Крісті Агата : другие произведения.

Трагедія маєтку Марсдон: Еркюль Пуаро

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:
Школа кожевенного мастерства: сумки, ремни своими руками
 Ваша оценка:

  
  Трагедія в маєтку Марсдон
  «Трагедія в садибі Марсдон» була вперше опублікована в The Sketch 18 квітня 1923 року.
  Мене викликали з міста на кілька днів, і коли я повернувся, я застав Пуаро, коли він зав’язував свою маленьку валізку.
  « A la bonne heure» , Гастінгсе, я боявся, що ви не повернетеся вчасно, щоб супроводжувати мене.
  — Значить, вас викликають у справі?
  — Так, хоча я мушу визнати, що на перший погляд цей роман не виглядає багатообіцяючим. Страхова компанія Northern Union звернулася до мене з проханням розслідувати смерть містера Малтрейверса, який кілька тижнів тому застрахував у них своє життя на велику суму в п’ятдесят тисяч фунтів.
  «Так?» Я сказав, дуже зацікавлений.
  «У полісі, звичайно, був звичайний пункт про самогубство. У разі його самогубства протягом року премії будуть втрачені. Містера Малтрейверса належним чином оглянув власний лікар Компанії, і, хоча він був людиною, яка пережила розквіт життя, його здоров’я було визнано цілком здоровим. Проте минулої середи – позавчора – тіло містера Малтрейверса було знайдено на території його будинку в Ессексі, у маєтку Марсдон, і причиною його смерті називають якийсь внутрішній крововилив. Це само по собі не було б нічого примітного, але останнім часом у повітрі ширяться зловісні чутки щодо фінансового становища містера Малтрейверса, і Північний союз поза будь-яким сумнівом переконався, що померлий джентльмен стояв на межі банкрутства. Тепер це суттєво змінює питання. У Малтрейверса була красива молода дружина, і припускають, що він зібрав усі готові гроші, які міг, щоб сплатити премії за страхуванням життя на користь своєї дружини, а потім покінчив життя самогубством. Таке не рідкість. У будь-якому випадку, мій друг Альфред Райт, який є директором Північного Союзу, попросив мене розслідувати факти справи, але, як я йому сказав, я не дуже сподіваюся на успіх. Якби причиною смерті була серцева недостатність, я мав би бути більш оптимістичним. Серцеву недостатність завжди можна перекласти як нездатність місцевого лікаря загальної практики виявити, від чого насправді помер його пацієнт, але крововилив здається цілком певним. Тим не менш, ми можемо зробити деякі необхідні запити. Гастінгсе, п’ять хвилин, щоб зібрати валізу, і ми візьмемо таксі до Ліверпуль-стріт».
  Приблизно через годину ми зійшли з поїзда Great Eastern на маленькій станції Марсдон Лі. Запити на станції дали інформацію, що садиба Марсдон була приблизно за милю. Пуаро вирішив пройти пішки, і ми пішли головною вулицею.
  «Який у нас план кампанії?» запитав я.
  «Спочатку я звернуся до лікаря. Я переконався, що в Марсдон-Лі є лише один лікар, доктор Ральф Бернард. А, ось ми в його будинку».
  Будинок, про який ідеться, був начебто вищого котеджу, який стояв трохи осторонь від дороги. На мідній табличці на воротах було написано ім’я лікаря. Ми пройшли стежкою і подзвонили.
  Виявилося, що нам пощастило в нашому виклику. Це була година прийому лікаря, і наразі на нього не чекали пацієнти. Доктор Бернард був літнім чоловіком, високим у плечах і сутулим, з приємною невизначеністю в манері.
  Пуаро представився й пояснив мету нашого візиту, додавши, що страхові компанії зобов’язані провести повне розслідування у випадку такого роду.
  — Звичайно, звичайно, — невиразно сказав доктор Бернард. — Мабуть, оскільки він був такою багатою людиною, його життя було застраховане на велику суму?
  — Ви вважаєте його багатою людиною, докторе?
  Лікар виглядав досить здивовано.
  «Хіба він не був? Він тримав дві машини, знаєте, і Marsdon Manor — це досить велике місце, щоб не відставати, хоча я вважаю, що він купив його дуже дешево».
  — Я розумію, що останнім часом він зазнав значних втрат, — сказав Пуаро, пильно дивлячись на двері.
  Останній, однак, лише сумно похитав головою.
  'Це так? Дійсно. Отже, на щастя для його дружини, що є страхування життя. Дуже красиве і чарівне молоде створіння, але страшенно збентежене цією сумною катастрофою. Маса нервів, бідолаха. Я намагався пощадити її все, що міг, але, звичайно, шок мав бути значним».
  — Ви нещодавно відвідували містера Малтрейверса?
  «Мій любий сер, я ніколи не відвідував його».
  «Що?»
  «Наскільки я розумію, містер Малтрейверс був християнським вченим або чимось у цьому роді».
  — Але ви оглянули тіло?
  «Звичайно. Мене привіз один із садівників».
  — І причина смерті була зрозуміла?
  «Абсолютно. На губах була кров, але здебільшого кровотеча була внутрішньою».
  «Він все ще лежав там, де його знайшли?»
  «Так, тіло не торкалися. Він лежав на краю невеликої плантації. Він, мабуть, стріляв граків, біля нього лежала маленька грача рушниця. Кровотеча мала статися досить раптово. Безсумнівно, виразка шлунка».
  — Немає сумніву, що його застрелили, еге ж?
  «Мій любий пане!»
  — Я вимагаю вибачення, — смиренно сказав Пуаро. «Але, якщо моя пам’ять не помиляється, у випадку нещодавнього вбивства лікар спочатку виніс вердикт про серцеву недостатність — змінивши його, коли місцевий констебль зазначив, що в голові є кульове поранення!»
  — На тілі містера Малтрейверса ви не знайдете кульових ран, — сухо сказав доктор Бернард. «А тепер, панове, якщо більше нічого…»
  Ми зрозуміли підказку.
  «Доброго ранку, і велике спасибі вам, докторе, за таку добру відповідь на наші запитання. До речі, ви не бачили потреби в розтині?
  «Звичайно ні». Лікар упав у неабиякий розлад. «Причина смерті була зрозуміла, і в моїй професії ми не бачимо необхідності надмірно засмучувати родичів померлого пацієнта».
  І, повернувшись, лікар різко грюкнув дверима перед нами в обличчя.
  — А що ви думаєте про доктора Бернарда, Гастінгсе? — запитав Пуаро, коли ми прямували до садиби.
  «Скоріше старий осел».
  'Точно. Твої судження про характер завжди глибокі, друже».
  Я неспокійно глянув на нього, але він здавався цілком серйозним. Але в його очах спалахнув блиск, і він лукаво додав:
  «Тобто там, де немає й мови про красиву жінку!»
  Я холодно подивився на нього.
  Коли ми прийшли до садиби, двері нам відчинила покоївка середнього віку. Пуаро передав їй свою картку та листа від страхової компанії для місіс Малтрейверс. Вона провела нас у маленьку ранкову кімнату й пішла, щоб розповісти про це своїй господині. Минуло близько десяти хвилин, а потім двері відчинилися, і на порозі стояла струнка постать у вдовиному бур’яні.
  — Месьє Пуаро? — завагалася вона.
  «Мадам!» Пуаро галантно схопився на ноги й поспішив до неї. «Я не можу сказати вам, як я шкодую, що змусив вас таким чином. Але що ви будете робити? Les affaires – вони не знають пощади».
  Місіс Малтрейверс дозволила йому провести її до крісла. Її очі були червоні від плачу, але тимчасове спотворення не могло приховати її надзвичайної краси. Їй було років двадцяти семи чи восьми, і вона була дуже світла, з великими блакитними очима та гарним насупленим ротом.
  «Це щось про страхування мого чоловіка, так? Але чи варто мене турбувати зараз — так скоро?»
  «Сміливість, моя люба мадам. Сміливість! Розумієте, ваш покійний чоловік застрахував своє життя на досить велику суму, і в такому випадку компанія завжди повинна задовольнитися кількома деталями. Вони дали мені повноваження діяти за них. Ви можете бути певні, що я зроблю все, що в моїх силах, щоб ця справа не була для вас надто неприємною. Перекажеш мені коротко сумні події середи?»
  «Я переодягався на чай, коли підійшла моя покоївка — один із садівників щойно прибіг до будинку. Він знайшов...
  Її голос стих. Пуаро співчутливо потиснув їй руку.
  «Я розумію. досить! Ви бачили свого чоловіка раніше вдень?»
  — Не з обіду. Я пішов у село за марками, і, здається, він нишпорив на території».
  «Стріляючі граки, га?»
  «Так, він зазвичай брав із собою свою маленьку рушницю, і я чув один чи два постріли здалеку».
  «Де зараз ця маленька грача рушниця?»
  «Я думаю, у залі».
  Вона вийшла з кімнати, знайшла та простягла маленьку зброю Пуаро, який побіжно оглянув її.
  «Я бачу, два постріли», — зауважив він, віддаючи його назад. «А тепер, мадам, якщо я можу побачити…»
  Він делікатно замовк.
  — Слуга візьме вас, — прошепотіла вона, відхиляючи голову.
  Покоївка, викликана, повела Пуаро нагору. Я залишився з милою і нещасною жінкою. Важко було зрозуміти, говорити чи мовчати. Я виклав одну чи дві загальні міркування, на які вона відповіла неуважно, і за кілька хвилин Пуаро знову приєднався до нас.
  — Я дякую вам за вашу ввічливість, мадам. Я не думаю, що вам потрібно більше турбуватися з цього питання. До речі, чи знаєте ви щось про матеріальне становище свого чоловіка?»
  Вона похитала головою.
  «Нічого. Я дуже дурний у бізнесі».
  Я бачу. Тоді ви не можете нам зрозуміти, чому він раптом вирішив застрахувати своє життя? Наскільки я розумію, він цього раніше не робив».
  «Ну, ми одружені лише трохи більше року. Але, чому він застрахував своє життя, це було тому, що він був абсолютно твердо вирішив, що довго не проживе. Він мав сильне передчуття власної смерті. Я розумію, що в нього вже був один крововилив і що він знав, що ще один буде смертельним. Я намагався розвіяти ці його похмурі страхи, але безуспішно. На жаль, він був дуже правий!
  Зі сльозами на очах вона гідно попрощалася з нами. Пуаро зробив характерний жест, коли ми разом йшли алеєю.
  ' Eh bien , це все! Повертаючись до Лондона, мій друже, здається, у цій мишачій норі немає миші. І все ж...'
  «І все ж що?»
  «Невелика невідповідність, от і все! Ви це помітили? Ви не зробили? Все ж таки життя повне протиріч, і напевно людина не могла покінчити з життям – немає отрути, яка б наповнила його рот кров’ю. Ні, ні, я мушу змиритися з тим, що тут все зрозуміло і бездоганно, але хто це?»
  Високий молодий чоловік крокував дорогою до нас. Він пройшов повз нас, не зробивши жодних знаків, але я помітив, що він не був поганий на вигляд, з худим, темно-бронзовим обличчям, яке говорило про життя в тропічному кліматі. Садівник, який підмітав листя, зупинився на хвилину, і Пуаро швидко підбіг до нього.
  «Скажіть мені, будь ласка, хто цей джентльмен? Ви його знаєте?»
  — Я не пам’ятаю його імені, сер, хоча чув. Минулого тижня він зупинявся тут на ніч. Був вівторок».
  «Швидше, mon ami , давайте слідувати за ним».
  Ми прискорили рух за фігурою, що відступала. На терасі збоку від будинку мигцем побачили фігуру в чорному одязі, і наша жертва збочила, і ми слідом за ним, так що ми стали свідками зустрічі.
  Місіс Малтрейверс ледь не хитнулася, і її обличчя помітно зблідло.
  «Ти», — видихнула вона. «Я думав, ти був на морі – на шляху до Східної Африки?»
  "Я отримав деякі новини від моїх адвокатів, які мене затримали", - пояснив молодий чоловік. «Мій старий дядько в Шотландії несподівано помер і залишив мені трохи грошей. За цих обставин я вважав за краще скасувати свій проїзд. Потім я побачив цю погану новину в газеті і прийшов подивитися, чи можу я щось зробити. Можливо, вам захочеться, щоб хтось трохи доглядав за вас».
  У цей момент вони помітили нашу присутність. Пуаро виступив уперед і, вибачившись, пояснив, що залишив палицю в коридорі. Мені здалося, що місіс Малтрейверс досить неохоче представилася.
  «Мсьє Пуаро, капітан Блек».
  Зав’язалася кількахвилинна розмова, під час якої Пуаро довідався, що капітан Блек живе в готелі «Якір». Оскільки зниклу палицю не знайшли (що не дивно), Пуаро знову вибачився, і ми відійшли.
  Ми швидко повернулися до села, і Пуаро прямував до «Анкор Інн».
  — Ми закріпимося тут, доки не повернеться наш друг капітан, — пояснив він. — Ви помітили, що я підкреслив, що ми повертаємося до Лондона першим потягом? Можливо, ви подумали, що я це мав на увазі. Але ні – ви бачили обличчя місіс Малтрейверс, коли вона побачила цього молодого Блека? Вона була явно здивована, а він – eh bien , він був дуже відданий, чи не так? І він був тут у вівторок увечері — за день до смерті містера Малтрейверса. Ми повинні розслідувати вчинки капітана Блека, Гастінгсе.
  Приблизно за півгодини ми помітили, що наша каменоломня наближається до корчми. Пуаро вийшов, звернувся до нього і незабаром привів його до кімнати, яку ми забрали.
  «Я розповідав капітану Блеку про місію, яка привела нас сюди», — пояснив він. «Ви можете зрозуміти, monsieur le capitaine , що мені дуже хочеться дізнатися про душевний стан містера Малтрейверса безпосередньо перед його смертю, і водночас я не хочу надто засмучувати місіс Малтрейверс, ставлячи їй болючі запитання. Отже, ви були тут безпосередньо перед інцидентом і можете надати нам так само цінну інформацію».
  «Я впевнений, що зроблю все, що зможу, щоб допомогти вам», — відповів молодий солдат. але, боюся, я не помітив нічого незвичайного. Розумієте, хоч Малтрейверс був давнім другом мого народу, я сам його не дуже добре знав.
  «Ви прийшли – коли?»
  'Вівторок пополудні. Я піднявся до міста рано вранці в середу, коли мій човен відплив із Тілбері близько дванадцятої години. Але деякі новини, які я отримав, змусили мене змінити мої плани, як я смію сказати, ви чули, як я пояснював місіс Малтрейверс.
  «Ви поверталися до Східної Африки, я так розумію?»
  «Так. Я був там з часів війни – велика країна».
  'Точно. А про що йшла мова під час вечері у вівторок ввечері?»
  «О, я не знаю. Звичайні дивні теми. Малтрейверс запитав про моїх людей, а потім ми обговорили питання німецьких репарацій, а потім містер Малтрейверс поставив багато запитань про Східну Африку, і я сказав їм одну чи дві пряжі, ось і все, я думаю».
  «Дякую».
  Пуаро на мить помовчав, а потім лагідно сказав: — З вашого дозволу, я хотів би спробувати невеликий експеримент. Ви сказали нам усе, що знає ваша свідомість, тепер я хочу запитати вашу підсвідомість».
  «Психоаналіз, що?» — сказав Блек із помітною тривогою.
  — О ні, — заспокоїв Пуаро. «Бачите, це так, я даю вам слово, ви відповідаєте іншим і так далі. Будь-яке слово, яке перше спадає на думку. Почнемо?»
  — Гаразд, — повільно сказав Блек, але він виглядав неспокійним.
  — Будь ласка, запишіть слова, Гастінгсе, — сказав Пуаро. Тоді він дістав із кишені свій великий годинник із циферблатом і поклав його на стіл біля себе. «Ми почнемо. день.
  На мить виникла пауза, а потім Блек відповів:
  «Ніч».
  По мірі того, як Пуаро продовжував, його відповіді надходили швидше.
  — Ім’я, — сказав Пуаро.
  "Місце".
  «Бернард».
  «Шоу».
  «Вівторок».
  «Обід».
  «Подорож».
  «Корабель».
  "Країна".
  "Уганда".
  «Історія».
  "Леви".
  «Гвинтівка тура».
  «Ферма».
  «Постріл».
  "Самогубство".
  «Слон».
  «Бивні».
  «Гроші».
  «Адвокати».
  — Дякую, капітане Блек. Можливо, ви могли б приділити мені кілька хвилин приблизно через півгодини?»
  «Звичайно». Молодий солдат з цікавістю подивився на нього і, підводячись, витер лоба.
  — А тепер, Гастінгсе, — сказав Пуаро, усміхаючись мені, коли за ним зачинилися двері. — Ти все бачиш, чи не так?
  «Я не розумію, що ви маєте на увазі».
  «Цей список слів вам нічого не говорить?»
  Я придивився до нього, але був змушений похитати головою.
  «Я тобі допоможу. Почнемо з того, що Блек добре відповів у межах звичайного часу, без пауз, тож ми можемо вважати, що він сам не має приховувати провину. «День» з «Ніччю» та «Місце» з «Ім’ям» є нормальними асоціаціями. Я почав працювати з «Бернардом», що могло б навести на думку про місцевого лікаря, якби він взагалі з ним натрапив. Очевидно, він не мав. Після нашої нещодавньої розмови він сказав «Обід» моєму «Вівторок», але на «Подорож» і «Країна» відповіли «Корабель» і «Уганда», чітко показуючи, що саме його подорож за кордон була для нього важливою, а не той, який привів його сюди. «Історія» згадує йому одну з історій «Лева», які він розповів за вечерею. Я перейшов до «Rook Rifle», а він відповів абсолютно несподіваним словом «Farm». Коли я кажу «Постріл», він відразу відповідає «Самогубство». Асоціація здається зрозумілою. Десь на хуторі чоловік, якого він знає, покінчив життя самогубством із грача. Пам’ятайте також, що його думка все ще зосереджена на історіях, які він розповідав за обідом, і я думаю, ви погодитеся, що я буду недалеким від істини, якщо згадаю капітана Блека і попрошу його повторити історію самогубства, яку він розповів під час обіду. обідній стіл у вівторок увечері».
  Блек був досить прямолінійним у цьому питанні.
  «Так, я розповів їм цю історію тепер, коли я про це подумав. Чап застрелився там на фермі. Зробив це з рушниці в небі, куля застрягла в мозку. Лікарі без кінця ламали голову над цим – крім крові на губах не було чого показати. Але що...?
  — Яке це має відношення до містера Малтрейверса? Я бачу, ви не знали, що його знайшли з рушницею при боці.
  «Ви маєте на увазі, що моя історія підказала йому… о, але це жахливо!»
  «Не засмучуйся – все було б так чи інакше. Ну, я мушу зателефонувати до Лондона».
  Пуаро мав тривалу розмову по дроту й повернувся замислений. Після обіду він пішов сам і лише о сьомій оголосив, що не може більше відкладати, але повинен повідомити цю новину молодій вдові. Моє співчуття вже вийшло до неї беззастережно. Будь-якій жінці важко було нести те, що залишилася без грошей і знала, що її чоловік покінчив із собою, щоб забезпечити їй майбутнє. Проте я плекав таємну надію, що молодий Блек зможе втішити її після того, як її перше горе мине. Очевидно, він неймовірно захоплювався.
  Наша розмова з жінкою була болючою. Вона рішуче відмовлялася вірити фактам, наведеним Пуаро, і коли нарешті переконалася, гірко заплакала. Огляд тіла підтвердив наші підозри. Пуаро дуже жалкував бідолашну леді, але, зрештою, він працював у страховій компанії, і що він міг зробити? Готуючись йти, він лагідно сказав місіс Малтрейверс:
  «Мадам, ви з усіх людей повинні знати, що мертвих немає!»
  «Що ти маєш на увазі?» — здригнулася вона, розширивши очі.
  «Ви ніколи не брали участі в спіритуальних сеансах? Ви знаєте, медіуміст».
  «Мені так сказали. Але ви точно не вірите в спіритизм?»
  «Мадам, я бачив деякі дивні речі. Знаєш, у селі кажуть, що в цьому будинку привиди?»
  Вона кивнула, і в цю мить покоївка оголосила, що вечеря готова.
  — Ти просто залишишся і щось перекусиш?
  Ми люб'язно погодилися, і я відчув, що наша присутність не могла не допомогти їй трохи відвернути увагу від її власного горя.
  Ми щойно доїли суп, як за дверима почувся крик і звук розбитого посуду. Ми підскочили. З’явилася покоївка, приклавши руку до серця.
  «Це був чоловік, який стояв у коридорі».
  Пуаро вибіг і швидко повернувся.
  «Там нікого немає».
  — Хіба ні, сер? — слабко сказала покоївка. «О, це мене здригнуло!»
  «Але чому?»
  Вона знизила голос до шепоту.
  «Я думав, я думав, що це майстер, це було схоже на «ім».
  Я побачив, як місіс Малтрейверс налякано здригнулася, і мій розум перекинувся до старого марновірства, що самогубець не може заспокоїтися. Вона теж думала про це, я впевнений, бо через хвилину вона з криком схопила Пуаро за руку.
  «Хіба ви цього не чули? Ці три крани у вікні? Так він завжди стукав, коли проходив навколо хати».
  «Плющ», — вигукнув я. «Це був плющ проти скла».
  Але якийсь терор охоплював усіх нас. Покоївка явно була без струнів, і коли обід закінчився, місіс Малтрейверс благала Пуаро не йти відразу. Вона явно боялася залишитися сама. Ми сиділи в маленькій ранковій кімнаті. Вітер здіймався й моторошно стогнав навколо будинку. Двічі двері кімнати відчинялися, і двері повільно відчинялися, і щоразу вона чіплялася за мене з нажаханим задиханням.
  "Ах, але ці двері, вони зачаровані!" — сердито скрикнув нарешті Пуаро. Він підвівся і ще раз зачинив, потім повернув ключ у замку. «Я замкну його, значить!»
  «Не роби цього», — видихнула вона. «Якби його відчинити зараз…»
  І навіть коли вона говорила, сталося неможливе. Замкнені двері повільно відчинилися. З місця, де я сидів, я не бачив коридору, але вони з Пуаро дивилися туди. Вона протяжно скрикнула, повернувшись до нього.
  — Ви бачили його там, у коридорі? — скрикнула вона.
  Він дивився на неї здивованим обличчям, а потім похитав головою.
  — Я бачила його — мого чоловіка — ти, мабуть, теж його бачив?
  «Мадам, я нічого не бачив. Тобі погано – без струн –
  «Зі мною все чудово, я… о, Боже!»
  Раптом, без попередження, вогні затремтіли і згасли. З темряви пролунали три гучні стуки. Я чув стогін місіс Малтрейверс.
  А потім – побачив!
  Чоловік, якого я бачив на ліжку нагорі, стояв навпроти нас, виблискуючи слабким примарним світлом. На його губах була кров, і він простягнув праву руку, показуючи. Раптом від нього ніби вийшло яскраве світло. Він пройшов повз Пуаро та мене й упав на місіс Малтрейверс. Я бачив її біле перелякане обличчя і ще щось!
  — Господи, Пуаро! я плакав. «Погляньте на її руку, її праву руку. Воно все червоне!»
  Її власні очі впали на нього, і вона впала купою на підлогу.
  «Кров», — істерично вигукнула вона. «Так, це кров. Я вбив його. Я зробив це. Він мені показував, а потім я поклав руку на спусковий гачок і натиснув. Врятуй мене від нього – врятуй! Він повернувся!
  Її голос завмер у бульканні.
  — Світло, — жваво сказав Пуаро.
  Вогники спалахнули, наче за помахом чарівної палички.
  «Ось і все», — продовжив він. — Ви чули, Гастінгсе? А ти, Еверетт? О, до речі, це містер Еверетт, досить гарний представник театральної професії. Я подзвонив йому сьогодні вдень. У нього хороший макіяж, чи не так? Дуже схожий на мерця, і з кишеньковим смолоскипом і необхідною фосфоресценцією він справляв належне враження. На вашому місці я б не торкався її правої руки, Гастінгсе. Червона фарба позначає так. Коли світло згасло, я стиснув її руку, розумієте. До речі, ми не повинні спізнитися на поїзд. За вікном інспектор Джепп. Погана ніч, але він міг скоротати час, час від часу стукаючи у вікно».
  — Розумієте, — продовжував Пуаро, поки ми швидко йшли крізь вітер і дощ, — була невелика розбіжність. Схоже, лікар вважав, що покійний був ученим-християнином, і хто міг справити в нього таке враження, як не місіс Малтрейверс? Але нам вона представила, що він перебуває у стані великого побоювання щодо власного здоров’я. Знову ж таки, чому вона була так вражена новою появою молодого Блека? І, нарешті, хоча я знаю, що конвенція постановляє, що жінка повинна гідно видати траур за своїм чоловіком, мені байдужі такі сильно нарум’янені повіки! Ви їх не спостерігали, Гастінгсе? ні? Як я завжди тобі кажу, ти нічого не бачиш!
  «Ну, ось і було. Існували дві можливості. Чи розповідь Блека запропонувала містеру Малтрейверсу геніальний спосіб покінчити життя самогубством, чи інша його слухачка, дружина, побачила не менш геніальний спосіб вчинення вбивства? Я схилявся до останньої точки зору. Щоб застрелитися вказаним способом, йому, ймовірно, довелося б натиснути на спусковий гачок пальцем ноги – принаймні я так уявляю. Тепер, якби Maltravers знайшли з одним черевиком, ми майже напевно мали б почути про це від когось. Така дивна деталь запам’яталася б.
  — Ні, як я вже сказав, я схилявся до думки, що це було вбивство, а не самогубство, але я зрозумів, що в мене немає жодного доказу на підтримку моєї теорії. Звідси і складна маленька комедія, яку ви бачили сьогодні».
  «Навіть зараз я не бачу всіх деталей злочину», — сказав я.
  «Давайте почнемо з самого початку. Ось хитра та хитра жінка, яка, знаючи про фінансову катастрофу свого чоловіка та втомившись від літнього чоловіка, за якого вона вийшла лише за його гроші, спонукає його застрахувати своє життя на велику суму, а потім шукає засоби для досягнення своєї мети. . Випадок дає їй це – дивна історія молодого солдата. Наступного дня, коли месьє le capitaine , як вона думає, знаходиться у відкритому морі, вона та її чоловік гуляють околицями. «Яка цікава історія була вчора ввечері!» вона зауважує. «Чи могла людина застрелитися таким чином? Покажіть мені, якщо це можливо!» Бідолашна дурна – він їй показує. Він кладе наконечник рушниці собі в рот. Вона нахиляється, кладе палець на спусковий гачок, сміючись над ним. «А тепер, сер, — зухвало каже вона, — якщо я натисну на курок?»
  «І тоді – і тоді, Гастінгс – вона тягне це!»
  OceanofPDF.com
  Про автора
  Агата Крісті є найбільш широко виданим автором усіх часів і будь-якою мовою, поступаючись лише Біблії та Шекспіру. Її книги розійшлися тиражем понад мільярд примірників англійською мовою та ще один мільярд сотнею іноземних мов. Вона є автором вісімдесяти кримінальних романів і збірок оповідань, дев'ятнадцяти п'єс, двох мемуарів і шести романів, написаних під ім'ям Мері Вестмакотт.
  Вона вперше спробувала свої сили в детективі, працюючи в лікарні під час Першої світової війни, створивши тепер уже легендарного Еркюля Пуаро зі своїм дебютним романом « Таємнича справа в Стайлзі» . У «Вбивстві в будинку священика» , опублікованому в 1930 році, вона представила ще одну улюблену детективу, міс Джейн Марпл. Додаткові персонажі серіалу включають команду по боротьбі зі злочинністю чоловіка та дружини Томмі та Таппенс Бересфорд, приватного слідчого Паркера Пайна та детективів Скотленд-Ярду, суперінтенданта Баттла та інспектора Джеппа.
  Багато романів і оповідань Крісті були екранізовані в п'єсах, фільмах і телесеріалах. «Мишоловка» , її найвідоміша п’єса, була показана в 1952 році і є п’єсою, яка грала найдовше в історії. Серед її найвідоміших екранізацій — «Вбивство у Східному експресі» (1974) і «Смерть на Нілі» (1978), де Альберт Фінні та Пітер Устінов зіграли Еркюля Пуаро відповідно. На малому екрані Пуаро найбільше запам’ятався Девіду Суше, а міс Марпл — Джоан Хіксон, а згодом Джеральдін Мак’юен і Джулія Маккензі.
  Спочатку Крісті була одружена з Арчібальдом Крісті, а потім з археологом сером Максом Меллоуеном, якого вона супроводжувала в експедиціях до країн, які також стали місцем дії багатьох її романів. У 1971 році вона отримала одну з найвищих нагород Британії, коли її зробили Дамою Британської імперії. Вона померла в 1976 році у віці вісімдесяти п'яти років. У 2010 році весь світ відзначав її сто двадцятиріччя.
   
  www.AgathaChristie.com
   
  Відвідайте www.AuthorTracker.com, щоб отримати ексклюзивну інформацію про ваших улюблених авторів HarperCollins.
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  OceanofPDF.com
  Авторське право
  Авторське право No 2012 Agatha Christie Ltd.
  Усі права захищено відповідно до Міжнародної та Панамериканської конвенцій про авторське право. Сплативши необхідні збори, ви отримуєте невиключне право, яке не підлягає передачі, на доступ і читання тексту цієї електронної книги на екрані. Жодна частина цього тексту не може бути відтворена, передана, завантажена, декомпільована, перероблена, збережена чи введена в будь-яку систему зберігання та пошуку інформації в будь-якій формі чи будь-якими засобами, електронними чи механічними, відомими зараз або винайденими надалі , без прямого письмового дозволу HarperCollins e-books.
  Видання EPub No 2012 ISBN: 9780062210920
  OceanofPDF.com
  Про видавництво
  Австралія
  HarperCollins Publishers (Australia) Pty. Ltd.
  13-й рівень, вулиця Єлизавети, 201
  Сідней, NSW 2000, Австралія
  http://www.harpercollins.com.au
  Канада
  HarperCollins Канада
  2 Bloor Street East - 20th Floor
  Торонто, Онтаріо, M4W, 1A8, Канада
  http://www.harpercollins.ca
  Нова Зеландія
  HarperCollins Publishers (New Zealand) Limited
  Поштова скринька 1
  Окленд, Нова Зеландія
  http://www.harpercollins.co.nz
  Велика Британія
  HarperCollins Publishers Ltd.
  77-85 Fulham Palace Road
  Лондон, W6 8JB, Великобританія
  http://www.harpercollins.co.uk
  США
  HarperCollins Publishers Inc.
  10 East 53rd Street
  Нью-Йорк, Нью-Йорк 10022
  http://www.harpercollins.com OceanofPDF.com
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список

Кожевенное мастерство | Сайт "Художники" | Доска об'явлений "Книги"