Бэкхэм Брус : другие произведения.

Уік-энд таямнічых забойстваў (Рас Скелгіл расследуе, №11)

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:
Школа кожевенного мастерства: сумки, ремни своими руками
 Ваша оценка:

  
  
  Уік-энд таямнічых забойстваў (РАС Скелгіл расследуе, №11) Брус Бэкхэм
  
  
  
   Гласарый
   
  Некаторыя з мясцовых камбрыйскіх і шатландскіх дыялектных слоў, якія выкарыстоўваюцца ў "Murder Mystery Weekend", наступныя:
   
  Ах, кент, вернік - я ведаў твайго бацьку
  Auld Reekie – «Old Smoky» (=Эдынбург)
  Бек – горны ручай
  Кадзі - асёл
  Cuddy wifter – ляўшун
  Дзік – хітра азірніся
  Донат - ідыёт
  Здарыцца – магчыма, можа, здаецца
  Гунер – сотня
  Яні – дворнік
  Jings – вокліч
  Кекс – штаны
  Кен - ведаць; вы ведаеце
  Дзяўчына – дзяўчына, маладая жанчына
  Луг – вуха
  Ма сель – сам
  Маш - прыгатаванне гарбаты
  Мітрыўся – турбаваў
  Ой - што заўгодна
  Поліс – паліцыя
  Скельп – аплявуха
  Sommat – нешта
  Туп - баран (авечка)
  Тупінг - што робяць бараны
  Yowe – авечка
   
  І кокні Д. С. Лейтана!
   
  Яблыкі – лесвіца («Яблыкі і грушы»)
  Падзьмуць у гаф - адкрыеце сакрэт
  Бутэлька – дупа («Бутэлька і шклянка»)
  Сліўкі – знясілены
  Сабака – тэлефон («Сабака і костка»)
  Gaff - маёмасць / дом
  Гізер - мужчына
  Мясарубкі – вочы («Піражкі з фаршу»)
  Бяда – жонка («Бяда і звады»).
  Два-на-восем - стан (засмучанага)
   
  
  
  OceanofPDF.com
  
   1. ПЕРШЫ ДЗЕНЬ ВЯСНЫ
   
  Пятніца, раніца
   
  З самага ранняга самасвядомасці 21 сакавіка меў для Скелгіла асаблівае значэнне. Сонца перасекла экватар і вяртаецца, каб удыхнуць жыццё ў тупік ландшафту Камбрыі. Сабачыя фіялкі падымаюць чакаючыя бэзавыя твары з спарахнелай восеньскай лістоты; лінь варушыцца ад зімовага здранцвення, адчуваючы градус ці два цяпла; першы чырвонец, які толькі што выйшаў на бераг, выстуквае з вярбы расколіннай палачкі, абвяшчаючы спрыяльную дату. Дзень нараджэння Скелгіла.
  Са сваёй лодкі, удалечыні ад шалёнага натоўпу, ён паварочвае твар да сонца, якое ўсё яшчэ нізка над Барфам, хоць ужо позняя раніца. Возера Басентуэйт супакойваецца, адлюстроўваючы сцэну: два Барфы, два біскупы, два сонца, якія прымушаюць яго заплюшчыць вочы; гэты цёплы намёк на лета, дрыжыкі - цяжка вызначыць, якія пачуцці ён мімалётна захоплівае - абяцанне чагосьці, што, па праўдзе кажучы, ніколі не спраўджваецца; гэта як далёкі від, запэцканы і таямнічы, які становіцца знаёмым і звычайным, калі нарэшце ўваходзіць.
  І ўсё ж, хто ведае, што прынясе вясна, напэўна, што-небудзь? На плаву да вострага слыху Скелгіла даносіцца жаласнае бляянне маладых ягнят. Гэты маленькі парадокс нагадвае яму, што гэта куспід Рыб і Авена, апошняга і першага знакаў задыяку. Ніякі містык - толькі заўсёды прагматык - тым не менш ёсць аспекты, якія яму падабаюцца - нябесная рыба, якая кіруе яго пакліканнем, яго схільнасць да рыбалоўства - і баран - тут вельмі шанаваная істота - хто не хацеў бы быць надзелены яго легендарнымі рысамі?
  І тупы былі занятыя – праўда, трэба сказаць, што кастрычнік самы час для тупінгаў у Азёрах; цяпер, праз пяць месяцаў, іх плоцкія геройства прыносяць плён. Скелгіл ловіць рыбу на больш дробных паўднёвых плынях, якія сілкуюцца Ньюлендс-Бэкам; берагавыя раздзьмутыя юны пасуцца ў пойме, вобласці, вядомай як Зялёнае балота, алювіяльнай напаўпустыні, дзе даўно было заключана няпростае перамір'е паміж чалавекам і маці-прыродай. Паводкі перыядычныя; расліннасць неўтаймоўная; там падступнае балота і балота. Такія перашкоды былі ператвораны на карысць – пяць стагоддзяў таму фундаменты былі заглыблены ва ўстойлівую падсцілаючую марэну; адкуль узнік ізаляваны будынак замка Грынмір - сапраўдны замак з вежамі, вежамі і вокнамі са стрэламі - калі па мерках больш вартых увагі паўночных бастыёнаў, Алнвіка, Бамбурга і Карлайла. Сёння, калі ў яго сценах праходзіць дастаткова прывідаў, каб запоўніць пару бокс-сэтаў, ён служыць эксклюзіўнай загараднай рэзідэнцыяй, якую могуць арандаваць заможныя людзі.
  На добрым абцасе, але не заўсёды добра сябе паводзіў. Некалькі хвілін Скелгіл адчуваў хваляванне на возеры. Лодка, якая выслізнула з Піла Уайка - яго Піл Уайка - не выслізнула ад яго вострых вачэй. Малюсенькую адасобленую бухту, хоць і з'яўляецца грамадскай стартавай кропкай, рэдка хто наведвае, акрамя яго. Цяпер яго шэра-зялёныя касачы, здаецца, адлюстроўваюць халодную паверхню, калі ён назірае за караблём; ён ацэньвае бліжэйшую кропку падыходу ў пяцьдзесят ярдаў; ён сцягвае палі капелюша Цілі .
  На борце дзевяць чалавек - чатыры пары, як мяркуецца, яго ўзросту, і пажылы лодачнік, які прысеў на карме, якога ён ведае. Гэта традыцыйны баркас Lakes з клінкеру з электрычным падвесным рухавіком; яго рух устойлівы і бясшумны, у адрозненне ад яго пасажыраў, якія, як гучыць, здрадзілі да жабраў і зараз выскокваюць коркі паміж выбухамі хрыплага смеху. Лодачнік некалькі прабачліва пахітаў галавой; Скелгіл адказвае ўзаемнасцю - гэта могуць быць матацыклісты, якія абменьваюцца кіўкамі байкера. Пасажыры занятыя выпіўкай і сцёбамі, пакуль адна з самак, адзіная рыжая, не заўважае яго і не крычыць, каб спытаць, ці не злавіў ён што-небудзь.
  Скелгіл робіць неабавязковы жэст рукой - але раптам ён павінен здушыць ірацыянальнае дзіцячае жаданне крыкнуць у адказ, што ў яго дзень нараджэння. Узрушаны, ён нагадвае сабе, што менавіта таму ён тут - чаму ён робіць гэта кожны год у гэты ж дзень - бярэ водпуск - не для таго, каб святкаваць, а каб пазбегнуць такой увагі. Пасля таго, як ён дасягнуў вялікага трыццацігадовага ўзросту – абвясціўшы, што з гэтага часу ён «сыходзіць» з дзён нараджэнняў – цяпер ён адмаўляецца падлічваць, рэкламаваць або прызнаваць гэтую падзею, абвяшчаючы сябе прыпыненым у часе, у росквіце сіл. Яго мясцовыя сябры называюць яго Пітэрам Пэнам. Вада са спіны качкі ўмацоўвае яго рашучасць не адмаўляцца.
  Калі ён падымае вочы пасля моманту самааналізу, ён разумее, што жанчына страціла цікавасць да яго адказу, калі ў яе быў такі. Гільза ад пасажырскай лодкі плёскаецца аб яго правы борт, мякка разгойдваючы карабель. Рытмічны плёскат рабізны сціхае, а разам з ім і гук вечарыны; яны набліжаюцца да хісткай прыстані для замка Грынмір - наступны этап іх прыгод вабіць, і надыходзіць цішыня чакання. «Жыві як лорд» — ён бачыў рэкламу заказных раскошных адпачынкаў — зусім нядаўна ў элітным спартыўным часопісе, чакаючы катавання зубоў. Дабрацца па вадзе - гэта дарагі спосаб дабрацца ("штурхнуць лодку", разважаў Скелгіл) - замест таго, каб ехаць на машыне па няроўнай дарозе праз пойму ад Торнтуэйта. Але яны, відавочна, могуць сабе гэта дазволіць - праязджаючы міма на досвітку, ён заўважыў пакрыты расой шэраг прэстыжных марак, прыпаркаваных каля The Partridge - старой карчмы, дзе яны, магчыма, сустракаліся мінулай ноччу - не пашкадаваўшы грошай. Машыны маюць шатландскія нумары, хоць рыжая гучыць па-ангельску, добра размаўляе, калі не зусім шыкоўна.
  
  
  OceanofPDF.com
   2. «АБ'ЯЎЛЯЕЦЦА ЗАБОЙСТВА»
   
  Нядзеля, раніца
   
  «Яны ўсе з Эдынбурга, гаспадар».
  Скелгіл не адказвае, але ў любым выпадку ДС Джонс не назірае за ім; - працягвае яна.
  «Уіл Лідэл, 40 гадоў — адрас у Грэндж. Бацька дваіх дзяцей: дзяўчынкі і хлопчыка, ад першага шлюбу. Венчурны капіталіст. Ён плаціць за ўсе выходныя.
  «Кевін Мэйкпіс, 35 гадоў – у суправаджэнні Фелісіці Бельведэр, 38 гадоў, але разлучаны з ёй . Адно дзіця, дзяўчынка, жыве з маці ў раёне Равелстан; адрас бацькі дадзены як Ньюінгтан, Эдынбург. Кевін Мэйкпіс працуе менеджэрам па маркетынгу ў адной з кампаній Уіла Лідэла. Фелісіці Бельвэдэр — архітэктар, цяпер падпрацоўвае.
  Майк Люкер, 38 гадоў, і жонка Белінда, 39 гадоў , жывуць у раёне Мюрэйфілд. Дзве дачкі. Майк Лукер - фінансавы кансультант. Белінда Лукер - кваліфікаваны юрыст, але ў цяперашні час хатняя гаспадыня.
  «Дэрэк Даф, 40 гадоў — нейкі бізнесмен. Жонка Зюзі, 38 гадоў, хатняя гаспадыня. Чацвёра дзяцей. Адрас Blackhall, Edinburgh.
  «Нарэшце, Скарлет Лідэл, 28 гадоў . Нябожчык».
  Скелгіл за рулём няўмольна глядзіць наперад. Паўхвіліны маўчання.
  «Яна рыжая?»
  Дэпутат Джонс адрывае вочы ад справаздачы аб грубай трансляцыі, з якой яна ўмела здымала важныя факты, ведаючы абмежаваную цярплівасць Скелгіла.
  — Нічога не сказана, начальнік. Чаму вы пытаецеся?»
  Скелгіл паківаў галавой - ствараецца ўражанне, што ён не адкажа, - але потым ён адказвае.
  — Здаецца, я бачыў яе — ва ўсякім разе іх — перасякаючы возера Бас у пятніцу раніцай. Напэўна, замак наняў Абеля Турнвіка — напэўна, ён паставіў яго лодку ў парусны клуб.
  — Гэта адпавядала б моманту іх рэгістрацыі, гаспадар. Яны павінны застацца да заўтрашняй раніцы - хоць я не мяркую, што яны захочуць - не цяпер.
  «Што мы ведаем пра гэта?»
  DS Jones паслухмяна перагортвае старонку.
  «У двух словах – яны сабраліся перад вячэрай за кактэйлямі ў суботу ўвечары – гэта было арганізавана як адна з вечароў «Таямнічага забойства». Скарлет Лідэл не з'явілася. Урэшце яны пайшлі яе шукаць – і знайшлі павешанай у сваёй ваннай. Была тэма адзення 1920-х гадоў - яна накінула сваю баа з пер'ем на кручок на задняй частцы дзвярэй. Яны зрабілі сардэчна-лёгачную рэанімацыю - місіс Даф з'яўляецца падрыхтаваным аказаннем першай дапамогі - тым часам нехта набраў 999 - фельчары ўзялі на сябе працу і паспрабавалі рэанімаваць яе - але яна была абвешчана мёртвай па прыбыцці ў лазарэт Камберленда».
  «Хто яе знайшоў?»
  «Муж быў першы. Але, здаецца, усяго за лічаныя секунды. Дзверы яе спальні былі зачыненыя, і ім прыйшлося пранікаць праз сумежныя гардэробныя з яго спальні».
  «А прэм'ер-міністр?»
  Скелгіл спасылаецца на папярэднюю пасмяротную аперацыю па загадзе каранера - стандартную працэдуру ў выпадку раптоўнай або ненатуральнай смерці.
  «Гэта пацвярджае сціск шыі, які адпавядае павешанню. Час смерці супадае з тым, калі яны яе знайшлі, хаця хібнасць складае каля паўгадзіны».
  Зноў наступае перыяд маўчання, перш чым Скелгіл адказвае.
  «Дык у чым справа?»
  «Няма нічога, гаспадар, — патолагаанатам вылучыў пару рэкамендацый, — калі браць разам, гэтага дастаткова, каб пасеяць зерне сумневаў».
  «Так».
  Пацвярджэнне Скелгіла мае дастатковы намёк на пытанне, каб падштурхнуць яго падначаленага да больш падрабязнай інфармацыі.
  «Сляды на яе шыі былі крыху ненармальныя - больш распаўсюджаныя, чым можна было чакаць, - быццам яна калацілася».
  «Вы б, ці не так?»
  Здаецца, Скелгіл кусае сябе за шчаку. Аднак ён адварочвае галаву, калі яны перасякаюць мост Дэрвент, і, здаецца, яго адцягваюць знешнія фактары. У панядзелак адкрываецца сезон лоўлі стронгі. ДС Джонс тым часам хмурыцца, нерухома апусціўшы галаву.
  «Таксама, Гав — і я не ведаю, што ў гэтым чытаць, — яна была цалкам апранута ў сваё адзенне і прыбраная так, быццам была гатовая да выхаду, але на ёй не было бялізны». Яна падымае вочы і дадае кароткую агаворку. «Ніякіх доказаў сэксуальнага гвалту не было».
  Асаблівасці Скелгіла скарачаюцца – на імгненне ён выглядае так, быццам збіраецца пажартаваць, – але гэта магло быць зроблена, каб прыкрыць след збянтэжанасці. У выпадку, калі ён задаволіцца чымсьці даволі загадкавым.
  «Некаторыя рэчы ніколі не даходзяць да сутнасці».
  Дэпутат Джонс нахмурвае бровы - ён можа амаль жартаваць, - але яна таксама выглядае так, быццам ёй ёсць што сказаць, - а потым думае пра лепшае. Яна ведае, што яе начальнік не любіць неабгрунтаваных здагадак. Замест гэтага яна канстатуе факт.
  «Таксікалагічнае заключэнне паказвае, што яна выпіла эквівалент бутэлькі віна сярэдняй крэпасці».
  Цяпер чарга Скелгіла падняць брыво - тон яго сяржанта нейтральны, хаця ён задаецца пытаннем, ці не ўхваляе яна гэта - у гэтым пытанні яна нашмат бліжэй да неп'яніцы, чым ён. Але ён думае, што больш верагодна, што гэта няўхільны папаўненне, чым раптоўны выпіўка, калі тое, што ён убачыў раніцай у пятніцу, можна меркаваць.
  «Давайце спытаем у дварэцкага, а?»
   
  *
   
  « Аб'яўлена забойства? – Так, інспектар – гэта адзін з самых папулярных твораў Агаты Крысці – ідэальна падыходзіць для хатняй вечарынкі – вы, вядома, ведаеце сюжэт?
  Скелгіл выглядае збянтэжаным - ён кідае кароткі позірк на ДС Джонса, які сядзіць побач з ім на ёмістай канапе Чэстэрфілд, адной з пар, пастаўленай перпендыкулярна да ачага, у якім дымяцца вуглі. ДС Джонс, здаецца, адказвае слабым кіўком. Скелгіл зноў паварочваецца да жанчыны, якая задала пытанне.
  «Я павінен?»
  «О… добра… калі не, я не хацеў бы псаваць вам гэта — вы напэўна захочаце прачытаць гэта аднойчы».
  Скелгіл з сумневам хмурыцца.
  «Ці мае гэта дачыненне да таго, што адбылося?»
  Жанчына, якая сядзіць насупраць іх са скрыжаванымі нагамі, складае рукі на каленях, пераплятае пальцы і задуменна разглядае іх. Скелгіл заўважае, што пазногці моцна абгрызены. Пасля нядоўгіх роздумаў яна адказвае.
  - Не, я не павінен так казаць, інспектар. Яна глядзіць яму ў вочы, здаецца, з цікаўным скрыўленым выразам. «Я думаю, вам давядзецца знайсці свае падказкі».
  Скелгілу цяжка прачытаць паводзіны жанчыны – ёсць нейкая дзіўная эксцэнтрычнасць, унутраная засяроджанасць – як быццам яна не прывыкла праяўляць суперажыванне – што дзіўна, улічваючы яе відавочную ролю гаспадыні. Яе пастава больш падобная на даволі нязграбную школьніцу - яшчэ не «скончаная» з прыстойнасцю, як гэта было ў той час. І яна таксама выглядае па-дзявочаму – доўгія цёмныя валасы, сабраныя ў пучкі – аднатонныя і трохі пульхныя, без відавочнага макіяжу – і ўсё ж яна апранута ў спадніцу з шотландкі да лытак колеру бабра, аранжавага і пурпурнога колеру, карычневыя скураныя боты і афіцыйная белая блузка пад кардіганам з кашмір. Дзявочая, так, яна такая - і ўсё ж састарэла раней часу.
  Што да яе заявы аб падказках – яна ўтрымлівае недарэчную прэзумпцыю: што яны тут, каб расследаваць нешта больш злавеснае, чым яны ведаюць – па сутнасці (нягледзячы на нязначныя агаворкі Д. С. Джонса) просты выпадак самагубства.
  Скелгіл адчувае, што знаходзіцца ў небяспецы застацца ў баку. Ён выбірае перамотку назад. Ён цягнецца да сціску папер, які ДС Джонс паклаў перад ёй на вялікі квадратны часопісны столік.
  «Спадарыня, апошнія два дні я быў па-за службай, таму, калі вы пацерпіце, я проста даганяю рапарт, прадстаўлены афіцэрам у форме, які прысутнічаў учора ўвечары».
  Жанчына прыхільна ківае. Скелгіл прыжмурыўся на набраную старонку, якая кажа яму, што ён сутыкнуўся з 34-гадовай Лавініяй Мантэгю-Браўн, апісанай як «генеральны менеджэр» у расшыфраваных нататках PC Dodd. Магчыма, арыстакратычнае імя выклікае яго першае пытанне.
  «Такім чынам, вы гаспадар?» Ён падымае далонь, каб паказаць іх наваколле – сам пакой пабудаваны на паўпаверха над узроўнем зямлі, доўгі і прамавугольны, з маленькімі глыбокімі вокнамі са свінцом, устаўленымі ў адкрыты камень, і большасць сцен выстаўлены кніжнымі паліцамі.
  «Уся маёмасць маёй сям'і знаходзіцца ў даверным кіраванні, інспектар - адзін проста вартаўнік для наступнага пакалення. Але я нясу поўную адказнасць за замак Грынмайр і гасцінічны бізнес.
  Скелгіл ківае; яна, здаецца, зразумела, да чаго ён даводзіць. Аднак ён стукае па старонцы тыльным бокам левай рукі.
  «Такім чынам... Томас Мантэгю-Браўн...»
  «Гэта мой зводны брат».
  Яе ўстаўнае слова хуткае і спрактыкаванае - як быццам яна прывыкла выпраўляць здагадку, што гэты чалавек павінен быць яе мужам - ці нават яе двайнятам. Ён значыцца як равеснік.
  Скелгіл усё яшчэ ваяўніча хмурыцца на словы на старонцы, як вучань, які непрыхільна рэагуе на крытыку настаўніка. Яны кажуць яму, што кейтэрынг, абслугоўванне нумароў і ўборка ажыццяўляюцца субпадрадам, а часовы персанал набіраецца ў адпаведнасці з патрэбамі. Учора ўдзень і ўвечары гэта прыняло форму кухара-мужчыны і дзвюх памочніц.
  «Вы тут жывяце ўдваіх».
  «Правільна – гэта забяспечвае максімальную эфектыўнасць – мы не адчуваем занятасці круглы тыдзень. Ёсць розныя перавагі – напрыклад, мы можам прыцягнуць запрошанага шэф-повара з аднаго са шматлікіх прэстыжных рэстаранаў Азёрнага краю. І мы не спакушаемся на танную замежную працоўную сілу – спецыялізаваная гаспадарка забяспечвае мясцовую працу для мясцовых людзей».
  Скелгіл вяртае дакумент ДС Джонсу.
  «Дама, якая скончыла жыццё самагубствам, місіс Лідэл, калі вы бачылі яе апошні раз?»
  Лавінія Мантэгю-Браўн, здаецца, не абураецца, што ён паставіў яе непасрэдна ў цэнтры ўвагі.
  «Група вярнулася на падвячорак у 16.30. Яны былі ў Грэйстоке - у лясным цэнтры прыгод. Яны прыехалі разам, і ўсе восем былі ў гасцёўні. Я пагутарыў з імі некалькі хвілін, каб пераканацца, што ўсе задаволеныя і што расклад усё яшчэ адпавядае графіку. Том застаўся раздаваць напоі, а афіцыянтка падала гарбату і пірожныя. Я сышоў, каб раскласці канверты з таямнічым забойствам з ролямі і інструкцыямі кожнага чалавека на туалетныя столікі ў іх пакоях. Потым у мяне былі іншыя справы.
  - Ці заўважылі вы што-небудзь пра місіс Лідэл - гэта здавалася незвычайным - нават заднім лікам?
  Яна аднолькава ставіцца да яго.
  «Яны ўсе былі ў прыўзнятым настроі — смяяліся і жартавалі пра свае ўцёкі на вяровачных арэлях — я не памятаю, каб місіс Лідэл ці хто-небудзь яшчэ паводзіў сябе нестандартна. Вядома, гасцей блізка не пазнаеш. Лепш бы яны змаглі вам гэта сказаць».
  Скелгіл хвіліну маўчыць.
  «Яна піла алкаголь?»
  «О, інспектар, я думаю, што ўсе яны елі тое, што вы маглі б назваць херасам, са сваім Эрл Грэем».
  Скелгіл ківае. Ён усведамляе, што ДС Джонс побач з ім робіць нататкі ў стэнаграфіі.
  - Дык што ж было далей - пасля чаю?
  «Я мяркую, што яны панесліся па сваіх пакоях - я правяраў гасціную каля 17.30 і там было пуста. Мы з Томам прыбралі шклянкі і прыбралі, бо яны будуць выкарыстоўваць іх пасля абеду».
  - Такім чынам, вы апошні раз бачылі місіс Лідэл у 4.30?
  «На самай справе я нікога не бачыў пасля, скажам, 16:35 — да таго часу, як можна назваць мітусні. З гасцінай я пайшоў, каб пагутарыць з шэф-поварам, сачыць за сервіроўкай стала і, нарэшце, падрыхтавацца да Таямніцы забойства». Яна хвіліну вагаецца. «Я павінен быў сыграць ролю зламысніка».
  Скелгіл выглядае збянтэжаным.
  - Не маглі б вы растлумачыць гэта, мадам?
  Лавінія Мантэгю-Браўн кідае позірк на ДС Джонса.
  «Сутнасць фільма « Аб'яўленае забойства» ў тым, што кампанія збіраецца за выпіўкай. Гасне святло, і ў выніку блізкага бою дзверы вырываюцца. Гучыць ананімны голас і гучаць стрэлы. Пакой мае больш чым адзін выхад - і таму, вядома, ёсць здагадкі наконт таго, ці нехта выслізнуў пад покрывам цемры і зноў увайшоў, каб здзейсніць злачынства». Яна паказвае спачатку левай, а потым правай рукой. «Як вы бачыце, у дадатак да цэнтральных дзвярэй ззаду нас, бібліятэка мае дзверы з абодвух канцоў, якія вядуць на адпаведныя лесвіцы. Такім чынам, гэты пакой стварае ідэальную абстаноўку».
  Скелгіл цяпер змрочна пазірае. Ён адчувае, як на яго плечы апускаецца цяжар неверагоднай адзінкі, а таксама трывожную перспектыву таго, што прыйдзецца тлумачыць гэткую выдумку Начальніку. Ён міжвольна ўздрыгвае. Антычны наручны гадзіннік на мантыі адбівае чвэрць гадзіны; ён мае створку з чырвонага дрэва і вялікую эмаляваную асабовую частку з выразна акрэсленым кольцам і надпісам Bennett і Cheapside, London. Здаецца, Скелгіл чакае, пакуль гук рассеецца, перш чым загаварыць.
  «Такім чынам, вы нікога не бачылі да гэтай сцэны стральбы ?»
  «О, не, інспектар, так далёка не зайшло. Яны павінны былі сустрэцца тут, у бібліятэцы, за класічнымі кактэйлямі з 19:00 – мая частка была запланавана на 7:30 – але дзесьці паміж імі – я павінен сказаць, прыкладна за дзесяць хвілін да таго, як я павінен быў увайсці – яны выявілі місіс Лідэл.
  «Дзе вы тады былі?»
  «Я чакаў у сваім кабінеце — у нас у новым крыле ёсць памяшканні для персаналу. Том прыбег, каб сказаць мне выклікаць хуткую».
  «Дык гэта ты зрабіў?»
  Жанчына нахіляецца наперад; здаецца, яна задаволена сабой.
  «Мабільныя тэлефоны не працуюць у сценах замка, інспектар, - гэта шчасце, некаторыя скажуць». Яна робіць паўзу, нібы запрашаючы яго пагадзіцца, але перш чым ён паспеў заўважыць, яна працягвае, зноўку яе манера становіцца крыху рэзкай. «Я разумею, што была блытаніна».
  - Якім чынам, мадам?
  «Некалькі ўдзельнікаў верылі, што місіс Лідэл выконвала сваю ролю ў «Таямнічым забойстве». Яна зноў паказальна пазірае на ДС Джонса. «Том, вядома, ведаў інакш».
  Скелгіл таксама глядзіць на сваю падначаленую - яна прадчувае яго думкі.
  «Выклік 999 быў прызначаны на 19.23».
  Лавінія Мантэгю-Браўн ухвальна ківае.
  «Пасля гэтага я пабег у пакой. Я бачыў, што жанчына, якая рабіла масаж сэрца, ведала, што робіць - я прапанаваў астатнім - за выключэннем яе мужа, натуральна - вярнуцца ўніз і пачакаць тут».
  «І яны зрабілі?»
  «Так, усе яны, вядома, былі ў шоку, насамрэч нейкая дзіўная эйфарыя ахапіла іх, — але я думаю, што гэта дапамагло зняць з сябе адказнасць. І медработнікі прыбылі на працягу некалькіх хвілін, каб цалкам узяць пад кантроль. На жаль, выратаваць яе не ўдалося. Яны прывезлі містэра Лідэла з бальніцы прыкладна праз дзве гадзіны. Адзін».
  Скелгіл адчувае пэўную агіднасць у паводзінах жанчыны - як быццам гэта проста яшчэ адзін непазбежны раздзел у пакутлівай гісторыі замка. Ён выпростваецца і пачынае кідацца па бібліятэцы, гледзячы то ў адзін, то ў другі канец, дзе састарэлыя дубовыя дзверы, на якія паказала Лавінія Мантэгю-Браўн, усталяваны ў кніжных шафах у люстраным адлюстраванні адна адной.
  — Не маглі б вы растлумачыць мне размяшчэнне спальняў, мадам.
  Яна разглядае яго з выглядам задавальнення, як таго, хто даволі ўпіваецца тым, што іх экспертныя веды павольна чэрпаюць ад іх.
  — Вы, напэўна, заўважылі, што гэтая частка замка — позняга сярэднявечча — высокая і вузкая. Ён быў пабудаваны з мэтай абароны, а не паказухі. У яго не цэнтральная парадная лесвіца, а каменная вінтавая лесвіца ў дзвюх кутніх вежах. Над намі чатыры паверхі, на кожным па дзве спальні. Спальні злучаюцца паміж сабой гардэробнымі, а іх галоўныя дзверы адчыняюцца на супрацьлеглыя лесвіцы. У нас ёсць шэсць дадатковых спальняў у віктарыянскім крыле, але яны не выкарыстоўваюцца ў гэтыя выхадныя».
  Скелгіл выглядае збянтэжаным.
  «Ну што, у кожнага быў свой пакой?»
  Яна ўсміхаецца – упершыню, ён разумее – і даволі сарамліва, паказваючы маленькія дзіцячыя зубкі, падкрэсліваючы ўражанне дзяўчыны.
  «Нашы госці ўвогуле заінтрыгаваныя перспектывай спальні лорда і лэдзі, інспектар». Яна ўсміхаецца, і ў яе тоне чуецца намёк. «Гэта частка нашай унікальнай славутасці. Нумары адпаведна аформлены і абсталяваны. І, вядома, гэта азначае, што дамы могуць апрануцца ў адзіноце і з'явіцца ўнізе ў поўным убранні». Цяпер яна глядзіць на DS Jones, як бы каб атрымаць жаночае пацверджанне значнасці гэтай дамоўленасці. Але Скелгіл зрабіў сваю выснову.
  «Такім чынам, самкі і самцы маюць асобныя лесвіцы?»
  — На практыцы гэта правільна, інспектар. Жаночыя пакоі адыходзяць да заходняй вежы, мужчынскія - да ўсходняй». Паміж бровамі з'яўляецца невялікая зморшчына, якія не вышчыпаныя і блізкія да злучэння. «Вядома, бываюць выпадкі, калі склад гасцей не ўтрымлівае дакладна роўнага падзелу. Сапраўды, у самым апошнім інцыдэнце ў пакоі лэдзі Ганны было маленькае дзіця. Яна выдае падабенства смеху, толькі ціхі гук з носа.
  Тон Скелгіла стрыманы.
  - Што вы маеце на ўвазе пад пакоем лэдзі Ганны?
  — Так мы называем спальню, у якой спала місіс Лідэл. Напэўна, гэта наш пакой з самымі прывідамі». Яе голас становіцца крыху ціхім, і яна задумліва глядзіць на свае рукі; яе пальцы мацней сціскаюць адзін аднаго. — Ганна дэ Фламвіль была шляхціцай шаснаццатага стагоддзя — маладая жанчына з праблемамі — больш-менш сасланая на Бясплодную Поўнач. Яе знайшлі ў возеры тварам уніз». Яна падымае вочы, кіўнуўшы галавой, і гаворыць больш жвава. — Не адзін з маіх продкаў, інспектар — сэр Гарацый Мантэгю-Браўн набыў замак у пачатку 1900-х. Росквіт whodunit, можна сказаць».
  Выгляд Скелгіла сведчыць пра яго неспакой з напрамкам руху, але цікаўнасць бярэ верх над ім.
  - А гэтая справа з байрам - што гэта было, мадам?
  «О, так — нічога страшнага, але тыпова для таго, што мы перажываем. На калядныя канікулы мы прымалі вялікую сям'ю. Асноўная сямейная пара выкарыстоўвала два пакоі на апошніх паверхах для сваіх дзяцей. Яны паклалі свайго малодшага дзіцяці - зусім малога, васемнаццаці месяцаў - спаць у пакоі лэдзі Ганны. Яны замкнулі дзверы, каб яе браты і сёстры не турбавалі яе. Бацькі былі прама ўнізе. Раніцай іх разбудзіў слабы плач, але калі маці паднялася па лесвіцы, яна выявіла, што і знешнія дзверы таксама зачыненыя. Яны ўявілі, што адзін з братоў падкраўся і жартуе. Але калі выклікалі астатніх дзяцей, яны ўсе прысутнічалі і былі правільныя».
  Скелгіл нецярпліва чакае выніку.
  «І што ты зрабіў?»
  «Ну, на велізарнае шчасце, ключ быў ідэальна размешчаны ў замочнай шчыліне - я змог высунуць яго сваёй запасной часткай - і мы ўвайшлі. У адваротным выпадку для пажарнай каманды была б складаная праца».
  - І дзіця было самастойна?
  «Безумоўна».
  «Яна замкнулася?»
  — Ага, інспектар, гэта здагадкі. Бацькі настойвалі на тым, што яна ніколі раней не вылазіла з ложачка - і, вядома, не ў той час, калі была зашпілена ў спальным мяшку - для гэтага спатрэбіўся б незвычайны гімнастычны скачок! А потым падпаўзці, як вусень, да дзвярэй, дацягнуцца і заціснуць ключ – у іх сучасным доме такіх замкоў няма. Але, вядома, яна была занадта маладая, каб даць справаздачу ў сваіх дзеяннях».
  Лавінія Мантэгю-Браўн разглядае Скелгіла і ДС Джонса па чарзе і, задаволеная іх здзіўленымі позіркамі, трыумфальна фыркае. Відавочна, што прынцып дзіўных падзей варта адзначыць, што тычыцца яе. Яна расшчапляе рукі і паляпвае сябе па сцёгнах, нібы ляжачы ў чахле.
  - Ці жадаеце вы зараз жа паглядзець пакой лэдзі Ганны - ці я мяркую, што вы захочаце пагаварыць з містэрам Лідэлам - і, магчыма, з маім зводным братам?
  Скелгіл знаходзіць хвілінку, каб сфармуляваць свой адказ.
  «Так, усё, што вы толькі што сказалі, мадам, у такім парадку».
  
  
  OceanofPDF.com
   3. ПАКОЙ ЛЭДЗІ ГАННЫ
   
  Нядзеля, поўдзень
   
  «Па парадзе вашага канстэбля я трымаў яго зачыненым — і злучальныя дзверы таксама».
  У той час як Лавінія Мантэгю-Браўн нахіляецца, каб уставіць счарнелы жалезны ключ, Скелгіл абменьваецца вострым позіркам з ДС Джонсам. Тое, што ПК Дод прыняў такую меру засцярогі - нават не абвясціўшы спальню месцам злачынства - сведчыць аб тым, што нешта ў сітуацыі яго непакоіла, хаця яго справаздача не адхілялася ад простых фактаў. Яго візіт, пасля машыны хуткай дапамогі, адбыўся ў перыяд адсутнасці Уіла Лідэла.
  - Дык ніхто не быў... з якога часу, мадам?
  Жанчына падымаецца да яго тварам.
  «Я павінен сказаць, што ўчора ўвечары было 20.30 – я паказаў афіцэру пусты нумар, і ён быў са мной, калі я зачыніўся».
  Скелгіл ківае.
  «А гэтыя вонкавыя дзверы… яны былі незачыненыя ў той час?»
  «Так?»
  Яна выглядае збянтэжанай. Скелгіл разумее, што яна, верагодна, не ведае пра тое, што яны атрымалі - што пакой быў зачынены да выяўлення безжыццёвай формы Скарлет Лідэл. Ён не бачыць неабходнасці прасвятляць яе.
  - Містэру Лідэлу не трэба было забіраць асабістыя рэчы?
  Яна глядзіць на Скелгіла крыху падазрона.
  "Не - я захаваў абодва камплекты ключоў - у нас у кабінеце ёсць надзейная шафа".
  - А як наконт вас, мадам - вы былі?
  На мімалётнае імгненне яе рысы азмрочваюцца. - О, не - я цалкам разумею - вы хацелі б, каб нумар не турбавалі - не забывайце, што я накшталт вышукальніка-аматара, калі справа даходзіць да адзінак, інспектара - ці, прынамсі, калі справа даходзіць да падказак - і чырвонага колеру. селядцы».
  Скелгіл выглядае збянтэжаным такой перспектывай.
  «Спадарыня, стандартная паліцэйская працэдура разглядаць усе відавочныя самагубствы як падазроныя смерці ў першую чаргу. Наша праца — даць дастатковыя доказы, каб Каранер вынес вердыкт аб самагубстве, каб было выдадзена пасведчанне аб смерці. Гэта ў інтарэсах сям'і і грамадства ў цэлым».
  «Вядома, інспектар, дазвольце мне падказаць вам, магчыма, я магу вылучыць важныя моманты».
  Але Скелгіл ступае перад ёй. Працягвае стрымальную далонь, на манер даішніка.
  — Баюся, мне давядзецца папрасіць вас пакінуць нас на час, мадам.
  Лавінія Мантэгю-Браўн на секунду выглядае так, быццам збіраецца тупнуць нагой, але ў такім выпадку яна не спрабуе спрачацца. Даволі неахвотна яна прыціскае ключ да яго далоні – а потым капаецца ў кішэні спадніцы і дастае крыху меншую, якую таксама аддае.
  «Для злучальных дзвярэй».
  «Мы не затрымаемся доўга, мадам. Мы прыедзем і знойдзем вас, каб арганізаваць сустрэчу з астатнімі, калі скончым».
  Яна паслухмяна ківае, хоць у яе цёмных вачах відаць выразнае расчараванне. Яна робіць пару крокаў назад, прымушаючы яе спусціцца з цеснай каменнай пляцоўкі на вінтавую лесвіцу. Здаецца, яна не хоча сыходзіць.
  — Інспектар, калі ў мяне не будзе магчымасці, мой зводны брат Том. Я павінен вас папярэдзіць, што вы можаце палічыць яго паводзіны даволі нязграбным.
  «Так?»
  «Ён пакутуе ад адной з формаў аўтызму — ён вельмі разумны, — але ён лічыць дыскусію нязручнай — асабліва калі яго дапытваюць — ён можа выглядаць грубым, сварлівым — ці, магчыма, неапраўдана перашкаджае — але гэта проста яго манера, разумееш? '
  Скелгіл хвіліну глядзіць на яе; ён адчувае, што ДС Джонс назірае за ім, несумненна зацікаўлены ў яго адказе.
  «Няма нічога такога дзіўнага, як народ, мадам».
   
  *
   
  Першае ўражанне Скелгіла складаецца ў вялікай спальні з нізкай столлю і змрочным, нягледзячы на вокны, якія выходзяць на поўдзень і захад, - малыя і паглыбленыя ў тоўсты каменны мур, як у бібліятэцы. Ложак з балдахінам — у якім не спалася, хоць покрыва расстаўлена і з-пад коўдры выцягнута падушка — дамінуе ў пакоі. Шукае святло – але там толькі асобныя настольныя лямпы і стандартная лямпа ў адным куце. Ён іх усіх уключае. Ён своечасова паварочваецца і бачыць, як ДС Джонс прысядае, каб сабраць свабодны белы жмут з дывана паміж ложкам і знешняй сцяной - на долю секунды ён думае, што гэта кошка - пакуль яна не падымае адну руку і дазваляе прадмету раскруціцца - гэта гэта пяро баа. Ён пераходзіць і забірае яго ў яе. Ён уважліва разглядае тканіну прадмета, хмурачыся, як біёлаг, які прапануе класіфікаваць новыя віды.
  «Гэта плецены шнур, да якога прышытыя гэтыя пёры». Ён свішча скрозь зубы. «Вы б не зрабілі гэта ў спешцы. Таксама без расцяжкі».
  Ён перадае яго назад DS Jones - дзвюма рукамі яна разгортвае яго, як жмут воўны: канцы звязваюцца разам, каб утварыць суцэльную пятлю.
  «Напэўна, яна накруціла яго на шыі, гаспадар, а потым накінула на кручок».
  Скелгіл агаляе зубы.
  "Давайце вып'ем дык".
  Яны пераходзяць у ванную. Безумоўна, на задняй частцы дзвярэй стаіць цвёрды медны кручок для капелюша і паліто. На падлозе ў куце, больш-менш унізе, скамечаны белы халат. Скелгіл хапаецца за даўжэйшую шпору і некалькі разоў тузае яе - прылада замацавана чатырма шрубамі з пазамі, памерам 6, як ён здагадваецца - яму здаецца, што калі б гэта была альпінісцкая хватка, ён мог бы давяраць ёй сваю вагу . Ён усталяваны крыху вышэй за ўзровень яго вачэй; ён на пяць-шэсць цаляў вышэйшы за свайго калегу.
  "Станьце - паспрабуйце - паглядзіце, ці падыдзе гэта".
  DS Jones робіць твар перабольшанага трывогі. Але яна прапускае баа над сваёй галавой, як гірлянду, круціць яго адзін раз, а потым цягнецца ўверх, каб накідаць яго на шпору капелюша. Яна лёгка паварочваецца да яго тварам.
  «Гэта дастаткова доўга, Гав – магчыма, занадта доўга».
  «Калі б яна зрабіла яшчэ некалькі паваротаў, гэта б скараціла яго. Нібы круцішся».
  З жаласнай усмешкай ДС Джонс выслізгвае з пятлі.
  «Я прапушчу гэтую частку эксперыменту, калі вы не супраць».
  Аднак яна прыхінаецца да дзвярэй, пад кручком, і згінае калені, каб прадэманстраваць другі момант.
  «Няма вялікай хібнасці, гаспадар — ёй трэба было б прымусіць ногі падвяргацца — у такім выпадку яе вага ўсё роўна часткова б вытрымала».
  «Або цалкам адарваць іх ад зямлі».
  ДС Джонс хмурыцца, спрабуючы ўявіць, ці магчыма такое скрыўленне. Скелгіл тым часам пачынае бегла аглядаць змесціва ваннай. Мноства туалетных прыладаў было акуратна расстаўлена на шкляной паліцы; ён выглядае як касметычны прылавак у элітнай краме. Твар у яго змрочны - прымочкі і мікстуры, якія не пахнуць прыкормам, для яго анафема.
  «Магчыма, яна не хацела забіваць сябе, гаспадар».
  Скелгіл – нягледзячы на сябе – разглядае пачак «сыроваткі супраць старэння», хмурачыся, змагаючыся з гіпербалай, надрукаванай на скрынцы. Ён выдае рассеянае рохканне ў знак прызнання. DS Jones працягвае.
  «Курс судова-медыцынскай экспертызы, які я наведваў у студзені — там быў модуль па расследаванні самагубстваў — статыстыка паказвае, што прыкладна палова ўсіх людзей, якія робяць спробу, насамрэч належаць да катэгорыі «крычаць аб дапамозе». Праграма ранняга ўмяшання ва ўніверсітэце ў ЗША знізіла смяротнасць на 55%. Акрамя таго, значная частка самагубстваў адбываецца выпадкова - Гав?
  Скелгіл усё яшчэ трымае ў руках бальзам, які памяншае маршчыны, але цяпер ён прыціснуўся тварам да туалетнага люстэрка.
  «Так?»
  «Звычайна гэта перадазіроўка, або…» Яна вагаецца. «Ці ў некаторых выпадках сэксуальная гульня пайшла не так».
  Скелгіл адкладае касметычку, але не сустракае позірку з калегам. Ён рассеяна апускае галаву і закопвае рукі ў кішэні, але потым зноў выцягвае іх, круціцца на пятках і рэзка выходзіць з ваннай. Ён гаворыць праз плячо.
  «Будзь адкрытай, а, дзяўчынка?»
  DS Jones займае некалькі хвілін, каб агледзець ванную. Яна запэўнівае сябе, што больш нічога значнага няма. Яна бярэ з сабой боа і ставіць яго на крэсла каля галоўных дзвярэй. Скелгіл тым часам знік у грымёрцы. Яна ўваходзіць і бачыць, што ён адмыкае сумежныя дзверы. Ён адчыняецца, каб адкрыць другую, ідэнтычную дзверы, на адным узроўні з першай. Скелгіл стукае, але не чакае адказу і адразу ж спрабуе ручку - аднак дзверы зачыненыя - ён апускаецца на адно калена і ўпіраецца левым вокам у замочную шчыліну.
  «Ключ у ім».
  Ён падымаецца і стукае зноў, больш энергічна - і кліча: «Містэр Лідэл?» – але няма ні адказу, ні гуку руху.
  - Можа, яны ўсе спалi на абед, гаспадар?
  Карціна тоўста нарэзанай мядовай вяндліны і замочанай у элі цельнозерновые гарчыцы на шчодра змазаным маслам хатнім хлебе раптам захоплівае думкі Скелгіла. Ён адчувае, як з рота пачынае цячы сляза. Ён глытае сліну і круціць галавой, каб развеяць вобраз – міжволі ствараючы ўражанне, што ён пярэчыць свайму падначаленаму. Ён звяртае ўвагу на інтэр'ер гардеробной. Гэта больш гардэробная - эквівалентная па глыбіні ваннай пакоі, з'яўляючыся часткай бесперапыннай перагароджанай секцыі, але карацей па шырыні, плошча каля васьмі футаў на пяць. З аднаго боку ёсць асобна стаячая шклянка і латуневая вешалка для адзення, а з другога - паліцы і адтуліны. DS Jones пачынае ўважліва праглядаць невялікія стосы экзатычнага выгляду адзення, акуратна складзеных у некалькі апошніх.
  — Ніжняга бялізны не бракуе, гаспадар.
  Скелгіл не адказвае. Ён глядзіць на набор адпаведных дызайнерскіх валізак на колах, размешчаных у парадку змяншэння памераў пад адным канцом падвескі, на якой выстаўлена шырокая калекцыя спадніц, сукенак, штаноў і блузак.
  «Няважна, тры ночы — можна падумаць, што яна прыедзе на тры тыдні. Глядзі сюды - вось і тоўсты канец тузіна пар шыкоўнага абутку».
  Але DS Jones, здаецца, не схільны зневажаць. Яе выраз стаў выразам самааналізу. Быццам гэты акт фізічнага пагружэння ў дэкадэнцкі гардэроб Скарлет Лідэл перакалібраваў яе разуменне – у рэшце рэшт, мёртвая жанчына была блізкая да свайго ўзросту. І гэта распавядае пра лад жыцця, да якога напэўна імкнецца большасць маладых жанчын. Калі яна адказвае, яе тон выдае нейкія іншыя пачуцці - і, вядома, не зайздрасць, гэта хутчэй нотка тужлівага расчаравання.
  — Тут павінна быць адзенне на трыццаць тысяч фунтаў, гаспадар.
  Скелгіл выяўляе нешта з яе навяртання; ён паварочваецца да яе тварам.
  «Што ты кажаш?»
  DS Jones выварочвае сваю поўную ніжнюю губу ў перабольшаным жэстам. Яна здымае з штангі шаўковую сукенку, трымае яе перад сабой перад люстэркам і прымае позу мадэлі.
  «Можна падумаць, што ўсё гэта зробіць вас шчаслівым, гаспадар».
  Позірк Скелгіла фіксуецца на яе адлюстраванні, яго вочы шырока расплюшчаныя - хоць ён не раскрывае крыніцу сваёй рэакцыі і не прапаноўвае пашырыць яе здагадку. Замест гэтага ён праходзіць міма яе і вяртаецца ў спальню. Ён падыходзіць да туалетнага століка каралевы Ганны з арэхавага арэха, увенчанага туманным люстэркам-трыпціхам, які стаіць перад акном, якое выходзіць на поўдзень. Першае, што кідаецца ў вочы, — гэта наяўнасць двух шклянак — традыцыйнага марціні з астаткам жаўтаватай вадкасці, а другога — пустога хераса. Ён праглядае розныя прыналежнасці для догляду, але прадмет, да якога ён цягнецца, - гэта чорны канверт з цісненнем узору ар-дэко з сусальнага золата і імем Міцы , надрукаваным адпаведным шрыфтам Рэні Макінтоша. Канверт адкрыты - Скелгіл дастае картку, аформленую ў тым жа стылі - таксама чорную, з тэкстам, вывернутым золатам. Ён не спрабуе яго прачытаць.
  «Паглядзі на гэта».
  DS Jones падыходзіць і бярэ картку, калі прапануе яе. Яна чытае ўслых.
  «Вы Міцы, ахмістрыня і кухарка, бежанка з разбуранай вайной Еўропы. У вас параноік, вы верыце, што нехта жадае атрымаць вас. Калі ў бібліятэцы гасне святло і гучаць стрэлы, вы знаходзіцеся ў сталовай і паліруеце срэбра. Дзверы звонку зачынены. Вы ўпадаеце ў істэрыку і пачынаеце гучна крычаць».
  DS Jones перагортвае картку, але адваротны бок пусты.
  «Гэта ўсё?»
  «Здаецца, Гав. Магчыма, яны атрымліваюць дадатковыя інструкцыі па ходзе. А можа, яны проста імправізуюць».
  Скелгіл даволі незацікаўлена адводзіць позірк.
  «Што здарылася… у кнізе?»
  На вуснах DS Jones з'яўляецца ўсмешка.
  «Баюся, што не магу сказаць вам, інспектар, вы напэўна захочаце калі-небудзь гэта прачытаць».
  Яна робіць здавальняючае ўражанне ад акцэнту вышэйшага класа Лавініі Мантэгю-Браўн.
  «Вельмі смешна, Джонс».
  «Насамрэч, гэта хітрая змова. Адзін з яе класічных твораў, як сказала спадарыня». ДС Джонс зноў глядзіць на апісанне на картцы. "Я не бачу ніякай сувязі - акрамя, магчыма, замкнёных дзвярэй - але замкнёныя дзверы былі акцыяй Агаты Крысці ў гандлі".
  Здаецца, Скелгіл незадаволены тым, што ён збіраецца сказаць. Ён скрозь зубы гаворыць.
  "Гэты персанаж Міцы - яе адбіваюць?"
  ДС Джонс паківае галавой.
  «У першым выпадку гэта зламыснік, які быў забіты - застрэлены, відаць, з уласнай зброі». Яна яшчэ раз усміхаецца. «І гэта не спойлер, Гав – насамрэч гэта, напэўна, сказана вам у рэкламе. Я мяркую, што з пункту гледжання гэтай вечарыны - Лавінія Мантэгю-Браўн, якая грае ахвяру, трымае ў гульні ўсіх гасцей».
  Скелгіл робіць серыю пакутлівых твараў - некаторыя з іх, здаецца, на карысць DS Jones - таму што гэта прымушае яе распытваць яго наўпрост.
  - Што здарылася, гаспадар?
  «Можа быць, я проста куплю гэтую кнігу - аднясі яе да начальніка - скажы ёй, што ў мяне ёсць новы спосаб раскрыцця злачынстваў. Няважна пасылаць людзей на модныя курсы - вы знойдзеце гісторыю, якая цьмяна падобная на ваш выпадак - эй, хутка!' Ён пстрыкае пальцамі. «Гэта зрабіў дварэцкі».
  DS Jones дэманструе сваю забаву шырокай усмешкай, бліскаючы роўнымі белымі зубамі.
  — На самай справе, гаспадар, вы апісваеце метад міс Марпл. Хаця гэта не заўсёды дварэцкі».
  Скелгіл крочыць да акна з заходняга боку. Ён нахіляецца ў нішу, абапіраючыся рукамі на глыбокі падваконнік. Ён абдумвае перспектыву.
  «А чаму вы такі эксперт па Агаце Крысці?»
  «Ой». Дэпутат Джонс правярае пад ложкам. «Мая бабуля — вялікі фанат — у яе ўся калекцыя. Я іх чытаў, калі быў падлеткам. Іх так шмат, што Гран настойвае, што іншыя кнігі вам не патрэбныя. Да таго часу, як вы скончыце апошнюю, вы даўно забыліся пра першую - так што вы можаце проста пачаць спачатку. Таямнічы раман у Стайлз».
  Скелгіл здаецца задуменным. Засталося паўхвіліны, перш чым ён загаворыць.
  «Так, я крыху падобны з маімі Уэйнрайтамі — дзіўна, што вы не разумееце».
  Ён застаецца глядзець у акно. Ён хоць і маўчыць, але вусны нібы варушацца. Магчыма, ён выпрабоўвае сябе на назвах бачных паваленых вяршыняў і арыенціраў. Адкрываецца добры від на схілы Барфа («нязначныя па вышыні, але варожыя і агрэсіўныя» паводле Альфрэда Уэйнрайта) і Бішоп, белую каменную вяршыню, якая збівае з панталыку многіх наведвальнікаў. За яго межамі знаходзіцца Пасад Гасподні, захоўваючы высокую тэму. Дзень халаднаваты, яркі і вецер, і хмары добрага надвор'я груба адлюстроўваюцца ў даволі бурных водах возера Басентуэйт. Над хрыбтом пад ветрам плыве канюк, засланены дробнай зграяй варон. Скелгіл адцягваецца ад акна, нізка нахіляючыся, каб не зачапіць патыліцу. Ён кідае па пакоі, але ў агульным, даволі расплывістым ключы.
  - Нам лепш замкнуць і забраць гэтыя запасныя ключы ад яе светласці.
  ДС Джонс кідае востры позірк на свайго боса. Значэнне таго, што ён кажа, не пазбягае яе.
  «Хочаш, каб вас занялі крыміналістыка?»
  Скелгіл бясстрасна паціскае плячыма.
  «Здарыцца, яны знойдуць тое, што мы прапусцілі. Нават калі гэта толькі для запісу».
  Ён нахіляецца, каб падняць з дывана нейкі дробны прадмет. Гэта падобна на вялікую заціск для валасоў - ён перамыкае яе паміж вялікім і кончыкам безназоўнага пальцаў і рассеяна круціць пальцамі другой рукі. Потым ён нязмушана паказвае на туалетны столік, дзе стаяць дзве шклянкі - звычайна першая кропка для адбіткаў пальцаў. Цяпер DS Jones глядзіць на яго яшчэ больш востра.
  «Думаеце, што гэта злачынства , гаспадар?»
  Скелгіл іранічна ўсміхаецца.
  «Не магу сказаць вам, дзяўчынка - гэта будзе спойлер».
  
  
  OceanofPDF.com
   4. УІЛ ЛІДДЭЛ
   
  Нядзеля, ранні поўдзень
   
  Разам з бібліятэкай, з паўднёвага боку, сярэднявечнае сэрца замка Грынмайр можа пахваліцца на першым паверсе сталовай з вокнамі, якія выходзяць на захад, і гасцінай; з усходу — більярдная і кабінет. Менавіта да апошняга з іх Лавінія Мантэгю-Браўн накіравала Скелгіла і Д. С. Джонса.
  Калі яны ўваходзяць без стуку, да іх паварочваецца малады твар, які можна было б прыняць за твар чалавека, маладзейшага на дзесяць гадоў. Тое, што твар таксама безвыразны, падаецца Скелгілу дзіўным, хаця і не такім чынам, каб ён мог пазнаць яго пальцам - ці гэта твар чалавека, які ўсё яшчэ знаходзіцца ў шоку ад свайго траўматычнага досведу (цалкам праўдападобна) - ці твар чалавека з што хаваць? Тое, што Скелгіл павінен пацешыць апошнюю ідэю, не можа быць заснавана ні на якіх фактах, з якімі яны сутыкнуліся, але гэта прымушае яго падумаць, ці не здабыў ён падсвядома нейкую інфармацыю, на якую раптам пралівае святло ненатуральная рэакцыя Уіла Лідэла.
  Аднак калі яны знаёмяцца і выказваюць свае спачуванні, а Скелгіл тлумачыць неабходнасць іх інтэрв'ю, гэтае пачуццё пачынае рассейвацца – бо выраз твару мужчыны прыкметна не змяняецца. Магчыма, усё-такі гэта была не няўважлівая рэакцыя, а проста яго манера існавання - даволі бесэмацыйная, відавочна пазбаўленая гумару манера чалавека, не схільнага да балбатлівасці, але з якога трэба цярпліва чэрпаць інфармацыю. Магчыма, гэта засвоеная дзелавая рыса, дзе першае правіла - нічога не аддаваць свайму праціўніку, асабліва ў часы няўдач - ці, магчыма, гэта падобная этыка, укаранёная значна раней у жыцці. Гэта тое, з чым Скелгіл можа ідэнтыфікаваць сябе.
  Ён заўважыў, што вочы мужчыны ацэньвальна кідаюць на DS Jones, калі яна займае сваё месца, і пакуль яна занятая тым, каб дастаць свой нататнік і ручку з сумкі. Гэта дастаткова натуральна, хоць DS Jones апранутая ў чорныя эластычныя джынсы, і, здаецца, погляд мужчыны затрымліваецца, калі яна ўладкоўваецца і крыжуе ногі.
  Іх расстаноўка сядзенняў складаецца з некалькіх зручных крэслаў у георгіанскім стылі, старых па стылі, але новых па стане, якія адпавядаюць атмасферы якасці, якая пануе элітнай установе, якія стаяць вакол часопіснага століка. На ім ляжыць дарагі ноўтбук, які Уіл Лідэл акуратна зачыніў, перш чым падняцца, каб атрымаць іх.
  Яго хлапечы выгляд спрыяе яго сярэдняга росту (на абцасах сярэдняй вышыні), акуратнага целаскладу, кароткіх цёмных валасоў, падстрыжаных без асаблівай моды таго часу, і рысаў твару, якія, здаецца, не павялічыліся ў перыяд палавога паспявання і не зніклі з надыходам ранняга сярэдняга ўзросту. ўзрост. У яго вузкі, сур'ёзны рот, бледная без плям скура, без відавочных скул - насамрэч, гэта бесхарактарны аблічча з маленькімі нябесна-блакітнымі вачыма, якія без асаблівай спешкі блукаюць. Унізе ёсць цёмныя цені паўмесяца, якія можна меркаваць звязаць з ноччу перапыненага сну. Напэўна, толькі нос пакідае доўгае ўражанне, звісаючы і шырэйшы на кончыку, чым маглі б лёгка змясціцца астатнія рысы. Скелгіл заўважае, што ў яго сціплы жывот пад швэдрам Pringle , апранутым паверх кашулі пола; і, не выглядаючы лішняй вагой, агульная цялеснасць, якая спалучаецца з добрай ежай. У цэлым гэта выгляд чалавека, які адпачывае ў пакоі для членаў прэстыжнага гольф-клуба.
  І ягоны акцэнт пацвярджае гэтую ідэю, гэта тое, што можна грэбліва назваць «эдынбургскай англійскай мовай», лінгва-франка FP мноства прыватных школ шатландскай сталіцы, прафесійнага класа, і насамрэч гэта не гучыць па-шатландску. Такім тэнарам ён адказвае на просьбу Скелгіла апісаць выяўленне цела яго жонкі.
  «Я быў занепакоены тым, што Скарлет спазнілася ў бібліятэку. Нам трэба было быць на сваіх пазіцыях да 19.30. Я падняўся, але яе дзверы былі зачыненыя, і я не мог пачуць адказу. Я перадаў свой кактэйль Сьюзі Даф, і яна прапанавала падысці са мной у іншы бок. Мы падняліся па супрацьлеглай лесвіцы і прайшлі праз мой пакой і гардэробныя. Нумар Скарлет здаваўся бязлюдным, пакуль я не зазірнуў у ванную... Ён праглынуў сліну. «І вось яна была».
  Уіл Лідэл цягнецца да шклянкі вады з-пад крана. Ён адпівае і падстаўляе. Скелгілу нагадваюць, што ён адчувае смагу. Ад яго ўвагі не засталося, што ім яшчэ не прапанавалі пачаставаць (не кажучы пра яго фантазійны бутэрброд з вяндлінай).
  - І што вы зрабілі, сэр?
  «Я сказаў Сюзі выклікаць хуткую дапамогу — тэрмінова. Я падняў Скарлет наскрозь на ложак - разматаў пярынку - я не мог яе зламаць. Ён глядзіць на свае рукі, быццам там могуць быць сляды. «Потым Сюзі рабіла сардэчна-лёгачную рэанімацыю, пакуль не прыехалі медработнікі і не ўзялі іх на сябе. Праз некаторы час яе паклалі на насілкі. Я паехаў з імі ў бальніцу. Але яны не змаглі яе выратаваць».
  Скелгіл заўважае позірк у свой бок ад ДС Джонса - гэта проста выпадковае рух - але ён ведае, што яна заклапочана чымсьці ў адказе мужчыны. Аднак ён прымае тлумачэнне за чыстую манету і ідзе далей.
  «Ці было нешта ў вашай жонцы — у яе паводзінах у мінулым — што магло б растлумачыць тое, што яна зрабіла?»
  «Абсалютна нічога».
  Скелгіл здзіўлены раптоўнай палкасцю адказу Уіла Лідэла.
  - Зусім нічога, сэр?
  «Натуральна, я прабегся па ўсім гэтым».
  «Ці прымала яна якія-небудзь лекі? Ад дэпрэсіі, напрыклад?
  — Не. Але я мяркую, што вы атрымаеце доступ да яе медыцынскіх дакументаў». У тоне мужчыны чуецца толькі раздражненне – магчыма, што аспрэчваюць яго паказанні.
  - А як наконт безрэцэптурных лекаў, сэр?
  У строгасці свайго цвёрдага аблічча Уіл Лідэл, здаецца, стрымлівае. Відавочна, што ён крыўдзіцца на эўфемізм Скелгіла.
  - Скарлет не дакранулася б нават да цыгарэты.
  «Папярэдняя таксікалагічная справаздача паказала, што яна даволі шмат выпіла».
  «Не больш, чым хто-небудзь - такая прырода гэтых падзей. І цалкам законна».
  Абмен стаў даволі лаканічным. Скелгіл варушыцца на сваім сядзенні і азіраецца - хаця ў даволі змрочным кабінеце мала што варта адзначыць - сцены, абабітыя дубовымі панэлямі, увешаны партрэтамі ў дэкаратыўных рамках - чаму яны пафарбавалі іх у такі чорны колер? Жыццё было такім цёмным? Тым не менш, пакой, па меншай меры, радуе агонь, які тлее ў рашотцы проста насупраць іх. Скелгіл бачыць спосаб паляпшэння - яму трэба супрацьстаяць жаданні перабраць і пераставіць бярвёны. Ён вяртае позірк на Уіла Лідэла.
  «Якая менавіта прырода гэтай падзеі, сэр?»
  Выраз чалавека выразна мякчэе; сапраўды, здаецца, што ён амаль патрабуе спагады.
  "Гэта быў мой дзень нараджэння - у пятніцу - разумееш, Вялікая чацвёрка?"
  Скелгіл зноў адчувае, што інспектор Джонс глядзіць на яго - несумненна, чакаючы, што ён аб'явіць аб супадзенні - каб зрабіць нейкую заўвагу, якая будзе патрабаваць дату для сябе. Але хаця ён, безумоўна, узрушаны і мусіць змагацца з канкуруючымі думкамі, на вяршыню выходзіць больш косная рэпліка.
  «Першы дзень вясны».
  Чалавек няўцямна глядзіць на Скелгіла - і ў гэтым невялікім дзеянні шмат расказвае Скелгілу пра сябе - пацвярджаючы ўражанне, якое перадаецца яго адзеннем і паводзінамі, а ў больш шырокім сэнсе - самім фактам яго прыезду ў замак Грынмайр - што ён не з'яўляецца чалавек на прыродзе любога выгляду і формы, але сталічны тып (трэба сказаць, у большасці), для якога вёска - гэта тое, з чым можна займацца павярхоўна, у той жа катэгорыі, што кінатэатр, гандлёвы цэнтр ці нават свята у гарачы клімат, дзе раскошныя гатэлі выстройваюцца ўздоўж фальшывых пляжаў з прывезенага бульдозерным пяском і пальмаў, убітых кранамі. І таксама тое, што яны знайшлі яго на яго ноўтбуку ў пакоі, які ён адрэгуляваў як прыватны кабінет - калі Скелгіл упэўнены, што ў падобных абставінах ён будзе таптаць па схіле, пагружаны ў стыхію, вецер тузае яго за валасы і лупіцца дажджом яго твар, маці-прырода супакойвае яго пакуты. Уіл Лідэл не адказвае.
  «Такім чынам, іншыя пары, якія застаюцца, сэр, я так разумею, гэта вашы сябры, якія святкуюць з вамі ваш дзень нараджэння?» Мяккасць твару Уіла Лідэла змяняецца ледзь прыкметнай хмурынкай, быццам ён лічыць пытанне назойлівым. Гэта падахвочвае Скелгіла кваліфікаваць свае развагі. — А не быць сябрамі вашай жонкі — вось што я маю на ўвазе, сэр.
  Перад тым, як мужчына адкажа, надыходзіць паўза.
  «Мы ўсе сябры. Але калі вы пытаецеся аб агульным назоўніку, у кожнай з нас ёсць дачка ў S2 у адной школе. Акадэмія святога Сальватара». Ён па чарзе ўважліва разглядае іх у пошуках прыкмет пазнання, яго позірк даўжэй спыняецца на ДС Джонсе. «Вестэр Коўтс – Эдынбург».
  Скелгіл з разуменнем ківае.
  — Значыць, вы ўсе агульныя сябры?
  Тым не менш, чалавек здаецца залішне стрыманым.
  «У цэлым. Ёсць некаторыя іншыя сувязі».
  «Напрыклад, што, сэр?»
  Яго апісанне з'яўляецца эканамічным.
  «Дэрэк Даф, я ведаю яшчэ з універсітэта. Майк Лукер - фінансавы кансультант маёй холдынгавай кампаніі. Кевін Мэйкпіс працуе ў адной з маіх даччыных кампаній».
  - А як наконт вашай жонкі, сэр - ці ёсць хто-небудзь у групе, хто быў яе асабліва блізкім сябрам?
  «Натуральна, яна з усімі ладзіла — з усімі ладзіла. Але яна не ведала іх так доўга, як я».
  - Калі вы ажаніліся, сэр?
  «У наступным чэрвені споўнілася б два гады».
  Скелгіл робіць пачцівую паўзу.
  - Наколькі я разумею, яе сям'я жыве ў асноўным у Парыжы, сэр?
  Ён кідае позірк на ДС Джонс, і яна ківае ў знак пацверджання. Аднак цяпер умешваецца Уіл Лідэл.
  «Яны прыляцяць заўтра».
  Вусны яго скрывіліся, нібы ён адчуў горыч – здаецца, ён не хоча спыняцца на гэтым баку трагедыі. Скелгіл разводзіць доўгія далоні ў прымірэнчым жэсце.
  «Мы будзем мець падрыхтаванага кансультанта па пытаннях цяжкай страты, каб даглядаць за імі, сэр. Я разумею, што некаторыя з гэтых пытанняў нязручныя, але мы павінны быць гатовыя да пытанняў, якія будуць узнікаць у сям'і. Цалкам натуральна, што людзі жадаюць зразумець, чаму нешта падобнае адбылося».
  Уіл Лідэл сядзеў нерухома і выпрастаўся ў амаль баявой позе са сціснутымі рукамі, пакладзенымі на сцёгны; цяпер ён складвае рукі.
  «Гэтага нельга было прадухіліць».
  - Што робіць вас такім упэўненым, сэр?
  «Гэта было зусім нечакана - і не па характары. Як можна прадбачыць нешта падобнае?»
  Скелгіл павольна пагойдвае галавой з боку ў бок - гэта незвычайны яго жэст; магчыма, ён асцярожна правярае напружаныя мышцы шыі.
  - Ці магчыма, што яна проста важдалася, сэр - што гэта быў нейкі трагічны выпадак?
  Зноў здаецца, што Уіл Лідэл раззлаваны, але пры больш уважлівым разглядзе выяўляецца, што насамрэч у яго ёсць пэўны энтузіязм да таго, што, безумоўна, вельмі далёка. Ён пранікнёна глядзіць на Скелгіла.
  На долю секунды я падумаў, што яна ўскочыць і закрычыць: «Падманула цябе!» – Увесь дзень былі жарты і здагадкі пра тое, хто будзе забіты». Але зараз яго твар зноў пагоршыўся, і ён паныла апускае позірк. «Але вы не маглі так дзейнічаць».
  Трое сядзяць моўчкі некалькі імгненняў; пакуль Скелгіл не адкашляецца; яго тон - гэта факт.
  - Як вы пазнаёміліся са сваёй жонкай, сэр?
  Уіл Лідэл падымае вочы - здаецца, ён зноў збянтэжаны бяскрыўдным пытаннем.
  «Яна працавала ў адной з маіх кампаній».
  «І яна працавала з вамі асабіста?»
  «Яна была завербаваная іх аддзелам экспартнага маркетынгу».
  - Дык што вас зблізіла - калі вы не супраць, што я спытаў, сэр?
  Уіл Лідэл выглядае так, быццам ён супраць, але ён павінен зрабіць выснову, што няма важкіх прычын не адказваць.
  «Я інвеставаў у кампанію ў Марсэлі — наш менеджэр па персаналу вызначыў, што яна свабодна гаворыць па-французску — яна была далучана да каманды па набыцці ў нашым карпаратыўным падраздзяленні».
  Скелгіл ківае. Ён разумее, што далейшыя пошукі рызыкуюць парушыць тэрыторыю, якая, магчыма, знаходзіцца занадта блізка ад дома, што можа быць вытлумачана як цікаўнасць дзеля самой сябе, а не як пошук ведаў, якія апраўдана дапамогуць яму выконваць сваю працу. Акрамя таго, у гэтым плане ёсць альтэрнатыўныя шляхі падыходу.
  «Вяртаючыся да гэтых выходных, сэр. Ці здарылася што-небудзь, што магло мець дачыненне да самагубства вашай жонкі — нават самая дробязь, як магло здавацца ў той час?»
  Уіл Лідэл не адказвае - ён няўцямна глядзіць на Скелгіла і круціць галавой. Здаецца, ён вырашыў, што па гэтым пытанні яму больш няма чаго дадаць. Скелгіл спрабуе яшчэ раз.
  «Напрыклад, ці ўступала яна ў якую-небудзь спрэчку, ці бачыла ці чула нешта, што магло яе засмуціць?»
  Тым не менш чалавек непрыстойны.
  «Рызыкую прагучаць паўтаральна, інспектар, я нічога не магу вам сказаць. Калі і былі, то я пра гэта не ведаў. Уся ідэя гэтых выходных заключалася ў тым, каб усе добра правялі час, і менавіта гэтым і займалася Скарлет. Калі я бачыў яе апошні раз, яна смяялася і жартавала з іншымі дзяўчатамі».
  - Дзе гэта было, сэр - у які час?
  «Пасля таго, як мы вярнуліся з Грэйстока, павінна было быць каля пяці гадзін. Мы пілі падвячорак у гасцінай. Яна ўсё яшчэ была там, калі я падняўся ў свой пакой».
  Скелгіл выглядае збянтэжаным.
  - Пасля гэтага вы з ёй не кантактавалі, сэр?
  «Я прыняў ванну. Потым я лёг на ложак, каб разабрацца з некаторымі электроннымі лістамі». Ён робіць невялікі жэст рукой у бок свайго ноўтбука. «Я заснуў — мы ўжо правялі пару позніх начэй. Калі я прачнуўся, было сем гадзін - тады мы павінны былі спускацца ўніз. Я апрануўся ў кватэры прыкладна за хвіліну».
  Здаецца, уліковы запіс тут заканчваецца. Скелгіл патрабуе больш падрабязнай інфармацыі.
  - Хіба вы не думалі праверыць сваю жонку, сэр, ці яна гатовая?
  Рысы твару Уіла Лідэла быццам застылі; толькі яго маленькі рот варушыцца, нібы манекен чэрававяка.
  «Я правяраў яе».
  «Як вы да гэтага пайшлі?»
  «Я прайшоў яе грымёрку. У спальні было пуста – ціха. Я назваў яе імя на выпадак, калі яна была ў ваннай. Дзверы былі прыадчынены, але адказу не было».
  - Але вы не глядзелі, сэр?
  «Я выказаў здагадку, што яна сышла ўніз — або збіралася ў пакоі адной з іншых дзяўчынак — яны абмяркоўвалі свае ўборы, прычоску і макіяж — я б не здзівіўся, калі б яны сабраліся, каб нанесці апошнія штрыхі».
  Цяпер Уіл Лідэл глядзіць на DS Jones - як быццам шукаючы пацверджання таго, што яго прапанова праўдападобная. Аднак яна няўмольна адказвае на яго позірк. Скелгіл назірае за маўклівым абменам.
  — Такім чынам, сэр, сумежныя дзверы былі незамкнёныя.
  «Так, вядома».
  - Але лесвічныя дзверы ў пакой вашай жонкі - вы гэтага не спрабавалі?
  — У мяне не было для гэтага прычын, інспектар — мне гэта не прыходзіла ў галаву. Я не думаю, што хтосьці замыкаў свае дзверы - навошта нам? Акрамя таго, я рэзаў яго добра, а мой гадзіннік і запанкі былі ў маім пакоі. Я вярнуўся тым самым шляхам і прама ўніз да бібліятэкі».
  Скелгіл некалькі імгненняў маўчыць. Калі ён гаворыць, то больш цяжка, чым звычайна.
  "Такім чынам, калі я правільна чытаю, сэр - калі мы не атрымаем ніякай супрацьлеглай інфармацыі ад вашых калегаў - на жаль, здаецца, што ваша жонка ўжо скончыла жыццё самагубствам, калі вы патэлефанавалі ёй у 7 вечара або каля таго".
  Цень засланяе рысы твару Лідэла – след клопату? – што ён усведамляе, што на яго плечы ўскладаецца адказнасць. Яго вочы запытальна перабягаюць з аднаго дэтэктыва на другога.
  «Яна магла быць у іншым месцы. Праз дваццаць хвілін мы яе знайшлі».
  - Вы не здзівіліся, калі яе не было ў бібліятэцы?
  «Так, магчыма, але там нікога не было, акрамя Кевіна Мэйкпіса і Тома, дварэцкага, які падаваў кактэйлі. Кевін расказаў мне аб нейкім праекце, якім ён кіруе - узнікла праблема, і ён, відавочна, хацеў паведаміць мне, што ён яе запісаў. Потым пачалі з'яўляцца іншыя, і я адцягнуўся, але з цягам часу я зразумеў, што адсутнічае толькі Скарлет».
  - Гэта было, калі вы размаўлялі з місіс...
  «Сьюзі Даф».
  Скелгіл ківае. Рахунак гэтага чалавека зараз павярнуўся. Яго ўласныя манеры становяцца больш нязмушанымі, тон - менш праніклівым.
  «Вы абмяркоўвалі з сябрамі, сэр, чаму гэта магло адбыцца?»
  Яшчэ хвіліна, перш чым Уіл Лідэл дасць адказ.
  «Мяне, натуральна, спрабавалі суцешыць. Але яны, верагодна, бачаць, што лепш пакінуць мяне на волю лёсу». Патрабуецца толькі ледзь прыкметная змена вакол яго вачэй і рота, каб выказаць незадаволенасць. "Акрамя таго - яны, напэўна, у шоку - гэта не ідэальны час для рацыянальнай дыскусіі".
  Здаецца, Скелгіл гатовы прыняць намёк.
  — Цалкам разумею, сэр.
  Ён звяртаецца да Д.С. Джонс - яна бесперашкодна падхоплівае дыялог.
  «Містэр Лідэл, можа быць карысна, калі мы праверым мабільны тэлефон вашай жонкі».
  «Як гэта дапаможа?»
  «Мы павінны пераканацца, што не было ніякіх падазроных абставінаў — гэта наш юрыдычны абавязак, як патлумачыў інспектар Скелгіл. Калі ў яе акаўнтах у сацыяльных сетках няма прыкмет праблемы, гэта значна дапаможа закрыць справу. У якасці альтэрнатывы - гэта можа даць тлумачэнне таму, што яна зрабіла. Што вы напэўна хацелі б зразумець, сэр?
  Нягледзячы на тое, што вочы Уіла Лідэла застаюцца халоднымі, у яго паводзінах ёсць нешта, што змякчае. Ён некалькі секунд глядзіць на ДС Джонса.
  «Гэта ў маім пакоі — у маім партфелі. Учора ўвечары я ўзяў яго з яе ложка - аднёс у машыне хуткай дапамогі. Калі ласка, сяржант. Экран трэснуў».
  ДС Джонс нязмушана скрыжоўвае запясці на сцёгнах і згінаецца ў паясніцы. Яе голас спакойны і без пагрозы.
  - Што прымусіла вас узяць яго з сабой, сэр?
  Ён працягвае глядзець на яе, але не адказвае адразу. Затым ён таксама нахіляецца наперад, але, робячы гэта, апусціцца локцем на падлакотнік крэсла, схіляе галаву і закрывае вочы далонню.
  «Я думаў, што яна гэтага захоча, калі паправіцца».
  
  
  OceanofPDF.com
   5. САЎТВЭЙТ
   
  Нядзеля, 17.30
   
  Калі б Скелгіл быў чалавекам, які актыўна шукае выпадковасці (а ён не з'яўляецца; сувязі - гэта яго сумка), ён бы ўразіў, што ў рацэ ёсць сціплая, якую ён не заўважае, пакуль забівае час у чаканні сваіх калег. Петтэрыл – адносна ананімны, але прадуктыўны паток стронгі – бярэ свой пачатак каля Пенрадока, і яго воды каля дня блукаюць па Камбрыі, каб у канчатковым выніку дапоўніць магутны Эдэм над Карлайлам. Аднак, нягледзячы на тое, што ён ахапіў не розныя тэмы, гэта не тое супадзенне, пра якое ён можа думаць. Наадварот, няўстойлівае рэчышча ракі праходзіць праз яго цяперашняе месцазнаходжанне, побач з хутарам Саўтуэйт, і - раней у сваім падарожжы - праз Грэйсток, ціхую затоку, пра якую сёння не раз згадвалі. Але такія разнастайныя супадзенні псуюць чалавека, задача якога - выяўляць. Яшчэ: унізе цячэ стронгавы ручай; сезон адкрываецца заўтра. Іншае: ён галадае; станцыя тэхнічнага абслугоўвання аўтастрады знаходзіцца ў двух хвілінах язды. Ці гэта сувязь?
   
  *
   
  «Прабачце за затрымку, гаспадар — мне прыйшлося чакаць дваццаць хвілін, пакуль не з’явіўся той дзік Том — аказалася, што ён быў на беразе возера і рабіў нешта з вяслярнай лодкай».
  Скелгіл не падымаецца, калі DS Leyton выцягвае крэсла, але прызнае сваю ветлівасць, падняўшы на суседні стол свой паднос з вычышчанай талеркай і слаба выкінутымі сталовымі прыборамі з лёгкага сплаву і асушаным імбрычкам з нержавеючай сталі, багата завалены разарванымі пакетамі солі і соусу. і цукар. Ён не робіць прыкметнага знака ўдзячнасці свайму сяржанту, але застаецца нахіленым, каб бачыць вакол яго каржакаватае цела. Ён жмурыцца па трапезнай.
  «ДС Джонс прынясе нам шыкоўную каву — яна не будзе мо». (Скелгіл адзін раз ківае.) «Яна расказала мне па дарозе. Як у вас справы, гаўнорам? Думаеце, мы памыліліся?
  Цяпер Скелгіл адштурхваецца да пластыкавага сядзення і складае рукі; упершыню як след глядзіць на калегу; яго рысы твару скрыўляюцца ў свавольны выраз, паказваючы верхнія пярэднія зубы.
  «Я буду трымаць свой парашок сухім, пакуль выслухаю, што вы скажаце».
  DS Leyton цярпліва паціскае плячыма і ўладкоўваецца за сталом. Ён не чакае і не атрымлівае ніякай пахвалы за тое, што перапыніў яго сямейны нядзельны абед і адклаў на нейкі нявызначаны час з'есці хатні крамбл з рабарбара сваёй жонкі. Ён са стаіцызмам падпарадкаваўся закліку Скелгіла замяніць яго ў замку Грынмайр, у той час як яго начальнік дзейнічаў па званку Карлайла - дакладней, з бальніцы - ад пастаяннага патолагаанатама.
  Дэпутат Джонс размаўляў з дамамі – я бачыў хлопцаў. Даволі шыкоўная публіка, а, г-н Гувнар? Наём гэтага месца павінен каштаваць немалых грошай. Уявіце сабе – калісьці так жылі людзі».
  - Некаторыя ўсё яшчэ робяць, Лейтан.
  Цяпер інспектор Джонс з'яўляецца побач з інспекторам Лейтана з падносам, і ён прымяняе здагадку Скелгіла.
  — Прыемна, Эма, я магла прывыкнуць, што мяне чакаюць. Усё, што мяне чакае, гэта ракавіна, поўная посуду».
  Скелгіл глядзіць на паднос - здаецца, ён усё яшчэ галодны.
  - Табе варта часцей есці па-за домам, Лейтан - зэканоміць на мыцці посуду. Гэта дастаткова танна, калі вы ведаеце, куды ісці».
  Цяпер ДС Лейтан усміхаецца. У іх вандроўках па акрузе Скелгіл паказвае калі не на раку ці сажалку, то на незразумелую закусачную, вулічную кавярню, перасоўны гамбургер-бар або гасцінічную кухню, дзе працуе адзін з яго шматлікіх сумніўных сваякоў, навучаны выдаць рэшткі ежы з пад'езда гандляра. Калі падумаць, гэта, верагодна, нядрэнная стратэгія з пункту гледжання бюджэту - і яна не можа быць такой нездаровай, як хацеў бы Вялікі Брат - бо, нягледзячы на апетыт, яго начальнік носіць ледзьве унцыю тлушчу на сваім жылым целе. Цяпер, калі ён адсоўваецца ўбок, каб даць ДС Джонсу магчымасць пакласці паднос з абяцанай кавай, ён бачыць, як лубінавыя вочы Скелгіла ўпіваюцца ў талерку з печывам.
  - Так, я не буду цябе трымаць, Лейтан.
  Скелгіл, магчыма, ківае ў знак падзякі, калі ДС Джонс падымае адну з кружак і падсоўвае талерку бліжэй за ўсё да яго. Ён выбірае бісквіт, разразае яго на дзве часткі і імгненна апускае завостраны канец у шакаладную пену свайго напою.
  «Верхні радок — што-небудзь?»
  Дэпартамент Джонс крыху з трывогай пазірае на свайго калегу-сяржанта. Нягледзячы на тое, што яна, несумненна, карыстаецца значна больш крутой кар'ернай траекторыяй, чым ён (насамрэч, яго, можна сказаць, спыніўся - верагодна, да яго задавальнення), па службе ён больш высокі афіцэр. Аднак гэта яна каардынавала справы - і ён ахвотна паказвае, што яна павінна гаварыць за іх абодвух. Яна складае рукі на край стала і глядзіць на Скелгіла, нахмурыўшы бровы.
  «Нічога канкрэтнага, кіраўнік, але... можа, дастаткова, каб на гэтым этапе заставацца непрыхільным».
  Скелгіл падазрона глядзіць на яе - яна, здаецца, падстрахоўваецца ад сваіх ставак.
  «Мы прайшлі серыю пытанняў з кожным з іх - каб ахапіць іх рухі, тое, што можна назваць «станам душы», а затым гісторыю мінулага. Абавязкова гэта было крыху павярхоўна, улічваючы абмежаванасць часу. І ўсе яны хацелі з'ехаць - зразумела, яны хочуць вярнуцца да сваіх дзяцей».
  Цяпер Скелгіл рассеяна адкусвае пакінуты фрагмент печыва. Здаецца, ён не атаясамлівае сябе з гэтым пачуццём. Праз імгненне ён ківае ёй, каб яна працягвала.
  "Напэўна, самым важным момантам з'яўляецца тое, што ніхто не бачыў Скарлет Лідэл пасля таго, як яна выйшла з гасцінай прыкладна ў 17.20".
  Яна ненадоўга звяртаецца да DS Leyton для пацверджання - ён ківае ў падтрымку. Яна ідзе далей.
  «Чатыры жанчыны выйшлі разам і разышліся па сваіх пакоях. Праз цэнтральны калідор вядзе да падножжа вежы – фактычна абедзве вежы. Тэхнічна Фелісіці Бельведэр — былая жонка Кевіна Мэйкпіса — была апошняй, хто бачыў яе жывой, таму што яна была паверхам ніжэй. Яна кажа, што Скарлет Лідэл працягвала падымацца па лесвіцы. Апошняе, што яна пачула, быў грукат дзвярэй - і нічога пасля гэтага.
  «Што тычыцца паўторнага збору ў бібліятэцы, Фелісіці Бельведэр кажа, што яна пастукала ў дзверы Белінды Люкер — яна думае, каля 19:10 — і яны працягнулі разам. Яны мімаходам пастукалі ў дзверы Сюзі Даф, але адказу не было. Яна спусцілася некалькі хвілін таму і размаўляла з Уілам Лідэлам, калі яны прыбылі. Сьюзі Даф сказала, што яна звярнула ўвагу Уіла Лідэла на тое, што яго жонка не прыехала як мага хутчэй, і тады ён пайшоў да яе. Да пэўнага моманту іх справаздачы супадаюць - што ён вярнуўся, сказаўшы, што дзверы зачыненыя і няма адказу - таму яна падахвоцілася падняцца з ім на выпадак, калі Скарлет Лідэл будзе недарэчная - яна сказала, што з жаночай праблемай - на што ён пагадзіўся. '
  Скелгіл хмурыцца над краем сваёй кружкі. Ён адкінуў галаву назад, каб пазбегнуць пены. Для чалавека, надзеленага сваёй фізіяноміяй, гэта няпросты манеўр – ён апускае кружку, каб выявіць толькі абмежаваны поспех. Ён размазвае па кончыку носа рукаў пінжака.
  «А дзе яны не перапісваюцца?»
  ДС Джонс уважліва глядзіць на яго.
  «Я мяркую, што гэта хутчэй упушчэнне, чым разыходжанне. Я заўважыў, што калі Уіл Лідэл апісваў нам, як знайшоў сваю жонку, ён казаў, што Сьюзі Даф была з ім увесь час - як быццам яна патэлефанавала па дапамогу на месцы. Ён не згадаў, што яна выйшла з пакоя. Яна кажа, што імчалася ў бібліятэку - крычала на астатніх - і гэта быў дварэцкі Том Мантэгю-Браўн, які стрэліў, каб падняць трывогу - потым яна пабегла назад з астатнімі - тады яна зразумела, што яна была адзінай першая дапамога».
  - Яна адчыніла дзверы?
  «Яна кажа, што не можа ўспомніць - але яна мяркуе, што яна павінна была зрабіць. Безумоўна, яна выкарыстала жаночую лесвіцу - за адсутнасцю лепшага апісання.
  - Як доўга яе не было ў спальні - у пакоі лэдзі Ганны?
  «Яна думае хвіліну, максімум дзве. Час спуску і ўздыму займаў чатыры пралёты. Гэта не зойме шмат часу, Гав – яна выглядае даволі добрай жанчынай.
  - Што рабіла Уіл Лідэл, калі яна вярнулася?
  "Ён паклаў жонку на ложак - зняў удаў з пяра - але проста бездапаможна глядзеў на яе - "у шоку" - так было яе апісанне".
  Скелгіл задуменны - ён злосна глядзіць на талерку з ацалелым печывам.
  - А як наконт астатніх?
  ДС Лейтан выцягвае руку.
  — Дапамажыце сабе, гаспадар — я павячэраў курыцай — плюс мне пагражае смерць, калі я не з'ем пудынг місіс.
  Скелгіл з папярэджаннем пазірае на ДС Лейтана, але, тым не менш, прымае яго прапанову. Тым часам DS Jones дае адпаведны адказ на пытанне.
  «Прайшло ўсяго пару хвілін, перш чым Лавінія з'явілася ў пакоі - яна ўзяла кантроль - прынамсі, што тычыцца таго, што яна правяла ўсіх, акрамя Уіла Лідэла і Сьюзі Даф, уніз. Каб супакоіць іх нервы, яна разліла марачны брэндзі».
  Кароткае задуменнае маўчанне. Першым выступае DS Leyton.
  «Лідэл-дзівак, верагодна, быў у шоку, гаспадар — ён робіць з табой смешныя рэчы. Аднойчы атрымаў нейкую ўзнагароду – знянацку выклікалі на сцэну ў зборы. Я маю на ўвазе, я - выйграў узнагароду! Усё гэта было расплывіста - потым я нічога не мог успомніць - відаць, я нават выступіў з рэзкай падзячнай прамовай!'
  Скелгіл выглядае раздражнёным, што яго сяржант адцягнуўся, але цікаўнасць бярэ верх над ім.
  «Якая была ўзнагарода?»
  «Самы палепшаны гулец, Гав – вы ведаеце старую рэч – зрабіць тоўстага хлопца брамнікам – гэта быў я». Ён задумліва круціць галавой. «Сапраўды трохі жорстка ў адносінах да астатніх — лічу, у мяне была фора — што тычыцца магчымасці для паляпшэння».
  Дэпутат Джонс глядзіць на свайго калегу добразычліва, але на твары Скелгіла больш спачуванне з адценнем жаху. Аднак ён пазбягае адкрытай мэты (г. зн. магчымасці для паляпшэння) і замест гэтага вяртае дыскусію ў патрэбнае рэчышча.
  «Як складваюцца рухі мужчын?»
  DS Leyton вырываецца з таго, што, здаецца, захапляецца летуценнасцю. У яго на стале кішэнны нататнік, і ён адкрывае яго на бягучай пазначанай старонцы. — Усе пайшлі па сваіх пакоях адпачыць пасля чаю — надзець радасныя анучы. Кевін Мэйкпіс быў першым, хто спусціўся ўніз - сказаў, што стукнуў у гонг у 7 вечара. Падобна на тое, што ён добра ладзіць са сваёй былой - але лічыць, што ён не меў з ёй ніякага зносін - сядзеў у сваіх пакоях. Астатнія двое - Майк Люкер і Дэрэк Даф - падобная гісторыя - за выключэннем таго, што суседнія дзверы ў іх абодвух былі адчынены насцеж. Але яны дамовіліся, што хлопцы будуць ісці асобна ад дам. Яны пайшлі прыкладна на пяць хвілін раней, чым іх жонкі - можа, у 19:05 - сказалі, што Сюзі Даф была першай жанчынай, якая прыбыла адразу пасля іх, а потым дзве іншыя жанчыны праз некалькі хвілін».
  Ён запытальна падымае вочы, спачатку на Скелгіла, які глядзеў на яго пустым поглядам, а потым на ДС Джонса, які падбадзёрліва кіўнуў. Ён праводзіць пальцамі адной рукі па ўскудлачаных цёмных валасах і робіць цяжкі выдых, вібруючы гумовымі вуснамі.
  «Калі вы шукаеце, гаспадар, гэта тое, што нехта зайшоў у пакой Скарлет Лідэл раней за сёмую гадзіну, мне здаецца, што ім так ці інакш трэба было праслізнуць міма Уіла Лідэла».
  Падначаленыя Скелгіла глядзяць на яго з чаканнем - яны, здаецца, падазраюць, што ў яго на ўвазе нейкі асаблівы разлік. Але ў яго выразе незадаволенасці. На яго думку, перастановак шмат - і таму яны ўяўляюць сабой непавучальную спекуляцыю. Яны нават не могуць быць упэўненыя, што кожны госць дакладна расказаў пра свае перамяшчэнні. Замест таго, каб спыняцца на такіх нязначных рэчах, ён рухае размову наперад.
  - Што яны кажуць пра Скарлет Лідэл?
  DS Jones першым адказвае.
  «У мяне ёсць пачка нататак, але ў двух словах гэта: «поўны шок — не па характары — не магу зразумець, чаму яна гэта зрабіла». Але ў мяне такое адчуванне, што зараз усе наступаюць на яечную шкарлупіну - хаця б з павагі да Уіла Лідэла».
  «Такім чынам, ёсць нешта большае».
  «Чытаючы паміж радкоў – цалкам магчыма – я маю на ўвазе, што тычыцца іх адносін». Яна ківае ў адказ на заяву Скелгіла. Пасма яе светлых валасоў з натуральнымі пасмачкамі ссоўваецца; яна міргае і адхіляе яго. «Фелісіці Бельведэр і Белінда Люкер былі абачлівымі. Я думаю, што яны б аддалі перавагу ўвогуле не займацца. Сьюзі Даф была больш адкрытай - напрыклад, яна сказала, што чакае, што Скарлет Лідэл зробіць "звычайны парадны ўваход", як толькі ўсе астатнія прыедуць.
  Скелгіл паціскае плячыма, нібы абыякавы да такой нарцысічнай рысы. Ён глядзіць на DS Leyton.
  «Што сказалі мужы?»
  ДС Лейтан сумна ўсміхаецца. — Нічога такога складанага, начальнік. Добрая дзяўчына - прыгожая дзяўчына - не дрэннае слова. Проста Уіл Лідэл упаў на ногі пасля разводу.
  На апошнюю заўвагу Скелгіл падымае брыво. Ён думае, што ў гэтым плане гравітацыя спрыяе мужчынам з тоўстымі кашалькамі. Аднак гэта падштурхоўвае яго наступнае пытанне. Ён накіроўвае яго на DS Jones.
  - Ёсць згадкі пра былую жонку?
  ДС Джонс паківае галавой.
  «Не як такой, Гав. Як сказаў Уіл Лідэл, гэтая сацыяльная група ўзнікла дзякуючы таму, што дачкі вучыліся ў школе ў адзін і той жа год - цяпер 7 клас - таму ў дарослых было дастаткова часу, каб пазнаёміцца. Яны сустракаюцца на абедах, і было некалькі такіх паездак, у тым ліку катанне на лыжах падчас школьных канікул з дзецьмі. Відавочна, што большую частку гэтага перыяду прысутнічала першая жонка, а не Скарлет Лідэл.
  Скелгіл задумваецца над гэтымі словамі. Але ён верыць свайму сяржанту, што ён вынюхаў што-небудзь прыкметнае. Паколькі ёй няма чаго дадаць, ён не турбуецца прыдумляць далейшыя пытанні. Замест гэтага ён звяртаецца да DS Leyton.
  «Як наконт Тома Мантэгю-Браўна?»
  «Ён, пане, капрызная бухта». DS Leyton робіць засмучаны твар. «Спадзяюся, у яго лепшыя манеры, калі ён займаецца прыслугай. Можна было падумаць, што я абвінаваціў яго ў тым, што ён задушыў Скарлет Лідэл і падвязаў яе на струны!
  Скелгіл кідае позірк на ДС Джонс - магчыма, яна не перадала перасцярогі Лавініі Мантэгю-Браўн пра яе сварлівыя адносіны. З ноткай іроніі ў голасе ён падыгрывае гіпербале Д. С. Лейтана.
  «Якім было яго алібі?»
  'Што? Што ж, я не пытаўся ў яго наўпрост, гаспадар. Я не мог хадзіць, абыходзіцца з усімі як з падазраванымі ў забойстве. DS Leyton гучыць даволі збянтэжана, як быццам ён паставіўся да пытання Скелгіла больш сур'ёзна, чым меркавалася. «Я канцэнтраваўся на рухах Скарлет Лідэл. Том Мантэгю-Браўн пацвердзіў, што яна выйшла з гасцінай пасля гарбаты з іншымі жанчынамі - на самай справе, ён сказаў, што гэта было ў 17:21 - і гэта было апошні раз, калі ён яе бачыў. Ён лічыць, што калі б яна пасля гэтага рухалася па першым паверсе, ён убачыў бы яе - ці каго-небудзь яшчэ. Ён быў заняты паміж гасцёўняй, сталовай і кухняй – а без чвэрці сёмай ён пачаў змешваць паднос з кактэйлямі ў каморы свайго дварэцкага – там ёсць люк, які выходзіць у хол – якраз перад сёмай ён забраў напоі ў у бібліятэцы і чакалі прыходу гасцей».
  Нягледзячы на гэтую прамаліную інфармацыю, відавочна, што DS Leyton адчувае трывогу.
  «Дык што ж прымусіла цябе ўсхапіцца?»
  Д.С.Лейтан трохі з неспакойам варушыцца на сваім сядзенні.
  «Я мяркую, што гэта было больш уражанне, а не тое, што ён сапраўды сказаў».
  'Так?
  «Калі Сьюзі Даф уварвалася ў бібліятэку — ён сказаў, што госці думалі, што гэта пачынаецца гульня «Таямніца забойства», — але ён не затрымаўся, каб паправіць іх. Ён пайшоў проста ў офіс Лавініі Мантэгю-Браўн і сказаў ёй патэлефанаваць у 999».
  Скелгіл нахмурыўся.
  — Гэта яго ўмова, Лейтан. Скажы яму што-небудзь – ён успрыме гэта літаральна. Відавочна, што ён і зрабіў».
  Д. С. Лейтан задумліва паківае галавой - як быццам гэта не адпавядае яго вопыту чалавека.
  Гаспадар, я разумею. Проста... я не ведаю - ёсць іншы спосаб паглядзець на гэта - я маю на ўвазе - што, калі б ён не сумняваўся ў гэтым - таму што ён ведаў, што з ёй здарылася?'
  Скелгіл выглядае ўсё больш балюча.
  — Падумай, гаспадар — калі хто-небудзь і можа пракрасціся, не выклікаючы падазрэнняў, дык гэта ён. Акрамя таго, у яго быў бы доступ да запасных ключоў».
  «Дзверы Скарлет Лідэл былі зачыненыя знутры».
  «Мы гэтага не ведаем, Гав — мы нават не ведаем, ці сапраўды ключ быў у замку».
  Цяпер Скелгіл адчувае, што павінен выказаць сваё пярэчанне супраць гіпатэтычных сцэнарыяў. Яго тон залішне суровы.
  - Лейтан - існуе мноства спосабаў, як людзі маглі ўваходзіць і выходзіць з гэтага пакоя. Я ўжо кінуў пра гэта думаць. Так і вы павінны».
  DS Leyton выглядае адпаведным чынам пакараным. Ён знаёмы з паводзінамі Скелгіла ў падобных абставінах і разумее, што павінен ведаць лепш. Ён падымае рукі ў супакойваючым жэсце.
  «Я разумею гэта, Гав... гэта было проста, ну...» У яго горле раздражнёна бурчыць. Затым ён, здаецца, адмаўляецца ад справы. «Як вы кажаце, магчыма, гэта была проста яго капрызная манера».
  Але ДС Джонс уважліва сочыць за Скелгілам. Бо тое, што яна бачыць, гэта не жаданне замяць пад дыван любыя магчымыя парушэнні, але насамрэч пачуццё, якое ляжыць у аснове яго суровага твару, якое яна прызнае сумневам . Такім чынам, яна забяспечвае падказку - выхад для яго незадаволенасці.
  — Як вы пажывіліся ў Карлайле, гаспадар?
  Скелгіл - у звычайна капрызнай манере - моршчыцца, не жадаючы супрацоўнічаць. Ён зноў уладкоўваецца ў крэсле і перастаўляе кружку кавы на новае месца. Прайшло каля дваццаці секунд, перш чым ён адкажа.
  «Было некалькі рэчаў. Дзяжурны патолагаанатам мінулай ноччу быў намеснікам на трэніроўцы. У адпаведнасці з пратаколам старшы патолагаанатам прагледзеў свае вынікі сёння раніцай. Яна правяла другі агляд і правяла некалькі дадатковых аналізаў». Ён робіць паўзу і, нахмурыўшы бровы, глядзіць на сталоўку за межамі сваіх калег. «На ніжняй частцы перадплечча - абедзвюх рук - былі лёгкія сінякі, якія адпавядалі шаблону моцнага трымання. Гэта было свежае - выкліканае ў той жа дзень - на самай справе не развілося. Лёгка не заўважыць».
  DS Leyton нецярпліва нахіляецца наперад.
  «Што... нібы хтосьці стрымліваў яе, Гав, стрымліваў яе рукі?»
  Скелгіл працягвае пуста глядзець у космас; — адказвае неахвотна.
  «Так, але вы нешта забываеце. Што яны нам сказалі? Увесь поўдзень яны былі ў парку з вяровачнымі арэлямі ў Грэйстоке. Ведаю аднаго інструктара — ён у горнай ратавальнікі. Я даў яму званок пасля таго, як выйшаў з бальніцы. Ён лічыць, што існуе паўтузіна мерапрыемстваў, дзе людзі павінны дапамагаць адзін аднаму. Напрыклад, калі вы лёгкавагавік, ёсць лятучая ліса, якая не далятае да ніжняй станцыі - вашым таварышам па камандзе трэба нахіліцца, схапіць вас за запясці - выцягнуць на платформу».
  Уласныя паплечнікі Скелгіла выглядаюць раптоўна разгубленымі – што ён забяспечыў іх кіслародам прарыву, а потым на наступным дыханні выхапіў яго. Але DS Jones адчувае, што ён не скончыў.
  «Вы сказалі, што ёсць некалькі момантаў, гаспадар?»
  Цяпер позірк Скелгіла вяртаецца з абстрактнага наваколля да асаблівасцей яго кавы. Ён ламае печыва напалову і мяцежна кідае абедзве часткі ў пену. Ён падымае кружку, але не спрабуе адразу піць. Ён пераводзіць позірк з аднаго на другога са сваіх падначаленых, яго твар суровы. Здаецца, ён спрабуе вырашыць, да каго звярнуцца. У тым выпадку, калі яго вочы ўпадуць на DS Jones.
  «Яна была на трэцім тыдні цяжарнасці».
  
  
  OceanofPDF.com
   6. АДПАЧЫВАЙЦЕ І БУДЗЕ ЎДЗЯЧНЫМ
   
  Аўторак, 6.15 раніцы
   
  Скелгіла разбудзілі гібоны.
  Гэта не чаканы світанскі хор, які насамрэч пачаўся значна раней, і ў сваёй пякучай фамільярнасці не турбаваў яго, калі плыў у прахалодным паветры праз шырока расчыненае акно гатэля. Але шум у джунглях, працяглая працяглая электронная трубка, якая з першым святлом пранікала ў ягоныя сны, выклікала чары перарывістых галюцынацый. Скелгілу, які апынуўся ў напаўпрытомным стане, нагадалі, што яго бюджэтнае жыллё знаходзіцца ў Эдынбургскім заалагічным садзе. Магчыма, яму варта было папрасіць пакой у пярэдняй частцы. Але - эй - да жаўрука - да гібона - якая розніца? Ён нацягнуў чаравікі і пайшоў па бязлюднай дарозе Глазга ў накірунку да цэнтра горада, адкуль пралом у сцяне ўпусціў яго ў густы зараснік явараў; над імі верасы з рэзка ўзвышаючагася хмызняку дроку і ажыны, увянчанага сукаватымі хвоямі, дубамі і букамі; зусім незвычайная пустыня ў межах сталіцы. Цяпер, крыху павярнуўшыся і пыхкаючы, ён прайшоў носам праз каменную арку, перакрыжаванне паміж агароджай заапарка і полем для гольфа – каб дабрацца да захапляльнага акна на «Паўночныя Афіны» – хоць і з тыповай кальвінісцкай прамалінейнасцю шыльда проста абвяшчае: «Адпачывай і будзь удзячным». Адпаведна, над каменнай сцяной прадугледжана лаўка, пад якой з усходу выходзіць яшчэ адна камяністая дарожка. Далягляд надзвычай галавакружны, які выходзіць на шырокі смарагдавы фарватэр, праз вялікае шэрае вулканічнае скопішча вусанаў старажытнага горада да серабрыстых пяскоў берагавой лініі Усходняга Лотыяна, дзе, як паведамляецца ў інфармацыйным паведамленні, у 26 мілях адсюль узвышаецца Бас-Рок , яго цвёрдая белая шапка - аптычная ілюзія, агламерацыя з 150 000 паўночных олуш. Скелгіл апускаецца - не яму патрэбны адпачынак, але ўдзячны за трываласць лаўкі. Ён якраз разважае, чаму так называецца Басовая скала і колькі скумбрыі з’ядае олуша за год (адна ў дзень, два, тры?), калі яго вітаюць.
  «Добрай раніцы».
  Гэта толькі ўзмацняе пачуццё дэзарыентацыі Скелгіла - голас нявызначанага паходжання; гэта гучыць у эфіры. Ён падымаецца і робіць пару крокаў наперад. Ён разумее, што над сцяной, пад ім на крутым схіле, стаіць пажылы чалавек. Ён стройнага целаскладу, апрануты ў цалкам чорнае воданепранікальнае адзенне, прагулачныя чаравікі і капялюш-траппер з завязанымі клапанамі, якія адкрываюць тырчачыя вушы, прапарцыйна спалучаныя з доўгім пукаватым носам, чырвоным на кончыку, і шырокім ротам з пляўкі па вуглах. Ён стаіць бокам да Скелгіла, тварам да поля для гольфа; на шыпаватых парэнчах вісіць маленькі чорны заплечнік. Ён выконвае тое, што, як падазрае Скелгіл, можа быць тай-чы.
  «Я парушаю ваш спакой».
  «З табой усё добра, малады чалавек, размовы не ўплываюць на мой распарадак дня. Да таго ж, я прывык да гэтага – тут ажыўленае месца».
  «Нават так рана?»
  «Ой, так, вы здзівіцеся, колькі людзей тут на галаве. Я атрымліваю шмат кітайскай мовы».
  Чалавек відавочна шатландзец, добра гаворыць.
  «Як гэта?»
  «Рэактыўнае адставанне».
  Ён выконвае складаную серыю рухаў пэндзлямі і рукамі (можа, самалётам?), балансуючы на адной назе. Скелгіл пра тое, каб задаць дадатковае пытанне, калі чалавек апярэджвае яго.
  «Турысты з Кітая. Калі яны прызямляюцца, іх біялагічны гадзіннік апярэджвае восем гадзін. Яны спыняюцца ў вялікім атэлі на Глазга-роўд. Прачынайцеся рана - знайдзіце дарогу сюды».
  «Вы накшталт апісваеце тое, што я зрабіў, за выключэннем таго, што мяне паднялі гібоны, а не часовае адставанне».
  «І вы не родам з такой далёкай зямлі».
  Інтанацыя мужчыны выклікае адказ.
  «Камбрыя».
  «Ах, цяпер ёсць цудоўнае месца».
  Скелгіл не можа дапамагчы некаторай сціпласці, у той час як лепшай прыстойнасцю было б адказаць на камплімент.
  «Здарыцца, усё ў парадку, так».
  Чалавек шчодра выдае ў горле гук згоды.
  — Калісьці я рыбачыў там — гадоў сорак таму. Возера Басентуэйт. Я думаю, вы чулі пра гэта?
  Скелгіл адчувае, як на яго абрываецца чарговая хваля галавакружэння. Ці павінен ён сябе ўскубнуць? Гібоны сапраўды разбудзілі яго – ці гэта ўсё яшчэ ліхаманкавы сон: жудасны палёт праз Шатландскае нагор'е, злосныя пераследнікі, іх незямныя крыкі падрываюць яго рашучасць? Bass Rock – рыба. Рыбалка – на возеры Бас! Ці з'яўляецца стары прывідам, які наведвае гэтую старажытную дарогу? Ці будзе Скарлет Лідэл наступным з'яўленнем? Ён змагаецца з такімі фантазіямі, калі чалавек зноў загаворыць.
  «Вы тут на вясновых канікулах?»
  Пытанне вяртае яго думкі да рэальнасці. Ён вагаецца. У яго прафесіі такая лінія размовы можа апынуцца праблематычнай. Але там, дзе белая хлусня звычайна разумная, ёсць нешта ў выпадковасці, што перамагае яго супраціў, і ён выяўляе, што адказвае праўдзіва.
  «Я паліцэйскі».
  'Ага! Трансгранічныя бутлегеры?»
  Ён бачыць, як мужчына напалову ўсміхаецца - і напалову грымаснічае, працягваючы сваю энергічную руціну. Ёсць іронія лёсу - некаторыя сказалі б крывадушнасць - што з меркаванняў аховы здароўя танны віскі цяпер каштуе ў Шатландыі даражэй, чым у Англіі, а камбрыйскія пастаўшчыкі здольныя аднавіць натуральную раўнавагу.
  'Адпачывальнікі. Проста звязваю некалькі свабодных канцоў. Бацькі дзяцей у мясцовай школе».
  - Ах... які - калі вы не супраць, што я спытаю? Вы ведаеце, як мы, эдынбургцы, апантаныя сваёй альма-матэр . Я сам ватсанаўец».
  Скелгіл зноў вагаецца, але не знаходзіць прычын, каб не даць адказу.
  «Акадэмія Святога Сальватара».
  «Ах… Салі! Па перавазе. Усе дзяўчаты, вядома. Рэдкасць у наш час». Ён стварае больш містычныя формы ў паветры. Але ён таксама можа накіроўваць погляд Скелгіла крывым пальцам. «Вы бачыце школу - вунь. У адным шэрагу са скалой-замкам? Падыдзіце па гэты бок зялёных купалоў - гэта школа Дональдсана - школа глухіх, як яе любяць называць мясцовыя жыхары. Саліс - гэта вежа з пяшчаніку».
  Скелгіл жмурыцца на ўзыходзячае сонца. За мілю ці болей, на напрамку, які павінен быць дакладна на ўсход, ён заўважае квадратную вежу, якая выступае з зоны голых верхавін дрэў і шэрых чарапічных дахаў. Гэта не прыгарад, які ён ведае, бо Вада Лейта ў сваёй лясістай цясніне мяжуе з паўночнага боку, і таму тут няма скразных маршрутаў.
  «Выглядае як даволі прыстойны раён».
  «О, так – Мюрэйфілд, Рэйвэлстан, Коўтс – гета адвакатаў і фінансістаў, можна сказаць. Выдатная супольнасць».
  Скелгіл заўважае, што мужчына кідае на яго хітры позірк убок - і задаецца пытаннем, ці не іранізуе ён. Ці, магчыма, сам Скелгіл раскрыў занадта шмат - маецца на ўвазе, што ён даследуе вышэйшы сярэдні клас шатландскай сталіцы - да якога, верагодна, належыць пажылы чалавек. Ён ківае - хоць мужчына ўжо не глядзіць на яго.
  - Дзе Блэкхол?
  — Адсюль яго не зусім відаць, бо злева ад вас берагі. Ён утварае паўночны бок Равельстана. Хутчэй больш даступным. Тым не менш – пажадана – добрае месца для мясцовых школ – прыватных, гэта значыць.
  У Скелгіла няма неадкладнай рэплікі. Потым яго ўвагу прыцягвае мігатлівы рух і гук. Побач з ім на сцяне сеў арэх і выцягвае са шчыліны сэрцайка сланечніка. Чалавек, напэўна, рассыпаў насенне. Ён разумее, што іншыя птушкі - сінія, вялікія і вугальныя сініцы, зяблік - таксама заняты, а сквапныя галкі падпільноўваюць на нізкіх суках, падганяючы людзей.
  На такой ноце Скелгіл адчувае грукат - ён не мае ніякага дачынення да магматычнага рэльефу, - але бярэ свой пачатак у яго жываце. Калі б ён зараз вярнуўся, магла б адкрыцца гасцінічная трапезная. Аднак ён прыдумляе больш слушную нагоду.
  «Мне лепш вярнуцца - мой калега падумае, што мяне выкралі іншапланецяне - я не ўзяў з сабой тэлефон».
  Мужчына ўспрымае гэта як рэпліку, перапыняе свае практыкаванні і падыходзіць да сцяны. Ён цягнецца вышэй за галаву, прапаноўваючы вузлаватую руку Скелгілу. Яго хватка моцная.
  «Дэвід Бальфур».
  Скелгіл адчувае, як на яго напаўзае нейкая стрыманасць.
  - Э-э... прыемна пазнаёміцца. Я… Дэн.
  — Ну, да пабачэння.
  Здаецца, гэта павярхоўнае развітанне - але ёсць меркаванне, што яны не бачылі адзін аднаго апошні раз.
  «Так, убачымся».
  Скелгіл паварочваецца, каб адысці. Але ў гэты момант з вышэйшай сцежкі, што кружыць вакол заапарка, з'яўляецца бягун - самка; яна набліжаецца, нягледзячы на няроўную зямлю. На ёй гарманічны ўбор бэзавага і чорнага колераў, але больш за ўсё ўражвае пышна-рыжыя валасы, толькі часткова ўтаймаваныя павязкай. Скелгіл замірае - у той час як з хуткасцю святла яго розум пераносіцца назад у морг бальніцы - яму патрабуецца два разы, каб нагадаць сабе факты - Скарлет Лідэл памерла - і гэта Шатландыя, дом рыжых (калі не роўна дзесяць за капейкі, то, безумоўна, адзін з дзесяці). Акрамя таго, калі б Скарлет Лідэл была бягункай, ён сумняваецца, ці прыйшла яна сюды; ён дастаткова добра ведае мясцовую геаграфію, каб зразумець, што рэзідэнцыя Лідэлаў знаходзіцца ў Грэндж, на Саўтсайдзе.
  Жанчына набліжаецца хутка, без родаў, нягледзячы на жорсткі градыент, які яна, напэўна, толькі нядаўна перамагла. Яна маладзейшая за яго, ён думае, можа, пад трыццаць. Яна назірае за няроўнасцю зямлі, спускаючыся па прыступках, утвораных чыгуначнымі шпаламі. Скелгіл адкідваецца да сцяны, каб вызваліць дарогу. Яна заўважае яго. У яе яркія зялёныя вочы. Яны сустракаюць яго. Яе выраз насцярожаны. Яго позірк адсочвае яе спартыўную форму, лайкру , якая абдымае постаць , але яна ўхіляецца ад канца сцяны налева, пакідаючы на ветрыку толькі намёк на шыкоўны водар. Ягоныя галёнкі пачышчаныя – ён глядзіць уніз – два кокер-спаніэлі прабягаюць міма, цягнучы свае непакорлівыя заднія канечнасці за круты паварот. Скелгіл адчувае сэрца ў грудзях. Потым ён чуе мужчынскі голас.
  «Добрай раніцы, Катрыёна!»
  Скелгіл не ўлоўлівае ніякага адказу - і не чуе належным чынам, калі мужчына вітае хвацкіх спаніэляў. Ён робіць глыбокі ўдых - і ўздыхае - і пачынае задуменна шпацыраваць назад па паўднёвай дарожцы. Але ён прайшоў крокаў з дваццаць, калі крык спыніў яго на месцы.
  - Скелгіл!
  Ён круціцца на пятцы. Безумоўна, гэта Дэвід Бальфур - ён абышоў канец сцяны і нагінаўся, каб убачыць Скелгіла праз кусты глогу і бузіны. Скелгіл стаіць, нахмурыўшыся, збянтэжаны.
  - Прашу прабачэння?
  «Скелгіл». Чалавек падымае далонь, каб закрыць рот, каб выказаць свае словы. «Гэта было імя хлопца. Гэта вяртаецца да мяне цяпер. Хлопец, які ўзяў мяне на рыбалку на возеры Басентуэйт. Нейкі жартаўнік - калі б ён сказаў гэтую фразу - як гэта было адзінае возера ў Азёрным краі. І лодка ягоная называлася Запавет».
  
  
  OceanofPDF.com
   7. СНЯДАНАК У КОРСТОРФИН
   
  Аўторак, 8.30 раніцы
   
  «Ці даведаліся б вы, калі б былі на трэцім тыдні цяжарнасці?»
  Скелгіл глядзіць са шкляной пліты, якая аддзяляе іх стол ад падзення з вышыні каля сарака футаў, над стромкім берагам хмызнякоў і травы, дзе пасуцца паўтузіна трусоў, прызвычаеных да сігнальнай лініі гарадскога прыгараднага транспарту, які спрабуе праціснуцца міма канцэрціны двухпавярховых аўтобусаў, якія цягнуцца за месца на прыпынку. ДС Джонс адрываецца ад свайго ружовага грэйпфрута - пытанне, пастаўленае нязмушана, узнікла знянацку. Скелгіл працягвае аналітычна глядзець на варэнне; аднак яна падазрае, што гэта ўплывае на яго канцэнтрацыю.
  «Я веру, што вы маглі б». Яна чакае хвіліну; Скелгіл пачынае рассеяна кусаць куток вялікага пальца. «Я думаю, што некаторыя жанчыны адчуваюць сябе гарманальна інакш. Вядома - калі б вы мелі гэта на ўвазе ў першую чаргу - вы б адчувальна рэагавалі на любыя прыкметы. Або - вы маглі зрабіць тэст - і вы не можаце атрымаць ілжывы станоўчы вынік».
  Скелгіл, усё яшчэ не гледзячы прама на свайго сяржанта, падымае брыво. Гэта не была тэма, якая ўзнікала падчас іхняга падарожжа ўчора ўвечары - дзве гадзіны на поўнач праз Межы, Скелгіл імкліва ехаў, аб'язджаючы павароты і час ад часу з'язджаючы праз гурбы, знаёмы яму маршрут, па-за турыстычнай сцежкай і ў значнай ступені пазбаўлены руху, абдымаючы Твід. Змрок перайшоў у цемру, і, у сваю чаргу, рух машыны ўсыпіў ДС Джонса. Скелгіл час ад часу пазіраў на яе - калі яны праходзілі праз паселішча і неонавыя бляскі вулічных ліхтароў асвятлялі яе высокія скулы і западзіны пад імі, горды нос, толькі злёгку выгнуты, аліўкавая скура, пацямнелая ценем. Ён, здавалася, быў задаволены яе расслабленай формай, якая ціха драмала побач з ім - калі яго не было ў кампаніі, ён мог бы раздражняцца. Яна прачнулася толькі ў апошнюю хвіліну з шырока расплюшчанымі вачыма, устрывожаная, убачыўшы, што ён ігнаруе знакі «Уезд забаронены», каб вырваць апошняе парковачнае месца пад гатэлем у разгалістым заходнім прыгарадзе Эдынбурга Корстарфіне.
  Тое, што яны ўвогуле пайшлі на борт, вынікала з агляднай сустрэчы з начальнікам і высновы, што смерць Скарлет Лідэл выклікае дастаткова сумневаў, каб заслугоўваць далейшага расследавання. Былі званкі ў суседнія шатландскія ўлады; Скелгіл і Д. С. Джонс звязалі свабодныя канцы ў бягучых праектах (у выпадку Скелгіла, скінуўшы кучу выпуклых файлаў у латок Д. С. Лейтана); і яны адправіліся ў канцы дня, каб пачаць сёння раніцай. Нягледзячы на тое, што ён не прысутнічаў на сустрэчы, саломінка на ветры кажа ДС Джонсу, што гэты курс дзеянняў залежыць ад рашучасці Скелгіла. Гэта значыць рашучасць, што цяжарная Скарлет Лідэл не скончыла б жыццё самагубствам. У той час як некаторыя могуць сцвярджаць прама супрацьлеглае - што цяжарнасць стала верагодным тлумачэннем яе дзеянняў - ясна, што Скелгіл нічога з гэтага не адчувае. Чаму ён такі палкі - яна можа толькі здагадвацца. Але вынік: не выкарыстоўваючы сапраўдных слоў, яны фактычна распачалі расследаванне забойства.
  Вядома, паміж самагубствам і забойствам цягнецца цэлы спектр магчымасцей - і такая нявызначанасць, верагодна, ляжыць у аснове стрыманасці Скелгіла. Трагічны выпадак перад люстэркам; сэксуальная гульня пайшла не так; памылковае дзеянне з удзелам невядомых асоб; момант вар'яцтва без забойчых намераў - усё гэта і многае іншае - часта ўскладняецца невядомымі адносінамі і матывамі. Разблытаць такое павуцінне - іх задача. Але спачатку яны павінны зразумець яго маштабы.
  - А як наконт таго, каб сказаць Уілу Лідэлу, начальнік?
  Скелгіл хмурыцца.
  — Пытаюся ў яго.
  ДС Джонс падымае руку, папраўляючы сябе.
  «Калі б ён ведаў?»
  «Так».
  Яна ківае - яе бос робіць важнае адрозненне. Тое, што мужчына ніколі не згадваў пра цяжарнасць сваёй жонкі, не азначае, што ён пра гэта не ведаў. І таму калі ён не згадаў пра гэта – то, магчыма, гэта і істотна.
  «Дык што мне рабіць?»
  «Яшчэ праводзяцца аналізы. Скажыце яму, што праз некалькі дзён мы атрымаем канчатковую справаздачу. Трымайце карты каля грудзей. Прайграйце на слых».
  ДС Джонс лагодна ўсміхаецца. Гэта здаецца дастаткова відавочным, як кажуць клішэ! Тое, што яна патрабуе ад яго парады па гэтым пытанні, вынікае з іх плана дзеянняў. Па даручэнні Скелгіла яна апытае трох самцоў, якія былі гасцямі Уіла Лідэла ў замку Грынмайр; Скелгіл убачыць сваіх партнёраў. І калі ў Скелгіла будзе прызначана сустрэча з былой жонкай Уіла Лідэла, яна сустрэнецца з самім Уілам Лідэлам. Нягледзячы на тое, што ў гэтай дамоўленасці ёсць пэўная логіка, яна ніколі не можа быць цалкам упэўненая ў развагах свайго начальніка (насамрэч, развагі, напэўна, занадта дакладнае слова). Такім чынам, яна вырашыла не шукаць тлумачэнняў, якіх можа і не быць.
  І ўсё ж цяпер - магчыма, у адказ на яе маўчанне - Скелгіл выказвае іншыя думкі.
  «Упэўнены, ты будзеш добра?»
  «Чаму б і не быць, Гав?»
  ДС Джонс спрабуе выглядаць раздражнёнай - але гэта супярэчыць яе прыродзе; у роўнай ступені яна хоча праявіць упэўненасць у сабе. Аднак Скелгіл не пераследуе сутнасці - замест гэтага ён уздымае руку, стукаючы костачкамі пальцаў па шкле акна. Прапанова адсылае да неба, бледна-блакітнага палатна, пакрытага белымі кучавымі абласцямі добрага надвор'я, якія мякка нахіляюцца на ўсход.
  «Жадаеце хутка расцягнуць ногі - каб кроў цякла?»
  «Ужо так, гаспадар, я хадзіў на ўрок».
  «Што за клас?»
  "У большасці падобных месцаў ёсць пастаянная праграма для ўдзельнікаў - госці гатэля могуць проста далучыцца. Ёсць басейн - гэта была аквааэробіка".
  Скелгіл выглядае так, быццам яна апісвае свой горшы кашмар.
  «Хто робіць такія рэчы?»
  «Ну… гэта былі ў асноўным пажылыя дамы — я была малодшая за пакаленне, — але яны, здаецца, ацанілі інструктара».
  «Што ў ёй было такога добрага?
  «Гэта быў ён».
  
  
  OceanofPDF.com
   8. БЛЭКХОЛ/СЮЗІ ДАФ
   
  Аўторак, 10.00
   
  - Місіс Даф?
  'Так? Ой - о, дарагая. Гэта, э-э... ці не так?
  «Інспектар Скелгіл».
  «Вы не падобныя на дэтэктыва».
  Скелгілу прыходзіцца змагацца з жаданнем запытацца ў гэтай заяве - але ён абыходзіць гэтае адцягненне, каб засяродзіцца на больш актуальнай справе - што Сьюзі Даф, здаецца, пакідае свой дом - у кампаніі сабакі - менавіта ў той час, калі была прызначана сустрэча. арганізаваны. Сапраўды, калі б ён не прыйшоў на некалькі хвілін раней - прыйшоўшы пешшу і закрыўшы зямлю хутчэй, чым дазваляў, - тады, здаецца, ён увогуле прапусціў бы яе. Цяпер яны стаяць адзін насупраць аднаго на пакрыты плітамі пад'язной дарозе вялікага двухкватэрнага бунгала, са сценамі, пафарбаванымі ў белы колер, саромеюцца свежага паліто, і дахам з шэрай шыфернай пліткі, аднаго з сотняў падобных у гэтым раёне, стыль характэрны для Эдынбурга. Ёсьць машына – даволі старадаўні смуглы SAAB з турбанаддувам, якая, шчыра кажучы, выглядае ўжо даўно распрададзенай (і звычайна можа прыцягнуць цікавасьць сумнага супрацоўніка ДАІ) – і збоку ад маёмасьці баскетбольнае кальцо, сетка пацёртая, а за ўчасткам плямістага газона з іржавым батутам, падмацаваным жылістымі бязлісцевымі кустамі; хоць непакорлівая фарзіцыя ў ярка-жоўтым колеры. Гэта сабака цяпер перашкаджае Скелгілу больш ствараць уражанні - таму што ён знаходзіцца на павадку і кідаецца на яго раней, чым яго гаспадар паспее націснуць на спускавы кручок. Гэта тоўсты лабрадор (таўталогія, так заўсёды здаецца Скелгілу) – шакаладны, і тыпова тоўсты і шчаслівы – ён толькі і хоча пазбавіць яго любога пачастунку. Ён апускаецца на адно калена, каб аслабіць удар, і стрымлівае яго буянне цвёрдымі рукамі, якія, як ён ведае, сабака зразумее.
  «Рола! не! Пакіньце добрага чалавека! Рола – далоў!
  Сьюзі Даф робіць усё магчымае, каб стрымаць істоту, але Скелгіла гэта не турбуе, і сабака неўзабаве ўспамінае, што ў яго ёсць больш надзённыя патрэбы, і робіць другі ўсплёск, на гэты раз дзеля свабоды адкрытага ўваходу ў пад'езд. Жанчыну паступова тузаюць, пакуль яна не ўстае побач са Скелгілам. Да яго здзіўлення, яна нахіляецца і дакранаецца свабоднай рукой да яго сцягна.
  «Прабачце, ён пакрыў вас валасамі».
  Вельмі здзіўлены, Скелгіл выяўляе, што яму даводзіцца цярпець яе паслугі.
  — Не хвалюйся — я прывык. Хочаш, я забяру яго?
  - Але... ты не хочаш зайсці?
  Скелгіл паціскае плячыма. «Я ў парадку з хадой - вось, давайце. Акрамя таго, сабакі не могуць скрыжаваць ногі, як мы».
  Ён цягнецца да ланцужка, і яна, здаецца, задаволена саступае - і адразу ж ён заўважае ахвотна згаворлівы характар. Сабака, з іншага боку, ведае свой розум - сістэматычнае пазначэнне нябачнымі сабачымі графіці спрыяла слупам варот і ствалам. Тое, што Сюзі Даф цяпер ходзіць каля яго пляча, некалькі перашкаджае Скелгілу ўспрымаць яе знешні выгляд, але тое, што ён убачыў, уражвае па некалькіх прычынах. Надвор'е можа быць добрым, але сонечнае святло на Лейце не гарантуе цяпла - у паветры пануе халадок, запазычаны ў прылеглага Паўночнага мора. Але яна апранута толькі ў чорныя легінсы і кеды і ў тонкую, абліпальную шарсцяную футболку-пола - і, вядома, без станіка знізу - і няцяжка здагадацца, што яна адчувае холад. Яе валасы выглядаюць вільготнымі - нячэсанымі - быццам яна напалову выцерла іх ручніком і адмовілася - спяшаючыся выбрацца? Да таго, як ён прыехаў?
  І ўсё ж цяпер яна выглядае цалкам спакойна. Калі яны вялі ветлівую, хоць і неістотную размову пра раён, ён заўважыў, што яна мае звычку паварочвацца да яго і класці далонь на яго плеча, як быццам для таго, каб эфектыўна данесці сутнасць, патрабуецца нейкая фізічная перадача. Яна сярэдняга росту і вузкай таліі, але пышнага целаскладу; і яна шпаркім крокам выходзіць. Ён пагодзіцца з ацэнкай DS Jones - што яна выглядае добра, і што вінтавая лесвіца ў замку Greenmire не будзе ствараць праблем. Калі яны ідуць па маршруце, па якім яны збочваюць з прыгараднага праспекта на завулак, агароджаны сцяной, і рэзка падымаюцца ў гару, яна не паказвае ніякіх прыкмет дыхавіцы.
  «Вы можаце адпусціць яго тут — гэта пачатак запаведніка».
  Скелгіл хмурыцца, але робіць выгляд, што гэта сонца трапляе яму ў вочы. Супярэчнасць не выслізгвае ад яго - як жа спалучаюцца сабакі на волі і прыродны запаведнік - але, магчыма, менавіта таму ён не чуў, як сёння раніцай крычыць фазан. У любым выпадку, гэтая думка праходзіць, бо ён разумее, што гэта павінен быць усходні падыход да пункту гледжання, дзе ён сутыкнуўся з Дэвідам Бальфурам, ён з Тай-Чы.
  «Я мяркую, што гэта ваш звычайны маршрут».
  Скелгіл нахіляе галаву да сабакі, якая, здаецца, ведае, куды ідзе.
  «Вельмі зручна мець гэтую цудоўную дзікую мясцовасць побач. Лясы працягваюцца на мілі. Вы можаце прайсці ўвесь шлях да Квінсферры-Роўд».
  Скелгіл ківае. Ён пазірае ўбок.
  «Відавочна, падтрымлівае вас у добрай форме».
  На секунду ён задаецца пытаннем, ці не пераступіў ён мяжу. Яна паварочваецца, каб паглядзець на яго. Але гэтае дзеянне дазваляе яму ўпершыню ўважліва паглядзець на яе твар - яна, несумненна, прывабная жанчына - яе вусны поўныя, у яе сіметрычныя выгнутыя бровы і вялікія цёмныя вочы - яна струменіць сладастраснасць, якая здаецца прывабнай. Яна зноў трымае руку на яго плячы; яе вусны расчыняюцца ва ўсмешцы, якая паказвае нават белыя зубы. І яна ўплывае на пэўную бездапаможнасць.
  «Гэта прыходзіць з бегам за чатырма дзецьмі».
  Скелгіл рэзка ўздыхае - але гэта было спосабам здушыць другі камплімент - што яна не выглядае так, як быццам яна вынесла такую кучу прыдзірак. Ён падаўжае крок.
  — Яны ўсе ў касцёле Святога Сальватара?
  «Божа, не, мы ніколі не маглі сабе гэтага дазволіць. Проста старэйшы, Попі. Астатнія трое — на мясцовых праймерыз. Я не ведаю, што мы будзем рабіць, калі наступны пачнецца ў сярэдняй школе - гэта было, калі мы вывелі Попі з дзяржаўнай сістэмы». Яна мімалётна заломвае рукі. «Разумееце, Дэрэк перайшоў у Heriots. Я думаю, што калі ты пабываў у прыватнай школе, ты не можаш паверыць, што можаш атрымаць належную адукацыю ў іншым месцы».
  Скелгіл незадаволена рыкае.
  «Здаецца, большасць людзей абыходзіцца».
  Нейкі момант яна з надзеяй глядзіць на яго. Потым яе твар пакорліва апускаецца - нібы яна хутка нагадала пра невырашальнасць дылемы.
  «Гэта справа Эдынбурга. У сярэднім па краіне адназначныя лічбы – вось гэта дваццаць пяць працэнтаў навучэнцаў сярэдняй школы. У нашым сяброўскім коле амаль татальна. Вы адчуеце, што пазбаўляеце сваіх дзяцей, калі б вы іх не адправілі».
  «Павінны быць прыстойныя дзяржаўныя школы».
  Яна сумна круціць галавой.
  «Вы павінны жыць у патрэбнай зоне вадазбору. Дэрэк не хоча рухацца. Гэта яго сямейны дом, разумееце? Не зважайце на кошт і ўзрушэнні».
  Надыходзіць кароткі перыяд цішыні.
  — Калі я памятаю, у нас ёсць ваш занятак хатняй гаспадыняй.
  Гэта першае пытанне, зададзенае Скелгілам, якое падыходзіць для афіцыйнага інтэрв'ю. Аднак Сьюзі Даф, здаецца, інтэрпрэтуе гэта як натуральнае наступства тэмы, якая абмяркоўваецца.
  «Калі б я вярнуўся на працу, нам спатрэбіцца няня на поўны працоўны дзень. Гэта паглынула б большую частку маіх заробкаў. Гэта загваздка 22 . У нас няма такой раскошы, каб бабуля і дзядуля жылі тут. Або гаршкі з грашыма. Хаця Дэрэк заўсёды аптымістычны. Ён лічыць, што гэта можа стаць яго прарыўным годам». Яна выдае перабольшаны ўздых. — Зноў жа — ён казаў гэта дзесяць гадоў таму.
  Цяпер яны ўжо ў канцы крутой дарожкі, якая дзеліць поле для гольфа напалову. Час ад часу чуецца металічны стук мяча, люта адбіванага ад траяка - кожны па-свойму; як рыбалоў, Скелгіл ведае, што нельга сумнявацца ў, здавалася б, бессэнсоўных захапленнях - хоць ён з жахам назірае, як двое гульцоў у гольф, ударыўшы мячамі з дакладнасцю да некалькіх футаў ад сцяга, падбіраюць іх і ідуць. Падняўшы вочы, ён пазнае пралом у лясным агаленні, які ўзвышаецца перад імі, як пункт агляду, да якога ён раней падыходзіў з поўдня. Калі яны падышлі да лаўкі, ён амаль чакаў, што Сюзі Даф спыніцца або павярне назад, але яна шпарка ідзе далей, крыху апярэдзіўшы яго; яна не дэманструе ніякіх прыкмет вагання і лёгка падымаецца па прыступках, якія прапусціў рыжы бягун. Выява ўспамінае Скелгіла і засяроджвае яго пошукі.
  — Канстэбль, які з вамі звязваўся, растлумачыў мне, што мне трэба спытаць вас пра Скарлет Лідэл.
  «Зразумела». Яна не азіраецца, але запавольвае там, дзе сцежка пашыраецца, каб ён мог ісці побач. Яна расслаблена махае рукой. «Мы можам працягнуць некаторы час, а потым пакруцім вакол па Крэйгкрук-роўд, калі вы не супраць зрабіць апошнюю частку на тратуары».
  «Мне добра, мадам».
  Гэтым разам яна, здаецца, заўважае намёк на афіцыяльнасць. Яе адказ раз'яднаны.
  — Я мяркую — у выпадку самагубства — вы не можаце проста так пакінуць — калі ў вас ёсць якія-небудзь сумненні?
  Скелгіл ігнаруе запыт. Замест гэтага ён адказвае ўласным грубым пытаннем.
  «Ці было падобна, што яна скончыла жыццё самагубствам?»
  Сьюзі Даф рэзка разгортваецца перад ім і прыкладае далонь да яго грудзей. Яе свабодная рука хапае за рукаў яго курткі. Яе вочы напоўнены трывогай. Яна ўмольна хмычыць.
  «Я не бачыў яе — не спачатку».
  Скелгіл выглядае вельмі няёмка - ён адкідваецца назад, яго бровы насупленыя.
  - Што вы маеце на ўвазе, мадам?
  «Мы прайшлі праз гардеробную ў спальню - дзверы ў ванную справа - з завесамі бліжэй за ўсё да вас - разумееце?' (Скелгіл ківае адзін раз.) «Дзверы былі прыадчыненыя, але, відавочна, вы не маглі бачыць унутр. Уіл быў першым - ён азірнуўся за дзверы - ён проста закрычаў на мяне, дзеля бога, каб я выклікаў хуткую дапамогу.
  Скелгіл пераносіць вагу з адной нагі на другую. Сьюзі Даф націскае бліжэй - мінак можа палічыць іх парай, якая апынулася ў палоне нейкага гарачага абмену. Ён абыходзіць яе і крочыць далей, хоць і крыху цяжкавата, таму што яна трымаецца за яго рукаў – нібы для суцяшэння.
  - Дык што... ты выйшаў са спальні, не зірнуўшы на яе?
  'Так. Тое, як Уіл сказаў гэта - я ведаў, што ён не жартуе.
  Яна закусвае ніжнюю губу, апусціўшы вочы – нібы зноўку перажывае момант.
  «Такім чынам... ці была частка гэтага, што вас не здзівіла, што прымусіла вас не сумнявацца ў тым, што сказаў містэр Лідэл?»
  «Ну… так, магчыма,… але я не ведаў, што яна насамрэч зрабіла… я маю на ўвазе, што яна магла проста захварэць… або страціла прытомнасць і стукнулася галавой».
  Скелгіл задуменна глядзіць, пакуль яны ідуць далей, магчыма, бачачы дрэва, а не дрэвы. Злева ад яго з вялікага дуба крычыць са скрыгатлівым трывогай сойка, усхваляваная пернатым налётчыкам.
  - Калі вы вярнуліся ў спальню - вы сказалі майму сяржанту, што містэр Лідэл падняў сваю жонку на ложак - разматалі лігатуру?
  Сьюзі Даф хмурыцца. Яна ківае некалькі разоў, амплітуда памяншаецца.
  «Я адразу ўбачыў, што яна не дыхае. Пульсу не было – хаця, шчыра кажучы, я не ведаю, як я мог гэта сказаць – маё ўласнае сэрца вырывалася з грудзей».
  Зноў надыходзіць перыяд маўчання, перш чым Скелгіл загаворыць.
  - Ты думаў, што зможаш выратаваць яе? Яго тон дзіўна спагадлівы - нібы ён гаворыць, што разумее, што яе дзеянні былі марнымі.
  «Што яшчэ я мог зрабіць, акрамя як паспрабаваць?» Яна расчаравана тузае яго за куртку. «Вы, напэўна, праходзілі навучанне аказанню першай дапамогі, інспектар?»
  Скелгіл ківае, але нічога не адказвае.
  «Такім чынам, вы ведаеце, што заўсёды ёсць шанец».
  «Калі вы досыць хуткія на сцэне, так». Скелгіл цяжка ўдыхае. «Я ведаю, што людзей трымаюць у жывых на працягу большай часткі гадзіны з дапамогай сардэчна-лёгачнай рэанімацыі, але для гэтага спатрэбілася каманда ратавальнікаў, якія рабілі гэта ў эстафетах».
  Сьюзі Даф паківае галавой у даволі перабольшанай форме, нібы спрабуючы ўтрымаць мошак ад набліжэння.
  «Я ніколі раней гэтага не рабіў — я пайшоў на курсы — падчас апошняй працы. Вы атрымлівалі даплату, калі вы былі аказальнікам першай дапамогі. Я ніколі не думаў, што мне давядзецца ім карыстацца. Напэўна, я нарабіў поўную кашу».
  Здаралася, што вы спазніліся туды. Гэта не ваша віна». Ён гаворыць гэта аўтарытэтна – нібы цытуе афіцыйнае медыцынскае заключэнне. — Пахвальна, што вы паспрабавалі.
  Яна з удзячнасцю сціскае яму руку.
  - Што ж, я цаню, што вы так сказалі, Уілу, напэўна, было жудасна - трэба было легчы ў бальніцу - спадзявацца супраць надзеі...
  Яе голас сціхае. Ідуць моўчкі. Паўсюль вакол крутых лясоў гучаць птушыныя спевы - прыгожыя для чалавечага вуха, насамрэч гэта птушыны тэстастэрон, калі пеўні змагаюцца за курэй і злосна абражаюць сваіх супернікаў; гэта недарэчны рэквіем па хваравітай тэме іх размовы.
  «Спадарыня, вяртаючыся да таго, што вы сказалі пра тое, што вас не зусім здзівіла, ці не маглі б вы пашырыць гэта?»
  Выраз яе твару становіцца прагматычным - магчыма, яна з палёгкай пераходзіць ад абмеркавання свайго безвыніковага выратавання жыцця.
  «Я думаю, было б справядліва сказаць, што Скарлет можа быць трохі меладраматычнай. Ёй падабалася быць у цэнтры ўвагі – і тэмпераментнай, калі гэта не было».
  «Якія ў яе былі прычыны паводзіць сябе так?»
  Вочы Сюзі Даф задумліва звужаюцца.
  «Ну... я мяркую, што паездка была прымеркавана да дня нараджэння Уіла, я мяркую, што ўсе паднялі на яго мітусні. У рэшце рэшт, ён нас лячыў, што мы маглі зрабіць?» (Скелгіл маўчыць.) «Ведаеце — гэта як з дзецьмі — калі вы хваліце аднаго з іх, іншы можа ўспрыняць гэта як нядобразычлівасць — наступнае, што яны дражніць сабаку або падпальваюць фіранкі, каб прыцягнуць да сябе ўвагу . Гэта можа быць даволі тонкім - я маю на ўвазе, што дзеці нават не ведаюць, што яны гэта робяць».
  Нягледзячы на тое, што Скелгіл мог бы папрасіць іншага меркавання, калі справа даходзіць да падпалу, ён прапускае заўвагу.
  «Яна была маладзейшая за вас». Ён кідае гэта выпадкова - хоць ён падазрае, што гэта можа быць запаленчым. Але, здаецца, гэта выклікае спагаду, а не варожасць.
  - Так - магчыма, яна выглядала трохі няспелай - але яна не магла дапамагчы сваім узростам - і гэта быў выбар Уіла, ці не так - маладзейшая жанчына?
  — Нічога страшнага, праўда, асабліва для жанчыны?
  Скелгіл сказаў гэта, перш чым зразумеў. Ён бачыць, што яна разглядае яго з цікаўнасцю.
  — Мы, пажылыя жанчыны, павінны мець некаторыя перавагі, інспектар.
  У яе голасе ёсць ноткі гарэзнага папроку.
  «Так… так… вядома». Ён адчувае, што апынуўся ў нейкім тупіку. «Маладосць траціцца на маладых, ці не так?»
  Ён імпэтна вырываецца з яе хваткі за рукаў і дастае з-за дарожкі палку. Ён свішча, каб дастаць сабаку вуха, і адпраўляе ракету, якая круціцца скрозь дрэвы, уніз па крутым схіле справа ад іх. Сабака робіць сімвалічны зарад - але палка зачапляецца за нізкія галіны - і сабака лічыць мускусны водар больш прыкметным. Сьюзі Даф з цікавасцю назірае за Скелгілам.
  — Вы ляўшун, інспектар.
  Скелгіл змрочна ўсміхаецца.
  «Так, мы называем гэта кадзі-віфтэр, кадзі - гэта асёл».
  Яна смяецца. «Здаецца, у вас гэта не інвалід». Цяпер яна цёпла ўсміхаецца яму, а яе карыя вочы ззяюць захапленнем. «Я мяркую, што жыццё ў азёрным краі падтрымлівае вас у добрай форме».
  Ён стрымлівае жаданне падняцца на камплімент, хоць і паціскае плячыма з закранутай сціпласцю. Але прадмет дазваляе яму працягваць тое, што было цяжкім.
  «Вы ўсе хадзілі ў парк прыгод з вяровачнымі арэлямі ў Грэйстоке». (Яна ахвотна ківае, паказваючы, што разумее, што ён хоча працягваць яе распытваць.) «Як гэта атрымалася?»
  «О… добра… я быў здзіўлены, колькі там было груп дарослых». Яна хмурыцца - як быццам спрабуе ўспомніць нешта істотнае, што спадабаецца яму. «Каманда Скарлет выйграла — яна была вельмі шчаслівая гэтаму — калі вам было цікава».
  Рысы твару Скелгіла застаюцца непрымірымымі.
  «Хто яшчэ быў у яе камандзе?»
  «Ну, мы падзялілі пары. Была Скарлет, Белінда і Кевін - і мой Дэрэк, вядома. Потым я быў з Фелісіці, Майкам і Уілам.
  «Хто выбіраў каманды?»
  - О... Уіл загадзя падрыхтаваў іх. Калі мы прыехалі, нам уручылі каляровыя каскі і раменьчыкі. Не было ніякіх спрэчак».
  Цяпер Скелгіл лагодна ківае.
  «І як гэта было?»
  — Насамрэч — я гэтага баяўся — думаю, усе мы — за выключэннем, магчыма, Кевіна; ён нешта накшталт чалавека дзеянняў. Ён удзельнічае ў трыятлоне». (Скелгіл скептычна падымае брыво; праўда, без важкай прычыны.) «Але мы выдатна правялі час. Гэта сапраўды ўключала ў сябе камандную працу - вы б ніколі не абышлі курс штурму, не цягнучы і штурхаючы адзін аднаго. Вядома – гэта стала даволі канкурэнтаздольным – я мяркую, што мы ўсе рухаемся па-свойму – але я б сказаў, што гэта быў вялікі поспех». Яна раптам змаўкае. «Такая трагедыя — так склаўся дзень».
  Скелгіл выдае гук згоды.
  - Наколькі добра вы ведалі місіс Лідэл?
  «О, Мюрыэль… ну… о… не… прабачце, вы маеце на ўвазе Скарлет?»
  «Так, Скарлет Лідэл».
  — Прабачце, калі вы кажаце «місіс Лідэл», я аўтаматычна думаю пра Уіла і Мюрыэль — яго першую жонку?
  «Так, у мяне ёсць сустрэча з ёй».
  Сьюзі Даф скоса пазірае на Скелгіла.
  «Такім чынам… так… Скарлет… я не думаю, што я сустракаўся з ёй да вяселля – яна хутчэй з'явілася з ніадкуль, што тычыцца мяне. Натуральна, Дэрэк расказаў мне нешта пра яе - ён сустракаўся з Уілам, каб выпіць па нядзелях увечары з таго часу, як яны разам вучыліся ва ўніверсітэце - так што ён ведаў пра яе крыху загадзя - што Уіл разводзіцца і што ў яго была маладзейшая дзяўчына».
  — Значыць, за апошнія пару гадоў вы з ёй пазнаёміліся?
  «Прыкладна кожныя шэсць-восем тыдняў мы па чарзе арганізуем вячэру — я маю на ўвазе чатыры пары. А ў мінулым кастрычніку — на школьным тыдні — мы ўсе жылі ў пераабсталяваных фермерскіх катэджах у маёнтку ў Колдстрыме.
  «На Твіді».
  «Правільна — усе хлопцы лавілі рыбу — Уіл кожны дзень ладзіў лодкі і гілі».
  Скелгіла ашаламляе такая перспектыва – як раскоша лавіць рыбу на тым, што, магчыма, з’яўляецца галоўным водным участкам Брытаніі – так і верагодны кошт у пік сезона; калі нават паўдня лоўлі ласося пад кіраўніцтвам недаступная для большасці звычайных кішэняў. І хоча спытаць, ці злавілі чаго. Яму патрэбна хвіліна, каб вярнуцца ў патрэбнае рэчышча.
  «Як Скарлет Лідэл спраўлялася з сямейнай сітуацыяй – дзецьмі – і былой жонкай мужа?»
  Цяпер ён, здаецца, знайшоў кропку спрэчкі. Бо гэта патрабуе пэўнага разгляду з яе боку, каб спыніцца на адказе.
  «Дзеці жывуць з Мюрыэль — Уіл дае ім выхадныя па чарзе — я маю на ўвазе — яны не — яны не — менавіта бачаць Скарлет як злую мачаху — але яны дастаткова дарослыя, каб зразумець, што яна магла быць каталізатарам для іх дом распадаецца - прынамсі, каб паверыць у гэта - калі гэта тое, што яны чуюць».
  «А яна была?»
  Цяпер Сьюзі Даф паціскае плячыма.
  — Гэта будзе залежаць ад таго, каго вы спытаеце, інспектар. Толькi Уiл i Мюрыэль ведаюць, што адбывалася памiж iмi, але я сумняваюся, што абодва змаглi б даць вам бесстароннi расказ.
  Скелгіл задуменна ківае.
  - А як наконт дзвюх місіс Лідэлс - паміж імі была варожасць?
  «Я думаю, што Мюрыэль вырашыла падняцца над гэтым. Так ладзілі жыццё, каб не перасякацца. Уіл або гаспадарка рабілі ўсе ліфты. Але Дэрэк сказаў мне, што Скарлет будзе раздражняцца на Уіла, калі ён будзе размаўляць па тэлефоне з Мюрыэль і дамаўляцца - або калі яна ўбачыць, як ён дае дзецям дадатковыя кішэнныя грошы - такія рэчы».
  «Яна не магла вінаваціць у гэтым Мюрыэль Лідэл».
  — Вядома, не, інспектар. Але я падазраю, што жыццё другой жонкі Уіла не заўсёды было садам руж, як здавалася звонку. У такой сітуацыі разводу бацька заўсёды будзе мець падзеленыя вернасці – і падзелены чэк заробку».
  Скелгіл здаецца даволі сумніўным.
  - Можа быць, гэта наўрад ці будзе праблемай, што тычыцца фінансаў містэра Лідэла?
  «Я ўпэўнены, што на практыцы вы маеце рацыю. Я мяркую, што гэта прынцып, з якім Скарлет магла змагацца - ці, можа быць, проста асноўная чалавечая эмацыйная рэч - абараняй тое, што належыць табе».
  «Гэта закон краіны. Няма неабходнасці ўцягвацца эмацыянальна».
  Яго лаканічная інтанацыя прымушае яе запытальна пазіраць на яго, але яна вырашае не агучваць тое, што прыйшло ёй у галаву.
  "Так - я мяркую, што так". Настае паўза, перш чым яна дадае вершніка. - Бедны Уіл.
  Цяпер Скелгіл назірае, як Сюзі Даф кліча свайго сабаку і трымае павадок, таму што яны ехалі ўніз і дабраліся да выхаду з лесу ў даволі стэрыльны маёнтак з нядаўна пабудаванымі дарагімі на выгляд маёнткамі. Яна накіроўваецца направа, уздоўж шыкоўнага асфальту тратуара. Скелгіл на пару крокаў ззаду.
  «Калі казаць пра эмоцыі — пытанне, якое я мушу задаць кожнаму,» (Сьюзі Даф рэзка паварочваецца, з устрывожаным выразам у вачах, як быццам яна падазрае, што ён наўмысна вызначыў час, цяпер, калі яе абарона была аслаблена) «Ці ведаеце вы, калі альбо Скарлет Лідэл, альбо містэр Лідэл мелі дачыненне да іншага чалавека?
  «Вы кажаце пра рамантычныя адносіны – раман?»
  «Так, такія рэчы».
  Выраз твару Сюзі Даф расслабляецца, хоць яна адводзіць позірк, апускаючы вочы, пачынаючы адказваць.
  «Я… я не павінен быў так думаць… я маю на ўвазе… каб адказаць на ваша пытанне… не… я не ведаю нічога падобнага. Яны толькі што сабраліся – гэта не мае сэнсу».
  Скелгіл назірае за ёй, магчыма, пяць секунд.
  «Спадарыня, мне здаецца, што самагубства Скарлет Лідэл не мае сэнсу».
  
  
  OceanofPDF.com
   9. МЮРЭЙФІЛД/БЕЛІНДА ЛУКЕР
   
  Аўторак, 12.00
   
  — Кавы, інспектар?
  «Я сам трохі чайная Джэні, мадам».
  «У такім выпадку я зраблю табе маленькі гаршчок».
  «Вельмі ласкава з вашага боку, мадам».
  Тое, што Белінда Люкер кажа «вы», а не «мы» – і адмаўляецца прыніжаць яго лагодныя прастамоўі – аднаўляе ў Скелгіла першае ўражанне, што яго прысутнасць выклікае нейкае крыўда. Пазваніўшы ў ўваходныя дзверы - традыцыйны медны рычаг - вялізнага трохпавярховага каменнага дома ў эпоху Эдуарда і пасля таго, як яму прыйшлося пачакаць пару хвілін, урэшце праз бакавыя дзверы яго ўпусцілі ўсхваляваны малады чалавек. жанчына ў ірваных джынсах, вымытай футболцы і кедах Converse , у якой пацелі падпахі і якая, здавалася, не валодала больш чым крыху ангельскай. Тое, што ў яе на шлевках звісалі пылавікі, і яна валодала распыляльным адбельвальнікам, прывяло яго да высновы, што яна прыбіральшчыца. Праз гандлярскі ўваход ён быў праведзены наўпрост на кухню - міма раскошна абстаўленай сталовай і гасцінай і іншых неадчыненых дзвярэй - дзе жанчына паказала, што ён павінен сесці за даўгаваты стол дома з двума выразнымі крэсламі, акуратна расстаўленымі па абодва бакі. Яна імгненна знікла ўніз па прыступках у кухонную, якая збягала ў напрамку задняга саду, кавалак якога Скелгіл бачыў праз вузкае акно; тут добра растуць пладовыя дрэвы і - у колеры - мноства залацістых нарцысаў, якія спускаюцца ля каменнай сцяны. Сама кухня з высокай столлю, з рэйкавым шківам для адзення, нанізаным над традыцыйнай плітой Aga ; агрэгаты, паліраваная драўляная падлога і лакафарбавае пакрыццё - усё ў новым стане, а таксама дасканаласць - магчыма, сведчанне штодзённасці. Бакавая сцяна аддадзена звычайнай кампазіцыі дзіцячых мастацкіх твораў - вялікі цэнтральны элемент - чалавечыя фігуры з надпісамі "Мумія", "Тата", "Табіта", "я" - і сумны сабака з пытальнікам, які лунае над ім, як крывобокі німб. Цяпер яму здаецца, што на падлозе няма хатніх жывёл, а таксама ніякіх прыкмет кошыка або місак для ежы і вады.
  У адрозненне ад Сьюзі Даф, Белінда Лукер выглядае значна больш арганізавана. Яе цёмныя хвалістыя валасы глянцавыя і дорага ўкладзеныя, тое ж самае можна сказаць і пра яе ўбор, тонкі шарсцяны двайны набор у амар, надзеты на бездакорныя белыя штаны; ювелірныя вырабы з караляў і бранзалета з лазурыта. На лбе красуюцца модныя дызайнерскія акуляры; яна выглядае так, быццам яна толькі што вярнулася або рыхтуецца пайсці на такую элітную ранішнюю каву, якую Скелгіл уяўляе, што дамы, якія адпачываюць на вольным часе, прымаюць большасць дзён. Яе выразныя і правільныя рысы твару - безумоўна, яе можна было б палічыць прывабнай - хаця ёй не хапае цеплыні, якую выпраменьвае Сюзі Даф, і яе карыя вочы суровыя, калі яна раскладвае перад ім посуд з гарбатай.
  «Я веру, што кружка прымальная?»
  «Тым лепш, дзякуй, мадам».
  Скелгіл адчувае намёк неўхвалення - быццам ён праваліў невялікі тэст, які ставіць яго ў ніжэйшы клас - ці, магчыма, прайшоў тэст, у залежнасці ад таго, праз чыю прызму яго ацэньваюць.
  — Вы хацелі мяне бачыць, інспектар.
  Яна села насупраць. У яе няма ёмістасці для сябе, і Скелгіл разумее, што яна не збіраецца наліваць яму. Магчыма, яна чакае, пакуль заварыцца гарбата.
  «Вы юрыст, я так разумею, мадам?»
  Цяпер яна ставіцца да яго з больш адкрытым падазрэннем.
  «Я не быў на практыцы некалькі гадоў. Дзяўчаты і хатняе жыццё займаюць шмат майго часу».
  Тое, што яна дадае агаворку - калі ён не рэагуе - сведчыць аб неабходнасці самаапраўдання. Безумоўна, яна не падобная на звычайную хатнюю гаспадыню – дастаткова зірнуць на яе дагледжаныя пазногці – не зважаючы на звон вугалю ў кухоннай посудзе.
  «Якая галіна права?»
  «Карпаратыўныя судовыя працэсы — не ваша справа, інспектар».
  Скелгіл робіць нейкі пакутлівы твар.
  "Вы былі б здзіўлены - махлярства - гэта толькі шыкоўнае слова для таго, каб мець руку ў касе".
  Цяпер Белінда Лукер хмурыцца. Ён задаецца пытаннем, ці раздражняе яна яе - што яна лічыць яго паводзіны злёгку антаганістычным.
  «Ну, гэта, безумоўна, праўда, хоць некампетэнтнасць яшчэ не з'яўляецца крымінальным злачынствам».
  Жанчына размаўляе з амаль ідэальнай дыкцыяй - гэта прымушае яго зразумець, наколькі моцны ў параўнанні з ёй шатландскі акцэнт Сюзі Даф. Белінда Лукер сядзіць крыху воддаль ад стала, з даволі жорсткай спіной, склаўшы рукі. Скелгіл узгадвае назіранне ДС Джонса, што і яна, і Фелісіці Бельведэр неахвотна бралі інтэрв'ю. Здаецца, нічога не змянілася. Цяпер ён даволі цяжкавата налівае гарбату ў сваю кружку, дадае малако і цукар - апошняга дастаткова, каб выклікаць падняцце броваў.
  «Спадарыня, вы ацэніце, каранер кіруе ў такіх выпадках, як бы простыя ні былі абставіны».
  Яна спачатку не рэагуе. Але, арыентуючыся на яе юрыдычную адукацыю, ён не дае ёй іншага выбару, акрамя як супрацоўнічаць. Ён п'е са смагай, зацягваючы дыханне гарачай вадкасцю (і далейшае непрыняцце з боку Белінды Люкер).
  - Што менавіта турбуе каранера, інспектар?
  Скелгіл, схіліўшыся над сваёй кружкай, запытальна падымае вочы.
  «Я хацеў бы ведаць гэта сам, мадам». У гэты момант адзін з яго сяржантаў прызнае, што альтэр-эга Скелгіла, «дурны вясковы медзь», знаходзіцца на службе. «Нам толькі што даручылі сабраць даведкавую інфармацыю». Ён паціскае плячыма і няўцямна глядзіць на яе. «Калі хтосьці забівае сябе, павінна быць прычына».
  — Гэта, безумоўна, лагічна, інспектар.
  Скелгіл змяніў пазіцыю, нібы палічыў драўлянае крэсла нязручным.
  «Наколькі мы разумеем, нічога не адбылося ні ў той дзень, ні ў выходныя, аплачаныя містэрам Лідэлам, таму мы павінны азірнуцца далей».
  Цяпер Белінда Люкер ківае, але выраз яе твару мала супадае з яго заявай, ён задаецца пытаннем, ці не звязана яе антыпатыя са згадкай пра шчодрасць Уіла Лідэла; у гэтым заможным асяроддзі ён не бачыць патрэбы ў такой дабрачыннасці. Ён спрабуе больш прамую падказку.
  «Скарлет Лідэл была значна маладзейшая за ўсіх вас. Вы думаеце, гэта яе турбавала?
  «Я б сказаў, што яна была вельмі цвёрдай духам, інспектар».
  Скелгіл хвіліну-другую задуменна глядзіць на жанчыну.
  «Спадарыня, вы выдаяце гэты гук крыху двухбаковы».
  Белінда Лукер ледзь прыкметна паціскае сваімі акуратнымі плячыма.
  «Яна была капрызнай, хоць я мяркую, што вы гэта ведаеце».
  «Так, але ва ўсіх нас бываюць моманты, ці не так?»
  - Ну... магчыма, Уіл палічыў яе крыху стомленай.
  Скелгіл робіць твар, які намякае на шавінізм.
  «Гэта шлях свету».
  «Уіл любіць, каб свет дзейнічаў у адпаведнасці з яго нормамі».
  Яна гаворыць гэта без крыўды, як быццам гэта натуральны стан рэчаў. Адказ Скелгіла ацэньваецца адпаведна.
  - Дык што з гэтага - яна думала, што ён кантралюе - ці нешта ў гэтым родзе?
  Вочы Белінды Люкер крыху прыжмурыліся.
  «Я не ведаў яе дастаткова добра, каб судзіць. Я сумняваюся, што я сустракаў яе больш за тузін разоў - і заўсёды ў кампаніі іншых. У такіх абставінах чалавек імкнецца не ўступаць у асабістыя зносіны».
  Павекі Скелгіла мільгаюць.
  - Як вы пасябравалі з містэрам Лідэлам?
  Тым не менш яна выглядае насцярожана - хоць гэта, вядома, менш спрэчнае пытанне.
  «Я мяркую, што тэхнічна мяне пазнаёмілі з ім у жаночай школе. Думаю, упершыню я сустрэў яго, калі бацькоў запрасілі ў сталовую, каб яны адчулі якасць абедаў». Яна кідае позірк на сцяну, дзе вывешаны творы мастацтва. «Нашы старэйшыя дочкі аднакурснікі. Яны пасябравалі - калі дзеці раз'ехаліся па вялікім горадзе, яны імкнуцца разам правесці час, начаваць. Бацькі непазбежна знаёмяцца. А яшчэ школьныя грамадскія мерапрыемствы і бацькоўскія вечары – а па суботах балеюць за хакей».
  - І містэр Лідэл робіць гэта?
  «Час ад часу. Яго дачка — капітан».
  - А як наконт місіс Лідэл?
  «Калі вы маеце на ўвазе Мюрыэль, то так, гэта яна наведвае хакейныя матчы. У рэшце рэшт, Лулу яе дачка».
  Скелгіл выглядае даволі збянтэжаным.
  «А як наконт Скарлет Лідэл — яна ўдзельнічае?»
  — Я б прапанаваў толькі ў тым выпадку, калі б яна думала, што Уіл можа сустрэцца з Мюрыэль. Я не веру, што нашчадкі іншых людзей былі на яе радары».
  - Здарылася, што містэра Лідэла гэта непакоіла?
  Жанчына, здаецца, не жадае расшыфроўваць, як Скелгіл мякка выкарыстоўвае яго родную мову. Але калі ён мог чакаць, што яна пагодзіцца з гэтым пачуццём, яна здзіўляе яго сваім адказам.
  «Я не павінен думаць, што гэта занадта вялікая праблема».
  «Так?» Што Скелгіл азначае «Не?» гэта дастаткова зразумела з яго інтанацыі.
  «Я сумняваюся, што сурагатнае мацярынства было тое, чаго ён прагнуў у рэзюмэ Скарлет».
  У яе тоне можа быць амаль нейкі намёк, але Скелгіл адказвае больш прагматычна.
  «Часам, калі мужчына выбірае маладзейшую жанчыну, думае пра будучыню. Дзетародны ўзрост – і ўсё такое».
  Белінда Лукер, аднак, здаецца, хоча прытрымлівацца сваёй асноўнай тэмы.
  «Я павінен сказаць, што Уіл атрымліваў асалоду ад толькі што здабытай свабоды».
  «Я мяркую, што гэта досыць лёгка, калі вы можаце вырошчваць баерны кожныя другія выхадныя». Ён паціскае плячыма. «І нехта згадаў Au Pair?»
  — Трудзі, але яна жыве з Мюрыэль. Куды дзеці, туды і яна».
  - А калі яны застануцца з містэрам Лідэлам?
  «Я спадзяюся, што праца па хаце для Трудзі».
  Скелгіл інстынктыўна пазірае ў бок кухоннай, адкуль працягваюць даносіцца дзіўныя гукі.
  - З таго, што вы мне сказалі - і папраўце мяне, калі я памыляюся, мадам - ці ёсць нешта ад крызісу сярэдняга ўзросту ў тым, што містэр Лідэл сустракаецца са сваёй другой жонкай?
  Паміж старанна вышчыпанымі бровамі Белінды Люкер утвараецца зморшчына; гэта выраз скептыцызму.
  — Гэта было б наўмысна, ці не так, інспектар? Даволі цынічна».
  Выразныя скулы Скелгіла, здаецца, пачырванелі - але, магчыма, ён адчувае цяпло кухні - Ага выкачвае цяпло - і яго не запрасілі пазбавіцца ад курткі. А яшчэ ёсць гарачая гарбата. Ён выдае гук, які нагадвае гарамф.
  «Я думаў пра тое, што ў Скарлет Лідэл гэта не зусім атрымалася. Напэўна, для яе гэта здавалася гламурным варыянтам — быць заляцаным адным з найбагацейшых людзей краіны». Ён заўважае, што Белінда Лукер, здаецца, уздрыгвае, калі ён кажа гэта. «Але, магчыма, увязванне ў сям'ю Лідэлаў не адносілася да высокіх дзён і святаў».
  - Гэта магчыма, інспектар. Яна адкідвае галаву і на імгненне заплюшчвае вочы. «Хоць я мяркую, што многія жанчыны памяняліся б месцамі, нягледзячы на розныя недахопы».
  «Ёсць іншыя?»
  Цяпер яна паціскае плячыма, як быццам незнарок перабольшыла, калі няма нічога важнага.
  «О, як я ўжо казаў, Уіл, як вядома, вельмі патрабавальны чалавек — я ўпэўнены, што кожны, хто працаваў з ім, скажа вам гэта — і ён прымяняе тыя ж прынцыпы ў сваім асабістым жыцці. Ён любіць, каб усё ішло гладка. Свабодны дух, такі як Скарлет, мог сутыкнуцца з некаторымі расчараваннямі».
  «Ці былі ў яе сябры яе ўзросту?»
  — Можна меркаваць, што так, інспектар, але я разумею, што яна пераехала ў Эдынбург з адной з кампаній Уіла ў Лондане — прыкладна за год да таго, як яны пажаніліся. Так што я мяркую, што там трэба было б шукаць знаёмых».
  — Якое ўражанне пакінула яна, спадарыня — яна вам спадабалася?
  Белінда Лукер, здаецца, крыху здзіўленая гэтым рэзкім паваротам. Але Скелгіл адзначае, што яна, здаецца, не жадае змякчыць сваю пазіцыю.
  «У мяне не было асаблівых прычын не любіць яе - гэта не тое, што трэба лічыць - прынамсі, калі стары сябар дорыць яму кагосьці новага, - што відавочна будзе часткай мэблі. Шукаць мінусы было б не лепшым спосабам, праўда, інспектар?
  «Так, але калі вы не супраць таго, што я скажу, вы не вельмі хваліліся пра яе».
  Жанчына рэзка глядзіць на Скелгіла, а потым на свае рукі, якія яна склала на каленях. Яе вузкія вусны сціснутыя ў роўную лінію.
  «Магчыма, ёсць аспект пакаленняў, але калі раптам добрага сябра, якога мы ведалі шмат гадоў, выцясняе старонні чалавек — невядомая колькасць». Яна падымае вочы, магчыма, просячы разумення. «Гэта можа запатрабаваць некаторай карэкціроўкі. Гэта цалкам разбурае сацыяльную структуру. Нельга сказаць: «Ці не было весела два гады таму ў Санкт-Морыцы?» калі там была не Скарлет, а Мюрыэль».
  Відавочна, Скелгіл лічыць, што ў яго нешта накшталт раскаты; зноў яго пытанне тупое.
  «Яна крыху фліртавала — Скарлет Лідэл?»
  Калі прапанова застае яе знянацку, яна адназначна адрэагуе - як чытае Скелгіл, так: у змешанай кампаніі, мужы прысутнічаюць, п'янка цячэ, прывабная маладая жанчына ў эпіцэнтры - магчыма, тым больш надакучліва, калі набліжаецца " Big Four-O», як сказаў Уіл Лідэл.
  «Ну, інспектар, ёй, безумоўна, спадабалася быць у цэнтры ўвагі».
  - І што да гэтага паставіўся містэр Лідэл?
  Белінда Люкер складвае рукі; яна вяртаецца да сваёй накрухмаленай вертыкальнай пазіцыі.
  «Вам трэба было б спытаць Уіла — у рэшце рэшт, у большасці пар свае рознагалоссі знаходзяцца за зачыненымі дзвярыма».
  Скелгіл нахіляецца наперад і цісне далонямі на стол. Ён схіліў галаву, але калі ён падымае вочы, то з праніклівай усмешкай - нібы жадаючы прызнаць, што сустрэў сабе пару.
  «Спадарыня, усё, што я спрабую зрабіць, гэта зразумець Скарлет Лідэл. У яе гісторыі хваробы няма нічога, што паказвала б на самагубства. Так што мне засталося паспрабаваць высветліць, ці было ў яе асабістым жыцці нешта, што магло б задаволіць каранера. Калі вы можаце сказаць што-небудзь, што можа дапамагчы мне на гэтым шляху, я быў бы вельмі ўдзячны. Тым не менш, я цаню вашу прыродную лаяльнасць да свайго даўняга сябра, містэра Лідэла.
  Мяркуючы па выразе яе твару, заклік Скелгіла, відаць, выклікаў у Белінды Люкер адчуванне сур'ёзнай заклапочанасці. Скелгіл цярпліва чакае, пакуль гэта выявіцца ў словах. У свой час яна абавязвае.
  - Але, інспектар, ці не вы чагосьці прапусцілі?
  «Што б гэта было?»
  «Я не магу быць адзіным чалавекам – я маю на ўвазе, што не патрабуецца юрыдычная адукацыя, каб задаць сабе пытанне – ці сапраўды Скарлет Лідэл самазабіла?»
  Скелгіл робіць нейкія дзіўныя формы вуснамі, адкрываючы пярэднія зубы.
  - Магчыма, вы маеце рацыю, мадам.
  Цяпер надыходзіць больш працяглая цішыня. Скелгіл дадае гарбату ў сваю кружку. Белінда Лукер нецярпліва пазірае на насценны гадзіннік над дзіцячымі карцінамі. Скелгіл задумліва глядзіць на паверхню бледна-карычневай вадкасці.
  — Я ўпэўнены, што вы не адзіны, хто так думае, мадам. Але, мабыць, адзіны, хто дастаткова смелы, каб сказаць гэта - і здарылася, гэта ваша юрыдычная адукацыя. Цяпер ён уважліва глядзіць на яе. - У рэшце рэшт, вас у замку засталося васьмёра.
  Белінда Люкер гатовая да гэтага.
  — Але вы гэтага не ведаеце, інспектар — тут мог быць зламыснік — да таго ж — там былі супрацоўнікі. Вы даследавалі іх перамяшчэнні - правялі праверку?»
  Скелгіл усміхаецца. Ён можа ўявіць яе за сталом у якасці адваката - і ён таксама больш шчаслівы, што гульня ў кошкі-мышкі (у якой ён не зусім упэўнены ў сваёй ролі) была заменена на больш шчыры абмен.
  «Я магу вас запэўніць, што мы прытрымліваемся ўсіх чаканых пратаколаў у такім выпадку, мадам». Двума ўказальнымі пальцамі ён выбівае невялікі барабанны бой па паверхні стала. «Але тое, пра што я хацеў бы нагадаць вам — бо гэта не сакрэт — гэта было больш-менш сведкам усіх вас — гэта тое, што калі Скарлет Лідэл памерла, дзверы яе спальні былі зачыненыя знутры, і містэр Лідэл прайшоў у сваім суседнім пакоі. увесь час».
  Скелгіл перадае гэтыя факты прадстаўніку юрыдычнай прафесіі - у яго выпадку гэта будзе каронны пракурор - тактыка, якая можа патураць аналітычнай натуры жанчыны. Аднак ён адчувае жорсткасць яе рысаў, падкрэсліванне тонкіх маршчынак у кутках вачэй.
  «Гэта чаму вы пытаецеся ў мяне пра Уіла? Пра тое, дзе мая вернасць?
  Скелгіл з'едліва ўсміхаецца.
  «Калі вы хоць раз працавалі ў паліцыі, спадарыня, вы ведаеце, якая наша праца. Справядлівасць перамагае пачуцці».
  Але відавочная трывога Белінды Люкер толькі ўзмацняецца.
  — Слухай, калі ты мяркуеш, што Уіл меў дачыненне да гэтага, я думаю, што ты вельмі недарэчны. Я б сказаў, што ён абагаўляў Скарлет - нават калі гэта было крыху памылкова. І – так – магчыма, ён можа быць пасіянарным – і кантралюючым, як вы кажаце – але думка, што ён… ну... гэта неймаверна.
  Хаця Скелгіла, здаецца, не кранула яе бадзёрая абарона, ён няўпэўнена адмаўляе.
  «Здараецца, у яго бязлітасны характар, калі справа даходзіць да бізнесу — зарабляння грошай».
  — Не ведаю, ад каго вы гэта маглі пачуць, інспектар. Майк — я маю на ўвазе майго мужа — я ўпэўнены, што паручыцца за яго сумленнасць».
  Скелгіл зірнуў на гадзіннік. Гэта больш, чым праверка часу.
  — Я не буду прасіць вас укладваць яму ў вусны словы, мадам — у гэтым няма патрэбы.
  Цяпер Белінда Люкер магла ўразіць тое, што ў яе мужа адначасова бяруць інтэрв’ю, бо, безумоўна, яна павінна была ведаць той факт, не абавязкова ўсведамляючы яго значэнне. Хітры манеўр, каб прадухіліць змову? Не тое, каб міліцыянты прызналі, што яны прадбачылі такую хітрасць. Жанчына нахіляецца наперад на сядзенні, сціскаючы рукі на каленях – відаць, яна схільная сказаць нешта ад імя мужа, – але задумваецца. Адвакат заўсёды параіў бы маўчаць у выпадку сумневаў. Яе вочы, якія хутка рухаюцца без відавочнай мэты, выдаюць нейкае ўнутранае хваляванне. Магчыма, справа ў тым, што, падняўшы магчымасць зламыснай сілы ў смерці Скарлет Лідэл, яна занепакоеная тым, што гэта адкінулі ёй у выглядзе Уіла Лідэла.
  
  
  OceanofPDF.com
   10. РАВЕЛСТОН/ФЕЛІСІЦІ БЕЛЬВЕДЭР
   
  Аўторак, 14.00
   
  Здаецца, Скелгіл быў прыкаваны дамбай. Безумоўна, ён валодае лёгкімі снатворнымі ўласцівасцямі; пастаяннае рух і пры гэтым статычная форма; усёпранікальная спешка, якая, здаецца, прылівае і адлівае. Чапля ходзіць уброд па водмелі ўнізе, яе рухі кантралююцца, магчыма, каб малпаваць праплывальныя аблокі; гэта працуе - пакуль пяць удараў, пяць удараў. Вада павінна быць чысцейшай, чым калісьці. Сапраўды, уздоўж грэбня плаціны бегае шэрая пліска, нахіляючыся да вылупляючыхся мух — відаць, аліўе. А ў млынавай цішыні верхняй лужыны зрэдку пацягвае лялячак з ліпкага меніска фарэль.
  Са сваёй лаўкі на беразе Скелгіл шпурляе качкам запасныя скарынкі. Яго спакусіў плакат у чыпі, які рэкламаваў вячэру хагіс з напалову смажанай у фрыцюры піцы. Але гэта быў бы цяжкі абед, нават па яго мерках. У любым выпадку, цяпер, калі ён іх з'еў, бутэрбродаў хапіла. Яшчэ некалькі імгненняў ён грэецца на веснавым сонейку. Тут, у лясістай цясніне з пяшчаніку, няма і подыху ветру. Ён цьмяна разважае пра свой апошні візіт; прасякнутае дажджом лёгкае, якое разрываецца, знясіленне, пераважнае пачуццё рэшткаў; не было часу, каб атрымаць асалоду ад месцазнаходжаньня – яшчэ аднаго з незвычайных сталічных аазісаў Эдынбургу, дзе зімародак, вядзьмак і нават выдра праходзяць у двух кроках ад цэнтру гораду.
  Яму цікава, як DS Jones пажыў сёння раніцай. Дэрэк Даф у сваім офісе ўніз па рацэ ў брудным Лейце, потым Майк Люкер на больш карыснай Шарлот-сквер. Далей за ёй Кевін Мэйкпіс і, нарэшце, Уіл Лідэл – па тым жа адрасе ў Старым горадзе. Яны - два дэтэктывы - дамовіліся не мець зносіны па частках (за выключэннем выпадку сур'ёзнага адкрыцця). Замест гэтага яны сустракаюцца а 19-й гадзіне ў індыйскім рэстаране каля станцыі Хеймаркет, рэкамендаваным старым сябрам Скелгіла, інспекторам Кэмеранам Фіндлі, які, на жаль, адсутнічае падчас рыбалоўнай экспедыцыі на поўначы Шатландыі. Думкі Скелгіла вяртаюцца да яго апошняга набегу на возера Бас - калі шчасліва п'яная кампанія Уіла Лідэла парушала яго спакой - яго адзінай і мімалётнай сустрэчы з рыжавалосай Скарлет Лідэл. Малюе сцэну, – успамінае бадзёры гурт. З жанчын яму застаецца толькі Фелісіці Бельведэр. У некалькіх хвілінах хады ад яго цяперашняга месца, уверх у Равелстан па крутой дарожцы праз галерэю сучаснага мастацтва. Па выключэнні яна павінна быць бландынкай з кароткімі валасамі.
   
  *
   
  «У вас ашаламляльны выгляд, мадам. Я не ведаў, што ў гэтай частцы горада ёсць шматпавярховікі».
  Яна глядзіць на яго так, нібы разважаючы, ці не выкарыстаў ён наўмысна зневажлівы выраз – бо жылы дом у стылі арт-дэко – адзін з самых запатрабаваных адрасоў сталіцы.
  «Убудаваны ў лясісты схіл пагорка, ён, як правіла, не вылучаецца. Калі я здалёк бачу распрацоўку Ravelston, я заўсёды думаю пра Шэфілд».
  — Я не ведаю такога горада, мадам. Вы там жылі?»
  «Я вучыўся ў Халламе на магістратуры архітэктуры».
  Скелгіл адварочваецца ад акна і садзіцца на месца, якое яна паказала. Кватэра абстаўлена ў адпаведнасці са сваім паходжаннем - клубныя крэслы з выгнутымі падлакотнікамі, абабітымі рыжай замшай і карычневымі пацеркамі, вялікі кававы столік з арэхавага колеру і чайны сервіз Clarice Cliff, які быў выстаўлены гатовым і чакаючым - усё роўна, што ступіш на здымак фільма Пуаро . І ў той час як Фелісіці Бельведэр апранута (ён мяркуе, што гэта модна) у пышныя паўшорты і свабодны чорны топ, яе прычоска боб упрыгожыла б мінулую эпоху. Яна высокая – амаль росту Скелгіла, хаця пад штанамі могуць быць высокія абцасы – стройная, трохі бясполая постаць, якая спалучаецца з яе хлапечым выглядам, носам у форме рэтра і толькі ледзь прыкметным намёкам на бледныя бровы; яе пастава вертыкальная, і яна рухаецца з пэўнай асцярожнай скаванасцю, што сведчыць аб праблемах з паясніцай. І яна сапраўды тая бландынка, якую чакаў Скелгіл. Нягледзячы на тое, што тон яе голасу дружалюбны, выраз яе твару сведчыць пра адваротнае, але Скелгіл пачынае разумець, што вузкія вусны і апушчаны рот, а таксама гладкая расцягнутая скура з невялікімі рухамі твару, ствараючы ўражанне маскі, прыдуманай для ўтойвання, проста ўяўляюць сабой стандартнае становішча яе асабовых цягліц. Бо ёсць жыццё ў яе ярка-блакітных вачах – і яе словы прыходзяць самі сабой – яшчэ адзін акцэнт, які нясе толькі намёк на шатландскі – больш падобны на добра размаўляючую паўднёўку для яго вуха. Адно невялікае раздражненне: у яе ёсць такая антыподная флексія, «размова», якая, здаецца, ставіць пытанне пасля завяршэння кожнага адказу.
  — Калі вы ўпершыню прыехалі ў Эдынбург, мадам?
  «Ну, я…» Яна падымае погляд, не наліваючы гарбаты. Цяпер яе вочы запытаныя - і яна, здаецца, карэктуе свой адказ. «Кевін і я абодва працавалі ў Лондане да - гэта было б сем гадоў таму. Потым Кевін атрымаў магчымасць уладкавацца тут на працу - мы думалі, што гэта будзе лепшае асяроддзе для Элы - нашай дачкі?'
  Яе маска разрываецца, калі яна ўсміхаецца - гэта вельмі змяняе - раптам яна набывае новы ўзровень прывабнасці. Яна зірнула на фатаграфію ў рамцы маладой дзяўчыны ў школьнай форме. Потым яе рот зноў апускаецца ў форму перавернутай U.
  - Праца вашага мужа - вашага былога мужа, трэба сказаць - была ў арганізацыі містэра Лідэла? (Яна ківае, цяпер даволі панура.) «Такім чынам, дзеці вучыліся ў адной школе — гэта было проста супадзеннем, так?»
  «Ну... я мяркую, што гэта было супадзенне. Аднак не так шмат варыянтаў – нават у Эдынбургу – калі вы шукаеце сапраўдную прыхільнасць аднаполаму выхаванню?»
  Зноў гучаць хвалюючыя гаворкі - гэта робіць яе гук даволі няўпэўненым - у той час як гэта ўцягвае Скелгіла ў тое, што насамрэч не з'яўляецца пытаннем.
  «Я не магу сказаць, што маю кваліфікацыю, каб мець сваё меркаванне на гэты конт».
  «У гэтым узросце, інспектар, — Эле трынаццаць, — калі вы бачыце іх у сацыяльных сетках, — і яны сустракаюцца з хлопцамі ў горадзе па выхадных — гэта шчасце, што хаця б восем гадзін у дзень яны могуць засяродзіцца на вучобе. І спорт - вядома - так шмат дзяўчынак-падлеткаў кідаюць заняткі, таму што ім няёмка заўважыць хлопцаў».
  «Так, здараецца, мала займаюцца спортам, я вам гэта прызнаю, мадам». Цяпер ён шматзначна глядзіць на школьны фотаздымак. — А твая дзяўчына таксама ў хакейнай камандзе?
  Фелісіці Бельведэр здаецца здзіўленай, а мімалётная ўсмешка нейкая вымушаная.
  «Так, яна ёсць, хоць я б не сказаў, што гэта яе моцны бок, але яна стараецца, і ёй падабаецца таварыства».
  «Я чуў, што дачка містэра Лідэла крыху гульца».
  Яна велікадушна ківае - магчыма, цяпер разумеючы яго цікавасць.
  «Яна вельмі добрая — яе адабралі ў акруговую групу да 14 гадоў у мінулым годзе, калі ёй было ўсяго дванаццаць».
  «Здарыцца, у яе ёсць нешта ад таленту бацькі».
  Жанчына ўважліва глядзіць на Скелгіла.
  «Ну... Мюрыэль Лідэл магла б не сказаць, што яна гуляла за Шатландыю».
  «Вось, гэта для вас паспешныя высновы».
  Выгляд Скелгіла выклікае сарамлівасць. Яна адказвае спагадліва.
  «Але я ўпэўнены, што ў некаторых адносінах вы маеце рацыю — Уіл Лідэл прабіўся ўверх са сціплых пачаткаў — ён вельмі рашучы чалавек».
  Скелгіл павольна ківае, згодна.
  «Ці ёсць у яго звычай плаціць сябрам за тое, што яны робяць, напрыклад, у мінулыя выходныя?» Ён кідаецца мякка, настолькі бяскрыўдна, наколькі толькі можа прыдумаць. - Я маю на ўвазе - калі вы не супраць таго, каб я сказаў, мадам - у вас усё вельмі добра па стандартах звычайных людзей.
  Яна не выглядае збянтэжанай тым, што можна вытлумачыць як крытыку - назойлівую - хоць за непрымірымай маскай Скелгіл бачыць змену ў яе вачах - успышку няўпэўненасці - і яна робіць нязручны рух, хутка адводзячы ўбок валасы - якія мае прабор па цэнтры і пачынае захопліваць вочы.
  «Мяркую, калі нешта падаюць табе як факт, які здзейсніўся, бывае цяжка адмовіцца».
  Скелгіл выглядае збянтэжаным.
  - Дык што ж? Вам сказалі, што паездка арганізавана, а плаціць няма чым?
  Яна кіўнула-паціснула плячыма ў знак пацверджання - што ён мае рацыю.
  «І, вядома, калі б вы ведалі Уіла, вы б ведалі, што ён пакрыўдзіцца, калі вы паставіце пад сумнеў».
  Скелгіл іранічна бурчыць у горле.
  — Мне трэба знайсці такіх сяброў, як вашы, мадам.
  Яна коратка ўсміхаецца. Але ён бачыць, што яна толькі задавальняе яго.
  «Я не павінен сказаць, што гэта ідэальная сітуацыя… але…» Здаецца, у яе не хапае слоў. «Як гаворыцца, так яно і ёсць».
  Скелгіл глядзіць на яе, выраз яго твару становіцца больш сур'ёзным.
  «Цяпер усё змянілася, мадам».
  Яна задуменна ківае.
  - Смерць Скарлет, так.
  - Вы наогул былі з ёй блізкія?
  Яна схіліла галаву. Цяпер яна падымае вочы і зноў павінна адцягнуць валасы кончыкамі пальцаў.
  «З ёй было няпроста пазнаёміцца». Яшчэ раз запытальная інтанацыя.
  Скелгіл адказвае тым жа.
  «Так?»
  Ён чакае яе адказу.
  «Яна была паглыбленая ў сябе, і тое, што ў яе было для суперажывання, было засяроджана на Уіле». Фелісіці Бельведэр робіць глыбокі ўдых, выраз твару ў роздуме. «Вядома — я імкнуўся сустракацца з ёй толькі ў прадугледжаных абставінах — усё крыху штучна — нават на абедзе — ты прыходзіш і абменьваешся афіцыйнымі прывітаннямі з сябрамі, да якіх зазіраў дамоў гадамі — трымай нязручны абутак. на – сядайце прама за стол – ёсць бар’еры – разумееце?'
  Скелгіл не зусім упэўнены, што ведае - вечарынка не фігуруе ў ягоным календары, - але ён падбадзёрліва ківае галавой - і яе словы сапраўды падказваюць ідэю.
  «Ці ёсць фатаграфіі, зробленыя ў суботу?»
  Тое, што яна інстынктыўна кідае позірк на свой мабільны тэлефон, які ляжыць на часопісным століку паміж імі, гаворыць яму, што яны, верагодна, ёсць.
  «Я зрабіў сэлфі — калі мы сустрэліся за кактэйлямі — здаецца, захаваў».
  Яна частуе яго напружаным позіркам, але ён разумее, што яна спасылаецца на няўдалы час.
  «Не супраць, калі я ўбачу гэта?»
  «Вядома... я маю на ўвазе... зусім не».
  Яна маніпулюе прыладай, паварочвае яе і трымае на ўзроўні вачэй - ён заўважае, што яна моцна трымае яе. Ён нахіляецца наперад, прыжмурваючыся – і цяпер ён адчувае пэўную прафесійную аддаленасць, – але ўнутрана змагаецца з больш нізкай рэакцыяй. Фатаграфія ўяўляе сабой здымак галавы і плячэй трох жанчын - Сьюзі Даф, Белінды Лукер і Фелісіці Бельведэр - у цесных абдымках, якія падымаюць свае куфлі з марціні і надуваюць галаву на паднятую камеру. Іх макіяж і прычоскі адлюстроўваюць дух 1920-х гадоў - Белінда Лукер носіць дыямантавую павязку, а Фелісіці Бельведэр мае рэзкі прабор на лбе і зашпілены над адным вухам. Але гэта ўборы, якія асабліва прыцягваюць яго ўвагу - кантраст - абедзве вышэйзгаданыя жанчыны носяць сукенкі з непразрыстымі дэкальтэ, якія захоўваюць сціпласць - у той час як Сюзі Даф - яе вочы прывабна зіхацяць, мае глыбокі малінавы ўбор дзяўчыны, які пакідае мала для ўяўлення . Скелгіл ненаўмысна глытае, а затым робіць рух галавой у паклоне, паказваючы, што бачыў дастаткова. Яна здымае слухаўку – потым яна інтануе ў цішыню, якую ён пакідае.
  - Я ўзяў толькі гэты - гэта, відавочна, было незадоўга да таго - вы ведаеце - Скарлет была знойдзена?
  - А як наконт дня - у вас ёсць што-небудзь з ранняга?
  Яна круціць галавой.
  «Нам рэкамендавалі не браць з сабой мабільныя на прыгодніцкі курс — там была гразь, лужыны і шмат катання. І Уіл казаў, што не хоча, каб мы заткнуліся галовамі ў тэлефоны - што гэта быў шанец сысці ад усяго гэтага - збегчы ў 1920-я гады. Акрамя таго, унутры замка не было мабільнага сігналу - і пешаходная бесправадная сувязь у дзіўных месцах».
  Скелгіл ківае. «Так, вы апісваеце Камбрыю ў цэлым». Ён выдае насмешлівы гук. «Мяне гэта задавальняе, калі я з вамі шчыры, мадам».
  Здаецца, яна здзіўленая яго адкрытай уверцюрай.
  «Хіба гэта не важна для вашай працы?»
  «У маёй кнізе гэта больш перашкаджае, чым дапамагае. Цягнуць адразу ў сем бакоў. Але ёсць людзі, больш важныя за мяне, якія кажуць адваротнае».
  Яна задуменна слухае яго.
  «Для мяне, я мяркую, гэта і карысць, і бяда. Тэхналогія азначае, што я магу гнутка працаваць з дому - асабліва як маці-адзіночка - але калі вы працуеце самазанятым, лёгка дазволіць сваёй працы запоўніць усе вашы вольныя моманты. Гэта можа выклікаць непрыемнасці для Элы - напрыклад, калі яна хоча падвезці дадому ад бацькі - і ён выпіў піва за футболам - і я кажу ёй, што мне трэба скончыць тэхнічны чарцёж».
  Яна зноў усміхаецца яму - яе белыя зубы маленькія і роўныя, што спрыяе юнацтву твару, які апярэджвае яе ўзрост. І хаця цяпло гэтак жа хутка знікае, Скелгіл не адчувае, што яго прысутнасць выклікала такое ж абурэнне, як Белінда Люкер, але, магчыма, ёй было куды пайсці. Ён нязграбна тыкае ў кубак, каб перайсці да наступнага пункта.
  «Спадарыня, гэта я проста дапытлівы, чаму вы і містэр Мэйкпіс адправіліся ў гэтую прагулку ў замак Грынмайр, я маю на ўвазе, як пара?»
  Цяпер яна нахіляе галаву набок і даволі запытальна глядзіць на яго тым, што павінна быць яе галоўным левым вокам. Яе валасы рассыпаюцца, і яна безвынікова махае імі.
  «Інспектар, верце ці не, ёсць пары, якія разыходзяцца і застаюцца ў цалкам дружных умовах». (Здаецца, Скелгіл не можа ў гэта паверыць, але яна працягвае.) «У любым выпадку, мы не пайшлі як партнёры ў звычайным сэнсе слова — вы, відавочна, ведаеце размяшчэнне замка — Уіл загадзя патлумачыў, што, па сутнасці, у кожнага быў свой пакой – ён паклапаціўся пра гэта – у якім мы маглі зачыніцца, калі спатрэбіцца». Цяпер яна абрываецца, нібы імгненная думка адцягнула яе. Яна злёгку паківае галавой. «Акрамя таго… няма нічога такога недастойнага, як прыбыццё групы і людзі, якія робяць выгляд, што не рупяцца, каб атрымаць лепшыя пакоі».
  «Здараецца, у Greenmire паміж імі няма чаго выбіраць».
  Яна глядзіць на яго з крыху звышвышэйшай усмешкай - для яе вопытнага архітэктарскага вока, мабыць, шмат у чым паміж рознымі апартаментамі.
  «Хлопчыкі атрымалі ўсход сонца, дзяўчынкі — заход».
  Скелгіл на імгненне задаецца пытаннем, ці ёсць у гэтым нейкае загадкавае значэнне – але ён не можа яго зразумець – акрамя таго, што яна дэманструе ўсведамленне з’явы, якая прайшла б міма большасці людзей, – але тады святло і архітэктура павінны ісці разам, як сапсоўка і пюрэ.
  «Вы былі б у асноўным прыязныя з першай місіс Лідэл, а з містэрам Мэйкпісам больш з містэрам Лідэлам, я маю рацыю?»
  Нягледзячы на тое, што яна відавочна разважае, у выразе яе твару мала што сведчыць аб тым, што гэтае пытанне яе турбуе.
  «Ну… так… я разумею ваш пункт гледжання. Я мяркую, што вы думаеце, што адбудзецца, калі адзін з нас атрымае новага партнёра, — што Кевін, верагодна, будзе мець перавагу ў групе?»
  Насамрэч, будучая дынаміка іх сацыяльнага круга асабліва не прыходзіла яму ў галаву - хоць гэта прымушае ўсведамляць, што зараз з'яўляецца дзірка. Аднак ён адказвае ў адпаведнасці з яе прапановай.
  «Так, я проста падумаў, што ваш былы муж працуе на містэра Лідэла, хутчэй за ўсё, ён будзе падтрымліваць з ім рэгулярныя сувязі».
  «Пры ўмове, што Уіл не вырашыць, што Кевін выканаў сваю мэту».
  Скелгіл задаецца пытаннем, ці бачыць ён водбліск іроніі ў яе вачах. Здаецца, кур'ёзная заўвага.
  «Ваш былы муж прыйшоў працаваць непасрэдна ў кампанію містэра Лідэла ці гэта была іншая праца?»
  «У Лондане — ён ужо працаваў у даччынай кампаніі. Такім чынам, гэта было бліжэй да ўнутранага пераходу - хоць і ў іншы сектар. Унізе на поўдзень Кевін займаўся водарамі – цяпер гэта спіртныя напоі – шатландскім віскі».
  Скелгіл павольна ківае.
  — Значыць, містэр Мэйкпіс — ён, хутчэй за ўсё, уступіў у кантакт са Скарлет Лідэл — яна працавала тут, у Эдынбургу, год, перш чым выйсці замуж за містэра Лідэла?
  На імгненне яна не дэманструе ніякай бачнай рэакцыі; але калі яна адказвае, яе голас расслаблены.
  «Ну... я не памятаю, каб Кевін калі-небудзь згадваў яе як такую, - за выключэннем таго, што хадзілі чуткі, што Уіл быў у адносінах з адным з супрацоўнікаў, - але гэта даволі хутка стала вядома грамадскасці - і Скарлет пакінула фірму».
  «Што, скандал?»
  Яна спакойна круціць галавой.
  «Не, я разумею, што Уіл спасылаўся на сваю даўнюю палітыку кампаніі. Адносіны паміж супрацоўнікамі забароненыя – ці, прынамсі, не ўспрымаюцца».
  Скелгіл пагарджае.
  «Мне гэта здаецца незаконным, мадам».
  «Ну... я не мяркую, што гэта прама прапісана ў працоўных кантрактах». Яна падымае галаву і глядзіць далей за Скелгіла - на яркае акно - і яе зрэнкі прыкметна звужаюцца, у выніку чаго насычаны блакіт яе вачэй становіцца больш моцным. «Але, як сказаў Кевін, калі ў вас ёсць малодшы супрацоўнік, які спіць з выканаўчым дырэктарам, цяжка сказаць ім, што рабіць. І я мяркую, што Скарлет была дастаткова адступніцай, не набываючы дадатковых сіл».
  «Я думаў, што яе прынялі на працу па заслугах — яна добра валодала французскай мовай ці нешта ў гэтым родзе?»
  Фелісіці Бельведэр зноў засяроджваецца на Скелгіле. Яна ледзь чутна ківае.
  «Так, нешта накшталт гэтага».
  Але калі ў аснове яе напружанага адказу ляжыць трывожнае пачуццё, здаецца, Скелгіл не заўважае гэтага - бо ён таксама, здаецца, заняты нейкімі думкамі. Калі ён гаворыць, гэта вяртаецца да тэмы, якая ў першую чаргу прывяла да гэтай дыверсіі.
  — Зноў жа, спадарыня, я мяркую, што вашы дочкі вучацца ў адной школе, — хоць яны яшчэ сябры, у вас заўсёды ёсць нешта агульнае.
  «Гэта праўда, вядома».
  Скелгіл зноў зірнуў на фатаграфію.
  "Як яны справіліся з гэтай трагедыяй - прынамсі, ваша маладая дзяўчына?"
  «Ну, з аднаго боку, у гэты век навін без цэнзуры мы вырашылі — гэта значыць мы, дарослыя — быць шчырымі і адкрытымі ў тым, што здарылася, наколькі гэта магчыма?»
  Яна запытальна глядзіць на яго – быццам шукае згоды.
  "Я больш думаў пра шок ад гэтага - ад смерці чалавека - падчас святочных выходных".
  «Ну… я не ведаю, ці можна шакаваць гэтае пакаленне — на жаль, гэта штотыднёвая рэч у сацыяльных сетках — высокая маладая жанчына заканчвае жыццё самагубствам, калі здаецца, што ў яе ёсць усё, дзеля чаго жыць».
  Скелгіл выглядае сумнеўна.
  «Мяркую, вы ведаеце пра гэта больш, чым я, мадам».
  «І ў асабістым плане - за выключэннем дзяцей Уіла - астатнія амаль не ведалі Скарлет - таму я не веру, што яны будуць перажываць асабістае гора. Раніцай у панядзелак у школе адбылася спецыяльная асамблея – у іх вельмі добрае душпастырства. Але вам трэба спытаць Мюрыэль пра тое, як гэта паўплывала на дзяцей Лідэла?
  Яна зноў ставіць гэта як пытанне - і Скелгіл ківае галавой - і цяпер ён адчувае, што яна ўважліва сочыць за ім. Ці можна па яго рэакцыі даведацца, ці сустрэне ён першую місіс Лідэл? Ці, магчыма, яе прапанова кажа яму, што яна ўжо ведае адказ.
  
  
  OceanofPDF.com
   11. СВЯТОГА САЛЬВАТАРА/МЮРЫЭЛ ЛІДЭЛ
   
  Аўторак, 16.00
   
  «Ці магу я дапамагчы вам, сэр?»
  Скелгіл разумее, што на яго глядзяць з падазрэннем. Чыноўнік - у бойлерным касцюме, невысокі, прысадзісты, з паголенай галавой і ў жоўтай святлоадбівальнай камізэльцы - перастаў кіраваць рухам, каб перахапіць яго. Скелгіл разумее, што ён павінен вылучацца як незнаёмец. Ён ішоў за ўказальнікамі на тэрыторыю школы, прабіраючыся супраць няўхільнай плыні маленькіх дзяўчынак-падлеткаў у элегантнай цёмна-сіняй форме, нагружаных заплечнікамі і сумкамі, з якіх тырчалі палкі для лакросса; некаторыя сапсаваныя вялікімі чахламі для музычных інструментаў; і яшчэ іншыя, апранутыя ў свежавымытую ваенную форму і начышчаныя баявыя боты. Ён быў уражаны іх акуратным выглядам; валасы завязаныя назад, адзенне, запраўленае там, дзе яно павінна быць - і калектыўна шчаслівыя, несамавітыя паводзіны. Яны аддаюцца стрыманай балбатні і ветліва глядзяць навіны з дарагіх мабільных тэлефонаў адзін аднаго. Гэта не школьны выхад, які ён прызнае; галаваломная спешка, зыход у лахманах, крыкі і крыкі, хлопчыкі, якія спекулятыўна б'юць кулакамі, размахваюць хвастамі кашуль, абутак, пацёрты да немагчымасці; дзяўчаты пагардліва жуюць, спадніцы выклікальна зашпілены.
  Старэйшыя і высокія дзяўчаты, аднак, носяць кароткія кілты і менш афіцыйныя топы, валасы ў іх нядбайна распушчаныя; са сваімі доўгімі тонкімі шыямі яны рухаюцца, як маладыя лебедзі, сярод больш паўсюднай зграі; ціхамірныя, ураўнаважаныя, неўзабаве маладыя жанчыны – магчыма, шостыя? Ён заўважае, што некаторыя глядзяць на яго з цікаўнасцю і сціпла абменьваюцца каментарамі са сваімі даверанымі асобамі.
  Вузкая ўязная дарога абсаджана дрэвамі з адной дарожкай; яна рыўкамі налева і направа пераходзіць у добраўпарадкаваны травяністы чатырохкутнік з акуратнымі градкамі і перакрыжаванымі дарожкамі. З аднаго боку стаіць галоўны школьны будынак - уражлівы чатырохпавярховы будынак з пяшчаніку і квадратная вежа, на якую здалёк паказаў Дэвід Бальфур. Вакол — калекцыя больш сучасных збудаванняў, якія выглядаюць як спартыўныя і мастацка-тэхналагічныя збудаванні. Аднекуль даносіцца пах выпечкі і кавы. Ён можа бачыць аўтастаянку на другім баку, а за ёй, але па-за полем зроку, унізе парослыя травой ха-ха, напэўна, спартыўныя пляцоўкі - шэраг цынкавых слупоў пражэктараў ахоўвае новыя зялёныя сеткаватыя агароджы.
  — Я сустракаюся з місіс Лідэл — маці? Яна мяне чакае».
  Чалавек падымае галаву, а затым нахіляе яе ўбок.
  «Так, гэта яе машына».
  Ён паказвае на белы Range Rover, прыпаркаваны на заштрыхаваным асфальце перад некаторымі дзвярыма для дастаўкі - там вялікі знак з надпісам «Трымайцеся далей». Скелгіл адзначае, што рэгістрацыя змяшчае камбінацыю L1D .
  «Ёй дазволена там паркавацца?»
  Прыяцель, бацькі не могуць заехаць у школу да паловы пятай. Паглядзіце на гэтага wan the noo!'
  Ён зрываецца, каб выскачыць на праезную частку і паспрачацца з жанчынай-кіроўцам жахлівага 4х4, які разбівае дарогу, але яна прыкідваецца, што не бачыць яго, і машына кідаецца наперад з моцным грукатам лішніх цыліндраў. Ідуць больш буйнагабарытныя аўтамабілі. Дзеля ўласнай бяспекі ён адступае.
  «Што я магу? Яны плацяць мне заробак – і яны гэта разумеюць».
  Мужчына вымаўляе кароткія парывы стакката, якія Скелгіл можа проста зразумець. Ён здзіўляецца, чаму ён чакаў ад звычайнага рабочага больш вытанчанага акцэнту. Ён заўважае літары HIBS , выцвілую аматарскую татуіроўку біро на суставах адной рукі. Але мужчына, здаецца, вырашыў, што Скелгіл - магчыма, праз тое, што ён адмовіўся ад сваёй кар'еры (з-за яе неразумнай паркоўкі) - знаходзіцца ў яго лагеры. Безумоўна, Скелгіл адзначыў, што яго імя было хутка паніжана з «сэр» на «сябар».
  «Ты павінен прыцягнуць паліцыю».
  «Так, мы думаем, што гэта. Каля галоўнага ўваходу, Кен? Гэта працуе, пакуль поліс ёсць - на наступны дзень яны зноў выконваюць свае хітрыкі. Спыніцеся на жоўтых зігзагах - заходзьце ў школу ў нерабочы час. Новы кіраўнік рассылае ветлівыя просьбы. Яны не заўважаюць. Не можа вас турбаваць, каб прайсці пару ярдаў. Я не магу справіцца з гэтым - я Джэні - не рэгуліроўшчык».
  Скелгіл спачувальна крывіцца (нягледзячы на некаторыя выдаленыя лаянкі). Чалавек, відавочна, не часта знаходзіць такое разуменне. Больш буйныя машыны праносяцца міма. Цяпер прыбіральшчыца дадае дадатковы сплайн - што гэтыя бяздзейныя маці ставяцца да школьных заняткаў як да штодзённага паказу мод - яны "распранаюцца" і хістаюцца на недарэчных абцасах. Скелгілу ўдаецца перавесці размову на хакей - што, у якім бы непрыдатным адзенні яна ні была апранута, ён павінен сустрэцца з місіс Лідэл на полі. Ён даведваецца, што надышла палова - аднак з-за ха-ха зыходзіць падказка, што перазагрузка непазбежная: высокі баявы кліч у такт знаёмым спевам рэгбі: «Салі, Салі, Салі - Ой, Ой, ой!»
   
  *
   
  «Ідзі, Саліс!»
  Скелгіл затаіў дыханне. Яму ніколі не прыходзіла ў галаву, што хакей можа быць захапляльным. На працягу пяці хвілін ён быў схоплены і затрыманы ў сваёй місіі. Ён здагадаўся, што лік 1-0 на карысць Сэнт-Сальватара. Цяпер іх слабае лідэрства пад пагрозай. У гасцей ёсць штрафны кут. Абарона гаспадароў перапоўненая на лініі варот. У масках яны выглядаюць злавесна. Як адзін яны тройчы стукнуць палкамі па перакладзіне. Яны прыгінаюцца, як спрынтэры, скручаныя для дзеянняў. Свісток крычыць. Пакуль мяч слізгае па гладкім зялёным астротурфе, адна дзяўчына б'е паласой ад варот, а яе таварышы па камандзе разгортваюцца за ёй веерам. Мяч дасягае першага нападаючага - але неверагодна, што і да наканечніка. У той момант, калі былая пастка для яе партнёра па ўдары, абаронца разбівае іх пару. Раздаецца ляскат палак – адна круціцца ў паветры. З пажару, не зрываючыся, выскоквае лятучы абаронца з мячом – і яна сыходзіць на поле. З дапамогай фінта яна лёгка перамагае паўабарону, якая набягае, і клюшкай адбівае пас на фланг, які раздзяляе абарону. Партнёр па камандзе збіраецца - яна бярэцца за лінію аўтара - наводзіць - і былы абаронца кідаецца, каб забіць мяч у сетку. Дзесяць секунд, ад канца да канца. Два-нуль, Саліс. Скелгіл разумее, што пляскае ў ладкі.
  «Дзяўчынка, Лулу!»
  Гэта тая самая жанчына, якая прамаўляе гэтыя словы, як і папярэдні заклік: «Ідзі, Салі!» – але цяпер з доляй стрыманасці – магчыма, нават скрозь скрыгат зубоў, стрымліваючы эмоцыі – бо Скелгіл заўважае бляск у яе гордых мацярынскіх вачах. Ён усталяваў асобу жанчыны, распытаўшы гледачоў – і павольна рушыў, захоплены спаборніцтвам. Цяпер, зблізку, ён адчувае, што яна ўсведамляе яго набліжэнне, але ён саромеецца прадставіць. Як сцвярджае дворнік, яна, як і ўсе жанчыны навокал, прыгожа апранутая, але на гэтым падабенства заканчваецца. Калі нейкі падступны модны парад, то «мадэлі» адпавядаюць патрабаванням – гэта, як гаворыцца, «смачныя муміі». Але Мюрыэль Лідэл відавочна выглядае проста. У профілі - так, як бачыць яе Скелгіл - яе нос занадта вялікі і кручкаваты, падбародак і бровы цяжкія і выпуклыя, яе мышыныя валасы падстрыжаныя коратка і роўна. Ён сарамліва спыняецца на ярдзе і паварочваецца на пятцы так, што яны абодва глядзяць тварам на поле. Тым часам каманды фармуюцца для рэстарту. Вінгер, які зрабіў галявую перадачу, ідзе побач, цяжка дыхаючы.
  — Добры крыж, Попі!
  Дзяўчына кідае сталёвы позірк бледна-блакітнымі вачыма – потым каротка ўсміхаецца і кідаецца прэч.
  «Вы інспектар дэтэктыва».
  Але Скелгіл відавочна адцягнуўся; ён сочыць за вінгерам. Яму патрэбна хвіліна, каб адказаць.
  - Попі - гэта не дзяўчына Дафаў?
  Мюрыэль Лідэл паварочвае галаву, каб паглядзець на яго з цікаўнасцю.
  «Не здзіўляйцеся, яе бацька быў прафесійным футбалістам». Калі Скелгіл працягвае хмурыцца, яна ўдакладняе. «Дэрэк Даф? Сэрца Мідлаціана? Ён быў вымушаны сысці з-за траўмы ў дваццаць гадоў - яго толькі што прызвалі ў Шатландыю».
  Скелгіл робіць твар невыразнага прызнання.
  «А вы сапраўды гулялі за Шатландыю, мадам».
  Яна ўсміхаецца, здаецца, даволі з'едліва.
  — Слухайце... Я не хацеў бы выглядаць абураным, інспектар. Але патраціце дзве хвіліны на свецкі вечар для бацькоў, і вы знойдзеце хірургаў - пластычных хірургаў - кіраўнікоў, прадпрымальнікаў, палітычных лідэраў - і, некаторыя, простых спартсменаў».
  Скелгіл здагадваецца і азіраецца наўкола - як быццам ён павінен адчуваць трапятанне перад такой пышнай кампаніяй, хто ёсць хто ў сталіцы Шатландыі - хоць ён задаецца пытаннем, ці гэта ў асноўным жонкі тых, пра каго яна гаворыць. Але ўсё, што ён можа зразумець, гэта тое, што яго падыход да Мюрыэль Лідэл выклікаў пэўную ўвагу. Яна ўспрымае яго клопат.
  «Вы б аддалі перавагу перайсці ў Hub – там ёсць кафетэрый самаабслугоўвання, і мы можам зручней размясціцца ў кабінцы?»
  Скелгіл кусае шчаку.
  «Я з задавальненнем гляджу, мадам - я не хацеў бы адрываць вас - у мяне такое адчуванне, што гэта крыху крыўдны матч».
  Жанчына ўсміхаецца.
  «Саліс супраць Мюрхаўса — гэта найстарэйшае суперніцтва ў шатландскім жаночым спорце».
  Сапраўды, дзяўчаты б'юцца, як тыгры - канечнасцямі і палкамі размахваючы, чырвоныя твары, задыхаючыся, яркія шчыткі дзёсен мільгаюць злавесным рыкам - гэта поле бою, дзе кропка бою перамяшчаецца з ашаламляльнай хуткасцю ад аднаго месца да іншага, калі дзяўчаты паслядоўна спрабуюць перамагчы пекла іх суперніка, мяч проста апраўданне.
  «Калі гэта трынаццацігадовыя падлеткі, я б не хацеў сутыкацца з поўнапамернай версіяй».
  Здаецца, Мюрыэль Лідэл ацаніла яго каментар. Яна ціха ўсміхаецца. Яе вочы ястрабіна сочаць за гульнёй.
  - Я хацеў бы спытаць, як я магу вам дапамагчы, інспектар, але вы, вядома, хочаце ведаць пра Уіла.
  Шчырым адказам Скелгіла было б тое, што ён яшчэ не ведае, што хоча ведаць, але хутчэй за ўсё пра Скарлет Лідэл.
  — Вы з ім размаўлялі, мадам?
  «Ён патэлефанаваў у нядзелю раніцай — думаў пра дзяцей».
  Скелгіл адзначае, што яна хуткая з вершнікам.
  «Я разумею, вы былі наперадзе з маладымі».
  «Аголеныя косці — калі гэта не няўдалы абарот фразы».
  Скелгіл паціскае плячыма.
  «Я б не назваў гэта жудасным».
  Хаця яе позірк працягвае сачыць за дзеяннем, ён адчувае, што яе канцэнтрацыя зрушылася.
  «У самагубстве ёсць нешта асабліва трывожнае, інспектар».
  Твар Скелгіла змрочны. На яго думку – так, калі сумняваецца. Але, калі ён шчыры, бываюць моманты, калі не знайсці непрыстойнай гульні прыносіць палёгку.
  «Вы былі здзіўлены, мадам?»
  — Не асабліва.
  «Што прымушае вас так сказаць?»
  Яна задуменная; яе погляд становіцца нерухомым.
  «Я мяркую, што калі вы назапашваеце пэўную колькасць траўмаў велічыні - крытычную масу, калі хочаце - пасля гэтага, іх узнікненне становіцца нормай. Вы разумееце, што такая прырода жыцця».
  Гэта філасофскі адказ, а не тое, што ён чакаў.
  «Я думаў хутчэй пра тое, што ты ведаў бы яе — ведаў іх абставіны…»
  Скелгіл адступае, але яна хутка запаўняе пустэчу.
  — Я мала што ведаў ні пра тое, ні пра іншае, інспектар. Цяпер яна робіць паўзу - здаецца, наўмысна - перад тым, як аднавіць стрыманы манатон. «Але аб'ектыўна гэта, здавалася б, дзіўны час - Уіл толькі нядаўна падвоіў свой стан».
  Рысы твару Скелгіла становяцца напружанымі - знешні знак таго, што ён супраціўляецца невялікім патокам ап'яняючых магчымасцей.
  - Вы маеце на ўвазе, што быў бы добры час выйсці за яго замуж?
  «Калі супер-яхты вам падабаюцца, я павінен так сказаць».
  Скелгіл выбірае прагматычнае пытанне.
  «Што было крыніцай фінансавага поспеху?»
  Яна кідае на яго востры позірк збоку – нібы не давярае яго наіўнасці.
  «Вэб-сайт – для абмену паслугамі салідных прафесій – сантэхнікаў, тынкоўшчыкаў... прастытутак ». Яна дазваляе сказаць апошняе слова. «Я ўяўляла, што вы будзеце ведаць пра гэта - пару гадоў таму ў бульварнай газеце было выкрыццё».
  Скелгіл азіраецца па баках, нібы заклапочаны за яе.
  «О, не хвалюйцеся, інспектар, я не вымазаны гэтай шчоткай».
  Яна злёгку паварочваецца і адгінае запясце праз плячо, паказваючы адным пальцам. Гэта акт неахвотнага прызнання. Скелгіл сочыць за напрамкам і жмурыцца праз драцяную агароджу - за травянымі хакейнымі пляцоўкамі стаіць сучасны клуб. — Акрамя таго, калі Уіл прадаў яго амерыканцам, ён выплаціў іпатэку школы на новы спартыўны павільён.
  Скелгіл скрыўляе твар. Гэта адзін са спосабаў падаўлення іншадумства. Але ён зноў заўважае, што за імі назіраюць; пара яркіх бландынак далей уздоўж бакавой лініі трымае іх пад наглядам. Павінна быць відавочна, пра што яны гавораць. Ён паварочваецца назад на поле і некалькі хвілін уважліва сочыць за гульнёй. Мюрыэль Лідэл час ад часу падбадзёрвае - дастаткова тэхнічнага характару, каб пераканаць Скелгіла, што яна ведае, пра што гаворыць. Ён далучаецца кожны раз, калі яна пляскае.
  «Спадарыня… вяртаючыся да таго, што вы казалі, — што Скарлет…» (тут ён вагаецца, але паспявае ўстрымацца ад прозвішча — ці «місіс» — гэта здаецца далікатным метадам), «што Скарлет была матывавана… добра… ясна і проста, грошы?
  Яна кідае на яго старамодны позірк.
  «Што прывабіла шлюбную німфетку ў суровым бізнэсмэне сярэдніх гадоў?»
  — Яму толькі сорак споўнілася. Гэта зусім не ўзрост, мадам».
  Мюрыэль Лідэл відавочна забаўлена яго рэакцыяй - як быццам яна прызнае ўмяшанне яго эга - але яна робіць невялікі рэверанс, даючы зразумець, што ён па змаўчанні зрабіў ёй камплімент.
  «На жаль, інспектар, надыходзіць дзень, калі чалавек пачынае развіваць рэлігійныя пачуцці да прэтэнзій на крэмы супраць старэння».
  Скелгіл адводзіць позірк - нязграбны рыцарскі ўчынак, а не яго моцны бок. Ён складвае рукі, падсвядомы жэст салідарнасці - але яго розум паўтарае яе словы - таму што яна супрацьпаставіла шэраг інсінуацый. І яе тон - ці можа ён сінтэзаваць нейкія пачуцці з яго рэха, перш чым яно знікне - гэта горыч - ці адстаўка - ці гэта палёгка , якую ён заўважае? Як бы там ні было, наступны яе радок адрывае яго ад разважанняў.
  - Прынамсі, я не магу быць падазраваным - калі вы не думаеце, што я нейкі Свенгалі?
  «Спадарыня, — вы самі сказалі, — мы расследуем самагубства».
  «Вы ідзяце на значныя намаганні, інспектар».
  Скелгіл крыху нязграбна змяніў пазіцыю. Ён закопвае рукі ў кішэні штаноў і хістаецца наперад, нібы можа перакуліцца праз бакавую лінію.
  «Слухай, мы будзем расследаваць любыя акалічнасці — гэта невытлумачальная смерць — гэта закон — нельга дапусціць, каб людзі проста лопалі сабо, а потым падпісвалі гэта, быццам у гэтым няма нічога незвычайнага».
  Яго размоўны зварот яе забаўляе; на яе вуснах пяшчотная ўсмешка.
  — Але відавочна, што вы лічыце, што адбываецца нешта больш злавеснае. Хіба гэта не выраз, даведзены да самагубства?
  Больш яна нічога не гаворыць - і Скелгіл спатыкаецца аб сваю наступную рэпліку.
  «Здараецца, гэта толькі я, мадам». Ён кідаецца - амаль бездапаможна - як бы каб прадэманстраваць, што такое ўзнёслае асяроддзе знаходзіць яго па-за зонай камфорту - і з'яўляецца коранем памылковага разумення. «Напэўна, я занадта стрыманы для такіх рэчаў».
  «О, я не ведаю, пэўная бесхрыбетнасць, верагодна, дапамагае прабіць шпон штучнай рэспектабельнасці».
  Гэта шчырае прызнанне, хоць, магчыма, міжволі і крыху паблажлівае. Але гэта ўзмацняе ўражанне Скелгіла ад Мюрыэл Лідэл, якая пастаянна плыве па ветры. І гэта выклікае больш хісткі падыход з яго боку.
  - Мадам, вы павінны ведаць містэра Лідэла лепш за ўсіх. Хоць ён назірае за гульнёй, ён адчувае, што яна ківае. «Ці пашкодзіць ён сваёй новай жонцы?»
  Яна імгненна робіць рух - невялікі рывок назад галавой і плячыма - як быццам гэта немагчымая заява. Яна адкажа добрых пяць секунд ці больш.
  — У вас ёсць сабака, інспектар?
  «Так, я, па сутнасці, - Бульбаксёр».
  Цяпер ён заўважае, што яна крыху прыўзняла галаву – нібы яна разумее характар магутнай пароды.
  «Гэта добра сябе паводзіць?»
  «Ён тупы, як пэндзаль».
  «А калі цябе няма дома?»
  «Я мяркую, што над ім здзекуюцца кошкі».
  Яна стрымлівае лёгкі смех.
  «Ваш кот відавочна расходны матэрыял, інспектар».
  Скелгіл пачынае пратэставаць, што яна не ведае яго шатландскага ката, але яна перапыняе.
  «Вы б пакінулі сабаку з дзіцем?»
  «Ніхто ў здаровым розуме гэтага не зробіць».
  Яна змаўкае - і Скелгіл разумее, што яна спыняе сваю справу. Нягледзячы на тое, што гэта цікавая аналогія, ён адчувае права даследаваць далей.
  «Ён калі-небудзь пагражаў табе гвалтам?»
  Яна круціць галавой. Але ёсць нешта непераканаўчае ў яе паводзінах, калі яна глядзіць праз поле. У гэты момант раздаецца моцны крык - раптам яны абодва ўцягнутыя ў дзеянне. Скелгіл бачыў гэта - нападаючы Салі, які накідваўся на вароты, відавочна спатыкнуўся - зачапіў за шчыкалатку, - але суддзя ў гэтым канцы - адзін з трэнераў гасцей - абвясціў падыгрыванне, да вялікага незадаволенасці хатняга кантынгенту. І цяпер з бліндажа на далёкім баку трэнер Саліс выбягае на гульнявое поле - Скелгілу здаецца, што ён пярэчыць суддзі. Напэўна, гэта таксама добра, што параненая дзяўчына ляжыць на яе шляху - бо яна ў самы кароткі час аднаўляе сваё жаданне - яна спыняецца і нагінаецца, каб дагледзець свайго падапечнага. Але нават на адлегласці Скелгіл бачыць агонь у зялёных вачах, якія гараць пад палымянай грывай рудых валасоў. Знаёмыя вочы - знаёмыя валасы - бо яна бягуха, якая пранеслася міма яго рана раніцай.
  «Хто гэта?»
  «Міс Бродзі – кіраўнік аддзела спорту – яна трэніруе групу гэтага года і вышэй. Яна любіць перамагаць».
  «Яна выглядае як мой трэнер».
  Мюрыэль Лідэл запытальна пазірае на Скелгіла.
  «Яе тэмперамент адпавядае яе прычосцы».
  Скелгіл задаецца пытаннем, ці не заўважае ён іроніі ў яе тоне - магчыма, наўмысны намёк на Скарлет Лідэл. Ён вырашыў захоўваць нейтралітэт і маўчаць. Тым часам узгаральны інцыдэнт, падобна, разрадзіўся сам сабой — дзяўчына, якая ўпала, паднялася на ногі і заявіла, што можа працягваць. Трэнер адыходзіць. У цяперашні час суддзя выносіць шэраг мяккіх рашэнняў на карысць Святога Сальватара - магчыма, спрабуючы загладзіць сваю памылку; гаспадары трымаюць сваіх супернікаў на сваёй палове абароны - і неўзабаве раздаецца працяглы свісток. Дзяўчаты ў цёмна-сінім адзенні ў знак свята падымаюць палкі дзвюма рукамі над галавой. Скелгіл заўважае, што рыжая карэта адварочваецца ў зямлянку і стукае кулаком. Каманды становяцца ў чаргу, каб абмяняцца тройчы вітаннямі – Салі на чале з дзяўчынай Лідэл, – а потым праходзяць міма адна адной, спартыўна паціскаючы рукі. Яны ідуць рыссю да свайго трэнера для кароткага разбору. Скелгіл назірае, як дзяўчаты збіваюцца ў вузельчыкі і пачынаюць адыходзіць, усё яшчэ віншуючы сябе. Сам воўк-адзіночка, ён адчувае пэўную тугу па такім таварыскасці.
  Мюрыэль Лідэл прачышчае горла; яна пачала адступаць.
  «Мне трэба ўзяць Лулу — праз трыццаць хвілін у яе трэніроўка ў клубе».
  «Яшчэ хакей?»
  «Яна гуляе ў сне».
  «Так, я раблю гэта з рыбалкай».
  Жанчына ўсміхаецца. «Такім чынам, вы яшчэ што-небудзь хацелі ў мяне спытаць?» Рух у гадзіну пік - разумееш? Яна няўцямна паказвае рукой. Здаецца, Скелгіл часткова адцягнуўся.
  «Вы пра заўтра?»
  «У мяне ёсць некалькі абавязацельстваў, але я мог бы іх абыйсці».
  Скелгіл недарэчна ківае.
  «Я дам вам ведаць, мадам».
  — Прыемна пазнаёміцца, інспектар.
  Некалькі імгненняў Скелгіл назірае, як яна сыходзіць, робячы лінію, якая перахопіць яе дачку, якая накіроўваецца з некалькімі членамі сваёй кагорты да брамы ў высокай агароджы. Затым ён паварочваецца і бачыць, што трэнер пакуе прадметы рыштунку ў сумку на колах. Побач ляжыць мяч, які пакаціўся аб борцікі. Ён падымае яго і крочыць да зямлянкі. Жанчына прысядае, каб зашпіліць сумку. Цяпер ён бачыць, што яе бэзава-чорны ўбор павінен быць колераў школьных трэнераў - побач у той жа паласе ёсць іншыя супрацоўнікі.
  «Мне гэта выглядала відавочным фолам».
  Яна падымаецца - і стаіць на сваім, зялёныя вочы не міргаюць, насцярожана.
  «А вы?»
  У галаве Скелгіла ўспыхвае, што ён можа быць будучым бацькам, які збіраецца ахвяраваць школе мільён фунтаў. І няма ніякіх прыкмет таго, што яна пазнае яго па іх мімалётнай сустрэчы перад сняданкам. Тым не менш, у яе непакорлівасці Скелгіл адчувае некаторую блізкасць - яна ўсё яшчэ эмацыйна ў запале бітвы - і ён не крыўдзіцца. Адной рукой ён перадае ёй мяч, а другой дастае з насцегнавай кішэні свой ордэр-білет і нязмушана паказвае яго. Яе вочы на імгненне спыняюцца на ім.
  «Я расследую смерць місіс Скарлет Лідэл».
  Цяпер яна глядзіць на яго - твар яе лагодны, але позірк праніклівы - і спакойна чакае, пакуль ён загаворыць. Ён лічыць яе маўчанне крыху трывожным.
  «Я б не пярэчыў ні слова».
  «Чым я магу дапамагчы?»
  Скелгіл разумее, што дзейнічае па імпульсе - і не мае гатовага адказу. Ён кідаецца так, быццам баіцца падслухоўшчыкаў – і, хоць побач нікога, ён паварочваецца да яе і круціць вялікім пальцам праз плячо. «А як наконт гэтай кавярні Hub , якая ў вас ёсць?»
  «Гэта добра, інспектар, пры ўмове, што вы не супраць пагуляць у сацыяльных сетках, перш чым паднесці кубак да вуснаў».
  Ён робіць сумны твар. Ён разумее яе: манна нябесная для плётак школьніц. Ён глытае.
  «Я заўважыў, што ў тым шэрагу крам ёсць новы вінны бар — у Роўзберне?»
  Uptalk – цяпер ён гэта робіць! Ён у думках дакарае сябе. Між тым жанчына ўсё яшчэ мае выгляд той, хто адбіваецца ад шанца, які спадзяецца на спатканне - сумесь нявер'я, што ён наважыўся б спытаць, і агіды да гэтай перспектывы.
  «Я павінен размясціць справаздачу аб матчы на школьным сайце».
  Скелгіл змагаецца са сваімі рысамі твару - ён не хоча паказваць, што яго ўзрушыла - але раптам жанчына пстрыкае ў яго мяч - інстынктыўна ён ловіць яго левай рукой перад сваім сэрцам. Яна ўсміхаецца.
  «Гэта быў фол. Можа быць, вы можаце дапамагчы мне з фармулёўкай - так як я бачыў чырвоны ў той час. У гэтым бары ёсць бясплатны Wi-Fi».
  
  
  OceanofPDF.com
   12. ЛАЛДХІ МАХАЛ
   
  Аўторак, 19.30
   
  «Прабачце, што спазніўся, начальнік».
  Скелгіл разглядае малюнкі ў меню, нахіляючы іх так, нібы іншая перспектыва асвятляе прадмет. І ён цікаўна крывіць твар - нібы напружваецца, каб абхапіць языком заднія зубы. Перад ім стаіць талерка, на якой ляжыць некалькі крошак паппадума, магчыма, тлумачэнне. З аднаго боку стаіць напалову выпітая бутэлька індыйскага лагера - рэдкасць для яго, але, вядома, у прапанове бочачнага элю няма. Са свайго боку, DS Jones здаецца трохі чырвонай, на яе выпуклых скулах ёсць ружовыя плямы, яна выглядае гарачай, быццам паспяшалася, і пінжак праз руку. Падыходзіць афіцыянт, бярэ яго і дапамагае ёй сесці насупраць яе начальніка. Скелгіл запытальна глядзіць на яе.
  «Я пайшоў выпіць з Уілам Лідэлам».
  Тое, што яна выпальвае гэта даволі спавядальна, магчыма, выклікае ў Скелгіла неабгрунтавана абвінаваўчы тон.
  — Выпіць?
  «О, я толькі што выпіў вады. У іх ідзе рамонт – будаўнікі прыходзяць у 17.30 і працуюць усю ноч – каб не турбаваць супрацоўнікаў. Нехта пачаў свідраваць сцяну – Уіл Лідэл прапанаваў нам спусціцца ў бар на вуліцы ніжэй. Яна кідае позірк на Скелгіла і бачыць, што той злосна кідаецца ў вочы. «Пасля замка Грынмайр... Я думаў, што ён можа стаць больш гаваркім?»
  «А ён быў?»
  «Трохі… ха-ха». Яе смех нервовага гатунку.
  «Што?»
  - Літл - і Лідэл. Вы ведаеце, як называецца ягоная фірма – холдынг? (Скелгіл круціць галавой – ён не выглядае асабліва закаханым у гэтую тэму.) «Liddell Acorns Incorporated».
  «Гэта павінна быць смешна?»
  «Ну – я мяркую, што гэта даволі разумна – яны інвестуюць у малыя прадпрыемствы і дапамагаюць ім вырасці ў значна большыя арганізацыі».
  Рэпліка Скелгіла даволі рэзкая.
  «Яго былы сказаў мне, што ён толькі што зрабіў пакет з нейкага вэб-сайта, які быў прыкрыццём для эскорту. Адлупцаваў гэта перад амерыканскім натоўпам».
  DS Jones выглядае крыху збянтэжаным.
  «Хм… добра… гэта ніколі не прыходзіла ў галаву. Здаецца, яны вельмі этычныя ў тым, што спрабуюць зрабіць. Яны вызначаюць рамесныя аперацыі, у якіх заснавальнікі валодаюць тэхнічнымі навыкамі, але не маюць капіталу або маркетынгавых ведаў, неабходных для пашырэння».
  «Джонс, ты гучыш як іх піяршчыца».
  Ягоны сяржант сарамліва ўсміхаецца.
  «Гаспадар, як я ўжо кажу, я думаў, што мне добра ўдалося прымусіць яго гаварыць. Ён, здавалася, вельмі хацеў расказаць мне пра кампанію - відавочна, яна ходзіць па месцах. Ён сказаў, што вярнуўся 10 сакавіка з месячнага знаходжання ў Шанхаі - ён толькі што стварыў там інвестыцыйны офіс».
  Скелгіл выглядае скептычна.
  «Упэўнены, што гэта не дымавая заслона?» Я не маю на ўвазе Кітай – я маю на ўвазе даць вам увесь гэты карпаратыўны флімфлам».
  Афіцыянт з'яўляецца прывідам, налівае ваду са збана і пытаецца ў ДС Джонс, ці хоча яна яшчэ што-небудзь выпіць, але яна адмаўляецца. Скелгіл дакранаецца да меню.
  «Мы пойдзем на гэты банкет — Six Chillies».
  DS Jones чакае, пакуль мужчына адступіць, перш чым яна адкажа.
  «Я так не думаю, Гав - я б не сказаў, што ён ухіліўся ад пытанняў. Ён проста эканомны ў сваіх адказах. Вы гэта бачылі».
  «Мне больш цікава, што ён спытаў у вас».
  Позірк Скелгіла праніклівы – нібы ён нешта ведае. У гэты момант ДС Джонс вырашае не згадваць апошняе, пра што Уіл Лідэл спытаў яе - ці не захоча яна паабедаць з ім, і гэта вельмі пераканаўча - і што ён толькі што на імгненне прыклаў руку да маленькага з яе спіной, калі ён ветліва заходзіў у ліфт. Такім чынам, яе адказ прыходзіць павольна.
  «Я вырашыў не падымаць тэму цяжарнасці, і ён не намякаў на гэта, калі гэта тое, што вы маеце на ўвазе, Гав?»
  Цяпер Скелгіл здаецца дзіўным абыякавым да адказу. Ён кідаецца па рэстаране, бегла аглядаючы іншых наведвальнікаў і аптымістычна разглядаючы кухню.
  «Так… гэта… што заўгодна».
  ДС Джонс зводзіць рукі разам і падпірае падбародак кончыкамі пальцаў.
  «Хто-небудзь пытаўся ў вас, Гав, ці не падазроныя мы?»
  «Так, больш-менш. Я мяркую, што жанчыны, безумоўна, абмяркоўвалі гэта. Я б пайшоў так далёка, каб сказаць, што яны нават высветлілі, каго мы, хутчэй за ўсё, падазраем. Наўрад ці гэта ракетабудаванне».
  ДС Джонс ківае ў знак згоды.
  — Увогуле, Гав, гэта зразумела. Калі выказаць здагадку, што яна сапраўды скончыла жыццё самагубствам - тады ўсе астатнія, хутчэй за ўсё, заняліся сваімі нявіннымі справамі - і, робячы гэта, Уіл Лідэл, відаць, знаходзіўся побач з ёй у той момант, калі гэта адбылося».
  Але Скелгіл выглядае сумніўна - нават засмучана - як і кожны раз, калі спрабавалі правесці гэты аналіз.
  — Мы не ведаем дакладнага часу, калі яна памерла — калі хтосьці ўваходзіў ці выходзіў — запрашаўся ці іншым чынам — упаўзаў, пакуль Уіл Лідэл спаў — хаваўся, калі ён яе клікаў. Мы не ведаем, чыя гісторыя дакладная, а чыя не».
  На твары Д. С. Джонса выразна пакорлівасць - каб дасягнуць поспеху, яны павінны знайсці іншы маршрут - прычына прыезду ў Эдынбург. Яна бязрадасна ўсміхаецца.
  «Нам спатрэбіўся зламаны наручны гадзіннік, Гав — на падлозе ваннай — спыніўся ў момант інцыдэнту. Як гэта было б у вечар Таямнічага забойства». Яна робіць паўзу - як нейкая думка прыходзіць у галаву. «Уявіце сабе, калі б былі выкладзены падказкі і адна з іх падманула нас».
  Скелгіл задуменна адводзіць позірк. Праходзіць некаторы час, перш чым ён возьме сваю арыгінальную нітку.
  - Што яшчэ пра Уіла Лідэла?
  Дэпутат Джонс удыхае, каб адказаць, але яе пераўзыходзіць першая страва — паднос з мноствам закусак, — і ўвага Скелгіла адцягваецца.
  — Мяне папярэдзілі пра порцыі, гаспадар.
  Скелгіл з трывогай глядзіць на яе - цікавячыся, якую размову яна мела і з кім - але ён ужо ўпіўся ў пірожнае. ДС Джонс нахіляецца ўбок і дастае з сумкі нататнік.
  «Магчыма, я павінен прапрацаваць гэта ў храналагічным парадку, начальнік – так некаторыя пункты будуць мець большы сэнс?»
  Скелгіл хмурыцца, нібы падазраючы, што яна абыходзіць тэму Уіла Лідэла, але яго можа раздражняць проста незнаёмы выбар ежы. Ён выдае нявызначанае бурчанне ў горле, што дэпартамент Джонс успрымае як знак згоды.
  «Добра, Дэрэк Даф, перш за ўсё». Яна гартае старонкі да пачатку сваіх нататак. Уверсе ёсць лічбавая спасылка, якая выклікае некаторыя ўспаміны. «Між іншым, Гав — аўтобус нумар 12 з гатэля быў выдатным — ён спыніўся літаральна каля яго офіса».
  «Што гэта за месца?»
  ДС Джонс робіць глыток вады. Здаецца, яна аднавіла самавалоданне пасля некалькі раз'яднанага адкрыцця.
  «Ну, Лейт здаецца напалову модным і напалову занядбаным — офіс трапляе ў апошнюю катэгорыю. Віктарыянскі будынак — даволі грандыёзны, але запэцканы сажай, а фарба на вокнах лупіцца. Агульны ўваход і неахайны калідор - дрэнна асветлены і адчуваецца вільготнасць - смярдзючыя дываны - разумееце?'
  Скелгіл ківае. Яна магла б апісаць адзін з яго любімых пабаў. Ён задуменна жуе, пакуль яна працягвае.
  «На імгненне — я не мог не параўнаць, калі заходзіў у штаб-кватэру Liddell Acorns , — што Дэрэк Даф падобны на версію Уіла Лідэла для беднага чалавека».
  «Яго жонка перажывае, як яны будуць плаціць за школу. У іх ёсць яшчэ тры баірны, якія спускаюцца па рэйках.
  ДС Джонс задумліва хмурыцца.
  - Як ні дзіўна, Гав - ён быў вельмі шчаслівы. Гэта быў яшчэ адзін кантраст з Уілам Лідэлам - і ўсё ж ён павінен быць фінансава забяспечаны - калі ён больш пальцам не паварушыў».
  «Чым займаецца Дэрэк Даф?»
  Яна кідае позірк на свае нататкі, напісаныя стэнаграфіяй; яна ўсміхаецца.
  «Гэта маркетынгавы бізнэс. Ён назваў гэта «халявай і фантазіямі» — разумееце — калі вы знаходзіце пластмасавую акулу, якая плавае ў вашых кукурузных шматках — ці вы можаце выйграць паездку на Барбадас з крэмам для загару?'
  Твар Скелгіла цямнее.
  «Наколькі я бачу, гэта ўсё трукі».
  «Я нават не ўпэўнены, што Дэрэк Даф верыць, што гэта працуе, але, здаецца, ён усё гэта робіць».
  «Ці ёсць у яго супрацоўнікі?»
  «Ён папрасіў прабачэння, што сам мяне ўпусціў — сказаў, што яго памочніца ў дэкрэтным адпачынку. Ён працягваў выкарыстоўваць тэрмін «мы» - я не настойваў на ім, Гав, - але я падазраю, што ён адзін чалавек». Яна перапыняецца, і яе позірк адводзіцца, нібы разважаючы над нейкім больш глыбокім пачуццём. «Але, ведаеце, ён увесь час быў у захапленні ад Уіла Лідэла».
  Скелгіл адказвае не адразу, і таму ДС Джонс карыстаецца магчымасцю, каб далікатна нанесці дзідай агароднінную пакору.
  «Здараецца, Уіл Лідэл шкадуе яго».
  Відэлец DS Jones лунае над соусам з чылі.
  - Якім чынам, Гав?
  «Яны стукаліся ва ўніверсітэце — па словах Сьюзі Даф, усё яшчэ сталыя партнёры па выпіўцы». Ён размахвае цыбульным бхаджы ў паветры паміж імі. «Калі табе праз пяць хвілін было відавочна, што Дэрэк Даф на галаве, то для Уіла Лідэла гэта павінна быць ясна як дзень. Такім чынам, ён дапамагае яму».
  «Вы маеце на ўвазе... як заплаціць за паездку ў замак Грынмайр?»
  Скелгіл паціскае плячыма.
  «Так, і ён падпісвае людзей, якім гэта відавочна не патрэбна. Плаціце за шмат з іх - пазбаўляе Дэрэка Дафа ад дрэннага самаадчування. Не так, як бясплатныя школьныя абеды - яны прымушаюць бедных дзяцей плаціць жэтонамі, каб усе астатнія ведалі, што іх бацькі худыя».
  ДС Джонс заінтрыгаваны тым, што яе бос убачыў гэта такім чынам - што ён арыентаваўся на гэты дабрачынны матыў. Потым ёй прыходзіць у галаву, што ён можа гаварыць з вопыту.
  «Ці ведаеце вы, што Дэрэк Даф быў прафесійным футбалістам?»
  «Так, я чуў гэта ад Мюрыэль Лідэл. Кар'ера была перапыненая з-за траўмы».
  «На сцяне яго кабінета кашуля ў рамцы і некалькі выцвілых выразак з прэсы. Ён сказаў, што пакінуў універсітэт на паўдарозе - атрымаў траўму ў другім сезоне - так і не скончыў навучанне. Уіл Лідэл атрымаў ступень магістра ў галіне бізнесу».
  Скелгіл выдумляе іранічную ўсмешку.
  «Бывала, бот быў на другой назе».
  «Што вы маеце на ўвазе, начальнік?»
  «Цяпер гэта Уіл Лідэл, які гуляе певень. Але ў той час Дэрэк Даф быў бы вялікім сырам – заробак футбаліста, флэш-машына, цяганне птушак – яго лепшы таварыш студэнт, цяжка – таму, магчыма, ён быў шчодрым».
  ДС Джонс ківае.
  — Ён здаецца мне такім, Гав, і крыху летуценнікам. Верагодна, ён выплюхне наяўнымі на сваіх таварышаў. І ён, відавочна, застаўся добрым сябрам з Уілам Лідэлам».
  - А як наконт рамана са Скарлет Лідэл - вы лічыце, што ён давяраў Дэрэку Дафу?
  Цяпер выраз твару Д. С. Джонса становіцца няўпэўненым. Яна гартае некалькі старонак сваіх нататак.
  - Увесь гэты аспект, Гав - у яго добрая лінія ў чароўнай фланелі - ён быў пераканаўча расплывістым.
  «Напрыклад?»
  «Я спытаў яго, ці было гэта нечаканасцю, калі Уіл Лідэл расстаўся са сваёй першай жонкай. Яго адказ быў такі: Уіл выглядае звычайным хлопцам, але калі вы бачыце яго па тэлефоне ў кавярні, вы думаеце, што ён заказвае таксі, ён, верагодна, купляе кампанію. Я мяркую, што гэта быў абыходны спосаб сказаць, што Уіл Лідэл - цёмны конік - і што ён захапляецца ім за гэта. Калі я падштурхнуў яго, ён толькі сказаў, што Уіл Лідэл вельмі добра раздзяляе - ён не будзе абцяжарваць нікога сваімі праблемамі».
  «Здаецца, магчыма. Акрамя таго, Сьюзі Даф лічыць, што Дэрэк Даф нешта здагадваўся - што Уіл Лідэл разводзіцца і мае маладзейшую дзяўчыну.
  ДС Джонс неахвотна ківае. У яе маглі быць падставы меркаваць, што Скелгіл неабгрунтавана замоўчваў гэтую інфармацыю. Яна выдумляе абарону сваіх паўнамоцтваў на допыт.
  «Пасля сустрэчы з імі абодвума, Гав, я цалкам разумею, чаму адзін паспяховы, а другі — не. Я ні на хвіліну не падумаю, што Уіл Лідэл скажа Дэрэку Дафу - ці каму-небудзь яшчэ, калі да гэтага - нешта, што магло б паставіць пад пагрозу яго становішча - якім бы нязначным гэта ні было - ці наколькі б ён давяраў гэтаму чалавеку. Я павінен прызнаць, што ён даволі ўражлівы персанаж».
  Скелгіл рэзка падымае вочы ад талеркі. Здаецца, спантанна ДС Джонс пацягваецца, падымаючы рукі і згінаючы іх так, што вялікія пальцы кранаюцца яе плячэй. Яе шаўкавістая белая блузка паказвае нешта большае на яе постаці. Вочы Скелгіла мільгаюць. Яна выглядае так, быццам чакае, што ён штосьці скажа, але калі ён не скажа, яна зноў уладкоўваецца ў крэсле і запытальна глядзіць на яго. Цяпер яе маўчанне прымушае Скелгіла загаварыць.
  «У вас няма больш гэтых вегетарыянскіх рэчаў?»
  DS Jones міла ўсміхаецца.
  «Я сам хаджу, гаспадар — вы ведаеце, на што падобныя гэтыя банкеты — стравы працягваюцца. Вы скончыце іх».
  Скелгіл робіць пакутлівы твар, але не адмаўляецца ад справы.
  «Што наконт адносін паміж Скарлет і Уілам Лідэлам?»
  «Дэрэк Даф сказаў, што Уіл Лідэл быў больш шчаслівы, чым ён ведаў яго на працягу многіх гадоў, нават калі ён не паказваў гэтага відавочна».
  «Што вы з гэтага зрабілі?»
  «Ну… яшчэ раз… толькі што правёў час з Уілам Лідэлам… я збольшага разумею, што мае на ўвазе Дэрэк Даф». Яна робіць паўзу, каб расчасаць кончыкамі пальцаў валасы з аднаго боку. «Ён вельмі ўзважаны, але я мяркую, што калі вы яго добра ведаеце, магчыма, ведаеце яго з даўніх часоў, то вы маглі б прачытаць больш тонкія знакі».
  Скелгіл глытае, потым робіць глыток са сваёй бутэлькі піўнога пітва і робіць твар, з якога відаць, што яму не падабаецца смак.
  - Дык... што - нічога ад Дэрэка Дафа, каб падпаліць верас?
  DS Jones выглядае крыху прыгнечаным. Яна схіляе галаву і разглядае свае запісы.
  «Я зноў спытаў яго пра пятніцу і суботу. Ён прызнаўся, што празмерна ўжываў алкаголь і што большую частку часу на самой справе не меў розуму. Ён паўтарыў сваю папярэднюю заяву - што Скарлет Лідэл здавалася яму добрай - і што ў суботу ён быў у сваім нумары паміж падвячорак і калі Майк Люкер пастукаў яму каля пяці на сем. Я спытаў, ці выходзіла яго жонка са свайго пакоя – ці спецыяльна хадзіла пагаварыць са Скарлет Лідэл – ён адказаў, што цалкам упэўнены, што не, – але, магчыма, яму падміргнула сорак.
  У гэты момант матэрыялізуецца шквал чакаючых у элегантных белых строях - і, як сцэнічныя фокуснікі, яны выбіваюць выкарыстаныя талеркі і замяняюць іх новымі, і пачынаюць раскладваць свежую ежу. Позірк Скелгіла кідаецца наўкола, як воўк, які напружваецца, каб вылучыць адсталую са статка. ДС Джонс назірае за ім з агеньчыкам весялосці ў вачах - але ён, здаецца, заўважае яе ўвагу.
  «Я слухаю».
  Яна ўсміхаецца.
  — Значыць, Майк Люкер, гаспадар?
  Скелгіл ківае, аднавіўшы разборку ежы.
  «Ён выглядаў неспакойным».
  «Так?»
  «Ведаеце, што вы заўсёды кажаце пра шкілеты ў шафах, нават калі гэта не звязана са справай?»
  «Ён фінансавы кансультант, Джонс».
  «Ну... гэта было тое тлумачэнне, якое я меркаваў. Я мяркую, што калі вы спецыялізуецеся на ўхіленні ад выплаты падаткаў, вам ніколі не будзе камфортна сядзець за сталом насупраць паліцэйскага. Я спытаў яго, як ён пазнаёміўся з Уілам Лідэлам. Ён сказаў, што гэта адбылося праз тое, што жонкі і дзяўчаты вучыліся ў адной школе - бацькоўскія вечары, вячэры - яны непазбежна размаўлялі пра бізнес - і ў нейкі момант Уіл Лідэл пачаў выкарыстоўваць яго афіцыйна для фінансавых парад - фактычна стаў адным з яго кліентаў . Ён сказаў, што гэта было крыху больш за пяць гадоў таму».
  «Кажуць, ніколі не трэба змешваць бізнес з задавальненнем».
  Д. С. Джонс разважае над гэтым афарызмам. Гэта неабходнае зло?
  «Я хутчэй падазраю, што Майк Люкер убачыў магчымасць на ранняй стадыі - ён выклікае абыякавасць - але ў яго манеры ёсць прыхаваны голад. Напэўна, Уіл Лідэл здаваўся залатым гусем — бізнес імкліва пашыраўся і прыходзілі грошы».
  «Уіл Лідэл не настойвае, ты толькі што сам гэта сказаў».
  ДС Джонс задумліва стукае па сшытку.
  «Але, верагодна, занадта заняты, каб траціць шмат часу на дробны шрыфт».
  - А як наконт Скарлет Лідэл - Лукер меў да яе нейкія адносіны?
  Яна круціць галавой.
  — Ён сказаў, што мае справу выключна з Уілам Лідэлам — і так заўсёды рабіў. Ён сказаў, што з'яўляецца такім жа асабістым дарадцам, як і бізнес-кансультантам - што калі вы кіруеце фірмай і валодаеце ёй, рашэнні аб эфектыўнасці падаткаабкладання часта адны і тыя ж».
  «А як наконт таго, калі на хатняй сцэне з'явілася Скарлет Лідэл?»
  «У мяне склалася адчуванне, што ён не ўхваляў, нават не кажучы пра гэта».
  «Здаралася, гэта сапсавала іх утульную групу».
  Скелгіл інтануе гэта як заяву, але Д. С. Джонс, здаецца, не перакананы.
  «Я не ўпэўнены, што гэта было, Гав. Ён сказаў нешта накшталт, што не яму ўказваць Уілу Лідэлу, як сябе паводзіць.
  «Значыць, ён раўнаваў».
  Дэпутат Джонс кідае выпрабоўваючы позірк на Скелгіла.
  «Гэта магчыма, начальнік». Здаецца, яна крыху паківае галавой. Ці была гэта нотка пабожнасці, якую яна выявіла? "Але ў рэшце рэшт у іх быў раман - і ёсць шмат людзей, якія гэта не ўхваляюць".
  Скелгіл абапіраецца перадплеччамі на стол і пальцамі левай рукі пстрыкае па бутэльцы лагера. Безумоўна, з усіх жанчын, якіх ён бачыў сёння, Белінда Лукер падалася яму самай «прамалінейнай», як гаворыцца ў выразе – і, такім чынам, можна меркаваць, што яе муж падобнага роду. Але яго непакоіць яго ўласная інтуітыўная рэакцыя - і вынік таго, што Уіл Лідэл, скінуўшы на парашуце прывабную маладую жанчыну сярод іх, выклікаў пачуццё зайздрасці не толькі сярод жанчын, але і сярод мужчын - нягледзячы на тое, што яны маглі велікадушна сказалі пра яго «паданне на ногі». Гэта вяртае яго думкі да ўражанняў, якія ён склаў ад суботняга вечара, калі група сабралася ў чаканні «ўрачыстага ўваходу» Скарлет Лідэл.
  «Што яшчэ з замка?»
  ДС Джонс паківае галавой.
  «Не ад Майка Люкера. Ён вельмі дакладна паўтарыў сваю першапачатковую заяву. Што яны з жонкай былі ў сваіх пакоях паміж чаем і тым, як ён пайшоў стукаць у дзверы Дэрэка Дафа.
  Скелгіл задуменна ківае. Цяпер серверы прыносяць наступную страву – здаецца, асноўную, мяркуючы па аб’ёме. Ён паказвае відэльцам.
  «Ты лепш з'еш што-небудзь - я памаўчу, распытваючы цябе».
  ДС Джонс дабрадушна ўсміхаецца.
   
  *
   
  «Кевін Мэйкпіс — адна з першых рэчаў, якія ён сказаў мне без падказкі, — гэта тое, што, калі яны пажаніліся, ён дамовіўся з Фелісіці Бельведэр, што яна захавае сваё дзявочае прозвішча — і пасля яны будуць выкарыстоўваць яго для любых нашчадкаў».
  Рэпліка Скелгіла знаходзіцца крыху злева ад поля.
  «Выратаваў Бэрна ад імя, якое з'яўляецца часткай сказа».
  ДС Джонс выглядае так, быццам яна не ўпэўненая, ці варта ўспрымаць сур'ёзна заўвагу свайго начальніка.
  — Ён сказаў, што гэта таму, што Бельведэры — знатная эдынбургская сям’я — а Фелісіці — апошняя ў гэтай лініі — за выключэннем яе дачкі.
  Скелгіл настойвае на сваім даволі скептычным стаўленні да гэтага пытання.
  «Гэта аказалася добрым рашэннем, улічваючы, што яны разышліся».
  DS Jones разглядае гэтую прапанову.
  — Але Мюрыэль Лідэл не вярнулася да свайго дзявочага прозвішча, Гав.
  Аднак, сустрэўшы Мюрыэль Лідэл, Скелгіл мае добрыя магчымасці зразумець, чаму яна магла захаваць імя мужа - хоць ДС Джонс цяпер дае яму менш макіявельскі матыў.
  «Мяркую, калі ў дзяцей у школе ўсталяванае прозвішча — гэта не так трывожна, тым больш што яны ў асноўным жывуць з маці».
  «Праўда».
  «Але што тычыцца вашай літаральнай пункту гледжання, гаспадар, пра Мэйкпіса, я чакаў, што персанаж будзе адпавядаць».
  «А ён не быў».
  — ціха абурыўся ён. Фактычна адзіны, хто паводзіў сябе так, быццам з ім абыходзіліся як з падазраваным».
  Скелгіл саркастычна гармануе.
  «Здарылася, што ён быў адзіным, хто быў з вамі шчырым - усе яны павінны ведаць, што мы непрымальныя да смерці Скарлет Лідэл».
  Але DS Jones абураны.
  «Звычайна я б пагадзіўся, Гав, але я адчуваў, што ваяўнічасць была крыху накладзенай. І мне цікава, чаму».
  «Гэта спосаб, якім некаторыя людзі абараняюцца - ідуць у атаку».
  Магчыма, яна прайгравае элементы свайго візіту, таму што яе мяккія карыя вочы, здаецца, на імгненне бліснуць. «Так, вы, напэўна, маеце рацыю, — расказваючы мне пра прозвішча, напэўна, гэта яго хвалюе».
  «Яго былы сказаў, што Уіл Лідэл можа вырашыць, што ён лішак».
  Дэпутат Джонс з цікавасцю глядзіць на Скелгіла.
  «Сапраўды? Памятаеце, што Уіл Лідэл сказаў нам пра суботні вечар - што Кевін Мэйкпіс прыбыў у бібліятэку раней, каб пагаварыць з ім аб нейкай працоўнай праблеме? Напэўна, ён хваляваўся, каб загаварыць пра гэта на выходных у дзень нараджэння Уіла Лідэла.
  У галаве Скелгіла ўзнікае паралель - нерэкамендаваная ідэя набліжацца да начальніка на афіцыйным мерапрыемстве - быць носьбітам дрэнных навін - яе вочы падобныя на лазеры - пасланец, які вось-вось будзе знішчаны. Ён мімаволі ўздрыгвае і імгненна аднаўляе іх размову.
  «Што ён робіць?»
  «Ён кіруе аддзелам маркетынгу даччынай кампаніі, якая займаецца экспартам соладавага віскі. Яны купляюць прадукт на незразумелых шатландскіх вінакурнях і расфасоўваюць яго для розных краін. Ён кажа, што Індыя была вобласцю вялікага росту, і цяпер яны рухаюцца ў Ганконг і мацерыковы Кітай».
  Скелгіл не выглядае ўражаным пры згадванні гэтых далёкіх імперый.
  - А як наконт Лондана?
  DS Jones хутка прытрымліваецца яго думкі.
  «Вы думаеце пра Скарлет Лідэл?» (Скелгіл крыху пацвярджае.) «Вядома, Кевін Мэйкпіс пераехаў у Эдынбург задоўга да таго, як яна прыйшла ў кампанію ў Лондане, але, так, ён сказаў, што яго рэкламныя і піяр-агенцтвы знаходзяцца ў Соха, недалёка ад Ковент Гардэна Уіла Лідэла. офісы - яны працуюць з усімі брэндамі кампаніі. Такім чынам, ён ездзіць на рэгулярныя сустрэчы - і ездзіць з таго часу, як атрымаў працу ў Эдынбургу».
  «Ён з ёй кантактаваў?»
  Паводзіны ДС Джонс, здаецца, абвастраюцца - яна нахіляецца бліжэй да Скелгіла. Аднак манера ў яе дзелавітая, а тон праніклівы.
  «Ён сказаў, што не ведаў яе раней і не браў у яе інтэрв'ю, але што яна была рэкамендаваным кандыдатам на вакансію ў Эдынбургу, і пасля гэтага ён атрымаў добрыя справаздачы аб яе працы. Яна была кампетэнтнай і працавітай. Але гэта працягвалася ўсяго каля дзевяці месяцаў. У карпаратыўнай камандзе Уіла Лідэла яе шукалі для французскага праекта паглынання».
  «Дык што наконт рамана?»
  «Ён быў даволі нешматслоўны наконт гэтага, гаспадар, што зразумела, я маю на ўвазе, улічваючы яго становішча ў адносінах да Уіла Лідэла».
  Скелгіл хмурыцца - але яна мае рацыю. Калі ў Кевіна Мэйкпіса ўлада на сваёй пасадзе слабая, чакаць ад яго добразычлівасці да свайго працадаўцы можна аптымістычна.
  - Дык што ж ён сказаў "Лідэл" ?
  Дэпутат Джонс усміхаецца, гледзячы на тое, як начальства разглядае яе ранейшую гульню слоў.
  «Для яго гэта была асабістая справа. Што людзі маюць права мець адносіны».
  «Не ў той кампаніі». Тон Скелгіла з'едлівы. «Не, паводле былой жонкі Кевіна Мэйкпіса. Вось чаму Скарлет Лідэл так хутка выйшла за дзверы.
  Цяпер Скелгіл распавядае, што Фелісіці Бельведэр сказала яму пра палітыку Уіла Лідэла адносна таго, што аддзел кадраў можа назваць «міжасобаснымі адносінамі ўнутры кампаніі». ДС Джонс глядзіць на Скелгіл скрозь пырхаючыя вэлюмы яе доўгіх павек. Яна вымушана перагледзець свае ўражанні ад сустрэчы з Уілам Лідэлам у святле гэтай змененай перспектывы.
  «Мяркую, калі б гэта было зразумела, калі вы далучаецеся, вы б, па меншай меры, ведалі, дзе знаходзіцеся».
  Але Скелгіл застаецца цынічным.
  «Толькі азначае, што людзі будуць трымаць гэта ў сакрэце. Трымайцеся за свае працоўныя месцы. Ці ў некаторых выпадках ставяць сваю працу на першае месца. Тады праблемы ў абодвух напрамках».
  DS Jones выглядае на імгненне збянтэжаным фаталістычным стаўленнем Скелгіла. Яна крыху прыгнечана сціскае вусны і робіць пару павольных ціхіх удыхаў праз ноздры.
  — Ва ўсялякім разе, здаецца, з гэтым справіліся даволі эфектыўна, начальнік. Мяркую, калі б Скарлет Лідэл была шчаслівая вынікам, то пакінуць працу было б для яе не так ужо і прыгожа. Магчыма, яна не асабліва думала пра кар'еру».
  Цяпер здаецца, што Скелгіл памыліўся. Ён адкідваецца на спінку крэсла і кідаецца, і на секунду здаецца, што ён можа ўстаць. Калі б яны былі ў яго кабінеце, дэпартамент Джонс чакаў бы, што ён падымецца і падыдзе да акна, каб вызірнуць вонкі, або задуменна павернецца да сваёй карты Азёрнага краю на сцяне за сталом. Але пасля кароткага перапынку ён вяртаецца з новым пытаннем.
  «Які ён — Кевін Мэйкпіс?»
  DS Jones, здаецца, раздзіраецца над тым, як ёй сфармуляваць свой адказ.
  «Ну... модная прычоска, пашыты касцюм, начышчаныя чаравікі, дарагія наручныя гадзіннікі - на першы погляд, можна сказаць, прыгожы».
  Скелгіл здзекуецца.
  «Ты мне потым скажаш, што ён запрасіў цябе на абед».
  ДС Джонс нервова смяецца.
  «Ён даволі прыхарошваецца, начальнік — у яго прафесійныя фатаграфіі на сцяне офіса — гэта выглядала як з мерапрыемства Жалезнага чалавека . І розныя экшн-здымкі – спуск на канаце, лыжы, падводнае плаванне».
  Скелгіл выглядае не ўражаны гэтым актам ганарыстасці - але яго адказ, магчыма, выяўляе некаторую спасылку на сябе з яго боку.
  «Што ў яго павінна быць на сцяне?»
  ДС Джонс, здаецца, збянтэжаны пытаннем свайго начальніка.
  «Ну, я мяркую, што гэта сапраўды так, — у Майка Лукера былі сертыфікаты аб яго кваліфікацыі, хоць у яго вобласці ёсць аргументы для дэманстрацыі прафесійнай кампетэнтнасці вашым кліентам. Але – наадварот – у кабінеце Уіла Лідэла справа была не ў ім – там былі сучасныя творы мастацтва – вы ведаеце шатландскага мастака Бэлані? Сапраўдная калекцыя».
  «Такім чынам, ён можа сабе гэта дазволіць, гэта вам гаворыць».
  ДС Джонс раскрывае далоні ў знак змякчэння.
  "Прынамсі, гэта было з добрым густам - і фатаграфіі на яго стале былі яго дзяцей".
  У Скелгіла ёсць хуткі адказ.
  — Няўжо ў іх не была яго жонка?
  Яна задумліва круціць галавой.
  «Я мяркую, што гэта не было б асабліва дыпламатычна — паказаць фатаграфію Мюрыэль або Скарлет Лідэл».
  «Кавалда». Скелгіл гаворыць даволі змрочна – потым робіць паўзу. Ён думае пра тое, што сказала Мюрыэль Лідэл. «Я лічу, што Мюрыэль прызнала Скарлет Лідэл золаташукальнікам».
  DS Jones, здаецца, не жадае пагадзіцца.
  «Я не ўпэўнены, што Уіл Лідэл павернецца на нешта падобнае».
  Скелгіл павучальна рыкае.
  - Гэта не тое, на што ён палюбіўся б - ці не так?
  «Ну… не зусім, але…»
  Цяпер Скелгіл перапыняе.
  «Прывабная дзяўчына – праводзіць час разам, працуючы – поўдзень Францыі – і Дэрэк Даф больш-менш сказаў вам, што Уіл Лідэл няшчасны ў шлюбе – мы ўсе ведаем, што гэта значыць. Чак у крызісе сярэдняга ўзросту. Боб твой дзядзька».
  Скелгіл адкладае сталовыя прыборы, складвае рукі і адводзіць погляд з відавочнай незадаволенасцю. Са свайго боку, DS Jones выглядае канфліктнай, яе выраз твару пакутлівы, але спагадлівы. Яна апускае вочы – амаль заплюшчвае іх, як бы каб атрымаць доступ да больш глыбокіх пачуццяў.
  «Вядома… я ўсё гэта разумею, Гав… але я думаю… я думаю, што гэта было нешта большае… з абодвух бакоў – Скарлет і Уіл Лідэл – інакш гэта быў бы проста раман – інтрыжка – і ўсё б скончылася . Напэўна, ён хацеў гэтага - і яна таксама.
  Яна падымае вочы і бачыць, што Скелгіл уважліва глядзіць на яе. Здаецца, яна збянтэжана яго пільным поглядам і даволі нехарактэрна паварочваецца на сваім сядзенні, каб пашукаць афіцыянта - і рыўком паднятай далонню выклікае насцярожанага маладога чалавека.
  «Я думаю, я вып'ю гэты напой, а вы, Гав, яшчэ адзін?»
  Скелгіл удыхае з шыпеннем, рыхтуючыся выказаць пярэчанне - яго лагер - не першы алкаголь за гэты вечар, - але рашучасць у голасе Д. С. Джонса ўтрымлівае баланс, і ён саступае.
  «Так, працягвай, тады яшчэ адна бутэлька Хобсана».
  DS Jones жмурыцца на сваю пустую бутэльку - якая, вядома, не пазначана як "Hobson's" - але яна разумее, што ён жартуе наконт абмежаванага выбару піва; яна інструктуе афіцыянта адпаведна. Алкаголь, відавочна, з'яўляецца прыбытковым напрамкам для ўстановы, таму што час не губляецца на набыццё свежага лагера і вялікага келіха шардоне для DS Jones. Здаецца, з узаемнай палёгкай яны бразгаюць сваімі шкляначкамі, кожны п'е, і абодва сядаюць на свае месцы. Калі DS Джонс аднаўляецца, яна робіць поўны круг, каб вырашыць тое, што было першапачатковым запытам Скелгіла.
  «Вы сказалі, што Уіл Лідэл спытаў мяне? І адказ такі: не вельмі». Яна падымае сваю шклянку і рэфлексіўна круціць бледную вадкасць. «Што датычыцца смерці Скарлет Лідэл, то яго стаўленне было да таго, што я быў там, каб даць яму інфармацыю. У яго не было ўласнай праграмы, якую я мог бы выявіць».
  «Думаеце, у яго ёсць вецер, што мы вынюхваем яго кантакты?»
  - Ах, так - ён гэта дакладна ўсведамляе. Але я не думаю, што ён чакае, што мы знойдзем што-небудзь практычнае, што тычыцца выходных. Я б сказаў, што яго пункт гледжання такі, што ён іх усіх дастаткова добра ведае - што ён ведае, што адбылося ў яго і ў нумарах Скарлет Лідэл - і таму больш нічога не можа быць».
  Скелгіл неахвотна ківае.
  «Напэўна, ён пра нешта спытаў».
  «Ну… так… у сувязі з арганізацыяй пахавання».
  - Што ты яму сказаў?
  — Як мы і дамовіліся, начальнік, каранер чакае вынікаў некаторых апошніх аналізаў, але мы спадзяемся, што пасведчанне аб смерці можа быць выдадзена да канца тыдня. Здавалася, ён пагадзіўся з гэтым».
  Скелгіл павольна ківае.
  — Пытанне аб шасцідзесяці чатырох тысячах долараў — ці ведае ён, што яна была цяжарная?
  — Я ўпэўнены, што ён не ведае, начальнік.
  Скелгіл даволі рассеяна пацірае чупрыну на падбародку, нібы ў яго свярбіць далонь.
  «Ён не мог выказаць гэта цяпер, калі не згадваў пра гэта раней. А як наконт яго знакамітага раздзялення?»
  ДС Джонс сумна паківае галавой - гэта прызнанне таго, што яна не можа быць упэўненай.
  «Ён спытаў, ці знайшлі мы што-небудзь карыснае ў яе мабільным тэлефоне — гэта было адзінае, што прымусіла мяне задумацца, ці думае ён у тым жа ключы. Але потым ён сказаў, што хаця ў Лондане ў яе былі некаторыя кантакты, ён не ведаў пра блізкіх сяброў. Я сказаў яму, што ў нас ёсць нехта, які займаецца гэтай справай, але пакуль няма чаго паведамляць».
  Скелгіл пацягваецца і стрымлівае пазяханне. Ён кідае позірк на свой наручны гадзіннік, а потым аглядае посуд, які яны (галоўным чынам ён) апаражнілі. Ён неспакойна варушыцца на сядзенні. Калі ён не гаворыць адразу, ДС Джонс адкідваецца назад і складае рукі на каленях. Яна запытальна схіляе галаву.
  - Што з табой, Гав - як ты пажыўся?
  Скелгіл раптам расплюшчыў вочы, быццам ён толькі што прачнуўся і напалоханы святлом. Яму патрэбна хвіліна, каб прыдумаць адказ.
  «Я ніколі не думаў, што шыкоўныя забаўкі такія жорсткія».
  DS Jones, здаецца, пацешыў яго нестандартны адказ.
  «Што прымушае вас так сказаць?»
  Скелгіл паціскае плячыма.
  «Я сустрэў Мюрыэль Лідэл у школе, так?» (Д.С. Джонс ківае; яна ведае пра яго маршрут — прынамсі, большую частку.) «Гэтыя дзяўчаты, якія прыходзяць дома, — разумныя, добра сябе паводзяць, — не скажуць гусі. У наступную хвіліну яны выбіваюць адзін аднаго на хакейным полі. Палонных не браць».
  Ён глядзіць на яе так, нібы даў нейкае разуменне. DS Jones чакае некаторы час, перш чым яна адкажа.
  «Гэта ў генах, гаспадар».
  «Што?»
  «Я сам думаў — гэтыя бацькі — і Уіл Лідэл, напэўна, лепшы прыклад — даволі часта паходзяць са звычайнага асяроддзя. Але ва ўсіх ёсць нешта пра сябе. Магчыма, асаблівыя прыродныя здольнасці - як у Дэрэка Дафа да футбола - можа быць, проста амбіцыі і здольнасць вельмі шмат працаваць. Што б там ні было - яны прабіліся да старэйшых пасад - добрыя заробкі - таму яны могуць дазволіць сабе аддаваць сваіх дзяцей у прыватную школу. Мы не павінны здзіўляцца, калі наступнае пакаленне атрымае ў спадчыну такі ж імкненне і ўпартасць».
  Скелгіл слухае свайго сяржанта з некаторай недаверлівасцю - але яна проста паўтарае тое, што Мюрыэль Лідэл даволі прама сказала яму некалькі гадзін таму. У думках ён прайгравае разбуральную контратаку - дзяўчына Лідэл і яе таварыш па камандзе аб'ядноўваюцца з бязлітаснай эфектыўнасцю, каб прарваць праціўніка. І – праз імгненне – праніклівыя бледна-блакітныя вочы дзяўчыны Даф, калі Мюрыэль Лідэл паклікала яе, перш чым яна мімалётам апусціла насцярожанасць і сарамліва ўсміхнулася.
  «Яны не націск, гаспадар».
  «Прыйсці зноў?» Яе сцвярджэнне адрывае яго ад разважанняў.
  «Група, з якой мы маем справу, разумная публіка».
  Цяпер Скелгіл робіць супрацьлеглы твар.
  «Ці разумны Дэрэк Даф? Я думаў, што з футбалістам розум не ідзе. Яны перашкаджаюць інстынкту».
  ДС Джонс лёгка паціскае плячыма.
  «Вуліцай... вядома, начальнік. Ён хавае гэта за хлапечай нявіннасцю. І ён сапраўды трапіў ва ўнівэрсытэт, нават калі ніколі не вярнуўся».
  Скелгіл застаецца збянтэжаны. Ці быў ён, насамрэч, недарэчны з жанчынамі, у якіх ён браў інтэрв'ю сёння? Яны глядзелі на яго ўніз? Не Сьюзі Даф - вядома - але іншыя - ну, магчыма. Раптам ён здзіўляе сябе невялікім выбухам.
  «Я паразмаўляў з кіраўніком спорту».
  «О, так?»
  «Мабыць, Уіл Лідэл быў звычайным гледачом. Ён прыязджаў раней і сядзеў у машыне – школьная паркоўка выходзіць на хакейныя пляцоўкі. Ён будзе рабіць працу на сваім ноўтбуку. Ёсць група татаў, якія стаяць разам. Ён не змешваўся з імі».
  - А як наконт Мюрыэль Лідэл - яна, відавочна, таксама ідзе?
  «Здаецца, яны трымаліся на адлегласці. Напэўна, таму ён чакаў бы ў сваёй машыне, пакуль матч не пачнецца – атрымай хлусню. Катрыёна сказала, што часам бачыць, як ён размаўляе з адной з іншых мам.
  - Катрыёна , гаспадар?
  «Што?»
  «Вы сказалі Катрыёна».
  Скелгіл на імгненне выглядае збянтэжаным.
  «Так, трэнер, яе завуць міс Бродзі».
  ДС Джонс лагодна ўсміхаецца. Яна заўважае невялікія плямы румян на скулах Скелгіла – і выраз яе твару становіцца толькі намёкам запытальным. Ён цягнецца да свайго півака – яго засталося няшмат, і ён нахіляе бутэльку, каб асушыць яе. Ён выцірае вусны, потым лоб.
  «Гэты перац чылі да мяне даходзіць».
  ДС Джонс пагодліва ківае.
  «Думаю, я пазьбег горшага».
  Скелгіл застаецца ўсхваляваны. Ён перасоўваецца на сядзенні і кладзе далоні на жывот.
  «Што табе сказаць, Джонс, я набіты. Чаму б нам не прапусціць пудынг і не выпіць належнага напою?»
  'Вядома. З аўтобуса я заўважыў, што побач з тым пабам, у які нас прывёз ДС Фіндлі, ёсць новы вінны бар - у Роўзберне? Гэта на нашым шляху назад - мы маглі б нават ісці адсюль».
  На імгненне неспакой Скелгіла ператвараецца ў трывогу.
  «Можа, паб, дзяўчынка?»
  
  
  OceanofPDF.com
   13. ЛОГАНЛЕЯ
   
  Серада, 6.30 раніцы
   
  «Чыя гэта была ідэя выпіць «правільны» напой?»
  - Э-э... ваш, начальнік?
  Скелгіл пакорліва рыкае.
  «Я вінавачу Кэмі ў тым, што яна падштурхнула мяне да IPA – гэта найлепшы горкі з гэтага боку Кокермута».
  «Акрамя пахмелля».
  «Я мяркую, што гэта належала Хобсанам». Да віна, пра якое ён не згадаў.
  Яны сядзяць моўчкі некалькі імгненняў, пакуль Скелгіл засяроджваецца. Ён прывязвае муху да таго, што здаецца воку Д. С. Джонса нябачнай вяроўкай. Ледзь толькі світала, і гладкая коўдра шэрага пласта дае толькі роўнае ранішняе святло; блізкія і далёкія аб'екты не маюць дазволу, без ценяў і блікаў. Невялікае возера, па якім яны плаваюць, акружана цёмнымі берагамі, пакрытымі верасам, якія крута ўзвышаюцца ў пагоркі - Пентлендс, хрыбет, які ахоўвае паўднёвыя ўчасткі Эдынбурга. Увогуле, яны маглі быць дзесьці ў Нагор'і, настолькі дзікая і адасобленая сцэна - усё ж менш за паўгадзіны таму Скелгіл будзіў свайго сяржанта з прапановай, якую яна з затуманенымі вачыма і крыху збянтэжанай прыняла. Здавалася, Скелгіл ведаў дарогу, аб'язджаючы бязлюдную гарадскую аб'язную дарогу і робячы пару незразумелых паваротаў, якія апынуліся на аднакалейнай паласе, віляючы спачатку праз лясістую лагчыну, а потым у больш адкрытую мясцовасць, праз грукатлівыя сеткі для жывёлы. і міма гледзячых авечак і іржавых знакаў, якія забараняюць несанкцыянаваны транспарт. Яго манера здавалася спантаннай; і ўсё ж пэўная нотка прадвызначанага свавольства, якую выявіў дэпартамент Джонс, праявілася, калі яны прыбылі на дашчаную прыстань і «адкрылі», што адна з паўтузіна вяслярных лодак – відаць, прыкаваных – была пакінута спрытна незамкнёнай, яе вёслы пастаўляецца гатовым да выкарыстання. Скелгіл выцягнуў скрыню са снасцямі з задняй часткі свайго шутингбрэйка і выбраў вудзільна з асартыменту, размешчанага на самаробнай стойцы з унутранымі захопнымі петлямі. Цяпер ён кусае леску і выплёўвае свабодны канец. Ён гатовы лавіць рыбу. Але ў яго ёсць яшчэ адзін акт. Ён корпаецца ў скрыні.
  «Вось, надзень гэта».
  Цярпліва чакаючы, DS Jones стаў загіпнатызаваны іх асяроддзем. Міргаючы, яна бярэ маленькі пачак, які ён сунуў ёй.
  - Што здарылася, гаспадар?
  «Шапка мошка – казырок абароніць вочы».
  «Ці не ранні сакавік для мошак?»
  Скелгіл строга глядзіць на яе. Ён падымае вуду і рэзка махае ёю. Раздаецца трэск бізуна, і слабая леска вылятае і асядае на вадзе перад імі.
  «Вы ведаеце, як хутка ляціць муха?»
  Яна разумее, што ён мае на ўвазе штучную разнавіднасць - тое, што мае ў якасці хадавой часткі не шэсць ножак, а бліскучы кручок. Ёй не трэба ведаць адказ; яго дэманстрацыі дастаткова. Яна пакорліва ківае і глядзіць на тое, што ўяўляе сабой выцвілы зялёны капялюш з вэлюмам у стылі пчаляра, які мае празрыстую пластыкавую панэль для вачэй. Яна разумее, што ёй не трэба насіць поўную вэлюм, і запраўляе большую частку сеткі ўнутр капелюша. Яна апранае яго і звяртаецца да Скелгіла за адабрэннем.
  «Вось білет».
  - Што з вамі, Гав?
  Скелгіл хмурыцца і пачынае закідваць, вырываючы леску з віскам пратэсту з барабана і адначасова павялічваючы паветраную нагрузку, пакуль ён нарэшце не адпускае яе махам левай рукі наперад.
  «З маім выглядам - навошта хвалявацца?»
  Ён глядзіць, як правадыр разгортваецца ў акуратную пятлю і асцярожна скідае мушку на меніск. Ён выкарыстоўвае тонкую леску, і зморшчына, якую яна робіць на паверхні, здаецца, паступова разгладжваецца нябачнай рукой, якая ўцякае ад іх і, нарэшце, зацягвае прынаду ўніз.
  ДС Джонс павінен быць спакуса іранізаваць, што ён, безумоўна, рыбачыць на камплімент.
  «Ну, я ў курсе сваёй першай дапамогі, гаспадар, але я не магу абяцаць касметычны рамонт».
  Скелгіл сумна ўсміхаецца, а потым рэзка перадае ёй вуду.
  'Што - я? Што мне рабіць?»
  Скелгіл расстаўляе рукі па адной.
  Прычапіце леску да вуды паказальным пальцам – зафіксуйце яе, калі адчуваеце пацягненне – паднясіце ў рыбу. У адваротным выпадку выцягніце яго кароткімі пацягваннямі левай рукі».
  Яна пачынае выконваць яго загады.
  «Начальнік…»
  У яе голасе адчуваецца раптоўная настойлівасць, і Скелгіл рывком дапамагае ёй нанесці ўдар. Ён кіпіць.
  «Ва-гэй! Яны галодныя – іду ў заклад, іх не кармілі ўсю зіму!
  Рыба - прыстойная вясёлкавая фарэль - выскоквае з вады, танцуючы хвастом і круцячыся сальта. Ён знікае, і вудзільна трывожна згінаецца.
  "Дазвольце яму бегчы - проста трымайце яго шчыльней - калі вы адчуеце, што ён паварочваецца і вяртаецца, распраніцеся ў лінію як мага хутчэй".
  Шпулька вішчыць, калі фарэль бярэ лінію, але DS Jones, здаецца, думае затармазіць яе прасоўванне - і потым больш-менш правільна ўцягваецца. Пару прабежак, і ён пачынае стамляцца. Скелгіл загадвае ёй падняць кончык вуды, каб паднесці рыбу побач. Ён нахіляецца і трымае яго ў дзвюх руках.
  «Ого, якая прыгожая істота, гаспадар».
  Скелгіл кідае на яе запытальны позірк.
  «Хочаш да гарбаты — твая мама?»
  ДС Джонс з дакорам хмурыцца.
  Ён выбірае кручок і адкладае важака ўбок.
  "Добрая праца - у цябе гэта было ў нажніцах - нават не паставіў адзнакі".
  Здаецца, рыба задыхаецца, але Скелгіл здаецца расслабленым. Ён падымае яго, каб агледзець, а потым падае свайму калегу.
  — Сфатаграфуйце — гэта ўразіць Лейтана. Намочыце рукі».
  ДС Джонс скоса глядзіць другі раз. Але яна апускае рукі ў ваду і рэзка бярэ рыбу.
  «Добра трымайся».
  Скелгіл дастае мабільны тэлефон.
  «О, гаспадар, я буду смярдзець!»
  Аднак яна абавязвае зрабіць здымак.
  «А цяпер пастаўце яго назад – нахіліцеся і пагрузіце ў ваду – трымайце асцярожна, пакуль ён не паплыве».
  Ён пераходзіць на супрацьлеглы борт лодкі для раўнавагі. DS Jones апускае рыбу ў ваду - яна становіцца плавучай, і яна расслабляе хватку, трымаючы яе растапыранымі пальцамі. Яго жаберныя шчыткі пачынаюць працаваць, яго плаўнікі пачынаюць асцярожна круціцца, ён віляе сваім целам - а затым з раптоўным рыўком ён кідаецца прэч, робячы лёгкі мах спінным плаўніком, перш чым нырнуць з поля зроку. Скелгіл назірае за ДС Джонсам; яе вочы гараць.
  «Як вы сябе адчуваеце?»
  «Гэта было дзіўна - маё сэрца калоціцца! Як вы думаеце, колькі ён важыў?»
  — Тры фунты сем — можа, восем. Назавіце гэта чатырохфунтавым у пабе».
  Яна ўсміхаецца.
  «Я не магу паверыць, наколькі гэта было моцна».
  Здаецца, Скелгіл задаволены яе ацэнкай.
  «Рыба — гэта цягліца з плаўнікамі і ротам». Ён любуецца фатаграфіяй. «Ведаеце, што мне падабаецца тут рыбачыць?»
  Ён паварочвае экран, каб DS Jones бачыў. Яна прыжмурваецца - водбліск неба можа перашкаджаць - але ён падазрае, што яе заінтрыгаваў уласны вобраз, як і яе ўлоў. Яна няўважліва глядзіць на яго.
  «Кампанія?»
  Скелгіл саркастычна бурчыць.
  «Паглядзіце яшчэ раз».
  Яна робіць.
  «Пейзажы?»
  Ён круціць галавой.
  «Гэта звязана з гэтым».
  Яна сціскае вусны.
  «Я здаюся, Гав.»
  Даволі бадзёра Скелгіл кладзе тэлефон у кішэню.
  «Няма сігналу».
  ДС Джонс усміхаецца. Цяпер яна слізгае запясцямі па планшыры і боўтае рукамі ў вадзе. Калі яна расцірае іх разам, з'яўляецца бляск, калі луска скідаецца.
  «Я адчуваю слізь, гаспадар, яна не хоча адрывацца».
  «Ён робіць тое, для чаго прызначаны». Ён паварочваецца на поясе і паглыбляецца ў скрыню з рыбалоўнымі прыладамі і адпаведнымі прыладамі. Ён дастае пацёрты і даволі непрыстойны на выгляд ручнік. «Вось, гэта зробіць сваю справу».
  DS Jones прымае анучу з невялікім страхам. Скелгіл уважліва назірае за ёй. Ён падазрае, што яна, магчыма, наелася. І раптам ён адчувае голад - і на гэты раз яму не хапае сродкаў - за выключэннем вясёлкавай фарэлі. DS Jones, магчыма, выяўляе нешта ад яго амбівалентнасці.
  - Як вы думаеце, як доўга мы павінны заставацца, начальнік?
  Скелгіл робіць твар, яго рысы твару скурчаныя, пярэднія зубы паказаны. Вобраз багата насычанага сняданку ў гатэлі, як Везувій, успыхвае ў яго вачах.
  «Паўгадзіны. Гадзіна макс. Кэмі лічыць, што хлопец, які трымае гэта месца, адчыняецца ў сем. Я быў бы не супраць яго ўбачыць. Дайце яму ведаць, што мы былі і што звычайная ванна Кэмі ўсё яшчэ цэлая». Ён двойчы стукне суставам пальцаў па шлейфах корпуса.
  Цяпер паміж імі пануе нейкая цішыня. Здаецца, Скелгіл не спяшаецца перарабляць. Яны ўдыхаюць ціхае, свежае, роснае паветра – яно прахалоднае, амаль халоднае, – але яны добра ахінутыя. Гук рэзаніруе па вадзе. Раннія птушкі пачынаюць выяўляць сваю прысутнасць - пара крумкачоў плыве высока, каркаючы адзін аднаму, як сварлівая старая пара - далёкі рыжы цецярук перамагае нейкага суперніка, каб "вярнуцца" - паўтараючы сваю просьбу дзясятак разоў у кряканне diminuendo - і побач парашутны лугавы канёк абвяшчае перавагу над сваім маленькім участкам верасу.
  Гэта DS Jones, які, нарэшце, разбурае заклён.
  «Я склаў спіс, гаспадар».
  «Не з падазраваных».
  Тон Скелгіла перадае, што зрабіць гэта, несумненна, будзе сцвярджаць відавочнае.
  - Не зусім так, Гав - пасля нашай мінулай размовы - не столькі хто, колькі чаму. З сабой у яе наплечная сумка, схаваная ў дугах за камянём, на якім яна сядзіць. Яна цягнецца і дастае свой нататнік. «Я думаў — цяпер, калі мы ўбачылі ўсіх — бліжэй — вярнуліся ў свае зоны камфорту — даведаліся пра іх крыху больш». Яна здымае капялюш з мошкі, кладзе яго на куфлі і растрасае валасы. «Калі б Скарлет Лідэл забілі . Чаму гэта магло быць – гледзячы на гэта з пункту гледжання магчымых матываў».
  Сшытак адкрываецца на пазначанай старонцы. Яна паварочвае яго і перадае Скелгілу. Ён падазрона жмурыцца і не жадае пагадзіцца - але потым, магчыма, з палёгкай бачыць, што яна сапраўды намалявала схему, эскіз. Гэта можа быць амаль на яго карысць. Ёсць контур замка Грынмайр з груба намаляванымі зубчастымі зубцамі, яго дзвюма вежамі і іх лесвіцамі, а таксама пяццю паверхамі, з імёнамі гасцей у месцах, якія адпавядаюць іх пакоям на сыходных паверхах:
   
  4 -е – Скарлет Лідэл – Уіл Лідэл
  3- е – Фелісіці Бельведэр – Кевін Мэйкпіс
  2 -е – Белінда Люкер – Майк Люкер
  1 -я – Сьюзі Даф – Дэрэк Даф
  Лавінія Мантэгю-Браўн - Томас Мантэгю-Браўн
   
  Мантэгю-Браўны пазначаны на першым паверсе - і асобна, далей ад будынка, фігурка, побач з імем, Мюрыэль Лідэл. Над замкам плывуць шэрагі перакрываючыхся аблокаў, нешта накшталт дыяграмы Вэна – і ўнутры кожнай з іх напісана адно слова:
   
  Рэўнасць
  Помста
  Прагнасць
  Пагроза
   
  Скелгіл уважліва разглядае старонку. Ён нахмурыўся.
  «Як мінімум адзін прапаў без вестак».
  «Чалавек?»
  Ён круціць галавой.
  «Кантроль».
  ДС Джонс выглядае збянтэжаным.
  «Што вы маеце на ўвазе, начальнік?»
  Скелгіл адразу выглядае незадаволеным. Знайдзецца месца – і час – для такога кшталту спекуляцый, але яго інтуіцыя ведае, што гэта ні тое, ні другое – і не таму, што яны на досвітку качаюцца на незразумелым шатландскім возеры. На яго пакутлівым выразе твару відаць, што ён шкадуе, што закрануў гэтую тэму. Не жадаючы, ён удакладняе.
  «Скажыце, што гэта быў Уіл Лідэл, які забіў сваю жонку». Ён падымае погляд са старонкі і бачыць, што Д. С. Джонсу гэтая прапанова, здаецца, непрыемная. «Калі я чуў пра яго ўчора адно, то паўтара дзясятка разоў, апрануты па-рознаму. Яму падабаецца быць галоўным. Скарлет Лідэл была трохі бунтаркай, рыжая - гарачай галавой. Злучыце два разам і што ў вас атрымаецца? Ён заходзіць у яе ванную - яму не падабаецца, як яна апранута - ці не апранута - яна кажа яму, куды ісці. Ён губляе анучу і...
  Скелгіл з'едліва глядзіць - насамрэч не столькі на тое, што магло адбыцца далей, - колькі на тое, што яго цягне па гэтым маршруце - хоць гэта цалкам лагічны ход думак. Некалькі імгненняў пануе цішыня, перш чым адказвае DS Jones.
  «Мяркую, я б назваў гэта рэўнасцю, Гав. Ведаеце, ідэя, што яна збіралася хадзіць без ніжняй бялізны, магла быць няправільным сігналам». Яна ставіцца да Скелгіла даволі ўпэўнена. «Але ці не больш верагодна, што яна зрабіла гэта дзеля яго ўзбуджэння?»
  Скелгіл глядзіць на ваду - ствараецца ўражанне, што ён шукае перспектыўных узвышшаў, на якія можна было б нацэліць мушкай - за выключэннем таго, што яго позірк фіксаваны, яго твар суровы, і, магчыма, адзіная рыба, якую ён уяўляе, што робіць скачок, гэта чырвоная селядзец. Калі ён не размаўляе, DS Jones дадае вершніка.
  «Акрамя таго, Гав — тое, што вы кажаце пра «кантроль» — можа быць так, як яму падабаецца, — але гэта менавіта яго характар. Вы калі-небудзь сустракалі чалавека, які так кантралюе свае эмоцыі? Я проста не магу ўявіць, каб ён зляцеў з ручкі».
  Скелгіл крывіцца. Настае яшчэ адна доўгая паўза.
  «Якім бы ён быў сабакам?»
  Цяпер DS Jones трохі падвойваецца.
  - Прабачце, начальнік?
  Скелгіл глядзіць на яе так, быццам гэта цалкам звычайнае пытанне.
  «Калі б ён быў сабакам, якой бы пароды ён быў?»
  DS Jones застаецца здзіўленым. Яе тон неспакойны.
  «Я сапраўды не ведаю».
  «Тады пачні з аднаго з іншых».
  У рэшце рэшт DS Jones выступае з прапановай.
  «Ну… Кевін Мэйкпіс… можа… можа, далмацін?» Яна моршчыцца, нібы даючы зразумець, што яе гэта не пераканала. «Ён даволі эфектны».
  Скелгіл паціскае плячыма такім чынам, што паказвае, што ён неахвотна прымае яе першую спробу.
  «Дэрэк Даф».
  «Лабрадор». Яе адказ тут адназначны. «Дружалюбны, стараецца дагадзіць».
  Цяпер Скелгіл мімалётна ўсміхаецца.
  «Вось, гэта прасцей, чым вы думалі. Значыць, Майк Люкер?
  «Хм. Нешта ад Бладхаунда, я думаю, Гав. Выглядае ён крыху абуджаным і бескарыслівым, але вы, верагодна, не хочаце, каб ён удзельнічаў у вашай справе. Ён быў бы поўны рашучасці прадаць вам інвестыцыю».
  Скелгіл чакае і назірае. DS Джонс ведае, што яна павінна зрабіць прапанову для Уіла Лідэла. Тым не менш, яна лічыць гэта самым цяжкім.
  «Я думаю... цяжка сказаць...» Цяпер яна заплюшчвае вочы. «Я як бы бачу… хаскі ».
  «Хаскі? Ён зусім не падобны».
  ДС Джонс даволі бездапаможна паціскае плячыма.
  "Ну, я ведаю, Гав - не глядзець на гэта - але, магчыма, гэта з-за яго вачэй - яны сапраўды ледзяна-блакітныя - і гэта тое, што ў мяне асацыюецца з хаскі".
  Скелгіл разважае над гэтым сцвярджэннем. Яго маўчанне сведчыць аб тым, што ён паверыў у яе логіку.
  «Э, Гав?»
  «Так?»
  «Чаму вы пытаецеся?»
  Усё яшчэ трымаючы нататнік, ён пацягваецца, падымае рукі над галавой, апускае іх і згінае біцэпсы, як асілак.
  «Мюрыэль Лідэл — я не ведаю, ці спрабавала яна мне нешта сказаць — быццам Уіл Лідэл не такі, якім здаецца».
  Цяпер Скелгіл зноў глядзіць на старонку. Цяжка сказаць, ці ўзнікла нейкая сувязь пасля яго нестандартнага ўмяшання - ці дастаткова доўга, каб на словах расказаць пра намаганні свайго сяржанта. Але ён вяртае яго з іранічнай усмешкай.
  «Вам патрэбен спіс зброі - напрыклад, як яна называецца? – Клуэда .
  ДС Джонс на імгненне выглядае прыгнечаным - гэта яго алюзія зводзіць яе метад да метаду салоннай гульні.
  «За выключэннем таго, што мы ведаем, што гэта быў боа з пяра, гаспадар».
  Скелгіл крывіцца.
  «Мы толькі не ведаем, ці была гэта прылада забойства ».
   
  *
   
  «Адчуваеш сябе лепш, Гав?»
  Скелгіл кінуў сталовы прыбор і цяпер уладкоўваецца на спінку свайго сядзення. У іх той жа стол для сняданку, што і ўчора раніцай, з відам на Глазга-роўд, ціхі праз тоўстае шкло. Ён ківае, амаль эксперыментальна – нібы правярае хворую галаву. Старая добрая «поўная англійская» – хоць у гэтым выпадку ён павінен нагадаць сабе, што гэта «поўная шатландская», бекон, яйка і фасоля, дапоўненыя бульбяной булачкай і пудынгам з хагіса, і каўбасой Лорна. Гэта не мае біяхімічнай асновы, але насычаныя тлушчы і соль, запітыя салодкай гарбатай, здаецца, лечаць пахмелле, калі парацэтамол не дапамагае.
  «Тут нешта не так».
  Дэпутат Джонс глядзіць на Скелгіла з асцярогай - яна разумее, што ён не мае на ўвазе сябе - ён можа быць непакорлівым, але яе бос не іпахондрык.
  - У чым, Гав?
  Скелгіл глядзіць на прыгарадны паток.
  «На гэтым возеры… быў незвычайны гук?» Скелгіл напружвае рысы твару, намагаючыся, здаецца, выклікаць памяць. «Як - як бы вы гэта назвалі - як шум транспарту. Далёкі рух - нагадала мне, як гучыць A66, калі ты на Бас-Лэйк - гэта такі пастаянны выгляд - я не ведаю - нешта сярэдняе паміж гудам і шыпеннем. Ён рассеяна калопаецца пазногцем па зубе. «За выключэннем... на тых пагорках мы ніяк не маглі пачуць рух».
  «Здаецца, я не заўважыў, начальнік».
  «Гэтае возера насамрэч штучны вадаём. Я прыгледзеўся больш уважліва, калі мы пайшлі. Там дамба і бетонны вадаскід – чулася, як шуміла вада па рыльцах. Але ў гэтай вузкай лагчыне гукавым хвалям не было куды дзявацца – яны рэхам напаўнялі паветра, – так што вы не маглі вызначыць месцазнаходжанне крыніцы.
  Пры такіх абставінах, калі б прысутнічаў DS Leyton, ён проста пытаўся: «Ну і што, Гав?» – але ДС Джонс плыве на хвалі незразумелай логікі свайго начальніка. Яна ўспрымае яго сэнс.
  «У гэтым расследаванні ёсць нешта, нейкі кантэкст, які мы не ўспрымаем належным чынам?»
  Скелгіл хмурыцца, хоць і лагодна.
  «Паўтарыце гэта яшчэ раз таму, хто не мае англійскай мовы».
  ДС Джонс сарамліва ўсміхаецца.
  «Добра, гэта падобна на тое, што калі вы бачыце маленькае дзіця з бацькамі, вы здзіўляецеся, чаму яны ходзяць незвычайна, цягнучы за сабой дарослага, тады вы разумееце, што яны спрабуюць не наступаць на шчыліны, на выпадак, калі мядзведзі патрапяць іх.'
  Графічны малюнак падабаецца Скелгілу, і DS Jones, напэўна, ведае пра гэта.
  «Так, гэта тое, што я кажу. У гэтым натоўпе ёсць нешта, чаго мы не ведаем. Расколіны – мядзведзі – што заўгодна».
  DS Jones можна было б прабачыць за тое, што яна задумалася, ці проста яе начальнік не змагаецца з нейкім культурным бар'ерам. Сфера, у якой яны дзейнічаюць - калі і не дакладна прадстаўляе тытулаваныя вышэйшыя класы Эдынбурга, то недалёка ніжэй - эшалон грамадства, які, вядома, быў намаляваны як crème de la crème . Больш за тое, ён можа быць расчараваны тым, што яна не з энтузіязмам падзяляе яго разлад. У той час як яна зрабіла інтуітыўныя назіранні, якія выклікаюць пытанні адносна кожнага з Дэрэка Дафа, Майка Люкера і Кевіна Мэйкпіса - яе ацэнка Уіла Лідэла была нейтральнай, калі не сказаць пазітыўнай - калі дваццаць чатыры гадзіны таму было відавочна, што Скелгіл адчуваў сябе няёмка, адпраўляючы яе адзін, каб справіцца з ім. Такім чынам, яна магла б таксама ацаніць сваю ўласную працу - ці добра яна паступіла - ці нейкім вычварным спосабам апраўдаліся нявызначаныя страхі Скелгіла?
  Такія разважанні з боку Д. С. Джонса спыняюцца бадзёрым музычным выказваннем – The Lambeth Walk . Гэта рынгтон Скелгіла для DS Leyton. Яго слухаўка ляжыць на стале, і ён двойчы штурхае ўказальным пальцам, каб прыняць выклік і ўключыць дынамік.
  - Атрымаў фота, Лейтан?
  — Вы мяне накручваеце, гаспадар — там напісана, што зроблена сёння ў шэсць трыццаць.
  — Ранні чарвяк ловіць фарэль, Лейтан.
  ' Ха-ха - вельмі добра, Гав. Гэтак жа добра, што з вамі DS Jones - вы б не пасадзілі мяне ў лодку, каб выратаваць сябе ад утаплення.
  - Ты на дынаміку, Лейтан.
  «О, так, раніца, Эма, добрая дзяўчынка».
  Дэпутат Джонс усміхаецца - і абменьваецца дадатковымі ласкамі са сваім калегам - і жартуе, што, па меншай меры, іх начальнік не прымусіў яе з'есці ўлоў на сняданак. Скелгіл слухае з нейкай крыху абражанай няпэўнасцю. Тым не менш, у DS Leyton ёсць мэта тэлефанаваць - і, нягледзячы на сваё ўдзел у нязмушаных сцёбах, ён збіраецца выпусціць невялікую бомбу.
  - Гаспадар... падумаў, што лепш табе паведаміць. Справаздача з лабараторыі прыйшла ў першыя дзверы. Яны знайшлі сляды іншапланетнай скуры пад пазногцямі Скарлет Лідэл - яны правялі аналіз ДНК - яна належыць Уілу Лідэлу.
  
  
  OceanofPDF.com
   14. КАТРЫЁНА
   
  Серада, 18:00
   
  - Містэр Лідэл, у нас ёсць заключэнне доктара аб абследаванні, якому вы добраахвотна паддаліся. Д. С. Лейтан паляпвае стужку з нататкамі на стале. Ён робіць гэта дэманстратыўна і гаворыць павольна і, магчыма, з больш асцярожнай вымаўленнем, чым звычайна. Паехаўшы ў Шатландыю, здаецца, што гуказапісвальная апаратура, якая належыць мясцовай паліцыі, можа перашкодзіць ягонаму акцэнту. «У справаздачы гаворыцца, што на вашым левым перадплеччы ёсць драпіны, падобныя на пазногці дарослага чалавека. Ступень гаення адпавядае слядам, зробленым каля чатырох дзён таму. Гэта была б субота. Не маглі б вы патлумачыць, як вы іх атрымалі?»
  Уіл Лідэл сядзіць няўмольна, склаўшы рукі. Ён апрануты ў ружовую кашулю з невялікай колькасцю зморшчын і адкрытым выразам з зашпіленымі манжэтамі. Тое, што ён супрацоўнічаў з тым, што можна было б ахарактарызаваць як міліцэйскі «налёт» на яго службовыя памяшканні, нібыта ўзяўшы яго пад варту ў – калі не ў поўным вачах, – то, безумоўна, напаўпублічным вачах некаторых супрацоўнікаў, магчыма, можна залічыць яго карысць. Сапраўды гэтак жа ён не пярэчыў супраць наведвання мясцовага штаба з мэтай «дапамогі паліцыі ў расследаванні». З іншага боку, яго маўклівую манеру можна было б лічыць абструктыўнай тактыкай - калі б у Скелгіла не было нядаўняга досведу. Тое, што падзеі прынялі такі раптоўны паварот, можна прасачыць па выпадковасці лёсу амаль два дзесяцігоддзі таму. На апошнім курсе ва ўніверсітэце Сэнт-Эндрус - праз частку таго, што Скелгіл, пачуўшы падрабязнасці справаздачы, палічыў, верагодна, няўдачай - Уіл Лідэл здолеў трапіць у нацыянальную базу дадзеных ДНК. Гуляючы ў пляжны футбол аднойчы ў летні семестр, група Уіла Лідэла апынулася ўцягнутай у нейкую сварку з мясцовымі хуліганамі. Была выклікана паліцыя, каб умяшацца, хоць сварка аказалася шмат шуму ні з чаго. Аднак падчас агляду людзей і прадметаў у кішэні фуфайкі Уіла Лідэла было знойдзена 2 унцыі марыхуаны. Крыўднае адзенне было адціснута ў эксплуатацыю ў асвячонай часам манеры «джэмпераў для штанг». Што ў кішэні таксама былі тытунь, цыгарэтны папера і запальнічка – Уіл Лідэл не паліў – і, акрамя таго, ультрасучасны мабільны тэлефон і тоўсты кашалёк (ні тое, ні другое не было звычайным набыткам студэнтаў у той час) – пачаў туманіць пытанне. І калі не хто іншы, як рэзкі плеймейкер «Хартс» Дэрэк Даф завалодаў мабільным тэлефонам і кашальком, віна Уіла Лідэла была пастаўлена пад сумнеў. Сапраўды, ягоная абарона заключалася ў тым, што, відавочна, яго фуфайку разглядалі як бяспечнае сховішча для «каштоўнасцей». Нягледзячы на гэта, адсутнасць энтузіязму з боку сапраўднага ўладальніка і агульнае нежаданне паказваць пальцам у групе не пакінулі паліцыі іншага выйсця, акрамя як выставіць Уілу Лідэлу абвінавачанне ў захоўванні кантраляванага рэчыва. Аднак афіцыйныя рэсурсы былі расцягнуты, справа пылілася, назапашвалася, што ў канчатковым выніку схавала яе з поля зроку і, нарэшце, з розуму. Аднак у той час як гэтае пытанне знікла з памяці - не знік узор ДНК, які Уіл Лідэл павінен быў прадаставіць у рамках працэдуры прад'яўлення абвінавачвання. У свой час ён меў бы права патрабаваць, каб гэта было выдалена, але, не ведаючы, што яно захавалася, ён гэтага не зрабіў. Такім чынам, нязначнае парушэнне, як мяркуецца, не каго іншага, як Дэрэка Дафа, прывяло праз два дзесяцігоддзі да ідэнтыфікацыі яго даўняга сябра Уіла Лідэла як падазраванага ў невытлумачальнай смерці яго другой жонкі.
  — Напэўна, гэта было ў Грэйстоке — на штурмовым курсе.
  Пры гэтай рэпліцы Уіла Лідэла DS Leyton тон губляе частку свайго аўтарытэту.
  - Ці можаце вы ўспомніць, што гэта адбылося, сэр?
  — Не асабліва. Гэта была трагедыя. Спаборніцкі дух узяў верх - вы не звярталі асаблівай увагі на тое, якую шкоду наносіце ні сабе, ні, магчыма, іншым у працэсе».
  Гэта можа быць праўдай, бо ў справаздачы медыка таксама згадваюцца невялікія драпіны і сінякі на каленях і локцях, а таксама падабенства апёкаў вяроўкай на пэндзлях рук і вакол галёнак. Дэпутат Лейтан кідае скоса погляд на Скелгіла. Яго начальнік заціскае нос вялікім і ўказальным пальцамі левай рукі. DS Leyton, здаецца, аднаўляе сваё самавалоданне, як быццам гэта быў загадзя падрыхтаваны сігнал.
  «Справа ў тым, што, разумееце, сэр, інфармацыя судмедэкспертызы паказвае, што гэтыя драпіны на вашай руцэ былі зроблены вашай жонкай».
  Скелгіл назірае з-за вечка носа. Але Уіл Лідэл застаецца непакойным.
  — Тады ў мяне няма прычын сумнявацца, што яны былі, сяржант.
  DS Leyton выдае бурчанне ў горле.
  - Вы заўважылі драпіны, калі вярнуліся ў свой пакой суботнім вечарам, сэр?
  «Я не знайшоў часу, каб агледзець сябе. Як я ўжо казаў - гузы і сінякі былі нармальнымі для курса. Я акунуўся ў пенную ванну».
  Дэпутат Лейтан усхвалявана гартае свае нататкі і зноў кідае позірк на Скелгіла, але яго начальнік, здаецца, кінуў яго на самацёк, і сядзіць нерухома. Яны прызналі важнасць тэрміновага абследавання Уіла Лідэла - тое, што, здавалася, прынесла плён. Калі б драпіны, відавочна нанесеныя паміж жонкай і мужам, былі звязаныя з больш звычайным актам страсці, было б менш прычын для падазрэнняў; перадплечча аднак іншая справа. Але цяпер Уіл Лідэл дае тлумачэнне, якое іх расчаравала. Вядома, у яго быў некаторы час, каб падумаць пра гэта, але ўсё роўна гэта пакідае ДС Лейтана ў тупіку. Без дапамогі Скелгіла ён звяртаецца да даволі прадказальнай і банальнай лініі допыту.
  «Магчыма, вы проста нагадаеце нам, што адбылося паміж тым, як вы апошні раз бачылі сваю жонку, і тым, як вы яе выявілі — гэта было разам з місіс… э-э, місіс Даф, я думаю, гэта было?»
  Уіл Лідэл уважліва сочыць за інспекторам Лейтанам - здаецца, ён заінтрыгаваны тым, што афіцэр відавочна працуе. Магчыма, ён праводзіць параўнанне з дзелавой сустрэчай – і робіць выснову, што не лічыць праціўніка асаблівым выклікам. У роўнай ступені, хаця яго прасілі раней, ён не праяўляе нецярплівасці, калі ад яго патрабуюць паўтарыць дэталі.
  «Яна ўсё яшчэ была ў гасцінай з іншымі дзяўчатамі, калі я падняўся наверх. Гэта было праз пяць гадзін. Магло быць без чвэрці».
  — умешваецца Д. С. Лейтан.
  - Вы размаўлялі з ёй, сэр - сказалі ёй, што з'язджаеце?
  Уіл Лідэл паківаў галавой.
  «Яна вяла суд. Да таго ж - было б відавочна, куды я пайшоў. Усё, што ёй трэба было зрабіць, гэта прайсці ў мой нумар».
  - Але яна гэтага не рабіла, сэр?
  — Калі і была, то калі я спаў — ці, мяркую, у ванне.
  - Ці была яна звычкай турбаваць вас, сэр - у любой з гэтых сітуацый?
  Уіл Лідэл уважліва глядзіць на свайго пытаючага.
  «Так».
  Цяпер паўза; DS Leyton здаецца здзіўлены, што чалавек адказвае так канчаткова.
  — Такім чынам, вы былі б цалкам упэўнены, што яна не прайшла.
  «Магчыма, дзверы маёй ваннай былі зачыненыя. не памятаю. Але ў такім выпадку я мог бы яе не пачуць. Я слухаў музыку».
  - Вы звычайна замыкаеце дзверы ў ванную, сэр?
  «Гэта залежыць ад таго, што я раблю, сяржант».
  DS Leyton дае некалькі неасцярожны гм .
  «Вы сказалі, што заснулі — і апрануліся ў спешцы на падзею Таямнічага забойства — і тады вы выявілі, што пакой вашай жонкі пусты. Колькі гэта было?
  — Толькі пасля сямі. Выходзячы, я схапіў гадзіннік – памятаю, калі надзяваў яго на лесвіцы, – што я спазніўся ўсяго на пару хвілін. Я меў намер быць першым у бібліятэцы - у якасці таго, што можна назваць "гаспадыняй". Як аказалася, там быў толькі Кевін».
  - Гэта містэр Мэйкпіс?
  «Правільна».
  «І вы заставаліся ў бібліятэцы, пакуль, як вы апісалі, вы спачатку не падняліся і не выявілі, што вонкавыя дзверы пакоя вашай жонкі зачыненыя, а потым вы вярнуліся па другой лесвіцы з місіс Даф».
  ДС Лейтан з чаканнем глядзіць на Уіла Лідэла; але мужчына толькі ківае.
  «І што-небудзь прыйшло ў галаву, сэр — пра тыя моманты — цяпер у вас быў час паразважаць».
  «Як я ўжо казаў — мы знайшлі яе — мы спрабавалі яе ажывіць — у нас не атрымалася».
  Уіл Лідэл гаворыць стрымана. Ён утаропіўся на Д. С. Лейтана - здаецца, холадна праз яго бледна-блакітныя вочы - а потым перавёў позірк на Скелгіла, які, здаецца, думаў пра нешта іншае, таму што, адчуўшы пільны погляд Уіла Лідэла, ён здрыгануўся і хіснуўся наперад у сваім сядзенне. Здаецца, DS Leyton не ведае, куды ісці далей - але цяпер Скелгіл тузае мочку левага вуха - што можа быць яшчэ адной падказкай. Сапраўды, устаўляе ён.
  — Добра, сэр, мы проста пакінем гэта на час. Ён глядзіць на ДС Лейтана, ледзь прыкметна пахіляючы галаву ў бок дзвярэй пакоя для апытання. Затым ён азіраецца на Уіла Лідэла. «Мы цэнім ваша цярпенне, сэр».
  Уіл Лідэл, са свайго боку, рэзка ківае і цягнецца да свайго партфеля - як быццам ён мае намер запоўніць час працай, якую прыхапіў з сабой. Дэтэктывы адыходзяць у нейкай сумбурнай форме - як быццам яны спрабуюць выйсці раней, чым чалавек спытае, калі яго могуць запрасіць сысці.
   
  *
   
  «Не было ніякіх шанцаў затрымаць яго, гаспадар — мы катаемся па тонкім лёдзе, што тычыцца тых пашкоджанняў».
  Скелгіл глядзіць праз даволі непрыкметную гасцёўню адкрытай планіроўкі, дзе ДС Джонс вядзе размову з маладым бармэнам, які, здаецца, спрабуе з ёй пабалбатаць. Ён дыхае, што затрымліваў, і паварочваецца да DS Leyton.
  «Магчыма, Лейтан, але нам патрэбныя медыцынскія доказы. Значна даўжэй, і гэтыя драпіны зажывуць. Лепш тонкі лёд, чым талая вада, якая слізгае праз сетку».
  DS Leyton выкарыстоўвае свае цяжкія сківіцы, выглядаючы змрочна.
  - Вы лічыце, што ён нармальна адрэагаваў, начальнік?
  - Што нармальна, Лейтан?
  «Ну… калі б ты быў невінаваты, ты б не задаваў больш пытанняў?» Хацеў ведаць, што мы задумалі? Мяркуючы па ўсім, ён нават не пытаўся, што яго паднялі - проста падышоў, як ягня, - быццам ён ведаў, што ён выправіўся».
  Выраз твару Скелгіла скептычны.
  — Ён гулец у покер, Лейтан — бізнесмен. Гэта яго MO. Акрамя таго, пачніце задаваць пытанні - што вы робіце? (DS Leyton выглядае пустым.) "Вы вядзеце іншага чалавека - давайце ім ідэі, якіх у іх ніколі не было".
  ДС Лейтан паныла паціскае плячыма.
  «У яго ёсць выдатны спосаб выратавацца ад гэтых драпін на руцэ, гаспадар».
  «Неабавязкова».
  Скелгіл суровы твар. Ён зноў глядзіць DS Jones. Калі ён не ўдакладняе, DS Leyton прапануе падказку.
  - Як гэта, гаспадар?
  «Скарлет Лідэл не была ў яго камандзе».
  «Чорт вазьмі, гаспадар, гэта цікава». DS Leyton разважае хвіліну-другую і, здаецца, ажыўляецца. «Я мяркую, што ў нас ёсць некалькі маленькіх картак у рукаве».
  Але Скелгіл выглядае сумнеўна. Калі Уіл Лідэл - той гулец у покер, якім ён сябе выдае, то гэты невялікі супярэчлівы факт пра драпіны наўрад ці апынецца нейкім тузом. Ён ведае, што іншыя так званыя «карты», на якія спасылаецца DS Leyton, заключаюцца ў тым, што на Скарлет Лідэл не было ніжняй бялізны і што яна была цяжарная - праблемы, па якіх яны вырашылі не аспрэчваць Уіла Лідэла. Нягледзячы на гэта, Скелгіл не адчувае, што ў іх ёсць нейкая «моцная рука». Калі ён змагаецца з іх цяжкім становішчам, яго розум аддае перавагу іншым метафарам – гэта саломінкі на ветры – ці ён хапаецца за саломінкі? Апошняе здаецца больш дарэчным – і ўсё ж яно нагадвае яго вопыт на возеры перад сняданкам: што гэта за фонавае шыпенне, якое не знікае?
  Яго думкі перапыняюцца, калі да іх вяртаецца ДС Джонс, які нясе на маленькім круглым падносе іх напоі і шчодрую дозу прыгатаваных уручную бульбяных чыпсаў, міска перапоўненая па-моднаму з рога багацця. Яна раздае напоі і ставіць закускі ў бліжэйшы час ад Скелгіла. Аднак яна бачыць, што піва, якое даволі анархічна пазначана як Banana Boat IPA , выклікае непрыхільнасць. Яна ўступае ў сваю абарону, калі Скелгіл робіць удых, каб вымавіць.
  «Бармэн сказаў, што гэта модны сапраўдны эль, гаспадар».
  "Гэта не можа быць сапраўдны эль, калі ён у бутэльцы - гэта фізічна немагчыма".
  DS Leyton прыкладае намаганні, каб рассеяць нязначнае напружанне. Ён эксперыментальна падымае сваю пінту.
  "Я проста прытрымліваюся гатавання лагера - вы ведаеце, што атрымліваеце".
  «Так, пастэрызаваная попса».
  Д.С.Джонс п'е тое, што можа быць звычайнай танізавальнай вадой з лёдам, але яна сядае на месца і стаічна падымае шклянку. Хутчэй па ўмоўным рэфлексе Скелгіл неахвотна п'е, прама з бутэлькі; але ён, відаць, прыемна здзіўлены эфектам, бо яго хмурны выгляд рассейваецца. Бар аформлены ў стылі лаундж з сучаснымі канапамі з квадратнымі падушкамі, якія атачаюць сталы ў храмаванай раме па калена са стальніцай з дымчатага шкла. Д.С. Джонс адкрывае свой нататнік і кладзе яго на паліраваную паверхню так, каб яе бачылі абодва калегі. Гэта старонка з эскізам замка Грынмайр, а таксама спісам падазраваных і матываў.
  Яна падымае вочы і аптымістычна ўсміхаецца; Мова цела Скелгіла не самая спрыяльная – тым не менш, гэтая перамова праводзіцца па яго загаду – ён не будзе выкарыстоўваць слова «мазгавы штурм», але тупік, у які яны трапілі, падштурхнуў яго загадаць нешта падобнае. Аднак бачна, што яму не хапае энтузіязму да працэсу.
  «Лейтан, ты пачынаеш».
  З бурчаннем DS Leyton падае наперад і аглядае старонку з жахам.
  «Справа ў тым, Гав, што калі б Скарлет Лідэл была забітая, а яе дзверы на лесвіцы былі зачыненыя знутры, цяжка было б убачыць міма Уіла Лідэла, я маю на ўвазе, літаральна, як... калі б гэта быў нейкі іншы чудак, яму трэба было б пракрасціся. міма яго».
  Скелгіл імгненна парушае першае правіла мазгавога штурму, выказваючы невялікую групу пярэчанняў.
  — Не, калі яны чакалі ў ваннай, Лейтан — і не, калі Уіл Лідэл увёў нас у зман, што вонкавыя дзверы былі зачыненыя. Акрамя таго, адкуль ты ведаеш, што гэта быў "дзівак"?»
  DS Leyton выглядае некалькі паныла.
  — Але навошта яму гэта выдумляць, гаспадар — наконт замка? Для яго гэта выглядае горш?»
  Выраз твару Скелгіла цямнее.
  - Ты мне скажы, Лейтан - у нас павінны быць ідэі.
  На твары Д. С. Лейтана балюча, але ён робіць глыток лагера і, адпаведна пасвяжэўшы, зноў нахіляецца да ветрака, які з'яўляецца міражом на гарызонце ўяўлення Скелгіла.
  — А калі б усё было наадварот, гаспадар? Што, калі Уіл Лідэл зайшоў у нумар Скарлет Лідэл і выявіў, што яна з кімсьці гуляе?» Ён падымае палец, каб заглушыць любыя пратэсты і, магчыма, таксама каб прадэманстраваць свой баявы дух. «Дзірок… ха! – ён scarpers – робіць адзін. Уіл Лідэл замыкае за ім дзверы – паварочваецца, каб спытаць у жонкі, што адбываецца. Яна адступае - ён ідзе за ёй у ванную. Заходзіць занадта далёка. Панікуе – спрабуе зрабіць гэта падобным на самагубства».
  Але Скелгіл хутка адказвае.
  — Тады таямнічы «дзівак» не згадаў пра гэта, Лейтан. Таксама не мае жонкі – або былой жонкі, у выпадку з Кевінам Мэйкпісам – праз чый нумар ён, верагодна, прайшоў бы, каб вярнуцца ў свой пакой».
  Дэсерт Лейтан успрыняў гэтае абвяржэнне флегматычна - як быццам гэта сапраўды праўдападобнае тлумачэнне - але Скелгіл бачыць, што дэсерт Джонс, здаецца, занепакоены гэтай ідэяй. Аднак, калі ён назірае за ёй, нешта прыцягвае яе ўвагу ззаду яго; яе вочы ацэньвальна прыжмурыліся. DS Leyton, у невыразна падобнай манеры, аднолькава захоплены.
  «Мяркую, у вас можа быць кампанія, начальнік».
  Скелгіл разварочваецца на сваім сядзенні і бачыць маладую жанчыну, якая стаіць прыкладна ў васьмі футах. Яна апранута ў абліпальную гімнасцёрку, якая відавочна вільготная ад поту - таксама павязка на галаве, якая стрымлівае рыжыя валасы, хоць пасмы іх вырваліся і наляцелі на яе лоб. Яе аголеныя плечы блішчаць ад поту і пяшчотна ўздымаюцца, нібы яна яшчэ не дыхае. Яе поза выклікала - але яна прыкусвае ніжнюю губу, каб здушыць тое, што можа быць асцярогай. Гэта Катрыёна, яна ж міс Бродзі з жаночай школы святога Сальватара. Яе голас, калі гучыць, хрыплы, амаль шэпт.
  - Можна паразмаўляць, інспектар?
  Скелгіл адчувае, як дзве пары вачэй пякуць яго спіну, калі ён падымаецца і пераходзіць да яе. Ён стаіць прама паміж жанчынай і сваімі калегамі і закрывае ім агляд. Ён падымае брыво замест прамога пытання.
  «Прабачце, што сарваў вашу сустрэчу, інспектар, я, здаецца, зрабіў сябе непапулярным».
  Скелгіл абыякава паціскае плячыма.
  «Як ты мяне знайшоў?»
  «Вы сказалі мне, што будзеце тут начаваць».
  «Так, але я не планаваў заставацца сёння».
  «Я член аздараўленчага клуба — бачыў цябе праз шкло».
  «Ты прыйшоў у спартзалу?»
  Скелгіл сумняваецца ў здагадцы, што яе першым намерам не было сустрэцца з ім. У адказ яна апускае позірк на сваю апранутую ў лайкру фігуру – гэта само сабой зразумела. Цяпер у яе голасе чуецца дрыготка.
  «Я падумаў, што трэба дзейнічаць, пакуль мае эндарфіны дамінуюць».
  Скелгіл не ўпэўнены ў яе матывах.
  — Падобна на тое, што сказала б мая старая настаўніка біялогіі. Я ніколі не ведаў, пра што яна гаворыць».
  Яна цярпліва ўсміхаецца, але яе рысы твару хутка вяртаюцца да сур'ёзнасці.
  «Ёсць дзесьці прыватнае?»
  Скелгіл азіраецца на сваіх сяржантаў - быццам на імгненне ён думае звольніць іх, каб вызваліць месца для адпачынку. Але ён крывіцца.
  «У мяне ёсць спальня. Калі вы вытрымаеце беспарадак».
  Яна зноў прымушае ўсміхацца - і, здаецца, вагаецца ў сваёй рашучасці. Скелгіл чакае.
  «Добра».
   
  *
   
  «Мядзведзі і расколіны».
  «Начальнік?»
  «Гэта пачынае мець сэнс».
  Скелгіл са змрочным тварам вярнуўся да іх стала. Ён стаіць над DS Jones, працягваючы маленькі фірмовы кашалёк, у якім знаходзіцца картка-ключ ад яго пакоя.
  - Гэта табе, Джонс. Вазьміце свой нататнік».
  «Што мне рабіць, гаспадар?»
  "Адчуваеш цягу - б'еш - памятаеш?"
  Відавочна, што больш ніякіх тлумачэнняў не будзе - але DS Джонс дастаткова разумее, што яна павінна ўзяць на сябе ўсё, што пачалося інтэрв'ю - і што па сваіх прычынах яе начальнік хоча, каб яна ставілася да гэтага як да чыстага палатна. Скелгіл цягнецца да сваёй бутэлькі IPA, а затым адыходзіць убок, каб дазволіць ёй прайсці. Ён глытае змесціва бутэлькі – паглядае на стан пінты DS Leyton – і крочыць да бара.
   
  *
   
  «Яна пагадзілася прад'явіць абвінавачанне, начальнік».
  Калі б Скелгіл быў чалавекам, які пацярпеў ад "пяцёрак", ён, верагодна, падняў бы далонь зараз, калі ДС Джонс набліжаецца да іх стала - але ў любым выпадку ён заўважае нешта ў яе паводзінах, што стрымлівае свята - позірк яе вачэй, хоць і пераможны , таксама парушаецца. Тое, што ён сядае на сваё месца і ўпершыню цягнецца за напоем і робіць вялікі глыток (магчыма, у рэшце рэшт, не просты тонік), гэта дзеянне, якое адпавядае яго інтуіцыі. Надыходзіць імгненне цішыні - і цяпер абодва самца нахіляюцца наперад, абапёршыся перадплеччамі аб сцёгны, і з чаканнем глядзяць на сваю калегу.
  «Яна сказала, што гэта было каля года таму, гаспадар, яна не ведала дакладнай даты, але яна ёсць у яе школьным календары. Уіл Лідэл глядзеў хакейны матч. Гэта была аднакурсніца яго дачкі. Катрыёна Бродзі не трэніравала - яна падтрымлівала і займалася разведкай. Яна была апранута ў штатную спартыўную форму – так было відаць, што яна настаўніца. Першае, што яна сапраўды даведалася пра яго прысутнасць, было падчас другога перыяду. Яна зразумела, што ён стаіць побач з ёй - яна сказала, што, хоць яна пазнала яго, яны не былі фармальна знаёмыя - але, вядома, яна ведала яго дачку - у нейкі момант ён прадставіўся, і яны пагаварылі. Потым у канцы гульні ён сказаў ёй, што кіруе кампаніяй і яму цікава, ці можа ён стаць спонсарам школьнага камплекта. Яна патлумачыла, што St Salvator's, як і большасць прыватных школ, не дэманструе лагатыпы кампаній і рэкламу, але мясцовы клуб яго дачкі, верагодна, адцягне яго руку. Здавалася, гэтая ідэя яго не вельмі зацікавіла. Між тым яна адчувала сябе канфліктна - школа была ў разгар кампаніі па зборы сродкаў на аплату новага спартыўнага павільёна - таму яна вырашыла згадаць пра гэта. Ён спачатку нічога не сказаў, але праз некалькі хвілін спытаў у яе, ці мае школа дабрачынны статус. Яе адказ быў станоўчым. Ён сказаў, што ў яго на гарызонце здзелка - што ён шукае капіталаўкладанні - добрая прычына - скарыстацца падатковымі ільготамі. Яна сказала, што ад названай ім сумы ў яе кружыцца галава. Здавалася б, падарункавы конь – і яна не супраць прызнацца, што ўбачыла шанец – калі не пакрыцца славай, то хаця б атрымаць пашану ў кіраўніка і апякунскай рады. Ён запрасіў яе выпіць, каб абмеркаваць гэта».
  «Ой-ой».
  Гэта запозненае папярэджанне робіць DS Leyton. Скелгіл нецярпліва зірнуў на яго. DS Jones працягвае - усё яшчэ працуе па памяці.
  «Пасля гульні ён чакаў яе ў сваім Range Rover . Ён адвёз іх у Морнінгсайд - ва ўтульны паб, дзе ён, відавочна, быў пастаянным наведвальнікам. Ён апраўдваўся тым, што не любіць выпіваць побач са школай — яго першая жонка жыла побач, і ён мог сутыкнуцца з ёй ці з людзьмі, якіх ведаў з часоў іх жыцця. Катрыёна Бродзі сказала, што нервавалася - але ва ўзбуджаным стане - і выпіла больш, чым звычайна. Ён не сказаў шмат пра тэхнічныя дэталі ахвяравання - акрамя таго, што ён, здавалася, спрабаваў высветліць, наколькі вялікі ён можа законна зрабіць гэта. Яна сказала, што ён быў ветлівым, хаця і загадкавым, але яна ніколі не адчувала, што ён спрабуе яе пабалбатаць. Было каля 19.30, і яна адчувала сябе крыху п'янай і што ёй трэба было вяртацца дадому. Але ён не даў ёй лёгкай магчымасці адарвацца – і, здавалася, бармэн прыносіў свежыя напоі кожны раз, калі яе шклянка была амаль пустая. Потым раптам ён абвясціў, што хоча напісаць прапанову і адправіць яе свайму бухгалтару - у тую ноч - на наступную раніцу было паседжанне Савета, і было вельмі важна ўнесці гэта ў парадак дня да заканчэння падатковага года. Ён спытаў яе, ці не завітала б яна да яго дадому - каб дапамагчы яму з фармулёўкай - інфармацыяй аб гісторыі школы і праекта павільёна - і што, калі яны скончаць, ён выкліча ёй таксі сваёй кампаніі рахунак. Ён таксама сказаў, што раней рабіў балоньез - што яму спадабаецца, калі яна далучыцца да яго з жонкай на вячэру. Яна сказала, што ў яе ў галаве зазвінеў невялікі папераджальны званочак, але ён спытаў яе так, што было цяжка адмовіцца, - не ў апошнюю чаргу на стале была вялікая справа. Такім чынам, яна сказала так».
  DS Jones робіць паўзу, каб дыхаць, але ёй не трэба баяцца, што ўвага аўдыторыі паменшыцца. Скелгіл ківае ёй, каб яна працягвала.
  «Калі яны падышлі да дому — відаць, ён жыве ў асабняку ў адным з самых заможных раёнаў — яна зразумела, што дома больш нікога няма. Ён сказаў, што нешта накшталт Скарлет Лідэл хутка вернецца. Але ўсё роўна ён прыгатаваў ім ежу і адкрыў віно. Калі яны скончылі, яна сказала яму, што ў яе не так шмат часу - ён сказаў, што гэта не праблема - і ён павёў яе ў свой кабінет на першым паверсе - з выглядам на сады ў задняй частцы маёмасці. Ён даў ёй месца за сваім сталом, блокнот і ручку і папрасіў напісаць спіс прычын, па якіх школа атрымала б карысць ад фінансавання - калі падумаць, тое, што яны маглі зрабіць на кухні - ці ў пабе прыйсці да гэтага. Ён выслізнуў, сказаўшы, што вернецца праз хвіліну, і прайшоў праз сумежныя дзверы ў тое, што яна ўбачыла, было галоўнай спальняй.
  Хаця калегі DS Jones дакладна не ведаюць, што будзе далей, Катрыёна Бродзі сказала Скелгілу, у чым будзе сутнасць яе «прызнання», і ён перадаў гэты шкілетны план DS Leyton. Але паступовае разгортванне, злавесная метадалогія выклікала ў іх асобах аднолькавую агіду.
  «Яна пісала, як прасілі. Яна пачула, як ён зноў увайшоў у кабінет, ціха. Ён падышоў зблізку ззаду – нібы не для таго, каб патурбаваць яе, а каб зазірнуць праз плячо, як яна ладзіцца. Яна сядзела на адным з такіх эрганамічных табурэтаў без спінкі. Яна адчула, што ён прыціснуўся да яе. На секунду яна проста падумала, што ён няправільна ацаніў сваё становішча. Але ён не адыходзіў. Яна зразумела, што дыханне яго цяжкае. Затым ён пачаў гладзіць яе валасы. Яна сказала, што б яна ні думала зрабіць у такой сітуацыі - змагацца ці ўцячы - яна не зрабіла. Яна застыла. Яна сказала, што была цалкам паралізаваная страхам. На ім быў халат. Знізу ён быў голы. Ён крыва абняў яе горла. Ён паспрабаваў павярнуць яе, але яна трымала ногі і трымалася кончыкамі пальцаў за стол. Тым не менш тое, што адбылося, з'яўляецца сур'ёзным сэксуальным гвалтам. Ён ніколі не прамаўляў ні слова».
  У роце ДС Джонс перасохла, яна цягнецца да напою і асушвае шклянку. Яе выраз - жах - у той час як погляды помсты складаюць твары яе калегаў. ДС Джонс ставіць шклянку. Скелгіл бачыць, што яе рука дрыжыць.
  «Потым іх патурбавалі. Унізе пачуўся шум - Скарлет Лідэл вярнулася - гэта былі начныя пакупкі, і яна купляла адзенне. Катрыёна Бродзі сказала, што заўважыла ванную ля лесвічнай пляцоўкі - калі Уіл Лідэл адцягнуўся, яна прабегла праз яе і схавалася. Яна сапраўды не памятае, як доўга яна была там зачыненая, але праз некаторы час яна пачула галасы - гэта смяяліся Уіл і Скарлет Лідэл. Яна спусцілася ўніз, і яны былі на кухні. Уіл Лідэл быў апрануты - сядзеў на барным крэсле - яны абодва пілі шампанскае. Там быў стос сумак з дызайнерскімі этыкеткамі - і ён любаваўся ўборам, які Скарлет Лідэл трымала перад сабой. Яна страшэнна паглядзела на Катрыёну Бродзі, абняла Уіла Лідэла і пахвалілася тым, што яны едуць на VIP-баль у Гленіглз у выхадныя. Уіл Лідэл паводзіў сябе цалкам нармальна - яна не ведала, ці растлумачыў ён, чаму яна нібыта была там, - але ў гэты момант яна зразумела, што не можа нічога сказаць пра тое, што толькі што адбылося.
  «Што яна зрабіла, дзяўчынка?» Гэта DS Leyton, яго голас хрыплы ад клопату.
  «Яна прамармытала нейкае апраўданне і пайшла. Бегла дадому праз горад – пару кіламетраў. Яна жыве непадалёку ад школы — у адной з новых кватэр побач з Роўзбернам.
  - І што... яна ніколі нікому не казала?
  ДС Джонс уважліва разглядае свайго калегу.
  «Яна кажа, што даверылася свайму суседу па кватэры - у тую ж ноч - але яна паабяцала ніколі не гаварыць пра гэта. Акрамя прыніжэння і траўмы - у той час у яе быў хлопец - яна была ўпэўненая, што ён зрабіў бы нешта, што прымусіла б яе звольніць - і на коне была велізарная сума грошай - яна ўсё яшчэ баіцца страціць працу, і што ахвяраванне будзе адклікана».
  Рысы твару Скелгіла падобныя на халодны граніт, але ў яго шэра-зялёных вачах гарыць гнеў. Як калі б гэта каштавала такой цаны! Левым кулаком ён шліфае ў далонь правай рукі.
  «Так, былы Уіла Лідэла сказаў, што ён прыдумаў грошы. Мільён. І цяпер мы ведаем, што, магчыма, гэта было ўхіленне ад выплаты падаткаў».
  Тое, што ён устрымліваецца ад слоў «ціхія грошы», не перашкаджае Д. С. Джонсу падымаць настроі.
  — Яна проста маўчала пра гэта, гаспадар. Вядома, яна зрабіла ўсё магчымае, каб пазбегнуць Уіла Лідэла, калі ён з'явіўся ў школе. Але яна кажа, што калі іх шляхі нечакана перасякаюцца, ён паводзіць сябе так, быццам нічога не адбылося».
  Д.С.Лейтан нязручна варушыцца на сваім сядзенні.
  — Дык што ж прымусіла яе цяпер гаварыць?
  Дэпутат Джонс запытальна звяртаецца да Скелгіла.
  «Магчыма, што вы сказалі, Гав. Ва ўсялякім разе вы зрабілі на яе нейкае ўздзеянне - далі ёй упэўненасць, што мы ёй паверым і будзем дзейнічаць у адпаведнасці з гэтым.
  Скелгіл задаецца пытаннем - па іроніі лёсу Катрыёна Бродзі запрасіла яго на каву - прынамсі, кава яна сказала. Ці могуць яны цалкам давяраць яе рахунку? І ўсё ж, калі ён адмовіўся - было нешта ў яе паводзінах - як быццам ён прайшоў невялікае выпрабаванне. Магчыма, у першую чаргу гэта не было запрашэннем - тое, якое было б неадкладна адменена, калі б ён прыняў. Ці выпрабоўвала яна таксама сябе - ці зможа яна зрабіць першы крок да агалення сваёй душы?
  «Вы ведаеце мяне і мой срэбны язык».
  Скелгіл кажа гэта з'едліва - і яго падначаленыя паслухмяна ўсміхаюцца, хоць і бязрадасна ў гэтых абставінах. Цяпер DS Jones удакладняе, наколькі можа.
  «Яна чула, што Уіла Лідэла «арыштавалі», як яна сказала. Яна сказала, што сёння днём гэта было ў сацыяльных сетках - ёсць розныя чаты, звязаныя са школай - хакейныя мамы - такія рэчы. Мусіць, нехта з яго кампаніі выпусціў ката з мяшка. Выказваліся здагадкі, што гэта звязана са смерцю Скарлет Лідэл – натуральна, яна зрабіла свае высновы аб падзеях у замку Грынмайр. У трэнажорнай зале яна злавалася на сябе – што ў яе на сумленні – калі б была яшчэ адна правіна. Калі яна сыходзіла, яна ўбачыла цябе, Гав - і набралася смеласці. Можа, заўтра яна б перадумала».
  ДС Лейтан працяжна ўздыхае.
  «Будзем спадзявацца, што дзяўчына не згубіць сваю бутэльку».
  Скелгіл выдае рэзкі насмешлівы ўсклік.
  — Мы ў Шатландыі, Лейтан — я не заўважыў, што гэтага не хапае.
  «Цалкам дакладна, Гав.»
  Але Скелгіл задуменны. Яго лоб нахмураны, калі ён звяртаецца да DS Jones.
  «Дзе яна цяпер?»
  Дэпутат Джонс пад пільнай увагай свайго начальніка выглядае крыху неспакойна.
  «Я яе адпусціў дадому — там суседка па кватэры — яна ёй патэлефанавала. Яна кажа, што ў яе ўсё будзе ў парадку - што гэта велізарны цяжар з яе розуму. І яна сказала, што ў яе ёсць твой нумар, гаспадар».
  Позірк Скелгіла мільгае. Крыху расьсеяна пазірае на гадзіньнік.
  «Мясцоваму CID давядзецца разабрацца з гэтым. Я звяжуся з Кэмі - пераканайцеся, што іх лепшая каманда зоймецца гэтым раніцай».
  DS Jones па-ранейшаму насцярожаны.
  «Адзіная магчымая кропка ў медыкаменты - гэта тое, што яна думае, што Уіл Лідэл усё яшчэ знаходзіцца пад вартай».
  «Ён будзе, досыць хутка».
  Рэпліка Скелгіла лаканічная – і DS Leyton спагадліва глядзіць на DS Jones – бо відавочна, што гэты эпізод таксама быў выпрабаваннем для яе. Ён цягнецца і падымае яе пусты шклянку, а потым чапляе мезенцам бутэльку Скелгіла за горлышко.
  «Я лічу, што яшчэ адну чарку ў парадку».
  ДС Джонс з удзячнасцю ківае - яе калега падымае сваю масу з сядзення і рухаецца ў напрамку бара. Настае невялікае маўчанне, падчас якога Скелгіл робіць разумовыя намаганні, каб адступіць ад неадкладнага раскрыцця.
  «Нам спатрэбіцца пацверджанне».
  ДС Джонс уважліва глядзіць на яго.
  «Гав» — яна захавала верхнюю частку, у якой была апранута — гэта была школьная кашуля-пола. Яна таксама сцвярджае, што ёсць радзімая пляма Уіла Лідэла.
  Скелгіл задуменна ківае.
  «І вы кажаце, што яна сказала сваёй дзяўчыне ў тую ж ноч? Гэта можа мець значэнне».
  Замест таго, каб пацвердзіць сваю заўвагу, інспектор Джонс з трывогай пазірае, ці збіраецца інспектор Лейтан вярнуцца - але відавочна, што яго яшчэ не абслугоўваюць.
  «Гав, мне трэба нешта вам сказаць».
  «Так». Плоская інтанацыя Скелгіла сведчыць аб тым, што ён напалову ведае, чаго чакаць.
  «Калі я пайшоў выпіць з Уілам Лідэлам».
  Цяпер ён проста глядзіць на калегу.
  «Калі падумаць, ён быў вельмі саманадзейны — у тонкім сэнсе. Напрыклад, ён не спытаў мяне, што я хачу, а проста замовіў бутэльку віна і дзве шклянкі. Я стараўся не піць — прасіў у афіцыянткі вады з-пад крана, калі тая прынесла віно. Але гэта было пасля таго, як мы пабылі там некаторы час...
  Здаецца, Скелгіл ківае, амаль незаўважна.
  «Ён сказаў, што я павінен прыйсці на вячэру - да яго дадому. Тое, што ён зрабіў балоньез – так! Яна падымае рукі ў жэст самапакору. «Ён сказаў, што наткнуўся на нешта пра Скарлет, што ён хацеў ад мяне адгаварыць — тое, што ён з усіх сіл спрабаваў зразумець, але што ён думаў, што я мог бы зразумець. І зноў жа ён не вельмі спытаў - ці пайду я - гэта было больш здагадкай - гэта наклала на мяне абавязак пярэчыць».
  DS Jones выглядае збянтэжаным. Але і Скелгіл таксама. Ён праглыне – і загаворыць першы.
  «Гэтак жа добра, што вы аддаеце перавагу індыйскай, чым італьянскай».
  Але чорны гумар Скелгіла не супакойвае яе трывогі. Яна правярае, ці DS Leyton зараз заняты размяшчэннем заказу. З шырока расплюшчанымі вачыма яна цягнецца далонню і націскае на запясце Скелгіла.
  «Я бачу гэта толькі цяпер, кіраўнік, пасля таго, як пачуў расказ Катрыёны Бродзі. Уіл Лідэл так пра яго кажа - падступна абнадзейвае - ён прымушае вас адчуваць сябе важным.
  - Я павінен паспрабаваць гэта на начальніку.
  Зноў яго легкадумная рэпліка неэфектыўная. У голасе ДС Джонса нарастае нотка адчаю.
  Гаспадар, я закахаўся ў гэта. Гэта свайго роду дагляд».
  Скелгіл утаропіўся на свайго падначаленага.
  "Джонс - Катрыёна Бродзі - цвёрдае печыва - і яна на гэта папала".
  Цяпер DS Jones пакутуе.
  «Гаспадар, што я кажу, я сумняваюся, што яна адзіная ахвяра».
  
  
  OceanofPDF.com
   15. ЛОНДАН
   
  Пятніца, поўдзень
   
  — Я пазнаю гэтую вуліцу, Лейтан.
  DS Leyton хіхікае.
  — Я не здзіўлены, гаспадар — гэта месца, дзе вы забілі таго нажоўшчыка — у той раз, калі вы зрабілі свой здымак у Evening Standard.
  Сапраўды, Скелгіл ахоплены рэтраспекцыяй - размытым дзеяннем і адрэналінам - калі яны праходзяць міма цьмяна знаёмага ўваходу ў рэстаран, які ахоўвае здаравенны швейцар, складзены як насарог, недарэчны ў сваім некранутым футравым фетравым цыліндры і шыкоўным Кромбі паліто – і ўсё ж Скелгіл выпадкова чуе, як ён салодкімі тонамі вітае супермодную маладую пару, якая выбягае з таксі, што з рывком спынілася на абочыне.
  «Паглядзіце на гэта, Гав!»
  Словы ДС Лейтана шыпячыя, яго голас выклікае трапятанне.
  - Што, Лейтан?
  «Гэта быў Джэймі Нобл - вы ведаеце - гуляе за Шпоры?'
  Пакуль два дэтэктывы праходзяць міма, Скелгіл выцягвае шыю, але ўсё, што ён бачыць, гэта доўгія загарэлыя ногі дзяўчыны пад мікраспадніцай, якая хістаецца на высокіх абцасах за сваім знакамітым спадарожнікам, і чорны погляд швейцара, які думае, што ён глядзіць на яе.
  - Не магу сказаць, што ведаю, Лейтан.
  «Ён толькі што прабіўся ў зборную Англіі, кіраўнік — яны мяркуюць, што ён стане нашым выратавальнікам — самы смяротны нападаючы з часоў Джымі Грыўза — зрабіў хет-трык падчас свайго дэбюту ў адборачным матчы чэмпіянату свету супраць Гібралтара».
  Скелгіл хмурыцца. Ён падтрымлівае нацыянальную зборную з патрыятычнага абавязку, але мае мала дэталёвых ведаў аб тым, што адбываецца ў футболе - ці ў большасці папулярных відаў спорту. І, вядома, ён даўно адмовіўся ад усялякіх надзей на тое, што Англія калі-небудзь зноў выйграе чэмпіянат свету.
  «Што мы робім, гуляючы ў Гібралтар? Я думаў, што гэта павінна было быць часткай Брытаніі».
  Дэпутат Лейтан скоса паглядае на свайго начальніка, не ведаючы, ці бярэ ён Мікі.
  «Шатландыя таксама з'яўляецца часткай Вялікабрытаніі, гаспадар, але мы ўсё яшчэ граем у іх. Фактычна, мы ў той жа групе, што і Джокі, і ўсе. Ён засмучана круціць галавой. «Я не задаволены гэтым - яны заўсёды павышаюць сваю гульню супраць Англіі - гэта несумленная канкурэнцыя. Нашая доля павінна была дазваляць ім часцей перамагаць у свой час - не толькі тое, што суцяшае Bannockburn malarkey - тады, магчыма, яны б не так адчайна імкнуліся перамагчы нас цяпер».
  Скелгіл не адказвае. Ён перажывае момант роздуму. У пэўнай ступені ёсць заслуга ў тым, каб несці ў сваёй душы нешта ад аўтсайдэра - гэта сапраўды дазваляе баявому духу абапірацца на нейкі глыбокі калодзеж унутранай устойлівасці. Але гэтую рысу лепш трымаць пры сабе. Калі яму дазволена выяўляцца на публіцы, яно хутка гніе – як яблык, разрэзаны на дзве часткі, які акісляецца на паветры – становіцца горкім, чыпсам на плячы; яно губляе сімпатыю. Гэта бітва, якую ён вядзе практычна ў кожнай нераскрытай справе. Відавочна, што з самага пачатку дэтэктыў з'яўляецца аутсайдэрам - часта няма чаго працягваць - і ўсе зацікаўленыя асобы гэта цэняць. Але ў яго гульні цярпенне хутка вычэрпваецца. «Улады» непастаянныя, аднойчы падтрымліваюць, а другім выношваюць неразумныя чаканні прагрэсу - магчыма, узяўшы на сябе дзёрзкія абавязацельствы перад уласным начальствам або СМІ і грамадскасцю. У такім выпадку Скелгіл ведае, што няма сэнсу спасылацца на аутсайдэра - або няўдачу, або недахоп рэсурсаў - не ў апошнюю чаргу, калі ён прасоўваў справу.
  У першыя гадзіны пасля таго, як смерць Скарлет Лідэл стала справай паліцыі, ён моцна адчуў, што нешта не так. Гэта было не тое пачуццё, якое ён мог вызначыць, але ён нёс з сабой нейкае рэха жыццёвай сілы маладой жанчыны, калі яна паклікала яго з іх прагулачнага судна, не ведаючы, хто ён такі, ці што праз сорак восем гадзін ён будзе расследаваць яе відавочнае самагубства. І гэты першапачатковы разлад - які характарызуецца кансенсусам з Д. С. Джонсам як усепранікальным шыпеннем - падтрымліваў яго. У далейшым, калі нейкая інтуіцыя прыцягнула яго да Катрыёны Бродзі (ці адчуў ён падсвядома нейкае невытлумачальнае ўвасабленне Скарлет Лідэл?) – на першы погляд адбыўся жыццёвы прарыў. Але гэта толькі своеасаблівы прарыў.
  Магчыма, Уіла Лідэла выкрылі – і гэта выкрыццё магло быць прычынай некаторай долі трывогі Скелгіла: у прыватнасці, насцярожанасць атачэння Уіла Лідэла. Натуральна было б збіцца ў шэрагі – нават калі б яны самі толкам не ведалі, дзеля чаго. Але адкрыццё Катрыёны Бродзі – цяпер падпісаная і замацаваная пячаткай заява, у якой Уіл Лідэл знаходзіцца пад вартай, пакуль справа працягваецца – адкрыла зусім новы фронт на шатландскай зямлі – пад юрысдыкцыяй шатландскай паліцыі, абвінавачанне ў сэксуальным гвалце, якое Уіл Лідэл катэгарычна адмаўляе. Гэта не праліла новага святла на смерць Скарлет Лідэл. Скелгіл і яго каманда не наблізіліся да таго, каб абвергнуць самагубства, на што ў пераважнай большасці паказваюць ускосныя доказы. І, такім чынам, хутка ўзрастаючы цяжар нецярпімасці, які Скелгіл адчувае, узваліўся на яго зверху.
  Адсюль і сённяшні парадак. У той час як DS Jones дэлегаваны для кабінетнага даследавання розных неўстаноўленых аспектаў справы Greenmire (неахвотна прымаючы рашэнне свайго начальніка аб тым, што яна лепш за ўсё для гэтага падрыхтавана), Skelgill і DS Leyton адправіліся ў Лондан, каб убачыць, што яны могуць раскапаць. Нягледзячы на тое, што аптымізм Скелгіла прыкладна такі ж, як і яго спадзяванні на нацыянальную футбольную зборную, незалежна ад таго, Джэймі Нобл ці не, DS Leyton у параўнанні з ім бадзёры. Вярнуўшыся на радзіму, ён фанабэрыста праносіцца па Ковент-Гардэну, у прыватнасці, па няправільным лабірынце вузкіх вулачак паміж Чарынг-Крос-Роўд і – па іроніі лёсу, здаецца Скелгілу – месцам іх прызначэння Боў-стрыт, дзе знаходзіцца лонданскі філіял Liddell Acorns Incorporated .
   
  *
   
  - Дык гэта на самай справе галоўны офіс, мадам?
  Дырэктарка па кадрах Марына Вэніці – выключна дагледжаная загарэлая бландынка гадоў пяцідзесяці – нязмушана схіляе галаву набок. Пад стрыманым знешнім выглядам (які можа быць не зусім натуральным) Скелгіл заўважае асцярожнасць у карых вачах, якія пільныя і праніклівыя. І гэта нягледзячы на тое, што дэтэктывы далі зразумець, што яны расследуюць смерць Скарлет Лідэл - і што яны не маюць дачынення да асобнага расследавання, якое адбываецца на поўнач ад мяжы, у выніку якога старшыня і выканаўчы дырэктар Уіл Лідэл быў затрыманы шатландскімі сіламі.
  «Холдынгавая кампанія зарэгістраваная ў Эдынбургу, інспектар, аднак многія з вышэйшых службовых асоб знаходзяцца тут, у Лондане. Калі справа даходзіць да пошуку знешніх рэсурсаў, такіх як фінансы і рэклама, для якіх Лондан з'яўляецца міжнародным цэнтрам, існуе значная эканомія на маштабе». Яе слоўнікавы запас і выразнасць гавораць аб тым, што яна разумная і адукаваная жанчына. «І тады, калі арганізацыя хоча захаваць лепшых талентаў, ёсць асабістыя фактары, якія нельга ігнараваць».
  «Што б яны былі, мадам?»
  Здаецца, яна падазрае Скелгіла ў няшчырасці; аднак яе адказ прагучае праніклівым тонам.
  «Для тых, хто больш зарабляе, пераезд у Шатландыю нясе істотныя падатковыя недахопы, асабліва калі хтосьці мае намер валодаць маёмасцю». Яна працягвае руку, бездакорна дагледжаныя пальцы, здаецца, лунаюць над электронным планшэтам, які ляжыць на часопісным століку паміж імі; яна жмурыцца на дысплеі. «І сёння ў Лондане 18 градусаў, у Эдынбургу 4 градусы».
  Гэта не тыя адказы, якіх чакаў Скелгіл – і любая згадка пра клімат, хутчэй за ўсё, звядзе яго з шляху, не ў апошнюю чаргу бескарыснасць сціснутай шкалы Цэльсія для рыбалова, калі градус-два тэмпературы вады можа азначаць розніцу. паміж поспехам і няўдачай. Аднак ён устрымліваецца ад таго, каб адказваць такім чынам і нават у думках не пераводзіць лічбы ў любімы фарэнгейт.
  «Гэта не перашкодзіла Скарлет Лідэл перайсці ў Эдынбург».
  Жанчына пацешыла яго выглядам, які мог бы быць лёгкім раздражненнем, у асноўным, але не цалкам схаваным.
  «Як гэта ні парадаксальна, але для малодшага супрацоўніка кошт жыцця будзе значна менш, чым у Лондане». Яна ўспыхвае напаўусмешкай, якая, здаецца, стрымліваецца нацягнутай скурай яе шчок. «Нягледзячы на гэта, калі амбіцыйныя маладыя людзі будуюць сваю кар'еру, яны пакінуць у баку асабістыя меркаванні».
  «І вы б апісалі Скарлет Лідэл як амбіцыйную».
  Тон Скелгіла настойлівы; аднак на гэты конт яна не адмаўляецца.
  «Безумоўна, інспектар, але мы не чакаем нічога меншага, гэта ключавы крытэрый нашага адбору. Мала што падобна на амбіцыі па дасягненню найвышэйшай прадукцыйнасці».
  Магчыма, Скелгіл незнарок кідае позірк на DS Leyton, які сядзіць, згорбіўшыся, наўскос да яго - і які выглядае рашуча ў абароне.
  «І якая была перадгісторыя таго, што Скарлет Лідэл далучылася да кампаніі?»
  Жанчына цяпер падымае планшэт і маніпулюе экранам – хвіліну глядзіць на яго, а потым апускае яго, нібы дастаткова асвяжыла памяць.
  «Тады, вядома, яна была Скарлет Робертсан, як і на працягу ўсёй сваёй працы». Яна запытальна глядзіць на аператараў. Яны ведаюць гэты факт са сваіх запісаў, але гэта не было прадметам размовы - хаця ў гэты момант Скелгіл задаецца пытаннем, ці не кідае яе іншае імя ў іншае святло, і гаворыць пра жыццё, незалежнае ад Уіла Лідэла. Тым часам Марына Vanity працягвае. «Яна атрымала першую ступень па французскай мове ў Сэнт-Эндрус і ступень MBA з адзнакай у INSEAD-Сарбона. Яна паступіла ў нашу аспірантуру чатыры гады таму ва ўзросце дваццаці чатырох гадоў. Гэта была яе першая праца пасля ўніверсітэта».
  Скелгіл абдумвае гэтую інфармацыю.
  «Містэр Лідэл вучыўся ва ўніверсітэце Сэнт-Эндрус».
  Нібы мільгае рашучы позірк Марыны Ваніце. Уіл Лідэл, напэўна, адзіны чалавек, які не мае рэзюмэ ў сістэме кампаніі.
  — Так я лічу, інспектар, хоць, вядома, яны не перасякаліся б, калі меркаваць.
  У тоне жанчыны ёсць, мабыць, ледзь прыкметная нотка раздражнення - ці не можа яе раздражняць напамін пра розніцу ва ўзросце паміж Уілам і Скарлет Лідэл? Ці нешта ў такім духу? Але замест таго, каб даследаваць гэтае паняцце, Скелгіл проста ківае.
  «Здарылася б, каб Скарлет Лідэл ведала, на што яна пускалася». Скелгіл гаворыць гэта даволі рассеяна, і сапраўды, здаецца, ён спрабуе прачытаць пасведчанне, прымацаванае на сцяне за спіной Марыны Вэніці, таму ён не бачыць мімалётнага трывогі, якая перасякае яе твар. Ён звяртае свой погляд на яе. «Па надвор'і».
  - Ах, я разумею, што вы маеце на ўвазе, інспектар.
  Жанчына зноў спакойная. Неміргаючы, яна чакае наступнага пытання. Скелгіл належным чынам абавязваецца.
  - Як наконт яе працоўнай кніжкі, мадам?
  На пытанне кіраўніка аддзела кадраў гэта даволі адкрытае пытанне. Але яе адказ лаканічны.
  — Адным словам, уражвае, інспектар.
  Скелгіл не адказвае, толькі праз некалькі імгненняў ён падбадзёрліва ківае. Яна працягвае, не звяртаючыся да планшэта.
  «Яна завяршыла нашу ўводную праграму за палову звычайнага часу. Яе двойчы павышалі за год, знаходзячыся тут, у Лондане, і яшчэ раз, калі яна перайшла ў аддзел спіртных напояў у Эдынбургу. Наступнае прызначэнне ў аддзел набыцця Уіла таксама прадугледжвала мадэрнізацыю. Па ўсіх паказчыках яна была лётчыкам».
  Скелгіл выглядае задуменным. Ён задаецца пытаннем, ці не заўважае ён зноў пад прафесійнай знешнасцю намёк на крыўду.
  «Як чалавек можа атрымаць усе гэтыя павышэнні?»
  Ён ставіць пытанне ў даволі самапрыніжальнай манеры, насамрэч амаль жаласна – і ўсё ж Марына Вэніці, здаецца, чытае ў ягоных словах нейкі намёк, бо твар яе напружваецца.
  «Старая добрая цяжкая праца, інспектар, сакрэтная зброя многіх паспяховых кіраўнікоў».
  Сапраўды, яе тон зняважлівы - тонкая антыпатыя, якая можа быць накіравана да двух мужчын, якія сядзяць перад ёй; у іх канцы за трыццаць, яны, па яе ацэнцы, не могуць дасягнуць поспехаў у абранай імі кар'еры - і, па стандартах іх размовы, іх прасоўванне па кар'ернай лесвіцы было празмерна цяжкім. Скелгіл, аднак, не дазваляе сваім паводзінам выбіць яго з каляіны.
  - Не маглі б вы расказаць пра гэта, мадам?
  Тое, што Скелгіл настойвае, магчыма, абавязвае яе змякчыць сваё стаўленне.
  - Вядома, у мяне не было штодзённага кантакту са Скарлет. Яна выпростваецца ў крэсле, крыху самаважна. «Але яна заслужыла рэпутацыю датэрміновага выканання праектаў на бездакорным узроўні — працавала шмат гадзін — чаго б гэта ні патрабавалася. Яна была адзінокай, таму ў яе была раскоша выбару ў гэтым плане».
  - Але ж яна была прыгараднай, так?
  — Я думаю, яна жыла ў сваячкі — цёткі — у Бікансфілдзе.
  Скелгіл ламае галаву ў пошуках рэк, якія маглі б дапамагчы яму зарыентавацца - ён мае на ўвазе, што Бікансфілд знаходзіцца на адлегласці ўдару ад Тэмзы - гэта значыць дзесьці на захад ад сталіцы. Дэпутат Лейтан прачышчае горла, каб прыцягнуць увагу свайго начальніка.
  'M40, кіраўнік. Добрая гадзіна ці больш у маторы - можа падвоіцца ў дрэнны дзень. Лепшы варыянт - цягнік да Мэрылебона. Потым Бэйкерлу і Пікадзілі ў Ковент-Гардэн — або поні Шэнкса з Пікадзілі.
  Такім чынам прасветлены, Скелгіл вяртаецца да Марыны Вэніці; яна назірае за ДС Лейтанам прыжмуранымі вачыма, як быццам яна, магчыма, дагэтуль недаацэньвала маўклівага і задуменнага спадарожніка інспектара.
  "Дзе спыніцца ваша кіраўніцтва, калі прыедзе з Эдынбурга?"
  Яна адкідвае галаву назад і глядзіць на Скелгіла крыху пагардліва.
  Уіл з'яўляецца членам клуба - The Dickman. Яна кажа гэта так, быццам ён, вядома, павінен гэта ведаць, але, верагодна, думае, што ён не ведае, і гэта стварае эфект прыніжэння. «У адваротным выпадку недахопу ў мясцовых гатэлях няма».
  «У год, калі яна была тут, на каго працавала Скарлет Лідэл?»
  Марына Вэніці, здаецца, збіраецца выправіць памылкі ў граматыцы Скелгіла.
  «Яна... яна працавала ў еўрапейскім аддзеле маркетынгу ў нашым аддзеле водараў. Гэта ўзначальвае Эндзі Орган».
  - І ён усё яшчэ з вамі?
  «Так, ён менеджэр па маркетынгу».
  «Магчыма, калі б мы маглі з ім пагаварыць».
  У адказ Скелгіла больш патрабаванне, чым пытанне, і ён упершыню бачыць маршчынку на яе гладкім лбе. Але яна бярэ планшэт і пачынае выбіваць некалькі слоў. Калі яна скончыла, яна ўдыхае праз вузкія рэптылійныя шчыліны ноздраў.
  «Я адправіў яму паведамленне ў нашу ўнутраную сістэму». Яна зноў кідае позірк на экран і некалькі разоў праводзіць пальцам. «Я бачу, што ён знаходзіцца на сустрэчы з рэкламным агенцтвам яшчэ паўгадзіны, але пасля гэтага ён павінен быць вольны».
  Скелгіл ківае.
  «А як наконт чалавека такога ж узроўню, як Скарлет Лідэл, з кім яна працавала разам?»
  Зноў Марына Марная дапытваецца ў планшэта. Прайшло паўхвіліны, перш чым яна знаходзіць рашэнне, якое яе задавальняе.
  «Леанора Корнак-Уілсан паступала ў той жа выпускнік і дагэтуль працуе ў камандзе Эндзі Органа. Хочаце, каб я паглядзеў, ці вольная яна, інспектар?
   
  *
   
  «Такім чынам , мы маем пірамідальную арганізацыю, далучаецца як выпускнік стажора, гэта называецца малодшы брэнд-менеджэр, а затым шэраг патэнцыяльных павышэнняў: памочнік брэнд-менеджара, брэнд-менеджэр, старэйшы брэнд-менеджэр, брэнд-менеджэр групы. Наступная пасада - менеджэр па маркетынгу. Паколькі ў нас так шмат кампаній у групе, гэта не выпадак «абутку мёртвага чалавека» – звычайна ёсць магчымасць, як толькі чалавек гатовы прыняць наступны ўзровень адказнасці».
  - А вы што, міс?
  Маладая жанчына выглядае крыху збянтэжанай, бо Скелгіл называе яе "міс" - магчыма, гэта падкрэслівае сур'ёзнасць інтэрв'ю - што гэта паліцыя і сустрэча з імі ніколі не можа быць звычайнай размовай.
  «Такім чынам , я паступіла як выпускнік, цяпер я брэнд-менеджар, займаюся даглядам мужчын у краінах еўразоны».
  Скелгіл не можа стрымаць хмуры погляд. Тое, што можа быць два значныя тлумачэнні – асабістае і палітычнае – хутчэй хавае, што яно найбольш дакладна звязана з першым – «мужчынскі дагляд» з'яўляецца аксюмаронам у лексіконе Скелгіла. Ён кідае позірк на Д. С. Лейтана, у якога, трэба сказаць, таксама назіраецца нейкая трывога на яго неўвільготненых сківіцах.
  «Вы працавалі са Скарлет Лідэл — Скарлет Робертсан, як яна была?»
  «Такім чынам , мы ўдзельнічалі ў адной і той жа ўводнай праграме, пасля нас абоіх накіравалі ў парфумерыю, у нас былі падобныя задачы і абавязкі, мы проста працавалі над рознымі брэндамі».
  Скелгіл не хмурыцца. Ён зразумеў, што маладая жанчына - ёй было 26 гадоў, як яна ім сказала - верагодна, абдумвала ідэю, што ў яе могуць даць інтэрв'ю пра Скарлет Лідэл - магчыма, нават хацела гэтага - таму што яна, здаецца, з ахвотай дае свае адказы. Але ён таксама зразумеў, што ў яе ёсць самая непрыемная рыса - пачынаць кожны адказ з націскам "так" - сучасная пакута, якая далучылася да такіх ужыванняў, як "абсалютна", калі чалавек мае на ўвазе "так", і "літаральна", калі яны маюць на ўвазе " амаль» (але не літаральна!) – і гэта яшчэ больш узмацняе ўражанне, што яе адказы адрэпетаваныя. У той час як яна тлумачыць, якія менавіта маркі змяінага алею яна і Скарлет Лідэл куплялі, Скелгіл напаўслухаючы ацэньвае яе знешні выгляд і паводзіны. Яна добра апранутая – вядома, у тое, што, як ён сабе ўяўляе, можна было б назваць “модным” – у яе дарагая прычоска і дагледжаныя пазногці – і яна носіць тонкі макіяж. Але на яго погляд яна простая, даволі худая і з плоскімі грудзьмі, высокая - сапраўды, калі яна ўстала, каб паціснуць ім руку ў пакоі для пасяджэнняў, прызначаным для іх абмеркавання, яна здавалася сутулай і не ўсведамляючы свайго росту. Больш за тое, штосьці ў яе манеры выдае глыбінную трывогу - яна кожны раз адводзіць погляд, каб завяршыць свае адказы. Яна відавочна разумная і, верагодна, вельмі кампетэнтная - але калі ўражанне, якое ён стварае, правільнае, яна, верагодна, з тых канкурэнтаў, якіх амбіцыйная Скарлет Лідэл адмахнулася б даволі бязлітасна.
  «Як вы з ёй ладзілі?»
  Яе, здаецца, здзівіла гэтае пытанне; магчыма, яго нечаканая нефармальнасьць.
  «У нас былі абсалютна грамадзянскія адносіны».
  Скелгіл падбірае тое, што ён адчувае, даволі эўфемістычнае апісанне.
  - Але ж вы не сказалі, што былі сябрамі?
  «Скарлет не вельмі мела зносіны з натоўпам».
  «Што… вы маеце на ўвазе з яе калегамі?»
  Дзяўчына ківае.
  «Ёсць невялікая традыцыя ісці выпіць пасля працы ў апошні чацвер месяца — разумееце, дзень выплаты жалавання? Людзі жывуць у такіх розных месцах - так гэта працуе ў Вест-Эндзе - сысці ў бар і даехаць апошнім цягніком дадому».
  - Але Скарлет Лідэл гэтага не рабіла?
  Цяпер яна круціць галавой. У Скелгіла ёсць наступнае пытанне.
  «Магчыма, у яе быў хлопец у іншым месцы?»
  Леанора Корнак-Уілсан выглядае сумніўна.
  «Яна ніколі ні пра каго не гаварыла. У мяне такое ўражанне, што яна аддасць перавагу працаваць дапазна».
  «І яна адна рабіла гэта?»
  «О, не – гэта працавітая культура – і чым старэйшы чалавек становіцца – ёсць нешта накшталт чакання – але Скарлет рабіла гэта з самага пачатку – а потым з цягам часу яна стала вельмі дакучлівай». Яна робіць паўзу і цягнецца да доўгіх расстаўленых пальцаў абедзвюх рук без пярсцёнкаў, каб паправіць прычоску, хоць на погляд Скелгіла яны не патрабуюць такой увагі. «Я бачыў, як святло на яе стале гарыць з вуліцы, калі ехаў да метро Ковент-Гарден».
  Скелгіл задуменны і на хвіліну маўчыць. Яна адмовілася ад злучніка "так" - магчыма, таму, што ён адсунуў яе ад стандартных пытанняў, якія яна магла чакаць. Ён кідае яшчэ больш спекулятыўную лінію - быццам бы паспрабаваў бесперспектыўны заплыў, міма якога ён некалькі разоў праплываў, на ўсялякі выпадак, калі ён можа зрабіць імпульсіўны крок. Гэта варыянт яго ранейшага пытання.
  «Якой яна была?»
  Напэўна, гэта таксама бянтэжыць яе. Відавочна, што ёсць шырокі спектр магчымых адказаў, ад асобы да знешняга выгляду, ад сімпатычных рыс характару да раздражняльных звычак. Пад пільнай увагай Леанора Корнак-Уілсан схіляецца перад нейкім пачуццём абавязку і хутчэй выпальвае свой адказ.
  «Яна любіла, каб яе заўважалі».
  - Вы маеце на ўвазе яе начальнікаў - за якасць яе працы?
  «Насамрэч... не, я маю на ўвазе тое, што яна апранулася даволі правакацыйна».
  «Так?»
  Паўночнае прыслоўе змяшчае дастатковую флексію, каб яна зразумела, што гэта просьба аб дадатковай інфармацыі.
  «Ну… хоць яна і не хадзіла на вечары, яна заўсёды насіла такія рэчы, у якія можна было пераапрануцца для асаблівых выпадкаў: карацейшыя спадніцы, шаўкавістыя топы, зробленыя прычоскі і макіяж — духі… ха». Яна крыху засмяялася, а потым адступіла. «Але - вядома - у любы час на яе стале ляжаў тузін бутэлек з пробамі».
  - А як наконт кампаніі - павінна быць шмат адзінокіх хлопцаў, якія заляцаюцца да вас, маладыя дзяўчаты?
  Леанора Корнак-Уілсан складае рукі на каленях і нахмурвае лоб; гэта мова цела, якая нагадвае школьніцу, злоўленую за напісаннем грубых слоў у гульні «Наступствы».
  «У нас ёсць няпісанае правіла – пра – эээ, якое перашкаджае ўзаемаадносінам з персаналам».
  Скелгіл адзначае мадыфікацыю таго, што магло быць «забараняючым».
  «Мне гэта здаецца трохі драконаўскім, міс. У чым шкода, асабліва калі вы на адным узроўні?»
  Яго д'ябальская адвакацыя цягне вяртанне страшнага злучэння. Гэта гучыць як добра дасведчанае абвяржэнне.
  «Такім чынам , насуперак інтуіцыі, гэта даволі папулярная палітыка. Два чалавекі на адным узроўні не могуць заставацца на такім вельмі доўга. І як толькі ёсць дыспрапорцыя, гэта дае прастору для абвінавачванняў у фаварытызме. Я думаю, што кожны хацеў бы працаваць у асяроддзі, у якім прагрэс заснаваны на заслугах, і гэта не падобна на вечныя хуткія спатканні».
   
   
  *
   
  — Скарлет Лідэл, відаць, была вялікай стратай, сэр, калі яе павысілі на працу ў Эдынбургу?
  Менеджэр па маркетынгу еўрапейскіх водараў Эндру Арган мае нешта падобнае на праславутага труса ў святле фар. Тым не менш, на першы погляд, пытанне Скелгіла цалкам разумнае - гэта проста паўтор фактаў, якія яны здабылі ў сваіх дыскусіях. Магчыма, справа ў акулярах з тоўстымі лінзамі мужчыны, з-за якіх яго вочы выглядаюць выпуклымі, або ў цеплыні пасляабедзеннага сонца на яго спіне, у гэты час года дастаткова высока ў небе, каб пранікаць у офіс, які выходзіць на захад, над навакольнымі будынкамі і пражэктарамі. Андрэй Арган за пісьмовым сталом. Тым не менш, Скелгіл не будзе занадта шмат чытаць у знешнасці - як ён часта нагадвае сваім калегам, выгляд паліцэйскага робіць дзіўныя рэчы для некаторых людзей, з пачуццём віны ці не. Больш прыкметным для Скелгіла з'яўляецца тое, што мужчына, здаецца, рэфлекторна кідае позірк на фатаграфію ў рамцы на сваім стале - яна звернута ў бок ад дэтэктываў, якіх запрашаюць падцягнуць крэслы, якія, верагодна, прызначаны для малодшага персаналу, калі праводзяцца імправізаваныя сустрэчы. У свае трыццаць гадоў Эндру Арган падобны на птушыную знешнасць – верагодна, недабрачынныя калегі назвалі б яго «вылюдкам» – ён высокі і худы, з рысамі, якія занадта буйныя для яго твару, і занадта вялікімі тырчачымі зубамі для яго рот. Яго адзенне, хаця і новы выгляд з касцюма, кашулі і гальштука, здаецца няшчасным на яго вуглаватай постаці. У яго даволі нястыльныя тонкія чорныя валасы і бледны, хоць цяпер пачырванелы колер твару.
  «Ну... я, э-э... для арганізацыі важна, каб таленты маглі развівацца». Ён выцірае лоб рукой. «Было б яшчэ большай стратай, калі б нехта, у каго кампанія інвеставала, палічыў, што іх прагрэс быў сарваны, і перайшоў да канкурэнта».
  Ён гаворыць ціха з невыразным паўднёвым акцэнтам, яго словы выразныя, магчыма, ад трывогі.
  «Здавалася, Скарлет Лідэл павысілася з рэкорднай хуткасцю».
  «Я думаю, вы ўбачыце, што яна трымалася кожны раз, калі падымалася ўверх, інспектар».
  Па выразе твару Скелгіла цяжка зразумець, сумняваецца ён у гэтай заяве ці не. Тым не менш, ён адчувае, што ён не павінен бянтэжыць чалавека больш, чым гэта неабходна - у той жа час ён здаецца саспелым кандыдатам для здзекаў.
  «Дык што было ў Скарлет Лідэл, чаго не было ў іншых?»
  Эндру Арган абапіраецца локцямі на стол і зводзіць рукі разам. Чуецца нервовы мах кончыкамі пальцаў – нібы ён складае ўяўны кубік Рубіка. Яго вочы набываюць ашклянелы выгляд, і ён гаворыць, усё яшчэ змагаючыся з нябачнай галаваломкай. Здаецца, ён не аспрэчвае сцвярджэнне Скелгіла.
  «Ну, э-э... яна, вядома, была паспяховай - яна прыйшла сюды з адзінымі высокімі адзнакамі». Ён робіць паўзу і хмурыцца - нібы сам здзіўляючыся - разумеючы заднім лікам, што яна насамрэч прасоўвалася з непрыстойнай хуткасцю. "Я мяркую, што некаторыя людзі ад прыроды больш канкурэнтаздольныя, чым іншыя - у іх ёсць воля да перамогі". Глядзіць на дэтэктываў – міргае за аб’ектывамі, нібы трохі здзіўлены, знайшоўшы іх там. «Яны не проста робяць добрую працу – яны робяць гэта такім чынам, што іх заўважаюць».
  Нягледзячы на тое, што Эндру Орган - другі чалавек, які сёння ўжыў гэтую фразу, Скелгіл, здаецца, не задаволены сваім аналізам. У выніку мужчына хутчэй адсоўваецца назад - як бы не жадаючы змагацца за свой кут.
  «Як адбыўся пераезд у Эдынбург, сэр?»
  Рысы твару Эндру Аргана становяцца пакутлівымі; ён выглядае збянтэжаным, быццам яго крыху панікуе няздольнасць успомніць асноўныя дэталі.
  «Я, э-э… мы, э-э… у нас ёсць сістэма, э-э… «кіравання па мэтах», мы гэта называем — кожны атрымлівае штомесячны агляд ад свайго непасрэднага кіраўніка — такім чынам адсочваецца індывідуальны прагрэс — і, э-э… адначасова часам ва ўнутраным сетцы кампаніі ёсць месца са спісам вакансій – у нас сотні супрацоўнікаў у розных даччыных кампаніях». На момант ён аднаўляе працу над празрыстым кубікам Рубіка. «Я сам перайшоў з ролі даследаванні рынку — раней я працаваў у Fempro».
  - Паўторна, сэр?
  «О, э-э... жаночая абарона - ручнікі і тампоны, разумееце?» Ён запытальна глядзіць на двух дэтэктываў, каб пераканацца, што яны відавочна не - насамрэч цяпер яны дэманструюць прыкметы засмучэння. Здаецца, гэта ўмацоўвае яго ўпэўненасць. «Гэта вельмі значны рынак - мы ацэньваем 40 мільярдаў долараў ва ўсім свеце да канца дзесяцігоддзя - ён вырас удвая больш, чым сусветны ВУП у мінулым годзе - большасць, э-э... большасць людзей па-за межамі галіны не ведаюць пра гэта. У спалучэнні з маімі даследчыцкім вопытам - гэта азначала, што я змог прыўнесці разуменне жаночага спажыўца - у сваю ролю ў парфумерыі».
  Ён з надзеяй глядзіць на Скелгіла, нібы чакаючы адабрэння, але Скелгіл, незадаволены шчыпцы «fempro» і «fragrance», вельмі хоча вярнуцца ў патрэбнае рэчышча.
  — Вы казалі, сэр, як Скарлет Лідэл пераехала ў Эдынбург.
  Андрэй Арган выглядае крыху прыгнечаным.
  «О… так… э-э, ну… я, шчыра кажучы, не магу ўспомніць, што было першым — ведаеце, курыца ці яйка?» Але я памятаю, як размаўляў з Кевінам Мэйкпісам - на сустрэчы кіраўнікоў аддзелаў - што яна балатавалася на пасаду старэйшага брэнд-менеджара ў яго камандзе. Ён казаў, што сумняваецца, што ў яе будзе неабходны вопыт.
  Скелгіл ківае.
  - Дык што ж - гэта Скарлет Лідэл падала заяўку на працу - гэта не кампанія перавяла яе?
  «Ну… гэта, напэўна, быў элемент кожнага… я маю на ўвазе, э-э… відавочна, што нікога не перавялі б, калі б яны не захацелі ісці — асабліва калі гэта звязана з геаграфічнымі пераваротамі». Ён зноў кідае позірк на рамку на сваім стале.
  «Ці былі ў яе іншыя варыянты?»
  «О… я адважуся сказаць, што былі і іншыя вакансіі. Але я сапраўды не памятаю - гэта было б гады тры таму».
  - І вы былі засмучаны, калі ўбачылі, як яна сыходзіць, сэр.
  Нават Скелгіл крыху здзіўлены, што ў ягоных словах адсутнічае зварот, які зрабіў бы фразу пытаннем. Але калі гэта падсвядомае разуменне, яно, здаецца, паражае сваю мэту.
  «Ну… так… я быў». Эндру Арган, здаецца, абараняецца і ў той жа час усхваляваны тым, што Скелгіл, відаць, ведае пра гэта. «Не ў апошнюю чаргу - я, э-э... я быў гатовы прасунуць яе ў наш флагманскі парфумерны брэнд, - але яна цалкам разумна вырашыла, што вопыт іншага рынку дапаможа ёй у доўгатэрміновай перспектыве».
  - Вы спрабавалі прымусіць яе застацца?
  З нехарактэрнай для гэтага часу рашучасцю мужчына паківаў галавой.
  «Я бачыў, што яна вырашылася».
  Скелгіл некалькі імгненняў маўчыць.
  «Як бы вы ахарактарызавалі яе, скажам, па шкале ад аднаго да дзесяці?»
  Здаецца, Эндру Арган адрэагаваў на гэты выклік - ён вырабіў нязграбную ўсмешку, якая паказвае шэраг яго зубоў, як клавіша піяніна.
  — Звычайна для такіх пытанняў можна выкарыстоўваць пяцібальную шкалу, інспектар.
  Калі гэта дыверсійная тактыка, то дзіўная – і тон і паводзіны гэтага чалавека зусім не шчырыя – як быццам ён не можа прапусціць прафесійнае неадпаведнасць, нягледзячы на тое, што пярэчыць бескампраміснаму інспектару міліцыі.
  «Разумееце, дзесяцібальная шкала не мае сярэдняга бала, і значная частка рэспандэнтаў даследчай анкеты захоча выбраць варыянт «ні/ні», г.зн. нумар тры ў выпадку пяцібальнай шкалы».
  Скелгіл кідае позірк на ДС Лейтана, які, здаецца, выключыўся і лунае на будынкі на супрацьлеглым баку Боў-стрыт. Тым часам Эндру Арган даволі запытальна пазірае на Скелгіла. Скелгіл уздыхае і адказвае адпаведнай падказкай.
  — Значыць, па шкале ад аднаго да пяці, сэр?
  — Насамрэч, адназначнага адказу няма, інспектар — ён будзе мяняцца ў залежнасці ад выпадку. Ён сціскае кончыкі пальцаў, але на гэты раз там няма кубіка Рубіка, а проста нерухомая пустэча - магчыма, шар варажбіткі. Ён нервова ўсміхаецца Скелгілу: «У асноўным адзінкі і пяцёркі».
  - Навошта гэта, сэр?
  «Ну... яна, э-э... яна была харызматычнай маладой жанчынай - толькі часам даволі наравістая». Ён на імгненне задумаўся і паківаў галавой унутрана. «Я мяркую, што гэтыя двое натуральна спалучаюцца ў асобах, якія пракладваюць сабе шлях да вяршыні — «неразумны чалавек» Джорджа Бернарда Шоў і ўсё такое».
  Ён працягвае разважаць пра гэта, сумна здаецца - магчыма, ён знаходзіцца ў больш разумным лагеры жыцця - і таму ён адчувае некаторыя шкадаванні.
  «Яна кінула паліць?»
  «О, ніколі, інспектар». Вострае пытанне вырывае яго з задуменнасці. «Сарваная, яна, хутчэй за ўсё, адкажа вам удвая мацней. Вось чаму ўсё гэта здаецца такім неверагодным».
  «Што робіць, сэр?»
  Эндру Арган амаль нецярпліва глядзіць на Скелгіла, быццам лічачы, што той не надаваў належнай увагі.
  «Што яна скончыла жыццё самагубствам».
  Скелгіл сурова глядзіць у адказ.
  - Калі вы бачылі яе апошні раз, сэр?
  Чалавек неяк пакорліва апускае вочы, нібы маленькі выбух вычарпаў яго здольнасць быць баявым.
  «Каб пагаварыць — не з таго часу, як яна пакінула Лондан. Я бачыў яе здалёк на наступнай штогадовай канферэнцыі - крыху больш за два гады таму - але яна сядзела за верхнім сталом - у той час яна працавала ў карпаратыўным падраздзяленні Уіла Лідэла.
  — Значыць, пад мостам шмат вады, сэр.
  Чалавек круціць касцянымі плячыма; яго цела, здаецца, курчыцца ад дыскамфорту, незалежна ад дрэннага пінжака. Ён панішчана паціскае плячыма.
  «Хто ведае, якіх дэманаў хавае чалавек».
  Але ён не дае ніякіх дадатковых тлумачэнняў - і зноў глядзіць на малюнак на сваім стале; гэта, здаецца, па змаўчанні для яго бед. Скелгіл даволі нецярпліва выцягвае рукі за галаву – і фактычна ён падымаецца і выгінае сваю праблемную спіну – а потым, здаецца, заўважае нешта з акна, дзе быў заняты позірк Д. С. Лейтана – ён даволі мэтанакіравана крочыць папярок, ззаду і крыху у адзін бок ад Эндру Аргана, і абапіраецца пяткамі рук на падваконнік – і глядзіць вонкі, уніз, на ўзровень вуліцы, на імгненне ці два, перш чым вярнуцца. Аднак ён застаецца стаяць каля свайго крэсла. Ён кідае позірк на Д. С. Лейтана - перш чым звярнуцца да Эндру Аргана.
  — Здарыцца, нам лепш надзець канькі, сэр, калі мы хочам выбрацца з Лондана да гадзіны пік. Там унізе ўжо выглядае ажыўлена».
  Выраз твару мужчыны, здаецца, спалучае палёгку з трывогай.
  "На жаль, час пік - гэта нешта накшталт няправільнага слова, інспектар".
  Скелгіл нахіляе галаву ў бок DS Leyton, іх прызначанага кіроўцы.
  "Так, добра - пасля гэтага ў нас ёсць уся М1 і большая частка М6".
  «Вы можаце паспрабаваць M40 да развязкі Umberslade. Адсюль траса M42 праходзіць непасрэдна на дарогу M6 Toll. Пры спадарожным ветры вы маглі б быць на поўнач ад Бірмінгема ў пяць трыццаць.
  Скелгіл шукае пацверджання ў DS Leyton. DS Leyton выварочвае мясістую ніжнюю губу і неабавязкова паціскае шырокімі плячыма. Гэта выраз, які кажа пра «шэсць з паловай дзясяткаў» - хоць ён не агучвае гэтага пачуцця. Аднак ён падымае сваю масу з крэсла з выдыхам, які суправаджаецца неабходным высілкам. Скелгіл не складае ніякіх канкрэтных слоў адыходу, падзякі або спасылкі на будучыню, але калі ён цягнецца да дзвярэй, ён паварочваецца і глядзіць на Эндру Аргана - які напалову падняўся, выглядаючы нязграбным і незграбным - і зноў даволі нерашучым.
  - Як у вас склаліся справы са Скарлет Лідэл - на асабістым узроўні, сэр?
  Чалавек нібы здрыгануўся - і яго вочы бегаюць па стале, быццам з яго змесціва можна знайсці нейкі адказ. Ён амаль умольна падымае вочы на дэтэктываў, нібы хацеў, каб яго не пыталі.
  - Мне хацелася, каб Скарлет адказала на гэтае пытанне, інспектар, але цяпер я ніколі не даведаюся.
  
  
  OceanofPDF.com
   16. АБ'ЁЗ
   
  Пятніца, 17:00
   
  «О, не, мой дарагі, я не кроўны сваяк. Мы былі суседзямі Робертсанаў да таго, як яны пераехалі ў Францыю - калі Скарлет было сем ці восем гадоў. У нас не было сваіх дзяцей, і мы часам вадзілі яе з сабой - і ў нас быў маленькі Мопс, якога яна вельмі любіла. Яго клікалі Ўінстан - у гонар Ўінстана Чэрчыля - і яна настойвала на тым, каб апрануць яго ў вопратку сваіх лялек - на што Ўінстан, здавалася, ніколі не пярэчыў, - хаця я, вядома, не ўяўляю, каб сапраўдны Ўінстан Чэрчыль насіў сукенкі з кветкамі.
  Скелгіл прыязна ківае. Жанчына, місіс Камелія Айвібрыдж, адзіная жыхарка вялізнай фахверкавай сядзібы ў Бакінгемшыры, пабудаванай у імітацыйным стылі Цюдораў, мабыць, ёй было каля шасцідзесятых, з'яўляецца тыповай ангельскай пажылой жанчынай, даволі пульхнай і пухнатай спалучэннем сівых валасоў і ваўняных вопратак. павольна і ціхамірна ў амаль адчувальным воблаку ружовай вады. У яе голасе гучыць мяккае гуканне West Country, і яна заваявала яго адабрэнне, настойваючы на тым, каб яны паелі гарбаты і пірожных – апошняя шматузроўневая расстаноўка, якая напэўна накарміла б палову Інстытута жанчын на вечаровым сходзе – для якіх яна настойвае, што спякла лішак. Тым не менш, даволі трывожная адсутнасць іроніі ў яе тоне - і, як ён адчувае, схільнасць да вафель (не торта) - прымушае яго абыходзіць тэму пераапранання прэм'ер-міністраў.
  - Дык што прывяло да таго, што яна вярнулася дарослай, мадам?
  Перад тым, як адказаць, місіс Айвібрыдж нахіляецца наперад са свайго абабітага рукадзеллем крэсла з крыламі і паварочвае падстаўку для пірожных, паказваючы, што, скончыўшы булачку Чэлсі, Скелгіл павінен скарыстацца кавалачкам яе пудынгу Бэйквел. Ён не бачыць падстаў для непаслухмянасці. DS Leyton прыносіць свае прабачэнні, спасылаючыся на сваю «дыету» - і зарабляючы дакорлівы погляд свайго начальніка.
  - Ну... было адкрытае запрашэнне сям'і застацца, калі яны калі-небудзь наведаюць гэты раён - і калі Джордж - гэта мой нябожчык муж - памёр, і неўзабаве пасля гэтага было згадана, што Скарлет працавала ў Лондане - яе маці і я заўсёды абменьваліся каляднымі паштоўкамі, бачыце – я падумаў, ці не было б добра, калі б Скарлет пераехала жыць сюды – прынамсі, пакуль яна не ўстане на ногі – таму што Джордж заўсёды працаваў у Лондане і лічыў, што паездкі на працу вельмі зручныя. І ў мяне была б кампанія».
  Яна павольна міргае некалькі разоў, яе рысы твару журботныя пад мучным пудравым паліто. Яе аповед інфарматыўны, хоць і трохі шматслоўны, і гэта прымушае Скелгіла задацца пытаннем, што менавіта ён хоча даведацца - і як ён можа зрабіць гэта, не абразіўшы яе добразычлівасці. Аднак, падмацаваўшыся салодкай булачкай, ён вырашае перайсці да справы.
  - І як гэта ў вас атрымалася, мадам?
  Здаецца, яе пытанне не ўстурбавала.
  «О, добра… Скарлет была ўзорнай кватаранткай — такой акуратнай — ні талеркі не заставалася нямытай, ні падушкі не папраўленай — яна сама прала ўсю сваю бялізну і клапацілася пра сваё харчаванне». У гэты момант яна даволі сумна глядзіць на тарты - вынікае з таго, што нядзіўна, што яе пастаялец, напэўна, не быў такім удзячным, як Скелгіл. «Але, вядома, яна працавала так шмат гадзін - яна часта вярталася ў офіс на выхадныя - гэтая кампанія, безумоўна, атрымала ад яе грошы, я магу вам сказаць, - так што я сапраўды не бачыў шмат яе - і, вядома, яна даволі раптоўна пераехала ў Лондан - і яна паабяцала, што заскочыць і наведае - але толькі праз пару месяцаў яны адправілі яе ў Шатландыю. Я ніколі больш яе не бачыў».
  Яна прынюхваецца і дастае папяровую сурвэтку з рукава свайго пухнатага кардігана. Цяжка меркаваць, ці дэманструе яна сапраўдныя эмоцыі, але антэны Скелгіла ўсчаліся ўверх. Здаецца, ёсць факт, пра які кампанія не ведае.
  - Вы кажаце, што яна пераехала ў Лондан, мадам? (Жанчына ківае, усё яшчэ выціраючы нос.) «А што гэта было?»
  «Ну, гэта было цалкам зразумела, тут няма чаго рабіць, разумееце, афіцэр? Яна атрымала магчымасць атрымаць кватэру недалёка ад сваёй працы - з улікам доўгага працоўнага дня - гэта мела сэнс, я мяркую.
  — Яна выпадкова пакінула адрас?
  Пры гэтым пажылая жанчына выглядае крыху засмучанай; яна скручвае сурвэтку паміж пульхнымі пальцамі.
  «Я не веру, што так, мая дарагая, - пачала яна называць мне адрас, - але - гэта так - яна не ведала паштовага індэкса - і яна збіралася паведаміць мне - і потым, напэўна, яна выслізнула з яе розуму. – а потым, калі яна зноў пераехала, я мяркую, што гэта не мела значэння.
  Скелгіл спагадліва ківае.
  «Мы спрабуем зразумець, чаму Скарлет магла скончыць жыццё самагубствам». (Цяпер жанчына, відаць, стрымлівае слёзы. Яна ўдыхае і выдыхае мацней.) «Якой яна вам падалася, спадарыня? яе характарам? яе паводзінамі? ці былі ў яе праблемы? ці было што-небудзь, што дало вам падставу. для клопату – у яе прыватным жыцці?
  Гэта пытанне, якое патрабуе прызнання цікаўнасці; аднак у гэтым плане жанчына застаецца флегматычнай.
  «Яна была абаяльнай, добра выхаванай. Напэўна, яна часта стамлялася – і заўсёды старалася быць ветлівай». Але цяпер місіс Айвібрыдж кідае на Скелгіла выгляд, які можна лічыць змоўніцкім. «Вядома… я чуў, як яна час ад часу кагосьці лагоднічала па тэлефоне, — але так яно і бывае ў бізнэсе — свет сабачы-сабачы» , заўсёды казаў мой Джордж Ўінстану, калі той штурхаў яго з фатэля. .' Яна даволі сумна глядзіць на крэсла, у якім сядзіць DS Leyton, яго перадплечча абапіраюцца на шырокія сцёгны; ён здаецца збянтэжаным. «Яны вельмі спрытныя ў тым, каб дабівацца свайго, сабакі, ці не так?»
  Яе анекдот здаецца Скелгілу неадназначным, і ён задаецца пытаннем, хто каго выштурхнуў з пераважнага месца; аднак ён супраціўляецца жаданні даць патэнцыйна доўгатэрміновае тлумачэнне.
  «Ці былі ў яе блізкія сябры, пра якіх вы ведалі — хлопец, напрыклад?»
  Жанчына даволі рашуча хітае галавой, але адказвае больш скрыўлена.
  «Вядома, у сучаснай моладзі ёсць мабільныя тэлефоны — не трэба хлопцу тэлефанаваць у дом ці стукаць у дзверы чырвонай ружай — вы ж не ведаеце, што вашыя дзеці задумалі? Я не хацеў бы быць бацькам у наш час».
  Выраз твару Скелгіла становіцца даволі пакутлівым.
  «Жыць у Лондане нятанна — кватэра, у якую яна пераехала, — ці можна было б яе з кім-небудзь падзяліць?»
  Жанчына глядзіць на яго даволі няўцямна; яна міргае некалькі разоў.
  - Я ўпэўнены, што яна сказала мне, што будзе жыць сама - ёй падабалася, каб усё было так, як яна хацела - я не думаю, што яна была б у захапленні ад суседа па кватэры - акрамя таго, яна была задаволеная сваёй кампаніяй. .'
  Жалобны выраз твару вяртаецца, а разам з ім і здагадка, што, магчыма, у свой час тут Скарлет Лідэл не мела зносінаў так шмат, як хацелася б яе «цётцы». Скелгіл разважае над гэтай тэмай, калі добраахвотна паведамляе частку інфармацыі.
  «Быў пан — прыехаў яе забіраць».
  «Так?» Скелгіл стараецца, каб яго запыт гучаў нязмушана.
  «Яна сказала, што ён быў калегам, дапамагаў ёй - я мяркую, таксіст кінуў бы яе ў Лондане на абочыне з яе сумкамі - яны вельмі грубыя ў нашы дні - занадта спяшаюцца - як яны сябе называюць , вадзіцелі Hoover ?'
  «Вы выпадкова ведаеце, хто гэта быў? Як ён выглядаў?»
  Яна круціць галавой.
  «Калі Скарлет назвала імя, я яго не памятаю, мая дарагая». Цяпер яна кідае позірк на эркер, яго кратаваныя шыбы засланы сеткаватымі фіранкамі. «Быў вечар, бачыш, на вуліцы было цёмна, а яшчэ жывая агароджа, а Скарлет трымала свае чамаданы на ганку».
  Скелгіл на хвіліну задумваецца.
  «Ці падтрымлівала яна з вамі сувязь пасля пераезду ў Эдынбург?»
  Жанчына робіць мітуслівы рух пальцамі абедзвюх рук на каленях.
  - О... яна была вельмі занятая - я гэта ведаю - была яе праца - а потым усе гэтыя вясельныя арганізацыі і вялікі новы дом, за якім трэба было даглядаць - і я не чакаў, што пайду на вяселле - як я ўжо кажу - Джордж і Я – мы не былі яе сапраўднымі дзядзькам і цёткай – менавіта так яна нас называла – да таго ж у іх была толькі жменька гасцей – гэта праходзіла на лодцы яе новага мужа, здаецца, на Віргінскіх астравах – яе маці паклала невялікая нататка пра гэта ў наступнай каляднай паштоўцы».
  Скелгіл заўважае, што інспектор Лейтан таемна правярае гадзіннік і нецярпліва варушыцца на сядзенні. Хаця былі некаторыя нязначныя дапаўненні да іх разумення - здаецца, адносіны вяліся на адлегласці выцягнутай рукі, у значнай ступені гаспадыня і арандатар; было мала падзяліцца глыбокімі ведамі - і гэта рахунак, які раптоўна абрываецца больш за два гады таму. Аднак Бікансфілд аказаўся толькі нязначным адхіленнем ад маршруту, прапанаванага Эндру Органам, і ўяўляе сабой той прыпынак для дазапраўкі, на якім Скелгіл усё роўна настаяў бы. Ён з'ядае з талеркі астатак хатняга пірага і дапівае рэшткі гарбаты. Жанчына правільна інтэрпрэтуе яго дзеянні як "завяршэнне" інтэрв'ю - хоць яна ўмее выглядаць расчараванай, калі ён адмаўляецца ад яе заклікаў паспрабаваць яе губку Вікторыі. (ДС Лейтан выглядае з палёгкай.) У канцы калідора з бэлькамі жанчына змагаецца з вялікімі ўваходнымі дзвярыма з чорнага дуба - і ДС Лейтан кідаецца наперад, каб дапамагчы. Скелгіл, магчыма, пакараны рыцарскім дэманстрацыяй калегі, дзякуе ёй за гасціннасць і спачувае ёй за страту. Нягледзячы на тое, што яна працягвае выглядаць сумнай, яна становіцца рассеянай і гаворыць задумліва, нібы сама з сабой.
  «Ведаеце, калі яна была маленькай дзяўчынкай, яна думала, што мы вельмі багатыя, я не ведаю чаму, магчыма, тады ёй толькі здаваўся вялікі дом». Яна з тугой глядзіць на дэтэктываў, якія чакаюць, губляючы раўнавагу, напружваючыся, каб рушыць па звілістым шляху. «Яна заўсёды казала, цётка Кэмі, калі я вырасту, я выйду замуж за мільянера . Шкада, як гэта абярнулася для беднай Скарлет.
   
  *
   
  «Я ў кайме, гаспадар. Гэта будзе тоўсты канец шасцісот міль туды-назад, калі мы скончым».
  «Так, мы спынімся, каб перакусіць, Лейтан. Якія наступныя службы?»
  У цёмным салоне аўтамабіля, часткова асветленым святлом ад сустрэчных транспартных сродкаў, якія тоўпяцца на супрацьлеглай праезнай частцы, відаць, як апусціліся плечы DS Leyton. Ён змяняе пазіцыю, каб праверыць дэталі на прыборнай панэлі - гадзіннік і одометр.
  «Сэндвіч».
  «Прыйсці зноў?»
  «Прабачце, начальнік — я маю на ўвазе Сандбах — не ведаю, пра што я думаў». Тое, пра што ён думаў - аптымістычна - гэта тое, што яны маглі б схапіць бутэрброд з бензінавай крамы і працягваць рухацца, але "пюрэ" - гаршчок гарбаты на камбрыйскай мове - на ўласнай мове Скелгіла звычайна ідзе з нейкай версіяй сняданку на ўвесь дзень. . Скелгіл лічыць каўбасу, яйкі і фасолю прадуктамі кругласутачнага харчавання; тым часам чакае з абедам у печы шматпакутная сяржантава жонка. Ён выдае гук асабістага раздражнення, а потым спрабуе прыкрыць гэта размовай. «Мы павінны быць у Чэшыры. Сэндвіч ёсць у Кенце, ці не так.
  «Так, бывае».
  «Заўважце, гаспадар… Сандбах гучыць так, быццам гэта нешта агульнае з сарні — нешта сярэдняе паміж сэндвічам і булачкай — калі я памятаю, у Мідлэндзе партыя называецца булачкай».
  Скелгіл маўчыць. Цяжка сказаць, ці займаецца ён гэтай ідэяй – ці проста думае пра ежу. DS Leyton дадае вершніка.
  «Тады ёсць Тэбай, гаспадар».
  — Далекавата, Лейтан, мы былі б амаль дома.
  «Не, я меў на ўвазе, што гэта добрая назва для службы, ці не так? Падобна на тое, што вы атрымаеце. Чайны заліў . Як піт-стоп ». Ён здушана ўсміхаецца. «Быццам яны знарок так назвалі».
  «Ён названы ў гонар вёскі Лейтан. Ва ўсякім разе Гамлет.
  DS Leyton разважае некалькі імгненняў.
  «Гамлет, гаспадар — гэта было б добрым словам «ан і ўсё» — падобна, гэта скарачэнне ад амлет з вяндлінай.
  Скелгіл выдае несправядліва грэблівы гук у горле.
  «Ну, давайце пераканаемся, што мы не спынімся на адным з назвай Grubgone».
  Надыходзіць калектыўная цішыня. Усе паўночныя палосы аўтамагістралі загружаныя да кропкі насычэння. М6 паміж Бірмінгемам і Манчэстэрам не для слабанервных, сама думка аб падарожжы прымушае тысячы аўтамабілістаў цягнуцца да транквілізатараў. Не тое, каб DS Leyton быў напалоханы, ён выразаў свае зубы вадзіцеля на подлых вуліцах Лондана - але, у пятніцу ўвечары, прастор для эпічных затрымак ніколі не больш, чым невялікая страта канцэнтрацыі; «мы ўжо там?» становіцца бясконца марным. Тым не менш, хоць яны і развіваюць у сярэднім 45 міль у гадзіну, яны, па меншай меры, рухаюцца, і менавіта ў гэтым плане каментуе DS Leyton.
  «Маршрут М40 атрымаўся ў парадку, начальнік. Гэты персанаж Аргана ведае свае дарогі».
  Скелгіл усё яшчэ разважае над чымсьці - ці, магчыма, цяпер над новай прапановай - і яго сяржант працягвае.
  «Заўважце, гаспадар, калі вы падумаеце, гэта крыху выпадкова, што гэта быў шлях у Бікансфілд. Як аказалася, гэта было ўдвая зручна для нас - як толькі вы вырашылі, што мы павінны пабачыцца са старой цацай.
  «Happen Organ спрабаваў нам нешта сказаць».
  Скелгіл гаворыць гэта цынічна - як быццам ён не мае на ўвазе гэтага - і, безумоўна, не мае намеру здавацца, што ён ускладае нейкія надзеі на даволі нязначнае супадзенне. Але ў іх няма чаго працягваць - і DS Leyton дастаткова кемлівы, каб убачыць маецца на ўвазе сувязь.
  «Вы маеце на ўвазе, што ён быў таямнічым дзіваком, які захапіў Скарлет Лідэл, калі яна пераехала ў горад?»
  Скелгіл робіць шэраг твараў, быццам ён адкусіў лімон.
  - Чытаючы паміж радкоў, Лейтан - яна абвяла яго вакол мезенца.
  Міжволі паўтараючы свайго боса, DS Leyton таксама скажае свае рысы твару; яны выглядаюць скульптурнымі, цяжкімі і скалістымі ў мігатлівым паўзмроку.
  «Заўважце, Гав — ён быў з баффінаў, — яны часта здаюцца трохі нервовымі».
  - Джампі - ён чакаў, пакуль мы скінем бомбу, Лейтан. Ён увесь час глядзеў на гэтую фатаграфію на сваім стале. Вось чаму я ўстаў, каб прыняць дык».
  Цяпер у голасе Д. С. Лейтана пракрадаецца нарастаючая нотка. - Гэта была не Скарлет Лідэл, гаспадар?
  Аднак Скелгіл устрымлівае гэтую прапанову.
  - Не, Лейтан - ты донат. Гэта былі яго жонка і дзеці».
  «О, так, Гав.» Дэпутат Лейтан мармыча ў знак згоды. «Правільна… яна, напэўна, магла б зрабіць свой выбар, гаспадар… як вы сказалі той дзяўчыне Леаноры, тут павінна быць шмат прыгожых маладых хлопцаў… навошта ёй гуляцца з такой дзіўнай старой бухтай, як Орган?»
  У змроку твар Скелгіла супярэчлівы. Прайшло некалькі імгненняў, перш чым ён адкажа.
  «Якое любімае слова начальніка - пытанне мэтазгоднасці ?»
  DS Leyton таксама займае некаторы час, каб разгледзець свой наступны ўклад.
  «Вы кажаце, што Скарлет Лідэл знайшла спосаб пераскочыць у чаргу, гаспадар, калі справа дайшла да павышэння?»
  - Гэта было б не ўпершыню ў гісторыі чалавецтва, Лейтан. Але Скелгіл, па сваёй капрызнай звычцы, цяпер, здаецца, адчувае сябе няўтульна з такой праніклівай лініяй мыслення. Ён пазяхае, і ён нязграбна пацягваецца ў абмежаваных пасажырскіх памяшканнях. "Што сказаць, што яны не проста адправілі яе ў Шатландыю - апранулі гэта як прасоўванне па службе".
  - Што? Застрэліцца ў яе, Гав?
  Скелгіл паціскае плячыма.
  «Яна магла быць эфектыўнай, але гэта не роўна папулярнасці. Гэта вельмі добра, калі ёсць суперзорка, але калі яны выступаюць у ролі прымадоны і падпіваюць астатнюю частку вашай каманды, якая ад гэтага карысць? Высока ці не, яна ўсё яшчэ была маленькім вінцікам у вялікім коле».
  ДС Лейтан ківае. Ён кусае ніжнюю губу, і яго вочы бегаюць па люстэрках, калі ён манеўруе з адной паласы ў іншую – і потым ён лаецца, калі рух на паласе, якую яны пакінулі, раптам набірае хуткасць.
  «Я мяркую, адзінае, што не падыходзіць, гэта яе пераезд з Лондана, гаспадар. Я маю на ўвазе - я ведаю, што тэхнічна іх галаўны офіс - у Эдынбургу - і ніякай непавагі да Джокаў, напрыклад, - але калі вы хочаце падысці, Лондан там, дзе ён знаходзіцца.
  Скелгіл выдае грэблівы ўсклік.
  - Вось чаму ты з'ехаў, Лейтан.
  DS Leyton больш інтэнсіўна прыжмурваецца на сустрэчныя агні. Яго рысы набываюць рашучасць.
  «Як я ўжо казаў раней, гаспадар, мы зрабілі гэта для дзяцей. Дзе б вы аддалі перавагу стукаць кусачкамі - у Азёрным краі - ці на беразе возера? Гэта простая справа».
  Скелгіл таксама глядзіць наперад, прыжмурыўшы вочы. Гэта менш, чым простая справа; для дасягнення гэтай высновы з яго боку не патрабуецца ніякай нервовай дзейнасці; ён абавязаны ведаць гэта, і, такім чынам, гэта адзін з аспектаў яго адносін з DS Leyton, у якіх існуе аднадушнасць. Такім чынам, пазбаўлены любой магчымасці непакорлівасці, ён апускаецца ў карычневы перыяд. Такім чынам, DS Leyton, відавочна, працягваючы разважаць над сцэнарыем, які праз некаторы час гучыць.
  «Заўважце, гаспадар… я мяркую, што вы не можаце сказаць, што ў яе ў рэшце рэшт не атрымалася… яна толькі пайшла і выйшла замуж за ўладальніка… выйшла замуж за свайго мільянера».
  «Так, не той мільянер».
  
  
  OceanofPDF.com
   17. ВОЗЕРА БАСЭНТУЭЙТ
   
  Субота, 7.10 раніцы
   
  Усё яшчэ выбіраючы часцінкі Лондана са сваіх ноздраў, Скелгіл пільна сядзіць у сваёй лодцы. Нягледзячы на тое, што было светла больш за гадзіну, толькі цяпер сонца пранікае ў яго месца. Ён хаваецца пад старымі расколіннымі вербамі на неглыбокіх паўднёвых берагах возера Басентуэйт. Сад, падобны да дрэмлуюшага мядзведзя, які яшчэ не прачнуўся ад зімовай спячкі, ляжыць зухаваты і моцны, здаецца, што дыхае, калі сонечнае цяпло на яго дымных баках прымушае паветра, якое падымаецца, гуляць у хітрыкі з прапусканнем мігатлівага святла. У параўнанні з гэтым Скелгіл адчувае сябе абнадзейваючым ліліпутам. Лёгкі ветрык, вітальны паўднёва-заходні, стварае рабізна на воднай паверхні і робіць Скелгіл сумленным, з паднятым вельветавым каўняром яго надзейнага пацёртага Barbour . Усё вакол яго птушкі, у асноўным нябачныя, выяўляюць сваю прысутнасць. Дразды гучалі на досвітку, калі ён прачнуўся да світання, іх лянівая ранішняя мелодыя пранікала праз адчыненае акно і апярэдзіла яго трывогу; некаторыя з іх усё яшчэ захоўваюцца, цяпер да іх далучаецца цэлая вясновая какафонія, якая складаецца з падобных на галубку, вугальную сініцу, малінаўку, поползня, зябліка, крапіўніка і дразда амелы. З зараснікаў трыснягу справа ад яго даносіцца нерэгулярнае кудахтанне цецерукоў, якія гуляюць на конях, і час ад часу жаласны кірук адзінокай баразы.
  Яго думкі вяртаюцца да апошняга візіту, калі, плывучы непадалёк адсюль, ён упершыню адчуў парадокс Скарлет Лідэл. Нешта ад яе капрызнай натуры праявілася нават у тым мімалётным пасе. Удзел у той час як ён быў навінкай моманту; рэзка кінуўшы яго, як толькі ён выканаў яе капрыз. Што казаў Андрэй Арган – у асноўным адзінкі і пяцёркі? Ніколі не тройка.
  За выключэннем таго, што варона каркае тры разы, энергічна - у гэты сезон гэты гук выклікае трывогу, папярэджанне, укаранёнае ў яго псіхіцы, з часоў дзяцінства, якія цягнуліся за пастухамі на ветрам скалах. Ён глядзіць на бераг уразлівых ягнят. У напрамку замка Грынмайр ёсць грубая паша і пасвіцца статак – але гэта чалавечая постаць кідаецца ў вочы, адразу ж недарэчная, нязграбны рух у канцы хісткай драўлянай прыстані. Скелгіл жмурыцца. Гэта Томас Мантэгю-Браўн, і, відаць, ён кепска кідаецца ў мушку.
  Скелгіл назірае каля хвіліны; тады ён накручвае сваю вяроўку і бярэцца за вёслы. Ветрык з ім; яшчэ дзве хвіліны знаходзіць яго заднім ходам уздоўж пірса. Томас Мантэгю-Браўн, на тварах якога, здавалася б, быў здзіўлены выраз твару, спыніў «лавіць рыбу» і прыхінуў вуду да поручня. Аднак ён разумее, што Скелгіл збіраецца падкінуць яму мастака, і робіць здавальняючы ўлоў.
  Скелгіл падымаецца на расколатыя дошкі за пяткі сваіх скураных рук, выконвае паўрол і лёгка ўскоквае на ногі.
  - Добрай раніцы, Том.
  «Добрай раніцы, інспектар».
  «Вы спрабавалі пазбавіцца ад мошак?»
  — Прабачце, інспектар? Мошак п-няма».
  Мужчына выглядае крыху спалоханым.
  «Я бачыў, як ты праходзіў кастынг». Скелгіл паказвае на рыбалоўную ўстаноўку. «Гэта напалову прыстойная новая вуда, але вы нічога не даможацеся, калоцячы ўяўную кадзі».
  Здаецца, Томасу Мантэгю-Браўну стала зразумела - магчыма, неафіцыйнае прывітанне Скелгіла ўвайшло ў яго, і ён засяродзіўся на рыбалцы, а цяпер даволі хітрая ўсмешка - што, магчыма, паліцэйскі не збіраецца абвінаваціць яго ў нейкім крымінальным правіны - і насамрэч хавае шчыры інтарэс да таго, што ён робіць.
  «О… ой… L-Lavinia хоча прапанаваць лоўлю нахлыстам у якасці p-часткі нашага пакета — што я павінен быць нейкім g-ghillie? Таксама мы прапануем бясплатны вопыт мясцовым моладзевым групам - скаўтам - g-girl g-гідам. Яна рэкламуе Дзень адчыненых дзвярэй».
  Скелгіл не браў інтэрв'ю ў Томаса Мантэгю-Браўна - раней гэтая задача была ўскладзена на DS Leyton - таму ён не ўпэўнены, што заіканне гэтага чалавека з'яўляецца звыклым або проста з'яўляецца нервовай прычынай. Ён узгадвае вышэйзгаданае папярэджанне Лавініі - што яе зводны брат быў ненаўмысна дрэнна выхаваны. Нічога з гэтага ён не заўважае, але, магчыма, ён наскочыў на чалавека, які стаў «блеф-паўночнікам».
  Скелгіл цягнецца, каб падняць вуду. Ён аглядае размяшчэнне - нейлонавая вяроўка правільна прымацавана праз плеценую пятлю да цяжкай нахлыстовой лескі - ён падазрае, што гэта арганізавала крама снасці; гэта выглядае як прафесійная праца, замацаваная кропкай суперклею. Разумна, для практыкі, ніякіх гаплікаў не было прывязана. Скелгіл капаецца ў кішэні і дастае вялікую іржавую сталёвую шайбу. Ён спрытна замацоўвае яго за правадыром і ўцягвае леску рукой, пакуль яна не будзе спынена кольцам наканечніка вудзільна.
  «Чаму мы робім кастынг, Том?»
  Не дачакаўшыся адказу, ляўшун Скелгіл пстрыкае вудзільнам і адпраўляе леску па вадзе. Шайба знікае з воплескам, можа быць, дваццаць ярдаў ад іх пазіцыі. Томас Мантэгю-Браўн назірае, міргаючы.
  «Э-э... дастаць рыбу?»
  Скелгіл не адказвае - але ў яго манеры дастаткова, каб паказаць станоўча. Ён намотваецца, трымаючы вудзільна няправільнай рукой, катушку ўверсе.
  «Паглядзіце, як гэта лёгка з гірай на канцы. Але нахлыстом...
  Томас Мантэгю-Браўн разумее, што ён павінен завяршыць фразу.
  «На канцы няма вагі».
  'Дакладна. Вага ўся ў чарзе. І вы не можаце прасунуць лінію».
  Скелгіл крочыць па пантоне да травяністага берага, адкусваючы шайбу і хаваючы яе ў кішэню. Цяпер ён дастае скамечаны кавалачак папяровага ручніка і адрывае куток. Гэта замяняе шайбу на канцы нейлонавай правадыры. Ён трымае яго; ён круціцца на ветрыку.
  «Лятаць - праўда? Бяспечная версія.'
  Скелгіл здзірае, можа быць, дзесяць ярдаў лескі, дазваляючы ёй нагрувашчвацца ў свабодны скрутак ля яго ног. Ён перадае жазло Томасу Мантэгю-Браўну. Цяпер ён выбірае фальшывую папяровую муху, адцягвае яе на пяць-шэсць футаў і кладзе на дзёран.
  «Прычапіце леску над катушкай да вуды сваім указальным пальцам правай рукі». Ён сочыць за тым, каб чалавек выконваў яго ўказанні. «А цяпер кіньце адным махам».
  Томас Мантэгю-Браўн выконвае патрабаванні. Калі першыя некалькі ярдаў падымаюцца з кучы, чуецца шквал лініі, але ў адваротным выпадку закід няўдалы; лінія руйнуецца, а муха не рухаецца. Скелгіл выглядае задаволеным гэтым вынікам. Цяпер ён падымае муху і сыходзіць; ён не спыняецца, пакуль не расцягне лінію да канца.
  «Паспрабуйце яшчэ раз».
  На гэты раз чуецца свіст, і муха ўзлятае, праносіцца міма галавы Томаса Мантэгю-Браўна і выходзіць праз луг. Чалавек паварочваецца, на яго твары было здзіўленне. Ён вяртае лінію. Ён прызямляецца недалёка ад Скелгіла. Ён паўтарае дзеянне. Потым ён робіць нейкую вымушаную ўсмешку, трымаючы вусны сціснутымі.
  «Вы не можаце працягнуць лінію, інспектар.»
  Скелгіл набліжаецца.
  «Вы зразумелі?»
  - Я так - гэта сапраўды відавочна, ці не так?
  Скелгіл робіць прымірэнчы рух рукамі.
  Здараецца, гэта не так відавочна, як вы думаеце. Людзі бачаць рыбака, які так закідвае з вудай адной рукой, - яны думаюць, што вы робіце гэта справа наперад і наперад. Калі б усе вучыліся закідваць двухручную ласосевую вуду – зразумелі б прынцып загрузкі вуды за пяць хвілін. Вы проста зрабілі гэта хутчэй». Скелгіл робіць паўзу, каб удыхнуць; ён заўважае, што Томас Мантэгю-Браўн раптам выглядае збянтэжаным - магчыма, нязвыклая пахвала? «Калі вы ловіце ласося, вы знаходзіцеся ў рацэ. Вы можаце дазволіць леску ляжаць на вадзе. У вас ёсць вялікі стрыжань з рычагом, каб падняць яго адным рухам. Але з маленькай фарэлевай вудай вам трэба трымаць леску ў паветры, пакуль вы выцягваеце яе - калі вы адпусціце яе, вада стварае занадта вялікі супраціў - і калі вы ловіце на беразе, яна зачапіцца за вамі».
  Мужчына пакорліва ківае. Ён мае паводзіны чалавека, які прывык выконваць загады, і, здаецца, задаволены такім становішчам рэчаў. Але калі Скелгіл выпадкова пытаецца ў яго, якую каманду мух ён прапануе выкарыстоўваць, заклапочаны выгляд вяртаецца.
  — Я ніколі раней не рыбачыў, інспектар.
  Скелгіл зноў не можа не ўсміхнуцца – праўда, з неўласцівай яму добразычлівасцю. Новая на выгляд традыцыйная палатняная і скураная рыбалоўная сумка, падвешаная на плечавым рамяні да слупа. Ён дастае яго і прысядае, каб разгледзець яго змесціва. Томас Мантэгю-Браўн з трывогай назірае.
  «Я папрасіў у краме снасці даць мне падборку ўсяго, што мне можа спатрэбіцца».
  Скелгіл пахвальна ківае – добрая сумесь. Крама не скарыстаўся сваім статусам пачаткоўца.
  «Асабліва калі вы ў лодцы, звычайна выкарыстоўваецца каманда з трох мух». Скелгіл збіраецца расказаць далей, калі раптоўна ўспыхне ўспамін дзяцінства - на беразе ракі, калі яго настаўнік, прафесар Джым Хартлі, вучыў лавіць нахлыст. Ён заўсёды пачынаў з пытання. «Ці можаце вы падумаць, чаму гэта можа быць?»
  «Ну… я мяркую, вы можаце прапанаваць розныя віды… б-прынады?»
  Скелгіл падымае брыво пры выкарыстанні гэтага слова; аднак ён ківае.
  «Так, гэта прыкладна даўжыня. Ваша кропкавая мушка апускаецца глыбей - тады ў вас будуць дзве кропельніцы. Бліжэйшы да вас вяртаецца праз павярхоўную плёнку. Такім чынам, вы можаце нават выкарыстоўваць сухую - такую, якая імітуе дарослага чалавека, які ляжыць.' Ён трымае пластыкавую скрынку для мух з празрыстай вечкам і тыцкае пальцам у адну з, магчыма, трыццаці штучных прынад. «Мушка-кропка — магчыма, плаваючая німфа — сярэдняя кропельніца — магчыма, падымаецца куколка — мы называем гэта эмергерам». Скелгіл кідае позірк на возера, жмурачыся ад нізкага ранішняга сонца. "Відавочна - вы азіраецеся - глядзіце, што вылупляецца - калі вы ловіце рыбу і захоўваеце яе, каб паесці - разрэжце ёй страўнік - паглядзіце, што сёння ў меню".
  — Дык вось чаму мух называюць «натуральнымі», інспектар?
  Пытанне гаворыць Скелгілу, што чалавек ловіцца.
  «Так, хаця ёсць шмат такіх, якія не з'яўляюцца такімі, вы пачуеце размовы пра лухаў і сабак-шляхетнікаў , але ў маёй кнізе гэта адмова, і яны забароненыя ў многіх краінах».
  «Я аддаю перавагу рабіць гэта па падручніку».
  'Добры чалавек. Што вы ведаеце пра вузлы?»
  «Я ведаю, што марская міля роўная прыблізна 1,15 сухапутнай мілі».
  Томас Мантэгю-Браўн кажа гэта са шчырым тварам – Скелгіл збіраецца адрэагаваць так, быццам гэты чалавек іранізуе, – але ён зноў успамінае выказванні зводнай сястры Лавініі і не так упэўнены.
  «Я прыму гэта як не. Завязванне вузлоў - я пра гэта».
  'Так. Я м-маю на ўвазе - не - я баюся, што не.
  Скелгіл корпаецца ў сумцы - ён знаходзіць тое, што шукае - катушку з вяршыняй. Ён знаходзіць вольны канец, адкусвае першыя дванаццаць цаляў і трымае яго зубамі. Затым ён выцягвае з катушкі яшчэ ярд.
  «Вы павінны зрабіць кропельніцы, перш чым завязваць любыя кручкі. Я проста пастаўлю адзін, каб вы маглі бачыць, да чаго мы імкнемся – тады я пакажу вам вузлы павольней».
  Скелгіл размяшчае дзве даўжыні лініі паралельна адна адной. Адчуваецца размытасць пальцаў, калі ён стварае пятлю, некалькі разоў прапускае свабодныя канцы, увільгатняе пераплецены ўчастак вуснамі і шчыльна зацягвае ўсю кампазіцыю. Кароткую пасму цяпер завязваюць перпендыкулярна асноўнай лініі, утвараючы крыж, а Скелгіл адкусвае адну палову і трымае вынік.
  «Кропельніца. Як і ўсе добрыя вузлы, ён становіцца мацнейшым пры нацяжэнні. Вы паставіце адзін прыкладна ў дзесяці футах ад кропкі, а другі прыкладна на паўдарогі. Далей - каб завязаць мух - я выкарыстоўваю вузел з напалову крыві».
  Ён выбірае Пітэра Роса з мушкі і забэрзвае кончык лёскі праз вушка кручка. Раздаецца яшчэ адзін рух, калі ён пяць разоў накручвае свабодны канец вакол стаячай часткі і прапускае праз утвораную пятлю. Потым ён робіць другую запраўку, увільгатняе аранжыроўку і, трымаючы свабодны канец зубамі, туга зацягвае вузел, адной рукой нацягваючы леску, другой моцна сціскаючы мушку вялікім і вялікім пальцамі.
  «Хацелася б, каб у мяне быў фунт за кожны раз, калі я захапляўся гэтым».
  Прыжмурыўшыся ўбок, Скелгіл бачыць, што вочы Томаса Мантэгю-Браўна насцярожаныя; яны адрозніваюцца ад тых, што ў яго зводнай сястры, яны бледна-блакітныя і простыя. Скелгіл падымае сваю маленькую дэманстрацыйную фігурку - прывязаную кропкавую мушку і піпетку, падрыхтаваную да мушкі.
  «Такім чынам, гэта тое, да чаго мы імкнемся. Відавочна, размеркаваны па большай даўжыні правадыра». Калі яго вучань ківае, Скелгіл адкусвае муху і вяртае яе на месца сярод іншых. Потым ён адкусвае выкарыстаны кавалак нейлону і кладзе яго ў кішэню курткі. - Добра, давайце паглядзім на вузлы - павольней.
  Томас Мантэгю-Браўн нервова адкашляўся.
  «Я… я думаю, што магу гэта зрабіць».
  Скелгіл з сумневам пазірае на яго - ён успамінае свае нязграбныя першыя спробы, а прафесар цярпліва глядзіць на яго - "Менш спяшацца, больш хуткасці, Дэніэл!" Але Скелгіл паціскае плячыма і перадае катушку з лескай.
  - Я не буду яго кусаць - калі вы не супраць - я не думаю, што мае зубы да гэтага здольныя.
  У Томаса Мантэгю-Браўна на яго сцяганай жылеце прымацаваны машынкі для стрыжкі на ўцягваючымся цынгеры, і ён выкарыстоўвае іх, каб адрэзаць кароткі кавалачак. Ён змяшчае дзве ніткі разам, а затым без ваганняў паўтарае вузел-кропельніцу Скелгіла - толькі крыху больш часу. Ён здабывае тую самую муху – Пітэра Роса – са скрынкі і імгненна ўзнаўляе крывяны вузел. Скелгіл шырока расплюшчанымі вачыма назірае, як мужчына нават успамінае другую заправу - невялікую "спецыяльнасць Скелгіла", якой, наколькі ён ведае, карыстаюцца нешматлікія рыбакі. Калі Томас Мантэгю-Браўн спыняе свае намаганні для праверкі, Скелгіл лаецца сабе пад нос.
  «Прабачце за французскую мову, Том, я думаю, што вы яе зразумелі».
  Неахвотная ўсмешка часова займае некалькі перакосы твар Томаса Мантэгю-Браўна; ён сарамліва адводзіць позірк, і на яго бледных шчоках утвараюцца чырвоныя плямы. На імгненне яго трупная манера паводзінаў быццам атрымала ўкол жыцця. Яго блакітныя вочы асвятляюцца, і ён скрадком пазірае на Скелгіла.
  «Я думаю, вы павінны быць добрым інструктарам - вы б справіліся з гэтым значна лепш, чым я, інспектар».
  Скелгіл хмурыцца і падымаецца, каб задуменна паглядзець на возера Басентуэйт. Ён згінае спіну, убіваючы кулакі ў падставу пазваночніка. Праходзіць некалькі імгненняў, перш чым ён адкажа.
  «Калі вашы госці прыходзяць лавіць рыбу — тыя, хто ведаюць, што робяць, — вы можаце пакінуць іх самім — засяродзьцеся на тым, каб быць лодачнікам. Пачаткоўцы – мне здаецца, вы зможаце іх выправіць». Узмахам рукі ён паказвае на няроўную пашу. «Прымусьце іх зрабіць трохі фальшывага кідання праз траву. Наладзьце каманду мух. Лёгка, як пірог. Проста пераканайцеся, што людзі насілі сонцаахоўныя акуляры і кепкі. Такім чынам, вы не можаце падаць у суд за страчаныя вочы.
  Ён заўважае раптоўную змену ў выразе твару Томаса Мантэгю-Браўна. Нешта ад ранейшага выгляду здзіўлення вяртаецца. Скелгіл ківае галавой у бок замка Грынмайр.
  «Ці ёсць у вас людзі цяпер?»
  «О… п-не раней за наступную пятніцу, інспектар». Раптам ён грымаснічае, з пакутлівым выразам твару агаляюцца два шэрагі некалькі няправільных зубоў. — Але Лавінія пакуль што не выпускае пакой лэдзі Ганны.
  
  
  OceanofPDF.com
   18. ПЕНРЫТ, ШТАБ
   
  Панядзелак, 10 раніцы
   
  «Добра, певень?»
  Скелгіл увайшоў у свой кабінет, каб знайсці інспектора Алека Смарта на судзе перад двума сяржантамі. Яго здзіўляе, што хударлявы інспектар разваліўся ў крэсле, падняўшы ногі на кут стала. Ён носіць вастраносыя кракадзілавы чаравікі, скура на падэшве ледзь пацёртая, быццам яны зусім новыя. Але Скелгіл не мае намеру захапляцца несумненна модным адзеннем манкуніянца. Ён больш падобны на тое, што прыйшоў прама з лодкі; уражанне, якое ўзмацняецца вялікай кардоннай скрынкай з сабачымі вушамі, якую ён нясе - са згорнутых створак якой звіваецца бяздомны скрутак тонкай нейлонавай ніткі. Ён бесцырымонна кідае скрынку на стол, падымаючы пыл з латка. Здаецца, DI Smart разумее намёк. Ён апускае ногі ўніз і абыходзіць стол, каб стаць побач з ДС Джонс, дзе яна сядзіць пад акном. Скелгіл заўважае, што ён падышоў вельмі блізка. Калі ён нахіляецца, каб пачысціць свой дызайнерскі касцюм, у кутках яго вузкага рота застаецца хітрая ўсмешка.
  «Што я магу для цябе зрабіць, Разумны?»
  DI Смарт падымае рукі далонямі вонкі – гэты жэст закліканы ўзмацніць непрыязны тон Скелгіла.
  «Я праходзіў міма тваіх дзвярэй, Скел, я думаў, што я зайду сказаць, што малайчына». Ён выцягвае шыю, каб прыжмурыцца на ДС Джонса, нібы патрабуючы пацверджання. «Шэф казаў мне, што вы злавілі жудаса — зрабілі за іх працу Кейстоун Джокс ». Ён усміхаецца сваёй маленькай гульні слоў.
  Ваяўнічасць Скелгіла некалькі стрымліваецца гэтай відавочнай пахвалой. Ён апускаецца на сядзенне і нерашуча хмурыцца.
  «Нічога дакладнага — яны яшчэ не выставілі абвінавачання».
  Д. І. Смарт у сваю чаргу прыхінаецца да акна і складае рукі. Ён прыжмурвае вочы, нібы прывык жмурыцца праз заслону цыгарэтнага дыму, і кідае на Скелгіла старамодны выгляд.
  «Адыдзі, Скел. Кажуць, што шукальнікі славы вылазяць з дрэва, як чарвякі.
  Тон інспектара Смарта грэблівы, але яго сэнс, здаецца, сведчыць пра нейкае развіццё, пра якое Скелгіл не ведае. Невытлумачальна, што ён адсутнічаў сёння раніцай, ён прапусціў як сваю рэгулярную сустрэчу ў панядзелак са сваім начальнікам, так і інфармацыю ад сваёй каманды. Ён кідае позірк, не ў сілах схаваць трывогу, на ДС Джонса. Здаецца, яна неахвотна адказвае - яна разумее, што яе адказ толькі пацвердзіць недахоп ведаў яе боса - але Скелгіл ківае, каб яна працягвала.
  Начальнік, навіна аб арышце Уіла Лідэла з'явілася ў сацыяльных сетках, я маю на ўвазе агульнанацыянальную групу, а не толькі мясцовую чат-групу, як раней. Я не ведаю, як - гэта прымушае вас думаць, што была наўмысная ўцечка - гэта пачалося з блогера для эдынбургскай газеты». Яна робіць паўзу - і прыкметна скрыгае зубамі, мышцы пад яе выбітнымі скуламі згінаюцца. «Тры жанчыны выступілі з заявамі аб гістарычных сэксуальных гвалтах».
  Ад DI Smart гучыць цынічны рагокат. Ён прыхарошваецца на сваёй вопратцы і паблажліва ўсміхаецца ДС Джонсу.
  - Б'юся аб заклад, яны не скардзіліся, калі пілі яму шампанскае, а? Любуючыся яго афортамі».
  Наступае маўчанне - выкліканае, калі што, не менш непрыемнай заўвагай DI Smart, чым самой навіной. Рысы твару Скелгіла перакошваюцца, нібы ён спрабуе знайсці нейкую рэпліку. Аднак першым гаворыць DI Smart.
  - Але табе гэта не дапаможа, га, Скел? Ён перабірае пальцамі адной рукі свае даволі тонкія валасы. - Начальнік становіцца нахабным - што ваша маленькая ахвяра Грынмайра плавае незапатрабаванай вакол вашага возера.
  Цяпер Скелгіл вымушаны даць неабдуманую рэпліку.
  «Здарылася, што гэта было проста самагубствам, Смарт».
  Дыспетчар інспекцыі Смарт яшчэ раз лае - як быццам ён не перакананы - і што Скелгіл няшчыры. Тым часам два сяржанты выглядаюць па-рознаму ўстрывожанымі і збянтэжанымі тым, што іх уласны начальнік загнаны ў кут. DI Smart націскае сваю перавагу.
  «Я не бачу, каб Шэф паверыў на гэта, Скел — цяпер у кадры гэты сэкс-шкоднік-мільярдэр. Яна будзе атрымліваць пытанні зверху - са сродкаў масавай інфармацыі - чаму яе каманда не прывязала даму дзяўчыну да яго? Чытаючы паміж радкоў, яна гаворыць пра свежы погляд».
  DI Смарт адштурхоўваецца ад сцяны ззаду і шмыгае да адчыненых дзвярэй. Ён паблажліва паляпвае Д. С. Лейтана па плячы. «Пара свежых мясарубак , а, прыдзірак?» Ён пераймае акцэнт Д. С. Лейтана з Іст-Энда. - Я хацеў бы яго за кароткі і кучаравы - гэта прымусіла б яго завішчаць, а, Эма? І ён сыходзіць, неахайна падміргнуўшы ДС Джонсу.
  Трыо застаецца ў задуменным маўчанні. У Скелгіла твар, як гром. Але яму варта было б задацца пытаннем, ці ёсць у невялікіх уварваннях інспектора Смарта – заўсёды, здавалася б, своечасовых, каб насыпаць яму солі на раны, калі справа знаходзіцца ў заняпаду, з тонка завэлюмаванымі пагрозамі перамяшчэння, якія перадаюцца, відаць, ад начальніка – больш метаду, чым вар'яцтва. – і калі DI Смарт, у вачах начальніка далёка не нейкі выратавальнік, які чакае, гэта не больш чым пешка ў яе гульні. Аднак - гнеў асляпляе яго для любых такіх здагадак. Ён падымае кружку, якая астывала на яго стале, і злосна пацягвае, пасля чаго з'яўляецца незадаволены твар.
  «Свежы кубак, Гав?»
  ДС Джонс пасоўваецца наперад, быццам збіраецца падняцца. У яе вачах блісне рашучасць – магчыма, таму, што яна выкарыстоўвае слова «свежы», адмова дазволіць сабе прысвоіць яго памерлы Макіявеліст Д. І. Смарт. Скелгіл няўтульна варушыцца ў крэсле.
  «Так, крыху пазней». Ён апаражняе сваю кружку, халодную ці не, і грукае па ёй у знак непадпарадкавання. «Дзе мы былі?»
  Цяпер DS Jones усміхаецца. Яна махае сваім снапом запісак.
  «Свежыя піражкі з фаршам, гаспадар?»
  Яна ўсміхаецца інспектору Лейтану - дазвол захапіць яго жаргон - а потым кідае на Скелгіла аптымістычны позірк. «Гэта была ваша інфармацыя для мяне ў пятніцу».
  Яна перадае сшытую копію кожнаму са сваіх калег - Скелгіл неадкладна кладзе свой ліст на паверхню перад сабой.
  «Я таксама загрузіў гэта ў сістэму ў суботу».
  Скелгіл выглядае даволі падобна на школьніка, якога рэпетытар па матэматыцы просіць растлумачыць тэарэму Піфагора, у той час як тое, што праходзіць у яго галаве, - гэта лепшы кут, каб трымаць вуду, каб дастаць прынаду на шчупака. Са свайго боку, DS Leyton таксама выглядае даволі збянтэжаным - як быццам ён таксама не звярнуў увагі на хатняе заданне. Аднак, відаць, ён вырашыў унесці ў сваё апраўданне невялікую долю актуальнага гумару. Ён выпускае паветра праз гумовыя вусны і пакорліва апускаецца на сядзенне.
  «У нас застаўся стары цмок – маці жонкі – яна толькі сышла і зламала ступню, якая перакідвалася – яна затрымалася ў яблыках – гаўкаючы на сабаку – бяда з фламінам прывяла мяне да правага два- - восем.
  Д.С.Джонс засмяяўся з-за надуманых кокні пс.Лейтана – і нават Скелгіл вымушаны ўсміхнуцца. Дэпутат Джонс махае паперамі.
  «Я прапаную пачаць з новага, Гав?»
  Скелгіл бярэ сваю копію справаздачы і выпадкова гартае яе. Цяпер ён робіць твар трывогі.
  «Джонс, выпадкова я вып'ю гарбаты».
  «Вядома, гаспадар, вяртаюся праз два галачкі».
  Яна падымаецца і лёгка рухаецца да дзвярэй.
  «Джонс».
  Яна паварочваецца і ўважліва глядзіць на яго.
  «Начальнік?»
  «Бекон баты?»
  «Ежа для роздуму, начальнік».
   
  *
   
  «Такім чынам…» (У Скелгіла мільгаюць вочы – зноў гучыць «так» – цяпер гэта ДС Джонс – хаця, падумаўшы, яна, прынамсі, паўтарае). - Новыя падзеі адносна Уіла Лідэла?
  Скелгіл, аднак, ухвальна ківае. ДС Джонс сур'ёзна ставіцца да яго.
  «Дэфект Фіндлі патэлефанаваў у пошуках вас, начальнік, — ён сказаў, што перш за ўсё паспрабаваў ваш мабільны — і што ён не супраць пагутарыць, калі ў вас будзе хвіліна, — але ён даў мне зводку».
  Яна спасылаецца на сяржанта-дэтэктыва Кэмерана Фіндлі - "Кэмі" - даўняга саюзніка Скелгіла ў шатландскіх сілах. Скелгіл на імгненне выглядае збянтэжаным - верагодна, ён адсутнічаў, калі паступіў званок на стацыянарны тэлефон паліцыі. Ён кідае позірк на скрынку на сваім стале і адсоўвае яе крыху ўбок. «Так, напэўна, у мяне не было сігналу».
  DS Jones, здаецца, не хвалюецца; няма нічога новага ў невытлумачальных рухах Скелгіла. Яна бачыць, што ён не глядзіць на ноты, а назірае за ёй, чакаючы, калі яна пачне.
  «Тры жанчыны, якія звярнуліся ў шатландскую паліцыю, — дзвюм з іх крыху за трыццаць, яны былі супрацоўнікамі кампаній групы Liddell Acorns . Меркаваныя інцыдэнты абодва адбыліся, калі яны працавалі позна, і іх выклікалі ў яго офіс. Часовыя рамкі ў межах апошніх трох гадоў. Трэцяя асоба - жанчына гадоў за сорак, але інцыдэнт адбыўся на вячэры ў доме Уіла Лідэла больш за дзесяць гадоў таму. Здаецца, ён выкарыстаў падставу паказаць ёй сваю калекцыю твораў мастацтва, каб аддзяліць яе ад іншых і завабіць у спальню».
  На гэтым этапе існуе невялікая рызыка таго, што легкадумныя выказванні інспектара Смарта могуць закрануць гук - але гэта занадта сур'ёзная справа для гэтага - і Скелгіл, і дэпартамент Лейтан ставяцца да Джонса сур'ёзна - і менавіта дэпартамент Лейтан дае клятву, што падсумоўвае іх пачуцці.
  «Табе хочацца пазваніць у яго шыю, гаспадар».
  Здаецца, Скелгіл схільны падзяляць гэтае меркаванне - магчыма, нават тое, што гэта быў бы занадта добры лёс для гэтага чалавека, - але яго ўкаранёная непакорлівасць выяўляе адваката д'ябла пад выглядам афіцыйнага пратаколу.
  "Давайце не будзем занадта хвалявацца - гэта будзе няпроста - слова аднаго чалавека супраць слова іншага".
  Але DS Jones, падобна, гатовы не пагадзіцца.
  - Гаспадар, што я вам казаў, пра Катрыёну Бродзі?
  Здаецца, Скелгіл адцягнуўся.
  «Проста нагадаць мне?»
  «Каб яна не была першай».
  Скелгіл разглядае яе амаль добразычліва.
  "Такім чынам, вы мелі рацыю - малайчына".
  DS Jones хутка абыходзіць рэдкі камплімент.
  «Начальнік». Яна стукае па паперах тыльным бокам пальцаў. «Я лічу, што гэтыя тры — толькі вяршыня айсберга. Я думаю, што гэта будзе слова аднаго супраць многіх. Ёсць паспяховыя прэцэдэнты атрымання судзімасці».
  — умешваецца Д. С. Лейтан.
  - Я так разумею, ён адмаўляе гэта?
  ДС Джонс ківае, і яе выраз становіцца заглыбленым. Яна, несумненна, памятае тое, што яна цяпер падазрае, было ўводным этапам метаду Уіла Лідэла. Памяць сырая. Яе голас набывае ноткі стрыманага гневу.
  «І ён будзе добры ў гэтым».
  DS Leyton падхоплівае яе стрыманыя эмоцыі. Ён прывабна глядзіць на Скелгіла і працягвае свае мясістыя рукі, вялікія для чалавека яго абмежаванага росту.
  - Пэўна, гэта азначае, што мы можам злавіць яго зараз, начальнік - за забойства яго жанчыны?
  «Лейтан, ты гучыш як Разумны».
  Але Д. С. Лейтана гэта не спыняе.
  «Ну, — мы працягваем паўтараць, Гав, — з-за таго, што дзверы яе спальні былі зачыненыя, — ён быў адзіным, хто лёгка мог гэта зрабіць. У яго былі траўмы на руцэ. У яе была яго скура пад пазногцямі. На ёй не было бялізны». Ён рассеяна пацірае далонню сваю цвёрдую шыю. «Цяпер мы ведаем, што мы з ім робім — чаму мы здзівімся, калі ён яе задушыў?»
  Але Скелгіл з сумневам жмурыцца.
  «Я буду здзіўлены, калі два і два дадуць пяць».
  Рэпліка некалькі несправядлівая, але ён пакідае яе вісець. Ён па чарзе ставіцца да кожнага свайго падначаленага. DS Jones прыкладае намаганні, каб быць пазітыўным.
  - З гэтых новых слядоў, Гав... магчыма, штосьці выявіцца - нейкая сувязь з тым, што адбылося ў замку? Аднак у яе тоне не хапае аптымізму. - Калі б яна не была яго жонкай...
  Яна заціхае - і цішыня - Скелгіл ківае. Любы ўяўны сцэнар гвалтоўнага характару з удзелам Уіла і Скарлет Лідэл, здаецца, проста не спраўджваецца. Праз паўхвіліны гаворыць ДС Лейтан, у яго голасе ўвайшла асцярожная і, аднак, ледзь прыкметная маніякальная нотка.
  «Што, калі яна пагражае сапсаваць гафель, гаспадар?» Што, калі яна ведала пра яго? Яго хітрыя выхадкі? Наколькі мы ведаем, ён адзін раз паспрабаваў гэта на ёй - перш чым яны счапіліся». Але цяпер і DS Leyton таксама, здаецца, задумаўся - ён падымае руку да падбародка. «Зноў жа, вы б выйшлі замуж за чудака, які зрабіў гэта з вамі?»
  Ён запытальна глядзіць на ДС Джонс, быццам яна можа быць аракулам у такім пытанні. Яна не адказвае, хоць некаторы час уважліва глядзіць на яго, перш чым павярнуцца да Скелгіла.
  «Што, калі б яна збіралася «падарваць» камусьці іншаму?»
  Здаецца, Скелгіл не збянтэжаны гэтай прапановай.
  «Напрыклад?»
  ДС Джонс перагортвае першую старонку сваіх нататак, дадатак, які тычыцца апошніх абвінавачванняў. Ніжэй - асноўная частка справаздачы. Яна падымае яго паказальна.
  «Калі ты паехаў у Лондан, я вырашыў забыць пра Уіла Лідэла і засяродзіцца на мінулым іншых».
  Абодва мужчыны глядзяць, з надзеяй ДС Лейтан; Скелгіл больш маўклівы.
  «Ці магу я пачаць з Дэрэка Дафа?» Яе калегі ківаюць, цяпер даволі бязгучна. «З трох — назавём іх мужамі дзеля прастаты — ён быў першым, у каго я ўзяў інтэрв'ю на мінулым тыдні. На выгляд ён сапраўды добры хлопец – прыязны, спакойны – але, нягледзячы на гэта, я сышоў з адчуваннем, што нешта не так».
  Яна кідае позірк на Скелгіла, які ўхвальна ківае, у рэшце рэшт, гэтая заява перагукаецца з яго ўласнай неспасціжнай метадалогіяй. Яна працягвае.
  «Вакол яго офіса былі развешаныя плакаты і ўзоры прадуктаў, над якімі працавала яго кампанія». Яна выкладае на карысць Д. С. Лейтана. "Ён арганізоўвае маркетынгавыя кампаніі - вы ведаеце, як у пабе яны даюць вам скрэтч-карту - і вы можаце выйграць свой наступны напой бясплатна, або прыз ці што-то?" ДС Лейтан з разуменнем ківае. «Такім чынам, я прагледзеў яго вэб-сайт, а таксама прэс-рэлізы і справаздачы ў маркетынгавых СМІ. Агулам я знайшоў згадкі каля дваццаці розных марак — спіртныя напоі, піва, касметыка, кандытарскія вырабы, туалетныя прыналежнасці». Цяпер яна робіць паўзу, каб перавесці дыханне – у выніку павышаецца ўвага аўдыторыі. «Кожны з іх — без выключэнняў — быў брэндам, які належаў адной з кампаній Уіла Лідэла».
  DS Leyton выглядае збянтэжаным.
  - Дык што ты кажаш, дзяўчынка?
  — Фактычна, у яго толькі адзін кліент. Група Liddell Acorns . Магчыма, ён кіруе ўласнай кампаніяй — нібыта ён незалежны бізнэсмэн, — але ўсе свае даходы ён разлічвае на Уіла Лідэла.
  ДС Лейтан кідае на калегу захоплены позірк.
  - Ісціна... значыць, ты лічыш, што Скарлет Лідэл збіралася сказаць нешта, што прывядзе яго да Квір-стрыт?
  — умешваецца Скелгіл.
  «Стрымай коней, Лейтан, хай дзяўчына скончыць».
  Аднак DS Jones выглядае даволі напружана. Яна кладзе свае паперы на калені і падымае рукі ў кароткі жэст адступлення.
  «Ну... гэта ўсё, што можна сказаць пра Дэрэка Дафа, можа, я растлумачу пра астатніх?»
  Скелгіл ківае. Д. С. Джонс аднаўляе сваё месца ў сваіх нататках – хоць зноў пачынае дэкламаваць у асноўным на памяць.
  «Як вы памятаеце, наступным чалавекам, з якім я браў інтэрв'ю ў Эдынбургу, быў Майк Люкер. Вы не можаце быць больш падобнымі на крэйду і сыр, чым ён і Дэрэк Даф. У той час як Дэрэк Даф - я думаю - шчыры, у параўнанні з Майкам Люкерам хітры да такой ступені, што вы адчуваеце, што ён не збіраецца вам нічога расказваць - і, вядома, не пра сваю справу - асабліва калі вы не ведаеце правільных пытанняў спытаць».
  Д. С. Лейтан самапрыніжальна крычыць.
  «Ха – гэта быў бы я, дзяўчынка».
  ДС Джонс ставіцца да яго велікадушна.
  «Такім чынам, я папрасіў чалавека з аддзела па барацьбе з махлярствам Met — мы былі ў адным наборы — правесці некалькі праверак фірмы Майка Люкера. Гэта называецца Luker Investments . Ён згадаў мне, што пачаў працаваць на Уіла Лідэла каля пяці гадоў таму. Да гэтага моманту, падобна, ён ляцеў больш-менш адзін. Але з таго часу тавараабарот штогод павялічваўся ўдвая – і цяпер у яго даволі малая праца. Не кажучы ўжо пра здаровы прыбытак. Як і ў выпадку з фірмай Дэрэка Дафа, выглядае, што асноўная частка павелічэння даходаў прыйшла ад працы кансультантам у Liddell Acorns . Ёсць мноства прэс-рэлізаў, якія спасылаюцца на тое, што кампанія Luker Investments займаецца праектамі зліццяў і паглынанняў - для іх - праектаў па зліцці і паглынанні. Пакуль усё добра - за выключэннем выпадкаў, калі мой кантакт запытваў крэдытны рэйтынг, ён аказваўся толькі на адну прыступку вышэй за смецце». Яна зазірае ў свае нататкі. «Яны называюць гэта высокай арыентацыяй — недастатковы статутны капітал і пазыкі, падмацаваныя іншымі пазыкамі. Дастаткова толькі адной інвестыцыі, каб сапсавацца - або асноўнае фінансаванне фірмы высахнуць - і ўсё можа зваліцца як картачны домік. А Liddell Acorns значыцца ў якасці галоўнага трымальніка льготных аблігацый Luker Investments ».
  Сышчыкі змаўкаюць. Капейка - ці, можа быць, фунт - пачынае падаць. ДС Джонс адпівае са шклянкі вады.
  «Нарэшце, на першы погляд можна падумаць, што Кевін Мэйкпіс больш за ўсіх залежыць ад Уіла Лідэла — у рэшце рэшт, ён яго працадаўца. Тым не менш, я пашукаў назву яго пасады і выявіў сотні добрых вакансій яго ўзроўню - праўда, у асноўным на паўднёвым усходзе, менш у Шатландыі. Як менеджэр па маркетынгу з вялікім вопытам працы, ён з'яўляецца прадажным таварам. Я не думаю, што яму было б асабліва турбавацца, што тычыцца добрага заробку».
  «Ну і што?»
  Інтанацыя Скелгіла сведчыць аб тым, што ён заўважае некаторыя супрацьлеглыя пачуцці, якія ляжаць у аснове яе ацэнкі. Яму здаецца, што яна памыляецца ў адносінах да Кевіна Мейкпіса.
  - Я не ведаю, Гав - я мяркую, што ён даволі стрымана ставіўся да Скарлет Лідэл. Я маю на ўвазе - я бачу, як Майк Люкер мог абгрунтавана сцвярджаць, што ён дыстанцыяваўся ад яе - ён быў аўтсайдэрам кампаніі, займаўся канфідэнцыйнымі пытаннямі падаткаабкладання і інвестыцый Уіла Лідэла - але Кевін Мэйкпіс працаваў у групе Liddell Acorns на працягу ўсяго перыяду Працаўладкаванне Скарлет Лідэл. Ён напэўна кантактаваў з ёй, калі яна была ў Лондане - і, вядома, ён ухваліў яе павышэнне ў яго аддзел у Эдынбургу. З таго, што мы ведаем, яе было нялёгка абмінуць увагай». ДС Джонс па чарзе пераводзіць погляд з аднаго калегі на другога. «І маё ўражанне ад Кевіна Мэйкпіса такое, што ён не той хлопец, які будзе яе ігнараваць».
  Скелгіл задуменна ківае - яе ранейшае апісанне нарцысічных рыс мужчыны засталося ў яго. Ці былі Кевін Мэйкпіс і Скарлет Лідэл чымсьці накшталт праславутых «птушак з пяра»?
  «Калі ён развёўся з Фелісіці Бельведэр?»
  Дэпутат Джонс звужае вочы, але Скелгіл ведае, што яна занадта старанная, каб не заўважыць гэты факт.
  «Іх дэкрэт быў зарэгістраваны каля трох з паловай гадоў таму. Гэта адбылося раней, чым Скарлет Лідэл пераехала працаваць да яго ў Эдынбург».
  Цяпер інспектор Лейтан кідае позірк на Скелгіла - нібы правяраючы, ці збіраецца ён каментаваць - калі выяўляецца, што не, сяржант робіць свой уласны ўклад на карысць інспектора Джонса.
  «Дзяўчына, з якой мы размаўлялі — з якой Скарлет Лідэл працавала ў Лондане — яна адзначыла яе як кідкую, какетлівую — спадабалася, як яна выглядала. А яе папярэдні бос - ён прамовіў, што яна была даволі маленькай - мы з Гуўнарам нават задумаліся, ці не важдае яна яго - вядзе яго далей, разумееце, што я маю на ўвазе? Быццам лонданскі натоўп не пашкадаваў вырваць яе са сваіх валасоў. Але што сказаць, што яна не працягвала быць парушальнікам спакою, калі пераехала ў Эдынбург? Магчыма, яна атрымала сакавіты дурман ад Мэйкпіса. Мы ведаем, што яна выпівала ў суботу ўдзень, калі яны вярнуліся ў замак Грынмайр - магчыма, яна крыху развязала язык - падпусці яго - наступнае, што ён душыць яе.
  Дэпутат Джонс няўпэўнена глядзіць на Скелгіла. Хаця яна часткова адказная за тое, што яе калега-сяржант імкнецца да даволі сенсацыйнай думкі, ёй нагадваюць факты, якія стрымліваюць іх падазрэнні.
  «Шэф, я перачытваў справаздачу аб паталогіі. Калі б яна была задушана іншым бокам, супраць яе волі - тады медыцынскае меркаванне сцвярджае, што было б значна больш прыкмет барацьбы». Яна неасцярожна пазірае на кожнага з калег. «Гэта вяртаецца да здагадкі, што яна добраахвотна ўдзельнічала ва ўсім, што адбылося, напрыклад, у рамантычнай сустрэчы, якая пайшла не так».
  Нягледзячы на выкарыстанне сяржантам эўфемізму, Скелгіл выглядае збянтэжаным. Ён падымаецца і паварочваецца, каб даволі бязмэтна глядзець на карту на сцяне. Здаецца малаверагодным, што гэта забяспечыць падсвядомае натхненне; не тады, калі крытычны локус – замак Грынмайр – гэта мікраскапічны прастакутнік, запоўнены бэжавымі чарніламі – і не тады, калі падзеі, якія адбыліся ў ім, маюць свае каранямі, што фармуюць далёка ад карты, у сталіцах Лондане і Эдынбургу.
  «Колькі разоў мы заскоквалі на тое ж кальцавое скрыжаванне, якое вяртае нас да Уіла Лідэла».
  Ён інтануе гэта як заяву. Яго каманда ведае, што ён мае на ўвазе вечар «Таямніцкае забойства» - і ўсведамленне таго, што заднім лікам у іх застаўся няпоўны набор падказак. Удзельнікі, экстранныя службы - і нават першапачатковая рэакцыя паліцыі - усе былі абумоўлены верай у тое, што яны апынуліся ў цэнтры драмы - спробы самагубства, у якой ахвяра магла быць яшчэ жывая. Выкліканы на месца здарэння на наступны дзень, Скелгіл выявіў, што сцэна закінута, рэплікі акцёраў забытыя - іх памяць сапсавана алкаголем і няўвагай.
  Калі Скелгіл паварочваецца, ён бачыць, што яго сяржанты адважна ламаюць галаву ў пошуках ідэй. ДС Джонс праглядае сваю справаздачу радок за радком, а ДС Лейтан адкрыў свой нататнік і нязграбна гартае старонкі дробнага акуратнага шрыфта свайго фірмовага знака, стыль, які супярэчыць яго грувасткім паводзінам. Гэта ён гаворыць.
  — Паміж яе смерцю і момантам, калі яе апошні раз бачылі жывой, прайшло невялікае акно, Гав, — усяго дзевяноста хвілін. Калі б мы змаглі гэта зрабіць». Ён прыжмурыўся на старонку і расчаравана тыцнуў тоўстым пальцам. - Я маю на ўвазе, што яна была жывая і бадзёрая ў гасцінай, пакуль... што? – 17.21.'
  Скелгіл задуменна глядзіць на яго.
  «Нагадай мне, адкуль ты ўзяў 5.21».
  DS Leyton робіць пакутлівы твар.
  — Тая бухта Мантэгю-Браўн, гаспадар… памятаеце, я казаў, што ён нейкі дзівак? Я спрабаваў напісаць: «прыкладна ў 17.20 дамы пакінулі гасцёўню», і ён стаў вельмі нахабным - як быццам гэта яго раздражняла, што я акругляюся - я бачыў, што ён нават назіраў, як я запісваю. Я мяркую, што ў яго ёсць тая штука, на якую спадарыня хацела б, каб я быў больш падобны - як яны гэта называюць, гучыць як CID?
  Усё яшчэ стоячы, Скелгіл глядзіць на ДС Лейтана, але той, здаецца, не бачыць яго. Затым ён нахіляецца над сваім сталом, бярэ абедзвюма рукамі за кардонную скрынку і ўзіраецца ў яе так, нібы гэта быў нейкі іншапланетны аб'ект, які матэрыялізаваўся падчас іх сустрэчы незаўважна для яго. Цяпер ён мармыча сабе пад нос.
  «Я не добры інструктар».
  Яго падначаленыя абменьваюцца поглядамі фамільярнай адстаўкі; можа быць мала чаго новага ў рэпертуары нестабільных паводзін іх боса. Але Скелгіл вырываецца са свайго трансу - і ён выглядае здзіўленым тым, што яго калегі ўсё яшчэ прысутнічаюць. Потым ён бярэ кардон і наўмысна засоўвае яго пад руку.
  «Канькі».
  Астатнія пачынаюць паслухмяна падымацца. Ад іх імя выступае DS Leyton.
  «Куды, гаспадар?»
  Скелгіл кідае на яго позірк, які наводзіць на думку, што адказ павінен быць відавочным.
  - Зрабіць тое, што мы павінны былі зрабіць тыдзень таму, Лейтан - папрасіць дварэцкага.
  Скелгіл знікае праз дзверы, калі яго калегі спяшаюцца за ім.
  «Што ў скрынцы, гаспадар?»
  «Што?» Цяпер Скелгіл паціскае плячыма і адказвае збольшага рассеяна, не азіраючыся. «У замку Грынмайр — яны адкрываюць заняткі па рыбалцы — некаторыя для мясцовых дзіцячых дабрачынных арганізацый — гэта маса запасных снасцей. Ахвяраванне».
  З немалым здзіўленнем на тварах двое сяржантаў у шынялях Скелгіла праслізгваюць міма інспектора Смарта, які бадзяецца ў прыёмнай са сваім звычайным выглядам нязмушанай бестурботнасці. Тым не менш, ёсць нешта ў іх паводзінах, у іх рашучай хадзе, што перакрэслівае грэблівую насмешку, якая зморшчвае яго слабенькія рысы твару. Муха на сцяне можа меркаваць, што хітрасць начальніка спрацавала - Скелгіл знаходзіцца пад напругай.
  
  
  OceanofPDF.com
   19. ШТО ЎБАЧЫЎ ДВАРЕЦКІ
   
  Панядзелак, 11.30
   
  «Так, у школе мяне называлі М-Чалавек памяці ».
  Скелгіл кідае тое, што можна вытлумачыць як дакорлівы позірк на DS Leyton. Адпаведна яго сяржанцкая галава чарапахава ўцягваецца ў шырокія плечы. Але, падумаўшы, ён не павінен быў ведаць пра здольнасць Томаса Мантэгю-Браўна да дэталёвага запамінання - выдатны навык, які часта суправаджае іншыя менш сацыяльна пажаданыя рысы, якімі валодаюць людзі з яго так званай «інвалідай». Нават Скелгіл не зразумеў у першы момант - калі чалавек дакладна паўтарыў яго інструкцыі лётаць і завязваць мудрагелістыя вузлы. Магчыма, падсвядома ён прыпісваў гэта таму, што яму было б зручней у ролі пачаткоўца, хаця насамрэч у яго быў пэўны вопыт; гэта была дамоўленасць, якая патурала эга Скелгіла. Зараз тры дэтэктывы (двое з ручкамі і нататнікамі ў руках, не пакідаючы справы на памяць) сядзяць з Томасам Мантэгю-Браўнам у бібліятэцы замка Грынмайр; гэта другі шанец выйсці з тупіка. Інтэрв'ю вядзе Скелгіл - і ён прытрымліваўся той жа меркаванай, але нефармальнай манеры, якая добра служыла яму падчас яго імпульсіўнай працы інструктарам па рыбалцы.
  «Том, у ноч таямнічага забойства, ты быў тут, у бібліятэцы, увесь час — ад таго, як з'явіўся першы чалавек, пакуль не пабег папярэдзіць сваю сястру, каб яна выклікала хуткую».
  «Д-так».
  - А дзе вы стаялі?
  «Д-якраз насупраць галоўных дзвярэй». Ён паказвае нервовым позіркам. «У мяне была каляска з напоямі — з класічнымі с-кактэйлямі. І інгрэдыенты, каб зрабіць больш».
  «А ты глядзеў на гадзіннік».
  «Я заўсёды ўважліва сачу за t-часам – разумееце – Лавінія вельмі ўважліва ставіцца да бесперабойнага ходу сваіх мерапрыемстваў».
  Мужчына пераводзіць позірк на наручны гадзіннік на мантыі над ачагом. Сапраўды, цяпер ён б'е чвэрць, і Скелгіл звярае яго са сваім наручным гадзіннікам і бачыць, што ён дакладны. Ён, хутчэй, падазрае, што Томас Мантэгю-Браўн вядзе жыццё, якое яго аўтарытарны брат і сястра ламаюць. І цяпер яго, напэўна, палохае прысутнасьць супрацоўнікаў у цывільным. Яго вочы трывожна бегаюць, а дробныя кропелькі поту пакрываюць шырокі лоб.
  «Не маглі б вы правесці нас праз паслядоўнасць падзей – я асабліва маю на ўвазе, хто прыйшоў і сышоў – і калі».
  Мужчына настойліва ківае. Яны сядзяць на пары чэстэрфілдскіх канап, два сяржанты насупраць Скелгіла і Томаса Мантэгю-Браўна. Паліцэйскі спрабуе выглядаць расслабленым, але ён сядзіць у вертыкальным становішчы, нязручна ў твідавым касцюме. Рукі яго няшчыльна ляжаць на сцёгнах - яго пальцы робяць невялікія рухі, якія, магчыма, падлічваюць - хоць Скелгілу здаецца, што ён падсвядома завязвае вузлы.
  «Калі я зайшоў з тралейбусам, была 18.54».
  Скелгіл кідае позірк на падначаленых - адразу канкрэтны час нагадвае ім пра характар інфармацыі, якую яны збіраюцца атрымаць.
  «Містэр Мэйкпіс прыбыў першым — роўна ў 19 гадзін. Я прагучаў у гонг, калі гадзіннік адбіў гадзіну».
  «Што ён зрабіў?»
  «Ён узяў кактэйль, адразу ж выпіў яго і папрасіў даліць».
  Здаецца, Скелгіл на імгненне вагаўся.
  «Як ён з'явіўся?»
  «Ён быў апрануты ў белы пінжак з чорнымі лацканамі, гузікамі і падоламі кішэняў. Чорны бант. Чорныя штаны і чорныя лакіраваныя чаравікі».
  Цяпер Скелгіл, здаецца, пачаў - гэта быў не той адказ, на які ён разлічваў, - але, вядома, Томас Мантэгю-Браўн мае справу з дэталямі, а не з пачуццём.
  — А наступным прыбыў містэр Лідэл.
  «Так, у 19.03. Ён набраў напою, і містэр Мэйкпіс падышоў да яго, і яны падышлі да ўсходняга акна».
  «Вы выпадкова чулі, што яны абмяркоўвалі, бо вы былі толькі ўтрох у пакоі?»
  Скелгіл дадае гоншчыка, каб вызваліць Томаса Мантэгю-Браўна ад любога абвінавачання ў падслухоўванні, але мужчына не выглядае абураным.
  «Містэр Мэйкпіс распавядаў містэру Лідэлу аб адкліканні партыі соладавага віскі з няправільнай этыкеткай. Лагістыка вяртання запасаў з гандлёвых кропак у розных краінах і праграма кампенсацыі выдаткаў, а затым перапрацоўка прадукту з новымі этыкеткамі».
  Скелгіл падымае брыво.
  - Містэр Лідэл удзельнічаў у размове?
  «Ён слухаў і кіўнуў, але іх неўзабаве перапынілі: містэр Даф і містэр Люкер прыйшлі ў 19.05. Яны выбралі напоі і далучыліся да двух іншых спадароў. Містэр Даф вымавіў тост за містэра Лідэла з нагоды яго дня нараджэння.
  «Дык гэта былі ўсе хлопцы тут».
  «Місіс Даф прыбыла праз хвіліну — было 7.06».
  «Што яна зрабіла?»
  «Яна прыняла кактэйль і падышла да джэнтльменаў. Яны сталі ў паўкола – і любаваліся яе д-сукенкай».
  Скелгіл адзначае, што ў той час як мужчына дэкламаваў дакладныя факты, яго заіканне ў асноўным адсутнічала - як быццам ён больш упэўнены ў дакладных дэталях. Толькі цяпер ён спатыкаецца аб свой вобраз Сюзі Даф і яе сукенку - ці гэта было захапленне?
  «Вы чулі што-небудзь, што было сказана?»
  Томас Мантэгю-Браўн круціць галавой убок.
  «Містэр Даф павялічыў гучнасць гукавой сістэмы. Адзін з дынамікаў быў размешчаны адразу за мной. Пасля гэтага я нічога выразна не чуў».
  «Хто гаварыў?»
  «У асноўным гэта быў містэр Даф — здавалася, ён расказваў анекдоты — ці, прынамсі, расказваў забаўныя анекдоты. Потым прыбылі г-жа Бельведэр і місіс Люкер — у 19.11». Ён кідае позірк на Скелгіла, які падбадзёрліва ківае. «Я думаю, што група тады абмяркоўвала касцюмы, якія насілі жанчыны. Тры дамы адышлі, каб сфатаграфаваць сябе перад камінам».
  Скелгіл нагадвае сэлфі, якое паказала яму Фелісіці Бельведэр. Яму прыходзіць у галаву, што гадзіннік можа быць на заднім плане.
  - А як наконт містэра Лідэла - што ён рабіў у гэты момант?
  — Ён назіраў за дамамі. Потым, калі яны сфатаграфавалі, ён падышоў да місіс Даф.
  «Што… ён перапыніў іх?»
  Цяпер Томас Мантэгю-Браўн паківае галавой у больш звычайнай манеры.
  "Яна адышла ад дзвюх іншых дам - яна заўважыла, што ён ідзе да іх групы".
  Скелгіл кідае кароткі позірк на ДС Джонса і ДС Лэйтана; яны старанна занатоўваюць.
  «Том, цяпер добра падумай, што адбылося далей».
  Томас Мантэгю-Браўн хмурыцца; яму не трэба старанна думаць. «Яны размаўлялі некалькі хвілін — гадзіннік адбіваў чвэрць сёмай — місіс Даф гэта заўважыла. Думаю, яна паказала час містэру Лідэлу. Ён працягнуў ёй свой келіх і выйшаў праз дзверы ў вежу з жаночага боку.
  - Што зрабіла місіс Даф?
  — Яна чакала адна. Яна адпіла свой кактэйль і паспрабавала напой, які падарыў ёй містэр Лідэл. Гэта быў негроні - відаць, ёй гэта не спадабалася.
  Скелгіл успамінае адкрытую сукенку Сьюзі Даф - як паказана на фота. Ён не дзівіцца, што яе прысутнасць лёгка ўтрымлівала ўвагу дварэцкага. Позірк чалавека падае на яго рукі, і яго пальцы перастаюць рухацца.
  - Працягвай, Том.
  'Т-так. Містэр Лідэл вярнуўся амаль адразу - хвілінная стрэлка на гадзінніку паказвала чвэрць гадзіны. Місіс Даф дала яму шклянку. Яны пагаварылі некаторы час, потым абодва дапілі і разам выйшлі з пакоя». Ён паказвае паднятым пальцам. «Праз дзверы на лесвіцу з мужчынскага боку».
  «Ці гаварылі яны яшчэ з кім-небудзь - казалі ім, куды ідуць?»
  Місіс Даф усміхнулася дзвюм дамам. Астатнія трое паноў разам з чагосьці смяяліся і не заўважылі. Містэр Лідэл апярэдзіў яе на некалькі крокаў.
  «А час?»
  «19.16».
  «Ці сыходзіў хто-небудзь з бібліятэкі пасля гэтага?»
  «Не».
  «Што рабілі астатнія?»
  «Містэр Мэйкпіс і містэр Даф прыйшлі выпіць яшчэ, але ў астатнім яны ўсе размаўлялі ў групе перад камінам».
  Скелгіл аднолькава глядзіць на чалавека - яму здаецца, што цяпер большасць людзей разумее, што яны павінны чытаць паміж радкоў узаемадзеяння, каб даць больш суб'ектыўнае разуменне таго, што адбываецца, - але Томас Мантэгю-Браўн працягвае дакладна прайграваць руху ўдзельнікаў. Скелгіл спрабуе больш касой ход.
  «І як вы ставіліся да таго, што адбываецца?»
  «Я пачаў турбавацца, што набліжаецца час Таямніцы забойства і што мне трэба будзе папярэдзіць Лавінію, што не ўсе гатовыя. А потым місіс Даф з грукатам вярнулася праз дзверы жаночага туалета - у 19:21 - і закрычала на мяне, каб я выклікаў хуткую дапамогу.
  Цяпер Скелгіл маўчыць. Сапраўды, ёсць такі перапынак, што яго калегі з чаканнем падымаюць вочы са сваіх сшыткаў. Яшчэ праз некалькі імгненняў здаецца, што DS Leyton больш не можа трымаць язык за зубамі.
  «Містэр Мантэгю-Браўн… яна гаварыла з вамі наўпрост… місіс Даф… пра хуткую дапамогу?»
  «Яна глядзела проста на мяне».
  DS Leyton бачыць, што яго начальнік усё яшчэ адключаны, і працягвае замест яго.
  «Калі я распытваў вас раней, сэр, вы сказалі, што іншыя госці думалі, што гэта частка таямніцы забойства».
  - Так, некаторыя з іх смяяліся з яе - містэр Даф і містэр Лукер.
  «Што ты зрабіў?»
  «Я зрабіў, як прасілі. Я ведаў, што місіс Лідэл не была ахвярай забойства.
  Браўныя зморшчыны Д. С. Лейтана.
  - Але вы не ведалі, што яна памерла, сэр.
  Томас Мантэгю-Браўн выглядае раптам устрывожаным - як быццам ён разумее, што інтэрв'ю было шарадай - і што паліцыя падманам прымушае яго - зрабіць прызнанне - ён адхіляецца ад нахабнага сяржанта, як загнаная ў кут жывёла.
  «Бб-але…»
  Рэакцыя мужчыны прымушае Скелгіла вырвацца з задуменнасці. Ён нахіляецца ўбок, каб ляпаць Томаса Мантэгю-Браўна па плячы.
  «Вось і ўсё, Том, вельмі карысна».
  Скелгіл знарок падымаецца і кіруе вялікім пальцам у напрамку галоўных дзвярэй бібліятэкі.
  — Том — тая кардонная скрынка, якую я пакінуў у пад'ездзе. Унутры ёсць мноства снасцей - для дзяцей, якія збіраюцца лавіць рыбу - вы можаце пайсці і разабрацца ў гэтым. У нас ёсць толькі некалькі спраў, якія трэба зрабіць - у прыватным парадку. Так?
  Томас Мантэгю-Браўн відавочна прызвычаіўся да таго, што яго звальняюць па такіх нікчэмных мэтах – і, здаецца, не крыўдзіцца; насамрэч, ён можа адчуць вялікую палёгку, хаця яго рысы твару зноў набылі здзіўлены выгляд, які, здаецца, быў стандартным. Калі ён сышоў, Скелгіл калектыўна звяртаецца да сваіх сяржантаў - хаця яго позірк, здаецца, аддае перавагу ДС Джонсу.
  «Усе гэтыя разы?»
  Дэпутат Джонс адказвае станоўча – але дэпартамент Лейтан выглядае крыху прыгнечаным – і скоса глядзіць на ўласны нататнік, быццам гэта было марнае занятак. Больш за тое, Скелгіл тарпедаваў сваю тактыку допыту. Але цяпер начальнік рашуча паказвае на яго пальцам.
  «Я хачу правесці эксперымент. Лейтан - ты можаш быць хронометристом».
   
  *
   
  «Адна хвіліна шаснаццаць секунд, гаспадар».
  Дэпутат Лейтан выцірае лоб і ўдыхае пару лёгкіх. Пад'ём на чатыры паверхі з бібліятэкі, каб увайсці ў пакой лэдзі Ганны з жаночай лесвіцы, узяў сваё. Ён з чаканнем глядзіць на Скелгіла, які яшчэ не прасвятліў яго наконт мэты іх практыкаванняў - і цяпер Скелгіл здаецца рассеяным.
  «Дзе Джонс? Я прасіў яе падняцца з вамі».
  «О… Справа ў тым, гаспадар… якраз пасля таго, як яна ўварвалася ў бібліятэку, і я спыніў гадзіннік, з’явілася Лавінія Мантэгю-Браўн і сказала, што быў званок. Дэпутат Джонс пайшоў у свой кабінет. Здаецца, станцыя спрабавала датэлефанавацца да нашых мабільных, але сігналу, вядома, няма. Джордж на стале, напэўна, здагадаўся, што мы сюды прыйдзем».
  Скелгіл робіць твар, які прызнае гэты факт.
  «Так, ён бачыў, як я прыехаў з гэтай скрынкай, і абвінаваціў мяне ў тым, што я прынёс тхара на працу, таму мне прыйшлося растлумачыць, што ў ім было. Аказваецца, у яго ўнук у скаўтах – я абяцаў падміргнуць яму, калі яны пачнуць гэтыя бясплатныя заняткі па рыбалцы».
  Д. С. Лейтан робіць павярхоўную спробу выглядаць зацікаўленым – але ён відавочна заняты сваёй удзелам у «эксперыменце» – запісам часу, які спатрэбіўся Скелгілу і Д. С. Джонсу, каб разам выйсці з бібліятэкі, падняцца па вінтавой лесвіцы з боку джэнтльменаў. , увайдзіце ў «пакой Пана» – тое, што было нумарам Уіла Лідэла – прайдзіце праз сумежныя гардэробныя ў пакой лэдзі Ганны – былы пакой Скарлет Лідэл – каб Скелгіл зазірнуў у ванную – і каб ДС Джонс спусціўся ўніз па жаночай лесвіцы і ўварвацца ў бібліятэку - у гэты момант DS Leyton павінен быў спыніць свой гадзіннік. Цяпер ён віляе слухаўкай на вышыні плячэй, каб прыцягнуць увагу Скелгіла.
  - А як на гэты раз, гаспадар?
  «Забярыце пяць хвілін, і што ў вас?»
  Некалькі не ў кандыцыі, DS Leyton усё яшчэ дыхае - і гэты псіхічны выклік узмацняе яго дыскамфорт.
  «Чорт вазьмі, цяпер вы пытаецеся ў мяне, гаспадар. Секунды і хвіліны - заўсёды ўцямляю ў галаву - арыфметыка з шасцідзесятымі замест сотняў.
  - Лейтан - гэта не можа быць так складана - калі б гэта былі гоначныя каэфіцыенты, і я сказаў, разлічыце свой выйгрыш у суадносінах шэсцьдзесят да аднаго, вы б сказалі мне адразу.
  DS Leyton напалову заплюшчвае адно вока.
  - Уласна кажучы, Гав - гэта яшчэ больш бянтэжыць.
  «Як так?»
  « Шэсцьдзесят да аднаго супраць азначае, што калі конь прабег шэсцьдзесят адзін раз, чакалася, што ён выйграе адзін раз. Калі вы хочаце атрымаць шанцы з шасцідзесяці, вы павінны сказаць пяцьдзесят дзевяць да аднаго супраць ...
  Скелгіл, здаецца, шкадуе аб сваім пытанні.
  «Лейтан, толькі разабрайся».
  «Так, Гав.» DS Leyton хмурыцца на сваю трубку. Невялікія ваганні яго галавы адлюстроўваюць нейкія ўнутраныя махінацыі. «Тры хвіліны сорак чатыры секунды, гаспадар».
  Скелгіл паблажліва кіўнуў.
  «Гэта тое, што я думаў. У вас ёсць таймер зваротнага адліку?»
  «У яго ёсць усё, гэта, Гав, больш функцый, чым яны, як кажуць, высадзіліся на Месяц».
  Скелгіл выдае зняважлівы насмешлівы гук у горле.
  «Усталюйце на 3:44 і дайце папрацаваць».
  «Правільна, гаспадар».
  DS Leyton выконвае загад. Ён падпірае трубку да аднаго з люстэркаў туалетнага століка каралевы Ганны, каб абодва маглі назіраць за дысплеем. Але Скелгіл адварочваецца і блукае да акна, якое выходзіць на захад, адкуль адкрываецца від на возера Басентуэйт. Ззаду яго мітусіцца DS Leyton і пачынае выдаваць лёгкія раздражнёныя стогны, калі яго цела аднаўляецца пасля нагрузкі.
  «Здаецца, гэта цэлы век, гаспадар».
  «Назіраны гаршчок». Скелгіл глядзіць на возера, магчыма, разважаючы, калі ён вернецца туды, без усялякага цяжару, калі чаканне ў чаканні ўкусу становіцца суцэльным задавальненнем. - З цябе ніколі не атрымаецца рыбак, Лейтан.
  «Вы ведаеце мяне і ваду, гаспадар».
  Скелгіл збіраецца адказаць, але ўключаецца таймер – і праз секунду чуецца бразгат дзвярной ручкі з жаночай лесвіцы – а затым яшчэ адзін бразгат, за якім варта ўпэўнены стук – і потым голас DS Jones.
  Гаспадар, ты там? Я заблакаваны!
  Скелгіл хмурыцца на ДС Лейтана.
  - Ты замкнуў яго, Лейтан?
  «Не. Безумоўна, не, начальнік».
  Скелгіл крочыць да дзвярэй. Ён паварочвае ручку і адначасова рэзка тузае яе, але адказу няма. Ён спрабуе яшчэ раз, на гэты раз не дапускаючы вагі свайго цела, як у модзе перацягвання каната, але ўсё роўна безвынікова. Замок уяўляе сабой традыцыйнае ўрэзка ў пацямнелы дуб, а з замочнай шчыліны тырчыць вялікі пачарнелы жалезны ключ. Ён паварочвае ключ, і чуецца пстрычка, а потым прабіваецца ДС Джонс. Яна прыкметна дыхае; яна, напэўна, пабегла назад па вінтавой лесвіцы. Здаецца, яна вельмі хоча гаварыць, але Скелгіл апярэджвае яе кароткай заявай.
  «Мы ніколі не замыкалі яго. Я не быў побач з дзвярыма, а Лейтан толькі што ўвайшоў і зачыніў іх звычайна.
  DS Jones захоўвае любыя навіны, якія яна прыносіць - яна трымае свой нататнік адкрыты ў адной руцэ.
  «Ну... відавочна... я выйшаў - я не мог выпадкова замкнуць яго - не ключом знутры».
  DS Leyton нервова смяецца. Ён насцярожана аглядае стары пакой.
  «Пэўна, той прывід, гаспадар, лэдзі Эн, як прозвішча?»
  Рэпліка Скелгіла грэблівая, яна звязвае фантом з часткай яго анатоміі вакол сярэдняга задняга аддзела. Звяртаючыся да DS Jones, ён паказвае ўказальным пальцам на дзверы.
  «Ідзі назад. Зачыніце». Калі ДС Джонс выконвае інструкцыі, ён павышае голас. «А цяпер заходзьце».
  Яна адчыняе дзверы - яна здаецца крыху расчараванай - як быццам чакаючы, што гэта сарвала яе.
  «Зрабі гэта яшчэ раз».
  «Тое самае, Гав? Прама звонку?
  Скелгіл коратка кіўнуў. DS Jones дублюе працэдуру. Зноў дзверы плаўна адчыняюцца.
  «Працягвай. Цягніце мацней, калі зачыніце».
  Дэпутат Джонс крыху збянтэжана пазірае на агента Лейтана, які адышоў на пару крокаў назад і выглядае збянтэжаным; ён можа думаць пра максіму, якую прыпісваюць Эйнштэйну, што паўтарэнне таго ж дзеяння і чаканне іншага выніку з'яўляецца прыкметай вар'яцтва. Ён доўга ўздыхае.
  Але пасля, напэўна, адзінаццатага ці дванаццатага залпу ДС Джонс, якраз у той момант, калі яна пачынае прыкметна махаць, дзверы не адчыняюцца. Яе голас даносіцца рэхам з каменнай лесвіцы.
  «Начальнік?»
  Скелгіл кідаецца наперад і сам спрабуе адкрыць дзверы. Безумоўна, ён зачынены - нягледзячы на тое, што ключ не дакранаўся, і ён знаходзіцца ў сваім звычайным вертыкальным або нейтральным становішчы ў замочнай свідравіне. Аднак ён круціць яго па гадзіннікавай стрэлцы, і гэта служыць для вызвалення замка. Ён адчыняе дзверы, паказваючы шырока расплюшчанага ДС Джонса.
  «Нічога сабе».
  Але ніякай хвалы Скелгіл не чакае. Ён апусціўся на адно калена і пры прыадчыненых дзвярах паварочвае ключ супраць гадзіннікавай стрэлкі і бярэцца за засаўку вялікім і ўказальным пальцамі левай рукі.
  «Паглядзі на гэта».
  Калі яго падначаленыя тоўпяцца над ім, ён дэманструе, што ёсць люфт - не вялікі, але каля чвэрці цалі - у напрамку ходу засаўкі.
  — Гэты замок старажытны. Спружыны павінны быць загартаваныя».
  Цяпер DS Leyton набірае сілу.
  «Ну і што, Гав, што здарылася?»
  Скелгіл устае і згінае пазваночнік. Потым ён паказальна штурхае дзверы.
  «Я лічу, што кожны раз, калі хтосьці зачыняе яго, засаўка выпаўзае яшчэ на долю. У рэшце рэшт, гэтага дастаткова, каб злавіць шчыток - бінга - ён зачынены».
  На хвіліну пануе цішыня, але неўзабаве загаворыць ДС Джонс, яе голас схіляецца да шэпту.
  «Але, гаспадар, гэта азначае, што калі памерла Скарлет Лідэл, гэта магло не быць замкнёна знутры».
  Назіраецца больш працяглае маўчанне, калі кожны з іх апрацоўвае наступствы - з адпаведнай хуткасцю - і менавіта Д. С. Джонс заяўляе пра тое, што, мабыць, з'яўляецца найбольш прыкметным аспектам.
  «Хтосьці мог зайсці і выйсці гэтым шляхам - без неабходнасці праходзіць міма Уіла Лідэла. Калі зачынілі дзверы – яны замкнуліся самі».
  «Вой, гэта адкрыла банку з чарвякамі. Цяпер гэта мог быць любы з жабракоў!
  Выклік Д. С. Лейтана занадта легкадумны, каб спадабацца Скелгілу.
  — Уключаючы Тома, а, Лейтан? Ці Лавінія?
  Здаецца, у тоне Скелгіла ёсць сарказм - і, магчыма, Д. С. Лейтан прымае тое, што ён сам мог бы назваць "горбам", - хаця ён вымавіць яго без пачатковай літары "h". Ён прыдумляе даволі сварлівую рэпліку.
  «Гэта як сям'я Адамсаў, якая перакідваецца» .
  Скелгіл таемна ўсміхаецца ДС Джонсу.
  «Не зважай на сям'ю Адамс , Лейтан - калі б не ты і твой фліппін» 5:21, мы б тут не стаялі. Я задаволюся банкай з чарвякамі».
  DS Leyton, здаецца, крыху супакоены.
  «Ну і што, Гав, усё яшчэ вяртаецца да чарцёжнай дошкі?»
  Перад тым, як Скелгіл адкажа, узнікае значная паўза.
  «Назад у школу, Лейтан».
  
  
  OceanofPDF.com
   20. ВЯРТАННЕ Ў ЭДЫНБУРГ
   
  Панядзелак, 15:00
   
  "Гаспадар - я думаю, што гэта патэнцыйна важна".
  ДС Джонс уладкоўваецца на пасажырскае сядзенне аўтамабіля Скелгіла. Дзвюма рукамі яна прыціскае да грудзей толькі што прачытаную справаздачу; яна робіць выдых, яе вусны сціснутыя да верхняга краю старонак, і паперы вібруюць, як лейцы духавога інструмента. Яе позірк мутнее; лье дождж, і шклоачышчальнікі вядуць прайграную бітву супраць рэзкага націску, які ўзмацняецца пырскамі, выкінутымі калонай грузавікоў, якія заглушаюць сярэднюю паласу аўтамагістралі. Пакінуўшы DS Leyton для ўтрымання форта ў штабе, адышоўшы сорак хвілін таму, яны перасеклі мяжу. Указальнікі на Локербі недакладныя ў тумане, і пейзаж пачынае набываць пакацісты характар, намякаючы на больш бясплодную краіну. Але яны няшмат з гэтага бачаць - магчыма, шчасце для ДС Джонса - бо, прынамсі, Скелгіла не так лёгка адцягваць на думкі аб рыбалцы кожны раз, калі яны перасякаюць нейкі набраклы бек або - цяпер, калі яны ў Шатландыі - апухлы апёк .
  «Думаю, вам лепш расказаць пра мяне».
  Справаздача - загаловак якой DS Jones збіралася перадаць сваім калегам, калі замок у пакоі лэдзі Ганны заклінавала, выклікаючы паварот, які прымусіў іх накіравацца на поўнач - тычыцца асобнай справы. Паглыбіўшыся ў акаўнт мабільнага тэлефона Скарлет Лідэл, мы выявілі некаторыя нерэгулярныя дзеянні.
  «Гэтыя кропкі верхняй лініі». DS Jones застаецца ў сваёй позе напаўлежачы і не звяртаецца да запісаў. Яна працягвае глядзець перад сабой, нібы загіпнатызаваная метранамічным пошчакам шклоачышчальнікаў. Але яе голас чысты, а фразы ашчадныя. «Скарлет Лідэл звязвалася з незарэгістраваным нумарам - мабільным тэлефонам з платай за карыстанне. Званкі датуюцца трыма гадамі - у канцы перыяду, які яна працавала ў Лондане - і апошні быў два тыдні таму. Звычайна адзін званок у тыдзень - звычайна ў пятніцу. Званкі былі кароткімі - менш за хвіліну - часта ўсяго некалькі секунд. Былі перыяды па некалькі месяцаў, калі званкоў не было. Каля месяца таму была асабліва моцная навала. Усе званкі ішлі з яе мабільнага. Прыёмная трубка і SIM-карта былі набыты ў супермаркеце Tesco ў Эдынбургу за некалькі дзён да першага званка ад Скарлет Лідэл. Пакупнік плаціў наяўнымі — гэтак жа і пры наступных папаўненнях».
  «Здаецца, гэта яе дылер».
  Хаця Скелгіл проста саркастычны, лоб Д. С. Джонса нахмурыўся, і відавочна, што яго прапанова супярэчыць яе меркаванням. Акрамя таго, Уіл Лідэл не толькі адхіліў падобнае меркаванне, але і ў крыві яго нябожчыцы жонкі не было знойдзена іншапланетных рэчываў.
  «Большасць званкоў паступала ў Эдынбург, але зрэдку ў Лондан, а ранейшыя званкі рабіліся з Лондана. Дакладней, атрымальнік нязменна знаходзіўся альбо ў раёне Ковент-Гардэн, альбо ў тым, што яны называюць Іст-Энд Эдынбурга». Яна на момант спыняецца. «Напэўна, мы можам запытаць больш дакладную трыянгуляцыю, але гэтыя месцы адпавядаюць офісам Liddell Acorns ».
  Скелгіл нязмушана паціскае плячыма, што дрыжыць па яго руках да руля і выклікае хістанне на траекторыі аўтамабіля.
  «Здараецца, у Уіла Лідэла іншы тэлефон».
  Але DS Jones прадумаў гэта.
  «Гафед… я мог бы паверыць у гэта — магчыма, калі яны былі ў таемных адносінах, — але чаму б гэта працягвалася пасля — яшчэ два гады?» Скелгіл не адказвае, таму яна працягвае. «І я мог падумаць, што Уіл Лідэл можа мець прыватны нумар — асобны ад яго бізнесу, — але, безумоўна, ён усё роўна будзе на рахунку кампаніі — і чаму гэтыя дзіўныя аднабаковыя званкі?»
  - Дык якая твая тэорыя?
  «У адрозненне ад тэкставых паведамленняў, тэлефонныя званкі не пакідаюць выкрывальных слоў. Я думаю, што яна дамаўлялася аб сустрэчы. Я думаю, што ў яе быў раман - з кімсьці такім жа вялікім, каб схаваць гэта, як яна. Мы ведаем пра палітыку кампаніі ў адносінах. Мы ведаем, што Уіл Лідэл лічыцца кантралюючым.
  У яго прафесійным жыцці, у такія моманты, як гэты, натуральная непакорлівасць Скелгіла, верагодна, з'яўляецца перавагай, бо яна дзейнічае як стрымка таго, што ён лічыць прыглушаным энтузіязмам іншых.
  «Так, але ў яе быў раман з Уілам Лідэлам. Тое, што вы мне кажаце, азначае, што ў яе былі два раманы.
  «Насамрэч, Гав — самы працяглы перыяд, калі званкі часова спыняліся, прыпадае на момант, калі яна пакінула кампанію, — калі яе адносіны з Уілам Лідэлам сталі вядомыя грамадскасці. Можна вытлумачыць, што яна сама прывязалася да яго, а потым аднавіла сувязь з іншым чалавекам. Хтосьці з Эдынбурга. Можа быць, хто-небудзь з тых, хто быў на выходных "Таямнічага забойства".
  Скелгіл грэбліва бурчыць у горле.
  «Вы, відавочна, кажаце пра Кевіна Мэйкпіса».
  Здзіўлены яго прамой падказкай, DS Jones адчувае сябе абавязаным вярнуцца назад.
  «Ну, гэта факт, што Дэрэк Даф і Майк Люкер з'яўляюцца пастаяннымі наведвальнікамі будынка Liddell Acorns у Эдынбургу - некалькі разоў на тыдзень для сустрэч. Але ранейшыя званкі, зробленыя Скарлет Лідэл з Лондана і атрыманыя ў Лондане - напэўна, гэта выключае іх? У той час як мы ведаем, што Кевін Мэйкпіс ездзіў на поўдзень для сустрэч з іншымі кіраўнікамі маркетынгу і рознымі рэкламнымі агенцтвамі. І ён даў ёй працу».
  Скелгіл хвіліну-другую разважае.
  «Я так разумею, мы спрабавалі патэлефанаваць па нумары?»
  «Ён выключаны, але не дэактываваны». Яна крыху іранічна ўсміхаецца. «І без асабістага прывітання».
  Надыходзіць цішыня - кожны з іх разважае над магчымымі наступствамі - хоць у той час як ДС Джонс разважае па бакавой лініі, Скелгіл проста чакае, каб убачыць, што адбудзецца. Гэта метад, які ён удасканаліў праз рыбалку. Бываюць выпадкі, калі празмерныя спробы прыводзяць да пустога дня на вадзе; калі сядзець, плывучы з ветрыкам, не дазваляючы адцягвацца на назойлівы раздражняльнік - гэта лепшы адказ. Паводле яго досведу, рыба - ці, прынамсі, кусае - прыходзіць па ўласным жаданні, часта невялікімі групамі. Феномен лонданскага аўтобуса. І вось сталічная сувязь парушае спакойную паверхню іх сузірання. Яна пачынаецца з бесцялеснага голасу кокні DS Leyton, які тэлефануе на нумар DS Jones; яна ўключае рэжым дынаміка. Ён гучыць ажыўлена.
  - Гавнар - тая старая дзяўчынка, да якой мы хадзілі - цётка Скарлет Лідэл - ну, не цётка - але вы разумееце, што я маю на ўвазе - вы з'елі ўсе яе пірожныя?
  Насуплены Скелгіл зірнуў і заўважыў, што ДС Джонс усміхаецца, але ён можа толькі мімалётам адвесці вочы ад невыразнай дарогі наперадзе.
  - Працягвай, Лейтан.
  «Так, гаспадар… што гэта такое? яна знайшла той адрас, на які Скарлет Лідэл пераехала ў Вест-Эндзе… паведамленне аб перанакіраванні пошты, якое яна затрымала… пошта адпраўляе яго на ваш стары адрас, каб спыніць Тома, Дзіка ці Гары перанакіроўвае вашу пошту без вашага ведама?
  - Я паверу табе на слова, Лейтан.
  — Ва ўсякім разе, гаспадар, — яна тэлефанавала раней, — я праверыў адрас. Гэта кватэра на Шэлтан-стрыт — гэта адразу за Лонг-Акрам — і непадалёк ад Боў-стрыт.
  Скелгілу не трэба нагадваць, што лонданскія офісы Liddell Acorns знаходзяцца на Боў-стрыт. Але гэта проста супадае з інфармацыяй, якую яны ўжо маюць - што Скарлет Лідэл пераехала ў кватэру побач са сваёй працай. Аднак наступнага адкрыцця DS Leyton ён не чакае.
  «Кераўнічы — Лонданскі раён Камдэн мае схему рэгістрацыі арэндадаўцаў. Уладальнікам - на працягу апошніх дзевяці гадоў - быў г-н К. Мэйкпіс. Іх не можа быць занадта шмат».
  У цішыню, якая наступае, Д. С. Лейтан уводзіць некаторыя здагадкі.
  «Як наконт гэтага, гаспадар — напэўна, ён быў таямнічым дзіваком, які з’явіўся ў тую ноч у Біконсфілдзе — падняў Скарлет Лідэл яго гаф? Дапамог ёй пераехаць».
  Скелгіл працягвае глядзець наперад. Позірк, які набліжаўся да трывогі, павольна ахапіў яго рысы твару - як быццам яго паступова прымушаюць прыняць тое, што яму не падабаецца. Ён зноў кідае позірк на ДС Джонс - яна робіць кароткі рух веерам рукой перад тварам, нібы даючы зразумець, што гэтая навіна занадта гарачая. Дэпутат Лейтан падказвае, што ў яго ёсць супрацоўнік акругі, які спрабуе атрымаць гістарычныя падатковыя дакументы савета, каб яны маглі пацвердзіць, што Скарлет Лідэл сапраўды была акупантам, - але Скелгіл, здаецца, дастаткова перакананы - хаця і невытлумачальна ўпаў. Калі ён не адказвае, ДС Джонс умешваецца, распавядаючы аб абмеркаванні іх калегі «таямнічага мабільнага» і яе прапанове адносін. DS Leyton хутка рэагуе.
  «Чорт вазьмі, мне здаецца, што Мэйкпіс быў сярэдняй прыступкай лесвіцы».
  Цяпер умешваецца Скелгіл.
  - Пра што ты кажаш, Лейтан?
  «Ну… вы ведаеце, гаспадар, усё, што мы чулі пра Скарлет Лідэл, у двух словах, гэта аголеная амбіцыя . Як казала нам старая цётка, усё скончылася тым, што яна зачапіла свайго мільянера. Мне здаецца, яна не надта хвалявалася, каго ёй трэба таптаць па дарозе. Для пачатку ёсць той сумны выпадак, Арган - таму яна пераходзіць да Кевіна Мэйкпіса - разжоўвае яго - трапляе ў Эдынбург - выплёўвае яго - да асноўнай стравы, Уіл Лідэл.
  Здаецца, Скелгіл на імгненне пацярпеў паразу ад такой абуральнай логікі. Яго безрулявы карабель зацягнула ў бурныя воды. З адценнем адчаю ў голасе ён спрабуе кінуць якар.
  — Лейтан — гэтыя званкі працягваліся аж да апошніх некалькіх тыдняў. Як гэта стасуецца з вашай тэорыяй аб тым, што яна кінула Кевіна Мэйкпіса - калі гэта нават быў ён? Як я толькі што сказаў Джонсу, што, калі гэта запасны мабільны Уіла Лідэла?
  Д.С.Лейтан, відаць, крыху збіты з панталыку некалькі ўсхваляванай рэплікай свайго начальніка – праз гучнагаварыцель даносяцца цікаўныя крыкі і крыкі – нібы гук збянтэжанага вучня, які вырашыў сказаць свайму школьнаму настаўніку, што толькі пытанне часу, калі яго мозг застукае важка ў рыштунак.
  «Ой, т...!»
  Але гэта DS Jones - і ў яе рэакцыі няма нічога цяжкага. Сапраўды, яна дапаўняе свой вокліч нехарактэрнай брыдкаслоўем - гэта клятва самапапроку. Але адной толькі рэдкасцю яна заваёўвае ўвагу калег. Яна тэрмінова гартае свае нататкі.
  «Гафеда — тое, што вы толькі што сказалі — пра званкі, якія працягваліся да апошняга часу».
  «Так?»
  Яна знаходзіць старонку, якую шукае. Яе вочы бегаюць па калонах фігур. Яна няўхільна кладзе наманікюраны ўказальны палец на паперу, нібы намацваючы нейкае нябачнае цісненне.
  «Гэты кластар — каля чатырох тыдняў таму — званкі, зробленыя з мабільнага Скарлет Лідэл і атрыманыя ў Эдынбургу». Цяпер яна паварочваецца і глядзіць прама на Скелгіла. «Гэта мяне проста ўразіла — Уіл Лідэл быў у Шанхаі. Ён быў там месяц – увесь гэты перыяд».
  Скелгіл сціскае твар у грымасу. «Значыць, яны не былі для яго». Але калі ён працягне гуляць ролю адваката д'ябла, ён ужо не гучыць пераканаўча.
  На заднім плане DS Leyton прачышчае горла - магчыма, гэта напамін, што ён усё яшчэ там - і хоча пачуць, што скажа яго калега. Ён адчувае, што ёсць больш; і ён мае рацыю. Яна робіць глыбокі ўдых.
  «Але, гаспадар… справа не ў гэтым… не ў тэлефонных званках…»
  «Што тады?»
  «Пакуль Уіл Лідэл быў у Кітаі, за шэсць тысяч міль адсюль, Скарлет Лідэл не проста рабіла незвычайна вялікую колькасць тэлефонных званкоў». ДС Джонс аблізвае вусны, быццам у роце перасохла. "Гаспадар - падумайце пра час - яна таксама зацяжарыла".
   
  *
   
  «Вы не ясьце, гаспадар?»
  Скелгіл маркотна прынюхваецца. Ён замовіў толькі кружку гарбаты. DS Jones абраў ваду.
  «Я падумаў, што мне лепш выратавацца… На выпадак, калі мы зноў апынемся ў тым месцы Лалдзі сёння вечарам. Шкада не закончыць банкет, калі ён аплачаны».
  ДС Джонс усміхаецца. Яе бос нячаста ўхіляецца ад перакусаў - і не ў апошнюю чаргу яны сядзяць у ажыўленым кафэ Moffat, якое яна чула, як ён усхваляў за булачкі з беконам; калі яна правільна памятае, «Лепшы з гэтага боку Горна» (які апынуўся дарожнай хаузай, размешчанай уздоўж ракі Тэй). Іх цяперашняе месцазнаходжанне знаходзіцца ўсяго ў трыццаці мілях на поўнач ад англійскай мяжы - на паўдарозе іх двухгадзіннага шляху - і тое, што Скелгіл увогуле спыніўся, у пэўным сэнсе з'яўляецца сюрпрызам, - але ДС Джонс заўважыў у ім атмасферу трывогі з моманту іх канферэнц-сувязь з DS Leyton. Сапраўды, распаленая машына выклікала клаўстрафобію – але яна была сведкай яго паводзін у клетцы раней, калі назапашваліся доказы і факты не адпавядалі яго пачуццям – неаднойчы ён вылазіў з акна свайго офіса, пратэстуючы, што трэба для свежага паветра. Але кавярня, напоўненая прыкрым водарам смажаных кававых зерняў, змешаных з рознымі кулінарнымі пахамі, не зусім добрая на свежым паветры.
  Безумоўна, Скелгіл занепакоены. Падобна таму, як навіны дэпартамента Джонса аб званках у замку Грынмайр былі часова заглушаны выяўленнем няспраўнага замка, так і яго ўласная лінія расследавання - назаўсёды. Але сумненні працягваюць турбаваць яго. Тым не менш, ён не можа аспрэчваць новае разуменне, якое паказвае на Кевіна Мэйкпіса як на нейкага ключавога акцёра ў драме "Таямнічае забойства" на выходных. Пакуль няма доказаў таго, што мабільны тэлефон належыць яму, не можа быць ніякіх сумневаў наконт кватэры ў Ковент-Гардэне, якую часова заняла Скарлет Лідэл - тады Скарлет Робертсан. А што да інтэрв'ю з Томасам Мантэгю-Браўнам, сяржанты Скелгіла паспяшаліся нагадаць яму, што - хаця дварэцкі не быў чытачом эмоцый - яго аповед пра Кевіна Мэйкпіса, які прыходзіў у бібліятэку ў адзіночку, выпіваў кактэйль і прымаў другі, безумоўна, быў дарэчны. І не варта забываць, што ў той фатальны вечар, у той час як Дафы на першым паверсе і Люкеры на другім не адчынялі дзверы суседняй гардэробнай, на трэцім паверсе Фелісіці Бельведэр і яе былы муж Кевін Мэйкпіс гэтага не рабілі. Калі б Кевін Мэйкпіс хацеў пакінуць свой пакой незаўважаным, ён мог бы гэта зрабіць. Ён мог спусціцца па лесвіцы для мужчын, прайсці праз пустую бібліятэку і падняцца ў нумар Скарлет Лідэл па лесвіцы для жанчын. Вагі да такой здагадкі дадае адзін просты факт, прапушчаны ў той час, але цяпер пацверджаны рэтраспектыўным тэлефонным званком Томасу Мантэгю-Браўну. У той час як іншыя члены дома ўваходзілі ў бібліятэку з дзвярэй вежы, якія адпавядалі іх адпаведным бакам будынка, Кевін Мэйкпіс увайшоў з жаночай лесвіцы.
  Скелгіл, аднак, настойваў на тым, каб разгул спекуляцый, якія пагражалі захапіць іх дэбаты, быў стрыманы. Вынікам ашаламляльнай высновы Д. С. Джонса аб эмбрыянальнай цяжарнасці Скарлет Лідэл з'яўляецца пытанне бацькоўства. Але гэта факт - і той, які можа быць устаноўлены - пры ўмове правільнага і далікатнага пратаколу. Пры неабходнасці. Яго стрыманасць збянтэжыла яго падначаленых - і сваёй палкасці ў гэтым плане ён сам да канца не разумее. Ці яго хваляванні бяруць падставы ў тым, што ідэя была не яго? Пытанне аб часе паездкі Уіла Лідэла за мяжу ўхілялася ад іх усіх у першую чаргу - хоць заднім лікам гэта відавочна відавочна. Але з-за таго, што гэтая тэма забароненая, Д.С. Джонс, здаецца, з цяжкасцю знаходзіць агульную мову для абмеркавання, і паміж парай усталёўваецца нейкае няёмкае маўчанне. Фактычна менавіта Скелгіл аднаўляе размову, але толькі ў той ступені, у якой ён акрэслівае сваё меркаванне аб іх наступных кроках.
  «Заўтра вы ўбачыце Мэйкпіса».
  — Самастойна, Гав?
  Выраз твару Скелгіла становіцца нейкім пакутлівым. Яны звязаліся з DS Cameron Findlay, каб наладзіць інтэрв'ю ад іх імя. Скелгіл на імгненне думае, што дасведчаны шатландскі афіцэр мог бы сядзець - аднак ён адхіляе гэтую ідэю на падставе таго, што не знаёмы са справай. Да таго ж, калі хто, то павінен быць ён, але ён адчувае агіду, якую цяжка перадаць словамі.
  «Вы аднойчы бралі ў яго інтэрв'ю».
  — Але не пад асцярогай, начальнік. Як бы там ні было, ён быў большы, памятаеш?
  «Так, але ён таксама спрабаваў зрабіць на вас уражанне, так што вы ўжо на паўдарозе».
  DS Jones выглядае сумнеўна ў гэтай прапанове.
  «Я спытаю яго прама?»
  Яны абодва разумеюць, што яна мае на ўвазе цяжарнасць Скарлет Лиделл.
  «Паглядзі, у які бок дзьме вецер».
  Тое, што Скелгіл рэдка будзе планаваць інтэрв'ю - за выключэннем выпадковых сакрэтных сігналаў паміж калегамі - не вельмі суцяшае, а клішэ - даволі пустая парада.
  «Я адчуваю, што больш верагодна, што ён пра гэта не даведаецца».
  «Што заўгодна». Скелгіл абыякава паціскае плячыма. "Калі ён даведаецца - ён дастаткова разумны, каб зразумець, што вызначыць бацьку не складзе працы".
  ДС Джонс задумліва ківае. Калі гэта туз, які яны трымаюць у рукаве, значыць, яна хоча разгарнуць яго з лепшым эфектам - але які жаданы вынік? Нейкае прызнанне ад Кевіна Мэйкпіса? Але паказаць свае карты пагражае перадаць перавагу - і проста даць апаненту сродкі для абароны. Калі былі тайныя адносіны, то толькі адзін чалавек жывы, каб напісаць іх гісторыю. І толькі ўскосныя доказы не дакажуць, што Кевін Мэйкпіс быў датычны да смерці Скарлет Лідэл больш, чым яе муж - ці хто-небудзь з іншых членаў партыі, калі да гэтага. Магчыма, ёй трэба змірыцца з тым, каб «бачыць, у які бок дзьме вецер».
  «Што з вамі, Гав? Што вы будзеце рабіць?
  Скелгілу спатрэбіцца некаторы час, каб адказаць. Калі ён гэта робіць, то з іншым са свайго рэпертуару слізкіх клішэ.
  «Я буду спаць на гэтым».
   
  
  
  OceanofPDF.com
   21. IUNCTA SORORIBUS
   
  Аўторак, 6.15 раніцы
   
  — Гібонс, інспектар?
  Скелгіл сядае на лаўку над каменнай сцяной, пад якой пажылы мужчына Дэвід Бальфур выконвае сваё тайцзы перад выдатным выглядам на Эдынбург, шпілі і кучы горада, ахінутыя дымным туманам, які нагадвае яго эпітэт Стары Рыкі . Толькі што ўзышлое сонца вылучае далёкі Бас-Рок, і Скелгілу нагадваюць, што ён не правяраў сваю лодку на наяўнасць доказаў яе былога эпітэта, Запавет . Бо гэта той чалавек, які цалкам мог бы сказаць: «Ах, шаноўны твой вернік».
  «Штосьці падобнае, так».
  Гэта белая хлусня - бо прыматы заапарка сёння раніцай маўчалі, - а няспанне Скелгіла вынікала з нейкай унутранай крыніцы. Ён быў насцярожаны перад надыходзячым выклікам - для многіх людзей іспытам, хоць і не для яго - але няўдалай гонкай, магчыма, або матчам па крыкеце - хоць ні ў тым, ні ў іншым ён не прымае асаблівага афіцыйнага ўдзелу ў гэтыя дні. Гэта можа быць толькі справа Лідэла. Што гэта можа быць вырашальны дзень. Але нават пры гэтым - так бы мовіць, ён не той, хто ідзе ў бой - для DS Jones выступае супраць Кевіна Мэйкпіса ў 10 гадзін раніцы ў штаб-кватэры паліцыі на Фетс-авеню. Стратэгія Скелгіла заключаецца ў тым, што яна карыстаецца калі не толькі яго даверам, то супрацоўніцтвам мужчыны – але, што яшчэ больш важна, у яе ёсць яго мерка – і, такім чынам, прысутнасць Скелгіла можа падрэзаць крылы той, хто імкнецца прыхарошвацца перад прыгожым полам. Хаця раней яго ахоўвалі – магчыма, Кевін Мэйкпіс адкрые ДС Джонсу шчыліну ў сваёй бліскучай брані.
  «Я ніколі не заходзіў далёка з дзяўчатамі Салі».
  Скелгіл пачынае. Дэвід Бальфур спыніў свае намаганні і павярнуўся да яго тварам. Спагадлівая ўсмешка здаецца недарэчнай на аднабокіх рысах. Тым не менш - хаця ён відавочна гаворыць пра мінулыя часы і пра справу іншага характару - у яго словах ёсць праніклівасць - і, здаецца, ён адчувае нешта ад незадаволенасці Скелгіла.
  «Я размаўляў не з дзяўчатамі».
  Цяпер стары падымае празорлівы палец.
  «Але іх маці будуць дзяўчынкамі Салі». Скелгіл, відаць, выглядаў здзіўленым - таму што чалавек удакладняе - калі ў тупых выразах. «Iuncta sororibus».
  «Баюся, вы мяне там затрымалі».
  «Іх дэвіз. Я не ўпэўнены, што той, хто прыдумаў гэта, так моцна захапляўся лацінскай мовай, але гэта амаль не паддаецца ацэнцы. Ганебная сцяна маўчання!' Ён хмурыцца і задумліва круціць галавой . «Сёстры бок аб бок».
   
  *
   
  Скелгіл разглядае тое, што выглядае як шэраг несамавітых жанчын у старамодных доўгіх халатах. У іх знешнім выглядзе ёсць нешта ад хатняй прыслугі - хоць гэта падаецца яму парадаксальным, бо, безумоўна, гэтыя выразаныя выявы прызначаны для адлюстравання дачок багатых віктарыянскіх купцоў. Яны стаяць прама, рука аб руку, і іх вочы з пяшчаніку пуста глядзяць на травяністы чатырохкутнік, як яны, напэўна, рабілі гэта на працягу апошніх 150 гадоў. Ён здзіўляецца, што не заўважыў памятную дошку ў свой апошні візіт - яна павінна быць шэсць на тры футаў, і яна ўзвышаецца над цэнтральным порцікам старога школьнага будынка. Пад статычнымі лічбамі, безумоўна, стаіць дэвіз, Iuncta sororibus, новы дадатак да ягонай лацінскай мовы, які спалучаецца з Esox Lucius, палярнае ззянне і інш .
  Яго ўвагу адцягвае пралетарскі крык: «Здравствуйте!» – гэта дворнік – недалёка – але адметны ў сваёй добра бачнай камізэльцы – які паказвае далонь прызнання над стрыжанай галавой. Аднак, калі мужчына мае намер весці нейкую гучную размову, ён адмаўляецца, не паспеўшы яе пачаць - уздоўж школьнай дарогі ў поле зроку з'яўляецца невялікая кавалькада свежых піламатэрыялаў 4x4, і ён выскоквае, каб перахапіць іх. Скелгілу прыгадваецца відэаролік, які ён бачыў па тэлебачанні, дзе дэманстрант мужна спрабуе сутыкнуцца з калонай танкаў. З выгляду такая ж марная задача і ў дворніка. Але цяпер стук хакейных клюшак і раптоўнае крэшчэнда прарэзлівых крыкаў кажуць яму, што «адпор» (яшчэ адно нядаўняе папаўненне яго ведаў) адбыўся.
   
  *
   
  «Вы не былі ў гэтай школе».
  Сьюзі Даф міргае, але не адводзіць позірку ад хакейнага поля.
  «Я вырас у Гамільтане - на поўдзень ад Глазга. Я вучыўся ў мясцовай дзяржаўнай акадэміі. Тут, на ўсходзе, яны лічаць мяне Вігі».
  Скелгіл ківае, магчыма, спачувальна. Ён знаёмы з гэтай рэгіянальнай назвай для тых, хто цьмяна ставіцца да Глазгіі, у цэлым з добрых намераў - як Скаузер, або Джордзі, або Кокні - але ён падазрае, што ў гэтых больш узнёслых колах гэта нясе ў сабе намёк на знявагу і класавую дыферэнцыяцыю. Адзін яе акцэнт, верагодна, выдае, што гэта не яе alma mater . Аднак на выгляд яе няма чым асабліва адрозніць ад іншых заможных маці, якія грэюцца ў раскошы назіраць за тым, як іх дочкі гуляюць у хакей будняй раніцай. Калі ён бачыў яе ў апошні раз, яна была крыху растрапаная - толькі што выйшла з душа, з вільготнымі валасамі, у паўсядзённым адзенні, надзетым на прагулку з сабакам. Цяпер яе валасы расчасаныя і бліскучыя, яна апранае цёмна-сіняе стеганое паліто даўжынёй да каленяў, прыталенае да таліі і якое падкрэслівае яе стройную спартыўную фігуру; унізе яна носіць чорныя ласіны і калашыны. Паліто выглядае новым, хоць боты, падумаўшы, магчыма, трохі пацёртыя. Ён задаецца пытаннем, ці ўклала яна ў сваю знешнасць якую-небудзь думку аб сустрэчы з ім; духі, вядома, ёсць - але цёплая, тактыльная манера іх хады па лясістым пагорку пакінула яе. Па тэлефоне яна выглядала крыху ўсхваляванай - што яна збіралася з'язджаць на хакей - яе дачка Попі была прызвана ў старэйшую групу для ўдзелу ў важнай кубкавай гульні. Скелгіл прапанаваў сустрэцца з ёй на полі; і вось яны стаяць, прахалоднай, яркай раніцай, сонца яшчэ нізка, струменіцца праз голыя верхавіны дрэў паміж поўднем і ўсходам. Яна паказала яму, што Лулу, дзяўчынка Лідэл, таксама гуляе; але Скелгіл не бачыць ніякіх прыкмет яе маці ўздоўж бакавой лініі; ён задаецца пытаннем, ці трымае яе далей арышт Уіла Лідэла. На полі ўсё гэтак жа шалёна, як і раней, але, адзначае ён, больш дакладна. Гэта каманда да 16-ці гадоў, і ён бачыць Катрыёну Бродзі ў хатняй зямлянцы, ажыўленую, захопленую, якая робіць кожны размах і блок, моўчкі лаючыся за кожнае парушэнне; ён задаецца пытаннем, ці заўважыла яна яго прысутнасць.
  - А як наконт астатніх?
  «Астатнія?»
  Гэта адтэрміноўка. Цярпліва ўдакладняе Скелгіл.
  «Місіс Люкер. Спадарыня Бельведэр. Місіс Лідэл – Мюрыэль Лідэл.
  Яе адказ занадта павольны.
  «Так, я лічу, што яны наведвалі Салі».
  У гэтым удаваным сумненні Скелгіл заўважае нотку прадчування.
  «Яшчэ адна прычына адправіць сюды сваіх дзяцей».
  «Так».
  Для мужчыны, часта нецярплівага і занадта паглыбленага ў сябе, каб быць майстрам сацыяльных тонкасцяў, Скелгіл можа быць хітрым. Але яму не вельмі зручна мець справу з банальнасцю, якой яны зараз абменьваюцца - і Сьюзі Даф павінна быць відавочна, што гэта факты, якія ён добра ведае. Калі надыходзіць цішыня – здаецца, на некалькі хвілін – яны глядзяць спектакль; яны абодва нерухомыя і, здаецца, пагружаныя ў свае думкі; але Скелгіл усё больш адчувае, што Сьюзі Даф чакае, пакуль ён зробіць свой крок. Яе твар набыў маску надыходзячай гібелі; здаецца, яна змірылася са сваім лёсам; тым не менш, Скелгіл - неахвотны кат. Але ёсць больш лёгкі момант - энергічны падкат за пару метраў ад іх. У ім удзельнічаюць Попі Даф і яе супрацьлеглы нумар. Мяч рыкашэтам ляціць - у іх бок - Скелгіл напаўпрыхінаецца і адначасова выкідвае левую руку, каб зрабіць рашучы ўлоў. Суддзя паказвае, што гэта мяч Саліса - Скелгіл працягвае яго дзяўчыне - тая глядзіць на яго сваімі халоднымі блакітнымі вачыма, але калі яна бярэ мяч, з'яўляецца мімалётная, але мілая ўсмешка. Сюзі Даф - калі ад яе можна было чакаць, каб падбадзёрыць сваю дачку - не размаўляе. Па меры таго, як п'еса спускаецца ўніз, гэта робіць Скелгіл.
  Калі гэтыя словы даходзяць да Скелгіла, ён адчувае, што яны былі з ім на працягу доўгага часу - не зусім на кончыку яго языка - дзесьці больш нутраное - і што гэта старажытныя словы самі па сабе - і што гэта былі словы, якія ён спаў на – хоць і перыядычна, трывога не пакідала яго – на лістах, якія складаліся, як зародкі апалонікаў, і нарэшце выклалі нязручную праўду, якая гняла яго падсвядомасць.
  - Яна належыць Уіллу Лідэлу.
  Ён не выкарыстоўвае дадатковых тлумачэнняў - ці нават намёку на запыт у сваёй інтанацыі - такая яго фраза, вытрыманая з упэўненасцю ўнутранага пачуцця - і гэта перакананне, якое такім чынам перадаецца Сюзі Даф. Яна працягвае глядзець на поле, яе вочы больш не сочаць за гульнёй і нават за дачкой.
  «Няўжо гэта так відавочна?»
  У галавакружнае імгненне Скелгіл можа толькі пачуць яе словы, такія як раптоўны стукат крыві ў яго галаве, сэрца падымаецца ў грудзях. Калі ён гаворыць, яго голас гучыць бесцялесна, быццам не можа быць яго ўласным. Але ён адчувае, як з яго знялі вялікую вагу, нібы нябачны анёл наляцеў.
  «Я не павінен так казаць. У яе твой бляск у вачах».
  Тое, што Скелгіл апісвае мацярынскую загартоўку ледзяных блакітных бацькоўскіх вачэй, можна з такой жа лёгкасцю вытлумачыць як непрыязнасць, як і жаданы камплімент; аднак яна прымае яго назіранне з відавочнай спакойнасцю. Прайшло крыху часу, перш чым яна адкажа.
  «Уіл — вельмі стары сябар Дэрэка, вельмі добры сябар».
  Скелгіл таксама працягвае глядзець па-над полем, быццам сутыкнуўшыся з ёй, уколе маленькую бурбалку ўпэўненасці, якая ахутала іх. Сапраўды, яго паводзіны можна было б лічыць празмерна пасіўнымі, але таварыш па рыбалове распазнаў бы ў яго вачах засяроджанасць, валоданне, якое пераважае ў той прамежак паміж паказанай паклеўкай і выяўленай здабычай, якая блукае ў сетцы. Але ён падняў брыво на гэтую заўвагу.
  «Гэта адзін са спосабаў сказаць».
  «Гэта праўда».
  «Мне дзіўна, што ў Уіла Лідэла цікавае стаўленне да сяброўства».
  Стаіць яшчэ цішыня. Краем вока Скелгіл бачыць, што Сьюзі Даф кусае губу. Ці спадзяецца яна, што ён ведае менш, чым яна баіцца? Яна не рэагуе на яго назіранне.
  - Калі Скарлет Лідэл не прыйшла ў бібліятэку - і містэр Лідэл знайшоў дзверы зачыненымі - гэта вызначана вы прапанавалі суправаджаць яго назад - а не наадварот?
  Яна не здаецца здзіўленай, што Скелгіл хутка перамотвае гэтае пытанне. Усё роўна яна не глядзіць на яго; аднак можа быць прыкмета палёгкі, расслабленне плячэй. Безумоўна, яе тон неасцярожны.
  «Так, мая ідэя».
  Скелгіл робіць яшчэ адну паўзу, перш чым задаць наступнае пытанне, але яна цярпліва чакае.
  «Я і мой сяржант – DS Jones – мы зрабілі рэканструкцыю. Каб падняцца па адной лесвіцы, праз пакоі і спусціцца па іншай. Табе спатрэбілася прыкладна на тры з паловай хвіліны больш, чым нам».
  Нарэшце яна паварочвае галаву да яго, але ён не заўважае ніякіх прыкмет панікі ў яе вачах. Здаецца, яна разумее, што ён патрабуе тлумачэнняў.
  - Інспектар, вы пыталіся пра гэта ў Уіла?
  Скелгіл крывіцца.
  «Я чуў, што містэру Лідэлу яго адвакат параіў на дадзены момант адказваць «Без каментароў» на ўсе пытанні».
  Сьюзі Даф відавочна зацікаўлена ў тым, каб Скелгіл быў сумленным у гэтым пытанні - калі ён мог звярнуцца да хітрыкаў. Ці можа ён быць на яе баку? Для Скелгіла здаецца відавочным, што яна змагаецца з падзеленай лаяльнасцю, але яна не спяшаецца замятаць уласныя сляды, умова, якую ён адразу распазнае.
  «Натуральна, мы вяртаемся далёка назад, інспектар».
  Яе тон не нясе ні горычы, ні замілавання; ні шкадавання, ні тугі. Гэта цалкам пазбаўлена эмоцый.
  - Дастаткова доўга, каб паміж вамі ўстала Скарлет Лідэл?
  «О, не… не… нічога падобнага». Цяпер яе рысы становяцца трывожнымі. «Мы ўвайшлі ў пакой Скарлет - гэта было менавіта так, як я апісаў. Уіл адразу зазірнуў у ванную - ён закрычаў - і я пабег па дапамогу».
  Скелгіл зноў займае некалькі хвілін, каб скласці сваю рэпліку.
  «Вам проста спатрэбілася больш часу, каб дабрацца туды».
  — Ніякага злачынства ў гэтым няма, праўда, інспектар?
  Тым не менш, яе тон быў сапраўдным, хаця ён мог чакаць, што гэта ўмольны.
  «Утойванне доказаў — перашкода супрацоўнікам паліцыі ў выкананні імі службовых абавязкаў можа быць злачынствам». Ён удыхае і павольней выдыхае. «Але я не магу прыдумаць правіла, якое абвяшчае, што вам патрэбна была хвіліна, дзве, тры хвіліны ці больш, каб дабрацца да спальні Скарлет Лідэл».
  «Калі б мы здагадваліся, што Скарлет трапіла ў бяду, мы б, вядома, паспяшаліся да яе на дапамогу».
  - І гэта датычыцца містэра Лідэла?
  — Безумоўна, інспектар. Ён пакланяўся зямлі, на якой яна стаяла».
  «У яго быў смешны спосаб паказаць гэта».
  Цяпер зноў паўза – і яна не аспрэчвае сцвярджэнні, а толькі ўздыхае.
  «З Уілам усё не так, як здаецца».
  «Відавочна».
  Скелгіл думае, што калі б Уіл Лідэл узяў сведку «адкрыцця» Скарлет Лідэл, забіўшы яе раней, гэта запатрабавала б надзвычайнай ступені бяздушнасці, каб валяцца з Сюзі Даф на працягу большай часткі чатырох хвілін. Але цяпер яе голас перапыняе яго задуменнасць.
  «Я ні на хвіліну не веру, што ён забіў яе».
  Скелгіл уважліва разглядае жанчыну.
  «Ці ведала б Скарлет Лідэл пра яго — як яны гэта называюць — яго пякадзілы?»
  Але цяпер яна здзіўляе яго невялікім актам супраціву.
  — Што-небудзь даказана, інспектар?
  Рысы твару Скелгіла становяцца суровымі.
  «Мне сказалі, што ўначы звязаліся яшчэ чатыры меркаваныя ахвяры. Мы набліжаемся да двухзначнай колькасці».
  Позірк Сьюзі Даф адводзіцца.
  — Я не магу гаварыць за Скарлет, інспектар. Але яна не так даўно яго ведала. У маштабе рэчаў яны былі практычна новай парай».
  «З яго боку гэта не было стрымліваючым фактарам». Яго позірк шукае Катрыёну Бродзі. «Мы ведаем як мінімум аб адным інцыдэнце за апошнія дванаццаць месяцаў».
  Сюзі Даф выглядае прыгнечанай. Яна павольна ківае.
  «Магчыма, не».
  - А як наконт першай жонкі - Мюрыэль Лідэл - мы гаворым аб чым - пятнаццаць гадоў разам? Напэўна, яна нешта ўсведамляла».
  — Вы павінны спытаць яе, інспектар.
  Скелгіл адчувае, што ў паводзінах Сьюзі Даф з'явілася доля стрыманасці.
  «Я думаў, што жонкі ведаюць усё пра сваіх мужоў? А потым даверыліся сваім сябрам».
  «Я мяркую, што вы можаце не ведаць некаторых рэчаў. І ёсць ступені дружбы».
  Скелгіл задуменна ківае.
  «Тады як наконт Белінды Лукер і Фелісіці Бельвэдэр? Што б яны сказалі, калі б я спытаў іх пра Уіла Лідэла? Цяпер вечка паднята?»
  Вочы Сюзі Даф бегаюць, быццам яна вымярае адлегласць паміж белымі лініямі на гульнявой паверхні.
  — Я не лічу справядлівым задаваць мне гэтыя пытанні, інспектар — я маю на ўвазе — мы не зрабілі нічога дрэннага — не парушалі закон. Ці ёсць у нас?
  Скелгіл на імгненне здаецца збянтэжаным яе адказам; што гэта ў множным ліку. Але ён працягвае сваё пытанне.
  - Сьюзі, чаму ты пайшла з ім наверх? Ён глядзіць на яе і паказвае стрыманым узмахам рукі ў яе бок. «Вам няма чаго даказваць». Магчыма, ён захоча дадаць яшчэ - але ён ужо ўстрывожаны тым, што назваў яе імя, і яшчэ адзін крок можа стаць прычынай няпрошанай увагі.
  Тым не менш, Сюзі Даф чырванее. Яна перасоўваецца на нагах. Калі прыходзіць яе адказ, ён на дзіва ўскосны, яе тон - пакорлівы.
  «Дэрэк па-ранейшаму жыве сваёй марай – ён па-ранейшаму думае, што ён прафесійны футбаліст – мясцовая знакамітасць – што ўсё, што яму трэба зрабіць, гэта з'явіцца ў офісе нейкага патэнцыйнага кліента, і яны выдадуць яму пусты чэк. Але ўсё гэта было два дзесяцігоддзі таму, дастаткова блізка. Маладыя людзі ў сферы маркетынгу - яны ніколі не чулі пра яго - і спосабы перамогі не дадуць цябе далёка ў сучасным жорсткім дзелавым свеце».
  Скелгіл ківае галавой – але ён думае пра вылік ДС Джонса – што бізнес Уіла Лідэла амаль напэўна быў адзінай крыніцай даходу Дэрэка Дафа. І цяпер следства гэтай акалічнасці стаіць вакол яго - хакейныя пляцоўкі, пражэктары, павільён, дагледжаная тэрыторыя, прыгожа дагледжаныя будынкі, шчаслівыя вучні і матываваны персанал. Сюзі Даф ужо мае адно дзіця ў гэтай установе – і яшчэ трое стукаюцца ў вялікія дубовыя дзверы. Які даход сям'і неабходны, каб адправіць дзяцей з чатырох чалавек у прыватную школу? Але якая маці, адправіўшы першую, магла адмовіць іншым?
  Скелгіл задаецца пытаннем, ці становіцца карціна больш выразнай - ці больш заблытанай. Адно меркаванне яго сяржантаў заключалася ў тым, што Скарлет Лідэл магла пагражаць стаць паміж Уілам Лідэлам і сродкамі да існавання аднаго з мужчын, якія залежаць ад яго. Але якое самае небяспечнае жывёла ў джунглях - вядома ж, тыгрыца са сваімі дзіцянятамі.
  І ўсё ж гэта не вобраз, які дамінуе ў яго думках – ён бачыць фотаздымак трох жанчын – Сюзі Даф у сукенцы з дэкальтаваным выразам – і «сёстраў» з абодвух бакоў, кожная з якіх дзіўна прывабная па-свойму, – Белінды Лукер і Фелісіці Бельведэр. Ён бачыць парадокс.
   
  *
   
  «Дзе вы, Гав?»
  Скелгіл азіраецца, але не спыняе кроку. Ён ідзе за носам ад школы праз заможныя прыгарады. Наперадзе, перпендыкулярна, праходзіць абсаджаны дрэвамі алея асобных жылых дамоў. У яго склалася ўражанне, што гэтая больш значная магістраль узвышаецца па хрыбце, які спускаецца з пункта гледжання «Адпачывай і будзь удзячным»; гэта дарога, якую ён прызнае. Ён круціцца ўлева ад тупіка, які ён памылкова чытае як «Вар'яцкі праспект» - насупраць ёсць іншы знак на памежнай агароджы.
  "Накіроўваючыся на захад уздоўж дамбаў Равелстан".
  З апісання Скелгіла павінна быць відавочна, што ён не едзе, каб далучыцца да сваёй калегі - хаця ён знаходзіцца ўсяго ў мілі ад яе месца ў штаб-кватэры паліцыі.
  «Ой».
  «Што гэта?»
  «Перш чым я скажу Кевіну Мэйкпісу, што ён можа ісці, я думаў, што вы, магчыма, захочаце яго бачыць». Яна выдае насцярожаны кашаль. — Ён прызнаўся!
  Скелгіл спыняецца на месцы. Выраз яго твару становіцца цёмным жахам. Ён выглядае ашаломленым і не адказвае. На другім канцы лініі ДС Джонс заўважае яго разгубленасць. Яна таксама здаецца супярэчлівай, бо яе стараннасць з адценнем незадаволенасці.
  «Не забіваць , гаспадар, не прычыняць смерць Скарлет Лідэл, інакш я спытаў бы вас аб тым, каб пасадзіць яго пад ключ». Яна зноў прачышчае горла. «Ён прызнае, што яны былі палюбоўнікамі — на працягу большай часткі апошніх трох гадоў — аж да таго часу, пакуль яна не памерла».
  Здаецца, Скелгіл вітае гэтую кваліфікацыю. Ён зноў пачынае ісці, хоць і больш асцярожна, яго вочы выбіраюць няроўнасці, выкліканыя каранямі дрэў, якія псуюць тканіну асфальтаванай дарожкі перад ім.
  «Ён хлусіць?»
  «Я так не думаю. Я вырашыў кінуць яму выклік наконт цяжарнасці – без нарошчвання – і ён проста адмовіўся – ён вінаваціць сябе – сказаў, што яна б не скончыла жыццё самагубствам, калі б ён ёй паверыў – але ён думаў, што яна блефуе і – '
  Цяпер Скелгіл перапыняе.
  "Пачакай, пачакай - што гэта поўная гісторыя - пачні з пачатку".
  DS Jones гучыць так, быццам яна рэарганізуе сябе за сталом, магчыма, знаходзячы патрэбнае месца ў аб'ёмных нататках.
  «Што мы думалі наконт незарэгістраванага тэлефона — мы мелі рацыю — гэта яго — ён купіў яго, калі яны пачалі бачыцца — калі Скарлет Лідэл была Скарлет Робертсан — жыве ў Лондане. Ён быў у самым разгары шлюбаразводнага працэсу - плюс была праблема забароны на стасункі паміж супрацоўнікамі. Такім чынам, здаецца, яны абодва былі рады трымаць гэта ў таямніцы. У іх была простая сістэма - яна тэлефанавала яму, дамаўлялася аб сустрэчы. Няма галасавых і тэкставых паведамленняў. Калі яна не прайшла, яна паспрабавала яшчэ раз пазней. І ён прызнаецца, што валодае кватэрай на Шэлтан-стрыт - першапачаткова яго халасцяком. Калі ён ажаніўся з Фелісіці Бельведэр, ён пераехаў да яе - у яе была большая кватэра ў Хамерсміце, што было бліжэй да месца, дзе яны абодва працавалі ў той час. Ён здаў сваё жыллё ў арэнду - калі на сцэне з'явілася Скарлет Робертсан, гэта было проста паміж арэндай, таму ён прапанаваў яе ёй».
  Скелгіл, хоць і ўважліва слухае, таксама хмурыцца. Яго тон даволі з'едлівы.
  «Як гэты бізнэс неразлучнікаў стасуецца з яе шлюбам з Уілам Лідэлам?»
  У Д.С. Джонса вырываецца нервовы смех. Скелгілу здаецца, што яна адчувае некаторую сімпатыю - але да каго, сказаць немагчыма. Што Кевін Мэйкпіс прайграў - ці што міс Робертсан палічыла немагчымым супрацьстаяць прывабе стаць місіс Лідэл?
  «Ён сказаў, што яе галава павярнулася. Таму ён думаў, што паміж імі ўсё скончана. Але пасля таго, як яна пакінула кампанію і выйшла замуж за Уіла Лідэла, яна зноў пачала яму тэлефанаваць. Яна сказала яму, што зразумела, што па-сапраўднаму кахае яго. Яны працягнулі там, дзе спыніліся».
  — За выключэннем таго, што цяпер яна есць свой торт і таксама есць яго.
  «Яна настойвала на тым, што шлюб быў памылкай, і сказала яму, што ёсць больш злавесная прычына, чаму яна не можа застацца з Уілам Лідэлам».
  - Але не тое, што гэта было?
  - Не ў той час - відавочна, што пасля арышту Уіла Лідэла ён склаў два і два.
  - Ці ведаў Уіл Лідэл што-небудзь пра гэты… раман?
  «Кевін Мэйкпіс не сцвярджае, кіраўнік. Кажа, што не пратрымаўся б і пяці хвілін на сваёй працы».
  Крокі Скелгіла становяцца даволі важкімі, ён ківае галавой пры кожным кроку.
  «Памятаеце, Мюрыэль Лідэл сказала мне, што ў фінансавым плане для Скарлет быў добры час выйсці замуж за Уіла Лідэла. Кевін Мэйкпіс таксама ведаў бы гэта».
  Скелгіл чуе шыпячы ўдых.
  - Гаспадар, вы мяркуеце, што гэта была змова?
  «Чаму не? Выйдзі замуж за Уіла Лідэла, як толькі яго багацце падвойваецца - адпраўляй з сабой кругленькую суму - асядай доўга і шчасліва як новая місіс Мэйкпіс».
  - Але, Гав, такі план - ён схіліў бы матыў забойства назад на карысць Уіла Лідэла.
  «Магчыма здарыцца».
  Ёсць перыяд радыёмаўчання, але ў гэты прамежак Д. С. Джонс паўтарае прапанову Скелгіла і прыходзіць да высновы, што яна не падмацоўваецца вялікім пачуццём перакананасці.
  'Гаспадар - у вечар таямніцы забойства - Кевін Мэйкпіс кажа, што пайшоў да Скарлет Лідэл - ён кажа, што выйшаў з пакоя да 19:00 - ён не ведае дакладнага часу, магчыма, праз дзесяць хвілін - ён спусціўся ўніз і праз пустая бібліятэка, і назад уверх па жаночай лесвіцы - як мы думалі, што хтосьці можа. На мінулым тыдні яна аказвала на яго ціск - яна хацела, каб ён сустрэўся з Уілам Лідэлам - каб сказаць яму, што яны са Скарлет закаханыя. Ён не мог зразумець, чаму гэта раптам дайшло да галавы, што датычыцца Скарлет - ён спрабаваў адгаварыць яе кідацца ў гэта. Вядома - калі ён не ведаў пра яе стан, зразумела, што ён адчуваў, што яна дзейнічае неабдумана. Ён кажа, што яна стала вельмі настойлівай - і казала пра гэта некалькі разоў у суботу - што калі ён гэтага не зробіць, яна зробіць. Ён спрабаваў пераканаць яе, што гэта было б катастрафічна - паведаміць навіну на выходных пра святкаванне дня нараджэння Уіла Лідэла. Але падчас чаявання яна пачала моцна выпіваць - яна пагражала заявіць пра гэта пазней у бібліятэцы перад усімі - маўляў, што мог тады зрабіць Уіл Лідэл? Кевін Мэйкпіс сказаў, што будзе вымушаны гэта адмаўляць. Яе адказам было папярэджанне, што яна зробіць нешта яшчэ больш рэзкае - тое, пра што ён будзе шкадаваць усё астатняе жыццё. Ён думаў, што яна проста пазіруе - што яна магла зрабіць? За выключэннем таго, што ў яе паводзінах быў нейкі маніякальны намер, які напалохаў яго. Такім чынам, ён пайшоў у яе пакой, каб паспрабаваць адганяць яе».
  «І што здарылася?»
  «Ах, вось у чым справа, Гав. Ён не атрымаў адказу. Ён пастукаў некалькі разоў - пачакаў сем-восем хвілін - на выпадак, калі яна была ў ваннай ці распранальні і не пачула яго. У рэшце рэшт ён паспрабаваў дзверы - і яны былі замкнёныя. Верагодна, ён замкнуўся, калі Скарлет Лідэл паднялася пасля гарбаты. Ён сказаў, што больш нічога не можа зрабіць - магчыма, яна прайшла ў нумары Уіла Лідэла - паведаміць навіны. Калі ў 19:00 прагучаў гонг, ён адмовіўся - ён не хацеў, каб хто-небудзь з гасцей заспеў яго на той лесвіцы. Ён сказаў, што яго дрыжала - ён адразу пайшоў за напоямі - і выпіў адзін, як апісаў Том Мантэгю-Браўн. ДС Джонс задумліва робіць паўзу. «Ведаеце, магчыма, ён не давяраў Скарлет Лідэл, што гэта давядзецца да канца… адна справа сказаць Уілу Лідэлу, але зусім іншая — пакінуць яго. Ці, можа быць, ён астыў - ён мог палічыць за лепшае працягваць таемны раман. Нягледзячы на знешнюю браваду, я думаю, што ў душы ён крыху баязлівец. Ён прызнаўся, што быў напалоханы, калі Уіл Лідэл увайшоў у бібліятэку - і таму ён заняўся праблемай маркіроўкі віскі - хоць хутка зразумеў, што Уіл Лідэл яшчэ нічога не мог ведаць - а потым пачалі прыходзіць іншыя, і гэта разрадзіла сітуацыя - за выключэннем таго, што ён кажа, што ён усё яшчэ быў настроены на выпадак, калі Скарлет выканае сваю пагрозу публічнага абвяшчэння. Потым адбылося драматычнае ўмяшанне Сьюзі Даф – і гэта раптам яго ўразіла – ён пашкадаваў аб яе самагубстве. Хаця, вядома, азіраючыся назад, мы ведаем, што гэта можа быць не тое, што яна мела на ўвазе».
  Здаецца, Скелгіл не схільны рабіць дыферэнцыяцыю.
  «Чаму ён не прызнаўся?»
  «Ён сцвярджае, што збіраўся, калі сабраўся, але потым да яго данесліся Дэрэк Даф і Майк Люкер, што паліцыя разглядала гэта як непрыстойную гульню, і ён зразумеў, што будзе ён галоўны падазраваны. Ён кажа, што пасля таго, як ён не выказаўся, ён адчуў, што ў яго няма іншага выбару, акрамя як маўчаць - і што ў любым выпадку ён не зрабіў нічога дрэннага. Ён пастукаў у яе дзверы і пайшоў».
  Бровы Скелгіла насупленыя. Гэтае апраўданне заяўленай невінаватасці мае знаёмае гучанне.
  «Дык хто, на яго думку, гэта зрабіў?»
  «Ён выглядаў шчыра ўзрушаным, калі я спытаў яго пра гэта, гаспадар. Ён сказаў, што гэта было самагубства? Калі я націснуў на яго - адзіны сцэнар, які ён мог прыдумаць, - гэта калі б Скарлет сказала Уілу Лідэлу - і што ён забіў яе ў гневе рэўнасці. Але ён лічыў гэта непраўдападобным - які псіхапат будзе забіваць сваю жонку, а потым нармальна паводзіць сябе ў адносінах да яе каханка, з розніцай у некалькі хвілін?»
  Здаецца, Скелгіл можа прыдумаць, што такое, але ў яго ёсць больш важнае пытанне.
  - Што ён сказаў пра цяжарнасць?
  «Ён быў цалкам збіты з панталыку — яна абяцала яму, што выкарыстоўвае кантрацэпцыю. Ён шчыра засмучаны з гэтай нагоды, Гав. Ён сапраўды быў вельмі эмацыйны. І я думаю, што сённяшняе інтэрв'ю - гэта першы раз, калі ён змог выказаць свае пачуцці да Скарлет іншаму чалавеку».
  Скелгіл выдае цынічнае бурчанне ў горле.
  «Майце на ўвазе, што яму спатрэбілася два тыдні, каб адрэпеціраваць свае апраўданні».
  ДС Джонс удыхае - хоць яна вагаецца, быццам старанна падбіраючы словы.
  — Слухай, Гав, я думаў, што ён наш лепшы выбар у якасці забойцы. Цяпер я лічу, што веру яму».
  Яе тон насцярожаны - і таму рэакцыя Скелгіла павінна быць нечаканай.
  «Добра. Запішыце гэта».
  «О… вядома… я зраблю, начальнік». У яе голасе бачна здзіўленне. «Я, э-э… скажу Кевіну Мэйкпісу, што ён можа пайсці, добра?»
  «Так».
  «Э-э... што вы робіце, гаспадар?»
  «Я збіраюся расказаць таямніцу яго былой жонцы».
   
  *
   
  У той момант, калі Скелгіл гатовы націснуць кнопку, каб запытаць доступ у кватэру Фелісіці Бельвэдэр у Равельстане, яго тэлефон зазваніць – ці, дакладней, Lambeth Walk , самая распаўсюджаная з джынглаў, якая гучыць у заможным прыгарадзе Эдынбурга.
  «Лэйтан».
  Скелгіл адступае ад камунальнага дзвярнога праёму, быццам баючыся, што падслухоўшчыкі могуць пачуць яго праз дамафон будынка.
  «Ах… Гаспадар… зразумеў… трохі цікавых навін ад крыміналістыкі — і тэхнароў-бофінаў — на тэлефоне Скарлет Лідэл. Я думаў, што вы захочаце ведаць адразу».
  «Так».
  Відавочна, Д. С. Лейтан знаходзіць дастаткова падбадзёрвання ў аднаскладовасці Скелгіла, таму што ён пачынае сваё тлумачэнне.
  «Па-першае, начальнік, крыміналістыка. На тэлефоне ёсць тры камплекты адбіткаў - вы сапраўды маглі чакаць большага - так, як сёння людзі перадаюць свае тэлефоны. Відавочна, што Скарлет Лідэл – і мы ведаем пра Уіла Лідэла – і яшчэ адзін набор – верагодна, жаночы – далікатны, накшталт – і з рэшткамі нейкага крэму для рук. І яны адны з самых апошніх, накшталт вяршыні іншых, калі вы разумееце, што я маю на ўвазе?» (Скелгіл бурчыць у знак пацверджання. Ён прысеў на нізкую сцяну і ўтаропіўся на мурашак, якія шукаюць ежу.) «Тым часам ІТ падтрымлівала сувязь з тэлефоннай кампаніяй – здаецца, Скарлет Лідэл – ці, прынамсі, нехта з яе тэлефона – спрабаваў адправіць тэкст. у суботу ўвечары без чвэрці на сёмую - і атрымальнікам быў той таямнічы нумар».
  — Асабісты нумар Мэйкпіса, Лейтан. Ён толькі што прызнаўся ў гэтым Джонсу».
  «Во чорт вазьмі… Ну, вось, гаспадар». DS Leyton выдае пацвярджальны гук падвойнага пстрычкі, прыціснуўшы язык да небяспекі. Але справа ў тым, што тэкст так і не дайшоў, файл быў занадта вялікі, як быццам гэта было фота, якое яна спрабавала даслаць, а праз слабы сігнал у сценах замка сетка ледзь зафіксавала спробу падключыць.'
  - Гэта не дзіўна, Лейтан - улічваючы тое, што Джонс толькі што даведаўся.
  «Не, гаспадар, але, магчыма, большае здзіўленне — на самім тэлефоне няма ні следу тэксту, ні фота. Яны былі выдалены».
  Непрыкметны для свайго калегі, Скелгіл усміхаецца, хоць і з пэўнай строгасцю. Калі ён не адказвае, яго сяржант прапануе падказку.
  - Што вы думаеце, Гав?
  «Лейтан, я лічу, што вы толькі што дадалі невялікі паварот маёй гісторыі».
   
  *
   
  «Спадарыня Бельведэр, я не буду махаць рукой». Скелгіл адразу супярэчыць сваім словам, не працягваючы. Ён аблізвае вусны, і відаць, што ў роце перасохла. Цяжка меркаваць, ці проста таму, што, сутыкнуўшыся з тым, што ён павінен сказаць, ён лічыць гэта непрыемным, ці, наадварот, таму, што ён хоча стварыць нейкі псіхалагічны ціск. У любым выпадку яму спатрэбіцца некалькі секунд, каб аднавіць працу. Ён згінае тое, што здаецца хваткай Кірбі паміж паказальным і вялікім пальцамі левай рукі. «Гэта момант, каб адкласці гонар або збянтэжанасць у бок. Калі вы можаце даць мне адказ, які я чакаю - вы і ваша дачка можаце працягваць сваё жыццё. Гэта размова будзе цалкам выключана. У мяне ёсць пытанне - а потым - невялікая - гісторыя. Я быў бы ўдзячны за ваша меркаванне, ці не надумана гэта».
  Фелісіці Бельведэр уважліва глядзіць на яго сваімі ярка-блакітнымі вачыма. Яе натуральна апушчаны рот, магчыма, перабольшвае ўражанне, што яна ведае, што будзе. Яна моўчкі ківае.
  «Пытанне тычыцца вас саміх і містэра Уіла Лідэла».
   
  *
   
  «Місіс Люкер, я не буду кідацца ў кусты».
  
  
  OceanofPDF.com
   22. ДЗЕНЬ АДКРЫТЫХ дзвярэй
   
  Суботняя раніца, праз 11 дзён
   
  З адпрацаваным апломбам і без патрэбы азірацца праз плячо, Скелгіл цягне сваё майстэрства - цяпер яго называюць звычайнай "дзяўчынкай", калі яна паводзіць сябе не зусім добра, але аднойчы (ён зараз пацвердзіў з выцвілых надпісаў на карме) больш славуты Кавенант – ад вузкай гарлавіны якарнай стойкі Піл-Уайк і ў асноўную частку возера Басентуэйт. Правым вяслом ён адступае, каб павярнуць нос да замка Грынмайр.
  - Колькі часу нам спатрэбіцца, каб дабрацца туды, начальнік?
  «Вы скардзіцеся? Запрашаем на веславанне».
  ДС Джонс прыязна ўсміхаецца.
  "Я паспрабую - толькі скажыце, калі".
  Скелгіл грымаснічае, моцна нацягваючы вёслы, каб набраць хуткасць, і яго твар трохі вышэйшага выгляду сведчыць, што толькі ў яго хопіць сіл выканаць гэтую працу - хоць адначасова яго позірк падае на калегу, калі яна эксперыментальна праводзіць па кончыках пальцаў адной рукі у прахалоднай вадзе. Яна адносна стройная маладая жанчына, але яе аголеныя рукі, тонка вылепленыя, выяўляюць схаваную мускулатуру - і ён бачыў яе ў трэнажорнай зале, на вяслярным трэнажоры - тое, што ёй не хапае ў чыстым аб'ёме, яна, напэўна, кампенсавала б сваім натуральным дакладным тэхніка. Тое, што яна апранута адпаведным чынам - аблягае спартыўнае адзенне з лайкры , якое ў нашы дні здаецца абавязковым, спартыўным ці не, для тых жанчын, якія могуць гэта насіць - у нечым абавязана прыбыццю хрыбта высокага ціску, які цягнецца на дзве тысячы міль ад Азорскіх астравоў да Ісландыі. , што прывяло да веснавых летніх тэмператур на ўсёй тэрыторыі Брытанскіх астравоў. Са свайго боку, Скелгіл выглядае занадта апранутым і ўжо крыху гарачым, сапраўдным, хаця і мілым рыбаком – хаця ў яго няма напагатове ніводнай вуды – насамрэч, у яго лодцы няма ніякіх снасцей – толькі скрыня з імбрычкам Келі і неабходныя сродкі для вясковы пікнік з сэндвічамі з камберлендскай каўбасой.
  «Мы будзем там праз дзесяць хвілін — калі мы скончым, вы можаце веславаць назад з ветрам да Скар-Нэса — там добрая галечная берага — мы прызямлімся для пюрэ».
  ДС Джонс усміхаецца так, што шануе яго непапраўны авантурызм. Навошта наведваць камфартабельную палатку з буфетам, калі можна сесці на камень і заварыць гарбату з азёрнай вадой, распаленай карчакамі?
  «Зразумела».
  Яна ўладкоўваецца, здавалася б, шчаслівая і расслабленая. Яны выглядаюць як пара - аднадзённыя падарожнікі на прагулцы - і калі б хто-небудзь з мясцовых пазнаў у іх паліцэйскіх, яны б палічылі, што яны не на службе. З пункту гледжання цела, гэта было б правільным здагадкай, але на ўвазе, што супрацоўнікі паліцыі ніколі не працуюць, асабліва такія дэтэктывы, як гэтыя. І не ў апошнюю чаргу тое, што яны цяпер пераходзяць у воды, дзе Скелгілу нагадваюць пра іх апошні выпадак.
  «Менавіта тут я ўбачыў Скарлет Лідэл».
  DS Jones займае некаторы час, каб зарэгістраваць кантэкст.
  «Сапраўды, Гав, што насамрэч здарылася?»
  «Яны толькі што прайшлі міма мяне — каля пяцідзесяці ярдаў. Яна паклікала. Гэта было ўсё. Я заўважыў, што Уіл Лідэл не ўхваліў.
  Цяпер памяць Д. С. Джонса ажыўлена.
  «Ці бачылі вы, што сёння раніцай шатландская паліцыя напісала твіт пра справу?»
  Скелгіл робіць паўзу на сярэдзіне, каб агледзець яе старамодным выглядам.
  Дэпутат Джонс хіхікае і махае рукой з просьбай прабачэння.
  «Уіл Лідэл прызнаў сябе вінаватым па трох узорах абвінавачвання ў сэксуальным гвалце».
  Скелгіл застаецца нерухомым - яго выраз на імгненне застыў.
  «Ён гуляе па сістэме».
  — Ён можа атрымаць чатырнаццаць гадоў, гаспадар.
  «Для пачатку будзе дастаткова».
  Цяпер яго рысы звужаюцца, каб паказаць, што лічба, на яго думку, будзе недастатковай. Ён аднаўляе веславанне, усплёск і свігат часцей, чым раней. Аднак голас Д. С. Джонса гучыць нязначна.
  «Якой яна была, Гав?»
  Здаецца, Скелгіл сам здзіўляецца.
  — Яна заўважыла мяне. Астатнія не рабілі».
  Яго адказ рэзкі, з глыбокім удыхам.
  ДС Джонс ківае. Яна таксама задумліва спыняецца.
  — Я рады вердыкту каранера, начальнік. Смерць ад няшчаснага выпадку. Калі такое ёсць – гэта павінна быць значна менш балюча для сям'і. Я думаю, што паказанні Кевіна Мэйкпіса істотна паўплывалі на следства».
  Скелгіл імгненна агаляе зубы - гэта магло быць проста намаганнем веславання - хоць ёсць адценне неўхвалення - але цяпер ён супакойвае гэта, кіўнуўшы ў бок сваёй падначаленай, як бы выказваючы сваё прызнанне яе ролі ў гэтым стаўленне. Цяпер ён становіцца крыху больш экспансіўным, гаворыць кароткімі парывамі паміж удыхам і выдыхам.
  «Мы занадта старанна шукалі. Варта было прызнацца – самому сабе – гэта было гняздо кабылы – з самага пачатку. Самагубства – апранутае пад забойства – ха!
  Гледзячы на выраз Д.С. Джонса, гэтая апошняя фраза гучыць крыху трывожна, аднак яе першая рэакцыя - змякчыць яго самапакоры.
  Але, гаспадар, смерць наступіла, мы нічога не маглі з гэтым зрабіць, і калі б мы не расследавалі гэта так, як расследавалі, хто ведае, Уіл Лідэл мог бы ўсё яшчэ быць на волі. Падумайце аб патэнцыйных пакутах, якім мы паклалі канец».
  Скелгіл разважае над сваёй ацэнкай.
  "Але ў адным выпадку - вы можаце назваць гэта срэбнай падкладкай".
  Ён, здаецца, не схільны да падрабязнасцей. Ён асцярожна паставіўся да сваіх неафіцыйных візітаў у апошні дзень расследавання: спачатку да Сюзі Даф у школе Святога Сальватара, потым да “старых дзяўчат” школы – Фелісіці Бельведэр і Белінды Лукер – і, нарэшце, да Мюрыэл Лідэл. . ДС Джонс быў вымушаны чытаць паміж радкоў - таму што яна больш чым дастаткова праніклівая, каб адчуць, што, калі Скелгіл схаваў інфармацыю, гэта можа быць толькі для таго, каб абараніць яе ад рогаў нейкай дылемы, якая апынулася паміж мараллю і законам.
  «Я разумею, вы маеце на ўвазе Сьюзі Даф?»
  Як і дугападобныя ўзмахі яго вёслаў адносна траекторыі лодкі, яго адказ на гэтае пытанне схільны.
  — Я мяркую — Уіл Лідэл — пакіне інструкцыі — для справы Дэрэка Дафа — нагляд. Ён вельмі стары – сябар. Вельмі добры сябар».
  Тое, што ён даслоўна паўтарае словы Сьюзі Даф – і пры гэтым чуе яе жаласны голас у сваёй галаве – не можа быць відавочным для ДС Джонс – але характар яго выказвання падтрымлівае яе ўласныя, не недасведчаныя, падазрэнні.
  «Гаспадар, як вы думаеце, жонкі будуць падаваць скаргі?»
  Скелгіл жмурачыся паглядаў на паверхню возера, і цяпер яго вочы ўспыхваюць, калі яны фіксуюць погляд на калегу. Ён разумее, што яна бліжэй да яго мыслення, чым ён лічыў яе належным.
  «Не кошка ў пекле. Акрамя таго, мы за іх навялі парадак».
  Скелгіл ужо выкарыстаў правакацыйную фразу "самагубства, выяўленае як забойства" - і цяпер гэты не менш спрэчны намёк. І, магчыма, дэсерт Джонс заўважае запаволенне хуткасці сваіх удараў, як бы каб адкласці іх прыбыццё на прыстань замка Грынмайр. Яна вырашае прытрымлівацца сваёй інтуіцыі.
  «Гаспадар — як я гэта бачу — кажучы прама — я мяркую, што Уіл Лідэл у асноўным стварыў сучасны гарэм». Яна ўважліва сочыць за рэакцыяй Скелгіла - ён хмурыцца, але не адмаўляецца. «У фінансавым плане ён узяў у свае рукі мужоў — і іх жонкі гэта ведалі — і ад гэтага залежаў іх лад жыцця. Ён частаваў іх раскошнымі паездкамі - і выбіраў, каго яму падабалася. Хто ведае, ці ведалі мужчыны, што іх раганосілі, але жанчыны палічылі, што не было іншага выбару, акрамя як падпарадкавацца - заплюшчыць вочы і падумаць пра плату за школу».
  ДС Джонс заціскае рукі паміж сцёгнаў і адкідваецца назад, падымаючы ступні і балансуючы ў цэнтры цяжару, але яе позірк застаецца прыкаваны на звужаных шэра-зялёных вачах Скелгіла, прымушаючы яго супярэчыць ёй. Прайшло некалькі імгненняў, перш чым ён загаворыць.
  «Працягвай».
  ДС Джонс затрымлівала дыханне - здаецца, з палёгкай - і цяпер яна адводзіць погляд на ваду.
  «Калі вы падумаеце аб гэтым, гаспадар, за выключэннем, магчыма, Сьюзі Даф, як вы кажаце, жанчыны, якія ўваходзяць у блізкае кола, значна больш незалежныя, чым, скажам, пяць гадоў таму. Мюрыэль Лідэл – яна, верагодна, мае сур’ёзны развод – і, турма ці не, Уіл Лідэл можа дазволіць сабе яго ўтрыманне. Цяпер Люкеры могуць быць ізаляванымі – я ведаю, што фірма Майка Люкера залежыць ад Уіла Лідэла – але ён будзе мець сямізначны прыбытак. А Фелісіці Бельведэр - яе стан больш не звязаны з Кевінам Мэйкпісам - яе архітэктурны бізнес пашыраецца - і яна атрымае спадчыну ад заможнай сям'і. Збярыце ўсё разам – кантроль Уіла Лідэла аслаб. Яна кідае позірк на Скелгіла і бачыць, што той ківае. «Што, калі б усё скончылася — і яны збіраліся ўзяць справу ў свае рукі?»
  Нягледзячы на тое, што яе словы ўяўляюць сабой пытанне, яе выраз перадае значна больш упэўненасці. Скелгіл уважліва глядзіць на яе - бо яна, здаецца, з лёгкасцю ўцяміла яго загадкавую логіку. Нібы ў пацверджанне гэтага яна паказвае сутнасць справы.
  «Шэф, што менавіта вы мелі на ўвазе, калі толькі што сказалі, што мы прыбралі іх беспарадак?»
  Скелгіл круціць вёсламі на сярэдзіне ходу, але не вяртае лопасці ў ваду; замест гэтага ён уцягвае валы ў лодку, і яны плаўна слізгаюць да прыпынку. Лёгкі паўднёва-заходні вецер штурхае рабізна па корпусе, ствараючы мяккае калыханне. Яны спыніліся ў больш-менш тым становішчы, з якога Скелгіл, з-пад ананімнасці свайго шыракаполага капелюша Цілі , глядзеў на вечарыну Уіла Лідэла, некаторыя з іх апынуліся ў стане алкагольнага ап'янення, магчыма, дзеля анестэзіі. Ці мала ён мог здагадацца, якія думкі, якія пакуты, якія схемы праходзілі ў галовах пасажыраў у перапоўненым катэры Абеля Турнвіка? Тым не менш - па іроніі лёсу - Скарлет Лідэл здавалася адной з самых бесклапотных з іх; але, магчыма, гэта быў яе шлях, рэдка сярэдні. Скелгіл уздыхае, а потым глыбей удыхае, яго рукі падбочаны, далоні націскаюць на сцёгны - гэта сведчыць аб маючай адбыцца заяве.
  «Мы бачылі гэта з Катрыёнай Бродзі — яна была нашым удачлівым выпадкам…» Ён робіць паўзу, нібы правяраючы, ці кіўне ДС Джонс на сваю згоду. «Гэта, напэўна, здаецца немагчымым — каб адзінокая жанчына выступіла супраць такога чалавека, як Уіл Лідэл. Не звяртайце ўвагі на фінансавую хватку - калі слова аднаго чалавека супраць слова іншага - вам патрэбны чыгунны доказ - і канкрэтны сведка».
  Тое, што ён ужывае некалькі своеасаблівы прыметнік, звязана з вобразам, які на імгненне займае яго розум, – даўгаватай каменнай табліцай над порцікам Святога Сальватара – з дэвізам Iuncta sororibus – «Сёстры бок аб бок». Здаецца, гэтая думка адцягвае яго, і ДС Джонсу застаецца ўставіць падказку ў яго нараджаецца, але застапарыўся маналог.
  - Вы хочаце сказаць, што яны збіраліся падставіць яго - укус?
  «Вы ведаеце, што я не займаюся спекуляцыямі». Скелгіл выдае іранічны смех, які таксама можа здацца крыху вар'яцкім. «Але цяпер усё скончана. Абедзве справы закрытыя. Так што цярпі мяне».
  ДС Джонс нахіляе галаву, амаль незаўважна, як быццам празмернае бадзёрасць можа стрымаць яго. Скелгіл працягвае.
  «Сьюзі Даф будзе ў лепшым месцы – нягледзячы на тое, што ёй ёсць што губляць і што яна не з “жаночага таварыства” – так яны гэта называюць, так? (Цяпер ДС Джонс пакорліва ківае.) «Але яе дзяўчына дасць Уілу Лідэлу картку на выхад з турмы. Ён мог проста сцвярджаць, што апошнія пятнаццаць гадоў у іх былі адносіны па згодзе. Такім чынам, магчыма, яны ўчатырох збіраюцца разам - у тым ліку Мюрыэль - і ўзгадняюць свае ролі - яны пераконваюць Сюзі, што яна павінна ўдзельнічаць у гэтым - было б сорамна не гуляць. І хоць гэта будзе нейкі падман, падман, калі хочаце – мабыць, ёй гэта будзе лягчэй за ўсё. Лебядзіная песня – ха! Цяпер ён даволі сарамліва глядзіць на ДС Джонса. "Такім чынам, яна не будзе мець ніякіх удараў з выбарам убору".
  ДС Джонс уважліва слухае, яе выраз твару непрымірымы - хоць Скелгіл бачыць, што яна праглынае. Здаецца, яму не трэба ўдавацца ў якія-небудзь непрыстойныя дэталі. Ён рухаецца далей.
  «Пасля гэтага - гэта будзе проста пытанне выбару іх моманту. Цяпер чарга Фелісіці Бельведэр. Яна сочыць за тым, каб яна і Уіл Лідэл былі адначасова па-за полем зроку астатняй групы. Таямніца забойства, верагодна, азначае, што яны падзеляцца і будуць шукаць доказы ў замку. Белінда Люкер зверне ўвагу на іх адсутнасць – і, магчыма, яна выпадкова адправіцца шукаць сваю сяброўку Фелісіці. І што яна «знайдзе»? Яна «знайдзе» на Фелісіці напад Уіла Лідэла. Магчыма, яго і няма побач, але гэта не мае значэння. Яны могуць нават не сказаць яму - яны проста патэлефануюць у 999. І калі мы праводзім расследаванне, што мы знаходзім? На вопратцы Фелісіці ёсць яго ДНК. Пад яе пазногцямі сляды яго скуры – такія ж драпіны на яго руцэ. І ёсць канкрэтны сведка. Як сказаў бы Лейтан, ён шчыруе».
  - Але, гаспадар, гэта была Скарлет Лідэл, цвікі?
  Скелгіл падымае маўчалую далонь.
  «Такім чынам, час надыходзіць, — Сьюзі Даф скрыгоча зубамі і адпраўляецца наверх з Уілам Лідэлам, — памятаеце, Том Мантэгю-Браўн бачыў, як яна ўсміхалася сваім сябрам, калі яны выходзілі з бібліятэкі. Яна ведае, што ён захоча з ёй зрабіць, і мае рацыю. Першы акт амаль завершаны. Але потым яны выяўляюць павешаную Скарлет Лідэл – і яна мёртвая. Усё пекла выходзіць на волю. План А вылятае з акна».
  DS Jones удыхае, каб задаць пытанне; Скелгіл апярэджвае яе.
  «Белінда Люкер і Фелісіці Бельведэр думаюць хутка. Скарлет Лідэл, магчыма, скончыла жыццё самагубствам, але калі яны з'яўляюцца на месцы здарэння, здаецца, што яе маглі забіць - Уіл Лідэл схіліўся над яе нежывым трупам на ложку - і ён, напэўна, адзіны чалавек, які быў з ёй – і насамрэч гэта больш-менш правільна. Раптам ім прапануецца план Б. Давайце зробім гэта падобным на забойства – калі гэта спрацуе – праблема вырашана – ім не трэба даваць паказанні – ніякага прыніжэння іх партнёраў. Гэта дурная ідэя – але – эй – гэта выходныя, прысвечаныя таямнічым забойствам!
  «У мітусні Белінда Люкер заходзіць у ванную. На падлозе ляжыць мабільны Скарлет Лідэл. Экран трэснуў, калі яна яго ўпусціла. Яна сфатаграфавала сябе – паспрабавала адправіць яго Кевіну Мэйкпісу – каб прымусіць яго прыйсці ў яе пакой – знайсці яе прытворную смерць – каб напалохаць яго да смерці. Але паслізнулася на мокрай плітцы – і захлынулася». Скелгіл на імгненне спыняецца, быццам адчувае, што павінен уставіць пачцівую інтэрлюдыю. «Белінда Лукер правярае тэлефон – ці разумее яна, што здарылася – ваша здагадка такая ж добрая, як і мая – але яна выдаляе фатаграфію і няўдалы тэкст – і пакідае слухаўку каля ложка».
  Дэпутат Джонс цяпер глядзіць на Скелгіла з сумесі жаху і здзіўлення.
  - Яна прызналася ў гэтым, Гав?
  Скелгіл кідае дзіўны погляд на нябёсы, яго рысы твару на імгненне перакошваюцца ў нейкай агоніі.
  Джонс, я не магу ўспомніць, што яны маглі сказаць і што я мог вынайсці. Памятайце, што гэта таямніца».
  Ён азіраецца на ДС Джонса, і здаецца, што яны прыходзяць да нейкай негалоснай згоды. Яна міргае сваёй згодай на ягоную гіпотэзу.
  — Дапусцім, яны ўсе тоўпяцца каля цела на ложку. Сюзі Даф робіць СЛР. Фелісіці Бельведэр бярэ Скарлет за руку. Яна саскрабае ніжні бок іхніх пазногцяў. Ніхто б не заўважыў - было б падобна, што яна спрабуе суцешыць. Але цяпер матч за драпіны на руцэ Уіла Лідэла быў перанесены - так - вы мелі рацыю - але памятайце, што Фелісіці Бельведэр была ў яго камандзе на курс штурму. Яна ў першую чаргу яго падрапала.
  «Няхай прырода — і CID — ідуць сваім шляхам. Калі была несумленная гульня - так, Уіл Лідэл галоўны кандыдат. І падчас інтэрв'ю жанчыны робяць тонкія намёкі на тое, што ён кантралюе - пра канфлікт паміж ім і Скарлет - пра ідэю, што яна была золаташукальнікам. Але прырода і CID не могуць знайсці відавочных доказаў, каб абвінаваціць Уіла Лідэла. Смерць мае ўсе прыкметы суіцыду. Мы спрабуем расследаваць забойства - і ў лепшым выпадку знаходзім іншых не менш верагодных падазраваных. Увесь час - гэта не так. Так, людзі ўхіляюцца, але яны не ўхіляюцца ў тым кірунку, у якім мы глядзім! Але паколькі яны ўхіляюцца, мы спрабуем убачыць тое, чаго няма. Праўда ў тым, што мы назіраем трагічны выпадак».
  Дэпутат Джонс задумліва ківаў, спачуваючы яго скаргам. Але цяпер яна вымушана ўмяшацца.
  «Праўда ў тым, гаспадар, небяспечны драпежнік, які гадамі здзяйсняў подлыя ўчынкі і сыходзіўся з рук, быў злоўлены». Яе твар становіцца суровым. Яе цёмныя вочы глядзяць на вочы Скелгіла. «І праўда ў тым, што гэтыя жанчыны пацярпелі больш чым дастаткова».
  Скелгіл моцна ляпае далонямі па сцёгнах. Яна адпачывае яго справа! Ягоны калега разумее – нават пагаджаецца, – што нават калі б ад імя жанчын і адбываліся нейкія перашкоды правасудзьдзю, падпітыя алькаголем, – па-першае, разважаць пра такія фантастычныя здагадкі было б бессэнсоўна – і, па-другое, што іхныя пакуты павінны быць перажыты. скончылася.
  Пара асядае ў цішыні – можа, на паўхвіліны. Цяпер позірк DS Джонса слізгае міма Скелгіла - і яна знаходзіць фокус на замку Грынмайр. Дзень адчыненых дзвярэй, здаецца, у самым разгары; вялікая колькасць наведвальнікаў кружыцца вакол кіёскаў, размешчаных на алювіяльнай пашы паміж замкам і берагавой лініяй. Яна рашуча сядае - і яе твар святлее - нібы сонца выйшла з-за хмары.
  «Ну… я мяркую, што мы разгадалі адну з таямніц уік-энду «Таямніцкае забойства».
  «Так?»
  «Прывід, гаспадар, дакладней, што няма прывіда, які замыкае дзверы пакоя лэдзі Ганны!» Яна скрушна круціць галавой. «Гэта быў сапраўдны селядзец!»
  Скелгіл з'едліва ўсміхаецца.
  «Лавінія Мантэгю-Браўн, верагодна, ужо прыдумала іншую хітрасць, каб прыцягнуць наведвальнікаў».
  ДС Джонс усміхаецца, бліснуўшы роўнымі белымі зубамі. Яна напалову паварочваецца, падымаючы ступні, каб сесці бокам на пляцоўку і абхапіць калені. Скелгіл разглядае яе, захапляючыся спартыўнай лёгкасцю яе рухаў.
  «Упэўнены, што ты гатовы да змены начальніка надзіманага замка?»
  «Проста паспрабуй спыніць мяне, начальнік — калі я галоўны, гэта значыць, што я магу паспрабаваць. Да таго ж - здаецца, мне трэба набраць апетыт.
  Яна шматзначна пазірае на яго вясковую скрыню. Скелгіл раўнадушна паціскае плячыма.
  «Толькі не спрабуй прымусіць мяне да справы».
  «Я думаю, што ў вас будуць занятыя рыбалкай, гаспадар». Яна падымае далонь у марскім салюце – каб зацяніць вочы. «Калі я не памыляюся, гэта дзеці інспектора Лейтана, якія бегаюць вакол Тома Мантэгю-Браўна».
  Скелгіл бурчыць і вяртае лодку ў дзеянне.
  «Ну... я вучыў Тома ліццю. Здарыцца, я лепш пазнаёміць яго з тэхнікай, вядомай як скельп вакол вушка».
   
  ***
   
  
  
  OceanofPDF.com
   Далей у серыі
   
  Публікацыя «Забойства ва ўцёках» запланавана на студзень 2019 года. Тым часам кнігі 1-10 серыі «Інспектар Скелгіл» можна знайсці на Amazon. Кожны з іх змяшчае асобную таямніцу, і яе можна чытаць не паслядоўна. Усе кнігі DI Skelgill можна бясплатна пазычаць з Kindle Unlimited, а таксама членамі Amazon Prime на прыладзе Kindle.
   
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список

Кожевенное мастерство | Сайт "Художники" | Доска об'явлений "Книги"