Стрэлі Джон : другие произведения.

The Curious Eat Themselfs (Cesil Younger, #2)

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:
Школа кожевенного мастерства: сумки, ремни своими руками
 Ваша оценка:

  
   1
  Я ВЕДАЎ, што ад таго, што нас чакае, не выратавацца. Шторм, які падымаецца з паўночнай часткі Ціхага акіяна ля вострава Ванкувер, неўзабаве замачыць усю паўднёва-ўсходнюю Аляску моцным дажджом. Я хацеў думаць пра сям'ю дзе-небудзь далёка адсюль. Яны сядзелі за сняданкам з яечні з перцам і саспелымі ягадамі, якія падаваліся са сліўкамі. Седзячы на асветленай сонцам кухні, адлеглай ад пляжу, яны адчувалі пах цёплага акіяна і свежай кавы. Маленькай дзяўчынцы хацелася глытнуць соку і выбегчы гуляць, даймаючы бацьку, стукаючы каленямі пад сталом, пакуль ён, па сваёй дабрыні, не выпусціў яе на сонца. Але гэта было далёка ад гэтай цэментава-шэрай раніцы, чакаючы, пакуль цела маладой жанчыны падымецца з вады пад Крык-стрыт.
  Крык-стрыт - гэта шэраг драўляных каркасных дамоў, пабудаваных на палях над вусцем. У канцы года ласось кідаецца ўверх па ручаю, каб нераставаць тысячамі. Сто гадоў таму гэтая вуліца была кварталам чырвоных ліхтароў Кетчыкана, дзе шахцёрам, маракам і цікаўным прапаноўваліся разнастайныя віды спорту: выпіўка з Канады, опіум, ласкава прадастаўлены рабочымі кітайскіх кансервавых заводаў, і шлюхі, якія былі пераважна жанчынамі са Скандынавіі ці Усходу. Еўрапейскія краіны, зрэдку негер. Людзі кажуць, што кожны трэці тыдзень можна было знайсці цела чалавека, якое плыве з прылівам да заліва. Пашанцавала ўсім, што міліцыянты не задавалі шмат пытанняў. У эпоху чырвоных ліхтароў гэта быў адзіны вадаём, куды людзі і ласось хадзілі ўверх па плыні, каб зрабіць тое ж самае.
  Дамы старыя і абветраныя, а драўляная ашалёўка здаецца вільготнай, нават калі дажджу не было некалькі дзён. З акна трэцяга паверха назіраў малады чалавек. Верагодна, у яго ў шафе ляжаў барцоўскі пінжак. Ён голы да пояса стаяў каля карніза акна, цёр вочы і прачынаўся, каб пайсці на змену, дзе працаваў пятнаццаць гадоў.
  Мы з Ханнай назіралі за бурбалкамі тактычнай дайвінг-групы дэсантнікаў штата Аляска побач са сваямі пансіяната, дзе двума тыднямі таму яны знайшлі пустую кніжку на палубе каля пакоя 23. Яны шукалі маю кліентку Луізу Рут. .
  Вада была шакаладна-карычневая ад дажджу, а ласось успыхваў ля паверхні, нібы лустачкі срэбра. Час ад часу хто-небудзь ускокваў, ляпнуў па паверхні, а потым знікаў у цемры. Луiза Рут нiколi не заплацiла мне да канца, але я мяркую, што я не шкадаваў ёй за гэта, бо аказалася, што ў першыя днi пасля таго, як яна наняла мяне, яна пасялілася пад вадой.
  Мы страцілі летні час, а дні былі досыць кароткія, таму ўсё адбывалася ў паўзмроку. Ці, прынамсі, такі быў мой настрой сезона. Я чакаў, пакуль цела падымецца пад пірсам. Ласосі плылі ўверх па плыні каля свай, а жанчына, якая любіла мяне, стаяла побач і плакала, як дзіця, якое згубілася ў лесе. Я паснедаў, але ўсё яшчэ быў галодны.
  Ханна плакала сапліва і ікаўка, але яна моцна закусіла губу. У яе вачах быў далёкі, дзікі погляд злосці.
  «Я паслаў яе па дапамогу, Сесіл. Дзеля Хрыста, я паслаў яе да цябе на дапамогу».
  Я нічога не мог прыдумаць. Мой розум быў моцна адціснутай бруднай губкай, з якой сцякалі апошнія смярдзючыя вады.
  Яны паднялі яе цела, завязанае пятлёй на плячах. Яна была голая, і яе скура была гладкай і бліскучай белай, як у мармуровай статуі, якую выцягваюць з гразі. Яе каштанавыя валасы звісалі калючымі мокрымі кудзеркамі вакол брыва, нібы вянок маладой дзяўчыны. Яе абцяжарылі жалезным ломам, зашнураваным у кавалак трала і прывязаным да запясцяў. Яе горла было глыбока перарэзана, так што трахея выляцела вонкі, як гумовы белы шланг радыятара.
  Ханна рванула ад мяне і ад цела, якое выцягвалі з вады. Яна трымала локці ў руках і злосна глядзела на гавань. Фалы на парусніках ляскалі аб полыя алюмініевыя мачты. Адзін круізны карабель у позні сезон стаяў на прычале, адкуль у больш ажыўленыя летнія месяцы турысты прылятаюць, каб купіць плёнку, папкорн, памадку, тайваньскія татэмы або кітоў з мыльнага каменя, зробленых у турме. Рачулка ўсмоктвалася да затокі.
  «Чым ты займаешся, Сесіл? Ёй патрэбна была твая дапамога. Вы калі-небудзь паспяваеце?»
  Яна мела рацыю. Я следчы. Мяне наймаюць людзі ў турме, каб дапамагаць іх адвакатам адбіць абвінавачанне. Ніхто сапраўды не наймае мяне, каб знайсці праўду. Яны наймаюць мяне, каб я ўявіў іх невінаватасць, потым выйшлі ў свет і спрабавалі ўвасобіць гэта ў жыццё. Гэта здараецца досыць часта, каб зрабіць гэта варта, але ў рэшце рэшт я апавядальнік без паўнамоцтваў, без значка і без міргаючых сініх агнёў.
  «Яшчэ адзін задаволены кліент, Янгер?»
  Джордж Догі стаяў па другі бок ад мяне ля парэнчаў і глядзеў у ваду. На ім была адкрытая да таліі ўцяпляльная куртка ад Seattle Mariners, за выключэннем, як ні дзіўна, верхняга гузіка. У яго ў кішэні кашулі быў засунуты шчыт салдата, і гэта трымала яго паліто на дзіўным месцы.
  «Задаволены», — сказаў я і паклаў яму боўтацца, пакуль скідаў кавалачак карыцы з каўняра ў ваду. Ласось млява плюхнуўся на паверхню і прэч. Ласось больш не клюнуў на прынаду. Яны былі мэтанакіраваныя на сваім шляху да гравійных пластоў уверх па плыні, дзе яны павінны былі паклапаціцца аб сваім рэпрадуктыўным мандате і памерці.
  Невялікая дама-турыстка ў поліэтыленавым плашчы без страху стаяла каля бар'ернай стужкі і рабіла фота. Потым яна сумна паглядзела на Сабачку.
  «Спадзяюся, вы атрымаеце, хто б гэта ні быў, афіцэр. Уявіце сабе, зрабіць такое з нявіннай дзяўчынай».
  Сабачка працягваў глядзець уніз на ваду і крыўляўся, як той, хто цягнецца да асабліва цяжкага месца, каб падрапаць. Ён павярнуўся да мяне і, абапёршыся локцем аб парэнчы, прашаптаў: «Нявінны» і ўсміхнуўся. Затым ён пачаў крычаць на паліцэйскага, у якога былі праблемы з корпусам яго падводнай камеры.
  Маладыя паліцэйскія былі апранутыя ў чорныя камбінезоны і бейсболкі і бегалі вакол, размаўляючы з рэзкімі сцвярджальнымі дырэктывамі: «Ізаляваць зону пошуку». І "Гэта ісці". Рыштунак быў паўсюль: камеры, відэапрайгравальнікі, радыёпрыёмнікі, лабараторныя наборы, вадалазныя танкі і нават падводная лодка з двух чалавек. Усё, акрамя падводнай лодкі, было ў дарагіх скрынях, акуратна складзеных, як дзіцячыя кубікі, на рагу набярэжнай. Гэта былі лепшыя цацкі, набытыя на нафтавыя грошы праваахоўных органаў Аляскі. Уся гэтая сцэна зрабіла Догі крыху сумнай, як дрэнны парад у маленькім горадзе, дзе больш зброі, чым музычных інструментаў.
  Вядома, гэта была вялікая нафта, якая аплачвала амаль усё на Алясцы; нічога не змянілася за гэтыя гады. Калі Exxon Valdez сеў на мель на рыфе Блай у сакавіку 1989 года, былі людзі, якія казалі, што на поўначы нешта зламалася, што нельга сабраць зноўку. Вядома, адны казалі, што нафта проста апусціцца ў зямлю, адкуль яна ўзялася, але іншыя лічылі, што калі выкапаць досыць глыбокую яму і пачакаць. . . у рэшце рэшт чорнае рэчыва пачне расці.
  «Божа, Малодшы, мне непрыемна так думаць, але, магчыма, мая жонка мае рацыю».
  «Пра?»
  «Наконт адмовы ад гэтага. Гэта ўжо не так весела. Я нават лаўлю сябе, расказваючы гэтым дзецям ваенныя гісторыі. Яна кажа, што я раблюся бурклівым і занудным».
  «Гэта сумна?»
  «Яна так думае. Гаражныя распродажы — вось што ёй падабаецца. Гаражныя распродажы і раздача бананаў на рынку. Яна патэлефанавала мне ўчора ўвечары, каб сказаць, што знайшла набор чыгунных соў для каміна. Яна была ўсхваляваная».
  Ён спыніў размову, калі пад'ёмнік спыніўся, і цела Луізы Рут хіснулася ў паветры над гумовым палатном зоны каранера. Яе галава звісала прама над разрэзам на горле, а рукі свабодна звісалі па баках. Матор пад'ёмніка коратка пульсаваў, каб набраць моц. Яны павольна апусцілі Луізу, і маладыя людзі ў камбінезонах паднялі рукі ў пальчатках, каб лёгка пакласці яе на цёмна-зялёную коўдру. Асцярожна, амаль з пашанай паклалі яе, і бясколернасць яе заззяла бледна, як сонца ў туманны дзень. Нейкі момант яны стаялі моўчкі, як дзеці, апусціўшы галовы, якім кажуць, што іх бацькі некалі памруць, перамінаючыся з нагі на нагу, чакаючы непазбежнага жарту, які верне іх да працы.
  «Я спадзяюся, што яна заплаціла наяўнымі, Янгер».
  «Не. Не, яна заплаціла чэкам, - сказаў я рассеяна, не думаючы ні пра тое, дзе знаходжуся, ні пра тое, што я ўцягнуты ў жарт.
  Усе занадта гучна засмяяліся, а самы малады з паліцэйскіх ледзь не пахваліўся на месцы, яшчэ раз ведаючы, што яны знутры жартуюць і ў бяспецы.
  Я думаю, што ў апісанні працы Джорджа Догі значылася «Спецыяльны памочнік камісара», таму што ён больш не быў ваенным. Ён павінен быў быць на пенсіі. Ён аддаў сваю службу тэрыторыі, а потым дзяржаве. Але яны пакінулі яго, таму што не знайшлі спосабу ўвесці ў камп'ютар увесь той бруд, які гэты хлопец вымятаў за гэтыя гады. У штаце было толькі шэсць губернатараў, і ўсе яны трымалі яго побач. Калі яны захацелі атрымаць інструктаж, не чытаючы ўсю бюракратычную хітрасць, яны ўсё роўна паслалі па Сабачку. Я ведаў яго большую частку жыцця. Мой бацька быў старшынёй суддзі ў Джуно на працягу многіх гадоў, праведзеных там Догі. Яны былі партнёрамі па паляванні. Пасля смерці суддзі Догі часта ездзіў у Джуно, каб дапамагаць маёй маці па хатніх справах. Яна аддала перавагу, каб ён праляцеў, і ні на хвіліну не падумала, што я мог бы справіцца.
  Ён павярнуўся і паглядзеў на мяне, потым адвёў мяне за локаць. «Ну, гэта ўсё для цябе, Сесіл. Я б больш пра гэта не хваляваўся».
  Да гэтага часу паліцыянты рабілі фатаграфіі, а дайвінг-група паставіла на дне сетку для пошуку іншых рэчавых доказаў. Не было асаблівай надзеі з-за прыліваў і плыні ракі, але ўсё ж яны прытрымліваліся працэдур хаця б дзеля таго, каб мець магчымасць заткнуць рот нейкаму разумнаму адвакату ў будучыні.
  Сабачка павярнуўся і азірнуўся на сцэну, і было ясна, што ён нейкім чынам быў уцягнуты і хацеў пагаварыць і адначасова пазбавіцца ад мяне. Ханна стаяла збоку, няўцямна гледзячы ў ваду, назіраючы, як ласось змагаецца з плынню.
  «Мяне больш за ўсё хвалюе ў гэтых дзецях, Малодшы», — ён стаяў каля мяне побач з парэнчамі і прамовіў амаль па-змоўніцку, — гэта тое, што яны такія праклятыя... . . прафесіянал».
  Ён дазволіў гэтаму павесіць. Сабачка нарадзіўся задоўга да Элвіса Прэслі і да таго, як маладым людзям было забаронена вынаходзіць сябе. Ён быў часткай старой Аляскі, і ён прыняў тое, кім ён быў, гэтак жа лёгка, як і клімат. Тым не менш, яму было цяжка са мной, якога ён лічыў нейкім экзатычным стварэннем: нікчэмнага сына вядомага суддзі, які жыў з аўтыстам і кіраваў службай прыватнага следчага ў горадзе без справы. . Глядзельны кантакт з кімсьці накшталт мяне быў досыць цяжкім. Прасіць аб ласцы падштурхоўвала яго да нейкага прыступу.
  - Табе трэба трымацца далей ад гэтага, Сесіл, - прамармытаў ён.
  «Сабачка, што адбываецца? Луіза Рут прыйшла да мяне і сказала, што яе згвалцілі на залатым капальні ў Отэр-Крык. Яна сказала, што кампанія нічога з гэтым не робіць і міліцыя не дапаможа. Яна хацела, каб я апытаў некаторых сведкаў. Мы не зайшлі занадта далёка…
  «І ты не пойдзеш далей». Сабачка развярнуў мяне і накіраваў праз вуліцу да маленькай будаўнічай хаціны, якую паліцыянты захапілі як штаб-кватэру на месцы злачынства. Ён паказаў Ханне, што яна павінна прыйсці. Яна глядзела на яго і стаяла, расплюшчыўшы ступні, пакуль ён не ўтаропіўся на яе сваім цярплівым аўтарытэтам, які падымае на ногі большасць людзей. Ханна пайшла за намі праз вуліцу.
  У хаціне быў імправізаваны чарцёжны стол, які быў сабраны з адходаў фанеры. Там стаялі радыё, газавая грэлка, тэлефон, уключаны ў сцяну, і два крэслы ля сцяны каля высокага табурэта. Сабачка сеў на нізкае крэсла каля дзвярэй. Я сеў насупраць яго, і Ханна, апраўдаўшыся, села на табурэтку.
  «Цяпер . . .” Сабачка пацёр рукі, зірнуў на іх, потым паглядзеў мне ў вочы. «Я хачу ўсё гэта. Я ведаю, што вы абодва ведаеце нешта пра гэта. Я хачу ўсё». Ён размаўляў са мной, але Ханна адказала першай. Яна не глядзела ні на аднаго з нас, якія сядзелі пад ёй, але глядзела ў акно на стаянку старога федэральнага будынка і гаварыла.
  «Мы былі старымі сябрамі. Шмат гадоў таму яна гатавала ежу на рыбацкай лодцы з Крэйга. Яна ўладкавала мяне на працу. Яна вучылася ў каледжы, і мы любілі размаўляць пра кнігі, якія чыталі. Мы размаўлялі позна ўвечары, часам усю ноч. Мы разам выпівалі і спрабавалі схавацца ад усіх мужчын з іншых лодак».
  На Ханне былі загнутыя гумовыя боты і палатняныя штаны, свабодна запраўленыя ўнутр. На ёй была шаўковая кашуля колеру слівы і чорны берэт са срэбнай тлінкіцкай шпількай у выглядзе косаткі на макушцы. Яе ворсавае паліто ляжала ў складзеным выглядзе на каленях. Яна адвярнулася ад акна, адкінула з плячэй свае саламяныя валасы і паглядзела на мяне так, нібы глытала прагорклае малако.
  «Яна працверазела раней за мяне. Я яе вельмі любіў. Яна была цвёрдай і вясёлай, ні ад каго не абракалася». Ханна азірнулася ў акно.
  Сабачка паглядзеў на яе. У яго не было блакнота, але ён задаваў пытанні павольна, нібы збіраўся запомніць яе адказы. Ён быў вядомы тым, што не рабіў тагачасных нататак. У яго была фенаменальная памяць, і адсутнасць запісаў зрабіла яго самым цяжкім з паліцэйскіх для перакрыжаванага допыту.
  «Калі вы бачылі яе ў апошні раз?»
  «Тры тыдні таму. Я працаваў у Джуно, і яна прыйшла да мяне. Яна расказала мне пра згвалтаванне на шахце. Яна сказала, што гэтым ніхто не займаецца». Цяпер Ханна ўважліва паглядзела на Сабачку, і ён затрымаў яе вочы даўжэй, чым я калі-небудзь змог бы.
  «Яна сказала, што міліцыянты і міліцыянеры сказалі ёй, што не могуць распачаць справу, таму не збіраюцца нічога рабіць. Я зрабіў . . . Я зрабіў адзінае, што мог прыдумаць. Я адправіў яе да Сесіл. Напэўна, гэта было глупствам, але я ведаў, што салдаты не будуць супрацьстаяць ротным. Ці не праўда, Джордж?»
  Джордж Догі паглядзеў на яе, і яго бровы скурчыліся з некаторым спачуваннем, але рот заставаўся роўным. «Гэта расследаванне забойства. Я ведаю пра абвінавачанні ў згвалтаванні. Я таксама ведаю, што мужчыны гэта адмаўлялі. Мяне цікавіць толькі забойства. Яна сказала, што зьбіраецца рабіць?»
  «Яна сказала, што ёй патрэбныя доказы. Нават калі гэта было толькі для сябе. Нават калі гэта было толькі для яе сям'і. Кампаніі сказалі, што яна шлюха. Сказалі, што яна прасіла. Яна хацела, каб словы мужчын, якія гаварылі праўду, былі запісаны на плёнку. Слова жанчыны — недастатковае сведчанне».
  Сабачка паглядзеў на мяне. «Гэтага яна хацела? Яна хацела інтэрв'ю?»
  Я нязручна варухнуўся ў крэсле. «Так, яна хацела, каб я пагаварыў з некаторымі з мужчын, але ў апошнюю хвіліну адмовілася».
  «Чаму?»
  Я падняў рукі ў жэст няведання: далоні ўверх, плечы апусціліся. Сабачка ўсміхнуўся. Потым ён паглядзеў на Ханну. Яе рот быў моцна нацягнуты, а дыханне рабілася глыбокім, нібы з грудзей наварочваліся слёзы. Яе голас задрыжаў.
  «Яна была добрай. . . добры чалавек. Яна любіла працаваць у лесе і на акіяне. Яна любіла чытаць рана раніцай і піць шмат кавы. Яна любіла мяне, і я не зрабіў шмат, каб дапамагчы ёй. Я проста падсунуў яе іншаму». Яна падняла дрыжачую руку, каб закрыць вочы, і яе грудзі ўзнялася. Я зірнуў на падлогу халупы, пацёр абцасам чаравіка па кававых плямах на фанернай падлозе. Сабачка ўстаў і стаў побач з Ханнай. Ён паклаў ёй рукі на плечы і паглядзеў у акно, дзе на рэйках над гаванню сядзела чайка. Голас яго стаў цішэй, калі ён гаварыў.
  «Я ведаю, што мы не зрабілі дастаткова, каб дапамагчы ёй, калі яна прыйшла з шахты. Мясцовыя міліцыянты даслалі мне копію пратаколаў. На справу не хапала. Але гэта не значыць, што на гэтым усё скончылася. Я не магу сказаць вам усё. Але . . . мы ўсё яшчэ працавалі над гэтым».
  Ханна паднялася і зняла з яе рукі. Яна павярнулася. «Ну, калі тады не было позна, то павінна быць цяпер. Вы зьбіраецеся арыштоўваць чалавека, які зь ёй гэта зрабіў?»
  Сабачка развёў рукамі гэтак жа, як і я. «Зараз у нас нічога няма. Перш чым арыштоўваць, мы павінны давесці справу».
  Яна прайшла міма мяне і выйшла за дзверы. Мне прыйшлося прыціснуцца каленямі да сцяны, каб прапусціць яе. Яе не было, і дзверы ляпнулі, калі Сабачка стаяў нада мной.
  «Лепш трымай яе пад кантролем, Сесіл. У мяне ўжо дастаткова клопатаў з гэтай справай, і без таго, як яна бегала, падбіраючы доказы».
  Я ўстаў, але ўказальны палец Сабачкі штурхнуў мяне ўніз. «І я хачу, каб усё, што ў вас ёсць, было на Луізе Рут. Вы зразумелі? Гэта ваша праца. Ты даеш мне ўсё. Вы трымаецеся далей ад гэтага расследавання, і вы не дапускаеце яе. Сесіл, на мяне людзі глядзяць праз плячо. Мне не трэба, каб Хардзі Бойз сапсавалі сцэну. Ясна?»
  Чайка саскочыла з рэйкі, а Ханна кінулася на другі бок вуліцы. Мне далі складанае заданне, якое ўключала ў сябе нічога не рабіць, і я падумаў, што лепш не рабіць гэтага.
  «Так, Сабачка, усё ясна, — сказаў я, — і як толькі я больш нічога не даведаюся, я дам табе ведаць». Але я гаварыў яму ў спіну, калі ён быў ужо за дзвярыма.
  Я пайшоў за Ханнай па вуліцы і ўвайшоў у гатэль «Готэм». Гэта быў адзін з нямногіх гатэляў, якія засталіся на вуліцы. Гэта было таннае і даволі стрыманае месца, дзе лесарубы і рыбакі маглі плюхнуцца, калі сышлі з парома. Унізе ў калідоры былі ванныя пакоі і тэлефоны на лесвічных пляцоўках, а падлога пад патрэсканым лінолеумам гніла і губілася. Вокны пачалі гніць у сваіх рамах, і чвэрць з іх была або затрымалася ўніз, або затрымалася, з кардонам, забітым у адтуліны, каб не дапусціць дажджу на пакрывалах. Калі мы ўвайшлі і я ўпершыню ўдыхнуў зацвілыя дывановыя падкладкі, мазут і цыгарэтны дым, я быў напоўнены ўспамінам, які ўсплыў, як рыба, на паверхню.
  Гэта было пасля смерці майго бацькі і да таго, як Ханна з'ехала. Я шукаў стывідора, індзейца Лакота, для адваката ў Ваёмінг. Я прыехаў у Кетчыкан і трапіў у дзікую групу індзейцаў, лесарубаў і коксавых галоваў, якая кацілася па горадзе, як малацілка з паравым рухавіком. Толькі калі я ўвайшоў у гэтыя чырвоныя дзверы з Ханнай, я ўспомніў, што вечарынка для мяне скончылася ў нумары ў гэтым гатэлі. Запомнілася ўражанне ад уціснутага ў лоб кароткага махоркавага дывана і прыціснутага да века недакурка. Я ўспомніў, як падняў вочы і ўбачыў свае чаравікі, прыхіленыя да дзвярэй побач з нейкімі закаркаванымі рабочымі чаравікамі, з эластычнай скурай іх апошняй, якая звісала над маімі скуранымі сліпонамі-рамэа, быццам мае туфлі былі чыімсьці малодшым братам. Я ўспомніў моцнае жаданне адначасова выпіць яшчэ і званітаваць. Я цьмяна памятаў, як цалаваўся з жанчынай, якая насіла пояс, і смак губной памады на зубах.
  Ханна стаяла каля дзвярэй нумара 23. На дзвярах не было паліцэйскага замка, але на дзвярной раме была жоўтая паліцэйская шлагбаумная стужка. Яна павярнула ручку, нырнула пад стужку, і мы ўвайшлі. Там стаяў двухспальны ложак з гарчычна-карычневым покрывам, тумбачка і радыёгадзіннік з лічбамі, якія міргалі на дванаццаць гадзін. Лямпа для чытання на гусінай шыі, якая выходзіла са сцяны над ложкам, была зламаная, драты звісалі з гнуткага металу, але нехта падключыў лямпачку электрыка, якая вісела голая і бліскучая, як чэрап. У пакоі быў парадак. На ложку ляжаў заплечнік, дарагі дарожны тып унутранай рамы, прызначаны альбо для аэрапортаў, альбо для маршрутаў. Ханна ўзяла пачак і пачала выходзіць.
  «Што ты робіш? Гэта доказы. Вы не можаце проста сысці з яе зграяй. Сабачка збіраецца паслаць сюды частку войскаў, каб апрацаваць гэты пакой.
  «Ніхто нічога не зробіць, каб дапамагчы, і ты гэта ведаеш, Сесіл».
  Яна павярнулася і выбегла з месца, і я адчуў парыў дэзінфікуючага сродкі, які кружыўся за ёй. Я бездапаможна рушыў услед за ёй і стаў у дзвярах гатэля. Ішоў толькі невялікі дождж. Я думаў ісці за ёй, але потым надумаў проста пагуляць. Я мог ісці ўздоўж ручая ўверх па плыні і хадзіць па вуліцах, падобных да вуліц іншых мястэчак на захадзе.
  Дождж узмацняўся. Рух блакавалі пікапы, кіроўцы ў рабочай вопратцы з высунутымі ў вокны перадплеччамі і каскамі сядзелі побач на сядзеннях. Большасць кіроўцаў у гэты час сутак яшчэ цвярозыя. Машыны ззаду не сігналяць. Дзяўчаты пераходзяць вуліцу перад грузавікамі, і паветра блішчыць ад духаў, выхлапаў і жуйкі. І ўсё гэта змешваецца з пахамі са сметніка і халодным паветрам, якое цягнецца па паверхні ручая з верхняй плыні, з горы са стромымі схіламі, якая ўзлятае, як лесвіца, за мячом.
  Трымаючы білет на самалёт у кішэні, я думаў, як я, чорт вазьмі, збіраюся дабрацца да парома, каб перавезці мяне ў аэрапорт, калі пачуў звон рукі на бранзалеце і адчуў лёгкі цытрынавы водар складанае жыццё.
  «CW Younger, мой любімы член! Каротка і салодка».
  Я павярнуўся да вачэй, якія, як я ведаў, глядзелі на маю задніцу. «Я не магу паверыць, што вы гэта сказалі, і прысутнічаюць супрацоўнікі праваахоўных органаў».
  «Чорт вазьмі, Сесіл, яны ведаюць, што ты мілы». І яна ўсміхнулася, не так, як Сабачка, нацягнутай усмешкай, якая спрабавала адагнаць жартаўлівасць, а глыбокай здобнай усмешкай, якая, здавалася, праляцела ўверх па тазе, спіралью падняўшыся ў рудыя валасы, што апраўлялі яе шырокі твар. Кетчыкан мае рэпутацыю большай колькасці жанчын, якія весяляцца больш начэй у годзе, чым дзе-небудзь яшчэ на поўначы. Калі гэта праўда, спіс трэба пачынаць з Лолі, уладальніцы Готэма.
  Яна была амаль шэсць футаў ростам, і мы стаялі вочы ў вочы. На яе левым вочным зубе красаваўся залаты каўпачок. Яна апранула шаўковую блузку вольнага крою і фіялетавы пінжак з набітымі плечыкамі па-над вузкіх эластычных штаноў. І калі мы стаялі ў дзвярах яе гатэля, падол яе блузкі трапятаўся на ўнутраны край майго паліто.
  Многія адвакаты спрабавалі выклікаць яе, але Лолі была злым сведкам, таму што яна гаварыла ўсім менавіта тое, што яны хацелі пачуць. Кожны хлопец у турме хацеў быць вызваленым пад яе апеку, і яна спрабавала гэта пару разоў для некаторых хлопцаў, якія былі самымі вясёлымі, але святло ў яе вачах, яе валасах і тым, як яна схіліла галаву і расступілася яе вусны, калі яна ўсміхалася, маглі прымусіць амаль любога парушыць умовы свайго вызвалення.
  «Сэсіл, пакінь гэтую сумку. Заходзьце і выпіце. У мяне ёсць піва і вэнджаная чорная трэска і некаторыя з тых мярзотных вустрыц, якія вы так любіце.
  Я паглядзеў уніз на сваіх рамэа і на секунду ўбачыў, як яны зайшлі ў пакой Лолі і кінуліся нагамі каля яе мяккага крэсла каля радыятара. Я бачыў іх раніцай пад ложкам. Паклаў зграю, нібы хацеў выкінуць якар.
  «Слухай, Лол, я не магу гэтага зрабіць. Я маю на ўвазе, я мог бы, але . . . ну вось так... я не магу...»
  Гэта было яе адкрыццём для ўсмешкі. Яна засунула рукі ззаду і пад блузку, потым злёгку выцягнулася назад, быццам яе паясніца была напружана. Яна ўсміхнулася і засмяялася лёгка, як пара, якая падымаецца з урны з кавай.
  «Малодшы, я нічога не буду рабіць. Я проста мяркую, што мы павінны крыху выпіць. . . і наведайце».
  У жаданні Лолі ёсць нешта такое самасвядомае. Гэта не флірт, які ўзнікае з-за недахопу ўпэўненасці. Гэта проста для задавальнення, як прымяраць шаўковую бялізну і насіць яе пад працоўнай вопраткай. Калі б я не еў вустрыцы, гэта быў бы нехта іншы, і гэта прымусіла мяне з'есці іх яшчэ больш.
  «Ну, — сказаў я, — вось так».
  «Не кажы мне, што ты зноў у вагоне».
  «Вы калі-небудзь ведалі мяне, калі я быў у фургоне?» Я спытаў, сапраўды заклапочаны, таму што я не быў упэўнены.
  «Калі гэта быў не ты, гэта быў нехта - нехта, да каго я не вельмі клапаціўся». Яна адаравала мяне меншай версіяй усмешкі, калі адчула, што я выходжу за межы дыяпазону, і не было сэнсу марнаваць яе.
  Я паціснуў плячыма. «Праўда ў тым, што мне трэба вярнуцца ў аэрапорт, на паром. Я маю на ўвазе, што я павінен ".
  «Забудзь, Сесіл. Слухай, перадай прывітанне, калі дагоніш яе». Яна жэстам паказала на вуліцу, дзе знікла Ханна, як навальніца.
  «Так. Я буду». І я паспрабаваў павярнуць ногі на поўнач. Я ненавіджу быць у вагоне. Гэта ўсё роўна, што вярнуць сваё жыццё, але страціць адно са сваіх пачуццяў.
  «Лол, што ты ведаеш пра Луізу Рут?»
  «Яна была дзіўная. Нейкі мышыны. Дастаткова прыязна, але не вельмі весела ". Яна правяла пальцамі ў валасах і ўтаропілася на мае чаравікі. «Здаецца, яна сказала мне, што кагосьці чакае». Яна паглядзела на набярэжную, дзе паліцэйскія грузілі насілкі з чорным мяшком для трупаў у машыну хуткай дапамогі.
  «Яна сказала, каго чакае?»
  «Гэй, ты ведаеш, я не так шмат кажу пра тое, каго чакаюць мае кліенты. Для мяне гэта становіцца занадта зацягнутым і... ах... сумным. Але яна сказала мне, што чакае а чалавек, і ў яго было нешта для яе ".
  «Яна плаціла наяўнымі?»
  «Я так думаю. Яна заплаціла і пратрымалася як мінімум тры дні. не ведаю мы . . правялі крыху часу разам, ведаеце, проста размаўлялі, але я не атрымаў ад яе шмат чаго».
  «Ты карміў яе?»
  «Не, я ўсё захоўваў для цябе».
  З магчымасцю таго, што я вяртаўся ў зону дзеяння, яна выкінула пятку з задняй часткі аднаго са сваіх туфляў і перанесла вагу сцягна, каб яшчэ раз расцягнуць паясніцу ў мой бок.
  «Памятаеце, хто-небудзь заходзіў? Наведвальнікі ўвогуле?»
  «У апошні дзень, калі я памятаю, што я бачыў яе побач, была пара хлопцаў, якія прыйшлі. Яна проста сумавала па іх. Сказалі, што вернуцца. Я нічога не памятаю, акрамя таго, што адзін сказаў, што шукае гэтую дзяўчыну, Луізу Рут. Яшчэ адна ўсмешка. «І не пачынайце са мяне: «Як ён выглядаў?» і гэта дзярмо. не ведаю Я толькі памятаю, што тут быў хлопец. На ім было нешта сутэнёрскае. Я не ведаю».
  «Сутэнёр?»
  «Не пачынай, Сесіл. не памятаю. Гэта была проста нейкая жахлівая каштоўнасць ці нешта падобнае. Другі хлопец таксама выглядаў дзіўна».
  «Дзіўна?»
  Яна паглядзела на кутікулу сярэдняга пальца на правай руцэ. «Божа, гэта сумна. Ён выглядаў інакш, чым маленькі сутэнёр. Багаты ці нешта падобнае, быццам маленькі сутэнёр працаваў на яго. Ён кіраваў».
  «Што вы маеце на ўвазе «адказны»?»
  «Як быццам ён аддаваў загады. Нават калі не даваў».
  «Міліцыя ўжо размаўляла з вамі?»
  «Чорт вазьмі, яны пачалі, але потым Догі сказаў, што сам возьме ў мяне інтэрв'ю. Я мяркую, што ён да гэтага не дайшоў».
  Яна паглядзела на тратуар і натоўп паліцэйскіх. Сабачка пісаў у сваім нататніку. Ягоны пінжак быў цалкам расшпілены, а сівыя валасы раздзімаліся ад ветру, які, верагодна, гнаў перад сабой дождж з паўднёвага захаду. Сабачка паглядзеў на маладога паліцэйскага, затым крадком зірнуў на Лолі, а потым хутка зноў на паліцэйскага. Ён прыкідваў сваю ўвагу паліцэйскаму і ведаў, што мы бачылі, як ён глядзеў на нас. Лолі ціха засмяялася і ўтаропілася на яго ўніз. Яна балансавала на сваім адным чаравіку і прыкметна схілілася да Сабачкі.
  «Як справы ў твайго адсталага субяседніка?» - сказала яна, амаль рассеяна гледзячы на мяне, нібы прачынаючыся ад сну.
  «Ён «эмацыянальна і інтэлектуальна аслаблены». У мяне паперы».
  «Прымі таблетку, Сесіл. Я здзекуюся з цябе. Табе не трэба распавядаць мне пра Тодзі. Я ведаў хлопчыка пасля таго, як ён назіраў, як памірае яго маці. Чорт вазьмі, трыццаць гадоў прайшло, а стары ўсё яшчэ п'е ў барах».
  Бацька Тода быў механікам па лесанарыхтоўках, але пасля смерці жонкі ён моцна выпіў, і яго праца стала неахайнай. Ланцуговая таль раздушыла яму сцягно пад дызельным рухавіком лагернага генератара. Ён спіць на лодцы сябра і прапівае грошы сваіх рабочых. Кожны раз, калі я бачыў старога, я не звяртаў на яго ўвагі, і ён мяне не пазнаў. На ім заўсёды быў выцвілы палатняны пінжак і зашмальцаваная шаравая фуражка, пакрытая рознымі эмалевымі шпількамі-птушкамі і рыбкамі. Ён трымаў піўны келіх і цыгарэту ў адной руцэ, а другой рукой закрываў кучу дробязяў, гледзячы ўніз на бурбалкі піва, размаўляючы з усімі ў бары. Ніхто не кіўнуў і нават не паглядзеў у яго бок.
  Пад'ехала дэсантная машына, і маладая жанчына ў камбінезоне нахілілася над пасажырскім сядзеннем і крыкнула ў адчыненае акно: «Мне сказалі даставіць вас на паром, каб вы маглі падысці і зарэгістравацца на рэйс».
  Я паглядзеў на вуліцу, і Сабачка ўтаропіўся на мяне, паказваючы пальцам на поўнач у бок аэрапорта. Я збіраўся ісці, а ён не ўсміхаўся. Я сеў на задняе сядзенне, дзе не было ўнутраных ручак дзвярэй. Акно было адчыненае, і недзе ў даліне смажылася рыба. Я азірнуўся на Лолі, і яна памахала. Я ўявіў кішэні цяпла пад яе блузкай і падумаў, як яе рудыя валасы прыліпнуць да яе горла, калі яна ляжа ў той вечар.
  Чайкі кружылі над Крык-стрыт і нырнулі да вады, дзе было патанула цела. Туша ласося ляжала на гладкіх камянях берага ракі, і крумкач узяў вока.
  OceanofPDF.com
   2
  МНЕ ХАБАЕЦЦА думаць, што Ханна была моцна закахана ў мяне, нават на працягу тых гадоў, што мы пражылі разам, і я спрабаваў заваяваць яе меланхалічным joie de vivre майго п'яніцы. Але я ніколі не быў ні гераічным п'яніцай, ні асабліва паэтычным, як бы я ні лічыў. Упершыню я прачытаў яе Оу-Ян Сю «П'яны і ў дарозе, я звязаны плывучымі ніткамі вясны», лежачы на падлозе гасцінічнага нумара ў рыбацкім мястэчку ў затоцы, і на працягу многіх гадоў мы спрабавалі адпавядаць яго красамоўству, танцуючы пад наш уласныя стану мары.
  Зараз, вядома, Ханна - прафесійны чалавек і цвярозая хрысціянка. Яна па-ранейшаму апранаецца як рыбак, але мне прыйшлося звыкнуцца з выглядам шаўковых шалікаў і далікатных духаў, варварскіх аліўкава-зялёных паліто з цьмянымі металічнымі аксесуарамі. Яна сацыяльны работнік на поўначы ў Стэлары. Але справа яе жыцця - гэта падарожнічаць і весці семінары для іншых удзельнікаў "руху за аднаўленне", і менавіта гэтым яна некаторы час займалася ў Джуно.
  Кампаніі і дзяржаўныя ўстановы плацяць ёй вялікія грошы за вядзенне семінараў і кансультаванне груп кіраўнікоў. Яна ходзіць з аэрапорта ў аэрапорт і рана засяляецца ў свой нумар, потым расцягваецца, ідзе на прабежку і прымае душ. Перад тым, як сысці на лекцыю, яна будзе ляжаць на ложку, загорнуўшыся ў ручнік, і будзе чытаць кнігу сучаснай паэзіі, думаючы і пацягваючыся, перабіраючы кожную старонку, спыняючыся і дазваляючы выявам з кожнага верша падымацца. Яна чытае ў асноўным жанчын-паэтаў, і часта тых, хто спараджае нейкую пашану да «вандроўкі».
  Мы сустрэліся дзесяць гадоў таму ў бары ў Крэйгу, калі Крэйг быў падобнай на лесанарыхтоўчую і рыбалоўную версію Додж-Сіці. Яна ўвайшла з чалавекам-лодкай з лодкі Белінгема. На ёй была чорная майка і абліпальныя джынсы з банданай вакол калена. Бейсболка на ёй была надзета задам наперад. Майка апусцілася ўніз, амаль агаляючы яе соску.
  Ён падтрымліваў яе перадплеччам, калі яны лёгка ўвайшлі ў бар. У яе быў хісткі выгляд п'яніцы, якая самасвядомая, якая цалкам разумее, што рэальнасць - гэта ў асноўным іранічны жарт, які ніхто іншы не разумее. Яна азірнулася на ранішні натоўп і абвясціла: «Мне патрэбна чарада какаіну, такая ж доўгая і тоўстая, як мая рука, і я зраблю ўсё, каб яе атрымаць!»
  З тых часоў я даведаўся, што ў тэрміналогіі руху за аднаўленне гэта называецца быць «сапраўды аблажаным».
  Яна адхіліла галаву назад і аглядала пакой, праходзячы міма мяне і ненадоўга разглядаючы худога хлапца ў куце, які працаваў раскладчыкам чокераў. Потым яна адышла ў тысячаярдавы позірк за дзверы. Яе сківіца была высунутая і расслабленая, быццам трымаць яе зачыненай было занадта цяжка. Чалавек пасадзіў яе каля стойкі, абапёр на локці і паклаў перад ёю невялікі стос грошай. Ён паказаў буфетчыцы, каб яна падышла. Ён растлумачыў, што ў яе быў білет у Кетчыкан і ў яе былі грошы ў бары. Шкіпер загадаў яму пасадзіць яе ў самалёт, але ён сышоў раней, чым самалёт. Ці будзе буфетчыца супраць таго, каб праз тры гадзіны проста накіраваць яе да самалёта?
  Гэта было арганізавана. Ён узяў кепку і развітаўся. Ханна падняла вочы ад стойкі і, калі зразумела, што ён сыходзіць, дала яму аплявуху, настолькі моцна, што яго твар пачырванеў і ён сціснуў кулакі. Некалькі старажылаў заварушыліся на крэслах, буфетчыца пацягнулася за сваёй скарочанай бітай, лодкавы чалавек азірнуўся і паслабіўся. Нават у Крэйга ўдар накакаленай дзяўчыны сярод белага дня можа выклікаць нейкую рыцарскую рэакцыю.
  Калі ён развітаўся, Ханна схапіла яго і па-французску пацалавала так доўга, што буфетчыца перайшла на ногі і зірнула ў акно. Чалавек-лодка разарваў клінч і накіраваўся да дзвярэй. Ханна паклікала піва і заплакала. Потым яна загаварыла пра «танныя падлыя сейнеры». Я сеў побач з ёй і сказаў, які цудоўны быў дзень.
  Яна паглядзела на мяне з бліскучай усмешкай ацэлота і сказала: «Да чорта надвор'е, давай кайфаваць».
  Цяпер яна лічыць гэта сваім цёмным перыядам. Яе сорак дзён у пустыні. Цяпер яна выступае з дакладамі і праводзіць семінары, і яна распавядае пра гэты этап свайго жыцця поўным пакоям самасвядомых мужчын і жанчын, якія п'юць вадзяністую каву. Яна заўсёды пачынае нервова і нязграбна пераходзіць у спавядальны тон. Яна заўсёды пачынае з самага дна, з галоўнай кропкі свайго выздараўлення, з моманту, які прывёў яе да непазбежнай ісціны. Я чуў размову, я таксама спрабаваў ісці пешшу. Але так ці інакш у гэтай асабістай міфалогіі маё месца дзесьці ў пустыні, я вандрую з іншымі выкінутымі дэманамі.
  У тую першую ноч мы з ёй атрымалі нумар у гатэлі над барам. Мы пілі і нюхалі какаін і кожны вечар глядзелі тэлевізар да цямна, а потым ненадоўга патанчылі. Пасля таго, як гурт закрыўся, мы вярталіся ў пакой і доўга прымалі душ, каб адвесці дым, а потым ляжалі голымі на пакрывалах і глядзелі эпапеі з мячом і сандаламі, выкладвалі адзін аднаму на жываты кока-колу і нюхалі іх падчас рэкламы. Мы адпраўлялі за ежай і елі талеркі і талеркі з бульбай фры і тлустымі бутэрбродамі са стейкамі. Ён валяўся ля дзвярэй сугробамі з недаедзенай ежай. Пасля некалькіх дзён какаіну ежа выклікае толькі абстрактны інтарэс. Харчаванне - гэта выдатная ідэя, якую вы ніколі не развіваеце. Какаін падобны на замарожаны джын, які ляжыць у вашым мозгу. У першую чаргу гэта ўплывае на ваша марнасць. Настолькі, вы думаеце, што свет, пакаёўкі, якія прыбяруць ваш беспарадак, паліцэйскія, якія плануюць ваш арышт, і вашы сябры, якія ківаюць галовамі і хмурацца на вашу недальнабачнасць, што ўсе гэтыя людзі знаходзяцца ў палоне вашай хіп чысціні думак.
  Тэлевізар быў выключаны, яна чытала мне з Ту Фу і Оу-Ян Сю, і мы спрабавалі падняцца са словамі, гэтак жа, як мы спрабавалі заняцца сэксам, але гэта не спрацавала. Мы трымаліся, цалаваліся і спрабавалі набыць на скуры адзін аднаго, але не змаглі. Нашы розумы былі занадта лёгкія, нашы целы занадта далёкія.
  Перш чым прыбыла паліцыя, мы спусціліся да іншай лодкі з неводам і аддалі шкіперу тое, што засталося ад нашай заначкі, каб той даставіў нас у Кетчыкан. Мы выпілі віскі і ляжалі на задняй палубе на стужцы. Сонца моцна прыпякала, і рухавік стукаў пад сталёвым насцілам. Пакуль астатнія члены экіпажа глядзелі, як сцярвятнікі, Ханна скруцілася ў мяне на руках і спявала мне ў грудзі. Мы пілі з бутэлькі. Мы спалі. Сем гадоў.
  Думаю, калі я пацалаваў яе ў той першы раз і паспрабаваў дзіўны водар бурбона, бальзаму для вуснаў і гары з палтуса, я ледзь не ўголас засмяяўся, усведамляючы, што хачу кагосьці без абмежаванняў. Пазней, пасля выздараўлення, яна стала годнай, даволі містычнай хрысціянкай; ніякіх тэлемарафонаў і барацьбы са змеямі, але сіла, якая ахоплівала дзікасць, як дно возера. Раней я цкаваў яе размовамі пра ўладальнікаў змей і злымі параўнаннямі з хрысціянскімі барыгамі па тэлевізары. Яна ўсміхалася, але ніколі не падымалася. Яна толькі казала, што я ніколі не магу зразумець, пакуль буду п'яны. Я не мог зразумець яе, таму што цяпер яна была звязана і па вертыкалі, і па гарызанталі. Яна мела рацыю. Я яе не зразумеў.
  Зараз Ханна сядзела за столікам каля снэк-бара ля варот наверсе аэрапорта Кетчыкан, чакаючы рэйса, які прыляціць на поўнач з Сіэтла праз дзве гадзіны і даставіць нас на трыццаціхвілінны пералёт далей да Сіткі.
  Яна перабірала зграю Луізы Рут. Калі яна ўбачыла, што я іду да стойкі з цукеркамі, яна паглядзела ўніз на пачак лістоў, які трымала ў руках.
  Я працую ў сваім доме на набярэжнай старой індзейскай вёскі Сітка. Апошнія восем месяцаў Ханна працавала ў Джуно над праектам лячэння ад алкаголю для Дэпартамента сацыяльнага абслугоўвання штата. Луіза Рут адшукала яе, спытаўшыся ў абаронцаў жаночага прытулку. У сваю чаргу Ханна параіла мяне. Прытрымліваючыся парады Ханны, Луіза Рут села на паром на дваццаць чатыры гадзіны, неабходныя для барацьбы з прылівамі і адлівамі праз праліў на захад, і апынулася на вонкавым узбярэжжы каля Сіткі. Яна прайшла пяць міль ад парома да майго дома ў горадзе. Гэта было ўсяго два тыдні таму.
  Луіза Рут была ціхая і маладая арыстакратычная, падобная на сучаснага авантурыста ў пустыні ў дарагім воданепрымальным адзенні. Яны былі чорна-шэрыя з акцэнтамі яркай лаванды. На ёй былі мяккія чаравікі і нарвежскі швэдар. Але рукі ў яе былі вялікія, з глыбокімі зморшчынамі ад мазалёў, і ў яе былі бледныя паўмесяцы шнараў на пярэднім краі левай рукі. Я думаю, што яна сказала мне, што парэзала сябе, калі наразала ежу.
  Яе голас быў роўным, без акцэнту або драматызму. Яна была адкрытай, калі не сказаць праўдзівай. Час ад часу, калі яна казала нешта, яна падымалася і расчэсвала пальцамі валасы, а потым хутка глядзела ўніз і складала рукі на каленях.
  Яе згвалцілі. Гэта было настолькі ясна, наколькі я мог зразумець. Дзень нараджэння ў шахце. Яна пачынала расказваць падрабязнасці, яе горла сціскалася, рукі сціскаліся, і яна спынялася. Яна хацела, каб я знайшоў сведкаў. Яна хацела, каб я ўзяў у іх інтэрв'ю, і прапанавала мне насіць сетку і таемна запісваць іх заявы. Адна загваздка — яна не хацела называць мне іх імёны. Было падобна на тое, што іх імёны давалі мужчынам моц, якую яна ніколі не прызнала б.
  Я ненавіджу марнаваць час на ўступныя кансультацыі. Марнаванне часу прыходзіць, калі я пачынаю браць пагадзінную плату.
  «Спадарыня Корань . . .” Я нахіліўся наперад і паспрабаваў змякчыць вочы і голас, каб стварыць атмасферу глыбокай упэўненасці. «Я ведаю, што гэта цяжка для вас, але. . . вы збіраецеся плаціць мне трыццаць пяць долараў у гадзіну, каб я адказала вам на некалькі пытанняў. Я хацеў бы дапамагчы вам, але мне трэба з чаго пачаць і ўяўленне аб тым, што вы хочаце атрымаць у выніку».
  Яна зрабіла доўгі ўдых і падняла адну руку ў рассеяным жэсце, потым правяла кончыкам указальнага пальца па венах на сваім тонкім запясце.
  «Я не думаю, што вы сапраўды разумееце». Яна слаба ўсміхнулася. «Мужыкам пляваць, а міліцыі пляваць. . .” Яе голас сціх. «І некаторы час, ведаеце, у мяне была спакуса не клапаціцца. Але не зараз. Больш не». Яна глядзела ў акно на драўляны прычэп, які праязджаў каля майго дома ў канале. Яна прыжмурыла вочы і сціснула сківіцы ў такім становішчы, якое патрабавала адвагі гневу і не давала слёз.
  На ветры поўны аркуш газеты безнадзейна скруціўся, як бесхрыбетны каршун, апусціўся на ваду, потым быў змыты следам прычэпа і затануў. У кутку яе вока ўтварылася сляза.
  «Ім нельга дазволіць адмаўляць гэта».
  «Можаце назваць хаця б іх імёны? Гэта дапамагло б».
  Усё, што яна сказала: «Не», і ўстала, каб сысці. «Я яшчэ падумаю, містэр Малодшы. Магчыма, мне было занадта рана прыйсці і патурбаваць вас».
  Я таксама ўстаў і працягнуў руку. Яна паклала туды складзены чэк на сто даляраў. Потым яна спусцілася па лесвіцы і знікла. Цяпер яна труп, усё яшчэ звязаны з зямлёй сваім целам, але страчаны для ўсяго астатняга.
  Я быў адзін пасярод зоны чакання тэрмінала, думаючы, што ўсё яшчэ ў чарзе, і на імгненне адчуў, што яна сыходзіць, як гусі ў цемры.
  Я падышоў да століка Ханны ў бары і сеў. Яна не падняла на мяне вачэй, але ўвайшла, яе голас злёгку дрыжаў.
  «Што вы хочаце ведаць? Яна нарадзілася ў 1959 годзе і ёй было трыццаць чатыры, калі яна... . . памёр». Ханна зрабіла паўзу, усё яшчэ гледзячы на пачак папер з пачкі. Быў пашпарт, нейкія лісты. Яна прачысціла горла. «У яе была вышэйшая адукацыя, але яна хацела працаваць поварам на залатым капальні Otter Creek на поўдзень ад Сіткі». Рукі Ханны задрыжалі, і яна працягнула мне пачак.
  Нашага самалёта не было на зямлі, але яны пачыналі праверку бяспекі. Я паклаў пакет паміж намі і адчыніў клапан. Дарагая верхняя вопратка Луізы Рут была акуратна складзена і скручана ў пачак. З'явіўся туалетны набор з матавай скуры, сумка з латуневай зашпількай і драўляная расчоска для валасоў са шчаціннем кабана. Я пагартаў пару кніжак і знайшоў пакет з лістамі, загорнутымі ў поліэтыленавы пластык і абматаны гумкай. Краі канвертаў выглядалі пацёртымі, а зморшчыны супадалі з краямі ўсяго стоса, нібы яны былі даўно складзеныя ў пакеты.
  Лісты былі адрасаваныя Стывену Мэцьюзу з Інстытута экалагічнай этыкі Ранняй зімы ў Мазаме, штат Вашынгтон, і былі вернутыя адпраўніку, спадарыні Луізе Рут. Лісты былі ў светла-блакітных канвертах юрыдычнага памеру, якія мелі штамп на адваротным згіне, які паказваў, што яны зроблены з перапрацаваных лясных прадуктаў. Чарніла былі даволі плыўнымі сінімі, якія выглядалі так, нібы пайшлі са старамоднай аўтаручкі. Першапачаткова яны былі адпраўлены з шахты Otter Creek праз паштовую скрыню ў Кетчыкане і вярнуліся нераскрытымі. Я дастаў верхні і пальцам разрэзаў канверт.
  
  Дарагі Стывен, я нарэшце тут. Мая экіпіроўка была згублена авіякампаніямі, вы не ведаеце. Але ўсю дарогу са мной быў невялікі пакет (з вашымі кнігамі), так што прынамсі яны дабраліся шчасна.
  Тут прыгожа, калі глядзець міма шчыліны шахты. З задняга боку кухні я бачу альпійскія горы, і часцей за ўсё раніцай над далінай звіваюцца дымныя хмары. Я не дадаў у свой спіс птушак. Часцей за ўсё гэта чайкі, крумкачы і арлы. Над намі былі алені, але яны, вядома, трымаюцца на адлегласці, пакуль працуе абсталяванне, а гэта большая частка часу.
  У мяне два кухары і адзін скруббер. Яны філіпінцы: муж, жонка і стрыечны брат. Яны добрыя людзі і з'яўляюцца такім паратункам ад панурых бандытаў на схіле. З гэтымі хлопцамі я думаў, што мне патрэбны бізун і крэсла, але Ангі, Хаўер і Тэа такія выдатныя. Яны могуць спяваць і дражніць мяне з майго дрэннага настрою, які звычайна ўзнікае пасля сняданку. Я ненавіджу абед з гэтай групай. Гэта таксама адрозніваецца ад схілу. Гэтыя хлопцы не атрымліваюць грошай, як некаторыя з нафтавых хлопцаў, таму яны больш скардзяцца і становяцца ваяўнічымі, калі не атрымліваюць поўную прапанову ў пятнаццаць тысяч калорый за кожны раз. Я ведаю, што гэта іх адзіны хатні камфорт, але яны проста ездзяць на грэйдэрах і франтальных пагрузчыках, і ўсё роўна ім хочацца есці так, быццам яны ўручную кладуць сена. Ну, вы ўсё гэта чулі раней ад мяне. Ростбіф, бульба, падліўка; і персікавы шавец. Гэта ўсё яшчэ ў пэўным сэнсе разбівае маё сэрца. Яны ўвогуле малайцы. Яны проста распавядаюць сабе вар'яцкую гісторыю пра сваё жыццё. Я нават не думаю, што яны бачаць гэтае гета кабеляў і мабільных дамоў, дзе кампанія прымушае іх жыць.
  Прабачце, я пабіты пласцінка. Я адкапаў матэрыял аб працэсе цыяніду. Я думаю, вы маеце рацыю. Хоць і кажуць, што ўсё ў парадку, але паглядзець ёсць на што.
  З вялікай любоўю, Лу
  
  Яшчэ:
  
  Дарагі Стывен, мяркую, у вас не хапае часу пісаць. . . але я разумею. У мяне з сабой камбуз вашага эсэ, і я проста чытаў і перачытваў яго ўначы, робячы выгляд, што гэта ліст мне. Я не ўсё разумею, але мне падабаюцца апісанні. Навука і палітыка - усё гэта даволі п'янлівыя рэчы - асабліва для хлопчыкаў вакол двух'яруснага дома. Я хаваю назву пад швэдрам, каб мне не прыходзілася слухаць здзекі. Але пасля таго, як былі зроблены апошнія стравы, я раблю сабе кубак гарбаты (засталося амаль апошняе задавальненне) і саджуся на заднюю пляцоўку каля пральні і чытаю. Дзякуй, гэта падобна на падарунак розуму.
  Вашы лісты і вашы думкі былі б для мяне такой палёгкай, калі б вы знайшлі час напісаць. Часам мне здаецца, што я ў турме, адбываю тэрмін, рыхтуючы біфштэкс з макаронамі. Калі я чую, што ў самалёт прыйшла пошта, я дазваляю Хаўеру скончыць усё, што я пачаў, і накіроўваюся ў зону пагрузкі. Я атрымліваю больш пошты, чым хто-небудзь іншы, і нават гэта выклікае здзекі, быццам пісьменнасць была пагрозай, што, на жаль, я думаю, што гэта так для большасці з гэтых хлопцаў.
  Але я не спрабую прымусіць вас адчуваць сябе вінаватым. Сапраўды, я не. Мяркую, я проста спрабую заставацца з вамі на сувязі. Хто сказаў, што іх вершы як лісты ў свет? Можа быць, мае каракулі да вас таксама проста лісты свету.
  Слухайце, будзьце ўважлівыя і дзякуй за ўвесь час, які вы можаце патраціць на чытанне гэтага. Я не думаю, што мае лісты адкрываюцца, і я думаю, што ваша апошняя прапанова наконт тэлефонных званкоў даволі недарэчная. Калі вы хочаце даслаць мне інфармацыю, проста адпраўце яе старой добрай паветранай поштай, і я адкажу. Няма сэнсу быць фальшывым у гэтай справе. Чаго нам баяцца?
  Вялікая любоў. Лу.
  
  Я на імгненне перастаў чытаць. Яна добра валодала словамі. Я хацеў, каб яна расказала мне больш, калі была ў офісе. Ханна разглядала некаторыя іншыя паперы, а я вярнуўся да лістоў.
  
  Дарагі Стывен, вы вельмі ўдумлівы. Твой падарунак прыйшоў якраз у мой дзень нараджэння, і я спяшаюся з гэтай запіскай, каб яна дайшла да самалёта. Я люблю абацтва, і я працую над Сімонай Вайль. . . але я асабліва люблю зацукраваны імбір і цёмны шакалад. Вы жамчужына. Нешта здарылася. Гэта сухі лагер, але хлопцы выкралі з самалёта пару галонаў віскі, і наконт вечарыны адбываецца бой. Пагаворваюць, што ў мяне дзень нараджэння. Я хацеў бы выпіць, але ў мяне так добра выконвалася мая праграма, пакуль я тут. Цвярозасць прымусіла мяне думаць нашмат больш зразумела. Пабачым. Магчыма, я яшчэ змагу пракаціцца на верталёце да вяршыні. Убачымся . . .
  
  Ханна вярнулася з бара з півам і нічога мне не прапанавала. Яна глядзела на мяне, як на гнілы мяшок з мясам. Наступны ліст у стосе адрозніваўся выглядам. Ён быў у белым стандартным канверце ад мотэля City Moose у Анкарыджы.
  
  Стывен, я шкадую, што наша апошняя тэлефонная размова скончылася. Гэта не была завуаляваная пагроза. Я мяркую, што гэта была бяспройгрышная сітуацыя для вас. Я дэзарыентаваны. Вы павінны зразумець. . . Ваша прызнанне майго болю - гэта толькі ваша прызнанне. Гэта нічога не робіць для мяне. Мяне абрыдла гэтае дзярмо з мужчынскай адчувальнасцю. Гэта амаль гэтак жа несумленна, як уразлівасць жанчын. Прабачце, вашы пакуты мяне зараз не цікавяць. І мне ўсё роўна, якія ў цябе планы дагэтуль. Я збіраюся паклапаціцца пра гэта сам.
  Я заставаўся ў душы, пакуль не прыйшлі людзі з Global Security. Мне сказалі, што адвязуць мяне ў клініку, і я апынуўся ў Анкарыджы. Мне спатрэбілася тры дні, перш чым я змог пагаварыць з жанчынай з прытулку. Яны былі цудоўныя, але паліцыянты нічога не рабілі — яны сказалі, што праблема юрысдыкцыі. Але ўсе, нават высокаўладны кансультант па алкаголю, якога яны прыцягнулі, ведаюць, што гэта звязана з Global. Уся справа ў гэтай доўгай прамой лініі ўлады. Нахуй іх.
  Часам я думаю, што мой гнеў - гэта адзінае, што запячатвае маю скуру. Без гэтага мая кроў выйшла б праз поры. Я прымаў душ гадзінамі і не магу пазбавіцца ад яго адчування. Раней я любіў прымаць ванну пасля апошняй уборкі з абеду. Доўгія гарачыя ванны. І я павольна выціраўся ручніком з адчыненым акном, гледзячы ў неба, а праз фрамугу падымалася пара. Але цяпер (а я паспрабаваў гэта толькі аднойчы) я лёгка кладуся ў ванну, і паверхня вады здаецца, што іх рукі гладзяць мяне. Вылажу. Нахуй іх. Ні ў іх уяўленні, ні ў маім — ніколі больш.
  Вы былі маім сябрам, таму я кажу вам гэтыя рэчы. Вы можаце ведаць, чым я адрозніваюся. У нас так мала ў гэтым жыцці. Я не збіраюся больш марнаваць сваё на чые-небудзь планы або чаканні. Цела трымае душу і таму павінна надаць ёй нейкую форму. Цяпер маё цела для мяне жудаснае, а душа бясформенная.
  
  Я вярнуў апошні ліст. Былі і іншыя паперы: копіі справаздач з шахтаў, спісы, падобныя на накладныя з танкераў, з указаннем часу і графіка разгрузкі. Былі нейкія бланкі агляду танкаў, але я не ведаў, на што гляджу, і проста правёў вачыма па лічбах і слупках. Адзінае, што спыніла мой погляд, гэта тое, што быў журнал з паметкай DRAWDOWN, прымеркаваны да ўваходу ў Каляды.
  737 пад'ехаў да рэйкі. Ханна ўзяла ў мяне пакет і прайшла праз зону бяспекі. Яна несла пакет у самалёт. Я не бачыў яе больш, пакуль мы не прыехалі ў Сітцы. У нас дакладна не было сумежных месцаў.
  Надвор'е было пахмурнае, вецер паўднёвы. 737 не дасягнуў поўнай вышыні падчас паўгадзіннага палёту на поўнач ад Кетчыкана да Сіткі, але мы атрымалі нашы арэхі і сок на вышыні шаснаццаць тысяч футаў. Сцюардэса з густой сіняй тушшу толькі ўсміхалася мне і давала апельсінавы сок, нават калі я весела прасіў шампанскага. Яна не выдала, што пазнала мяне па адной з маіх сумна вядомых п'янак у палёце, але напэўна пазнала. Нейкі час мяне пускалі ў авіякампанію строга часова з-за мінулых беспарадкаў. Для экіпажа не так шмат задавальнення: няўдалыя жарты, гучныя спрэчкі, кроў і паліцыянты, якія сустракаюць мяне на рэйцы. Але я быў добры, як пірог, падчас гэтай паездкі ў горад.
  Я глядзеў у акно самалёта на крутыя астравы паўднёва-ўсходняй Аляскі. Тут трапічны лес, і вада цячэ па скалах, праразаючы стромкія хуткія рэчышчы рэк. Гарады трымаюцца па баках астравоў на любой роўнай зямлі, назапашанай рачным глеем. Далей на поўнач дождж рассейваецца, і горы пераходзяць на плоскую раўніну, дзе рэкі цякуць павольна і звіліста. Гледзячы ўніз з самалёта, я думаў пра тысячы квадратных міль, на якіх можна было згубіцца. Я думаў пра Луізу Рут, якая скакала на поўдзень ад Джуно да Сіткі, аж да Кетчыкана, у пошуках нейкага адказу. Я паглядзеў на поўнач, на горы Фэрўэзер над залівам Глейшэр і далей на субарктычную смугу ўнутраных памяшканняў. Нават на вышыні шаснаццаці тысяч футаў розныя светы Анкориджа, Фэрбенкса і паўночнага схілу хрыбта Брукс знаходзяцца па-за крывой зямлі. Адлегласці ў гэтым штаце настолькі вялікія, што зямля выглядае амаль як абстракцыя. Я зноў падумаў пра Луізу Рут, якая падарожнічала на лодцы і самалёце, ішла па каналах, спрабуючы не згубіцца.
  Сітка знаходзіцца на поўнач ад Кетчыкана, на поўдзень ад Леднік-Бэй і на адкрытым узбярэжжы вострава Бараноф. У адрозненне ад Кетчыкана, які мае адчуванне прыбярэжнага набярэжнага горада, у Сітцы вы адчуваеце сябе больш адкрытым. Паўночна-Ціхаакіянскія хвалі пераадольваюць вялікія адлегласці праз заліў, каб сутыкнуцца з камянямі перад прадуктовай крамай. Сітка-Саўнд укрывае каля дзясятка астравоў, якія туляцца, як кормяцца чайкі, перш чым зямля выступае ўздоўж мысаў і кропак у штармавую далечыню Ціхага акіяна. Вы можаце назіраць, як надвор'е прыходзіць з захаду, але гэта не прыносіць асаблівай карысці, бо ў асноўным яно прыходзіць з паўднёвага ўсходу ці поўначы.
  Я люблю Сітку. Тут восем тысяч чалавек, дванаццаць міль дарогі і дзве галоўныя вуліцы. Некалі гэта была сталіца Рускай Амерыкі. Для мяне гэта горад, поўны таямніц і дзікасці. Гэта так перапоўнена пустынямі стромкіх гор, густымі лясамі і акіянам, што ў той жа дзень у чалавека можа ўзнікнуць адчуванне, што ён альбо сплывае, альбо пускае карані.
  На вуліцах вялікія ўздымы старажытнага базальту і трохлапых сабак. Сустракаюцца чайкі і кебалі. Бакланы падымаюць крылы, каб высушыць чарнільна-чорныя пёры на сонечным святле. Тупікі з рознакаляровымі пучкамі, як цыганскія хусткі. Сілкуюцца гарбатыя кіты селядцом, якія сілкуюцца сцёкамі з цэлюлознага завода. Пікапы і Subarus. Усе ідуць на сустрэчу або трэніроўку па софтболе.
  Чацвёра дзяцей у палатняных куртках і завушніцах, у шапках наперад, сумна стаяць у дзвярах каля Рускага сабора. Стары ідзе каля Дома піянераў пасярод горада з пісталетамі ў кабуры ў штанах. Часам буры мядзведзь на могілках або алень, які плавае ў гавані. Кафедральны сабор і зубчастая старажытная гара як фон для ўсіх нашых спрэчак. Святары, турысты, лесарубы, чыноўнікі, рыбакі, нават адна-дзве шлюхі-аматаркі і адзін штатны прыватны следчы.
  Я выйшаў з самалёта, і Дзікі Стайн быў каля багажнай стужкі, каб сустрэць мяне. Было пяцьдзесят пяць градусаў і туман, які рабіў прахалодным і вільготным паветра, але Дзікі быў апрануты ў шырокія шорты і зялёныя высокія кеды. У яго была новая прычоска, з-за якой яго галава выглядала як тостар, а ягоная футболка нагадвала нас пра Паўночную Амерыку. Дзікі мой адвакат. Ён скончыў Гарвардскі юрыдычны ўніверсітэт, калі яму было дзевятнаццаць. Ён хацеў быць юрыстам, таму што ненавідзеў уладу, але не хацеў адмаўляцца ад яе. Абодва яго бацькі памерлі, калі ён быў малады, і ён ніколі не казаў пра сваё выхаванне, але апранаўся так, быццам яго выхоўвалі ваўкі-падлеткі. Ён тузаўся, гледзячы на натоўп, які выходзіў з самалёта, быццам яму было цяжка мяне пазнаць.
  «Слухай, — сказаў ён. «Я ведаю, што вы чулі, але я проста хачу расказаць вам. Яго няма з аўторка. Хлопец каля паромнай пераправы думае, што бачыў, як ён ішоў па лесасечнай дарозе ў сераду. Але я не ведаю. Хлопец быў п'яны на стрэльбішчы ў той дзень і, магчыма, увесь астатні тыдзень, і я яму не давяраю. У любым выпадку, Глэдзіс там, наверсе, глядзіць. Я прымусіў паліцыянтаў паабяцаць мне, што скажуць дзяжурным, каб яны абавязкова сачылі. Аб'явы круцяцца па радыё, і мы расклеілі ўлёткі на слупах па горадзе. Дарэчы, вы прапануеце ўзнагароду ў дзвесце долараў».
  «Пра што, чорт вазьмі, ты кажаш?»
  «Давай, чувак. Нэльсан! Сабака Тодзі, Нэльсан? Ён пайшоў».
  «Дзвесце баксаў! Гэта амаль больш, чым я зарабіў у гэтым месяцы. Хрыстос, Дзікі, Нэльсан вернецца. Ён лабрадор, ён не можа жыць без кантакту з чалавекам».
  «Так, раскажы мне пра гэта. У нас дзіця тройчы зламаў аднаго і таго ж чорнага сабаку, спрабуючы атрымаць узнагароду, але, эй, ты шчодры хлопец. Я даў дзіцяці пяцьдзесят баксаў, каб працягваў старацца».
  Ханна падышла да Дзікі і распусціла плячо паміж намі, каб загаварыць Дзікі ў твар. «Нэльсан пайшоў? Тод, напэўна, шалёны. Што мы можам зрабіць?»
  Дзікі крыху адхіснуўся ад яе, яму было непрыемна з ёй у яго асабістай прасторы. «Мы можам пашукаць яго і пачаць тэлефанаваць. Так, Тодзі засмучаны. Але, ведаеце, ён гэта трымае».
  Я паглядзеў на багаж, які пачаў рухацца ўніз па стужцы. «Божа, я маю на ўвазе, мяне не было ўсяго два дні. Наколькі заблуканым можа быць Нэльсан?»
  «Гэй, наколькі згубленым ты хочаш, каб ён быў? Яго няма побач, і Тодзі звар'яцеў. Ён хоча, каб вы яго знайшлі».
  Ханна фыркнула, адкідваючы валасы, потым узяла сумку.
  «Ха. Так, дакладна. Сесіл знойдзе яго. Ён жа следчы».
  Я ненавіджу, калі людзі пачынаюць сказ з: «Ну, ты ж следчы, чаму б і не... . .” І я чуў амаль усё: чаму б вам не знайсці мае ключы, даведацца, дзе мая жонка была мінулай ноччу, даведацца, што паліцыя мае супраць мяне. Гэта ўсё той жа пытанне. Чаму ты не ведаеш таго, чаго не ведаю я? Я ненавіджу размаўляць з імі.
  Я пачакаў некалькі хвілін, спадзеючыся, што Ханна вернецца ў самалёт або знікне з кімсьці іншым. Але неўзабаве Дзікі прапанаваў ёй падвезці праз мост у горад, і яна зацягнула свае рэчы ў яго машыну, прыпаркаваную ў зоне турыстычных аўтобусаў. Калі я ляпнуў дзвярыма, кавалкі машыны адляцелі, як рэдкі рукапіс. Ён ехаў на старым японскім універсале, кузаў якога быў настолькі з'едзены іржой, што можна было назіраць, як скрозь падлогу пракочваецца тратуар.
  Я ехаў з гэтым маніякальным, магутным адвакатам у горад з нізкім энергаспажываннем праз мост, каб я мог узначаліць сетку камандавання інцыдэнтаў, якая была створана для пошуку лабрадора-рэтрывера.
  «Чаму ты не знаходзіш майго сабаку?» Я сказаў.
  Мне дазволена заставацца апекуном Тодзі толькі да таго часу, пакуль я застаюся цвярозым, а ён застаецца адносна здаровым. Першая частка даволі лёгкая. Супрацоўнікі сацыяльнай службы даволі дакладна дакументуюць мае перамяшчэнні. Людзі ў горадзе сочаць за Тодзі. Калі б я гэтымі днямі ў Сітцах зваліўся з вагона, то камутатар Сацыяльнай службы засвяціўся б і расплавіўся ад спёкі. Так што ў Сітцы мяне рэдка бачаць за выпіўкай.
  Але разважлівасць - справа рызыкоўная. Тодзі - разумны хлопчык у мужчынскім целе, які гаворыць так, нібы з усіх сіл спрабуе ўявіць, як можа гучаць дарослы чалавек. Кожныя два месяцы Тод павінен ісці на сумоўе, каб вызначыць, ці ён "стабільны і свабодны ад якіх-небудзь ілжывых ідэй". Мы павінны ўпіхнуць для гэтага:
  «Добра, што ты ім скажаш, калі яны спытаюць, ці размаўляеш ты з маці?»
  «Я кажу ім, што яна памерла, і яна не хоча больш са мной размаўляць».
  «Няправільна. Ты кажаш ім, што яна памерла і больш не можа з табой размаўляць».
  Ён глядзіць уніз праз тоўстыя шкельцы акуляраў і пачынае хістацца, скручваючы сурвэтку ў тугі маленькі шып. «Спакойся, таварыш. Проста скажыце ім праўду. Проста расслабцеся. . . Скажы ім, што ты з ёй больш не размаўляеш».
  Ён злёгку пагойдваецца наперад і глядзіць на мяне такім нервова расхістаным позіркам, як кацяня, якое ведае, што ты яго купаеш.
  «У мінулы раз яны пыталіся мяне, што будзе, калі ты памрэш».
  «Што вы ім сказалі?»
  «Я сказаў ім, што калі ты памрэш, станеш нябачным».
  «Нічога страшнага. Пра што яшчэ пыталіся?»
  «Яны спыталі мяне, што я буду рабіць, калі ты памрэш. Я сказаў ім, што ў мяне ёсць з чаго выбіраць, калі я пагляджу на ўсю даступную дапамогу ад цэркваў і сэрвісных арганізацый. Я мог бы працягваць быць інжынерам па апецы ў грамадскіх школах і мог бы падаць заяўку ў групавы дом на іх праграму субсідзіраванага пражывання».
  «Вельмі добра. Я ведаю, што мы працавалі над гэтым».
  «Так. Калі я паспрабаваў растлумачыць, што ты на самой справе ніколі не памрэш, яна пачала хмурыцца і нешта запісваць, і я не думаю, што ёй гэта спадабалася».
  «Не хвалюйся, дружа. Проста патрэбны час, каб яны зразумелі».
  У Тодзі ёсць тэорыя, што кожны заўсёды атрымлівае тое, што хоча. Калі я памру, я стану нябачным, ці так ён кажа, таму што я хачу быць такім. Калі ён памрэ, ён стане чорным лабрадорам.
  Безумоўна, ідэальным лабрадорам з'яўляецца Нэльсан. Сцены нашага дома ўсеяныя фотаздымкамі Нэльсана. Нэльсан на пляжы. Нэльсан на яго дзесяцігоддзе. Нэльсан стаіць на машыне. Быццам бы Нэльсан ці, прынамсі, яго вобраз, былі нейкім усюдыісным эльфійскім духам, які з'яўляецца паўсюль у нашым асяроддзі. Часам я атрымліваю фатаграфію Нэльсана ў маёй скрынцы для абеду, калі Тодзі думае, што мне будзе самотна на працы. Тод бярэ Нэльсана на дні нараджэння ў дом старых, і яны рыхтуюць для яго асаблівае печыва і ставяць яго ў яго дома. Кожны кухар фры ў гэтым горадзе мае вядро для лому побач са смеццем, пазначаным для Нэльсана. У выніку Нэльсан, можна з упэўненасцю сказаць любому, акрамя Тода, мае як мінімум дваццаць працэнтаў залішняй вагі. У яго хісткая спіна, а пярэднія ногі падобныя на каня старога дайніка. Яго морда сівая, і пасля таго, як ён з'есць адзін з трох прыёмаў ежы ў дзень, заўсёды запраўлены алеем і сырым яйкам, ён непазбежна плюхне галаву вам на калені і не здыме яе, пакуль яго вушы не будуць старанна падрапаны.
  Гэтая пастава не з'яўляецца маёй ідэяй зносін з прыродай. Насамрэч, я лічу, што сабак прыручылі часткова таму, што яны былі занадта дурнымі і эмацыйна залежнымі, каб выжыць у дзікай прыродзе. Аднойчы, калі я атрымаў нюх з сырым яйкам і слінямі, я павысіў голас на Нэльсана, і Тодзі завёў яго ў свой пакой. Яны прабылі там два дні, выходзячы толькі за тостамі з карыцай, сырым гамбургерам і сметанковай содавай, і толькі тады, калі мяне не было дома ці спаў. Гэта было як жыць з двума начнымі братамі.
  Машына спынілася перад маім домам. Дзікі не прыпаркаваўся, ледзь затармазіў.
  «Ідзі ўнутр. Ён там, і я думаю, што ёсць тэлефоннае дрэва, якое пакажа вам, каму тэлефанаваць».
  — Дзякуй, — сказаў я без асаблівага энтузіязму. Ханна кінулася наперадзе мяне, пакуль я зачыніў дзверы машыны. Што яна рабіла ў Сітцы? Яна павінна была застацца ў самалёце для наступнага кароткага пералёту ў Джуно.
  Я перайшоў вуліцу і паглядзеў на свой дом. Ён пабудаваны на сваях над каналам і патрабуе афарбоўкі і сур'ёзнага агляду апор. дадому. Ён крыху правісае, але ў асноўным сухі. Скрыні з кветкамі на акне прыліплі да апошніх следаў лета; мілы вільямс сумна звісаў. Я зрабіў запіску, каб атрымаць фуксію, калі яна застанецца. Я выбіраў колеры для новай аздаблення, калі да дзвярэй падышоў Тод. Ён проста глядзеў на мяне, яго прысадзістае цела абвісла так, што мускулістая маса выглядала звялай і павернутай уніз, як абветраны гарбуз. Яго валасы трохі адраслі пасля апошняй стрыжкі, а акуляры былі заклеены скотчам на мосце, калі яны былі зламаныя шмат гадоў таму. Ён падняў акуляры. Ён пачаў гаварыць, а потым спыніўся. Ён хутка стукаў кончыкамі пальцаў па вялікім, нібы трэніраваўся іграць на гітары.
  - Ён вернецца, дружа, - сказаў я. «Яго так даўно не было».
  «Яго няма дваццаць шэсць гадзін, Сесіл. Гэта надоўга».
  «Магчыма, ён закаханы». Я паціснуў плячыма.
  «Вы паправілі яго пасля той здзелкі на запраўцы з ратвейлерам».
  «Ну, гэта не значыць, што ён не можа быць закаханы».
  «Як вы думаеце, ён можа быць у лесе, задушаны за нашыйнік ці што?»
  «Не».
  «Як вы думаеце, яго нехта проста падабраў і пасадзіў на паром? Магчыма, яго хацелі скрасці, ён прыгожы сабака».
  «Не, я так не думаю, Тод. Я думаю, што ён проста бегае».
  «Магчыма, ён заплыў на адзін з астравоў і знаходзіцца там, і яму патрэбна ежа ці нешта падобнае. Вы сказалі мне, што мядзведзі, алені і ўсялякія жывёлы заплываюць на астравы. Ён можа быць там, так?»
  Ён моцна скручваў рукі. Ён глядзеў на мяне ўважліва, амаль умольна. Дзіця на веласіпедзе з трэніровачнымі коламі круціў міма і, не спыняючыся і не гледзячы ні на каго з нас, паведаміў: «За гатэлем нічога. Пайду правяраю смеццевыя бакі на прычале».
  «Добра, Луіс, вялікі дзякуй». Тодзі махнуў рукой, і дзіця паскакаў, стукаючы каленямі і локцямі.
  Я сказаў: «У мяне няма шмат часу, каб дапамагаць табе шукаць, Тод», і тупа махнуў рукой у агульны бок майго стала наверсе. «У мяне новая справа, і я павінен над ёй працаваць. Ведаеце, спачатку шмат чытаў».
  «Можа, вы маглі б патэлефанаваць?»
  «Хто-небудзь выходзіў з дарогі каля паромнай пераправы?»
  «Спадар Стэйн выйшаў у той бок, але ён быў за рулём, і я думаю, што ў яго былі зачыненыя вокны, таму ён, напэўна, усё роўна не чуў усяго гэтага. Ведаеце, магчыма, Нэльсан праваліўся ў лесе ў яму і не можа выбрацца. Магчыма, ён паранены і не можа так добра хадзіць».
  Вочы яго расплюшчыліся, ён доўга ўздыхаў. Я бачыў, як яго вочы напоўніліся слязамі.
  Я лёгенька крануў яго за плячо. «Пакуль не думайце пра такія рэчы. Я пабягу туды. Дазвольце мне дастаць дажджавую вопратку і схапіць бутэрброд. Усё будзе добра?»
  «Я зрабіў табе сэндвіч. У мяне гэта ў поліэтыленавым пакеце. Вэнджаны ласось і сметанковы сыр. Я таксама кладу яблык і арахіс».
  Ён паглядзеў на мяне, усміхнуўся і працёр вочы.
  Зазваніў тэлефон. Ён кінуўся ўнутр і адказаў на яго ўнізе. Я ўзяў свае сумкі і ўвайшоў у дзверы. Я скінуў чаравікі, сеў і паглядзеў на свае гумовыя боты. Пачынаўся дождж, і здавалася, што цемра надыходзіць хутчэй. Я слухаў размову Тода.
  «Не. . . не . . . ён толькі што вярнуўся. Ён сказаў, што зьбіраецца выходзіць на дарогу. Я прыгатаваў яму што-небудзь з сабой, каб яму не прыйшлося марнаваць час на абед. так . . . так, буду. Дзякуй. Я, вядома, таксама спадзяюся. Вы хочаце пагаварыць з ім, перш чым ён сыдзе?»
  Ён павярнуўся да мяне і працягнуў трубку. «Гэта містэр Сабачка».
  Сонца хадзіла за астравамі, і святло мела той позні выгляд, які сядзеў паміж золатам і срэбрам. Паплавок адруліў ад дока, а шызая чайка стаяла на адной назе на вяршыні калоды і назірала за паверхняй вады ў канале. Я ўявіў, што Джордж Догі хоча пагаварыць са мной аб рэчах, якія вымагаюць ад мяне або выгінацца, або хлусіць.
  «Скажы яму, што я яму ператэлефаную».
  Я схапіў гумовы дажджавік, які вісеў на кручку за ўваходнымі дзвярыма, узяў пакет з ежай, які прапанаваў Тод, і праціснуўся міма яго за дзверы.
  Я ішоў міма рыбных заводаў і гаваняў. Халадзільныя агрэгаты загрукаталі, і рух запаволіўся, калі ад'ехалі апошнія грузавікі змены з маразільным фургонам, які накіроўваўся ў аэрапорт для дастаўкі сярэбранага ласося. Я прайшоў міма вялікага чырвонага офіса лясной службы і павярнуў па дарозе на поўнач. Я збіраўся праверыць канавы. Вобраз Луізы Рут на канцы каната пад'ёмніка, якая капала на гумовую прасціну, увайшоў у маю свядомасць, як рэшткавы вобраз успышкі.
  Калі сонца вырвалася з-за гор і хмар, а вільгаць у паветры злілася са святлом, атмасфера стала шчыльнай, запоўніўшы адлегласць паміж дарогай і гарызонтам. Ёсць якасць святла, якая дапамагае чалавеку зразумець адлегласць, і часам гэтае святло залівае розум і прымушае забывацца. Разуменне дыстанцыі - яшчэ адна з важных задач п'яніцы.
  Я б крыху пагуляў па канавах і, магчыма, вярнуўся дадому і прыгатаваў гарачую вячэру. Я паспрабаваў яблык, адкусваючы вялікімі кавалкамі, і стараўся не думаць. Чатыры дні ў Сітцы ішоў дождж, і па канавах цякла бурая вада з мушкегаў. Я спыніўся ў некалькіх месцах уздоўж дарогі, дзе вадаправодныя трубы былі забітыя і ўтварыліся невялікія сажалкі. Калі б Нэльсана патрапілі, ён бы трапіў у адну з канаў.
  Я корпаўся ў верхнім схіле канавы і выпадкова знайшоў адламаную шчупаковую жэрдку, якой цягнулі тросы прычальнае судна. Кавалак, які быў у мяне, быў каля чатырох футаў у даўжыню і меў на канцы калючы шып. З яго дапамогай я мог бы прамацаць самыя глыбокія канавы. Гэта было не тое, што я хацеў зрабіць, але гэта былі найбольш верагодныя месцы для пошуку.
  Я дабраўся да Халібут-Пойнт-Роўд. Машыны праязджалі міма па слізкім тратуары, і іх шыны гучалі, як скотч, які здымаюць з падлогі. З кожным, што праходзіў, я адчуваў сябе крыху больш змрочным. На паверхні канавы пагнутыя ад дажджу гнілыя сцеблы кішэні расцякалі ваду разам з бляшанкамі, папяровымі пакетамі і разбітымі бутэлькамі. Адно кола чырвонага трохколавага веласіпеда тырчэла з гразі. Забытыя рэчы.
  Я думаў пра Тодзі і сумаваў усё больш і больш. Я прахалодзіўся і думаў аб тым, каб павярнуць назад і ўзяць лодку на востраў, каб пасядзець у гарачай сауне. Калі я згорбіўся ў плечы, я ўявіў, як драўняны жар і водар кедра апякае мой нос, потым анямелае апусканне ў ваду з тэмпературай сорак тры градусы. Я здрыгануўся, а затым уваткнуў канец шчупака ў карычневую ваду і штурхнуў яго ў мяккую гразь, пакуль яна не ўрэзалася ў камень, цвёрды, як косць. нічога . . . на шчасце.
  Шахта Otter Creek выклікала спрэчкі з самага пачатку. Пасля Exxon Valdez энергетычная прамысловасць апынулася ў аблозе. Exxon выплачваў мільёны ўсім, хто меў прэтэнзіі, мяркуючы, што няма праблем, якія б не магла вырашыць дастатковая колькасць грошай. Магчыма, гэта пачалося як злачынства або як няшчасны выпадак. Але гэта прывяло да самага шкоднага разліву нафты ў гісторыі, а потым хутка ператварылася ў карнавал прагнасці. Любы чалавек, які мае пульс, мог бы зарабіць тысячы долараў на ачыстцы нафты або на размове пра яе.
  Некаторыя ва ўрадзе і ў энергетыцы бачылі ў гэтым больш праблему сувязяў з грамадскасцю, чым экалагічную катастрофу. Яны былі занепакоеныя планамі па адкрыцці большай часткі Арктыкі і смяротна баяліся таго, што магло здарыцца, каб перашкодзіць іх планам з-за таго, што адзін карабель сутыкнуўся з нанесеным на карту рыфам. Іх рашучасць была цвёрдай і яснай: ніколі больш не са спушчанымі штанамі. Доўгія публічныя дыскусіі аб прафілактычных планах на будучыню адцягнулі б грамадзян ад масных качак па тэлевізары.
  Global Resource Exploration and Recovery мела вялікія ўладанні на Паўночным схіле і хацела пашырыцца на здабычу золата на паўднёвым усходзе. Яны хацелі выкарыстаць працэс аднаўлення цыяніду, які быў бяспечным і эфектыўным, але пацярпеў ад дрэннай прэсы. Гэтыя залатыя капальні былі не тунэлямі ў гарах, а цэнтрамі апрацоўкі, дзе руду змешвалі ў суспензіі цыяніду і вады, каб сцёкі пераносілі мікраскапічныя кавалкі золата ў кантраляваныя «цяжарныя зоны», дзе больш цяжкае золата асядала. Пакуль раствор быў дастаткова разведзеным і ўтрымліваючыя структуры не выйшлі з ладу, працэс чыста і эфектыўна здабываў золата, якое ў адваротным выпадку было б занадта маленькім, каб з ім турбавацца. Вядома, каб атрымаць унцыю золата, спатрэбілася шмат каменя. А на паўднёвым усходзе Аляскі, дзе ў некаторых дрэнажных каналах магло выпадаць да 200 цаляў дажджу, паўсюль цякла чартоўская колькасць вады. Гэта была праблема — атрымаць проста дастатковая колькасць вады ў сістэме без пераліву выносіць высокія канцэнтрацыі глею або цыяніду з кантраляваных зон.
  Global танцаваў праз сотні абручоў, каб атрымаць правілы якасці вады на свой густ. У скептычную эпоху пасля Вальдэза , калі кожнае рэгулюючае ведамства патрабавала планаў і абяцанняў у трох экзэмплярах, Global выдаткаваў на лабістаў больш грошай, чым большасць горназдабыўных кампаній калі-небудзь патрацілі б на стварэнне сайта.
  Усе на поўначы ведаюць, што золата зводзіць людзей з розуму. Нават мікраскапічнае золата, вымытае ў слабым растворы яду, выклікае ў мужчын сліну. Нафтавікі кажуць пра тое, якую карысць прыносіць іх прадукт, і нават у самай стомленай кампаніі нафтавікі лічаць сябе каманднымі гульцамі. Але пагоня за золатам больш падобная на пошукі скарбаў у адзіноце: той, хто дабярэцца першым, можа атрымаць больш золата. Няма нічога прасцейшага за гэта.
  Зараз Otter Creek быў зачынены. Напэўна, ён быў зачынены неўзабаве пасля дня нараджэння, калі Луіза Рут трапіла ў галон віскі і некалькі хлопчыкаў, якія думалі, што павесяліліся. Кампанія заявіла, што з «вялікай асцярожнасці» яны хацелі пераабсталяваць частку свайго абсталявання для маніторынгу, каб гарантаваць чысціню падземных вод. Усе ведалі, што штат уважліва сачыў за сцёкам з іх дрэнажнай трубы, і, відаць, былі некаторыя праблемы, але яны павінны былі зноў адкрыцца вясной.
  Я праходзіў міма гарадскіх крамаў і вырашыў зазірнуць у фунт, каб крыху разгрузіцца ад клопатаў хадзіць па канавах. Змораны чорны сабака — напэўна, той самы, якога прывёў прадпрымальны малы — зірнуў на мяне і ажывіўся. Ён сядзеў, задыхаючыся, і яго нос хутка ўдыхаў паветра, а хвост лёгка вітаўся. Астатнія вальеры былі пустыя. На бетоннай падлозе ляжалі пластмасавы каўнер і пустая міска. Я вярнуўся да канаў.
  Над дарогаю ў алешніках ішоў за мною крумкач. Час ад часу ён апускаўся і падбіраў кавалак чагосьці, што я разварушыў. Ён глядзеў на мяне так, нібы я звар'яцеў ад таго, што быў там, а потым гукаў тым дзіўным, злосным грукатам, падобным на скрыгат камянёў. Я дастаў аленевую шкуру і нешта падобнае на чэрап марскога льва, потым поліэтыленавы пакет з адзеннем. Я зноў уваткнуў шчупаковую жэрдку ў жыжку.
  Мяркуючы па яе лістах, Луіза Рут займалася не толькі гатаваннем ежы для хлопчыкаў. Я ведаў імя Стывена Мэцьюза. Я чытаў некаторыя з яго работ і сачыў за яго кар'ерай. Ён быў валацугам, біт-паэтам і йіпі. Цяпер яму за шэсцьдзесят гадоў, ён быў на Алясцы і ў асноўным быў эколагам без гумару. Я мог бы ўявіць сабе Луізу Рут як адну з яго адданых вучаніц у яго ўжо неіснуючым Інстытуце экалагічнай этыкі ва ўсходнім штаце Вашынгтон. Лістоў ад яе ён ніколі не атрымліваў, тэрмін перасылкі, відаць, скончыўся. Але ён павінен быў быць у нейкіх зносінах з ёй. Я вырашыў яшчэ раз перабраць усё, што было ў яе пакеце, раскідаць па падлозе кабінета. Гэта значыць, калі б я змог забраць зграю ў Ханны да таго, як Догі ці хто-небудзь з яго канфіскаваў яе.
  Канец слупа лёгка ўвайшоў у несумненную мяккасць плоці. Міма праязджаў пікап, напоўнены дзецьмі, з грукатам радыё, а дождж сыпаўся як іголкі. Я стаяў, не рухаючыся. Я мог глядзець на ўзбярэжжа і бачыць хвалі, якія прыходзілі з мора за тысячу міль. Я чуў, як іх дыханне ўздымалася і апускалася на бруку на беразе.
  З невытлумачальнай упэўненасцю я ведаў, што знайшоў яго. Я не хацеў выцягваць сабаку з такой жа ўпэўненасцю, што ведаў, што сапраўды зраблю гэта. Я падумаў пра Тодзі і шукальнікаў, якія клікалі імя Нэльсана ў лесе. Я ведаў, што яны былі на вуліцы толькі мокрым вечарам з-за надзеі. Я ненавідзеў быць тым, хто пакончыць з гэтым.
  Я працягнуў руку ў канаву да пляча і адцягнуў Нэльсана ўбок, потым паклаў яго сабе на калені. Яго плячо і бок чэрапа былі разбітыя. Уздоўж яго спіны ў тоўстую матаватую скуру быў нацёрты жвір. З-за майго пляча пачуўся голас.
  «Гэта твой сабака?»
  «Не. добра . . . так.»
  Голас належаў хударляваму старому, які пад дажджом быў у хатніх пантофлях. У руцэ ён трымаў шклянку з хайболам у вечку з пенаполістыролу і цыгарэту, а знізу ён быў апрануты ў фланелевую куртку. Было падобна, што ён парэзаў сябе, галіўшыся позна ўвечары. У яго была тонкая чырванаватая скура і вузкія вочы злоснага п'яніцы.
  «Шкада, але ён трапляў у маё смецце. Я пару разоў выганяў яго адсюль. Учора трапіў пад грузавік. Ведаеце, калі б вы трымалі яго прывязаным, як належыць, гэтага, напэўна, не здарылася б».
  «Так». Мокрая туша цяжка ляжала ў мяне на каленях.
  «Чорт вазьмі. Я хварэю і стамляюся кожную раніцу прыбіраць смецце. Вы не ведаеце, што гэта такое».
  Мне стала шкада беднага тупога вырадка і яго смецце. Мне было шкада дзяцей, якія праязджалі міма, і іх жыцці апынуліся ў машыне, як маленькія бурбалкі. Мне нават шкада было поп-бляшанак і трохколаў у канаве. Для мяне гэта заўсёды было праблемай. Аднойчы я прачытаў, што дурная сентыментальнасць - гэта любоў да чагосьці больш, чым гэта любіў Бог, і гэта мела нейкі сэнс, калі я гэта прачытаў. Але вось я, сядзеў у канаве, намачанай гэтым старажытным дажджом, з Нэльсанам на маіх каленях, і думаў, як моцна Бог любіць гэтага чорнага сабаку, або гэтага старога п'яніцу, ці менш за ўсё мяне, з маім вар'яцкім жаданнем знайсці тое, што я ніколі не любіў вельмі хацеў.
  Я не збіраўся вярнуць цела Нэльсана Тоду. Не на заклад. Ніколі не спрабуйце гаварыць пра сэкс або смерць з дарослым аўтыстам. Сэкс становіцца занадта абстрактным, а смерць - занадта літаральнай. Усё заўсёды зводзіцца да спробы растлумачыць каханне або апісання целаў, якія раскладаюцца. Я не быў у настроі ні на тое, ні на другое. Я выцягнуў Нэльсана з канавы і паклаў яго сабе на плячо. Я аддаў свой бутэрброд крумкачу ў алешыне над галавой.
  Дыкі Стэйн праехаў міма і моцна спыніўся. Я б адвёў Нэльсана ў дом сябра. Я б дазволіў пошукам працягвацца яшчэ некаторы час. Я б нешта прыдумаў.
  Мы кінулі Нэльсана ў кузаў яго машыны і паехалі да Джэйка. Джэйк разумеў, чаму я хацеў замарозіць Нэльсана, але ён не ведаў, ці спадабаецца яго дзяўчыне побач з замарожанымі адбіўнымі з аленіны і адкрытымі пакетамі з гарохам. Я сказаў яму сказаць, што мяшок са смеццем змяшчае доказы злачынства і павінен быць у бяспецы. Калі б яна яго адкрыла, то здзейсніла б злачынства. Яму не спадабалася, але ён купіў. Ён набыў вялізную маразільную камеру, думаючы, што будзе жыць за кошт палявання і рыбалкі, але выявіў, што ненавідзіць і паляванне, і рыбалку, таму выжыў за кошт таго, што сябры далі яму ў абмен на маразільную камеру. У пэўным сэнсе гэта спрацавала добра. Я ўпіхнуў Нэльсана ў заднюю частку ніжняй паліцы. Я ўстаў і пакляўся Джэйку і Дзікі захоўваць таямніцу, потым павярнуўся, каб накіравацца.
  Дзікі спыніў мяне. «У вас дома з'явілася пара дарослых. Я думаю, што яны, напэўна, былі ў тым самым самалёце, на якім вы ляцелі».
  «Якія дарослыя?»
  «Я не ўпэўнены, але я думаю, што мы гаворым пра грошы».
  «Грошы. Вы маеце на ўвазе працу?» Я сказаў. Я ніколі не стаўлюся да грошай неадназначна, але часта стаўлюся да працы.
  «Я думаю, яны з Global. Яны маюць выгляд».
  «Я не ведаю чаму, але я думаю, што вы маеце рацыю».
  Я пагладзіў маразільную камеру, падзякаваў Джэйку і выйшаў за дзверы, каб сустрэцца з былымі працадаўцамі Луізы Рут.
  OceanofPDF.com
   3
  ЁН БЫЎ СТАМЛЕНЫ. Я мог зразумець гэта з паловы вуліцы. На ім было паліто з вярблюджай поўсці і фланелевая кашуля, і ён угнуўся ў іх, быццам спаў у сваёй вопратцы тыдзень. На нагах былі нізкія прагумаваныя чаравікі, якія выпіралі з нейкім сінтэтычным уцяпляльнікам. Хлопец побач з ім тузаўся. Ён глядзеў уверх і ўніз па вуліцы, як заблукаўшы турыст, мітусючыся са сваёй срэбнай запальнічкай, стукаючы ёю аб сваё сцягно, а потым хаваючы ад ветру і ад цыгарэты.
  Я хацеў праехаць міма, але Дзікі спыніўся і выпусціў мяне. Калі я наблізіўся, ніжэйшы ў вярблюджым паліто працягнуў руку і выцягнуў яе мезенцам.
  «Спадар Маладзейшы? Я рады, што мы змаглі вас дагнаць».
  Я паціснуў яму руку. Вышэйшы кінуў цыгарэту і паглядзеў на мяне тупым бульдожым позіркам.
  «Так, мне вельмі шкада, што мяне не было побач, калі вы зайшлі. Хлопчык, я таксама кепскі з імёнамі. Я не магу ўспомніць ваш».
  «Мы ніколі не сустракаліся. Я Лі Альтман. Гэта Чарлі Потс. Ён у нас кансультант».
  Было цёмна, ішоў дождж, хаця я гэтага не заўважыў. Дзверы бара на вуліцы былі адчыненыя, і двое мужчын у камбінезонах размаўлялі з індзейкай з доўгімі чорнымі валасамі, якая несла сумку, поўную прадуктаў. Я ледзь чуў гук барнага тэлевізара з вялікім экранам, і ў мяне сціснулася жывот. Я аплакваў дзень, калі паставілі гэты тэлевізар.
  «Можам пайсці куды-небудзь?» — сказаў Альтман, аглядаючы месца.
  Ён пазбягаў глядзець на мой ўваход. Я заўважыў, што яго валасы пачалі зліпацца на чэрапе. Потсу было каля трыццаці, і ён, здавалася, быў апрануты ў жоўты швэдар з кардігана пад плашчом; на яго скураных чаравіках былі пэндзлікі. Ён паглядзеў лужыны, якія ўтвараліся вакол яго ног, і набраў сухую касу.
  Я загаварыў. «Так, прабачце. Заходзім».
  Дзікі пасігналіў, і я махнуў рукой, калі ён ад'ехаў.
  Я ўвайшоў першым і зняў паліто ў памяшканні з брудам ля падножжа лесвіцы. Двое маіх наведвальнікаў няўмела стукнуліся ззаду. Я скінуў боты, а яны пачалі расшнуроўваць чаравікі. Тод быў наверсе лесвіцы.
  «Што-небудзь?»
  Я зрабіў паўзу і ўздыхнуў. Ніколі не было добрага моманту, каб сказаць яму, але напэўна было шмат лепшых.
  «Так. Слухай, Тод, я нічога не знайшоў, але я размаўляў з дзіцем. Ён сказаў, што яму здалося, што ён убачыў чорнага сабаку, які падплываў да аднаго з астравоў у гавані. Ён сказаў, што плавае моцна. Гэта было на поўнач ад горада. Ён можа апынуцца на Мідл-Айлэнд або ў Чаічы».
  «Сапраўды?» Яго вочы расплюшчыліся, плечы расправіліся. «Сапраўды! Як вы думаеце, ці варта патэлефанаваць містэру Стэйну і сказаць яму, што Нэльсан амаль дома? Як вы думаеце, ці можам мы сёння ўвечары адправіцца ў лодку?»
  «Не, не, я не думаю, што мы павінны рабіць тое і іншае. Мы можам выйсці заўтра, як толькі будзе добрае надвор'е, - сказаў я.
  «Ці павінен я спакаваць дзённы ўбор? Можа, паесці разам для Нэльсана?»
  «Так, гэта было б нармальна».
  «Я вазьму кнігу прыліваў».
  «Добра».
  «Ці ведаеце вы, якая гадзіна ўзыходу сонца?»
  «Не. Слухай, Тодзі, у нас ёсць кампанія. Зрабі мне паслугу і налі гарачай вады?»
  Тод рушыў на кухню, а мы падняліся па лесвіцы ў гасціную. Я паказаў на канапу каля дроўнай печы. Альтман азірнуўся на тры шэсцьдзесят. Потс усё яшчэ дрыжаў і накіраваўся прама да пліты. Альтман няўклюдна схіліў галаву і паглядзеў у акно на канал. Доўгі жоўты лодка праходзіла міма газавага дока, а за рулём стаяла светлавалосая жанчына ў аранжавым касцюме. Альтман амаль драматычным рухам павярнуўся ў пакой.
  «Прайшло шмат гадоў, як я ні разу не быў у Сітцы. Заўсёды ў самалёце па дарозе ў Джуно. Я сыходжу і ем кавалак пірага, як і ўсе астатнія, але прайшлі гады з таго часу, як я хадзіў».
  У яго былі злёгку пасівелыя валасы і светла-блакітныя вочы. Ягоны твар быў у зморшчынах, як быццам ён правёў вялікую частку сваіх ранніх гадоў на сонцы і ветры. Было нешта ў ім, у тым, як ён звесіў плечы, седзячы наперад на маёй канапе, штосьці прымушала яго сумаваць.
  «Вас так даўно тут не было, містэр Малодшы. Як вам гэта падабаецца?»
  «Мне гэта добра падабаецца».
  «Я чуў, што патрабуецца час, каб усталявацца».
  «Я мяркую, што першыя дзесяць-пятнаццаць гадоў людзі трохі стаяць у баку».
  «У вас была добрая рэпутацыя ў Джуно. Што вас прымусіла прыехаць сюды?»
  «Спадар Альтман, мне цікава, як я магу табе дапамагчы». Мой бацька вучыў мяне ніколі не даваць інфармацыю да таго, як пачне працаваць лічыльнік.
  Альтман перастроіўся на канапе, глыбока ўдыхнуў і амаль злосна ўтаропіўся на мяне. «Я не ўпэўнены, але спадзяюся, што вы зможаце, містэр Янгер». Ён сеў наперад, апусціўшы рукі паміж сцёгнаў. «Спадар Мы з Потсам працуем у буйной энергетычнай кампаніі. Нафта, здабыча карысных выкапняў, сонечная энергетыка. І ў нас ёсць вельмі важная праца, якую трэба выканаць».
  Я затрымаўся на імгненне, і, калі ён прамаўчаў, я прасунуў наперад: «Гэта пра тое, хто забіў Луізу Рут?»
  Ён выпрастаўся, паморшчыўся, уздыхнуў, потым, нібы я яго расчараваў, нахмурыўся.
  Потс гартаў адзін з часопісаў Тода National Geographi і ледзь падняў вочы, каб зірнуць на Альтмана. Г-н Альтман занадта доўга спыняўся, таму я пачаў хвалявацца, ці не ўстане ён і пойдзе. Я адчуваў, што занадта рана згуляў свае мізэрныя дзве пары.
  Альтман сказаў: «Не, гэта не мае да гэтага ніякага дачынення. Гэта зусім іншае. . . вобласць».
  «Але вы, хлопцы, толькі што былі ў Кетчыкане, ці не так? Я маю на ўвазе, што мы былі ў адным самалёце». Я здагадваўся, бо не пазнаў іх.
  «Так, мы былі ў Кетчыкане, але ненадоўга. Разумееце, мы робім некаторыя мерапрыемствы, каб узяць паказанні, і нам трэба знайсці сведку».
  «Вы ўпэўнены, што гэта не мае нічога агульнага з Луізай Рут? Згвалтаванне на шахце? Ці яе смерць?»
  Потс крыху апусціў часопіс і паглядзеў прама на мяне. Валасы ў яго былі яшчэ вільготныя і слізкія ад дажджу, а ў вачах іскрыўся запал. Я бачыў, як яго вочы прыжмурыліся, калі ён прыжмурыўся за край старонак, багатых каляровымі здымкамі інданезійскай рыбы-носа.
  Альтман з асцярогай зірнуў на Потса. Ён паказаў рукой на калена Потса і не дакрануўся да яго, пакінуўшы руку звісаць, калі павярнуўся да мяне.
  «Прабачце, містэр Малодшы. я. Вы не можаце паверыць, наколькі падазроным мяне зрабіла гэтая рэч з Отэр-Крык». Ён выцер хустачкай лоб і засунуў яе ва ўнутраную кішэню. «Вы ведаеце, што Global - гэта прагрэсіўная фірма па распрацоўцы рэсурсаў. Мы заўсёды былі ў гэтым надоўга. Вы не можаце паверыць, як гэта ў Otter Creek адкінула нас назад».
  Я кіўнуў. Я ведаў, што мяне чакае ўся прэзентацыя.
  Твар Альтмана набыў свінцовую цвярозасць. «Першапачатковая кампанія была піянерам у альтэрнатыўнай энергетыцы. Яна была заснавана ў паўночнай Каліфорніі і атрымала ўсе найбольш перспектыўныя патэнты на развіццё сонечнага патэнцыялу. Калі яна была набыта ў якасці флагманскай кампаніі горназдабыўнога кангламерату ў 1982 годзе, мы ўбачылі яе патэнцыял для задавальнення патрэб суполак на захадзе. Мы ніколі не былі ў ім на кароткі тэрмін. Сапраўды. Ніякага "бац, дзякуй, мэм". Мы збіраліся прынесці ўстойлівую прамысловасць на захад і на поўнач. Нафта, здабыча карысных выкапняў — усё на доўгатэрміновую перспектыву. Я маю на ўвазе, што гэта як у глабальнай рэкламе — «Мы вашы новыя суседзі».
  Тодзі прынёс ім гарбаты, і Потс выглядаў так, быццам Тод прасіў яго пагладзіць змяю, але той узяў гарбату. Альтман ласкава паглядзеў на Тода і сказаў: «Дзякуй» мяккім тонам, а потым зноў павярнуўся да мяне. «А потым гэта. . .”
  Ён паставіў чай і сумна паківаў галавой, уключыўшы ў свой бездапаможны жэст смерць маладой жанчыны. Затым ён палез у нагрудную кішэню, выцягнуў пакунак і паклаў яго на стол перад сабой.
  Ён сказаў: "Гэта павінна дапамагчы вам пачаць".
  Грошы ляжалі там, як рэдкі том неапублікаванай паэзіі. Выглядала, можа, тысяч пятнаццаць. Але я не палічыў. Відаць, гэта была б тая раскладка ганарараў, якая вымяралася на вагу. Так што пачынаць разважаць пра дэталі здавалася неабдуманым.
  «Як мне пачаць?» – спытаў я, адчуваючы сябе крыху больш сонечным.
  «Мы хочам ведаць усё пра Стывена Мэцьюза».
  «Вы хочаце пазбавіць яго пасады?» Я сказаў.
  «Магчыма. Але спачатку мы павінны ведаць пра яго ўсё».
  «Я спытаю вас яшчэ раз. Якое дачыненне гэта мае да Луізы Рут?»
  «Спадар Малодшы, я пагавару пра гэта з табой толькі адзін раз». Голас Альтмана быў яшчэ больш павольным і здобным. «Гэта была жудасная рэч. Але я не ведаю, што здарылася з той дзяўчынай. Я думаю, што б ні здарылася, яна ведала, на што ішла. Вы можаце даведацца больш, і гэта добра, але я кажу вам, што я не ведаю, што адбылося ".
  Потс вярнуўся да чытання, і кончык яго чаравіка з пэндзлікамі падскокваў у рытме нейкай унутранай мелодыі.
  «Бізнэс не можа быць занадта добрым у гэтым маленькім горадзе. Не можа быць дастаткова праблем, каб заняць вас. Чаму б не разабрацца ў нашых праблемах?» Ён усміхнуўся, адкінуўшыся на спінку і нязмушана адпіваючы з верху кружкі. «На самай справе, я ведаю, што твой бізнэс не вельмі добры. Перш чым мы прыйшлі да вас, у нас была зроблена перадгісторыя. Падпарадкаванне ілжэсведчання. Захаванне какаіну. Вы нават не можаце кіраваць аўтамабілем. Нават у лепшыя часы вы не карысталіся вялікім попытам. Супраць вас было некалькі судовых працэсаў. Адзін са стральбой?»
  «Гэта было вырашана».
  «Я ведаю. Гэта прыемна. Але ўсё роўна. . . сцвярджэнні. Можна паспачуваць. Любы чалавек можа зрабіць абвінавачанні, і ўсё ідзе. Уся ваша рэпутацыя. Напэўна, вам будзе цяжка пазбавіцца ад алкаголю».
  Ён дазволіў гэтаму павесіць. Ён быў добры ў гэтым. Паказаў мне, як шмат ён ведаў, не пагражаючы.
  Гэта была вар'яцкая ідэя стварыць следчую службу ў гэтым маленькім мястэчку на востраве, і бізнес ніколі не ішоў добра. Тым не менш, у мяне было мноства юрыстаў па ўсім штаце, якія б мяне звалілі, таму што я быў танным і адносна надзейным. Але тэлефон не званіў з трубкі з кліентамі, якія маглі плаціць. Я бегаў, падаваў дакументы на найм і выпрошваў кантракты на адну справу ў дзяржаўнага абаронцы.
  Альтман падняў цагліну з наяўнымі, размахнуў яе, а потым паклаў назад на стол паміж намі. «Мы не хочам ніякіх пісьмовых пратаколаў. Нам не патрэбна ніякая дакументацыя: ні рахункаў, ні касет, ні запісу, разумееце? Мы хочам ясную і надзейную справаздачу, якой можна давяраць. Вашага слова дастаткова, пакуль вы дакладваеце вусна, паслядоўна.
  «Мы ні ў якім разе не пазбягаем сваёй адказнасці. Проста на нас узбуджаюцца сотні судовых працэсаў, і кожны з іх мае этап выяўлення, калі мы павінны перадаць дакументы. Так што мы не хочам дакументаў. У наш час гэта звычайная справа».
  «Я не мяркую, што гэтая палітыка дзе-небудзь запісана?»
  Ён выдыхнуў і правёў рукой па мокрых валасах, потым скрывіўся і выглядаў так, нібы збіраўся выйсці з сябе. «Не». Ён усміхнуўся. «Гэта не так».
  Я адчуваў сябе дурным. Гэтага хлопца нельга было ўвязаць у нейкі рэзкі адказ. Я паспрабаваў прыдумаць якую-небудзь бойкую рэпліку, але ўсё, што я прыдумаў, было: «Прабачце».
  «Ты вядзеш даволі рамантычны лад жыцця, Сесіл. Я мяркую, што вам лёгка адчуваць сябе вышэйшым за такіх хлопцаў, як я і містэр Потс. У вас ёсць сямейныя грошы, і вам не трэба пэцкаць рукі».
  Ён акінуў позіркам пакой і пацёр патыліцу, нібы ў яго здарылася сутарга. «Я . . . прашу прабачэння. Я не хацеў сыходзіць. Ці ёсць у вас што-небудзь. . . Ці магу я выпіць ці нешта сагрэцца?»
  Я працягнуў руку далонню ўверх. «Я прашу прабачэння. Я быў у вагоне».
  Ён глядзеў на мяне з жахам, быццам я рабіў нейкі грубы салонны трук. «На вагоне? Як доўга?»
  «Я не ведаю. Нейкі час».
  Ён глыбока ўдыхнуў, і я адчуў, што павінен прапанаваць яму месца, каб легчы.
  Нарэшце ён загаварыў. «Нічога страшнага. Я маю на ўвазе, што выпіўка можа цябе забіць». Потым яшчэ агледзеўся. «Я не хацеў цябе абразіць. Гэта было не ў парадку. Я проста адчуваю, што пару гадоў абараняўся. Шмат крытыкі ў адрас распрацоўкі. Шмат скаргаў. Але людзі хочуць грошай, школ і паслуг. Яны хочуць мастацтва, яны хочуць кніг і тэатраў, канферэнцый пісьменнікаў і фестываляў камернай музыкі. І ўсе гэтыя грошы ідуць з зямлі».
  Потс кінуў свой часопіс, прайшоў міма Тода і наліў сабе шклянку вады. Я бачыў, што ён чуў гэтую лекцыю раней. Тод уважліва слухаў, як і ўсіх незнаёмцаў.
  «Я не кажу, што вам не трэба нічога вяртаць. Часам я думаю, што гэта як банкаўскі рахунак. Зямля, я маю на ўвазе. Вы атрымліваеце тое, што ўклалі, і невялікія працэнты».
  «Здабыча золата з цыянідам прыносіць вам вялікую цікавасць».
  «Шахцёры гадамі выкарыстоўваюць цыянід. Цыянід расшчапляе мінералы і дазваляе аднаўляць усё меншыя і меншыя колькасці, якія пайшлі б марна. Гэта нікога не забіла. Справа не ў тэхналогіі; гэта мова. Цыянід гучыць дрэнна. Людзі чуюць слова, а развагі з імі няма. Няма ніякага кампрамісу. Для іх гэта атрута, і на гэтым усё скончылася».
  Ён пачынаў чырванець, і яго рука злёгку дрыжала, калі ён падносіў кубак да рота. Ён убачыў, як я назіраю, і расплыўся ў супакойваючай усмешцы. «Хлопчык, не прымушай мяне пачынаць». Ён засмяяўся.
  «Занадта позна». — сказаў я, калі мы ўсе ўсталі.
  - У любым выпадку, - ён паглядзеў на Потса, - у нас ёсць іншыя сустрэчы. Потым вечаровым рэйсам мы накіроўваемся на схіл. Мы проста хацелі спыніцца і даставіць вас у строй».
  Ён паглядзеў уніз на стос грошай. Пад гумкай, якая трымала яго разам, ляжаў лісток паперы з нумарам тэлефона.
  «Калі вам што-небудзь спатрэбіцца, проста патэлефануйце па гэтым нумары і папрасіце мяне. Тады я вярнуся да вас. Заставайцеся на сувязі і не бойцеся звяртацца па дапамогу».
  «Дайце нам радок пра Мэцьюза». Потс загаварыў упершыню, і яго голас быў надзіва глыбокім. «І трымайцеся далей ад гэтай справы з Луізай Рут. Не з'яўляйцеся ў газетах па любой прычыне, інакш усе стаўкі сарваныя. . .” Ён дазволіў гэтым апошнім словам вісець, як бы азначаючы сур'ёзнасць, якую я мог бы праігнараваць.
  «Якія-небудзь праблемы?» — бадзёра сказаў Альтман, спрабуючы разрадзіць настрой.
  Я паглядзеў уніз на паверхню стала і грошы, потым уверх на Тодзі, які нюхаў паветра, як сляпы тэр'ер.
  «Ніякіх праблем».
  Ён рушыў да лесвіцы і адступіў назад, дацягнуўшыся у яго кішэню. Ён выцягнуў фатаграфію. «Я ледзь не забыўся. Я магу даць вам гэта.
  Гэта быў здымак Мэцьюса, зняты з вокладкі кнігі. Разам з ім была кароткая біяграфія, падобная да выдаўца. Да яго была прымацавана камп'ютэрная раздрукоўка крымінальнай гісторыі, праведзенай паліцыяй штата Аляска, якая пацвярджае, што Мэцьюз чысты.
  Альтман і Потс адмахнуліся, і Альтман паставіў свой кубак на нашу кухонную стойку, шапнуўшы Тоду «Дзякуй».
  У верхняй частцы лесвіцы Альтман павярнуўся.
  «Спадар Малодшы. Калі ласка, і я ведаю, што так і будзе, але, калі ласка, захоўвайце гэта ў таямніцы. Вы былі звязаны з жанчынай, цела якой знайшлі ў Кетчыкане. Я ведаю, што вы размаўлялі з паліцыяй. Але вы павінны памятаць, што вы павінны трымацца па-за ўвагай».
  «Я буду асцярожны. Я таксама не люблю яркае святло».
  Ён усміхнуўся і стомлена паківаў галавой. «Я ведаю. Часткова таму мы і прыйшлі да вас».
  Потым ён спусціўся па лесвіцы. Тод стаяў і глядзеў на мяне з панічным выразам твару. Як толькі дзверы зачыніліся, Тод загаварыў.
  «Сэсіл, я думаю, ён, магчыма, няправільна зразумеў вас. Ты забыўся сказаць яму, што заўтра едзеш на астравы, каб знайсці Нэльсана.
  Я паглядзеў у акно і ўбачыў моцны дождж, але ў небе над заходнімі астравамі было лёгкае святло. Ля ўзбярэжжа шторм спыніўся. Катэр берагавой аховы ішоў і выходзіў з канала пад мостам у аэрапорт.
  Я павярнуўся да Тода і сказаў: «Я іду заўтра на працу. . . для іх. Чорт вазьмі, Тод, ва ўсіх у штаце ёсць частка гэтых грошай, акрамя нас. А ў нас рахункі”.
  «Што яны хочуць, каб вы зрабілі?»
  «Божа, гэта вялікі бізнэс. Яны хочуць атрымаць інфармацыю пра сваіх ворагаў. Гэта нічога».
  «Што з той дзяўчынай? Што з Ханнай?»
  «Пакіньце гэта ў спакоі!»
  «Калі вы збіраецеся адвезці мяне на востраў, каб забраць Нэльсана? Вы сказалі, што збіраецеся забраць мяне за Нэльсанам.
  Я глядзеў уніз, і мае кулакі былі сціснутыя. Я думаў пра Ханну, зграю і дзяўчыну, якая ляжала на зялёнай коўдры каранера. Я адчуў, што словы бурлілі, як ваніты. «Пакінь гэта, Тодзі. Не вакол цябе і гэтага праклятага сабакі ўвесь свет круціцца!»
  Стала вельмі ціха. Тод закусіў губу, і я пачуў, як дождж б'е па шыбах, як парыў ветру дзьмуў па канале. Чайнік, які стаяў на дроўнай пліце, ціха загрукатаў, і Тод пайшоў у свой пакой. Я выйшаў і прабыў усю ноч.
  Ранішні вецер пачаў дзьмуць з краю навальніцы. Ён загрукатаў такелажам тролінгавых лодак, прышвартаваных у гавані. Рэшткі чарнічнага дацкага ляжалі ў канаве каля кавярні, а маленькі крумкач разам з некалькімі галубамі скакалі па абочыне, змагаючыся за большы кавалак. Вецер, які далятаў да абочыны, калыхаў іх пёры і скручваў пад крыламі, падымаючы іх нязграбнымі падскокамі. Адзін голуб нырнуў у жолаб і выбраўся з парываў, атрымаўшы вялікую долю выпечкі.
  Пасля таго, як я кінуў піць, мне ўвесь час хочацца есці: пончыкі, папкорн, шакаладны солад, нават брыдкія зморшчаныя хот-догі на шпіндзелях у куце бара. Усе яны спяваюць мне ў нос і ў вочы, і я хачу іх.
  Большую частку ночы я ішоў кругам, уверх і ўніз па дарогах. Я быў жорсткі, і здавалася, што шарніры маіх суставаў іржавеюць. Я завярнуў за вугал і пайшоў на захад, па галоўнай вуліцы міма магазіна і стойкі таксі: папкорн і хот-догі, кіслата духаў і цыгарэтны дым. Chrysler Le Baron з праржавелай бакавой панэллю праскочыў міма з уключаным радыё і шклоачышчальнікамі. Шафёр згорбіўшыся за рулём, глядзеў у дзвярныя праёмы, глядзеў у вокны. Дождж падаў буйнымі, як шарыкі, кроплямі, і жанчына, што мыла посуд у кавярні, выдзялялася пад навесам. Фартух у яе быў расшпілены, і ён свабодна вісеў, каб яна магла выцягнуць смокі з кішэні джынсаў. Яе гумовыя пальчаткі былі засунутыя пад паху. Яна глядзела на надыходзячую навальніцу, залітая святлом, якое разразала чорныя хмары. Яна запаліла цыгарэту, сцягнула сетку з валасоў і ўтаропілася на канал. Удых і выдых: вецер, святло і шквал праносяцца над ёй у кожны момант яе дзесяціхвіліннага перапынку.
  Якраз міма яе двое мужчын выгружалі люстэрка з бакавой стойкі фургона. Ён быў памерам са стандартны кавалак фанеры, і яны штурхаліся і трэніравалі адзін аднаго, націскаючы прысоскі і падымаючы яго да штангі. Чым бліжэй я падыходзіў, тым больш я мог разабраць размову. Напярэдадні вечарам п'яны разбіў люстэрка над барнай стойкай; звычайна паслухмяны п'яніца пакрыўдзіўся на нейкі каментар пра прэзідэнта Злучаных Штатаў і кінуў чарку ў бармэна. Я падышоў бліжэй. Яны прыгнуліся, несучы люстэрка, і нязграбна хадзілі пад стрэхамі, куды вада лілася ручаямі. Мужчыны са шкляной крамы былі ў поўнай вопратцы і з паднятымі капюшонамі, таму я не мог бачыць іх твараў, але яны крычалі адзін аднаму, каб яны сачылі за верхняй часткай дзвярной рамы. Яны на імгненне спыніліся, і я зразумеў, што нешта не так. Струмень вады з аднаго з карнізаў сцякаў па шкле і на адну з прысосак.
  Гэта быў той няёмкі і непазбежны момант перад бядой. Люстэрка толькі злёгку пахіснулася і павярнулася ў патрэбны кут, каб я мог бачыць сваё адлюстраванне на вуліцы, варон, посудамыйную машыну, сабор і гару ззаду. Але на пярэднім плане я быў здзіўлены сабой, працягваючы руку, думаючы, што магу дапамагчы, адлюстраванне ад люстэрка круцілася ў мой стомлены мозг: мая бледная скура, мае чырвоныя вочы, мая плоская нязграбная пастава. Гэта было вельмі дрэннае падабенства самога сябе, якое я адразу пазнаў. Я працягнуў руку, а потым засмоктванне страціла хватку. Калі люстэрка ўпала, я адчуў, як мужчыны лаяліся, і зваротны паток паветра, калі талерка ўпала супраць ветру, затрымліваючы дыханне. Я ўбачыў, як люстэрка разбіваецца, як уздымаецца зграя кулікоў. Я міргнуў вачыма. Я ўбачыў сябе і пасудамыйку, вочы якой расплюшчыліся ад здзіўленай цікавасці. Я бачыў, як усё гэта разбурылася, замест старога паштовага аддзялення, паліўнай прыстані ў канцы вуліцы і дзіўнага святла, якое ішло з Ціхага акіяна. Рабочыя лаяліся, старыя птушкі ў бары выцягвалі шыі і круціліся зэдлікамі, а адзін нават падышоў да дзвярэй і пракаментаваў: «Гэта чакае шмат няўдач». Потым ён засмяяўся, вярнуўся і замовіў выпіць.
  Я папрасіў прабачэння і няўцямна прайшоўся па кавалках люстэрка, па-дурному стараючыся не разбіць некаторыя большыя кавалкі. Потым я пайшоў далей па тратуары. Я тросся, я быў галодны, і я хацеў піць.
  «Крайслер» зноў прайшоў міма, пасудамыйка затушыла цыгарэту абцасам і паклала недакурак у кішэню, а затым прайшла праз дзверы кафэ. Вецер шумеў мне ў вуха, адчуваў, што хоча падняць мяне. Я завярнуў за кут і зайшоў у бар з самымі вялікімі вокнамі на набярэжнай. П'яныя ўдзень не п'юць. Я замовіў каньяк. П'яныя не п'юць каньяк. Я глядзеў на гэта ўніз, гледзячы на бурштынавую крывую павярхоўнага нацяжэння вакол шкла.
  Адзін навальнічны шквал ішоў за другім, а паміж імі была кароткая перадышка. Сонца лёгка зайшло ў бар. На буфетчыцы пад шырокім світшотам быў спартыўны касцюм з лайкры, і, як толькі выглянула сонца, яна села ў кабінку каля самых чыстых вокнаў, працуючы над сваімі чэкамі. Святло адбівалася ад яе доўгіх павек. Калі дзверы адчыніліся, вецер напоўніў бар, калыхаючы сурвэткі, як шторм, які напаўняе бібліятэку і расчышчае запыленыя старонкі кніг. Я зірнуў на шклянку каньяку, потым з'еў цукерку, потым пакецік чыпсаў і марынаванае яйка.
  Усё - гэта нагода напіцца, калі ты жывеш у свеце, звязаным выпадковасцю. Што заўгодна - гэта падстава расказаць сабе лухту пра сваё жыццё. Сядзець у бары, раскручваючы самую цвёрдую версію гераізму або ахвяры, пераважней альтэрнатывы. Як любы п'яны, я ведаў, што гэты барны зэдлік быў цэнтрам сусвету і што нічога важнага ніколі не адбывалася па-за сілай яго гравітацыі, нічога, акрамя выпадковасці, глупства і няўдачлівасці.
  Як толькі я паднёс шклянку да вуснаў, я ўбачыў Тодзі, які стаяў каля дзвярэй побач з чыстым маладым паліцэйскім і паказваў пальцам. Хлопец падышоў, і яго форма зарыпела скурай і шыпеннем радыё, прывязанага да яго боку. Ён узяў мяне за локаць.
  «Вам трэба будзе пайсці са мной, містэр Янгер. Вы арыштаваныя».
  OceanofPDF.com
   4
  НАЧАЛЬНІК паліцыі глядзеў паверх акуляраў. «Мяркуецца, што я павінен пачаць з падробкі доказаў і працягваць далей. Сабачка вельмі засмучаны, Сесіл.
  Я быў у пакоі для допытаў у турме Сітка, я прапусціў вячэру некалькі гадзін таму і спадзяваўся прапусціць сняданак. У смеццевым баку ляжала куча кантэйнераў для ежы з пенаполістыролу: ежу забіралі ў службовай машыне з бальніцы. Я назіраў, як падліўка сцякала па краі пластыкавага пакета. Пучок бульбянога пюрэ з таго, што калісьці нібыта было гарачым бутэрбродам з індычкай, скруціўся, як вясновы снег, вакол краю чаравіка начальніка.
  «Што вы зрабілі, каб ён так узбудзіўся?» — спытаў ён.
  «Б'е мяне».
  «Вы хочаце пагаварыць пра гэта? Б'юся аб заклад, мы можам усё вырашыць сёння. Вы маглі б пайсці дадому і спаць у сваім ложку».
  «Я хачу пагаварыць са сваім адвакатам».
  Ён зрабіў доўгі ўдых і цярпліва ўсміхнуўся мне. У яго быў выгляд стомленага дзіцячага садка, які хацеў вылупіць соплі з дзіцяці, але ведаў, што бацькі назіраюць.
  «Вядома, ты маеш права спачатку пагаварыць са сваім адвакатам, Сесіл, але мы атрымалі ордэр і ўжо знайшлі ў тваім доме пакет мёртвай дзяўчыны. Гэта было перажыта. Сабачка хоча пераканацца, што ўсё ёсць. Ён тэлефанаваў і сказаў, што калі ўсё будзе, усё будзе добра. Але калі што-небудзь знікне або знішчыцца - цяпер гэта яго словы - ён сказаў, што пакладзе твае гайкі ў ціскі. Ён падняў рукі ў знак утворнага пратэсту. «Не я, разумееце. Гэта ён сказаў, а не я».
  Дзверы ў пакой для допытаў адчыніліся, і паказаўся маленькі чырвоны нос дыспетчара. Яна нясмела старалася, каб хтосьці не пачуў. «Спадар Адвакат Янгера тут, - сказала яна ўсхваляваным шэптам.
  Дзверы з грукатам адчыніліся, і Дзікі Стэйн стаяў ззаду яе ў дзвярах у шортах для сёрфераў, высока зацягнутых на пояс, і ў чырвоных высокіх кедах без шнуроўкі.
  «Прывітанне, Карл, я бачыў ордэр. Гэта дзярмо. Хадзем адсюль, Сесіл. Дыкі жыве такімі момантамі. У законе так мала магчымасцей для драмы, што ён наскоквае на кожную, якую можа атрымаць.
  Начальнік выглядаў прыгнечаным, але не ад навін пра ордэр, а ад таго, што Дзікі ўвогуле быў на месцы. Усё ў Дзікі прыгнятала і раздражняла начальніка. Гэта было асновай іх прафесійных адносін.
  «Дзікі, ты ведаеш, што ў цябе будзе шанец атрымаць ордэр. Але мы ўсё роўна будзем яго трымаць».
  «Шанец на ордэр? Шанец на ордэр? Нейкі шанец. Ён заснаваны на афідэвіце адной Люсінды Мьюзік, таксама вядомай як Лолі». Дзікі катаўся і выплюнуў аку, як мышыную какашку ў суп. «Яна сказала, што ў нейкім пакоі была зграя. Ні апісання, ні нічога. Потым яна сказала, што яго няма. Што гэта за хрэн? Начальнік, вы ведаеце, што інфарматары, якія выкарыстоўваюцца ў ордэры, павінны быць надзейнымі. Re . . . ці . . . здольны. зараз. Лідзян валодае мноствам выдатных якасцяў. Яна можа быць абаяльнай, дасціпнай, вясёлай і нават . . . экзотыка».
  Начальнік сядзеў і цяпер счышчаў бульбяное пюрэ з вобада чаравіка. Ён злёгку калыхаўся ў кадэнцыі гаворкі Дыкі.
  «Але яна не з'яўляецца, калі меркаваць, надзейнай. Фактычна, я размаўляў з ёй па тэлефоне ўжо адзін раз сёння ўвечары і скажу вам, што яе афідэвіт запоўніла не яна, а міліцыя, і яна была пад нейкім ціскам, калі яна падпісвалася».
  Начальнік падняў вочы і моўчкі чакаў цэлых пяць секунд. «Вы зрабілі?»
  «Не. Колькі каштуе заклад?»
  «Мы дабіраемся да магістрата, чаго, дарэчы, мне не трэба рабіць. Ён павінен быць тут праз некалькі. Будзем прасіць дзесяць тысяч наяўнымі».
  «Прэч адсюль! Вы можаце нарэзаць сваю жонку на крабавую прынаду ў гэтым горадзе і выйсці за пяць ".
  «Спадар Стэйн, ты можаш пагаварыць з Джорджам Догі. Гэта яго справа, гэта ён засмучаны. Мы правядзем слуханне і прызначым яго на дзень. Мне гэта не трэба».
  Дзікі ляпнуў па цагліне грошай, якую даў мне Альтман. Начальнік утаропіўся на гэта, а потым застагнаў.
  Дзікі ўсё яшчэ быў апрануты ў сваю футболку з паўночнаамерыканскімі сіламі, а зверху — ваўняную куртку з палтусам. Ён высунуў з пярэдняй кішэні акуляры ў драцяной аправе і ўтаропіўся на начальніка.
  «Гэта пакрые гэта. Калі вы пачнеце з дакументамі, Карл, і Сесіл, вы заткніцеся.
  Я не быў упэўнены, што хачу выйсці з турмы, але я быў у сістэме і папрасіў свайго адваката. Гэта было апошняе, што хтосьці чуў ад мяне.
  Сонца было як нельга лепш, і я адмовіўся ад спакусы пакатацца на бэндэры, але мне хацелася крыху паспаць. Я ўклаў дзесяць тысяч долараў, але ва ўнутранай кішэні паліто майго адваката засталося каля пяці. У маіх умовах вызвалення было сказана, што я не магу пакідаць штат, парушаць любыя законы, прапускаць суды, інакш я вярнуся ўнутры з крыкунамі і халоднай малочнай падліўкай.
  Мы завярнулі за вугал да галоўнага скрыжавання горада і павярнулі ў бок Рускага сабора: драўлянага збудавання з купалам і званіцай. Крумкач сядзеў на крыжы, апусціўшы галаву, падняўшы чэкі, нібы і ён чакаў, пакуль пранясе навальніцу. Абгорткі ад жавальнай гумкі і папяровыя шкляначкі падзьмулі разам з пяском з вуліцы. Дзікі павярнуўся да мяне.
  «Дык як жа ты ўзяў ёбаны пакет? Гэта было глупства».
  «Ты не павінен мяне пра гэта пытацца».
  «Хрэн табе. Мы гаворым гіпатэтычна. Гэта не праўда пад прысягай, пакуль яна не прагучыць з вашых вуснаў на сведках. Як гэта вы ўзялі?»
  «Я не браў».
  «Ну што, ты скажаш мне?»
  Як толькі ён скончыў, вецер заглынуў яго словы, і Ханна завярнула за вугал вуліцы Джэйка каля шматкватэрнага дома. Яна мела свой ранец і ішла хутка. Яна ўбачыла нас і, як алень, кінулася, хутка ўтаропіўшыся, магчыма, спадзеючыся, што яна нябачная, і абдумваючы свой наступны скачок, у выпадку, калі яна не была. Мы падышлі бліжэй, і яе цела стала нязмушана хіліцца.
  Я сказаў: «Яны атрымалі пакет. Усё атрымалі?»
  «Практычна ўсё». І яна панюхала паветра, нібы адрывала галаву ад майго паху.
  «Мне шкада, што вас арыштавалі». Яна перакінула гэтыя словы праз плячо.
  Дзікі паглядзеў на мяне і ўсміхнуўся. «Яна шкадуе, што цябе арыштавалі. Гэта прыемна».
  Яна павярнулася і ўтаропілася на мяне так, што мне рэфлекторна захацелася прыгнуцца. Але я трымаўся, хаця б на імгненне. Яна адказала на мой позірк, а потым нешта ў яе выразе змякчылася, і я спадзяваўся, што яна думае пра мяне.
  Яна адкашлялася і прамармытала: «Я павінна сустрэцца з Тодзі і паесці. Хочаш прыйсці?»
  Дзікі паціснуў плячыма і паказаў на свой кабінет.
  «Мне трэба ісці. Слухай, Сесіл, пагавары са мной пазней у другой палове дня, і мы разбярэмся з гэтай справай з грашыма. Ён таксама мармытаў, спрабуючы выцягнуць з сябе ўсе астатнія грошы.
  Я падышоў, працягнуў руку і нічога не сказаў. Ён палез ва ўнутраную кішэню пінжака і аддаў мне рэшту грошай, неахвотна, нібы я браў яго пад варту.
  - Добра, - сказаў ён. «Мы можам пагаварыць пра гэта пазней». Ён павярнуўся і пайшоў назад у цэнтр горада.
  Мы з Ханнай прайшлі па грэбні схілу міма пераробленага блочнага дома, які раней быў адным з вуглоў частаколу, які аддзяляў індзейскую вёску ад рускага комплексу.
  Бледнае святло ледзь сагравала паветра. Мы ішлі па вузкай грунтавай вулачцы да кавярні каля рыбнага завода. Ханна ішла побач са мной, нашы плечы амаль датыкаліся.
  Яна не глядзела на мяне, калі гаварыла: «Вы павінны ведаць лепш, чым спрабаваць захаваць сакрэт у гэтым горадзе. Я ведаю, што Нэльсан у маразільнай камеры Джэйка. Калі Тодзі шукаў цябе, ён таксама пра гэта даведаўся. Ён вельмі засмучаны».
  Я бачыў, як на могілках, на ўзгорку, за паліўнымі бакамі, прызямліўся недарослы арол і гнуў галінку елкі. Я думаў пра Нэльсана і Тодзі, якія ганяліся за птушкамі на пляжы.
  Яна стукнула мяне па плячы і напалову ўсміхнулася. «Але эй! Прынамсі, вы яго знайшлі».
  Мы зайшлі ў кавярню праз чорны ход, прайшлі міма маразільнай камеры і кухара, які наразаў кавалкі палтуса для рыбы і чыпсаў. Тод сядзеў у куце побач з запымленым шклом. Ён сядзеў са сваёй энцыклапедыяй, разгарнуўшы раздзел пра сабак. Вочы ў яго былі чырвоныя, і калі ён паглядзеў на мяне, ён хутка азірнуўся на старонкі каляровых малюнкаў сабак усіх парод.
  Мы спыніліся каля яго століка, і Ханна злёгку дакранулася да мяне за руку і сказала: «Пачакай, Сесіл. Мы можам пагаварыць тут. Я не думаю, што ён хоча зараз размаўляць». Яна падышла да яго, і ён неахвотна падняў вочы, мяркуючы, я мяркую, што гэта магла быць я. Але калі яна працягнула руку і дакранулася да яго рукі, ён падняў вочы і з удзячнасцю ўсміхнуўся.
  У кавярні чулася шыпенне і грукат пары, цякучай вады і складвання посуду. Я не чуў, што яны гаварылі, але бачыў, як яна прыклала руку да яго шчакі, і ён кіўнуў, калі яна ціха загаварыла з ім. Ён трымаў адзін з яе пальцаў, як гэта робіць малое дзіця. Яна сур'ёзна гаварыла з ім ціхім голасам, у якім чулася любоў і аўтарытэт, без сіропавага тону паблажлівасці. Я ведаў, што яго сэрца разбіта, але ён паглядзеў на яе і ўсміхнуўся. Яна загаварыла з ім, ён кіўнуў галавой, і калі афіцыянт падышоў з кубкам гарачага шакаладу і булачкай з арэхамі пекан, яна нахілілася і пацалавала яго ў лоб. Ён закрыў кнігу і еў, не гледзячы на мяне.
  Яна падышла да таго месца, дзе я сядзеў. Я назіраў, як яна лёгка рухаецца, і адным хуткім жэстам яна зняла бярэ і сцягнула валасы з пляча. Я ўспомніў, як займаўся з ёй каханнем. Я запомніў яе пах і яе смех, які скручваўся ў мяне пад шыю і, здавалася, падымаў мяне з ложка. Але гэта быў успамін, як пара, якая падымаецца.
  Яна села насупраць мяне і ўсміхнулася. Адна пасма яе валасоў усё яшчэ трымалася на пярэдняй частцы горла.
  Я кіўнуў у бок Тода ў акне. «Ён звар'яцеў?»
  Яна ўсміхнулася і хутка паглядзела ззаду, а потым на мяне. «Я мяркую, што ён падобны на мяне. У нас не хапае энергіі, каб злавацца на цябе. Быць злым на цябе занадта падобна на тое, каб быць у цябе закаханым».
  Яна наліла вады з пластыкавага збана на хісткі стол і зрабіла глыток. «Але Тод, ён мае большыя магчымасці для вас, чым іншыя.»
  Яна паглядзела на дошку над прылаўкам і прачытала меню. Кухняры толькі разагравалі грыль, але мы ўгаварылі іх прыгатаваць нам яечню і крэветкі. Мы выпілі чорную каву, і яна расказала, што хоча зрабіць.
  «Я проста хачу ведаць, што здарылася, Сесіл. Я хачу даведацца імёны людзей, якія ўдзельнічалі ў згвалтаванні і прыкрыцці».
  «Чаму? Што ёй цяпер з гэтага будзе?»
  Яна паглядзела на талерку з яйкамі. «Я ведаў яе сям'ю, Сесіл. Яе мама працавала ва ўніверсітэце за межамі Портленда, а бацька быў гандлёвым мараком. Мы раслі, гуляючы разам, і яе мама рабіла нам бутэрброды раніцай. Мы сядзелі на вішнёвых дрэвах, робячы выгляд, што яны ракетныя караблі. Кветкі былі астэроідамі, якія падаюць вакол нас. Мы насілі гэтыя смешныя завостраныя акуляры і доўгія касічкі на спіне. Мы праводзілі цэлы дзень на гэтых дрэвах, гледзячы ў неба і робячы выгляд, што ўмеем лётаць. Першым я паехаў на Аляску, а яна — за намі. Я спачатку напіўся, потым працверазеў, і яна са мной ледзь не на кожным кроку. Я страціў з ёй сувязь толькі ў апошнія некалькі гадоў. Калі я жыў з табой».
  Тут яна спынілася і, гледзячы на відэлец, ткнула халоднай яечняй. Яе вочы звузіліся. Здавалася, што яна глядзела ўдалячынь.
  «Яе бацькі чакалі, пакуль яна вывядзе Аляску са сваёй сістэмы, але яна гэтага не зрабіла. Яны павінны ведаць, што гэта не яе віна, Сесіл. Я ведаю гэтых людзей усё жыццё. Я хачу, каб яны ведалі, што Лу не памыліўся ў гэтым месцы. Яна не памылілася. Міліцыянты кажуць, што яна сама прасіла. Калі б яна проста засталася на кухні, гэтага б не адбылося. Гэта няпраўда. Яна была ўразлівай і добрай. . . яна не прасіла аб гэтым.
  Голас Ханны меў выразнасць гранітнай пліты, якая падае праз вусце пячоры. Гэта быў голас, які я чуў раней. Я працягнуў руку, узяў відэльцам некалькі яек, з якімі яна важдалася, і з'еў іх.
  «Ханна, як ты збіраешся знайсці тое, што хочаш? Нават калі гэтыя хлопцы з вамі размаўляюць, яны будуць хлусіць. Кампанія знішчыла іх запісы, і мянты вам нічога не дадуць».
  «Я не ведаю. Але нешта знайду».
  «Нават калі ты выдумаеш?»
  «Я не буду выдумляць».
  «Я думаю, што вы будзеце. Я думаю, што вы знойдзеце толькі зачыненыя дзверы або трупы. Таму што той, хто зрабіў гэта з Лу, сур'ёзны. Яны не збіраюцца быць чыстымі з вамі. Яна мёртвая, на гэтым усё скончана».
  «Гэта не заканчваецца смерцю. Якая табе справа? Я нічога не прашу вас рабіць. Я ведаю, што вы не хочаце ўмешвацца, і гэта нармальна».
  Я зрабіў доўгі ўдых і падумаў пра дзяўчыну на прасціне з перарэзаным горлам. Я выцер рот. Магчыма, усё скончылася, але мне ўсё яшчэ было цікава, як будзе распавядацца гісторыя.
  Я выпіў кавы. «Добра, яна мне мала што расказала. Што вы ведаеце?»
  «Лу патэлефанавала мне адразу пасля таго, як кампанія вывезла яе з шахты. Ведаю толькі, што была вечарынка. У іх было спаборніцтва па выпіўцы, і пераможца атрымаў Лу ў якасці прыза. Вядома, Лу нічога гэтага не ведаў. Гэта была вечарынка-сюрпрыз. Так ці інакш, пераможца атрымаў свой прыз, а астатнія падбадзёрвалі за яго. Пасля таго, як усё скончылася, кампанія выгнала пераможцу з лагера, а астатнія зразумелі сваю гісторыю і засталіся. Яны ўсе былі сябрамі і працавалі ў адну змену на станцыі маніторынгу вады».
  «Вы ведаеце іх імёны?»
  «У мяне ёсць імя пераможцы. Ёсць шмат імёнаў у астатніх яе матэрыялах. Адзіным, каго я пазнаў, быў Альфрэд Том. Ён тлінгіт, які жыве на вуліцы ад вас. Астатніх я не ведаю. Я не ведаю, ці быў Том на дні нараджэння.
  «Хто былі тыя хлопцы з Global, якія з вамі размаўлялі? Вам што-небудзь сказалі?»
  «Хлопец па імі Альтман і яго партнёр Чарлі Потс. Яны заплацілі мне шмат грошай, каб трымацца далей ад Луізы Рут і шукаць бруд на Стывена Мэцьюза».
  Рука Ханны задрыжала, калі яна падняла яе, цягнучы валасы збоку твару. Яна не злавалася, але голас быў роўным. «Куды яны казалі, што едуць?»
  «Яны накіроўваліся да Паўночнага схілу. Пералёт да Dead-horse на начным самалёце. Чаму?»
  «Няма прычын». Я ўбачыў, што яе рукі былі сціснутыя, а голас стаў больш жорсткім. «Вы збіраецеся зрабіць для іх якую-небудзь працу?»
  «Яны хочуць, каб я зрабіў фон Мэцьюза. Яны далі мне грошы пад заклад. . . свайго роду.»
  Яна паглядзела праз плячо туды, дзе Тодзі чытаў сваю энцыклапедыю, і павярнулася да мяне. «Магчыма, было б нядрэнна даведацца больш пра Мэцьюза. Яго не было на шахце, але ён мог ведаць, што Луіза планавала рабіць пасля таго, як пакінула цябе.
  Яна працягнула руку і дакранулася да мяне.
  «Гэй, Сесіл, у цябе няма пісталета?»
  «Вы ведаеце, што ў мяне няма пісталета». Я здзіўлена паглядзеў на яе.
  «Які ты прыватны дэтэктыў?» Яна агледзела кафэ. Пачынала заходзіць могілкавая змена рабочых. Яе доўгія светлыя валасы ўздымаў вецер, які ўрываўся ў адчыненыя дзверы. Ніжняя частка яе падбародка была мяккай увагнутай западзінай, і мне захацелася падняць руку і прыгладзіць яе валасы.
  «Я не ведаю, Ханна. Я проста не хачу нікога страляць».
  «А калі нехта захоча вас застрэліць?»
  «Тады ім давядзецца ўзяць з сабой сваю чортава зброю».
  Яна адштурхнулася ад стала, скурчыўшы плечы і падняўшы каўнер, нібы я быў цягам халоднага паветра. Яна дала кухарцы грошы за нашы яйкі.
  «Ну, слухай, мне трэба ісці. Напэўна, я збіраюся сустрэцца з Джэйкам па нечым. Тады я выпраўляюся».
  Яна падышла да Тода, і ён устаў. Яны паварочвалі ў адчыненыя дзверы, праходзячы міма двух хлопцаў у дажджавым адзенні з банданамі на ілбах, якія чакалі, каб увайсці.
  Я амаль бездапаможна падняў рукі. «Надвор'е наладжваецца. Можа прайсці шмат часу, перш чым мы зможам выбрацца на востраў. Вы хочаце прыняць сауну перад вамі. . . трэба сысці?»
  Яна трымала Тода за руку, а ён глядзеў на свае чаравікі. Яна адхілілася ад яго і паспрабавала шаптаць мне. «Ты рабі, што хочаш, Сесіл. Я мяркую, што гэта лепшы спосаб. Да сустрэчы». Потым яна выйшла за дзверы. Я крыху пачакаў, гледзячы, як дзверы зачыніліся, і ўжо збіраўся выйсці праз чорны ход, калі яна раптам з'явілася.
  «Дайце мне дзень. Магчыма, мы можам выйсці сёння ўвечары, калі надвор'е захаваецца. Можа быць, я хачу, каб папацець некаторыя з гэтага ". Потым яе не стала.
  Я ішоў па вуліцы міма аднаго з бараў, адстаўленых ад вады. Бармэн выносіў смеццевыя бакі, і, хаця афіцыйна ён не быў адкрыты, я зазірнуў.
  Святло ў бары было падобна на тое, каб лавіць жукоў. Чатыры чалавекі, якія сядзелі за стойкай, згорбіліся над півам. Адзін ахоўнік берагавой аховы, два лесарубы і белая жанчына, былая жонка Альфрэда Тома, перабіраючы лёд у сваім напоі. Лесарубы спрачаліся аб селядцах, якія заўчасна зляжаліся, і касатках, якіх нядаўна заўважылі на ўзбярэжжы. Яны гучнымі лямантамі гаварылі пра тое, нападзе кіт на плыўца ці не. Я адключыў іх і падышоў да Няні.
  Яна была худая, і яе скура была туга нацягнута на твар, так што лінія валасоў, здавалася, падцягвала бровы. Яна нервова курыла, седзячы ў цэнтры бара. Яе рэдкія каштанавыя валасы былі расчасаныя так, што яны прыліплі да чэрапа. Яна пстрыкала зубамі пазногцем вялікага пальца паміж зацягваннямі цыгарэты. Бармэн стаяў у далёкім канцы і балбатаў з адной з буфетчыц, якая выглядала як дзяўчына-прагноз. Ён пакідаў шклянку Няні пустой.
  Няня была з турмы на тыдзень. Яна парушала ўмовы ўмоўнага зняволення толькі тым, што знаходзілася ў бары. Магчыма, таму яна нервавалася. Але хутчэй за ўсё, яна не піла пару месяцаў і пасля таго, як паспрабавала першы, яна стаяла перад рашэннем. Першы — на густ і на выхад з турмы. Першы быў абавязкам. Другі . . . гэта было тое, што яна разглядала. Яе цяперашні муж выйшаў з турмы за месяц да яе. Ён павінен быў працаваць у лагеры на востраве Прынца Валійскага. У турме ён прайшоў усе праграмы — барацьбы з алкаголем і гневу. Ён прайшоў некалькі курсаў і зрабіў гэта без усялякіх запісаў. Ён захоўваў гэта прахалодным. Крута.
  У няні былі некаторыя праблемы. Тры запісы і некаторыя згублены час. «Сукі», — прамармытала яна і глядзела, як цені на тратуары рухаюцца міма дымчатага шкла. «Сукі».
  Я ўзяў зэдлік з правага боку ад яе і стукнуў па дровах, каб абудзіць яе з камеры.
  «Няня, эй, ты добра выглядаеш. Я думаў, што ты будзеш увесь напампаваны і моцны, калі выйдзеш з сустава.
  «Хрэн з табой, Малодшы. Я нават не ведаю, чаму я тут. Я маю на ўвазе, што калі мой афіцэр службы прабацыі нават здагадваецца, што я тут — з ВАМІ, не менш — я трахаюся. . . па-каралеўску». Потым яна нахілілася і сарамліва азірнулася, усміхнулася, а потым паглядзела на мяне.
  «Ну, гэй!» Я сказаў. «Я таксама рады цябе бачыць. Тады пойдзем адсюль».
  «Не так хутка. Мне можа спатрэбіцца яшчэ выпіць». Яна паглядзела на свой келіх, а потым уніз на бармэна-прыгажуна, які, відаць, папрасіў сваю дзяўчыну пастрыгчы яго, як адну з Бі Джыз. Потым яна азірнулася на мяне, і яе твар расслабіўся з сумным прызнаннем.
  «Да чорта. Хадзем адсюль. Нічога добрага тут ніколі не адбываецца».
  «Хочаш што-небудзь паесці?»
  «Купі мне біфштэкс, Янгер, і два кавалкі тварожніка, і я скажу табе ўсё, што ты хочаш ведаць».
  «Сёння раніца, Нэн. У мяне толькі што былі яйкі».
  «Ну, добра для вас. Я толькі што сказаў, што хачу біфштэкс. Я ж не пытаўся пра час?»
  Я палічыў, што нам трэба было ісці па дарогу за біфштэксам, таму нам трэба было вярнуцца да стаянкі таксі, каб Арці, кіроўца, выгнаў нас.
  Вуліцы вузкія, і нават у цемры гара за горадам уціскаецца, робячы іх больш цеснымі. Ноч неахвотна саступала месца раніцы, і дзеці туліліся пад навесамі каля гасцініцы і кавярні. Музыка даносілася на вуліцу каля сабора. Мы праходзілі міма некаторых іншых бараў, і разам са смехам прасочваўся пах кіслага піва, вінілу і цыгарэтнага дыму. Машыны павольна праносіліся міма, і дзеці глядзелі адзін на аднаго ўзад і ўперад, назіраючы, але не звяртаючы асаблівай увагі. Над вулічнымі ліхтарамі на небе віднеліся чорныя хмары, дзе-нідзе былі абрамлены срэбрам месяца. Чайка села на док-рэйку, а нафтавая баржа выйшла праз канал, пракладваючы шлях у Сіэтл.
  «Ведаеце, быў час, калі я думаў, што ніколі не змагу трапіць у турму. Я думаў, што проста памру, калі мне калі-небудзь давядзецца сутыкнуцца з турмой. не ведаю Але вы заходзіце на некаторы час, і страшная рэч. . . не тое, наколькі гэта дрэнна, але - гэта не добра, не думайце, што я вам гэта кажу - але, па меншай меры, гэта ў парадку. не ведаю Я ўсіх у дупы цалаваў, каб выбрацца. Я прагледзеў свае планы выпуску, планы працаўладкавання і ўсе свае пазітыўныя сцэнары росту, усё гэта дзярмо. Але заўсёды адно і тое ж. Гэта як, што вы робіце? Усе гэтыя планы былі проста размовамі аб тым, каб выйсці з турмы, каб я мог жыць без іх на вуліцы. Табе было крыху лёгка, Янгёр. Як гэта было для вас?»
  «Нэн, ты ж ведаеш, што мы розныя. Я цалкам рэабілітаваўся. Фактычна, мяне разглядаюць у якасці плаката Дэпартамента выканання пакаранняў».
  Яна паглядзела на мяне з ашаломленым лабрадорскім позіркам недаверу. «Ты такі поўны лайна».
  «Але я не рэцыдывіст».
  Арці не хацеў весці нас у бар і смажыць на грылі ўніз па дарозе, бо добра ведаў, што мы яго затрымаем за праезд. Але я паказаў яму пару баксаў наперад, і ён неахвотна пусціў нас у сваю кабіну. Мы праехалі за горад міма месца, дзе я знайшоў Нэльсана, і міма пляжу, дзе была добрая плынь. Там быў чалавек у гідракасцюме з дошкай для бугі, які плыў на сёрфінг. Кожны раз, калі людзі ў дамах бачаць, як ён спускаецца на пляж, яны клічуць сваіх дзяцей гуляць на вуліцы, але дазваляюць ім стаяць на падваконніках і назіраць, як ён вяслуе і катаецца на кароткіх хвалях, якія вяртаюцца на пляж.
  У стэйк-хаўсе ўсё было закрыта, але я ведаў кухара, і ён быў адзін з нямногіх людзей у горадзе, хто быў павінен мне грошы, таму ён адпусціў нас ззаду і пагадзіўся прыгатаваць ежу. Няні падабалася знаходзіцца на кухні. Яна выцягнула галаву ў ахаладжальнікі з нержавеючай сталі, як конь, які прабіраўся праз драцяную агароджу. Я сказаў ёй, што ўжо сыты, і яна зморшчыла нос. Яна не прапанавала адмовіцца ад біфштэксу. Яна проста сказала, што хутка з'есць. Яна выпіла адну шклянку чырвонага віна, пакуль кухар плюхнуў перад ёй яе біфштэкс памерам з «Аляску». Яна расказвала пра тое, як яна збіраецца вярнуць сваіх дзяцей ад сястры ў Блейне і як яе муж збіраецца дзе-небудзь застацца на стабільным месцы, і яны збіраюцца атрымаць дом тут, у Сітцы. Ёй спадабаўся яе афіцэр прабацыі тут, у горадзе, але Нэн чула, што яна збіраецца пераехаць у Кенай. Яна скардзілася на тое, што прыйшлося пазбавіцца ад усёй іх зброі і якія гэта былі клопаты, таму што яны не маглі мець ніякага кантакту са зброяй, таму ім прыйшлося пакінуць зброю нейкаму пляменніку-ідыёту, каб ён прадаў яго, а ён не ведаў, пра тое, чаго каштуе пісталет. Яна бесперапынна распавядала пра тое, колькі часу ёй спатрэбілася, каб знайсці «гэты прыгожы маленькі дзевяціміліметровы паўаўтаматычны пісталет», калі кухар наліў кавы і спытаў, ці хочам мы яшчэ віна. Мы адмовіліся, і я выкарыстаў імгненны смутак у паўзе, каб пачаць задаваць пытанні пра Альфрэда Тома і сцэну ў Отэр-Крык.
  «Ну, мы з Элам развяліся яшчэ да таго, як ён уладкаваўся на гэтую працу. Ведаеце, ён быў добрым хлопцам, каб з ім развесціся. Я маю на ўвазе, што ён мне спадабаўся. Ён быў проста. . . Чорт вазьмі, Янгер, ён жа індзеец, разумееш?»
  Я кіўнуў, не вельмі ведаючы, але не жадаючы перапыняць паток.
  «Калі мы былі жанатыя, у яго ніколі не было такога гневу, але чым старэй ён рабіўся, тым больш злуўся на гэтыя «індыйскія» рэчы. Мы разарвалі яго, перш чым падла. Мы засталіся добрымі сябрамі, і ён спрабаваў пагаварыць са мной пра гэта, але я так і не зразумеў. У любым выпадку, я знайшоў Раса, і ў яго была стабільная рэч, якая працавала на лесанарыхтоўчую тэхніку, і гэта здавалася лепш, але паглядзіце... . .” І яна махнула рукамі, паказваючы на свой твар, быццам усім у свеце было да болю зразумела, што яна толькі што выйшла з турмы.
  «Ці расказваў Альфрэд калі-небудзь пра тое, што здарылася ў Выдра-Крык?»
  «Толькі тое, што яны былі мудакамі і ставіліся да яго як да дзіцяці. Чалавек, ён бы пайшоў з гэтай нагоды ".
  Яна метадычна жавала свой стейк, нібы падлічваючы ўкусы, потым глядзела ў акно, як арол ляцеў нізка над пляжам у бок сметніцы.
  «Ён шмат казаў пра кухара».
  «Які кухар?»
  «Нехта па імені Лу». Яна ніякавата кіўнула галавой. «Так, спачатку я падумаў, што ён кажа пра чалавека, і я падумаў, што гэта становіцца вельмі дзіўным. Але гэта была жанчына, я мяркую ".
  Яна адклала відэлец і нож, адкінулася назад і ўтаропілася ў ваду.
  «Гэты Лу паставіў бы хлопцам зубы. Яна была добрая. Некаторыя з хлопцаў кідаліся носам, але яна ставілася да іх крута. Накшталт крута, але, па словах Альфрэда, яна была добрым чалавекам, проста крыху дзіўнавата, разумееш?»
  «Я не ўпэўнены».
  «Ну, я мяркую, што яна будзе размаўляць з хлопчыкамі, але ўсё роўна дражніць іх. Я маю на ўвазе, я магу гэта ўявіць. У мяне была такая дзяўчына ў Бозмане».
  Маршрутнік, які толькі што прыйшоў на змену, прыбраў талеркі.
  «На кухні часам яна была толькі ў сваім халаце. Кожную змену яна пачынала з таго, што завострывала кожны з рэжучых нажоў, пакуль яны ледзь не выскоквалі з ежы, у якой яны былі такімі вострымі. Эл падумаў, што гэта неяк дзіўна. Часам яна гадзінамі сядзела на заднім ганку ля лесвічнай пляцоўкі, завострываючы нажы, а потым, калі нажы станавіліся дастаткова вострымі, яна сунула нос у кнігу і проста — я не ведаю — чытала гадзінамі. Заўсёды было адно і тое ж. Спачатку вастрыліся нажы, потым кнігі. Вось што сказаў Эл. Яна нават галіла валасы на руках, каб праверыць, наколькі вострыя нажы. Я падумаў, што гэта стала крыху недарэчна.
  «Хлопцы заходзілі, стаялі каля ракавіны і, ведаеце, выкарыстоўвалі свой лепшы голас «Джо Круты» ці нешта падобнае і пыталіся: «Ці магу я чымсьці для вас дапамагчы?» думаючы, што яны былі шпількамі, і я мяркую, што яна сядзела там, прама з душа, толькі ў мантыі, завязаўшы свой любімы нож, і казала: «Мужчыны любяць толькі трахацца і забіваць рэчы. Мне ні тое, ні другое зараз не вельмі патрэбна. Але дзякуй за пытанне». І яны стаялі там, выглядаючы дурнымі, а яна смяялася, а потым абдымала іх і пераходзіла да наступнага. Гэтыя хлопцы проста не зразумелі. Я не ўпэўнены, што Эл сапраўды гэта зразумеў.
  «Ці была ў Лу якая-небудзь зброя ў лагеры?»
  «Накшталт зброі ці што-небудзь? Не, яна ненавідзела зброю і мела прыступы, калі бачыла хлопцаў, якія скакалі са сваімі дваццаццю двума па лагеры. Яна б іх прагнала. У яе была лекцыя пра зброю».
  «Зрабіў што-небудзь. . . здарылася з ёй на гары?»
  «Эл сказаў, што хлопцы яе згвалцілі. Яму было дрэнна, бо ён бачыў, што гэта будзе. Я мала размаўляў з ім пра гэта, таму што ён раззлаваўся, і мы не размаўлялі шмат, калі ён раззлаваўся».
  «Вы ведаеце, што яна была згвалтаваная?»
  «Чорт, Янгэр, я сапраўды не ведаю, я думаю, але гэта тое, што я чуў».
  «Альфрэд яе згвалціў?»
  Яна сумна пахітала галавой, быццам гэты свет быў занадта складаны, каб яго можна было растлумачыць такому дурню, як я. Яна доўга нецярпліва ўздыхнула.
  «Не, ён не гвалціў яе, Малодшы. Ён быў закаханы ў яе. Добра?»
  Яна паглядзела на мяне, і яе вочы былі вільготнымі, але яе твар не вырваўся са свайго жорсткага стану.
  «Я мяркую, што частка гэтага дзярма з нажамі была ўчынкам, таму што яна любіла размаўляць з ім пра кнігі і іншае. І яна спытала яго пра гісторыі, якія расказала яго бабуля. Ёй падабалася ведаць пра індыйскія рэчы. Я мяркую, што яна была разумная. Не, ён яе не гвалціў. Яму было балюча, калі яна сышла. . . і звар'яцеў яго».
  Сляза ўпала на абрус, і яна пстрыкнула мокрае месца, нібы попел ад цыгарэты.
  «Да чорта, Янгэр. Хадзем адсюль».
  Мы ехалі аўтаспынам у цэнтры горада, ляпнуўшы дзвярыма ў машыне дзіцяці, які нас падвозіў. Мы ішлі па вуліцы да яе гатэля. Раніцай яна збіралася знайсці каго-небудзь, хто паклапаціўся б пра зброю, і паляцела ў лагер. Гэта быў не сямейны лагер, але яна ведала боса і магла пракрасціся пару дзён у нары. Яе муж пісаў ёй пра тое, што, магчыма, збіраюцца ў Сітцы, але ў выніку ён не сабраўся таму што ён не хацеў звяртацца ў службу прабацыі на ўсялякі выпадак, калі нешта пойдзе не так з дакументамі або сітуацыяй са зброяй. Лепш было быць у лагеры і зарабляць грошы, чым усё роўна дурэць у горадзе.
  Мы павольна ішлі па вуліцы, а на тратуары стаялі дзве пары. Яны пляліся на месцы, прыкметна п'яныя. Іх галасы былі павышаны. Няня падышла бліжэй да абочыны. Адзін з мужчын быў у капелюшы задам наперад і ў бруднай кашулі з гікорі пад сіняй вятроўкай. Валасы ў яго былі доўгія і кудлатыя. Ён прыжмурыў вочы, каб засяродзіць увагу, потым ударыў жанчыну, і яна ўпала, ляпнуўшы на тратуар, як мокры папяровы мяшок.
  «Ты чорт!» - завішчала яна.
  Ён хістаўся і стаяў над ёй са сціснутымі кулакамі. «Чортава шапіках, чувак. Вы на шляху ўніз. Цалкам уніз».
  Другая жанчына схілілася над сваім загінуўшым сябрам, мужчына расправіў плечы і ўстаў на ступні, як мог. Дзве жанчыны плакалі, а мужчына з раскосымі плячыма падышоў і штурхнуў байца ў грудзі.
  «Гэй, супакойся, чувак. Навошта ляпаць дзяўчыну?»
  Бой пачаўся, як і большасць баёў у рэальным жыцці. Штурханіна і крыкі, усе локці і няўклюдныя, крутыя ўзмахі, а потым адзін з іх кінуў другога ў прыпаркаваную машыну. Яго галава ўдарылася з мокрым храбусценнем. Першая жанчына прыхілілася да дзвярэй гатэля, і кроў капала ёй на калені.
  «Вы, ебаныя хлопцы! Я пачаў расказваць пра сваё жыццё. І ты пачынаеш гэта дзярмо!»
  Я адчуваў пах солі з акіяна і ледзь-ледзь чуў хвалю, якая падымалася па дамбе каля ўрадавага дока. Я ўявіў, што гэта хваля была створана за сотні міль у моры штормам, які, магчыма, трымаўся ля ўзбярэжжа або ўжо скончыўся, пасылаючы ўздоўж хваль. У жолабе скокнуў крумкач і падхапіў сваёй выгнутай дзюбай перагарэлую папяровую запалку.
  «Вы, ебаныя хлопцы. Я кажу пра сваё жыццё. Я кажу пра сваё жыццё, а ты б'еш мяне, б'ешся і дзярмо. . . Вы, ебаныя хлопцы!»
  Яна хісталася галавой узад-уперад аб сцяну гатэля на галоўнай вуліцы. Мужчыны каталіся па вуліцы і біліся, размахваючы рукамі і сціскаючы кулакі. Рэдка калі ўдар прызямліўся, рэдка калі ўкус знаходзіў плоць. Час ад часу арэлі шалелі, і яны моцна ўдараліся аб тратуар, гучаючы амаль як дзіця, якое разбівае каменьчыкі малатком.
  Няня падышла да жанчыны, якая прысела на тратуар. Яна падняла падбародак жанчыны, каб тая магла глядзець ёй у вочы.
  «Дзетка, я адвяду цябе куды-небудзь. Табе ёсць куды пайсці?»
  Жанчына замахнулася рукой і адштурхнула няню па руцэ. Яна выплюнула свае словы.
  «Хрэн табе. Трымайцеся далей ад гэтага. Гэта мой муж. Я нічога не прасіў, і я не твой ебаны дзіця!»
  Няня трымала рукі перад тварам жанчыны. Затым хуткім жэстам яна стукнула кулакамі і паказала пустыя далоні, як гандляр, які прыбірае са стала ў Вегасе.
  «Мяне няма».
  Няня ведала, што на падыходзе паліцыя, і паказала мне, што накіроўваецца ў гатэль. Калі яна завярнула за вугал, паліцэйскія прыйшлі ў шквале гуку і святла. Я рушыў услед за ёй да лесвічнай пляцоўкі яе гасцінічнага нумара. «Хіба каханне не цудоўнае?» — спытаўся я ў яе.
  «Так». Яна слаба ўсміхнулася.
  Яна павярнулася да мяне спіной і сунула ключ у дзверы. «Слухай, Малодшы. Я думаю, што ў Эла могуць быць праблемы з гэтай дзяўчынай у шахце. Паліцэйскія падышлі і распытвалі пра яго, і ён сказаў мне нічога не казаць. Мяне насамрэч нічога не хвалюе, акрамя . . . Я не хачу, каб ён ведаў, што я размаўляў з табой. І . . .” Яе сківіцы былі ўстаўленыя. Яе вочы былі чырвоныя, і яна не глядзела на мяне. Я стаяў побач з ёй, не спрабуючы вымавіць наступныя словы.
  Нарэшце яна выпусціла яго. «Вы дапаможаце яму, калі зможаце?»
  Я чуў, як на вуліцы ляпнулі дзверы паліцэйскай машыны, і я чуў шыпенне іх радыёпрыёмнікаў, якія выдавалі ўваходныя званкі. Яна штурхнула дзверы ў свой пакой, і ў холе ненадоўга пахла дэзінфікуючым сродкам і цыгарэтным дымам. Я нахіліўся да яе і моцна абняў яе за плячо, наколькі яна магла прыняць.
  «Я дапамагу яму. Вам што-небудзь трэба?»
  Яна паглядзела ўніз на патрэсканы лінолеум на падлозе. Яна ўважліва паглядзела, быццам спрабавала прадбачыць. «Не. Я мяркую, што не. Рус працуе. Кажа, што піць кінуў. Мяркую, мне больш нічога не трэба. Я ўбачымся».
  Дзверы зачыніліся. Да таго часу, калі я апусціўся ўніз, мужчыны ўжо сядзелі ў двух асобных машынах. Жанчыны стаялі прыціснутыя да сцяны, а паліцэйскі пісаў у блакноце, пакуль яны абодва размаўлялі адначасова.
  Я перасек вуліцу і прайшоў за вугал, міма кратаў, да свайго дому, каб паспаць.
  OceanofPDF.com
   5
  КАЛІ Я прачнуўся, таго сонечнага святла, якое было раней, знікла. Пакой прагінаўся ў цемры. Я пачуў крокі пад маім домам у навесе для лодак і хутка апрануўся пры святле вулічнага ліхтара, якое прабівалася ў маё акно.
  Ханна стаяла каля маёй лодкі, яна трымала ручнік пад пахай і ранец на плячы. Яна нічога не сказала, толькі кіўнула ў бок маёй лодкі і паклала пачак у нос.
  Мой алюмініевы лодка ўсяго трынаццаць футаў у даўжыню, так што было прыемна, што шторм быў дастаткова далёка ад берага, каб прынесці толькі лёгкія хвалі і дождж. Шквалы па-ранейшаму віравалі, але вада легла на вяршыню хваль. Цемра спусцілася да вады, як толькі мы ўцяклі ад агнёў з горада. У цемры чуўся ламаны свіст арлоў. Здавалася, што сёлета арлоў стала больш. З тых часоў, як супрацоўнікі Exxon Valdez больш уважліва прыглядаліся да ўзбярэжжа, і з'явіліся некаторыя здагадкі, што тое, што адбываецца ў Выдра-Крык, адхіліла ад арлоў. Мы мінулі некалькі невялікіх астраўкоў, усеяных гучнымі кудлатымі гарбамі пад цёмным дажджом. Калі я наблізіўся да берага, я ўбачыў срэбны бляск фасфарэсцэнцыі і аблокі селядца пад лодкай. Былі таксама размовы, што нешта выкінула з селядцовага цыклу. Яны пачыналі вучыцца каля берага восенню, а не ранняй вясной, як належыць. Былі нават паведамленні, што яны пачынаюць нераставаць. Гэта было вар'яцтвам і выклікала ў людзей непакой, як гэта можа выклікаць серыя штормаў або няўдача.
  Я выцягнуў лодку на галечны пляж каля сауны. На беразе ляжалі дзве мёртвыя чайкі, іх пёры былі раскіданыя і распушчаныя, што рабіла іх падобныя на анучы. Крумкачы захапілі іх вочы, а пясчаныя блохі лезлі ў шчыліны іх грудзей. Ханна штурхнула адну нагой, ненадоўга спынілася, каб паназіраць за перамяшчэннем пяшчаных блох, а затым працягнула рух па пляжы.
  Некаторы рыштунак мы цягнулі ў пластыкавых скрынях да навеса. Гэта быў больш-менш пастаянны намёт, які я схаваў на дрэвах на той выпадак, калі мне спатрэбіцца выхад да берага, калі я прыйду позна праз шторм звонку. Навес быў зроблены з цяжкога пластыка і сеткі, якую я расчасаў на пляжы і прывязаў да слупоў, якія я выразаў у глыбіні выспы. Мы заправілі канцы ўніз, расклалі аварыйнае рыштунак і вынеслі ручнікі ў сауну.
  Лазня напалову закапана ў схіле гары пад каранямі сіткаўскай елі не менш за васьмісот гадоў. Дзверы ўяўлялі сабою суцэльную пліту з чырвонага кедра, высечаную з бервяна, якое ўсплывала на бераг на знешнім беразе. Дошкі сцен былі груба спілаванымі з жоўтага кедра з расчэсанай пяньковай вяроўкай, увязанай у швы. Па абодва бакі ад дзвярэй было два маленькія акенцы, а дах быў бляшаны. Печ уяўляла сабой бочку, якая размяшчалася ўнутры і займала значную частку падлогі. Яе падводзілі звонку, каб не ствараць скразняку, які ўцягваў халоднае паветра. На ўнутраным боку былі два ярусы лавак, выгнутых у выглядзе спінкі з чырвонага кедра два на чатыры. Як разгараўся і гарэў агонь у печы, лаўкі грэліся духмянасцю ў галаву і ў грудзі.
  Ханна зняла адзенне і павесіла на калкі пад стрэхамі, каб яны не прамаклі. Спачатку яе швэдар, а потым яе водолазка. Сцягнуўшы пантофлі, яна адначасова сцягнула з сябе джынсы і бялізну. Яна хутка задрыжала і накіравалася да дзвярэй, потым павярнулася і паглядзела на мяне. Яна стаяла насупраць дрэва, кара якога была ломкай, струпы, падобныя на ракавіну, пакрытыя шарыкамі смалы. Яе скура была гладка-белай, як фарфоравы слоік, якую парушала толькі рабізна ад трусаў, якія акантоўвалі яе талію, і бюстгальтара, які прасочваў слабыя чырвоныя лініі на спіне і плячах. У яе былі шнары на каленях, якія адзначылі некалькі аперацый.
  Я павінен быў распрануцца, але яна злавіла мяне за тым, як я назіраю. Яна ўсміхнулася, потым загаварыла.
  «У цябе ёсць нож?»
  «Нож?» Я ледзь не засмяяўся.
  «Так, я павінен паменшыць свечку, што на акне. Нам можа спатрэбіцца святло».
  Нейкі момант я глядзеў на яе і спрабаваў разабрацца ў тым, што яна гаварыла, але ўсё роўна быў уражаны беласцю яе цела. Голыя людзі на поўначы здаюцца такімі ўразлівымі. Калі яна стаяла перада мной, я заўважыў, што мае рукі цягнуцца ўверх, нібы ў дзіцячай гульні ў левітацыю, і мне захацелася... . . не пагладзіць яе, нават не памацаць, а накрыць нечым. Яе скура здавалася такой тонкай у свеце гладкага шэрага каменя і зялёнага дрэва.
  Яна раскідала валасы, распусціўшы іх ад гумкі, і на яе плячы я ўбачыў татуіроўку. Ён быў прыгожа выкананы ў фіялетавых і чорных колерах — буры мядзведзь з галавой, якая ляжыць на пярэдніх лапах, і вачыма ўважліва глядзелі вонкі, не пагрозліва, а пільна. Пад мядзведзем, напісаным пісьменна, былі словы, якія цікаўныя ядуць самі.
  Яна павярнулася і ўбачыла, як я блукаю ў сваім бачанні яе. «Лепш праверце гэты агонь», — сказала яна.
  «Мне падабаецца твая татуіроўка. Калі вы гэта атрымалі?» Я тупа паказаў.
  «Так». Яна ўсміхнулася. «Я толькі што атрымаў яго ў Сіэтле. Вы ведаеце, адкуль гэтыя словы? Гэта адзін з вашых любімых». «Рэтке. Я думаю . . . «Далёкае поле».
  Яна ўсміхнулася яшчэ шырэй, і цяпер яе вочы трымалі мае вочы, нібы бандыт. «Не. «Салома для вогнішча». І яна вырвала ручнік з маёй рукі і павярнулася спіной так хутка, што яе валасы кранулі мне грудзі.
  Яна знікла ў праёме, і цяпер яе голас пачуўся праз дзверы.
  «Ці не маглі б вы прынесці яшчэ вады, калі прыедзеце?»
  Цяпер я быў голы і асцярожна падышоў босымі нагамі да плахі, падняў кедр і адламаў ад яго тры часткі. Я паклаў іх па адным праз адтуліну ў печцы-бочцы. Агонь грукатаў праз форткі. Дождж бесперапынна паліў на бляшаны дах. Я паглядзеў уніз на сваё ўласнае дурное цела: белае і адкрытае ў цемры, са шнарамі на каленях, са шнарам на плячы, недарэчны пеніс, які ўпаў у жывот як мага далей, як пацук у нары. Я згорбіў плечы і задрыжаў, потым патанчыў да дзвярэй.
  «Не забудзь нож. Гэтая свечка ўся пераплавілася, і мне трэба выкапаць трохі воску, каб дабрацца да кнота».
  Я дастаў з кішэні штаноў канцылярскі нож і адчыніў дзверы ў гарачы кедр.
  Унутры маё цела расслабілася, а цела, здавалася, аддзялілася ад костак. Цяпло і пах уваходзілі праз нос і рот, у грудзі, жывот. У куце над печкай сядзела Ганна, прыціснуўшы калені да грудзей, абхапіўшы іх рукамі. Пячная труба гарэла чырвоным і ў некалькіх месцах наскрозь праржавела. На яе скуры, якая блішчала ад кропель поту, бліснула аранжавае святло.
  «Там. Гэта ў куце».
  Я ўзяў расплаўленую свечку, зачэрпнуў канал для воску і зняў вонкавыя пласты да кнота. Яна працягнула мне драўляную запалку, і я паднёс яе да паверхні пліты, і яна загарэлася без трэння. Сера змяшалася з кедрам і паплыла да дзірак у печцы. Я сеў на супрацьлеглы канец лаўкі.
  «Ты думаеш, што ведаеш пра мяне ўсё, ці не так?»
  Я бачыў яе вочы ў кароткім святле печы. Яна мацней схапілася за калені, потым нахіліла галаву наперад і зняла доўгія валасы з шыі далонню і перадплеччам, набраўшы тонкія светлыя валасы на макушку. Яна адкінулася назад і паклала распушчаныя валасы на сцяну. Яна выдыхнула і павольным стомленым рухам выцерла далоні шыю, грудзі. Яна злёгку рассунула ногі. Па ўнутранай паверхні яе сцягна сцякала дарожка поту. Яна павярнулася і паглядзела на мяне, трымаючыся жорстка, яшчэ не аслаблеўшы ад цяпла.
  «Вы ведаеце, што я кахаў яе, ці не так?»
  «Так».
  Агонь успыхнуў, і я ўбачыў, як крэмавая шарыка воску лёгка апусцілася да падножжа свечкі і скацілася на лаўку. Дождж працягваўся на вуліцы, і я чуў шум вады на пляжы ўнізе.
  «Ці засталося ў цябе крыху веры ў мяне, Сесіл?» Яе цела расслабілася, і яна дзейнічала так, быццам магла падысці бліжэй.
  «Так. Часам мне здаецца, што гэта ўсё, што ў мяне ёсць».
  Яна нахілілася да мяне і выцягнула спіну. Яна адкінула валасы наперад і адцягнула ад шыі потныя пасмы. Яна распусціла валасы і правяла іх пальцамі. Я ўзяў губку з вядра з халоднай свежай вадой і выціснуў яе сабе на шыю. Я адчуў, як поры маёй скуры адкрываюцца новым потам. Я выліў кубак вады на валасы і кубак на пліту. Пара шыпела, і гарачая пара калола мне ў вочы і ўнутраную частку носа. Ханна не падымала вачэй, але працягнула мне руку, яе рука была тонкай і выгнутай прыгожай дугой, падобнай на малюнак квітнеючай галінкі міндаля. Яна захацела вады, і я награў з вядра і даў ёй. Некалькі хвілін мы сядзелі моўчкі.
  Яна адкінула валасы перадплеччам. Яна глядзела на мяне, і яе позірк быў туманным ад цяпла. Яна выліла кубак вады сабе на грудзі. Вада цякла па выгібах яе цела, і тое, што не ўбіралася скурай, распылялася на фанерную падлогу.
  «Я зраблю ўсё, каб абараніць сябе». Гаворачы, яна глядзела мне ў вочы, яе шчокі пачырванелі, дыханне павярхоўнае.
  «Я ведаю гэта».
  Яна села прама і пакруціла сцёгнамі дзіўным шаркаючым рухам, паклаўшы попу на лаўку і расціраючы губкай рукі, ногі.
  «Ці робіш ты калі-небудзь што-небудзь, каб дапамагчы сваёй удачы, Сесіл? Што-небудзь, каб абараніць вас ад небяспекі?»
  Я прыхінуўся да сцяны сауны. Я глядзеў на свеціцца чырвонай печкай, слухаючы гул агню. «Я даў абяцанні, калі быў дзіцем са сваім сябрам Эдвардам. Ён сказаў, што гэта эскімоскія рытуалы, але я думаю, што ён лухтаў мяне. Але мы давалі клятвы, і ён сказаў, што гэтыя клятвы будуць нас заўсёды абараняць. Клятвы на крыві».
  Яна пасунулася побач са мной на лаўцы, і яе голас гучаў у маім чэрапе, а святло, якое адбівалася ад яе цела, прымусіла мяне сесці прама.
  «Што гэта былі за прысягі?»
  «Я не ведаю. . . Чамусьці я проста не памятаю. . . ", - прамармытаў я.
  Яна паставіла свечку і мой ножык побач са мной. Калі яна нахілілася, яе валасы закрануліся мне на талію. Яна ўзяла маю далонь і нахілілася да мяне, яе шчака на маёй, яе вусны прыціснуліся да мочкі майго вуха. Яна прашаптала: «Не глядзі».
  І яна пацягнула сцізорыкам па маёй далоні. Я адцягнуўся ў цяжкім спазме болю і падняў руку: двухцалевая шчыліна, белая як костка, а потым цёплая ліпка-чырвоная.
  «Ісус!»
  Яна паднесла сваю руку да свечкі і прыціснула да яе нож, і кроплі ўпалі на бліскучую скуру яе сцягна. Потым яна схапіла мяне за руку і прыціснула свой парэз да мяне. Яна прыклала вусны да майго вуха, і яе дыханне было прахалодным, уваходзячы мне ў чэрап.
  «Што б ты ні рабіў, што б ты ні думаў, ты мяне не здрадзіш».
  Яна адхілілася. Яна ўсміхалася, але ў яе вачах быў пільны позірк куніцы, якая трапіла ў каюту.
  Спякота і кроў прымушалі мяне кружыцца ў галаве, і мой розум быў бязладны. Яна сунула мне ў рот парэзаны край далоні. Мае зубы адчулі край яе скуры, шчыльны салёны прысмак крыві; мой язык злёгку дакрануўся да парэзу. Кроў усыпала мае шчыкалаткі, скрыжаваныя пада мной, кроў на маім члене, ашаломлены і лянівы. Яна абхапіла сваю акрываўленую руку за маёй шыяй і пацалавала мяне ў вусны, і яе язык адчуў смак уласнай крыві ўнутры мяне.
  Я пацалаваў яе некалькі разоў, я пацягнуўся да яе пляча, і мае рукі сашчапілі яе паясніцу, і я падняў яе да сябе: соль і слізкая скура, наша прахалоднае дыханне змяшалася з пахам палаючага кедра пад моцным націскам цяпла , дождж на даху і Ціхі акіян, шыпячы на брукаваным пляжы, калі пачаўся прыліў.
  Я ўстаў з лаўкі і працягваў цалаваць яе, губляючы раўнавагу, нахіляючыся наперад. Мы на імгненне адарваліся, і я ўстаў прама. Яна легла на лаўку і пацягнулася да мяне, калі я падышоў як мага бліжэй. Мае рукі пагладзілі яе мокрую скуру. Яе горла злёгку выгіналася, і яна павярнулася да мяне, яе дыханне стала больш мерным і настойлівым. Я прыціснуў губку да нашых парэзаў, і яна выліла на нашы галовы кубак прахалоднай вады. Мае вусны пырснулі салодкай на смак вадой, і я здрыгануўся. Яна правяла маёй здаровай рукой па сваім жываце і сцягне. Я адчуў, як мая галава паднялася і выйшла ў паветра, калі яна схапіла мой пеніс сваёй далонню і пацягнула мяне да сябе. Потым яе голас мне ў вуха: «Досыць горача. Паплывём».
  Мы пяшчотнымі нагамі зайшлі ў цёмную ваду і адштурхнуліся ад берага. Дождж сыпаўся сцякаючымі кроплямі, парушаючы напружанасць бліскучай чорнай паверхні. Уся зямля падымалася і апускалася, як роўныя дыханні. Яна выплыла наперадзе мяне. Маё цела - топка назапашанага цяпла, мой рот напоўнены смакам солі і прыліву, камянёў і мідый на беразе. Я штурхнуў, але быў у d eep вады цяпер і не мог стаяць. Мая скура здранцвела, але патрабавала знайсці свае пачуцці. Я цяжка дыхаў. Яна павярнулася і патаптала ваду, потым перавярнулася на спіну, як цюлень, яе беласць была гладкай і яркай. Яе грудзі, клубы, ногі адхіліліся ад мяне, і я паплыў да яе. Потым вада ажывілася, серабрыстыя рыбы пырхалі на маёй скуры, нібы электрычны ток. Селядзец. Валы селядца, што мігцелі фасфарэсцэнцыяй. Я адчуваў, што мяне альбо падымаюць з вады, альбо цягнуць уніз. Здранцвенне саступала месца ледзяным іголачкам болю: селядзец абкружаў мяне воблакам. Яна ўсплыла і, узяўшы мяне за рукі, выцягнула на глыбейшую ваду. Яна цягне мяне і плыве ўнізе, яе валасы распускаюцца, як гірлянды ламінарыі, якія скочваюцца на пляж, цягнуцца, як кітайскія драконы, якія танцуюць на вуліцах. Яе грудзі грацыёзна рухаюцца з кожным ударам. Яе ногі брыкаюцца пада мной, моцныя і друзлыя, селядзец пырхае па нашай скуры, мае грудзі, маё горла, яе сцёгны, мой пеніс здранцвелы і дурны ад адчування, але доўгі і скручаны ў малочную ваду.
  Яна спынілася і пацалавала мяне, кусаючы губу, калі мае зубы стукалі. Мы разам ступалі па вадзе, і мой пеніс хістаўся паміж яе нагамі, становячыся ўсё мякчэйшым, калі холад прабіваў бар'еры нашай скуры і пачынаў скручвацца ў балючы боль у нашых суставах. Яна паглядзела на мяне, і ў яе позірку было тое дзіўнае адчуванне далёкага жыцця, якое часам адчуваеш, калі цюлень назірае за табой з вады. «Пакаштуй гэтую ваду, Сэсіл».
  І я зрабіў. Былі соль і слабы мутны водар селядцовага малака. Яна моцна абняла мяне, і яе грудзі ўздымаліся. Тон яе голасу змяніўся, бо нешта прасочвалася разам з холадам. «Гэта ўсё, што ёсць. Пакуль не прасіце больш. Час . . . усё, што нам трэба, гэта час». І яна абхапіла маю галаву сваёй акрываўленай рукой, зноў пацалавала мяне і моцна паплыла да берага.
  OceanofPDF.com
   6
  Як бы я не хацеў гэта прызнаваць, Нэльсан быў цэнтрам нашага паўсядзённага жыцця. Для Тодзі ён быў як вада з крана: надзейная крыніца дабра.
  «Слухай, я сапраўды думаю, што ён чуе мае думкі. Паглядзі на яго галаву і вочы, Сесіл. Я ведаю, што ён можа».
  Часам Тод сядзеў на пляжы з Нэльсанам побач, і абодва нагадвалі старую пару на лаўцы ў парку. Яны назіралі за марскімі птушкамі і разам качалі галовамі ўзад-уперад, пакуль чайкі адыходзілі ад берага і круціліся ў руху, як мабіль на ветры, ніколі не блытаючы нітку, пакуль не кружыліся і не прызямляліся на самай плыткаводдзе пясок. Нарэшце Нэльсан паварочваў сваю глыбакаватую галаву, глядзеў у вочы Тоду і маліў. Калі ласка . . . Калі ласка . . . Тод дазваляў яму бегчы і крычаў: «Злаві птушку, Нэльсан. Злаві птушку, Нэльсан. І нават калі ён гэта сказаў, ён ведаў, што ў яго будзе разбіта сэрца, калі Нэльсан калі-небудзь злавіць аднаго.
  Дзверы халадзільніка былі заклеены фотаздымкамі Нэльсана. Некаторыя ў касцюмах, а некаторыя не. У мяне ў пакоі была адна фатаграфія, на якой ён і Тодзі на пляжы. Гэта было побач з адзіным здымкам Ханны. У ім яна стаяла побач з маім бацькам.
  Я выйшаў на кухню, дзе Тод складваў кнігі ў вялізны кардонны твідавы чамадан. Я абняў яго рукой. Я папрасіў прабачэння. Я не суцяшаў яго. Я не абяцаў. Ён высмаркаўся аб папяровы ручнік і выцер акуляры аб хвост кашулі.
  Мы не гаварылі пра Нэльсана. Тодзі ведаў, што ён мёртвы. Ён ведаў пра тое, што Нэльсан знаходзіўся ў маразільнай камеры Джэйка за селядцом-прыманкай, мінулым летам. Нэльсана не было, і ён не вернецца дадому.
  Ён сеў за стол, каб пачытаць энцыклапедыю пра лабрадора, а я нязграбна стаяў пасярод пакоя, гледзячы ўверх, нібы знаходзіўся ў нябачным ліфце. Нарэшце я паглядзеў на гадзіннік.
  Я спаў. Я высадзіў Ханну мінулай ноччу ў гарадскім прычале, і яна сышла. Цяпер я павінен быў выйсці, і я мог бы таксама пачаць з пошуку Мэцьюза пры дзённым святле.
  «Я магу зрабіць грузавы рэйс і, магчыма, пабачыць гэтага хлопца каля Ангуна. З табой усё будзе ў парадку?»
  Тод глядзеў на мяне праз свае тоўстыя лінзы сваім хісткім позіркам. «Так, я буду добра. Сесіл, людзі з сацыяльных службаў чулі, што ты быў у бары і быў арыштаваны. Яны сказалі, што хочуць з вамі пагаварыць. Яны хочуць, каб я застаўся ў іншым месцы на некаторы час ".
  «Не хвалюйся. Я магу гэта зрабіць. Цябе доўга не будзе, - сказаў я без асаблівай сілы ў голасе. Ён паглядзеў уніз на энцыклапедыю, якую чытаў.
  «Не. Я не буду так доўга. Спадзяюся, што не. Як вы думаеце, ці павінен я браць свой тэлевізар у офіс, калі я іду? Ці вы думаеце, што мне дазволяць вярнуцца на месца жыхарства і забраць рэчы?»
  «Вы не пойдзеце ў турму, дзеля Бога. Вы проста пойдзеце да сацыяльнага работніка. Ты нават не ведаеш дакладна, ці збіраюцца цябе куды-небудзь саджаць. Кажу вам, не хвалюйцеся. Я пагавару з імі ці што. Усё будзе добра».
  Ён працягваў глядзець на стол. На вуліцы нейкія дзеці каталі металічны барабан па тратуары і брахаў сабака.
  «Усё будзе добра».
  Ён не глядзеў на мяне, а ўстаў і прыбраў са стала нейкі посуд. Я пайшоў у свой пакой і спакаваў дзённы ранец са зменнай вопраткай і некаторымі сродкамі выжывання.
  Стывен Мэцьюз жыў каля Ангуна, які знаходзіўся ў пяцідзесяці штармавых паветраных мілях ад Сіткі. Бліжэй, калі б самалёт змог ачысціць вяршыню вострава Баранаф. Мяне туды кінулі, але я нават не ведаў, ці будзе Мэцьюз дома. Паколькі надвор'е было выпадковае, мяне маглі ўпусціць на пляж і затрымацца там на некалькі гадзін, а калі б шанцы не ўдаліся, я мог бы заставацца там некалькі дзён. Я спакаваў свой аварыйны набор з запальнічкай, запалкамі і невялікімі кавалачкамі смалянага дрэва. Я спакаваў кнігу Рычарда Нэльсана пра паляванне на эскімосаў. Я схлусіў і сказаў камусьці, што чытаў гэта, таму палічыў, што трэба замест слядоў. Я спакаваў свой паляўнічы нож Gouker. Гэта быў другі нож, які мне зрабіў Гэры Гукер, і ён усё яшчэ быў заціснуты ў скураныя ножны. Гэры змазаў алеем скуру шлейкі, і нож у ёй ідэальна апынуўся. Яна выгіналася ў скуры, як зорачка пад атласнымі прасцінамі.
  Я спакаваў магнітафон, свечку і жоўты воданепранікальны нататнік. Потым некалькі ручак, скрынка сухароў, кавалачак сыру і колца польскай каўбасы, усё яшчэ ў поліэтыленавай абгортцы. Мне не хацелася нічога есці, але я ведаў, што гэта можа змяніцца, калі я буду стаяць на пляжы пару дзён. Я надзеў гумовыя боты, спакаваў рамэа і зняў цяжкую вопратку з калкоў у памяшканні з брудам. Я запхнуў усё гэта ў стары палатняны ранец лясной службы і выйшаў у гасціную.
  Адзенне Тода было спакавана ў чамадан, а сумка з пакупкамі была поўная яго фотаальбомаў. На ім быў смуглы плашч, які нехта купіў яму, калі ён ішоў на пахаванне маці. Цяпер ён быў занадта малы для яго, але я ведаў, што бескарысна спрабаваць адгаварыць яго не насіць яго. Я сапраўды думаю, што ў яго была стратэгія выглядаць больш вар'ятам, калі ён быў злы на мяне.
  Я нядоўга глядзеў на яго. Гадзіннік над печкай прабіў гадзіну. Сабака ўсё яшчэ брахаў на вуліцы. Галава балела тонкім вострым болем ад парэзу паперы.
  «Усё будзе добра».
  Я выйшаў на вуліцу з пакетам за плячыма. Дом Альфрэда Тома быў крыху вышэй за мой. Альфрэд Том і я пайшлі ў мінулае.
  Хата на Катлян абветрылася. Сайдынг ператварыўся з амаль персікавага ззяння празрыстага кедра ў шэры, і цяпер ён быў амаль чорным пад карнізам. Вокны праваліліся ў рамах. Дождж ішоў на гэты лес пяцьдзесят гадоў. Ганак дома быў побач з тратуарам, што ішоў уздоўж вуліцы. Дзесяць гадоў таму вуліца не была заасфальтаваная, і машынам было немагчыма праехаць па ёй, але цяпер яна была гладкай і чорнай, і машыны праносіліся міма з шыпеннем, шынамі якіх збівалася вада і жвір у невялікія каляіны на новым тратуары.
  Я пастукаў і чакаў. Радыё было гучна на заднім плане, і я мог бачыць Уільяма Тома, які сядзеў перад радыё ў сваім крэсле. У яго былі хатнія пантофлі і ў руцэ кубак кавы. Ён пачуў стук, але я мяркую, што яму не прыйшло ў галаву ўстаць і адказаць на яго. Я пастукаў яшчэ раз, і раптам з'явілася Эдыт, малюсенькая, падобная на птушку тлінгітская жанчына, і адчыніла дзверы. Я крыху менш за шэсць футаў, але яна глядзела на мяне праз свае тоўстыя лінзы, нібы я быў секвойяй.
  «Прывітанне, місіс Том. Я Сесіл з гэтага шляху. Альфрэд побач?»
  Яна не адказала, а прыжмурылася на мяне. Потым яна абхапіла вуха рукой, і я пачуў двухтонны віск яе слыхавога апарата, які вяртаўся прама ў яе вуха. Яна паморшчылася і звычайным жэстам таго, хто ссунуў акуляры на нос, выцягнула свой слыхавы апарат і пачала стукаць ім па сцягне.
  "Сусветная арганізацыя па ахове здароўя?" - закрычала яна.
  «Альфрэд! . . . Альфрэд побач?» Па-дурному я павёў пальцамі па крузе, спрабуючы праілюстраваць «вакол».
  Яна ўставіла сабе слыхавы апарат у вуха і расчаравана паглядзела на мяне. «Так, ён тут. Заходзьце, заходзьце. . . але хто ты?"
  У яе быў мяккі ўдарны голас, які аддаляўся ў пакой, калі яна адступала ад мяне. Яна пайшла задам, а я — наперад. На падлозе быў стары лінолеўм, пагнуты, але вельмі чысты. Алейны абагравальнік сядзеў прыкметна ў цэнтры сцяны, якая злучалася з кухняй. Эдыт кансервавала ласося, і ў пакоі было вільготна ад цёплага паху рыбы і мазуту.
  «Я прашу прабачэння. Я Сесіл Янгер. Жыву па вул. Я ведаў Альфрэда ў Джуно.
  Я не хацеў казаць ёй, што ведаў яго ў турме, але як толькі я загаварыў, выраз яе твару змяніўся, і яна зморшчылася, нібы прыкусіла язык, і я ведаў, што мне не трэба паведамляць ёй, дзе гэта Я ведаў яго.
  «Я думаю, што ён спіць. Проста сядзі тут». Яна паказала на канапу насупраць мужа. Я сеў на край падушкі, звесіўшы рукі паміж каленяў, чакаючы, нібы чакаючы спаткання. Містэр Том уважліва слухаў радыё, якое паказвала мясцовую выставу куплі, продажу і гандлю. Мы пачулі жанчыну, у якой на продаж была хованка і магнум калібра .357.
  Над дызельнай плітой былі два маляваныя эмалевыя абразы Мадонны і над дзвярыма ў кухню — карціна святога Германа Аляскінскага. Карцінны каляндар з рыбалоўнай крамы вісеў каля адчыненага акна, а прычэп на старонцы лунаў, як сцяг. Жанчына па радыё дала свой нумар тэлефона, ды-джэй падзякаваў ёй і паглядзеў мясцовую рэкламу крамы падвесных прылад.
  «Вы ўжо атрымалі свайго аленя?» Г-н Том загаварыў, нібы выйшаў са сну.
  «Не. . . насамрэч я яшчэ не выходзіў. Я мяркую, што я. . .”
  «Так». Ён адкінуўся ў крэсле і паглядзеў у столь. «Так, крыху ранавата. Можна было б і пачакаць. Пачакайце, і яны прыйдуць да вас».
  Ён выключыў радыё і працягваў глядзець у столь. Ён абапёрся рукамі аб свой цудоўны жывот і пагойдваўся ўзад-уперад. Цішыня сядзела, як разлітае піва, якую ніхто з нас не хацеў прыбіраць. Я пачуў, як цікае гадзіннік і грукае хуткаварка на газавай пліце.
  Нарэшце Альфрэд спусціўся ў спартыўных штанах і майцы. На яго твары былі сляды ад коўдры, а вочы былі чырвоныя. Ён ледзь зірнуў на мяне і паказаў на кухню.
  «Выйдзі сюды. Вазьмі што-небудзь выпіць».
  Я хутка ўстаў, нібы толькі што атрымаў магчымасць убачыць камісію па ўмоўна-датэрміновым вызваленні, і пайшоў за ім на кухню. Місіс Том зайшла за намі і працягнула мне кружку чорнай кавы. Альфрэд зняў яшчэ адну кружку і наліў у сваю кавы. Затым ён працягнуў руку, адламаў кавалак прыгатаванага ласося і сунуў яго ў рот. Маці пляснула яго па плячы, але ён адвярнуўся, быццам не заўважыў. Ён сеў на кухоннае крэсла і паставіў кружку на форму.
  Я ведаў Альфрэда, калі ён працаваў кансультантам па кантракце ў турме. Ён прыходзіў два разы на тыдзень, каб правесці занятак пад назвай «Спадчына». Гэта быў пісьменніцкі семінар і групавое занятак. Ён быў прызначаны для індыйскіх хлопцаў, але штат не мог абмежаваць рэгістрацыю, таму ён быў адкрыты для ўсіх. Ён вучыў гэтаму ўсяго пару месяцаў, а потым яго кантракт сарвалі. Ён адмовіўся чытаць любую гісторыю, дзе памёр індзеец. Гэта выклікала нейкі ажыятаж, спачатку невялікі, таму што нікому ў адміністрацыі асабліва не напляваць на тое, што адбываецца на гэтых занятках. Але малады тлінкіцкі хлопец напісаў душэўную гісторыю, поўную смутку і раскаяння за свае злачынствы. Апавяданне заканчвалася рэзкім намёкам наратара, які жадаў памерці. Альфрэд прачытаў гісторыю ў групе і кінуў старонкі на стол, сказаўшы: «Добра. Але гэта не гісторыя». Зняволены паскардзіўся, і ў кансультантаў у турме здарыўся прыступ. Было шмат размоў пра «праверку пачуцця страты зняволеных як пра працэс росту». Адзін з абаронцаў белых зняволеных сказаў: «Вядома, вы не хочаце сказаць, што карэнныя людзі несмяротныя». І Альфрэд адказаў: «Я нічога не маю на ўвазе. Я кажу, што гэта не гісторыя».
  Я быў у групе і выказаў меркаванне, што мне не трэба будзе пісаць пра тое, што белыя людзі адчуваюць сябе вінаватымі перад індзейцамі. Я адчуваў, што гэта нейкая сітуацыя quid pro quo. І ён часткова пагадзіўся, сказаўшы, што пачуццё віны - гэта нармальна, проста ён не хоча пра гэта чытаць. Магчыма, усё было б знікла, але калі спрэчка дайшла да кіраўніка, ён прапанаваў Альфрэду Тому прытрымлівацца індыйскіх казак і пакінуць рэабілітацыю прафесіяналам. Каб пабудаваць адказ, Альфрэд мог скарыстацца шматвяковым тлінкіцкім аратарскім майстэрствам або сваёй дыпломам па параўнальнай еўрапейскай літаратуры. Але ён проста сказаў: «Я больш не расказваю гісторый пра тое, як паміраюць індзейцы». З ім не падоўжылі кантракт.
  «Што адбываецца, чувак?»
  «Прабач, што разбудзіў цябе», — сказаў я, і ён адмахнуўся ад мяне, паціраючы вочы.
  «Не турбуйцеся аб гэтым. Я марыла ўстаць».
  «Вы працавалі ў Otter Creek да адключэння, ці не так?»
  Ён кіўнуў і зрабіў глыток з кружкі. Яго мама вярнулася на кансервавы завод.
  «Так, я быў там некаторы час. Гэта была нядрэнная праца, але тыя хлопцы з Лас-Вегаса і Тэхаса. Яны заўсёды займаліся маёй справай — увесь час у напружанні. Як быццам яны не змаглі зарабіць грошы дастаткова хутка. Я не зразумеў. Я хацеў працаваць, ведаеце, але я хацеў, каб гэта працягвалася».
  Ён усміхнуўся і зрабіў яшчэ адзін глыток.
  «Гэта быў сухі лагер?» — спытаў я.
  «Было суха, але гэта не было праблемай. То бок выпіўка была, але для мяне выпіўка не праблема. Гэта было стаўленне. Быццам нішто іншае не мела значэння, акрамя таго, колькі лічбаў было ў вашай зарплаце. Там наверсе было вар'яцтва. Няма жанчын. Няма сям'і. Пасярод дня ў іх былі порнафільмы. Кожны раз, калі яны хацелі зрабіць што-небудзь цікавае, яны стралялі ў птушак, разбівалі бутэлькі або ўступалі ў бойку. Гэта было дзіўна. У выніку я шмат глядзеў тэлевізар. Я сказаў, чорт вазьмі, прыйшоў дадому».
  «Вы былі там, калі была Луіза Рут?»
  Ён шырока ўсміхнуўся і паглядзеў у кубак. Ён паківаў галавой. «Так, яна была добрай кухаркай. Чалавек, ты мог бы есці, пакуль не захварэеш. Я думаю, што я амаль зрабіў. Раней я дапамагаў ёй. Было месца, куды я мог схадзіць па харыуса. З возера за шахтай. Гэта быў апгрэйд. Мне ўсё роўна, што яны кажуць пра гэтыя танкі, я б не лавіў рыбу з гэтага месца. Я купляў ёй рыбу, і яна гатавала яе толькі для сябе і для сябе. Яна была ў парадку». Ён нахіліўся наперад і сцішыў голас, паглядзеўшы, ці слухае яго маці. «Большасць хлопцаў казалі, што яна дражніла. Ведаеце, на кухні яна насіла бікіні». Ён зрабіў жэст, склаўшы рукі перад грудзьмі. «Яны казалі пра яе і пра тое, адкуль яна ведала, што робіць». Ён адкінуўся назад і абхапіў шыю рукой. «Я працаваў у яе раёне. . . на некаторыя рэчы на кухні. У мяне з ёй ніколі не было праблем».
  Ён працягнуў руку і ўзяў драўляную запалку, якая ляжала ў каробцы на прылаўку, здрабніў яе кішэнным нажом і ўваткнуў у зубы. Калі ён адклаў свой кішэнны нож, я ўбачыў, што ў яго на далоні быў брыдкі двухцалевы шнар, як і ў мяне.
  «Я чуў, што ў яе былі праблемы. Вы можаце расказаць мне пра гэта?»
  «Усё, што я ведаю, гэта тое, што аднойчы яны гаварылі пра вечарыну, а на наступны дзень яна сышла ў рэйс. Хлопца з кампаніі выслалі, але ніхто ніколі пра гэта не гаварыў, прынамсі са мной».
  «Ты ідзеш на вечарыну?»
  Ён зноў усміхнуўся. Ён адкінуў чорныя валасы на лоб. «Сэсіл, я быў адзіным тлінгітам наверсе. Толькі для статыстыкі іх кампаніі. Мяне сфатаграфавалі ў першы дзень на працы, і гэта з'явілася ў мясцовай газеце. Гэта была добрая праца, я мяркую, але гэта не было жыццё. Не». Ён паківаў галавой. «Не, я не быў на вечарыне».
  Яго мама шчыпцамі даставала слоікі з параваркі. Яна клала іх на белую тканіну, раскладзеную на запэцканай апрацоўчай дошцы. Яна адкінула галаву назад, каб не даць акулярам запарыць, але гэта не спрацавала. Яе голас адбіваўся ад сцяны.
  «Грошы. . . шмат размоў пра грошы. Царквы наверсе не было. Куды тым хлопцам хадзіць у царкву? Школы не было. Доктара няма. Што рабіць, калі ён захварэе? нічога. Я яму кажу. Я кажу зноў і зноў: навошта грошы, калі ў вас няма царквы? Усе гэтыя людзі і праца, куды яны ідуць? Яны купляюць наркотыкі. Яны купляюць алкаголь. Якая карысць ад гэтых грошай?»
  Альфрэд круціў галавой, спрабуючы адбіць яе. «Добра, добра». Ён зноў панізіў голас. «Яна хоча, каб я тут уладкаваўся і жыў у доме. Яна хоча, каб я ўвесь час хадзіў у царкву. Гэй, чувак, што мне рабіць?»
  «Я чую гэта. Не думайце, што я гэтага не чую. Вы не размаўлялі так, пакуль не пайшлі на працу з усімі гэтымі белымі. . .” Яна спынілася, паглядзела на мяне і лавіла рыбу ў параход, рассеяна пускаючы сказ у рыльца рондаля.
  Побач з апрацоўчай дошкай на прылаўку стаялі дзве вялікія міскі з нержавеючай сталі. Яны абодва былі ўсыпаны кавалкамі ласося. Кавалачкі былі цёмна-чырвоныя, а скура серабрыста-шэрая. У пакой зайшоў шэры сабака з кароткай поўсцю, ляскаючы пазногцямі па падлозе. Эдыт двойчы прашыпела на яго, і ён апусціў галаву і адступіў ад дзвярэй.
  Альфрэд паглядзеў на мяне. Яго вочы праясніліся, і сляды сну зніклі з твару.
  Я сказаў: «Дык што ты робіш у гэтыя дні?» і зрабіў яшчэ адзін глыток. Я ўдыхнуў кававы водар. Я перачакаў паўзу. Калі я ўпершыню сустрэўся з ім, я заўсёды стараўся паспяшацца з яго адказамі. Я думаў, што ён мяне не пачуў, або думаў, што ён не зразумеў, але, як і многім мясцовым хлопцам, ён любіць паўзы. Мяч на яго пляцоўцы, і ён гэта ведае. Ён таксама ведае, што гэта зводзіць мяне з розуму.
  Ён цягнуў гэта, пакуль не заўважыў, што я амаль што паўтаруся, і загаварыў. «Ой, рыбачу з дзядзькам, за мысам. У яго маленькая лодка. Няшмат, але, ведаеце, мы ловім дастаткова, каб з'есці і прадаць трохі. . .”
  Ён кіўнуў на рыбу. Маці ляпнула яго па плячы, падышла ззаду, узяла ў яго з рук кубак і паставіла ў яго шклянку з сокам.
  «Ён мае на ўвазе, што спрабуе жыць як індзеец. Ён проста гэтага не кажа. Ён думае, што з гэтым нешта не так».
  Альфрэд закаціў вочы і выпіў сок.
  «Слухай, Альфрэд, я павінен знайсці Стывена Мэцьюза. Ці можаце вы мне што-небудзь сказаць?»
  Ён паківаў галавой і зрабіў вялікі глыток соку. «Ён купіў месца на ўскрайку Ангуна. Ён зрабіў вялікі фурор. Ён стаў прыходзіць на ўсе сходы, пачаў уставаць і размаўляць. Ніхто не ведаў, хто ён. Ён казаў пра «супольнасьць», пра ўзяцьце пад кантроль «нашых» земляў. Ніхто не ведаў, хто гэты хлопец».
  Ён дазволіў паўзе гаварыць.
  «У яго нават было тое, што ён называў potlatch. Я не ведаю, ён знайшоў выкінутага на бераг кіта, і ў яго ад гэтага вочы пацяклі. Ён прымусіў некаторых сваіх сяброў прыляцець з Lower 48, і ён аддаў кучу рэчаў. Гэта было сапраўды смешна, таму што старыя людзі проста пераглянуліся і сказалі: «Што за чорта?» Але яны ўсё роўна пайшлі. Яны не ведалі, што гэты хлопец робіць, але ён выдаваў даволі добрыя рэчы. Былі такія актрысы, якія білі ў барабаны і насілі кашулі з аленевай скуры. Людзі з вёскі пайшлі, вычысцілі яго. Гэта была б дурная вечарынка, проста дурань, але ён выйшаў у кашулі з прышытай касаткай».
  Ён спыніўся і паглядзеў на маці, якая даставала шкляныя слоікі з рондаля, які кіпеў. Ён пасмактаў запалку і паківаў галавой. «Гэта не было добра. Касатка - гэта сімвал клана многіх людзей. Дзядзька ўбачыў гэта і разбіў радыё, якое збіраўся ўзяць, і плюнуў на аскепкі. Мэцьюз не павінен насіць косатку. Мэцьюз сказаў, што з-за асаблівай прыхільнасці да кітоў ён лічыў сябе членам клана касатак. Гэты хлопец проста не зразумеў. Ён доўга не пратрымаецца. Адна з маіх цётак дастала з яго бумбокс, але ўсе прымусілі яе зламаць яго і выкінуць на яго пляж».
  Альфрэд усміхаўся мне, працягваючы. «Мэт'юз сцвярджае, што размаўляе з кітамі і tr ees. Але ніхто ў Ангуне ніколі пра яго не чуў».
  «Ці ведаеце вы што-небудзь пра яго і Луізу Рут?»
  Зноў паўза.
  «Дазвольце мне падумаць». І ён спыніўся. «Я не кажу, ведаю я нешта ці не. . . Яшчэ рана, чувак. Вернемся пазней, магчыма. Я мог бы нешта ўспомніць. Хто ведае?»
  Нават калі б Альфрэд Том нешта ведаў, ён, хутчэй за ўсё, не сказаў бы ні слова. І калі б ён не ведаў, ён таксама не хацеў бы, каб я ведаў гэта.
  Мы абодва ўсталі, і місіс Том паглядзела на нас, магчыма, збянтэжаная, чаму я не застануся есці. Я падзякаваў ёй за каву. Альфрэд надзеў ліпоны, зробленыя з пары абрэзаных гумовых ботаў, і мы выйшлі на ганак. На другім баку вуліцы стары белы мужчына і тлінкіцкі малы клалі гаршкі з крабамі, а грузавік з грукатам цягнуў за сабой ланцуг задняй дзверы. На ганку да парэнчаў была прымацаваная пяцёрка, пад якой стаяў памыйнік з вадой. Альфрэд прасунуўся пад ганак, адкінуў у бок некалькі пустых пластыкавых слоікаў і выцягнуў старое армейскае понча, абматанае парашутным тросам. Ён працягнуў яго мне, і нашы вочы сустрэліся зноў.
  «Ты будзеш гаварыць з тым Стывенам Мэцьюзам? Ён ведаў яе даволі добра ". Ён стаяў каля мяне і не ўсміхаўся. «Вы можаце падумаць аб тым, каб быць асцярожнымі. Вазьмі гэта. Можа пайсці дождж». Ён шырока ўсміхнуўся, ведаючы, што будзе дождж.
  Я паглядзеў на яго і на гэты раз вымусіў паўзу.
  Ён паціснуў плячыма. Ён нацягнуў валасы на лоб і падняў майку, каб пачухаць жывот. «Калі белыя людзі спрачаюцца пра зямлю, гаворка заўсёды ідзе пра грошы. Іх карпаратыўныя хлопцы хітрыя. Чорт вазьмі, нашы карпаратыўныя хлопцы хітрыя, але ў рэшце рэшт ім усё роўна, што адбываецца з рабочымі або з зямлёй, пакуль яны бачаць, што грошы паступаюць. Няма нічога, што грошы не могуць выправіць, але ўсё застаецца зламаўся».
  Ён задрыжаў і павярнуўся, каб пайсці ў дом, і загаварыў праз плячо. «Ты знайшоў гэтага сабаку, чувак? Гэта дэтэктыўная праца. Пусціце маё рэчы».
  Стары чалавек, які рамантаваў гаршкі з крабамі, нешта сказаў малому, і хлопчык нахіліўся і працягнуў яму абцугі. Шэры сабака краўся па вуліцы да крумкачоў і чаек, якія ўсё яшчэ змагаліся за высыпанае на тратуар смецце.
  «Я не магу знайсці сабаку», - сказаў я, і Альфрэд усміхнуўся так, што мяне раздражняла, бо я палічыў, што ён ужо ведаў, што сабака мёртвы.
  OceanofPDF.com
   7
  НА ВУЛІЦЫ было ціха, калі не лічыць гудзення генератараў у маразільных устаноўках, якога я даўно не чуў. Пачынаў дробны дожджык. Як і гук дызель-генератараў, я ўвогуле не лічыў яго любым надвор'ем. На паўднёвым усходзе дождж становіцца другой натурай, як ваша адзенне. Ты ўстаеш і выходзіш на вуліцу, і ідзе дождж. Вось і ўсё.
  Вакол перакуленага смеццевага бака мітусіліся вароны. Яны рабілі кароткія скачкі па падгузніку і пустой слоіку ад апельсінавага соку, каб дабрацца да мокрага кававага фільтра, які выліўся разам з апельсінавай скарынкай: ярка-аранжавы на мокрым бруку. Калі я прабіраўся міма іх, самая вялікая варона ўзяла апельсінавую скарынку, тройчы падскочыла і кінулася ў нязграбны палёт за вугал і прэч.
  Калі я спусціўся па пандусе, Пол стаяў на пярэдняй стойцы свайго самалёта, наносячы воск на ветравое шкло з вонкавага боку і выціраючы яго жменяй папяровых ручнікоў, каб дождж добра сцякаў на рэквізіце. Павел прыехаў з Юты і, відаць, у яго там была зямля. Раз у год ён ляцеў у лагер на сушу. Яму так спадабаўся «Бівер», што ён аснашчаў яго коламі і паляцеў аж да травяністай паласы, якая ляжала над фруктовым садам у ягоным доме ў штаце Юта. Ён сказаў мне, што проста паставіць намёт не больш чым у тузіне ярдаў ад крылаў і лагера. Ён сядзеў ноччу каля вогнішча і спяваў свайму каню, як каўбой. Прыкладна праз тыдзень ён загружаў усе свае пустыя тары ў заднюю частку самалёта і ляцеў на поўнач.
  На ім была фланэлевая кашуля з закасанымі рукавамі. Яго талія была вельмі вузкай, і ён меў рукі бодзібілдара. Ён развярнуўся, калі я апусціўся да краю дока пад крылом.
  «Добрай раніцы, сонейка!» — сказаў ён з добразычлівым гумарам лагернага вожата. Пол ненавідзеў мяне, таму што думаў, што я давёў яго да яго дзяўчыны або што я займаўся з ёй сэксам, і ні тое, ні другое не было дакладнай праўдай. Такім чынам, я ведаў, што «Добрай раніцы, сонейка» — гэта яго спроба іранізаваць.
  У мяне быў школьны сябар, які загінуў у авіякатастрофе, калі працаваў у следчай брыгадзе ў лясной службе. Я сядзеў побач з яго ложкам у апёкавым цэнтры Сіэтла, і ён расказаў мне пра палёт у вузкі праход, калі хмары зачыніліся, і пра тое, як пілот спрабаваў накіраваць курс па компасе на іншы бок. Ён расказаў пра тое, як рухавік крыху паслабіўся, калі пілот думаў аб нахіле і накіраванні, а таксама пра дзіўнае ціканне пер'я, якое, здавалася, выдаваў рэквізіт, калі яны праразалі туман, а потым верхавіны дрэў, бамбардзіруючы паплаўкі, і пра адзіны гучны храбусценне шасі. самалёта адарвала, і замшэлыя камяні на вяршыні перавала развярнуліся яму ў твар. Астатняга ён не памятаў, акрамя цішыні выключанага рухавіка і грукату полымя.
  Я сеў на пярэдняе сядзенне de Havilland Beaver і нацягнуў на сябе плечавыя і паленавыя рамяні. Павел разгарнуўся вакол пярэдняй часткі самалёта на стойках пад падпоркай. Ён сеў на сядзенне побач са мной і пачаў накачваць рычагі, каб запоўніць палівам вялізны радыяльны рухавік.
  Паўлу падабалася лётаць на «Біверы», як гэта робяць большасць хлопцаў, якія кіруюць імі. Бабёр - гэта лятаючы трактар поўначы. Амаль усе невялікія населеныя пункты абслугоўваюцца старымі канадскімі самалётамі. Яны гучныя, павольныя і працуюць ад гіганцкага радыяльна-поршневага рухавіка, які ўсмоктвае газ. Кабіна запасная і мае прамысловае адчуванне з цяжкімі металічнымі рычагамі на жалезнай прыборнай панэлі. Гэты самалёт мае больш агульнага з часткай кар'ернага абсталявання, чым з сучасным самалётам.
  Ён прачнуўся з грукатам, і шум рухавіка абляцеў пацеркі дажджу на лабавое шкло, а потым яны растварыліся. Пол узяў скрутак ручнікоў і, як губку, выцер лабавое шкло знутры, каб бачыць вонкі. Потым кінуў яго за сядзенне і кіўнуў мне.
  «Вы чулі прамову. Трымайце пояс».
  Столькі перад палётам. Я здагадаўся, што пра шампанскае і мядовыя арэхі не можа быць і гаворкі. Мы заехалі ў канал, калі ён убачыў верагодную шчыліну міма прычэпаў і лодак, якія ішлі ў док. Ён зноў кіўнуў мне, зірнуўшы на мой рамень бяспекі, затым даў рухавіку газ. Мы штурхнулі ўніз хвалі, і паветра загрымела грукатам і агнём поршняў, якія круцяць стойкі. Калі ўсмоктванне паплаўкоў аслабла ад вады, ён адцягнуўся, і мы ляцелі на няроўным паветры.
  Мы выгіналі берагавую лінію, застаючыся ніжэй сямісотфутавай столі аблокаў. Калі мы рухаліся ўглыб краіны, столь паднялася, і ён пачаў рухацца да ўнутраных перавалаў, каб правесці нас праз перавалы паўночнага Баранафа да Адміралцейства. Я глядзеў у бакавое акно, спрабуючы глыбока, раўнамерна ўдыхаць і пералічваючы ўсё, што памятаў, што чытаў пра Мэцьюза.
  Стывен Мэцьюз вырас у Канэктыкуце. Ён заяўляў пра спадчыну карэнных амерыканцаў, але расплывіўся пра канкрэтыку. Відаць, ён вучыўся ў прыватных школах. Ён паехаў у Дартмут, перш чым кінуць службу, каб адправіцца ў дарогу і ў гандлёвы марскі флот. Ён быў на перыферыі біт-паэтаў і сцвярджаў, што напіваўся з Керуакам, Гінзбергам і Снайдэрам у большасці бараў на Норт-Біч. Ён быў разрозненым чалавекам, які меў некалькі ўвасабленняў — як навуковец, актывіст і апавядальнік-папуліст. Ён кіраваў невялікім ранча ва ўсходнім Вашынгтоне і спрабаваў стварыць навукова-даследчы інстытут для развіцця «экалагічнай эстэтыкі дваццаць першага стагоддзя». У яго былі прыхільнікі, але ён больш не пісаў вершаў. Ён пісаў усё больш і больш доўгія дакументы з тэхнічнай пазіцыяй аб «дэмакратычных экалагічных левых».
  Мне падабалася ягоная старая паэзія, але, мяркую, я быў у меншасці, таму што рэцэнзенты з Усходняга ўзбярэжжа ненавідзелі яе. У яго быў адзін верш пра жоўтага ката ў садзе яго каханай, які быў нос да носа з зайцам-снежнікам. Я памятаю, як чытаў гэта аднойчы сонечным днём, плывучы на плыце па рацэ Танана ад Фэрбэнкса да Нэнаны. У вершы было столькі сэнсу, што я прачытаў яго адзін раз і выпіў піва, потым прачытаў яшчэ раз, і гэта было падобна на тое, што я ўспомніў яркі сон, які мне прысніўся мінулай ноччу. Гэта было тупа і, магчыма, крыху раскавана, як кепская група, якая грае выдатную песню з вялікай колькасцю энергіі. Гэта была якраз тая рэч для паездкі на плыву.
  Цяпер Мэцьюз пісаў творы, якія спалучалі навуку, духоўнасць і паэтыку, але ў асноўным яны былі палітычныя. У яго быў той самы прыкры тон энергічнага палітыка, які хоча дапамагчы вам прыняць рашэнне. Мая сястра, фанабэрысты адвакат, даслала мне копіі яго новых эсэ, і я паклаў іх на стос пошты побач з тэлефонам. Мне падабалася назіраць, як яны тыднямі сядзяць і мякчэюць у вільгаці, як лісце на кампостнай кучы.
  Мы пачыналі з пасу ў 1200 футаў, а столь заставалася даволі стабільнай на ўзроўні 2200. Зрэдку вяршыні вяршыняў выступалі з-пад ватнай вільгаці і выглядалі нібы няроўныя астраўкі, якія ўзнікалі. Я паглядзеў уніз і ўбачыў, як берагавая лінія слізгае ўнізе і мушкег, усеяны нізкарослымі дрэвамі і сажалкамі. Я назіраў, як яна саступае месца крутому лесу, а потым альпійскаму. Мы трапілі ў паветраную кішэню і ўпалі з вышыні сто футаў. Я схапіўся за бакі нагі. Павел сеў і ўзяў абедзве рукі на ярмо. Ён паглядзеў на мае кулакі на сцёгнах і ўсміхнуўся. Ён нахіліўся да мяне і закрычаў, перакрываючы шум рухавіка: «Мы залезем сюды. Гэта можа быць крыху няроўным, але ёсць шмат месца, каб спыніцца і выйсці». І ён засмяяўся раздражняльным смехам таго, хто цалкам адказвае за страшную сітуацыю.
  Ханна была ў захапленні ад пераезду Мэцьюза на паўднёвы ўсход Аляскі. Яна даслала мне гісторыі пра тое, як ён выкупіў правы на старую каюту і пераехаў туды. Яна даслала мне выразку з газеты Сіэтла. Загаловак абвяшчаў, што экалагічны гуру накіроўваецца ў скіт у пустыні Аляскі. На здымку ён стаяў плоскаступнёвы і прамой, усміхаючыся ў аб'ектыў фотаапарата з нейкай хітрай усмешкай. У тэксце ён цытаваў сябе са сваёй апошняй кнігі, якая называлася « Тут і цяпер: Этыка новай беднасці». П'янлівыя рэчы пра тое, як жыць на самым нізе харчовага ланцуга. Я не хацеў гэта чытаць. Было нешта ў тым, як ён стаяў на фотаздымку, што прымусіла мяне ўдвая абыякаваць, што ён думае.
  Ханна была без розуму ад яго. Нейкі час у мяне было адчуванне, што яна можа пагаліць галаву і пайсці за ім. Нешта было ў тым, што мужчына «супрацьстаяе сваёй уладзе і фармуе яе ў пажыўную аснову творчай гульні», што прывабіла яе, але я паняцця не меў, чаму.
  Самалёт накіраваўся ў перавал, і, здавалася, зямля паднялася пад намі настолькі хутка, што я ўцягнуў дыханне і яшчэ мацней прыціснуўся да сцёгнаў. Аблокі цягнуліся па ўзбочыне перавала, падобныя на вату, раскіданую на дыване. Пікаў не было відаць, але цені за хмарамі былі цёмныя і няроўныя. Пол усміхнуўся і падняў вялікі палец, як гэта робіць страхавой чалавек, калі аглядае ваш новы ўнутраны дворык. Гэта не ўпэўненасць, гэта праца па продажы. Была яшчэ адна паветраная кішэня, і нашы крылы крыху накачаліся і згіналіся ўздоўж цэнтра самалёта. Рухавік крыху змяніў тон, і я вырашыў заплюшчыць вочы. Я быў бы побач, калі б мы разбіліся. Мне не трэба было бачыць усё, што да гэтага прывяло.
  Мэцьюз ліквідаваў сваё ранча ва ўсходнім Вашынгтоне і пераехаў у старую паляўнічую хатку за вёскай Ангун. Сям'я Альфрэда паходзіла з Ангуна. Гэта была вёска, якая захавала сваю спадчыну. Людзі ўсё яшчэ распавядалі гісторыі пра той дзень, калі баявы карабель ЗША зраўняў горад пасля таго, як група тлінгітаў патрабавала кампенсацыі за смерць аднаго з іх. Старэйшыны Ангуна скептычна ставіліся да развіцця і высока цанілі сваю культурную ідэнтычнасць — магчыма, гэта і прывабіла Мэцьюза ў вёску. Але яны ніколі не звярталіся да яго па дапамогу.
  Мая скура была ліпкай ад страху, калі мы перабіралі паўночны хрыбет перавала. Над намі была добрая бачнасць, але, на жаль, зямлі над намі не было. Воблакі і тонкі туман усеялі наш від на зямлю. На бакавым акне «Бівера» быў паветраны савок з аргшкла, і я павярнуў яго, каб удыхнуць поўны ўдар ашаламляльна халоднага паветра, калі мы перасякалі зацягнуты туманам праліў Чатэм. Я зрабіў адзін глыбокі ўдых і адчуў, як кісларод б'е па крывяносных сасудах у маіх вачах, і адчуў, як мой страўнік напаўняецца холадам, што было лепш, чым жалезныя пілавінне, якія, як я думаў, выляцяць вонкі, перш чым я зноў дакрануся да зямлі. Пол стукнуў мяне па калене.
  «Зноў падмануў смерць», — крычаў ён над беспілотнікам. Ён паказаў на канал ля Адміралцейства і астравы, якія агароджвалі ўваход у бухту. Ён адключыў электраэнергію, і я адчуў, што маё цела палягчэла на сядзенні, калі мы апусціліся праз адзіны празрысты ўчастак паветра паміж пляжам і аблокамі.
  Да таго часу, калі мы прызямліліся ў бухце, я быў злы на пілота, я быў злы на надвор'е, і я быў злы на стан індустрыяльнай Амерыкі за тое, што яна зрабіла малая авіяцыя жыццяздольным спосабам перамяшчэння. Я таксама хварэў на жывот.
  Пол павольна накіраваў самалёт да берага і павярнуў на вецер. Ён выскачыў, адкаціў вясло каноэ з борта аднаго з паплаўкоў і павольна накіраваў самалёт. Калі мы з'ехалі на скалісты бераг, ён адчыніў мае дзверы і ступіў за іх.
  «Гэта грузавы рэйс. Я збіраюся заскочыць у Ангун, Тэнакі, потым, магчыма, вярнуся ў Сітку. Я павінен задаволіць тарыф кампаніі. Зайду праз пару гадзін. Калі вам патрэбен пікап, проста памахайце рукамі на пляжы. Лепш саскочыць з канца паплаўка. Нам кепска стаяць тут і размаўляць».
  Я схапіў свой заплечнік і прайшоў паплавок да канца, закасаў гумовыя боты, затым ступіў прыкладна ў шэсць цаляў вады і падняўся па крутым пляжы. Павел памахаў рукой і паспешліва зачыніў мае дзверы, залез і завёў рухавік. Ён не хацеў стукаць алюмініевымі паплаўкамі аб камяні.
  Пад шатамі лесу, ля ўскраіны скал, стаяла цяжкая лаўка з ачэсаных брусоў. Там сядзеў мужчына, які курыў люльку і быў апрануты ў фланелевую кашулю. Ён апусціўся на лаўку з сякерай, уваткнутай у дрэва паміж ног. Ён быў у скураных пальчатках і трымаў дванаццаціцалевы плоскі напільнік. Калі я падымаўся на пляж, ён стукаў напільнікам па калашыну сваіх палатняных штаноў. Ён глядзеў на мяне з-пад краёў кепкі. Мяне не чакалі і я не быў упэўнены, што гэта будзе за прыём.
  Самалёт завішчаў і напоўніў якарную стаянку выбуховым гукам свайго ўзлёту. Чалавек назіраў, як самалёт падскокваў на паверхні вады, а потым падскочыў у паветры і паляцеў. Калі крылы замацаваліся і паплаўкі адарваліся ад вады, рухавік паслабіўся, і неўзабаве зноў стала ціха.
  Ён павярнуўся да мяне і глядзеў паўсекунды, а потым зняў правую пальчатку, засунуў яе пад руку і працягнуў руку.
  «Сардэчна запрашаем. Баюся, вы прапусцілі абед, але калі хочаце, у мяне ёсць гарбата. Я Стывен Мэцьюз».
  «Я Сесіл Янгер. З Сітца».
  «Я чакаў вас, містэр Малодшы? Я не ўпэўнены, але мне здаецца, што я аднекуль памятаю ваша імя».
  Я паглядзеў на свае боты, а потым на ўваходныя дзверы старой каюты. «Я не ведаю. Гэта залежыць ад таго, з кім вы размаўляеце. Мой бацька быў суддзёй. Мая сястра адвакат... Ён працягваў запытальна глядзець на мяне. «Але, напэўна, вы гэта даведаліся з нейкіх чутак пра страляніну».
  Ён усміхнуўся. «Вядома. Дэтэктыў. Сесіл Янг. Ён працягваў усміхацца мне абяззбройваючым чынам. «Мне падабаюцца чуткі, містэр Янгер, ці не так? Я слухаю кожнага, хто трапляе міма мяне. Я не слухаю - я не ведаю, як бы вы гэта назвалі. Я не прыслухоўваюся да гістарычнай дакладнасці, але я прыслухоўваюся да таго, што адкрываюць пра апавядальніка. Чуткі падобныя на абстрактнае мастацтва або графіці — яны ствараюць настрой месца. Яны ствараюць эмацыйны фон. Мне падабаецца тое, што я чуў пра вас, містэр Янгер».
  Мы падышлі да каюты. Дым з яго трубкі клубіўся ў ценю ад дрэў. Там была куча нарэзаных патронаў, акружаная кавалкамі дрэва памерам з дроўную печ. У дрывотні вісеў алень, а на пліце булькаў чайнік. Ён працягнуў мне кружку гарбаты. Я быў дэзарыентаваны палётам, пазбаўлены сваіх прадузятасцяў аб тым, якім ён будзе. Я як бы плыў.
  Я сеў на парозе і глядзеў уніз на цвёрдую роўную зямлю перад каютай. Мэцьюз сеў побач са мной і адпіваў гарбату.
  «Я добра разумею, чаму вы прыйшлі. Але я магу сказаць адно?»
  Я паглядзеў на яго, і яго вочы блішчалі і былі нейкімі радаснымі і сур'ёзнымі адначасова.
  «Што табе не трэба, адмаўляйся».
  Гэта было горш, чым запазычыць паліцэйскаму. Каб сведка пачаў гуляць з вамі ў розумавыя гульні, перш чым вы прагучалі з вуснаў першае пытанне, гэта не тое, што рэкамендавалі ў тых прыватных акадэміях херня, якія рэкламуюцца ў канцы « Паліцэйскай газеты».
  «Спадар Мэцьюз, ты ведаеш Луізу Рут?»
  Ён адступіў ад мяне і кінуў на мяне ацэньваючы позірк. Ён надзеў рабочую пальчатку на правую руку, а левую пацёр, як параненую.
  «Па-першае, вы можаце называць мяне Стывенам, калі вы не працуеце ў Global, а потым вы можаце патэлефанаваць мне міжгародня праз адваката». Яго старажытныя вочы не блішчалі і не былі вясёлымі. «Вы прыносіце мне паведамленне ад іх, містэр Янгэр?»
  Паколькі яму спатрэбіўся рэкордны час поціску рукі і кубку гарбаты, каб пачаць ламаць галаву, я вырашыў паспрабаваць апярэдзіць яго ў гэтым пытанні.
  «Я пачаў працаваць на Луізу Рут. Тады штат Аляска прапанаваў мне трымацца далей. Потым мяне набыла кампанія Global. Я сапраўды не ўпэўнены, што буду рабіць, містэр Мэцьюз».
  «Хіба ў вас няма абавязацельстваў перад кліентамі, якія вам плацяць?»
  «Вы маеце на ўвазе этыку? не ведаю Калі б яны мяне нанялі працаваць над крымінальнай справай, а я іх абараняў у судзе, я б іх абараняў. У мяне з гэтым няма праблем. Але яны расплывістыя са мной, таму я мяркую, што я магу быць расплывістым з імі ".
  «Прымаючы іх грошы?»
  «Гэта іх грошы, якія трацяць усе ва ўсёй гэтай дзяржаве. Мне давялося б вярнуцца да коўдраў і зброі, калі б я не выкарыстоўваў іх грошы».
  «Мы калектыўна вінаватыя і, значыць, калектыўна апраўданыя? Гэта ўсё?»
  «У мяне ёсць іх грошы і свае прычыны. Вы не павінны мне дапамагаць, хаця я ведаю, што вы можаце».
  «З кім вы размаўлялі ў Global?»
  «Яны прыйшлі да мяне. Нехта па імені Альтман і ціхі хлопец у шыкоўных лоферах па імені Потс».
  «Альтман? Павінна быць сур'ёзна. Калі яны прыцягнулі Альтмана, гэта азначае, што гэта выйшла за рамкі рэгіянальнага ўзроўню, і людзі ў Тэхасе прымаюць рашэнні. У яго Потс на магутным кароткім павадку. Што яны вам сказалі?»
  «Няшмат».
  «Што табе сказала Луіза?»
  «Яна гэтага не зрабіла. Ведаеш, яна мёртвая».
  Стывен Мэцьюз паставіў кубак з гарбатай. Рука яго дрыжала. Ён паглядзеў на кубак. Ён глыбока, роўна ўдыхаў.
  «Вы ўпэўнены? Божа мой». «Яе перарэзалі горла і скінулі ў багну ў Кетчыкане».
  «Яна была маёй студэнткай у Інстытуце Ранняй Зімы ў Вашынгтоне. Ці ведае міліцыя, хто яе забіў?» Ён быў напружаны. Труба дыміла, як паравая машына.
  «Не тое, каб я ведаў. Вы?»
  «У вас ёсць настрой на драматычнае, містэр Янгер». Голас Мэцьюза дрыжаў і меў крыху раздражнёны адценне. Ён увесь час паціраў левую руку. У яго быў выгляд чалавека, які не любіць сюрпрызаў, калі толькі яны не ягоныя. Ён таксама быў чалавекам, які не любіў прызнаваць недахоп інфармацыі.
  «Не. Не, я не ведаю, хто яе забіў. Глабальныя людзі - бандыты, але забойцы. . . Я маю на ўвазе, адкрытае забойства? Для іх гэта здаецца крыху брудным. Навошта забіваць кагосьці, калі ў вас дастаткова грошай, каб купіць усё, што заўгодна? Забойства здаецца мала. . . канчатковае для расце бізнесу.»
  «Калі вы апошні раз бачылі Луізу Рут?»
  «Яна была тут усяго некалькі дзён. . . гэта магло быць тыдзень таму. Фактычна, яна прыляцела з тым самым пілотам, з якім вы прыляцелі. Яна прыехала з Кетчыкана». Голас яго сціх. Потым ён зірнуў на мяне прама.
  «Лу быў пашкоджаны. У яе сэрцы быў вялікі цяжар пакут і гневу, але яна... . . ні ў што б не ўблытаўся . . . помслівы. Ці будзе яна?»
  Я адчуваў сябе дрэнна, таму што гэты хлопец задаваў больш пытанняў, чым я.
  «Раскажы мне пра яе. Што заўгодна».
  Ён паглядзеў на мяне, і я зразумеў, што ён разважаў, можа ён мне давяраць ці не. Калі справа даходзіла да забойства, ён быў падобны да большасці людзей. Нават калі гэта было глупствам, ён збіраўся гаварыць.
  «Луіза была — Богам — надзвычай яркай асобай. Я сустрэў яе, можа, гадоў сем таму. Вучылася ў інстытуце, падарожнічала. Яна не была адной з маіх лепшых вучаніц. Але яна была. . . палкі, разумееш? Яна заўсёды лаяла мяне за тое, што я занадта звязаны з элітай. Яна сцвярджала, што філасофія ніколі не выратуе планету. Што калі нешта будзе мець значэнне, гэта павінна было зыходзіць ад працоўных людзей. Вось чаму яна працягвала працаваць на лесанарыхтоўках і горных лагерах. Гэта было сапраўды салодка. Яна не прапаведавала, але спрабавала жыць этычным жыццём і спадзявалася, што зацікаўленыя будуць выкарыстоўваць яе як рэсурс для пераменаў».
  «Вы і яна былі каханкамі?»
  «Закаханыя? Не, я не думаю, што гэта будзе дакладна. Я ўпэўнены, што яна была ўражана мной». Ён падняў рукі ў пальчатках у выглядзе таго, хто-не-бы? жэст. «Але ў яе ніколі не было . . . смеласць заявіць пра сябе. Ён заставаўся высокадумным, да вялікага яе расчаравання ".
  «Яна злавалася на цябе?»
  «Яна злавалася на ўсіх пасля інцыдэнту на шахце».
  «Што яна табе пра гэта сказала?» — спытаў я.
  «Гэта быў яе дзень нараджэння. Была даволі бурная выпіўка. Лу быў дружны з усімі мужчынамі. У яе была філасофія наконт гэтага. Яна хацела, каб гэтыя хлопцы ведалі, што феміністкі вясёлыя і распусныя і могуць гаварыць пра сэкс. Яна думала пра гэта як пра падрыўную рэч, амаль як быццам яна магла б схіліць іх да свайго пункту гледжання, калі б размаўляла на іх мове. Але, відаць, яна пасылала няправільнае паведамленне. Ці, прабачце, мужчыны замянілі яе паведамленне сваім. Ва ўсякім разе, скончылася гэта дрэнна. Яе згвалцілі. Закон не мог зрабіць для яе шмат. Да таго часу, калі яны пачалі расследаванне, у злачынцаў былі свае гісторыі. А рэчавых доказаў не было. Кампанія нічога не зрабіла. Дакладней, зрабілі ўсё магчымае, каб гэта не трапіла ў прэсу».
  «Ці мела Луіза Рут якое-небудзь дачыненне да закрыцця шахты?»
  «Вы маеце на ўвазе, што яна выклікала гэта ці нешта падобнае? Не. Глобал меў гэта ў руках. Дамбы будаваліся танна. Гэта сапраўды даволі часта. Ахова навакольнага асяроддзя каштуе вельмі дорага: лайнеры на выпрабавальных участках і аснова для хвастохвалішчаў, сігнальныя прылады і ўсе магчымасці рэагавання на разліў. Гэта кошт вядзення бізнесу ў нашы дні. Акцыянеры кажуць, каб грошы патрацілі. Пакуль вы можаце маніпуляваць коштамі іншых вашых холдынгаў, каб пакрыць гэта, усё ў парадку. Фронт-офіс бярэ на сябе ўсе выдаткі. Але хлопцы на зямлі абураюцца новымі правіламі. Яны сапраўды адчуваюць, што новыя правілы - гэта лухта. Нічога ніколі не адбудзецца, так? Нават калі гэта так, гэты матэрыял не пашкодзіць. Я маю на ўвазе, што гэта натуральна. Такім чынам, яны скарачаюць, і гэта паказваецца як чысты прыбытак. Яны падводзяць праект пад сабекошт. Галаўны офіс ведае, што адбываецца, але заплюшчвае вочы. Менеджэр на аб'екце трохі пагартае, рабочыя атрымліваюць пару тыдняў на бухгалтэрыі, калі яны ў адпачынку, і справа зроблена. Кантралюючыя органы занадта лянуюцца або занадта напалоханыя, каб зрабіць што-небудзь больш, чым праляцець на самалётах і час ад часу праводзіць экскурсію па сувязях з грамадскасцю.
  «Ва ўсякім разе, відаць, іх злавілі ў Otter Creek з некаторымі няякаснымі структурамі, і яны зачыніліся на мадэрнізацыю. Усё гэта даволі замоўчана, але нікога не хвалюе, пакуль яны гэта выправяць».
  «Як Луіза мела дачыненне да закрыцця?»
  «Нічога, наколькі я ведаю. Ёй падабалася шпацыраваць па будаўніцтве паміж падрыхтоўкай да абеду і вячэрай, і яна пачала расказваць мне, што бачыла падчас будаўнічых работ, але потым адбыўся дзень нараджэння, і на гэтым усё скончылася. Вось чаму Альтман трымае Потса так блізка. Яны не могуць прымусіць яго бегаць».
  «Што вы маеце на ўвазе?»
  Ён паглядзеў на мяне з цікаўнасцю. «Гаршкі. Ён адзіны. Гэта чалавек, які яе згвалціў. Я думаў, ты гэта ведаеш. Наколькі я чуў, яны альбо трымаюць яго на схіле, альбо побач з Альтманам».
  Вецер злёгку зашумеў, і Мэцьюз стукнуў сваёй люлькай па куце каюты, а затым засунуў указальны палец у рыльца чары і вытрусіў абгарэлы тытунь.
  «Мы з Луізай гаварылі пра гэта, калі яна была тут. Потс схаваў гэта і пераканаўся, што гэта ніколі не бянтэжыць кампанію. Я не ведаю больш, чым гэта. Мы з Луізай ніколі не размаўлялі пра асаблівасці той ночы. Мы гаварылі толькі пра гнеў і лячэнне».
  Я падумаў пра тое, што Ханна хоча мець стрэльбу, і я падумаў пра Потса на Паўночным схіле. «Вы ўпэўнены, што гэта быў Потс?»
  «Двум мужчынам цяжка сядзець тут на прыступках і абмяркоўваць згвалтаванне». У голасе Мэцьюза былі стомленыя, цярплівыя якасці чалавека, які на шматгадовым вопыце навучыўся размаўляць з меншымі. «Я ўпэўнены, што вы гэта ведаеце, і я не буду спрабаваць выклікаць на вас нейкую калектыўную віну ці нешта падобнае. Яна была пакрыўджаная і, так, злавалася. Яна сказала мне, што гэты чалавек Потс гвалтаваў яе. Яна любіла сваё жыццё і сваю справу. Калі гэта адбылося, гэта была атака на ўсё, у што яна верыла. Яна заўсёды была вясёлай і, я не ведаю, скептычна ставілася да мужчын. Але яна была ў асноўным прамалінейнай, ведаеце. Ёй падабаліся мужчыны, падабалася праца, якую яны выконвалі, і ёй падабалася працаваць побач з імі. Ёй падабаўся іх гумар і цялеснасць. У тых лагерах яна была дома. Пасля таго, што адбылося, яна скісла».
  «Вы сказалі, што яна ў асноўным гетеросексуальная?»
  Ён паціснуў плячыма і закурыў люльку. - Я не падкопваў, - прамармытаў ён.
  Мы селі на прыступкі і дазволілі размове памерці. Самец крохаля з смарагдава-зялёнай галавой і белымі крыламі красаваўся ў вадзе ў дваццаці футах ад берага. Вецер дзьмуў наскрозь, і дроўны дым хлынуў вакол нас, як пыл. Дрэвы гнуліся і ўздыхалі. Я ведаў, што мне трэба выбрацца адтуль у Джуно, каб злавіць Ханну, якая, як я меркаваў, хутчэй за ўсё ўжо была ў Дэдхорсе і гналася за Альтманам і Потсам.
  Усё, што я тады мог зрабіць, гэта чакаць самалёт. Я правёў некалькі гадзін з Мэцьюзам, займаючыся хатнімі справамі. Я раскалола дровы, што ляжалі побач з калонай. Я складваў распалку дробным дроўная печ у малюсенькай фанернай кабіне. Потым я склаў большыя кавалкі ў хлеў. Мэцьюз цягнуў ваду з пляжнай сцежкі, якая вяла да вусця. У яго было ярмо, і ён зачапіў вядро з кожнага канца і ўраўнаважваў яго на плячах. Ён здзейсніў тры паходы і напоўніў невялікую цыстэрну за акном побач з невялікім ракавінай, якая выходзіла ў заліў. Калі ён вярнуўся з трэцяй паездкі, ён усё яшчэ быў у сваёй фланелевай кашулі, і, апаражніўшы вядро, зняў яе і сеў на пень у сваёй вільготнай баваўнянай майцы. Я стаяў каля хлява і скончыў распраўляць кучу дроў. Гэта была добрая праца; дрэва пахла рэзка саладкаватым там, дзе смалы былі разрэзаны і выстаўлены на паветра. Большая частка дрывотні супакойвала, нават калі гэта была не мая.
  Ён паглядзеў на мяне, а потым зноў узяў сякеру, паклаў яе паміж ног і пачаў вастрыць яе плоскім напільнікам, як гэта робіць чалавек, які, напэўна, робіць нешта карыснае, размаўляючы з незнаёмцам.
  «Я памятаю Лу ў садзе ў даліне Метау. Быў ашаламляльна ясны поўдзень, і яна капала. Я мог бачыць яе праз агароджу, дванаццаціфутавую агароджу з аленяў, якая атачала агарод. У нас былі кветкі на краі агародніны», і яна стаяла на каленях, капаючы і рухаючы вядро побач з каленямі. На ёй былі шорты, ведаеце, і тонкая кашуля». Ён збянтэжана паглядзеў на мяне ўверх, а потым адразу ўніз. «Не тое. Не тое, - і ён усміхнуўся сваёй працы. «Яна была такой ідэальнай. . . Я назваў яе імя. Я не ведаю чаму. Я проста сказаў гэта мімаволі, і яна павярнулася і ўстала. І сонца захапіла яе якраз, валасы на шыі і на грудзях. У яе быў вельмі, я не ведаю, прыгожы рот. Стоячы з мокрым чорным брудам на каленях, яна ўсміхнулася. Проста стаю з кошыкам, поўным пустазелля і квітнеючага гароху».
  Ён зморшчыўся, зрабіўшы доўгі ўдар і падняўшы акрываўленую пальчатку. Сякера прарэзала скуру, і кроў капала на яго штаны. «Чорт вазьмі, я працягваю гэта рабіць». Ён зняў пальчатку і абхапіў другую руку. Я прапанаваў яму паглядзець, але ён жэстам адмахнуўся. Але нават кроў і хвілінны боль не вырвалі яго з памяці саду. «Яна стаяла, а я проста ўсміхаўся, як дурань. Яна вярнулася на працу. Гэта быў проста той момант. У яе была нейкая сіла. Я дрэнна выказваюся. Але ў яе было тое, што мяне ўнізіла. Я змяніў свае ўяўленні пра багацце».
  Як толькі яго голас пачаў аддаляцца, я пачуў, як самалёт нізка хіліўся над кароткім хрыбтом за кабінай і заходзіў на пасадку. Я паціснуў яму руку і накіраваўся да пляжу. Я адцягнуўся, магчыма, з-за раптоўнай змены ў маіх меркаваннях пра Мэцьюза, а можа, таму, што ведаў, што мне трэба вярнуцца ў той самалёт і зноў ляцець над перавалам.
  Гэта быў не той пілот. На ім была светлая бліскучая кашуля і боты са змяінай скуры, на якія я амаль груба глядзеў, ідучы па паплавах. Яго чаравікі са змяінай скуры былі мокрымі, як і нагавіцы. Заўсёды было шмат хлопцаў з сыравіннай прамысловасці - нафтавай і горназдабыўной прамысловасці - і многія з іх насілі каўбойскія боты, але мала хто зроблены са змяінай скуры, і я ніколі не бачыў, каб пара так прамокла.
  «Цяжка з ботамі». Я паглядзеў на яго і ўбачыў, што на ім былі люстраныя акуляры-авіятары, так што я бачыў, як прыжмурыўся на яго. Яго валасы парадзелі і былі залізаныя набок маскіравалымі завіткамі лысеючага Латарыё. Ён насіў залаты ланцужок з вельмі вялікім самародкам, які звісаў у валасах на грудзях.
  «Чорт вазьмі, чорт вазьмі. Калі я памяняўся самалётамі з тым іншым хлопцам. . . ён . . . ён . . . не казаў мне, што мне трэба будзе прызямліцца на пляж. Я прывык хадзіць з лавы падсудных на лаву падсудных, ведаеце».
  "Так, расклад", - сказаў я. «Больш докаў — гэта тое, што патрэбна гэтай краіне, порт у кожны шторм і док у кожнай бухце».
  Я не ведаў, пра што я кажу, але я лічу, што гэта звычайная справа для мяне, перш чым сесці ў самалёт з дзіўным пілотам. Я мяркую, што калі я буду добразычлівым і паспрабую рассмяшыць яго, у яго будзе менш шанцаў заб'е нас у вогненнай катастрофе.
  Пілот паглядзеў на Мэцьюза, які ішоў за мной, і сказаў: «Людзі з дока ў Ангуне сказалі, што ў вас была куча грузаў. Падобна на асобнікі кніг ці нешта падобнае. Атрымаў вашу фатаграфію на вонкавым боку скрынкі. Я збіраюся заскочыць туды. Я мог бы падвезці вас, калі хочаце».
  Мэцьюз збянтэжана глядзеў на пілота, але калі я павярнуўся да яго, ён паляпаў па кішэнях і паспрабаваў кантраляваць сябе. "Так, я мяркую, што гэта было б нармальна", сказаў ён і хіліўся да паплаўка.
  «Тады, з іншага боку». Ён адступіў ад паплаўка і выйшаў на бераг, заклапочана паглядзеўшы на пілота.
  «Я думаю, я адкладу гэта на потым. Усё роўна дзякуй».
  «Як сабе». Пілот махнуў рукой і адштурхнуў хваставую частку ад галькі.
  Я залез праз пярэднія дзверы і прышпіліў сябе на пярэдняе пасажырскае сядзенне. Ярмо было адцягнута амаль да каленяў. Наваксаваны шнур, які хлестаў вакол ручак, утыкаўся мне ў жывот. Педалі былі каля маіх ног. Я ніколі не дакранаюся ні да чаго з гэтага, ведаючы з пэўнай упэўненасцю, што мая маці вучыла мяне, што калі я дакранаюся да непрызначаных мне рэчаў, яны, хутчэй за ўсё, выбухнуць. Я ўціснуўся ў сядзенне, паправіўшы навушнікі. Пілот сеў і падцягнуўся на сядзенне. На баку яго сіняй кашулі я ўбачыў доўгі пляма яркай крыві. Ён ляпнуў дзвярыма і націснуў на элементы кіравання. Потым я адчуў яго пах, амаль як у бруднай лядоўні, але нейкі больш цяжкі — салёны.
  Рухавік некалькі разоў запырскаў і заглух, і самалёт пачаў хістацца ад пляжу. Я паглядзеў на панэль «Бабра» і ўбачыў на індыкатары хуткасці паветра мазкі — чырвоныя — і адбіткі пальцаў. Я павярнуўся, каб азірнуцца, каб убачыць Мэцьюза, але самалёт адруліў ад пляжу і хутка набраў хуткасць. Занадта хутка. Пілот не выпрабоўваў рухавік і не ўваходзіў у які-небудзь склад. Ён падымаўся ў паветра. Я паказаў на элементы кіравання і закрычаў, перакрыўшы гул.
  «Вы вазілі паляўнічых? Падобна на тое, што ў іх пралілася кроў».
  Ён павярнуўся, спачатку не разумеючы, потым усміхнуўся. «Чорт вазьмі, нехта завёў сабе лася. Лічу, што не ў сезон. Сюды спешна ўкінулі. Я зрабіў усё магчымае, каб ачысціць яго. Вы нічога не скажаце пра гэта? Я мог бы размаўляць на галандскай мове з босам».
  Я развёў рукамі і закрычаў: «Мне пляваць. Ні мой лось, ні мой самалёт, калі на тое пайшло».
  Я не ведаў, дзе б хто здабыў лася ў гэты час года, але я не збіраўся крытыкаваць гэтага хлопца за парушэнне правілаў гульні, калі ён імчаў нас да далёкага краю камяністага пляжу з хуткасцю шэсцьдзесят міль у гадзіну. гадзіну.
  Мы стукалі ў ваду. Ён схіліўся над ярмом, нібы вочы яго адганялі думкі. Тэрмінова. Ён моцна падскокваў, і я ўбачыў, што мы прабіраліся міма ледзь затопленых камянёў. Яго рукі моцна сціснулі ярмо. Мае былі моцна сціснутыя да маіх сцёгнаў у знак прафесійнай ветлівасці.
  «Хлопчык, ты напэўна добра ведаеш гэты якар».
  Ён не глядзеў на мяне. Ён спрабаваў падняць самалёт у паветра. У нас не было патрэбнай хуткасці, і мы моцна качаліся і падскоквалі на дробных хвалях. Унутраная частка самалёта гучала пры кожным удары, як усярэдзіне металічнага барабана. Я пачуў, як мацаванне на грузавой сетцы ў задняй частцы саступіла, і паветра здалося шчыльным ад паху бруднага халадзільніка.
  Я паклаў руку на спражку рамяня бяспекі і павярнуўся. Я ўбачыў бялявую галаву і плечы, якія ляжалі на падлозе самалёта. Кроў зіхацела ў раздражнёнай лужыне ад рана на яго шыі. Гэта быў Пол, пілот, які высадзіў мяне. Яго вочы былі адкрыты і не міргалі. Яго язык быў перакушаны напалову.
  Мы знаходзіліся ў двухстах футах ад берага, і паплаўкі збіраліся пакінуць ваду. Я паглядзеў направа. Вада расплывалася ў шэра-зялёным колеры. Я адчыніў дзверы і ўскочыў.
  Памятаю, як адштурхнуўся ад парога і прарваўся міма патокаў паветра. Я ляжаў роўна, нязграбна выцягнуўшыся, трымаючы свой заплечнік, цягнучыся на дыстанцыю, як старт плыўца. Мая галёнка стукнулася аб паплаўковую апору, і я павярнуўся, адвярнуўшы галаву ад таго кірунку, куды ляцеў самалёт. Калі я трапіў у ваду, у мяне ўспыхнула, якую сур'ёзную памылку я зрабіў, таму што я, відавочна, прызямліўся на застылы бетон. Я скруціўся ў клубок і пакаціўся. Асляпляльныя блакітныя формы, падобныя на трапічных рыб, праплывалі міма маіх вачэй, у той час як маё цела ператваралася ў слізкае разбітае мяса, якое размягчалася, калі я пачаў запавольвацца, а потым тануць.
  OceanofPDF.com
  
  OceanofPDF.com
   8
  Я ЗАЎСЁДЫ баяўся смерці, магчыма, больш, чым большасць людзей. Нават калі я быў маленькім дзіцем, я прымушаў маці аглядаць мяне сярод ночы, каб пераканацца, што я яшчэ не памёр. Калі б яна забылася, я б зайшоў у яе пакой, каб нагадаць ёй. Я думаў зрабіць гэта зараз, калі холад ахопліваў кожны сантыметр майго цела, нібы шкляны пясок, які дзьмуў на маю скуру. Плыве, тоне. Дзесьці скуголіць у вадзе. Невыразнасць і паўзы хваляў б'юць у галаву. Я сціснуў свой заплечнік і лёг на бок. Было хісткае шэрае неба, зялёная вада, а мяне нідзе не было на зямлі. Мая памяць закруцілася.
  Рывертан, Ваёмінг. З нафтавых вышак мяне падабрала каманда індзейцаў лакота. У мужчын на спіне апусціліся доўгія косы, а ў адной з жанчын была сіне-чырвоная татуіроўка каня, які бяжыць. Я пачуў скуголенне, якое набліжалася, і нейкі шквал мітусні, калі мая галава стукнулася аб нешта вельмі моцнае. Яны сказалі мне, што кантрабандай вязуць зброю ў рэзервацыю Пайн-Рыдж, і я ім паверыў. Мы танчылі ў барах для быдлаў, а калі хтосьці прапаноўваў пабіцца, мы са смехам выходзілі на паркоўку і з'язджалі.
  Я ляцеў з вады, вялікая рэч, адначасова цяжкая і лёгкая, далёка ад зямлі. Я прачнуўся з задніцай, якая звісала са зламанага крэсла дзесьці на беразе павольнай ракі. У мяне быў пякучы галаўны боль, але бляск вады быў падобны на бляск шэрай вады ў той даўні дзень, калі я выскачыў з самалёта і загінуў.
  Сарока сядзела на нізкай галінцы бавоўніка, які схіліўся над ракой, і назірала, а жанчына з татуіроўкай выйшла і працягнула мне Крывавую Мэры і некалькі яек, загорнутых у аладку. Яе ювелірныя ўпрыгажэнні лёгенька пстрыкалі, як вада па маленькіх камянях. Яе вусны былі чырвоныя і цёплыя. Калі яна нахілілася, каб пацалаваць мяне, яна адвяла мокрыя валасы ад твару. Потым яна вярнулася на кухню, каб паснедаць са сваімі братамі і мужам, якія разглядалі карты Дакоты з усімі дарогамі і паліцэйскімі ўчасткамі, пазначанымі чырвоным. Я зламаў зуб і адчуў пах дохлай рыбы, якая ляжала на дне алюмініевага лодкі. Я ўбачыў яе мужа, чалавека з Пайн-Рыджа, за рулём лодкі, і неба было такім жа шыферна-шэрым, як і ў дзень маёй смерці. Але я спазніўся, таму што заўсёды спазняўся.
  Вы не памерлі. Проста марыць».
  Печка раўла, як рэактыўны рухавік. Побач з ложкам, на якім я ляжала, сядзеў малады чалавек без кашулі. У яго была смуглая скура і прамыя чорныя валасы. У пакоі пахла варанай капустай, гарматным маслам і апельсінавай гарбатай. Пот сцякаў па грудзях. У яго была бандана на лбе, а другой ён выціраў твар.
  «Вы, напэўна, звар'яцелі, га?» Ён працягнуў мне кубак гарбаты. Я з цяжкасцю сеў і трымаў яго ў руцэ, удыхаючы пару апельсіна і карыцы. Я ўсміхнуўся яму, лёг на спінку і пайшоў спаць.
  Альфрэд Том разбудзіў мяне. Ён сказаў, што пара есці, і сунуў мне ў руку бутэрброд з сырам. Я расплюшчыў вочы і азірнуўся. Каюта была маленькая, можа дванаццаць футаў на шаснаццаць. Сцены былі фанернымі, а вокны - невялікімі шыбамі, якія глядзелі на заліў. На пісьмовым стале ляжалі ракавінкі і шклянкі, напоўненыя гладкімі каменьчыкамі. Адно пяро арла ляжала на падваконніку, пяро гагары ляжала на краі блокнота. Пакой быў напоўнены сонным святлом керасінавай лямпы, а мая вопратка вісела на сушылцы над плітой.
  «Табе лепш?»
  Я падняў на яго вочы. Ён сядзеў на крэсле з прамой спінкай і выціраў лоб. Мая вопратка калыхалася ад спёкі, якая калацілася над печчу. Пяро гагары на блокноце калыхалася ўзад і ўперад па стале. Я думаю, што вяртанне да жыцця пачынаецца ў сне, які яму папярэднічае. Зразумеўшы, што я не на беразе павольнай ракі, я паглядзеў на яго і ўпершыню цалкам пазнаў яго. Я адкусіў бутэрброд.
  «Так, мне цёпла. Дзякуй, - сказаў я, спрабуючы пацерці вочы, але рука апусцілася на бок.
  «Мой стрыечны брат знайшоў вас. Ён зазірнуў у вашу зграю. Убачыў, што ты з Сітца, і паклікаў мяне. Табе пашанцавала. Ён проста дурэў, шукаючы прынады. Потым ён бачыць, як ты плаваеш у вадзе». Ён устаў і нахіліўся да дзвярэй. «Добра, я адкрыю гэта?» — спытаў ён. «Я пра смажанае». Я кіўнуў галавой. Ён падышоў да дзвярэй і адчыніў іх. Я зашпіліў спальны мяшок.
  Ён зноў сеў і павольна гаварыў са мной. «Вы гаварылі. Вы сапраўды бачылі кагосьці мёртвага? Вы ўпэўнены?»
  Я думаў пра гэта. Пол быў недзе там з перарэзаным горлам і крывёй, якая расцякалася па зялёнай коўдры. Догі стаяў побач, а на набярэжнай над Крык-стрыт у Кетчыкане былі турысты. Я ненавіджу, калі людзі пытаюцца ў мяне, ці ўпэўнены я.
  «Так, я ўпэўнены».
  Святло хісталася ад цвіка на бэльцы і цені ў кабіне п'яна калыхаліся. Я прыціснуў руку да лба, гледзячы проста ў столь.
  «Мэтьюз перадумаў і застаўся на пляжы. Напэўна, ён нешта бачыў. Павел памёр. Вы можаце выклікаць міліцыю?»
  Альфрэд Том схіліўся нада мной і ўважліва паглядзеў мне ў вочы, спрабуючы зразумець, ці ёсць я на гэтым свеце ці не. «Вам ужо тэлефанавалі з міліцыі. Той Сабачка. Сказаў, што адсюль ты павінен ехаць у Джуно. Ён пагаворыць з вамі, калі вы прыедзеце».
  «Ён збіраецца нешта рабіць з самалётам?»
  Альфрэд Том бездапаможна развёў рукамі. «Я не ведаю. Я сказаў ім, пра што вы гаварылі ў сне, але гэта было няшмат».
  «Ці казаў Догі што-небудзь пра самалёт?»
  «Не. Слухай, Сесіл, ты можаш супакоіцца. Можа, гэта быў сон ці што. Магчыма, вы памыліліся».
  «Я не. Мэцьюз быў там. Пілот сказаў, што ён атрымаў нейкі груз. Гэта павінна было быць. . . кароткі скачок».
  Я зноў лёг, і мая галава адчула, што яна зноў кружыцца ў сябе. Я прыўзняўся на адным локці.
  - Мэцьюз вярнуўся ў сваю каюту?
  «Не, але гэта мала што значыць. Ён часта прыходзіць і сыходзіць. Так кажа мой стрыечны брат. Ён пайшоў туды, і ўсё было ў парадку. Ён сказаў, што не падобна на тое, што Мэцьюз сабраўся ў паездку».
  - Сабачка табе нічога не казаў?
  Альфрэд Том падышоў да пліты і зачыніў заднюю засланку. Ён адкрыў пакунак сыру і адрэзаў лустачку, затым загарнуў яе назад і паклаў у халадзільнік каля дзвярэй.
  «Так, ён зрабіў. Ён сказаў, што яны знайшлі хлопца, які забіў Луізу.
  Я паглядзеў на бэлькі і хісткія цені. Я падумаў пра яе, якая ляжыць на прыстані з перарэзаным горлам, і пачаў губляць упэўненасць, што палёт на самалёце быў не сном.
  Альфрэд падышоў да ложка. «У іх ёсць падрабязныя прызнальныя паказанні. Ён сказаў пераканацца, што я вам гэта сказаў. Ён сказаў, што павінен пагаварыць з табой, каб даць табе інфармацыю».
  «Хто гэта быў?»
  Альфрэд паглядзеў у акно, і на яго твары быў кіслы выраз, нібы сыр сапсаваўся на перакусе.
  «Філ Дамінік».
  «Няма шляху!»
  Ён зноў развёў рукамі ў тым жэстам прабачэння, быццам гэта было занадта смешна тлумачыць.
  «Гэта тое, што чалавек сказаў».
  Калі я працаваў у Агенцтве грамадскага абаронцы ў Джуно, яно дзейнічала практычна як штатны адвакат для сям'і Дамініка. Большую частку свайго жыцця мужчыны Дамініка былі ў бядзе, пілі і біліся. Але ніхто з Дамінікаў не быў забойцам. Філ вярнуўся дадому з В'етнама і аднойчы ноччу, калі выпіваў, упаў з лавы падсудных. Ён ледзь не патануў і за некалькі хвілін, што яго мозг быў пазбаўлены кіслароду, ён стаў празорцам, які не мог турбавацца аб механіцы рэальнага свету. Я мог паверыць, што Філ Дамінік — гэта легендарны Куштака — Чалавек-выдра з тлінкіцкіх легендаў, — калі ён стаяў у цені на вуліцах Джуно з палаючымі вачыма і растрапанымі валасамі. Але я нават уявіць сабе не мог, што ён забіў Луізу Рут.
  Альфрэд стаяў і глядзеў у акно. Потым ён загаварыў: «Сабачка таксама спытаў, дзе Ханна». Ён павярнуўся да мяне ў ложак і сеў на зэдлік. Ён падняў спальны мяшок і паглядзеў на бінт на маёй назе.
  «Здавалася, ён вельмі зацікаўлены ў гэтым», - сказаў Альфрэд, нібы размаўляючы з бінтам. «Ён хацеў ведаць, як яна атрымала пісталет Джэйка і ці дапамаглі вы гэта арганізаваць».
  Я адчуў, як мая памяць разблытваецца, і я адкусіў яшчэ адзін сэндвіч. Пра пісталет я нічога не ведаў. Джэйк купіў адзін для аховы мядзведзяў, калі думаў, што збіраецца напоўніць сваю маразільную камеру сталёвай галавой і ласосем. Але я нават не быў упэўнены, што ён усё яшчэ належыць.
  Альфрэд узяў са стала газету «Імперыя Джуно». «Гэта ўжо было ў газеце». І ён плюхнуў яго мне на калені.
  На здымку быў Філ Дамінік у пузе з ланцугоў на жываце з запясцямі, прыкаванымі да пояса. Ён быў у турэмным камбінезоне, дзяржаўны паліцэйскі вёў яго пад руку праз адчыненыя дзверы судовай залы. Вочы Філа зірнулі міма пляча свайго адваката проста ў камеру з яркасцю ваўка, які трапіў у прамень ліхтарыка. Яго адвакатам быў Сай Браўн.
  Я адклаў паперу і сагнуў пальцы ў кулакі. «Ці не маглі б вы патэлефанаваць Сай Браўну і папрасіць яго сустрэць мяне ў самалёце? У мяне ёсць грошы на пералёт. Хочаш прыйсці?»
  Альфрэд глядзеў у акно, працягваючы жаваць сыр. «Не, я так не думаю. У мяне ёсць чым заняцца».
  Яго стрыечны брат, які спыняўся ў сваёй краме лодак, пакуль я быў у яго каюце, на наступную раніцу перавёз мяне на плавучы док у Ангуне. У тую ноч Альфрэд вяртаўся на пароме ў Сітку.
  Мой заплечнік высах, і я пакінуў яго на прычале, пакуль хадзіў і пытаўся ў некалькіх людзей, ці бачылі яны Стывена Мэцьюза. Ніхто не меў, і, здавалася, ніхто не клапаціўся.
  Неба было пахмурнае, а гавань была ціхая, як шыфер, пакуль я чакаў самалёт. Некалькі дзяцей гулялі на сваіх веласіпедах, а каля прыстані два трэйлеры ўехалі ў пратоку Чатэм, накіроўваючыся да старога кансервавага завода. Каля паплаўка веславаў бутыль, нязграбная маленькая чорна-белая качачка. Ён прасунуўся наперад, калі гудкі самалёта з Джуно прагрымелі ў гавань. Крумкач ускочыў на рэйку быка, трымаючы ў дзюбе лупіну бульбы. Ён не паварушыўся, калі паплаўкі самалёта стукнуліся аб док, і пілот выскачыў, накінуў пятлю з паплаўкоў на шып і запаволіў самалёт да прыпынку. Я спытаўся ў пілота, ці ёсць якія-небудзь навіны ад Сіткі пра Пола, і ён паківаў галавой, сказаўшы толькі: «Так, я чуў, што ён на некаторы час з'ехаў з горада».
  Я сеў, прывязаўся і заплюшчыў вочы на працягу большай часткі спакойнай паездкі ў Джуно.
  Сай Браўн быў адным з найлепшых адвакатаў у штаце і лепш цяпер, калі ён быў цвярозы. Ён не любіў мяне, таму што лічыў, што я брыдкасловіў яго перад маёй сястрой, якую ён адчайна хацеў мець у якасці партнёра па закону. Ён таксама хацеў прымусіць мяне паступіць на юрыдычны факультэт і ўвесь час чытаў мне лекцыі аб тым, як палепшыць сябе. Я сказаў яму, што быць юрыстам мне здаецца, што рабіць хатняе заданне кожную ноч у годзе.
  Калі я ўбачыў яго ў доку плавучага самалёта, на ім быў палатняны плашч, шыракаполы капялюш і нейкія дзіўныя на выгляд срэбныя ўпрыгажэнні. Ён нервова прыплюшчваў вусы да верхняй губы, калі самалёт пераключыў магутнасць і слізгануў у док. Я пачакаў, пакуль пілот прывязаў самалёт да дока і адчыніў дзверы.
  «Мне падабаецца паліто, Сай. Дыліжанс будзем рабаваць ці што?»
  «Так. Смешныя рэчы, Малодшы. Ты падобны на вулічнага чалавека. Божа, ты мог бы хоць па каталогу заказаць».
  «Не хвалюйся, Сай. Я чуў, што ў вас новая справа аб забойстве».
  Ён мітусіўся са сваім срэбным бранзалетам і зірнуў міма майго пляча на ваду ў канале. «Так, новая справа. Чалавек, але дрэнныя факты. Гэты хлопец не толькі прызнаўся, але і зрабіў усё, але толькі выступіў у Good Morning America з падрабязнасцямі пра забойства. Божа, я проста не разумею, чаму я не магу атрымаць што-небудзь, што можна паспрабаваць час ад часу».
  «Падбадзёрыцеся. Вы размаўлялі з Сабачкам?»
  «Так. Я размаўляў з Сабачкам. Ён сказаў мне, што вы лямантуеце пра нейкага зніклага пілота па імені Пол і зніклы самалёт, але ніякага самалёта няма, і Пол з'ехаў у адпачынак у Юту. Ён з'ехаў сёння днём. Кампанія дала яму адпачынак у якасці бонуса. Ён выгараў і думаў пра тое, каб сысці. Яны далі яму паездку на поўдзень, каб ён быў шчаслівы. Сабачка сказаў, што вы бачылі самалёт з целам у ім. Вы ж не былі на экскурсіі з тэкілай і прамокашкай?»
  «Я хачу. Я ніколі нічога не казаў Догі».
  «Гэй, я толькі што размаўляў з ім па тэлефоне. Ён сказаў, што ў вас ёсць сустрэча для размовы».
  «Б'юся аб заклад, Пол згарэў. І як толькі ён апынецца на поўдні, я магу паспрачацца, што ён перадумае і вырашыў застацца там на некаторы час. Доўгі час».
  «Чаму гэта?»
  «Таму што ён усё яшчэ крыху крыўдуе з-за таго, што яму перарэзалі чортава горла».
  «Бяры рукі, Янгэр».
  «Ты сапраўды тэлефанаваў Сабачку?»
  Ён зрабіў глыбокі ўдых раздражнёнага бацькі. «Я яму пазваніў. Яму не было цікава са мной размаўляць. добра . . . гэта няпраўда. Ён задаваў мне кучу пытанняў пра цябе і тваю былую сяброўку — Ханну? — Наколькі я памятаю, яна была прыгожай дзяўчынай. Ты сапраўды сапсаваўся, калі яна цябе кінула, чувак. Ва ўсякім разе, ён пытаўся ў мяне ўсё старое дзярмо "хто-што-дзе". Я думаў, што ён піша кнігу, дзеля Бога, але ў канцы ён толькі сказаў, што паліцыя Сіткі, верагодна, разгледзіць вашы скаргі, калі ў вас ёсць такія. І ён сказаў, каб вы звязаліся з ім, каб вы маглі звязацца з ім ці пакінуць паведамленне ў дэсантным атрадзе ў горадзе».
  «Пакінуць паведамленне? Ён сказаў, што я магу пакінуць паведамленне? Вы ўпэўнены?»
  «Гэй, прызвычаіся. Ён не любіць цябе, як калісьці».
  «Якое паведамленне я павінен яму пакінуць? «Сэсіл Янгер патэлефанаваў і сказаў, што нехта рэжа горла, і вы, відаць, спрабуеце гэта схаваць. Калі ласка, вярніцеся да яго».
  «Спакойна. Я думаю, магчыма, вы занадта шмат робіце з таго, што бачылі. Я ведаю, што вы думаеце, што бачылі, але, магчыма, гэта было нешта іншае. Вы ведаеце, вы былі пад некаторым стрэсам, і розум можа гуляць смешныя трукі. Гэта можа быць нават звязана з адмовай ад алкаголю. Гэта можа быць біяхімічным. Калі я кінуў піць, са мной здарылася шмат дзіўнага».
  «З табой заўсёды адбываецца шмат дзіўнага, Сай. Гэта не была фізіялогія. Гэта быў хлопец, мёртвы ў кузаве самалёта з такім жа парушэннем дыхання, як у Луізы Рут».
  «Так, добра, вялікая справа. Ты будзеш працаваць над маёй справай ці як?»
  «Я, напэўна, сведка ў гэтым расследаванні, Сай. Гэта можа быць брудна, калі я пайду працаваць на вас ".
  Ён павёў мяне за руку па пандусе. «Дакладна. Таму вы не збіраецеся браць з мяне шмат грошай».
  «Якая вам праца па гэтай справе? Вашы касцюмы трэба забіраць у прыбіральшчыцы?»
  «Божа, ты раздражняльны. Я толькі аднойчы зрабіў гэта з табой».
  «Што вы хочаце?»
  «Адразу пасля таго, як яны выцягваюць цела дзяўчыны з багны, гэта трапляе ў навіны. Філ Дамінік там у гасцях у сваёй цёткі. Я мяркую, што ён выпіў некаторы час. Ён пачынае плакаць у бары і распавядаць усім на слыху пра гэтую дзяўчыну, якую ён кінуў у ваду. Яны абшукваюць яго дом і знаходзяць скрываўленае адзенне. Філ Дамінік носіць востры складаны нож у ножнах на поясе. Ножны ёсць, а нажа няма. Цётка ідэнтыфікуе сетку і дэталі машыны, якімі была звязана дзяўчына, як рэчы, якія валяліся ў яе двары. Затым Догі атрымлівае даволі падрабязную заяву ад Філа. Я не слухаў запісаў, але мянты называюць гэта поўным прызнаннем. Вы ведаеце, як гэта адбываецца. Б'юся аб заклад, што ён быў недастаткова цвярозы, каб ведаць, што, чорт вазьмі, ён гаворыць, але я ўпэўнены, што на гэтых запісах інтэрв'ю ёсць нешта дрэннае. Я буду слухаць іх сёння, але я хачу, каб вы пагаварылі з ім. Паспрабуй прынесці мне добрыя навіны, а я не хачу ведаць усю ебаную праўду. Проста паглядзіце, ці ёсць праўдападобная фактычная абарона: нейкае алібі ці нават кут паніжанай здольнасці. Паглядзіце, ці варта мне яго паменшыць».
  Калі мы падымаліся па пандусе, ліў дождж. Пад навесам ля аўтобуснага прыпынку стаяла пара хлопцаў і дзяліліся бутэлькай віна. Другі сядзеў на кукішках каля гідранта і курыў цыгарэту. Нядзеля ў сталіцы прайшла ціха.
  Сай спыніў мяне на вяршыні пандуса і павярнуў да сябе. «Мы з табой ведаем Філа Дамініка. Калі ён забіў гэтую дзяўчыну, у гэтым ёсць нешта большае, чым тое, што ёсць у паліцыі. Факты пакуль смярдзяць. Але я хачу яму дапамагчы. Пагаворым пазней». Потым ён павярнуўся і пайшоў на ўзгорак да свайго кабінета, яго пылавік развяваўся ззаду.
  Клубок гары вярнуў Джуно ў ваду. Крамы ў асноўным былі зачыненыя, і калі ўважліва прыслухоўвацца, можна было пачуць ручаі, якія цяклі па схіле гары. Я мог бачыць снег у катлавіне амаль прама з таго месца, дзе мы стаялі. На лавінах жаўцелі алешнікі. Апошнія ягады даўно згнілі на лазах, а пара мужчын на прыпынку была ў дзвюх фуфайках і швэдры, бо паліто ў іх не было. Ноччу чорныя мядзведзі выбіраліся з ажыны і ціха нюхалі са сметніц за будынкам Капітолія, куды некаторыя памочнікі заканадаўчых органаў скідвалі рэшткі фетучыні з ласося, якія яны бралі на вынас.
  Сай даў мне грошы на праезд у таксі. У мяне яшчэ быў свой пакет з наяўнымі, але я выпіў крыху Sy's на каву ў багемнай кавярні. Дзяўчынкі-падлеткі з асіметрычнымі стрыжкамі і чорнымі гарадскімі партызанскімі строямі палілі цыгарэты і размаўлялі пра «кіно». Іх хлопцы адкідвалі ўласныя валасы на плячах і пагаджаліся практычна з усім, што было сказана. Я прачытаў плакаты і пазначыў таксі.
  Турма тым прыгажэйшая, чым больш там зняволеных мінімальнага рэжыму. На бетоннай клумбе ў першай ахоўнай агароджы яшчэ ляжалі салодкія вільямсы. Астатнія расліны былі знішчаны дажджом, але салодкія вільгельмы чамусьці стаялі. Калі я праходзіў праз першыя вароты, там стаяў на каленях белы хлопец старэйшага ўзросту ў турэмным блюзе, набіраючы бруд вакол сцябла расліны. Ён асцярожна паляпваў яго на месца. У дваццаці футах ад іх ахоўнік у бліскучай сіняй куртцы трымаў у руках затворную вінтоўку з прыцэлам. Ён абапёрся аб слуп галоўных дзвярэй і размаўляў з жанчынай, якая трымала карычневую папку. Я апраўдаўся і прасунуўся за імі праз дзверы. Ахоўнік перайшоў на ногі, каб дазволіць мне абыйсці. Яго скураны рэмень рыпеў, як старое сядло.
  У мяне была невялікая сварка, каб пабачыцца з хлопцам Браўна. Ужо даўно я не сядзеў у турме ці то ў якасці жыхара, ці то ў гасцях, таму большасць хлопцаў са змены мяне не пазнавалі. Яны спасылаліся на працэдуры, якія трэба было выконваць, але ніхто дакладна не быў упэўнены, якія гэта працэдуры для мяне, і ніхто не спяшаўся даведацца. Раней я думаў, што гэта неахайнасць або дрэннае кіраванне, але цяпер я ўпэўнены, што гэта наўмысна. Мяняюць свердзел настолькі часта, што спрачацца бессэнсоўна. Як толькі яны пасяліліся на сістэме, яны павінны яе абараняць.
  Нарэшце мяне прывялі ў пакой для допытаў, і ахоўнік з грукатам зачыніў дзверы. Паколькі гэта была юрыдычная справа, я мог сядзець у адным пакоі са зняволеным. Гэта называецца кантактны візіт. Мяне б не турбавалі пры ўваходзе і выхадзе. Але пасля кожнага кантактнага спаткання зняволеных абшукваюць.
  Я ўладкаваўся ў металічным крэсле і стаў чакаць. Ішоў падлік. Ахоўнікі прайшлі міма пакоя для допытаў, і я мог бачыць іх праз куленепрабівальнае шкло. Жалезныя дзьверы сьлізгалі па рэйках, зачыняючыся адна за адной, і па радыё даносіўся рытмічны гул галасоў. «Адзін, чатыры, ясна. Адзін чатыры пяць. . . ясна. Унутры тры. . . ясна.»
  Мне заўсёды даводзіцца мачыцца кожны раз, калі мяне зачыняюць. Я думаў падняць трубку, каб папрасіць выкарыстаць балончык, але ведаў, што гэта не ўваходзіць у працэдуру падліку. Так я сядзеў. Рана на назе балела, і я рассеяна пачаў выбіраць струп, ачышчаючы розум ад усяго. І чакаюць. . . чакаючы, пакуль адчыняцца дзверы. Гэта была медытацыя турмы.
  Дзверы перасталі з грукатам зачыняцца, а ручныя радыё перасталі рыпець. Падлік быў скончаны. У калідоры было ціха, і паколькі мой хлопец знаходзіўся ў максімальнай ізаляцыі, я ведаў, што яны ачысцілі галоўны калідор па цэнтры, каб прывесці яго ў пакой для допытаў. Ён прыйшоў праз некалькі імгненняў.
  Філ стаяў у акне ў асяроддзі трох ахоўнікаў. Ён быў апрануты ў чырвоны камбінезон, які носяць мужчыны, якія знаходзяцца ў ізалятары. Ён быў апрануты ў кайданы, павязку на жываце і кайданы. Адзін з ахоўнікаў загаварыў у радыё, і дзверы пстрыкнулі. Ён націснуў на гэта. Увайшоў першы ахоўнік і папрасіў мяне ўстаць. Ён зазірнуў у малюсенькі пакой для допытаў і ўвайшоў у дэталі, пераканаўшыся, што ўсё зачынена. Скончыўшыся, ён кіўнуў астатнім, і яны ўвялі палоннага, знялі з яго кайданы і прыкавалі да штангі на сцяне насупраць майго месца за сталом. Вочы ў яго былі мутныя. Валасы ў яго былі мокрыя, і ад яго ледзь-ледзь пахла мылам. Мой хлопец усміхнуўся мне і кіўнуў. «Я толькі што выйшаў з душа, і мне сказалі, што ты тут».
  Я ўспомніў Філа, але ў мяне не было ўсіх папер на яго. На выгляд яму было гадоў трыццаць пяць. Ён быў белым чалавекам, які вырас у вялікай сям'і, у якую ўваходзілі філіпінцы, індзейцы і чарнаскурыя. У яго былі доўгія чорныя валасы. Я ведаў, што ён выкарыстоўваў свой час у турме, каб мыць валасы, і ён жартаваў, што гэта быў адзіны раз, калі яму сапраўды трэба было прыбрацца. У яго была татуіроўка гітары на правай руцэ і кінжала на левай. Яго галава злёгку хісталася, калі ён глядзеў на мяне, быццам у ягоным целе быў нейкі рытм. «Гэй, Сесіл».
  У мяне ёсць свой пратакол апытання заказчыкаў забойстваў. Я кажу ім, што не хачу ведаць, што здарылася. Яны павінны слухаць допыты міліцыі. Яны павінны прачытаць справаздачы, перш чым расказаць каму-небудзь — каму-небудзь — што здарылася. Я проста хачу ведаць, ці варта што-небудзь шукаць.
  Ці быў сведка, які мог бы сказаць, што Філ быў у іншым месцы, калі адбылося забойства? Ці былі яму вядомыя рэчавыя доказы, якіх не было ў паліцыі, якія маглі б паказаць, што забойства здзейсніў нехта іншы? Што заўгодна, акрамя таго, што адбылося.
  «Гэй, Філ, што адбываецца?»
  Ён паглядзеў на мяне і сумна ўсміхнуўся. Ён глядзеў у столь і маўчаў.
  — спытаў я яго зноў. «Што адбываецца, Філ? Кажуць, ты прызнаўся ў забойстве Луізы Рут. Для чаго вы гэта зрабілі?»
  Ён паглядзеў на мяне і адмоўна паківаў галавой.
  Я паспрабаваў яшчэ раз. «Ці ёсць сведкі, якія маглі б пацвердзіць, што яны бачылі, як вы гэта рабілі?»
  Ён выцягнуў рукі перад сабой, наколькі дазвалялі яму манжэты, і паківаў галавой. «Я не ведаю. Рыба бегла. Можа, чайка, — ціха сказаў ён.
  Я чакаў. Зала звонку зноў была занятая зняволенымі, якія хадзілі ў рамесную майстэрню і спускаліся ў спальныя пакоі. Размовы і смех гучалі па жорсткіх калідорах.
  Я паспрабаваў нязмушана ўсміхнуцца, нібы мы размаўлялі пра надвор'е ці рабілі стаўку на футбольны матч. «Вы разумееце, што адбываецца? Вы ведаеце, што ў вас вялікія непрыемнасці?»
  Ён кіўнуў галавой і паглядзеў міма мяне ў крэмавую сцяну. «Я амаль упэўнены, што іншых рэчавых доказаў няма. Я маю на ўвазе, што там нехта можа быць, я проста не ведаю. Я сядзеў у бары, а на вуліцы было сонечна. не ведаю Я не люблю, калі я ў бары, а на вуліцы сонечна».
  «Вы былі ў Кетчыкане?»
  Ён кіўнуў. «Я быў у цёткі ў гасцях. Я накладваў для яе дроў у яе доме ў Уорд-Коў. Яна высадзіла мяне ў цэнтры горада, і я павінен быў сустрэцца са стрыечным братам пасля працы. Я бачыў хлопца. Ён ішоў з дзяўчынай. Яны якраз выходзілі з гатэля. Вы ведаеце, ён выглядаў добра. З выгляду ў яго была добрая праца. Я не ведаю, можа, што-небудзь япі. Ён быў з гэтай прыгожай дзяўчынай. Ён выглядаў як мудак. Гэта ўсё, што я магу вам сказаць. Ён быў белы, і выглядаў як мудак. Вы разумееце, што я маю на ўвазе? Проста так ён выглядаў. Ён сеў у таксі, а дзяўчына, магчыма, сварылася з ім. Хлопец павярнуўся, і я ўбачыў, як ён нешта сказаў, а прыгожая дзяўчына спыніла размову. Я назіраў за гэтым з бара, і мне стала дрэнна. Я пачаў адчуваць сябе дрэнна, а потым проста раззлаваўся. Я не ведаю, ён мяне раззлаваў. Ён і яго дзяўчына. Як ён мог проста размаўляць і ездзіць з гэтай прыгожай жанчынай, а потым прымусіць яе адчуваць сябе дрэнна? Як я мог апынуцца ў гэтым грэбаным бары без грошай і з ёбаным бармэнам, які збіраўся нацьміць мяне за гэты напой і не запусціць заклад, на які, як ён ведаў, я падыходжу? Ебаны хлопец. Я проста думаў пра гэтага хлопца. Яго чысты швэдар і яго таксі. Гэта мог быць я, падумаў я. Але гэта яшчэ больш раз'юшыла мяне, таму што, чорт вазьмі, я ведаю, што гэта не магу быць я. Я маю на ўвазе, яны б даведаліся. Гэта не зойме шмат часу. У мяне была праца, і гэта ніколі не займае шмат часу. Яны заўсёды даведаюцца. Я не такі, як той хлопец. Колькі разоў я спрабаваў, яны заўсёды высвятлялі, што я не такі, як яны. Справа не ў тым, што я п'яніца. Большасць япі - п'яніцы. Я проста . . . розныя. Чорт вазьмі, жывёлы ведаюць гэта: сабакі, вароны, самкі ведаюць гэта хутчэй, чым самцы. Самкі адчуваюць яго пах. Маўляў, што б я нават сказаў гэтаму хлопцу? Яго жонка? Я адкрыю рот, і яны даведаюцца — даведаюцца. Гэта мяне злуе.
  «Бармэн зрабіў так, як я думаў, і выдаў мне восемдзесят шэсць, і не стаў рабіць ніякіх чортавых укладак. Я думаю, што я павінен атрымаць грошы. Я выходжу за дзверы і бачу, што хлопец спыніўся, гледзячы на спушчанае кола ў таксі. Я маю на ўвазе, чорт вазьмі, гэта проста пытанне часу, і яны даведаюцца. Яны не збіраюцца са мной размаўляць. Нават калі б я пайшоў і памяняў ім шыну. Яны будуць глядзець на мяне, як на таго ебанага хлапчука, які працуе ў бармэна».
  Я падняў руку, каб спыніць яго. «Слухай, ты не павінен мне больш нічога расказваць. Вы павінны жыць з тым, што вы мне зараз кажаце».
  Ён зноў паглядзеў на мяне, нібы я толькі што з'явіўся з воблака, і здаўся запытальным. «Так? Я думаў, ты хочаш ведаць праўду?»
  «На праўду яшчэ хопіць часу. Проста скажыце мне некалькі рэчаў. Як яна выглядала. . . жанчына?»
  Ён прыжмурыўся на мяне са здзіўленнем і жалем, нібы я проста заходзіў. «Яна выглядала зусім як на фота».
  «Малюнак? Вы ведалі яе па фота?»
  «Вядома. Мне яго паказалі ў міліцыі».
  «Калі вам паказалі?»
  «Калі яны ўпершыню ўвайшлі».
  «Вы калі-небудзь з ёй размаўлялі?»
  «Я выходжу і прапаную памяняць гуму на кабіне. Можа, грошай і атрымаю, але кабета на мяне крычыць, а мужчына з дзяўчынай адыходзяць. Яна са мной не размаўляе. Я іду за імі. Я злуюся на яго. Я не ведаю чаму, але ён кажа, што пачастуе мяне выпіўкай. Дзяўчына плача, а хлопец заходзіць у вінна-гарэлачную краму і бярэ пятую. Ён аддае яго мне. Пасля гэтага я не памятаю занадта шмат. Проста вар'яцтва, Сесіл. Філ пачаў усхліпваць, і ланцугі бразгалі, а яго грудзі ўздымаліся.
  «Вы ўпэўнены, што забілі яе?»
  «Чорт вазьмі, Сесіл, я быў п'яны. Я маю на ўвазе, яны кажуць, што яны атрымалі доказы. Кажуць, у мяне чаравікі ўзялі, а на вопратцы кроў. Я памятаю, як дасталі нож. Цяпер гэтага няма».
  «Дзе яны ўзялі ваш абутак і іншае?»
  «Яны забралі іх, калі мяне арыштавалі ў Кетчыкане. Дасталі іх з дома маёй цёткі. Неяк мы апынуліся ля рачулкі пад докамі. Сёмга бегла, па камянях валялася дохлая рыба. Рыбы былі серабрыстыя, а камяні чорныя. Усё было гладка. Я памятаю, як усюды кроў і птушкі размаўляюць. Яны проста крычалі, чувак. Вылазь! Вылазь! Вылазь! Я чуў, як яны размаўлялі са мной. Рыба дохла. Кроў у вадзе, на камянях. Здаецца, я ўпаў на камяні. Балела галава. Тады гэтая дзяўчына не рухалася. Усё астатняе рухалася, усё, чалавек, - птушкі, рыбы, вада, усё рухалася, акрамя гэтай дзяўчыны. Мяне гэта моцна напалохала. Я схаваў яе пад лавай. Я пайшоў дадому і ўзяў некаторыя рэчы. Я ўзяў яе кашалёк. Я не ведаю чаму. Недзе згубіў. Ля млына я нож у ваду кінуў. Я вярнуўся. Я пасадзіў яе ў ручай на самым глыбокім месцы».
  «Дзе быў хлопец?»
  «Я не ведаю. Сесіл, я сапраўды не. Я толькі памятаю, што ён мяне раззлаваў. Я ненавідзела яго. Але . . . Ня ведаю, ці быў ён нават пад лавай падсудных. Я не памятаю пад лавай падсудных занадта шмат. Кроў і шыпенне. Кроў і плача дзяўчына. І . . . мой нож».
  Ён круціў запясці ў кайданках і асцярожна тузаў ланцугі. Яго галава апусцілася да грудзей, а крылы чорных крумкачовых валасоў далікатна калыхаліся на твары.
  «У цябе ёсць грошы, Філ?»
  Ён глядзеў напалову, але не прама мне ў вочы. «Не. Я маю на ўвазе, не вельмі. Не хапае на адваката. Хапае на месяц арэнды ці што. У мяне былі грошы ад разліву нафты, але цяпер іх няма».
  «Слухай, я дам грошы на твае кнігі. Я пагавару з Сай, і я думаю, што мы можам папрацаваць над нейкім закладам ці падобным. Ні з кім не размаўляй, добра?»
  Ён паглядзеў на мяне і паківаў галавой. «Што вы думаеце гэта адбудзецца, Сесіл?» Цяпер ён глядзеў на мяне, і яго вочы былі вільготнымі, слёзы цяклі. «Вы ведаеце, што я шмат аблажаўся, але нічога падобнага. Што, на вашу думку, будзе?»
  «Я паспрабую даведацца».
  Я падняў трубку са свайго боку стала і патэлефанаваў афіцэру з дыспетчарскай станцыі. Я быў гатовы сысці.
  Электрычныя засаўкі расчыніліся з раптоўным пстрычкай, ад якой мы абодва падскочылі. Ахоўнікі акуратна адчапілі Філа ад сцяны і паднялі яго. Ён ціха звякнуў, спрабуючы зняць кайданы з ланцугоў на пузе. Затым ён вярнуўся ў пакой. «Калі ты вернешся?»
  «Я не ведаю, Філ. Прабачце, проста не». Я рассеяна махнуў рукой, ужо думаючы пра тое, як моцна хачу выбрацца з гэтых жалезных дзвярэй. Я чуў, як лёгка бразгаюць ланцужкі на жываце, калі ён знік у калідоры.
  Мае дзверы нарэшце адчыніліся, я прайшоў праз ахову і здаў свой бэйдж наведвальніка. Я выбраўся за дзве брамы і праз калідор з ацынкаванай агароджы і калючага дроту. Я чакаў аўтобуса, які вязе мяне назад у горад. Вецер быў халодны, але сонца было на вуліцы. Я ведаў, што майго хлопца абшукваюць. Прымушаў яго прысесці і кашляць, каб даведацца, ці не пранёс я яму наркотыкі ці зброю. Але ён нічога не прасіў, і я нічога яму не даў. Мне было цяжка паверыць, што ён забіў Луізу Рут, але мая вера была для яго бескарыснай. Я хацеў пагаварыць з Джорджам Догі.
  Я тупаў нагамі, каб сагрэцца. Чапля праляцела над галавой, прабіраючыся да балота, яе галава і горла былі падцягнутыя, а яе вялікія крылы рабілі паветра чутнымі ўдарамі. Недалёка я чуў, як за зачыненым акном гучыць рэп. Вецер мяняўся, і я мог адрозніць слабы пах гразі. Калі б Філ збіраўся мне хлусіць, ён прыдумаў бы нешта лепшае. Ён расказаў бы што-небудзь пра самаабарону або абвінаваціў бы ў гэтым непасрэдна таямнічага іншага чалавека. Не, яго гісторыя была настолькі дрэннай, што мела пэўную долю праўды. Калі б Філ Дамінік быў невінаваты, я збіраўся адкрыць для сябе магчымасць змовы, і здавалася, што я выклікаю нейкае паранаідальнае дысацыятыўнае засмучэнне. З майго вопыту было глупствам укладваць грошы ў тэорыі змовы. Большасць людзей, якія іх падтрымліваюць, спрабуюць вам нешта прадаць. Звычайна гэта палітычнае. І часцей за ўсё факты, якія трымаюць тэорыі разам, пашыраюцца і ахопліваюць вядомы сусвет, і змова становіцца такой жа выразнай, як фонавае выпраменьванне. Гэта мянты. Гэта трохбаковая камісія. Гэта хіпі, рэспубліканцы. Гэта ўсе, акрамя мяне.
  Я ўсё яшчэ быў злы з-за таго, што Філу прыйшлося прысядаць і кашляць дзеля хлопцаў, калі я нават не прынёс яму аспірыну ад галаўнога болю. Нават для хлопца з высокай талерантнасцю да двухсэнсоўнасці мне пачынала надакучаць заставацца ў гэтым адзіноце.
  Хлопец з Дэпартамента выканання пакаранняў пад'ехаў да прыпынку і выкаціў акно. Ён працягнуў мне запіску. Я сачыў за гэтай дзіўнай каліёпавай музыкай фактаў і спадзяваўся знайсці нейкую падказку ці, магчыма, адну інфармацыю, якую я мог бы затрымаць на імгненне. Я разгарнуў запіску, і там было напісана: « Патэлефануй маці».
  OceanofPDF.com
   9
  МАЯ МАЦІ БЫЛА першай, хто сказаў мне, што Зямля круглая. Яна сказала, што яго знайшлі жанчыны, якія чакалі вяртання сваіх мужоў з мора. Яны стаялі на балконах сваіх дамоў, чакаючы і назіраючы за гарызонтам. Калі караблі ўпершыню з'явіліся, сцягі здаваліся малюсенькімі перашкодамі над мігаценнем далёкай лініі. Потым выявіліся масты. Затым карпусы. І ўвесь дзень яны назіралі, як караблі набліжаліся ўсё бліжэй і бліжэй, падымаючыся над зямлёй, пакуль не разглядзелі паласатыя кашулі матросаў на такелажы. Яны напружваліся, каб убачыць, ці стаяць іх мужы на палубе. Яны назіралі і прамаўлялі сабе пад нос свае хрысціянскія імёны, калі кожны твар трапляў у фокус, як доўгія лодкі апускаліся, як вяроўкі выходзілі з носа, адпускаўся якар і бразгаў ланцуг. Жанчыны спускаліся з месцаў, каб пайсці ў гавань, каб даведацца, ці ўдовы яны.
  Мая маці любіла гісторыі, але ўсе яны мелі такі густ. Элементамі былі рамантыка, туга і смерць. Яна паліла цыгарэты і сядзела ля акна ў нашым доме з відам на заліў на дарозе ў Джуно. Я таксама глядзеў. Яе голас атачаў мяне, як коўдру, калі дым цягнуўся да адчыненага акна. Гарызонт быў занадта кароткім, каб можна было ўбачыць караблі, але міма праносіліся лодкі, якія ўздымаліся ў кароткі ўчастак.
  Зразумела, да таго часу, як я быў падлеткам, я здуваў усе яе гісторыі як рамантычную лухту. Я заўважыў, што яна выпівала ля акна, і, будучы не дурнем, ведаў, што тое, што яна раскрывала, было праекцыяй яе ўласнага няшчасця. Яна лаяла на мяне паездку і называла гэта праўдай. Я паабяцаў, што буду адданы больш высокай форме інфармацыі, чым гэта. Зямля была круглая, і ўсё. Гадзіннік удовы быў проста партрэтам яе ўласнай слабасці. Я быў для яе сцягном і ў падлеткавым узросце насіў з сабой гэтую небяспечную таямніцу, як нож-матылёк, засунуты ў мой боцік.
  Я паглядзеў на сцены дома і прайшоўся па двары. Папараць-скрыпка была густой на клумбах, а трава на самых далёкіх краях была дастаткова высокай, каб схаваць маленькае дзіця. Я наткнуўся на старую падкову з гульні, у якую мы не гулялі шмат гадоў. Калі я ўзяў яго, яго дарожка была вычышчана вільготным жоўтым адбіткам на мёртвых каранях травы. Я перавярнуў яго туды, дзе, як мне здавалася, была яма, і пачуў слабы лязг металу, які стукнуўся па метале. Потым я пайшоў да пярэдняй часткі дома. Я ўвайшоў і падняўся наверх у галоўную спальню, дзе пачуў, як па радыё гучала нейкая прыглушаная версія мелодыі Дзюка Элінгтана.
  Яна была ў сваёй хатняй сукенцы, сядзела каля ложка, склаўшы рукі на каленях, гледзячы ўніз на коўдру, быццам чытала тэкстуру яе паверхні. У попельніцы гарэла цыгарэта, на тумбачцы ляжала раскрытая кніга, а пад лямпай побач з бутэлечкай таблетак стаяла шклянка вады.
  Яна падняла вочы і сказала: «Ты будзеш супрацоўнічаць з Джорджам, Сесіл. Ведаеце, ён быў добрым сябрам вашага бацькі.
  «Я ведаю. Але . . . Джордж не надта ветлівы са мной, мама. Я не ведаю, што тут правільна».
  Яна паглядзела на мяне міма дыму, які цягнуўся з акна. «Я таксама не ведаю, што правільна, Сесіл, але я мяркую, што Джордж бліжэй да гэтага, чым вы маглі б быць».
  Я адмовіўся ад гэтага і падышоў да бацькавай шафы. Я памацаў пальцамі тоўсты шарсцяны пінжак, які ўсё яшчэ вісеў. Як даўно ён памёр? Гэта быў першы раз, калі я быў дома пасля пахавання. Суддзя памёр у Лас-Вегасе, але пахаванне ў Джуно было напісана ў газетах Анкорыджа, Фэрбенкса і нават Сіэтла. Там быў моцны склад плакальшчыкаў, падхалімаў і далёкіх сваякоў. Мы былі перапоўнены запяканкамі, якія мая мама замарожвала, але, падазраю, ніколі не размарожвала. У наступныя месяцы яна адправілася ў круіз па Карыбах са сваёй сястрой і стварыла дабрачынныя камітэты, якія былі створаны пры дапамозе фондаў, якія пакінуў Джадж. Але ў яе скончыліся адцягваючыя фактары, і яна вярнулася да акна, разглядаючы фотаальбомы і чытаючы прапановы ад фірмаў нерухомасці, якія хацелі дом.
  Для яе гэта было ўсяго некалькі дзён таму.
  «Што мне рабіць з яго адзеннем, Сесіл?» - сказала яна.
  «Спакуйце іх у скрынкі. Аддайце іх дзядзьку Джэку або сёстрам з дарогі. Ці, калі хочаце. . .”
  «Тое, што я хачу», - адрэзаў яна. «Што я хачу. . . Я не хачу нічога рабіць з гэтай вопраткай». Яна злосна паглядзела на мяне. «Яны ўсе тут. Яны вісяць там, быццам хочуць выйсці, але я не хачу, каб яны выйшлі. Я не хачу іх чапаць».
  «Я паклапочуся пра іх».
  «Не, не будзеш! Проста пакіньце іх».
  Яна сціснула свае маленькія рукі ў кулакі. Яна заплюшчыла вочы. «Вы проста пакіньце іх. У іх усё будзе добра».
  Я ўспомніў музыку біг-бэнда, якую яны гралі на дні нараджэння. Круглы трамбон Джэка Цігардэна і тонкія завіткі Бэні Гудмана. Яна адхілялася ад стала і рабіла кароткі крок да шафы, дзе захоўваліся запасы свечак да дня нараджэння. Сядзеў на ганку і чакаў. Яна прасіла маю сястру выключыць святло і выносіла торт да стала, дзе я глядзеў уверх, як быццам у першы раз. Яе твар будзе свяціцца, лунаючы над глазурай, музыкай, пахам воску, які трапляе на шакалад, і тым кароткім кіслым пахам пасля таго, як задзьмуць свечкі. І за імгненне да запальвання святла яна заўсёды шаптала: «Не кажы свайго жадання. Не кажы свайго жадання». Год за годам.
  Цяпер яна сядзела каля ложка, дом акружаў яе, як навальнічная хмара, дождж цікаў у вокнах, а вецер хрыпеў у ялінах. Яна не была гатовая да зімы. Яна не збіралася рыхтавацца.
  Мой бацька памёр ужо амаль два гады, і хоць я не ведаў дакладна, я паспрачаўся, што яго партфель і скрыня з інструментамі ўсё яшчэ застаюцца ў тым самым нязручным месцы за дзвярыма кладоўкі, а паліто на калку над плітой. Калі я завярнуў на доўгую пад'язную дарогу, якая была ўваходам у паляўнічы домік Сухага закона, які пазней стаў домам нашай сям'і, я насамрэч не думаў ні пра бацьку, ні пра тое, што ён не хадзіў па гэтай дарозе шмат месяцаў , але калі дом з'явіўся ў поле зроку, у мяне з'явілася адчуванне, што ўсё гэтае месца, хаця і нязначна, звяла ад гора. Газон перасягнуў межы, і некалькі гонтаў высыпаліся пад дзіўнымі вугламі каля франтонаў, якія выходзілі на заліў.
  «Вы лічыце, што мы заслугоўваем усяго, што хочам?» – спытала мама, і яе вочы заблішчалі.
  «Вы сапраўды пытаецеся? Ці вы ператвараецеся ў жудасную старую лэдзі, як нейкі персанаж Бэт Дэвіс?»
  Яна ўсміхнулася мне. «Я ведаў, што магу на цябе разлічваць. Хочаш што-небудзь паесці?»
  Мы спусціліся па вузкай лесвіцы на лесвічную пляцоўку і па заднім калідоры да вялікай старой кухні. Драўляныя шафы былі пафарбаваны ў чырвоны колер, а рэжучы блок у сярэдзіне пакоя быў зношаны і няроўны з-за гадоў, калі на ім рэзалі палтуса і аленя, якія госці катэджу прыносілі і аддавалі кітайцам. кухонныя хлопчыкі, каб прыбраць. Маці хадзіла, даставала з ніжніх паліц патэльні і ляскала ля старадаўняй газавай пліты. Неўзабаве з патэльні паднялося шыпенне аліўкавага алею, і я стаяў каля блока, наразаючы цыбулю.
  Джордж Догі з'явіўся, як па загадзя дамоўленаму знаку. Ён сядзеў у куце з напоем у руцэ, гледзячы на мяне, спакойна і незацікаўлена, але назіраючы за мной.
  «Вы кінулі піць, ці не так?» Ён загаварыў над горлам свайго куфля. «Пасля таго, як яна сышла...»
  - Хрыстос, - сказаў я. «Я спрабую».
  - Табе, мабыць, лепш паспакойнічаць з лаянкай, калі ты сапраўды хочаш вярнуць Ханну, ці не так?
  «О, чорт вазьмі. Як наконт адной заганы?»
  Мая маці выцерла мяснік і сказала лёгкім, раздражняльным голасам: «Табе гэта, хутчэй за ўсё, не пашкодзіць».
  «Што, хутчэй за ўсё, мне не пашкодзіць?»
  «Я не ведаю, узяць сябе ў рукі. Ты даволі прыстойны хлопец, калі не паводзіш сябе як маленькае дзярмо».
  «Прыемны рот. Вы ясьце такім ротам? Нельга так размаўляць. Вы павінны варкаваць і казаць нешта накшталт: «Я ўпэўнены, што ўсё атрымаецца» і такое дзярмо».
  Яна хмыкнула. «Гэта ты закаханы ў добрую хрысціянку. Не я. Кіньце гэтую цыбулю». Пастукала драўлянай лыжкай па патэльні.
  Цыбуля патрапіла ў алей і стала мякчэйшай, калі салодкая пара паднялася вакол нашых галоў і змяшалася з пахам алею з шафаў. Я стаяў над патэльняй, паціскаючы рукамі. Мае вочы калолі ад успамінаў дзяцінства. Мая маці, якая раней бачыла, як я апускаўся ў гэтыя сонныя станы, пацягнула мяне назад. Яна паклала руку паміж маіх плячэй і пацерла ўверх і ўніз, размінаючы мышцы ўздоўж хрыбетніка.
  «Нічога страшнага».
  «Да чорта». Мае вочы напоўніліся слязамі, але я застаўся ля цыбулі, каб прыкрыцца. «Увесь час хочацца піць. Калі я цвярозы, я думаю, што звар'яцеў, а калі я на мяжы п'янага, я адчуваю сябе здаровым».
  Цяпер Сабачка таксама стаяў побач са мной. «Але нельга заставацца на гэтым краі. Гэта ўсё?»
  Мая маці пачала секчы аленіну і тлумачыла рэжучыя дзеянні нажа.
  Сабачка палез у рондаль, вырваў кавалак цыбулі і сунуў сабе ў рот. «Суддзя мог бы захаваць гэтую перавагу, калі я разумею, што вы маеце на ўвазе. Ён піў дастаткова, і вельмі рэдка да такой крайнасці, якая выклікала яго ці... . . нас. . . любая праблема. Я не ведаю, Сесіл, для яго гэта было справай гонару, і гэта таксама было чакана. Гэта была частка яго».
  «Так, я мяркую, што я не такі добры п'яніца, - сказаў я ўніз у пар.
  Мая маці штурхнула мяне сцягном і сказала: «Суддзя, можа, і быў многім, але ён не быў сумным п'яніцам».
  Сабачка ўзяў у мамы міску і высыпаў аленіну ў патэльню. Яна падышла да ахаладжальніка і ўзяла бутэльку малака, якую ёй падарыў яе сябар па дарозе. Яна адчыніла скрыню для мукі і падняла чарпак. Яна паглядзела на мяне, потым на Сабачку.
  «Я цярпець не магу сумных п'яніц, Сесіл. Нахабныя п'яніцы, дурныя п'яніцы, нават подлыя п'яніцы лепш. Таму што сумна будзе ўсё гэта па чарзе».
  Я стаяў каля блока для нарэзкі, млява назіраючы, як бурліць цыбуля і аленіна ў гіганцкай патэльні. Я ўтаропіўся і зноў паспрабаваў пагрузіцца ў сон майго дзяцінства. Яна зноў тузанула мяне назад.
  «О, Хрыстос, не дуйся! Ведаеце, вы не можаце быць сумным п'яным. Вы проста можаце быць сумным чалавекам. Калі б ты стаў крыху больш шчаслівым, можа, ты мог бы выпіць».
  Сабачка паклаў мне руку на плячо і сказаў: «Скінь груз з розуму, Сесіл. Зняць з сябе нагрузку. Вы маглі б быць шчаслівым і тады. . . можа, ты мог бы выпіць». Сабачка паляпаў мяне па плячы сваёй цяжкай лапай, нібы я быў лігам, які толькі што выбіўся.
  «Спакойна. Гэта доўга не працягнецца».
  «Што вы маеце на ўвазе?»
  Мама прыкусіла ніжнюю губу. «Джордж у тупіку. Вы павінны адчуваць сябе добра ад магчымасці дапамагчы яму».
  «Адчувайце сябе добра! Нядаўна я выскачыў з самалёта, які рухаўся, і ў мяне было нашмат лепш, чым у пасажыра ў багажным аддзяленні, якому перарэзалі горла. Мама, гэта больш, чым проста маленькая чортава прывязка».
  Яна рассеяна кіўнула галавой, і я зразумеў, што яна стрымлівалася, каб не прамармытаць: «Так, дарагая», але яна сапраўды прашаптала, сціснуўшы зубы, «Мова...». . . мова».
  Сабачка адкінуўся назад і выцер туман знутры кухоннага акна. Ён глядзеў на зарослы сад. «Самалёт і пілот, якія даставілі вас у каюту Стывена Мэцьюза, зніклі. Я атрымаў падказку ад службы палётаў, што нешта не так. Кампанія, дарэчы, даччыная кампанія Global, паведаміла, што самалёт быў выведзены з эксплуатацыі толькі сёння днём. Ён вылецеў на поўдзень ад Сіткі, але цяпер ён павінен знаходзіцца ў ангары ў Крэйгу. У мяне ёсць хлопцы, якія спрабуюць патрапіць, каб убачыць гэта. Яны затрымліваюцца. Ім патрэбны ордэр, і суддзя заняты слуханнямі».
  «Сабачка. Вы размаўляеце. Ты ніколі не кажы мне ні чорта».
  «Давай, расслабся».
  «Не кажы мне расслабіцца! Ты цягнуў мяне з Джамп-стрыт. Вы ведаеце ўсю гісторыю і працягваеце гуляць у гульні. Я больш не гуляю».
  Сабачка ўважліва паглядзеў на мяне. Ён быў апрануты ў шэры касцюм і звычайныя паліцэйскія чаравікі.
  «Сэсіл, я не ведаю, што адбываецца. Канцылярыя губернатара пачала з жадання праўдападобнага адмаўлення, але занадта адмовілася.
  «Некалькі месяцаў таму шахту Otter Creek закрылі. Рэзервуары, у якіх захоўваўся раствор цыяніду для працэсу здабычы золата, пацяклі. У Global было столькі праблем з дазволамі, і з Дэпартаментам аховы навакольнага асяроддзя яны хацелі замоўчваць гэта. Яны не маглі проста змыць рэзервуары ў бухту з-за ўсяго смуроду наконт сцёку, які сыходзіць у прэсную ваду. Такім чынам, кампанія прывезла некалькі сваіх пустых танкераў з Вальдэса, каб зняць раствор і перавезці яго ў працэсінгавы цэнтр у Лонг-Біч, штат Каліфорнія».
  «А цяпер пачакай хвілінку, Сабачка. Нафтавыя танкеры перавозяць небяспечныя адходы? Ці могуць яны гэта зрабіць?»
  «Луіза Рут ведала пра гэта і сказала Мэцьюзу. У кампаніі выціскалі грошы на яго фонд, а цяпер кампанія баіцца, што ўсё выйшла з-пад кантролю. Яны хочуць вярнуць усю інфармацыю. Гэта тое, што ёсць у Ханны. Паперы ў пачку Луізы Рут. Усё гэта з першых вуснаў. Гэта было б прыгожа надрукавана ў газетах, і гэта вельмі моцна пашкодзіла б кампаніі. Яны хочуць, каб уся інфармацыя, якая паступала праз Root да Мэцьюза, была выяўлена і знішчана».
  У Сабачкі былі стомленыя вочы. «Сэсіл, у гэтых хлопчыкаў вялікія праблемы. Сярод іх Ханна і вы, калі ведаеце, дзе гэтыя паперы. Або што ў іх. Усё, што яны хочуць, гэта паклапаціцца пра ўсе свае праблемы і працягваць сваю справу як звычайна».
  «Якая табе справа? У вас Філ Дамінік у турме. Вы можаце яго судзіць і атрымаць абвінаваўчы прысуд».
  Сабачка памяшаў лёд у напоі. «Сэсіл, я ўпэўнены, што змагу дамагчыся асуджэння Філа. Але я кажу вам, што ёсць больш. І гэта ўсё, што я магу вам зараз сказаць».
  «Што вы хочаце?»
  «Не ідзі дадому некаторы час. Дапамажыце мне знайсці Ханну. Яна таксама патрабуе абароны. Яна будзе ў парадку ў турме Сітка, пакуль я не змагу разабрацца з большай часткай гэтага».
  «Я буду абараняць яе».
  Ён паблажліва ўсміхнуўся і паківаў галавой.
  «Ханну бачылі ў Фэрбенксе, якая накіроўвалася на поўнач у грузавіку. Я думаю, яна прыляцела туды сёння а другой гадзіне. Яна накіравалася на поўнач да Прудо. Я ведаю, што ў Ханны ёсць некаторыя важныя доказы са зграі Луізы Рут, і я ведаю, што яна пазычыла пісталет. Мне проста трэба ведаць, што яна будзе рабіць».
  У яго вачах быў той плоскі эфект паліцэйскага, які шукае падказкі. Ён быў сур'ёзны. «Цяпер не час спрабаваць выкупіцца, Сесіл. Гэта рэальна, і гэта небяспечна для вас і для Ханны. Я магу нешта з гэтым зрабіць, і я ведаю, што вы не можаце».
  Сабачка стаміўся. Гэта было не столькі вакол вачэй ці твару, колькі ў яго паставе. Ён выглядаў як чалавек, які занадта доўга захоўваў занадта шмат сакрэтаў. Ён выглядаў так, быццам яму трэба пагаліцца.
  Я сказаў: «А як наконт пілота, таго, хто паляцеў з целам Пола?»
  «Зараз я мала ведаю пра яго. Але ў яго павінна быць нейкая абарона. Я не ведаю, як ён перамяшчаецца. Магчыма, ён вярнуўся назад і паклапаціўся пра Мэцьюза, які, напэўна, бачыў, як вы выскачылі з самалёта. Але на самой справе, Сесіл, я не ведаю. Пасля таго, як ён вылецеў з бухты ў той дзень. . .” Ён падняў рукі і паціснуў плячыма. Потым сеў і пайшоў далей.
  «Я не ведаю, як гэта атрымалася. Хацелася б усё зваліць на палітыкаў. Але . . . Я быў там. Я ўвесь час быў з імі».
  Ён выпусціў уздых, які здаваўся канчатковым. «Ты зрабіў правільна, не будучы паліцэйскім».
  "Я не думаю, што ў мяне быў вялікі выбар", сказаў я.
  Ён не слухаў, але схіліў галаву набок. Я чуў, як вецер б'е ў акно, а пад карніз ліецца дождж. Сабачка падняў кубак. Ягоны голас увайшоў у яго, выйшаўшы лёгкім рэхам.
  «У мяне быў выбар. Памятаю, як упершыню я сказаў жанчыне, што яе сын памёр. Я мог тады выбрацца. З тых часоў я рабіў гэта сто разоў. Яе сын быў п'яны, скраў машыну і разбіўся аб апорную сцяну. Глядзець асабліва не было на што. Але калі я сказаў ёй, гэта было падобна на тое, што яна проста выскачыла. Яна заплакала. Я ніколі не бачыў, каб хтосьці так плакаў. Я стаяў там. Я не ведаў, што адчуваць. Я не ведаў, што сказаць. Я маю на ўвазе, што яе дзіця піў. Калі б я яго злавіў, дык арыштаваў бы яго. Можа, жывы быў бы, не ведаю. Але ён быў п'яны. Потым ён быў мёртвы. Я сказаў ёй, што ён памёр, і дазволіў ёй думаць, што ва ўсім ён вінаваты».
  Я адсунуў яго зэдлік да сцяны бацькавай хаты. Сабачка абапёрся на кухонную стойку.
  Ён сказаў: «Людзі думаюць, што злачыннасць падобная на галаваломку, і яны заўсёды хочуць, каб я сабраў кавалкі разам. Але чорт вазьмі, Сесіл. Гэта не галаваломка, гэта выбух. Усё, што я магу зрабіць, гэта сабраць кавалкі. Я ніколі не змагу сабраць іх назад».
  «Камісар і гэтыя хлопцы з Global, яны просяць вас сабраць кавалкі, перш чым хто-небудзь можа да іх дабрацца? Вось чаму вы ў гэтым?»
  «Я павінен быў ведаць, калі яны хацелі зрабіць сустрэчы непраточнымі. Я быў не супраць азнаёміцца з іх палітычнымі апанентамі. Дапамагаюць тут і там. Гэта частка гульні, у якую гуляюць усе. Але калі яны перасталі запрашаць мяне на сустрэчы, калі пачалі гаварыць пра «стратэгію актыўнага планавання», я павінен быў выручыцца. Мне гэта было не патрэбна».
  «Вы ўсё яшчэ можаце выйсці пад заклад».
  «Гэта б нічога не змяніла. Не для цябе, і не для мяне. Я ўваходжу». Ён агледзеў свае косткі. Рукі яго злёгку трэсліся.
  «Як гэта ты так сапсаваў сваё жыццё?» — сказаў ён раптам.
  «Я не ведаю. Магчыма, я не лічу, што гэта так страшна аблажана».
  Ён зноў паглядзеў уніз. «Я ведаю, што вы, напэўна, не хочаце чуць гэта ад мяне, але ваш бацька быў добрым чалавекам».
  «Так, я ведаю. Слухай, ты ў парадку? Ты мяне палохаеш».
  «Я ўцягнуў цябе ў нешта глыбокае. Я не павінен быў. Гэты матэрыял. . . гэтае "праўдападобнае адмаўленне" - херня. Але . . .” Ён яшчэ раз удыхнуў, каб ачысціць галаву. І ён паглядзеў на маю маці. Ён устаў. «Мне ніхто не скажа, дзе пілот. Нікога. Нічога з маіх афіцыйных каналаў і з маіх крыніц. Ціха, як камень. Ён вылецеў з бухты на поўнач ад Ангуна і адтуль . . . гэта нарыхтоўка. Цяпер ты павінен сказаць мне, дзе Ханна. Калі ласка, Сесіл, мне ніхто нічога не гаворыць».
  Я ўважліва паглядзеў на яго і пахітаў галавой.
  Ён кінуў сурвэтку на талерку і выйшаў з дому. Я ведаў, што за пад'ездам будзе стаяць патрульная машына. Дзверы зачыніліся. Мама паглядзела на талерку.
  Яна прашаптала мне: «Прабач, Сесіл. Ён хацеў, каб я дапамог».
  Яна пацягнулася і ўключыла радыё. Гучала рэзкая танцавальная мелодыя, а потым пайшлі навіны, людзі спрачаліся, чаму селядцы збіраюцца каля берага і паводзяць сябе так, быццам збіраюцца нераставаць восенню. Шторм усё яшчэ трымаўся ля ўзбярэжжа, і некаторыя людзі крыху звар'яцелі.
  OceanofPDF.com
   10
  МАЦІ падвезла мяне па цёмнай дарозе ў аэрапорт Джуно. Я з'еў салодкую булачку ў машыне і выпіў кубак кавы з яе тэрмаса. У шэсць раніцы было сорак чатыры градусы ва ўмераных трапічных лясах на паўднёвым усходзе Аляскі і семнаццаць ніжэй у Дэдхорсе, дзе назіралася рэзкае пахаладанне, узмацняючы ва ўсіх адчуванне, што зямля неяк не ў стане. Я сеў у самалёт і задрамаў праз аднастайны свет дывановых праходаў і мядовых арэхаў, пакуль мы ляцелі праз трапічны лес, субарктычную глеістую раўніну Анкарыджа, потым у барэальны лес і амаль пустыню Фэрбенкса і, нарэшце, уніз на арктычную раўніну.
  Сцюардэса адкрыла заднія дзверы самалёта, як толькі лесвіца пракацілася праз узлётна-пасадачную паласу, каб выпусціць нас. Яна адчыніла дзверы і адступіла. Цёплае паветра вырывалася праз адтуліну, і я выйшаў у паўдзённыя паўзмрокі Арктыкі.
  Я не ведаю, што я думаў. Раней я быў на паўночным схіле хрыбта Брукс, але кожны раз дзіўлюся. Я праляцеў тысячу дзвесце міляў на поўнач, і хаця я спакаваў цёплую вопратку і чакаў, што свет будзе выглядаць па-іншаму, нішто больш у маім жыцці не падрыхтавала мяне да гэтага.
  Гледзячы ад будынкаў, зямля доўгая і роўная. Стоячы на асфальце, у мяне было такое адчуванне галавакружэння: мой цэнтр раўнавагі нахіляўся па снезе да марскога лёду. Халоднае паветра калола маю скуру, і калі я рабіў глыбокі ўдых, валасінкі ў маім носе пакрыўдзіліся інеем.
  Я заўсёды чакаю, што буду стаяць на ўскрайку абстрактна ціхай раўніны, але тут чуецца металічны скрыгат і кашаль машын, і ўсё ж цішыня ўціскаецца пахам солі ад ветру, які дзьме з мора Бафорта. Неба, мора і зямля так падобныя, што гарызонт эфемерны, як сон, які нельга ўспомніць.
  Падножжа было цвёрдым на замерзлай зямлі, і калі я ішоў праз стаянку да офіса аэрапорта Global, быў лёгкі снег. Вецер узмацняўся кароткімі вірлівымі д'ябламі вакол маіх шчыкалатак, а потым да пояса. Я адчыніў дзверы першага кабінета, у які трапіў, і цёплае вільготнае паветра хлынула на мяне, а за ім непазбежна адчуўся пах ежы і адценне кавы ў паветры. Ціхае і цёплае паветра на смак падобнае на паветра любога Ramada Inn або прыдарожнага курорта ў Амерыцы. Бэжавыя дываны і вокны, якія выходзяць на арктычную прамзону. Мужчыны ў фланелевых кашулях сядзяць, склаўшы рукі, і глядзяць на тэлевізары. Ніхто не падняў вачэй і не кіўнуў, і я выйшаў на вуліцу.
  Святло было тонкім, як малако. Дызельныя пары напоўнілі мой нос, а ў паветры грукаталі гукі грузавікоў. Здабыча паліва для свету. Я падумаў пра Альтмана і ягоную рэкордную лекцыю: усё багацце паходзіць з зямлі.
  Усе рухі машын затрымліваюцца пад паверхняй. Патрабуюцца моцныя людзі, каб выпампаваць яго на паверхню, а затым прымусіць яго пацячы за восемсот міль да незаледзянелага порта. Рух аўтамабіляў і вытворчасць недарагіх цацак у Кітаі. Веліч нашых машын і дызайну, які ім патрэбны.
  Хлопец з кампаніі мяне адразу заўважыў. Я выйшаў на стаянку, у выхлап пікапаў, якія не працуюць. Ён выскачыў з аднаго з сініх грузавікоў са спушчанай пальчаткай і працягнутай рукой. У яго былі белыя валасы, якія радзелі на верхавіне, і мяккі белы твар. На ім былі лоферы і фланелевая кашуля пад дарагую капронавую парку з расамахавымі фальшамі.
  «Сэсіл. Вось сюды».
  Мы ніколі не сустракаліся, але ён цягнуўся да маёй сумкі і браў мяне пад руку, нібы я быў у гасцях у сваяка.
  "Гэй, рады, што ты паспеў. Раней былі некаторыя праблемы з надвор'ем, і куча хлопцаў не паспела прыйсці на змену, але, здаецца, усё будзе добра да канца дня". Ён сунуў руку ў маю, адчыняючы пасажырскія дзверы кабіны экіпажа. «Эд Уолтэрс з Global. Альтман з офіса Анкориджа сказаў мне, што вы прыйдзеце і дасце вам усё, што вам трэба.
  «Альтман - проста выява эфектыўнасці, ці не так?»
  Эд крыху здзіўлена азірнуўся на мяне. Ён ведаў, што я не чакаў, што мяне сустрэнуць. Маё вяртанне не было вылічэннем. Тыпам, якія займаюцца сувязямі з грамадскасцю, цяжка ўспрымаць іронію адразу. Дайце добрым дастаткова часу, і яны змогуць прымяніць яго да сваёй справы, але нават добрым патрабуецца больш, чым поціск рукі і сустрэча ў аэрапорце.
  Уолтэрс сказаў: «Ну, давайце правядзём вас у дом экіпажа і размесцім, а потым мы можам што-небудзь захапіць. Вы абедалі?»
  Акрамя пампоўкі нафты, сапраўдны бізнес на схіле есць. Як мага больш і часцей.
  «Не, я толькі што снедаў дзве гадзіны таму».
  «Ну, тады мы можам нешта атрымаць. Яны пачынаюць абслугоўваць праз паўгадзіны, і мы можам сесці і пагаварыць аб тым, куды вы хочаце пайсці, і я магу паглядзець, ці зможам мы сабраць тых, хто вам патрэбны».
  «Чарлі Потс побач? Мне трэба будзе з ім пагаварыць».
  «Вы робіце стаўку. . . Як я ўжо казаў, пойдзем што-небудзь паесці і як бы скласці план. Вы збіраецеся паспрабаваць вылецець вечаровым рэйсам?»
  «Пакуль не ведаю. Мяркую, гэта залежыць ад таго, колькі я зраблю, і ад таго, што скажа Потс».
  Я не збіраўся называць імя Ханны і чакаць, ці не з'явіцца яно ў чыіх-небудзь вуснаў. Эд глядзеў прама ў свой руль. «Ну, надвор'е было сумніўным. Вядома, ты можаш заставацца колькі заўгодна, але ніколі не ведаеш, калі ўсё можа зачыніцца, і ты можаш быць тут даўжэй, чым хочаш, - і ён павярнуўся і зірнуў проста на мяне.
  Калі злачынства было здзейснена, большасць падазраваных бесперапынна балбочуць, спрабуючы растлумачыць сябе, і амаль заўсёды гучаць як чортава вінаватыя. Карпарацыі заўсёды супрацоўнічаюць. Іх прадстаўнікі кажуць, што жадаюць дапамагчы вам усяляк, што яны могуць, яны будуць адмаўляцца ад далейшага расследавання, але яны хочуць звярнуцца да сваіх адвакатаў. І ўсе расследаванні з удзелам карпарацый пачынаюцца з сустрэчы з вашым шафёрам. Мне трэба было паціснуць Эда, калі я хацеў убачыць што-небудзь карыснае для сябе ці Сабачкі. Гэта было б прасцей, калі б мы знаходзіліся дзе заўгодна ў свеце, акрамя як на беразе мора Бафорта ў паўночным Дыснэйлэндзе карпаратыўнай Паўночнай Амерыкі. Гэта было не лепшае месца, каб хадзіць пешшу. На самай справе вы не прыцягнеце да сябе больш увагі, калі падпаліце сваю вопратку. Больш людзей ходзіць у Лос-Анджэлесе, чым на схіле.
  Мы заехалі ў асноўную частку Deadhorse, дзе меншыя кампаніі-пастаўшчыкі маюць свае крамы і офісы. У асноўным гэта набор жалезных навесаў і цеплаізаляваных прычэпаў, сабраных разам на невялікіх арандаваных участках. Дэталі машын і бакі пад ціскам. Гэта выглядае як любая кропка паставак у нафтавых плямах, у любой кропцы свету. Мы выехалі па выбоістай дарозе па доўгай роўнай раўніне да пункта рэгістрацыі. Тэхнічна мы знаходзіліся на дзяржаўнай зямлі, але ахова кампаніі прагледзела нашы пасведчанні і дагледзела грузавік на прадмет кантрабанды і зброі.
  Прудо Бэй. Скуголячая бруя і пах саляркі. Сляды шын, замерзлыя месяцамі ў гразі. Доўгі гарызонт і сонца нізка ў туманным паветры. Дзіўнае спалучэнне газу і паху мора. Доўгія шэрагі грузавікоў заўсёды стаялі. Выхлап. Грабістыя дарогі, патрэсканыя лабавыя шкла. Самы маленькі аўтамабіль - пікап King Cab.
  Удалечыні газавыя факелы выдзімаюць бурбалку святла. Полымя ўзвышаецца над вежамі, іншыя пяруцца доўгімі радамі, як свечкі на дзень нараджэння. Крышка прыроднага газу знаходзіцца на вяршыні нафты ў зямлі, і часам газ падымаецца праз свідравіны, і факелы спальваюць яго. Вялікія факелы пасылаюць адно вялікае полымя, якое скручваецца і скручваецца, як сцяг у ветраны дзень. Іх святло бурліць па роўнай зямлі, адкідваючы дзіўныя няроўныя цені.
  Буравыя ўстаноўкі - гэта цуды з галагенавых агнёў, трубаправодаў, датчыкаў, сталёвых бакаў, усё накручана вакол сябе, згорбіўшыся над сэрцам жалеза, якое б'ецца ў зямлю. Ёсць помпавыя станцыі і газавыя заводы, склады і карпаратыўныя штаб-кватэры, і ўсё гэта на абледзянелай гравійнай дарозе праз тундру. Гэтак жа, як той, з якім мы з Эдам сутыкаліся.
  Грузавік спыніўся ля комплексу штаба. Калі ён адчыніў дзверы, Эд адхіліў галаву ад пары, якая вырывалася праз вушак, і мы прайшлі праз двайныя дзверы ў багажнік. Мы знялі вонкавы абутак і надзелі гумовыя тапачкі, якія прадаставіла кампанія, каб нафта не трапляла ў жылое асяроддзе. Мы праштурхнуліся праз унутраныя дзверы і зайшлі ў штаб. Гучала музыка і гучалі мяккія туфлі на дывановым пакрыцці. Міма праходзілі жанчыны з папкамі, а хлопцы ў сініх палатняных камбінезонах ляжалі на скураных канапах і глядзелі тэлевізар. З суседняй кухні даносіўся слабы бразгат посуду і шыпенне вады.
  «Пачакай», — сказаў Эд і спыніўся так раптоўна, што я стукнуўся яму ў спіну. «Я пераканаюся, што вы ўвайшлі ў сістэму, а потым возьмем што-небудзь паесці». І ён знік за будкай аховы ззаду нас, дзе вартавала пара хлопцаў у форме. Адзін размаўляў у партатыўнае радыё. Нейкі час я шастаўся, робячы ўзоры на ворсе дывана наском шкарпэткі, а потым пайшоў у гасцёўню побач з кухняй.
  Ён павінен быў выглядаць як гасцёўня ў пандэрозе Картрайтаў. . . але прамысловая сіла. Ён мог пахваліцца вялізным камінам, які быў падобны на дроўную печ, але на самой справе быў алейным абагравальнікам з прымусовым паветрам. Мэбля была са скуры і палатна, а сталы з груба ачасанай сасны. На наступным тыдні чацвёра хлопцаў елі гарачую памадку і размаўлялі пра гульню ў гольф. Яны былі апранутыя ў карычневыя камбінезоны, а на адным была ўцепленая камізэлька, хоць унутры было семдзесят градусаў па Фарэнгейце.
  Я прайшоў на кухню і прайшоў міма паравога стала, дзе кухары накрывалі вячэру. Былі крабавыя ножкі і рабрынкі, гарачы бульбяны салата і шчанюкі, кукуруза з вяршкамі, капуста і сыр, прыгатаваныя на пару, рыжакі ў алейным соусе і рысе, маркоўны і зялёны салаты, пончыкі і пірагі. Мяккія машыны для марожанага і ванны з шакаладным соусам. Уся ежа мільгала за ахоўнікам. Гэта было сюррэалістычна, як у першы раз, калі я здзіраў скуру з аленя і ўбачыў, як тлушч зіхаціць на мясе, і я працягнуў руку і дакрануўся да яго, абмацваючы яго кончыкамі пальцаў, ведаючы, што гэта такое, але не верачы, што гэта рэальна.
  «Гэй, нам пашанцавала ці што?» Ззаду падышоў Эд. «Мы можам паесці, а Чарлі Потс зараз тут. Хлопцы з цэнтра пазначылі яго, і ён сказаў, што можа прыйсці ў пакой для сустрэч адразу пасля таго, як мы што-небудзь паем».
  «Я мяркую, што я ў парадку. Мне зараз нічога не трэба есці».
  Эд зірнуў на паравы стол, затым правёў рукой па пярэдняй частцы кашулі і паглядзеў на крабавыя лапкі, пакуль гаварыў.
  «Я . . . спадзяюся, вы не супраць, але я вельмі хацеў бы захапіць што-небудзь. Як я ўжо казаў, ён не будзе гатовы яшчэ трохі».
  Ён падымаў паднос, і я сказаў яму, што ўсё ў парадку, я проста зірну вонкі, а потым зайду і вып'ю кубак кавы - гэта нармальна?
  Эд быў у тупіку. Я не ўпэўнены, што ён ведаў, што рабіць з чалавекам, які адмовіўся ад ежы. Ён разрываўся паміж двума сваімі жаданнямі, але паддаваўся самаму настойліваму.
  «Ідзі, азірніся. Проста звярніце ўвагу на знакі бяспекі і зоны бяспекі. О, і вось, дазвольце мне даць вам ваш значок, пакуль я не забыўся.
  Я прайшоў праз кухню, калі Эд падышоў да чаргі. Я выйшаў на пагрузачную пляцоўку для кухні і ўбачыў, як нешта адышло ў рэзкую лінію, дзе цемра апускалася адразу за смеццевую зону.
  Пясцы моўчкі выбіраюцца з ценю і снегу, зацягнутыя абяцаннем ежы. Мужчынам загадалі не карміць іх, але яны кармілі. Лісы кідаюцца вакол задніх дзвярэй кухняў да кантэйнераў для смецця, дзе захоўваюцца некаторыя з самых каларыйных адходаў, якія толькі можна сабе ўявіць, і чакаюць спалення. Ялавічныя косткі і скуркі канталуп, гарачая шакаладная дробка і смажаная бульба, інкруставаная жаўтком, сэрцайкі качаноў салаты і сотні фунтаў кававай гушчы. Я заўважыў адзін. Шубка ў лісы пабялела, а вочы былі блізка пасаджаныя. Яны былі цёмныя, як анікс, і створаны, каб усмоктваць усё святло арктычнай зімы. Ліса прагледзела лот. Яно аглядала зачыненую сметніцу і носам хадзіла ў паветры, шукаючы крыніцу гэтага надакучлівага цёплага паху жывёльнага тлушчу. Ліса ўбачыла быка, які кухар, і ветліва пачакала, пакуль ён паставіў патэльню ў куце, акружаным ценем.
  Кухар агледзеўся ў цемру і спыніўся, прыслухоўваючыся да грукату машын і шуму ветру па снезе. Ён вярнуўся ўнутр, і ліса ненадоўга адышла да святла, а потым у цень, дзе патэльня была поўная тлушчу з рэбры і хлеба, прасякнутага сокам. Кампанія строга забараніла карміць лісіц, таму што біёлагі ведалі, што ў доўгатэрміновай перспектыве жывёлы стануць залежнымі ад падачак і не змогуць выжыць у сваім свеце. Але гэты бык-кухар і гэтая ліса не былі доўгатэрміновымі істотамі, і яны ведалі, што парушаць правілы ў іх натуры.
  Я павярнуўся і прайшоў праз кухню. Я схапіў кубак са стэлажа з нержавеючай сталі па другі бок канвеернай посудамыйнай машыны. Кухар-бык вярнуўся, і нашы вочы не сустрэліся. Я пайшоў туды, дзе сядзеў Эд і чытаў інфармацыю, выкладзеную за кожным сталом, у якой падрабязна апісвалася небяспека сардэчных захворванняў пры дыетах з высокім утрыманнем тлушчу. Ён круціў галавой.
  «Чалавек о, чалавек. Вы бачылі гэта? Вядома, я не ем столькі чырвонага мяса. Але я мяркую, што гэты матэрыял можа назапашвацца ў вашай сістэме. Вы ўпэўнены, што чагосьці не хочаце? У нас ёсць гародніна, рыба, марозіва, усё, што хочаце».
  Я паківаў галавой. Ён кінуў у рот чарговую відэлец крабавага мяса і рэбраў, вымакнуў вусны і паглядзеў міма мяне з туманным позіркам разгубленасці, якая перарастала ў паніку. Я пачуў гук бойкі.
  Адзін з ахоўнікаў змагаўся з чалавекам, які быў апрануты ў адзенне для гольфа. На ім быў кофту персікавага колеру, бардовыя штаны і белыя туфлі. Ахоўнік валтузіўся, спрабуючы схапіць дастаткова матэрыялу швэдры, каб прымусіць яго легчы на падлогу. Але гулец у гольф адарваўся ад яго, закрычаўшы настолькі гучна, што хлопчыкі ля тэлевізара сонна глядзелі на яго з каларыйнага ступару.
  «Вы, сабачыя лохі! Вы паводзіце сябе так, быццам у вас ёсць усе мускулы свету. Гэты чалавек хоча ведаць пра Чарлі Потса. Я раскажу яму пра Чарлі Потса. Калі мы будзем гэта рабіць, то давайце гэта рабіць».
  Эд прамармытаў: «Ісус Хрыстос. Прабачце на секунду?»
  Ён прайшоў міма мяне ў той момант, калі ахоўнік схапіў мужчыну за запясці і прымусіў яго развярнуцца, і яны ўтрох пайшлі да дзвярэй будкі аховы. Я быў за імі, спрабуючы падысці бліжэй, калі ён на імгненне вызваліўся, і я выразна ўбачыў яго твар, і ён паспрабаваў загаварыць, але дзверы са сталёвым стрыжнем хіснуліся перада мной, і я пачуў, як яны зніклі за імі ў шыпенні шум радыё і дзверы, якія зачыняюцца над сцэнай.
  Прайшло некалькі хвілін. Эд выйшаў, павярнуў мяне да кухні і пляснуў далонню па спіне. «Проста маленькае няшчасце. Няма пра што турбавацца».
  Мы азірнуліся на талерку Эда, дзе кухар асвяжаў сваю каву і наліваў мне на талерку садавіны і гародніны, якія, напэўна, нехта меркаваў, што мне патрэбныя.
  «Вы павінны разумець, містэр Янгер, што ўся гэтая зона з'яўляецца бяспечнай зонай і свабоднай ад алкаголю. Але часам, - Эд прыцмокнуў дзёснамі, - часам сустракаюцца хлопцы, якія не могуць трымацца далей ад гэтага, і яны могуць выклікаць некаторыя праблемы. Прыкладна тут. . . добра . . . мы занепакоеныя нашым народам і маральным духам».
  «Дзе ён цяпер?»
  Эд зрабіў жэст рукой, павярнуўшы яе, як самалёт, які ўзлятае.
  «Яго накіравалі ў медпункт. Хутчэй за ўсё, яму будзе восемдзесят шэсць ад схілу, пакуль ён не пройдзе праграму алкаголю ў Ніжнім 48. Не хвалюйцеся, ён вернецца. Ён проста страціць спісы найму на некаторы час, і гэта зойме ў яго крыху часу ".
  Мы стаялі каля дзвярэй калідора аховы, і Эд узяў шакаладнае печыва з кошыка каля тэлефона аховы. Я перамінаўся з нагі на нагу.
  «Ну . . .” Нарэшце я выдыхнуў, стараючыся быць як мага нязмушаней. «Што вы думаеце пра маю размову з містэрам Потсам?»
  «Гэй, добрая ідэя. Дазвольце мне спытаць Джэры. І ён пастукаў па шкле.
  «Гэй, Джэры, Чарлі Потс яшчэ ў канферэнц-зале?»
  Афіцэр Джэры быў у поўнай паліцэйскай уніформе, і яго твар быў адначасова пакутлівым і каменным, быццам яму чыталі лекцыю перад усёй школай. Ён не глядзеў з аднаго боку на другі і не звяртаўся да аркуша выпіскі або буфера абмену. Ці што заўгодна.
  «Не, прабачце, містэр Уолтэрс. Містэр Потс сказаў, што не можа чакаць, але паспрабуе сустрэцца з вамі і містэрам Янгерам пазней, калі вы проста патэлефануеце яму». Ён падсунуў пад шкляны шчыт жоўтую цыдулку.
  «Ну, страляй». У голасе Эда было дастаткова эмоцый з тонам "о, чорта". «Ну, я ўпэўнены, што мы зможам злавіць яго пасля таго, як агледзім установу. Б'юся аб заклад, мы паспеем да таго, як твой самалёт адправіцца».
  Гэты тур ператвараўся ў працу няні. Відаць, Альтман не сказаў Эду, што я сустракаўся з Потсам у сябе дома. Так што Эд не хваляваўся, што я выпадкова ўбачу яго і пазнаю. Але я мог сказаць, што я не збіраўся атрымаць нічога больш цікавага, чым стандартнае гэбэ-гэта-не-сёе-дваццатае-стагоддзе! тур.
  Я спытаў Эда, ці магу я знайсці стол і выкарыстоўваць тэлефон, каб зрабіць некалькі званкоў у свой офіс у Сітцы. Эд выглядаў крыху заклапочаным. Але тон у маім голасе падказаў, што гэта было б больш клопатаў, чым таго вартага, каб даймаць мяне больш, чым гэта неабходна. Ён падвёў мяне да тэлефона ў кабінцы каля капіравальнага цэнтра. Былі адны дзверы, шкляная перагародка і акно ў знешні свет. Ён пасадзіў мяне і сказаў коды для званка па крэдытнай карце. Ён зачыніў дзверы і сеў у вонкавым кабінеце, размаўляючы з адным з буйных белых мужчын, якія праходзілі міма са скруткам чарцяжоў. Я набраў асноўны нумар кампаніі Global у Анкарыджы і атрымаў нумар Эда на схіле. Потым я патэлефанаваў у офіс Эда, які, як я меркаваў, знаходзіўся ўнізе ў калідоры, спадзеючыся, што той, хто адкажа, не будзе знаёмы з вышэйшым персаналам штаб-кватэры, каб распазнаваць галасы.
  «Прывітанне. Кабінет Эда Ўолтэрса».
  «Так, гэта Альтман. Патэлефануй Эду па тэлефоне».
  «Прабачце, містэр Альтман, але містэр Уолтэрс зараз з кімсьці. Ці магу я перадаць яму паведамленне?» У голасе парцье не было чуваць пазнання.
  «Так. Вы можаце сказаць яму, каб ён пагаварыў са мной адразу. Гэта тэрмінова. Ён павінен пра гэта ведаць. У яго ёсць мой нумар».
  «Я яму адразу скажу».
  Я паклаў трубку. Я паднёс тэлефон да вуха і павярнуўся ў крэсле, каб паглядзець у акно на газавыя факелы ў тундры і назіраць за Эдам у цёмным адлюстраванні. Бурбалка газавага святла плыла над тундрай, як прамысловы востраў. Цемра набліжалася, і факелы круціліся, асвятляючы пар, які ліўся з вентыляцыйных адтулін. Я засяродзіўся на адлюстраванні ў акне. Я бачыў ззаду: жанчына з напружаным выглядам размаўляла з Эдам. Ён некалькі разоў паківаў галавой, зірнуў на гадзіннік і паглядзеў на мяне. Я ківаў і прыціскаў трубку да вуха, увесь час слухаючы бесперапынны механічны голас, які прасіў мяне пакласці трубку і зрабіць званок. Жанчына адышла, пагладжваючы лісток з паведамленнем па сцягне, але Эд застаўся. Я глядзеў, як святло факелаў танчыць на снезе, як круцяцца ігры лісця, і счакаў, каб зноў набраць нумар Эда.
  «Так, офіс містэра Ўолтэра».
  «Гэта Альтман. Гэта не павінна звальвацца на вас, але я не атрымаў ніякіх паведамленняў ад Уолтэрса, і калі я гэтага не зроблю, гэта будзе мець сур'ёзныя наступствы для мяне. А потым за яго. Скажыце яму, што мяне не хвалюе, калі ў яго поўная збой лініі і поўнае адключэнне. Ён патэлефануе мне ў бліжэйшыя пяць хвілін».
  Потым я паклаў трубку. Напэўна, я прагучаў так злосна і дзіўна, што яна не збіралася рызыкаваць. Я назіраў, як калона грузавікоў аховы пад'язджала да варот далёкай помпавай станцыі, і ўбачыў, як маленькія чалавечкі плывучага горада ідуць па перыметры агароджы з падскокваючымі ліхтарыкамі. Там, у адлюстраванні, яна прытуліла рот да вуха Эда, і ён сур'ёзна ківаў. Ён зноў зірнуў на гадзіннік і нахмурыўся. Ён кіўнуў, паказаў на маю патыліцу і хутка загаварыў з ёй. Яна няўцямна паглядзела на мяне і кіўнула, пакуль ён чытаў лекцыю. Ён адышоў, а яна глядзела на мяне, як спаніэль на месцы. Я пачакаў хвіліну, а потым павесіў трубку, павярнуўся на крэсле і падышоў да яе.
  «Мне толькі што тэрмінова патэлефанаваў містэр Альтман, і нешта адбылося. Мне трэба пагаварыць з містэрам Уолтэрсам.
  У яе было дастаткова часу, каб сказаць: «Ён...», і я выйшаў за дзверы, нецярпліва махаў рукой і клікаў праз плячо: «Я проста схаджу ў яго кабінет і прыму свой званок там. Дзякуй».
  Я павярнуў за вугал, націснуў на цяжкую штангу, якая адчыняла дзверы вонкі, і выйшаў на Арктыку.
  Халодны вецер ахінуў мяне, нібы я ўскочыў у ледзяную ванну. Я быў апрануты не па надвор'і. Я пабег да галоўнага ўваходу. У багажніку віселі дзесяткі паркаў на калках, і я ўзяў самую вялікую, на спіне якой не было назвы. Я надзеў свае рамэа і знайшоў белую каску з надпісам Дэпартамент аховы навакольнага асяроддзя над краем.
  Вярнуўшыся на вуліцу, я перайшоў дарогу да свідравой устаноўкі. Я асабліва нікуды не збіраўся. Мне проста трэба было сысці з экскурсіі Эда і паспрабаваць знайсці Чарлі Потса дзе-небудзь у гэтым зручным маленькім ГУЛАГу — і, магчыма, Ханну.
  Буравая ўстаноўка была акружана воблакам прамысловага шуму: генератары і кампрэсары, гідраўлічныя пад'ёмнікі і металічны грукат грузавікоў з убудаванымі ў іх пераноснымі магазінамі, якія вярталіся на месца. Сапраўдны керн быў адкрыты, і людзі ў камбінезонах працавалі над муфтай цяжкай трубы, абкручваючы ланцугі вакол шахты і падымаючы ўчасткі трубы з грузавіка на вялікую стойку, размяшчаючы іх побач з адтулінай.
  Усё было антысептычна і акуратна. Унутры буравай ўстаноўкі не было ніякіх прыкмет арктычнай тундры. Падлогі нарабілі і некаторыя ўчасткі залілі бетонам, іншыя паклалі на бэлькі фанеры. Каля дзіркі я бачыў толькі вузкі круг зямлі з утрамбаваным тоўстым стрыжнем стрыжня трубы. Адзіным прыкметай наяўнасці нафты было тонкае крывацёк вакол краю гільзы, дзе ўсплываў буравы раствор. Гэта было падобна на хірургічную працэдуру; адзіная кроў была на кончыку нажа. Усё астатняе прыбралі і высмакталі. Я адчуў руку на сваім плячы.
  «Мы збіраемся перанесці гэтыя ўстаноўкі сюды. Прабачце, але вы можаце адысці?»
  «Так, без праблем. Гэй, ты бачыў Потса? У мяне ёсць для яго паперы. Яму сапраўды прыходзяць грошы».
  У хлопца былі затычкі ў вушах, таму ён крычаў на мяне ў адказ, быццам я дрэнна чуў.
  «Шчасліўчык. Я не магу ў гэта паверыць. Спачатку дзеці, а цяпер грошы. Як я магу атрымаць частку таго, што ёсць у яго?»
  «Дзеткі?»
  «Так, зусім нядаўна тут была жанчына, якая шукала яго. Ёй было добра. Я думаю, што яны перайшлі да яго трэйлера». Ён усміхнуўся, паглядзеў уніз на трубу над вусцем свідравіны і жартоўна пакруціў тазам.
  Я сказаў: «Я павінен быў сустрэць яго ў яго дома. Ці едзе нехта ў той бок?»
  Ён зірнуў праз плячо на дзіця, якое стаяла побач з буравой устаноўкай, і павёў вялікім пальцам у яго бок. «Так. Хэнк павінен вярнуцца ў краму і атрымаць некаторыя з гэтых чортавых ўбіраючых пракладак. Ён паглядзеў на маю каску. «Ой, прабачце. Я маю на ўвазе, у нас ёсць яны на ўсялякі выпадак, вы ведаеце, мы атрымаем уцечку маслянага паддона на генератары, і мы павінны яго ачысціць ".
  «Гэй, не хвалюйся. Я проста павінен аднесці гэты чэк Потсу.
  «Малы вас кіне. Але эй, я б не пайшоў стукаць, калі гэты трэйлер будзе крутым». І зноў зрабіў з тазавай помпай.
  Я махнуў рукой і падышоў да Хэнка, крычачы: «Ну, чорт вазьмі, ён не павінен весяліцца больш, чым мы астатнія. Я проста пагляджу, ці патрэбна яму дапамога».
  У грузавіку Хэнк слухаў, як у яго навушніках гучалі гітарныя рыфы ў стылі цяжкі метал. Мы ўзляцелі са старту. Пакуль мы праязджалі паўтары мілі да прычэпа, які быў нададзены ў арэнду, некалькі грузавікоў бяспекі Global праехалі міма ў абодвух напрамках, міргаючы ліхтарамі. Я меркаваў, што Эд шукае мяне, але не ў гэтым грузавіку з Хэнкам.
  Ён спыніўся за жалезным навесам, дзе стаялі барабаны, поўныя ун вядомая вадкасць і бірузовы прычэп з фанерным навесам, пабудаваным на ўваходзе. Канструкцыя выглядала як выкінуты халадзільнік, які ляжаў на баку ў снезе. Гарэла адна лямпачка. Я падзякаваў Хэнку, і ён глуха кіўнуў у знак пацверджання ў такт рыфу, калі я зачыніў дзверы грузавіка.
  Снег быў сухі. Мае рамэа з маімі здранцвелымі нагамі ўнутры рыпелі, калі я ішоў да дзвярэй. Я зняў адну рукавіцу і пастукаў. Адказу не было, і чамусьці я стаў збоку ад дзвярнога вушака і пацягнуўся да наступнага стуку. Я паклаў руку на ручку.
  Аднойчы я стаяў перад « Экстазам святой Тэрэзы» Берніні. Гэта манументальны кавалак паліраванага мармуру з выявай анёла, які ўтыкае стралу ў сэрца святой манашкі. Камень шліфаваны чыста белага колеру, па краях амаль напаўпразрысты. Ён падымаецца ў зморшчыны і пёры, ілюзія палёту, якая ігнаруе асноўную масу здабытага каменя. Але захапляе твар манахіні, удзячны і захоплены. Адкінуўшы трохі назад галаву, яна прымае благаслаўленне стралой анёла. Унутраная частка трэйлера была амаль такой жа нечаканай, і першыя некалькі секунд мая рэакцыя была амаль у захапленні, пакуль я не зразумеў, што стаў сведкам чагосьці іншага.
  Трубы лопнулі, і аркі лёду згарнуліся са столі, скаціўшыся на падлогу. Лёд быў крышталічны і белы, перацякаючы ў звілістыя ўзоры, якія акрэслівалі контур аслабленага лінолеўма. Перавярнулі крэслы і зламалі стол. На краі, бліжэйшым да дзвярэй, была тонкая гравюра чырвонага колеру, якая кружылася ва ўзоры і ішла за патокам — чырвонага, які быў вадкім і яркім, амаль танцуючы ў узоры, як вяртушка. Я ступіў на лёд, і ён трэснуў, і асколкі імгненна разарвалі павуцінне па падлозе.
  Я сачыў за чырвоным, калі ён рухаўся ў лужыны і прасціны. Чырвоная, як незамерзлая лужына на лёдзе. . . калі яно капала з чалавека ў туфлях з пэндзлікамі і лёгкай парку, які ляжаў, падпёршыся ў задняй частцы шафы.
  Яму застрэлілі галаву вельмі вялікім стрэлам. Яго чэрап быў разбіты, а скура твару скажоная, як гумавая маска, якая страціла форму. Яго рот быў адкрыты ў рыкаючым выцці, і ў яго выразе не было нічога прыгожага ці ўдзячнага. У яго былі расплюшчаныя вочы і выбітыя зубы. Вада са столі працягвала капаць, і лёд абліпаў яго плечы і рукі. Адна яго рука была абхоплена галавой, а другая ляжала на падлозе. Не было нічога, што сведчыць пра анёльскі палёт.
  Я яго не чапаў. Я прысеў і ўважліва паглядзеў над ім і пад ім, наколькі гэта было магчыма, а потым назад, каб успомніць, дзе я хадзіў і што я патрывожыў.
  Над ім на плечыках было расхінута некалькі кашуль. Кашулі ў стылі вестэрн на зашпільках і парадныя штаны ў стылі вестэрн. На падлозе ляжала кепка для гольфа з барановай горкай спераду. Таксама быў новы на выгляд капялюш вестэрн з кароткімі палямі колеру слановай косці. Ён сядзеў з натуральнай зморшчынай, загнутай назад да ўнутранага боку гурта. Цела ляжала на кучы чамаданаў, а пад ім, каля пантофляў, ляжалі стодаляравыя купюры. Яны былі раскіданы паўкругам ля яго ног, як ахвяра, і я налічыў іх трынаццаць. Яны часткова ляжалі на лёдзе з туга скручанымі канцамі, нібы напружваючыся, каб дакрануцца да абодвух канцоў. Іх знялі з рулона.
  Каркас ложка быў зламаны, а прасціны былі сарваны і ляжалі ў шафе. Каля ложка стаяла мяккае крэсла, а ў падножжа яго была лужына, падобная на ваніты. Роспіс на сцяне быў крыва. Гэта быў вестэрн, на якім індыйскі паляўнічы едзе на статак буйвалаў.
  Паўсюль былі раскіданыя пустыя папкі, нібы бананавыя лісты. На некаторых былі налепкі для файлаў, а на некаторых былі зморшчыны. Але адна была акуратна раскладзена на стале. Этыкетка ўверсе была напісана ад рукі алоўкам і абвяшчала « Стывен Мэцьюз — Рахункі» . Папка была пустая, але звонку, у чырвоным пляме, быў ануляваны чэк кампаніі Potts Service Company на імя Стывена Мэцьюза на суму пяць тысяч долараў.
  Да таго часу, як я дабраўся да ўзлётна-пасадачнай паласы, я моцна дрыжаў, таму што, хаця мая парка сагравала верхнюю частку цела, мае тонкія чаравікі і штаны былі недастаткова цяжкімі. Грузавікі аховы афарбоўвалі ноч у чырвоны колер. Я згорбіўся за дзвярыма адчыненай будкі з генератарамі і назіраў за грузавікамі аховы, якія ўзбівалі замерзлы жвір паміж офісам Global Patrol і галоўнай дарогай.
  Я не ведаў, дзе Ханна, але спадзяваўся, што яна альбо накіроўваецца на поўдзень па аўтадарозе, альбо ляціць сёння вечарам.
  Я паспрабаваў разабраць, што адбываецца ў офісе Global, але ўсё, што было відавочна, гэта ляпанне дзвярыма і вялікая колькасць людзей. У аэрапорце было ціха, за выключэннем карпаратыўнага самалёта, які стаяў на ўзлётна-пасадачнай паласе, і наземнага экіпажа цягнулі бензавоз для камерцыйнага рэйса, які павінен быў адбыцца праз паўгадзіны.
  Фатаграфія Чарлі Потса ў трэйлеры не давала мне спакою, і мігценне газавых факелаў зрабіла ўсё горш у маім схаваным кутку, удалечыні ад святла. Праз дарогу ў аўтабазе кіроўцы ехалі заднім ходам на сваіх грузавіках, і я заўважыў аднаго, які стаяў каля яго. Чым халадней мне станавілася, тым больш я хацеў быць ім.
  Гэта быў прыгожы грузавік, амаль кітайска-сіні Kenworth. Было падобна, што ён памыў яго ў тую ноч, што было б вар'яцтвам для любога чалавека на гэтым канцы дарогі, але ён выглядаў як хлопец, які мог бы гэта зрабіць. На ім быў чысты сіні камбінезон і мяккія скураныя пальчаткі, шэрыя каўбойскія боты і чорная кепка без эмблемы. Я паспрабаваў уявіць гісторыю, якую раскажа пра яго мама. Яна павінна была ведаць, што ў яго ёсць вялікая металічная скрыня для абеду і тэрмас з нержавеючай сталі аб'ёмам адзін галон, набор дарагіх інструментаў у задняй частцы спальнага месца і злёгку змазаная алеем ануча, якая ляжала на падносе з гаечнымі ключамі. Яна ведала б, што ён аднойчы лупцаваў свайго трохгадовага хлопчыка за тое, што ён вывеў іх на вуліцу і гуляў з імі на падлозе прыбіральні.
  Гэты хлопец чакаў, пакуль грузчык дасць яму нумар для дока. Ён возьме адпрацаванае паліва і шлам і накіруецца па аўтадарозе ў Фэрбенкс. Яго грузавік будзе працаваць ідэальна для яго ўсю паездку ўніз. Я ведаў, што ён будзе прыслухоўвацца да кожнага агню ў цыліндрах. Прыслухайцеся да шэпту вугляроду, які назапашваецца на клапанах. Ён будзе слухаць, але гэтага не адбудзецца, таму што ён любіў гэтую машыну.
  Я схаваўся за сметніцай, чакаючы апошняга званка рэйса ў Анкорыдж, каб я мог хутка праскочыць без неабходнасці размаўляць з хлопцамі з службы бяспекі, якія стаялі і шукалі мяне. Дальнабойнік атрымаў свой груз, завярнуў за вугал ад аэрапорта і знік. След саляркі і шквал дробнага снегу, потым нічога.
  Камерцыйны рэйс прызямліўся. На ўзлётна-пасадачнай паласе пяць чалавек згрудзіліся і накіраваліся да карпаратыўнага самалёта. Двое спераду выглядалі як экіпаж, а двое з канца выглядалі як ахова са сваімі рамянямі і кабурамі. Яны трымалі жанчыну за локці. Здавалася, яна ўсхліпвала, яе плечы згорбленыя і калыхаліся, а галава апушчаная. Як толькі яна апынулася на борце, дзверы былі апячатаны.
  Проста не было схаванага спосабу зрабіць гэта. Мой бедны стары палатняны ранец ляжаў, як гнілая сліва, дзе хтосьці плюхнуў яго на багажны жолаб з нержавеючай сталі. Побач стаялі два ахоўнікі. Яны патрабавалі пасадкі на камерцыйны рэйс, і я павінен быў быць на ім. Я выйшаў з-за ўкрыцця дзвярнога праёму і раўнадушна зрабіў свае першыя тры крокі, калі Эд выйшаў з-за вугла і ўбачыў мяне, перш чым я паспеў выкарыстаць сваю таемную здольнасць нябачнасці. Ён рушыў да мяне, потым паглядзеў на зямлю, спыніўся і павярнуўся, хутка пайшоў прэч. Я падбег ззаду і ўзяў яго за руку.
  «Што вы можаце сказаць мне пра тое, што адбываецца?» — выпаліў я над ныючымі бруямі.
  Ён утаропіўся на мяне, і я зразумеў, што ён хоча пагаварыць. Ён вельмі хацеў прыняць мяне ў ванну, але ведаў, што не стане вельмі чыстым.
  «Належныя органы былі апавешчаныя, містэр Янгэр. І я запэўніваю вас, што мы хочам супрацоўнічаць з любым афіцыйным расследаваннем, якое будзе ісці далей. Але на дадзены момант мяне накіравалі працаваць праз нашага штатнага кансультанта ў Анкорыджы. Я ўпэўнены, што вы разумееце».
  «Вядома».
  Карпарацыі заўсёды супрацоўнічаюць, і яны дазваляюць сваім юрыстам быць мудакамі. Бедныя людзі павінны самі быць мудакамі, таму яны звычайна больш часу праводзяць у турме. Але для Эда гульня скончылася. Пакуль мы размаўлялі, яго кар'ерны патэнцыял слабеў, і я мяркую, што ён гэта ведаў. Я не ведаў, што думаць.
  Я па-ранейшаму лічыў, што Global занадта хітры і медыя-мудры, каб падарваць галаву хлопцу. Гэта было занадта брудна. У гэтым была перавага, якая не была карпаратыўнай і не прафесійнай. Чалавек, які зрабіў гэта, не шукаў павышэння заслуг. Гэты чалавек асабіста зацікавіўся сваёй працай і ёй спадабалася.
  Я ішоў па паркоўцы, і снег рыпеў, як дошкі ў доме з прывідамі. Скуголенне самалёта было трывожным свістам, які разлятаўся ў арктычную ноч. Эд ішоў да свайго грузавіка, і ахоўнікі вельмі наўмысна адступілі, калі я праходзіў праз металадэтэктар.
  OceanofPDF.com
   11
  ХЛОПЕЦ, ЯКІ сустракаў мяне ў аэрапорце Анкарыджа, не трымаў шыльды з маім імем. Ён проста ўзяў мяне пад руку, сказаўшы, што яго прыслалі за мной. Ён здаваўся вялікім, як два гандлёвыя аўтаматы, пастаўленыя адзін на другі. Спрачацца не было сэнсу.
  Ён падвёў мяне да бардовага амерыканскага седана з зацемненымі вокнамі і пасадзіў на задняе сядзенне з яшчэ адным прадстаўніком Welcome Wagon. Пра надвор'е па дарозе ў горад мы не гаварылі. Мы нават не размаўлялі пра спорт. Яны проста варухнуліся на сваіх сядзеннях, нібы іх кабуры сталі нязручнымі.
  Мне падабаецца Анкарыдж. Усё гэта падобна на паласу вакол буйнога аэрапорта. На любым куце можна зняць пакой ці купіць газ. Гэта было выдатнае месца, каб перажыць некалькі цыклаў буму і спаду, якія перажыў штат. Золата, войны, землятрусы, нафта, экалагічныя катастрофы, усё было добра для Анкориджа. Акрамя міру і стабільнасці. Калі б усё стала занадта стабільным, людзі забыліся б, чаму яны павінны былі там жыць. Зараз усё было тоўстым, і вялікае будаўніцтва скончылася. Інвестарам было цікава пабудаваць некалькі будынкаў без колаў пад ліштвой.
  Паркі стаялі на месцы, і рана раніцай ласі ўсё яшчэ грызлі асінавыя лісты і часам прабіраліся праз транспартны рух у цэнтры горада да схілаў гор. Машына слізгала па чырвоным зрубе, які гніў на каменным падмурку побач з перасоўным масажным кабінетам, які стаяў побач з новым в'етнамскім рэстаранам з фантанам на колах на стаянцы. Я хацеў спыніцца на спрынг-рол, але мая просьба не была пачутая.
  Мы спыніліся ў элегантным гатэлі і офіснай вежы ў цэнтры горада. Я ведаў, што мы ў цэнтры горада, бо знаходзіліся праз дарогу ад закінутага падземнага сховішча паліва. Мае суправаджэнне перадалі мяне іншаму буйвалу ў італьянскім касцюме, і мы стаялі ў ліфце, назіраючы за нумарамі і спрабуючы прыдумаць, што сказаць разумнае.
  Мяне завялі ў прыватную сталовую. Яе дэкор павінен быў нагадваць капітанскую каюту на ветразніку. Там былі медныя пласціны і латунь, акаймаваныя дубовым бруском, і паліраваныя драўляныя бэлькі, падобныя на кільсон карабля. Усё было істотным або павінна было выглядаць так: канапляная вяроўка, якая вілася вакол вуглавых слупоў, сталовае срэбра і цяжкая плітка на падлозе, мядзведзь з мыльнага каменя, духоўныя маскі інуітаў, якія сядзелі на падаконніках. За вокнамі Анкорыдж ляжаў на фоне ценю гор Чугач, як маленькія домікі і гасцініцы на дошцы Манаполіі. Мяне адцягвалі самалёты, якія, як жукі, кружылі вакол аэрадрома, снежныя палі ўдалечыні, жаўцелая лістоўніца на ўскрайках далін. Паветра здавалася чыстым, як джын, у чаканні доўгіх ценяў і пачатку зімы.
  Я пазнаў яго па фатаграфіях у газеце. Сябры называлі яго «камісарам», хаця ён больш не працаваў на дзяржаве. Ён быў камісарам па гандлі пры адным з першых губернатараў. Да гэтага працаваў ва ўпраўленні юстыцыі і ў лясгасе. Ён ведаў рэсурсы. За апошнія дзесяць гадоў ён так паспяхова працаваў у якасці лабіста энергетыкі, што прэса называла яго трэцім сенатарам ад штата Аляска. Кажуць, што ён быў палітычным дарадцам двух прэзідэнтаў. І ён рабіў палітыку для дзяржавы.
  У камісара быў зялёны касцюм і сівыя, падстрыжаныя валасы. Мышцы яго сківіцы былі напружаны. Ён устаў ці напалову вырваўся з крэсла і паказаў мне на скураное капітанскае крэсла насупраць. Ён быў старэйшы за мяне і выглядаў як былы спартсмен каледжа, які вытанчана пастарэў, займаючыся спортам з невялікім уздзеяннем. Ён сеў на скураное сядзенне і паглядзеў на заліў Кука. Ён маўчаў.
  Я паглядзеў на вуліцу і ўбачыў чалавека перад царквой. Ён быў апрануты ў два камплекты шырокай вопраткі і незашнураваныя боты. Я бачыў яго ў іншых паездках і ведаў, што ён апрацоўвае куткі для змены і працуе з тэлефонамі-аўтаматамі, прыклейваючы паперу да вяртання манет і блакуючы яе на паўдня, а потым выцягваючы яе з дапамогай драцяной вешалкі. Да вечара ён будзе шукаць прытулак для бяздомных або, калі ён будзе поўны, цёплую вентыляцыйную адтуліну на вуліцы, дзе ён мог бы зрабіць паўзу паміж прагонам сваёй пасткі з тэлефонаў і сметніц у цэнтры горада.
  Камісар вырваўся з разважанняў над выглядам і павярнуўся ў крэсле, каб загаварыць са мной.
  «Я ўзяў на сябе смеласць замовіць нам біфштэкс тартар і бурбон. . . акуратны. Спадзяюся, што ўсё будзе добра».
  Я кіўнуў у знак згоды, а потым хутка сказаў: «Вада будзе ў парадку».
  Ён усміхнуўся. Раней я быў такім памерам. Гэта выклікае ў мяне адчуванне, што я павінен прад'явіць свае дакументы і паказаць зубы.
  «Я так разумею, вы раней былі следчым у грамадскага абаронцы».
  «Так».
  «Вы расчараваліся, працуючы для бедных, прыгнечаных і прыгнечаных?»
  «Не, мяне звольнілі».
  Ён вытрымаў мой позірк, і яго ўсмешка не зрывалася, што прымусіла мяне дадаць: «Пра што ты ўжо ведаў».
  Тут ён усміхнуўся. «Вы ведаеце, я быў грамадскім абаронцам у Дэнверы. Я працаваў гадамі. Было весела адчуваць рух крыві і змагацца з урадам. Гэта было асабліва прыемна, бо ў канцы дня, калі я напружваў мускулы супраць сістэмы, не маю задніцу вялі ў турму».
  Я кіўнуў і паглядзеў у акно. Вялікі карабель дрэйфаваў над плыткім каналам заліва Кука. У вадзе была пена, і я ўважліва паглядзеў, ці не бялухі. Над паверхняй, патрывожанай следам, былі чайкі, але не было кітоў.
  Чалавек у шэрым касцюме прыносіў нам напоі ў цяжкіх шклянках з гранёнага крышталя, якія ляжалі на алавяным падносе, апраўленым пянькай. Ён паставіў срэбныя падстаўкі на арэхавы стол, бязгучна паставіў напоі і зьнік.
  «Частка майго ідэалізму ўсё яшчэ захавалася, містэр Янгэр. Бо, бачыце, я думаю, што экалагічны рух - гэта класавая вайна. Практычна ўсе вераць, што грошы дастаюцца з паштовай скрыні. Усё, што вам трэба, гэта правільны адрас, і вы можаце атрымаць чэк. Грошы небяспечна набліжаюцца да таго, каб стаць абстракцыяй у гэтай краіне, містэр Янгер. Грошы - гэта не больш чым купюра аб вялікім доўгу. Калі гэты доўг стане дастаткова вялікім, урад валодае ўсімі намі, і яны могуць вырашаць, каму атрымліваць паштовыя скрыні, а каму не». Ён паказаў на акно, дзе вялікі рэактыўны самалёт ВПС набліжаўся да аэрапорта, а сонца схавалася за далёкімі вяршынямі.
  «Але Аляска. . . мае сапраўднае багацце». І ён зрабіў паўзу для драматычнага эфекту, пакуль мы абодва назіралі, як рэактыўны самалёт апускае шасі. «Сапраўднае багацце родам з зямлі. Людзі, якія жадаюць кантраляваць зямлю, тыя, хто кажуць, што выступаюць як абаронцы, сапраўды хочуць абараніць сваё багацце, свае інвестыцыі, калі хочаце, у гэтую абстракцыю, якую ўрад называе грашыма».
  Падышоў біфштэкс тартар. Гэта быў сыры гамбургер, яйка і спецыі, і ён выглядаў гэтак жа апетытна, як выхадная рана. Ён узяў відэлец і, утаропіўшыся ў мяса, працягнуў.
  «Лібералы любяць казаць пра тое, каб раздаць гэтыя «грошы» бедным, але яны ніколі не ахвяруюць сваімі ўладнымі пазіцыямі, праўда? Усе іх вобразы - арыстакратычныя. Яны хочуць, каб іх паслугачы былі сыты і маўчалі. Сапраўдная рэвалюцыя ў гэтай краіне адбываецца ў дзяржавах, якія здабываюць рэсурсы, дзе працоўны чалавек можа разбагацець і зарабіць сабе жыццё, заснаванае на рэальным багацці: нафце, золаце і газе. Вы былі на нафтаздабычы. Гэта свабодныя амерыканцы».
  Ён паглядзеў на мяне з невялікай плямай сырога яечнага жаўтка, якая прыліпла да рота. Ён убачыў, як я гляджу, і ўсміхнуўся, а затым прамазаў падбародак цяжкай сурвэткай.
  «Спадар Малодшы, пасля бязладзіцы Exxon Valdez мы ніколі не збіраліся быць злоўленымі такімі знянацку. Экалагічныя левыя перайшлі ў наступ. Нам трэба было прыняць меры засцярогі. Нафтавыя кампаніі нанялі некаторых легальных аператыўнікаў, больш-менш людзей з вашай сферы працы. Прымушалі рабіць звычайнае: сачэнне, ператрусы ў смецці, пошук карэспандэнцыі, пранікненне ў офісы нашых апанентаў. Звычайная лухта, якая, я ўпэўнены, вам знаёмая. Ну, чалавек, які прыехаў да вас у Сітцы і даў вам грошы, — пан. Альтман — ён пайшоў па крамах і наняў чалавека, які быў, можна сказаць, незалежным. Сур'ёзная памылка, гэты набор, і я баюся, што гэта становіцца большай праблемай, чым тая, з якой мы пачыналі».
  «Я магу гэта цаніць».
  Ён паклаў відэлец. «Вы дастаткова доўга працуеце ў юрыстах і юрыдычнай прафесіі, каб ведаць, што існуе мноства розных відаў крывадушнікаў. Чарлі Потс пачынаў як звычайны рабочы. Добры чалавек. Напэўна, ён мог бы дасягнуць усяго, што хацеў. Але ён хацеў цэтліка. Чорт вазьмі, цэтлікі ў парадку. Я маю на ўвазе, што некаторыя толькі пра эфектыўнасць, і ніхто нічога не мае супраць гэтага, але пасля таго, як эфектыўнасць пераходзіць да эксплуатацыі, а затым да вымагальніцтва. Потс хацеў спыніць працу і проста збіраць грошы, зыходзячы з таго, што ён не будзе рабіць. Гэта непрымальна».
  Ён стукнуў відэльцам па дне талеркі, вычысціў яшчэ трохі мяса і паклаў яго ў рот. Ён заўважыў мой некрануты абед і неяк умольна падняў бровы. Я кіўнуў, і ён узяў маю талерку і дадаў мой абед да сваёй. Я крыху адкінуўся назад і адпіў са шклянкі вады.
  «Потс шантажаваў Global?»
  Ён усміхнуўся поўным ротам. Потым ніякавата глытнуў. «Цяпер вы ведаеце, што я не магу гаварыць пра тое, пра што я насамрэч не ведаю. Я чуў толькі туманныя чуткі, якія прыходзяць такім чынам. Са схілам я на самой справе ўжо не так шмат спраў. Але Потс быў уцягнуты ў тую сітуацыю на шахце, і я думаю, што да гэтага ў яго была дадатковая інфармацыя аб планах і аперацыях, якой ён, магчыма, падзяліўся з той кухаркай».
  Ён даў знак афіцыянту ў куце і зрабіў жэст над талеркай.
  «Усё, што я казаў, гэта тое, што людзі, якія хочуць працаваць з нуля, могуць зарабіць добрыя грошы». Ён зноў паглядзеў на мяне і перастаў жаваць. «Гэта можа быць тое, што вы хацелі б разгледзець. Нам патрэбны добры хлопчык з Аляскі».
  «Дзе Ханна Элдэр?»
  Ён адкінуўся назад і паківаў галавой. «Тут ёсць некаторыя людзі, сярод іх Альтман, якія занепакоеныя тым, што можа сказаць гэтая дзяўчына. Пакуль у яе няма ніякіх дакументаў, мяне не хвалюе тое, што яна кажа. Пра згвалтаванне, ці што-небудзь яшчэ. Жыццё ў гэтых лагерах заўсёды было бурным. Гэта ніяк не абыйсці. Тая дзяўчына — кухарка — яна ведала гэта, калі выходзіла. Яна ведала, што робіць, і ў яе была свая мэта спакушэння. Бязладдзе, якое здарылася паміж ёй і Потсам, было нішто ў параўнанні з тым, што мы маем цяпер. Абвінавачанне ў згвалтаванні - гэта проста дробная справа для грамадскасці. Нешта можна выпрацаваць».
  Ён зрабіў доўгі і практыкаваны глыток напою. Я паднёс шклянку да вуснаў, але вада здавалася амаль пыльнай.
  Ён павярнуўся, зноў паглядзеў у акно і загаварыў у бок заліва Кука. «Я больш думаў пра містэра Стывена Мэцьюза. На мой погляд, гэта найгоршы крывадушнік: заможны арыстакрат, які не вельмі хоча пэцкаць рукі, хіба што ў маленькіх паказальных праектах. І паэзія, дзеля Бога. Паэзія заўсёды адцягвала ўвагу прывілеяваных, як бы яны ні білі сябе аб сваіх сяброў з «рабочага класа». І ўсё ж ён хоча сказаць усім на свеце, як жыць. Ён верыць у беднасць. Колькі яго сяброў з рабочага класа хочуць пагадзіцца з гэтым? Новая галеча».
  Ён адклаў відэлец і зрабіў вялікі глыток бурбона. Я адчуў, як ён даляцеў да мяне праз стол.
  «Дзяўчына расказала Мэцьюсу ўсё пра праект шахты, дала яму некаторыя вельмі важныя дакументы. Я не ведаю, ці гэта сапраўдна, вы разумееце. Хутчэй за ўсё яна гэта сфабрыкавала. Нейкі час мы думалі, што гэта ў вас, а потым падумалі, што гэта было ў Ханны Элдэр. У Стывена Мэцьюза, як аказалася, была толькі малая частка таго, што мы шукаем. Але ён усё роўна выкарыстаў іх з карысцю для сябе, сукін сын. Эстэтыка новай галечы . . . ён пачынаў дзяўбці нас за рэальныя грошы. Мы павінны былі накіроўваць грошы праз Potts. Больш за ўсё мяне турбуе крывадушнасць. Справа не ў грошах. Грошы не маюць вялікага значэння, нават вялікія сумы, якія мы павінны былі выкачаць для Потса і Мэцьюза, таму што... . .”
  Ён нахіліўся наперад і паклаў свае вялікія рукі пласка на тканіну крэмавага колеру. Яны былі колеру саскарабанай дыннай скарынкі. Ён прашаптаў, і яго дыханне было салодкім і горкім ад алкаголю.
  «Мэтьюз не ненавідзіць багацце. Ён ненавідзіць розніцу паміж багатымі і беднымі. Што ж, - ён нахіліўся так далёка наперад, што мы амаль дакрануліся ў непажаданай блізкасці, - мы можам кампенсаваць гэтую розніцу для яго, для вас і ўсіх ва ўсёй гэтай першабытнай дзяржаве. Мы можам зрабіць іх багатымі. Хочаце аднакласавага грамадства? Чаму не багаты?» Ён адкінуўся назад. «Што - пяцьсот тысяч чалавек на Алясцы? Мы можам гэта зрабіць. Мы можам зрабіць іх усіх багатымі. Гэта не нейкая палітычная дурніца, Янгэр. Мы можам, - і кіўнуў афіцыянту, які паслухмяна стаяў у куце, каб асвяжыць напой.
  «Ці дастаткова нафты для гэтага?» Я злавіў сябе пытацца, як з'явіліся новыя напоі.
  «Гэта можна зрабіць, так, вядома. Нафта, газ, вада, пекла — нават сонечнае святло. Заўсёды нешта знойдзецца, і заўсёды знойдзецца рука на кране. Мы можам гэта зрабіць. Але чаго мы не можам зрабіць, так гэта здаць сваю пазіцыю каля гэтага крана, бо без яго, - ён абвёў пакой рукой, нібы быў барыгам на карнавале, і ўсё гэта было яго ілюзіяй, - без гэтага нічога няма. »
  Ён паклаў сурвэтку і адсунуў талерку. «Што вяртае мяне да вялікай памылкі спадара Альтмана і праблемы, з якой я хацеў бы, каб вы мне дапамаглі». Ён нахмурыў лоб у разлічаным жэсце. «Я думаю, што Альтман недаацаніў вас, і гэта было часткай яго памылкі. Трэба было спачатку да вас прыехаць».
  Ён павярнуўся і паказаў падбародкам, і мужчына, які стаяў у дзвярах, падышоў і працягнуў яму папку. Ён пачаў разглядаць яго, потым паклаў сабе на калені. Ён глядзеў на мяне так, нібы спрабаваў выкарыстоўваць рэнтгенаўскі зрок. Потым загаварыў.
  «Дзве рэчы. Па-першае, дзе містэр Стывен Мэцьюз?»
  «Я не ведаю. Апошні раз я ведаў, што ён стаіць на сваім пляжы, і я збіраўся паляцець з каўбоем і мёртвым целам. Я не ведаю, дзе ён, але я мяркую, што ў вашай ведамасці ёсць нехта, хто ведае».
  Ён адхіліў гэтыя размовы невыразным жэстам, нібы адганяючы муху, якая гудзе ў яго носе. Ён паклаў папку на стол. Ён адкрыў яе, і адтуль выскачыла каляровая фатаграфія. Гэта была павялічаная фатаграфія вадзіцельскага пасведчання пілота ў каўбойскіх ботах са змяінай скуры.
  «Шчыра кажучы, Альтман звязаў нас з кімсьці, чаго не павінен быў мець. Нам сказалі, што ён надзейны, але наша інфармацыя, — ён паціснуў плячыма, — была... . . няпоўная».
  «Вы што, не правяралі яго даведкі? За каго яшчэ ён забіў?»
  Ён зірнуў на мяне строга, з дакорам. «Яго завуць Элі Пік, і я дакладна не ведаю, ці прычыніў ён камусьці боль. Я не ведаю гэтага з упэўненасцю. Альтман наняў яго, каб ён прывёў да нас Луізу Рут і . . . паклапаціцеся пра сітуацыю з Мэцьюзам». Здавалася, ён крыху затаіў дыханне, нібы ўзважваючы наступнага. «Цяпер ён, так бы мовіць, «па-за кадрам».
  «Гэта азначае, што ён не рэжа правыя глоткі?»
  Ён грукнуў цяжкай лыжкай па абрусе. «Я не ведаю, каб ён рэзаў горла. Я толькі ведаю, што ён быў побач і цяпер не адказвае на нашы запыты. Ён павінен быў сачыць за Ханнай Элдэр. Замест гэтага мы чулі, што яго абвінавацілі ў збавенні ад нейкага пілота. Ён сцвярджаў, што Мэцьюз забіў пілота».
  «Чаму вы тады не аддалі яго ў суд?»
  «Мы не ведалі, з чым маем справу. Нам патрэбен быў Элі Пік і самалёт, перш чым мы ўвялі закон. Але Піка няма. Ён паляцеў у аддаленую частку астравоў, дзе ў нас не было . . . правільныя людзі, каб справіцца з сітуацыяй».
  «Вы верыце, што Мэцьюз забіў пілота ў кузаве самалёта Піка?»
  «Зараз на запісе пілота няма. Ёсць толькі ваша трызненне нейкаму індыйцу ў Ангуне, якое перадалі па адкрытым канале радыё. Я падобны да вас, містэр Малодшы. Я скептык. Нічога не веру да канца дня і ўсё назад у хлеў і прыбрана. На дадзены момант загінуўшых пілотаў няма. Я ведаю толькі, што ўзнікаюць новыя праблемы, а Мэцьюз і Пік адсутнічаюць».
  Ён адпіў са сваёй шклянкі і загрукатаў лёдам. «Разумееце, гэта сапраўды вынікае з дурнога непаразумення. там. . . адбылася сустрэча ў Джуно. На сустрэчы прысутнічалі вышэйшыя дзяржаўныя і карпаратыўныя чыноўнікі, і ўздымалася праблема Стывена Мэцьюза і яго фінансавых стымулаў. Нехта, я ўпэўнены, што гэта было жартаўлівай манерай, сказаў — проста, ведаеце, размаўляючы больш-менш сам з сабою, — ён сказаў: «Проста паклапаціся пра вырадка і пакончы з гэтым». Ну, магчыма, нехта ўспрыняў жарт даволі літаральна». Ён бездапаможным жэстам развёў рукамі, даючы зразумець, што любыя перарэзы горла былі толькі вынікам непаразумення наіўнага падначаленага.
  «Дзе Ханна Элдэр?» — спытаў я.
  «Яна не твой клопат. Ён ёсць».
  Ён даў мне кампутарную раздрукоўку з апісаннем Элі Піка. У ім быў узрост, вага і апісанне, але больш нічога.
  «Global прывёз містэра Піка з Лас-Вегаса. Ён пілот, мае кваліфікацыю для верталётаў і крыла. Усё астатняе яго паходжанне альбо падробленае, альбо немагчымае. Ні адзін з яго нумароў — сацыяльнага забеспячэння, вадзіцельскія правы, нават дата нараджэння — ні адзін з іх не адпавядае ніводнаму кампутарнаму банку ў свеце».
  «Ну што?»
  «Мы хочам, каб вы прывялі яго».
  «Што?»
  «Мы ведаем, што вы не носіце зброі. Мы ведаем, што вы не гвалтоўныя. Мы не просім вас рабіць што-небудзь супрацьзаконнае ці нават крыху неэтычна. Проста знайдзіце яго месцазнаходжанне і трымайце ў адным месцы дастаткова доўга, каб мы маглі з ім пагаварыць і, магчыма, даставіць яго ў нацыянальны офіс Global».
  Тое, як ён сказаў «нацыянальны офіс», прымусіла мяне падумаць пра доўгі тунэль святла з музыкай New Age.
  «З чаго вы думаеце, што я зрабіў бы нешта падобнае? За апошнія некалькі дзён я бачыў занадта шмат трупаў».
  «Вам кепска за рэпутацыю, містэр Янгер, але я думаю, што вы справіцеся з гэтым простым даручэннем».
  Я шукаў таго ідэальнага вяртання, пра якое я ведаў, што буду думаць праз некалькі дзён; гэтая кароткая фраза, якая ператварыла б яго фанабэрыю ў сыраватку і адлюстравала пяцьдзесят тысяч даляраў, якія мае бацькі выдаткавалі на маю адукацыю. Але словы выскачылі без рэдагавання: «Ты можаш падарваць мяне».
  Ён зрабіў твар, быццам хацеў плюнуць. Нарэшце ён засмяяўся і адкінуўся на спінку крэсла. Ён цярпліва ўсміхнуўся мне, як злы трэнер трэнажорнай залы, які назірае, як тоўстае дзіця ванітуе ад занадта хуткага бегу.
  «Я мяркую, што вам трэба паставіць гэта з пункту гледжання вашых уласных інтарэсаў. Гэта ўсё? Добра, Сесіл, ты зробіш гэта для Ханны Элдэр. Містэр Потс памёр ад агнястрэльных раненняў. Спадарыня старэйшына была на схіле і шукала яго. У яе быў пісталет. Сумна, калі хтосьці, каго ты любіш, здзяйсняе жудаснае і нечаканае злачынства. Вы бачылі гэта раней, ці не так, Сесіл? Містэр Потс мог пакончыць з сабой або быў забіты. Расследаванне бяспекі Global вызначыць, што пойдзе да следчага. . . і офіс пракуратуры».
  Мой жывот сціснуўся, і мой мозг адчуваў сябе як сырое мяса са спецыямі. Ён адкінуўся на спінку крэсла і пабарабаніў кончыкамі пальцаў па абрусе. Ён глядзеў на мяне і ўсміхаўся, працягваючы.
  «Вядома, многае будзе залежаць ад выніку вашага задання па вызначэнні месцазнаходжання містэра Піка».
  Я працягнуў руку праз стол і пачаў хапаць яго. Дзве рукі памерам з бейсбольныя рукавіцы ўзялі мяне за плячо і палегчылі ўніз. Чалавек, які вёз мяне з аэрапорта і стаяў у куце пакоя, пагладзіў плечы майго паліто і паказаў афіцыянту, што я магу выпіць.
  «Проста расслабся, таварыш. Выпіце. Такія непрыемнасці нікому не патрэбныя».
  Камісар засмяяўся, нібы маё пачуццё было нечаканай забаўкай. Ён падсунуў шклянку з бурбонам да мяне і злёгку стукнуў па краі шклянкі.
  «Ты не гвалтоўны тып, вось чаму ты нам падабаешся, Сесіл. Знайдзіце містэра Піка. Зрабіце яго нерухомым. Тады спадарыні Элдэр не трэба будзе турбавацца. . . юрыдычныя пытанні».
  «Чаму яго проста не арыштавалі? Запрасі свайго хлопчыка Джорджа Догі за ім.
  «Джордж добры чалавек, па-чартоўску добры паліцэйскі. Але мы не можам мець містэра Піка ў сістэме. Адвакаты і следчыя былі б занадта складанымі. Знайдзіце Піка, і ўсё праясніцца».
  Ён устаў і паціснуў мне руку, даючы зразумець, што я павінен ісці. Ён сцішыў голас на сяброўскае развітанне. «Тады мы можам вярнуцца да працы. Трохі выпацкаць рукі, але адчуваць сябе добра пасля цяжкага дня. Што вы скажаце? Дзякуй, што завіталі».
  Шторм павольна насоўваўся на бераг. Аэрапорты на паўднёвым усходзе могуць закрывацца на некалькі дзён падчас навальніц, белых покрываў дажджу, а часам буруны плююць па ўзлётна-пасадачнай паласе. У апошнія некалькі палётаў вялікія рэактыўныя самалёты бразгалі і акуналіся ў паветраныя плыні, збочваючы міма гор, каб паспрабаваць наблізіцца, калі пілоты вырашалі, ці бяспечна прызямліцца.
  Мяне занепакоіла тое, што сказаў камісар. Мне трэба было дабрацца з Анкорыджа ўніз па ўзбярэжжы да Сіткі. Догі быў у Сітцы, а ў Анкарыджы былі бандыты, якія хацелі нада мной папрацаваць. Але нават калі я зарабляў мілі, каб атрымаць узнагароду за частага палёту, я ўсё роўна не хацеў садзіцца ў гэты самалёт.
  Шторм быў у мілях на поўдзень, таму наш узлёт з Анкарыджа прайшоў гладка. Я пачакаў, пакуль мы падняліся праз дзесяць тысяч футаў, і сцюардэса нас накарміла і напоіла, а потым я адсунуў сваё крэсла і заснуў. Мне сніліся горы, якія імкліва імчацца пада мной, лёд і камень, хмызняковыя расліны, якія чапляюцца за выступы скал у альпіі. Я ўбачыў святую Тэрэзу і Ханну, якія ляцелі пад самалётам, іх белыя адзенні развяваліся, як фіранкі. У Ханны была кроў з носа, і яна паварочвала твар да мяне, калі яе скура стала шэрай, калі цень ад крыла праляцеў. Я прачнуўся ад жаху.
  Элі Пік сядзеў побач са мной.
  «Добрай раніцы, сонейка», — сказаў ён хрыбетным заходнім гучаннем, і я ўспомніў, як Пол сказаў мне тое ж самае ў дзень сваёй смерці. «Я ведаю, як ты сябе адчуваеш, партнёр. Часам я думаю, што адзінае, што я магу спаць, гэта ў гэтых праклятых самалётах».
  Яго галава была побач з маёй, так што яго твар запоўніў мой погляд. Ён быў не такі страшны, якім я яго запомніў. Ён быў пульхны і старэйшы за вобраз, які я насіў з сабой з таго дня, як выскачыў з самалёта. Седзячы тут, ён выглядаў маленькім. Яго скура была шчыльна нацягнута на чэрап. У яго былі радзеючыя валасы і дрэнная стрыжка, таму яго вушы выглядалі вялікімі. Яго рот быў набіты зубамі, а вусны расцягнуліся вакол іх у дурнаватай усмешцы. Ён быў больш падобны на хлопца, які жэніцца з людзьмі ў Лас-Вегасе, чым на прафесійнага кілера.
  Яго дыханне было цёплым у мой твар, і ён гаварыў прыязна. «Гэй, ты прачнуўся, прыяцель? Вы, напэўна, правялі ноч. Чорт вазьмі, я ведаю, што ёсць». І ён адкінуўся на спінку сядзення.
  Ханна паплыла пад хмарнае покрыва.
  Ён паглядзеў на мяне з трывогай. «Я проста хачу сказаць, што шкадую аб той здзелцы наконт плавучага самалёта, Сесіл. Чорт вазьмі, сынок, ты не даў хлопцу магчымасці растлумачыць».
  «Так, я хацеў бы затрымацца для гэтага тлумачэння. Я магу сказаць, што Паўлу спадабалася».
  Ён панізіў голас і нахіліў галаву, нібы хацеў дазволіць мне шмат чаго.
  «Давай, Сесіл, я ведаю, што гэта выглядае дрэнна. Але, чорт вазьмі, усё становіцца так складана». Ён уздыхнуў, крыху адкінуўся назад і тузануў мяне за локаць, потым працягнуў: «Божа, вы, людзі, праводзіце тут шмат часу на паветры. З часоў службы я, здаецца, столькі не налятаў».
  Я кіўнуў. Ён паглядзеў на мяне крыху злосна.
  «Цяпер не маркоціся, - сказаў ён. «Я раскажу вам пра гэта. Бачыце, я столькі лётаў, што не памятаю ўсіх пілотаў, з якімі лётаў. Ну, гэты Павел ён мяне запомніў. Ён памятаў мяне з таго часу, калі я прыляцела ў Кетчыкан з хлопцам. Гэта было досыць дрэнна, але потым ён пачаў зводзіць мяне з гэтым хлопцам Мэцьюзам і той дзяўчынай. . .
  «Ну, гэта становіцца складаней, Сесіл. Б'юся аб заклад, вы разумееце. Адна рэч проста вядзе да іншай».
  «Хлопцы з Анкорыджа хочуць, каб ты вярнуўся». Я звярнуўся да спінкі сядзення перада мной. «Яны кажуць, што вы выйшлі з-пад кантролю і забіваеце людзей. Ты для іх ганьба».
  Ён зноў нахіліўся наперад, каб я адчуў у яго дыханні пах мяты Life Saver. «Ты не верыш ім, Сесіл. Я ведаю, што магу з табой пагаварыць. Мы ў адной сферы працы. Тыя хлопцы ў Анкоридже - куча шапікаў. Я працую на Альтмана. Ён наняў мяне, каб я займаўся некаторымі справамі для яго, і я гэта раблю. Усе гэтыя рэчы пра тое, што я нейкі адшчапенец і забіваю людзей, каб збянтэжыць іх, - гэта кепска. Я тэлефаную гэтым хлопцам кожны дзень і кажу ім, што я задумаў. У іх няма праблем з маім планам гульні. Гэта буйныя асобы, якія захапляюцца. Нішто так не прымушае іх пісацца ў штаны, як трапленне ў газеты. Я сказаў ім, джыперы-крыперы, калі вы збіраецеся прыгатаваць амлет, вам трэба разбіць некалькі яек. Але яны хочуць сказаць усім, што гэта я вінаваты, каб іх маленькія белыя перашкоды былі пакрытыя, калі гэтая штука трапіць у газеты».
  Ён падышоў і паляпаў мяне па плячы.
  - Не, - сказаў ён, - гэта твая старая сяброўка прычыняе большую частку гэтых праблем. Скажу табе, яна адна раз'юшаная дзяўчынка. Мне здаецца, я ніколі не бачыў нічога падобнага».
  «Ханна? Што ты кажаш а бой?»
  «Яна нейкая жанчына. Добры з пісталетам. Хлопчык, той дзень нараджэння яе вельмі раззлаваў. Вядома, я мяркую, што яна злуецца з-за таго, што хлопцы трахаюць яе дзяўчыну, і я магу гэта зразумець да пэўнага моманту. Але яна вось-вось разваліцца, разумееце? Я думаю, што яна можа стаць крыху дурной. Шкада таксама. Яна выглядае па-чартоўску добра. Я быў бы і сам не супраць пазнаёміцца з ёй бліжэй. Б'юся аб заклад, што яна неяк дзіўнаватая, га?»
  Ён паківаў галавой і сарамліва ўсміхнуўся мне.
  «Дзе яна цяпер?» Я сказаў.
  «Б'е мяне». Ён паварушыў ілбом, як манекен чэрававяка. «Яе трымалі супрацоўнікі кампаніі, але адпусцілі. Я мяркую, што яна едзе да цябе». І ён ударыў мяне локцем пад рэбры. «Ты герой».
  Ён уладкаваўся на крэсле і засмяяўся. Самалёт зрушыўся, і мы пачалі трапляць у паветраныя кішэні шторму з нізкім ціскам. Рыпнулі сядзенні, аднойчы ў салоне замігцелі ліхтары. Я слухаў стогн матораў, якія павялічвалі цягу. Пік адвёў позірк і павярнуўся да мяне. Ён не ўсміхаўся.
  - Ты скажы прафесару Мэцьюзу, што яму лепш заплаціць запазычанасць і сысці з Доджа. Ён дастаткова доўга таргануў мяне. Ён не можа схавацца, таму ён павінен даставіць. Бачыш яго, скажы яму. Добра?»
  Ён схіліўся нада мной і глядзеў у акно, калі мы прарываліся скрозь шэра-чорныя хмары, якія атачалі Джуно. Скрозь дождж скакалі бліскучыя агеньчыкі дамоў урочышча ля ледавіка. Самалёт нахіліўся і прыгнуўся на парывах. Я схапіўся за калені. Ён адкінуўся назад, і яго позірк прыцягнуў маю ўвагу, як кончык нажа пад падбародак. Яго голас быў нізкі і роўны.
  «І Сесіл. Не здзекуйся са мной. Гэта бізнэс. Гэта тое, што вы не разумееце».
  Мы каціліся да варот. Ён устаў і весела памахаў сцюардэсе, якая хмурылася на яго. Ён зноў паляпаў мяне па плячы, не звяртаючы ўвагі на яе жэст сесці.
  «Гэта мой прыпынак. Не трэба ўставаць. Чорт вазьмі, табе трэба проста супакоіцца. Выдаткуйце частку гэтых зялёных глабальных грошай. Можа, застануся ў гэтым самалёце, з'еду ў Мексіку, куплю гэтую прыгожую іспанскую шапіках. Поспехаў і . . . Гэй, будзь асцярожны.
  Ён сказаў гэта апошнім гарачым шэптам мне на вуха. Потым ён падміргнуў, працягнуў руку і дастаў сваю скураную сумку з адсека над галавой і выйшаў першым за дзверы, калі бортправаднік узламаў пячатку.
  OceanofPDF.com
   12
  САМОЛЕТ БЫЎ затрыманы ў Джуно, а затым абляцеў Сітку з-за камянёў на ўзлётна-пасадачнай паласе. Я быў яшчэ ў трох аэрапортах, але не памятаў, у якіх. Была ранняя раніца, калі я мінуў піянерскі дом састарэлых і старую пошту і пайшоў у бок гавані па вуліцы Катлян. Праходзіў міма бара і зброевай крамы, кітайскага рэстарана, а калі пачуў рыбаперапрацоўчы завод, убачыў свой дом і спыніўся. Наперадзе вылучылася Ханна.
  Вернасць - гэта чаша, якая трымае маё жаданне. Вось што я сказаў хлопцу, што хачу зрабіць сабе татуіроўку на азадку. Ён стаяў нада мной, трымаючы пісталет з іголкай, і ўсміхаўся праз сваю сівую бараду. «Ведаеш, я не магу гэтага зрабіць, калі ты выпіў. Я атрымаў ліцэнзію. Вы вернецеся пазней. Я дам табе ўсё, што хочаш».
  Гэта было шмат гадоў таму, і я ніколі не рабіў татуіроўку. Гэта ўкол іголкай, боль ад надзявання чагосьці назаўсёды, адпужвалі мяне.
  Ханна вешала расліну на кручок, які быў указальнікам перад маімі дзвярыма. Яна была апранута ў сінія спартыўныя штаны і кашулю колеру лаванды з тонка намаляванай акуняй спераду. Яе валасы звісалі на спіну, і я глядзеў, як яна пацягнулася і падняла кошык, а потым апусцілася. Яна правяла далонню па галаве і адвяла валасы ад вачэй. Чайкі падняліся з-за вадасцёку каля рыбавода і закружыліся над маім домам, мяўкаючы двухтонным крыкам. Яна паглядзела на чаек і на мой дом, адхіснулася на пятках і глыбока ўдыхнула.
  Кампрэсары грукаталі ў канцы квартала, а бензавоз грукатаў перадачамі, пакуль кіроўца крычаў, спрабуючы аб'ехаць пікап, які спыніўся на вузкай набярэжнай вуліцы. Але ўсё роўна чайкі праразаюцца, як скрыпка. Выходзіла сонца: паветра напаўнялася, цені цямнелі, і Ханна стаяла перад маім домам.
  Я ўзяў сваю сумку. Справа мне была не патрэбна. Больш целы мне не спатрэбіліся. Суддзя знік, і, магчыма, я змог бы вярнуць сябе на сапраўдную працу, калі б толькі здолеў выблытацца з гэтага бязладзіцы.
  Яна павярнулася і ўбачыла мяне. Гэта была не ўсмешка і не здзіўленне, гэта была засяроджаная ўвага, якая кінулася на мяне.
  «Сэсіл. . . Тод дазволіў мне ўвайсці. Я вярнуў яго сюды. Я не думаў, што вы будзеце супраць.
  «Не, вядома, не».
  Яна вярнулася ў дзвярны праём, не саромеючыся, уважліва аглядаючы мяне.
  «У мяне непрыемнасці. Я не мог думаць ні пра што іншае. Я прыйшоў сюды». Голас Ханны быў дрыготкім, і яна не вытрымала майго позірку.
  Тод выйшаў з дзвярэй і працягнуў кожнаму з нас па кубку кавы. Ён перамінаўся з нагі на нагу і пачаў адкашляцца.
  Ён гаварыў гучна, нібы перажываў, што я аглух падчас сваіх вандровак. «Прывітанне, Сесіл. Вам патрэбна дапамога з чым-небудзь? Вы прывезлі што-небудзь з сабой? Што-небудзь у скрыні ці што-небудзь? Вам патрэбна дапамога?»
  Я прайшоў міма Ханны і стаў побач з Тодам.
  «Дружа, я ж казаў табе, што мы не можам дастаць любога старога сабаку. Мы павінны думаць пра такія рэчы. Трэба пракансультавацца з літаратурай».
  Я цьмяна памятаў, як быў у аэрапорце з сувенірнай крамай, дзе я набыў ілюстраваную кнігу парод. Я дастаў яго са сваёй пачкі і ляпнуў яму на грудзі. «Паглядзі гэта, пакуль я ўладкуюся і пагавару з Ханнай».
  Ён усміхнуўся мне і адразу адкрыў кнігу. Ён правёў пальцам па пераноссі і паправіў акуляры. Ён глядзеў на кнігу, як на меню, і ён не еў некалькі тыдняў, і вярнуўся ў дом.
  Надвор'е сапсавалася, пачаўся шквалісты дождж. Ганначка стаяла пад стрэшкай хаты. Яна махнула падбародкам, і мы ўвайшлі ўнутр.
  Ханна ўжо стаяла каля печы наверсе, калі я на лесвіцы падняўся на лесвічную пляцоўку. Рукі ў яе былі раскінуты ззаду, і яна падскоквала на нагах. На краі канапы, што выходзіла ў акно, якое глядзела на мора, Тодзі чытаў сваю кнігу пра пароды сабак.
  Ён уважліва паглядзеў на мяне і спытаў: «Што вы думаеце пра Ньюфаўндленд? Мяркуецца, што ён лаяльны і будзе выцягваць з мора бездапаможных плыўцоў».
  «Слінявы і тупы».
  «Як наконт стаффордширского тэр'ера? Яны лютыя і верныя».
  «Злы і тупы».
  Ён паглядзеў на мяне, і яго акуляры былі запацелыя, таму ён павярнуў галаву, прыжмурыўшыся, скануючы. «Сэсіл, а якога сабаку ты лічыш разумнай?»
  Я хацеў сказаць нешта разумнае і подлае. Потым я паглядзеў на яго, які трымаў кнігу, якая ўжо вяне ад яго вялікага пальца, які гартаў старонкі, і спыніўся.
  «Нэльсан быў разумным сабакам». І я зняў яго акуляры з галавы, выцер іх кухонным ручніком і паставіў назад. Ён паглядзеў на мяне з сумнай і шчаслівай усмешкай, ад якой я амаль адчуў голад.
  «Так, ён быў, ці не так?»
  Ханна ўсміхалася Тоду і не глядзела на мяне. Я назіраў за ёй. Пасма яе валасоў вырвалася з гумкі і дакраналася шыі. Я адкашляўся, як шасцікласнік, які рыхтуецца папрасіць яе на танец.
  «Можа, нам варта куды-небудзь паехаць. Думаю, нам ёсць аб чым пагаварыць».
  Яна не падняла вачэй, а падышла да лесвіцы і ўзяла паліто. Потым яна вярнулася да Тода і дакранулася да яго за плячо. «Мы вернемся праз некаторы час». Тод падняў вочы, закаціўшы вочы за тоўстымі лінзамі, і ўсміхнуўся напаўусмешкай летуценніка, а потым вярнуўся да сваёй кнігі.
  Унізе на вуліцы чуліся нашы крокі па асфальце, калі мы ішлі да старой пошты. Плечы Ханны былі згорбленыя, і яна адышла ў двух футах ад мяне, заціснуўшы рукі ў кішэнях. Мы абодва сачылі за сваімі нагамі.
  «Пра што нам гаварыць?» — спытала яна ў чаравікаў.
  «Я быў у Deadhorse. Я бачыў Чарлі Потса, - сказаў я.
  Яе плечы расслабіліся. Яна перастала хадзіць. Яна ўпершыню паглядзела на мяне. «Я не зрабіў яму балюча, Сесіл. Я знайшоў яго такім».
  Мы пайшлі далей. Побач з набярэжным барам было ціха, чуўся толькі шэпт дзіцяці, які падмятаў за спіну.
  «Я табе веру».
  «Чаму?»
  «Таму што я хачу».
  Мы спыніліся каля адчыненых дзвярэй яшчэ аднаго бара. Ціхая музыка і грукат шклянак, якія ставяць у алюмініевую ракавіну. «Нам трэба з'ехаць з горада. Альбо так, альбо бяруць пад варту».
  Яна надула шчокі і павярнулася да шкла бара. Яе дыханне запацела акно, і яна кончыкам пальца намалявала сэрца на тумане. Яе вусны скрывіліся ў сумнай грымасе, і яна вымавіла словы.
  «Я хацеў чымсьці дапамагчы ёй. Яна прыйшла да мяне, бо хацела расказаць пра тое, што з ёй здарылася ў шахце. Яе так моцна паранілі. Ёй было балюча. . .” Ханна рукавом кашулі выцерла сэрца са шкла і прытуліла галаву да халоднага акна.
  «Я нічога не зрабіў, каб дапамагчы ёй. Я даў ёй некалькі звычайных слоў пра цярпенне і вылячэнне, пра тое, каб гаварыць праўду. Але гэта не прынесла нічога добрага. Калі я ўбачыў, як яе выцягнулі з бухты ў Кетчыкане, я зразумеў, што гэта не твая віна, Сесіл. Я адчуваў, што гэта маё».
  Яе шчака размазалася па шкле, а галава ляжала на шкле.
  «Я атрымаў пакет, я прачытаў газеты і нічога не мог зрабіць. Калі я зразумеў, што гэта зрабіў з ёй Потс, я пакляўся, што прымусю яго ў гэтым прызнацца. Я збіраўся прымусіць каго-небудзь прыняць на сябе адказнасць. Але калі я ўвайшоў у яго трэйлер і ўбачыў яго з разнесенай галавой - о Божа, Сесіл, гэта мяне напалохала».
  Я адцягнуў яе ад акна і абхапіў абедзвюма рукамі. Яе плечы дрыжалі, а галава прыціскалася да майго падбародка. Я назіраў за намі ў адлюстраванні ад шкла, размытым і рабізной у старой шыбе.
  Яна паглядзела на мяне ўверх, у некалькіх цалях ад мяне. Яна глытала паветра ў пошуках сваіх слоў.
  «Я проста хацеў ёй дапамагчы. Я хацеў справядлівасці. Я нахіліўся, я дакрануўся да яго твару. Частка яго крыві трапіла мне на палец. З яго капала вада, і кроў ледзянела. Я гэтага не хацеў. Я гэтага не хацеў. Калі мы з Альфрэдам падняліся туды, мы проста збіраліся з ім пагаварыць. мы . .”
  «Альфрэд Том?»
  Яна кіўнула. «Альфрэд сустрэў мяне ў Фэрбенксе. Ён пазычыў грузавік, і мы паехалі аўтадарогай. Ён кахаў яе, вось што ён сказаў. Ён хацеў мне дапамагчы».
  «А што пасля? Як ты сюды вярнуўся?»
  «Пасля ўсёй той крыві я як бы страціў яе. Я выбег з яго трэйлера і проста прайшоўся. Мне было холадна. Я не ведаю, я ішоў гадзінамі. Потым была мітусня і шмат машын аховы раз'язджалі. Мяне нехта падняў і адвёў да самалёта. Яны прывезлі мяне ў Анкоридж. Яны нічога не сказалі, проста непрыгожы хлопец, які задаваў шмат пытанняў».
  «Ці былі ў яго шыкоўныя каўбойскія боты?»
  Яна паглядзела на мяне і няўцямна кіўнула, быццам толькі што здагадалася, што я што-небудзь пра гэта ведаю.
  «Так, ён зрабіў. І ён пытаўся пра цябе. І калі б я ведаў, дзе Стывен Мэцьюз».
  «А ты?»
  Яна пацерла патыліцу і пацягнулася. Яна павярнулася да мяне. «Не, Сесіл. Я не. Калі я сустрэў Альфрэда ў Фэрбенксе, ён, здаецца, размаўляў з Мэцьюзам. Я думаю, што ён размаўляў з ім якраз у той дзень. Але ён не сказаў, дзе Мэцьюз».
  «А як наконт Альфрэда Тома? Што з ім здарылася?»
  «Мы рана разышліся. Ён высадзіў мяне на адной з помпавых станцый і пакінуў саму. Мне прыйшлося распытваць, як знайсці Потса. Я думаю, што Альфрэд Том даведаўся пра Потса і выбраўся адтуль. Напэўна, ён паехаў назад па аўтадарозе».
  «Вы ведаеце, дзе ён цяпер?»
  «Яго стрыечны брат патэлефанаваў мне і сказаў, што прылятае сёння апоўдні. Калі прызямліцца. У адваротным выпадку ён збіраўся паехаць на лодцы ў каюту на поўнач ад Ангуна.
  У той дзень самалёт не прызямліўся. На гэты раз рэйсы перашкодзіў туман у Джуно. Але я ведаў, дзе знайсці Альфрэда Тома. На наступную раніцу я прыляцеў да каюты Стывена Мэцьюза. Самы страшны шторм быў яшчэ наперадзе, так што палёт быў не такім дрэнным, як я чакаў. За выключэннем першай штармавой часткі вакол узбярэжжа, мы ляцелі па водным маршруце, трымаючыся за пару сотняў футаў ад палубы да Адміралцейства. Я сказаў пілоту пачакаць, таму што адзін погляд пакажа, а мне таксама патрэбны сведка.
  Дзверы ў кабіну былі адчынены. Куніца змагалася з бляшанкай, і кожны раз, калі жывёла кідала бляшанку ў той ці іншы бок, бабы ўзляталі ў паветра. Мая нага слізганула па камені, усыпаным ракушкамі, і куніца замерла, яе маленькі носік і лялечныя вочы гарэлі ў мой бок. Я ўяўляў, што ён думаў, што ён яшчэ дастаткова, каб быць нябачным. Я зрабіў яшчэ адзін крок, і выбар быў відавочны. Куніца прапала.
  Дайшоўшы да дзвярэй, я зазірнуў. Матрац быў перавернуты, а ўсё, што было на паліцы, ляжала на падлозе. Мука была высачана на смецці алоўкаў, сталовага срэбра і сшыткаў, батарэек ад ліхтарыкаў, пластыраў, частак ланцуговай пілы, драўляных запалак, сушанай локшыны і шматкоў каляровай паперы. На падлозе былі рассыпаныя сляды куніц і мышыны памёт, якія віліся па пакоі шалёнай спіраллю. Пліта была адкрыта, а сушылка ляжала ў асколках на падлозе.
  Я агледзеў усе чатыры куты пакоя: ні крыві, ні цела. Мэцьюз знік і не быў у салоне некалькі дзён.
  Я паглядзеў у сшытак і знайшоў спісы, неабходныя інструменты або дэталі, якія трэба замяніць. Я ўзяў іншы і знайшоў дзённік ежы, з'едзенай кожны дзень. Першы запіс абвяшчаў: чорны хлеб і вараныя бабы, кава, апельсіны і шакалад. Ва ўсім сшытку больш нічога не было, акрамя спісаў ежы.
  Я ўспомніў, што ў кожнай запасной частцы салона былі складзеныя кнігі. Цяпер засталося толькі некалькі дапаможнікаў і пару дэтэктыўных раманаў. Сур'ёзныя кнігі зніклі. Я сумняваўся, што мышы выцягнулі « Анатомію меланхоліі і памяць аб мінулым» у нару пад дрывотні.
  Стол быў падмяты. Быў адзін чысты жоўты планшэт з выдранай галоўнай старонкай, а на планшэце ляжала чорная пластыкавая ручка са знятым каўпачком. Побач з ручкай ляжаў корак ад бутэлькі. На пакуце не было ні чалавечых слядоў, ні слядоў мукі, якая ішла ў бок пляжу ці ў лесе, але побач з ручкай ляжала драўляная запалка, перацягнутая ў зубачыстку. Я выглянуў за дзверы, і Альфрэд Том быў у дрывотні. Ён выцягнуў лодку свайго стрыечнага брата на бераг.
  «Тут нікога», — сказаў ён і паказаў рукой, шырока раскінуўшы рукі.
  «Так, я думаю,» сказаў я разумна.
  «Як надвор'е? У вас ёсць грошы на палёт? Можа, лепш зазірнуць у шахту, перш чым пайсці дадому. Я табе пакажу».
  Пілот стаяў у хвасце самалёта, вада была шкляна-ціхая, і яго паплаўкі асцярожна ляжалі на невялікім брукаваным пляжы. Ён паліў цыгарэту і выкідваў камяні на паверхню. Шэсць разоў я назіраў, як камень скача, і кожны скачок стварае змешанае рэха кольцаў, якія злучаюцца і знікаюць на вадзе. Мужчына-самакат пырскаў па паверхні вады. Ад дрэва, што навісла над залівам, адштурхнуўся арол.
  Стывен Мэцьюз не памёр. Але яго не было. Людзі яго шукалі. Першыя зламыснікі не былі прыязнымі. Наступныя былі. Цяпер жывёлы адваёўвалі домік у чалавека, які выступаў за прыроду.
  Я зачыніў дзверы і сагнуў заціск назад, каб ён зачыніўся, а потым абышоў каюту. Тэрыторыя была настолькі забруджаная, што не было відаць слядоў. Я ўзяў бляшанку фасолі і паставіў яе на тронак. Нейкі агеньчык мільгануў у краі майго вока, і я павярнуўся і ўбачыў куніцу на вяршыні пня ў дзесяці футах ад мяне, якая зноў застыла і глядзела з мудрасцю цярпення, ведаючы, што адзін з нас паступова становіцца нябачным.
  Альфрэд зірнуў міма мяне і пайшоў да самалёта. Ён загаварыў са мной праз плячо. «Я раскажу табе гісторыю, Сесіл. Тут нельга. Пакіньце гэта для куніцы».
  «Гэй!» Я крыкнуў яму ў спіну: "Пачакай", і пабег за ім, пакінуўшы ежу, каюту і доказы іх новым уладальнікам.
  Мы ляцелі проста над вадой, а потым у перавале над востравам Баранаф з'явілася дзірка. Снег зрываўся з верхніх хрыбтоў і спускаўся ў даліну. Цёмныя хмары ляжалі далей на захад. Я заплюшчыў вочы. Я адкінуўся на спінку сядзення і схапіўся за мацавання рамяня бяспекі, спрабуючы прыдумаць якія-небудзь малітвы, якія, магчыма, узяў падчас падарожжаў. Я ведаў, што гэта бескарысна, таму што падазраю, што Бог не марнуе шмат сваёй увагі на апартуністычных навернутых.
  Я выскачыў з самалёта, калі ён завярнуўся ў док, і выйшаў наперадзе Альфрэда Тома, каб упершыню паглядзець на развіццё берагавой лініі шахты Отэр-Крык. Рэзервуары з прыродным газам стаялі на плошчы памерам з футбольнае поле, а таксама былі меншыя сталёвыя ёмістасці, пакладзеныя ў выглядзе вялізных рулонаў па паўдаляра. Пераборка на беразе трымалася бярвеннямі, абматанымі тоўстымі дротамі, і хвалі кідаліся аб насыпаныя на дно дробныя камяні.
  Пілот пагадзіўся пачакаць. Мы з Альфрэдам падняліся па пандусе да навеса, дзе сядзеў адзін хлопец, слухаў свой магнітафон, піў каву і чытаў паляўнічы часопіс. Шахта ўсё яшчэ была зачыненая, і ён быў у брыгадзе па ліквідацыі, каб абслугоўваць машыны, пакуль ішла праца па аднаўленні танкаў. Альфрэд пазнаў яго і махнуў рукой, калі той высунуў галаву ў хлеў.
  «Гэй, што здарылася, чувак?» - крыкнуў яму Альфрэд Том.
  «Ну, вось містэр Том», - сказаў малы, апусціўшы часопіс з выявай трафейнага карабля, які ўзвышаўся на ўзгорку. «Вы збіраецеся вярнуцца пасля адключэння? Я думаў, табе хопіць гэтага месца».
  Альфрэд усміхнуўся сваёй усмешкай «я-просты-звычайны-хлопец-які-нічога-не-ведаю» і шырока развёў рукамі.
  «Чалавек не можа насыціцца добрым. Я проста шукаю інструменты, якія я пакінуў. Добра, калі я азірнуся?»
  «Ну . . . што ты губляеш? Можа, я бачыў».
  «Я прынёс свае датчыкі і некаторыя парады па зварцы. Я думаю, што яны могуць быць на хляве інструментаў. Мы проста падбяжым і возьмем».
  Дзіця ўстаў, і я бачыў, што ён адчуваў сябе няёмка. Ён пачаў цягнуцца да радыё і працягваў глядзець у буфер абмену.
  «Ну, ведаеш, Эл, — амаль заікаўся ён, — цяпер усё па-іншаму. Вы павінны ўвайсці і ўсё такое. На месца могуць прыходзіць толькі ўладальнікі картак». Потым ён паглядзеў на мяне з сумесі няўпэўненасці і страху, быццам я раптам стаў радыеактыўным.
  «Табе ў спісе няма». Яго вочы ўпершыню сустрэліся з маімі.
  «Імя Альтман. Я там. Паглядзіце на спіс офісаў у Х'юстане.
  Яго вочы шалёна праглядалі дошкі абмену. Я паспрачаўся, што Альтман не быў практычным менеджэрам, і гэты хлопец ніколі не бачыў яго.
  «Так! О, так, гэта тут. Слухай, прабач. Гэта не зусім тое, чым я павінен займацца, але з закрытай шахтай я тут. Я сапраўды не ведаю, чаму. Я таксама зваршчык. Ведаеце, як Альфрэд. Гэй, у цябе ж не было пасведчання асобы?»
  Я застагнаў, закаціў вочы і пачаў паляпваць сябе па кішэні на сцягне, каб пачаць свой уласны слухай-ты-тупы-дзярмо-ты-не-бачыш-я-сапраўды-важны-і-да таго ж-я-страціў- руціна кашалька. Альфрэд Том махнуў мне прайсці, сказаўшы, што мы затрымаемся на хвіліну. Імя Альтмана, відаць, было на першым месцы ў спісе, таму што гэты хлопец балбатаў так, нібы я злавіў яго ў ваннай з бруднымі фотаздымкамі. Я працягваў ісці міма яго, і ён крыкнуў мне: «Усё ў парадку, містэр Альтман. Вядома, вы ведаеце ўсе правілы бяспекі, і зона рэзервуара мае ўзровень А, і сёння доступу няма».
  Да таго часу мы з Альфрэдам Томам ужо былі на лаве падсудных. Накіраваліся на склад інструмента, які ляжаў за танкамі. Мы былі побач, і я нахіліўся бліжэй да Альфрэда.
  Вакол танкавай зоны нікога не было. Яго закрылі з-за небяспечных матэрыялаў. На ўзгорку прагучаў генератар, і я паглядзеў уверх па крутым схіле да зоны ўтрымлівальнай дамбы, верхняй нары і кухні. Алешыны былі голыя ў лавінных жолабах, якія зразалі тысячу футаў да цвёрдай скалы, дзе снег вытравіў абрысы каменя.
  «Добра, у чым тут справа?» Я сказаў.
  «Добра, яны здабываюць золата, так? Гэта не дзірка ў зямлі з Гэбі Хэйз і нейкім аслікам. Зрываюць гару і засыпаюць яе ў гэтыя ёмістасці з растворам цыяніду. Яны перапрацоўваюць камень у суспензію мінералаў, і золата асядае. Затым яны бяруць хвасты і кладуць іх за дамбы і запаўняюць даліну».
  «Гэта сакрэт?»
  Ён паглядзеў на мяне з жалем. «Гэта не сакрэт. Усе гэта ведаюць. Ведаеце пра вялікі смурод, калі атрымлівалі ўсе дазволы на шахту? Што ж, яны паспрачаліся наконт сцёку ў салёную ваду. Шахта выкідваецца ў заліў, і яны атрымалі дазвол на тое, каб унутраны заліў называўся зонай змешвання. Гэта раззлавала многіх людзей, таму ўрад уважліва сачыў за гэтым. Сачылі за ўсім, што выходзіла з трубы. Яны назіралі так уважліва, што кампанія вельмі ўважліва ставілася да яго адтоку. Але . . .”
  Мы пачулі стук каменя, які падае, і хутка паднялі галаву і ўбачылі мядзведзя, які перасякаў лавінны жолаб у некалькіх сотнях футаў над намі. Мядзведзь лёгка рухаўся па няроўнай крутасці. Яна спынілася на імгненне і паглядзела ўніз па ўзгорку, як падскоквалі камяні, а потым дзіўнай няроўнай паходкай паскакала проста ўверх па ўзгорку ў алешнік.
  Альфрэд Том павярнуўся да мяне, не каментуючы мядзведзя.
  «Яны не так старанна ставіліся да катоднай абароны, якую паклалі на дно бакаў».
  «Катодная абарона?»
  «Метал на дне танка. З усімі хімічнымі рэчывамі ў баку і салёнай вадой у атмасферы метал будзе праводзіць электрычнасць. Без належных ахоўных мер дно рэзервуараў проста згніе. Яны не прадугледзелі дастатковай абароны ў танкі. Раствор цыяніду пачаў прасочвацца ў зямлю».
  Каля аднаго з танкаў мы нырнулі пад жоўтую загароджальную стужку. Мы трымаліся высока на насыпе і завярнулі за кут, які быў далей ад вады і каля схілу гары. Унізе ад набярэжнай была паглыбленне, якое было вычышчана экскаватарам і цяпер было выслана белым пластыкам і пакрыта чорнай сеткай. Пад сеткай і ў брызенце была прыгожая сіняя вадкасць, якая была, магчыма, нешта сярэдняе паміж недабудаваным бірузовым каменем і ясным зімовым небам.
  «Цыянід. . .” Альфрэд павольна вымавіў гэтае слова. «Гэта спрацавала нармальна для працэсу золата. Ніхто сапраўды не ведаў, што ёсць праблема, пакуль яна не пачала выяўляцца ў калодзежах для маніторынгу падземных вод. Інжынеры ледзь не аблажаліся, турбуючыся аб тым, што адбудзецца, калі хто-небудзь даведаецца, што ён трапляе ў паверхневыя воды. Яны трахаліся, размаўлялі і размаўлялі, пакуль гэта не пачало выплываць на паверхню».
  Я паглядзеў уніз на сетку. Была злоўленая і нерухомая качка. Я азірнуўся і загаварыў цішэй. «Але кампанія з гэтым змірылася. Закрылі шахту і пачалі рамонтныя работы. Няма за што кагосьці забіваць».
  Альфрэд прысеў на кукішкі. «Яны ніколі нікому не казалі, што рэчы трапляюць у ваду. Пра зліў цыстэрнаў замоўчвалі. Кантралюючыя органы ведалі, але яны не хацелі агалошваць, таму што яны зацвердзілі канструкцыю танкаў. На Каляды цыстэрны канчаткова асушылі. Кампанія ведала, што ніхто з рэгулюючага органа не выйдзе і не паглядзіць. Інспектары ўсё роўна хацелі замаўчаць — і іхнія задніцы былі на коне».
  Ён паглядзеў на ўзгорак, дзе знік мядзведзь. «Я ніколі не быў упэўнены, пакуль усё гэта не пачалося, але я думаў, што ёсць большая праблема. Калі яны вывелі з эксплуатацыі танкі, яны заключылі здзелку аб тым, каб даставіць танкеры Global, каб вывесці ўзровень танка і даставіць яго на перапрацоўчы завод у Лонг-Біч. Але рэчы так і не патрапілі туды».
  «Чаму?» — спытаў я.
  «Падумай, Сесіл, ёсць шмат спосабаў транспарціроўкі небяспечных адходаў. Усё дорага. Яны павінны былі выкарыстоўваць спецыяльныя працэдуры дастаўкі. Але танкісты былі ўжо паблізу. Пад'ехалі і ўзяліся за цыянід танкаў пацягнула, і яны паплылі на закат. Усё чыста і акуратна.”
  «Але...»
  «Танкеры не змаглі загрузіць цыянід у свае бакі на масляністы баласт. Такім чынам, яны выпампавалі баласт сюды…» І ён абвёў рукой і паказаў на помпавую станцыю на другім баку берага, да якой ад дока вяла шасціцалевая труба. "Яны запампавалі яго назад у зямлю", - сказаў ён.
  Мы падышлі да хлява, і Альфрэд зазірнуў унутр. Помпа была выключана, а труба ўпіралася ў зямлю пад прамым вуглом. Рукаў вакол калодзежа быў густы ад бліскучага чорнага дзёгцю.
  «Яны запампоўвалі баластную нафту ў назіральную свідравіну і выкарыстоўвалі яе ў якасці нагнятальнай. Ім прыйшлося ўтылізаваць баластнае масла, таму што яно даражэйшае і ад яго цяжэй пазбавіцца, чым разведзены цыянід. Гэта было добрае месца, каб схаваць баласт, бо тут яго ніхто не шукаў. Цыянід, ад якога яны павінны былі пазбавіцца іншым спосабам».
  Я паківаў галавой, усё яшчэ гледзячы ўніз на вусце калодзежа. «Што яны атрымліваюць?»
  «Яны павінны былі лячыць яго, але раней яны проста скідвалі баласт у акіян. Пасля Exxon Valdez яны не маглі рызыкаваць, каб гэтая нафта апынулася дзе-небудзь на мілым маленькім стварэнні, таму ім прыйшлося даставіць рэчы на ачышчальныя збудаванні. Алейны баласт з'яўляецца небяспечным адходам, апрацоўка і транспарціроўка - гэта цяжкі клопат. Сапраўды дорага. Такім чынам яны ўпырскваюць баласт і прымаюць разведзены цыянід на пакінуты баласт».
  «Што яны зрабілі з цыянідам?»
  «Скінуў яго, а потым выгрузіў вельмі разбаўлены баласт у іх лячэбны цэнтр. Гэта было самае таннае рашэнне з усіх. Гэта простая гульня з адходамі. Яны перамяшчаюць яго і паступова скідваюць большую частку, потым апрацоўваюць некалькі галонаў і кажуць, што адпавядаюць патрабаванням. Луіза Рут гэта ведала».
  Я прыжмурыўся на яго і кіўнуў. Ён пайшоў далей. «Яна атрымала маніфесты караблёў, якія паказваюць колькасць пагрузкі і разгрузкі». Я ўспомніў паперы, якія бачыў у яе пачку. «Яна атрымала іх ад Чарлі Потса. Яны насамрэч былі па-сяброўску перад днём народзінаў.
  «Таксама ў яе былі здымкі, нататкі, нарады, апісанне рэканструкцыі свідравіны. Яна трымала іх за арэхі, і вось што было ў тых дакументах. Я мяркую, што яна аддала большасць з іх Мэцьюзу, але не ўсе, і не арыгіналы. Ён рабіў здзелку для сябе. Але пасля таго, што яны зрабілі з ёй тут, яна хацела ўласнай справядлівасці».
  «Ці былі Мэцьюз і Луіза Рут разам?»
  Альфрэд паціснуў плячыма. «Яны пачыналі разам, але я думаю, што пасля вечарынкі ўсё змянілася».
  Я азірнуўся і ўбачыў, як наш пілот размаўляе з хлапчуком з дока. Вецер узмацняўся з паўднёвага захаду, накручваліся чорныя, як кавадла, хмары. У вусце заліва мора пачало падымацца. Мы знаходзіліся ў сарака мілях на поўдзень ад Сіткі на востраве Баранаф, і я хацеў вярнуцца дадому, перш чым вецер перастане падымацца.
  Я спытаўся ў яго: «Ці сапраўды танкі ўнутры небяспечныя?»
  «Яны не павінны быць. Перад тым, як сысці, я ўбачыў хлопцаў у звычайнай рабочай вопратцы, якія ўваходзілі і выходзілі. Яны добра пачысцілі. У іх ёсць зваршчыкі, якія латаюць падлогу, а некаторыя хрыпы выкопваюць найбольш забруджаную глебу. Я не ведаю, чаму яны цяпер забароненыя».
  «Думаеш, мы можам зірнуць?»
  Ён зноў паціснуў плячыма і ўстаў. Мы падышлі да задняга борта самага вялікага танка. Астатнія былі адкрытымі, са стужкай на адтулінах, але самы вялікі танк меў замок на порту. Ён павярнуўся да мяне. «Я мяркую, вы хочаце ўбачыць гэты?»
  Я ўсміхнуўся. «Няма сэнсу шукаць там, дзе нічога не хаваюць».
  Ён падбег да хлява для інструментаў і вярнуўся з некалькімі балтарэзамі і двума фарамі. Ён зрэзаў замок, спадзеючыся зрабіць наш ўваход больш афіцыйным. Мы ўвайшлі і хутка зачынілі порт.
  Спачатку танк быў неймаверна цёмны, як без вачэй. Калі мы ўключылі фары, купал замкнёнага памяшкання здаўся велізарным. Метал быў бліскучы і гладкі, а ў цэнтры пячоры было некалькі дзірак і кучы бруду. Калі мы ішлі, тонкі метал падлогі прагнуўся пад нашымі прыступкамі. Унутры адной дзіркі ляжалі некалькі рыдлёвак і скрутак белага ўбіраючага матэрыялу. Яны спрабавалі знайсці і выцерці патокі забруджанага грунту пад танкам. Не столькі для таго, каб ачысціць глебу, але яна была няўстойлівай там, дзе яна была парушана вадкасцю, і на гэты раз ім патрэбна была больш трывалая аснова для ёмістасці.
  Былі падаўжальнікі, якія ішлі да вонкавага порта, дзе быў працоўны генератар. Электрашліфавальная машынка з цвёрдасплаўным наканечнікам сядзела на няроўным краі металічнай падлогі. Я ўважлівей агледзеў дзірку. На іх былі насыпаны коўдры з паглынальнага матэрыялу, і на іх заставаліся плямы сіне-зялёнай вадкасці, змяшанай з брудам. Але на адной кучы быў пляма чырвані.
  Альфрэд быў у нары, перш чым я зразумеў, што ён робіць. Ён выцягнуў нож і схіліўся над скруткам, падобным на стары дыван. Ён быў згорблены, рабіў скрутак, нібы трыбушыў яго. Я не мог бачыць міма яго і асцярожна спусціўся ў яміну, пільнуючыся сваёй ногі, каб пазбегнуць вільготнай глебы. Я паварушыўся вакол яго пляча, калі ён вытрас з рулона. Я ўбачыў фланелевую кашулю, чорную і жорсткую ад крыві.
  Альфрэд раптоўна выключыў налобны ліхтар і сеў на спінку ў бруд, цяжка дыхаючы і ванітуючы ў далоні, якія абхапілі рот і вочы.
  Адно з маіх самых суцяшальных перакананняў заключаецца ў тым, што ўсё, што я ведаю, - гэта пераходная ілюзія. Мая будучыня - гэта выдуманая мара, а маё мінулае - памятнае. Момант мімалётны і неадназначны. Але знаходжанне цела пілота на дне гэтага танка ўразіла гэтую веру з лютасцю. Гэта расшырыла мае вочы і прымусіла момант пашырыцца, пакуль больш нічога не засталося.
  Яго горла было так глыбока перарэзана, што галава, здавалася, хісталася, вызваліўшыся ад шыі, а язык стаў абрубкам вышчэрбленага мяса. У яго вачах не было нічога двухсэнсоўнага, па-ранейшаму адкрытыя і запытальныя, нібы ён пытаўся, дзе я быў і што так доўга прайшло.
  OceanofPDF.com
   13
  МЫ КАЦІЛІСЯ ПРАЗ цёмныя хмары, але я ўжо не думаў пра ўласную смерць. Сабачка ведаў бы, што рабіць, думаў я, саромеючыся бегчы да яго. Зноў. Але ў Сабачкі было тое, што мне трэба. Ён мог прадаць гэтыя доказы камусьці з кіраўнікоў. Сабачка меў сувязі і падміргваў. Ён мог бы прадаць яго і абараніць нас. . . калі б ён мог разабрацца, хто насамрэч галоўны. У маім жываце закружылася дзесьці ў грудзях, калі мы аб'ехалі мыс каля краю прыбярэжных гор, хістаючыся ў паветраных кішэнях, нязграбна спыняючыся ў палёце, як пяро, якое злятае з коміна.
  Нарэшце паплаўкі дакрануліся да вады, і мы пабеглі падножкай пад мост, прыціхлі і лёгка падышлі да майго месца. Я прымусіў самалёт падняцца да рампы пад маім домам і паглядзеў уверх па лесвіцы ў свой імправізаваны элінг для лодак, дзе я захоўваў свае запасы для лодкі, зламаныя вёслы, бензінавыя каністры і забруджаныя фільтры. У куце, згорбіўшыся каля блока пенаполістыролу, стаяла Ханна.
  «Сэсіл. . . хто-небудзь бачыў, як вы ўваходзіце?» — спытала яна.
  «Чорт . . . усіх, хто шукаў. У чым справа?»
  «Навіны?» — спытаў Альфрэд Том, выскокваючы з самалёта і адштурхоўваючы паплаўкі. Пілот уключыў рухавік і накіраваўся да ўласнага паплаўка.
  Ханна выйшла з-пад насцілу дома. «Так, у мяне ёсць навіны. Той брыдкі хлопец са схілу — той, з зубамі і ў дзіўных ботах — прыйшоў і хацеў са мной пагаварыць. Ён сказаў, што мяне шукаюць для допыту аб забойстве, якое адбылося на схіле. Ён сказаў, што Сесіл Янгер даў яму інфармацыю, якая звязала мяне з іншымі забойствамі, у тым ліку з забойствам маёй каханай Луізы Рут».
  «Альфрэд, — сказаў я, — ці не мог бы ты набыць дастаткова рэчаў, каб пратрымацца каля тыдня?» І нясі сюды. Ханна, прынясі яшчэ ежы, добра? І дайце Тодзі ведаць, што нас не будзе, і ён павінен зноў застацца з сацыяльнай службай. Але не кажы яму, куды мы едзем. Я вярнуся. Мне трэба хутчэй пабачыць Сабачку. Будзьце гатовыя адправіцца, як толькі я вярнуся».
  Альфрэд апусціўся на нос майго лодкі. Ён паглядзеў пад мост на адкрытую бухту і на мыс. Чорныя хмары бурлілі, як сальнае вогнішча. Павевы здзімалі вяршыні хваль, і доўгія валы былі папярэдне папярэдне белымі слядамі ветру. Ён некалькі секунд глядзеў на ваду, а потым вярнуўся на мяне.
  «Куды мы ідзем?»
  «Вакол мыса».
  «Вакол мыса? У гэтай рэчы?»
  «Проста вазьміце свае рэчы. Гэты лодка будзе ў парадку. Калі трэба, мы можам выцягнуць яго ў лес, і ніхто нас не ўбачыць. І я не сяду ў іншы чортавы самалёт. Проста вазьміце свае рэчы. Я павінен дабрацца да Сабачкі.
  Я апрануў плашч, хаця да дома за паліцэйскай акадэміяй было ўсяго дзесяць хвілін хады. Калі я бег трушком, я ўяўляў, як Догі і яго ўнукі сядаюць за сняданкам з яйкамі і сокам.
  У доме Догі прафесійныя маладыя паліцэйскія мільгалі фотаздымкамі, быццам на прэм'еры фільма. Дзверы былі адчыненыя для мушкега ззаду. Дождж капаў на дубовую падлогу і плямай расцякаўся па пакоі. Сабачку паклалі на талеркі, а медыкі хуткай медыцынскай дапамогі працавалі над нутравенным адвядзеннем. Яйка-пашот было размазана па яго куртке маракоў, а апельсінавы сок выліўся са збана яму на калені, лужынамі на падлогу. Яго твар быў васкова-белы, а кавалачкі яго паліто і кашулі ляжалі ў крыві, распыленай на белым абрусе, які яны з жонкай купілі падчас мядовага месяца ў Ірландыі. Ён дыхаў. Побач з рукой ляжаў службовы рэвальвер. Тэхнік асцярожна падбіраў яго шчыпцамі для тостаў. Ён быў паранены стрэлам у лёгкае. Аднойчы.
  Місіс Догі стаяла спіной да дзвярэй, бязвольна звісаючы рукі па баках. У пакоі было пяць іншых жанчын — адна размаўляла па тэлефоне, а астатнія чатыры стаялі побач з рыдаючай місіс Д. Дзве з жанчын былі ў вятроўках вайсковай акадэміі, а адна была ў снежках і сетцы для валасоў. Ні адна з гэтых жонак паліцэйскіх не плакала. Той, што быў у сетцы для валасоў, размаўляў з дзецьмі ціхімі, заспакаяльнымі тонамі. Іншы адвёў жонку Сабачкі з пакоя для сняданкаў.
  У пакой убег начальнік паліцыі з расхінутай кашуляй і міліцэйскай рацыяй у руках. Ён спыніўся, калі ўбачыў Сабачку. Ён гучна выдыхнуў і прашаптаў: «Не, не, не!»
  Калі яго вочы спыніліся на мне, ён закрычаў: «Што ён тут робіць? Выгані гэтага блазна. Трымай яго. Распытайце яго. Але выцягніце яго да чорта!»
  Два сімпатычныя маладыя паліцэйскія пачалі выводзіць мяне на вуліцу, і я адхіліўся і схіліўся над Сабачкам. Ён насіў кіслародную маску на носе і роце, і калі я нахіліўся бліжэй, я пачуў, як ён прамармытаў праз шыпенне газу: «Ідзі».
  Маладыя мянты зноў схапілі мяне і перадалі свайму начальніку, які забыўся, навошта я тут. Ён проста сказаў мне «адступіцца. . . Адступі». Гэта было нармальна для мяне.
  Я выйшаў праз бакавыя дзверы і хутка накіраваўся да сцежкі, якая пралягала каля старога геалагічнага будынка. Ад хмызняковай елкі ляжаў корань, і я спатыкнуўся, апусціў руку і зачапіўся за губчатую зямлю мушкега.
  На краі глыбокай ямы ў балоце быў край вулканічнай чырвонай гразі, і калі я павярнуўся, каб падняцца на ногі, я ўбачыў выразны адбітак гладкага скуранога адбітка ботаў з вельмі вострым наском, які слізгаў па краі. мушкегавая дзірка, дзе нехта за некалькі хвілін да гэтага, напэўна, спатыкнуўся і ўпаў гэтак жа, як і я.
  Я пабег назад у свой дом, моцна накачваючы ногі, так што цяпло паднялося пад маім дажджавіком. Я закрычаў на Альфрэда і Ханну і на нейкае здранцвенне не пачуў адказу, але яны ўжо ляжалі ля лодкі, і я пачуў іх галасы, якія даносіліся з-пад падлогі дома. Я закінуў апошняе рыштунак у лодку і прычапіў нож да пояса. Я трымаў выратавальны камізэлька, але не надзеў яго, бо спатыкнуўся з пандуса.
  Ханна і я стаялі на карме, калі Альфрэд зняў насавую частку, і мы вызваліліся ад рампы. Я пераканаўся, што кармавыя коркі былі ўключаны, каб мы не заліваліся вадой. Калі б мы маглі пайсці насустрач надвор'ю, я б вывез іх, каб асушыць тое, што збіралася перавезці падчас пераправы.
  Рухавік загаварыў з трэцяй цягі, і я накіраваўся ў канал пад мостам. Вецер штурхаў лодку дзіўнымі рыўкамі, як маладога каня, якога катаюць халодным ранкам. Альфрэд і Ханна сядзелі тварам да кармы з паднятымі капюшонамі. Больш нікога не было на вадзе, але большы жоўты шклопластыкавы лодка стаяў ля газавага дока, дзе бялявая жанчына з чорным сабакам запраўляла цыстэрны.
  Калі мы праходзілі пад мостам, я заціснуў газ і ўбачыў двух мужчын.
  Адным з іх быў Элі Пік, усё яшчэ апрануты ў свае брудныя боты, на якім нічога не было надзета ад дажджу, акрамя лёгкай курткі. Валасы яго былі мокрыя і цягнуліся да вуглаватага чэрапа. Ён убачыў мяне раней, чым я паспеў схіліцца тварам у капюшон, усміхнуўся і махнуў рукой, потым дастаў з кішэні пісталет і зразумеў, напэўна, што гэта не той момант. Ён кінуўся бегчы да канца моста.
  Рухавік завішчаў і падштурхнуў нашу лодку на вяршыню вады, і мы аб'ехалі вакол першага маленькага вострава і ўзялі курс праз унутраныя астравы Гуку да вонкавага берага. Белы вецер прасунуўся праз унутраную бухту і згарнуў нас у грукат. Спрэй трапіў мне ў твар, як BB. Ядлік хіснуўся ў хвалю, а насавая частка апусцілася ніжэй за шэсць цаляў, зялёная вада лілася па планшы. Ханна схілілася над маімі каленямі і вырвалася з банкам кавы ў адной руцэ і абрэзанай бутэлькай адбельвальніка ў другой.
  Калі мы аб'ехалі самы далёкі востраў, мы апынуліся на прамой лініі надвор'я. Чарговыя хвалі паднялі нос лодкі высока ў паветра, і я прыдушыў назад, каб не закапаць нос. Я падумаў зрабіць хуткі паварот і знайсці месца, каб выцягнуць лодку з падветранага боку аднаго з гэтых астравоў, калі Ханна падняла руку і паказала праз маё плячо на карму. «Глядзі».
  Ад горада жоўтая лодка аб'язджала пункт. Яно ішло небяспечна хутка, і я бачыў постаць, якая стаяла на рулявым пункце пасярэдзіне. Нехта трымаўся за рэйкі і падскокваў на нагах, калі лодка гойсала па хвалях.
  Жоўтая лодка была больш разлічана на надвор'е — доўгая, з вузкай бэлькай і высокім носам. Я ведаў, што не магу апярэдзіць яго да мыса. Я павярнуўся на травер да надвор'я, і хваля абрынулася на лодку. На секунду мы пахіснуліся, але наступную хвалю паклалі на чвэрць да кармы. І Альфрэд, і Ханна люта ўскочылі.
  Я зрабіў цесны ўваход паміж двума астравамі. Я спадзяваўся, што мы страцiлiся з iхнiх вачэй, калi спусцiлiся на невялiкую адлегласць у лагчыну, i, магчыма, так i было, таму што як-то вакол астравоў, дзе нам трэба было падняць вал на водмелi, мы ўбачылi жоўты човен змагаючыся з хвалямі на захад, а затым на поўнач, адыходзячы ад нашай пазіцыі.
  Мы чакалі гадзіну, пакуль падняўся прыліў і хвалі пачалі разбівацца на водмелі. Затым нам прыйшлося рухацца на захад, каб ісці па беразе да вонкавых скал, дзе мы маглі размясціцца лагерам.
  Калі мы наблізіліся да мыса, я ўбачыў плаўнікі касатак, якія прабівалі хвалі. Рэжуць хутка. У аднаго вялікага самца быў доўгі плаўнік з выемкамі, які рэзаў, як лопасці ветрака, пры кожным кароткім апусканні. Мае вочы сачылі за імі, калі мы аб'язджалі мыс. Пар ад іх удараў ненадоўга затрымліваўся на ветры, а потым клаўся ў дымку на паверхні. Я назіраў за імі, калі рабіў апошні паварот да няроўнага вонкавага ўзбярэжжа, пакінуўшы адносную абарону заліва Сітка.
  Бываюць моманты, калі вы спыняецеся, думаючы, што, магчыма, вы зрабілі памылку і вам варта перагледзець. . . тады бываюць моманты, калі ваша памылка цягне вас, як акулу. Я ведаў, што мы шмат у чым памыляліся, калі падышлі занадта блізка да берага, завярнуўшы кут мыса. Бо замест таго, каб пракласці належны курс вакол разрыву, я ўзяў кароткую лінію, якая нечакана прывяла мяне ў прыбой.
  Хвалі ўяўлялі сабой блытаную кучу пены, якая ўзбівалася з зеляніны вакол вяршынь чорнага каменя. Жоўтая лодка таксама была там і выглядала смешна, закопваючыся ў хвалі. Ён уздымаўся ў некалькіх кірунках адначасова, качаючыся ўніз па сваім уласным кільватэры, рухаючыся ўверх па хвалі, а затым выбухнуў зверху ў пену з марской пены і знік з поля зроку.
  Я зноў націснуў на газ. Наша лодка была дрэнна прыдатная для гэтага, і нам пашанцавала б развярнуцца і выбрацца назад. Я глядзеў на мора, і чорныя хрыбты, як перадгор'і, рухаліся па гарызонце. Я налічыў тры, якія былі аднастайнымі і даволі круглявымі, але чацвёрты быў на траціну вышэйшы, і яго пярэдні край быў цёмным, завостраным, з плямамі, якія здзіраў вецер у шыпячых кавалачках святла.
  Гэта была хваля, якая хацела вырвацца ў глыбокую ваду. Калі ён рухаўся, ён станавіўся круцейшым, і белая вадкасць на беразе апускалася і ўсмоктвалася назад, несучы з сабой нават вялікія камяні. Голас хваляў запаволіўся і затрымаў працяглы грукат вялікай хвалі, якая выцягвала ўсю даступную ваду міма камянёў, міма рыфа, дзе не разбіваліся іншыя хвалі. Хваля пачала стрыгчыся і разліцца прыгожым зялёным завітком.
  Аператар жоўтага скіфа запусціў рухавік і даў поўны газ да краю завітка. Лодка паднялася, і мне здалося, што я ўбачыў двух чалавек, якія стаялі каля пульта кіравання. Ядок стукаў і качаўся па белай вадзе. Ён пабег уверх па разбіваючайся хвалі, і лук кінуўся ў тонкую скручваную губу буруна. Ядок стаяў вертыкальна і на імгненне здавалася, што ён збіраецца працягваць рух назад, але найменшая магутнасць рухавіка праштурхнула яго, і лодка моцна стукнулася аб круглявы схіл хвалі.
  Я больш не мог гэтага бачыць. Я чуў абароты рухавіка і шклопластыкавы корпус, які стукаў па гарбах меншых каткоў, калі ён кідаўся ў глыбокую ваду вакол кропкі.
  Каля краю лініі прыбою марскія львы брахалі і згортваліся ў шалёныя ныркі. Жоўты лодка павярнуўся назад, нібы заўважыў нас і хацеў адступіць і паназіраць за нашым наступным рухам. Кіты задзьмулі мацней за край лініі прыбою, і марскія львы паплылі праз прыбой, шалёна спрабуючы выцясніць кітоў на бераг.
  - Сукін сын, - сказаў Альфрэд. «Як, чорт вазьмі, жоўтай лодцы гэта ўдалося?»
  «Я не ведаю, але, магчыма, нам варта папрасіць іх пра ўрок».
  Бо, калі мы прастойвалі там, любуючыся амаль ідэальнай сіметрыяй хвалі і майстэрствам скіфмана, мы трапілі ў тое, што серферы называюць «зонай удару». І хваля, якая, хутчэй за ўсё, узнікла за тысячы міль ад нас, пачынала апошняе падзенне на скалы Паўночнай Амерыкі. Забіраючы нас з сабой.
  Мы злавілі хвалю бортам, і лодка пакацілася, як на карнавале. Паліўныя бакі і вёдры ляцелі ў паветры, і я ўбачыў шырока расплюшчаныя і застылыя ў паніцы вочы Ханны. Я бачыў, як Альфрэд нырнуў на глыбокую ваду. Пена паваліла і запоўніла мой нос, мой рот. Мяне захапіў гэты рух, мае канечнасці махалі, як у анучнай лялькі. Я не ваяваў. Я сплываў пад ваду, дзе гук быў заспакаяльна прыглушаны. Я ўбачыў знізу калатушы, і на імгненне мяне адцягнуў іх спакой, пакуль я не зразумеў, што мяне трымае якарная лінія, абкручаная вакол маёй нагі. Мае лёгкія пяклі, пакуль я змагаўся за свой нож, каб вызваліцца. Я выскачыў на паверхню, як выбухаючы паветраны шар, якраз своечасова, каб прыняць на сябе ўдар чарговай хвалі, якая панесла паліўны бак мне на галаву і пагрузіла мяне ў цемру.
  Калі я адцягнуўся, я ўбачыў, як Ханна змагаецца з вяроўкай, якая заблыталася вакол яе грудзей і адной рукі. Яна цярпела няўдачу. Я паспрабаваў падняцца, каб убачыць, ці плавае яшчэ хто-небудзь. Кроў пырскала на пену з парэзу ў маёй галаве. Але ўсё, што я мог бачыць перад наступнай хваляй, гэта бліскучы корпус майго лодкі, які каціўся, як цела рыбы ў прыбоі. Ханна зрабіла выпад, і я пачуў яе хрыплы голас, нават калі чарговая хваля ўдарыла мяне і паваліла аб камяні.
  Я націснуў на дно, і калі чарговая хваля нарастала і мора ўсмоктвалася да рыфа, я паплыў да яе, мая галава калацілася, а вада пякла ў пазухах і вачах. Чатырымі ўдарамі я патрапіў у яе на згіне рукі, зноў намацаў свой нож і асцярожна пацягнуў лязом за леску. Наступная хваля ўдарыла, і мы абодва ўпалі на корпус майго лодкі. Памятаю, я неяк сунуў нож у ножны, думаючы, што не хачу выратаваць яе ад утаплення, перарэзаўшы ёй горла.
  Мае ногі дакраналіся камянёў. Я зрабіў няўстойлівую апору, выцягнуў Ханну на пляж і паклаў яе на самую высокую частку пяску.
  Альфрэда не было. Я глядзеў на ваду, дзе хвалі разбіваліся і раскідвалі белую ваду. Я не мог яго бачыць. Жоўтая лодка была затоплена і плыла дагары нагамі ў бурунах каля нечага, падобнага на цела ў выратавальнай камізэльцы, якое плыло тварам уніз. У пошуках Альфрэда я прабіраўся праз белую берагавую ваду па калена. Крохаль ляцеў па вяршынях хваль, махаючы крыламі, расцягваючы ўсё цела, і пішчаў кароткімі выдыхамі паветра. Ён збочыў над хвалямі на поўдзень у нізкія аблокі. Назіраючы за ім, я чамусьці адчуваў, што частка майго жыцця страчана назаўжды.
  Я адвярнуўся ад пляжу і зайшоў пад шаты дрэў. Я не ведаў, дзе Альфрэд. Я не ведаў, што рабіць для Ханны. Я здранцвеў. Мой вялікі палец быў вывіхнуты, а з галавы цякла кроў. Я ведаў, што не магу гаварыць, таму што мой розум плыў ад падзення, але я яшчэ не пачаў бескантрольна дрыжаць.
  У кішэні майго паліто была старая срэбная запальнічка і старадаўні металічны футарал ад запалак, настолькі іржавы, што я нават не ведаў, ці змагу яго адкрыць. Я трымаў яго на далоні. Агонь не быў канцом, гэта быў працэс на дадзены момант. Амаль далёкая абстракцыя. Агонь і ежа. Я не ведаю, чаму я падумаў пра ежу, таму што мой жывот адчуваў сябе так, быццам ён скручваўся ў вузлы. Я адчуваў не голад.
  Я падумаў пра дзяўчыну, якая схілілася праз парэнчы на Крык-стрыт у белай майцы, з валасамі, развеянымі вакол галавы, як транспаранты на парадзе. Магчыма, я яе бачыў. Яна глядзела, як ласось плюхнуўся па вадзе ўверх па плыні. Я думаў, жаданне, жаданне, жаданне, і я хацеў што-небудзь паесці, і я хацеў распаліць агонь.
  Унізе на пляжы ўнутры рыфа была вузкая пясчаная бухта шырынёй ледзь дзесяць футаў. Глыбокі канал праразае рыф, дазваляючы тоўстым зеленаватым бурунам трапляць на пясок. Мяне адцягнула ўспышка чырвонага ў вадзе, потым пунсовы шлейф. Я міргнуў і ўбачыў марскога льва, які раве і выцягваецца з прыбою. Ён цягнуўся за сабой вантробамі, апошняя чвэрць яго тулава знікла. Потым я пачуў выбух дыхання, калі косатка кінулася на пясок.
  Калі б я калі-небудзь бачыў у сне вогненнага анёла, гэта было б так, таму што кіт паліў мне вочы, як полымя, але я не спаў, і гэта быў не сон. Там, дзе раней быў буйны пясок і белыя дробненыя ракавіны, цяпер стаяў дваццацітонны самец косаткі. Яго чорна-белая скура зіхацела вадой, якая сцякала па баках. Спінны плаўнік даўжынёй шасці футаў свабодна звісаў набок і злёгку плюхнуўся, калі кіт змагаўся ў пяску, б'ючы маленькімі груднымі плаўнікамі аб бераг. Зацяжкі дыхання вырываліся з яго дыхальнай адтуліны, і ён лупцаваў пясок сваімі трапец. Затым, калі наступіла чарговая хваля, яго цела памерам з грузавік двойчы кінулася, схапіла параненага марскога льва ў свае сківіцы і знікла ў прыбоі.
  На імгненне не было ніякіх прыкмет, толькі бляклая пляма крыві і слабыя адбіткі на пяску. Я міргнуў і затаіў дыханне. Потым, якраз за бурунамі, я ўбачыў, як кінжал спіннога плаўніка прарэзаў ваду, і я пачуў, як гэты ўдар паглынуў вецер.
  OceanofPDF.com
   14
  ХАННА ДЫХАЛА, але я не мог вымераць яе пульс. У лесе я знайшоў паваленую елку, на якой яшчэ была кара, з гнілым абухом. Я апусціўся на калені і працягнуў руку як мага далей, наламаўшы смалы. Боль у маёй руцэ быў пякучы, але сухое дрэва было лёгкім, і проста трымаць яго, здавалася, рабіла мяне лепш. Дрэва было белае і крыху падгнілае. Па краях былі інкруставаныя шарыкі смалы. Я зламаў некалькі галінак са ствала елкі, дыяметрам каля фута, каля падставы. Яны лёгка зламаліся, і я ведаў, што яны сухія. Ні на чым, што я сарваў, не было іголак, і я адбіраў галінкі, якія хацелі сагнуцца, ад тых, што ламаліся з сухім трэскам. Я знайшоў пад елкай сухое месца і расчысціў яго да самай сухой расліннасці. Цяжка было б знайсці бруд на гэтай лясной падсцілцы, якая ўяўляла сабой губку з моху і спарахнелага дрэва. Але я зрабіў сухую платформу і пабудаваў сваё мізэрнае вогнішча. Потым я пайшоў расчэсваць невялікі кавалачак кедра. Мяне пачынала дрыжаць, і я ведаў, што ў мяне не застанецца больш разумнага часу, але я таксама ведаў, што калі я правалю гэтую спробу распаліць прыстойны агонь, я апынуся ў сур'ёзнай небяспецы памерці ад камбінацыі пераахаладжэнне і шок.
  Я праскочыў міма кронаў елак і дрэў цыкуты, якія ўкрывалі бераг, і натыкнуўся на слізкія бярвёны, насыпаныя прылівам на высокі край пляжу. Я рухаўся па гэтых бярвеннях і нарэшце дабраўся да камянёў і жвіру. Я зазірнуў у заднія віры, дзе прыліў адклаў самыя лёгкія плывучыя абломкі, якія вынесла з Ціхага акіяна.
  Сярод ламінарыі, галінак і пнёў я знайшоў японскую каску і пластыкавы чахол для бутэлек з сакэ. Там ляжаў іржавы паліўны бак і два пластыкавыя вядры з выбітымі дном. Там былі лямпачкі і даўгаватыя пластыкавыя рыбалоўныя паплаўкі, пластыкавыя бутэлькі з адбельвальнікам, гумовыя пальчаткі, аскепкі шклапластыкавага транца ад малогабарыта. Дзіўнага выгляду барабан з цяжкай арматурай. Некалькі куч пластыкавых дрыфтавых сетак скруціліся на пляжы з ламінарыяй і бутэлькамі з-пад віскі, пераплеценымі ў павуцінне. Былі сотні пластыкаў, змешаных з жвірам, пяском і здробненым ракавінам. Было тры мёртвыя птушкі: качка, чайка і арол. Высока на лініі прыліву і адліву сядзеў японскі шкляны паплавок, падобны да мяча, пастаўленага на тройку для гольфа. Ён быў зялёнага колеру і памерам з софтбол. Я падышоў, узяў яго і падумаў пра тое, як мне пашанцавала знайсці яго, пакуль не ўбачыў маленькую чырвоную пластмасавую каністру.
  Я выпусціў шкляны шар, разбіўшы яго аб камень, які, напэўна, не трапіў, калі яго выкінула на пляж штармавая хваля. Збан быў глабальны і, напэўна, змыты з шахты. У яго дне быў цаля дызельнага паліва.
  Адразу за ім, у цені за цыкутай з баку, я знайшоў прыгожы кавалак чырвонага кедра, які, відавочна, сядзеў высока над лініяй прыліву падчас некалькіх апошніх зімовых штормаў. Кавалак уяўляў сабой расколаты брус чатыры на чатыры даўжынёй каля трох футаў. Ён сядзеў у абароне ад найгоршага дажджу, і я паспрачаўся, што ў цэнтры ўсё яшчэ было суха.
  Я аднёс сваю здабычу назад да вогнішча, дзе Ханна ляжала зусім нерухома. Мяне пачынала трэсці. Я рассыпаў трохі паліва на кучу галінак і смалы, укленчыў каля кучы палак і трымаў запальнічку ў дрыжачых руках. Я трымаў яго здаровай рукой, а дрэннай прытрымліваў каля галінак. Мой вялікі палец усё яшчэ быў вывернуты пад дзіўным вуглом. Нарэшце я зняў вечка. Гэта была старая Zippo, якую я пакінуў у паліто на надзвычайныя сітуацыі, і я сумняваўся, што яна сапраўды спрацуе, але я выкінуў гэта з розуму.
  Вялікім пальцам я пацягнуў ролік на запальнічцы ўніз; крэмень іскрыўся, паліва пырскала, і я трымаў яго як мага больш устойліва на прасякнутых саляркай галінках. Аранжавае полымя было такім жа прыгожым, як цукеркі. Чорны дым звіваўся мне ў твар. Полымя захапіла галінкі, і тады я пачуў першы трэск і адчуў першы пах гарэлага дрэва і саляркі. Агонь успыхнуў, і я працягнуў рукі над полымем.
  Я падняў галаву Ханны сабе на калені. Яе валасы былі мокрыя, але скручаныя назад, і яна пачала злёгку дрыжаць. Яна расплюшчыла вочы, нібы толькі што прачнулася ад моцнага сну. Яе губа была парэзаная, а кончыкі пальцаў крывавіліся. Яна глядзела на мой агонь і нібы разгубілася. Потым яна паглядзела на мой вялікі палец.
  «О, дзярмо, Сесіл».
  Вялікі палец быў дзіўным выглядам, сагнуты назад і ўніз да майго запясця. Сіметрыя маёй рукі была настолькі парушаная, што яна больш нагадвала зламаны садовы інструмент, чым руку. Яна села, падсунулася бліжэй да мяне і агню і ўзяла мяне за руку.
  Яна ўзяла маю руку ў сваю і пяшчотна трымала мой вялікі палец. Яна ўсміхнулася, і я зморшчыўся і задрыжаў, зацягваючы дыханне, але не адцягнуўся.
  Мяне калаціла, калі я сказаў ёй: «Я прывёў нас занадта блізка да пляжу. Прабач».
  "Ты зрабіў усё добра", прашаптала яна. Яна нахілілася наперад і пацалавала мяне. Яе вусны былі ледзянымі і дзіўна смешнымі навобмацак. Яна кінулася языком у мой рот і ўдыхнула сваё цёплае дыханне мне ў горла. Затым адным рухам яна прыкусіла маю губу і з усёй сілы выцягнула мой вялікі палец.
  Гэта быў такі вір адчуванняў, халодны пацалунак і здранцвенне крыві і дыхання, што я не адчуў, як мой вялікі палец раптоўна рэзка рэзнуўся назад у ямку. Тады яна адкінула галаву, усміхнулася і ласкава ўдарыла мяне па плячы.
  «Як гэта?» Яна задрыжала і пацерла маю руку, потым легла знясіленая. Я паварушыў пальцамі і перастаўленым вялікім пальцам. Было горача і холадна ад болю, але, прынамсі, гэта зноў была мая рука, і яна жвава церла яе ў сваю.
  Прыкладна ў дваццаці ярдах ззаду я пачуў, як нехта ці нешта ходзіць па паваленых яловых кончыках. Я разгарнуўся вакол вогнішча і прысеў, адчуваючы, што агонь быў нейкай мяжой. Я чакаў. Я прыслухоўваўся да глыбокага кашлю мядзведзя або да металічнага ляскання снарада, які ўпікваюць у казённую частку. Альфрэд Том выйшаў на паляну.
  «Ты зрабіў гэта», - сказаў ён, усміхаючыся. «Я знайшоў бункер яшчэ вакол кропкі. А вось з пажарам не пашанцавала. Калі мы возьмем тое, што ў вас тут ёсць, і перанясем гэта ўнутр, я думаю, што мы можам высахнуць».
  Ён дапамог мне выцягнуць яшчэ смалы з дуплага бервяна і зачэрпнуў пачатак вогнішча на форму калыскі карчакоў. Мы абодва дзьмухнулі на вугольчыкі, якія ненадоўга падняліся ў паветра. Мяркую, было глупствам так моцна змагацца, каб спыніць агонь, але з нарастаючай гіпатэрміяй было лягчэй працягваць памылку, чым прымаць рашэнне.
  Я дапамагаў Ханне ісці, а Альфрэд пераносіў агонь праз узлесак дрэў. Ён рушыў наперад па вузкай сцежцы для дзічыны, уверх па берагу і вакол берага туды, дзе, побач з алешнікам, стаяў бетонны бункер, шэры і неверагодна манументальны на гэтым востраве выгібаў і кароткіх прамых ліній.
  Сотні агнявых кропак усеяны астравамі ля берагоў Аляскі. Яны былі пабудаваны падчас Другой сусветнай вайны для абароны ад чаканага японскага ўварвання. Але прасоўванне скончылася на Алеўтах, і вайскоўцы выцягнулі сваіх людзей і боепрыпасы, пакінуўшы бетон стаяць і пакрывацца зялёным аксамітным покрывам моху.
  Мы схілілі галовы, прайшлі праз нізкія дзверы і падняліся па лесвіцы туды, дзе была ўстаноўлена гармата. У цэнтры пакоя была круглая жалезная дарожка. Праём сто восемдзесят градусаў выходзіў на захад і Усход.
  Ханна сцягнула кашулю і стаяла ў сваёй доўгай ніжняй бялізне, выкручваючы пінжак і штаны з сінтэтычнага ворса. У куце ляжалі груды пластыкавай брызенты і мокры матрац. Побач з матрацам ляжала куча дроў, пакінутых папярэднімі жыхарамі. Альфрэд расклаў агонь там, дзе была старая вогнішча, недалёка ад цэнтра пакоя. Ханна дрыжала, і яе галава хісталася, нібы гэта была цацка-спружынка.
  Мы падсыпалі сухіх дроў, і полымя зноў паднялося. З кожным удыхам Ханны святло і цяпло пранікалі ў пакой. Яе твар і пярэдняя частка швэдара святлелі з кожным удыхам. Я бачыў, як вусікі яе валасоў калышуцца на яе плячах, некалькі слабых кропель крыві і салёнай вады сцякалі з яе падбародка.
  Спачатку пакой быў запацелы дымам. Мы з Альфрэдам прыселі на кукішкі, і калі агонь разрастаўся, цяпло падымалася да столі і вонкі. Ханна акуратна клала ўсё большыя і большыя кавалкі, далікатна нахіляючыся. Неўзабаве дым і іскры кружлялі да столі, калі мы трое сядзелі дастаткова блізка да полымя, каб апячы вопратку.
  Я паглядзеў на Ханну. Яе вочы прыжмурыліся ад дыму і спёкі. У яе была квадратная сківіца, якая моцна сціснутая, каб пазбегнуць жадання дрыжаць. Яна выцягнула валасы наперад у бок дыму. Яе вочы былі налітыя крывёю і апухлыя, а маршчыны на твары выдавалі некаторую напружанасць, але яе позірк быў засяроджаны толькі на агні і цяпле.
  Я прачысціў горла і паглядзеў прама на Альфрэда Тома. «Хочаш расказаць мне пра хлопца на мосце?»
  Альфрэд паціснуў плячыма і павярнуўся спіной да агню. Ханна ўздыхнула і абняла сябе рукамі за плечы, як чалавек зусім адзін. Яна падышла бліжэй, але засталася па-за маёй дасяжнасцю.
  «Давайце разам зробім нейкі лагер». Альфрэд устаў, палез у кішэню паліто на маланкі і выцягнуў з нержавеючай сталі .44. Ён адчыніў цыліндр і павярнуў яго, каб пераканацца, што ў ім пяць гільзаў, а затым зашчапіў яго пустой камерай пад малатком. Ён працягнуў мне руку.
  «Ёсць пяць стрэлаў. Вы думаеце, што з гэтага можна атрымаць што-небудзь ядомае?»
  Я ўзяў стрэльбу. Пісталеты заўсёды здзіўляюць сваёй вагой. Ежа тады нам не спатрэбілася. Але я не ўяўляў, як доўга мы там пратрымаемся. Нашы запасы былі ў прыбоі. Некаторыя з іх можна выратаваць, а некаторыя — не. Я намацаў асноўную частку стрэльбы і задумаўся, ці сапраўды мне трэба паляваць.
  Паляванне не падобна на пакупкі; гэта звязана з рытуалам і удачай. Мне не вельмі пашанцавала. Я нават не мог прадбачыць, наколькі дрэнна мне пашанцуе. Я ўзяў пісталет і накіраваў яго ў падлогу, паспрабаваўшы самы ўпэўнены тон.
  «Я пагляджу».
  - Добра, - сказаў ён. «Я прачыщу пляж і пагляджу, што знайду. Магчыма, некаторыя з нашых вёдраў з ежай вымытыя».
  Я хутка выйшаў, бо не хацеў праецыраваць свой страх у пакой. Я мог аддаць пісталет, сказаўшы, што не хачу з яго нічога страляць. Пісталет мне не вельмі спадабаўся, але мне спадабалася сама ідэя, што ён у мяне. Я вынес яго на вуліцу і прайшоў па дзічыны ўглыб вострава.
  Грунтавое покрыва было тоўстым, і кожная галіна, якую я адгінаў назад, здавалася, узмацняла мае рухі. Алешнік і чарніцы, ласосевыя і хмызняковыя елкі ліплі да маёй вільготнай пракуранай вопраткі. Я спрабаваў рухацца бясшумна, расстаўляючы кожны крок, а потым здаўся. Нягледзячы на тое, як я адчуваў пах і шум, які я ўжо нарабіў, я ніколі не збіраўся сутыкнуцца з чым-небудзь, што магло б прастаяць на месцы дастаткова доўга, каб я мог утрымаць дрыготкую руку ў яго кірунку. Плятаючыся ад ветру, я наблізіўся да старога яловага дрэвастая, які меў абароненыя кроны на некалькі сотняў футаў. Сюды пранікала вельмі мала святла, таму хада была лёгкай і ціхай па моху. Нада мной круціўся шторм, а за дрэвамі прыглушана шумеў прыбой. Я апусціўся на ствол нахіленага дрэва, павернутага да берага, калі лань ступіла за лінію хрыбта паўночнага хрыбта.
  Яна спынілася і ўтаропілася на мяне, і я застыў на месцы, нібы быў паляваным. Я рабіў павярхоўны ўдых. Яе нос таргануў. Яна падняла галаву, спрабуючы нешта разабраць у паветры. Яна зрабіла яшчэ адзін крок. З-за яе высунуўся гадок і нахабна пайшоў на паляну. Лань зрабіла адзін крок, і я зрабіў адзін, спрабуючы схавацца ад вачэй. Яна адчула мяне, але не магла быць упэўненай. Яна ступіла на крок на захад і зноў спынілася, гледзячы на свайго гадаванца, які грыз зялёныя парасткі чарніцы. Я прысеў у пахвіне дрэва. Лань лёгка выйшла на паляну і ўткнулася носам у бок гадаванца. У пяцідзесяці футах ад яго бык падняў галаву і злёгку скрывіў губу. Ён двойчы лапаў мох і падаўся за дрэвы.
  У казуля былі невялікія раздвоеныя рогі. Яго шкура была тонкай карычнева-шэрай, а срэбра ўспыхвала на горле да чорных абадкоў вакол вачэй і морды. Пасярэдзіне горла ў яго была чыста белая пляма на каўняры. Яго вочы былі шырока расплюшчаныя і цёмныя. Яго нос быў надзвычай адчувальны, рухаючы паветрам, калі ён ішоў да лані і аленяня. Я падняў стрэльбу і прыставіў яе да дрэва. Мае рукі трэсліся, калі я адцягваў малаток. Механічны пстрычка прымусіў яго фыркнуць і адляцеў назад на дрэвы. Я дзьмухнуў праз вусны і па-дзіцячаму пішчаў, а лыч з цікавасцю зазірнуў вакол сваёй яліны. Ён ведаў, што трэба бегчы. Ведаў, што ёсць небяспека. Але ён пачынаў сваю гонку, і лань, і яго цікаўнасць былі для яго занадта моцнымі.
  Я паспрабаваў умацаваць мушку на верхнім краі яго чэрапа. Я ішоў на стрэл у галаву або на промах.
  Я ўсё жыццё чакаў экстазу, чыстай радасці быцця, і ніколі не адчуваў яго. Бо кожны момант майго шчасця быў афарбаваны смуткам. Як глыток вады з горнага патоку, які мае два смакі — адзін жывы і другі мёртвы, — маё жыццё было сумным зліццём здзіўлення і жалю. Я думаю, што менавіта гэта раздражняе Ханну і стала адной з прычын яе сыходу. Але быць чалавекам, які затрымаўся пасярэдзіне, ёсць адна перавага: мяне яшчэ не ахапіў смутак.
  Стрэл трапіў адразу за сківіцу. Язык адскочыў назад і лапаў паветра. Дрэва афарбавала крывавая смуга, а кавалкі костак прыліплі да рванай кары. Ял адскочыў на тры крокі назад і паваліўся. Мяккі і нязграбны, ён ляжаў на моху, раскінуўшы ногі, нібы паслізнуўся на люстраной падлозе. Ён выдыхнуў з чырвоным пеністым бляяннем праз нос, бо ў яго адсутнічала ніжняя сківіца.
  Я пераскочыў праз пень і падбег туды, дзе ён ляжаў, і, не раздумваючы, яшчэ раз стрэліў яму ў галаву. Ён ляжаў нерухома. Дзіўна, але лань спынілася на ўскрайку паляны за вялікім дрэвам, удыхаючы носам паветра, удыхаючы, спрабуючы зразумець сцэну. Гадавік стаяў за ёю і глядзеў.
  Я стаяў над долам і паклаў дрыготкую руку на яго скуру. Я з ім размаўляў, а можа, з тым, хто цяпер быў яго даверанай асобай. Я папрасіў прабачэння за яго пакуты. Я адчуў, як цяпло яго цела падымаецца ўверх і прэч, як дым у закінутым бункеры. Лань і гадавак рушылі ў густы зараснік ажыны. Я дастаў гільзы з балона, паклаў у кішэню, а пісталет засунуў за пояс. Потым я перакінуў мяшок на плячо і зрабіў дарогу да лагера.
  Ханна прабілася праз хмызняк каля бункера і, убачыўшы мяне, спынілася. Кроў запэцкала маю спіну, і долар млява плюхаўся з кожным маім крокам. Спачатку яна выглядала здзіўленай, потым сумнай, але нарэшце загаварыла з усмешкай.
  «Я чуў стрэлы».
  Яна кіўнула на дол і пайшла да бункера. Ляжаў нізка звіслы сук алешыны. Ханна палезла ў кішэню і дастала нейлонавы парашутны шнур. Яна працягнула яго мне. Яна глядзела на аленя, нібы слухала песню: далёкую і сумную.
  «Вам патрэбна дапамога ў гэтым?» — спытала яна.
  «Я мяркую, што так, у мяне баліць рука. У мяне ёсць нож. Ці можаце вы дапамагчы мне падняць гэта?»
  Я завязаў вяроўку на канцы шнура, а затым лодачнік вузлом прыкладна ў трох цалях ад вяроўкі. Я надзеў пятлю на галаву і на горла. Я працягнуў Ханне канец, і яна перавярнула яго праз сукі. Яна пацягнула за канец, калі я падняў долар з зямлі. Калі галава набліжалася да сука, а капыты адрываліся ад зямлі, я падвоіў канец праз вузел лодачніка і выкарыстаў яго як прымітыўны шкіў, каб падняць мёртвы груз да канца. Ханна адступіла і ўстала побач са мной, калі я апусціўся на калені каля жывата. Я ўзяў свой нож Gouker і зрабіў разрэз на два цалі вышэй пеніса, і, як толькі пачаў, я трымаў лязо пальцам пад кончыкам, каб не дапусціць праколу вантробы. Уверх на шэсць цаляў. Спыніліся. Пятля кішкі звісала ўніз, смуглява-шэрая з сінімі жылкамі, урэзанымі вакол трубкі. Калі я дакрануўся да яго, перыстальтычны рух прымусіў кішачнік сціснуцца ў змяіным звіванні. Я пацягнуў вантробу ўніз, і яна ўся вылецела на мох. Затым я працягнуў руку ўнутр паражніны цела і выцягнуў печань і сэрца. Цёплае паветра, якое ішло з паражніны цела, было моцным з салёным адценнем жыцця, якое выплывала з мяса. Я працягнуў руку, каб намацаць гладкую паверхню дыяфрагмы і прарэзаў яе, затым працягнуў руку і выцягнуў лёгкія. Пры ўсім гэтым была малая кроў. Некаторыя, якія сцякалі з шыі, і некаторыя, якія ішлі з паверхневых крывяносных сасудаў, збіраліся ў сядле таза.
  Альфрэд падышоў і ўсміхнуўся. «У мяне ёсць некалькі альховых дубцоў. Ці хочаце вы з'есці частку спінкі, калі мы можам накруціць некалькі кавалачкаў на палачкі? Я знайшоў трохі курынага грыбка і трохі марскіх водарасцяў. Нашы вёдры з ежай з лодкі былі разбітыя, і засталося няшмат, але я ўзяў некалькі хітонаў з гумовых ботаў з лужын. Ці ведаеце вы лепшы спосаб іх з'есці?»
  «Усё будзе смачна, як толькі мы прагаладаемся. Як справы з агнём?»
  Альфрэд паглядзеў на верх бункера. «Гэта добра. Мне зноў становіцца холадна. Заходзім. Добра? Вам патрэбна дапамога?»
  Ханна азірнулася на мяне і загаварыла з ім. «Мы атрымаем. Лепш заходзьце ўнутр».
  Альфрэд падняў вядро, якое вычысціў, нагнуў галаву і знік у бункеры. Я зноў павярнуўся да казуля, разрэзаў скуру вакол першага сустава ўсіх ног, потым перарэзаў горла і разрэзаў скуру вакол шыі. Я пачаў з шыі і адарваў скуру ад мускулатуры. Тонкі пласт тлушчу лопнуў ад шкуры, калі я правёў кончыкам нажа па шве. Разразаючы і сцягваючы шкуру, даносіўся цёплы пах тлушчу. Шкура была пругкай і цёплай у маёй руцэ, і яна сабралася на зямлі ля нашых ног.
  Ханна расклала шкуру на плоскім горбе замшэлай падлогі, а потым падняла на шкуру вантробы, ныркі і лёгкія і склала ў пакет. Яна выцерла рукі аб мох і паглядзела на мяне.
  «Бачыце знак мядзведзя?»
  «Не, але далёка не зайшоў. Мы далёка ад вялікіх астравоў, але некаторыя мядзведзі выходзяць сюды. Я проста не чуў, каб яны заставаліся вельмі доўга».
  «Як вы думаеце, што мы павінны з гэтым рабіць?» Яна кіўнула на шкуру, набітую вантробамі.
  «Можа, аднясіце яго крыху далей ад лагера. Паглядзіце, ці зможаце вы падняць яго з зямлі. Мы можам здабыць шкуру пазней, калі яна нам спатрэбіцца. Я павешу аленя пасля таго, як здыму папружку».
  Яна ўзяла яшчэ адзін кавалак парашутнага троса і абвязала яго вакол прымітыўнай упакоўкі, потым пацягнула яго за брову пагорка і ўніз далей ад бункера. Я ступіў на заднюю частку казуля і правёў вялікім пальцам па хрыбце хрыбетніка, затым правёў лязом пад прамым вуглом па ўсёй даўжыні і выразаў палоску далікатнага мяса, якая праходзіць па абодва бакі ад хрыбетніка. Мяса было без тлушчу, і я трымаў абедзве палоскі ў руках. Гэта іх сагравала. Я паклаў яго на сваё паліто, раскінутае на моху. Потым я забраўся на верхнюю частку дрэва, закруціў у руцэ канец шнура і развязаў вузел. Пацягнуўшы шнуром за астатнюю верхнюю сківіцу, я змог падняць цела на алешыну. Потым я злез.
  Я ўзяў папружку і зноў паглядзеў на дрэва. Быў ранні поўдзень і амаль сцямнела. Неба было крэйдава-шэрае, зацяненае расквітнелымі формамі густых аблокаў. Алень хістаўся на дрэве галавой і вушамі адкінутымі назад. Я мог бачыць сілуэт ног, расстаўленых у бакі, і язык, які дзіўна звісаў з горла, дзе была вырвана ніжняя сківіца.
  Я адышоў унутр, дзе Альфрэд сядзеў, скрыжаваўшы ногі, каля вогнішча. У яго было чыстае вядро, і ён перадаў мне палку ў абмен на папружку. Ён паклаў яго ў вядро, і я працягнуў яму свой нож. Альфрэд наразаў кубікамі мяса і накалоў іх на завостраныя палачкі. Мы прымацавалі тры палкі з фунтам мяса на кожную і патрымалі іх над полымем, якое разгаралася на некалькі футаў. Вільготны бетонны бункер мігцеў бурбалкай аранжавага святла і цяпла. Святло праскочыла па замшэлых сценах і асвятліла некаторыя графіці ранейшых вечарынак. На паўночнай сцяне была грубая аголеная жанчына з расстаўленымі нагамі, а на паўднёвай сцяне быў падрабязны малюнак, надрапаны цвіком, парусніка з высунутым спінакерам і ветрам, які гнаў яго наперад.
  Мяса зашыпела, і пах напоўніў волкасць. Я з'еў першы кавалак варанага мяса і абпаліў язык, але пражаваў яго. Я піў ваду з пластыкавага шкляначкі, выратаванага з пляжу. Я пажаваў кавалачак марской капусты. Ханна ўзяла невялікі кавалак тлушчу і паклала яго ў алюмініевую каску, якую знайшла, дадала тонкімі кавалачкамі грыба і паставіла на агонь. Грыб распарыўся і стаў гумовым у ніжняй частцы капялюшыка, і мы залезлі ўнутр і вырывалі кавалкі кончыкамі пальцаў. Мы моўчкі жавалі. Агонь, прыбой, вецер у дрэвах надавалі цішыні форму. Нарэшце Альфрэд адкашляўся.
  «Яна мне спадабалася, Сесіл. Вы ведаеце - Луіза.
  «Так. Няня сказала мне».
  Ён жаваў аленіну і глядзеў на агонь.
  «Вы стралялі ў Потса?» Я сказаў.
  Ён зрабіў паўзу. Ханна хітала галавой, гледзячы на яго, не гаварыла. Альфрэд пакруціў галавой узад-уперад, дазваляючы паўзе запоўніцца доўгай цішынёй, якую мы жавалі, як мяса.
  Рэзкі віск зламаў яго. Рука Ханны закрыла рот, а яе вочы паказвалі белыя абадкі. Яна глядзела праз маё плячо, цягнучыся да рукі Альфрэда.
  Я павярнуўся да цемры ззаду, дзе Стывен Мэцьюз стаяў, апусціўшыся ў дзвярах, несучы цела чалавека ў ботах са змяінай скуры. Галава Мэцьюза была разрэзана, а яго абарончы касцюм быў прамочаны і пакрыты брудам. Было падобна, што ён зарыўся ў зямлю, каб сагрэцца.
  «Я адчуў пах дыму. Ежа». Голас у яго быў хрыплы. «Я не мог больш заставацца там», — сказаў ён і ўпаў наперад на цэментавую падлогу з млосным мокрым пырскам.
  OceanofPDF.com
   15
  ЭЛІ ПІК БЫЛА бясспрэчна мёртвая. У яго была глыбокая рана на скроні. Яго скура была халоднай і белай, як касцістыя. На ім яшчэ была выратавальная камізэлька. Я выказаў здагадку, што гэта было тое цела, якое я бачыў ля перакуленай жоўтай лодкі. Я паклаў яго ў куце бункера далей ад нашых вачэй і накрыў чорнай поліэтыленавай брызентай, якая засталася паляўнічаму са старога лагера. Калі я нацягнуў покрыва на яго галаву, я паглядзеў на яго, спрабуючы атрымаць больш падказак, хто ён такі. Калі ён і быў прафесійным забойцам, то выглядаў цяпер дурнавата: белы, усе ягоныя мускулы млявыя, вочы пустыя. Яго зубы ўсё яшчэ сціскалі краі вуснаў у самазадаволенай усмешцы. Цяпер ён быў падобны да васковай фігуры на вандроўным кірмашы.
  Мэцьюз страціў прытомнасць на падлозе. Альфрэд і Ханна знялі з яго касцюм для выкрыцця і паспрабавалі выцерці яго ручніком як маглі. Ён дрыжаў, а кончыкі яго пальцаў былі рэзкімі ў тым месцы, дзе ён, відаць, кіпцюрамі ўпіваўся ў камяні, якія выбіваліся з буруна. Ханна дакранулася да яго амаль не жадаючы. Пакуль яны ўладкавалі яго ў зручную позу, яго павекі дрыжалі. Альфрэд зварыў горкую гарбату з сабраных ім каранёў і грыбоў. Мэцьюз пырхнуў, калі выпіў яго ў першы раз, але неўзабаве загаварыў.
  «Я не . . . думаю я. . . збіраўся . . . зрабіць гэта.»
  «Ты амаль не зрабіў», - сказала Ханна і паднесла яму да вуснаў фруктовы слоік з гарбатай. «Я думаю, што вы збіраецеся.»
  Яго вочы засяродзіліся, і ў іх замігцеў агеньчык пазнання. Ён з цяжкасцю сеў. Ён сеў, пахіснуўся і ўпаў на бок, з усіх сіл трымаючыся далей ад Альфрэда.
  Альфрэд устаў, пайшоў у цёмны кут і ўзяў кавалак дрэва. Калі ён вярнуўся і паклаў кавалак цыкуты на агонь, Мэцьюз адышоўся ад яго і перавёў погляд з Альфрэда на Ханну.
  «Яны прымусілі мяне зрабіць гэта, ведаеце. Гэта была іх прагнасць і іх фанабэрыстасць. Мне патрэбны гэтыя запісы. Вось чаго яны хочуць. Калі б я іх меў, усё было б скончана. Я мог бы працягваць сваю працу. Мы ўсе маглі б пражыць астатняе жыццё».
  Ханна нахілілася бліжэй і загаварыла праз полымя. «Навошта яны табе?»
  Ён адвярнуўся, кажучы ў цені: «Я выкарыстаў інфармацыю, якую Луіза даслала мне з шахты, выкарыстаў яе як рычаг для атрымання сродкаў для сваіх праектаў».
  «Праекты». Альфрэд пабіў агонь, пасылаючы іскры да бетоннага купала.
  «Так, мая праца. Але калі што. . . на шахце здарылася пачварнасць, Луіза хацела выйсці на публіку. Прама тады. Яна хацела свайго — я не ведаю — свайго фунта мяса. Я мог ацаніць яе прычыны, але я не мог дазволіць ёй гэтага зрабіць. Я не мог дазволіць ёй ахвяраваць чымсьці нашымі мэтамі. . . асабісты. Гэта замарудзіла б наш імпульс».
  «Гэта прывяло б цябе да вялікага дзярма за шантаж кампаніі», — прапанаваў я.
  Ён нават не каментаваў. «Яна пайшла ў кампанію, перш чым я паспеў яе спыніць. Наступнае, што я зразумеў, яны паслалі Піка з паведамленнем, - і ён паказаў на накрытую постаць у куце. «Я мог бы захаваць свой статус «аплатнага кансультанта» ў кампаніі, толькі калі б мог гарантаваць, што Луіза не раскрые ніякай інфармацыі, якую яна сабрала. Прыйшлося сабраць усю дакументацыю і пераканаць яе маўчаць».
  «Хіба не было іншага варыянту?» Ханна выплюнула свае словы.
  Мэцьюз цярпліва ўсміхнуўся ёй, настаўнік пацешыўся марудліваму вучню. Ён прыўзняўся на локці. «Не ўсё так проста, як хацелася б. Калі мы з Пікам дамовіліся сустрэцца з Луізай у Кетчыкане, я ўсё яшчэ думаў, што мы з Луізай займаем уладу. Я быў упэўнены, што мы можам маніпуляваць кампаніяй. У рэшце рэшт, мы задакументавалі іх гульню з таксічнымі абалонкамі і згвалтаванне. У мяне былі магутныя карты, каб гуляць ".
  - Карты, - прамармытала Ханна.
  Яго рука задрыжала, калі ён паднёс кубак да вуснаў. Палены на вогнішчы варухнуліся і разам з дымам пасыпаліся іскрамі. Вочы Альфрэда, які глядзеў на Мэцьюза, былі халоднымі.
  Мэцьюз выцер твар. «Вы ведаеце, містэр Янгер, мы жывем у культуры, якая ненавідзіць смерць. Тое, што адбылося днём, змяніла для мяне ўсё. Шмат у чым гэты жах быў каталізатарам. Толькі таму, што мы робім усё, што ад нас залежыць, каб трымаць смерць на адлегласці выцягнутай рукі, мы пакутуем ад карпаратыўнага менталітэту. Мы дазваляем ім секчы дрэвы і атручваць зямлю, каб у нас былі даброты і адцягваючыя рэчы, каб мы не адчувалі рэальнасці прыроды. . . што ўключае смерць».
  «Божа!» Ханна застагнала і адвярнулася, раздражнёна.
  «Так. . . дакладна». Ён усміхнуўся так, быццам толькі ён зразумеў жарт. «Бог паказвае сваю любоў праз сістэмы. Ён падтрымлівае баланс і абараняе цыклы. Асобы расходныя. Іх смерць угнойвае глебу для іншых».
  «Тады Луіза Рут была ўгнаеннем?» Ханна цяпер стаяла. Яна трымала пісталет з адведзеным малатком.
  Усё дрыжала, ад святла вогнішча дрыжалі цені, а рука Ханны дрыжала на чорнай ручцы срэбнага пісталета.
  «Я не баюся памерці, спадарыня старэйшына. Гэта быў вялікі падарунак, які я атрымаў у той дзень. Хто пераадольвае смерць, той бліжэй да праўды, да рэчаіснасці».
  Слёзы цяклі па шчоках Ханны. «Заткніся, нахабны . . .”
  Ён глядзеў на акрываўленыя кончыкі сваіх пальцаў з нервовай непавагай да рэвальвера. «Я спрабаваў яе разважыць. Мы спрачаліся і яна. . . — закрычала беднае дзіця. Разумееце, я сапраўды адчуваў да яе шчырыя пачуцці, але яна была занадта ўцягнутая ў свае асабістыя справы. Яна страціла з-пад увагі ўсё добрае ў справе, якую мы пачалі».
  «Добра?» Я падсунуўся бліжэй да Ханны.
  «Мы збіраліся выкарыстаць рэсурсы Global Exploration, каб аднавіць баланс. Мы б узялі іх грошы і паклалі на працу ў свой інстытут. Навучанне. Творчы абмен».
  Ханна цяжка дыхала. Яе вочы пачалі звужацца ў жорсткай рашучасці. Яна была па-за межамі гневу і прашаптала: «Гэта не заяўка на грант, ебаны кавалак мяса. Я хачу ведаць, што з ёй здарылася, і не хачу лекцыі».
  Ён абапёрся на локаць. Ён глядзеў на агонь, потым падняў вочы, каб сустрэцца з ёй, і яго голас набыў іншы тон, нібы ён размаўляў з самой стрэльбай.
  «Пік размаўляў з ёй, і калі яна нічога яму не дала, ён сышоў. Ён сказаў, што кампанія скончыла са мной. Аддалі б усё адвакатам. Я зноў паспрабаваў угаварыць яе. Яна выйшла з гатэля. Я рушыў услед. Яна спрабавала ўзяць таксі ў аэрапорт, але ў таксі была кватэра. Яна плакала. Падышоў п'яны. Нейкі вулічны чалавек. Спрабую чамусьці ўстаць на яе абарону. Я купіў яму віскі, але ён не пакінуў нас у спакоі. Луіза ішла, амаль бязмэтна. Потым сказала, што пойдзе да радыёкропкі. Яна збіралася ў прэсу. Я ўпрасіў яе пагаварыць са мной сам-насам хоць на хвілінку.
  «Мы знайшлі спосаб спусціцца да вады. Я паспрабаваў пазбавіцца ад п'янага, але ён ішоў ззаду і выкрыкваў на мяне нецэнзурныя словы. Мы ішлі, пакуль я не перастаў яго чуць, і мы апынуліся пад прычалам. Там было цёмна і прыватна».
  Малаток быў адкінуты на стрэльбу ў руках Ханны. Яна моцна дрыжала, але вачэй не адводзіла ад Мэцьюза. Я слізгануў па падлозе бліжэй да яе. Мэцьюз працягваў.
  «Луіза цалкам зламалася, назваўшы мяне крывадушнікам і хлусам. Я думаў, што мы адны. Памятаю, даў ёй аплявуху. Калі я гэта зрабіў, я страціў нагу на камяні і ўпаў. Я падняў вочы, а п’яны стаіць нада мной з нажом. Я павольна ўстаў і ўдарыў яго кулаком, і ён упаў. Ніякага вялікага трыумфу, сапраўды. Ён няўстойліва стаяў на нагах, а камяні былі слізкімі. Пасля таго, як я ўдарыў яго кулаком, Луіза трымала яго і плакала. Я вельмі раззлаваўся, таму што яна больш клапацілася пра гэтага бадзягу, чым пра маю сітуацыю. Яна заплакала, абхапіўшы яго, і я сказаў ёй, каб яна ўзялася за сябе, ён толькі што стукнуўся галавой, проста драпіна, некалькі кропель крыві. Я сказаў ёй, што ёй трэба больш турбавацца, чым п'яніцы. Потым яна накінулася на мяне, удары і аплявухі. Я зноў упаў на камяні. Я пацягнуўся да нажа і кінуўся, каб абараніць сябе».
  Ханна апусцілася на калені наперад і ўваткнула дула рэвальвера ў адну з яго ноздраў. Яе голас быў шалёны: «Я бачыла яе, сволач! Гэта было невыпадкова. Не кажы мне гэтага, інакш я націскаю на курок».
  Ён асцярожна пацягнуў дула пісталета ўніз, нібы яно было гарачым навобмацак. Яго голас быў шэптам, але ён набіраў сілы, калі ён працягваў.
  «Відавочна, што мне губляць няма чаго. Я планую сказаць вам праўду. Трэба мне верыць. Спачатку гэта было выпадкова. Я ўдарыў яе, і яе ўрэзалі. Толькі крыху крыві пырснула на камяні. Я не чакаю, што вы зразумееце, але. . . гэта было зусім іншае адчуванне для мяне. Я затрымаўся, апынуўся паміж кампаніяй і гэтай дзяўчынай. Мая праца спынілася. Маё пісьмо мёртвае і нежывое. Я так доўга жыў у сваёй галаве, але цяпер нешта рабіў. Кроў. Я паспрабаваў яго на руцэ, і момант крышталізаваўся. Я ведаў, што знаходжуся на парозе прарыву. Вось у чым справа, уся мая праца, уся мая творчасць — так ці інакш усё было звязана з тым момантам. Гэта было творчае захапленне, якога я ніколі не адчуваў. Яна зноў кінулася на мяне. Я адцягнуў яе валасы назад, і там была вялікая салёная пырска крыві. Памятаю шыпенне і птушак. Ён быў слізкім, як алей, і гарачым».
  Ханна не націснула на курок. Я вырваў з яе рук пісталет. Яна стаяла, сціснуўшы кулакі, закусваючы губу і цяжка дыхаючы.
  Мэцьюз сеў і засяродзіўся на ёй. «Спадзяюся, вы не спрабуеце вінаваціць мяне. Ты нашмат лепшы за мяне? Хто забіў Потса?»
  «Нам варта папрасіць вашага сябра, які спіць». Ханна кіўнула Піку.
  «Пік быў жабой. Хлопчык на карпаратыўных даручэннях. Ён працягваў дамагацца, каб я атрымаў дакументы. Усё, што ён хацеў, гэта дакументы. Але я падазраю, што ён забіў таго пілота. У той дзень у самалёце, калі вы так раптоўна паляцелі, ён хацеў з вамі пагаварыць, містэр Малодшы. Ён думаў, што ў вас ёсць дакументы.
  «Гэта сапраўды быў няшчасны выпадак. Ён ляцеў у маю бухту, і пілот — Пол, яго так звалі? — Пол пазнаў яго з нашай паездкі ў Кетчыкан. І ён успомніў, як некалькі тыдняў таму прывёў Луізу ў маю бухту. Пол быў вельмі дапытлівы, і ён зрабіў дзіўную колькасць сувязяў аб падарожжах містэра Піка. Такім чынам, Пік забіў Пола, імітуючы тое, як я забіў Луізу.
  Мэцьюз глядзеў, як іскра ўспыхнула на яго паліто. «Вядома, я павінен быць усцешаны. Ён капіраваў маю працу, як і многія іншыя. Але што з містэрам Потсам? Элі Пік сказаў мне, што вы абодва падазраваныя ў яго забойстве. Мэцьюз усміхаўся.
  Альфрэд устаў побач з Ханнай і паклаў руку ёй на плячо. «Нам не трэба з вамі размаўляць».
  «Цалкам дакладна».
  Я iшоў памiж iмi спiнай да вогнiшча. Я паклаў пісталет побач з Альфрэдам і нахіліўся да Мэцьюза, гледзячы на яго твар: гладкая белая скура, у сіняках і драпінах ад вусых ракавін. Яго вочы былі чыста белымі вакол цёмна-карычневых вясёлкавых вачэй. Яго валасы звісалі пасмамі, якія дрыжалі ад сутаргавых дрыжыкаў, але вочы заставаліся цвёрдымі і смяяліся.
  «Што мы будзем рабіць далей?» — спытаў я.
  Ад яго ўсмешкі мне стала холадна.
  «Далей?» - сказаў ён. «Далей нічога няма. Я зрабіў, што мог, і ўсё скончылася. Я заклаў аснову».
  Пісталет упаў яму на калені. Ханна зірнула на яго. «Зрабіце нам ласку і зрабіце гэта на вуліцы. І старайцеся, каб прамовы былі кароткімі».
  «Малыя галовы мяне ўсё жыццё спрабавалі запалохаць. У адрозненне ад вас, я не баюся дзейнічаць і памерці за тое, у што веру. У гэтым жыцці мы можам рацыяналізаваць што заўгодна, толькі смерць застаецца непрымірымай. Мы павінны гэта адзначыць. Мы павінны катаць свае пакаранні на языку, як ягады. Абдыміце іх, як вялікіх хатніх сяброў».
  Штосьці мне падалося не так у тым, што казаў Мэцьюз. Тэатр былі знаёмыя, але па-за кантэкстам. «Вы не толькі што гэта выдумалі, так? Я маю на ўвазе, што нехта іншы сказаў гэта першым. Хто — не памятаю».
  Альфрэд Том глядзеў у агонь. «Мандэльштам. . . Рускі паэт. Ён гэта сказаў». Ён паглядзеў проста на Мэцьюза. «Ён казаў пра Сталіна».
  Плагіят збянтэжыў Мэцьюза больш, чым забойства. Яго спынілі. Ён глядзеў на пісталет у сябе на каленях. Гэта быў час паставіць ці зачыніць.
  Ён устаў і выцер з сябе пыл з той годнасцю, на якую толькі мог сабраць. «Вам не трэба хвалявацца. Я не буду выкарыстоўваць пісталет. Па многіх прычынах я не буду выкарыстоўваць зброю». Ён падышоў да дзвярэй і паклікаў праз плячо. «Я праплыву міма перапынку для серфінгу, каб быць з кітамі». Затым ён выйшаў за дзверы.
  Агонь успыхнуў, і мы сядзелі, гледзячы на полымя. Праз некалькі імгненняў я загаварыў. «Вы лічыце, што мы павінны паглядзець, ці зможам мы спыніць яго?»
  Ханна сядзела, гледзячы на агонь, і толькі сказала: «Ён яе забіў».
  Альфрэд зняў з шампура яшчэ трохі мяса. Ён пажаваў і праглынуў.
  «Думаеце, ён сапраўды збіраецца забіць сябе?» Я сказаў.
  Альфрэд Том кіўнуў у агонь. Ён выцер рот і, не паварочваючы галавы, сказаў: «Можа, пасля вячэры пайду праверыць».
  OceanofPDF.com
   16
  КАНЕЧНА, МЭЦЬЮЗ не забіў сябе.
  Пасля вячэры мы спусціліся па пляжы і знайшлі яго, скручанага ў позе зародка, аголенага ля лініі прыбою. Дзве траціны з нас былі за тое, каб пакінуць яго там, каб ён угнойваў прыліўную зону, але я падняў яго і занёс назад у бункер, дзе ён маўчаў і дрыжаў.
  Мы спалі побач і каля вогнішча. Да раніцы надвор'е сціхла. Воблакі былі нізкія, дзьмуў слабы вецер з паўночнага ўсходу. Мора ўяўлялі сабой дробную коўдру. Мы стаялі на месцы і махалі паліто, калі лодка дзядзькі Альфрэда падышла да берага. У мяне было адчуванне, што ён не проста наткнуўся на наша месцазнаходжанне, а шукаў нас. Яму ўдалося даставіць на бераг невялікі гумовы плыт, і калі ён выплыў на пляж, Альфрэд падышоў да яго, і яны вельмі хутка загаварылі ціхім голасам.
  Лодка была старым крэйсерам з каютамі, які быў пабудаваны для выкарыстання на возеры, але цяпер быў падрыхтаваны для тролінга. У яго быў старажытны падвесны матор, які працаваў ціха. Кожны сантыметр унутры быў пакрыты засохлай рыбінай сліззю, а яго рыбалоўныя снасці ляжалі ў банках з кавай і вёдрах, расстаўленых па ўсёй лодцы. Мы закінулі чалавека ў ботах са змяінай скуры ў трум для рыбы, звесіўшы ногі. Мы павесілі тушу аленя на такелажы, каб не пашкодзіць. Мэцьюз маўчаў і дрыжаў на перадавой койцы. Напэўна, сорамна, але цяжка было сказаць.
  Падчас паездкі Ханна на імгненне стаяла побач са мной на карме. Яна павярнулася тварам да ветру так, што яе валасы закідаліся назад мне ў твар.
  Міма маленькай рулявой рубкі рука дзядзькі Альфрэда высунулася з люка і выпусціла рэвальвер праз борт.
  Я больш не задаваў пытанняў пра Потса або Луізу Рут. Цяпер засталася толькі цікаўнасць, а цікаўнасць можа вывярнуць вас навыварат. Ніхто не змог бы сабраць усе часткі.
  Калі мы падышлі да прыстані, Мэцьюз бязмоўна падняўся па рампе і падышоў да тэлефона-аўтамата. Напэўна, ён вырашыў, што замест таго, каб забіваць сябе, ён найдзе адваката.
  Альфрэд і яго дзядзька сказалі, што пачысцяць лодку і паклапоцяцца пра аленяў. Яны будуць чакаць, пакуль паліцыя прыйдзе і паклапоціцца пра Піка.
  Усё яшчэ з цікавасцю назіраў, як Альфрэд развітваўся з Ханнай дружалюбным поціскам рукі.
  Ён уважліва паглядзеў на мяне. «Я расказваў пра гэта дзядзьку, і ён выкінуў пісталет. Сказаў, што не хоча, каб гэта было побач».
  Дзядзька стаяў побач з ім, засунуўшы штаны ў боты і выцягнуўшы з камбінезона кашулю. Ён проста кіўнуў. Я кіўнуў у адказ.
  «Добра. Убачымся, - было ўсё, што сказаў Альфрэд, а потым лодка адштурхнулася ад прыстані і пакінула невялікі след, які пашыраўся, калі яны накіраваліся да сваёй гавані.
  Я чакаў каля тэлефоннай будкі. Мэцьюз абхапіў тэлефонную трубку рукамі і рэзка паківаў галавой. Я зразумеў, што ён спрачаўся наконт юрыдычных збораў. Ён грукнуў слухаўкай і прайшоў міма мяне, нібы я быў нябачным, і пайшоў па вуліцы, усё яшчэ апрануўшы свой вільготны касьцюм. Ён раптоўна спыніўся, убачыўшы паліцэйскага з Сіткі, які стаяў на рагу і паказаў указальным пальцам, каб Мэцьюз выйшаў наперад. Побач з паліцэйскім стаялі бландзінка і яе чорны сабака. Мэцьюз апусціў галаву і павольна рушыў наперад.
  Я выкарыстаў тэлефон, каб патэлефанаваць у паліцыю наконт Піка і цела пад танкам. Я растлумачыў пра страляніну Сабачкі і след і трохі, але не вельмі, пра перадгісторыю. Я сказаў ім, што Пік патануў ля мыса і цяпер знаходзіцца ў труме лодкі дзядзькі Альфрэда. Яны былі крыху разгубленыя, але пагадзіліся пайсці паглядзець. Папрасілі зайсці для афармлення заявы.
  Я патэлефанаваў у бальніцу і спытаў пра Сабачку. Калі я даведаўся, што з ім усё ў парадку, я проста пакінуў паведамленне, што адбыўся выбух, але не трэба было збіраць аскепкі. Першае, што яму трэба было зрабіць, калі ў яго з'явіліся сілы, - гэта вызваліць Філа Дамініка з турмы. Медсястра ўспрыняла паведамленне без каментароў, але па яе тону я падазраю, што навіна трапіла ў сетку плётак Сіткі, як толькі трубка была выключана.
  Быў позні вечар, калі я ішоў па вуліцы Катлян і ўбачыў Тодзі, які стаяў каля нашага дома. Ён махнуў рукой, і я рэфлекторна падняў руку і памахаў яму ў адказ, як маленькае дзіця, якое толькі што вяртаецца з летніка. Тодзі перамінаўся з нагі на нагу, і калі я стаў побач, ён паклаў руку мне на плячо.
  «Прывітанне, Сесіл. Ты ў парадку?»
  «Так, я ў парадку».
  Я каротка па-мужчынску абняў яго і шмат ляпаў па спіне, але замест гэтага прыціснуў яго да сябе, і мы качаліся пасярод вуліцы.
  «Сэсіл, я дамовіўся з людзьмі з сацыяльных службаў, і яны сказалі, што мы можам працаваць над выпрабавальным статусам для маёй пастаяннай сітуацыі жыцця, пакуль вы можаце. . . прытрымлівацца кіруючых прынцыпаў і можа забяспечыць стабільнае жыццёвае асяроддзе для мяне ". Ён красаваўся, усміхаўся.
  «Стабільная рэч, Тод».
  Я зайшоў у дом, прыняў душ, заклеіў галаву і вялікі палец скотчам. Я апрануў чыстую вопратку і паспяшаўся ўніз, дзе ўсё яшчэ стаяў Тод. Мы з ім падняліся да дома Джэйка, каб дастаць Нэльсана з маразільнай камеры.
  Маразільная камера Джэйка была на фрыцы, і нам пашанцавала, што мы вярнуліся тады, таму што як толькі мы прыехалі, Джэйк аднёс апошнюю смажаніну з аленіны ў маразільную камеру свайго сябра, і ён думаў, што рабіць з Нэльсанам. Ён быў засмучаны, таму што ў яго быў цэлы мяшок са смеццем з заплесневелымі хлебнымі крошкамі, якія ён павінен быў выкінуць, і я ўзяў яго ў яго, каб супакоіць яго. Тод выглядаў напалоханым, калі я выйшаў з уваходных дзвярэй з чорнымі пластыкавымі пакетамі, пакрытымі інеем. Ён не размаўляў са мной, калі я спускаўся па лесвіцы, і не пытаўся пра пасылкі.
  Мы пачалі ісці па дарозе, калі Дзікі Стэйн і Ханна пад'ехалі ў іржавым універсале Дзікі. Паміж ног у Дзікі была заціснута адкрытая шклянка піва. Ён высунуў галаву ў акно.
  «Джэйк быў у шаленстве, калі ты атрымаеш гэтую штуку».
  «Так, добра, мы зразумелі. Я мяркую, што нам лепш пра гэта паклапаціцца».
  Ён павёў вялікім пальцам ззаду і сказаў: «Што ты хочаш зрабіць?»
  «Я не ведаю. Але я думаю, што ў вас ёсць справы ісці да вашага офіса. Мэцьюзу патрэбна мясцовая кансультацыя. Я ўпэўнены, што гэта можа быць шлях у банк, магчыма, некаторыя загалоўкі ".
  Ён на імгненне задумаўся, разважаючы, ці варта развярнуцца і накіравацца ў кабінет.
  Ён сказаў: «Нам лепш паклапаціцца пра Нэльсана. У мяне ў багажніку кулер, нож і яшчэ некаторыя рэчы».
  Мы з Тодам пачалі сесці ззаду, але Ханна выскачыла і папрасіла Тода сесці наперадзе. Яна прыціснулася да мяне. Машына з грукатам пранеслася па вуліцы. Тод высунуў галаву на вецер. Ён увесь час глядзеў наперад і ссунуў акуляры з носа.
  Яна прыціснула галаву настолькі блізка, каб я мог пачуць. Яна сунула сваю руку ў маю.
  «Я быў накшталт галюцы, ці не так, Сэсіл?»
  Яна паглядзела ўніз на маю далонь, дзе нажавая рана даўжынёй два цалі пакрывалася струпамі. Яна трымала мяне за руку і гаварыла з ім.
  «Вы ведаеце, цяжкі выпадак. Я не шкадую аб гэтым. Я рады, што дасягнуў дна з вамі». Яна ўсміхнулася. «Але я хачу цяпер кантраляваць сваё жыццё».
  Я пацёр яе вялікі кончыкам указальнага пальца. Яна зноў паглядзела на мяне і сказала: «Ці магу я патэлефанаваць табе і пагаварыць пра гэта?»
  Тое, што я хацеў ёй сказаць, было тое, што я не мог гаварыць аб кантраляваным жыцці. Я не ведаў, хто кіруе жыццём. Усё, што я хацеў, гэта вярнуцца ў гатэль у Крэйгу, наладзіць абслугоўванне ў нумарах, потым паесці, пасмяяцца і заняцца каханнем, пакуль мы не насыцімся і не пазбавімся ўсяго, што трэба кантраляваць.
  Але калі я глядзеў на яе, я адчуваў цяжар у жываце, які казаў мне, што гэтага ніколі не адбудзецца. Таму я прапанаваў: «Так, мы можам аб гэтым пагаварыць».
  Яна адцягнулася ад мяне на сядзенні, але пакінула руку ў мяне на каленях. Яна глядзела ў акно, вецер закідваў мне валасы назад у рот. Яна паднялася і пацерла Тода па спіне пляча. Яны абодва глядзелі ў свае вокны.
  Мы з'ехалі з дарогі да рэзкага павароту і выезду са сцежкай уніз да галечнага пляжу. Калі мы прыйшлі на пляж, я дастаў мяшэчак з крошкамі і паклаў яго на пень. Дзікі спусціўся з гары, прыносячы кулер. Потым я вярнуўся да машыны, каб узяць сумку з Нэльсанам. Тодзі глядзеў на сумку.
  «Сэсіл, як ты думаеш, яму не падабалася быць прыбраным? Думаеш, таму ён і ўцёк?» Слёзы цяклі па яго твары. Я абняў яго за плячо.
  «Не, дружа. Нэльсан быў дастаткова разумны, каб яго не турбавалі, як вы яго апраналі. Ён не ўцёк. Ён проста трапіў туды, адкуль не мог вярнуцца».
  Ханна стаяла побач са мной, калі я разрываў сумку, каб паглядзець на часткова размарожанае цела чорнага лабрадора. На целе Нэльсана ляжаў пакет, загорнуты ў маразільныя пакеты. Ханна працягнула руку і ўзяла яго. Там былі лісты і дакументы, якія яна дастала з пачка Луізы Рут.
  Ханна сказала: «Я ведала, што ты не зазірнеш сюды, пакуль не станеш дастаткова моцным, каб супрацьстаяць гэтаму. І я ведаў, што ніхто іншы гэтага не зробіць. Я падсунуў іх туды ў першы дзень пасля вашага арышту». Яна склала паперы ва ўнутраную кішэню пінжака. «Я аддам іх Сабачку».
  Тодзі распаліў агонь на пляжы, а я зняў са старога скуру. Мы паклалі шкуру і чэрап на камяні і паглядзелі на іх. Тодзі не быў сентыментальны да цела. Ён не плакаў, калі я раскладваў шкуру, а толькі з цікавасцю назіраў, як я спачатку наразаў чвэртачкі, а потым рабрынкі, здымаючы ўсё мяса з костак, колькі мог. Дзікі працаваў з агнём, каб разагрэць яго настолькі, каб спаліць косці. Ханна прынесла кулер з машыны. Яна дастала піва для Дзікі, вагалася, потым паглядзела на мяне.
  «Тут ёсць піва, калі хочаш», — сказала яна і хутка адвяла ад мяне погляд.
  «Я вазьму адзін, калі захачу».
  Я павярнуўся і працягнуў ёй пакет з хлебнымі крошкамі. Ханна падышла да краю вады з півам і мяшком у руцэ. Яна выкінула прыгаршчы хлеба на ваду, а потым на бераг.
  Прыляцелі чайкі і прыляцелі крумкачы, у шквале чорна-белых пёраў. Чапля кружылася з поўначы ў сваім павольным выгнутым палёце і прызямлілася ў трыццаці футах ад нас. Потым прыляцелі арлы, і мы выкінулі кавалкі мяса на камяні і ваду. Частка мяса патанула, а частку падхапілі ў палёце чайкі ці арлы. Вароны скакалі па вонкавым краі і хапалі кавалкі ежы. Яны біліся з большымі птушкамі. Паветра ўяўляла сабой мітусню пёраў і гукі, якія несліся ўніз у шквале рыпання, рыкання і рваных крыкаў. Птушкі ўсіх памераў апрацоўвалі паветра і махалі крыламі ажыўленую атмасферу, спрабуючы дабрацца да мяса.
  На Тодзі былі акуляры, і ён кіўнуў галавой ад ашаломленага шчасця. Ён захапляўся птушкамі і гукамі. Ён хістаўся ўзад і ўперад, мармычучы: «Злаві птушку, Нэльсан. Злаві птушку».
  Яны згарнуліся над ім і ззаду, глытаючы плоць. Гэта быў Нэльсан у эфіры і ў званках. Гэта быў Нэльсан у вадзе і ў малюсенькіх пёрках, якія плылі на нас такім, якім мы марылі: бязлітасным і такім мілым.
  OceanofPDF.com
   Працягвайце чытаць
  для наступнага
  Расследаванне Сесіл Янгер
  
  
  Музыка таго, што адбываецца
  OceanofPDF.com
   1
  Была ранняя вясна, калі мяне выпусцілі з псіхіятрычнага аддзялення. У іншых частках Амерыкі пладовыя дрэвы квітнелі, і насенне, якое ляцела ў паветры, выпускала свае струкі, але тут, у Сітцы, на Алясцы, ліпкае лісце на альхах скруцілася, як маленькія кулачкі, у канечнасцях і адмаўлялася выйсці. Некалькі шэрых кітоў праляцелі міма знешняга берага, і калі б я высунуў галаву з акна трэцяга паверха бальніцы, я мог пачуць крутую песню разнастайнага дразда. Але цені былі доўгія, а дні ўсё яшчэ мелі прысмак зімы, як горкія жалезныя апілкі, якія, здавалася, пакідалі ў маім роте лекі.
  Мой псіхіятр сказаў: «Сесіл, ты шмат чаго перажыла. Магчыма, вам лепш трымацца далей ад злачыннасці. . . я маю на ўвазе стыль жыцця».
  Ён стаяў у акне, за спіной сонца. Я ўсміхаўся, гледзячы на яго, але паняцця не меў, што ён кажа. Яго вусны варушыліся, сонца рухалася вакол яго галавы, і я чула ціхі прыліў яго голасу, але не магла, ні за што, ператварыць яго ў што-небудзь значнае.
  Людзі кажуць, што я не вельмі добры прыватны дэтэктыў, але нават пры гэтым я павінен быў зразумець словы з яго вуснаў. Я з'яўляюся следчым абароны, гэта значыць я дапамагаю людзям, абвінавачаным у злачынствах, так што да таго часу, як я ўцягваюся - праз некалькі тыдняў, а часам і праз гады - ад злачынства застаюцца толькі словы. У сваю абарону, я танны і я лаяльны, што, я мяркую, больш, чым вы можаце сказаць пра большасць следчых. Але я не надта ўмею збіраць падказкі. Жанчына, якую я ведала, аднойчы сказала мне, што я ніколі не буду мець шмат чаго, таму што я не паважаю праўду і бездапаможна блукаю ў свеце, які знаходзіцца па-за межамі літаральнага. Яна памылілася, накшталт. Я вельмі паважаю праўду, але я не магу знайсці шмат згоды ў тым, што гэта такое. Што тычыцца «свету за межамі літаральнага», я не ведаю, пра што яна казала.
  Мой доктар нахіліўся наперад, і чамусьці яго голас ператварыўся ў шаблон слоў, якія я мог пазнаць: «Сэсіл, гэта называецца мінучая ішэмія. Проста паспрабуйце сказаць гэта, калі зноў адчуеце, што нешта адбываецца. Ваша траўма галавы, верагодна, у спалучэнні з мінулым злоўжываннем псіхаактыўнымі рэчывамі, выклікала прыступ, падобны на інсульт, і гэта паўплывала на вашу памяць, прынамсі, часова. У вас былі ваганні ў вашай неўралагічнай функцыі, якія выклікалі дэфіцыт у вобласці вашага мозгу, якая размяжоўвае прычыну і следства. Ты не вар'ят . . . ну ты неўротык і наркаман, але гэта не тое . . . сапраўды так. . . гэта проста. . . дзіўнае мазгавое дзярмо».
  «Дзіўнае мазгавое дзярмо? Гэта ваш дыягназ?»
  Мой лекар усміхнуўся мне і пачухаў пераноссе. «Большасць рэчаў, якія мы раней называлі вар'яцтвам, грунтуюцца на неўралогіі. Я мог бы над табой воркаваць і прапісваць нейкія лекі, але ўсё роўна было б. . . дзіўнае мазгавое дзярмо».
  Мне спадабаўся гэты хлопец. На выгляд яму было гадоў пяцьдзесят, але ён здаваўся значна маладзейшым. Ён быў і анархістам, і рыбаком, і, нарэшце, псіхіятрам. Пад фланелевым пінжаком на ім была чырвоная майка. Пад пазногцем правага вялікага пальца ў яго быў крывавы пухір. Першае добрае пачуццё, якое ў мяне ўзнікла, як толькі я пачаў разумець, было тое, што гэты хлопец спрабаваў сказаць мне тое, што ён, прынамсі, лічыў праўдай.
  Мой лекар глядзеў на мяне ўніз, спрабуючы ўсталяваць глядзельны кантакт, і яго голас быў мяккім. «Ты памятаеш сваю траўму галавы, Сесіл? Вы памятаеце падзеі вакол гэтага?»
  Я адхіліўся ад яго. Гэта была простая рэч. Прысцыла Дэ Анджэла хацела, каб я ішоў за яе сынам, які знаходзіўся пад апекай бацькі. Прысцыла была даўняй сяброўкай. Я быў закаханы ў яе сястру ў сярэдняй школе. Я ведаў Прысцылу, калі яна, яе сястра і я былі дзецьмі. Але гэта было трыццаць гадоў таму, і цяпер Прысцыла была ўцягнута ў спрэчку аб апецы, якая была такой жа жорсткай і бяздушнай, як прафесійная бойка. Прысцыла намякнула, што хоча, каб я прывёз яе шасцігадовага хлопчыка з Сіэтла, куды яго прывёз былы муж. Я зразумеў намёк і яе грошы, але нічога не абяцаў. Апошнім часам назірання і транспарціроўкі дзяцей стала так шмат, што яны зрабілі гэта новым крымінальным злачынствам: крадзеж дзяцей. Я не хацеў дадаваць нічога новага ў свой рэп-ліст, але мне трэба было з'ехаць з вострава, таму я ўзяў яе грошы і двухгадзінную паездку на рэактыўным самалёце на поўдзень у Сіэтл.
  Я глядзеў на свайго доктара і не гаварыў. Але я памятаў, і ўспамін прабягаў у маёй галаве, як дыяфільм: я быў на паркоўцы вялікага гандлёвага цэнтра. Я еў замарожаны ёгурт. Я назіраў, як пусты кошык каціўся па ўчастку і стукнуўся аб адчыненыя дзверы мікрааўтобуса. Маленькі хлопчык у сінім камбінезоне і майцы стаяў каля дзвярэй фургона і, калі каляска ўрэзалася ў яго, з яго носа загадкавым чынам, ці мне так здалося, пайшла кроў. Я зрабіў чатыры крокі да яго, забыўшыся, што мяне не павінны бачыць. «Малады Боб», — прашаптаў я і, спатыкнуўшыся, пайшоў наперад. Яго бацька ўбачыў мяне і каляску, а потым кінуўся на мяне, несучы ў папяровым мяшку нешта падобнае на вінную бутэльку.
  Адтуль усё перайшло ад музыкі да шуму. Запомнілася стаянка. Я ўспомніў, як ляжаў на спіне і глядзеў на поле іскрыстых кавалачкаў, падобных да пылу, захопленага святлом. Гэтыя макулінкі плылі бязмэтна, і я ўспомніў жаданне ўзмахнуць рукой і абвесці іх у нейкую разумную форму. Калі я гэта зрабіў, вобраз ператварыўся ў вялікага белага чалавека, які крычаў, размахваў бутэлькай віна ў папяровым мяшку і выдзімаў грудзі нейкаму падлетку ў зялёным фартуху. Воз ляжаў на баку, як конь, кінуты на зямлю, колы круціліся, нібы нагамі падымаліся. Чуліся крыкі і гудкі, грукат жалезных колаў, якія падскоквалі па бруку. У маленькага хлопчыка былі чорныя-сінія валасы і белая скура. Кроў цякла па камбінезоне цёмнымі плямамі, як восьмыя ноты. Ён паглядзеў на мяне ўніз, перш чым заплакаць, і ў яго блакітных вачах быў пусты позірк прызнання, быццам ён ведаў, што я таксама вось-вось знікну.
  Яго падхапіў на рукі бацька. У наступны момант, калі я памятаю, было цёмна, і ахоўнік крычаў на мяне, калі я ляжаў пасярод бязлюднай паркоўкі. «Гэй, табе патрэбен лекар? Гэй, табе патрэбен доктар? Калі ты гэтага не зробіш, ты павінен ісці адсюль!»
  "Так, я памятаю", сказаў я свайму лекару. Седзячы ў бальнічнай палаце, мяне мучыла адчуванне, што звар'яцець было расчараваннем. Я заўсёды чакаў больш драматычнага ачышчэння, чагосьці падобнага да Ван Гога ў Авене, чагосьці поўнага запалу і прыгажосці, а не ляжання на спіне на стаянцы гандлёвага цэнтра з ёгуртам з бойзенскай ягады, які растае ў мяне на грудзях. Свет быў не карцінай імпрэсіяністаў, а пачварнай сутычкай шуму і бруднага бруку.
  Мой лекар з трывогай паглядзеў на мяне, праз паўакуляры паглядзеў на свае карты, а потым зноў на мяне. Я сачыў за яго вуснамі.
  «Слухай, Сесіл, табе не патрэбны лекі размовай. Псіхатэрапія - гэта бізнес, які прасоўвае ідэю, што ваша жыццё - гэта гісторыя, якую ведаюць усе, яшчэ да таго, як яна здарыцца з вамі». Ён агледзеў палату. Хлопец з паголенай галавой і шнарамі ад брытвы на скронях перастаў круціцца і спыніўся. Доктар нахіліўся да мяне бліжэй і прашаптаў: «Але ж гэта лухта. Гэта не гісторыя. Ваша жыццё - гэта не гісторыя. Ніхто не ведае, як гэта выйдзе».
  «Вас гэта не турбуе?» — спытаў я.
  «Я? Лайно, не. Я ведаю, што цябе гэта турбуе, але не мяне. Я люблю размаўляць з вар'ятамі. Але я іх не вельмі разумею. . . акрамя таго, што яны крыху іншыя».
  Ён нацягнуў паўакуляры на пераноссі і зноў паглядзеў на маю карту. У яго была шчацінне двухдзённай барады, а скура была ружовай ад аднаго з ветравых дзён на лодцы. Ён сказаў: «Такім чынам, слухай, ты працуеш прыватным следчым, так?»
  «Я мяркую. Я мяркую, што ў мяне могуць застацца нейкія справы».
  «Не варта хвалявацца. Трывога не дапаможа вам вылечыцца. Я хачу, каб ты зрабіў што-небудзь лёгкае, Сесіл. Чытанне было б добра. Праглядзіце некаторыя файлы. Але паспрабуйце некалькі тыдняў заставацца ў месцы без стрэсу. Вы можаце гэта зрабіць?»
  Без стрэсу. Калі мая памяць вярталася за апошнія тыдні, я ўспомніў некаторыя свае выпадкі. У мяне была адна сэксуальная справа для прыватнага адваката, але ён кінуў мяне, калі я прапусціў тэрмін слухання. У мяне была страхавая знаходка. . . знайсці сведку страхавой кампаніі з Портленда. Але гэта не зойме шмат часу, бо хлопец, якога яны шукалі, жыў у маім квартале і яго нумар быў дакладна пазначаны ў тэлефоннай кнізе. Мне было цяжка даіць гэта гадзінамі. Найлепшым заробкам была справа аб апецы над дзіцем з пекла, але я думаў, што сапсаваў гэтую паездку.
  Гэта пачалося шэсць гадоў таму ў той дзень, калі бацька дзіцяці згадаў пра смерць у радзільным зале. Дзіця быў Роберт Карл Саліван III. Усе называлі яго Юным Бобам, яшчэ да яго нараджэння. Стары Боб Саліван быў дзедам, а Роберт Саліван II («Не называй мяне Бобам») ажаніўся з Прысцылай адразу пасля таго, як яны абодва кінулі каледж. Прысцыла і Роберт Саліван атрымалі неабходную забаўку як сямейная пара, якая карысталася статусам ганаровых дарослых, які нададзены ім пасведчаннем аб шлюбе. Але праз некалькі дзён пасля нараджэння Маладога Боба Прысцыла выйшла з радзільні пад дажджом і прыйшла да мяне ў офіс, каб я дапамог ёй арганізаваць развод.
  Яна стаяла ў дзвярах, дождж сцякаў з краю майго зламанага вадасцёкавага канала. Малады Боб ляжаў у сваёй бальнічнай коўдры, яго малюсенькая какосавая галава была зачынена ў капялюш-панчоху. Ён быў чырвоны і злы, як падрапанае калена. Я запрасіў іх.
  Яна стаяла каля маёй пліты, трымаючы яго на руках, пакуль гаварыла. Яна толькі глядзела ўніз на Маладога Боба. Яе голас быў нізкі. Яе пальцы гулялі па краі коўдры каля рота сына. «Я думала, што магу памерці», - пачала яна. «Гэта было вельмі балюча, і яны казалі пра тое, каб разрэзаць мяне, каб вывесці яго. Я не мог дазволіць ім накаўтаваць мяне. Так што я штурхнуў. Я шмат працаваў. Я ніколі не адчуваў нічога падобнага. Потым раптам ён апынуўся там. Ён быў такі цяжкі, такі прыгожы, нават калі ён быў увесь сівы і васковы. Медсястра думала, што з ім не ўсё ў парадку. Але я ведаў, што ён быў. Ад яго так добра пахла».
  Я тупа кіўнуў галавой і прапанаваў ёй выпіць, але яна адмахнулася ад мяне, седзячы на крэсле з прамой спінкай каля пліты, трымаючы сына.
  «Дзіцятка доўга не плакала. Доктар і медсястра працягвалі мітусіцца з ім. Роберт стаяў каля маёй галавы і сціскаў маю руку. Праз доўгі час дзіця пачало плакаць, і Роберт сказаў доктару дзякуй, і гэта мяне раззлавала. Напэўна, я магла зразумець, што — у самы разгар, ведаеце — Роберт падзякаваў бы доктару-мужчыну і праігнараваў бы мяне. Але потым Роберт зрабіў тое, што я не магу зразумець. Ён схіліўся нада мной і плакаў, і сказаў: «Дзіця выглядае цёмным, яго скура, я маю на ўвазе, яго рысы». Я спытаўся ў яго: "Гэта нешта не так?" Потым ён сказаў: "Гэта дзіця калі-небудзь памрэ, ці не так?" Наша дзіця цяжка дыхала, і ён гэта сказаў. Навошта яму такое казаць? Навошта яму такое думаць?» Яна паглядзела на мяне ў пошуках адказу. Яна паглядзела ўдалячынь маленькага пакоя, і я змог толькі паціснуць плячыма. Малады Боб завішчаў, яго малюсенькія вусны зрабілі круг на маршчыністым твары.
  Гэта быў пачатак патрэбы Прысцылы ў разводзе. Нешта, пра што я мог толькі здагадвацца, здарылася ў радзільні, нейкая мяжа была перакрочана ў дзень нараджэння маладога Боба, і Прысцыла хацела вызваліцца ад Роберта з-за гэтага. Прынамсі, так яна сказала. Яна хацела атрымаць адзіную апеку без наведвання. Гэта быў пачатак шлюбнага джыхаду. Былі і адвакаты, і суды. Суддзя паспрабаваў кампрамісы і спробы прымірэння. У Прысцылы нічога гэтага не было. Яна збегла з штата з маладым Бобам на наступны дзень пасля таго, як адзін суддзя прызначыў наведванне пад наглядам і, што яшчэ горш, сумесную апеку. Нанятыя Робертам дэтэктывы знайшлі яе і дзіця ў арандаваным пакоі над в'етнамскай крамай у Анкарыджы. Гэта яшчэ больш раз'юшыла Прысцылу, таму яна наняла мяне раскрыць змову ў Дэпартаменце сацыяльных службаў і заканадаўчым органе. Яна страціла дзіця. Простае тлумачэнне не падыдзе. Фактычна, пасля некалькіх гадоў барацьбы ніякія тлумачэнні не падыдуць. Ёй вельмі не хацелася ведаць, чаму суддзя прызначыла бацьку. Яна хацела адпомсціць. Пасля моманту я думаю, што Прысцыла хацела адпомсціць больш, чым яна хацела Маладога Боба. Я стараюся пазбягаць дзіцячых спраў, але яна заплаціла мае ганарары, калі я праводзіў інтэрв'ю і збіраў дакументы. Я чытаў іх ёй падчас доўгіх абедаў у набярэжнай кавярні. У справаздачы аднаго з апекуноў адзначалася, што Прысцыла дэманстравала «памылковую ўстаноўку межаў». Гэта так засмуціла яе, што яна кінула кубак у акно. Яна знішчыла магнітафон пасля праслухоўвання аднаго з маіх інтэрв'ю, таму я пачаў мантаваць стужкі, каб захаваць яе спакой. Праўда ў тым, што я зрабіў шмат сваіх справаздач. Я ведаю, што не павінен быў, але Прысцыле было восемдзесят шэсць па ўсіх тэрапеўтах і кансультантах у горадзе, таму я быў адзіным, хто мог пагаварыць з ёй пра «гэта». Кансультанты стаміліся ад «справы» і чакалі, пакуль яна пачне разбірацца, чаму яна так засмучана існаваннем былога мужа. Але Прысцыла так і не прыняла таго тону, які яны шукалі. Тэрапія была толькі стратэгіяй з яе боку, каб вярнуць Маладога Боба. Прысцыла не мела намеру адкрывацца. Яна размаўляла з лекарамі толькі так, як генерал мог нефармальна размаўляць з журналістамі ў баявой зале: добразычлівая, але заўсёды грозная.
  Роберт Саліван II застаўся ў раёне Сіэтла, працуючы начальнікам цэха ў прафсаюзе грузчыкаў. У яго былі разумныя адвакаты, таму ягонага голасу ў пратаколе было няшмат. Але адвакаты былі красамоўнымі. Яны ахарактарызавалі Прысцылу кодавымі словамі жаночага празмернасці. Яна была «рэзкай» і «неразумнай». Суддзі, лекары і ўсе асобы, якія прымалі рашэнні, былі, вядома, «разумнымі». Яны таксама былі мужчынамі. Прысцыла пачала бачыць у гэтым маштабныя культурныя забабоны. У рэшце рэшт яна ўбачыла цёмны лабірынт змовы.
  Я ніколі не мог сказаць, ці любіў Роберт маладога Боба. Я толькі ненадоўга бачыў іх разам на паркоўцы ў той дзень з акрываўленым носам і бутэлькай віна на маёй галаве. Яны тады выглядалі шчаслівымі.
  Мой лекар загаварыў, і маё цела тарганулася, нібы засынаючы. «У любым выпадку. . . трымайся далей ад праблем, Сесіл. Калі вы сапраўды чагосьці хочаце, проста прыходзьце да мяне. Я дам вам адзін рэцэпт і адно папаўненне. Вось і ўсё. Але не прывыкаць. Раз знікла — знікла». Ён стаяў і ўсміхаўся мне, як хлопец, які ідзе на рыбалку. «Наркотыкі проста робяць цябе дурным і вар'ятам. Да сустрэчы».
  Ён выйшаў за дзверы.
  Чамусьці ў псіханеўралагічным аддзяленні не прымусілі пад'ехаць на калясцы да ўваходных дзвярэй. Гэта таксама было расчараванне. Я з нецярпеннем чакаў рытуальнага выезду з бальніцы, дзе я змагу зрабіць свае першыя эмацыянальна арыентаваныя крокі са свайго інваліднага вазка ў чакаючае таксі, як быццам я вязу новенькае дзіця дадому. Але гэтага не адбывалася. Дзверы адчыніліся з ціхім свістам, і мне давялося прайсці каля дзвюх міляў дадому праз бурлівы вясновы дзень.
  У мяне не было дэпрэсіі, што таксама было для мяне нечаканасцю. Але мой розум быў расслаблены і расслаблены, як грувасткі цэпелін, які нязграбна плыве ў хуткасных аблоках. Я палез у кішэню і ўзяў яшчэ адзін Xanax, потым яшчэ адзін, каб пераканацца. Я выбраўся на дарогу і падняўся на мост праз канал у горад. Вецер выбіваў слабыя прамыя лініі на верхавінах белых шапак, але сонца было па-за гарызонтам, а хмары былі лёгкімі і туманнымі. Група старых качак плавала ў віры за паліўным докам. Я пачаў пераацэньваць свае пачуцці да вар'яцтва. У гэтым мястэчку на астраўку я адчуваў сябе як дома: рыбацкія лодкі выглядалі чыстымі і добра пафарбаванымі, машыны ехалі павольна, не сігналячы. Я бачыў вуліцу на фоне зялёнай гары, якая спускалася да мора, ад старой пошты да Рускага сабора, ад дома састарэлых да майго любімага бара. Сонечнае святло іскрылася і, здавалася, звязвала ўсё бачанне разам, як жывая мелодыя або маніячнае рассейванне сонца на карцінах Ван Гога з фруктовымі садамі. Я памятаў, як быў няшчасны ў мінулым, але тут я ішоў адзін крок перад другім, удыхаючы салёнае паветра, думаючы: «Чым я мог быць няшчасным? Як чалавек можа сумаваць у такім цудоўным свеце?» Гэта было выдатнае лекі.
  Сышоўшы з моста, я пайшоў па набярэжнай уніз па іншым беразе канала да свайго дома. Я напяваў рэзкую мелодыю і махаў людзям, якім быў вінен, таму што цяпер я ведаў, што маё вар'яцтва будзе падобнае да вар'яцтва Элвуда П. Дауда ў фільме " Харві", які ішоў да дому сваёй сястры з шасціфутавым трусам побач і з кішэнным візітных картак і планаў паабедаць з усімі, каго сустрэў.
  Калі я адчыніў дзверы, Тодзі плакаў, і Прысцыла падперла мяне за калкі. Яна паднесла да майго носа адламаны стаматалагічны зонд і закрычала: «Я павінна цябе забіць! Я павінен заціснуць гэтую штуку ў губчатую частку твайго мозгу! Вы яго не вярнулі і дазволілі яму ўцячы!»
  Вены на яе горле распухліся, нібы яе трымалі пад вадой. Сліна сцякала з яе вуснаў, калі яна крычала. Яна ўваткнула зубны зонд мне ў нос, каб я адчуў, як ён утыкаецца ў маю пазуху. Тонкая лінія крыві змяілася па зондзе і вакол костак пальцаў.
  Адзінае, што я мог прыдумаць, гэта: «Прысцыла, ты не хочаш застацца на абед?»
  Сям'я Прысцылы жыла ў цэнтры Джуно ў доме пад татэмным слупам. Яе сястра вучылася ў маім класе, і мяне некалькі разоў запрашалі на вячэру ў дом Дэ Анджэла. Гэта быў 1968 год, і ў сям'і Прысцылы была аўра дзіўнасці, якая трымалася на іх, як пах мазуту з іх дзіравай печкі. Яе бацька быў рыбаком, спрабаваў адкрыць кансервавы завод. Калі кансервавы завод згарэў дашчэнту, ён выратаваў дастаткова, каб купіць вялікую лодку для перавозкі рыбы для іншых заводаў. Скандынавы тады дамінавалі ў камерцыйным рыбалоўстве, таму італьянскі акцэнт містэра Дэ Анджэла выклікаў у яго падазрэнні. Яго скура была цямнейшай, і ніякі гумар і добразычлівасць не маглі прарэзаць змрок падазронасці, які, здавалася, ішоў за ім ад бараў да машынных цэхаў, дзе нарвежскія рыбакі сядзелі каля печы і будавалі планы на вясну. Містэр Дэанджэла быў занадта падобны на індзейца. Калі згарэў яго кансервавы завод, загаварылі пра падпал, але калі праз пяць дзён індыйскі вартаўнік кінуў цыгарэту ў кантэйнер канкурэнтнага завода, нарвежцы западозрылі, што за гэтым стаіць Дэ Анджэла.
  Агню было б дастаткова, каб аддзяліць сям'ю Дэ Анджэла ад супольнасці, але было яшчэ больш. У містэра Дэ Анджэла было трое дзяцей, адзін сын і дзве дачкі. Сын быў прыгажэй, чым хто меў права быць. Прынамсі, так лічылі светлавалосыя блакітнавокія дочкі флоту. У Рыкі Дэ Анджэла была невялікая газавая лодка, і ён дастаўляў грузы ў Тэнакі, невялікую вёску, пабудаваную вакол гарачай крыніцы прыкладна ў пяцідзесяці мілях ад Джуно. Ён загружаў сваю газавую лодку цыгарэтамі, прадуктамі, садовымі прыладамі, часопісамі і батончыкамі шакаладу і цягнуў іх адстаўным шахцёрам і рыбакам, якія пасяліліся каля вады. Часам Рыкі браў пасажыраў, і часцей за ўсё гэта былі дзяўчынкі, дастаткова дарослыя, каб ведаць, што яны робяць. Рыкі быў забіты адным з іх бацькоў.
  Ён ішоў на прыстань у Джуно, абняўшы Дзіну Ёргенсан. Яны збіраліся сустрэць Прысцылу і адвесці яе на шоу. Прысцыле было дванаццаць гадоў, і яна чакала за рогам будынка, каб выскачыць і здзівіць іх. Яна нічога не падумала пра чалавека, які скурчыўся каля будынка і засунуў рукі ў лапу. У Рыкі была дзікая нядбайная ўсмешка, калі Дзіна прыціснулася да яго, і ён пацалаваў макушку яе пахучых валасоў. Ён жаласна засмяяўся, калі бацька Дзіны выйшаў з-за будынка пральні з бліскучым пісталетам, накіраваным на канец рукі, а Рыкі ўсё яшчэ ўсміхаўся, ляжачы на прычале з дзіркай у грудзях, а чайкі ляцелі ўгору вісклівы бахваль. Дзіна пабегла ў лес далей ад бацькі. Прысцыла туліла брата на руках, выціраючы цёмныя валасы з яго вачэй, плакала і размаўляла з ім. З кончыкаў яе пальцаў па яго белых шчоках сцякала кроў. Г-н Дэанджэла знайшоў іх там і паспрабаваў пераканаць Прысцылу адпусціць брата, але яна адмовілася. Калі доктар прыйшоў з чорнай скураной сумкай, яна дазволіла яму толькі накласці павязку паміж яе грудзьмі і чырвоным кранам раны Рыкі. На наступны дзень у мясцовай газеце быў загаловак: «Італьянскі хлопчык загінуў у аварыі на набярэжнай».
  Містэр Дэ Анджэла кіраваў сваёй лодкай яшчэ некалькі гадоў пасля гэтага, але ён піў больш чырвонага віна раней раніцай, пакуль аднойчы восенню некаторыя лаўцы крабаў не выявілі, што яго лодка круціцца па Фрэдэрык-Саўнд без нікога на борце. Яго цела выплыла на бераг на Five Finger Light, а вушак уваходных дзвярэй у доме Дэ Анджэлас заўжды быў чорным крэпам.
  У доме Дэ Анджэла жылі жанчыны: маці, дзве сястры і цётка. Калі ў сярэдняй школе я жыў у дарозе, старэйшая сястра запрашала мяне на абед, а цётка заўсёды прапаноўвала падвезці мяне дадому. Я пагадзіўся часткова таму, што гэта дало мне яшчэ некаторы час без нагляду ў цэнтры горада, перш чым мне давялося вярнуцца ў дом майго бацькі.
  Мой бацька быў суддзёй і кіраваў шчыльным абедзенным сталом. Ён падносіў ежу, якую гатавала мама і прыносіла да сябе. Чакалася, што мы з сястрой затрымаем размову за абедам. У доме майго бацькі не было б з трывогай глядзець уніз на ежу і пазбягаць тэм дня. Суддзя распытваў нас аб палітыцы, спорце, нават аб зменах сезона. Часцей за ўсё я быў ашаломлены і маўчаў, калі суддзя паварочваўся да мяне і пытаўся, ці не думаю я, што вадаплаўныя птушкі спазніліся са зменай апярэння.
  Але вячэра з DeAngelos заўсёды была хвалюючай. У нашай хаце размова ішла праз старшыню суддзі. За іх сталом словы распыляліся, як шланг высокага ціску, які пускаўся ў пакой: спрэчкі, дражнілкі, урыўкі плётак і парады — усё кружылася вакол, калі жанчыны цягнуліся праз стол і ўставалі на свае месцы. Яны на адным дыханні накідваліся на адзін дзень, што нас з сястрой адправілі б у наш пакой на дзень, а потым смяяліся і прасілі гародніны на наступны дзень.
  Жанчыны Дэ Анджэла любілі размаўляць пра мастацтва і навуку. Яны раскладвалі ежу на стол у працэсіі размоў, якія пачыналіся ў краме, працягваліся на кухні і завяршаліся за сталом. Памятаю часнок, масла і чырвонае віно. Кожнаму з дзяцей дазвалялася выпіць па шклянцы разбаўленага віна. Аднойчы ўначы цётка і Прысцыла ўступілі ў гарачую дыскусію аб тым, ці ўплывае тое, што Эйнштэйн быў музыкам, на яго погляд на квантавую механіку. Спрэчка Прысцылы скончылася тым, што скрыпка была раздражняльным інструментам і ні ў каго, хто іграў на ёй, не магла прыйсці думка, вартая таго, каб яе паслухаць. Цётка захвалявалася і разліла віно, калі выбірала кавалак бульбы, які трапіў ёй на калені. «Але гэта музыка, дарагая. Гэта музыка. Трэба любіць Бога, калі цябе закранула музыка». Я паняцця не меў, пра што яны спрачаліся, але ўсміхнуўся маці, якая сядзела збоку стала, калі яна з любоўю глядзела на сваю нязграбную і ціхую старэйшую дачку.
  Гэтая старэйшая дачка была Джэйн Мары. Яна вучылася ў маім класе і запрасіла мяне паесці. Джэйн Мары Дэ Анджэла моцна паўплывала на мяне. У той час я думаў, што яна проста прыгожая: цёмныя вочы і бледная скура. Толькі праз гады я зразумеў, што быў закаханы ў яе, але быў занадта дурны і знямелы ад падлеткавага ўзросту, каб прызнаць гэта. Падчас буры размоў за сталом DeAngelo Джэйн Мары заўсёды маўчала. Не было відаць, што яна сарамлівая ці недарэчная, яна проста стварала ўражанне, што сказала тое, што трэба, і зробіць гэта зноў, калі прыйдзе час. У падлеткавым узросце я быў падобны на шчанюка нямецкага дога, нязграбны і пастаянна спатыкаўся аб сябе, каб дагадзіць. Я рэдка размаўляў з ёй, але я памятаю, як блазнаваў, каб пасмяшыць яе, адчайна спрабуючы ўявіць, што я магу сказаць, каб зацікавіць яе, каб яна вызваліла мяне ад сваёй непадуладнай сілы, каб прымусіць мяне паводзіць сябе дурным.
  Пасля абеду Джэйн Мары вяла мяне на бакавы ганак і паказвала фотаздымкі свайго адпачынку ў Тэнакі на старой газавай лодцы. Бакавы ганак быў зашклены, а сайдынг быў ашаляваны вузкім шпунтаваным дрэвам, пафарбаваным тоўстым лакам, які называлі «зялёным колерам нафтавай кампаніі». На адной сцяне ганка была выява яе бацькі і брата, якія стаялі на прыстані і ўсміхаліся, іх цёмныя вочы блішчалі і сумна блішчалі, як крумкачы на замерзлых зімовых камянях. Джэйн Мары мала гаварыла, але калі гаварыла, то ніколі не была сумнай ці злой. Яна заўсёды глядзела мне прама ў вочы, чаго ніколі не рабіла мая сям'я, таму я не мог вытрымаць яе позірку. Я памятаю, як аднойчы сунуў сабе ў нос саломінкі і страляў з іх разынак, каб зрабіць на яе ўражанне. Гэта не з прыемных успамінаў.
  Толькі праз шмат гадоў, пасля заканчэння сярэдняй школы, я паглядзеў у вочы Джэйн Мары і сказаў ёй, што закаханы ў яе. Але, вядома, было позна. Яна засмяялася, адкінула валасы назад і сказала мне перастаць быць драматычным. Яна ішла да набярэжнай са сваім выпускным букетам кветак, і я больш ніколі не ўспамінаў пра каханне.
  Прысцыла накіравала стаматалагічны зонд прама ў маё вока. Тодзі зрабіў крок наперад з кута. Ён круціў абедзвюма рукамі доўгі хвост кашулі. Тод - мой сусед па пакоі, і ён прыкладна майго ўзросту па гадах. Вядуцца спрэчкі наконт яго разумовага ўзросту. Ён паклаў руку на локаць Прысцылы і прашаптаў ёй: «Я прыгатую для нас што-небудзь надзвычай добрае. Жадаеце кубак гарачага шакаладу з маршмеллоу? Я мог бы атрымаць гэта для вас хутка. Тады, магчыма, мы маглі б з'есці суп з аленіны. Хочаце суп з аленіны?»
  Прысцыла крыху расслабілася. Яе рысы твару змякчыліся, і атмасфера, здавалася, пасвятлела, як месяц, які выходзіў з-за хмары ў навальнічную восеньскую ноч. Яна кінула зонд назад на стол. Некалькі тыдняў таму я спрабаваў узламаць з яго дапамогай уласны замок, і ён зламаўся ў наборы ключоў, таму цяпер нашы дзверы ўвесь час застаюцца адчыненымі. Гэта было добра, таму што ключ усё роўна быў згублены.
  Яна сказала: «Ты не ведаеш, што гэта такое, Сесіл. Вы проста не ведаеце, што гэта такое».
  Гэта была праўда. Я стаяў побач з Прысцылай і абняў яе адной рукой, злёгку дакрануўшыся да яе спіны і таліі. Больш нічога за поясам у яе, відаць, не было.
  «Скажы мне, што гэта такое», — сказаў я.
  «Ва ўсім ён вінаваты. Яму і яго сям'і. Яны мяне ніколі не хацелі. Яны ніколі не хацелі мяне ў гэтым натоўпе. Яны думаюць, што, паколькі ў іх так шмат сувязяў, яны могуць рабіць усё, што захочуць. Яны бандыты. Я чую, цяпер яны хочуць дамовіцца. Гэта азначае, што я іх перамагаю. Мне ўсё роўна, што кажуць іншыя. Я не маю справы з бандытамі».
  Тут цень пачынаў цямнець. Я адпусціў Прысцылу і падышоў да Тода на кухні. Наліваў малако ў рондаль.
  "Сіла, давай вып'ем какавы", - сказаў я. «Мы не можам думаць пра ўсё на галодны страўнік».
  Яна пайшла да мяне, а потым прайшла міма. Яна стаяла ў акне, што выходзіць на канал. Мой дом пабудаваны на сваях, і прыліў быў высокі, так што можна было пачуць, як вада плёскаецца па пандусе лодкі. Яна стаяла каля акна, і я ўбачыў, як яе вобраз адлюстраваўся на сцэне гавані: чайкі, якія круцяцца вакол вадасцёкавай трубы рыбазавода, лодка-невод з жанчынай, якая стаіць на носе, гатовая скочыць да прыстані марскога запасу, вада, якая цячэ па ўсёй шыбе, вылучаючы цёмныя цені, якія звісалі з вачэй Прысцылы.
  «Якую здзелку яны хочуць заключыць?» — спытаўся я ў яе.
  «О, мне ўсё роўна. Я нават не збіраюся пра гэта даведвацца. Я не раблю ніякай здзелкі». Яе кулакі былі сціснутыя. Яна гаварыла ў акно. «Гэта проста не так. Гэта проста няправільна, каб ён быў у яго, а не ў мяне. Мая сястра кажа, што я павінен пайсці на кампраміс. Яна кажа, што я павінен быць разумным. Разумна. Яны могуць быць разумнымі».
  Прысцыла ніколі не гаварыла пра каханне. Яна ніколі не называла імя Маладога Боба, ва ўсякім разе перада мной. Прысцыла заўсёды казала пра справядлівасць. Яна была ўпэўненая ў праўдзе. Яна хацела шчырасці і ўраўнаважанасці, але я так і не зразумеў чаму. Або, калі б яна атрымала ўсё, што хацела, ёй давядзецца вынайсці зусім новую асобу, каб падтрымліваць сваю нянавісць.
  Тод працягнуў ёй кубак шакаладу, зверху якога плавалі зефіры. Прысцыла пакрыўдзілася на Тодзі. Здавалася, Тодзі не змагаўся ні з адным лэйблам. Сацыяльныя работнікі адмовіліся ад катэгорый. Ён не быў класічным аўтыстам, і, хоць у яго быў актыўны і хадульны слоўнікавы запас, ён не вельмі падыходзіў у якасці ідыёта-вучонага. У яго файле было яго імя. Ён быў сваёй катэгорыяй. Я думаю, што гэта сапраўдная прычына таго, што Прысцыле было непрыемна з Тодзі. Ён не ўпісваўся ў яе шматслойныя тэорыі змовы.
  Яна таксама не любіла Тодзі, таму што ён пільна шукаў прыроду Нябёсаў. Прысцыле гэта здавалася не толькі марнаваннем часу, але і раздражняльным і пагрозлівым адцягненнем увагі. Маці Тода памерла ад пераахаладжэння, калі Тод быў маленькім хлопчыкам, але гэта не перашкаджала ёй наведваць яго. Яна з'явілася б у сваёй старой вопратцы, калі б Тод асаблівым чынам павесіў яе над чаравікамі. Падчас гэтых візітаў яго маці расказвала Тоду ўсё пра рай. У рэшце рэшт яна сказала яму, што непакоіцца, што ён занадта клапоціцца пра Нябёсы, і што яна хоча, каб ён пражыў сваё жыццё ў парадку. Падчас апошняга візіту маці Тода загадвала яму заўсёды гаварыць праўду і не хвалявацца. Потым яе не стала. Яе вопратка была пустой назаўсёды, і Тод не памятаў ніводнай дэталі раю.
  Тод вельмі сур'ёзна ўспрыняў параду сваёй памерлай маці аб тым, каб гаварыць праўду, але яму было цяжка, таму што амаль усе, каму ён распавядаў сваю гісторыю, не верылі яму. Яны спрабавалі адгаварыць яго ад сваіх перакананняў. Часам ён станавіўся ўзбуджаным, але ніколі не буяным. Тод знаходзіўся пад вартай штата некалькі месяцаў, калі мне нарэшце ўдалося стаць яго апекуном. Цяпер яго двума захапленнямі былі сабакі і спроба прачытаць кожны том Брытанскай энцыклапедыі. Ён быў упэўнены, што гэта ключы да таго, як ён памятае аб Небе.
  Але любыя размовы пра смерць, здавалася, выклікалі гнеў Прысцылы. Яна схапіла гарачы шакалад і паставіла яе спіной да Тода, хутка гаворачы са мной.
  «Сэсіл, я хачу, каб ты праслухаў тэлефон суддзі Гэфні».
  «Я не збіраюся гэтага рабіць».
  «Вы працуеце на мяне ці не?»
  «Я не збіраюся праслухоўваць тэлефон суддзі, Прысцыла».
  «Доказы ёсць, Сесіл. Нехта трапіў да суддзі. Я ведаю, што гэта быў сенатар. Я ведаю, што гэта было. Усё, што нам трэба, гэта доказы».
  Форма тэорыі змовы Прысцылы была элегантна абстрактнай. Амаль як нядаўнія тэорыі касмалогіі. Сусвет меў форму чашы, а чорныя дзіркі не былі вечнымі, але выпраменьвалі энергію. Для Прысцылы суды, заканадаўчая ўлада і Дэпартамент сацыяльнага абслугоўвання былі як чорныя дзіркі. Яна ніколі не магла атрымаць ад іх інфармацыю, і ўсё, што трапляла ўнутр, ператваралася ў абстрактны і бясконца шчыльны сакрэт.
  Сенатар штата Уілфрэд Тэйлар быў для яе такой чорнай дзіркай. Прысцыла засыпала яго офіс запытамі Закона аб свабодзе інфармацыі аб яго часопісах і асабістых тэлефонных запісах. Той факт, што запісы так і не былі зроблены, быў для яе пераканаўчым доказам, што яны вельмі важныя. Я некалькі разоў размаўляў з сенатарам Тэйларам. Спачатку ён быў цярплівы, але пазней катэгарычна адмовіўся задаволіць любую просьбу Прысцылы ці мяне. Стары Боб Саліван, былы цесць Прысцылы, быў сябрам сенатара Тэйлара. Прысцыла была перакананая, што сенатар выкарыстаў свой уплыў, каб падкупіць суддзю Гэфні, які выносіў рашэнне аб апецы над маладым Бобам. Уілфрэд Тэйлар быў дзяржаўным сенатарам ад Анкориджа, абаяльным чалавекам, якога рэгулярна перавыбіралі ў асноўным дзякуючы яго моцным бакам з вялікай нафтай і ўнутранымі тубыльнымі карпарацыямі. Ён таксама быў палітычна актыўным хрысціянінам, які ведаў, што свабода прадпрымальніцтва была першай з «сямейных каштоўнасцей». Я стаяў у холе Капітолія штата і паціскаў яму руку. Ён, усміхаючыся, сказаў: «Тут нічога няма. Скажыце місіс Саліван або міс Дэанджэла, калі яна такая, што калі так будзе працягвацца, яна наробіць больш праблем, чым усё гэта каштуе. Ён цвёрдай, але цялеснай хваткай паціснуў мне руку. Потым раздаўся званок у ліфце, і сенатар увайшоў у натоўп людзей у касцюмах, якія цягнуліся да яго за локаць.
  Прысцыла абаперлася на верхні край маёй дроўнай печы. Яна адпівала гарачы шакалад і задуменна глядзела ў яго салодкую пару. Яе твар зноў змяніўся з умольнага на каменную рашучасць. Яна паставіла кубак на пліту.
  «Тады я сам паклапачуся пра гэта».
  «Прысцыла, ты не можаш праслухаць чыйсьці офіс. Калі вы апынецеся ў турме, як вы думаеце, вы калі-небудзь вернеце Маладога Боба?»
  «Дзякуй за клопат, Сесіл. Але мы з вамі ў гэтым пытанні больш не звязаны». Рост яе быў каля чатырох з паловай футаў, але цяпер яна падцягнула сябе да кожнага сантыметра. «Я разбяруся з гэтай сітуацыяй без тваёй дапамогі, Сесіл. Я скажу ім, што яны могуць зрабіць са сваёй здзелкай. Сёння вечарам самалёт у Джуно. Я буду на гэтым».
  Яна павярнулася і спусцілася па лесвіцы ў пакой для ботаў на ўзроўні вуліцы. Тод стаяў з кубкам супу, які ён працягнуў ёй услед.
  На кніжных паліцах даўжэлі цені. Гадзін у пяць сцямнела. Але неба было ясным, так што з надыходзячым змрокам паветра над каналам на імгненне здавалася прасякнутым бардовым колерам. Магчыма, афіцыйна была вясна, але я ўсё яшчэ сноўдаў зіму. Тод зноў паставіў рондаль з супам на пліту, а я лёг на канапу. Гучала стужка Чарлі Паркера, а ў мяне была кніга вершаў Паціан Роджэрс. Я прачытаў верш, потым паглядзеў на цені, якія рухаліся па дарожцы, слухаючы саксафон і ваду на камянях пад маім домам. Тодзі з дапамогай шыла і зубной ніткі прышываў святлоадбівальную стужку да скуранога ашыйніка для свайго новага шчанюка. Аднойчы ноччу сабака проста з'явіўся пад нашым домам. Ён зжаваў мой пластыкавы бензабак для лодкі і выкідваў на палубу нейкую мярзотную жоўтую субстанцыю, калі Тодзі знайшоў яго. Ён выглядаў вельмі маладым стафардшырскім тэр'ерам, магчыма, баксёрам. Тод забраў яго і прынёс у дом. Яны абодва глядзелі на мяне з аднолькавым выразам твару, і ўся мая рашучасць жыць без сабачай кампаніі знікла. Тод назваў яго Вендэл. Калі я засынаў на канапе, шчанюк перакуліў маю міску з супам і пачаў дзіка лізаць падлогу. Я пачуў, як ён пачаў жаваць лыжку, і пачаў марыць аб палёце праз Ціхі акіян на паветраным шары з Мірнай Лой, як яна выглядала ў фільмах «Тонкі чалавек».
  Мой адвакат з'явіўся без папярэджання, калі я мякка пагойдваўся над трапічным вадаспадам, адной рукой трымаючыся за плецены кошык з паветранымі шарамі, а другой трымаючы срэбны кактэйльны шейкер. Дзікі Стайн стаяў над маёй канапай і разбудзіў мяне ў маёй астуджанай гасцінай, дзе дагарэў агонь.
  Дзікі Стайн быў бачаннем сам па сабе. Яго валасы ніколі не ляжалі гладка, і здавалася, што яго бровы заўсёды былі выгнуты ў нейкі камічны выраз. Я дакладна ведаю, што ён не ўжываў наркотыкаў, але здавалася, што ён заўсёды быў забіты камянямі. На ім быў бардовы гарвардскі світшот, шырокія шорты і гумовыя боты, закатаныя да сярэдзіны галёнкі. У руцэ ў яго быў пачак папер.
  «Як вы сябе адчуваеце, начальнік?» Дзікі глядзеў на мяне як бы з вялікай адлегласці. Па меры таго, як мара вырывалася з маёй свядомасці, ён стаў больш уважліва. Ён паставіў патэльню на пліту, і Тодзі вытыкаў яе змесціва драўлянай лыжкай. Тады Тодзі нахіліўся і падклаў у топку яшчэ дроў.
  «Я прынёс табе лася тэрыякі. Кліент з Якутата расплаціўся са мной тым, што было ў яго ў маразільнай камеры. Магчыма, ён быў крыху старым, але я вымачыў яго ў соусе дастаткова доўга, каб нават стары бот быў прыемны на смак».
  «Дзякуй, саветнік. Сядайце, мы накладзем рысу».
  «Так, добра, гэта гучыць нядрэнна, але на самой справе я на гадзінніку. Я шукаў Прысцылу.
  «Пайшоў. Магчыма, некалькі гадзін таму. не ведаю Злаві яе сёння вечарам у аэрапорце. Яна накіроўваецца ў Джуно, каб супрацьстаяць Вялікаму Сатане».
  Чуўся нізкі гул рэактыўнага самалёта, які ўздымаўся над вадой, і блюзавыя рыфы. Дзікі паглядзеў на вадалазны гадзіннік.
  «Чорт вазьмі, чувак, табе тут патрэбны гадзіннік. Ужо позна. Вось і вечаровы рэйс. А чаму ў вас тут няма гадзінніка?»
  «Я пакладу рыс, і мы з'ем яго, калі ён будзе гатовы. Гадзіннік не патрэбны». Я пацягнуўся да слоіка, поўнага рысу, над плітой. Тодзі наліў вады ў рондаль. Дзікі плюхнуўся ў крэсла і стукнуў ботамі па стале.
  «Божа, шкада, што я да яе дайшоў. Я толькі што атрымаў гэты матэрыял, і я думаю, што гэта зробіць яе шчаслівай. Можа быць, гэта нават пазбавіць яе ад мяне на некаторы час ".
  Я распаліў агонь пад пярэдняй канфоркай. «Гэта зрабіла б усіх нас шчаслівымі. Што ў цябе, яе копія фільма Запрудэра?»
  «Няправільная змова, Малодшы. Гэта лепш. . . прынамсі я думаю. Яе былы, вы яго ведаеце, я думаю, Роберт Саліван. Дзікі паглядзеў на мяне са здзіўленай і паблажлівай усмешкай, нібы я быў хворай птушкай у яго руках. Я пацёр галаву там, дзе містэр Саліван некалькі месяцаў таму стукнуў маю неўралагічную клетку сваёй бутэлькай віна.
  Дзікі чапнуў зубы кутком адной з юрыдычных папер. «Ну, нарэшце я пачуў ад яго людзей. Магчыма, ваша сустрэча прынясе карысць. Яго адвакаты ў Сіэтле заявілі, што Саліван зацікаўлены ў размове аб працяглых спатканнях з дзіцем з магчымасцю нявызначаных паслабленых дамоўленасцей аб апецы ў будучыні. Хутка яны сустрэнуцца з Прысцылай, калі яна толькі супакоіцца і пастараецца быць разумнай».
  «Так, гэта можа здарыцца».
  «Давай, дапамажы мне з гэтым. Гэта значна больш, чым яна магла спадзявацца. Магчыма, спачатку мы зможам арганізаваць наведванне пад наглядам, а потым перавесці яе ў нешта больш прымальнае».
  «Як у мужа галава на палцы. Я думаю, што гэта яе кампрамісная пазыцыя».
  Дзікі зноў узяў паперы і рассеяна пагартаў іх. «Сям'я прапанавала мне звязацца з яе сястрой. Джэйн Мары. Вы ведалі яе, ці не так? Яна нейкая вучоная ці што?»
  «Апошняе, што я чуў, яна біёлаг. Яна мае стары невод і займаецца марской біялогіяй. Яна вядзе свой уласны маленькі бізнес па паштовых заказах, каб фінансаваць свае даследаванні, - сказаў я яму і плюхнуўся на канапу.
  - Божа, - прамармытаў Дзікі, пачасаючы свае тлустыя валасы кончыкам шарыкавай ручкі. «Яшчэ адзін дзівак. Гэта што, эксцэнтрыкаў цяпер больш ці нармальных людзей стала меней?»
  «Нармальных людзей ніколі не было. Гэта міф, - сказаў я, залезшы пад падушкі канапы ў пошуках антыдэпрэсанту, які мог выпасці, калі адкрываў бутэльку. «Слухай, Дзікі, ёсць проста вар'яты і статыстыкі. Безумоўна, ёсць нейкае супадзенне». Я падцягнуў тлустую, пакрытую варсінкамі чвэрць. «Але я не бачыў Джэйн Мары шмат гадоў. Я не ведаю, куды яна ўпісваецца». Клаў чвэрць у кішэню.
  Вядома, я не спрабаваў ігнараваць Джэйн Мары Дэ Анджэла. Кожны раз, калі ўсплывала яе імя, я стараўся ўважліва слухаць. Джэйн Мары працавала над гарбатымі кітамі. Яна дакументавала іх харчовыя паводзіны і адсочвала колькасць іх папуляцыі ў водах паўднёва-ўсходняй Аляскі. Яна не працавала ні ў якім агенцтве або ўніверсітэце, таму фінансавала сваю працу, пішучы рассылку і прадаючы гульні па пошце. Нядаўна яна была ў навінах. Яна хацела стварыць палявы лагер на старым месцы здабычы карысных выкапняў, і наконт таго, што яна ачышчала горныя матэрыялы, узніклі некаторыя публічныя спрэчкі. Два тыдні таму я бачыў яе фатаграфію ў газеце. Я дакрануўся да фатаграфіі ўказальным пальцам, пакінуўшы яе на імгненне. Яна была ўсё яшчэ вельмі прыгожая, асабліва для вар'ята статыстыкі.
  Дзікі перастаў гартаць газеты і чытаў адну. «Гэта дзіўна. Што вы думаеце? Роберт Саліван кажа, што мы павінны мець справу з Гарысанам Тэлерам як з мясцовым адвакатам».
  «Касар? Ён з Фэрбенкса. Я высыпаў рыс у рондаль, а Тодзі перайшоў у халадзільнік, каб набраць гародніны. Уэндэл пачаў жаваць насок ботаў Дзікі. Дзікі ўсміхнуўся яму, далікатна штурхнуў яго і даў яму пажаваць маю кнігу вершаў. Я падышоў і неадкладна выняў гэта з яго сківіц. Уэндэл паглядзеў на мяне ўскінутай галавой і пустымі вачыма сапраўднага аматара паэзіі. Я выцер сліні з вокладкі і паклаў кнігу назад на паліцу.
  «Божа, Дзікі. Гэтыя прыдуркі ў Сіэтле наўрад ці будуць ведаць, што да Фэрбэнксу прыкладна гэтак жа далёка, як і да Расеі. Гэта было б падобна да таго, што яны маюць мясцовага адваката ў Чыкага. Акрамя таго, Тэлер больш не з'яўляецца членам адвакатуры».
  Дзікі адкінуўся назад і паставіў свае боты вышэй на стос часопісаў, стараючыся не дапусціць іх для жавання. «Харысан Тэлер. Гэта можа быць выдатна. Я хацеў бы з ім сустрэцца. Я маю на ўвазе, што хлопец - легенда».
  Дзікі толькі што споўнілася трыццаць шэсць. Ён пакінуў Гарвардскі юрыдычны факультэт амаль васямнаццаць гадоў таму як малады турак, які пагарджаў Уол-стрыт, каб зрабіць сабе імя ў памежным правасуддзі. Ён адзначыў, што не мае патрэбы ў клетцы Лігі плюшчу. Але цяпер ён хутка ператвараўся ў хлопчыка сярэдняга веку ў глухім мястэчку на Алясцы, які заўважаў, што ўсходні істэблішмент не зусім гневаўся на яго папрокі. Ён усё часцей насіў гарвардскі світшот. Дзікі ненавідзеў сябе за тое, што ён такі разумны і ў той жа час такі марны, але гэта было адной з прычын, чаму ён мне падабаўся. Я быў прыкладна адзіны. Раней мы з Дзікі разам выпівалі, але цяпер зімой ядзім разам і глядзім фільмы на відэамагнітафоне.
  «Яны ніколі не выносілі паўторнае абвінавачанне Тэлеру, але, чорт вазьмі, гэты хлопец мог зарабляць грошы толькі на тэлефонных званках са старымі сябрамі».
  Уэндэл ужо быў на канапе і чутна рваў бардовы світшот. Дзікі паклаў паперы на стол, узяў пульт дыстанцыйнага кіравання і ўключыў фільм, які Тодзі глядзеў на відэамагнітафоне. Тэлевізар на кніжнай паліцы ў куце замігцеў, і з'явілася выява Кэры Гранта, якая бяжыць па цёмным газоне за леапардам, які не жадае. Тодзі сеў на край канапы. Яго цела апусцілася на спружыны ложка Hide-A-Bed. Яго плечы апусціліся, і ён нарэзаў кавалачкі млявай на выгляд брокалі ў металічную міску.
  «Выхаванне дзіцяці. Мне падабаецца гэты фільм, а табе, Сесіл?»
  «Хто не робіць?»
  «Як ты думаеш, ці зможам мы калі-небудзь атрымаць леапарда, Сесіл? Я ведаю, што вы не вельмі любіце буйных хатніх жывёл, але я думаю, што я. . .”
  «Леапард? Паглядзіце на гэтага сабаку. Для чаго табе кошка ў джунглях?»
  Уэндэл прадраў дзірку ў гарвардскай фуфайцы, і Дзікі з любоўю глядзеў на яго ўніз, пагладжваючы яго па галаве, быццам Уэндэл зняў з яго плячэй вялікі цяжар. Ён павярнуўся і паляпаў Тода па калене.
  «Няма нічога лепшага, чым гісторыя пра багатых людзей, якіх пераследуюць дзікія жывёлы, якіх яны лічылі сваімі хатнімі жывёламі».
  Я ўзяў яшчэ Xanax. На экране маладая і грацыёзная Кэтрын Хепберн выпаўзла з вадаёма ў прамоклай вячэрняй сукенцы. Калі яна з любоўю размаўляла з усхваляваным Кэры Грантам, вада збівалася з вусікаў яе валасоў, як жамчужыны. У канале панавала цішыня, а на заднім плане ўсё яшчэ спяваў птушыны рог. Дзесьці за кропкай шэрыя кіты зарываліся галовамі ў пясок, каб пакарміцца тоўстымі кілімкамі з ракападобных пад ім. Вада на беразе была б каламутнай, паветра раздзялялася б крыкам чаек і дыханнем кітоў. Калі гэтае жыццё толькі сон, можа я працягваў спаць.
  Зазваніў тэлефон, і ні Тодзі, ні я не змаглі ўстаць, каб адказаць. Святло тэлевізара трымала нас. Пасля трэцяга званка Дзікі азірнуўся. Ён падняў слухаўку пасля таго, як адмовіўся ад рысу.
  «Гэта Ханна». Ён адвёў трубку ад твару.
  Ханна - жанчына, якая раней была закахана ў мяне. У яе нечакана развілася нізкая цярпімасць да плаксівых самазакаханых п'яніц. Я хацеў падняцца, але паглядзеў на канапу і ўбачыў Уэндэла, які рваў кавалак гарвардскай кашулі, а потым зіхатлівую галаву Хепберн. Яна знаходзілася ў некалькіх хвілінах ад адлову леапардаў у турме. Я ведаў, што Ханна тэлефанавала, каб даведацца, ці я яшчэ цвярозы пасля таго, як мяне выпісалі са шпіталя. Яна не спытала б наўпрост, але паставілася б да гэтага вельмі спакойна і разумна. Катарына тупала па лесе з адным зламаным туфлем на высокім абцасе ў руцэ.
  «Скажыце, што я будую ёй паруснік пад назвай « Сапраўднае каханне» , і я патэлефаную ёй, калі гэта будзе зроблена».
  «Ён будуе табе паруснік пад назвай « Сапраўднае каханне» , і ён патэлефануе табе, калі гэта будзе зроблена», — сказаў Дзікі ў трубку. Ён паморшчыўся, калі лінія абарвалася, потым вярнуўся да канапы. «Мяркую, ніякіх паведамленняў», — сказаў ён і сеў. Потым ён сказаў: «Вы ведаеце, што ён не робіць яе паруснікам у гэтым. Гэта быў іншы фільм».
  «Я ведаю гэта». І я памахаў яму, каб ён маўчаў.
  Мы глядзелі фільм да канца, потым пачалі з пачатку. Мы елі ласіны тэрыякі з рысам і вяленай брокалі. Вендэл уладкаваўся за міскай з сабачым кормам і абрэзкамі стала. Ён ляжаў на канапе жыватом, а Тодзі пагладжваў цёплую амаль безвалосую скуру пад яго нагамі. Дзікі выпіў безалкагольнага піва і задрамаў. Я выключыў святло і дапамог Тодзі знайсці фланелевую піжаму, а потым лёг спаць. Я не памятаю сваіх сноў той ночы, акрамя нечага пра маленькага цемнавокага хлопчыка, які лашчыць леапарда, і цёплага адчування, што я плыву ў свеце, звязаным нейкім разумным аптымізмам.
  Я спаў, пакуль цень чаек не прайшоў па маім твары, і мне не патэлефанавалі з Агенцтва грамадскай абароны Джуно і сказалі, што Прысцыла забіла сенатара Уілфрэда Тэйлара.
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список

Кожевенное мастерство | Сайт "Художники" | Доска об'явлений "Книги"