Пірсон Девід : другие произведения.

Вбивство на Старій болотній дорозі (Голуейське вбивство: Хейс і Лайонс №1)

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:
Школа кожевенного мастерства: сумки, ремни своими руками
 Ваша оценка:

  Вбивство на Старій болотній дорозі (Голуейське вбивство: Хейс і Лайонс №1) Девід Пірсон
  
  
  Розділ перший
  Вівторок, 18:00
  Сіара О'Салліван вийшла з магазину в Голвеї, щойно о шостій він зачинив свої двері. Це була погана ніч, із західним вітром, який гнав дощ на слизькі дороги та пішохідні стежки, і Сіара не з нетерпінням чекала поїздки до Кліфдена. Але вона пообіцяла відвідати свою хвору матір, як і робила щотижня, у старому сімейному будинку на головній вулиці на заході Ірландії.
  Сіара працювала помічником менеджера у великому, яскраво освітленому магазині під назвою «Про дім» на шоп-стріт у Голуеї. Як випливає з назви, магазин продавав усілякі предмети домашнього вжитку, від простого кухонного начиння до цілого комплекту меблів або ліжка, і навіть мав кілька килимів і килимів. Сіара отримала там роботу невдовзі після закінчення університетського коледжу Голуей, де вивчала менеджмент роздрібної торгівлі, і їй це дуже сподобалося.
  Сіара була гарною дівчиною, стояла рівно, на зріст п’ять футів дев’ять дюймів, з підтягнутою фігурою та гривою блискучого каштанового волосся, що спадало їй на спину. Вона успадкувала високі вилиці своєї матері, а з її великими темно-карими очима та повним ротом вона була дуже вражаючою, і часто викликала захоплення у чоловіків, які відвідували магазин. Дехто скаже, що вона була втіленням ірландського кейліна .
  Вона була рада, що припаркувала машину неподалік, на автостоянці Hynes' Yard. Це була не ніч для парасольок, тож вона одягла міцну твідову кепку, щільно натягнула плащ і, опустивши голову, повилася вузькими вуличками до затишної стоянки, де чекав її маленький Ford Fiesta. поза погодою.
  Сіара була дуже задоволена тим, що минулого року вперше склала іспит з водіння, оскільки це означало, що вона могла відвідувати матір регулярно раз на тиждень, щоб перевірити, чи вона добре харчується, чи має достатньо ліків, і що її будинок у м. Цими зимовими ночами в Кліфдені було тепло й сухо. Було важко накопичувати гроші на маленький «Форд», і їй не подобалася ідея купити його в борг, але вона все одно впоралася, і вона любила цю маленьку машину, яка, здавалося, була практично непорушною, незалежно від того, яка нагода.
  Рух у місті був інтенсивним, а безперервний дощ уповільнив рух. Незважаючи на те, що обігрівач у машині був увімкнений на повну, вікна продовжували парити, і Сіарі доводилося їх постійно протирати, щоб зберегти хоч трохи видимості. Була майже двадцять на сьому, коли вона звільнилася від заторів і вирушила на N59, прямуючи до Мойкуллена та Отерарда. Її мати попросила її зупинитися в Раундстоуні по дорозі, де жінка, яка керувала гостьовим будинком на озері, тепер порожнім у цю пору року, шила нові штори для додаткової спальні місіс О'Салліван. , старі буквально розсипалися від старості деякий час тому. Жінка, яка керувала гостьовим будинком, звернулася до шиття, щойно туристичний сезон добіг кінця, щоб заробити трохи грошей на шпильки на зимові місяці, і вона була відомою як чудова швачка.
  Коли Сіара обійшла Отерарда, умови ще більше погіршилися. Дощ лив так, що склоочисники Сіари ледве закривали вікно, і їй довелося сповільнити швидкість, щоб утримати машину на правильній стороні дороги, усю дорогу борючись із нестримним вітром. Але люди на заході Ірландії звикли до таких умов, тож вона наполягала, незважаючи на це.
  У Раундстоуні їй вдалося протистояти наполяганню власника гостьового дому зупинитися та випити чашку чаю та свіжоспечених булочок, сказавши, що її мати чекає на неї та буде хвилюватися, враховуючи цю ніч. Вона взяла фіранки, ретельно запечатані в два пластикові пакети, і продовжила свою подорож на захід старою болотяною дорогою.
  Коли Сіара вийшла з-під ледь помітного притулку пагорбів, що наближалися до Баліконі, погода ще більше погіршилася. Дощ йшов горизонтально від моря, і тепер, змішаний із солоною водою, було ще важче очистити від лобового скла. Сіара сповільнилася до повзки й проклала собі дорогу, увімкнувши повне світло фар. Вона була вдячна, що в таку ніч не було іншого руху.
  Підійшовши до мосту біля пляжу, вона побачила, що кілька великих каменів були збиті й розкидані по дорозі. Вона зупинила машину й зрозуміла, що їй потрібно буде вийти й пересунути каміння, щоб безпечно продовжити рух. Вона тихо вилаялася собі під ніс і відчинила водійські двері, які силою вітру ледь не зняло з петель. Поза автомобілем сильний вітер ніс суміш морських бризок, туману та диму від дерну з котеджів між дорогою та морем, і вона щільно натягнула куртку. Вона відсунула каміння, що заважало, вбік, використовуючи руки та ноги, і коли вона закінчила з одним великим каменем, поклавши його в канаву ліворуч від дороги, вона помітила великий шматок чогось схожого на червоне тканини в самій яру.
  Вона підійшла до місця, де стирчала тканина, і, наблизившись, побачила, що її було набагато більше, ніж вона помітила спочатку. Коли вона стояла над канавою, вона подивилася вниз і побачила, що це був насправді червоний плащ, і він був загорнутий навколо молодої жінки, яка лежала, бездихання, частково занурена в болотяну воду. Вона відсахнулася від жаху цієї сцени. Не звертаючи уваги на те, що вона промокла до нитки, Сіара стояла кілька хвилин, притиснувши руку до рота, і сльози текли з її великих карих очей. «Боже, що я буду робити?» — запитала вона себе.
  Вона повернулася до машини і дістала мобільний телефон, але сигналу, звичайно, не було. Телефон був їй ні до чого.
  «Мені краще звернутися за допомогою», — подумала вона і вирішила поїхати в Кліфден, де вона зможе повідомити про це в місцеву поліцію. Вони б знали, що робити.
  * * *
  Сіара зупинилася біля вокзалу Гарда в Кліфдені та вийшла з машини. Дощ трохи вщух, але незабаром повернеться з посиленою лютістю, у чому вона не сумнівалася. Хоча біля вокзалу горіло світло, двері були замкнені, і здавалося, що всередині нікого не було. Сіара все одно голосно постукала в двері. У цю годину станція все ще має бути забезпечена людьми.
  Коли вона стояла там, пішохідною доріжкою підійшов чоловік, який притиснувся до негоди й побачив, як Сіара стукає дверима.
  «Це ти, Сіара?» — гукнув він проти вітру. «Звичайно. Ви шукаєте сержанта?» — сказав він, відповідаючи на своє запитання й ставлячи інше.
  «О, привіт, Сімусе, так, але, здається, його тут немає».
  «О, звичайно, ти не знаєш, що він буде до Кушина випити пінту, перш ніж піде додому. У цей час він завжди поруч», – розповів чоловік.
  «Звичайно, ви маєте рацію, я забув його розпорядок дня. Зараз я піду туди».
  «Ти добре, Сіара, ти виглядаєш трохи блідою?» — поцікавився Шеймус.
  «Звичайно, я великий Шеймус, не хвилюйся. Мені краще піти, щоб побачитися з ним. Доброї ночі».
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Розділ другий
  Вівторок, 21:00
  Того вечора сержант Шон Малголланд довго розпивав свою третю пінту Гіннеса. Він сидів один за столиком біля теплого дернового вогнища в барі Cusheen's у центрі Кліфдена. Він майже закінчив читати статтю від палітурки до палітурки і думав, що вип’є ще одну пінту, перш ніж повернутися в погоду та додому.
  Малхолланд був одним з одинадцяти членів сил, прикріплених до Кліфдена, і був офіційно відомий як відповідальний член. Після закриття десятків сільських станцій Garda у 2011 році після фінансової кризи в Ірландії Clifden тепер покриває більшу частину Західного Голвея від Рецеса до Летерфрака, де Вестпорт Гарда перейняла контроль. Раундстоун все ще був офіційно відкритий, але це була станція для однієї людини, і тамтешній гвардієць у будь-якому випадку проводив більшу частину свого часу, призначеного Кліфдену, особливо якщо відбувалося щось серйозне. Передбачалося, що у Кліфдена буде два автомобілі Garda, але один із них розбився, тож окремий Gardaí використовував власні автомобілі на основі надбавки, і мав сині вогні та сирени, які допомагали їм у роботі.
  Малголланду було п’ятдесят вісім років, і він міг би вийти на пенсію на повну пенсію, але, будучи холостяком і жив сам по собі, він насолоджувався товариськістю, яку давало йому членство в армії, і невеликим статусом, який він отримав за роки служби та його присвоєне йому звання. Його добре знали в окрузі, і якщо не всі обожнювали, то дуже поважали.
  Спосіб життя його цілком влаштовував. У Кліфдена було дуже мало злочинів, і його час здебільшого займав відновлення ліцензій на зброю для місцевих фермерів, які стріляли кроликів на різних мисах у цьому районі. У нього також були деякі інші легкі адміністративні обов’язки, які тримали його зайнятим на станції, завершуючи щомісячні звіти для Голвея та керуючи списками для інших Gardaí на станції. Час від часу траплялися зломи в деяких котеджах для відпочинку вздовж Скай-роуд або в напрямку до Баліконілі, але злодіям це незабаром набридло, оскільки ці місця не приносили нічого цінного, і їхні шанси бути спійманими були досить високими. – з міста фактично є лише три маршрути.
  Станція Garda в Кліфдені мала бути відкритою з восьмої ранку до восьмої вечора щодня, але Малголланд зазвичай закривав магазин близько шостої тридцять, особливо взимку, коли нічого не відбувалося.
  «Звичайно, вони знають, де мене знайти, якщо я їм знадоблюся», — казав він, маючи на увазі свою нічну рутину, коли ходив до Кушина випити три-чотири пінти й спокійно читав газету, перш ніж йти додому Скай-роуд до своєї маленької , досить сирий і дуже сірий котедж.
  Cusheen's був одним із найстаріших і найбільш традиційних пабів Кліфдена. На відміну від інших пабів у місті, тут не було змін, які були поширені майже в усіх інших пабах у роки Кельтського тигра. Це було темно, просто, з кам’яною підлогою, пристойним баром і великою кількістю зручних стільців і маленьких столиків, розкиданих навколо, і, звичайно, обов’язковим вогнищем, яке дуже віталося в таку ніч, як ця.
  * * *
  Врізавшись у подвійні двері бару, Сіара помітила сержанта, який сидів за столиком біля вогню й читав газету.
  «Сержант, мені потрібно з вами поговорити. Це терміново, — сказала вона, слова висипалися, коли вона намагалася перевести подих.
  «Боже, Сіара, це ти сам. Ти виглядаєш утопленим. Сядьте там хвилинку. Чи можна тобі випити?»
  «Ні, я не буду сидіти. Тобі потрібно піти зі мною зараз. Бачиш, на дорозі лежить тіло, — сказала вона, хоч трохи прийшовши в себе.
  «Тіло, так. Що це? Вівця, чи собака, чи, може, осел, — усміхнувся він.
  «Ні сержант, це жінка. Вона лежить у канаві в червоному плащі від Ballyconneely. Я думаю, що вона мертва", - сказала вона.
  «Боже милий, чому ти цього не сказав. Тоді ходімо й подивимося, до чого це все, — сказав Малголланд, підводячись з-за столу й допиваючи останню пінту.
  «Тобі краще їхати, а ми поїдемо на твоїй машині», — сказав він.
  Обоє сиділи мовчки, поки Сіара повертала маленький «Форд» старою болотистою дорогою до Баліконі. Дощ на якийсь час припинився, і місяць час від часу світив крізь нерівну хмару, кидаючи моторошне сяйво на краєвид.
  Коли вони підійшли до мосту з сухомурованими стінами, Сіара заговорила. — Це просто тут, сержанте. Вона в канаві біля мосту. Ви можете побачити частину її червоного пальто».
  Машина зупинилася, і вони вийшли, сержант надів кашкет, ніби це хоч би якось додало йому офіційності. Малголланд світив смолоскипом туди-сюди по канаві, доки промінь не впав на блідо-блакитне обличчя молодої жінки, наполовину вкрите її довгим темно-каштановим волоссям.
  «Боже милий», — сказав він уголос, незграбно спускаючись, щоб обмацати шию жінки, щоб визначити пульс, і не здивувався, виявивши, що його немає.
  «Вона мертва, — проголосив він, — Боже, це жахливо. Я подзвоню Джиму Долану по радіо. Я запрошую його зателефонувати в Голвей і викликати швидку допомогу та інспектора, а потім сам приїхати сюди на патрульній машині. Нам потрібно зберегти місце події, — сказав Малхолланд, важко повертаючись на узбіччя, його тренування явно переривалися, хоча йому ніколи раніше не доводилося мати справу з чимось подібним.
  * * *
  Через годину вони побачили сині миготливі вогні, що відбивалися в низькому тумані задовго до того, як транспортні засоби з’явилися в полі зору. Гарда Долан прибула на двадцять хвилин раніше і перекинула десятирічний білий Мондео через дорогу з власними синіми вогнями, що підморгували в темряві. Він намагався наклеїти синьо-білу стрічку навколо сцени, але вітер забрав більшу частину, лише кілька добре закріплених ниток майоріли навколо.
  Прибула колона автомобілів Голуей. Попереду везе новіший універсал Garda Hyundai Інспектор Мік Хейс , двоє поліцейських у формі та патологоанатом із регіональної лікарні Голвея. Далі йшла Garda Toyota чотири на чотири з трьома техніками з огляду на місце події разом з генератором, трьома прожекторами та надувним пластиковим наметом. Позаду їхала машина екстреної допомоги з двома парамедиками та набором медичних аптечок, майже напевно малокорисних у цьому випадку.
  Хейс першим вийшов із транспортних засобів і, підійшовши до Малголланда та Сіари, сказав: «Привіт, Шон. Давно не бачились. Тоді що у вас тут для мене?»
  «Як справи, Мік? Так, минув час. Ось Сіара, — сказав він, киваючи дівчині, яка стояла поряд, даючи двом поліцейським трохи місця, — Сіара каже, що прямувала до Кліфдена, коли натрапила на жінку, що лежала в канаві. Далі Малхолланд окреслив події, що призвели до дзвінка до Регіонального центру боротьби зі злочинністю в Голвеї, де знаходився Хейс.
  Мік Хейс звернувся до Сіари: «Міс О'Салліван, чи можете ви сказати мені, що ви робили на цій дорозі о дев’ятій тридцять вечора?»
  «Я їхав до Кліфдена, щоб побачити свою маму. Вона погана, і я люблю відвідувати її щотижня, якщо можу. Вона живе сама на головній вулиці, — пояснила Сіара.
  «А де ти сам живеш?» — поцікавився Хейс.
  «У мене є місце в Голвеї. Я там працюю менеджером роздрібної торгівлі, маю свою квартиру».
  «Чи бачили ви будь-який інший транспортний засіб на дорозі чи будь-кого?» — спитав Хейс.
  «Ні, я нічого й нікого не бачив відтоді, як покинув Раундстоун і доки не прийшов сюди».
  «Що змусило вас зупинитися?»
  «Мені довелося звернути, щоб уникнути каменів, які впали з боку мосту, а потім я побачила її червоне пальто у світлі фар, тож зупинилася, щоб поглянути», — сказала вона.
  «Саме так. Чи можете ви почекати тут, доки ми не отримаємо деякі подробиці, і нам потрібно буде отримати від вас заяву завтра, але ви можете незабаром потрапити в Кліфден. Цікаво, чому ви прийшли сюди? Хіба головна дорога не була б швидшою?»
  «Мені довелося зібрати штори для матері в гостьовому домі Lake у Раундстоуні. Вона чекала на них, — сказала Сіара.
  «Чесно кажучи, ми поки що залишимо це. Просто дайте свої дані Garda Dolan, а потім рушайте».
  * * *
  Доктор Джуліан Додд не був уродженцем Голвея, але обійняв посаду патологоанатома в обласній лікарні, щоб уникнути еміграції. Це спрацювало добре, і тепер він міцно закріпився на посаді та високо цінувався колегами за його ретельність та інтуїцію.
  Зараз йому було близько п’ятдесяти, це був чоловік приблизно п’ять футів десять дюймів на зріст із копною кучерявого волосся, яке було б неслухняним, якби він його регулярно не стриг. Він був на вечері з друзями, коли йому зателефонували приїхати до Коннемари, тож він виглядав дещо недоречно в ошатній сорочці Ralph Lauren Polo, твідовому жакеті та брюках. Його блискучі чорні черевики вже були брудні й забруднені болотяною водою, але Додд не звертав на це уваги й займався своєю роботою з начебто ентузіазмом.
  Білий надувний намет, який вони намагалися встановити над тілом, заніс вітер, тож добрий лікар і фельдшери згорбилися над канавою, де лежала жінка, коли Хейс наблизився.
  «Ну, докторе, які ваші перші думки?» — спитав Хейс.
  — Наразі дуже мало, інспекторе. Вона точно померла, це точно, але, крім цього, ще нема про що сказати», — відповів він досить офіційно, у своєму стилі.
  «У вас є уявлення, як довго?» Хейс наполягав.
  «Ймовірно, від трьох до п’яти годин тому, але занурення у воду не допомогло бути впевненим».
  «Вона потонула?»
  «Я не можу тобі сказати, доки не поверну її в Голвей і не відкрию, але інтуїтивно я б сказав «ні». У неї в роті чи в ніздрях немає води. Але я можу вам сказати одне, вона отримала сильний удар по задній частині черепа».
  «Я бачу. Чи є уявлення про те, якою могла бути зброя, чи вона могла просто впасти об каміння?»
  «Я сумніваюся в цьому. Це міг бути камінь або якийсь плоский інструмент – можливо, лопата. Але я зможу розповісти тобі більше завтра, коли добре подивлюсь».
  «Немає шансів, що її переїхали?» — спитав Хейс.
  «Я так не думаю, ні. Насправді я б точно сказав, що ні. Якби мені довелося вгадувати, я б сказав, що її вдарили чимось ззаду, а потім вона впала або її штовхнуло в канаву. Ймовірно, вона була мертва до того, як впала у воду. Попросіть своїх хлопців шукати квадратний камінь, який ви могли б тримати в руці, який був трохи відкинутий. Ви можете знайти знаряддя вбивства поблизу, але не цитуйте мене. У всякому разі, це ваша робота, а не моя».
  «Чудово. Невпорядкований камінь тут – де ви знайдете такий? Ми можемо перенести її?»
  «Так, ви можете доставити її в машину швидкої допомоги».
  Хейс дав добро на те, щоб тіло жінки помістили в карету швидкої допомоги, але попросив одного з офіцерів злочину обшукати її кишені на предмет ідентифікації, перш ніж її заберуть.
  Хейс повернувся туди, де сержант Малхолланд розмовляв із двома поліцейськими у формі, які прибули з Голвея.
  «Шоне, чи можеш ти залишити Долана тут на ніч? Наша команда повернеться вранці, щоб виконати пальцевий пошук на сайті. Я хочу повернутися в Голвей і повідомити суперінтенданту. Що ви знаєте про цю Сіару О'Салліван?»
  «О, вона чудова дівчина. Вони хороша сім'я, ніколи не було проблем. Її батько помер близько п'яти років тому, а мати літня і трохи бідна. Вона живе в місті, і дівчина приїздить до неї щотижня. У неї хороша робота в місті».
  «Хм, добре, завтра ми отримаємо від неї детальну заяву, а також візьмемо її відбитки пальців і мазок ДНК — «з метою усунення», як ми говоримо».
  — Ти точно не підозрюєш її, Мік? Вона просто помилка, — сказав Малхолланд.
  «Вона, ймовірно, відкрита, але вона першою знайшла тіло, і ви знаєте, що вони кажуть, тому не будемо ризикувати, Шон», — сказав Хейс.
  Коли Хейс розмовляв з командою судово-медичних експертів, старий білий фургон виїхав по дорозі з боку Раундстоуна та зупинився перед патрульною машиною Джима Долана. Чоловік вийшов і підійшов до місця, де Шон Малголланд лежав, притулившись до машини.
  «Добрий вечір, сержанте, що за історія?» запитав він.
  «О, привіт, Джеррі. Господи, це жахливо. Ми шукаємо дівчину тут, у канаві, і такої ночі. Це жахливо».
  «Вона в порядку?» — стурбовано запитав Джеррі Магуайр.
  «Ні, вона не в порядку, Джеррі. Вона мертва».
  «Ісусе, милосердна година. Що, в ім’я Бога, з нею сталося?»
  «Наразі я не можу нічого сказати, Джеррі. Що у вас взагалі в цей час?»
  — Я якраз повертаюся з роботи в Раундстоуні, сержанте. Мері буде цікаво, куди я подівся, — відповів Магуайр.
  — А чи бачив ти ще когось на дорозі? — поцікавився сержант.
  «Ні, жодної душі. Звичайно, хто б вийшов на вулицю в таку ніч? Але послухай, мені краще бути в дорозі. Якщо я зможу чимось допомогти, або якщо вам потрібно принести чашку чаю чи щось інше, спустіться до будинку. Ми будемо там, і це не біда».
  «Досить чесно, Джеррі, це добре з твого боку, але мені краще залишатися на ногах, що з великою міддю з Голвея, якщо ти розумієш, що я маю на увазі», — відповів сержант, і з цим: Джеррі Магуайр повернувся до свого фургона, обійшов припарковані машини та залишив місце події.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Розділ третій
  Середа, 8:30 ранку
  Сержант-детектив Морін Лайонс уже сиділа за своїм столом, коли Хейс прибув у середу вранці. Лайонс була маленькою тридцятидворічною брюнеткою з підтягнутою фігурою та милим обличчям. У неї були великі карі очі, волосся розпущене до плечей, хоча на роботі вона майже завжди збирала його у хвіст.
  Морін Лайонс хотіла приєднатися до лав із шістнадцяти років. Її батько був сержантом у Лоугреа, але провів більшу частину своєї служби в прикордонній зоні та навколо неї під час проблем 1970-х і початку 80-х років. Навіть у молодому віці Морін був зачарований історіями, які він розповідав про своє розслідування різних злочинів, і про те, як детективи працювали над низкою доказів, щоб нарешті притягнути злочинців до відповідальності. Вона вступила до Garda Síochana в останній рік навчання і попрямувала до тренінгового коледжу в Темплморі восени того року, коли вона закінчила середню освіту.
  Лайонс заслужила нагороди на початку своєї кар’єри, одноосібно зірвавши збройний наліт на банк Permanent TSB у Голвеї чотири роки тому. Вона була на площі Ейр-сквер і саме проходила повз банк, коли озброєний рейдер у балаклаві вирвався з дверей, несучи в одній руці сумку з супермаркету, повну готівки, і обріз рушниці в іншій. Лайонс просто висунула ногу, підштовхнувши злодія, який упав на обличчя, не в змозі зупинити його падіння через повні руки. Пістолет і гроші полетіли. Грабіжник зламав собі ніс і був приголомшений, сильно кровоточив, тож Морін скористалася нагодою, щоб надіти на нього наручники та, звичайно, заарештувати його тут же. Поговоріть про те, щоб бути в потрібному місці в правильний час.
  Засоби масової інформації та, чесно кажучи, рекламні групи Garda безжально подоїли цю історію. «Pocket Rocket Bean Garda перешкоджає збройному рейду», — оголосили заголовки в Connaught Tribune. У наступних інтерв’ю на радіо, телебаченні та в друкованих ЗМІ Морін була дуже заниженою та скромною щодо свого новознайденого статусу знаменитості.
  «Звичайно, я просто виконувала свою роботу, — сором’язливо казала вона, — будь-який інший військовослужбовець зробив би те саме», — сказала вона з блиском у своїх великих карих очах.
  Після пристойного інтервалу після її героїчних вчинків, коли медіа-цирк пішов далі, її зробили сержантом і запросили приєднатися до підрозділу детективів, роль, яку вона охоче погодилася. За два роки, відколи вона почала працювати на Mick Hays, вона знову і знову доводила свою цінність. Її гострі інстинкти та логічні розумові процеси допомогли розв’язати багато складних справ, і її загалом добре поважали в підрозділі.
  «Доброго ранку, Морін. Мабуть, ви чули про драму минулої ночі на Кліфден-вей. Я не спав половину кривавої ночі, — пробурчав Хейс.
  «Так, бос. Я читав ноти. Чи маємо ми хоч якесь уявлення, хто ця бідна жінка?»
  «Немає підказки. Без ідентифікації, без сумочки, без телефону, нада", - сказав Хейс.
  «Нам потрібно негайно створити кімнату для інцидентів. Чи можете ви взяти кімнату та налаштувати дошку та кілька комп’ютерів, телефонів і таке інше? І запросіть Флінна та О'Коннора, у нас буде брифінг за годину».
  «Супер божеволіє. Він знає, коли про це дізнається преса, вони поїдуть до міста. Ви можете побачити це зараз, «Дика ніч вбивства на Дикому Атлантичному шляху», — імітував він, руками малюючи уявний заголовок.
  «Все ж, можливо, не все так погано. Ви знаєте, що вони говорять про публічність, і навколо достатньо зевак, щоб зробити цю сцену туристичною визначною пам’яткою», – сказала вона.
  О дев’ятій тридцять у залі Корріба Мік Хейс скасував брифінг. Він негайно доручив Морін Лайонс, детектива Garda Імона Флінна та поліцейського Джона О'Коннора в уніформі, і він знав, що може отримати більше ресурсів, якщо вони йому знадобляться, коли розслідування просувається вперед.
  Хейс описав для команди події минулої ночі якомога докладніше. Єдина фотографія мертвої дівчини розміром на чотири, зроблена з того місця, де вона лежала в канаві, була прикріплена до дошки з великим червоним знаком питання поруч. Ім'я Сіара О'Салліван також з'явилося на дошці, але без фото. І це було все.
  «Нашим пріоритетом є встановлення особи потерпілого. Нам це потрібно, перш ніж ми зможемо почати шукати мотив чи можливість», – сказав Хейс.
  — Розтин о десятій тридцять. Ти мені потрібна зі мною, Морін, жертва — жінка, тож ти можеш дати нам жіночий погляд на речі».
  Морін злегка щетинилася від майже сексистського зауваження, але відпустила його. Вона знала, що Мік Хейс не був упередженим до жінок у війську чи поза ним. Він просто трохи накрутив її.
  «Джон, я хочу, щоб ти цілий день сидів за комп’ютерами. Для початку нам потрібна історія дівчини, яка знайшла тіло. Коли вона прийде сьогодні ввечері, щоб зробити заяву, ми отримаємо більше. Потім зробіть звичайне тралення безвісти. Включіть також Північну Ірландію», – наказав Хейс.
  Потім він звернув увагу на детектива Флінна. «Ви можете перейти до криміналістики? Я хочу знати, коли вони знайдуть щось цікаве на місці події. Залишайтеся поруч протягом дня і дзвоніть мені, якщо трапиться все, що трапиться».
  «Ну добре, босе, але вони тільки починають, може пройти деякий час, перш ніж вони щось отримають».
  «Ось чому я посилаю тебе туди, Еймоне, щоб дати їм п’яна під дупу».
  Мік Хейс не дуже любив посмертні розслідування. Запах, очевидна зневага до гідності тіла, яке пару днів тому було яскравою, живою істотою, теж непокоїли його. А потім був трохи зверхній вигляд патологоанатома з позицією «що б ви знаєте». Додд досить добре вмів бути вищим у власному оточенні, намагаючись справити враження на двох-трьох стажерів, які незмінно відвідували ці хворобливі справи, своїми очевидними здібностями. Але Гейзу довелося визнати, що він також був чертовски хороший у своїй роботі. Він допоміг розплутати багато заплутаних проблем детективу за роки їхньої спільної роботи.
  Дівчина була покладена на плиту, з блоком під головою, обличчям догори, ніби тупо дивилася в стелю.
  «Ну, док, а що у вас для нас?» — спитав Хейс.
  «Поки що дуже мало. Як я сказав минулої ночі, вона, здається, померла від удару в потилицю. Час смерті між п'ятою та дев'ятою вчора. Вона померла там, де її знайшли. Удар був сильним. Судячи з ракурсу та гостроти, я б сказав, що її вразив чоловік чи, можливо, висока сильна жінка, яка тримала камінь чи скелю. Ми знайшли крихітні шматочки польового шпату в рані, так що це виключає лопату. Це не було божевілля, був лише один, єдиний смертельний удар, але він мав намір убити її, ти не вдариш когось так сильно, щоб привернути його увагу».
  «Щось, щоб її впізнати?» — спитав Хейс.
  «Боюсь, дорогоцінний маленький. Її зуби ніколи не пломбувалися, тому не буде жодних стоматологічних записів. Але є один або два показники, які можуть бути корисними», — сказав Додд.
  «Вона молодша, ніж ми думали. Двадцять три-чотири, щонайбільше шість. Розвиток скелета та зуби подібні до жінок у віці від ранніх до середини двадцятих».
  «Вона була вагітна?» — спитав Лайонс.
  «Хороше запитання, детективе. Ні, не була чи не є, але колись давно зробила аборт. Також гарна робота, не звичайна робота з ножем і виделкою. Це було б дорого».
  «Як давно?» — спитав Лайонс.
  «Більше року — це все, що я можу сказати, і не більше п’яти років тому, тобто десь у віці від сімнадцяти до двадцяти двох років», — сказав він.
  «О, і ми знайшли це», — сказав Додд, зачерпнувши з лави маленький пластиковий пакет і простягаючи його перед собою на відстані витягнутої руки, як маленький трофей.
  «Це було на руці, складеній під нею в канаві, тому ми не помітили його минулої ночі», — сказав він.
  Лайонс узяв сумку й оглянув її вміст. У ньому був золотий браслет шириною близько сантиметра з пружинною застібкою та крихітним безпечним ланцюжком.
  «Можна вийняти, на ньому немає відбитків», — сказав лікар.
  Лайонс дістав із сумки браслет і уважно оглянув його.
  «Це іноземне», - сказала вона. — Усередині вибитий номер 916, що означає, що це золото двадцяти двох каратів, але не звідси. Я думаю, що це європейський штамп», – додала вона.
  «Щось із її одягу, що могло б допомогти нам її впізнати?» — спитав Хейс.
  «Нічого. Усі ярлики були обрізані, і я дуже ретельно оглянув. Іноді виробник залишає етикетку десь усередині, наприклад, усередині підкладки чи щось подібне, але там немає абсолютно нічого. Можу лише сказати, що одяг у неї загалом якісний, от і все”, – зазначив лікар.
  «Я не думаю, що нам пощастило б знайти, що вона була повна сперми?» — спитав Хейс.
  Лайонс кинув на нього презирливий погляд.
  «Ні. Ні краплі. Нещодавно була сексуальна активність, але, боюся, повністю захищена. Вагінально лише до того, як ви попросите», — сказав Додд.
  «Добре, док. Зараз ми повертаємось на станцію. Повідомте когось із нас, якщо знайдете ще щось. Нам потрібно якнайшвидше ідентифікувати цю дівчину», — сказав Хейс.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Розділ четвертий
  Середа, 13:30
  Хейс і Лайонс повернулися на станцію близько першої тридцять, з’ївши нашвидкуруч сендвіч у пабі через дорогу. Хейс зібрав команду та поінформував їх про перші результати аутоаналізу. Потім він запитав у Джона О'Коннора будь-яку інформацію, яку йому вдалося викопати під час їхньої відсутності.
  «Нема чого особливо повідомляти», — сказав він. «Дівчина, яка знайшла тіло, здається, чиста, як свисток – навіть без штрафу за перевищення швидкості чи паркування. Ваш чоловік Магуайр, який з’явився, коли ви там були, має трохи попереднього, але лише дрібниці, без податків і страхування приблизно п’ять років тому, подібні речі. О, і трохи вигадок, коли він був молодшим. Він дав ляпаса Garda біля пабу, але відбувся штрафом. Проте у нас є його відбитки та інше.
  «Тоді я пішов на Pulse шукати звіти про зниклих людей. Там теж нічого. Було лише одне повідомлення, яке відповідало часовим рамкам, і це стосувалося вісімдесяти шестирічного чоловіка, який заблукав зі свого будинку по догляду в Порт-Лаозі».
  «Гарна робота, Джоне, дякую, навіть якщо ти придумав пшик», — буркнув Хейс.
  «Нам дійсно потрібно з'ясувати, хто ця дівчина. Джоне, чи не міг би ти зробити кілька сотень листівок із її фотографією – трохи підбадьорь її, спробуй, щоб вона виглядала трохи менш мертвою. Зробіть так, щоб уся гвардія в уніформі розносила їх по місту, виставляла їх у магазини, бари – ви знаєте вправу: «Ви бачили цю жінку?» Gardaí терміново шукає інформацію..." такого роду речі".
  «Звичайно, я негайно приступлю до цього», — відповів О'Коннор і вийшов із кімнати.
  Повернувшись до Імона Флінна, Хейс сказав: «Імон, я хочу, щоб ти відніс цей браслет до ювеліра. Hartmans був би гарним вибором. Подивіться, чи можуть вони сказати вам, звідки це, або щось інше про це. Вони могли навіть продати його, хоча я сумніваюся, що нам так пощастить. Запитайте, скільки він приблизно коштує і скільки йому років».
  «Морін, боюся, ти знову за стару болотяну дорогу. Поверніться туди й подивіться, чи пошукова команда щось знайшла. І мати навколо також цікавий. Підняти пил, перевернути кілька камінців. Ви можете взяти з собою поліцейського в уніформі та випустити його в Раундстоун, щоб він трохи понишпорив. Хтось щось знає. Вона не впала з неба, це точно», – сказав Хейс.
  «О, і поки ви там, також трохи потрясіть місцеву Garda. Скажи, що Малголланд Супер говорить про те, щоб завітати до нього. На мій смак, у Кліфдені все це трохи розкладено», — сказав Хейс.
  «А поки я насолоджуюся краєвидом у Баліконілі, що ти збираєшся робити?» — запитала Морін. Вона була роздратована тим, що їй довелося їхати аж до Кліфдена в цей час доби, щоб витратити кілька годин на те, щоб зробити себе непопулярною, а потім їхати назад, і вона хвилювалася, що Хейс відсторонює її від розслідування.
  Хейс проігнорував іронію та відповів: «Я йду до магазину Сіари О'Салліван. Я хочу сьогодні взяти від неї заяву. Вона могла згадати щось важливе вночі».
  Лайонс кинув на нього брудний погляд. Ця Сіара О'Салліван була гарною жінкою.
  «Гаразд, поки все, вперед. Ми знову зустрінемося тут о шостій або о пів на другу — усі, крім туристів, — сказав він, суворо дивлячись на Лайонса, — Морін, ти зателефонуєш о шостій тридцять із будь-якими новинами? — спитав Хейс.
  «Так, босе, якщо я зможу отримати сигнал», — відповіла вона, все ще невдоволена завданням, яке їй дали.
  * * *
  Hartmans є одним із найбільших і найстаріших ювелірів у Голвеї, і вони справедливо пишаються якістю своїх виробів і дуже глибоким знанням своєї справи. Імон Флінн знав магазин, але не дуже добре, і зовсім не зсередини. Блискучі дрібнички, що прикрашали яскраво освітлені вікна, ряди годинників із такими назвами, як Rolex, Raymond Weil, Rotary, Longines, були недосяжними для скромної Гарди. Навіть коли він увійшов до приміщення, аура дорогих товарів, блиск яскравих вогнів і злегка запашне повітря майже перехопили подих.
  Не встиг він підійти до стійки, як до нього підійшла справді красива дівчина з ідеальним макіяжем і бездоганно доглянутим довгим блискучим світлим волоссям. «Добрий день, сер, чим я можу вам допомогти?» — сказала вона ідеальною англійською без жодного натяку на будь-який акцент.
  Флінн показав своє посвідчення, представившись дівчині, чий яскраво полірований золотий бейдж ідентифікував її як Моніку з літерою «k».
  Флінн дістав золотий браслет, який все ще був у пластиковому пакеті для доказів, і запропонував його дівчині.
  «Нам було цікаво, чи можете ви сказати нам щось про цей предмет?» запитав він. "Це пов'язано з розслідуванням, над яким я працюю", - додав він.
  Моніка вийняла браслет із упаковки й поклала його на маленький шматок зеленого оксамиту на столі. Вона перевернула його кілька разів. «Я майже впевнений, що це не один із наших. Ви не проти, якщо я покличу Чарльза, щоб він подивився?» — запитала вона.
  «Дякую, це було б чудово», — відповів Флінн, насолоджуючись видом на тил Моніки, коли вона йшла в задню частину магазину, щоб привести Чарльза.
  Чарльз був високим, струнким і дуже елегантним, одягненим у темно-синій костюм у тонку смужку з бездоганно накрохмаленою білою сорочкою та бордовою краваткою. Він носив чудову пару золотих запонок і дуже дорогий годинник.
  «Детектив хоче знати, чи можемо ми сказати йому щось про цей браслет», — сказала Моніка, вказуючи на золотий браслет на зеленій оксамитовій тканині.
  Чарльз підняв його й повільно обертав на обох осях, уважно розглядаючи, але нічого не кажучи.
  Він поліз у кишеню піджака й дістав свою ювелірну лупу, підносячи її до правого ока, уважно розглядаючи браслет, зосереджуючись на області навколо застібки та безпечного ланцюжка.
  «Так, це цікаво», — нарешті сказав він, знімаючи лупу. «Це точно не ірландський. Це дуже хороша якість, а не звичайне масове виробництво. Судячи з того, як зроблена застібка, я б сказав, що вона майже напевно німецька. Він виготовлений з дуже високоякісного золота. Він має двадцять два карати — це можна зрозуміти з марки 916, а запобіжний ланцюжок, мабуть, має вісімнадцять каратів із трохи менше золота для більшої міцності. Це гарний твір. Чи можу я запитати, де ви це знайшли, детективе?» — запитав Чарльз.
  «Я не можу сказати, боюся, це частина розслідування, яке триває. Скільки, на вашу думку, це коштує?» — поцікавився Флінн.
  «Порядку семи-вісімсот євро, якщо я скажу новий. Той, хто ним володіє, сумуватиме».
  «У вас є уявлення, скільки йому років?»
  «Не старий і не носиться щодня. Я б сказав, що це було зроблено протягом останніх п’яти років або близько того. Дизайн досить сучасний, — сказав Чарльз.
  «Щиро дякую вам обом за допомогу», — сказав Флінн, беручи браслет і кладучи його назад у мішок із доказами. Коли він повернувся, щоб вийти з магазину, він кинув останній погляд на Моніку, яка мило йому всміхалася.
  * * *
  Хейс пройшовся від вокзалу Гарда на Мілл-стріт до центру міста й легко знайшов «Про дім», яскраво освітлений і повний модних товарів для дому на Шоп-стріт. Не встиг він увійти в двері, як до нього підійшла помічниця і запитала, чим вона може йому допомогти. Він попросив побачитися з міс О'Салліван, і його провели до стійки з флягою чаю та кави, молока та цукру, і наказали допомогти собі, поки дівчина піде шукати Сіару.
  Через кілька хвилин з’явилася Сіара, яка виглядала набагато краще, ніж минулого вечора на узбіччі дороги. Вона тепло всміхнулася Хейсові й запитала, чи не бажає він поговорити в її кабінеті, який знаходився на другому поверсі позаду виставкової зони.
  Кабінет Сіари О’Салліван був невеликим, але ідеально сформованим із сучасними офісними меблями та величезною лампою, яка була закріплена в кутку, але піднімалася на довгій напівкруглій дузі, і була завершена у чаші, схожій на плафон, одним із тих нових -модні лампи, які не дають багато світла, але виглядають у стилі ретро. Хейс посадили в зручне офісне крісло навпроти столу Сіари з вишневого дерева.
  «Чим я можу тобі допомогти сьогодні?» — спитала вона, все ще тепло посміхаючись до інспектора.
  «О, це справді рутина. Нам потрібно отримати офіційний звіт про те, що сталося вчора ввечері, коли ти йшов до своєї матері. Як вона, до речі, я так розумію, вона була трохи поганою?»
  — Їй не дуже добре, інспекторе, але вона нічого не відчуває, і вона більшість днів нишпорить по дому, і сусіди дуже добрі до неї. Хоча зима важка для старих людей, чи не так?»
  «Так, так, це так. Ну, якби ти міг ще раз переглянути події ночі, я запишу те, що ти скажеш, і тоді я попрошу тебе підписати це, якщо це нормально?»
  Сіара переказала історію так, як вона розповіла її минулої ночі на узбіччі дороги, і Хейс переписав її слова якомога стисло. Коли вона закінчила, він провів лінію через вільний простір, що залишився на сторінці, і повернув його, щоб вона підписала.
  «Що з цього буде?» — запитала вона, дивлячись прямо на інспектора.
  "Як ви маєте на увазі?"
  «Ну, мені потрібно буде давати свідчення чи що? Я раніше не був пов’язаний з поліцією, я не знаю цього».
  «О, я бачу. Ну, це можливо, залежно від того, як підуть справи, але на даний момент ми ще дуже далекі від цього. На вашому місці я б не хвилювався про це, і в будь-якому випадку ви дали показання. Чи є взагалі щось, яким би малим воно не було, що ви запам’ятали з минулого вечора? Мабуть, це було для вас жахливим шоком, — заспокоїв її Хейс.
  «Так, це було. Я не дуже добре спав, можу вам сказати».
  «Це пройде, повір мені. Ну, якщо більше нічого немає, я краще піду».
  Коли Хейс підвівся, щоб піти, Сіара підійшла до столу, і вони обоє підійшли до дверей офісу одночасно. Хейс не міг бути впевнений, але він точно відчув, як вона м’яко притиснулася до нього, і її запах наповнив його ніздрі, коли вони обидва разом потягнулися до дверної ручки. Сіара не зробила жодного руху, щоб відступити, і він не збентежився, коли він відступив, щоб випустити її перед собою.
  «Чудовий магазин у вас тут. У вас це справді гарно зроблено. Де ви навчилися ремеслу?» — запитав Хейс, коли вони поверталися через магазин до входу.
  «Я займався роздрібним менеджментом в UCG. Це був приголомшливий курс, і я мав шість місяців у Liberty's у Лондоні, щоб отримати досвід роботи, тож, боюся, я вкрав кілька їхніх ідей».
  «Ну, здається, це працює. Дякую за ваш час», — і він потиснув їй руку біля дверей магазину й пішов.
  * * *
  Команда знову зібралася в кімнаті інцидентів о шостій тридцять, усі, окрім Морін Лайонс, яка, мабуть, усе ще перебувала за п’ятдесят миль звідси, у Кліфдені чи поблизу нього.
  «Так, — сказав Хейс, відкриваючи засідання, — давайте подивимось, що ми маємо наразі».
  «Що ми знаємо про загиблого? Окрім очевидного, її віку та зовнішнього вигляду, ми знаємо, що вона була одягнена в якісний одяг, а на руці у неї був дорогий золотий браслет. На певному етапі вона зробила аборт, але не підпільну роботу, і вона була сексуально активною з чоловіком, тому ми знаємо, що принаймні одна людина була близька до неї в недавньому минулому, а також вбивця, звичайно – може бути та сама людина, наразі не знаємо. Додд каже, що її волосся було добре доглянуте перукарем, і те, що залишилося від її макіяжу, також було дорогим. Отже, ця дівчина не була бідною. Джон, є якісь новини щодо листівок?» — спитав Хейс.
  «Їх надрукували, і хлопці зараз розкладають їх по всьому місці. Я також надіслав деякі сержанту Малголланду, щоб він міг розповсюдити їх у Кліфдені, Раундстоуні, Баліконі тощо, — доповів молодий Гарда.
  «Хороший матеріал. Будемо сподіватися, що ми отримаємо відповідь».
  «А як щодо браслета, Імоне?»
  Флінн розповів про візит до Гартманів, не згадуючи про свою прекрасну Моніку.
  «Тож дівчина, можливо, може бути іноземкою, хоча не будемо забігати наперед у цьому», — сказав Хейс.
  Їх перервав телефонний дзвінок, і Хейс підійшов до столу й підняв трубку. Це Лайонс кликав із пустелі. Хейс перевів слухавку на гучномовець і сказав: «Давай, Морін, ми всі на вухах».
  «Ну, тобі не потрібно турбуватися про мій рахунок, — роздратовано сказав Лайонс, — тут є про що доповідати. Жодної криміналістики, навіть пристойного сліду шин. Лише малесенька подряпина на одному з каменів, що зрушилися з мосту, але на ньому немає ні фарби, ні пластику. Повна трата часу. Скажи мені, що у тебе є кращі новини», — сказала вона.
  — Тут теж небагато, Морін. У нас розповсюджуються листівки з фото дівчини. О, і Імон вважає, що браслет, який вона носила, ймовірно, німецький, тому вона може бути іноземкою, що пояснює той факт, що заяв про зникнення немає».
  «Що з дівчиною? Щось більше від Додда?» запитав Лайонс.
  «Не дуже. Востаннє вона їла рибу та салат близько третьої ночі. Під час обіду вона випила пару келихів білого вина. Немає ні татуювань, ні зовнішніх шрамів, ні вроджених плям, нічого, що могло б допомогти її ідентифікувати», – сказав Хейс.
  «Добре, я йду звідси. Технарі зібралися. Я передав ваші добрі побажання сержанту Малхолланду. Я так розумію, бос, я тобі більше не потрібен сьогодні ввечері?»
  «Ні, це добре. Ми зустрінемося завтра о восьмій тридцять, щоб спланувати день. Дякую Морін».
  Лайонс вимкнув трубку, не попрощавшись, і пішов.
  * * *
  Повертаючись до міста на своїй машині, Лайонс провела всю дорогу, намагаючись з’ясувати, де саме вона стояла з Міком Хейсом. Здебільшого вони добре ладнали, але вона не знала, наскільки він насправді готовий довірити їй складніші аспекти розслідування. Її батько сказав їй, що знадобилося багато часу, щоб створити надійну репутацію в An Garda Síochana, і хоча вона ніколи не сумнівалася у власних здібностях, вона не мала жодного уявлення, що решта команди насправді думає про неї.
  Коли вона зрештою повернулася додому, вона навела себе на досить похмурий настрій. Хоча це тривало недовго. Відпочиваючи у своїй затишній квартирі, вона вирішила показати Хейс та решті команди, наскільки вона може бути компетентною. «Не дай мерзотникам перемолоти тебе», як регулярно казав їй батько.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Розділ п'ятий
  Середа, 11:00 ранку
  Двоє німецьких туристів добре поснідали в готелі Елдона в Раундстоуні, де вони зупинилися минулої ночі. Вони розпланували свій день настільки точно, наскільки дозволяла погода та їхній настрій. Це був яскравий прохолодний бурхливий день у Раундстоуні, ідеальний для їхнього запланованого дослідження Інішні, неприборканого острова неподалік від узбережжя, з’єднаного з селом хитким мостом і з кількома старими котеджами, розставленими навколо. Потім вони планували піти до Кліфдена старою болотяною дорогою.
  У путівнику було сказано, що від Раундстоуна до Кліфдена двадцять два кілометри, тож, виїхавши з Раундстоуну об одинадцятій тридцять, вони могли сподіватися дістатися до Кліфдена до п’ятої вечора, коли настає темрява.
  Вони взяли запакований ланч із готелю, оскільки їм сказали, що магазину чи хостелу немає, доки вони не дістануться самого Баліконі, до того часу вони зголодніють. Прогулянка була приємною. Вони зупинилися, щоб помилуватися видом на Собачу затоку з двома підковоподібними пляжами з білого піску, що виблискують у ранковому світлі. Вони могли побачити кількох овець, які паслися на низькій траві на мисі, і старе покинуте місце для караванів внизу біля моря. Далі вони зупинилися в Мурві та кількох інших мальовничих місцях уздовж дороги. Погода трималася добре, пухнасті ватяні хмари снували перед слабким зимовим сонцем. Після двох годин ходьби, коли вони наближалися до Мурлача, незадовго до того, як дорога попрямує вглиб країни, вони вирішили зупинитися на обід.
  На узбіччі дороги була невелика стоянка з кількома великими пласкими скелями, де можна було б розмістити сидіння та імпровізований столик, хоча вона була трохи заросла ожиною. Земля стрімко підіймалася за стоянкою, так що вони були сховані від сильного вітру. Їм вдалося знайти вільне місце, щоб сісти, і розкласти бутерброди, тістечка та холодні напої, які їм надав готель.
  Не встигли вони почати їсти, як почули тихий гудок, що долинав із кущового підліску. Вони озирнулися довкола, але нічого не побачили, але тут знову було чітке, хоч і слабке, електронний «біп-біп», що лунав звідкись неподалік.
  Чоловік був допитливим за своєю природою, тож він узяв свою палицю й почав нишпорити в заростях поблизу того місця, звідки, на його думку, доносився шум. Ось воно знову. Характерний «біп-біп», тепер трохи голосніший, оскільки він очистив частину листя, що покриває його. Його дівчина попросила його перестати бути таким цікавим і повернутися до обіду. Але він наполягав і, відкидаючи палицею заплутані кущі та колючий ожинин, незабаром знайшов джерело шуму. Була виявлена блідо-зелена форма мобільного телефону Nokia, частково покрита листям папороті. Він простягнув руку, обережно, щоб не зачепити руку за колючки, і обережно вийняв маленький телефон.
  На маленькому монохромному РК-екрані з’явилося повідомлення «Низкий заряд батареї», і, щоб підкреслити це, телефон видав ще два досить анемічні звукові сигнали.
  «Подивіться. Я тобі сказав, що щось було. Це маленька Nokia, у якої розряджається акумулятор. Ми повинні здати його, коли прибудемо до Кліфдена. Можливо, це комусь потрібно».
  Вони закінчили їсти, ретельно прибрали упаковку та порожні банки з-під напоїв, а потім пройшли півдня, пройшовши повз золоту нитку в Баліконі. Сильний вітерець почав роздмухувати море. Вони пішли в Кліфден, прибувши дуже вчасно, трохи після п’ятої години, коли вже настало темряви. Вони були заброньовані в готелі Atlantic Coast, який вони знайшли легко, вирішивши прийняти душ і пообідати раніше, перш ніж піти в поліцейську дільницю, щоб здати телефон.
  Коли вони закінчили їжу, вони поцікавилися місцем розташування місцевої поліцейської дільниці, і адміністратор готелю сказав їм, як туди дістатися. Коли вони це записали, портьє додала, «але зараз усе зачинено на ніч. Але якщо вам щось знадобиться, сержант буде в барі Кушина прямо за дорогою. Він завжди там до восьмої-дев’ятої», – пояснила вона.
  Вони дивилися один на одного з певною цікавістю, і чоловік сказав: «Це дивний спосіб керувати поліцейською дільницею».
  Вони знайшли сержанта Малголланда, який сидів за своїм звичайним столиком, із недопитою пінтою Гіннесса перед ним і читав газету.
  «Сержант, можемо ми поговорити?» — сказав німець.
  «Дай мені, Боже, спокій, — сказав собі Малголланд, — що я тепер — довбаний гід?»
  «Звичайно, — ввічливо сказав він, — що я можу для вас зробити?»
  «Ми хотіли здати цей мобільний телефон. Раніше сьогодні ми знайшли його на причалі біля дороги між тут і Раундстоуном, — сказав він.
  «Де саме це було тоді?» — запитав Малголланд.
  «Я не впевнений, але, здається, приблизно за п’ять кілометрів до Баліконілі, саме тоді, коли дорога на деякий час повертає вглиб країни, подалі від узбережжя. Він був у кущах і видавав звуковий сигнал, тому що батарея розряджалася».
  «О, так, дякую, що надав. Зараз я подбаю про це», — сказав Малхолланд, бажаючи повернутися до своєї пінти.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Розділ шостий
  Четвер, 8:40 ранку
  Коли Хейс прибув на станцію наступного ранку, Морін Лайонс уже була за своїм столом. Вона вивчала звіт доктора Додда про жертву, зазначивши, що він не знайшов слідів від голок на тілі дівчини, а також слідів опіатів у вмісті шлунка чи зразках крові.
  «Як така поважна дівчина опинилася мертвою в канаві в клятій Коннемарі?» – сказала вона нікому конкретно.
  «О, за цим буде історія, зачекайте, поки побачите. Завжди є», — відповів Хейс.
  Флінн і О'Коннор прибули разом, стискаючи картонні чашки для кави з The Insomnia через дорогу від вокзалу.
  «Що буде сьогодні, бос?» — запитав Флінн, але перш ніж Хейс встиг відповісти, телефон на його столі задзвонив.
  — Хейс, — сказав він абоненту. Послухавши якусь мить, він крикнув: «Що! На біса, Шоне, чому ти не подзвонив мені вчора ввечері?» Він трохи почекав на відповідь Шона Малхолланда.
  «Тепер слухай сюди. Ви берете цей телефон у патрульну машину, вмикаєте свої маленькі блакитні вогники та їдете так, ніби від цього залежить ваше життя. Я хочу, щоб цей телефон був тут до десятої ранку, чуєш? Ніяких виправдань». Він грюкнув слухавкою. «Дай, Боже, сил», — зітхнув він до цікавих.
  «Здається, неподалік від місця виявлення тіла дівчини виявили мобільний телефон. Минулої ночі його передали Малхолланду двоє німецьких туристів, але він не міг повідомити нам про це», — сказав Хейс. «У будь-якому разі, — продовжував він, трохи заспокоївшись, — це може не бути пов’язано, але нам потрібно доставити це сюди й попросити лабораторію перевірити».
  Телефон на його столі знову задзвонив.
  «Це стійка реєстрації, інспекторе. Тут є чоловік, який хоче побачитися з офіцером, який веде справу про зниклу дівчину, — сказав сержант.
  «Так, проведіть його до кімнати для допитів, я негайно прийду».
  «Морін, ти мені потрібна зі мною», — сказав він, кивнувши головою в бік дверей.
  * * *
  Чоловік у кімнаті для допитів нервово сидів за столом обличчям до дверей.
  «Доброго ранку, сер. Я думаю, що ви тут через зниклу дівчину. Дякуємо, що завітали. Що ви можете нам сказати?» — сказав Хейс, сідаючи навпроти нього.
  Чоловікові було трохи за тридцять чи трохи за сорок. Він був доглянутий і охайно одягнений у діловий костюм і добре начищені чорні шкіряні туфлі. У нього було довге худе обличчя та темно-блакитні очі з копною темного волосся, яке трохи сивило на скронях.
  Його акцент був західноірландським, але не таким сильним, і він говорив тихим, тихим голосом. «Ну, здається, я знаю її», — сказав він трохи сором’язливо.
  «Ти думаєш, чи ти її знаєш?» запитав Хейс.
  «Ну, це не така гарна фотографія, але я думаю, що це вона, гаразд. Що з нею сталося?» запитав він.
  «Ви знаєте її ім'я?» — спитав Лайонс.
  «Якщо це дівчина, про яку я думаю, то її ім’я Ліза. Це все, що я знаю, я не маю прізвища. Я думаю, що вона полька», – додав він.
  «Я бачу. А звідки ви її знаєте, пане…?» — спитав Лайонс.
  «О, вибачте, так, я Ліам О'Флаерті. Ну, це справді трохи складно. Розумієш, я одружений, і ну, ти знаєш…», — його голос стихає, не закінчивши речення.
  «Ні, містере О'Флаерті, боюся, ми не знаємо. Чому б вам не сказати нам?» Хейс відповів.
  «Ну, якщо це та сама дівчина, то вона щось на кшталт... як ескорт, який я відвідував кілька разів. Але моя дружина не повинна знати, вона б мене вбила. Вона вагітна нашим третім пологом, і ми більше не робимо багато, якщо ви розумієте, що я маю на увазі».
  Хейс подивився на Лайонса, який, здавалося, був так само здивований цим відкриттям, як і він сам.
  «Я бачу. А де ви відвідували дівчину-ескорт, містере О'Флаерті?» — спитав Лайонс.
  «Тут, у Голвеї. У неї є квартира біля гавані в одному з тих нових кварталів».
  «Де ви були у вівторок вдень і ввечері, містере О'Флаерті?» Хейс сказав.
  «Вівторок. На роботі, звісно, приблизно до шостої, а потім я пішов у клуб GAA в Оранморі на тренування приблизно до пів на восьму».
  «І у вас, без сумніву, будуть свідки», — додав Лайонс.
  «Так, звичайно. чому що сталося Я просто зайшов, бо побачив плакат у магазині, і мені здалося, що я її впізнав. Я не був з нею цілий вік. У мене немає проблем, чи не так?» запитав він.
  — Як ви зв’язалися з цією Лізою, містере О’Флаерті? — спитав Хейс.
  «В Інтернеті. Є веб-сайт, і вона виглядала дуже добре, тому я їй зателефонував».
  «Чи випадково у вашому телефоні зберігається її номер телефону?» – сказав Лайонс.
  «Ви, мабуть, жартуєте. Анжела, моя дружина, могла б це знайти. Ні, я дзвонив їй з офісу».
  «Слухай, мені зараз потрібно йти, — продовжував він, — я спізнююся на роботу, і вони будуть дивуватися, куди я подівся».
  — Я думаю, вам краще зателефонувати хворим, містере О'Флаерті. Я хочу, щоб ви пішли зараз із сержантом-детективом Лайонсом і подивіться, чи зможете ви знайти веб-сторінку, якою Ліза користувалася на одному з наших комп’ютерів. Тоді я хочу, щоб ви показали детективу Лайонсу, де саме розташована квартира, де ви зустріли Лізу, — сказав Хейс.
  «І не хвилюйтеся, поки що ми залишимо це між собою, якщо не буде подальших подій», — сказав Хейс, киваючи Лайонсу, щоб почати.
  О'Флаерті підвівся з-за столу з надзвичайно нервовим виглядом і вийшов із кімнати слідом за Морін Лайонс.
  * * *
  Морін Лайонс повернулася до кімнати інцидентів із роздруківкою веб-сторінки, якою користувалася Ліза. Було приємно бачити дівчину живою та здоровою, навіть якщо вона була бідно одягнена. Безсумнівно, вона виглядала гарно, з довгим темним волоссям, гарним обличчям і дивовижною фігурою, яку найкраще демонструвала її чорна мереживна білизна. На веб-сторінці вона лежала на односпальному ліжку, лежачи на боці, підперши голову рукою, і злегка надулася, наче збиралася поцілувати глядача.
  «Я йду в доки з Казановою, щоб знайти квартиру дівчини. Комусь подобається?» — спитала вона, оглядаючись.
  «Я піду з тобою, — сказав Флінн, — поки що краще не показувати уніформу, поки не дізнаємося, що до чого».
  Хейс розглядав привабливу фотографію дівчини на роздрукованій сторінці, яку Лайонс приклеїв на дошці. Ну, принаймні, тепер у нас є номер телефону. Гарна дівчина, подумав він собі.
  Номер телефону на веб-сторінці був номером 083, що означало, що телефонну послугу, ймовірно, надавала компанія Three Ireland.
  «Джоне, перейди на «Три» й попроси записи цього числа, скажімо, за три місяці», — сказав Хейс, постукуючи пером по роздрукованому малюнку на дошці. «Як вхідні, так і вихідні. І будь-яка інша інформація, яку вони можуть вам надати – тип платежу, частота тощо. І не дозволяйте їм відлякувати вас від усієї цієї фігні щодо захисту даних. За потреби ми можемо отримати ордер до одинадцятої години. Але не кажіть їм, що це розслідування вбивства, просто скажіть, що розслідування триває».
  * * *
  О 10:20 Garda Джим Долан прибув на станцію з маленькою зеленою Nokia в поліетиленовому пакеті. Він приїхав із Кліфдена настільки швидко, наскільки це дозволяли умови, сподіваючись на хоч якесь визнання з боку інспектора за його зусилля. Йому не пощастило.
  «Про клятий час!» — огризнувся Хейс, беручи сумку в Долана. — І скажи Малхолланду, що він винен мені за це.
  — Гадаю, тоді про чашку кави не може бути й мови? — відповів Долан.
  «А, давай, з тобою все гаразд. Звичайно, допоможи собі», — відповів Хейс.
  Перш ніж дістати телефон із сумки, Хейз одягнув пару синіх латексних рукавичок. Акумулятор уже розрядився, тож він пошукав у ящику свого столу старий зарядний пристрій Nokia, щоб повернути телефон до життя. Коли він підключив його, рухливі смужки стану батареї почали пульсувати, показуючи, що вона заряджається. Він сподівався, що для доступу до телефону не знадобиться PIN-код, і вирішив залишити його заряджатися приблизно на годину, перш ніж почати його досліджувати.
  * * *
  Будинок, у якому була квартира, в якій жила Ліза, був чистим і свіжим. Це було недалеко від готелю Jury's Inn біля доків. Коли вони вийшли з машини, від набережної віяло солоним морським повітрям.
  «Гарне місце», — сказав Лайонс нікому конкретно. «Бьюсь об заклад, орендна плата тут недешева».
  Біля парадного входу невелике скупчення дзвіночків показувало, що Л. Паловський займає квартиру двадцять один на другому поверсі.
  «Ти прийшов сюди побачити Лізу?» — запитала вона О'Флаерті.
  «Так, це все».
  «Правильно. Тоді ви можете йти до роботи, містере О'Флаерті. Але не залишайте місто. Нам знадобиться, щоб ви зробили заяву пізніше, і ми можемо мати ще кілька запитань, на які ви повинні відповісти».
  О'Флаерті миттєво зник, потайки вулицею на випадок, якщо його хтось побачить.
  Головний вхід до блоку був відкритий, тож двоє поліцейських увійшли й піднялися сходами на другий поверх. Флінн голосно постукав у двері номер двадцять один і відступив від дверей, притулившись до металевих перил навпроти.
  Коли відповіді не було, він знову постукав, але ніхто не відповів.
  Він подивився на Ліонса. «Ймовірна причина?»
  Лайонс кивнула, а потім, на її подив, замість того, щоб відкрити двері, Флінн дістав із піджака близько тридцяти ключів і почав пробувати їх один за одним у дверях квартири.
  — Джейсус Імон, — сказав Лайонс. Флінн лише подивився на неї та знизав плечима.
  Квартира була бездоганно чистою та охайною всередині, хоч і дещо бідно мебльованою. Лайонс упізнав кілька речей, які надійшли з IKEA. Навпроти фальшивого каміна у вітальні-кухні стояв бежевий диван, килим на дерев’яній підлозі та невелика колекція книг у м’якій палітурці на полиці біля каміна. На полиці стояла фотографія померлої дівчини, щаслива, усміхнена на камеру.
  В квартирі було дві спальні. Одна була затишно обставлена комодом, приліжковою шафкою з лампою та односпальним ліжком, застеленим пуховою ковдрою з рожевим квітковим покривалом і подушкою в тон. Маленький коричневий плюшевий ведмедик відпочивав у ліжку під ковдрою, лише визираючи головою. Сучасна біла шафа з дзеркалом у повний зріст на дверцятах доповнила картину.
  Інша спальня була в задній частині багатоквартирного будинку, і хоча в ній було вікно, яке виходило на подвір’я, кімната була темною порівняно з рештою квартири. Навпаки, ця кімната була майже зовсім пустою. Було чотирифутове ліжко, на якому було лише одне синє простирадло, маленька тумбочка з дешевою лампою, дві пляшки дитячої олії та коробка салфеток. Біля дальнього краю ліжка стояв круглий пластиковий кошик для макулатури, приблизно наполовину заповнений викинутими серветками. У кімнаті пахло сексом, і було ясно, що це була робоча кімната Лізи, де вона розважала своїх клієнтів.
  «Нам потрібно запросити лаборантів сюди, щоб вони ретельно оглянули все. Акцент на бізнес-спальню - ДНК, відбитки пальців, волосся, все, що вони можуть знайти", - сказав Лайонс.
  «Ти чекаєш тут, поки вони приїдуть? Я повертаюся, щоб поспілкуватися з Міком, — сказала вона Флінну.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Розділ сьомий
  Четвер, 11:30 ранку
  Маленька Nokia була достатньо заряджена, щоб Хейс міг увімкнути її. Використовуючи нову пару вінілових рукавичок, він увімкнув його та почув знайому вітальну мелодію Nokia. Перше, що він зробив, це звірив номер телефону з номером, указаним на веб-сторінці Лізи, і він збігся, тож принаймні він знав, що це точно її телефон.
  Він обережно відніс його до столу Джона О’Коннора.
  «Вам потрібно носити рукавички і не чіпати це більше, ніж потрібно. На ньому все ще може бути корисний відбиток або два. Скопіюйте список усіх вхідних дзвінків за останній тиждень і запам’ятайте день, час і тривалість дзвінка. Також скопіюйте будь-які текстові повідомлення того часу. Потім передайте це до криміналістів для зняття відбитків пальців», — сказав Хейс.
  О першій годині Хейс зібрав команду, щоб надолужити згаяне. Він ознайомив їх усіх із новинами про мобільний телефон, місцезнаходження квартири та те, що там знайшли Лайонс і Флінн.
  «Особи, які вас цікавлять, Морін, що ми маємо?» запитав він.
  «Кіара О'Салліван, яка знайшла тіло. Не дуже ймовірна підозрювана, і ви вже перевірили її, босе. Потім є Конор О'Флаерті. Напевно, просто гравець. Він прийшов до нас, але, незважаючи на це, це може бути щось більше. Я хотів би побачити, що ще ми можемо знайти про нього. Це приблизно все, поки ми не отримаємо подробиці з її телефону. О, і веб-сайт може надати нам ще кілька, якщо на ньому є функція бронювання або електронний лист».
  На столі Хейс задзвонив телефон.
  Коли він закінчив розмову, він звернувся до групи. «Це була криміналістика. Вони хочуть, щоб я був у квартирі. Морін, ходімо. Джоне, продовжуй працювати на мобільному. Подивіться, чи можете ви отримати якісь імена з номерів або зі списку контактів. Ми повернемося до п’ятої на наступний брифінг», – сказав Хейс.
  По дорозі до доків у машині Хейс запитав Лайонса, як, на її думку, справа просувається так далеко.
  «Не чудово, якщо чесно. Ми щойно ідентифікували дівчину, і Бог знає, скільки потенційних підозрюваних породить її бізнес. Що думає Супер?»
  «Він, як завжди, перестрибує з однієї ноги на іншу. Він хоче зустрітися зі мною завтра ввечері для звіту про прогрес, і він наголосив на слові «прогрес».
  «Будемо сподіватися, що ми матимемо щось позитивне, щоб сказати йому до того часу».
  «У тебе хороший нюх на ці речі, Морін. Якісь інстинкти вже кричать на вас?»
  «Давай, Міку, ще рано для цього. Але мені це схоже на гравця. Можливо, вона шантажувала когось із великих і добрих людей у Голуеї, хоча можна лише здогадуватися, що вона робила там, у Баліконі. Це те, що мене спантеличило».
  Коли вони підійшли до квартири, до них підійшла дівчина в повному білому лабораторному костюмі та, стягнувши капюшон, відкриваючи кучеряве світле волосся та гарне обличчя, сказала: «Доброго дня, сержанте. Ми знайшли кілька речей, які я хотів би вам показати».
  «Що в тебе, Шівон?» запитав він.
  Дівчина підняла два прозорі поліетиленові пакети з доказами. «Є книжка кредитної спілки на ім’я Лізи Паловскі. Це показує, що вона має трохи менше чотирнадцяти тисяч євро на депозиті. Є регулярні щотижневі внески на рахунок у розмірі п’ятсот євро щоп’ятниці готівкою, — сказала вона, передаючи Хейсу перший із двох мішків.
  «Тоді ось це», — сказала вона, піднявши інший пластиковий пакет. «Оригінальна маленька чорна книжка. Я дозволю вам перевірити це для себе. Виглядає цікаво. О, і він був добре захований у її шухляді в її власній спальні», – додала дівчина.
  «Молодець, Шівон, це чудово. Ще щось цікавить?»
  «Ліжко у вільній кімнаті було використано дуже добре, а в кошику для паперу є кілька цікавих екземплярів, але знадобиться день або два, щоб отримати щось корисне».
  «Я тобі не заздрю цьому», — сказав Лайонс. «Чи можемо ми забрати їх із собою?»
  «Так, звичайно. Їх занесено в каталог і витерто з них, тож вони всі ваші. Ви також хочете отримати вміст кошика, коли ми закінчимо з ним?»
  «Все добре, дякую, ти можеш залишити це», — сказала Лайонс, закочуючи очі до неба.
  По дорозі назад на станцію в машині Лайонс почав вивчати маленький чорний блокнот Moleskine.
  Спочатку це не був щоденник, але Ліза зробила його таким, поставивши день і дату вгорі кожної сторінки, а години чітко вписавши зліва. Це було розмічено таким чином на кілька тижнів вперед і, здавалося, поверталося приблизно на два місяці назад. Сторінок для неділі не було, і Лайонс зауважила, що кожні чотири тижні або близько того пропускав цілий тиждень, мабуть, відображаючи дні, коли вона не могла працювати через матінку-природу.
  У робочих днях поряд із часом писалися ініціали чи імена. Звичайний день мав одну або дві зустрічі, але в деякі дні було три, з одинадцятою ранку до десятої вечора. Два-три імена з’являлися досить регулярно, приблизно кожні десять днів. Ліза, мабуть, сама того не підозрюючи, вела ретельний облік своїх клієнтів, який, безсумнівно, виявиться неоціненним у розшуку її вбивці.
  «Якщо я колись вирішу взяти участь у грі, а не стежити за правопорядком, я можу використати це як шаблон. Заробітна плата виглядає чудовою, і не забувайте, що вона не оподатковується».
  «Ну дайте мені знати, чи не так? Я можу стати вашим першим клієнтом, — сказав Хейс, поглянувши на Морін і посміхнувшись.
  * * *
  Повернувшись на станцію, Хейс зібрав команду.
  «Ми маємо достовірну інформацію з квартири дівчини. Нам потрібно порівняти щоденник із записами телефонних розмов і перевірити, чи зможемо ми ідентифікувати когось із клієнтів Лізи. Схоже, Джеймс був останнім, хто призначив їй зустріч о четвертій годині дня вівторка. Давайте подивимося, чи зможемо ми ідентифікувати Джеймса, чи це його справжнє ім’я», – сказав Хейс.
  Ще одна година пошуку та перехресних посилань пролетіла швидко, і коли Хейс знову зібрав їх разом, були гарні новини.
  «То як справи з телефонними записами?» запитав він.
  Флінн, який координував перехресні посилання, висловився.
  «Більшість дзвінків надходить з платних мобільних телефонів, і, звичайно, жоден із них не зареєстрований, тому вони анонімні. Але є одна річ, яку ми помітили. Приблизно два тижні тому вона мала зустріч із цим Джеймсом о п’ятій годині. Раніше того дня їй подзвонили зі стаціонарного телефону тут, у місті. Я зателефонував за номером, і мені відповіла портьє в архітекторській фірмі на Домінік-стріт». Він зробив паузу для ефекту.
  «Ну давай, чувак, як тоді звуть цих архітекторів?» — нетерпляче сказав Хейс.
  — Їх звуть Макмехон і О'Райлі. І Макмехон, про якого йде мова, один із них Джеймс Макмехон !»
  Кімнатою пронісся чутний хвилюючий гул.
  «Чудова робота, Імоне, ви всі молодці. Це наш перший надійний результат. Тепер тут треба бути дуже обережним. Давайте подивимося, чи зможемо ми ідентифікувати мобільний Джеймс за дзвінками, зробленими приблизно в той же час в інші дні, коли вона бачила його. І я не хочу з ним контактувати, поки ми не будемо добре і готові. Це зрозуміло?»
  «Так, босе», — повторили вони в унісон.
  «Знайди все, що можна, про цього хлопця. Я хочу знати про нього більше, ніж він сам про себе, перш ніж ми з ним поговоримо. На якій машині він їздить? Де він живе? Він одружений? Сім'я? До яких клубів він належить? Хто його друзі, і, перш за все, чи він має хороші зв’язки в місті, хоча це, мабуть, «так», якщо він архітектор».
  «Давайте зберемося о дев’ятій тридцять ранку з тим, що у вас є».
  «Морін, ти можеш залишитися на кілька хвилин?» — додав Хейс.
  «Звичайно, без проблем», — сказала вона, прямуючи до приватного кабінету Хейза.
  «Хочеш кави?» — спитав Хейс.
  «Ні, я в порядку, дякую, це не дає мені спати, лише якщо я маю це в цей час доби. Що у вас на думці?»
  «Ви знаєте, я високо думаю про вас. Раніше ми разом працювали над досить складними речами. Я просто хотів, щоб ви відчули, у що ми втягуємося з цією справою Лізи Паловскі. Я раніше не працював із подібними справами і ще не відчуваю цього».
  «Я розумію, що ви маєте на увазі, для мене це також незвідані води. Але подивіться на це так. Те, що вона робила, можна назвати професією високого ризику. Тепер я знаю, що це не вагомий привід бити її каменем по голові, але в цій роботі завжди є ризик насильства, і поряд немає нікого, хто б тебе захистив, якщо у тебе немає сутенера, чого вона не має. t, здається, мав. О, і ще одна річ, якщо ми виявимо, що цей Джеймс має хороші зв’язки, тоді нам дійсно доведеться діяти дуже обережно. У цьому місті, що б він не зробив, він, ймовірно, викличе більше симпатії, ніж східноєвропейський ескорт від можновладців. І чого я взагалі не можу зрозуміти, так це того, що вона там робила. Це не додає. Напевно, її хтось вивіз, а може, вона сама їхала, але в такому випадку де машина?»
  «Подивимось, що принесе нам завтра», — сказала вона. «Ти в порядку?» «Що. О так, вибачте, я в порядку, просто оброблю те, що ви сказали. Давайте стерегти один одного, еге ж?»
  «Звичайно. І щоразу, коли захочеться поговорити, — додала вона.
  «О так, дякую. До зустрічі завтра».
  Хейс ще трохи повівся в офісі. Він саме збирався йти додому, як у нього задзвонив телефон. Це була Сіара О'Салліван.
  «Інспекторе, я радий, що спіймав вас. Я йшов додому, коли побачив у вітрині маленький плакат. Це вона, чи не так, та дівчина, яку я знайшов у Ballyconneely?»
  «Так, це вона. Що трапилося?»
  «Ну, здається, я її знаю, насправді я впевнений, що знаю. Її звати Ліза. Ми разом навчалися в коледжі й провели благодійний захід до того, як вона перестала відвідувати».
  «Я бачу. Чому ти не сказала нам цього раніше, Сіара, це може бути важливо?»
  «Ну, я не впізнав її в темряві та стан, у якому вона була. Але це вона, чи не так? О Боже, це жахливо».
  «Чи спілкувалися ви з нею нещодавно?» — спитав Хейс.
  «Ні, не протягом століть. Я теж можу тобі сказати, ти в будь-якому випадку дізнаєшся. Ми посварилися. Я йшов з хлопцем з коледжу, і вона ніби забрала його в мене. Я тоді була дуже засмучена, я думала, що він мене любить. Але я вже пережив усе це назавжди».
  «Як звали цього хлопця?» — спитав Хейс.
  «Браян, Браян Ледді».
  «Ти взагалі досі спілкуєшся з ним?»
  «Ні. Він закінчив коледж тоді ж, як і я, і, здається, поїхав до Австралії. Я не бачив його цілий вік».
  «І точно більше нічого не хочеш мені сказати, Сіара?»
  «Ні, ні, звичайно, ні», — сказала вона.
  «Ну добре. На якомусь етапі вам доведеться прийти та змінити свою заяву, і нам, можливо, доведеться поговорити з вами знову. Ви ж не плануєте свята?»
  «Ні, ні, звичайно, ні. Коли ти хочеш, щоб я зайшов?» — запитала вона.
  «Ми зв’яжемося, Сіара».
  «О, гаразд. Якщо ви хочете мене побачити, просто подзвоніть мені. Я дам тобі номер свого мобільного». Вона назвала свій номер, який Хейс записав у блокноті.
  Після телефонного дзвінка Хейс нарешті пішов і поїхав додому до свого будинку в Солтхілл. Незважаючи на те, що він був дуже самодостатнім, легко впорався зі своїми домашніми справами – буденними справами, пов’язаними зі збереженням свіжості одягу, запасанням комори, приготуванням їжі та підтримкою певного порядку в домі – він все одно був самотнім. Він ніколи не знав привітної усмішки дружини чи партнера, ані хаосу й галасу, які сім’я маленьких дітей приносить у дім. Хоча він переконав себе, що з ним усе гаразд, у глибині душі він знав, що в його самотньому житті втрачено багато потенційного щастя, яке може принести спільне спілкування.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Розділ восьмий
  П'ятниця, 9:00 ранку
  Хейс і Лайонс були на ранніх стадіях і витратили деякий час на перегляд інформації про Джеймса Макмехона.
  Макмехон був успішним архітектором, який близько дванадцяти років тому відкрив практику в Голвеї. Він добре розрахував час. Ґолвей переживав власний міні-бум, і було багато проектів, пов’язаних з реконструкцією старих будівель, готелів і пабів, а також багато нових офісів.
  Макмехон разом зі своїм молодшим колегою Брайаном О'Райлі швидко запровадили цю практику як фірму, яка звертається до всіх, що стосується архітектури. Практика швидко розширювалася, і тепер у ній працювало дванадцять людей — суміш креслярів, інспекторів і молодших архітекторів, а також відповідальний за дотримання законодавства і, звісно, неодмінна гарненька двадцятитрирічна портьє та така ж гарненька офіс-менеджер.
  Макмехон був уродженцем Атенрі. Його батьки були фермерами та підрядниками машин і були досить заможними. Коли він отримав атестат зрілості, у віці дев’ятнадцяти років Макмехона відправили до коледжу Болтон-стріт у Дубліні, щоб вивчати свою професію. Протягом чотирьох років, які він навчався, він жив у дядька й тітки в Рахені, і вів досить гарне світське життя, водночас переконавшись, що на іспитах був майже найкращим у класі.
  Озброївшись своєю новою кваліфікацією, у двадцять три роки він переїхав до Англії та почав займатися будівництвом. Невдовзі він почав купувати «закріплювачі» і лагодити їх, продаючи їх із серйозним прибутком, що дозволило йому зібрати чималу суму дорогоцінних стерлінгів.
  Невдовзі після повернення до Голвея він побудував дуже просторий будинок біля Кілкорнан-Вуду за кілька миль за містом на дорозі, яка згодом стала відомою як «боротьба мільйонерів».
  По дорозі він одружився з дівчиною Голуей, і між ними народилося двоє дітей, хлопчик і дівчинка. Він також став лідером Голвейського клубу левів, що дозволило йому поділитися частиною свого значного стану з менш забезпеченими людьми, а також було дуже корисним для нього в діловому сенсі.
  «Тут нам доведеться діяти дуже обережно. Цей хлопець пов'язаний. Бог його знає, з ким він. Я думаю, що я проїду це повз Super, перш ніж ми підемо на зарядку», - сказав Хейс.
  «Подивіться та подивіться, чи є взагалі записи про будь-яку взаємодію з нами. Будь-які ознаки попереднього насильства, зокрема щодо жінок. О, і перевірте також у Великобританії, можливо, у них щось є. Тоді, можливо, ми підемо трохи побалакати з нашим привітним архітектором».
  Лайонс покопався в базі даних Pulse, але нічого не знайшов про Макмехона. Здавалося, він чистий. Потім вона зателефонувала контактній особі, яку мала в Лондоні, і попросила її поглянути, чи там щось є.
  Хейс повернувся через двадцять хвилин, розмовляючи з начальником про Джеймса Макмехона.
  «Він сказав продовжити інтерв’ю з Макмехоном, але не поспішайте. «Супер» знає його з «Левів» і каже, що він може бути дуже в’язливим», – сказав Хейс. «Ти готовий?»
  «Звичайно, не турбуйтеся. З таким же успіхом можуть бути звільнені за те, що засмутили одного з товаришів Супера, ніж за будь-що інше. Я все одно ніколи не любила цю роботу, — сказала вона, усміхаючись Хейсові.
  * * *
  Офіси Макмехона та О'Рейлі, на яких на алюмінієвій табличці зовні будівлі було написано знаком плюс, були ультрасучасними з великою кількістю скла, сірого мармуру та матового металу. Сама будівля була високою й вузькою й займала три поверхи у внутрішньому дворику біля Домінік-стріт.
  Вхідні двері вели до невеликої вітальні з письмовим столом і зручним на вигляд чорним шкіряним диваном, розміщеним між двома високими кімнатними рослинами, які виглядали досить спраглими. Гарненька портьє сиділа за стійкою, і на табличці було вказано, що її звуть Айрін Вейр.
  «Привіт Ірен. Ми тут, щоб побачити містера Макмехона. Мене звуть інспектор Хейз, а це сержант Лайонс з Голуей Гарда, — сказав він, простягаючи свою картку наказу.
  Здавалося, що їхнє прохання лише трохи схвилювалося на Айрін, і вона відповіла, як вони й очікували: «Боюся, містер Макмехон зараз на переговорі з клієнтом, але вони скоро закінчаться. У нього ще одна зустріч через п’ятнадцять хвилин, — сказала Айрін із досить шикарним, але справжнім місцевим акцентом.
  Школа-інтернат, подумала про себе Морін.
  «Чи можу я принести вам каву, поки ви чекаєте?» — запитала вона.
  «Дякую. Дві білої кави без цукру, — відповів Хейс, і двоє детективів сіли один поруч на шкіряному дивані.
  Кава була гарною — гарною, гарячою і не гіркою, але напій трохи підвели товсті білі кухлі з написом «McMahon + O'Reilly», у яких його подавали. Печива не пропонували. Морін припустила, що вони призначені для клієнтів, які платять, а не просто для поліції.
  О п’ятій хвилині на одинадцяту товсті й міцні вишневі двері в кінці приймальні відчинилися, і з них з’явилося троє чоловіків. Швидко стало зрозуміло, що двоє попереду були клієнтами, а чоловік, який стояв позаду і проводив їх з офісу, був Макмехон.
  Провівши своїх клієнтів, він запитально обернувся до Ірен, наче хотів запитати: «Хто в біса ці двоє?»
  Макмехон був високим, мабуть, шість на один або шість на два, стрункий, з акуратно підстриженим волоссям із чорним і перцем і засмаглим незграбним обличчям. Він був одягнений у бездоганний і дорогий сірий костюм, який ідеально сидів на ньому, вирізнявся чистою блакитною сорочкою та дорогою шовковою краваткою.
  Він підійшов до двох ґвардейців, які вже стояли, простягнувши руку Ліонсу.
  «Доброго ранку, люди. Що я можу зробити для вас сьогодні? Дружина знову паркується на подвійних жовтих смугах!» — сказав він з усмішкою.
  «Чи могли б виділити кілька хвилин наодинці, містере Макмехон?» — спитав Хейс.
  «Звичайно, заходьте до мене в кабінет. Але в мене недовго, у мене інша зустріч об одинадцятій, — сказав він.
  Хейз подивився на Лайонса: «Це ще побачимо», і вони пішли до офісу.
  Офіс був досить мізерним. Стіл Макмехона був трохи завеликий для кімнати. Він сидів спиною до вікна, обличчям до дверей. Книжкова шафа зі скляним фасадом була заповнена архітектурними текстами, а сертифікат в рамці на стіні підтверджував статус Макмехона як члена Королівського інституту архітекторів Ірландії, скорочено RIAI.
  Біля єдиної стіни, що залишилася, стояла скриня з десятьма неглибокими широкими шухлядами, у якій, здавалося, зберігалися архітектурні малюнки. На скрині був старий теодоліт, увесь із латуні та лінзами, який, мабуть, був лише для прикраси.
  На його столі була фотографія самого чоловіка з білявкою приблизно його віку та двома маленькими дітьми років п’яти чи семи. Там був сучасний телефон, невеликий стос лотків для паперів і щоденник, але жодних слідів файлів чи малюнків.
  Макмехон жестом попросив обох детективів сісти перед його столом.
  «Тепер про що все це?» — запитав Макмехон.
  Лайонс відкрив провадження.
  «Чи можемо ми запитати, де ви були у вівторок пополудні, скажімо, між третьою та сьомою, містере Макмехон?» — запитала вона.
  Макмехон перегорнув щоденник на сторінку чи дві назад і переглянув його.
  «Насправді ні, — міркував він, — мене не було в офісі у вівторок. зараз пам'ятаю. Мені довелося піти до клієнта в гольф-клуб. У нас була зустріч о четвертій тридцять».
  «А який би це був гольф-клуб?» — вставив Хейс.
  «Я є членом клубу Connemara поблизу Ballyconneely, ви це знаєте, я впевнений».
  «І ви зустрічалися зі своїм клієнтом?»
  «Насправді ні. Він не з'явився. Погода була справді погана. Проливний дощ і вітер. Насправді це місце було більш-менш безлюдним», — відповів Макмехон.
  «То що ти тоді зробив?» — спитав Лайонс.
  «Я випив чашку кави в барі. Намагався до нього додзвонитися, але сигналу не було. Я просидів десь три чверті години на випадок, якщо він з’явиться, а потім поїхав назад до міста».
  «Вас там хтось бачив?» Хейс сказав.
  «Ні, як я вже сказав, місце було досить безлюдним, за винятком Ліама в барі, звичайно. Він служив мені».
  — А о котрій годині ви повернулися в місто? — спитав Лайонс.
  «Мабуть, було близько шести. Пам'ятаю, трафік був жахливий. Я повернувся в офіс і зробив це за кілька годин до того, як пішов додому».
  «Хтось може підтвердити, що ви були тут у той час?» — спитав Лайонс.
  «Звичайно ні. Всі йдуть додому о п’ятій тридцять. Подивіться, про що це?» — сказав він, дивлячись на годинник.
  «Ти знаєш дівчину на ім’я Ліза Паловскі?» – сказав Лайонс.
  «Ні, я не пам'ятаю імені. Хто вона?»
  — Ви впевнені, містере Макмехон?
  «Я сказав, що не знаю її, чи не так? Ти мені не віриш?» — огризнувся він. Зараз він був дуже схвильований, як і сподівався Лайонс.
  «Чи можу я показати ваш мобільний телефон, містере Макмехон?» Лайонс наполягав.
  Макмехон поліз у кишеню свого піджака, який тепер був накинутий на спинку стільця, і видобув iPhone 6, який простягнув Лайонсу, протестуючи всю дорогу.
  «Це стає безглуздо. Я відповів на ваші запитання. Сьогодні я дуже зайнятий, і моя наступна зустріч буде чекати в приймальні. Ви повністю закінчили?»
  Лайонс дав телефон Хейсу, який прокручував історію викликів і контакти, шукаючи номер Лізи. Він перехопив погляд Лайонса й злегка похитав головою.
  — Не зовсім, містере Макмехон. Якщо ви віддаєте перевагу, ми можемо продовжити вниз на станції, — Хейс на мить замовк і продовжив, — у присутності вашого адвоката.
  Хейс непоміченим потягнувся до бічної кишені свого піджака й натиснув зелену кнопку на передній панелі Лізиного нокіа. Майже відразу ж почувся глухий звук мобільного телефону.
  Телефон задзвонив тричі, перш ніж Лайонс сказав: «Ви не збираєтеся відповідати на це питання, містере Макмехон?»
  Макмехон почервонів. Він відкрив верхню шухляду свого столу, вийняв маленький чорний телефон і подивився на екран, на якому було чітко ідентифіковано, що телефонувала Ліза.
  Хейс вийняв із кишені «Нокіа» й підніс, щоб Макмехон побачив. Він натиснув на телефоні червону кнопку, і безперервне цвірінькання припинилося.
  «Тепер, містере Макмехон, ми можемо зробити це одним із двох способів. Я можу заарештувати вас тут і зараз за підозрою у вбивстві Лізи Паловскі. Це дає нам право обшукати ці приміщення, ваш будинок і конфіскувати ваш автомобіль для проведення судово-медичної експертизи. Все дуже публічно і досить неприємно для вашої родини та співробітників. Або ви можете погодитися прийти добровільно, надати зразок ДНК і почати допомагати нам із нашими запитами та припинити нам брехати. Яким воно має бути?» Хейс сказав.
  «Так, я збрехав, що знаю Лізу. Але ви повинні зрозуміти, ви знаєте, яка вона. Мені потрібно думати про свою репутацію, про своє становище в суспільстві. А Дженніфер – Господи, що б вона подумала? Я тобі правду скажу. Я буду співпрацювати. Клянусь, я ніколи не завдавав дівчині шкоди, — затинаючись, промовив він, повністю втративши самовладання.
  «Містер Джеймс Макмехон, я заарештовую вас за підозрою в…», — почав Хейс.
  «Ні. Ні, не роби цього. я піду з тобою Я зроблю все, що ти забажаєш, тільки тихо, ради бога!» — перебив Макмехон.
  «Саме тоді. Отримай свої речі. Морін, поклади в пакет чорний телефон, будь ласка, це доказ. І візьміть свій щоденник, будь ласка, містере Макмехон, він нам потрібен», — сказав Хейс.
  Наступне побачення Макмехона чекало в приймальні. Він вибачився перед чоловіком, сказавши, що виникло щось термінове, і Ірен домовиться про іншу зустріч.
  Адміністраторка була вражена, побачивши, що її бос від’їжджає з двома поліцейськими, але зберегла самовладання й нічого не сказала.
  На зворотному шляху на станцію Лайонс залучив Джеймса Макмехона до розмови про його архітектурну практику. Вона вказала на кілька будівель і дозволила йому побалакати про роботу, яку він на них виконав. Це був її спосіб перервати його думки, щоб він не міг витрачати час на плетіння іншої історії, щоб спробувати вибратися з ями, в якій він опинився. Це теж спрацювало. Чоловік був марнославним і із задоволенням розповідав Ліонсу про свої величезні досягнення в місті.
  * * *
  Команда знову зібралася в кімнаті інцидентів. Лайонс уже опублікував фотографію Джеймса Макмехона на дошці, на якій тепер було три фотографії – Лізи Паловскі, Сіари О'Салліван і Джеймса Макмехона.
  Хейс звернувся до групи. «Перед тим, як ми розпочнемо роботу над McMahon, я отримав телефонний дзвінок від Ciara O'Sullivan минулого вечора перед тим, як я пішов. Виявляється, вона також знала Лізу Паловскі з коледжу. Здається, вони посварилися через якогось студента коледжу, тому вона може бути не такою невинною, як здається, хоча Додд сказав, що Лізу вдарив чоловік. Однак О'Салліван досить високий, тому ніколи не знаєш. Мені потрібен волонтер, щоб поїхати на автостоянку Hynes' Yard і поглянути на її машину, чи немає пошкоджень. Джоне, не міг би ти зробити це, поки ми маємо справу з Макмехон – її рег. номер у файлі?»
  «Звичайно, босе, зараз я піду туди».
  «Так, хлопці, зараз нам потрібно цим зайнятися. Макмехон тут добровільно, і йому дуже хочеться повернутися додому за кілька годин, тому у нас не залишиться багато часу, якщо ми не заарештуємо його», — сказав Хейс.
  «Джоне, перед тим, як піти, ти зв’яжешся з сержантом Малхолландом і попросиш його від’їхати до гольф-клубу Коннемара? Він хоче взяти інтерв’ю у Ліама, бармена. Подивіться, чи пам’ятає він, що Макмехон був там у вівторок близько пів на четверту. Попросіть Малхолланда взяти показання, і попросіть його зробити це зараз, а не пізніше і не завтра. Він може зателефонувати, коли матиме якісь новини», — сказав Хейс.
  «О, і коли ви це зробите, поверніться до телефонної компанії Лізи. Подивіться, чи вдалося їм відкопати ще якісь її контакти з номерів у її телефоні».
  «Імоне, ти з Морін підеш і візьмеш інтерв’ю у Макмехона? Змусьте його віддати зразок ДНК і відбитки пальців. Подивіться, чи можете ви також отримати ключі від його машини», – додав Хейс.
  «Я піду і повідомлю босу нову інформацію, і запрошу криміналістику працювати над транспортним засобом, коли ми його заволодіємо. Давайте зустрінемося о четвертій – і нам потрібні якісь результати».
  * * *
  Флінн і Лайонс понад годину готували на грилі Джеймса Макмехона. Він відмовився від соліситора на тій підставі, що йому нема чого приховувати, і в будь-якому випадку його адвокат був другом сім’ї, і він не хотів залучати його на цьому етапі зі зрозумілих причин.
  О третій тридцять вони зробили комфортну перерву, Макмехон вимагав права піти додому, оскільки йому більше нічого було сказати. Він дотримувався своєї історії про те, як у вівторок поїхав до Баліконі, щоб зустрітися з клієнтом.
  Під час короткої перерви у Лайонса задзвонив телефон. — Це Малголланд, сержанте, — прогримів він. «Я зробив, як ви просили. Я поїхав до гольф-клубу та поговорив із Ліамом, хлопцем за баром. Він сказав мені, що у вівторок вдень там нікого не було. Погода була жахлива, така погана, що десь о пів на четверту він замкнув і пішов додому. Але він був упевнений, що того дня в барі взагалі нікого не було, — переможно повідомив Малхолланд.
  «Дякую, сержанте», — сказав Лайонс і помчав шукати Хейс із новинами.
  — Розумію, — сказав Хейс. «Це дещо змінює ситуацію. Я краще сам зараз спустюся з тобою. Можливо, нам доведеться висунути йому звинувачення».
  «Ну що ж, містере Макмехон», — сказав Хейс, звертаючись до чоловіка серйозним тоном. «Здається, ви пряли нам стару пряжу, так воно і є».
  Макмехон почав щось сказати, але Хейс підняв долоню, щоб замовкнути, перш ніж продовжити.
  «Схоже, ви наговорили нам чимало брехні про своє місцеперебування у вівторок вдень. Ви взагалі не були в гольф-клубі в Баліконілі?» — запитав Хейс. Він дозволив питанню повиснути в повітрі. Макмехон мертво подивився йому в очі й зачекав цілих тридцять секунд, перш ніж відповісти.
  «Чому ти це кажеш?» запитав він.
  «Послухайте, містере Макмехон, я не думаю, що ви дійсно розумієте серйозність вашої ситуації. Ви розповіли нам оповідання про те, де ви були, коли дівчину вбили. У вас була можливість, майже напевно засоби, і я можу легко здогадатися про мотив», — продовжив Хейс.
  Піднявши вказівний і великий пальці ледь на відстані сантиметра один від одного, Хейс сказав: «Я настільки близький до того, щоб висунути вам звинувачення у вбивстві Лізи Паловскі, і якщо ви не почнете говорити мені всю правду протягом наступних п’яти хвилин, це саме те, що я зробить».
  Знову тиша – цього разу коротша.
  «Добре, добре. Я був з дівчиною у вівторок. Я пішов до неї на квартиру о четвертій годині і провів з нею годину. Але я клянусь, коли я залишив її, вона була у формі та здорова, ви повинні мені повірити», — сказав він у розпачі.
  «Невірно, містере Макмехон, ми зовсім не повинні вам вірити. І після всієї тієї брехні, яку ви нам сказали, тепер ви повинні довести, що те, що ви говорите, є правдою», – сказав Хейс.
  — перервав Лайонс. — Що сталося? Вона погрожувала вас викрити? Вона вимагала багато грошей? Ти втратив самовладання, чи не так, і вдарив її по голові, а потім поклав тіло в машину, повіз її на захід у напрямку Кліфдена і кинув. Чи не так, містере Макмехон?»
  «Ні, ні. Зовсім ні. Ми розійшлися в добрих стосунках. Вона навіть запитала мене, коли я її знову побачу. Вона б мені не погрожувала, вона не була такою. Незважаючи на обрану кар’єру, вона була гарною дівчиною. У неї були стандарти. Ми сподобалися один одному. Я навіть привіз їй подарунок із Франкфурта на початку цього року. Я був там на архітектурній конференції».
  «Так, золотий браслет», — сказав Лайонс. «Вона була в ньому, коли ми її знайшли».
  «Тож чому ця мила дівчина з ескорту опинилася мертвою в канаві за сорок миль від дому всього за кілька годин після того, як ви були з нею, містере Макмехон?» — сказав Хейс, повертаючись на правильний шлях.
  «Я не знаю. Я не знаю. Можливо, після того, як я залишив її, у неї був інший відвідувач, я не знаю».
  «Дозвольте мені сказати вам ось що, містере Макмехон, якщо ми знайдемо бодай крихітний її слід десь у вашій машині, це все, я засуджу вас за її вбивство», — сказав Хейс.
  Макмехон нахилився вперед і обхопив голову руками. Через кілька хвилин він сказав: «Ти знайдеш її сліди. Щоправда, лише на передньому пасажирському сидінні. Іноді я трохи возив її, коли їй було що купити, знаєте, покупки тощо».
  Хейс дав знак Лайонсу, що їм потрібно поговорити на вулиці наодинці.
  «Залишайтеся на місці, ми незабаром повернемося», — сказав він.
  Зовні в коридорі Хейс запитав Лайонса: «Що ти думаєш? Він наша людина?»
  «Ти не думаєш, чи не так?» — відповів Лайонс.
  «Я не знаю. Отже, він бачить повію. Він до смерті боїться, що хтось дізнається. Він збрехав нам, але я не бачу, щоб він убив дівчину, а ти?»
  «Ну, коли справа зводиться до цього, у нас не так багато про нього. І врешті-решт саме він поставив себе в око з тією фігнею про гольф-клуб. Він би цього не зробив, якби кинув її там. Ми дізнаємося більше, коли ми подивимося на машину. Куди він сказав, що пішов після того, як був із дівчиною у вівторок?»
  «Назад до офісу. Каже, що він прийшов туди десь о пів на п’яту чи без чверті на шосту, але на той час усі розійшлися по домівках», — відповів Хейс.
  «Чому б мені не повернутися з ним до його офісу та перевірити, чи можу я отримати записи входу з його комп’ютера за вівторок, перевірити, чи він увійшов знову, коли сказав, що зробив?» — спитав Лайонс.
  «Хороша ідея. Тоді відпусти його поки що. Скажи йому, щоб він не залишав Голвей, і скажи йому, що ми залишимо його машину на кілька днів. Він може сказати дружині, що це в гаражі».
  «О, і Морін, ти можеш повернутися сюди потім? Є кілька речей, які я хотів би обговорити з вами», — додав він.
  «Так, звичайно. Тоді побачимося пізніше».
  * * *
  Лайонс повернувся на станцію, супроводжуючи Макмехона до його кабінету.
  «Привіт, шефе. Схоже, він може бути на відкритому повітрі. Ми отримали лог із його комп’ютера, і, правда, він знову зайшов у систему о п’ятій сорок другій і залишався в системі до восьмої години. У той час було створено багато електронних листів і документів, тож я не думаю, що він це симулював».
  «Мабуть, справжній», — сказав Хейс. «Було б дуже важко створити це як алібі, зрештою, він не знав, що він підозрюваний, до сьогоднішнього ранку, і відтоді ми були з ним».
  «Але я не хочу, щоб його поки що виключали з картини. Його пов’язує певна обставина, і він розумний дурень, тож може прясти будь-яку пряжу. Безсумнівно, він страшенно боїться, що хтось дізнається його маленьку брудну таємницю. Можливо, це на якийсь час покладе кінець його післяобіднім задоволенням», — сказав Хейс.
  «А як щодо дівчини, яка знайшла тіло, — ароматної Сіари?» — спитав Лайонс.
  «Я не впевнений, що ми повинні віддавати їй пріоритет. Давайте подумаємо про це на вихідних і подивимося, що буде далі. Нічого страшного, якщо ви завітаєте до неї та побалакаєте наступного тижня, можливо, подивіться, що ви можете з неї витягти, але, чесно кажучи, я сумніваюся, що вона скоїла б вбивство лише для того, щоб помститися за вкраденого хлопця, який стався кілька років тому, але ми перевіримо це, щоб бути впевненим», — сказав Хейс.
  «На сьогодні з мене цього досить. Хочеш випити?» — додав він.
  «Так, будь ласка. Мені б підійшов приємний холодний G і T, або, можливо, два». Вона посміхнулася Хейсові.
  * * *
  Doherty's Bar and Lounge був найближчим пристойним пабом до вокзалу. У 2010 році він був суттєво оновлений і тепер більше нагадував випивку 1950-х років, ніж щось сучасне. Полиці навколо стін, високо, були прикрашені старими книгами, парою старих радіоприймачів і кількома старовинними мідними та латунними кухонними приладами. Вітальня була зручною, з килимом, а місця для сидіння були розташовані в ряді напівприватних кабінок, розділених гратами, пофарбованими в темно-коричневий колір. Довгий батончик з червоного дерева простягався вздовж кімнати з усіма вигадками, які будь-хто міг побажати на розлив або в пляшках.
  Хейс чекав біля бару, доки його пінта Гіннеса осідає, а Тад Доерті налив Бомбейського сапфірового джину «Морін» — подвійну міру й трохи «Тіллі», а також додав тонізуючої води «Швепс». Тадґ знала, як їй це подобається, зі шматочком лайма, а не лимона, і двома кубиками льоду.
  Повернувшись до їхньої будки, Хейс підняв склянку. «Sláinte», — сказав він, і Морін відповіла йому взаємністю, витриманою часом.
  «Морін, я знаю, що завтра субота і таке інше, але мені було цікаво, чи можу я попросити про послугу?» Хейс сказав.
  «Субота — це просто день після п’ятниці, шефе. Давай».
  «Я відчуваю, що ми трохи крутимося в цьому. Минуло майже тиждень, а ми нікуди не дійшли», — сказав він.
  «Бос божеволіє. Дублін 8 його справді нагріває, і він боїться, що вони відішлють кількох своїх гострих стрільців з-під диму, щоб заволодіти, якщо ми незабаром не досягнемо більшого прогресу. Він би справді ненавидів це. Це було б страшною образою для нього і для нас».
  «Проклятий вірно, — сказав Лайонс, — у будь-якому разі в Дубліні відбувається достатньо вбивств, щоб зайняти їх», — прошипіла вона.
  «Отже, я хотів би, щоб ми, тільки ти і я, завтра рано вранці повернулися до місця, де її знайшли. Я не знаю чому, але у мене є відчуття, що ми щось пропустили. Я знаю, що це довго, і я не люблю питати, але це може бути корисним, якщо ви на це», – сказав він.
  «Це добре висвітлено судово-медичними хлопцями та дівчатами, але я припускаю, що вони все-таки придумали все. Можливо, вони щось пропустили. У будь-якому випадку, що робить бідолашний молодий сержант-детектив суботнього ранку, якщо вона не їздить по дикому заходу зі своїм босом!»
  «Дякую, я ціную це. У вас чудовий нюх для таких речей, і вранці ми могли б краще відчути, що сталося», — сказав він.
  «А як щодо автомобіля О'Саллівана? Джон щось знайшов?» — спитав Лайонс.
  «Нічого. Каже, що чистий як свисток, жодних пошкоджень на ньому ніде. Це не означає, що вона не залучена. Я не люблю збігів", - сказав він. «Вона могла зустріти Лізу в місті і з якоїсь причини запропонувати їй підвезти на захід, а потім, коли вона вивела її в пустелю, зупинила машину і посварилася про хлопця. Це могло вийти з-під контролю. Хто знає?» Хейс сказав.
  Він продовжив: «Нагадай мені, щоб Долан завтра проконсультувався з прислугою. Якби Ліза була в машині О'Саллівана, вона, можливо, побачила б її, і це пояснило б, чому вона не хотіла зупинятися на чай і тістечко».
  «Все здається трохи малоймовірним, але не неможливим. Як ви думаєте, чи впізнала вона Лізу тієї ночі, коли її знайшли, якщо її історія правдива?»
  «Можливо. Важко сказати. Якби ти був там, ти б міг сказати. Ти добре вмієш такі речі, — сказав Хейс.
  «Можливо, тоді тобі знову доведеться взяти інтерв’ю у Сіари. Вона добре виглядає, чи не так?» — сказав Лайонс, уважно спостерігаючи за реакцією Хейза.
  «Вона така, добре. Може, було б краще, якби ви її розпитали – менш складно».
  «Ви маєте рацію», — відповів Лайонс із деяким полегшенням.
  «Один на дорогу?» — спитала вона й, перехопивши погляд Таґа Догерті, підняла майже порожню склянку.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Розділ дев'ятий
  Субота, 8:30 ранку
  Хейс подзвонив у дзвінок із написом «Lyons» із зовнішнього боку маленького двоповерхового будинку на Корріб-Террас, де жила Морін. Будинок був у доброму порядку. Це дивилося на парк і було лише короткою прогулянкою до річки, водночас було зручним для міста.
  Вона знайшла маленький будиночок невдовзі після прибуття в Голвей. Він належав сержанту Гарди з Атенрі, який успадкував його від матері, яка померла в 1990-х роках. Він і кілька друзів повністю випотрошили це місце, яке застрягло в 1940-х роках, і повністю модернізували його. Тепер він розміщувався у двох однокімнатних квартирах, і Морін займала верхній поверх. Він мав велику спальню з видом на парк, кухню та вітальню позаду, а також маленьку ванну кімнату з душовою кабіною між ними.
  Домофон ожив, і Морін сказала: «Привіт. Піднімайтеся, я майже готовий».
  Двері з дзижчанням дозволили Хейсові пройти в маленький коридор і піднятися сходами до дверей Морін, які вона залишила для нього прочиненими.
  Морін, все ще у своїй бавовняній піжамі, яка напрочуд добре підкреслювала її акуратну фігуру розміру десять, сиділа за кухонною стійкою.
  "Кава?" — запитала вона, звертаючись до Хейс із баночкою Nescafé в одній руці й ложкою в іншій.
  «Так, будь ласка. Одна ложка і лише бризок молока».
  «Я набагато ближче до того, щоб бути готовим, ніж здається», — усміхнулася вона, простягаючи йому кухоль гарячої кави з легендою «I Love Galway» зі словом «Love» у вигляді великого червоного серця.
  Хейс відчув запах будь-якого гелю для душу, яким вона користувалася, і не міг не захоплюватися вигином своїх грудей, коли вона нахилилася вперед, щоб дати йому напиток.
  — Дві хвилини, — сказала вона, зникаючи в спальні. Хейс подумав, що вид ззаду був таким же чудовим. Чи знала вона, який вплив справляє на нього? Так, міркував він, жінки завжди знають.
  Коли Морін вийшла зі спальні, вона виглядала навіть краще, ніж у піжамі. На ній були джинси надзвичайно гарного крою, які ідеально сиділи по фігурі, кремова сорочка-поло та темно-синій фліс без рукавів, який завершував ансамбль. Її волосся, зазвичай зібране у хвіст, тепер було розпущене навколо голови, а її макіяж був абсолютно ідеальним, завдяки чому вона виглядала на п’ять років молодшою, ніж в офісі.
  «Що?» сказала вона, усміхаючись, коли помітила, що Хейс трохи витріщився.
  Він лише посміхнувся у відповідь і нічого не сказав.
  * * *
  Це була приємна поїздка через Moycullen та Oughterard. День ставав світлішим, Twelve Pins здалеку виглядали чудово у своєму «Paul Henry Blue», а високі ватяні хмари на тлі блакитного неба доповнювали картину листівки. В Утерарді в деяких будинках уже спалахнули вогнища, і синій солодкий дим палаючого дерну піднімався вертикально з кількох димарів. Місто почало хвилюватися, але рух був слабким. Вони перетнули міст і проїхали повз нині закритий готель «МакСвіні», вздовж берега швидкоплинної річки, що протікала біля дороги, перш ніж вона вийшла з міста на вершину торф’яного болота.
  Коли вони звільнили Отерард, Хейс запитав Морін: «То як у вас справи на вокзалі?»
  «О, це добре. Мені подобається робота. Слава Богу, що в Голуеї не надто багато вбивств. Одного разу на рік вистачить будь-якій дівчині. Іноді це стає трохи нудно, але це теж нормально».
  «Чи робиш ти щось увечері в ці дні?» — поцікавився він.
  «Ну, я думав почати уроки іспанської цієї осені, але я пропустив дату початку курсу, тому, мабуть, мені доведеться почекати до наступного року».
  «Чому іспанська?»
  «Я просто люблю країну. Тут так багато різноманітності. Я не маю на увазі божевілля Ібіци чи Магалуфа, я робив усе це лайно, коли був підлітком. Але на материку, Мадрид, Толедо, Саламанка, навіть Гранада та Севілья, усі ці місця такі красиві та просякнуті історією».
  «Чи думали б ви коли-небудь там жити?»
  «Ні. Це не для мене. Я дівчина з Голвея наскрізь, але хотіла б провести зимові місяці, подорожуючи по тій частині Іспанії на північ від Мадрида. Втечіть від жалюгідної погоди в Ірландії».
  — Отже, ти не скоро приєднаєшся до Guardia Civil? — дражнив він.
  «Навряд чи».
  «До речі, ти взагалі думав про те, щоб стати інспектором?»
  «Занадто рано. Треба бути старим туманом, щоб бути інспектором у Голвеї, — сказала вона, грайливо штовхаючи його ногу. «І крім того, мені подобається з тобою працювати. Ти добре ставишся до мене, але все ще є та тонка грань, де ти точно бос. Мені це подобається».
  «Я бачу. Тоді ти трохи підводний».
  «Ні, я б цього не сказав. Я можу взяти на себе відповідальність у будь-яких ситуаціях. Я навіть можу бути досить владним. Але мені подобається знати, що ти прикриваєш мені спину, якщо я облажаюся. Я б цього не мав, якби ми були рівного рангу».
  «Тільки переконайтеся, що ви не облажалися, сержанте!» Вони разом голосно сміялися.
  Вони звернули з дороги N59 одразу після Рецесу й звивали до Раундстоуну, проминувши Anglers' Return, розташовану в маленькому ліску біля річки, де сезонно ловили форель, і виїхали повз старий дерев’яний міст, що вів до Inishnee. Раундстоун ще спав, поки вони проїжджали повз церкву та станцію Гарда, яка була закрита в суботу.
  Вони пройшли повз Собачу затоку, яка, як і раніше, виглядала чудово: сонце виблискувало на білосніжному пляжі, а вода була кришталево-блакитною, виблискуючи під ранковим сонцем. Кілька бродячих кроликів стрибали навколо, кидаючись туди-сюди. У цю пору дня тут було безлюдно, і Хейс хотів би зупинитися й піти вздовж мису до місця. Він любив це місце. Але вони продовжували йти старою болотяною дорогою, аж поки не дійшли до маленького містка, де Кіара О’Салліван знайшла Лізу Паловскі лише кілька днів тому. Хейс заїхав і припаркувався приблизно за тридцять метрів від місця.
  «Що ми шукаємо?» — спитав Лайонс.
  «Взагалі все. Слідкуйте за своїм носом. Дозвольте сцені говорити з вами».
  Двоє детективів повільно обійшли ділянку. Хайс добре зайшов з дороги в болотисту кам’янисту верес, де очерет ріс високим і коричневим, а вівці їли мізерну їжу на нерівній траві. Земля хлюпала під ногами, а черевики почали пропускати, роблячи шкарпетки мокрими.
  Лайонс залишився біля дороги, прогулюючись уздовж дрібних камінців, дивлячись униз на каламутну коричневу болотну воду, яка утворювала напівзастійний потік уздовж дороги. Приблизно за двадцять п’ять футів від мосту вона нахилилася й засунула ліву руку в болотяну воду майже по лікоть. Воно було злегка коричневим і трохи слизьким, але вона все одно щось бачила і вирішила знайти все, що це було. Вона вибрала невеликий прямокутник з мокрого кремового картону розміром із сигаретну пачку. Вона перевернула його в руці й побачила, що дивиться на заглушку посадкового квитка Ryanair.
  — Мік, — крикнула вона. «Мік, сюди. У мене щось є».
  Посадковий талон містив напрочуд багато інформації. Рейс був FR1902 з Кракова в Польщі до Дубліна. У посадковому талоні було зазначено, що подорож відбулася за день до того, як Лізу Паловскі знайшли мертвою, а пасажиром був Пьотр Паловскі, який сидів на місці 24D у рейсі.
  «Ісус, — вигукнув Хейс, — як, у біса, це пропустили?»
  «Ти все-таки молодець, Морін, я міг би тебе поцілувати», — сказав він.
  «Це може бути весело», — сказала вона, але коментар залишився непоміченим.
  «Добре. Давайте ще раз швидко оглянемо ту саму область, чи немає там ще чогось. Потім ми повернемося, і я хочу, щоб повна команда була в офісі на першу годину, у суботу або без суботи», — сказав він.
  * * *
  Коли Хейс і Лайонс повернулися на станцію, команда зібралася досить сварливо.
  «Дякую, що прийшли в суботу, друзі. Знаєш, я б не питав тебе, якби це не було важливо», — сказав Хейс.
  «Ми з Морін сьогодні вранці поїхали туди, де була знайдена дівчина, і Морін знайшла це на дні канави поблизу місця, де було знайдено тіло дівчини», — сказав Хейс, підносячи маленький прямокутник картону, який Лайонс висушив за допомогою автомобільний обігрівач на зворотному шляху в місто.
  «Це посадковий талон Ryanair для одного Пйотра Паловського, який прилетів до Дубліна з Кракова минулого понеділка», — сказав він.
  По кімнаті пройшов здивований гомін.
  «Як хлопці з місця злочину пропустили це?» — запитав Флінн. «Як ви думаєте, воно було там весь час?»
  «Так, я знаю. Морін знайшла це радше інстинктивно, ніж пошуком. Але нам потрібно продовжувати. Це перший позитивний результат, який ми мали», — відповів Хейс.
  «Джон, сядеш у Ryanair. Візьміть самого О'Лірі, якщо ви нікуди не дінете. Я хочу знати все, що можна знати про цього хлопця. І особливо, якщо він все ще в Ірландії. Еймоне, ти можеш допомогти Джону?»
  «Так, звичайно, Бос. Мені цікаво, хто він. Може, чоловік?» — міркував Флінн.
  «Ну це те, що нам потрібно з’ясувати. Я збираюся зайти в Інтернет, подивитися, чи зможу я знайти його на Facebook або LinkedIn. Спробуй побудувати малюнок. Давайте знову зберемося за годину».
  Ryanair був більш корисним, ніж будь-хто з них міг собі уявити. Пьотр Паловскі прилетів до Дубліна в понеділок на тиждень. Він найняв автомобіль на тиждень через веб-сайт Ryanair і забронював готель у Голуеї. Але на цьому історія не закінчилася. У вівторок у середу вранці він увійшов у систему та змінив бронювання, щоб повернути його до Кракова вечірнім рейсом у середу.
  Ryanair змогли надати його адресу в Кракові з бронювання, а також з даних його кредитної картки, і вони сказали О'Коннору, що автомобіль був поставлений Hertz в аеропорту Дубліна.
  Хейс сказав О'Коннору сісти на Hertz в аеропорту та отримати деталі домовленостей про оренду автомобіля.
  «Морін, ми з тобою йдемо до Джуріс Інн, щоб дізнатися, що ми можемо дізнатися», — сказав Хейс.
  «О так», — сказав О'Коннор із широкою посмішкою.
  «Поводься так, Джоне, збоченець», — відповів Хейс.
  Портьє в «Jury's Inn» на Куей-стрит була вродливою дівчиною зі світлим волоссям, одягненою в сірий костюм і білу блузку з маленькою червоною краваткою-метеликом. Вона також була полькою, і вона підтвердила, що Пйотр Паловський прибув у понеділок пізно ввечері на машині, і що він спочатку забронював місце на тиждень. Вона також підтвердила, що він залишився лише на дві ночі та несподівано виїхав рано в середу.
  «Яку причину він назвав для свого раннього від’їзду?» — спитав Лайонс.
  «Він говорив про сімейні проблеми ще в Польщі, і сказав, що йому терміново потрібно повернутися. Я була на чергуванні, і, чесно кажучи, він був дуже приголомшений», – відповіла дівчина.
  «Я не думаю, що є шанс, що кімната не була прибрана з тих пір?» — поцікавився Лайонс.
  «Мені шкода. Навіть у цю пору року ми досить ситі. Ми змогли знову зняти його кімнату в той же день", - сказала вона.
  «І я думаю, що в кімнаті взагалі нічого не залишилося?» – додав Лайонс.
  «Почекай, я перевірю прибиральницю».
  Пьотр Паловський нічого не залишив у своїй кімнаті, коли виписувався в середу вранці. Готель стягнув з нього додаткову ніч як комісію за скасування, і він не заперечував це стягнення. Здавалося, він просто стурбований тим, що йде.
  * * *
  На станції Джон О'Коннор зв'язувався з Герцем у Дублінському аеропорту. Вони сказали йому, що машину, яку найняв Пйотр Паловський, повернули рано вдень у середу.
  «Але є ще щось», — сказав він. «Герц сказав мені, що машина була пошкоджена, коли вона повернулася. Були пошкоджені ліве переднє крило та фара. Вони відправили його в ремонтну майстерню в Сордс».
  “Чудово. Ще не почистять. Зверніться до них і дізнайтеся, де саме він знаходиться, реєстраційний номер, марку та колір автомобіля. Потім зверніться до Gardaí у Дубліні та попросіть їх вийти та охороняти автомобіль, доки ми не зможемо організувати судово-медичну експертизу. Можливо, на ньому будуть якісь докази або, можливо, навіть залишки крові», — сказав Хейс.
  «Морін, чи можете ви зв’язатися з поліцією в Кракові? Поясніть ситуацію. Отримайте стільки інформації про цього хлопця, скільки вони готові вам надати, але попросіть їх поки що не контактувати з ним. Ми не хочемо, щоб він займався раннером».
  «Я зателефоную в Super і подивлюся, що він запропонує», — сказав Хейс.
  * * *
  До четвертої години було зібрано чимало додаткової інформації про Пйотра Паловського та його урізаний візит до Ірландії.
  Лайонс довго розмовляв з інспектором Ковальським про Пйотра. Інспектор знайшов його в поліцейській базі даних, а також проконсультувався з колегами. Пйотру Паловському було двадцять сім років. Він був неодружений і жив з батьками в квартирі недалеко від центру Кракова. Він був одним із чотирьох дорослих дітей і мав двох сестер Лізу та Анну та брата Якуба. Він не мав поліцейського досьє і працював у місцевій страховій компанії. Він мав водійські права та паспорт, донедавна володів дванадцятирічним VW Golf. Сім'ю описували як середній клас, його батько нещодавно звільнився з тієї ж страхової компанії, в якій зараз працював Пьотр. Мати Петра ще працювала адміністратором у державній службі.
  «Радості старої комуністичної системи», — сказав Хейс, почувши повні описи, надані поліцією в Кракові.
  Автомобіль, який він найняв у Hertz, стояв у ремонтній майстерні в бізнес-парку Airside, прямо по дорозі від офісів Hertz у Сордс. Служба поліції була направлена, щоб охороняти автомобіль і відправити його на судово-медичну експертизу.
  Хейс досить довго розмовляв по телефону з інспектором, який був радий почути про нове керівництво, але зовсім не радий почути про від’їзд поляка на батьківщину.
  «Морін, повернися до інспектора Ковальського і запитай його, чи не посприяв би він двом ірландським поліцейським, які допитали цього хлопця Пйотра в Кракові, звісно, під наглядом краківської поліції. Якщо він звучить позитивно, тоді йди додому і збирай свою зубну щітку», — сказав Хейс.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Глава десята
  Неділя, 15:00
  Boeing 737 Ryanair приземлився в міжнародному аеропорту імені Івана Павла II у Кракові із задовольняючим глухим звуком, після чого пролунав вереск двигунів, коли пілот використовував реверсну тягу, щоб привести літак до швидкості руління.
  У Кракові вже було холодно, але ще не в полоні повної польської зими. Біля дверей, що ведуть від місця отримання багажу до місця прибуття, стояв чоловік із повністю поголеною головою з шматком білого картону, на якому від руки чорним маркером було написано чотири літери HAYS. Він був одягнений у якийсь чорний костюм, коротку куртку та чорні штани, хоча явних ознак зброї у нього не було.
  Він представився та показав двом ірландським детективам Шкоду, яка чекала, і була припаркована на жовтій штрихованій ділянці прямо біля терміналу. Це була поліцейська машина без розпізнавальних знаків, але це було дуже очевидно, з кількома радіоантенами та іншим обладнанням, розкиданим навколо приладової панелі всередині.
  Їхній неназваний ескорт швидко довіз їх до центру міста, вказуючи дорогою на деякі з головних визначних пам’яток міста.
  Двоє детективів замовили проживання в Radisson Blu і були здивовані дуже скромною ціною на два номери в п'ятизірковому готелі. Він, безумовно, виправдовував свій рейтинг, з дуже простою, але елегантною зоною прийому та затишним баром.
  Їм виділили кімнати 220 і 221, пару кімнат одна навпроти одної на другому поверсі. Хейс ніс дві маленькі ручні сумки, які вони принесли з собою до своїх кімнат.
  «Зустрінемось приблизно через півгодини внизу. Ми можемо спланувати нашу стратегію на завтра", - сказав він.
  «Гарна ідея», — відповіла Лайонс, входячи.
  Коли Морін прийшла приблизно через сорок хвилин, Хейс замовив їй джин з тоніком і вже наполовину допив своє перше в історії польське пиво.
  «Дякую, босе», — сказала вона, сідаючи навпроти Хейс, між ними стояв маленький чорний столик піаніно.
  «Саме те, що лікар призначив», — сказала вона, піднявши склянку й зробивши добрячий ковток холодної рідини.
  — Отже, завтра о дев’ятій тридцять у нас зустріч з інспектором Ковальським. Здається, він цілком податливий дозволити нам взяти інтерв’ю у Паловскі. Хоча я не впевнений, як це працюватиме. Думаєш, він приведе його на дільницю?» — спитав Хейс.
  «Я не знаю, як це тут працює. Було б добре, якби його взяли. Думаєте, нам потрібно підготувати список питань?» — запитала вона.
  «Ні, я так не думаю. Нам дуже добре разом, і я б волів просто плисти за течією. Ви з цим згодні?»
  «Так, звичайно. Цілком очевидно, що ми повинні отримати від нього в будь-якому випадку", - сказав Лайонс.
  «Повне зізнання у вбивстві своєї сестри було б хорошим початком!»
  Вони ще випили, а потім пішли гуляти містом. Було холодно, але нестерпно, і в місті було кілька чудових будівель і напрочуд багато зелених просторів. Вони вийшли з готелю й попрямували на схід через площі Кракова до парку Планти. Вони пройшли повз чудовий фасад Ягеллонського університету та вийшли на Головний Ринок, площу тринадцятого сторіччя в самому центрі міста. Була суміш архітектури, починаючи від величних будівель сімнадцятого та вісімнадцятого століть, через м’які й безликі квартали комуністичної епохи аж до сучасних скляних і сірих металевих офісів, які сьогодні можна побачити в усіх сучасних містах. Вони підійшли до базиліки Святої Марії з її подвійними вежами і вловили звук труби о шостій годині, коли базиліка випустила високий гучний звук, як це було протягом кількох століть. Вони закінчили свою прогулянку на краю Вестерплатте і повернулися до центру, проминувши романську церкву Св. Войцеха з величезним бароковим куполом, який стояв з одинадцятого століття.
  Пізніше, після гарної їжі та пляшки німецького вина, вони повернулися до готелю.
  Біля дверей спальні Хейс побажав на добраніч, а потім, коли вона відчинила двері, додав: «Чи хочеш компанії сьогодні?»
  Морін одразу відчула, як метелики в животі спалахнули. Вона нічого не сказала, але пішла до своєї кімнати, тримаючи двері відчиненими, щоб він міг слідувати.
  * * *
  З ранковим світлом Хейс намагався зрозуміти, як усе між ними може стати нормальним і професійним після ночі, яку вони провели разом. Але Морін, здається, відчула його хвилювання, і за сніданком вона поклала свою руку на його руку й тихо сказала: «Що відбувається в Кракові, залишається в Кракові».
  Коли Хейс і Лайонс вийшли з готелю, щоб відправитися до поліцейської дільниці, погода змінилася. Їх зустрів пронизливий слабкий вітер, який, наче лезо, розрізав вузьку вулицю. Ніхто з них не надто думав про те, який одяг їм привезти до Польщі, тому вони були погано споряджені на польську зиму.
  На щастя, поліцейська дільниця була недалеко. Це була стара будівля дев’ятнадцятого століття, яка грізно стояла на широкій жвавій вулиці.
  Щойно вони зайшли в будівлю, їх зустрів різкий закладський запах – суміш старого дерева, пилу та карболового мила. Стіни були пофарбовані блідо-зеленою глянсовою фарбою, а підлога була начебто сірого плямистого тераццо, стертого біля входу від незліченних тупотів по ньому ніг. У коридорі теж тут і там було потріскано.
  За дверима тягнувся довгий тьмяно освітлений коридор із двома високими дубовими дверима ліворуч і праворуч. Двері мали невеликі скошені скла на висоту грудей, щоб можна було бачити кімнату. Перші двері ліворуч мали слово «Recepja», намальоване білим кольором на блакитній дошці, приклеєній спереду, яку вони сприйняли як зону прийому.
  Сама ця зона була великою світлою кімнатою з різьбленою дубовою стійкою праворуч. Двоє молодих офіцерів, обидві жінки, сиділи за стійкою в ошатних блакитних сорочках, прикрашених різними золотими значками. Найближчого офіцера, брюнетку років тридцяти з волоссям, зібраним у хвіст, звали Ханна відповідно до її жетона на лацкані. Вона першою заговорила, але, на жаль, польською, яку, звичайно, не розуміли ні Хейс, ні Лайонс.
  «Ми тут, щоб зустрітися з інспектором Ковальським», — сказав Хейс, сподіваючись, що Ханна розмовляє англійською.
  «Ах, вибачте, звичайно, ви ірландська поліція. Вибачте, — сказала Ханна ідеальною англійською з ледь помітним акцентом.
  «Він чекає на тебе. Якщо ви вийдете в коридор, — сказала вона, вказуючи рукою на коридор, звідки вони вийшли, — ліворуч і вгору по сходах на один марш, його кабінет — це другі двері ліворуч.
  Хейс постукав у міцні дубові двері. Її відкрив великий чоловік років п’ятдесяти з рідким темним волоссям і рум’яним обличчям. Мабуть, він мав принаймні шість футів три на зріст, і хоч і не мав зайвої ваги, але був масивним, із широкими плечима й сталевими сірими очима. На ньому був сірий костюм, який, відверто кажучи, бачив кращі дні, і темна сорочка з темно-синьою краваткою.
  «Ласкаво просимо, — прогримів він, — заходьте, сідайте, ви, мабуть, замерзли. Сподіваюся, ви приємно провели ніч у Radisson Blu. Я чую, що це непогано».
  Ковальський підвів детективів до двох потертих офісних стільців перед його столом.
  "Кава?" запитав він.
  «Так, будь ласка», — відповіли вони в унісон.
  Ковальський сидів за столом і гавкав якісь інструкції в старий блідо-сірий телефон із дисковим набором, мабуть, замовляючи каву.
  «Ну, я вважаю, що тут, у Кракові, у нас є особа, яка вас цікавить», — сказав він, перемішуючи деякі папери, які з’явилися, виходячи з того, що Хейс міг розшифрувати, читаючи догори ногами, стосувалися Пйотра Паловського.
  Ковальський продовжив: «Я трохи пошпигував за паном Паловським. Немає багато. Він походить із родини з чотирьох дітей та їхніх батьків тут, у Кракові. Батько пенсіонер – раніше займався страхуванням. Пьотр пішов за батьком у ту ж компанію. Має двох сестер Лізу та Анну та брата Якуба. Обоє батьків ще живі, і Пйотр живе з ними в квартирі неподалік від центру», – сказав Ковальський. «Що вас цікавить цей чоловік?»
  Лайонс описав події, пов’язані зі смертю Лізи Паловскі на заході Ірландії, і розповів Ковальському про передчасне повернення Петра до Польщі наступного дня після того, як її знайшли мертвою.
  «Ми б хотіли взяти в нього інтерв’ю, якщо це можливо?» Хейс сказав.
  — Думаєш, він убив свою сестру? — запитав Ковальський.
  «Це, звичайно, можливість. Але поки ми зберігаємо відкритість. Ми навіть не знаємо, що вони робили за п’ятдесят миль – вибачте, сімдесят кілометрів – від її квартири в безлюдному районі в жахливу погоду», – сказав Хейс.
  «Так, добре, я негайно накажу його забрати, і ви можете поспілкуватися з ним одним із моїх офіцерів, щойно він прибуде», — сказав він, знову тягнучись до телефонної трубки.
  * * *
  Хейс і Лайонс були проведені до маленької кімнати далі в коридорі. Він був світлим, але скупим, лише письмовим столом і двома стільцями, телефоном, пластиковими стаканчиками та пляшкою джерельної води. Найважливішим обладнанням у кімнаті був старий чавунний радіатор центрального опалення, який виділяв величезну кількість тепла, завдяки чому кімната здавалася майже затишною, незважаючи на її пустий вигляд.
  Вони принесли досьє Ковальського на Пйотра, яке він їм дав. Багато з них було польською, але було достатньо англійської, щоб дозволити їм пройти через це.
  Пйотр був старшим із чотирьох дітей Паловських. У файлі була фотографія його обличчя, імовірно, зроблена для його паспорта. У нього було коротке кучеряве світле волосся та овальне обличчя з різкими блідо-блакитними очима та повним ротом.
  У файлі були всілякі подробиці про чоловіка. Його школа, його робота, місце, де він був на канікулах протягом останніх п’яти років, його зарплата та відомості про компанію, в якій він працював, а також усілякі довідкові номери, що стосуються його. Там також був аркуш із описом його історії хвороби, який показував, що він зламав одну руку під час катання на лижах кілька років тому.
  Ірландські детективи були вражені тим, скільки інформації містить файл. Це було набагато більше, ніж їм дозволялося бачити на будь-якій людині вдома.
  «Будь-які думки?» — запитав Хейс у Лайонса.
  «Небагато. Я вражений усією інформацією, яку вони можуть отримати. І коли ми вже на цьому, ви помітили, як Ковальський знав, де ми зупинилися, хоча ми йому не сказали?» – додав Лайонс.
  «Напевно, йому сказав водій з аеропорту. Але за нами також стежили, коли ми гуляли вчора вдень. Їх було двоє, чоловік і жінка, і вони трималися з нами всю дорогу. Я здивований, що ви їх не помітили».
  «Чорт, я пропустив це. Я якийсь детектив! Але я нічого не шукав. Гадаю, ми просто не звикли до такого рівня перевірки».
  «Тому нас двоє. А ти, до біса, чудовий детектив Морін, один із найкращих, з ким я працював».
  «Дякую, але це досить просто».
  «Здається, поляки не втратили всю свою техніку комуністичної епохи. Цікаво, що вони використають, щоб залучити Пьотра», — сказав Хейс.
  «Мабуть, запитайте його, чи є у нього ліцензія на ці очі», — усміхнувся Лайонс.
  «О, я бачу. Він тобі подобається?»
  «Спочатку перевіримо, чи він убивця, тоді я тобі скажу», — відповіла вона.
  Ковальський постукав у двері й увійшов до кімнати.
  «Він у нас внизу. Він був не надто радий, що його підняли з роботи. Але я хочу залишити його на кілька хвилин, перш ніж ми з ним поговоримо. Нехай він обдумає свою ситуацію», – сказав Ковальський. «Що ви дізналися з файлу?»
  «Не дуже багато, хоча це дуже ретельно. Сержант Лайонс вважає, що в нього гарні очі! Хейс сказав.
  — Гмм, — буркнув Ковальський. «Мені потрібно зробити кілька дзвінків. Чи можемо ми зустрітися внизу, скажімо, через двадцять хвилин?» сказав він. «Він у кімнаті А4, вас пропустять охоронці. Ви можете отримати більше кави на стійці реєстрації, якщо вам це потрібно.»
  Було майже пів на одинадцяту, коли троє детективів увійшли в кімнату А4 і побачили Пйотра Паловського, який сидить сам за маленьким столиком у кімнаті з нервозним виглядом. Він виглядав навіть кращим, ніж зображала його фотографія в паспорті, але в ньому була якась порожнеча, яку неможливо передати жодним паперовим фото.
  Ковальський представив двох ірландських детективів і дав їм знак, щоб вони взяли на себе справу.
  «Пане Паловскі, як ви вже знаєте, вашу сестру Лізу знайшли мертвою на заході Ірландії минулого вівторка. Ми розслідуємо її смерть, і ми приїхали сюди, щоб допитати вас, оскільки ви були в цьому районі в той час», — почав Хейс.
  «Я хочу, щоб ви розповіли нам із самого початку, чому ви поїхали до Ірландії, а потім усе, що сталося з того часу, як ви прибули, і до того, як ви знову поїхали в середу».
  «Я не зробив нічого поганого. Вона була моєю сестрою, і я її любив», – випалив Паловскі.
  «Ми не про це вас запитували, пане Паловскі. Тепер тобі потрібно відповісти на наші запитання, інакше ти будеш тут дуже довго», – сказав Лайонс.
  «Добре, добре. Одного дня на роботі я натрапив на веб-сторінку Лізи, коли ввів її ім’я в Google. Це було огидно. Як вона могла це зробити? Ми хороша сім'я. Мої батьки думають, що вона навчається в Ірландії, і ось вона продала своє тіло. Я спочатку не міг у це повірити. Це було жахливо».
  «Тож я вирішив піти туди і протистояти їй, змусити її зупинитися. Я зателефонував їй і сказав, що приїду на кількаденну відпустку, і чи не могли б ми обійти й побачити те місце, яке, як я чув, було дуже красивим. Я сказав їй, що найму машину», — сказав він.
  «Отже, ви приїхали в Дублін у понеділок і найняли машину?» Ліон підтвердив.
  «Так, і доїхав до Голвея твоєю казковою широкою дорогою без руху», — усміхнувся він.
  «Коли ти зустрівся з Лізою?» Ліон пішов далі.
  «Вівторок. Вона сказала мені дзвонити їй після четвертої години дня. До того часу їй було чим зайнятися. Я зайшов до її квартири, і вона вийшла невдовзі о четвертій. Вона хотіла покататися, хоча почало ставати дуже сірим і темним. Вона сказала, що в Голуеї так було завжди. Вона чула, що Кліфден добрий, і запитала, чи можемо ми туди піти. Ми виїхали в цьому напрямку», – сказав Паловскі.
  «Як ти дізнався, як туди потрапити?» — спитав Лайонс.
  «У мене на телефоні Google Maps», — відповів Пьотр.
  «Тоді давай, ти поїхав до Кліфдена», — підказав Хейс.
  «Ні, ми їхали в ту сторону, але почали сваритися. Я почав розпитувати її про те, що вона робить – ви знаєте, сторінка в Інтернеті. Я сказав їй, що якщо наші батьки дізнаються, це їх уб’є, і все одно це було огидно – вона була цілком поважною дівчиною в Польщі з хорошими перспективами. Їй не потрібно було цього робити». Зараз він пожвавився, коли згадав сварку з сестрою. Його щоки почали фарбуватися, а в його сталево-блакитних очах спалахнув вогонь.
  «Продовжуйте», — підказав Лайонс.
  «Ми потрапили в місце, місто, з вузьким мостом і крутими поворотами через річку. Назва міста починалася з «О», але я не могла вимовити назву, і ми кричали один на одного. Це було жахливо, тож я розвернув машину й мовчки поїхав назад у місто, залишивши її біля дверей її квартири», — розповів Паловскі.
  «Котра це була година?» — спитав Хейс.
  «Я не впевнений. Напевно, близько шостої, я б припустив, може бути, шоста тридцять».
  «Що ти тоді зробив?» — спитав Хейс.
  «Я повернувся до свого готелю. Я був дуже засмучений. Справи пішли не так, як я сподівався. Я думав, що вона побачить розум, побачить, яку шкоду вона може завдати нашій родині, але мені не вдалося її переконати. Я мав трохи їжі в номері, а потім вирішив змінити рейс і повернутися до Кракова. Я зареєструвався та змінив свій рейс на середу», — сказав він.
  Хейс подивився на Лайонса і вирішив поки що завершити інтерв’ю. Вони зможуть перевірити частини його історії, щоб переконатися, чи він говорить правду.
  Поза кімнатою Хейс запитав Лайонса, що він думає про історію Паловскі.
  «Я думаю, що це фігня, але зараз ми не можемо це довести. Як вона могла дістатися від Отерарда до Баліконі, якби він її не підвіз?» – сказав Лайонс.
  Вони запитали Ковальського, як довго він може тримати чоловіка під вартою.
  «Скільки хочеш, але іноді краще відпустити їх, але спостерігати за ними. Він подумає, що йому це зійшло з рук, і, можливо, помилиться».
  «Я згоден, — сказав Лайонс, — у будь-якому разі нам знадобиться деякий час, щоб перевірити в готелі й перевірити, чи він говорить правду».
  «Тоді я відпущу його, але не хвилюйтеся, у нас є його паспорт, і за ним будуть ретельно стежити, поки він вам знову не знадобиться», — заявив польський офіцер. Вони не сумнівалися, що він це зробить!
  «Дякую. Чи можемо ми отримати офіс із міжнародним телефоном на півдня?» — спитав Хейс.
  «Звичайно. Ви можете скористатися моїм кабінетом. Мені потрібно поїхати на одну з інших станцій на зустріч. Ви будете тут завтра?»
  «Так, хоча це буде наш останній день. Ірландський платник податків не буде фінансувати нас довше, ніж пару днів».
  * * *
  Хейс і Лайонс розмістилися в кабінеті Ковальські, маючи по бутерброду та дві великі картонні чашки міцної кави.
  Лайонс зателефонував до Голвея та поговорив з Імоном Флінном. Після кількох жартів про закордонні свята вони взялися за справу.
  Лайонс попросив його перевірити у Джурі, чи Паловскі замовляв їжу до себе в номер минулого вівторка ввечері. Вона попросила його перевірити, чи це був разовий прийом їжі, і, що важливіше, о котрій годині його подавали. Потім вона попросила його звернутися до компанії з прокату автомобілів і точно дізнатися, скільки кілометрів проїхав Паловскі за період оренди. Вона також попросила Флінна підтвердити відстань в обидві сторони між Jury's Inn у Голвеї та Баліконі та Отерардом. Нарешті вона попросила його повернутися до Ryanair, щоб підтвердити час, коли Паловскі змінив рейс. Флінн сказав, що запросить Джона О'Коннора на допомогу, а потім попросив поговорити з Міком Хейсом.
  Флінн сказав Хейзу, що телефонна компанія Лізи Паловскі знову зв’язалася. Їм вдалося ідентифікувати інший номер, за яким телефонувала Ліза за кілька днів до її смерті з її телефону. Це було зроблено від клієнта, який оплачує поточні витрати, але він поповнив рахунок за допомогою кредитної картки, і їм вдалося відстежити його через це.
  Хейс наказав Флінну відстежити чоловіка та відправити його на допит.
  Флінн повідомив, що поки немає жодної інформації про детальну криміналістику з квартири Лізи. Флінн сказав, що в лабораторії було дуже важко відокремити всю ДНК від її простирадл і відра для макулатури. Ліза була зайнятою дівчиною.
  Хейс нагадав Флінну змусити Джима Долана заїхати в гостьовий будинок Lake і перевірити історію Сіари О'Салліван про штори, а точніше, чи був пасажир у машині, коли вона подзвонила.
  О п’ятій годині за краківським часом Флінн повернувся на Хейс. Хейс увімкнув свій мобільний на динамік, щоб Лайонс також міг приєднатися до розмови.
  «Ну, по-перше, у вівторок Паловскі справді обідав у своїй кімнаті в Голуеї. У нього був гамбургер і пляшка Heineken, і це було доставлено о десятій хвилині на десяту, згідно з персоналом нічної кухні, який обслуговує номери до півночі, коли основні кухні закриті. Потім є найнятий автомобіль. Якби Паловскі доїхав до Отерарда й повернув назад, а потім додав зворотну поїздку до Дублінського аеропорту та кілька кілометрів для пробіжки, загалом було б пройдено приблизно шістсот кілометрів. Але Герц підтвердив, що машина справді проїхала сімсот двадцять кілометрів, тож є додаткові сто двадцять. І так, як ви вже здогадалися, це приблизно точна відстань, на якій він міг би дістатися до Баліконілі через Раундстоун і назад», — повідомив Флінн.
  «Це чудова робота, Імон, молодець. Чи є ще щось про іншого таємничого абонента Лізи?»
  — Здається, він — комівояжер для лакофарбової компанії в Дубліні, в маєтку Баллімаунт. У нього кілька штрафів за перевищення швидкості на N6. Схоже, він приїздить до Голвея раз на два тижні по вівторках і залишається ночувати. Хлопці з Дубліна запрошують його на бесіду. Коли ви двоє відпочиваючих повернетесь, босе?» — запитав Флінн.
  «Дуже смішно. Ми поїдемо завтра вдень, але я хочу ще одну-дві години з братом, перш ніж ми кудись підемо. Він розповідав нам свинини, — сказав Хейс.
  «О, і є ще одна річ, босе. У готелі кажуть, що орендована машина Паловського знову заїхала на їхню автостоянку о дев’ятій дванадцятій вечора у вівторок. Вони видають квитки на шлагбаумі, які мешканцям проштампують на рецепції готелю. Схоже, вони не володіють автостоянкою або принаймні нею керує хтось інший. Їхня система веде облік і має камеру відеоспостереження на вході, тому вони досить позитивно оцінюють час».
  «О, це справді гарна робота, Імоне. Ми ще зробимо з вас справжнього детектива! Ще раз дякую».
  Коли розмова закінчилася, двоє детективів використали дошку в офісі Ковальського, щоб побудувати хронологію пересувань Пйотра Паловського у вівторок.
  «Дві речі зрозумілі», — сказав Лайонс. «Згідно з кілометражем і часом, коли він повернувся до свого готелю, він, очевидно, проїхав повз Отерарда з дівчиною в машині».
  «А інший?» — спитав Хейс.
  «Він бреше крізь зуби!»
  * * *
  Ковальський не повернувся, коли двоє детективів вийшли з поліцейської дільниці й пішли назад вузькими пронизаними вітром вуличками до свого готелю. Він ще не нагрівся, тож коли вони зайшли, вони пішли прямо до бару й випили по великій кількості бренді, щоб зігрітися.
  Дорогою до номерів Морін сказала, що їй потрібно прийняти душ, перш ніж піти їсти. Вона підійшла до своїх дверей, відчинила їх пластиковою карткою-ключем і повернулася до Хейс, кажучи: «Мені потрібна компанія», і відчинила йому двері.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Розділ одинадцятий
  Вівторок, 9:00 ранку
  Протягом ночі погода трохи потеплішала, але холод змінився стійкою та тривалою зливою. Вони позичили в готелі великі різнокольорові парасолі, тож поки вони дійшли до поліцейської дільниці, лише їхні ноги та останні кілька дюймів штанин були наскрізь мокрі.
  Вони зустріли Ковальського, який заходив у будівлю. Він вибачився за погоду, але Лайонс запевнив його, що в Голвеї так само йшов дощ, і вони обидва добре до нього звикли.
  Вони ознайомили польського інспектора з інформацією, яку вони отримали з Голвея минулого дня.
  «Він не говорить нам правду, інспекторе, тож нам потрібно знову залучити його та приготувати на грилі», — сказав Лайонс.
  «Хм, добре. Ви маєте рацію, і якщо я можу підказати, можливо, хтось із наших менш ввічливих слідчих міг би вам допомогти?» – сказав Ковальський.
  Вони погодилися, не дуже усвідомлюючи, наскільки неввічливими можуть бути польські «допитувачі», але обоє вважали, що, оскільки часу залишилося небагато, вони могли б трохи допомогти цьому чоловікові.
  * * *
  Пйотр Паловський був незадоволений тим, що його два дні поспіль витягували з роботи. У маленькій задушливій кімнаті для допитів до двох ірландських детективів приєднався інспектор Курт Новак. Новак був кремезний, приблизно шість футів два, і важив десь понад двісті сорок фунтів. Він виглядав досить загрозливо з повністю поголеною головою та дводенною щетиною на обличчі. Темне татуювання вздовж лівого передпліччя доповнювало картину. Він був одягнений у чорні джинси та чорну футболку без коміра з написом «Policja» білими літерами спереду та ззаду. Його руки були схожі на маленькі окости, а на двох товстих пальцях він носив важкі золоті каблучки, майже схожі на кастети.
  Усі вони погодилися, щоб Новак очолював допит, хоча було чітко зазначено, що Хейс і Лайонс можуть приєднатися до нього в будь-який час. Вони також погодилися проводити інтерв’ю англійською мовою. Лайонс взяла свій надійний блокнот, щоб записувати будь-які цікаві моменти, які виникали. Польська поліція не повірила записаним інтерв’ю.
  «Тепер, Пьотре, ти знаєш, чому ти сьогодні тут, я впевнений», — почав Новак дуже тихим голосом.
  «Ні, не знаю. Я вчора все розповів цим двом. Це марна трата часу, — пробурчав він.
  Новак нічого не сказав і чекав цілих тридцять секунд, а потім раптом без попередження сильно вдарив долонею по столу й крикнув Паловскі в обличчя: «Ти, маленьке лайно. Ви сказали їм купу брехні. Ви очікуєте, що ми повіримо вашій дурниці? А тепер слухай уважно, — знову пом’якшивши голос, — через десять хвилин я збираюся пред’явити тобі звинувачення у вбивстві твоєї сестри Лізи, а потім, мій друже, ми з тобою підемо в камеру на невелику бесіду. - один.» Новак усміхнувся, згадавши про це, і голосно хруснув кісточками пальців. Потім, виставивши обличчя приблизно на двадцять сантиметрів від хлопця, він заревів: «Кажи довбану правду».
  «Добре, добре. Господи, спокійно», – сказав Паловскі. Ви бачили, що погроза Новака дійшла до нього. Лайонс не зовсім влаштовувала цей процес, але подумала про себе: «Коли в Римі…»
  Паловський продовжив: «Те, що я сказав тобі вчора, було здебільшого правдою. Я забрав Лізу з її квартири близько четвертої години, і ми поїхали на захід. Ми теж посварилися. Але ми виїхали далеко за місто з назвою «О». Почало темніти, погода наближалася. Ми кричали один на одного – це було жахливо. Одного разу задзвонив її мобільний телефон, і коли вона пішла відповідати, я втратив самовладання, вихопив його в неї та викинув із вікна в живопліт. Вона була розлючена. Вона вимагала, щоб я зупинив машину і пішов шукати телефон, але я не зупинявся. Тоді ми були в пустелі. Дощ лив, і був вітер. Вона не припиняла кричати на мене, називаючи «кутас» (укол) і «дрань» (сволота) і кричала «курва, курва». Я ніколи не чув, щоб вона так говорила», — розмірковував він.
  «Після того, як я викинув її телефон, їй стало гірше. Вона збожеволіла. Потім ми проїжджали вузьке місце на дорозі, я думаю, це міг бути маленький міст. Вона схопилася за кермо, і автомобіль повернуло вліво і врізалося в стіну.
  «Я трохи дав машину заднім ходом. Він не був сильно пошкоджений, лише трохи розбитий, і від стіни відлетіло кілька каменів. Хоча вона злякалася. Вона вийшла подивитися на пошкодження. Мені було так погано з приводу неї та всього іншого, що я замкнув двері, розвернув машину й поїхав», — почав тихо схлипувати Пьотр.
  «Вона стукала у вікно водія, кричала на мене «впусти мене, впусти мене», але я цього не зробив, я просто поїхав туди, куди ми приїхали, я був такий злий», — ридав він.
  «Але вона була жива, коли я залишив її, клянуся», — продовжив він.
  Лайонс перервав: «Тож давайте розберемося. Ти висадив свою сестру з машини брудної жовтневої ночі під проливним дощем посеред нічого й просто поїхав?»
  «Так, я був дуже злий на неї. Я знаю, що не повинен був, але я думав, що це навчить її уроку, — знову зламався він. «Останній раз, коли я бачив свою красуню-сестру, вона стукала у скло машини. Господи, це жахливо, але я її не вбивав, — сказав він, заховавши обличчя руками.
  «Добре, нам потрібно, щоб ти все це занотував і підписав заяву. Тоді ми побачимо, куди ми підемо звідси, але якщо ти все ще брешеш, я можу тобі сказати, що це піде дуже погано для тебе, я маю на це слово!» – сказав Новак.
  Ще в кабінеті Ковальського почали доводити інспектора до справи.
  «Не потрібно. Я це все чув. У кімнаті є підслуховуючий пристрій, — посміхнувся він.
  «Що ти думаєш про це?» запитав Лайонс.
  «Новак дуже досвідчений слідчий. Це була його робота ще задовго до кінця комунізму, і він допитав сотні людей, які зробили набагато гірше, ніж убити дівчину з ескорту. Він каже, що гадає, що маленьке лайно могло говорити правду. Він не впевнений, але це точно можливо. На жаль, зараз ми не можемо використати весь спектр талантів Новака на хлопцеві – занадто багато добродійників спостерігають за нами».
  «Як ви думаєте, чи зможемо ми повернути його до Ірландії? Я хотів би зробити з ним реконструкцію його історії та подивитися, як вона складається», — запитав Хейс.
  «Це може бути складно. Він повинен був піти добровільно. Хіба що ви хочете спробувати екстрадувати його, але це може зайняти місяці, а може й більше, і цілком можливо, що це не вдасться. Я запрошую Новака поговорити з ним ще раз наодинці, і, можливо, він зголоситься поїхати до Ірландії. Подивимося», – сказав Ковальський.
  «Ми повинні повернутися до Ірландії сьогодні. Чи можете ви надіслати ДНК і відбитки пальців Пйотра?» — сказала Лайонс, простягаючи свою візитну картку Garda Ковальські.
  «І як ми можемо бути впевнені, що він не втече з країни?» — додав Хейс.
  «Не турбуйся про це. Ми будемо тримати його паспорт і пильно стежити за ним. Він далеко не забереться, якщо втече. Один із наших людей живе в тому ж кварталі, що й він, тож ми знатимемо кожен його крок».
  Двоє ірландських детективів не сумнівалися, враховуючи те, що вони побачили, що Пйотр Паловський перебуватиме під пильним наглядом польської поліції. Хейс і Лайонс подякували Ковальскі за всю його допомогу і підтримку протягом двох днів.
  «Ну, тепер ми всі європейці, еге ж? Але тільки одне. Наступного разу, коли ви приїдете до Кракова, заощадіть ірландським платникам податків трохи грошей і просто забронюйте одну кімнату». Він підморгнув Морін і посміхнувся.
  * * *
  На щастя, це був не тиждень для поїздки Джеррі Берна до Голвея. Двоє детективів зі станції Store Street Garda в центрі Дубліна знайшли його дворічний Mondeo на під’їзді до його будинку в акуратному, але скромному маєтку з напівквартирних будинків у Темплог. Будинки були щільно притиснуті один до одного, дозволяючи лише невелику ділянку трави спереду вздовж цегляної дороги. Трава Бірна була добре доглянута, а біля паркану, що відділяв його ділянку від сусіднього будинку, було висаджено дуже вузьку окантовку квітів.
  Чоловік, який відчинив двері, був вашим типовим продавцем, якому було близько сорока. На ньому був блискучий сірий костюм із дешевою смугастою краваткою та поношені коричневі черевики. Він був трохи зайвий і рум’яний на обличчі, мабуть, через надто багато випитих пінт у багатьох готельних барах по всій країні. У будинку були ознаки дітей, дешеві пластикові іграшки, розкидані в коридорі, і сімейний шум, що доносився з глибини.
  Детективам зі Стор-стріт не було труднощів змусити Бірна піти з ними, коли згадали про Голвея. Він дуже хотів вийти з поля зору своєї дружини і сказав їй, що поліція шукає інформацію про одного з його клієнтів.
  Коли вони повернулися на Стор-стріт, Бірна провели в кімнату для допитів і попросили почекати. Двоє детективів повернулися через кілька хвилин із трьома пластиковими стаканчиками та літровою пляшкою холодної води.
  «Містер Бірн, ми розслідуємо раптову смерть дівчини з Голвея, міс Лізи Паловскі».
  Бірн порожньо поглянув на них.
  «Ти знаєш цю жінку?»
  «Ні, я так не думаю, я повинен?»
  «Так, ви повинні», — сказав молодший детектив. «Ви проводите годину в її ліжку щоразу, коли відвідуєте Голвей кожного другого вівторка, тож ми просто подумали, що її ім’я може вам трохи нагадати».
  З обличчя Бірна зник колір.
  «Тепер подивіться, — запротестував він, — я поважний одружений чоловік. Ви не маєте права висувати подібні звинувачення».
  Старший детектив нахилився вперед через стіл. «Слухай, Джеррі, давай припинимо лайно. У нас є номер вашого мобільного на її телефоні. У нас є ваші повідомлення для неї, і ми записуємо вас у її щоденник кожного другого вівторка, регулярно, як годинник, тож не дратуйте нас через це».
  Бірн на мить подумав, зітхнув і сказав: «Моя дружина не повинна про це знати, чи не так? Вона б вигнала мене, знаєте».
  «Можливо, можливо, ні. Справа в тому, Джеррі, що Лізу вбили. Насправді минулого вівторка. Якраз у той час, коли ти її бачив. Отже, у нас може виникнути певна проблема з тим, щоб тримати це при собі».
  «Убитий! Господи, це жахливо», — сказав він. «Я ніколи, — промовчав Бірн, — так, так, я мав зустрітися з нею о шостій, як завжди, але коли я дійшов до її квартири, двері не відповіли. Я спробував подзвонити на її мобільний, але він перейшов на голосову пошту. Я ніколи не бачив її у вівторок. Чесно».
  «Що ти тоді зробив? Повертайтеся в готель і дивіться порно на ноутбуці?» — посміхнувся детектив.
  «Нам знадобиться ваш інший мобільний».
  «Що ти маєш на увазі, про що ти говориш?» – сказав Джеррі Бірн.
  «Та, яку ти називав Лізою. Ми побачимо, чи оператор мобільного зв’язку зможе здійснити дзвінок, який ви зробили за межами її квартири, а потім подивимося, що далі робити. О, і якщо у вас є інші жінки, яких ви регулярно відвідуєте в будь-якому іншому містечку по всій країні, зараз був би добрий час, щоб сказати нам, Джеррі.
  «Цей телефон у багажнику машини, удома. А щодо інших жінок, то в Корку є дівчина, яку я іноді відвідую. Минулого тижня, коли я не в Голуеї, я їду з Корка до Лімерика», — зізнався Бірн.
  «Я б відтепер пропустив Коркі, Джеррі, на твоєму місці. Це лише призведе вас до неприємностей, якщо цього ще не сталося».
  Бірн був дуже пригнічений, коли вони відвезли його додому.
  Коли вони повернулися до його будинку, він знайшов розрахунковий мобільний у прихованому відділенні в багажнику свого автомобіля та передав його детективу.
  У дверях з’явилася його дружина.
  «Привіт кохана. Все добре, тепер все прояснилося. Що до чаю? Я помираю з голоду», — сказав він, прямуючи до вхідних дверей.
  «Прикол», — сказали в один голос обидва детективи.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Розділ дванадцятий
  Середа, 8:30 ранку
  Команда зібралася в кімнаті інцидентів, щоб дізнатися всі подробиці візиту до Кракова.
  У них були висновки судово-медичної експертизи про машину Джеймса Макмехона, які підтвердили сліди, які він передбачив, що вони знайдуть на передньому пасажирському сидінні. Ніяких інших слідів дівчини чи нічого цікавого в ньому не знайшли, тож вони повернули йому машину минулого вечора, ще раз сказавши, щоб він не залишав місто.
  Джим Долан подзвонив жінці, яка керувала гостьовим будинком Lake, і вона підтвердила, що у Сіари не було пасажира, коли вона подзвонила, щоб забрати штори в будинку. Вона була позитивна щодо цього, оскільки вийшла до машини з Сіарою, незважаючи на жахливу погоду, щоб провести її, і вона сказала, що О'Салліван був точно єдиною людиною в машині.
  До дев’ятої години всі були в курсі подій. Стор-стріт надіслала електронною поштою деталі телефону Джеррі Бірна, і Джону О’Коннору було доручено зв’язатися з Метеором, щоб з’ясувати, де був телефон, коли Бірн подзвонив на телефон Лізи близько шостої вечора, коли її вбили.
  Лайонс і Хейс пішли до його кабінету.
  «Супер хоче отримати від мене оновлення пізніше. Я подумав, що ми могли б просто підсумувати, де, на нашу думку, ми знаходимося, перш ніж я проінформую його. Тоді, можливо, ви могли б написати звіт на двох сторінках, щоб спробувати втримати його на відстані, не кажучи вже про дублінську мафію», — сказав Хейс.
  «Так, звичайно. Ну давайте подивимося, що саме ми маємо на даний момент. Наскільки я бачу, на даному етапі є лише двоє ймовірних підозрюваних. Ось брат – він має бути першим у списку. Його розповідь про те, що він покинув її так, просто не здається мені ймовірною. А ще є Макмехон. Вона могла його шантажувати або намагатися це зробити, а його алібі смердить, насправді його в нього немає. Майте на увазі, з того, що ми чули, вона не виглядає як така дівчина, яка ризикує себе настільки. Вона, мабуть, усвідомила, що Макмехон був могутньою людиною, і ви не можете возитися з такими чоловіками і сподіватися, що вийдете без шкоди», – сказав Лайонс.
  «Ну вона не зробила, чи не так? Я маю на увазі, забирайся геть, — відповів Хейс.
  «Почекай мене хвилинку», — продовжив Хейс. «Скажімо так, брат каже правду. Як би малоймовірно це здавалося, він кидає свою сестру з машини дикої мокрої ночі за милі від будь-якого місця. Господи, навіть коли я це говорю, це звучить божевільно. У будь-якому випадку, як її вбити, якщо він залишив її здоровою?»
  «Ну давайте подивимося на це на мить. Можливо, хтось підійде, побачить жінку в червоному пальті, що йде дорогою під дощем, явно засмучена, і подумає про свої шанси. Бере її в свою машину – вона була б дуже вдячна – приміряє, але в неї немає, вони посварилися, і він б’є її, – сказав Лайонс.
  «Я вважаю, що це майже можливо, але звучить так само ймовірно, як історія брата, якщо ви запитаєте мене. Можливо, все-таки нам варто дозволити Новаку провести тет-а-тет з Паловскі», – сказав Хейс.
  «А як щодо Сіари О'Салліван?» — спитав Лайонс.
  «Чесно кажучи, я цього не бачу. Здавалося, Лізи не було в її машині, коли вона подзвонила забрати штори, і її автомобіль не пошкоджений, тому це не вона врізалася в міст. Гаразд, вона спочатку не була з нами відвертою щодо знайомства з дівчиною, але це могло бути просто шоком. Ми будемо пам’ятати про неї, але я так не думаю, якщо ми не втрачаємо щось життєво важливе», – сказав він.
  «Чим більше я про це думаю, тим більше переконуюсь, що відповідь лежить там, на місці події. Я хочу, щоб усі будинки між Раундстоуном і Баліконні були підбиті, а мешканці опитані. У цю пору року вдома буде небагато, більшість із них – дачі. Я хочу, щоб з кожним пабом у Кліфдені також поговорили. Ми шукаємо будь-кого, хто прийшов близько дев’ятої з виглядом утопленого щура в збудженому стані», – сказав Хейс.
  «Ісусе, Малголланд полюбить тебе», — відповіла Лайонс, підводячи очі до неба.
  «Я не хочу, щоб він був поблизу. Звичайно, ми розповімо йому, що відбувається, але залучіть Флінна до цього. Змусьте його знову поспілкуватися з Джимом Доланом із Кліфдена. І я хочу кожні чотири години звітувати про хід роботи зі списками відвіданих об’єктів, хто був удома, що вони говорили та що робили тієї ночі. О, і чи можете ви створити якусь нісенітницю для верхнього поверху – знаєте, досягається постійний прогрес, слідкують за певними підказками, знаєте такі речі?»
  Лайонс підвівся, щоб піти, і був у дверях, коли Хейс сказав: «О, і Морін, мені дуже сподобалася наша поїздка до Кракова».
  Вона обернулася і посміхнулася. «Що відбувається в Кракові…» і вийшов із кімнати.
  * * *
  Флінн добре сприйняв новину про свій від’їзд до Раундстоуну й далі. Він знав Гарда Джима Долана з деяких попередніх справ, що вони працювали разом, і обидва отримали грандіозність, будучи приблизно однакового віку. Флінн забронював дві ночі в готелі Вогана в Раундстоуні, і вони домовилися зустрітися там о п’ятій годині.
  Вони розпочали розслідування в пабах Раундстоуну, як було вказано, а завтра вирушили старою болотяною дорогою, щоб дізнатися, чи зможуть вони отримати якусь інформацію від місцевих жителів.
  Раундстоун був практично безлюдний, оскільки Флінн прибув незадовго до п’ятої. Насправді дощу не було, але дороги були мокрі, а головною вулицею дув сильний вітерець, через що було набагато холодніше, ніж показував термометр. Він був радий потрапити в приміщення, де у вестибюлі готелю палав теплий камін, що забезпечувало теплий прийом. Він саме зареєструвався, коли прибув і Долан. У готелі були раді, що вони прийняли їх у цю пору року, і запросили їх пообідати того вечора, запропонувавши спеціальну ціну на вечерю з чотирьох страв, на яку вони з радістю погодилися.
  Після дуже приємної вечері, яка складалася зі смачного домашнього чаудеру з відповідним бульйоном і місцевою рибою, чудово ніжної основної страви з смаженої ягнятини, яка завершилася чізкейком з ірландською кавою, якого ви не знайдете в найкращому Дубліні. ресторани, двоє змішалися з місцевими жителями в барі. Вони не декларували свою професію, але обережно шукали будь-яку крихту інформації, яку могли видобути. Змусити місцевих жителів розповісти про це було неважко. Це була найцікавіша подія, яка трапилася в цих місцях з моменту зйомок фільму «Тиха людина» багато років тому, і без будь-яких спонукань мешканці готельного бару балакали, висуваючи різні теорії про те, як дівчина зустріла свою смерть. Усі були впевнені, що винен прибулець з міста. Лізу охрестили «Голуейською повією» — посилання на особливий вид вітрильного човна, який був популярний у цьому районі та навколо нього.
  Найпопулярніша версія про те, що трапилося, полягає в тому, що її збив водій, який був у стані алкогольного сп’яніння, і тому втік з місця події, ймовірно, навіть не усвідомлюючи, якої шкоди було завдано дівчині. Неуважність потенційного водія звинуватили в погоді. Двоє поліцейських записали все це подумки й ретельно їх сховали, думаючи, що якби це було так, водій неминуче з’явився б у Кліфдені раніше дев’ятої години ночі, про яку йдеться. Однак, за відсутності камер відеоспостереження, було б важко відстежити його або її без того, щоб хтось добровільно надав інформацію.
  Флінн і Долан переїхали з готелю до одного чи двох сусідніх пабів, щоб розширити своє розслідування. Кінга та О'Дауда завжди були популярні, але цієї пізньої осінньої ночі їх було дуже мало, і на той час, у всякому разі, поширилася чутка, що двоє поліцейських із Голвея шпигують навколо, тож інформація стала ще менш доступною . Було згадано про одного чи двох горян, які жили в маленьких віддалених котеджах неподалік від місця події, і Флінн записав імена з наміром відвідати їх наступного дня, але він не мав особливих надій.
  * * *
  Хейс, як завжди, прибув рано в четвер. Коли він проходив повз, сержант передав йому пачку повідомлень. Коли він підійшов до свого столу, то побачив, що одне з повідомлень було від інспектора Ковальського з Кракова.
  У повідомленні просто йшлося: «Будь ласка, зателефонуйте мені».
  Ковальський відповів на дзвінок, щойно він задзвонив, і після короткого обміну люб’язностями сказав: «Ви, мабуть, пам’ятаєте інспектора Новака?»
  Хейс підтвердив, що справді пам'ятає цю людину.
  «Ну, Новак мав ще одну розмову з Пйотром Паловським після того, як ви пішли. Тепер Паловскі погодився поїхати до Ірландії, щоб очистити своє ім’я», – повідомив Ковальський.
  “Чудово. Це хороша робота, дякую, і передаємо нашу подяку Новаку також», – сказав Хейс.
  «Це не проблема, я впевнений, що Новаку сподобалося отримати згоду хлопця – очевидно, це зайняло недовго».
  «Які тоді домовленості?» — спитав Хейс.
  «Ми відправимо його на рейс Ryanair до Дубліна сьогодні вдень. Ми відвеземо його в аеропорт і доставимо до сходів літака, і ви можете домовитися, щоб його зустріли після прибуття», — сказав Ковальський.
  «Дуже добре. Йому одягнуть наручники?»
  «Не для самого польоту. Це не те, що він зможе вийти з літака, коли двері зачиняться. Ми почекаємо, поки не побачимо літак у безпеці в повітрі. Ви можете зустрітися з ним, коли він виходить з літака в Дубліні. Чи можете ви підвезти машину до літака?»
  «О так, це не буде проблемою. А як же вартість квитка? Я відчуваю, що ми повинні відшкодувати вам принаймні це».
  «Немає потреби. Ryanair був найбільш поступливим у цьому відношенні. Насправді їхній рейс був повністю заброньований, але їм якось вдалося звільнити місце для нього, і вони наполягали на тому, що зборів не буде стягувати, як вони висловилися, «в інтересах добрих стосунків з польською владою».
  «Ну це чудово. Велике вам спасибі, ми дуже вдячні за вашу співпрацю», — сказав Хейс.
  — Ні за що, — сказав Ковальський, — ніколи не знаєш, коли колись нам доведеться завітати до тебе. Зараз в Ірландії багато наших громадян, і я впевнений, що не всі вони поводяться ідеально».
  «У будь-який час, інспекторе. Я дам тобі знати, як ми з ним будемо», — сказав Хейс і завершив розмову.
  * * *
  Лайонс прибула на станцію незадовго до дев’ятої, і Хейс повідомив їй про стан Паловскі.
  «Зайдіть у Парк і попросіть їх забрати його зі сходів літака та відвезти прямо сюди. Я пропоную надіти на нього наручники під час подорожі, скоріше для ефекту, ніж для чого завгодно, але я не хочу, щоб він вистрибнув з машини в Атлоні або щось таке і створив нам ще більше проблем».
  «Гарна ідея, — погодилася вона, — я не знаю, о котрій годині прибуває рейс, але в будь-якому випадку він має бути тут об одинадцятій чи дванадцятій сьогодні».
  «Правильно. Коли він прийде сюди, переконайся, що Фланнері нагодує його та посадить у камеру. До ранку він мав би себе пожаліти».
  «Що ти робиш сьогодні?» — спитав Лайонс.
  «Я піду перевірити, чи зможу я підкласти бомбу під лаборантів. Нам потрібні результати ДНК з її квартири. Нам потрібно рухати всю цю справу трохи швидше. Ви можете викликати двох туристів у Раундстоун і подивитися, що вони для нас мають? Це якщо вони вже встали з ліжка!»
  У той момент, коли Морін підводилася, щоб піти, Хейс сказав: «Незабаром хочеш ще поїхати?»
  «Я не впевнена, що витримаю таке хвилювання», — усміхнулася вона і переконавшись, що ніхто не дивиться, перехилилася через стіл, щоб теплим м’яким поцілунком поцілувати його в губи.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Розділ тринадцятий
  Четвер, 10:00 ранку
  У Раундстоуні був прохолодний, свіжий, але чудовий день, коли двоє поліцейських прокинулися й пішли до ситної «повної ірландської» їдальні готелю Vaughan's. Після того, як їм подзвонили з Лайонса, Флінн і О'Коннор вирушили старою болотяною дорогою, прямуючи на захід до Баліконі. Вони вирішили почати з будинків, найближчих до місця, де знайшли дівчину, і працювати звідти, доки їхні пошуки інформації не вичерпаються. Потім вони знову попрямують у напрямку Кліфдена і, сподіваюся, прибудуть туди якраз під час чаю, коли люди починають збиратися в різних пабах міста.
  Поки вони їхали, слабке жовтневе сонце приходило й зникало за швидкоплинними плямами білих хмар. Був хороший вітерець, але залишався сухим, що було благом. Коли хмари проходили перед сонцем, кольори пейзажу під ними змінювалися від яскравих фіолетових і синіх до коричневих і сірих. Час від часу сонячний промінь відбивався від поверхні одного з багатьох маленьких озер і влучав у лобове скло автомобіля, тимчасово засліплюючи Флінна, який був за кермом.
  До обіду вони подзвонили у вісім будинків, найближчих до мосту, де знайшли Лізу. П’ять із них були безлюдними – замкнули й залишили майно, що належить заможнішим торговцям із Голвея та Дубліна, яке в зимові місяці не служило жодній меті, окрім збору невеликої суми податків для уряду. Зараз вони залишатимуться порожніми до Великодня наступного року, коли їхні власники знову з’являться, щоб насолодитися самотою та красою навколишнього середовища.
  Інші три будинки були зайняті дуже літніми чоловіками, які жили самі. Власності були в основному в поганому стані, фарба вицвітала, а вікна гнили, але в кожному з них був великий стос зрізаного вручну дерну, нагромадженого збоку будинку, щоб підготуватися до майбутніх зимових місяців. Автомобіль був лише в одного з мешканців. Фургон, як і його власник, бачив кращі дні, і Флінн помітив, що на широкому екрані немає диска NCT, а податковий диск застарів на кілька місяців. Фургон не мав жодних нещодавніх пошкоджень, лише багато плям іржі, які добре поєднуються з темно-зеленою фарбою, вкритою іржею.
  Жоден із чоловіків не зміг надати жодної інформації, яка була б корисною для розслідування. Усі вони сказали, що чули про аварію, але в той час вони були вдома й дивилися телевізор, оскільки була така сувора ніч.
  Наступний будинок у списку належав Геррі та Мері Магуайр. Двоє поліцейських знали, що Магуайр був на місці події в ніч, коли було знайдено тіло, тому вони підійшли до цього виклику дещо інакше.
  Коли вони їхали вузькою кам’янистою доріжкою з бур’янами, що росли посередині, до котеджу, вони побачили жінку, яка висіла на вітерці й сушилася.
  Будинок був одноповерховим котеджем з двома вікнами з обох боків дверей, які були розділені посередині, як двері стайні. Його пофарбували в темно-зелений колір під колір віконних рам. Збоку від котеджу був великий сарай з гофрованого заліза, який був досить іржавим, але все ще придатним для обслуговування. Розсувні двері були відчинені, і всередині виднівся старий трактор Ferguson T20, пофарбований у сірий колір.
  Інша менша прибудова виходила навпроти котеджу, а від неї виходив сітчастий вигін для курчат, а п’ять-шість бурих курей кудкудакали й дряпалися всередині вольєру.
  Коли вони заїхали у двір перед будинком, енергійний чорно-білий собака породи бордер-коллі підбіг, щоб привітати їх, коли вони обережно вийшли зі свого автомобіля.
  Коли жінка побачила, як двоє чоловіків виходять з автомобіля, вона перестала розвішувати одяг і підійшла їм назустріч. Вона представилася як Мері Магуайр, дружина Джеррі.
  Коли вони представилися, вона сказала: «Чому б вам не зайти, і я зроблю чашку чаю?»
  Флінн і Долан із задоволенням погодилися, і вони втрьох зайшли всередину, а собака залишилася на подвір’ї.
  Кухня була більшою, ніж можна було очікувати ззовні. У великому відкритому каміні був вбудований асортимент Стенлі, добре вичищений дерев’яний стіл посередині вистеленої підлоги та різні прилади та шафи на краю кімнати. На лавці було освітлено, і в приміщенні панувала тепла та гостинна атмосфера, доповнена запахом нещодавньої випічки.
  Самій Мері було близько двадцяти восьми чи тридцяти років. Вона була стрункою з гарною фігурою, хоча її вільні сині джинси та товстий в’язаний джемпер не справляли їй належне. Доповнила образ брюнетка з хвилястим волоссям до плечей, високими вилицями і повними червоними губами. Вона не носила макіяжу, але він їй і не був потрібен, оскільки її ідеальна шкіра та природний колір, м’яко кажучи, приємні. Обидва вважали, що Джеррі Магуайр зробив добре для себе.
  «О, дивіться, майже обід», — сказала Мері. «Чи не хочете ви, чоловіки, сендвіч до вашої чашки?»
  Поки Мері готувала щедру тарілку бутербродів із сиром і готувала велику каструлю чаю, Флінн почав м’яко розпитувати жінку, якій, здавалося, лестив його інтерес і вона явно насолоджувалася компанією.
  Мері та Джеррі Магуайр прожили в будинку вісім років з моменту одруження. У них було двоє дітей, один хлопчик і одна дівчинка шести і семи років, які залишилися з дідусем і бабусею на половину терміну. Бабуся й дідусь жили в Голуеї й пообіцяли відвезти дітей на ярмарок, який у цю пізню пору року все ще досить оптимістично працював у Солтіллі.
  Мері була з міста, як вона його називала – звичайно, Голвей. Спочатку вона познайомилася з Джеррі, коли її батьки взяли в оренду місце для караванів у Догз-Бей, коли воно ще працювало. Того року було чудове літо, спекотне й тихе щодня протягом двох тижнів, що вони там перебували. Джеррі виконував якусь дивну роботу на місці, поставив кілька додаткових кранів і полагодив електрику в дещо простому душі та туалеті.
  «Я буквально впала в його обійми», — пояснила вона, посміхаючись. «Я виходила з душової в купальнику і спіткнулася об рушник. Джеррі врятував мене від падіння, і ось ми були. У сімнадцять мені було дуже соромно, але коли він попросив мене піти з ним на музичний сеанс у Раундстоун того вечора, я не змогла встояти», — сказала вона, блищачи очима.
  «Звичайно, мама з татом не схвалювали, але ось ми через десять років, коли двоє дітей живуть у болоті!» сказала вона, все ще посміхаючись.
  «Що ви можете сказати нам про ніч, коли було знайдено тіло?» — запитав Флінн.
  «Боже, це було жахливо. Джеррі дуже запізнився, я думав, що з ним сталося щось жахливе. Ця ніч також була брудною, з сильним вітром і дощем, і коли він прийшов, він був мокрий».
  «Він розповів мені історію про те, як бідолашну дівчину знайшли біля дороги. Він дійсно був дуже засмучений. Цієї ночі ми взагалі не спали, він був такий розгублений», – розповіла вона.
  «Де він працював до тієї години?» — запитав Флінн.
  «У Раундстоуні. Він будував будиночок на дальній частині міста. Він дуже багато працює, ви знаєте, у мене немає жодних претензій у цьому напрямку", - сказала вона.
  Флінн відчув, що це було досить дивно сказати. Чи мала Мері Магуайр причини скаржитися на свого чоловіка в якійсь іншій сфері їхнього, очевидно, щасливого подружнього життя? Він вважав, що зараз краще не розбиратися в цій можливості, але він заховав її на випадок, якщо пізніше вона матиме якесь значення для справи.
  Їхній обід був завершений доброю товстою скибочкою чаю, щедро змащеного маслом, і ще чаю зі свіжозвареного горнятка.
  «Ти сьогодні не працюєш?» — запитав Долан, підводячись із-за столу, готовий піти.
  «Ні, добре, не в туристичному офісі, але тут, як ви бачите, багато роботи. Я не ходжу по четвергах у цю пору року. Нам не потрібно бути двома, і я щасливий, що маю можливість наздогнати втрачене вдома».
  Двоє чоловіків щиро подякували їй за гостинність і пішли з відчуттям, що їхній голод повністю вгамований, але вони все ще не мають нової інформації, щоб додати до розслідування, але вони погодилися, що історія Мері, здається, підтверджує те, що Джеррі сказав Gardaí у ніч, про яку йдеться.
  Решта дня пройшла безрезультатно. Знову зайшли в кілька зачинених на зиму хат. Кілька мешканців, яких вони зустріли, нічого не знали про інцидент, і в обох склалося відчуття, що якось, на якомусь рівні, тубільці згуртувалися. Хоча відкритої ворожості до їхньої присутності не було, вони могли відчути, що навіть якби хтось, у кого вони опитували, бачив, як усе відбувається перед його очима, він би не сказав ані слова.
  * * *
  Того дня Джеррі Магуайр прийшов додому рано. Він закінчив роботу, над якою працював у Кліфдені, і взяв кілька рідкісних годин відпустки, щоб повернутися додому вчасно до чаю. Коли він прийшов додому, його зустріла Мері, яка була не в найкращому гуморі.
  «Сьогодні у нас знову була ця Гардаї, яка носилася навколо. Вони були досить добрі, але ставили багато питань про вас», — повідомила Мері.
  «Вони можуть запитувати все, що хочуть. Мені нема чого приховувати. І я припускаю, що ти розповів їм усе, не моргнувши оком. Знаєш, іноді, Мері, я думаю, що ти справді товста, — сказав Джеррі, трохи глузуючи.
  «Я товстий. Я товстий – добре, це добре. Ось ми живемо посеред кривавої ніде, щоб відправити дітей назад до моїх батьків, щоб вони трохи пожили в цивілізації, ми витратили всі гроші. Я не був у відпустці за вісім років, відколи я з тобою одружився, і тобі тут ніколи навіть не було добре. А ти називаєш мене товстим!» — сказала вона, підвищуючи голос на одну-дві октави.
  Джеррі Магуайр сильно вдарив свою дружину по обличчю тильною стороною долоні, від чого вона похиталася через кімнату, через що вона втратила рівновагу та впала на раковину.
  «Так, ти великий хулігану. Можеш пити чай, — сказала вона, кидаючи його тарілку з яйцями на підлогу, — і можеш спати сьогодні в сараї — знову. Ти не підійдеш до мене, це точно».
  * * *
  Рейс Ryanair із Кракова приземлився о шостій хвилині, на п’ятнадцять хвилин раніше розкладу. Польська поліція влаштувала, щоб Паловського зняли з рейсу першим, і щойно він дістався до сходів літака, його зустріли двоє спецвідділів гвардії, які взяли його, одягли наручники та посадили в задню частину літака. Мондео без маркування.
  Під час поїздки до Голвея з поляком не було розмови. Дорогою вони також не зупинялися, тож була лише дев’ята година, коли вони доставили Паловскі до сержанта Фланнері на стійці реєстрації станції Garda в Голвеї.
  Паловського забезпечили їжею на винос із найближчої бургерної та помістили на ніч у камеру без ременя, шнурків і краватки. Фланнері перевіряв його щогодини чи близько того, і він, здавалося, спав більшу частину часу, можливо, розмірковуючи про свою долю, коли настав ранок.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Розділ чотирнадцятий
  П'ятниця, 8:00 ранку
  Якимось чином газети дізналися про повернення Паловскі до Ірландії. «Підозрюваний поляк повертається до Голуея», — читав заголовок у Connaught Tribune.
  «Те, що нам не потрібно», — сказав Хейс Морін Лайонс за ранковою кавою в офісі Хейс.
  «Чи можете ви залучити до цього людей із зв’язків зі ЗМІ та попросити трохи місця на день-два? Пообіцяйте їм, що ми повідомимо їм про будь-який розвиток подій, але ми повинні мати можливість пересуватися без зграї журналістів у нашій дупі», — сказав Хейз, відчуваючи роздратування, що ця інформація просочилася.
  «Будь-які новини від хлопців із Заходу?» запитав він.
  «Нічого особливого», — сказала вона, розповідаючи про візит до будинку Мері Магуайр. «Чесно кажучи, у цю пору року там досить безлюдно».
  «Добре, давайте повернемо їх, якщо ніхто не підійде».
  «Я хочу сьогодні взяти Паловскі на реконструкцію. Ви можете записувати все, що він говорить. Ми змусимо його керувати однією з машин для басейну, щоб зробити це реалістичним, і поїдемо по під’їзді до Балліконі, де він нібито викинув свою сестру з машини під дощем», — сказав Хейз.
  «Попередьте його, перш ніж ми підемо», — додав він.
  «Ви отримали щось із лабораторії вчора вдень?» — спитав Лайонс.
  «Дрімотаки кажуть, що до понеділка вони отримають звіт про ДНК. Вони кажуть, що взяли чотири різні зразки сперми з відра для сміття в її спальні та ще незліченну кількість із простирадл. Спочатку вони зосереджуються на чотирьох зразках. Вони кажуть, що вони повинні мати щось до ранку понеділка", - сказав він.
  «Будь-які плани на вихідні?» — спитав Хейс.
  «Ще ні, але я завжди сподіваюся», — відповіла вона, посміхаючись своєму босові.
  О десятій годині вони вивели Пйотра Паловського з камери, де він провів дуже незручну ніч. Він нервував, мабуть, передбачаючи ще трохи лікування Новака.
  Вони окреслили план, пояснивши, що він все ще під застереженням, і вийшли на вулицю, щоб знайти сірий Opel Astra, який вони замовили на реконструкцію.
  Погода була прохолодною та сухою, але похмурою, і невдовзі південно-західний вітер спричинив ще більше атлантичного дощу в регіоні.
  Вони виїхали вздовж N59, проїхали повз Університет і далі через Мойкуллен у напрямку Отерарда. Паловський здебільшого мовчав, лише зрідка коментуючи якісь місцеві особливості, коли вони проходили повз.
  Лайонс намагався залучити чоловіка до розмови про його сестру. Вона запитала, чи були вони близькою родиною під час дитинства. Чим заробляли на життя їхні батьки, де вони їздили на канікули в дитинстві та до якої громади вони належали в Кракові. Паловський сказав, що вони були досить щасливі, але в комуністичні часи було дуже важко. Його батько працював у страховій сфері, і він важко працював за невелику за європейськими мірками зарплату. Його мати працювала державним службовцем і іноді її запрошували викладати в початковій школі, коли не вистачало кваліфікованих учителів.
  Він сказав, що коли комунізм закінчився, все змінилося. Компанію його батька було приватизовано, і він почав заробляти краще – не цілий статок, але достатньо, щоб вкладати щомісяця, коли найнеобхідніше буде оплачено.
  Ліза завжди була розумною, отримувала хороші оцінки в школі. Одного дня вона сказала, що хоче бути лікарем. Не лікар, а лікар-психолог. Містер Паловскі економив як божевільний і позичав у своїх братів, щоб відправити Лізу до Ірландії вчитися та здійснити її мрії.
  «І що вона зробила?» — сказав він, стукаючи долонею по керму, — вона помочила йому в обличчя. Курва!»
  У Maam Cross вони зупинилися, щоб випити кави в сувенірному, продуктовому магазині, кафе Peacock, яке намагалося задовольнити потреби кожного в будь-який час і було єдиним комерційним підприємством на багато миль. Вони раділи перерві та нагоді розім’яти ноги, і хоча дощ був загрозливим, а небо густо-сірим, він поки що втримався.
  Відразу після перерви Хейс наказав Паловскі повернути ліворуч на R341 до Раундстоуну. Паловскі пригальмував, щоб проїхати вузькою та звивистою дорогою. Вони проминули Рибалку Рест, де розгалужувалася дорога на Кашел і продовжували рух до села Раундстоун. Того сірого дня наприкінці жовтня Раундстоун був практично безлюдний, головною вулицею повільно звивався лише маленький зелений фургон An Post. Навіть автостоянка навпроти готелю Вогана була майже порожня.
  Коли вони проїхали повз Гуртін і Собачу затоку, Паловскі знову похмурився, і, відображаючи його настрій, хмари потемніли й почався дощ. Лайонс знову почав його досліджувати, коли вони повільно прямували через стару болотяну дорогу до Баліконі.
  «Про що ви з Лізою говорили в цей момент?» — запитала вона.
  «Вона розповідала мені про те, що робила. Вона сказала, що це почалося як спосіб заробити трохи додаткових грошей, щоб допомогти їй у коледжі. Одного вечора вона була на вечірці і випила досить багато. Один із викладачів запропонував їй сто євро, щоб переспати з ним, і оскільки він їй усе одно сподобався, вона сказала «чому б і ні». Перш ніж вона це усвідомила, вона заробляла тисячу двісті євро на тиждень, але їй довелося залишити більшу частину навчання, щоб знайти час для свого «бізнесу».
  «Одного разу вона навіть відправляла гроші додому, мовляв, у неї підробіток, і він їй не потрібен. Тьфу – брудні, брудні гроші, – посміхнувся він.
  Лайонс не могла не думати, що Ліза Паловскі не така вже й погана. Зовсім не типова дівчина для ескорту. Вона дивувалася, скільки інших студентів із Польщі та інших бідніших країн Східної Європи не вчинили б точно так само, якби вони були благословенні її гарною зовнішністю та опинилися у далекій країні.
  Коли вони підійшли до Балліконі, Хейс сказав Паловскі надати поточний коментар щодо того, що саме сталося того вівторка ввечері. Він хотів кожну деталь.
  «Ми їхали саме тут, коли задзвонив телефон Лізи. Вона видобула його з кишені пальта й збиралася відповісти. Мені було ясно, що це був один із її клієнтів. Я дуже розсердився. Я вихопив у неї телефон, відчинив вікно і викинув цю річ. Вона кричала на мене, що це єдиний номер, за яким її клієнти можуть зв’язатися з нею, і він їй дуже потрібен. Вона благала мене зупинитися, щоб знайти його, але я не хотів. Я просто продовжував їхати».
  «Погода була жахлива. Дощ йшов по машині, і я погано бачив. Я теж розплакався, слухаючи свою прекрасну сестру, яка так легко стала повією», — сказав він.
  «Я кричав на неї, а потім машина раптово врізалася в край стіни, і ми, звичайно, зупинилися. Я не знала, що робити. Я боявся, що машина знову не поїде. Ліза сказала мені відійти трохи назад, і, оскільки в неї було гарне пальто, вона вийде та подивиться, які пошкодження. Коли я побачив її на вулиці у світлі фар, у мене спалахнуло натхнення. Я дивився на неї, яка стояла у своєму шикарному новому одязі, виглядала досить гарно, її волосся розвівалося на обличчі на вітрі, і я просто не міг цього витримати», – сказав він.
  «Я швидко повернув машину заднім ходом до того шлюзу, повернув і поїхав. Мабуть, вона зрозуміла, що відбувається, бо підійшла до машини і почала бити по вікнах. Я замкнув двері, але вона почала кричати: «Петре, Петре, що ти робиш?», але я не звернув на неї уваги і просто повертав машину, а потім поїхав у ніч, залишивши її на узбіччі дороги. Я її не образив, але я відповідальний», — схлипнув він, сховавши голову руками.
  Тепер «Астра» зупинилася на узбіччі біля стіни, у яку Паловскі врізався тієї ночі, коли загинула його сестра. Хейс сказав йому вимкнути двигун і віддати ключі, а потім сказав Паловскі вийти. Хейс і Лайонс теж вийшли, і всі троє стояли під дощем. Хейс змусив Паловскі показати їм, де саме він зупинився тієї ночі, і вказати на ворота, куди він звернув заднім ходом, щоб повернути машину.
  «Отже, ти був у люті на свою сестру, тут, нікого поруч. Вона спровокувала вас, а потім був телефонний дзвінок від одного з її гравців. Мені здається, ти зовсім втратив самовладання і пішов за нею на вулицю, підняв камінь з мосту, що впав на дорогу, і вдарив її по голові. Хіба це не те, що насправді сталося, Пйотре, чи не так?» — запитав Лайонс.
  «Ні, ні, звичайно, ні. Я казав тобі, я поїхав і залишив її. Вона була добре. Як ти думаєш, що я почуваю тепер, коли її тут убили? Мені доведеться жити з цим усе життя. Мені б хотілося, щоб це мене перекинули головою, а не Лізу. Це так жахливо, — схлипнув він.
  «Ну, вона навряд чи була добре, тепер вона була Пьотр?» — перервав Хейс. — Надворі, в негоду, за милі звідусіль на чужій дорозі, покинувши брата, якого вона любила й поважала. Ні, сер, зовсім не добре».
  «Слухай, чому б тобі не сказати нам, що насправді сталося, Пйотре?» — сказав Лайонс більш м’яким тоном. «Покінчи з цим. Ви почуватиметеся краще, і ми можемо видати тіло Лізи, щоб її можна було поховати – не залишайте її лежати на холодній плиті в морзі. Це не буде так погано. Ймовірно, все одно більшу частину свого покарання ви відбудете в Польщі».
  «Слухай, я тобі кажу, я не повинен був залишати її тут. Я знаю це, і мені щиро шкода за те, що з нею сталося. Я ніколи собі не пробачу, і якби я міг повернути час назад, я б вчинив зовсім інакше. Але я не завдав їй шкоди. Я не міг цього зробити. Ви повинні мені вірити, ви повинні».
  * * *
  «Морін, криміналісти все ще знайшли орендовану машину Паловскі?» — запитав Хейс на станції.
  «Так, це в гаражі, покритому брезентом».
  «Добре, нехай вони оглянуть килим у просторі для ніг водія. Якщо Паловскі вийшов з машини, щоб убити свою сестру, він приніс гравію або піску Ballyconnee назад у машину на своїх черевиках. Мабуть, небагато, враховуючи погоду. Проаналізуйте все, що вони знайдуть на підлозі, і порівняйте з дорожнім піском на місці події».
  Коли вона зателефонувала в лабораторію судово-медичної експертизи, Морін повернулася в кабінет Хейс.
  «Що нам тепер робити?»
  «Ми мало що можемо зробити до понеділка. Тоді ми проведемо експертизу автомобіля та квартири. Подивимося, що це принесе", - сказав він.
  «Як ти думаєш, це був брат?» — запитала вона.
  «Напевно. Але нам доведеться дуже важко довести це, якщо він не зізнається. Можливо, нам варто запросити інспектора Новака, щоб вибити з нього це».
  «Можливо». Лайонс на мить замовк, а потім продовжив: «Слухай, у мене є ваучер на нічліг та сніданок у Кілларні. У них є вільні номери на завтрашній вечір. Хочеш?»
  «Так, добре, звучить весело. Чому б мені не забрати вас до вас завтра вранці, скажімо, о десятій?»
  «Круто. Ти ввійшов», – сказала вона.
  Назад подумавши, вона сказала: «Що нам робити з Паловскі?»
  «Залиште його внизу. Кілька днів там, живучи за рахунок найкращого фаст-фуду Голвея, може трохи розв’язати йому язик. Ми поговоримо з ним у понеділок».
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Розділ п'ятнадцятий
  Понеділок, 8:00 ранку
  Лайонс була за своїм столом, коли Хейс прибув у понеділок вранці. Вони обоє все ще купалися в теплому сяйві ночі в Керрі. Їм це надзвичайно сподобалося, залишивши позаду всі тривоги справи та насолоджуючись спокоєм і красою сільської місцевості навколо Кілларні.
  Повернувшись у реальний світ, черговий сержант розповів їм, що Паловскі провів похмурі вихідні в камерах. Сержант намагався залучити його до розмови, але він не мав цього, підозрюючи, що дружнє ставлення сержанта було хитрістю, щоб отримати від нього інформацію та передати її детективам.
  «Ще є думки про поляка?» запитав Лайонс.
  «Давайте дочекаємося висновків судово-медичної експертизи, а потім подивимося, що ми можемо з ним зробити. Поки що він нікуди не піде, це точно».
  О дев'ятій прибули інші двоє членів команди. Вони обдзвонили кожну окуповану власність уздовж старої болотяної дороги, неподалік від місця вбивства, і не знайшли абсолютно нічого. Того вівторка ніхто не бачив і не чув нічого незвичайного, насправді ніхто взагалі нічого не бачив, звичайного чи іншого.
  Хейс попросив Флінна повернутися до гаража, де зберігалася машина Паловскі, і поспішити з аналізом піску з місця для ніг водія.
  Невдовзі після цього надійшов детальний висновок судово-медичної експертизи з квартири Лізи. Хейс привів Лайонса до свого кабінету й передавав їй кожну сторінку, коли закінчував її читати. Його увагу привернула третя сторінка.
  «Ну, трахни мене, — вигукнув він, — ти не повіриш цьому!»
  Хейс дивився на результати ДНК із кошика для макулатури, який було взято з-за ліжка в кімнаті Лізи. Третій запис показав, що ДНК Джеррі Магуайра була знайдена в тканині, забарвленій спермою, а також на простирадлі.
  Хейс передав сторінку.
  «Христе! Такий милий щасливий одружений різноробочий Джеррі був клієнтом Лізи», — сказала вона, не вірячи в те, що прочитала.
  «Так, я знаю. Якщо це він, то він крутий клієнт, і не забувайте, що у нього є алібі. Як ти думаєш, як нам грати?»
  «Я думаю, що ми повинні забрати його з дому з розміченою патрульною машиною, синіми фарами і всім іншим. Приведіть його сюди і дайте йому трохи попотіти», — сказала вона.
  «Згоден. Але перед цим я хочу поговорити з тим, хто дав йому алібі в Раундстоуні, де він мав працювати тієї ночі. Якщо ми зможемо це відкрити, у нас може бути наша людина», — сказав Хейс.
  «Давайте зачекаємо, поки він сьогодні ввечері вдома, перш ніж підняти його. У будь-якому випадку після настання темряви це буде більш драматично, і це дасть нам шанс вибратися туди й перевірити це алібі».
  * * *
  Коли Хейс і Лайонс наблизилися до Раундстоуну, погода була все ще сірою та похмурою. У пабі О'Дауда вони запитали дорогу до дому Ґераті та скористалися нагодою, щоб поласувати смачним салатом з копченим лососем. Хейс хотів би випити пінту смачного крему Guinness, але стримався, щоб повністю зосередитися на своїй роботі.
  Вони знайшли місце, де нібито працював Магуайр, вгору по звивистій вузькій одноколійній дорозі за містом. Дорога була вкрита дьогтем, але поверхня розпалася під частим сильним дощем, і їхня машина хиталася й натикалася на численні вибоїни, перш ніж вони під’їхали до котеджу ліворуч від провулку, звідки відкривався неймовірний краєвид на гавань Раундстоун і на море. Джим Джераті фарбував котедж зовні, коли під’їхали двоє детективів. Він з цікавістю подивився на їхню машину та на двох, що з неї вийшли. Ґераті був чоловіком років п’ятдесяти, одягненим у брудну сіру футболку та сильно заплямовані сині джинси. Його чималий пивний живіт добре звисав над поясом, а жирне сиве волосся та рум’яні щоки доповнювали образ людини, яка не надто вибаглива ні до свого зовнішнього вигляду, ні до свого загального самопочуття.
  Хейс познайомив їх і запитав, чи можуть вони поговорити вдома.
  Вони пробралися до вітальні невеликого котеджу, де ще тривала робота, щоб привести приміщення до прийнятного стандарту. Треба було багато зробити. Підлога, хоч і вкрита великими кам’яними плитами, була нерівною, а деякі з них мали сильні тріщини, через що поверхня була грубою. У великому відкритому каміні стояла підставка для чайника чи каструлі, а залишки дернового вогнища, що тепер охололо в решітці, виділили запах попелу, частину якого явно рознесло по кімнаті через протяг. На стіні ліворуч від старого каміна висіла фотографія президента Джона Ф. Кеннеді в рамці, але відповідну фотографію праворуч від комина, на якій мав бути зображений Папа, було видалено, залишивши чорний контур навпроти майже біла стіна.
  «Ти сам тут живеш?» — спитав Лайонс, зауваживши, що в закладі дуже мало меблів — лише голий дерев’яний стіл із пакетом молока на ньому та два потерті стільці з рейками.
  «Зовсім ні», — грубо відповів Ґераті, наче детектив мав знати, що краще не ставити таке дурне запитання.
  «Я успадкував це місце в минулому році, коли помер мій батько, і планую на наступне літо, щоб віддати його туристам», — сказав він.
  «Хто тобі допомагає в роботі?»
  «Я роблю це сам, як бачите, але в мене є кілька хлопців, які займаються деякими спеціальними речами — кухнею, електрикою, сантехнікою».
  «Хто у вас на кухні?» — запитала вона.
  «Ваш чоловік Магуайр допомагає мені, коли має час. До біса, він теж корисний, я краще зроблю це сам. Він надто зайнятий, і коли приходить, то робить лише трохи, а потім знову їде». Ґераті захрипів і відкашлявся гучним, рідким кашлем, наче промовлене довге речення було занадто важким для його тендітних легенів. Він побагрів, перш ніж зрештою опанувати себе.
  «Чи можете ви підтвердити, що містер Магуайр був тут минулого вівторка між п’ятою та дев’ятою годиною, містере Джераті?» Ліонс продовжував.
  «Якщо він каже, що був, значить, був. Я не звертаю особливої уваги на дні, якщо чесно. Чому – що він зробив?»
  «Ви дали інформацію одному з наших колег, що Джеррі Магуайр точно був тут і працював над вашою кухнею в той час. Ви можете це підтвердити?» Лайонс відповіла на нього, намагаючись не показувати свого розчарування.
  «Послухайте, Магуайр приходить і йде, коли йому заманеться. Він попросив мене сказати, що він тут, якщо хтось запитає, тож я сказав саме це. Тепер ви можете залишити мене в спокої, щоб я продовжив свою роботу, поки світло не почне гаснути?» — сказав Ґераті, встаючи з-за столу.
  Лайонс вирішив більше не продовжувати. Не було сенсу. Але їм обом було ясно, що так зване алібі Магуайра було марним.
  Вони залишили Раундстоун і попрямували до Кліфдена, де мали намір домовитися про арешт Геррі Магуайра разом із сержантом Малхолландом. Коли вони дісталися до вокзалу Гарда, Малголланд був там сам і дуже легко перебирав купу паперів.
  Хейз розповів Малхолланду про план підняти Джеррі Магуайра пізніше того вечора та доставити його до Голвея. Малголланд сказав, що Джим Долан був вихідний на день, і що він мав із собою автомобіль Garda, його власний автомобіль наразі несправний. Малголланд подумав, що Долан може відвезти свою стару матір до Голвея на прийом до лікарні.
  «Ти краще переконайся, що і він, і машина повернуться сюди до восьмої години», — недовірливо сказав Хейс.
  «О, до речі, доктор шукав вас раніше. Сказав, що не може вас підняти по мобільному. Він запитав, чи можете ви йому зателефонувати», — сказав Малхолланд.
  Хейс зателефонував на номер Джуліана Додда зі стаціонарного телефону на станції, але йому сказали, що лікар пішов на годину чи дві, і що він передзвонить Хейсу, коли повернеться.
  * * *
  Джуліан Додд, тримаючи слово, зателефонував Хейсові на вокзал Кліфден Гарда, щойно той повернувся до свого столу.
  «Інспекторе, я хотів подзвонити вам щодо двох речей, які можуть бути цікавими, хоча я не зовсім впевнений, якщо бути чесним», — сказав Додд.
  «По-перше, я розмовляв із хлопцями-криміналістами. Немає жодного сліду будь-якого піску чи піску в просторі для ніг водія орендованого автомобіля, яким керував молодий Паловскі – у будь-якому випадку, нічого з нашого Балліконні. Але ось кумедна річ. Минулого тижня я трохи попрацював над дівчиною і розчесав їй волосся. Я знайшов дрібні піщинки в її волоссі та правому вусі. Щоб бути впевненим, я відправив їх на аналіз, і вгадайте що?» — сказав він, продовжуючи без паузи, — вони виявилися ошурками!
  «Тирса!» — вигукнув Хейс, здивовано дивлячись на Лайонса.
  «Так, і є ще щось. Аналіз показує, що це дуже особливий вид тирси. Самі ошурки походять із плити МДФ високої щільності, але з ошурками змішані частинки темно-сірого композитного матеріалу, тому виглядає так, ніби вони прийшли з кухонної стільниці чи чогось подібного», — сказав Додд.
  «Добре, док. Дякую за це. Це може бути дуже важливо. Переконайтеся, що ці зразки ретельно збережені для нас, чи не так?»
  «Звичайно. Не треба питати, — сказав Додд і поклав трубку.
  Хейс розповів про дзвінок Морін Лайонс.
  «Давай, — сказала вона, — у нас є час повернутися до котеджу Ґераті й зібрати кілька власних зразків, перш ніж привезуть Магуайра. Ходімо».
  Вони поїхали старою болотяною дорогою назад до Раундстоуну так швидко, як дозволяла хвиляста поверхня, щоб їм обом не стало погано. Повернувшись на котедж, Ґераті щойно закінчив фарбувати будинок зовні в умовах тьмяного світла й пакував свої пензлі, драбину та інше обладнання. Йому не дуже приємно було побачити повернення двох детективів.
  «Що тобі цього разу?» — грубо запитав він, коли двоє підійшли до нього.
  Він неохоче дозволив їм зібрати трохи тирси, зібраної з основи кухонної стільниці, але коли вони попросили невеликий обрізок самої стільниці, він став милим і попросив у них квитанцію.
  Лайонс був готовий до такого роду дурниць.
  «Звичайно, містере Джераті, це не проблема. Але вам доведеться супроводжувати нас на вокзал Кліфден Гарда і підписати заяву про те, що ці зразки були взяті з вашої кухні. Це може зайняти кілька годин. А ще є дрібниця щодо алібі, яке ви спочатку надали для містера Магуайра. Вам доведеться скасувати це і надати нам належну заяву про той вівторок. Можуть бути навіть звинувачення, що випливають із вашої початкової історії», – сказала вона.
  «Ах, до біса з вами обома. Геть з моїх очей, — прогарчав він, розвернувся й продовжив наводити порядок у своєму малюнку.
  Морін посміхнулася сама собі.
  * * *
  Пальова машина «Кліфден», за кермом якої був Джим Долан, підскочила ґрунтовою дорогою до будинку Джеррі Магуайра, блимаючи синіми вогнями. Коли Долан заїхав у двір і зупинився біля фургона Магуайра, він на мить увімкнув сирени, щоб додати події ще більше драматизму.
  І Джеррі, і Мері Магуайр з'явилися в дверях, і Долан пояснив, що він заарештовує Геррі Магуайра за підозрою у вбивстві Лізи Паловскі, і зачитав йому його права.
  Попри багато протестів і багато сліз Мері, Джеррі нарешті посадили в задню частину патрульної машини. Долан зараз був досить розбитий, тож агресивно поїхав назад смугою, коли підвіска старого Форда валилася на кам’янисту доріжку. Він, згідно з інструкцією, змусив блимати синіми вогниками. Магуайр почав говорити з Garda, але Долан сказав йому мовчати. Для нього було б краще, якби він нічого не говорив у цей момент, зазначила Гарда.
  * * *
  Хейс і Лайонс повернулися на станцію Голвей Гарда, зупинилися в лабораторії судово-медичної експертизи, щоб залишити зразки, взяті з котеджу Ґераті.
  Коли Магуайр прибув після карколомної поїздки з Баліконі, він був приголомшений і злий водночас. Його провели в кімнату для допитів і дали чашку чаю, перш ніж до нього приєдналися Хейс і Лайонс.
  Щойно вони увійшли до кімнати, Магуайр почав протестувати проти своєї невинності.
  «Я лише намагався допомогти. Це так неправильно. Ви не маєте права вирвати мене з дому на очах у моєї дружини. Вона збентежена. Мені потрібно повернутися до неї додому, — продовжував він.
  Коли він зупинився, щоб перевести подих, Лайонс отримав шанс почати її допитувати.
  «Бачиш, Джеррі, ти був не зовсім відвертий з нами, чи не так?»
  «Розкажи нам усе про себе та Лізу Паловскі».
  «Я не розумію, що ви маєте на увазі. Все, що я знаю, це те, що я зупинився, щоб побачити, чи можу я допомогти, і подивитись, що це для мене робить. Мені слід було залишити це в спокої, — сказав він, відводячи погляд у бік пустої кімнати, ніби даючи зрозуміти, що справу завершено.
  «Але ви знали дівчину ще до того, як нібито натрапили на сцену тієї ночі, Джеррі, чи не так?» Лайонс продовжував.
  «Про що ти говориш? Звичайно, я її не знав. Це божевілля!»
  «Це божевільно. Ну як же тоді ми знайшли твою сперму на серветці в її спальні, а ще більше її на простирадлах. Як ви думаєте, як це потрапило?» — спитав Лайонс.
  «Це нісенітниця. Ти вигадуєш. Ти намагаєшся підставити мене. Я чесна працююча людина з прекрасною дружиною і щасливим шлюбом», — наполягав він.
  «Так, Мері чудова дівчина, гаразд, — вставив Хейс, — це змушує вас задуматися, чому ви хочете витрачати свій час на трахання з повією».
  «Це дурниця. Ви зробили помилку. Випустіть мене звідси, — крикнув він.
  «І ще питання про те, де саме ви були в той вівторок до того, як нібито з’явилися там, де в канаві лежала Ліза», — сказав Лайонс.
  «Я сказав тобі. Я працював у котеджі Джима Джераті, роблячи кухню», — відповів Магуайр.
  «Гарно, Джеррі. Дуже добре, — сказав Хейс, нахиляючись через стіл, щоб наблизити своє обличчя до обличчя Магуайра. «Просто Джим Джераті цього не підтвердить. І більше того, він каже, що ти сказав йому сказати, що ти там, якщо хтось запитає».
  «Я скажу тобі, що зараз станеться, Джеррі. Ми з сержантом Лайонсом витратимо годину або близько того, щоб наздогнати деякі документи. Ви можете залишитися тут і прийняти рішення почати говорити правду. Вам потрібно щось поїсти?» — спитав Хейс.
  «Я не голодний. Мені просто потрібно піти звідси назад до Мері».
  «Цього не станеться, Джеррі. Поки ти не почнеш бути з нами чесним, — додав Лайонс, підводячись, щоб піти.
  * * *
  Повернувшись до офісу Хейс, Лайонс подзвонив у лабораторію судово-медичної експертизи. Вони домовилися, щоб технік залишився, щоб порівняти фрагменти, знайдені на мертвій дівчині, зі зразками, які вони зібрали з підлоги котеджу Гераті. Закінчивши розмову, вона повідомила Хейсу, що тести тривають, але на цьому етапі існує дев’яностовідсоткова ймовірність хорошого збігу. Якби вони змогли зібрати більше пилу з волосся дівчини, процес був би швидшим.
  «Для мене дев’яносто відсотків цілком достатньо», — сказав Хейс Лайонсу.
  * * *
  Вони принесли ще чаю в кімнату для допитів, коли продовжили допитувати Джеррі Магуайра.
  «Тепер. Чи можемо ми ще раз поговорити з тобою, Джеррі?» — сказав Лайонс, ставлячи перед собою пластикову чашку з чаєм.
  «Гаразд. Слухай. Я кілька разів їздив з Лізою в Голвей. Це нічого не означало, це був просто секс. Останнім часом Мері, схоже, зовсім розвіялася, і, знаєте, у людини є потреби».
  Далі він розповів, як познайомився з нею, коли виконував електромонтажні роботи в її будинку. Вона була добра до нього, напоїла його чаєм і печивом, і одне призводило до іншого, поки вони не закінчилися сексом три чи чотири рази. Він заплатив їй двічі, але інші два рази він попрацював над її квартирою в обмін на секс. Він знав, що вона ескорт, але він сказав, що це не так між ними, це були більше, ніж просто комерційні стосунки. Вони теж багато говорили. Про її життя в Польщі та її родину. Джеррі також багато розповідав їй про себе. Про Мері, його перше кохання, і про те, як між ними почалися проблеми. Як вони багато сварилися, і як останнім часом секс став рідкістю.
  «Коли ти востаннє був з нею?» — спитав Лайонс.
  «У понеділок, за день до її смерті. Вона хотіла, щоб на кухні поставили додаткову розетку для нової кавоварки, яку вона купила в Аргосі. Отже, я пішов туди, і після того, як я встановив нову вилку, ми займалися коханням».
  «Це стара історія, — подумала Лайонс. Клієнт майже закохується в ескорт і завжди думає, що з її боку це щось більше. І Ліза Паловскі дуже добре вміла б розвивати ці почуття у своїх клієнтів. Лайонс була впевнена, що якби ви запитали про це Джеймса Макмехона та Джеррі Бірна, вони б сказали, що вони також були для неї особливими – більше, ніж просто джерелом грошей. Дійсно, Макмехон уже сказав їм, що робив їй послуги, возив її по магазинах. У крайніх випадках гравець намагається врятувати дівчину від розпусного життя, і зазвичай в результаті отримує серйозні травми. Ці дівчата інстинктивно знають, як розігрувати своїх клієнтів. Наскільки довірливі деякі чоловіки, подумала вона.
  «Отже, що сталося наступної ночі, Джеррі?» — спитав Лайонс.
  «Це так, як я сказав. Я їхав додому під дощем і натрапив на вас на мосту. Я не міг повірити, що це Ліза. Я поняття не мав, що вона там робила і як туди потрапила. Я був дуже засмучений. Це було жахливо. Вона була дуже гарна дівчина, знаєте, і ось вона лежить у болоті мертва. Це було неймовірно», – сказав він.
  «Ну, Джеррі, це не зовсім правда, чи не так?» Хейс сказав.
  «Звичайно, так. Це як я сказав».
  «Тоді, Джеррі, як ти поясниш, що ми знайшли сліди тирси у волоссі дівчини? Тирса, яка збігається з ошурками з котеджу Гераті, і яку ми могли чітко побачити на вашому одязі, коли вперше розмовляли з вами на місці події?» — спитав Лайонс.
  «Він, напевно, впав з мене, коли я там стояв», — сказав Магуайр, швидко розмірковуючи.
  «Я так не думаю. Ми також знайшли тирсу в правому вусі Лізи. Той бік її голови був у канаві під водою. Він, мабуть, потрапив туди до того, як вона впала», — сказав Лайонс.
  Магуайр нахилився вперед, схопивши голову руками, і почав ридати. Усе його тіло тремтіло, а сльози текли вільно. Через деякий час він зізнався, що насправді сталося тієї страшної ночі на старій болотній дорозі.
  Він їхав додому близько восьмої години, коли побачив Лізу, яка сиділа на стіні мосту, мокра від дощу, просто сиділа. Його розум зашкалював. Що вона робила тут, так близько від його дому? О ні Вона прийшла розповісти про них Мері. Як він пообіцяв забрати її з її поганого життя й подбати про неї. Вона збиралася зруйнувати його шлюб і зруйнувати сім'ю. Він просто не міг цього допустити. Він зупинив фургон і вийшов. Коли Ліза побачила, хто це був, вона підбігла до нього й обняла його за шию, ридаючи: «Відвези мене додому», — сказала вона, «відвези мене до свого дому, Джеррі».
  Вона вчепилася в Джеррі, як ліпа, міцно тримаючи його до себе. Вона постійно просила його відвезти її додому, щоб вони тепер могли бути разом, як хотіли. Голова Джеррі бідкалася. Він бачив, як втрата його сім’ї, втрата Мері та його репутація зникали на його очах, і він знав, що повинен позбутися Лізи, перш ніж хтось виявиться дорогою і побачить їх разом.
  «Ти знаєш, що я не можу відвезти тебе додому, ти, дурна суко! Що ти взагалі тут робиш? Безсумнівно, прийшла сюди, щоб знищити мене, — кричав він їй, перекриваючи шум вітру. Все, що вона могла сказати у відповідь, було: «Ні, ні, Джеррі, я хочу тебе. Ми можемо бути разом, візьміть мене з собою додому».
  Джеррі почав втрачати самовладання. Лютий гнів зростав у ньому, підживлюваний сильним бажанням самозбереження та потребою позбутися цієї жінки, перш ніж було завдано реальної шкоди.
  Він різко відштовхнув її, а коли вона повернулася до нього спиною, він підняв камінь із верхньої частини стіни й сильно вдарив її по потилиці. Вона впала на землю, з рани текла кров. Джеррі все ще був роздратований і відкотив її на узбіччя та штовхнув у кювет. Він знав, що вона мертва – світло зникло з її очей, і вона перестала дихати.
  Коли він заспокоївся, він почав відчувати докори сумління за те, що щойно зробив, але знову ж таки, його інстинкт збереження був сильним, і план почав формуватися в його стурбованому розумі. Поблизу нікого не було, ніхто не бачив, що сталося, і якщо він був трохи хитрим, то відчув, що міг би уникнути вбивства. Йому просто потрібно було зберегти голову.
  Він відвіз фургон назад до старого покинутого місця караванів у Собачій затоці. Він переліз через стіну і використав старий зруйнований туалетний блок, щоб очиститися та видалити будь-які сліди дівчини зі своїх рук та одягу. Тієї дикої ночі це місце було примарним, вітер свистів крізь розбиті вікна, а дощ хльостав жерстяний дах. На щастя, у старих кранах текла вода, і він зумів побіжно помитися й почистити, хоча не було рушника, яким можна було б витертися. Але наразі він був спокійний і визначився з планом, який мав би зрозуміти його, доки він був здоровий.
  Потім він поїхав назад і зупинився, коли побачив поліцію, що крутиться навколо місця події, видаючи, що він щойно прийшов з роботи.
  * * *
  Вони взяли повну заяву від Джеррі Магуайра, де він зізнався у вбивстві Лізи Паловскі на старій болотяній дорозі того жахливого вечора вівторка. Його знову помістили в камери, доки наступного ранку він не виступив перед судом в окружному суді Голвея, де поліція очікувала, що він залишиться під вартою до призначення дати суду.
  Мері Магуайр з’явилася на вокзалі Гарда в Голвеї невдовзі після того, як прибув Джеррі. Жінка Garda була знайдена, щоб доглядати за нею, поки її чоловік проходив процедуру. Вона була в жахливому стані, стверджуючи, що її чоловік хороша людина і абсолютно не здатний заподіяти шкоди іншій людині, не кажучи вже про жінку.
  Хейс зателефонував суперінтенданту, щоб повідомити його про розвиток подій. Він був задоволений результатом і привітав і Хейс, і Лайонса, і решту команди за їх хорошу роботу, щоб завершити справу. Він сказав Хейсу переконатися, що судово-медична експертиза в хорошому стані, додавши: «Ви знаєте, як важко в наші дні отримати засудження виключно на основі зізнання». Хейс запевнив його, що у них достатньо інформації про Магуайра, щоб засудити його навіть без зізнання, але він, звичайно, переконається, що всі докази будуть збережені для підготовки до суду.
  "Я думаю, що він, ймовірно, визнає себе винним, коли справа дійде до цього, чесно кажучи", - сказав Хейс.
  Повернувшись у його офіс, Лайонс і Хейс розбили пляшку віскі, щоб випити для успішного закриття справи, яка була дуже складною для них обох. О'Коннора та Флінна не було й сліду – вони погодилися, що завтра вони зможуть відсвяткувати.
  «Що нам робити з поляком?» — спитав Лайонс. «Ми повеземо його назад до Кракова?»
  «Навряд чи. Знаєш, це не Томас Кук, — усміхнувся Хейс. «Ми дамо йому п'ятдесят євро і відпустимо вранці. Він сам знайде дорогу додому. О, і нагадайте мені зателефонувати Ковальському та повідомити йому хороші новини. Я підозрюю, що він захоче сказати родині, що їхній син невинний».
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Розділ шістнадцятий
  Вівторок, 10:00 ранку
  Пйотра Паловського звільнили з камер у поліцейській дільниці Голвея невдовзі після восьмої години. Йому дали п’ятдесят євро, які обіцяв Хейс, і сержант дав йому напрямок до автобусної станції, де він міг сісти на автобус прямо до Дублінського аеропорту. Вони навіть подивились для нього час рейсів назад до Кракова того дня, і він збирався з комфортом долетіти до рейсу Ryanair о п’ятій годині, маючи в запасі час.
  Біля будівлі суду, на березі річки Корріб, кілька фотографів і навіть телевізійна група чекали на прибуття Джеррі Магуайра. Вночі стало відомо, що людину звинуватили у вбивстві Лізи Паловскі, і репортери знали, що цього ранку його доставлять до суду, щоб постати перед суддею.
  Білий фургон Garda прибув незадовго до години й заїхав у двір збоку від будівлі суду. Магуайра вивели з фургона в сірому халаті, який прикривав його голову, і повели в суд двоє поліцейських, один з яких був прикутий до нього наручниками.
  Слухання тривало всі чотири хвилини. Магуайр підтвердив своє ім'я та адресу для суду, і, оскільки не було жодної заяви про звільнення під заставу, його відправили знову постати перед судом через два тижні.
  Згідно з традицією, ув’язнених виводять із будівлі суду парадними сходами й ведуть у бічний двір, а потім знову завантажують у транспорт і везуть до слідчого ізолятора у в’язниці Каслріа. Коли Магуайр покинув будівлю суду в супроводі двох поліцейських у формі, фотографи натовпилися навколо нього, хоча його обличчя було здебільшого закрите тим самим сірим халатом.
  У рукопашній сутичці раптом чоловік зі світлим кучерявим волоссям проштовхнувся крізь натовп і зіткнувся з Джеррі Магуайром. Магуайр відчув, як лезо пронизало його шкіру, а холодна зброя ввійшла в його торс. Воно проникло глибоко, пронизавши його серце, тож поки хтось зрозумів, що відбувається, Магуайр скочувався на землю, викачуючи кров на холодні гранітні сходи.
  Серед натовпу почалася паніка, фотографи не знали, чи спробувати допомогти, чи просто отримати найкращі фотографії для вечірніх газет. У сум'ятті нападник вислизнув і зник. Він кинув ніж у річку й пішов, засунувши руки глибоко в кишені, змішавшись з іншими пішоходами, що прямували містом.
  Хейс і Лайонс вийшли з будівлі суду наступними, і їх зустріла сцена повного хаосу. Магуайр лежав на землі, спливаючи кров’ю, а поліцейський, який був прикутий до нього наручниками, відчайдушно намагався звільнитися від жертви, кричачи: «Хіба хтось викличе швидку допомогу – його поранили!»
  Мері Магуайр з’явилася позаду Хейза та Лайонса й кинулася до свого чоловіка, тримаючи його голову руками та голосячи: «Геррі, Джеррі, що вони з тобою зробили? О Боже, Джеррі, не залишай мене». Прибула швидка допомога, і крізь натовп було звільнено щілину, щоб дозволити парамедикам пронести носилки. Магуайр був без свідомості, хоча працівникам швидкої допомоги вдалося здебільшого зупинити кровотечу. Його завантажили в машину швидкої допомоги і дали кисень. Мері супроводжувала його, коли вони вирушали до обласної лікарні з виттям сирен, але коли вони підійшли до будівлі, Джеррі перестав дихати. Усі спроби персоналу лікарні реанімувати чоловіка не принесли результату, і незабаром після цього він був оголошений мертвим.
  Коли Хейс і Лайонс повернулися на станцію, будь-яке відчуття свята розвіялося. Новини швидко прилетіли назад, і коли вони йшли будівлею до офісу Хейс, повз них проходили різноманітні співробітники поліції та бурмотіли своє співчуття.
  «Він або потягне, або автобус повернеться до Дубліна», — сказав Лайонс. «Я припускаю, що автобус прямує прямо до аеропорту. Я накажу їм поставити блокпости біля Атлона, і ми можемо посадити кількох людей у потяги на випадок, якщо він вирішить поїхати туди. Він не може нічого робити – у нього дуже мало грошей, і він захоче вибратися звідси».
  * * *
  Телефон на столі Хейс задзвонив. Коли він закінчив розмову, він сказав Лайонсу: «Він сидів у четвертому ряду автобуса аеропорту, як ви сказали. Він не чинив опору. Хлопці в Атлоні взяли його, і він повернеться сюди до чаювання. Я зателефоную Ковальському ще раз і розповім йому про все».
  «Слава Богу, це закінчилося», — сказав Лайонс. «Тепер ми можемо повернутися до звичайної крадіжки зі зломом. О, до речі, я отримав ще кілька ваучерів». Вона посміхнулася своєму босові.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Розділ сімнадцятий
  Суперінтендант Фінбарр Планкетт сидів на табуретці в барі в гольф-клубі Коннемара, насолоджуючись пінтою Гіннесса та маленькою чашкою віскі.
  Джеймс Макмехон стояв біля нього, стискаючи джин-тонік. Була восьма вечора, і вони насолоджувалися приємною грою в гольф, граючи в чотири м’ячі з двома іншими членами клубу. Після гри в гольф вони відшліфували кожен по стейку доброго розміру, і тепер пили напої після обіду.
  — Зрештою, це була дивна справа з тим хлопцем Магуайром, чи не Фінбар? – сказав Макмехон.
  «Це мало бути впевненим. Сподіваюся, наші друзі не були надто суворими до вас, поки все це відбувалося?»
  «Ах, не зовсім. У них була своя робота, і я дуже радий, що нам вдалося сховати це від Дженніфер і сім'ї, це було б дуже важко для мене», - сказав Макмехон.
  «Боже, так би було. Тоді я поспілкувався з Хейсом і сказав йому, щоб він ставився до вас спокійніше. Я не сказав, що ми друзі, але він все одно знає, з якого боку його хліб маслом».
  "Та дівчина, яку він має з ним, трохи тер'єра", - сказав Макмехон.
  «Ви можете сказати це ще раз. Вона до біса чудовий детектив, але трохи непередбачувана, і, чесно кажучи, її було б набагато важче приборкати, ніж Хейс. Ось чому ми залишаємо її сержантом – не дозволяйте їй мати занадто багато влади, – сказав Планкетт, усміхаючись.
  «І що сталося з молодим хлопцем, який все-таки покінчив з Магуайром? Деякий час тут було схоже на криваве Додж-Сіті. Два вбивства за два тижні!»
  «Ах, хлопець був знищений горем і докорами сумління. Він вважав свою провину в тому, що його сестру вбили. Це теж могло бути правильним, це була біса дурість — залишити її під дощем і поїхати. Коли ми його відпустили, він пішов, взяв ніж і вирішив помститися за смерть сестри тому, хто її вбив. Майже біблійний, якщо хочете, — сказав Планкетт. «Звичайно, його засудили за вбивство, йому дали дванадцять років з останніми трьома умовно, але він не відсидить тут багато часу. Польська влада змушувала нас дозволити йому повернутися до Польщі, щоб відсидіти її, і, чесно кажучи, з огляду на стан наших в’язниць, одна менше, за якою потрібно доглядати, було б благословенням. Але зараз це взяли в руки політики, тому може бути все, що завгодно».
  — А ти, Джеймсе? Планкетт вів далі. «Для вас це теж був дуже близький виклик. Ти все ще з кимось бачишся час від часу?»
  «Тепер, Фінбарр, це було б показовим. Але якщо так, і я сказав «якщо», то в майбутньому я був би до біса обережнішим», — відповів Макмехон.
  «Переконайтеся, що ви Джеймс. Сьогодні ми можемо допомогти один одному лише певною мірою. За нами спостерігають усілякі люди, які чекають, поки ми помилимось. Після тієї справи з Маккейбом ми не маємо спокою».
  Маленький чорний телефон завібрував у кишені Макмехона, показуючи, що він отримав текстове повідомлення.
  * * *
  Після того, як Паловскі вилучили з автобуса Дубліна, його повернули на станцію Голвей Гарда. Йому не знадобилося багато часу, щоб зробити довге, слізне зізнання. Він був дуже збентежений і постійно плутав смерть своєї сестри зі смертю Джеррі Магуайра. Зрештою Хейс і Лайонс отримали від нього чітке зізнання, достатнє для того, щоб у будь-якому випадку віддати його перед судом і забезпечити засудження.
  Його брат Якуб поїхав до Голвея, коли новина дійшла до родини. Батьки Паловських були в жахливому стані, фактично втративши двох своїх дітей протягом кількох тижнів.
  Якуб домовився про звільнення тіла Лізи та повернув його до Польщі, де її поховали з повним похороном. Характер її роботи в Ірландії залишався в основному нерозкритим, і сім'я оплакувала її смерть.
  Невдовзі після поховання у її батька стався інсульт, він помер у лікарні. Місіс Паловскі вважала, що травма всієї цієї події була для нього занадто сильною, і він не хотів продовжувати жити з жахливими спогадами про своїх двох дітей і соромом, який, як він відчував, накликали на сім’ю в будь-якому випадку. справа.
  На суді Пьотр визнав себе винним, тому з довгої та заплутаної історії мало що вийшло назовні. Суддя трохи поспівчував хлопцеві. Він розумів емоції, які спонукали його вчинити злочин, але в той же час йому довелося винести суворий вирок як стримуючий фактор для інших і щоб його побачили, що він чинить правильно. Пьотр відбув рік у в’язниці Кастлереа, а потім був переведений до Польщі, щоб відбувати решту терміну у в’язниці Арест у Кракові.
  Пізніше Хейс почув від інспектора Ковальського, що хлопця знайшли мертвим у його камері під час третього місяця його ув’язнення. Ковальський сказав, що вони розглядають це як самогубство, але він не впевнений, що це насправді так. Співкамерники пережили Петра досить важкі часи, але владі було легше списати це на самогубство, ніж розпочати велике розслідування, і, як сказав Ковальський, «Він все одно мертвий, жодне розслідування не поверне його назад». життя, тому нам краще залишити це в спокої».
  * * *
  Можна було б подумати, що продавець фарби вивчив би урок зі своїх зіткнень з Лізою та Ґолвейським поліцейським, але не трохи. Лише через кілька тижнів він знайшов іншу дівчину-ескорт у Голвеї та повернувся до свого старого розпорядку відвідувати її кожні два тижні, коли залишався в місті.
  Деякий час це йшло добре, але потім дівчина, яка не була такою добродушною, як Ліза, почала його шантажувати. Він був необережний, і одного вечора, коли він заснув у її квартирі, вона знайшла його телефон і переписала номери його роботи та його будинку. Вона також бачила кілька фотографій Джеррі, сім’янина, з дружиною та двома дітьми, які зберігалися на телефоні.
  Спочатку суми грошей, які вона просила, були невеликими, тому Джеррі платив їх, не зовсім знаючи, як впоратися з ситуацією. Але потім, як і можна було передбачити, дівчина стала жадібною, і незабаром йому почали надсилати вимоги, які він не міг легко виконати.
  Зрештою він вирішив, що найкращим способом дій буде зв’язатися з одним із співробітників Gardaí, який брав у нього інтерв’ю під час справи з Лізою. Його зв’язали з Лайонс і попросили зустрітися з нею в кав’ярні в Голвеї під приводом того, що він володіє деякою інформацією, яка може бути корисною для Гардаї.
  Лайонс погодився, але коли він розповів їй, у чому його проблема, вона розлютилася. Для чого, на його думку, була Гардаі – якась консультаційна служба для чоловіків, які не можуть тримати це в штанях!
  У всякому разі, вона трохи заспокоїлася і взяла дані про дівчину, де вона проживає та адресу веб-сторінки, яку використовувала для залучення бізнесу.
  Через кілька днів Лайонс відвідав дівчину. Вона була миловидною литовкою, яка приїхала до Ірландії, думаючи, що легко знайде роботу, але після кількох безглуздих робіт серверкою в деяких кав’ярнях міста виявила, що продавати своє тіло набагато прибутковіший бізнес. , і тому вона стала ескортом, як Ліза.
  Лайонс дав їй зрозуміти, що вона переступила межу, коли перевела своє підприємство на шантаж. Їй чітко сказали покинути країну без затримки, інакше її заарештують за домагання та ув’язнять або депортують.
  Джеррі Бірн продовжував грати щасливі сім'ї, і, безсумнівно, продовжував свої розпусти. Детективу було цікаво, скільки часу пройде, перш ніж він почне справді турбуватися. Вона не сумнівалася, що на якомусь етапі їхні шляхи знову перетнуться.
  * * *
  Сіара продовжувала їздити до Кліфдена протягом решти зимових місяців, щоб побачити свою матір. Була важка зима, але жінка її добре пережила, а коли навесні погода покращилася, стала спритнішою. Нові штори дуже добре виглядали у додатковій спальні. Сіара більше не їздила старою болотяною дорогою. Вона була дуже схвильована тим, що тієї жахливої жовтневої ночі знайшли труп, і не хотіла, щоб їй про це нагадували. Сіара продовжувала працювати в About the House і незабаром була призначена повним менеджером.
  * * *
  Найгірше від подвійного вбивства вийшла Мері. Після того, як чоловіка поховали, вона повернулася на дачу на болоті, але не змогла там оселитися. Туристичний офіс у Кліфдені зачинився на зиму, і вона цілий день відпочивала, не залишаючи нічого робити, окрім як розмірковувати про свою ситуацію.
  Джеррі повністю володів котеджем. Він успадкував його від своїх батьків за кілька років до того, як зустрів Мері, і витратив час на його створення, але їй було дуже незручно жити там із спогадами, які він зберігав. Джеррі, звісно, вважав себе непереможним, не мав страхування життя, тож Мері не лише залишилася без свого чоловіка, батька її двох дітей, але й у неї не було жодних видимих засобів підтримки, а також жодного джерела, до якого можна було б повернутися. .
  На початку грудня того ж року вона вирішила повернутися до батьківського дому в Голуей і замкнути котедж, щоб виставити його на ринок наступної весни, коли погода покращиться. Вона віддала курей сусідові й привела це місце якомога в порядок, перш ніж залишити його разом із спогадами про часи, які вона провела там із Джеррі, деякі з яких були дуже щасливими. Її батько не зміг дотриматися своєї поради і дорікав їй за те, що вона вийшла заміж за Геррі, кажучи: «Я казав тобі, що він поганий, але ти, звісно, мене не слухала. Я знав, що все закінчиться сльозами».
  Зима того року була суворою, із заходу налетіло кілька дуже сильних атлантичних штормів. Перший невдалий зірвав п’ять чи шість шиферів з даху котеджу, а потім пішов дощ. З пошкодженням даху невдовзі злетіло задні двері з петель, а після що будинок почав розпадатися з неймовірною швидкістю.
  Наступного березня Мері пішла до адвоката в Кліфдені, щоб домовитися про продаж майна. Після невеликого дослідження з’ясувалося, що право власності на майно ніколи не було передано батьками Джеррі йому, а на маленьку ґрунтову доріжку, що веде до будинку, взагалі не було права власності. Оскільки будинок був у поганому стані та з юридичними труднощами, його практично не можна було продавати.
  На той час Мері влаштувалася на роботу в технологічну фірму в Баллібріті, і її мати вдень доглядала за двома дітьми. Вона користувалася популярністю на своїй новій роботі, і мала кілька пропозицій від чоловіків піти на побачення, вечерю чи вечірки, але всі їх відхилила. Їй вже дуже набридли чоловіки та шкоду, яку вони могли завдати, тому вона залишилася досить сумною вдовою, зосередженою на своїй роботі та вихованні двох дітей. Більше вона не була на старій болотяній дорозі.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Список персонажів
  Детектив-інспектор Мік Хейс – старший офіцер детективного відділу Голвея з багаторічним досвідом розкриття злочинів. Переконаний бакалавр, Хейс створює сильну команду в очікуванні розширення підрозділу в найближчому майбутньому.
   
  Сержант-детектив Морін Лайонс – «мішник» Хейс у Голуеї, Морін постійно намагається довести себе, борючись із самотністю у своєму приватному житті. Завзята, амбітна та стійка жінка з потужними інстинктами, яка вміє бути в потрібному місці в потрібний час.
   
  Детектив Garda Імон Флінн – відомий своєю наполегливістю, Флінн хотів працювати детективом ще з дитинства. Він розвиває свої навички, працюючи над справою, і доводить, що він безцінний у роботі з деякими хитрими клієнтами.
   
  Гарда Джон О'Коннор - ботан і скромний молодший член команди - технічний чарівник. Він любить працювати з ПК, мобільними телефонами, фотоапаратами та будь-чим електронним.
   
  Сержант Шон Малхолланд – щасливий, що спокійно живе в тихій глухій глушині Кліфдена, Малхолланд уже міг би піти у відставку, але насолоджується статусом, який йому надає робота. Щоб не поспішати, він біжить станцією Гарда в помірному темпі.
   
  Гарда Джим Долан – працює разом з Малхолландом і не має амбіцій робити щось інше.
   
  Сіара О'Салліван – впевнена дівчина з сім'ї вищого класу Голуей, Сіара має ступінь з менеджменту роздрібної торгівлі.
   
  Ліза Паловскі – польська студентка, яка навчається в університетському коледжі Голуей. Ліза знайшла спосіб підзаробити в місті, на превеликий розчарування її родини вдома.
   
  Джеймс Макмехон – зарозумілий, стрункий обиватель, який не соромиться використовувати свій вплив, щоб уникнути неприємностей.
   
  Джеррі Магуайр – майстер на всі руки, який надто спритний, коли справа стосується жінок. Його крутий і доброзичливий зовнішній вигляд заперечує злий характер і жорстокість.
   
  Мері Магуайр – вийшла заміж за Геррі багато років тому, коли він збив її з ніг у підлітковому віці. Мері бореться зі своїм становищем, своїм шлюбом і віддаленим місцем, де вона зараз живе.
   
  Джеррі Бірн – розлючений продавець фарби, який подорожує країною по роботі, але встигає також влаштувати кілька видів дозвілля.
   
  Суперінтендант Фінбарр Планкетт – хитрий літній персонаж, політично підкований, він тонко керує детективним відділом. Він має добрі зв’язки в Голвеї та використовує свої зв’язки з користю.
   
  Пьотр Паловський – брат Лізи, який живе в Польщі. Пьотр — емоційна людина, яка вірить у сімейні цінності та певною мірою захищає свого молодшого брата.
   
  Інспектор Ковальський – суворий польський поліцейський, який вирізав свої зуби під час комуністичної ери в Польщі та використовує деякі старі методи для розкриття злочинів.
   
  Інспектор Новак – колишній поляк із спецназу, який не може забути, як легко було вимагати зізнань багато років тому, ще до вступу Польщі в ЄС.
   
  Саллі Фахі – сором’язлива цивільна робітниця, прикріплена до Gardaí у Голвеї, Саллі старається не перетинати межу, але все одно їй подобається робота в поліції.
  
  OceanofPDF.com
  
   Більше фантастики Девіда Пірсона
  ВБИВСТВО НА СТАРОМУ БОЛОТИНОМУ ДОРОЗІ — це перша частина серії, в якій грають ірландські детективи Хейс і Лайонс. У квітні 2018 року вийде друга книга «НЕРІВНІ ЧАСТІ».
  Підпишіться на нашу розсилку, щоб дізнатися більше.
  www.thebookfolks.com/newsletter/
  
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список

Кожевенное мастерство | Сайт "Художники" | Доска об'явлений "Книги"