що у нього є недолік".
  
  “ Тоді, я гадаю, вона була в курсі.
  
  Повільно вона міркувала: "Значить, тепер він у лікарні, де вони обов'язково дізнаються".
  
  “Він буде включений у програму реабілітації, поки знаходиться тут. Ми можемо тільки сподіватися, що він засвоїв урок ".
  
  "І таким чином, він ухилився від розслідування шахрайства з наркотиками".
  
  "Це видалося мені кращим, що можна було зробити".
  
  Дойлу довелося посміхнутися. "Що ж, я думаю, це мені ласку і Муньосу, Майкл, і ми дуже цінуємо це, але я думаю, що Муньос закоханий у Гирі, а він у неї".
  
  Ектона підняв брови. "Це дійсно ускладнення".
  
  Вона поклала руки йому на груди. - На щастя, у нас з тобою все не так складно в цілому.
  
  "Я так не думаю" запротестував він, притягаючи її ближче. “ Я люблю тебе, а ти любиш мене.
  
  Тобі не обов'язково говорити, Майкл, тільки не мені, " поддразнила вона. “ І, раз вже мова зайшла про це, як скоро ми зможемо повернутися додому?
  
  "Зараз", - вирішив він. "Це був напружений день".
  
  "Скоро стане ще більше народу", - сказала вона зі значенням.
  
  "Ти мене лякаєш", - відповів він і повів її по коридору.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  Епілог
  
  Хадсон стояв у коридорі перед бібліотекою в Естакаді і — з почуттям дива — слухав музику, що лилася з-під пальців майстра. Звичайно, це був добрий знак — що майстер знову грає, незважаючи на спогади, які це повинно було навіяти про його батька.
  
  Ліззі сказала, що піаніно було рідкісним, і він трохи турбувався про те, щоб поставити його поруч з вікнами, тому що сонячне світло падало прямо на нього, але господар настійно попросив, щоб його зібрали заново саме тут, і він був не з тих, хто ставить під сумнів бажання господаря — досить було того, що він знову виглядав здоровим.
  
  І ось Ектона грав, а Хадсон слухав, і ніхто з них не бачив постать лицаря, що стояв у кутку кімнати і з видом безмірного задоволення ліниво описує перед собою дугу своїм зламаним мечем.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  Зміст
  
  Глава 1
  
  Глава 2
  
  Розділ 3
  
  Глава 4
  
  Глава 5
  
  Глава 6
  
  Розділ 7
  
  Розділ 8
  
  Розділ 9
  
  Глава 10
  
  Розділ 11
  
  Глава 12
  
  Глава 13
  
  Глава 14
  
  Глава 15
  
  Глава 16
  
  Глава 17
  
  Глава 18
  
  Глава 19
  
  Глава 20
  
  Глава 21
  
  Глава 22
  
  Глава 23
  
  Глава 24
  
  Глава 25
  
  Глава 26
  
  Глава 27
  
  Глава 28
  
  Глава 29
  
  Глава 30
  
  Глава 31
  
  Глава 32
  
  Глава 33
  
  Глава 34
  
  Глава 35
  
  Глава 36
  
  Глава 37
  
  Глава 38
  
  Глава 39
   Епілог
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список

Кожевенное мастерство | Сайт "Художники" | Доска об'явлений "Книги"