Етерович Рамон Діас : другие произведения.

Темне відлуння минулого (приватний детектив Ередіа)

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:
Школа кожевенного мастерства: сумки, ремни своими руками
 Ваша оценка:

  Темне відлуння минулого (приватний детектив Ередіа) Рамон Діас Етерович
  1
  
  Найгірше було те, що мені нічого було робити. Або майже нічого, тому що час від часу я йшов на роботу, закурював сигарету, міняв касету в магнітофон і змочував вказівний палець правої руки, перегортаючи сторінки книги, яку читав, весь час прислухаючись до стуку в двері мого кабінету. Іноді я також намагався спілкуватися з Сименоном, і коли нудьга давила мене, я виходив з квартири і йшов до газетного кіоску Ансельмо, щоб поговорити про скачках за тиждень та про кращих тварин, яких ми бачили бігають за час нашої давньої пристрасті до коней і ставками. Моє основне заняття, коли в офіс не приходили клієнти — і те, що дозволяло мені продовжувати рухатися по життю (поряд з випадковими вдалими парі), — полягав у перегляді довгих і нудних книжок із політики, соціології, економіки та інших окультних наук, які нібито пояснювали дивну поведінку людей з моменту їх перших кроків на Землі. Відгуки були опубліковані в бюлетені організації з помпезною назвою Інститут міжнародних досліджень, і мені було абсолютно все одно, прочитає чи їх хто-небудь насправді. Проявивши трохи терпіння, я зумів прожити свої перші п'ятдесят років — пізній вік для зміни професії в країні, де пройшли роки тиснуть, як судимість, на кожного, хто шукає роботу. Старий університетський друг влаштував мене рецензентом.
  
  Зі мною все було в порядку, але я не знаю, чи можна сказати, що я була щаслива. Вночі, намагаючись хоч трохи заснути, я думав про своїх розслідуваннях за останні кілька років, і крихітний укол болі в серці змусив мене усвідомити, що я нудьгував по біганині по місту в пошуках фрагментів правди, які були такими ж ефемерними, як падаючі зірки, які перетинали брудне небо над Сантьяго. Раз або два в тиждень я зустрічався з Гризетой, з якою познайомився тринадцять років тому, коли вона була студенткою університету, якій потрібно було десь переночувати на кілька днів. З тих пір витекло занадто багато води. Приємні і бурхливі моменти, розставання і примирення. Незважаючи на стільки болю і щастя, все, що мені потрібно було зробити, це подивитися їй в очі, щоб зрозуміти, що те, що у нас було, було справжнім, і це давало нам ту дещицю спокою, в якій ми потребували, коли один день нагромождался на інший.
  
  У мене було не так вже багато справ, і це, крім усього іншого, змусило мене замислитися про сон, який приходив до мене іноді вночі, як тільки я клав голову на подушку і закривав очі, намагаючись стерти з пам'яті події дня, дзижчання годин, сухе листя нудьги, розкидані по моєму столу. Це завжди було одне й те ж, як якщо б це був текст сценариста, намагається удосконалити ключову сцену. Завжди одне і те ж, вилита картинка, повторювана і жорстока, немов мене вдарили в темряві: я стояв на краю океану, зарившись ногами в пісок, і дивився на лінію горизонту, де почала формуватися хвиля. Жменька чайок пролетіла над моєю головою, океан на мить перестав ревіти, і я почув покірливе биття свого серця. Незабаром хвиля наблизилася, звивиста, рухома, сіра, з загадковим гребенем. Зміїна хвиля. Хижа хвиля. Я хотів втекти і не міг. Уві сні я відкрив очі і не міг зрозуміти, де перебуваю. Таємниця, суцільні таємниці і тіні. Моє бажання втекти не мало значення. Хвиля завжди в кінцевому підсумку наздоганяла мене. Це було схоже на минуле, моє минуле і минуле багатьох інших. Хвиля, океан, його лють загадок і істин, які заплуталися серед останків корабельних аварій.
  
  Велику частину часу я дрімав, поклавши лікті на промокашку письмового столу, або курив з відсутнім поглядом, спрямованим далеко за вікно, з якого відкривався вид на річку Мапочо і район Ла-Чимба. Цей район населяли п'яні привиди Рубена Даріо і Педро Антоніо Гонсалеса, поетів, яких я читав в університетські роки, зображуючи інтерес до марним висловлювань мого професора римського права. Але все це належало минулому, і єдине, що викликали у мене спогади, - це легку ностальгію за спритності і волосся до плечей, які були у мене, коли мені було двадцять. Мої волосся все ще були густими і пишними, але сивина, окрасившая їх, змусила мене згадати невтомний хід сторінок календаря. Насправді це мене не турбувало, за винятком тих випадків, коли я думав про те, що життя - це жменя піску, невловима у мене між пальцями.
  
  Я зійшов з каруселі спогадів і вийшов зі своєї квартири, щоб прогулятися по околицях. Я відмовився від ідеї скористатися ліфтом і замість цього піднявся по службовій драбині. По дорозі вниз я розмірковував про те малому, що знав про інших мешканців будинку. Я згадав Стівенса, сліпого сусіда, який допоміг мені розкрити справу, пов'язану з групою виробників бомб. І кілька дівчат, які надавали дружні послуги в масажному салоні, поки його не закрили через протести десятки сусідів, які були дуже зацікавлені у проповіді чоловікам з хворими спинами. Що стосується решти, то більшість моїх сусідів представляли собою серію масок без імен, з якими я перетинався при вході в будівлю або вихід з нього. Тим не менш, у мене не було до них жодних претензій. Іноді вдень я чув суперечки або дратівливу музику, доносящуюся з їх квартир, але ні те, ні інше не викликало в мене бажання відновити Троянську війну або увірватися в хол, щоб кричати про моє право на тишу.
  
  Поки я неквапливо прогулювався по Пласа-де-Армас, художники, які провели день, продаючи пейзажі та карикатури туристам, почали збирати речі і прощатися один з одним. Площа являла собою маленький зелений оазис посеред тисяч сірих будівель в центрі Сантьяго. На західному куті порталу Фернандес Конча курили двоє чоловіків, які, здавалося, вивчали пішоходів, поспішають повз наприкінці робочого дня. Проходячи повз, я поглянув на них з недовірою і пішов далі, поки не досяг підніжжя пам'ятника індіанців Мапуче. Неподалік адвентистський проповідник каявся у своєму алкогольному минулому, а дві обірвані дівчата продавали букети фіалок. Це було те ж шоу, що й завжди, і воно простягалося до самої річки Мапочо в плутанині брудних барів, стриптиз-закладів і провулків, які служили укриттям для шахраїв, які хотіли пограбувати п'яниць, спотыкающихся на тротуарах.
  
  Моя мандрівка привела мене на виноробню "Дон Кіхот", де я випив келих вина і розважився, слухаючи розмову двох відвідувачів, які провели багато часу в суспільстві Бахуса і яким було важко бачити що-небудь далі своїх почервонілих носов. Після цього я повернувся в офіс, щоб переглянути одну з книг, що чекали мене на столі. Коли я входив у будинок, мене зупинив швейцар. Це був невисокий блідий чоловік, якого недавно найняли на роботу і який намагався всіма наявними в його розпорядженні засобами завоювати прихильність місцевих жителів.
  
  "У вас кілька листів, містер Ередіа", - сказав він, передаючи мені дюжину конвертів.
  
  "Послання?"
  
  "Листи", - пояснив швейцар тоном, в якому чувся натяк на співчуття до мого можливого незнання слова, яке, наскільки я міг згадати, я зустрічав тільки в старих запорошених книжок про піратів, які читала в юності.
  
  “ Листоноша більше не піднімається в наші квартири?
  
  "Я отримую кореспонденцію тут і особисто доставляю її адресатам".
  
  "Дуже ефективно", - сказав я з відтінком сарказму. "Як тебе звуть, друже?"
  
  "Félix Domingo Vidal."
  
  "Feliz Domingo."
  
  “Фелікс, з хрестиком. Як ксенофоб і ксилофон".
  
  “ Шпильці Тотека і Хочикацин.
  
  "Ксерокс і ксеродерма".
  
  "Хочипилли".
  
  - Фелікс, через x. Не забудьте, містер Ередіа.
  
  Я попрощався з Фелисом Домінго і, піднімаючись у ліфті, переглянув конверти. Більшість з них були поштовими відправленнями від фінансових служб, пропонували земний рай в обмін на неправомірні процентні виплати протягом восьми або десяти років. З решти одне містило запрошення підписатися на журнал про дивовижні злочини; інше - лист та чек від старого клієнта, який був вдячний мені за послуги і вибачався за затримку з відправкою гонорару. Чек був невеликим, але його вистачило, щоб оплатити оренду моєї квартири, купити кілька книжок, зводити Гризету на вечерю і в кіно, а також відкласти кілька рахунків з написом Андреса Белло в гаманці зі зміїної шкіри, який мені подарував мексиканський один. Останній конверт був адресований якомусь Дезидеріо Ернандесу, який жив у квартирі 707, через дві або три двері від мого офісу. Я подумав про те, щоб спуститися на перший поверх і показати вмілому Фелису Домінго його помилку, але це здавалося занадто далеким, і я вважав за краще виправити помилку сам.
  
  Коли я вийшов з ліфта, коридор видався мені темніше звичайного, і мені доставило невелике задоволення побачити акрилову табличку з моїм ім'ям і професією. Табличка обесцвечивалась по краях, але фраза ЕРЕДІА, ПРИВАТНІ РОЗСЛІДУВАННЯ виглядала так само блискуче, як і в перший раз, коли я її побачив. Я підійшов до дверей квартири 707 і натиснув на дверний дзвінок поруч з нею. Я почекав і через кілька секунд почув звук відкривається з деякими труднощами засува. Потім я побачив обличчя чоловіка. Його щоки були ідеально поголені і трохи жорсткуваті, як ніби їх покривав шар воску. Над губами виднілися акуратно підстрижені чорні вуса. Він подивився на мене з недовірою і, здавалося, зовсім не зрадів моїй присутності у його двері.
  
  “Mr. Desiderio Hernández?" - Запитала я, вже шкодуючи про свою імпровізованої роботі листоноші.
  
  "Чого ти хочеш?" - запитав чоловік жорстко і пронизливо, як ніж.
  
  “Швейцар віддав мені мою пошту, і, схоже, він, мабуть, помилково поклав одне з твоїх листів поруч з моїм. Оскільки ми сусіди, я подумав, що принесу його тобі, і —"
  
  "Дай мені", - наказав Ернандес, не давши мені можливість закінчити пояснення.
  
  Я передав йому листа, він переконався, що його не розкривали, і, не сказавши ні півслова, закрив двері. Я знову почув скрегіт отодвигаемого засува і ледве стримав бажання вибити двері ногою.
  
  "Дружелюбність у наші дні в дефіциті", - сказала я вголос, прямуючи до своєї квартири.
  
  Готуючи собі каву, я забув про цей інцидент. Життя в одній будівлі з іншими людьми - це просто ще одна ознака примхливої долі, яка пов'язує нас з незнайомцями, іноді міцними узами, а іноді такими ефемерними нитками, як швидкоплинне привітання. Турбуватися не про що, якщо тільки хтось не виявиться цікавим сусідом або письменником, хто цікавиться проблемами інших людей.
  
  Я зручніше вмостився в своєму робочому кріслі і, запаливши цигарку, відкрив найближчу книгу, назва якої — "Вплив рівня освіти на міське середовище"— гарантувало мені довгі години позіхання.
  
  "Ви згодні?" Я запитав Сіменона.
  
  "Згоден з чим?" - запитав кіт, який полював на чорнокрилого метелика.
  
  "Останнім часом нам було про що говорити", - відповіла я йому, піднявши брову.
  
  OceanofPDF.com
  
  2
  
  Нудьга роз'їдала мою шкіру, як ненажерливі бактерії, а я все ще не могла відвести очей від першої сторінки книги, яку намагалася переглянути. Це було так само спокусливо, як дихання п'яниці на наступний ранок. Мені довелося шукати нового клієнта, інакше я опинився б у психлікарні або вив, як той собака на місяць. Але це було нелегко. Ніхто не стукав у мої двері, і, що ще гірше, на "жовтих сторінках" множилися оголошення про приватних детективних агентствах. Деякі навіть мали нахабство підкладати мені під двері листівки з пропозиціями таких послуг, як відновлення викраденого автомобіля, документування подружньої невірності, спостереження за нянями з допомогою мікрокамер, інтернет-розслідування і ретельна перевірка біографічних даних. Погані часи для детектива, який міг запропонувати своїм клієнтам тільки нерішучість свого носа і визначеність своїх сумнівів.
  
  Телефонний дзвінок перервав мої прикрощі. Я підніс його до вуха і дізнався тихий голос Письменника, мого друга, який присвячує себе написання романів за мотивами історій, які я розповідаю йому за випивкою у "Сіті" або "Рембо".
  
  "Як музи ставляться до тебе?" Запитав я. "Ти все ще пишеш про мене чи знайшла щось краще для роботи?"
  
  “Ні те, ні інше, Ередіа. Я переживаю важкий період, і мені дійсно потрібна одна з твоїх історій. Що завгодно, навіть якщо ти не вважаєш це настільки цікавим ".
  
  “ Нічого. У мене нічого немає для тебе, Письменник. Минуло два місяці з тих пір, як в мій офіс забрався навіть павук. Я навіть не зміг протистояти вітряним млинам, як той худий старий лицар з Ламанчі, який щойно відсвяткував своє четырехсотлетие і продовжує йти вперед з тією ж енергією, яка була у нього в молодості ".
  
  "Вони просто попросили мене написати статтю для антології коротких оповідань, і я розраховував, що ви мені допоможете".
  
  “ Боюся, вам доведеться задіяти свою уяву.
  
  “ У такому разі, купи мені випити. В моїх кишенях так само порожньо, як у твоєму офісі.
  
  “Змініть професію. Продавайте хот-доги або зацукровані арахіс. Мало хто цікавиться письменниками та їх книгами. Більшість воліє витрачати свої гроші на гамбургери і картопля фрі. Деяких людей неможливо відтягнути від обриву. Вони закінчать тим, що стануть товстими і тупими, як дверний цвях ".
  
  “Я думав написати роман про скачках, з твоєю участю. Що ти думаєш?"
  
  “Важко придумати оригінальну кінцівку для цього. У перегонах ти виграєш або програєш, а все інше-другорядне ".
  
  “Ти більше апокаліптичний, ніж коли-небудь. Сподіваюся, наступного разу, коли ми поговоримо, у тебе знайдеться для мене хороша історія ".
  
  “Почитайте газету, сходіть у бар, прогуляйтеся по вулицях. Я впевнений, що в будь-який час і в будь-якій частині міста знайдеться історія, яку варто розповісти".
  
  Гризета увійшла в кабінет, підійшла до мене і поцілувала в губи. Я згадав, як вона вперше з'явилася там. Їй було близько двадцяти років. Її губи були нафарбовані в викликає червоний колір. Волосся було коротко підстрижене, підкреслюючи риси обличчя, як ніби вона зійшла з картини епохи Відродження. Одягнена в чорне, вона володіла красою дівчини, яку тільки що спокусили. На ній були обтягуючі джинси і футболка з Джоном Ленноном. Її брат, Хуан Ордоньєс, був моїм старим однокурсником по університету. Після таємної боротьби проти диктатури Піночета він приєднався до сандинистским партизанам в Нікарагуа. Він загинув у битві з Контрас. В якийсь момент він розповів мені про свою сестру і сказав, що вона може звернутися до мене за допомогою, якщо їй знадобиться.
  
  Гризета приїхала з Тальки в центральній частині Чилі і хотіла знайти роботу і почати вивчати психологію в університеті. Вона запитала, чи може вона пожити у мене пару тижнів. Я сказав "так", не припускаючи, що через кілька днів мені доведеться визнати, що я закохався у неї.
  
  Минуло багато часу з тих пір, як я бачив її одягненої в чорне, як при нашій зустрічі, але її коротке руде волосся все ще надавали їй той молодий, привабливий вигляд, який полонив мене, коли я побачив її в перший раз.
  
  Тепер її супроводжувала брюнетка, старших у синьому костюмі. "Вірджинія Рейєс", - сказала Гризета, представляючи мене незнайомці.
  
  Я вказав на одне з крісел перед моїм столом, і жінка мовчки сіла. Я уважно спостерігав за нею. Щось у виразі її обличчя змусило мене придушити бажання закурити сигарету. Збоку на носі в неї була пара маленьких родимок. Її губи, злегка нафарбовані червоним, були оточені невеликими зморшками.
  
  Вірджинія була моєю вчителькою математики", - сказала Гризета, і я відчув, що це було початком довгої історії, яку вона збиралася мені розповісти з якоїсь причини, яка врешті-решт проясниться. “Ми не бачилися з тих пір, як я закінчила школу, а пару місяців тому зустрілися в супермаркеті. Ми вирішили зустрітися за ланчем на наступному тижні, а за день до цього вона зателефонувала мені, щоб повідомити, що її єдиний брат помер ".
  
  "Мені дуже шкода", - сказала я інстинктивно, не зумівши надати своєму голосу досить сумного відтінку.
  
  Вірджинія Рейес відповіла розуміючою усмішкою. Вона поправила синю спідницю і лагідно подивилася на Сіменона, який тільки що застрибнув на стіл і справляв враження зацікавленого в розмові.
  
  “ Гризета сказала мені, що ви приватний детектив і розслідуєте всілякі злочини.
  
  "Іноді, коли я можу, або якщо випаде нагода, я виконую роботу, про яку ви говорите", - сказав я, водночас запитуючи себе, чи зможу я знайти в собі сили продовжити слухати історію цієї жінки.
  
  "Що ж, можливо, ви зможете мені допомогти", - відповіла жінка.
  
  "Що за історія?" Запитав я втомленим тоном працівника інформаційного кіоску.
  
  “Мій брат Герман був убитий. Двоє чоловіків підстерегли його біля роботи і застрелили. Він помер прямо там, і ніхто не зміг йому допомогти ".
  
  “Вуличне пограбування - це те, що поліція знає, як розслідувати. Вони задіяли своїх інформаторів, і їм не потрібно багато часу, щоб з'ясувати, хто це зробив ".
  
  “Вбивство мого брата не було результатом звичайного пограбування. Я думаю, вони інсценували пограбування, щоб збити з пантелику поліцію".
  
  "Що змушує вас думати, що це була підробка?"
  
  "Вони нічого у нього не вкрали, і у нього були з собою його місячна зарплата та години, які він успадкував від нашого дядька".
  
  “Може бути, вони були недосвідчені. Може бути, вони запанікували і втекли. Це сталося не в перший раз ".
  
  “Так сказали в поліції. Але за тиждень до своєї смерті мій брат сказав мені, що йому здається, що за ним стежать".
  
  “ Хто стежив за ним? - запитав я.
  
  “Герман бачив пару чоловіків в купі місць, куди він звичайно ходив. А також на вулиці біля будинку. В чому я впевнений, так це в тому, що він був наляканий ".
  
  "Я думав, ті часи залишилися в минулому", - сказав я. Всі знали, що протягом сімнадцяти років диктатури Піночета його таємна поліція регулярно переслідувала, катувала і убивала тих, хто хотів повернути Чилі до демократії. Це почалося у вересні 1973 року, після того, як уряд Сальвадора Альєнде був повалений в результаті військового перевороту, поощряемого ЦРУ і консервативними політичними партіями Чилі. Сьогодні мало хто наважується заперечувати, що ці злочини були скоєні. Єдиними, хто це зробив, були військові, які вчинили їх, і цивільні особи, які підтримували репресивний уряд. "У будь-якому випадку," сказав я Вірджинії, "я б порекомендував вам звернутися за допомогою до адвоката і передати справу в суд".
  
  “Я сумніваюся, що їх це хвилює тепер, коли він мертвий. Мій брат останнім часом здавався дивним. Він приходив додому і закривався в своїй кімнаті. Якщо у нього дійсно була проблема, я думаю, це могло бути щось, що відбувалося в магазині товарів для дому, де він працював ".
  
  "Про що конкретно ти думаєш?"
  
  “Крадіжка, якісь проблеми з колегою. Я точно не знаю. Єдине, що я знаю напевно, це те, що поліція не приділила його смерті стільки уваги, скільки було б ".
  
  “ Скільки років було вашого брата?
  
  “ Шістдесят.
  
  "Одружений?"
  
  “Він одружився, коли йому було двадцять п'ять років, і розлучився через чотири роки після цього. У нього не було дітей, і він довгий час не заводив нових відносин. Близько двох років тому він зустрічався з жінкою, і деякий час вони жили разом. Її звуть Бенилде Роос. Вона працює медсестрою в медичному центрі."
  
  "Що вона думає про все це?"
  
  “Я не знаю. Я бачив її на похороні, і вона виглядала так, наче не могла думати ні про що, крім свого горя. З тих пір я її не бачив. Ми ніколи не були друзями. Наскільки я пам'ятаю, вона приходила до мене додому всього один раз.
  
  “ У вашого брата були друзі? Хто-небудь, кому він міг би довіряти?
  
  “ Нікого з тих, кого я коли-небудь зустрічав. Я знаю, що він ходив на збори в якийсь клуб чи суспільство, про яких майже не розповідав.
  
  “ Ваш брат був небагатослівний.
  
  “Він сказав те, що повинен був сказати, мені і моїм дочкам. Коли Гризета розповіла мені про тебе, я спробував придумати, що я міг би розповісти тобі про мого брата, і, по правді кажучи, не так вже й багато. У нас була різниця у сім років. Герман був від другого шлюбу батька, і, якщо не вважати природної прихильності між братом і сестрою, ми не були по-справжньому близькі ".
  
  “ Як ви довідалися, що його вбили двоє чоловіків?
  
  “Був свідок, Даріо Карвилио, колега Джермана. Він виклав поліції свою версію подій".
  
  "Ти можеш допомогти Вірджинії?" Запитала Гризета.
  
  Я подивилася у вікно на сонце, опускається до горизонту, і нічого не сказала.
  
  "Я можу вам заплатити", - додала Вірджинія, реагуючи на мою очевидну незацікавленість.
  
  “ Я не думав про гонорар, мем. Схоже, головна загадка - ваш брат.
  
  "Що ви маєте на увазі?" - запитав учитель.
  
  “Якщо ми з'ясуємо причину його страху, то, можливо, зможемо з'ясувати, хто його вбив. Це за умови, звичайно, що це було не просто невдале пограбування ".
  
  "Так ти берешся за цю справу?" нетерпляче запитала Гризета.
  
  "Я можу задати кілька питань, але це не означає, що я зроблю якісь висновки, відмінні від висновків поліції", - сказав я. Зробивши паузу, щоб знову виглянути у вікно, я запитав вчительку, як називається місце, де працював її брат.
  
  “ Лісопильний склад в Леоне. Це на Авеніда Вікунья Маккенна. Герман працював там касиром.
  
  “ Мені також потрібно буде знайти Бенилде Роос і оглянути речі вашого брата.
  
  OceanofPDF.com
  
  3
  
  "Дякую, що допомогла Вірджинії", - сказала Гризета. “Вона хороша жінка і не знала, до кого звернутися. Ось чому я дав їй ім'я твоє ... Сподіваюся, ти не заперечуєш.
  
  Учитель пішов, і Сіменон був єдиним свідком обійми, яке звело нас разом, коли день поступився першим нічними тінями.
  
  “Не турбуйся про це. Рецензування книг вбивало мене. Мені буде корисно понюхати вуличне повітря. Найприємніше, що в кінці шляху на мене чекає прекрасна дівчина, яка пишається своїми подвигами ".
  
  “ Дівиця? Ми живемо в двадцять першому столітті, і я вже не та дівчина, яку ти зустрів багато років тому. Жінкам пора перестати бути видобутком інших людей.
  
  "Я не думав, що мені голову відкусять за маленьку жарт".
  
  "Краще зупинити печерного мачо до того, як він почне".
  
  "Кіхот був не єдиним сумним дідуганом, мають право бути трохи божевільним", - сказав я, цілуючи Гризету. “ А ципочка з Ель-Тобосо була не зовсім в розквіті своєї юності.
  
  Вірджинія Рейес прийняла мене у вітальні свого будинку. Це була маленька, погано освітлена кімната з двома стільцями, кавовим столиком з кількома керамічними попільничками на ньому і картинної рамкою з колекцією портретів, на яких, як я здогадався, були зображені вона, її чоловік і дві їхні доньки. Вона запропонувала мені каву і, подаючи його, повторила, що шкодує про те, що не спілкувалася зі своїм братом. Нічого такого, чого б вона не сказала в офісі або в будь-якому разі не здавалося непрощенним. Я попросив її показати мені кімнату Германа, і поки ми йшли по коридору, вона розповіла мені, що її чоловік помер шість років тому і що її дочки були студентками університету, що вивчали педагогіку і соціальну роботу.
  
  "Речі Германа знаходяться в точності в тому вигляді, в якому він їх залишив", - сказала вона, коли ми увійшли в кімнату, найпривабливішою рисою якої було вікно, через яке відкривався вид на задній двір. Там росли троянди, гладіолуси, маргаритки та інші рослини, назв яких я не знала. Меблі виглядала пошарпаним. Там стояло ліжко з бронзовим узголів'ям, двосторонній шафа, дерев'яне сидіння і письмовий стіл з кількома книгами і радіоприймачем, який виглядав так, немов у музеї був би більш доречний.
  
  "Я б вважав за краще пройти через все поодинці".
  
  "Як тобі буде завгодно", - відповіла вона з легкою ноткою роздратування в голосі.
  
  Перше, що привернуло мою увагу, була фотографія у рамці на нічному столику — брюнетка з похмурим обличчям і лисий чоловік з густою сивою бородою. Я припустив, що це Герман і його дівчина. Я вийняв фотографію з рамки і поклав її в один з внутрішніх кишень своєї куртки.
  
  У шафі я знайшов м'ятий костюм, дві сорочки і вицвілий краватку. Там були кілька поношених черевик і стопка газет. Жоден із цих предметів не привернув моєї уваги, і в ящику нічного столика теж не було нічого цікавого. Кілька таблеток аспірину, пара ручок, трохи дрібниці і збірка популярних висловів. Я закрив шухляду нічного столика і переглянув книги, що лежали на столі, більшість з яких були політичними есе авторів, про яких я ніколи не чув, і кілька романів Еріка Эмблера. В ящику столу я знайшов коробку з кількома пожовклими листівками, кількома спортивними журналами і ощадною книжкою від BancoEstado, на якій була записана незначна сума. Коли я гортав один з журналів, з нього випала половина листівки. На ній була фотографія товстуна в окулярах з товстими скельцями і акуратно підстриженим волоссям. Над фотографією був текст: Вернер Джинелли, лікар за тортурам. Я мить дивився на листівку, а потім поклав її назад у ящик. Я сів на ліжко і закурив сигарету, яку повільно викурив, намагаючись уявити почуття людини, що жила в цій кімнаті.
  
  Пізніше, повернувшись в офіс, я поклала фотографію Рейеса на свій стіл і почала записувати в блокнот свої враження від візиту в будинок сестри. Єдине, у чому я був упевнений, коли писав, так це в тому, що Герман був самотньою людиною, який, за винятком існування Бенильды Роос, жив з певним самоотречением, усуваючи все зайве зі свого оточення. Аскет, який загубився в капіталістичних джунглях.
  
  Я подзвонив Маркосу Кемпбеллу, другу-журналісту, який іноді допомагав мені у розслідуваннях. Вислухавши його скарги на те, що в нього дуже багато роботи, я запитав його, чи пам'ятає він, бачив він що-небудь про лікаря на ім'я Вернер Джинелли, коли той висвітлював порушення прав людини в часи диктатури.
  
  “ Це ім'я ні про що не говорить.
  
  "Ви можете перевірити свої архіви?" - Запитав я, згадавши, що журналіст одержимо зберігав свої статті і репортажі разом із вторинними джерелами.
  
  "Я не можу зробити це прямо зараз", - відповів Кемпбелл і після хвилинного мовчання додав: "Кілька лікарів брали участь у тортурах під час диктатури, і в деяких з них медична комісія відібрала ліцензії. У яку халепу ти вляпався зараз, Ередіа? Ти все ще копаешься в минулому?"
  
  “Це не моя вина, що між минулим і сьогоденням так багато зв'язків. Історію не можна залишати позаду, особливо коли картина намальована розмитими лініями", - відповів я і після короткої паузи розповів йому про свій візит в будинок учителя.
  
  "Це не більш ніж листівка, яку він міг підібрати на вулиці або яку хтось залишив у нього вдома", - сказав Кемпбелл, коли я згадав про свою знахідку в кімнаті Германа Рейеса. “ Може бути, перед смертю він прибрався на своєму столі, і то, що ви знайшли, - це кілька листків паперу, які не потрапили у відро для сміття.
  
  "Можливо, моя уява зіграло зі мною злий жарт, - сказав я, не переконуючи себе, "але все одно я був би вдячний, якщо б ви могли заглянути в свої архіви".
  
  “У цьому житті нічого не дається безкоштовно, Ередіа. Тобі доведеться пригостити мене двома або трьома напоями".
  
  "Я прошу вибачення за такий пізній дзвінок", - сказала я після того, як вчителька підняла трубку. "Але коли щось не дає мені спокою, я намагаюся знайти відповідь так швидко, як тільки можу".
  
  “Не турбуйся про це. Я дивилася одне з тих дурних телешоу, які раніше подобалися моєму чоловікові. Красиві дівчата, сквернословящие і без мізків в головах. Але я впевнений, що ти подзвонила не для того, щоб почути, як я скаржуся на телевізор. У тебе є які-небудь новини?"
  
  “Я хочу задати тобі питання, Вірджинія. Твій брат перед смертю ... він все прибрав у своїй кімнаті? Я не маю на увазі підмітання та витирання пилу. Він переглядав свої документи? Він викинув купу паперів?"
  
  "Чому це повинно мати значення?"
  
  “ Так це зробив він чи ні?
  
  “У нього були стоси журналів і газетних вирізок. Одного разу вдень він все це викинув. Так кімната виглядала набагато краще. Я не могла бути щасливішим ".
  
  “ Папери, які він викинув, він викинув у відро для сміття або забрав кудись ще?
  
  "Він спустився до сміттєвого контейнера з сімома великими пластиковими пакетами".
  
  “У моєму офісі ви сказали, що за вашим братом стежили. Ви думаєте, ця чистка якось пов'язана з тим, що він боявся?"
  
  “З тих пір, як я поговорив з тобою, я питав себе, чи був я правий, повіривши того, що сказав мій брат, не піддаючи це сумніву. Можливо, я забіг вперед".
  
  "Що ти маєш на увазі?" Я запитав.
  
  Я почув, як її дихання почастішало лінії. “Є дещо, про що я вам не сказала, коли ми розмовляли у вашому офісі. Герман був затриманий після військового перевороту".
  
  "Це виправдало б його побоювання".
  
  “Ймовірно. Він ніколи не міг забути той досвід; це було схоже на те, що на ньому випалили тавро розпеченим залізом. І це ще не все. Він був одержимий проблемою катувань. Він вирізав усе, що знаходив про це у пресі. Новини, інтерв'ю, статті про судове переслідування військових. Він витратив значну частину своїх грошей на покупку газет і журналів ".
  
  "Якщо це так, то тобі не здається дивним, що в один прекрасний день він просто викинув?"
  
  “За два місяці до смерті він сказав мені, що лікувався у психолога, тому, коли він забирався в своїй кімнаті, я подумав, що це, мабуть, частина терапії. Спосіб дистанціюватися від своєї нав'язливої ідеї ".
  
  "Психолог?"
  
  "Я тільки що сказав вам, що він не зміг оговтатися від того, що його затримали".
  
  “ Ви пам'ятаєте ім'я психолога? - запитав я.
  
  “ Я записав це в книгу, яка лежить у мене на тумбочці. Дай мені кілька секунд, щоб пошукати.
  
  Я скористався паузою, щоб запалити цигарку і погладити Сіменона по голові. Здавалося, він уважно стежить за розмовою. Я сказав йому: "Ти коли-небудь запитував себе, на що була б схожа твоє життя, якщо б у тебе був учитель, який кожен день приходив додому і саме ризиковане, що він робив, - це переходив вулицю?"
  
  “ Не мороч мені голову, Ередіа. Ти ж знаєш, я звик до твоєї дурості.
  
  По телефону я почула звук кроків, а потім голос вчительки. "Психолога звуть Ана Мельгоза", - сказала вона, а потім дала мені номер телефону.
  
  Я відчувала себе збитої з пантелику після того, як Вірджинія Рейес попрощалася. Навіщо мені досліджувати життя, яка нічого не значила для мене кілька днів тому, про існування якої я навіть не підозрювала? Цікавість. То хворобливе цікавість, яке завжди вонзалось в мої справи, як скальпель. У мене було відчуття, що я невдало кинув кістки і що ключ до гри був десь в іншому місці, не в кімнаті Германа Рейеса і не в словах його сестри. Я вийшов на вулицю і попрямував до газетного кіоску Ансельмо. Мій друг слухав по радіо трансляцію футбольного матчу. Його лису голову прикривала вельветова капелюх, а на ньому була майка Університету Чилі. Я сів на дерев'яну лавку біля входу і закурив сигарету. Я чув веселі звуки музики cumbia, що доносилися з одного з барів далі по кварталу. Ніч була спокійною, і на мить я уявив себе на плоту посеред океану, і нікуди не пливуть.
  
  "Тобі не набридає щодня відкривати магазин?" - Запитала я Ансельмо, який приводив у порядок стопку журналів для відправки назад дистриб'ютора.
  
  “Це те, як я заробляю на життя. Альтернативою було б сидіти на тротуарі, простягати руку і бути жебраком. Чому ти запитуєш? Ти збираєшся запропонувати мені якусь справу чи виграв в лотерею і хочеш розділити приз?"
  
  "У мене є робота, і мені важко відірвати від неї свою дупу".
  
  “Хто тебе розуміє, чувак? Вчора ти скаржився, тому що був безробітним, а сьогодні ти скаржишся, тому що у тебе є робота".
  
  “Я не скаржуся. Я просто думаю про те, як хрумтять мої кістки кожен день, коли я прокидаюся ".
  
  “Занадто багато часу без роботи, Ередіа. Дозволь ентузіазму мало-помалу поширюватися по твоєму тілу, як наркотику", - сказав Ансельмо. “Коли я був жокеєм, мені довелося кататися на Бигфуте, неймовірною коні ... високою і сильною. Хендлер сказав мені не штовхати його на перших декількох метрах, дати йому спочатку заспокоїтися. Він пробіг довгу дистанцію, але було скалкою в дупі змусити її увійти в ритм гонки. Однак, коли він нарешті це зробив, він був машиною. Його було не зупинити. Я виграв дві класичні гонки на коня, завжди заходячи ззаду і ведучи гонку як великий чемпіон ".
  
  "Мені подобається сидіти біля вашого газетного кіоску і спостерігати, як життя проходить мимо".
  
  “Терпіння, чувак. Щоб дожити до пенсії, потрібно запастися великим терпінням. Досить скоро ти будеш годувати голубів на Пласа-де-Армас. А поки постарайтеся виконувати свою роботу якнайкраще. Що за нову справу?"
  
  “ Хлопець, якого вбили поза його роботи.
  
  “ Є свідки?
  
  “ Тільки один, якого я планую допитати.
  
  “Заспокойся, чувак. Давай викуримо пару сигарет, а потім можеш іти спати. Що скажеш?"
  
  “ Непогана ідея, Ансельмо. Я чув і гірше.
  
  Ледве я переступив поріг свого кабінету, як почув дратівливий звук телефону. Я підняв трубку і почув грубий голос Маркоса Кемпбелла.
  
  “Я дзвоню в п'ятий раз за півгодини. Де, чорт візьми, ти був, Ередіа?"
  
  “ Хотів переконатися, що зірки все ще на своїх місцях.
  
  “ З яких це пір ти п'єш вино з зірочками на етикетці? - запитав він і, не чекаючи відповіді, випалив: - Джинелли був лікарем військово-повітряних сил, а після державного перевороту його звинуватили у тортурах ув'язнених на базі в Ель-Боске. Схоже, він відповідав за збереження життя в'язнів, щоб їх можна було шокувати і катувати. Його навіть звинуватили у тортурах деяких своїх товаришів-льотчиків. Він вийшов сухим з води, але кілька людей поклялися, що бачили його на сеансах тортур ".
  
  “ Ви не знаєте, де я можу його знайти?
  
  “ Напевно, на кладовищі. Він помер у минулому році.
  
  “ Я б воліла подивитися йому в очі.
  
  "Вибачте, що приніс погані новини".
  
  "Це всього лише одна зачинені двері".
  
  OceanofPDF.com
  
  4
  
  Смерть заглушує все. Жертви і винні покриті однією і тією ж землею і зметені одним і тим же дощем, який омиває надгробки, поки нічого не залишиться. Об'єднувало щось Джинелли і Германа Рейеса в житті? Час минав і стирало сліди замышлявшегося перевороту, ехо криків, жорстокість ката, співучасть суддів, покручені чорнило на папері. Мертві забуті, пам'ять про них пригнічена минулими роками і словами, сказаними наполовину. А біль? Страх? Приниження? Що хорошого в правді, якщо вона не воскрешає мертвих і не позбавляє від кошмарів вижили? В тиші, без єдиного свідка, крім Сіменона, я згадав слова Кемпбелла і запитав себе про значення листівки, на якій було надруковано ім'я Джинелли. У мене було передчуття, що в цей клаптик паперу вкладено послання, але не таким простим, як я собі це уявляв. Час спотворює слова і вчинки. Я пообіцяв собі пам'ятати про це, і, не маючи більше нічого, чим можна було б підживлювати свої думки, я шукав співучасті в ліжку і сподівався, що, закривши очі, зможу забути важке самотність квартири.
  
  Сіменон погладив мене по щоці одній зі своїх лап, і коли я відкрила очі, то побачила його товсті стегна у себе на грудях. Я подивилася йому в очі, погладила його по підборіддю і почула, як він муркоче.
  
  "Схоже, початок доброго дня", - пробурмотіла я. “Сонце все ще там, де йому і належить бути, поблизу немає складальника рахунків, а мені треба працювати. Про що ще я міг би просити?"
  
  “ Мій сніданок і стейк, який ти обіцяла мені два тижні тому.
  
  “ Наберися терпіння. Я чекаю зустрічі з багатою спадкоємицею.
  
  “ Я був терплячий з того самого дня, як вперше переступив поріг цієї квартири.
  
  “ Худий і голодний. Я дав тобі банку макрелі і трохи води. На що ти скаржишся?
  
  Сіменон пішов за мною на кухню. Я дістала з холодильника пакет молока і вилила його вміст у дві чайні чашки. Я дістав з шафи коробку крекерів і поклав пару на землю поруч з Сименоном, який з ентузіазмом жував їх і дивився на мене з новим очікуванням. Ще два крекеру впали йому під ноги.
  
  “Все гаразд, містер Ередіа? Ваше здоров'я? Кіт?" - запитав швейцар, побачивши, що я виходжу з ліфта і прямую до входу в будівлю.
  
  “ Все добре, Феліс Домінго.
  
  “Фелікс з хрестиком. Не забудь".
  
  “ Ксилофон, Ксерокс, я нічого не забув.
  
  “ Доброго дня, містер Ередіа.
  
  "І тобі того ж, Феліс Домінго", - відповів я, намагаючись пригадати адреса лісопилки в Леоні, який знайшов у телефонній книзі.
  
  Склад лісоматеріалів займав цілий квартал, і його інтер'єр являв собою яскравий лабіринт проходів і полиць, на яких були складені різні види і розміри дерева і металу, галони фарби і лаку, інструменти, цвяхи, шурупи і нескінченна безліч побутової техніки, ламп і домашніх меблів. Від входу поширювалася суміш запахів: дерева, гуми та металу. Мій ніс зморщився, коли я увійшла в двері, і, не зупиняючись, щоб поглянути на оголошення про продаж молотків, плоскогубців, які рекламувала приваблива брюнетка, я продовжила йти до вітрині під величезною вивіскою з написом "ІНФОРМАЦІЯ". Я став у чергу з трьома іншими людьми. За віконцем стояв чоловік з щурячим обличчям, який швидко відповідав на запитання клієнтів. Здавалося, він знав все, від того, яке покриття можна отримати з галона синтетичного латексу, до хімічного складу силікону. Коли підійшла моя черга, я попросив покликати Даріо Карвилио. Мовець щур відкрив очі, і на мить я подумав, що він відправить мене з моїм питанням куди-небудь ще.
  
  "Карвилио, Карвилио, Даріо Карвилио", - промовив він уголос, обдумуючи свою відповідь. “Він працює в службі безпеки. Якщо тільки щось не сталося або він не у відпустці, він повинен знаходитися між рядами двадцять п'ятим і тридцятим.
  
  Я ходив цими проходами протягом десяти хвилин, і якраз коли був готовий повернутися до інформаційного віконця, я помітив охоронця, який стояв у кінці двадцять восьмого проходу. Це був високий, кремезний чоловік з видатним носом. Прямуючи до нього, я задавався питанням, чи дійсно він спостерігав за відвідувачами або дійсно був сновидою, якого ніхто не насмілювався розбудити.
  
  "Darío Carvilio?" - Запитав я, коли підійшов до нього.
  
  Охоронець оглянув мене з ніг до голови, а потім вказав на шнурок, що звисає з його шиї. Я прочитав ім'я на бейджі і підтвердив, що перебуваю в потрібному місці за потрібною людиною.
  
  "Мене звуть Ередіа, і я хотів би поговорити з вами про Германа Рейєса", - сказав я. "Мені сказали, що ви бачили пограбування, в результаті якого він загинув".
  
  "Ще один коп?" роздратовано запитав він. “ У день вбивства я розмовляв з купою детективів.
  
  "Я впевнений, але ні в кого з них не було сумнівів, що я намагаюся розвіяти".
  
  “Якого роду сумніви? Мені нічого додати до моєї заяви".
  
  "Я не думаю, що смерть Хермана Рейеса була результатом звичайного пограбування".
  
  "Що змушує вас думати, що ваші колеги помилялися?"
  
  “Я не працюю з поліцією. Я приватний детектив, і я працюю на місіс Вірджинію Рейес, сестру жертви".
  
  "А що, якщо я не хочу з тобою розмовляти?" Запитав Карвилио. Він спостерігав, як відвідувач риється в ящику, набитому плоскогубцями і викрутками.
  
  “ Я можу піти до друзів в поліції і попросити їх повернутися і розпитати тебе. Не ускладнюй собі життя, Карвилио. Мені просто потрібно кілька хвилин свого часу. Якщо я не помиляюся, ви з Джерманом Рейєсом були друзями.
  
  Карвилио, здавалося, не чув моїх слів. Він повністю зосередився на відвідувача, проверявшем ящик, худому парубкові з хворобливим виразом обличчя.
  
  "Ти знаєш цього хлопця?" - Запитав я.
  
  “Педріто, запеклий злодій. Він приходить, здійснює декілька походів по проходах, а потім йде з чимось, захованим у нього під одягом ".
  
  "Чому ти не зупиниш його?"
  
  “ Він вийшов з в'язниці шість місяців тому. У нього СНІД, і він помирає", - сказав Карвилио і, немов згадавши, що він охоронець, подивився на свій ідентифікаційний значок і додав: "Двома-трьома плоскогубцями менше не збанкрутують лісозавод".
  
  “ Мені подобається твоя філософія, друг.
  
  “Я тобі не друг, а ти не схожий на людину, який дружить з поліцейськими. Я сам колись був поліцейським, і мені досить одного погляду, щоб зрозуміти, що за людина".
  
  "Поліцейський?"
  
  “Протягом десяти років. Коли мені сказали, що мене переведуть у Каламу, я вирішив пошукати іншу роботу. До цього мене відправляли в такі міста, як Лос-Анхелес і Ранкагуа. Я втомився від перекладу і хотів жити в Сантьяго. Я народився тут і хочу піти на пенсію, якщо це не надто велике прохання ".
  
  “Якщо це так, то ти в хорошому положенні, щоб допомогти мені. Послухай, що я хочу сказати, подумай про свого друга Германа, а потім вирішуй, хочеш ти відповідати чи ні ".
  
  “Начальства не подобається, коли люди розмовляють на роботі. Моя зміна закінчується за годину. Почекай мене в барі через дорогу. Нічого особливого, але там нам буде простіше поговорити ".
  
  У мене склалося враження, що заклад було обставлено різномастими залишками інших барів з великими претензіями. Ні один із столів не підходив один одному, а сидіння, які були розхитані і розвалювалися на частини, здавалося, носили шрами від мародерствующей орди вандалів. Але все це, здавалося, не мало значення для відвідувачів, ні для офіціантів, які перебігали від столика до столика, як медики, які надають допомогу полеглим на полі бою.
  
  Карвилио прибув, коли обіцяв. В руках у нього була полотняна сумка. Без форми охоронця він здавався молодший і стрункіший. Він помахав бармену і, помітивши мене, неквапливо підійшов.
  
  "Я бачу, ви часу дарма не втрачали", - сказав він, киваючи на велику пляшку пива на столі.
  
  “Я замовив пиво на час очікування. Воно не дуже смачне, але, принаймні, холодне".
  
  “Раніше я приходив у цей заклад з Германом. В кінці місяця, коли ми отримували зарплату". Зайнявши місце, він підкликав одного з офіціантів і попросив розливне пиво з апельсиновою содової.
  
  "Яким він був?" Я запитав. "У його сестри склалося враження, що він був тихим хлопцем і тримався осібно".
  
  “Він був не дуже товариським, але як тільки ви пізнали його ближче, він міг говорити довго. Він працював касиром, і начальство довіряли йому. Його цікавив той факт, що я був поліцейським. Іноді він питав мене про моїй старій роботі і про участь поліції в тому, що він називав 'репресивною діяльністю' диктатури".
  
  "І що ти можеш сказати з цього приводу?"
  
  “Я просто слухав його. Я став поліцейським, коли країна вже повернулася до демократії. Злочини, які вони здійснили до цього ставилися до історії, в якій я не брав участі. Мені подобалася робота в поліції, але в кінці кінців я пішов на пенсію з причин, про які я вам вже казав.
  
  “ Ви нічого не подумали про те, що він ставив ці питання?
  
  "Спочатку це здавалося недоречним, але через деякий час я зрозумів, чому він зацікавився".
  
  "Чому він був таким?"
  
  “Одного разу він натякнув, що у нього були деякі проблеми під час диктатури. Він ніколи не говорив про це занадто відверто, а я не хотів копатися в минулому. Ти повинен бути чутливий до такого болю ".
  
  “ Він згадував, що хтось недавно стежив за ним?
  
  “ Стежиш за ним? За ким?
  
  “Це те, що я намагаюся з'ясувати. Джерман розповів про це своїй сестрі".
  
  "Він повинен був сказати мені, що це відбувається", - сказав Карвилио. "Я міг би допомогти йому з'ясувати, чи дійсно за ним стежили, чи це було тільки його уява".
  
  "Ви були свідком вбивства Джермана", - сказав я, спрямовуючи розмову в те, що мене цікавило.
  
  “Я чергував біля вхідних дверей складу лісоматеріалів. Чоловіки прибули за півгодини до закриття магазину на весь день на червоному пікапі з подовженою кабіною. Вони були одягнені в темні штани і шкіряні куртки. Коли я побачив їх в перший раз, вони не привернули мою увагу. Я подумав, що це два покупця, очікують доставки або чогось в цьому роді. Мені потрібно було зайти на склад лісоматеріалів. Коли я повернувся, вони все ще стояли на тому ж місці. Ось тоді я почав придивлятися до них ближче. Хлопці були старші, можливо, їм було за шістдесят. Один був худим і лисим, а іншого - невисоким і кремезним, з тим, що зазвичай називають 'видатними' сивим волоссям. Я забув про них, коли вийшов Герман. Він сказав мені, що збирається відвідати свою дівчину, і ми попрощалися.
  
  "І це все?"
  
  “Я бачив, як він вийшов зі складу та перейшов вулицю. Двоє чоловіків вийшли з вантажівки і попрямували в його бік. Я б збрехав, якби сказав вам, що у мене було передчуття або щось в цьому роді. Все відбулося дуже швидко. Чоловіки вихопили пістолети, коли були менше ніж в шести футах від Джермана. Хлопець з сивим волоссям вистрілив першим. Два постріли. Герман впав на землю, і тоді лисий вистрілив з пістолета. Ще два постріли. Я вийшов зі складу і побіг туди, де був мій друг. Я нічого не міг зробити. У мене були тільки ліхтарик і наручники. Вбивці сіли у машину і поїхали, перш ніж хто-небудь встиг їх зупинити. Я хотів дізнатися номерний знак, але він був заляпаний брудом. Герман помер у мене на руках ".
  
  “ Я чув, що вбивці його не грабували.
  
  "Вони турбувалися тільки про те, чи потраплять їх кулі в ціль".
  
  "Як ти думаєш, вони могли злякатися, коли ти вийшов зі складу деревини?"
  
  "Така була теорія поліції".
  
  Я допив своє пиво, і Карвилио зробив те ж саме зі своїм.
  
  "Тобі не здається, що це дуже зручно?" - Запитав я Карвилио.
  
  "Схоже на теорію людини, який не надто замислюється про розслідування", - відповів охоронець. “Навіщо їм грабувати Германа? Навіщо їм було обтяжувати себе чеканням, коли він вийде зі складу? За гроші, які йому платили?"
  
  “ Герман коли-небудь згадував при тобі що-небудь про борги?
  
  “Ні, але я б не здивувався, якщо б у нього були якісь гроші. Більшість людей, що працюють в цьому закладі, по вуха в банківських кредитах і заборгованість по кредитних картах магазинів".
  
  "Я більше думав про карткових боргах або вживанні наркотиків".
  
  "Я можу сказати, що ви ніколи його не знали", - сказав Карвилио. "Джерман був здоровим хлопцем".
  
  "Знали б ви вбивць, якщо б побачили їх?" - Запитав я.
  
  “Звичайно. Я відчуваю, що все ще можу їх ясно бачити. Два дивака, одягнені як молоді круті хлопці ".
  
  “Проблема в тому, щоб з'ясувати, де їх знайти. Можливо, хтось ще бачив їх. Може бути, ви могли би розпитати кого-небудь з людей, з якими ви працюєте. Якщо я це зроблю, вони навряд чи стануть базікати, " сказала я, вишукуючи з кишені куртки одну зі своїх пом'ятих візитних карток.
  
  "Ередіа та партнери", - прочитав уголос охоронець складу лісоматеріалів. "Ви працюєте з іншими людьми?"
  
  “Лінивий кіт і Ансельмо, власник газетного кіоску, який тримає мене в курсі місцевих пліток. Номер мобільного Ансельмо вказано на звороті листівки. Якщо ви не зможете додзвонитися до мене в моєму офісі і захочете залишити повідомлення, скористайтеся цим номером ".
  
  Пізніше, прямуючи до дверей бару, я відчув на собі чийсь пильний погляд. Я озирнувся і побачив високого чоловіка, що сидить біля стійки бару; здавалося, його цікавило, чому ми з Карвилио займаємося.
  
  "Ти знаєш товстуна в дальньому лівому кутку бару?" Я запитав Карвилио.
  
  Охоронець пильно подивився на нього й кивнув.
  
  “Його звуть Атилио Монтегон. Він працює на лісоповалі три місяці. Він щось на зразок консультанта адміністративного боса. Ніхто насправді не знає, чим він займається. Я не здивований, побачивши його тут. Він досить багато п'є — ймовірно, шукає, з ким би напитися ".
  
  OceanofPDF.com
  
  5
  
  “ Дощу немає, але з нього капає. З кожною хвилиною, яку я витрачаю на це, справа Хермана Рейеса стає все більш тривожним ", - сказав я Гризете, спробувавши горілку з тоніком, яку приготував для мене Марсело, один з офіціантів "Сіті".
  
  Ми зайшли в бар після перегляду фільму, де Клінт Іствуд зіграв тренера, який працює з дівчиною, яка намагалася стати професійним боксером. У барі було тихо, як звичайно; ми ділили зал з іншою парою, яка жваво розмовляла в кутку, подалі від дверей і цікавих очей офіціанта.
  
  "Це розслідування чим-небудь закінчиться?" Запитала Гризета, відкриваючи щоденник. “Єдине, що у вас є, це свідчення охоронця і сумніви Вірджинії. Може бути, я забігав вперед, привівши її до тебе в офіс тієї ночі.
  
  "Я задам ще кілька питань", - сказав я, не бажаючи більше говорити про це. Я запитав Гризету, не хоче вона все ще зайти до мене додому.
  
  “Завтра я їду в Ла-Серену, і насамперед мені потрібно бути в аеропорту. Це поїздка на один-два дні максимум ".
  
  “Ви повинні сказати їм, що вам потрібен особистий охоронець або що їм потрібно припинити відправляти вас з одного кінця країни в інший, як яку-небудь стюардесу. За останні три місяці ти побував у п'яти різних містах.
  
  Гризета наблизила своє обличчя до мого і поцілувала мене. "Ти краще справлявся з самотністю до того, як ми знову були разом".
  
  "Навіть бездомні кішки час від часу хочуть, щоб їх погладили".
  
  “Ти не кішка, і тебе не треба прасувати. Ти - своїм, а я - своїм. Це звучить як скоромовка, але таке наше угоду ".
  
  Я залишив Гризету в таксі і побачив, як вона від'їжджає від східної частини міста. Ніч була теплою, і я міг бачити, як у ресторанах поруч з Порталом Фернандес Конча розквітає світло, коли вони обслуговують останніх відвідувачів. На лавках на площі Пласа-де-Армас сиділи кілька пар і кілька самотніх чоловіків, які шукали компанію на вечір. Я обійшов площу, а потім вказав у бік вулиці Пуенте. Я зупинився перед освітленою вітриною і, запаливши цигарку, прочитав вивіску, рекламує переваги нової моделі мобільного телефону. Через деякий час я втратив інтерес до реклами і інстинктивно озирнувся. Чоловік, чиї очі були приховані під козирком фетровому капелюхи, здавалося, зацікавився тим, що я роблю. Я не подала вигляду, що помітила, але замість цього продовжила вивчати виставлені у вітрині товари, а потім знову пішла пішки. Чоловік зробив те ж саме. Я зробив висновок, що він чекав кращого моменту, щоб офіційно докласти кулаки до мого тіла. У мене було два варіанти: протистояти йому або тікати, як щур. Габарити незнайомця змусили мене вибрати другий варіант. Я був не в настрої вплутуватися в нечесну бійку і замість цього скористався своїм знанням навколишніх провулків. Через п'ять хвилин я озирнувся і побачив, що за мною ніхто не слід. Я зітхнула з полегшенням. На секунду я запитала себе, чи був цей чоловік реальним або він був тільки в моїй уяві.
  
  Сіменон застрибнув на мій стіл і підставив свій волохатий живіт, щоб я міг дати йому його щоденну дозу любові.
  
  "У тебе не дуже добре виходило з дамами на даху?" Я запитав його.
  
  “Дівчатка швидкі, і мені починає не вистачати енергії. Думаю, прийшов час почати жити спогадами і усвідомити, що чотирнадцять котячих років - це як сімдесят п'ять людських. Тобі варто купити мені вітаміни або тонізуючий напій.
  
  “ Хіба гарного шматка стейка щотижня недостатньо?
  
  “ Мої зуби, Ередіа. Проблема в моїх зубах.
  
  “Чорт візьми, Сіменон! Нам пора лягати спати. У мене був важкий день — мені навіть здалося, що хтось стежить за мною".
  
  "Наскільки я знаю, ти нікому не має грошей".
  
  “Орендна плата і рахунки оплачені. Я, мабуть, один з небагатьох чилійців, хто не користується кредитними картками, не отримує банківських кредитів і не має грошей універмагам. Я сходжу з розуму?"
  
  “ Без боргів ти в наші дні ніхто, Ередіа. На твоєму місці я б хвилювався.
  
  У медичному центрі було жваво, як на недільній ярмарку. Пацієнти — або клієнти, в залежності від того, по який бік прилавка хто знаходився вишикувалися у величезні черги, очікуючи результатів лікування або лабораторних аналізів. Медсестри входили і виходили з дверей, за якими ховалися інструменти, які, здавалося, були створені спеціально для того, щоб мучити хворих, хоча час від часу на одній з білих уніформ виднілися натяки на тіло під ними, яке добре підходило для інтенсивної терапії. Телевізор у адміністратора гримів звуками ранкової програми, за якою ветеринар давав поради з догляду за домашніми тваринами.
  
  Я запитав охоронця в синій формі, де я можу знайти Бенилде Роос. Чоловік вислухав мене з роздратованим виразом обличчя. Коли я побіжно згадав, що це пов'язано з поліцейським справою, він став приділяти більше уваги і зник за дверима, що ведуть всередину центру. Через кілька хвилин він повернувся і сказав, що медсестра зможе поговорити зі мною під час обідньої перерви. Я подякував йому, глянув на годинник і сів у адміністратора з усією радістю дитини, очікування дзвінка в кабінет стоматолога.
  
  Бенилде Роос була блідою, худорлявою жінкою. Їй, мабуть, було близько сорока років, і вона носила окуляри без оправи. Її чорне волосся були прикриті шапочкою медсестри. У неї була боязка посмішка, за якої, як мені здалося, вона приховувала сильну особистість. Вона запросила мене супроводжувати її в кафетерій центру і, коротко розповівши про роботу, якою вона там займалася, уважно вислухала мене, попиваючи ананасовий сік.
  
  "Герман мертвий, і ваше розслідування цього не змінить", - сказала вона після того, як я пояснив, чому я там опинився. "Роки, коли ми зустрічалися, наші плани одружитися, наше спільне майбутнє - всьому цьому прийшов кінець, коли він був убитий".
  
  "Я поважаю твої почуття, але я просто намагаюся виконувати свою роботу", - сказав я, не дозволяючи собі піддатися люті й печалі, що стоять за її словами.
  
  “Що задумала Вірджинія? Може бути, вона почувається винною через те, як повелася з Джерманом".
  
  "Що ти маєш на увазі?"
  
  “Джерман втратив роботу після військового перевороту. Вірджинія і її чоловік відвернулися від нього. Вони обидва підтримували військових, і в той час вони думали, що його звільнення було виправдано. Ви повинні пам'ятати всю брехню, яку вони придумали тоді, щоб збити людей з пантелику. Що існує тероризм, що існує 'План Z', що в країну потоком надходить кубинське зброю, що з Москви надходить золото. Вірджинія і її чоловік були всього лише двома з багатьох людей, які закривали очі на події. Вони навіть вручили свої обручки, коли військові закликали всіх до співпраці у тому, що вони назвали 'відновленням країни'. Пізніше, коли злочини стали занадто очевидні, вона змінила свою думку, і її чоловікові довелося відмовитися від своїх слів. Я не зовсім впевнений чому, але що я точно знаю, так це те, що вони запропонували Герману жити з ними. Він прийняв пропозицію, щоб заощадити гроші. Але вони не порозумілися. Вони з Вірджинією розмовляли один з одним, тільки коли це було необхідно, і він ніколи не говорив ні слова свого шваґра. Так що я не розумію, чому вона зв'язалася з вами." Бенильда озирнулась по сторонам, ніби намагаючись знайти двері, яка допомогла б їй втекти від своїх спогадів.
  
  "Якими були ваші стосунки з Джерманом?" Я запитав.
  
  “Яке це має значення для розслідування? Або я у вашому списку підозрюваних?"
  
  "Я просто хочу мати краще уявлення про життя Германа".
  
  “Він був тихим людиною, і я відчувала себе з ним у безпеці. Ми зустрілися тут. Мені довелося взяти у нього кілька зразків крові, і як би це звучало як щось з любовного роману, це була любов з першого погляду - чи з першого уколу, як він любив говорити. Ми добре ладнали, але це не означає, що у нас не було розбіжностей і сварок, як у будь-якої іншої пари ".
  
  “ Він говорив, що йому здалося, ніби за ним стежать?
  
  "Звідки у тебе така ідея?"
  
  “ Герман сказав про це своїй сестрі, а вона розповіла мені.
  
  “У це важко повірити. Хто міг піти за ним?"
  
  “Хто і чому — ось у чому проблема. Я не знаю, який міг бути мотив", - сказав я після паузи, щоб озирнутися навколо, запитав: "У нього були якісь борги?"
  
  “Жодного. Навіть невеликого боргу в універмазі або бакалійній крамниці по сусідству. Герман добре звертався зі своїми грошима і знав, як прожити на свою зарплату зі складу деревини ".
  
  “ Був він пов'язаний з якою-небудь політичною партією?
  
  "Він не був зацікавлений, і я б волів не повторювати те, що він говорив про партії і деяких їхніх лідерах".
  
  “Отже, що ви можете розповісти мені про його минуле? Я знаю, що він був затриманий силами безпеки ще в 1970-х роках. Що ви можете розповісти мені про це?"
  
  “Вони тримали його на Віллі Грімальді і, як ви можете собі уявити, з ним поводилися жорстоко. На щастя, на відміну від деяких його друзів, йому вдалося вибратися звідти живим. Він ніколи багато не розповідав про свої страждання. Але одного згадування Вілла Грімальді було досить, щоб він розвалився на частини.
  
  “ Так от чому його лікував психолог? - запитав я.
  
  "Звідки ти про це знаєш?" - запитала вона, захищаючись.
  
  “Значна частина моєї роботи полягає в тому, щоб задавати питання. Що ви можете розповісти мені про психолога?"
  
  "Вона працює в цьому медичному центрі і лікувала Германа в своїй приватній практиці", - сказала медсестра і, подивившись на годинник, додала: "Як я вже казала вам, я не думаю, що ваше розслідування принесе якусь користь, містер Ередіа".
  
  "Вірджинія Рейес так не вважає".
  
  “ Чесно кажучи, мені все одно, що вона відчуває. Їй слід було потурбуватися про свого брата, коли це щось означало, "сказала Бенильда і, раптом підвищивши голос, заявила:" А тепер, якщо у вас більше немає питань, я повинна повернутися до роботи.
  
  “ Германа були якісь друзі, з якими він часто зустрічався?
  
  "По п'ятницях він пив пиво після роботи з одним зі своїх колег, а два рази в тиждень ходив в Культурний центр Америки".
  
  "Що він там робив?"
  
  “Я думаю, там було багато юристів, професорів і студентів університетів. Герман так і не отримав наукового ступеня, але він витратив значну частину свого часу на вивчення історії. У мене склалося враження, що він відвідував бесіди і лекції".
  
  “ Ти ніколи не ходила з ним?
  
  “ Тільки один раз, для бесіди про книги.
  
  “ Ти знаєш, з ким він зустрічався в центрі?
  
  "Єдиний чоловік, якого він згадував, був Діонісіо Теран, режисер".
  
  "Я починаю відчувати, що, незважаючи на те, що ви з Германом добре ладнали між вами були якісь таємниці".
  
  “В житті Германа були моменти, в які він мене не присвячував. Його минуле було одним з них. Спочатку мені було некомфортно від цього, але потім я навчилася приймати його таким, який він був ".
  
  Перед тим як покинути медичний центр, я подзвонив в кабінет психолога Ани Мельгозы і домовився про зустріч на кінець другої половини дня. Повертаючись у свій офіс, я думав про те, що Герман Рейес, як і більшість людей, за своє життя носив багато різних масок і що лише їхня сукупність дозволила б мені намалювати його портрет хоча б наполовину впевнено. Потім я перестав думати про нього і звернув увагу на те, як веду свій Chevy Nova по дорозі, повній ям, на зворотному шляху додому.
  
  Сіменона в офісі не було. Я припустив, що він, мабуть, оглядає околиці або знаходиться на даху бару "Блошиний дім", ревниво стежачи за приходять та уходять клієнтами. Я зробив собі бутерброд з тунцем і запив його останньою банкою пива з холодильника. Все, що в мене залишилося, - це банку інжирового мармеладу і яблуко. Після цього я прочитав частина глави з книги Уілкі Коллінза "Місячний камінь" і послухав кілька пісень Хоакіна Сабіни. У мене були моя музика, мої книги і кейс для роботи, поки стрілки рухалися по годинах на стіні мого офісу.
  
  Я прийшов у приймальню психолога за п'ять хвилин до призначеної зустрічі. Приємна секретарка сказала мені пройти в кабінет: велику, добре освітлену кімнату з письмовим столом і двома кріслами, розташованими один навпроти одного. Ана Мельгоза була високою, привабливою брюнеткою. Її чорні очі контрастували з блідою, майже вампірської шкірою, і я міг бачити зморшки накопиченої втоми на її обличчі. Вона вказала на одне з двох вільних крісел, і кілька секунд ми з явною цікавістю спостерігали один за одним.
  
  "Вперше в житті я опинилася віч-на-віч з приватним детективом", - сказала вона. "Поки я не отримала ваш дзвінок, я була переконана, що таких людей, як ви, насправді не існує".
  
  “Ми існуємо в романах, а іноді суем ніс в реальний світ, і навпаки. Але не бійся. Коли я працюю, я не кусаюся. Я приберегаю укуси для більш інтимних випадків.
  
  Ана Мельгоза посміхнулася і дістала пачку сигарет з одного з ящиків свого столу.
  
  "Ти не заперечуєш, якщо я закурю?" запитала вона.
  
  “Це твій офіс, твій тютюн, твої легені. Мене це не турбує, але я трохи непокоюся про психолога, який не може контролювати свої власні вади. Я впевнений, що деякі люди приходять до вас, щоб побороти свою згубну звичку ".
  
  "Я знаю, що не є хорошим прикладом для своїх пацієнтів, але я не роблю цього під час терапії".
  
  “Тобі не треба вибачатися. Політики і бізнесмени зазвичай є набагато гіршими прикладами".
  
  "У тебе гострий язичок", - сказала Ана Мельгоза, клацнувши запальничкою. “Твій дзвінок розбудив мою цікавість. Твоя робота, повинно бути, цікава".
  
  “І дуже схожий на твій. Питай, слухай і роби висновки. Іноді мені вдається посадити когось за грати".
  
  “ У вас, мабуть, багато клієнтів.
  
  “ Напевно менше, ніж ви. Депресія, неспокій і інші проблеми в наші дні в моді. Ми, приватні детективи, надаємо розкішні послуги ".
  
  “ Ми могли б поділитися досвідом, містер Ередіа.
  
  "Я бачу, ти все ще думаєш про ідею кусатися", - сказав я, посміхаючись.
  
  "Я думала про те, що потрібно запитувати і слухати", - сказала психолог, випускаючи чуттєву цівку диму з рота. "Що б ви хотіли дізнатися про Германі?"
  
  “Я знаю, що він був вашим пацієнтом. Може бути, ви могли б допомогти мені краще зрозуміти його особистість і те, що його турбувало".
  
  “ Він був моїм пацієнтом протягом двох років, містер Ередіа.
  
  “ Його дівчина й сестра говорили про тижнях.
  
  “Я не здивований. Усвідомлення того, що йому потрібна професійна допомога, було для нього одним з найскладніших бар'єрів, що він подолав. Він не хотів, щоб хто-небудь знав, що він приходив у мій офіс. В рамках його терапії я підштовхнув його розповісти про це самим близьким людям. Членам сім'ї, його дівчині, друзям. Найгірше те, що він був близький до подолання свого страху ".
  
  "Страх?"
  
  “Це звучить дивно, але він боявся, що люди дізнаються, що його катували. Його тримали під вартою на віллі Грімальді. Більше тридцяти років він все ще боявся розповідати людям свою історію. Він відчував себе винуватим, майже так само, як якщо б замість того, щоб бути жертвою, він був мучителем. Нам довелося дуже постаратися, щоб змусити його дати свідчення урядової комісії, яка збирала інформацію про катування політичних в'язнів. Вона називалася Комісією Валеха".
  
  "Я слухаю новини по радіо, а іноді навіть читаю газети".
  
  “Йому було важко прийняти мою професійну допомогу. Спочатку він приходив регулярно протягом деякого часу, а потім не з'являвся протягом декількох тижнів. Не так давно він визнав необхідність систематичного лікування ". Психолог зробила ще одну затяжку від своєї цигарки і додала: “Набратися сміливості сказати своїй сестрі, подрузі, що він приїжджає сюди, було важливим кроком, але він запізнився. Наступним було обмеження його одержимості катами. Значна частина наших сеансів була присвячена їм і того, що вони робили, а не тільки того, що вони робили з ним. Він був одержимий збиранням інформації про катування. Це турбувало мене, тому що нав'язливі ідеї можуть стати руйнівними, і у випадку з Германом це заважало йому дистанціюватися від минулого та встановлювати нові зв'язки, які дозволили б йому жити щасливим життям ".
  
  “Я чув про інформацію, яку він зібрав, і я також чув, що він викинув все це у відро для сміття перед тим, як був убитий. Ви сказали йому зробити це?"
  
  “Ми говорили про це, але я не давав йому ніяких чітких інструкцій. Це означало б прийняття за нього рішення, яке він повинен був прийняти сам ".
  
  “ Він згадував, що йому здалося, ніби за ним стежать?
  
  "Про що ви говорите, містере Ередіа?" - запитала психолог, її занепокоєння, здавалося, перевершувало професійний інтерес.
  
  “Люди, які вистежують інших людей. У нього були параноїдальні галюцинації або щось в цьому роді?"
  
  “Раніше він пам'ятав, що за ним стежили після затримання. Чоловіки в сонцезахисних окулярах, блондинки".
  
  "Він говорив про це так, як ніби це було в минулому?"
  
  "Завжди у формі спогадів", - сказала Ана Мельгоза, граючи пачкою сигарет.
  
  “ Герман говорив про Культурному центрі Америки? - запитав я.
  
  “Одного разу. Після призначеної зустрічі я підвіз його до будівлі недалеко від площі Бразилії. Він сказав мені, що це офіс культурного центру ".
  
  “ Можливо, ви могли б відвести туди і мене.
  
  “ Я не збираюся сьогодні в цю частину міста, містер Ередіа.
  
  “ Навіть з цікавості?
  
  "Цікавість з приводу чого?" - запитав психолог, посміхаючись.
  
  “ Про Культурному центрі. Що ще?
  
  "Я втомилася, а мій чоловік і двоє дітей чекають мене вдома".
  
  Духи психолога залишалися зі мною, поки я не дісталася до підземного гаража, де залишила "Шевроле Нову". У гаражі було темно і смерділо горілої гумою. Я завів машину і, коли почав набирати швидкість, побачив, як позаду мене включилися фари джипа. Я виїхав на з'їзд, і після того, як я проїхав п'ять кварталів, машина все ще була прямо за мною. Я вирішив, що мені краще з'ясувати, чи стежать за мною або у мене розігралася уява. Я дочекався наступного повороту і різко повернув праворуч, не подаючи сигналу. Джип продовжував їхати. Я зітхнув з полегшенням і закурив сигарету, згадуючи свою розмову з Анною Мельгоза. Страх? Більшість людей сповнені страху. Про минуле, про безробіття, про напад на вулиці, про те, що тебе пограбували, про те, що ти потрапив у в'язницю за несплату боргів, про боссе, який стежить за часом. Страх, гноящийся під шкірою країни, яка приховує свою правду під шаром всезагальної брехні.
  
  Коли я зайшов у свою квартиру, Сіменон сидів перед маленьким телевізором, який Ансельмо купив пару днів тому і приніс до мене в офіс, щоб випробувати. На екрані йшла гонка Формули-1, і Сіменон поводив головою з боку в бік, стежачи за проїжджаючими машинами.
  
  "Що ти робиш, приклеєний до екрану?" Запитав я його, взявши на руки і погладжуючи м'яку білу спинку.
  
  "Дай коту трохи повеселитися, чувак", - почув я крик Ансельмо з кухні. “Я готую їжу для нас трьох. Біфштекс для бідняків. М'ясо, яйця, цибулю і жменю картоплі фрі. Що скажеш?"
  
  "Все, що варто їсти, повно холестерину", - сказала я і, увійшовши на кухню з Сименоном на руках, запитала: "Що ми святкуємо?"
  
  "Хороший рада з четвертого заїзду сьогодні".
  
  "Я не пам'ятаю, щоб ти розповідав мені про це".
  
  “Я зіграв пару тисяч песо від твого імені. Виграш у верхній шухляді свого столу".
  
  “ Я не знаю, що б я робила без тебе, Ансельмо.
  
  “Прибережи свої сльози для іншого разу. Відкрий он ту пляшку, що стоїть на телевізорі, і налий нам вина. Я купив гарний".
  
  Я послухався свого друга і як раз в той момент, коли збирався піднести до губ перший келих вина, задзвонив телефон. Я схопив трубку і почув голос Карвилио, охоронця складу лісоматеріалів.
  
  "Ередіа?" тихо запитав він.
  
  “ Що нового, Карвилио? - запитав я.
  
  “Я задав питання, які ви від мене хотіли, і не отримав ніяких позитивних результатів. Ніхто нічого не бачив".
  
  "Може бути, завтра все буде краще".
  
  "Я думав про те, про що ми говорили, і я хочу знайти вбивць".
  
  "Значить, ми обидва хочемо одного і того ж", - сказав я, не бажаючи затягувати розмову.
  
  “ Ти зайнятий? Я хотів сказати тобі кілька речей.
  
  "Я дивлюся на що-небудь гаряче", - відповіла я, спостерігаючи, як Ансельмо з усіх сил намагається утримати в руках три тарілки.
  
  “Не турбуйся про це, Ередіа. Я передзвоню".
  
  OceanofPDF.com
  
  6
  
  Вірджинія Рейес була в саду, впершись колінами в землю і вчепившись руками в коріння рослини, яке вона намагалася зрушити з місця. У повітрі витав запах вологої землі, змішаний з ароматом рослини жасмин, яка повзла вздовж важкої цегляної стіни, що оточує приміщення. Коли я приїхав, одна з дочок Вірджинії відкрила двері і, не дуже цікавлячись, навіщо я відвідую її мати, повела мене по викладеному плиткою коридору у внутрішній двір. Сонце падало на дерева, створюючи гру тіней, які переміщувалися з одного кута пишного саду в іншій. Я глибоко зітхнув, прямуючи до Вірджинії.
  
  "Ти прийшов повідомити мені про виконану роботу?" - запитала вона, побачивши мене поруч з собою.
  
  Я простягнув їй руки, щоб вона піднялася на ноги. Я побачив, як вона на мить посміхнулася, прямуючи до лавці в тіні дерева.
  
  “ Ти з'ясував що-небудь про вбивць? - запитала вона, зручно влаштувавшись на лавці.
  
  “Я все ще намагаюся зрозуміти, ким був твій брат. У мене складається враження, що як тільки я дізнаюся різні грані його особистості, я зможу з'ясувати, хто його вбив".
  
  “ Я не розумію, що ви намагаєтеся мені сказати, містер Ередіа.
  
  “ Вбивство вашого брата могло бути мотивовано тим, що він робив чи перестав робити. Мотив, який дозволяє нам відкинути теорію про те, що його вбивство було лише результатом невдалого пограбування, скоєного парою некомпетентних злочинців.
  
  "Схоже, ми повернулися до того, з чого почали, коли вперше зустрілися", - сказала вона з деяким розчаруванням, а потім прокоментувала: "Гризета сказала мені, що ти зазвичай ефективний".
  
  "Твій брат збрехав тобі", - сказала я, ігноруючи слова жінки. “Останні два роки він працював зі своїм психологом. Він не хотів, щоб хто-небудь знав".
  
  “Я повинен бути здивований тим, що ти говориш, але я не здивований. Як я вже говорив тобі минулого разу, коли ми розмовляли, мені іноді здається, що я ніколи не знав свого брата ".
  
  "Більшу частину часу ми не знаємо, що відбувається з найближчими нам людьми", - сказав я і, запаливши цигарку, додав: "Я також чув, що ви відвернулися від нього після військового перевороту".
  
  “Хто це сказав? Бенильда?"
  
  "Так це правда чи ні?"
  
  Вірджинія Рейес дістала з кишені фартуха хусточку і витерла піт з щік.
  
  “Це було в перший рік диктатури. Ми з чоловіком були проти коаліції народної єдності Альєнде, і коли вони звільнили Германа, ми думали, що його всього лише добряче налякали, а потім життя повернеться в нормальне русло. Ми були неправі, але в той час не могли цього зрозуміти. Мій чоловік ніколи не виходив з себе із-за злочинів, які були скоєні тоді, і в той час відбувалося багато речей, про які люди не знали. Ти повинен пам'ятати ...
  
  "Я пам'ятаю, що правда витала в повітрі, була доступна кожному", - сказав я, перебиваючи вчителя. “Я не вірю лицемірам, які кажуть, що вони були дезінформовані або жили в мильному міхурі, який заважав їм бачити, що відбувається. Це виправдання погано пахне. Але я тут не для того, щоб сперечатися з тобою про це. Просто скажи мені, що примусило тебе змінити свою думку."
  
  “Після смерті мого чоловіка у мене була можливість поговорити з Германом так, як у нас ніколи раніше не було. Одного разу ввечері ми дивилися випуск новин про комісії, яка збирала звіти про людей, підданих тортурам у часи правління Піночета. Я пам'ятаю, як сказав йому, що це звучить жахливо, і я не міг уявити, як хтось, хто пережив це, може продовжувати жити. 'Ти хочеш, щоб я тобі розповів?' - запитав він. 'Я один із тих, які давали свідчення перед тією комісією", - сказав він. Потім він розповів мені в усіх подробицях про страждання, через які йому довелося пройти. З-за тієї розмови, коли вони вбили його, я подумала, що не зможу повернутися до нього спиною вдруге. Але я не знала, що робити, поки не поговорила з Гризетой, і вона розповіла мені про тебе. Я знаю, що це небагато вартує, але я в боргу перед ним. Кожен раз, коли я згадую його слова, у мене мурашки біжать по шкірі".
  
  "Він коли-небудь розповідав вам про свою діяльність в Американському культурному центрі?" Я запитав, намагаючись змусити її зосередитися на менш болючих спогадах.
  
  “Ні. Одного разу він прийшов додому з чоловіком, який, за його словами, був директором цього закладу. Приємний молодий чоловік, але бідно одягнений. Я пам'ятаю, що він багато знав про рослинах і деревах. Ми довго розмовляли тут, в саду, " відповіла Вірджинія Рейес, озираючись по сторонах.
  
  Я попрямував до офісу Маркоса Кемпбелла. Мій друг-журналіст все ще намагався продовжувати випуск свого поліцейського і кримінального журналу The Bloody Print. У нього не було недоліку в темах для написання, але він пройшов через випробування, пов'язані з Роботою, намагаючись продавати рекламу для фінансування діяльності журналу. Йому насилу вдалося роздобути більше дюжини невеликих оголошень від магазинів автозапчастин, "мотелів для швидкоплинних закоханих" (як називав їх Едвардс Белло), кондитерських і café con piernas — "кава на ніжках", де напої подають офіціанти на високих підборах і в міні-спідницях, які знаходилися недалеко від його офісу на Diez-де-Хуліо. Його мрією було розміщувати рекламу у державних служб, але вони воліли фінансувати газети у великих видавничих конгломератів, таким чином зводячи до мінімуму кількість кислоти, яку вони вмочали свої ручки.
  
  Минув деякий час з тих пір, як я в останній раз користувався довгою драбиною, яка закінчувалася в кабінеті Кемпбелла, і, увійшовши, я був здивований змінами, що відбулися в офісі з моменту мого останнього візиту. Його стіл був оточений камінням різних розмірів і кольорів. На стінах, де раніше висіли плакати з красивими кінозірками, тепер були постери з камінням, і знову камінням. Журналіст стояв поруч з одним з вікон, що виходили на вулицю, його думки, очевидно, витали десь за горизонтом.
  
  “Хто, як ти сподівався, увійде сюди? Музи або цар Мідас?" Я голосно запитав його.
  
  Кемпбелл злегка підстрибнув і розвернувся, зустрівши мене нерішучої посмішкою. Його хвилясте волосся все ще були густими і чорними. Тільки його сива борода й окуляри з товстими скельцями видавали вартість життя, наповненою нескінченним потоком наполегливих ударів по клавіатурі і попільничками, повними недопалків. Ми познайомилися в університеті наприкінці сімдесятих, на заході, спонсорованому поруч факультетів.
  
  “Мені потрібні і музи, і Мідас. Дівчатка, щоб написати статті, які я повинен підготувати до сьогоднішнього дня до неділі, і король, щоб сплатити рахунок за друк ".
  
  “ Гроші і слова. В тебе ті ж проблеми, що і завжди.
  
  "Ось чому я оточив себе природною енергією", - сказав Кемпбелл, вказуючи на камені.
  
  “ Що, чорт візьми, на тебе найшло, Кемпбелл?
  
  "Якщо ви оточуєте себе силою природи, ваша енергія збільшується", - відповів він. Побачивши недовіру на моєму обличчі, він додав: “Я вважаю, тобі насрати на камені, і ти прийшов до мене, тому що у тебе якась проблема. Я правий?"
  
  “Мені потрібен один з ваших комп'ютерів, і мені потрібно, щоб ви допомогли мені завантажити інформацію з Інтернету про результати Національної комісії з політичного позбавлення волі і тортури. Я хочу ознайомитися з деякими підтвердними документами в звіті комісії та перевірити, чи фігурує певна людина у списку визнаних жертв ".
  
  "Я збираюся полегшити тобі життя, Ередіа", - сказав Кемпбелл, витягуючи товсту синю книгу великого розміру з одного зі своїх ящиків. "Там ви знайдете висновки, до яких дійшла комісія, а також список жертв тюремного ув'язнення і тортур".
  
  “ На папері, як у часи Гутенберга?
  
  “ Забирай все це. Чим швидше ти сховаєшся з моїх очей, тим швидше я зможу закінчити свою роботу.
  
  “ Твоє гостинність огидно, Кемпбелл. Я думав, ти хоча б пригостиш мене випивкою.
  
  “Як-небудь іншим разом, Ередіа. Мені потрібно закінчити свої статті".
  
  "Вони мають рацію, коли кажуть, що ти не завжди можеш отримати те, що хочеш".
  
  "Якщо вам потрібно гарне місце, щоб почитати і випити, вирушайте в бар через дорогу".
  
  Я пішов рекомендації Кемпбелла і прийшов у бар, настільки убогий, що єдиний відвідувач витріщався в стіни осклілими очима п'яниці, що збирається за день зруйнувати свій корабель. Я сів за столик подалі від дверей, замовив пиво і відкрив книгу в синій обкладинці. Жах пробіг між словами тексту, в якому описувалися людські істоти, розірвані на частини без будь-якої причини, крім ненависті. Я зупинився на сторінці, де було відтворено фрагмент свідчень одного з ув'язнених:
  
  Вони доклали ватні кульки до обом моїм очам, поверх них шматок клейкої стрічки, а потім пов'язали мені на шию чорний капюшон. Вони міцно зв'язали мені ноги і руки, а потім занурили в бочку, повну сечі, екскрементів і морської води. Вони штовхали мене вниз до тих пір, поки я більше не міг затримувати дихання і мої легені горіли, а потім вони повторювали це знову і знову, били мене кулаками і задавали питання. Вони назвали це підводним човном.
  
  А на наступній сторінці слова жінки були надруковані незмивним чорнилом жаху:
  
  Вони відвели мене в іншу кімнату, де змусили зняти весь одяг. Після цього вони прив'язали мої зап'ястя до кісточок, обездвижив мене. Потім вони вставили поперечину між моїми щиколотками і зап'ястями і підвісили мене на опорах. У цьому положенні вони били мене по вуха долонями, складеними чашкою, і прикладали електричний струм до скронь, очей, піхви, прямої кишці і грудей.
  
  Я відклав убік показання і зосередився на додатках, де знайшов список жертв. Я переглядав імена, перераховані в алфавітному порядку, поки не добрався до Джермана Рейеса. Чому він так довго не розповідав людям про своє випробуванні? Розповів він комусь, хто був зацікавлений у збереженні цієї історії в секреті? У мене не було відповідей, але я здогадувався, що, як і в інших випадках за останні роки, істина боролася за те, щоб спливти з минулого.
  
  "Наша мета - зберегти спогади про те, чим ми жили і про що мріяли", - сказав Діонісіо Теран, присуваючись ближче до столу, заваленого журналами і різнокольоровими паперами, які, здавалося, були віссю, навколо якої оберталася Культурний центр Америки. Знайти це місце було неважко, в декількох кроках від площі Бразилії, на третьому поверсі старого будинку, стара конструкція якого стояла між двома великими новими багатоквартирними будинками. Я піднявся по сходах з двома майданчиками і опинився в кімнаті, схожій на хаотичну майстерню художника з товстим пензлем. Стіни, високі і нефарбовані, були обвішані транспарантами з гаслами, що закликають до справедливості. На підлозі була безладно розкидана купа кистей, обривків полотна, м'ятою папери і кинутих листівок.
  
  Терану було десь за сорок. У нього була блискуча лисина і чорні вуса на худому обличчі, з якого виступав надзвичайно великий ніс. Неподалік двоє дітей малювали літери на величезному білому полотні. Теран присунувся до мене ближче. Я пояснила причину свого вторгнення в особистий простір, і просте згадування Рейеса змусило його недовіра негайно зникнути.
  
  "Ідея вуличного пограбування здалася мені переконливою", - сказав він, коли я закінчив свою розповідь. “Але, слухаючи, як ви говорите про це, я починаю сумніватися. Чим я можу тобі допомогти, Ередіа?
  
  "Герман приходив у цей офіс щотижня", - сказав я, озираючись по сторонах. "Мені цікаво знати, що він тут робив".
  
  - Ти коли-небудь чув про фуне?"запитав Теран і, не чекаючи моєї відповіді, сказав: "Це діяльність, спрямована на викриття злочинців. Те, що ми робимо, - це розкриваємо особистості катів, які живуть безкарно. Якщо ми не можемо добитися справедливості через суди і трибунали, ми викриваємо їх публічно. Ми прихильники ненасильницької поведінки. Ми використовуємо перформанси, щоб викривати злочинців та підвищувати обізнаність. В даний час існує ряд груп, подібних до нашої. Більшість з них складаються з жертв тортур та сімей затриманих і зниклих, або залишилися в живих страчених. Перша фуна, яку виконала наша група, що була у 1999 році — вона була покликана викрити Вернера Джинелли, лікаря, який допомагав катувати ув'язнених у перші роки диктатури.
  
  "Герман був одним із засновників групи", - продовжив Теран. “Я познайомився з ним під час вечірки, на яку нас обох запросив спільний друг. Через кілька місяців ми вирішили створити свою власну групу. Джерману прийшла в голову ідея не обмежувати наші дослідження найвідомішими жертвами, а замість цього зосередитися на тих, хто жив анонімно і хто ніколи не згадувався в судових справах або пресі. Його основною роботою був збір інформації, необхідної нам для пошуку катів. Він також допоміг створити архів для відвідувачів культурного центру. Він завжди говорив, що невдоволення і бунт повинні живитися ідеями".
  
  "Ось чому він зберігав архів вирізок з новин з інформацією про угнетателях".
  
  “Судові розгляди не проводяться без доказів. Ми ретельно перевіряємо отримані розвіддані. Ми розглядаємо справи, які застрягли в судах, чи то через судової недбалості або через брак деталей для розгляду справ. Це нелегко. Деякі звинувачують нас у прагненні до помсти, і є багато політиків, які кажуть, що наші дії ставлять під загрозу тендітну демократію, в якій ми живемо. Правда в тому, що ми всього лише хочемо справедливості ".
  
  “Здавалося б, мало хто знав про діяльність Германа. Навіть його сестра і дівчина не знали про цих розслідуваннях", - сказав я, закурюючи цигарку.
  
  “Він прикривав свою спину. Ми ніколи не говорили про це, але у мене склалося враження, що він ніколи не переставав боятися тортур. Ось чому він грав другорядну роль. Він вивчав справи і вистежував можливі цілі. Він майже ніколи не брав участь у вуличних акціях протесту. Він ненавидів цю метушню так само сильно, як і анонімні листи, які ми отримували, — які, як ми вважали, виходили від колишніх військових, стурбованих тим, що ми розкопали. Ці хлопці бояться, що їх виявлять. Деякі з них збираються в клубах відставних військових, від яких тхне старим фашизмом і неонацизмом".
  
  “ Він говорив вам, що за ним стежили?
  
  “Він сказав мені, але я не звернув особливої уваги. Герман звик бачити плями там, де були тільки тіні. Кілька разів ми встановлювали для нього охорону за його параної, але потім вирішили, що йому нічого боятися. Іноді його уяву брала верх над ним ".
  
  “ Значить, ви не думаєте, що хтось насправді стежив за ним?
  
  "Я винив у всьому його страх, але після того, що ти мені розповів, я не знаю, що й думати", - сказав Теран, дивлячись на двері так, ніби тільки що з'явився небажаний незнайомець.
  
  "Що сталося?"
  
  “Ваші запитання про Германа змусили мене згадати, що сталося з Хуліо Суасо, моїм другом, якого збила машина вісім місяців тому. Це був наїзд і втечу. Деякі свідки впізнали модель автомобіля і записали номерний знак, і за допомогою цієї інформації вони з'ясували, що автомобіль належав відставному армійському сержантові. Адвокат з нашої групи висунув звинувачення, але він не зміг почати розслідування ".
  
  “ Як звати адвоката? - запитав я.
  
  “Франсиско Котапос. Він юридичний консультант нашої групи і один з тих, хто продовжує працювати над тим, щоб посадити винних у в'язницю ".
  
  “ Де я можу його знайти? - запитав я.
  
  “Він подзвонив вчора. Він сказав, що його не буде в Сантьяго кілька днів, але він повернеться, щоб прийняти участь в заході, який ми запланували на ці вихідні. Хочеш поїхати з нами? Ви могли б подивитися на нашу роботу і поговорити з Котапосом ".
  
  “Я вважаю за краще не втручатися у ваші зустрічі. Дайте мені його номер".
  
  “Це не збори. Це funa. Ти хочеш взяти участь?"
  
  Я помітив Письменника, як тільки увійшов у обертову двері бару. Він сидів у кутку, з сигаретою в роті і келихом вина в межах досяжності. Здавалося, він був зосереджений на заповненні синього блокнота своїм недбалим почерком. Я зупинився перед його столом і, непомітно для нього, секунду спостерігав за ним. Він виглядав втомленим, і його щетина була, принаймні, декількох днів від народження. Його очі, приховані за очками без оправи, уважно стежили за текстом, який він писав. Я сів навпроти нього. Йому знадобилося кілька секунд, щоб повернутися зі світу, в якому блукали його думки і чорнило.
  
  "Ти пишеш або підраховуєш рахунку?" - Запитав я.
  
  "Я пишу те, що могло б стати початком ще одного роману", - відповів він, поклавши ручку на стіл.
  
  “Тобі не набридло писати? Ти не думав про зміну декорацій або персонажів?"
  
  “Навіщо, якщо я знайшов персонажа, з яким себе ідентифікую? Я витратив багато років, описуючи твоє болісне існування, і це все ще розважає мене. Я не забув, що перші глави першого роману були написані в пансіоні в Буенос-Айресі на Пасахе Сан-Лоренцо, куди я потрапив після перемоги у літературному конкурсі ".
  
  “Тим не менш, твоя наполегливість разюча. Днями нам доведеться помінятися ролями. Ти розслідуй, а я напишу ".
  
  “Ередіа хворий і не може встати з ліжка. До нього прийшов клієнт, він подзвонив Письменнику і попросив його взятися за справу, щоб не програти його. Це просте питання, але Письменник перетворює його в плутанину і витрачає занадто багато часу на його рішення. Саме тоді він розуміє, що вигадка - це одне, а реальність - зовсім інше. А ти як думаєш?"
  
  "З невеликою кількістю мастила для ліктів це могло б спрацювати".
  
  Письменник загасив сигарету в скляній попільничку, що стояла перед ним, і покликав офіціанта.
  
  "Що ти збираєшся пити?" - запитав мене Письменник.
  
  "Як зазвичай".
  
  “ Горілка з тоніком і двома кубиками льоду, і побільше на швидку руку. Я знаю тебе так, немов сам тебе породив, "сказав він і попросив офіціанта принести випивку, поцікавився:" Ти все ще шукаєш роботу чи в тебе якісь нові неприємності?
  
  "Розслідую смерть хлопця, якого застрелили, коли він йшов з роботи", - сказав я і розповів йому про справу.
  
  "Його вбив ревнивий чоловік", - заявив Письменник після того, як я закінчив свою розповідь.
  
  "У Рейеса була дівчина, і він був вірний їй, як канарейка в клітці".
  
  “ Торгівля наркотиками? Контрабандні сигарети?
  
  "Може бути одне або обидва одночасно".
  
  “У мене таке відчуття, що це не те, що ти думаєш. Випусти кота з мішка, Ередіа".
  
  “Рейес переслідував його по п'ятах колишніх агентів сил безпеки. Хлопців з темним минулим, які уникли навіть зіткнення з правосуддям ".
  
  “Кілька з цих хлопців у в'язниці, а інші помруть в своїх ліжках. На вашому місці я б вивчив ситуацію з наркотиками. Хлопці, які працювали катами, сьогодні добре заховані. Вони живуть як будь-Том, Дік або Гаррі, і я не думаю, що вони готові до вбивства. Чим тихіше вони ведуть себе, тим менша ймовірність, що вони потраплять до в'язниці. Вони знають, що, прибравши велику рибу, вони залишили в спокої пічкурів. Повір мені, розберися з наркотиками і не забудь про дворецькому ".
  
  “Минуло багато часу з тих пір, як дворецький робив це в чиїх-небудь детективних романах. Ви, мабуть, знаєте це краще, ніж я".
  
  "Просто перевіряв, звертаєш ти увагу".
  
  “ Розмови з тобою не дуже допомагають мені в моєму розслідуванні.
  
  "З іншого боку, це допомагає мені загострити моя уява".
  
  “ Нам краще поквапитися з напоями. Я б не здивувався, якщо б прийшов час закриття і нас виставили за двері. В нашому віці, коли нам надирають дупу, це болючіше, ніж коли нам було двадцять.
  
  "Нарешті ми можемо хоч про щось домовитися".
  
  "Ти справді так думаєш?"
  
  “Так, і ще мені тільки що прийшла в голову нова ідея, як розкрити твоя справа. Повинно бути, Рейєс виявив пограбування на лісовому складі, і він збирався повідомити про це".
  
  “Непогано, Письменник. Ти мене дивуєш. Я збираюся обміркувати цю можливість".
  
  В той вечір я попрощався з Письменником незабаром після десяти. Я бачив, як він змішався з натовпом людей, шаркающих до своїх домівках, і мені здалося, що він повернувся до роздумів про роман, який починав, коли я перервав його. Так чи інакше, ми обидва були слідчими. Я робив це, щоб знайти винних у якомусь злочині, а він робив це, щоб пояснити світ, в якому він жив.
  
  Коли я більше не міг його бачити, я повернувся по своїх слідах в напрямку вулиці Айлавилу. Перед газетним кіоском Ансельмо я почув вереск різко загальмувала машини. Я озирнувся і побачив, як Дезидеріо Ернандес виходить з "Мазди", за кермом якої сидів чоловік, обличчя якого я не міг розгледіти. Мій сусід пройшов повз мене, не привітавшись, і попрямував до ліфта.
  
  "Хороші манери - не його сильна сторона", - зауважив я Фелису Домінго, який спостерігав за різкими кроками Ернандеса.
  
  “ Мені не слід було б цього казати, але я згоден з вами, містер Ередіа.
  
  "Я радий, що ми згодні у цьому, Фелиз".
  
  "Фелікс, з хрестиком", - сказав швейцар, і після цього, підійшовши до поштових скриньок за стійкою адміністратора, він дістав аркуш жовтого паперу і, подаючи мені, сказав: "До вас приходив джентльмен, і оскільки вас тут не було, він залишив вам записку".
  
  Я взяв аркуш паперу і прочитав повідомлення, написане на ньому Карвилио: Я знайшов сусіда, який бачив вбивство. Вона не хоче потрапляти ні в які неприємності, але я впевнений, що зможу переконати її заговорити.
  
  Купа неприємностей за таку малість, подумав я, ховаючи записку в кишеню куртки.
  
  "Хороші новини?" запитав Феліс Домінго.
  
  “ Нічого такого, що завадило б мені сьогодні заснути. Теплий душ, хороший роман і постіль.
  
  “ Я забув тобі сказати , що ...
  
  “ Завтра, Фелиз. Завтра.
  
  - Фелікс, через хрестик. Запам'ятай.
  
  "У мене погана пам'ять, Фелиз", - сказала я, прямуючи до дверей ліфта.
  
  Швейцар похитав головою і повернувся на своє місце за стійкою реєстрації.
  
  Пронизливий запах вологих книг вдарив у ніс, як тільки я увійшла в свою квартиру. На секунду мені вдалося подумати про душу, що я хотіла прийняти перед сном, але щось у погляді, яким обдарував мене Сіменон, змусило мене побоюватися, що ця ніч приготувала для мене якісь сюрпризи. Я озирнулась і не помітила нічого незвичайного. Коли я переступила поріг спальні, у мене виникло враження, що я перенеслася на десять років назад у часі. Гризета лежала на ліжку, ледь освітлена місячним світлом, проникавшим через вікно. Її шкіра сяяла, що контрастувало з білим простирадлом. Намагаючись не шуміти, я зняла куртку і кинула її на підлогу, потім зробила те ж саме з рештою одягом, поки не залишилася оголеною. Я присунувся до Гризете, і дотик до її шкірі прогнало всі привиди моєї втоми. Я ніжно поцілував її в спину і почекав, поки вона прокинеться від своїх мрій.
  
  "Де ти був?" запитала вона трохи згодом, сонна.
  
  "Чому ти не сказала мені, що прийдеш сьогодні ввечері?" Я запитав її.
  
  "Я приїхала з Ла-Серени і хотіла зробити тобі сюрприз", - відповіла вона, повертаючись на бік, щоб подивитися на мене.
  
  Я шукав її губи, і вона дозволила мені поцілувати себе. Її грудей притиснулися до моїх грудей, і ми знову поцілувалися. Я почув кроки Сіменона, коли він виходив з кімнати. Гризета була в моїх обіймах, і для мене не мало значення, чи впаде весь світ за межами ліжка, яка утримувала нас. Я гладив її по волоссю і продовжував цілувати до ранку.
  
  OceanofPDF.com
  
  7
  
  Я пропустив два дні, не особливо думаючи про Германа Рейєса. Гризете потрібно було повертатися до роботи тільки на наступному тижні, і, оскільки у нас був час, ми провели перший день, гуляючи по Лісовому парку і зайшовши в Музей витончених мистецтв, щоб подивитися постійну колекцію чилійських художників. Другий день ми провели, досліджуючи книжкові магазини і сидячи в кінотеатрі за переглядом старого фільму Етторе Сколи, який подобався нам обом, ми всі так любили один одного. Вночі, заколисані Малером, ми займалися любов'ю в терплячому ритмі тих, хто знає приховані секрети і бажання свого партнера. Ранок застав нас у ліжку, і тільки довгий спільний душ змусив нас закрити дужки і повернутися до реальності.
  
  "Приємне проведення часу згорає швидше, ніж труть", - сказала я Сименону, дивлячись у вікно, як ми дивилися услід йде Гризете.
  
  “Не драматизуй. Завтра або післязавтра вона знову буде у тебе на руках", - відповів Сіменон, докладаючи величезних зусиль, щоб облизати праву лапу. "В розлуках і возз'єднання є своя чарівність".
  
  “Мені б сподобалося, якщо б дужки не закрилися так скоро. Поїздки Гризеты з кожним разом стають все довшими і віддаленіше. Я боюся, що одного разу вона поїде назавжди ".
  
  “ Ти з кожним роком стаєш все більш сентиментальним, Ередіа.
  
  “Невже це так погано? З яких це пір ти перетворився на такого безсердечного кота?"
  
  “Не забувай, що я народився в провулку. П'ятеро братів та сестер і матір, яка дала нам рівно стільки, щоб встати на ноги і почати ходити".
  
  "Твоє дитинство було сумніше, ніж у Олівера Твіста".
  
  “Не смійся. Твій теж був не такий гарний".
  
  "Може бути, саме тому ми так добре розуміємо один одного".
  
  Сіменон закінчив приводити себе в порядок і в кілька стрибків приземлився поруч з пістолетом, що лежав на столі.
  
  “Я знаю, що у мене є робота. Я не потребую того, щоб ти мною командував", - сказав я.
  
  "Хтось повинен турбуватися про майбутнє Ередіа і партнерів".
  
  Я зайшов у бар навпроти площі Нуньо, де офіціант танцював під лункий ритм тропічної музики, поки готував змішані напої. Я випила келих вина і почитала газету, яку хтось залишив на столі. Грудей вампірши-фарбованої блондинки займали добру частину першої смуги. Блондинка виграла конкурс краси, і не потрібно бути екстрасенсом, щоб зрозуміти, що судді не просунулися далі спостереження за її об'ємним декольте. Внутрішні сторінки стали набагато краще. Я знайшов чотири поліцейських зведення, в яких обговорювалося рівну кількість пограбувань в багатих будинках, і статтю про обмін ударами між кандидатами, точащими зуби перед наступними парламентськими виборами. Це був безладний набір фраз, які металися від однієї сторони до іншої. Я залишив газету на стійці і зосередився на своєму вини. Коли я подивився на годинник на стіні в іншому кінці кімнати, то зрозумів, що у мене якраз достатньо часу, щоб допити свій напій і прийти на призначену зустріч вчасно.
  
  На площі я виявив близько тридцяти чоловік з плакатами пікетування і скандували різні гасла з вимогою справедливості. Серед них я помітив кількох молодих людей з розмальованими обличчями, дмуть в пластикові труби, як ніби вони були в розпалі карнавалу. В одному з кутів площі загін поліції боровся зі своїм природним бажанням заарештувати протестувальників.
  
  Теран впізнав мене, як тільки побачив. Його супроводжував невисокий, товстий, рудоволосий чоловік, який уважно подивився на мене, коли я підійшов до лідера фуна.
  
  “Я повинен перед тобою вибачитися. Я не думав, що ти прийдеш", - сказав Теран і, повернувшись до рудоволосої, сказав: "Котапос, це детектив, про який я тобі казав".
  
  Я простягнув адвокату руку, і він злегка кивнув. Мені здавалося, що він спостерігає за мною з увагою ентомолога, і я опирався спокусі відреагувати, поки Теран не запросив нас приєднатися до протестувальників, які почали займати вулицю.
  
  "Ви вперше берете участь у funa?" - запитав адвокат.
  
  "Так, і я впевнена, що це викликає у мене підозри", - сказала я з ноткою агресивності в голосі.
  
  Протестувальники йшли мовчки, поки колективний крик не порушив ранковий спокій: "Там, де немає справедливості, є фунас!" Деякі люди на тротуарах зупинялись, щоб подивитися на колону, а потім продовжували рух, керуючись страхом і апатією. Гасло пролунав знову, на цей раз під звуки труб.
  
  "Я познайомився з Рейєсом під час організації заходу, подібного до цього", - сказав адвокат і, підвищивши голос, запитав: "Це правда, що у вас є деякі сумніви щодо причини його смерті?"
  
  “На жаль, все, що у мене є, - це сумніву. Ось чому було б краще, якщо б ви перестали витріщатися на мене і розповіли, що вам відомо про смерть Хуліо Суасо ".
  
  "Теран розповідав тобі про Суасо?" - запитав Котапос з натяком на посмішку. Колона зупинилася перед будівлею, балкони якого були прикрашені красивими виноградними лозами. Теран взяв мегафон, переданий йому білявою дівчиною, і швидко виголосив промову, сказавши, що будівлею управляє Данило дель Монте, колишній армійський офіцер, відповідальний за катування політичних в'язнів на Національному стадіоні. Поки він говорив, пара протестувальників роздавали брошури сусідам, які зупинилися подивитися, що відбувається. Інші розклеювали плакати на деревах, в той час як інші вигукували ім'я злочинця. Протест був коротким, і після того, як він закінчився, почувся ще один вигук: “Увага! Увага, сусід! Поряд з вашим будинком орудує вбивця!" Протестувальники знову вийшли на вулицю, роздаючи брошури людям, повз які вони проходили на шляху назад на площу.
  
  "Чого ти добиваєшся всім цим шумом?" Я запитав Котапоса.
  
  "Ми відкриваємо маленьку дверцята до істини".
  
  "Ти думаєш, більшості людей небайдужа правда?"
  
  “Тільки тому, що багато люди обмануті або збиті з пантелику, це не привід забувати про справедливість і повазі прав людини. Навіть якщо б ми були єдиними зацікавленими особами, я б продовжував ".
  
  “ Ви знайшли зачіпку, яка допоможе вам знайти вбивць? - запитав адвокат пізніше, коли ми пили каву, який Теран випросив, сказавши, що йому потрібно бути присутнім на засіданні з розбору польотів у зв'язку з інцидентом, що стався.
  
  “У мене є підозра, що це не було звичайним пограбуванням. Вбивці дочекалися Реєса, а потім діяли холодно й розважливо. Я думав про можливості того, що на складі деревини відбувається щось темне або незаконне. Рейес знав про надходження і виведення грошей. Можливо, він виявив шахрайство, і це довелося не до смаку тим, хто в ньому замішаний ".
  
  “Ваші здогадки мають сенс. Єдине, що я можу додати, це те, що поліція закрила справу досить швидко, не виявляючи ніякого бажання продовжувати розслідування ".
  
  “ Можливо, не було ніяких доказів, що вказують на щось інше, окрім пограбування.
  
  “ І все ж ти думаєш, що може бути інше пояснення.
  
  "Прямо зараз-це лише спроба навмання", - сказав я і, допивши свою каву, додав: "Настав час нам поговорити про Хуліо Суасо".
  
  “Суазо був ще одним членом групи. Його збила машина біля середньої школи, де він працював швейцаром. Свідок запам'ятав номерний знак, і виявилося, що автомобіль належав відставному військовому. Я не буду вдаватися в подробиці, тому що розумію, що Теран вже говорив з вами про це. Що точно, так це те, що, незважаючи на інформацію, представлену суду, суддя закрив справу майже відразу ".
  
  “Суазо і Рейес обидва належали до групи Терана. Крім цього, чи є між ними якийсь зв'язок?"
  
  "Досі я не думав про це", - пробурмотів адвокат. Він закурив сигарету і сказав: "Обидва вони фігурують у звіті Національної комісії з політичного ув'язнення і тортур".
  
  "Це не дуже допомагає", - сказав я і, помовчавши, додав: "Теран сказав мені, що ви ведете справи про порушення прав людини".
  
  “Я веду справи, в яких нам вдалося встановити винних, і я прошу суди провести відповідне розслідування. Потім вони повинні допитати військовослужбовців та інших людей, які в змозі надати інформацію. Хоча, на мій смак, це дуже повільно ".
  
  "Були Рейес і Суазо замішані в якому-небудь з цих справ?"
  
  “Я не пам'ятаю. Я координую команду юристів, тому не в курсі всіх деталей кожної справи. Як правило, я займаюся справами, які розглядаються в судах. Мої колеги працюють на попередніх етапах. Це в основному пов'язано з розслідуванням минулого жертв і злочинців ".
  
  "Мене цікавить, чи згадуються Суазо і Рейес в якому-небудь з цих справ", - сказав я, намагаючись примусити адвоката запропонувати надати мені цю інформацію.
  
  "Про що ти думаєш, Ередіа?"
  
  "Припустимо, що обидва були свідками по одному і тій же справі і що обвинувачений, щоб уникнути викриття, вирішив позбутися від них".
  
  “Ви плетете тонку нитку, але я не здивуюся, якщо ви йдете по правильному шляху. Незважаючи на те, що говорять у пресі та офіційних заявах, безкарність, як і раніше, панує. І не тільки це. Ті деякі військовослужбовці, які були засуджені, були відправлені у в'язниці з басейнами, тенісними кортами, кабельним телебаченням та іншими привілеями, яких не отримують звичайні злочинці ".
  
  "Ви можете перевірити те, що я тільки що згадав?"
  
  “ Це може зайняти кілька днів.
  
  Я закурив цигарку і подивився у вікна кафе. Люди йшли по вулиці, далекі від невизначеності, яка кружляла навколо нашого столика.
  
  “ У Суазо були родичі? - Запитав я.
  
  “Його дочка пережила його. Його дружина померла від раку три роки тому. Іоланда, дочка, працює в ательє".
  
  “ Я б хотів з нею поговорити.
  
  “Я дам тобі номер її телефону і спробую подзвонити їй, щоб повідомити, що ти будеш на зв'язку. Вона боязка, примхлива жінка".
  
  "Це б дуже допомогло", - сказав я і через кілька секунд додав: "Схоже, твої побоювання з приводу мене зникли".
  
  “Моя робота не дозволяє мені довіряти людям. Але не хвилюйся, ти нещодавно пройшов тест". Котапос подивився на годинник. “Мені треба йти. У нас з дружиною є квитки на танго-шоу в Театрі Орієнте. Я поговорю з Іоланда сьогодні ввечері, а в понеділок попрошу своїх колег перевірити, чи були Рейес і Суазо свідками по одному і тій же справі ".
  
  Пам'ять, невичерпна пам'ять, продовжувала працювати, причаївшись в куточках міста. Життя йшло своєю чергою, газети свіжими чорнилом писали про сьогодення, а молоді люди дивилися на минуле, як на висохлу моль. Але були ще Теран і Котапос, які наполегливо намагалися пробитися крізь камінь забуття. Моя робота була схожа на їхню. Я порпався в пам'яті людей чи міста, з яким блукав, як бездомний кіт. Іноді мені щастило, а інколи я опинявся з поджатым хвостом. Люди пам'ятали хороші часи і ховали біль і страх, щоб вижити, чіпляючись за ілюзію кращого майбутнього. Проте — і в мене був досвід — іноді було неможливо втекти від своїх спогадів, і не залишалося іншого вибору, крім як зціпити зуби до тих пір, поки пам'ять не перестане діяти на вас і ви не зможете підняти голову і подивитися вперед.
  
  Я прибув на вулицю Айлавилу, коли Ансельмо опускав металеву фіранку свого газетного кіоску, щоб зробити перерву на роботі і перекусити. Голод мучив мене зсередини, і, згадавши, що я можу сподіватися тільки на черству скоринку хліба і кілька яєць у своїй квартирі, я вирішила піти з ним.
  
  “Останнім часом я навіть тіні твоєї не бачив, чувак. У тебе, мабуть, добру справу для роботи. Як просувається справа з касиром?"
  
  "На даний момент він все ще мрець, який намагається побачити обличчя своїх убивць".
  
  “ Ти кажеш шифром, чувак.
  
  "Напевно, я хочу сказати, що я більш або менш перебуваю в тому ж місці, де починав".
  
  "Або, іншими словами, ти просто пукал де попало".
  
  Я посміхнулася і пішла за Ансельмо в бік Гастролей. Ресторан був битком набитий відвідувачами і за одним із столиків я помітила Дезидеріо Ернандеса. Мій сусід виглядав стурбованим і нерухомо дивився в свою тарілку з їжею. Здавалося, що хтось може просурмити в трубу біля його вуха, а він залишиться зануреним у свої думки.
  
  "Ти знаєш цього хлопця?" - запитав Ансельмо.
  
  "Його квартира знаходиться на тому ж поверсі, що і моя.
  
  "Він приїхав в наш район п'ять місяців тому, і він трохи буркотун".
  
  "Схоже, самотній хлопець".
  
  Ансельмо зробив жест, що означає, що йому це нецікаво, і негайно покликав офіціанта і попросив щоденне фірмове блюдо.
  
  "У мене є чайові за сьогоднішні перегони", - сказав він після того, як офіціант подав нам дві повні тарілки пасти. “Chico Paredes. Це кінь, яка повертається, і в загоні вважають, що в ній можна бути впевненим. Ймовірно, він добре заплатить ".
  
  "Сподіваюся, ти не помиляєшся, - відповів я, дивлячись на Ернандеса, який все ще сидів, не пробуючи свою їжу.
  
  “ Ти виглядаєш стурбованою. Що сталося?
  
  "Я хотів би знайти зачіпку, яка може мені допомогти розкрити справу, над якою я працюю".
  
  “ Наберися терпіння, хлопець. Кролик завжди вистрибує, коли ти його не шукаєш. До речі, ти говорив з Мікаелою?
  
  “ Наскільки я пам'ятаю, немає. Мені знадобилася б пам'ять слона, щоб запам'ятати імена всіх дівчат, які проходили через твоє життя.
  
  “Вона багато років працювала в одному з магазинів за рогом, і я ніколи її не помічав. Вчора я звернув на неї увагу, і у нас було наше перше побачення ".
  
  “ Ти ніколи нічому не навчишся, Ансельмо. Ти підеш у пекло з трьома цыпочками, що висять у тебе на шиї.
  
  "Деякі люди шукають горщик із золотом на краю веселки, а я шукаю дівчину своєї мрії".
  
  “ Досі тобі вдавалося знаходити тільки жінок з твоїх найгірших кошмарів.
  
  “Плюс-мінус кілька, я не можу скаржитися. Крім того, хто може забрати їжу, яку я вже з'їв, і пісні, під які я вже танцював?"
  
  Я попрощався з Ансельмо і замість того, щоб піднятися в квартиру, пішов туди, де була припаркована моя машина. Я почекав, поки заведеться мотор, закурив сигарету і м'яко натиснув на педаль газу. Машина заревіла, як тигр, пробуджений від дрімоти. Вона кілька разів сіпнулася і зісковзнула на асфальт з грацією двухсоткилограммовой балерини.
  
  Я хотів поговорити з Карвилио і з'ясувати, просунувся він куди-небудь в своєму розслідуванні. Мені не дуже щастило. Коли я дістався до складу деревини, охоронець у двері сказав мені, що Карвилио закінчив свою зміну і прямує додому. Помітивши моє розчарування, чоловік запитав, термінове цю справу. Він здавався цікавим типом, може бути, навіть пліткарем. Я поговорив з ним про смерть Реєса, і охоронець інстинктивно потягнувся правою рукою до кийка на поясі.
  
  "Це був не перший раз, коли вони намагалися пограбувати склад деревини", - сказав він.
  
  “ Що змушує вас думати, що це була спроба пограбування?
  
  - А який ще міг бути мотив?
  
  “ Ви були тут, коли сталася стрілянина?
  
  “Ні. Це був мій вихідний".
  
  “Є деякі, хто думає, що вбивці намагалися змусити Рейеса замовкнути. Що внутрішня крадіжка, про яку він збирався повідомити ".
  
  “Лісовим складом керує один з синів власника, і я запевняю вас, що цей хлопець як скала, коли справа доходить до бухгалтерії. Він не пропускає ні цента ".
  
  "Можливо, хтось краде товар".
  
  “Ніщо і ніхто не входить і не виходить звідси непоміченим. Співробітники повинні проходити через контрольно-пропускний пункт. Ви не можете навіть взяти жалюгідний маленький гвинт без їх відома. А ти, чому тебе це так цікавить? Ти коп?"
  
  "У тебе досвідчене око, друже мій, - сказав я йому.
  
  Охоронець посміхнувся, задоволений компліментом. - Я думав, поліція закінчила своє розслідування.
  
  "Іноді бувають крихти, яких не вистачає жадібним мишам", - сказав я і, щоб припинити подальші розпитування, попрямував до виходу.
  
  Вийшовши зі складу лісоматеріалів, я озирнувся у бік охоронця і побачив, що до нього підходить консультант Атилио Монтегон. Я вийшов на вулицю, прямуючи до того місця, де був убитий Херман Рейес, і на мить спробував уявити собі його останні хвилини.
  
  OceanofPDF.com
  
  8
  
  Я подзвонив Гризете на роботу і не зміг до неї додзвонитися. Її не було в офісі на нараді, і її секретарка не змогла сказати мені, скільки вона повернеться. Я подивився на годинник і підрахував, що вона повернеться в офіс тільки на наступний день. Інформація, якою я мав про Германа Рейєса, крутилася у мене в голові, і ніщо не нагадувало конкретний мотив для вбивства. Прогулявшись по Пасео Ахумада, спостерігаючи за людьми та вуличними торговцями, я зайшов у Café Haiti, одне з найбільш респектабельних кафе на піренеях. Відвідувачі були втиснуті за столики, і мені довелося почекати кілька хвилин, щоб замовити каву з вершками. Здалеку, недалеко від входу в кафе, я дізнався деяких завсідників. Професор на пенсії, який читав тільки романи про піратів; невисокий божевільний хлопець, виголошував палкі промови проти ременів на одязі. Там був дивний хлопець, який з усіх сил намагався доглядати за своїм волоссям, але у нього були вуса, що робили його схожим на Гітлера; дві або три колишні футбольні зірки; і товстун, схожий на Орсона Уеллса. Існування складалося з рутини. Якби я зайшов в кафе в один і той же час в будь-який день тижня, я б побачив майже одних і тих же людей в їх типових масках і костюмах, виконуючих роль, яка була відведена їм у великому театрі життя.
  
  Я згадав свідоцтва, зібрані в книзі, яку дав мені Кемпбелл, і запитав себе, спромігся чи хто-небудь з оточуючих мене людей прочитати її, або це було не більш ніж передача їм новин, таких як футбольні результати або прогноз погоди. Жахи минулого були знеціненої валютою, і після декількох добре отрепетированных публічних заяв політиків і політв'язнів звіт був відправлений у сміттєвий ящик. Все решта — ті, хто щоранку пив каву, оплачував рахунки і відпрацьовував години в офісі, — йшли ритму, встановленим засобами масової інформації. Вони воліли обговорювати останній епізод з червоної килимової доріжки і не згадувати, де вони були чи що робили, коли двері таємних в'язниць закривалися на ніч, або коли хлопця з-за рогу силоміць посадили в машину, яка вивезла його на вулицю без виходу. Вина, забудькуватість, страх, співучасть, байдужість. Жах перетворився в кілька двозначних пропозицій в підручниках історії.
  
  Я випив кави і прогулявся по місту, поки не опинився в самому серці ночі. Я дізнався своє обличчя в дзеркалі вітрини магазину і запитав себе, в чому сенс моєї роботи. У мене був довгий список розкритих справ, і навіть якщо вони не надали мені величезний поточний рахунок, вони дозволили мені відчути задоволення від добре виконаної роботи.
  
  Я сидів на лавці на вулиці Эстадо і вдихав нічне повітря міста, який я любив. Я згадав мелодію П'яццолли і фільм Віма Вендерса, в якому Дэшил Хеммет писав на своїй друкарській машинці, освітленій голою лампочкою. Я спостерігав за людьми, що проходять повз людьми і казав собі, що кожна людина таїть у собі обіцянку розповісти історію, яку варто розповісти. До мене підійшов старий і попросив кілька монет, щоб заплатити за нічліжку, куди він кожну ніч кидав свої кістки. Я порився в кишені куртки і простягнув йому м'яту купюру в дві тисячі песо. Він здивовано спостерігав за мною, і як тільки переконався, що рахунок такий же реальний, як місяць, яка світила нам, він продовжував іти на південь. Я пішов за ним і не зупинявся, поки не дістався до свого офісу. Там Сіменон заліз мені між ніг. Я взяв його на руки і присунув ближче до вікна, з якого відкривався вид на річку Мапочо. На мить я подумав про старих і уявив, як він човгає ногами в скороминущому щастя від того, що у нього є дах, під якою можна виспатися вночі.
  
  "Цього бару пора закриватися", - сказав я Сименону, відчуваючи, як втома зі звичним нахабством мені застилає очі.
  
  Кіт позіхнув, байдужий до моїх тривог.
  
  “ З якого боку ліжка ти хочеш лягти?
  
  "Для мене це не має значення", - відповів Сіменон.
  
  Через годину я прокинувся від того, що хтось постукав у двері мого кабінету. Я надів халат, який багато років тому подарував мені аргентинський боксер, з яким я познайомився в Пунта-Аренасе, і в напівсні поплентався до дверей. Коли я відкрила двері, вітало мене примарне обличчя детектива Берналеса. Я не бачила його два роки. Він постарів. Він почав лисіти, і на перший погляд здавалося, що він набрав двадцять фунтів. Один погляд на його вимучену посмішку сказав мені, що ніщо добре не змусило його відвідати мене посеред ночі. Ми не були друзями, але в минулому провели кілька спільних розслідувань, які допомогли йому просунутися по кар'єрних сходах.
  
  “ Зарплати поліцейського недостатньо, щоб дозволити собі годинник? - Запитав я.
  
  “ У твоєму офісі все ще смердить, як у каналізації.
  
  “Я впевнений, що так і є. Я впускав багато несподіваних відвідувачів".
  
  "Ти все той же розумник".
  
  "Востаннє, коли ми бачилися, твоя дупа збільшувалася в офісі".
  
  "Мені набридла паперова тяганина, і я попросив перекладу у відділ по розслідуванню вбивств".
  
  “ Відділ по розслідуванню вбивств?
  
  "Смерть - це процвітаючий бізнес".
  
  "Я припускаю, що ви тут не для того, щоб філософствувати про смерть", - сказав я, закурюючи сигарету, чому закашлявся.
  
  “Carvilio. Це ім'я тобі про щось говорить?
  
  "А чи це має бути?"
  
  “ Ваша візитна картка була в піджаку покійного. Я думав залишити її там для своїх людей, але згадав, якими послугами я зобов'язаний вам, і вирішив допомогти вам уникнути неприємностей. Я поважаю тебе, навіть якщо ти трохи засранець ".
  
  - Карвилио мертвий? - запитав я.
  
  “ Мертвий, як будь-який, хто падає з двадцятиповерхового будинку. Чому у нього була при собі ваша візитка?
  
  “Я познайомився з ним, коли розслідував можливе вбивство людини, з яким він працював. Я дав йому свою візитку, щоб він міг зателефонувати мені, якщо дізнається щось цікаве".
  
  “ Твоя історія дуже проста, Ередіа. Постарайся пригадати деталі.
  
  "Герман Рейєс", - представився я і не припиняв говорити, поки не ввів Берналеса в курс справи про те, що сталося з касиром лісозаготівельного складу. Я також згадав про свої сумніви з приводу Вірджинії Рейес і моїх зустрічей з Тераном.
  
  Берналес зробив кілька кроків навколо столу й зупинився перед вікном. Він дістав з кишені куртки жуйку, розгорнув її і поклав у рот.
  
  “ Вам вдалося що-небудь з'ясувати про вбивць? - запитав він.
  
  "У мене є два можливих мотиву, але жоден з них мене не переконує".
  
  “ Карвилио був вам корисний?
  
  "Він поставив кілька запитань по сусідству зі складом деревини, але так і не з'явився".
  
  “ Дуже шкода, Ередіа.
  
  “ І тепер він мертвий. Вбивство, нещасний випадок чи самогубство?
  
  "Обставини, схоже, вказують на нещасний випадок", - сказав він. “Він жив в одному з тих нових будинків з басейном на даху. Карвилио любив поплавати після роботи. Він підійшов до басейну і плавав півгодини. Схоже, що, вийшовши з води, він вхопився за поручні, втратив рівновагу і впав. Свідків немає, а якщо і є, то вони бояться заговорити і вплутатися в цю плутанину.
  
  “Спочатку Рейес, а тепер Карвилио. Занадто багато загиблих за дуже короткий час. Я хотів би бути впевнений, що охоронець загинув випадково. Якщо я цього не зроблю, я подумаю, що хтось вирішив змусити його літати. Я заскочу до будівлі."
  
  “ Не сунь свого носа в мою роботу, Ередіа.
  
  “ Пара поглядів і кілька питань.
  
  "Я нічого не виграю, якщо скажу тобі не робити цього", - сказав Берналес, його слова супроводжувалися нервової посмішкою. "Пообіцяй мені, що будеш тримати мене в курсі, що ти з'ясував".
  
  "Розраховуй на це", - підтвердила я, кивнувши у бік коридору, що веде в спальню, пробурчала: "Якщо у тебе більше немає питань, я б хотіла повернутися в ліжко".
  
  "Я вам заздрю", - відповів Берналес, прямуючи до дверей. "Мені доводиться проїжджати половину Сантьяго, щоб дістатися до свого будинку".
  
  “У кожного свої проблеми. В моєму випадку я, ймовірно, не сомкну очей до кінця ночі".
  
  “ І останнє, Ередіа. Ти пам'ятаєш мою колегу Доріс Фабра?
  
  “Її нелегко забути. Деякий час тому ми разом розслідували смерть державного службовця. Що з нею сталося?"
  
  “Минулого тижня я їздив у Темуко і провів з нею кілька зустрічей. Вона просила передати тобі привіт. Здається, ви двоє коли-то були дуже дружні ".
  
  OceanofPDF.com
  
  9
  
  Будинок, у якому жив Карвилио, знаходилося поруч з парком Лос Рейєс, в лісистому районі з нещодавно заасфальтованими вулицями. Це було одне з тих місць, де множилися висотні будівлі і банери сповіщали про новобудовах, які змінювали вигляд міста. Я натиснула кнопку домофона в квартирі Карвилио і через кілька секунд почула тремтячий голос жінки, яка представилася його вдовою Памелою Вега. Я сказав їй, що я з поліції, і пояснив причину свого візиту. Жінка мовчки вислухала і, помовчавши, відкрила електричні ворота.
  
  Памела була стрункою жінкою невисокого зросту. Її довге темне волосся спадало на плечі, а очі були повні сліз.
  
  "Вам пощастило, що ви мене знайшли", - сказала вона, запропонувавши мені чашку чаю, від якої я відмовився. “Я приїхала додому, щоб трохи відпочити. Мої діти залишилися з тілом свого батька у парафії".
  
  "Я знав вашого чоловіка, і я щиро шкодую про те, що сталося".
  
  “Це так абсурдно. Він користувався басейном майже кожен день. Я не знаю, про що він думав, коли підходив близько до краю будівлі. Мій чоловік був обережний з усім, що могло призвести до нещасного випадку. Крани, контрольна лампочка водонагрівача, його машина. Він навіть заплющив балкон в квартирі ".
  
  "Вибачте за питання, але я просто хочу прояснити кілька моментів", - перебила я. “Ви з чоловіком ладнали? У вас були які-небудь фінансові проблеми?"
  
  “Ми ніколи не сварилися, крім як з побутових дрібниць. А що стосується грошей, то між його роботою і моєї нам вистачало, щоб зводити кінці з кінцями. Ми завжди були бережливі. Ми купили цю квартиру на наші заощадження та спадщина, яку я отримала від тітки".
  
  “У нього коли-небудь була депресія? Він пив? Приймав наркотики?"
  
  “Якщо ви думаєте, що мій чоловік покінчив з собою, ви дуже помиляєтеся. Він би ніколи цього не зробив, і він не вживав наркотики або алкоголь".
  
  "Вибачте мене ще раз, але для мене не має сенсу, що ваш чоловік потрапив в аварію", - сказав я. Я встала і попрямувала до дверей квартири, додавши: "Можливо, у вашого чоловіка був ворог - хтось, хто хотів би заподіяти їй шкоду".
  
  "Ви натякаєте на те, що мій чоловік був убитий?" Запитала Памела, нахиливши голову, як би кажучи, що мій питання абсурдний і недоречний.
  
  “ Моя робота вимагає обдумати всі можливі причини смерті вашого чоловіка.
  
  “Неможливо. Це неможливо. Ніхто не став би вбивати мого чоловіка, навіть в моїх найгірших кошмарах".
  
  “Ймовірно, це був нещасний випадок, як ви кажете, мем. Сподіваюся, що мої питання не ускладнили вам завдання".
  
  "Я повинна повернутися в церкву", - сказала Памела, завершуючи нашу розмову.
  
  “Спасибі, що приділили мені час, мем. Якщо це можливо і не доставить вам незручностей, я б хотів поглянути на дах будівлі".
  
  “ Я подзвоню швейцара і попрошу його пропустити вас нагору.
  
  Швейцар, худий тип з мішкуватими очима, не зробив жодної спроби зрушити зі свого місця за стійкою реєстрації. Він просто оглянув мене з ніг до голови, а потім вказав на ряд ліфтів в іншому кінці вестибюля.
  
  Басейн знаходився посеред викладеної плиткою тераси. З одного боку було щось начебто альтанки, захищала купальників від сонця, а за нею - брезентовий навіс над дерев'яним столом, а за ним - гігантський гриль для приготування їжі. Доступ до країв тераси обмежувався високими бильцями, які можна було подолати через замкнені двері. На обрії виднілося порожній простір і дахи сусідніх будинків далеко внизу. Сонце яскраво світило в басейн, і на мить я відчув бажання зняти одяг і пірнути у воду. Все було чисто і впорядковано. Я відкрив дверцята перил і пройшов на заборонену територію. З краю тераси я подивився вниз на вулицю і відчув, як у животі защекотало запаморочення. Все, що потрібно, - це зробити один крок по шляху Карвилио. Порожнеча почала притягувати мене, і мої ноги задерев'яніли.
  
  "Будь обережний!" Я почув, як хтось позаду мене крикнув.
  
  Я відступив назад і побачив молодого чоловіка, що несе мішок з землею для горщиків і деякі садові інструменти.
  
  "Тобі не слід перебувати в цій частині тераси", - попередив він, прямуючи до одного з квіткових горщиків, що оточували басейн.
  
  Я повернувся по іншу сторону перил і підійшов до садівнику.
  
  “Я з поліції. Я оглядав місце аварії, про яку ви, ймовірно, чули".
  
  "Ніхто в будинку не говорить ні про що інше".
  
  “ Ви знали містера Карвилио?
  
  “ Зазвичай я бачив його, коли він приходив поплавати.
  
  “ Ви бачили його вчора? - запитав я.
  
  “Ми зіткнулися один з одним в ліфті. Він піднімався нагору, а я збиралася пошукати кілька меднолистных рослин, які у мене були в саду на першому поверсі. Ми привіталися, і на цьому все. На те, щоб підготувати рослини, пішло близько тридцяти хвилин, і коли я вже збирався знову піднятися наверх, я почув крик швейцара."
  
  “ Ви не помітили нікого дивного, коли спускалися в ліфті?
  
  "Ніхто".
  
  “ Чи міг хто-небудь піднятися нагору так, щоб ви не помітили?
  
  Садівник пильно подивився на мене, але промовчав.
  
  "Все, що ти скажеш, залишиться тільки між нами", - сказала я, щоб заспокоїти його раптове недовіру.
  
  “Швейцар трохи безтурботний. Зазвичай він впускає продавців та інших незнайомців, не обтяжуючи себе питанням, в яку квартиру вони направляються. Іноді він спускається в підвал, щоб пропустити пару стаканчиків, і залишає двері відкритими. Керуючий будинком кілька разів робив йому догану, але хлопець, повинно бути, куленепробивний. Я не знаю, як вони його ще не звільнили. Там, мабуть, сотні людей, які були б кращими швейцарами ".
  
  “ Тобто ви хочете сказати, що якийсь незнайомець міг увійти так, що його ніхто не бачив.
  
  “ Вірно. І не забувай, що тут два ліфта.
  
  “ Після того, як він впав, ви піднялися назад?
  
  “Поліція не пустила мене в басейн. Вони задали мені питання, а потім сказали спуститися вниз ".
  
  "Що ти думаєш про те, що сталося?"
  
  “Справжня ганьба. Що ще?"
  
  “ Ви коли-небудь бачили Карвилио за огорожею?
  
  "Ніколи".
  
  "Я здивований, що так легко відкрити ворота".
  
  “Три тижні тому замок був зламаний. Керуючий повинен був купити інший, але він ще цього не зробив".
  
  “ Карвилио не пощастило.
  
  “Таке життя. Коли надходить твоя черга, наступає твоя черга", - філософствував садівник. Подивившись на сонце, він додав: "Якщо у вас більше немає питань, я збираюся повернутися до роботи".
  
  Я скористався тим, що проходив повз стійки реєстрації, щоб запитати швейцара, де він був за кілька хвилин до падіння Карвилио. Хлопець на кілька секунд зблід, а потім грубо відповів, що був у підвалі і прибирав приміщення, де стояли сміттєві контейнери. Можливо, це була правда, а може, це була брехня, щоб приховати похід до його секретною пляшці, але для моїх цілей це не мало значення. Швейцар покинув свій пост.
  
  Я вийшов з під'їзду і перейшов вулицю. Кілька хвилин я спостерігав за будівлею, і у мене було враження, що я стою перед допотопним чудовиськом, яке може рушити з місця в будь-яку хвилину. Я порився в кишені куртки в пошуках пачки сигарет і виявив, що вона порожня. Поблизу не було жодного кіоску, ні магазину. Я тихо лаявся, поки не помітив біля в'їзду на парковку через дорогу чоловіка, який сидів поруч з картонною коробкою, на якій він розклав цукерки, печиво і чіпси. Я підійшов до його імпровізованому прилавка. Він був старим і худим. На ній була брудна куртка, вільно висіла на плечах, і чорні штани, такі ж зморшкуваті, як шкіра на його обличчі.
  
  "У тебе є сигарети?" Я запитав його.
  
  “ Бельмонт або Дербі? - запитав він хрипким голосом. “ Я продаю їх оптом.
  
  "Дербі".
  
  “ Сто песо, - сказав він, вишукуючи сигарету з пачки, яка була у нього на очах.
  
  Я пошукав у кишені куртки монету і простягнув її йому.
  
  “ Як просувається бізнес? - Запитав я його, закурюючи цигарку.
  
  “Те, що я продаю, плюс здачу, яку вони дають мені за догляд за машинами, мені вистачає на їжу та оплату оренди. Вранці приходять студенти, а у другій половині дня - будівельники з околиць".
  
  "Ти тут кожен день?"
  
  “ Вранці і вдень.
  
  "Отже, ви чули про те, що відбулося вчора у тому будинку?"
  
  "Я чув про це і бачив це".
  
  “ Що саме ти бачив? - Наполегливо запитала я.
  
  "Чому тебе це цікавить?" він підозріло допитувався.
  
  "Я журналіст і пишу статтю про аварію".
  
  "Якщо ти збираєшся заробляти гроші на тому, що пишеш, буде тільки справедливо, якщо я отримаю трохи, чи не так?"
  
  Я дістав з кишені піджака банкноту в дві тисячі песо і простягнув йому.
  
  “ Спробуй ще раз, приятель. Хіба в газеті тобі не платять більше?
  
  Я сунув ще дві купюри в руки чоловікові, який поклав їх у кишеню своїх штанів.
  
  "Пиши все, що хочеш, але не згадуй мене".
  
  “ Запевняю вас, я не напишу про вас і полстрочки.
  
  “Все сталося так швидко. Хлопець підійшов до краю будівлі і впав обличчям вниз. Я навіть не чув, як він кричав, і він просто на кілька футів розминувся з вантажівкою, що я чистив ".
  
  “ І це все? Ви більше нікого не бачили на терасі?
  
  “Ніхто. Але тепер, коли ти згадав про це, я подивився у бік входу, і мені здалося, що я побачив вибігали хлопця ".
  
  “ Ви впевнені? Ви могли його добре розгледіти?
  
  “У мене хороший зір, але недостатньо хороший, щоб розгледіти його як слід. Єдине, що я можу вам сказати, це те, що у хлопця були білі волосся ".
  
  "Сірий?"
  
  “ Альбінос. Як ватні кульки.
  
  "Це міг бути хтось із інших мешканців".
  
  "Я знаю всіх в цьому будинку, і тут немає нікого з такими волоссям".
  
  “ Ви бачили його після цього?
  
  “Як я міг? Почався шум, і вулиця наповнилася людьми. Цікаво, сусіди, поліцейські. Я поняття не маю, звідки на землі взялися всі ці люди ".
  
  “ Ти розмовляв з копами? - запитав я.
  
  "Про що я повинен був з ними поговорити?"
  
  “ Чоловік з білим волоссям.
  
  “Навіть якщо б у мене не було проблем. Я не хочу вплутуватися, та й хто взагалі зверне на мене увагу?"
  
  "Я тебе уважно слухаю".
  
  “Ти інший. Ти хочеш написати про те, що сталося. Ти, напевно, працюєш в одному з тих таблоїдів з голими дівчатами на першій смузі".
  
  “ Як ви думаєте, хлопець з білими волоссям міг штовхнути жертву?
  
  "Єдине, про що я думаю, - це речі, які я повинен продати, і машини, про яких я повинен піклуватися".
  
  “ Ви знали небіжчика? - запитав я.
  
  “ Я бачила, як він іноді проходив повз. Ми не сказали один одному ні слова.
  
  - А що про нього казали сусіди?
  
  “ Що він був хорошою людиною і що працював на лісоповалі.
  
  “ А що стосується його смерті?
  
  "Деякі кажуть, що він, мабуть, йшов за рушником, інші думають, що це була просто необережність, і ще більше думають, що він хотів стрибнути".
  
  "І що ти про це думаєш?"
  
  “Я ні про що не думаю. Я просто думаю про своїх продажах —"
  
  "Ти вже казав це", - перебив я.
  
  "Тоді нам більше нема про що говорити", - сказав чоловік, відходячи на кілька кроків.
  
  “ Продай мені два дербі на прогулянку.
  
  “ Давай, хапай їх. Вони за рахунок закладу.
  
  "Спасибі".
  
  “ Не дякуй мене. Я допомагаю тобі зіпсувати легені.
  
  “ Хлопець з білим волоссям. Що ти про це думаєш? - Запитав я Сіменона, який розкладав на столі прес-пап'є.
  
  "Ймовірно, це зробив швейцар".
  
  “У будинку, де жив Карвилио, були швейцар і садівник. Ні в того, ні в іншого немає сивого волосся".
  
  "А керуючий будинком?"
  
  “Я не знаю, чи є у нього білі волосся. Я його не бачив".
  
  “ У будь-якому випадку, я б не став забувати про швейцаре.
  
  “ З роками ти став впертим, як мул!
  
  "Я називаю це мудрістю".
  
  Я хотів сказати щось ще, але телефонний дзвінок змусив мене передумати. Я підняв трубку і впізнав голос Берналеса.
  
  "Ти хочеш мені щось сказати?" - запитав він.
  
  "Нічого".
  
  “ Не намагайся мене обдурити. Я був в години відвідувань Карвилио, і його дружина сказала мені, що ти був у її квартирі, прикидаючись поліцейським. Ти ніколи не змінишся, Ередіа.
  
  Я запитав себе, чи повинен я брехати Берналесу, і вирішив не робити цього. Коли я розповів йому про чоловіка з білим волоссям, у мене виникло відчуття поштовху на іншому кінці дроту, ніби когось вдарило струмом.
  
  "Як ми могли втратити ці деталі?" запитав він, розсердившись на себе.
  
  "Може бути, тому, що у вас стабільна зарплата, або ви намагаєтеся швидко закрити справу, щоб покращити свою статистику".
  
  "Де ви почули про сивоволосим чоловікові?" - запитав Берналес, проігнорувавши мій коментар.
  
  “ Я обіцяв згадати про диво, а не про святого.
  
  “Я думаю, що вся ця нісенітниця про сиве волосся - це те, що ти тільки що вигадав. Скажи мені правду. Що ти виявив, коли оглядав будівлю?"
  
  “Я говорю тобі правду, а ти мені не віриш. Ти так довго сидів за цим столом, що твої мізки розм'якли?"
  
  "Що тобі вдалося з'ясувати?"
  
  “ Швейцар штовхнув Карвилио.
  
  “ Нісенітниця собача. Не намагайся обдурити мене з цим, Ередіа.
  
  “ Сіменон не довіряє швейцарові.
  
  "Твій кіт?"
  
  "У кішок, як правило, хороша інтуїція на цей рахунок".
  
  “Не мороч мені голову, Ередіа. Що ти з'ясував у будівлі?"
  
  “ Сиве волосся. Білі, як розпушувач, який твоя дружина використовує для випічки тортів, з-за яких ти такий товстий.
  
  Берналес залишив мене з телефоном в руці.
  
  "Я намагаюся сказати правду, а цей виродок мені не вірить".
  
  “ Немає нічого гіршого поганої репутації, Ередіа.
  
  “ Залиш заняття з етики на яке-небудь інший час, ти, скалка в дупі.
  
  Я скористався тим, що у мене в руці був телефон, щоб подзвонити Гризете і запитати її, чи побачимося ми цієї ночі. Мені не пощастило. Вона втомилася, і на наступний день їй довелося здавати нескінченний звіт про свою роботу в якості психолога-консультанта. Вона сказала мені, що любить мене, і я повинен був бути щасливий від поцілунку, який повільно, накульгуючи, пройшов по телефонній лінії.
  
  Після того, як ми попрощалися, я вийшов з кабінету, щоб купити сендвіч зі стейком. В холі я зіткнувся з Дезидеріо Ернандесом. Він пройшов повз мене, схиливши голову, і не відповів на моє привітання. Я швидко увійшов у ліфт і забув про меланхолії мого сусіда. Я був голодний, і попереду мене чекала самотня ніч.
  
  OceanofPDF.com
  
  10
  
  На наступний ранок я прокинувся від того, які руйнування вчинив Сіменон, намагаючись пополювати на гігантського метелика. Кіт бігав взад-вперед, натикаючись на ліжко, і час від часу, коли метелик відпочивав у кутку, він дивився на неї з виразом кровожерного тигра. Я вирішила піти допомогти. Я схопила сорочку, що висіла в узголів'я ліжка, і натягнула на моль.
  
  Це було несправедливо по відношенню до до метелика, але у мене розбилося серце, коли я побачив жирного старого кота, стрибає навколо, як підліток.
  
  Сіменон побачив, як оглушений метелик впав на землю і підбіг, щоб вдарити його кігтями. Він суворо дивився на нього близько трьох секунд, а потім з ентузіазмом почав пожирати свою здобич.
  
  “ Немає нічого краще свіжих продуктів. Або я помиляюся, Сіменон?
  
  Я надів штани і подивився на годинник на тумбочці. Тільки що виповнилося сім, але з вікна небо виглядало сірим і немитою.
  
  "Я радий, що ти не навчився розмовляти з набитим ротом", - сказав я Сименону, який все ще був зайнятий своїм перекусом.
  
  Я пішла на кухню і зварила кави. Я підсмажила залишився яйце з холодильника і підсмажила те, що залишилося від рулету, який виглядав так, ніби його знайшли в саркофазі. Потім я налаштувався на новини і без всякого інтересу взявся за свій сніданок.
  
  "Треба було мені з'їсти моль", - сказала я, спостерігаючи за сумним виглядом своєї яєчні-глазуньи.
  
  Я спробувала кави, і його смак нагадав мені сироп від кашлю, який мене змушували пити у притулку, де я провела більшу частину свого дитинства.
  
  "Здобувши вражаючу перемогу, "Магальянес" розгромив "Сан-Антоніо Унидо" з рахунком 4: 0 на стадіоні "Санта-Лаура", - почув я голос диктора по радіо.
  
  "Це хороша новина, з якої можна почати день", - сказав я вголос.
  
  "Ти плануєш провести весь день, споглядаючи це яйце?" Сіменон забрався на стіл і підбирався в небезпечній близькості до мого сніданку.
  
  “Ні. Я повинен подзвонити і нанести візит, який я запланував".
  
  “ Вдова Карвилио?
  
  “ Дочка Суазо.
  
  "Тобі не здається, що в твоєму житті занадто багато мертвих людей?"
  
  Я погодився заїхати до Іоланда Суазо на роботу, а звідти ми поїдемо куди-небудь, де вона зможе поговорити про свого батька. Адвокат Котапос присвятив її суть моєї справи, що допомогло їй подолати недовіру до незнайомих людей. Іоланда працювала в темному торговому центрі всередині будівлі на Авениде Провіденсія, де ще збереглися рамкові майстерні, фотолабораторії, друкарні, бухгалтери та кравці. Іоланда працювала у кравця. Їй було сорок п'ять, середнього зросту, з запалими плечима. Її волосся здавалися вигорілими, а очі ховалися за товстими скельцями окулярів, що сиділи на носі. Вона працювала в невеликому приміщенні, якої ледве вистачало для двох швейних машинок і столу, заваленого брюками і сукнями, які очікують підшивки. У неї була безрадісна посмішка, яка зникла з її обличчя, тільки на півдорозі, коли я увійшла.
  
  "Чого ти боїшся?" - Запитала я її, помітивши, що вона дивиться на двох людей, що стоять в сусідньому ательє по пошиттю одягу через коридор.
  
  “ Місіс Перес, моя начальниця. Вона не любить, коли ми витрачаємо час на розмови.
  
  "Ці старі торгові центри перестали приносити гроші століття тому".
  
  “Їй також не подобається, коли я говорю про свого батька. Вона була проти уряду Альєнде і вважає, що його прихильники заслужили те, що отримали після перевороту. Не так давно вона навіть сказала мені, що, на її думку, історії про затриманих і зниклих були вигадані комуністами, щоб очорнити військових". Іоланда Суазо закінчила пришивати гудзик до жакета, який лежав у неї на колінах, і додала: “Я попросила вихідний у другій половині дня. Почекай мене біля входу в торговий центр".
  
  "Ці праворадикальні динозаври і мумії - не просто істоти з минулого", - сказав я. "Вони мовчать і продовжують сумувати за генералу, який дозволив їм погано звертатися з бідними 'відморозками'".
  
  "Чому ти хотіла, щоб я приїхав на своїй машині?" Я запитав її, коли ми зустрілися пізніше. "Де ти хочеш поговорити?"
  
  "Місце, яке, я думаю, підходить для розмови про мого батька і моїх братів".
  
  “ До чого стільки таємничості, Іоланда?
  
  “Я провів більшу частину свого дитинства, приховуючи історію своєї родини. Я не міг розповісти про те, через що пройшли ми з батьком, або поділитися тим, що ми обговорювали в сімейних розмовах. Моя мати з підозрою ставилася до людей, яких не знала, і ніколи не дозволяла мені приводити друзів додому. Одного разу в школі вчителька історії запитала, чи були у когось батьки прихильниками партії Народної єдності. Я підняв руку, і вчитель намалював крейдою мені на лобі і змусив провести весь ранок в кутку класу. Я знаю, що все змінилося, але я все ще не можу перестати боятися. Я дочка парії, і я все ще відчуваю знак вчителя у себе на лобі ".
  
  "Тепер я розумію".
  
  "Ви були на Віллі Грімальді?" - запитала вона, не звернувши уваги на мій коментар.
  
  Ми опинилися перед товстими дерев'яними воротами, облямованими глинобитними стінами, пофарбованими в червоний колір. Поряд з великими воротами були ворота поменше, через які можна було потрапити у великий огороджений парк з будівлями і деревами. Ми попрямували до будинку, який служив адміністратора. Іоланда попросила мене почекати хвилинку, поки вона зайде всередину і поговорить з чоловіком у жовтій сорочці. Поки я чекав, я схопив книжку, яку хтось залишив на землі біля входу. Я відкрив її і прочитав випадковий абзац:
  
  З 1862 року маєток Пеньялолен належало родині дона Хосе Арриета і використовувалося для проведення культурних заходів, таких як концерти, літературні читання. У 1940-х роках частина, що включає парк Вілла Грімальді, була продана дону Еміліо Васалло, який перетворив маєток в ресторан і центр політичних, інтелектуальних та мистецьких зустрічей. В останній половині 1973 року р-н Васалло був змушений передати майно Управління національної розвідки (DINA), який з грудня того ж року почало використовувати це приміщення як підпільного центру утримання під вартою, тортур і знищення. За оцінками істориків, тут було затримано і піддано тортурам близько 4500 чоловік. Офіційна інформація містить список з 226 осіб, убитих або зниклих з вілла Грімальді.
  
  Я перестав читати. Тиша, що панувала в цьому місці, була переважною. Легкий холодок пробіг по моїй спині, і на мить мені здалося, що я чую чийсь крик в кутку парку. Я зробив кілька кроків і більш рішуче рушив геть від будинку до діорамі того, що було одним з головних центрів тортур за часів військової диктатури. Висяча вежа; автостоянка, де збивали ув'язнених; крихітні камери для утримання в'язнів між допитами; гігантський дерево омбу, яке, мабуть, було свідком стількох страждань і смертей; і ставок, в якому тонули уперті, намагалися зберігати мовчання. Жах, вічний жах, сказав я собі, підходячи до кам'яної стіни, на якій були викарбувані імена загиблих.
  
  "Два моїх дядька є в цьому списку", - сказала Іоланда позаду мене. “Обидва були вбиті тут. Ми так і не змогли знайти їх останки. Моєму батькові пощастило більше, але він жив з відчуттям провини вижив і постійним страхом ".
  
  "Як йому вдалося вибратися звідси живим?"
  
  "Деякі інші ув'язнені впізнали його, і один з них, якому вдалося вийти на волю через кілька днів після викрадення мого батька, назвав ім'я мого батька релігійної організації, яка оприлюднила його затримання і представила судовий наказ про захист до суду".
  
  “ Ваш батько колись згадував імена своїх мучителів? Або тих, хто винен у смерті його братів?
  
  “Він ніколи не хотів говорити про це донедавна, коли він і Котапос пред'явили звинувачення трибуналам. Я думаю, що він дізнався і знайшов одного з відповідальних. Перед смертю мій батько готував документ, який мав бути використаний в якості офіційного свідоцтва ".
  
  "Де зараз цей документ?" - запитав я.
  
  “Я не думаю, що він коли-небудь закінчував це, так що це має бути серед його особистих речей. Я не хотів ритися в них, хоча минув деякий час. Я просто розклав їх по коробках і залишив на складі.
  
  "Я думаю, прийшов час відкрити ці коробки".
  
  "Чому це тебе цікавить?"
  
  “ Як я вже пояснював деякий час назад, я шукаю людей, які вбили одного твого батька.
  
  “ Ви думаєте, смерть мого батька не була випадковою?
  
  "Прямо зараз я просто шукаю відправну точку".
  
  "Якщо ти вважаєш, що це важливо, я поставлю галочки". Іоланда підійшла до омбу, чиї корені були оголені на сонці.
  
  Я пішов за нею під дерево і запропонував їй сигарету, яку вона тримала тремтячими пальцями. Я закурив, і вона сіла на корені дерева, які були такими ж товстими, як і його гілки.
  
  “Я приходжу сюди час від часу. Не знаю, чи це добре для мене, але правда в тому, що насправді це не має значення. Поки я живий, історія моїх дядьків і мого батька має якесь значення. Я не знаю, що станеться після того, як мене не стане. Я не відчуваю особливого оптимізму щодо майбутнього. Часом поглине все, і вони, як і багато інших, будуть забуті. Вони стануть просто іменами, висіченими на камені ".
  
  OceanofPDF.com
  
  11
  
  Я залишив Иоланду Суасо перед станцією метро Salvador і продовжував їхати через Провіденсі в напрямку Лісового парку. День був теплий, і на мить я відчув спокусу припаркувати машину і прогулятися по доріжках парку, які були б посипані гравієм і сухим листям. Парк навіяв спогади про університетські роки. Час довгих волосся, любові, яка, як я думав, буде вічною, і бунтарства, яке могло коштувати мені життя.
  
  Почекавши хвилин десять, поки звільниться місце, я припаркувався на вулиці Айлавилу і попрямував до своєї оселі. На вході я зустрів Феліса Домінго, який з усіх сил натирав воском підлогу. Побачивши мене, він припинив роботу і швидко попрямував до клітинок, де зберігалася пошта. Він дав мені кілька конвертів, і я помітив якийсь несхвалення на його обличчі, коли він побачив, що я кладу їх прямо в піджак, не проявляючи ні найменшого інтересу до їх вмісту.
  
  "Можливо, в них містяться важливі новини", - сказав він.
  
  “ Не хвилюйся, Феліс Домінго. Мій нюх рідко підводить, і я відчуваю, що в цих конвертах немає нічого, крім реклами. І поки мене не було, в мій кабінет не забиралися злодії, у мене вже є все, що мені потрібно.
  
  “ Дон Ансельмо заходив до вас два або три рази. Він просив передати, щоб ви проходили повз газетного кіоску. Схоже, у нього важливе повідомлення.
  
  "У нього, ймовірно, є хороші чайові за недільні перегони".
  
  "Ти любиш робити ставки на коней?" - запитав Феліс Домінго з ноткою докору в голосі.
  
  “Я люблю укладати парі, і мені подобається видовище втікаючих звірів. Ніщо не зрівняється з неконтрольованим танцем нервів, коли ти бачиш фотофініш, який вирішується з різницею в волосок на твоєму носі. Мені подобається спостерігати за веселкою футболок і чути крики гравців на трибунах. Це більше, ніж спорт; це урок життя. Надія зникає за кілька секунд, і, виграючи або програючи, гравець знає, що щастя і розчарування скороминущі. Як тільки гонка закінчується, негайно народжується інша, а разом з нею і ще одна можливість для тріумфу. "
  
  “Мені шкода говорити тобі, що я не поділяю твоїх почуттів. З самого дитинства моя мати вчила мене, що перегони - це порок, від якого слід триматися подалі".
  
  “ Чорт візьми, Феліс Домінго, ти ж це несерйозно.
  
  “ Вам не слід зневажати бога, містер Ередіа. І пам'ятайте, що моє ім'я пишеться через x.
  
  “ Вони кажуть, що кожна людина несе свій хрест.
  
  “ Що це означає, сер? - запитав я.
  
  “ Що мені краще піти побачитися зі своїм другом.
  
  Ансельмо читав науковий журнал. Здавалося, він зосередився, і як тільки я просунув голову у віконце газетного кіоску, він відірвався від читання і привітав мене зі своїм звичайним ентузіазмом.
  
  "Я не перестаю дивуватися, чувак", - сказав він. “Ти знав, що планета нагрівається? Він поглинає більше сонячної енергії, ніж відбивається назад у космос, і висота океанів збільшується на три-чотири сантиметри за десятиліття. Хіба це не змушує вас нервувати?"
  
  “ Нервує приблизно так само, як схильні до самогубства таргани.
  
  “ В кінці кінців ми залишимося по горло у воді.
  
  “Хіба у нас і так води по горло? Стрес, борги, низькі зарплати, безробіття і кілька інших напастей. Хіба цього недостатньо?"
  
  “Не смійся наді мною. Я кажу про воду, яка затопить землю".
  
  "Коли це відбудеться, ми давним-давно перетворимося в маленьку купку пороху і кісток".
  
  "Ти не думаєш про майбутнє, хлопець".
  
  “Я нічого не роблю, тільки турбуюся про те, що чекає мене попереду. Говорячи про майбутнє, у нас є хороший кінь для скачок в наступну суботу?"
  
  “ Є кілька, але це не те, про що я хотів з тобою поговорити.
  
  "Ти все ще зациклений на цій штуці про глобальне потепління?"
  
  “ Я хотів дізнатися, чи давали ви кому-небудь номер мого мобільного телефону.
  
  "Я дзвонив, але сумніваюся, що ця людина в стані зателефонувати вам". Я ввів Ансельмо в курс справи про смерть Карвилио.
  
  “Це грубо, чувак. Схоже, що минулий намагався зв'язатися з тобою, перш ніж пограти в людини-змія ".
  
  “ Про що ти говориш, Ансельмо?
  
  "Подивися на це сам". Він дістав свій телефон і показав мені його екран. "Цей тип надіслав тобі текстове повідомлення".
  
  Монтегон, детектор, булн, Пенья, - читаю я на екрані мобільного телефону.
  
  “Я не розумію. Це якийсь код?" - Запитав я.
  
  "Я припускаю, що покійний трохи поспішав, коли писав це повідомлення".
  
  "Ви поспішаєте?"
  
  "Або він поспішав кинутися з обриву, або хтось гнався за ним".
  
  “ Твоя уява розігрується, Ансельмо.
  
  “Запишіть повідомлення та трохи подумайте над ним. Я не ворожка і не детектив, але я припускаю, що мертвий хлопець намагався вам щось сказати, перш ніж відправитися в парк для тихих людей ".
  
  Я витягнув з кишені куртки записну книжку і пішов раді Ансельмо.
  
  "Що йдеться в цій газеті?" - запитав Сіменон, який за мить до цього скочив на ноги.
  
  “Монтегон, очевидно, має на увазі адміністративного інспектора складу лісоматеріалів. Пенья, якщо припустити, що це повне слово, повинно бути, чиєсь прізвище. Detec і buln - це урізані слова чи абревіатури, які зараз для мене нічого не значать ".
  
  Я схопив зі столу словник і пошукав слова, що починаються на detec. Їх було небагато. Виявлення, detective, детектив, detector. Це був ключ? Абревіатура? Що стосується buln, то там не було слів, що починаються з цих букв. Ще одна абревіатура або наполовину написане ім'я?
  
  “ Чорт візьми, Сіменон. Я ніколи не був сильний у вирішенні головоломок.
  
  “Навіщо так турбуватися про це? Поговори з Монтегоном і запитай його, що означають ці слова".
  
  “Я не збираюся протистояти Монтегону і питати його, чи він убив Карвилио. Навіть найлютіший тигр робить коло, перш ніж накинутися на свою жертву ".
  
  Телефонний дзвінок відірвав мене від моїх думок. Сіменон зістрибнув з моїх ніг і попрямував у куток, де стояли його миски з водою та їжею. Я підняв трубку і почув голос Терана з культурного центру.
  
  "Ви все ще зацікавлені в розслідуванні, яке проводив Герман?" запитав він. "Ви пам'ятаєте, як я сказав вам, що він документував минуле жертв, які могли бути об'єктами фунаса?"
  
  "Ви знайшли якусь інформацію?"
  
  "Я згадав, що останнім часом він був одержимий розслідуванням справи хлопця по імені Хав'єр Торо Паласіос".
  
  "Хто це?" - запитав я.
  
  - Один з босів “Вілла Грімальді". Збираючи воєдино свідчення політичних в'язнів, які були там, Джерман зрозумів, що Торо був одним з офіцерів, що допитували його під час утримання під вартою."
  
  "У тебе є які-небудь ідеї, де я можу знайти Торо?"
  
  “Це проблема, яку Герман не зміг вирішити. Хтось сказав йому, що Торо виїхав у Бразилію, але він так і не зміг це довести. Він звернувся за допомогою до бразильської поліції, але вони не змогли надати йому ніякої інформації. Він зв'язався з правозахисною організацією в Сан-Паулу, і вони сказали йому, що немає жодних записів про те, що якийсь Хав'єр Торо проїжджав через Бразилію або залишався в ній ".
  
  “ Він міг прикинутися, що їде з Чилі.
  
  “Рейес поговорив з іншим вижив на Віллі Грімальді, який сказав, що дізнався Торо в банку, коли той прийшов подавати заявку на кредит. Схоже, він був там начальником служби безпеки. Рейес пішов перевірити інформацію і був проінформований про те, що ніхто з прізвищем Торо не працював у банку."
  
  "Можливо, людина, який думав, що бачив його, помилявся".
  
  “Рейес спостерігав за банком і не бачив, щоб хтось виходив або входив, хто відповідав опису Торо. Він продовжував розслідування, і, наскільки я знаю, він так і не знайшов ніяких нових зачіпок про місцезнаходження Торо ".
  
  "Двері знову закривається за нами".
  
  “Правда в тому, що я не був упевнений, чи буде це підказкою чи ні. Я просто згадав про Торо і подумав, що варто поділитися цим з тобою ".
  
  “Я радий, що ти це зробив. Ніколи не знаєш, яка деталь завершить головоломку".
  
  Теран трохи поговорив зі мною, а потім попрощався. З вікна свого кабінету я побачив, як Ансельмо складає газети, щоб закінчити денну роботу. Я подумав про те, щоб відкрити вікно і вигукнути йому яку-небудь жарт, але в цей самий момент перед газетним кіоском зупинилася машина, і з неї вийшла блондинка, яка жила на п'ятому поверсі. Вона присвятила себе професії розради страждаючих душ. Жінка задала питання Фелису Домінго, який знаходився біля входу в будівлю, а потім продовжила рух. Автомобіль, який висадив її, продовжив рух по вулиці і швидко зник з виду. Ансельмо повісив замок на металеву фіранку свого кіоску і втомленою ходою попрямував до Гастрольного бару. Інші жителі кварталу продовжували жити у звичному ритмі. Тільки кілька п'яниць, які вийшли з Барахольни, порушували послеполуденное спокій.
  
  Я повернувся на своє місце і дістав роман Білла Пронзини з участю детектива Безіменного. Я хотів забути про розслідування і втекти на кілька годин в кролячу нору гарної історії, яка змусила мене забути реальність, пульсуючу всього в декількох кроків від дверей мого офісу.
  
  OceanofPDF.com
  
  12
  
  Я йшов по одному з проходів складу лісоматеріалів і зупинився послухати художника, який рекламує переваги синтетичної масляної фарби групі приблизно з двадцяти покупців, які слухали, не розуміючи ні слова з технічних деталей, які він описував. Я не був упевнений, що саме шукаю, але продовжував ходити по проходах, уявляючи, що можна було б зробити з майже нескінченним різноманітністю гвинтів, болтів і гайок, виставлених на полицях.
  
  Через півгодини, коли я був готовий піти, я побачив охоронця, з яким розмовляв під час свого останнього візиту. У нього було нудьгуюче вираз обличчя, і він притулився до купи шин, спостерігаючи за покупцями в секції інструментів. Я підійшов до нього. Як тільки він упізнав мене, він енергійно потиснув мені руку.
  
  "Я думаю, ви знаєте про те, що сталося з Карвилио", - сказав він, продовжуючи спостерігати за відвідувачами. "Коли ми почули, ніхто не міг повірити, що те, що переплуталося, було правдою".
  
  "Мені теж було нелегко", - сказав я тихим голосом.
  
  "Ви двоє були друзями?"
  
  "На все життя," збрехав я.
  
  Охоронець зобразив на обличчі печаль і енергійно затряс головою, наче проганяючи демона.
  
  "Ми з Карвилио були хорошими друзями", - сказав він. “Іноді ми збиралися разом випити пива, а в останній День незалежності я запросив його до себе додому. Він приїхав зі своєю дружиною, і ми чудово провели час. Він був люблячим хлопцем, і він подобався усьому тут, на лісоповалі ".
  
  “ Якщо ви не заперечуєте, я хотів би задати вам декілька запитань про Карвилио і про лісовому складі.
  
  "Стріляйте", - добродушно відповів охоронець. "Що б ви хотіли знати?"
  
  “ Тут, на лісоповалі, працює хтось по імені Пенья?
  
  "Я не знаю жодного охоронця з таким прізвищем, і я не знаю імен інших співробітників".
  
  - А який із себе твій бос, Монтегон?
  
  Вираз обличчя охоронця змінилося з сумного на питальне. - Ви тут не для того, щоб що-небудь купити, чи не так?
  
  "Чи можу я довіряти тобі?" - Запитала я з відтінком співучасті в моїх словах.
  
  “Це залежить від того, для чого. Я не хочу ніяких неприємностей".
  
  “ Я розслідую можливу розтрату на лісовому складі.
  
  “ Ви підозрюєте когось конкретного?
  
  "Кожен співробітник", - відповів я і, перш ніж дати йому можливість прокоментувати, запитав: "Яка ваша думка про Монтегоне?"
  
  “Насправді у мене немає своєї думки. Я тут не так давно і не мав з ним нічого спільного ".
  
  "Карвилио сказав мені, що Монтегон досить уважно спостерігав за співробітниками і що він навіть відвідав сусідні бари, щоб з'ясувати, хто випиває після роботи".
  
  “Мені це здається перебільшенням. Монтегон любить давати трохи на чай", - сказав охоронець, не зводячи очей з покупця, який вирішив купити електричну дриль.
  
  "Я буду мати це на увазі", - сказав я, а потім запитав, чи не бачив він людей з сивим волоссям, слоняющегося з лісового складу.
  
  “ Сиве волосся?
  
  "Білі волосся, альбінос".
  
  “Наскільки я пам'ятаю, немає. Сотні клієнтів входять і виходять звідси протягом усього дня".
  
  “Детектор, булн. Ці назви, скорочення або коди тобі що-небудь говорять?"
  
  "Це перший раз, коли я чую ці слова".
  
  "Цілком можливо, що вони є частиною якогось коду безпеки".
  
  “Я сумніваюся в цьому. Звідки ви взяли ці імена?"
  
  “Я не можу вам сказати. Це конфіденційно".
  
  "Я розумію", - відповів охоронець з опущеним поглядом. "Я не повинен знати більше, ніж мені потрібно".
  
  “ Чоботар, тримайся до останнього.
  
  “ Ти збираєшся поговорити з Монтегоном?
  
  "У якийсь момент".
  
  “ Ви не думаєте, що він може бути замішаним у чомусь незаконному?
  
  "Ні", - збрехав я.
  
  Я побачив світловолосого чоловіка, махавшего рукою, щоб привернути увагу охоронця. Чоловік був одягнений у чистий білий халат і справляв враження людини, що користується певною владою на лісоповалі.
  
  "Схоже, він кличе тебе", - сказав я охоронцеві.
  
  “ Ларенас, начальник бухгалтерії. Я, напевно, потрібен йому, щоб стежити за офісом на предмет надходження грошей. Мені пора. Але якщо я зможу чимось допомогти, не соромтеся, заходьте.
  
  "Є одна річ, з якої ти можеш мені допомогти прямо зараз".
  
  "Що це?" - запитав я.
  
  “ Тримай рот на замку і нікому не розповідай про нашу розмову.
  
  Чи вчинив я помилку, довірившись охоронцю? Я запитував себе про це, коли побачив, як він йде з наглядачем. Напевно, це було нормально — охоронець, здавалося, був переконаний, що я поліцейський, готовий розірвати його на шматки, якщо він порушить свою обітницю мовчання. Мені залишалося сподіватися, що він буде мовчати до тих пір, поки я не повернуся з чимось більшим, ніж сумніви і невиразний інтерес до болтів і цвяхах.
  
  Я пошукав очима вихід і, підійшовши до головного входу, побачив Монтегона в компанії людини, який виглядав би цілком недоречно в ролі центрового баскетбольної команди. Я спробувала піти так, щоб він мене не помітив, але зазнала невдачі. Він побачив мене, коли я перетнула дверний отвір, і мені не треба було озиратися, щоб знати, що він уважно стежить за кожним моїм кроком. Ще не прийшов час зустрітися з ним лицем до лиця. Мені потрібна була інформація або, принаймні, теорія з певними доказами його ролі в цих нерозгаданих загадок.
  
  Після того як ми з Сименоном повечеряли стейками з м'ясної крамниці на розі Кальес-Сан-Пабло і Пуенте, я зняв трубку і подзвонив Гризете. Вона щойно повернулася зі зборів, на якому вони схвалили її доповідь про рівень освіти і зайнятості корінних жителів півдня Сантьяго. Коли це не викликало здивованого вигуку з мого боку, вона спитала, як просувається моє розслідування, а потім запросила мене повечеряти тим ввечері в ресторані в районі Беллавіста. Ми домовилися про час, і я сказав їй, що сумував за нею.
  
  "Тобі краще звикнути до того, що мене немає поруч", - сказала вона. "Мій наступний проект передбачає, що я проведу кілька тижнів у Чилое".
  
  “ Значить, сьогоднішнє запрошення схоже на Таємну вечерю?
  
  “Я збираюся піти на деякий час. Я не збираюся розпинати тебе".
  
  “Не хвилюйся. Я прекрасно пам'ятаю наш задум. Кожному своє, а нічийна земля - місце для удачі і ніжності".
  
  "Ти що, скаржишся?"
  
  “Ні. Просто останнім часом мене більше цікавить ніжність, ніж удача".
  
  "Якщо ти будеш продовжувати йти цим шляхом, одного разу тобі, можливо, захочеться змінити роботу".
  
  “Це грубо. Деякий час тому я читав філософа, який сказав, що людям повинні подобатися маленькі навички, якими людина вчиться по дорозі".
  
  “ Ти невиправний.
  
  "Потрібно мене поправляти?"
  
  “ Я терплю тебе таким, який ти є, Ередіа. Але не зловживай цим.
  
  Я попрощався з Гризетой, дістав книгу Хуана Гельмана, яку зберігав в ящику столу, і прочитав вірш, у якому він розповідав про свого сина, вбитого під час аргентинської диктатури Бачила. Жах, що вийшов з-під пера поета, нагадав мені, що кожен мій крок був пов'язаний з минулим, розділила моє життя надвоє: епохою ілюзій і часом огиди, від якого я не міг позбутися. Точно так само, як я не могла викинути свою шкіру в кошик з брудним одягом, я не могла перестати вірити в невичерпну надію, яка щоранку підштовхувала мене до вікна, щоб переконатися, що сонце все ще на своєму місці.
  
  Я читав вірші Гельмана, поки не прийшов час зустрітися з Гризетой. Коли я виходив з офісу, дув легкий вітерець. Коли я перетинав річку Мапочо, я почув шум води, яка виштовхувала свій звичайний вантаж сміття. Я сперся на одне з огорож і закурив сигарету. Вогні на обрії, здавалось, вказували на те, що життя йде своєю чергою, незважаючи на біль, і я повинен був врятувати все, що було вартого. Коли тютюновий попіл став частиною течії, я перестав думати про річку і прискорив крок, поки не досяг вулиці Антоніо Лопес де Белло. Темрява опустила свої крила на погано освітлені тротуари. У магазинах, оживлявших околиці вдень, були запнуті металеві фіранки, а вздовж вулиці кілька колекціонерів картону оцінювали своє сміття. Кілька собак обнюхали сміття в пошуках недоїдків, і не схоже було, що там було щось особливе для них чи для бродяги, який пішов по їх стопах, готовий битися за залишки бенкету, на який його ніколи не запросять. Я відчув озноб і подумав, що чую відлуння кроків позад себе. Я зупинився, озирнувся, але нікого не побачив. Я подумав про пістолет, який залишив на столі поруч з пошарпаної книгою Хуана Гельмана. Я продовжував йти і незабаром знову почув звук кроків. На цей раз я почекав кілька секунд, перш ніж озирнутися, і в цей момент побачив тінь чоловіка в капелюсі, зник у дверях. Я попрямував до нього, але, підійшовши до дверей, виявив там тільки чорного кота, який з огидою подивився на мене, перш ніж втекти в який-небудь інший темний куток по сусідству. Я швидко озирнувся по сторонах і не рухався з місця, поки через кілька хвилин повз мене не пройшли три дівчини. Вони були чудернацько одягнені: чоботи на платформі, вовняні жакети і муслиновые спідниці. Я дивилася їм услід, поки вони не зникли вдалині, а потім знову подумала про своє побачення з Гризетой.
  
  "Запізнився на півгодини, і на твоєму обличчі написана тривога", - сказала вона, коли я сів за столик, де вона пила мохіто з красивого синього келиха.
  
  "Проблема з примарними тінями", - відповів я, піднімаючи руку, щоб привернути увагу офіціанта. “Але зараз єдине, про що я турбуюся, це наздогнати тебе. У тебе ще один келих попереду.
  
  "Про якихось примарних тіней ти говориш?"
  
  “Мені здалося, що хтось переслідує мене на вулиці. Повинно бути, це мій розум зіграв зі мною злий жарт".
  
  “ Ти завжди перебільшуєш, Ередіа. Якби я не знав тебе, я б турбувався про все, що ти робиш.
  
  “ Не втрачай пильності, Гризета. Днями я тебе здивую.
  
  "У мене був довгий день, і мені потрібна їжа, яка висловлюється в моєму серці", - сказала вона, коли я потягнувся за меню.
  
  “Вечеря при свічках. Який приємний спосіб почати вечір".
  
  - “Таємна вечеря". Хіба не так ви назвали це сьогодні вдень?
  
  Гризета пішла після сніданку. З балкона моєї квартири я бачив, як вона вийшла з будинку і пішла по вулиці Айлавилу в напрямку станції метро Cal y Canto. Ранок був туманний, ідеальне для того, щоб посидіти вдома з гарною книгою, старим фільмом Роберта Мітчума або навіть Кантинфласом.
  
  "Мені подобаються такі сірі дні, як цей", - сказав я Сименону, налаштовуючи радіо. "Я відчуваю, що в ці дні проявляється справжнє обличчя міста, і це дає мені певний спокій, ніби я гортаю фотоальбом або ховаю плитку шоколаду під подушку".
  
  "Я віддаю перевагу сонячні дні", - сказав Сіменон, з ентузіазмом позіхаючи. "Сонце і хороший сон на балконі".
  
  - Останнім часом ти докладаєш справжні зусилля, щоб заперечити мені.
  
  "Про що ти говориш, Ередіа?"
  
  Я проігнорував питання кота і звернувся до книги Джона Бергера, яку Гризета залишила у мене на столі з рекомендацією прочитати її як можна швидше. Це був збірник коротких оповідань; один з них був про фермера, який знайшов розраду в своєму самоті, граючи на акордеоні своїм коровам, коли вони лежали в стійлі.
  
  Я занурився в читання і не відривався до полудня, поки в мій кабінет не увійшла Іоланда Суазо. Її хвилювання було таким же, як і при нашій першій зустрічі, і по виразу її обличчя було ясно, що вона прийшла сказати мені щось важливе.
  
  "Тобі слід прибрати в своєму офісі і завести кілька рослин", - сказала вона.
  
  "Коли-небудь я збираюся скласти добірку всіх поліпшень, запропонованих людьми, які вперше приходять в мій офіс".
  
  “Вибачте. Я не хотів турбувати вас, містер Ередіа. Я прийшов сказати вам, що знайшов документ, який мій батько писав для Cotapos. Це було нелегко. Мені довелося перерити купу папок ".
  
  "Що там написано?" Я нетерпляче парирувала.
  
  "Важко повірити, що життя людини може скоротитися до трьох коробок і кількох пластикових пакетів", - відповіла Іоланда, нітрохи не зачеплена моїм завзяттям.
  
  "Записи?" Я наполягав.
  
  “У мого батька був жахливий почерк. Я взяла на себе працю переписати папери, які знайшла". Вона простягла мені коричневий конверт, в якому було десять сторінок рукописів і ще чотири машинописних сторінок.
  
  "Про що говориться в тексті?" - Запитав я і, не чекаючи відповіді, почав читати.
  
  Я вирішив повернутися до роботи після військового перевороту. Я пішов у державну контору, де працював на адміністративній посаді, і мені довелося всього один раз пообідати в кімнаті відпочинку, щоб зрозуміти, що ніщо не буде таким, як було раніше. Я зв'язався з кількома друзями, які пережили затримання, і вони дали мені зрозуміти, що моє ім'я повинно бути в списку профспілкових лідерів, які підтримували Альєнде, і що рано чи пізно нові влади знайдуть мене. Я не слухав їх і протягом наступних днів продовжував працювати за своїм столом, як зазвичай. Деякі з моїх колег виступали за військове втручання, і я почав думати, що їх ненависть була задоволена. Протягом п'яти місяців нічого особливого не відбувалося, і я почав вірити, що моє ім'я в списку небажаних осіб було поганою інформацією. Як і в багатьох інших речах в моєму житті, я помилявся. Затримання відбулося в четвер. Як я міг забути той день? Я готувався перейти Авениду Провіденсія, коли почув, як хтось вимовляє моє ім'я. Це був високий світловолосий чоловік у коричневій шкіряній куртці і темних окулярах, закриваючи очі. Він знову вимовив моє ім'я і, підійшовши до мене досить близько, щоб я відчув його подих, сказав мені йти за ним і не намагатися втекти, так як позаду нас стояли троє чоловіків з направленими на мене пістолетами. Я згадав, що мені розповідали про затримання інших товаришів, і був упевнений, що потрапив в яму, з якої ніколи не виберусь. Я завжди думав, що в той момент мені було втекти, але я цього не зробив. Я підкорився, і вони повели мене до білої машини, припаркованої на узбіччі вулиці. У машині був ще один чоловік у сонцезахисних окулярах, який працював водієм, і тут нізвідки з'явилися ще двоє і наказали мені сісти на заднє сидіння, по одному з кожного боку від мене. Високий світловолосий чоловік сів на переднє пасажирське сидіння. Вони змусили мене опустити голову, і машина почала рухатися в бік західної частини міста. На площі Італії він звернув до краю Лісового парку і зупинився за квартал до Музею витончених мистецтв. У цей момент мені дозволили підняти голову, і я зміг на секунду озирнутися. Один з чоловіків заклеїв мені повіки пакувальною стрічкою, а потім надів сонцезахисні окуляри. Машина знову рушила з місця і через півгодини зупинилася на грунтовій дорозі, судячи по звуку, який видала машина при гальмуванні. Один із чоловіків вийшов з машини і відкрив ворота. Після цього він повернувся до мене, і машина знову рушила з місця. Я побоювався гіршого, але протягом декількох годин нічого з того, чого я очікував, не відбувалося. Як тільки я вийшов з машини, на мене наділи наручники і відвели в кімнату, де смерділо котячої сечею. Там я залишився наодинці зі своїм страхом і своїми спогадами. Я можу сказати вам, що те, що вони говорять про життя людей, що проносяться перед ними у важких ситуаціях, - правда. З сусідньої кімнати я чув звук телевізора. Я уважно прислухалася і зрозуміла, що це було вар'єте, яке я зазвичай дивилася зі своїми дітьми. На секунду я згадала їх сміх. Після цього я знову почала відчувати самотність. Ніхто не бачив мого викрадення. Ніхто з моїх колег не знав, де я був. Справжніми були тільки щелепи, і я був єдиним, хто знав, що перебуваю між ними. Я похитав головою, і мені вдалося скинути сонцезахисні окуляри на підлогу. Пакувальна стрічка трохи відклеїлася, і я міг бачити крихкий промінчик світла, який проникав через один з країв дверей.
  
  Я перестав читати записи Суазо, припустивши, що інші його спогади будуть складатися з найжорстокішою частини його викрадення.
  
  "Мені було важко змиритися з тим, що мій батько був людиною, оповідають на цих сторінках", - сказала Іоланда. "Я знала, через що він пройшов, але ніколи не розповідала так детально".
  
  “ Мабуть, нелегко зіткнутися лицем до лиця з його спогадами.
  
  “Я часто згадувала його, поки друкувала нотатки. Я майже бачила його під решіткою в нашому домі. Він годинами сидів там мовчки, опустивши голову, мабуть, очікуючи, що вони прийдуть і знов заберуть його. Коли я була маленькою дівчинкою, всякий раз, коли я підходила до нього, він нічого не говорив. Він тільки провів рукою по моїм волоссю і посміхнувся.
  
  "Я впевнений, що він хотів уникнути того, щоб сім'я розділила його біль".
  
  "Як ви думаєте, ці нотатки допоможуть вам у вашій роботі?" Запитала Іоланда.
  
  "Щоб відповісти на це питання, я повинен дочитати до кінця".
  
  Іоланда коротко посміхнулася мені, повернулася й попрямувала до дверей.
  
  Я подумав про те, щоб знову почати читати, але не став. Мені потрібен був повітря вулиці і хвилинну перерву від спогадів Хуліо Суазо. Я поклав замітки в кишеню куртки і вийшов з офісу. На розі вулиць Бандера і Катедраль я зупинився, щоб поспостерігати за підозрілого вигляду хлопцем, який роздавав листівки для найближчого стрип-клубу. Поруч з ним, одягнена в обтягуючий футболку, яка привертала увагу до її тіла, молода брюнетка розповідала про переваги телефонного колл-центру. Збоку від собору кілька перуанців вели жваву дискусію про кухню країни, яку вони залишили позаду. По сусідству не було нічого нового, або, принаймні, мені не вдалося це побачити. В той же час мої думки раз у раз поверталися до листів Суазо, нагадуючи мені, що, незважаючи на зовнішню видимість, минуле все ще живе. Ніхто багато не говорив про це, але все, що вам потрібно зробити, це покопатися в історіях людей, щоб побачити сліди цього.
  
  Я закінчив свою прогулянку біля магазину газованої води, де замовив каву і випічку, яка була сухою і виглядала так, немов провела кілька самотніх днів у скляній вітрині. Я закурив цигарку і продовжив читання. Жах, описаний Суазо, був таким, який можна собі уявити, і серед численних побоїв я знайшов два абзаци, які привернули мою увагу.
  
  У першу ніч вони замкнули мене в кімнаті, де я ледве міг рухатися, а на наступний ранок мене помістили в іншу, де було ще четверо чи п'ятеро ув'язнених. Оскільки я відмовився відповідати на запитання, які мені задавали, мене перевели в місце під назвою Тауер, ізолятор, де ув'язнених підвішували за руки на кілька годин поспіль. Весь час, поки мене тримали під вартою, я багато разів питав себе, хто були мої мучителі. Мені так і не вдалося розгледіти їх облич, а що стосується імен, то я чув тільки два прізвиська: Скажений Кінь і Цар Мідас. Пізніше, коли я вийшов з Вілла Грімальді, товариш сказав мені, що друге з цих прізвиськ було дано офіцерові по імені Хав'єр Торо. Я ніколи не міг підтвердити цю інформацію, і хоча я зазвичай читаю новини, пов'язані з військовими, я ніколи не читав і не чув ніякого нового згадки цього імені.
  
  Другий абзац був коротший.
  
  З плином часу я зрозумів, що фізичні муки були не єдиним стражданням, і це не було кінцем принижень. Найгірше сталося пізніше. Найгіршим був страх, з яким я продовжував жити. Страх знову потрапити в полон. Страх розповісти людям, що мене затримали. Страх перед тим, що люди мені не повірять, перед їх жорстокими коментарями і перед неприйняттям, яке я отримував від деяких людей, коли розповідав про свій досвід.
  
  Я прибрала запису, попрощалася з тістечком, яке все ще лежало на столі недоеденным, і подумала про наступну фігуру, яку я передвину на своїй шахівниці примар.
  
  OceanofPDF.com
  
  13
  
  Здалеку, в тіні, склад деревини виглядав як дивне сплячу тварину. Це була моя четверта ніч спостереження за ним. Я не знав напевно, що я можу знайти, але в моїй голові крутилася думка, що вночі там щось може статися.
  
  Я проспав аж до полудня і, поївши тушкованою перуанської риби в місцевому ресторані, відправився в свій офіс і став чекати настання ночі, читаючи все, що потрапляло мені до рук у моїй безладної бібліотеці. Я перечитав три глави з "Тіні, якої ти скоро станеш", роману, який Освальдо Соріано підписав для мене після конференції, організованій Товариством чилійських письменників. Я також перечитав частина розповіді Філіпа К. Дік, "Звіт меншини", перші сторінки якого потрапили занадто близько до істини, оскільки персонаж раптово виявляє, що гладшає, лисіє і старіє. "Стара" частина сиділа на мені, як кільце на пальці, але волосся все ще були на місці, а зайві кілограми почали йти після того, як ласка вуличного ножа змусила мене провести деякий час в ліжку.
  
  Я зрозумів, що мені подобається проводити ночі в тіні, прислухаючись до дивних звуків і час від часу роблячи ковток віскі з моєю вірною фляжки, подарованої поетом. На фляжці була вм'ятина - сувенір від різанини, яку намагався завдати бандит, коли я гнався за ним по околицях Центрального ринку, але вона все ще була корисна, щоб носити з собою кілька крапель алкоголю.
  
  В той момент, коли я спустошив фляжку, я подивився в сторону складу деревини і побачив швидкоплинний образ чоловіка в капелюсі, який переходив дорогу перед входом. Я згадав, що сталося перед моїм побаченням з Гризетой, і інстинктивно потягнувся рукою до кишені, де зберігав свою "Беретту". Чоловік повільно наблизився і зупинився перед кіоском, який виглядав покинутим. Я хотів запалити сигарету, але зупинив себе. Незнайомець не рушив з місця. Минуло п'ять хвилин, і нетерпіння початок смикати мене за вуха, підштовхуючи покинути своє укриття і з'ясувати, хто був цей чоловік. Але я не рухався до тих пір, поки якийсь час тишу вулиці не порушив сильний шум проїжджаючого повз вантажівки. Я думав, що машина зупиниться перед лісовим складом, але я помилився. Грузовик проїхав повз, і коли я побачив, що він сховався в тіні, я помітив, що незнайомець залишив захист кіоску і пішов пішки. Я пішов по його слідах, і незабаром ми залишили позаду темну вулицю і повернула на добре освітлений проспект. Я впізнав його здалеку, але не наважився вимовити його ім'я. Я пішов за ним в забігайлівку, двері якої все ще були відкриті в очікуванні самих вульгарних п'яниць вечора. Я увійшов і оглянув столики. Чоловік у капелюсі сидів за маленьким столиком у кутку. Офіціант подав йому вино, а по радіо зазвучали огидні звуки "болеро". Чоловік подивився туди, де я стояв, і мені здалося, що я помітив іронічну посмішку на його обличчі. Я перестав думати про це і рушив йому назустріч.
  
  "Саме час нам поговорити", - сказав я йому, сідаючи за стіл.
  
  Монтегон без подиву поглянув на мене і зробив ковток вина. “ Так. Настав час нам зустрітися лицем до лиця, Ередіа.
  
  "Звідки ти знаєш моє ім'я?"
  
  “Коли я стикаюся з ким-то два рази поспіль, я хочу знати, хто це. Спочатку я побачив тебе на лісоповалі, а потім у барі з мерцем Карвилио.
  
  “ І після цього ти вирішив тягатися за мною по Беллависте.
  
  “ Чиста випадковість. Я випадково опинився там, дізнався тебе і вирішив з'ясувати, чим ти займаєшся у вільний час. Твоя дівчина - гарна жінка. Тобі пощастило, Ередіа.
  
  "Я попереджаю тебе, що вона не може бути частиною жодної гри, в яку ти граєш".
  
  “Це була не погроза. Я намагався бути ввічливим", - відповів Монтегон з посмішкою. Він підкликав офіціанта, щоб той поставив келих поруч зі мною.
  
  "Чому ти спостерігав за лісовим складом?" Запитав я. "Що ти шукаєш?"
  
  “ Ті ж питання, що й у тебе, Ередіа. Проблема в тому, хто відповість на них першим.
  
  “У нас є два варіанти. Перший - продовжувати бити один одного, поки один з нас не вирішить заговорити. Інший - розмовляти як розумні люди ".
  
  “Мені більше цікаво поговорити, поки ми прихильні чесності. Я пропоную викласти наші карти на стіл. Ніяких хитрощів або стусан один одного під столом ".
  
  “Згодна. Єдина проблема - знати, хто заговорить першим", - сказала я, уважно стежачи за його рухами.
  
  Монтегон дістав з кишені піджака монету і показав мені обидві сторони.
  
  "Решка," сказав я.
  
  Він м'яко підкинув монету в повітря і дозволив їй впасти на скатертину.
  
  "Ти програв", - сказав він, коли монета перестала рухатися. "Ти можеш починати".
  
  Я озирнувся по сторонах, немов очікуючи, що хто-небудь скаже мені, що я вплутуються в гру, в якій у мене нічого не вийде.
  
  “Я шукаю вбивць Германа Реєса, касира лісозаготівельного складу. Хтось попросив мене про допомогу, і я не міг ухилитися від прохання".
  
  "Це було прикро, але що змушує вас думати, що його смерть була вбивством, а не результатом невдалого пограбування?"
  
  "Вважайте це моїм нюхом, передчуттям або поганою звичкою дивитися під воду".
  
  "Три хороших способу витратити час даремно," сказав Монтегон і, випивши ще вина, запитав: "Що ти сподівався знайти навпаки складу деревини?
  
  "Щасливий випадок".
  
  “ Карвилио говорив з вами про пограбування на лісовому складі?
  
  "Ні".
  
  “ Ти брешеш. Думаєш, я повірю, що ти свистів на місяць?
  
  “Добре. Карвилио згадав про пограбування. Я хотів знати, чи правда це і чи пов'язано це зі смертю Хермана Рейеса ".
  
  “ Тепер ти чесний, Ередіа. Ти виграєш келих вина.
  
  "Спасибі, але після певного часу доби я п'ю тільки в самоті або з друзями".
  
  "Ти багато втрачаєш".
  
  “ Що змушує тебе думати, що я кажу правду?
  
  “Я в цьому бізнесі двадцять років. Я можу розпізнати, коли хтось бреше або намагається всучити мені кота в мішку".
  
  “ Про якому бізнесі ви говорите? - запитав я.
  
  “ Те ж, що і у тебе, але з більшим успіхом.
  
  “ Що ти знаєш про мою удачу?
  
  “ Те, що говорять у вашому районі.
  
  “ Карвилио сказав, що ви були адміністратором на лісоповалі.
  
  "Це те, у що я змусив повірити співробітників".
  
  "І що ж є правдою?"
  
  "Вони найняли мене, щоб я досліджував склад деревини зсередини".
  
  "Про грабежі?"
  
  “Ні. Це спливло випадково. Власники складу деревини стурбовані організацією профспілки. Вони хочуть з'ясувати, хто лідери і чого вони хочуть ".
  
  “ Наймана щур. Це огидна робота.
  
  "Я волію називати це промисловим шпигунством".
  
  “Не дивно, що ти тусуєшся в тих же барах, що і співробітники. Я не заздрю твоїй роботі".
  
  "Як і я твій".
  
  "Я думав, що з тобою буде складніше розмовляти", - сказав я, торкаючись до рукоятки свого пістолета під курткою.
  
  “Я не зацікавлений у зіткненні голів. Я хочу, щоб ми сформували партнерство. Ви знаєте вислів: одна рука миє іншу, і вони обидва ... "
  
  "І як це мені допоможе?"
  
  “ Напевно, я знаю дещо, чого не знаєш ти.
  
  “ Можливо. Насправді, у мене є один сумнів у тому, що ви могли б допомогти мені розібратися. Перед смертю Карвилио відправив текстове повідомлення одному. В одній частині говорилося, що Монтегон, детектив. Можливо, ти змусив його замовкнути, щоб продовжувати працювати під прикриттям."
  
  “ Ти дивуєш мене, Ередіа. Я не знав, що Карвилио мене розкусив. У повідомленні говорилося що-небудь ще?
  
  "Навіщо мені тобі розповідати?"
  
  “Йти у вірному напрямку. Я знаю людей, які працюють на лісоповалі, і це може допомогти нам розкрити справу".
  
  "Це недостатньо вагома причина".
  
  “Я вже говорив тобі, що мені не подобається моя робота. Ти можеш довіряти мені, Ередіа", - додав він, дивлячись мені в очі.
  
  Я вирішив ризикнути і виклав шматочок на стіл.
  
  “Булн. Peña. Ці слова що-небудь значать для тебе?
  
  “Я не знаю, що таке Пенья. Булн може бути частиною прізвища фінансового менеджера лісозаготівельного заводу Фернандо Бульнеса. Я познайомився з ним на нараді, коли тільки починав працювати. Він один з найстаріших босів, і власники довіряють йому ".
  
  “Фінансовий менеджер повинен бути в курсі наявних запасів. Він також може підробити цифри ".
  
  “ Ти швидко розумієш, Ередіа.
  
  “ Ви знаєте що-небудь ще про Бульнесе?
  
  "Більше нічого".
  
  "Ти впевнений?"
  
  “Передбачається, що ми діємо на довірі. Якби я знав що-небудь ще, я б тобі розповів".
  
  “Я нічого не говорив про довіру. Я не хочу брати участь у вашому розслідуванні або нести відповідальність за те, що відбувається з працівниками, яких ви здаєте".
  
  "Якщо ти не хочеш укладати зі мною угоду, навіщо ти підійшов до мого столика?"
  
  "Іноді доводиться промочити ноги, щоб перейти річку".
  
  “ Трохи філософії, Ередіа. Що скажеш? Чи можемо ми працювати разом?
  
  “Єдине, що у нас спільного, - це наша професія. Це мало про що говорить. Незважаючи на те, що говорять, не всі кішки вночі чорні".
  
  "Не дивися зверхньо на мою допомогу", - сказав Монтегон, його тон пом'якшав. "Ти будеш ділитися інформацією, яку отримаєш звідси?"
  
  "Всьому свій час і місце".
  
  "Хлопці, які розповіли мені про тебе, мали рацію", - сказав Монтегон, сміючись так сильно, що його товсті щоки затряслися.
  
  "Що вони сказали про мене?"
  
  “ Що ти грьобаний мудак. Що ще? Монтегон вказав на пляшку вина і сказав: “Допоможи мені спорожнити її. Жодних зобов'язань. Просто швидкоплинне співучасть двох хлопців, які зустрічаються посеред ночі. Що скажеш, Ередіа? Пара келихів, можливо, змусять тебе змінити свою думку."
  
  OceanofPDF.com
  
  14
  
  Я розпив пляшку з Монтегоном, і ми домовилися зустрітися на наступний день перед лісовим складом. Я попрощався, не прийнявши його пропозиції випити ще келих вина.
  
  Я зупинився, щоб помилуватися відображенням Місяця. Життя триває, подумав я, і у мене немає нічого, крім моїх спогадів. Те, що було, завжди здається більш реальним, ніж майбутнє, і на вулиці я не більше ніж пара пильних очей, спостережливий, який забуває своє ім'я, вдивляючись в незнайомі обличчя. Анонімний мандрівник, який хоче подорожувати зі світом, навіть незважаючи на те, що іноді ненависть наповнює його кишені і змушує руки стискатися кулаки.
  
  Чи можу я довіряти Монтегону? Чи повинен я прийняти його допомогу? Питання обрушилися на мене, коли я почав іти, і я не міг знайти відповіді, який не був би скороминущим поривом інтуїції. Я б прийняв його компанію і дозволив йому діяти, не забуваючи пильно стежити за його рухами і зважувати значення його слів. Я продовжував свою прогулянку, як раптом назва стрип-клубу на плакаті, прикріпленому до стіни, змусило мене згадати Умберто Бальсейро, знайомого, якого я не бачив кілька місяців. Я глянув на годинник і вирішив спробувати щастя. Бальсейру був друкарем, якого затримали після військового перевороту і звинуватили в розмноженні брошур і друкуванні профспілкового журналу. Він провів кілька тижнів на Віллі Грімальді, і хоча йому вдалося звідти вибратися, він уже ніколи не був тим самим. Щось всередині нього зламалося, коли він боровся, щоб пережити удари електричним струмом і занурення в бочки з водою і лайном.
  
  Був їм рухає страх або жаль? Я так і не отримав від нього відповіді. Я відвідував його час від часу у другій половині дня, і ми коротали час, розмовляючи про все, що не стосувалося його минулого.
  
  Він працював швейцаром у "Ред Даймонд", притон, куди потрапляли стриптизерки, пройшовши всі кола пекла. У дверях клубу я зіткнувся з м'язистим типом, який виконував подвійну роль швейцара і вишибали. Він був одягнений в чорне і носив сорочку із зображенням китайського дракона. Він впізнав мене і легким кивком голови дав зрозуміти мені, що у мене достатньо репутації, щоб увійти в двері.
  
  "Як йдуть справи сьогодні ввечері?" Я запитав його.
  
  "Ніколи не буває нестачі у п'яниць і порушених хлопців".
  
  “ Я тут, щоб побачитися з Балсейро.
  
  "Він приїхав годину назад", - пробурчав швейцар. “Але там є компанія краще, ніж цей псих. Вчора пара домініканців, на яких варто поглянути, приступили до роботи".
  
  “ Я впевнена, ти хотіла б взяти свою роботу з собою додому.
  
  “ Постійно, брат. Але дівчата знають, що у швейцарів не так вже багато грошей в кишенях.
  
  "Ти завжди можеш знайти інший спосіб залучити їх".
  
  “Ти думаєш, я збираюся спокушати цих ципочек своїми проникливими очима? Готівку, брат. Це те, чого вони хочуть".
  
  “Як і у всіх інших у світі. Сьогодні щастя вимірюється пачками банкнот. Якщо у вас його немає, вам доведеться миритися з наглядом за вечіркою на відстані. Ти розумієш, про що я кажу?"
  
  “ У вас з Балсейро все в порядку з головою.
  
  Я зайшов у клуб і дав своїм очам кілька секунд звикнути до темряви. Місце було не дуже вражаючим. Світло, сцена, на якій танцювала приваблива брюнетка, відвідувачі і дюжина жінок, які прагнуть до завоювання. Я помітила Бальсейро біля бару на краю зали. Його руки були схрещені на животі, а погляд, здавалося, був прикутий до далекого горизонту. Він справляв враження людини старого, як сам світ. У нього були рідкісні волосся, і він відростив бороду, яка не приховувала зморшок, избороздивших його обличчя. Я підійшов до нього і привітався, лагідно поплескавши по спині.
  
  “ Вийшли випити чи шукаєте що-небудь м'яке, щоб зігрітися вночі? - запитав він.
  
  “ Ні те, ні інше. Я прийшов поговорити з тобою.
  
  “Минуло кілька місяців з тих пір, як я бачив тебе востаннє. Втім, не хвилюйся. В моєму житті і в цьому лігві гріха все як і раніше. Не знаю чому, але я все ще досить упертий, щоб вижити. Вранці я сплю, після полудня гуляю по околицях, а пізніше приходжу сюди ".
  
  "Тобі не набридає бачити навколо себе стільки свіжого м'яса?"
  
  "Свіже м'ясо?" запитав він, махнувши рукою найближчим жінкам. “ Бачили б ви їх при денному світлі.
  
  "Я можу почастувати тебе випивкою?"
  
  "Тобі було б краще витратити свої гроші на дівчаток".
  
  “ Я хочу поговорити з тобою, Балсейру.
  
  “Судячи по твоєму тону, я припускаю, що ти тут не для того, щоб говорити про футбол або скачках. В чому справа? Тобі потрібно трохи підбадьоритися?"
  
  “Ти ж знаєш, що мене не цікавить мінет. Тільки випивка й жінки, і тільки до певної межі".
  
  “ У тебе ніколи не було обмежень у жінок або напоях. Але давайте перестанемо ходити навколо. Про що ти хочеш поговорити?
  
  “ Вілла Грімальді.
  
  "Я говорив з тобою про це місце, і ти пообіцяв, що ми ніколи більше не будемо згадувати про це".
  
  "Невже тобі так боляче навіть згадувати про це?"
  
  “Іноді я думаю, що краще було б померти на наелектризовані каркасі ліжка. Ніяких спогадів, ніяких кошмарів, ніяких жалів. Ти захоплюєшся кіньми — ти знаєш, що вони роблять з кіньми, які ламають ноги ".
  
  “Javier Toro. Це ім'я тобі про щось говорить?
  
  “ Не змушуй мене згадувати.
  
  "Це всього лише ім'я".
  
  “Не для мене, Ередіа. Ти не можеш собі уявити, яке це було - бути там".
  
  “ Так ти хочеш сказати, що тобі знайоме ім'я Торо?
  
  "Ніхто, хто був там, не міг забути це ім'я".
  
  “ Що ти про нього знаєш? - запитав я.
  
  "Це було вигадане ім'я, як і всі ті, якими вони користувалися".
  
  "Підробка?"
  
  “Це те, що сказали затримані. Але це не має значення, тому що після викрадення я ніколи не намагався що-небудь довідатися про ці придурках".
  
  “ Ви коли-небудь бачили його, поки були там?
  
  "Ні".
  
  “ Ти бачив кого-небудь з інших?
  
  “Тіні, крики, удари. Не змушуй мене згадувати", - пробурмотів Бальсейро і додав: "Ти збирався пригостити мене випивкою".
  
  Балсейру підкликав бармена і попросив дві писколасы. Він почекав, поки приготують його напій, і, як тільки він опинився у нього в руці, залпом осушив його.
  
  "Шкода, що від цього мало користі", - сказав він, дивлячись на лікер, що залишився на дні склянки. "Це присипляє, але не вбиває".
  
  “ Вибачте, що я так наполягаю.
  
  "Чому ти цікавишся Торо?"
  
  “ Я почув його ім'я, коли розслідував смерть ще однієї людини, що знаходився на Віллі Грімальді. Я подумав, що ви могли б дати мені інформацію, яка допомогла б мені знайти його.
  
  "Що такого особливого в цьому мертвому хлопця?"
  
  "Я думаю, вони вбили його за те, що він копався в минулому".
  
  Балсейро допив вміст своєї склянки і озирнувся туди, де тільки що був бармен.
  
  "Можна мені ще одну?"
  
  Я подав знак бармену, і він налив Бальсейро ще порцію алкоголю.
  
  "Який сенс у розслідуванні?" запитав він. "З тих пір пройшло багато часу".
  
  "Мені не подобається, коли вбивці вільно розгулюють по вулицях".
  
  “ У тебе, мабуть, багато роботи, Ередіа. Вбивці та їх спільники не просто розгулюють по вулицях. Вони також посміхаються в пресі і прикидаються респектабельними.
  
  "Прямо зараз я турбуюся тільки про одному конкретному вбивці, і я вірю, що ви могли б допомогти мені знайти його".
  
  "Ти не повинен ковтати все, що я тобі кажу: гачок, волосінь і грузило".
  
  "Чому?"
  
  “ Не вдаючись у подробиці, скажу, що деякий час тому я збрехав тобі, Ередіа.
  
  "Ти знаєш, хто такий Торо?"
  
  “Ні, але під час одного з сеансів катувань мені вдалося розгледіти обличчя одного з чоловіків, які були з ним. Я ніколи не забував цього, і багато років тому, може бути, двадцять років тому, я побачив його знову. Я працювала в кабаре недалеко від станції метро Salvador, і він прийшов туди з парою хлопців, схожих на державних службовців. Я заплатила одному з танцюристів, щоб дізнатися його ім'я. Guillermo Zuñeda."
  
  "Тоді що ти зробив?"
  
  “Дівчина дізналася, що він працював на другорядній посади у військовому відомстві. Я знайшов його кабінет в одному з міністерств і довгий час думав про те, щоб зустрітися з ним лицем до лиця. Але я так і не зробив цього, і кілька місяців потому втратив його слід. Всякий раз, коли я запитував про нього, мені говорили, що він змінив роботу і у них більше немає ніякої інформації ".
  
  "І це все?"
  
  “Рік тому я знову знайшов його. Він сидів на лавці на Пласа-де-Армас і виглядав неважливо. Він виглядав старим і покинутим. Коли він встав, я пішов за ним. Деякий час він гуляв по вулиці 21 де Майо і зайшов в стрип-клуб на вулиці Сан-Антоніо."
  
  “ Що там сталося? - запитав я.
  
  “І знову я нічого не зробив. Думаю, я пішов за ним з цікавості. Або, може бути, оскільки я побачив, що він в такій поганій формі, я вирішив, що життя віддала йому по заслугах ".
  
  “ Я тебе не розумію, Балсейру.
  
  “Завдано шкоди, Ередіа. Я міг би вбити його, але ніщо не повернулося б до того, що було раніше. Я просто спостерігав, як він возився з дамами і пив, поки не звалився з ніг ".
  
  "Я, чесно кажучи, тебе не розумію", - повторив я. "Схоже, ти відчуваєш провину за те, що вижив".
  
  “Я вижив, тому що інші не вижили. Я не зміг винести болю і зрадив своїх друзів. Це те, від чого немає ліків, Ередіа. У нас одне життя, і моя зіпсована. Немає нічого, що дозволило б мені змінити мою удачу. Єдине, в чому я зацікавлений, так це в тому, щоб ночі проходили швидко, щоб клієнти та дівчата йшли, і щоб я міг закрити двері і лягти спати серед залишків вечірки, до якої я не маю ніякого відношення. Ти можеш залишитися тут, зі мною, якщо хочеш, але не задавай мені більше ніяких питань.
  
  OceanofPDF.com
  
  15
  
  Я попрощався з Бальсейро, коли перші промені сонця пробилися крізь щілину під дверима кабаре. Жодному з нас більше нічого було сказати. Ми обіймали один одного кілька секунд, а потім я вийшов на вулицю.
  
  Я зупинився на розі, щоб поспостерігати за робітниками та офісними службовцями, які без ентузіазму прямували до восьми-десяти годин роботи в офісі або на фабриці. Життя як постійне повторення, подумав я, шукаючи сигарету в кишені куртки. Я знайшов тільки даремні бланки для ставок від коней, які здалися в середині бігу. Я кинув їх на землю і продовжував йти, поки не добрався до кафе, яке приймав перших відвідувачів цим ранком. Я подолала спокусу зайти і замовити каву з молоком. Мені хотілося скоріше дістатися до своєї квартири і уткнутися носом в подушку. Я хотів заснути і прокинутися на острові, де ніхто не був заражений чумою честолюбства. Коли я прибув на Калле Айлавилу, я зіткнувся з Ансельмо. Я допоміг йому розвісити газети і журнали в його газетному кіоску і, вибившись із сил, щоб піднятися до себе додому, сів і попросив у нього цигарку.
  
  "Ти виглядаєш як зомбі з фільму жахів", - сказав він.
  
  "Я втомився, і в мені багато випивки".
  
  “ Ти занадто старий, щоб гуляти всю ніч. Я кажу тобі це для твого ж блага, чувак.
  
  "Ти говорив мені це купу разів, і моє тіло теж постійно нагадує мені про це".
  
  “ Іди поспи і забудь про роботу на кілька годин.
  
  "Тобі коли-небудь здавалося, що життя не має ніякого сенсу?" Раптово запитала я. "Що не має значення, тут ми чи ні?"
  
  “Це не те питання, яке слід задавати в шість ранку. Що з тобою?"
  
  "Я думав про друга, з яким щойно попрощався".
  
  “ Ти ж знаєш, я оптиміст двадцять чотири години в добу.
  
  “Ти прав. Це не те, про що варто говорити в шість ранку". Піднімаючись на ноги, я запитав: “Ви коли-небудь чули, щоб хто-небудь розповідав про хлопця по імені Гільєрмо Сунеда? Мені сказали, що він ошивається за сусіднім стрип-клубах і кабаре".
  
  “ Вперше в житті чую це ім'я.
  
  “Якщо я не повернуся до шести вечора, приходь до мене додому і розбуди мене. Сьогодні ввечері мені потрібно вивчити тіні".
  
  Було без двадцять сьомій вечора, коли Сіменон стрибнув мені на груди. Я відмахнулася від нього, встала і попрямувала у ванну. У дзеркалі я побачив мішки під очима, густу щетину і страшне вираз обличчя, яке повинно було зображати посмішку. Я відкрив кран і випив трохи води. Я прокляв кислоту, яка купалася в моєму шлунку, і заспокоїв її ще одним ковтком. Сіменон підскочив до раковини і з ентузіазмом слизнул цівку води. Я взяв пензлик для гоління, намазав обличчя милом і доклав лезо до щік. Потім я прийняла холодний душ і одягла останню чисту сорочку, що висіла в моїй шафі.
  
  "Ередіа повертається до життя", - сказав я Сименону, який дивився на мене з кутка, серйозний, як гіпсовий кіт. "Звучить це як гарна назва для фільму?"
  
  "Це відстій", - відповів він і, не давши мені можливості відповісти, запитав: "Ти збираєшся готувати їжу?"
  
  "У мене немає недоліку в намірах, але я сумніваюся, що у нас є що кинути на сковороду", - відповіла я, прямуючи на кухню.
  
  В буфеті, поруч з пакетиком солі, я виявила банку тунця і два чайних пакетика. Я відкрила банку і висипала її вміст на тарілку. Сіменон балансував над рибою і в мить ока покінчив зі своїм обідом.
  
  “ Задоволений? - Запитав я.
  
  Сіменон облизав вуса і доброзичливо подивився на мене.
  
  Я подивилася на годинник і вирішила, що пора йти. Я взяла куртку і відкрила двері. Коридор, який вів до ліфта, був темним, а з однієї з квартир доносився шум спортивної програми по телевізору. Життя залишалася незайманою. Я доторкнувся до "Беретти", що лежить в правій кишені мого піджака, і натиснув кнопку ліфта.
  
  Я не помітив ніяких ознак життя на лісовому складі, крім жовтуватого світла в будки охоронця поруч з головним входом. Я притулився до стовбура дерева, яке приховувало мене, і закурив сигарету в таємній надії закінчити ніч з чим-небудь, крім холоду в кістках. Намальована на небі місяць була схожа на величезний кулька для пінг-понгу, до якого просто не дотягнутися, і час від часу хмари закривали її лик, а потім продовжували свій шлях, байдужі до страждань нас, смертних.
  
  "Хтось з вашим досвідом повинен знати, що краще не палити під час нічної засідки", - почув я голос. Вражений, я засунув праву руку в кишеню, де носив "Беретту". Але я нічого не зробив, тому що, коли я вже хапався за пістолет, я побачив, як з тіні з'явилося обличчя Атилио Монтегона.
  
  "Якщо б я хотів, щоб все було саме так, ти була б клубочком біля підніжжя цього дерева", - сказав він.
  
  “ Я засвоїв свій урок, повір мені.
  
  “ Радий за тебе. В тебе не завжди буде один, що прикриває твою спину.
  
  “Хто сказав, що ми друзі? Ми будемо допомагати один одному, поки розслідуємо, що там відбувається".
  
  “Так. Ми говорили про це вчора. Може бути, якщо я поясню трохи більше ... "
  
  "Прибережи це для того, кому не все одно", - сказав я, а потім, щоб змінити тему, додав: "Схоже, нас чекає ще одна безсонна ніч".
  
  - Наберись терпіння, - сказав Монтегон, дістаючи з кишені піджака фляжку з піско. “ Хочеш трохи полегшити очікування?
  
  "Я поки пас".
  
  "Твоя відповідь не відповідає тому уявленню, яке у мене склалося про тебе".
  
  "Неважко придбати погану репутацію".
  
  "Ти багато втрачаєш, Ередіа," сказав Монтегон, підносячи фляжку до губ.
  
  “Чому ти спостерігаєш за лісовим складом вночі? Тільки не кажи мені, що це тому, що ти турбуєшся, що робітники створюють профспілка".
  
  "Вони сказали мені, що охоронець - член профспілки і що його товариші з'являються на лісовому складі ночами".
  
  “Таємні зібрання? Нічні профспілки? Хтось знущається над тобою, Монтегон".
  
  "Не вказуйте мені, як виконувати мою роботу", - прогарчав детектив, явно стурбований коментарем. "У мене стільки ж, якщо не більше досвіду, ніж у вас".
  
  “Ти прав. Я забуваю про умови твоєї брудної роботи".
  
  "Я збираюся прикинутися, що не розчув тебе", - відповів Монтегон, перш ніж подихати теплим повітрям з фляжки.
  
  Після цього ми деякий час мовчали, поки не побачили, як з'явився вантажівка і зупинився перед лісовим складом. Фари автомобіля блимнули, і майже відразу ж охоронець відкрив двері, щоб впустити вантажівка.
  
  "Схоже, сьогодні удача була на нашій стороні", - сказав Монтегон.
  
  "На твоєму місці я б трохи почекав, перш ніж занадто радіти".
  
  Вантажівка від'їхав від складу лісоматеріалів, і наступні півгодини я слідував за ним, не зводячи очей з машини Монтегона в дзеркало заднього виду мого "Шевроле". Детектив був за кермом червоного джипа, покритого вм'ятинами. Вантажівка зупинилася біля халупи на вулиці Франкліна. Машина припаркувалася поряд з каштаном з тонкими гілками, і чоловіки негайно взялися за розвантаження ящиків ззаду. Коли вони закінчили, один з них заліз назад у вантажівку, а інші пішли в будинок.
  
  "Що нам робити?" - запитав Монтегон, який кілька хвилин тому сів у "Шевроле".
  
  “Тобі не потрібно використовувати множинне число. Це перестало бути твоїм ділом деякий час назад. Чи ти думав, що злодії можуть створити союз?"
  
  “Ти не в тому становищі, щоб відмовлятися від моєї допомоги, Ередіа. У вантажівці було троє хлопців, і якщо ми додамо інших, які, ймовірно, в будинку, математика складається не на твою користь".
  
  “ Якщо хочеш допомогти, повертайся в свій джип і вслід за вантажівкою.
  
  "Ти ж не думаєш про те, щоб увійти в будинок і протистояти їм, чи не так?"
  
  “Дні, коли я заходив куди завгодно з пістолетом напоготові, пройшли. Тепер я лінивий, терплячий кіт ".
  
  "Навіть якщо ти застанеш їх сплячими, їх завжди буде більше".
  
  “Вантажівка їде. У тебе якраз достатньо часу, щоб дістатися до своєї машини".
  
  Монтегон приречено махнув рукою і вибрався з "Шевроле". Я бачив, як він сів у свій джип і поїхав до тіні вантажівки. У подібних ситуаціях було б корисно мати при собі стільниковий телефон, сказав я собі, дивлячись у дзеркало заднього виду. А також кулемет і танк або півдюжини чоловік в допомогу. Я знайшов телефон-автомат, набрав номер Берналеса і застав його у своєму кабінеті, якраз збираються заступити на нічну зміну. Я розповів йому про пограбування на лісоповалі, і коли закінчив, то помітив зростаючий ентузіазм в його голосі.
  
  OceanofPDF.com
  
  16
  
  “Інструменти, сантехнічні приналежності, фарба, клей, шурупи та інші речі, які легко продати на блошиних ринках або на вулиці. Пограбування, яке ви виявили минулої ночі, було не першим на цьому лісовому складі, - сказав Берналес, насипаючи цукор в каві, який він попросив, щоб прогнати втому.
  
  Ми були в кафетерії поруч зі штаб-квартирою Слідчої поліції, і я все ще чув виття сирени, крики та постріли, які пролунали через кілька хвилин після мого телефонного дзвінка. Берналес втомився, але був задоволений результатами розслідування.
  
  "Я твій боржник", - сказав він. “Ми все ще не домоглися від них визнання, але один з них, Кабралес, розповів нам достатньо, щоб ми мали загальне уявлення про те, як працювала банда. Йому п'ятнадцять, і він вже побував у в'язниці для неповнолітніх. Лідера звуть Габріель Пенья, і в його послужному списку значаться арешти за крадіжки зі зломом і сутенерство."
  
  "Охоронець з ними?" Запитала я, згадавши текстове повідомлення від Карвилио.
  
  “Ми поки не знаємо. Він каже, що співпрацював з ними під загрозою, але я готовий посперечатися, що він бреше ".
  
  "Як їм вдалося вивезти увесь товар так, що ніхто не помітив його зникнення?"
  
  “З ними працював Булнс, голова фінансового департаменту. Я наказав заарештувати його в його домі, і вони повинні були доставити його прямо зараз. Кабралес каже, що Вульнес вніс зміни в інвентарні запису і подбав про те, щоб продукти були швидко замінені ".
  
  “Тепер повідомлення Карвилио набуває сенс. Виявлення злодіїв коштувало йому життя".
  
  “Ніхто з хлопців, яких ми заарештували, не може бути пов'язаний з його смертю, і я сумніваюся, що вони зізнаються в цьому, якщо у них не буде вагомої причини. Одна справа потрапити до в'язниці за грабіж, і зовсім інше - бути засудженим за вбивство.
  
  "Тобі потрібен хтось, хто поговорив би з ними трохи ніжніше".
  
  "Якщо ти думаєш, що тобі вдасться поговорити з ув'язненими, забудь про це".
  
  “ Ти тільки що сказав, що в тебе переді мною великий борг.
  
  “ Я не можу дозволити вам розмовляти з ув'язненими.
  
  “Якщо нам пощастить, вони заговорять після того, як проведуть якийсь час у тюремній камері. Але я вже думав про інше, Берналес. Ти можеш пошукати інформацію про хлопця по імені Гільєрмо Сунеда?"
  
  "Хто він такий?" - запитав я.
  
  “ Перевір свої файли і подивися, чи знайдеш ти відповідь на це питання.
  
  Я попрощався з Берналес і поїхав назад до себе додому. Вулиці були забиті машинами і автобусами, які металися з однієї смуги на іншу, як перелякані кролики під час нічного полювання. У мене не було особливої надії, що Монтегон що-небудь розкопає. Питання про те, що насправді відбувалося на лісоповалі, здавалося, прийшов до свого природного завершення, якщо тільки допити Берналеса не виявили якоїсь зв'язку з вбивством Карвилио. Але у мене не було ніяких ілюзій. Виявлення пограбувань і мій питання про Зуньеде були останніми кидками рибака, який закидає наживку, не сподіваючись зловити нічого, крім неїстівного козла. Я втомився. Сон зморив мої очі, і я був змушений визнати, що Ансельмо був правий, коли сказав, що я занадто старий для нічних чергувань. На жаль, мій роман з подушкою тривав менше часу, ніж подих старої діви. Як тільки я опустила голову, я почула наполегливий телефонний дзвінок.
  
  Я вагався між тим, закрити очі або відповісти на дзвінок, і зрештою цікавість перемогла втому. Я підняв трубку, і мене вітав голос Гризеты.
  
  “Щось не так? Я дзвонила тобі купу разів минулої ночі", - запитала вона, привітавшись. Перш ніж я встиг відповісти, вона розповіла мені, що збирається сісти в автобус, який відвезе її в Далкахью, на далекий південь.
  
  "Я стежив за складом деревини", - сказав я їй, і після того, як закінчив розповідати подробиці затримання злодіїв, додав: "Спасибі, що подзвонили. Мені потрібно було почути знайомий голос.
  
  "Невже все так погано?"
  
  "У мене таке відчуття, що я бігаю по колу".
  
  “Ти це говориш не в перший раз. Наберися терпіння. Завтра буде інший день".
  
  “Не хвилюйся. Я подзвоню своєму продавцю терпіння. А поки купи мені пакетик хрустких пончиків чончина з ринку в Далкахью і прибережи свої найкращі поцілунки до повернення. Я сумую за тобою ".
  
  “Я теж сумую за тобою, Ередіа. Наберися терпіння".
  
  "Останнім часом ти просиш багато терпіння".
  
  "Що ще ти хочеш, щоб я сказав?"
  
  “ Що ти забудеш про Далкахью і сядеш на перший літак до Сантьяго.
  
  "Я повинен закінчити цю роботу".
  
  “Я знаю. Я мріяв на кілька секунд".
  
  "Поки, Ередіа".
  
  "Прощай, моя принадність", - відповів я, згадавши назва роману Реймонда Чандлера, який я прочитав, коли працював охоронцем в готелі і проводив більшу частину ночі за читанням романів, подарованих мені відставним поліцейським, з яким я працював.
  
  Три години потому я прокинувся від стуку в двері моєї квартири. У поганому настрої я натягнула сякий-такий одяг і натягнула туфлі з наміром засунути їх в дупу того, хто насмілився перервати мої сни в той час, коли навіть самі захоплені повії по сусідству міцно спали. Я відкрив двері, і, немов це було початком жахливого кошмару, я опинився лицем до лиця з виснаженою фізіономією Монтегона.
  
  "Що ти тут робиш у таку пізню годину?" Запитала я його, намагаючись відвернутися від його запаху вина.
  
  "Я прийшов сказати вам, що слідував за хлопцем у вантажівці і зумів перекинутися з ним парою слів", - відповів Монтегон, входячи в квартиру. "Його звуть Бельфор Мендес, і мені було неважко змусити його заспівати".
  
  Монтегон підійшов до крісла перед моїм столом і дозволив собі опуститися до нього з усією грацією мішка з картоплею.
  
  "У тебе є що-небудь випити?" запитав він, озираючи офіс. "Мені потрібно чого-небудь, щоб триматися на плаву".
  
  Я взяв зі столу запасну пляшку і налив йому віскі на дві долоні в паперовий стаканчик, який Ансельмо залишив кілька днів тому. Віскі стояло між "Пті Ларусс", який правив хаосом на столі, і разросшимся кактусом - подарунком від клієнта за послуги, які я навіть не пам'ятав, щоб чинив.
  
  "Ти не збираєшся приєднатися до мене?" запитав він, як тільки чашка опинилася у нього в руці.
  
  "Я ніколи не п'ю перед сніданком", - відповів я і, проінформувавши його про виступ Берналеса, попросив продовжити свій звіт про Мендесе.
  
  “Він деякий час працював на лісоповалі, перш ніж його зловили на крадіжці товару. Через деякий час після цього йому зателефонував один з його колишніх босів. Мендес думав, що вони дають йому ще один шанс, але бос запропонував йому зв'язатися з Габріелем Пенья. Так він почав брати участь у пограбуваннях, і до сьогоднішнього дня він був щасливий бути частиною такої захопленої команди підприємців. Вони займалися крадіжками більше року і ніколи не бачили, щоб їх бізнесу погрожували. У своєму визнанні він згадав Бульнса, який, як він знав, було великою шишкою на лісозаготівельному складі.
  
  “Це збігається з історією, яку Пенья розповів копам. Справа, ймовірно, буде закрито, коли Вульнес візьме відповідальність на себе. Ніхто не знає, на кого вони працюють, Монтегон. Ніхто з нас не знайшов відповідей, які ми шукали, і копи будуть єдиними, хто виграє від нашої роботи ".
  
  “Я б не був так впевнений в цьому, Ередіа. Я запитав Мендеса про Карвилио. Спочатку він заперечував, що знає його, але після декількох легких дотиків зізнався, що чув про нього. Кілька днів тому Пенья сказав йому, що великий бос був засмучений усіма питаннями, які Карвилио ставив на лісоповалі."
  
  “ Настільки засмучений, що наказав комусь заткнути йому рот?
  
  “Я питав Мендеса про те ж, але він не зміг мені толком відповісти. Якщо хочеш, ми можемо піти поговорити з ним. Він маленький крысеныш, який любить співати ".
  
  "Що ти з ним зробив?"
  
  “ Я наказав покласти його на зберігання. З кляпом у роті і пов'язаний міцніше, ніж мумія в піраміді.
  
  "Було б краще здати його поліції".
  
  “ Спочатку я хотів дізнатися, що сталося з тобою під час свого візиту в лігво Алі-Баби.
  
  "Я думаю, у тебе все ще є ідеї щодо профспілки?"
  
  “ Не нагадуй мені. Боюся, я скоро залишуся без роботи.
  
  “ Хто найняв вас досліджувати склад деревини?
  
  “ Соларес, генеральний директор.
  
  “ Принаймні, ти можеш розповісти йому про затримання злодіїв.
  
  "І після цього я буду на вулиці", - сказав Монтегон.
  
  "Завжди знайдуться способи заповнити час".
  
  "Тобі потрібен партнер?"
  
  "Я ціную твою допомогу, але не думаю, що коли-небудь зможу асоціювати себе з кимось на кшталт тебе".
  
  "Ти думаєш, що ти краще за мене?"
  
  "Немає, але очевидно, що ми йдемо різними шляхами".
  
  "У вашому кабінеті є місце для ще одного столу", - сказав детектив. Встаючи, він запитав: "Ви прочитали всі книги на своїх полицях або вони тут тільки для прикраси?"
  
  "Я прочитав більшість з них".
  
  "Чому ти так багато читаєш?"
  
  "Жити, мріяти, знати, в якому світі я перебуваю".
  
  "Мій батько ніколи не дозволяв мені багато спілкуватися з книжками", - сказав Монтегон, прямуючи до дверей. “Навіть зараз він каже, що надлишок книг і дрочка розм'якшують мозок. А ти як думаєш?"
  
  "Є ті, хто думає, що такі благородні заняття зміцнюють уяву".
  
  “ Я скажу це своєму батькові, коли побачу його в наступний раз.
  
  OceanofPDF.com
  
  17
  
  Незважаючи на мої сумніви зайві кілограми, які він ніс на спині, моя ставка на Фонтанеро була хорошою. Перед останнім поворотом кінь була четвертою, і, вийшовши на фінішну пряму, він вирвався вперед, щоб легко обіграти своїх суперників. Це була остання гонка програми, і в той момент повітря в будівлі був просякнутий густою масою поту, сигаретного диму й алкогольних випарів. Гравці навколо мене були схожі на персонажів щоденної трагедії. Втомлені, погано одягнені, з безпомилковим тавром невдахи в очах. Серед них були бурлаки, продавали сигарети, і старі повії, намагалися потішити і пофліртувати з нечисленними переможцями.
  
  Ансельмо був поруч зі мною, його погляд був прикутий до екрану, де відтворювалася перемога Фонтанеро. Я показав йому свої квитки з захопленням маленької дитини, яка тільки що вперше поцілував жінку, і власник газетного кіоску здивовано мені зневажливу гримасу, наче виграти парі, збільшує мої гроші в п'ятнадцять разів, можна було в будь-який день.
  
  “ У чому справа, Ансельмо? Ти зіграв так, як я тобі сказав?
  
  “ Вибач. Я навіть не ставив на нього, щоб поставити. Твоїм передчуттям можна довіряти так само, як посмішці політика.
  
  “ А як щодо дружби? - запитав я.
  
  “ Дружба - це одне, а парі - зовсім інше, чувак.
  
  "І що тепер?" - Запитав я.
  
  “У законах парі немає сірих зон. Той, хто виграє, купує пляшку".
  
  "Ти стаєш надто хитрим для свого ж блага!"
  
  “ Це моя вина, що ти ніколи не вдеваешь нитку в голку? Це моя вина, що твої здогадки завжди збігаються ближче до вечора?
  
  "Не стільки гроші, які ми не виграли, заподіюють біль, скільки відсутність впевненості".
  
  “Вистачить драматизувати, чувак. Шекспір написав єдині, які варто прочитати".
  
  “ Пообіцяй мені, що ти зробиш ставку на мою наступну гіпотезу.
  
  "Обіцяю," пробурмотів Ансельмо без особливої впевненості.
  
  Ми вийшли з будівлі і попрямували в Центральний бар, де дюжина відвідувачів вишикувалася в дві шеренги, спостерігаючи за футбольним матчем. Ми випили перший келих на честь Фонтанеро, а до наступного замовили кілька сендвічів зі стейком, які повернули наші душі наші тіла. Пізніше, коли кілька вболівальників "Універсідад де Чилі" святкували гол Марсело Саласа, я оплатив рахунок, і ми вирушили прогулятися по околицях лінивою ходою пенсіонерів. Пасео Пуенте влаштував своє звичайне гучне шоу з участю співаків і вуличних торговців. Жінка з довгими косами ворожила на картах Таро, а два хлопчики, одягнені як ковбої, співали ranchera під уважним поглядом досить неприємного чоловіка, який, мабуть, був їхнім батьком. Ми випили в останній раз "Марко Поло", перш ніж розлучитися перед центральним поштамтом. Я спостерігав, як власник газетного кіоску прямує по вулиці Катедраль, і закурив сигарету, яка супроводжувала мене до тих пір, поки я не підійшов до дверей свого будинку. Феліс Домінго побачив, як я увійшов, і передав мені три листи, які лежали у мене в ящику для паперів.
  
  “ Сподіваюся, у них хороші новини, містер Ередіа, - сказав швейцар, не відриваючи очей від конвертів.
  
  “У мене немає такої вже великої надії. Я буду щасливий, якщо це не прострочені рахунки ".
  
  "Сьогодні мені довелося працювати в нічну зміну", - сумно зазначив Феліс Домінго. “Я волію бути тут зранку або вдень. Вночі цей район небезпечний".
  
  “ Не більше, ніж зайти в банк днем.
  
  “ Те, що ви говорите, містере Ередіа.
  
  “ У вас ніколи не виникало спокуси заглянути в який-небудь кабаре по сусідству?
  
  “Ніколи! Ти не повинен відкривати двері гріха".
  
  “ В якомусь монастирі тебе виховували, Феліс Домінго?
  
  “ Не богохульствуйте, містер Ередіа.
  
  “ До мене хто-небудь приходив? - Запитала я, щоб змінити тему.
  
  “ Ніхто. Але ти починаєш говорити, як твій сусід містер Ернандес. Кожен раз, коли він приходить, він задає одне і те ж питання.
  
  "І чому це особливе?"
  
  “ У мене складається враження, що ви обидва боїтеся знайти неприємний сюрприз.
  
  “ З яких це пір ти витрачаєш час на те, щоб заглядати під поверхню?
  
  “ Не гнівайтесь, містер Ередіа. Це всього лише спостереження.
  
  “ Я не серджуся, Феліс Домінго. Але будь обережний і не вынюхивай більше, ніж слід. Є люди, які не дуже добре це сприймають.
  
  Я відкрила одне з вікон своєї квартири і подивилася на нічне місто, який у світлі місяця здавався спокійним, як озеро. Однак хитра літня леді мене не обманула. Я знав про страждання і таємниці, що ховаються по кутках, про біль, гніздувальною під мостами, про вологість багатоквартирних будинків, про п'яному смиренні тих, хто спав на тротуарах, про печалі вуличних волоцюг біля воріт і про крику хлопчиська, який жебракував в останньому автобусі, що прямує в нікуди. Я знав місто і міг пересуватися по ньому так, як мені хотілося, без будь-яких обмежень, крім втоми або бажання зупинитися, щоб випити. Я глянув на обрій і запитав себе, не ховаються чи вбивці, яких я шукаю, в якому-небудь куточку цієї темної маси. Можливо, мені слід було потерти кролячу лапку або попросити про допомогу модного святого. Моя робота за останні кілька днів мала запах фіаско, без найменшого натяку на раптову зміну в долі. Я викинув свої побоювання у вікно і, супроводжуваний тихими кроками Сіменона, попрямував у спальню. Я ліг у ліжко, включив радіо і закрив очі.
  
  На наступний ранок я прокинулася від звуку прогнозу погоди. Я вимкнула радіо і, коли приймала душ, почула зводить з розуму телефонний дзвінок. Я вимкнув воду і голяка вбіг в офіс, де Сіменон спав на стопці програм скачок. Я підняв трубку; це був Котапос, юрист. У нього була інформація, яку я запитував у його співробітників. Я погодився зайти до нього в офіс до полудня, і ми повісили трубку. Я повернувся у ванну і знову занурився у воду. На мить у мене виникло відчуття, що я біжу по березі річки.
  
  Кабінет Котапоса був маленьким і темним. Його єдине вікно виходило у внутрішній дворик, оточений сірими будинками. На стінах висіли три репродукції картин Гойї і два університетські дипломи, які вказували на спеціалізацію в кримінальному та трудовому праві.
  
  "Як просувається розслідування?" запитав він, вказуючи на стілець поруч зі своїм столом.
  
  “Я не знайшов нічого важливого. Питання, непереконливі відповіді, крадіжки товарів, підозри, які тривають так довго, як каскад бульбашок".
  
  “Не турбуйтеся надто сильно, тому що у мене є новини, які повинні повернути вам оптимізм. Пошуки зв'язку між Рейєсом і Суазо принесли нам дещо конкретне. Мої колеги переглянули справи, які ми готуємо, і в одному з них обидва чоловіки згадані в якості свідків ".
  
  "Що за історія?" Я зацікавився.
  
  “Це судовий процес проти Брауліо Серрано, якого впізнали як ката на віллі Грімальді. Це ім'я вам що-небудь говорить?"
  
  “Перший раз це чую. Хто він? Де я можу його знайти?"
  
  “У 1973 році він був лейтенантом армії. Його ім'я згадується в ряді випадків, і відомо, що на додаток до його перебування на Віллі Грімальді, він був відправлений у табір для військовополонених Кватро Аламос. На початку 1980-х його направили в полк на півночі країни, і в березні 1985 року він повернувся в Сантьяго. В наступному місяці він загинув в автомобільній катастрофі."
  
  "Звучить так, ніби це дорога, яка веде в нікуди", - перебив я адвоката.
  
  "Притримайте трохи своє судження, Ередіа". Він закрив папку на своєму столі. “В судовому процесі проти Серрано звинувачуються ще двоє. Торо Паласіос і хтось на прізвище Фуллертон. Більше того, є свідки, здатні підтвердити, що згадані особи належали до загону на Віллі Грімальді і що вони брали участь у злочинних діях. Трьох офіцерів, які проходять по справі, звуть Віктор Мольтисанти, Вісенте Тапіа і Данило Урібе. Всі троє - відставні військові і були агентами DINA і CNI, розвідувальних агентств того часу ".
  
  "За винятком Торо, я вперше чую ці імена".
  
  “Імена офіцерів розвідки завжди були захищені, і багато охоронці використовували вигадані імена. Однак, щоб краще представити справу і домогтися від трибуналу конкретних дій, ми надали суду інформацію про те, де знайти офіцерів. Ми знаємо, де знайти Мольтисанти, Тапіа і Урібе, і я думаю, що один з них міг би знайти Торо.
  
  "Чи можу я отримати доступ до цієї інформації?"
  
  “Нам було важко отримати його, але станом на три місяці тому об'єкти перебували за адресами, що вказані в резюме. Армія ніколи не хотіла співпрацювати, але у нас є допомога функціонера в Міністерстві оборони, який дозволив нам отримати доступ до секретної інформації. Після цього ми шукали офіцерів, які були ще живі, і, у випадку з Урібе і Тапіа, знайшли їх за місцем їх роботи ".
  
  “ Я бачу, що ви доклали чимало зусиль.
  
  “Це була нелегка або приємна робота. Ми боролися проти брехні і бажання переслідувачів залишатися анонімними".
  
  "Який статус справи, в якій згадуються Рейес і Суазо?"
  
  “Припинено без можливості відновлення справи. Перед смертю Рейеса я сподівався, що він зможе надати нам докази, необхідні для їх арешту. Герман зібрав досить багато інформації про офіцерів. Коли я розмовляв з ним в останній раз, він запевнив мене, що знаходиться на межі підтвердження декількох ключових фрагментів інформації. На жаль, я так і не дізнався, що це було.
  
  “ Він розслідував справу Торо Паласіоса.
  
  “Я знаю це, але я не знаю, що йому вдалося з'ясувати. Торо - загадка. Він згадується в кількох свідченнях тих, що вижили, але нам так і не вдалося його розшукати.
  
  "Крім тебе і Терана, хтось ще знав про роботу Рейеса?"
  
  “Наскільки я знаю, немає. Герман був дуже скутий у своїх розслідуваннях ".
  
  "Я відчуваю, що у мене на руках хороші карти, але я не знаю, як ними грати".
  
  “Ми зацікавлені в пошуку Торо. Я думаю, можливо, що колишні солдати, про яких я згадував раніше, знають, де його знайти ".
  
  “Чому ти думаєш, що вони будуть співпрацювати? Вони не відморозки, яких можна просто приперти до стіни. Я також припускаю, що вони не захочуть бачити себе залученими в те, що нагадує їм про їхнє минуле ".
  
  "Ти нічого не втратиш, якщо спробуєш".
  
  “ Моя шия і моя голова.
  
  “Сумніваюся, що це турбує тебе, Ередіа. Я перевірив тебе і знаю, що ти міцний горішок. Ти погодився на розслідування смерті Реєса, постукав у двері Терана, а потім попросив мене переглянути файли, які я зберігаю в своєму офісі. Все це показує мені, що ти знаєш, як робити свою роботу."
  
  "Якщо я врешті отримала кулю в лоб, не забудь принести квіти на мою могилу".
  
  "Ти боїшся?"
  
  “ Досить наляканий, щоб тримати очі відкритими і притискається спиною до стіни. Але що мене дійсно турбує, так це те, що я бігаю вже не так швидко, як тридцять років тому, коли я завів свій офіс і календар, в якому, здавалося, було нескінченну кількість сторінок ".
  
  OceanofPDF.com
  
  18
  
  Незважаючи на публічні обряди і благонамірені заяви, минуле продовжувало спливати крізь тріщини в суспільстві, звиклого до зовнішнього вигляду, ретельно продуманому оздобленню і тіньовим оборудкам у задніх кімнатах. Справа Котапоса лежало на столі. Я перечитав імена в ньому, а потім підняв трубку. Берналес все ще був у своєму кабінеті, переглядаючи звіти детективів, які працювали під його керівництвом. Я запитав його про Бульнесе, і він сказав мені, що виконавчий директор досі не зізнався у своїй ролі у пограбуваннях лісопилки в Леоне.
  
  "Пройде зовсім небагато часу, і інший черевик впаде", - зітхнув він. “Визнання його спільників не залишають йому великого простору для маневру. Тим часом ми все ще шукаємо водія вантажівки, який використовувався при пограбуванні.
  
  "Ви все ще не знайшли його?" - Запитав я, згадавши свою розмову з Монтегоном.
  
  “ Він втік з Сантьяго, або його поглинула земля.
  
  На мить я подумав про те, щоб згадати Монтегона, але вирішив опустити його ім'я до тих пір, поки не поговорю з ним знову.
  
  "Ти знайшов якусь інформацію про Зуньеде?" - Запитав я.
  
  “Я був дуже зайнятий, Ередіа. Я не скаржуся, але іноді мені хотілося б бути на твоєму місці і не звітувати перед босом".
  
  “ Тоді це нещасливий день для тебе, Берналес. Я хочу додати ще кілька імен до свого запиту: Вісенте Тапіа, Данило Урібе і Віктор Мольтисанти ".
  
  "Хто вони такі?" - запитав я.
  
  “ Колишній військовий розвідник.
  
  “У нас в моєму підрозділі немає ніякої інформації на цей рахунок. Я повинен запитати своїх колег з Департаменту з прав людини та спеціальних розслідувань".
  
  “ Ти можеш спробувати. Питаючи, ти нічого не втратиш, Берналес.
  
  "Тільки те, що вони посилають мене до біса або скаржаться моєму начальству на те, що я звертаюсь інформацію, яка вище мого рівня оплати".
  
  Протягом декількох хвилин я намагався переконати його допомогти мені, але коли відчув, що стіна не стає м'якше, я попрощався, навіть не поговоривши з тобою пізніше.
  
  Я взяв зі свого столу доповідь Котапоса, але з деяким роздратуванням кинув його перед Сименоном після декількох хвилин спроб прочитати. Кіт понюхав папірець і, не проявивши особливого інтересу до її змісту, відкинув її вбік.
  
  "Тобі слід було б бути на вулиці і вистежувати ці імена", - сказав він, стежачи очима за мухою, що кружляє над моєю головою.
  
  "Я не хочу сьогодні більше відповідати на питання".
  
  “Чого ти хочеш? Ти думаєш, ці хлопці постукають в твої двері або переїдуть в будівлю, щоб тобі не довелося надривати дупу?"
  
  “Звичайно, геній. З якого з трьох імен нам слід почати?"
  
  “ Вісенте Тапіа, брокер з нерухомості. Може бути, він запропонує тобі квартиру, де працюють водопровідні крани.
  
  “ Є які-небудь причини почати з Тапіа?
  
  “Бізнес з нерухомістю, ймовірно, процвітає, і я сумніваюся, що він хоче, щоб ти втрутився в це. Це могло б допомогти чинити на нього якийсь тиск ".
  
  “Хороша ідея. Іноді тобі вдається віддати належне своїй репутації розумного кота".
  
  "Якби ти слухав мене час від часу, у тебе було б менше проблем".
  
  У довідці Котапоса вказувалося, що Вісенте Тапіа був власником брокерської контори з продажу нерухомості, розташованої на вулиці Суэсия. Я поїхав туди і, піднявшись на п'ятнадцять поверхів у дзеркальному ліфті, опинився перед секретаркою, яка, не гаючи часу, повідомила мені, що Тапіа пішов з офісу, який курирує продажу нещодавно побудованих таунхаусів в Пеньялолене. Щоб дістатися до нового адреси, знадобився годину їзди по несправним світлофорам і об'їзних шляхах із-за будівництва шосе, оперізувального місто, в'їзд на яку незабаром повинен був стягуватися за плату. Все стало можливістю для бізнесу завдяки геніям, які впровадили принципи вільного ринку в нашу економіку — автомагістралі, кладовища, лікарні, використання площ, місячне сяйво і здоровий океанський повітря. Одного разу вони візьмуть з мене плату за проїзд через двері офісу, в якому я живу, думав я, натискаючи на акселератор, перетворюючи своє невдоволення швидкість.
  
  Комплекс знаходився на краю пустельного пагорба. Великі таунхауси були оточені травою і рожевими кущами, гортензіями і геранню, моїми улюбленими квітами. Будинки були привабливими, але досить було поглянути на ціну, щоб зрозуміти, що я ніколи не зможу дозволити собі навіть одну з черепичних дахів. Я припаркувався поряд з офісом продажів. Як тільки я увійшла, переді мною постала рудоволоса дівчина з самими красивими блакитними очима, які я бачила за багато років. Теплі блакитні очі, які дивилися на мене з-за столу, заваленого каталогами і брошурами. Я запитав Тапіа, і вона сказала мені, що він показував будинок двом клієнтам.
  
  "Він надовго?" - Поцікавився я.
  
  "Це залежить від зацікавленості клієнтів", - відповіла рудоволоса. З деякою огидою оцінивши складки на моїй сорочці, вона запитала, шукаю я роботу.
  
  “Ні. Мені потрібно обговорити з ним невелику справу", - відповів я.
  
  "Якщо вас цікавить ціна, ви можете поговорити зі мною".
  
  “Невже я виглядаю так, ніби можу придбати один з цих будинків? Я знаю, що зовнішність іноді буває оманлива, але розмір гаманця складно підробити ".
  
  "В такому разі, я мало що можу для вас зробити".
  
  “ Ви не могли б сказати мені, де знайти містера Тапіа?
  
  “Будинок Х. Виїжджайте на головну дорогу, що веде до комплексу, і рухайтеся в бік twin palms. Поверніть праворуч і продовжуйте їхати, поки не доберетеся до закритого будинку. Бачили б ви зелений вантажівка містера Тапіа, припаркований перед ним.
  
  “ Спасибі. Будь я років на двадцять молодшою, я б запросив тебе повечеряти.
  
  "Є жінки, яким подобаються чоловіки старші".
  
  “ Ти хочеш сказати, що у мене є шанс?
  
  “ Ніяких. Я не один з них.
  
  Згідно інформації, що міститься в довідці Котапоса, Вісенте Тапіа був шістдесят один рік, і значна частина цих років пройшла в армії. Він починав курсантом, а потім переміщався до свого дострокового виходу на пенсію у 1990 році. Його служба у військовій розвідці була зареєстрована в період з 1974 по 1982 рік. Після цього його відправили в Еквадор як військового аташе, а після повернення в Чилі чотири роки потому він був направлений в академію рядового складу в якості інструктора. Пам'ятаючи про його минуле, я наблизився до своєї зустрічі з колишнім солдатом. Вхідні двері в будинок H була не замкнена, і мені потрібно було лише злегка штовхнути її, щоб увійти в кімнату, яка була досить великий, щоб вмістити чотири столи для пінг-понгу. У задній частині приміщення було вікно, з якого відкривався вид на гори. Я зробила кілька кроків, оцінюючи чистоту підлоги, і попрямувала до дверей, що вели на кухню. Я почула голоси, що доносилися з іншої частини будинку, і, повернувшись до вітальні, побачила подружню пару, за якою слідував високий худорлявий чоловік з сильно підстриженим сивим волоссям.
  
  "Прогуляйся по дому, і ми поговоримо", - сказав мені високий чоловік з навмисним дружелюбністю.
  
  Я підійшов до вікна і звідти спостерігав за парою. Жінка була блондинкою років тридцяти і трохи повненькою. Її чоловік виглядав старшим. Він був смаглявим і невисоким, і його пузо випирало з-під ременя, який намагався втиснути. Чоловік хотів задати питання, але жінка заглушила його своїми. Тапіа терпляче відповідав, докладно описуючи особливості будинку. Я спробував уявити брокера з нерухомості у військовій формі, але у мене не вийшло. П'ятнадцять хвилин я побачив, як він спостерігав за парою, коли вони виходили з дому і сідали в машину, припарковану перед його зеленим вантажівочкою.
  
  “ Розпродаж не відбулася? - Запитала я, відходячи на кілька кроків від вітрини.
  
  “Вони повернуться. Жінка любить будинок, і це важливіше, ніж сумніву чоловіка. Я давно в цьому бізнесі і знаю, що думають люди", - відповів Тапіа. Він підійшов до мене і запитав: “Так тебе теж цікавить будинок? У нас є два будинки однакового розміру, стилю".
  
  "Мені подобається цей будинок, але мені довелося б прожити двічі, щоб придбати його".
  
  "У нас є інші проекти з більш економічними таунхаусами", - додав Тапіа, прямуючи до дверей. "Менеджер в офісі продажів може надати вам додаткову інформацію і відповісти на будь-які ваші питання".
  
  “ Мені не потрібен будинок, містер Тапіа. Я шукаю Торо і Фуллертона, ваших старих братів по зброї.
  
  Погляд Тапии перетворився в стилет, здатний пробити стіни навколо нас, і я досить швидко зрозумів, що якщо солдат вирішить вдатися до насильства, у мене не так вже багато шансів вийти звідти живим.
  
  "Якщо ти не знаєш дорогу, я покличу своїх охоронців, і вони проводять тебе до виходу", - сказав Тапіа, відкриваючи двері і визираючи назовні.
  
  “ Прибережи свої погрози. Я тільки хочу поговорити з тобою.
  
  "Я не знаю людей, яких ви згадали", - видихнув він, не зовсім повернувши собі приємний тон, яким він розмовляв з цією парою.
  
  “Подумайте про клієнтів, яких втратить ваш офіс, якщо він буде обвішана плакатами, осудливими ваше перебування на віллі Грімальді. Або про те, що скажуть ваші підрядники, коли дізнаються про злочини, в яких ви замішані ".
  
  “ Хто ти такий, щоб погрожувати мені?
  
  "Той, хто грає з кількома тузами в рукаві".
  
  "Хто ви?" Тапіа запитав знову, на цей раз владним тоном.
  
  “ Мене звуть Ередіа, і я детектив, що цікавиться вашими спогадами.
  
  "Поліція?"
  
  "Я працюю на себе", - відповів я, поки Тапіа діставав стільниковий телефон з кишені куртки. “І залиште своїх охоронців в спокої. Ви не можете перемогти мене і змусити зникнути, як у старі часи. У мене є друзі, які знають, де я і з ким я ".
  
  “Я розповім вам дуже ясно і стисло. Я працював у розвідці, але ніколи не мав нічого спільного з катуваннями", - сказав Тапіа.
  
  “ Ваше ім'я фігурує у свідченнях багатьох в'язнів, що перебували на віллі Грімальді.
  
  "У мене чисті руки".
  
  "Ніхто, побував у пеклі, не може сказати, що він не знає про вогонь".
  
  “Моя робота полягала в аналізі інформації, пов'язаної з профспілками та професійними асоціаціями. Я читав інформацію, надану мені оперативними підрозділами, і готував звіти, які потрапляли у руки мого начальства".
  
  “ Вас ніколи не турбувало, як вони отримали цю інформацію?
  
  “Ми були на війні. Ми повинні були підкорятися наказам і виконувати свою роботу".
  
  “Я слухав цю промову багато разів, і в ній завжди чувся один і той же нудотний відтінок боягузтва. Торо і Фуллертон. Я хочу знати про них. Решта, наскільки я розумію, залишається між вами і вашою совістю.
  
  Тапіа закрив двері будинку і зробив кілька кроків углиб кімнати. Я закурив цигарку і дозволив йому помедитувати кілька секунд. Можливо, він сказав правду, можливо, ні, але минуле явно завдавало йому дискомфорт. Я підійшла ближче до вікна й подивилась на хмари, які закривали частину гір. Біля вершин продовжував падати сніг, і на мить я побачив себе заблукав на холоді, дожидаючи, коли сонце розтопить лід і покаже стежку, що веде назад в місто.
  
  "Наша робота була розрізненою", - почув я слова Тапіа. “Кожне підрозділ виконувало свою роботу і нічого не знало про те, що робили інші. Кожній групі було поставлено завдання. Політичні партії, спілки, університети, державна служба, церква, групи по сусідству, спортивні клуби, товариства художників і письменників. Всі напрямки, які ви можете собі уявити, мали який-небудь вплив на політичні справи. У кожній групі були аналітики і оперативники. Координація дій груп була обов'язком нашого керівництва ".
  
  "До чого ви хилите з цим поясненням?" Запитав я, перериваючи мова колишнього солдата.
  
  “Торо був керівником іншої групи, відмінну від моєї. Вони говорили про нього із захопленням. Він керував оперативною групою, якій приписували ліквідацію різних осередків Комуністичної партії і лівого Революційного руху. У нього було інше прізвище, але я ніколи не знав, яка саме. Ми бачилися кілька разів після того, як я пішов з розвідувальної служби, і більше я про нього нічого не чув. Я припускаю, що він все ще живий, але я поняття не маю, де він.
  
  “ А Фуллертон?
  
  “Я чув, як люди говорили про нього, але я ніколи його не бачив. Повинно бути, він був помічником одного з високопоставлених босів, який іноді навідувався на віллу. Це все, що я знаю. Я був маленьким гвинтиком в машині — я отримував накази і підкорявся їм. Я знаю, що не одну людину звільнили з роботи або посадили у в'язницю за мене, але я ніколи нікого не катував ".
  
  “Може бути, у вас просто не було можливості. Або, може бути, ви не могли уникнути випадкових смертей, тиску або тримання під вартою. Ви і люди, з якими ви працювали, були задоволені тим, що відбувалося. Ви прославляли свої злочини і вірили, що ви герої війни, яка відбувалася лише у вашій уяві".
  
  “Кожна війна залишає жертви, як серед переможців, так і переможених. Та війна залишилася в минулому. Сьогодні я просто хочу жити в світі. У мене є дружина, діти та хороша робота. Мене навіть віддалено не цікавить, що відбувається в судах, на відміну від деяких моїх старих товаришів.
  
  "Ти все ще живий, в той час як багато хто з тих, з ким ти воював, мертві".
  
  “Ця розмова марний. Ми ніколи не прийдемо до згоди".
  
  “Безумовно ні. Угоди майже завжди використовуються для приховування правди, "сказав я і, загасивши сигарету про бездоганно чисту підлогу, додав:" Якщо я виявлю, що ти збрехав мені, я порушу світ, яким ти так цінуєш.
  
  "У такому випадку, якщо ти не вирішиш купити один з моїх будинків, навряд чи ми знову побачимося".
  
  На зворотному шляху в свій офіс я зрозумів, що мені слід було запитати Тапіа про інших іменах у справі Котапоса. Тоді я сказав собі, що це було б помилкою, тому що, якщо б Тапіа знав їх, він, ймовірно, попередив би їх про приватного детектива, копающемся в їх минулому.
  
  Через годину я повернувся на свою територію в центрі Сантьяго. Я залишив свою машину на стоянці і пішов пішки в Місто з наміром випити і прогнати кислий присмак розмови з Вісенте Тапіа з рота.
  
  У барі я не побачив нікого знайомого. Я запитав Письменника, і один з офіціантів сказав мені, що він проходив повз опівдні в супроводі поета з Пуерто Перегрино, який з ентузіазмом пив пиво. Я пошукав вільний столик, замовив свою звичайну горілку і вперше за весь день відчув, що все навколо знайшло сенс.
  
  Я покинув бар, коли тіні почали свою гру з останніми променями світла. Горілка розтеклася по моєму тілу, і якийсь абсурдний оптимізм викликав посмішку на моїх губах. Я змусив Тапіа зізнатися у своєму минулому і в існуванні Торо і Фуллертона. Два примари, які могли пересуватися по вулицях Сантьяго, обманюючи людей, змушуючи їх вірити, що вони почесні громадяни. Я дозволив втомленому нічним повітрям унести мене геть і пішов у бік Пасео Пуенте, поки не добрався до вулиці Айлавилу. Я спостерігав, як пара відвідувачів, спотикаючись, вийшла з "Ла Пьохера", та продовжував іти, не цікавлячись запрошеннями зайти в кабаре. Кіоск Ансельмо був закритий, і собака кружляла навколо нього зовні, намагаючись вибрати кращу сторону, щоб помочитися.
  
  Феліс Домінго зупинив мене, коли я збирався увійти в ліфт. Він здавався схвильованим, і його словами знадобилося більше часу, ніж зазвичай, щоб перетворитися в зрозумілі звуки.
  
  "Є ситуації, які я, відверто кажучи, не можу прийняти, містер Ередіа", - сказав він нервово, як сухий лист, який відчув наближення вітру.
  
  "Про що ти говориш, Фелиз?"
  
  "Фелікс з хрестиком", - виплюнув у відповідь швейцар і, переконавшись, що вузол на його краватці все ще на місці, сказав: "Це один з ваших друзів. Він прийшов, запитав про вас, і коли я сказав, що вас тут немає, він наполіг на тому, щоб почекати у вашому кабінеті.
  
  “Що в цьому такого поганого? Двері мого кабінету зазвичай відкрита, і до цих пір жоден злодій не виявив інтересу до крадіжки моїх книг. Що мене не дивує — більшість людей цінують книги менше, ніж папір, на якому вони надруковані. Ми живемо в країні, де люди не розуміють того, що вони читають і думають, що "Дон Кіхот" - це назва мережі піцерій ".
  
  "Проблема в тому, що я намагався не впускати твого друга".
  
  "І що?"
  
  “ Він витягнув з кишені куртки пістолет і приставив його до мого горла.
  
  "І це, ймовірно, змушувало тебе нервувати".
  
  “Нервувати - це не те, що описати. Я забруднила свою спідню білизну".
  
  “Так в чому проблема? Ти можеш змінити їх і почати життя наново".
  
  "Ви повинні пробачити мене, але я збираюся повідомити про це адміністратора будівлі".
  
  “Це твоя фішка, Фелиз. Пройшли роки з тих пір, як я дбав про адміністратора".
  
  "Правда?" - запитав швейцар і, подумавши над моєю відповіддю, додав: "Якщо ви попросите свого друга вибачитися, я міг би забути про розмові з адміністратором".
  
  “Схоже на операцію. Але ти все ще не сказав мені, хто з друзів доставив тобі неприємності".
  
  “Його звуть Атилио Монтегон, і він сидить біля вашого офісу вже більше години. Він безперервно палить і п'є з пляшки, захованої у нього в куртці".
  
  “ Я поговорю з ним, Феліс Домінго.
  
  “Спасибі, містер Ередіа. Але пам'ятаєте, я Фелікс зі знаком" x".
  
  "X як в Xammar і Xipe Totec".
  
  "Хто вони?" - запитав швейцар.
  
  "Луїс Фабіо Шаммар, перуанський поет, який жив у першій половині минулого століття, і Шипі Тотека, ацтекський бог кукурудзи, весни і жертвопринесень".
  
  Монтегон все ще сидів біля дверей. Його очі були закриті, а з грудей лунало тихе посопування немовляти. У правій руці в нього теліпалася порожня пляшка з-під піско. Я легенько штовхнув його під зад і спостерігав, як він з тривогою прокидається, як кролик, спійманий світлом прожектора посеред ночі.
  
  "Вставай!" Наказав я. "Я можу запропонувати тобі кави і гарненько хлюпнути води, щоб ти прокинувся".
  
  "Я заснув, чекаючи тебе", - сказав Монтегон, притулившись до стіни і намагаючись встати на ноги.
  
  Я відкрила двері і увійшла в свій кабінет. Детектив пішов за мною. Я вказала на стілець, потім пішла на кухню і поставила чайник. Чекаючи, поки закипить вода, я почула шум з ванною і вирішила, що Монтегон вирішив наслідувати мій раді. Коли я нарешті повернулася в свій кабінет, я застала його з свежевычеканенными волоссям. Я поставила каву поруч з ним і села.
  
  "Що ви зробили з водієм вантажівки?" Запитав я, закурюючи цигарку. "Станом на сьогоднішній ранок копи все ще шукали його".
  
  "Я хотів поговорити з вами про це", - сказав Монтегон. “Я звільнив його, але перед цим вирішив ще раз поговорити з ним. Це було вдале рішення, тому що я знову запитав його про Карвилио, і він сказав, що чув, що Вульнес хотів найняти якогось хлопця по імені Чіто, щоб той дав йому урок ".
  
  “ Що, чорт візьми, такий чіто?
  
  “Я припускаю, що він один з тих хлопців, які вб'ють власну матір за кілька монет. Принаймні, таке враження у водія склалося від Булнеса".
  
  "Ти йому віриш?" - запитав я.
  
  "Я знаю, де і як бити людей".
  
  "Куди ти його відпустив?"
  
  “Я не відпускав його. Я залишив його прив'язаним до сидіння, а потім викликав поліцію. Прямо зараз він повинен насолоджуватися їх гостинністю ".
  
  “ Він не сказав, де ми можемо знайти цього хлопця, Чіто?
  
  "Булнс - єдиний, хто може надати нам цю інформацію".
  
  “ На жаль, поліція затримала його.
  
  “Більше немає, Ередіа. Вони випустили його під заставу", - сказав Монтегон і, відпивши ковток кави, додав: "Для нас добре, що він вийшов на свободу. Це означає, що ми можемо з ним поговорити.
  
  "Про що ти тільки думаєш?"
  
  “ Завдати йому візит. Він, ймовірно, не хоче, щоб його пов'язували зі смертю Карвилио.
  
  “Сумніваюся, що Булнес в настрої приймати відвідувачів. У нього, ймовірно, вже є компанія".
  
  "У якийсь момент він повинен побути один".
  
  "Чому ти так цікавишся їм?" - Запитала я з підозрою.
  
  “Ти забув, що я сказав тобі на днях? Я намагаюся показати тобі, що я більше, ніж просто профспілковий сищик ".
  
  OceanofPDF.com
  
  19
  
  Я прокинулася від співу птахів, які чіплялися за перила крихітного балкона перед вікном моєї спальні. Спочатку я подумав, що це кінець якогось нерозбірливого сну, але прислухався уважніше і переконався, що звук був таким же реальним, як склянка води на прикроватном столику поруч з керамічної попільничкою. Було п'ять ранку, і через годину більша частина трелей буде заглушений шумом по сусідству. Автобуси, машини, крики, кроки, місто з распоротыми нутрощами, стікаючи кров'ю, як тварина, залишене помирати на узбіччі дороги. Я закрив очі і згадав, що Монтегон спав у кабінеті, під трьома ковдрами, під роздратованим наглядом Сіменона, який нелегко змирився з присутністю непроханого гостя. Я встав і мовчки пішов у куток, де Монтегон все ще був без свідомості. Я повернувся в ліжко і взяв роман Мэнкелла, який чекав своєї черги на читання. Я занурився в читання і відклав книгу тільки тоді, коли почув, як Монтегон ходить по кабінету.
  
  Пізніше, спостерігаючи, як він кладе п'ять ложок цукру в каву на сніданок, я запитав його: "Який у нас план?"
  
  “ Нехай Булнс запросить нас до себе додому або почекає, поки він сам вийде.
  
  "Я сумніваюся, що він відкриє нам двері".
  
  “ Тобі треба більше оптимізму, Ередіа. І їжі в твоєму буфеті.
  
  Наші спроби поговорити з Бульнесом виявилися марними. Ні Монтегону, що видавав себе за журналіста, ні мені з моїми підробленими поліцейськими посвідченнями не вдалося пройти далі залізних воріт, які перекривали доступ у будинок. Ми також безуспішно намагалися зв'язатися з ним по телефону. Кінцевим результатом стало витрачений даремно ранок, витрачений на спостереження за рогом біля його будинку. Він не виходив, і ми не бачили, щоб хто-небудь входив. Близько полудня я сказав Монтегону, що пора здаватися. Він продовжував спостерігати за закладом, але я побажав йому удачі і попрощався.
  
  Я дійшов до найближчої автобусної зупинки і сів у автобус, який відвіз мене туди, де працював Данило Урібе. По дорозі я перечитав короткий виклад Котапоса. Інформація про Урібе була дуже схожа на інформацію про Вісенте Тапіа. Йому було шістдесят один рік, він служив в розвідувальних службах з 1975 по 1984 рік і вийшов на пенсію у 1991 році після служби на півночі країни. Він був двічі одружений, і від першого шлюбу в нього було двоє дітей. Після звільнення з армії він працював начальником служби безпеки у торговому центрі Barrio Alto.
  
  Бажаючи зустрітися з Урібе як можна швидше, я швидко йшов по коридорах храму Бога споживання і опирався спокусі співати зухвало одягнених сирен, які раз вискакували з магазинів та ресторанного дворика, де пахло смаженою куркою, гамбургерами і китайською кухнею. Зрештою, подібно Улиссу, наближається до узбережжя Ітаки, я зітхнув з полегшенням, спустившись у підвал, де знаходився офіс служби безпеки.
  
  Худорлявий хлопець з коротко підстриженими вусами і високою зачіскою в обтяжку перехопив мене, як тільки я зайшов в офіс. Я назвав йому своє ім'я і попросив покликати Данило Урібе.
  
  "Навіщо він тобі потрібен?" спитав він з зарозумілістю солдата.
  
  "Я з слідчої поліції", - відповіла я, підносячи своє підроблене поліцейське посвідчення в дюймі від його носа. "Я намагаюся зловити групу магазинних злодіїв, що орудують в торговому центрі".
  
  Охоронець відкрив двері у внутрішній офіс, увійшов і через кілька хвилин сказав мені, що його бос прийме мене. Урібе був щільним чоловіком середнього зросту. Фіолетова пляма виділялося на його правій щоці і доходила до підстави носа. Він був одягнений в чорний костюм з шпилькою на лацкані від групи ветеранів, а на обох руках у нього були золоті кільця. Він спостерігав за мною своїми блакитними очима, і я відчула себе так, немов опинилася перед риссю, готової розірвати свою здобич на частини. Я витримала його пильний погляд і привіталася з ним, намагаючись, щоб мій голос звучав впевнено.
  
  "Кахалес, мій помічник, каже, що ви зі слідчої поліції", - сказав він. "Не могли б ви показати мені своє посвідчення?"
  
  Питання застало мене зненацька, але я поклав посвідчення на стіл Урібе. Він взяв його і пару секунд вивчав.
  
  "Ваше посвідчення особи підроблене, і ви не схожі на поліцейського", - сказав він, повертаючи його мені. "Хто ви і чого вам треба?"
  
  "Я намагаюся знайти твоїх друзів", - сказав я. "Фуллертона і Хав'єра Торо, яких ти знав на Віллі Грімальді".
  
  "Хто ти?" - знову запитав він, підводячись і роблячи загрозливий крок у мій бік.
  
  “ Хтось, кому заплатили за те, щоб він знайшов твоїх друзів.
  
  "Навіщо вони тобі потрібні?"
  
  “ У твоїх друзів є деякі борги, які потрібно сплатити перед законом.
  
  “Ви, мабуть, працюєте на тих покидьків, які продовжують піднімати галас про права людини. Я не в перший раз стикаюся з подібними питаннями. Ви марно витрачаєте на мене свій час. Я не стукаю сам по собі, не так, як це роблять деякі люди ".
  
  “ Значить, ви хочете сказати, що знаєте Фуллертона і Торо.
  
  “Я цього не говорив. Навіть якщо б я знав їх, можеш не сумніватися, я б тобі не сказав".
  
  "На випадок, якщо ти ще не чув, час, коли такі люди, як ти, могли щось робити і скасовувати, пройшло", - сказав я, стримуючи свій гнів.
  
  “Рано чи пізно вони попросять солдатів знову втрутитися. Тоді ми закінчимо роботу, яка ще залишилася, і відплатимо людям, які повернулися спиною до мого генералу ".
  
  "Торо був одним з тих, хто відповідав за оперативників на Віллі Грімальді", - сказав я, перериваючи офіцера. "Ви були там, так що ви повинні знати його".
  
  "Я не знаю, про кого ти говориш", - тихо сказав Урібе. Він присів на край столу й додав: “Я можу тільки сказати вам, що бути частиною бригад, які діяли на Віллі Грімальді, було нелегко. Ви повинні були показати, що у вас є мужність боротися з комуністичною чумою. Наші колеги заздрили нам. Ми були тими, хто був обраний, щоб протистояти ворогові на передовій. Я завжди пишався цим, і я не збираюся приховувати це перед незнайомцем ".
  
  “Якщо ви не хочете говорити зі мною, може бути, ви захочете поговорити з поліцією. Ви чули про Відділ з прав людини та спеціальних розслідувань Слідчої поліції? У мене там є друг, якому було б дуже цікаво поговорити з вами.
  
  "Не погрожуй мені!" - пролунав Урібе, і перш ніж я встиг що-небудь зробити, щоб зупинити його, він натиснув кнопку збоку від свого столу.
  
  Майже відразу ж я почув за спиною чиїсь кроки і побачив, як увійшов Кахалес у супроводі двох горил з сердитими особами.
  
  "Заберіть цього непроханого гостя звідси і переконайтеся, що він не захоче повертатися", - наказав їм Урібе.
  
  Кахалес і один з чоловіків схопили мене за руки, а третій сильно вдарив мене нижче пояса. Від болю я впав на коліна. Я не зміг перешкодити їм витягнути мене з офісу. Я відчув удар у спину і відчув, як мене тягнуть за коридору, який у кінцевому підсумку привів до дальнього кута парковки торгового центру. Я намагався чинити опір, але мені не вдалося поліпшити своє становище. Вони вдарили мене кулаком по ребрах. Я впав на землю, де вони кілька разів вдарили мене ногами. Вони підняли мене на ноги і повели до виходу. Денне світло засліпило мене, і я не міг бачити, що відбувається навколо. Я відчув, як мене підняли і кинули в сміттєвий контейнер. В ніс вдарили запахи кірки від піци і сигаретних недопалків. Я спробувала закричати, але змогла проковтнути лише трохи сміття. Потім я почула кроки віддалялися охоронців. Я закрила очі і спробувала не думати про біль.
  
  Минуло кілька хвилин, перш ніж я відчув, що хтось перекидає контейнер. Я впав на землю, а коли зміг відкрити очі, побачив чоловіка в синьому комбінезоні, що дивиться на мене з цікавістю і співчуттям.
  
  "Вони тебе зловили на крадіжці?" запитав він. Я не знала, що йому сказати. Чоловік потягнув мене за пахви, поки я не виявилася лежить в тіні дерева. Він дістав з кишені комбінезона пластикову пляшку і примусив мене випити ковток води, яка змішалася з кров'ю, що тече з моєї верхньої губи.
  
  “Не схоже, що у тебе зламані кістки. Я бачив, що у інших було гірше", - поспівчував він.
  
  Я відкинув пляшку назад і пив з неї до тих пір, поки вона не спустіла.
  
  "Ти можеш встати на ноги?" - запитав незнайомець.
  
  "Принеси мені води, і я спробую," пробурмотіла я.
  
  Чоловік зник і незабаром повернувся з пляшкою, знову наповненим. Я змочив обличчя і випив ще ковток води, перш ніж відчув, що частини моєї голови повертаються на свої звичайні місця.
  
  "Хто ви?" - Запитав я чоловіка.
  
  “Я відповідаю за винесення сміттєвих контейнерів. Я бачив, коли вони виводили тебе з будівлі. В цьому торговому центрі нелегко вкрасти".
  
  “Я не злодій. Я просто зайшов не в той кабінет".
  
  "Чи можу я що-небудь для вас зробити?" - запитав він, не надаючи особливого значення мою відповіді. "Я б хотів побути з вами ще трохи, але мій начальник почне перевіряти, чи працюю я".
  
  "Знайди мені таксиста", - відповіла я, відчуваючи смак крові в роті. "Того, хто водить швидко і не задає питань".
  
  "Ти хочеш, щоб я викликав лікаря?" Запитав Ансельмо в п'ятий чи шостий раз після того, як побачив, як я вийшов з таксі і, спотикаючись, рушив до дверей мого будинку.
  
  “ Просто наповни ванну гарячою водою.
  
  Ансельмо пішов моїми вказівками, і через кілька хвилин я занурив своє зранене тіло в воду. Жар, здавалося, на мить посилив біль, але пройшло зовсім небагато часу, перш ніж я почав відчувати його цілющу ласку. У мене були синці на ребрах і спині, порізи на обох губах і постійний біль у яєчках.
  
  "Ти відчуваєш себе краще?"
  
  “ Якщо я посплю кілька годин, то прийду в норму.
  
  "Тобі потрібно що-небудь ще?"
  
  “ Я б відчула себе краще, прийнявши дозу мого улюбленого ліки.
  
  "Мені довелося б сходити в магазин спиртних напоїв на всякий випадок".
  
  "Що тебе зупиняє?"
  
  Ансельмо вийшов з ванної і через п'ятнадцять хвилин повернувся зі склянкою, в який налив незначна кількість "Джека Дэниэлса".
  
  "У них були тільки мініатюрні пляшечки", - сказав він, трохи присоромлений.
  
  “ Краще, ніж нічого, Ансельмо. Ми наближаємося до Різдва та Санта-Клаус, ймовірно, принесе мені пляшку більш розумного розміру.
  
  “ Тепер ти збираєшся розповісти мені, що сталося?
  
  "Я зіткнувся з хлопцем, який не любить питань і у якого є пара клонів Кінг-Конга, щоб виконувати його накази".
  
  "Звучить як глухий лев, який з'їдає скрипаля".
  
  “ Який лев і який скрипаль?
  
  “ З анекдоту, чувак. Скрипаль відправляється в джунглі і дресирує двох левів своїми мелодіями. Звірі перестають гарчати, почувши музику, і все йде добре, поки не з'являється глухий лев і не з'їдає бідолаху ".
  
  “ Цей жарт старше, ніж чорна нитка, Ансельмо.
  
  "Я просто намагаюся підняти тобі настрій, чувак".
  
  "Постраждало не мій настрій", - сказав я і, зробивши ковток лікеру, запитав: "Ти дійсно хочеш, щоб я розповів тобі, що сталося в торговому центрі?"
  
  Ансельмо допоміг мені дійти до спальні і залишив влаштовуватися зручніше на ліжку. Перш ніж він повернувся в свій кіоск, я попросив його поставити Четверту симфонію Малера на магнітофон. Сіменон скочив на ліжко, і з ним в своїх обіймах я дозволила втоми взяти верх. Я заснула, і уві сні виявила, що заблукала серед сходів і тунелів, які нікуди не вели. Було холодно, і тишу порушував віддалений звук крапель. Мене розбудив дзвін дзвіночка, і я виявив, що в квартиру прокралася ніч. Дзвінок пролунав знову, перш ніж я зрозумів, що звук доноситься з телефону на тумбочці. Я підняв трубку; голос вимовив моє ім'я.
  
  “ Гризета? - Запитала я з грудкою в горлі.
  
  “Що відбувається, Ередіа? Ти в порядку?" В її голосі звучало занепокоєння.
  
  “Я заснув. Я втомився і ненадовго приліг".
  
  "Ти забагато випив?"
  
  "Один або два", - відповіла я, вирішивши не згадувати про свою екскурсії в торговий центр. “Я скучаю по тобі. Я б хотіла тебе побачити".
  
  “Ти впевнений, що з тобою все в порядку, Ередіа? Ти говорив так всього пару раз, і я пам'ятаю, в якому ти стані".
  
  "Навіть сама товста шкіра з роками стає м'якше".
  
  “ Не бреши мені. З тобою щось не так...
  
  "Як просувається твоя робота?" Я перебив.
  
  "Не змінюй тему".
  
  "Як просувається твоя робота?" Я наполягала, намагаючись надати своєму голосу трохи більше енергії.
  
  “Я був у Ачао з учорашнього дня. Я провів більшу частину дня, опитуючи жінок з міста. Зараз я в мотелі. Я пробуду тут кілька ночей. Я бачу маленькі рибальські човни, отчаливающие в море. Тобі б сподобалося це місце ".
  
  “ Коли-небудь ми зможемо разом повернутися в Чилое. Ми можемо відправитися в Сан-Хосе-де-Транки, на той маленький острів, де багато років тому я намагався вистежити того хлопця, який тікав від агента ЦРУ "Око душі".
  
  "Я продовжую думати, що з тобою щось не так", - сказала Гризета.
  
  "Розслідування все ще знаходиться в глухому куті, і я починаю сумніватися, що доберуся до кінця веселки".
  
  "І це все?"
  
  "Я також думав про майбутнє".
  
  “ З яких це пір ти турбуєшся про майбутнє?
  
  “Якщо мені пощастить, я проживу ще двадцять років або близько того, і я запитував себе, чи зможу я зробити що-то ще з цими роками або мені слід продовжувати спостерігати, як перегортаються сторінки календаря, поглинені загадками. Я втомився дивитися на плями на своєму столі, поки чекаю клієнтів, а годинник продовжують тікати. Я втомився від скількох нещасних людей. Втомився змушувати себе сподіватися і тягати своє тіло всюди, коли я вже не такий бадьорий, як раніше. Бувають дні, коли моє серце розбивається на частини, і я не можу винести вигляду свого обличчя в дзеркалі ".
  
  "Я думаю, тобі потрібно м'яке дотик або, може бути, хто-небудь подратує тебе за вуха".
  
  “Я скучаю по тобі. Я б хотів, щоб ти була тут, зі мною".
  
  “ Ти вже другий раз говориш це за останні кілька хвилин. Чому ти не хочеш розповісти мені, що відбувається?
  
  “ Пошли мені повітряний поцілунок і розкажи про те, що ти бачиш у своє вікно.
  
  Я поклав голову на подушку і деякий час спостерігав за Сименоном, дрімає в ногах ліжка. Я спробував встати, але біль змусила мене залишитися на місці. Я знову заснув, намагаючись уявити пейзаж, який описала мені Гризета, а наступного ранку прокинувся від голосу Ансельмо. Здавалося, що він пробув там якийсь час. Я повільно ворухнувся в ліжку, і біль була вже не такою сильною, як минулої ночі.
  
  “ Котра година? - Прохрипів я.
  
  “Час поснідати, пообідати і приготуватися до полуденка. Скоро буде п'ять годин. Якби не твій хропіння, я б подумав, що твоє місце на кладовищі. Якщо не вважати болю, схоже, тобі не вистачало сну.
  
  “ Тобі слід було розбудити мене, Ансельмо.
  
  “Навіщо? За твоєю дверима немає черги з клієнтів".
  
  "Я не думав про нових клієнтів".
  
  "Ти думаєш про те, щоб повернутися в торговий центр?"
  
  “Не зараз. Одного побиття в тиждень достатньо".
  
  “ Цей коп Берналес приходив до тебе кілька разів. Я розповів йому про твоє поході в торговий центр, і він сказав, що повернеться, щоб поговорити з тобою.
  
  "Він сказав, чого хотів?"
  
  “Ні. І я не питав. По правді кажучи, я мало з ним розмовляв. Ти ж знаєш, від детективів у мене мурашки по шкірі".
  
  "Точно так само, як вуличні копи, охоронці, одягнені в синє, і будь-який інший чоловік, який насаджує закон з допомогою биття".
  
  "Не валяй дурня, хлопець", - сказав Ансельмо і, зробивши кілька кроків по кімнаті, додав: "Я закип'ятив трохи води для кави. Ти хочеш встати або мені принести це сюди?"
  
  Берналес увійшов в кабінет, коли я наливав собі другу чашку кави. Він виглядав втомленим і, нічого не сказавши, сів перед моїм столом. Ансельмо скорчив кілька гримас за спиною поліцейського і, скориставшись тим, що двері були відчинені, вислизнув з квартири.
  
  "Ансельмо повинен подбати про своє кіоску", - сказав я Берналесу.
  
  "У мене таке відчуття, що я не дуже подобаюся твоєму другові".
  
  "Це можна виправити розмовою". Я відпив трохи кави і додав: "Ти був тут раніше".
  
  “Я прийшов вранці. А потім опівдні. Те, що сталося в торговому центрі, звучить досить кепсько, Ередіа. Ти збираєшся робити репортаж?"
  
  “ Якщо я це зроблю, вони, ймовірно, звинуватять мене у пограбуванні або в чому-небудь гірше.
  
  “Я не згоден, але я не збираюся витрачати час, намагаючись переконати вас. Я прийшов сказати вам, що нічого не добився з вашими проханнями. Тапіа, Урібе і Мольтисанти, колишні солдати, яких ви просили мене перевірити, жоден з них не згадується в справах, які зараз розслідує Департамент з прав людини та спеціальних розслідувань. Що стосується цього Гільєрмо Зуньеды, все вказує на те, що він знаходиться в тіні. У 1970-х роках, при Альєнде, він був притягнутий до кримінальної відповідальності за участь у вибуху опор високовольтних електропередач. Тоді він належав до Patria y Libertad, ультраправої угруповання, яка працювала над дестабілізацією уряду народної єдності допомогою терористичних актів. Його справу було зам'ято під сукно після військового перевороту. Зунеда вступив на юридичний факультет католицького університету, а після 1973 року займав ряд посад у Міністерстві внутрішніх справ. Його останній публічний виступ відбувся в 1990-х роках, коли він балотувався на посаду мера міста на півдні. Він програв вибори і більше ніколи не з'являвся на публіці. Ми знаємо тільки, що у 1996 році він викладав кілька курсів в приватному університеті".
  
  “ Ти знаєш, де його знайти? - запитав я.
  
  “Вони все перерили і не можуть його знайти. Як вони кажуть, земля, повинно бути, поглинула його".
  
  "Вони питали про це у його сім'ї та друзів?"
  
  “Так, але це було нелегко. Схоже, у нього немає сім'ї, а двоє чи троє друзів, яких вони знайшли, не хочуть мати з ним нічого спільного. Вони також опитали державного службовця, який знав його по Міністерству внутрішніх справ, і він ясно дав зрозуміти, що Зунеда був одним з цивільних осіб, нажившихся на військовій диктатурі. Ви знаєте, про що я кажу — юристи, які легально прикривали військові злочини, журналісти, які придумували брехня, функціонери, які брехали під присягою, карандашники, які редагували мови, посередні письменники, які оспівували військових в обмін на премію або дипломатичний пост ".
  
  “Спасибі за інформацію, Берналес. Принаймні, ми знаємо, що за людина Зунеда".
  
  “Я все ще не сказав того, що прийшов сказати тобі. З'явився водій вантажівки, який був затриманий при пограбуванні складу лісоматеріалів. Він розповів нам кілька речей, які викривають Булнеса як організатора всієї операції. Він також розповів нам, що в день пограбування він був викрадений незнайомцем, який тримав його під замком на складі і бив. Незнайомець представився поліцейським і хотів отримати інформацію про смерть Карвилио, охоронця складу деревини. Вам що-небудь відомо про це?
  
  OceanofPDF.com
  
  20
  
  Я довго дивився на околиці з вікна офісу, а потім прийняв гарячий душ, який змив з тіла останні сліди побоїв. Після цього я приготувала сніданок і дала Сименону порцію котячого корму, який Ансельмо приносив йому раз у тиждень. Незважаючи на те, що насправді мені не хотілося залишати офіс, я вийшов з себе і приготувався прогулятися по околицях, просто щоб відчути, що я все ще частина міста, який обіймає мене кожен день.
  
  На вулиці все тривало в звичайному порядку, якщо так можна було назвати плутанину машин, постійно намагаються обігнати один одного. Люди йшли швидко, обходячи товари вуличних торговців і простягнуті руки п'яниць, жебраків монети, щоб купити вино, необхідне їм для припинення трясучки. Я зупинився біля входу у відділення Teletrak; всередині дюжина любителів верхової їзди чекала початку перегонів.
  
  Мою увагу знову привернув тротуар, де хлопчик смикнув матір за рукав перед магазином, торгуючим старими іграшками та одягом. Я підійшов до нього і побачив, як він вказує на знебарвленням астронавта, у якого не вистачало руки. Поряд з астронавтом стояли лялька зі скуйовдженим волоссям і ведмідь з розпоротим животом. Я згадав дітей, з якими провів дитинство в притулку, і відчув, як у мені закипає гнів. Маленький хлопчик був схожий на багатьох дітей, які повинні навчитися приймати відсутність привілеїв. Діти, приречені на злидні, на зубожілі школи, а пізніше на низькооплачувану роботу і життя без будь-якого сенсу, крім суто тваринного виживання.
  
  Коли дитина наполіг, щоб вона купила йому "астронавта", мати потягнула його за рукав, щоб відвести від вікна. Я подивився на іграшку і прочитав ціну, написану на шматочку картону, який космонавт тримав своєю єдиною рукою. Я дістав з кишені куртки банкноту в тисячу песо і простягнув її хлопчикові. Його очі заблищали, і, не роздумуючи двічі, він забіг в магазин. Його мати мить спостерігала за мною, а потім опустила погляд. Коли син повернувся зі своєю іграшкою, я втупився на астронавта, і на мить мені здалося, що я бачу його посмішку.
  
  Я продовжив свій шлях, поки не натрапив на закусочну, куди зайшов випити пива. Офіціант не знав нікого з прізвищем Зунеда і був не в настрої відповідати на будь-які питання. Він сказав мені, що тільки наповнював келихи і не хотів проблем зі своїми клієнтами, а тим більше з власником закладу. Я залишив своє пиво недопитим, не залишив чайових і вийшов на вулицю.
  
  За наступні три години я відвідав сім магазинів вживаного одягу, два кабаре і півдюжини барів. Я поговорив з кількома перуанцями, які стояли разом біля головного собору, і зі старою, котра продавала сухофрукти в кіоску поруч зі старим Національним конгресом. Ніхто з них не мав ні найменшого уявлення, хто такий Зунеда, але щоб не дізнатися нічого нового, мені довелося вислухати безліч історій від п'яниць, танцюристів, вуличних торговців і іммігрантів, які відчували моє терпіння. Зрештою, втомлений і голодний, я пішов в "Рибний король" і попросив бульйон з морського вугра, який допоміг мені повернути віру в людство.
  
  Готуючись до дижестиву, я побачив, як увійшов Монтегон. Він оглянув столики і підійшов ближче, коли впізнав мене. Він був збуджений і спітнів, як ніби тільки що пробіг марафон. Я запропонував йому що-небудь випити, і він попросив келих хайбола з білим вином.
  
  "Ваш друг з газетного кіоску сказав мені, що я можу знайти вас тут", - сказав детектив. “Або він бачив, як ви ввійшли, або знає ваші постійні кубла. Я не хочу, щоб ти думав, що я стежу за тобою.
  
  “ До чого такий поспіх? Ви тільки що винайшли порох?
  
  "Це було грубо, але мені вдалося поговорити з цим слизьким типом Бульнесом", - сказав Монтегон, зробивши ковток вина. “Я намагався умовити його впустити мене в свій будинок, але, як і ви, у мене нічого не вийшло. Я прогулявся по його району та поспілкувався з кількома людьми. Ніколи не буває нестачі в людях, які звертають увагу на те, що відбувається в будинках їх сусідів, це точно. Жінка, выгуливающая свою собаку, дала мені ключ до того, як дістатися до нього: по вівторках і четвергах Булнес ходить в клуб поруч зі своїм будинком; він грає в теніс, а потім на годину відправляється в сауну. Важко потрапити всередину, якщо ти не є членом клубу, але мені вдалося знайти пару комбінезонів і пропуск підсобного робітника. Як тільки я опинився всередині, все стало простіше. Я почекав, поки він закінчить грати, а потім пішов за ним в сауну ".
  
  “ Визволи мене від подробиць, Монтегон. Про що ти говорив з Бульнесом?
  
  “Він не тупий. Спочатку він погрожував вигнати мене, але потім передумав. Я згадав Карвилио і сказав, що до звинувачень у пограбуванні може бути додано звинувачення у вбивстві. Це змінило його ставлення. Він сказав, що все, що йому відомо, це те, що Карвилио щось замишляв і що найманий вбивця зайшов надто далеко у своїй роботі. Він запропонував мені пристойну суму грошей за моє мовчання, і коли я сказав йому, що просто намагаюся знайти вбивцю, він вирішив дати мені деяку інформацію ".
  
  “ Я вражений, Монтегон. Ніколи б не подумав, що ти можеш бути таким переконливим.
  
  “Оголений чоловік ретельно обмірковує те, що він говорить. Особливо коли на нього спрямований пістолет. Булнс розповів мені про свого друга-адвоката, який порекомендував найняти головоріза, використовуючи в якості посередника якогось хлопця по імені Сакотто. Щоб зберегти свою особистість, Вульнес скористався вигаданим ім'ям, коли дзвонив Сакотто."
  
  “ Хто такий Сакотто? - запитав я.
  
  “ Здається, він відомий покидьок в Ель-Боске. Він володіє баром, який служить прикриттям для наркоторговців, скупників краденого, фальшивомонетників і найманих убивць. Вони кажуть, що копи захищають його в обмін на гроші і інформацію про роботу інших злочинців в цьому районі".
  
  “У цього хлопця є деяка ініціатива! Вони повинні нагородження його премією "Підприємець року"".
  
  Вульнес сказав, що Сакотто порекомендував хлопця по імені Чіто як кращого людини для залякування Карвилио. Він також сказав, що нічого не знає про Чіто, тому що Сакотто все організував. Це було все, що я зміг з нього витягнути. Двоє членів клубу зайшли в сауну, і Вульнес почав кричати, що він став жертвою пограбування. З цього моменту все пішло шкереберть. Мені вдалося втекти з сауни, але вибратися з клубу в одному рушнику, обернутом навколо талії, було нелегко. У підсумку я стрибнув через стіну голяка. На щастя, моя машина стояла неподалік, і в багажнику в мене був спортивний костюм, який я зазвичай одягала для пробіжок по вихідних ".
  
  "До теперішнього часу Вульнес, ймовірно, вже зробив свої дзвінки, і Сакотто, ймовірно, знає, що сталося".
  
  “Я б не став на це ставити. Я думаю, Вульнес, ймовірно, зацікавлений тільки в тому, щоб залишитися на плаву, і не думає, що ми коли-небудь наздоженемо Сакотто. Крім того, у мене немає ніякої можливості перевірити те, що він мені сказав.
  
  "Ми повинні поговорити з Сакотто".
  
  “Перш ніж ми доберемося до нього, я хочу дізнатися про нього більше. Я не думаю, що це так просто, як просто з'явитися в його барі. Дозвольте мені поставити кілька запитань, і я дам вам знати, коли ми будемо готові відвідати його.
  
  Я ніяково роззирнувся, не знаючи, що ще сказати. Я махнув офіціантові і попросив його принести Монтегону ще келих вина.
  
  “ Що сталося? Вас щось турбує? " запитав детектив, намагаючись стримати посмішку.
  
  “Я повинен перед тобою вибачитися. Ти виконав хорошу роботу".
  
  “ Чи означає це, що ми тепер друзі?
  
  “ Всьому свій час, Монтегон. Справжніх друзів не готують відразу. Їм потрібен час.
  
  “ Обіцяй мені, що подумаєш над моєю пропозицією про партнерство.
  
  "Я так і зроблю", - неохоче погодилася я. "Але не занадто сподівайся".
  
  Коли Монтегон трохи пізніше вийшов з ресторану, я пішов за ним до дверей. Я подумав про те, щоб знову зайнятися своїм розслідуванням, але мої кроки ставали все важче, і вони привели мене до кіоску Ансельмо. Власник газетного кіоску терпляче вислухав мою розповідь про довгій подорожі по магазинах, кабаре та барах по сусідству. Ми випили кави з галасливого автомата, який він тримав у кіоску, і я попрямувала до свого будинку, відчуваючи себе трохи менше пригніченою. Я пройшлася по кімнатах своєї квартири, не зосереджуючись ні на чому конкретному. Я гортав книги, поглядав у вікно на околиці, грав з Сименоном і, нарешті, вирішив повернутися до роботи.
  
  Спускаючись у ліфті, я перечитав звіт Котапоса. Я все ще не шукав Віктора Мольтисанти, і ніщо в записах адвоката не змушувало мене чекати результату, відмінного від того, що я отримав від Урібе і Тапіа. Мольтисанти звільнився з армії у званні полковника, і в його послужному списку значилися посади в Пуерто-Айсене, Копіапо, Ранкагуа, Пуерто-Наталесе і короткий час в Управлінні національної розвідки. В довідці не вказувалося його нинішнє заняття, але вказувалося, що він був завсідником військового клубу "Ло Курро", де зустрічався з іншими відставними офіцерами.
  
  Та невелика інформація, яка у мене була про це клубі, почерпнута з кількох статей в пресі. Я знав, що він розташовувався у значному будівлі, що призначався спочатку як будинок для диктатора та його дебелої дружини. Громадськість була обурена, коли сума грошей, витрачених на будівництво палацу, стала надбанням громадськості. В кінці диктатури це, поряд з неминучим приходом Патрісіо Эйлвина, нового президента, змусило Піночета відмовитися від будинку і передати його армії. Через деякий час заклад перетворили в показною клуб для офіцерів. Я пригадав, що читав звіт про цьому, в якому описувався особняк. Сади, тенісні корти, сауни, кінотеатр, мармурові підлоги, настільні лампи, імпортні крани, обробка з цінних порід дерева і складна система безпеки - ось лише деякі з особливостей і оздоблення, які спустошили скарбницю, як і крадіжки, вчинені диктатором і його прихильниками.
  
  Мені трохи пощастило, і мені вдалося проникнути на військовий об'єкт легше, ніж я очікував. Виявилося, що головні бальні зали в той день використовувалися для весільного прийому дочки полковника; я сказав, що я весільний гість, і охоронці не впустили мене на стоянку. Опинившись всередині, я припаркував свій Chevy Nova поруч з Toyota і пішов за низкою елегантно одягнених чоловіків і жінок, що входять в бальні зали. Я опинився посеред кімнати, прикрашеній картинами на військову тематику. Підлогу відображав світло ламп, а збоку привертала увагу величезна мармурові сходи, ведуча на другий поверх. Все навколо мене кричало про показуху і несмаку. Я піднявся сходами і ввійшов в іншу кімнату, де було накрито ще більше столів для весільного прийому. Вікна у всю довжину кімнати дозволяли спостерігати за містом здалеку — вид, який зливався з сяючими спалахами світла. Я подумав про диктатора, який мріяв закінчити своє перебування на землі, спостерігаючи, як життя тече у нього під ногами, не в силах уявити судові клопоти і домашній арешт, які насправді будуть супроводжувати його старість.
  
  Незабаром кімната наповнилася весільними гостями, і коли хтось оголосив про прибуття нареченого і нареченої, я вирішила зробити свій хід. Я запитав офіціанта, який розносив келихи з шампанським для привітального тосту, де в будівлі зібралися офіцери. Не зупиняючись, щоб обміркувати настирливість мого питання, він вказав мені на коридор, що веде до головного входу в кімнату. Я пішов за його вказівками і кілька хвилин бродив по лабіринту м'яко освітлених коридорів. Через деякий час я виявив ряд дверей, різняться назвами, вигравіруваними на блискучих бронзових табличках. Я пішов далі, і як раз в той момент, коли я подумав про те, щоб повернутися назад, я почув голоси. Я продовжував йти з обережністю, поки не підійшов до дверей, що вели в розкішну кімнату, де я побачив дюжину офіцерів, що сидять за столами. Біля дверей стояв офіціант у білому піджаку в супроводі молодого і високого офіцера у формі, який ступив уперед і перегородив мені шлях.
  
  "Цивільні особи допускаються тільки за запрошенням офіцера", - сказав він поважних, але авторитарним тоном.
  
  “Вибачте. Я, мабуть, розвернувся", - сказав я, удаючи замішання. “Я тут на весільній вечірці, і мені здалося, що я дізнався полковника Віктора Мольтисанти серед гостей. Хтось сказав мені, що він пішов випити в офіцерську кімнату, тому я спробував знайти його.
  
  Не знадобилося б багато часу, щоб зрозуміти, що моя історія була такою ж фальшивою, як пластикова акула, але це, схоже, не стурбувало молодого солдата, який, уважно вислухавши мене, просто подивився на офіціанта і зробив йому знак підійти.
  
  "Цей чоловік шукає полковника Мольтисанти", - сказав офіцер офіціантові.
  
  Офіціант уважно спостерігав за мною; присутність молодого офіцера, здавалося, змушувала його відчувати себе ніяково.
  
  "Минуло кілька місяців з тих пір, як полковник Мольтисанти був в клубі", - сказав він. "Йому заборонено входити в цю кімнату".
  
  “ Заборонено? Що це означає? - Запитав я.
  
  “ Я б волів, щоб полковник пояснив причину.
  
  “Звичайно. Але якщо я не можу знайти його тут, де я можу його знайти?" Запитав я, відчуваючи, що мій канат слабшає. "Я служив під його початком і хотів відвідати його".
  
  “На вулиці Вергара, недалеко від Військово-історичного музею, є гурток рядових. Я працюю там два рази в тиждень, і він завжди там по ночах".
  
  “ Коло завербованих чоловіків?
  
  "Я впевнений, що ви знайдете там полковника Мольтизанти", - повторив офіціант і, щоб дати зрозуміти, що йому більше нічого сказати, відступив на кілька кроків до свого місця у двері.
  
  "Хочете, я розповім вам, як повернутися в бальний зал?" - запитав солдат.
  
  "Я залишила велику жменю панірувальних сухарів по дорозі", - саркастично відповіла я. "Я можу повернутися на вечірку сама".
  
  Я повернувся на весільний прийом і провів кілька хвилин, спостерігаючи за присутніми. Здавалося, вони були щасливі поїсти за рахунок батька нареченої. Молодята ковзали навколо столів, фотографуючись, організатори збилися в купу в кутку, а оркестр налаштовував свої інструменти, щоб виконати перший танець.
  
  Офіціант запропонував мені келих шампанського, і перш ніж я встигла спробувати його вміст, до мене підійшов високий темноволосий чоловік. У нього був безпомилковий вид військового, намагається злитися з мирними жителями.
  
  "Ти з нареченою або з нареченим?" - запитав він, оглянувши мене з ніг до голови і вирішивши, що я навряд чи увійду в ексклюзивний весільний список.
  
  “Ні те, ні інше. Я випадково проходив повз, і мою увагу привернуло сукня нареченої", - відповів я. “Але не хвилюйся. Я знаю, що мені тут не місце, і я можу здатися сам".
  
  Солдат не знаходив слів. Я залишив свій келих в його руках і помахав молодятам на прощання.
  
  OceanofPDF.com
  
  21
  
  Було за кілька хвилин до півночі, коли я прибув в заклад, про який мені розповів офіціант. Клуб для пересічних розташовувався в будинку, що нагадує про велич особняків і невеликих палаців, які колись населяли район Републіка і його околиці. Цього місця не вистачало розкоші, яку я бачив годину тому, але його більш скромний вигляд змусив мене відчувати себе в більшій безпеці і затишку. Ніхто не зупинив мене і не ставив запитань, коли я увійшов у кімнату, де дюжина столів була зайнята солдатами, які, судячи з усього, відзначали підвищення у званні або переведення в інші міста. Чоловіки у формі були приємно п'яні і з задоволенням поглинали смажене м'ясо, яке було розкладено перед ними на столах. На одній стіні висів чилійський прапор з намальованим на ньому пухким особою Бернардо о'хіггінс. В іншому залі, в якому також стояла дюжина столів, я побачив більше чоловіків у формі, які здавалися більш п'яними, ніж ті, що були в попередньому залі. Ніхто з них мною не зацікавився, і тому я пройшов у третій зал, де виявив невеликий бар, допустимий офіціантом в бездоганно чистому і отглаженном білому піджаку. За стійкою бару була виставлена колекція військових портретів, гербів і велика картина із зображенням Пресвятої Діви Кармен, покровительки чилійської армії.
  
  "Це приватний заклад", - сказав офіціант, коли я підійшов до бару. "Ми обслуговуємо тільки військовослужбовців та їх гостей".
  
  "Ось чому я прийшов", - відповів я і, перш ніж офіціант встиг обдумати свої наступні слова, додав: "Я шукаю полковника Віктора Мольтисанти, з яким я мав честь бути знайомим, коли проходив військову службу в Пуерто-Наталесе. Я пішов побачитися з ним у військовий клуб "Ло Курро", і мені сказали прийти сюди. Я знаю, що вже пізно, але я сподіваюся, що хто-небудь скаже мені, де його знайти ".
  
  "Вам слід було сказати мені, що ви ветеран", - сказав офіціант більш дружелюбним тоном.
  
  "Я лише виконував свою обов'язкову службу, і це було давним-давно", - збрехав я.
  
  "Солдат - це солдат на все життя", - підтвердив офіціант, а потім, осушуючи келих, запропонував: "вам пощастило. Полковник Мольтизанти в кімнаті Ігнасіо Каррера Пінто. Виходьте з бару, йдіть прямо по коридору і не зупиняйтеся, поки не дійдете до останньої двері. "
  
  “Я давно його не бачив. Може бути, тому я не розумію, що полковник робить в клубі для пересічних".
  
  “ Ти не знаєш? Якщо у тебе є п'ять хвилин, я можу тобі сказати.
  
  Зал, куди мене направив офіціант, був непомітним і неохайним. Там стояли три столи, покриті білими скатертинами. Два з них були порожні, а на третьому стояв, спираючись на лікті, високий худорлявий чоловік з ретельно підстриженим сивим волоссям. У нього був рум'яний колір особи і лопнули капіляри завзятого випивохи, і його увагу, здавалося, було повністю зосереджено на майже порожній пляшці віскі, що стояла перед ним. Я підійшов і відкашлявся, щоб привернути його увагу.
  
  “ Полковник Мольтисанти? - Запитав я.
  
  "Чого ти хочеш?" - прогарчав полковник, дивлячись на мене без особливого інтересу.
  
  “ Ви пам'ятаєте мене, полковнику?
  
  "Звідки ми приблизно знаємо один одного?" - запитав він. Його очі були скляними, і він, здавалося, насилу підбирав необхідні слова.
  
  "Ви були моїм інструктором в Пуерто-Наталесе", - сказала я, вирішивши придумати брехня, щоб завоювати його довіру.
  
  “Я тебе не пам'ятаю, але це не має значення. Придвинь стілець і випий", - наказав він, вказуючи на пляшку. “У мене хороші спогади про час, проведений в бронетанковому кавалерійському полку в Пуерто-Наталесе. Вранці я відморозив дупу, але вночі повії були милими і збудженими. Як тебе звуть, солдат?"
  
  "Хьюго Віра," збрехав я, згадавши ім'я поета з Пуерто-Наталеса, з яким познайомився під час поїздки в Буенос-Айрес.
  
  “Я пам'ятаю столову Віру і Трехразовую Віру, новобранку з Чилое, яка прийшла в мій офіс, щоб зажадати, щоб в суп на базі було три картоплини і велику кількість м'яса. Я послав його до чорта, а потім відправив чистити стайні. У моєму підпорядкуванні було багато новобранців, і їх важко запам'ятати всіх. Чого я ніколи не забуду, так це вправ, які ми проводили на горі Доротея, і парадів з нагоди національних свят. Все місто прийшов подивитися на нас ".
  
  "Вас було важко знайти, полковник," перебив я. “ В кінці кінців я пішов в клуб "Ло Курро", і мені сказали, що ви віддаєте перевагу це місце.
  
  Згадка про військовому клубі змусило особа Мольтисанти на мить потемніти.
  
  “Говорити, що я люблю це місце, - грубий спосіб приховати правду. Більшість офіцерів, часто відвідували Ло Курро, відвернулися від мене, і деякі з них були моїми однокурсниками по Військовій академії ", - сказав він, швидко відсьорбнувши віскі. “Але вони можуть залишитися там, якщо хочуть продовжувати жити у брехні. Вони навчили мене, що офіцер повинен завжди говорити правду. І звичайно, може бути, я мовчав дуже багато років, але в кінці кінців...
  
  “Значить, це правда, що вони говорять про те, що ви давали показання про порушення прав людини? Повірте мені, я думаю, ви вчинили правильно ".
  
  “Це правда, і з-за цього вони звинувачують мене в зраді. По-справжньому ганебні - це ті, хто забруднює форму. Спочатку вони трималися від мене на відстані, а потім сказали, що буде краще, якщо я більше не прийду в клуб. Деякі навіть погрожували мені. Я самотній, це правда, але моя совість чиста. Я не вбивця, не боягуз і не брехун, як ті нещасні люди, які зневажають мене".
  
  "Вони сказали мені, що ти занадто часто приходиш сюди".
  
  “Якщо я вип'ю на один-два склянки більше, ніж потрібно, це моя проблема. Кого це хвилює? У мене майже немає друзів, і я не розмовляв зі своєю дружиною десять років. Двоє моїх синів виїхали з Сантьяго; я бачу їх лише раз чи два на рік. Старший, Витоко, пішов по моїх стопах і пішов в армію. Його відправлять у Антофагасту. Якщо вони не выебут його з-за мене, у нього буде прекрасна кар'єра. Інший мій син, Клаудіо, вивчав агрономію і поїхав працювати в Койайке. Але я не знаю, навіщо я розповідаю вам все це. Ти незнайомець, солдат, який говорить, що знає мене, але я не пам'ятаю, щоб коли-небудь бачив його раніше.
  
  "Ось чому ти кожну ніч ховаєшся в цьому місці".
  
  "Нам потрібна ще одна пляшка, солдатів", - сказав Мольтисанти, не слухаючи мене, і, натискаючи кнопку поруч з собою на стіні, додав: "Мені навіть не потрібно говорити, щоб вони дали мені те, що мені потрібно. Я просто натискаю кнопку. Тут мене знають і поважають".
  
  “ Що змусило вас захотіти дати свідчення?
  
  “Я не пам'ятаю ні її імені, ні всіх подробиць, але це якось пов'язано з дівчиною з університету. Я бачив, як вони винесли її мертве тіло з камери і завантажили в машину, щоб утилізувати де-небудь на дорозі між Сантьяго і Вальпараїсо. Я назвав судді імена офіцерів, командували підрозділом, який це зробив".
  
  “ Це було, коли вас направили в казарми Вілла Грімальді.
  
  "Звідки ти знаєш?" - прошипів Мольтисанти, хапаючись за блискавку ясності в алкогольному хмарі, яке оточувало його. "Чому тебе це цікавить?"
  
  Офіціант, з яким я розмовляв в барі, увійшов і визволив мене від необхідності відповідати. Після того, як він залишив нову пляшку на столі і пішов, Мольтизанти, мабуть, навіть не пам'ятав, як поставив мені це питання.
  
  "Я вважаю, що вам довелося затримати багато людей, поки ви були на віллі Грімальді".
  
  "Ніхто", - відповів Мольтисанти, підвищивши голос. "Моя робота носила адміністративний та матеріально-технічний характер".
  
  Я знову наповнив склянку офіцера і почекав, поки він вип'є.
  
  "Це не те, що говорять деякі з твоїх старих товаришів".
  
  "Хто?"
  
  “ Вісенте Тапіа і Данило Урібе.
  
  "Ці сучі діти брешуть", - пирхнув офіцер і, повернувшись після чергового подорожі на дно склянки, випалив у відповідь: "Хто ви такі? Чому ви ставите мені ці питання? Хто послав тебе поговорити зі мною?
  
  “ Якщо ви хочете отримати відповіді на ці питання, полковник, давайте укладемо угоду. Ваша правда в обмін на мою.
  
  “ Випий ще й розкажи мені свою правду.
  
  “Я приватний детектив і хочу знайти двох колишніх солдатів, які перебували на віллі Грімальді. Торо Паласіос і Фуллертон. Один з них, ймовірно, відповідальний за нещодавню смерть активіста-правозахисника".
  
  “ Недавнє злочин?
  
  “ Є ті, хто ніколи не втрачає смаку до крові, полковник. Що ви скажете? Ви знали цих двох чоловіків?
  
  “Я знав їх, але я не знаю їхніх справжніх імен. Вони були двома страшними ублюдками. Раніше вони називали Торо Паласіоса 'Царем Мідасом', тому що крім операцій проти лівих, він любив організовувати пограбування банків і магазинів, в яких пізніше звинувачував затриманих. Він також був одним з самих захоплених, коли справа стосувалася тортур. У нього було багато зв'язків серед начальства — його завжди запрошували на обіди та вечірки, які вони організовували з людьми з телебачення та мистецтва ".
  
  - А яким був Торо? - запитав я.
  
  “Кремезний і не дуже високий. Тоді у нього було світле волосся. Він любив бойові мистецтва і був відомий як хороший стрілок ".
  
  “ Ти знаєш, де його знайти? - запитав я.
  
  "Я навіть не знаю, чи живий він ще", - відповів Мольтисанти. "Дивно, що за всі ці роки йому ні разу не довелося відповідати перед трибуналом, в той час як інші придурки, які вели себе так само, як він, вже деякий час сидять у в'язниці".
  
  “ Може бути, він виїхав з країни.
  
  “Я не знаю. Все, що в мене залишилося від нього, - це спогади про місяці, які ми провели разом на віллі Грімальді. Я ніколи навіть не чув, щоб його ім'я згадувалося у військовому клубі. Але там ніхто не говорить про минуле, або, принаймні, не про те минуле, яке вас цікавить. Вони ніколи не згадують імен, якщо вони не з'являються у пресі — або в рамках судового процесу, або в некрологах ".
  
  “ Що ви можете розповісти мені про Фуллертоні?
  
  “У мене збереглися лише смутні спогади про нього. Сумніваюся, що впізнала б його, якби ми зустрілися лицем до лиця. Тоді він був худим і блідим. Я бачив його в ніч, коли помер важливий лідер "СВІТУ". Він провів десять або п'ятнадцять хвилин на святкуванні в казармах, а потім пішов. Більше я його ніколи не бачив. Про нього говорили не часто, але ми знали, що він має вплив в організації ".
  
  “ Ви коли-небудь чули чи знали кого-небудь по імені Зунеда?
  
  "Хто він такий?"
  
  "Хлопець, який, можливо, знає, де опинився Торо Паласіос", - сказав я, роблячи ще один ковток віскі.
  
  Мольтисанти на мить замовк, і я злякався, що він заснув. Я знову наповнив його склянку, і це, схоже, розбудило його.
  
  "Я хотів би, щоб минуле можна було стерти, як слово з помилкою або пляма на сорочці".
  
  "Єдине, що можна стерти, - це відлуння пам'яті".
  
  “Я сподіваюся, що це так. Є деякі, хто думає, що пекло - це місце, де людина змушена пам'ятати вічно", - сказав Мольтисанти, а потім, немов шукаючи полегшення від раптового болю, запитав: "Це дійсно правда, що Тапіа і Урібе звинуватили мене в участі у тортурах?"
  
  “Ні. Я сказав це, щоб спровокувати тебе".
  
  “Я ніколи не бруднити рук. Моїм єдиним злочином було надто довге мовчання".
  
  “ Ви давали свідчення по одній справі.
  
  “Так, але занадто довго після того, як відбулися злочину. Хоробрість - це діяти в потрібний час. Все інше - жаль і виправдання ".
  
  "У тебе є спосіб дістатися додому?" Я запитав його, як тільки ми вийшли на вулицю. Ми вийшли з будинку останніми. Спостерігаючи за нетвердыми кроками офіцера, я міг сказати, що він був не здатний навіть самостійно дістатися до наступного кута.
  
  "Допоможи мені зловити таксі, а інше зробить мені", - відповів він.
  
  “ Я можу відвезти тебе на своїй машині.
  
  "Чому ти робиш це для мене?" підозріло запитав він. "Ти хочеш отримати від мене більше інформації?"
  
  "Це спосіб відплатити тобі за відповіді і випивку".
  
  “Минуло багато часу з тих пір, як у мене була можливість напитися з іншою людиною. Я приймаю твою пропозицію. Я також хочу зізнатися, що не сказав тобі там усієї правди. Я чув, як люди говорили про Торо Паласиосе два місяці тому. Рядовий, який працював зі мною, сказав мені, що бачив його на Загальному цвинтарі під час похорону генерала, який відповідав за Національний інформаційний центр. Схоже, він змінив свою зовнішність, і під час церемонії намагався триматися на відстані від усіх інших ".
  
  "Це означає, що він все ще живий, і все ще знаходиться в Чилі".
  
  “Можливо. З такими хлопцями, як Торо, ти ні в чому не можеш бути впевнений".
  
  Мольтизанти жив на вулиці Рамона Карнисера, в старому будинку з видом на парк і ігровий майданчик. Я допоміг йому вийти з машини і піднятися по сходах на другий поверх. Його квартира була великою і безладною. На столі лежало кілька газет і військових журналів. На одній зі стін висів величезний портрет Мольтисанти з двома молодими людьми, які, як я припустив, були його синами. Мольтисанти дозволив собі впасти в продавлене шкіряне крісло і розкинув руки, немов для того, щоб вдихнути побільше повітря або обійняти всі предмети в кімнаті.
  
  “Ось я тут, оточений усіма уламками свого життя. Без дружини, з безглуздою кар'єрою і двома далекими синами", - сказав він тихим голосом.
  
  Я мовчки спостерігав за ним і зробив кілька кроків по кімнаті.
  
  "Зроби мені ще одну послугу," попросив Мольтизанти. “ На кухонному столі стоїть пляшка віскі. Налий нам по парі чарок.
  
  Я підкорився наказу і пішов на кухню. В пляшці залишалося досить спиртного, щоб продовжувати напивать нас ще пару годин. Я відкрив маленький холодильник під коморою і поклав кілька кубиків льоду в стакан, який знайшов поряд з пляшкою. Я повернувся і передав офіцеру його напій. І, не сказавши ні слова, вийшов з квартири.
  
  Поки я їхав назад у свій район, я згадав військовий парад у парку о'хіггінс, на який мене водили, коли я жив у притулку. Мені сподобалася яскрава форма і звучання оркестрів, але в гуркоті чобіт і важкої жорсткості зброї я відчув щось підозріле, що тоді не знав, як розшифрувати.
  
  OceanofPDF.com
  
  22
  
  Мені здавалося, що на мою голову звалився камінь. Ліжко була схожа на карусель, яка не переставала обертатися, і мені довелося почекати кілька хвилин, перш ніж світ навколо мене відновив свій звичайний порядок. Пізніше, коли я почув стукіт у двері свого кабінету, я згадав вірш про поета, який хотів, щоб ніхто не приходив і не турбував його, якщо тільки це не танцівниця з діамантовими зірочками на носках її туфель.
  
  Спогад розвіялися як дим, коли я відкрив двері і побачив розчервоніле Котапоса. Його стомлене зникло, як тільки я запросив його в свій кабінет. Не поспішаючи, немов ретельно оглядаючи місцевість, по якій ступав, він зробив кілька кроків до кабінету і зупинився, щоб вивчити кілька назв на моїх безладно розставлених книжкових полицях.
  
  “ Що робить так багато збірок віршів у бібліотеці детектива?
  
  "Хтось же повинен читати наших поетів", - відповів я роздратованим голосом.
  
  “ Тобі снилися кошмари або ти просто прокинувся не на тій стороні ліжка?
  
  "Я провів більшу частину ночі, витісняючи з пам'яті колишнього військового, який любить випити".
  
  "Ти що-небудь зрозумів з вашої розмови?"
  
  "Небагато, але я закінчив відвідувати колишніх військових, зазначених у вашому досьє", - сказав я, а потім ввів його в курс моєї розмови з Молтисанти.
  
  "Тепер ми точно знаємо, що Торо Паласіос з плоті та крові", - сказав адвокат, вислухавши мій звіт. “Чесно кажучи, я не дуже вірив у ваші розслідування, але те, що ви з'ясували, може бути дуже корисним. Це правда, що Мольтизанти надав інформацію по одній справі, але два інших офіцера так і не постали перед судом. Ми попросимо викликати їх для дачі свідчень, і завжди є шанс, що ми змусимо їх вийти з-за залізної стіни мовчання, яку військові зводять, щоб захистити себе від правди ".
  
  "Ви знаєте юриста по імені Гільєрмо Сунеда?" Я запитав. "Кажуть, він був помітною фігурою в часи диктатури".
  
  “Я його не знаю. Він пов'язаний зі справою, яку ми розслідуємо?"
  
  “ Він міг би привести нас до Торо Паласіосу.
  
  "Я запитаю у знайомих юристів". Котапос підійшов до вікна і виглянув на вулицю. "Що ви думаєте про те, що вам вдалося розкопати на даний момент?"
  
  "Я не знаю, насправді", - сказала я, - але щось, чого я не можу пояснити, підказує мені, що за смертю Рейеса стоїть темна мотивація. Інтуїція, мій нюх, називайте це як хочете. А ще є колишні військові, з якими я розмовляв. Тиша, забудькуватість, таємна лояльність — світ, який поважає свої кодекси і ховається в сторожовій башті, яку він збудував, щоб ретельно стежити за цивільними особами, яким він не довіряє ".
  
  “Ось чому так важко добитися справедливості за скоєні ними злочини. Ми повинні зібрати достатньо доказів того, що правда незаперечна. Нам знадобилося багато часу, щоб пробити стіну їх. Слідуй своїм інстинктам, Ередіа. Можливо, тобі просто пощастить, і ти дізнаєшся щось більше, ніж жменьку напівправди. Котапос подивився на годинник і сказав: “Мені треба йти. Тримай мене в курсі".
  
  Сам не знаючи чому, я згадав про старого розслідування, в якому я вистежив письменника-привида, причетного до смерті літературного критика. Я підморгнув Сименону і пішов на кухню варити каву. Я налила воду в кавоварку і, перш ніж вона почала закипати, почула, як хтось постукав у двері. Я подумав, що Котапос, можливо, щось забув у кабінеті, але коли я відкрив його, то побачив пристаріле особа Вірджинії Рейес.
  
  "Вибачте, що я прийшла, не зателефонувавши попередньо", - сказала вона, входячи в мій кабінет і кидаючи на мій стіл вицвілу полотняну сумку, яка явно не підходила до її костюму.
  
  “ Я детектив, мем, а не лікар. Ви можете приходити, коли захочете. Немає необхідності призначати зустріч за п'ятнадцять днів до цього, і я не збираюся брати з вас плату за те, щоб вислухати те, що ви хочете сказати ". Я був у поганому настрої.
  
  "Я можу сісти?" - запитала вона, вказуючи на крісло перед столом. “Ліфт зламався, і мені довелося підніматися пішки по сходах. У моєму віці мені не потрібно багато рухатися. Я втомився".
  
  "Якщо ви хотіли дізнатися останні новини, вам слід скористатися телефоном".
  
  “Я прийшла не за цим. Я знаю, ти б подзвонила мені, якщо б були якісь новини. Це щодо цих блокнотів", - сказала місіс Рейес, вказуючи на сумку, яку вона залишила на моєму столі. “ Бенильда надіслала їх три дні тому.
  
  “ Бенилде Роос?
  
  “Мені їх приніс інтерн. Бенилде зателефонувала мені й пояснила дещо, чого я насправді не розумів. Записні книжки - це щось на зразок щоденника, і вона хотіла, щоб вони були у мене на пам'ять про мого брата. Я подумав, що вам, можливо, буде цікаво їх прочитати.
  
  Я схопила сумку і відкрила її. Всередині були дві університетські зошити. Я побіжно переглянула їх.
  
  “Ось якими вони були, коли ви їх отримали? Просто глянувши на них, здається, що хтось вирвав кілька сторінок".
  
  “Це може здатися дивним, але, незважаючи на те, що розповіла мені Бенильда, я їх не читав. Я не думав, що маю право втручатися в інтимну життя мого брата".
  
  "Що там?" Мені здалося, я почув, як Сіменон запитав зі свого кута кабінету, оточений книгами, які він зняв з полиці, щоб застелити ліжко. “ З тих пір як пішла місіс Рейес, ти тільки й робиш, що ти читаєш, куриш і дивишся у стелю.
  
  “Я читаю записні книжки Хермана Рейеса. У першій є кілька історій з його дитинства, які мені не допомагають. У другому є купа нотаток про його зустрічі з психологом і кілька невеликих посилань на його дослідження. З них є п'ять, які дійсно привернули мою увагу ".
  
  "Що вони говорять?" - запитав я.
  
  "Торо Паласіос переховувався, але не тільки для того, щоб вислизнути від правосуддя".
  
  "Один".
  
  "У мене складається враження, що Фуллертон був чимось більшим, ніж просто кат".
  
  "Двоє".
  
  "Я зустрів людину, яка може допомогти мені добратися до Торо Паласіоса".
  
  "Троє".
  
  “Вона попросила мене написати все, що я знаю про Фуллертоні. Спочатку я не хотів, але потім... "
  
  “ Чотири. Що потім? " запитав Сіменон.
  
  “Після цього були вирвані сторінки. Це нагадує мені роман Скербаненко, який я купив у кіоску на площі Альмагро. Я прочитав двісті сторінок, поки не виявив, що в ньому відсутній сторінка, де розкривається ім'я вбивці.
  
  “ П'ять. Твоє життя сповнена маленьких трагедій, Ередіа.
  
  “ Ще одна подібна жарт, і тобі притопчуть по хвосту.
  
  “ Заспокойся. Принаймні, тепер ти знаєш, що не гонишься за примарами.
  
  "Розслідування Рейеса були більше, ніж просто вирізки з новинних статей, і якщо моя інтуїція вірна, схоже, що він підійшов так близько до вогню, що обпікся ".
  
  "Хто ця 'вона', про яку згадує Рейес? Бенилде Роос?"
  
  “ Поняття не маю. Ми б навіть не дізналися про існування записних книжок, якби Бенилде не віддала їх Вірджинії Рейес.
  
  "Те ж саме стосується і сестри".
  
  Я зняв телефонну трубку, подзвонив Діонісіо Терану і без будь-яких пояснень запитав його, чи користувався Герман Рейес допомогою жінки у своїх розслідуваннях.
  
  "Наскільки я знаю, немає", - відповіла Теран. “Однак це не неможливо. Багато дівчат з університету пропонують допомогти з роботою культурного центру".
  
  “ Ви говорили мені, що Герман був стриманий, коли справа стосувалася його роботи.
  
  "Це не означає, що йому ніхто ніколи не допомагав".
  
  “ Ви можете назвати мені кілька імен?
  
  “Мені доведеться запитати дівчаток з групи, і навіть тоді я нічого не можу гарантувати. Іноді вони допомагають якийсь час, а потім їдуть ".
  
  "Дай мені знати, якщо що-небудь знайдеш, і особливо якщо спливе ім'я". Я попрощався і повісив трубку.
  
  - І що тепер? " запитав Сіменон.
  
  “ Пора послухати, що скаже Бенилде Роос.
  
  "Я помітила, що в одному з блокнотів не вистачає кількох сторінок, але насправді я не дуже замислювалася про це", - сказала Бенилде, коли я пояснила, чому дзвоню. “Герман був дуже невпевненим у собі і настороженим, і я подумав, що він, можливо, вирвав їх. Не раз я бачив, як він щось записував, а потім виривав тільки що написану сторінку і викидав її у відро для сміття ".
  
  “ Коли ви в останній раз бачили Германа з сумкою?
  
  “За день до своєї смерті. Він носив його з собою всякий раз, коли ходив у бібліотеку або до психолога. У день вбивства його при ньому не було".
  
  “ Ви не знаєте, допомагала йому в роботі якась жінка? Хто-небудь, крім вас?
  
  "Наскільки мені відомо, немає". З ноткою сумніву в голосі Бенильда запитала: "Як ти думаєш, в житті Германа була інша жінка?"
  
  “Не дозволяй своїй уяві обдурити тебе. Я думаю про когось, хто міг би допомогти йому зібрати інформацію. Наприклад, про один із студентів, які відвідують культурний центр ".
  
  “Він би сказав мені. Він знав, що я ревную".
  
  “ Ти читав записні книжки? - запитав я.
  
  "Я знала, що у них було, і подумала, що було б краще, якщо б вони були в його сестри, оскільки там багато сімейних спогадів".
  
  “ Останнє питання, Бенильда. Ти просила або радила Герману робити записи у блокнотах?
  
  “Герман завжди розповідав історії зі свого життя, і одного разу я сказав йому, що він повинен записати їх, тому що вони можуть допомогти йому з книгою, яку він мріяв написати. Йому сподобалася ідея, і він почав писати, але він писав не лише розповіді. Якщо ви прочитаєте ці зошити, ви побачите, що він також писав роздуми і замітки про своїй повсякденній діяльності ".
  
  "Ось і вся розгадка", - пробурмотів я Сименону, закінчивши розмову з Бенильдой Роос. "На секунду я розхвилювався, але знамените 'вона' більше не є загадкою".
  
  "Помилкова підказка - це не привід стрибати в сани відчаю".
  
  “ І що тепер? Вип'ємо за дзвінок серед ночі?
  
  Мій намір випити випарувалося зі швидкістю світла. Як раз в той момент, коли я був готовий дістати зі столу аварійний балончик, Монтегон увірвався в кабінет з силою бика, побачив тінь матадора на рингу. Я буркнув "привіт" і запропонував йому випити.
  
  "Я б вважав за краще піти куди-небудь в інше місце", - сказав він з усмішкою, яка не викликала у мене приємних передчуттів. "Я зайшов у бар Сакотто і думаю, нам варто нанести йому візит".
  
  “ Що ти маєш на увазі, Монтегон? - запитав я.
  
  “ Що нам слід перекинутися парою слів з Сакотто і попросити його сказати, де ми можемо знайти Чіто. Хочеш відправитися на екскурсію?
  
  Минуло щонайменше шість місяців з тих пір, як я в останній раз був на Гран-Авениде Хосе Мігеля Каррери, і тому, як тільки машина Монтегона проїхала перед лікарнею Баррос Луко, я помітив, що зовнішній вигляд вулиці змінився. Там, де раніше стояв пам'ятник Че Гевару, тепер стояли гігантські статуї персонажів мультфільмів Мампато і Оду; там, де я пам'ятав глинобитні будинки, стояли величезні житлові будинки; стадіон, на якому Los Prisioneros відіграли свій перший великий концерт, був замінений супермаркетом, ескалатори якого було видно з вулиці, що дозволяло бачити, як відвідувачі входять в заклад і виходять з нього, як нескінченна низка мурах.
  
  Автомобіль прокладав шлях між автобусами і вантажівками, поки не опинився перед будівлею муніципалітету Ла-Чістерна. Звідти він перетнув кільцеву автомагістраль Америка Веспучио і продовжив рух зі швидкістю бродячої собаки, яка тільки що почула саму смачну кістку в окрузі.
  
  "Ресторан знаходиться недалеко від автобусної зупинки двадцять дев'ять на Гран-Авеніда", - сказав Монтегон, порушуючи мовчання, яке ми зберігали з початку поїздки. “Нічого особливого. Це глинобитний будинок з вицвілими стінами і приблизно дюжиною столів. Сакотто не піклується про комфорт своїх клієнтів. Бар - всього лише прикриття для його незаконної діяльності. Поруч з рестораном є склад, де він зберігає товари, які купує у місцевих злодіїв, а потім продає на блошиному ринку на Калле Моррос. Всі знають, що вони роблять, але ніхто, навіть копи, не сміє встати у них на шляху ".
  
  “ Якщо ти намагаєшся схвилювати мене цим, то у тебе погано виходить, Монтегон.
  
  "Ти захопив з собою пістолет?" запитав він трохи пізніше. "Ми ось-ось прибудемо в печеру Алі-Баби".
  
  Ресторан був менш привабливим, ніж мишача нора, але трьох відвідувачів, пили пиво за столом, не турбувало жахливий стан закладу або зловісний вигляд офіціанта, який подавав їм напої. За стійкою високий темношкірий чоловік без всякого сорому демонстрував свій величезний живіт. Монтегон вибрав столик подалі від всіх інших, та коли офіціант підійшов прийняти наше замовлення, він попросив сімейне пиво. Товстун якийсь час спостерігав за нами зі свого окопу, а потім повернувся до розмови з жінкою, яка курить біля стійки бару.
  
  "Товстуни звуть Сакотто, а ціпонька, ймовірно, повія", - сказав Монтегон.
  
  "Отже, який наш план?"
  
  “ Пий і чекай, поки заклад спорожніє.
  
  Увійшов худий хлопець, підійшов до бару і попросив Сакотто продати йому чайний пакетик. Сакотто поліз в коробку поруч з касою і що дістав, що швидко передав хлопцеві.
  
  "Шишка," сказав Монтегон, проводжаючи поглядом хлопця, що виходить з ресторану. “ Кокаїн поганої якості або тріщина. Наркотики тримають дітей в цьому районі за яйця, і ніхто нічого не робить, щоб пригальмувати торговців ними ".
  
  Телефон поруч з товстуном задзвонив, і він поспішив відповісти, послухав пару секунд, а потім передав трубку своєму клієнту. Після короткого обміну репліками жінка поклала на стійку трохи грошей і пішла.
  
  "Хтось знайшов собі розвагу на вечір", - сказав Монтегон, роблячи ковток пива.
  
  Коли я вже почав втрачати терпіння від очікування, відвідувачі за іншим столиком оплатили свій рахунок і нетвердою ходою покинули бар. Монтегон підморгнув мені, і ми обидва допили вміст наших келихів. Після цього все сталося дуже швидко. Поки я підходив до бару і пред'являв своє підроблене посвідчення від Слідчої поліції, Монтегон спокійно дістав пістолет і направив його на офіціанта, наказавши йому зачинити двері ресторану.
  
  “Що з вами двома не так? Ви що, не розумієте, з ким маєте справу?" - запитав Сакотто, швидко переходячи від подиву до люті. "Ви пошкодуєте про це, виродки".
  
  "Ми будемо ставити питання", - відповів я. "Ми знаємо про всіх ваших махінаціях, і для вас буде краще, якщо ви будете співпрацювати".
  
  “Сьогодні був не найвдаліший день. У мене всього кілька монет в касі", - сказав товстун, намагаючись зберігати спокій.
  
  “ Залиш свої монети при собі. Ми хочемо знайти Чіто.
  
  "Я не знаю нікого з таким ім'ям".
  
  “ Давай укладемо угоду, Сакотто. Ти говориш нам, де знайти твого друга, і ми залишаємо тебе в спокої.
  
  “Чому я повинен укладати угоду з вами двома? Я ні чорта не розумію, про що ти говориш, лайно замість мізків".
  
  “Прямо зараз наші колеги допитують Бульнеса, хлопця, який заплатив вам за залякування Карвилио. Я впевнений, що він заспіває кожну ноту. Це тільки питання часу, коли вони приїдуть за тобою. Ти розумієш, в яку халепу ти опинився, чи мені потрібно намалювати тобі картинку?"
  
  "Пішов ти, гівнюк!" - закричав Сакотто. "Як ти думаєш, кого ти дурачишь цим лайном?"
  
  "Всади кулю в те місце, де болить", - сказав Монтегон.
  
  Сакотто спробував змінити долю, швидко вдаривши детектива по голові. Монтегон твердо прийняв удар, подивився на свого кривдника і майже байдуже вдарив його кулаком в підборіддя. Потім він схопив Сакотто за шию і відірвав голову чоловіка від липкої тканини, що покриває стійку бару.
  
  "Я можу завдати великої шкоди, якщо ви не будете співпрацювати", - сказав Монтегон товстуну після того, як змусив її сісти на підлогу.
  
  "Йому потрібно було позбутися придурка, який сунув свій ніс у його справи", - сказав Сакотто через кілька секунд. "Ми зустрілися в барі в центрі міста, і він заплатив мені за виконання роботи".
  
  “ Булнс каже, що зв'язався з вами по телефону, використовуючи вигадане ім'я.
  
  “Він бреше. Я купував багато лайна, яке він крав зі складу деревини".
  
  “Що ти можеш розповісти мені про Чіто? Як його справжнє ім'я? Де ми можемо його знайти?"
  
  "Наскільки сильно ти хочеш перестати знущатися наді мною?" - запитав Сакотто і після паузи, щоб витерти кров, яка текла в нього з носа, сказав: “Це буде не перший і не останній раз, коли я змащую долоню копу. Всі, кого я знаю, посміхаються, коли чують, що до них наближається пачка банкнот ".
  
  “ Ми не копи, і ви не в тому становищі, щоб щось пропонувати.
  
  "І це посвідчення особи, що ти мені показав?"
  
  “ Така ж фальшива, як твоя невинність.
  
  Монтегон перестав звертати увагу на офіціанта і підійшов до мене. Сакотто зрозумів, що розмова - це його єдиний спосіб вибратися з халепи, в яку він потрапив, і роздратованим жестом влаштувався зручніше на підлозі.
  
  "Його звуть Хуан Луго, і він зазвичай буває в "Арко", барі на Авениде Карлоса Вальдовиноса, " неохоче відповів він.
  
  "Ти думаєш, він говорить правду?" - запитав Монтегон, дивлячись на товстуна. Було ясно, що він був би щасливий задати йому другу трепку.
  
  Я подумав, чи не відповісти, але в цей момент побачив, що офіціант рухається до мене з ножем у правій руці. Я не відразу відреагував. Я почув свист леза і приготувався до порізу, але ліва рука Монтегона перегородила шлях ножу. Офіціант здивовано подивився на мене, та перш ніж він встиг зробити нову атаку, я вдарив його ногою по яйцях і двічі в підборіддя. Офіціант впав на підлогу. Я подумав, що йому потрібен час, щоб прийти в себе. Я зробив пару кроків назад і, зрештою, подивився в дуло пістолета, який тримав Сакотто. Він піднявся на ноги, і його обличчя було спотворене люттю. Я нічого не міг вдіяти, щоб змінити своїй удачі. Я почув постріл. Сакотто розвернувся і сів на ящик з порожніми пляшками. Кілька секунд він стогнав, а потім його погляд зупинився на облупленої фарби стелі. Постріл Монтегона був гарний, і з рота огрядного чоловіка потекла густа червона цівка крові. Стояв поруч зі мною детектив зняв піджак і закатав рукав, щоб оглянути поріз на руці.
  
  “Глибоко? Ти в порядку?" - Запитала я.
  
  “ Потрібно накласти кілька швів, але все заживе.
  
  “ Ти двічі врятував мені життя, Монтегон.
  
  "Можливо, це буде те, що варто враховувати, коли ти будеш думати про наше партнерство".
  
  "Можливо", - сказав я, все ще не переконаний.
  
  "Тут ми більше нічого не можемо зробити", - додав детектив.
  
  "Я хочу навести порядок, перш ніж ми викличемо поліцію", - сказав я і потягнув офіціанта, щоб залишити його поруч з тілом його боса. Я взяв ремінь Сакотто і використовував його, щоб зв'язати двох чоловіків лицем до лиця. Офіціант міг розмовляти зі своїм босом до тих пір, поки від нього не починало смердіти.
  
  “ Ти думаєш, тобі вдасться обманути копів? Наші відбитки, повинно бути, всюди.
  
  "Ти в порядку?" Я знову запитав Монтегона, сідаючи за кермо його машини. Особа детектива було блідим, а спереду на його сорочці виднілася кривава пляма. “Ти хочеш, щоб я комусь подзвонив? Твоїй дружині, твоїм дітям, кому-небудь, хто хоче бути з тобою?"
  
  “У мене нікого немає. Моя дружина пішла від мене чотири роки тому, і мої діти не хочуть зі мною розмовляти. І не кажи, що тобі шкода, тому що це неправда. Що мені зараз потрібно, так це хірург з твердими руками.
  
  “ Я відвезу тебе в лікарню Барроса Луко.
  
  "Вони збираються поставити мені питання, на які я волів би не відповідати".
  
  “Скажи їм, що тебе пограбували і ти не розгледів грабіжників як слід. Люди завжди приходять в лікарню з цією історією. У них не буде ніяких причин сумніватися в тобі ".
  
  "Роби що хочеш, але поквапся", - сказав Монтегон. Скривившись, він запитав: "Що ти збираєшся робити з Луго?"
  
  Після виписки з лікарні в голові у мене почало прояснюватися. Нам довелося чекати три години, перш ніж Монтегона оглянув лікар. Після того, як йому зашили руку, хірург запропонував йому залишитися в лікарні на ніч. Я залишив Монтегона на каталці в коридорі між двома людьми похилого віку, сплевывающими мокротиння на підлогу, і дівчиною, яка скаржилася на болі в животі. Я втомився і зголоднів, але було ще надто рано, щоб знайти закусочну, де можна було б випити кави і чого-небудь перекусити. Мені довелося б задовольнятися вуличними торговцями на кутах з їх тістечками, сирними эмпанадами і печивом. Я зважив свої варіанти, і коли жоден з них не здався мені привабливим, я сів у автобус, який висадив мене біля Центрального ринку. Там я знайшов маленьку кухню, яка почала приймати перших клієнтів. Я попросив яєчню-бовтанку і чашку кави. Життя знову почала радувати мене.
  
  OceanofPDF.com
  
  23
  
  По радіо говорили про затонулої маленькому рибальському човні на півдні, в якій загинули вісім дітей, які поверталися в маленьке село з приватної школи; про зміну клімату в Азії; про останні моди в Нью-Йорку; і про результати футбольних матчів в Італії та Іспанії. Це був набір імен і цифр, в якому гол, зростання безробіття, нічия з Італією і смерть дітей мали однакову відносну цінність. Я вилаявся вголос — до здивування Сіменона, який бачив, як я увійшов, і терся об мої ноги.
  
  Борючись з бажанням знову заснути, я зняв трубку і подзвонив Берналесу. Після третьої спроби змусити його взяти трубку, мені вдалося з ним поговорити і розповісти про те, що сталося в ресторані. Я сказав йому, що вбивство Сакотто було скоєно в цілях самооборони, і, щоб не вплутувати Монтегона, я списав вбитого на свій рахунок. Я розповів Берналесу про Луго, і поліцейський сказав, що пошле кілька людей заарештувати вбивцю Карвилио.
  
  “ Крім того, що сказав вам Сакотто, у вас є ще якась інформація, яка може допомогти нам засудити Луго?
  
  “ У вас є Вульнес і свідчення вуличного торговця, який працює навпроти будинку, де жив Карвилио. Крім того, якщо припустити, що мій нюх мене не підводить, я думаю, що тамтешній швейцар може розповісти нам що-небудь про вбивцю. Я припускаю, що він дозволив Луго увійти в будівлю.
  
  “ Ти не перестаєш дивувати мене, Ередіа. Чому ти робиш мені це справа на блюдечку? В інший час ти б сам полював за Луго. Що змінилося?
  
  "Я хочу дати тобі шанс виправдати свою зарплату".
  
  "Я сумніваюся, що це справжній відповідь".
  
  “Перестрілки вже не такі привабливі, як раніше. Після того, що сталося з Сакотто, я якийсь час не хочу, щоб на моєму шляху траплялися ще якісь мерці ".
  
  "Це здається ближче до істини", - сказав Берналес.
  
  Я зателефонував у лікарню, щоб дізнатися про стан Монтегона, але секретарка відмовилася давати мені інформацію по телефону і повісила трубку, перш ніж я зміг задати подальші питання. Я виплюнув кілька добірних слів на адресу цієї жінки і попрямував назад в спальню.
  
  Мені снилися дерева, раскачиваемые вітром. З їх коріння сочилася густа рідина, а листя стелилися по землі. Здригнувшись, я прокинувся, і на мить мені здалося, що я бачу закривавлене обличчя Сакотто. Я заплющив очі і знову розплющив їх. Ансельмо був поруч зі мною, розглядаючи мене з сумішшю занепокоєння і цікавості.
  
  “Що з тобою відбувається, чувак? Ти перевертався з боку на бік. З ким ти б'єшся?"
  
  “У моїх снах завжди вітер. Мені потрібно, щоб мадам Зара тлумачила їх для мене", - сказала я, згадавши ворожку, на якій Ансельмо колись був одружений два роки.
  
  “Навіть не згадуй про неї. Кому потрібні кошмари, коли вони лягають спати?" - сказав Ансельмо. Він поклав газету, яку тримав у руках, на ліжко. “ Схоже, ти вчора чудово повеселився. Ти знову проспав весь ранок.
  
  “Я провів ніч у "Баррос Луко" з Монтегоном. Сьогодні все, чого я хочу, - це відпочити".
  
  "Не схоже, що ти зможеш це зробити".
  
  “ Що у тебе сховано в рукаві, Ансельмо?
  
  “ Пам'ятаєш, я говорив тобі, що поспрашиваю сусідів про Зуньеде?
  
  "Смутно".
  
  “Я робив це сам, і сьогодні я на щось натрапив. Я знайшов заплутався хлопця у філії Teletrak, який говорить, що знає кого-то з таким прізвищем. Я прийшов знайти тебе, щоб ми могли піти й поговорити з ним.
  
  Телетрак був сповнений гравців, які роблять ставки, що вивчають програму скачок, оцінюють коефіцієнти і обговорюють шанси кожного коня. Вирішивши залишатися зосередженим на своїй роботі, я проігнорував екрани телевізорів, показують ставки, і пішов за Ансельмо в кут кімнати, де п'ятеро чоловіків розпили пляшку, яка, ймовірно, була захована в щільному паперовому пакеті. Пляшка переходила з рук у руки, в той час як розмови про ставки ставали все голосніше і голосніше. Ніхто не міг прийти до єдиної думки про те, які коні виграють. В середині групи, подібно сидячого Будди, перебував людина, яку ми шукали. Він був молодий, і його довге чорне волосся спадало на плечі. Його велика плоть щосили намагалася вирватися з-під обтягуючим її чорної футболки. Ансельмо підійшов до нього, ввічливо привітався і представив мене.
  
  "Як тобі щастить?" - Запитав я.
  
  “Я не можу скаржитися. Я тільки що наїхав на друге потрійне колесо за день", - відповів він, і посмішка освітила його опухлі щоки.
  
  "Ось чому ти повинен або розбиратися в конях, або мати трохи удачі".
  
  "Ередіа хоче знайти людину, про яку ми говорили вчора", - сказав Ансельмо Будді, перервавши коментар, який молодий хлопець явно хотів зробити з приводу свого успішного парі.
  
  "Zuñeda?" - Нетерпляче запитав я.
  
  "Одного разу я чув, як він вимовляв це ім'я", - відповів Будда. "Кажуть, він юрист".
  
  “ Ви знаєте, де він живе або працює?
  
  “Я не знаю, але я бачив його купу раз у ресторані навпроти старої будівлі Національного конгресу. Я ходжу туди зі своїми друзями, коли наші ставки йдуть добре. Я також бачив його кілька разів у кабаре на вулиці Катедраль, в підвалі навпроти церкви.
  
  "Мені потрібно, щоб ви описали його мені".
  
  “Йому близько сімдесяти років, сивий, худорлявий, з червоним обличчям. Він іноді заходить сюди і робить кілька ставок. Ходять чутки, що він шукає хлопчиків, яких зможе спокусити за кілька песо.
  
  "Я припускаю, що він не завжди приходить сюди, в одне і той же час".
  
  “Зазвичай він приходить вдень, а іноді залишається до останнього заїзду. Більше я нічого не знаю. Мене цікавлять коні, а не хлопці, які приходять робити ставки ".
  
  “ До речі, про ставки, у вас є хороше передчуття щодо наступної гонки?
  
  “Я не можу допомогти тобі з цим, один. Я не даю інформації і не ділюся своїми здогадками, оскільки хлопець намагався заколоти мене, коли кінь, яку я рекомендував, прийшла останньою. Я також не даю грошей у борг і не роблю ставок за інших людей ".
  
  "Думаю, нам краще прислухатися до своїх почуттів", - сказав я Ансельмо, який уважно слухав.
  
  "Немає нічого краще почуттів у власному серці".
  
  "У твоєму віці ти повинен знати, що там, де справа стосується жінок і коней, ти не можеш захоплюватися бажаннями свого серця".
  
  Будда посміхнувся і негайно повернувся до читання програми скачок, яку тримав в одній зі своїх неймовірно товстих рук.
  
  “ Так ми будемо укладати парі чи ні? Ансельмо нетерпляче запитав.
  
  "Що каже тобі твоє серце?"
  
  В кінці смуги я міг бачити спалах червоного неону, витікаючу від кабаре, коли воно зливалося з вивісками магазинів, які торгують електронікою, годинами, дешевими прикрасами та відеофільмами. Я підійшов до дверей "барлогу" і заплатив за своє прикриття підозрілого вигляду швейцара, який уважно спостерігав за мною, зважуючи свої шанси вкрасти мій гаманець або частинку моєї душі. Всередині пахло вогкістю, освіжувачем повітря і сигаретним димом. Я почекав, поки мої очі звикнуть до темряви, і рушив у куток, звідки міг бачити всю кімнату. На сцені танцювала висока пухкенька брюнетка. Її рухи були приблизно такими ж чарівними, як у п'яної бродяги, і, за винятком худого хлопця, облокотившегося на тонкий прилавок, що оточував сцену, ніхто з відвідувачів не звертав на неї ніякої уваги. Вони пили свої напої і розмовляли з жінками, які кружляли серед них, як акули, готові напасти на групу абстрактних купальщиків. Я закурив цигарку і озирнувся, сподіваючись побачити знайоме обличчя. Мені не щастило. Підійшла жінка і притиснулася своїм пишним бюстом до моїх грудей. На ній була ковбойський капелюх, крихітна шкіряна спідниця і чоботи до колін. Її губи були нафарбовані яскраво-червоним, а оксамитовий блиск в очах навів мене на думку, що вона випила занадто багато з відвідувачами. Вона спробувала поцілувати мене, а коли я відсунувся, на її обличчі з'явилося скривджене вираз, який тільки підкреслило гротескність її особи.
  
  “Ти купиш мені випити? Ти хочеш, щоб я робила тобі приємні речі?" - запитала вона, повторивши пропозицію, яка, безсумнівно, робила багато разів за цей день.
  
  "Я чекаю подругу", - сказала я, ігноруючи її запрошення.
  
  “Ви звернулись не за адресою. Тут працюють тільки жінки".
  
  "Я чекаю одного, щоб поговорити з ним", - пояснила я.
  
  "Сюди приходить багато хлопців", - з підозрою сказала жінка.
  
  "Ти можеш заробити трохи грошей, якщо допоможеш мені".
  
  “У мене і так достатньо проблем у житті, щоб купувати нові. Якщо я чогось навчився в таких місцях, як це, так це тримати рот на замку ".
  
  “ Все, що ти скажеш, залишиться тільки між нами.
  
  “ Ти не купиш мені випити?
  
  Я неохоче погодився, і дівчина пішла. Через кілька хвилин вона повернулася з пластиковим стаканчиком в руках.
  
  "Як звати твого друга?" - запитала вона стишеним голосом.
  
  "Зунеда", - сказав я, а потім описав адвоката.
  
  "Я не знаю нікого з таким ім'ям".
  
  "Може бути, хтось із твоїх колег знає його".
  
  “Може бути. Скільки я отримаю за те, що запитаю їх?"
  
  “ П'ять тисяч песо тобі і ще п'ять дівчині, яка дещо знає про мого друга. Це більше, ніж тобі платять за цілий день гімнастики на сцені, так?
  
  Жінка пішла, нічого не сказавши. Я бачив, як вона розмовляла з іншими танцівницями, а через п'ять хвилин повернулася з маленькою худенькою жінкою в крихітному білому бікіні.
  
  "Даліла знає вашу подругу," сказала жінка в чоботях.
  
  “Він юрист, приходить раз або два в тиждень. Він випиває трохи, а потім йде у приватний танцювальний зал ".
  
  “ Він сказав вам, як його звуть?
  
  "Ні, але одного разу він прийшов з другом, який назвав його цим іменем".
  
  "Zuñeda?"
  
  “Так. Він завжди приходить шукати мене. Каже, що я нагадую йому дівчину, яка була у нього в молодості".
  
  “ Він завжди приходить в один і той же день?
  
  “ Ні, але, здається, він воліє понеділки.
  
  “ Він коли-небудь водив тебе куди-небудь ще? В ресторан? До себе додому?
  
  “Ніколи. Але він витрачає на мене багато грошей".
  
  “ Ти можеш мені зателефонувати, коли він знову прийде?
  
  "Що я отримаю від цього?"
  
  "Ще один такий же аркуш паперу," сказав я, простягаючи їй банкноту в п'ять тисяч песо.
  
  "Це не такі вже великі гроші, щоб втратити хорошого клієнта".
  
  “ Хто сказав, що ти збираєшся його втратити?
  
  "Ніхто не приходить сюди в пошуках кого-то тільки для того, аби викурити з них сигарету".
  
  В місті є місця, які ніколи не змінюються. Будинки, тротуари, провулки з дивними назвами, закутки, маленькі площі зі столітніми деревами, які залишаються незмінними перед гігантськими будівлями, що змінюють ландшафт своїм зарозумілим цементом і металом. Бари і ресторани, які ніхто не помічає і відвідувачі яких залишаються колишніми, кожен з них вірний столу, на який спирається ліктями. Блондинка, усміхнена з вивіски, рекламує безалкогольний напій, якого більше не існує, офіціант, який старіє з серветкою на руці, густе вино, пачкающее скатертини, і, насамперед, спогади, які пурхають між столиками, як метелики, шукають сенс в своїй скороминущої життя. Ресторан Congreso був одним з таких місць. Він знаходився в декількох кварталах від моєї квартири, недалеко від старої будівлі парламенту і площі Пласа-де-Армас. За ці роки його назва змінювалася кілька разів, але я продовжував називати його так само, як воно називалося, коли я вперше переступив поріг в кінці 1970-х, під час обходу університетського бару, щоб відсвяткувати закінчення курсу. В останній раз, коли я придвигал стілець до одного з його столиків, це було в компанії старого друга по університету, вдень, коли вино творило своє чарівництво, а історії змушували нас йти по більш пристрасним стежками минулого, яке ми були приречені пам'ятати.
  
  Я сів за столик, який дозволяв мені спостерігати за втомленим рухом ресторану і замовив офіціантові порцію піско. Поки він записував замовлення в свій блокнот, я запитав про Гільєрмо Суньеде. Ім'я не привернуло його увагу, але коли я описав адвоката, він одразу впізнав у ньому постійного клієнта.
  
  “ Зазвичай він приходить ближче до вечора.
  
  "Кожен день?"
  
  “Бувають тижні, коли він приходить кожен день, а бувають і такі, коли він приходить тільки через один або два дні. Зазвичай він каже, що це тому, що він поїхав у відрядження, але у мене таке відчуття, що насправді це тому, що він на мілині. Для юриста він не виглядає занадто забезпеченим. Однак, врешті-решт, я не можу судити. Все, що говорить клієнт, правдиво, забавно і цікаво. Все, що вони мені говорять, влітає в одне вухо і вилітає з іншого ".
  
  “Твоя філософія унікальна, друг. Ти знаєш, де він живе або працює?"
  
  “Без поняття. Мій інтерес до відвідувачів зникає, коли вони покидають ресторан".
  
  “Може бути, в інший раз мені пощастить більше. Я постараюся зайти знову".
  
  “ Коли він з'явиться, я можу сказати йому, що ви його шукаєте.
  
  “ Спасибі, але я волію, щоб наша зустріч була сюрпризом.
  
  В той вечір я повернувся в ресторан, але удача і раніше залишала мене нещасливим. Зунеда не з'явився, і наступні два вечори мені теж не щастило. Я не знайшов нічого нового під час своїх візитів в стрип-клуб, де пухкенька танцівниця продовжувала носити свою ковбойський капелюх і пропонувати свої сумнівні принади кожному, хто погоджувався слухати. Зунеда, здавалося, намагався зберегти анонімність, і єдине, чого мені вдалося досягти за час мого очікування, - це дружби офіціанта. Він скористався своїм вільним часом, щоб поговорити про футбол і політику. Бідність і зростаюча нерівність в країні, здавалося, цікавили його, і він постійно знаходив новий привід висловитися про те, що закон застосовується до вас по-різному в залежності від того, скільки у вас грошей. Я дозволила йому говорити, час від часу киваючи на знак згоди, в той час як мою увагу залишалося зосередженим на двері. Я також скористалася нашої нової дружбою, щоб позичити його мобільний телефон і подзвонити в лікарню. Атилио Монтегон був звільнений; коли я зателефонував йому додому, він сказав мені, що рана виявилася не такою серйозною, як здалося спочатку. Він запропонував скласти мені компанію в моїй засідці, і мені знадобилося кілька хвилин, щоб переконати його продовжувати відпочивати, поки він не відновить свої сили.
  
  Голос в моїй голові шепотів, що очікування не буде марним, і що, як і в інші рази, я повинен постаратися набратися терпіння мисливця, чекає на свою здобич. Нарешті, на початку четвертого вечора, коли я пив келих червоного вина, я був винагороджений. Я тільки що загасив сигарету в жерстяній попільничці поруч зі мною, коли в ресторан увійшов чоловік, в якому я одразу впізнав Зунеду. Офіціант підійшов до мого столика і підтвердив мою здогадку. Я сказав йому вести себе тихо і не розповідати про мене адвокату.
  
  Зунеда сидів за столом, за яким їли двоє інших чоловіків, одягнених у сіру. Адвокат виявився вище і худішим, ніж я собі уявляв. У нього була видатна щелепу, і коли він усміхався, на його шкірі з'являлися складки. Роки, здавалося, давили на нього, і, незважаючи на його охайний зовнішній вигляд, я здогадався, що він не з тих, хто йде по життю задоволений.
  
  "Ти не збираєшся поговорити зі своїм другом?" - запитав офіціант, проходячи повз мого столика по дорозі на кухню.
  
  “ Я почекаю, поки він залишиться один, а потім подарую йому найкращий в його житті сюрприз.
  
  "Можливо, тобі доведеться трохи почекати". Він похитав головою, показуючи, що не розуміє моєї поведінки.
  
  Зунеда продовжував свою жваву бесіду, і, на мій превеликий жаль, його супутники не зникли, покінчивши з їжею. Вони попросили пляшку рому і кілька банок кока-коли та пили до тих пір, поки офіціант не обійшов столики, щоб оголосити, що пора закриватися. Було дві години ночі, і останні півгодини я боровся зі сном. Я просто хотів піти додому і лягти в ліжко. Адвокат і його друзі вийшли з ресторану, і я йшов за ними до тих пір, поки вони не попрощалися на початку Пасео Пуенте. Зунеда перетнув Пласа-де-Армас, і я пішов за ним, як змія. З-за одного з кутів Порталу Фернандес Конча я побачив, як з'явилися дві повії разом з групою хлопців, які шукають вбиральню. Діти оточили Зунеду, і через кілька хвилин адвокат увійшов в будівлю Порталу в супроводі маленького хлопчика в забрудненої синій сорочці. Я прискорив кроки і побачив, як вони входять у двері якийсь квартири на іншій стороні двору. Я піднявся по сходах бронзового кольору і пішов за Зунедой, поки він і його супутниця не піднялися на третій поверх. Я зупинився на сходовому майданчику і, поки переводив подих, побачив, як вони заходять в одну з квартир. Я намацав пістолет у правій кишені куртки і почекав п'ять хвилин, перш ніж приступити до здійснення плану, який тільки що придумав.
  
  Двері не мала особливого опору, і ніхто не бачив, як я штовхнув її правим плечем. З пістолетом у руці я увійшов у маленьку вітальню з книжковою полицею і купою картин на стінах. Я зробив кілька швидких кроків і, не вибачаючись за свої погані манери, увійшов у спальню, з якої долинав звук телевізора. Зунеда і малюк лежали на ліжку. Адвокат був без черевиків, і його груди була гола. Жоден з них, здавалося, не помітив шуму, який я зробив, протискуючись у двері; вони були поглинені порнографічними зображеннями, мелькали на екрані перед ліжком. Зунеда спробував встати, але не досяг успіху. Мій кулак виявився швидше і вдарив його по обличчю, отяжелевшему від люті і презирства. Його голова вдарилася об спинку ліжка, і я подумав, що мине кілька хвилин, перш ніж він прийде в себе. Хлопець скочив на ноги, виглядаючи переляканим.
  
  “Заспокойся. Це не має до тебе жодного стосунку", - сказала я йому, сподіваючись завоювати його довіру.
  
  Хлопчик скочив на ліжко, і перш ніж я встиг його зупинити, він перестрибнув через Зунеду, пронісся повз мене і вискочив з кімнати з моторністю вуличного кота. Я уявила, як він збігає по сходах, і подумала, чи зможе він коли-небудь втекти від життя на вулиці. Я сидів у ногах ліжка і дивився на екран, де грудаста блондинка з перебільшеним задоволенням переносила удари величезного члена. Мені швидко набридли її стогони, і я вимкнув телевізор. Я закурив сигарету, виглянув у вікно на Пласа-де-Армас і сів, чекаючи, коли прокинеться адвокат. Площа виглядала пустельній, вдалині від таємного серцебиття міста.
  
  OceanofPDF.com
  
  24
  
  “ Поліція? - Запитав Зунеда, застібаючи сорочку, яку прихопив з підлоги. “ Ні, безумовно ні — якщо б ти був поліцейським, ти б не був один. Ти також не уявляєш, в який безлад вляпываешься, розгромивши мою квартиру.
  
  “ Припини нести нісенітницю, Зунеда. Ми з тобою обоє знаємо, що ти не в тому становищі, щоб кому-небудь погрожувати.
  
  “Давай владнаємо це без особливого шуму. Я дам тобі трохи грошей, і ти зможеш повернутися до себе додому і забути про те, що ти бачив".
  
  Мова Зунеды була скоромовкою, і я запитав себе, чи було це наслідком алкоголю, ситуації, в якій я застав його, або порожній папірці поруч з ліжком. Незважаючи на агресивність його промови, він був напружений, і моє мовчання, здавалося, завдавало йому такий же дискомфорт, як пістолет, направлений йому в серце.
  
  "Що сталося з дитиною?" запитав він тихим голосом.
  
  "Він втік з курника, і я сумніваюся, що він вислизне від інших сучих синів кшталт тебе". Я опустив пістолет і сказав: “У мене є кілька друзів в поліції, які були б щасливі дізнатися про твої захоплення. Порнографія, педерастія, вживання наркотиків".
  
  "Хто ви?" - наполягав Зунеда. "Скільки буде коштувати ваше розсудливість?"
  
  “Не турбуйтеся про мою обережність. Я знаю, як тримати рот на замку, якщо ви будете співпрацювати зі мною. Мені потрібно знайти якогось колишнього військового, який вирішив залишатися в тіні. Хав'єр Торо Паласіос - одне з імен, які він використовує. І не кажи мені, що ти його не знаєш. Я знаю, що ви друзі і що ви часто зустрічаєтеся. Я також знаю про ваше минуле. Ваші проблеми з законом у 1970-х і ваша співпраця з диктатурою. Просто щоб у тебе не було жодних ілюзій щодо того, що ти виберешся з цієї ситуації, дозволь мені запевнити тебе, що в мене є більш ніж достатньо, щоб зіпсувати твоє існування ".
  
  "Чому ти хочеш знайти Торо?" - запитав Зунеда.
  
  "Я хочу, щоб він почав виплачувати свій борг правді, і я хочу побачити, як він доживе залишок своїх днів за ґратами".
  
  “Який сенс копатися в минулому? Тобі платять за кожну знайдену кістку?"
  
  “Будь обережний в своїх словах. Я в поганому настрої, і у мене не так багато терпіння. Час, коли ти міг стукати в двері сильних світу цього, минуло. Сьогодні ти не більш ніж шахрай, хитаючийся по вулицях, щоб задовольнити свої збочення ".
  
  "Звідки ти береш це дурне лайно?"
  
  “Люди бачили, як ти шныряешь за тутешнім провулках. Я також перевірив деякі з містечок, які ти відвідуєш".
  
  “ Ти справді думаєш, що зможеш щось повісити на мене?
  
  “Я можу зробити тебе дійсно нещасною, не сумнівайся в цьому. Але найбільше я зацікавлений в тому, щоб знайти Торо, щоб він міг заплатити за те, що накоїв ".
  
  "Звичайно, я знаю його, але я ніколи нічого про нього не розповім".
  
  “ Ви зустрілися на віллі Грімальді?
  
  "Я не зобов'язаний відповідати на це питання".
  
  “ У мене в запасі шість причин, з яких ви повинні відповісти на мої запитання. Я також впевнений, що зможу знайти яке-небудь злочин, який можна повісити на вас, Зунеда.
  
  "Можливо, ви надаєте мені послугу, використовуючи цей пістолет", - сказав адвокат, який зі смиренням додав: "Я працював в Міністерстві внутрішніх справ і координував інформацію, якою ми мали про марксистах, затриманих службами безпеки. Міністр отримав листа від міжнародних організацій та судових інстанцій з запитами про людей, які були затримані. Відповідати на них було моєю роботою, тому мені потрібно було знати, чи будуть затримані звільнені або мені доведеться заперечувати, що вони були затримані ".
  
  "Де мені знайти твого друга?" Я наполягав.
  
  "Я можу розповісти тобі дещо про своє минуле, але я не збираюся зраджувати Торо".
  
  “Я можу почекати. Я знаю, що через кілька годин тобі знадобиться випити або кілька грамів кока-коли".
  
  “ Забирайся! Ти вже зробив достатньо.
  
  "Годинник цокає, Зунеда", - сказав я тихим голосом.
  
  Особа адвоката закам'яніло, а потім раптово вибухнуло знущальним реготом. Він здивувався, коли я вдарила його кулаком в підборіддя. Він закрив очі і м'яко сповз вниз, поки не розтягнувся на ліжку. Я зняв з нього ремінь брюк, зв'язав йому руки за спиною і залишив лежати обличчям вниз. Потім я зняв трубку телефону, що стояв поруч з телевізором, і подзвонив Монтегону.
  
  “Як ти себе почуваєш? Ти можеш надати мені велику послугу?" Запитала я, а потім розповіла йому про мою ночі з адвокатом. "Мені потрібно, щоб ти допоміг мені з Зунедой, поки він не скаже нам, де Торо".
  
  “ Залиш мене з ним наодинці на півгодини.
  
  “Ти не в тій формі, щоб наносити побої. Дай йому відчути, як проходить час і не вистачає алкоголю. Тримай його в невіданні. Дозволь йому подумати про своє минуле і згадати. Час від часу змушуй його думати про віскі або холодному пиві. Я впевнена, що він не витримає розлуки ".
  
  Монтегон змінив мене на світанку. Поверх, на якому розташовувалася "дірка в стіні" Зунеды, був в основному зайнятий борделем, що видавали себе за масажний салон, кількома квартирами, якими користувалися повії, які працювали на Пласа-де-Армас, і декількома іншими, очевидно, зайнятими людьми, які намагалися не сунути свій ніс у чужі справи.
  
  Детектив був радий допомогти мені стежити за Зуньедой, але він був трохи надто щасливий, і те, як він вперше подивився на адвоката, змусило мене затурбуватися, що залишати їх наодинці, можливо, не така вже хороша ідея. Правда, це було тимчасово. Зламав детектив покидьку шию або ні, для мене ні на йоту не мало значення. Зунеда був міцним горішком, і знання того, що принаймні двоє з нас були зацікавлені в його словах, змусило його замислитися про наслідки свого мовчання.
  
  Опинившись на вулиці, я вдихнув сонне повітря, що оповила вулицю, і мені досить було заплющити очі, щоб уявити сердиті голоси, метушня, хльостаючі кров міста, який обіймав мене як впертого свідка життя, що тече по його венах. Я зупинився перед газетним кіоском, щоб прочитати перші смуги газет. Я подивився на площу і на людей, що йдуть до входу в метро і по сусідніх вулицях. Життя йшло своєю чергою, не звертаючи уваги на мої бажання і втому, що липла до моєї шкірі. Я зайшов у "Гаїті" випити кави, а потім відправився в коротку прогулянку до свого офісу.
  
  "Щур у клітці, і нам просто потрібно почекати, поки у неї развязается мову", - сказав я Сименону, наповнюючи його миски з їжею і водою, яку він звичайно пив з ретельністю бедуїна.
  
  "А потім?"
  
  "Я продовжу шукати в інших укриттях".
  
  "А потім?"
  
  "Завжди є чим розважитися", - відповіла я, тягнучи своє тіло в бік спальні.
  
  Я прокинувся невдовзі після полудня. Я прийняв душ, а потім, коли смажив стейк, яким збирався поділитися з Сименоном, з'явився інспектор Берналес у супроводі дванадцяти банок пива, які він поставив на стіл. Я закінчила готувати м'ясо, нарізала його невеликими шматочками і залишила кішці.
  
  “Один їсть, поки двоє дивляться. Це не ідеально, але, враховуючи розмір стейка, тут мало що можна приготувати ".
  
  “ Ми могли б замовити піцу або китайську кухню.
  
  “Пиво, піца, китайська їжа. Ти тільки що пограбував банк?"
  
  “У нас є привід святкувати. Ми знайшли Луго. Затримати його було нелегко; він зустрів нас з пістолетом у руці, і ми були змушені всадити в нього пару куль. Нічого фатального. Він вижив, щоб зізнатися у вбивстві Карвилио."
  
  “ Просто з цікавості, у Луго сиве волосся?
  
  “ Як сніг. Чому ти запитуєш?
  
  “ По-моєму, я вже казав вам, що вуличний торговець бачив чоловіка з сивим волоссям, що виходить з будівлі, де помер Карвилио.
  
  Я вийшов з квартири, поки Берналес дрімав, розбуджений пивом і піцою, які він проковтнув, як підліток. Сонце дуже пекло на Пласа-де-Армас, і я помітив безліч людей, що ховаються в тіні дерев і ресторанних навісів. Мене завжди дивувало, скільки людей там зібралося. Старі, молоді закохані, перуанські іммігранти, проповідники, коміки і безробітні, які дивилися на небо в пошуках краплі надії.
  
  Я подумав про Монтегоне і відчув себе винуватим за те, що так довго не повертався до Зунеде. Я зайшов в один з ресторанів Portal Fernández Concha і купив йому сендвіч зі стейком і два пива.
  
  Детектив не скаржився на моє запізнення. Він просто випив кухоль пива, а потім з'їв бутерброд, закінчивши дивитися один з фільмів за участю юриста.
  
  "Я бачив деякі рухи, про які навіть не думав, що вони можливі", - сказав він, вказуючи на екран. "Збочень немає меж".
  
  “ До речі, про збочення, як поживає господар вдома?
  
  “Він заснув годину назад. Він кричить, в нього галюцинації, він загрожує, але він все ще не розмовляє. Мені довелося заткнути йому рот кляпом, щоб він не зацікавив сусідів ".
  
  “ Хто-небудь приходив питати про нього?
  
  “Ніхто. Телефонних дзвінків теж не було".
  
  Я зробив кілька кроків по кімнаті і закурив сигарету.
  
  “Берналес прийшов відвідати мене в моєму офісі. Вони схопили Луго і закрили розслідування вбивства Карвилио. Я розповів йому, що ти зробив, щоб знайти кілера, "сказав я, а потім, побачивши мішки під втомленими очима Монтегона, додав:" Вийди ненадовго і повертайся пізніше. Я знаю, як вести себе з Зуньедой.
  
  Спальня була занурена в напівтемряву. Зунеда насилу дихав, і, здавалося, йому снився кошмар. Я підійшов до нього і одним ударом вирвав кляп.
  
  "Ти ще не знаєш, де я можу знайти твого друга?" Я запитав його, не чекаючи того, що одразу ж пролунало.
  
  "Сучий син!" - крикнув він приглушеним голосом, з ненавистю дивлячись на мене.
  
  "Час летить, а можливості поговорити стає все менше", - сказала я йому, перш ніж знову заткнути йому рота кляпом і вийти зі спальні.
  
  Годинник у вітальні пробили північ. Весь день ми марно чекали, коли Зунеда заговорить. Монтегон розкладав пасьянс з допомогою декількох карт, які знайшов на кухні, а я дивилася у вікно на Пласа-де-Армас.
  
  "Ви не сказали мені, в чому полягає ваш план", - сказав Монтегон.
  
  “ Ідея в тому, щоб Зунеда привів нас до Торо Паласіосу.
  
  "Якщо ви дасте мені можливість змусити його заговорити, Зунеда дасть нам те, що ми хочемо".
  
  "Я думав про це, а також про деяких інших речах", - сказав я, підходячи до столу, де стояла пляшка віскі, яку я купив днем.
  
  Я наповнив склянку і пішов у спальню. Зунеда прокинувся і втупився у стелю. Його трясло, а обличчя було вкрите потом. Я витягнув кляп і змусив його понюхати віскі. Я відпив ковток лікеру і відчув, як ненависть адвоката поширилася по кімнаті отруйним хмарою.
  
  "Хороший віскі на початку вечора безцінний", - сказав я.
  
  "Ти заплатиш за це".
  
  “Це твій останній шанс поговорити, Зунеда. Після цього я збираюся залишити тебе в руках кількох друзів. Вони хороші хлопці, але іноді вони стають трохи грубуватими.
  
  "Які друзі?"
  
  "Люди, які знають, як використовувати зброю проти військових, і хотіли б мати в своїх руках адвоката, який співпрацював з катами".
  
  "Ти просто намагаєшся налякати мене".
  
  “ Якщо ти не почнеш розмовляти в найближчі кілька хвилин, я їм подзвоню.
  
  "Я не знаю, де живе Торо, але у мене є номер його мобільного телефону", - сказав адвокат, у відчаї оглянувши кімнату.
  
  "Я щасливий, що ти починаєш розуміти причину".
  
  “Ми разом працювали на віллі Грімальді, і багато років потому, коли політична ситуація змінилася, ми знову зустрілися, і він запросив мене випити. Я думав, він збирається попросити мене про допомогу у якому-небудь юридичному питанні, але він просто хотів поговорити. З тих пір ми бачилися досить регулярно. Він ніколи не розповідав мені, чим займається в ці дні, але ясно, що він не самотній ".
  
  "У тебе є місце, де ви зустрічаєтеся?"
  
  “Ні. Торо щоразу змінює місце".
  
  “ Подзвони йому і скажи, що хочеш зустрітися завтра о одинадцятій.
  
  “ А тоді, якщо він не зможе приїхати?
  
  “День і час для мене не мають значення. Ми з тобою підемо на зустріч разом, друже мій. Не влаштовуючи сцен і не роблячи нічого розумного, все, що тобі потрібно зробити, це показати Торо палець ".
  
  OceanofPDF.com
  
  25
  
  Зустріч з Торо була призначена на полудень, і перше, що привернуло мою увагу, коли Зунеда сказав мені, де вони зустрічаються, було те, наскільки це було близько до мого дому.
  
  “Торо завжди хоче зустрітися в центрі міста. Думаю, він робить це, щоб полегшити мені завдання. Я також бачив, як він прогулювався по Пасео Уэрфанос і Калле Эстадо ", - сказав Зунеда, коли я прокоментував це місце, намагаючись не згадувати, що воно знаходилося недалеко від мого офісу.
  
  "Я думаю, ти розумієш, що немає сенсу грати брудно", - сказав я йому пізніше, коли ми виходили з його квартири.
  
  Адвокат зупинився, подивився мені в очі і скорчив презирливу гримасу.
  
  "Мій друг буде слідувати за нами", - попередив я його. "У нього пістолет, і він добре цілиться".
  
  “ Я тільки сподіваюся, що ти стримаєш своє слово і залишиш мене в спокої, як тільки побачиш Торо.
  
  "Я залишу тебе в спокої, але перед цим тобі доведеться потерпіти суспільство мого друга ще один або два дня".
  
  "Ти збираєшся вбити Торо?"
  
  “Я витратив стільки часу на його пошуки не для того, щоб просто вбити його. Я хочу викрити його і змусити подивитися в обличчя свого минулого ".
  
  Зунеда посміхнувся і продовжив свій шлях.
  
  "Ми можемо випити перед тим, як підемо в ресторан?" - запитав він.
  
  “Коли ми закінчимо, в тебе буде час випити стільки, скільки захочеш. Ти можеш потонути в калюжі алкоголю, і я пальцем не ворухну, щоб зупинити тебе".
  
  Китайський ресторан знаходився на вулиці Бандера, між кількома магазинами вживаного одягу та телефонним центром обробки викликів. Раніше я проходив повз дощок з рекламою їх страв, але ніколи не обтяжував себе тим, щоб спуститися з темної галереї, які ведуть до головного входу в ресторан. В закладі була одна велика кімната з двома дюжинами столів, покритих червоними скатертинами.
  
  "Будь обережним у своїх діях", - попередив Монтегон Зунеду, коли ми переступали поріг ресторану.
  
  Зунеда зупинився і оглянув зал. Тільки п'ять столиків були зайняті. За одним з них обідала літня пара. Інший столик зайняли двоє чоловіків у чорному, а за іншими чоловіки сиділи поодинці. Двоє з них стояли спиною до дверей. Третій, молодий і одягнений кілька неохайно, підняв на нас очі, коли відчув нашу присутність.
  
  "Який він?" Я запитав Зунеду.
  
  Адвокат знизав плечима і, здавалося, на мить замислився.
  
  "Людина в синьому піджаку в правому задньому куті," нарешті промовив він і, як ніби це був світський прийом, додав: "Панове, я хотів би представити вам полковника Хав'єра Торо Паласіоса.
  
  Я подивився в спину Торо і негайно подав знак Монтегону. Детектив схопив адвоката за руку і виштовхав його з ресторану. Залишившись один, я попрямував до столика, який займав чоловік, якого Зунеда назвав Торо, і коли я був майже поруч з ним, він повернув голову і подивився у бік входу. Коли я побачила його обличчя, щось завмерло у мене всередині, і перш ніж він помітив мене, я повернулася і зайняла місце за дальнім столиком. Мені було важко відповісти, коли підійшов офіціант, щоб прийняти моє замовлення. Я попросив порцію піско як аперитив і сказав, що хотів би глянути на меню. Торо повернувся до своєї їжі. Я спостерігав за його особою здалеку і посміхався всьому, що сталося за останні кілька тижнів і привело мене в цю дірку в стіні. Було це просто збігом, чи було щось таке, що втягнуло минуле на зношені вулиці мого району? Я відпив ковток піско, та коли офіціант повернувся, щоб прийняти моє замовлення, я сказав йому, що втратив апетит, кинув на стіл кілька купюр і вийшов на вулицю. Я хотів подумати про своє наступному кроці. Я пошукав Монтегона і Зуньеду, але не зміг їх знайти. Якщо вони слідували планом, який ми розробили декілька годин тому, вони повинні були повернутися в квартиру адвоката.
  
  Зі свого місця на розі я бачив, як Торо Паласіос виходив з ресторану. Я проводжав його очима, поки він не загубився серед пішоходів, що йдуть по вулиці Бандера на північ. Старий у китайському ресторані не відповідав тому образу, який склався у мене про сумнозвісний ката з іншого часу. Однак я не міг дозволити обдурити себе. Я точно знав, хто він такий і де його знайти. Я закурив цигарку і, діставшись до вулиці Айлавилу, зупинився біля кіоску Ансельмо і попросив у нього пачку цигарок, за які він відмовився брати з мене гроші.
  
  "Я хотів подякувати вам за інформацію, яку ви для мене роздобули", - сказав я.
  
  "Я не пам'ятаю, щоб ми говорили з тобою про коней".
  
  “Я маю на увазі інформацію про адвоката. Це було нелегко, але, врешті-решт, він співпрацював ".
  
  “Радий це чути. Ти пам'ятаєш сусідку, про яку я розповідав тобі на днях? Та, яка заміжня за тюремним охоронцем, але заявилася до мене додому, сказавши, що вона самотня і потребує розуміє чоловікові?
  
  “ Чесно кажучи, я не розумію, про кого ти кажеш.
  
  “Я запросив її випити "писколу", дозволив їй опертися на моє плече, і через півгодини вона була у мене в ліжку. Це було непогано, але на наступний день вона повернулася і сказала мені, що ніколи не зраджувала своєму чоловікові і хоче залишити все як є ".
  
  “ Отже, ти приготував їй ще одну писколу, і вона знову впала в твої обійми.
  
  “Справа не тільки в цьому. Вона повернулася в третій раз, скаржачись на те, як вона шкодує про все, і як вона хотіла розповісти своєму чоловікові ".
  
  "І що?"
  
  “Я два дні чекав, коли з'явиться тюремний охоронець і не можу заснути. Днями я побачив його, коли він повертався додому, і цей хлопець схожий на одного з тих борців по телевізору. Що мені робити, хлопець?"
  
  “ Купи ще пляшку піско. Вона повернеться знову.
  
  “Не мороч мені голову, чувак. Я дійсно боюся".
  
  “ Про чоловіка, або про дружину? - запитав я.
  
  "І те, і інше, я думаю".
  
  Я залишив продавця газет з його турботами і увійшов у свій будинок. За стійкою швейцара я знайшов Феліса Домінго. В руках у нього було кілька конвертів, з якими, здавалося, він не знав, що робити.
  
  “ Погані новини? - Запитав я його.
  
  “ Два листа містерові Ернандесу, вашому сусідові.
  
  "Так у чому ж проблема?"
  
  “Я повинен доставити їх йому, та в останній раз, коли я був в його квартирі, він вилаяв мене. У цієї людини немає манер".
  
  “ Ти тонеш в склянці води, Фелиз.
  
  “Фелікс, містер Ередіа. Félix."
  
  “ Я можу віддати містерові Ернандесу ваші листи.
  
  “ Ви зробите це для мене, містер Ередіа?
  
  "Це по дорозі в мою квартиру".
  
  "Може бути, ти зможеш поговорити з ним про його погані манери".
  
  "Це непогана ідея, Фелиз".
  
  "Фелікс, з хрестиком".
  
  В дзеркалах ліфта я побачив обличчя людини, який перестав думати про майбутнє. Я доторкнувся до пістолета під курткою і почекав, поки відчиняться двері ліфта. Зі свого офісу я подзвонив Кемпбеллу, моєму другові-журналісту, і сказав йому, що мені вдалося дещо довідатися про Торо Паласиосе. Я сказав йому почекати двадцять чотири години, а якщо від мене не буде звісток, зателефонувати Берналесу і Котапосу, адвоката. Потім я взяв листи, які дав мені Феліс Домінго, і швидше зі смиренням, ніж з хвилюванням, відправився їх вручати.
  
  Коридор був повний тіней, а з сусідніх квартир долинало бурмотіння телевізорів. Я зупинився перед дверима мого сусіда і подивився на літери. На секунду я відчув спокусу не втручатися, а просто повернутися в свій офіс і почитати хорошу книгу. Це була миттєва думка, яку я викинув з голови. Прийшов час закінчувати мою роботу. Я пару разів натиснув на дверний дзвінок і почекав. Як і у перший візит, через деякий час мій сусід відкрив двері і показав мені частину свого обличчя.
  
  "У мене для вас пошта", - сказала я, простягаючи листа. "Швейцар був зайнятий, і я запропонувала віднести їх нагору".
  
  "Віддай мені листи", - наказав мій сусід.
  
  “ Я хотів би перекинутися з вами парою слів про швейцаре.
  
  “ Ви приватний детектив, у якого офіс на цьому поверсі, вірно?
  
  “ Я бачу, ти не так неуважний, як прикидаєшся. Мене звуть Ередіа, і я хотів би приділити тобі кілька хвилин.
  
  “У мене немає часу. Передай мені листи", - наполягав він.
  
  Я передав листа через щілину світла в двері, і коли Ернандес збирався закрити її, я перегородив йому шлях ногою, щоб зупинити його, і навалився на двері всім своєю вагою. Ланцюжок, прикреплявшая двері до косяка, з шумом лопнула, і мій сусід впав на підлогу. Я не дав йому часу схаменутися. Мій перший удар припав йому до підборіддя, а другий припав на кілька дюймів вище пояса. Я витягнув пістолет і змусила його піднятися на ноги, зробити кілька кроків назад і сісти на єдиний стілець в кімнаті. Я глибоко дихала, поки не відчула, що моє серцебиття сповільнилося до нормальної швидкості, поки я чекала, коли він прийде в себе.
  
  “ Як ти хочеш, щоб я тебе називав? Hernández? Полковник Торо Паласіос? Чи ви хочете сказати мені своє справжнє ім'я? Я запитав його.
  
  "Про що, чорт візьми, ти кажеш?" він сердито плюнув у відповідь.
  
  “ Або ти віддаєш перевагу, щоб я називав тебе царем Мідасом? Ти пам'ятаєш? Твої бранці затремтіли, почувши це ім'я.
  
  "Як ти смієш?" - запитав він, захищаючись.
  
  “Ти не можеш продовжувати тікати. І на випадок, якщо ти думаєш щось зробити зі мною, дозволь мені сказати тобі, що я не єдиний, хто знає твою справжню особистість ".
  
  “ Ти плутаєш мене з кимось іншим. Мене звуть Дезидеріо Ернандес, і я можу показати вам своє посвідчення особи, щоб довести це, " сказав мій сусід тихим голосом, наче це могло зробити його слова правдою.
  
  "Я б волів поставити тебе лицем до лиця з деякими з людей, які пережили твої тортури", - сказав я, а потім, ніби розмовляючи сам із собою, додав: "Я йшов по твоїх слідах через велику частину цього міста, і, врешті-решт, нас розділяла лише пара дверей".
  
  "Чого ти хочеш?" - запитав я.
  
  “ Щоб поговорити про минуле.
  
  “ Я тобі ще раз кажу, ти зв'язався не з тією людиною.
  
  “Guillermo Zuñeda. Це ім'я тобі про щось говорить?
  
  "Нічого, - швидко відповів він, але нервовий тик в області правого століття видав його.
  
  “Ти пам'ятаєш зустріч, яку ти повинен був провести з Зуньедой? Тобі не здалося дивним, що він так і не з'явився там? Правда в тому, що ми прийшли разом, і він не став витрачати час на те, щоб пізнати тебе. Тепер він заарештований, і поліція його допитує".
  
  "Яке це має відношення до мене?"
  
  “ Ти прекрасно знаєш, про що я кажу. Рано чи пізно тобі доведеться визнати, що час ховатися пройшло. Подумай про це. В залежності від того, що ти мені розкажеш, ми, можливо, навіть зможемо укласти угоду. Ти вперся в стіну, і я сумніваюся, що хто-небудь запропонує тобі угоду краще, ніж я."
  
  Мій сусід подивився на свої руки, а потім на навколишню обстановку. Нарешті, він схрестив руки на животі і подивився мені в очі.
  
  “Miguel Pastrana Gándara. Це моє справжнє ім'я. Пройшло багато років з тих пір, як я ним користувався, " сказав він з втомою в голосі.
  
  “Також дивно, що ті, хто працював під вашим керівництвом, не знали цього. Віктор Мольтисанти, Вісенте Тапіа і Данило Урібе. Ніхто з них не міг мені цього розповісти.
  
  "Все ще є люди, які вірять у відданість".
  
  "Ні, вони просто не знали свого справжнього імені".
  
  “Я завжди ретельно приховував своє ім'я. Це було не просто частиною моєї роботи, це був здоровий глузд. З самого початку я знав, що безпека не вічна, і що одного разу вони наздоженуть нас. І я підготувався до цього моменту. Я вигадував фальшиві документи і відкривав банківські рахунки, підробляв паспорта, кредитні картки, університетські ступені, вірчі грамоти будь-якого роду. Пізніше, коли ми пішли з уряду і вони почали переслідувати нас, ми створили підпільні мережі, щоб убезпечити себе і сховатися ".
  
  "Тепер настав час вам відповісти за свої злочини".
  
  "Ти копаешься минулого, яке дуже небагато хочуть пам'ятати".
  
  "Якщо б це було так, ти б не намагався так сильно ховатися".
  
  "Я ніколи не хотів ставати м'ясом для помсти або проходити через суди".
  
  "Чи, може, ти ніколи не переставав робити свою стару роботу".
  
  "Чому ви так говорите?" - запитав Пастрана, і його праве віко пішла ще наполегливіше.
  
  “ Вбивство, яке я розслідую, відноситься не до іншого часу. Germán Reyes. Це ім'я тобі про щось говорить?
  
  "Нічого", - відповів Пастрана.
  
  “Рейес намагався знайти колишніх військових, причетних до порушень прав людини. Він знайшов одного з своїх мучителів, і це коштувало йому життя ".
  
  “ У тебе багата уява.
  
  “Рейеса затримали на віллі Грімальді. Там він почув імена деяких людей, які катували його, і, вийшовши на свободу, витратив більшу частину свого часу на пошук тих, хто несе відповідальність за те, що трапилося з ним і його друзями. Нарешті, після багатьох років кропіткої роботи він розкрив справжні особистості катів, які називали себе Торо Паласіос і Фуллертон". Я помітив, що, почувши ім'я Фуллертон, Пастрана зробив нову спробу виглядати безтурботним.
  
  "Просто з цікавості, де ти хочеш, щоб ця історія закінчилася?"
  
  “Весь цей час я задавав собі питання. Що офіцер вашого рангу робить в такій дірі, як ця? Одна, що ховається, бігала з п'яним адвокатом-педерастом, вимушена використовувати вигадане ім'я. Це звучить як історія з пропусками, які треба заповнити. Історія про офіцера з брудними руками, намагається захистити себе від тих, хто може судити його. План працює роками, поки ви не зрозумієте, що минуле, яке ви все життя намагалися приховати, ось-ось випливе, подібно до гігантської хвилі в тихому океані. Я не знаю, як ви дізналися про Рейєса або про хід його розслідування, але одного разу ви вирішили усунути небезпеку і за допомогою декількох старих товаришів вбили непроханого гостя.
  
  "У вас немає ніяких доказів, що підтверджують цю абсурдну історію".
  
  “У моїй голові крутяться й інші питання. Як звали хлопців, яких ти використовував, щоб убити Рейеса? Яке справжнє ім'я Фуллертона? Хто тобі сказав, що Реєс знав твоє справжнє ім'я Фуллертона?
  
  “Я запитаю тебе ще раз. Що ти отримуєш, розкопуючи ці речі?"
  
  "Я хочу заглушити відлуння минулого, яке я не можу перестати чути".
  
  “Я не знаю, скільки вони тобі платять, але ми можемо укласти угоду. Скільки ти хочеш за мовчання?"
  
  “Я не думаю, що у тебе є намір виконати свою частину угоди. Ти просто хочеш виграти достатньо часу, щоб спланувати свій наступний крок ".
  
  “ Ти справляєш враження впертого людини.
  
  - На цей раз виходу немає, Пастрана. Навіть якщо ти усунеш мене, ти виграєш собі всього кілька днів фори.
  
  "Страшенно впертий мул, зовсім як Рейєс", - презирливо сказав Пастрана.
  
  “ Тому ти вбив його? Тому що він намагався знайти своїх мучителів?
  
  “Ти помиляєшся. У мене були інші способи ухилитися від розслідувань Рейеса. Але я солдат і виконую накази, які мені віддають".
  
  “Твоя відповідь не дуже оригінальний. З такими людьми, як ти, інший хлопець завжди відповідальний", - сказав я. "Був Хуліо Суазо також у твоєму списку диваків?"
  
  "Хто це?" - запитав я.
  
  “ Ще один чоловік, який проходив через Віллу Грімальді. Він дав свідчення проти вас у суді, і дуже скоро після цього він загинув в результаті вуличної аварії. Це було давно, але дочка покійного продовжує думати, що це не було нещасним випадком ".
  
  “Можливо, вони згадували мене у багатьох судових процесах, але я не несу відповідальності за всіх загиблих людей в цій країні. Коли ви плануєте завершити свій допит?"
  
  “ Коли я почую відповіді, за якими прийшов.
  
  "Мало що завдає такого болю, як самотність", - пробурмотів він. “Але я не скаржуся. Вони навчили мене слухатися і бути вірним".
  
  “З цього моменту ви не будете самотні. Копи, адвокати та сім'ї людей, яких ви вбили, дуже зацікавлені почути від вас ".
  
  "Це єдиний варіант, який ти мені пропонуєш?"
  
  "У в'язниці ти знайдеш старих друзів", - сказав я йому, ігноруючи його питання. "У в'язниці набагато більше вигод, ніж у більшості інших".
  
  “Навіщо ти все це робиш? Чому ти ввязываешься в речі, які складніше, ніж ти можеш собі уявити?"
  
  “Я один з тих людей, які звертають увагу на життя своїх сусідів. Цікавий хлопець, який зробить все можливе, щоб ти знову не втік".
  
  Пастрана опустив погляд і деякий час не відводив його, розмірковуючи.
  
  Можливо, настав час подзвонити Берналесу, подумав я, щоб він взяв на себе відповідальність за офіцера. Можливо, йому вдасться витягнути з нього більше інформації, а потім передати його чесному судді. Я подивився на пістолет у руці і на мить уявив собі звук пострілу в кімнаті.
  
  Спокуса тривало недовго. Все сталося швидко. Пастрана скористався тим, що я відволікся, схопив скляну попільницю, що опинилася в межах досяжності, і запустив мені в голову. Удар був сильним, але він змусив мене втратити контроль над ситуацією. Я впав на коліна і не зміг захиститися. Пастрана скористався своєю перевагою, вдаривши мене кулаком в підборіддя. Коли я прийшов в себе, він вже вийшов з кімнати. Я погнався за ним і встиг побачити, як він зник у ліфті, якому, мабуть, потрібно якийсь час, щоб дістатися до нашого поверху. Я втік вниз по сходах і опинився на першому поверсі якраз в той момент, коли Пастрана закривав за собою двері будівлі.
  
  Вийшовши на вулицю, я побачив, як він тікає від натовпу людей. Навіть здалеку я міг розгледіти його зелену сорочку. Він намагався втекти, але було ясно, що час уповільнило його біг. Він перейшов вулицю, ухиляючись від зустрічних машин, і, озирнувшись, пішов у бік вулиці Генерала Маккенни. Я бачив, як він зупинився і подивився на машини, які проїжджали перед ним. Я подумав, що він спробує піймати таксі, але я помилився. Він поправив сорочку і зайшов в офіс продажів будівлі, що будується в декількох кроках від станції метро Cal y Canto. Я глибоко зітхнув і попрямував до офісу продажів. Всередині я виявив продавщицю, зайняту з клієнтом. Я почекав кілька секунд і запитав її про чоловіка в зеленій сорочці, який прийшов кілька хвилин тому.
  
  “Він піднявся у виставкові апартаменти. Десятий поверх", - відповіла жінка, яка потім знову звернула свою увагу на свого клієнта.
  
  Будівля знаходилося на завершальній стадії будівництва. В кінці коридору, обшитого фанерою, я знайшов ліфт. Дверей було потрібно час, щоб відкритися, і коли вони, нарешті, відкрилися, я увійшла в коробку, стіни якої були захищені пластиком і картоном. Саморобна паперова табличка повідомляла, що ліфт зупиниться лише на десятому поверсі. Я натиснув кнопку, і коробка почала рухатися. На десятому поверсі табличка вказувала на квартири, які могли відвідати потенційні покупці. Я почав пошук з найбільшою. У ньому переважали запахи фарби і клею. Я швидко пройшов через вітальню, кухню і їдальню. У спальнях я заглянув в шафи, а у ванній відкинув фіранки для душу. Я нікого не побачив. Я кинув швидкий погляд на балкон і пішов у сусідню квартиру, де пара сперечалася про розмір кімнат. Ні сліду Пастрани.
  
  Остання з квартир була розміром з ляльковий будиночок. Кухня, вітальня і їдальня були об'єднані в одне невеликий простір, де, як я думав, не могли одночасно розміститися більше трьох гостей. Ванна і спальня були схожі на два сірникових коробка. Я не бачив ніяких ознак Пастрани, але коли я був готовий йти, то почув крики, що доносилися з вулиці. Я згадав дещо, що бачив у спальні, на що не звернув належної уваги. Я повернувся по своїх слідах і зупинився біля скляних дверей, що ведуть на маленький балкон. Я вийшов на вулицю, і запаморочення змусило мене відступити назад. Я перевів подих, ще раз подивився на підставу будівлі та відразу зрозумів, що гонитва підійшла до кінця. В центрі кола робітників, які кричали й дивилися вгору, я побачив тіло в зеленій сорочці. Я вийшов з квартири і зайшов у ліфт разом з парою, яка сперечалася про розмір кімнат.
  
  Я повернувся в офіс і попросив у продавщиці дозволу скористатися телефоном, що стояв у неї на столі. Берналесу знадобилося кілька гудків, щоб відповісти на дзвінок свого мобільного, і коли він це зробив, він сказав мені, що оглядав звалище, де був виявлений зогнилий труп, ймовірно, зарізаний членами банди неонацистів. Я розповів йому про Пастране, і ми домовилися зустрітися в Ла Пьохера пізніше в той же день. Вийшовши з офісу, я підійшов до трупа Пастрани і кілька секунд розглядав його. Просто ще одна купа частин тіла на асфальті. Я закурив цигарку і попрямував назад у свою квартиру.
  
  OceanofPDF.com
  
  26
  
  Двері в квартиру Пастрани все ще були прочинені, і без всякої причини, крім цікавості, я увійшов у кімнату, де відбувся наша остання розмова. Попільничка на підлозі нагадала мені про шишці у мене на лобі.
  
  Планування квартири була схожа на мою. Велика вітальня-їдальня, яка в моєму випадку використовувалася як офіс. Дві спальні, стільки ж ванних кімнат і велика, добре освітлена кухня. Одна зі спалень була порожня, а в іншій стояли тільки ліжко і тумбочка. Під ліжком я знайшов пару чорних туфель, а на нічному столику роман Тома Кленсі, дві ручки і упаковку аспірину. У шафі висів синій костюм з чотирма жалюгідними монетами по десять песо в одному з кишень. Нічого, що обнажало б які-небудь риси особистості Пастрани або давало ключ до розгадки того, чим він займався з тих пір, як пішов у підпілля. Я подумав про командос, выживающем в тилу ворога. Людина, який поклався на удачу, не маючи жодних ресурсів, крім своїх інстинктів і вміння вбивати. Я запитав себе, чи могла його турбувати совість або він дійсно був всього лише мастифом, привчив підкорятися наказам свого господаря. Істота, позбавлене почуттів, яке вирішило покінчити з собою, коли його загнали в кут — не з жалю, а щоб розірвати всякий зв'язок з джерелом своїх наказів.
  
  Перш ніж залишити квартиру, я оглянув кухню. В коморі стояли банку розчинної кави і невідкрита пляшка Absolut. Над раковиною я знайшов стакани і чайну чашку. Я схопив пляшку і вийшов, тримаючи її під пахвою. Ніхто по ній не нудьгував, а у Пастрани більше не було причин святкувати.
  
  Повернувшись до себе, я сів за письмовий стіл і кілька хвилин чухав м'який волохатий живіт Сіменона. В моїх дослідженнях було щось незавершене, що-те, що залишалося прихованим. Я не міг визначити причину свого занепокоєння. Це було як удар в живіт або передчуття поганих новин. Я відкрив пляшку горілки і налив кілька крапель на стакан. Сіменон понюхав її і відійшов. Він опустився на підлогу і почав дряпати край столу, про який зазвичай точив кігті. Горілка не дуже загострила мої думки, але допомогла згадати, що Монтегон все ще був у квартирі Зунеды.
  
  Голос детектива видавав його роздратування. Я запитав його про Зуньеде, і він сказав мені, що адвокат міцно спав, обіймаючи пляшку віскі, яку він спустошив в мить ока.
  
  "Ти можеш залишити його в спокої", - сказав я йому. “Коли він прокинеться, то, мабуть, подумає, що останні кілька днів були частиною кошмару. Можливо, він навіть не пам'ятає, як ми виглядаємо".
  
  "Насправді я не в захваті від ідеї відпустити Зунеду на свободу".
  
  “ Він зробив те, що обіцяв, і допоміг нам знайти Торо Паласіоса.
  
  “Добре. Я залишу Зунеду у відключці", - пробурчав Монтегон без натяку на хвилювання, а потім запитав мене, як пройшли справи з Торо.
  
  "Торо, якого також звали Дезидеріо Ернандес, і чиє справжнє ім'я було Мігель Пастрана Гандара, швидше за все, перебуває на лікарняному ліжку в Юридичній медичній службі", - відповів я, а потім докладно розповів йому про перельоті мого сусіда в один кінець.
  
  "Справа закрита", - оголосив Монтегон. "Що тепер ми будемо робити?"
  
  "Мабуть, повернуся до того, що я завжди роблю".
  
  "А наше партнерство?"
  
  "Мій бізнес ледь покриває витрати на їжу".
  
  "Це не та відповідь, на який я сподівався, Ередіа".
  
  “ Ми завжди можемо зустрітися і пропустити пару стаканчиків. Я не забуваю, що зобов'язаний тобі не тільки одним ласкою.
  
  "Може бути, в якийсь момент, після кількох чарок, ти зміниш свою думку про партнерство".
  
  Я помітив Берналеса, що сидить за столиком, звідки він міг спостерігати за вхідними відвідувачами. La Piojera виглядала практично так само, але при найближчому розгляді стало ясно, що деякі столи і стільці замінили. Інше було таким же, як завжди: скляні банки з ж чичою і пипеньо на стійці, пара кішок, які пробираються крізь ноги відвідувачів, студенти університету, які п'ють "землетрусу", і ті ж старі картини на стінах. Більшість людей були більше стурбовані пошуком дна своїх склянок, ніж тим, що їх оточувало.
  
  "Чому тобі подобається це місце?" - запитав Берналес, трохи роздратований очікуванням мене.
  
  "У ньому є життя, місцевий колорит, і нікому немає справи до того, що робить їх сусід".
  
  “Це нагадує мені про те часу, коли я був новачком на цій роботі. Мій бос часто приходив сюди, щоб знайти інформаторів ".
  
  Ми замовили кілька шматочків арроладо caliente з відвареною картоплею і салатом з помідорів. Коли гора їжі прибула до нашого столу у великій глиняній формі для запікання, Берналес накинувся на неї з нестримним апетитом.
  
  "Нічого такого дивного", - прокоментував він, коли я закінчив розповідати йому про Пастране. “Він не зміг змиритися з викриттям і замість цього волів самогубство. Іноді ми спостерігаємо те ж саме зі звичайними злочинцями, особливо якщо вони вже провели деякий час у в'язниці ".
  
  “Пастрана не був звичайним злочинцем. Він також не був злодієм, який заколює себе, коли його збираються заарештувати. Він був армійським офіцером, який спеціалізувався на розвідувальній роботі. У нього повинна була бути причина. Я думаю, він намагався щось приховати від нас.
  
  “Хлопець мертвий. Навіщо продовжувати думати про це?"
  
  "Я сподівався побачити його у в'язниці".
  
  “А що щодо Зунеды? Він також заслуговує того, щоб провести деякий час за гратами".
  
  “Якщо ви приставите до нього одного з своїх людей, йому не потрібно багато часу, щоб все зіпсувати. Торгівля наркотиками і педофілія. Він дасть вам привід посадити його ".
  
  "Через кілька днів ця пташка буде в клітці, я вам обіцяю", - сказав Берналес і, проковтнувши шматочок арроладо, додав: "Ми нацькували Луго і Бульнеса один на одного. До другого питання вони вже суперечили один одному, а інше було просто додаванням шматочків разом ".
  
  "Тобі не набридло весь час копатися в лайні?" Я запитав Берналеса. “Вбивці, наркоторговці, ґвалтівники, хлопці, які викидають своїх дочок з вікна квартири. З людьми щось не так. Розчарування, борги, молоді люди, у яких немає вибору, крім безробіття і злиднів, люди день у день працюють, щоб погасити свої кредити. Щастя мало або його взагалі немає. Це викликає у мене бажання опустити завісу і почати історію заново ".
  
  "Я намагаюся не думати про це занадто багато".
  
  "Має ж бути інший спосіб жити, Берналес".
  
  "Ти трохи застарий, щоб змінювати світ".
  
  “Чи є вік для цього? Я все ще чіпляюся за мрію жити в світі, де наша професія - марна річ, пережиток минулого ".
  
  “Я коп і я просто роблю свою роботу. Не те що ти, завжди шукає п'ять ніг у кішки".
  
  “ Може, ти і правий, Берналес. Реальність не дає мені розслабитися.
  
  П'ять лап у кішки. От і все. Шукаю прихований знак, правду за зовнішністю, відповідь на питання, який ніхто не наважувався поставити вголос. Я попрощався з поліцейським перед Ла Пьохерой і повертався в свій офіс, не маючи особливих справ, крім як роздумувати над словами Пастрани. Накази. Він говорив про наказах, яким він повинен був підкорятися. Але чи мав він на увазі минуле чи теперішнє? Щось не сходилося. Я подивився на пляшку горілки на столі, але залишив її там, де вона стояла.
  
  "Що тебе турбує?" - запитав Сіменон. "Ти помреш, намагаючись з'ясувати, що знаходиться на зворотному боці Місяця".
  
  “А що, якщо в цьому і полягає вся життя? Уявляти, питати, мріяти, стоячи ногами на землі і одночасно далеко від неї ".
  
  “Кинь, Ередіа. Ти занадто багато собі дозволяєш. Кілька обірваних ниток, відчуття, що розслідування залишилося незавершеним. Ну і що? Пастрана наказав убити Рейеса. Карвилио був убитий Луго. Чого ти ще хочеш? Два злочини за ціною одного, як дозвіл на звільнення в кінці сезону."
  
  “Сумнів вбиває - або відкриває двері. Я досі не знаю, хто вбив Рейеса".
  
  “ Не нав'язувати мені свою дешеву філософію.
  
  “Рейес виявив паст рану, і замість того, щоб міняти конспіративні квартири, як він робив роками, Пастрана вбив його. Чому він це зробив? Чому він просто не заліг на дно і не почекав, поки буря вщухне?"
  
  "Можливо, Рейєс дізнався щось більше, ніж ім'я та місцезнаходження Пастрани".
  
  “Тепер я думаю, що ти зрозумів, цікавий кіт. Нарешті ти сказав щось, що має сенс". Я підняв трубку.
  
  "Що сталося на цей раз?" запитав Кемпбелл після довгого позіхання. “ Ти ніколи не дзвониш, щоб поговорити про погоду або долю Атлантиди.
  
  “ Я б з задоволенням, але я знаю, що ви зайнята людина, і у вас є більш важливі турботи.
  
  “Розкажи мені про це. До завтрашнього дня я повинен написати три статті. На додаток до цього, мене найняли написати п'ятнадцять рекламних оголошень, два сценарії для радіо та шість тез кампанії сенатора ".
  
  - Знаєш, можна сказати “немає". 'Я не можу. Я не хочу. У мене немає часу. Мені це не цікаво".
  
  “ І відмовитися від пригорщі готівки?
  
  “Гроші, гроші. Ти доживеш до свого останнього дня і продовжиш думати, що тобі потрібно поповнити свій поточний рахунок ".
  
  "Перестань мучити мене і скажи, що тобі потрібно", - прогарчав журналіст у відповідь.
  
  "Мені потрібна інформація про місцезнаходження агентів з Управління національної розвідки та Національного інформаційного центру".
  
  “Вам не здається, що це дещо широка прохання? Деякі з них залишилися на своїх роботах, інші були переведені, і багато пішли на пенсію. З цієї останньої групи більшість живе в тиші, і невелике число найбільш очевидних, опинилися в трибуналах ".
  
  “Мені не потрібна інформація про всіх агентах. Тільки про тих, з якими ви стикалися у своїй роботі. Мені потрібні деякі справи, які привернули вашу увагу, тому що в них згадувалося ім'я, якого ви раніше не чули ".
  
  “Я написав багато подібних статей. Ви могли б зазирнути в мої архіви, але, ймовірно, ви просто витратили б пару тижнів, копаючись в моїх паперах і забруднюючи мій офіс своїми огидними сигаретами. Я пришлю вам кілька статей по електронній пошті, і якщо що-то приверне вашу увагу, ви можете перевірити в архівах ".
  
  “У мене немає електронної пошти. Я більше вірю в листоношу, який дзвонить двічі".
  
  "Ви можете прочитати їх у моєму блозі".
  
  "У мене немає комп'ютера, а єдине кафе по сусідству з інтернетом закрили за несплату податків".
  
  “ Тепер ти скажеш, що я повинен написати їх чорнилом і пером.
  
  "Найкраще - це скромна чорна ручка".
  
  Ансельмо увійшов в кабінет зі стосом паперів, які, здавалося, були готові випасти у нього з рук. Він неделікатно жбурнув їх на прес-пап'є.
  
  "Твій друг Кемпбелл зійшов з розуму, чувак", - сказав він, витираючи хусткою блискучий лоб. “Він надіслав хлопця з усіма цими паперами. Не знаю чому, але посильний залишив посилку мені. В чому справа?"
  
  "Я попросив Кемпбелла надіслати мені кілька його статей".
  
  “ А він не міг відправити їх на мій факс?
  
  "Тут занадто багато сторінок".
  
  "Для цього потрібна була б машина, тому що дотепер вона годилася тільки для отримання релігійних листів щастя і реклами".
  
  "Ти завжди можеш пожертвувати це музею разом з фотографією з твого першого причастя".
  
  “Дай мені перепочити. Я подумую про те, щоб обміняти його на тостер в комплекті з кавоваркою. Що ти думаєш?"
  
  “ З кожним днем твій мозок все всихає більше, Ансельмо.
  
  "Ти повинен йти в ногу з часом, хлопець".
  
  “Такими темпами ви будете тільки встигати за ритмом боргів. Ви закінчите, як більшість чилійців, з боргами і стресом — або, може бути, ви закінчите, як один, який пам'ятає віхи свого життя по тому, коли він купував побутову техніку в свій будинок. Коли я розмовляю з ним, він мені говорить щось на кшталт: "Моя старша дочка народилася за два місяці до того, як я купив комп'ютер' або 'Моїй дружині зробили апендектомія в той же рік, коли я купив свою першу відеокасету ".
  
  "Я хочу насолоджуватися якимось комфортом в житті".
  
  "Книга, хороша ліжко, їжа на столі і трохи музики, щоб заспокоїти слух".
  
  “Не терроризируй мене, чувак. Що стосується книг, то від одного погляду на бібліотеку я втомлююся. Я віддаю перевагу включити канал про скачках і відкрити пару банок пива. Як любила казати моя дорога мама: "У Бога є місце на небі, де кожен може носити ту взуття, яка йому найбільше підходить".
  
  “ Немає сенсу сперечатися з тобою, Ансельмо.
  
  “ І з тобою теж.
  
  Я уважно прочитав оповідання Кемпбелла і не знайшов ніякої інформації, яка б пролила нове світло на розслідування. Торо Паласіос згадувався в одній із статей як відповідальний за тортури професора, який висунув проти нього звинувачення, але справа застопорилася через відсутність доказів. Більшість історій були зосереджені на справах, які дійшли до суду, винні в яких або відбули покарання, або померли під час судового процесу. В інших матеріалах підкреслювалося, що колишні військові різних рангів імовірно були залучені в незаконну діяльність, таку як торгівля зброєю, наркотиками і зникнення людей. Єдиною константою у всіх його статтях була жорстокість, з якою було обірвані так багато життів, і апатія, продемонстрована суддями. До 1990-х років багатьом світовим суддям знадобилося час, щоб відкрити завісу таємниці, що приховує винних.
  
  Я відклав папери на деякий час і нічого не робив, тільки споглядав шматочок неба, який виднівся мені у вікно. Поволі згущалися хмари, далекі від моїх роздумів про залишилася роботі по справі Германа Рейеса. Мені треба було б поговорити з його сестрою і дівчиною, а потім, якщо мені захочеться повернутися в майстерню Терана. Після цього я міг повернутися в свій офіс, сісти і чекати, поки прибудуть ще клієнти.
  
  "Вам слід було б звикнути дізнаватися напівправду", - почув я слова Сіменона, коли він вставав зі стопки книг, на яких спав.
  
  “Не завжди все виходить так, як хочеться. Я б хотів отримати від Пастрани більше ".
  
  "Найбільші істини приховані у всіх на виду".
  
  "У мене таке відчуття, що я упустила принаймні одну підказку", - зітхнула я, ледь розчувши, що сказав Сіменон.
  
  "Тобі потрібно прогулятися по околицях і подумати про інші речі".
  
  “ І, може бути, випити келих вина.
  
  “ У тебе завжди є привід напитися.
  
  "Моя дружба з вином не потребує виправдання".
  
  OceanofPDF.com
  
  27
  
  Моя дружба з вином була крихкою. Прогулявшись по району і зайшовши в пару забігайлівок, де було небагато відвідувачів і занадто багато повій, я повернувся в свою квартиру і віддав своє тіло пестощів простирадлом. Я втомився, я нудьгував по Гризете. Я дозволив сну накинути на мене свою мережу і, не бажаючи продовжувати боротьбу, заснув.
  
  Вранці мене розбудив голос Ансельмо. Здавалося, він особливо зацікавлений у тому, щоб повернути мене в погано освітлену реальність моєї спальні. Він був одягнений в яскраву лаймово-зелену футболку і шорти, з-за яких були видні його худі волохаті зубочистки.
  
  "Я подумав, ти захочеш почитати сьогоднішні новини", - сказав він, передаючи мені газету, в головній статті якій йшлося про силіконових імплантатах телевізійної повії. "Там щось є про смерть твоєї сусідки".
  
  Стаття займала цілу сторінку і містила стару фотографію Пастрани у військовій формі. Стаття була заснована в основному на припущеннях і містила лише кілька достовірних фактів. У ньому говорилося, що колишній офіцер страждав від тривалої депресії, пов'язаної з його звільненням з армії і тим, що його ім'я фігурувало в численних судових справах. У статті цитувалась його молодша сестра, яка сказала, що не бачила його останні п'ять років, з моменту похорону матері. Жінка думала, що він жив за межами Сантьяго, і ніяк не прокоментувала звинувачення, висунуті проти її брата. Було також заяву полковника, представника організації офіцерів у відставці. Він оплакував смерть Пастрани і приписував це агресії тих, хто прагнув помститися за свою поразку від рук військових. Це, в свою чергу, було зіставлено з заміткою про недавньому самогубство жінки, яка була тюремщицей в "Сексуальної пов'язці на очах", центрі тортур DINA. Жінка повісилася на дереві на задньому дворі будинку, де жила одна, страждаючи, за словами її сусідів, від проблем з алкоголем і наркотиками.
  
  "Бог карає, але не побоями", - сказав Ансельмо, коли я закінчив читання.
  
  “Ти не можеш уникнути тиску спогадів. Рано чи пізно, подобається нам це чи ні, ми повинні прийти на зустріч з нею ".
  
  “ Новина в газеті не дуже допомогла, чи не так?
  
  “Розслідування завершено, і прийшов час повідомити зацікавленим сторонам про результати. Після цього я збираюся сісти і поспостерігати за голубами".
  
  "Можливості здаються досить обмеженими".
  
  “Я завжди знайду, чим себе розважити. Злочинність завжди підстерігає прямо за нашими дверима, " сказав я дещо пригнічено, гортаючи газету заради простого і хворобливого задоволення переконатися, що світ продовжує обертатися з тієї ж незграбністю.
  
  Ансельмо повернувся в свій кіоск. Я випив кави, а трохи пізніше, коли вже збирався йти з квартири, почув скрежещущий звук телефону. Хтось запитав про моє гонорар за роботу охоронцем співака, який буде знаходитися у тривале турне по країні. Я дав йому номер телефону двійника Кінг-Конга і повісив трубку, коли хлопець почав ображати мою сім'ю. Три секунди через телефон зачирикал знову. Я подумав, що хлопець все ще турбується про походження моїх предків, і підняв трубку, готовий влаштувати йому прочухана.
  
  "Нарешті ти відповів", - почула я голос Гризеты. “Я намагаюся додзвонитися тобі вже кілька днів, але ти ніколи не береш трубку. Що відбувається? Як ти?"
  
  "Настільки хороший, наскільки може бути хороший той, хто ось-ось стане безробітним", - відповів я.
  
  "Це все, що ти можеш мені сказати?"
  
  “Сіменон і я сумуємо за тобою. Коли ти повертаєшся?"
  
  “ Я повернуся в Сантьяго через два-три тижні.
  
  “ Тобі доведеться попрощатися зі свіжим повітрям і дозвіллям.
  
  “Тут немає вільного часу. Останні два дні я провела, читаючи речі, написані жінками, у яких беру інтерв'ю. Я дала кожній з них блокнот, щоб вони могли писати все, що захочуть ".
  
  "Записна книжка?"
  
  “Це не те, чому нас вчать в університеті, але це може бути корисно. Я прошу своїх пацієнтів записувати свій життєвий досвід і все, що вони, можливо, не захочуть розповідати мені під час сеансів. Коли я читаю записні книжки, я зазвичай отримую цінну інформацію ".
  
  "Чи можуть пацієнти писати про свою роботу?"
  
  "Все, що впливає на їх поведінку або почуття", - сказала Гризета.
  
  “ Інші психологи коли-небудь використовували цей метод?
  
  “Це не стандартно, якщо тільки вони не працюють з дітьми, яких іноді просять зробити малюнки, які потім можуть бути оцінені фахівцем. У разі дорослих пацієнтів усне вираження зазвичай є привілейованим. І, звичайно, є записна книжка, яку психолог використовує, щоб записувати те, що говорять її пацієнти ".
  
  "Я не думаю, що це так", - подумав я вголос.
  
  “ З чого такий раптовий інтерес до моєї роботи, Ередіа?
  
  “Може бути, коли ти повернешся, я зможу дати тобі добру відповідь на це питання. Прямо зараз мені треба з'їздити до клієнта додому", - сказав я, намагаючись закінчити розмову.
  
  Але я не пішов до Вірджинії Рейес додому, тому що, як тільки я повісив трубку з Гризетой, я подзвонив в медичну клініку, де працювала Бенилде Роос, і попросив поговорити з нею.
  
  "Я все ще шукаю людей, які вбили Джермана", - сказав я їй, питаючи себе, кажу я правду чи неправду, щоб завоювати її довіру. "Мені потрібно поставити тобі кілька запитань".
  
  "Що ти хочеш знати?"
  
  “ Герман щодня що-небудь писав у своїх блокнотах?
  
  "Чому це має значення?"
  
  “Чесно кажучи, я не знаю. Але мені цікаво почути, що ви можете мені розповісти про це".
  
  “Час від часу він писав оповідання, в залежності від того, чи він хотів цього і було в нього час. Що стосується його розслідувань, він писав майже щодня, кожного разу, коли читав щось, що його цікавило ".
  
  "Ви не знаєте, чи писав він у неї про своїх сеансах психотерапії?"
  
  “У нього була спеціальна записна книжка для цього. Я дізналася про це одного разу, коли він не зміг її знайти і зателефонував мені, щоб запитати, чи є вона у мене вдома. Зрештою, він так і не знайшов його, і я припускаю, що він, мабуть, записав терапевтичні замітки в блокноті, який використовував для своїх досліджень ".
  
  “ Ви маєте на увазі те, що він писав за день до смерті?
  
  “Ні. Записні книжки були в кабінеті психолога в день його смерті. Я думаю, Джерман забула їх там, і вона захотіла поглянути на них ".
  
  “ Тут щось не сходиться, Бенильда. Коли ми розмовляли в останній раз, ти сказала мені, що знайшла записні книжки у себе вдома.
  
  "Повинно бути, я щось переплутала", - сказала медсестра, знизивши голос. “Ана Мельгоза прислала мені записні книжки після вбивства Джермана, за два дні до того, як я вирішила передати їх Вірджинії. Коли я отримав їх, я був чимось зайнятий; я залишив їх у своїй спальні і забув про них до наступного дня, коли прибирав у кімнаті. В цей момент я згадав Вірджинію. Вона ніколи не схвалювала наші відносини, тому я подумав, що, поділившись з нею записниками, зможу показати їй, що між нами двома існують справжні стосунки ".
  
  “ Ви помітили, що там не вистачає кількох сторінок?
  
  “Ні. Про яких сторінках ти говориш? Порожні сторінки?"
  
  “Коли я перевіряв зошити, я виявив, що в одній з них не вистачає кількох сторінок. Деякі замітки були вирвані".
  
  “Я не звернула уваги, коли читала їх. У тебе є які-небудь ідеї, що Герман міг написати на цих сторінках?" Запитала Бенильда.
  
  "В даний момент немає", - відповів я, тільки тоді згадавши ім'я, яке я прочитав в одній зі статей Кемпбелла.
  
  OceanofPDF.com
  
  28
  
  Chevy Nova не хотіла заводитися, навіть з допомогою Ансельмо і двох сусідів, які штовхали її. Я залишив машину припаркованої та сів у таксі, щоб поїхати в офіс Ани Мельгозы. По дорозі, поки водій скаржився на зростаючі ціни на бензин, я перечитував статті Кемпбелла, поки не знайшов ім'я, яке згадав під час розмови з Бенилд Роос.
  
  Приймальна психолога була сповнена пацієнтів, і мені довелося вдатися до безлічі брехні, щоб змусити її секретарку занести мене в список призначених на цей день зустрічей. Я сів поруч з молодою людиною з фарбованими рудим волоссям і жінкою, яка захоплено гризла нігті. На одному низькому квадратному столі лежала стопка брошур про дієти, які, здавалося, були спеціально створені для того, щоб мучити повних людей. Я взяв одну з брошур, і жінка запитала мене, звертаюся я до психолога з приводу булімії.
  
  "Я серійний вбивця", - відповів я, сподіваючись уникнути розмови з жінкою. “Моя проблема в тому, що ніхто не сприймає мене серйозно. Я кілька разів звертався в поліцію, щоб зізнатися у своїх злочинах, але вони мені не повірили.
  
  Почувши мою відповідь, малюк хихикнув; жінка, збита з пантелику, обкусила нігті і більше не вимовила ні слова. Дві години потому, коли я сумнівався в інтуїції, яка привела мене в клініку, секретарка сказала мені, що я можу зайти до психотерапевта.
  
  Ана Мельгоза виглядала так само привабливо, як і під час нашої першої розмови, але щось в її тоні і відсторонених манерах підказало мені, що вона втомилася від страждань своїх пацієнтів. Я сів перед столом і деякий час зберігав мовчання, намагаючись вибрати найбільш підходящий спосіб почати свої питання.
  
  "Моя секретарка сказала мені, що ви хотіли б поговорити про справу, що виходить за рамки моєї спеціальності", - сказала вона.
  
  “ Ви мене не пам'ятаєте? Всього кілька днів тому я був тут, щоб поговорити з вами про Джермане Рейєса, одному з ваших пацієнтів.
  
  "Детектив?" - запитала Ана Мельгоза, зобразивши здивування, яке не виглядало щирим. "Вибачте, що я вас не дізналася, але я спантеличена такою кількістю людей, що проходять через цей офіс".
  
  "Заради ваших пацієнтів я сподіваюся, що ви не будете говорити їм те ж саме".
  
  "Я чудово пам'ятаю своїх пацієнтів", - сказала вона роздратованим тоном.
  
  "Якщо ти хочеш палити, не соромся".
  
  “ Звідки ти знаєш, що я хочу курити?
  
  "За останні дві години ви бачили трьох осіб, і під час нашої останньої зустрічі ви сказали мені, що не паліть у присутності пацієнтів".
  
  "У вас гарна пам'ять", - сказала вона, дістаючи з кишені пачку сигарет блейзера, а потім запитала: "Чим я можу вам допомогти, містере ...?"
  
  "Ередіа", - відповів я, потім підвів підсумок своєї роботи з моменту візиту Вірджинії Рейес до цього моменту.
  
  “Я вважаю, що з самогубством Пастрани ви завершили своє розслідування. Я вітаю вас з тим, що ви діяли так ефективно", - сказала вона, коли я закінчив свою розповідь.
  
  “ Я не впевнений, що заслуговую твоїх привітань.
  
  "Немає?" нервово запитала Ана Мельгоза.
  
  “У мене таке враження, що я залишив кілька обірваних ниток, і мені потрібно, щоб ти допомогла мені зв'язати їх. Оскільки ти сказала мені, що я можу приходити і турбувати тебе будь-якими новими питаннями ... "
  
  "Які питання?"
  
  "Ви користуєтеся записниками в своїй роботі з пацієнтами?" Повільно запитав я, прикидаючи, який вплив мої слова можуть впливати на її настрій.
  
  "Чому тебе це цікавить?"
  
  “Я вже говорив тобі, є кілька незакріплених ниток. Що ти можеш сказати мені про це?"
  
  "Я використовую записні книжки, щоб записувати те, що вони говорять на сеансах".
  
  "Я маю на увазі записні книжки, якими користуються пацієнти".
  
  “Іноді я використовую їх з дітьми або дорослими, у яких проблеми зі спілкуванням. Ключовий аспект терапії - змусити пацієнтів розповісти про свої проблеми ".
  
  “ Герман Рейес користувався записними книжками?
  
  "Я повинен був би заглянути в його особову справу, щоб мати можливість відповісти на це питання".
  
  “Не мороч мені голову. Пару хвилин тому ти сказав мені, що прекрасно пам'ятаєш своїх пацієнтів".
  
  "Може бути, я перебільшив і є якісь деталі, які я забув", - сказав Мельгоза з видимою байдужістю.
  
  “ Ви також відправили записні книжки Бенилде Роос.
  
  “Це правда. Як я могла забути про це?" - додала психолог, супроводжуючи свої слова нервової посмішкою. “Герман робив нотатки про те, що хотів мені сказати, і використовував їх у наших розмовах. Це було для нього чимось на зразок допомоги по запам'ятовуванню. Але жоден з цих двох блокнотів не був тим, яким він користувався на наших сеансах. Той загубився в автобусі або був залишений в ресторані ".
  
  “ І все ж ви попросили у нього дві записні книжки, щоб він прочитав їх уважніше. Навіщо ви це зробили? Бо Герман, коли у нього не було звичайного блокнота, робив у ньому замітки для своєї терапії? Або тому, що вас зацікавили деякі записи, які він робив під час своїх розслідувань?"
  
  “ Ти мене в чомусь звинувачуєш?
  
  “ Що саме привернуло вашу увагу?
  
  "Ви читали записні книжки?" - запитав психолог, ухиляючись від мого питання.
  
  "Майже на кожній сторінці, - відповів я, а потім, коли вона опустила очі, нагадав їй, що Герман присвятив себе викриття колишніх військових, причетних до актів репресій.
  
  “ Ми говорили про це під час вашого першого візиту.
  
  "Так, і це змушує мене замислитися, чому ви досі не відповіли на моє запитання про те, навіщо ви зберегли записні книжки".
  
  “Вони містили корисну інформацію для терапії. Що стосується решти, то, як тільки вони перестали бути важливими для мене, я відправив їх Бенилде Роос ".
  
  “ І вона передала їх сестрі Германа.
  
  “Я не знав, чим вони закінчилися. Я також не розумію, до чого ви хилите з цими питаннями ".
  
  “ Ви помітили, що в одній із записних книжок не вистачає кількох сторінок?
  
  “ Ні, я не помітив ніяких пропущених сторінок.
  
  “ Може бути, ви віддали блокнот комусь іншому?
  
  “Як ви смієте? Те, що говорять і пишуть мої пацієнти, є конфіденційним і поширюється на відносини лікаря і пацієнта".
  
  "Якщо це так, чи не могли б ви сказати мені, чому ви вирвали сторінки з блокнота?" Я наполягав, готовий висловити їй ідею, яка в першу чергу привела мене в її офіс.
  
  "У мене був довгий день, і я втомився", - зітхнув психолог, закурюючи чергову сигарету. "У мене не вистачає терпіння миритися з вашої грубістю".
  
  "Я хочу, щоб ти був чесним і допоміг мені дізнатися правду".
  
  “ Хвилину тому ви сказали мені, що закінчили розслідування вбивства Джермана.
  
  “Я досі не знаю, хто стояв за злочином. Я знаю, що Пастрана організував вбивство, але в мене таке відчуття, що хтось інший наказав йому це зробити", - сказав я.
  
  “ Ви звинувачуєте мене в участі у цьому злочині?
  
  "У вас був привілейований доступ до блокнота Реєса, і, якщо я не помиляюся, ви сестра бригадира у відставці Туліо Мельгозы Імберта".
  
  “Туліо - мій старший брат. Чому це має значення?"
  
  Рейес розкопав його темне минуле. Туліо Мельгоза, коли він був молодим і перспективним лейтенантом, працював на різних посадах в погано відомих розвідувальних службах. Тоді він використовував псевдонім Фуллертон. Незважаючи на свій юний вік, він виділявся своєю жорстокістю при допитах ув'язнених. До відкриттів Джермана ніхто не міг встановити справжню особистість Фуллертона. Ви повинні знати, що ім'я вашого брата згадується в багатьох судових справах."
  
  “Звідки ти взяв цю історію? Я давно не чув стільки нісенітниці".
  
  “У деяких випадках уява допомагає. У романах злочину зазвичай є складними і являють собою випробування для самого гострого розуму, але насправді вони відбуваються набагато більш простою схемою. Мотиву або хорошою зачіпки зазвичай буває достатньо, щоб привести детектива до порогу будинку вбивці.
  
  "Ви не можете змусити мене продовжувати цю розмову", - сказала Ана Мельгоза, підвищивши голос.
  
  “ Я можу бути грубою, якщо доведеться. Але я не хочу поступати так з тобою. Щось підказує мені, що ти жертва гри, в яку ніколи не хотіла грати.
  
  "Що змушує тебе так думати?" - запитала вона з виразом стримуваної смутку на обличчі.
  
  “Під час нашої першої розмови ви розповіли мені про свою роботу по запису показань для Національної комісії з політичним в'язням і тортурам, створеної для виявлення і визнання жертв репресій. Це, я вважаю, і спонукало Рейеса прийти у ваш офіс.
  
  “ Ти переміг, Ередіа. Як кажуть, сонце пальцем не прикриєш.
  
  “ У мене є час і терпіння. Розкажи мені свою історію.
  
  "Я паршива вівця в сім'ї", - сказала Ана Мельгоза. “Або, краще сказати, червона вівця. Поки я вчився в університеті, я був членом християнських лівих, і з тих пір я ніколи не був прихильником військового уряду. Єдиний, крім мого батька, в сім'ї бізнесменів, солдатів і священиків правого спрямування; єдиний, хто зітхнув з полегшенням, коли збройні сили почали вбивати і саджати до в'язниці збунтувалися покидьків суспільства, як моя сім'я називала прихильників партії Народної єдності. Коли вони запропонували мені можливість взяти участь у роботі комісії, я відчув, що у мене буде шанс зробити свій внесок у виправлення багатьох несправедливостей ".
  
  “ Розкажи мені про свого брата.
  
  “До мене доходили чутки про його роботі в спецслужбах. Я також чув, як і більшість людей, історії про те, що відбувалося на Віллі Грімальді, Національному стадіоні, острові Доусон, стадіоні Чилі та інших центрах тортур. Перш ніж погодитися на роботу в комісії, я поговорив про це з Туліо. Він усе заперечував і сказав мені, що його робота полягала в обробці інформації, зібраної агентами, впровадженими в профспілки і католицькі організації. Я не був здивований, почувши це від нього, але я йому не повірив ".
  
  “ Коли ви з'ясували, що вашим братом був Фуллертон?
  
  “Герман сказав мені, що домігся прогресу в своїх розслідуваннях і прочитав мені частину своїх записів. Я сказав йому, що хочу проаналізувати їх, і попросив принести блокноти. Читаючи їх, я згадав свідоцтво з Вілла Грімальді, що чув під час своєї роботи. Навіть маючи на руках докази, я не міг повірити, що він був тим самим Фуллертоном, якого вони звинувачували в стількох злодіяння. Спочатку я відчув недовіру, а потім сором. Як міг хтось настільки близький мені, хтось, кого наші батьки виховали в тих цінностях, зробити стільки злодіянь? Я зустрівся з Туліо, і він сказав мені, що я не повинен звертати уваги на брехня комуністів. Я не розмовляв з ним з тих пір, як передав йому запису Рейеса ".
  
  "Я хочу вірити в те, що ти говориш, але я не розумію, чому ти в кінцевому підсумку допоміг своєму братові".
  
  "Присвячується моєму батькові і мого чоловіка", - сказала психолог, потім нервово затягнувся сигаретою. "Це дві довгі історії".
  
  “ Я прийшов почути все, що ти хочеш розповісти.
  
  “Мій батько - старий армійський офіцер, який був змушений піти у відставку після військового перевороту. У той час він був одним з офіцерів, які, як і вбитий генерал Шнайдер, вірили в обов'язок армії дотримуватися конституції. Він ніколи не погоджувався з переворотом і ще менше погоджувався зі злочинами, які вони зробили після. Одним з головних джерел його гордості було те, що мій брат пішов в армію і став офіцером. Зараз мій батько старий. Якщо він дізнається, що Туліо брав участь у злочинах, які він так ненавидів, це буде його смертю. Те, що він розуміє під військовою честю, керувала його життям з тих пір, як він почав свою кар'єру в збройних силах. Туліо подбав про те, щоб я побачив, який ефект це матиме на мого батька ".
  
  “Це історія твого батька. Яка історія у твого чоловіка?"
  
  “Це історія, яку знаємо лише ми з братом. В кількох словах, справа в тому, що батько мого старшого сина - не мій чоловік, а мій старий однокурсник по університету, з яким у мене був короткий роман після заміжжя. Незрілість, слабкість, називайте це як хочете. Правда в тому, що я люблю свого чоловіка, і, щоб врятувати свій шлюб, я вирішила зберігати це в таємниці. Туліо дізнався правду, коли знайшов у моєму кабінеті лист, відправлений моїм коханцем. Він використовував свою владу, щоб затримати мого однокласника і допитати його про наших відносинах. Він ніколи не говорив мені, поки я не поговорив з ним про розслідування Джермана. У цей момент він нагадав мені про здоров'я мого батька і розповів, що йому відомо про мого сина Едуардо ".
  
  “ Отже, ви вирішили передати записки своєму братові.
  
  “Я дозволив йому залякати мене, але я ніколи не думав, що Туліо здійснить вбивство, щоб приховати своє минуле. Я буду шкодувати про це до свого останнього дня ".
  
  “Навіщо ти вирвав сторінки з блокнота? Ти міг віддати своєму братові все цілком або зробити фотокопії важливих частин".
  
  “Я хотів зробити копію, але Туліо зажадав оригінал. Я також думав, що Герман зажадає зошит назад, і тільки після того, як я вирвав сторінки, я зрозумів, що він міг сказати, що вони пропали. Я занервував і вчинив необачно ".
  
  “ Я також не розумію, чому ви віддали записні книжки Бенилде Роос.
  
  “Я подумав, що хтось ще може дізнатися про існування записної книжки, і в такому випадку було б краще, якщо б вона була у когось іншого. Як тільки книга опинилася в руках Бенильды, ніхто не зміг би звинуватити мене в тому, що я вирвав сторінки.
  
  "І це єдина причина?"
  
  “Ні. Після того, як Джерман був убитий, я зрозумів, що повинен був видати свого брата. Я думав, що роздача записних книжок може призвести до того, що його виявлять без моєї участі, і, схоже, це єдине, в чому я не помилився. В усьому іншому я був наївний. Мій брат знав, що Джерман, із записами або без них, розкриє, що він Фуллертон. Ось чому Туліо вирішив убити його. За це, а також тому, що Джерман знав про інших його злочини ".
  
  “ Які ще злочини?
  
  “ Ті, що згадуються на сторінках, які я вирвав з блокнота.
  
  "Ти пам'ятаєш, що вони сказали?"
  
  “Я не просто пам'ятаю їх. Я можу дати тобі почитати. Я скопіював сторінки, перш ніж віддати їх Туліо".
  
  “ У тебе є туз у рукаві?
  
  "Реакція мого брата, коли він дізнався про блокноті, налякала мене, і я вирішив зберегти копію для захисту".
  
  "Ви проробили гарну роботу", - сказав я і, подивившись жінці в очі, додав: "Тепер вам доведеться відповідати на запитання поліції".
  
  “Це те, до чого я був готовий з тих пір, як помер Рейес. Прийшов час мені взяти на себе відповідальність зі своєї сторони ".
  
  "Тобі доведеться розповідати свою історію багато разів".
  
  “Я повинен був сказати Германові правду і повинен був знати, що Туліо не буде стояти зі схрещеними на грудях руками тільки тому, що я віддав йому сторінки. Я також не знаю, чому Герман ніколи не помічав, що у нас з моїм братом однакові прізвища ".
  
  “Ми всі робимо помилки. Ви знаєте, які з них були вашими, і, можливо, Герман занадто пізно помітив збіг прізвищ і не встиг виправити помилку".
  
  "Що ти збираєшся робити?" - запитала Ана Мельгоза.
  
  “ Прочитайте фотокопії і зателефонуйте комусь із друзів.
  
  "Туліо доведеться заплатити за те, що він накоїв, і мій батько дізнається про це".
  
  "Завжди краще робити ставку на правду".
  
  “У мене тільки одне питання, Ередіа. Що змусило тебе запитати про блокнотах?"
  
  "Ти мені не повіриш, але я зробив це з допомогою психолога".
  
  Я закрила двері кабінету і посміхнулася при думці, що нарешті дізналася, хто була та таємнича "вона", яку Рейес згадав у своїх записах. Я вийшов на вулицю і пішов без жодного реального спрямування, спостерігаючи за людьми, що повертаються додому. Нафарбовані обличчя, фарбовані волосся, темні окуляри. Зовнішність. Все це видимість, обман, маски, хованки і брехня.
  
  OceanofPDF.com
  
  29
  
  Херман Рейес допустив дві помилки. По-перше, з причин, які ніхто не міг зрозуміти, він не усвідомлював, що його прізвища психолога і бригадира були однаковими; і, по-друге, він заніс свої найважливіші відкриття не в ту записну книжку. Коли я прочитав фотокопії, які дала мені Ана Мельгоза, я побачив, що на додаток до особистостей мучителів Рейес також склав список усіх випадків, в яких вони згадувалися. Але це було ще не все — більша частина нотаток була присвячена повторного копіювання зізнань Бернардо Алиаги, агента Управління національної розвідки, який був засуджений до двадцяти років тюремного ув'язнення за викрадення і вбивство студентського активіста в 1982 році. Рейес написав в одному розділі:
  
  Ми побачили одне одного вперше за десять років, коли я відвідав його у в'язниці в надії отримати інформацію, яка дозволила б мені знайти Фуллертона. У той час він мені нічого не сказав, але я ризикнув дати йому номер телефону, за яким він міг би зв'язатися зі мною на випадок, якщо передумає. У мене не було ніякої надії, що це відбудеться, тому я був здивований, коли сім місяців потому мені подзвонили. Коли я відвідав його вдруге, я відразу побачив, що Аліага хворий. Він схуд більш ніж на сорок фунтів і ледве міг ходити. Він сказав мені, що у нього рак печінки, і що лікування не допомогло. Без будь-яких підказок з мого боку він розповів про свої стосунки з Торо Паласиосом і Фуллертоном. Аліага був підлеглим обох офіцерів під час своєї роботи в службах безпеки. З-за його тісних особистих, а також професійних відносин з обома чоловіками, Алиага був одним з небагатьох, хто знав їх справжні імена. Аліага згадав дивовижне кількість імен в'язнів, які пройшли через Віллу Грімальді, і дуже докладно розповів про те, як функціонували різні відділення DINA і CNI. Він також, без мого прохання, розповів про роботу Управління армійської розвідки DINE, військового агентства, що прийшов на зміну DINA і CNI. Я повернувся, щоб відвідати його в третій раз, і саме тоді він розповів про організації, створеної Фуллертоном з допомогою інших офіцерів і при співучасті високопоставлених функціонерів як у бізнесі, так і в підрозділі з виробництва військової техніки армії і у відділі матеріально-технічного забезпечення. Було важко повірити, що те, що він говорив мені, було правдою, але, звіривши його інформацію з повідомленнями ЗМІ та судовими документами, я зрозумів, наскільки потужною була інформація, яка була у мене в руках.
  
  Остання частина записів нагадала мені про те, що Пастрана сказав про наявність наказів, яким він повинен був слідувати, і тепер у мене не було сумнівів в тому, що послужило мотивом для вбивства Хермана Рейеса. Я підготував свої наступні кроки, але перш ніж розставляти фігури на дошці, я подумав про те, щоб прикрити спину, і подзвонив Маркосу Кемпбеллу, щоб повідомити йому про нової інформації, яка опинилася у мене на столі.
  
  Знайти Туліо Мельгозу виявилося складніше, ніж я собі уявляв. Мені знадобився цілий день тільки для того, щоб з'ясувати, де він жив, і ще два дні, стежачи за його пересуваннями, я з'ясував, що більшу частину часу він проводив у своєму офісі, який знаходився недалеко від Міністерства оборони. Він три роки тому звільнився з армії і керував консалтинговою компанією з питань безпеки, яка спеціалізувалася на наданні охоронців, водіїв і особистих охоронців клієнтам, серед яких були фінансові компанії, супермаркети, університети і приватні школи. Під час стеження я кілька разів бачив, як він виходив зі свого офісу, завжди в супроводі кремезної молодої людини, який, як я припустив, був його помічником або охоронцем. Мельгоза був блондином середнього зросту і підтримував себе в хорошій формі. Він був одружений на юриста, який працював у Міністерстві закордонних справ, і мав двох дітей. Найстарший рік тому закінчив Військову академію, а інший навчався у Військово-морській академії.
  
  На четвертий день я виявив, що у Мельгозы був розпорядок дня, який міг би мені допомогти. Щоранку по дорозі в свій офіс він заходив у церкву в шести кварталах від свого будинку. Він помолився кілька хвилин, а потім продовжив свій шлях. Цю першу зупинку за день він зробив один, без охорони і на власній машині. Церква була маленькою. В ньому була головна двері і ще одна збоку, яка вела у парафіяльний будинок, де жили два літніх священика. Це була ідеальна обстановка для бесіди з відставним офіцером, і, більше не думаючи про це, я провів кілька годин, інструктуючи Ансельмо, Кемпбелла і Атилио Монтегона.
  
  "Ти з глузду з'їхав, хлопець!" - вигукнув Ансельмо, коли я виклав йому свій план.
  
  "Ви засуджений до смерті людина, яка хоче сам накинути петлю на свою шию", - відповів Кемпбелл.
  
  "Де і в скільки?" з ентузіазмом запитав Монтегон.
  
  Перечитавши нотатки Реєса, я склав власне резюме отриманої інформації і вийшов з квартири, щоб випити і обговорити деталі плану, який я мав намір здійснити на наступний день.
  
  Якщо не вважати літніх жінок, що моляться біля головного вівтаря, церква була порожня. Мельгоза прийшов у той же час, що і зазвичай. На ньому були сіра куртка і сині штани. У лівій руці у нього висів блискучий чорний портфель. Він оглянув інтер'єр церкви і сів на лаву поруч із дверима. Я вийшов зі свого укриття в сповідальниці, погладив "Беретту" у правій кишені куртки і попрямував до солдата.
  
  “ Доброго ранку, бригадир Мельгоза. Я хочу, щоб ти знав, що я наставляю на тебе пістолет, і що позаду нас у мене є друзі, готові застосувати зброю, " сказала я, сідаючи поруч з ним і киваючи в бік головної двері церкви, через яку пройшли Кемпбелл і Монтегон.
  
  “ Викрадення? - запитав він з видимим спокоєм.
  
  "Якщо ви подивитеся вперед, то побачите ще одного мого друга", - сказав я, вказуючи на Ансельмо, що стояв біля дверей, що ведуть у ризницю.
  
  "Твої друзі виглядають трохи нервовими".
  
  "Добре відомо, що зовнішність може бути оманливою".
  
  "Чого ти хочеш?" запитав він.
  
  "Прямо зараз, щоб поговорити".
  
  “ Яка б причина в тебе була, щоб турбувати мене, у тебе ще є час передумати. Зараз же покиньте церква, і я обіцяю вам, що навіть не візьму на себе працю згадувати цей інцидент", - сказав Мельгоза з глузливим виразом в очах.
  
  “ Я не думаю, що ви в тому положенні, щоб вести переговори, Фуллертон.
  
  Згадка його старого псевдоніма ненадовго позбавило Мельгозу самовладання. Він скорчив презирливу гримасу і знову озирнувся, щоб переконатися, що Монтегон і Кемпбелл все ще на своїх місцях.
  
  "Так ось у чому справа?" спитав він з відтінком роздратування. “Я повинен був здогадатися. Хто ви? Колишні бойовики FPMR після п'янки? MIR? Або якась нова група покидьків, яка не може змиритися з поразкою?"
  
  “ Стежте за своїми словами, Фуллертон. Мій пістолет чутливий до різких виразів, "сказав я і, не давши солдату можливості відповісти, додав:" Повір мені, спокуса вистрілити велике, і є багато людей, які подякували б мене. Але я тут не для того, щоб брати правосуддя у свої руки. Я прийшов уточнити кілька неясних моментів в історії і сказати вам, що Фуллертону пора показати своє обличчя ".
  
  "Про що ти хочеш поговорити?" - запитав Мельгоза.
  
  “ Про розслідування, яке проводив Херман Рейес. І не витрачай час, прикидаючись, що не знаєш, хто він такий. Я прочитав замітки, які він написав для свого психолога, і я бачив деяку інформацію, яку він зібрав за останні місяці ".
  
  "Ана розповіла тобі про цих записках?" - запитав солдат, не обтяжуючи себе втратою часу на марні ухилення.
  
  “Якщо ти думаєш, що вона настучала на тебе, ти помиляєшся. Вона тільки передала докази, і ми поговорили, так само, як і зараз ".
  
  “Які у вас стосунки з Рейєсом? Ви з тієї ж групи?"
  
  “Я приватний детектив. Мене найняли розслідувати його смерть".
  
  “ Приватний детектив? Не сміши мене. Ти виглядаєш так, ніби тільки що вийшов з в'язниці. Приватні детективи розслідують подружню зраду і дрібні пограбування, вони не копаються в далекому минулому.
  
  “Як я вже говорив тобі, зовнішність може бути оманливою. Але що я можу сказати тобі про те, як обманювати людей, коли це те, чим ти займався все своє життя". Я озирнувся і додав: "Я знаю, у що вплутуються, і хоча я хотів би побачити тебе за ґратами, в даний момент я дійсно хочу знати імена хлопців, які вбили Рейеса".
  
  "Що змушує тебе думати, що я збираюся обговорювати це з тобою?"
  
  “Я розмовляв з Пастраной за кілька хвилин до того, як він викинувся з будівлі. Він сказав, що був солдатом, що виконували накази. Я зрозумів, що ці накази, повинно бути, виходили від вас ".
  
  “ Я бачу, ти дещо з'ясував, але не знаєш, як це поєднується. Оскільки Пастрана мертвий, тобі нічого використати проти мене.
  
  “Можливо, це правда, але моя історія приверне увагу певних юристів і захисників цивільних прав. Записів Рейеса і того, що я дізнався від Пастрани, буде більш ніж достатньо, щоб ти постав перед суддею.
  
  "Тоді навіщо ризикувати і приходити поговорити зі мною?"
  
  “ Впертість, марнославство, називайте як хочете, але я хочу бути впевнений, що правильно розгадав кросворд. Вирішуйте ви, Мельгоза. Ми розмовляємо тут під захистом святих, або ви віддаєте перевагу яке-небудь місце зразок того, де ви зазвичай допитували своїх жертв?
  
  "Ми можемо поговорити, але я попереджаю тебе, що ти погано вийдеш з тієї халепи, в яку він сам себе втягнув, прийшовши в цю церкву".
  
  “ Дозволь мені самій подбати про це. Що ти хочеш мені сказати?
  
  "Іноді, як ми робили в останні роки, ви можете дозволити ворогові наступати, щоб у нього виникло помилкове відчуття перемоги".
  
  “ Ти намагаєшся сказати мені, що Реєс представляв небезпеку для тих, кого ти представляєш? Схоже, ти перебільшуєш, Мелгоза.
  
  "Він був небезпечний для мене".
  
  “Отже, ви наказали Пастране вбити його і обставити це пограбування. Шкода, що все закінчилося не дуже переконливо ".
  
  “Місії не завжди виконуються так, як вони заплановані. Я сказав про це Пастране, коли ми аналізували результати операції ".
  
  "Ви, мабуть, відчуваєте деяку ностальгію по тим часам, коли ви могли вбити кого-небудь і піти випити пива зі своїми спільниками".
  
  "Прибережи свою іронію, детектив Як-там-тебе звуть", - сказав Мельгоза, озираючись по сторонах. “Час минав, і я думав, що мені немає про що турбуватися. Поліція прийняла мотив пограбування, і все, здавалося, йшло по правильному шляху, прямо до забуття ".
  
  "Які імена у вбивць Рейеса?"
  
  "Цю інформацію Пастрана забрав із собою в могилу".
  
  “Ви були начальником Пастрани, і він поінформував вас про кожної деталі місії. Чи я помиляюся?"
  
  "Пастрана був слухняним солдатом".
  
  “ Ви двоє познайомилися на віллі Грімальді.
  
  "Правильно".
  
  “ І з тих пір аж до своєї смерті, він продовжував працювати за вашим наказом.
  
  "Навіть якщо б це було так, це не те, про що я збираюся тобі розповідати".
  
  Рейес з'ясував, що Пастрана відповідав за захист колишніх солдатів, яких розшукували суди. Його робота дозволяла йому ховати деяких офіцерів і відправляти за кордон. Крім того, і це моя теорія, Пастрана відповідав за усунення таких людей, як Рейес, які перетворилися в дратівливі камінчики в твоїх черевиках ".
  
  "Ти ж не думаєш, що я збираюся підтвердити або спростувати це, чи не так?"
  
  “У тебе буде шанс заперечувати все це пізніше, але поки ми тут, у цій церкві, я хочу, щоб ти сказав мені правду. Коли ти прийняв рішення вбити Рейеса?"
  
  "Що змушує тебе думати, що це була моя ідея?"
  
  “ Всі. Твоє минуле, твої стосунки з Пастраной, твоя сестра і записні книжки Рейеса. Перестань верзти нісенітниці, Мелгоза. Ми з тобою обоє знаємо, про що говоримо.
  
  "Немає нічого кращого, ніж знати, проти якого потоку ти пливеш".
  
  "Коли ти вирішив усунути Рейеса?" Я запитала знову.
  
  “ Чому ти наполягаєш, що це була моя ідея?
  
  “Я думаю, ви прийняли рішення, коли ваша сестра розповіла вам про блокнотах, або після розслідування справи Рейеса і усвідомлення того, що записи були верхівкою айсберга. Рейес хотів докопатися до суті речей, і не потрібно бути дуже проникливим, щоб зрозуміти, що у нього було більше інформації, ніж він записав у блокноті. Досі ваше справжнє ім'я ніколи не згадувалося ні в одному розслідуванні.
  
  “ Ти правий щодо мого імені.
  
  “ Удача чи обережність?
  
  “Ми уклали угоду — якщо хтось із наших опиниться в суді, він не назве нікого з нас, хто не був пізнаний в інших справах. Важливо продовжити судове розслідування. Угоди, укладені з 1990 року, гарантують нам, що незавершені справи будуть закриті деякі з них будуть засуджені до тюремного ув'язнення, а решта - до амністії ".
  
  “Твій гріх - оптимізм, Мельгоза. В наші дні є чимало суддів, готових поринути в болото. Шахраюваті магістрати минулого або мертві, або насолоджуються комфортної пенсією, яку їм забезпечило їх співучасть ".
  
  "Завжди є можливість для нових переговорів, і правда в тому, що справи про те, що вони називають правами людини, мене не дуже турбують".
  
  “Ні. Твій страх виходить звідкись ще. Про що ти турбуєшся, так це про торгівлю зброєю".
  
  "Що ти знаєш про це?" - обережно запитав він.
  
  "Все," збрехала я. Я посміхнулася, знаючи, що нарешті потрапила в точку.
  
  Офіцер подивився на мене з кинджалами в очах, а потім перевів погляд на літніх жінок, що моляться перед вівтарем.
  
  “Що ти скажеш? Нам продовжувати розмову, чи ти хочеш пограти в ще які-небудь ... жорстокі ігри?"
  
  Ідея розпочати торгівлю зброєю, за словами Мельгозы, виникла, коли кінець військового правління став незаперечною реальністю. Мельгоза і багато інші офіцери передбачали майбутні важкі часи, тому вони організували серію операцій, які дозволили б залучити ресурси для їх майбутнього і для деяких з їх начальників, які не хотіли йти з уряду з порожніми руками. Їм потрібен був план, який дозволив би залучити великі суми готівки. Щось відмінне від пограбувань банків минулого. Операції більшого масштабу. Хтось, може бути, навіть Мельгоза, подумав, що торгівля зброєю може бути прибутковим бізнесом. В нашій частині світу вже йшов ряд збройних конфліктів, а інші ось-ось повинні були початися в інших місцях, що означало існування людей, зацікавлених у купівлі зброї будь-якою ціною. Вони отримали схвалення на проект від свого начальства, включаючи старіючого диктатора, і для його реалізації була сформована група, що складається з офіцерів Підрозділу бізнесу і виробництва матеріальних засобів армії, відділу матеріально-технічного забезпечення і Розвідувального управління. Ця нова організація набувала зброю, як нове, так і бувше у вжитку, а потім перепродувала його за набагато вищими цінами. Група уклала свої перші угоди з колумбійськими наркоторговцями, яким вимагалося зброю для їх триваючого конфлікту проти армії своєї країни і партизан Революційних збройних сил Колумбії (FARC).
  
  "Можливість дійсно отримати величезну несподіваний прибуток з'явилася у вигляді Балканської війни 1990-х років", - сказав Мельгоза, підкреслюючи свої слова так, як ніби він вимовляв публічну промову, а не викривав свою провину перед звичайним детективом. “Коли відбувся розпад Югославії, більша частина боєприпасів в цій країні опинилася в руках сербів, що дало їм явна перевага у війні проти Хорватії і Словенії. Хорвати проголосили свою незалежність в 1991 році, і, щоб захистити себе, їм необхідно було зміцнити Національну гвардію, поліцейський орган, який навіть близько не підходив до військовим можливостям сербських збройних сил. Із-за заборони Організації Об'єднаних Націй хорвати не могли купувати зброю безпосередньо в країнах-виробниках, тому тим, хто відповідав за придбання зброї, доводилося шукати постачальників, які діяли поза законних каналів. Для них це була гонка на час, в якій будь-яку зброю чи харчі, які вони могли роздобути, були корисні для захисту нової республіки ".
  
  "Так от як вам вдалося домовитися з хорватами", - сказав я, ненадовго перервати монолог Мельгозы.
  
  “Інформація надійшла до нас з Аргентини, де проживає численна громада хорватських емігрантів, і серед них багато націоналістів-усташів, втекли туди після перемоги маршала Тіто в кінці Другої світової війни. Спочатку хорвати вели справи з функціонерами виконавчої влади та аргентинськими військовими. Але коли попит на зброю там не міг бути задоволений, аргентинці запропонували їм допомогу в придбанні зброї і припасів у Чилі. Наші розвідувальні служби таємно співпрацювали з часів операції "Кондор" в 1970-х роках".
  
  Мельгоза пояснив, що остаточна угода з хорватами була укладена через європейського виробника зброї, який щорічно брав участь в авіаційній ярмарку, що проходила в Сантьяго. "Переговори були дуже швидкими та зручними для нас", - сказав він. Була завершена продаж одинадцяти тонн зброї на суму більше шести мільйонів доларів. Гвинтівки, ракети, гранати і боєприпаси почали відправлятися в країни, де вантаж було легко передати хорватам. Поставки були оформлені так, щоб вони виглядали як перевезення медичного обладнання з Чилі в якості гуманітарної допомоги для країн, що перебувають у стані конфлікту, і все було добре, поки одна з посилок не була виявлена в аеропорту Будапешта. Місцева поліція конфіскувала матеріали, і пресі не знадобилося багато часу, щоб оприлюднювати цю історію. Чилійський уряд у той час зіткнулося зі скандалом, і після переговорів про розслідування з армією деякі офіцери, які брали участь у розпродажі, були змушені піти у відставку. Бізнес почав хитатися, і виникла необхідність розробити стратегію, що дозволяє уникнути викриття більшої частини організації.
  
  На початку 1992 року ситуація для Мельгозы і його групи ставала все більш складною. Главу відділу іноземних закупівель у відділі матеріально-технічного забезпечення армії звинуватили в участі в операції. Офіцер, який не брав участь в угоді, але знав, що вона мала місце, занервував і пригрозив зробити заяву в суді, расследующем це справа. Його начальство зробило на нього тиск, щоб він зберігав мовчання, але офіцер все одно вирішив виступити із заявою. Саме в цей момент Мельгоза вирушив до Пастране і наказав йому вилучити офіцера-шахрая з обігу. Спочатку вони викрали його і намагалися переконати зберігати мовчання. Коли це не спрацювало, Пастрана вбив його. Його тіло було знайдено в парку за містом, і докази вказували на самогубство. Армія провела поверхневе розслідування і підтвердила, що причиною смерті було самогубство. Лікар сказав в офіційній заяві, що офіцер страждав від важкої депресії, і в пресу просочилася історія, яка повинна була назавжди поховати скандал.
  
  "Уряд попросив призначити приїжджого міністра, щоб відновити розслідування", - додав Мельгоза. “Суддя викликав в суд безліч поліцейських, і, незважаючи на всі наші зусилля зберегти єдиний фронт, мало-помалу у наших історіях почали виявлятися суперечності. Незважаючи на те, що ряд офіцерів були офіційно звинувачено у незаконному обороті зброї, нам вдалося контролювати ситуацію. З того моменту, як був притягнутий мировий суддя, і до сьогоднішнього дня пройшло більше десяти років, а судове розслідування все ще знаходиться в глухому куті ".
  
  "І весь цей час ти жила в абсолютному комфорті", - сказав я.
  
  “Комфорт - не зовсім підходяще слово. Останні роки мені доводилося багато працювати, щоб вони не дізналися про діяльність нашої організації. На щастя, всі залучені в це знають, як себе вести, і всі, кого спіймають, будуть вести себе тихо. Нелегко було приховати ядро асоціацію ", - сказав Туліо Мельгоза. Він зробив паузу і ще раз подивився в бік входу в церкву. “Спочатку я думав, що розкопки Рейеса стануть початком неконтрольованої лавини, яка поховає нас усіх, але те, як він працював, поодинці і без обміну своїми знахідками, зрадило його. Якби інформація Рейеса і визнання Алиаги отримали розголос, у міністра, відповідального за розслідування, було б достатньо доказів, щоб засудити офіцерів, яких вони вже затримали, і впізнати мене. Ось чому Пастрана звернувся до своїх співробітників".
  
  "Все здається таким простим і логічним".
  
  “Я розповів вам лише основні факти. Знаючи занадто багато, ви можете наразитися на небезпеку", - сказав Мельгоза. "Я не єдиний, хто хотів би залишитися невідомим".
  
  “Якщо ти розглядаєш можливість того, щоб вступити зі мною так само, як з Рейєсом, забудь про це. Поліція вже знає, що сказав Пастрана перед смертю, і записи Рейеса знаходяться в руках адвоката, який оприлюднює їх, якщо зі мною що-небудь трапиться. І навіть не думай про те, щоб переслідувати моїх друзів.
  
  "Я не думаю, що є сенс запитувати вас, чи можемо ми прийти до економічного взаєморозуміння".
  
  “Криваві гроші. Це назва роману Дэшила Хеммета. Згадай, коли будеш на шляху до в'язниці ".
  
  “Це не так просто, як ви думаєте. Правосуддя діє повільно, і кожен день, коли ми відкладаємо розслідування, допомагає нам знищувати докази і замітати сліди ".
  
  "Я знаю, що це правда, але твоє ім'я все одно випливе на світ, і тобі доведеться відповісти за те, що ти накоїв".
  
  “Я всього лише частину машини, і мій обов'язок - захищати найбільш важливі частини. Я не боюся ні з ким зустрічатися віч-на-віч", - зарозуміло заявив Мельгоза. - А тепер, якщо тобі більше нема чого сказати, забирайся звідси.
  
  “ У мене тільки одне, останнє запитання до вас, Фуллертон.
  
  "Мене звуть Туліо Мельгоза Имберт," перебив мене офіцер.
  
  “Чому ви приходите в цю церкву кожен день? Шукати прощення, якого ваші жертви ніколи не зможуть вам дати?"
  
  Мельгоза опустив очі і втупився на лінії на своїй руці.
  
  "Я не зобов'язаний просити вибачення", - нарешті сказав він. "Я б не став двічі думати, перш ніж робити все це знову".
  
  Я піднявся на ноги і підійшов до Кемпбеллу і Монтегону, який стояв біля дверей церкви. Ми сіли в машину журналіста, де нас чекав Ансельмо. Я закурив цигарку і мовчки курив, поки ми не побачили, як Мельгоза виходить з церкви.
  
  "Що нам робити тепер?" - запитав Монтегон. “Ми підемо за ним? Всадим в нього кулю? Викличемо поліцію?"
  
  Я викинув сигарету у вікно машини і поправив вузол на краватці.
  
  "Я збираюся пригостити вас всіх пивом", - сказав я.
  
  "Пива?" запитав Ансельмо.
  
  "Або як ти захочеш", - відповів я. “І ми повинні запросити Котапоса теж. Я впевнений, йому буде цікаво почути історію, яку я збираюся розповісти".
  
  OceanofPDF.com
  
  30
  
  "Ви чули про те, що трапилося з містером Ернандесом?" Запитав Феліс Домінго, як тільки побачив, що я виходжу з ліфта. “Я не хочу погано говорити про мертвих, але від цієї людини у мене завжди волосся на потилиці ставало дибки. Його погане ставлення, його нічні вилазки, його постійні питання, не приходив хтось в гості. Він явно щось приховував ".
  
  "Я читав про це в газетах", - відповів я, не бажаючи заохочувати швейцара, який, здавалося, був особливо вражений тим, що сталося з Пастраной. "Вони сказали, що він був відставним армійським офіцером, замішаним в незаконному обороті наркотиків, і що його суперники викинули його з будівлі".
  
  “ Ви вірите всьому, що пишуть у газетах?
  
  "Форми гонок і футбольні результати зазвичай відповідають дійсності, але що стосується статей, літературної критики і політичних новин, у мене є свої сумніви".
  
  "Що стосується містера Ернандеса, у мене є теорія, відмінна від тієї, що публікується в газетах", - сказав швейцар. "Я думаю, що він був шахраєм, який попався на одній зі своїх афер".
  
  “Це не має значення. Що б ми не говорили, це не змінить долю нашого сусіда".
  
  "Я не можу сказати, що відчуваю себе дуже погано із-за цього".
  
  “ Легше, Феліс Домінго. Хіба ти не чув, що всі мертві хороші?
  
  “ Фелікс, містер Ередіа. Через x.
  
  - Ікс, як на ксерографе, мечоподібний і ксиліт. Якщо я і далі буду плутати твоє ім'я, у мене в словнику закінчаться слова, що починаються на x.
  
  “ Пам'ять, містер Ередіа. Важливо вправляти свою пам'ять.
  
  “ Я буду мати це на увазі, Фелікс.
  
  “Спасибі, містер Ередіа. Я можу сказати, що ви джентльмен". Все ще перегороджує мені шлях, швейцар продовжив: “Вони збираються здавати квартиру, в якій жив покійний. Вчора власник приїхав з кількома робітниками і змусив їх підретушувати фарбу. Я сподіваюся, що наступний орендар буде порядною людиною. Не наркоторговцем або шахраєм —"
  
  "І не приватний детектив," втрутилася я, перериваючи його. - У цьому районі не можуть одночасно знаходитися дві людини, які сунуть свій ніс не в свою справу.
  
  Котапос і Теран чекали мене в майстерні Американського культурного центру. Минуло два тижні з моменту моєї розмови з Мельгозой, і напередодні ввечері мені зателефонував адвокат, щоб домовитися про зустріч. Протягом декількох днів преса постійно висвітлювала незаконний обіг зброї, але після першого тижня йому надавалося другорядне значення, поки його повністю не замінила на перших шпальтах повідомлення про виявлення розчленованого тіла на околиці Пуенте-Альто. Коли я прийшов в майстерню, то виявив трьох молодих людей, раскрашивающих пікети і банери. На одному з транспарантів був напис "БРИГАДА ГЕРМАНА РЕЙЕСА".
  
  "Ти читав що-небудь з ранкових газет?" Запитав Котапос, як тільки я сів.
  
  “Ні. Що сталося? Настав мир у всьому світі?"
  
  “Всі вони опублікували статті про армійське комюніке в підтримку роботи трибуналів щодо залучення торговців зброєю до відповідальності. Це не здається чимось більшим, але це більше, ніж хто-небудь чекав від військових ".
  
  "Те, що написав ваш друг, ймовірно, зіграло свою роль", - втрутився Теран, вказуючи на дошку оголошень, де був розміщений розповідь Кемпбелла.
  
  “Не надавай занадто великого значення їх словами. Вони просто дійшли до того, що більше не можуть прикривати сонце пальцем", - відповів я.
  
  "Я навів деякі довідки в трибуналах, і вони жорстко переслідують Мельгозу", - продовжив Котапос. “Вони збираються почати розслідування смерті Реєса, грунтуючись на представлених мною доказах. Якщо спільники Пастрани будуть встановлені і заговорять, Мельгозу, ймовірно, визнають винним в організації вбивства. Його ім'я також додано до тих, хто перебуває під слідством за незаконний обіг зброї. Справа просувається. Очікується, що суддя-інструктор пред'явить звинувачення в найближчі пару днів. Ряд видних військових вже перебувають під домашнім арештом, і Мельгоза буде доданий в цей список. А ще є справи про порушення прав людини, в яких він згадується. Вони приведуть його для дачі свідчень, і я не думаю, що на цей раз йому вдасться втекти. Реєс був би задоволений результатами своєї роботи, і ти теж повинен бути щасливий, Ередіа ".
  
  “Мені пощастило. От і все".
  
  "Не відмовляйте собі в похвалі", - сказав адвокат, а потім раптово, вираз його обличчя стало жорсткіше, він запитав: "У вас не було жодних проблем?"
  
  "Якого роду проблеми?"
  
  “ Мельгоза не намагався поквитатися?
  
  "Я думаю, у нього є інші причини для занепокоєння".
  
  "Вам слід вжити заходів обережності", - додав Теран.
  
  “У цьому немає необхідності. Якщо вони спробують щось зробити зі мною, це відбудеться не скоро, і, ймовірно, це спрацює ".
  
  Я зупинився перед газетним кіоском Ансельмо, і він дав мені факс, який відправила Гризета з подробицями свого повернення в Сантьяго. Я запросив його повечеряти в "Рибному короля", і поки ми їли філе помфрета на грилі з салатом із селери, я розповів йому про зустріч з Котапосом і Тераном.
  
  "Хто б міг подумати, що у нас є такий злий сусід?"
  
  “Нас оточують люди з темним минулим. Ось чому так багато людей все ще бояться висловлювати свою думку".
  
  “Фелікс сказав мені, що поліція оглянула складське приміщення Пастрани в підвалі. У нього була колекція наручників, пістолетів і ножів. Що ви про це думаєте?"
  
  “Ти повинен бути уважний до своїх сусідів. Ніколи не знаєш, що ховається за доброзичливою посмішкою".
  
  "Я читав, що армія і пальцем не поворухне, щоб допомогти Мельгозе".
  
  "Час, коли вони могли захищати те, що не можна було захистити, пройшло".
  
  "Є деякі люди, які думають, що військові змінилися".
  
  “Зараз вони тримають рот на замку і ввічливо віддають честь, але в майбутньому вони можуть знову показати свої зуби. Я не покладаю на них особливих надій. Вони навчені підтримувати порядок для сильних світу цього. Наша історія сповнена прикладів".
  
  “ Будь-який, хто почув би тебе, подумав би, що ти їх ненавидиш.
  
  “ Недовіра, Ансельмо. Одного разу вони зіпсували нам життя, і я про це не забув.
  
  У другій половині дня, після дрімоти, яка допомогла мені відігнати привиди риби та білого вина, якими я пив з Ансельмо, я відвідав дочка Хуліо Суасо, Иоланду. Я знайшов її в майстерні кравця і, скориставшись тим, що її бос був у від'їзді за матеріалами, повідомив їй останні новини. Неможливо було довести, що Суазо був убитий офіцером або ким-небудь з його людей, але Мельгоза, принаймні, буде притягнутий до відповідальності за те, що він зробив на Віллі Грімальді. Жінка мовчки вислухала, а потім пустила кілька сльозин, які витерла носовою хусткою. Вона подякувала мене за інформацію і повернулася до своєї роботи. Здавалося, що вона знову поринула у світ спогадів і болю, в якому жила.
  
  Я попрощався з Іоланда, а потім попрямував до будинку Вірджинії Рейес, щоб нанести візит, про який думав з тих пір, як виявив пропажу сторінок блокнота її брата. Як і під час мого першого візиту, я знайшов її в садку, доглядає за своїми квітами і рослинами. Вона запропонувала мені безалкогольний напій, і ми сіли разом за столик під альтанкою та поговорили про її рослинах і подорожі на південь, яку вона планувала з друзями. Я міг би сказати, що вона не хотіла відразу зачіпати справжню причину мого візиту, або, можливо, їй потрібно було з кимось поговорити, щоб прогнати оточуючий її самотність.
  
  "Я з'ясував, хто був відповідальний за смерть Германа", - сказав я їй, коли відчув, що пройшло дуже багато часу.
  
  “Я знаю, і я припускав, що ти прийдеш. Я читав статті про торгівлю зброєю, дивних ділових угодах і смерті — у них мимохідь згадувалося ім'я мого брата. Що все це значить, Ередіа?"
  
  “Це довга історія, повна деталей, в яких я не зміг повністю розібратися. Це верхівка айсберга, і я можу тільки здогадуватися, наскільки глибоко вона йде ".
  
  Вірджинія повільно кивнула головою, слухаючи мій звіт.
  
  "Один з винних мертвий, іншому будуть пред'явлені звинувачення, а двоє інших все ще невідомі, але я не втрачаю надії, що поліція їх зловить".
  
  "Я ніколи не думала, що Герман може бути замішаний в щось настільки страшне", - сказала Вірджинія Рейес.
  
  "Ми ніколи не знаємо, наскільки ми близькі до цього жаху".
  
  "Тепер я тільки хочу, щоб восторжествувала справедливість".
  
  “Я мало що можу з цим вдіяти. Все, що я можу зробити в цій справі, це знайти трохи правди ".
  
  "Хіба це не одне і те ж?"
  
  "Іноді істина і справедливість рухаються в протилежних напрямках".
  
  "Я б хотіла, щоб мій брат був тут, щоб ми могли поговорити про всі ті речі, які у нас ніколи не було можливості обговорити".
  
  "Це те, що неможливо виправити".
  
  "Раптово ми виявляємо, що час минув, а ми зробили дуже мало для того, щоб бути щасливими".
  
  "Проблема в тому, що ніхто не вчить нас жити".
  
  Вірджинія Рейес глибоко зітхнула, щоб придушити ридання, і подивилася на внутрішній дворик, де росли її рослини. Я намацав свої сигарети, щоб дати їй можливість побути наодинці.
  
  “Вибачте. Я забула, що найняла вас не для того, щоб ви вислуховували мої скарги", - раптом сказала жінка і, відгорнувши волосся з чола, продовжила: "У вас, мабуть, є інші справи. Настав час нам поговорити про вашому гонорар.
  
  "Це небагато, але це краще, ніж є щурів", - сказав я Монтегону, передаючи йому вісім банкнот по десять тисяч песо через стіл, який ми ділили.
  
  Ми сиділи в ресторані "Рембо" і розпивали пляшку вина, попереду у нас була ціла ніч. З вікна з нашого боку було видно вогні площі Вульнес і президентського палацу. Темрява підморгувала нам з вулиці, і час від часу ми чули чиїсь кроки, що поспішають додому.
  
  "Я захоплююся льодом у ваших венах", - сказав детектив. "Якщо б я був на вашому місці, я б застрелив Мельгозу прямо там, у церкві". Він прибрав банкноти в потертий гаманець з блакитним шкіри.
  
  “Його смерть означала б більше мовчання навколо його злочинів. Тепер йому доведеться постати перед суддею і ЗМІ, і, можливо, навіть перед його жертвами ".
  
  "Твої слова мають сенс, але вони не до кінця переконують мене".
  
  "Тепер це діло не в наших руках, Атилио", - сказав я йому, розмовляючи з ним більш неформально, чим коли-або з моменту нашої зустрічі. “Та спасибі тобі за твою допомогу. Робота була б набагато складніше, якщо б мені довелося самому прикривати собі спину ".
  
  “ Минуло багато часу з тих пір, як мене хто-небудь за що-небудь дякував.
  
  "Я думаю, ми заслуговуємо тосту за наше здоров'я", - сказав я, підносячи келих вина до губ.
  
  "Я вирішив більше не працювати ні на які компанії' які втручаються в життя своїх співробітників. Я орендував вітрину магазину на Гран-Авеніда. Це щось на зразок торгового центру. Нічого особливого. З парою справ в місяць у мене все буде в порядку ".
  
  "Напиши пару романів, і ти станеш таким же, як Хеммет".
  
  "Хто це?" - запитав я.
  
  “Хлопець, який працював штрейкбрехером в детективному агентстві Пінкертона в США. Йому набридла ця робота, і він написав кілька оповідань, заснованих на своєму досвіді. У нього справді добре виходило ".
  
  "Шкода, що ти не хочеш мати партнера", - сказав Монтегон, не виявляючи ніякого інтересу до Дэшиллу Хэмметту. "У будь-якому разі, якщо тобі коли-небудь знадобиться допомога або в тебе буде дуже багато клієнтів, згадай про мене".
  
  “Не хвилюйся. Я не забуду твою допомогу", - сказав я.
  
  Монтегон підніс свій келих ближче до мене, і ми випили за наше здоров'я.
  
  "Що ти відчуваєш, коли розкриваєш справа?" - запитав він трохи пізніше.
  
  "Я перевертаю сторінку і отримую свою зарплату".
  
  “Давай, Ередіа. Чим ти насправді займаєшся?"
  
  “Ти б'єшся головою об стіну кілька днів, а потім раптово таємниця зникає. Тобі більше не про що думати. Жертви, докази, підозрювані, злочинці. Все це формує нечітку картину минулого, яка може піддаватися розшифровці, а може й ні ".
  
  "Коли ти так ставиш питання, це не здається дуже привабливим заняттям".
  
  “Але це так, особливо коли сумніви примушують ваше серце завмирати. Після цього таємниця випаровується, перетворюючись в серію більш або менш розумних пояснень. Без сумнівів і загадок робота, як і життя, в кінцевому підсумку перетворюється в низку повторюваних днів ".
  
  "Тобі подобається твоя робота?"
  
  "Дуже, але останнім часом я подумую про те, щоб зробити перерву".
  
  Монтегон взяв свій келих з вином і церемонным жестом підняв його. "Давайте вип'ємо за партнерство, якого ніколи не було".
  
  "І до смерті, яка ніколи не втомлюється працювати і не дає нам нудьгувати".
  
  OceanofPDF.com
  
  31
  
  Я не міг точно пригадати, коли вони притягли мене в те місце. У мене були зав'язані очі, я був прив'язаний до стільця. З іншої кімнати я чув звуки виконуваного військового маршу, наполегливі і вимогливі, і крики жінки, якій задавали питання, на які вона не хотіла чи не могла відповідати. Я хотів спати, але удари в груди не давали мені заснути. У мене пересохли губи, і тиск пов'язки на очі зростало по мірі того, як пекло продовжувалося. Ніхто не знав, де я, і ті деякі люди, які турбувалися про мене, закрили б перед ними двері або збрехали би їм, якби вони спробували знайти мене. Я хотів перестати чути військовий марш, голоси в камері, майже непомітний свист кулака, який розсік повітря, перш ніж потрапити мені в обличчя. Здавалося, я заново переживаю свідоцтва інших жертв "воїнів проти забуття". Жорстокі побиття, занурення в брудну воду, удари електричним струмом, імітація страт, зґвалтування, відривання геніталій, благання про те, щоб розум відродився. Можливо, я б вижив, але мої кроки стали примарними. Я б боявся пильних поглядів незнайомців, різкого гальмування автомобіля посеред ночі, і жах відбився б у моїх почуттях подібно тавра, залишеного розплавленим залізом. Ніщо не буде колишнім, але все одно я хотів продовжувати чіплятися за промінчик світла, який дозволяла мені бачити пов'язка на очах. Жити - це все, чого я хотів.
  
  Раптово мою кімнату осяяло сонце, і всі навколо мене здалося спокійним від безмовного спокою недільного ранку. Але кошмар продовжувався, жорстокий і нещадний, нагадуючи мені, що жах все ще був там, сидячи за сімейним столом, всередині певних слів або у зарозумілості охоронця у формі, спостерігає за входом до супермаркету. Його відлуння відродилося в заклику забути минуле. Жах був у моєму тілі, в моєї змученої совісті, що змушувало мене заново переживати жах, поки я спостерігав за людьми, що проходять повз собаками з мого вікна.
  
  Я обняла Сіменона, і по мірі того, як кошмар ставав все більш розсіяним, мені вдалося згадати момент, коли я попрощалася з Монтегоном.
  
  "На секунду мені здалося, що я в руках Мельгозы або одного з його людей", - сказав я Сименону.
  
  “Ти вдома, і ніхто не прийшов тебе шукати. Ти втомився і зголоднів. Немає нічого такого, чого не можна було б виправити гарним сніданком".
  
  “ Ти прав. Я втомився, і було б непогано поспати пару тижнів.
  
  Я поснідав і сидів за своїм столом, переглядаючи прострочені рахунки та газетні статті, які я зберіг з якоїсь причини, яку вже не міг згадати, — про злочини новинах, зайняли кілька рядків в газетах. Я спробував переглянути вирізки, але через деякий час здався і залишив їх на столі. Я пройшовся по квартирі, відкрив пару книг і ліг послухати диск Бена Вебстера, який мені сподобався з тих пір, як ми з Гризетой слухали його під час довгого дня примирення. Моє вчорашнє похмілля повернулося, і я дозволив музиці заколисати себе.
  
  Я прокинулася незадовго до того, як Гризета сказала мені, що її автобус прибуде. Я схопив куртку і зачинила двері квартири з більшою силою, ніж це було необхідно. "Шевроле Нова" завівся, як тільки я повернув ключ запалювання, і я поспішив до терміналу Лос-Еро. Я дістався туди за півгодини до того, як автобус припаркувався на платформі номер сім. Гризета сиділа попереду. Я побачив її обличчя у вікні і помахав їй рукою, вітаючи здалеку. У неї були дві сумки, які вона кинула на землю, коли побачила, що я підійшов до неї. Місто ревів у мене за спиною, минуле гніздилося в моїх спогадах, і я не був упевнений, що хочу почути, що скаже наступний людина, яка прийде в мій офіс, щоб найняти мене. В майбутньому могло статися все, що завгодно, але прямо зараз єдине, що мало значення, - це цілувати жінку, яку я тримав у своїх обіймах.
  
  На наступний день я повернувся в Місто. Я привітався з офіціантом, який завжди дбав про мене, і попрямував до столика, за яким сидів Письменник, читав "Hombre Muerto" Гільєрмо Ридемана.
  
  “Що сталося? Що такого важливого?" запитав він. "У тебе є хороша історія, щоб розповісти мені?"
  
  “ Навпаки. Я хотів сказати тобі, що вирішив розірвати нашу угоду. Світу і Патрісія, дві подруги, яких ви не знаєте, мені написали, щоб вказати на деякі невідповідності у ваших книгах. Наприклад, в одному з романів ви говорите, що Гризета брюнетка, а в наступному - руда, як у реальному житті".
  
  “ Жінки зазвичай фарбують волосся.
  
  "В одному з романів вона вивчає психологію, а в іншому працює психологом".
  
  “ Наскільки я пам'ятаю, в якийсь момент ви сказали мені, що вона змінила спеціальність в університеті.
  
  "В одному місці ви говорите, що Ансельмо пішов зі скачок з-за того, що зламав руку; в іншому - через те, що він зламав праве коліно".
  
  “Наскільки я знаю, у нього були переломи обох кінцівок. Давайте не будемо турбуватися про медичних деталях".
  
  "Вони сказали мені, що ти не дуже точним щодо мого віку або віку Гризеты".
  
  “ Ти ж знаєш, що час відносно.
  
  “ В одному з ваших перших романів священика, який піклувався про мене в притулку, звали Хасінто, а в останньому - Джон Браун.
  
  “ Вважаю, у притулку ви зустрічалися не більше ніж з одним священиком.
  
  “ Я б вважав за краще не продовжувати свої скарги, Письменник.
  
  “Все це можна виправити в майбутньому, Ередіа. Що ви думаєте про роботу над деякими іншими справами? Я чув про наркобізнесі, який діє на іподромі, а також про керівника телебачення, став жертвою вимагання.
  
  “Мені це не цікаво. Я беру перерву".
  
  “Знову співаєш цю пісню, так? Ти говорив одне і те ж сотні разів. Був навіть той раз, коли ти пішов на пляж. Шість місяців потому ти повернувся, підібгавши хвіст. Він єхидно додав: “У мене є для тебе добру справу, яке потрібно розслідувати. Хтось, хто живе в Темуко, зв'язався зі мною і сказав, що хоче з'ясувати, хто вбив двоюрідного брата. Жертва була частиною групи мапуче, які боролися за повернення своєї землі. Схоже, він був убитий охоронцями лісозаготівельної компанії, яка вирубувала ліси в цьому регіоні.
  
  "Це звучить як хороша справа, але—"
  
  “ Не йди на пенсію, Ередіа. Такі хлопці, як ти...
  
  “Помри старим чи з кулею в серці". Я читав цю фразу принаймні у тридцяти трьох романах".
  
  “Чому ви закрили свій офіс? Чому ви хочете піти на пенсію?" - стурбовано запитав Письменник. "Ви кращий детектив у Сантьяго".
  
  “Хто сказав що-небудь про закриття офісу? Ви чули, щоб я згадував слово "відставка"?"
  
  “ Ти говорив про відпочинок ...
  
  "Я повішу на двері табличку з написом, що наступні п'ять тижнів клієнтів немає, а потім запрусь і прочитаю двадцять романів, які лежать у мене на нічному столику".
  
  “ Значить, ти повернешся в потрібне русло і будеш приходити розповідати мені історію?
  
  "Не надійся на ці історії".
  
  “Ми обговоримо це пізніше, після того, як ти прочитаєш свої романи. Тобі буде що розповісти мені в майбутньому".
  
  "Нічого не став на це, Письменник", - відповів я, спостерігаючи, як брюнетка з спокусливими вигинами входить в бар.
  
  OceanofPDF.com
  
  ІНФОРМАЦІЯ ПРО АВТОРА
  
  
  Фото No 2016 Пауло Слачевский
  
  Рамон Діас Етерович - один з найвідоміших авторів кримінальних оповідань в Чилі, де пригоди його приватного детектива Ередіа користуються величезною популярністю. Вони були адаптовані для серії графічних романів "Детектив Ередіа" і телесеріалу "Ередіа і асоциадос". У 2009 році Діас Етерович став об'єктом документального фільму "El rostro oculto en las palabras" (Особа, приховане в словах).
  
  Діас Етерович також є автором книг "Вогні минулого" і "Музика самотності" і опублікував сорок романів, збірок оповідань і поезії, графічних новел і дитячих книг. Він отримав премію Хіхонського салону Іберо-американських бібліотек Лас-дус-Орильяс, премію Національної ради з питань культури Чилі, Муніципальну книжкову премію Сантьяго, Національну наративну премію Франсиско Колоана і премію Альтасора в області мистецтв. Його роботи також були опубліковані в багатьох країнах, включаючи Чилі, Португалію, Іспанію, Грецію, Хорватію, Аргентину, Мексику, Францію, Голландію та Німеччину.
  
  Діас Етерович живе в Сантьяго, Чилі, зі своєю дружиною Сонею і трьома дітьми.
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список

Кожевенное мастерство | Сайт "Художники" | Доска об'явлений "Книги"