Лануэт Марыян : другие произведения.

Уся смяротная хлусня (Джэйк Кэрынгтан №1)

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:
Школа кожевенного мастерства: сумки, ремни своими руками
 Ваша оценка:

  
  Раздзел 1
  «Сяржант, калі ласка, у мой кабінет». Капітан Шэймас МакГуайр стаяў у дзвярах, усе шэсць футаў чатыры цалі ад яго. Сталёва-шэрыя валасы, падстрыжаныя па-ваеннаму, акцэнтавалі ўвагу на матавых шэрых вачах.
  Сяржант аддзела па забойствах Джэйк Кэрынгтан з дэпартамента паліцыі Уілксберы паглядзеў праз свой працоўны стол на свайго партнёра і сябра на ўсё жыццё Луі Раманэлі і паціснуў плячыма. Луі кінуў на яго запытальны позірк, калі той паправіў гальштук і пачаў падымацца з крэсла.
  «Проста Джэйк, Луі», - сказаў капітан, павярнуўшыся ў свой кабінет.
  Джэйк узяў іх апошнюю справу, каб паведаміць капітану, і ўвайшоў, каб далучыцца да Макгуайра.
  «Сядай, Джэйк». Капітан паказаў на адзін з двух інстытуцкіх шэрых, што стаялі перад яго сталом. Ён зняў акуляры і памасіраваў лоб.
  Нягледзячы на тое, што Джэйк палічыў за лепшае стаяць, ён заняў менш збітае месца справа. У памяшканні быў помнік чалавеку, увесь апляваны і адпаліраваны. На сценах вісела скупая мэбля з некалькімі ўзнагародамі і медалямі. У яго на стале ляжалі акуратныя стосы папер, фатаграфія сям'і, стандартны кампутар і тэлефон. Знешні выгляд і пазіцыя Макгуайра сведчылі аб яго ваенным паходжанні і папярэдзілі паліцэйскіх, што ён не прымае ад іх дзярмо. Гэта было не падобна на тое, каб марудзіць, але гэта менавіта тое, што ён рабіў у дадзены момант. Макгуайр перавёў на яго дымчатыя вочы. Джэйк пайшоў напагатове. Нешта было, нешта вялікае.
  «Капітан?» Інстынкты прымушалі Джэйка рыхтавацца да таго, што будзе далей.
  « Сполдынг зноў чакае ўмоўна-датэрміновае вызваленне. І на гэты раз ён просіць правесці тэст ДНК, перш чым паўстаць перад калегіяй». У Джэйка згарнуўся жывот. Макгуайр працягнуў: «Ён таксама просіць паўторна праверыць узоры ДНК з месца злачынства вашай сястры ».
  «Што за фігня, Шамус».
  Джэйк ускочыў, пабадзяўся па кабінеце. У роце перасохла. У глыбіні душы ён баяўся, што старыя ўзоры чамусьці не супадуць і вызваляць забойцу Евы. Гэтая новая падзея адцягнула б яго ўвагу. Што можа атрымаць Сполдынг ад гэтага манеўру? Каб злавіць забойцу, трэба было залезці ў яго галаву. Ці меркаваў Сполдынг, што сістэма вызваліць яго, калі ён атрымае новы суд?
  Ён глядзеў у акно і разглядаў цэнтр горада, пракручваючы ў галаве кожны сцэнар. Гэта быў ягоны горад, хоць і недасканалы. Ён і Ева нарадзіліся тут ад бацькоў-імігрантаў. Яго сто тысяч жыхароў залежалі ад яго і тых, хто быў да яго, каб абараніць яго.
  Па-за межамі вайсковай службы за мяжой, ён не адважваўся далёка ад гэтага горада, добрага горада, хоць яму і пашанцавала, бо ўсе працоўныя месцы на вытворчасці ішлі за мяжу. Уілксберы нядаўна меў выдатную гонар быць названым адным з пяці самых сумных гарадоў пояса іржы. І гэта тая, што была самая далёкая на поўдзень ад пояса. У дні славы нішто не магло закрануць Уілксберы. Большая частка злачыннасці ў горадзе паходзіла з дваццаці працэнтаў насельніцтва Уілксбурыйцы, якія жывуць ніжэй за нацыянальны ўзровень беднасці. У горадзе было шмат людзей, прадпрыемстваў, бяздомных, пакупнікоў і дзяцей. Яшчэ больш дзяцей захапілі цэнтр горада, бо UConn паставіў галінку праз дарогу ад станцыі. Сёння некаторыя дзеці апранулі шорты, каб адсвяткаваць спякоту. На мінулым тыдні было сорак. Сёння тэмпература дасягае сямідзесятых. «Новая Англія, яе трэба любіць » , — падумаў ён.
  Прачысціўшы розум, ён засяродзіўся на палацавым шатры. У наступным месяцы Джоні Мэціс будзе тут на два дні. Ён думаў, што гэта помнік грамадзянам Уілксберы, калі прыватныя грамадзяне і прадпрыемствы сабралі грошы на выратаванне палаца. Ён быў зачынены васемнаццаць гадоў. Апошнім выканаўцам быў Тоні Бэнэт у 1987 годзе. Бэнэт адкрыў толькі што адрэстаўраваны тэатр у 2004 годзе, і ён усё яшчэ працаваў. Джэйк любіў стары тэатр. Гэта вярнула добрыя ўспаміны з дзяцінства. Вялікі стары тэатр, зроблены ў традыцыях Метрополія, быў крокам назад у часе. Пасля таго, як ён быў адрамантаваны, ён прыцягнуў некалькі вядомых выканаўцаў і п'ес. "Надышоў час знайсці што-небудзь прыстойнае ў цэнтры горада", - падумаў ён. За апошнія гады колькасць забойстваў скарацілася, але ў цэлым злачыннасць працягвалася. Смерць Евы стала прычынай таго, што ён стаў паліцэйскім замест таго, каб працягваць гуляць у прафесійны мяч пасля каледжа.
  Адвярнуўшыся ад акна, ён вярнуўся і стаў перад сталом Шамуса. «Прабачце, я не пачуў апошні ўчастак , - сказаў Джэйк.
  «Сперма, сабраная падчас выкрыцця, была захавана, і з новай тэхналогіяй ён мае права запытаць абследаванне».
  «Калі гэта адбудзецца? Я хачу прысутнічаць на працягу ўсяго працэсу ад збору да тэсціравання, каб пераканацца, што няма ніякіх пераключэнняў». Як добра пачаць панядзелак.
  «Пакуль не дадзена. Ягоны адвакат працуе над запытам», — заявіў Макгуайр.
  «Калі гэта адбудзецца?» Джэйк пацёр скроні там, дзе ўзнік галаўны боль.
  «Праўленне дзейнічае ў свой час. Я б сказаў, што да канца месяца. Я за цябе, як і ўвесь аддзел, Джэйк, каб пераканацца, што Ева атрымае справядлівасць.
  Джэйк хадзіў па пакоі. Сямнаццаць гадоў, а здаецца, што гэта было ўчора. «Калі яны вывелі яго пасля суда, Сполдынг прашаптаў мне, што ён зрабіў гэта і атрымліваў асалоду ад кожнай хвіліны гэтага», — сказаў Джэйк. Гэта быў момант часу, які ён ніколі не забудзе.
  Былі ночы пасля суда, у якіх ён марыў, як забіць Сполдынга, прымусіўшы яго пакутаваць столькі ж, калі не больш, чым Ева. Нават сёння, калі яго маральны кодэкс крычаў, што пазбаўленню жыцця няма апраўдання, ён глыбока ў душы разумеў, што, калі б яму далі шанец, ён прыбраў бы Джорджа Сполдынга з твару Зямлі і не азіраўся б. Голас капітана Макгуайра вярнуўся да яго ў галаве. Джэйк адчуў сорам, стоячы перад Шамусам з думкамі пра забойства ў галаве. Калі б ён забіваў, што б аддзяліла яго ад тых, на каго ён паляваў кожны дзень свайго жыцця?
  «Як паліцэйскі, вы абодва разумеем, што доказы - гэта тое, што асуджае, а таксама разумны пракурор. Адвакат Сполдынга падаў хадайніцтва ў суд. Нават калі ДНК не супадае, гэта не прывядзе да яго неадкладнага вызвалення. На месцы злачынства былі і іншыя доказы. І быў відавочца, які бачыў, як ён запіхваў Еву ў сваю машыну. Усё, што яму дастанецца, — новы суд. Калі я правільна памятаю, усе доказы паказвалі на яго. Май веру, Джэйк.
  «Вера? Гэта тое, што я павінен сказаць Еве? О, пачакай. Я не магу. Таму што яна мёртвая!»
  Капітан праігнараваў яго выбух. «Калі ён пойдзе перад судом, я абяцаю, што мы зноў адкрыем справу і будзем працаваць разам з нашымі бягучымі файламі. Але вы не можаце дакранацца да файла, калі мы гэта робім».
  «Гэта лухта».
  «Не, гэта не так. Калі мы хочам, каб ланцужок доказаў заставаўся чыстым, вы не можаце дакранацца да яго. Я буду паважаць і прызначаць на працу тых, каго вы хочаце », — сказаў Макгуайр.
  «Луі».
  «Гэта таксама не можа быць ён». Макгуайр падняў рукі, перш чым Джэйк паспеў перапыніць яго. «Ён занадта блізка да цябе».
  «Чаго нельга сказаць, што ніхто з мужчын у маім аддзеле не надта блізкі мне?»
  , з ім будзе працаваць дзяржаўны паліцэйскі ».
  «Вы не давяраеце сваім людзям?» Засмучаны, Джэйк развёў рукамі.
  «Вы хочаце атрымаць адказы?»
  «Шамус, я ўжо атрымаў адказ. Я не сумняваюся, што Сполдынг вінаваты , - сказаў Джэйк.
  «Тады гэта лепшы спосаб справіцца з гэтым. Калі мы зловім забойцу, гэта забяспечыць абвінаваўчы прысуд », — сказаў Шамус.
  Джэйк правёў рукой па валасах. Паветра разрадзелася, перакрыўшы яго наступны ўдых. «Мне трэба сысці адсюль».
  Ён кінуўся з кабінета Макгуайра. За сваім сталом Джэйк схапіў ключы ад машыны і праігнараваў пытанні Луі. Ён не давяраў сабе гаварыць. Яма жывата гарэла. Што рабіць, калі ДНК не супадала з ДНК Сполдынга? Блін, ён хацеў нешта прабіць. Не, не тое што. Ён хацеў выбіць Сполдынга.
  Клянуся, калі яны яго вызваляць, я заб'ю яго.
  «Джэйк, пачакай». Луі Раманэлі рушыў услед за ім з КПЗ.
  «Не зараз». Як е працягваў хадзіць.
  Луі дагнаў яго, схапіў за руку, як падазраванага, і павярнуў вакол сябе. Калі б ён захацеў, Джэйк мог бы яго ўпрыгожыць. Яны былі аднолькавыя па росце і вазе. Замест гэтага ён стаяў цвёрда. - Пагавары са мной , - сказаў Луі.
  «Дайце мне пару гадзін, каб узяць сябе ў рукі. Мы сустрэнемся ў мяне дома пазней, калі зможаш. А пакуль займайцеся справай Вагнера. Мне вельмі непрыемна не даць вагнераўцам патрэбныя адказы». Ён не стаў згадваць, што справа падобная да справы Евы, што яму таксама патрэбна закрыццё.
  «Скажы мне, што не так. Макгуайр вас звольніў?» Аліўкавы колер твару Луі пабялеў, калі ён задаў пытанне. Яго цёмныя вочы шукалі адказу на твары Джэйка .
  Пакіньце гэта Луі. Упершыню больш чым за паўгадзіны ён засмяяўся. «Не, я не звольнены. Сполдынг зноў мае права на ўмоўна-датэрміновае вызваленне і запытаў новае абследаванне».
  Ён глядзеў на свайго сябра, пакуль Луі апрацоўваў інфармацыю. Калі б не Луі і яго сям'я на працягу тыдняў і месяцаў пасля смерці Евы, ён бы не стаяў тут сёння.
  «Якія мы розныя» , - падумаў Джэйк. Луі, сямнаццаць гадоў жанаты на сваёй дзяўчыне, якая вучылася ў школе, меў трох дзяцей. Яму, наадварот, падабалася быць адзінокім. Бок аб бок, хоць яны і адпавядалі адзін аднаму ростам, яго колер скуры бляднеў побач з цёмным колерам Луі .
  «Чорт».
  «Вяртайцеся да працы. Я пагавару з табой пазней».
  Джэйк пайшоў, апусціўшы галаву, і яго розум круціўся ва ўсіх напрамках. Што б ні казаў Шамус, ён быў абавязаны Еве знайсці адказы.
  Я вінаваты, што яна памерла.
  * * * *
  Луі паглядзеў час. Калі Сполдынга выпусцяць, Джейку будзе цяжка засяродзіцца. МакГуайр паманіў яго з дзвярэй, калі Луі пацягнуўся да файла Вагнера.
  «Заставайся з Джэйкам, яму зараз патрэбныя сябры».
  «Кэп, я сустрэнуся з ім у яго дома праз пару гадзін. Хочаш дапоўніць мяне?»
  «Сполдынг паўстане перад дошкай дзесьці ў канцы лета або пачатку восені. Вынікі тэстаў могуць зрабіць гэта раней. Гэта будзе залежаць ад бягучай нагрузкі лабараторыі і колькасці неразгледжаных спраў », — сказаў Макгуайр.
  «Я атрымаў гэта ад Джэйка. Што ты мне не кажаш ?» - спытаў Луі.
  «Сполдынг упэўнены, што вынікі ачысцяць яго. Ён хоча новага суду, апраўданьня, такім чынам яго больш ніколі ня будуць судзіць за злачынства».
  «Гэта не значыць, што ён атрымае гэта». Луі правёў рукой па валасах, акрэсліваючы магчымасці вызвалення Сполдынга .
  «Не, не так. Але многія зняволеныя выйшлі на волю без супадзення ДНК, незалежна ад таго, якія іншыя доказы супраць іх былі. Зараз адвакаты вядуць суд у прэсе».
  «Калі справу адновяць, каго вы збіраецеся прызначыць ?»
  «Я не збіраюся кідацца ў рукі, але калі справа даходзіць да гэтага, Бурке і Краўс».
  * * * *
  У гэты час сутак КПЗ ажывіўся. Злачынцы, прыкаваныя да крэслаў, скардзіліся на сваю невінаватасць або змагаліся, каб вызваліцца. Некаторыя плююцца або выпускаюць іншыя функцыі цела ў якасці помсты за тое, што іх злавілі. Ахвяры плакалі, перажываючы свой жах, расказваючы пра падзеі. Знерваваныя сведкі сядзелі ў чаканні сваёй чаргі выступіць. У разгар усіх дзеянняў Луі спрабаваў засяродзіцца на справе Вагнера, але ўвесь час вяртаўся да Джэйка і таго жудаснага перыяду іх жыцця.
  З дзесяці гадоў яны з Джэйкам былі блізкія, як браты. На самай справе ён быў бліжэй да Джэйка, чым да роднага брата. Іх жыццё стала кашмарам, калі Еву забілі. Нішто з зробленага ім не дапамагло Джэйку справіцца з трагедыяй. Адзінае, што ён мог зрабіць, гэта быць побач з ім. Пачуццё бездапаможнасці зноў ахапіла яго. Адна падзея змяніла многія жыцці. Што ён збіраўся сказаць Джэйку?
  Можа, папрасіць Сафію пайсці са мной? Не, Джэйк адчуваў бы, што мы на яго здзекуемся.
  Луі ўзяў дасье Вагнера. Тоўсты, без адказаў, мала доказаў і сцвярджэнняў аб тым, якой цудоўнай і дасканалай была Шанна. Калі яны хутка не зробяць перапынак, справа Шаны Вагнер трапіць у нераскрытую справу. Калі ён разглядаў папку, на яго стол упаў цень. Падняўшы вочы, Луі стрымаў праклён. Зноў не яна . Мініяцюрная брунэтка з яркімі вачыма стаяла, паклаўшы руку на сцягно, чакаючы, пакуль ён паглядзіць на яе. Хлоя Вагнер, ліха існавання Джэйка, падумаў Луі .
  Дзякуй Богу, што ў яго цяперашнім душэўным стане Джэйку не давялося мець з ёй справы. Луі агледзеў КПЗ, калі ўзровень шуму знізіўся да гулу. Няма нікога больш нахабнага за паліцэйскага . Частыя візіты Хлоі сталі больш гучнымі і абвінавачальнымі пасля таго, як Джэйк кінуў яе. Луі было цікава, ці жанчына калі-небудзь клапацілася пра сваю сястру. Ну , разбірайся.
  «Чым я магу вам дапамагчы , спадарыня Вагнер?»
  «Мне патрэбныя адказы. Маім бацькам патрэбны адказы. Калі мы збіраемся іх атрымаць?»
  «Справай вашай сястры працуюць кожны дзень. Але нам патрэбны новыя доказы, нешта, што вядзе нас у новым кірунку. Усё, што мы расследавалі, завяло ў тупік».
  «Мая сям'я распалася. Мая маці некалькі разоў на дзень правярае мяне, каб пераканацца, што са мной усё ў парадку. Бацька ходзіць у тумане, як заблукаў. Я ўпэўнены, што яны набліжаюцца да разводу. Вы кажаце, што больш нічога не ўмееце? Гэта куча лайна. Вы чакаеце, што ваш адказ прымусіць мяне сысці? Ну, не будзе. Я прайду праз вашу галаву, дэтэктыў, - крыкнула яна. Іншыя дэтэктывы ў КПЗ прыйшлі да ўвагі і падняліся напагатове. Дзеянне ці плёткі, для дэтэктываў не мела значэння, пакуль гэта выклікала рэкламу .
  «Сядзьце, спадарыня Вагнер». Луі паказаў на адно разарванае крэсла збоку ад свайго стала.
  Хлоя Вагнер не была падобная на сваю сястру ні знешнасцю, ні характарам, ні заняткамі. Яе пяць футаў два цалі цела важыла сто пяць фунтаў. Яе міндалепадобныя вочы разам з валасамі былі карыя, што кампенсавала круглы твар і поўныя вусны, і ўсё гэта было агорнута ўладнай, пасіянарнай натурай. Луі бачыў яе прывабнасць, пакуль яна не адкрыла рот. Яе характар быў бы адваротным для любога мужчыны, але такі мужчына, як Джэйк, з фобіяй абавязацельстваў - гэта прымусіла яго ўцячы. Ён кінуў яе праз месяц, але гэтая чамусьці не адпускала. Было б весела, калі б яна не ганяла ўвесь аддзел. Луі ў глыбіні душы разумеў, што Хлоя можа сапсаваць кар'еру Джэйка. Ён не павінен быў сустракацца з ёй, пакуль ішло расследаванне, але Джэйк праігнараваў правілы. Здавалася, з тых часоў вярталася рашэнне ўкусіць Джэйка за азадак. Нягледзячы на тое, што яны вызвалілі яе, Хлоя ўсё яшчэ была падазраванай.
  — паўтарыў Луі. Магчыма, на гэты раз гэта атрымаецца. «Спадарыня Вагнер, мы тлумачылі гэта ўвесь мінулы тыдзень. Працуем з файлам. Шэнна не забытая». Ён узяў файл і працягнуў яго з імем Шэнны да Хлоі. «Мы не здаліся».
  «Прайшло больш за два месяцы, як яе знайшлі».
  «Мы зноў усіх апытаем. У запале людзі часам забываюць дэталі. Калі яны супакояцца, яны памятаюць больш». Ён накрэмзаў лічбу ў запісцы. Нумар, які яны з Джэйкам давалі ёй кожны раз, калі яна там з'яўлялася. «Вось нумар камутатара станцыі, калі ў вас ёсць якія-небудзь пытанні».
  Хлоя была сабакам з косткай. «Калі я не атрымаю адказаў у бліжэйшы час, я пайду па вашых галовах!» — закрычала яна. Яна не ўзяла паперу з яго рук, але сцішыла голас. «Дзе Джэйк?»
  «Ён па іншай справе. Што яшчэ я магу для вас зрабіць?»
  «Чаму ён не адказвае на мае тэлефонныя званкі?»
  Яе гнеў, накіраваны на Джэйка, належаў забойцу. «Паняцця не маю. Вам трэба будзе абмеркаваць гэта з ім».
  Ён устаў, адпускаючы яе, і пачаў праводзіць яе да дзвярэй. «Я б адказала, калі б ён адказваў на свой чортавы тэлефон», — сказала Хлоя з гневам.
  «Я не ўмешваюся ў яго асабістае жыццё, спадарыня Вагнер. Я скажу яму, што ты заходзіў».
  * * * *
  Перш чым адправіцца дадому, Джэйк прайшоўся па цэнтры горада ў надзеі, што адцягненне ўвагі праясніць яго галаву. Красавіцкае надвор'е яму пасавала. Кажуць, калі вам не падабаецца надвор'е ў Новай Англіі, вам трэба толькі пачакаць пяць хвілін, пакуль яно зменіцца. І гэта не народная казка , падумаў ён. Шасцідзесяціградусная тэмпература стала падарункам гэтай пары года. На мінулым тыдні былі маразы, на гэтым — спякота. Лёгкі ветрык калыхаў ягоныя каштанавыя валасы, абяцанне лета ў паветры. Я з нецярпеннем чакаў лета і актыўнага адпачынку, пакуль Макгуайр не скінуў сваю праклятую бомбу . Ён мінуў новы сучасны будынак суда на вуліцы Лугавой. За будынкам пыхкалі курцы. Будынак суда вылучаўся на фоне архітэктуры 1930-х гадоў іншых муніцыпальных будынкаў, што ўздоўж вуліцы. Памер горада яго задавальняў. Больш за сто тысяч жыхароў зрабілі яго горадам, але захавалі мястэчкавыя адносіны і пачуцці.
  Яго худы крок з'ядаў тратуар, калі ён накіроўваўся па Гранд-стрыт да федэральнага будынка, у якім размяшчалася галоўпаштамт і іншыя федэральныя аддзелы . Сын пісталета, гэта не мой дзень . Калі ён праходзіў міма мэрыі, мэр-ідыёт Уілксберы разам са сваёй світай ступіў перад ім.
  The Паважаны Джон Велкі ўцягваў нутро і выдзімаў грудзі, як заўсёды, калі сустракаўся з ім. Джэйку большасць дзён гэта было пацешна. Мэр з каштанавымі валасамі і дарагімі касцюмамі быў сапраўдным палітыкам. У адзін момант ён цалаваў дзяцей, а ў наступны перагружаў іх бацькоў. Джэйк ніколі не галасаваў за яго.
  «Няма ў вас нічога лепшага, чым прагуляцца па горадзе, лейтэнант?» — спытаў Мэй ці Велькі.
  «Добрай раніцы, мэр». Калі ён паспрабаваў сысці, яму спатрэбілася ўвесь кантроль, каб быць ветлівым. Сёння не самы добры дзень, каб сварыцца з мэрам. Гэта можа каштаваць мне кар'еры.
  Джэйк вывучаў цытату над дзвярыма мэрыі, адключаючы мэра. Quid Aere Perennius . Значэнне было тое, чаму вас вучылі ў мясцовых школах. Яго бацька, як эмігрант і паліцэйскі з Уілксберы, прымусіў яго і Еву вывучаць гісторыю Уілксберы, «Луневай сталіцы свету» ў часы яго росквіту. У перакладзе з латыні гэта азначала: «Што даўгавечней латуні?» Ён прымусіў сваю ўвагу вярнуць да мэра.
  «Я буду на вакзале на гэтым тыдні, каб пагаварыць з камісарам», — сказаў мэр Велкі, перш чым сысці, пакінуўшы Джэйка ў здзіўленні. Ён глядзеў, як Велькі ўскочыў у кузаў гарадскога аўтамабіля. Ён прымае ўсе віды , падумаў ён. Яго розум вярнуўся да Евы. Дзяўчына, якую ён ніколі не ўбачыў пасля яе пятнаццаці гадоў, дзякуючы Сполдынгу.
  * * * *
  Дома Джэйк корпаўся ў склепе ў пошуках запісаў бацькі. Чаму цяпер? Ён не мог выкінуць пытанне з галавы. Чаго Сполдынг і яго адвакат спадзяваліся дасягнуць новым тэставаннем? Кожную пару гадоў ён падвяргаўся гэтым пакутам. І кожныя пару гадоў ён збіраў сілы, каб сутыкнуцца з камісіяй па ўмоўна-датэрміновым вызваленні са сваімі жудаснымі доказамі. Фатаграфіі з месца злачынства разам з сінякамі і акрываўленым целам Евы далі шмат прычын адмовіць Сполдынгу ў просьбе. Яго бацька захоўваў дома копію матэрыялаў справы Евы, бо яму было забаронена працаваць з імі. Іншыя дэтэктывы пераканаліся, што ў яго ёсць усе неабходныя доказы. Гэта быў адзін з іх, хто стаў ахвярай. Ніхто не важдаўся з сям'ёй паліцэйскага і не сышоў з рук. За выключэннем, магчыма, на гэты раз , - падумаў ён, паціраючы пульсуючую галаву. Ці знайшоў Джордж Сполдынг спосаб падмануць сістэму? Не магло быць праўдай праз семнаццаць гадоў, што яны пасадзілі не таго чалавека. Калі гэта праўда, то хто забіў яго сястру Еву? Джэйк не мог абдумаць гэта.
  Не, гэта быў Джордж .
  Пятая скрыня, якую ён адкрыў, была прысвечана яе справе. На вяршыні яго бацька пазначыў гэта адным з пяці. Пасля палявання на іншыя скрыні ён прынёс іх наверх і паставіў у сваім кабінеце. Першая скрынка, якую ён адкрыў, адправіла яго назад у пекла і яго першы візіт у морг. Гэта быў год, калі ён страціў нявіннасць.
  Ад люмінесцэнтных ліхтароў над галавой у яго ў вушах разносілася гудзенне. Змрочны калідор, калі іх крокі адбіваліся ў цішыні, ствараў крэшчэнда дня, які прайшоў жахліва не так. Гудзенне ўзмацнілася, калі яны набліжаліся да дзвярэй. Судмедэксперт, Доктар Эд Джэром, падымі руку, каб спыніць іх.
  Глыбока ўдыхнуўшы, доктар Джэром сказаў: «Джэймс, ты рабіў гэта сто разоў, але гэта іншае. Я магу зрабіць для вас ідэнтыфікацыю».
  «Не, мне трэба гэта зрабіць, Эд», — сказаў капітан Джэймс К. Арынтан.
  «Добра. Чаму б Джэйку не пачакаць тут?» — прапанаваў доктар Джэром, адмаўляючыся ад яго.
  Ён загаварыў гучней, чым меркавалася. «Я заходжу». Ён сказаў гэта з такой сілай, што не вытрымала спрэчак.
  Эд штурхнуў дзверы.
  На стале ляжала цела, накрытае белай прасцінай. Асістэнты Эда падрыхтавалі ахвяру для агляду. Не было ніякага спосабу схаваць пах смерці, хаця яны спрабавалі закамуфляваць яго дэзінфікуючымі сродкамі, асвяжальнікамі паветра і Clorox. «Дом смерці» — так назвалі яго мянты.
  Джэйк удыхнуў, шукаючы падтрымкі ў свайго бацькі. Яго бацька, высокі мужчына, якому Джэйк аддаваў перавагу толькі па росце, расправіў плечы і кіўнуў мэнэджэру.
  - Пакажы мне, - запатрабаваў Джэймс.
  Доктар Джэром адцягнуў прасціну, каб паказаць дзяўчынку ў падлеткавым узросце, чорную і сінюю з ног да галавы, на яе жахлівым выразе твару была выбітая гвалтоўная траўма смерці. Страх назаўсёды прайшоў на яе твары.
  «Яе згвалцілі?» - спытаў Джэймс, а на яго вачах зацяклі слёзы.
  - Так, - сказаў Док Джэром.
  Ніхто з мужчын не звярнуў увагі на плач Джэйка побач з імі. Ён не мог спыніцца, гледзячы на сваю малодшую сястру. З пяшчотнай ласкай ён дакрануўся да яе лба, да шчакі, затым добра пацалаваў яе ў вусны.
  Ён адвярнуўся ад гора, убачыў і сваю злосць, і свой боль, якія адбіліся на твары бацькі. Бацька сціснуў кулакі, плечы сціснуліся ад цяжкіх рыданняў, калі ён глядзеў на разбітае цела дачкі. Джэйк зразумеў, што глядзеў вачыма бацькі , а не паліцэйскага.
  "Маё дзіця ", - плакаў Джэймс.
  Кожны вечар за вячэрай Джэйк слухаў, калі бацька расказваў пра свае справы. Гэта было нешта далёкае, гісторыі, якія не закраналі яго жыццё . Да гэтага часу.
  Гудзенне ў вушах узмацнілася. Час і прастора праскочылі, потым нехта паднёс шклянку вады да вуснаў. Напружанне сітуацыі ахапіла яго - ён паваліўся б на падлогу.
  «Прабач, Джэйк. Я не павінен быў прывесці вас сюды. Джэймс абняў яго, прыціснуўшы яго да грудзей.
  «Я ў парадку, тата. Калі ты злавіш гэтага нягодніка, я заб'ю яго за тое, што ён зрабіў з Евай. Вы павінны ведаць, што я гэта зраблю».
  Гэта быў першы раз, калі ён лаяўся перад бацькам.
  Яму спатрэбілася ўся сіла, каб вырвацца з памяці. Кулак сціснуў яму сэрца. Ён не мог зрабіць гэта адзін. Божа, яму трэба было выпіць. Не, яму патрэбен быў Луі.
  Праз пару гадзін Джэйк вырашыў вярнуцца да працы. Пакуль новы судовы працэс не завершыцца, ён будзе працягваць выбудоўваць інфармацыю па справе, калі і калі ім спатрэбяцца боепрыпасы, каб вынесці Сполдынгу другі прысуд. Ён бы падрыхтаваў. Сёння вечарам ён выкладзе стратэгію і ўпарадкуе файлы, як і ў любой іншай справе, над якой ён працаваў.
  * * * *
  Навіны хутка разносіліся ў паліцэйскай краме. Сярод цікаўных позіркаў, кінутых на яго бок, або каментарыяў падтрымкі ад яго дэтэктываў у КПЗ, Джэйк праігнараваў іх усё. Ён сеў за свой стол насупраць Луі. Яго сябар паглядзеў на яго вачыма, але не стаў каментаваць, што Джэйк палічыў непрыстойным для яго. Файла Вагнера, які ён хацеў прагледзець, не было ў скрыні стала.
  «У вас ёсць дакумент Вагнера?»
  «Так». Луі сабраў паперы, раскладзеныя па стале, паклаў іх назад у файл, закрыў яго і аддаў большую частку Джэйку.
  Забіраючы файл у Луі, Джэйк разглядаў свайго партнёра і брудны стол. Пераборлівы Луі не адпавядаў таму, як ён утрымліваў сваю тэрыторыю. Яго выпрасаваныя касцюмы, штаны, зморшчаныя да рэзкасці брытвы, разам з дакладна завязаным гальштукам і ўкладзенымі чорнымі валасамі, ішлі ў разрэз з мной на яго стале.
  Яму было цікава, як Луі працуе з гэтай мітуснёй. У Джэйка на стале былі тэлефон і кампутар. Усе яго файлы ляжалі ў шуфлядзе стала ў алфавітным парадку для зручнага доступу. У Луі былі ўсе яго файлы наверсе, скрынка для ўваходу і выхаду, пустая кубак кавы і ранішняя абгортка ад сэндвіча на сняданак. «Загрувашчаны стол засмеціць мяне» , — падумаў Джэйк, адкрываючы файл. Адсунуўшы справу Евы на другі план, ён паспрабаваў засяродзіцца на справе Шэнны.
  «Ты вольны сёння вечарам, каб раскінуць пару рэчаў?»
  «Так».
  «Мы зробім гэта ў мяне дома, калі выйдзем адсюль. Я збіраюся прапанаваць МакГуайру, каб Берк і Краўс заняліся справай Евы, калі Сполдынг атрымае новы суд », — сказаў Джэйк.
  «Я згодны».
  «Мне трэба сказаць яму. І мне ўсё роўна, што ён сказаў. Мне трэба быць на брыфінгу. Я зараз вярнуся».
  Джэйк устаў і без стуку ўвайшоў у кабінет Макгуайра. «Шэймус, перадай справу Берку і Краўсу. Калі прыйдзе час, я хацеў бы прысутнічаць на першай сустрэчы, калі ў іх будуць пытанні».
  - Мне трэба, каб яны падышлі да гэтага са свежымі вачыма, Джэйк, а не з тваімі напярэдаднімі ўяўленнямі.
  «Я не збіраюся выказваць асабістае меркаванне. Файл будзе гаварыць сам за сябе. Ніхто не знаёмы з гэтым больш, чым я».
  Макгуайр праверыў свой каляндар. «Мы маглі б таксама апярэдзіць гэта. Наладзьце гэта ў канферэнц-зале адзін на тры гадзіны дня ў сераду. Я хачу яшчэ раз азнаёміцца з файлам, а таксама даць час Берку і Краўсу зрабіць тое ж самае. А Джэйк? Я ўсё яшчэ тут галоўны». Джэйк успрыняў лёгкі ўдар па запясце без каментароў.
  Забраніраваўшы канферэнц-залу, ён пакінуў капітану размаўляць з Беркам і Краўсам. Увесь дзень ён спрабаваў адцягнуць увагу ад справы Евы, пакуль капаўся ў файле Шэны Вагнер і перастаўляў змесціва так, каб ён супадаў з часовай шкалой, як яны гэта зразумелі.
  «Я дазволю вам нагнаць упушчанае, перш чым выкажу свае думкі на гэты конт». Луі пачухаў галаву. «Хлоя Вагнер завітала да вас».
  «Чорт». Джэйк выдыхнуў.
  «Так, яна задала некалькі пытанняў пра сваю сястру, але, здавалася, яе больш турбавала тое, што вы ігнаруеце яе званкі».
  Ён быў ідыётам, калі сустракаўся з ёй. З самага пачатку ён абыходзіўся з ёй няправільна, і цяпер расплачваўся за гэта. Ніколі раней ён не грэбаваў правіламі. Ха, адзін раз я раблю, і гэта катастрофа . Такая неабачлівасць можа каштаваць яму кар'еры. Ён быў усцешаны тым, як яна пераследвала яго. Знешні выгляд яе сімпатычнай суседкі падмануў яго. Куды б ён ні звяртаўся, у рэстараны, бары, прадуктовы магазін, Хлоя была побач. Павінны былі спрацаваць сігналы трывогі. Якім жа дурнем ён быў. На другім спатканні яна настаяла на тым, каб прынесці вячэру да яго дадому. Перш чым ён паспеў адкрыць скрынкі з прадуктамі навынас, яна была на ім. Тады ён павінен быў яе выгнаць. Замест гэтага ён узяў тое, што яна прапанавала. Пасля, калі яны ляжалі ў ложку, Хлоя пачала гаварыць пра будучыню. Яна падкрэсліла, як яны абодва сутыкаліся са смерцю ў раннім узросце і разумелі, што важна жыць сённяшнім днём, таму што заўтра можа не быць. Перш чым яна скончыла фразу, ён прымусіў яе апрануць і вынесці за дзверы. Яна напалохала яго да жывога пекла. Ні ў якім разе ён не вёў яе аб абавязацельствах і назаўжды.
  Калі яна патэлефанавала на наступны дзень, ён спыніў адносіны па тэлефоне. Азіраючыся назад, магчыма, яму варта было зрабіць гэта пасля трэцяга спаткання, а не на наступную раніцу, але жанчына набыла пракляты пярсцёнак, дзеля бога. Пасля таго, як ён разарваў гэта, ён вырашыў весці журнал, калі яна з'яўлялася ў месцы, дзе ён абедаў або выпіваў. Гэта хутка перайшло ад ліслівага да жудаснага. Здавалася, што яна прыбыла на месца нават раней, чым ён планаваў быць там. «Божа, сустракацца з ёй было памылкай. Што ты ёй сказаў?»
  «Я сказаў ёй, што не ўмешваюся ў твае асабістыя справы».
  «О, калі ласка! Я не магу вырваць цябе са свайго асабістага жыцця. З ёй нешта не так. Вы гэта адчулі? »
  - Не, - сказаў Луі, выціраючы хрыб з твару.
  «Добра, калі я быў з ёй. Трэба было раней да яе прыгледзецца ».
  «Ты не можаш прапусціць тое, чаго няма , Джэйк».
  «Я спадзяюся, што мы зрабілі. Інакш у нас нічога няма. Давайце вернем усіх у спіс падазраваных і пачнем спачатку».
  Свежымі вачыма Джэйк спачатку вывучыў фатаграфіі з месца злачынства. Раз ці два ён злавіў сябе на тым, што параўнаў іх з ранамі Евы. Было цяжка, але ён прымусіў сябе заставацца ў сучаснасці. Такая жорсткасць у большасці выпадкаў азначала, што ахвяра ведала свайго забойцу. Дзесьці на гэтым шляху Шанна кагосьці раззлавала і заплаціла вялікую цану. Пытанне ў тым, каго яна раззлавала? Лютасць, падумаў Джэйк. Фатаграфіі з месца злачынства дэманстравалі нястрымную лютасць.
  Усе, з кім яны апыталі, сцвярджалі, што Шанна вельмі падабалася і не мела ворагаў. Амбіцыйная жанчына, яна была першай у сваім класе, спартсменка-стыпендыят, як і ён, і яна не працавала падчас навучання ў каледжы. Ці вылучыла яна канкурэнта? Ці могуць яе дасягненні быць падставай для рэўнасці? Ліквідаваць яе, ліквідаваць суперніцтва? Шанна стажыравалася ў бухгалтарскай фірме, якая прапанавала ёй працу за год да таго, як яна скончыла навучанне.
  Няма пастаянных адносін. Шэнна сустракалася з адным чалавекам за паўгода да сваёй смерці. Ён быў яшчэ адным бухгалтарам у фірме, дзе яна стажыравалася. Па словах яе сям'і, яна не часта сустракалася, таму што была мэтанакіраванай. Магчыма, гэта быў хлопец, ад якога яна адмовілася, і яго эга не магло з гэтым справіцца. Але гэта бачыцца надуманым.
  «Вы памятаеце гэтага Кавілу? Той, з кім яна сустракалася, - сказаў Джэйк.
  ёй крыху старым . Чаму?»
  «Адказы ляжаць у гневе; гэты від гвалту наводзіць на думку пра пагарджанага палюбоўніка або жадаючага палюбоўніка».
  "Мы паглядзелі на яго, але нічога не выскачыла ", - сказаў Луі.
  «Мы зрабілі, але давайце паглядзім на яго алібі».
  « Што-небудзь атрымаў?»
  «Не».
  Джэйк капаўся ў файле, пакуль не адкапаў інфармацыю пра хлопца. Марк Кавіла ў пяць дзевяць важыў каля ста пяцідзесяці фунтаў . У яго былі чорныя валасы, чорныя вочы і чорны характар .
  «У вашых нататках гаворыцца, што яго адказы ў той час здаваліся адрэпеціраванымі. Што яшчэ пра яго запомнілася? »
  «Яго заява здавалася недарэчнай, і ён меў пазіцыю з самага пачатку », — заявіў Луі.
  «Алібі яго атрымаў бармэн у бары менш чым за дзве мілі ад месца здарэння. Я заўсёды лічыў, што забойца быў мясцовым хлопцам, бо яе кінулі ў горадзе, нават калі яна павінна была быць у школе ў Сторсе ў момант забойства. Гэта доўгі шлях, каб кінуць цела, калі вы не знаёмыя з мясцовасцю і гэтай канкрэтнай будаўнічай пляцоўкай. Выбралі добра. Ноччу на будаўнічай пляцоўцы нікога не будзе. Я хачу яшчэ раз узяць інтэрв'ю ў бармэна, перш чым пройдзе занадта шмат часу. Добра, што яшчэ…?» Галава ў Джэйка закруцілася.
  Некалькі яго дэтэктываў збіраліся на гэта. Забаўлены, Джэйк слухаў. Ён нічога з імі не зрабіў. Гэтыя рэчы, як правіла, вырашаліся самі сабой, калі іх пакінуць у спакоі.
  «Што я хацеў сказаць?»
  «Божа, Кэрынгтан, няўжо ты не ўмееш чытаць, не варушачы вуснамі? Я спрабую тут засяродзіцца, - закрычаў Берк.
  У Эла Берка былі свае моманты. Дэтэктыў у аддзеле больш за дзесяць гадоў, ён бачыў усё. Пятнаццаць гадоў паліцэйскага і яго твар паказвалі гэта. Ён не палічыў бы яго прывабным, з яго жорсткімі вачыма, жыватом памерам з Юпітэр і а Рудольф-чырвоны нос ад выпіўкі. Джэйк меркаваў, што Бэрку трэба яшчэ некалькі гадоў працаваць, перш чым гэта яго раздушыць. Хлопец тройчы разводзіўся, нарадзіў пецярых дзяцей. Ён моцна п'е, ён мог зарабіць капейкі, але яго навыкі расследавання былі на вышыні. У яго не было ніякіх праблем, каб прайсці аб'яву з Беркам.
  «Ал, адкуль у цябе сінявока?» - спытаў Джэйк з шырокай усмешкай на твары. Ён ведаў, але хацеў, каб Эл сказаў гэта ўслых.
  «Маўчы. Усе, заткніцеся, - сказаў Берк, ідучы да кавамашыны.
  «Дзевяностагадовая жанчына нанесла ўдар, калі яго ахоўнік быў паніжаны», — сказаў Краўс, партнёр Берка.
  «Я папярэджваю цябе, Краўс. Заткніся». Бэрк пляснуў кубкам кавы. «Вы, хлопцы, не ведаеце і паловы гэтага».
  Смеючыся, дэтэктыў Гюнтэр «Наводчык» Краўс працягнуў: «Да яго гонару, сяржант, яна была як пітбуль».
  «Я скажу злосна». Берк пераняў гісторыю, падцягнуўшы штаны і зацягнуўшы пояс. «Нічога, як адна, яна была. Я лёгка выбраўся. Вы павінны былі бачыць, што яна зрабіла са сваім бедным мужам. Выразала яго, як смажанае, таму што ён скардзіўся, што яна паліць. Яна курыць? Я думаў, што гэтыя рэчы павінны былі цябе забіць. Ёй дзевяноста страшэнных гадоў. Тое, што я сёння ўбачыў, яна пратрымаецца яшчэ дзесяць гадоў, калі дзень. Мне шкада яе сукамэрніка. Яе бедны парэзаны муж пражыў з ведзьмай семдзесят пяць гадоў. Я б забіў сябе праз год два».
  «Мы можам дапамагчы. Якую зброю ты выбіраеш, Эл?» Луі кінуўся, каб цкаваць яго.
  «Смешна. Я парваю швы на гэтым , Раманэлі.
  Рух у бок Джэйка вырваў яго з жартаў паміж дэтэктывамі. Макгуайр стаяў у дзвярах, склаўшы рукі на грудзях, і слухаў размову .
  «Джэйк, у цябе ёсць хвіліна? — спытаў Шамус.
  «Вядома, што здарылася?» Двойчы за адзін дзень ён спадзяваўся, што гэта лепшыя навіны, чым сённяшняя раніца.
  «Мы пагаворым у маім кабінеце». Макгуайр павярнуўся і ўвайшоў. Джэйк рушыў услед. « Зачыні дзверы».
  «Яшчэ дрэнныя навіны пра Сполдынга?»
  «Не. Рада разгледзела ваш запыт». Госпадзе, у гэтага чалавека лепшае покернае твар, якога я калі-небудзь бачыў.
  «Якое іх рашэнне?» Джэйк падрыхтаваўся да навін. Так, як гэты дзень ішоў, ён не мог быць добрым.
  «Мы з начальнікам адчуваем, што вы не гатовыя сядзець за адным сталом і вырашаць адміністрацыйныя пытанні. Мы лічым, што вы і грамадзяне Уілксберы будзеце больш шчаслівыя і лепш абслугоўвацца з вамі на вуліцах з Луі », - сказаў Макгуайр.
  Апусціўшыся жыватом на калені, ён спытаў: «Ці разглядала савет якія-небудзь іншыя пункты парадку дня?»
  Макгуайр секунду глядзеў на яго ўніз, перш чым той працягнуў руку. «Віншую, лейтэнант! Ты гэта заслужыў, Джэйк. Гэты падзел ваш, калі вы яшчэ гэтага хочаце».
  «Я». Ён баяўся, калі здаваў экзамен. Калі ён пройдзе, яму не гарантуюць забойства. Начальства паставіла яго туды, дзе лічыла патрэбным. Гэта быў падарунак.
  «Вы заслуга гэтага аддзела і горада. Цырымонія адбудзецца ў мэрыі дваццаць пятага апоўдні. Яшчэ раз віншуем ».
  «Дзякуй, сэр. Я ўпэўнены, што мы пойдзем выпіць пару піва, каб ацаніць знакамітасць . Далучацца да нас?»
  «Я хацеў бы. Замест гэтага я буду сядзець у гарачым, потным пакоі, чакаць, пакуль маё дзіця патанчыць, і апладзіраваць, як на брадвейскім шоу. Хлопчыкаў нашмат лягчэй выхоўваць, чым дзяўчынак. Думайце пра мяне, калі падымаеце келіх. У маёй камандзе ніколі не было лепшага афіцэра, чым ты, Джэйк.
  Гэтыя канцэрты могуць заняць гадзіны. Аднойчы Луі прызнаў яго адной з Марыс, і як яе хросны бацька, у яго не было іншага выбару, акрамя як сказаць «так». Кожны год пасля гэтага ён па-чартоўску пераканаўся, што ў яго ёсць планы. Ён змыў з галавы жудасны ўспамін пра гэта .
  Не звяртаючы ўвагі на стук пальцам Луі, калі той вярнуўся да свайго стала, Джэйк узяў файл Вагнера і пачаў чытаць.
  «Добра, што дае? Чаго капітан хацеў на гэты раз?»
  «Гэта вам лейтэнант , дэтэктыў».
  Луі ўскочыў. Ён пацягнуў Джэйка на рукі, каб абняць, замест таго, каб паціснуць яму руку. «Ну, гэта патрабуе сапраўднага свята. Гэй, Берк, сяржант Кэрынгтан цяпер твой лейтэнант. Ён галоўны сыр гоміка . Гарачы чорт!»
  Луі нанёс пару паветраных удараў. Джэйк спадзяваўся, што на гэты раз вынікі аналізу Луі будуць станоўчымі. Гэта забіла Луі, калі ён не раз, а двойчы праваліў экзамен на сяржанта. Але, магчыма, трэці раз быў зачараваннем. Ён здзівіўся, чаму твар Луі не раскалоўся напалову з такой жахлівай усмешкай.
  Да стала Джэйка з усіх падраздзяленняў кідаліся паліцэйскія.
  Луі пастукаў яго па плячы. «Капітан хоча бачыць вас зноў».
  Джэйк адарваўся ад вароны d. «Так, Кэп?»
  «З назвай ідзе офіс. Выберыце адзін як мага хутчэй».
  Макгуайр абышоў свой стол з партфелем у руцэ. Ён паляпаў Джэйка па спіне, потым выключыў святло ў офісе і выйшаў.
  Як гэта павышэнне паўплывае на дынаміку паміж ім і Луі?
  Што за дзень. Спачатку навіны пра Сполдынга, а цяпер яго павысілі. Ён не мог зразумець, хоча ён адсвяткаваць або выбіць кагосьці.
  «Гэта цудоўна, бо ты ўжо прыходзіш на абед. О, але хіба мы не збіраліся праглядаць вашы файлы?»
  «Яны могуць пачакаць да заўтрашняга вечара, Луі. Мы зараз адменім святкаванне, Берк закіне нас камянямі».
  «Добра, святкуем, а потым вячэраем з Сафіяй і дзецьмі. Я ёй зараз паклічу. Дайце ёй прыгатаваць выдатны дэсерт». Твар Луі ззяў.
  « Дзякуй, Луі».
  Той ноччу, калі ён вярнуўся дадому, ён паспрабаваў самастойна праглядзець файлы. У ягонай галаве адгукаліся словы, сказаныя яму бацькам у дзень, калі яго зрабілі дэтэктывам .
  «З камандаваннем ідзе вялікая адказнасць, сын. Абыходзіцеся са сваімі афіцэрамі так, як хочаце, каб абыходзіліся з вамі». Затым капітан Джэймс Кэрынгтан прымацаваў новы залаты шчыт да параднай формы Джэйка. Гонар ззяў у вачах бацькі, калі ён адсалютаваў яму. Праз некалькі дзён яго бацька памёр ад сардэчнага прыступу.
  Джэйк адчуваў, што яго бацька памёр ад разбітага сэрца.
  Пасля смерці бацькі ў Джэйка засталася адна блізкая сваячка па той бок акіяна, маці. Астатнія жылі ў Ірландыі, адкуль былі родам яго бацькі. Яна ненавідзела яго працу. Ён палічыў за лепшае падзяліцца з ёй сваімі навінамі.
  Нягледзячы на тое, што гэта не звязана, яго маці лічыла, што смерць яго сястры стала вынікам працы яе мужа. Не лагічна. Распешчаны дзіця сапсаваў ім жыццё. Ева адмовіла яму. Ён усё роўна ўзяў тое, што хацеў, пакараючы яе за адмову ад яго.
  Думкі пра маці ўскочылі ў яго галаву і выклікалі знаёмае пачуццё віны. Джэйк паабяцаў сабе, што наведае яе на гэтым тыдні. Чорт вазьмі, ён ненавідзеў хадзіць у дом састарэлых. Пахі напалі на яго нюх. Ён заўсёды затрымліваў дыханне, пакуль не дайшоў да пакоя маці. Плач і просьбы жыхароў, калі яны звярталіся да яго, калі ён праходзіў міма, разрывалі яго сэрца. Ён стараўся не кідацца міма іх. Ён спадзяваўся на Бога, што ніколі не апынецца там. На яго думку, лепш было б куля ў галаву .
  У яго прыгожай маці былі карычнева-рыжыя валасы, крэмавая бездакорная скура, высокія скулы і сумныя смарагдавыя вочы. Яна забылася, як жыць пасля смерці Евы. Рост ён атрымаў ад бацькі, а колер - ад маці. У пяць без шасці Мэдзі нанесла немалы ўдар, калі яе запал успыхнуў. Гэта было не тое, што вы хацелі б атрымаць. Зараз апынуўшыся ў пастцы мінулага, яго маці ўвесь дзень ляжала ў ложку, плакала, скрозь слёзы расказваючы пра сваю Еву. Джэйк здзівіўся, чаму яна не ўцякла ад іх.
  У дзень смерці Евы мы страцілі двух чалавек. Маці вінаваціла мяне. Яна вінаваціла майго бацьку. Яна вінаваціла міліцыю, школу і ўсіх, хто прыходзіў ёй у галаву. . . У той дзень, калі Ева памерла, у яе мозгу нешта лопнула. Ён не разумеў, не можа яна ці не хоча рухацца наперад. Шчыльная сямейная адзінка, аднойчы шчаслівая - ніколі не будзе ранейшай пасля таго дня, падумаў ён. Мы ўсе любілі адзін аднаго і з нецярпеннем чакалі светлай будучыні. Так, я наведаю яе заўтра.
  Луі дакрануўся да яго рукі і вярнуў яго ў сучаснасць. «Гэй, ты там? Давайце зараз выправімся». Луі схапіў пінжак са спінкі чама . «О, бос...»
  «Смешна , Луі. Што?»
  «Першы раунд за мной. Я хачу, каб усе ведалі, што я падыгрываю новаму босу. Зразумеў?»
  «О, Луі, другі, трэці і чацвёрты раўнды таксама на табе», — сказаў Джэйк, паціскаючы плячыма ў куртку.
  Магчыма, ён возьме сёння адпачынак, перш чым пагрузіцца ў дасье Евы. Божа, яму трэба было набрацца лодкі адвагі, перш чым ён прабег праз усё гэта.
  OceanofPDF.com
  Раздзел 2
  Праз чатыры гадзіны яны з Луі ўвайшлі ў парадныя дзверы Луі, разбітыя да жабраў, абхапіўшы адзін аднаго рукамі за плечы і смяяліся, як гагары. Сафія, прыгажуня Луі, не пацешылася і расказала ім пра гэта недвухсэнсоўна. Джэйк паспрабаваў засяродзіцца.
  «Дзе вы двое былі?» - спытала яна, перакідваючы свае доўгія кучаравыя каштанавыя валасы на плячо, падыходзячы да Луі з драўлянай лыжкай у руцэ. «Вы смярдзіце! Што ты піў? Чаму ты выпіў?»
  «Яна заўсёды гаворыць загадкамі?» Джэйк нахіліў галаву ўніз, каб засяродзіцца на Сафіі. У яе карых вачах не было ні грама цярпімасці .
  «Я ніколі не заўважаў. Я не магу прайсці міма гэтай прыгажосці, - прамовіў Луі. «Хіба ён не сладастраснік?»
  Джэйк Плэ дадаў пяты.
  «Луі, я лічу да трох — я хачу атрымаць адказы. Гэта ганебна. Дзеці не могуць бачыць цябе такім. А табе, Джэйк, табе павінна быць сорамна, што напіваеш яго». Яна ўдарыла яго па руцэ. «Вы ведаеце, што ён не можа трымаць сваё спіртное».
  «Ай! Гэта не я, ён мяне напіў. Мы пайшлі выпіць ці два, каб адсвяткаваць з іншымі хлопцамі. Гадзіну таму спрабавалі выехаць, але не пусцілі. Што ж, адзін напой прывёў да іншага, і вось мы тут».
  «Мне пашанцавала, вось ты тут. Дай мне свае ключы, Джэйк. Хто цябе вёз дадому?»
  Засяродзьце свой гнеў на Луі. Вось чаму я не жанаты.
  «Я кахаю цябе. Ты сэксуальны, калі злуешся, - сказаў Луі, губляючы раўнавагу, калі нахіліўся, каб пацалаваць.
  Джэйк засмяяўся і схапіў Луі, амаль не ўтрымаўшы іх абодвух, калі Сафія закаціла вочы і адштурхнула Луі. У пяць-чатыры тэмперамент Сафіі мог нанесці ўдар. «Джэйк, хто адвёз вас абодвух дадому?» — зноў спытала яна, праводзячы іх на кухню. Стол быў накрыты на дваіх.
  «Мне патрэбна твая паста, Сафія, перш чым я змагу адказаць. Я ўпэўнены, што гэта была адна з уніформаў». Ён пачухаў галаву і пахіснуўся.
  « Добра. Сядайце».
  Яна выклала пенне з соусам і сырам на талерку, трымаючы ў руцэ драўляную каструлю.
  «Сафія, супакойся з ім, калі ласка».
  «Займайся сваімі справамі і еш, Джэйк. Ты застаешся тут на гэтую ноч».
  «Ці не будзе Луі засмучацца? Калі я пачаў цябе ўзбуджаць?» Ён падняў рукі, каб пазбегнуць яе аплявухі.
  «Ідыёт! Ты на канапе, Луі ў ложку. Ці, можа быць, я павінен прымусіць яго спаць на канапе з табой.
  Луі падняў галаву ад стала. «Я дома. Калі вячэра?» - спытаў ён, апусціўшы галаву і стукнуўшы ёю па стале.
  «Заўтра ў яго будзе сур'ёзная шышка» , — падумаў Джэйк.
  «Дапамажыце мне даставіць яго наверх . Ён пайшоў».
  «Сафія, мы не так часта робім».
  «Ты не разумееш сутнасці, Джэйк. Я не прывык да вас дваіх такімі. Піць на галодны страўнік было неразумна. Як ты мог быць такім дурным? І цішэй, дзеці ў сваіх пакоях робяць урокі. Я не хачу, каб яны бачылі яго ці вас у такім стане».
  Луі абхапіў Сафію за талію, калі яны накіраваліся наверх. «Я люблю цябе, больш за ўсё.»
  Ён становіцца неахайным , - падумаў Джэйк.
  «Так, Луі, я ведаю».
  «Хочаш заняцца каханнем?»
  «Ты кавалак працы. Так, але не сёння вечарам. Ляжаш спаць, спаць, хадзіць».
  «Вы ўпэўнены? Я выдатны ў саку, а ты..."
  Яна адрэзала яго, закрыўшы рукой рот.
  — не ўтрымаўся Джэйк. Ён пачаў смяяцца і зноў ледзь не страціў раўнавагу. У яго закружылася галава, калі ён паспрабаваў выпрастацца.
  «Чаго ты смяешся? Цішэй». Яна ўдарыла яго па руцэ. «Ідыёты».
  Джэйк трымаў язык за зубамі. Дапамогшы пакласці Луі спаць, ён пайшоў у кабінет, зацягнуў шторы і лёг. Апынуўшыся на канапе, ён страціў прытомнасць, не задумваючыся.
  * * * *
  На досвітку шэрыя цені кружыліся па пакоі ад адной шторы, якую Джэйк забыўся зачыніць мінулай ноччу. Дэзарыентаваны, ён перавярнуўся ў пошуках гадзінніка і знайшоў яго на запясце. Ён паспрабаваў сесці, але ўпаў, закрыўшы вочы, калі мільёны малюсенькіх агеньчыкаў успыхнулі ў яго галаве. Блін, усё цела балела ад сну на грувасткай канапе. Ён яшчэ раз паспрабаваў сесці, каб яго галава не лопнула, а потым ускочыў, калі яго павіталі дзве пары карых вачэй. Дзе ён быў?
  «А як ты тут, дзядзька Джэйк? — спытала Марыся.
  Мышцы напружыліся, а потым расслабіліся, калі яго вочы шукалі пакой і спыняліся на знаёмым. Я ў Луі . Хрыстос, у мяне галава баліць. Гэта было шчасцем, што на большасці вокнаў былі зацягнуты фіранкі, інакш ён аслеп бы. Насамрэч, маленькая кропелька святла, якая прасочваецца праз іх, магла забіць чалавека.
  «Я правёў познюю ноч з тваім бацькам. Замест таго, каб ісці дадому, я спаў тут».
  «Гэта не будзе мець ніякага дачынення да таго, што вы з татам п'яце, так?» - спытала яна, круцячы пасму валасоў вакол пальца.
  Чаму яны не маглі пакінуць яго ў спакоі? Дзеці пакінулі дзверы ў батлейку адчыненымі, калі ўварваліся ў яго сон. Ён пачуў, як Сафія грукала посудам на кухні. Джэйк задумаўся, ці знарок яна іх стукнула. З кожным сутыкненнем у яго галаве здавалася, быццам малы барабан вібруе праз яго чэрап.
  «Я чуў, як вы заходзілі мінулай ноччу. Вы былі смешныя. Але мама так не думала, - працягвала яна. «Яна ўсё яшчэ неяк раз'юшаная».
  «Давай, Марыся. Пакіньце яго ў спакоі. Дзядзька Джэйк выглядае хворым , - сказала Кармэн.
  «Дзякуй, Кармэн. Мне спатрэбіцца яшчэ гадзіна. Чаму вы, хлопцы, не ў школе?»
  - адказала Марыся. «Таму што шостая гадзіна раніцы і яшчэ дзве гадзіны не пачынаецца школа. Мы заўсёды ў гэты час прыходзім снедаць». Як і любы трынаццацігадовы падлетак, яна змяніла тэму на сябе. «Дзядзька Джэйк, ты пойдзеш на мой дзень нараджэння , праўда?»
  «Калі я калі-небудзь прапускаў?» Ён зразумеў, што сёння тут больш не будзе спаць.
  «Ты прапусціў год, калі той хлопец парэзаў усіх тых дзяўчат з каледжа, памятаеш?» Марыся паглядзела на яго.
  «Марыся, праца на першым месцы. Я буду ў вас на вечарыне, пакуль праца не перашкаджае. Ты паліцэйскі дзіця, ты павінен гэта разумець».
  «Так, але мне гэта не павінна падабацца. Мой сябар Джыджы закаханы ў цябе».
  «Ёй дванаццаць , ці не так?»
  «Э-э-э, але чамусьці, хоць ты і стары, ты ёй падабаешся».
  «Паглядзі, які падарунак на дзень нараджэння я табе прынясу».
  У тую хвіліну, калі ён паківаў галавой, пакой перавярнуўся дагары нагамі. Якая гэта была памылка. Яму трэба было іх пасунуць. «Мне трэба ісці. Чаму б вам не пайсці на кухню? Паснедай або што ты робіш у шэсць гадзін раніцы, мне трэба ўставаць».
  - Кармэн, ідзі на кухню, я хачу пагаварыць з дзядзькам Джэйкам, - сказала Марыса, не звяртаючы ўвагі на пратэсты Кармэн. «Ідзі цяпер, Кармэн, ці я зраблю табе балюча».
  «О, добра, але я мацнейшы за цябе, і ты мяне не палохаеш. І я не змагаюся з жанчынамі, - сказала Кармэн, перш чым выйсці з пакоя.
  «Ты павінна быць прыязней да яго, Марыса. Калі-небудзь ён стане нашмат большым за цябе».
  «Мне трэба пагаварыць з табой сам-насам, дзядзька Джэйк. Ты павінен пагаварыць з маімі бацькамі, каб я пайшоў на гэтую вечарыну ў пятніцу. Гэта важная вечарына. Той, хто разлічвае, будзе там. Яны цябе паслухаюць. Калі ласка?» - сказала яна, гледзячы на яго, гледзячы на яго.
  «Марыся, твой бацька расказаў мне пра вечарыну. Я згодны з імі ў гэтым. Вы напрошваецеся на праблемы без нагляду дарослых. Да таго ж, я не на першым месцы ў спісе добрых рэчаў вашай маці. Ён пацёр лоб.
  «Такім чынам, ваш адказ не? Я думала, што ты мяне кахаеш , - скуголіла яна.
  «Размаўляю, але не размаўляю з імі пра гэта. Магчыма, мне варта сказаць бацькам гэтага дзіцяці, што ён плануе зладзіць дзікую вечарыну, пакуль іх не будзе». Ён вывучаў яе.
  «Ты не можаш, дзядзька Джэйк. Абяцай мне, што не будзеш. Я ніколі больш не змагу паказаць свой твар у школе. Абяцайце?» — узмалілася Марыся.
  «Я падумаю , а цяпер кідайся».
  Сафія ўвайшла ў пакой, а Маріса выбегла.
  «Хіба ты не злая першая раніца? Як вы сябе адчуваеце сёння?»
  «Шматлюдна».
  * * * *
  Адхіліўшы прапанову Сафіі снедаць, Джэйк паехаў дадому прыняць душ і пераапрануцца перад тым, як адправіцца на станцыю. На парозе КПЗ Джэйк азірнуўся. Ніхто не быў у форме для працы, акрамя капітана. Ён падышоў да свайго стала і адразу пачаў чытаць кнігу забойстваў па справе Шэнны Вагнер.
  - Гэй, лейтэнант, вы сышлі рана ўчора ўвечары, - крыкнуў Бэрк з крыжа пакоя.
  «Так, я з'ехаў на спецыяльны абед. Сафія падала хатнюю пасту і соус са свежаспечаным хлебам. Хто мог прайсці міма такога сакавітага абеду?» Берк выглядаў хворым. «Яна таксама частавала хатнім тырамісу. Лепшае, што я калі-небудзь спрабаваў, размова пра чыстую нірвану. У мяне было дзве дапамогі , - схлусіў ён.
  «Божа, не кажы пра ежу зараз, гэта можа стаць брудным. У вас ёсць антацыды ?» - спытаў Бэрк.
  «Дылетанты», — сказаў Джэйк, галава яго стукала, як бас-гітара, і ён пагрузіўся ў файл Вагнера.
  Доказы былі доказы былі доказамі. Апошнія некалькі тыдняў ён час ад часу чытаў гэты файл. Нічога не выскачыла: «Гэй, ты сумаваў па мне». Але павінна было быць нешта, што яны прапусцілі па дарозе, нейкі важны факт. Учора яго ўвага была раздвоена па ўсіх напрамках. Сёння ён засяродзіцца на забойстве Шэнны. Не давяраючы сваім эмоцыям або падабенству справы Евы, Джэйк вырашыў пачаць спачатку, не адцягваючы ўвагі. Мінулай ноччу яму было весела, але ён павінен быў застацца дома і працаваць з дакументам Евы. Ён ніколі не даруе сабе, калі Спол Дынг выйдзе на волю.
  Кожнае злачынства патрабавала новых поглядаў і адсутнасці прадузятасці. Ён вярнуў усіх у спіс падазраваных, нават тых, ад якіх яны з Луі ачысціліся. Ён узяў фота з месца злачынства і расклаў іх на сваім стале. Кожная абраза, кожная траўма, якую атрымала Шанна, былі адлюстраваны наглядна. Дзеці знайшлі яе цела ў лесе ў канцы тупіка новай забудовы. Ні ў адным з дамоў на той момант не было людзей. Аголенае цела прызямлілася тварам уверх. Яе адзенне не знайшлося, як і прадмет, якім забойца яе задушыў. Медыцынскі эксперт прыйшоў да высновы, што прычынай смерці Шэнны сталі глыбокія звязкі на шыі. Яна падвергнулася сэксуальнаму гвалту - моцныя сінякі на палавых органах і вакол іх. Доктар Лэнг падлічыў, што згвалтаванне было здзейснена доўгай цвёрдай палкай з-за сур'ёзнасці сінякоў. Спермы не было знойдзена ні ў целе, ні вакол яе. Забойца, напэўна, выкарыстаў абарону, калі ён пракраўся ў яе. Каталі, а не клалі, успомніў Джэйк. Па дадзеных МЭ, яна была ў полі каля чатырох дзён. Пад пазногцямі не было валакна. Ён палічыў, што драпіны на тулаве і твары ўтварыліся, калі яе скацілі па кароткай насыпе. Трэйс не знайшоў ні скуры, ні валасоў, акрамя ахвяры. Валакна побач з целам не выяўлена. На ахвяры не засталося ювелірных вырабаў, і гэты факт яго заўсёды турбаваў. Забойца спрабаваў зрабіць усё так, быццам рабаванне пайшло няўдала. Злачынец пакінуў Шэн а ні з чым.
  Запісваў новыя пытанні. Гэта было злачынства на глебе страсці ці рэўнасці, ці рабаванне пайшло няўдала? Навошта браць каштоўнасці? Гэта было запозненай думкай? Ці спрабаваў ён схаваць яе асобу? Навошта, каб затрымаць ідэнтыфікацыю, каб прынізіць, ці і тое, і іншае? Адзін забойца ці два? Ён і Луі заўсёды меркавалі адно. Чаму б не кінуць яе далей у поле, каб яе было цяжэй знайсці? Няўжо забойцу не хапіла сілы, каб занесці яе далёка? У сваім спісе рэчаў, якія трэба пераправерыць, у першую чаргу ён пералічыў ламбарды. Ён распаўсюдзіў фатаграфіі зніклых упрыгожванняў. Можа, нейкім цудам божым нешта з’явілася, і нядбайны клерк не паведаміў пра гэта. Забойца ўзяў пярсцёнак з ізумрудам і іншыя прадметы ў якасці сувеніра або іх каштоўнасці?
  Пярсцёнак з ізумрудам, рэліквія, якая перадавалася ад бабулі да ўнучкі пакаленнямі, Шэнна ніколі не здымала яго, па словах членаў сям'і. Адзін толькі пярсцёнак, ацэнены ў пяцьдзесят тысяч долараў, быў матывам. Кожны дзень яна насіла залаты крыжык з дыяментам у цэнтры і бранзалет з імем, які падарыла ёй на дзень нараджэння сястра Хлоя. Завушніцы яна змяніла сваімі ўборамі. Два з трох прадметаў палегчылі б ідэнтыфікацыю, нават калі б на іх не было адбіткаў пальцаў і стаматалагічнай карты.
  Ён запісаў, каб спытаць у місіс Вагнер, што Хлоя атрымала ад сваёй бабулі.
  Затым ён перарабіў графік яе бацькоў і сястры на момант забойства. Шанна і Хлоя часта сварыліся? Дзве сястры, блізкія па ўзросце, кожная непаўторная. Іх колер адрозніваўся, як і характары, сябры і інтарэсы. Ці тусаваліся яны разам? Яны падзяліліся сябрамі? Яны акунуліся ў пул знаёмстваў са мной?
  У вочы яму кінуўся рух ля дзвярэй капітана. Шамус пакруціў галавой і паклікаў яго ў кабінет.
  «Пазнач Луі, у дылера Chevy каля выезду 25 ляжыць цела ў багажніку аўтамабіля», — сказаў Макгуайр, працягваючы Джэйку аркуш паперы з некаторымі падрабязнасцямі. «О, і Джэйк, як толькі ты ўладкуешся ў сваім офісе, ты будзеш размяркоўваць справы».
  "Луі не будзе ў выдатнай форме ", - адказаў Джэйк.
  «У гэтым атрадзе няма нікога. Як позна вы заставаліся ўчора ўвечары?»
  «Я не ўпэўнены. Нас з Луі дахаты даставілі ўніформы. Сафія злуецца. Яна прыгатавала вячэру, а мы не з'явіліся. Яна прымусіла мяне застацца на іх канапе».
  Макгуайр засмяяўся. «Вазьміце яго і засцеражыце месца здарэння. Вось спіс зніклых без вестак. Паглядзіце, хто падыходзіць пад апісанне чалавека ў багажніку».
  «Гэта мужчына ці жанчына?» - спытаў Джэйк. «Я даручу Луі ўзяць на сябе ініцыятыву ў гэтым, а я засяроджуся на справе Вагнера».
  «Ваш званок. На дадзены момант у нас няма больш інфармацыі. Прадавец, які знайшоў цела, на ўчастку ванітуе. Менеджэр не атрымаў ад яго шмат чаго».
  Вяртаючыся да свайго стала, ён патэлефанаваў Луі.
  "Як вы сябе адчуваеце?"
  «Як смерць нагрэлася. Шкада, але я буду жыць. Я спадзяюся, што вы тэлефануеце мне па справе, таму што я павінен з'ехаць адсюль. Калі Сафія стукне яшчэ адну патэльню, я клянуся…»
  «Мы злавілі новую справу, вы яе вядзеце. Сустрэнемся ў дылера Chevy ля выезду 25, і я раскажу вам інфармацыю. Мы павінны прыехаць прыкладна ў той жа час. Ты будзеш у парадку? Мне не трэба, каб ты быў хворы, калі прыедзеш туды».
  «Калі мне калі-небудзь было дрэнна на сцэне, Джэйк? Дайце мне адпачыць. Што, вы таксама збіраецеся ламацца мне па яйках?»
  Ён паклаў трубку, не звяртаючы ўвагі на скаргу Лу.
  * * * *
  Джэйк спыніўся на стаянцы і прыпаркаваўся побач з групай хлопцаў, якія стаялі з рукамі ў кішэнях. Ён адцягнуў куртку, каб выставіць свой значок, ідучы да групы.
  «Добры дзень, спадары, я лейтэнант Кэрынгтан». Гэта так добра гучыць , падумаў ён.
  «Гэй, Джэйк, сюды». Яго галава ўскочыла ад выкарыстання яго імя.
  «Так, як у мястэчку, — падумаў ён. І дзярмо, Кевін Майерс з усіх людзей. Ён і Майерс разам прайшлі сярэднюю школу Хоган. Хлопец жыў мінулым. Джэйк ціха паспрачаўся з самім сабой, што Майерс прынясе гульню аб чэмпіянаце штата са сярэдняй школы. Ах, дні маёй славы, даўно мінулыя і забытыя - так шмат іншых рэчаў адклалі гэты трывіяльны перыяд майго жыцця ў бок. Ён павінен быць удзячны. Гэты тытул і яго ўдзел у выйгрышы далі яму стыпендыю ў UConn, дзе ён гуляў у мяч, але змяніў спецыяльнасць на крымінальнае правасуддзе. Перад заканчэннем школы ён адхіліў прапанову гуляць у прафесійны мяч.
  Ён зноў засяродзіў сваю ўвагу на Майерсе. Не буяны хлопец, як ён успамінаў, але людзі мяняліся. Майерс? «Кевін, ты знайшоў цела?»
  «Не. Майк Мэрфі зрабіў. Гэй, хлопцы, я хачу вас пазнаёміць з чалавекам, які паставіў Уілксберы на карту. Памятаеш , Джэйк?»
  «Я памятаю, Кевін. Хто, па-вашаму, знайшоў цела?» Джэйк змяніў тэму, перш чым Майерс павёў яго па дарозе памяці. Гэта быў іншы час, іншае жыццё. Яму ён не хацеў вяртацца, асабліва цяпер.
  Кевін паказаў на хлопца, які стаяў адзін. Бледны, як прывід, Мэрфі не падыходзіў да яго. Джэйк падышоў да яго, Майерс сядзеў за ім. «Майк, гэта лейтэнант Кэрынгтан».
  «Мне не трэба вяртацца туды, праўда?» - сказаў Мэрфі, і пот сцякаў па яго твары.
  «Не, не трэба. Скажы мне, што ты бачыў і калі што -небудзь дакрануўся».
  «Я... нешта адчуў». Мэрфі прабег за яго. Джэйк крыху адышоў, калі Мэрфі скончыў. Небарака выглядаў так, нібы зноў страціў змесціва страўніка.
  «Заставайся тут. Мой напарнік, дэтэктыў Раманэлі, калі прыедзе, возьме вашы паказанні. Джэйк паказаў на першы шэраг машын, дзе стаялі іншыя прадаўцы, і павярнуўся да Кевіна. «Вы можаце паказаць мне машыну? Ці належыць гэта на lo t?» - спытаў Джэйк.
  «Не, гэта не наш, хоць ён прыпаркаваны паміж двума нашымі машынамі ў апошнім шэрагу».
  «Гэта першы раз, калі хтосьці гэта заўважыў?» Джэйк паглядзеў на Кевіна.
  «Я не магу сказаць. Я гэтага не заўважыў. Я спытаю ў іншых прадаўцоў, ці яны, - прапанаваў Кевін.
  «Не, не трэба, Кевін. Мой партнёр або я спытаю іх. Дзякуй за вашу дапамогу. Гэты?» Джэйк паказаў рукой, падыходзячы да машыны. Без памылкі. Смурод смерці ніколі не пакідаў вас, калі вы з ёй сутыкнуліся. Гэта таксама не тое, да чаго вы прывыклі. Той, хто казаў, што так, хлусіў. Рэкордная для канца красавіка спякота не дапамагла ні захаваць цела, ні асвятліць пах.
  Майерс кіўнуў.
  «Калі ласка, пачакайце з іншымі прадаўцамі. Я вярнуся да вас праз некаторы час». Джэйк адхіліў яго.
  З тэмпературай у васьмідзесятыя гады было б цяжка вызначыць на месцы здарэння, як доўга цела праляжала ў багажніку. Звычайная тэмпература для Уілксберы ў гэты час года павінна быць ад сярэдзіны шасцідзесятых да нізкіх сямідзесятых. Справа ў тым, што на мінулым тыдні гэта было ў саракавых. Калі гэтая спякота і была прэлюдыяй да лета, яна павінна была быць пякучай.
  Яму давядзецца чакаць судмедэксперта, каб вызначыць TOD — час смерці. Нехта пастукаў Джэйка па плячы. Раздражнёны, ён зноў падняў вочы, каб адхіліць Майерса, але там стаяў Луі, які змагаўся.
  «Сёння гэта не тое, што мне трэба», — сказаў Луі, паціраючы рот тыльным бокам далоні, яго скура колеру Грынча.
  «Хочаце нешта закамуфляваць?»
  «Не, гэта пагоршыць сітуацыю з гэтым пахам. Дастаткова дрэнна мець справу з целам. Луі выцягнуў з кішэні насоўку .
  Дружна, у рытме сумеснай працы на працягу многіх гадоў, ішлі яны за сваёй справай. Фатаграфаваў Луі. Джэйк выцер пыл з багажніка, каб знайсці адбіткі пальцаў. Луі расклаў рэчы па машыне. Джэйк паклаў яе рукі, ногі, усё змесціва куфра і пазначыў пакеты з доказамі. Яны працавалі разам у пашане, народжанай вопытам, кожны паглынуты сваімі індывідуальнымі задачамі, пакуль не дасягнулі кропкі прыпынку. Больш ім не было чаго апрацоўваць, пакуль МНС не зрабіў сваю справу. Чакаючы, Джэйк назваў нумарны знак і марку аўтамабіля разам з VIN. Калі яму пашанцуе, гэта з'явіцца ў спісе зніклых або скрадзеных аўтамабіляў і звузіць іх часовую шкалу.
  Ахвяра выглядала на гадоў пяцідзесяці з каштанавымі валасамі і шклянымі карымі вачыма, цяпер выразнымі перад смерцю. Пад такім вуглом цяжка было вызначыць рост і вагу. Смерць скрала рэшту жыцця чалавека і вымыла колер з яго скуры. Хутчэй за ўсё прычынай смерці стала дзірка ў яе лбе. Ён нахіліўся бліжэй, каб разгледзець кулявое раненне. Карычнявата-аранжавая татуіроўка сапсавала скуру вакол раны. Метка ўзнікла, калі зброя, выпушчаная з невялікай адлегласці, убіла ў яе скуру порах, як часткова згарэлы, так і не згарэлы. Стралок не мог быць далей за тры футы ад ахвяры. Гэта быў нехта, каго яна ведала? Яму трэба будзе чакаць медыцынскай дапамогі, каб атрымаць дадатковую інфармацыю аб прычыне смерці — ХПК. Мiнiцэр зноў возьме на яе адбiтак пальцаў, калi дастане яе ў морг у Фармiнгтане.
  Усе выкрыцці па дзяржаве пры падазроных смерцях праводзіліся ў медцэнтры Укантэйшана, лепшай установе ў краіне. Ён спадзяваўся, што яны не загружаныя. Яны сапраўды атрымалі паведамленне аб знікненні пяцідзесяцітрохгадовай жанчыны, якую апошні раз бачылі тыдзень таму ў пятніцу. Яны пачыналі пошук на мясцовым узроўні, і калі нічога не атрымлівалася, яны пашыралі яго на пошук па ўсёй краіне і працягвалі адтуль.
  Падняўшы вочы, Джэйк убачыў, як памочнік ME набліжаецца да яго . «Гэй, Макей».
  Памочнік судова-медыцынскага эксперта Цім Маккей, доктар медыцынскіх навук, стаяў пяць на дзесяць і важыў каля ста сямідзесяці, а жывот ішоў у гаршчок. У пяцьдзесят шэсць гадоў час парадзеў пшанічныя валасы Маккея, пазбавіўшы яго натуральны колер і пакінуўшы пасля сябе больш солі, чым пяску. Здавалася, доктар не клапаціўся аб змене.
  «Я чую, у цябе напружаны тыдзень, Джэйк. Другое цела, ці не так? І я таксама чую, што трэба павіншаваць, лейтэнант. Маккей перабольшваў назву.
  «Дзякуй, Цім, я ўсё яшчэ прывыкаю. Так, другі на гэтым тыдні. Але першае — адкрытае і закрытае самагубства. Гэты ўвесь твой. Як толькі вы яе перавязеце, я забяру машыну. Я хачу, каб лабараторыя працавала над ёй, пакуль вы над ёй працуеце».
  - Тады мне лепш пачаць , - сказаў Макей.
  «Крычыце, калі знойдзеце выхадную рану».
  Джэйку падабаўся Цім Маккей. Цім абыходзіўся з ахвярай метадычна, з мяккасцю і павагай, быццам яна ўсё яшчэ жыла. Агляд месца здарэння падчас працы Маккея паказаў Джэйку, што гэта ідэальнае месца для пахавання трупаў. Ноччу гэтая тэрыторыя была б бязлюднай — ніхто б не звярнуў увагі на машыну на стаянцы. Спрытны забойца.
  «Я патэлефаную вам, калі пост будзе зроблены. Дайце мне пару гадзін. Да таго часу я павінен прачытаць сваю першапачатковую справаздачу », — сказаў Макей.
  «Дзякуй, док. Калі б вы спачатку знялі адбіткі пальцаў для пасведчання асобы, я быў бы ўдзячны. Я пагавару з табой пазней». Джэйк вярнуўся да гандлёвага персаналу, каб распытаць іх.
  Луі ўжо падзяліў іх на дзве групы. Было занадта шмат людзей, каб Луі мог апытаць адзін, хоць Джэйк хацеў вярнуцца да справы Шэнны. Ёй прыйшлося яшчэ крыху пачакаць. Ён адвёў сваю групу за некалькі футаў ад групы Луі.
  Пяць прадаўцоў у яго групе: Майкл Мэрфі, які знайшоў цела, Кевін Майерс, Крэйг Нэльсан, Джымі Джэксан і Мішэль Уільямс. Ён пачаў з Mic Helle Williams.
  «Спадарыня Уільямс, - сказаў Джэйк. На месцах злачынстваў нявінныя людзі звычайна балбаталі. Уільямс не стаў выключэннем. Мініяцюрная брунэтка гадоў дваццаці дэманстравала багацце энергіі.
  "Я не разумею, чым я магу вам дапамагчы", - сказала Мішэль.
  «Расслабцеся, місіс Уільямс, гэта не зойме шмат часу. Зараз я задам вам пару пытанняў. Калі пасля праверкі вашых адказаў мне спатрэбіцца больш, я звяжуся з вамі тут для наступнага інтэрв'ю. Калі вы нешта ўспомніце пасля майго сыходу, вы можаце патэлефанаваць мне, - сказаў Джэйк.
  «Я не бачыў машыны і не адчуваў нічога. Я быў каля трох гадзін. У мяне не было прычыны прыходзіць сюды сёння. У мяне не было кліентаў, - прагаварыла Мішэль. Ён стараўся не адставаць ад яе. «Мне не трэба будзе вяртацца туды, праўда?» — спытала Мішэль.
  «Не. Калі мы апазнаем ахвяру, адзін з нас прынясе яе фотаздымак і пакажа яго, каб убачыць, ці пазнае хто-небудзь яе. Магчыма, машына стаяла там увесь тыдзень. Вы ўпэўнены, што ніколі гэтага не заўважалі?»
  «Я ўпэўнены». Яна выцерла рот дрыжачай рукой.
  «Вы ніколі не хадзілі туды, дзе ўвесь час стаяла машына ?» - спытаў Джэйк.
  «Не».
  «Добра, ты працаваў учора?»
  "Так, з поўдня да закрыцця", - сказала Мішэль.
  «Ты вярнуўся сюды ўчора?»
  «Я не зайшоў далей, чым бойка з чырвонай Impala. На гэтым тыдні ў мяне быў толькі адзін кліент». Яна паказала на месца за чатыры рады да машыны з целам. «Мой кліент выбраў машыну, і мы пайшлі ў офіс, каб аформіць яго дакументы».
  «Добра, мне спатрэбіцца імя вашага кліента для праверкі».
  «Вы можаце пачакаць, пакуль ён падпіша астатнія дакументы? Гэта першы ў мяне продаж у гэтым месяцы… Я не хачу яго адпужваць». Яе карыя вочы глядзелі на яго.
  «Калі вы ўсё падпішаце ?» - спытаў Джэйк.
  Мішэль глыбока ўдыхнула. «Сёння, а шостай гадзіне».
  «Добра, мы дапытаем яго заўтра, калі ласка, дайце мне інфармацыю, якую я прасіў». Джэйк аддаў ёй сваю машыну і пайшоў далей.
  Ён прачытаў спіс, які даў яму Луі. Паручка чалавека з начосам узяла яго працягнутую руку. «Кевін Джонс?»
  «Так».
  «Нешматслоўны чалавек , Кевін?»
  "Не, вы яшчэ нічога не пыталіся, што патрабуе адказу", - сказаў Джонс, паціскаючы плячыма.
  «Калі вы прыйшлі сёння раніцай?»
  « Восем гадзін».
  «Вы заўсёды заходзіце ў гэты час?» Джэйк накрэмзаў у сваім нататніку.
  «Так, мне падабаецца лавіць натоўп службоўцаў, пакуль яны чакаюць, пакуль іх машыны паправяць, яны праглядаюць. Я шмат машын прадаю такім чынам».
  «Вы што-небудзь прадалі сёння ?» - спытаў Джэйк.
  - Не, - сказаў Кевін, гледзячы на тое, што пісаў Джэйк у сваім нататніку.
  Джэйк адхіліў кнігу ад поля зроку. «Ці была ў вас прычына вярнуцца ў апошні шэраг сёння ці ў любы іншы час на гэтым тыдні?»
  «Не, я не быў сёння на пляцоўцы, пакуль не пачуў крык Майкла. Яго кліент забег у офіс і папрасіў менеджэра. Астатнюю частку тыдня, я не ўпэўнены. Але калі б я нешта адчуў, я б гэта даследаваў».
  «Вы працавалі ўчора ?» - спытаў Джэйк.
  «Не, гэта быў мой выхадны. Шэсць дзён, адзін выхадны, - скончыў Кевін, махаючы падбародкам.
  «Ты не выглядаеш узрушаным, Кевін. Вы прызвычаіліся да таго, што з'яўляюцца трупы?» Джэйк вымяраў яго рэакцыю.
  «Не. На дадзены момант я не бачыў мёртвага цела і мяне гэта не цікавіць».
  Астатнія яго інтэрв'ю прайшлі прыкладна такім жа чынам. Ён зноў узяў інтэрв'ю ў Майкла Мэрфі пасля таго, як той супакоіўся, але не атрымаў ад яго нічога новага.
  У сваёй машыне яны з Луі параўналі нататкі. Луі браў інтэрв'ю ў Кэці Элдэр, Карла Хэнана, Роба Грына, Джына Спіно і Байрана Сомерса. Джэйк прагледзеў спіс Луі. Інтэрв'ю Луі паўтаралі яго. Не тырчэў.
  «Мне патрэбны яшчэ адзін душ. Пры такой вільготнасці паветра як суп, - сказаў Луі, выціраючы лоб. Джэйк заўважыў, што колер Луі не такі зялёны, як калі ён толькі прыйшоў.
  Вярнуўшыся на вакзал, яны накіраваліся ў распранальню, дзе захоўвалі іншы набор адзення і ручнікоў, і скочылі ў душ. Джэйк у думках зрабіў заўвагу замяніць прадметы. Пасля душа ён пачаў працэс ідэнтыфікацыі Джэйн Доу, а Луі апрацоўваў і пазначаў змесціва машыны, якую пакінулі лабаранты. Нягледзячы на тое, што ён хацеў працаваць са справай Шанны, новае забойства заўсёды мела прыярытэт. Першыя сорак восем гадзін былі крытычнымі. Яму трэба было б вярнуцца да справы Вагнера, калі ён скончыць збіраць інфармацыю пра жанчыну Адамс. Поспех быў на яго баку - адбіткі Чэлсі адразу ж з'явіліся.
  Сацыяльны работнік, наняты штат, Чэлсі Адамс, працавала ў Уілксберы, жыла ў Саўтынгтане. Джэйк выцягнуў яе фатаграфію з дзяржаўнага пасведчання. Прывабная жанчына — каштанавыя валасы, карыя вочы, пяць-шэсць гадоў, яе вага на момант здымкі складала сто трыццаць пяць фунтаў. Згодна з раздрукоўкай, яе дачка паведаміла пра знікненне ў мінулую пятніцу .
  У мінулую пятніцу таксама паведамлялася пра знікненне аўтамабіля, у якім яна была знойдзена. Позняя мадэль, белы Chevy Impala, вярнулася васьмідзесяцігадовай жанчыне. Яна пакінула яго працаваць на пад'ездзе, пакуль несла прадукты ў дом. Місіс Пэйдж сказала, што планавала пакінуць яго ў гаражы пасля таго, як распакуе іх.
  Загінулы знік у мінулую пятніцу, 16 красавіка, пасля выпіўкі з калегамі. Яе дачка Кара паведаміла пра знікненне ў суботу раніцай, калі яна не з'явілася дома. Яна паспрабавала патэлефанаваць на мабільны тэлефон сваёй маці, але не атрымала адказу і пачала хвалявацца. У заяве Кара Адамс гаварылася, што яна чакала, што яе маці будзе дома каля дзесяці гадзін вечара ў пятніцу. Яна падкрэсліла, што яе маці ніколі не заставалася на вуліцы. Кара патэлефанавала ў паліцэйскі ўчастак каля поўначы. Афіцэр прытрымліваўся працэдуры, патлумачыўшы Кары, што дарослы чалавек павінен быў знікнуць без вестак за сорак восем гадзін да таго, як дэпартамент выдаткаваў на пошукі людзей, калі не было змякчальных абставінаў.
  * * * *
  Кара Адамс пазначыла свайго брата як кантактную асобу ў паліцэйскім пратаколе. Джэйк пашукаў нумары працоўных тэлефонаў для дзяцей. Апавяшчэнне не магло чакаць да канца дня на выпадак, калі б прэса не даведалася пра яго і першай абнародавала імя ахвяры. Цяжкая праца ўскладнялася, калі сям'я чула пра гэта ў навінах. Пачыналі б з брата. Сэт Адамс, памочнік юрыста з юрыдычнай фірмы ў цэнтры горада, працаваў у мілі ад паліцэйскага ўчастка. Кара, бухгалтар, працавала ў Саўтынгтане, у дзесяці мілях ад Уілксберы.
  Джэйк ехаў, а Луі апрацоўваў інфармацыю на сваім ноўтбуку. Сэт працаваў у адным са старых адрамантаваных асабнякоў у Уілксберы. Горад прапанаваў падатковыя льготы пакупнікам у рамках праекта рэвіталізацыі цэнтра горада. The Юрыдычная фірма Джэксана Хілі выкарыстоўвала ўвесь будынак для сваёй практыкі. Яны з Луі ўвайшлі ў прыгожа абстаўленае вестыбюль, аформленае ў нейтральных колерах — бэжавыя сцены, ліловая канапа з крэсламі з кветкавай абіўкай і бардовы дыван.
  Адміністратарка на выгляд была гадоў за трыццаць: светлыя валасы, падстрыжаныя, каб выглядаць брудна, але сэксуальна. Яе абліпальны сіні касцюм дэманстраваў эфектнае цела. У той жа час гэта падкрэслівала яе праніклівыя блакітныя вочы, калі яна разглядала іх.
  «Ці магу я дапамагчы вам?»
  «Так. Мы хацелі б пагаварыць з Сэтам Адамсам і ў прыватным месцы, калі гэта магчыма. У яго няма праблем, але гэта важна». Прыяцель Джэйка са сваім шчытом.
  «Ваша імя, калі ласка?» — спытала яна.
  Луі дастаў свой шчыт, паклаў яго на прылавак. «У нас няма запісу. Мяне клічуць дэтэктыў Раманэлі. Гэта мой напарнік лейтэнант Кэрынгтан.
  «Я зараз жа забяру яго». Яна ўскочыла з крэсла і паспяшалася па доўгім калідоры. Позірк Джэйка сачыў за ёй.
  «Яна маладая для вас, праўда?»
  Ён праігнараваў каментарый Луі і сеў, пакуль яны чакалі, пакуль Сэт выйдзе. Джэйк глядзеў у пусты калідор, а Луі чытаў часопіс. Калі Сэт падышоў да іх, Джэйк агледзеў яго. Пяць-восем, адзін шэсцьдзесят, карычневы і карычневы, адзначыў ён на паліцэйскай мове. Хлопец выглядаў спалоханым. Не вінаваты, напалоханы, відавочна баючыся, што яны пацвердзяць тое, чаго ён баяўся.
  «Дэтэктывы…»
  «Спадар Адамс, ці ёсць канферэнц-зала, якую мы можам выкарыстоўваць ?» - спытаў Луі.
  Парцье паказала на таго, што сядзеў за ёй. Сэт павёў наперадзе. Яны пайшлі за ім і зачынілі дзверы, як толькі ўвайшлі ў пакой. «Зрабі гэта хутчэй» , — падумаў Джэйк. Вытрымлівайце шок і эмоцыі, якія рушылі б услед пазней.
  «Спадар Адамс, твая маці Чэлсі Адамс ?» - спытаў Луі.
  «Так, вы яе знайшлі? яна ў парадку? Дзе яна?» Голас яго быў напружаны.
  «Спадар Адамс, мне шкада паведамляць вам. Сёння раніцай мы знайшлі тваю маці , - сказаў Луі.
  «Жывы?»
  «Не».
  Сэт схапіў стол. Джэйк дакладна думаў, што страціць прытомнасць. Твар хлопчыка страціў увесь колер, калі ён паваліўся на крэсла. «Вы не памыліліся? Яна трапіла ў аварыю?» Поўнае спусташэнне адбілася на яго напоўненых тэрам вачах.
  «Мы апазналі яе па адбітках пальцаў. Яе знайшлі раніцай у горадзе. Не, гэта быў не выпадак». Джэйк дазволіў яму боўтацца там.
  Сэт доўга глядзеў на яго, потым заплакаў. Дзякуй Богу, Луі ўзяў на сябе працу суцяшэння Сэта.
  «Сэт, мы шкадуем аб вашай страце. Ці магу я даць вам шклянку вады? Паклікаць каго-небудзь для вас?» Луі, спагадлівы чалавек, заўсёды лепш спраўляўся з горам тых, хто выжыў.
  «Ты сказаў маёй сястры? О Божа, Кара. Сэт моцна страціў час, калі рыданні пранізалі яго цела.
  «Не, мы прыйшлі сюды першымі. Ты хочаш, каб мы сказалі Кары, ці хочаш ?» - спытаў Луі.
  «Ці можам мы зрабіць гэта разам?» Сэт абхапіў яго за талію. Калі ён адказаў, гэта было падобна на голас маленькага хлопчыка. Ён хіснуўся і зноў закрычаў : «Мама».
  Джэйк пакінуў Луі з Сэтам, пакуль той размаўляў з адным з партнёраў, якіх ведаў па фірме. Ён паведаміў пракурору Рону Джэйкабсану, што яны адвязуць караля Сэта дадому.
  «Джэйк, калі ласка, патэлефануй мне, калі яму што-небудзь спатрэбіцца. Яны дружная сям'я. Гэта знішчыць іх. З іншага боку, яго бацька пакінуў маці ў мінулым годзе ў дваццаці-трыццацігадовым узросце, а потым пераехаў у Фларыду», — сказаў Рон Джэйкабсан.
  «Дзякуй, Рон. Нам трэба будзе дапытаць Сэта і яго сястру. Вы хочаце быць там?» - прапанаваў Джэйк. Рон быў карпаратыўным адвакатам.
  «Ты павінен зрабіць гэта сёння?» - спытаўся Рон, трымаючы пальцы перад сабой.
  «Так, мы робім».
  «Я сустрэнуся ў іх дома прыкладна праз гадзіну. Ты зможаш забраць Кару і быць там да таго часу?»
  «Так, мы ўбачымся там».
  Яны праводзілі ашаломленага дзіцяці да машыны Джэйка.
  У машыне зноў спытаў Луі. «Сэт, пасля таго, як мы паведамім Кары, мы можам каго-небудзь паклікаць, каб застацца з вамі абодвума?»
  «Не, я не хачу зараз ні з кім размаўляць», — сказаў ён, гледзячы ў акно.
  * * * *
  Саўтынгтан, суполка спальні ў Хартфардзе, расла і пашыралася з соннага горада ў поўны горад, прыязны для бізнесу. Ён актыўна развіваў усе віды прамысловасці. Ён знаходзіўся паміж Уілксберы і Хартфардам. Джэйк пад'ехаў да бардзюра офіса ў цэнтры горада, дзе працавала Кара Адамс. Ён пакінуў Сэта ў машыне з Луі, калі зайшоў у кабінет лекара. Па дарозе ён патэлефанаваў у офіс Кары і паразмаўляў з супрацоўнікам рэгістратуры. Ён даведаўся, што Кара была бухгалтарам у аддзеле рахункаў.
  Ён увайшоў у невялікі пакой, перапоўнены хворымі. Джэйк стрымана працягнуў свой шчыт парцье. Ён хацеў спачатку пагаварыць з босам Кары. Адміністратар прывяла яго ў кабінет доктара Айры Чарльз і папрасіла пачакаць, пакуль яна прывядзе доктара. Доктар не прымусіў яго чакаць.
  Гэта шакуе, - сказаў д-р . Чарльз сказаў.
  «Яна сказала вам, што яе маці прапала без вестак ?» - спытаў Джэйк.
  «Вядома, Кара ўвесь тыдзень была засмучаная. Гэта ўсё, пра што яна магла гаварыць, і хто мог яе вінаваціць? Яе маці бясследна знікла… Вы яе знайшлі?»
  «Мы зрабілі. Яе забілі. Брат Кары ў нашай машыне. Што вы за лекар? Сэту спатрэбіцца нешта, каб яго супакоіць. Мы яшчэ павінны паведаміць Кару аб смерці яе маці. Вы хочаце быць побач, каб падтрымаць?»
  «Так. Калі мы скончым, я пагляджу за яе братам. Ён таксама мой пацыент».
  Ён пайшоў за доктарам у кабінет праз калідор ад прыёмнай. Джэйк увайшоў першым. Маладая жанчына, падобная на іх ахвяру, сядзела за сталом з тэлефонам каля вуха. Афарбоўка Кара адпавядала колеру яе брата — каштанавыя валасы, вялікія карыя вочы, але крыху больш поўныя вусны. Яму давядзецца пачакаць, пакуль яна ўстане, каб ацаніць яе рост, хаця яна здавалася мініяцюрнай. Яна падняла вочы, калі яны ўвайшлі, і спынілася на паўслове.
  «Кара?» - сказаў Джэйк. Ён прышпіліў свой значок да пояса навідавоку. Яна ўтаропілася на яго значок, перш чым падняць свае поўныя жаху вочы на яго.
  «Так, можна прынесці вам кавы?» Зацягнуўшыся, Джэйк дазволіў ёй, калі ён сядзеў побач з ёй.
  «Кара, нам не патрэбна кава. Сёння раніцай мы знайшлі вашу маці. Яна мёртвая». Перш чым яна паспела перапыніць, ён працягнуў. «У нас ваш брат у машыне на вуліцы. Ён не ў добрай форме. Чаму б нам не забраць вас дадому?»
  Яна задала тое ж пытанне, што і яе брат. «Гэта была аўтамабільная аварыя? Ніхто не заўважыў і не дапамог? Ніхто не быў сведкам?» Слёзы наліліся на яе вочы, хоць і не падалі. Джэйк назіраў за яе барацьбой за кантроль. Джэйк дазволіў яе пытанням скончыцца, перш чым адказаць.
  «Не, яе забілі».
  «Забіты!» Яна ўскочыла. «Як? Гэта не можа быць рэальным. У яе няма ворагаў. Хто б яе забіў?»
  Джэйк узяў яе за руку і пасунуў на крэсла. «Я прашу прабачэння за тваю страту, Кара. Я адкажу на пытанні, якія змагу, як толькі мы даставім вас абодвух дадому. І мне трэба будзе спытаць некалькі сваіх».
  «Калі вам што-небудзь спатрэбіцца... наогул што-небудзь... тэлефануйце мне. Хочаш, я пайду з табой?» - спытаў доктар Чарльз.
  «Не, мне трэба даглядаць брата. Ён у парадку?» На гэты раз пасыпаліся слёзы.
  «Усё добра , - сказаў Джэйк.
  «Хто мог яе пакрыўдзіць? Яна была добрай, далікатнай жанчынай». Машына заплакала мацней.
  «Мы пачалі расследаванне яе смерці». Джэйк узяў яе сумачку і павёў да сваёй машыны. Яна ўскочыла на задняе сядзенне і схапіла брата, прыціснуўшы яго да сябе.
  * * * *
  Яны ўчатырох падняліся па тратуары, абсаджаным рознакаляровымі цюльпанамі, да ўваходных дзвярэй дома Адамсаў. Буянства фарбаў падалося занадта вясёлым для гэтага выпадку. Луі адамкнуў ўваходныя дзверы ключамі, якія дала Кара падчас паездкі. Кара завяла іх у сціплы аднапавярховы дом. Гасцёўня справа ад фае падалася добрым месцам для інтэрв'ю. Джэйк аглядаў пакоі, як і Луі. Традыцыйная мэбля ў яркім цёмна-сінім колеры з чырвонымі акцэнтамі і стары стол з цвёрдага дрэва стаялі побач з канапай. Крэслы былі раскіданыя па пакоі, а сурвэткі пакрывалі кожную стальніцу. Драўляныя падлогі, бачныя пад усходнімі дыванамі, былі адпаліраваныя да шклянога бляску. Гасцёўня злучаная са сталовай. Ён меркаваў, што кухня будзе ад сталовай. Абедзенная зона, аздобленая персікавым і зялёным колерам, дэманстравала цёмны дэкараваны стол з гардэробам і буфетам у тон. Цэнтральны элемент з лілей, акружаных зялёнымі ліставымі сцебламі, дапаўняў гасціную. Добра аздоблены дом. «Дом» , — паправіў Джэйк, чакаючы, пакуль яны паселяцца.
  Ён стаяў, як і Луі. Дзеці Адамсаў сядзелі на канапе, абняўшы адзін аднаго рукамі, галава Сэта ляжала на плячы Кары. Ён і Луі сядзелі ў крэслах насупраць іх. Луі пачаў распытваць.
  «Ці можам мы паклікаць каго-небудзь да нас?» — зноў спытаў Лу .
  «Не, зараз я ні з кім не хачу размаўляць », — сказала Кара.
  Гучны музычны перазвон напоўніў пакой. Джэйк падняўся, адказаў на яго, папрасіў Рональда Джэйкабсана ўвайсці і паказаў на гасціную. Калі адвакат сеў, пачаліся пытаньні з абодвух бакоў.
  «Што здарылася з маёй маці? Яна пакутавала ?» - спытала Кара.
  «У нас пакуль няшмат інфармацыі. Яе выявілі сёння раніцай. Як толькі МНС дасць інфармацыю, у нас будзе больш. Зараз я павінен задаць некалькі складаных пытанняў , - сказаў Луі.
  «Яна не была згвалтаваная, ці не так?» — з асцярогай спытала Кара .
  «Яны заўсёды пытаюцца» , — падумаў Джэйк, — быццам смерць сама па сабе не з’яўляецца дастатковай абразай. Ён задаў пытанне. «Кара, у нас пакуль няма такой інфармацыі. МЧ вызначыць яе раны падчас выкрыцця». Веданне не дапаможа вам справіцца з гэтым, паверце мне.
  «Добра», - адказала Кара за іх абодвух. Яна здавалася мацнейшай з іх.
  «Кара, дзе ты была ў пятніцу ўвечары, паміж адзінаццаццю вечара і трыма гадзінамі ночы?» Луі ўзяў на сябе допыт.
  «Вось, усю ноч. Я не выйшаў. Мой хлопец працаваў. Я застаўся дома і глядзеў тэлевізар. Я патэлефанавала ў паліцыю ў адзінаццаць вечара, таму што мама не прыйшла дадому, - сказала Кара. Яна пяшчотна правяла пальцам па фотаздымку сваёй маці, які ўзяла са стала.
  «Вы тэлефанавалі з мабільнага тэлефона ці з хатняга тэлефона ?» - спытаў Луі.
  «Я патэлефанаваў на хатні тэлефон. Я б ніколі не пакрыўдзіў сваю маці».
  «Я разумею, Кара, але гэта стандартная працэдура. Перш чым мы зможам рухацца наперад, мы павінны ліквідаваць вас абодвух. Мы таксама зададзім твайму бацьку тыя ж пытанні, - растлумачыў Джэйк.
  «Сволач у Фларыдзе з дзяўчынай узросту майго брата. Ён пакінуў маю маці ў мінулым годзе, прыкладна ў гэты ж год, - плюнула Кара.
  Такая атрута. Цяпер, калі б у Джэйка быў яе бацька на пліце ў моргу, яна магла б быць яго падазраванай нумар адзін. «Кара, з кім яна хадзіла ў пятніцу вечарам?» - спытаў Джэйк. «Мне спатрэбяцца імёны, адрасы і нумары тэлефонаў яе сяброў, калі яны ў вас ёсць».
  «Яна выйшла са сваёй сяброўкай Джулі Канз і з Сарай Хердл з працы. На гэтым тыдні мама сказала, што да іх далучыцца яшчэ адна дзяўчына з працы. Вы павінны спытаць яе сяброў, хто гэта быў. Я не ўпэўнены. Я пайду за яе адраснай кнігай». Кара ўстала, каб пакінуць пакой.
  «Куды яны падзеліся?» - спытаў Луі. Некалькі гадоў таму Джэйк выявіў, што калі яны з Луі перакідваліся пытаннямі паміж сабой, гэта выводзіла падазраваных і сведак з раўнавагі.
  «Яны звычайна ходзяць на поле для гольфа на абед. Калі яны ў настроі, то пасля ідуць у гасціную выпіць».
  «Які курс?»
  «Прабачце… Я не памятаю. Гэта той, што на заходнім баку гораду, той публічны».
  «Блэйклі-Хілз?» — запытаўся Джэйк .
  Кара выйшла з пакоя. Джэйк паглядзеў на Сэта. Хлопец выглядаў спустошаным, але здолеў узяць сябе ў рукі, але ён не перапыняў, пакуль яны дапытвалі яго сястру. «Сэт, ты гатовы задаць некалькі пытанняў ?» - спытаў Луі.
  «Так, калі гэта дапаможа злавіць чалавека, які зрабіў гэта з нашай маці». Скура дзіцяці стала празрыстай, як бывае пры горы ці шоку. Пад вачыма ўтварыліся чорныя мяшкі. Адчай старыў малога на вачах.
  «Дзе вы былі ў пятніцу вечарам ?» - спытаў Луі.
  «Я пайшоў на вячэру са сваёй дзяўчынай Вольгай. Мы елі ў Cava's, у Саўтынгтане. Пасля абеду мы вярнуліся да яе дадому. Я начаваў, яе бацькоў не было дома… » Сэт пачырванеў.
  «Мне спатрэбіцца інфармацыя Вольгі», - сказаў Луі, калі Кара вярнулася ў пакой. Яна працягнула Джэйку адрасную кнігу сваёй маці.
  Сэт даў інфармацыю для Вольгі. «Ці магу я папрасіць яе прыйсці да мяне пазней?»
  «Так, але не зараз. Нам трэба пагаварыць з ёй, перш чым вы гэта зробіце , - сказаў Луі.
  «Ці ёсць яшчэ хто-небудзь, хто мог прычыніць вашай маці праблемы на працы ці ў асабістым жыцці ?» - спытаў Джэйк.
  «Не, яна ўсім спадабалася. Яна ніколі нікому не рабіла шкоды, не ўступала ў бойкі і спрэчкі. Яна не сустракалася, - сказаў Сэт, упершыню выяўляючы гнеў .
  Джэйк аддаваў перавагу гневу Сэта перад плачам. Гнеў дапаможа яму справіцца з ім.
  «Яна не сустракалася з таго часу, як развялася з вашым бацькам?» Л уі ўдакладніла.
  «Не яна з ім развялася, а ён з ёй. Не, яна не сустракалася. Яе ўразіла, калі ён прыйшоў дадому і абвясціў, што пакідае яе. Гэта адбылося адразу знянацку».
  - Ты падтрымліваеш з ім сувязь, Сэт ? - спытаў Луі.
  «Так, больш, чым мая сястра. Яна злуецца. Я маю на ўвазе поўную злосць на яго. Яна нават не прызнае яго новую жонку. Я сустракаўся з гэтай жанчынай у сярэдняй школе».
  Ён прымае ўсе віды . Джэйк азірнуўся на цудоўны дом, разважаючы, чаму хтосьці вырашыў пакінуць яго сям'ю. Ён запісаў у свой нататнік. Праблемы? Паглядзіце на шлюб Чэл Сі.
  Сэт працягнуў: «Ну, яна думала, што пагаварыла з ім. Я выправіў яе. Мая маці знайшла лепшага адваката па разводзе. Ён зняў з таты аліменты, у тым ліку палову пенсіі і 401 тысячу. Калі Лола хоча грошай, ёй не прыйдзецца за гэта працаваць».
  Джэйк убачыў, як ён зноў ударыў Сэта. Яго маці не стала. Ён абхапіў сябе за талію і пагойдаўся, як рабіў у сваім офісе.
  Увесь гэты час Якабсон нічога не казаў. — павярнуўся да яго Джэйк. «У вас ёсць якія-небудзь пытанні , саветнік?»
  «Не, вы ўсё ахапілі. Калі ты даведаешся пра прычыну смерці?»
  - Не, пакуль не скончыцца ўскрыццё, - адказаў Луі.
  «Калі вам спатрэбіцца пагаварыць з імі яшчэ раз, калі ласка, патэлефануйце мне».
  «Будзе рабіць. Кара, Сэт, мы хацелі б зазірнуць у пакой вашай маці , - сказаў Джэйк.
  «Я не хачу, каб хто-небудзь перабіраў яе рэчы. Гэта досыць дрэнна, што нехта забіў яе, цяпер гэта ?» Кара вырыгнула.
  OceanofPDF.com
  Раздзел 3
  Гэта забіла Джэйка, назіраючы, як Кара змагаецца праз яго запыт. Яна паглядзела на Якабсона. Рон пацягнуўся і паляпаў яе па калене. - Ён павінен, Кара, дапамагчы злавіць яе забойцу , - сказаў Рон.
  «Мне трэба ляжаць. Я не гляджу, як ты перабіраеш яе рэчы. Яна была б прыгнечаная». Кара павярнулася, каб выйсці з пакоя, потым павярнулася да Джэйка. — Пераканайцеся, лейтэнант, што вы злавілі таго нягодніка, які зрабіў гэта з нашай маці.
  Сэт пагнаўся за Карай, пакінуўшы іх сам-насам з Якабсанам. «Ты застаешся, Рон ?» - спытаў Джэйк.
  «Так».
  Джэйк стаяў каля дзвярэй спальні Чэлсі, каб скласці ўражанне аб жанчыне, а Луі падышоў да іх машыны, каб забраць доказы і пальчаткі. Як толькі Луі вярнуўся, яны пачалі пошукі. Акуратная жанчына з якаснай вопраткай прыглушаных колераў, абуткам і мэбляй, нічога яркага для Чэлсі. Не празмернасць чаго-небудзь. Выглядала так, быццам яна жыла па сродках. Усе ўпрыгажэнні Чэлсі былі з чатырнаццацікаратнага золата. Усё ў пакоі было дакладна, арганізавана да цалі свайго жыцця. Адзенне было ўзгоднена па колеры як у шафе, так і ў скрынях. Ён не чакаў, што атрымае шмат, і яны не атрымалі.
  У верхняй шуфлядзе была яе функцыянальная бялізна. Джэйк выявіў сэксуальнае бялізну ў другой скрыні. Ён не мог сказаць, новыя яны ці старыя. Яна клапацілася пра ўсё, што мела. Яе ванная пакой, ачышчаная ад мітусні, была асветлена да бляску. У яе шафе яе туфлі стаялі ў шэрагу пад аднолькавымі ўборамі. Выдатная на выгляд тканіна пакрывала ложак без усялякай мітусні з раскладнымі падушкамі. Гэта шмат расказала Джэйку пра Чэлсі.
  Чэлсі Адамс была практычнай, упэўненай, арганізаванай жанчынай, якая не баялася паказаць сваю жаночую бок. Але каму яна гэта паказвала?
  Ён не надта ўдаваўся ў падрабязнасці з дзецьмі. Ім было не да гэтага. Пасля ператрусу яны накіраваліся ў офіс Чэлы.
  * * * *
  Сацыяльны работнік штата, Чэлсі працавала ў офісе на Томастан-авеню ў доўгім шэрым бетонным будынку з непрыдуманым офісам. Канструкцыя была падзелена напалам. З аднаго боку стаяла служба беспрацоўных, з другога — сацыяльная служба. Пакінуўшы сонечнае святло на вуліцы, яны з Луі зайшлі ў шэры офіс СС. Адміністратар не папрацаваў падняць вочы. Яна паказала на аркуш для ўваходу, працягваючы размаўляць па тэлефоне. У прынцыпе, Джэйк не зарэгістраваўся. Ён трымаў свой шчыт пад яе носам, пакуль яна не пазнала яго.
  «Чым я магу для вас зрабіць, афіцэр?» - спытала яна праз пару імгненняў.
  «Гэта лейтэнант. Мне трэба пагаварыць з кіраўніком місіс Адамс. Замест таго каб паклікаць кантралёра, жанчына ўстала, пайшла ў глыбіню пакоя і знікла за шэрай перагародкай.
  «Вы, напэўна, хутка прывыклі да «лейтэнанта». Лу ткнуў яго локцем.
  - Вы б , - сказаў Джэйк.
  Астатнюю частку ягонага каментару абарваў маленькі мужчына гадоў пяці-чатырох з круглявым пузам, у асноўным у шэрым касцюме. Ён выглядаў так, быццам праглынуў баскетбольны мяч. Яго сівыя валасы захаваліся ў колеры або адсутнасці яго, і ён быў надзеты расчоскай. Джэйка заўсёды забаўляла тое, што людзі робяць дзеля марнасці.
  «Лейтэнант, я Анджэла Торэс, кіраўнік «Чэлсі». Калі ласка, ідзіце за мной у мой кабінет. Гэта страшная трагедыя. Нядаўна мы чулі, што яе знайшлі».
  Ён павёў праз лабірынт кабін да офіса памерам з паштовую марку. Цеснае невялікае памяшканне сведчыла аб статусе Джэйка Анджэла ў аддзеле — кіраўніка нізкага ўзроўню.
  «Як вы пачулі г?» - спытаў Джэйк.
  «Яе дачка патэлефанавала сюды, каб пагаварыць з Сарай, якая потым расказала ўсім нам. Калі ласка, сядзьце, - прапанаваў Анджэла.
  «Чэлсі працаваў на вас, містэр Торэс?» Джэйк сеў і ўскочыў са сваімі пытаннямі.
  «Так. Размяркоўваю нагрузку. Я сачу за файламі ўсіх, у тым ліку Чэлсі. Калі ў супрацоўніка ёсць праблема або праблема, якую ён не можа вырашыць, яна перадаецца мне».
  «Ці рэгулярна ўзнікалі праблемы ў Чэлсі ?» - спытаў Луі.
  «Не, яе кліенты паважалі яе, і яна была справядлівай да ўсіх, без прадузятасці. Ніколі не заканчвалася цярпенне, як некаторыя. Яна таксама не прымушала людзей адчуваць сябе няўтульна або няёмка ад знаходжання тут. Чэлсі спачувала сваім кліентам. Мы будзем сумаваць па ёй, - манатонным голасам заключыў Анджэла.
  «Ці быў у яе калі-небудзь кліент, які быў незадаволены? Або лічылі, што заслугоўваюць большага, чым прапанавана ?» - спытаў Луі.
  «Аднойчы, каля двух гадоў таму, чалавек, якому адмовілі ў льготах. Ён не пакіне яе адну. У яе інтарэсах мы прымусілі яе напісаць заяву ў паліцыю. Пасля таго, як яна падала, ён больш яе не турбаваў. Яго запалохванне не спрацавала. «Чэлсі» быў цвёрдым арэшкам », — сказаў Анджэла.
  «Што-небудзь яшчэ? Любая іншая інфармацыя пра Чэлсі, якая можа дапамагчы нам злавіць таго, хто зрабіў гэта з ёй, Анджэла?» Джэйк выкарыстаў сваё імя, спадзеючыся атрымаць асабістае меркаванне пра Чэлсі , але не атрымаў яго.
  «Не, Чэлсі ні з кім з аддзела не сустракалася. Яна зрабіла сваю працу. Хацелася б, каб у мяне было больш такіх работнікаў, як яна. Маё жыццё было б лягчэй».
  «Добра, дзякуй. Нам трэба будзе апытаць яе калегаў. Ці ёсць месца, дзе мы можам правесці інтэрв'ю ў прыватным парадку? Тут, у вашым офісе, ці ў канферэнц- зале?»
  «Чаму б мне не правесці вас у пакой адпачынку? Я дам вам спіс супрацоўнікаў, якія працавалі з «Чэлсі» , - сказаў Анджэла.
  * * * *
  Яны з Луі апыталі дзесяць калег. Усе былі шакаваныя або засмучаныя смерцю Чэлсі, але не маглі назваць прычыну, па якой хтосьці прычыніў ёй боль. Яе сяброў — тых, з кім яна хадзіла абедаць шаснаццатага красавіка — не было на працы. Яны сышлі пасля таго, як атрымалі паведамленне аб яе смерці, палічыўшы, што ім занадта цяжка змагацца са сваім горам і кліентамі. Анджэла даў Джэйку і Луі іх хатнія адрасы і нумары тэлефонаў. Пачыналі з бліжэйшага да працы. Джэйк хацеў, каб у іх узялі як мага больш інтэрв'ю.
  Першай у спісе была Сара Хердл. Яна жыла ў заходнім канцы горада. Джэйк пастукаў у дзверы Хердла. Ён адкрыўся ўсяго на пару цаляў. Скрозь цяжкія ахоўныя ланцугі на іх глядзела апухлае зялёнае вока, акружанае чырвоным. «Спадарыня Перашкода, мы можам увайсці?» – спытаў Джэйк, калі яны прадставіліся і прапанавалі свае значкі.
  Яна штурхнула дзверы. Ён пачуў бразгат ланцугоў, калі дзверы зноў адчыніліся. Нягледзячы на тое, што на вуліцы было восемдзесят з нечым градусаў, Сара стаяла ў пацучаным махровым халаце, залітая горам. Гора, якое ён занадта добра разумеў. Жанчына таксама выглядала спалоханай.
  «Некаторыя з маіх пытанняў будуць складанымі, але вашы адказы дапамогуць «Чэлсі». Ці магу я называць цябе Сара?» Загадзя яны з Луі дамовіліся, што ён пачне допыт.
  «Так, Сара ў парадку». Яна выцерла вочы мякай сурвэткай .
  «Нам трэба спытаць вас пра вечар пятніцы», — сказаў Джэйк, усё яшчэ стоячы каля дзвярэй.
  «Апошнія дзве гадзіны я ламаў галаву, спрабуючы знайсці адказы. нічога. У мяне няма». Сара ўсхліпнула. «Калі б мы думалі, што ў Чэлсі нейкія праблемы або хтосьці яе турбаваў, мы б не дазволілі ёй сысці адной». Яна выцерла слёзы . «Прабач».
  «Табе няма прычын шкадаваць, Сара. Смерць Чэлсі - гэта трагедыя. Гэта новыя замкі на тваіх дзвярах?» - спытаў Джэйк, калі яны зайшлі ў гасціную. Сара села на канапу, Луі сядзеў побач з Сарай на бардовай канапе. Джэйк сеў у паношанае мяккае крэсла з зігзагападобным малюнкам пяцідзесятых гадоў.
  «Так, я змяніў іх на мінулым тыдні, калі Чэлсі знік. Гэта не мае ніякага сэнсу, але яе знікненне мяне напалохала. Я думаў, што новыя замкі дапамогуць мне супакоіцца».
  «Чаго ты спалохалася, Сара?» Луі ўзяў на сябе допыт.
  «Гэта тое, пра што вы чытаеце ў газетах, а не тое, што вы чакаеце, што здарыцца з вамі ці з кім-небудзь з вашых блізкіх. У глыбіні душы я ведаў, што з ёй здарылася нешта дрэннае. Знікненне Чэлсі не ўласціва. Калі я кажу гэта ўслых, гэта гучыць па-дурному...»
  «Не, не так. Тое, што нам трэба зрабіць, гэта прайсці ўсю ноч па частках. Вы да гэтага?» Луі ген даў яго голас.
  «Я зраблю ўсё, што магу, каб дапамагчы. Чэлсі быў лепшым чалавекам ва ўсім свеце. Мы былі сябрамі, а таксама калегамі. Я не магу паверыць, што яе няма». Сара зноў пачала ўсхліпваць. Луі ўзяў яе руку і пяшчотна пагладзіў.
  Позірк Джэйка блукаў па пакоі. Хатні, але састарэлы. Яму было цікава, ці працягвала яна жыць у тым месцы, дзе вырасла.
  «Сара, мне трэба, каб ты ўзяла сябе ў рукі. Гэта важна. Гэта дапаможа Чэлсі». У голасе Луі была цвёрдая пяшчота, якая, здавалася, заварушыла засмучаную жанчыну.
  «Я тэлефанаваў сёння яе дзецям. Цяжкая была размова. Што вы можаце сказаць у такі час? Усё здаецца банальным».
  «Я ўпэўнены, што яны ацанілі званок. У колькі вы абодва пайшлі з працы ў пятніцу ?» - спытаў Луі.
  «Мы выйшлі ў чатыры трыццаць».
  «Што вы рабілі, калі выйшлі з офіса?» Джэйк слухаў, задаволены тым, што Луі правёў усё інтэрв'ю. Сара здавалася, што з ім было больш спакойна.
  «Мы зайшлі ў Four Seasons выпіць перад абедам. На мінулым тыдні мы вырашылі паабедаць там». Яна спынілася, сабралася з думкамі. «Нас пасадзілі каля шостай гадзіны. Сяброўка Чэлсі далучылася да нас крыху пазней за шэсць.
  «Я думаў, ты заўсёды еў у Hills?» — перабіў Джа ке.
  «У большасці выпадкаў так і было, але ў тую ноч мы вырашылі змяніць гэта».
  «Хто была чацвёртай жанчынай, якая пайшла з вамі на абед?» — запытаўся Ло уіе.
  «Джора Стайн. Яна працуе з намі».
  «Як доўга вы былі ў Four Seasons?»
  «Вячэра заняла каля гадзіны. Мы сядзелі ў рэстаране яшчэ гадзіну і размаўлялі, каб забіць час. Мы не хацелі ісці ў клуб занадта рана. Мы не адчувалі болю і атрымлівалі асалоду ад кампаніі адзін аднаго. Перад ежай мы выпілі кактэйлі, а потым за вячэрай перайшлі на віно. У мяне быў добры кайф».
  «Чэлсі таксама... ляцеў ?» - спытаў Луі.
  «Не, яна заўсёды хадзіла сама. Адной чаркі хапіла ёй на ўсю ноч. Наш вечны прызначаны кіроўца, мы назвалі яе ".
  «У які час вы выйшлі з рэстарана і накіраваліся ў клуб?» — падштурхнуў Луі.
  «Каля васьмі трыццаць, таму што мы прыйшлі на поле для гольфа каля васьмі сорак пяць, а аркестр яшчэ не пачаўся».
  «Што вы рабілі, калі трапілі туды ?» - спытаў Луі.
  «Ну, мы селі ў бар і замовілі некалькі напояў. Я мог бы сказаць, што мы губляем Чэлсі».
  «Як вы маеце на ўвазе «страціць яе»?» — запытаўся Ло уіе.
  «Ну, ёй было сумна. Чэлсі не быў клубам. Калі была замужам, яна хадзіла з намі абедаць раз у месяц, але потым заўсёды накіроўвалася дадому. Пасля разводу яна пачала выходзіць з намі пасля таго, як мы паелі, таму што Джулі яе штурхала. Чэлсі сапраўдны дамасед». Сара падняла вочы, спустошаная. «Я маю на ўвазе, што быў сапраўдным дамаседам. Яе сволач, былы, кінуў яе дзеля дваццаці з лішнім штук.
  «У які час Чэлсі выйшаў з бара?» Джэйк пераняў.
  «Яна сышла каля дзесяці гадзін. Яна нават не дала гурту шанцу. Сказала, што ў яе баліць галава. Мы спрабавалі ўгаварыць яе застацца. Яна і чуць пра гэта не хацела». У Сары зноў пачаліся слёзы. «Гэта быў апошні раз, калі мы яе бачылі». Пачуццё віны адбілася на яе твары. — паспачуваў Джэйк. Вы не можаце змяніць мінулае, хоць ён хацеў і маліўся, як маленькае дзіця, калі Ева памерла, каб ён мог. «Нам трэба было правесці яе да машыны », — усхліпнула Сара.
  «Вы звычайна праводзілі адзін аднаго да сваёй машыны ?» - спытаў Джэйк.
  «Не, мы не рабілі, калі толькі бар не быў у кепскім раёне».
  «Не крыўдуй сябе, Сара. У панядзелак раніцай абаронца ніколі нічога не дасягнуў. Ці згадала яна, ці плануе сустрэцца з кім-небудзь пасля таго, як сыдзе адтуль?» Джэйк працягваў распытваць.
  «Не, не Чэлсі. Калі яна сказала, што ідзе дадому, яна пайшла дадому».
  «Яна размаўляла або фліртавала з кім-небудзь у бары, якога яна выпусціла, калі сыходзіла?»
  «Не, Джулі звязалася з нейкім няўдачнікам са школы. Я не ведаю яго імя, Джулі б. Чэлсі ніколі не звязацца з кім-то.»
  «Вось мая картка, калі яшчэ што-небудзь успомніш. Мы шкадуем аб вашай страце , - сказаў Луі.
  Выйшаўшы з кватэры Сары, Джэйк сказаў: «Здаецца, жанчына плыла па жыцці без заганы».
  «Так, ціхая жанчына, якой захапляюцца, і цяпер яна мёртвая. Гэта паказвае на кагосьці, каго яна ведала. Дзесьці па дарозе дадому яна сустрэла сваю смерць — практычная жанчына не спыняецца перад незнаёмцам».
  «Згодны, давайце звернемся ў паліцыю Neptune у Фларыдзе. Нам трэба вызначыць месцазнаходжанне яе былога ўвечары ў мінулую пятніцу».
  «Наступны Джора Стайн», — сказаў Луі, робячы нататкі побач з імем Сары.
  Тэлефон Стэйна працягваў званіць, пакуль не падняў трубку аўтаадказчык. Луі пакінуў паведамленне і падкрэсліў важнасць зваротнага званка. Яны атрымалі такі ж адказ і пакінулі падобнае паведамленне, калі паспрабавалі патэлефанаваць сяброўцы ахвяры Джулі Канс.
  * * * *
  Джэйк вярнуўся на станцыю і патэлефанаваў у Нептун, штат Фларыда. Адказала рэгістратарка з моцным паўднёвым акцэнтам, які быў занадта паўднёвым для мясцовасці. Ён палічыў яе за перасадку.
  «Гэта лейтэнант Кэрынгтан з дэпартамента паліцыі Уілксберы, штат Канэктыкут. Ці магу я пагаварыць з адным з вашых дэтэктываў?»
  «Прывітанне, лейтэнант». Яна расцягнула другую частку лейтэнанта, дадаўшы па ходзе некалькі п.
  «Я не разгадаў вашае імя».
  «Таму што я не кідаў яго — гэта Саманта, але большасць людзей клічуць мяне Сэмі». Заразлівы смех Сэмі падняў яму настрой.
  «Сэмі, з кім бы я мог пагаварыць, каб даведацца пра чыёсьці месцазнаходжанне ў мінулую пятніцу?»
  «Я цябе аддам да начальніка. Ён можа накіраваць вас да патрэбнага чалавека».
  «Як яго завуць?»
  «Бью Тэйлар. Пачакайце, калі ласка, пакуль я дастану яго. Сэмі адклаў яго.
  Ён не прымусіў сябе доўга чакаць. «Ну, прывітанне, Канэктыкут, што я магу для вас зрабіць?»
  «Шэф, у мяне тут забойства. Калі гэта магчыма, мне трэба, каб вы даведаліся, дзе знаходзіцца былы муж , - папрасіў Джэйк.
  «Гэта Бо, калі ласка, мы тут не фармальныя. Я быў бы рады. Дайце мне адпаведную інфармацыю пра яго, час і даты, якія вы хочаце праверыць. Я зраблю гэта сёння».
  Джэйк даў інфармацыю.
  «Вы таксама хочаце ведаць, дзе новая жонка?» — спытаў Чы ф Тэйлар.
  «Так, я чуў, што яна не была задаволена выплатай аліментаў ».
  Радыё Джэйка затрашчала. «Любыя падраздзяленні паблізу в Хайленд-авеню і Чэйз-Паркуэй рэагуюць на два-адзін-адзін. Паведамляецца аб стрэлах і закладніках». Наступны кодэкс навёў страх Божы на кожнага паліцэйскага. Гэта было ў ан-адзін-восем.
  «Шэф, мне трэба ісці. Я вярнуся пазней». Джэйк скончыў размову, не дачакаўшыся адказу.
  Ён схапіўся за куртку. Луі ўжо ўстаў і бег, апрануўшыся ў куртку. Джэйк дагнаў яго. КПЗ таксама апусцеў, калі кожны даступны афіцэр кінуўся на месца здарэння. Дзесяць-адзін-о-восем або адзін-о-восем азначалі знішчэнне афіцэра. Незалежна ад таго, да якога ведамства яны належалі, блакітная сцяна будзе там, каб абараніць іх уласных.
  Дарога да банка, размешчанага на Хайленд-авеню, заняла ў Джэйка крыху больш за дзесяць хвілін з-за дарожнага руху. Не ўсе парупіліся спыніцца пад гукі яго сірэн. Луі праверыў свой пісталет, пакуль Джэйк арыентаваўся па дарожным руху. Узброеныя рабаванні банкаў пачасціліся па ўсёй краіне разам з гвалтам, які ўжываюць падазраваныя ў адчайных спробах атрымаць грошы.
  «Калі ты апошні раз правяраў нашу зброю, Джэйк?»
  Ён цаніў заклапочанасць Луі, хоць часам яго бянтэжыла, калі Луі задаваў відавочнае пытанне. Ён паціснуў плячыма. Нягледзячы ні на што, Луі быў яго спіной. «Сёння раніцай».
  «Загружаны?»
  «Так». Джэйк звярнуўся да Луі. «Я загружаю яго кожны дзень. Вы?»
  «Загружаны».
  Яны абодва ведалі паліцыянтаў, якія не турбавалі іх. Суцэльнае глупства. Астатнюю частку шляху Джэйк і Луі праехалі моўчкі, кожны засяроджваючыся на тым, што трэба, слухаючы радыё, каб даведацца аб навінах.
  * * * *
  Чэйз-парк, размешчаны на пяці акрах уздоўж міждзяржаўнай дарогі, прапаноўваў баскетбольныя пляцоўкі, спрынклер для дзяцей летам і клуб для суседніх сустрэч і сходаў. Пляцоўка выглядала так, быццам магла змясціць да паўсотні аўтамабіляў. Джэйк прыпаркаваўся, а потым яны з Луі апранулі свае кеўларавыя камізэлькі. «Прачытаў ?» - спытаў Джэйк.
  «Гатовы».
  Джэйк сустрэўся з лейтэнантам Нікам Лонга з рабавання, які адказваў за месца здарэння. Лонга перакрыў Хайленд-авеню з абодвух напрамкаў. Ён паставіў свой кантрольны пост за прыпаркаваным крэйсерам на краі скрыжавання. Выглядала, што вывярнулася ўся сіла.
  «Гэй, Лонга, што ты пайшоў ?» - спытаў Джэйк.
  «Наша інфармацыя кажа нам, што ёсць двое ўзброеных людзей, тры касіры, адзін менеджэр і некалькі кліентаў, у тым ліку паліцыянт. Гэта Томі Саліван, - адказаў Лонга.
  «Ах чорт! Томі? Няўжо яго жонка нядаўна нарадзіла дзіця ?» - сказаў Луі.
  «Так, два дні таму. Гучалі стрэлы, але мы не ведаем, ці пацярпеў хто-небудзь. Хуткая дапамога тут і чакае. Мы спрабавалі звязацца з падазраванымі, але яны пакуль не адказваюць і не выстаўляюць ніякіх патрабаванняў. Я паспрабую яшчэ раз». Лонга яшчэ раз патэлефанаваў у банк - ён застаўся без адказу.
  Горш , падумаў Джэйк, калі яны не адказваюць. Вы не маглі атрымаць пацеркі на іх.
  Аддзел Лонга, на твары кожнага афіцэра адбілася напружанне, быў абсталяваны дальнабойнымі вінтоўкамі. Іх расклалі па будынку. Прыехаў перамоўшчык .
  Джэйк кіўнуў Джыму Нунсу, дасведчанаму ўдзельніку перамоваў, гледзячы, як Нунс надзеў камізэльку. Яны абодва павярнуліся да банка, каб ацаніць сітуацыю. У пяць дзевяць у Нунеса была стэрэатыпная знешнасць вясёлага ірландца: круглявы жывот, чырвоны нос, румяны колер твару, валасы колеру пшаніцы і нябесна-блакітныя вочы на круглым шырокім твары. Заўсёды жартуючы на вуснах, ён пераходзіў ад паўсядзённага да сур'ёзнага менш чым за секунду, калі таго патрабавала сітуацыя. Той, хто не ўспрымаў яго сур'ёзна, заплаціў дорага. Нунс вёў усе свае перамовы са спакойнай манерай, з даверлівым тварам і плыўным голасам апавядальніка .
  «Гэй, Джэйк, я чую, трэба павіншаваць», — сказаў Нунс, тузаючы за ніз сваёй камізэлькі.
  «Дзякуй, Джым».
  Ён павярнуўся да Лонга. «Як вы хочаце з гэтым справіцца?»
  «Як бы гэта ні было, усё скончыцца так хутка і без траўмаў, калі магчыма », — сказаў Лонга.
  Нунс схапіў мегафон, пстрыкнуў выключальнікам і пачаў размаўляць з падазраванымі.
  «Гэта капітан Нунес з дэпартамента паліцыі Уілксберы. Я хацеў бы адкрыць зносіны з вамі. Калі ласка, выкарыстоўвайце нумар на дысплеі з вашага апошняга званка. Ён прыйдзе на мой тэлефон».
  Джэйк чакаў побач з Нунесам і Лонга. Астатняя частка аддзела рассыпалася па квартале, кружлячы па беразе. Разглядаючы ўсю сцэну, не варухнуўшыся ні на цалю, Джэйк напружыўся, каб дзейнічаць. Ён кіўнуў Луі, каб абараніць свой фланг. Ён заўважыў рэпарцёраў Восьмага, Трэцяга і Шэсцьдзесят першага каналаў з іх прамымі камерамі. Верталёты луналі над галавой і прапаноўвалі драматычны тэлебачанне інцыдэнту. Калі падазраваныя назіралі, яны таксама мелі поўны агляд, уключаючы тактычныя пазіцыі праваахоўных органаў і колькасць супрацоўнікаў, якія рэагавалі. Інфармацыйная эпоха зрабіла гэтыя падзеі яшчэ больш цяжкімі для кіравання, паставіўшы пад пагрозу незлічоныя жыцці.
  «Школы былі зачыненыя?» — спытаў Ноўн Лонга.
  «Так , першае».
  «Добра. Мой дзіця вучыцца ў Кэнэдзі , - сказаў Нунс.
  «Я таксама», — адказаў Лонго.
  «Мае знаходзяцца ў Уваскрасенне і Пан Крыжа, дзякуй Богу », — сказаў Луі.
  Джэйк улавіў рух каля дзвярэй банка . «Вось і пайшлі».
  Нунс падняў быка і стаў чакаць.
  Мужчына выкарыстаў кіраўніка банка ў якасці шчыта, размахваючы пісталетам і крычачы. «Дашліце аднаго бяззбройнага афіцэра. адзін. Я перадам яму ліст, які я напісаў, з тым, што мы хочам. Нам сёння не патрэбны героі. Калі нашы патрабаванні будуць выкананыя, усе пойдуць дадому здаровымі , зразумела?»
  Рост падазраванага быў каля шасці футаў. Ён насіў чорныя валасы, падабраныя на верхавіне, з чырвонай пасмай па цэнтры. Калі ён павярнуўся, Джэйк убачыў доўгі, заплецены хвост, які дакранаўся да яго лапатак. Так васьмідзесятыя. Ён быў апрануты ва ўсё чорнае, а з задняй кішэні тырчаў кашалёк на ланцужку. Нягледзячы на тое, што дзень быў цёплы, ён таксама быў у чорных пальчатках. Яго рука з пісталетам задрыжала — гэта не суцяшала. На выгляд узброенаму чалавеку было гадоў трыццаць, салідных сто восемдзесят. Ён насіў люстраныя сонечныя акуляры; на яго біцэпсе былі татуіроўкі крыжа і чэрапа. Джэйк запомніў кожную дэталь для свайго дакладу.
  «Ніхто, каго вы хочаце туды паслаць?» — спытаў лейтэнант Лонга.
  - Я пайду, - сказаў Джэйк.
  «Якія-небудзь пярэчанні, Нік?»
  - Ніводнага, - сказаў лейтэн Лонга.
  «Ніякага геройства», - сказаў Луі, нахіліўшыся і прашаптаў на вуха Джэйку. «У цябе ёсць кабура для шчыкалаткі?» Большасць паліцэйскіх ніколі не выкарыстоўвалі максімальную сілу за сваю кар'еру, хоць прайшлі навучанне, калі гэтага патрабуе сітуацыя. Джэйку ніколі не трэба было, але Луі было.
  «Не хвалюйся, мама, я вярнуся раней, чым ты ўсведамляеш». Джэйк кінуў усмешку на плячо.
  «Мы пасылаем дэтэктыва Кэрынгтана. Ён без зброі. Добрасумленна вы вызваляеце аднаго з закладнікаў», — сказаў Джым Нунс. Па працэдуры Noones не выкарыстаў ранг Джэйка.
  «Прышліце дэтэктыва», — сказаў узброены чалавек, ні з чым не згаджаючыся.
  «Хтосьці пацярпеў? - спытаў Нунс.
  «Мы пагаворым пасля таго, як вы прачытаеце ліст». Стралок ніколі не выпускаў з рук кіраўніка.
  «Ён зараз прыйдзе», — адказаў Нунс.
  Камізэлька з кеўлару распаліла печ, і па спіне Джэйка сцякаў пот, калі ён наблізіўся да ўзброенага чалавека. Уласны пот узброенага ліўся пад сонечнымі акулярамі. Джэйку было цікава, як хлопец можа бачыць. Менеджэр банка выглядаў скамянелым. Набліжаючыся, Джэйк трымаў рукі ўверх і далей ад цела. Калі што-небудзь пойдзе не так, ягоная кабура на шчыкалатцы — калі ён зможа да яе дастаць — забяспечыць неабходную абарону.
  «Добра, дастаткова далёка. Я вяртаюся ў банк з гэтай жанчынай. Калі я дайду да дзвярэй, ты зможаш забраць ліст. Але не раней, чым я дайду да doo r. Зразумела?»
  Джэйк паглядзеў у спалоханыя вочы кіраўніка . «Так».
  «Добра». Падазраваны нешта прашаптаў мэнэджару на вуха, а потым пачаў адмаўляцца ад яе.
  Калі ўзброены чалавек і закладнік падышлі да дзвярэй, Джэйк апусціўся на адно калена, каб дастаць запіску, трымаючы рабаўніка банка ў поле зроку. Калі ён абхапіў яго пальцамі, узброены чалавек увайшоў унутр і выштурхнуў кіраўніка банка на тратуар. Яна ўпала на зямлю. Джэйк пабег наперад, каб падняць яе. Ён напалову нёс, напалову цягнуў яе назад да каманднага пункта і бяспекі.
  Жанчына расплакалася, калі яны дабраліся да Лонга. Джэйк спадзяваўся, што ніхто не пачуе, як хутка і моцна калацілася яго сэрца.
  - Я лейтэнант Лонга, - сказаў Нік. «Я павінен папрасіць вас узяць сябе ў рукі прама цяпер. Усё, што вы нам дасце, дапаможа іншым выйсці з гэтага жывымі. Як цябе завуць?»
  - Адэліна Сміт, - адказала яна, змахваючы слёзы.
  «Адэліна, трэба быць дакладным. Колькі там людзей? Хтосьці пацярпеў? Колькі ўзброеных людзей? Дзе яны знаходзяцца?» Лонга стрэліў у яе.
  Меркаванне Джэйка пра яе павысілася па меры таго, як яна навязала сябе.
  «За стойкай два касіры. Памочнік дырэктара ля стойкі з другім хлопцам, прынамсі, ён быў, калі я выйшаў. Там двое ўзброеных людзей, трое кліентаў… о, і аднаму паранілі нагу. Ён пастаянны кліент. Афіцэр Томі Саліван. Гэта нядрэнна. Мы змаглі спыніць крывацёк, націснуўшы на яго». Джэйку было ўдзячна, як яна спрабавала стрымаць сваё дрыжанне.
  «Адэліна, ты выдатна справілася. Ідзі з гэтымі дэтэктывамі. Мы будзем трымаць вас далей ад прэсы, пакуль гэта не скончыцца. Ты будзеш у парадку ?» – спытаў Нік.
  «Так, усе астатнія будуць?»
  «Мы на гэта спадзяемся. Гэтыя дэтэктывы возьмуць вашу заяву , - сказаў Лонга.
  Луі пачаў праводзіць яе да машыны хуткай дапамогі. Адэліна нахілілася і падзякавала Джэйку за дапамогу.
  «Няма праблем. Вы ўпэўнены, што ў вас усё добра? Хуткая медыцынская дапамога ўсё роўна праверыць вас, каб пераканацца , - сказаў Луі
  «Я буду добра. Але я хвалююся за іншых. Калі б я ведаў, што мяне адпусцяць, то выпусціў бы кагосьці іншага. Ён прыставіў пісталет да маёй галавы… Я думаў, што я памёр». Яна скончыла сваю заяву, потым нахілілася і вырвала.
  Джэйк паказаў на хуткай дапамогі. Луі ўзяў астатнюю частку яе паказанняў, перш чым аддаць яе патрульнаму, а затым накіраваўся назад на камандны пункт.
  «Як справы ?» – спытаў Нік.
  «З ёй усё будзе добра. Пісталет у галаву яе напалохаў , - сказаў Луі.
  " Гэта будзе зроблена."
  «Чаго яны хочуць ?» - спытаў Джэйк.
  Луі дадаў сваё пытанне. «Яны ўжо тэлефанавалі Noones?»
  «Так. Яны хочуць звычайнага, - адказаў абодвум Нік Лонга.
  «Гэта не тое, што яны збіраюцца сысці з рук», - сказаў Джэйк. Радыё ва ўсіх загарэлася.
  Падобна на тое, што верталёт Восьмага канала пераследваў па дарозе 8 з Уілксберы ў Брыджпорт. Паліцыя штата спрабавала спыніць машыну падчас планавай праверкі, калі яна ўзляцела. Цяпер яны закрывалі пандусы, перанакіроўваючы ўсе аўтамабілі, якія не ўдзельнічалі ў пагоні. У гэтай працы ніколі не бывае сумна .
  Пасля сямі доўгіх гадзін падазраваныя ў рабаванні банка здаліся. Абодва баевікі атрымалі звальненні і скончыліся грошы, без перспектывы працы ў будучыні. Адказваючы на допыт, яны сказалі, што ў іх скончылася ежа, каб пракарміць свае сем'і, і пасля ночы п'янства ім прыйшла ў галаву гэтая ідэя. Джэйка ніколі не шакавала, наколькі дурнымі былі большасць злачынцаў, але гэтыя двое атрымалі торт
  Пагоня на трасе 8 скончылася хутка. Гэта не мела нічога агульнага з рабаваннем банка, як паведамлялася спачатку.
  Па дарозе дадому Луі зноў нагадаў яму пра вечарыну для Марысы на наступным тыдні. Заўтра яны аформяць дакументы на гэты выпадак. Нягледзячы на тое, што дзень быў доўгі, ён паспее паспець на дакумент Евы сёння вечарам. Ён павінен быў ісці на сустрэчу падрыхтаваным. «Што, я выглядаю так, быццам у мяне няма памяці?» - спытаў Джэйк. Калі б Луі зноў падставіў яго... ён бы... Усё роўна, падумаў ён, гэта таго не варта.
  «Не, сказала Марыса, каб нагадаць вам. Джыджы ўвесь час пытаецца, ці пойдзеш ты». Луі ўзмахнуў вейкамі.
  «Выдатна. Ці не можаце вы паліць гэта перад вечарынкай?»
  «Не, ты можаш гэта зрабіць. Гэта дасць вам урок выхавання».
  Джэйк стрэліў у яго змяіным вокам. «Для Марысі». Джэйк змяніў тэму. «Сафія хоча, каб я ёй што-небудзь пазваніў?»
  «Не, усё гатова. Сафія наняла гурт і бармэна на мінулым тыдні, каб яны зачыніліся. Добра, што ў мяне ёсць праца».
  «Вы нікога не падманваеце. Вы ўвязваецеся ў гэта гэтак жа, як і Сафія».
  «Ты маеш рацыю , мне гэта падабаецца».
  Джэйк адвёз Луі да яго дома, перш чым той адправіўся дадому.
  * * * *
  Акрамя таго, што ўвесь тыдзень змагаўся са сваімі эмоцыямі, Джэйк сканцэнтраваўся на разгляданых справах. У адваротным выпадку гэта быў ціхі тыдзень, калі яны ўвайшлі ў руціну забойстваў — са сведкамі, медыцынскім работнікам і лабараторыяй. Як і Шанна Вагнер, Чэлсі Адамс вельмі любілі, яна займалася сваімі справамі і не выклікала хваляванняў да разводу. Адвядзенне мужа ў прыбіральшчыкі можа набыць чалавека ворагам , разважаў ён.
  Доўгі, стомны дзень падоўжыўся, калі Джэйк зайшоў у дом састарэлых і наведаў маці. Яна паказала некалькі іскраў, калі ён увайшоў у яе пакой, але хто ведае? Даўным-даўно яна забылася, што ў яе ёсць яшчэ адно дзіця, якому яна патрэбна.
  Дома ён вырашыў працягваць даследаваць файлы Евы невялікімі крокамі. Невялікія дозы былі ўсё, што ён мог вытрымаць у сваім меланхалічным настроі. Кожная фатаграфія з месца злачынства калола яго нажом у сэрца. Акуратны надпіс бацькі на палях саскочыў са старонак. Джэйк прагледзеў справаздачы і ацэнкі сваіх дэтэктываў, каб пераканацца, што ніводная дэталь не была прапушчана. Зноў ён зразумеў, наколькі падобныя справы Евы і Шанны. Трэцяя скрынка, якую ён адчыніў, моцна ўдарылася. Узор запэцканай кашулі і джынсаў Сполдынга ўсё яшчэ захоўваў медны пах крыві. Кроў Евы. Калегі-афіцэры яго бацькі пераканаліся, што ў яго ёсць усе доказы, якія спатрэбяцца яму ў будучыні, калі з'явяцца новыя доказы. Змахнуўшы слязу, ён перабіраў скрынку. Узор цыгарэт маркі Джорджа Сполдынга разам з выкураным захоўваўся ў запячатаных канвертах. Джэйк вырашыў аддаць адзін з узораў Бёрку, каб ён правяраў яго на параўнанне з нядаўнімі ўзорамі ДНК, сабранымі ў Джорджа. Нягледзячы на тое, што ён думаў, што хоча, каб Луі быў тут, ён выявіў, што гэты першы раз было лепш у адзіноце. Прайшлі гады з таго часу, як ён падвяргаў сябе траўме. Можа быць, калі ён пройдзе ў пяцідзесяты раз, ён зможа кантраляваць свае эмоцыі.
  * * * *
  На наступны дзень Джэйк прачнуўся ў тыповы дажджлівы красавіцкі дзень Новай Англіі. Тэмпература ўпала да мінімуму за пяцьдзесят. Яго ўступкай надвор'ю стала пацяжэлая спартыўная куртка. Калі ён прыйшоў у станцыю і сеў за свой стол, ён патэлефанаваў у Chi ef Beau Taylor.
  Джэйк атрымаў яго з першай спробы. «Шэф, гэта Джэйк Кэрынгтан з Уілксберы , штат Канэктыкут».
  «Калі ласка, называйце мяне Бо. Як склалася ваша сытуацыя ?»
  «Мы атрымалі хлопцаў. Афіцэр, якога застрэлілі, адчувае сябе выдатна. Дзякуй за пытанне.
  «Добра. Я праверыў Джэфры Адамса і яго бадзёрую новую нявесту Лолу. Мне сапраўды трэба сказаць вам - у яе быў такі рот. Я думаў, што размаўляю з дальнабойшчыкам». Бо засмяяўся. «Яна не была рада мяне бачыць».
  «Не?»
  «Не. Яна пачала казаць мне, што не будзе размаўляць са мной без адваката, перш чым я нават растлумачыў, чаму я быў там. Ад гэтага мае вочы тузануліся. Вы ўсё разумееце, што я маю на ўвазе , Канэктыкут?»
  «Я так, начальнік. Хто ёй сказаў пра забойства?»
  «Яна сказала, што ёй тэлефанавалі аб забойстве былой жонкі. Яна ведала, што нехта прыйдзе і пачне турбаваць іх пытаннямі. Я адзначыў, што місіс Адамс таксама не рада сваёй смерці.
  Джэйк засмяяўся. «Прабачце, што перапыняю, я б з задавальненнем быў там».
  «О так, асвяжальны перапынак у маёй руціне. Я сказаў ёй, каб яна патэлефанавала свайму адвакату, і мы вырашым мае пытанні ў пастарунку. Пасля конкурсу гледзячы, былы муж сказаў, што яны будуць рады адказаць на любыя мае пытанні. Уявіце гэта».
  «Я ўяўляю. Табе нешта далі?» Джэйк засмяяўся. Ён мог бачыць, як разыгрываецца сцэна.
  «Ну былы муж усе выходныя адпрацаваў на другой працы. Ён памочнік кіраўніка ў невялікім рэстаране тут, у Нептуне. Яго алібі правяраецца. Цяпер яго сарамлівая, далікатная жонка сцвярджала, што правяла выходныя са сваёй дзяўчынай у Маямі, пакуль яе муж працаваў. Я патэлефанаваў яе сяброўцы. Яна хмыкнула і сарвалася, калі я папрасіў яе пацвердзіць візіт Лолы шаснаццатага. Спачатку яна пагаджалася, пакуль я ёй не сказаў, што калі яна схлусіць, яе чакае абвінавачанне, у тым ліку турэмнае зняволенне. Разумеючы вастрыню сітуацыі, яна тут жа скарэктавала ранейшае выказванне. Сказала, што не бачыла Лолу з вяселля. Канэктыкут, вы хочаце, каб я спраўджваў палёты са свайго боку?»
  «Дзякуй, Бо, я праверу іх адсюль. Ці магу я атрымаць інфармацыю аб дзяўчыне ў Маямі? Я цаню ваш час на гэта. Калі ў мяне ўзнікнуць праблемы з рэйсамі, я вам ператэлефаную ».
  «У любы час, Канэктыкут, я дашлю па факсу сваю справаздачу і інфармацыю пра сябра. Бо паклаў трубку.
  «Што гэта, Джэйк ?» - спытаў Луі.
  «Ну, магчыма, нам давядзецца накіравацца на поўдзень», — сказаў Джэйк, дастаючы тэлефонную кнігу.
  «Дзіўна, я спакую вам сонцаахоўны крэм. Што ў цябе?»
  «Тое, што я атрымаў, гэта хлус».
  «Фларыда атрымала для нас добрую інфармацыю?»
  «Так. У новай, маладзейшай жонкі няма алібі на выхадныя. Былы муж робіць. Яму трэба працаваць на двух працах, каб падтрымліваць новую і ўдасканаленую мадэль».
  «Небарака, маё сэрца абліваецца крывёю», - фыркнуў Луі. «Дзе была цяперашняя жонка?»
  «Лола сказала, што правяла выходныя ў Маямі са сваёй дзяўчынай. Сяброўка нервуецца, калі ёй тлумачаць, што яна можа трапіць у турму, калі схлусіць, — яна адмаўляецца. Цяперашнюю жонку яна не бачыла з леташняга вяселля».
  «Ах, якую заблытаную павуціну мы пляцем... калі спачатку практыкуемся падманваць». Мне падабаецца гэтая цытата Вальтэра Скота ў «Марміёне », - сказаў Луі.
  «У вас ёсць цытата або ўсё.»
  «Гэй, мы не можам пайсці на поўдзень, пакуль не скончыцца вечарынка Марысы. Яна б забіла нас. Я ўжо бяру на сябе дастаткова гора з-за вечарыны, на якую мы яе не пусцім».
  «Не хвалюйся. Калі і трэба будзе ісці, то не адразу. Спачатку ў нас ёсць іншыя падказкі, якія трэба шукаць».
  «Добра, таму што я не хацеў бы прапусціць, як ты будзеш абыходзіцца з яе сяброўкай Джыджы, якая мае, і я цытую Марысу», - Луі сабраў рукі і ўзмахнуў вейкамі. «Яна больш за ўсё ў свеце закахана ў дзядзьку Джэйка».»
  «Я павінен табе за гэта».
  Як і абяцаў, ён увайшоў у канферэнц-залу ў тры і паведаміў Шамусу, Берку і Краўсу пра доказы па справе Евы. Ён стрымаў свае асабістыя пачуцці, як прасіў Макгуайр. Хаця гэта не было сказана, яго людзі разумелі, што ён таксама будзе працаваць над гэтай справай. Пакуль ён быў на сустрэчы, Луі правяраў авіякампаніі, каб даведацца, ці будуць былы муж Чэлсі ці яго новая жонка ў горадзе ў выхадныя шаснаццатага красавіка. Пасля абнаўлення Берка і Краўса Джэйк пакінуў сустрэчу і зноў звярнуў увагу на справу Адамса.
  OceanofPDF.com
  Раздзел 4
  У суботу ў гадзіну дня Джэйк увайшоў у дом Луі. Гукі сямігадовых дзяцей, якія бегалі, крычалі на ўсю моц, працяў барабанныя перапонкі. Ён ухіліўся ад некалькіх, праходзячы міма гасцінай. Луі-малодшы, якога ўсе называлі ЖЖ, каб адрозніць бацьку ад сына, сядзеў са сваімі сябрамі, гуляў у відэагульню і рыпаўся .
  Джэйк перахапіў позірк Эл Джы і кіўнуў, калі той ішоў на кухню.
  «Гэй, дзядзька Джэйк, тата вярнуўся », — крыкнуў ЛЖ.
  На кухні быў арганізаваны хаос. Сафія, італьянская прыгажуня Луі, была ў цэнтры, размаўляючы з цёмнавалосай жанчынай у дэкальтаваным чырвоным сарафане і кароткім пінжаку. Невядомая жанчына гадоў пяць-дзевяць на высокіх абцасах, якія дэманстравалі яе доўгія стройныя ногі. Яна засмяялася нечаму, што сказала Сафія, і гэты гук завібраваў праз яго. На яе вушах звісалі вялікія залатыя завушніцы-кальцы, залаты бранзалет і смарагдавы пярсцёнак сядзелі адпаведна на яе руцэ і руцэ. Злева яна нічога не насіла. Добрае выяўленне, Джаке , падумаў ён.
  Пакуль яны размаўлялі, Сафія хадзіла па кухні, кожны рух быў аўтаматычны. На прылаўку быў завалены посуд з рознымі пачастункамі. Перыферыйным зрокам ён убачыў, як Сафія нешта дастала з духоўкі. Пахла цудоўна і выклікала ў яго апетыт, хаця ён не адводзіў вачэй ад іншай жанчыны, якая апускала чыпсы ў нейкую сумесь, перш чым паднесці іх да сваіх чырвоных вуснаў. Яго вочы сачылі за кожным рухам. Калі дробка знікла паміж яе вуснаў, яму не прыйшлося з цяжкасцю праглынуць.
  Яны яго яшчэ не заўважылі. Ён адкашляўся. «Гэй, красуня, на гэты раз ты перасягнула сябе. Што б гэта ні было, пахне выдатна. Дазвольце мне першаму пакаштаваць». Ён нахіліўся, каб пацалаваць Сафію ў шчаку, зняўшы з падноса кавалак мяса. Яна стукнула яго па руцэ са шпателем у руцэ. «Вам сёння пашанцавала з надвор'ем. Горача і сонечна, і я дакладна думаў, што нас чакае дождж, - сказаў Джэйк, жуючы.
  «О, я зрабіла заказ. На маім пікніку не пайшоў бы дождж», — сказала Сафія, упіваючыся ў яго сваімі шакаладна-карымі вачыма, і павярнулася да жанчыны за стойкай. «Джэйк, рады, што ты гэта зрабіў. Гэта мая сяброўка Мія Эндрус».
  Мія працягнула руку. «Прыемна пазнаёміцца. Сафія ўвесь час гаворыць пра цябе ».
  Ён узяў яе працягнутую руку, здзіўлены моцным поціскам рукі і задаволены мяккай скурай, кожнае адчуванне пранізвала яго цела. Джэйк пашкадаваў, што не апрануўся для вечарынкі. Замест гэтага ён апрануў пабітыя джынсы з ботамі, баваўняную кашулю з каўняром, рукавы напалову закасалі яго рукі. Яму падабаліся спражкі. Сёння ён апрануў срэбны амерыканскі белагаловы арлан.
  «Прыемна пазнаёміцца, Мія. Мне трэба пагаварыць з Луі. Ён ніколі не згадваў вас ". Ён паглядзеў на Сафію.
  «Луі ззаду, Джэйк. Ён дзяжурыць на грылі. Ты павінен пайсці дапамагчы яму , - сказала Сафія.
  «Здаецца, вам тут патрэбна дапамога. Што вам трэба, каб я зрабіў?» Ён не хацеў пакідаць кухню або Мію, пакуль не пазнаёміцца з ёй.
  «Яна ніякай дапамогі не прыме. Усе прапануюць чырвонае, - сказала Мія.
  «О, гэта наша дзяўчына. Давай, Сафія, што табе трэба ?» — штурхнуў Джэйк.
  «Нічога. Усё зроблена. Мы вынясем іх, калі Луі скончыць гатаваць. На самай справе, дазвольце мне даведацца з ім, як у яго справы. Я зараз вярнуся». Сафія пакінула іх адна.
  «Тонкая, праўда?» - сказала Мія, шырока ўсміхнуўшыся прывітанню.
  Ён з цяжкасцю праглынуў, калі яна ўтаропілася ў яго вочы сваімі блакітнымі вачыма. Ён прымусіў сябе вярнуцца на зямлю.
  Марыса і яе сяброўка Джыджы прыбеглі на кухню і выратавалі яго ад глупства. Ён амаль забыўся пра прычыну вечарыны.
  «Гэта для мяне?» — сказала Марыся, працягваючы руку.
  Ён паглядзеў на загорнутую ружовую скрынку ў сваіх руках. «Я не ведаю. Гэта для самай прыгожай чатырнаццацігадовай дзяўчынкі, у якой праз пару дзён дзень нараджэння. Ведаеце каго-небудзь, хто адпавядае гэтаму апісанню?» Марыса абняла яго і абняла, пацалаваўшы яго ў шчаку і выцягнуўшы пакет з яго рук.
  «Дзякуй, дзядзька Джэйк. што гэта? Адчуваецца лёгкасць». Марыся трэсла скрыню.
  «Мяркую, вам трэба адкрыць яго, каб даведацца».
  «Я не магу. Мама сказала, што я павінен пачакаць, пакуль мы не паядзім, каб адкрыць свае падарункі, - расчаравана сказала Марыса.
  «Мы заўсёды парушаем правілы. Твая маці чакае гэтага ад нас. Наперад. Адкрыйце». Джэйк падбадзёрыў яе, падміргнуўшы.
  Марыся рвала абгортачную паперу, як шалёны сабака ў пошуках ежы. «Лепш паспяшайся, пакуль не вярнулася твая маці». — падганяў яе Як е.
  - Ты дрэнна ўплываеш, Джэйк , - сказала Мія.
  «Не, не». Марыся апякла позіркам М яю.
  У пакой зайшла Сафія. Яна перавяла позірк з яго на Марысу, а потым на яго.
  «Джэйк!» - закрычала яна. Ён засмяяўся.
  «Ты лепшы, дзядзька Джэйк! Глядзі, Джыджы, гэта падарункавая карта ў гандлёвы цэнтр. Адкуль вы даведаліся? Цяпер я магу атрымаць убор, які я жадаў. Дзякуй!» Яна абняла яго рукамі. Джэйк падняў яе з падлогі і разгарнуў, перш чым апусціў яе на спіну. «Мама, мы можам пайсці ў гандлёвы цэнтр сёння вечарам, калі ўсе сыдуць?»
  «Не, не сёння, у нас ёсць кампанія. Заўтра паедзем. Джэйк, гэта ўжо занадта. Не трэба было, - сказала Сафія, гледзячы праз плячо Марысі на падарункавую картку.
  «Якая карысць ад грошай, калі іх не траціць?» Ён абхапіў плячо Соп Хіа.
  * * * *
  Мія назірала за абменам. Яна адчувала сябе зламыснікам, хоць гэта дало ёй нейкае ўяўленне пра Джэйка Кэрынгтана. Калі Сафія прапанавала ёй сустрэцца з ім, яна пагадзілася з неахвотай і скептыцызмам. Паліцэйскія былі дрэнныя навіны. Жылі цяжка. Гулялі моцна. Сафія і Луі павінны быць выключэннем з правілаў. Сафія настойвала, пакуль Мія не пагадзілася прыйсці на вечарыну. Цяпер яна была рада, што зрабіла.
  Ёй падабаўся, як ён выглядаў. Прыгожы ў пэўным сэнсе, і хлопчык мог бы надзець пару джынсаў. Незвычайны колер валасоў — цёмна-каштанавы — падкрэсліваў ярка-зялёныя вочы. Яна паспрачалася, што жанчыны падалі да яго ног. Рост яго перавышаў шэсць футаў. Ёй не трэба было турбавацца аб тым, што ўзвышаецца над ім. Яго мускулы напіралі на кашулю, калі ён падняў Марысу з падлогі. Не, ён быў не такім, якога яна чакала. Прыемным плюсам было тое, што ён быў добры з дзецьмі, прынамсі, з дзецьмі Сафіі. Было зразумела, што ён член гэтай сям'і.
  «Адкуль вы ведаеце Сафію?» - спытаў Джэйк у Міі, уцягваючы яе назад у размову.
  «О, мы займаемся разам».
  "Ну, гэта паказвае..." У якасці задняй думкі ён дадаў: "Вы абодва".
  «Сапраўды гладкі». Сафія паляпала яго па плячы. «Джэйк, ты не пойдзеш на вуліцу, каб павітацца з усімі? — спытала Сафія.
  * * * *
  З некаторай неахвотай ён апраўдваўся і знайшоў Луі менавіта там, дзе Сафія сказала, што ён будзе на грылі. З півам у адной руцэ і шпателем у другой Луі апрануў адзін з тых кухарскіх фартухоў. Было напісана: « Не кусай кухара» . Шэф-кухарскі гумар, падумаў Джэйк, хоць і не зразумеў. Шорты Луі паказвалі яго вузлаватыя калені. На галаве ў яго была бейсболка Yankees. У гэтым натоўпе паліцэйскіх і жонак пасля некалькіх чарак ад гэтага капелюша могуць разляцець кулакі , падумаў ён. Янкі або Рэд Сокс? Ён любіў янкі, выйграваць , прайграваць або нічыю.
  «Хіба вы не вяршыня моды?» — прывітаў яго Яке .
  «Ах так». Луі працягнуў фартух, пакланіўся. Агледзеўшыся, Джэйк падняў бровы.
  «Што?»
  «Дзе яна?»
  "Сусветная арганізацыя па ахове здароўя?"
  «Вы ведаеце, хто». Луі перавярнуў пару гамбургераў, а потым наклаў на талерку некалькі хот-догаў.
  «Гэта яшчэ адна з налад Сафіі?» Джэйк паспрабаваў зняць хмуры твар.
  «Не ведаю, пра што ты кажаш».
  «Вы двое як адна каманда». Джэйк пацёр падбародак. Магчыма, на гэты раз Сафія не памылілася .
  «Ну, гэты нядрэнны. Зусім нядрэнна. Калі б я быў халасты...»
  «Ну, ты не, рукі прэч. Але вы маеце рацыю, гэты нядрэнны. І ў яе асоба».
  «Ну, хай я буду чорт, табе цікава». Луі ўсміхнуўся.
  «Паглядзім. Я правёў з ёй усе пяць хвілін». Хаця ў дадзены момант ён не мог адвесці ад яе ні розуму, ні вачэй. Час пакажа. «Насамрэч, я думаю, што я вярнуся на кухню і пагляджу, што Сафія хоча, каб я прынёс».
  Калі Джэйк вярнуўся на кухню, ён заўважыў зрух у размове. Тое, што азначае, што дакладчыкі гавораць пра чалавека, які толькі што ўвайшоў у пакой . Добра ці дрэнна?
  « Я ўмешваюся?»
  «Не, мы вырашалі, якія стравы павінны выйсці ў першую чаргу», - мякка сказала Сафія.
  Ой, яна добрая , думаў ён . «Патрэбна дапамога?»
  «Чаму б вам удваіх не дастаць салаты?» — паказала Сафія.
  «Можа». Джаке адсалютаваў ёй.
  Марыся разам з сяброўкай пабегла назад на кухню. «Дзядзька Джэйк, гэта мой сябар, Джыджы. Я забыўся прадставіць яе раней». Марыся ўсміхнулася. Джыджы сарамліва апусціла вочы .
  Ён працягнуў руку. «Прывітанне, Гігі, прыемна пазнаёміцца». Ён узяў яе руку і паціснуў.
  «Прывітанне, містэр Кэрынгтан. Джыджы пачырванела.
  «Адпусцім спадара. Вы можаце называць мяне Джэйк. Твар Гігі прасвятлеў.
  «Ты ведаеш, што яна закаханая ў цябе», — прашаптала Марыса яму на вуха.
  «Тут няма ніякіх сакрэтаў, Марыся. Непрыстойна шаптацца, калі побач іншыя людзі, — папракнула Сафія.
  «Ну, ці не час шаптаць? Калі б ты зрабіў гэта, калі ты адзін? — спытала Марыся.
  Смеючыся, Джэйк сказаў: «Яна цябе там, Сафія». Ён падмігнуў да Марысі.
  Гігі накінуўся на яго.
  «Джэйк, ты можаш быць пакараны разам з Марысай», - сказала Сафія. «А цяпер вазьміце салаты».
  Мія схапіла міску. Джэйк працягнуў Джыджы і Марысе талеркі, каб яны дасталі. Ён узяў талерку з мясам. «Ты быў выдатны з Джыджы, Джэйк. Першае каханне дзяўчыны можа быць разбуральным, калі не абыходзіцца з ім належным чынам , - сказала Міа.
  «Так, Марыса папярэдзіла мяне на мінулым тыдні. Ці можна вам выпіць?» - спытаў Джэйк пасля таго, як яны паставілі ежу.
  «Так, я вып'ю гарэлку і тону з лімонам».
  «Добра, я хутка вярнуся».
  Вечарына ў Раманелі заўсёды нагадвала Джэйку вяселле. Неверагодная ежа, моцныя напоі, добрая музыка, прафесійны бармэн і жывая музыка. Ён кінуў пару даляраў у слоік з напоямі і працягнуў вывучэнне месца, пакуль чакаў сваіх напояў. Задні двор Луі быў створаны для забавы. Крэслы і сталы былі расстаўлены групамі. Збоку вакол басейна, які Луі яшчэ не адкрываўся ў гэтым сезоне, стаялі шэзлонгі. Луі ніколі не адкрываў яго да Дня памяці, незалежна ад надвор'я. Па-за закрытым басейнам ён расставіў сталы, крэслы і гульні на газоне. Старэйшыя італьянцы ўжо гулялі ў бочэ. Вялікі цагляны мангал, абсталяваны халадзільнікам і бакавой шафай, дзе захоўваўся пластыкавы вулічны посуд, на ўсіх фаерках кіпеў мясам .
  «Гэта нейкая падзея», — сказала Міа, калі ён вярнуўся з напоямі.
  «Так, я не магу дачакацца, каб убачыць, як яны пераважаюць гэтыя дні нараджэння, калі адзін з дзяцей ажэніцца », — пажартаваў Джэйк.
  «Ці могуць яны пераўзысці яго?»
  «Сафія заўсёды кажа: «Гэта мае дзеці, і яны заслугоўваюць найлепшага. Акрамя таго, я італьянец. Мне дазволена, нават чакаецца, так забаўляць, - перадражніў яе голас Джэйк, задаволены, калі Мія засмяялася. «Луі любіць гэтыя мерапрыемствы гэтак жа, як і Сафія».
  «Гэта паказвае. Яны выдатная пара , ці не так?»
  «Так. Акрамя таго, што яны любяць адзін аднаго, яны атрымліваюць асалоду ад кампаніі адзін аднаго». Джэйк паглядзеў на іх, калі сказаў гэта. «Вы ведаеце, што я паліцэйскі, чым вы займаецеся?»
  «Я псіхолаг і па сумяшчальніцтве пісьменнік».
  «Я хацеў бы прачытаць што-небудзь з вашага?»
  «Не, калі вы не чытаеце Cosmo ».
  * * * *
  Сафія далучылася да Луі за грылем. Ён схапіў яе за талію і пацалаваў.
  «Яны выглядаюць так, быццам яны ладзяць», - сказала Сафія Луі пад нос, спрабуючы выглядаць нязмушана, калі яны зірнулі на Джэйка і Мію.
  «Так, у нас ёсць пераможца», - прашаптаў Луі на вуха Сафіі, кусаючы яго.
  «Гэй, хопіць. Ты сказала, што не шэптам, мама. Гэта груба перад людзьмі». За імі падкралася Марыся .
  «Чаму мае словы заўсёды вяртаюцца, каб укусіць мяне?» — спытала Сафія. «Гэта адзін з тых выпадкаў, Марыса, калі ты робіш тое, што я кажу , а не тое, што раблю я».
  «Я не магу чакаць, каб пастарэць». Марыся закаціла вочы і пайшла прэч.
  «Нічога сабе. Яна даказала сваю думку і абразіла мяне адным сказам. Наша маленькая дзяўчынка расце, дарагая». Сафія змяніла тэму. «Паглядзі на іх. Стол адвялі далей ад усіх. Чаму б нам не пасядзець з імі і не паглядзець, як справы?»
  «Не, яны самі спраўляюцца. Ён не зводзіў з яе вачэй. Лепш за ўсё тое, што яна размаўляе, а не глядзіць на яго і не пазірае на яго, як на твор мастацтва. Гэты разумны. Яна будзе вартаўніком, - сказаў Луі, паварушваючы бровамі.
  "Захавальнік - вы лічыце жаночыя ўзнагароды?"
  «Ты мой прыз. Лепшае, што я калі-небудзь выйграваў. Да сённяшняга дня не ведаю, як мне гэта ўдалося, але, дзякуй Богу, ты сляпы». Лоуі пацалаваў яе.
  «Скончыце, у нас госці. І, Луі, я самы вялікі пераможца з усіх, - сказала Сафія, абняўшы яго за талію.
  * * * *
  На другім баку двара Джэйк павярнуўся, каб убачыць, што прыцягнула ўвагу Міі. Ах, дык Фія і Луі.
  «Я хачу такіх адносін, як у іх, калі вырасту».
  - Ты яшчэ не дарос, Джэйк? Міа раі павяла брыво.
  «Дрэнь! О, прабачце. Я проста пажартаваў, - сказаў ён, спатыкаючыся на словах. «Тое, што ў іх ёсць, вы не можаце практыкавацца. Такое бывае раз у жыцці, калі пашанцуе».
  «Я бачыў, як гэта здаралася з многімі парамі, але мне там не пашанцавала».
  «Ёсць шмат пустых ракавін, якія трэба пракапаць, перш чым знайсці жамчужыну».
  «Вы маеце рацыю. Што табе падабаецца, Джэйк?» – спытала Мія, зачэрпваючы ў рот лыжку перцу, каўбасы і цыбулі. Яе гул захаплення прымусіў яго ўяўленне зашкальваць.
  «Мне падабаецца шмат чаго. Вы размаўляеце ў памяшканні, на вуліцы, на адпачынку, на працы , у вопратцы?»
  «Так, я забыўся, што размаўляю з паліцэйскім. Мне трэба быць дакладным».
  «Ці магу я даць вам яшчэ выпіць ці паесці?»
  «Не, дзякуй. Мне падабаецца быць пад кантролем. Калі я з'ем яшчэ што-небудзь, я лопну. Як яны абое могуць заставацца такімі худымі, калі Сафія так гатуе?”
  «Гэта заўсёды было для мяне загадкай. Хочаш танцаваць?»
  Яна, здавалася, здзівілася, спытаў ён. На танцполе не было яе душы.
  " Зразумела", сказала яна.
  — спытаў Джэйк, здзівіўшыся. Танцы былі не яго справай. Але ён хацеў — не, трэба было — паглядзець, як яна змесціцца ў яго руках. Гурт сыграў «The Way You Look Tonight». Ён любіў Сінатру. Пазней ён павінен быў запытаць песню Крыса Дэ Берга «Lady in Red». Сказана тое самае, скончылася аднолькава. І ён ніколі не забудзе, як Мія выглядала сёння вечарам. Ён любіў чырвоную сукенку і быў рады незвычайна высокай тэмпературы сёння, калі яна зняла пінжак. Без сумневу, яна прымусіла яго кроў закіпіць. Манапалізуючы Мію, Джэйк звёў зносіны з астатнімі ўдзельнікамі да мінімуму. Ён страціў адчуванне часу, калі яны танцавалі. Яго шакавала, калі Сафія ўключылася з ім у танец, а Луі вальсаваў з Міяй.
  Ён азірнуўся. пекла. Усе астатнія пайшлі дадому . Ён паглядзеў на гадзіннік, танцуючы з Сафіяй. Адзінаццаць вечара было далёка за тым, што яго гаспадары пайшлі спаць. «Мы не даем вам спаць?»
  «Не, што дае? Я так і не атрымаў ад цябе свой танец сёння! Звычайна я павінен вас прасіць». — з бляскам у вачах запыталася Сафія. Джэйк танцаваў з ёй на падлозе m akeshift.
  «Было разумна не сказаць мне, што ты зноў спрабаваў мяне выправіць», — сказаў Джэйк ёй на вуха.
  «Ну, мы не хацелі вас адпужваць. Падобна на тое, што вы ўдваіх размаўляеце ?»
  «Час пакажа, але, так, яна выдатная. Дзякуй». Джэйк вярнуўся да Міі. Ён абмяняўся партнёрам з Луі, які даў знак гурту выканаць апошнюю песню.
  «Вам, хлопцы, патрэбна дапамога пры ўборцы?» - спытала Мія, калі песня была гатовая.
  «О не, вы двое здымайцеся і атрымлівайце асалоду ад. Мы атрымалі гэта , - сказала Сафія.
  Луі прамармытаў: «Чаму ты ім адмовіў? Нам можа спатрэбіцца дапамога. Я хачу правесці цябе наверх. Як наконт таго, каб мы заўтра прыбралі?»
  «Не, гэта не зойме шмат часу, і такім чынам заўтра мы можам застацца спаць дапазна — скончыць тое, што мы пачнем сёння вечарам». Яна падарыла яму вочы.
  Ён засмяяўся. «Добра. Да пабачэння, хлопцы, не рабіце нічога, чаго б я не рабіў , - сказаў Луі.
  Джэйк назіраў, як Луі пачаў прыбірацца. «Бывай, Луі», - сказалі яны ў адзін голас.
  Сафія правяла іх да машын. «Вы абодва едзеце вельмі асцярожна. Я не хачу чуць, каб цябе перацягнулі ці нешта такое».
  «У нас усё будзе добра, Сафія. Дзякуй за ўсё. Я цудоўна правяла час, - сказала Міа і абняла яе.
  «У любы час, Мія. Добрай ночы, Джэйк, - сказала Сафія і пацалавала Джэйка ў шчаку. Яна развярнулася і ўвайшла ўнутр. Джэйк назіраў, як яна зачыніла ўваходныя дзверы.
  «Вы адчуваеце сапраўдную любоў да яе , ці не так?»
  «Я так. Сафія для мяне сястра ва ўсім, акрамя крыві , - сказаў Джэйк.
  Джэйк дапамог Мі сесці ў машыну.
  Ён адкашляўся. «Хочаш пайсці выпіць?»
  «Ужо позна, Джэйк, магчыма, іншым разам і я».
  «Едзьце асцярожна. Калі цябе нехта затрымае, патэлефануй». Расчараваны, ён зачыніў дзверы і пайшоў да сваёй машыны.
  OceanofPDF.com
  Раздзел 5
  Ён пачуў, як Мія завяла машыну. Апошні раз зірнуўшы назад, ён паглядзеў, як апускаецца акно.
  "Джэйк?"
  "Так?"
  «Я мог бы выпіць. Куды б вы хацелі пайсці?»
  «Чаму ты не ідзеш за мной? Я жыву за вуглом. Мы можам пакінуць вашу машыну там і ўзяць адну машыну». Ён быў у захапленні ад таго, што яна перадумала. Ён думаў, ці здолее ён знайсці месца, дзе нікога не будзе ведаць. Сёння вечарам ён хацеў, каб Мія была толькі для сябе.
  «Вядзі шлях».
  Джэйк спыніўся на сваёй пад'язной дарозе злева. Мія спынілася побач з ім справа. Ён падышоў да яе машыны і адчыніў дзверы.
  «Мы возьмем маю машыну, добра?» Ён глядзеў ёй у вочы, працягваючы руку, каб дапамагчы ёй. Яна вагалася, на яе твары адбіваўся канфлікт. «Што не так?»
  «Вы…?»
  Яе бледная скура стала чырвонай, калі яна пачырванела - яму гэта спадабалася. «Што?»
  «Хочаш тут выпіць?»
  Мой шчаслівы дзень . Ён націснуў на ключ і адчыніў дзверы гаража замест адказу. «Вы хочаце паставіць сваю машыну ў гараж?»
  «Многае прымаеш як належнае, Джэйк?» Мія нахіліла галаву, выклікаючы яго.
  «Не. Гэта забяспечвае абарону для вас і аўтамабіля». Ён пацёр яе рукі ўверх і ўніз.
  « Вы заўсёды паліцэйскі, га?»
  «Я не магу быць нічым іншым. Спадзяюся, гэта не праблема?»
  «Не, гэта не праблема, інакш мяне тут не будзе».
  Джэйк выдыхнуў . «Добра».
  Наверсе лесвіцы, паміж гаражом і гасцінай, Джэйк працягнуў руку вакол Міі, каб націснуць кнопку, каб апусціць вонкавыя дзверы гаража, перш чым зачыніць дзверы, якія злучаюць з домам. Ён мог паклясціся, гэта быў яго адзіны намер. Замест гэтага ён узяў яе на рукі і пацалаваў. Яна абняла яго рукамі, паклаўшы рукі на яго паясніцу. Доўгі, салодкі пацалунак, ён зрабіў яго глыбей, калі яна пацалавала яго ў адказ, уцягнуўшы вусны, язык і зубы, калі яе мяккія, поўныя вусны лашчылі яго рот, абяцаючы больш. Божа, ён хацеў праглынуць яе ўсю. Яе нябесна-блакітныя вочы пацямнелі ад страсці, калі ён быў вымушаны адступіць, інакш ён пайшоў бы далей, чым яны павінны былі пайсці сёння вечарам. Таму што як толькі ён пачаў, ён не спыняўся. Яна схапіла яго за кашулю і пацягнула да сябе. Мія пацалавала яго ашаламляльным, палымяным пацалункам, поўным абяцання. Зрок яго затуманіўся. Яны стаялі , губляючыся ў часе.
  «Чаму б нам не пасядзець у гасцінай, уладкавацца зручней?» Разарваўшы абдымкі, Джэйк паспрабаваў хоць трохі ўтаймавацца. Ён узяў яе за руку і падвёў да канапы, але яна не села.
  - Гучыць добра , - сказала Мія.
  «Гмм, а што вы будзеце выпіць?»
  «У вас ёсць гарэлка ці віно?»
  «У мяне ёсць абодва». Ён моцна засяродзіўся на яе адказе, таму што яго цела працягвала рэагаваць на іншыя яе сігналы.
  «Віно добрае. У вас ёсць белы?»
  «Так, Пуі-Фюмэ?» Джэйк паглядзеў на яе і адчуў, што зноў заварушыўся.
  «Мая любімая», - адказала Мія, блукаючы па гасцінай.
  * * * *
  Дом Джэйка, як і мужчына, здзівіў яе. Яна ўвайшла ў цёплы, утульны пакой, аформлены ў розных адценнях блакітнага з адценнямі зялёнага, бэжавага і ліловага. Асноўным акцэнтам у памяшканні стаў каменны камін з імпартнага матэрыялу. Італія, падумала яна, калі яе вочы блукалі ад падлогі да столі, ацэньваючы майстэрства. Мармуровая камінная паліца ў тых жа блакітных і ліловых танах разбівала камень, які інакш не выглядаў рэльефам. Падлога з цвёрда паліраванай драўніны тырчэла па перыметры пакоя, а сярэдзіна была пакрыта бэжавым усходнім дываном з адценнямі сіняга, зялёнага і ружовага колеру. Міі спадабалася, што Джэйк не звяртаў увагі на якасць.
  Не тыповая халасцяцкая пляцоўка - ні мужчынская, ні жаночая - яна давала чалавеку камфорт. Вялікае карціннае акно было пакрыта стегаными сінімі і зялёнымі плафонамі і ліловым балдахінам, аб'ядноўваючы пакой разам з цёплымі бэжавымі сценамі. У яго было добрае афармленне , падумала яна.
  Мія правяла рукой па тканіне на спінцы канапы. Шаўковая парча , разважала яна. Цёмна-сіні канапа красаваў зялёныя і бэжавыя падушкі. Тканіна, якую ён абраў для двух крэслаў і тахты, спалучала ўсе колеры пакоя. На сцяне красаваўся шасцідзесяціпяціцалевы HD-тэлевізар, доказ таго, што тут сапраўды жыў чалавек. Лямпы ў адценнях бэжавага і ліловага сядзелі на мармуровых століках дакладна ў колер ачага. Часопісны столік меў адпаведную мармуровую стальніцу. Мія ўзяла келіх віна, які перадаў ёй Джэйк, увайшоўшы ў пакой, і села побач з ёй на канапу. Ён абхапіў яе за плячо. Іх два целы маглі б абагрэць на зіму дом у Новай Англіі. Мія адпіла віна, хоць гэта не паслабіла яе жадання.
  «Ваша гасцёўня прыгожая. У вас быў дэкаратар?»
  «Не, я выбраў тое, што мне спадабалася. Калі я трапляў у тупік, я прасіў дапамогі ў Сафіі. Яна спрачалася наконт маёй каляровай гамы, кажучы мне, што яна не будзе працаваць, але яна мне падабаецца».
  «Мне таксама падабаецца. Гэта расслабляе».
  Яна дазволіла Джэйку ўзяць шклянку з яе рук і паставіць на стол. Калі ён узяў яе на рукі, яна дазволіла яму пацалаваць сябе. Такая ж рэакцыя, не тое каб яна чакала іншага. Цяпло пацякло па ёй, вакол яе.
  Калі б ён працягваў цалаваць яе такім чынам, яна б забылася сваё імя. Усё яе цела ажыло ад пацалунку каля дзвярэй. На вечарыне — у той момант, калі яны паглядзелі ў вочы — ён зрабіў гэта для яе фізічна. Цяпер, калі б ён мог зрабіць гэта для яе толькі ў думках. Сіла пацалунку прабіла яе наскрозь, растапіўшы антарктычны айсберг, за якім яна хавала свае эмоцыі пасля разрыву заручын. Ёй трэба было ўзяць пад кантроль. Але яна змагалася - яны былі сталымі дарослымі людзьмі, яе розум разважаў супраць запалу цела, якая шкода? Як далёка яна павінна зайсці сёння вечарам? Ці будуць гэта фізічныя адносіны? Як бы яна адрэагавала, калі б кінулася на яго? Яна хацела спыніцца? Раней гэта ніколі не было пытання. Яго голас абвёў яе вакол.
  «Мія, я мог бы падняць цябе прама зараз і аднесці ў ложак. Нішто не зробіць мяне больш шчаслівым. Я разумею, што гэта будзе гучаць па-дурному ці як спектакль, але… я хачу даведацца, што з намі адбываецца. У нас ёсць нейкая сувязь. Гэта інтэнсіўна, магчыма, таксама крыху страшна. Што вы думаеце?»
  Анямеўшы, яна глядзела на яго. Гэта павінен быў быць спектакль. Ці звязаў ён яе імя, яе сям'ю? Яна гадамі адбівалася ад замахаў мужчын. Некаторыя хацелі яе грошы. Іншыя жадалі прэстыжу, які маглі забяспечыць яе імя і багацце. Яна хутка ацаніла Джэйка, і ёй спадабалася тое, што яна ўбачыла. Акрамя таго, яго вочы колеру каштоўных камянёў, выразаны твар і моцнае мускулістае цела ледзь не прымусілі яе прасіць трахацца, але больш за тое, размова з ім не была прымусовай. Прайшло занадта шмат часу. «Я павінен ісці дадому. Гэта разумная справа, - сказала яна, адштурхваючыся ад канапы. «Я не магу зразумець, гладкія твае словы ці праўдзівыя».
  «Сапраўдны». Ён схапіў яе за правую руку і пацягнуў да сябе. «Сёння вы шмат выпілі, а ўжо блізу гадзіны дня. Чаму б табе не застацца ў спальні?» Ён усміхнуўся ёй. «Вы можаце мне давяраць. Я паліцэйскі. Акрамя таго, вы можаце патрапіць у пастку DUI».
  «Я буду добра. Сёння я расклаў свае напоі. Перш чым я сыду, вы можаце сказаць мне, дзе размясціліся дзяржаўныя войскі. Мія паварушыла брывом, каб зняць напружанне.
  «Не, я не магу, яны ўжо не паведамляюць нам свой графік, чым мы свой. Заставайся. Будзем разам снедаць». Ён падарыў ёй адну са сваіх какетлівых усмешак. «І мы правядзем дзень разам заўтра, калі табе не будзе чым заняцца».
  Яна нядоўга думала над гэтым. «Добра, пакуль ты разумееш, што ты будзеш вінаваты, калі я сёння вечарам залезу да цябе ў ложак». Яна закрыла рот рукой. Гэта было не так, як яна не кантралявала. Магчыма, яна выпіла занадта шмат. «Вы прымусілі мяне абярнуцца». Мія закінула валасы за вуха.
  «Рады ўсведамляць, што ты так жа разбураны мною, як і я табой. Давай». Ён падцягнуў яе і павёў па калідоры да вольнага пакоя. Ён адчыніў дзверы. Яна ўвайшла ўнутр і азірнулася.
  «Прыемна».
  Ложак займаў большую частку прасторы. Вокны былі апрацаваны тым жа матэрыялам, што і посціл, — жоўтая тканіна з блакітнымі кветкамі. Сіні дыван пакрываў падлогу, агаляючы два футы голай драўніны вакол. Тумбачкі стаялі паабапал ложка, а таксама высокі камода і шырокае люстэрка, што надавала пакоі адчуванне паветра. Як псіхолаг, яна схавала апранутыя, незагрувашчаныя пакоі па ўсім доме, каб прааналізаваць наступны дзень.
  Узрушаная, калі Джэйк пацягнуў яе назад у свае абдымкі, яна ўклала ўсё ў пацалунак. «Прыемных дзён», — сказаў ён.
  «О, не хвалюйцеся, я ўпэўнены, што яны будуць . Добрай ночы».
  «Дабранач».
  Мія зачыніла дзверы і прытулілася да іх.
  * * * *
  На наступную раніцу Джэйк, варочаючыся ўсю ноч з Міяй у суседнім пакоі, устаў раней, чым звычайна. Ён адчыніў заднія дзверы, каб упусціць лёгкі вясновы ветрык, і ўдыхнуў. Намёк на дождж наляцеў са свежым водарам ранняга цвіцення. Ён наліў кавы ў сваю вялікую кружку і вырашыў паглядзець на ўзыход сонца на задняй палубе. Стук у ўваходныя дзверы прымусіў яго накіравацца ў іншы бок. Джэйк кінуўся праз кухню, каб адказаць. Ён не хацеў, каб наведвальнік парушыў сон Міі. Калі ён адчыніў дзверы, Луі стаяў з іншага боку, нахмурыўшыся. Вось і ўзышоў сонца , падумаў Джэйк.
  «Чорт вазьмі, ты ўпусціў яшчэ адну выдатную магчымасць, Джэйк». Не задумваючыся, хто там можа быць, Луі зайшоў у пакой і размаўляў. «Мы сустрэлі вас з цалкам добрай жанчынай - што вы зрабілі, адкінулі яе назад ?» Што дае?»
  «Ведаеш, Луі, ты мне падабаешся, хоць часам бываеш грубым. Усё, што адбываецца са мной і Міяй, - гэта наш аўтобус , зразумела?»
  «Я зразумеў. Учора ўвечары вы двое, здаецца, пагадзіліся. Вы нават выглядалі як... ведаеце. Калі вы сышлі разам, ну... - Луі паціснуў плячыма, дазваляючы ўсё астатняе вісець там.
  «Што будзе, тое будзе, Луі. Не ўмешвайся. Я гатую нам сняданак. Хочаш?» - сказаў Джэйк і дачакаўся выхаду Луі.
  «Што, яна тут ? Вы сказалі...
  — перабіў яго Джэйк. «Я нічога не сказаў. Я спытаў, ці хочаце вы далучыцца да нас. Я чую, як яна там рухаецца. Ці не хочаце вы пастукаць у дзверы спальні і паглядзець, ці гатовая яна есці?» Джэйк адвярнуўся, каб схаваць усмешку.
  «Вольная спальня? Што вы, сэр, вольны род Ланцэлот?»
  - Жанчына - лэдзі, Луі. Я збіраюся ставіцца да яе як да адной. Не сапсуй яго дзеля мяне».
  «Я? Што сапсаваць?» Луі, мармычучы, пастукаў у дзверы дадатковай спальні .
  * * * *
  Мія ўцягнула ў сябе смех, які булькаў у яе горле. Апошняе, чаго яна хацела, каб Луі ведаў, што яна падслухоўвала. Джэйк і Луі паводзілі сябе як старая сямейная пара. Яна чула, што партнёрства з праваахоўнымі органамі на працягу доўгага часу мела глыбокую сувязь. Гэтыя двое ўвасаблялі гэта. Луі зноў пастукаў.
  "Так?"
  «Гмм… добрай раніцы, g. Гэта Луі».
  Яна адчыніла дзверы. «Добрай раніцы. Мне ўчора было прыемна. Яшчэ раз дзякуй за запрашэнне». На ёй быў халат, які яна знайшла на дзвярах. Яна думала апрануцца ў мінулае адзенне, але вырашыла, што Джэйк павінен убачыць, як яна выглядае раніцай.
  Луі адышоў убок, каб выпусціць яе. Яна пайшла на кухню. Калі Джэйк павярнуўся, не ўсё цяпло ішло ад пліты.
  «Добрай раніцы», - сказаў Джэйк, пазіраючы на яе.
  «Што так смачна пахне?» На ім былі пацёртыя джынсы. Ні кашулі, ні туфляў. Божа, яна тут жа хацела наскочыць на яго. Гэта была доўгая ноч.
  «Я рабіла чарнічныя бліны і заходнія амлеты. Я не ведаў, што вы аддаеце перавагу яйкам ці больш традыцыйнаму сняданку ў сонечны дзень?»
  Божа мой, ён выглядае сарамлівым . Пачашчаны пульс на яго шыі дазволіў ёй убачыць, што яна адчувае.
  Луі прачысціў горла. «Сафія заб'е мяне. Яна паслала мяне за газетай больш за гадзіну таму, я паспрачаюся, што я паеду дадому.
  Яны не звярнулі ўвагі на Луі. «Вы што-небудзь сказалі?» - сказаў Джэйк, павярнуўшыся да яго.
  «Я сказаў, што сыходжу. Атрымлівайце асалоду ад нашым сняданкам».
  * * * *
  Мія села за стол, а Джэйк чакаў яе. Ні адзін з іх не паспрабавалі прыгатаванай ім ежы, паглыбіліся адзін у аднаго, свет стаяў асобна ад іх. Яны размаўлялі. Яны засмяяліся. Вялікім пальцам ён змахнуў трохі сіропу з яе верхняй губы. Перш чым ён паспеў адцягнуць руку, яна ўзяла яго вялікі палец у рот і абсмактала яго.
  Мія адштурхнулася ад стала і пачала прыбіраць посуд. Ён вырваў талеркі з яе рук і паклаў іх назад на стол. Ён апусціў свой рот да яе. Яна пацалавала яго, посуд забылася. Шаўкавістыя рукі слізганулі па яго твары, перш чым уціснуць кулак у валасы. Ён перапыніў пацалунак, углядаючыся ў яе вочы. Мія нахіліла галаву набок, каб прапанаваць яму сваю шыю.
  Джэйк схапіўся за лацканы халата, які яна насіла, і рассунуў іх. Усё паветра з яго лёгкіх вырвалася, калі ён спрабаваў дыхаць. Ён запомніў кожны сантыметр яе аголенага цела. Ён ніколі не хацеў забыць, як яна выглядала тут , зараз.
  «Вы ашаламляльныя». Ён праводзіў пацалункі ўніз па яе горле, да яе грудзей, перш чым даследаваць яго рукамі.
  Яе гартанны стогн падбадзёрваў яго. Выпрастаўшыся, ён падняў яе на рукі і панёс па калідоры, рухаючыся да спальні. На паўдарозе ён спыніўся.
  «Цяпер самы час сказаць стоп», — прашаптаў ён. Божа, не дай ёй спыніцца.
  "Я не хачу... Я ведаю, што мы павінны", - прашаптала яна, задыхаючыся, у той час як яна тлускала яму вуха.
  «Ну... калі мы не збіраемся працягваць, мне патрэбен душ. Арктычны лівень, — хрыпла сказаў ён, саджаючы яе. Ён прыхінуў яе да сцяны. Яго цела прыціскалася да яе, калі ён лашчыў яе грудзі.
  «Нам абодвум спатрэбіцца халодны душ, калі ты працягнеш гэта рабіць», - прастагнала яна. «У мяне не засталося ніякай сілы».
  * * * *
  Ён сказаў усё правільна, падумала яна, радая за час, праведзены ў спартзале. Яна адчувала сябе падлеткам, калі ён абмацваў яе. Гэта адчуванне накіравала невялікія хвалі цяпла ў яе кроў і адключыла мозг. Усё яе цела было пеклам - калі б яна не спыніла гэта зараз, яны маглі б зрабіць нешта, пра што потым пашкадавалі б. Не тое каб яна хоць на секунду паверыла, што пашкадуе аб гэтым. Яшчэ пару хвілін, і яна не зможа спыніцца. Ён яшчэ мацней прыціснуўся да яе, даючы зразумець, што хоча яе. Яна хацела яго - хлопчык, яна хацела яго. З усёй сілы яна адштурхнула яго. І нагадала сабе, што толькі ўчора пазнаёмілася з ім.
  «Джэйк». Яна не ведала, што яшчэ сказаць. Яна зрабіла. Але яна не агучыла сваіх думак. Замест гэтага яна зняла яго рукі са сваіх грудзей, сціснула іх рукамі і пацалавала. «У вас ёсць планы на сёння?»
  Мія глядзела, як ён спрабуе перавесці дыханне , пераарыентавацца.
  «Не, ты хацеў бы нешта зрабіць?» Ён хутка дадаў: «Але не тут, інакш вы ведаеце, што мы будзем рабіць».
  «О так, я думаў, што добры паход прынясе карысць нам абодвум. Адпрацуйце частку гэтай лішняй энергіі, якая, здаецца, ёсць».
  «Гучыць як план. Прымем душ». Ён схапіў яе, перакінуў праз плячо і пайшоў у ванную. Калі яна варушылася, каб вызваліцца, ён павярнуўся да вады.
  «Пачакай, пасадзі мяне, Джэйк. Я не магу прыняць душ з табой. Гэта было б занадта інтымна, занадта небяспечна».
  « Мне падабаецца небяспека».
  «Джэйк, гэта было б пакутліва».
  «Я люблю катаванні ». Ён усміхнуўся.
  * * * *
  Гэта было пакутліва, калі Джэйк намыльваў яе, слізгаючы рукамі па ёй. Кожны нервовы канчатак у яе целе гарэў, як расплаўленая сталь. Ён масажаваў яе цела, мучыў яе да такой ступені, што яна ўжо не магла сабраць двух слоў разам - патрэба напаўняла яе. Напэўна, ён прачытаў яе думкі. Ён скончыў мыццём яе валасоў, адчувальным вопытам, як ніхто іншы. Яго рукі слізганулі па яе пасмах. Так трымаць, і я цалкам твая , - падумала яна. Яго рукі паслалі цяпло аж да пальцаў яе ног. Яна не магла думаць ні пра што, акрамя яго рук, пакуль ён працягваў намыльваць яе. У сваю чаргу яна дражніла яго, церці яго, пакуль ён не застагнаў для яе. Падахвоціўшы яго, яна паглыбілася ў пацалунак. Re як быць праклятым.
  Было відавочна, што ён хацеў яе. Яна не магла доўжыцца доўга. Мія захаплялася яго самавалоданнем, разважаючы пра момант, калі яны возьмуць адно аднаго. У глыбіні душы яна адчувала, што гэта будзе лепшы былы ў яе жыцці.
  «Нам лепш выйсці з душа і апрануцца. Інакш мне давядзецца вывешваць на сабе сцяг капітуляцыі і праглынуць свой гонар. Магчыма, нават мая годнасць, - сказаў ён, яго голас трэскаўся з кожным словам.
  Яна засмяялася, як ён хацеў. «Я не магу чакаць, каб захапіць ваш сцяг».
  «Ты мяне забіваеш! Вон, выходзьце зараз жа, - запатрабаваў ён, ператвараючы ваду ў сцюжу. Яна выскачыла з душа, крычачы і смеючыся.
  * * * *
  Яны спыніліся ў яе кватэры, каб пераапрануцца, перш чым адправіцца на дзень у Шарон, штат Канэктыкут. Гадзіна язды таго каштавала. І надвор'е паспрыяла. У разгар сямідзесятых тэмпература была прыкладна на дзесяць градусаў вышэй звычайнай тэмпературы для гэтай пары года . Гэта можа нават дасягнуць васьмідзесятых , дражніў сіноптык. Ах, першыя выходныя мая . Ён выбраў дзяржаўны парк Кент-Фолс для пікніка. Тут былі бухты для ціхіх рамантычных пікнікоў і прыгожы вадаспад. Яны размаўлялі ў паходзе, фліртавалі адзін з адным, пакуль не знайшлі ідэальнага месца, каб раскласці коўдру. Джэйк рыхтаваў абед, а Мія налівала віно. Яны размаўлялі паўдня. Ён выявіў, што Мія добрая слухачка.
  Упершыню ён загаварыў пра сваё дзяцінства, пра смерць сястры, пра тое, як гэта паўплывала на яго і на бацькоў. Ён распавёў пра хваробу маці і смерць бацькі. Яна слухала, не перабіваючы, калі не хацела, каб ён растлумачыў нешта ці задаў пытанне. Яна не размаўляла, каб пагаварыць. Яна слухала, як быццам было б жудасна прапусціць тое, што ён сказаў. І яна лёгка засмяялася. Гэта выклікала ў яго жаданне прымусіць яе смяяцца яшчэ раз, каб зноў пачуць гэты гук. Такога бесклапотнага дня ў яго не было... Ён не памятаў. Ён заплюшчыў вочы, вярнуўшы вобраз яе ў душы. Успамін такі сапраўдны, такі яркі, што ён мог бачыць, як вада б'е па яе голай скуры, скочваецца паміж грудзей, ахоплівае жывот...
  «Чаму ты ўсміхаешся ?» - спытала Мія.
  «Па-першае, які ў вас цудоўны смех. Нумар два, думкі пра цябе ў душы толькі з тваёй усмешкай». Ён нахіліўся і пацалаваў яе.
  «Ммм, проста ўсмешка?»
  «Ах так».
  Ён выцягнуўся на спіне на коўдры, заклаўшы рукі за галаву, і ўспомніў кожны выгін і вяснушку на яе голым целе.
  «Сёння я сёе-тое пра вас даведаўся. Ты вычварэнец, - сказала яна, нахіліўшыся, каб пацалаваць яго ў адказ.
  «Ваша меркаванне?»
  «Няма сэнсу».
  OceanofPDF.com
  Глава 6
  Упершыню за дванаццаць гадоў Джэйк увайшоў у КПЗ у дзевяць. Звычайны час Джэйка быў сем трыццаць. Луі сядзеў за сваім сталом тварам да дзвярэй пакоя і адпіваў з кубка кавы.
  «Як добра, што вы вырашылі сёння далучыцца да нас, лейтэнант», — сказаў ён па-над краем кубка.
  «Ой, давай, Луі».
  «Ці не бурклівыя мы сёння? Калі б вы прыслухоўваліся да сваіх гармонаў, у вас быў бы лепшы настрой».
  Джэйк глядзеў на яго ўніз. Ён не здрыгануўся. — Лейтэнант, дазвольце прынесці вам кубак кавы.
  «Луі, адступі». Джэйк павярнуўся і выйшаў з пакоя, а іншыя паліцэйскія глядзелі яму ўслед. Луі рушыў за ім у пусты кабінет.
  «Гэй, што даеш ?» — спытаў ён.
  «Між намі, Лу , г.зн. Без плётак».
  «Добра».
  «Сёння раніцай я назіраў, як Мія выязджала з гаража. Я павярнуўся, каб зачыніць дзверы гаража, а калі павярнуўся, ведаеце, што я ўбачыў?» Твар Джэйка пачырванеў. Луі баяўся, што ён сарве пракладку.
  «Не, што ?» - спытаў Луі.
  «Хлоя Вагнер выйшла з вуліцы. Яна пачала сачыць за Міяй. Я ўскочыў у машыну і спыніў яе, перш чым яна паспела даведацца, дзе жыве Мія. Калі я сустрэўся з ёй, яна сказала, што едзе на працу. У яе было смеласць спытаць пра Мію па імені. Як, чорт вазьмі, яна ведала сваё імя?»
  «Не ведаю, можа, яна за табой пераследуе? Але хто, чорт вазьмі, пераследуе паліцэйскага?» Луі пацягнуў яго за нос.
  «У ёй нешта не так. Сёння я хачу праглядзець усе доказы ў дасье Шанны Вагнер. Паглядзіце, ці не прапусцілі мы што-небудзь. Нам трэба закрыць гэты і пазбавіцца ад Хлоі. Пасля таго, як мы скончым інтэрв'ю па справе Адамса, давайце разам пройдземся па справе Шана».
  «Я знайду час».
  Джэйк кіўнуў.
  «Значыць, Мія зноў начавала?» Ло уі праслізнуў.
  «Выцягніце розум з канавы. Гэта не тое, што вы думаеце».
  «Гэй, што я думаю?» Луі хмурыўся ўсю дарогу назад да свайго стала.
  Джэйк праігнараваў яго. Калі яны вярнуліся ў пакой атрада, капітан паклікаў Джэйка ў свой кабінет.
  «Сядзьце». Макгуайр паказаў на крэсла.
  «Што здарылася , капітан?»
  «На мяне ціснуць іншыя змены. Іх лейтэнанты хочуць уладкавацца. Выберыце свой офіс. У вас ёсць першы выбар з-за вашага стажу і рэйтынгу».
  «Добра, зараз зраблю. Яны ўсе настроены ці іх трэба абсталяваць для тэлефонаў і камп’ютараў?» Джэйк думаў, што вуглавы офіс на другім канцы КПЗ прапануе канфідэнцыяльнасць і выдатны від на цэнтр горада. Яму падабаўся гэты стары цэхавы горад, нават з усімі пустымі заводамі. Некаторыя прадпрымальныя людзі цяпер спрабавалі пераўтварыць іх у цікавы бізнес, адначасова карыстаючыся падатковымі льготамі, якія прапаноўваў горад.
  «Гэта пад ключ, выбірайце адзін».
  Джэйк выйшаў з кабінета капітана.
  - Цябе нешта турбуе, акрамя Сполдынга? — спытаў Макгуайр.
  «Мяне адцягваюць справы — справы маёй сястры, Вагнера і Адамса». Пачуццё віны пранізала яго. Мія запоўніла ўсе яго выходныя. Ён нават не думаў пра Еву.
  У нейкі момант мне трэба будзе абмеркаваць Хлою з капітанам, але не раней, чым я супакоюся.
  «Ці ёсць у вас што-небудзь новае па справах Вагнера або Адамса?» — спытаў Макгуайр.
  «Не, я ўзяў выхадныя. Мы будзем рабіць наступныя дзеянні сёння раніцай».
  «Тады я дазволю табе заняцца гэтым».
  Ён кіўнуў, павярнуўся і вярнуўся да свайго стала.
  «Чаго хацеў Макгуайр?»
  «Я павінен выбраць офіс. Вы ж не збіраецеся на мяне крыўдзіцца?» Джэйк усміхнуўся, каб палегчыць удар.
  Луі глядзеў на яго на працягу пяці секунд. «Не, я не збіраюся звар'яцець. Гэта ідзе са званнем. Але я не магу не пажадаць , каб гэта быў я».
  «Ты не будзеш сумаваць па мне?»
  «Не. Я чакаў гэтага дня гадамі. Я думаў, што я буду ў офісе».
  Луі заўсёды нерваваўся, калі справа даходзіла да здачы тэстаў. Ён ніколі не падводзіў - ён клапаціўся, каб атрымаць нізкі бал. Ён рабіў тое ж самае на працягу сярэдняй школы. Бліскучы дэтэктыў, Луі трэці раз здаваў іспыт на званне сяржанта два тыдні таму, прыкладна ў той самы час, калі Джэйк здаваў экзамен на званне лейтэнанта. Ён узнёс невялікую малітву ў надзеі, што Луі перажыве гэты час.
  «На наступным тыдні вы выбераце офіс побач з маім. Калі вы гэта зробіце, мы больш не будзем партнёрамі. Кожнаму з нас дадуць трэніравацца , дапамажы Бог».
  «Так, як бы гэта адбылося».
  "Калі ты гэтага хочаш, гэта адбудзецца", - сказаў Джэйк. «Давайце зробім наступныя дзеянні з двума сябрамі, якія сустракаліся з Чэлсі Адамс. Вы пакінулі ім паведамленні ў пятніцу. Хто-небудзь з іх адказаў? Мы пачулі адказ з лабараторыі аб машыне?»
  «Павольна, Джэйк, я на вяршыні ўсяго. Я яшчэ не атрымаў ніякіх вынікаў лабараторыі. Я правяру сваю галасавую пошту, перш чым зноў тэлефанаваць у лабараторыю. Справаздача МНС павінна быць сёння пазней». Луі пацёр падбародак.
  «Давайце забраніруем пакой для інтэрв'ю на сёння каля шасці гадзін вечара. Я зацягну Хлою пасля працы. Я хачу, каб яна зразумела, што мы не жартуем. Давайце пачнём важдацца з яе галавой, - сказаў Джэйк, ухапіўшы выраз Луі . «Што?»
  «Вы робіце гэта таму, што яна ўлезла вам пад скуру, ці з-за справы?»
  «Яна не можа хадзіць за мной або Міяй. Я хачу даць ёй зразумець, што пераслед - гэта крымінальнае злачынства. Але больш за тое, што нам трэба, гэта вырашыць праблему Шанны».
  «Мы стараемся. Гэта не тое, што мы не працуем , - сказаў Луі.
  «Памятаеце, некалькі месяцаў таму мы схіляліся да хлопца, з якім яна працавала, хаця ў яго было алібі? Давайце яшчэ раз паглядзім на яго. Праглядзіце кожную заяву ў файле, каб убачыць, ці зможам мы зноў прайсці след. Апошні раз, калі я бачыў Хлою, яна згадала, як ён падтрымліваў з ёй сувязь. Гэта дзіўна. Шэнна парвала з ім за месяц-два да сваёй смерці , - сказаў Джэйк.
  «Я забранірую нумар».
  «Чорт вазьмі, гэта было глупствам сустракацца з ёй у першую чаргу. Я не ведаю, што ўвайшло ў мяне. У нейкі момант мне давядзецца адмовіцца ад гэтага».
  «Задакументуйце гэта, Джэйк. Ніколі не ведаеш, калі хтосьці схапіць , - сказаў Луі.
  «Пакінем гэта пакуль. Мы запішам інтэрв'ю сёння вечарам. Гэта зробіць гэта афіцыйным».
  «Калі вы так кажаце». Луі паціснуў плячыма. Ён адступіўся. Гэта было не яго жыццё. Джэйк справіўся б з Chloe па-свойму.
  Праверыўшы сваю галасавую пошту, Луі зафіксаваў званкі ад Джулі Канс і Джоры Стэйн, запісаў іх нумары ў свой планшэт і забраніраваў пакой для інтэрв'ю на шэсць гадзін. Першым ён адказаў на званок Джулі Кан.
  «Джулі Канс, калі ласка». На тэлефон адказаў мужчына .
  « Хто тэлефануе?»
  «Гэта дэтэктыў Раманэлі з аддзела паліцыі Уілксберы».
  «О, так. Гэта пра беднага Чэл Сі, ці не так?»
  « Так. Вы…?»
  «Другі Джулі , Дуэйн».
  «Добра. Вы ведалі Чэлсі?»
  «Так».
  «Ці ёсць Джулі?» – зноў спытаў Луі. Ён унёс імя Дуэйна ў спіс для інтэрв'ю пазней.
  «Я вазьму яе».
  Луі пачакаў некалькі хвілін, перш чым Джулі падняў трубку.
  «Прывітанне».
  «Гэта Detect ive Romanelli».
  «Дэтэктыў, прабачце, што я не вярнуўся да вас раней. Я быў у ад'ездзе ў гэтыя выхадныя».
  «Як справы?» Луі заўважыў стрэс у яе голасе.
  «Дрэнна. Я ведаю Чэлсі з часоў сярэдняй школы. Я не магу падумаць пра гэта - я проста не магу паверыць, што яе няма ". Джулі заплакала, робячы яе словы цяжкімі для разумення. «Я прашу прабачэння. Мне цяжка трымацца разам».
  «Калі ласка, паспрабуйце, нам трэба правесці ўсю ноч, калі вы ўсе хадзілі абедаць ». - спытаў Луі.
  «Добра».
  Праз паўгадзіны Луі скончыў размову. Ён сабраў больш інфармацыі пра жыццё Чэлсі, і як сябра, і як маці, але не атрымаў ад Джулі нічога новага адносна іх апошняй сумеснай ночы. Яе гісторыя адпавядала гісторыі Сары. Рады, што не размаўляе, ён пацёр вуха, каб аслабіць ціск.
  «Наступны твой », - сказаў ён Джэйку.
  «Яна гаварыла вельмі доўга».
  «Чэлсі - яе лепшы сябар. Вы маглі б адчуць яе гора».
  «Як завуць наступны?»
  «Дай мне паглядзець - Джора Стайн. Яна працавала з «Чэлсі».
  «Гэта яе працоўны нумар ці яго хатні?»
  - Праца, - адказаў Луі.
  * * * *
  Джэйк таксама нічога новага не атрымаў ад Жоры. Ні з адным з іх не здарылася нічога цікавага, акрамя знікнення Чэлсі. Ніхто, акрамя Жоры, не меў зносін з кім-небудзь па-за межамі іх невялікай групы, і яна сышла адразу пасля Чэлсі. Жора сказаў, што хлопец быў увасабленнем мудака. Яна ніколі не дазваляла размаўляць з ім у бары. Чэлсі з'ехаў з-за нуды, каля дзесяці гадзін.
  Па словах Джоры, Чэлсі ніколі не скардзілася на тое, што хто-небудзь яе турбуе - ні сацыяльна, ні прафесійна, ні асабіста. Ціхая жанчына, дамаседка, якая хадзіла то на працу, то дадому, Чэлсі не хацела сустракацца. Развод пакінуў яе горка. Раз на тыдзень яна хадзіла з сябрамі хутка паесці.
  Джэйк прайграў размову ў думках, расчараваны адсутнасцю падказкі. Забойства рэдка было выпадковым актам - гэта быў адзін з тых выпадкаў? У яго выпадках на працягу многіх гадоў, за невялікім выключэннем, тыя, хто выжыў, заяўлялі, што ў ахвяры не было ворагаў. Але заўсёды знаходзіў хаця б адну, калі не больш. Чалавек не ішоў па жыцці без хоць бы плямы. Ён папракнуў сябе. Яшчэ ў расследаванні было занадта рана засакрэціць гэта. Трэба было зрабіць яшчэ шмат працы, перш чым ён здасца. Заўтра яны глыбей паглыбяцца ў жыццё яе дзяцей, былога мужа, новай жонкі і яе сяброў.
  Джэйк звярнуўся да Луі. «Вы ўжо атрымалі адказ ад авіякампаній? Калі няма, зрабіце дадатковы званок. Паглядзіце, ці не зможам мы прынамсі звязаць гэта». Джэйк пайшоў уніз па сваім спісе і адзначыў усё, што яны павінны былі зрабіць сёння.
  «Хм! Для гэтага вы схіляецеся да новай мадэлі. Ці было ў яе дастаткова часу, каб прыляцець, забіць Чэлсі, а потым зноў паляцець?»
  «Вось куды мяне вядзе інтуіцыя. Я хачу ведаць, чаму яна хлусіла. Магла б быць дастаткова невінаватай, калі б яна не хацела сказаць, куды яна пайшла перад мужам».
  «Хочаш пракаціцца? Бармэн на полі для гольфа ператэлефанаваў мне. Я зараз накіроўваюся туды. Блізка да абеду. Там можам перакусіць ”.
  Асабісты мабільны тэлефон Джэйка зазваніў, перш чым ён паспеў адказаць. Ён дастаў яго з кішэні, каб праверыць дысплей , і ўсміхнуўся.
  «Дазвольце адгадаць, Мія?»
  Джэйк кіўнуў, адвярнуўшыся ад Луі.
  «Я сёння ў Уілксберы. Хочаш сустрэцца на абед ?» - спытала Мія.
  «Я хацеў бы. Дазвольце мне змяніць некаторыя рэчы, і я вам адразу ператэлефаную, - сказаў Джэйк, прабягаючы ў думках спіс спраў. Усё магло пачакаць паўгадзіны і больш.
  «Выдатна», - сказала яна, перш чым пакласці трубку.
  «Шэраг планаў».
  «Я чуў». Луі ззяў, як ганарлівы тата. «Памятайце, Сафія і я выправілі вас.»
  «Я запомню, калі ўсё не атрымаецца», — падражніў Джэйк. Яму падабалася ламаць адбіўныя Луі.
  «Добра, Джэйк. Разумееце, гэта асуджана яшчэ да таго, як пачнецца, калі вы так адчуваеце. Я буду абедаць на полі для гольфа адзін. Вы робіце тое, што вы павінны зрабіць ".
  Часцей за ўсё Джэйк цярпеў лекцыі Луі. Ён быў удзячны, калі Луі сышоў, даўшы яму крыху адзіноты. Ён набраў нумар Міі.
  "Куды вы хочаце мяне і інш?" - спытала Мія.
  «Як наконт Café Pablo, прама ля шашы? Вы ведаеце, дзе гэта?»
  «Так, гэта ідэальна, таму што я сёння ва ўсходняй частцы горада. Калі вы хочаце сустрэцца?»
  «Цяпер добра?»
  «Мне спатрэбіцца не менш за пятнаццаць хвілін, каб напісаць нататкі аб сустрэчы, пасля чаго ўбачымся », — сказала Мія.
  «Не спяшайцеся. У залежнасці ад дарожнага руху, мне спатрэбіцца дзесяць-пятнаццаць хвілін, каб дабрацца туды»
  Дзень пачаўся не вельмі добра, але ўбачыўшы Мію, усё зменіцца. Ці павінен ён расказаць ёй пра Хлою? Яна бачыла яе сёння раніцай? Ці павінен ён пачакаць - паглядзець, ці не паўторыцца гэта?
  - Дазволь мне нагадаць табе, што да абеду - паўгадзіны, дружа, - сказаў Луі з бляскам у вачах. « Ну, без паўдня».
  Джэйк паварушыў брывом. «Ты раўнівы. Я вярнуся, калі вярнуся». Ён схапіў сваю куртку, усміхнуўся Луі праз плячо і накіраваўся да сваёй машыны, каб паехаць праз горад.
  * * * *
  Перш чым Джэйк падышоў да сваёй машыны, Луі патэлефанавала Сафія. - Ты ніколі не здагадаешся, хто з кім абедае, - сказаў Луі, калі адказала Сафія.
  «О, Луі, ты такі дзіця. Адступі і не аблажайся, гэта для яго».
  «Божа, Сафія, ты другі чалавек, які сёння абвінаваціў мяне ў гэтым », — сказаў Луі.
  «Ну, у вас ёсць спрыт. Значыць, атрымліваецца. Нам што, дзесяць гадоў спатрэбілася, каб гэта зрабіць?»
  «Так. Акрамя таго, я хацеў паведаміць вам, што я магу працаваць дапазна. Я дам вам ведаць пасля абеду».
  «Добра».
  «Мне трэба бегчы, да пабачэння». Луі паклаў слухаўку, вярнуўшыся да справы забойства. Ён скакаў паміж справамі. Ці можа Джэйк мець рацыю наконт таго, што Хлоя датычная да забойства сваёй сястры? Луі спадзяваўся, што не. Сустрэча з ёй падчас расследавання можа паставіць чорную пляму ў паслужным спісе Джэйка .
  OceanofPDF.com
  РАЗДЗЕЛ 7
  Мія прыбыла ў рэстаран раней за Джэйка і заняла кабінку каля стойкі з дэсертамі. Гэта дало ёй выгляд на ўваходныя дзверы. Café Pablo, размешчанае ў гандлёвым цэнтры, раней было часткай Frankie's, вядомага мясцовага хот-дога. Менеджэр купіў яго ва ўладальніка Фрэнкі. У кафэ Pablo стаялі гаршкі з кветкамі з вялікімі яркімі кветкамі, якія абвяшчалі вясну. На баку Фрэнкі падаецца фаст-фуд з атмасферай. Навала памятных рэчаў пакрывала сцены, вяртаючы закусачную ў іншы час і месца. Уладальнік, Томі, вітаў кожнага госця, калі яны прыбылі. Італьянскі каларыт Café Pablo прапануе расслабляльную атмасферу з цудоўнымі дэсертамі. Незалежна ад таго, які бок вы абралі, вы не маглі не атрымаць асалоду ад ежы.
  Мія ўбачыла Джэйка праз акно, калі ён падыходзіў да рэстарана. Яго грацыёзныя рухі нагадвалі ёй ката, які гатовы да спружыны. На ім было спартыўнае паліто з джынсамі і кашуляй на гузіках. Ён усміхнуўся, калі заўважыў яе, і падышоў да кабінкі. Яе здзівіла, калі ён нахіліўся і пацалаваў яе. Яна была рада, што публічныя праявы любові не турбуюць яго. Гэта паставіла яшчэ адзін плюс у калонку "так" за тое, што сустракалася з ім.
  «Прывітанне», — сказаў ён, прымаючы ад яе крэсла.
  «Мне падабаецца ваша віншаванне. Яшчэ секунда, і мы павінны былі сысці».
  «Хм, ты хочаш сказаць, што табе лёгка?» Яго вочы зморшчыліся ў кутках, калі ён усміхнуўся ёй над меню. Гэта быў просты жэст, які паскорыў яе пульс.
  «Здаецца, я з вамі». Мія ўзяла яго руку за стол.
  «Добра, мне гэта падабаецца». Джэйк пацёр пальцамі смарагдавы пярсцёнак.
  «Я не магу растлумачыць, чаму, але вы мяне супакоілі».
  «Я спадзяюся, што гэта так, пасля гэтых выходных». Яго зялёныя вочы бліснулі ад смеху.
  Абодва спынілі размову, калі афіцыянт падышоў да іх століка і зацвердзіў заказ.
  І перш чым Мія ўсвядоміла гэта, час скончыўся. Аплаціўшы рахунак, Джэйк правёў яе да машыны. Там ён узяў яе на рукі і зноў пацалаваў. Побач з імі праехаў аўтамабіль. Адрэналін у Джэйка падскочыў, калі ён пачуў, як апускаецца акно. Ён развярнуўся, штурхаючы Мію ззаду, і выхапіў зброю. Ён пачаў расслабляцца, калі заўважыў за рулём аднаго са сваіх дэтэктываў. З агідай ён трымаў чырвоную зброю.
  «Гэта тое, чым вы займаецеся ў ротны час, лейтэнан т?» — сказаў Краўс.
  «Смешна, Краўс. Прэч адсюль».
  «Не, пакуль мяне не пазнаёмяць. Вы трымалі яе ў сабе на вечарыне».
  «Мія, гэты прыдурак дэтэктыў Гюнтэр Краўс. Ён таксама вядомы сваім сябрам як наводчык. Разумныя жанчыны трымаюцца далей ад яго».
  «Добра, Джэйк. Мне прыемна пазнаёміцца з вамі, Мія. Ён жахлівы, таму сачыце за сабой». Краўс паехаў, не кажучы ні слова.
  - Мудак, - прамармытаў Джэйк.
  «Будзь добрым ». Мія засмяялася.
  «Мне трэба ісці. Я пагавару з табой пазней?»
  «Я з нецярпеннем чакаю гэтага. Да сустрэчы».
  Міа залезла ў сваю машыну, гатовая завесці рухавік, калі Джэйк нахіліўся да акна, каб яшчэ раз пацалаваць яе. Праз хвіліну ён глядзеў, як яна ад'язджае. Ні разу ён не закрануў тэму Хлоі. Ці памыліўся, не зрабіўшы гэтага?
  Павярнуўшыся да свайго дэпартамента, ён заўважыў на другім канцы паркоўкі чырвоны аўтамабіль. Ён пакляўся б, што гэта Хлоя. Ён ускочыў у сваю машыну, развярнуў яе і памчаўся праз участак. Пакуль ён дабраўся да месца, дзе бачыў яго, яго ўжо не было. Ці павінен я патэлефанаваць Міі і папярэдзіць яе? Пракляты, калі я гэта зраблю. Пракляты, калі я гэтага не зраблю. Калі я буду ўпэўнены, я скажу ёй .
  Ён вырашыў патэлефанаваць Луі. «Што здарылася?» — спытаў ён. «Браеш пасля абеду?»
  «Не. Мы гатовыя да сённяшняга інтэрв'ю?»
  «Так, чаму?»
  - растлумачыў Джэйк. Яму прыйшла ў галаву ідэя. Можа быць, ён мог бы выцягнуць ордэр на праверку назірання на стаянцы. Яму трэба было б трохі папрацаваць, каб ён адпавядаў сваім чахлам, але...
  «Я спыняюся ў дылерскім цэнтры, каб паказаць фатаграфію Чэлсі. Я вярнуся праз паўгадзіны. Вы атрымалі што-небудзь на авіялініі?»
  «Так, новая місіс Адамс паляцела на Бермуды, а не ў Маямі шаснаццатага», — пераможна сказаў Луі.
  «У яе раман?»
  «У мяне няма ніякіх доказаў у гэтым кірунку. Я ўсё яшчэ чакаю інфармацыі пра яе зваротны рэйс. Яна не выязджае ў нядзелю, але я ўсё яшчэ шукаю».
  «Давайце раскінем гэта, калі я вярнуся. Што здарылася з бармэнам?» Луі абудзіў яго цікаўнасць.
  «Яго гісторыя такая ж, як і ў яе сяброў. Ён знаёмы з імі кожны тыдзень. Ён пацвердзіў, што Чэлсі быў ціхім. Пасля адной чаркі яна расступалася, як па масле».
  "Так, было б няцяжка прытрымлівацца яе распарадку або пакінуць яе адну", - сказаў Джэйк, круцячы ім у галаве.
  «Убачымся, калі вернешся. Мы працуем сёння вечарам? Мне трэба паведаміць Сафіі.
  «Я хачу. Я сёння яшчэ не дакрануўся да справы Вагнера. Вы хочаце зрабіць гэта ў сябе дома ці ў мяне? Калі ў нас будзе час, я таксама хачу паставіць кропку ў файлах майго бацькі».
  Гэта яго з'ядала. Ён не патраціў столькі часу, колькі павінен быў, каб дамагчыся справядлівасці для Евы. Пасля яго сустрэчы з Шэймусам пра Сполдынга не было сказана нічога новага, за выключэннем таго, што Джэйк атрымаў неабходнае паведамленне ад камісіі па ўмоўна-датэрміновым вызваленні, што Сполдынг зноў паўстае перад імі. Кожны раз ён ішоў перад імі з фатаграфіямі сінякоў і акрываўленага цела Евы, каб пераканацца, што Сполдынг ніколі не пакіне турму. Ці спрацуюць доказы, каб на гэты раз застацца за кратамі?
  Мія не была падставай адмовіцца ад сваіх абавязкаў. Бацьку было б сорамна за яго. Яго турбавала тое, што Бэрк яшчэ не даймаў яго пытаннямі. Ён нават глядзеў у файл? Магчыма, заўтра ён павядзе Эла на ланч і пакаштуе яму мозг.
  «У цябе цішэй. Вы лічыце, што мы будзем каля дзвюх гадзін?» — запытаўся Ло уіе.
  «Так, мы павінны зрабіць пэўны прагрэс». Ад сямі да дзевяці - усё роўна будзе дастаткова рана, каб убачыць Мію.
  «Не бачышся з Міяй сёння вечарам?» - спытаў Луі, нібы перадумваючы Джэйка.
  «Я не ведаю. Мы не будавалі планаў».
  * * * *
  Джэйк паказаў фатаграфію Чэлсі прадаўцам у дылерскім цэнтры. Яе ніхто не пазнаў. Менеджэр Кевін Майерс правяраў для яго дакументы кампаніі. Ён хацеў ведаць, ці купляў хто-небудзь з Адамсаў калі-небудзь у іх машыну. Ён таксама правяраў Лолу Адамс.
  Пакуль ён чакаў Кевіна, ён хадзіў па выставачнай зале, разглядаючы машыны. Не менш чатырох прадаўцоў падышлі да яго, спрабуючы прадаць яму аднаго.
  У запісах дылерскага цэнтра не было хітоў Чэлсі Адамс, яе былога і яго жонкі. Джэйк накіраваўся назад на вакзал, расчараваны. Дзесьці нейкім чынам хтосьці павінен быў сустрэць Чэлсі ў ноч яе знікнення. Можа, яму варта звярнуцца да СМІ — спытаць у грамадскасці, ці не бачыў хто-небудзь на аўтастаянцы шаснаццатага.
  OceanofPDF.com
  Раздзел 8
  Роўна ў шэсць гадзін Хлоя ўвайшла ў станцыю і папрасіла пагаварыць з Джэйкам. Уніформа суправаджала яе ў пакой для апытання тры. Джэйк прымусіў яе пачакаць, пакуль назіраў за ёй праз двухбаковае люстэрка. Хлоя падышла да люстэрка з цюбікам губной памады ў руцэ. Яна нанесла яго, цмокнула вуснамі, потым паклала цюбік з фарбай назад у сумачку і распушыла валасы. Яна села, толькі каб нахіліць галаву назад да шкла. Хлоя кінула пацалунак цераз плячо, адначасова падняўшы сярэдні палец на правай руцэ ў паветра. Яе ганарыстасць злавала яго. Такое прахалоднае, як вечаровае надвор'е - што ж, ён паклапоціцца аб тым, каб гэта змяніць. Хлоя ўстала, падышла да ахаладжальніка і набрала сабе шклянку вады. Праз некалькі хвілін яна пачала хадзіць па пакоі, пакуль не стамілася, і зноў села.
  «Вы павінны дазволіць нам з Элам працаваць над ёй». Луі прыжмурыў вочы, гледзячы на яе праз шкло.
  «Я ў парадку. У пакоі міліцыянтка. Акрамя таго, вы будзеце там, сеанс запісваецца, і Эл таксама будзе запісваць з-за люстэрка. Я ўсё яшчэ не зразумеў яе гульню, але я збіраюся спыніць яе прама зараз. Будзем спадзявацца, што мы ўклалі ў яе страх Божы».
  Джэйк любіў, калі чалавек у інтэрв'ю выяўляў няўрымслівасць. Гэта пайшло яму на карысць. Праз пяць хвілін яны з Луі ўвайшлі і кіўнулі дзяжурнаму. Хлоя засталася сядзець.
  «Дзякуй, што прыйшла, Хлоя», - сказаў Луі, пачынаючы інтэрв'ю.
  - Дэтэктыў, - сказала Хлоя Луі, не зводзячы вачэй з Джэйка.
  «Хлоя, мы не хочам цябе трымаць, давай пачнем», - сказаў Джэйк. Ён прачытаў правы Міранды, паведаміўшы Хлоі, што гэта было для яе ўласнай абароны.
  «Пра што гэта?»
  «Давайце пачнем з таго, што вы будзеце сачыць за мной і маім госцем, а яшчэ лепш, давайце выкарыстоўваць сённяшні тэрмін для гэтага».
  «Я не разумею, што вы маеце на ўвазе, лейтэнант».
  «Хлоя, я спыніў цябе сёння менш чым за чвэрць мілі ад майго дома. Вы чакалі каля майго дома. Я пісьмова папярэдзіў, каб ты не ішоў за маімі гасцямі. Правільна? Каб асвяжыць памяць, усё гэта адбылося сёння каля васьмі гадзін раніцы».
  «Я паехаў па вашай дарозе па дарозе на працу. Мне патэлефанавалі на мабільны. Я спыніўся, каб адказаць на званок. Гэта злачынства?»
  «Можна атрымаць ваш тэлефон?» Джэйк адрэагаваў на гэта.
  Яна прытуліла тэлефон да грудзей. «Калі вы шукаеце званок, я яго выдаліў. Я не ведаў, што гэта будзе важна. З гэтага моманту, Джэйк, я буду тэлефанаваць табе — спытаю твайго дазволу, перш чым выдаліць усё, што ты лічыш патрэбным».
  «У нас ёсць спосабы вярнуць выдаленыя выклікі », — сказаў Джэйк.
  «Ну тады атрымай ордэр».
  Ігнаруючы яе каментарыі, ён працягнуў. «Вы жывяце ва ўсходняй частцы Уілксберы. Вы працуеце ў Саўтынгтане, які знаходзіцца бліжэй да ўсходняй частцы горада, але вы ехалі ў заходні край Уілксберы, каб дабрацца да працы? У тваіх развагах няма ніякай логікі, Хлоя. Яшчэ раз, чаму вы былі каля майго дома сёння раніцай?»
  «Джэйк, ты тут не ў парадку. Я ўжо тлумачыў табе сёння раніцай, калі ты спыніў мяне. Калі ёсць праблема, трэба падаць афіцыйную скаргу». Хлоя вывела рукі, паціснуўшы плячыма.
  Джэйк адчуў, як гарачыня падымаецца па яго твары, прыліў гневу апякае скуру. Ён ведаў, што гэта паказвае. Дурны - вось што ён павінен быў сустракацца з ёй. Ён паставіў пад пагрозу сваю кар'еру з-за гэтага...гэтага...выбуху.
  Луі таксама заўважыў гэта і ўмяшаўся. «Хлоя, ты можаш лічыць гэта інтэрв'ю афіцыйнай скаргай, пададзенай супраць цябе. Капітану Джэйка стала вядома аб вашых дзеяннях і гісторыі знаёмстваў з Джэйкам. Гэта было два дні, так?»
  Яе вочы ўспыхнулі, калі ён падрабязна назваў колькасць спатканняў. Ён працягваў набіваць нумар дома. «Вы былі агрэсарам, пераследвалі яго, пакуль ён не прыняў ад вас спатканне. Вы ішлі за ім, каардынуючы свой час, каб з'явіцца ў рэстаранах, барах і тэатрах, куды б ён ні накіроўваўся ў той ці іншы вечар, так?» Луі не дачакаўся яе адказу. «У мяне ёсць дэтэктыўнае апісанне кожнай даты. Але перш чым вы адкажаце, дазвольце мне сказаць, што Джэйк спыніў адносіны, даўшы зразумець пасля другога спаткання, што ён не хоча працягваць іх далей . Правільна?»
  Да яе гонару, яна трымала яго пад кантролем.
  «Дэтэктыў Раманэлі, я ведаю, што лейтэнант Кэрынгтан ставіцца да гэтай справы. Ён паводзіў сябе як тыповы мужчына. Узяў, што хацеў, і сышоў. Пасля некалькі разоў, калі я звязваўся з лейтэнантам Кэрынгтанам, тычыліся справы аб забойстве маёй сястры. Мне патрэбна было абнаўленне. Паколькі ніхто з вас не папрацаваў інфармаваць мяне ці маіх бацькоў, я хацеў ведаць, ці злавілі вы ўжо яе забойцу. Вы злавілі забойцу маёй сястры?»
  «Дазвольце звярнуцца да першай часткі вашага адказу. Ці былі лёгка прапанаваныя фізічныя адносіны ?»
  - Так, - сказала Хлоя ціхім голасам.
  «Калі ласка, выказвайцеся для запісу , міс Вагнер».
  «Так, чорт вазьмі».
  - Дзякуй, - сказаў Луі і працягнуў. «У сярэдзіне вашай заявы вы ведаеце з нашай размовы некалькі дзён таму, што я не ведаю, чаму ён не адказваў на вашы званкі. Насамрэч, я загадаў вам патэлефанаваць яму і спытаць наўпрост?» – спытаў Луі, падштурхоўваючы пытанне.
  «Так».
  «Добра, што тычыцца апошняй часткі вашага пытання, вы таксама ведаеце з таго ж абмеркавання, што мы не злавілі забойцу вашай сястры. Нам патрэбна новая інфармацыя, новы кірунак, калі хочаце, каб прывесці нас да забойцы. Усё, што мы расследавалі, завяло ў тупік».
  Яе вочы гарэлі запалам і нянавісцю, калі яна адказала. «Я пытаўся, чаму ён не адказвае на званкі. Гэта злачынства?» - гыркнула яна, гледзячы на Джэйка.
  «Не, гэта не злачынства, але пераследваць кагосьці - злачынства. Лейтэнант Кэрынгтан запісваў кожны раз, калі ён сутыкаўся з вамі падчас адпачынку. На самай справе іх занадта шмат, каб лічыць іх выпадковасцю. Ён таксама запісаў, колькі разоў вы звязваліся з ім на яго асабісты мабільны, а таксама паведамленні, якія вы яму пакінулі. Ніводная з іх не датычыцца справы вашай сястры».
  «Я не ведаю, што вам сказаць, дэтэктыў». Хлоя паціснула плячыма.
  «Хлоя, сённяшняе інтэрв'ю - гэта тваё афіцыйнае паведамленне аб тым, што супраць цябе была пададзеная скарга за пераслед. Пакуль што за домам лейтэнанта не пасядзіш. Калі вы захочаце пацікавіцца справай сястры, звярніцеся па галоўным нумары гэтага ўчастка і прайдзіце праз камутатар. Вы можаце папрасіць накіраваць вас да мяне або да лейтэнанта, але вы не можаце звязвацца з намі наўпрост. Зразумела?» - скончыў Луі.
  «Зразумеў. Што ты можаш сказаць на гэты конт, Джэйк?»
  Луі павінен быў даць ёй гэта, у жанчыны былі яйкі. «Спадарыня Вагнер, лейтэнанту больш няма чаго сказаць па гэтым пытанні. Вы можаце ісці».
  Яна ўстала, пакруціўшы сцёгнамі, выйшла з пакоя, не зірнуўшы на яго.
  «Ну, мы не маглі жадаць большага задавальнення, праўда?» - без весялосці сказаў Джэйк .
  «Хлопчык, яна бадзёрая, без сумневу. Бэрк, ты можаш зайсці.
  - У цябе ёсць жывы, Джэйк, - сказаў Берк, уваходзячы ў дзверы.
  «Я так, але будзем спадзявацца, што ўсё скончылася. Я не ведаю, ці былі іншыя выпадкі, калі я з ёй сутыкаўся, але сумняваюся. Дзякуй, хлопцы». Ён баяўся думкі расказаць Макгуайру. Гэта было б пакаранне супраць яго запісу. Але прыйшоў час прыкрыць азадкі сабе і ведамству.
  Ён пастукаў у дзверы Макгуайра. «Кэп, я магу зайсці?»
  «Што здарылася?»
  Ён распавёў Макгуайру. Калі ён скончыў, Джэйк глыбока ўдыхнуў.
  «Вы пераступілі, калі сустракаліся з ёй. Калі гэта паўторыцца, вы страціце свае палоскі. У мяне няма выбару, гэта ўвойдзе ў ваш пастаянны запіс. Інтэрв'ю таксама паказвае, што ёй сказалі трымацца далей ад вас, калі гэта пойдзе далей. Але нагадаю, трэба было паведаміць пра гэта раней. Вы залішне ставіце пад прыцэл ведамства ».
  «Гэта больш не паўторыцца», - сказаў Джэйк, стоячы ўважліва.
  «Не, не будзе. Вы павінны ўсталёўваць стандарты для свайго аддзела, а не парушаць іх », — сказаў Макгуайр.
  OceanofPDF.com
  Раздзел 9
  Нервы падскочылі, Міа паправіла сваю кароткую скураную куртку і пастукала ў ўваходныя дзверы Джэйка. Спадзяюся, ён любіць нечаканыя сюрпрызы. «Занадта настойліва» , — падумала яна, паварочваючы да вуліцы. Яе розум збянтэжыўся, яна адхіснулася, пераклала бутэльку віна з правай рукі ў левую і падняла руку, каб зноў пастукаць. Дзверы адчыніліся. Яна спынілася на сярэдзіне стуку, перш чым ударыць Джаке па твары.
  «Мія?»
  «Капрыз... Мне трэба было патэлефанаваць, перш чым зайсці», — збянтэжана сказала яна.
  «Не, я люблю капрызы». Ён усміхнуўся. Узяўшы яе на рукі, ён пацалаваў яе.
  «Джэйк, што здарылася? Хто там?» - крыкнуў Луі з кухні.
  Луі ўбег у пакой з выстаўленым пісталетам, калі Джэйк не адказаў. Спалоханая Мія паспрабавала адступіць. Джэйк падцягнуў яе бліжэй. Яны ўсё яшчэ былі напалову ў дзвярах, напалову за дзвярыма.
  «Чорт вазьмі, адказвай чалавеку, калі ён задае табе пытанне».
  «Апусці пісталет, Лоуі . Гэта Мія».
  «Я сам бачу, хто гэта, чорт вазьмі. Вас, хлопцы, заб'юць, калі ў наступны раз не адкажаце. Я павінен быў застрэліць вас абодвух, каб даць вам урок. Голас Луі задрыжаў, калі ён засунуў пісталет назад у кабуру. Яна назірала, як ён круціцца і вяртаецца на кухню, і думала, што яго рэакцыя крыху экстрэмальная.
  * * * *
  «Мія, праходзь на кухню. Вось дазвольце мне прыняць гэта. Джэйк узяў у яе віно і паставіў на прылавак. «Нам трэба пагаварыць».
  «Злавесныя словы». Мія перавяла погляд з Джэйка на Луі, адступаючы назад.
  «Хочаш выпіць ?» - спытаў Джэйк.
  “ Кава добрая.”
  «Я згатую свежы гаршчок», - сказаў Джэйк, ставячы віно на прылавак.
  «Не, я згатую свежы гаршчок. Скажыце, што не так». Мія павесіла сумачку на крэсла і надзела на яе чорную скураную куртку.
  «Я не хачу сапсаваць гэта, тое, што паміж намі адбываецца». Зрабіўшы глыбокі ўдых, ён працягнуў: «Калі Хлоя Вагн сапсуе гэта...»
  "Сусветная арганізацыя па ахове здароўя?"
  «Вось ідзе». Ён паведаміў ёй усе падрабязнасці. Ён скончыў, сказаўшы: «Я як бы ігнараваў яе дзеянні - гэта значыць, пакуль яна не прыйшла за вамі сёння раніцай». Ён спыніўся, выпіў кавы. Было слаба. Мірныя жыхары не ўмелі варыць прыстойны кубак.
  «Нешта ў яе не заладзілася з самага пачатку — яна выйшла». Ён паказаў на сваю галаву. «Гэта прымусіла мяне задацца пытаннем. Я таксама паставіў пад сумнеў кірунак расследавання. На дадзены момант у мяне няма доказаў таго, што яна можа быць датычная да смерці сваёй сястры, але яе дзеянні прымусілі нас прыгледзецца да яе больш уважліва».
  «Яна небяспечная і ці варта мне хвалявацца?»
  «Шчыра кажучы, я быў бы. На што яна здольная, застаецца толькі здагадвацца. Чаму яна ўвогуле пайшла за вамі? Мяне гэта хвалюе і як чалавека, і як паліцэйскага. Я не думаю, што яна зрабіла б табе балюча, але было б разумна праявіць асцярожнасць. Ён скрывіў вусны.
  «Я разумею. Я вялікая дзяўчынка, якая доўгі час сама па сабе, і няня мне не патрэбна. Я магу сябе абараніць. Я не дазволю ёй разбурыць што б там ні было, - скончыла Мія, паказваючы пальцам на Джэйка і назад на сябе. Яна села з уласнай кавай, пацягнула і глядзела на яго праз край, аналізуючы ўсё, што ён сказаў.
  «Я магу дапамагчы вам прааналізаваць справу. Маё паходжанне дасць вам зразумець, што такое ваш забойца , - сказала Міа.
  «Я не магу даць табе праглядзець файл, Мія, яны прызначаны толькі для ўпаўнаважанага персаналу. Гэта ўсё яшчэ адкрытае расследаванне». Я ў гэтай жахлівай сітуацыі, таму што я парушыў правілы. Чорт вазьмі!
  «Я разумею, хоць часам новы погляд можа выявіць тое, што вы прапусцілі».
  Можа быць, у далейшым ён дазволіў бы ёй паглядзець на Еву, але не гэты. «Я згодны, але я не магу гэтага дазволіць. На дэпартамент можна было падаць у суд, не кажучы ўжо пра тое, што гэта можна лічыць фальсіфікацыяй доказаў, дазволіўшы грамадзянскаму чалавеку апрацоўваць матэрыял следчага, перш чым яго закрыюць і судзяць. Гэта яшчэ не публічны запіс».
  Яна кіўнула. «Я разумею».
  «Хочаш пагуляць? Мы будзем яшчэ мінімум гадзіну. Калі вы не елі, мы маглі б позні вячэраць.
  «Вячэра гучыць добра. Я пачакаю ў гасцінай». Мія схапіла каву, зайшла з ёй у гасціную і ўладкавалася на яго канапе. Яна выцягнула з сумачкі кнігу і пачала яе чытаць.
  Луі паглядзеў на яго.
  «Што?»
  «Нічога, вернемся да гэтага. Тут стос - гэта ўсе заявы іншых дэтэктываў, а ў гэтай стосе справа - нашы. Я меркаваў, што мы спачатку прагледзім нататкі іншых дэтэктываў, таму што мы ўсё запомнілі.
  «Давайце зробім гэта. Я вазьму палову, ты бяры другую палову. Мы хутчэй справімся ».
  Джэйк адкрыў першы файл. На працягу пятнаццаці хвілін пасля прагляду інтэрв'ю дэтэктыва Краўса з лепшай сяброўкай Шанны нешта ўзнікла.
  «Луі, хіба мы не бралі інтэрв'ю ў Мэрыл Дрэйк?»
  «Я думаю, што мы зрабілі». Луі прагледзеў свае нататкі. «Так, праз чатыры дні мы правялі з ёй кантроль. Краўс браў у яго інтэрв'ю першым. Чаму?»
  «Калі Краўс браў у яе інтэрв'ю, Мэрыл засяродзілася на пярсцёнку, які ёй падарыла бабуля Шанны. Але ў нашым інтэрв'ю яна прабегла пярсцёнак. Яна абавязкова сказала Краўсу Шанне, што ніколі не здымала пярсцёнак. Фактычна, яна пацвердзіла, што Шэнна насіла гэта ў апошні раз, калі Мэрыл бачыла яе. Згодна з расшыфроўкай інтэрв'ю Краўса, гэта магло адбыцца ў тую ноч, калі знікла Шанна. Хіба ў нашых нататках не сказана, што яна не бачыла Шэнну цэлы тыдзень перад знікненнем, таму што яны абедзве набіваліся на экзамены?» Джэйк дастаў нататкі інтэрв'ю з Мэрыл і прачытаў іх.
  «Што вашы кажуць?» Джэйк пачухаў галаву.
  «Я павінен адкапаць свае нататкі з інтэрв'ю, іх няма зверху». Луі намачыў указальны палец і з хуткасцю святла прагартаў стос папер. «А , вось яно».
  «Давайце спачатку разгледзім мой. Я прачытаю яе заяву ўслых. Вы робіце нататкі супраць сваіх, дзе мае адрозніваюцца. Тады мы зробім тое ж самае з Краўсам».
  «Тут вас трохі паколвала ?» - сказаў Луі.
  «Так, няшмат, але заявы не супадаюць. Гэта не ўпрыгожванне, y не супадае».
  «Цяпер ты схіляешся да яе сябра?» Луі пачухаў падбародак.
  «Не, але павінна быць прычына, па якой яе гісторыя змянілася. Давайце разбярэмся з наступным інтэрв'ю, чаму. Ведаеце, пацягніце за нітку, паглядзіце, што разблытаецца , - сказаў Джэйк.
  «Добра, пачынай чытаць».
  «Я таксама буду прайграваць стужку. Такім чынам, мы можам атрымаць іх рытм ".
  Джэйк прагледзеў заяву — пачаў яе чытаць, прайграваючы запісаную версію. Ён слухаў, як Краўс запісваў стандартную інфармацыю і правы Міранды. Яму спадабаўся рытм Краўса і Браўна, калі яны вялі Мэрыл праз свае пытанні. Джэйк спыніў запіс, калі Мэрыл згадала пра смарагдавы пярсцёнак раней, чым Краўс паспеў гэта зрабіць. Ён націснуў на перамотку, прайграў і зрабіў нататкі.
  Дрэйк : Часцей за ўсё. Мы сябравалі ўсё жыццё, але не ва ўсім сыходзіліся, асабліва яе сястра. Хлоя была злай да яе. Шэнна ніколі не будзе змагацца з ёй, хоць Хлоя спрабавала змагацца з ёй увесь час. Яна брала ў Шэнны адзенне, яе ўпрыгажэнні, усё, што хацела ў дадзены момант, без пытання.
  Браўн: Яны не ладзяць?
  Дрэйк: Хлоя не ладзіць з вялікай колькасцю людзей. Яна сука, якая займаецца самастойна.
  Броў н: Хто старэйшы?
  Дрэйк: Хлоя.
  Браўн: Раскажыце падрабязнасці, чаму яны не паразумеліся, Мэрыл. Яны біліся з-за хлопцаў, адзення, грошай?
  Дрэйк: Шэнна была выдатнай ва ўсім, што рабіла. Ацэнкі ў яе былі самыя лепшыя. У яе былі найлепшыя хлопцы — калі яна хацела аднаго. Бацькі любілі яе. Яна добразычлівая, камунікабельная, заўсёды падахвоцілася дапамагчы, калі патрэбна была дапамога. не ведаю Яна была выдатнай. Хлоя - наадварот, яна заўсёды зайздросціць увазе бацькоў да Шанны. Акрамя таго, Хлоя думала, што ёй трэба было даць пярсцёнак з ізумрудам, таму што яна была старэйшая за Шанну.
  Джэйк заўважыў, як Мэрыл пераключылася з сучаснасці на мінулае, кажучы пра Шэнну. Нармальная рэакцыя, калі чалавек не да канца змірыўся са смерцю. Ён працягваў слухаць, пакуль Краўс не спытаў яе, ці бачыла яна Шанну на тыдні яе знікнення.
  Краўс: Вы бачылі Шэнну на тым тыдні, калі ён знік?
  Дрэйк: Я бачыў яго ў пятніцу вечарам.
  Джэйк паказаў свае нататкі.
  Краўс: Што вы рабілі? Куды ты дзеўся? Гэта важна. Мне трэба, каб ты падрабязна апісаў сваю ноч. З кім вы размаўлялі, асабліва з Шаннай?
  Дрэйк: Мы тусаваліся ў яе пакоі ў інтэрнаце. Каля дзевяці гадзін падышла пара дзяўчат з яе паверха і спытала, ці хочам мы з імі папіць піцы і піва. Мы гэта зрабілі, і некалькі хлопцаў з яе школы зайшлі да нашага стала, каб пагутарыць, хоць яны не заставаліся надоўга. Яе мабільнік званіў увесь час, пакуль хлопцы з намі размаўлялі. Яна правярала, хто тэлефануе, потым выглядала агідна і націскала кнопку ігнаравання.
  Краўс: Хто ёй тэлефанаваў?
  Дрэйк: Я не ведаю. Яна ніколі не казала.
  «Што ты думаеш, Луі?» - спытаў Джэйк, калі стужка скончылася.
  «Я не ведаю. Навошта яна нам хлусіла? Таму што вы маеце рацыю, калі мы бралі ў яе інтэрв'ю, паводле маіх нататак, яна сцвярджала, што не бачыла Шэнну ў ноч свайго знікнення. Яна не магла забыць тое, што сказала чатыры дні таму. Я арганізую з ёй афіцыйнае інтэрв'ю. Можа, гэтае асяроддзе нешта з яе вытрасе». Луі зрабіў запіс на сваім блокноце.
  «Давайце заўтра выцягнем запісы Шэнны. Чамусьці іх няма ў файле. Я не памятаю паўторных або празмерных званкоў у той дзень, калі яна знікла. Ужо амаль дзевяць гадзін, чаму б нам не забраць гэта зноў заўтра. У мяне ёсць некалькі прыпынкаў раніцай, перш чым я прыеду. Я хачу прайсці ў лабараторыю і папрасіць іх растлумачыць лекі, якія яны знайшлі ў арганізме Адамса. Яны не адпускаюцца па рэцэпце. У цябе заўтра дзіцячае дзяжурства, ці не так ?» - спытаў Джэйк.
  Яго дзень не быў зроблены. Пасля таго, як Мія сышла сёння вечарам, яму трэба было б патраціць некаторы час на файлы Евы. Мінулай ноччу некалькі рэчаў, якія ён выкапаў, тыцнулі ў яго.
  «Так, у мяне канферэнцыя з настаўніцай Марысы. Я прыйду да дзевяці».
  «Убачымся заўтра». Джэйк падняў куртку Луі, правёў да дзвярэй і амаль выштурхнуў.
  «Гэй, я не павінен сыходзіць адразу. Ці не прапануеш мне піва?» - сказаў Луі, паціскаючы плячыма, апранаючы куртку.
  «Не, я не. Я ведаю цябе досыць даўно, каб быць грубым». Джэйк панізіў голас. «Не ламайце мае адбіўныя. Скажы спакойнай ночы».
  «О, добра. Дабранач, Мія, - сказаў ён голасам пакаранага дзіцяці, калі выйшаў.
  «Вам не трэба было прасіць яго сысці. Я той, хто сюды ўварваўся».
  «Я не думаю, што вы ўварваецеся». Джэйк сеў побач з ім на канапу.
  «Што б ты хацеў з'есці?»
  «Я не думаў пра гэта. Ці ёсць у вас што-небудзь на ўвазе ?» - спытала Мія.
  «Я маю на ўвазе не ежу. Ну , тады яшчэ раз…”
  Мія засмяялася. «Я паміраю ад голаду».
  «Хадзем з'ядаем гамбургераў. Я магу гарантаваць, што яны не будуць такімі добрымі, як тое, што я меў на ўвазе».
  «Я ўпэўнены. Я хачу пагаварыць пра гэтую раніцу».
  Ён напалохаў яе сваім папярэджаннем, але што яшчэ ён мог зрабіць? «Я разумею. Мы зробім гэта за абедам».
  Ён сцягнуў яе з канапы, разважаючы, ці будзе гэта іх апошняе спатканне.
  OceanofPDF.com
  Раздзел 10
  Яны так і не паспелі на абед. Па дарозе радыё Джэйка затрашчала. Дыспетчар паведаміў, што ідзе дзесяць сорак. Код для стральбы, якая працягваецца, папярэджваў афіцэраў, якія адказвалі, быць асцярожнымі. Дыспетчар патэлефанаваў праз некалькі імгненняў, паведаміўшы аб стральбе. Як старшы афіцэр па выкліку, яму нічога не заставалася , як прыняць яго.
  Джэйк быў шчаслівы, што яны з Міяй паехалі ў розныя машыны. Ён уключыў фары і сірэну і падцягнуў Мію, каб растлумачыць. Ён патэлефанаваў Луі і дамовіўся сустрэцца з ім там.
  Было дзевяць пятнаццаць, калі Джэйк прыбыў на месца здарэння. Ён прыпаркаваўся і назіраў за будынкам і наваколлем, пакуль чакаў Луі. Адзінаццаць Уігінс-стрыт знаходзілася ў пачатку аднаго з горшых раёнаў горада. Цагляны жылы комплекс на шэсць сямей узвышаўся над адна- і двухкватэрнымі дамамі паабапал яго. Адно акно ў жылым комплексе было завешана фіранкамі, астатнія завешаны покрывамі або шторамі.
  Ён заставаўся адным з самых небяспечных раёнаў горада, нягледзячы на перадвыбарчыя абяцанні адміністрацыі навесці парадак на вуліцах. Пасля таго, як выбары скончыліся, і кандыдаты, і жыхары вярнуліся да звычайнай справы. У гэтым раёне жылі мясцовыя гандляры наркотыкамі і прастытуткі, а таксама гарадскія беднякі і прыгнечаныя.
  Праз некалькі хвілін Луі спыніўся і выйшаў з машыны. Ён быў у джынсах, у вольным вопратцы. Першы афіцэр на месцы, Конэлі, сказаў ім, што сусед патэлефанаваў у службу 9-1-1 і не меў іншай інфармацыі. Дыспетчар сказаў ім сустрэцца з жанчынай у кватэры 3C на Уігінс-стрыт, адзінаццаць — яны не былі ўпэўнены, што стралок усё яшчэ знаходзіцца ў памяшканні.
  Калі яны ўвайшлі ў вестыбюль, іх пачуцці былі атакаваныя камбінацыяй пахаў. Самым распаўсюджаным быў выразны пах рондаля, а таксама пах кітайскай ежы на вынас, піцы і хатняй кухні, якую нельга пазнаць. У паветры вісеў знаёмы водар гніення. Джэйк здагадаўся, што мёртвая мыш або якая-небудзь іншая дробная жывёла павінна быць заселена ў сцены. Ён здзівіўся, чаму ў гэтых месцах заўсёды пахне мочой.
  Падымаючыся па лесвіцы, яны з Луі пазбягалі ліфта і спыняліся, каб прыслухацца на кожным паверсе, перш чым падняцца на трэці. Калі яны адчынілі дзверы калідора на траіх, пахі былі мацнейшыя. Усе пакінулі смецце за дзвярыма для заўтрашняга збору смецця.
  Луі думаў, што страціць свой абед. Ён ніколі не мог зразумець, як людзі прымаюць такое жыццё. Ён забіў бы сябе, спрабуючы знайсці выхад.
  Спіна да спіны яны прайшлі па калідоры да кватэры 3С. Калі яны падышлі да кватэры, пра якую ідзе гаворка, Луі адвярнуўся і павярнуўся да дзвярэй, якія былі прабітыя кулямі і ўтрымліваліся адчыненымі целам, якое ляжала на іх. Выхапіўшы зброю, рацыі ў руках, Джэйк адчыніў дзверы. Цела не моцна варушылася. Дыспетчар загадаў паразмаўляць з Бланкай Сантас.
  Стоячы каля дзвярэй, Луі пачуў жаночы плач. Ён пераглянуўся з Джэйкам, але працягнуў агляд сцэны. Мужчына, апрануты ў шырокія штаны і фуфайку, запоўніў дзвярны праём. Палова яго твару была разнесеная, але ён, здавалася, быў у падлеткавым узросце. Пырскі крыві ўпрыгожылі падлогу, дзверы і сцены. Кроў таксама цякла па шыі дзіцяці. Неверагодны пах з лужыны, з якой яго цела выпусціла сваё змесціва ў момант смерці, напоўніў паветра - смурод смерці, іржавы металічны пах крыві, мачы і кішачнай вадкасці палілі яго вочы, калі ён маргнуў, каб засяродзіць увагу.
  Тры кулявыя дзіркі прабілі металічныя дзверы. Як толькі яны ачысцяць кватэру, Джэйк паспрабуе супаставіць іх з ранамі на целе. Стараючыся не парушаць сцэну, Джэйк адчыніў яе настолькі, каб яны маглі прайсці. Луі цяжка праглынуў. Ён адчыніў дзверцы шафы, размешчаныя побач з дзвярыма, у той час як Джэйк накрываў яго. Адтуль яны спіной да спіны пайшлі па доўгім калідоры. Першы пакой — кухня — выходзіў у гасціную, дзе знайшлі заплаканую цяжарную маладую жанчыну. Не жанчына, а дзяўчына, калі меркаваць па ўзросце. На выгляд ёй было не больш за семнаццаць, і яна была гатовая выскачыць. Яна схапіла кошык для папер, паднесла яго да твару, ванітуючы ў яго. Дзяўчына выглядала кампактнай, з доўгімі чорнымі валасамі, заплеценымі на спіну. Яе чорныя вочы былі чырвоныя ад плачу. Нібы яшчэ горш, Луі выявіў, што гэта была тая кватэра з фіранкамі ў акне. Месца выглядала чыстым, хоць і пахла гарэлым мясам.
  Пасля поўнага агляду памяшкання Луі вярнуўся да дзяўчыны і дапамог ёй падняцца, а Джэйк вярнуўся да цела і выклікаў каманду на месцы злачынства. За гэтыя гады яны з Джэйкам выпрацавалі рытм. Забраў жывое. Джэйк забраў мёртвых.
  Луі выскачыў у калідор, каб паведаміць Джэйку, што ён выклікаў медыкаў і жанчыну-афіцэра, таму што ў маладой дзяўчыны пачаліся роды.
  Пакуль Луі спрабаваў супакоіць дзяўчыну, каб атрымаць ад яе паказанні, Джэйк сцягнуў спачатку рукі, потым ногі. Хаця тэхнікі на месцы злачынства рабілі тое ж самае, яму падабалася рабіць свае ўласныя здымкі і макет месца здарэння для далейшага вывучэння. Ён сфатаграфаваў цела і тры снарады, якія знайшоў у калідоры. Ён абвёў іх крэйдай, перш чым пакаваць у мяшкі. Перавярнуўшы ахвяру на бок, Джэйк выцягнуў кашалёк ахвяры з левай задняй кішэні, дастаў правы і ўважліва пакруціў галавой. Гэта засмуціла яго. Хлопчык, Ксавье Арланда, з гэтага адрасу, пражыў кароткае жыццё. Яму было дзевятнаццаць. Якая трата , падумаў Джэйк.
  Каманда на месца злачынства прыбыла адначасова з медыцынскім доктарам Лэнгам. Г-жа Сантас выпусціла крык, які ледзіць кроў, напалохаўшы ўсіх. Мабыць, дзіця вырашыла, што сённяшняя ноч добрая, каб увайсці ў гэты свет.
  Джэйк ледзь не засмяяўся ад панічнага выразу твару Дока Лэнга. «Я не нараджала з часоў медыцынскай школы. Выцягніце яе адсюль, інакш вы атрымаеце яшчэ адну ахвяру», — прашаптаў яму Лэнг.
  Мужчыны разам уздыхнулі з палёгкай, калі прыбыла Стэла Фішэр, жанчына-афіцэр, якая вызваліла іх ад клопату пра дзяўчыну. Кіўнуўшы Джэйку, потым Луі, яна ўзяла на сябе адказнасць за сітуацыю і арганізавала транспарт Бланкі ў шпіталь.
  Перад тым, як Бланка накіравалася ў бальніцу, яна сказала Луі, што яны глядзелі тэлевізар, калі нехта пастукаў у дзверы. Ксавэрык устаў, каб адказаць. Ён заўсёды глядзеў у вочка, перш чым адкрыць. Яна пачула стрэлы і пайшла паглядзець, што здарылася. Яна знайшла Ксаверыя на падлозе, скрываўленага. Не знайшоўшы пульсу, яна набрала нумар 9-1-1.
  «Хаўер адчыніў дзверы, Бланка?» - спытаў Луі, адлічваючы ў галаве яе скарачэнні.
  «Не, я зрабіў». Нахіліўшыся, яна адной рукой схапілася за крэсла, а другой абхапіла жывот і глыбока ўдыхнула.
  «Чаму?»
  «Таму што мая суседка Эні патэлефанавала, спытала, ці ўсё ў мяне ў парадку. Я ўпусціў яе. Калі яна ўбачыла Ксаверыя, яна ўскрыкнула і пабегла назад у сваю кватэру. Яна ў 3D...» Яна закрычала ад болю, калі наступіла чарговая сутычка.
  Галовы Лэнга і Джэйка рэзка падняліся, калі дзяўчына ў гасцінай закрычала. У поле зроку Джэйка была жанчына. Яна схапіла Луі за руку. «Патэлефануй маме. Мне патрэбна мама са мной у радзільнай зале. Яна абяцала, што ён будзе там».
  «Мы павінны даставіць яе ў бальніцу. Я застануся з ёй, - сказала Стэла. «Бланка, дай мне нумар тваёй маці . Я патэлефаную».
  Не маючы іншага выбару, Джэйк адпусціў іх сведку. Як толькі яна нарадзіла, яе дапыталі.
  "Вар'яцкая ноч ", - сказаў Луі.
  «Вядома. Як справы ?» - спытаў Джэйк.
  «Яна ў добрых руках. Фішэр будзе клапаціцца пра яе. Што ў цябе?»
  «У малога тройчы стрэлілі праз дзверы. Перш чым Бланка магла адчыніць суседу, ёй прыйшлося адцягнуць цела з дарогі. Я ўпэўнены, што нагрузка выклікала яе працу. Гэта не месца першапачатковага прызямлення цела. Запішыце, каб распытаць яе - як далёка яна перасунула цела? Давайце пачнем ад дзвярэй да дзвярэй з кватэры 3D. Паглядзіце, што скажа гэтая Эні. Пераканайцеся, што вы бераце з сабой форму, Луі. Я застануся з CS Is, - сказаў Джэйк.
  Кіўнуўшы, Луі адышоў і схапіў першую форму, якую ўбачыў.
  «Будзьце асцярожныя. Мы не ведаем, ці стралок яшчэ ў будынку, - крыкнуў Джэйк.
  - Добра, мама , - сказаў Луі.
  «Такім чынам, док, як вам гэта здаецца?»
  «Ну, Джэйк, ён дакладна памёр». Доктар Лэнг знянацку махнуў камандай, каб яны забралі цела.
  «Добры».
  «Я дам вам ведаць, калі апублікую яго. Не прыходзьце заўтра пасля адзінаццаці раніцы. У мяне зараз аншлаг. Я правёў дзве здымкі з раёна Хартфарда, цяпер гэта сёмая, якая ў мяне ёсць. Тубыльцы лютуюць. Засяліцеся, перш чым прыйсці, каб пераканацца, што я іду па графіку, - сказаў Лэнг, спяшаючыся адтуль.
  «Будзе рабіць».
  Джэйку патрэбна была інфармацыя пра яго сведку і пра тое, калі яны змогуць апытаць яе. Чакаючы вяртання Луі, ён вырашыў хутка патэлефанаваць Стэле, каб даведацца пра стан Бланкі.
  Луі з нататнікам у руках вярнуўся ў кватэру, калі Док Лэнг памахаў рукой на развітанне.
  «Я прымусіў уніформу хадзіць ад дзвярэй да дзвярэй. Эні Дарсі ў 3D. Яна не хацела з намі размаўляць. Яна шкадуе, што пастукала ў дзверы. Яна не хоча ўвязвацца. Ёй дрэнна, што яна не змагла застацца, каб дапамагчы Бланцы, але пакінула сваіх дзяцей адных у кватэры, каб паглядзець на мітусню. Дарсі не хацела, каб дзеці выходзілі шукаць яе ці бачыць Ксаверыя. Яна пачула, як нехта пастукаў, перш чым пачула стрэлы. Яны гучалі як выбух петард. Яна выглянула ў вочка, але ў калідоры нікога не ўбачыла. Яна пабегла ў сваю спальню, схапіла сваіх дзяцей і схавала іх у шафу, каб абараніць іх. Адразу пасля гэтага яна пачула крык Бланкі і падбегла, каб даведацца, ці можа яна дапамагчы. Гэта яе прамая цытата. «Гэта ўсё, што я ведаю». Зняць цытаты». Луі зачыніў свой блокнот.
  «Давайце скончым наш пошук тут. Док сказаў сустрэцца з ім заўтра пасля адзінаццаці, не раней. Ён спадзяецца, што будзе нешта для нас. О, я размаўляў са Стэлай. Доктар сказаў, што Бланка павінна нарадзіць на працягу гадзіны. Калі мы паспрабуем зараз, мы нічога ад яе не атрымаем , - сказаў Джэйк.
  «У мяне трое дзяцей. Памятаеце, доктар сказаў, што Сафія хутка паедзе за кожным? Першая радзіла пятнаццаць гадзін, другая — дзесяць, апошняя — восем. Што доктар ведае?»
  * * * *
  З невялікім сном Джэйк правёў сваё першае пасяджэнне аддзела. Ён прагледзеў нагрузкі ўсіх. Ён прагледзеў файл, які яны з Луі злавілі напярэдадні вечарам, і вырашыў перадаць страляніну на Уігінс-стрыт Элу Берку і наводчыку Краўсу.
  «Бэрк, Краўс, дзе вы стаіце на рубінскай касе ?» - спытаў Джэйк.
  «Гэта ў асноўным загорнута, за выключэннем некалькіх свабодных рэшт. Мы чакаем ад пракуратуры ордэра, - адказаў Берк.
  «Хто стане шчаслівым госцем дзяржавы?» - пацікавіўся Джэйк.
  «Адна Джуліяна Рубіно, жонка. Здаецца, г-н Рубіно занадта часта сунуў свой шынок там, дзе яму было не месца». Краўс засмяяўся, паціскаючы ўказальным пальцам на Джэйка, пераймаючы місіс Рубіно. «Яна папярэдзіла яго, але ён паслухаўся?»
  «Ты так добра валодаеш ангельскай мовай, наводчык», - пракаментаваў Джэйк, не ў стане схаваць усмешку. «Добра, учорашняя страляніна на Уігінс-стрыт. Ахвяра, дзевятнаццацігадовы малады лацінаамерыканец, быў забіты стрэлам у твар праз дзверы. Ён жыў там са сваёй дзяўчынай Бланкай Сантас. Пакуль мы размаўляем, яна ў радзільным зале бальніцы Святой Марыі. Ніякіх сведак, акрамя жанчыны ў 3D, якая ўсё чула. Берк, ты і Краўс вазьміце гэты. Сяброўка сцвярджае, што яны не ўжываюць наркотыкаў і нічога супрацьзаконнага. Вось папярэднія інтэрв'ю. Адзін з уніформы, які быў першым на здарэнні, і адзін ад нас з Луі. Я таксама ўключыў справаздачу аб сваіх назіраннях і аб тым, як гэта адбілася на мяне. Док Лэнг сказаў, што прынясе для вас што-небудзь сёння пасля адзінаццаці. Ёсць пытанні?» Джэйк азірнуўся на сваю каманду.
  «Так. Ператаміліся, лейтэнант? Гэта ж не тое, каб справу здаваць», — пракаментаваў К раус.
  «Мы загразлі справамі Адамса і Вагнера. Значыць, гэты твой. У цябе ёсць якія-небудзь пытанні, Ганні?»
  «Не, сэр», — адказаў Краўс. Яго хлопцы ведалі, калі жартаваць, а калі стрымліваць.
  «А цяпер давайце рухацца далей. Браўн, які стан справы аб наездзе? Акрамя таго, ці ёсць у вас што-небудзь новае пра страляніну ў сярэдняй школе - падазраваны ці важкая сляда?» Джэйк імкліва закідаў яго пытаннямі Br уласны і Lanoue.
  «Пакуль не. Пацярпелы ў выніку наезду пакуль знаходзіцца ў коме. Нумар аўто відавочцы не атрымалі, але марку і колер у нас ёсць. Відавочцы ўпэўненыя, што кіроўцам было дзіця. Наконт страляніны ў сярэдняй школе — дырэктар і настаўнікі супрацоўнічаюць. Студэнты не. Я ўпэўнены, што дзеці ведаюць, хто гэта зрабіў, але ніхто не гаворыць. Для мяне відавочна, што яны баяцца. Так, Арман?» Браўн павярнуўся да свайго партнёра, каб пацвердзіць.
  «Так, Кірк, гэтыя дзеці кагосьці баяцца. Пацярпелы не ўваходзіў ні ў якую групоўку ці банду. Ён меў адзнаку "А" і не ўжываў наркотыкі, нічога. Гэта не мае ніякага сэнсу», - заявіў Арман Лануэ.
  Кірк Браўн і Арман Лану былі партнёрамі з мінулага года, калі Джо Сміт выйшаў на пенсію. Арманд атрымаў званне дэтэктыва. Партнёр Браўна, Краус, перайшоў да партнёра Берка. Абодвум было за трыццаць. Кірк Браўн адпавядаў свайму імені — каштанавыя валасы і карыя вочы, рост пяць адзінаццаць. Арман Лану — рэдкія светлыя валасы, карыя вочы — стаяў няроўна, шэсьць на тры. Іх партнёрства, здавалася, працуе.
  «Ці патрэбна вам дапамога па любым з іх, Кір К?» - спытаў Джэйк.
  «Не, мы ўсё яшчэ на ранняй стадыі. Што, калі мы возьмем пару форменных вопратак для абходу наезду і ўцёкаў, каб звузіць спіс, ты згодны?» Дэтэкт Айв Браўн сказаў.
  «Рабі тое, што трэба. Калі вам спатрэбіцца больш, прыходзьце да мяне. Эл, ты і Ганнер ідзі ў бальніцу, апытай сяброўку, якая жыве ў іх, пасля таго, як яна нарадзіць.
  «Мы атрымліваем усе заданні на выбар, ці не так? Чаму яна не можа быць стрыптыз ?» - сказаў Берк.
  Джэйк глядзеў на Бэрка ўніз, пакуль Эл не адвярнуўся. «Наводчык» або «Гані», як усе называлі Краўса, і Берк былі першапачатковай дзіўнай парай. Касцюмы, кашулі і нават гальштукі наводчыка былі падабраны і адпрасаваныя з дакладнасцю. Нягледзячы на тое, што быў жанаты, ён лічыў сябе дамскім угоднікам. Джэйк лічыў яго змяёй. Ён ненавідзеў ашуканцаў.
  З Беркам Джэйк заўсёды мог сказаць, што ён еў на абед, таму што ён насіў гэта на сваёй кашулі, якая з цяжкасцю закрывала яго выпуклы жывот. Чырвоны нос паказаў яго схільнасць да алкаголю. «Добры паліцэйскі» , — падумаў Джэйк, хоць за гады службы ў паліцыі ён пабачыў занадта шмат. Некалькі гадоў таму, як галоўны паліцэйскі, Берк займаўся забойствамі сямі дзяцей і іх маці. Гэта ніколі не адпускала яго.
  Джэйк даў знак Бэрку, каб ён адчапіўся, калі сустрэча скончылася. «Вы выявілі што-небудзь, пра што я павінен ведаць?»
  І ён, і Бэрк ведалі, аб чым ён пытаецца. «Не, але я згодны, што ўсе доказы паказваюць на Сполдынга. Вы знайшлі што-небудзь?»
  «Не, бацька быў грунтоўны, я згодзен, усё гэта на аднаго чалавека. Але ў мяне яшчэ ёсць яшчэ файлы для прагляду , - сказаў Джэйк.
  OceanofPDF.com
  Раздзел 11
  Джэйк упарадкаваў свае нататкі з сустрэчы, а потым увёў іх у свой кампутар. Ён адправіў Шамусу электронны ліст з інфармацыяй аб кожнай справе. Некаторыя з яго іншых дэтэктываў прапусцілі сустрэчу і былі ў полі, разглядаючы бягучыя злачынствы. Пазней, калі сустрэнецца з імі, ён прааналізуе іх нагрузку. Фішкі дэпартамента ляжалі на яго стале і патрабавалі яго ўвагі, але Джэйк Пус адхіляў іх.
  Кніга забойстваў па кожным злачынстве ніколі не пакідала станцыю. Джэйк збіраў і арганізоўваў свае ўласныя нататкі на вялікай плакатнай дошцы дома, каб сачыць за доказамі, калі справа не збіралася так хутка, як ён меркаваў. Цяпер, маючы офіс на вакзале, ён мог бы размясціць яго там і замыкаць дзверы на ноч. Спачатку ён працаваў у савеце дырэктараў Чэлсі Адамс. Большую частку часу ён спрабаваў весці нармальны лад жыцця і пакідаць працу на працы. Але некаторыя справы хапалі яго і не адпускалі. Луі ўвайшоў у свой кабінет, калі пісаў графік на дошцы, а яны гэта ведалі.
  «Яна была прыгожай жанчынай», - сказаў Луі, паказваючы на фатаграфію Чэлсі са сваёй кубкам кавы.
  Джэйк працягваў пісаць. «Што ў цябе?»
  «Трэба абнавіць інфармацыю па другой жонцы. Яна вылецела ў чацвер з JAX і прызямлілася на Бермудскіх астравах. Вось дзе становіцца цікава. Пасля прызямлення яна паляцела ў Нью-Ёрк. У чацвер увечары яна спынілася ў гатэлі «Рэдысан» у Саўтберы, засяліўшыся каля васьмі трыццаці». Луі зачыніў свой нататнік.
  «Вы атрымалі яе. Вы атрымалі позву на камеру Лолы?» Джэйк перагледзеў свой спіс.
  «Я чакаю суддзю Айзенберг».
  «Я пагляджу, у чым справа. Запыт мы падалі два дні таму. Б'юся аб заклад, яна патэлефанавала па тэлефоне першай місіс Адамс. У Джэйка загудзеў дамафон. «Так, Катрына?»
  «На другой лініі для вас ёсць Кара Адамс », - сказала Катрына.
  Джэйк падняў трубку. «Лейтэнант Кэрынгтан».
  «Лейтэнант, прабачце, што патурбаваў вас. Ці ёсць што-небудзь новае ў справе маёй маці? Заўтра яе хаваем. Я задавалася пытаннем...» - сказала Кара, і ў яе голасе выступілі слёзы.
  «Прабач, Кара, гэта працягваецца. Калі нешта выявіцца, я дам вам ведаць. Ваш бацька прыйдзе на пахаванне?»
  «Ён планаваў гэта, але я сказаў яму трымацца далей. Сэт злуецца на мяне. Ён хацеў, каб ён быў там. Ці правільна я зрабіў?» Кара пачала ўсхліпваць. Джэйку было цяжка зразумець яе.
  «Гэта паміж табой і тваім братам. Абяцаю, я патэлефаную вам, каб даведацца аб новых падзеях, - сказаў Джэйк.
  «Дзякуй , лейтэнант».
  Джэйк сціснуў пальцы, павярнуўшыся да Луі. «Яна сказала бацьку, каб ён не прыязджаў на пахаванне. Хацелася б, каб яна спачатку пракансультавалася з кім-небудзь з нас. Было б нядрэнна самім яго распытаць».
  «Прыйшлі некаторыя справаздачы з лабараторыі. Я пагляджу», — сказаў Луі, выходзячы з кабінета.
  * * * *
  Ён не хацеў прызнацца ў гэтым нават самому сабе, але Луі сумаваў па Джэйку, які сядзеў насупраць яго, хоць прайшоў усяго тыдзень. Праглядаючы справаздачы, ён вылучаў актуальную інфармацыю. Ён устаў і зрабіў копіі для Джэйка, а потым змясціў арыгінальныя паведамленні ў кнігу забойстваў са сваімі нататкамі. Вынікі аналізу ДНК яшчэ не прыйшлі з лабараторыі. Каб рухацца наперад, ім трэба было пераканацца, што ўся кроў належыць Чэлсі Адамс. Далей ён зачытаў балістычную справаздачу. Медработнік выцягнуў кулю калібра .40 з галавы Чэлсі. Ён заявіў, што гэта было з пісталета Glock 26. На яго думку, гэта была ідэальная гармата для далёкасці ад дваццаці да дваццаці пяці ярдаў. Маленькі, лёгкі, яго лёгка схаваць, і ён добра падыходзіць для жанчыны, за выключэннем аддачы. Патрабуецца цвёрдае запясце, каб трапіць у цэль. Ён праверыў электронную пошту. Алілуя! Нарэшце запісы мабільнага тэлефона Лолы. Ён вырашыў выпіць яшчэ адну кубачак кавы, перш чым прыступіць да іх. Чытаючы на хадзе, ён урэзаўся прама ў Джэйка.
  «Што здарылася ?» - спытаў Луі.
  «Праз некалькі хвілін я павінен атрымаць запісы мабільных тэлефонаў Чэлсі. Вы атрымалі што-небудзь новае з вашага боку?»
  «Так, у мяне ёсць для вас копіі справаздач лабараторыі, у тым ліку балістыкі, вынікаў ДНК усё яшчэ няма. Я таксама атрымаў запісы мабільных тэлефонаў Лолы, якія я збіраюся праглядзець пасля таго, як вып'ю кубак Джо. Хочаш?»
  «Не, дзякуй, я пайду праверыць факс. Рэкорды Чэлсі ўжо павінны быць тут. Заходзьце, калі будзеце гатовыя. Мы раскладземся на маім стале для перамоваў. Там будзе прасцей параўнаць запісы Лолы з запісамі Чэлы ».
  «Я зараз зайду».
  * * * *
  Усю дарогу назад у свой офіс Джэйк разважаў, ці варта яму яшчэ раз паспрабаваць мабільны тэлефон Міі, перш чым ён уцягнецца ў справаздачы. Што за чорт? Увайшоўшы ў кабінет, ён патэлефанаваў. Ён слухаў, як звоніць. Ён ужо збіраўся пакласці трубку, калі яна адказала.
  «Прывітанне».
  «Гучыць, што вы задыхаецеся », — сказаў Джэйк.
  «Трэба было бегчы па тэлефон, я пакінуў яго на стале. Здаецца, мне ніхто не тэлефануе, пакуль я не адыду ад гэтага». Ён пачакаў, пакуль яна перавяла дыханне. «Як гэта прайшло мінулай ноччу?» — спытала яна.
  «Цяжка. Яны ўсе жорсткія. Двое маладых дзяцей жывуць разам, хлопчык устае, каб адчыніць дзверы, і грукат, нехта стрэліў у яго. Затым яго сямнаццацігадовая дзяўчына, якая жыве разам, пачынае роды з іх першым дзіцем». Ён працягнуў, перш чым яна паспела загаварыць. «Прабачце за позні званок. Я адчуваю сябе дрэнна з-за абеду. Ці магу я кампенсаваць гэта?»
  Цішыня напоўніла момант. «Джэйк, нам трэба пагаварыць пра некалькі рэчаў, перш чым гэта перарасце ў нешта большае. Я разумею вашу працу. Гэта вялікая адказнасць быць па выкліку, кіраваць камандай, але нам трэба выкласці некаторыя асноўныя правілы. У які дзень вы хочаце гэта зрабіць ?» - спытала Мія.
  Ён праверыў свой каляндар. «Я магу зрабіць гэта ў чацвер пасля працы або ў суботу».
  «Добра. Я буду ў Уілксберы ў чацвер. Хочаш пайсці паабедаць?»
  «Не, чаму б мне не прыгатаваць для нас? Размаўляць будзе лягчэй, менш адцягваючы ўвагу , - сказаў Джэйк.
  «Вы ўпэўнены, што будзе менш адцягваць увагу?»
  "Гэта будзе цяжка, але я абяцаю паводзіць сябе прыстойна", - пажартаваў Джэйк, гледзячы на Луі, які падслухоўваў у дзвярах свайго кабінета. «Чаму ты не прыходзіш з працы — не бярэш з сабой зменнае адзенне, каб адпачыць? На вячэру што-небудзь хуценька засмажу». Ён не хацеў чакаць да чацвярга, каб убачыць яе.
  «Гучыць як план. Да сустрэчы ў чацвер ». Яна паклала трубку.
  «Я ведаю каго-небудзь ?» - спытаў Луі.
  «Ты ведаеш хто, Луі».
  «Ці ўсё ў парадку?»
  «Я не ведаю. Мяркую, я даведаюся ў чацвер. Яна прыходзіць на вячэру, каб пагаварыць». Ён глядзеў удалячынь, задумваючыся. З усіх жанчын, з якімі ён сустракаўся, чаму адна была асаблівай?
  Луі пакінуў усё ў спакоі, што для яго было немалым, і змяніў тэму. «У мяне ёсць усе запісы Адамса, у тым ліку лабараторныя справаздачы. З чаго вы хочаце пачаць?»
  «Давайце пачнем з запісаў тэлефанаванняў і паглядзім, куды гэта нас прывядзе. Я таксама хачу спытаць Кару Адамс, ці была ў яе маці ці бацькі зброя. Я не знайшоў ніякіх запісаў тут, у Канэктыкуце. Можа, не зарэгістраваў ».
  «Я здзіўлены». Словы Луі былі прасякнуты сарказмам. «Некаторыя людзі не выконваюць закон і іх не рэгіструюць?»
  «Не псуйце мае адбіўныя».
  «Ты выглядаў так, быццам табе трэба, каб іх злавілі», — сказаў Луі. «Вы хочаце пагаварыць».
  «Так, пра нашы справы, больш нічога».
  «Не будзь бурклівым».
  «Луі, калі ласка. Я па шыю ў ведамасных справаздачах. Мне яшчэ трэба апублікаваць расклад дзяжурстваў на наступны тыдзень. У нас ёсць некалькі актыўных спраў, якія патрабуюць працы з нагамі, і няма часу працаваць са справай Евы. Прама цяпер, мне трэба, каб вы адступілі ".
  Луі пераключыў перадачы. «Добра. На сотавы Лолы Адамс у пятніцу, шаснаццатага красавіка, было трыццаць восем званкоў, пяцьдзесят два ўваходных, у тым ліку пятнаццаць галасавых паведамленняў. Гэтая жанчына жыла на тэлефоне. Большасць з іх маюць коды 904, 305 або 941. Мне трэба іх паглядзець. Там таксама ёсць некалькі кодаў Канэктыкута ».
  Ён пацягнуўся за тэлефоннай кнігай, пагартаў яе, пакуль не знайшоў даведнік нацыянальных тэлефонных кодаў. «Добра, код зоны 904 знаходзіцца ў раёне Джэксанвіля, 305 - код Маямі, 941 - Форт-Маерс, на заходнім узбярэжжы. Яна таксама адправіла лодку тэкставых паведамленняў ".
  «Яны жывуць на пляжы Нептун?» Джэйк праверыў.
  «Так, на поўнач ад Джэксанвіля».
  «Давайце атрымаем спіс усіх яе нумароў і паглядзім, з кім яна будзе размаўляць».
  « Там нешта ёсць?»
  «Прадчуванне, не больш за тое, як доўга яна размаўляла са сваім сябрам у Маямі?»
  Луі зноў паглядзеў на купюру. «Яна была на працягу больш за гадзіну.»
  «Ну, яна сказала, што не чула ад яе год. Я мяркую, што ім трэба было шмат чаго дагнаць. Выпіска з крэдытнай карты Лолы ўжо прыйшла?»
  «Я іх не бачыў. Лола раней была замужам ?» - спытаў Луі.
  «Добрае пытанне». Гэта было тое, што выслізнула з розуму Джэйка.
  Праз гадзіну Луі расчаравана падняў вочы. Ні адзін нумар на рахунку Лолы не супадае з мабільным, працоўным або хатнім нумарам Чэлсі. Ні ён, ні Джэйк не верылі ў выпадковасць. Калі Лола наведала Канэктыкут шаснаццатага красавіка, яна альбо забіла Чэлсі, альбо падстроіла гэта.
  * * * *
  У сераду раніцай прыйшла справаздача аб ДНК разам з некаторымі з лабараторных справаздач. Уся кроў на Чэлсі належала Чэлсі. Добрая навіна - сэксуальнага гвалту не было. Дрэнная навіна з пункту гледжання доказаў - сэксуальнага гвалту не было. Ніводнай кроплі вадкасці ў арганізме не засталося для аналізу. Яна не падрапала крыўдніка. Ні валакна, ні скуры пад яе пазногцямі не знайшлі. Дробныя ўзоры валасоў і сліны, знойдзеныя на дыванку ў багажніку аўтамабіля, дзе яна была выяўлена, апынуліся бюстам. Супадзенняў у базе па пробах не было. Прыкладна апоўначы Джэйк сеў на спінку крэсла, паставіў ногі на стол і заплюшчыў вочы. Ён не мог думаць ні пра каго іншага з таго часу, як сустрэў Мію. Разумны. Смешна. Сэксуальны. Божа, ён хацеў даследаваць кожны яе сантыметр. Ці атрымае ён калі-небудзь шанец? Хлоя была праблемай, хаця яму трэба было быць шчырым перад самім сабой, менавіта праца адштурхоўвала большасць жанчын. Іншыя гналіся за формай, а не за чалавекам. Ён не ведаў, перапынены абед у панядзелак увечары адпудзіў Мію ці Хлою. Яны пагавораць у чацвер вечарам, паспрабуюць згладзіць справы, але ён хацеў убачыць яе раней. Не, ён дазволіў бы ёй зрабіць наступны крок. Рэшту дня ён апрацоўваў паперу.
  OceanofPDF.com
  Раздзел 12
  Асцярога пачалася адразу, калі ён прачнуўся раніцай у чацвер. Ён не мог чакаць, каб убачыць яе сёння вечарам, але яму трэба было адкласці гэта на дзень і засяродзіцца на працы. Я звар'яцею, калі сёння не выкіну гэта з розуму.
  Перш чым зайсці ў станцыю, ён вырашыў адкрыць яшчэ адну папку ў скрынях для захоўвання справы Евы. Джэйк вывучыў лабараторныя справаздачы. Доктар Джэром быў грунтоўны. Кожны сіняк, парэз і драпіна былі падрабязна апісаны. Сабраная сперма была змешчана ў халадзільнік. Джэром адзначыў, што ён чакае, што ў будучыні новае тэставанне зможа знайсці супадзенне з ДНК падазраванага. Ён меў рацыю наконт новай тэхналогіі, але цяпер ці апраўдае яна Сполдынга і выкліча больш пытанняў, чым дасць адказаў? Яго мабільны зазваніў.
  «Ты дома?» – спытаў Луі, не вітаючыся.
  «Так».
  «Вы можаце падвезці мяне на вакзал? Сёння Сафіі патрэбна машына, каб адвезці сабаку да ветэрынара».
  Ён паглядзеў на гадзіннік . Ну што ж, час ісці на працу. Яму давядзецца пакінуць інфармацыю аб файле Евы ў яго галаве да вечара.
  Луі быў гатовы праз дзесяць хвілін, калі Джэйк спыніўся перад сваім домам. «Што не так з машынай Сафіі?» - спытаў Джэйк, калі Лоу залез унутр.
  «Яна не хоча, каб сабака быў у яе машыне — яна проста расказала пра гэта падрабязна. Х'юстан часам хварэе машынай. Акрамя таго, мы кінулі яе машыну ў гараж мінулай ноччу для працы з тармазамі».
  «Што адбудзецца, калі сабака захварэе ў вашай машыне?»
  Луі засмяяўся. « Я прыбіраю».
  * * * *
  Крыху пасля сямі гадзін раніцы ён уключыў кампутар і ўладкаваўся ў крэсле з кубкам кавы. Джэйк выкарыстаў цішыню перад прыбыццём астатніх дэтэктываў, каб разгледзець справу Адамса і новыя справы, якія яго каманда выявіла ўчора. Учора яны з Луі прысутнічалі на службе ў гонар Чэлсі Адамс. Яму шчымнула сэрца, калі ён глядзеў, як гэтыя двое маладых людзей развітваліся са сваёй маці ў халодны, светлы , дажджлівы дзень.
  Вялікі натоўп сабраўся, каб аддаць яму пашану. Ніхто з групы плакальшчыкаў не выскачыў з крыкам "Я зрабіў гэта". Здавалася, што ўсе прысутныя шчыра засмучаны. Берк стаяў на заднім плане і запісваў пахаванне, прысутных, усе аўтамабілі і адпаведныя нумарныя знакі. Іх наступнай задачай будзе ідэнтыфікацыя ўсіх, хто там знаходзіцца. Магчыма, ён даручыў бы працу Луі, каб ён арганізаваў інтэрв'ю з усімі, з кім яны яшчэ не размаўлялі.
  Ён даў бы дзецям Адамсаў яшчэ пару дзён, перш чым спытаць пра Лолу. Сёння яны паглыбляліся ў жыццё Лолы, яе каханне, суседзяў, калег. Нягледзячы на тое, што час ішоў, ён адчуваў, што час бяжыць — прайшло пару тыдняў, як яны знайшлі цела. Доказы не далі ніводнага важкага падазраванага. Джэйк глыбінёй душы ведаў, хто гэта зрабіў, але без доказаў ён не мог арыштаваць.
  Ён знайшоў бы. Больш за ўсё ён хацеў закрыць справу для дзяцей Чэлсі. Нішто іншае ў жыцці не прымушала яго адчуваць сябе больш няўдачнікам, чым непрацяглы выпадак. Яны закрадаюцца ў яго кожную гадзіну няспання. Нічога больш, чым выпадак Евы.
  Без папярэджання ён вярнуўся да часу на пляжы ў Род-Айлендзе.
  Ева зачэрпнула поўнае вядро вады і з помстай кінулася на яго адразу пасля таго, як ён кінуў яе ў ваду. Ён смяяўся, як гагара. Ім не магло быць больш за адзінаццаць-дванаццаць гадоў. Ён дазволіў ёй злавіць яго і выліць вядро вады яму на галаву, перш чым зноў падняць яе і кінуць назад у ваду. Яго бацькі з задавальненнем назіралі.
  Ён паспрабаваў уявіць сабе жанчыну, у якую вырасла б Ева. Ці выбрала б яна кар'еру, ці мацярынства, ці тое і другое? Ці стаў бы ён цяпер дзядзькам? Ці ўзяў бы ён спартыўную стыпендыю? Гуляў у прафесійны мяч? Вы зрабілі іншую кар'еру?
  Джэйк разумеў, што не можа змяніць мінулае. Але ягоны гнеў — заўсёды прама пад паверхняй — пагражаў закіпець. Ён ніколі не мог уявіць Еву пасля пятнаццаці гадоў, як бы ні стараўся.
  * * * *
  Ён падняў вочы, калі Луі ўвайшоў у яго кабінет, а потым спыніўся на месцы. Заўсёды было няёмка трапляць у такія моманты. Сціраючы слязу, ён глядзеў, як Луі спрабаваў выйсці з кабінета.
  «Табе што-небудзь трэба , Луі?»
  «Не, я хацеў паведаміць вам, што знайшоў адрасы бацькоў Лолы Адамс». Ні адзін з іх не ведаў, як справіцца з гэтым, калі Джэйк скаціўся ў мінулае. Гэта здаралася не часта.
  «Дайце мне дзесяць хвілін. І зачыніць дзверы на выхадзе?»
  «Джэйк, калі ты...»
  — адрэзаў яго Джэйк. «Я ў парадку. Дайце мне хвілінку. Ці можаце вы зачыніць за сабой?»
  Ён прайшоўся па кабінеце. Як ён мог выпусціць звера на працу? Калі б хто-небудзь, акрамя Луі, увайшоў... ён не ведаў, як бы перажыў гэтую збянтэжанасць. Часцей за ўсё ён мог кантраляваць свае думкі, свае эмоцыі… іншы раз… яны падкрадаліся, білі яго па яйках і не праяўлялі літасці. Паўторны прагляд файлаў вывеў гэта на паверхню. Ён адчыніў дзверы кабінета і азірнуўся. Ён не хацеў ні з кім сутыкацца, пакуль не возьме сябе пад кантроль. У мужчынскай прыбіральні ён паглядзеў на сябе ў люстэрка, перш чым абліць твар халоднай вадой. Адпусці гэта , хацеў ён. Вяртаючыся ў свой офіс, ён махнуў Лу, то бок далучыцца да яго.
  У тую хвіліну, калі Луі ўвайшоў, Джэйк пачаў збіраць доказы, акрэсліваючы іх расклад на дзень. «Якія-небудзь думкі на гэтую тэму?» - спытаў Джэйк, не даючы Луі магчымасці паразмаўляць асабіста.
  «Не. Я патэлефанавала маці Лолы. Місіс Гром сустрэне нас праз гадзіну. Я ўсё яшчэ спрабую звязацца з яе бацькам. Яе бацькі ў разводзе, хоць жывуць па дарозе адзін ад аднаго».
  «Я хачу даць дзецям Адамс адпачыць. Я звяжуся з імі ў пятніцу, калі яны не патэлефануюць нам раней. У вас гатовы даклад? Мне трэба адправіць абодвух нашых разам да капітана.
  «Не. Я амаль скончыў. Дайце мне яшчэ паўгадзіны, - сказаў Луі, заўсёды перфекцыяніст. Гэта звяла Джэйка з розуму.
  «Я ўпэўнены, што гэта ідэальна, скончыце. Дайце мне ведаць, калі вас намінуюць на прэмію Пулітцэра».
  «Вясёлы ты хлопец, Джэйк. Мне падабаецца, каб мая справаздача была дакладнай».
  «Яны заўсёды ёсць». Джэйк пахаваў сябе ў сваёй заяве.
  * * * *
  Міждзяржаўная траса 84, у гэты час дня забітая аўтамабілямі, грузавікамі і будаўнічымі работамі, запаволіла іх хуткасць. Пасля доўгай зімы Джэйк апусціў вокны, каб усмоктваць цёплае паветра. Але шум ад будоўлі пазбавіў задавальнення. Ён зачыніў вокны і ўключыў кандыцыянер. Колькі сябе памятае Джэйк, гэтая дарога будавалася. Гэта стала даўнім жартам. Прайшло яшчэ дваццаць хвілін, перш чым ён змог сысці з наступнага выезду, дзе ён пераключыўся на дарогу, каб кампенсаваць страчаны час.
  Джэйк слухаў, пакуль Луі тэлефанаваў і пакінуў місіс Гром паведамленне, у якім тлумачыў, чаму яны спазняюцца на сустрэчу.
  Нядрэнна , падумаў Джэйк, калі яны спазніліся да дзвярэй місіс Громм толькі на дваццаць хвілін. Калі місіс Гром адчыніла дзверы, Джэйк заўважыў падабенства паміж маці і дачкой на фотаздымках Лолы, якія ён бачыў. Люсі Гром была ростам пяць-тры, важыла каля дваццаці. Яе асветленыя светлыя валасы здаваліся жорсткімі, як шлем. Затрымаўшыся ў сямідзесятых, яна накрыла вочы густымі электрычна-блакітнымі ценямі, прыцягваючы ўвагу глыбокімі маршчынамі вакол кожнай з іх. Яна гаварыла цвёрдым, калючым голасам курца. Джэйк ацаніў яе каля шасцідзесяці, хоць выглядала яна больш як на семдзесят.
  "Пакажыце мне свае значкі", - сказала місіс Гром, працягнуўшы сваю крэпую руку. Джэйк трымаў свой бэйдж, падымаючы яго. Луі зрабіў тое ж самае.
  «Спадарыня Гром, - сказаў Джэйк, аглядаючы кватэру. Вонкавыя дзверы адчыняліся ў міні-фае, якое папярэднічала гасцінай. Справа стаяла падстаўка для парасонаў, побач — паднос з абуткам.
  «Вытры ногі перад тым, як зайсці. Я не хачу, каб маё жыццё сапсавалася».
  Джэйк агледзеў астатнюю частку кватэры, пакуль стаяў у дзвярах і выціраў ногі аб дыван. Луі зрабіў тое ж самае. Місіс Гром правяла іх у гасцёўню. Па дарозе яны мінулі прадукцыйную кухню злева. Нягледзячы на тое, што гэтае месца было дбайным, тут смярдзела затхлым дымам. Кароткая мяккая зялёная канапа з кветкамі, часопісны столік, столік з правага боку канапы і старое крэсла, накрытае рознакаляровым покрывам, запоўнілі пакой. Побач з крэслам стаяў высокі стол, у попельніцы гарэла цыгарэта. Насупраць канапы на століку з ножкамі стаяў саракадвухцалевы тэлевізар, настроены на мыльную оперу, упрыгожаны свежай кветкавай кампазіцыяй. Халодны, як тая жанчына , падумаў Джэйк. Ніякіх малюнкаў і цацанак. Адчыненыя дзверы з гасцінай вялі ў спальню. Лазні ён не бачыў. Ён меркаваў, што гэта ў спальні. Яна глядзела ім на ногі.
  «Сядзьце і раскажыце, чаму вы тут», — сказала яна. Ніякіх тонкасцяў, ніякіх прапаноў напояў.
  «Мой партнёр, дэтэктыў Раманэлі, і я працуем над справай аб забойстве Чэлсі Адамс».
  «Такім чынам, таму што мая дачка выйшла замуж за свайго няўдачніка былога, вы тут, каб абвінаваціць яе? Калі так, то вы гаўкаеце не на тое дрэва, - груба сказала місіс Гром.
  «Гэта стандартная працэдура апытання ўсіх, хто ведаў або ведаў пра ахвяру, місіс Гром. Зараз мы ні на каго пальцам не паказваем». — Джэйк захаваў нейтральны голас.
  «Вы ўмееце танцаваць, ці не так, лейтэнант?» - спытала яна, падымаючы сукаватую руку, каб спыніць яго адказ. «Задавайце свае пытанні». Яна тармазіла яго.
  Джэйк паважаў яе больш за непасрэднасць.
  «Ваша дачка Лола наведала Канэктыкут у выхадныя шаснаццатага красавіка. Яна наведвала цябе ?» - спытаў Джэйк.
  «Не, не рабіла». Хмурынка глыбей паглыбілася ў яе і без таго маршчыністы лоб. Крыўда прамільгнула на яе твары, перш чым яна зачыніла яго. Лола Адамс параніла сваю маці тым, што не патэлефанавала і не наведала яе.
  «У вас ёсць мабільны тэлефон , місіс Гром?»
  «Не».
  «Чаму вы назвалі яе мужа няўдачнікам ?» - спытаў Луі.
  «Таму што ён такі. Яна была глупствам выйсці замуж за хлопца, дастаткова дарослага, каб стаць яе бацькам».
  «Таму што ён ёсць» не адказвае на пытанне, - сказаў Джэйк.
  «Мужчына накруціў сваю жонку. Няўдачнік, - паўтарыла яна.
  «Хіба ваша дачка таксама не была замужам, калі пачала сустракацца з Адамсам? Вы нічога не вінаваціце ў тым, што яна сустракалася з жанатым мужчынам ?» - спытаў Луі.
  «Тыповае пытанне ад мужчыны. Жанчына заўсёды вінаватая, - сказала яна з агідай.
  «Не, мэм, я думаю, што яны абодва вінаватыя », - сказаў Луі.
  Калі яна глядзела на Луі, наступіла цішыня. Праз хвіліну-дзве яна сказала: «Мяркую, ты маеш рацыю. Вы не можаце глядзець на Лолу за гэта. Мая дзяўчына і мухі не пакрыўдзіць».
  - Зараз мы разглядаем усіх, місіс Гром. Ці падтрымлівае Лола сувязь з былым мужам?» - спытаў Джэйк. Ён і Луі па чарзе задавалі пытанні. Місіс Гром трэба было страсянуць. «Я не думаю, што яны падтрымлівалі сувязь. Яна раззлавала яго, калі сустракалася са старым хлопцам. Яго эга не вытрымала».
  З яго меркавання місіс Гром першы спадабаўся не больш, чым другі. «Каб жонка сустракалася з іншым мужчынам, было б дастатковай прычынай, каб злавацца. Як яго завуць, місіс Гром? — зноў спытаў Джаке .
  « Нік Пілярскі».
  «Ён жыве ў горадзе ?» - спытаў Луі.
  «Так, ён робіць, у іх старой кватэры. Ён жыве каля пошты на Марыён-роўд, у кватэры над гастраномам. Ён занесены ў тэлефонную кнігу». Яна не прапанавала нумар Пілярскага. Джэйк быў упэўнены, што ў яе таксама ёсць.
  «Ці можаце вы згадаць каго-небудзь яшчэ, каго яна магла наведаць, калі прыляцела?»
  «Я нікога не магу прыдумаць. Можна падумаць, што яна навучылася. Яна сустракаецца з такімі няўдачнікамі, як яе бацька - непрыстойнымі, хадзячымі ў спадніцах, азартнымі гульнямі. Чаму яна трымаецца на адным тыпе, я не разумею». Яна глядзела ў сваё акно.
  «Добра, апошняе пытанне. Дзе вы былі шаснаццатага красавіка ?» - спытаў Джэйк.
  «Вы жартуеце, так?» - спытала яна, гледзячы то на аднаго, то на другога. «Я быў тут, дзе я кожную ноч, адзін». Яна запаліла яшчэ адну цыгарэту, выпусціўшы дым у бок Джакея.
  «Ніхто не можа праверыць ваша месцазнаходжанне ?» - спытаў Луі.
  «Не, але вы можаце спытаць у маіх дапытлівых суседзяў. Магчыма, нехта з іх шпіёніў за мной».
  Джэйк дазволіў яе адказу павіснуць у паветры, глядзеў секунду ці дзве, потым устаў. Яны не збіраліся атрымаць нічога іншага з гэтага. «Дзякуй за ваш час , місіс Гром».
  Звонку Джэйк спытаў: "Што ты возьмеш, Луі?"
  «Я думаў, што нам спатрэбіцца чыгунная кубак, каб абараніць каштоўнасці. Яна не любіць мужчын».
  «Вы правільна зразумелі. Думаеце, яна праўду кажа, што дачка не наведвае?» Джэйк адамкнуў машыну, склаў сваю шасціфутавую раму ў машыну сярэдняга памеру, выпушчаную дэпартаментам. «Хто бліжэй, тоўстая яна ці былы?»
  «Бацька тут, на вуліцы, на Майне. Гэта нумар трыццаць чатыры. Мы ўдарым былога па дарозе на вакзал. Калі ён жыве побач з паштовым аддзяленнем, то ён будзе ля падножжа гары Саўтынгтан, - сказаў Луі. «А каб адказаць на ваша пытанне, я думаю, што яна была».
  Джэйк паехаў па Мэйн-стрыт.
  Бацька жыў у старым, занядбаным будынку. Як вынікае з паштовых скрынак, там пражывала чатыры сям’і ці асобныя асобы. Пазваніўшы ў дзверы, яны чакалі цэлых пяць хвілін, пакуль Джэры Гром не адчыніў дзверы і не ўпрыгожыў іх сваёй прысутнасцю.
  У Джэры была дзённая барада, тонкія, брудныя, растрапаныя валасы і востры нос, які нагадваў Джэйку птушыную дзюбу. На футболцы Громма, які збівае жонак, красаваліся тонкія касцяныя рукі, на якіх вецер размахваў плоццю. Ад яго смярдзела цыгарэтамі. Джэйк адступіў, натыкаючыся на Луі, каб пазбегнуць непрыемнага дыхання хлопца. У спякотны летні дзень пахла на гарадскім сметніку .
  «Спадар Гром, я лейтэнант Кэрынгтан, а гэта дэтэктыў Раманэлі. Мы можам зайсці?» - сказаў ён , адыходзячы.
  «Вядома. Імя Джэры. Я на трэцім паверсе. Давядзецца ісці пешшу, ліфта няма».
  Там, дзе кватэра былой жонкі была бездакорнай, у Джэры нагадвала хлеў для свіней. І Джэйк палічыў, што гэтае параўнанне абражае жывую свінню.
  Джэры зрушыў з канапы гоначныя формы, каб вызваліць ім месца для сядзення.
  «Я сказаў іншаму дэтэктыву па тэлефоне, што не разумею, чым я магу вам дапамагчы. Я не чуў пра Лолу з моманту яе вяселля. Дачка звяртаецца да мяне толькі тады, калі чагосьці хоча». Ён падняў руку і пацёр пальцы — універсальны знак грошай.
  «Лола наведала Канэктыкут шаснаццатага красавіка. Яна цябе не наведвала і нават не тэлефанавала ?» - сказаў Луі.
  «Не, я ж казаў, мы не блізкія. Яе ведзьма-маці заўсёды прыніжала мяне перад сабой».
  «Вы двое не ладзілі ?» - спытаў Луі.
  «Вы маеце рацыю. Калі б ты сустрэў місіс Гром…» Джэры, я спыніўся на гэтым.
  «Ці звязалася б Лола са сваёй маці замест цябе ?» - спытаў Джэйк.
  «Так, яна б. У іх адносіны кахання і нянавісці, у гэтых двух, таму што яны падобныя». Джэры здрыгануўся. «Я не мог жыць ні з адной з іх — з парай цвёрдых баб, адна мацнейшая за другую. Яны ўвесь час драліся па маёй азадку. Мне шкада хлопца, які звязаўся з ёй».
  «Джэры, ты ведаеш, каго б яна наведала, калі б не цябе ці яе маці?»
  «Магчыма, яна звязвалася са сваім былым мужам. Яны вяртаюцца назад. Яна пачала сустракацца з ім у сярэдняй школе. Што да сяброў, то іх у яе было няшмат».
  «Яшчэ адно пытанне, Джэры. Дзе вы былі шаснаццатага красавіка ?»
  Ён схапіў свой каляндар з захламленага часопіснага століка і паглядзеў дату. «Я прысутнічаў на Канцэрт Ціма Макгроу ў Mohegan Sun. Яны выставілі мне квіткі».
  «Дзякуй за ваш час, Джэры. Калі ў нас будуць яшчэ пытанні, мы звяжамся з вамі, - сказаў Джэйк, устаючы. Луі і Джэры ўсталі. Джэры працягнуў руку. У яго не было апраўдання, каб не паціснуць яго, як і ў Луі.
  Звонку Луі сказаў: «Спадзяюся, у цябе ў машыне ёсць антыбактэрыйны лоці».
  «Я без гэтага з дому не выходжу. Божа мой, як можна жыць у такім брудзе?»
  «Я не мог, але цяпер я разумею яго былую жонку і шкадую яе», - сказаў Луі, адкрываючы свой ноўтбук, каб знайсці адрас Ніка Піларскі.
  «Які адрас былога мужа Лолы?» Джэйк наліў вялікую колькасць антыбактэрыйнага ласьёна ў яго руку і перадаў бутэлечку Луі.
  - Гэта Марыён-авеню, 345, другі паверх, - сказаў Луі, выціраючы рукі.
  «Звязвалася ці не звязвалася з маці? Што вы думаеце?» Джэйк выцер рукі папяровым ручніком, каб выдаліць лішкі антыбактэрыйнага геля, перш чым ад'ехаць ад абочыны.
  «Магчыма, яны не блізкія, але маці і дочкі, здаецца, заўсёды маюць сувязь, якую мы, мужчыны, не можам растлумачыць », — сказаў Луі.
  * * * *
  Нік Пілярскі жыў у гастраноме на гарадской лініі Саўтынгтан/Уілксберы. Водар дапамог вымыць смурод з кватэры Джэры Грома. Гэта таксама падштурхнула іх апетыт.
  «Давайце возьмем бутэрброд унізе, калі скончым тут». Джэйк пастукаў у дзверы.
  Пілярскі адчыніў дзверы ў майцы Hard Rock і баксёрах. Пачасаючы жывот, ён пазяхнуў ім у твары.
  «Што вы хочаце? Ты мяне разбудзіў». Н ік паскардзіўся.
  «Вы Нік Пілярскі?»
  «Хто пытаецца?»
  - Гэта былі б мы, Нік, - сказаў Джэйк, паказваючы свой шчыт.
  «Я яшчэ раз спытаю, хто пытаецца?»
  Джэйк напружыўся, гледзячы, як Нік губляе цярпенне. У хлопца кароткі запал. Тое, што ён мог бы выкарыстаць, калі спатрэбіцца.
  «Я лейтэнант Кэрынгтан, а гэта дэтэктыў Раманэлі з дэпартамента паліцыі Уілксберы».
  «Слухай, я начамі працую, а днямі сплю. Ці можаце вы сказаць, што хочаце, і сысці, каб я магла зноў заснуць?»
  «Мы тут, каб распытаць вас пра нядаўняе забойства. Ці можам мы прыйсці ?» - спытаў Джэйк.
  «Хто памёр?» – сказаў Нік, адчыняючы дзверы шырэй, каб прапусціць іх.
  «Ахвяра забойства — Чэлсі Адамс, першая жонка Джэфры Адамса, які цяпер жанаты на вашай былой жонцы Лоле», — сказаў Луі, глыбока ўдыхнуўшы.
  «Што гэта мае дачыненне да мяне? Дзярмо - ні ў якім разе, чувак. Я ніколі не сустракаў жанчыну. Ты што, вар'ят?» Нік агледзеўся, знайшоў цыгарэту, запаліў яе, затым моцна зацягнуўся, перш чым пусціць дым ім у твар. «Вы, хлопцы, хочаце? - прапанаваў Нік.
  «Не, дзякуй, мы не курым». Джэйк правёў рукой перад тварам, каб рассеяць дым. Яму было цікава, колькі пасіўнага курэння ён удыхнуў сёння. Ён спадзяваўся, што прыбіральшчыцы змогуць пазбавіцца ад паху яго адзення.
  «Вы бачылі былую жонку шаснаццатага красавіка ?» - спытаў Луі.
  «Не, яна жыве ў Фларыдзе».
  «Шаснаццатага яна была тут, у Канэктыкуце. Вы ўпэўнены, што яна з вамі не звязвалася?» — запытаўся Джэйк .
  «Я ўпэўнены. Навошта ёй?»
  «Дзе вы былі шаснаццатага, містэр Пілярскі ?» - спытаў Джэйк.
  «Вы жартуеце, так?» Нік сказаў , недаверліва.
  «Не, мы не жартуем . Дзе, Нік?»
  Ён выцягнуў свой каляндар са стала побач са старым шэрым крэслам з кветкамі, пакуль яны працягвалі распытваць яго.
  «Які нумар вашага мабільнага, містэр Пілярскі ?» - спытаў Луі.
  «Чаму?» Ён устаў, пачаў хадзіць па цёмнай малюсенькай кватэры з календаром у руцэ.
  «Нам трэба праверыць гэта з рахункам Лолы, каб пераканацца, што яна не звязвалася з вамі». Джэйк назіраў за ім, не знайшоўшы прыкмет хлусні, калі Нік адказваў на яго пытанні. Нік працягнуў Джэйку свой каляндар і паказаў на яго працоўны графік.
  «Я працаваў у тую ноч. Вы можаце ўдакладніць у кампаніі. Яны гэта правераць. Думаеш, яна забіла жанчыну?» — спытаў Пілярскі.
  «У гэты час мы дапытваем усіх, хто ведаў ахвяру, містэр Піларскі », — сказаў Луі.
  «Лола вар'ятка, але яна нікога не заб'е. Я б ведаў, калі б я быў-быў-жанаты з забойцам, - сказаў ён пераканана .
  "Часам людзі хаваюць сваю сапраўдную асобу ", - сказаў Джэйк.
  «Не, не Лола, яна прагная да грошай сука, а не забойца».
  «Вы ўсё яшчэ адчуваеце да яе пачуцці ?» - спытаў Луі.
  «Яе цяжка пераадолець. Выдатна ляжала, але з ложка яна тыгра з сапраўднымі вострымі кіпцюрамі». Ён паціснуў плячыма. «Мы ўвесь час змагаліся. Хрыстос, мы былі разам са школы. Што б я ёй ні даваў, яна хацела большага. Яна жорсткая жанчына, якая паходзіць з цяжкага роду. Вы ўжо сустракаліся з яго бацькамі?»
  «Так. Мне ўсё яшчэ патрэбны нумар вашага мабільнага тэлефона, містэр Пілярскі. Не прымушайце нас атрымліваць позву, бо тады мы будзем мець доступ да ўсіх, каму вы тэлефанавалі». Джэйк глядзеў на Ніка без спагады.
  Пілярскі ўстаў, схапіў блокнот, запісаў нумар і працягнуў яго Джэйку. «Мне ўсё роўна, калі вы глядзіце на ўсе мае званкі, мне няма чаго хаваць».
  «Нам падабаюцца людзі, якія супрацоўнічаюць, Нік, гэта пазбаўляе нас ад іх жыцця хутчэй», — сказаў Джэйк. «Вы ведаеце, каго яшчэ Лола магла наведаць падчас сваёй нядаўняй паездкі сюды?»
  «Ці пагаварылі вы з яе лепшай сяброўкай, Кэці?»
  «Не, як яе поўнае імя, адрас і нумар тэлефона, калі ён у вас ёсць ?» - спытаў Луі.
  «Гэта Кэці Баніта. Пачакайце, мне трэба знайсці нумар». Ён пашукаў у мабільным тэлефоне, запісаў інфармацыю і перадаў яе Джэйку. «У Кэці ёсць толькі мабільны тэлефон».
  - Ты падтрымліваеш сувязь з яе сябрамі, Нік? Джэйк Ку паморшчыў бровам.
  «Сябар. Так, пасля разводу я пару разоў сустракаўся з Кэці, але ніякіх іскраў не было. Аднак мы засталіся сябрамі. У вас з гэтым праблемы?» Джэйк падрыхтаваўся, калі Нік перайшоў у абарону.
  «Не. На каго яшчэ мы павінны паглядзець, Нік?» «Нічога тут , — падумаў Джэйк, — але яму прыйшлося прайсці праз руціну.
  «Лола не так блізкая да многіх людзей. Няма нікога, з кім бы яна папрацавала звязацца ».
  «Вось мая картка. Патэлефануйце мне, калі яшчэ хто прыйдзе ў галаву. Прабачце, што перапыніў ваш сон». Джэйк перадаў сваю картку.
  OceanofPDF.com
  Раздзел 13
  Позірк на начны гадзіннік прымусіў яе вылаяцца. Мія ўскочыла з ложка на паўгадзіны пазней, чым звычайна. Яе ўдача працягвала бегчы ўніз, калі рух вакол Фармінгтана спыніўся, з-за чаго яна спазнілася на першую сустрэчу. Ёй трэба было перагледзець сваю працу. Праца перашкаджала ёй пісаць. Калі яна пачынала, гэта была няпоўны працоўны дзень, тры дні на тыдзень, каб аддаць карысць грамадству. Нешта падкрэслілі яе бацькі. Цяпер яна працавала пяць дзён на тыдзень, з падпрацоўкай. Пакіньце дзяржаве даваць ільготы, хоць яны ёй і не патрэбныя. Мія хацела самастойна зарабляць у жыцці. Усе льготы, якія яна магла прасіць, а таксама высокую аплату працы, яна атрымала, працуючы ў кампаніі свайго бацькі. Пісьменніца і віцэ-прэзідэнт, яна ўпарта працавала над стварэннем артыкулаў для кожнага часопіса кожны месяц. Калі б для яе было ўсё важна бачыць сваё імя ў кнізе, яна магла лёгка апублікаваць сваю таямніцу ў іх кампаніі шмат гадоў таму. Але яна атрымала ў спадчыну ўпартасць бацькі. Ёй было важна зрабіць гэта самастойна. Таму пры падачы выкарыстала псеўданім. Логан Эндрус не разумеў, ніколі не разумеў і не разумеў бы — і гэта выклікала пастаянныя трэнні паміж ёй і яе бацькам.
  Гэта таксама была галоўная прычына, па якой яна з'ехала з Нью-Ёрка. Пасля апошняга спрэчкі ў яе галаве ўзнікла думка з'ехаць з штата. Два дні спатрэбілася рыэлтару, каб здаць яе пентхаус сімпатычнай пары на год. Пасля таго, як яна загрузіла грузавік з тым, што ёй спатрэбіцца на год, яна спынілася каля бацькоў, кінула бомбу і не азіралася. Пераезд у сельскую мясцовасць Канэктыкута быў лепшым, што яна зрабіла для сябе за апошнія гады. Як прадвесце, яна знайшла кватэру ў першы тыдзень па патрэбнай цане. Уладальнік хацеў хутка прадаць. Яна заплаціла наяўнымі і адразу ж пераехала. Гэта дало ёй больш часу пісаць, а таксама менш сварыцца з бацькам. Не надышоў ёй час заняць належнае ёй месца ў кампаніі. Яе мары належалі ёй і нічыёй больш. Ёй падабалася адзінота і абстаноўка, якую яна знайшла ў Канэктыкуце. Цяпер, праз тры гады, у яе тут жыццё. Той, ад якога яна б не адмовілася без бою.
  А працаваць ёй не трэба было. Шчодры траставы фонд, які ёй пакінула бабуля, і даход, які яна атрымлівала з розных уладанняў і акцый, якімі валодала сям'я, маглі ўтрымліваць дзесяць сем'яў. Ёй было цікава, як Джэйк справіцца з гэтым, калі даведаецца, наколькі яна багатая. Ці турбавала б яго глыбіня яе партфеля? Ці будзе ён дастаткова мужным, каб справіцца з гэтым? Сказала б яму своечасова. Куды прывялі адносіны, застаецца толькі здагадвацца. Занадта шмат мужчын хацелі яе за яе грошы. Джэйк выглядаў не так, як іншыя, з кім яна сустракалася. Тым не менш, у яго быў цёмны бок, які ёй трэба было вывучыць больш грунтоўна. Чый багаж быў большы, яго ці яе? Калі ён казаў пра смерць сваёй сястры ў нядзелю, яна зразумела, што ён усё яшчэ носіць у сабе вялікую віну за тое, што выжыў. Нават з дыпломам псіхалогіі яна не думала, што можа дапамагчы яму, ці што яна наогул захоча пачаць адносіны з кімсьці такім пашкоджаным, як Джэйк.
  Чакаючы другой сустрэчы за дзень, Мія думала, як пройдзе сённяшняя ноч. Ёй не трэба было, каб адна з былых сябровак Джэйка хадзіла за ёй. Ці сам Джэйк вінаваты ў гэтым? Ці справядліва было б вінаваціць яго ва ўчынках вар'яткі? Яна рэдка сустракала мужчыну, з якім хацела сустракацца. Ці варта было б рызыкнуць з Джэйкам Кэрынгтанам? Магчыма, яна даведаецца сёння вечарам.
  Яе мабільнік зазваніў. Гледзячы на паказанні, яна ледзь не застагнала ўголас, калі ўбачыла імя Пайпер. З усіх дзён у яе не было ні часу, ні цярпення пагаварыць з сяброўкай. Яе муж, Дэрыл, здрадзіў ёй, і Пайпер хацела, каб Мія сказала ёй, што рабіць. Пераключыўшы званок на галасавую пошту, Мія паабяцала сабе, што ператэлефануе Пайпер сёння вечарам па дарозе дадому да Джэйка.
  Яе наступнае прызначэнне ўвайшла з настроем і брыдкаслоўем - злая, бурная трынаццацігадовая дзяўчынка, якая выклікала бойкі з іншымі студэнтамі. Школа папрасіла яе адкапаць адказ. Мія магла сказаць ім, чаму, яшчэ да таго, як параілася. Тэса кінулася на адно з крэслаў перад сталом Міі і ўтаропілася на яе. Нічога не кажучы, Мія чакала яе выхаду.
  Тэса сказала: «Прывітанне, Доктар Эндрус».
  «Прывітанне, Тэса. Як справы сёння?»
  «Чаму я павінен сюды прыходзіць? Гэта быў момант майго часу».
  «Ну, паглядзі на гэта як на адпачынак з заняткаў», - з усмешкай сказала Мія.
  «Мне не патрэбны адпачынак. Не хачу, не прыходжу. Нікога не хвалюе, так ці інакш, раблю я ці не, - адказала яна, у яе голасе пракралася рэзкасць, калі яна спрабавала распаліць спрэчку.
  «Не патрэбны водпуск», - паправіла Мія.
  «Што заўгодна». Тэса махнула рукой.
  Тэса ўзяла рэчы са стала Міі. Дзяўчына зрабіла гэта, каб яе раздражніць. «Тэса, мы ўжо казалі пра тое, што ты дакранаешся да маіх рэчаў. Пакладзеце іх». Не саступаючы ні на дзюйм, Мія пацвярдзела голас. Яна ўзяла гэтую працу, таму што думала, што можа дапамагчы дзецям. Колькі яна ні старалася, вялікага прагрэсу не бачыла. Праца пачала прыгнятаць яе.
  «Хлопчык, ты сёння бурклівы», - сказала Тэса, кідаючы крыштальную статую назад на стол Міі.
  Мія скурчылася. «Хочаце, каб я пагартаў вашу сумачку... дакрануўся да вашых рэчаў?»
  «Зробіш, я цябе заб'ю». Т эса ўскочыла.
  Мія глядзела на яе ўніз, пакуль яна зноў не села.
  «Ці гатовыя вы да сеансу?»
  «Чаму? Гэта не дапамагае».
  «Тэса, на мінулым занятку ты абяцала растлумачыць, чаму ты злуешся». Мія далікатна штурхнула Тэсу.
  «Добра. Я не белая сука, у якой ёсць усё. А можа, я жыву ў нары, дзе нікому няма справы да мяне і да таго, што я раблю. Гэта тое, што вы хочаце, каб я сказаў ?» - спытала Тэса.
  «Я хачу, каб вы былі са мной шчырымі. Я магу дапамагчы , калі вы дазволіце».
  «Чаму я павінен?»
  «Працаваць на сваю будучыню, каб у вас было добрае жыццё », — сказала Міа.
  «Я маю бацькоў».
  «Вы не можаце змяніць таго, хто вашы бацькі. Калі яны злоўжываюць вамі, мы можам вырашыць гэтыя праблемы».
  «Я іх ненавіджу. Мяне не злоўжываюць і нічога». Гэта было рэдка, але Мія не магла прачытаць дзіця.
  «Вам трэба сказаць больш, чым гэта, калі мы збіраемся выкараніць і выправіць прычыну вашых пачуццяў. Памятайце, што вам трэба ўзяць на сябе адказнасць, укараніць змены, пра якія мы гаварылі на мінулым занятку, каб убачыць змены ў сваім жыцці. Вы павінны захацець змяніцца, перш чым я змагу вам дапамагчы. Паглыбіцеся, знайдзіце прычыны, чаму вы ненавідзіце сваіх бацькоў. Як толькі вы знойдзеце адказ, папрацуйце над вырашэннем праблем. Я не магу вам дапамагчы, пакуль вы не скажаце мне, што гэта такое». Мія прыняла рашэнне і пайшла з асабістым падыходам. «У мяне праблемы з бацькам. Хацелася б, каб усё было інакш. Я разумею, што не збіраюся яму мяняць. Я прыняў гэта і пайшоў далей у сваім жыцці. Я жыву па-свойму».
  «У чым яго праблема?»
  — амаль адказала Мія. Усміхнуўся таму, як лёгка Тэса магла ўцягнуць яе ў сябе. «Гэта не мае значэння. Што самае важнае, Тэса, гэта ты. Вы можаце працаваць, каб стаць лепшым студэнтам, дачкой або паспяховай бізнэс-лэдзі. Пакажыце свету, што ў вас ёсць тое, што трэба для поспеху, нават зноўку з вялікімі шанцамі».
  «Вы робіце гэта гучыць лёгка». Дзяўчына апусцілася на спінку крэсла.
  «Гэта не так. Гэта вельмі цяжкая праца. Што-небудзь вартае ёсць».
  «Чаму табе ўсё роўна? Што вы атрымліваеце ад гэтага?» Тэса шырока развяла рукамі. «Ці дапамагае гэта адчуваць сябе лепш?» Добры маніпулятар, Тэса зноў паспрабавала вярнуць сеанс на сябе. Мія не дазваляла.
  «Не, я люблю дапамагаць людзям. Я бачу ў вас вялікі патэнцыял. Шкада было б марнаваць. Не дазваляйце ім збіваць вас. Хочаш улады, Тэса? Сапраўдная сіла - гэта веды. Вулічная кемлівасць - гэта добра, але каб дамагчыся поспеху, вам патрэбна кніжная кемлівасць. Вы знаходзіцеся на раздарожжы свайго жыцця - вам трэба зрабіць выбар. Усё жыццё будзеш баламутам і трапіш у турму? Ці вы хочаце шмат працаваць, каб зрабіць што-небудзь з сябе? Гэта ваша рашэнне. Чаго вы хочаце?»
  Яна моцна націснула сёння. Для Тэсы ў іх не было варыянтаў. Міі спадабалася дзяўчына. Нягледзячы на ўсе свае заняткі, яна так і не выявіла прычыну гневу Тэсы. Даўным-даўно Мія прызнала, што некаторым дзецям нельга дапамагчы, хоць гэта забіла яе з гэтым, таму што ў Тэсы быў патэнцыял. Разумная дзяўчына з смеласцю, Тэса магла б пайсці далёка ў жыцці, калі б ён дазволіў сабе.
  «Мне трэба будзе вярнуцца да вас са сваім адказам».
  «Убачымся на наступным тыдні ў той жа час. І капай глыбока, каб знайсці свой адказ, Тэса». Мія адмахнулася ад яе. Гледзячы ў акно, яна не хацела адмаўляцца ад Тэсы, але ці была яна прайгранай справай? Яе раздражняла, як моцна ёй хацелася сядзець і плакаць. Плакаць па Тэсе, плакаць па сабе і па зламанай сістэме, якая дазволіла гэтым дзецям праваліцца праз расколіны. Яе праца нічога не дала. Мія разумела, што знаходзіцца на кропцы выгарання. Гэта была небяспека прафесіі.
  За акном нешта дзіўнае зафіксавалася ў яе галаве — яна пазнала чырвоную машыну, прыпаркаваную побач са сваёй, пра якую казаў Джэйк жанчыны Вагнера. Ці яна праецыравала? Пасля іх размовы яна заўважыла тузін чырвоных машын у прадуктовай краме, у банку і па дарозе на працу. Не, на гэты раз яна была ўпэўненая, што гэта яна. Раззлаваная, яна набрала нумар адзін на хуткасным наборы.
  «Ты не адмяняеш, ці не так ?» - спытаў Джэйк.
  «Не, жанчына Вагнера сядзіць на маёй паркоўцы тут, у школе, у Хартфардзе. Што мне рабіць?» Яна хадзіла , калі гаварыла.
  «Паведаміце там афіцэру па рэсурсах, але я хачу, каб вы таксама патэлефанавалі ў паліцыю і растлумачылі, што вы сустракаецеся з паліцэйскім. Раскажыце ім пра іншы выпадак. Не, няважна, я патэлефаную свайму сябру ў паліцэйскі аддзел Хартфарда і неадкладна вывязу яго туды. Заставайся ў сваім офісе».
  Яна паклала трубку, не развітаўшыся.
  Гэта ўзяў сержант Монахан і яго напарнік дэтэктыў Перэс пяць хвілін, каб дабрацца туды. Монахан пастукаў у дзверы Міі.
  «Мія Эндрус?»
  "Так?"
  «Я сяржант Монахан». Ён падышоў да акна Міі і ўтаропіўся на пляцоўку. «Якая гэта машына?»
  Мія далучылася да яго, гледзячы ўніз на стаянку - сышла. «Сіняя машына мая. Пустое месца справа - гэта месца, дзе яна прыпаркавалася». Яна пакруціла рукой валасы.
  «Чырвоная Honda, якой кіравала брунетка, выехала з паркоўка якраз у той момант, калі мы заехалі. Якога колеру машына едзе жанчына з Вагнера?» - спытаў Монахан.
  «Гэта чырвоная Хонда». Мія села. Монахан падышоў да яе стала, падсунуў крэсла, сеў побач і ўзяў яе правую руку ў сваю.
  «Міс Эндрус…»
  «Гэта Мія».
  «Добра, Мія, большасць сталкераў нічога не робяць. Гэта форма запалохвання, каб кагосьці напалохаць. Яны баязліўцы. Я параю вам падаць скаргу, каб гэта было ў пратаколе. Такім чынам, калі яна працягне абвастрацца, у вас будзе дастаткова забароннага загаду. У наступны раз сфатаграфуйце машыну і кіроўцу сваім мабільным тэлефонам».
  «Я зрабіў».
  «Выдатна, вы можаце пераслаць яго мне. Магчыма, я змагу падцягнуць нумар пасведчання».
  «Гэта смешна , сяржант...»
  «Гэта Майк, Мія. Я ведаю, што гэта вар'яцтва, але давайце вернемся да старой прымаўкі: лепш перастрахавацца, чым шкадаваць. Б'юся аб заклад, што ў гэтую хвіліну Джэйк едзе ў Хартфард. Давайце патэлефануем яму і скажам, што ўсё ў парадку».
  «Добра, але што будзе, калі я ўбачу яе на шашы па дарозе дадому?»
  «Я ўпэўнены, што яна глядзела, як мы заязджаем. Яна магла бачыць вас у акне?»
  «Я мяркую, што адказ так, калі б я мог бачыць яе ў яе машыне».
  «Напэўна, вы маеце рацыю. Гэта ўжо другі выпадак. Вы хочаце падаць скаргу? У наступны раз мы выкарыстаем фатаграфію, якую вы зрабілі, для падачы забароннага загаду. Не забудзьцеся працягваць дакументаваць аўтамабіль кожны раз, калі вы яго бачыце, і паспрабуйце знайсці нумарны знак на ўсіх фотаздымках. Гэта ўзмоцніць вашу скаргу». Ён адпусціў яе руку.
  Паціраючы скроні, каб палегчыць пульсацыю ў галаве, Мія кіўнула яму.
  «Я магу пайсці за табой дадому, калі хочаш». Партнёр Майка маўчаў на працягу ўсяго абмену. Ён стаяў ля акна, аглядаючы паркоўку. Я не нервавала Мію.
  «Не, дзякуй, я пайду да Джэйка пасля працы. Я ўпэўнены, што яна не будзе настолькі дурной, каб пайсці за мной туды.
  «Я запішу свой асабісты нумар мабільнага тэлефона на адваротным баку візітоўкі, калі ты будзеш у Хартфардзе. Не саромейцеся тэлефанаваць мне».
  «Дзякуй за вашу дабрыню, Майк, я цаню гэта».
  «Гэта нічога. Мы з Джэйкам вяртаемся назад. Сям'ю паліцэйскага ніхто не цкуе ».
  Яна не паправіла яго. Яна не ведала, што Джэйк сказаў яму пра іх, і не клапацілася, пакуль гэта трымала гэты арэх далей ад яе. Яна планавала змяніць на працы. Пасля сыходу паліцыі яна вырашыла змяніць дом Джэйка.
  Дзень не мог скончыцца для яе досыць хутка.
  * * * *
  Джэйку патэлефанавала Мія адразу пасля таго, як яны з Луі пакінулі дом Піларкі. Ён нанізаў добрую кучу праклёнаў.
  «Гэй, Джэйк, павольней, Майк паклапоціцца пра яе».
  «Гэта вар'ятка вырашыла пераследваць Мію замест мяне. І Мія прыйдзе сёння вечарам пагаварыць. Цікава, што яна вырашыла цяпер, калі нахапіла сталкера, - сказаў ён, з'яўляючыся расчараваннем .
  «Я не збіраюся гадаць, які яе прысуд, і вы таксама не павінны. Вам трэба пачакаць, пакуль яна прыйдзе, каб даведацца. Калі хочаш, я павязу, - падключыўся Лоуі.
  «Не, я ў парадку».
  «Ну, я не. І не тая бабулька, што пераходзіць вуліцу. Вы пазбавілі яе жыцця дзесяць гадоў, калі яна выскачыла з вашага шляху. Гэта навучыць яе спрабаваць пераходзіць вуліцу на зялёнае святло».
  «Смешна, Луі». Хаця яму не хацелася смяяцца.
  «Што яшчэ вас турбуе?»
  «Усё. Я адчуваю, што мы амаль дасягнулі справы Вагнера, на мяжы чагосьці, калі б толькі мы змаглі раскапаць адзін доказ, які скіраваў бы нас да падазраванага. Нам напэўна не хапае чагосьці вялікага, чагосьці прама перад нашымі тварамі. Потым ёсць Хлоя і яе выхадкі. Дзеці Адамса ўчора вырвалі маё сэрца, плюс магчымае вызваленне Сполдынга. Цяпер праблемы з Міяй… Яны навальваюцца на мяне. Як доўга я буду плаціць за адну неразважлівасць?»
  Для Джэйка было ненармальна здавацца. Луі адказаў не адразу. Ён шукаў патрэбныя словы.
  За квартал да таго, як яны дабраліся да станцыі, Луі сказаў: «Джэйк, ты не можаш кантраляваць дзеянні іншых. Калі Мія не разумее або не прымае гэта, значыць, яна шукае апраўдання, каб не быць з вамі. Незалежна ад таго, каго вы сустрэнеце, яна заўсёды будзе перажываць, што вы паліцэйскі. Сафія па-ранейшаму задаецца пытаннем, ці зрабіла яна правільны выбар кожны раз, калі чуе паведамленне аб застрэле паліцэйскага. Справы ёсць справы. У большасці выпадкаў мы вырашаем іх. Ты той, хто сказаў мне, што цярпенне - гэта годнасць. Прыйшоў час скарыстацца вашай парадай. Мы будзем працягваць метадычную працу і з часам да гэтага дойдзем».
  «Ого, твая логіка мяне ўражвае. Не, сур'ёзна, дзякуй. Хлоя мяне так раззлавала. Калі б з Міяй што-небудзь здарылася з-за таго, з кім я сустракаўся, я б не змагла з гэтым вытрымаць».
  І вось яно. «Джэйк заўсёды вінаваціць сябе ў Еве» , — падумаў Луі. «Джэйк, нічога не адбудзецца, супакойся. І не дай бог, калі б нешта адбылося, то не па вашай віне».
  * * * *
  Мія адмяніла іншыя сустрэчы і сышла да абеду. Яна таксама прызначыла сустрэчу са сваім босам і персаналам, каб абмеркаваць, як змяніліся яе праца і працоўны час. Прарабіўшы гэта на працягу некалькіх гадоў, яна зразумела, што гэта адвяло ад яе жыццёвых мэтаў. Яна патэлефанавала Джэйку і сказала яму, што сыходзіць рана. Ёй спадабалася, як ён змяніў свой графік, каб быць там, калі яна прыедзе. Як ён зразумеў сур'ёзнасць пагрозы. Больш за ўсё, нават з жанчынай Вагнера на фота, яна не магла дачакацца, каб убачыць яго. Хоць нічога не было вырашана, яна ўсё яшчэ ўсхвалявалася ад думкі пра яго.
  * * * *
  У Джэйка зазваніў мабільны тэлефон, калі ён збіраў свой партфель. «Джэйк, жанчына з Вагнера сядзіць каля школы. Мія сышла?»
  «Так, Майк, яна сышла прыкладна сорак хвілін таму». З боку Міі было добрым заклікам сысці раней. Ён быў павінен Майку бутэльку добрага скотчу.
  Ён ведаў, што Майк паклапоціцца пра Хлою. Перш чым пакінуць вакзал, Джэйк папрасіў прабачэння ў Луі і папрасіў яго знайсці сабе дарогу дадому. Ён хацеў быць там, калі Мія прыйдзе да яго дома. Як толькі яе машына павярнула на яго вуліцу, ён узяў у руку пульт дыстанцыйнага кіравання, каб адкрыць дадатковы адсек, каб яна магла ўехаць. Няўжо яму наканавана паставіць пад пагрозу кожную каханую жанчыну? У глыбіні душы гэта было прычынай таго, што ён пазбягаў сур'ёзных адносін у мінулым. Ён чакаў яе на самым версе кароткай лесвіцы, якая вяла ў дом. Як толькі яна паднялася на верхнюю прыступку, ён узяў яе на рукі і прыціснуў яе да сябе. Днёвы выпадак напалохаў іх абодвух. Джэйк падняла падбародак і ўважліва паглядзела на яе бледны твар. «Ты ў парадку?»
  «Я крыху ўзрушаны. Калі вы не супраць, я збіраюся паляжаць на некалькі хвілін у вольным пакоі. Гэта быў цяжкі дзень, і мне трэба прыняць некаторыя рашэнні».
  Ён шмат разоў бачыў гэты выраз у сваёй кар'еры. На яго глядзеў ашаломлены, збянтэжаны пусты позірк ахвяры. І ён паставіў яе ў сітуацыю , якая выклікала гэта.
  Джэйк назіраў, як яна ішла па калідоры ў спальню. Ён зазірнуў да яе праз паўгадзіны, калі яна не выйшла з пакоя. Яна заснула, скруціўшыся ў позе плёну. Праз дзве гадзіны ён пачуў, як працуе душ. Пацягнуўшыся ў халадзільнік, ён дастаў белае віно, адкаркаваў яго і даў яму падыхаць, пакуль чакаў, пакуль яна далучыцца да яго на кухні.
  На трэніроўках яго навучылі абыходзіцца з ахвярай. Ці ставіўся ён да Міі як да аднаго? Ці павінен ён песціць яе ці падысці да праблемы ў лоб? Ён дазволіў сваім эмоцыям перашкодзіць бяспецы Міі? Ён стараўся выглядаць нязмушаным, абапёршыся аб кухонную стойку, скрыжаваўшы ногі на лодыжках, папіваючы кубак кавы, якога не хацеў, пакуль чакаў, пакуль выйдзе Мія. Джэйк ненавідзеў Хлою за яе мсцівасць. Кожны раз, калі ён думаў пра гэта, у ім пульсавала злосць. Ён не мог дазволіць Міі бачыць бездапаможнасць, якую ён адчуваў. Гэта было не тое, што ёй было патрэбна цяпер — гэта была тая, хто меў патрэбу ў суцяшэнні , а не ён.
  - Прывітанне, - сказала Мія, стоячы ў дзвярах кухні.
  - Гэй, - сказаў ён, дазваляючы цішыні напоўніць паветра, чакаючы, пакуль яна загаворыць першай.
  «Яшчэ занадта рана абедаць », - сказала яна.
  «У мяне гатовая кава, калі хочаш, або віно». Ён сціснуў рукі ў бакі, хоць хацеў падысці да яе і ўзяць яе на рукі.
  «Не, віно добрае».
  Яны паводзілі сябе як незнаёмцы, адчувалі адзін аднаго, напружанне дня ахоплівала іх абодвух. Ён прайшоў праз кухню і пацалаваў яе, каб прабіць лёд. Ён адцягнуўся, паглядзеў ёй у вочы, праводзячы пальцамі па яе лбе, носе і вуснах. Жах у яе вачах, калі яна толькі прыехала, прабіў велізарную дзірку ў яго сэрцы. Толькі дзеля гэтага ён мог бы забіць Хлою.
  «На вуліцы добра, чаму б вам не пасядзець на вуліцы, а я прынясу віно. І, Мія, я не дазволю, каб з табой што-небудзь здарылася . Абяцаю».
  «Нам ёсць пра што пагаварыць».
  * * * *
  Яна вагалася каля дзвярэй, не жадаючы выходзіць самой. Яе раззлавала тое, як гэтая Хлоя магла напалохаць яе да розуму. Жанчына, якую яна нават не ведала. Мія адагнала свой страх і выйшла на вуліцу, замест таго, каб чакаць Джэйка.
  Падаючы ёй шклянку віна, калі ён выйшаў, ён паклаў трохі сыру і сухароў на стол побач з ёй. Яна агледзела яго, і ёй спадабалася тое, што яна ўбачыла. Кожны раз, калі была побач з ім, яна адчувала цяпло і трывогу .
  «Я не ведаю, з чаго пачаць». Ён спыніўся, шукаючы патрэбныя словы, перш чым працягнуць.
  Яна адрэзала яго. «Нам трэба пагаварыць пра вечар панядзелка і Хлою. Ці з'яўляецца Хлоя пабочным эфектам вашай працы? Ці гэта асабіста?»
  «Камбінацыя, Мія, я растлумачу».
  * * * *
  Джэйк палічыў, што гэта добрае месца для пачатку. Пасля працяглых размоў ён адчуў, што яны лепш зразумелі адзін аднаго, свае характары, працу і тое, чаго чакаць адзін ад аднаго ў далейшым. Праблема з Хлояй заключалася ў чаканні. Ён не мог прадбачыць дзеянні Хлоі, хаця Мія хацела ведаць, што яна будзе рабіць далей. «Вы заўсёды ўсё аналізуеце?»
  «Вінаваты. Вось чаму я псіхолаг. Мой дапытлівы розум ніколі не перастае распытваць».
  «Гэта адзіны адказ, які ў мяне ёсць на ўсё, што з намі адбываецца. Я ведаю, што калі вы не рызыкнеце ў жыцці і не пабяжыце з ім, вы страціце ўсё вакол. Вы прапусціце тое, што можа стаць самым прыемным вопытам у вашым жыцці».
  Яна глыбока зазірнула ў яго зялёныя вочы. « А калі вы прайграеце?»
  «Вы даведаецеся больш, калі прайграеце. Жыццё - гэта прыгода. Вы атрымліваеце веды і адчуваеце эмоцыі - што яшчэ вы можаце прасіць ?» Ён усміхнуўся.
  «Ты глыбокі. А як наконт іншых фактараў, якія, несумненна, будуць перашкаджаць вашаму досведу?»
  «Гэта называецца жыццём, Мія. Вы з гэтым спраўляецеся, альбо адварочваецеся. Які ваш выбар?»
  «Давайце абмяркуем гэты арэх. Жанчына мяне палохае. Вы ніколі не ведаеце, калі яна страціць яго цалкам. І ў панядзелак увечары я чакаў цябе больш за гадзіну… потым пуф, цябе няма. Я разумею, што гэта ваша праца, але як часта мне давядзецца мірыцца з вашым знікненнем?» Пакуль ён абдумваў свой адказ, яна дазволіла цішыні запоўніць прастору паміж імі.
  «Мія, калі б я мог кантраляваць усе арэхі ў свеце, у мяне б не было працы. Што датычыцца маіх абавязкаў, то падчас дзяжурства праца на першым месцы. Сустракацца з паліцэйскім цяжка ў дзіўны час. Дзяжурныя заданні ўбіваюцца ў вашы планы. Я паліцэйскі. Я заўсёды застануся паліцэйскім. Больш нічога не ведаю і не хачу».
  Ён спыніўся, даючы ёй магчымасць падскочыць, выказаць сваё меркаванне, але цішыня зацягнулася. Джэйк думаў, што згубіў яе па далёкім позірку яе вачэй, пакуль яна не загаварыла.
  «Джэйк, я сапсаваны, нават эгацэнтрычны. У дзяцінстве я заўсёды атрымліваў усё, што хацеў, і ніколі не сумняваўся ў сваіх патрабаваннях да іншых людзей. Пасталеўшы, я зразумеў, што свет не так уладкованы для ўсіх астатніх. Я пачаў зазіраць у сябе і прымаць рашэнні, якія дапамогуць мне выжыць. Вы нічога не ведаеце пра мяне, адкуль я, хто я і хто мая сям'я».
  «Я не хачу ведаць усё пра цябе ні сёння, ні нават заўтра, Мія. Я хачу ўсё гэта адкрыць з часам. Хто твая сям'я, для мяне не важна, калі яны не злачынцы». Ён даў ёй рыбінае вока.
  Упершыню з таго часу, як яна прыехала, Джэйк назіраў, як напружанне знікае з яе цела.
  «Не, ні яны, ні я, хоць у мяне ёсць некалькі непагашаных штрафаў за паркоўку». Яна прыцягнула яго рукі да сябе і паднесла іх да сваіх вуснаў.
  Жывот яго расслабіўся. «Ты галодны? Я не разумела, колькі ты прайшла».
  «Так , я мог бы паесці».
  Джэйк падаваў гамбургеры з гарнірам. Пасля абеду Міа дапамагла яму прыбрацца. Ён памыў посуд. Яна іх высушыла. Выціраючы апошнюю талерку, яна павярнулася да яго.
  «У вас ёсць планы на вечар суботы?»
  «Не».
  «Хочаш зайсці да мяне дадому на абед і дэсерт?» З сарамлівай усмешкай яна апусціла чырвоныя вейкі.
  «Хлопчык, я б, і... нам не патрэбна ежа», — сказаў ён , усміхаючыся.
  «Так, робім».
  Задаволены тым, як прайшоў вечар, ён не мог дачакацца вячэры ў суботу.
  Асабліва дэсерт.
  OceanofPDF.com
  Раздзел 14
  Моцныя навальніцы не давалі Джэйку спаць большую частку ночы. Устаўшы рана, ён зварыў каву асабліва моцнай, амаль роўнай кансістэнцыі гразі. Пакаштаваўшы яго, ён быў задаволены, што гэта не дазволіць яму ківацца за сталом. Ён загрузіў тэрмас і накіраваўся ў аддзяленне. За сваім сталом ён вырашыў заняцца сваімі справаздачамі, у тым ліку напісаць апошні эпізод з Хлояй, калі Луі ўвайшоў у яго кабінет, насвістваючы. «Што здарылася, Луі ?» - спытаў Джэйк.
  «Усякае, мой хлопчык, усякае, але я адцягнуўся. Я яшчэ раз праглядзеў першае інтэрв'ю Мэрыл Дрэйк, параўнаў яго з нашым. Мне не спадабаўся яе тон, калі яна адказвала на некаторыя з тых пытанняў пра адносіны з Шэннай. Гэта было па ўсёй дошцы.
  «Спачатку мяккі, потым жорсткі, а потым зноў мяккі. Яна стала вельмі непрыемнай, калі Краўс спытаў, ці сварыліся яны з Шэннай. Яе стаўленне зноў стала жорсткім і ніколі не змякчылася, калі яна загаварыла пра Хлою. З ёй нешта не так. Яна ненавідзіць Хлою. У мяне склалася ўражанне, што Мэрыл хацела б, каб яна пайшла за гэта. Безумоўна, патрабуецца яшчэ адно інтэрв'ю, - сказаў Луі, скончыўшы.
  «Варта яшчэ раз паглядзець. Перш чым пагаварыць з ёй, я хачу пагаварыць з Краўсам і Браўнам і пераканацца, што яны пацвердзілі, бачыла яна Шанну на тым тыдні, калі яна знікла. Мы паглядзелі на яе, але там нічога не было».
  «Добра, я хачу...»
  Катрына, сакратар атрада, гудзела. «Джэйк, табе тэлефануюць на трэцяй лініі. гэта Ламбард JC на Lakeview Road. Вы хочаце ўзяць яго?»
  Джэйк падняў трубку. Ён чуў, як Джэсі Сероне, уладальніца JC's, крычала на кагосьці на заднім плане.
  "Як справы , Джэсі?"
  «Зразумела, Джэйк, ты ведаеш », - сказала Джэсі.
  «Так, я ведаю. Што здарылася?» - спытаў Джэйк, перш чым Джэсі паспела перайсці да аднаго са сваіх доўгіх размоваў аб чалавечай расе.
  «На мінулым тыдні вы даслалі фатаграфію пярсцёнка з ізумрудам. Вы сказалі, што робіце наступныя дзеянні, памятаеце?» Джэсі ўзяўся за справу ў свой час . Джэйк чакаў.
  «Так , я памятаю».
  «Джэйк, гэты хлопец увайшоў пяць хвілін таму, спрабуючы забіць яго. Я зняў гэта на свае камеры. Хочаш, каб я паспрабаваў адправіць табе фатаграфію па электроннай пошце?»
  « Цяпер у вас ёсць камеры?»
  «Так, у мінулым годзе мяне занадта шмат ударылі. Цяпер у мяне ёсць surv eillance 24/7».
  «Добрая ідэя. Гэты хлопец ведае, што ты мне тэлефануеш?»
  «Не, адзін з маіх клеркаў усё яшчэ працуе з ім. Ён выклікаў мяне наперадзе, каб ацаніць пярсцёнак. Я пазнаў гэта па вашым факсе. Я сказаў яму, што мне трэба што-небудзь пашукаць у сваёй кнізе каштоўных камянёў, вярнуўся ў офіс і патэлефанаваў табе. Не хвалюйцеся, я паставіўся да гэтага спакойна».
  «Вы можаце спыніць яго? Мы можам быць там прыкладна праз пятнаццаць хвілін, калі не будзем турбавацца».
  «Я паспрабую».
  «Не рабі гэта відавочным, Джэсі. Калі ён хоча сысці, няхай. Ён даў табе імя?»
  «Прозьвішча не назваў. Яго першы - Джо. Сапраўдны арыгінал, га?» Джэсі засмяялася і паклала трубку.
  «Што адбываецца ?» - спытаў Луі.
  «Вазьмі куртку. Мы накіроўваемся да JC. Луі падышоў да свайго стала, каб узяць куртку. Джэйк рушыў услед. «Хтосьці спрабуе забіць смарагдавы пярсцёнак Шанны Вагнер».
  «Часам я не проста націскаю».
  Джэйк адчуў гул. Можа быць, яны дазволілі б Вагнерам закрыць і ў той жа час скінулі б Хлою з яго спіны.
  «О, дарэчы, сёння мне трэба падвезці дадому. Калі вы можаце знайсці ў сваім сэрцы заехаць да ветэрынара, мне трэба забраць Х'юстан. Небарака прыйшлося пераначаваць, а машына Сафіі ўсё яшчэ стаіць у краме».
  - Няма праблем , - сказаў Джэйк.
  * * * *
  У Джэйка адвісла сківіца, калі ён зайшоў у JC. Хлопца па імені Джо — аказаўся Джо Вагнер, бацька Шэнны. Ён пастарэў пасля забойства Ганны.
  "Джо".
  «Сяржант». Джо Вагнер пазбягаў глядзельнай сустрэчы з ім.
  - Цяпер лейтэнант, - сказаў Джэйк. «Вы памятаеце Detect ive Romanelli?»
  «Дэтэктыў». Вагнер паглядзеў на свае рукі.
  «Спадар Вагнер?» Луі перайшоў злева ад Вагнера па маўклівай згодзе. Джэйк ішоў справа ад яго.
  - Гэй, Джэсі, - сказаў Джэйк. «Ці можам мы скарыстацца вашай задняй пакоем на пару хвілін?»
  «Вядома , без праблем».
  «Спадар Вагнер... Джо, ты можаш пайсці з намі на хвілінку ?» - спытаў Джэйк.
  «Чаму? Я нічога дрэннага не зрабіў!» Яго голас ледзь не рыпнуў.
  «Гэта або тут, у заднім пакоі, або ў цэнтры горада, на вакзале, Джо. Якому вы аддаеце перавагу ?» - спытаў Джэйк.
  «Я мяркую, што тут». Плечы Вагнера апусціліся, калі ён адштурхнуўся ад прылаўка.
  Джо рушыў услед за Джэйкам па калідоры ў кабінет. Луі ўдарыў яго ззаду. Усе яны ціснуліся ў мізэрнае памяшканне, прызначанае для адначасовага размяшчэння не больш за двух чалавек. Пісьмовы стол, невялікі круглы стол з двума крэсламі і кніжная шафа, заваленая кнігамі, яшчэ больш звужалі прастору. Ён падсунуў Джо крэсла і глядзеў на яго, пакуль той не сеў. Джэйк убачыў пераможанага чалавека, які страціў усё, у тым ліку жаданне жыць. Рукі Вагнера ўвесь час рухаліся — ён нерваваўся, і Джэйк хацеў ведаць, чаму.
  "Што ты так завёў, Джо?"
  — Я не ведаю, чаго вы хочаце , лейтэнант.
  «Так, вы ведаеце». Джэйк утаропіўся ў вочы Джо.
  «Я не».
  «Дзе вы ўзялі пярсцёнак Шанны ?» - спытаў Джэйк.
  «Мы знайшлі гэта ў яе пакоі. Мы пачалі прыбіраць пакой у надзеі, што гэта дапаможа маёй жонцы рухацца далей. Я рады, што адкрыў гэта я, а не Ганна. Гэта забіла б яе. Я хаваў гэта ад яе. Я меркаваў, што пазбаўлюся ад гэтага, перш чым яна даведаецца , - сказаў Джо.
  «Джо, гэта сямейная рэліквія. Зважаючы на адзін толькі пярсцёнак Шэнны, я думаю, вы захочаце пакінуць яго ці прадаць у ювелірнай краме. Джэйк працягваў выкарыстоўваць імя Шэнны, каб працаваць з Джо, каб нацягнуць на яго пачуццё віны.
  «Яе бабуля падарыла. Ганна не магла мець яго побач. Гэта было б пастаянным напамінам аб нашай страце». Слёзы цяклі па твары Джо. Джэйк пачакаў, пакуль Джо выцягнуў з кішэні насоўку і працёр нос і вочы.
  «Чаму, Джо ?» — штурхнуў Джэйк.
  «Таму што Шэнна заўсёды насіла яго», - сказаў ён, гора адбівалася ад яго.
  «Джо, я спытаю цябе яшчэ раз. Адкуль ты ўзяў пярсцёнак Шэнны?»
  Джо не адказаў, але працягваў выціраць слёзы. Джэйк не сказаў ні слова. Ён змагаўся са сваім удзелам у прычыненні болю Джо.
  Джэйк адправіў Луі спытаць у Джэсі, ці ёсць у яго ў краме віскі. Луі вярнуўся са сваёй бутэлькай Jack Daniel's і наліў Эду Джо напою.
  - Вось, вазьмі гэта , - сказаў Луі.
  «Дзякуй». Джо глытаў яго, як лекі. Калі спіртное трапіла яму ў горла, Джо пачаў задыхацца.
  «Вам трэба з намі пагаварыць. Вы не абараняеце яе такім чынам , - сказаў Джэйк.
  «Вы не разумееце».
  «Я так. Я ведаю, што гэта цяжка, але гэта трэба зрабіць».
  «Не, вы не разумееце. Смерць Шэнны — гэта забіла нашу сям'ю. Мая жонка страціла больш за дваццаць фунтаў. Яна не ўдзельнічае ў нашым жыцці. Яна ўвесь дзень даймае Хлою, каб даведацца, дзе яна. Я знайшоў для нас кансультанта, але яна адмаўляецца ісці. Я не ведаю, як доўга я магу так працягвацца. Я ведаю, што гэта прагучыць жудасна, але… я… нам трэба рухацца наперад », — сказаў Вагнер.
  «Калі забілі маю сястру, маці так і не перажыла. Мой бацька спрабаваў ёй дапамагчы, але не змог. Праз некаторы час гэта яго з'ела. Стрэс яго забіў. Мая маці зараз у доме. Яна не вар'ятка. Ёй альбо ўсё роўна, альбо проста не можа рухацца наперад. Вы не можаце выправіць гэта, спрабуючы абараніць Хлою». Джэйк утаропіўся ў слязлівыя вочы Джо.
  «Хлоя - усё, што ў мяне засталося».
  «Джо, ты ведаў або падазраваў, што Хлоя магла быць датычная да смерці Шэны. Вы не хацелі з гэтым сутыкацца. Калі вы знайшлі пярсцёнак, вы зразумелі, што Хлоя магла быць важным фактарам смерці Шанны. Ты спрабуеш яе абараніць. Гэта прычына, па якой вы сёння тут і спрабуеце прадаць гэта. Ведаеце, калі б Ганна ўбачыла пярсцёнак і даведалася, дзе вы яго ўзялі, яна таксама звязала б з Хлояй». Джэйк працягваў выкарыстоўваць імёны Ганна і Шанна . Націсніце мацней .
  «Няўжо ты нас ні з чым не пакінеш? Я страціў адну дачку назаўсёды, цяпер ты хочаш другую забраць. Я не разумею, як ты робіш тое, што робіш».
  «Вы не верыце, што Шанна заслугоўвае справядлівасці? Хіба вы не заслугоўваеце закрыцця? Нехта абарваў яе жыццё, калі яна павінна была сама прабівацца ў свеце. Яна была ў захапленні ад сваёй будучыні. Яна была разумнай, добрай, прыгожай і арыентавалася на тое, што хацела. Забойца павінен заплаціць за злачынства, якое ён здзейсніў супраць яе. Кожнае злачынства жорсткае, але гэта прадэманстравала надзвычайную жорсткасць. Ён згвалціў яе, потым збіў, потым голую кінуў у поле, каб жывёлы знайшлі. Ён пакінуў яе ні з чым». Джэйк глядзеў, як яго словы ўдарылі па твары Джо, як кулакі.
  «Я гэта разумею. Мы любім нашых дачок, абедзвюх, лейтэнант. Мы не стваралі монстра, здольнага на гэтае жудаснае злачынства. Я не буду, не, я не магу, прызнаю, што гэта была Хлоя. Пасля смерці Шанны ў Хлоі былі некаторыя праблемы з рэчамі, але яна любіла сваю сястру. Вы не можаце судзіць яе за адсутнасць здаровага сэнсу, лейтэнант. Луі наліў Джо яшчэ адну чарку.
  «Я не асуджаю яе, містэр Вагнер. Зайздрасць - жудасная рэч, яна можа прывесці да дзеянняў у запале, якія мы не можам адмяніць», - сказаў Джэйк. «Нам трэба, каб вы пайшлі з намі на станцыю, каб зрабіць заяву. Мы канфіскавалі пярсцёнак як доказ. Вось ваша квітанцыя. Мы не ставім пад сумнеў Хлою толькі на падставе таго, што вы паднялі пярсцёнак. Мы разглядалі справу, разглядалі заявы. Джо…доказы паказваюць на яе. Пярсцёнак толькі дадае нашых падазрэнняў».
  «Я табе не веру. Якія доказы?»
  «Мы не можам сказаць вам гэта ў гэты час.»
  «Я пакіну сваю машыну тут?» — спытаў Джо, упершыню аглядаючы кабінет .
  «Так. Калі мы скончым, мы падвязем вас назад».
  «Мне пазваніць жонцы?»
  «Не. Вы ведаеце, дзе Хлоя сёння ?» - спытаў Джэйк.
  «Яна павінна быць на працы. Яна ведае, што ў мяне ёсць пярсцёнак».
  «Адкуль яна ведае ?» - спытаў Луі.
  «Я сутыкнуўся з ёй. Яна адмаўляла гэта, але я ўбачыў у яе вачах нешта, што мне зрабілася балюча». Джо выцер нос рукавом. «Што б ты мне ні казаў, я ніколі не паверу, што яна забіла сваю сястру».
  OceanofPDF.com
  Раздзел 15
  «Джэйк, у цябе ёсць некалькі хвілін ?» - спытаў Бэрк.
  «Вядома, заходзьце». Джэйк сказаў і падняў вочы.
  Эл сеў. Краўс заняў пазіцыю ля дзвярэй. «Мы хацелі дагнаць вас на інтэрв'ю і прайграць маю сустрэчу з маім стукачом. Мае інтуіцыі падказваюць, што трэба дзейнічаць хутка». Эл павярнуўся да Краўса. Ганнер кіўнуў у знак згоды.
  - Гуляй , - сказаў Джэйк.
  «Гэта ў закусачнай».
  Джэйк слухаў, як Берк ладзіў сцэну разам са сваім каментарыем да Сніфа Лі. Эл апісаў прыхільнасць Сніфа да какаіну. Калі ён пачаў распавядаць, як у яго з носа цячэ, як з крана, Джаке адрэзаў яго.
  «Эл, прайграй стужку. Вы можаце даць мне поўнае апісанне Сніфа пазней.
  Кіўнуўшы, Эл націснуў кнопку прайгравання.
  Сніф: Гэй, чувак, ты ведаеш, калі размаўляеш са Спайкам, нельга выкарыстоўваць маё імя. Ён заб'е мяне мёртвым.
  Берк: Калі ён такі дрэнны, чаму ты са мной размаўляеш, Сніф?
  Сніф: Ну, вы ведаеце, дзіця, якога забілі ... гэта няправільна. Я кожны дзень бачыў яго ў краме. Ён вельмі добра ставіўся да мяне. Нават з павагай. Ніхто больш ніколі не рабіў.
  Берк: Давай, Сніф, ты хочаш, каб я паверыў, што ты раптам стаў гуманітарыем ? Што дае?
  Нюх: Чалавек, Спайк выйшаў з-пад кантролю! Вы ведаеце, што днямі ён парэзаў твар адной са сваёй шлюхі, таму што яна адмовілася выходзіць з-за хваробы? Калі я атрымаў лекі, яно было слабым. Тады сволач спаганіў з мяне падвойную плату! Гэта не правільна, ведаеце. Я плачу яго цану і не дастаўляю яму клопатаў. Навошта ён гэта зрабіў?
  Берк: Часы цяжкія, Сніф. Кожны павінен зарабляць на жыццё.
  Сніф: Так, я чую цябе, усё яшчэ...
  Берк: Паблізу нікога, Сніф, скончы сваю гісторыю. Дайце мне факты , а не глупства.
  Сніф: Гэта не фігня, чувак. Адзін з яго кліентаў жыве ў будынку, ці ён жыве. Ён зняўся пасля расстрэлу. З тых часоў яго ніхто не бачыў. Яго завуць Лерой Кале. Ты ведаеш Лероя — вялікі чувак. Ён тусуецца ў Берклі і Уігінсе. Лерой дурань. Ён заўсёды пераследуе дзяўчат, якія ўваходзяць і выходзяць з будынка. У любым выпадку, я чуў, што ён купіў чорнай смалы. Лерой пачынае расказваць аб тым, наколькі гэта дрэнна. Ён усталяваў гэта, каб заплаціць Спайку ў чацвер, калі яму заплацілі. Дае яму свой адрас з памылковым нумарам кватэры — я б'юся аб заклад, што зрабіў гэта наўмысна. Ён дае нумар кватэры дзіцяці, калі Спайк прыйдзе забраць. Лероя нідзе не знайсці. Потым Спайк вяртаецца ноччу і пачынае страляць у дзверы, нават не чакайце, пакуль дзіця адчыніць.
  Берк: У вас ёсць сведкі?
  Сніф: Ніхто не будзе казаць супраць Спайка, ведаеце, яны цэняць сваё жыццё.
  Берк: Гэта не прынясе мне ніякай карысці без ведзьмаў , Сніф.
  Сніф: Гэй, чувак, куды ты ідзеш? Я даю вам свінец! Што, вы не хочаце прытрымлівацца гэтага?
  Берк: Гэтага недастаткова, Сніф. Мне трэба больш. Ці бачыў хто-небудзь на падлозе стралка ў калідоры?
  Бэрк націснуў кнопку "Стоп". «LT, Элмар Уілсан, інакш вядомы нам як Сніф, часам стрымліваецца, быццам ён быў буйным бізнесменам. Я павінен быў завабіць яго сваім рахункам».
  Джэйк кіўнуў, Бэрк націснуў кнопку прайгравання. Сніф: Чалавек, я табе кажу — у мяне больш нічога няма. Спайк не проста забіў бы мяне, чувак. Ён мяне спачатку парэзаў. Я рызыкую быць тут зараз. Чаму б вам не даць мне інфармацыю, якую я ўжо даў вам?
  Берк: Давай, Сніф. Вы ведаеце, што гэта так не працуе. Ты мне нічога не даў. Усе гавораць адно і тое ж пра Спайка, ніхто не дае падрабязнасцей. Уся справа ў дэталях. Калі яны будуць у вас, патэлефануйце мне. Тады будзем дамаўляцца.
  Сніф: Гэй, чувак, вярніся. Калі я памёр, гэта будзе ваша віна , разумееце?
  Берк: Ты не памрэш. Хто гэта бачыў, Сніф?
  Сніф: Дама ў 3D, тая з трыма дзецьмі — яна не хоча гаварыць, таму што ведае, што Спайк заб'е дзяцей.
  Берк: Адкуль вы гэта ведаеце?
  Сніф: Я ведаю. Я чую рэчы. Яна баіцца, што ён усё роўна яе заб'е. Яна не перадумае. Схадзі да яе ў госці, пабачыш. Яна ўся збітая і баіцца выходзіць са сваёй кватэры. Яна трымае дзяцей, перастала з усімі размаўляць. Я чуў, што ён яе згвалціў. Гэта слова на вуліцы. Некаторыя казалі, што пасля таго, як ён забіў яе дзяцей, ён сказаў ёй, што яе перададуць яго сябрам і кліентам. Яна не будзе гаварыць.
  Джэйк націснуў кнопку выключэння і на некалькі імгненняў задумаўся. «Нам трэба неадкладна стварыць бяспечны дом для Дарсі і яе дзяцей. Вы ведаеце яго хлопца Лероя?»
  «Ах так, і кепскі - гэта добрае слова для гэтага кавалка лайна. Ён умоўна-датэрмінова вызвалены за згвалтаванне, напад са смяротным зыходам », — сказаў Краўс.
  Джэйк пачухаў падбародак. «Я ведаю, што Vice шмат гадоў шукаў Спайка. Магчыма, на гэты раз мы зможам яго назаўсёды замкнуць. Я наладжу гэта. Пачакайце, гэта хутка пойдзе ўніз».
  Здзяйсняючы неабходныя званкі і дамаўляючыся аб сустрэчы, Джэйк акрэсліў у галаве аперацыю.
  * * * *
  Усе тоўпіліся ў кабінеце Джэйка. Майк Тэста з аддзела спецыяльных аперацый распрацаваў дэталі бяспечнага дома. Джэйк замовіў кругласутачную ахову сям'і Дарсі. Удзельнічалі афіцэры Берк, Краўс, Раманэлі і ён сам. Яны хацелі, каб гэта было ціха, без уцечак інфармацыі. Акрамя іх, пра аперацыю ведалі толькі Майк Тэста, спецыяльны агент ФБР Франклін і капітан Макгуайр. Пасля таго, як Уілксберы адвёў Дарсі і яе дзяцей у бяспечны дом, ФБР возьме на сябе справу. Яны хацелі, каб яна і дзеці засталіся жывымі без ускладненняў. Кожны член каманды будзе насіць камізэлькі, два кіроўцы, якія чакаюць звонку, абараняюць унутраную каманду з вінтоўкамі далёкага бою. Джэйк палічыў, што гэта дастаткова агнявой моцы разам з іх ведамаснай бакавой рукой.
  Яны выбралі дом, які належыць ФБР, у Уотэртаўне ля Гернсітаўн-Роўд. Стары белы фермерскі дом з ганкам, які абгортваецца, патрабаваў афарбоўкі. Гэта таксама дало ім агляд тры-шэсцьдзесят. Пад'язная дарога даўжынёй у тысячу футаў давала б камандзе выразны агляд усіх, хто набліжаўся спераду. Адкрытыя палі справа і лясы злева зліваліся ў тыльную лінію маёмасці ў шасцідзесяці футах ад дома. Было б лёгка сачыць за тым, хто набліжаецца.
  Капітан хацеў пачакаць да раніцы. Берк адчуваў, што чым даўжэй яны чакаюць, тым менш шанцаў у сям'і Дарсі выжыць. Ён не верыў, што Сніфф Лі трымае язык за зубамі. У рэшце рэшт капітан пагадзіўся.
  Джэйк самастойна абраў двух афіцэраў, каб пайсці з імі. Ніхто не атрымаў адрас, пакуль яны не былі ў дарозе. Усё было па прынцыпе "трэба ведаць". Ён падкрэсліў неабходнасць захоўваць павышаную гатоўнасць. Яны ўзялі тры аднолькавыя машыны — Джэйк і афіцэр Шэрман у адну, Луі і афіцэр Бэроўз у другую, Берк і Краўс ішлі наперадзе. Апынуўшыся ў машынах, Джэйк даў кіроўцам адрас. Луі і Бэроўз пайшлі да задняга ўваходу, калі прыбылі на Уігінс-стрыт. Берк і Краўс пад'ехалі да будынка. Джэйк і Шэрман спыніліся ззаду. Яны выбраліся з зараджанымі вінтоўкамі.
  Джэйк увайшоў з Беркам і Краўсам. Ён дазволіў Бэрку гаварыць і трымаўся спіной да яго, каб бачыць калідор. Берк выбіў дзверы ў кватэру 3d. «Міліцыя. Адчыніце , місіс Дарсі.
  «Не, сыходзь, я нічога не ведаю », - папрасіла яна.
  «Спадарыня Дарсі, можаш паспрачацца, хтосьці ўжо тэлефанаваў Спайку. Было б разумна адчыніцца, інакш мы разбяром doo r», — сказаў Берк.
  Усе яны ведалі, што чым даўжэй яны заставаліся ў будынку, тым даўжэй іх выкрывалі. Джэйк адчуў, што ў іх мішэнь пасярэдзіне спіны, калі ён аглядаў усе кватэры на падлозе.
  Бледная, дрыготкая жанчына з чорным правым вокам і пабітымі і апухлымі вуснамі адчыніла дзверы. Бэрк праштурхнуўся ўнутр. Джэйк застаўся звонку ў калідоры з вінтоўкай напагатове.
  «Чаму ўсе не могуць пакінуць мяне ў спакоі? Я зрабіў памылку, калі адчыніў дзверы. Мне пляваць на іншых людзей. Я хачу, каб мае дзеці былі ў бяспецы. Сыходзь», — спадарыня . — узмаліўся Дарсі.
  Джэйк палічыў за лепшае дазволіць Бэрку гаварыць. Яна была больш знаёмая з ім. «Мы тут, каб забяспечыць бяспеку вашых дзяцей. Як доўга ты думаеш, Спайк дазволіць табе заставацца ў жывых? Вазьміце дзяцей. Мы паставім усё, што вам трэба. У нас няма часу, каб вы што-небудзь спакавалі. Варушы». Беркед азірнуўся. «Дзе дзеці ?» - спытаў Бэрк.
  «Яны ў шафе ў спальні». Яна замахала рукамі.
  Краўс, трэці чалавек у групе, вярнуўся ў спальню. Трохгадовага падняў, а пяцігадовага ўзяў за руку. Берк дастаў падгадаванага дзіцяці, які крычаў яму на вуха. Прыслухоўваючыся, Джэйк працягваў аглядаць калідор .
  «Спадарыня Дарсі, дакладна выконвай мае ўказанні, і ніхто не пацерпіць. Вазьміце маладое на рукі і моцна трымайце. Мы выходзім шчыльным строем, вы ў сярэдзіне, паміж мной і дэтэктывам Краўсам. Кожны з нас будзе несці дзіця. Ты едзеш у маю машыну з малодшым. Астатнія двое ідуць з маім лейтэнантам, які вартаваў у калідоры. Зразумеў?»
  «Нас не разлучыць. Ты іх напалохаеш , - сказала яна.
  «Гэта самы бяспечны спосаб. Гатовы?»
  Джэйк пачуў, як Берк узвёў пісталет. Ён пакляўся, што бачыў, як моцнае, моцнае напружанне напоўніла паветра, калі ўсе яны пачалі пакідаць будынак. Страх Дарсі папаўз па скуры.
  «Божа мой!» Яна выцерла слёзы, якія цяклі па твары, прыціскаючы дзіця да грудзей.
  «Ты гатовая, Эні?» - спытаў Берк, аглядаючы калідор і адмовіў Джэйку, каб пачаць.
  «Так». Джэйк пачуў яе шэпт сабе пад нос. «Калі ласка, Божа, барані маіх дзетак».
  Джэйк спадзяваўся, што Ён слухае, таму што ім патрэбны быў цуд, каб выбрацца адтуль жывымі.
  З таго часу, як ён, Краўс і Берк зайшлі ў жылы дом, утварыліся хмары, якія пагражалі дажджом. Джэйк спадзяваўся, што шэрае хмарнае неба не з'яўляецца прадвесцем. Ён вывеў каманду з будынку, Берк быў пасярэдзіне, а Краўс ішоў ззаду, стрэльба была гатовая да стральбы, прыкрываючы місіс Дарсі, калі яны ішлі да машын. Шэрман абараняў іх фланг. Яны паспяшалі місіс Дарсі і малодшага ў машыну Бэрка. Джэйк закрыў двух астатніх дзяцей у сваю машыну, асцярожна штурхнуўшы іх на падлогу, загадаўшы ім сядзець. Шэрман залез з дзецьмі ззаду, каб пераканацца, што яны выконваюць тое, што ім загадаюць. Джэйк загадаў Луі ісці наперадзе.
  Перш чым пачуў віск шын, ён убачыў, як машына Луі заехала за вугал. Насустрач імчаўся чорны кадылак, збочваючы да абочыны. Бэраўз і Луі вылецелі з машыны з нацэленымі стрэльбамі. Джэйк убачыў ствол вінтоўкі, які звісаў з акна чорнага пасажырскага аўтамабіля, і стрэліў праз пярэдняе лабавое шкло. Луі страляў у пярэднія шыны, Бэроўз - у заднія. Caddy выехаў з вуліцы і лоб у лоб уехаў у ліхтарны слуп. Кіроўца і стралок выскачылі з машыны, калі яны стралялі ў іх праз плячо, разбягаючыся ў процілеглых кірунках. Першая машына ўжо выехала з раёна. Яны былі ў двух кварталах ад іх, спрабуючы выбрацца на шашу, перш чым хто-небудзь паспее рушыць за імі. Джэйк ускочыў у другую машыну з афіцэрам Шэрманам і ўзляцеў.
  «З дзецьмі ўсё ў парадку, лейтэнант», — сказаў Шэрман.
  У сваёй машыне Джэйк пастаянна правяраў люстэрка задняга віду, каб пераканацца, што за імі не сочаць. Ён заклікаў падмацаваць Луі і Бэроўза і спадзяваўся, што гэта прыйдзе своечасова.
  * * * *
  Сэрца Луі калацілася ў грудзях, вены сціскаліся, калі гукі разносіліся ў вушах. Божа, ён жадаў, каб гэта запаволілася. Паглядзеўшы на пасажырскае сядзенне, ён паглядзеў на Бераўза і з палёгкай уздыхнуў, калі ўбачыў, што з дзіцем усё ў парадку. Спатрэбілася некалькі імгненняў, каб перавесці дыханне. Ён выкарыстаў абаронены канал, да якога яны былі прызначаны для аперацыі, і паведаміў Макгуайру пра іх статус. Яго падмацаванне прыбыло. Пачалі прачэсваць вуліцы ў пошуках кіроўцы і стралка. Луі не размаўляў з Джэйкам. Яны загадзя дамовіліся аб захаванні радыёмаўчання, каб гарантаваць бяспеку сведкі і яе дзяцей. Гадзіна здавалася вечнасцю, але гэта быў дамоўлены час. Госпадзе, ён спадзяваўся, што з Джэйкам усё ў парадку.
  Час цягнуўся для Луі. Ад хвіліны да гадзіны ён набіраў нумар аператыўнай камеры. «Гэй, усё ў парадку?» Луі не называў ніякіх імёнаў.
  «Так, усё нармальна. Няма пашкоджанняў ?» - спытаў Джэйк.
  «Нічога, але яны ўцяклі. Зараз прачэсваем наваколле. Не чакайце, што мы іх знойдзем, калі іх хтосьці не аддасць».
  * * * *
  Пачаўся дробны дожджык. Джэйк паклаў слухаўку Луі, калі той патруляваў вакол дома. Адрэналін яшчэ не прыйшоў у норму. На палубе за акном сталовай ён сядзеў і слухаў, як Бэрк і спецыяльны агент Франклін расказваюць місіс Дарсі праграму. Яны сказалі ёй, што пераезд дае сям'і новы бяспечны старт, куды б яна ні хацела, з грашыма ў кішэні і добрым суседствам для яе дзяцей. Тэлефон у кішэні завібраваў.
  «Кэрынгтан».
  «Джэйк, я думаў, ты хацеў бы ведаць, што просьба Сполдынга аб правядзенні аналізу ДНК ухвалена. Яны бяруць пробы дзесьці на гэтым тыдні », — сказаў Макгуайр.
  Дрэнны час , падумаў ён. Джэйк паклаў трубку Шамусу. Ён будзе там для збору і дастаўкі ўзору. Вы маглі прайсці месяцы, калі нічога сур'ёзнага не здарылася, а потым вы атрымалі такія тыдні, як гэты: дзве смерці, адна шалёная сука, якая пераследуе яго і Мію, інфармацыя, якая можа прывесці да арышту па халоднай справе, і нехта, які прымушае яго да твару яго дэманы.
  Яго думкі вярнуліся да ўчорашняй размовы з Міяй.
  Ён уладкаваўся на канапе, падняў ногі на часопісны столік і набраў нумар Міі. «Гэй, што адбываецца?» Яе ваганні прымусілі яго сесці . «Мія?»
  «Джэйк, калі я вярнуўся дадому, на пад'ездзе ляжаў пакет. Я быў скунсам».
  Дрыжыкі ў яе голасе знясілілі яго.
  «Мія, была запіска?»
  «Не».
  «Вы выклікалі міліцыю?»
  «Не, я быў упэўнены, што гэта дзеці валтузняць, пакуль не падумаў пра гэта».
  «Што вы з ім зрабілі?»
  «Я выкінуў яго ў смеццевы бак».
  «Міа, патэлефануй у міліцыю, каб яна забрала яго».
  «Ты страшэнна тэлефануеш мне, Джэйк».
  «Мія, выклікай паліцыю. Можа аказацца, што гэта дзеці, але давайце лепш перастрахавацца, чым шкадаваць. Добра?»
  «Добра».
  Прыехала міліцыя, забрала яго і паведаміла ёй, што яна мае рацыю. Гэта быў мёртвы скунс з перарэзаным горлам.
  Першая думка Джэйка была, што гэта павінна быць Хлоя Вагнер. Але нешта непакоіла Джэйка ў адпраўніку. Хлоя была б настолькі дурной, каб пакласці яго туды ў той жа дзень, калі атрымала пісьмовае папярэджанне трымацца далей? Ім давядзецца пачакаць справаздач з лабараторыі, каб даведацца, ці ёсць валакна або цвёрдыя доказы, якія звязваюць гэта з ёй.
  Чорт вазьмі, яму не патрэбна была яшчэ адна перашкода ў адносінах з Міяй. Было б цудам, калі б яны ўсё гэта перажылі. Ён любіў сваю працу, але яна ўскладняла яго асабістае жыццё.
  Бэрк перапыніў яго думкі. — Лейтэнант, не маглі б вы запусціць мяне?
  « Што здарылася, Эл?»
  «Яна хоча пагаварыць з маім босам», — з усмешкай сказаў Берк.
  «Чаму ?» - спытаў Джэйк.
  «Ёй цяжка ўсё гэта перажыць. Вось рашучая справа». Берк тузануў штаны. «Яе стары ў турме ў Нью-Ёрку. Яна хоча, каб ён ведаў, што яны тут».
  «Выдатна», - сказаў Джэйк, заходзячы ў дом. «Спадарыня Дарсі, ты памятаеш мяне?»
  «Так». Яна хадзіла, бесперапынна рухаючы рукамі, калыхаючы валасы ў старой сталовай.
  «Калі ласка, сядайце і трымайцеся далей ад вокнаў. Я прайду гэта яшчэ раз». Джэйк пачакаў, пакуль яна села і паглядзела на хлопца з ФБР, атрымаўшы кіўок гаварыць. «Зараз нельга нікога апавяшчаць. Калі вы вырашылі прыняць удзел у праграме абароны сведак, вы не можаце нікому ведаць, дзе вы знаходзіцеся. Я маю на ўвазе нікога. Калі вы хочаце быць з бацькам дзяцей, мы паглядзім, ці можна яго перасяліць з вамі. Забраўшы вас з кватэры сёння, мы не можам дазволіць вам і дзецям вярнуцца туды. Больш за суткі не пратрымаешся». Джэйк спыніўся, каб перавесці дух, і паглядзеў на Дарсі. Эні здрыганулася, стрымліваючы слёзы. Але ў дзяцей была моцная маці. Яна б пераканалася, што яны выжылі. Гэта была яго праца - бачыць, што яны зрабілі.
  «Спадарыня Дарсі, Эні, ты не можаш паверыць, што Спайк пакінуў цябе і дзяцей жывымі?» Джэйк глядзеў ёй у вочы, задаючы пытанне.
  - Я не збіралася нічога казаць, - прашаптала яна.
  «Ён зрабіў вам гэтыя сінякі?»
  «Так».
  «Ён зрабіў што-небудзь яшчэ?»
  «Так». Яна пачала плакаць - слёзы цяклі па яе твары, калі яна падняла руку, каб схаваць свой сорам.
  Пяшчотнымі рукамі Джэйк адвёў яе ад яе твару. «Няма вам прычын саромецца. Ён прымусіў сябе да вас. Дэтэктывы Берк і Краўс паклапоцяцца пра тое, каб ён заплаціў за ўсё, што зрабіў вам і Арланда. Добра?»
  «Ніхто раней не мог дакрануцца да яго. Чаму вы ўпэўнены, што можаце?»
  «Вы павінны дапамагчы паставіць Спайка там, дзе яму належыць. Гэты афіцэр - Кейтлін Мос. Яна спецыялізуецца на кансультаванні па пытаннях сэксуальнага гвалту. Яна застанецца з вамі і дзецьмі. Пагавары з ёй, яна дапаможа. Ёсць іншыя афіцэры, якія кругласутачна назіраюць за вамі. Дэтэктывы Берк і Краўс будуць патруляваць як унутры, так і звонку ў розны час. Абяцаю, мы захаваем цябе і дзяцей». Джэйк узяў адну з яе рук, падняў падбародак, каб паглядзець ёй у вочы. «Трымай галаву, Эні. Я ведаю, што вы зробіце ўсё неабходнае, каб абараніць сваіх дзяцей».
  «Дзякуй».
  «Праз дзень-два вы апынецеся пад вартай ФБР. У гэтага спецыяльнага агента ёсць людзі, якія патрулююць лес дзеля вашай бяспекі. Ён будзе тваім лепшым сябрам, пакуль ты не ўладкуешся ».
  Дарсі выйшаў з пакоя, каб знайсці дзяцей.
  «Ведаеш, Джэйк, ты мог бы быць дарадцам». Кейтлін усміхнулася.
  «Не, дзякуй. Я б забіў сволачы. Я не мог змагацца з гэтым дзень за днём. Яны так шмат забіраюць у жанчын».
  Акрываўленае цела, якое самотна ляжала на стале ў моргу і разбітае, ускочыла ў яго думкі. Ён кашлянуў сабе ў руку, памасіраваў лоб, каб палегчыць памяць, і накіраваўся яшчэ раз азірнуцца. Калі ён злавіў Спайка, ён даў яму некалькі каламбураў за Эні.
  OceanofPDF.com
  Раздзел 16
  Ордэр на дастаўку Хлоі для фармальнага допыту быў атрыманы, калі яны былі ў полі падчас аперацыі Берка. Джэйк паглядзеў на гадзіннік — чатыры гадзіны дня. Ён меркаваў, што яны зловяць яе, калі яна выйдзе з працы ў пяць. Жанчына-афіцэр ехала за імі ў патрульнай машыне і чакала разам з імі, пакуль Хлоя выйдзе з працы. Ён прыпаркаваўся як мага бліжэй да яе аўтамабіля ў надзеі пазбегнуць сцэны. Праз паўгадзіны ён заўважыў яе, якая выходзіла з дзвярэй будынка. Хлоя спяшалася да сваёй «Хонды» ў сінім плашчы з капюшонам, які закрываў галаву. Калі яна наблізілася да яго, Джэйк вылез з машыны і стаў каля яе, чакаючы, перш чым ён падыдзе да яе. Пайшоў дробны дождж, і вільгаць прасачылася ў яго вопратку, прамарозіўшы яго да касцей. «Што здарылася?» - спытала Хлоя, гледзячы на яго, калі спынілася перад ім.
  «Хлоя Вагнер, была выяўленая інфармацыя па справе аб забойстве вашай сястры. Я збіраюся папрасіць вас суправаджаць гэтага афіцэра ў пастарунак для афіцыйнага допыту».
  Луі выйшаў з машыны і пайшоў злева ад Хлоі. Яна паглядзела на Луі, потым зноў на Джэйка.
  «Пра што ты гаворыш? Я не забіваў сваю сястру, і ты гэта ведаеш. Ты робіш гэта таму, што я пераследваў Мію. Нікуды не дзенешся». Хлоя пачала лаяцца ў сваіх лёгкіх.
  «Вельмі шмат, каб не стварыць сцэну» , — падумаў Джэйк.
  «Хлоя, я збіраюся зачытаць табе твае правы. Пасля вас на вакзал правядзе гэтая супрацоўніца». Джэйк прачытаў яе правы Міранды.
  «Ці разумееце вы гэтыя правы, як яны вам былі растлумачаны ?» — спытаў ён.
  У іх было дастаткова доказаў, пярсцёнак, яе супярэчлівыя адносіны з сястрой, заявы бацькі і яе месцазнаходжанне ў момант забойства - хаця большасць з іх была ўскоснай, гэта дало б яму час знайсці больш. У глыбіні душы інтуіцыя падказала яму, што гэта не яна. Але пярсцёнак яго турбаваў.
  «Што, я выглядаю дурным? Вядома, я разумею свае правы. Гэта яшчэ не скончана, Джэйк. Я дакажу, што ты мяне падставіў, таму што ты больш не хацеў са мной сустракацца », - закрычала яна.
  Ідучы па тонкай лініі, ён вырашыў не надзяваць на яе кайданкі . Вялікая памылка.
  Яна кінулася на яго, падрапаўшы яму шчаку, баразёнкі яе пазногцяў пакінулі пасля сябе паленне. І на гэтым яна не спынілася. Хлоя ўдарыла яго нагой па галёнцы, прама па адчувальнай вобласці косці. Яшчэ не скончыўшы, яна ўкусіла яго. Джэйк ачуняў дастаткова, каб дапамагчы жанчыне-афіцэру надзець на яе кайданкі. Луі стаяў побач, паклаўшы рукі на пісталет і грымучы на твары.
  Яна падняла рукі ў кайданках і злосна ўсміхнулася. «Вярнуць успаміны, Джэйк?»
  Афіцэр запіхнуў Хлою ў патрульную машыну і паехаў
  * * * *
  «Я не пазнаў патрульнага, а вы ?» - спытаў Джэйк.
  «Так».
  «Хто яна была?»
  - Тара Джонс, - адказаў Луі.
  «Яна мне спадабалася».
  «Я таксама. Яна добра спраўлялася з Хлояй. Мы не бярэм у яе інтэрв'ю адразу?»
  «Не, я хачу, каб яна трохі пасядзела, патушылася і абдумала свае дзеянні. Калі я буду ў парадку і гатовы, мы возьмем яе. Яна не будзе такой спакойнай і не будзе так кантраляваць сябе, як я ў мінулы раз, - сказаў Джэйк.
  Вярнуўшыся на вакзал, Луі не мог не заўважыць халодны позірк у вачах Джэйка — ён вырашыў, што ім патрэбна трэцяя асоба, каб стаць сведкам інтэрв'ю. «Джэйк, я збіраюся падцягнуць Берка. Чаму ты не глядзіш са шкла?»
  «Не, я пад кантролем, Луі. Нам патэлефанавалі яшчэ да таго, як вы прызначылі інтэрв'ю з дзяўчынай Дрэйкам, так ?» - спытаў Джэйк.
  «Так, вы ўсё яшчэ хочаце ўзяць у яе інтэрв'ю?»
  «Так, я ўсё яшчэ хачу пагаварыць з Краўсам і Браўнам. Нешта не так з яе адказамі. Калі Хлоя і зрабіла гэта, то яна зрабіла гэта не адна. О, я таксама хачу паўторна ўзяць інтэрв'ю ў былога хлопца Марка Кавілы. Мы можам утрымліваць Хлою да сарака васьмі гадзін. Складзіце свае пытанні на выпадак, калі яна найме адваката».
  «Што вы маеце на ўвазе, калі? У яе быў пярсцёнак».
  «Не, не рабіла. Джо знайшоў яго ў пакоі Шэнны, а не ў пакоі Хлоі ці на ёй асабіста. Гэта не значыць, што яна ім валодала. Вы сказалі мне быць адкрытым. Цяпер я скажу вам тое ж самае. Калі мы закрыем гэтую рэч, я не хачу, каб доказы вярнуліся, каб укусіць нас за азадак. Мы звязваем усе незанятыя канцы, зразумела?»
  «Я зразумеў. Я запланую астатняе на заўтра , - сказаў Луі.
  Ён думаў, што Джэйк занадта асцярожны, але ён быў босам. Калі ён павярнуўся, каб пакінуць кабінет, Джаке спыніў яго.
  «У вас на сталах ёсць што-небудзь для парэзаў? Гэта сука балюча». Джэйк сядзеў за сваім сталом і глядзеў на твар.
  «Так, я. Вам трэба было адразу надзець на яе кайданкі. Чалавечыя ўкусы і драпіны — гэта самае страшнае».
  «Заднім ходам гэта цудоўна, Луі. Дайце мне дэзінфікуе сродак?»
  «Сёння ветэрынар зачыняецца ў шэсць вечара, мы будзем скарачаць яго бліжэй. Ці павінен я сказаць доктару, каб ён пакінуў Houston на ноч?»
  «Паспрабуем даехаць, але ніякіх абяцанняў. Інтэрв'ю можа доўжыцца дзесяць хвілін або дзесяць гадзін».
  У Джэйка зазваніў тэлефон, калі Луі выйшаў з кабінета. - Лейтэнант Кэрынгтан , - адказаў ён.
  «Гэта Шамус. Заходзьце ў мой кабінет».
  Капітан уручыў Джэйку ліст паперы з вынікамі экзамену на сяржанта, і вось, Луі заняў дваццаць першае месца з сямідзесяці пяці.
  «Дзякуй Богу. Калі ты яму скажаш?»
  «Цяпер ты яго лейтэнант, Джэйк, ты атрымліваеш гонар». Шамус усміхнуўся.
  «Дзякуй. Я зраблю гэта зараз, перш чым мы возьмем інтэрв'ю ў Хлоі Вагнер».
  «Я думаў, вы бралі ў яе інтэрв'ю ў панядзелак. Яна ўсё яшчэ пераследуе цябе?»
  «Не, мы яе прывялі на афіцыйную гутарку і трымаем па падазрэнні ў забойстве. Ёсць некалькі рэчаў, якія мне трэба высветліць, перш чым браць з яе плату. У вас будзе мая справаздача сёння вечарам. Я адпраўлю яго на вашу службовую і хатнюю электронную пошту». Ён звярнуў увагу на Шамуса запытальным позіркам. «Яе бацька спрабаваў забіць пярсцёнак, які заўсёды насіла ахвяра. Сказаў, што знайшоў гэта ў пакоі Шэнны. Ён таксама сказаў, што акрамя яго самога, яго жонкі і Хлоі ніхто больш не меў доступу ў пакой. Але справа ў тым, што хто заўгодна мог яго там пакласці. За апошнія тры месяцы ў іх былі іншыя наведвальнікі. Хто скажа, што не паклалі? Я разумею, што Мэрыл і нават Кавіла наведвалі бацькоў пасля смерці Шэнны. Мы не спыняемся на дасягнутым. Заявы лепшай сяброўкі Шаны Вагнер, Мэрыл Дрэйк, былі супярэчлівымі, змяніўшы тое, што яна сказала спачатку Краўсу і Браўну, а праз чатыры дні мне і Луі. Заўтра цягнем яе разам з былым хлопцам». Ён выстройваў кавалкі ў сваёй аб'яве, калі казаў.
  Яму трэба было пакрыць усе свае падставы, калі ён планаваў атрымаць судзімасць.
  «Я хачу, каб вы тут кіраваліся правіламі», - строгім тонам сказаў Макгуайр.
  «Не хвалюйся. Гэта не мае нічога агульнага з інцыдэнтам сачэння, - сказаў Джэйк праз плячо, калі выйшаў. Ён пазначыў Луі па дарозе ў офіс.
  «Я прызначыў інтэрв'ю Дрэйка на заўтра раніцу ў дзесяць гадзін», - паведаміў яму Луі. «Кавіла можа дабрацца да дзвюх гадзін. Ён працуе паўдня па суботах. Мы цяпер бярэм інтэрв'ю ў Хлоі?»
  «Не, мне трэба, каб вы зайшлі ў мой кабінет і селі». Джэйк захаваў заклапочаны выгляд. Луі вырашыў стаяць.
  «Што цяпер ?» - спытаў Луі.
  «Мне паведамілі, што вы здалі экзамен на сяржанта на выдатна. Вы дваццаць першы з сямідзесяці пяці прэтэндэнтаў. Яны павышаюць трыццаць дэтэктываў да сяржантаў. Віншую, Луі, ты гэтага заслужыў». Джэйк працягнуў руку, моцна схапіў Луі і пацягнуў яго ў мядзведжыя абдымкі.
  «Не псуйце мае адбіўныя, Джэйк. Ты што, сраеш са мной?»
  - Так, сяржант, - сказаў Джэйк, карыстаючыся сваім новым званнем.
  «Божа мой, я павінен патэлефанаваць Сафіі. Яна не паверыць». Ён павярнуўся і пабег да свайго стала. Ён ледзь не спатыкнуўся, павярнуўшыся да Джэйка. «Гэй. Гэта несправядліва. Мы не можам святкаваць так хутка пасля вашага. Сафія заб'е нас абодвух».
  «О так, яна б. Ідзі, патэлефануй ёй. Хлоя можа пачакаць, ёй будзе добра»
  * * * *
  Мія ўзяла асабісты дзень, каб расслабіцца пасля вар'яцкага тыдня. Пісанне заўсёды ачышчала яе розум. Яна была настолькі разгубленая ўчорашнім здарэннем, што забылася ператэлефанаваць сваёй сяброўцы Пайпер да сённяшняй раніцы. Яна планавала, што сёння яны паабедаюць у горадзе. Надзень капялюш спагады, Міа, Пайпер патрэбна старэйшая, каб паплакаць.
  Мія ніколі не разумела, як можна дараваць каханаму або мужу нявернасць. Гэта была найвялікшая здрада. Такім жа чынам Барт здрадзіў ёй. Ён стварыў у яе праблемы з даверам - псіхолаг у ёй ведаў прычыну яе страху перад абавязацельствамі, але жанчына не магла дараваць або абмінуць гэта. З таго часу, як яна пачала сустракацца з Джэйкам, у яе галаве былі хлуслівыя і падманныя паводзіны Барта. Ці можна было давяраць Джэйку? Ці быў бы ён верным?
  Апоўдні апоўдні яна дабралася да The Eatery, яна азірнулася ў пошуках Пайпер. Заўважыўшы яе ў адной з кабінак, Міа слізганула на сядзенне насупраць сяброўкі. Не чакаючы прывітання, Пайпер пачала гаварыць, а Мія слухала, аглядаючы рэстаран. Месца мела вясковую атмасферу з бронзавымі пеўнямі, якія віселі на блакітна-белых шпалерах з кветкамі. Што яшчэ больш важна, ежа была добрай. Зноў звярнуўшы ўвагу на Пайпер, ёй было незразумела, спрабавала Пайпер пераканаць сябе ці Мію ў вартасці Дэрыла.
  «Нельга выкідваць дзіця разам з вадой, - сказала Пайпер паміж хмызнякамі.
  Мія заўсёды лічыла, што гэта самае дурное выказванне ў свеце. Яна разумела, што Пайпер баіцца быць адной у яе ўзросце.
  Дэрыл і Пайпер пражылі ў шлюбе дваццаць гадоў, і на мінулым тыдні яна злавіла сволач, які здраджваў ёй з дваццацідвухгадовай жанчынай. Мія не ведала, куды і на каго накіраваць свой гнеў — на Дэрыла ці на Пайпер. Пайпер сказала, што ніколі не сутыкалася з ім, тым самым падмацоўваючы яго дрэнныя паводзіны.
  Яна старанна падбірала словы. «Ён здрадзіў самаму святому даверу. Хіба ён не абяцаў перад Богам і сям'ёй, што будзе шанаваць, любіць і шанаваць цябе?»
  Пасля гэтага я не магла застацца ў шлюбе, я ўвесь час глядзела на яго — думала, ці не парушыў ён зноў свае абяцанні. Я ніколі не мог давяраць чалавеку, які падманвае. Падман Барта з'яўляецца прычынай таго, што я разарваў з ім у першую чаргу. Але Пайпер - гэта не я. Тым не менш, я не разумею, як Пайпер захоча застацца замужам за Дэрылам.
  - Ён табе ніколі не падабаўся, - сказала Пайпер, пералічваючы свае думкі.
  «Гэта няпраўда. Я яму ніколі не давяраў. Ён заўсёды фліртуе з кожнай жанчынай у пакоі».
  «Вельмі прыемна, дзякуй, Мія». Пайпер змахнула слёзы, якія цяклі па яе твары, перабіраючыся праз сядзенне.
  «Пачакайце... Я хачу, каб вы паглядзелі на гэта з усіх бакоў. Чаму вы да яго ставіцеся лёгка? Ці можаце вы зноў давяраць яму? Вы хочаце заняцца з ім каханнем пасля таго, як ён быў з іншай жанчынай? На ўсё трэба глядзець глыбока. Затым яшчэ раз спытаеце сябе, ці можаце вы жыць з гэтым і яго дзеяннямі. Я не хачу, каб ты быў ахвярай. Ты даруеш яму, таму што не хочаш заставацца адной у сорак два?» Мія скончыла, паглядзела вачыма Пайпер на разуменне.
  «Я не ведаю. Мне трэба падумаць пра сям'ю. Я дваццаць тры гады не працаваў па-за домам. Як я выжыву? У мяне дваццаць фунтаў лішняга вагі. Хто хацеў бы сустракацца са мной? Паглядзі на сябе. Табе трыццаць адзін год, ты цудоўная, і ты амаль не сустракаешся, таму што ведаеш, што там няма нічога, акрамя смецця — мужчыны, якія жадаюць бясплатнага сэксу без аніякіх абавязкаў. Я не хачу весці свабодны лад жыцця. Усё, што я хачу, гэта захаванне маёй сям'і , - сказала Пайпер.
  Мія вельмі спачувала Пайпер і яе страхам. Яна зачэрпнула лыжку шакаладнага марозіва, спыніўшыся, сабраўшыся з думкамі. У цішыні слёзы працягвалі цячы па твары Пайпер. Пайпер змахнула іх, пакуль ела свой любімы замарожаны ласунак.
  Мія парушыла маўчанне. «Я кахаю цябе, Пайпер. Я не хачу бачыць цябе пакрыўджаным або выкарыстаным. Я падтрымаю любое ваша рашэнне. У вас ёсць выбар. Калі ласка, уважліва паглядзіце на ўсё, перш чым прыняць рашэнне. Ставіце пад сумнеў усё. Такім чынам, у рэшце рэшт, вы будзеце мірыцца са сваім рашэннем, якім бы яно ні было. Вы прыгожая жанчына. Вага нічога не значыць. Калі вы хочаце адносін, вы іх знойдзеце. Я не хачу, каб ты ні з чым спяшаўся. Але перш чым прыняць рашэнне, магчыма, вам з Дэрылам варта схадзіць у шлюбную кансультацыю , - сказала Мія.
  «О, ён ніколі не пайшоў бы». Піпэр адвёў позірк.
  «Спытайце яго, паглядзіце, што ён скажа. Чаго ты баішся?» - спытала Мія, ненавідзячы, што Пайпер была ахвярай і не магла ўзяць пад кантроль сваё жыццё.
  «Вось ён мяне і пакіне », - сказала Пайпер.
  Цяжкія рыданні вырваліся з горла Пайпер, калі яна заплакала мацней. Увесь рэстаран глядзеў у іх бок. Пайпер адвярнулася ад свайго марозіва і выцягнула сурвэтку з кашалька, высмаркаўшыся. «Гэта так дрэнна?» - спытала яна, падняўшы руку, калі Пайпер паспрабавала абараніць Дэрыла. «Няўжо ты так баішся застацца адна, Пайпер, што дазволіла б камусьці пахадзіць па табе? Ты адна з самых моцных жанчын, якіх я ведаю. Вы вельмі добра выхоўвалі сваіх дзяцей. Вы валанцёрыце ў дзіцячых школах і царкве. Ты лепшы сябар, якога чалавек можа прасіць. Калі камусьці патрэбна падтрымка, вы першы прапануеце дапамогу. Ты падарунак для тых з нас, хто цябе ведае і любіць». Мія скончыла з усмешкай.
  «Я не ведаю, як адказаць». Пайпер упершыню ўсміхнулася .
  «Я маю на ўвазе ўсё, што кажу».
  « Я ведаю, што ты».
  «Чым вы заўсёды марылі заняцца, калі дзеці выраслі і самі па сабе?» - спытала Мія, змяніўшы тактыку.
  «Я заўсёды хацеў вярнуцца ў школу. Я люблю дызайн інтэр'еру. О, і я хачу браць урокі гульні на фартэпіяна. Дурны, га ?» Яна засмяялася.
  «Не, гэта не так. Давайце пасля абеду пойдзем у грамадскі каледж, возьмем брашуры на наступны семестр. Мы праверым навучальны план і паглядзім, ці спадабаецца вам што-небудзь. У пачатку, магчыма, вам варта правесці рэвізію курса. Аўдыт без першапачатковых выдаткаў дасць вам зразумець, падабаецца вам школа ці не...
  — перабіла яе Пайпер. «Вы кажаце мне пакінуць Дэрыла?»
  «Не, гэта залежыць ад вас. Ніхто іншы не можа вырашыць гэта за вас. Вам не трэба прымаць рашэнне сёння, заўтра ці нават на наступным тыдні. Гэта важнае рашэнне. Абдумайце ўсё, перш чым прыдумаць мінімальную колькасць. Зразумела?»
  «Я хачу, каб вы сказалі мне, што рабіць. Я паважаю ваша меркаванне. Калі ласка. Мне патрэбна дапамога, - маліла Пайпер.
  «Не, не трэба. Вам патрэбна падтрымка і сяброўства, якія я магу вам аказаць. У рэшце рэшт, гэта ваша жыццё. Вы выбіраеце, як вы хочаце жыць або каго вы хочаце любіць. Я буду побач, куды б ты ні пайшоў».
  «Я ведаю, што вы будзеце. Калі я застануся з ім, як ты будзеш ставіцца да Дэрыла?»
  «Гэтак жа, як я заўсёды ставіўся да яго. Ён твой муж, Пайпер. Я б не ставіў пад пагрозу ваш шлюб». Мія забрала чэк.
  * * * *
  , Джэйк хутка патэлефанаваў Міі .
  «Як справы сёння? Бачыш, я спачатку спытаў . Ён засмяяўся.
  «Цяжкі дзень. Як у вас?»
  «Тое самае, я раскажу вам пазней. Не так даўно мы затрымалі Хлою Вагнер па падазрэнні ў забойстве сваёй сястры. Я хачу , каб вы ведалі».
  «Вы жартуеце , праўда?»
  «Не. Калі вам лепш ператэлефанаваць?»
  «У любы час я буду працаваць дома». Яна гучала засмучана.
  OceanofPDF.com
  Раздзел 17
  Па дарозе ў пакой для допытаў Джэйк спытаў: «І што сказала Сафія?»
  «О, вы ведаеце. Як звычайна — яна хоча зладзіць яшчэ адну вечарыну. Я сказаў ёй, каб я спачатку заплаціў апошняе». Луі засмяяўся.
  Сафія ўскрыкнула ад радасці, калі ён сказаў ёй. Яе дакладныя словы выклікалі ўсмешку на яго твары - я буду чакаць цябе, Луі, з вялікай прыватнай вечарынкай на дваіх з вялікай колькасцю шампанскага. Я нават буду насіць чырвоны нумар, які ты падарыў мне на Каляды. Не, ён не дзяліўся.
  «Я ўпэўнены, што яна сказала больш».
  «Чаму ?» - спытаў Луі.
  «У цябе самая вялікая ўсмешка. Падумаўшы, калі ласка, не дзяліцеся. Я буду раўнаваць».
  Калі яны падышлі да дзвярэй, перайшоўшы ў рэжым інтэрв'ю, Луі адчыніў дзверы. Са змрочным выразам твару ён атуліў твар. Джэйк падзякаваў афіцэру ў пакоі для допытаў. Гэта быў крок CYA, каб яна была там. З улікам таго, як паводзіла сябе Хлоя, ён палічыў разумным прыкрыць сваю азадак на выпадак, калі Хлоя паспрабуе абвінаваціць яго ў сэксуальных дамаганнях.
  * * * *
  Першае, што заўважыў Джэйк, Хлоя не была адвакатам - альбо адважнасць, альбо глупства з яе боку.
  «Хлоя, давай пачнем», - сказаў Джэйк, займаючыся гэтым этапам інтэрв'ю.
  «Вы арыштавалі мяне за забойства, якое я не здзяйсняў, таму што вы не маглі кантраляваць свой член. Што ты чакаеш тут дасягнуць, Джэйк?»
  Не звяртаючы ўвагі на яе, Джэйк сказаў: «Мы не арыштоўвалі вас, мы ўзялі вас для допыту ў святле новых доказаў, выяўленых сёння, і мы трымаем вас, пакуль не зможам праверыць некаторыя рэчы, якія адносяцца да гэтых доказаў. Я перачытаю вам вашыя правы, запішу і здыму на відэа гэтае інтэрвію». Джэйк перачытаў права Міранды. «Ці разумееце вы свае правы?»
  «Як я ўжо казаў раней, лейтэнант, я не дурны. Вядома, я разумею свае правы. Паўтаруся, я не забіваў ні сястру, ні каго яшчэ. Ты мяне чуеш?»
  «Я чую цябе. Дазвольце мне запісаць, хто прысутнічае ў гэтым інтэрв'ю, перш чым рухацца далей». Джэйк прачытаў усю адпаведную інфармацыю ў дыктафон. Калі ён скончыў, ён спытаў: «Ці разумееце вы, што вас падазраюць у забойстве вашай сястры Шаны Вагнер?»
  «Так, я разумею свае чортавыя правы. Яшчэ раз кажу, я гэтага не рабіў. Чаму вы гэта робіце са мной?» Гаворачы, яна стукнула кулаком па стале .
  - працягваў Джэйк. «Наколькі мы разумеем , на дадзены момант вы адмовіліся ад свайго права на адваката ?»
  «Так». Разумеючы ўсю сур'ёзнасць свайго становішча, Хлоя адказала стрымана. Пра мяне , чорт вазьмі , падумаў ён.
  «Мы сёння тут, таму што пярсцёнак, які належыць вашай сястры Шанне, аказаўся ў яе пакоі, у доме, які вы дзеліце з бацькамі. Ведаеце, як яно туды трапіла?» Джэйк не зводзіў вачэй з яе твару. Ён шукаў прыкметныя прыкметы падману.
  «Не, я не ведаю».
  «Няма тлумачэнняў, Хлоя? Гэта быў бы час, каб расказаць пра сябе. Твае бацькі недастаткова перажылі ».
  «У іх ёсць, але вы можаце пытацца ўсё, што хочаце, і я ўсё роўна буду казаць вам тое ж самае кожны раз, калі вы пытаецеся. Я пярсцёнак туды не паклаў. Не ведаю, як туды трапіў пярсцёнак. Так, я хачу, каб гэта скончылася для маіх бацькоў і для мяне самога. Нам трэба жыць далей. Калі гэта эгаістычна з майго боку, няхай так і будзе», - сказала яна з запалам. «Мы з сястрой не заўсёды ладзілі, але я любіў яе. Любіў яе, Джэйк. Я б ніколі не пакрыўдзіў Шанну. Вы паняцця не маеце, кім была Шэнна. Вы нічога не даведаліся за ўвесь гэты час, што вы расследавалі яе справу. Ты прапусціў самы важны яе аспект, - сказала Хлоя, падняўшы брыво .
  «Што вы маеце на ўвазе?» – спытаў Луі, прымаючы на сябе пытанне.
  «Гэта значыць тое, што значыць. Вы ніколі не сумняваліся ў тым, што, на маю думку, павінен быць сцяг. Яна паціснула плячыма.
  «Недастаткова добра. Што гэта значыць?» — зноў спытаў Лу .
  «У вачах маіх бацькоў Шэнна была міс Гудзі, якая не зрабіла нічога дрэннага. Яна не была. Шанна жыла іншым ладам жыцця, чым мы. Яна была збянтэжаная сваёй сэксуальнасцю. Непасрэдна перад смерцю яна пачала эксперыментаваць, сустракаючыся з мужчынамі». Хлоя не стала ўдакладняць.
  «Калі ласка, раскажыце для запісу, што вы маеце на ўвазе пра яе лад жыцця». Джэйк зразумеў напрамак заявы Хлоі. Яму было цікава, у якую гульню ён гуляе.
  «Ой, Джэйк, я павінен гэта растлумачыць?» Яна памахала ах і ў паветры.
  Яе голас задрыжаў, а вочы напоўніліся слязьмі. Джэйк ігнараваў гэта як акт.
  «Так».
  Цішыня напоўніла пакой. Упершыню з таго часу, як ён яе ведаў, Хлоя выглядала замкнёнай, нават раскаянай. Апусціўшы галаву, яна адмовілася зірнуць на мяне і Джэйка вачыма.
  «Хлоя?»
  Яна падняла вочы, слёзы ліплі да яе павек. «Лесбіянка, Джэйк. Яна была лесбіянкай. А можа, яна была бісэксуалам. Шанна эксперыментавала як з мужчынамі, так і з жанчынамі. Яна была ў замяшанні».
  Яго раздражняла, што яна апусціцца да такога ўзроўню, паводзячы сябе так, быццам абараняе рэпутацыю сваёй сястры. Няўжо ў яе не было межаў? Ні разу за апошнія некалькі месяцаў ніхто нават не намякаў, што Шанна гуляла за абедзве каманды, а нават калі і гуляла, то якое гэта мела значэнне?
  «Няма нічога дрэннага ў тым, каб быць геем. Адносіны да гэтага змяніліся. Але ва ўсіх нашых інтэрв'ю ніхто ні разу не намякаў на тое, што яна бісэксуальнасць. Чаму вы кажаце, што не ?» - спытаў Джэйк.
  «Вялікі даследчык прапусціў важную інфармацыю!» Яна выкінула рукі, здзекуючыся з яго. «Я ў шоку. Адносіны тут, у Уілксберы, не змяніліся. У дзелавым свеце Шэнну не ўзялі б на працу, калі б яна выстаўляла гэта напаказ. Акрамя таго, яна ніколі б не расчаравала нашых бацькоў. Таму яна ніколі не афішавала сябе. Мы не ўвесь час ладзілі, але ў асноўным спрачаліся на адну тэму».
  «Які прадмет?»
  «Мы змагаліся за яе выбар партнёраў».
  « Хто яны былі?»
  «Яе сяброўка Мэрыл, калі вы спытаеце мяне, ёсць адна злосная сука. Яна думала, што валодае Шэннай. Яна звар'яцела кожны раз, калі Шанна сустракалася з хлопцам. Я б сказаў, што яна нават ненавідзела Марка Кавілу».
  «Ці сустракалася яна з кім-небудзь яшчэ ?» - спытаў Луі.
  «Адна ці дзве дзяўчынкі ў школе, пакуль гэта не стала праблемай. Дзяўчаты, як я зразумеў, засталіся сябрамі».
  «Хто былі y?» - спытаў Джэйк.
  Перш чым Хлоя паспела адказаць, ён кінуў яшчэ адно пытанне: «Чаму вы не сказалі нам гэтага ў пачатку расследавання? Чаму цяпер?» У галаве Джэйка ўсё круцілася вакол гэтай заявы.
  «Я не хацеў, каб вы навешвалі на яе цэтлік — адсуньце справу ў бок. Больш важна, я не хацеў, каб нашы бацькі даведаліся. Я ніколі не думаў, што гэта стала прычынай яе смерці, але цяпер я не ўпэўнены ". Хлоя пачала плакаць.
  Джэйк не адчуваў да яе сімпатыі. «Хлоя, твой бацька лічыць, што ты паклала пярсцёнак у пакой Шэнны».
  - Я ведаю, - прашаптала яна.
  «Вы?» Луі працягнуў яму сурвэткі.
  Афіцэр Джонс працягваў стаяць у дзвярах. Яе твар пазбаўлены выразу.
  «Не, не рабіў. Джэйк, калі ласка, паглядзі на мяне. Так, я часам звар'яцею. Але я не забіваў сваю сястру. Я не клала туды пярсцёнак, - сказала яна, молячы яго зразумець.
  «Хто зрабіў п?» - спытаў Джэйк.
  «Я не ведаю. Чаму б вам не спытаць Мэрыл? Яна была на мінулым тыдні ў гасцях у маіх бацькоў. Яна падышла да маёй маці. Мама сказала мне, што Мэрыл хацела некаторы час патусавацца ў пакоі Шанны, таму што сумавала па ёй. Мама палічыла гэта дзіўным. Яна лічыць Мэрыл мілым чалавекам». Хлоя сказала з агідай.
  «Табе не падабаецца Мэрыл ?» - спытаў Луі.
  «Не, я ненавіджу, як яна кантралявала Шанну. Пачалося гэта з іх знаёмства ў першым класе. Большасць нашых баёў былі пра Мэрыл».
  «У які дзень яна наведала вашу маці ?» - сказаў Джэйк.
  «Я не ўпэўнены. Трэба спытаць у маёй маці».
  «Ці будзе яна памятаць ?» - спытаў Луі.
  «О так, яна любіла адцягваць увагу і Мэрыл». Хлоя паглядзела ўдалячынь.
  «Ці бачылі вы сваю сястру ў тую ноч, калі яна знікла ?» - спытаў Луі.
  «Не. Я бачыў яе ў чацвер вечарам. Я сказаў вам у сваім першапачатковым інтэрв'ю і зноў у іншых нашых інтэрв'ю. Я зайшоў да яе ў інтэрнат у чацвер. Мама прыгатавала Шэнне ежу, якую хацела, каб я ёй аднёс. Пасля таго, як я кінуў яго, мы пайшлі да Макдональдс, каб перакусіць. Шэна настаяла на тым, каб зрабіць гэта рана ўвечары, таму што ёй трэба рыхтавацца да іспыту на наступную раніцу. Больш я яе ніколі не бачыў». Джэйк убачыў, як Хлоя згубілася ў памяці сваёй сястры.
  Ён двойчы адкашляўся, перш чым Хлоя падняла на яго вочы. «У гэты час мы збіраемся разарвацца». Яны з Луі выйшлі. Ён паказаў афіцэру Джонсу ісці за ім. «Афіцэр Джонс, спадарыня Вагнер можа заставацца ў гэтым пакоі, пакуль мы не вернемся. З вашым сяржантам гэта будзе праблема ?»
  «Не, сэр», — адказаў афіцэр Джонс.
  Ён вярнуўся разам з Джонсам. «Гэта інтэрв'ю скончылася. Зараз сем дваццаць пяць вечара восьмага мая. Гэта інтэрв'ю будзе працягнута пазней».
  Яны з Луі пакінулі пакой для допытаў. Луі пачаў гаварыць. Джэйк падняў руку. «Не, пакуль мы не апынемся ў маім офісе».
  апынуліся ў яго кабінеце, Луі ўвайшоў.
  «Я не ведаю, у што верыць. Заўтра ў нас інтэрв'ю з Мэрыл і Маркам. Мы пачакаем, пакуль мы завершым іх усе, перш чым прыняць рашэнне. Тым часам я хачу ўдакладніць у маці Хлоі, што Мэрыл сапраўды наведвала яе на мінулым тыдні. Дзіўна, што праз тыдзень пасля візіту Мэрыл з'яўляецца пярсцёнак. А можа, Хлоя чакала ідэальнай магчымасці схаваць пярсцёнак. Або Мэрыл пасадзіла яго, калі была ў гасцях на мінулым тыдні. Гэта можа пайсці ў любы бок. Ён па-ранейшаму паказвае на Хлою за ўтойванне адпаведнай інфармацыі. Магчыма, яна спадзявалася, што гэта выявіцца, калі бацькі прыбяруць пакой Шэнны і аддадуць яе ёй. Большасць бацькоў ведаюць, што іх дзеці і яе бацька сумняваліся, калі мы спыталі яго. Вы павінны задацца пытаннем, чаму. Што вы думаеце?»
  «Я не ведаю. Можа быць, Мэрыл гуляе іх адзін супраць аднаго? Яна сказала, што лічыць іх больш сваімі бацькамі, чым сваімі. З якой мэтай, я не ведаю». Луі пачухаў галаву.
  «Я ведаю, што гэта звядзе цябе з розуму, Луі, але я не хачу трымаць яе ўсю ноч». Джэйк глядзеў, як яго словы сядаюць. Маліўся, каб Луі прыйшоў на борт.
  «Ты што, звар'яцеў? Вядома, гэта звядзе мяне з розуму. Пасля ўсіх праблем, праз якія мы прайшлі, каб атрымаць пракляты ордэр. Якая тут у вас логіка?» Луі паглядзеў на Джэйка так, нібы ён яго згубіў.
  «Я кінуўся на стрэльбу. Ідзі наперад і скажы, што я табе гэта казаў. У мяне на патыліцы сумнеў. Я не хачу, каб яе зачынілі, калі яна гэтага не заслугоўвае. Патрымаем яе тут, пакуль паедзем да яе бацькоў. Паглядзіце, ці наведваў хто іх сёння ўвечары, ці тэлефанаваў хто на станцыю».
  «Хто мог патэлефанаваць?»
  «Пажывем — паглядзім. Я хачу пагаварыць з дыспетчарам перад ад'ездам. Мне таксама трэба пакінуць Шамусу галасавое паведамленне».
  Джэйк вярнуўся ў пакой для апытання, выклікаў афіцэра Джонс і даў ёй інструкцыі. Затым ён зайшоў паразмаўляць з Хлояй.
  «Хлоя, я збіраюся праверыць пару рэчаў у вашай гісторыі. Мы вернемся праз гадзіну ці каля таго. Магчыма, вы захочаце яшчэ раз падумаць, хочаце вы адваката ці не. Вы можаце пачакаць у гэтым пакоі з афіцэрам Джонсам або вярнуцца ў рэжым чакання. Што гэта будзе?»
  «Я пачакаю тут. Мне адвакат не патрэбны. Чаму ты добры?» Яе вочы напоўніліся падазрэннем, калі ён разглядаў яго.
  «Я не добры. Я грунтоўны і хачу растлумачыць некаторыя рэчы ў вашай заяве. Можа, і не давядзецца тут начаваць».
  - Я кажу праўду, Джэйк, - сказала яна з надзеяй.
  - Мы вернемся , - сказаў Джэйк.
  Выйшаўшы з пакоя, Джэйк паглядзеў на гадзіннік. «Чорт вазьмі, Луі, ветэрынар зачынены».
  OceanofPDF.com
  Раздзел 18
  Джэйк спыніўся ля сціплага жоўтага дома на ранча, пабудаванага ў васьмідзесятыя гады, да эры вялікіх каланіялаў. Тут быў добра дагледжаны газон, абрамлены кветкамі на першых стадыях цвіцення. Ён лічыў, што кветкі даюць надзею, і, магчыма, Вагнеры таксама. Дзверы адчыніліся раней, чым яны падняліся на верхнюю прыступку.
  - Лейтэнант, дэтэктыў, - сказаў Джо Вагнер з суровым выразам твару, загароджваючы дзвярны праём.
  «Прывітанне, Джо. Ці можам мы прыйсці ?» - спытаў Джэйк.
  «Я не хачу турбаваць сваю жонку. Ці можам мы пагаварыць тут?» Джо працягваў загароджваць дзвярны праём.
  «Не, Джо. Нам трэба пагаварыць з табой і Анна , - сказаў Джэйк.
  «Чаму? Ужо пасля васьмі гадзін. Гэта не можа чакаць? Я не хачу, каб вы яе засмуцілі, - абураўся ён. «Я больш не магу цярпець ні вашых пытанняў, ні вашых абвінавачванняў сёння , лейтэнант».
  - Прабачце, але гэта важна , - сказаў Джэйк.
  «Ісус, гэта ніколі не скончыцца?» Джо апусціў плечы.
  «Тое, што ніколі не скончыцца ?» - спытаў Луі.
  "Боль, падазрэнне - я не ведаю, усё". Ён працягнуў далоні ўгору.
  «Вы не пыталіся пра Хлою. Чаму ?» - спытаў Джэйк.
  «Чаму? Я не разумею».
  «Вы не хочаце ведаць, дзе яна?» - спытаў Луі, зноў падключыўшыся.
  «Пятніца ўвечары, яна выходзіць пасля працы з некаторымі дзяўчатамі».
  «Не, Джо, мы прывялі яе сёння вечарам пасля працы. Яна ўнізе ў пастарунку, яе дапытваюць». Джэйк сачыў за рэакцыяй Джо, адчуваючы шок і здзіўленне адначасова.
  «Мяне павінны былі паведаміць. Ёй патрэбны адвакат. Чаму яна не патэлефанавала?» Ён засыпаў іх пытаннямі. «Вы не можаце сказаць яе маці, што падазраяце Хлою. Гэта заб'е яе. Я ведаю, што я сказаў сёння. Я быў збянтэжаны. Але ў глыбіні душы я ведаю, што яна гэтага не рабіла. Яна не змагла». Ён іх збіў.
  "Тое, што мы павінны спытаць у вашай жонкі, вельмі важна", - сказаў Джэйк. «Ці былі ў вас госці сёння ці сёння ўвечары?»
  «Так».
  "Сусветная арганізацыя па ахове здароўя ?" - спытаў Луі.
  «Мэрыл Дрэйк зайшла. Яна сышла каля пяці хвілін таму. чаму? Ці будзе Хлоя дома сёння вечарам?»
  «Чаго не хацела Мэрыл ?» - спытаў Джэйк.
  "О, каб наведаць, яна сказала, што сумуе па нас ", - адказаў Джо.
  «Яна сядзела на мінулым тыдні?»
  «Так. Чаму?»
  «Яна заходзіла ў пакой Шанны дзеля чаго-небудзь ?» - спытаў Луі.
  «Ёй трэба было ляжаць. Чаму?» Джэйк працягваў ігнараваць пытанні Джо.
  «Як доўга яна прабыла ў мінулым тыдні ?» - спытаў Джэйк.
  «Я вярнуўся дадому пасля таго, як яна пабыла тут некаторы час. Яна завітала крыху больш за гадзіну. Візіт Мэрыл падняў настрой Анны».
  «Вы ведаеце, пра што яны гаварылі ?» - спытаў Луі.
  "Яна казала пра Шэнну, іх дзяцінства, як моцна яна нас любіла", - сказаў Джо.
  «Як моцна цябе кахала Шанна ?» - спытаў Джэйк.
  «Не, як яна, Мэрыл, любіла нас. Як яна заўсёды была б побач з намі. Чаму?»
  «Пойдзем у дом і пагаворым з тваёй жонкай». Джо адступіў. Джэйк накіраваў яго ў гасціную. Луі цягнуўся за імі.
  Калі яны ўтрох увайшлі ў пакой, Ганна спытала, перш чым падняць вочы: «Мэрыл нешта забылася , дарагая?»
  «Не, Ганна. Лейтэнант Кэрынгтан і дэтэктыў Раманэлі тут, - сказаў ён стрыманым голасам .
  «О? чаму? Прывітанне, лейтэнант, дэтэктыў, - сказала місіс Вагнер, падняўшы галаву, з акулярамі на носе.
  «Цяпер сяржант. Калі ласка, не ўставай , - сказаў Луі.
  «Чаму б вам не сесці і не растлумачыць, чаму вы тут?» Ганна склала рукі. Яе суставы пабялелі, калі яна падрыхтавалася выслухаць іх.
  «У нас ёсць да вас некалькі дадатковых пытанняў, калі вы не супраць?» Жанчына выглядала кволай. Джэйк не хацеў быць тым, хто штурхае яе праз край.
  Ганна кіўнула, паказваючы на крэслы.
  «Калі Мэрыл Дрэйк наведала вас на мінулым тыдні, пра што вы гаварылі? Як доўга яна прабыла?» Ён сядзеў у накормленым сінім крэслам.
  «Яна гаварыла пра Шанну, як заўсёды, і пра іх дзяцінства, якое для Мэрыл не было выдатным. Дзяўчаты часам біліся. Зразумела, потым заўсёды паміраліся, як дзеці. Бацькі Мэрыл - алкаголікі. Тут яна праводзіла шмат часу. Як і ўсе мы, яна сумуе па Шэнне». Сляза пралілася па чэку Ганны.
  «Што-небудзь яшчэ? Ці пыталася яна пра нешта канкрэтнае ?» — штурхнуў Джэйк.
  Місіс Вагнер задумалася на некалькі імгненняў. «Мэрыл спытала мяне, ці можа яна крыху паляжаць у пакоі Шэнны. Гэта была дзіўная просьба, якая мяне спачатку турбавала. Я спытаў яе, чаму. Тады яна патлумачыла, што ў яе баліць галава».
  «Ці часта яна прыязджала сюды за апошнія некалькі месяцаў?»
  - Не... не, можа быць, раз ці два, каб пабачыць Хлою, але тады яны паспрачаюцца. Яны перасталі сварыцца, калі ўбачылі, што гэта мяне засмуціла».
  «Калі яны спрачаліся? Пра што яны спрачаліся ?» - спытаў Джэйк.
  «Дзяўчаты, яны адну хвіліну спрачаюцца, а наступную — сябры. Хлоя ніколі не раскажа мне, за што яны біліся».
  «Ці памірыліся яны пасля сваркі ?» - спытаў Луі.
  «Я так не думаю. Калі Мэрыл прыйшла другі раз, Хлоя яе не ўбачыла. Я спрабаваў пагаварыць з Хлояй, спытаць яе, чаму - яна зноў не сказала, сказала мне кінуць гэта». Эн выглядала стомленай.
  «У мяне ёсць яшчэ пара пытанняў, і я абяцаю, што мы выйдзем з твайго пытання », - сказаў Джэйк.
  Яна кіўнула. «Ведаеце, я страшэнна сумую па Шэнне. Я ведаю, што мае дзяўчаты не ідэальныя. Шэнна была мілай, але занадта запальчывай. Ёй трэба было быць лепшай у сваім класе, мець адзнаку ва ўсім. Нічога меншага яна для сябе не прыняла б. Усё, што я хацеў для сваіх дзяўчынак, гэта шчасця. Цяпер ніхто з нас не можа быць шчаслівым, таму што мы няпоўныя».
  «Трохі загнаны, Ганна?» Усмешка Джо не дасягала яго вачэй.
  «Я мяркую, ты маеш рацыю, Джо. Наша Шэнна лепш за ўсё апісваецца вялікай рухам». Яна ўсміхнулася яму ў адказ.
  «Спадарыня Вагнер, як ты думаеш, хто яе забіў?» - спытаў Джэйк, гледзячы , як Джо ўздрыгнуў.
  «Не магу сказаць, але гэта быў ніхто з сям'і. Мы ўсе любілі яе. Я ведаю, ты думаеш, што яны з Хлояй не ладзілі. Гэта няпраўда. Яны былі братамі і сёстрамі. У вас няма брата ці сястры, лейтэнант? Яны часам спрачаюцца, але гэта не значыць, што яны не любяць і не клапоцяцца адзін пра аднаго. Яны больш біліся, калі Мэрыл вісела побач. Дзіўна, ці не праўда, што я ніколі пра гэта не думаў раней?»
  «Не, часам рэчы ўсплываюць у нашай галаве без рыфмы і прычыны. І апошняе: як доўга доўжыўся візіт Мэрыл на мінулую тыдзень ?» - спытаў Джэйк.
  Яна адкінула сівыя валасы. «Яна была тут прыкладна за сорак пяць хвілін да таго, як Джо вярнуўся дадому. І яшчэ прыкладна праз трыццаць хвілін. Фактычна, мы папрасілі яе далучыцца да нас на абед, але яна адхіліла нашу прапанову».
  «Чаму?»
  «Яна хацела сысці раней, чым Хлоя вернецца дадому».
  «Спадарыня Вагнер, калі мы знойдзем пярсцёнак Шэнны, я не пайду да Хлоі?»
  «Чаму, вядома. Мая бабуля падарыла мне свае ўпрыгажэнні. Свае ўпрыгажэнні мама аддавала ўнучкам. Сваю аддам унучцы, калі будзе. Гэта заўсёды было ў нас традыцыяй. Чаму вы пытаецеся?»
  «Мне было цікава. Дзякуй за ваш час». Джэйк кіўнуў на Луі і ўстаў. Джо ўстаў з крэсла, каб далучыцца да іх. Калі Ганна пачала ўставаць, Джэйк сказаў: «Не, калі ласка, не ўставай».
  У дзвярах Джо спытаў: «Калі я магу прывесці Хлою дадому? Ці магу я спытаць, чаму ўсе пытанні?»
  «Зараз я не магу адказаць на вашы пытанні. Так, яе трэба будзе падвезці. Дайце мне гадзіну, каб аформіць дакументы і пагаварыць з ёй. Я патэлефаную табе на мабільны, калі яна выйдзе.
  «Добра, лейтэнант. Я ведаю, што Хлоя гэтага не рабіла».
  - Беражы сябе, Джо , - сказаў Джэйк.
  Больш нічога Джэйк не сказаў. Ён не нагадаў Джо аб іх сённяшняй размове ў ламбардзе, калі Джо сумняваўся.
  Яны пакінулі Вагнераў і паехалі проста да дому капітана Макгуайра — ён жыў у тым жа раёне, у некалькіх кварталах далей. Джэйк патэлефанаваў перад тым, як адправіцца. Калі яны пастукалі ў дзверы, Шамус адкрыў. Ён завёў іх у свой кабінет, абышоўшы натоўп вітальні .
  «Гэта павінна быць важна, калі вы абодва тут у гэты час . Што здарылася?»
  - Я не сумняваюся, Шамус. Я не хачу трымаць Хлою Вагнер сёння ў ізалятары».
  Абураны Шамус сказаў: «Я казаў табе ступаць асцярожна, Джэйк. Чаму такая раптоўная перадума?»
  «Новая інфармацыя прыйшла праз інтэрв'ю з Хлояй Вагнер. Перш чым перапыніць, Кэп, у гэтым ёсць доля праўды. Джэйк распавёў Шамусу. Луі нічога не сказаў. «Я стаўлю за ёй назіранне і буду трымаць яго на працягу ўсіх выходных».
  «Што яшчэ высветлілася, акрамя яе сэксуальнай арыентацыі? — спытаў Шамус.
  «Гэта адыграла вялікую ролю ў яе смерці, калі я правільна разумею гульцоў. Можа і не так. Хлоя сказала, што не хоча, каб яе бацькі ведалі». Джэйк выбудоўваў гэта ў сваёй галаве, запаўняючы Шамуса. «Шана і Мэрыл сустракаліся гадамі. Яна раўнавала, калі Шанна сустракалася з Маркам Кавілай. Хлоя адчувала, што і Мэрыл, і Марк аказваюць ціск на Шанну, каб яна абрала бок. Разгубленая Шэнна не ведала, куды звярнуцца за адказамі. Прычына, па якой мы вырашылі ўзяць паўторнае інтэрв'ю ў Мэрыл, у першую чаргу ў тым, што яна хлусіла нам у першапачатковым інтэрв'ю. Яна сказала Краўсу, што бачыла Шанну ў тую ноч, калі яна знікла. Праз чатыры дні яна сказала нам, што не бачыла Шэнну ўвесь тыдзень з-за экзаменаў. Сёння вечарам Хлоя паведаміла нам, што Мэрыл наведала сваю маці на мінулым тыдні. Яна заявіла, што ў яе баліць галава, і папрасіла прылегчы ў спальні Шэнны. Цяпер праз тыдзень містэр Вагнер знаходзіць пярсцёнак у пакоі Шэнны». Джэйк спыніўся, уздыхнуў і паціснуў плячыма.
  «Хто яе забіў?» — спытаў Макгуайр.
  «У гэты момант я хачу паўторна апытаць усіх удзельнікаў і пайсці адтуль. Ты на борце, Кэп?»
  «Так, але я хачу сам судзіць пра яе рэакцыю. Я буду за шклом заўтра, калі ты пагаворыш з былым хлопцам Мэрыл і Шэнны. Прыходзьце потым у мой кабінет. Выкажу свае ўражанні », — сказаў Шамус.
  «Вы збіраецеся адпусціць Хлою на ноч ?» - спытаў Джэйк.
  «Так, але ясна дайце зразумець, што яна ўсё яшчэ цікавы чалавек і не можа пакінуць штат. Таксама растлумачце, што калі яна не з'явіцца па выкліку, яна будзе арыштаваная. Ёй давядзецца чакаць у турме, пакуль суддзя не вырашыць, ці выпусціць яе пад заклад. Што ты маеш сказаць, Луі?»
  «Ах, хтосьці ўспомніў , што я тут».
  - Луі, - сказаў Шамус, гледзячы паверх акуляраў.
  «Я згодны з Джэйкам. Мы, магчыма, перайшлі да зброі, але доказы вялі да гэтага. Сёння ўвечары мы паставім хвост за Хлою, а заўтра за двума астатнімі, паглядзім, што вытрасе».
  «Зрабі гэта».
  «Кэп, заўтра ўвечары — у мяне спецыяльны абед. Я збіраюся прызначыць начных хлопцаў сачыць за імі ўсімі.
  «Ты камандуеш, Джэйк, выкарыстоўвай сваю каманду. Добрай ночы, - сказаў Макгуайр, праводзячы іх да дзвярэй.
  «Дабранач», - сказалі яны ў адзін голас.
  Звонку Луі сказаў: « Сюжэт нарастае».
  «Давай, Луі, здымай гэта з грудзей». Джэйк амаль бачыў, як з вушэй Луі ідзе пара.
  «Што?»
  «Ведаеце што. Як я не слухаў. Як я кінуўся на пісталет, таму што ён мяне раздражняў».
  «Я нічога не казаў, але калі б сказаў, гэта было б часткай гэтага. З іншага боку, вы адчуваеце адчайнае жаданне закрыць гэтую канкрэтную справу, таму што яна трапляе занадта блізка да дома », — сказаў Луі.
  «Калі ты лічыш, што я павёў сябе неадэкватна, Луі, пакліч мяне. Але пакіньце маё асабістае жыццё далей».
  Каментар Луі трапіў у кропку. Джэйк ехаў моўчкі. На вакзале яны накіраваліся адразу да браніравання і патлумачылі дзяжурнаму, што робяць. Затым ён патэлефанаваў містэру Вагнеру, перш чым той пайшоў у пакой, дзе ўтрымлівалася Хлоя. Джэйк сеў насупраць Хлоі, калі яны зайшлі ў пакой тры. Луі ўключыў відэа і магнітафон і заняў пазіцыю каля дзвярэй. Джэйк патлумачыла прычыну свайго вызвалення і свае абавязкі ў гэтым пытанні. Ён даў ёй ведаць, што бацька будзе чакаць яе на вуліцы.
  «Ты мудак, Джэйк. Вы зрабілі гэта, каб даць мне ўрок». Хлоя задрыжала.
  «Не, не рабіў. Доказы паказвалі на вас. Цяпер гэта паказвае на пару іншых. Я прытрымліваюся доказаў. Гэта не асабістае. Зараз я даю табе адпачынак. Такім чынам, вам не трэба праводзіць час у ізалятары з прастытуткамі. Скажы дзякуй і ідзі дадому».
  «Ну, прабач, што не быў удзячны, сволач». Яна вырвалася. Разам ён і Луі цягнуліся за ёй. У вестыбюлі Хлоя кінулася прама на рукі да бацькі і заплакала.
  Містэр Вагнер паглядзеў праз плячо Хлоі і прамовіў ім «дзякуй».
  Кіўнуўшы, Джэйк павярнуўся да іх спіной і загаварыў з афіцэрам. «Яна даставіла вам якія-небудзь праблемы?»
  «Не, яна баіцца. Яе зразумела, што яна можа страціць свабоду. Яна лічыць, што вы зрабілі гэта, таму што яна пераследавала вас. Я б ахоўваў тваю спіну. Яна бяда. Ідзіце ноччу, сэр.
  «Дабранач, Тара». «Слушная парада» , — разважаў ён, паварочваючыся да Луі.
  «Часам справа застаецца з вамі. Гэты мяне схапіў. Не з-за Евы. Кожны хацеў кавалак Shanna. У яе не было шанцаў, бо яе цягнулі ва ўсе бакі. Жорсткасць - адзінае падабенства. Вы разумееце, што я маю на ўвазе? Прабач, што накінуўся на цябе там».
  не падабаецца Хлоя, не дапамагае ».
  «Вы маеце рацыю, гэта не так. Я хачу гуляць у прадчуванне. Хадзем у дыспетчарскую, паглядзім, ці не тэлефанаваў хто з просьбай даць інфармацыю аб арышце».
  «Адкуль хто-небудзь можа даведацца, што Хлоя арыштавана сёння ўвечары ?» - спытаў Луі.
  «Я мяркую, што гэта быў бы чалавек, які падкінуў пярсцёнак, калі б гэта не была Хлоя».
  Дыспетчар даў Джэйку раздрукоўку вячэрніх званкоў разам з нумарам тэлефона і імем кожнага абанента. Джэйк паглядзеў на гэта. «Ну , ну, ну...»
  «Што?»
  OceanofPDF.com
  Раздзел 19
  Джэйк перадаў Луі раздрукоўку. «Паглядзіце на спіс».
  « Адкуль яна ведала?»
  «Добрае пытанне. Заўтра яе спытаем. Я вазьму тваю машыну, а ты маю. Сёння ўвечары я падгледжу месца Хлоі.
  - Не адзін, ты не будзеш , - сказаў Луі.
  «Чаму не?»
  «Таму што».
  «Гэта дурны адказ, я ўпэўнены, што вы не прымеце яго ад сваіх дзяцей», - сказаў Джэйк, здзекуючыся з Луі.
  «Я не пакіну цябе. Гэта складаная сітуацыя, Джэйк. CYA тут важны. Чорт, вось і маё свята». Луі нахмурыўся.
  «Я ведаю, як «прыкрыць сваю задніцу». Ён убачыў погляд Луі і дадаў: «Мы пойдзем на кампраміс. Я пагавару з кіраўніком афіцэра Джонса. Калі ён пагодзіцца, я дазволю ёй паехаць са мной. Мне спадабаўся яе стыль сёння вечарам. Гэта прымальна? Такім чынам вы зможаце дабрацца дадому на свята, якое Сафія запланавала для вас, сяржант.
  «Так, гэта прымальна, лейтэнант. Я правяду з вамі ў пакой атрада і перадам прывітанне сяржанту Клайну.
  « Не верыш мне?»
  «Вы, як вядома, сышлі самі. І я падкрэсліваю, што гэта не час, - сказаў Луі з акцэнтам.
  «Паехалі, тата », — пажартаваў Джэйк.
  Сяржант афіцэра Джонса дазволіў ёй паехаць.
  «Уздымай, Луі. У мяне ўсё гатова. А я забяру цябе заўтра ў дзевяць».
  Джонс разам з Джэйкам сеў у машыну і сеў па стойцы. Яе форма была адпрасаваная. Яе капялюш быў пад правільным вуглом, а чаравікі былі начышчаныя да бляску. Яе скура чырвонага дрэва дэманстравала чорныя вочы, а цёмныя валасы былі сабраны ў пучок пад капелюшом. У пяць адзінаццаць Джонс несла свае сто пяцьдзесят фунтаў у сваім прыгожым целе.
  «Тара, ты можаш зняць капялюш у машыне. Я ведаю, што з імі горача. Гэта будзе доўгая ноч».
  "Дзякуй, сэр", сказала яна. Яна ніколі не рабіла руху, каб выдаліць яго.
  «Калі ласка, называйце мяне Джэйк, пакуль мы будзем у засценку. Хочаце, каб да вас звярталіся па званні ці па імені?»
  «Тара добрая, сэр».
  «Хочаш кавы?» - спытаў ён, пад'язджаючы да бардзюра ля пончыкавай.
  «Дзякуй, я прымаю чорны».
  «Добра, які асаблівы від арэхаў вам падабаецца?»
  «Я не магу дазволіць сабе есці пончыкі, сэр. Хвіліна ў роце - гэта ды на маіх сцёгнах».
  - Ты не выглядаеш так, быццам табе трэба хвалявацца , - сказаў Джэйк.
  «Гэта таму, што я іх не ем». Калі яна ўсміхалася, увесь яе твар асвятляўся .
  «Хочаш абаранак ці што?»
  «Не, я ў парадку. Кавы хопіць».
  «Добра, але я гарантую, што вы пашкадуеце праз пару гадзін». Ён выйшаў з машыны.
  «Сэр, я прынясу кавы». Яна выскачыла з машыны.
  «Гэта Джэйк. І Тара, я п'ю сваю каву і жаночую. Мая маці выхавала мяне джэнтльменам ».
  Ён убачыў разгубленасць на яе твары і вырашыў, што яе партнёр увесь час прымушае яе піць каву. Цяжка было жанчыне на сіле. Калі дадаць да таго, што яна была чарнаскурай жанчынай, яна больш змагалася за павагу, якую заслужыла. Тут ніколі не паміралі старыя забабоны. Джэйк ведаў, што некаторыя паліцэйскія па-ранейшаму лічылі, што жанчыны і прадстаўнікі меншасцей не належаць да працы. Ён цікавіўся, як яны здалі асобасныя тэсты для акадэміі. Джэйк ніколі не карыстаўся перавагамі пачаткоўцаў або формы. Ён выказваў пашану там, дзе яе заслужыў, незалежна ад звання і колеру скуры.
  Ён вярнуўся да машыны.
  «Вось табе. Адзін вялікі кубак чорнай кавы для вас, а для мяне я атрымаў кубак кавы і цэлы пакет пончыкаў». Ён засмяяўся, адчыняючы сумку, нюхаючы яе змесціва.
  * * * *
  Цягнулі насупраць дома Вагнераў. Джэйк быў рады бачыць, што неба праяснілася. На пад'ездзе побач стаялі чырвоная машына Хлоі і залатая машына Джо. Ён паказаў на правы кут дома.
  «Той, дзе гарыць святло, - гэта пакой Хлоі».
  «Мы будзем заставацца тут усю ноч ?» - спытала Тара.
  «Не. Зараз дзевяць пятнаццаць, думаю, будзем глядзець да дзесяці трыццаці. Вы сыходзіце са змены ў el нават, праўда?»
  «Так, сэр».
  «Тара, можна называць мяне Джэйкам, пакуль мы знаходзімся ў засценку. У цябе са мной праблемы?» Нешта за яе фармальнай манерай турбавала яго. Што ён зрабіў, каб заслужыць яе пагарду?
  Джэйк уважліва паглядзеў на яе, пакуль яна апрацоўвала інфармацыю: « Вас турбуюць мае мінулыя адносіны з падазраваным?»
  «Сэр, не мая справа распытваць вас. Ты маеш вышэйшы статус і можаш ператварыць маё жыццё ў пекла, - сказала яна рэзкім голасам.
  «Хтосьці робіць ваша жыццё больш цяжкім, чым павінна быць, афіцэр Джонс?» Ён перайшоў на яе ранг, звяртаючыся да яе афіцыйна, як яна звярталася да яго.
  « Палітыка, сэр».
  «Ах, палітыка — я ненавіджу палітыку. Тара...» Ён зноў пераключыўся на яе імя. «Я не тлумачуся рэгулярна з падначаленым, але сёння ўвечары зраблю, таму што сітуацыя незвычайная». Ён спыніўся, каб сабрацца з думкамі. Стаміўшыся расказваць сваю гісторыю, ён думаў, ці скончацца калі-небудзь пытанні. Менты былі найгоршымі пляткарамі. Ён не збіраўся даваць афіцэру Джонсу поўную гісторыю. Ранг меў некаторыя прывілеі.
  «Тара, у мяне былі — звярніце ўвагу на мінулы час — кароткія асабістыя адносіны з Хлояй Вагнер, якія маглі азмрочыць праблемы ў гэтай справе. З таго часу, як адносіны скончыліся, яна мяне пераследуе. У апошнія тыдні яна пачала пераследваць мяне. На гэтым тыдні я падаў на яе афіцыйную скаргу. Калі вы хочаце праверыць, я дам вам нумар файла. Прабачце, калі вам нязручна са мной працаваць. Я чуў, што вы прафесіянал, стрыманы і шукаеце месца ў аддзеле забойстваў. Я вярну цябе на вакзал, без крыўд, - раздражнёна сказаў Джэйк.
  «Прабачце, лейтэнант. Як я ўжо казаў, не мая справа распытваць вас. Тое, як падазраваны размаўляў з вамі, падалося дзіўным. Таксама незвычайна вызваляць падазраванага ў забойстве».
  «Гэта незвычайны выпадак. Некалькі рэчаў не склаліся з самага пачатку. Сёння мы здабылі смарагд, які заўсёды насіла ахвяра. Сёння вечарам упершыню стала вядома пра яе сэксуальную арыентацыю. Той, хто паклаў пярсцёнак у пакоі, зрабіў першую фактычную памылку ў справе. Таксама, прагледзеўшы ўсе папярэднія інтэрв'ю, мы з сяржантам Раманэлі выявілі разыходжанні ў паказаннях яе лепшай сяброўкі».
  «Яны не з'явіліся ў пачатку ?» - спытала Тара.
  «Не, бывае, можна біцца галавой аб сцяну, а потым аднойчы ў гульню ўступае ўдача, і справа набірае абароты. Здаецца, здарылася і з гэтым. На заўтра ў нас былі запланаваныя інтэрв'ю з лепшай сяброўкай Шэнны і мужчынам, з якім яна сустракалася да смерці. Кожны выпадак трэба разглядаць індывідуальна. Яны не заўсёды ідуць па падказцы. Кніга існуе як рэкамендацыя, а не як абсалют - трэба выкарыстоўваць здаровы сэнс. Афіцэр, які выжывае, - гэта той, хто трымаецца кнігі, і пры гэтым можа быць дастаткова гнуткім, каб атрымаць вынікі. Вы разумееце?» Джэйк павярнуў галаву, каб зірнуць прама на яе.
  «Я працую ўжо тры гады. Я ведаю, што гэта не заўсёды ідзе па кнізе. Вы павінны прызнаць, што гэта адзін для рэкордаў.»
  «Так, я прызнаю гэта».
  «Дык чаму мы за ім назіраем ?» - спытала Тара.
  «Каб паглядзець, ці пойдзе яна куды-небудзь сёння вечарам. Калі яна і забіла сваю сястру, то зрабіла гэта не адна».
  «Чаму вы кажаце «калі»?»
  «Таму што з гэтымі новымі доказамі няма сэнсу, што яна яе забіла. Overkill - гэта слова, якое лепш за ўсё апісвае гэтае злачынства. Кожны сіняк, кожны напад на яе цела паказвалі гнеў забойцы на ахвяру. Ён ці яна збілі яе дашчэнту. Каханне і нянавісць для некаторых не так далёкія адзін ад аднаго. Без цяперашніх або сур'ёзных палюбоўнікаў на фота мы пайшлі ў няправільным кірунку. Часткова гэта прычына таго, што мы не змаглі гэта зразумець. Сур'ёзных адносін у яе не было, так нам казалі. Цяпер мы бачым, што іх было два. Заўтра ці ў панядзелак мы праверым тое, што Хлоя сказала нам сёння вечарам. Шукайце іншых жанчын, з якімі яна сустракалася ў школе. Вядома, мы ўсё яшчэ не можам выключыць яе сястру. Пярсцёнак каштуе больш за пяцьдзесят тысяч долараў — сапраўдны падстава для забойства.
  «Пяцьдзесят тысяч даляраў? За пярсцёнак?» Карыя вочы Тары шырока расплюшчыліся ад шоку.
  «Так. Я зразумеў, што смарагды каштуюць больш, чым дыяменты. Гэты пярсцёнак мае і тое, і іншае, што павялічвае яго каштоўнасць».
  «Я б хацела пабачыць фатаграфію рынга ў пяцьдзесят тысяч даляраў », — сказала Тара.
  Джэйк пацягнуўся на задняе сядзенне і выцягнуў свой партфель наперад. Ён праглядаў яго, пакуль не знайшоў папку, якую шукаў, ён дастаў фатаграфію пярсцёнка і аддаў ёй.
  «Божа мой, смарагд велізарны. Гэта прыгожа». Тара ціха свіснула.
  «Так, гэта так. Ён застрахаваны на поўны кошт, але вы ўсё роўна не хочаце страціць рэліквію».
  «Я б не хацеў яго страціць, незалежна ад абставін ».
  Яны назвалі гэта вечарам у дзесяць трыццаць. Хлоя ніколі не выходзіла з дому. Святло ў яе пакоі згасла ў дзесяць пятнаццаць. Яны пару разоў абышлі квартал, каб пераканацца, што яна не сыходзіць. Ён высадзіў афіцэра Джонса на вакзале ў дзесяць сорак пяць.
  «Дзякуй вам, лейтэнант».
  «Дабранач, Тара. З вамі было прыемна працаваць ».
  «Тое ж самае, сэр», - сказала яна, выходзячы з машыны.
  OceanofPDF.com
  Раздзел 20
  Джэйк спыніўся каля дома Луі, старога віктарыянскага дома, у восем сорак пяць. Луі ледзь засеў азадкам на сядзенне, як дзверы зачыніліся і Джэйк пайшоў.
  «Нам трэба забраць Х'юстан да поўдня. Я абяцаў ветэрынару. Мы павінны зрабіць гэта перад інтэрв'ю».
  Джэйк пагадзіўся і паехаў у кабінет ветэрынара. На стаянцы стаялі дзве машыны. Джэйк спадзяваўся, што яны належаць персаналу. Ён павінен быў дабрацца да офіса і не было часу чакаць. Як толькі вылазіў, Джэйк падцягнуў каўнер, каб перакрыць вецер. Апынуўшыся ўнутры, Луі падышоў да стала. Адміністратар адвёў яго ў глыб гасцінай. Неспакойны Джэйк хадзіў па зале чакання, пакуль ззаду не выйшаў сабака з сумнымі шакаладна-карычневымі вачыма. Калі шчанюк убачыў Джэйка, яна скурчылася ў куце і пачала дрыжаць, мачыцца на дыван. Джэйк падышоў да яго, працягнуўшы руку. Сабака панюхаў яго і пацягнуў у сябе далей.
  Небарака . Ён гладзіў яго па спіне і шыі, пакуль сабака не пачаў крыху расслабляцца.
  - Сумна, ці не так, - сказаў ззаду доктар Гласс. «Нейкі ідыёт аблаяў небараку. Яна цураецца мужчын. Але яна, здаецца, бярэцца за цябе».
  Паціраючы спіну сабакі, ён губляўся ў яе карых вачах. «Я лічу, што людзі больш жорсткія, чым жывёлы, Док».
  «Людзі, жывёлы - жорсткае ёсць жорсткае - я мяркую, што мы абодва бачым гэта ў нашых прафесіях. Луі ўсё яшчэ ззаду з Х'юстанам. Ён адразу выйдзе».
  «Дзякуй. Вы вяртаеце сабаку крыўдзіцелю?»
  «Не праз мільён гадоў. Калі я скончу яе лячыць, ёй давядзецца пайсці ў прытулак. Я спадзяюся і малюся, каб хто-небудзь усынавіў яе, перш чым ёй давядзецца ўсыпіць. Яна добрая, пяшчотная жывёла — яна мешанка бігля з маленькім далмацінам». Ён паглядзеў на Джэйка. «Вы хочаце сабаку?»
  «Я хацеў бы, але я працую шмат гадзін. Гэта было б несправядліва ў адносінах да яе».
  Доктар Гласс падышоў да лячэбнай зоны, пакінуўшы яго з сабакам, якая паклала галаву яму на калені, калі глядзела на яго з просьбай даць дом.
  «Я хацеў бы, але ты быў бы адзін цэлы дзень. Што гэта было б для вас за жыццё?» Імя гэльскай дзяўчыны Брыг ўзнікла ў яго галаве. Гэта азначала сілу, моц і моц, тое, што ёй спатрэбіцца, каб выжыць. Яго сэрца раскрылася крыху шырэй.
  Божа! Я ўмею называць яе.
  Не, ён не мог яе ўзяць. Гэта было б несправядлівасцю ў адносінах да яе. Узяўшы яе твар абедзвюма рукамі, ён паглядзеў ёй у вочы . «Прабач».
  У яго не было сабакі з таго часу, як яны з Евай памерлі. Іх сабака, Роджэр, памёр менш чым праз паўгода пасля Евы. Божа, ён кляўся, што сабака памёр ад разбітага сэрца. Джэйк адштурхнуўся, калі Х'юстан выскачыў перад Луі і скокнуў на яго. Сабака ў куце адхіснулася і паспрабавала паменшыцца. Джэйк схапіў Х'юстана за каўнер левай рукой, калі Брай падышоў, каб вярнуць яго.
  «Новая прыбудова ў вашым доме?»
  «Не, Луі». Яна прыгожая, аднак . «Хадзем. У нас шмат чаго трэба зрабіць».
  Але Брай быў у яго галаве да канца дня.
  * * * *
  У суботу ўвечары, апранаючыся на вячэру, Джэйк азірнуўся на свой дзень. Сённяшняй поштай ён атрымаў паведамленне ад камісіі па ўмоўна-датэрміновым вызваленні. Сполдынг паўстане перад імі пятага кастрычніка. Пра тэст ДНК, які ён прасіў, не згадвалася. Я мяркую, што сям'я не ў курсе такой інфармацыі. Асляпіце іх, калі яны прыйдуць даваць паказанні. Якое яны маюць права ?
  Дзякуй богу, Шамус паведаміў яму, што ў панядзелак будзе збор узору. Ён не спаў усю ноч з таго часу, як Шэймус распавёў яму пра просьбу Сполдынга. Кожны раз, калі гэты вырадак звяртаўся да ўмоўна-датэрміновага вызвалення, гэта адбівалася на кожнай частцы яго жыцця.
  Інтэрв'ю з Мэрыл Дрэйк і Маркам Кавілай далі яму некалькі адказаў і больш пытанняў. Ён зноў паслухае іх заўтра, ці, можа, у панядзелак.
  Па словах дэтэктываў, якія ўвесь дзень сачылі за Хлояй, адзіны раз, калі яна хадзіла ў краму з маці. Рэшту дня яна засталася дома.
  Далажылі і зменныя аператыўнікі. У сем яна яшчэ была дома. Джэйк палічыў, што калі яна выйдзе, гэта будзе дзевяць ці дзесяць гадзін, што ён лічыў нармальным часам для суботніх вечаровых прыгод. Ён сказаў дэтэктывам патэлефанаваць на яго мабільны і пакінуць інфармацыю ў паведамленні, таму што ён не хацеў, каб яго турбавалі сёння ўвечары. Да дзесяці вечара ён спадзяваўся пагрузіцца ў вячэру і дэсерт.
  Ліст ляжаў на яго камодзе, пакуль ён рыхтаваўся да вячэры. Джэйк паспрабаваў выкінуць з галавы свае маркотныя думкі. Сёння вечарам нішто не адцягвала яго ад Міі. Ці, па меншай меры, ён спадзяваўся, што не будзе.
  У сем трыццаць ён накіраваўся ў кватэру Міі. Без руху, ён прыбыў а восьмай. Прайшоў цэлы тыдзень з вялікай нагрузкай, кучамі дакументаў і новымі падказкамі. Кожную вольную хвіліну ён праводзіў з ёй за хуткім абедам, вячэрай або хуткім тэлефонным званком. Яны гаварылі пра ўсё, і ніколі не сціхлі ў размове. Ён быў рады, што яе клопаты засталіся ззаду, і не будзе ствараць ніякіх праблем, каб умяшацца ў запланаваныя ім дзеянні.
  Вудберы, невялікі мудрагелісты гарадок у Новай Англіі, размешчаны ў пятнаццаці мілях ад Уілксберы, не ўпісваўся ў яго галаве з касмапалітычнай жанчынай. Чаму Мія пасялілася менавіта тут, было падставай для разважанняў. У яе была кватэра/таунхаус у адным з эксклюзіўных раёнаў Вудберы. Калі ён падняў руку, каб пазваніць, уваходныя дзверы адчыніліся. Яго паліцэйскія вочы нічога не прапусцілі, калі ён убіраў у сябе наваколле. Ён увайшоў у шыкоўнае фае, выкананае ў адценнях шэрага. Вялізная ваза, напоўненая рознымі рознакаляровымі кветкамі, стаяла ў далёкім куце на шэрай дошчачнай падлозе.
  Справа ад яго кінулася ў вочы гасцёўня. Мэбля, выкананая ў яркіх чырвоных і белых колерах, падкрэслівала вялікае акно ў форме лука, апранутае чырвонымі драпіроўкамі і доўгімі белымі струменістымі покрывамі, а таксама мноствам чырвоных падушак, раскіданых на белай скураной мэблі. Зялёныя ліставыя расліны раскіданыя па ўсім пакоі. Драўляная падлога, адпаліраваная да глянцу, выбівалася з-пад усходняга дывана, белага і чырвонага, з жоўтымі і чорнымі плямамі. Невялікая інфармацыя праскочыла ў яго думках з апошняга выпадку. Псіхіятр сказаў яму, што чырвоны азначае кроў, агонь і эмоцыі. Ці не цураліся гэтага псіхолагі?
  Пакой быў прыгожы, але гэта была жанчына, якая прыцягнула і ўтрымала яго ўвагу. Мія апранула чорную абліпальную сукенку без рукавоў, якая падкрэслівала кожны выгіб. Шырокі V-ліф яшчэ больш нагрэў яго кроў. Яго вочы ахоплівалі ўсё: ад вузкага пояса, які падкрэсліваў яе талію, да сэксуальных чорных туфляў на высокім абцасе з раменьчыкамі, якія павялічвалі яе рост. Я смерць. Ён нахіліўся , каб пацалаваць.
  У яе адказе ён адчуў абяцанне.
  Яна адцягнулася і сказала: «Прывітанне».
  «Вы выглядаеце цудоўна».
  «Дзякуй, заходзьце ў гасціную». Джэйк рушыў услед за ёй у пакой.
  «Што так добра пахне, акрамя цябе?» Ён пацёр яе рукі і ўзяў яе рукі ў свае, не жадаючы перапыняць кантакт.
  «Я пайшоў проста са стейкам, бульбай і салатай. Вы павінны панюхаць закускі. Гэта выпечка з начыннем са спіны і сыру».
  «Гучыць цудоўна. Хочаш, я падсмажу стэйкі?»
  «Не, я зразумеў. Што вы хочаце выпіць?»
  Іх галасы нацягнуліся, як струны на скрыпцы, калі яны выконвалі шлюбны танец. Яны абодва ведалі, куды прывядзе сённяшні вечар, вячэра, прэлюдыя да галоўнай падзеі. Ежа не наталяе голад, які адчувае кожны.
  «Я вып'ю тое, што вы п'яце». Ён не сядзеў.
  «Белае віно?»
  «Так. Ці магу я вам чым-небудзь дапамагчы?»
  «Не. У мяне гэта пад кантролем. Чаму б табе замест гасцінай не зайсці на кухню і не скласці мне кампанію, пакуль я наношу апошнія штрыхі на стол?»
  Ён пайшоў за ёй па калідоры. Адна сцяна была пакрыта каляровымі і чорна-белымі фотаздымкамі, якія дазвалялі зазірнуць у яе жыццё. Яго трэніроўка пачалася, калі ён успрымаў усё, што бачыў, у тым ліку дражнілае калыханне яе задніцы пры кожным кроку. У велізарнай кухні/сталовай тры вялікія вокны выходзілі ззаду на лес, што давала яму поўны від на палубу і двор. Мія падышла да цэнтральнага вострава і пачала наразаць латук для салаты.
  Джэйк працягваў сканаваць пакой у пошуках выхадаў, перш чым запісаць змесціва ў галаве. Авальны абедзенны стол з чырвонага дрэва мог змясціць не менш за дванаццаць чалавек, але быў накрыты на дваіх. Лёгкая элегантнасць, якой была Мія, знайшла адлюстраванне ў касцяным фарфоры і крышталі разам са свежымі кветкамі і слабым асвятленнем, якія стваралі настрой.
  Мія паставіла паднос з закускамі на востраў, затым наліла віна і падала яму шклянку. Джэйк грукнуў шклянкай, зрабіў глыток і не зводзіў з яе вачэй.
  «Не варта было турбавацца», - сказаў Джэйк, гледзячы на шыкоўны стол.
  «Гэта не было ніякай непрыемнасці. Я люблю забаўляць, але раблю гэта недастаткова. І гэта асаблівая ноч». Са спакуслівай усмешкай над краем кубка з віном яна паднесла келіх да вуснаў і зрабіла глыток.
  Ён паставіў шклянку і падышоў да яе. Ён абхапіў яе за талію ззаду. Яна задрыжала ў яго руках.
  «Што робіць яго такім асаблівым?» - прашаптаў ён, пакусваючы яе за шыю.
  Яна нахілілася да яго і застагнала. «Ты ўпершыню тут, і...» Яна пачырванела, раптоўна сарамлівая.
  «І…»
  Адняўшы яго рукі ад сваёй таліі, яна падышла да халадзільніка: «Вось, я перадумала. Чаму б вам не прыгатаваць стэйкі? Гэта будзе трымаць вашыя рукі ў аўтобусе ". Яна ўсміхнулася.
  «Мне спадабалася, дзе былі мае рукі », — адказаў ён.
  «Ммм».
  «М- м-м, гэта ўсё?»
  «Так».
  «Мія, ты павінна яшчэ крыху падбадзёрыць мяне». Ён усміхаецца ёй.
  «Калі б я яшчэ раз падбадзёрыў вас, мы б ляжалі на падлозе прама тут, прама цяпер, займаліся сэксам, як сабакі». Яна ўзмахнула чырвонымі вейкамі.
  "Гэта працуе для мяне", - сказаў ён.
  «Ну, у мяне гэта не працуе, Джэйк. Так што выходзь і гатуй».
  «Хлопчык, ты жорсткі». Ён вынес стэйкі на вуліцу, паваждаўся з грылем, пакуль ён не запаліўся, а потым паклаў стэйкі ў яго цэнтр.
  Яна разлічыла ўсё да хвіліны. Мія паставіла салата на стол, калі ён вярнуўся са стэйкамі. Яна схапіла хлеб з прылаўка і паставіла яго на стол паміж імі, перш чым села побач з ім.
  Джэйк адламаў кавалак хлеба, намазаў яго маслам і працягнуў ёй. Нягледзячы на тое, што ежа была добрай, сёння ўвечары яму спадабаліся іншыя рэчы, і ён не мог дачакацца, каб іх паспрабаваць. Яе арктычна-блакітныя вочы прыцягвалі яго, пакуль ён не згубіўся. З ёй лёгка было гаварыць аб яго нагрузцы. Ён расказаў ёй столькі, колькі мог, не пераступаючы лініі.
  Мія падрабязна распавяла пра сваю кнігу, выклікаўшы яго цікавасць. Ён папрасіў яго прачытаць, але яна адказала яму, пакуль ён не будзе скончаны. Яна распавяла пра артыкул, які напісала і прадала часопісу Cosmo . Хваляванне ў яе голасе спадабалася яму.
  Зноў яго турбавала тое, як яна бегла праглядае сваю сям'ю. Гэта пакінула яго цікаўнасць, але ён вырашыў, што з часам яна не будзе гаварыць пра іх.
  Падчас ежы яны елі, размаўлялі і смяяліся, але больш за ўсё яны фліртавалі. Сэксуальнае напружанне ў пакоі вырасла да кропкі разрыву.
  «Вы мяне зачаравалі. У мяне няма нічога на ўвазе, акрамя вас. Ён пацёр яе рукой.
  «Ты не ведаеш, як я чакаў сённяшняга вечара, каб увесь вечар мець цябе сам-насам…»
  Джэйк стаяў, трымаючы ў руцэ талерку.
  «Не, не трэба, Джэйк . Я зразумеў».
  «Не, я дапамагу, так пойдзе хутчэй».
  «Чаму, ты спяшаешся на дэсерт?» Мія зірнула на яго з-пад сваіх доўгіх без павек.
  Ён падняў яе з крэсла і абняў на руках. «Ах, так, калі вы маеце на ўвазе, што дэсерт падаюць наверсе».
  «Ты такі празрысты. Пакладзеце мяне, інакш кухню ніколі не прыбяруць».
  Ён паклаў яе. «Як я ўжо сказаў, давайце працаваць хутка».
  «Хочаш кавы з дэсертам ?» Яна ўсміхнулася.
  «Ты сур'ёзна. Ты падаеш дэсерт?»
  «Я, калі ў вас няма лепшай прапановы». Сарамліва скруціўшы пасму валасоў, яна махнула на яго вейкамі.
  Ён засмяяўся, як яна і меркавала. «О, можна паспрачацца. Ці ёсць у вас узбітыя сліўкі?» Ён падняў яе, перакінуў праз плячо ў стылі пажарніка, калі імчаўся ўверх па лесвіцы. Мія захіхікала. «Не».
  «Шкада. Тое, што я магу зрабіць са ўзбітымі сліўкамі, звядзе цябе з розуму». Ён засмяяўся, спадзеючыся, што зможа затармазіць, бо быў цвёрды, як стол у сталовай.
  «Я буду трымаць вас за гэта ў наступны раз».
  Наверсе лесвіцы ён спытаў : «У які бок?»
  «Права вас і ўнізе ў канцы калідора ». Мія паказала.
  Яго трэніраваныя вочы глядзелі ўсё і нічога, пакуль кроў стукала ў яго жылах. Мне трэба заняцца каханнем з гэтай жанчынай , - была яго адзіная думка. Ён хацеў, каб яго рукі і рот былі на ёй. У гэты момант для яго не існавала нічога, акрамя яе.
  Ён асцярожна паклаў яе на ложак, лашчачы яе цела вачыма, апускаючыся побач. Чорная сукенка агаляла яе падцягнутыя рукі і поўныя грудзі. Божа мой, гэтыя ногі зводзілі яго з розуму, апранутага ў гэтыя сэксуальныя чаравікі. Ён спадзяваўся, што зможа праявіць нейкі кантроль, таму што зноў адчуваў сябе шаснаццацігадовым, і яму трэба было нагадаць сабе павольна рабіць і дыхаць.
  Ён правёў пальцам па яе горле, прасочваючы шлях да яе дэкальтэ, кружляючы вакол голай скуры. Мія здрыганулася ад яго дотыку, пакуль ён працягваў праводзіць пальцамі па яе даўжыні. Качаючыся на ёй, ён ішоў па шляху сваіх пальцаў з пацалункамі. Ён паклаў галаву ёй на грудзі і слухаў, як галапавала яе сэрца, якое ледзь не штурхнула яго праз край. Сукенку трэба было ісці. Ён схапіў падол і нацягнуў яго на яе сцёгны. Пояс з падвязкамі стаў бы для яго гібеллю, калі б ён не авалодаў эмоцыямі, якія віруюць у ім. Накінуўшы сукенку на яе галаву, ён паглядзеў на яе вачыма. Цяпер на ёй былі толькі падвязкі, панчохі і абцасы.
  Мія была той фантазіяй, пра якую ён нават не здагадваўся.
  Не жадаючы спяшацца з даследаваннем яе цела, ён падводзіў яе да краю, а потым адступаў, перш чым адправіць яе туды зноў. Перавярнуўшыся на бок, ён правёў па ёй рукамі і вачыма. Яе цела запрашала яго выпрабаваць больш. Час, які яна правяла ў трэнажорнай зале, выяўляўся ў кожнай цягліцы і выгібе яе цела. Ён праводзіў кругі па яе біцэпсах, аж да яе рук, да яе плоскага жывата, даследуючы кожны водступ і выбліск яе цела. Ад перагрузкі ён быў гатовы ўзяць яе. Пацягнуўшыся да яе, яна ўхілілася ад яго і штурхнула яго на спіну.
  * * * *
  Яе вусны прыадчыніліся, калі яна глядзела на яго напаўпрыплюшчанымі вачыма, сціскаючы ў кулакі прасціны, цяжка дыхаючы, выгінаючыся ў яго. Кожнае адчуванне было больш захапляльным, чым папярэдняе, калі яго пяшчотны дотык плыў па ёй. Калі б ён не забраў яе ў бліжэйшы час, яна б звар'яцела. Калі яна падумала, што не можа вытрымаць большага, ён адправіў яе ў палёт вышэй. У тумане яна пачула хрыплы голас, які прасіў яго скончыць. Усвядоміўшы, што гэта яе ўласнае, яна павялічыла рух сцёгнамі, уздрыгваючы ад патрэбы - спадзеючыся, што ён далучыцца да яе і паднясе яе ў неба.
  Потым надышла яе чарга адкрыць. Распрануўшы яго, яна слізганула рукамі па яго адкрытай плоці, дражнячы да кропкі незвароту. Яго напружанае цела ўзбуджала яе, калі ён рэагаваў на яе дотык. Каля шаўкавістай цвёрдай мускула, якая скіравана ўверх, яна спынілася, палюбавалася і пагладзіла, калі ён вібраваў у яе руцэ. Яго цела адчула цяпло. Так, добра дысцыплінаванае цела. Ёй падабаліся яго рудавата-каштанавыя валасы, што яе здзівіла — яна заўсёды хадзіла да бландынак. Калі яны былі разам, яна гублялася ў яго зялёных-зялёных вачах. Калі яны не былі разам, яна марыла пра іх. Яго разумныя вочы заўсёды глядзелі на яе так, быццам маглі яе зжэрці. Як быццам нікога не існавала і не мела значэння, акрамя яе. Ніхто ніколі не глядзеў на яе з такім запалам і патрэбай. Яго ўвагу было ўсёабдымным, і ёй гэта падабалася. Яна правяла пацалункамі па яго целе. Калі яна ўзяла яго ў рот, яна адчула моц, калі ён маліў яе дабіць яго.
  Яна была гатовая, калі ён нацягнуўся, падняў яе на сябе і слізгануў у яе з павольным, устойлівым рытмам, яе патрэба нарастала з кожным ударам. Яна рухала сцёгнамі так, каб яны адпавядалі ягоным, калі іх рытм сінхранізаваўся, пакуль нарэшце яны разам не пераскочылі праз край — аргазм рэзаў іх абодвух. Акт кахання быў завершаны іх вачыма і целамі, скіраванымі адзін на аднаго.
  Яна выцягнулася на ім, марнуючы, але жадаючы большага.
  Яна адчувала дзікае стук яго сэрца на сваім. Гледзячы яму ў вочы, яна застагнала і хрыплым голасам сказала: «Ого».
  «У мяне няма слоў для гэтага».
  «Я з нецярпеннем чакаю наступнага разу». Міа перавярнулася на спіну і пацягнула Джэйка на сябе, засмяяўшыся. «Такім чынам, вы гатовыя?»
  «Ты паспрачаешся».
  «Вы нешматслоўны чалавек». Яна схіліла галаву.
  «Дазвольце мне паказаць вам, як гаворыць чалавек дзеяння». Джэйк Парык ссунуў бровы.
  Джэйк прачнуўся а шостай гадзіне раніцы ў нядзелю, у захапленні ад таго, што Мія трапіла ў яго. Ён прыціснуў сваё цела бліжэй да яе, кусаючы свой шлях па яе шыі.
  Яна заварушылася, павярнуўшыся да яго. «Добрай раніцы».
  «Раніца, я цябе не разбудзіў , праўда?»
  «Не».
  Калі ён пацалаваў яе ў рот, яна адштурхнула яго. «Мне трэба пачысціць зубы».
  Ён схапіў яе, зноў пацалаваў : «Не ідзі».
  * * * *
  У нядзелю яны засталіся, займаліся каханнем, а потым зноў займаліся каханнем. Задаволеныя кампаніяй адзін аднаго, яны трымалі свет на адлегласці.
  Не маючы выбару, ён правяраў галасавую пошту на працягу выходных. Хлоя не выходзіла ў суботу вечарам. Мэрыл Дрэйк і Марк Кавіла зрабілі. Мэрыл паехала ў дом сябра ў Новую Брытанію і засталася да адзінаццаці. Марк заехаў у бар кантры і вестэрна ў Саўтынгтане і пратрымаўся там да гадзіны трыццаці. Абодва пайшлі дадому адны. У пятніцу Джэйк выклікаў у суд запісы тэлефанаванняў Хлоі. Позва ахоплівала як дом, так і камеру, што ён павінен быў працягнуць у панядзелак. Ён таксама запытаў бы адзін для тэлефонаў Дрэйка і Ка Вілы.
  Ён паглядзеў праз ложак на Мію, якая ўткнулася носам у нядзельныя весялосці. Ён нахіліўся і пацёр рукой яе сцягно, пакусваючы шыю.
  Яна адклала паперу і паглядзела на яго паверх акуляраў для чытання. «Няўжо ты не можаш зноў быць гатовым?»
  «Гэта выклік?»
  OceanofPDF.com
  Раздзел 21
  У сем трыццаць у панядзелак раніцай Джэйк увайшоў у КПЗ. Ён абышоў стол Луі і яго выкананне «That's Amore», якое прывабіла ўвагу, і пайшоў у свой кабінет. Калі ён зняў куртку і ўключыў камп'ютар, у яго ўвайшоў Ло Уі.
  «Сафія выкінула цябе сёння раніцай?»
  «І вам таксама добрай раніцы, лейтэнант. Вы добра правялі выхадныя? О, і так, дзякуй за пытанне, мой быў цудоўны. Мы з Сафіяй святкавалі ўсе выходныя, - сказаў Луі, шырока ўсміхаючыся.
  «Свята прайшло добра? Мае таксама». Джэйк высунуў лоб.
  «Так. Як ваш абед?»
  «Выдатна», - сказаў Джэйк, павярнуўшыся да кавамашыны.
  «Дык у колькі ты вярнуўся дадому? - падштурхнуў Луі.
  «Гэта не твая справа».
  Луі змяніў тэму. «Гэй, ты вызначыўся з сабакам? Я ведаю, што Док Гласс адправіць яе ў прытулак на гэтым тыдні.
  «Я не думаў пра гэта. Гэта былі напружаныя выхадныя». Гэта было не зусім так. Ён увесь час спрабаваў адмовіцца ад гэтай ідэі, але чым больш ён успамінаў гэтыя сумныя карыя вочы, тым больш яму хацелася прэтэндаваць на Брай. Магчыма, Брыг вылечыла б яго, як ён вылечыў яе. «О, я атрымаў паведамленне ад камісіі па ўмоўна-датэрміновым вызваленні. Слуханне справы Сполдынга адбудзецца наступнай восенню. Вынікі яго ДНК могуць не быць вернутыя да таго часу. Пабачым. У гэтым годзе я пайду з большай колькасцю фотаздымкаў з месца злачынства і доказаў, якія дазваляюць трымаць Сполдынга за кратамі да канца яго натуральнага жыцця».
  - Я дапамагу , - сказаў Луі.
  «Давайце прагледзім усе інтэрв'ю і за пятніцу, і за суботу. Які ў вас план на сёння?»
  «Ну, я прызначыў інтэрв'ю з Кэці Боніта на поўдзень».
  «Выдатна, па дарозе мы спынімся ў мяне дома, каб я мог пераапрануцца. Гэта ў дарозе».
  «Змяніць? Што не так з тым, што на табе?»
  Джэйк глядзеў, як трапіла яго каментар, палічыў да трох. Ён адпіў кавы, каб схаваць усмешку.
  «Вы правялі ноч?»
  «Гэта няправільна. Апошнія дзве ночы я правёў у Міі”
  «Я буду пракляты. Яна мне падабаецца, Джэйк, Сафі таксама , - сказаў Луі.
  «Я таксама. Прыступім да працы».
  «Напэўна, вясна, у паветры шмат кахання ». Луі зноў пачаў спяваць.
  «Калі ласка, дзеля любові да Бога, перастаньце спяваць. І Луі, мой раман не для офісных гам . Зразумеў?»
  «Ты не вясёлы. Я збіраўся запусціць басейн, як доўга гэта праслужыць. Кілджой».
  «Працуй, Луі».
  «Ты зусім не вясёлы». Яны былі сябрамі занадта доўга, каб ён здрыгануўся, як іншыя, калі Джэйк глядзеў на іх такім чынам. «Я ўжо праслухаў запісы. Я меркаваў, што вы захочаце, таму я наладзіў іх на вашым кампутары. Мэрыл, яна дзівак . Вы ведаеце?»
  «Яна ёсць. А як наконт заявы Кавіла?»
  «Мы заспелі яго знянацку, калі сказалі яму, што ёй падабаюцца дзяўчаты. Гэй, магчыма, нам таксама варта арыштаваць Мэрыл! Няхай яна некаторы час пасядзіць у камеры, каб яна зразумела, што гэта не гульня. Гэта, безумоўна, спрацавала на Хлоі».
  «Я заслужыў гэта. Дазвольце мне спачатку паслухаць іх сам-насам. Пазней мы пойдзем рабіць інтэрв'ю па справе Адамса. Калі мы вернемся, мы разам іх паслухаем і разбяром іх заявы».
  - Падобна на план, - сказаў Луі, павярнуўшыся, каб пакінуць кабінет Джэйка.
  «Яшчэ адна рэч, Луі, я хачу забраць цябе з Сафіяй на вячэру, каб адзначыць тваё павышэнне. Вам добрая пятніца ці субота ?»
  «Дзякуй, але вам не трэба».
  «Я хачу. Гэта вялікае дасягненне. Я ганаруся табой».
  «Добра, я пагляджу ў Сафіі».
  У дзевяць гадзін Джэйк выйшаў са свайго кабінета ў КПЗ. Ён пачакаў, пакуль не прыцягне ўвагу ўсіх.
  «Для мяне вялікі гонар паведаміць, што Луі Раманэлі — адзін з трыццаці дэтэктываў, якія атрымалі званне сяржанта. Цырымонія адбудзецца ў гэтую пятніцу апоўдні ў мэрыі».
  Усе запляскалі, калі падышлі да Луі і ляпнулі яго па спіне. Луі з'еў яго. Джэйк стаяў ззаду і глядзеў. Ніхто не заслугоўваў павышэння, чым Луі.
  «Гэй, а дзе святкаванне будзе?» - спытаў Бэрк. «Вы выбралі бар , лейтэнант?»
  «Не, Эл. Луі хоча перадаць гэта неўзабаве пасля майго святкавання. Сафія заб'е яго, калі ён зноў вярнецца дадому абмоклым».
  «Гэй, гэта несправядліва, Луі. Мы ўсе табой ганарымся. Гэтага свята ў нас не адбярэш. Я пагавару з Софіяй , - сказаў Эл.
  «Ну, удачы вам з гэтым». Луі ўхмыльнуўся.
  * * * *
  Каб даць Джэйку час пераапрануцца, яны пакінулі станцыю ў адзінаццаць дваццаць. Паездка ад дома Джэйка да дома Кэці Баніты зойме каля пятнаццаці хвілін, нават без затораў.
  «Такім чынам, дазвольце мне зразумець гэта. Вы прыехалі на вячэру ў суботу ўвечары і што, не сыходзілі да гэтай раніцы?» - спытаў Луі, калі Джэйк сеў у машыну.
  «Так».
  «Нагадай мне не запрашаць цябе на вячэру », — сказаў Луі.
  Джэйк бліснуў шырокай усмешкай.
  «Вось і ўсё, падрабязнасцяў няма? Што адбываецца?»
  «Я не даю вам падрабязнасцяў. Ты што, вычварэнец? Ці вы шукаеце інструкцыі, як гэта рабіць?»
  «Вельмі смешна, я тут праклятае рабро ламаю. Я хачу ведаць, як ты да яе ставішся. Гэта доўгатэрміновая рэч, ці вы два караблі праплываеце ўначы? Ты ведаеш, што Сафія папросіць у мяне дэталяў.
  «Гэй, Луі, хочаш таксама паправіць прычоскі адзін аднаму?»
  «Я не жартую, Джэйк».
  «Я не магу адказаць на ваша пытанне. Так, яна мне падабаецца. Яна прыгожая, разумная, вясёлая, і я люблю быць з ёй. Пра астатняе - пабачым. Я мала пра яе ведаю. Але я ўпэўнены, што гэта будзе весела даведацца».
  «Я ўпэўнены». Луі ўсміхнуўся сам сабе. Ён пачакаў у машыне, пакуль Джэйк пераапрануўся, і палічыў, што ў яго дастаткова часу, каб патэлефанаваць Сафіі, перш чым Джэйк выйдзе. Луі смакаваў плёткі. На вячэру Сафія выбрала суботні вечар. Ён паклаў ёй трубку, калі Джэйк забраўся ў машыну.
  «Сафія сказала, што суботні вечар добры».
  «Добра, я скажу Міі».
  * * * *
  Джэйк сышоў з дарогі 8 на выездзе 34, які вывеў іх на Уотэртаўн-авеню. Луі ўвесь час выхоўваў сабаку, хоць Джэйк не сказаў Луі, што ён ужо назваў яе і нават не хацеў яе. Ён усё яшчэ быў няўпэўнены, асабліва цяпер, калі развіваліся новыя адносіны. Адразу пасля таго, як яны прайшлі Муніцыпальны стадыён, Луі заўважыў адрас Баніты і паказаў яму. Будынак Кэці стаяў на гарадской лініі паміж Уілксберы і Уотэртаўнам у доме на дзве сям'і. Перш чым яны выскачылі з машыны, у Джэйка зазваніў мабільны тэлефон. Не пазнаўшы лічбы r, ён націснуў talk.
  « Джэйк, гэта я».
  Яго маці? О не, што здарылася ? «Ты ў парадку?»
  «Сёння раніцай я атрымаў ліст пра Сполдынга. Гэтай сьвіньні пускаюць на волю?» Голас Мэдзі Кэрынгтан задрыжаў, амаль рыпячы , калі яна гаварыла.
  «Не, мама, гэта толькі слых. Я буду прысутнічаць, як і кожны раз, калі ён прыходзіць. Калі ласка, паспрабуйце расслабіцца. Я абяцаю, што паклапачуся пра гэта». Ён спадзяваўся, што гэта абяцанне, якое ён можа выканаць.
  "Калі яны выпусцяць яго, ты павінен забіць яго, Джэйк", - сказала Мэдзі сваім пранізлівым голасам.
  «Мама, ніхто нікога не будзе забіваць. Я абяцаю, што я на вышыні. Убачымся на гэтым тыдні». Джэйк паклаў трубку пасля таго, як пераканаўся, што яна супакоілася.
  «Яна атрымала ліст, га ?» - спытаў Луі.
  «Я думаў, што выключыў яе са спісу. Яна будзе вар'яцець, пакуль гэта не вырашыцца». Джэйк адчыніў дзверы і выйшаў з машыны. Яму трэба было зноў засяродзіць увагу на разгляданай справе. Паштовая скрыня насупраць накіравала іх на другі паверх. Доўгія вузкія прыступкі вялі да яе кватэры. Луі ішоў першым, Джэйк ішоў за ім, калі яны падымаліся па лесвіцы. Луі пастукаў у дзверы, а Джэйк аглядаў тэрыторыю.
  Кэці Баніта адразу адчыніла дзверы, гледзячы на іх праз шчыліну ў дзвярах, зачыненую ахоўным ланцужком.
  «Кэці Баніта ?» - спытаў Луі.
  "Так?"
  «Я сяржант Раманэлі. Я гаварыў з табой па тэлефоне сёння раніцай». Ён падняў шчыт.
  «Прывітанне, сяржант, заходзьце». Зачыніўшы за імі дзверы, яна адпусціла ланцужок, а потым шырэй адчыніла іх, каб упусціць іх.
  Калі яны ўвайшлі, Луі прадставіў Джэйка. «Гэта лейтэнант Кэрынгтан , мой напарнік».
  «Спадарыня Баніта». Джэйк паціснуў ёй руку.
  «Гэта Кэці. Што я магу для вас зрабіць?»
  У маленькім кавалачку кухні Джэйк сутыкнуўся з Кэці, калі тая высунула крэсла за круглым сталом. Яна села і паказала на іншыя крэслы. Са сваіх даследаванняў ён ведаў, што дом быў пабудаваны ў 1940-х гадах, а кухня выглядала як першапачатковая. На невялікай стойцы, прыціснутай да дзвярэй, стаяў стэлаж для посуду, а побач з ім — старамодная глыбокая іскрыста-белая фарфоравая ракавіна. Справа было больш стойкі з шафамі па ўсёй плошчы. Халадзільнік стаяў па той бок дзвярэй, вузкая стойка аддзяляла пліту ад халадзільніка, ледзьве пакідаючы месца для стала і крэслаў. Падлога, пакрытая пацёртым залатым і бэжавым лінолеўмам, нагадвала Джэйку дом яго бабулі ў Ірландыі.
  Луі ўзяў верх. «Спадарыня Баніта, ты сябар Лолы Адамс?»
  «Так».
  «Вы нядаўна бачылі Лолу?»
  «Так. Яшчэ ў красавіку яна здзівіла мяне і з'явілася без папярэджання. Я быў крыху раздражнёны, але дазволіў ёй скончыць ноч».
  «Лола ніколі не тэлефанавала, каб сказаць, што будзе ў горадзе ?» - спытаў Луі.
  «Не».
  «Ці дала яна вам прычыну знаходжання ў Канэктыкуце, калі з'явілася ?» - спытаў Луі.
  «Не зусім так, хоць яна і сказала, што справы пачынаюць ісці як ёй трэба».
  – зноў спытаў Луі. «Яна ніколі не казала вам, чаму менавіта прыехала ў Канэктыкут?»
  «Не. Я шукаў рыбу, каб убачыць, ці з'явіцца яна, каб вярнуць Ніка . Яна сказала, што не».
  «Ці ведала яна, што вы двое сустракаецеся? Вы сказалі яму, што ў вас дома госць ?» - спытаў Луі.
  «Не на абодва вашы пытанні. Я не сказаў яму, пакуль яна не з'ехала ў нядзелю.
  «Чаму ?» - спытаў Джэйк.
  Збянтэжаная, яна сказала: «Ну, яна з'ехала рана ў нядзелю, таму што ёй трэба было паспець на рэйс з Нью-Ёрка. У той час мы з Нікам сустракаліся. Яна б зрабіла ўсё магчымае, каб выклікаць непрыемнасці для нас абодвух, калі б ведала. Лола такая ж эльфійская асоба».
  «Ці ведаеце вы, што першая місіс Адамс была забітая шаснаццатага ?» - спытаў Луі.
  «Не, я не ведаў пра забойства тыдзень таму. Я не ведаў, што гэта здарылася ў выхадныя, калі Лола была тут, пакуль вы не згадалі пра гэта. Вы хочаце сказаць, што падазраяце Лолу?» Жанчына была прыкметна ўзрушаная.
  «Яна зараз цікавы чалавек. Усе, хто ведаў ахвяру , - сказаў Луі.
  «Ты павінен сказаць мне», - сказала яна дрыготкім голасам. «Калі яна з'явіцца зноў, я дазволю ёй застацца тут?»
  «Я не ведаю, што табе сказаць, Кэці. Вы павінны выкарыстоўваць сваё ўласнае меркаванне , - сказаў Луі.
  У галаве Джэйка пачала ўсплываць больш выразная карціна Лолы Адамс. Жанчына, якая нікому не давярала, клапацілася толькі пра сябе і якая ніколі ні з кім не звязвалася, у тым ліку са сваёй нібыта лепшай сяброўкай.
  Джэйк ускочыў і спытаў: «Кэці, на твой погляд, Лола здольная на забойства?»
  Ён моўчкі назіраў, як яна разглядае пытанне. Праз некалькі імгненняў Кэці прамовіла: «Так».
  «Ну, тады ў вас ёсць адказ наконт таго, ці варта дазволіць ёй застацца там», — сказаў Джэйк.
  «Ці можаце вы яшчэ што-небудзь расказаць пра Лолу ?» - спытаў Луі.
  «Яна не паводзіла сябе дзіўна, калі прыходзіла ў госці », — сказала Кэці.
  «Вось мая картка. Патэлефануйце мне, калі яшчэ што-небудзь прыйдзе ў галаву. Ці калі Лола з'явіцца зноў». Луі працягнуў ёй сваю машыну, калі ўстаў.
  У машыне Джэйк сказаў: "Цікава".
  «Так».
  * * * *
  Калі яны вярнуліся на вакзал, Луі запытаў позву ў суд для дакументаў авіякампаніі Delta з шаснаццатага па васемнаццатае красавіка. Джэйк спрачаўся. Ці павінен ён прымусіць Катрыну забраніраваць рэйсы ў Фларыду або пачакаць?
  Ён патэлефанаваў у аддзел судовых экспертыз, каб атрымаць інфармацыю. Праніклівы сакратар сказаў яму, што калі б лабараторныя справаздачы былі завершаны, яны б ужо былі на яго электроннай пошце. Вынікі ДНК затрымлівалі расследаванне. Клеткі скуры, пот або сліна нападніка Чэлсі Адамс маглі раней прывесці іх да забойцы, але ў Джэйка не было іншага выбару, акрамя як чакаць, пакуль lb скончыцца.
  Пасля выкліку судмедэкспертаў Джэйк вырашыў пачакаць рэйса. Эксперты сказалі яму, што ён павінен атрымаць усё да канца наступнага тыдня. Яму трэба было трымаць сваё цярпенне .
  Яго галасавая пошта паказала, што ён атрымаў тры званкі ад Кара Адамс з просьбай аб выніках справы яе маці. Ён таксама адзначыў адну з дэтэктыва Берка. Берк і Краўс шукалі след па справе Ксаверыя Арланда. Берк даў яму спіс афіцэраў, якія замянілі яго і Краўса ў ахове на выпадак, калі ён захоча ўнесці якія-небудзь змены. На дадзены момант ён быў задаволены выбарам Берка. Эл таксама адзначыў, што мінулыя выхадныя прайшлі гладка. Джэйк не мог дачакацца, пакуль яны не перададуць Дарсі і яе сям'ю ФБР. Гэта павінна адбыцца на гэтым тыдні. Як толькі яны патрапілі ў праграму абароны сведак, яны былі б у бяспецы. Тым часам Джэйку трэба было сачыць за тым, каб усе былі напагатове. Калі справа даходзіла да помсты, Спайк быў вядомы сваім цярпеннем.
  Яму таксама патэлефанаваў Кірк Браўн, які абнавіў інфармацыю аб сваіх справах. Аўтамабіль, які адпавядае апісанню наезду, з'явіўся ў кузаўной майстэрні на Мерыдэн-роўд. Кірк і Лану правяралі гэта. Яны дашлюць яму электронны ліст, каб паведаміць яму, калі не ўбачаць яго пазней на станцыі. Учора ад атрыманых цялесных пашкоджанняў пацярпелы памёр. Гэта перавялі справу ў забойства на аўтамабілі. Ён таксама паведаміў Джэйку, што яны зайшлі ў тупік з-за страляніны ў школе. Браўн падумаў, што калі ён апытае дзяцей на вакзале ў прысутнасці іх бацькоў, яны могуць атрымаць ад іх больш карысці. Браўн хацеў ведаць, ці будзе Джэйк на борце з ідэяй і будзе даступны, калі яны наладзяць гэта.
  Зразумеўшы, што не патэлефанаваў Міі, як абяцаў, ён схапіў свой мабільны тэлефон і набраў яе нумар.
  «Сёння я атрымаў першы шанец. Як справы?» — спытаў Джэйк у знак прывітання.
  «Няма нічога лепшага, чым выхадныя, напоўненыя выдатным сэксам і ежай, каб зарадзіць жанчыну энергіяй », — сказала Мія.
  «Мужчына таксама. Я запрасіў Луі і Сафію на вячэру ў суботу вечарам, каб адсвяткаваць павышэнне Луі. Вам добрая субота?» Ён зразумеў, што будаваў планы, не параіўшыся з ёй папярэдне.
  «Я павінен быць за горадам, пачынаючы з серады. Я не ведаю, ці вярнуся праз час, - сказала Мія.
  «О». Ён пачуў расчараванне ва ўласным голасе.
  «Прабачце, гэта справа».
  «Ну, з імі ў іншы раз зробім. Хочаш прыйсці на абед?»
  «Не сёння вечарам. Я сёння не пайшоў на працу і нават не апрануўся. Маю кнігу трэба дапрацаваць, перш чым я прадстаўлю яе таму, хто, я спадзяюся, стане маім новым агентам. Гэта прычына, па якой я еду за горад у сераду».
  «Выдатна, калі вы гэта скончылі?»
  «Я не рабіў, але я працую над гэтым. Ён павінен быць завершаны да аўторка. Я паслаў яму першыя пяцьдзесят старонак. Ён хоча сустрэцца і разгледзець усё астатняе. Я б папрасіў вас далучыцца да мяне, калі б думаў, што ёсць шанец, што вы прыедзеце. Ты не хочаш ісці?»
  «Хацелася б, каб я мог. Вы ведаеце, што я буду з вамі духам, пасылаючы вам свае добрыя пажаданні. Я не ўбачуся, пакуль не вернешся?»
  «Хочаш прыйсці заўтра вечарам на вячэру? Мы можам тут патусавацца».
  «Якое віно мне прынесці?»
  «У мяне тут ёсць усё, што нам трэба».
  "І Міа... Мне спадабаўся маленькі кэнд", - сказаў ён.
  Калі ён паклаў трубку, Луі пастукаў у яго дзверы і ўвайшоў, не чакаючы адказу. «Гатовы праглядзець гэтыя інтэрв'ю зараз ?» - спытаў Луі.
  «Так, заходзьце. Міі можа не быць на вячэры ў суботу».
  «Што ты зрабіў? Хлопцы, вы ўжо скончылі…?»
  Камічны выраз твару Луі падняў яму настрой. «Супакойся, Луі. Я даведаўся, што яна з'язджае ў камандзіроўку ў сераду. Яна не ведае, як доўга яе не будзе. Я ўсё яшчэ хачу пагуляць з табой і Сафіяй. Мы зоймемся парамі ў наступныя выходныя».
  Луі выглядаў з палёгкай. «Добра. Прыступім да працы».
  OceanofPDF.com
  Глава 22
  Луі пераматаў касеты і націснуў кнопку прайгравання. Яны з Джэйкам прыслухоўваліся да тонаў і інтэнсіўнасці галасоў, запісваючы іх. Затым яны яшчэ раз прагледзелі відэа, на гэты раз назіраючы за нервовымі цікамі і за рухамі вачэй, шукаючы прыкметы падману.
  «Мэрыл - саманадзейная жанчына, ці не так ?» - спытаў Луі.
  Джэйк, прывітанне, паўза. «Чаму?»
  «Слухай яе. Яе тон какетлівы — то цвёрды, то мяккі — быццам яна падыгрывае нам. Усё гэта з ёй дурная гульня. Зноў адбываецца змена, калі яна разумее, што можа быць у бядзе. Гэта заняло некаторы час, але цяпер яна ведае, што мы сур'ёзна, - скончыў Луі.
  «Так, у мяне тое ж самае. Наступная частка, дзе мы сутыкнуліся з ёй наконт спатканняў з Шаннай. Добра, уключыце яго зноў».
  Луі пераматаў стужку назад да апошняга сказу і націснуў «Прайграць». Калі яны праслухалі астатнюю частку, стала ясна, што Мэрыл была адной злоснай жанчынай, але разумнай. Інтэрв'ю заняло больш за дзве гадзіны і скончылася тым, што Мэрыл папрасіла даць адваката.
  Джэйк успомніў, як ацэньваў Мэрыл некалькі месяцаў таму. У пяць без трох доўгія чорныя валасы Мэрыл спалучаліся з яе пустымі чорнымі вачыма. У Мэрыл было моцнае, спартыўнае цела, ахопленае бурным стаўленнем. Яна заўсёды была на мяжы выбуху — поўная супрацьлегласць Шанне. Ён бы ніколі не сабраў іх разам. Ці была Мэрыл дастаткова моцная, каб несці Шанну? Ён задумаўся. Так, яна магла аднесці яе на невялікую адлегласць да лесу. Джэйк прачытаў Мэрыл Дрэйк яе правы. «Ці разумееце вы гэтыя правы, калі я іх вам прачытаў?»
  «Так. Чаму я тут? Я ведаю, што вы ўчора арыштавалі Хлою. І дазвольце мне сказаць, што прыйшоў час , - сказала Мэрыл.
  - Адкуль ты ведаеш, што мы арыштавалі Хлою ўчора, Мэры ? - спытаў Джэйк.
  «Яе бацькі сказалі мне. Яна паціснула плячыма.
  «Калі яны вам сказалі?»
  «Гэта было ўчора ўвечары, калі я заехаў у госці».
  - Не, не, Мэрыл. Бацькі Хлоі не ведалі, што яе арыштавалі, толькі пасля таго, як ты сышоў, - сказаў Джэйк, упіваючыся ў яе позіркам.
  «Што я магу вам сказаць? Гэта яны мне сказалі », — настойвала яна.
  «Што яны табе яшчэ сказалі? У які час вы былі там ?» - спытаў Джэйк
  «Я прыехаў каля шасці гадзін. Я выйшаў каля васьмі. Што вы маеце на ўвазе пад «што яшчэ яны мне сказалі»?»
  «Ці сказалі вам яшчэ што-небудзь?» - зноў спытаў ён, назіраючы, як яна разглядае яго пытанне. Ён не хацеў весці яе далей, таму не згадваў пра пярсцёнак. Ён чакаў яе адказу, калі цішыня напоўніла пакой. За гэтыя гады ён выявіў, што маўчанне часта нервавала падазраваных, і яна не расчаравала.
  "Не, не ", - сказала Мэрыл.
  «Калі яны сказалі вам пра арышт Хлоі, яны не сказалі вам, што стала прычынай арышту?»
  «Вы маеце на ўвазе доказы ?» — спытала яна.
  «Так, або заява, што-то ў гэтым родзе», - абыякава сказаў Джэйк.
  «Я не магу ўспомніць. Я яшчэ трохі падумаю, - цкавала яго Мэрыл, разглядаючы інтэрв'ю як жарт. Ну і смех быў з яе. Было відавочна, што яна не магла дачакацца, каб Хлою зачынілі назаўсёды.
  «Добра, што вы мелі на ўвазе, калі сказалі «прыйшоў час» арыштаваць Хлою ?» - спытаў Луі.
  Яна паглядзела на Луі, які стаяў каля дзвярэй. «Мы абодва ведаем, што яна хацела пярсцёнак Шэнны. Хлоя ведала, што яе бабуля падарыла Шэнне ювелірны ўпрыгожванне вышэйшай каштоўнасці. Хлоя - раўнівая жанчына. Божа мой, гэта не толькі прыгожа, але і каштуе цэлае багацце».
  «Адкуль ты ведаеш кошт, Мэры ?» - спытаў Джэйк.
  «Шана сказала мне, і пасля таго, як Шанна памерла, Хлоя згадала пра гэта. Хлоя спытала мяне, ці насіла Шэнна пярсцёнак у апошні раз, калі я яе бачыў».
  «Калі яна спытала ў цябе гэта, Мэрыл? Дайце даты».
  «О, я бачыў Шанну ў тую ноч, калі яна знікла . Мы тусаваліся».
  Па твары Мэрыл ён бачыў, як яна ў думках вяртаецца ў мінулае. Яе чорныя пустыя вочы напоўніліся слязьмі. Ілжывыя слёзы? Хто ведаў? У любым выпадку яны яго не закранулі. Калі яны падалі, Дрэйк працягваў насіць усмешку, якую яна наляпіла з таго часу, як зайшла ў дзверы.
  Мэрыл падвяла яго да наступнага допыту. Джэйк адкрыў файл перад сабой. Луі паеў побач з ім.
  Джэйк спытаў: «Мэрыл, у мяне ёсць твае арыгінальныя заявы для мяне і сяржанта, а таксама для дэтэктываў Краўса і Браўн. Дэтэктыў Краўс спытаў вас праз два дні пасля знікнення Шэнны, ці бачылі вы яе ў той дзень, калі яна знікла, ці калі-небудзь на працягу тыдня. Вы адказалі: «Так, мы тусаваліся ў пятніцу ўвечары і хадзілі на піцу і піва з некаторымі з яе сяброў з інтэрната». Джэйк перадаў ёй копію заявы.
  Яна прачытала і пагадзілася. «Так, памятаю, даваў заяву. Я не памятаю, што я сказаў. Я павінен ?» Яна нахмурылася.
  Праігнараваўшы яе пытанне, Джэйк працягнуў. «Вось копія вашай заявы праз чатыры дні. Я табе прачытаю». Ён перадаў ёй копію папярэдняй заявы. «Гэта ваша заява нам пасля таго, як мы знайшлі Шанну?»
  «Так. Я памятаю размову з вамі. Зноў жа, я не памятаю, што я сказаў. Чаму мае заявы такія важныя, асабліва цяпер, калі ў вас пад вартай Хл оэ?»
  Джэйк праігнараваў яе. «У сваёй заяве вы сказалі, што не бачылі Шэнну на тыдні экзаменаў. Вашы заявы, кожная з розніцай у некалькі дзён, супярэчлівыя. Які з іх правільны? Калі хтосьці нам хлусіць, мы павінны спытаць сябе, чаму, так , сяржант?»
  «Вы правільна зразумелі. Мэрыл, лейтэнант спытаў, чаму ты хлусіў? Які з іх правільны?» Халодны цвёрды позірк Луі мог напалохаць гарылу, каб яна перавярнула свае бананы.
  Мэрыл сядзела моўчкі некалькі хвілін, перш чым адказаць. «Я казаў табе, я не памятаю, што я сказаў.»
  «Паглядзіце копіі, якія я вам даў, і прачытайце кожную ўслых», — запатрабаваў Джэйк.
  Мэрыл узяла копіі, але не глядзела на іх. «Я б ніколі не дапамог Хлоі забіць сваю сястру. Ты звар'яцеў. Я б нічога не зрабіў, каб дапамагчы Хлоі або нашкодзіць Шэнне».
  «Я не памятаю, каб казаў што-небудзь падобнае, Мэрыл. Калі ласка, прачытайце абедзве заявы. Калі вы скончыце, мы перачытаем вашу сённяшнюю заяву».
  Мэрыл зноў змоўкла, а потым праз некалькі хвілін пачала чытаць словы ўслых.
  Краўс: Вы бачылі Шэнну на тым тыдні, калі ён знік?
  Дрэйк: Я бачыў яе ў пятніцу вечарам.
  Там ён яе спыніў. «А цяпер, калі ласка, прачытайце другі набор лістоў, які я вам даў».
  Мэрыл адклала аркушы і схапіла другі стос. Яна спачатку прагледзела яго, перш чым прачытаць услых:
  Кэрынгтан: Дзякуй за ўдзел , Мэрыл.
  Дрэйк: Усё, што я магу зрабіць, каб дапамагчы. Гэта не здаецца рэальным, што яна мёртвая. Тут адзначаецца моцны плач .
  Кэрынгтан: Мне вельмі шкада вашай страты, Мэрыл. Калі вы бачылі яе ў апошні раз?
  Дрэйк: За тыдзень да іспытаў, я ўпэўнены. На наступным тыдні мы абодва засталіся вучыцца ў інтэрнаце.
  Кэрынгтан: Вы наогул не бачылі яе на мінулым тыдні?
  Дрэйк: Не.
  Перш чым яна пайшла далей, ён перапыніў яе. «Мэрыл, якое з гэтых сцвярджэнняў правільнае?»
  Мэрыл на некалькі імгненняў задумалася. Паціснуўшы плячыма, яна сказала: «Першы, які я дала дэтэктывам, Краўсу і Браўну, і той, які я дала вам сёння».
  «Чаму вы хлусілі, калі мы бралі ў вас інтэрв'ю некалькі месяцаў таму?»
  «Я не хлусіў. Мае эмоцыі былі паўсюль. Ты знайшоў Шанну ў той дзень, калі я з табой размаўляў. Я заўсёды думаў, што яе знойдуць жывой. Я думаў, што ёй патрэбна месца. Я быў разгублены, безумоўна, засмучаны і смуткуючы. Я дагэтуль у шоку ад яе забойства. Знарок не хлусіў, мусіць , забыўся».
  Луі ўскочыў, змяніўшы тактыку. «Вы з Шэннай былі каханкамі?»
  «Ах, пытанне, якое згладзіла чортава ўсмешку з яе твару» , - падумаў Луі. Той, які яна насіла з таго часу, як увайшла ў пакой, нават калі плакала.
  «Што ты маеш на ўвазе?»
  «Я думаў, што пытанне само сабой разумеецца, Мэрыл, але я паўтару яго. Вы і Шанна Вагнер былі каханкамі?» Луі націснуў, схіліўшыся праз стол, у некалькіх цалях ад яе твару, каб яна засяродзілася на ім.
  Мэрыл прамовіла: "Так".
  «Вы з Шэннай пасварыліся ў пятніцу вечарам, калі яна знікла ?» - спытаў Луі.
  - Так, - зноў прашаптала яна.
  «Мэрыл, калі ласка, гавары. Я цябе не чую , - сказаў Джэйк.
  «Я сказаў, так. Так, мы былі каханкамі. Я кахала яе , - крычала яна.
  «Вы забілі яе ?» - спытаў Луі.
  «Не».
  «Што вы рабілі ў доме яе бацькоў мінулай ноччу?» Джэйк ускочыў, зноў уключыўшы яго.
  «Я пайшоў да іх у госці . Я сумую па іх».
  «Чаму ты хацеў трапіць у пакой Шэнны на мінулым тыдні? Што вы туды паклалі?» Джэйк працягнуў сваю лінію допытаў.
  Яна кінула на Джэйка разліковы позірк. «У мяне балела галава. Я спытаў, ці можна легчы. Навошта мне класьці туды нешта?»
  «Вы здзівілі вагнераўцаў сваёй просьбай. Гэта іх ускалыхнула. Калі місіс Вагнер спытала, чаму вы толькі тады сказалі, што ў вас баліць галава. Правільна ?» - спытаў Джэйк.
  «Не. Не, у мяне моцна балела галава».
  «Мэрыл, гэта не адказ на маё пытанне. Містэр Вагнер сказаў, што ён сказаў вам, што лічыў вашу просьбу зайсці ў пакой Шэнны дзіўнай. Гэта было пасля таго, як ён сказаў, што вы згадалі пра галаўны боль, а не раней. Зараз я зноў спытаю». Голас Джэйка зрабіўся цвярдзейшым, калі ён давёў да канца. «Што вы рабілі ў пакоі Шанны Вагнер на мінулым тыдні?»
  «Мне патрэбны адвакат », — сказала Мэрыл.
  «Мэрыл, як толькі ты станеш адвакатам, ніякіх здзелак не будзе. Інтэрв'ю перапыняем, суб'ект запатрабаваў адваката. Дзевятага траўня дванаццаць дзесяць вечара». Джэйк устаў, сабраў сваю папку і працягнуў руку, каб забраць заявы ў Мэрыл.
  «Не, пачакай. Што вы маеце на ўвазе здзелку? Дзеля чаго ?» — спытала яна.
  «Прабачце, Мэрыл, вы папрасілі адваката. На гэтым інтэрв'ю скончылася». Джэйк працягваў збіраць файлы.
  «Не, пачакайце, я не хачу адваката . Якая справа?»
  «Вы просіце, каб мы працягнулі гэтае інтэрв'ю без вашага адваката, Мэрыл?» Ён падняў брыво.
  «Так. так. Якая справа?» — спытала яна, відавочна абцяжараная.
  «Добра, Мэрыл Дрэйк папрасіла працягнуць гэта інтэрв'ю без яе адваката», - прачытаў Джэйк у запісе.
  «Якая справа?» — паўтарыла Мэрыл.
  «Калі вы што-небудзь ведаеце пра смерць Шэнны, самы час паведаміць нам. Дайце нам падрабязную інфармацыю, напрыклад, гэта здарылася, калі вы змагаліся, а не загадзя або наўмысна. Мэрыл, закаханыя ўвесь час сварацца, часам спрэчка выходзіць з-пад кантролю, і яе ўжо нельга адмяніць».
  «Якая справа?»
  «Мы пагаворым з пракуратурай, паглядзім, ці можа ён прапанаваць ненаўмыснае забойства першай ступені замест забойства першай ступені », — сказаў Джэйк.
  «Гэта ўсё?»
  «Чаго вы чакалі? Я не магу даць рэкамендацыі, пакуль не даведаюся пра вашу датычнасць да смерці Шэнны. Мне патрэбныя падрабязнасці, перш чым мы пагаворым з пракуратурай»
  «Я перадумаў, хачу адваката. Я не забіваў Шанну. Вы не збіраецеся злавіць мяне ў пастку. Я не дурны, а ты». Яна моцна адштурхнула крэсла, паваліла яго на падлогу , і ўстала.
  «Інтэрв'ю скончылася ў дваццаць дваццаць вечара».
  «У цябе нічога няма . Вы -"
  — перабіў яе Джэйк. «Ты скончыла гэта інтэрв'ю, Мэрыл. Памятайце, усё, што вы працягваеце казаць, запісваецца. Гэта будзе выкарыстана супраць вас у судзе. Вас папярэдзілі. Ты разумееш?»
  «Так». Яна працягвала ісці да дзвярэй, потым зноў павярнулася да іх. «Вы, хлопцы, ловіце рыбу. Вы падобныя на паліцэйскіх у смешных паліцэйскіх фільмах». Яна выйшла за дзверы.
  «Ну, Олі, гэта было не весела?» Нага Луі перабірала нагамі з боку ў бок, імітуючы паліцэйскіх з нямога кіно. Джэйк засмяяўся.
  «Так, мы націснулі некаторыя кнопкі. У які час інтэрв'ю Кавіла?»
  «Дзве гадзіны. Давайце паабедаць . Я галодная».
  * * * *
  Іх інтэрв'ю з Маркам Кавіла не прынесла нічога новага. Кавіла запомніў яго адказы даслоўна. Здавалася, яны былі адрэпеціраваны тады і цяпер. Яго напышлівае стаўленне заставалася, пакуль яны не задалі сваё апошняе пытанне.
  «Марк, ты ведаў, што Шанна была лесбіянкай?» — спытаў Джэйк, ацэньваючы рэакцыю Марка.
  Марк ускочыў на ногі, сціснуўшы кулакі, і зрабіў крок да Джэйка. Луі хадзіў ззаду Кавілы і націскаў на яго правае плячо, пакуль Кавіла не сеў.
  "Ты не хочаш гэтага рабіць, сынок, сядзь ", - сказаў Луі.
  «Я не дазволю яму наклеіць на яе ярлык», — крыкнула Кавіла.
  "Гэта не ярлык, калі гэта праўда, Марк", - ціха сказаў Луі.
  «Яна не дзівачка», - катэгарычна сказаў ён.
  «Новы тэрмін — ЛГБТК, Марк. Мы атрымалі гэта з надзейных крыніц, як яна была , - сказаў Джэйк.
  «Яна ніколі не давала намёку... Я маю на ўвазе, мы займаліся каханнем. Я б ведаў, калі б дзяўчына была геем», - сказаў Марк. «Хто расказаў табе гэтую лухту, Мэрыл ці яе сястра? Яны абодва зайздросцілі яе мілагучнасці, яе розуму і, асабліва, яе знешнасці».
  «Не мае значэння, хто нам сказаў, Марк. Яна была. Вы ведаеце, хто яго забіў ?» - спытаў Джэйк.
  «Не. Калі б я ведаў, хто яе забіў, я б яго забіў».
  «Я б сачыў за тым, што ты кажаш, Марк. Хтосьці будзе ўспрымаць вас сур'ёзна, - прапанаваў Джэйк.
  «Гэта праўда. Я кахаў яе. Я хацеў з ёй ажаніцца. Вы бліжэй да таго, каб знайсці яе забойцу?» Вочы Марка не ўтрымліваюць запалу яго слоў , падумаў Джэйк.
  «У нас ёсць новыя падказкі, за якімі мы сочым. Следства працягваецца». Джэйк даў стандартны адказ.
  «Вы дасце мне ведаць?»
  - Не, калі ты маеш намер забіць таго, хто гэта зрабіў, - сказаў Джэйк.
  «Гэта фігура прамовы. Я быў такі пусты з таго часу, як яна памерла».
  «Я думаў, што яна рассталася з табой, Марк ?» - спытаў Луі.
  «Яна зрабіла. Хацела пачакаць, пакуль скончыць, уладкуецца на працу. Яна б прыйшла”. Луі непакоіла, што Кавіла выкарыстоўвае займеннікі замест імя Шэнна.
  «Вы не ведалі, што паміж Шэннай і Мэрыл нешта было ?» - спытаў Луі.
  «Не тое, што вы маеце на ўвазе. Яны з дзяцінства былі блізкімі, лепшымі сябрамі. Хворы розум прыйдзе да такой высновы».
  «Як ты думаеш, яе сястра Хлоя княжала ?» - спытаў Джэйк.
  «Калі б яна гэта зрабіла, яна б не была шчаслівая з гэтага. Яна ненавідзіць Мэрыл. Яна заўсёды адчувала, што Мэрыл кантралюе жыццё Шэнны. Я падтрымліваў сувязь з Хлояй. Яна згубілася разам з сястрой».
  «Вы можаце яшчэ што-небудзь прапанаваць, Марк ?» - спытаў Джэйк.
  «Не. Я хачу дадому. Навошта вам гэта ўвогуле ?» — спытаў Марк.
  «Гэта трэба было абмеркаваць, Марк. Гэта можа быць матывам. Нам трэба было даведацца, ці ведаеце вы, - сказаў Джэйк.
  «Таму што яна сустракалася са мной?»
  «Не, гэта не тое, што ты, Марк».
  «Я скончыў?» - спытаў Кавіла, падымаючыся на ногі.
  «Так. Калі нам спатрэбіцца задаць вам яшчэ якія-небудзь пытанні, мы вам патэлефануем». Джэйк даў яму тое ж самае, папрасіўшы звязацца з імі, калі нешта ці хтосьці прыйдзе ў галаву.
  Яны глядзелі, як Кавіла сыходзіў. Яго плечы згорбленыя, слёзы сцякаюць па твары. Джэйк ненавідзеў, калі праца прыгнятала невінаватых, хоць часам гэта быў адзіны спосаб даведацца праўду. Яму было цікава, як Кавіла будзе ставіцца да Шанны ў будучыні.
  Луі выключыў стужку і сказаў: «Добра, Марк, ці ён не ведаў, што Хана гей?»
  «Я не мог сказаць. Здавалася, ён засмучаны. Ці можаце вы сустракацца з жанчынай і не ведаць, гей яна ці бісексуал?»
  «Не магу сказаць. Радар на нешта падобнае нам не давалі ». - сказаў Луі.
  «Я мяркую, што вы маеце рацыю. Пытанне ў тым, ці сказала яна яму? Напэўна, было цяжка трымаць гэта ў таямніцы ».
  OceanofPDF.com
  Раздзел 23
  «Давайце падымемся ў кампус UConn у Storrs. Паўтарыце інтэрв'ю ў дзяўчат на паверсе Шанны ў яе старым інтэрнаце. Калі мы вернемся ў горад, мы возьмем інтэрв'ю ў сяброў Мэрыл Дрэйк. Такім чынам, мы будзем у горадзе да канца шы футаў, - сказаў Джэйк.
  «У вас вялікія планы на сёння?»
  Джэйк не адказаў. Луі ўсміхнуўся яму і накіраваўся да машыны.
  * * * *
  Яны перагледзелі інтэрнаты і наляцелі на бруд, калі пагаварылі з дзяўчынай, па якой прапусцілі падчас першага замаху ў сакавіку. Джэйк пастукаў у дзверы пакоя 4-15. Мініяцюрная, пяціфутавая брунэтка, якая важыла б не больш за дзевяноста фунтаў, калі б яна важыла ўнцыю, прывітала яго. У яе быў выразны твар з тонкімі касцямі, карыя вочы з доўгімі цёмнымі вейкамі. На ёй не было макіяжу. «Так ?» — спытала яна.
  «Я лейтэнант Кэрынгтан, а гэта сяржант Раманэлі з дэпартамента паліцыі Уілксберы. Вы былі тут некалькі месяцаў таму, калі забілі Шанну Вагнер?» Ён падняў шчыт.
  «Так, калі ласка, заходзьце». Яна адышла, каб упусціць іх. Яна села за свой стол і прапанавала ім сесці на свой ложак. Яны з Луі вырашылі ўстаць.
  «А ты е ?» - спытаў Джэйк.
  «Дона Стар».
  «Я не памятаю, каб даваў вам інтэрв'ю раней». Джэйк перабіраў свае нататкі.
  «Не, вы не зрабілі. Давялося ехаць дадому на сямейнае пахаванне». Яна схапіла свой каляндар. «Я пайшоў дадому ў панядзелак пасля таго, як Шэнна прапала без вестак. Я не вяртаўся ў школу больш за два тыдні».
  «Хто памёр ?» - спытаў Луі.
  — Мой бацька, — ціха сказала яна.
  «Мне вельмі шкада вашай страты», - сказаў Джэйк. «Вы ведалі Шанну?»
  «Так. Мы тусаваліся часам. Вы бліжэй да таго, каб даведацца, хто яе забіў?»
  «Мы. Вы праводзіліся з ёй у тую ноч, калі яна знікла?»
  «Не, яна прасіла мяне, але я адчуваў сябе не да гэтага. Мая маці патэлефанавала раней у той жа дзень і паведаміла, што мой бацька трапіў у аўтамабільную аварыю. Я не хацеў ні з кім быць».
  "Гэта, напэўна, быў шок", - сказаў Джэйк, не ўказваючы, якая падзея, на яго думку, узрушыла яе больш за ўсё.
  «Гэта было. Яго збіў нейкі ідыёт п'яны кіроўца. Майму бацьку было сорак гадоў».
  «Ці ведаеце вы, што яны знайшлі Шанну, перш чым вы вярнуліся ў школу ?» - спытаў Луі.
  «Так, тэлефанавала мая субяседніца. Я быў спустошаны. Спачатку мой бацька, потым Шанна - гэта было занадта».
  «Ці ведаеце вы каго-небудзь, хто калі-небудзь турбаваў Шэн а?» - спытаў Джэйк.
  «Я ведаю, што хлопец, з якім яна сустракалася з працы, увесь час круціўся побач. Шанна пацешыла яго, каб не спрачацца з ім. Я маю на ўвазе, куды б мы ні пайшлі, ён быў там ». Яна нахмурылася.
  «Вы маеце на ўвазе Марка Кавілу?» Лоб Джэйка нахмурыўся.
  «Шана прадставіла яго толькі як Марка. Яна так і не назвала прозвішча».
  «Ці пазналі б вы яго, калі б убачылі яшчэ раз?» Джэйк адчуў гудзенне ў крыві. Ведаў, што яны набліжаюцца. Магчыма, гэта была свінцыя, якую яны шукалі .
  «Так. Ён быў у поўным шоку, калі яна яго кінула. У яго было стаўленне «ніводная жанчына не кінула яго», быццам ён быў чымсьці асаблівым, а ён не быў, паверце мне на слова».
  «Чаму?»
  «Чаму, што?»
  «Чаму ён не быў чымсьці асаблівым ?» - спытаў Луі.
  «Я не ведаю. Цяжка пазначыць. Ён аднамерны, нібы купіў часопіс, выбраў вопратку, прачытаў артыкул, а потым працытаваў яго даслоўна. Неарыгінальны ні ў словах, ні ў дзеяннях, амаль як робат. У яго быў комплекс перавагі, як быццам гэта рабіла яго вялікім чалавекам, таму што ён ужо скончыў школу. Хлопец сапраўдная дзірка. Шэна сказала, што ён уладны сукін сын. Гэта галоўная прычына, па якой яна яго здула».
  «Ці ведаеце вы, што Шанна гей?» - спытаў Джэйк, уважліва назіраючы за ёй.
  Яна ўстала, пачала хадзіць па пакоі.
  «Дона, ты?» Джэйк паўтарыў пытанне.
  «Былі некаторыя размовы. Я не звяртаю ўвагі на плёткі…»
  «І?» — запытаўся Джэйк .
  «Так, я зрабіў. Шэна пачала сумнявацца ў сваёй арыентацыі, эксперыментаваць — гэта збівала яе з панталыку. Яе сяброўка Мэрыл - лесбіянка і настырная. Ёй не падабалася, калі Шан на сустракалася з Маркам».
  «Шана сказала табе гэта?» Джэйк разумеў, чаго не гаварыла Донна, але хацеў, каб яна сказала гэта ўголас для запісу.
  «Мне давядзецца даваць паказанні пра гэта?» Яна выглядала заклапочанай, зноў села, гэтым разам на ложак, трымаючы галаву рукамі.
  "Калі гэта дапаможа закрыць справу, так", - шчыра сказаў Джэйк.
  «Гэта забіла б маю маці, калі б стала вядома. Для яе гэта быў цяжкі год. Шэнна і я як бы падключыліся на пару тыдняў. Я не гей. Мы эксперыментавалі. Я заўсёды хацеў убачыць, як гэта было б з іншай яе жанчынай і ... "
  « Што здарылася?»
  «Гэта было не маё. Шанна зразумела. Ёй было цікава, як я мог быць такім упэўненым».
  «Што ты ёй сказаў?»
  «Мне было нязручна быць з ёй у якасці палюбоўніка. Хацелася сябраваць. Я закаханая ў гэтага хлопца дома, за якога планую выйсці замуж».
  «Шана казала Марку, што яна лесбіянка ?» - спытаў Джэйк.
  «Так, яна зрабіла. Яна назвала гэта прычынай разрыву. Яна адчувала, што ён пакіне яе ў спакоі, калі яна не будзе гуляць у яго камандзе».
  «Яна вам гэта сказала?» – спытаў Луі, прымаючы на сябе пытанне.
  «Так. Аднойчы вечарам, калі мы пайшлі на піцу, ёй трэба было з кім пагаварыць. Я спытаў яе, што здарылася. Шэна паказала на другі бок вуліцы. Паўзун сядзеў на вуліцы ў сваёй машыне і гадзінамі назіраў за намі. Шэнна падкрэсліла мне, каб я ніколі не заставалася адна і не хадзіла сюды з ім».
  «Яна думала, што ён цябе пакрыўдзіць ?» - спытаў Джэйк.
  «Яна ніколі не казала. Калі я спытаў яе, яна сказала, што сказала яму, што яна гей. Яна не хацела, каб у яго склалася ўражанне, што я яе дзяўчына».
  «Ці ёсць у вас іншая інфармацыя, якая можа дапамагчы нам злавіць яе забойцу, Донна?» Джэйк накрэмзаў у сваім нататніку.
  «Не».
  «Дзякуй за ваш час», - сказаў Джэйк, даючы ёй свой нумар і павярнуўся, каб пакінуць пакой.
  «Я буду. Шанна была выдатным чалавекам, хоць і крыху разгубленай. Мэрыл і Марк не дапамагалі нікому з тым ціскам, які яны аказвалі на яе. Шанне лепш было б уцячы ад іх абодвух, - сумна сказала Дона, устаючы. «Вы знайшлі яе дзённік?»
  «Дзённік?» Джаке павярнуўся назад.
  «Так. Шэнна трымала адзін у сумачцы. Яна не пакінула яго ў сваім пакоі, бо баялася, што хтосьці прачытае. Яна ўклала ў яго ўсе свае думкі і пачуцці».
  «Не, мы не знайшлі. Хто яшчэ пра гэта ведаў?» - спытаў Джэйк.
  «У асноўным усе на нашым паверсе, яе сястра і сяброўка Мэрыл».
  « Ці ведаў Марк?»
  «Я б сказаў так, хоць Шанна не стала б пісаць гэта перад ім. Яна сказала, што ён шпіён».
  «Калі яна вам гэта сказала ?» - спытаў Джэйк.
  «Прыкладна за тыдзень да яе смерці. Я не хачу нікога ўцягнуць у непрыемнасці, але калі ён забіў яе, я хачу яго смерці».
  «Дзякуй за разуменне. Да пабачэння, - сказаў Джэйк, калі яны выходзілі.
  Выйшаўшы з інтэрната, Джэйк павярнуўся да Луі. «Дзіўна, што нічога з гэтага не вызваліла мяне раней».
  «Так, гэта так. Кожны раз, калі мы думаем, што ў нас ёсць падазраваны, усё абарочваецца. Думаеце, у нас адзін ці два забойцы?» Луі пачухаў падбародак.
  «Не ўпэўнены, але мы вяртаемся і спытаем іх усіх траіх, Мэрыл, Марка і Хлою, пра дзённік», — расчаравана сказаў Джэйк. «Кавіла добры акцёр. Ён мяне падмануў».
  «Ён і мяне падмануў. Я думаю, што яго эга адмаўляе. Непрызнанне ў гэтым - насамрэч, хлусня пра тое, што яна не ведае сваіх пераваг - паставіла яго на першае месца ў маім спісе. Я магу бачыць яго за гэта ".
  «Я ненавіджу хлусаў».
  «Джэйк, ты сказаў бы каму-небудзь, калі дзяўчына, з якой ты сустракаўся, апынулася лесбіянкай? Я маю на ўвазе, што быць кінутай жанчынай дзеля іншага мужчыны - гэта адно. Быць кінутым жанчынай дзеля іншай? Чалавек, гэта найвялікшая абраза , - сказаў Луі.
  «Я не бачу, дзе гэта будзе мець значэнне. Думпед скідваецца».
  «О, давай. Вам гэта не перашкаджала б?»
  «Не, не будзе. Я ў бяспецы тым, хто я ёсць, - сказаў Джэйк.
  «Ну, калі б гэта стала вядома, я думаю, што насмешкі будуць яшчэ горш. Вам не здаецца?»
  «Гэта можа быць, у залежнасці ад таго, які хлопец чалавек. Калі б нехта мяне абразіў ці працягваў, я б, напэўна, яго выбіў».
  «Бачыш, табе гэта будзе перашкаджаць». Луі засмяяўся.
  «Гэта б вас больш турбавала».
  «Так, было б. Гэта італьянскі мачо, які, я думаю, у Кавілы таксама, - сказаў Луі, яго тон стаў сур'ёзным.
  «Згодны. Я не магу чакаць, каб распытаць сволач, паглядзець, як ён адрэагуе ".
  Перапыталі ўсіх дзяўчат з інтэрнату. Донна апынулася адзіным новым сведкам.
  Наступным у спісе будзе вышук сяброў Мэрыл Дрэйк. Перш чым падвергнуць сябе гневу Мэрыл, Джэйк вырашыў паспрабаваць Вагнераў. Ён хацеў даведацца, ці ведаюць яны, з кім яна тусуецца. Джэйк сеў на вадзіцельскае сядзенне і набраў мабільны тэлефон Хлоі, перш чым выехаць са стаянкі.
  Яна адказала на трэці гудок. «Чаго ты хочаш?»
  «Хлоя, з кім, акрамя тваёй сястры, сустракалася Мэрыл?»
  «Не магу вам сказаць, мы не ходзім у адны бары. Ведаеш, простая, лесбіянка, — з'едліва сказала яна.
  «Шана вяла дзённік ?» - спытаў Джэйк.
  «Так. Вы не знайшлі?»
  «Не, толькі сёння стала вядома. Чаму вы не згадвалі пра гэта раней?»
  «Я меркаваў, што ён у вас ёсць, яна заўсёды трымала яго ў сумачцы».
  «Яе сумачку мы не вярнулі. Што яна са старымі зрабіла?» Джэйк спадзяваўся, што яны былі ў Хлоі.
  «Яна трымала іх пад дошкай падлогі ў сваім пакоі. Яна думала, што пра гэта ніхто не ведае . Чаму?»
  «Ты дома ?» - спытаў Джэйк.
  «Так».
  «Ці можаце вы праверыць, ці захаваліся яе дзённікі?»
  «Трымайся».
  Джэйк палічыў, што Хлоя паклала тэлефон, каб пайсці праверыць. Праз некалькі хвілін яна загаварыла. «Яны ўсе тут, за выключэннем цяперашняга, які яна мела б з сабой».
  «Калі ў вас апошні запіс у дзённіках?» — спытаў ён, хвалюючыся.
  «Прыкладна за месяц да яе знікнення », - сказала Хлоя.
  «Ці магу я забраць іх, ці мне не патрэбны ордэр?»
  «Прыходзьце за імі. Буду дома яшчэ гадзіну». Яна паклала трубку, не кажучы больш.
  «У яе быў дзённік ?» - спытаў Луі
  «У Хлоі ёсць старыя. Адзіная плынь да смерці Шэнны адсутнічае. Яна аддасць іх нам без ордэра».
  «Вы чакалі, што яна даверыцца вам, калі ў яе ўсё яшчэ ёсць цяперашні?» Луі ўхмыльнуўся.
  «Не».
  «Тады мы зробім гэта старамодным спосабам, паставіўшы ногі на асфальт, шукаючы, пакуль не знойдзем апошняга».
  «Па-першае, сёння вечарам мы абыдзем усе гей-бары ў горадзе».
  «Гэта будзе вам напамінам, што не кожная жанчына імкнецца да вас». Луі зубаста ўсміхнуўся яму.
  «Вы маеце рацыю. Гэта пойдзе на карысць майму эга. Сёння ўвечары я буду чытаць дзённікі і рабіць для вас нататкі, калі, вядома, вы таксама не хочаце іх чытаць , - сказаў Джэйк.
  «Не, чытанне ўнутраных думак маладой дзяўчыны звядзе мяне з розуму. Хлопчык, я ненавіджу гэтую паездку, - сказаў Луі, змяняючы тэму, калі Джэйк пачаў ехаць назад у Уілксберы.
  «Мне падабаецца гэты час сутак. Гэта ціхая і маляўнічая паездка, калі загарае сонца. Гэта таксама добры час для разважанняў. Адкінься на спінку сядзення , задрамай».
  «Гучыць як план». Луі націснуў на выключальнік. Яго сядзенне слізганула назад у становішча лежачы.
  «Спакойнай ночы, мілая », - падражніў Джэйк.
  Хутка Луі заснуў, даючы Джэйку час падумаць. Ён пераставіў новыя доказы, змяшаўшы іх з іншымі, спадзеючыся, што з'явіцца відавочны падазраваны. Ён і Луі першапачаткова думалі, што гэта будзе матыў, які раскрые гэтую справу. Зараз іх было занадта шмат, і нішто не падтрымлівала іх.
  Ён пачаў ладзіць у галаве прычыну кожнага чалавека здзейсніць злачынства, пакуль Луі храп. Пярсцёнак Хлоі будзе ацэнены ў пяцьдзесят тысяч долараў. Мэрыл адчувала пагрозу, калі Шанна сустракалася з Маркам, думаючы, што яна мяняе бок. Марк Кавіла, збіты з-за таго, што пасля баўлення часу з ім Шанна аддавала перавагу жаночай кампаніі. Пашкоджанае эга было б моцным, магутным матывам - матывам, накіраваным прама на Марка. Хлусня Кавілы перамясціла яго ў верхнюю частку спісу. У галаве Джэйка ўзнікла пытанне. Яму трэба было ўзяць інтэрв'ю ў кіраўніка бухгалтарскай фірмы, даведацца, ці ўсе ведаюць пра сэксуальную арыентацыю Шэнны.
  Яны былі ў дарозе каля пяцідзесяці хвілін, калі Луі заварушыўся.
  «Ну добрай раніцы, дарагая. Вы добра спалі?»
  Луі ачысціў галаву, азірнуўся. «Дзе мы?»
  «Мы едзем у Саўтынгтан».
  «Ого, я праспаў усю дарогу?»
  «Так, і Луі, твой сон не дапамог. - засмяяўся Джэйк.
  «Міла. Ты павінен быць напалову такім прыгожым, як я, ты быў бы зоркай. Ваш ціхі час акупіўся, ці вы ўсё думалі пра Мію ?» - спытаў Луі.
  «Не, я патраціў гэта на справу». Калі Луі згадаў пра Мію, яго думкі вярнуліся да яе.
  «О, магутны Джэйк адступае?»
  «Не, нам трэба закрыць гэтую справу і рухацца далей».
  * * * *
  У Джэйка зазваніў мабільны тэлефон. Гледзячы ўніз, ён пазнаў нумар свайго сябра Дэйва з дэпартамента паліцыі Вудберы. Ён адказаў і слухаў размову Дэйва. Лабараторныя справаздачы вярнуліся на пасылку Міі. Клеткі скуры на ўпакоўцы, якую атрымала Мія, не адпавядалі ўзоры, якія даў ім Джэйк.
  «Дзякуй, Дэйв. Ці можаце вы адправіць мне копію справаздачы па электроннай пошце?»
  «Вядома, я прынясу яго вам праз пяць хвілін. О, Джэйк, яна адна гарачая жанчына», - сказаў Герэра.
  «І яна ўся мая. Памятайце пра гэта». Ці была яна яго? Т час бы сказаў.
  «Магчыма», — сказаў ён, засмяяўшыся . «Да пабачэння».
  - Мудак, - прамармытаў Джэйк.
  «Хто такі Дэйв?» - спытаў Луі, паклаўшы трубку.
  « Дэйв Герэра з паліцыі Вудбэры».
  «Што там адбываецца ?» - спытаў Луі.
  «Я казаў табе пра пасылку на парозе Міі ў чацвер вечарам. Дэйв патэлефанаваў з вынікамі лабараторыі.
  «Не, вы нічога не сказалі пра пакет», — сказаў Луі. « Што ў ім было?»
  «Хтосьці пакінуў пакунак ля яе ўваходу. У ім быў мёртвы скунс з перарэзаным горлам».
  «О, гэта ўсё? І вы не здагадаліся пра гэта сказаць?» - раззлаваны Луі. Джэйк ведаў, што ён ненавідзіць, калі яго пакідаюць у баку.
  «Я так і думаў. Столькі ўсяго адбылося на гэтым тыдні, што мой розум хістаецца».
  «Які ўзор вы ім далі ?» - спытаў Луі.
  "Я даў ім узор ДНК Хлоі, але ён не супадаў ", - сказаў Джэйк.
  «Ну, гэта мае сэнс. Хіба яна не была ў Хартфардзе ў той дзень, калі быў вынесены забаронны загад? Мія паняцця не мае, хто іх пакідае?»
  «Не , не робіць».
  Пераключыўшы размову, Луі спытаў: «Ты не бачышся з ёй сёння?»
  «Не, яна збірае рэчы ў паездку. Я ўбачу яе заўтра вечарам. Але я даведаюся, калі нехта, хто мог бы зрабіць гэта, залезе ў яе галаву».
  Спыніліся ля дома Вагнера. Хлоя спакавала дзённікі ў скрынку і прымусіла яго падпісаць квітанцыю.
  "Дзякуй, Хлоі ", - сказаў Джэйк.
  «Я хачу іх вярнуць. Гэта як размова з ёй, таму пераканайцеся, што з імі нічога не здарылася».
  «Мы будзем трымаць іх пад замком». Ён выдзеліў хвіліну і паглядзеў на яе. Аказалася, яна не спала некалькі дзён.
  «Ты бліжэй, Джэйк?» Хлоя паглядзела на яго з радасцю ў вачах.
  «Я хачу думаць, што мы».
  OceanofPDF.com
  Раздзел 24
  Яны выйшлі з Вагнераў і накіраваліся на вакзал. Па дарозе Луі зноў пачаў расказваць пра Брай. Джэйк адмахнуўся ад яго. Ён не папрацаваў сказаць яму, што ўжо патэлефанаваў ветэрынару з некалькімі пытаннямі. Хаця ён ведаў, што валодаць сабакам непрактычна на гэтым этапе яго жыцця, ён не мог выкінуць з галавы Брыга.
  Прыпаркаваўшы машыну, яны разышліся. Луі падышоў да свайго стала. Джэйк падышоў да кававаркі ў сваім кабінеце, дзе дэтэктыў Браўн зачапіў яго.
  - Лейтэнант , - сказаў Браўн.
  «Што здарылася, Кірк?»
  «Кузаўны цэх аказаўся цвёрдай слядой па справе аб аўтаўцёках. У мяне ёсць ордэр на арышт. Лану і я цяпер на шляху, каб выканаць гэта. Крыўдна. Хлопец спалохаўся, сышоў з месца здарэння і сапсаваў сабе жыццё. Яму семнаццаць». Джэйк пачуў спачуванне ў голасе Браўна.
  «Забярыце яго. Калі вам што-небудзь спатрэбіцца ад мяне, тэлефануйце мне. Я заняты сваімі справамі, але я знайду час, які вам патрэбны». Джэйк адвярнуўся, хоць Кірк працягваў гаварыць.
  «Лейтэнант, па факце страляніны ў школе ў нас пакуль нічога няма. І мы да гэтага часу не знайшлі нічога, што прывяло б да гібелі хлопчыка, але ён усё яшчэ дэ -рэклама», - сказаў Кірк.
  «Мне спадабалася ваша ідэя прывесці ўсіх сюды разам з бацькамі. Цяжка ператварыць дзяцей, але я пераканаўся, што запалохванне працуе. Спадзяюся, што іх прыцягненне прымусіць вучняў і іх бацькоў супрацоўнічаць. Трымайце мяне ў курсе. Калі я вам спатрэбіцца ў любым з інтэрв'ю, пастаўце гэта ў мой каляндар , - сказаў Джэйк.
  — Падыдзе, сэр.
  Джэйк аднёс каву да свайго стала і абнавіў новую інфармацыю ў кнізе забойстваў Вагнера. Затым ён падняў ногі на стол і заплюшчыў вочы. Ён дазволіў інфармацыі па справе Вагнера катацца і перастаўляць сябе. Ён ішоў у занадта многіх кірунках. Яму трэба было гэта ўтаймаваць.
  * * * *
  Луі ўладкаваўся ў крэсле, затрымаўся на некалькі хвілін, перш чым патэлефанаваць Мэрыл Дрэйк. У суботу яна дэманстравала пэўную непрыязнасць да Джэйка. Такім чынам, ён атрымаў клопат патэлефанаваць ёй.
  «Мэрыл Дрэйк?» - спытаў Луі, калі выклік уключыўся.
  «Хто пытаецца?» - сапліва адказала яна .
  «Гэта Дэ...» Ён злавіў сябе, «Гэта сяржант Раманэль Лі, місіс Дрэйк».
  «Чаго ты хочаш?»
  «У нас ёсць да вас некалькі дадатковых пытанняў. Я павінен паведаміць вам, што гэты званок запісваецца».
  «Ну, я сказала вам пагаварыць з маім адвакатам, а не са мной », — сказала Мэрыл.
  «Добра, місіс Дрэйк. Дайце мне інфармацыю вашага адваката для пратаколу, і я яму патэлефаную».
  Цішыня.
  «Спадарыня Дрэйк, ты яшчэ там ?» - спытаў Луі.
  «Так, якія пытанні?»
  «Вы выцягнулі картку адваката, таму я не магу з вамі размаўляць. Мне трэба яго ці яе імя і нумар». Луі затаіў дыханне, чакаючы яе адказу.
  «У мяне няма праклятага адваката. Яны каштуюць занадта шмат грошай».
  «Для пратакола, вы зараз будзеце размаўляць са мной без адваката? Ты разумееш свае правы, калі ты не можаш дазволіць сабе адваката, табе будзе прадастаўлены адвакат, - сказаў Луі, жадаючы пераканацца, што ён перакрыў сябе.
  «Так, задавайце свае пытанні. Я не забіваў Шанну . Я любіў яе».
  Некалькі імгненняў у паветры павісла маўчанне Луі. Назвалі яго старамодным, але ён не атрымаў адказу.
  Ён адразу перайшоў да сваіх пытанняў. «Спадарыня Дрэйк, мне спатрэбяцца імёны і нумары тэлефонаў усіх тваіх сяброў, усіх, хто тусаваў з табой і Шэннай. Мне таксама спатрэбіцца назва месца, дзе вы працавалі, калі знікла Шэнна, у тым ліку ўся інфармацыя пра вашых босаў.
  «Чаму?»
  «Гэта дадатковыя пытанні да вашага інтэрв'ю. Гэта можа мець дачыненне да расследавання, - сказаў Луі, здзіўлены, калі яму стала яе шкадаваць.
  «Гэта доўгі спіс, сяржант. Дайце мне свой адрас электроннай пошты, і я вам гэта скончу».
  «Калі ласка, адпраўце па факсе». Луі даў ёй нумар, потым паклаў трубку і выпіў кубак кавы, пакуль чакаў, пакуль прагучыць. Факсы далі яму нумар, які звязвае інфармацыю з адпраўшчыкам. На адсочванне адрасоў электроннай пошты спатрэбілася больш часу. Таму кожны раз, калі мог, ён дасылаў яму факсы.
  * * * *
  Перад тым, як пачаць весці дзённікі, Джэйк прагледзеў лабараторныя справаздачы, якія Дэйв даслаў па электроннай пошце з Вудберы. ДНК аказалася мужчынскай, а не жаночай, таму дакладна не Хлоі. Ён падумаў, чыё гэта можа быць. Ён пацягнуўся да тэлефона і набраў мабільны нумар Міі. Яна адказала адразу.
  «Гэй».
  «Вы ўсё сабралі?»
  «Не зусім. Я яшчэ падбіраю свой гардэроб, але амаль да канца ». Яна засмяялася.
  «Мія, мне трэба задаць табе некалькі пытанняў. Я атрымаў справаздачу з лабараторыі на вашай… пасылцы. Гэта не жаночая ДНК. Узор вярнуўся — ён належыць мужчыну. Вы калі-небудзь сустракалі Марка Кавілу? Ці ёсць хто-небудзь, хто на цябе злуецца?» Ён выкінуў імя Марка хо пінг для хіта.
  «Не, хто такі Марк Кавіла?»
  «Сур'ёзна, Мія, табе хто-небудзь пагражаў? Ці тэлефанавалі вам незвычайныя тэлефонныя званкі, ці хтосьці кідаў трубку, калі вы адказвалі? За вамі хто-небудзь сачыў?» Ён засыпаў яе пытаннямі, ігнаруючы яе.
  «Не, не, і не, Джэйк. Я быў у кантакце з вамі, маёй сяброўкай Пайпер і з людзьмі на працы».
  «Добра, пераканайцеся, што вашы дзверы зачыненыя, калі вы дома».
  «Яны заўсёды ёсць, Джэйк. Я жыхар Нью-Ёрка. Гэта адзін з галоўных жыццёвых урокаў, якія вы атрымліваеце, растучы ў горадзе».
  «Добра, калі вы думаеце пра каго-небудзь, нават пра дробнага гульца ў вашым жыцці, неадкладна патэлефануйце мне, і я пагавару з ім».
  «Што ты будзеш рабіць, біць яго ?» - спытала Мія.
  «Не, ёсць спосабы, як можна кагосьці напалохаць, не збіўшы яго і не пакінуўшы слядоў».
  «Ты страшны, Джэйк. Я паверу табе на слова. Зараз мне трэба вярнуцца да гэтага».
  «Да сустрэчы». Ён спадзяваўся, што гэта апынецца дзіцячай свавольствам, хоць інстынкты падказвалі яму іншае.
  Луі зайшоў у кабінет, сеў на месца і працягнуў Джэйку копію спісу, які даслала Мэрыл Дрэйк.
  «Я патэлефанаваў Мэрыл Дрэйк. Гэта яе спіс сяброў. Здаецца, заўтра мы будзем занятыя , - сказаў Луі.
  «Што вы маеце на ўвазе заўтра? Ёсць дастаткова часу, каб пачаць набіраць нумар сёння, - сказаў Джэйк, гледзячы на гадзіннік.
  Луі падняў брыво. «Мы не робім гэта асабіста?»
  «Не, давайце пачнем з тэлефонных званкоў, пакуль Мэрыл паспее іх папярэдзіць. Калі што ўсплыве, мы іх наведаем».
  «Я не атрымаў ніякіх новых справаздач з лабараторыі, ці не так?»
  «Не, я патэлефаную яшчэ раз. На гэтым тыдні яны аказваюць дапамогу».
  «Сёння толькі панядзелак, Джэйк».
  «Такое адчуванне, што пятніца. Гэта абцяжарвае». Джэйк пацёр скроні там, дзе ўзнік галаўны боль.
  «Сафія сказала, што я зводжу яе з розуму. Я нешта думаю, ускокваю з ложка сярод ночы, хапаю файл і пачынаю яго шукаць, але ён выслізгвае. Гэта прама ў краі майго розуму, пакуль я сплю, і знікае, калі я прачынаюся».
  «У мяне адбываецца тое ж самае. Я не веру, што мы нешта прапусцілі. Нам трэба раскрыць усё, што звязана з новай інфармацыяй, якую мы атрымалі ў гэтыя выхадныя. Дзённік - гэта ключ. Знаходзім, мы знаходзім адказы. Паглядзіце, ці прыняла яна якія-небудзь іншыя прапановы аб працы за межамі яе бягучай фірмы. Таксама праверце, ці планавала яна пакінуць дзяржаву », — сказаў Джэйк.
  «Магчыма, Шанна даверылася Донне, але калі б яна гэта зрабіла, Дона згадала б пра гэта», — сказаў Луі.
  «Згодны, але спытайце яе прама. Я вазьму палову спісу Мэрыл, а ты вазьмі другую палову. Гэта не зойме ў нас шмат часу, каб перажыць гэта».
  * * * *
  Адна новая інфармацыя стала вынікам усіх званкоў — рэўнасць Мэрыл стала праблемай для Шанны, і Мэрыл стала ўсё больш і больш кантраляваць сябе. Яна нікога не падпускала да Шанны, і яны перасталі хадзіць у клубы. Калі яны наведвалі вечарынкі, Мэрыл не пакідала яе бокам. Сяброўка Мэрыл, Джэй Ды Уітні, заявіла, што яны часта спрачаліся на публіцы. Калі яны рабілі дома, яна не была ў гэтым дасведчаная. Яна бачыла, як раўнівы гнеў Мэрыл выходзіў з-пад кантролю, асабліва калі нехта падыходзіў або размаўляў з Шэннай.
  «Я прызначыў сустрэчу заўтра на дзесяць гадзін, каб пагаварыць з Дж.Д.Уітні. Яна жыве ў горадзе, - сказаў Джэйк. Затым ён праверыў электронную пошту. Справаздачы аб машыне Адамса былі, у тым ліку вынікі ДНК. Лабараторыя знайшла клеткі скуры ў тулава. Яны таксама выявілі адклады поту. ДНК належала адной жанчыне, за выключэннем Чэлсі Адамс , і аднаму мужчыну.
  Джэйк паведаміў Луі пасля таго, як той паклаў трубку. «Яны пакінулі пасля сябе сваю ДНК. На жаль, іх няма ў сістэме. Я збіраюся падаваць заяўку на выклік у суд і на ўзоры».
  «Ну, надышоў час нешта прадумаць. Каго мы будзем выклікаць у суд?»
  «Я збіраюся запытаць Лолу Адамс, Джэфа Адамса і Ніка Піларскі. Вы можаце думаць пра каго-небудзь яшчэ?»
  «Вы не збіраецеся запытваць сына або дачку Чэлсі ?» - спытаў Луі.
  «Не на дадзены момант, паводле справаздачы ДНК, няма ніякай сувязі з загінулым».
  «Калі гэта належыць бацьку, будуць адносіны да дзяцей », — заявіў Луі.
  «Вы маеце рацыю, але ён нам не спатрэбіцца, калі Джэф дасць свой узор і ён супадзе з тым, што ў багажніку. Я не хачу засмучаць дзяцей. Давайце яшчэ раз пагукаемся з суддзёй Айзенбергам, каб забраць усіх?»
  «Магчыма, ён знаёмы са справай. Зараз я вазьму гэта на сябе, пагляджу, ці змагу я паспяшацца з гэтым». Джэйк вярнуўся ў свой офіс, каб схапіць пінжак. Луі ўвайшоў за ім. Надзеўшы куртку, Джэйк спытаў : «Ідзеш?»
  - Так шмат, каб сысці своечасова , - сказаў Луі.
  «Хочаш сысці своечасова, уладкуйся за сталом».
  «Так, як бы я быў бы актывам у офісе».
  «Вы? Вядома, вы б. Ты такі анал са сваімі дакументамі, яны б цябе палюбілі». Джэйк ляпнуў яго па спіне.
  «Гэта праўда, але ты будзеш сумаваць па мне».
  У вестыбюлі Джэйк накіраваўся да ўваходных дзвярэй. Луі схапіў яго за руку. «Мы не пад'язджаем?»
  - Гэта два кварталы, Луі. У гэты час нам спатрэбіцца паўгадзіны, каб знайсці месца для паркоўкі . Смактаць гэта».
  Яны рушылі з участку ў бок цэнтра горада. Джэйк заўважыў дзве здзелкі з наркотыкамі. Калі б час дазваляў, ён злавіў бы іх за такую смеласць. Але яму спатрэбіліся позвы. Набіраючы тэмп, яны дабраліся да будынку суда, маючы ў запасе пятнаццаць хвілін да закрыцця суда.
  Пісар суддзі прымусіў іх чакаць у кабінеце дзесяць хвілін, перш чым суддзя адчыніў дзверы і паклікаў іх. Пакоі Айзенберга адлюстроўвалі асобу суддзі — багатую і фармальную, у адрозненне ад вонкавага кабінета, які меў стандартны дзяржаўны дэкор — усё было шэрым. Але тут праявіліся яго асабістыя густы як у мастацтве, так і ў колеры. Сцяна за пісьмовым сталом, афарбаваная ў лясны зялёны колер, адбівалася аконнымі фіранкамі зялёнага колеру і колеру слановай косці. Вялікі пісьмовы стол з цёмнага дрэва — Джэйк падумаў, што вішнёвы — займаў палову пакоя. Кантора патрабавала павагі, як і сам суддзя. Яго сталёва-шэрыя валасы пасавалі да вонкавага кабінета. Марцін Айзенберг стаяў пяць на восем. Яму зламалі нос у студэнцкім баксёрскім матчы, што надало твару вечны подлы выраз. Суддзя ўяўляў сябе жорсткай, аўтарытэтнай фігурай, нават калі сядзеў за сваім сталом.
  «Джэйк, Луі, што я магу зрабіць для вас сёння?» — спытаў суддзя Айзенберг, калі яго бледна-блакітныя вочы звузіліся. Ён паказаў пальцам на гадзіннік на сцяне. «У яго позні час?»
  «Дзякуй за прыём, ваша гонар. Мы атрымалі справаздачу аб ДНК з машыны па справе Чэлсі Адамс. У машыне знойдзены два наборы ДНК, акрамя ДНК Адамса. Адзін мужчына і адна жанчына. Мы хацелі б атрымаць позву для былога мужа, яго новай жонкі і былога мужа новай жонкі. Іх завуць Джэф Адамс, Лола Адамс і Нік Піларск », — дадаў Джэйк.
  «Навошта ўключаць былога мужа Чэлсі Адамс і яго новую жонку? Я думаў, што яны жывуць у Фларыдзе?» — спытаў Айзенберг, устаючы і здымаючы мантыю, паказваючы чорны касцюм з тонкай шэрай палоскай, белую кашулю і шэры гальштук з чорнымі палоскамі. Джэйк здагадаўся, што яму каля шасцідзесяці гадоў, хаця ён выглядаў маладзей. Айзенберг трымаў сябе ў форме. Рэпутацыя суддзі напалохала многіх сышчыкаў і злачынцаў у зале суда. Суддзя супрацоўнічаў з паліцыяй, каб дамагчыся вынікаў, калі яны супраць яго часу. Джэйк любіў і паважаў яго. Ён рабіў стаўку на тое, што атрымае позву.
  «Джэйк, як пайшоў іншы ордэр на мінулым тыдні па справе Вагнера?» — спытаў ён. Айзенберг, здавалася, падхопліваў кожную дробязь плётак у зале суда і па-за ім, якія тычыліся справы або паліцыі. Гэты ўдар па запясце павінен быў нагадаць яму, што не ўсё трэба паспяшаць.
  «Мы прывялі Хлою Вагнер для допыту, але адпусцілі яе, пакуль мы расследавалі новыя абвінавачванні». Джэйк танчыў вакол таго факту, што ён таксама падштурхнуў Айзенберга да іншага ордэра.
  «Якія новыя доказы чакаюць далейшага расследавання?» — спытаў Э ізенберг.
  «Мы знайшлі пярсцёнак ахвяры. Мы таксама даведаліся, што яна альбо лесбіянка, альбо бісексуалка. У нашым першапачатковым расследаванні мы нават не выявілі намёку на гэта. Кожны маўчаў па сваіх прычынах. Сёння мы таксама даведаліся, што яна вяла дзённік. Той, які асвятляе месяц яе смерці , адсутнічае, - сказаў Джэйк.
  «Адкуль вы атрымалі гэтую інфармацыю?»
  «Яе сястра Хлоя раскрыла арыентацыю Шанны ў інтэрв'ю на мінулым тыдні. У чацвер яе бацька спрабаваў забіць пярсцёнак у ламбардзе JC. Мы даведаліся пра дзённікі ад сведкі, якую мы прапусцілі падчас першага допыту ў школе Шанны».
  «Як вы прапусцілі сведку?» Суддзя паглядзеў на Джэйка паверх акуляраў.
  «Ваша гонар, бацька сведкі нечакана памёр у тыя ж выхадныя, калі знікла Шэнна. Яна накіравалася дадому ў Небраску на пахаванне. Яна вярнулася ў школу толькі праз два тыдні. Мы выявілі яе сёння, калі паўторна апыталі ўсіх у школе». Джэйк паглядзеў на Луі.
  «Вашы думкі, сяржант?» — спытаў Э ізенберг.
  «Гэта непрыемна, калі ў нас няма ўсіх фігур наперадзе. Я рады, што цяпер яны пачынаюць станавіцца на свае месцы. Магчыма, да заканчэння месяца мы адкладзем гэтае , - сказаў Луі.
  «Я падпішу тваю позву, Джэйк, але з гэтага моманту старайся не рабіць усё надзвычайнай сітуацыяй».
  Ён падпісаў позвы і перадаў іх Джэйку, адчыніўшы дзверы, каб яны выйшлі. Ён рушыў услед за імі, не кажучы больш ні слова.
  Разам яны вярнуліся на вакзал больш спакойным крокам і па дарозе мінулі мэрыю. Ноч была мяккая з тэмпературай каля сямідзесятых. Джэйк аглядаў вуліцы, шукаючы гандляра, якога ён убачыў па дарозе ў палаты суддзі. Не заўважыўшы яго, ён спыніўся ў Вайс, каб пагаварыць з дэтэктывам Максам Кэры. Ён даў Кэры апісанне гандляра.
  Калі яны з Луі зайшлі ў аддзел забойстваў, ён павярнуўся да Луі. «Чаму б табе не назваць вечар? Я збіраюся патэлефанаваць начальніку Тэйлару ў Фларыду і сказаць яму чакаць позвы ў суд».
  «Катрына ўжо пайшла дадому на дзень, так што яна не зможа зрабіць пакет на ноч або раздрукаваць этыкеткі для жыццёва важных. Дорыс на стале ў начную змену. У вас ёсць дваццаць хвілін, каб зрабіць начны скід на сёння, інакш яго трэба будзе адвезці на аб'ект у Уотэртауне. Я паклапачуся пра гэта і зэканомлю вам паездку. Патэлефануйце начальніку, - сказаў Луі, ідучы да капіравальнага апарата.
  «Дзякуй, я не знайшоў часу».
  «Ты заўсёды так». Луі пачаў рабіць копіі для Дорыс, перш чым накіраваўся да яе стала з арыгінальнымі позвамі.
  Джэйк набраў начальніка паліцыі Нептуна. «Прывітанне, Сэмі, ты працуеш без гадзін дванаццаць чатыры сем?»
  «Гэта, вядома, здаецца. Дазвольце адгадаць, лейтэнант Кэрынгтан з Канэктыкута? Мяркую, вы хочаце пагаварыць з кіраўніком ?» — спытала яна.
  «Калі ласка».
  «Пачакай хвілінку», - сказала яна. Тэйлар не прымусіў яго чакаць.
  «Гэй, Канэктыкут, што я магу зрабіць для цябе сёння?»
  «Бо, мы атрымалі справаздачы з лабараторыі аб машыне, у якой была знойдзена Чэлсі Адамс. У ёй была ДНК адной жанчыны і аднаго мужчыны, акрамя ахвяры. У мяне ёсць дзве позвы, якія я збіраюся адправіць вам на ноч на ўзоры ДНК Джэфа і Лолы Адамс. Ці зможаце вы выканаць іх і зэканоміць мне дарогу?»
  «О, вядома, я з нецярпеннем чакаю, калі зноў убачу гэта далікатнае стварэнне з жолабам ротам», — пажартаваў ён. Джэйк успомніў апісанне Тэйларам яго апошняй сустрэчы з Лолай.
  Ён ацаніў сарказм Бо. «Прабачце, у наступны раз я паспрабую атрымаць мілую састарэлую прыгажуню».
  - Спадзяюся, наступнага разу не будзе, Джэйк, - сказаў Тэйлар сур'ёзным тонам.
  «Я таксама, Бо».
  «Вы хочаце, каб нашы лабараторыі апрацавалі ўзоры, ці я вярнуся да вас на працягу ночы?»
  «Калі ласка, вярніце нам узоры на ноч. Яны паедуць у медыцынскі цэнтр Укантэха. Тут праводзяцца ўсе нашы дзяржаўныя выкрыцці падазроных смерцяў. Начны канверт ужо будзе адрасаваны для вас. Нумар корпуса будзе на ўсіх флаконах, так што вам не трэба маркіраваць іх, але вам трэба будзе адзначыць, чый узор змяшчаецца ў кожным флаконе. Я дам вам вынікі, як толькі атрымаю іх. Дзякуй , - сказаў Джэйк.
  «Не праблема, Канэктыкут. Мы таксама не жадаем тут ублюдкаў-забойцаў. Я дашлю вам ліст, калі ўзоры вернуцца да вас».
  OceanofPDF.com
  Раздзел 25
  Яго мабільны тэлефон вібраваў у кішэні, калі ён збіраў рэчы на дзень. Гледзячы на ідэнтыфікатар абанента, ён амаль не адказаў. Гэтая жанчына проста не разумее. «Хлоя, ці трэба мне нагадваць табе, што табе трэба прайсці праз камутатар, каб пагаварыць са мной?»
  «Я цябе не пераследую. Я не мог дачакацца заўтра, каб сказаць вам. Мне патэлефанаваў дзіўны тэлефон ад Марка Кавілы. Ён хацеў атрымаць інфармацыю — спытаў, што вы сказалі мне, калі мяне арыштавалі. Хто яму сказаў, што мяне арыштавалі?»
  «Я пагляджу, як ён даведаўся. Што яшчэ ён хацеў?»
  «Я правяду вам тэлефонны званок… калі ў вас ёсць час?»
  «Я так, давай».
  «Спачатку ён сказаў, што чуў пра арышт і палічыў, што мне патрэбны сябар. Ён мне не сябар, я не чуў пра яго пару месяцаў. Я спытаў, ці нервуецца ён, і сказаў яму, што вы набліжаецеся. Ён хацеў падрабязнасці пра справу і мой арышт. Ён спытаў, якія ў вас ёсць доказы супраць мяне, каб вы мяне абвінавацілі. Калі я яму нічога не казаў, ён улавіў стаўленне да мяне. Што вы думаеце ?» - сказала Хлоя.
  «Гэта цікава, Хлоя, але гэта не дапамагае справе. Глядзі, каб ты нікуды не хадзіў сам з ім ці з Мэрыл».
  «Я не буду. Ён напалохаў мяне і ўцякаў ад страху. Як ты думаеш, ён ці Мэрыл забілі маю сястру?» Яна прасіла суцяшэння, але яму не было чаго даць. Яна ўсё яшчэ можа быць забойцам.
  «Нічога не думаю. Я лічу разумным заставацца побач з домам. Мы яшчэ пагаворым». Потым Джэйк дадаў: «На станцыі».
  «Я не магу сказаць вам, як моцна я сумую па сваёй сястры. Ты з усіх людзей павінен ведаць, Джэйк, я кожны дзень перажываю боль ад яе страты. Клянуся жыццём маіх бацькоў, што я яе не забіваў. Не марнуйце час на расследаванне мяне, калі яе забойца там хворы».
  * * * *
  Джэйк прыйшоў дадому ў сем трыццаць. Ён закінуў куртку на ложак, а затым замкнуў зброю ў сейфе, перш чым накіравацца на кухню, каб узяць піва. За кухонным сталом ён прагледзеў свае файлы, зрабіў нататкі пра званок ад Хлоі, а таксама запісаў сваю размову з начальнікам паліцыі Фларыды.
  Званок Кавілы да Хлоі заняў яго розум. Чаго ён хацеў і адкуль даведаўся пра арышт Хлоі ў пятніцу? Яны наўмысна схавалі гэта з кніг. Тэлефанавала Мэрыл і пыталася даць інфармацыю. Нехта на станцыі павінен быў паведаміць Кавіле , але хто?
  Мэрыл не была рада яго пачуць, калі ён патэлефанаваў. - Мэрыл, - сказаў ён, калі яна адказала.
  "Так, што вы хочаце?"
  - Гэта лейтэнант Кэрынгтан. Ён ідэнтыфікаваў сябе.
  «Я сказаў, што вы хочаце? Я ўжо размаўляў з сяржантам».
  «Я разумею. Мэрыл, гэта важна. Гэта для Шэнны. Ці размаўлялі вы апошнім часам з Маркам К. Авілай?»
  «Не. Я не размаўляю са сволаччу. Цярпець яго не магу. Ён думаў, што яму належыць Шанна. Яна заўсёды гучыць злы , адзначыў ён. «Чаму ты пытаешся?»
  «Нічога, я расстаўляю ўсіх гульцоў па парадку, ацэньваю іх адносіны адзін да аднаго. Мы хутка пагаворым».
  «Я вам чамусьці не веру. У мяне няма адносін з Кавілай. Ён прыдурак. Ці збіраецеся вы даць мне яшчэ што-небудзь на гэты конт?»
  «Усё, што я магу вам сказаць, гэта тое, што расследаванне працягваецца, Мэрыл. Яшчэ раз дзякуй. Добрай ночы». Яна паклала яму трубку. У апошні час ён атрымаў гэта шмат. Напэўна, ён нервуе.
  Джэйк ведаў, што ён задаволіў цікаўнасць Мэрыл, хоць гэта не магло дапамагчы. Пакуль не з'явіўся пэўны падазраваны, не быў арыштаваны і не заключаны на падставе доказаў, ён не мог даць ні аднаму з іх інфармацыі. Яму трэба было паставіць свайго галоўнага падазраванага на месца здарэння — пакуль што ён не змог. Ён быў упэўнены, што забойца захаваў дзённік як сувенір. Знайдзіце дзённік. «Знайдзі забойцу» , — зноў падумаў ён. Гэта гучала так проста - ён хацеў.
  Джэйк дастаў з халадзільніка пару гамбургераў і паклаў іх на прылавак, каб яны нагрэліся да пакаёвай тэмпературы. Ён схапіў яшчэ піва, выйшаў на сваю палубу, сеў у крэсла і глядзеў на сонца, якое пачало заходзіць. Ён зрабіў глыток піва, потым націснуў адну на мабільным тэлефоне, каб паскорыць нумар Міі.
  * * * *
  Луі сеў абедаць са сваёй сям'ёй. Ён, як звычайна, не мог дамовіцца ні слова з-за балбатні дзяцей і спрэчкі Сафіі. Гэта было нармальна з ім. Справа разам з новымі доказамі займала яго розум. Ніякая выразная асоба не вылучалася. Занадта шмат людзей хацелі кавалак беднай Шанны. Ён выдыхнуў, калі Сафія абарвала яго думкі.
  «Ты ў парадку, Луі? Вы, здаецца, адцягнуліся.
  «Так, я ў парадку. Столькі ўсяго ўпала за апошнія некалькі дзён. Спрабую навесці парадак».
  «Чаму б вам не зрабіць гэта пазней? А пакуль вы можаце яшчэ раз прадставіць сябе дзецям». Сафія ўсміхнулася яму.
  «Смешна. Прывітанне, дзеці. Я твой тата . Ён засмяяўся.
  «О, сапраўды?» — сказала Марыся, нагадаўшы яму сваю маці.
  «Так, сапраўды. Такім чынам, як я разумею, ты сумаваў па мне?»
  «Я не рабіў. Мама прывяла да вас іншага хлопца, каб замяніць вас. Выдатная замена, і ён значна лепш выглядае, - сказала Марыса, усміхаючыся яму, што каштавала яму тысячы долараў.
  Так, як і яе маці . «Што ж, я рады пачуць, што мяне не прапусцілі. Такім чынам, на наступным тыдні ты можаш пайсці да яго за грашыма, - сказаў Луі з прамым тварам.
  «Божа, тата, я толькі пажартавала», - паскардзілася яна.
  «Як справы, ЛЖ?» — спытаў ён старэйшага сына.
  «Тата, мама сказала, што мне трэба спачатку спытаць у цябе, ці магу я пазычыць машыну ў суботу вечарам. Яе нават каменданцкая гадзіна », - сказаў LJ.
  «Каменданцкая гадзіна вашай маці - адзінаццаць? Прыемна ведаць». Луі засмяяўся.
  «Давай, тата, у майго спаткання каменданцкая гадзіна».
  Дзіця ніколі не шануе майго гумару . «Хто дзяўчына?»
  « Эліса Фелпс».
  «Куды ты ідзеш?»
  «Гэта што, трэцяя ступень? Я не падазраваны, - сказаў ЛЖ, пераносячы ежу на талерку.
  «Не, вы не падазраваны. Ты мой сын — мой непаўнагадовы сын, які хоча пазычыць маю машыну. Я хацеў бы ведаць, куды вы збіраецеся. Табе шаснаццаць, памятай пра гэта».
  «Я думаў, што мы пойдзем у кіно, а потым што-небудзь перакусім», — адказаў ён, гледзячы на сваю ежу.
  «У ЖЖ ёсць дзяўчына, у ЖЖ ёсць...» - кпіла Марыса.
  «Перастань, Марыся. Пакінь брата ў спакоі. Можаш мець машыну, ЛЖ, і мы з тваёй маці дамовіліся, што ты возьмеш з сабой яе мабільны тэлефон на выпадак надзвычайнай сітуацыі».
  «Мне не трэба было б браць яе тэлефон, калі б вы дазволілі мне яго мець».
  «Мы ўжо разбіраліся з усім гэтым».
  «Гэта так несправядліва. Ва ўсіх у маім класе ёсць тэлефоны, акрамя мяне». ЛЖ згорбіўся над талеркай.
  «Ты не хочаш выйсці ў суботу?»
  «Не. Я вазьму».
  Луі паглядзеў на свайго малодшага сына, які маўчаў усю трапезу. «Што здарылася, Кармэн?»
  «Нічога, тата», — сказаў ён, маркоцячыся.
  «Што не так з імі ўсімі сёння ўвечары» , — задумаўся Луі. « У вас ёсць праблемы?»
  «Ці павінен я хадзіць у школу кожны дзень?»
  - Гэта закон , - сказаў Луі.
  «Ну, гэта адстой». Кармэн стукнула яго па стале.
  «Што здарылася?» Луі паклаў руку на Кармэн, каб спыніць шум.
  «Грэг зноў узяў мой абед. Калі б я быў на два футы вышэйшы, я б разбіў яго прама ў твар».
  Луі хаваў свае пачуцці. У свеце заўсёды будуць хуліганы. Кармэн, дзіка з памёту, павінна была прабіцца па жыцці. «Кармэн, ты павінна сказаць настаўніку, інакш я скажу. Гэта цягнецца занадта доўга».
  «Тата, ад гэтага будзе горш».
  «Я зайду заўтра ў школу і правяду Кармэн дадому », — прапанаваў ЛЖ.
  «Ты занадта стары, каб умешвацца, Эл Джы», — сказаў Луі.
  «Я збіраюся пагаварыць толькі з Грэгам. Абяцаю, больш нічога».
  Луі пакінуў яго там. Ён ведаў, што LJ будзе дзейнічаць абачліва, калі размаўляе з дзіцем. Пасля абеду ён дапамог Сафіі прыбрацца, а затым размясціўся ў гасцінай, дзе яны сядзелі, каб выпіць кавы і ціха, пакуль усе дзеці беглі па сваіх пакоях, каб патэлефанаваць сябрам пад выглядам, што робяць урокі.
  "Гэта былі цяжкія два тыдні, Луі ", - сказала Сафія.
  «Так, ёсць. Прабачце, што прапусціў столькі абедаў». Ён усміхнуўся ёй, узяўшы яе руку ў сваю.
  «Гэта частка пакета. Але я сумаваў па табе, як і па дзецям».
  «З якога часу Марыся стала такім разумнікам?»
  «Заўсёды, але ты худзеў, і гэта было міла».
  «Ну, калі-небудзь хто-небудзь прыме выключэнне з яе каментарыяў».
  «Яна жартуе. Што цябе турбуе?»
  «Я мяркую, што я расчараваны справамі. Джэйк расчараваны справамі. Акрамя таго, ёсць шанец, што Сполдынг можа выбрацца. На гэтым тыдні з'явілася шмат доказаў аб забойстве Вагнера, але яны ўсё яшчэ не паказваюць ні на адну асобу. Гэтая справа раздзірае Джэйка. На мінулым тыдні я зайшоў у яго кабінет... Божа, у яго па твары цяклі слёзы ...»
  «Што ён сказаў? — спытала Сафія.
  «Ён сказаў пакінуць так. Ён не стаў бы пра гэта гаварыць».
  «Ты не яго анёл-ахоўнік, Луі. Гэта яго багаж, а не ваш. Ён той, хто павінен з гэтым змагацца».
  «Добра, што іншыя хлопцы гэтага не ўбачылі».
  «Так, не дай Бог, каб ён выявіў нейкія эмоцыі. Быццам гэта заб'е ягоны аўтарытэт, - з'едліва сказала яна.
  «Я адчуваю сябе бездапаможным. Гэта як сядзець на шпільках і чакаць, пакуль турэмная сістэма прадставіць вынікі ДНК Джорджа Сполдынга. Я баюся, што гэта зробіць з Джэйкам, калі яны не супадаюць са сцэнай Евы. Увогуле, здаецца, справы з Міяй ідуць добра. Ён пайшоў на абед да яе ў суботу і не вярнуўся дадому да гэтай раніцы , - сказаў Луі.
  «Вы сказалі мне гэта раней, памятаеце? Гэта ўсё яшчэ цудоўна».
  «Так, гэта».
  «Я бачу, што ў вас папкі з файламі. Працуеш сёння ўвечары?»
  «Калі вы не супраць, я хачу патраціць на гэта гадзіну-дзве». Ён ведаў сваю жонку, таму спытаў, а не сказаў ёй, і атрымаў той вынік, на які спадзяваўся.
  «Гэта не праблема». Яна ўзяла кнігу і пачала чытаць.
  Ён разгарнуў папку на каленях і ў соты раз пачаў усё ў ёй праглядаць.
  OceanofPDF.com
  Раздзел 26
  У Джэйка балела шыя. Ён быў пахаваны ў дасье Вагнера на некалькі гадзін. Стоячы, ён пацягнуўся, дацягнуўся да столі, а потым прайшоў з кухні ў гасціную і назад. Ён быў крыху неспакойны і вельмі самотны. Яго здзівіла, што за такі кароткі час узраслі яго пачуцці да Міі. Ён — хлопец, які любіць іх і пакідае іх. Гэтая думка выклікала ўсмешку на яго твары. Звычайна ён шанаваў час у адзіноце, калі былі адносіны. Адзіночка, ён ненавідзеў, каб яго асабістае жыццё ўрывалася. Гэта было да таго, як Мія з'явілася ў яго жыцці. Раней ён мог праводзіць гадзіны над сваімі файламі, разбіраючы іх без перапынкаў і скаргаў. Цяпер усё, што яму хацелася, гэта каб Мія была побач, каб размаўляць з ёй, жартаваць і, больш за ўсё, займацца з ёй каханнем. Пакруціўшы галавой, ён засмяяўся. Ён вырашыў пакапацца ў сваіх файлах, каб заняць розум.
  * * * *
  Раніца аўторка аказалася больш напружанай, чым панядзелак. Яшчэ адна паездка ў палаты суддзі Айзенберга прымусіла іх чакаць больш за сорак пяць хвілін, перш чым ён выклікаў іх.
  «Што цяпер, Джэйк?» — спытаў Э ізенберг.
  «Мне патрэбны ордэры на ператрус па справе Вагнера».
  «Што вы шукаеце?»
  «Дзённік, пра які мы вам казалі ўчора».
  «Дзе вы збіраецеся яго шукаць?» — спытаў Э ізенберг.
  «Мне патрэбны ордэры на дом Вагнера, дом Мэрыл Дрэйк, дом Марка Кавілы і іх аўтамабілі », — сказаў Джэйк.
  «Якая ў вас важная прычына?»
  «Учора вечарам я прачытаў яе старыя дзённікі. Яны тлумачаць яе адносіны з Хлояй, Мэрыл Дрэйк і Маркам Кавілай. Яны не заўсёды былі ліслівымі. Учора ўвечары мне патэлефанавала Хлоя Вагнер ».
  — перабіў Айзенберг. «Я думаў, у вас на яе падпіска аб нявыездзе? Хіба гэта таксама не ўключае кантакты па вашых асабістых тэлефонах?»
  «Так, так. Яна патэлефанавала таму, што Кавіла патэлефанаваў ёй учора ўвечары пасля некалькіх месяцаў адсутнасці кантактаў і спытаў пра яе арышт і ці ёсць новыя доказы. Ён таксама спытаў, ці ведае яна прычыну новых інтэрв'ю».
  «Гэта ўсё?»
  «Хлоя Вагнер, калі яе спыталі, не пашкадавала расказаць нам пра дзённікі і пра тое, дзе яны захоўваліся. Прапанавала нават старыя, што захоўваюцца ў бацькоўскай хаце. Яна аддала іх без ордэра».
  «Калі гэта так, навошта атрымліваць ордэр на яе дом?»
  Джэйк угаварыў сябе. Яму трэба было захоўваць спакой, выкласці сваю логіку. «Можа, на апошнім стрымалася. Мы павінны быць упэўнены. Ваша гонар, гвалт у гэтым злачынстве сведчыць аб злачынстве з запалу. І Дрэйк, і Кавіла былі палюбоўнікамі Шанны Вагнер. Мы лічым, што нядаўнія доказы і новая інфармацыя патрабуюць перагляду».
  «Расслабся, Джэйк. Я хачу пераканацца, што гэта не чарговая пагоня. У вас ёсць верагодная прычына, рабіце яе». Айзенберг выдаў ордэры.
  Каля будынку суда Луі спытаў: «Мы возьмем з сабой каманду?»
  «Так, але я хачу некалькі хвілін, каб растлумачыць Вагнерам, у тым ліку Хлоі, чаму мы атрымалі ордэр на гэты раз». Джэйк паглядзеў на Луі, заўважыўшы яго нахмурыўшыся. «Яна перадала астатнія дзённікі без ордэра».
  Луі кіўнуў.
  «Вы схіляецеся да яе за гэта?»
  «А што, калі яна вінаватая ?» - спытаў Луі.
  «Луі, мы пагаворым з ёй дома. Я не папярэджваю яе загадзя. Да таго ж інтуіцыя падказвае, што яна не тая».
  «Ну, Джэйк, хіба твая інтуіцыя не падказала табе на мінулым тыдні, што гэта была тая?»
  «Не». З Луі ён мог быць шчырым.
  «Не? Тады чаму мы яе затрымалі?»
  «На мінулым тыдні яна перайшла мяжу, калі пайшла за Міяй. Што б ты зрабіў, калі б яна пайшла за Сафіяй?» - спытаў Джэйк, гледзячы на Луі.
  «Тое самае». Луі паляпаў Джэйка па плячы.
  «Давайце створым нашы каманды для дамоў Дрэйка і Кавілы. Я хачу спачатку ўзяць вагнераўцаў, каб іх ліквідаваць».
  "Я прагляду сённяшні спіс, пагляджу, хто з іх ", - сказаў Луі.
  «Я паведамлю капітану, пакуль вы ў гэтым. Сустрэнемся ў маім кабінеце праз лічаныя хвіліны».
  Луі кіўнуў, калі яны разышліся.
  Джэйк абраў сваю каманду, якая складалася з трох афіцэраў у форме — Бэроўза, Шэрмана і Джонса. Ён праінфармаваў іх і паказаў дзённікі, якія канфіскаваў учора, каб даць ім уяўленне аб тым, што яны шукаюць. Афіцэр Джонс схаваў усмешку, кашлянуўшы ў руку.
  «Штосьці забаўнае, афіцэр Джонс ?» - спытаў Джэйк.
  «Не, сэр», - адказала яна, падышоўшы да ўвагі.
  «Гэта будзе доўгі дзень. Мы не збіраемся спыняцца, пакуль не знойдзем дзённік. Збярыце абед па дарозе на сваё першае заданне. Есці будзем па дарозе, ідучы да другой хаты. Сяржант Раманэлі або я патэлефануем вам, калі паедзем. Ёсць пытанні?» Джэйк азірнуўся.
  Ён ва ўнісон сказаў: «Не, сэр».
  «Выдатна, мы ўбачымся прыкладна праз гадзіну».
  Афіцэр Джонс адцягнуўся. «Прабачце, сэр, за ўхмылку».
  «Што так смешна?»
  «Дзённік, сэр, і вы павінны растлумачыць, што гэта было». Яна бліснула яму шырокай зубастай усмешкай.
  «Большасць мужчын, афіцэр Джонс, паняцця не маюць, што жанчына іх утрымлівае».
  «Я ведаю». Яна працягвала ўсміхацца, павярнуўшыся, і выйшла з яго кабінета. Ён смяяўся ёй у спіну.
  Джэйк патэлефанаваў Вагнерам і быў здзіўлены, убачыўшы Хлою з працы. Ён сказаў ім, што яму трэба пагаварыць з імі пра дзённікі, не прапаноўваючы ніякіх іншых тлумачэнняў.
  — Лейтэнант? Містэр Вагнер адчыніў дзверы раней, чым Джэйк паспеў пастукаць.
  « А мы ўвойдзем?»
  «Так. Ганна на прыёме ў лекара. Я высадзіў яе перад тваім званком».
  «Добра, мы не хочам яе засмучаць». Джэйк падняў вочы, калі Хлоя ўвайшла ў пакой.
  «Пра што гэта, Джэйк ?» - спытала Хлоя.
  «Хлоя, ты дала нам дзённікі без ордэра. Я хацеў вярнуць ветлівасць. У нас ёсць ордэр на ператрус, каб даведацца, ці не схаваны зніклы дзённік Шэнны дзе-небудзь у доме…»
  - Ты маеш на ўвазе, калі я схавала гэта пасля таго, як забіла яе, - з горыччу сказала Хлоя.
  «Так». Ён не мог прапанаваць ёй больш. «Каб затрымаць забойцу, мы павінны быць дбайнымі. У нас ёсць ордэры на ўсіх падазраваных па гэтай справе, і мы не можам праяўляць фаварытызм». Ён зрабіў акцэнт на слове падазраваныя.
  «Вы разумееце? Гэта будзем я і Луі. Я не збіраюся прыцягваць каманду». Ён вырашыў, што дарога скончыцца.
  «Вы павінны зрабіць гэта, каб ліквідаваць Хлою?» Містэр Вагнер зразумеў, чаго не гаварыў Джэйк.
  «Так».
  «Зрабі гэта, лейтэнант. Мы будзем на кухні піць каву. Хто-небудзь з вас хоча кавы?»
  «Не, дзякуй». Джэйк і Луі прайшлі па калідоры да пакоя Шэнны і пачалі пошукі.
  Яны перабіралі шуфляды і шафу. Яны праверылі дошкі падлогі і знайшлі незамацаваную дошку, дзе Шанна захоўвала свае дзённікі.
  Джэйк вярнуўся на кухню і загаварыў з Хлояй. «Твой пакой наступны. Вы не хочаце быць там?»
  «Што, і глядзець, як ты лезеш у маю бялізну? Не, дзякуй». Яна адвярнулася і наліла яшчэ кубак кавы.
  Праз некалькі хвілін пасля ператрусу ў пакоі Хлоі яму прыйшла ў галаву адна думка, і Джэйк накіраваўся на кухню. Ён спыніўся каля дзвярэй кухні, калі пачуў размову Джо.
  «Прабач, што калі-небудзь сумняваўся ў табе, мілая. Калі ласка, прабачце мяне», — г -н. - сказаў Вагнер.
  «Тата, я хачу, каб не было чаго дараваць. Я разумею, што Джэйк пасеяў зерне ў тваю галаву, але ты павінен быў больш верыць у мяне.
  Пачуццё віны цягнула яго, калі боль у голасе Хлоі прарэзаў яго думкі, пакуль ён падслухоўваў. На жаль, падчас расследавання забойстваў невінаватыя часам згарэлі, пакуль паліцыя шукала іх адказы і забойцу. Часам гэта разрывала іх жыццё на часткі, і гэта было немагчыма выправіць. Ён заўсёды шкадаваў аб сваім удзеле ў гэтым, але ён працаваў дзеля ахвяр, а не тых, хто выжыў.
  «Я разумею ваша гора. Ніхто не разумее, як моцна я сумую па Шанне. Ты ніколі не павінен быў сумнявацца ў тым, як моцна я яе кахаў».
  «У мяне няма тлумачэнняў, Хлоя. Я люблю цябе гэтак жа моцна, як кахаў Шанну. Знайшоўшы пярсцёнак у яе пакоі - гэта мяне кінула. Я забыўся, што тут была Мэрыл... Я кінуўся яго стукаць, каб вывесці з дому. Я ведаў, што яны першымі паглядзяць на цябе. Я не хацеў, каб ты быў уцягнуты. Я не магу страціць цябе. Калі ласка, прабач мяне?»
  «Так».
  «Мілая, гэтыя апошнія некалькі месяцаў амаль знішчылі нас. Магчыма, мы ўтрох з'едзем на пару тыдняў, калі гэта ўладкуецца. Мы паспрабуем вылечыцца».
  «Ці вылечымся мы калі-небудзь, тата?»
  «Нам заўсёды будзе не хапаць яе, Хлоя. Мы ніколі не будзем цэлымі без яе, але мы неяк вылечымся і працягнем сваё жыццё».
  «Я люблю цябе, тата».
  «Я таксама люблю цябе, дарагая».
  Джэйк вырашыў задаць сваё пытанне пазней. Ён вярнуўся ў калідор, каб дапамагчы Луі.
  * * * *
  Абшукалі ўвесь дом, ад гарышча да склепа. Нічога не знайшлі. Джэйк патэлефанаваў камандзе, калі яны накіраваліся ў жылы комплекс Дрэйка.
  Па дарозе яны спыніліся ў в Нардэлі і ўзялі жорны на абед. Было ўжо адзінаццаць гадзін, і ён не хацеў, каб што-небудзь перашкаджала яму сысці сёння ў час. Нішто менш, чым бомба, не дазволіла б яму ўбачыць Мію.
  OceanofPDF.com
  Глава 27
  Джэйк патэлефанаваў Мэрыл Дрэйк. Яна хацела прысутнічаць на ператрусе. Пакуль яны чакалі каля яе будынка, Луі павярнуўся да Джэйка.
  - Я рады, што гэта было не ў Хлоі , - сказаў Луі.
  «Я таксама».
  Мэрыл спынілася на бардзюры.
  Джэйк растлумачыў аб'ём ордэра, калі яна падышла да іх і патлумачыла, што яны шукаюць. Ён і пазнаёміў яе з калектывам. Хоць і не задаволены, Мерыл пайшоў на супрацоўніцтва.
  «Калі б я ўзяў дзённік, лейтэнант, я б не быў настолькі дурным, каб пакінуць яго тут».
  «Людзі ўвесь час пакідаюць выкрывальныя рэчы валяючыся вакол », — заявіў Джэйк.
  «Але ў мяне ёсць просьба». Яна адвярнулася. «Калі вы знойдзеце яго, ці магу я атрымаць яго пасля разгляду справы?»
  «Мэрыл, яе бацькі - яе спадчыннікі. Трэба было спытаць у іх».
  «О».
  Джэйк разам з Луі абшукалі спальню. Афіцэр Джонс абшукаў на кухні, афіцэр Бэроўз абшукаў другую спальню, якая выкарыстоўвалася як кабінет. Афіцэр Шэрман абшукаў сховішча ў склепе, прызначанае Мэрыл Дрэйк.
  Мэрыл засталася ў спальні, пакуль яны перабіралі яе самыя інтымныя рэчы. Джэйк зразумеў гнеў, які ён убачыў у яе вачах.
  Ён заўважыў выстраеныя на камодзе Мэрыл выявы Шанны і яе на розных этапах іх жыцця.
  Джэйк спытаў: «Вы не вядзеце дзённік?»
  «Не, гэта занадта шмат працы».
  «Чаму гэта зрабіла Шанна?»
  «Яе маці падарыла нам кожнаму на шэсць дзён нараджэння. Шэнна магла напісаць добрыя рэчы, а я не. Бацькі мае алкаголікі-злоўжывальнікі. Я не хацеў, каб гэта выйшла. Я думаў, калі хто-небудзь гэта прачытае, яны забяруць мяне ад Шэнны. Мама заўсёды пагражала, калі я каму раскажу, мне будзе горш».
  Гэта было больш за ўсё, што яна калі-небудзь казала пра сябе, і ён выявіў, што адчувае яе шкадаванне. Гэта многае растлумачыла пра асобу Мэрыл. Ён часта бачыў гэта на працы — дзіця, якое падвяргалася гвалту, — і гэта ўсё яшчэ выклікала сімпатыю да дарослага, якім дзіця стала.
  «Прабач, Мэрыл. Таму ты заўсёды тусаваўся з Вагнерам?»
  «Так. Аднойчы нават тэлефанавалі ў сацыяльныя службы. СС лічыў, што Вагнеры перабольшваюць сітуацыю. Таму яны рэкамендавалі не прымаць ніякіх мер — пакінулі мяне з бацькамі на волю лёсу. Я мог бы падаць у суд, калі дасягнуў паўналецця. Аказваецца, агент СС быў сябрам маёй маці».
  «Часам сістэма не працуе, Мэрыл. Чаму вы не падалі ў суд на дзяржаву?»
  «Таму што, не справіўшыся са сваёй працай, жанчына дала мне адзінае, што я хацеў — быць побач з Шаннай. Больш нічога для мяне не мела значэння». Яна выцерла слёзы з вачэй. Джэйк глядзеў, як яе вочы губляюцца, і задаваўся пытаннем, куды завёў яе розум. Калі яна вярнулася ў сучаснасць, яна рэзка адвярнулася і выйшла з пакоя.
  Ён і Луі пагаварылі з іншымі афіцэрамі, калі яны скончылі пошук. Яны таксама нічога не знайшлі. Джэйк падзякаваў Мэрыл за час і папрасіў прабачэння за беспарадак, які яны пакінулі. Не было добрага спосабу абшукаць усю кватэру. Ён прасіў яе нікому не казаць.
  «Каму я буду казаць , лейтэнант?»
  «Я не ведаю, Мэрыл. Пакуль трымайце гэта пры сабе. Нам сёння трэба абшукаць іншых, таму паўтаруся, калі ласка, ні з кім не размаўляйце».
  OceanofPDF.com
  Раздзел 28
  Кавіла хацеў быць там. Джэйк і Луі чакалі перад домам Кавілы дваццаць хвілін. Раздражнёны, Джэйк патэлефанаваў на мабільны тэлефон Марка. Калі яго галасавая пошта паднялася, ён пакінуў паведамленне.
  «У нас ёсць бягун. Давайце пачнем пошук. Калі мы што-небудзь знойдзем, то складзем на яго следства».
  Луі кіўнуў. Джэйк пастукаў у дзверы.
  Дзверы адчыніла мініяцюрная жанчына ў сукенцы шырокага крою і пухнатых тапачках. Яе сівыя валасы тырчалі ва ўсе бакі. Джэйк здагадаўся, што размаўляе з маці Марка.
  Джэйк выступіў, растлумачыў іх ордэр і тое, як ён будзе выкананы. Ён папрасіў яе застацца ў гасцінай, пакуль яны праводзяць ператрус у яе доме.
  «Вы не можаце гэтага зрабіць. Дзе мой сын? Ён нічога не зрабіў. Ён добры хлопчык. Прэч з майго дому».
  «Яго папрасілі да нас сюды, але ён яшчэ не прыехаў. Дзе ён, місіс Кавіла?»
  «Ён, натуральна, на працы. Ён добры хлопчык». Місіс Кавіла склала рукі на абвіслых грудзях.
  Джэйк паглядзеў на Луі. Луі адмоўна паківаў галавой. Ён ужо зарэгістраваўся ў бухгалтарскай фірме, дзе працаваў Марк.
  «Яго няма на працы. Куды ён пойдзе, місіс Кавіла?»
  «Ён павінен быць! Ён страціць працу, калі возьме адпачынак». Па яе шчоках пачалі цячы слёзы. «Пра што гэта?»
  «Гэта пра Шанну Вагнер. Марк цікавы чалавек».
  «Я патэлефаную мужу». Яна ўстала, пайшла да тэлефона.
  «Спадарыня Кавіла, пакуль ідзе пошук, табе забаронена тэлефанаваць і наведваць. Ваш сын меў магчымасць быць тут, пакуль мы шукалі. Ён вырашыў трымацца далей. Калі ён вам патэлефануе, скажыце яму, што ў яго інтарэсах звязацца са мной». Джэйк перадаў ёй сваю картку. Яна ўзяла яго і кінула на стол каля старога крэсла ў карычнева-белыя кветкі. Ён не варухнуўся, пакуль яна не села назад. Агледзеўшы пакой, поўны старой мэблі, гэта гаварыла яму пра многае. Джэйк узяў партатыўны тэлефон і ўзяў яго з сабой на пошукі.
  Падчас большасці пошукаў Луі трымаў відэамагнітафон, а Джэйк праводзіў ператрус. Надзвычай арганізаваная шафа Марка дала Джэйку магчымасць зірнуць на асобу Марка. У шафе Марка Джэйк знайшоў дзённік і кашалёк Шэнны, схаваныя за двума стосамі абутковых скрынак.
  Я дастаў цябе, сукін сын!
  Джэйк павярнуўся да Луі. «Патэлефануй у АПБ, Луі. Я хачу, каб задніца Кавілы была на інтэрв'ю да таго, як гэты дзень скончыцца.
  Упакаваўшы дзённік, Джэйк прымусіў сябе працягнуць пошук, а не спыніцца і прачытаць яго на месцы.
  Каманда афіцэраў у астатняй частцы дома прытрымлівалася той жа працэдуры. Афіцэр Бераўз трымаў відэамагнітафон, а Шэрман і Джонс абшуквалі розныя пакоі. «Дзе машына Марка?»
  «Ён вёз яго на працу».
  Пасля таго, як яны скончылі, Джэйк дазволіў місіс Кавіла патэлефанаваць мужу і растлумачыць сітуацыю. Пасля таго, як яна пагаварыла з ім, Джэйк узяў трубку і растлумачыў яе мужу, калі Марк патэлефануе каму-небудзь з іх, ім трэба звязацца з ім дзеля бяспекі Марка.
  Ён размясціў дэтэктыва ў цывільным каля дома на той выпадак, калі Марк вернецца дадому. Задаволены, яны з Луі вярнуліся ў станцыю.
  Чаго не знайшлі ў доме, дык гэта прылад забойства.
  * * * *
  Джэйк зачыніў дзверы кабінета, уладкаваўся ў крэсле і паклаў ногі на стол, схапіў дзённік Шэнны і пачаў чытаць. Гэта разбіла яго сэрца, калі ён трапіў у галаву Шэнны. Яна ненавідзела Марка і шкадавала, што не разважыла, пагадзіўшыся на спатканне з ім. Шанна хутка спынілася, але Марк не хацеў сыходзіць. Ён ішоў за ёй, куды б яна ні пайшла. Разумная дзяўчына, яна апісвала кожны выпадак, калі ён сутыкаўся з ёй. Яе пачуцці да Мэрыл былі неадназначнымі. Яе крыўдзіла, як яна спрабавала яе кантраляваць. А ў іншыя дні, калі Мэрыл паводзіла сябе як патрэбная ёй сяброўка, яна любіла яе. У дзённіку яна пералічыла ўсе гарады, дзе хацела працаваць. Шанна вырашыла адысці далей ад Мэрыл і Марка. Яна хацела кантраляваць сваё жыццё. Яго ўвагу прыцягнула зорачка побач з імем Хлоі. Шэнна планавала спытаць у сястры, ці жадае яна пераехаць з ёй і пачаць усё спачатку. Калі ён дачытаў дзённік да канца, стала ясна, што Шанна знаходзіцца пад велізарным ціскам, і яна абуралася гэтым. Яна нават пералічыла нумар паліцыі кампуса ў дзённіку, а таксама нумар Уілксберы, калі яна была дома. Як ні дзіўна, раніцай пасля свайго знікнення яна напісала, што планавала вынесці падпіску аб нявыездзе супраць Кавілы на наступны дзень, пасля таго як яна скончыць здаваць экзамены.
  Ён накрэмзаў у сваім нататніку пытанні, якія закіне Кавіле, як толькі дагоніць яго. Мэрыл, ён нічога не мог зрабіць. Яна была подлай, апантанай жанчынай, якая адштурхнула Шанну. Праціраючы вочы, ён набраў нумар Шамуса. Як толькі МакГуайр адказаў, Джэйк удакладніў яго. Шамус пагадзіўся з ім, і Хлоя, і Мэрыл павінны быць апавешчаныя і шукаць Марка. Джэйк не верыў, што Кавіла нашкодзіць каму-небудзь з іх, але не хацеў рызыкаваць. Загнаны ў кут чалавек біў усё, што траплялася на яго шляху.
  Назіранні паступілі на Кавілу, але нічога цвёрдага аб яго сапраўдным месцазнаходжанні. Луі прачэсваў вуліцы пару гадзін пад канец змены. Джэйк адправіў яго дадому каля васьмі.
  «У мяне з сабой дакумент Адамса. Калі што-небудзь выскачыць, я табе патэлефаную , - сказаў Луі.
  «Добра. Я збіраюся наведаць некалькі бараў па горадзе. Магчыма, Кавіла схаваўся ў адным з іх. Яго бацька даў мне свой спіс сваякоў у горадзе і за яго межамі. Пакуль яго ніхто не бачыў. Ці так яны кажуць. Заўтра, калі ён не з'явіцца, мы падзелім спіс і паглядзім самі». Джэйк спадзяваўся, што хутка нешта выскачыць.
  «Добра , спакойнай ночы».
  Джэйк паклаў трубку. Пасля таго, як ён скончыць разведку кратаў, ім сёння нічога не застанецца рабіць.
  OceanofPDF.com
  Глава 29
  Джэйк тры гадзіны хадзіў ад бара да бара, паказваючы фатаграфію Марка Кавілы. Ніхто яго не бачыў і не пазнаў, акрамя бармэна з вечара, калі памерла Шанна.
  «Ён сёння тут не заходзіў», — сказаў бармэн, наліваючы кліенту піва.
  «Вы ўпэўнены?»
  «Так, ён танны сукін сын. Гэты ніколі не падказвае». Бармэн пстрыкнуў пальцам па малюнку.
  Джэйк выйшаў з бара. У машыне ён патэлефанаваў Міі. «Я заканчваю свае інтэрв'ю. Ці не позна прыходзіць?» Ён быў знясілены, але не хацеў яе бачыць.
  «Не , ты еў?»
  «Я не магу ўспомніць. Не выстаўляй сябе».
  табе ёсць талерка ў мікрахвалевай печы ».
  «Дзякуй, дайце мне паўгадзіны, і я буду». Ён быў стомлены, але пасля размовы з Міяй адчуў, што аднавіўся.
  * * * *
  Джэйк пастукаў у дзверы Міі. Яна адказала на гэта басанож, у белых шортах і чорнай халяве, яе твар быў без касметыкі. Ён ніколі не бачыў больш прыгожага відовішча. Калі ён нахіліўся, каб пацалаваць, яна працягнула руку, зачыніла дзверы, замкнула іх і пацалавала яго ў адказ. Ён павярнуў яе, прыціснуўшы спіной да дзвярэй, праводзячы яе рукамі над галавой, даследуючы яе рот. Ён правёў рукамі па яе даўжыні, спыніўшыся на паясніцы, і прыціснуў яе да свайго цела. Яму падабалася гладкая, мяккая яе скура. Міа апусціла рукі і абняла іх за яго шыю. Праз некалькі хвілін яны адарваліся.
  «Я хацеў зрабіць гэта з учорашняй раніцы », — сказаў ён.
  «Ці варта было чакаць?» - спытала яна, усё яшчэ трымаючыся за яго.
  «Так».
  Яны прайшлі да задняй часткі кватэры. Джэйк заўважыў адно месца, напамін пра тое, што ён сёння прапусціў вячэру. Стос папер каля талеркі абудзіў яго цікаўнасць.
  «Што гэта?»
  «Калі вы занадта стаміліся, не адчувайце сябе абавязанымі… гэта мой рукапіс».
  «Я магу гэта прачытаць? Я думаў , што не мог…”
  « Гэта скончана».
  «Ого, я прачытаю, пакуль цябе не будзе».
  «Я... думала... ты можаш прачытаць гэта сёння вечарам», - нервова сказала яна.
  «Сёння вечарам? Мія, ты мяне забіваеш. Я хачу кожную хвіліну з табой». Ён не мог паверыць, што яна хоча, каб ён прачытаў гэта сёння вечарам. Гэта павінна было быць трыста пяцьдзесят чортавых старонак.
  - Не, не ўсё, Джэйк, толькі першыя пяцьдзесят старонак, якія я адправіў агенту. Я хачу, каб вашае сумленнае меркаванне пра гэта было».
  «Вы не супраць, калі я пачытаю, пакуль ем?»
  «Я так. Я хачу, каб вы атрымалі асалоду ад ежы. Вам трэба расслабіцца. Я пастаўлю вас у гасціную пасля абеду, пакуль я мыю посуд . »
  «Я б лепш расслабіўся ў тваіх руках». Ён заўважыў яе трывогу і кіўнуў у знак згоды .
  Чорт вазьмі, у мяне былі іншыя планы на сёння. Я хутка чытаю, але колькі часу зойме пяцьдзесят старонак?
  Пасля абеду ён пайшоў у гасціную з кавай, стараючыся нічога не праліць на яе белую мэблю. Праз гадзіну, не чапаючы каву, ён скончыў чытаць першыя пяцьдзесят старонак і хацеў, каб Эд працягваў.
  Калі ён зайшоў на кухню, Мія адвярнулася ад прылаўка з трывожным выглядам на твары. Ён кінуў на яе лепшы паліцэйскі позірк і прытуліў твар.
  «Ну?»
  «Гэта цудоўна, Мія. З першай старонкі гэта прыцягнула маю ўвагу. Ваш галоўны герой вясёлы, разумны і сур'ёзны адначасова. Мне таксама падабаецца сюжэт».
  «Ты не проста кажаш, што табе гэта падабаецца, каб я быў добрым ?» - сказала яна.
  «Не, гэта добра. Гэта мяне адразу захапіла. Ці магу я ўзяць яго з сабой, каб я мог прачытаць усю гісторыю, пакуль цябе не будзе?»
  «Так, калі вы паабяцаеце замкнуць яго».
  «Я буду».
  Ён узяў кубак свежай кавы, якую яна падала яму, і выйшаў на палубу, каб яшчэ некаторы час атрымліваць асалоду ад мяккай вясновай ночы. Паміж імі зайшла размова. Каля дзесяці Міа ўзяла яго за руку і павяла ўнутр і ў сваю спальню.
  Яны правялі рэшту ночы, займаючыся каханнем, і заснулі ў абдымках адзін аднаго. Джэйк прачнуўся каля першай гадзіны. Ён падняўся з ложка і паспрабаваў не разбудзіць Мію.
  «Колькі цяпер часу?» - спытала яна праспаным голасам .
  «Ужо пасля гадзіны, ідзі спаць. Я еду дахаты, каб заўтра не збіваць з твайго раскладу». Ён пацягнуўся да яе. «Жадаю ўдачы». Ён нахіліўся і пацалаваў яе.
  «Я патэлефаную табе заўтра вечарам?» - прамармытала Мія і адвярнулася ад яго на бок.
  «Скінь будзільнік», — сказаў ён і ціха выйшаў.
  * * * *
  Калі ён выйшаў на вуліцу, з пярэдняй часткі падраздзялення Міі выбег мужчына і сеў у цёмную чатырохдзверную машыну, магчыма, позняй мадэлі Ford. Джэйк павінен быў пераскочыць праз нешта на парозе, калі ён бег за ім. У хлопца была занадта вялікая фора. Джэйку ўдалося атрымаць частку нумарнога знака - 356 - але ён не змог атрымаць літары, калі мужчына пабег прэч. Ён вярнуўся да параднай прыступкі Міі і агледзеў пакет. Лаючыся, ён набраў мабільны свайго сябра Дэйва, спадзеючыся, што той зноў спазніўся. Ён не меў. Дэйв выйшаў на асабістым аўтамабілі. Яны разам раскрылі пакет. Унутры была мёртвая вавёрка. Спачатку скунс, цяпер вавёрка — навошта і хто з ёй гэта рабіў?
  «Я правяду таблічку для цябе, Джэйк, пакуль лабараторыя апрацоўвае пакет. Ёсць ідэі, хто гэта робіць ?» - спытаў Дэйв.
  «Мія не магла прыдумаць нікога, з кім у яе былі сваркі або рознагалоссі. Машына альбо чорная, альбо сіняя. Я магу запусціць талерку, калі хочаце. Пачну з Вудберы, Мідлберы, Уотэртаун і Уіл Кесберы. Добра?»
  «Ты раскажаш ёй пра гэты пакет?»
  «Не, яна накіроўваецца ў Нью-Ёрк на бліжэйшыя пару дзён па важных справах. Я не хачу яе засмучаць. Я скажу ёй, калі яна вернецца. Не маглі б вы даць ёй некалькі дадатковых пропускаў на гэтым тыдні?» Джэйк, як кінг, заклапочаны.
  «Я буду. Расслабься, Джэйк, мы, вясковыя бадзягі, ведаем, як сябе паводзіць. Смеючыся, Дэйв паехаў прэч, перш чым Джэйк паспеў сказаць яшчэ слова.
  * * * *
  Луі падняў вочы, здзіўлены, убачыўшы там Джэйка так рана раніцай у сераду. Ён рушыў услед за Джэйкам у свой кабінет. «Што, яна цябе выгнала?»
  «Не. Яна павінна была сысці сёння рана раніцай, таму я сышоў каля гадзіны.
  «Вы выглядаеце вар'ятам. Што не так?»
  «Учора ўвечары, калі я выйшаў з яе дома, я ўбачыў чалавека, які ўцякаў ад яе прыступак». Ён запоўніў Луі, калі пачаў прабег на частковых талерках. «Што вы знайшлі?»
  «Пакуль нічога, пошук працягваецца ».
  «Як адрэагавала Мія, калі ты сказаў ёй?»
  «Я не казаў ёй пра гэта. Я папрасіла Дэйва не казаць ёй. Не глядзіце на мяне, быццам я зрабіў нешта не так. Я скажу ёй, калі яна вернецца». Ён утаропіўся на Луі і дадаў: «Я не хацеў яе хваляваць, пакуль яе няма».
  «Вы празмерна апекуеце. Магчыма, яна зможа праліць святло на гэта. Гэта можа быць закаханы палюбоўнік».
  «Калі яна вернецца, я скажу ёй. Некаторыя тут працуюць». Ён нахіліў галаву. «Ці выявілася што-небудзь на працягу ночы пра Кавілу?»
  «Не. Я мяркую, што ў барах у вас няма нічога, акрамя пахмелля.
  «Нічога, нават пахмелля. Як вы павялічыліся мінулай ноччу па справе Адамса?»
  «Учора ўвечары я нешта прыдумаў. Я патэлефанаваў у лабараторыю і сказаў ім, што, калі прыйдзе ўзор Джэфа Адамса, я хачу, каб яны параўналі ўзор ДНК Джэфа з ДНК яго дзяцей і паглядзелі, ці няма там супадзення ў адносінах».
  «Выдатная ідэя , прытрымлівайцеся яе».
  Джэйк патэлефанаваў у Нептун, штат Фларыда, і пагаварыў з Чы эф Бо Тэйларам.
  «Як гэта было ўчора ?» - спытаў Джэйк.
  «Як і чакалася, Лола Адамс не з'яўляецца адкрытай жанчынай. Яна адмовілася падаць сваю ДНК і выклікала адваката. Яе муж неадкладна здаў пробу, а потым пакінуў яе на волю лёсу, калі вярнуўся на працу».
  «Ён не бачыў?»
  «Не, чалавек дайшоў да канца сваёй вяроўкі са сваёй новай палепшанай мадэллю. Уявіце сабе». Бо засмяяўся. «Я б кінуў яе назад праз тыдзень. Яна злая, як сом на тваёй руцэ».
  Джэйк засмяяўся. «Што ж, калі маё здагадванне слушнае, гэта ёй спатрэбіцца, каб выжыць у новым доме».
  «Вы адчуваеце ў ёй такую моцную змрочнасць?»
  «Я ведаю, але пакуль няма важкіх доказаў. І я не ўпэўненая, ці быў у гэтым муж ».
  «Зразумеў, я буду пільнаваць яе. Яна была раздражняльнай, і я не стаў бы ёй кідаць справу».
  «Я цаню гэта, Бо. У мяне ёсць адзін, які бег на гэтым тыдні. Другога не хачу. Вынікі прыспешваюць. Я павінен атрымаць іх да канца тыдня».
  «Баражы сябе, Джэйк».
  * * * *
  Тыдзень цягнуўся для яго без Міі. Справа Вагнера была ў падвешаным стане, а Марк Кавіла ва ўцёках. Дзіця знік. Яны праверылі кожнага з яго сяброў і сваякоў і выявілі пшык. Справа Адамса стала гульнёй у чаканне. Яшчэ раз перагледзелі ўсе заявы і факты. Разбіраў асобныя заявы і алібі, але не знайшоў нічога новага. Яму патрэбна была лабараторная праца, калі ён збіраўся злавіць падазраванага.
  «У гэтым выпадку… гэта павінен быў быць нехта з яе блізкіх, хтосьці, хто вывучаў яе звычкі. Усе, акрамя былога мужа і яго новай жонкі, былі яе прыхільнікамі, - расчаравана сказаў Луі.
  «Так».
  «Сафія хоча, каб вы прыйшлі сёння на абед. Я павінен вас папярэдзіць, што яна плануе забраць вашу галоўку пра Мію.
  «Яна прыгатавала падліўку?» Ён назваў гэта соусам. Яго італьянскія сябры называлі гэта падліўкай. Ніхто не зрабіў гэта лепш, чым Сафія, акрамя мамы Луі.
  «Так».
  «Яна можа пытацца, што заўгодна. Яна таксама пякла хлеб?»
  «Натуральна».
  «Я буду там. Я не бачыў дзяцей з вечарыны».
  - Не, ты быў занадта заняты сваёй новай дзяўчынай , - сказаў Луі.
  «Такім чынам, у мяне ёсць добрае апраўданне».
  «Ты паспрачаешся».
  * * * *
  Вячэра ў Раманелі ў адну ноч загінула для Джэйка. У чацвер вечарам ён застаўся дома, прачытаў рукапіс Міі ад скарынкі да скарынкі. Гэта была рэдкая рэч, каб крымінальная драма прыцягнула яго ўвагу, але яе атрымалася. Каля эле вен яна званіла.
  «Я не разбудзіў цябе, праўда?»
  «Не, як справы?»
  «Гэта… добра. Агент дае добрыя водгукі, - сказала Мія, хаця ён адчуў нотку расчаравання.
  «Мія, я нядаўна дачытаў кнігу, яна цудоўная. Гэта рэальна і цікава. Вы скажыце ім, што чытачу гэта спадабалася».
  «Вам спадабалася?» Ён чуў у яе голасе, як шмат я для яе значыў.
  «Я зрабіў. Калі ты вернешся дадому?»
  «На дадзены момант, здаецца, субота».
  «О».
  «З сям'ёй нешта прыдумала». «Цікава», — падумаў Джэйк, калі яна не расказала падрабязнасцей. Чаму яна заўсёды спынялася, калі гаварыла пра сваю сям'ю?
  «Калі змагу, я патэлефаную вам заўтра вечарам. Калі не, я патэлефаную, калі буду ў дарозе ў суботу».
  Ён сказаў ёй назву рэстарана, на выпадак, калі яна вернецца раней, чым чакалася.
  Гаварылі яшчэ паўгадзіны. Ён не хацеў класці трубку, але пачуў знясіленне ў яе голасе. Пасля таго, як размова скончылася, ён зноў пацікавіўся, у чым справа з яе бацькам. І яшчэ раз яна нагадала яму, як мала ён ведаў пра яе.
  * * * *
  Увесь тыдзень на Кавілу паступалі парады, але нічога не атрымалася. Дзень на сем трыццаць, які Джэйк забраніраваў у суботу ўвечары, крыху спазніўся для Луі і Сафіі, але ён падстрахаваў свае стаўкі — спадзеючыся, што Мія вернецца ў горад да н і далучыцца да іх.
  Ён не падмануў Раманелі. Яны ведалі, чаму ён выбраў Вудберы і час, і пагадзіліся з гэтым.
  Афіцыянт прыйшоў з абедам, калі мабільны тэлефон Джэйка завібраваў у яго кішэні. Ён праверыў ідэнтыфікатар абанента, а потым апраўдаўся. Выйшаўшы з галоўнай сталовай, ён адказаў на тэлефон.
  «Гэй».
  «Ці занадта позна, каб далучыцца да вас?»
  «Не . Вы елі?»
  «Не, не паспеў. Я з табой вып'ю дэсерт , не мітусіся».
  Джэйк вярнуўся да стала з шырокай усмешкай на твары. Сафія штурхнула Луі локцем.
  «Так, так, я бачу гэта».
  «О, Луі, ты такі рамантык». Джэйк зноў сеў.
  Сафія сказала: « Дык як яна?»
  «Выдатна. Яна будзе тут прыкладна праз пятнаццаць хвілін, каб далучыцца да нас. Ён паказаў рукой на афіцыянта.
  «Я магу вам дапамагчы, сэр?»
  * * * *
  Мія ўвайшла праз пятнаццаць хвілін і прымусіла ўсіх павярнуцца да яе. На ёй была шаўковая блузка каралеўскага сіняга колеру і штаны ў тон. Нарад вылучаў яе вочы і валасы. Джэйку не цярпелася вярнуць яе дадому.
  Луі сказаў сабе пад нос: «Ого». Сафія зноў штурхнула яго локцем. «Што, ты не згодны? Нічога сабе, - зноў сказаў ён.
  "Так, я ", сказала Сафія.
  Джэйк устаў, павітаў яе пацалункам. Ён працягнуў ёй крэсла. Як толькі яна села, афіцыянт апынуўся чырвоны да яе рукі.
  «Ці магу я даць вам выпіць?»
  «Так, Вішнёвая гарэлка «Тры аліўкі» з сельтэрам, — адказала яна, гледзячы на Джэйка. Яна ўзяла яго за руку, усміхнулася і павярнулася, каб павітаць Луі і Сафію. «Я не бачыў вас дваіх з вечарынкі . Як справы?»
  «Выдатна. Як гэта прайшло ў Нью-Ёрку? — спытала Сафія.
  «Яны хочуць мяне», — сказала яна з усмешкай.
  «Няма ў жывых чалавека, які б цябе не хацеў. Што?» - сказаў Луі, калі Сафія Элб зноў завінавацілася яму.
  «Гэта добра, што я кахаю цябе, Луі, інакш ты быў бы зараз у фаршу». Сафія засмяялася.
  Пасля абеду Мія прапанавала ім узяць дэсерт і выпіць кавы ў яе дома.
  У машыне Луі павярнуўся да жонкі. «Мы не пойдзем адразу дадому? Да заўтрашняга поўдня ў нас дом толькі для сябе. Памятаеце? Няма дзяцей. Нам дэсерт не патрэбен, - паскардзіўся Ло уі.
  «Не хвалюйся, Луі, мы ўсё роўна будзем святкаваць, калі вернемся дадому. Я не збіраюся ўпускаць шанец наведаць дом Міі».
  Раней Джэйк вырашыў паехаць з Луі і Сафіяй у рэстаран, спадзеючыся, што з'явіцца Мія.
  У кватэры Міі ён злез з пасажырскага сядзення, пакуль Мія адмыкала дзверы з гаража. Яна падышла да задняй часткі машыны, адкрыла багажнік і пацягнулася да чамаданаў.
  "Я вазьму іх для вас", - сказаў Джэйк.
  «Дзякуй, вы можаце паставіць іх у спальню, пакуль я буду піць каву». Мія пайшла на кухню ў задняй частцы кватэры. Джэйк падняўся наверх.
  Ён пачуў, як зайшлі Луі і Сафія, калі ён пачаў спускацца па лесвіцы. Сафія зрабіла камплімент за ўпрыгожванне Міі. Луі прыняў прапанову кавы.
  «Гэта цудоўнае месца, Мія», - сказала Сафія, тыкаючы галавой у кожны пакой, ідучы за Міяй па калідоры.
  «Дзякуй , мне гэта падабаецца».
  «Вы не баіцеся выйсці з яе самі?»
  «Ніхто мяне не турбуе», - сказала Мія.
  «Луі распавёў мне пра пасылкі, якія вы атрымалі. Вас не турбуе, што вас нехта перасьледуе?»
  «Быў толькі адзін пакет». Яна перавяла погляд з Луі на Джэйка, а той бліснуў на Луі злым вокам.
  Джэйк убачыў збянтэжанасць Сафіі, яе вочы прасілі прабачэння. На дадзены момант у ім няма нічога.
  «Сафія мае на ўвазе другі пакет. Той, які я знайшоў, калі сыходзіў адсюль у аўторак увечары, Мія, - ціха сказаў Джэк.
  «Калі ты збіраўся сказаць мне пра гэта?» Яна паклала руку на сцягно і падняла лоб. Яго ўразіла, наколькі хутка змяніўся яе настрой.
  «Я планаваў сказаць вам, калі вы вернецеся з Нью-Ёрка. Я думаў пазбавіць цябе ад стрэсу, пакуль ты не вернешся дадому. Я ўжо зачыніў дзверы — не бачыў неабходнасці цябе будзіць.
  «З тых часоў я размаўляў з табой кожны вечар. Усё яшчэ не бачыце неабходнасці паведаміць мне?» Яе вочы звузіліся.
  «Не. Я аддаў усё Дэйву Герэры, афіцэру, які ўзяў першы пакет. Ён рабіў дадатковыя праходы каля кватэры, пакуль вас не было. Я планаваў сказаць вам, калі вы вернецеся сёння вечарам. Мая памылка, - сказаў Джэйк , абараняючыся.
  Яе гнеў густа вісеў у паветры. Яна не зводзіла вачэй з Джэйка. Мія не гаварыла. Яе маўчанне гаварыла ўсё. Ён пазнаў выраз яе твару. Мала таго, што Сафія сапсавала гэта , дык і ён.
  «Ну, дазвольце сказаць вам, лейтэнант Кэрынгтан, я ўжо дарослая дзяўчынка. Той, хто цалкам здольны паклапаціцца пра сябе. Мне не трэба, каб ты ці хто-небудзь іншы прымаў рашэнні за мяне. Акрамя таго, не мяркуйце, што вы праводзіце ноч. Зразумеў ?» - сказала Мія.
  «Зразумела», — пакрыўджана адказаў ён. Ён павярнуўся, накіраваўся да дзвярэй. Гэта быў бы драматычны выхад, калі б яму не прыйшлося павярнуцца і не папрасіць Луі і Сафію далучыцца да яго.
  « Вы гатовыя?»
  "Так", - адказаў Луі, згорбіўшы плечы. Рукі ў кішэні.
  «Прабач, Мія. Я не хацела нічога пачынаць , - сказала Сафія.
  «Вы не зрабілі. Мне вельмі шкада, што я скарачаю гэты вечар. Добрай ночы». Яна правяла іх да дзвярэй і з грукатам зачыніла іх, калі яны прайшлі праз іх.
  Ён стаяў каля машыны, чакаючы, пакуль Луі адамкне дзверы. Гэта была напружаная паездка дадому. Джэйк перапыняў Сафію кожны раз, калі яна спрабавала папрасіць прабачэння. Ён таксама перапыніў Луі, калі той спрабаваў згладзіць сітуацыю паміж імі.
  Калі яны пад'ехалі да яго дома, Джэйк вылез з машыны Луі. Ён пайшоў прэч, не сказаўшы ні слова Софіі , ні Луі.
  OceanofPDF.com
  РАЗДЗЕЛ 30
  Засмучаны, яго рэфлексы запаволены, Джэйку спатрэбілася некаторы час, каб зразумець, што ён не адзін, калі ён увайшоў у свой дом. Падсвятленне на кухні зацяняла зламысніка. Ён ацэньваў рост і голас наведвальніка.
  «Тут досыць далёка. Кіньце зброю на падлогу». Рабаўнік выйшаў з ценю.
  «Я збіраюся палезці ў кабуру, каб дастаць пісталет. Я пастаўлю яго на падлогу, каб ён не згарэў». Ён спадзяваўся, што гэта дасць яму дастаткова часу, каб схапіць пісталет у кабуры на шчыкалатцы. «Чаго ты хочаш?»
  «Рухайцеся павольна і лёгка. Я хачу дастаткова грошай, каб з'ехаць з гэтага паскуднага горада і каб ты пакінуў мяне ў спакоі.
  «Гэтага не адбудзецца, Марк. Вы забралі жыццё».
  «Чорт цябе бяры, яна не была вартая ўсіх гэтых клопатаў. Як вы гэта зразумелі?»
  «Марк, паклаў зброю, і мы пагаворым». Гэта выглядала як пісталет, якім ён размахваў, але Джэйк не мог разабраць ні тып, ні калібр у цёмным пакоі. «Чаму б вам не запаліць святло?»
  «Маўчы. Мне ніхто не кажа, што рабіць. Зразумела?» Кавіла меў яго ў цяжкім становішчы. Ён быў шырока адкрыты, і не было чым схавацца. Калі б ён мог манеўраваць у жывых без кулі...
  «Так». Голас Кавілы дзейнічаў яму на нервы. Плаксівы нахабнік . «Марк, я збіраюся нахіліцца і пакладу стрэльбу на падлогу».
  «Дзеля Хрыста , зрабі гэта».
  Джэйк нахіліўся, асцярожна зняў засцерагальнік і паклаў яго на падлогу. «Як вы сюды трапілі?» Ён спадзяваўся, што Марк рушыў услед за яго левай рукой, а правай падняў нагавіцу .
  «Дурніца, ты не ўключыў будзільнік. Ты нейкі паліцэйскі». Кавіла засмяяўся. «Прыемна і лёгка, устань».
  «Дайце мне хвілінку, мой сын зачынены».
  «Мне ўсё адно. Стой ці я страляю».
  Джэйк таксама не сумняваўся, што Кавіла будзе. На рахунак тры, Джэйк пасунуўся на цалю ўправа, потым схапіў пісталет і стрэліў нізка. Крыкі Кавілы напоўнілі пакой. Джэйк пакаціўся, калі Кавіла пачаў шалёна страляць. Калі ён рухаўся то ўлева, то ўправа, над галавой праляцела куля. Джэйк пачуў грукат шкла, калі люстэрка ля дзвярэй разбілася. У футзе ад Марка Джэйк кінуўся на яго. Ён збіў Кавілу, калі той дзіка выпусціў пісталет у столь. Ён перавярнуў Кавілу на жывот і трымаў калена ў спіне. Блін, яго кайданкі былі ў спальні.
  Удалечыні завішчалі сірэны. Джэйк спадзяваўся, што сусед выклікаў паліцыю, калі стрэліў пісталет. Праз некалькі секунд сірэны ўзмацніліся, іх гук знік, калі патрульныя машыны набліжаліся да яго дома. У яго нават не было рацыі, каб папярэдзіць паліцыю, што ўсё пад кантролем. Джэйк спадзяваўся, што яны не прыйдуць страляць і не скончаць працу Кавілы.
  Ён падцягнуў Марка за каўнер кашулі, а потым зачапіў яго на галаве. «Не рухайся. Я задушу цябе, калі ты будзеш змагацца - ты павінен разумець, што я не буду вагацца, - прашаптаў ён, мацней сціскаючы Марка. « Дзе твая машына?»
  - Знайдзі сам, - сказаў Марк, задыхаючыся .
  Калі ён падышоў да ўваходных дзвярэй, яны адчыніліся. Луі кінуўся з пісталетам за сабой. «Рада, што вы паспелі. У мяне ўсё пад кантролем».
  «Калі гэта так, чаму ты не адказваў на свой чортавы тэлефон ?» - спытаў Луі.
  «Я быў крыху заняты. На табе наручнікі ?»
  «Так». Луі кінуў іх Джэйку. Ён злавіў іх свабоднай рукой і паклаў на Кавілу.
  «Яны крыху цесныя», - паскардзіўся Марк.
  «Няма лайна», - сказаў Джэйк і адышоў ад яго. «Пасадзілі яго ў патрульную машыну. Я сустрэну вас на вакзале».
  Луі перадаў Марка патрульнаму і вярнуўся да Джэйка. «З вамі ўсё ў парадку?» - прашаптаў ён на вуха Джэйку.
  «Я адчуваю сябе дурнем. Я нават будзільнік не ўключыў. Дзеля Піта, я ніколі не буду перажываць гэта.
  «Гэта найменшы клопат. Гэй, я чуў па радыё, уніформа знайшла машыну Кавілы праз квартал».
  Не кажучы больш ні слова, Луі павярнуўся і выйшаў. Джэйк не варушыўся, пакуль не застаўся адзін. Ён падышоў да кухоннай шафкі над халадзільнікам і выцягнуў віскі, потым паклаў яго назад на паліцу. Нядобра было б зайсці на вакзал з пахам алкаголю.
  * * * *
  Джэйк не спяшаўся пайсці на станцыю, каб даць CSI час папрацаваць над машынай Марка. Ён дазволіў Кавіле сядзець і тушыцца, пакуль яшчэ раз праглядаў дзённік Шэнны. Ён хацеў, каб яе боль і страх адчувалі ў яго галаве, калі распытваў Кавілу. У адным урыўку яна апісала страх, які адчула, калі наткнулася на яго на паркоўцы ў школе. Як ён прасіў яе зноў сабрацца. Калі яна размаўляла з ім, яна думала, што дала зразумець, што яны скончылі. У канцы дзённіка, як ён лічыў, почыркам Кавілы, Марк накрэмзаў па старонцы тоўстымі дзіцячымі літарамі: « Ва ўсім вінаватая Шэнна».
  За аглядным шклом у пакоі для апытання адзін Джэйк і Луі назіралі, як Кавіла і яго адвакат уладкаваліся на свае месцы. Памяшканне не было разлічана на камфорт. Чатыры цвёрдыя драўляныя крэслы былі падцягнуты да адпаведнага стала, на якім за гэтыя гады былі надрапаныя графіці, прыкладна ў 1936 годзе. Суровыя сцены, пафарбаваныя ў светлы, гнілы, інстытуцкі зялёны, не прапаноўвалі прабачэння. У адну сцяну было ўмуравана двухбаковае люстэрка - падазраваны павінен быў быць з Марса, каб не ведаць пра яго існаванне.
  Сотавы Джэйк завібраваў у кішэні.
  «Джэйк, гэта Мінскі з расследавання месца злачынства. Аўтамабіль Cavilla быў скарбніцай доказаў. У нас ёсць кроў дзяўчыны Вагнера і зброя, якой яна была забітая».
  «Дзякуй, Мінскі, што паспяшаўся. Што за зброя?»
  «Шаўковы шалік і дубінка, якая напала на яе. Дабяры сволач , Джэйк.
  * * * *
  Калі Кавіла і яго адвакат сядзелі моўчкі, у пакой увайшлі Джэйк і Луі.
  «Ці трэба мне перачытваць вам вашыя правы, містэр Кэвіла ?» - сказаў Джэйк.
  «Лейтэнант, мы дамовімся пра чытанне», - сказаў пракурор Кэлвін. «Я таксама хачу, каб было зафіксавана жорсткасць паліцыі, якую, па словах Марка, учынілі ў дачыненні да яго».
  «Гэта факт, саветнік? Вы не хочаце гуляць гэтай картай. Містэр Кавіла ўварваўся ў мой дом і трымаў мяне пад прыцэлам. Я атрымаў перавагу і зняў яго. Ці не так, Марк?»
  «Вам не трэба было так туга апранаць абшэўкі».
  «Храплівы вырадак» , — падумаў Джэйк. Ён паціснуў плячыма і паглядзеў на адваката, які адвярнуўся з, калі не памыляўся, крыўляннем на твары.
  «Добра, дазвольце мне запісаць, хто прысутнічае, і пазбавіць ад клопатаў па гаспадарцы», — сказаў Джэйк, сядаючы за стол. Ён прымусіў Луі заняць месца ззаду Кавілы.
  «Спадар Кавіла, ты ведаеш, што мы знайшлі сумачку і дзённік Шанны Вагнер у тваёй шафе?»
  «Так».
  «Хочаце расказаць нам, як гэта трапіла?»
  «Як вы гэта знайшлі?»
  Адвакат Кэлвін перапыніў адказ Марка. «Лейтэнант, вы не назвалі абвінавачанні і не абвясцілі, якія здзелкі знаходзяцца на стале».
  «Здзелкі, Кэлвін? Вы жартуеце , так?»
  «Не, я не».
  «Спадар Кэлвін, у вашага кліента былі кашалёк і дзённік ахвяры, якія паказваюць, што ён знаходзіцца на месцы злачынства, а таксама клуб Білі, які выкарыстоўваўся для гвалту і збівання яе, і куча акрываўленых ануч, якія цяпер у лабараторыі для аналізу і ДНК прафіляванне. Правільна, Марк, - сказаў Джэйк, гледзячы, як твар Марка ператвараецца з фанабэрыстага ў выраз шоку. «Мы атрымалі доказы з вашай машыны, а таксама з вашага дома». Джэйк зноў павярнуўся да адваката. «На дадзены момант ніякіх здзелак не разглядаецца, хоць прызнанне будзе на карысць вашаму кліенту. З вамі абодвума павінен разабрацца акруговы пракурор. Джэйк хацеў разгарнуць дзеянне, таму дадаў: «Я чуў, што ты забіў яе, таму што не мог падняцца. Ці не так, Марк?»
  «Сволач». Кавіла ўскочыў са свайго месца. Ланцугі, прымацаваныя да лодыжак і прымацаваныя да падлогі, утрымлівалі яго на месцы. Джэйк кіўнуў Луі, які падышоў да Кавілы і штурхнуў яго на спінку.
  «Лейтэнант, гэты допыт скончаны».
  «Добрая спроба, саветнік. Сядай. Марк, адкажы на маё пытанне, - сказаў Джэйк.
  «Я хацеў бы скончыць гэтае інтэрв'ю. Мне патрэбны час, каб асабіста пагаварыць з генеральным прокурорам ».
  «Я ўпэўнены, што ты б, але гэтага не адбудзецца, Джон. Я загадаю сяржанту Раманэлі звязацца з ім і паведаміць аб вашай просьбе. Звярнуўшыся да Кавілы, Джэйк адыграў здагадку. «Што за наркотык ты ёй даў, Марк, што-небудзь, каб яе ўзбудзіць?»
  «Лейтэнант, мой кліент не збіраецца...»
  «Я мог бы падняцца. Сука была фрыгідная. Яна зрабіла мяне пасмешышчам на працы. Чаму яна ўвогуле пагадзілася на спатканне ад мяне?» — спытаў Марк. «Я не магу паверыць, што яна хацела дамбу замест мяне. Акрамя таго, хто сказаў, што я даў ёй што-небудзь?»
  «Вы ?» - спытаў Джэйк.
  «Марк, не кажы больш ні слова». Кэлвін паклаў руку на руку Марка.
  Унутры Джэйк усміхнуўся, калі Кавіла адштурхнула руку яго адваката. «Мяне пакараюць смерцю?»
  «Гэта не залежыць ад мяне, Марк. Вы наркацілі яе?» Джэйк не папрацаваў сказаць Марку, што ў 2015 годзе штат Канэктыкут адмяніў смяротнае пакаранне. Ён не лічыў гэта сваёй адказнасцю. Відавочна, што і яго адвакат.
  «Я даў ёй сёе-тое для супрацоўніцтва. Яна была страшэнна непрыемнай».
  Я зразумеў цябе, сволач . «Абвінавачанне — забойства першай ступені».
  «Калі я прызнаюся, мяне ўсё роўна чакае суд?»
  «Вы павінны задаць гэтае пытанне, Джон», - сказаў Джэйк адвакату.
  «Марк, нам трэба пагаварыць, перш чым ты прызнаешся», — падкрэсліў Кэлвін.
  «Дарадца, вам і вашаму кліенту далі дзве гадзіны на кансультацыю перад гэтым інтэрв'ю. Што вы рабілі з часам?»
  «Я хачу, каб было адзначана, што мой кліент будзе супярэчыць парадам свайго адваката, калі прызнаецца».
  «Спадар Кавіла, ты разумееш, што ты арыштаваны за забойства і згвалтаванне Шанны Вагнер?»
  «Так».
  «І вы па сваёй волі парушаеце параду свайго адваката?» - спытаў Джэйк, гледзячы ў вочы Кавілы.
  «Так. Я хачу, каб з гэтым скончылася, але я не хачу паміраць».
  «Я ўпэўнены, што Шанна Вагнер таксама не хацела паміраць».
  «Яна не была той мілай нявіннай дзяўчынай, якой яе ўсе лічылі. Яна была поўнай ведзьмай і лесбіянкай».
  «Яе сэксуальныя перавагі былі важкай прычынай забіць яе?» Джэйк высунуў лоб і ў думках адзначыў, што ў спіс абвінавачанняў павінен дадаць злачынства на глебе нянавісці.
  «Не, не. Я хачу расказаць вам, што адбылося, сваімі словамі. Ніхто не збіраецца класці мне ў рот , - сказаў Марк.
  «Спадар Кавіла, я зноў кажу табе не размаўляць, пакуль мы не зможам параіцца», — сказаў пракурор Кальвін.
  «Раіцца?» Кавіла засмяяўся. «Мы раімся. Вы звольнены».
  Джэйк унутрана ўсміхнуўся. Ён разлічваў на эга Кавілы, і гэта было гучна і ясна. «Спадар Кавіла, ты зараз патрабуеш іншага адваката ?» - спытаў Джэйк.
  «Не, мне не патрэбны адвакат».
  Ён чакаў гэтых слоў. Добра, я павінен загарнуць гэта да ночы .
  «Спадар Кавіла, я падкрэсліваю, што гэта не ў тваіх інтарэсах, - сказаў пракурор Кэлвін, спрабуючы папярэдзіць яго.
  «Я не дурны. Я разумею, што раблю. Вы звольнены». Кальвін рэзка ўстаў і выйшаў з пакоя.
  - Запішыце, што пракурор Кэлвін пакінуў інтэрв'ю, - сказаў Джэйк, гледзячы на Луі. Луі кашлянуў яму ў руку, каб схаваць усмешку за спіной Кавілы. «Марк, калі ты ўпершыню вырашыў забіць Шанну Вагнер?»
  «Я раскажу гэта па-свойму. Пачалося з размовы з Хлояй пасля яе арышту. Яна здзекавалася з мяне і не адказала ні на адно з маіх пытанняў. Яна больш-менш сказала, што вы едзеце за мной. Чаму цяпер? Тры месяцы прайшло, я не разумею». Ён утаропіўся на Джэйка.
  « Цяпер відавочна, чаму».
  «Я добра сябе прыкрыў. Вы, хлопцы, павінны былі знайсці яе пракляты пярсцёнак падчас першага вобшуку ў доме Вагнера. Што цябе так доўга чакала?»
  Джэйк глядзеў на Кавілу ўніз. Цішыня напоўніла пакой.
  Пахітаўшы галавой, Кавіла працягнуў. «Няважна, гэта няважна. Я кожны вечар чытаю яе дзённік. І кожную ноч гэта рабіла мяне ўсё больш шалёным. Я б забіў яе зноў, калі б мог. Я ўпэўнены, што вы прачытаеце ўсё пра гэта, калі мы скончым тут, але сука сказала некалькі брыдкіх рэчаў пра мяне.
  — перапыніў яго Джэйк . "Сусветная арганізацыя па ахове здароўя?"
  «Шана Вагнер, хто яшчэ?» Джэйк кіўнуў Кавіле, каб яна працягвала. «Я патэлефанаваў ёй у школу і спытаў, ці можам мы сустрэцца і паразмаўляць. Усё, што я хацеў зрабіць, гэта пагаварыць. Але Шэнна сказала «не» і не папрацавала мне патлумачыць». Кавіла спыніўся і адпіў вады з пластыкавага кубка, які Луі паставіў на стол перад інтэрв'ю.
  «Быў вечар пятніцы, таму я выйшаў выпіць. Чым больш я піў, тым больш злаваўся. Чаму яна не пагадзілася пагаварыць? Я выйшаў з бара і сядзеў у машыне каля паўгадзіны, гуляючы на стыку. Чым вышэй я падымаўся, тым больш рашучы быў размаўляць з ёй. Я пад'ехаў да Сторса».
  «Яна пагадзілася пагаварыць з табой, Марк ?» - спытаў Джэйк.
  «Не, яна пакідала свой інтэрнат з некаторымі іншымі дзяўчатамі, у тым ліку са сваёй гадаванкай Мэрыл. Мяне не бачылі. Таму пасля таго, як яны селі ў машыну, я пайшоў за імі. Яны пайшлі ў піцэрыю і сустрэлі хлопцаў. Я ўпэўнены, што яна іх таксама рабіла».
  «Значыць, з табой яна была толькі лесбіянкай?» Джэйк хітра ўсміхнуўся Кавіле.
  «Не кладзі мне ў рот словы, чувак. Яна была бісэксуалам, і каму гэта ўсё роўна. Я не хацеў, каб мяне заспелі каля піцэрыі, таму я вярнуўся ў яе інтэрнат і чакаў яе».
  «Як доўга вы чакалі?»
  «Пакуль яны не вярнуліся », — сказаў Кавіла.
  «Гадзіна, дзве?»
  «Гэта было каля паўтары гадзіны».
  «Б'юся аб заклад, ты ўжо раззлаваўся?» - сказаў Джэйк. Ах, наўмысна. Джэйк ледзь не падскочыў ад радасці.
  «Я быў, таму я выкурыў яшчэ адзін джойнт, каб супакоіць нервы».
  «Добра, працягвай».
  «Бачыце, я хацеў, каб яна дала мне яшчэ адзін шанец. Адзін раз, калі мы займаліся каханнем, быў катастрофай. Яна сышла заплаканая. Калі яна сышла, я падумаў, што гэта мая віна, і яна дазволіла мне ў гэта паверыць. Калі б яна са мной размаўляла, усё было б добра. Мы маглі б гэта выправіць», — сказаў Кавіла. Кавіла глядзеў на люстраную сцяну, яго вочы не былі сфакусіраваны. Джэйку было ўсё роўна, куды блукаў розум Марка, ён хацеў усю гісторыю зараз жа. У яго не было ні кроплі сімпатыі да Кавілы. Хлопчык забіў жанчыну, таму што яна адмовілася ад яго. Адцягніся, Джэйк . Гэта не час думаць пра Еву .
  «Марк, што здарылася ў тую ноч, калі памерла Шэнна», - сказаў Джэйк, не ў стане схаваць свайго нецярпення.
  «Не падштурхоўвайце мяне, я да гэтага дабяруся. Гэта ўсё зьвязана». Кавіла махнуў рукой у паветры такім жэстам, які прымусіў Джэйка скрыгатаць зубамі. Маленькі сволач мяркуе, што ён тут кіруе. Ён стрымаў гнеў. Джэйку трэба было, каб Кавіла ўсё падрабязна апісаў, каб замкнуць яго.
  Вочы Марка страцілі фокус, калі ён працягнуў.
  «Калі яна вярнулася ў інтэрнат, Мэрыл пацалавала яе на развітанне і паехала. Астатнія дзяўчаты зайшлі ўнутр. Напэўна, Шанне спатрэбілася што-небудзь з машыны, таму што яна накіравалася на паркоўку. Калі яна нахілілася да машыны, я схапіў яго ззаду...
  «Вы планавалі яго згвалціць ?» - спытаў Джэйк.
  «Не. Не, я ж казаў табе, я хацеў з ёй пагаварыць. Я запіхнуў яе ў сваю машыну, таму што яна не хацела ў яе сесці. Потым яна пачала на мяне крычаць. Госпадзе, ты павінен быў яе пачуць. Я запанікаваў. Яна спытала, ці не звар'яцеў я. Я сказаў ёй заткнуцца, таму што мы збіраліся пагаварыць. Яна крычала, што не будзе размаўляць са мной ні сёння, ні заўтра, ні калі-небудзь. Я ненавіджу яе. Я сказаў ёй, што яна прыніжала мяне на працы, і яна абавязана мне гэтай размовай. Я сказаў ёй, што яна пажартавала са мяне і разбіла мне сэрца, а таксама сапсавала маю кар'еру. Мне трэба было б знайсці іншую працу, каб жарты зніклі. Яна сказала, што не разумее. У нас было некалькі спатканняў, і яна нікому нічога не сказала. Шэнна не разумела, як хто-небудзь на працы ведае , - сказаў Марк.
  «Марк, як яны даведаліся на працы?»
  Марк праігнараваў пытанне
  «Вы не сказалі сяброўцы за выпіўкай або не сказалі што-небудзь за абедам, быццам яна была фрыгідная?» - спытаў Луі ззаду Кавілы.
  Кавіла павярнуўся да Луі. «Адзін з хлопцаў за абедам сказаў, якая яна гарачая, і я мог згадаць пра гэта».
  Джэйк зноў прыцягнуў увагу Кавілы да сябе. «Вы сказалі яму, што яна жорсткая або гей?»
  «Магчыма, я згадаў пра бісексуала».
  «Дык гэта ты пажартаваў з сябе, а не Шэнна?»
  «Не… так… не, я не хацеў. Я злаваўся на яе. Бог». Ён абхапіў галаву рукамі. «Яна была прыгожая і разумная. Усё, што я хацеў ад жонкі. Але яна мяне не хацела».
  «Што здарылася пасля таго, як вы пасадзілі яе ў машыну?» Ён хацеў штурхнуць Марка, але не адважыўся, каб Кавіла не спынілася.
  «Я трымаў яе за запясце, каб яна не магла пакінуць машыну, і яна спрабавала адарваць мае пальцы ад сваёй рукі. Крычаў, як я рабіў ёй сінякі. Шанна сказала мне, што калі я выпушчу яе з машыны, яна не даложыць на мяне. Я не давяраў ёй, ні на секунду. Божа, мая галава калацілася, і я не мог думаць — я пацягнуўся да бутэлек з вадой. Адну я адкрыў і аддаў ёй. Яна штурхнула яго ў мяне. Чорт вазьмі, яна яшчэ больш раз'юшыла мяне».
  «Ты даў ёй тую з GHB ?» - спытаў Джэйк.
  «Так».
  «Вы разумееце Гама-гідраксібутырат з'яўляецца незаконным рэчывам?» Джэйк хацеў , каб у запісе была поўная назва прэпарата .
  «Так».
  «Што здарылася, калі яна адштурхнула бутэльку ?»
  «Я скочыў на яе і прымусіў яе піць. Яна плюнула мне ў твар. Перш чым я зразумеў гэта, я стукнуў кулаком па яе твары. Спатрэбіўся адзін удар, каб накаўтаваць яе. Калі яна пачала прыходзіць у сябе, я з сілай паднёс бутэльку да яе рота і выліў яе. Яна пачала задыхацца, але выпіла дастаткова, каб адчуць наступствы…» Кавіла ўтаропіўся ў прастору, яго вочы прыжмурыліся да месца на сцяне. «Я звязаў яе ч і разам».
  «Як гэта паўплывала на яе, Марк?» Кавіла альбо не пачуў яго пытання, альбо праігнараваў яго. — другі раз спытаў Джэйк і стаў чакаць яго выхаду.
  «Шана адрэагавала не так, як павінна была. Я адвёз яе ў Уілксбэры на тупік, які ведаў. Замест таго, каб узбудзіць, яна змагалася са мной. Наркотык зрабіў яе агрэсіўнай. Кіраваць ёй было лёгка. Важыла яна няшмат. Я распрануў яе, а потым дастаў са свайго куфра дубінку. Сучка захацела палкі. Я збіраўся даць ёй палку».
  Цяпло апякло яго твар, пакуль Джэйк спрабаваў стрымаць свой гнеў. Слухаючы аповед Кавілы пра тую ноч, калі памерла Шэнна, ён стрымліваў гнеў. Сволач , калі б іх не было на відэа, ён разбіў бы дзіця тварам аб бетонную сцяну і згвалтаваў яго драўлянай палкай, каб правучыць яго. У яго галаве ўспыхнула справаздача медыцынскага лекара, у якой распавядалася пра кожную траўму, якую перажыла Шанна з клубам.
  Так, сволач заслугоўвае сваёй чаргі на канцы палкі. Ён мог толькі спадзявацца, што ён трапіць у турму.
  «Што здарылася далей?» Джэйк змагаўся за кантроль, яго нораў быў на тонкім павадку.
  «Нават у камянях, яна працягвала адштурхоўваць мяне, змагацца са мной - я прайграў. Праз некалькі хвілін, я думаю, я вярнуўся ў сябе і зразумеў, што зрабіў. Яна была мёртвая. Я трымаю ў багажніку ваду і мыла, каб памыць машыну, таму я выцягнуў яе разам з брызентам і міні-пыласосам і адцягнуў яе ў адзін з дамоў, якія будуюцца, і памыў яе, каб пазбавіцца ад любых доказаў. Я пачысціў пад яе пазногцямі, расчасаў і прапыласосіў цела, каб не было валасінак. Я не збіраўся пакідаць сваю ДНК. Я гляджу гэтыя перадачы». Кавіла спыніўся і адпіў яшчэ глыток вады.
  «Што ты рабіў далей?»
  «Я зацягнуў яе ў лес і пакаціў з гары. Пасля гэтага я пайшоў у бар, каб высветліць сваё алібі, таму што я быў там раней і хацеў, каб бармэн памятаў мяне».
  «Такім чынам, замест таго, каб выклікаць міліцыю і хуткую дапамогу, на выпадак, калі яна не памерла, вы пачысцілі яе і выкінулі ў лесе, як смецце ?» - сказаў Джэйк.
  «Так».
  Джэйк убачыў, як гнеў адбіўся на твары Луі. Пакой напоўніўся цяжкай цішынёй, пакуль ён дазваляў інтэрв'ю праносіцца ў галаве. У яго было яшчэ некалькі рэчаў, якія яму трэба было занесці ў пратакол.
  «Калі вы напісалі ў яе дзённіку, што гэта яна віна?»
  «Учора ўвечары пасля таго, як я размаўляў з Хлояй, ёй заставалася толькі пагаварыць са мной, але не, яна была занадта добрая для мяне. Мяне гэта раззлавала».
  Добра, ён не раскайваецца. Гэта дапаможа яго павесіць. «Луі, у цябе ёсць квэст- іёны для Марка?»
  «Чаму вы захавалі пярсцёнак, яе сумачку і яе дзённік?»
  «Я любіў яе. Я хацеў, каб штосьці ад яе заўсёды было са мной, - прашаптала Кавіла.
  «Ты не разумееш слова «каханне» і што гэта такое, Марк», — сказаў Луі, адмыкаючы ланцужкі для ног і падымаючы Кавілу ў становішча стоячы, а затым праводзячы Кавілу да дзвярэй да мундзіраў, якія чакалі каля пакоя.
  Змучаны, Джэйк глядзеў, як яны выйшлі з пакоя - драпежнік спыніўся. Але ён добра ведаў, што іншы пойдзе адразу за гэтым.
  Яшчэ адна перамога, Ева, хоць пустая. Божа, я хацеў бы спыніць іх, перш чым яны забяруць больш нявінных жыццяў .
  * * * *
  Калі Луі вярнуўся з браніравання, ён зайшоў у кабінет Джэйка. Джэйк адчыніў сваю ніжнюю шуфляду і дастаў сваю бутэльку Джоні Уокер Блю. Ён наліў дзве шклянкі і працягнуў адну Луі.
  «Да закрыцця». Джэйк падняў сваю задніцу ў тосце.
  «Да закрыцця». Зазвякнулі шклянкі, перш чым кожны пачаў выпіваць напоі.
  «Я лепш патэлефаную Вагнерам », — сказаў Джэйк.
  «Добра. Я пачну справаздачу, пакуль вы гэта зробіце».
  Джэйк паведаміў Джо Вагнеру аб арышце, хоць ён схаваў некаторыя падрабязнасці. Ён не даў ім нічога больш, чым тое, што ён планаваў даць у сваім прэс-рэлізе. «Адвакат Кавілы заявіў, што збіраецца прызначыць для яго псіхіятрычную экспертызу. Але справа ў тым, што ён звольніў свайго адваката. Я ўпэўнены, што гэта яшчэ адбудзецца. У любым выпадку, спадар Вагнер, гэта павінна быць разгледжана на працягу некалькіх месяцаў».
  «Дзякуй, лейтэнант. Я разумею, што мы часта сварыліся. мне шкада. Вы працавалі не на нас, а на Шанну», — сказаў Джо Вагнер.
  «Я таксама прашу прабачэння. Часам расследаванне забойства наступае на тых, хто выжыў. Ты хочаш сказаць Хлоі ці хочаш, каб я?»
  «Не, я зраблю гэта. Ёй трэба трымацца далей ад цябе».
  «Дзякуй». Джэйк паклаў трубку, а потым пайшоў у кабінет капітана, каб паведаміць яму.
  Пакуль Шамус заканчваў тэлефонную размову, Джэйк стаяў каля акна Макгуайра і глядзеў на цэнтр горада. Капітан паклаў трубку і звярнуў увагу на Джэйка.
  «Узоры былі сабраны ў Сполдынга. Камісар паспяшаўся з вынікамі. Мы спадзяемся, што яны вернуцца на працягу месяца-двух».
  «Вы сказалі: сёння або заўтра. Чаму я не быў апавешчаны?»
  «Па гэтай жа прычыне нельга чапаць справу. Гэта канфлікт інтарэсаў».
  Усё роўна. Так ці інакш Сполдинг заплаціць за забойства Евы. Гэта быў яго абавязак і абяцанне ёй.
  OceanofPDF.com
  Раздзел 31
  Каля гадзіны раніцы ў нядзелю Джэйк вярнуўся ў свой дом пасля таго, як усю ноч працаваў з Кавілай. Праводны, не мог спаць, ён мітусіўся ўсю ноч і дзень. Яму трэба было пайсці на станцыю і скончыць свае даклады, але ў яго не было на гэта сіл. Ён хацеў патэлефанаваць Міі і папрасіць прабачэння, але кожны раз, калі цягнуўся да тэлефона, злаваўся. Яна была неразумнай, а не ён. Кіруй яе жыццём, яго азадкам. На жаль, усё, што ён зрабіў, гэта паспрабаваў палегчыць ёй жыццё. Мінулай ноччу Луі спрабаваў пагаварыць з ім аб гэтым, але ён адштурхнуў яго. Сёння раніцай ён тэлефанаваў ужо тры разы, а яшчэ не было поўдня.
  * * * *
  Мія прачнулася а дзесятай гадзіне, адчуваючы сябе дурной. Мінулай ноччу яна дрэнна спала. Яе гнеў на Джэйка не сціхаў. Як ён адважыўся меркаваць, што можа прымаць рашэнні за яе. Ёй не патрэбны быў іншы мужчына, які ўмешваўся ў яе жыццё. Яе бацька быў занадта шмат.
  Ёй было шкада, што яна збянтэжыла яго перад сябрамі, але пятнічная вячэра з яе бацькамі не атрымалася добрай, дзякуючы бацькавай засадзе. Яна ўсё яшчэ не магла зразумець, навошта ён запрасіў яе былога жаніха з нізкай жыцця да іх. Адтуль усё пагоршылася да кропкі незвароту. Яе кроў закіпела нават цяпер ад такой дзёрзкасці.
  Яны з Логанам Эндрусам перабіралі яе абавязкі, вызначаныя ім. Ён здзекаваўся з яе з нагоды яе мізэрнай працы і яе кнігі - узровень яе талерантнасці дасягнуў піка. Яна адштурхнулася ад стала, развіталася, цмокнула маці ў шчаку і пачала выходзіць. Яна адмовілася больш цярпець крытыку бацькі. Праз плячо яна спытала: «Бацька, ты прыслаў мне мёртвую жывёлу, каб напалохаць мяне дадому?» Яна не дачакалася яго адказу.
  * * * *
  Раніцай у панядзелак, завернуты ў свае справаздачы, Джэйк пачуў шум ля сваіх дзвярэй. Ён падняў вочы і ўбачыў Луі, які стаяў там. «Што здарылася, Луі?»
  «Ты ў парадку? Я тэлефанаваў учора».
  «Мне не хацелася ні з кім размаўляць. Я ўсё яшчэ не».
  «Я тут, калі вы перадумаеце».
  У пакоі запанавала няёмкае маўчанне. Джэйк быў удзячны, калі зазваніў тэлефон, пазбавіўшы яго ад неабходнасці адказваць. «Лейтэнант Кэрынгтан, гэта Джоан Гейл з медыцынскага цэнтра UConn. У мяне ёсць вынікі ўзораў, якія вы хацелі атрымаць.
  « Што яны?»
  "Я пасылаю вам электронны ліст зараз ", - сказала Джаана.
  Вы зводзіце мяне з розуму . Дайсці да чортавай кропкі . «Дзякуй, Джоан, што гэта такое?»
  «Абедзве пробы супадаюць з пробамі, узятымі з аўтамабіля», - сказала яна.
  «Абодва?» Джэйк здзіўлены.
  «Так, абодва».
  «Які ўзор каму адпавядае?»
  «Валакна валасоў адпавядалі Джэфу Адамсу. Клеткі скуры, сліна і пот адпавядаюць Лоле Адамс».
  «Яшчэ раз дзякуй, Джоан. Калі я павінен убачыць электронны ліст?»
  «Цяпер яно павінна быць там. Я гатовы адправіў яго ".
  Ліст з'явіўся ў яго паштовай скрыні. Ён раздрукаваў дзве копіі справаздачы, адну з якіх перадаў Луі. Другую ён захаваў для кнігі забойстваў.
  «Што вы думаеце? Па словах Бо Тэйлара, ён спраўдзіў расклад Джэфа Адамса са сваім босам на названыя выхадныя. Ён не мог быць у двух месцах адначасова».
  «Як вы думаеце, Лола падкінула гэта туды, каб абвінаваціць яго ?» - спытаў Луі.
  «Я не ведаю, што думаць, акрамя таго, што мы збіраемся адправіцца ў Фларыду на працягу наступных некалькіх гадзін, каб пераканацца ў гэтым на свае вочы. Я іду пагаварыць з капітанам». Джэйк падняўся з крэсла і выйшаў з кабінета.
  «Я пачну афармляць дакументы па заяўцы на палёты». Луі схапіў Джэйка за руку, перш чым той паспеў пакінуць кабінет. «Джэйк, калі ласка, патэлефануй Міі і вырашы ўсё».
  «Няхай будзе, Луі».
  Джэйк растлумачыў усё капітану. Макгуайр спытаў: «Вы збіраецеся патэлефанаваць начальніку Тэйлару і паведаміць яму вынікі?»
  «Не, ён сказаў, што браў інтэрв'ю ў мэнэджара рэстарана, дзе працаваў Адамс. Ён спраўдзіў свой працоўны графік на выхадныя шаснаццатага. Я схільны давяраць яму, але хачу пераканацца ў яго алібі на сабе».
  «Я буду рыхтаваць дакументы на экстрадыцыю. Папытаеце Катрыну паклапаціцца пра палёты і расклад гарачага эл.
  «Луі ўжо займаецца гэтым».
  * * * *
  У Джэксанвіле, штат Фларыда, тэмпература была ў сярэдзіне дзевяностых, калі яны прызямліліся. У Канэктыкуце ім было яшчэ каля сямідзесятых, нават у канцы чэрвеня. Пасля таго, як Джэйк распісаўся аб арэндзе аўтамабіля, Луі ўзяў ключы ў клерка і загрузіў іх сумкі ў грузавік. Да Нэптуна было нядоўга ехаць, без прыпынкаў, пакуль яны не даехалі да пастарунку. Адміністратар/дыспетчар быў здзіўлены, убачыўшы іх, калі паклаў свой бэйдж на стойку.
  «Прывітанне, лейтэнант», — сказала яна паўднёвым расцягам, разглядаючы яго. «Вы выглядаеце так , як гучыце».
  «Добра ці дрэнна?» — пажартаваў ён. Пакой быў напоўнены сонечным святлом Фларыды, частка з вокнаў, астатняя частка ад Сэмі.
  Яна засмяялася. «Добра». Вярнуўшыся ў рэжым працы, яна сказала: «Хочаш да начальніка? Ён не сказаў, што цябе чакаюць».
  «Справы пайшлі хутка. Мы забраніравалі рэйсы і спадзяваліся, што заспеем начальніка да канца яго дня. Гэта ён ?» - сказаў Джэйк.
  «Так, ён у сваім кабінеце. Я пайду за ім». Перш чым прайсці па калідоры, ён заўважыў, што яна выключыла экран свайго камп'ютара.
  Джэйк падумаў, што яна таксама выглядае так, як гучыць - мілая, мініяцюрная бландынка, ростам не больш за пяць-тры, з пышнай фігурай. Калі б чалавек не глядзеў ёй прама ў вочы, ён прапусціў бы паліцэйскага, свецкія веды пра падбрушша таго, што суіснавала побач з прыстойнымі законапаслухмянымі грамадзянамі.
  Бо Тэйлар рушыў услед за Сэмі па калідоры, каб павітаць іх. У шэсць-два гады з выцвілымі на сонцы светлымі валасамі і бледна-блакітнымі вачыма Тэйлар фанабэрыста нагадваў Джэйку Джона Уэйна. Худая і худая фігура не падманула Джэйка. Ён убачыў біцэпс, які выглядваў з-пад рукавоў кашулі, і вырашыў, што справіцца са сваім эльфам у баі.
  Ухмыляючыся, Тэйлар падышоў да Джэйка з працягнутай рукой. - Вы, напэўна, лейтэнант Джэйк Кэрынгт , - сказаў Бо.
  «А як вы сказалі мне тут ад сяржанта?»
  «У праваахоўных органах зараз буду выкарыстоўваць страшнае слова. Я прафіляваў вас. Кэрынгтан, ірландскі. Сяржант, ён падобны на італьянца». Ён вымавіў гэта Eye-Talian. «Я маю рацыю ці памыляюся?»
  «Вы маеце рацыю. Начальнік Бо Тэйлар, сяржант Луі Раманэлі, мой напарнік. Яны па чарзе бралі Бо за руку.
  «Прыемна пазнаёміцца, Луі. Чым я абавязаны гэтаму нечаканаму задавальненню , Канэктыкут?»
  «Сёння ўсё пайшло хутка. Пару гадзін таму мы вярнулі ўзоры ДНК. Яны супадаюць як з містэрам, так і з місіс Адамс — валакна валасоў ад яго — клеткі скуры, сліна і пот ад яе. Мы хацелі б, каб вы ўзялі ў нас інтэрв'ю яшчэ раз, бо ў вас з Лолай такія выдатныя адносіны. Мы таксама хацелі б узяць інтэрв'ю ў кіраўніка рэстарана і яшчэ раз праверыць алі-бі Адамса , - сказаў Джэйк.
  «Чаму ты не званіў? Я мог усё праверыць для вас і зэканоміць вам паездку, - спытаў Бо, назіраючы за Джэйкам натрэніраваным вокам.
  «Шчыра кажучы, я сам хацеў прыехаць сюды і ўзяць у іх інтэрв'ю. Мне заўсёды падабаецца элемент нечаканасці. Калі б вы пайшлі з імі яшчэ раз пагаварыць, яны, магчыма, зляцелі б. Я не хацеў рызыкаваць , Бо.
  «Вы мне не давяраеце, Канэктыкут?» — спытаў Бо, усё яшчэ не гледзячы ў вочы.
  «Я так, Бо. Я не магу пазначыць, але нешта не спалучаецца. Як бы вы з гэтым справіліся?»
  «Напэўна, гэтак жа». Ён усміхнуўся Джэйку. «Дазвольце мне звязацца са сваімі афіцэрамі. У мяне адзін сочыць за домам, а другі - за рэстаранам».
  «Ці можам мы іх здзівіць ?» - спытаў Джэйк.
  «Мы можам, калі вы скажаце мне, чаму».
  «Джэф Адамс добра валодае электронікай. Магчыма, у яго дома ёсць паліцэйскі сканер і ён можа сачыць за вашымі трансляцыямі. Я не хачу рызыкаваць ».
  «Пакіньце арэнду тут. Мы возьмем маю машыну. Дом знаходзіцца прыкладна ў шасці мілях, рэстаран — у чатырох мілях. Мы першыя патрапім у дом. Я хачу, каб вы атрымалі задавальненне ад сустрэчы з місіс Адамс...
  «Яна пакінула на вас моцнае ўражанне?» — перабіў Джа ке.
  «Яна зрабіла. У "Буры ў пустыні" я не зняў столькі агню, колькі ад яе. Яна каралева подласці».
  «Нам патрэбныя кубкі ?» — пажартаваў Луі.
  Бо пачаў смяяцца. «Я не думаю, што было б балюча насіць яго побач з ёй. Я магу вам сказаць, што ў яе мужа не засталося шароў. Яна вядзе там шоу».
  OceanofPDF.com
  Глава 32
  Яны ўтрох спыніліся побач з аўтамабілем без апазнавальных знакаў. Бо выйшаў з машыны і падышоў, каб пагаварыць са сваім афіцэрам. Ён вярнуўся і сеў на сядзенне кіроўцы.
  «Афіцэр Хэтчэр сказаў, што місіс Адамс сёння раніцай не выходзіла з дому. Вы гатовыя?»
  «Так, ці гатовы вы арыштаваць яе, калі гэта патрабуе ?» - спытаў Джэйк.
  «Так, дакументы ў вас у парадку , праўда?»
  - Правільна, - сказаў Джэйк, перадаючы яго Бо, каб ён прагледзеў.
  Прачытаўшы гэта, Тэйлар сказаў: «Давайце зробім гэта».
  Усе трое падышлі да ўваходных дзвярэй. Тэйлар пазваніў. Адказала місіс Лола Адамс. Ёй не магло быць больш за дваццаць восем. Яе валасы былі пакрыты русымі палосамі на чорным, на вачах быў нанесены цяжкі макіяж. Яна была апранута ў кароткія шорты і топ, які ледзь утрымліваў яе грудзі, а таксама ўпрыгожаныя басаножкі. Танна з вялікай літары , падумаў Джэйк.
  «Што вы хочаце?» Яна загаварыла з Бо, ігнаруючы яго і Луі.
  «Спадарыня Адамс, можна зайсці ?» - сказаў Бо.
  «Чаму?»
  «У гэтых афіцэраў ёсць да вас некалькі пытанняў».
  «Хто яны?» Яны з Луі не сказалі ні слова, шчаслівыя, што дазволілі Беа і кіраваць шоу.
  Бо праігнараваў яе пытанне і зноў спытаў: «Ці можам мы зайсці , місіс Адамс?»
  «І калі я скажу «не», што вы будзеце рабіць?»
  «Я надзену на цябе кайданкі тут, на вуліцы, каб усе твае суседзі бачылі. Тады я выклічу патрульную машыну. Я паклапачуся, каб у яго таксама былі ўключаныя фары і сірэны. Мы б не хацелі, каб хто-небудзь прапусціў шоу. Любы сусед, які прамінуў надзець кайданкі, пабачыць, як вас пасадзяць у патрульную машыну. Я зразумела?» Бо ўзвышаўся над Лолай. Джэйк палічыў гэта выдатным позіркам. Гэта нават выклікала ў яго страх Божы.
  «О, заходзьце». Лола гуляла са сваімі каралямі, махаючы імі. «Гэта смешна. Зноў буду званіць адвакату. Сядзі і нічога не чапай». Яна пайшла да кухні ў задняй частцы дома, мармычучы: «Мне было лягчэй жыць, калі яна была жывая».
  «Прабачце, місіс Адамс, вы нешта сказалі?» Бо ўсміхнуўся Джэйку.
  Яна закрычала з кухні: «Не».
  - Я так не думаў, - сказаў Бо, зноў павярнуўшыся да Джэйка. «Хіба я не казаў? Вытанчанае стварэнне».
  Джэйк стрымаў смех, таму што Лола Адамс вярнулася ў пакой.
  Луі сказаў ёй: «Місіс. Адамс, ваш адвакат прыедзе?»
  «Ён будзе тут праз дзесяць хвілін. А пакуль нічога не чапай, пакуль я буду займацца сваімі справамі».
  "Выдатна, я рады, што ён даступны ў такі кароткі тэрмін ", - сказаў Луі.
  "Ён заўсёды даступны для мяне", - сказала яна.
  Усе трое пераглянуліся, не паспрабаваўшы пацвердзіць яе каментар. Яны сядзелі вакол, і ніхто не размаўляў, пакуль чакалі адваката. Лола выйшла з пакоя і не прапанавала ім нічога, нават шклянкі вады.
  Джэйк крыкнуў: «Ваш муж дома?»
  «Не, ён працуе. Яму трэба быць тут?»
  "Не, мы хочам пагаварыць з вамі спачатку ", - сказаў Джэйк.
  Яна вярнулася ў пакой, боўтаючы ў руцэ посудам. «А вы?»
  «Калі ваш адвакат прыедзе, мы вам скажам». У гэтую гульню могуць гуляць двое .
  Адвакату дабіралася не дзесяць, а трыццаць хвілін. Джэйк мог сказаць, што Лола не задаволена ім. Яна не пашкадавала яго, калі зацягнула яго на кухню, калі ён прыйшоў. У гасцёўні ўсе трое чулі, як яна дала адвакату выказаць здагадку.
  Лола і яе адвакат зноў увайшлі ў гасціную пасля пяці хвілін крыкаў адзін на аднаго. Пачаліся знаёмствы .
  Бо павітаўся з адвакатам па імені. У рэшце рэшт, гэта быў маленькі горад.
  «Гэй, Уэйн».
  «Бо». Маленькі чалавек, Уэйн Форд стаяў пяць-чатыры, важыў сто шэсцьдзесят фунтаў. Яму было сорак гадоў, і ён насіў свае чорныя валасы, падстрыжаныя да галавы.
  «Джэйк, Луі, гэта Уэйн Форд, адвакат. Уэйн, гэта лейтэнант Джэйк Кэрынгтан і сяржант Луі Раманэлі з дэпартамента паліцыі Уілксберы, штат Канэктыкут. Бо скончыў знаёмства, пакуль яны назіралі за рэакцыяй Лолы. Яна не расчаравала.
  «Чаму вы тут, у Фларыдзе?» - запатрабавала яна, ускочыўшы з канапы.
  «У нас ёсць ордэр на ваш арышт па справе аб забойстве Чэлсі Ады , — сказаў Джэйк.
  «Што вы, прыдуркі? Я нікога не забіла», — сказала яна. «Уэйн, яны могуць зрабіць гэта са мной?»
  «Сядай, Лола. Лейтэнант, можна атрымаць ордэр?» Джэйк перадаў Форду копію. Уэйн не спяшаўся праглядзець яго. - Усё ў парадку, Лола, - сказаў ён хвілін праз дзесяць.
  Лола і Уэйн здаваліся даволі блізкімі адзін да аднаго.
  «Фларыда не павінна адмаўляцца ад мяне. Так, Уэйн ?» - спытала Лола.
  «У нас ёсць узаемныя пагадненні з Канэктыкутам, місіс Адамс. Яны рабілі хатняе заданне. Усе іх дакументы падрыхтаваны для перадачы вам пад варту. Мы адвязем вас на станцыю. Там вас апрацуюць і дапытаюць далей». Замест Уэйна адказаў начальнік Тэйлар. «Вы можаце змагацца з экстрадыцыяй, але я не рэкамендую».
  «Чаму не?»
  «Паколькі Канэктыкут адмяніў смяротнае пакаранне, Фларыда гэтага не зрабіла».
  З яе вачэй паляцелі кінжалы, пакуль Лола глядзела на свайго адваката ўніз. «Мне патрэбна шклянка вады». Лола ўстала і пайшла на кухню.
  Яны сядзелі ўчатырох і чакалі, пакуль яна вернецца ў пакой. Праз некалькі хвілін Бо адказаў на стук у ўваходныя дзверы. Ён запрасіў сваю афіцэрку ў дом. Патрульная моцна сціснула басаножую Лолу, якая крычала на ўсю моц.
  «Дурны крок, місіс Адамс, вы дадалі дадатковую плату ў спіс лейтэнанта ».
  Начальнік Тэйлар даў указанні свайму афіцэру, патлумачыўшы, што ёй трэба застацца з палонным да іх вяртання. «Я падаю ў суд на вас усіх за такое абыходжанне са мной», — працягвала крычаць Лола, пакуль афіцэр надзяваў на яе кайданкі, а доктар адганяў яе.
  Тэйлар паведаміў адвакату, што ў яго было каля гадзіны, каб пагаварыць са сваім кліентам, перш чым яны вернуцца ў вакзал. Спачатку хацелі абшукаць памяшканне.
  Пасля завяршэння ператрусу яны ўтрох накіраваліся ў рэстаран, дзе працаваў Джэф Адамс, і адвялі яго на допыт. Доказы на ім былі тонкія, адзіны волас. Доказы супраць Лолы былі важкімі. У працэсе выяўлення яны выявілі яе білеты на самалёт, яе рахунак у гатэлі за выхадныя ў красавіку, заяву яе сяброўкі, яе ДНК з поту і сліны, якія яна пакінула ў машыне. Яны адправілі Джэфа Адамса на ўчастак на патрульнай машыне, а яго кіраўніка зноў дапыталі.
  На допыце ён не змяніў сваёй гісторыі. Джэф Адамс працаваў усе выходныя. Там яго ўбачыў кіраўнік. Ніхто яго не біў і ніхто не выбіваў. Яго карта працоўнага часу сведчыць, што ён атрымаў грошы за ўсе выходныя.
  «Я б прапанаваў вам нашы стужкі бяспекі, але мы паўторна выкарыстоўваем іх кожныя трыццаць дзён. Калі б вы спыталі раней…» Менеджэр рэстарана паціснуў плячыма. «Гэта не было б праблемай. Я тут менеджэр шэсць гадоў, Бо. Я б не хлусіў за супрацоўніка. Яны прыходзяць і сыходзяць, як вядома. Джэф Адамс - адзін з самых надзейных. Вы можаце трымаць мяне ў курсе? Калі ласка, патэлефануйце мне як мага хутчэй, калі мне давядзецца яго замяніць», — сказаў менеджэр.
  «Дзякуй, Браян, падыдзе. Зараз яго толькі дапытваюць », — сказаў Тэйлар.
  Яны ўзялі інтэрв'ю ў Джэфа Адамса. Ён не хацеў адваката. Ён падкрэсліў, што працаваў усе выхадныя. Луі сеў насупраць Джэфа. Тэйлар і Джэйк стаялі па абодва бакі ад дзвярэй.
  «Джэф, ты можаш расказаць мне, як твае валокны валасоў былі знойдзены ў машыне ў Канэктыкуце? Машына, у якой мы знайшлі цела Чэлсі ?» - спытаў Луі.
  «Вы хлусіце. Я быў тут, у Фларыдзе, і большую частку часу быў на працы. Я не бачыў Чэлсі з таго часу, як пераехаў сюды. Калі мы размаўлялі па тэлефоне, гаворка ішла пра дзяцей». Пот ліўся па твары Адамса. Калі яны перадалі яму квітанцыі для азнаямлення, Адамсу прыйшлося выцерці твар і вочы, каб прачытаць іх.
  «Ты заўсёды так моцна пацееш, Джэф ?» - спытаў Джэйк.
  Джэйку падабалася працаваць з Луі. Іх натуральны рытм дапаўняў адзін аднаго. Джэйк адчуў позірк Бо. Ён павярнуў галаву і пераглянуўся з ім.
  «Я тут унізе. Вільготнасць забівае мяне, - сказаў Адамс, зноў выціраючы твар рукамі.
  - Мы ў памяшканні, Джэф, і кандыцыянер уключаны , - сказаў Луі.
  Пакой напоўніўся цішынёй. Джэйк адштурхнуўся ад сцяны, дзе ён стаяў побач з Бо, і спытаў: «Якая ў вас інфармацыя пра смерць Чэлсі, Джэф?»
  «У мяне няма. Я не ўдзельнічаю. Як я мог? Паўтаруся яшчэ раз, я працаваў з ёй усе выходныя».
  «Ты ўвесь час паўтараешся, Джэф. Вы адправілі Лолу ў Канэктыкут, каб зрабіць справу, а вы засталіся тут, каб прыкрыцца?» - сказаў Джэйк, сеўшы побач з Луі.
  Адамс ускочыў з месца. «Што, ты з глузду з'ехаў? Я б ніколі не пакрыўдзіў Чэлсі. Яна выдатная. Я маю на ўвазе...
  Тэйлар прайшоў за Джэфам і падштурхнуў яго ў крэсла.
  «Калі яна была выдатнай, чаму ты развёўся з ім ?» - спытаў Джэйк.
  «Я асёл, вось чаму», - прашаптаў А Дэмс.
  «Прабачце ?» - сказаў Джэйк.
  «Я сказаў, што я асёл», — сказаў Адамс гучней. «Жыццё стала занадта камфортным, пачалася нуда. Гэтая маладосць прыйшла да мяне на працы. Ну, гэта выйшла з-пад кантролю. Не паспеў я міргнуць, як я разводжуся, і мы з Чэлсі змагаемся за ўсё жыццё. Гэта быў жудасны час для яе, каб стаць подлым. Яна дала мне гэта добра. Чэлсі ўсё ў парадку ".
  Змяніўшы тактыку, Луі спытаў: «Як ты думаеш, адзін з дзяцей забіў яе за грошы?»
  Ён зноў ускочыў, кінуўшыся за Луі. «Не смей нічога казаць пра маіх дзяцей — яны любяць сваю маці. Яны б ніколі не пакрыўдзілі яе». Калі ён скончыў, ён цяжка дыхаў, твар быў ярка-чырвоны, яго пот узмацніўся. Джэйк і Бо схапілі Джэфа за рукі і адштурхнулі яго на сядзенне.
  «У цябе хворае сэрца, Джэф?» - спытаў Джэйк, не звяртаючы ўвагі на выбух Дж.
  «Не».
  «Вы сказалі, што Лола наведала сваю сяброўку ў Маямі шаснаццатага красавіка на цэлыя выходныя». Джэйк паглядзеў на Адамса, мяркуючы, што неўзабаве ім давядзецца выклікаць медыкаў .
  «Яна сказала, што паехала ў Маямі, каб наведаць свайго сябра».
  «І ты ёй паверыў ?» - спытаў Луі.
  "Так, чаму б і не ?" - сказаў Джэф.
  на стол авіябілеты, рахунак у гатэлі і бланк .
  Адамс узяў іх і пачаў чытаць. Ён паглядзеў на Джэйка, а затым зноў апусціў на квітанцыі пару разоў, перш чым засяродзіць увагу на твары Джэйка.
  «Што ты кажаш?»
  «Я думаю, што гэта відавочна, Джэф. Лола паехала ў Канэктыкут на выходных шаснаццатага. Яна табе хлусіла. Ты будзеш сядзець і казаць мне, што паняцця не меў? Давай, ніхто не такі дурны, - скончыў Джэйк.
  «Здаецца, так і ёсць», - заявіў Джэф, перш чым пачаць вентыляцыю.
  Бо выклікаў медыкаў.
  * * * *
  Каля аўтамата з газіроўкай у калідоры кожны з іх выпіў, пакуль чакаў, пакуль медыкі перавязуць Адамса.
  «Ну, весела, весела, весела. Як вы думаеце, што зробіць Лола, калі мы скажам ёй, што Джэфа тэрмінова даставілі ў бальніцу ?» — спытаў Бо.
  - Хадзем разбярэмся, - ухмыльнуўся Джэйк на плячы.
  "Я адчуваю, што яна не будзе занадта заклапочана ", - сказаў Луі.
  "О, Луі, у цябе такі негатыўны погляд на людзей", - сказаў Джэйк, тыкаючы яго ў бок.
  «Так, гады барацьбы з падонкамі зямлі», — адказаў ён, паціскаючы плячыма.
  «Я чую цябе», - сказаў Бо.
  З найлепшымі паліцэйскімі тварамі яны ўтрох зайшлі ў пакой для допытаў, трымаючы Лолу і яе адваката. Уэйн Форд ускочыў, як толькі яны ўвайшлі. «Чаму вы прымусілі нас так доўга чакаць? Што адбываецца?»
  Бо кіўнуў афіцэру ў дзвярах і адпусціў яе. Ён зноў павярнуўся да адваката.
  «Уэйн, у нас была неадкладная медыцынская дапамога, і мы паклапаціліся пра гэта першымі». Ён звярнуўся да Лолы Адамс. Джэйк звярнуў увагу на нязмушаныя паводзіны Лолы. Яна развалілася ў сваім крэсле, нібы гэта быў барны зэдлік. Забірае ўсіх сваякоў , - падумаў ён.
  «Спадарыня Адамс, у вашага мужа быў нейкі прыступ падчас інтэрв'ю. Давялося выклікаць медыкаў. Джэф на шляху ў шпіталь, - сказаў Чыэф Тэйлар.
  «Што з ім?» Яна падалася наперад.
  На дадзены момант невядома ».
  «Таму вы прымусілі мяне чакаць?» Яна пагладзіла валасы.
  «Так».
  «Я бачу. Вы першы бралі ў яго інтэрвію?» - раздражнёна спытала яна. Усе думкі пра яе мужа зніклі.
  - Так, - сказаў Бо.
  «Што ён табе сказаў?» Яна зноў нахілілася наперад.
  «Гэта не так, місіс Адамс», - перабіў Джэйк. «Мы будзем задаваць пытанні, а вы адказвайце на іх».
  «А калі я не захачу?» Лола адкінулася на спінку, закінуўшы руку на стол побач з сабой.
  «Мы вернем цябе ў ізалятар, дзе ты застанешся, пакуль не перавязем цябе ў Канэктыкут», — сказаў Джэйк, спускаючы яе.
  «Задавайце свае пытанні». Яе скурчаны лоб нагадваў Джэйку яе маці.
  «Вы былі ў Канэктыкуце ў выхадныя шаснаццатага красавіка. Вы забілі Чэлсі Адама ?» - спытаў Джэйк.
  «Не».
  «Не, вы не былі ў Канэктыкуце ці не, вы не забівалі Чэлсі Адамс ?» - спытаў Луі.
  «Не на іншыя пытанні».
  Зразумеў! Джэйк перадаў ёй квітанцыі на авіябілет, яе плацежныя карткі і рахунак у гатэлі. Ён назіраў, як на яе твары адбіўся шок.
  «Дзе вы ўзялі гэтыя?» Лола стукнула рукой па стале.
  «Спадарыня Адамс, мы тут не гуляем. Жанчына страціла жыццё, бо нехта палічыў, што мае права забраць яго. Цяпер я яшчэ раз спытаю, вы былі ў Канэктыкуце шаснаццатага красавіка і ці забілі вы Чэлсі Адамс?» — зноў спытаў Джаке .
  «Так, я наведаў сябра ў Канэктыкуце. Навошта мне забіваць былога Джэфа?»
  «Вы скажыце мне».
  «Няма прычын».
  «Што вы рабілі ў Канэктыкуце?» – спытаў Луі, чакаючы хлусні.
  «Я наведала сяброўку», — сказала яна з сумам. Джэйк назіраў, як яна бярэ пад кантроль свае эмоцыі.
  «Як яе завуць?»
  «Хто сказаў, што гэта жанчына?» Яна іграла яго, ці спрабавала. Джэйк не купіў.
  «Хто твой сябар, Лол ?» - спытаў Джэйк.
  «Кэці Баніта».
  «Ты правёў з ёй усю нядзелю ?»
  «Так, я зрабіў».
  Джэйк перадаў ёй рахунак у гатэлі. Яна і яе адвакат паглядзелі на гэта. Стуліўшы галовы разам, яны прашапталі адзін аднаму, перш чым Лола адказала.
  «Я спыніўся ў гатэлі ў пятніцу ўвечары, таму што прыехаў позна. У суботу я быў у Кэці».
  «Што вы рабілі ў пятніцу ўвечары ?» - спытаў Джэйк.
  «Што ты маеш на ўвазе?»
  «Вы выйшлі?» – спытаў Луі, прымаючы на сябе пытанне.
  «Я на некаторы час спусціўся ў бар гатэля». Лола зірнула паміж імі, не ведаючы, да каго звярнуцца.
  «Не, вы не зрабілі. Мы распыталі бармэнаў, паказалі вашу фатаграфію. Ніхто не памятае, каб цябе бачыў , - сказаў Луі.
  «Я не магу дапамагчы, калі я не запомніўся». Яна паціснула левым плячом.
  «Давай, Лола, я чакаў ад цябе лепшага. Я расчараваны , Эд, - сказаў Джэйк.
  «Ты думаеш , што ведаеш мяне?»
  «Мы ўвесь час сутыкаемся з тваім тыпам», — падскочыў Луі , цкуючы яе.
  «Так, што гэта за тып?»
  «Свет мне павінен» , - сказаў Луі.
  «Што ты ведаеш, сволач? Мой бацька выпіваў, каб закрыць маю цвёрдую маці, і ігнараваў мяне. Не паводзьце сябе так, быццам разумееце мяне».
  Большага ад яе яны не атрымалі. Яны вырашылі не начаваць у Фларыдзе. Бо паслаў жанчыну-афіцэра, каб яна суправаджала іх у Канэктыкут. Яны арганізавалі транспарт да аэрапорта і падзякавалі Бо за гасціннасць. Тэйлар зноў распытае Джэфа Адамса і вызначыць яго перамяшчэнні шаснаццатага красавіка, як толькі лекары выпусцяць яго са шпіталя.
  Прызямліўшыся ў Хартфардзе ў адзінаццаць вечара, знясілены пасля дванаццаці гадзін у дарозе, Джэйк не бачыў адпачынку ў іх бліжэйшай будучыні. Трэба было яшчэ даставіць вязня ў пастарунак і аформіць дакументы. Ён забраў сваю машыну з кароткатэрміновай стаянкі, затым паехаў на станцыю і перадаў апеку над Лолай Адамс дзяжурнаму. Перад тым, як ён накіраваўся ў свой офіс, ён загадаў уніформе адвезці афіцэра Фларыды ў Марыёт на ноч. Падзякаваўшы, ён спланаваў даставіць яе раніцай у аэрапорт. Яшчэ праз гадзіну працы з дакументамі ён сказаў Луі спыніць справу на ноч.
  Калі яны выходзілі, Джэйк спытаў: «Як вы думаеце, што гэта прыліпне?»
  «Спадзяюся. Нашы доказы важкія. Яна не Кавіла. Яна не будзе прызнавацца , - сказаў Луі.
  «Не, не будзе. Думаеш, яе муж ведаў?»
  «Яго было цяжка чытаць».
  «Гэта было». Джэйк ніколі не адчуваў ад яго атмасферы.
  OceanofPDF.com
  Кіраўнік 33
  Калі Джэйк вярнуўся дадому, ён цалкам апрануты ўпаў на ложак і страціў прытомнасць. Ён ніколі не слухаў яго паведамленні да раніцы. Каля шасці ён устаў і прыняў душ, перш чым пайсці на кухню, каб напіць кавы. Пакуль яно заварвалася, ён разбіў у патэльню пару яек. Калі яны пачалі гатаваць, ён адвярнуўся ад пліты, каб пацягнуцца за перцам, і заўважыў, што на яго аўтаадказчыку міргае святло . Ён націснуў «Прайграць».
  «Спадар Кэрынгтан, гэта доктар Гласс. Заўтра я павінен перадаць сабаку гуманнаму таварыству і хацеў раней зарэгістравацца ў вас, бо вы праявілі да яе цікавасць. Калі ласка, патэлефануйце мне».
  Джэйк запісаў нумар ветэрынара. Калі ён зноў павярнуўся да пліты, каб перавярнуць яйкі, загучала наступнае паведамленне. Яго цела зацякла, калі голас Міі напоўніў кухню.
  «Прывітанне, Джэйк, гэта Мія. Я хацеў патэлефанаваць, каб папрасіць прабачэння за сваю грубасць у суботу. Я мог бы лепш справіцца са сваім гневам. мне шкада. Я разумею, што ты думаў, што абараняеш мяне і робіш нешта добрае, але я не бездапаможная... - Яе голас абарваўся. Машына перайшла да трэцяга паведамлення, і голас Міі працягваў.
  «Я не хачу заканчваць гэта на дрэннай ноце. Мне патрэбна мая незалежнасць. Я не магу быць з чалавекам, які хоча мяне кантраляваць або абараняць. Калі гаворка ідзе пра мяне, я прымаю рашэнні. Больш ніхто. Гэта быў цяжкі візіт з бацькамі. Хаця гэта не апраўданне, гэта паўплывала на мой настрой больш, чым я думаў. Я хацеў бы мець магчымасць абмеркаваць гэта з вамі асабіста, таму што я не баязлівец. Вы заслугоўваеце тлумачэння...» Машына зноў абарвала паведамленне.
  На чацвёртым паведамленні Мія скончыла сваю прамову. «Калі атрымаеш гэта, Джэйк, калі ласка, патэлефануй мне. Я хацеў бы прызначыць час, каб мы абмеркавалі гэтае пытанне».
  Mac Hine спыніўся.
  Ён наліў яшчэ кубак кавы. Пацягваючы, ён спрачаўся. Ці павінен ён ператэлефанаваць ёй? Дымавая сігналізацыя пачала спрацоўваць, калі паветра напоўніў дым. Павярнуўшыся да пліты, схапіў патэльню, а руку абпаліў і зноў апусціў на пліту. Яйкі сапсавалі, ён іх выкінуў. Ён узяў ручнік і памахаў ім пад дымавой сігналізацыяй, пакуль яна не перастала рыкаць. Ён узяў кубак і зрабіў глыток. Што з ім было не так? Як адна жанчына магла прымусіць яго так адрэагаваць? Некалькі дзён таму ён зразумеў, што кахае яе. Здавалася, што цяпер гады. Нягледзячы на тое, што ён разумеў, адкуль ідзе Мія, ён усё яшчэ верыў, што зрабіў для яе тое, што было лепш.
  І ён не мог дапусціць, каб сабака загінуў. Брай заслужыла шанец пасля ўсяго, што перажыла. Джэйк пакінуў паведамленне ветэрынару.
  «Доктар Гласс, я вазьму Брай, але мне трэба будзе сустрэцца з вамі, каб зразумець яе патрэбы і лячэнне. Прайшло шмат часу, як у мяне быў сабака. Калі ласка, патэлефануйце мне заўтра на станцыю. Я хацеў бы правесці час з табой і Брай. Ён пакінуў свой нумар. Божа, ён павінен быў звар'яцець, усынаўляючы сабаку.
  Не ведаючы часу, ён набраў нумар Міі. Ён думаў пакласці трубку, але яна адказала на трэці званок сонным голасам, перш чым ён атрымаў магчымасць. «Мія, прабач . Я цябе разбудзіў?»
  «Які час ? Джэйк?»
  Ён паглядзеў на гадзіннік на пліце і паморшчыўся. «Ужо каля шасці. Учора мы з Луі паехалі ў Фларыду, каб забраць падазраванага. Вярталіся толькі апоўначы. Я атрымаў вашае паведамленне некалькі хвілін таму». Чаму я прашу прабачэння?
  Павісла няёмкае маўчанне. Куды яны адтуль падзеліся?
  «Джэйк, прабач за суботні вечар — тое, як я справіўся з гэтым. Я хацеў бы мець магчымасць патлумачыць гэта асабіста».
  «Я хацеў бы атрымаць тлумачэнне. Я ніколі не хацеў прычыніць табе боль, Мія, - сказаў ён.
  «Калі вам зручны час сустрэцца са мной?»
  «Я магу зрабіць гэта сёння пасля працы».
  «Каля сямі?»
  «Добра».
  «Сустрэнемся ў Four Seasons, каб выпіць».
  «Не. Прыходзьце да мяне дадому. Я не хачу рабіць гэта публічна, Мія». Ён не хацеў, каб яна зноў збянтэжыла яе.
  Здавалася, яна зразумела. «Добра, я буду ў вас дома ў сем».
  * * * *
  Раней у сем гадзін Мія пазваніла. Джэйк адчыніў дзверы і ўпусціў яе. На гэты раз без пацалункаў і абдымкаў. На яе твары і плячах адбівалася напружанне. Ён спытаў, ці будзе ёй зручней на кухні ці ў гасцінай. Яна выбрала кухню. Ён даў ёй кубак кавы і паставіў на стол пірожныя.
  Яна ўсміхнулася піражку. «Я мяркую, што я пачну. Спачатку я дам вам некаторую гісторыю». Яна паглядзела на яго. Ён не варухнуўся з таго часу, як яны селі. Ён зафіксаваў свой позірк на яе.
  Знерваваны, яна працягнула: «Джэйк, я з магутнай сям'і, якой належыць шмат рэчаў, у тым ліку вялікае выдавецтва. Я мог бы выдаць сваю кнігу шмат гадоў таму, але я не хацеў ніякіх паслуг ад бацькі. Калі я буду апублікаваны, гэта будзе таму, што я заслужыў гэта, і кніга добрая. Гэта не будзе грунтавацца на маім прозвішчы.
  «Зразумела, калі чалавек такі магутны, як мой бацька, ён часам забывае, што яго дзеці не з'яўляюцца даччынымі кампаніямі яго бізнес-імперыі. Ён любіць валодаць сваім кантролем над усімі і ўсім». Яна ўспомніла вячэру, засаду і тое, як спадзявалася пакласці канец дзесяцігадовай вайне з бацькам. Яна нават патлумачыла свае падазрэнні тым, што за мёртвымі жывёламі стаіць яе бацька .
  «Я хацеў пабыць сам-насам, каб перагледзець свой выбар. Я ўсё яшчэ прыйшоў да таго ж адказу - з адной варыяцыяй. Я хачу, каб ты быў у маім жыцці, таму што я клапачуся пра цябе. Калі я ўбачыў цябе ў суботу, усё маё цела загарэлася. Я ніколі не адчуваў сябе так ні з кім іншым.
  «Калі Сафія сказала, што ты нешта схаваў ад мяне, тое, што я меў права ведаць, ну, я зноў адчуў сябе пакрыўджаным і здраджаным. Ты паводзіў сябе як мой бацька, быццам ты меў права ўзяць пад кантроль. Я не магу — не, я не буду даваць нікому кантроль над сабой, Джэйк. Я хачу, каб вы зразумелі, хоць я клапачуся пра вас, я не магу прыняць нічога больш пастаяннага». Выціраючы слёзы з твару, яна чакала яго выхаду.
  * * * *
  Джэйк сядзеў, апрацоўваючы тое, што сказала Мія, фармулюючы свой уласны адказ.
  «Вы хочаце гэтага ў абодвух напрамках, але вы не можаце гэтага атрымаць», - сказаў ён.
  «Не, я не ведаю».
  «Так, вы ведаеце. Вы першым патэлефанавалі мне, а не мясцовай міліцыі, калі з'явіўся пакет з мёртвай жывёлай. Вы хацелі, каб я паклапаціўся пра гэта. Вы таксама тэлефанавалі мне, калі Хлоя пераследавала вас. Вы пасылаеце мне неадназначныя сігналы».
  «Хлоя была ў іншай сітуацыі», - сказала Мія, спрабуючы абараніць сваю пазіцыю.
  «Я не хачу кантраляваць цябе, Мія. Жыццё не весела, калі яно не роўнае. Я спрабаваў дапамагчы, не больш за тое. Ты прынізіў мяне перад маімі сябрамі, таму што быў злы. Вы ні пра каго не думалі. Ты паводзіў сябе як распешчаны нахабнік — не, не перапыняй мяне. Я амаль не перазваніў табе… Я не павінен табе гэта казаць — чорт вазьмі, я кахаю цябе. Я зразумеў гэта, пакуль цябе не было. Але я таксама не бачу, як гэта можа атрымацца». Нейкі час яны сядзелі моўчкі. Не маючы нічога сказаць, Мія ўстала і абышла стол да Джэйка. Нахіліўшыся, яна пацалавала яго ў шчаку.
  «Прабач, Джэйк». Яна выйшла з кухні і накіравалася да ўваходных дзвярэй, слёзы каціліся па яе твары.
  Джэйк рушыў услед за ёй. Ён узяў яе на рукі, пацалаваў з усім сваім стрыманым расчараваннем.
  «Я таксама прашу прабачэння». Ён выцер яе слёзы вялікім пальцам і адпусціў. Яго вочы гарэлі, калі яна выйшла за дзверы - о прэч з яго жыцця.
  У глыбіні душы ён ведаў, што калі-небудзь яны будуць разам. Мія павінна была прыйсці да такой жа высновы. Ён пачакае, перш чым адправіцца за ёй.
  Ёй лепш не доўга вырашаць.
  OceanofPDF.com
  Усе схаваныя грахі
  Не прапусціце наступны захапляльны трылер пра Джэйка Кэрынгтана Марыян Лануэт
  Хутка з Lyric al Underground,
  адбітак Kensington P ublishing Corp.
  Працягвайце чытаць, каб атрымаць асалоду ад інтрыгуючага ўрыўка. . .
  OceanofPDF.com
  Раздзел 1
  табой рабіць , Брайт?»
  Джэйк Кэрынгтан утаропіўся на каревокую прыгажуню, потым нахіліўся, каб выцерці падлогу мыйным сродкам і папяровымі ручнікамі. Які спосаб правесці так неабходны выхадны. У сабакі быў нервовы мачавы пузыр, які адпускаў кожны раз, калі званілі ў дзверы. Што я думаў, усынаўляючы сабаку? О, ён ведаў, што рабіў. Кожны з нас разумее жорсткасць . Яны склалі добрую пару. Брайт зноў вучыцца давяраць, а ён, спрабуючы заняць розум, маючы справу з магчымым вызваленнем Джорджа Сполдынга, чалавека, асуджанага за забойства яго сястры. Потым была Мія, каханне ўсяго яго жыцця, якая кінула яго. Ён сумаваў па ёй, хоць яна была нялёгкай жанчынай, з якой ладзіць. Дастаткова было ўсяго аднаго погляду ў вялікія шакаладныя вочы Брайга, каб сабака валодаў ім на замок, стойку і ствол.
  Зван раздаўся зноў. Джэйк паказаў на Брай, перш чым той накіраваўся да дзвярэй. «Ідзі кладзіся». Дрыжучы, яна павольна падышла да ложка. Апошні раз зірнуўшы на сабаку, Джэйк павярнуўся і адчыніў дзверы.
  «Чаму ты не адчыніў дзверы?» - спытаў яго напарнік, сяржант Луі Ро Манелі.
  «Мы з Брай вялі размову аб пратаколе».
  Луі пачухаў падбародак, гледзячы спачатку на Джэйка, потым на Брай.
  У любым выпадку ва ўсім вінаваты Луі. Ён штурхнуў Брай на мяне. Джэйк разглядаў свайго сябра і партнёра, калі той заходзіў у дом. З яго аліўкавым колерам твару, каштанавымі валасамі і вачыма Луі быў яго супрацьлегласцю ва ўсіх адносінах, акрамя росту і вагі. Ён быў адзіным чалавекам, з якім Джэйк заходзіў у дзверы і ніколі не задумваўся .
  Брай падняла на яго свае вялікія ланіныя вочы, нібы ведала, пра што ён думае. Ні на хвіліну ён не шкадаваў аб сваім рашэнні ўсынавіць яе, але ім абодвум спатрэбіліся некаторыя карэкціроўкі, перш чым яны прывыклі адзін да аднаго. Прынамсі, сабака заняў яго думкі і выпхнуў Мію. І што ён збіраўся з ёй рабіць? Джэйк нахіліўся і пацёр Брайта паміж вушэй.
  гасціную Джэйка .
  «Я думаў, што мы з Брай павінны пазнаёміцца», — сказаў Луі. «ЖЖ прыедзе пазней, каб пагуляць з ёй. Так яны прывыкнуць адзін да аднаго да яе прагулак».
  Сын-падлетак Луі скарыстаўся магчымасцю зарабіць грошай. Джэйк наняў яго выгульваць сабаку пасля школы, каб Брай не адчуваў адзіноты. Гэта таксама была гарантыя таго, што яго не чакаюць сюрпрызы, калі ён вернецца дадому з працы.
  «Я рада, што ён пагадзіўся выгульваць яе кожны дзень пасля школы. Брай - адна бадзёрая сабака, яна ненавідзіць заставацца адна.
  «Ціха было, табе не здаецца?»
  «Пасля двух апошніх спраў я не супраць цішыні. Мне падабаецца час прастою. Гэта дае мне час прыстасавацца да дапаўнення Дэпартамента зніклых без вестак ».
  «Так, там што-небудзь цікавае адпачывае?»
  Справа зніклага, якім ён займаўся, зацікавіла яго. Ён паспрачаўся, што хлопец памёр.
  «Некалькі спраў, якія я там разглядаю». Джэйк сеў на канапу. Брыг падышла і паклала галаву яму на калені. Ён пагладзіў рукой яе паліто.
  Калі Луі наблізіўся, цела Брая задрыжала, як дрэва ў шторм. «Ціха, усё ў парадку. Луі, пасядзі тут некалькі хвілін, але не чапай яе.
  «Вы чулі ад Міі ?» - спытаў Луі.
  «Не, я ж казаў вам, што гэтая тэма забароненая».
  Луі паціснуў плячыма.
  «А цяпер пачні гладзіць Брай, пакуль я яе трымаю. Калі яна прывыкне да цябе, я пайду ў зоамагазін».
  «Хочаш, каб я няньчыла твайго сабаку?» Луі кінуў на яго пакутлівы позірк.
  «Так, пакуль не з'явіцца LJ».
  «Джэйк, гэта сабака. Яна сама будзе добра. Акрамя таго, мне трэба зрабіць некаторыя даручэнні Сафіі.
  «Тады я вазьму яе з сабой».
  Луі нахіліў галаву набок, уважліва паглядзеў на яго і сышоў, не кажучы ні слова. У адзіноце Джэйк і Брай глядзелі адзін на аднаго.
  «Я не збіраюся нарадзіць цябе». Брай аблізнуў твар. Дзярмо, сабака ўжо абматала мяне лапамі.
  Едучы ў краму, Брай высунула нос у акно. Пасля таго, як ён прыпаркаваўся, ён апусціў шкло для Брай, а затым наліў трохі вады ў талерку, якую ён узяў з сабой для яе. У зоамагазіне ён узяў некалькі жавальных цацак і больш корму для сабак. Калі б ён не атрымаў кантроль, то выкупіў бы ўсю праклятую краму за сабаку. Вырашыўшы, што ў яго дастаткова рэчаў, ён стаў у чаргу, каб выпісацца.
  Буянства рудых кудзераў сустрэла яго. Ён не быў з рыжых, але хацеў бачыць твар, да якога належалі ўсе гэтыя валасы. Паміж ім і жанчынай праскочыў маленькі хлопчык .
  «Мама, магу я дастаць яго для Зэлі?»
  Ён упершыню ўбачыў твар жанчыны, калі яна павярнулася, каб загаварыць з дзіцем. Цёмна-зялёныя вочы ўтаропіліся на хлопчыка. Яе схілены рот цвёрды, пакуль яна гаварыла. «Трэвар, у нас дастаткова рэчаў для ката. Пастаўце назад. І папрасіце прабачэння ў гэтага чалавека за тое, што націскалі на яго».
  - Ён у парадку , - сказаў Джэйк.
  « Прабачце, містэр».
  Малы праштурхнуўся міма яго. Джэйк усміхнуўся жанчыне, перш чым яна павярнулася да клерка, каб працягнуць выпіску.
  Ён расплаціўся з дзіцем у касе, накіраваўся да сваёй машыны і паклаў усе пакупкі, акрамя жавальнай цацкі, у багажнік. Ён разгарнуў гумовую цацку і паклаў яе перад Брай. Упэўніўшыся, што з Брыг усё ў парадку, ён пайшоў праз участак да прадуктовай крамы. Есці трэба было і яму .
  * * * *
  Кіра Расэл вярнула Трэвара да бацькі. Прыгнятальны ўчынак - ён разарваў яе сэрца, калі яна пакінула яго там.
  - Калі ласка, заходзьце, - сказаў Том Расэл.
  «Трэвар, пацалуй маму. І ўбачымся ў сераду». Яна абняла сына рукамі .
  «Мы маглі б зноў стаць сям'ёй, калі б вы атрымалі дапамогу».
  Яна праглынула калючку, якая падскочыла да яе вуснаў. Замест гэтага яна сказала: «Мы гэта ўжо разглядалі, Томі. Пакінь гэта». Яна адпусціла Трэвара і сышла з разбітым сэрцам.
  Яна не помніла, калі аддавала душу д'яблу. Але яна мела. Пакіданне Трэвара паказала гэта. Яе жыццё, яе сын, яе шлюб не разбурыў ніхто, акрамя яе. Яна зняла машыну з абочыны. Думкі пра халодную пустую кватэру пагоршылі яе настрой. Без сына гэта месца заўсёды нагадвала ёй морг. Шум і людзі былі тое, што ёй трэба. Развярнуўшы машыну, яна накіравалася да казіно.
  Калі яна зайшла ў вестыбюль з ліфта ў гаражы, танны бляск, шум і дым прасачыліся ёй да костак і расслабілі яе. Ах, яна была дома, і яшчэ лепш, яе любімая машына стаяла пустая. Тэрапія гульнявымі аўтаматамі лепшая за любую святыню , падумала яна.
  * * * *
  - Сын маці, - прашаптала Кіра праз дзве гадзіны.
  Жыццё несправядлівае . З тых часоў, як яна была тут, яна ўкінула больш за тры тысячы долараў у чортаву машыну. Я не магу паверыць, што гэтая сука села і сарвала джэкпот з першага кручэння. Я ніколі не вярну Трэвара такім чынам.
  Кіра Расэл адкінула доўгія валасы на плячо. Чаму яна не змагла сарваць куш? Дзесяць тысяч заплацілі б адвакату, каб змагацца з Томам за апеку. Дастаўшы з кашалька яшчэ адну стодаляравую купюру, яна запхнула яе ў аўтамат і націснула кнопку максімальнага крэдыту. Яе жывот падскочыў ад хвалявання, калі колы закруціліся. Кожны раз яе розум падбадзёрваў : Вось яно!
  Калі колы закаціліся на месца, па яе жылах прабег халодны халадок. Адзін за адным яны прызямліліся. Да таго часу, калі другі сімвал заціх, яна зразумела, што зноў прайграла. Сэрца стукала ў вушах, як адбойны малаток па бетоне, нагнятала гнеў. «Гэта наступны» , — сказала яна сабе, зноў націскаючы кнопку максімальнага крэдыту. Ёй трэба было зрабіць перапынак для мачавыпускання, але яна не адважылася пакінуць машыну, баючыся, што хтосьці іншы сарвае джэк-пот пасля таго, як яна падрыхтуе машыну.
  Кіра палічыла разам са служачым, калі ён плаціў жанчыне побач з ёй, семдзесят пяць вялікіх. Дзяжурны павярнуўся, каб сысці. Кіра махнула яму рукой.
  «Прабачце », — паклікала яна.
  «Так, мэм?»
  «Мне трэба ў прыбіральню. Вы можаце сачыць за маёй машынай ці заблакаваць яе?»
  «Мне трэба выклікаць наглядчыка. Гэта будзе некалькі хвілін».
  Ён націснуў кнопку ў навушніку, прашаптаў у яго. Праз дзесяць хвілін наглядчык падышоў і заблакіраваў машыну для яе, і паведаміў ёй, што яна павінна вярнуцца на працягу гадзіны, інакш вы адпусціце яе.
  «Дзякуй».
  «Не праблема, Кіра», - сказаў наглядчык.
  Ён прачытаў яе імя з яе ўзнагароднай карткі, звяртаючыся да яе так, быццам ведаў яе. Ну , да чорта з ім.
  Яна адштурхнулася ад сядзення і кінулася ў жаночую прыбіральню. Кіра не хацела заставацца ў баку занадта доўга, даючы ім магчымасць перапраграмаваць машыну супраць яе або скінуць яе. Яна ненавідзела новую сістэму з білетамі. З таго часу, як яны ўсталявалі яго, яна не выйгравала, як раней. Інакш чаму б яна ўвесь час губляла?
  Перамога была нормай, калі яна пачынала. Аднойчы вечарам яна выйграла восем тысяч долараў, а наступнай ноччу яна выйграла дваццаць пяць тысяч долараў за адно кручэнне. Адчуванне было неапісальнае, калі гэтыя колы сталі на месца і загучалі званы. Шум, які выдавала машына, калі яна выбівала джэкпот, выклікаў натоўп вакол яе. У ноч свайго вялікага выйгрышу яна пайшла дадому з дваццаццю тысячамі долараў — яна патраціла пяць тысяч, спрабуючы выйграць яшчэ. Прагнасць заўсёды брала верх. Перамога ўзбуджала яе, але не так моцна, як спешка, эйфарыя, якую яна адчувала ў чаканні, пакуль колы ўстануць на свае месцы.
  Казіно абыходзілася з ёй як з каралеўскай асобай і дало ёй гаспадара. Ён прыцягваў яе на папулярныя шоу ці ў рэстараны, калі яна хацела. Нішто не было занадта добрым для Кіры, пакуль яна з'явілася і паклала грошы ў аўтамат. Яна стала заўсёднікам гасцёўні для гульцоў — есці і піць бясплатна. Так, бясплатна, яе зад. Кошт быў надзвычайны. Недзе на гэтым шляху яна страціла самапавагу — разам з шлюбам, сынам і зберажэннямі.
  Ішоў час, яна ўкладвала больш грошай у машыны, спадзеючыся атрымаць большыя выплаты. Як гэта выйшла з-пад кантролю, можна толькі здагадвацца. Але хутка ўсё, што яна любіла, знікне. Сволач не хоча апекі над Трэварам — ён хоча паставіць мяне на калені.
  Страта Трэвара заб'е яе. Яму яна патрэбна была. Ён ёй быў патрэбны. Вялікая перамога вырашыла б усё. Слёзы каціліся па яе твары, калі яна сядзела на ўнітазе. Не зважаючы на тое, хто пачуў яе плач, яна прашаптала: «Калі ласка, Божа, дай мне адзін вялікі выйгрыш, і я абяцаю, што больш ніколі не буду гуляць у азартныя гульні».
  Яна слухала, але Ён не адказваў. Яна памылася і паспяшалася назад да машыны. Засталося трыста долараў, яе картка Visa скончылася. Што яшчэ горш, плацёж па яе крэдыце павінен быў быць неўзабаве. Томі — мудак — асушыў іх банкаўскі рахунак. Яе дэбетавая картка больш не працавала.
  Кіра старалася трымацца далей, шчыра кажучы, так і рабіла. Але праз дзень яна пачала нервавацца. Яе пальцы свярбелі. Больш за ўсё ёй трэба было дабрацца да казіно. Яна не магла нікому растлумачыць. Чорт вазьмі — яна не магла сабе гэта растлумачыць. Не дзіўна, што манашкі ў школе заўсёды прапаведавалі супраць зла азартных гульняў.
  Апусціўшы галаву, яна сядзела за сваёй машынай, чакаючы, калі вернецца наглядчык — разблакуе машыну. У яе свярбелі пальцы, хацелася зноў гуляць. Ёй патрэбна была перамога. Рука лягла на яе плячо, напалохаўшы яе. Адцягнуўшыся, Кіра павярнулася і ўбачыла злыя мутныя вочы, якія глядзелі на яе. Цёмныя вочы Джо Дылана спалучаліся з яго намазанымі на спіне валасамі. Невялікага росту, ён панаваў над сваім народам. Хрэн, а не наглядчык. Джо Дылан, не той чалавек, якога я хачу бачыць зараз.
  «Кіра».
  "Джо".
  «Як справы?» Яе гаспадар сеў побач з ёй.
  «Дрэнна », — праскавытала яна.
  «Мне шкада гэта чуць. Ваш плацёж павінен быць на гэтым тыдні».
  Падвойная крапала. «Так, я ведаю».
  «Чаму б вам не адысці ад машыны на некаторы час? Хадзем са мной што-небудзь паесці?»
  «Чаму?» Чаго ён хацеў, акрамя грошай?
  «Давайце абмяркуем вашу выплату пазыкі за вячэрай, вывучым вашы варыянты».
  Якія варыянты? Іх не было. Увесь тыдзень яна ламала галаву, спрабуючы знайсці рашэнне. Нягледзячы на тое, што Джо быў ціхі хлопец, Джо напалохаў яе. Ён не быў чалавекам, якога яна хацела б перасекчы. Ён працаваў і ў казіно, і ў крэдытнай кампаніі. Калі яна трапіла ў бяду і завінавацілася казіно грошы, ён атрымаў ёй пазыку, а яе банк не хацеў яе выдаць. Глыбока ўнутры яна разумела, што ён можа знішчыць яе.
  Ён можа стаць апошнім цвіком у яе труну.
  * * * *
  Што ж, мы атрымалі тое, чаго жадалі , - падумаў Джэйк, з'язджаючы на бардзюр. Ён адзначыў, што Луі яшчэ не прыехаў. Вылазячы з машыны, ён заўважыў форму. Дзякуй Руса, ён ачапіў сцэну і прымусіў навакольных адціснуць. Русо, дваццацігадовы стаж працы, разумеў сваю справу. У пяць восем, Джэйк ведаў, што хлопец нанёс салідны ўдар. Некалькі разоў яны з Фрэнкі гулялі ў трэнажорнай зале.
  «Колькі людзей растапталі маю сцэну, Фрэнкі?» — спытаў Джэйк, разглядаючы цела і наваколле.
  «Ніхто, я прыехаў сюды раней за хуткай дапамогі, лейтэнант. Калі я прыехаў, я знайшоў цела, а не таго, хто тэлефанаваў. Нічога не кранулі. Было відавочна, што ён памёр некаторы час. Я хуткай дапамогі да яго не падпускаў». Джэйк кіўнуў, каб Руса працягваў. «Спачатку, з усімі яго следамі, гэта выглядала як перадазіроўка, але…»
  - Дайце мне хвілінку, - сказаў Джэйк. Яму падабалася складаць свае ўласныя ўражанні, перш чым уніформа аддавала свае. Ён падышоў да цела, нахіліўся і разглядаў яго. Русо меў рацыю. Рана на галаве ўтварылася не ад яго падзення. Нехта моцна стукнуў беднага малога па нагавіцы.
  Луі падышоў да яго з кавы ў руцэ.
  «У цябе ёсць адзін для мяне ?» - спытаў Джэйк.
  «Не, але я падзялюся. Што ў нас?» - спытаў Луі, адпіваючы напой.
  «Чорт вазьмі, кава пахне добра» , — падумаў Джэйк.
  Судмедэксперт спыніўся ззаду машыны Луі. Хлопцы з месца злачынства шукалі тэрыторыю за межамі здарэння, пакуль медыцынская служба не атрымала магчымасць даследаваць цела.
  «Як мы атрымалі лепшага сабаку на ахвяру OD ?» - спытаў Джэйк.
  Высокі, хударлявы мужчына, Лэнг заўсёды меў патрэбу ў ежы. Доктар нёс свае сто восемдзесят фунтаў на раме вышынёй шэсць футаў чатыры. Скура ад яго свяцілася празрыстым ззяннем, такога ж колеру, як і на трупах. Лэнг працаваў неверагодна шмат гадзін, здавалася, не клапоцячыся пра тое, бачыць ён святло ці не.
  «Дзікая ноч была, Джэйк. Каманда распаўсюдзілася па ўсім штаце, - сказаў Док Лэнг.
  Джэйк адышоў ад цела і стаў побач з Луі. «Пасля таго, як доктар Лэнг скончыць, я буду шукаць грошы, іголкі або яго заначку. Але я паспрачаюся, што гэта пойдзе , - сказаў Луі.
  «Спадзяюся, пакінулі пасведчанне»
  «Ад вас пахне алкаголем. Адкуль вы ?» - спытаў Луі.
  «Я быў на вечарыне. Гэта так дрэнна?» Сёння ўвечары Джэйка не было на выкліку, але дыспетчар паведаміў яму, што дзяжурны лейтэнант быў звязаны з іншым забойствам.
  «Так, я лепш возьму на сябе ініцыятыву ў гэтым. Мы не хочам ісці на кампраміс », — сказаў Луі.
  Джэйк кіўнуў.
  Дэпартамент у гэты момант быў палітычнай мінай. Ён адышоў ад месца здарэння. Ля сваёй машыны ён запісваў свае ўражанні. Нанес на схему вугал цела і працягваў рабіць нататкі пра раны і сляды ад іголкі на целе. Заўтра ён параўнае іх з Луі і камандай на месцы злачынства.
  OceanofPDF.com
  Падзяка
  Дзякуючы Ральфу Русо, адстаўніку. Афіцэру WPD за яго цярпенне ў адказах на ўсе мае пытанні. І Кэндэс Маеўскі, якая заўсёды ведала, якое слова я маю на ўвазе, але не магла выцягнуць. І дапамога ў апошнюю хвіліну ад Спенсера Гебхардта за яго навыкі апрацоўкі даных і Лі Тэру для карэктуры.
  Таксама дзякуй маім бэта-чытачам Джаане Раян, эсквайру, Брэнды Піл, Гейл Латка і Нэнсі Петэрсан.
  Усім членам SinC і CTRWA, асабліва Крыстан Хігінс, якая аддавала ёй час і давала парады. Я шмат чаму навучыўся ад кожнага з вас, дзякуй.
  І асаблівы дзякуй майму рэдактару Мікаэле Гамільтан за тое, што рызыкнулі са мной, і майму літаратурнаму агенту Дугу Грэду.
  OceanofPDF.com
  Знаёмства з аўтарам
  
  Фота Брэнды Піл, Apieli ng Pictures LLC
  Марыян Лануэт, якая сама сябе называе жорсткай бландынкай з Брукліна, вырасла адным з 10 дзяцей. Колькі сябе памятае, Мар’яна любіла чытаць. Яе асабліва заінтрыгавалі крымінальныя паведамленні Daily News . На жаль, нехта з яе знаёмых быў забіты. Забойцу так і не знайшлі. Яе трылеры пра Джэйка Кэрынгтана натхнёныя яе захапленнем паліцэйскай працай, яе досведам працы ў крэматорыі і жаданнем пісаць кнігі, дзе пераважае дабро, нават у самыя змрочныя часы. Марыян жыве ў Новай Англіі са сваім мужам. Наведайце яе на Facebook або на ww.marianl.com . OceanofPDF.com
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список

Кожевенное мастерство | Сайт "Художники" | Доска об'явлений "Книги"