Крысці Агата : другие произведения.

Трагедыя сядзібы Марсдан: Эркюль Пуаро

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:
Школа кожевенного мастерства: сумки, ремни своими руками
 Ваша оценка:

  
  Трагедыя ў сядзібе Марсдан
  «Трагедыя ў сядзібе Марсдан» была ўпершыню апублікавана ў The Sketch 18 красавіка 1923 года.
  Мяне выклікалі з горада на некалькі дзён, і, вярнуўшыся, я застаў Пуаро, які завязваў свой маленькі чамаданчык.
  « A la bonne heure» , Гасцінгс, я баяўся, што вы не вернецеся ў час, каб суправаджаць мяне.
  — Значыць, вас выклікаюць па нейкай справе?
  — Так, хаця я абавязаны прызнаць, што на першы погляд гэтая справа не выглядае перспектыўнай. Страхавая кампанія Northern Union папрасіла мяне расследаваць смерць містэра Малтрэверса, які некалькі тыдняў таму застрахаваў у іх сваё жыццё на вялікую суму ў пяцьдзесят тысяч фунтаў.
  «Так?» Я сказаў, вельмі зацікаўлены.
  «У полісе, вядома, быў звычайны пункт аб самагубстве. У выпадку яго самагубства на працягу года прэміі будуць ануляваны. Містэра Малтрэверса належным чынам агледзеў урач кампаніі, і, хоць ён быў чалавекам крыху ў росквіце жыцця, яго прызналі цалкам здаровым. Аднак у мінулую сераду - пазаўчора - цела містэра Малтрэверса было знойдзена на тэрыторыі яго дома ў Эсэксе, у маёнтку Марсдан, і прычынай яго смерці называюць нейкае ўнутранае кровазліццё. Само па сабе гэта не было б нічога асаблівага, але апошнім часам у паветры ходзяць злавесныя чуткі адносна фінансавага становішча містэра Малтрэверса, і Паўночны саюз пераканаўся па-за ўсякім сумневам, што памерлы джэнтльмен быў на мяжы банкруцтва. Цяпер гэта істотна мяняе справу. У Малтрэйверса была прыгожая маладая жонка, і мяркуюць, што ён сабраў усе гатовыя грошы, якія мог, каб заплаціць прэміі па страхаванні жыцця на карысць сваёй жонкі, а затым скончыў жыццё самагубствам. Такое не рэдкасць. У любым выпадку, мой сябар Альфрэд Райт, які з'яўляецца дырэктарам Паўночнага саюза, папрасіў мяне расследаваць факты справы, але, як я яму сказаў, я не вельмі спадзяюся на поспех. Калі б прычынай смерці была сардэчная недастатковасць, я быў бы больш аптымістычны. Сардэчную недастатковасць заўсёды можна перавесці як няздольнасць мясцовага ўрача агульнай практыкі высветліць, ад чаго сапраўды памёр яго пацыент, але крывацёк здаецца даволі пэўным. Тым не менш, мы можам зрабіць некаторыя неабходныя запыты. Гасцінгс, пяць хвілін, каб сабраць тваю сумку, і мы возьмем таксі на Ліверпуль-стрыт».
  Прыкладна праз гадзіну мы выйшлі з цягніка Great Eastern на маленькай станцыі Марсдан Лі. Запыты на станцыі далі інфармацыю, што сядзіба Марсдан знаходзіцца прыкладна ў мілі. Пуаро вырашыў прайсці, і мы пайшлі па галоўнай вуліцы.
  «Які ў нас план кампаніі?» — спытаў я.
  — Спачатку я зайду да доктара. Я пераканаўся, што ў Марсдан-Лі ёсць толькі адзін лекар, доктар Ральф Бернард. А, вось мы і ў яго дома».
  Дом, пра які ідзе гаворка, быў накшталт вышэйшага катэджа, які стаяў крыху ў баку ад дарогі. На латуннай таблічцы на варотах было напісана імя доктара. Мы прайшлі па дарожцы і пазванілі ў званок.
  Нам пашанцавала ў нашым выкліку. Гэта была гадзіна прыёму доктара, і на дадзены момант яго не чакалі пацыенты. Доктар Бернард быў пажылым чалавекам, высокім і сутулым, з прыемнай невыразнасцю паводзін.
  Пуаро прадставіўся і растлумачыў мэту нашага візіту, дадаўшы, што страхавыя кампаніі абавязаны правесці поўнае расследаванне ў выпадку такога роду.
  - Вядома, вядома, - няўцямна сказаў доктар Бернар. «Я мяркую, што ён быў такім багатым чалавекам, яго жыццё было застрахавана на вялікую суму?»
  — Вы лічыце яго багатым чалавекам, доктар?
  Доктар выглядаў даволі здзіўлена.
  «Ці не быў ён? Ведаеце, ён трымаў дзве машыны, а Марсдан-Манор — гэта даволі вялікае месца, але я лічу, што ён купіў яго вельмі танна».
  - Наколькі я разумею, апошнім часам ён панёс значныя страты, - сказаў Пуаро, пільна гледзячы на дзверы.
  Апошні, аднак, толькі сумна паківаў галавой.
  'Гэта так? Сапраўды. Такім чынам, гэта шчасце для яго жонкі, што ёсць гэта страхаванне жыцця. Вельмі прыгожая і чароўная маладая істота, але страшэнна расхваляваная гэтай сумнай катастрофай. Маса нерваў, небарака. Я стараўся пашкадаваць яе ўсё, што мог, але, вядома, шок павінен быў быць значным».
  — Нядаўна вы наведвалі містэра Малтрэверса?
  «Мой дарагі сэр, я ніколі не наведваў яго».
  «Што?»
  «Наколькі я разумею, містэр Малтрэверс быў хрысціянскім вучоным — ці нешта ў гэтым родзе».
  — Але вы даследавалі цела?
  «Безумоўна. Мяне прывёў адзін з садоўнікаў».
  — І прычына смерці была ясная?
  — Безумоўна. На вуснах была кроў, але большая частка крывацёку, напэўна, была ўнутранай».
  — Ён усё яшчэ ляжаў там, дзе яго знайшлі?
  «Так, цела не чапалі. Ён ляжаў на ўскрайку невялікай плантацыі. Ён, відаць, страляў гракоў, побач з ім ляжала невялікая карабіна. Кровазліццё павінна было адбыцца зусім раптоўна. Язва страўніка, без сумневу».
  - Няма сумневу, што яго застрэлілі, так?
  — Дарагі сэр!
  - Прашу прабачэння, - пакорліва сказаў Пуаро. «Але, калі мая памяць не вінаватая, у выпадку нядаўняга забойства доктар спачатку вынес вердыкт аб сардэчнай недастатковасці — змяніўшы яго, калі мясцовы паліцэйскі паказаў, што ў галаве было кулявое раненне!»
  — На целе містэра Малтрэверса вы не знойдзеце кулявых ран, — суха сказаў доктар Бернард. «А цяпер, спадары, калі нічога далей…»
  Мы зразумелі намёк.
  «Добрай раніцы, і вялікі дзякуй вам, доктар, за так ветліва адказаў на нашы пытанні. Дарэчы, вы не бачылі неабходнасці ў выкрыцці?
  «Безумоўна, не». Доктар ахапіў поўны апаплексічны стан. «Прычына смерці была зразумелая, і ў маёй прафесіі мы не бачым неабходнасці празмерна перажываць сваякоў памерлага пацыента».
  І, павярнуўшыся, доктар рэзка ляснуў дзвярыма перад нашымі тварамі.
  - А што вы думаеце пра доктара Бернарда, Гастынгс? - спытаўся Пуаро, калі мы рушылі да сядзібы.
  «Хутчэй стары асёл».
  'Дакладна. Твае меркаванні аб характары заўсёды глыбокія, мой сябар».
  Я з трывогай зірнуў на яго, але ён выглядаў цалкам сур'ёзным. Але ў ягоных вачах бліснула, і ён хітра дадаў:
  «Гэта значыць там, дзе няма гаворкі пра прыгожую жанчыну!»
  Я холадна паглядзеў на яго.
  Калі мы прыехалі ў сядзібу, дзверы нам адчыніла пакаёўка сярэдніх гадоў. Пуаро перадаў ёй сваю картку і ліст ад страхавой кампаніі для місіс Малтрэверс. Яна правяла нас у маленькі ранішні пакой і адышла, каб расказаць пра гэта сваёй гаспадыні. Прайшло каля дзесяці хвілін, а потым дзверы адчыніліся, і на парозе ўстала стройная постаць ва ўдавіным бур'яне.
  - Мсье Пуаро? — запіналася яна.
  - Мадам! Пуаро галантна ўскочыў на ногі і паспяшаўся да яе. «Я не магу сказаць вам, як я шкадую, што вывеў вас з розуму такім чынам. Але што ты будзеш? Les affaires – яны не ведаюць літасці».
  Місіс Малтрэверс дазволіла яму правесці яе да крэсла. Яе вочы былі чырвоныя ад плачу, але часовае знявечанне не магло схаваць яе незвычайнай прыгажосці. Ёй было каля дваццаці сямі-васьмі, яна была вельмі светлай, з вялікімі блакітнымі вачыма і прыгожым насупленым ротам.
  «Гэта нешта пра страхоўку майго мужа, так? Але ці варта мяне турбаваць зараз - так хутка?
  «Смеласць, мая дарагая мадам. Адвага! Разумееце, ваш нябожчык застрахаваў сваё жыццё на даволі вялікую суму, і ў такім выпадку Кампанія заўсёды павінна пераканацца ў некаторых дэталях. Яны далі мне магчымасць дзейнічаць ад іх імя. Вы можаце быць упэўнены, што я зраблю ўсё, што ад мяне залежыць, каб справа не стала для вас занадта непрыемнай. Ці не раскажаш мне коратка пра сумныя падзеі серады?»
  «Я пераапраналася за гарбатай, калі падышла мая пакаёўка — адзін з садоўнікаў толькі што забег у дом. Ён знайшоў…
  Яе голас сціх. Пуаро спагадліва паціснуў ёй руку.
  «Я разумею. Хопіць! Вы бачылі свайго мужа ў другой палове дня?
  — Не з абеду. Я схадзіў у вёску па некалькі марак, і мне здаецца, што ён валяўся на тэрыторыі.
  — Страляючыя гракі, га?
  «Так, звычайна ён браў з сабой маленькую стрэльбу, і я чуў адзін ці два стрэлы ўдалечыні».
  «Дзе цяпер гэтая маленькая ружжо?»
  «Я думаю, у калідоры».
  Яна выйшла з пакоя, знайшла маленькую зброю і перадала Пуаро, які бегла агледзеў яе.
  «Я бачу, два стрэлы», — заўважыў ён, вяртаючы яго. - А цяпер, мадам, калі б я мог убачыць...
  Ён далікатна зрабіў паўзу.
  — Цябе слуга забярэ, — прашаптала яна, адвярнуўшы галаву.
  Пакаёўка, якую выклікалі, павяла Пуаро наверх. Я застаўся з мілай і няшчаснай жанчынай. Цяжка было зразумець, гаварыць ці маўчаць. Я выклаў адно ці два агульныя разважанні, на якія яна адказала рассеяна, і праз некалькі хвілін Пуаро зноў далучыўся да нас.
  — Я дзякую вам за вашу ветлівасць, мадам. Я не думаю, што вам трэба больш турбавацца з гэтай справай. Дарэчы, ці ведаеце вы што-небудзь пра матэрыяльнае становішча вашага мужа?
  Яна пахітала галавой.
  — Нічога. Я вельмі дурны ў бізнэсе».
  «Я разумею. Тады вы не можаце даць нам падказкі, чаму ён раптам вырашыў застрахаваць сваё жыццё? Наколькі я разумею, раней ён гэтага не рабіў».
  «Ну, мы былі жанатыя крыху больш за год. Але што тычыцца таго, чаму ён застрахаваў сваё жыццё, то гэта было таму, што ён абсалютна вырашыў, што ён не будзе жыць доўга. У яго было моцнае прадчуванне ўласнай смерці. Я разумею, што ў яго ўжо было адно кровазліццё і што ён ведаў, што яшчэ адно будзе смяротным. Я спрабаваў развеяць гэтыя яго змрочныя страхі, але безвынікова. Нажаль, ён меў рацыю!
  Са слязамі на вачах яна годна развіталася з намі. Пуаро зрабіў характэрны жэст, калі мы разам ішлі па дарозе.
  ' Eh bien , вось што! Вярнуўшыся ў Лондан, мой дружа, у гэтай мышынай нары, здаецца, няма мышы. І ўсё ж -
  «Яшчэ што?»
  «Невялікае разыходжанне, і ўсё! Вы гэта заўважылі? Вы не зрабілі? Усё ж жыццё поўнае несупадзенняў, і, вядома, чалавек не мог пазбавіць сябе жыцця – няма такой атруты, якая б напоўніла яму рот крывёю. Не, не, я мушу змірыцца з тым, што тут усё ясна і зразумела, але хто гэта?
  Насустрач нам па пад’ездзе крочыў высокі малады чалавек. Ён прайшоў міма нас, не зрабіўшы ніякіх знакаў, але я заўважыў, што ён не выглядаў дрэнна, з худым, бронзавым тварам, які казаў пра жыццё ў трапічным клімаце. Садоўнік, які падмятаў лісце, спыніўся на хвіліну, і Пуаро хутка падбег да яго.
  «Скажы мне, прашу цябе, хто гэты джэнтльмен? Вы яго ведаеце?
  — Я не памятаю яго імя, сэр, хоць чуў яго. На мінулым тыдні ён спыняўся тут на ноч. Гэта быў аўторак».
  «Хутчэй, mon ami , давайце ісці за ім».
  Мы паспяшаліся ўслед за фігурай, якая адступала. Пробліск фігуры ў чорным адзенні на тэрасе збоку ад дома, і наша здабыча збочыла, і мы за ім, так што мы былі сведкамі сустрэчы.
  Місіс Малтрэверс ледзь не пахіснулася на месцы, і яе твар прыкметна збялеў.
  - Ты, - ахнула яна. «Я думаў, што вы на моры — па дарозе ва Усходнюю Афрыку?»
  «Я атрымаў навіны ад адвакатаў, што мяне затрымалі», — патлумачыў малады чалавек. «Мой стары дзядзька ў Шатландыі нечакана памёр і пакінуў мне грошы. У гэтых абставінах я палічыў за лепшае адмовіцца ад праезду. Потым я ўбачыў гэтую дрэнную навіну ў газеце і прыйшоў паглядзець, ці магу я што-небудзь зрабіць. Магчыма, вы захочаце, каб нехта трохі даглядаў за вас».
  У гэты момант яны заўважылі нашу прысутнасць. Пуаро выйшаў наперад і, выбачыўшыся, растлумачыў, што пакінуў палку ў калідоры. Як мне падалося, даволі неахвотна місіс Малтрэверс зрабіла неабходнае прадстаўленне.
  «Месье Пуаро, капітан Блэк».
  Завязалася некалькі хвілін гутаркі, у ходзе якой Пуаро даведаўся, што капітан Блэк спыняецца ў гасцініцы «Якар». Калі зніклая палка не была выяўлена (што не было дзіўна), Пуаро прынёс новыя прабачэнні, і мы адышлі.
  Мы вярнуліся ў вёску на вялікай хуткасці, і Пуаро накіраваўся да гасцініцы «Анкор».
  «Тут мы замацавамся, пакуль не вернецца наш сябар Капітан», — растлумачыў ён. — Вы заўважылі, што я падкрэсліў тое, што мы вяртаемся ў Лондан першым цягніком? Магчыма, вы падумалі, што я меў на ўвазе гэта. Але не - вы бачылі твар місіс Малтрэверс, калі яна ўбачыла гэтага маладога Блэка? Яна была відавочна здзіўленая, а ён – eh bien , ён быў вельмі адданы, вам не здаецца? І ён быў тут у аўторак увечары - за дзень да смерці містэра Малтрэверса. Мы павінны расследаваць дзеянні капітана Блэка, Гасцінгс.
  Прыкладна праз паўгадзіны мы заўважылі наш кар'ер, які набліжаўся да карчмы. Пуаро выйшаў, звярнуўся да яго і адразу прывёў яго ў пакой, дзе мы займаліся.
  - Я расказваў капітану Блэку пра місію, якая прывяла нас сюды, - растлумачыў ён. «Вы разумееце, месье капітан , што мне вельмі хочацца даведацца пра душэўны стан містэра Малтрэверса непасрэдна перад яго смерцю, і ў той жа час я не жадаю празмерна засмучаць місіс Малтрэверс, задаючы ёй балючыя пытанні. Цяпер вы былі тут непасрэдна перад здарэннем і можаце даць нам не менш каштоўную інфармацыю».
  "Я зраблю ўсё, што магу, каб дапамагчы вам, я ўпэўнены", адказаў малады салдат; «але я баюся, што я не заўважыў нічога незвычайнага. Разумееце, хоць Малтрэверс быў даўнім сябрам майго народа, я сам не вельмі добра ведаў яго.
  - Вы спусціліся - калі?
  «Аўторак пасля абеду. Я падняўся ў горад рана раніцай у сераду, калі мая лодка адплыла з Тылберы каля дванаццаці гадзін. Але некаторыя навіны, якія я атрымаў, прымусілі мяне змяніць свае планы, як я адважуся сказаць, вы чулі, як я тлумачыў місіс Малтрэверс.
  - Вы вярталіся ва Усходнюю Афрыку, я так разумею?
  'Так. Я быў там з часоў вайны — вялікая краіна».
  'Дакладна. Пра што ішла размова за вячэрай у аўторак вечарам?
  «О, я не ведаю. Звычайныя дзіўныя тэмы. Малтрэверс спытаў пра маіх людзей, а потым мы абмеркавалі пытанне нямецкіх рэпарацый, а потым містэр Малтрэверс задаў шмат пытанняў пра Усходнюю Афрыку, і я сказаў ім адну-дзве тэмы, вось і ўсё, я думаю».
  «Дзякуй».
  Пуаро памаўчаў на імгненне, потым далікатна сказаў: - З вашага дазволу, я хацеў бы правесці невялікі эксперымент. Ты сказаў нам усё, што ведае твая свядомасць, цяпер я хачу распытаць тваю падсвядомасць».
  «Псіхааналіз, што?» - сказаў Блэк з прыкметнай трывогай.
  - О, не, - абнадзеiла Пуаро. «Бачыце, гэта так, я даю вам слова, вы адказваеце другім і гэтак далей. Любое слова, якое першае прыходзіць у галаву. Пачнем?»
  - Добра, - павольна прамовіў Блэк, але выглядаў яго няёмка.
  - Калі ласка, запішыце гэтыя словы, Гасцінгс, - сказаў Пуаро. Затым ён дастаў з кішэні свой вялікі гадзіннік з рэпным цыферблатам і паклаў яго на стол побач з сабой. «Мы пачнем. Дзень».
  Узнікла паўза, а потым Блэк адказаў:
  «Ноч».
  Па меры таго, як Пуаро ішоў далей, яго адказы паступалі хутчэй.
  - Імя, - сказаў Пуаро.
  «Месца».
  «Бернард».
  «Шоў».
  «Аўторак».
  «Вячэра».
  «Падарожжа».
  «Карабель».
  «Краіна».
  «Уганда».
  «Гісторыя».
  «Львы».
  «Вінтоўка ладдзя».
  «Ферма».
  «Стрэл».
  «Самагубства».
  «Слон».
  «Біўні».
  «Грошы».
  «Адвакаты».
  — Дзякуй, капітан Блэк. Можа, вы выдаліце мне некалькі хвілін прыкладна праз паўгадзіны?
  «Безумоўна». Малады салдат з цікаўнасцю паглядзеў на яго і, падняўшыся, выцер лоб.
  - А цяпер, Гасцінгс, - сказаў Пуаро, усміхаючыся мне, калі за ім зачыніліся дзверы. «Вы ўсё гэта бачыце, праўда?»
  «Я не разумею, што вы маеце на ўвазе».
  - Гэты спіс слоў вам нічога не кажа?
  Я ўважліва агледзеў яго, але быў вымушаны пакруціць галавой.
  «Я дапамагу вам. Пачнем з таго, што Блэк адказаў добра ў межах звычайнага часу, без паўз, так што мы можам лічыць, што ён сам не мае вінаватых ведаў, якія трэба хаваць. «Дзень» да «Ноч» і «Месца» да «Імя» - нармальныя асацыяцыі. Я пачаў працаваць з «Бернардам», што магло б падказаць мясцоваму лекару, калі б ён увогуле з ім сутыкнуўся. Відавочна, што не меў. Пасля нашай нядаўняй размовы ён даў «Вячэра» майму «Аўторак», але на «Падарожжа» і «Краіна» адказалі «Карабель» і «Уганда», што ясна паказвае, што менавіта яго падарожжа за мяжу было для яго важным, а не той, які прывёў яго сюды. «Story» нагадвае яму адну з гісторый «Льва», якія ён расказаў за вячэрай. Я перайшоў да «Вінтоўка ладдзя», а ён адказаў зусім нечаканым словам «Ферма». Калі я кажу «Стрэл», ён адразу адказвае «Самагубства». Здаецца, асацыяцыя зразумелая. Недзе на хутары знаёмы чалавек скончыў жыццё самагубствам з грака. Памятайце таксама, што яго думкі ўсё яшчэ засяроджаныя на гісторыях, якія ён расказаў за абедам, і я думаю, вы пагадзіцеся, што я не буду далёкі ад ісціны, калі ўспомню капітана Блэка і папрашу яго паўтарыць канкрэтную гісторыю самагубства, якую ён распавёў за вячэрай. абедзенны стол у аўторак вечарам».
  Блэк быў досыць прамалінейны ў гэтым пытанні.
  «Так, я расказаў ім гэтую гісторыю цяпер, калі падумаў пра гэта. Чап застрэліўся на ферме. Зрабіў гэта з ладдзі праз небяспеку, куля засела ў мозг. Урачы без канца бянтэжыліся - акрамя крыві на вуснах не было чаго паказаць. Але што?
  — Якое гэта мае дачыненне да містэра Малтрэверса? Вы, я бачу, не ведалі, што яго знайшлі з ладдзю пры баку».
  «Вы маеце на ўвазе, што мая гісторыя падказала яму… о, але гэта жудасна!»
  «Не перажывай — усё было б так ці інакш. Ну, я павінен патэлефанаваць у Лондан.
  Пуаро доўга размаўляў па дроце і вярнуўся задуменны. Ён пайшоў адзін у другой палове дня, і толькі да сямі гадзін ён абвясціў, што ён не можа больш адкладаць, але павінен паведаміць гэтую навіну маладой удаве. Маё спачуванне ўжо выказалася ёй без агаворак. Застацца без грошай і з усведамленнем таго, што яе муж забіў сябе, каб забяспечыць ёй будучыню, было цяжкім цяжарам для любой жанчыны. Аднак я песціў таемную надзею, што малады Блэк зможа суцешыць яе пасля таго, як пройдзе яе першае гора. Ён, відаць, надзвычай захапляўся ёю.
  Наша гутарка з дамай была балючай. Яна катэгарычна адмаўлялася верыць фактам, выкладзеным Пуаро, і калі нарэшце пераканалася ў гэтым, горка заплакала. Агляд цела ператварыў нашы падазрэнні ў пэўнасць. Пуаро вельмі шкадаваў бедную лэдзі, але, у рэшце рэшт, ён працаваў у страхавой кампаніі, і што ён мог зрабіць? Рыхтуючыся сыходзіць, ён далікатна сказаў місіс Малтрэверс:
  «Спадарыня, вы з усіх людзей павінны ведаць, што мёртвых няма!»
  «Што вы маеце на ўвазе?» — замяла яна, расплюшчыўшы вочы.
  «Вы ніколі не ўдзельнічалі ні ў якіх спірытычных сеансах? Ведаеш, ты медыуміст».
  «Мне так сказалі. Але вы, вядома, не верыце ў спірытызм?
  «Мадам, я бачыў некалькі дзіўных рэчаў. Вы ведаеце, што ў вёсцы кажуць, што ў гэтай хаце прывіды?»
  Яна кіўнула, і ў гэты момант пакаёўка паведаміла, што абед гатовы.
  - Ты не застанешся і нечага паесці?
  Мы далікатна пагадзіліся, і я адчуў, што наша прысутнасць не магла не дапамагчы ёй крыху адцягнуць увагу ад яе ўласнага гора.
  Мы толькі што даелі суп, як за дзвярыма пачуўся крык і б'ецца посуд. Мы ўскочылі. Пакаёўка з'явілася, прыклаўшы руку да сэрца.
  «Гэта быў мужчына, які стаяў у калідоры».
  Пуаро выбег і хутка вярнуўся.
  «Там нікога няма».
  - Ці не так, сэр? - слаба сказала пакаёўка. "О, гэта мяне здзівіла!"
  - Але чаму?
  Яна панізіла голас да шэпту.
  «Я думаў... я думаў, што гэта майстар... гэта выглядала як «ім».
  Я ўбачыў, як місіс Малтрэверс у жаху ўздрыгнула, і я вярнуўся да старога забабону, што самазабойца не можа супакоіцца. Яна таксама думала пра гэта, я ўпэўнены, праз хвіліну яна з крыкам схапіла Пуаро за руку.
  «Хіба вы гэтага не чулі? Гэтыя тры краны ў акне? Так ён заўсёды стукаў, калі праходзіў вакол хаты».
  «Плюшч», — усклікнуў я. «Гэта быў плюшч на шкле».
  Але нейкі тэрор ахопліваў нас усіх. Пакаёўка відавочна была без шнуркоў, і калі абед скончыўся, місіс Малтрэверс папрасіла Пуаро не ісці адразу. Яна відавочна баялася застацца адна. Мы сядзелі ў маленькім ранішнім пакоі. Вецер узмацняўся і жудасна енчыў вакол дома. Двойчы дзверы пакоя адчыняліся, і дзверы павольна адчыняліся, і кожны раз яна чаплялася за мяне з жахам, уздыхаючы.
  «Ах, але гэтыя дзверы, яны зачараваныя!» - крыкнуў нарэшце Пуаро злосна. Ён устаў і яшчэ раз зачыніў, потым павярнуў ключ у замку. «Я замкну яго, так што!»
  - Не рабі гэтага, - ахнула яна. «Калі яго адчыніць зараз…»
  І нават калі яна гаварыла, адбылося немагчымае. Замкнёныя дзверы павольна адчыніліся. З таго месца, дзе я сядзеў, я не мог бачыць праход, але яны з Пуаро глядзелі туды. Яна працягла ўскрыкнула, павярнуўшыся да яго.
  - Вы бачылі яго там, у калідоры? — закрычала яна.
  Ён глядзеў на яе збянтэжаным тварам, потым паківаў галавой.
  - Я бачыла яго - майго мужа - вы, напэўна, таксама яго бачылі?
  — Мадам, я нічога не бачыў. Ты не ў парадку - расслаблены -
  «Я цалкам здаровы, я… О, Божа!»
  Раптам, без папярэджання, агні задрыжалі і патухлі. З цемры пачуліся тры гучныя стукі. Я чуў стогны місіс Малтрэверс.
  А потым – убачыў!
  Чалавек, якога я бачыў на ложку наверсе, стаяў насупраць нас, ззяючы слабым прывідным святлом. На яго вуснах была кроў, і ён працягнуў правую руку, паказваючы. Раптам здавалася, што ад яго зыходзіць яркае святло. Ён прайшоў міма нас з Пуаро і ўпаў на місіс Малтрэверс. Я ўбачыў яе белы спалоханы твар і яшчэ нешта!
  - Божа мой, Пуаро! Я заплакала. «Паглядзі на яе руку, яе правую руку. Усё чырвонае!
  Яе ўласныя вочы кінуліся на яго, і яна павалілася кучай на падлогу.
  «Кроў», — істэрычна закрычала яна. «Так, гэта кроў. Я забіў яго. Я зрабіў гэта. Ён мне паказваў, а потым я паклаў руку на курок і націснуў. Ратуй мяне ад яго – ратуй! Ён вярнуўся!
  Яе голас сціх у булькатанні.
  - Агні, - жвава сказаў Пуаро.
  Агні загарэліся нібы па чараўніцтву.
  - Вось і ўсё, - працягнуў ён. - Ты чуў, Гастынгс? А ты, Эверэт? О, між іншым, гэта містэр Эверэт, даволі выдатны прадстаўнік тэатральнай прафесіі. Я патэлефанаваў яму сёння днём. У яго добры макіяж, ці не так? Зусім як нябожчык, і з кішэннай факелам і неабходнай фасфарасцэнцыяй ён рабіў належнае ўражанне. На тваім месцы я б не дакранаўся да яе правай рукі, Гасцінгс. Чырвоная фарба пазначае так. Калі святло згасла, я сціснуў яе руку, разумееце. Дарэчы, мы не павінны спазніцца на цягнік. За акном інспектар Джап. Дрэнная ноч, але ён мог бавіць час, час ад часу стукаючы ў акно».
  — Разумееце, — працягваў Пуаро, пакуль мы шпарка ішлі праз вецер і дождж, — было невялікае разыходжанне. Здаецца, доктар думаў, што нябожчык быў вучоным-хрысціянінам, і хто мог стварыць у яго такое ўражанне, як не місіс Малтрэверс? Але нам яна ўявіла, што ён моцна перажывае за сваё здароўе. Зноў жа, чаму яна была так здзіўленая паўторным з'яўленнем маладога Блэка? І, нарэшце, хоць я ведаю, што Канвент пастанаўляе, што жанчына павінна прыстойна выдаваць жалобу па мужу, мяне не хвалююць такія моцна нарумяненыя павекі! Вы іх не назіралі, Гасцінгс? не? Як я заўсёды кажу вам, вы нічога не бачыце!
  «Ну вось і было. Былі дзве магчымасці. Ці прапанавала гісторыя Блэка геніяльны спосаб здзейсніць самагубства містэру Малтрэверсу, ці іншая яго слухачка, жонка, убачыла не менш геніяльны спосаб здзейсніць забойства? Я схіляўся да апошняга меркавання. Каб застрэліцца ўказаным спосабам, яму, верагодна, прыйшлося б націснуць на курок пальцам нагі - прынамсі, я так сабе ўяўляю. Цяпер, калі б Малтрэйверса знайшлі з адным ботам, мы амаль напэўна павінны былі пачуць пра гэта ад каго-небудзь. Такая дзіўная дэталь запомнілася б.
  — Не, як я кажу, я схіляўся да таго, што справа была ў забойстве, а не ў самагубстве, але я зразумеў, што ў мяне няма ніводнага доказу ў падтрымку маёй тэорыі. Адсюль і маленькая складаная камедыя, якую вы бачылі сёння вечарам».
  «Нават цяпер я не бачу ўсіх дэталяў злачынства», — сказаў я.
  «Давайце пачнем з пачатку. Вось праніклівая і хітрая жанчына, якая, ведаючы аб фінансавай катастрофе свайго мужа і стаміўшыся ад пажылога мужа, за якога яна выйшла замуж толькі дзеля яго грошай, схіляе яго застрахаваць сваё жыццё на вялікую суму, а потым шукае сродкі для дасягнення сваёй мэты. . Гэта дае ёй выпадковасць – дзіўная гісторыя маладога салдата. На наступны дзень, калі месье капітан , як яна думае, знаходзіцца ў адкрытым моры, яна і яе муж шпацыруюць па тэрыторыі. «Якая цікавая гісторыя была ўчора ўвечары!» - заўважае яна. «Хіба мог чалавек такім чынам застрэліцца? Пакажыце мне, калі гэта магчыма!» Бедная дурніца, - паказвае ён ёй. Ён кладзе наканечнік вінтоўкі ў рот. Яна нахіляецца і кладзе палец на спускавы кручок, усміхаючыся з яго. - А цяпер, сэр, - дзёрзка кажа яна, - калі я націсну на курок?
  - А потым - а потым, Гастынгс - яна цягне яго!
  OceanofPDF.com
  Пра аўтара
  Агата Крысці з'яўляецца найбольш шырока выдадзеным аўтарам усіх часоў і на любой мове, апярэджваючы па продажах толькі Біблію і Шэкспіра. Яе кнігі разышліся больш чым мільярдам асобнікаў на англійскай мове і яшчэ мільярдам на ста замежных мовах. Яна з'яўляецца аўтарам васьмідзесяці крымінальных раманаў і зборнікаў апавяданняў, дзевятнаццаці п'ес, двух мемуараў і шасці раманаў, напісаных пад імем Мэры Вестмакот.
  Упершыню яна паспрабавала сябе ў дэтэктыўнай літаратуры, працуючы ў шпіталі падчас Першай сусветнай вайны, стварыўшы цяпер легендарнага Эркюля Пуаро са сваім дэбютным раманам « Таямнічая справа ў Стайлз» . У кнізе «Забойства ў доме святара» , апублікаванай у 1930 годзе, яна прадставіла яшчэ адну каханую сышчыцу, міс Джэйн Марпл. Дадатковыя персанажы серыі ўключаюць каманду мужа і жонкі па барацьбе са злачыннасцю ў складзе Томі і Таппенс Берэсфард, прыватнага следчага Паркера Пайна і дэтэктываў Скотланд-Ярда, суперінтэнданта Батла і інспектара Джэпа.
  Многія з раманаў і апавяданняў Крысці былі экранізаваны ў п'есах, фільмах і тэлесерыялах. Мышалоўка , яе самая вядомая п'еса з усіх, была паказана ў 1952 годзе і з'яўляецца самай працяглай п'есай у гісторыі. Сярод яе самых вядомых экранізацый — «Забойства ва Усходнім экспрэсе» (1974) і «Смерць на Ніле» (1978), дзе Эркюля Пуаро сыгралі Альберт Фіні і Пітэр Усцінаў адпаведна. На маленькім экране Пуаро найбольш запамінальна сыграў Дэвід Сушэ, а міс Марпл — Джоан Хіксан, а затым Джэральдзіна Мак'юэн і Джулія Макензі.
  Спачатку Крысці была замужам за Арчыбальдам Крысці, а потым за археолагам сэрам Максам Малоўэнам, якога яна суправаджала ў экспедыцыях у краіны, якія таксама паслужылі месцам дзеяння многіх яе раманаў. У 1971 годзе яна атрымала адну з самых высокіх узнагарод Вялікабрытаніі, атрымаўшы званне дамы Брытанскай імперыі. Яна памерла ў 1976 годзе ва ўзросце васьмідзесяці пяці гадоў. У 2010 годзе ва ўсім свеце адзначалася яе сто дваццацігоддзе.  
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список

Кожевенное мастерство | Сайт "Художники" | Доска об'явлений "Книги"