Бекхем Брюс : другие произведения.

Таємничі вихідні вбивства (розслідування Скелгілла, №11)

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:
Школа кожевенного мастерства: сумки, ремни своими руками
 Ваша оценка:

  Таємничі вихідні вбивства (розслідування Скелгілла, №11) Брюс Бекхем
  
  
   
  ПРИМІТКА РЕДАКТОРА
   
  Murder Mystery Weekend — це окрема кримінальна загадка, одинадцята в серії «Детектив-інспектор Скелгілл розслідує». Він розміщений переважно в Англійському озерному краї – національному парку площею 885 квадратних миль, який лежить у гірському північному графстві Камбрія – та шотландській столиці Единбурзі.
   
  Того ж автора
   
  Вбивство в Адленді
  Вбивство в школі
  Вбивство на межі
  Вбивство на озері
  Вбивство за допомогою магії
  Вбивство в розумі
  Вбивство на поминках
  Вбивство в лісі
  Вбивство під час потопу
  Вбивство в Мертвих скелях
  Таємничі вихідні вбивства
  Вбивство в бігах
   
  (Вгорі: детектив-інспектор Скелгілл проводить розслідування)
   
  Вбивство, Таємнича колекція
  Дюна
  Сексопати
  
  
  OceanofPDF.com
  
  
   
  Зміст
  Глосарій
  1. Перший день весни
  2. «Оголошується вбивство»
  3. Палата леді Анни
  4. Вілл Лідделл
  5. Саутвейт
  6. Відпочивайте і будьте вдячні
  7. Сніданок у корсторфіні
  8. Блекхолл/Сьюзі Дафф
  9. Мюррейфілд/Белінда Лукер
  10. Равелстон/Фелісіті Бельведер
  11. St Salvator's / Мюріел Лідделл
  12. Ладхі Махал
  13. Логанлея
  14. Катріона
  15. Лондон
  16. Об'їзд
  17. Озеро Басентуейт
  18. Пенріт, штаб-квартира
  19. Що побачив дворецький
  20. Повернення в Единбург
  21. Iuncta Sororibus
  22. День відкритих дверей
  
  Далі в серії
   
  
  
  OceanofPDF.com
   Глосарій
   
  Нижче наведено кілька слів місцевого камбрійського та шотландського діалектів, використаних у фільмі «Murder Mystery Weekend» :
   
  Ах, кент, твій вірний – я знав твого батька
  Auld Reekie – «Old Smoky» (=Едінбург)
  Бек – гірський потік
  Кадді – осел
  Кадді Віфтер – лівша
  Deek – лукаво озирнися
  Доннат – ідіот
  Трапляються – можливо, можливо, здається
  Гуннер – сотня
  Джанні – двірник
  Jings – вигук
  Кекс – штани
  Кен – знати; ви знаєте
  Lass – дівчина, молода жінка
  Луг – вухо
  Ма сель – я сам
  Маш – приготування чаю
  Mithered – набридло
  Ой - що завгодно
  Поліс – поліція
  Скельп – ляпас
  Sommat – щось
  Туп – баран (вівця)
  Тупінг – що роблять барани
  Yowe – вівця
   
  І кокні Д. С. Лейтона!
   
  Яблука – сходи («Яблука та груші»)
  Здуйте гаф — розкрийте таємницю
  Пляшка – дупа («Пляшка і склянка»)
  Креманка – виснажена
  Собака – телефон («Собака і кістка»)
  Gaff – власність/дім
  Geezer – людина
  М'ясорубки – очі («Піроги з фаршем»)
  Біда – дружина («Біда і сварка»)
  Two-an'-eight – стан (засмучення)
   
  
  
  OceanofPDF.com
  
   1. ПЕРШИЙ ДЕНЬ ВЕСНИ
   
  П'ятниця, ранок
   
  З самого раннього усвідомлення 21 березня для Скелгілла було особливе значення. Сонце перетнуло екватор і повертається, щоб вдихнути життя в затухлий ландшафт Камбрії. Собачі фіалки підіймають очікуючі бузкові обличчя від гнилого осіннього листя; лин ворушиться від зимового заціпеніння, відчуваючи градус або два тепла; перший сичок, щойно зійшов на березі, вистукує пробними паличками з верби, сповіщаючи про сприятливу дату. День народження Скелгілла.
  Зі свого човна, далеко від божевільного натовпу, він повертає обличчя до сонця, яке все ще низько над Барфом, хоча вже пізній ранок. Озеро Басентуейт заспокоюється, відображаючи сцену: два Барфи, два Бішопа, два сонця, які змушують його заплющити очі; цей теплий натяк на літо, тремтіння – важко визначити, які почуття воно швидко захоплює – обіцянка чогось, що, правду кажучи, ніколи не здійсниться; це як далекий краєвид, розмитий і таємничий, який стає знайомим і буденним, коли нарешті туди потрапляє.
  І все-таки, хто знає, що принесе весна, напевно щось? На плаву до гострого слуху Скелгілла доноситься жалібне блеяння молодих ягнят. Цей маленький парадокс нагадує йому, що це вершина Риб і Овна, останнього і першого знаків зодіаку. Жодного містика – лише завжди прагматичного – все-таки є аспекти, які йому подобаються – небесна риба, яка керує його покликанням, його схильність до риболовлі – і баран – тут дуже шанована істота – хто не хотів би бути наділеним його легендарними рисами?
  І тупи були зайняті – хоча треба сказати, що жовтень – час для тупінгів на озерах; тепер, через п’ять місяців, їхня плотська героїка приносить плоди. Скелгілл ловить рибу на мілкіших південних ділянках, які живить Newlands Beck; берегові роздуті йоги пасуться на заплаві, у районі, відомому як Зелене болото, алювіальній напівдикій місцевості, де давно було укладено непросте перемир’я між людиною та Матір’ю-Природою. Затоплення повторюються; рослинність неприборкана; там зрадливе болото і трясовина. Такі перешкоди були використані на користь – п’ять століть тому фундаменти були заглиблені в стійку підстилаючу морену; звідки виникла відокремлена будівля замку Ґрінмайр — справжнього замку з вежами, башточками та вікнами зі стрілами — як бижу за стандартами більш примітних північних бастіонів Алнвіка, Бамбурга та Карлайла. Сьогодні, коли в його стінах проходить достатньо привидів, щоб заповнити пару коробок, він служить ексклюзивною заміською резиденцією, яку орендують заможні верстви населення.
  На підборах, але не завжди добре поводився. Кілька хвилин Скелгілл відчував хвилювання на озері. Човен, що вислизнув від Піла Вайка, його Піл Вайка, не вислизав від його гострого погляду. Крихітну відокремлену затоку, хоч і публічну відправну точку, рідко хто відвідує, крім нього. Тепер його сіро-зелені іриси, здається, відображають холодну поверхню, коли він спостерігає за кораблем; він оцінює найближчу точку підходу в п'ятдесят ярдів; він знімає поля свого капелюха Тіллі .
  На борту дев’ять осіб – чотири пари, приблизно його віку, і літній човняр, який присів на кормі, якого він знає. Це традиційний клінкерний баркас Lakes із встановленим електричним підвісним двигуном; його рух є постійним і тихим, на відміну від його мешканців, які, звучать, забиті до зябер і тепер вискакують пробки між вибухами хрипкого сміху. Човняр трохи вибачливо киває головою; Скелгілл відповідає взаємністю – це можуть бути мотоциклісти, які обмінюються кивками байкера. Пасажири зайняті випивкою та жартами, аж поки одна із самок, єдина рудоволоса, не помічає його й кричить, щоб запитати, чи він щось зловив.
  Скелгілл робить необов’язковий жест рукою, але раптом він змушений придушити ірраціональне підліткове бажання крикнути у відповідь, що сьогодні його день народження. Здригнувшись, він нагадує собі, що саме тому він тут – чому він робить це щороку в цей самий день – бере відпустку – не для того, щоб святкувати, а щоб уникнути такої уваги. Після того, як він досяг тридцятирічного віку – оголосивши, що відтепер «відходить» від днів народження, – тепер він відмовляється рахувати, рекламувати чи визнавати цю подію, оголошуючи себе відстороненим у часі, у розквіті сил. Його місцеві друзі називають його Пітер Пен. Вода зі спини качки зміцнює її рішучість не відмовлятися.
  Коли він підвів очі після моменту самоспостереження, він усвідомив, що жінка втратила інтерес до його відповіді, якщо вона його взагалі мала. Слід від пасажирського човна хльостає по його правому борту, м’яко розгойдуючи судно. Ритмічний плескіт брижів стихає, а разом з ним і звук вечірки; вони наближаються до крихкої пристані для замку Грінмайр – наступний етап їхніх пригод манить і панує тиша очікування. «Живи як лорд» — він бачив рекламу індивідуальних розкішних відпусток — нещодавно в елітному спортивному журналі, поки чекав на зубні тортури. По воді дорогий спосіб дістатися («виштовхнути човен», міркував Скелгілл) замість того, щоб їхати машиною по нерівній дорозі через заплаву від Торнтуейта. Але вони, очевидно, можуть собі це дозволити – проходячи на світанку, він помітив вкриту росою лінію престижних марок, припаркованих біля The Partridge – старого постоялого двору, де вони, можливо, зустрічалися вчора ввечері – без жодних витрат. Автомобілі мають шотландські номерні знаки, хоча рудий звучить англійською, добре розмовляє, якщо не зовсім шикарно.
  
  
  OceanofPDF.com
   2. «ОГОЛОШУЄТЬСЯ ВБИВСТВО»
   
  Неділя, ранок
   
  — Усі вони з Единбурга, пане.
  Скелгілл не відповідає, але в будь-якому випадку ДС Джонс не спостерігає за ним; продовжує вона.
  «Вілл Лідделл, 40 років – адреса в Грейндж. Батько двох дітей: дівчинки та хлопця, від першого шлюбу. Венчурний капіталіст. Він оплачує рахунки за всі вихідні.
  «Кевін Мейкпіс, 35 років – у супроводі Фелісіті Бельведер, 38 років, але разом із нею . Одна дитина, дівчинка, живе з матір’ю в районі Равелстон; адреса батька вказана як Ньюінгтон, Единбург. Кевін Мейкпіс працює менеджером з маркетингу в одній із компаній Вілла Лідделла. Фелісіті Бельведер – архітектор, зараз працює неповний робочий день.
  Майк Люкер, 38 років, і його дружина Белінда, 39 років , живуть у районі Мюррейфілд. Дві дочки. Майк Люкер — фінансовий радник. Белінда Лукер є кваліфікованим юристом, але зараз домогосподаркою.
  «Дерек Дафф, 40 – якийсь бізнесмен. Дружина Сюзі, 38 років, домогосподарка. Четверо дітей. Адреса Блекхолл, Единбург.
  «Нарешті Скарлетт Лідделл, 28 років . Померлий.'
  Скелгілл за кермом невблаганно дивиться вперед. Півхвилини мовчання.
  «Вона руда?»
  ДС Джонс відривається від грубого звіту, з якого вона вміло витягувала важливі факти, знаючи про обмежене терпіння Скелгілла.
  — Там не сказано, пане. Чому ви питаєте?»
  Скелгілл хитає головою – створюється враження, що він не відповість, – але потім він відповідає.
  — Гадаю, я бачив її — у всякому разі їх — перетинала озеро Басс у п’ятницю вранці. Замок, напевно, найняв Абеля Турнвіка — напевно, він поставив його човен у вітрильний клуб».
  — Це відповідало б тому, коли вони зареєструвалися, пане. Вони повинні залишитися до завтрашнього ранку – хоча я не думаю, що вони захочуть – не зараз».
  «Що ми знаємо про це?»
  ДС Джонс слухняно перегортає сторінку.
  «У двох словах – вони зібралися на коктейлі перед вечерею в суботу ввечері – це було організовано як один із тих вечорів «Таємничого вбивства». Скарлетт Ліделл не з'явилася. Зрештою вони пішли її шукати – і знайшли повішеною у ванній кімнаті. Була тема сукні 1920-х – вона накинула боа з пір’я на гачок на задній частині дверей. Вони провели серцево-легеневу реанімацію – місіс Дафф навчена надавати першу допомогу – тим часом хтось набрав номер 999 – парамедики взяли на себе роботу та спробували реанімувати її – але її смерть оголосили після прибуття в Камберлендську лікарню».
  «Хто її знайшов?»
  «Чоловік був першим. Але, здається, лише за лічені секунди. Двері її спальні були замкнені, і їм довелося пройти через суміжні гардеробні з його спальні».
  «А прем'єр-міністр?»
  Скелгілл посилається на попередній розтин, призначений коронером – стандартну процедуру у випадку раптової чи неприродної смерті.
  Це підтверджує стиснення шиї, що відповідає повішенню. Час смерті відповідає тому, коли вони її виявили, хоча похибка становить приблизно півгодини».
  Знову настає період тиші, перш ніж Скелгілл відповідає.
  «То де проблема?»
  «Немає жодної речі, шефе, — патологоанатом виділив кілька порад, — якщо взяти разом, достатньо, щоб посіяти зерно сумніву».
  "Так".
  Підтвердження Скелгілла містить достатній натяк на запитання, щоб спонукати його підлеглого до уточнення.
  «Сліди на її шиї були трохи ненормальними — більш поширеними, ніж можна було очікувати, — ніби вона побила».
  "Ви б, чи не так?"
  Здається, Скелгілл кусає себе за щоку. Проте він відвертає голову, коли вони перетинають міст Дервент, і, здається, його відволікають зовнішні фактори. У понеділок відкривається сезон лову форелі. ДС Джонс тим часом хмуриться, опустивши голову.
  «Крім того, пане — і я не знаю, що в цьому читати — вона була повністю одягнена у своє вбрання, і загримована так, ніби готова піти, — але на ній не було спідньої білизни». Вона підводить погляд і додає коротку застереження. «Не було доказів сексуального насильства».
  Особливості Скелгілла скорочуються – на мить він виглядає так, ніби збирається пожартувати – але це може бути, щоб приховати сліди збентеження. У випадку, якщо він погодиться на щось досить загадкове.
  «Деякі речі ніколи не досягнеш суті».
  Д-р Джонс насуплює брову – він міг би жартувати, – але вона теж виглядає так, ніби їй є що сказати, – а потім думає про краще. Вона знає, що її начальник не любить безпідставних спекуляцій. Натомість вона констатує факт.
  «Токсикологічний звіт показує, що вона випила еквівалент пляшки вина середньої міцності».
  Тепер настала черга Скелгілла підняти брову – тон його сержанта нейтральний, хоча він дивується, чи вона не схвалює – у цьому питанні вона набагато ближча до неп’яниці, ніж він. Але він вважає, що це скоріше випадок постійного доливання, ніж раптовий випивка, якщо те, що він побачив у п’ятницю вранці, є чимось очевидним.
  «Давайте запитаємо дворецького, а?»
   
  *
   
  Оголошено вбивство? – Так, інспекторе – це одна з найпопулярніших книг Агати Крісті – ідеальна для домашньої вечірки – ви, звичайно, знаєте сюжет?
  Скелгілл виглядає збентеженим – він кидає короткий погляд на доктора Джонса, який сидить поруч із ним на просторому дивані честерфілд, одному з двох, встановлених перпендикулярно до вогнища, у якому димлять вугілля. ДС Джонс, здається, відповідає слабким кивком. Скелгілл повертається до жінки, яка поставила запитання.
  «Я повинен?»
  «О, добре, якщо ні, то я не хотів би спойлерити вам це — ви точно захочете прочитати це одного разу».
  Скелгілл з сумнівом хмуриться.
  «Це має якесь відношення до того, що сталося?»
  Жінка, яка сидить навпроти них, схрестивши ноги, склала руки на колінах, переплітає пальці і задумливо розглядає їх. Скелгілл помічає, що нігті сильно обгризені. Після хвилинних роздумів вона відповідає.
  — Ні, я не повинен так говорити, інспекторе. Вона дивиться йому в очі, здається, з цікавим перекошеним виразом. «Я думаю, вам доведеться самостійно знайти підказки».
  Скелгіллу важко розпізнати манери цієї жінки – є якась дивна ексцентричність, зосереджена всередині себе – ніби вона не звикла виявляти співчуття – що дивно, враховуючи її очевидну роль господині. Її поведінка більше схожа на досить незграбну школярку – ще не «закінчена» щодо пристойності, як це було в ті часи. І вона також виглядає по-дівчачому – довге темне волосся, зібране в пучок – просте й трохи пухке, без помітного макіяжу – і все ж вона одягнена в спідницю-шотландку до литок кольору бобра, помаранчевий і пурпуровий, коричневі шкіряні чоботи та формальна біла блуза під сіро-коричневим кашеміровим кардиганом. Дівчата, так, вона є – і все ж постаріла раніше свого часу.
  Щодо її заяви про підказки – вона містить невідповідне припущення: що вони тут, щоб розслідувати щось більш зловісне, ніж вони уявляють – за всіма намірами та цілями (незважаючи на незначні застереження Д. С. Джонса) звичайний випадок самогубства.
  Скелгілл відчуває, що йому загрожує небезпека бути збитим із шляху. Він вирішує перемотати назад. Він тягнеться до скріпки паперів, яку доктор Джонс поклав перед нею на великий квадратний журнальний столик.
  «Пані, я був поза службою останні два дні, тому, якщо ви терпите, я просто наздоганяю звіт, поданий офіцером у формі, який був присутній минулої ночі».
  Жінка прихильно киває. Скелгілл дивиться на надруковану сторінку, яка говорить йому, що він зіткнувся з 34-річною Лавінією Монтегю-Браун, описаною як «генеральний менеджер» у транскрибованих нотатках ПК Додда. Можливо, це аристократичне ім’я спонукає його перше запитання.
  «То ви власник?» Він піднімає долоню, щоб вказати на оточення — сама кімната побудована на півповерху над рівнем землі, довга і прямокутна, з маленькими глибокими вікнами зі свинцем, вмонтованими в оголену кам’яну кладку, і більшість її стін обставлено книжковими полицями.
  «Уся власність моєї сім’ї знаходиться в довірчій власності, інспекторе — один лише піклувальник для наступного покоління. Але я несу повну відповідальність за замок Грінмайр і готельний бізнес.
  Скелгілл киває; вона, здається, зрозуміла, до чого він веде. Однак він торкається сторінки тильною стороною лівої руки.
  «Томас Монтегю-Браун…»
  «Мій зведений брат».
  Її вставне слово швидке й відпрацьоване – ніби вона звикла виправляти припущення, що ця особа має бути її чоловіком – чи навіть близнюком. Він значиться ровесником.
  Скелгілл досі войовничо дивиться на слова на сторінці, наче студент, що неприхильно реагує на критику свого викладача. Вони кажуть йому, що кейтеринг, обслуговування номерів і прибирання здійснюються субпідрядниками, а тимчасовий персонал набирається відповідно до потреб. Вчора вдень і ввечері це прийняло форму шеф-кухаря та двох помічниць.
  «Тут живете лише ви двоє».
  «Це правильно – це забезпечує максимальну ефективність – у нас немає цілотижневої зайнятості. Є багато переваг – наприклад, ми можемо залучити запрошеного шеф-кухаря з одного з численних престижних ресторанів Озерного краю. І нас не спокушає дешева іноземна робоча сила – спеціальне ведення господарства забезпечує роботу місцевих жителів».
  Скелгілл повертає документ доктору Джонсу.
  «Жінка, яка покінчила життя самогубством, місіс Лідделл, коли ви востаннє її бачили?»
  Лавінія Монтегю-Браун, здається, не збентежена тим, що він поставив її прямо в центр уваги.
  «Група повернулася на післяобідній чай о 16:30. Вони були в Ґрейстоку — у лісовому центрі пригод. Вони прийшли разом, і всі восьмеро були у вітальні. Я поспілкувався з ними кілька хвилин, щоб переконатися, що всі задоволені та що розклад досі відповідає розкладу. Том залишився роздавати напої, а офіціантка подала чай і тістечка. Я пішов, щоб розкласти конверти «Таємниче вбивство» з ролями та інструкціями кожної людини на туалетних столиках у їхніх кімнатах. Потім у мене були інші справи, якими я займався».
  — Ви помітили щось про місіс Лідделл — це здавалося незвичайним — навіть заднім числом?
  Вона дивиться на нього рівно.
  «Вони всі були в піднесеному настрої — сміялися й жартували про свої витівки на мотузкових гойдалках — я не пам’ятаю, щоб місіс Лідделл чи хтось інший діяв незвично. Звісно, гостей не знаєш близько. Краще б вони вам це сказали».
  Скелгілл якусь мить мовчить.
  «Вона вживала алкоголь?»
  «О, інспекторе, я думаю, що всі вони куштували те, що можна назвати хересом, зі своїм Ерл Греєм».
  Скелгілл киває. Він усвідомлює, що доктор Джонс поряд із ним робить нотатки стенографією.
  «То що було далі — після чаю?»
  «Я уявляю, що вони розійшлися по своїх кімнатах – я перевірив вітальню близько 17:30, і там було порожньо. Ми з Томом прибрали склянки й прибрали, оскільки вони мали використовувати їх після вечері».
  — Отже, ви востаннє бачили місіс Ліддел о 4.30?
  «Насправді я нікого не бачив після, скажімо, 4:35 вечора — до того, що можна назвати метушнею. З вітальні я пішов спілкуватися з шеф-кухарем, стежити за сервіруванням столу і, нарешті, підготуватися до Таємниці вбивства». Вона на мить вагається. «Я мав зіграти роль зловмисника».
  Скелгілл виглядає збентеженим.
  — Чи могли б ви це пояснити, мадам?
  Лавінія Монтегю-Браун дивиться на Д. С. Джонса.
  «Суть фільму «Оголошено вбивство» полягає в тому, що компанія збирається для випивки. Світло гасне, і в наступному бою двері вириваються. Чується анонімний голос, і лунають постріли. У кімнаті є більше одного виходу – і тому, звичайно, є припущення, чи хтось вислизнув під покровом темряви та знову увійшов, щоб скоїти злочин». Вона показує спочатку лівою, а потім правою рукою. «Як бачите, окрім центральних дверей позаду нас, бібліотека має двері з обох кінців, які виходять на відповідні сходи. Тому ця кімната є ідеальною обстановкою».
  Скелґілл тепер похмуро сяє. Він відчуває, як на його плечі лягає тягар неймовірної гілки, і тривожну перспективу пояснювати таку вигадку Шефу. Він мимоволі здригається. Старовинний накладний годинник на мантії відбиває чверть години; він має стулку з червоного дерева та велику емальовану лицьову частину з чітко окресленим кільцем глави та словами Bennett і Cheapside, London. Скелгілл, здається, чекає, поки звук розсіється, перш ніж заговорити.
  «Тож ви нікого не бачили до цієї… цієї сцени стрілянини ?»
  — О ні, інспекторе, так далеко не дійшло. Вони мали зустрітися тут, у бібліотеці, щоб випити класичних коктейлів із сьомої вечора – моя частина була запланована на 7:30 – але десь між ними – я б сказав, приблизно за десять хвилин до того, як я мав увійти – вони виявили місіс Лідделл».
  «Де ти тоді був?»
  «Я чекав у своєму офісі – у нас у новому крилі кімнати для персоналу. Том прибіг, щоб сказати мені викликати швидку».
  «Тож це ти зробив?»
  Жінка нахиляється вперед; вона здається задоволена собою.
  «Мобільні телефони не працюють у стінах замку, інспекторе — благословення, дехто сказав би». Вона робить паузу, наче запрошуючи його на згоду, але перш ніж він встигає зауважити, вона продовжує, знову її манера стає дещо лукавою. «Я розумію, що був елемент плутанини».
  — Яким чином, мадам?
  «Дехто з групи вважав, що місіс Лідделл грає свою роль у «Таємничому вбивстві». Вона знову показово дивиться на DS Jones. «Том, звичайно, знав інше».
  Скелгілл теж дивиться на свою підлеглу – вона передбачає його думки.
  «Дзвінок 999 було заплановано на 19:23».
  Лавінія Монтегю-Браун схвально киває.
  «Після цього я побіг до кімнати. Я бачив, що жінка, яка робила масаж серця, знала, що робить – я запропонував, щоб інші – за винятком її чоловіка, природно – спустилися вниз і почекали тут».
  "І вони зробили?"
  «Так, вони всі були в шоці, звичайно, насправді дивна ейфорія охопила їх, але я думаю, що це допомогло звільнитися від відповідальності. І парамедики прибули за лічені хвилини, щоб повністю взяти ситуацію під контроль. На жаль, врятувати її не вдалося. Через дві години містера Лідделла повернули з лікарні. Наодинці».
  Скелгілл відчуває певну огидність у манері жінки – ніби це просто ще один неминучий розділ у хворобливій історії замку. Він випрямляється й починає метатися по бібліотеці, дивлячись спочатку в один кінець, а потім в інший, де двері зі старого дуба, на які вказала Лавінія Монтегю-Браун, вставлені в книжкові шафи, у дзеркальному відображенні одна одної.
  — Не могли б ви пояснити мені розташування спалень, мадам.
  Вона дивиться на нього із задоволеним виглядом, як на людину, яка насолоджується тим, що їхні експертні знання повільно черпаються з них.
  — Ви, напевно, помітили, що ця частина замку — пізньосередньовічна — висока й вузька. Він був побудований з метою захисту, а не показухи. Він не має центральних парадних сходів, а кам’яні гвинтові сходи в двох кутових вежах. Над нами чотири поверхи, на кожному по дві спальні. Спальні з’єднані між собою гардеробними, головні двері яких відкриваються на протилежних сходах. У нас є шість додаткових спалень у вікторіанському крилі, але цими вихідними вони не використовуються».
  Скелгілл дивиться спантеличено.
  «То що, кожна людина мала свою кімнату?»
  Вона усміхається – вперше, як він усвідомлює – і досить сором’язливо, демонструючи дрібні дитячі зуби, підкреслюючи враження дівчини.
  «Наших гостей загалом заінтригувала перспектива спалень лорда та леді, інспекторе». Вона посміхається, і в її тоні відчувається натяк. «Це частина нашої унікальної пам’ятки. Кімнати оформлені та обладнані відповідно. І, звісно, це означає, що дами можуть одягнутися усамітнено та з’явитися внизу у повному одязі». Тепер вона дивиться на DS Jones, ніби бажаючи отримати жіноче підтвердження важливості цієї домовленості. Але Скелгілл зробив власний висновок.
  «Тож жінки – і чоловіки – мають окремі сходи?»
  — На практиці це правильно, інспекторе. Жіночі кімнати виходять на західну вежу, чоловічі — на східну». Між бровами з’являється невелика складка, яка не вищипана і майже з’єднується. «Звичайно, бувають випадки, коли склад гостей не вміє рівномірного розподілу. Справді, останній інцидент у кімнаті леді Енн трапився з маленькою дитиною. Вона видає схожість на сміх, лише тихий звук з її носа.
  Тон Скелгілла стриманий.
  «Що ви маєте на увазі під кімнатою леді Анни?»
  — Так ми називаємо спальню, в якій спала місіс Лідделл. Це, напевно, наша кімната з привидами». Її голос стає трохи тихим, і вона задумливо дивиться на свої руки; її пальці міцніше стискають один одного. «Анна де Фламвіль була дворянкою шістнадцятого століття — неспокійною молодою жінкою — більш-менш засланою на Безплідну Північ. Її знайшли плаваючою в озері обличчям вниз». Вона підіймає голову й починає говорити жвавіше. — Не хтось із моїх предків, інспекторе — сер Горацій Монтегю-Браун придбав замок на початку 1900-х років. Розквіт whodunit, можна сказати».
  Обличчя Скелгілла свідчить про те, що він стурбований напрямком руху, але цікавість бере верх над ним.
  — А ця історія з бейрном — про що це було, мадам?
  — О, так — нічого зловісного — але типово для того, що ми відчуваємо. Ми прийняли велику родину на різдвяні канікули. Основна сімейна пара використовувала дві кімнати на верхніх поверхах для своїх дітей. Вони поклали свою наймолодшу дитину — зовсім малечу, вісімнадцять місяців — спати в кімнаті леді Анни. Вони замкнули двері, щоб її брати та сестри не турбували її. Батьки були прямо внизу. Вранці їх розбудив слабкий плач, але коли мати піднялася сходами, вона побачила, що зовнішні двері теж замкнені. Вони уявили, що один із братів підкрався та жартував. Але коли інших дітей викликали, вони всі були присутні і були правильні».
  Скелгілл нетерпляче чекає результату.
  «То що ти зробив?»
  «Ну, на величезне щастя, ключ був ідеально вирівняний у замковій щілині – я зміг виштовхнути його своєю запаскою – і ми ввійшли. Інакше для пожежної бригади була б складна робота».
  — І дитина була сама?
  «Звичайно».
  «Вона замкнулася?»
  — Ага, інспекторе, це лише припущення. Батьки наполягали, що вона ніколи раніше не вилазила зі свого ліжечка – і, звичайно, не коли була застебнута в спальний мішок – для цього знадобилися б надзвичайні гімнастичні стрибки! А потім підповзти, як гусениця, до дверей і дотягнутися й зачепити ключ – у їхньому сучасному домі таких замків немає. Але, звісно, вона була надто молода, щоб звітувати про свої вчинки».
  Лавінія Монтегю-Браун дивиться по черзі на Скелгілла та Д. С. Джонса і, задоволена їхніми збентеженими поглядами, тріумфально пирхає. Очевидно, що принцип дивних подій є чимось, що варто відзначити, що стосується неї. Вона розтискає руки й поплескують себе по стегнах, ніби відпочиваючи в футлярі.
  — Чи не хотіли б ви зараз побачити кімнату леді Енн — або, я припускаю, ви захочете поговорити з містером Лідделлом — і, можливо, — з моїм зведеним братом?
  Скелгілл знайшов хвилину, щоб сформулювати свою відповідь.
  — Так, усе, що ви щойно сказали, мадам — у такому порядку.
  
  
  OceanofPDF.com
   3. ПОКРАТА ЛЕДІ АННИ
   
  Неділя, полудень
   
  «За порадою вашого констебля я тримав його замкненим — і сполучні двері також».
  Поки Лавінія Монтегю-Браун нахиляється, щоб вставити почорнілий залізний ключ, Скелґілл обмінюється різким поглядом із ДС Джонсом. Те, що поліцейський Додд вжив таких запобіжних заходів – навіть не оголосивши спальню місцем злочину – свідчить про те, що щось у цій ситуації його непокоїло, хоча його звіт не відхилявся від простих фактів. Його візит, після карети швидкої допомоги, відбувся під час відсутності Вілла Ліделла.
  — Тож ніхто не заходив… відколи, мадам?
  Жінка підводиться до нього обличчям.
  «Скажу, що вчора ввечері було 20:30 – я провів офіцера до порожнього номера, і він був зі мною, коли я замкнув».
  Скелгілл киває.
  «А ці зовнішні двері – вони тоді були незачинені?»
  «Так?»
  Вона виглядає спантеличеною. Скелгілл розуміє, що вона, ймовірно, не знає про те, що вони отримали – що кімната була зачинена до того, як виявили бездиханне тіло Скарлетт Лідделл. Він не бачить потреби просвітити її.
  — Містеру Ліделлу не потрібно було забирати особисті речі?
  Вона дивиться на Скелгілла трохи підозріло.
  «Ні – я зберіг обидва комплекти ключів – у нас в офісі є безпечна шафа».
  — А як щодо вас, мадам — ви були тут?
  На мить її обличчя затьмарюється. «О ні, я цілком розумію, ти б хотів, щоб кімнату не турбували… не забувай, що я щось на кшталт детектива-любителя, коли справа доходить до підрозділів, інспектора — або, принаймні, коли справа доходить до підказок — і червоного. оселедці».
  Скелгілл виглядає збентеженим цією перспективою.
  — Пані, це стандартна поліцейська процедура, яка спочатку розглядає всі явні самогубства як підозрілі смерті. Наша робота — надати достатні докази, щоб коронер виніс вердикт про самогубство, щоб було видано свідоцтво про смерть. Це в інтересах сім’ї та широкої громадськості».
  «Звичайно, інспекторе – дозвольте мені підказати вам – можливо, я зможу підкреслити основні моменти».
  Але Скелгілл виступає перед нею. Протягує стримуючу долоню, на манер даїшника.
  — Боюся, мені доведеться попросити вас залишити нас на час, мадам.
  На секунду Лавінія Монтегю-Браун виглядає так, ніби вона збирається тупнути ногою, але в такому випадку вона не намагається сперечатися. Досить неохоче вона притискає ключ до його долоні, а потім закопується в кишеню спідниці й дістає трохи меншу, яку також простягає.
  «Для сполучних дверей».
  — Ми недовго, мадам. Ми приїдемо й знайдемо вас, щоб організувати побачення з іншими, коли ми закінчимо».
  Вона слухняно киває, хоча в її темних очах помітно розчарування. Вона робить пару кроків назад, змушуючи її зійти з тісного кам’яного майданчика на гвинтові сходи. Вона, здається, не хоче йти.
  — Інспектор, якщо я не матиму нагоди, — мій зведений брат, Том. Я повинен попередити вас, що ви можете вважати його манеру досить незграбною».
  "Так?"
  «Він страждає на певну форму аутизму — він дуже розумний, — але йому неприємно говорити — особливо якщо його допитують — він може здаватися грубим, сварливим — або, можливо, невиправдано обструктивним — але це просто його манера, розумієте? '
  Скелгілл якусь мить дивиться на неї; він відчуває, що доктор Джонс спостерігає за ним, без сумніву зацікавлений у його відповіді.
  «Немає нічого такого дивного, як народ, мадам».
   
  *
   
  Перше враження Скелґілла — це велика спальня з низькою стелею й похмура, незважаючи на вікна, що виходять на південь і захід — занижена й заглиблена в товсту кам’яну кладку, як у бібліотеці. Ліжко з балдахіном, у якому не спали, хоча покривало розібрано, а подушку витягнуто з-під ковдри, домінує в кімнаті. Він шукає світло – але там лише окремі настільні лампи та стандартна лампа в одному кутку. Він їх усіх вмикає. Він повертається вчасно, щоб побачити, як Д. С. Джонс присідає, щоб зібрати білу пачку з килима між ліжком і зовнішньою стіною – на частку секунди він думає, що це кішка – доки вона не піднімає одну руку і дозволяє предмету розплутатися – це це пір'яний боа. Він переходить і забирає його в неї. Він детально розглядає тканину предмета, хмурячись, наче біолог, якому пропонують класифікувати нові види.
  «Оце плетений шнур, до якого пришиті ці пір’я». Він свистить крізь зуби. «Ви б не зробили це поспішно. Також не розтягується».
  Він передає його назад Д. С. Джонс – двома руками вона розгортає його, як мотузку вовни: кінці зв’язані разом, щоб утворити безперервну петлю.
  «Вона, мабуть, закрутила його навколо шиї, пане, а потім перекинула його через гачок».
  Скелгілл щирить зуби.
  "Давайте вип'ємо дик".
  Вони переходять у ванну. Звичайно, на задній частині дверей є міцний латунний гачок для капелюха та пальта. Білий рушниковий халат лежить зім’ятий на підлозі в кутку, більш-менш унизу. Скелгілл хапає довшу шпору й кілька разів сильно її смикає – пристрій закріплено чотирма гвинтами з шліцевою головкою, розміром 6, як він припускає – йому здається, що якби це була опора для лазіння, він міг би довірити їй свою вагу . Він встановлений трохи вище рівня його очей; він на п'ять-шість дюймів вищий за свого колегу.
  «Стойте – спробуйте – подивіться, чи підійде».
  Д. С. Джонс робить обличчя перебільшеного страху. Але вона пропускає боа над головою, як гірлянду, обертає його один раз, а потім простягає руку, щоб накинути на шпору капелюха. Вона легко повертається до нього обличчям.
  «Це досить довго, пане — можливо, занадто довго».
  «Якби вона зробила ще кілька поворотів – це б скоротило його. Як якщо ти обертаєшся».
  Зі сумною посмішкою DS Jones вискакує з петлі.
  «Я пропущу цю частину експерименту, якщо ви не проти».
  Однак вона спирається на двері, під гачок, і згинає коліна, щоб продемонструвати другий момент.
  «Немає великої похибки, пане — їй довелося б змусити ноги відступити — у цьому випадку її вага все одно б частково підтримувалася».
  «Або повністю відірвати їх від землі».
  ДС Джонс хмуриться, намагаючись уявити, чи можливе таке спотворення. Тим часом Скелгілл починає побіжно оглядати вміст ванної кімнати. На скляній полиці акуратно розміщено безліч туалетно-косметичних засобів; він виглядає як прилавок краси в елітному магазині. Обличчя його похмуре – примочки і зілля, що не пахнуть меленою наживкою, для нього анафема.
  — Можливо, вона не збиралася вбивати себе, пане.
  Скелгілл – незважаючи на себе – розглядає пакет «сироватки проти старіння», хмурячись, борючись із гіперболою, надрукованою на коробці. Він видає розсіяне бурчання на знак підтвердження. DS Jones продовжує.
  «Курс криміналістики, який я відвідав у січні — там був модуль з розслідування самогубств — статистика показує, що приблизно половина всіх людей, які роблять спробу, належать до категорії «волають про допомогу». Програма раннього втручання в одному з університетів США знизила рівень смертності на 55%. Крім того, значна частина самогубств є випадковими – пане?
  Скелгілл все ще тримає бальзам, який зменшує зморшки, хоча тепер він притиснув обличчя до косметичного дзеркала.
  "Так?"
  «Зазвичай це передозування, або…» Вона вагається. «Або в деяких випадках сексуальна гра пішла не так».
  Скелгілл відкладає косметику, але не зустрічає погляду свого колеги. Він розгублено опускає голову й зариває руки в кишені, але потім знову витягує їх, обертається на п’ятах і крокує з ванної. Він говорить через плече.
  «Будьте відкриті, еге ж, дівчино?»
  DS Jones витрачає кілька хвилин, щоб оглянути ванну кімнату. Вона запевняє себе, що більше нічого значущого немає. Вона несе з собою боа і кладе його на стілець біля головних дверей. Скелгілл тим часом зник у гримерці. Вона входить і бачить, що він відмикає двері, що з’єднуються між собою. Він відкривається, щоб відкрити другі, ідентичні двері, врівень з першими. Скелґілл стукає, але не чекає відповіді, а одразу пробує ручку – проте двері зачинені – він опускається на одне коліно й прикладає ліве око до замкової щілини.
  «Ключ у ньому».
  Він підводиться, стукає ще раз, енергійніше – і кличе: «Містер Лідделл?» – але немає ні відповіді, ні звуку руху.
  «Можливо, вони всі на обіді, пане?»
  Картина товстої нарізаної в’яленої шинки та цільнозернової гірчиці, змоченої в елі, на щедро змащеному вершковим маслом домашньому хлібі раптом захоплює думки Скелгілла. Він відчуває, як у нього з рота тече сльоза. Він ковтає слину й хитає головою, щоб розвіяти образ – ненавмисно створюючи враження, що він суперечить своєму підлеглому. Звертає увагу на інтер'єр гардеробної. Це скоріше гардеробна – еквівалентна глибині ванній кімнаті, будучи частиною безперервної розділеної секції, але менша за шириною, площа підлоги приблизно вісім футів на п’ять. Є окремий стакан і латунна вішалка для одягу, що проходить по всій довжині з одного боку, і полиці та отвори для голубів з іншого. Д. С. Джонс починає уважно переглядати маленькі стоси екзотичного одягу, акуратно складені в кілька останніх.
  — Спідньої білизни не бракує, шефе.
  Скелгілл не відповідає. Він дивиться на набір відповідних дизайнерських валіз на коліщатках, розташованих у порядку зменшення розміру під одним кінцем вішалки, на якій представлена велика колекція спідниць, суконь, брюк і блузок.
  «Неважливо, три ночі — можна подумати, що вона приїде на три тижні. Подивіться сюди – ось товстий кінець дюжини пар шикарного взуття».
  Але Д. С. Джонс, здається, не бажає зневажати. Її вираз став самоаналізом. Таке враження, ніби цей акт фізичного занурення в декадентський гардероб Скарлетт Лідделл змінив її розуміння – зрештою, мертва жінка була близькою до свого віку. І це розповідає про спосіб життя, до якого напевно прагнули б більшість молодих жінок. Коли вона відповідає, її тон видає якісь інші емоції – і, звісно, не заздрість, це радше нотки сумного розчарування.
  — Тут має бути одягу на тридцять тисяч фунтів, пане.
  Скелгілл виявляє дещо в її наверненні; він повертається до неї обличчям.
  «Що ти кажеш?»
  DS Jones вивертає повну нижню губу в перебільшеному жесті. Вона знімає з поручнів шовкову сукню, тримає її перед собою перед дзеркалом і приймає позу моделі.
  «Можна подумати, що все це зробить тебе щасливим, пане».
  Погляд Скелгілла прикутий до її відображення, його очі широко розплющені – хоча він не відкриває джерело своєї реакції і не пропонує розширити її припущення. Натомість він проходить повз неї та повертається до спальні. Він підходить до туалетного столика королеви Анни з волоського горіха, увінчаного туманним дзеркалом-триптихом, який стоїть перед вікном, що виходить на південь. Перше, що вражає, це наявність двох келихів – один традиційний келих для мартіні із залишками жовтуватої рідини, а інший – порожній келих для хересу. Він сканує різноманітні аксесуари для догляду, але предмет, до якого він тягнеться, — це чорний конверт із тисненим візерунком ар-деко із сусальним золотом і ім’ям Мітзі , надрукованим шрифтом Ренні Макінтоша. Конверт відкритий – Скелгілл дістає листівку, оформлену в тому ж стилі – також чорну, з вивернутим золотим текстом. Він не намагається його прочитати.
  «Погляньте на це».
  ДС Джонс підходить і бере картку, коли пропонує її. Вона читає вголос.
  «Ти Міці, економка та кухарка, біженка з охопленої війною Європи. Ви параноїк, вірячи, що хтось хоче отримати вас. Коли в бібліотеці гасне світло і лунають постріли, ви перебуваєте в їдальні, начищаючи срібло. Двері зачинені ззовні. Ви впадаєте в істерику і починаєте голосно кричати».
  DS Jones перевертає картку, але зворотна сторона порожня.
  «Це все?»
  — Здається, пане. Можливо, вони отримають більше інструкцій у процесі. А може, вони просто імпровізують».
  Скелгілл дивиться вбік, досить незацікавлено.
  «Що трапилося — у книзі?»
  На губах Д. С. Джонса з’являється усмішка.
  — Боюся, я не можу вам сказати, інспекторе — ви точно захочете прочитати це колись.
  Вона справляє сприятливе враження від акценту вищого класу Лавінії Монтегю-Браун.
  «Дуже смішно, Джонсе».
  «Насправді це хитра змова. Одна з її класиків, як сказала жінка. ДС Джонс знову дивиться на опис на картці. «Я не бачу жодного зв’язку – окрім, можливо, замкнених дверей – але замкнені двері були акцією Агати Крісті».
  Скелгілл виглядає незадоволеним тим, що він збирається сказати. Він говорить крізь зуби.
  «Ця героїня Мітзі – чи її збивають?»
  ДС Джонс хитає головою.
  «У першому випадку вбито зловмисника – застрелено, мабуть, з його власної зброї». Вона ще раз посміхається. «І це не спойлер, шефе – насправді це, мабуть, говорить вам про це в анотації. Я припускаю, з точки зору цієї вечірки – Лавінія Монтегю-Браун, яка грає роль жертви, тримає в грі всіх гостей».
  Скелгілл робить серію роздратованих облич – деякі з них, здається, на користь DS Jones – бо це спонукає її запитати його прямо.
  «Що це, пане?»
  «Можливо, я просто куплю цю книжку — віднесу її до начальника — скажу їй, що в мене є новий спосіб розкривати злочини. Не забувайте відправляти людей на модні курси – ви знайдете історію, яка трохи схожа на ваш випадок – привіт! Він клацає пальцями. «Це зробив дворецький».
  DS Jones показує свою розвагу широкою усмішкою, виблискуючи рівними білими зубами.
  — Насправді, пане, ви описуєте метод міс Марпл. Хоча це не завжди дворецький.
  Скелгілл крокує до вікна із західного боку. Він нахиляється в нішу, спираючись п’ятами рук на глибоке підвіконня. Він розмірковує про перспективу.
  «Звідки вийшло, що ви такий експерт з Агати Крісті?»
  «Ой». ДС Джонс перевіряє під ліжком. «Моя бабуся є великим шанувальником – у неї вся колекція. Я читав їх, коли був підлітком. Їх так багато, що Гран наполягає, що вам не потрібні інші книги. Закінчивши останню, ви вже давно забули про першу, тож можете просто почати знову. Таємничий роман у Styles.
  Скелгілл здається задумливим. За півхвилини він заговорить.
  «Так, я трохи подібний до моїх Wainwrights — дивовижно, як багато ви не знаєте».
  Він продовжує дивитися у вікно. Хоча він мовчить, але губи його ніби ворушаться. Можливо, він перевіряє себе на назвах видимих обвалених вершин і орієнтирів. Звідси відкривається гарний вид на схили Барфа («незначні за висотою, але ворожі й агресивні» за Альфредом Вейнрайтом) і Бішоп, побілену скельну вершину, яка спантеличує багатьох відвідувачів. Поза ним знаходиться Престол Господній, зберігаючи високу тему. День прохолодний, яскравий і вітряний, а погодні хмари грубо відбиваються в досить бурхливих водах озера Басентуейт. Над хребтом за вітром пливе канюк, затінений невеликою зграєю ворон. Скелгілл відривається від вікна, низько нахиляючись, щоб не зачепити потилицю. Він кидає по кімнаті, але узагальнено, досить невиразно.
  «Нам краще замкнути – і забрати ті запасні ключі від її світлості».
  ДС Джонс кидає різкий погляд на свого боса. Значення того, що він говорить, не вислизає від неї.
  «Ви хочете запросити криміналістику?»
  Скелгілл безпристрасно знизує плечима.
  «Можливо, вони знайдуть те, що ми пропустили. Навіть якщо це лише для протоколу».
  Він нахиляється, щоб підняти якийсь дрібний предмет з килимка. Це схоже на велику гумку для волосся – він затискає її між великим пальцем і кінчиком безіменного пальця, а пальцями іншої руки розсіяно повертає. Потім він невимушено вказує на туалетний столик, де стоять дві склянки – як правило, це перша точка заходу для відбитків пальців. Тепер ДС Джонс дивиться на нього ще гостріше.
  «Вважаєте, що це злочин , пане?»
  Скелгілл криво посміхається.
  «Не можу сказати вам, дівчино – це було б спойлером».
  
  
  OceanofPDF.com
   4. ВІЛЛ ЛІДДЕЛ
   
  Неділя, ранній день
   
  Поряд з бібліотекою, на південній стороні, середньовічне серце замку Грінмайр може похвалитися на піднесеному першому поверсі їдальнею з вікнами, що виходять на захід, і вітальнею; а зі сходу більярдна та кабінет. Саме до останнього з них Лавінія Монтегю-Браун поставила Скелгілла та Д. С. Джонса.
  Коли вони входять без стуку, до них повертається молоде обличчя — яке можна було б прийняти за обличчя чоловіка, молодшого на десять років. Те, що це обличчя також безвиразне, здається Скелгіллу дивним, хоча це не так, щоб він міг побачити його – чи це обличчя людини, яка все ще переживає шок від свого травматичного досвіду (цілком правдоподібно) – чи обличчя людини з щось приховувати? Те, що Скелґілл має розважати над останньою ідеєю, не може ґрунтуватися на жодних фактах, з якими вони зіткнулися, але це змушує його подумати, чи він підсвідомо зібрав якусь інформацію, на яку неприродна реакція Вілла Лідделла раптово пролила світло.
  Однак, коли вони знайомляться і висловлюють співчуття, а Скелгілл пояснює необхідність їхнього співбесіди, це почуття починає розсіюватися – вираз обличчя чоловіка помітно не змінюється. Можливо, врешті-решт це була не необачна відповідь, а просто його спосіб існування – досить беземоційна, очевидно безгуморна манера, людина, яка не схильна до балакучості, але така, від якої потрібно терпляче черпати інформацію. Можливо, це вивчена ділова риса, де перше правило полягає в тому, щоб нічого не віддавати противнику, особливо в часи невдач, або, можливо, це подібна етика, вкорінена набагато раніше в житті. Це те, з чим Скелгілл може ідентифікувати себе.
  Він помічає, що очі чоловіка оцінююче ведуть по ДС Джонс, коли вона сідає на своє місце, і в той час як вона зайнята витягуванням блокнота та ручки з сумки через плече. Це цілком природно, хоча Д. С. Джонс одягнена в облягаючі чорні еластичні джинси, і, здається, погляд чоловіка затримується, коли вона сідає і схрещує ноги.
  Їхня система сидіння складається з кількох зручних георгіанських крісел, старих за стилем, але нових за станом, що відповідає атмосфері якості, яка пронизує елітний заклад, скупчених навколо журнального столика. На ньому лежить дорогий ноутбук, який Вілл Лідделл обережно закрив, перш ніж встати, щоб отримати їх.
  Його хлоп’ячу зовнішність підсилює його середній зріст (на помірно підібраних підборах), охайна статура, коротке темне волосся, підстрижене не за особливою модою того часу, і риси обличчя, які, здається, не розширилися зі статевим дозріванням і не закріпилися з настанням раннього середнього віку. вік. У нього вузький, серйозний рот, бліда бездоганна шкіра, без явних вилиць – справді, це безхарактерне обличчя, яке містить маленькі небесно-блакитні очі, які блукають без особливої нагальності. Внизу темні тіні півмісяця, які, імовірно, можна віднести до ночі розбитого сну. Лише ніс, мабуть, залишає хоч якесь довготривале враження, звисаючий і ширший на кінчику, ніж решта деталей могли б легко вмістити. Скелгілл помічає, що він має скромний живіт під светром Pringle , одягненим поверх сорочки поло; і, не дивлячись на надмірну вагу, загальну м’ясистість, яка поєднується з гарною їжею. Загалом, це вигляд людини, яка відпочиває в лаунжі для членів престижного гольф-клубу.
  І його акцент підтверджує це уявлення, це те, що можна зневажливо назвати «единбурзькою англійською», лінгва франка FP численних приватних шкіл шотландської столиці, професійного класу, і насправді це зовсім не шотландське. Таким тенором він відповідає на прохання Скелгілла описати виявлення тіла його дружини.
  «Мене хвилювало, що Скарлетт запізнилася в бібліотеку. Ми мали бути на своїх позиціях до 19:30. Я піднявся, але її двері були замкнені, і я не міг отримати відповідь. Я передав свій коктейль Сюзі Дафф, і вона запропонувала підійти зі мною іншим шляхом. Ми піднялися протилежними сходами і пройшли через мою кімнату та гардеробні. Номер Скарлетт здавався безлюдним, поки я не зазирнув у ванну, — він ковтає. «І ось вона була».
  Вілл Лідделл тягнеться до склянки, схожої на звичайну водопровідну воду. Він відпиває і ставить його на місце. Скелгіллу нагадують, що він відчуває спрагу. Його уваги не вислизнуло те, що їм ще не запропонували частування (не кажучи про його фантазійний бутерброд з шинкою).
  — І що ви зробили, сер?
  «Я сказав Сюзі викликати швидку допомогу — терміново. Я підняв Скарлетт на ліжко – розмотав боа з пір’я – я не міг його зламати». Він дивиться на свої руки, ніби там можуть бути сліди. «Потім Сюзі робила серцево-легеневу реанімацію, доки не приїхали медики. Через деякий час її поклали на ноші. Я поїхав з ними до лікарні. Але вони не змогли її врятувати».
  Скелгілл помічає погляд ДС Джонса в його бік – це лише випадковий рух, – але він знає, що її щось стурбувало у відповіді чоловіка. Однак він приймає пояснення за чисту монету і йде далі.
  «Чи було щось у вашій дружині – її минула поведінка – що могло б пояснити те, що вона зробила?»
  «Абсолютно нічого».
  Скелгілл здивований раптовою палкістю відповіді Вілла Лідделла.
  — Нічого, сер?
  «Звичайно, я пробіг через усе це».
  «Чи приймала вона якісь ліки? Від депресії, наприклад?
  «Ні. Але я думаю, ви матимете доступ до її медичної документації. У тоні чоловіка є лише відтінок роздратування – можливо, його свідчення оскаржують.
  — А як щодо безрецептурних ліків, сер?
  Всередині суворого обличчя Вілл Лідделл, здається, приборкує. Він явно ображається на евфемізм Скелгілла.
  «Скарлетт навіть до сигарети не доторкнеться».
  «Попередній токсикологічний звіт показав, що вона випила досить багато».
  «Не більше, ніж будь-хто – така природа цих подій. І цілком законно».
  Обмін став досить лаконічним. Скелгілл пересувається на своєму сидінні й озирається довкола – хоча в доволі похмурому кабінеті мало що примітно – обшиті дубовими панелями стіни завішані портретами в ошатних рамах – чому вони пофарбували їх у такий чорний колір? Невже життя було таким темним? Однак кімнату принаймні бадьорить вогонь, який тліє в решітці прямо навпроти них. Скелгілл бачить шлях до покращення – він має протистояти бажанню перебирати та переставляти колоди. Він повертає погляд на Вілла Ліделла.
  «Яка саме природа цієї події, сер?»
  Вираз обличчя чоловіка помітно пом'якшується; справді, здається, він майже вимагає співчуття.
  «Це був мій день народження — у п’ятницю — знаєте, The Big Four-O?»
  Скелгілл знову відчуває, що доктор Джонс дивиться на нього – безсумнівно, очікуючи, що він оголосить про збіг обставин – щоб зробити якесь зауваження, яке вимагатиме для нього дати. Але хоча він, безумовно, здригнутий і змушений боротися з конкуруючими думками, це більш скромна репліка, яка виходить на перше місце.
  «Перший день весни».
  Чоловік тупо дивиться на Скелгілла – і в цій невеличкій дії розповідає Скелгіллу багато про себе – підтверджуючи враження, яке передає його одяг і поведінка, а в ширшому сенсі сам факт його приходу до замку Грінмайр – що він не є Людина на природі будь-якої форми чи форми, але столична (треба сказати, у більшості), для якої сільська місцевість є чимось, з чим можна займатися поверхнево, в тій же категорії, що кінокомплекс, торговий центр чи навіть свято до спекотного клімату, де розкішні готелі вишиковуються вздовж фальшивих пляжів з імпортованого бульдозерним піском і висаджених кранами пальм. А також те, що вони знайшли його на його ноутбуці в кімнаті, яку він реквізував як приватний кабінет – тоді як Скелгілл впевнений, що за подібних обставин він би топтався по гірках, занурений у стихію, вітер смикав його за волосся та бив дощ його обличчя, мати-природа заспокоює його муки. Вілл Ліддел не відповідає.
  «Тож інші пари, які залишаються, сер, я так розумію, що це ваші друзі, які святкують ваш день народження з вами?» Пом’якшення рис Вілла Лідделла змінюється ледь помітним насупленим хмурим поглядом, ніби він знаходить запитання нав’язливим. Це спонукає Скелгілла кваліфікувати свої міркування. «Замість того, щоб бути друзями вашої дружини — ось що я маю на увазі, сер».
  Настає пауза, перш ніж чоловік відповість.
  «Ми всі друзі. Але якщо ви запитуєте спільний знаменник, у кожного з нас є донька в S2 в одній школі. Академія Святого Сальватора». Він уважно розглядає їх по черзі, шукаючи ознаки впізнання, його погляд довше зупиняється на ДС Джонсі. «Вестер Коутс – Единбург».
  Скелгілл розуміючи киває.
  — Отже, ви всі спільні друзі?
  І все-таки цей чоловік виглядає надмірно небагатослівним.
  'В цілому. Є й інші зв’язки».
  — Що, сер, наприклад?
  Його опис відноситься до економічних термінів.
  «Дерек Дафф, я знаю його ще з університету. Майк Люкер — фінансовий радник моєї холдингової компанії. Кевін Мейкпіс працює в одній із моїх дочірніх компаній.
  «А як щодо вашої дружини, сер? Чи є в групі хтось, хто був її особливо близьким другом?»
  «Звичайно, вона добре ладнала з усіма – вона добре ладнала з усіма. Але вона не знала їх так довго, як я».
  — Коли ви одружилися, сер?
  «Цього червня минуло б два роки».
  Скелгілл вставляє шанобливу паузу.
  — Я так розумію, що її родина живе переважно в Парижі, сер?
  Він дивиться на DS Jones, і вона киває на підтвердження. Однак зараз втручається Вілл Лідделл.
  «Вони прилетять завтра».
  Його губи скривлені, ніби він відчуває гіркоту – схоже, він не хоче зупинятися на цьому аспекті трагедії. Скелгілл розводить довгими долонями в примирливому жесті.
  — Ми залучимо до них навченого консультанта з питань втрати, сер. Я розумію, що деякі з цих запитань незручні, але ми повинні бути готові до тих запитань, які матиме родина. Цілком природно, що люди хочуть зрозуміти, чому щось подібне сталося».
  Вілл Лідделл сидів нерухомо й прямо, майже в бойовій позі зі стиснутими руками, покладеними на стегна; тепер він склав руки.
  «Цьому неможливо було запобігти».
  — Чому ви такі впевнені, сер?
  «Це було абсолютно несподівано – і нехарактерно. Як можна передбачити щось подібне?»
  Скелгілл повільно хитає головою з боку в бік – це не звичайний його жест; можливо, він обережно перевіряє напружені м’язи шиї.
  «Чи можливо, що вона просто пустувалася, сер, що це був якийсь трагічний випадок?»
  Знову здається, що Вілл Лідделл розгніваний, але при більш детальному розгляді виявляється, що насправді він має певний ентузіазм щодо того, що, безсумнівно, є далекою перспективою. Він проникливо дивиться на Скелгілла.
  На якусь частку секунди я подумав, що вона підскочить і закричить: «Обдурила тебе!» – Весь день були жарти та припущення про те, кого вб’ють». Але зараз його вираз обличчя знову стає кислим, і він зневірено опускає погляд. "Але ви не могли так діяти".
  Троє сидять мовчки кілька хвилин; поки Скелгілл не відкашляється; його тон правдивий.
  — Як ви познайомилися зі своєю дружиною, сер?
  Вілл Лідделл підводить очі – знову, здається, його збентежило це нешкідливе запитання.
  «Вона працювала в одній із моїх компаній».
  — І вона працювала з вами особисто?
  «Її найняв їхній відділ експортного маркетингу».
  — Тож що вас об’єднало — якщо ви не заперечуєте, сер?
  Вілл Лідделл, схоже, не заперечує, але він повинен зробити висновок, що немає вагомих причин не відповідати.
  «Я інвестував у компанію в Марселі – наш менеджер з персоналу визначив, що вона вільно розмовляє французькою мовою – її долучили до групи з придбання в нашому корпоративному підрозділі».
  Скелгілл киває. Він усвідомлює, що подальше дослідження ризикує вторгнутися на територію, яка, можливо, знаходиться надто близько до дому, що може бути витлумачено як допитливість заради себе, а не як пошук знань, які виправдано допоможуть йому виконувати його роботу. Крім того, в цьому плані існують альтернативні підходи.
  «Повертаючись до цих вихідних, сер, чи сталося щось таке, що могло б вплинути на самогубство вашої дружини — навіть найменша річ, як це могло здатися на той момент?»
  Вілл Лідделл не відповідає — він тупо дивиться на Скелгілла й хитає головою. Здається, він вирішив, що з цього приводу йому більше нічого додати. Скелгілл намагається ще раз.
  «Наприклад, чи вступала вона в якусь суперечку – чи побачила чи почула щось, що могло її засмутити?»
  Все-таки людина невідповідна.
  «Ризикую здатися повторюваним, інспекторе – я нічого не можу вам сказати. Якщо й були, то я про це не знав. Основна ідея цих вихідних полягала в тому, щоб усі добре провели час, і саме це робила Скарлетт. Коли я востаннє бачив її, вона сміялася та жартувала з іншими дівчатами».
  «Де це було, сер, о котрій годині?»
  «Після того, як ми повернулися з Ґрейстока, було, мабуть, близько п’ятої години. Ми пили післяобідній чай у вітальні. Вона все ще була там, коли я піднявся до своєї кімнати».
  Скелгілл виглядає спантеличеним.
  — Після цього ви з нею не спілкувалися, сер?
  'Я прийняв ванну. Потім я ліг на ліжко, щоб розглянути кілька електронних листів». Він робить легкий жест рукою в бік свого ноутбука. «Я заснув – ми вже провели пару пізніх ночей. Коли я прокинувся, була сьома година – тоді ми мали спускатися вниз. Я одягнувся приблизно за хвилину.
  Здається, обліковий запис тут закінчується. Скелгілл натискає, щоб дізнатися більше.
  — Хіба ви не думали перевірити свою дружину, сер, чи вона готова?
  Риси Вілла Лідделла ніби застигли; тільки його маленький ротик ворушиться, як манекен черевомовця.
  «Я перевіряв її».
  «Як ви до цього дійшли?»
  «Я пройшов через її гардеробну. Спальня була порожня – тиша. Я назвав її ім’я, якщо вона була у ванній. Двері були прочинені, але відповіді не було».
  — Але ви не дивилися, сер?
  «Я припустив, що вона зійшла або збиралася в одній із кімнат інших дівчат, вони обговорювали свої вбрання, зачіску та макіяж. Я б не здивувався, якби вони зібралися, щоб нанесіть останні штрихи.
  Тепер Вілл Лідделл дивиться на доктора Джонса, ніби шукаючи підтвердження того, що його припущення правдоподібне. Проте вона невблаганно відповідає на його погляд. Скелгілл спостерігає за мовчазною розмовою.
  — Отже, сполучні двері — вони були незамкнені, сер.
  «Так, звичайно».
  «Але сходові двері кімнати вашої дружини – ви не пробували цього?»
  — У мене не було для цього жодних причин, інспекторе — мені це не спадало на думку. Я не думаю, що хтось замикав свої двері – навіщо нам? Крім того, я добре різав його, а мій годинник і запонки були в моїй кімнаті. Я повернувся тим шляхом і прямо до бібліотеки».
  Скелгілл кілька хвилин мовчить. Коли він говорить, то важче, ніж зазвичай.
  «Якщо я правильно це зрозумів, сер, якщо ми не отримаємо іншої інформації від ваших гостей, то, на жаль, здається, що ваша дружина вже покінчила життя самогубством, коли ви подзвонили їй о сьомій вечора або приблизно».
  Тінь затьмарює риси обличчя Лідделла – слід занепокоєння? – що він відчуває відповідальність, яка звалюється на його плечі. Його очі запитально перебігають з одного детектива на іншого.
  «Вона могла бути в іншому місці. Минуло двадцять хвилин, коли ми знайшли її».
  — Ви не здивувалися, коли її не було в бібліотеці?
  «Так, можливо, але там не було нікого , окрім Кевіна Мейкпіса та Тома, дворецького, який подавав коктейлі. Кевін розповів мені про якийсь проект, який він веде – виникла проблема, і він, очевидно, хотів повідомити мені, що він її записав. Потім почали з’являтися інші, і я відволікся, але з часом я зрозумів, що бракує лише Скарлетт».
  «Це було, коли ви розмовляли з місіс…»
  «Сьюзі Дафф».
  Скелгілл киває. Рахунок цього чоловіка розгорнувся. Його власна манера стає більш невимушеною, його тон менш випробовуючим.
  «Ви обговорювали зі своїми друзями, сер, чому це могло статися?»
  За мить Вілл Лідделл дасть відповідь.
  «Звичайно, вони намагалися мене втішити. Але вони, мабуть, бачать, що краще залишити мене напризволяще». Потрібна лише ледь помітна зміна навколо його очей і рота, щоб його вираз передав незадоволення. «Крім того — вони, напевно, в шоці — зараз не ідеальний час для раціональної дискусії».
  Здається, Скелгілл готовий прийняти натяк.
  — Я цілком розумію, сер.
  Він повертається до Д.С. Джонс – вона легко підхоплює діалог.
  «Містер Лідделл, було б корисно, якби ми перевірили мобільний телефон вашої дружини».
  «Як це допоможе?»
  «Ми повинні переконатися, що підозрілих обставин не було — це наш юридичний обов’язок, як пояснив інспектор Скелгілл. Якщо в її облікових записах соціальних мереж немає ознак проблеми, це значною мірою допоможе закрити справу. Крім того, це може дати пояснення того, що вона зробила. Що ви напевно хотіли б зрозуміти, сер?
  Хоча очі Вілла Лідделла залишаються холодними, у його манері є щось таке, що пом’якшується. Кілька секунд він дивиться на ДС Джонса.
  «Він у моїй кімнаті — у моєму портфелі. Я взяв це з її ліжка вчора ввечері – відвіз у швидку. Будь ласка, сержанте. Екран тріснув».
  ДС Джонс недбало схрещує зап’ястки на стегнах і прогинається в талії. Її голос спокійний і безстрашний.
  — Що змусило вас взяти його з собою, сер?
  Він продовжує дивитися на неї, але не відповідає відразу. Потім він теж нахиляється вперед, але, роблячи це, опускає лікоть на ручку крісла, схиляє голову й прикриває очі долонею.
  «Я думав, що вона цього захоче, коли одужає».
  
  
  OceanofPDF.com
   5. САУВЕЙТ
   
  Неділя, 17.30
   
  Якби Скелгілл був людиною, яка активно шукає випадковості (а він не є; зв’язки — це його мішок), він би вразив, що в річці є скромна випадковість, яку він не помічає, поки вбиває час, чекаючи своїх колег. Петтеріл – відносно анонімний, але продуктивний потік форелі – бере свій початок біля Пенраддока, і його води блукають протягом дня або близько того Камбрією, щоб зрештою доповнити могутній Едем над Карлайлом. Однак, хоч він охопив не зовсім інше, це не той збіг, про який він може думати. Натомість непостійне русло річки проходить через його теперішнє місце розташування, біля села Саутвейт, і – на початку своєї подорожі – через Грейсток, тиху затоку, про яку сьогодні неодноразово згадувалося. Але такі різноманітні збіги переслідують людину, завдання якої полягає в тому, щоб виявляти. Інше: внизу тече форелевий струмок; завтра відкривається сезон. Інший: він голодує; СТО на трасі знаходиться в двох хвилинах їзди. Або це зв'язок?
   
  *
   
  «Вибачте за затримку, шефе – мені довелося чекати двадцять хвилин, поки той дивак Том з’явиться – виявляється, він був на озері й робив щось із гребним човном».
  Скелгілл не встає, коли DS Leyton висуває стілець, але він визнає свою ввічливість, піднявши на сусідній стіл свою тацю з потертою тарілкою, викинутими легкосплавними столовими приборами та висушеним чайником із нержавіючої сталі, багато всіяним порваними пакетами солі та соусу. і цукор. Він не робить помітного знаку вдячності своєму сержанту, але залишається нахиленим, щоб розгледіти його кремезне тіло. Він мружиться через трапезну.
  «Державний спеціаліст Джонс приготує нам смачну каву — вона не буде вільна». (Скелгілл один раз киває.) «Вона розповіла мені на під’їзді. Як у вас справи, Гувноре? Вважаєте, що ми помилилися?
  Тепер Скелгілл відштовхується від свого пластикового сидіння і складає руки; вперше як слід дивиться на колегу; його риси спотворюються в норовливому виразі, показуючи верхні передні зуби.
  «Я залишу свій порошок сухим, поки послухаю, що ви маєте сказати».
  ДС Лейтон терпляче знизує плечима й сідає за стіл. Він не очікує і не отримує жодної похвали за те, що перервав свій сімейний недільний обід і відклав на якийсь невизначений час скуштувати домашній крамбл з ревеню своєї дружини. Він зі стоїцизмом підкорився заклику Скелгілла прийняти його в замку Грінмайр, тоді як його начальник діяв за дзвінком від Карлайла – з лікарні – точніше, від патологоанатома-резидента.
  Департамент Джонс говорив із жінками – я бачив хлопців. Досить шикарна публіка, еге ж, Гувноре? Найняти це місце має коштувати чимало копійок. Уявіть собі – колись люди так жили».
  «Деякі все ще так, Лейтоне».
  Тепер детектив Джонс з’являється поруч із детективом Лейтоном із підносом, і він застосовує припущення Скелгілла.
  — Чудово, Еммо — я міг би звикнути, що на мене чекають. Єдине, що я маю чекати, це раковина, повна посуду».
  Скелґілл дивиться на піднос — здається, він усе ще голодний.
  — Тобі варто частіше їсти поза домом, Лейтоне — заощадь на миття посуду. Це досить дешево, якщо ви знаєте, куди піти».
  Тепер ДС Лейтон посміхається. Під час їхніх подорожей по округу Скелгілл вказує якщо не на річку чи ставок, то на незрозумілу їдальню, вуличне кафе, пересувний гамбургерний або готельну кухню, де працює один із його багатьох сумнівних родичів, навчений видавати залишки їжі з входу торговця. Поміркувавши, це, ймовірно, непогана стратегія з точки зору бюджету – і вона не може бути такою нездоровою, як про це сказав би Великий Брат – адже, незважаючи на свій апетит, його начальник несе ледве грам жиру на своєму жилавому тілі. Тепер, коли він відсувається вбік, щоб дати детективу Джонсу можливість покласти тацю з обіцяною кавою, він бачить, як люпинові очі Скелгілла дивляться на тарілку з печивом.
  «Так, я не буду тримати вас, Лейтоне».
  Скелгілл, можливо, киває в знак подяки, коли ДС Джонс піднімає одну з кухлів і штовхає тарілку найближче до нього. Він вибирає печиво, розламує його на дві частини й миттєво занурює загострений кінець у шоколадну піну свого напою.
  «Верхній рядок – щось?»
  Дефект Джонс трохи злякано дивиться на свого колегу-сержанта. Хоча вона, безсумнівно, насолоджується набагато крутішою траєкторією кар’єри, ніж він (справді, його, можна сказати, застопорилося – ймовірно, на його задоволення), за службою він є старшим офіцером. Однак це вона координувала справи – і він охоче показує, що вона має говорити за них обох. Вона склала руки на краю столу й дивиться на Скелгілла, насупивши брови.
  «Нічого конкретного, пане, але… можливо, достатньо, щоб на цьому етапі залишатися відкритим».
  Скелгілл підозріло на неї дивиться – вона, здається, підстраховується.
  «Ми пройшли серію запитань до кожного з них, щоб охопити їхні рухи, те, що можна назвати «станом розуму», а потім минулу історію. Обов’язково це було трохи поверхнево, враховуючи часові обмеження. І всі вони дуже хотіли піти – зрозуміло, вони хочуть повернутися до своїх дітей».
  Зараз Скелгілл розсіяно кусає фрагмент печива, що залишився. Здається, він не ототожнюється з цими почуттями. Через мить він киває, щоб вона продовжила.
  «Мабуть, найважливішим моментом є те, що ніхто не бачив Скарлетт Лідделл після того, як вона вийшла з вітальні приблизно о 17:20».
  Вона коротко звертається до DS Leyton для підтвердження – він киває підтримуючи. Вона йде далі.
  «Чотири жінки вийшли разом і розійшлися по своїх кімнатах. Є маршрут через центральний коридор до підніжжя вежі – власне, обох веж. Технічно Фелісіті Бельведер – колишня дружина Кевіна Мейкпіса – була останньою людиною, яка бачила її живою, тому що вона була поверхом нижче. Вона каже, що Скарлетт Ліделл продовжувала підніматися сходами. Останнє, що вона почула, був грюк дверей, а потім нічого.
  «Щодо повторного зібрання в бібліотеці, Фелісіті Бельведер каже, що вона постукала в двері Белінди Люкер — вона думає, десь о 19:10 — і вони продовжили разом. Вони мимохідь постукали у двері Сюзі Дафф, але відповіді не було. Вона спустилася кілька хвилин тому і розмовляла з Віллом Лідделлом, коли вони прибули. Сюзі Дафф сказала, що вона звернула увагу Вілла Лідделла на те, що його дружина не приїхала скоріше – і саме тоді він пішов з нею поцупити. До певної міри їхні розповіді збігалися — що він повернувся, сказавши, що двері замкнені й ніхто не відповів — тож вона зголосилася піднятися з ним на випадок, якщо Скарлетт Лідделл буде нездужаючою — за її словами, через жіночі проблеми — на що він погодився. '
  Скелгілл хмуриться над краєм кухля. Він відкинув голову назад, намагаючись уникнути піни. Це непростий маневр для людини, наділеної своєю фізіономією – він опускає кухоль, щоб виявити лише обмежений успіх. Він розмазує рукав піджака по кінчику носа.
  «А де вони не листуються?»
  Д-р Джонс замислено дивиться на нього.
  «Я вважаю, що це більше упущення, ніж розбіжності. Я помітив, коли Вілл Лідделл описав нам, як знайшов свою дружину, він сказав, що Сюзі Дафф весь час була з ним, ніби вона телефонувала по допомогу на місці. Він не згадав, що вона вийшла з кімнати. Вона каже, що помчала до бібліотеки – кричала на інших – і це був дворецький Том Монтегю-Браун, який вистрілив, щоб підняти тривогу – потім вона побігла назад разом з рештою – тоді вона зрозуміла, що вона єдина перша допомога.'
  «Вона відчинила двері?»
  «Вона каже, що не пам’ятає, але, мабуть, це пам’ятала. Звісно, вона скористалася жіночими сходами — за браком кращого опису».
  «Як довго її не було у спальні — кімнаті леді Енн?»
  «Вона думає близько хвилини або двох максимум. На спуск і підйом пішло чотири рейси. Це не займе багато часу, пане – вона виглядає досить підтягнутою жінкою».
  «Що робив Вілл Лідделл, коли вона повернулася?»
  «Він поклав свою дружину на ліжко — зняв удав з пір’я — але просто безпорадно дивився на неї — «в шоці», — так вона описала».
  Скелгілл задумливий – він сердито дивиться на тарілку з уцілілим печивом.
  — А як щодо решти?
  ДС Лейтон махає рукою.
  — Допоможи собі, пане — я обідав куркою — плюс мені загрожує смерть, якщо я не з’їм пудинг місіс.
  Скелґілл кидає докірливий погляд на ДС Лейтона, але все ж приймає його пропозицію. Тим часом DS Jones дає відповідну відповідь на запитання.
  «Пройшло лише кілька хвилин, перш ніж Лавінія прибула до кімнати — вона взяла контроль — принаймні, що стосувалося того, що відвела всіх, окрім Вілла Ліделла та Сьюзі Дафф, вниз. Вона розбила марочний бренді, щоб заспокоїти їхні нерви».
  Настає коротка задумлива тиша. Першим виступає ДС Лейтон.
  «Той дивак Лідделл, мабуть, був у шоці, шефе — він робить з тобою смішні речі. Одного разу я отримав якусь нагороду – зненацька викликали на сцену в зборах. Я маю на увазі, я – виграв нагороду! Усе це було розмито – потім я нічого не міг пригадати – мабуть, я навіть виголосив промову нагородження!»
  Скелгілл виглядає роздратованим, що його сержант відволікся, але цікавість бере верх над ним.
  «Яка була нагорода?»
  «Найбільш вдосконалений гравець, Гав, знаєте стару річ, зробіть товстого хлопця воротарем — це був я». Він рефлексивно хитає головою. «Дуже суворо щодо інших – вважаю, що я мав фору – що стосується можливостей для вдосконалення».
  Д-р Джонс дивиться на свого колегу доброзичливо, але вираз обличчя Скелгілла більше виражає жалість із відтінком жаху. Однак він уникає відкритої мети (тобто простору для вдосконалення) і натомість повертає дискусію в русло.
  «Як поєднуються рухи чоловіків?»
  ДС Лейтон виривається з того, що, здається, закохана мрія. Його кишеньковий блокнот лежить на столі, і він відкриває його на поточній позначеній сторінці. «Після чаю всі розійшлися по кімнатах відпочити – одягнути радісне лахміття. Кевін Мейкпіс був першим, хто спустився вниз – сказав, що він стукав у гонг о 7 вечора. Здається, він добре ладнає зі своєю колишньою – але вважає, що він не спілкувався з нею – тримався в їхніх кімнатах. Двоє інших – Майк Люкер і Дерек Дафф – схожі історії – тільки в них обох були навстіж відчинені сусідні двері. Але вони домовилися, що хлопці будуть проходити окремо від жінок. Вони пішли приблизно за п’ять хвилин до того, як їхні дружини – приблизно о 19:05 – сказали, що першою прибула Сюзі Дафф, одразу після них, а через кілька хвилин – інші дві жінки».
  Він запитально дивиться спочатку на Скелгілла, який дивиться на нього порожньо, а потім на доктора Джонса, який підбадьорливо киває. Він проводить пальцями однієї руки крізь скуйовджене темне волосся й робить важкий видих, вібруючи своїми гумовими губами.
  «Якщо ви шукаєте, пане, це те, що хтось зайшов до кімнати Скарлет Лідделл до сьомої години, мені здається, що їм так чи інакше потрібно було проскочити повз Вілла Лідделла».
  Підлеглі Скелгілла дивляться на нього з нетерпінням – вони, здається, підозрюють, що він має на увазі якийсь особливий розрахунок. Але вираз його обличчя — незадоволення. На його думку, перестановок багато – і тому вони є неповчальними припущеннями. Вони навіть не можуть бути впевнені, що кожен гість точно розповів про свої пересування. Замість того, щоб зупинятися на таких незначущих речах, він просуває розмову вперед.
  «Що вони говорять про Скарлетт Лідделл?»
  DS Jones першим відповідає.
  «У мене є купа нотаток, але в двох словах це: «повний шок — нехарактерно — не можу зрозуміти, чому вона це зробила». Але у мене таке відчуття, що зараз усі наступають на яєчну шкаралупу — хоча б із поваги до Вілла Лідделла».
  «Тож це ще щось».
  «Читаючи між рядків – цілком можливо – я маю на увазі, що стосується їхніх стосунків». Вона киває у відповідь на заяву Скелгілла. Пасмо її природного медового світлого волосся зміщується; вона кліпає і відкидає його. «Фелісіті Бельведер і Белінда Люкер були обачні. Думаю, вони воліли б не займатися взагалі. Сюзі Дафф була більш відвертою – наприклад, вона сказала, що очікує, що Скарлетт Лідделл зробить свій «звичайний парадний вхід», коли всі прибудуть».
  Скелгілл знизує плечима, наче йому байдужа така самозакохана риса. Він дивиться на Д. С. Лейтона.
  «Що мали сказати чоловіки?»
  ДС Лейтон жалібно посміхається. — Нічого такого складного, пане. Гарна дівчина – гарна дівчина – непогане слово. Просто Вілл Ліделл упав на ноги після розлучення.
  На останнє зауваження Скелгілл піднімає брову. Він думає про те, що в цьому відношенні сила тяжіння надає перевагу чоловікам із товстими гаманцями. Однак це спонукає його до наступного запитання. Він направляє його на DS Jones.
  — Є згадки про колишню дружину?
  ДС Джонс хитає головою.
  — Не як такої, пане. Як сказав Вілл Лідделл, ця соціальна група походить від того, що доньки навчаються в тому ж році в школі – зараз 7 клас – тож у дорослих було достатньо часу, щоб познайомитися. Вони зустрічаються на вечерях, і було кілька таких поїздок, як ця, зокрема катання на лижах під час шкільних канікул з дітьми. Очевидно, більшу частину цього періоду була присутня перша дружина, а не Скарлетт Лідделл.
  Скелгілл розмірковує над цими словами. Але він вірить своєму сержанту, що він винюхав щось помітне. Оскільки їй нема чого додати, він не турбується вигадувати додаткові запитання. Натомість він звертається до ДС Лейтона.
  «Як щодо Тома Монтегю-Брауна?»
  — Якась примхлива бухта, пане. ДС Лейтон робить засмучене обличчя. «Сподіваюся, він має кращі фламінські манери, коли виконує свою дворецьку роботу. Можна було б подумати, що я звинуватив його в тому, що він задушив Скарлетт Лідделл і зв’язав її на нитці!
  Скелгілл дивиться на ДС Джонс – можливо, вона не передала застережливих слів Лавінії Монтегю-Браун про її сварливі стосунки. З ноткою іронії в голосі він підігрує гіперболі Д. С. Лейтона.
  «Яким було його алібі?»
  «Що? Що ж, я не запитував його прямо, пане. Я не міг поводитися з усіма як з підозрюваними у вбивстві». ДС Лейтон звучить досить збентежено, наче він поставився до запитання Скелгілла серйозніше, ніж очікувалося. «Я зосереджувався на рухах Скарлетт Лідделл. Том Монтегю-Браун підтвердив, що вона вийшла з вітальні після чаю з іншими жінками – насправді, він сказав, що це було о 17:21 – і це було востаннє, коли він її бачив. Він вважає, що якби вона рухалася на першому поверсі після цього, він побачив би її або будь-кого іншого. Він був зайнятий між вітальнею, їдальнею та кухнею – потім о чверть на сьому він почав змішувати тацю з коктейлями у своїй коморі дворецького – там є люк, який виходить на зал – незадовго до сьомої забрав напої в бібліотеку і чекав на прибуття гостей».
  Попри таку очевидну розповідь, очевидно, що DS Leyton відчуває занепокоєння.
  «То що змусило вас задертися?»
  ДС Лейтон трохи злякано ворушиться на своєму сидінні.
  «Я припускаю, що це було більше враження, а не те, що він насправді сказав».
  Так?
  «Коли Сьюзі Дафф увірвалася в бібліотеку, він сказав, що гості подумали, що це гра «Таємниче вбивство», але він не затримався, щоб виправити їх. Він пішов прямо в офіс Лавінії Монтегю-Браун і сказав їй зателефонувати в 999».
  Скелгілл хмуриться.
  — Це його умова, Лейтоне. Скажи йому щось – він сприйме це буквально. Очевидно, це те, що він зробив».
  Д. С. Лейтон задумливо хитає головою – ніби це не відповідає його досвіду цієї людини.
  «Гав – я розумію. Просто – я не знаю – є інший спосіб поглянути на це – я маю на увазі – що, якби він не ставив це під сумнів – тому що він знав, що з нею сталося?»
  Скелгілл виглядає дедалі більш боляче.
  — Подумай про це, пане — якщо хтось міг прокрастися, не викликаючи підозр, то це був би він. Крім того, він мав би доступ до запасних ключів.
  «Двері Скарлетт Лідделл були замкнені зсередини».
  — Ми цього не знаємо, пане — ми навіть не знаємо, чи справді ключ був у замку.
  Тепер Скелгілл відчуває, що він повинен висловити своє заперечення проти гіпотетичних сценаріїв. Його тон невиправдано суворий.
  — Лейтоне, існує безліч способів, як люди могли входити й виходити з цієї кімнати. Я вже перестав думати про це. Так і ти повинен».
  Д. С. Лейтон виглядає відповідним чином покараним. Він знайомий зі ставленням Скелгілла в подібних обставинах і розуміє, що повинен знати краще. Він піднімає руки в заспокійливий жест.
  «Я розумію це, пане… це було просто, ну…» Він роздратовано бурчить у горлі. Потім він, здається, здається. «Як ви сказали, можливо, це була просто його вередлива манера».
  Але ДС Джонс уважно стежить за Скелгіллом. Бо те, що вона бачить, — це не бажання заховати будь-які можливі порушення, а насправді почуття, що лежить в основі його суворого обличчя, яке вона розпізнає як сумнів . Таким чином, вона забезпечує підказку – вихід для його невдоволення.
  «Як вам повелося в Карлайлі, шефе?»
  Скелгілл – у типово примхливій манері – кривиться, не бажаючи співпрацювати. Він знову вмощується в кріслі та пересуває кухоль для кави на інше місце. Минуло приблизно двадцять секунд, перш ніж він відповість.
  «Було кілька речей. Черговий патологоанатом минулої ночі був заступником на навчанні. Згідно з протоколом, сьогодні вранці старший патологоанатом переглянув свої висновки. Вона зробила повторне обстеження та кілька додаткових аналізів». Він робить паузу і, насупивши брови, дивиться на їдальню за межі своїх колег. «На нижній частині передпліччя – обох рук – були легкі синці, які нагадували, що його міцно тримали. Це було свіже – викликане того ж дня – насправді не розвинулося. Легко не помітити.
  ДС Лейтон нетерпляче нахиляється вперед.
  «Що — наче хтось стримав її, пане — стримав її руки?»
  Скелгілл продовжує безтурботно дивитися в простір; — відповідає він неохоче.
  Так, але ти щось забув. Що вони нам сказали? Увесь день вони були в парку з мотузковими гойдалками в Грейстоке. Я знаю одного з інструкторів – він у гірській рятувальній частині. Я дав йому дзвінок після того, як вийшов з лікарні. Він вважає, що є півдюжини заходів, де люди повинні допомагати один одному. Наприклад, якщо ви легковаговик, є летюча лисиця, яка не досягає нижньої станції – ваші товариші по команді мають нахилитися, схопити вас за зап’ястки – витягнути на платформу».
  Соратники самого Скелгілла раптом виглядають розгубленими – він постачав їх киснем прориву, а потім на наступному подиху вихопив його. Але ДС Джонс відчуває, що він не закінчив.
  «Ви сказали, що є кілька моментів, пане?»
  Тепер погляд Скелгілла повертається з абстрактного їхнього оточення до особливостей його кави. Він розламує печиво навпіл і непокірно кидає обидва шматочки в піну. Він піднімає кухоль, але не намагається відразу випити. Він переводить погляд з одного на іншого зі своїх підлеглих із суворим обличчям. Здається, він намагається вирішити, до кого звернутися. У випадку, якщо його очі впадуть на DS Jones.
  «Вона була на третьому тижні вагітності».
  
  
  OceanofPDF.com
   6. ВІДПОЧИВАЙТЕ ТА БУДЬТЕ ВДЯЧНИМИ
   
  Вівторок, 6.15 ранку
   
  Скелгілла розбудили гібони.
  Це не той передбачуваний світанковий хор, який насправді почався набагато раніше, і своєю яскравою знайомістю не заважав йому, коли плив у прохолодному повітрі крізь широко відчинене вікно готелю. Але галас у джунглях, постійний протягнутий електронний звук, що з першим світлом проникав у його сни, спричинив заклинання уривчастих галюцинацій. Скелгіллу, який був напівпритомним, нагадали, що його бюджетне житло знаходиться в Единбурзькому зоологічному саду. Можливо, йому варто було попросити кімнату в передній частині. Але – привіт – до жайворонка – до гібона – яка різниця? Він взув черевики й поплентався безлюдною дорогою Глазго в напрямку центру міста, звідки пролом у стіні впустив його в густий насадження яворів; над ними вереси, що стрімко підіймаються з дроку та ожини, увінчані вузлуватими соснами, дубами та буками; досить надзвичайна пустеля в межах столичного міста. Тепер, трохи пригнічуючись і віддимаючись, він пройшов носом крізь кам’яну арку, перетин між огорожею зоопарку та полем для гольфу – щоб дістатися до вражаючого вікна на «Північні Афіни» – хоча з типовою кальвіністською прямотою вивіска просто заявляє: «Відпочивай і будь вдячним». Відповідно, над кам’яною стіною передбачена лавка, під якою зі сходу тягнеться ще одна скеляста стежка. Краєвид неймовірно запаморочливий, простягається над широким смарагдовим фарватером, через велике сіре вулканічне скупчення вусоподібних раковин стародавнього міста, до сріблястих пісків узбережжя Східного Лотіану, де, як повідомляється в інформаційному дописі, гордо височіє Басс-Рок за 26 миль. , його тверда біла шапка є оптичною ілюзією, агломерацією 150 000 північних олуш. Скелгілл опускається — не потребуючи відпочинку, але вдячний за міцність лави. Він тільки розмірковує, чому так називається Басова скеля і скільки скумбрії з’їдає олуша за рік (одну на день, два, три?), коли його вітають.
  «Доброго ранку вам».
  Це лише посилює відчуття дезорієнтації Скелгілла – голос невизначеного походження; це лунає в ефірі. Він підводиться і робить пару кроків вперед. Він розуміє, що над стіною, під ним на крутому схилі, стоїть літній чоловік. Він має високу статуру, одягнений у повністю чорне водонепроникне вбрання, черевики та капелюх-ловець із зав’язаними клапанами, відкриваючи відстовбурчені вуха, пропорційно доповнені довгим цибулинним носом, червоним на кінчику, і широким ротом з плювки по кутах. Він стоїть боком до Скелгілла, обличчям до поля для гольфу; на перилах з шипами висить маленький чорний рюкзак. Він виконує те, що, як підозрює Скелгілл, може бути тайцзи.
  «Я порушую ваш спокій».
  «Ти в порядку, юначе, розмови не впливають на мій розпорядок дня. Крім того, я до цього звик – тут жваве місце».
  «Навіть так рано?»
  «О, так, ви здивуєтеся, як багато людей тут. Я знаю багато китайської».
  Чоловік явно шотландець, добре говорить.
  «Як це?»
  «Відставання від часових поясів».
  Він виконує складну серію рухів руками та руками (можливо, літаком?), балансуючи на одній нозі. Скелгілл хоче поставити додаткове запитання, коли людина випереджає його.
  «Туристи з Китаю. Коли вони приземляються, їх біологічний годинник випереджає вісім годин. Вони зупиняються у великому готелі на Глазго-роуд. Прокинутися рано – знайти дорогу сюди».
  «Ти начебто описуєш те, що я зробив, за винятком того, що мене підняли гібони, а не часовий пояс».
  — Ви також не родом із такого далекого краю.
  Інтонація чоловіка спонукає до відповіді.
  Камбрія.
  «Ах, тепер є чудове місце».
  Скелгілл не може допомогти деякій ураженій скромності, тоді як краще було б пристойно відповісти на комплімент.
  «Мабуть, усе гаразд, так».
  Чоловік великодушно видає в горлі звук згоди.
  — Свого часу я там ловив рибу — мабуть, сорок років тому. Озеро Басентуейт. Я сподіваюся, ви чули про це?
  Скелгілл відчуває, як на нього налітає ще одна хвиля запаморочення. Йому вщипнути себе? Чи справді гібони його розбудили – чи це все ще лихоманковий сон: жахливий політ через Шотландське нагір’я, злісні переслідувачі, їхні неземні крики підірвали його рішучість? Bass Rock – риба. Рибалка – на озері Басс! Чи є старий привидом, який переслідує цю старовинну доріжку? Чи стане Скарлетт Лідделл наступною появою? Він бореться з такими фантазіями, коли чоловік знову говорить.
  «Ви тут на весняних канікулах?»
  Запитання повертає його думки до реальності. Він коливається. У його професії така лінія розмови може виявитися проблематичною. Але там, де біла брехня зазвичай розсудлива, є щось у випадковості, що перемагає його опір, і він виявляє, що відповідає правдиво.
  «Я поліцейський».
  «Ага! Транскордонні бутлегери?
  Він бачить, як чоловік наполовину посміхається, а наполовину кривиться, поки продовжує свою енергійну рутину. Існує іронія – дехто сказав би лицемірство – що з міркувань громадського здоров’я дешевий віскі зараз коштує дорожче в Шотландії, ніж в Англії, а постачальники Камбрії зручно відновлюють природну рівновагу.
  'Відпочиваючі. Просто зв’язую кілька незавершених справ. Батьки дітей у місцевій школі».
  — А, який — якщо ви не заперечуєте, що я запитую? Ви знаєте, як ми, единбуржці, одержимі своєю альма-матер . Я сам ватсоніанець».
  Скелгілл знову вагається, але не може знайти причин, щоб утримати відповідь.
  Академія Святого Сальватора.
  «Ах… Саллі! Par excellence. Всі дівчата, звичайно. Рідкість у наш час». Він створює більш містичні фігури в повітрі. Але він міг також спрямовувати погляд Скелгілла зігнутим пальцем. «Ви можете побачити школу – там. На одній лінії з замковою скелею? Підійдіть по цей бік зелених куполів – це школа Дональдсона – школа глухих, як її люблять називати місцеві жителі. Саллі — це вежа з пісковика».
  Скелгілл мружиться на сонце, що сходить. За милю чи більше, на пелензі, який має бути точно на схід, він бачить квадратну вежу, що виступає з-поміж зони голих верхівок дерев і сірих черепичних дахів. Це не передмістя, яке він знає, бо Вода Лейт у своїй лісистій ущелині межує з північного боку, і тому тут немає наскрізних шляхів.
  «Схоже, досить пристойний район».
  «О, так – Мюррейфілд, Равелстон, Коутс – гетто юристів і фінансистів, можна сказати. Чесна громада».
  Скелгілл помічає, що чоловік кидає на нього хитрий погляд убік, і задається питанням, чи не іронізує він. Або, можливо, сам Скелгілл розкрив надто багато – натякає на те, що він досліджує вищий середній клас шотландської столиці, до якого ймовірно належить літній чоловік. Він киває, хоча чоловік уже не дивиться на нього.
  «Де Блекхолл?»
  — Звідси його не зовсім видно через берег дерев ліворуч. Він утворює північну сторону Равелстона. Швидше доступніше. Проте – бажано – добре розміщено для місцевих шкіл – тобто приватних».
  У Скелгілла немає негайної репліки. Потім його увагу привертає мерехтливий рух і дзижчання. Біля нього на стіні сів повзик і вириває з щілини серце соняшника. Чоловік, мабуть, розсіяв насіння. Він усвідомлює, що інші птахи – синиці, синиці та зяблики – теж займаються, а скупі галки чатують на низьких гілках, бажаючи людей піти.
  На такій ноті Скелгілл відчуває гуркіт – він не має жодного відношення до магматичної топографії, – але бере свій початок у його животі. Якби він повернувся зараз, трапезна готелю могла б відчинитися. Однак він придумує більш потрібне виправдання.
  «Мені краще повернутися – мій колега подумає, що мене викрали інопланетяни – я не взяв з собою телефон».
  Чоловік сприймає це як підказку, перериває свої тренування та підходить до стіни. Він тягнеться вище рівня голови, пропонуючи вузлувату руку Скелгіллу. Його хватка міцна.
  «Девід Бальфур».
  Скелгілл відчуває, як на нього наповзає якась стриманість.
  Е-е... приємно познайомитися. Я – Ден.
  «Ну, до побачення».
  Здається, це було поверхневе прощання, але є припущення, що вони не бачили один одного востаннє.
  «Так, побачимось».
  Скелгілл повертається, щоб відійти. Але в цей момент із вищої доріжки, що огинає зоопарк, з’являється бігун – самка; вона лізе, незважаючи на нерівну землю. На ній гармонійне вбрання бузкового і чорного кольорів, але найбільше вражає хвиля полум’яно-рудого волосся, яке лише частково прикрите пов’язкою. Скелгілл завмирає – тоді як зі швидкістю світла його розум повертається до лікарняного моргу – йому потрібно подвійно нагадати собі факти – Скарлет Ліддел мертва – і це Шотландія, батьківщина рудих (якщо ні рівно десять пенні, тоді точно один з десяти). Крім того, якби Скарлетт Ліделл була бігуницею, він сумнівається, що вона приїхала сюди; він достатньо знає місцеву географію, щоб зрозуміти, що резиденція Лідделлів знаходиться в Грейндж, на Саутсайді.
  Жінка наближається швидко, без жодних пологів, незважаючи на караючий градієнт, який вона, мабуть, нещодавно подолала. Вона молодша за нього, на його думку, десь років під тридцять. Вона дивиться на нерівну землю, стрибаючи вниз по східцях, утворених залізничними шпалами. Скелгілл відступає до стіни, щоб звільнити дорогу. Вона помічає його. У неї вражаючі зелені очі. Вони зустрічають його. Її вираз насторожений. Його погляд стежить за її спортивною формою, лайкрою , що обіймає фігуру , але вона ухиляється ліворуч від кінця стіни, залишаючи лише натяк на шикарний аромат на вітрі. Його гомілки почесані – він дивиться вниз – два кокер-спанієлі пробігають повз, волочачи свої непокірні задні кінцівки за крутий поворот. Скелгілл відчуває серце в грудях. Потім він чує голос чоловіка.
  «Доброго ранку, Катріона!»
  Скелгілл не вловлює жодної відповіді – і не чує належним чином, коли чоловік вітає лихих спанієлів. Він глибоко вдихає – і зітхає – і починає задумливо плисти назад південною стежкою. Але він подолав, може, двадцять кроків, коли крик зупинив його на місці.
  «Скелгілл!»
  Він крутиться на каблуках. Звичайно, це Девід Бальфур — він обійшов кінець стіни й нахиляється, щоб побачити Скелгілла крізь кущовий шар глоду й бузини, що рано розпускається. Скелгілл стоїть, насупившись, спантеличений.
  «Вибачте?»
  «Скелгілл». Чоловік піднімає долоню, щоб закрити рот, щоб вимовити свої слова. «Це було ім'я хлопця. Це повертається до мене зараз. Хлопець, який взяв мене на риболовлю на озеро Басентуейт. Трохи жартівника – якби він сказав цю фразу – як це було єдине озеро в Озерному краї. А човен його звався Завіт».
  
  
  OceanofPDF.com
   7. СНІДАНОК В КОРСТОРФІНІ
   
  Вівторок, 8.30 ранку
   
  «Чи дізналися б ви, якби були на третьому тижні вагітності?»
  Скелґілл дивиться з тарілчастого скла, що відокремлює їхній стіл від висоти близько сорока футів, над крутим берегом кущів і трави, де пасеться півдюжини кроликів, звиклих до гудкової черги приміського транспорту, що прямує до міста, який намагається протиснутися. повз концертину двоповерхових автобусів, які штовхаються за місця на зупинці. DS Jones підводить погляд від свого рожевого грейпфрута – запитання, поставлене недбало, виникло раптово. Скелгілл продовжує аналітично дивитися на варення; однак вона підозрює, що це вплинуло на його концентрацію.
  «Я вірю, що ти можеш». Вона чекає мить; Скелгілл починає розсіяно кусати кутик великого пальця. «Я думаю, що деякі жінки відразу відчувають гормональні зміни. Звичайно, якби ви мали це на увазі з самого початку, ви були б чутливі до будь-яких ознак. Або – можливо, ви зробили тест – і ви не можете отримати хибнопозитивний результат».
  Скелгілл, досі не дивлячись прямо на свого сержанта, піднімає брову. Минулого вечора вони не згадували про цю тему під час їхньої мандрівки: дві години на північ через кордони, Скелґілл швидко їхав, оминаючи повороти й час від часу з’їжджаючи через нерівності, знайомий йому маршрут, поза туристичною стежкою й майже без руху, обіймає Твід. Сутінки змінилися темрявою, і, у свою чергу, рух машини приспав Д. С. Джонса. Скелгілл час від часу поглядав на неї — коли вони проходили через якесь поселення, і мерехтіння неону вуличного ліхтаря освітлювало її високі вилиці й западини під ними, гордий ніс, лише злегка вигнутий, оливкова шкіра, потьмяніла від тіні. Він, здавалося, був задоволений її розслабленою формою, яка м’яко дрімала біля нього – коли його не було в компанії, він міг би роздратуватися. Лише в останню хвилину вона прокинулася з широко розплющеними очима й стривожена, побачивши, що він ігнорує знаки «В’їзд заборонено», щоб вирвати останнє місце для паркування під готелем у розгалуженому західному передмісті Единбурга Корсторфайн.
  Те, що вони взагалі вирушили на корабель, стало результатом оглядової зустрічі з начальником і висновку, що смерть Скарлетт Лідделл викликала достатньо сумнівів, щоб заслуговувати на подальше розслідування. Були направлені дзвінки до сусідніх шотландських органів влади; Скелгілл і Д. С. Джонс зав’язали вільні кінці в поточних проектах (у випадку Скелгілла, викинувши купу опуклих файлів у лоток для Д. С. Лейтона); і вони вирушили наприкінці дня, щоб розпочати негайно сьогодні вранці. Незважаючи на те, що він не був присутній на зустрічі, капелюх на вітрі говорить начальнику відділу безпеки Джонсу, що цей курс дій залежить від рішучості Скелгілла. Тобто рішучість, що вагітна Скарлетт Лідделл не вчинила б самогубство. Хоча дехто може стверджувати прямо протилежне – що вагітність дала ймовірне пояснення її дій – очевидно, що у Скелгілл нічого з цього не було. Чому він такий палкий – вона може лише здогадуватися. Але наслідок: не вживаючи справжніх слів, вони фактично почали розслідування вбивства.
  Звичайно, між самогубством і вбивством тягнеться цілий спектр можливостей – і така невизначеність, ймовірно, лежить в основі стриманості Скелгілла. Трагічний випадок перед дзеркалом; сексуальна гра пішла не так; неправомірні дії за участю невідомих осіб; момент божевілля без наміру вбивства – все це та багато іншого – багато разів ускладнене невідомими стосунками та мотивами. Розплутати таку павутину — їхнє завдання. Але спочатку вони повинні зрозуміти його масштаби.
  — А як щодо того, щоб сказати Віллу Ліделлу, шефе?
  Скелгілл хмуриться.
  « Запитати його».
  ДС Джонс піднімає руку, виправляючись.
  — Якби він знав, ти маєш на увазі?
  "Так".
  Вона киває – її бос робить важливу відмінність. Те, що чоловік ніколи не згадував про вагітність своєї дружини, не означає, що він про це не знав. І тому якщо він про це не згадав – то, мабуть, це знаково.
  «То що мені робити?»
  «Тести ще проводяться. Скажіть йому, що ми матимемо остаточний звіт за кілька днів. Тримайте картки біля грудей. Грайте на слух».
  ДС Джонс доброзичливо посміхається. Це здається досить зрозумілим, якщо говорити про кліше! Те, що вона тисне на нього за порадою з цього приводу, випливає з їх плану дій. За дорученням Скелгілла вона візьме інтерв'ю у трьох чоловіків, які були гостями Вілла Лідделла в замку Грінмайр; Скелгілл побачить своїх партнерів. І коли у Скелгілла буде призначена зустріч з колишньою дружиною Вілла Лідделла, вона побачить самого Вілла Лідделла. Хоча в такій домовленості є певна логіка, вона ніколи не може бути повністю впевнена в міркуваннях свого начальника (справді, міркування , ймовірно, занадто точне слово). Таким чином, вона вирішує не шукати пояснень, яких може не існувати.
  І все ж тепер – можливо, у відповідь на її мовчання – Скелгілл висловлює свої думки.
  «Впевнені, що з вами все буде добре?»
  «Чому б і ні, пане?»
  ДС Джонс намагається виглядати роздратованою, але це суперечить її натурі; однаково вона хоче продемонструвати впевненість у собі. Однак Скелгілл не переслідує суть, замість цього він зводить руку, стукаючи кісточками пальців по склі вікна. Це натякає на небо, блідо-блакитне полотно, вкрите білими купчастими облаками, що плавно нахиляються на схід.
  «Хочете швидко розім’яти ноги – щоб кров потекла?»
  «Вже так, пане, я пішов на урок».
  «Що за клас?»
  «Більшість таких місць мають постійну програму для учасників – гості готелю можуть просто приєднатися. Є басейн – це була аквааеробіка».
  Скелгілл виглядає так, ніби вона описує його найгірший кошмар.
  «Хто робить таке?»
  «Ну, це були в основному жінки похилого віку, я була наймолодшою за покоління, але вони, здається, оцінили інструктора».
  «Що в ній було такого хорошого?
  «Це був він».
  
  
  OceanofPDF.com
   8. БЛЕКХОЛ/СЮЗІ ДАФФ
   
  Вівторок, 10.00
   
  «Місіс Дафф?»
  'Так? Ой – о, люба. Це, е-м… чи не так?»
  «Інспектор Скелгілл».
  — Ви не схожі на детектива.
  Скелгіллу доводиться боротися з бажанням поставити під сумнів це твердження – але він уникає відволікання, щоб зосередитися на важливішому – що Сюзі Дафф, схоже, покидає свій дім – у компанії собаки – саме в той час, коли була призначена зустріч. влаштовано. Справді, якби він не прибув на кілька хвилин раніше — прийшовши пішки й подолавши землю швидше, ніж дозволяв, — тоді, здається, він би зовсім пропустив її. Тепер вони стоять один навпроти одного на вимощеному плитами під’їзді великого бунгало з двома будинками, зі стінами, пофарбованими білою фарбою, сором’язливо одягнути свіже пальто, і дахом із сірої сланцевої черепиці, одного із сотень подібних у цьому районі, стиль характерний для Единбурга. Є автомобіль – досить старовинний коричнево-коричневий SAAB з турбонаддувом, який, відверто кажучи, виглядає вже давно проданим (і зазвичай може привернути увагу нудьгуючих інспекторів ДАІ) – і збоку від власності баскетбольне кільце, його сітка потерта, а за ділянкою нерівного газону з іржавим батутом, підкріпленим жилавими безлистими кущами; хоч непокірна Форзиція цвіте яскраво-жовтим. Саме собака тепер заважає Скелгіллу створювати будь-які враження, оскільки вона на висунутому повідку кидається на нього, перш ніж її власник встигне натиснути на спусковий гачок. Це товстий лабрадор (тавтологія, як завжди здається Скелгіллу) – шоколадний, типово товстий і веселий – він лише хоче відмахнути його від будь-яких ласощів. Він опускається на одне коліно, щоб пом’якшити удар, і твердими руками стримує його надлишок, який, як він знає, собака зрозуміє.
  Роло! ні! Залиште гарного чоловіка! Роло – геть!»
  Сьюзі Дафф робить усе можливе, щоб стримати істоту, але Скелгілла це не турбує, і собака незабаром згадує, що має більш нагальні потреби, і робить другий ривок, цього разу заради свободи відкритого під’їзду. Жінку посмикують поетапно, поки вона не стає біля Скелгілла. На його подив, вона нахиляється ближче й вільною рукою торкається його стегна.
  «Вибачте, він укрив вас волосками».
  Досить здивований Скелгілл виявляє, що йому доводиться терпіти її служіння.
  «Не хвилюйтеся – я звик до цього. Хочеш, щоб я його забрав?
  «Але... ти не хочеш зайти всередину?»
  Скелгілл знизує плечима. «Я в порядку з прогулянками – ось, давайте. Крім того, собаки не можуть схрещувати ноги, як ми».
  Він тягнеться до повідка, і вона, здається, задоволена тим, що поступилася – і відразу він виявляє добровільну поступливість. Собака, з іншого боку, знає свій розум – систематичне позначення невидимими собачими графіті віддає перевагу стовпам воріт і стовбурам. Те, що Сюзі Дафф зараз ходить біля нього, дещо заважає Скелгіллу сприймати її зовнішність, але те, що він побачив, вражає з кількох причин. Погода може бути гарною, але сонячне світло на Лейті не гарантує тепла – у повітрі панує прохолода, запозичена з прилеглого Північного моря. Але вона носить лише чорні легінси та кросівки, а також тонку, облягаючу вовняну футболку-поло – і, звичайно, без бюстгальтера під ним – і неважко здогадатися, що вона відчуває холод. Її волосся виглядає вологим – нерозчесаним – ніби вона наполовину витерла його рушником і здалася – поспішаючи вийти? До того, як він прийшов?
  І все ж тепер вона виглядає абсолютно спокійно. Коли вони ведуть ввічливу, хоч і несуттєву розмову про район, він помічає, що вона має звичку повертатися до нього й класти долоню йому на плече, ніби для того, щоб повідомити щось, потрібна певна фізична передача. Вона середнього зросту з вузькою талією, але має пишну статуру; і вона швидким кроком виходить. Він погодився б із оцінкою доктора Джонса – що вона виглядає добре, і що гвинтові сходи в замку Грінмайр не викличуть жодних труднощів. Коли вони їдуть маршрутом, за яким вони повертають з приміського проспекту на провулок, обгороджений муром, і різко піднімаються в гору, вона не виявляє ознак задишки.
  — Ви можете відпустити його тут — це початок заповідника.
  Скелгілл хмуриться, але вдає, що сонце йому в очі. Протиріччя не вислизає від нього – як поєднуються безпритульні собаки та природний заповідник, – але, мабуть, саме тому він не чув цього ранку крику фазана. У будь-якому випадку ця думка проходить – він усвідомлює, що це має бути східний підхід до точки огляду, де він зіткнувся з Девідом Бальфуром, він із тайцзи.
  «Я припускаю, що це ваш регулярний маршрут».
  Скелгілл нахиляє голову до собаки, яка, здається, знає, куди йде.
  «Це так зручно мати цю чудову дику місцевість поруч. Ліси простягаються на милі. Ви можете пройти всю дорогу до Квінсферрі-роуд».
  Скелгілл киває. Він дивиться вбік.
  «Очевидно, тримає вас у хорошій формі».
  На секунду він замислюється, чи не переступив межу. Вона повертається, щоб подивитись на нього. Але ця дія дає йому змогу вперше належним чином поглянути на її обличчя – вона, безсумнівно, приваблива жінка – її губи повні, у неї симетричні вигнуті брови та великі темні очі – вона випромінює хтивість, яка здається привабливою. Вона знову тримає руку на його плечі; її губи розкриваються в усмішці, яка відкриває навіть білі зуби. І вона вражає певною безпорадністю.
  «Це приходить з біганиною за чотирма дітьми».
  Скелґілл різко вдихає – але це намагається придушити другий комплімент – тому вона не виглядає так, ніби вона витримала таку кількість придирів. Він подовжує крок.
  «Вони всі в St Salvator's?»
  «Боже, ні – ми ніколи не могли собі цього дозволити. Просто старший, Поппі. Інші троє – на місцевих праймеріз. Я не знаю, що ми будемо робити, коли наступний почнеться в середній школі – це було тоді, коли ми вивели Поппі з державної системи». Мимохіть вона ламає руки. «Розумієте, Дерек пішов до Heriots. Я думаю, що як тільки ти навчався в приватній школі, ти не можеш повірити, що можеш отримати належну освіту де-небудь ще».
  Скелгілл невиразно невдоволено гарчить.
  «Більшість людей, здається, обходяться».
  Якусь мить вона дивиться на нього з надією. Потім її обличчя покорено опускається – ніби їй швидко нагадали про нерозв’язність дилеми.
  «Це річ Единбурга. Середній показник по країні однозначний – ось двадцять п’ять відсотків учнів середнього віку. У нашому колі друзів це майже тотально. Ви б відчули, що позбавляєте своїх дітей, якби ви їх не відправили».
  «Повинні бути пристойні державні школи».
  Вона сумно хитає головою.
  «Ви повинні жити в правильній зоні водозбору. Дерек не хоче рухатися. Це його сімейний будинок, розумієте? Не зважайте на вартість і потрясіння».
  Настає короткий період тиші.
  «У нас є ваша професія домогосподарки, якщо я пам’ятаю».
  Це перше запитання, яке поставив Скелґілл, яке личить офіційній співбесіді. Однак Сюзі Дафф, схоже, інтерпретує це як природний наслідок обговорюваного питання.
  «Якби я повернувся до роботи, нам знадобилася б няня на повний робочий день. Це поглине більшу частину мого заробітку. Це Catch 22 . У нас немає такої розкоші, як дідусь і бабуся живуть тут. Або горщики з грошима. Хоча Дерек завжди оптиміст. Він вважає, що це може стати його проривним роком». Вона перебільшено зітхає. — Знову ж таки — він казав це десять років тому.
  Зараз вони ближче до кінця крутої доріжки, яка розділяє поле для гольфу навпіл. Час від часу лунає металевий удар м’яча, люто відбитого від трійника – кожен по-своєму; як рибалка, Скелгілл знає, що не варто сумніватися у, здавалося б, безглуздих захопленнях, хоча він з жахом спостерігає, як двоє гравців у гольф, постукавши своїми м’ячами з точністю до кількох футів від прапора, підбирають їх і йдуть геть. Піднявши погляд, він бачить, що прогалина в лісистому відслоненні, що височіє перед ними, є точкою огляду, до якої він раніше наблизився з півдня. Коли вони підійшли до лавки, він майже чекав, що Сюзі Дафф зупиниться чи повернеться, але вона жваво йде далі, трохи випереджаючи його; вона не показує жодних ознак вагання та легко долає сходинки, які проскочив рудоволосий бігун. Зображення пригадує Скелгілла та зосереджує його пошуки.
  «Констебль, який зв’язався з вами, пояснив – мені потрібно запитати вас про Скарлетт Лідделл».
  «Звичайно». Вона не озирається, а сповільнює шлях там, де стежка розширюється, щоб він міг підійти поруч. Вона вільно махає рукою. «Ми можемо продовжити деякий час, а потім покрутити петлю по Крейгкрук-роуд, якщо ви не проти подолати останню частину тротуару».
  «Мені добре, мадам».
  Цього разу вона, здається, відчуває натяк на формальність. Її відповідь неоднозначна.
  — Гадаю — у випадку самогубства — ви не можете просто залишити це на цьому — якщо у вас є якісь сумніви?
  Скелгілл ігнорує запит. Натомість він відповідає власним різким запитанням.
  «Вона виглядала так, ніби покінчила життя самогубством?»
  Сьюзі Дафф різко обертається перед ним і прикладає долоню до його грудей. Її вільна рука хапає рукав його піджака. Її очі сповнені тривоги. Вона благально дуться.
  «Я не бачив її — ні спочатку».
  Скелгілл виглядає справді незграбним – він відхиляється назад, насупивши брови.
  «Що ви маєте на увазі, мадам?»
  «Ми пройшли через гардеробну в спальню – двері до ванної кімнати праворуч – з петлями найближче до вас – розумієте?» (Скелгілл один раз киває.) «Двері були прочинені, але, очевидно, ви не могли побачити всередину. Вілл був першим – він озирнувся за двері – він просто кричав на мене, заради Бога, щоб я викликав швидку».
  Скелгілл переносить вагу з однієї ноги на іншу. Сьюзі Дафф натискає ближче – перехожий міг би вважати їх парою, яка охопила якийсь пристрасний обмін. Він обходить її і йде далі, хоч і трохи важкувато, бо вона чіпляється за його рукав — ніби для втіхи.
  «То… що… ти вийшов зі спальні, не подивившись на неї?»
  «Так. Як Вілл це сказав, я знав, що він не жартує».
  Вона закушує нижню губу, опускаючи очі – ніби заново переживає цей момент.
  — Тож — чи була якась частина — яка вас не здивувала — яка змусила вас не поставити під сумнів те, що сказав містер Ліддел?
  «Ну… так, можливо,… але я не знав, що вона насправді зробила… Я маю на увазі – вона могла бути просто хворою… або знепритомніла й вдарилася головою».
  Скелгілл задумливо дивиться, поки вони йдуть далі, можливо, бачачи деревину, а не дерева. З великого дуба ліворуч від нього верещить з жахливою тривогою сойка, схвильована пернатим негідником.
  — Коли ви повернулися до спальні — ви сказали моєму сержанту, що містер Лідделл підняв свою дружину на ліжко — розмотав лігатуру?
  Сьюзі Дафф нахмурилася. Вона киває кілька разів, амплітуда зменшується.
  «Я відразу побачив, що вона не дихає. Пульсу не було – хоча, чесно кажучи, я не знаю, як я міг це сказати – моє власне серце виривалося з грудей».
  Знову настає період мовчання, перш ніж Скелгілл заговорить.
  «Ти думав, що зможеш її врятувати?» Його тон дивно співчутливий – ніби він каже, що розуміє, що її дії були марними.
  «Що я міг зробити, крім як спробувати?» Вона розчаровано смикає його за куртку. «Ви, мабуть, проходили навчання з надання першої допомоги, інспекторе?»
  Скелгілл киває, але нічого не відповідає.
  «Тож ти знаєш, що завжди є шанс».
  «Якщо ви досить швидкі на сцені, так». Скелгілл важко вдихає. «Я знав, що люди залишаються живими більшу частину години за допомогою СЛР, але для цього знадобилася команда рятувальників, які робили це в естафетах».
  Сьюзі Дафф досить перебільшено хитає головою, ніби намагаючись утримати мошок від наближення.
  «Я ніколи раніше цього не робив – я пішов на курси – під час останньої роботи. Ви отримували додаткову платню, якщо ви були першою медичною допомогою. Я ніколи не думав, що мені доведеться його використовувати. Ймовірно, я влаштував повний безлад».
  Траплялося, що ви запізнилися туди. Це не твоя вина». Він говорить це з певним авторитетом – ніби цитує офіційний медичний висновок. «Похвально, що ви спробували».
  Вона вдячно стискає його руку.
  «Ну… я ціную твої слова… це, мабуть, було жахливо для Вілла — довелося йти до лікарні — сподіватися проти надії…»
  Її голос стихає. Вони йдуть мовчки. Навколо крутих лісів наповнений пташиним співом – прекрасний для людського вуха, насправді це викид пташиного тестостерону, коли півні змагаються за курей і злісно ображають своїх суперників; це не відповідний реквієм хворобливій темі їхньої розмови.
  «Пані, повертаючись до того, що ви сказали про те, що вас не зовсім здивувало – не могли б ви розповісти про це?»
  Вираз її обличчя стає прагматичним – можливо, вона відчуває полегшення, переходячи від обговорення свого безрезультатного порятунку життя.
  «Я думаю, було б справедливо сказати, що Скарлетт може бути трохи мелодраматичною. Їй подобалося бути в центрі уваги – і була темпераментною, коли цього не було».
  «Яка у неї була причина так поводитися?»
  Очі Сюзі Дафф рефлексивно звужуються.
  «Ну – я припускаю, що поїздка припадає на день народження Вілла – я припускаю, що всі здійняли на нього трішки галасу. Адже – він нас лікував – що ще ми могли зробити?» (Скелгілл мовчить.) Знаєте – це як із дітьми – якщо ви хвалите когось із них, інші можуть сприйняти це як образливе – наступне, що вони дражнять собаку або підпалюють штори, щоб привернути увагу до себе. . Це може бути досить непомітно – я маю на увазі, що діти навіть не знають, що вони це роблять».
  Хоча Скелгілл міг би висловити іншу думку, коли мова йде про підпал, він пропускає це зауваження.
  «Вона була молодша за вас». Він випадково кидає це, хоча підозрює, що це може бути запальним. Але, здається, це викликає співчуття, а не ворожість.
  «Так – можливо, вона здавалася трохи незрілою – але вона не могла втриматися від свого віку – і це був вибір Вілла, чи не так – молодша жінка?»
  «Це нічого страшного, чи не так – особливо для жінки?»
  Скелгілл сказав це ще до того, як усвідомив це. Він бачить, що вона дивиться на нього з цікавістю.
  — У нас, старших жінок, мабуть, є певні переваги, інспекторе.
  У її голосі чується пустотлива нотка докору.
  "Так - так - звичайно". Він відчуває, що потрапив у тупик. «Молодість витрачається на молодих, чи не так?»
  Він рвучко виривається з її хватки за рукав і дістає палицю біля стежки. Він свистить, щоб дістати вухо собаки, і посилає ракету, що обертається крізь дерева вниз по крутому схилу праворуч від них. Собака робить символічний удар, але палиця зачіпається за низькі гілки, і собака вважає мускусний запах більш помітним. Сьюзі Дафф з цікавістю спостерігає за Скелгіллом.
  — Ви лівша, інспекторе.
  Скелгілл похмуро посміхається.
  «Так, ми це називаємо «кадді віфтер» — це віслюк».
  Вона сміється. «Ви, здається, не є інвалідом». Тепер вона тепло йому посміхається, а її карі очі сяють захопленням. «Я сподіваюся, що життя в Озерному краї тримає вас у гарній формі».
  Він стримує бажання піднятися на комплімент, хоча знизує плечима з ураженою скромністю. Але ця тема дає йому можливість довести тезу, яка була неприємною.
  «Ви всі побували в парку пригод із мотузковими гойдалками в Грейстоку». (Вона охоче киває, показуючи, що розуміє, що він хоче продовжити її розпитувати.) «Як це вийшло?»
  «О… ну… я був здивований, скільки там було груп дорослих». Вона хмуриться — ніби намагається пригадати щось суттєве, що сподобається йому. «Команда Скарлетт перемогла – вона була дуже рада цьому – якщо вам було цікаво».
  Риси обличчя Скелгілла залишаються непримиренними.
  «Хто ще був у її команді?»
  «Ну що ж, ми розділили пари. Там була Скарлетт, Белінда та Кевін – і мій Дерек, звичайно. Тоді я був із Фелісіті, Майком і Віллом.
  «Хто обирав команди?»
  — О, Вілл заздалегідь їх домовив. Коли ми приїхали, нам вручили кольорові каски та ремені. Не було сварок».
  Тепер Скелгілл доброзичливо киває.
  «І як все пройшло?»
  «Насправді – я дуже боявся цього – я думаю, ми всі були – крім, можливо, Кевіна; він щось на зразок людини дії. Він бере участь у триатлоні». (Скелгілл скептично піднімає брову, хоча без вагомої причини.) «Але ми чудово провели час. Це справді передбачало командну роботу – ви б ніколи не обійшли курс штурму, не тягнучи та штовхаючи один одного. Звичайно – це стало досить конкурентоспроможним – я думаю, ми всі рухаємося по-своєму – але я б сказав, що це був великий успіх». Вона раптом замовкає. «Така трагедія – так склався день».
  Скелгілл видає звук згоди.
  «Як добре ви знали місіс Лідделл?»
  «О, Мюріель… добре… о… ні… вибачте, ви маєте на увазі Скарлетт?»
  «Так, Скарлетт Лідделл».
  «Вибачте, але коли ви говорите «місіс Лідделл», я автоматично думаю про Вілла та Мюріель — його першу дружину?»
  «Так, я маю зустріч з нею».
  Сьюзі Дафф скоса кидає погляд на Скелгілла.
  «Отож… так… Скарлетт… я не думаю, що я зустрічав її до весілля — вона, швидше, з’явилася нізвідки, як на мене. Природно, Дерек розповів мені щось про неї – він зустрічався з Віллом, щоб випити в неділю ввечері, відколи вони разом навчалися в університеті – тож він знав про неї трохи заздалегідь – що Вілл розлучається і що в нього є молодша дівчина».
  — Отже, за останні пару років ти познайомився з нею?
  «Приблизно кожні шість-вісім тижнів ми по черзі влаштовуємо звану вечерю – я маю на увазі чотири пари. А минулого жовтня – під час навчального тижня – ми всі залишилися в переобладнаних фермерських котеджах у маєтку в Колдстрімі».
  «На твіді».
  «Це вірно – усі хлопці рибалили – Вілл щодня організовував човни та гілі».
  Скелгілла вражає така перспектива – як розкіш рибалки, яка, мабуть, є головною ділянкою води Великобританії – так і ймовірна вартість, пік сезону; коли навіть південна риболовля на лосося під керівництвом недосяжна для більшості звичайних кишень. І хоче запитати, чи вони щось зловили. Йому потрібен час, щоб повернутися на правильний шлях.
  «Як Скарлетт Лідделл справлялася з сімейною ситуацією – дітьми – і колишньою дружиною її чоловіка?»
  Тепер він, здається, знайшов точку суперечки. Тому що це вимагає певної міркувань з її боку, щоб узгодити відповідь.
  «Діти живуть із Мюріель — Вілл дає їм альтернативні вихідні — я маю на увазі — вони не — вони не бачать — саме бачать Скарлетт як злу мачуху — але вони достатньо дорослі, щоб зрозуміти, що вона могла бути каталізатором для їхній дім розпадається – принаймні, щоб у це повірити – якщо це те, що вони чують».
  «А вона була?»
  Сюзі Дафф тепер перебільшено знизує плечима.
  — Це залежить від того, кого ви запитаєте, інспекторе. Лише Вілл і Мюріель знають, що сталося між ними, але я сумніваюся, що жоден із них міг би дати вам неупереджену історію».
  Скелгілл задумливо киває.
  — А як щодо двох місіс Лідделлс — чи була між ними ворожнеча?
  «Я думаю, що Мюріель вирішила піднятися над цим. Вони влаштували своє життя так, щоб не перетинатися. Вілл або допомога робили всі ліфти. Але Дерек сказав мені, що Скарлетт дратуватиметься на Вілла, якщо він буде телефонувати з Мюріель і домовитися про це, або якщо вона побачить, як він дає дітям додаткові кишенькові гроші, і тому подібне».
  «Вона не могла звинуватити в цьому Мюріел Лідделл».
  — Звичайно, ні, інспекторе. Але я підозрюю, що життя другої дружини Вілла не завжди було садом троянд, як здавалося ззовні. У такій ситуації розлучення батько завжди матиме розділену відданість – і розділену зарплату».
  Скелгілл виглядає досить сумнівним.
  — Можливо, це навряд чи стане проблемою щодо фінансів містера Лідделла?
  «Я впевнений, що на практиці ви маєте рацію. Я припускаю, що це принцип, з яким Скарлетт могла боротися – або, можливо, просто основна людська емоційна річ – захищати те, що належить вам».
  «Це закон країни. Немає потреби емоційно втягуватися».
  Його лаконічна інтонація змушує її дивитися на нього запитально, але вона вирішує не вимовляти те, що їй спало на думку.
  «Так, мабуть, так». Є пауза, перш ніж вона додає вершника. «Бідний Вілл».
  Тепер Скелґілл спостерігає, як Сюзі Дафф кличе свого собаку та чіпляє за повідок, бо вони мандрували спуском і досягли виходу з лісу в досить безплідний маєток із новозбудованими дорогими на вигляд маєтками. Вона йде праворуч уздовж шикарного асфальту тротуару. Скелгілл на пару кроків позаду.
  «Говорячи про емоції – запитання, яке я маю поставити кожному,» (Сьюзі Дафф різко повертається, її очі стривожені, ніби вона підозрює, що він навмисний вибір часу, тепер, коли її захист ослаблений), «ти знаєш, чи або Скарлетт Лідделл, або містер Лідделл були пов’язані з іншою людиною?
  «Ви говорите про романтичні стосунки – роман?»
  «Так, такі речі».
  Вираз обличчя Сюзі Дафф розслаблюється, хоча вона відводить погляд, опускаючи очі, починаючи відповідати.
  «Я… я не повинен був так думати… я маю на увазі… щоб відповісти на ваше запитання… ні… я не знаю нічого подібного. Вони щойно зібралися – це не мало б сенсу».
  Скелгілл спостерігав за нею секунд п'ять.
  «Пані, мені здається, що самогубство Скарлетт Лідделл не має сенсу».
  
  
  OceanofPDF.com
   9. МЮРРЕЙФІЛД/БЕЛІНДА ЛУКЕР
   
  Вівторок, 12.00
   
  — Кави, інспекторе?
  «Я сам трохи чайна Дженні, мадам».
  «У такому разі я зроблю тобі маленький горщик».
  — Дуже люб’язно з вашого боку, мадам.
  Те, що Белінда Люкер каже «ви», а не «ми» – і відмовляється легковажити з його добродушної розмовної мови – сприяє відновленню першого враження Скелгілла про те, що його присутність викликає дещо обурення. Подзвонивши у вхідні двері – традиційний мідний дзвінок – імпозантного триповерхового кам’яного едвардіанського будинку з терасою, і після того, як він був змушений почекати пару хвилин, він був впущений через бічні двері схвильованим юнаком. жінка в рваних джинсах, випраній футболці та кросівках Converse , яка потіла під пахвами і яка, здавалося, не володіла англійською трохи. Те, що у неї на петлях для ременя звисали пилові ганчірки, і вона володіла розпилювачем-відбілювачем, змусило його зробити висновок, що вона прибиральниця. Через торговельний вхід його провели прямо на кухню — повз розкішно вмебльовану їдальню та вітальню та інші двері, не відчинені, — де жінка вказала йому сісти за довгастий фермерський стіл із двома різьбленими стільцями, акуратно розставленими з обох боків. Вона миттєво зникла східцями вниз у кухонну, що біжить у напрямку заднього саду, уламок якого Скелгілл бачить крізь вузьке віконце; тут багато фруктових дерев і – у цвіту – безліч золотих нарцисів, що спускаються біля межі кам’яної стіни. Сама кухня має високу стелю, з рейковим блоком для одягу, натягнутим на традиційну плиту Aga ; блоки, відполірована дерев’яна підлога та фарби – все в новому стані та виконанні – можливо, свідчення щоденного життя. Бічну стіну відведено для звичайних дитячих творів мистецтва – велика центральна частина – людські фігури з написами «Мумія», «Тато», «Табіта», «Я» – і сумна собака зі знаком питання, що ширяє. над ним, як кривобокий німб. Тепер він вражає, що на підлозі немає домашніх тварин, а також жодних ознак кошика чи мисок для їжі та води.
  На відміну від Сьюзі Дафф, Белінда Люкер має значно більш організований вигляд. Її темне хвилясте волосся блискуче та дорого укладене, і те саме можна сказати про її вбрання — тонку вовняну подвійну омару поверх бездоганних білих штанів; ювелірні вироби з відповідного намиста та браслета з лазуриту. На її лобі красуються модні дизайнерські окуляри; вона виглядає так, ніби вона щойно повернулася або готується піти на ранкову ранкову елітну каву, яку Скелґілл уявляє, що ледь відпочивають. Її риси обличчя гарні й правильні — безумовно, її вважали б привабливою — хоча їй бракує тепла, яке випромінює Сьюзі Дафф, а її карі очі суворі, коли вона розкладає перед ним чайні речі.
  «Я вірю, що кухоль прийнятний?»
  — Тим краще, дякую, мадам.
  Скелгілл відчуває натяк на несхвалення — ніби він провалив невеликий іспит, який поставив його в нижчий клас — або, можливо, пройшов іспит, залежно від того, через чию призму його оцінюють.
  — Ви хотіли мене бачити, інспекторе.
  Вона сіла навпроти. У неї немає ємності для себе, і Скелгілл розуміє, що вона не збирається наливати для нього. Можливо, вона чекає, поки завариться чай.
  — Я так розумію, мадам, ви юрист?
  Тепер вона ставиться до нього з більшою підозрою.
  «Я не був на практиці кілька років. Дівчата та домашнє життя займають багато мого часу».
  Те, що вона додає застереження – коли він не реагує – свідчить про необхідність самовиправдання. Звісно, вона не схожа на традиційну домогосподарку – достатньо поглянути на її доглянуті нігті – не зважаючи на брязкіт вугілля в посудомийній.
  «Яка галузь права?»
  «Корпоративний судовий процес — не ваша справа, інспекторе».
  Скелгілл кривить дещо боляче обличчя.
  «Ви були б здивовані — шахрайство — лише шикарне слово для того, щоб мати руку на касі».
  Тепер Белінда Люкер хмуриться. Йому цікаво, чи вона роздратована – що вона вважає його манеру помірно антагоністичною.
  «Ну, це, звичайно, правда, хоча некомпетентність ще не є кримінальним злочином».
  Жінка розмовляє з майже ідеальною дикцією – це змушує його зрозуміти, наскільки сильним є шотландський акцент Сюзі Дафф. Белінда Люкер сидить трохи осторонь від столу, з доволі жорсткою спиною, склавши руки на грудях. Скелгілл нагадує спостереження доктора Джонса про те, що і вона, і Фелісіті Бельведер неохоче брали інтерв’ю. Здається, нічого не змінилося. Тепер він досить важко наливає чай у свою кухоль, додає молоко та цукор – останнього достатньо, щоб викликати підняття брови.
  — Мадам, ви оціните, коронер вирішує в таких випадках, незважаючи на прості обставини.
  Вона спочатку не реагує. Але, орієнтуючись на її юридичну освіту, він не дає їй іншого вибору, окрім як співпрацювати. Він п’є зі спрагою, вдихаючи гарячу рідину (і подальше несхвалення з боку Белінди Люкер).
  — Що саме турбує коронера, інспекторе?
  Скелгілл, схилившись над кухлем, запитливо дивиться вгору.
  — Я сам хотів би це знати, мадам. У цей момент один із його сержантів визнав, що альтер-его Скелгілла, «дурний сільський мідь», перебуває на службі. «Нам щойно доручили зібрати певну довідкову інформацію». Він знизує плечима й дивиться на неї порожньо. «Якщо хтось вбиває себе, має бути причина».
  — Це цілком логічно, інспекторе.
  Скелгілл змінює позицію, ніби вважає дерев’яний стілець незручним.
  «Наскільки ми зрозуміли, нічого не сталося в той день або під час вихідних, оплачених містером Лідделлом, тому ми повинні озирнутися назад».
  Тепер Белінда Люкер киває, але вираз її обличчя мало збігається з його заявою, він задається питанням, чи її антипатія має щось спільне з його згадкою про щедрість Вілла Лідделла; у цьому заможному оточенні він не бачить потреби в такій благодійності. Він намагається дати більш прямий підказок.
  «Скарлетт Лідделл була трохи молодша за всіх вас. Думаєш, це її непокоїло?»
  «Я б сказав, що вона була дуже сильною духом, інспекторе».
  Скелгілл задумливо дивиться на жінку якусь мить чи дві.
  «Пані, ви видаєте цей звук трохи двосічний».
  Белінда Люкер ледь помітно знизує своїми акуратними плечима.
  «Вона була примхливою, хоча я сподіваюся, що ви знаєте стільки».
  «Так, але у всіх нас бувають моменти, чи не так?»
  — Що ж, можливо, Вілл здався їй трохи втомливою.
  Скелгілл робить обличчя, яке натякає на шовінізм.
  «Такий світ».
  «Вілл любить, щоб світ діяв за його нормами».
  Вона говорить це без будь-якої образи, ніби це природний стан речей. Відповідь Скелгілла оцінюється відповідно.
  «Так що з цього – вона думала, що він контролює – чи щось подібне?»
  Очі Белінди Люкер трохи примружуються.
  «Я не знав її настільки добре, щоб судити. Я сумніваюся, що я зустрічав її більше ніж десяток разів – і завжди в компанії інших. За таких обставин люди схильні не вступати в особисті зносини».
  Повіки Скелгілла мерехтять.
  — Як ви подружилися з містером Ліделлом?
  І все ж вона виглядає настороженою – хоча це, безумовно, мало суперечливе питання.
  «Я припускаю, що технічно мене познайомили з ним у школі для дівчат. Здається, я вперше зустрів його, коли батьків запросили в їдальню, щоб відчути якість обідів». Вона дивиться на стіну, де розміщені роботи. «Наші старші доньки навчаються на одному курсі. Вони стали друзями – коли діти розкидані по великому місту, вони прагнуть провести час разом, ночуючи. Батьки неминуче знайомляться. А ще є шкільні соціальні заходи та батьківські вечори – і підтримка хокею по суботах».
  — І містер Лідделл це робить?
  'Іноді. Його дочка — капітан».
  — А як щодо місіс Ліддел?
  «Якщо ви маєте на увазі Мюріель, то так, це вона відвідує хокейні матчі. Зрештою, Лулу — її дочка».
  Скелгілл виглядає досить збентеженим.
  «А як щодо Скарлетт Лідделл – вона бере участь?»
  — Я б запропонував, лише якщо вона вважала, що Вілл ризикує зустрітися з Мюріель. Я не вірю, що нащадки інших людей були на її радарі».
  — А може, містера Ліделла це хвилювало?
  Жінка, схоже, не бажає розшифровувати м’яке використання Скелгіллом його рідної мови. Але коли він міг очікувати, що вона погодиться з цим почуттям, вона дивує його своєю відповіддю.
  «Я не повинен думати, що це надто велика проблема».
  "Так?" Що Скелгілл означає "Ні?" це досить зрозуміло з його інтонації.
  «Я сумніваюся, що сурогатне материнство було те, чого він жадав би в біографії Скарлетт».
  У її тоні може бути трохи натяку, але Скелгілл відповідає більш прагматично.
  «Іноді, коли чоловік вибирає молодшу жінку, він думає про майбутнє. Дітородний вік – і все таке».
  Однак Белінда Лукер, схоже, хоче дотримуватися своєї основної теми.
  «Я мав би сказати, що Вілл насолоджувався новоспеченою свободою».
  «Мені здається, це досить легко, коли ти можеш вирощувати бейрни кожні вихідні». Він знизує плечима. «І хтось згадав про au pair?»
  «Труді, але вона живе з Мюріель. Куди діти, туди й вона».
  — А що, коли вони залишаться з містером Ліделлом?
  «Сподіваюся, робота по дому для Труді».
  Скелгілл інстинктивно дивиться в бік кухонної, звідки продовжують доноситися дивні звуки.
  — Судячи з того, що ви мені сказали — і виправте мене, якщо я помиляюся, пані — чи є щось від кризи середнього віку в тому, що містер Лідделл зустрічається зі своєю другою дружиною?
  Між ретельно вищипаними бровами Белінди Люкер утворюється складка; це вияв скептицизму.
  — Це було б певною мірою надумано, чи не так, інспекторе? Досить цинічно».
  Виразні вилиці Скелгілла, здається, червоніють – але, можливо, він відчуває тепло кухні – Ага відкачує тепло – і його не запросили скинути куртку. А ще є гарячий чай. Він видає звук, що нагадує гарумф.
  «Я думав про те, що для Скарлетт Лідделл це не зовсім добре. Мабуть, для неї це здавалося гламурним варіантом — бути залицяним одним із найбагатших людей країни». Він помічає, що Белінда Люкер здригається, коли він це говорить. «Але, можливо, втручання в домашню ситуацію Лідделла було не тільки великими днями та святами».
  — Це можливо, інспекторе. Вона відкидає голову назад і на мить заплющує очі. «Хоча я думаю, що багато жінок помінялися б місцями, незважаючи на різноманітні недоліки».
  «Чи є інші?»
  Тепер вона знизує плечима, ніби ненавмисно перебільшила, коли немає нічого особливо важливого.
  «О, як я вже сказав, Вілл, як відомо, дуже вимогливий — я впевнений, це вам скаже кожен, хто з ним працював, — і він застосовує ті ж принципи до свого приватного життя. Він любить, щоб усе йшло гладко. Такий вільний дух, як Скарлетт, міг зіткнутися з певним розчаруванням».
  «Чи були в неї друзі її віку?»
  — Можна припустити, що так, інспекторе, але я розумію, що вона переїхала до Единбурга з однієї з компаній Вілла в Лондоні — приблизно за рік до того, як вони одружилися. Тому я вважаю, що там потрібно буде шукати знайомих».
  — Яке ваше враження від неї, мадам — вона вам сподобалася?
  Белінда Люкер, здається, трохи здивована цим різким поворотом. Але Скелгілл зазначає, що вона, здається, не бажає пом’якшувати свою позицію.
  «У мене не було особливих причин не любити її — насправді це не те, про що хтось думає — принаймні, коли давній друг дарує йому когось нового, — що явно буде частиною меблів. Шукати негативи було б не найкращою політикою, чи не так, інспекторе?
  «Так, але якщо ви не заперечуєте, що я скажу, ви не зовсім захоплювалися нею».
  Жінка різко дивиться на Скелгілла, а потім на свої руки, які вона склала на колінах. Її вузькі губи стиснуті в рівну лінію.
  «Можливо, тут є аспект поколінь, але коли раптом хорошого друга, якого ти знаєш багато років, витісняє хтось сторонній — невідома кількість». Вона дивиться вгору, можливо, просячи розуміння. «Це може потребувати певних змін. Це повністю руйнує соціальну структуру. Не можна сказати: «Чи не було весело два роки тому в Санкт-Моріці?» коли там була не Скарлетт, а Мюріель».
  Скелгілл, очевидно, вважає, що йому щось на зразок рулону; Знову ж таки, його питання прямо.
  «Чи була вона трохи фліртною — Скарлетт Лідделл?»
  Якщо ця пропозиція застає її зненацька, вона однозначно реагує – як Скелгілл читає це, так: у змішаній компанії, присутні чоловіки, п’янка тече, приваблива молода жінка в епіцентрі – можливо, тим більше набридає, коли хтось наближається до Big Four-O», як сказав Вілл Лідделл.
  «Ну, інспекторе, їй, звичайно, подобалося бути в центрі уваги».
  «І як містер Ліделл почувався з цього приводу?»
  Белінда Люкер складає руки; вона повертається до своєї накрохмаленої прямої позиції.
  «Тобі потрібно було б запитати Вілла – зрештою, у більшості пар свої розбіжності відбуваються за зачиненими дверима».
  Скелгілл нахиляється вперед і тисне долонями на стіл. Він схилив голову, але коли він дивиться вгору, то дивиться вгору з простодушною посмішкою – ніби визнає, що зустрів собі рівного.
  «Мадам, я намагаюся лише зрозуміти Скарлетт Лідделл. Її медична історія не вказує на те, що вона вчинила самогубство. Тож мені залишилося з’ясувати, чи було щось у її особистому житті, що могло б задовольнити коронера. Якщо ви можете сказати щось, що може допомогти мені на цьому шляху, я буду дуже вдячний. Проте я ціную вашу природну лояльність до свого давнього друга, містера Лідделла.
  Судячи з її виразу обличчя, звернення Скелгілла, схоже, викликало у Белінди Люкер деяке уявлення про серйозне занепокоєння. Скелгілл терпляче чекає, поки це проявиться словами. У свій час вона зобов'язується.
  — Але, інспекторе, чи не ви щось упускаєте з уваги?
  «Що б це було?»
  «Я не можу бути єдиною людиною – я маю на увазі, що не потрібна юридична освіта, щоб поставити собі запитання – чи справді Скарлет Лідделл вчинила самогубство?»
  Скелгілл робить якісь дивні форми губами, відкриваючи передні зуби.
  — Ви можете мати рацію, мадам.
  Тепер настає більш тривала тиша. Скелгілл наливає чаю в кухоль. Белінда Люкер нетерпляче поглядає на настінний годинник над дитячими картинами. Скелгілл задумливо дивиться на поверхню блідо-коричневої рідини.
  — Я впевнений, що ви не єдина, хто так думає, пані. Але, мабуть, єдиний, хто має достатньо сміливості, щоб сказати це – і станеться, це ваша юридична освіта». Тепер він пильно дивиться на неї. — Зрештою, вас у замку залишилося лише восьмеро.
  Белінда Люкер готова до цього.
  — Але ви цього не знаєте, інспекторе — міг бути зловмисник — до того ж — був персонал. Ви досліджували їхні переміщення – проводили перевірку?»
  Скелгілл сміється. Він може уявити її за столом у якості адвоката – і він також щасливий, що гру в кішки-мишки (у якій він не зовсім впевнений у своїй ролі) замінили більш відвертою розмовою.
  «Я можу вас запевнити, що ми дотримуємося всіх очікуваних протоколів у такому випадку, як цей, мадам». Двома вказівними пальцями він вибиває барабанний бій по поверхні столу. Але я хочу вам нагадати, бо це не секрет, ви всі більш-менш бачили, що коли Скарлетт Ліддел померла, зовнішні двері її спальні були замкнені зсередини, а містер Лідделл пройшов у сусідньому номері. весь час».
  Скелґілл передає ці факти так само, як міг би, представнику юридичної професії – у його випадку це був би прокурор Королівства – тактика, яка могла б потурати аналітичній натурі жінки. Проте він відчуває підтягнення її рис, підкреслення тонких зморшок у кутиках очей.
  «Це чому ти питаєш мене про Вілла? Про те, де моя відданість?
  Скелгілл сардонічно посміхається.
  — Якщо ви хоч працювали з поліцією, пані, ви знаєте, яка наша робота. Справедливість перемагає почуття».
  Але очевидна тривога Белінди Люкер лише посилюється.
  «Слухай, якщо ти припускаєш, що Вілл був причетний до цього, я думаю, що ти будеш дуже недоречним. Я б сказав, що він обожнював Скарлетт – навіть якщо це було трохи помилково. І – так – можливо, він може бути власницьким – і контролювати, як ви кажете, – але ідея, що він – ну... це немислимо».
  Хоча Скелгілла, здається, не зворушує її енергійний захист, він несердечний у своїй репліці.
  «Мабуть, у нього безжальна жилка, коли справа доходить до бізнесу — заробляння грошей».
  — Не знаю, від кого ви це могли почути, інспекторе. Майк – я маю на увазі мій чоловік – я впевнений, що поручився б за його чесність».
  Скелгілл дивиться на годинник. Це більше, ніж перевірка часу.
  — Я не проситиму вас вкладати йому в уста слова, пані — у цьому немає потреби.
  Тепер це може вразити Белінду Люкер — бо вона, безсумнівно, знала той факт, не обов’язково усвідомлюючи його значення, — що в її чоловіка одночасно беруть інтерв’ю. Хитрий маневр, щоб запобігти змові? Не те, щоб поліція зізналася, що передбачала будь-які подібні підступи. Жінка нахиляється вперед на своєму сидінні, стиснувши руки на колінах – схоже, вона хоче щось сказати від імені свого чоловіка – але передумує. Юрист завжди радить мовчати у разі будь-яких сумнівів. Її очі, що швидко рухаються без видимої мети, видають якесь внутрішнє хвилювання. Можливо, це просто те, що, піднявши ймовірність зловмисної сили у смерті Скарлетт Лідделл, вона стурбована тим, що це було відкинуто їй у формі Вілла Лідделла.
  
  
  OceanofPDF.com
   10. РАВЕЛСТОН/ФЕЛІСІТІ БЕЛЬВЕДЕР
   
  Вівторок, 14.00
   
  Скелгілл, здається, приголомшений гребою. Безумовно, він має м'які снодійні властивості; постійний рух і при цьому статична форма; повсюдний порив, який, здається, припливає та відпливає. Чапля пробирається мілководдям вниз за течією, її рухи контролюються, можливо, як мавпа пропливаючих хмар; це працює – поки що п’ять ударів, п’ять ударів. Вода має бути чистішою, ніж була раніше. І справді, вздовж гребеня гребіна сіра трясогузка, що бігає, нахиляється до вилуплюючихся мух – схоже на оливки. А в млиновому тиші верхів’я плеса форель час від часу потягує лялечок із липкого меніска.
  Зі своєї лавки біля берега Скелгілл кидає качкам запасні скоринки. Його спокусив плакат у чіппі, який рекламував вечерю хаггіс із половиною смаженої у фритюрі піци. Але це був би важкий обід, навіть за його мірками. У всякому разі, тепер, коли він їх з’їв, бутербродів вистачило. Ще кілька миттєвостей він ніжиться на весняному сонечку. Тут, у лісистій пісковиковій ущелині, немає й подиху вітру. Він туманно розмірковує про свій останній візит; просочене дощем легеневе розрив виснаження переважне відчуття залишку; не було часу насолоджуватися розташуванням – ще одним із надзвичайних столичних оазисів Единбурга, де зимородки, ведведи та навіть видри проходять у двох кроках від центру міста.
  Йому цікаво, як DS Jones пожився сьогодні вранці. Дерек Дафф у своєму офісі вниз по річці в брудному Лейті, потім Майк Люкер на більш цілющій площі Шарлотт. Далі за нею Кевін Мейкпіс і, нарешті, Вілл Лідделл – за тією ж адресою в Старому місті. Вони – два детективи – домовилися не спілкуватися по частинах (за винятком випадків, коли станеться якесь суворе викриття). Натомість у них зустрічається о 19:00 в індійському ресторані поблизу станції Хеймаркет, яку рекомендував старий друг Скелгілла, інспектор Камерон Фіндлі, якого, на жаль, не було під час риболовлі на півночі Шотландії. Думки Скелгілла повертаються до його останнього походу на Басс-Лейк – коли весело п’яна вечірка Вілла Лідделла порушила його спокій – його єдиної й швидкоплинної зустрічі з рудоволосою Скарлетт Лідделл. Він малює сцену, – згадує жвавий гурт. З жінок йому залишається лише Фелісіті Бельведер. Коротка прогулянка від його нинішнього місця, до Рейвелстона крутою стежкою через галерею сучасного мистецтва. Після вибуття вона має бути короткостриженою блондинкою.
   
  *
   
  «У вас чудовий вид, мадам. Я не знав, що в цій частині міста є багатоповерхівки».
  Вона дивиться на нього так, наче цікавиться, чи не вжив він навмисне зневажливе слово – адже житловий будинок у стилі арт-деко є однією з найпопулярніших адрес столиці.
  «Вбудований у розмах лісистого схилу пагорба, він, як правило, не виділяється. Коли я здалеку бачу розробку Ravelston, я завжди думаю про Шеффілд».
  — Я не знаю таке місто, мадам. Ти колись там жив?»
  «Я навчався в Халламі на магістра архітектури».
  Скелгілл відвертається від вікна й сідає на вказане нею місце. Квартира мебльована відповідно до свого походження – клубні стільці з вигнутими ручками, оббиті темно-коричневою замшею та бісером, великий фігурний журнальний столик із горіхового дерева та чайний сервіз Clarice Cliff, який був готовий і чекав – це ніби ступити на зйомки фільму Пуаро . І, хоча Фелісіті Бельведер одягнена (він здогадується, що модно) у розпущені штани з вільним вишивкою та вільний чорний топ, її зачіска боб прикрасить минулу епоху. Вона висока — майже зі Скелгіллом, хоча під штанами можуть бути високі підбори — струнка, злегка безстатева фігура, яка поєднується з її хлоп’ячим виглядом, вигнутим носом і лише ледь помітним натяком на бліді брови; її постава пряма, і вона рухається з певною обережною скутістю, що свідчить про проблеми з попереком. І вона справді та блондинка, яку очікував Скелгілл. Хоча тон її голосу співзвучний, вираз її обличчя свідчить про інше, але Скелгілл починає усвідомлювати, що вузькі губи та опущений рот, гладка розтягнута шкіра з незначним рухом обличчя, створюючи враження маски, яку придумали для приховування, просто представляють стандартне положення м'язів обличчя. Бо в її яскраво-блакитних очах є життя – і її слова звучать природно – ще один акцент, який несе лише натяк на шотландський – більше схожий на добре розмовну жительку півдня для його вуха. Одне легке роздратування: у неї є така антиподна флексія, «розмова», яка, здається, ставить запитання після завершення кожної відповіді.
  — Коли ви вперше приїхали до Единбурга, мадам?
  «Ну я…» Вона піднімає погляд, не наливаючи чаю. Тепер її очі дивуються, і вона, здається, коригує свою відповідь. «Ми з Кевіном обидва працювали в Лондоні до – це було б сім років тому. Потім у Кевіна з’явилася можливість влаштуватися тут на роботу – ми думали, що це буде краще середовище для Елли – нашої дочки?»
  Її маска розривається, коли вона блимає усмішкою – це дуже трансформує – раптом вона набуває нового рівня привабливості. Вона глянула на фотографію молодої дівчини в шкільній формі в рамці. Потім її рот повертається до своєї перевернутої U-подібної форми.
  — Робота вашого чоловіка — я повинен сказати, вашого колишнього чоловіка — була в організації містера Лідделла? (Вона киває, порівняно похмуро.) «Тож діти навчалися в одній школі – це був просто збіг, чи не так?»
  — Гадаю, це був збіг обставин. Однак варіантів небагато – навіть в Единбурзі – якщо ви шукаєте справжньої відданості одностатевій освіті?»
  Знову є підбадьорливий голос – це робить її звук досить невпевненим – водночас це втягує Скелгілла в те, що насправді не є питанням.
  «Я не можу сказати, що я кваліфікований, щоб мати свою думку з цього приводу».
  «У цьому віці, інспекторе — Еллі тринадцять — коли ви бачите їх у соціальних мережах — і вони зустрічаються з хлопцями у місті на вихідних — це щось на кшталт благословення, що принаймні вісім годин на день вони можуть зосередитися на навчанні. І спорт – звісно – так багато дівчат-підлітків кидають навчання, тому що їм ніяково від коментарів хлопців».
  «Так, буває, що спортом займається недостатньо, я вам це дозволю, мадам». Тепер він пильно дивиться на шкільну фотографію. — А твоя дівчина теж у хокейній команді?
  Фелісіті Бельведер здається здивованою, і швидкоплинна посмішка дещо вимушена.
  «Так, вона є, хоча я б не сказав, що це її сильна сторона, але вона старанна, і їй подобається товариськість».
  «Я чув, що донька містера Лідделла трохи гравець».
  Вона великодушно киває – можливо, тепер розуміючи його інтерес.
  «Вона дуже хороша – минулого року її відібрали до округу до 14 років, коли їй було лише дванадцять».
  «Можливо, вона має щось від таланту свого батька».
  Жінка пильно дивиться на Скелгілла.
  «Що ж, — Мюріел Лідделл, можливо, не погодиться, — вона грала за Шотландію».
  «Ось, це для вас поспішні висновки».
  Скелгілл виглядає збентеженим. Вона співчутливо відповідає.
  «Але я впевнений, що в дечому ви маєте рацію – Вілл Лідделл пройшов шлях зі скромних починань – він дуже рішуча людина».
  Скелгілл повільно киває, погоджуючись.
  «Чи є його звичай платити друзям за те, що вони роблять, наприклад, минулих вихідних?» Він кидає м’яко, настільки необразливо, наскільки тільки може придумати. — Я маю на увазі — якщо ви не заперечуєте, мадам, — у вас усе непогано, за мірками звичайних людей.
  Вона виглядає байдужою до того, що можна витлумачити як критику – до того ж нав’язливу – хоча за невблаганною маскою Скелгілл бачить зміну в її очах – спалах невпевненості – і вона робить неспокійний рух, швидко відкидаючи волосся – що має центральний проділ і починає зазіхати на очі.
  «Я вважаю, що коли щось подають тобі як факт, що здійснився, важко відмовитися».
  Скелгілл виглядає спантеличеним.
  «То що? Вам сказали, що поїздка організована, а платити нічого?»
  Вона киває-знизує плечима на знак підтвердження – що він має все правильно.
  — І, звісно, якби ви знали Вілла, ви б знали, що він образиться, якби ви поставили під сумнів це.
  Скелгілл іронічно бурчить у горлі.
  «Мені потрібно знайти кількох друзів, як ваші, мадам».
  Вона коротко посміхається. Але він бачить, що вона лише задоволена ним.
  «Я не можу сказати, що це ідеальна ситуація, але…» У неї, здається, бракує слів. «Як то кажуть, так воно і є».
  Скелгілл дивиться на неї, вираз його обличчя стає серйознішим.
  — Тепер усе змінилося, мадам.
  Вона задумливо киває.
  «Смерть Скарлетт, так».
  — Ви взагалі були з нею близькі?
  Вона схилила голову. Тепер вона дивиться вгору і знову змушена відвести волосся кінчиками пальців.
  «З нею було непросто познайомитися». І знову запитальна інтонація.
  Скелгілл відповідає тим же.
  "Так?"
  Він чекає її відповіді.
  «Вона була досить самозаглиблена – і те, що вона мала для співпереживання, було зосереджено на Віллі». Фелісіті Бельведер робить глибокий вдих, вираз обличчя задумливий. «Звичайно — я намагався зустрічатися з нею лише у встановлених обставинах — усе трохи штучно — навіть на званій вечері — ти приїжджаєш і обмінюєшся офіційними вітаннями з друзями, до домі яких ти ходив роками — тримай своє незручне взуття на – сидіти прямо за столом – є бар’єри – розумієте?»
  Скелгілл не до кінця впевнений, що він знає – званої вечері немає в його календарі, – але він підбадьорливо киває – і її слова справді наштовхують на ідею.
  «Чи є фотографії, зроблені в суботу?»
  Те, що вона інстинктивно дивиться на свій мобільний телефон, який лежить на журнальному столику між ними, говорить йому, що, ймовірно, є.
  «Я зробив селфі – коли ми зустрілися за коктейлем – я думаю, що зберіг його».
  Вона дивиться на нього напруженим поглядом, але він розуміє, що вона посилається на невдалий час.
  "Не проти, якщо я це побачу?"
  «Звичайно – я маю на увазі – зовсім ні».
  Вона маніпулює пристроєм, обертає його та тримає на рівні очей – він помічає, що вона міцно тримає в руках. Він нахиляється вперед, мружачись – і тепер він виявляє певну професійну відстороненість – але всередині він бореться з більш низькою реакцією. На зображенні зображені три жінки — Сьюзі Дафф, Белінда Люкер і Фелісіті Бельведер — у тісних обіймах, які піднімають свої келихи для мартіні та дуться до піднятої камери. Їхній макіяж і зачіска відображають дух 1920-х років – Белінда Лукер носить діамантову пов’язку, а Фелісіті Бельведер має різкий проділ на лобі та закріплений над одним вухом. Але саме одяг особливо привертає його увагу – контраст – обидві вищезгадані жінки носять сукні з непрозорими ілюзійними вирізами, що зберігають скромність – тоді як Сюзі Дафф – її очі привабливо виблискують, має глибокий темно-червоний костюм танцівниці, який мало що залишає для уяви. . Скелгілл ненавмисно ковтає слину, а потім схиляє голову, показуючи, що бачив достатньо. Вона знімає слухавку – потім вона інтонує в тишу, яку він залишає.
  — Я взяв лише цього — очевидно, незадовго до того, як — знаєте — знайшли Скарлетт?
  «А як щодо дня – у вас є щось з ранішнього?»
  Вона хитає головою.
  «Нам порадили не брати мобільні телефони на пригодницький курс – там була грязь, калюжі та багато тріску. І Вілл казав, що не хоче, щоб ми з головою ховалися в телефонах – що це був шанс втекти від усього цього – втекти в 1920-ті. Крім того, всередині замку не було мобільного сигналу – і пішохідний бездротовий зв’язок у дивних місцях».
  Скелгілл киває. «Так, ви взагалі описуєте Камбрію». Він видає глузливий звук. «Якщо чесно з вами, мадам, мене це влаштовує».
  Здається, вона здивована його відвертою увертюрою.
  «Хіба це не важливо для вашої роботи?»
  «У моїй книзі це більше заважає, ніж допомагає. Бути тягнеться в сім напрямках одночасно. Але є люди, важливіші за мене, які кажуть інакше».
  Вона задумливо слухає його.
  «Для мене — я вважаю — це і благо, і біда. Технологія означає, що я можу гнучко працювати вдома – особливо як мати-одиначка, – але коли ви працюєте самостійно, легко дозволити своїй роботі заповнити всі ваші вільні хвилини. Це може засмучувати Еллу – наприклад, коли вона хоче підвезти додому від свого батька – а він випив пива, дивлячись футбол – і я кажу їй, що маю закінчити технічний малюнок».
  Вона знову посміхається йому – її білі зуби маленькі й рівні, що надає молодості обличчя, яке не відповідає її віку. І хоч тепло так само швидко зникає, Скелгілл не відчуває, що його присутність обурюється так само, як Белінда Люкер, але, можливо, їй було куди піти. Він незграбно тицяє в свою чашку, переходячи до наступного пункту.
  «Пані, це я просто трохи допитливий, як так вийшло, що ви з містером Мейкпісом пішли на цю прогулянку до замку Грінмайр, я маю на увазі, як пара?»
  Тепер вона схиляє голову набік і досить запитливо дивиться на нього крізь, мабуть, її головне ліве око. Її волосся розсипається, і вона безрезультатно змахує його.
  «Інспектор – вірте чи ні, є пари, які розлучаються і залишаються в абсолютно дружніх відносинах». (Здається, що Скелгілл може не повірити, але вона продовжує.) «У будь-якому випадку ми не були партнерами в загальноприйнятому розумінні — ви, очевидно, знаєте розташування замку — Вілл заздалегідь пояснив, що, по суті, у кожного була своя кімната – він подбав про це – у якій ми могли замкнутися, якщо потрібно». Тепер вона уривається, ніби якась хвилинна думка відвернула її. Вона ледь помітно похитала головою. «Крім того, немає нічого такого негідного, як вечірка, яка прибуває, і люди вдають, що не намагаються знайти найкращі номери».
  «Сталося, що між ними не так багато вибирати – у Greenmire».
  Вона дивиться на нього з дещо зверхньою посмішкою – на її око досвідченого архітектора, мабуть, між різними апартаментами є багато чого.
  «Хлопчики бачать схід сонця, а дівчата — захід».
  Скелгілл на мить замислюється, чи є якийсь загадковий сенс – але він не може його зрозуміти – окрім того, що вона демонструє усвідомлення явища, яке пройшло б повз більшість людей – але тоді світло та архітектура повинні йти разом, як тріскачки та пюре.
  «Ви були б переважно дружніми з першою місіс Лідделл – і містером Мейкпісом більше з містером Лідделлом – чи я маю рацію?»
  Хоча вона, очевидно, розмірковує, в її виразі мало що вказує на те, що це питання її турбує.
  «Ну… так… я розумію вашу точку зору. Я припускаю, що ви думаєте, що станеться, якщо хтось із нас отримає нового партнера, що Кевін, мабуть, матиме перевагу в групі?»
  Насправді майбутня динаміка їхнього соціального кола особливо не спала на думку – хоча це спонукає до усвідомлення того, що зараз є зяюча діра. Однак він відповідає на її пропозицію.
  «Так, я просто подумав, що коли ваш колишній чоловік працює на містера Лідделла, він, швидше за все, підтримуватиме з ним регулярний зв’язок».
  «За умови, що Вілл не вирішить, що Кевін виконав свою мету».
  Скелгілл цікавиться, чи бачить він іронію в її очах. Це здається цікавим зауваженням.
  «Ваш колишній чоловік прийшов працювати безпосередньо в компанію містера Лідделла чи це була інша робота?»
  «У Лондоні — він уже працював у дочірній компанії. Тож це було ближче до внутрішнього трансферу – хоча й в інший сектор. На півдні Кевін займався ароматами – тепер це міцні напої – шотландським віскі».
  Скелгілл повільно киває.
  — Отже, містере Мейкпіс, він, швидше за все, познайомився зі Скарлетт Лідделл — вона рік працювала тут, в Единбурзі, перш ніж вийти заміж за містера Лідделла?
  На мить вона не виявляє жодної видимої реакції; але коли вона відповідає, її голос звучить спокійно.
  «Ну… я не пригадую, щоб Кевін коли-небудь згадував її як таку, — за винятком того, що ходили чутки, що Вілл мав стосунки з одним із співробітників — але це досить швидко стало загальновідомо — і Скарлетт покинула фірму».
  «Що, скандал?»
  Вона спокійно хитає головою.
  — Ні, я так розумію, що Вілл посилався на свою давню політику компанії. Стосунки між персоналом заборонені – або, принаймні, не сприймаються».
  Скелгілл сердито дивиться.
  «Мені це здається незаконним, мадам».
  «Ну… я не думаю, що це прямо вказано в трудових контрактах». Вона піднімає голову й дивиться за межі Скелгілла — на яскраве вікно — і її зіниці помітно звужуються, внаслідок чого яскраво-синій колір її очей стає яскравішим. «Але, як сказав Кевін, коли молодший співробітник спить з виконавчим директором, важко сказати їм, що робити. І я думаю, що Скарлетт була досить відступницею, не набуваючи додаткових здібностей».
  «Я думав, що її взяли на роботу за заслугами — вона добре знає французьку чи щось подібне?»
  Фелісіті Бельведер знову зосереджується на Скелгілл. Вона ледь помітно киває.
  «Так, щось на зразок цього».
  Але якщо в основі її напруженої відповіді лежить тривожне почуття, Скелгілл, схоже, не помічає цього, бо він теж, здається, зайнятий якимись думками. Коли він говорить, це означає повернутися до теми, яка спочатку призвела до цього відволікання.
  — Знову ж таки, мадам, я припускаю, що ваші доньки вчаться в одній школі — хоча вони й досі друзі, у вас завжди є щось спільне.
  «Це правда, звичайно».
  Скелгілл знову дивиться на фотографію.
  «Як вони впоралися з цією трагедією – принаймні, ваша молода дівчина?»
  «Ну, по-перше, у цю епоху новин без цензури ми вирішили — ми, дорослі, тобто — бути відвертими та відкритими щодо того, що сталося — настільки, наскільки це можливо?»
  Вона дивиться на нього запитально – ніби шукає його згоди.
  «Я більше думав про шок від цього – від чиєїсь смерті – під час святкових вихідних».
  «Ну, я не знаю, чи можна шокувати це покоління — на жаль, це щотижневе явище в соціальних мережах — висока молода жінка вчиняє самогубство, коли здається, що у неї є все, заради чого жити».
  Скелгілл виглядає сумнівним.
  — Гадаю, ви знаєте про це більше, ніж я, мадам.
  «І в особистому плані — окрім дітей Вілла — інші майже не знали Скарлетт — тому я не вірю, що вони зазнають особистого горя. У понеділок вранці у школі відбулося спеціальне зібрання – у них дуже хороша душпастирська опіка. Але вам потрібно запитати Мюріель про те, як це вплинуло на дітей Лідделла?
  Вона знову ставить це як запитання – і Скелгілл виявляє, що киває – і тепер він відчуває, що вона пильно спостерігає за ним. Чи можна з його реакції дізнатися, чи побачить він першу місіс Лідделл? Або, можливо, її пропозиція говорить йому, що вона вже знає відповідь.
  
  
  OceanofPDF.com
   11. СВЯТОГО САЛЬВАТОРА/МЮРІЕЛ ЛІДДЕЛЛ
   
  Вівторок, 16.00
   
  «Я можу вам допомогти, сер?»
  Скелгілл розуміє, що на нього дивляться з деякою підозрою. Посадовець – невисокий, присадкуватий, з голеною головою, одягнений у жовтий світловідбиваючий жилет – у бойовому костюмі – перервав керування транспортом, щоб перехопити його. Скелгілл розуміє, що він повинен виділятися як незнайомець. Він дотримувався вказівників на шкільну територію, пробираючись проти постійного потоку маленьких дівчат-підлітків у вишуканій темно-синій формі, наповнених рюкзаками та сумками, з яких стирчали палиці для лакросу; деякі карликові через великі футляри для музичних інструментів; і ще інші, одягнені у щойно випрану військову форму та начищені бойові черевики. Його вразив їхній охайний вигляд; волосся закручене назад, одяг заправлений там, де він має бути – і колективно щаслива, несвідома поведінка. Вони віддаються стриманій балаканині та ввічливо дивляться новини з дорогих на вигляд мобільних телефонів один одного. Це не школа, яку він визнає; стрімголова поспіх, вихід із ганчірок, крики та вереск, хлопці, що спекулятивно б'ють, хвости сорочки, що розмахують, черевики, потерті до невиправдання; дівчата зневажливо жували, зухвало зачеплені спідниці.
  Однак старші, вищі дівчата носять короткі кілти та менш формальні топи, їхнє волосся розпущене недбало; з їхніми довгими тонкими шиями вони рухаються, як молоді лебеді, серед більш всюдисущої зграї; спокійні, врівноважені, незабаром молоді жінки – шостий, можливо? Він помічає, як кілька дивляться на нього з цікавістю та стримано обмінюються коментарями зі своїми довіреними.
  Вузька в’їзна дорога обсаджена деревами з єдиною пішохідною доріжкою; вона ривками ліворуч і праворуч переходить у добре впорядкований трав’яний чотирикутник з акуратними грядками та перехресними доріжками. З одного боку стоїть головна будівля школи – вражаюча будівля з пісковика, чотири поверхи та квадратна вежа, на яку здалеку вказав Девід Бальфур. Навколо колекція більш сучасних конструкцій, які виглядають як спортивні, мистецькі та технологічні споруди. Звідкись доноситься запах випічки та кави. Він бачить автостоянку на протилежному боці, а за нею, але поза полем зору під трав’янистим ха-ха, мабуть, спортивними майданчиками – ряд цинкових прожекторів охороняє нові на вигляд зелені сітчасті огорожі.
  «Я зустрічаюся з місіс Лідделл — мати? Вона чекає мене».
  Чоловік піднімає голову, а потім нахиляє її набік.
  «Так, це її машина».
  Він вказує на білий Range Rover, припаркований на заштрихованому асфальті перед кількома дверима доставки – там великий знак із написом «Триматися осторонь». Скелгілл зазначає, що реєстрація містить комбінацію L1D .
  «Їй дозволено там паркуватися?»
  Друже, батьки не можуть заїхати до школи до пів на четверту. Подивіться на це wan the noo!'
  Він зривається, щоб вискочити на проїжджу частину та посперечатися жінці-водію жахливого повного приводу, який руйнує дорогу, але вона вдає, що не бачить його, і машина мчить вперед із гучним ревом своїх зайвих циліндрів. Далі йдуть більш габаритні автомобілі. Він відступає заради власної безпеки.
  'Що я можу зробити? Вони платять мені зарплату – і вони це розуміють».
  Чоловік видає короткі сплески стаккато, які Скелгілл може просто зрозуміти. Він дивується, чому він очікував від звичайного робітника більш вишуканого акценту. Він помічає літери HIBS , вицвіле аматорське татуювання біро на кісточках пальців однієї руки. Але чоловік, здається, вирішив, що Скелгілл – можливо, через те, що він відмовився від своєї кар’єри (через її необґрунтоване паркування) – знаходиться в його таборі. Звичайно, Скелгілл зауважив, що його найменування було швидко знижено з «сер» на «друг».
  «Тобі слід взяти поліцію».
  'Так - ми думаємо про це. Біля головного входу, Кен? Це працює, доки поліс там – наступного дня вони повертаються до своїх трюків. Зупиніться на жовтих зигзагах – заходьте до школи в години обмеження. Новий голова надсилає ввічливі прохання. Вони не звертають уваги. Може вас турбувати прогулянка пару ярдів. Я не можу впоратися з цим – я дженні – а не інспектор».
  Скелгілл співчутливо кривиться (незважаючи на деякі видалені лайливі слова). Чоловік, очевидно, не часто знаходить таке розуміюче вухо. Більше великих транспортних засобів проноситься повз. Тепер двірник викликає додаткову селезінку – що ці неробі матері сприймають шкільну пробіжку як щоденний показ мод – вони «роздягаються» і хитаються на безглуздих підборах. Скелгіллу вдається скерувати розмову навколо хокею – що, який би невідповідний одяг вона могла носити, він повинен зустрітися з місіс Лідделл на полі. Він дізнається, що настав перерва, але з-за ха-ха виходить підказка про те, що перезапуск неминучий: високий бойовий клич у ритмі знайомої регбі: «Саллі, Саллі, Саллі — Ой, Ой, ой!»
   
  *
   
  «Вперед, Саллі!»
  Скелгілл затамував подих. Йому ніколи не спало на думку, що хокей може бути захоплюючим. Протягом п'яти хвилин він був схоплений і затримувався у своїй місії. Він вгадав, що рахунок 1-0 на користь Сент-Сальватора. Тепер їхнє слабке лідерство під загрозою. У гостей – штрафний кут. Захист господарів переповнений на лінії воріт. У масках вони виглядають зловісно. Як один вони тричі стукають палицею по перекладині. Вони присідають, як спринтери, згорнуті для дії. Свисток кричить. Коли м’яч пролітає по гладкому зеленому астроповерху, одна дівчина пробивається від воріт, а її товариші по команді розгортаються віялом за нею. М’яч досягає першого нападника – але неймовірно, але й наконечник. У той момент, коли колишня ловить пастку для свого партнера по удару, захисник розбиває їх пару. Лунає стукіт палиць – одна крутиться в повітрі. З пожежі, не порушуючи кроку, виходить летючий захисник з м'ячем – і вона йде на поле. Фінтом вона легко обігрує півзахисту, що набігає, а бекстік відбиває передачу на фланг, що розбиває оборону. Товариш по команді збирається – вона хапається за лінію автора – накриває – і колишній захисник кидається, щоб заштовхнути м’яч у сітку. Десять секунд, кінець до кінця. Два-нуль, Саллі. Скелгілл розуміє, що він аплодує.
  «Люлу, красуня!»
  Це та сама жінка, яка вимовляє ці слова як попередній заклик: «Ідіть, Саллі!» – але тепер із часткою стриманості – справді, можливо, навіть крізь скрегочучі зуби, стримуючи емоції – бо Скелгілл бачить блиск у її гордих материнських очах. Він встановив особу жінки, розпитуючи глядачів – і повільно рушив, захоплений змаганням. Тепер, зблизька, він відчуває, що вона знає про його наближення, але він вагається, щоб представитися. За твердженням двірника, вона, як і всі жінки навколо, гарно вбрана, але на цьому схожість закінчується. Якщо якийсь підступний модний парад, то «моделі» підходять – це, як кажуть, «смачні мумії». Але Мюріел Лідделл явно виглядає просто. У профіль – як її бачить Скелгілл – її ніс занадто великий і гачкуватий, а підборіддя й брови важкі й виступаючі, її мишаче волосся підстрижене коротко й прямо. Він сором’язливо зупиняється на ярді й обертається на п’яті так, що вони обидва дивляться обличчям на поле. Тим часом команди формуються для повторного старту. Вінгер, який віддав результативну передачу, йде поруч, важко дихаючи.
  «Гарний хрестик, Поппі!»
  Дівчина кидає сталевий погляд крізь блідо-блакитні очі, потім коротко посміхається й кидається геть.
  «Ви інспектор-детектив».
  Але Скелгілл явно розсіяний; він спостерігає за вінгером. Йому потрібен час, щоб відповісти.
  «Поппі – це не дівчина Даффів?»
  Мюріел Ліддел повертає голову, щоб з цікавістю подивитися на нього.
  «Не дивуйтеся – її батько був професійним футболістом». Коли Скелгілл продовжує хмуритися, вона розповідає. «Дерек Дафф? Серце Мідлотіана? У двадцять років він був змушений піти на пенсію через травму – його щойно викликали до Шотландії».
  Скелгілл робить обличчя невизначеного визнання.
  — А ви справді грали за Шотландію, мадам.
  Вона посміхається, здається, досить сардонічно.
  — Послухайте, я не хочу здаватися обуреним, інспекторе. Але потратьте дві хвилини на світський вечір для батьків, і ви побачите хірургів – пластичних хірургів – керівників, підприємців, політичних лідерів – і деяких просто спортсменів».
  Скелгілл здогадується й озирається навсібіч – ніби він мав би відчувати благоговіння перед такою високою компанією, хто є хто в столиці Шотландії – хоча він справді дивується, чи це переважно дружини тих, про кого вона говорить. Але все, що він може зрозуміти, це те, що його підхід до Мюріель Лідделл викликав деяку увагу. Вона сприймає його занепокоєння.
  «Ви б віддали перевагу піти в хаб – там є кафетерій самообслуговування, і ми можемо зручніше розташуватися в кабінці?»
  Скелгілл кусає щоку.
  «Мені приємно дивитися, пані – я б не хотів відривати вас – у мене таке відчуття, що це трохи невдоволення».
  Жінка посміхається.
  «Салліс проти Мюрхаус – це найдавніше суперництво в шотландському жіночому спорті».
  Дівчата справді б’ються, як тигри – махають кінцівками й палицями, червоні обличчя, задихаючись, яскраві щитки для ясен виблискують зловісним гарчанням – це поле бою, де точка бою переміщується з тривожною швидкістю з одного місця на інше, коли дівчата послідовно намагаються вибити пекло. їхнього суперника, м'яч лише виправдання.
  «Якщо це тринадцятирічні діти, я б не хотів дивитися повнорозмірну версію».
  Мюріел Лідделл, здається, цінує його коментар. Вона тихо посміхається. Її очі яструбино стежать за грою.
  «Я хотів би запитати, як я можу вам допомогти, інспекторе, але ви, звичайно, хочете знати про Вілла».
  Відвертою відповіддю Скелгілла було б те, що він ще не знає, що хоче знати, але швидше за все про Скарлетт Лідделл.
  — Ви з ним говорили, мадам?
  «Він зателефонував у неділю вранці, маючи на увазі дітей».
  Скелгілл зауважує, що вона швидка з вершником.
  «Я розумію, що ви були на передовій з молодими людьми».
  «Голі кістки – якщо це не невдалий поворот фрази».
  Скелгілл натякає знизати плечима.
  «Я б не назвав це жахливим».
  Хоча її погляд продовжує стежити за подією, він відчуває, що її концентрація змінилася.
  «У самогубстві є щось особливо тривожне, інспекторе».
  Обличчя Скелгілла похмуре. На його думку – так, коли сумнівається. Але, якщо він чесний, бувають моменти, коли виявити відсутність нечесної гри стає полегшенням.
  — Ви були здивовані, мадам?
  «Не особливо».
  «Що змушує вас це говорити?»
  Вона задумлива; її погляд стає нерухомим.
  «Я припускаю, що коли ви накопичуєте певну кількість травм великої величини – критичну масу, якщо хочете – після цього їх виникнення стає нормою. Ви розумієте, що така природа життя».
  Це філософська відповідь, а не те, чого він очікував.
  «Я думав більше про те, що ви б знали її — знали їхні обставини…»
  Скелгілл відступає, але вона швидко заповнює порожнечу.
  «Я мало знав про те, і про те, інспекторе». Тепер вона робить паузу – здається, навмисне – перш ніж продовжити стриманим монотонним голосом. «Але об’єктивно це здавалося б цікавим — коли Вілл нещодавно подвоїв свій статок».
  Риси обличчя Скелгілла стають напруженими – зовнішня ознака того, що він протистоїть невеликому потоку можливостей, які інакше п’янять.
  — Ви маєте на увазі, що був би гарний час вийти за нього заміж?
  «Якщо вам подобається супер-яхта, я так скажу».
  Скелгілл обирає прагматичне запитання.
  «Що було джерелом фінансового успіху?»
  Вона кидає на нього різкий погляд збоку – ніби не довіряє його наївності.
  «Веб-сайт – для обміну авторитетними професійними послугами – сантехніки, штукатури... повії ». Вона дозволяє сказати останнє слово. «Я уявляла, що ви про це знаєте – пару років тому в бульварній газеті було викриття».
  Скелгілл озирається навколо, ніби стурбований за неї.
  «О, не хвилюйтеся, інспекторе, я не вимазаний цією щіткою».
  Вона злегка повертається і загинає зап’ястя через плече, вказуючи одним пальцем. Це акт небажаного визнання. Скелгілл слідкує за напрямком і мружиться крізь дротяну огорожу – за хокейним полем на траві стоїть сучасний клуб. — Крім того, коли Вілл продав його американцям, він виплатив іпотеку школи за новий спортивний павільйон.
  Скелгілл спотворює обличчя. Це один із способів придушення інакомислення. Але він знову помічає, що за ними спостерігають; пара вражаючих блондинок далі вздовж бокової лінії тримає їх під наглядом. Має бути досить очевидно, про що вони говорять. Він повертається на поле і кілька хвилин уважно стежить за грою. Мюріел Лідделл спорадично викрикує підбадьорення – досить технічного характеру, щоб переконати Скелгілла, що вона знає, про що говорить. Він приєднується щоразу, коли вона плескає.
  «Пані, повертаючись до того, що ви казали, Скарлетт…» (тут він вагається, але встигає утриматися від вживання прізвища чи «місіс» — це здається делікатним способом), «що Скарлетт спонукало… добре… просто і просто, гроші?
  Вона кидає на нього старомодний погляд.
  «Що привернуло шлюбну німфетку до похмурого бізнесмена середніх років?»
  — Йому щойно виповнилося сорок. Це зовсім не вік, мадам.
  Мюріел Лідделл явно потішила його реакція – ніби вона визнає втручання його его – але вона робить невеликий реверанс, маючи на увазі, що він за замовчуванням зробив їй комплімент.
  «На жаль, інспекторе, настає день, коли людина починає розвивати релігійні почуття щодо тверджень про креми проти старіння».
  Скелгілл відводить погляд — незграбний лицарський акт, а не його сильна сторона. Він складає руки, підсвідомий жест солідарності, але його розум повторює її слова, бо вона зіставила ряд інсинуацій. І її тон – чи може він синтезувати якесь почуття з його відлуння, перш ніж воно згасне – чи це гіркота – чи змирення – чи це полегшення , яке він відчуває? Як би там не було, її наступна репліка відриває його від роздумів.
  — Принаймні я не можу бути підозрюваним — хіба що ви думаєте, що я якийсь свенгалі?
  «Пані, ви самі сказали, що ми розслідуємо самогубство».
  «Ви докладаєте чимало зусиль, інспекторе».
  Скелгілл трохи незграбно змінює позицію. Він зариває руки в кишені штанів і хитається вперед, наче збирається перекинутися через бокову лінію.
  «Послухайте – ми б розслідували за будь-яких обставин – це незрозуміла смерть – це закон – ви не можете дозволити людям просто лопати сабо – а потім підписати це, ніби в цьому немає нічого незвичайного».
  Його розмовний оборот її розважає; на її вустах лагідна посмішка.
  — Але очевидно, що ви вірите, що діється щось більш зловісне. Хіба це не вираз, доведений до самогубства?
  Вона більше нічого не говорить, і Скелгілл спотикається про його можливу репліку.
  — Траплялося — це тільки я, мадам. Він кидається — майже безпорадно — ніби для того, щоб продемонструвати, що таке піднесене оточення знаходить його поза його зоною комфорту — і є корінням неправильного розуміння. «Я, мабуть, надто стриманий для такого роду речей».
  «О, я не знаю – певна бездоганність, ймовірно, допомагає пробити шпон штучної респектабельності».
  Це відверте визнання, хоча, можливо, ненароком трохи зневажливе. Але це підсилює враження Скелгілла про Мюріел Лідделл, яка постійно пливе за вітром. І це спонукає до більш невпевненого підходу з його боку.
  — Пані, ви, мабуть, знаєте містера Ліделла краще за всіх. Хоча він спостерігає за грою, він відчуває, що вона киває. «Чи завдасть він шкоди своїй новій дружині?»
  Вона миттєво робить рух – невеликий ривок голови й плечей назад – ніби це неможливе твердження. Минуло добрих п'ять секунд або більше, перш ніж вона відповість.
  «У вас є собака, інспекторе?»
  «Так, власне кажучи, я так, Бульбоксер».
  Тепер він помічає невелике підняття її голови – наче вона розуміє характер могутньої породи.
  «Чи добре він поводиться?»
  «Він тупий, як щітка».
  «А як бути, коли тебе немає вдома?»
  «Я вважаю, що над ним знущаються кішки».
  Вона придушує легкий сміх.
  «Ваш кіт, очевидно, витратний матеріал, інспекторе».
  Скелгілл починає протестувати, що вона не знає його шотландського кота, але вона перебиває.
  «Ви б залишили собаку з дитиною?»
  «Ніхто при здоровому глузді не зробить цього».
  Вона замовкає – і Скелгілл розуміє, що закінчила свою справу. Незважаючи на те, що це цікава аналогія, він відчуває право досліджувати далі.
  «Він коли-небудь погрожував тобі – насильством?»
  Вона хитає головою. Але є щось непереконливе в її поведінці, коли вона дивиться на поле. Саме тоді здіймається гучний крик – раптом їх обох приваблює дія. Скелгілл бачив це – нападник «Саллі», який кидався на ворота, був відверто спіткнутий – зачеплений навколо щиколотки, – але арбітр у тому кінці – один із тренерів гостей – призначив гру далі, до великого невдоволення домашнього контингенту. І тепер із бліндажу на дальній стороні тренер Салліс мчить на поле для гри – для Скелгілла це ніби заперечує судді. Можливо, це так само добре, що поранена дівчина лежить на її шляху – адже вона миттєво переналаштовує своє бажання – вона зупиняється, нахиляючись, щоб подбати про свого підопічного. Але навіть здалеку Скелгілл бачить вогонь у зелених очах, що горять під палаючим гривою рудого волосся. Знайомі очі – знайоме волосся – бо це та бігунка, яка сьогодні рано вранці промчала повз нього.
  «Хто це?»
  «Міс Броді — голова спортивного відділу — вона тренує групу цього року і вище. Вона любить перемагати».
  «Вона виглядає як мій тренер».
  Мюріел Лідделл запитально дивиться на Скелгілла.
  «Її темперамент відповідає її волоссю».
  Скелгілл цікавиться, чи не бачить він у її тоні іронії – можливо, навмисного натяку на Скарлетт Лідделл. Він вирішує зберігати нейтралітет і мовчати. Тим часом запальну подію, схоже, вдалося розрядити – дівчина, що впала, піднялася на ноги та заявила, що готова продовжувати. Тренер відходить. Наразі суддя виносить низку м’яких рішень на користь St Salvator’s – можливо, намагаючись спокутувати свою помилку; господарі поля тримають суперника на половині оборони – і незабаром лунає довгий свисток. Дівчата в темно-синьому одягу двома руками піднімають над головою палиці на знак святкування. Скелгілл помічає, як рудоволоса карета повертається в бліндаж і тисне кулаком. Команди шикуються в чергу, щоб обмінятися тричі – Саллі на чолі з дівчиною Лідделл – а потім проходять повз одна одної, спортивно потискаючи руки. Вони біжать до свого тренера для короткого підведення підсумків. Скелгілл спостерігає, як дівчата розбиваються на маленькі вузлики й починають відтікати, все ще вітаючи себе. Сам вовк-одинак, він відчуває певну тугу за таким товариством.
  Мюріел Лідделл прочищає горло; вона почала відступати.
  «Мені потрібно взяти Лулу — через тридцять хвилин у неї тренування у клубі».
  «Більше хокею?»
  «Вона грає уві сні».
  «Так, я роблю це з риболовлею».
  Жінка посміхається. — Отже, ти ще про щось хотів мене запитати? Затори в годину пік – знаєте? Вона невиразно показує помахом руки. Скелгілл, здається, частково розсіяний.
  «Ти про завтра?»
  «У мене є кілька зобов’язань, але я міг би їх обійти».
  Скелгілл побіжно киває.
  «Я дам вам знати, мадам».
  «Приємно познайомитися, інспекторе».
  Декілька секунд Скелгілл спостерігає, як вона йде геть, прямуючи, щоб перехопити її дочку, яка разом із кількома членами своєї когорти прямує до воріт у високому паркані. Потім він повертається і бачить, що тренер пакує предмети спорядження в сумку на колесах. Поруч лежить м'яч, який покотився об бортики. Він піднімає його, а потім іде до землянки. Жінка присідає, щоб застібнути сумку. Тепер він бачить, що її бузково-чорне вбрання, мабуть, кольори шкільних тренерів – навколо в тій самій смузі є інші співробітники.
  «Мені це виглядало явним фолом».
  Вона встає — і стоїть на місці, її зелені очі не моргають, насторожено.
  «А ви?»
  У голові Скелгілла спалахує думка, що він може бути майбутнім батьком і збирається пожертвувати школі мільйон фунтів. І немає жодних ознак того, що вона впізнала його з їхньої швидкоплинної зустрічі перед сніданком. Проте в її непокірності Скелгілл відчуває певну близькість – вона все ще емоційно в запалі битви – і він не ображається. Поки він передає їй м’яч однією рукою, іншою він вислизає з кишені на стегнах і невимушено показує картку. Її очі на мить зупиняються на ньому.
  «Я розслідую смерть місіс Скарлетт Лідделл».
  Тепер вона дивиться на нього — риси її обличчя добрі, але погляд проникливий — і спокійно чекає, поки він заговорить. Його мовчання трохи бентежить.
  «Я б не заперечував ні слова».
  «Як я можу допомогти?»
  Скелгілл розуміє, що діє за імпульсом, і не має готової відповіді. Він кидається так, ніби боїться підслуховувачів, і, хоча поруч нікого, повертається до неї та махає великим пальцем через плече. «А як щодо цього кафе Hub , яке у вас є?»
  «Це добре, інспекторе, за умови, що ви не заперечуєте в соціальних мережах, перш ніж піднести чашку до губ».
  Він робить жалібне обличчя. Він розуміє її тезу – манна небесна для пліток школярок. Він ковтає.
  «Я помітив, що в цьому ряду магазинів є новий винний бар — у Розберні?»
  Uptalk – тепер він це робить! Він подумки карає себе. Тим часом жінка все ще має вигляд того, хто відбивається від шансера, який сподівається на побачення – суміш недовіри, що він матиме нахабство запитати, і огиди до перспективи.
  «Я маю опублікувати звіт про матч на веб-сайті школи».
  Скелгілл бореться зі своїми рисами обличчя – він не хоче показувати, що він роздратований – але раптом жінка кидає в нього м’яч – інстинктивно він ловить його лівою рукою перед своїм серцем. Вона посміхається.
  «Це був фол. Можливо, ви допоможете мені з формулюванням – оскільки я бачив червоний у той час. У цьому барі є безкоштовний Wi-Fi».
  
  
  OceanofPDF.com
   12. ЛАЛДХІ МАХАЛ
   
  Вівторок, 19.30
   
  «Вибачте, я запізнився, пане».
  Скелгілл дивиться на зображення в меню, нахиляючи їх так, ніби інший ракурс висвітлить предмет. І він дивно викривлює обличчя – ніби намагається обхопити язиком задні зуби. Перед ним стоїть тарілка, на якій лежить кілька крихт поппадуму, можливо, пояснення. Збоку стоїть напіввипита пляшка індійського пива — рідкість для нього, але, звичайно, бочкового елю немає. Зі свого боку, DS Jones здається трохи червоною, на її видатних вилицях є рожеві плями, вона виглядає гарячою, наче поспішила, і накинула піджак через руку. Підходить офіціант, бере його та допомагає їй сісти на місце навпроти її начальника. Скелгілл запитально дивиться на неї.
  «Я пішов випити з Віллом Лідделлом».
  Те, що вона випалює це досить сповідально, можливо, викликає у Скелгілла невиправдано звинувачувальний тон.
  — Напій?
  «О, я щойно випив води. У них йде ремонт – будівельники приходять о 17.30 і працюють всю ніч – щоб не заважати працівникам. Хтось почав свердлити стіну – Вілл Лідделл запропонував нам піти до бару на вулиці внизу». Вона дивиться на Скелгілла й бачить, що він сердиться. «Після замку Грінмайр — я думав, він може стати трохи балакучішим?»
  «А він був?»
  «Трохи… ха-ха». Її сміх нервового типу.
  «Що?»
  — Літтл і Лідделл. Ви знаєте, як називається його фірма – холдинг? (Скелгілл хитає головою – він не виглядає особливо закоханим у цю тему.) «Liddell Acorns Incorporated».
  «Це має бути смішно?»
  «Ну – я вважаю, що це досить розумно – вони інвестують у малий бізнес і допомагають йому вирости у набагато більші організації».
  Репліка Скелгілла досить різка.
  «Його колишня сказала мені, що він щойно зробив пакет із якогось веб-сайту, який був прикриттям для ескорту. Відшмагав перед американським натовпом».
  ДС Джонс виглядає трохи збентеженим.
  «Хм… ну… це ніколи не згадувалося. Здається, вони дуже етичні в тому, що намагаються зробити. Вони визначають ремісничі операції, у яких засновники мають технічні навички, але не капітал або маркетинговий досвід, необхідні для розширення».
  «Джонс, ти звучиш як їхня піарниця».
  Його сержант сором’язливо посміхається.
  «Гафе, як я вже сказав, я думав, що добре змусив його говорити. Здавалося, він дуже хотів розповісти мені про компанію – вона, очевидно, збирається. Він сказав, що повернувся 10 березня з місячного перебування в Шанхаї – він щойно відкрив там інвестиційний офіс».
  Скелгілл виглядає скептично.
  «Впевнені, що це не димова завіса?» Я не маю на увазі Китай – я маю на увазі дати вам весь цей корпоративний флімфлам».
  Офіціант привидівся, наливає воду з глечика і запитує DS Jones, чи хоче вона ще чогось випити, але вона відмовляється. Скелгілл торкається меню.
  «Ми підемо на цей банкет — Six Chillies».
  ДС Джонс чекає, поки чоловік відступить, перш ніж вона відповість.
  — Я так не думаю, пане — я б не сказав, що він ухилявся від будь-яких запитань. Він просто економний у своїх відповідях. Ти це бачив».
  «Мене більше цікавить, про що він вас запитав».
  Погляд Скелгілла проникливий – ніби він щось знає. Саме в цей момент доктор Джонс вирішує не згадувати останнє, про що запитав її Вілл Лідделл – чи хоче вона пообідати з ним, і це дуже переконливо – і що він щойно на мить поклав руку на маленьку її спиною, коли він чемно супроводжував у ліфт. Таким чином, її відповідь надходить повільно.
  «Я вирішив не піднімати тему вагітності, і він не натякнув на це, якщо ви це маєте на увазі, пане?»
  Тепер Скелгілл, здається, дивно байдужий до відповіді. Він кидається по ресторану, побіжно оглядаючи інших відвідувачів і оптимістично дивлячись на кухню.
  "Так - це - будь-що".
  ДС Джонс зводить руки разом і спирає підборіддя на кінчики пальців.
  «Хтось запитав вас, пане, чи є у нас підозри?»
  Так, більш-менш. Я вважаю, що жінки точно це обговорювали. Я б зайшов так далеко, щоб сказати, що вони навіть визначили, кого ми, швидше за все, підозрюємо. Навряд чи це ракетобудування».
  ДС Джонс киває на знак згоди.
  — За обставин, пане, це зрозуміло. Якщо припустити, що вона справді покінчила життя самогубством – тоді всі інші, швидше за все, займалися своїми невинними справами – і, роблячи це, Вілл Лідделл, очевидно, перебував би поруч із нею в той момент, коли це сталося».
  Але Скелгілл виглядає сумнівним – навіть засмученим – як і щоразу, коли намагався провести цей аналіз.
  «Ми не знаємо точного часу, коли вона померла — якщо хтось заходив чи виходив — запрошений чи іншим чином — викрадався, поки Вілл Ліддел спав — ховався, коли він її кликав. Ми не знаємо, чия історія правдива, а чия ні».
  На обличчі Д. С. Джонса вираз смирення: щоб просунутися вперед, їм потрібно знайти інший шлях – причина їхнього прибуття до Единбурга. Вона безрадісно посміхається.
  «Нам потрібен був тріснутий наручний годинник, начальник – на підлозі ванної – зупинився під час інциденту. Як це було б у вечір Таємничих вбивств». Вона робить паузу, коли їй спадає думка. «Уявіть собі, якби були знайдені підказки, і одна з них ввела б нас в оману».
  Скелгілл задумливо відводить погляд. Минає деякий час, перш ніж він візьме свою оригінальну нитку.
  — Що ще — про Вілла Лідделла?
  ДС Джонс вдихає повітря, щоб відповісти, але її перевершує прибуття першої страви — тарілка, наповнена різноманітними закусками, — і увагу Скелгілла відволікається.
  — Мене попереджали про порції, пане.
  Скелгілл дивиться на неї з побоюванням, цікавлячись, яку розмову вона мала і з ким, але він уже впився в тістечко. Д-р Джонс нахиляється вбік і виймає зошит із сумки через плече.
  «Можливо, я повинен розглянути це в хронологічному порядку, шефе – деякі пункти матимуть більший сенс у такому разі?»
  Скелгілл хмуриться, ніби підозрює, що вона обходить тему Вілла Лідделла, але його дратує просто незнайомий вибір їжі. Він видає невизначене бурчання в горлі, що доктор Джонс сприймає як знак згоди.
  «Гаразд, по-перше, Дерек Дафф». Вона гортає сторінки до початку своїх нотаток. Угорі є числове посилання, яке викликає деякі спогади. «До речі, начальник, автобус номер 12 від готелю був чудовим, він зупинився буквально біля його офісу».
  «Що це за місце?»
  ДС Джонс робить ковток води. Здається, вона відновила самовладання після дещо незв’язаного дебюту.
  «Ну, Лейт здається наполовину модним і наполовину занедбаним – офіс належить до останньої категорії. Вікторіанська будівля – досить велична, але в плямах сажі, а фарба на вікнах лущиться. Спільний вхід і неохайний коридор – погано освітлений і відчувається вогкість – смердючі килими – розумієте?»
  Скелгілл киває. Вона могла б описувати один із його улюблених пабів. Він задумливо жує, поки вона продовжує.
  «Завершивши коло на мить – я не міг не провести порівняння, коли я відвідав штаб-квартиру Liddell Acorns – що Дерек Дафф схожий на версію Вілла Лідделла для бідної людини».
  «Його дружина засмучена тим, як вони будуть платити за навчання. У них ще три баїрни спускаються по коліях.
  Д. С. Джонс задумливо хмуриться.
  — Як не дивно, пане — йому дуже пощастило. Це був ще один контраст із Віллом Лідделлом – і все ж він повинен бути фінансово забезпеченим – якщо він ніколи більше не поворухнув пальцем».
  «Чим займається Дерек Дафф?»
  Вона кидає погляд на свої записи, написані скорочено; вона посміхається.
  «Це маркетинговий бізнес. Він назвав це «халявою та фантазіями» – знаєте – коли ви знаходите пластикову акулу, що плаває у ваших кукурудзяних пластівцях – або ви можете виграти поїздку на Барбадос зі своїм сонцезахисним кремом?»
  Обличчя Скелгілла темніє.
  «Наскільки я бачу, це все трюки».
  «Я навіть не впевнений, що Дерек Дафф вірить, що це працює, але, схоже, він намагається це зробити».
  «У нього є штат?»
  «Він вибачився, що змушений був впустити мене сам – сказав, що його помічниця в декретній відпустці. Він постійно використовував термін «ми» — я не наполягав на нього, пане, — але я підозрюю, що він — одиночний гурт. Вона замовкає, і її погляд відходить убік, ніби хтось розмірковує про якесь глибше почуття. «Але, знаєте, він постійно був захоплений Віллом Лідделлом».
  Скелгілл не реагує відразу, і тому ДС Джонс користується нагодою, делікатно встромивши овочеву пакору.
  Трапляється, що Вілл Лідделл жаліє його.
  Виделка Д. С. Джонса тримається над соусом з чилі.
  — Яким чином, пане?
  «Вони постукалися в університеті – за словами Сьюзі Дафф, досі постійні партнери по випивці». Він махає цибулею бхаджі в повітрі між ними. «Якщо тобі за п’ять хвилин стало очевидно, що Дерек Дафф на голові, то для Вілла Лідделла це повинно бути ясно, як день. Тож він допомагає йому».
  «Ти маєш на увазі, як заплатити за поїздку до замку Грінмайр?»
  Скелгілл знизує плечима.
  Так, і він замінює людей, яким це явно не потрібно. Заплатіть за багато з них – позбавте Дерека Даффа від поганого самопочуття. Не так, як безкоштовні шкільні обіди – вони змушують бідних дітей платити жетонами, щоб усі інші знали, що їхні батьки худі».
  ДС Джонс заінтригований тим, що її бос сприйняв це саме так – що він врахував цей благодійний мотив. Тоді їй спадає на думку, що він може говорити з досвіду.
  «Чи знаєте ви, що Дерек Дафф був професійним футболістом, шефе?»
  Так, я чув це від Мюріел Лідделл. Кар'єра була обірвана через травму».
  «На стіні його кабінету висить сорочка в рамці та вицвілі вирізки з преси. Він сказав, що покинув університет на півдорозі – отримав травму на другому сезоні – так і не закінчив навчання. Вілл Лідделл здобув перший і магістр бізнесу».
  Скелгілл вигадує криву посмішку.
  Було так, що черевик був на іншій нозі.
  «Що ви маєте на увазі, пане?»
  «Тепер це Вілл Лідделл, який є кращим. Але в той час Дерек Дафф був би великим сиром – зарплата футболіста, флеш-кар, тягнув птахів – його найкращий друг студент, важко – тому, можливо, він був щедрим».
  ДС Джонс киває.
  «Він здається мені таким, пане, і трохи мрійником. Ймовірно, він виплеснув би готівку на своїх товаришів. І він, очевидно, залишився добрим другом з Віллом Ліделлом.
  «А як щодо роману зі Скарлетт Лідделл — гадаєш, він довірився Дереку Даффу?»
  Тепер вираз обличчя Д.С. Джонса стає непевним. Вона гортає кілька сторінок своїх нотаток.
  «Увесь цей аспект, пане — у нього гарна лінія чарівної фланелі — він був переконливо невизначеним».
  «Наприклад?»
  «Я запитав його, чи було це несподіванкою, коли Вілл Лідделл розлучився зі своєю першою дружиною. Його відповідь була такою: Вілл виглядає звичайним хлопцем, але якщо ви бачите його по телефону в кафе, ви думаєте, що він замовляє таксі, він, ймовірно, купує компанію. Я припускаю, що це був обхідний спосіб сказати, що Вілл Лідделл — темна конячка — і що він захоплюється ним за це. Коли я його підштовхнув, він просто сказав, що Вілл Лідделл дуже добре вміє розділяти – він не буде обтяжувати нікого своїми проблемами».
  «Звучить як можливо. Крім того, Сьюзі Дафф вважає, що Дерек Дафф щось знав – що Вілл Лідделл розлучається і має молодшу дівчину».
  ДС Джонс неохоче киває. У неї могли бути підстави вважати, що Скелгілл необґрунтовано приховував цю інформацію. Вона винаходить захист своїх повноважень на допит.
  «Зустрівши їх обох, пане, я цілком розумію, чому один успішний, а інший ні. Я навіть на хвилину не думаю, що Вілл Лідделл скаже Дереку Даффу – чи будь-кому, якщо до цього скажете – щось таке, що може поставити під загрозу його становище – якою б незначною річ це не була – або як би сильно він довіряв цій людині. Мушу визнати – він досить вражаючий персонаж».
  Скелгілл різко підводить погляд від тарілки. Спонтанно, здається, Д. С. Джонс потягується, піднімаючи руки та згинаючи їх так, що великі пальці торкаються її плечей. Її шовковиста біла блузка розкриває дещо більше її фігури. Очі Скелгілла мерехтять. Здається, вона очікує, що він щось скаже, але коли він цього не скаже, вона знову вмощується в кріслі й запитально дивиться на нього. Тепер її мовчання спонукає Скелгілла говорити.
  «Ти більше не їси цих овочевих страв?»
  ДС Джонс мило посміхається.
  «Я сам крокую, пане, — ти ж знаєш, на що схожі ці банкети — страви просто приходять. Ви закінчуйте їх».
  Скелгілл кривить обличчя, але не заперечує.
  «А як щодо стосунків між Скарлетт і Уіллом Лідделлом?»
  «Дерек Дафф сказав, що Вілл Лідделл був щасливішим, ніж він знав його протягом багатьох років, навіть якщо він явно цього не показував».
  «Що ти з цього зробив?»
  «Знову ж таки, щойно провівши час з Віллом Лідделлом, я начебто розумію, що має на увазі Дерек Дафф». Вона робить паузу, щоб кінчиками пальців розчесати волосся з одного боку. «Він дуже розважливий, але я думаю, що якщо ви його добре знаєте — можливо, знаєте його в давні часи — то, ймовірно, зможете прочитати тонкіші знаки».
  Скелґілл ковтає, а потім робить ковток зі своєї пляшки пива й робить обличчя, яке натякає на те, що він не насолоджується смаком.
  «То… що? Нічого від Дерека Даффа, щоб підпалити верес?»
  DS Jones виглядає дещо пригніченим. Вона схиляє голову і переглядає свої записи.
  «Я знову запитав його про п’ятницю та суботу. Він зізнався, що зловживав алкоголем і що він насправді не мав розуму щодо нього, значну частину часу. Він повторив свою попередню заяву — що Скарлетт Ліделл виглядала йому добре — і що в суботу він був у своєму номері між післяобіднім чаєм і коли Майк Люкер постукав до нього приблизно о п’ятій на сьому. Я запитав, чи його дружина виходила з кімнати — чи спеціально хотіла поговорити зі Скарлетт Лідделл — він сказав, що майже впевнений, що ні, — але йому могло бути сорок підморгувань.
  У цей момент матеріалізується шквал обслуговуючого персоналу в ошатному білому вбранні – і, наче сценічні фокусники, вони відбирають використані тарілки, замінюють їх новими та починають розкладати свіжу їжу. Погляд Скелгілла метається навколо, наче вовк, що намагається виділити відсталу зі стада. Д-р Джонс спостерігає за ним із блиском веселощів в очах, але він, здається, помічає її увагу.
  «Я слухаю».
  Вона посміхається.
  — Отже, Майк Люкер, пане?
  Скелгілл киває, продовживши знищувати їжу.
  «Він здавався неспокійним».
  "Так?"
  «Знаєте, що ви завжди говорите про скелети в шафах, навіть коли це не стосується справи?»
  — Він фінансовий радник, Джонсе.
  — Що ж, це було те пояснення, яке я припустив. Думаю, якщо ви спеціалізуєтесь на ухиленні від сплати податків, вам ніколи не буде комфортно сидіти за столом офіцера поліції. Я запитав його, як він познайомився з Віллом Лідделлом. Він сказав, що через те, що дружини та дівчата навчалися в одній школі – батьківські вечори, вечері – вони неминуче говорили про бізнес – і в якийсь момент Вілл Лідделл почав формально використовувати його для фінансових порад – фактично став одним із його клієнтів . Він сказав, що це було трохи більше п'яти років тому».
  «Кажуть, що ніколи не можна поєднувати бізнес із задоволенням».
  Д. С. Джонс розмірковує над цим афоризмом. Це необхідне зло?
  «Я радше підозрюю, що Майк Люкер побачив можливість на ранній стадії – він викликає байдужість – але в його манері є прихований голод. Вілл Лідделл, мабуть, здавався золотим гуском — бізнес швидко розширювався і готівка надходила».
  «Чи Вілл Лідделл не навмисне? Ви щойно самі це сказали».
  Д-р Джонс задумливо стукає по своєму блокноті.
  «Але, мабуть, надто зайнятий, щоб витрачати багато часу на дрібний шрифт».
  «А як щодо Скарлетт Лідделл — Люкер мав з нею щось?»
  Вона хитає головою.
  «Він сказав, що має справу виключно з Віллом Лідделлом — і завжди так робив. Він сказав, що він є таким же особистим радником, як і бізнес-консультантом – що коли ви керуєте компанією та володієте нею, рішення щодо ефективності оподаткування часто однакові».
  «А що було, коли Скарлетт Лідделл вийшла на внутрішню сцену?»
  «У мене склалося відчуття, що він не схвалює це, не виразивши це словами».
  «Бувало, це зіпсувало їхню затишну групу».
  Скелгілл інтонує це як заяву, але Д. С. Джонс, здається, не переконаний.
  «Я не впевнений, що це було, пане. Він сказав щось на зразок того, що не йому вказувати Віллу Лідделлу, як поводитися».
  «Значить, він ревнував».
  ДС Джонс кидає на Скелгілла випробовуючий погляд.
  «Це можливо, пане». Здається, вона злегка похитала головою. Чи це була нотка благочестя, яку вона помітила? «Але врешті-решт у них був роман – і є багато людей, які це не схвалюють».
  Скелґілл спирається передпліччям на стіл і пальцями лівої руки штовхає пляшку пива. Безперечно, з усіх жінок, яких він бачив сьогодні, Белінда Люкер здалася йому найбільш «прямою», за висловом, – і, отже, можна вважати, що її чоловік із подібного роду. Але його турбує його власна інтуїтивна реакція – і наслідок того, що Вілл Лідделл, кинувши на парашуті привабливу молоду жінку серед них, викликав почуття заздрості не лише серед жінок, але й серед чоловіків – незважаючи на те, що вони могли великодушно сказали про нього «падання на ноги». Це повертає його думки до вражень, які він склав від суботнього вечора, коли група зібралася в очікуванні «урочистого входу» Скарлетт Лідделл.
  «Що ще з замку?»
  ДС Джонс хитає головою.
  «Не від Майка Люкера. Він дуже точно повторив своє початкове твердження. Що він і його дружина були у своїх кімнатах між чаюванням і коли він пішов постукати в двері Дерека Даффа.
  Скелгілл задумливо киває. Зараз сервери приносять наступну страву – здається, основну, судячи з об’єму. Він показує виделкою.
  «Тобі краще щось з’їсти – я трохи помовчу, розпитуючи».
  ДС Джонс добродушно посміхається.
   
  *
   
  «Кевін Мейкпіс — одна з перших речей, які він сказав мені без підказки, — це те, що коли вони одружилися, він домовився з Фелісіті Бельведер, що вона збереже своє дівоче прізвище — і згодом вони використовуватимуть його для будь-якого потомства».
  Репліка Скелгілла трохи лівіше поля.
  «Врятував баєрна від імені, яке є частиною речення».
  DS Jones виглядає так, ніби вона не впевнена, чи сприймати серйозно зауваження свого начальника.
  — Він сказав, що це тому, що Бельведер — видатна единбурзька сім’я, а Фелісіті — остання з роду — за винятком її дочки.
  Скелгілл наполягає на своєму досить скептичному погляді на це питання.
  «Це виявилося правильним рішенням, оскільки вони розлучилися».
  DS Jones розглядає цю пропозицію.
  «Все ж Мюріел Лідделл не повернула своє дівоче прізвище, пане».
  Проте, зустрівши Мюріел Лідделл, Скелгілл добре розуміє, чому вона могла залишити ім’я свого чоловіка – хоча доктор Джонс тепер надає йому менш макіавеллівський мотив.
  «Мені здається, коли діти мають усталене прізвище в школі – це не так тривожно – тим більше, що вони живуть переважно з мамою».
  «Правда».
  «Але якщо говорити буквально про Мейкпіса, пане, я очікував відповідного персонажа».
  «А він не був».
  — Він тихо обурився. Насправді єдиний, хто поводився так, ніби з ним поводилися як з підозрюваним».
  Скелгілл саркастично вигукує.
  «Випадіть, що він був єдиним, хто був з вами відвертим — вони всі повинні знати, що ми не маємо жодної думки про смерть Скарлетт Лідделл».
  Але ДС Джонс стурбований.
  «Зазвичай я б погодився, пане, але я відчув, що войовничість була трохи накладною. І мені цікаво, чому».
  «Це спосіб, яким деякі люди захищаються – йти в атаку».
  Можливо, вона відтворює елементи свого візиту, бо її ніжні горіхові очі, здається, на мить заскліють. «Так, ви, мабуть, маєте рацію, розповідаючи мені про прізвище, це його, мабуть, турбує».
  «Його колишній сказав, що Вілл Лідделл може вирішити, що він не відповідає вимогам».
  ДС Джонс зацікавлено дивиться на Скелгілла.
  «Справді? Пам’ятаєте, що Вілл Лідделл сказав нам про суботній вечір — що Кевін Мейкпіс прибув до бібліотеки раніше, щоб поговорити з ним про якесь робоче питання? Мабуть, він хвилювався, коли згадував про це на вихідних у день народження Вілла Лідделла.
  У голові Скелгілла з’являється паралель – недоцільна ідея підійти до Шефа на офіційному заході – бути носієм поганих новин – її очі, як лазери – посланець, який збирається знищити. Він мимоволі здригається і негайно відроджує їхню розмову.
  «Що він робить?»
  «Він керує відділом маркетингу дочірньої компанії, яка експортує солодовий віскі. Вони купують продукт на незрозумілих шотландських винокурнях і фасують його для різних країн. Він каже, що Індія була територією великого зростання, а тепер вони рухаються до Гонконгу та материкового Китаю».
  Згадка про ці великі імперії не вразила Скелгілла.
  «А як щодо Лондона?»
  ДС Джонс швидко слідкує за ходом його думок.
  «Ти думаєш про Скарлетт Лідделл?» (Скелгілл киває на підтвердження.) «Звичайно – Кевін Мейкпіс переїхав до Единбурга задовго до того, як вона приєдналася до компанії в Лондоні – але так – він сказав, що його рекламні та PR-агентства розташовані в Сохо – поблизу Ковент-Гардена Вілла Лідделла. офіси – вони обслуговують усі бренди компанії. Тож він їздить на регулярні зустрічі – і їздить так, відколи взяв роботу в Единбурзі».
  «Він контактував з нею?»
  Поведінка Д. С. Джонс, здається, загострюється – вона нахиляється ближче до Скелгілла. Однак її манера говорити діловито, а тон — діловитий.
  Він сказав, що не знав її заздалегідь і не брав у неї інтерв’ю, але що вона була рекомендованим кандидатом на вакансію в Единбурзі, і після цього він отримав хороші звіти про її роботу. Вона була компетентною та працьовитою. Але це тривало лише близько дев’яти місяців. У корпоративній команді Вілла Лідделла її шукали для французького проекту придбання.
  «Так як щодо роману?»
  «Він був досить небагатослівним щодо цього, пане — що зрозуміло — я маю на увазі, враховуючи його позицію щодо Вілла Лідделла».
  Скелгілл хмуриться, але вона права. Якщо Кевін Мейкпіс не впорається зі своєю посадою, очікувати, що він буде відвертим щодо свого роботодавця, є оптимістичним.
  «То що «Лідделл» він сказав?»
  Департамент Джонс посміхається, дивлячись на те, як її старший ставився до її попередньої гри слів.
  «З його точки зору, це була приватна справа. Що люди мають право на стосунки».
  «Не в тій компанії». Тон Скелгілла уїдливий. «Не за словами колишньої дружини Кевіна Мейкпіса. Ось чому Скарлетт Ліделл так швидко вийшла за двері.
  Тепер Скелгілл розповідає, що Фелісіті Белведер розповіла йому про політику Вілла Лідделла щодо того, що відділ кадрів може описати як «міжособистісні стосунки всередині компанії». ДС Джонс дивиться на Скелгілл крізь розвіваються вуалі її довгих вій. Вона змушена переглянути свої враження від зустрічі з Віллом Ліделлом у світлі цієї зміненої точки зору.
  «Гадаю — якщо це буде чітко сказано під час приєднання — ви принаймні знали б, де ви стоїте».
  Але Скелгілл залишається цинічним.
  Просто означає, що люди триматимуть це в таємниці. Тримайтеся за свою роботу. Або в деяких випадках ставлять свою роботу на перше місце. Тоді є проблеми в обох напрямках.
  ДС Джонс виглядає на мить збентеженим фаталістичним ставленням Скелгілла. Вона трохи пригнічено стискає губи й робить пару повільних беззвучних вдихів через ніздрі.
  — У будь-якому разі, здається, що це було досить ефективно, пане. Думаю, якби Скарлетт Лідделл була задоволена результатом, то залишити роботу було б для неї неприємною проблемою. Можливо, вона не дуже думала про кар’єру».
  Тепер, здається, Скелгілл помилився. Він відсувається на спинку крісла й хитається, і на секунду здається, що він може підвестися. Якби вони були в його кабінеті, детектив Джонс очікував би, що він підніметься і підійде до вікна, щоб виглянути, або задумливо обернеться до своєї карти Озерного краю на стіні за його столом. Але після невеликої перерви він повертається з новим запитанням.
  «Який він – Кевін Мейкпіс?»
  ДС Джонс, здається, розривається над тим, як їй сформулювати свою відповідь.
  «Ну що ж, модна стрижка, пошитий костюм, начищені черевики, дорогий наручний годинник — на перший погляд, можна сказати, гарний».
  Скелгілл глузує.
  «Далі ти скажеш мені, що він запросив тебе на обід».
  Д. С. Джонс нервово сміється.
  «Він скоріше прикрашається, шефе – у нього на стіні офісу висять професійні фотографії – це виглядало як із події Iron Man . І різноманітні бойові кадри – спуск, лижі, підводне плавання».
  Цей акт марнославства не вразив Скелгілла, але його відповідь, мабуть, виявляє певне самопосилання з його боку.
  «Що у нього на стіні?»
  ДС Джонс, здається, спантеличена запитанням свого начальника.
  — Що ж, я припускаю — це правда — Майк Люкер мав сертифікати про свою кваліфікацію, хоча в його сфері є аргументи для демонстрації професійної компетентності вашим клієнтам. Але – навпаки – в офісі Вілла Лідделла мова йшла не про нього – там були сучасні твори мистецтва – ви знаєте шотландського художника Беллані? Ціла колекція.
  «Отже – він може собі це дозволити – це вам говорить».
  Д-р Джонс розкриває долоні в знак пом’якшення.
  «Принаймні це було зі смаком – і на його столі були фотографії його дітей».
  У Скелгілла є швидка репліка.
  — Невже в них не була його дружина?
  Вона замислено хитає головою.
  «Мені здається, це було б не особливо дипломатично — виставити фотографію Мюріель або Скарлетт Лідделл».
  «Молот і наковальня». Скелгілл говорить досить похмуро – потім робить паузу. Він думає про те, що сказала Мюріел Лідделл. «Я вважаю, що Мюріель замовила Скарлетт Лідделл як золотошукача».
  ДС Джонс, здається, не хоче погоджуватися.
  «Я не впевнений, що Вілл Лідделл попадеться на щось подібне».
  Скелгілл застережливо гарчить.
  «Це не те, на що він би впав, чи не так?»
  «Ну… не зовсім, але…»
  Тепер Скелгілл перебиває.
  «Приваблива дівчина – проводить час разом, працюючи – південь Франції – і Дерек Дафф більш-менш сказав вам, що Вілл Лідделл був нещасливий у шлюбі – ми всі знаємо, що це означає. Чак у кризі середнього віку. Боб твій дядько.
  Скелгілл відкладає столові прибори, складає руки й відводить погляд із очевидним незадоволенням. Зі свого боку, ДС Джонс виглядає конфліктною, її вираз обличчя болюче, але співчутливе. Вона опускає очі – майже заплющуючи їх, ніби бажаючи отримати доступ до глибших почуттів.
  «Звичайно, я все це розумію, пане, але я думаю… я думаю, що це було щось більше — з обох сторін — Скарлетт і Вілл Лідделл — інакше це був би просто роман — інтрижка — і все б закінчилося. . Мабуть, він цього хотів, і вона також».
  Вона піднімає очі й бачить, що Скелгілл пильно дивиться на неї. Вона, здається, збентежена його пильним поглядом, і досить нехарактерно обертається на своєму місці, шукаючи офіціанта – і різко піднятою долонею викликає настороженого молодого чоловіка.
  «Думаю, я вип’ю цей напій — а ти, шефе, інший?»
  Скелгілл вдихає із шипінням, готуючись висловити заперечення – його пиво – не перший його алкоголь цього вечора, – але рішучість у голосі Д. С. Джонса перешкоджає рівновазі, і він поступається.
  «Так, продовжуйте, тоді ще одна пляшка Hobson's».
  ДС Джонс примружується на свою порожню пляшку – яка, звичайно, не має напису «Hobson's», – але вона розуміє, що він жартує щодо обмеженого вибору пива; вона інструктує офіціанта відповідно. Алкоголь, очевидно, є прибутковою лінією для закладу, оскільки не потрібно витрачати час на придбання свіжого лагеру та великого келиха шардоне для DS Jones. Здається, із взаємним полегшенням вони цокають своїми ємностями, кожен п’є, і обидва влаштовуються на своїх місцях. Коли детектив Джонс продовжує роботу, вона завершує своє коло, щоб відповісти на те, що було початковим запитом Скелгілла.
  «Ви сказали, що Вілл Ліддел запитав мене? І відповідь така: не дуже багато». Вона тримає склянку й рефлексивно обертає бліду рідину. «Що стосується смерті Скарлетт Лідделл, то його ставлення було до того, що я був там, щоб повідомити йому нову інформацію. У нього не було власних планів, які я міг би виявити».
  «Думаєте, він має вітер, що ми винюхуємо його контакти?»
  «О, так, він чітко це усвідомлює. Але я не думаю, що він очікує, що ми знайдемо щось практичне, що стосується вихідних. Я б сказав, що його точка зору така, що він їх усіх достатньо добре знає — що він знає, що сталося в його апартаментах і в апартаментах Скарлетт Лідделл — і тому тут більше нічого не може бути».
  Скелгілл неохоче киває.
  «Він, мабуть, про щось запитав».
  «Ну… так… щодо організації похорону».
  «Що ти йому сказав?»
  «Як ми домовилися, шефе, що коронер чекає на результати остаточних тестів, але ми сподіваємося, що свідоцтво про смерть буде видано до кінця тижня. Здавалося, він погодився з цим».
  Скелгілл повільно киває.
  — Тоді питання про шістдесят чотири тисячі доларів — чи знає він, що вона була вагітна?
  «Я впевнений, що він не знає, пане».
  Скелгілл досить розсіяно потирає щетину на підборідді, наче в нього свербить долоня.
  «Він не міг висловитися про це зараз, не згадуючи про це раніше. А як щодо його знаменитого компартменталізації?»
  ДС Джонс скрушно хитає головою – це визнання того, що вона не може бути впевненою.
  «Він запитав, чи знайшли ми щось корисне в її мобільному телефоні – це було єдине, що змусило мене задуматися, чи думав він у цьому ключі. Але потім він сказав, що хоча вона мала певні контакти з часів перебування в Лондоні, він не знав про близьких друзів. Я сказав йому, що у нас є хтось, хто цим займається, але поки що нема про що повідомляти».
  Скелгілл потягується й стримує позіхання. Він дивиться на свій наручний годинник, а потім оглядає посуд, який вони (переважно він) спустошили. Він неспокійно ворушиться на своєму сидінні. Коли він не говорить відразу, ДС Джонс відкидається назад і складає руки на колінах. Вона запитливо схиляє голову.
  «А ви, пане, як у вас справи?»
  Скелгілл раптово широко розплющив очі, ніби він щойно прокинувся й наляканий світлом. Йому потрібен час, щоб вигадати відповідь.
  «Я ніколи не здогадувався, що шикарні будинки такі важкі».
  Д. С. Джонса, здається, потішила його неортодоксальна відповідь.
  «Що змушує вас це говорити?»
  Скелгілл знизує плечима.
  «Я познайомився з Мюріел Ліддел у школі, так?» (Д.С. Джонс киває; вона знає про його маршрут – принаймні більшу частину.) «Ці дівчата, які приходять вдома, – розумні, добре поводяться – не сказали б гусаку. Наступної хвилини вони вибивають один одного на хокейному полі. Не беручи полонених».
  Він дивиться на неї так, наче дав важливе розуміння. ДС Джонс трохи чекає, перш ніж відповісти.
  «Це закладено в генах, пане».
  «Що?»
  «Я сам думав — ці батьки — і Вілл Лідделл, мабуть, найкращий приклад — часто походять зі звичайного середовища. Але в усіх є щось про них. Можливо, особливі природні здібності – як у Дерека Даффа до футболу – можливо, просто амбіції та здатність справді наполегливо працювати. Як би там не було – вони пробилися до вищих посад – хороші зарплати – тож вони можуть дозволити собі віддавати своїх дітей до приватної школи. Ми не повинні дивуватися, якщо наступне покоління успадкує такий же драйв і наполегливість».
  Скелгілл слухає свого сержанта дещо недовірливо, але вона просто повторює те, що Мюріел Лідделл сказала йому досить відверто кілька годин тому. Подумки він відтворює нищівну контратаку – дівчина Лідделл та її товариш по команді, об’єднавшись із безжальною ефективністю, розривають суперника. І – за мить – проникливі блідо-блакитні очі дівчини Дафф, коли Мюріель Лідделл покликала її, перш ніж вона мимохіть опустила охорону й сором’язливо посміхнулася.
  «Вони не наполегливі, пане».
  «Знову?» Її твердження відриває його від роздумів.
  «Група, з якою ми маємо справу, — це розумний натовп».
  Скелгілл тепер робить протилежне обличчя.
  «Дерек Дафф розумний? Я думав, що мізки не йдуть із футболом. Вони стають на шляху інстинкту».
  ДС Джонс легко знизує плечима.
  — Вулицею — звичайно, пане. Він приховує це за хлопчачою невинністю. І він взагалі потрапив до університету – навіть якщо ніколи не повертався».
  Скелгілл залишається збентеженим. Чи справді він був поза межами своєї думки з жінками, у яких він сьогодні брав інтерв’ю? Вони дивилися на нього вниз? Не Сюзі Дафф – звичайно, – але інші – ну, можливо. Раптом він дивує себе невеликим спалахом.
  «Я мав розмову з головою спорту».
  «О, так?»
  Очевидно, Вілл Ліддел був звичайним глядачем. Він приходив туди раніше і залишався в машині – шкільна парковка виходить на хокейні поля. Він працював би на своєму ноутбуці. Є група тат, які стоять разом. Він не змішувався з ними».
  «А як щодо Мюріел Лідделл – вона, очевидно, теж йде?»
  «Схоже, вони трималися на відстані. Напевно, тому він чекав би у своїй машині, поки матч не розпочався – отримати брехню. Катріона сказала, що інколи бачила, як він розмовляє з кимось із інших мам.
  « Катріона , пане?»
  «Що?»
  «Ви сказали Катріона».
  Скелгілл на мить виглядає збентеженим.
  «Так, тренер, її звуть міс Броді».
  ДС Джонс доброзичливо посміхається. Вона помічає невеликі плями рум’ян на вилицях Скелгілла – і її вираз стає лише натяком запитальним. Він тягнеться до свого пива – його залишилося небагато, і він нахиляє пляшку, щоб осушити її. Він витирає губи, а потім лоб.
  «Цей перець чилі добирається до мене».
  ДС Джонс прихильно киває.
  «Мені здається, я уникнув найгіршого».
  Скелгілл залишається схвильованим. Він пересувається на сидінні й кладе долоні на черевце.
  «Що тобі скажу, Джонсе, я переповнений. Чому б нам не пропустити пудинг і не випити як слід?»
  «Звичайно. З автобуса я помітив, що біля того пабу, куди нас привів DS Findlay, є новий винний бар – у Roseburn? Це на нашому шляху назад – ми могли б навіть пішки звідси».
  На мить занепокоєння Скелгілла перетворюється на тривогу.
  «Може, паб, а, дівчино?»
  
  
  OceanofPDF.com
   13. ЛОГАНЛЕЯ
   
  Середа, 6.30 ранку
   
  «Чия це була ідея випити «як треба»?»
  «Е-е… ваш, пане?»
  Скелгілл змирено гарчить.
  «Я звинувачую Кеммі в тому, що вона схилила мене до того IPA – це найкращий біттер по цей бік Кокермута».
  «Крім похмілля».
  — Гадаю, це належало Гобсонам. Крім вина, про яке він не згадав.
  Кілька хвилин вони сидять мовчки, поки Скелгілл зосереджується. Він прив’язує муху до того, що здається Д. С. Джонсу невидимою довжиною мотузки. Ледве світанок, і гладка ковдра сірого шару дає лише пласке раннє ранкове світло; близькі та далекі об’єкти не мають роздільної здатності, не мають ні тіней, ні світлих ділянок. Маленьке озеро, на якому вони плавають, оточене темними берегами, вкритими вересом, які стрімко здіймаються в пагорби – Пентлендс, хребет, що охороняє південні частини Единбурга. Насправді вони могли бути десь у Високогір’ї, такою дикою та відокремленою є ця сцена, але майже півгодини тому Скелгілл розбудив свого сержанта з пропозицією, яку вона з затуманеними очима та дещо збентеженою погодила. Скелгілл, здавалося, знав дорогу, об’їжджаючи безлюдну міську об’їзну дорогу та здійснюючи пару незрозумілих поворотів, які опинилися на одноколійній доріжці, яка петляла спочатку через лісисту долину, а потім у більш відкриту місцевість, через гуркітливі решітки для худоби. і повз витріщалися вівці та іржаві знаки, що забороняють неавторизований транспорт. Його поведінка здавалася спонтанною; і все ж певна нотка зумовленого лиха, яку виявив детектив Джонс, виявилася, коли вони прибули до вкритої дошками пристані й «виявили», що один із півдюжини гребних човнів — очевидно прикутий — був залишений спритно розблокованим, його весла поставляється готовим до використання. Скелгілл витягнув ящик зі снастями із задньої частини свого шутинг-брейка та вибрав вудилище з асортименту, нанизаного на саморобний стелаж із внутрішніми петлями для захоплення. Тепер він кусає волосінь і випльовує вільний кінець. Він готовий рибалити. Але у нього є ще один акт. Він порпається в ящику.
  «Ось – одягни це».
  Терпляче чекаючи, DS Jones загіпнотизований їхнім оточенням. Кліпнувши, вона бере маленький пучок, який він їй штовхає.
  «Що це, пане?»
  «Капелюх мошки – козирок захистить очі».
  «Чи не ранній березень для мошок?»
  Скелгілл суворо дивиться на неї. Він піднімає вудку й різко махає нею. Лунає тріск батога, і вільна волосінь виривається назовні й лягає на воду перед ними.
  «Ви знаєте, як швидко летить муха?»
  Вона розуміє, що він має на увазі штучну різновид — ту, яка має не шість ніжок, а блискучий гачок. Їй не потрібно знати відповідь; його демонстрації достатньо. Вона покірливо киває й дивиться на вицвілий зелений капелюшок із вуаллю у стилі бджоляра, який має прозору пластикову панель для очей. Вона розуміє, що їй не потрібно носити повну вуаль, і заправляє більшу частину сітки всередину капелюшка. Вона одягає його і звертається до Скелгілла за схваленням.
  «Це квиток».
  «Що з тобою, пане?»
  Скелгілл хмуриться і починає закидати, висмикуючи волосінь із протестуючим вереском з котушки, і водночас збільшуючи повітряне навантаження, поки він нарешті не відпускає її, змахнувши вперед лівою рукою.
  «З моїм виглядом – чого хвилюватися?»
  Він дивиться, як лідер розгортається в акуратну петлю і обережно кидає муху на меніск. Він використовує тонучу волосінь, і складка, яку вона створює на поверхні, здається, поступово розгладжується невидимою рукою, яка тікає від них і, нарешті, затягує приманку.
  DS Jones, мабуть, спокусився пожартувати, що він, безперечно, ловить комплімент.
  «Ну, я в курсі своєї першої допомоги, шефе, але я не можу обіцяти косметичний ремонт».
  Скелгілл жалібно посміхається, а потім різко простягає їй вудку.
  «Що – я? Що мені робити?»
  Скелгілл розставляє руки по одній.
  Притисніть волосінь до вудки вказівним пальцем – зафіксуйте її, якщо відчуєте тягу – підтягніть у рибу. Інакше витягніть за допомогою короткого потягування лівої руки».
  Вона починає виконувати його вказівки.
  «Гав…»
  У її голосі відчувається раптова наполегливість, і Скелгілл ривком допомагає їй завдати удару. Він кипить.
  «Що-гай! Вони голодні – впевнений, їх не годували цілу зиму!
  Риба – пристойна райдужна форель – вистрибує з води, танцює хвостом і крутиться сальто. Воно зникає, і стрижень тривожно згинається.
  «Нехай він біжить – просто тримайте його міцніше – коли ви відчуєте, що він повертається і повертається, роздягайтеся в лінію якомога швидше».
  Котушка кричить, коли форель бере лінію, але DS Jones, схоже, має ідею загальмувати її рух, а потім більш-менш правильно скидається. Кілька пробіжок і починає втомлюватися. Скелгілл наказує їй підняти кінчик вудилища, щоб підвести рибу. Він нахиляється і тримає його в двох руках.
  «Вау, яке гарне створіння, пане».
  Скелгілл кидає на неї запитливий погляд.
  «Хочеш це до чаю – твоя мама?»
  ДС Джонс докірливо хмуриться.
  Він дістає гачок і відкладає лідера вбік.
  «Гарна робота – у вас це було в ножицях – навіть позначки не залишилося».
  Здається, що риба задихається, але Скелгілл виглядає розслабленим. Він піднімає його, щоб перевірити, а потім дарує своєму колезі.
  «Зробіть фото — це вразить Лейтона. Намочіть руки».
  Д-р Джонс скоса дивиться вдруге. Але вона занурює руки у воду й грайливо бере рибу.
  «Візьміться добре».
  Скелгілл дістає свій мобільний телефон.
  "О, пане, я буду смердіти!"
  Однак вона зобов'язується зробити знімок.
  «А тепер покладіть його назад – нахиліться та занурте його – обережно тримайте, доки воно не попливе».
  Він переходить на протилежний бік човна для противаги. DS Jones опускає рибу у воду – вона стає плавучою, і вона послаблює свою хватку, обіймаючи її розчепіреними пальцями. Його зяброві щитки починають працювати, його плавники починають м’яко обертатися, він хитає своїм тілом – а потім, раптовим поривом, кидається геть, злегка помахаючи спинним плавником, перш ніж пірнути з поля зору. Скелгілл спостерігає за Д. С. Джонсом; її очі світяться.
  «Як ти почуваєшся?»
  «Це було неймовірно – моє серце калатає! Як ви думаєте, скільки він важив?»
  — Три фунти сім — можливо, вісім. У пабі це називають чотирифунтовим».
  Вона посміхається.
  «Я не можу повірити, наскільки це було сильно».
  Скелгілл, здається, задоволений її оцінкою.
  «Риба — це м’яз із плавниками й ротом». Він милується фото. «Знаєте, що мені подобається тут рибалити?»
  Він повертає екран, щоб побачити Д.С. Джонс. Вона примружується — відображення неба може заважати, — але він підозрює, що її власний образ так само заінтригував, як і її улов. Вона дивиться на нього з нетерпінням.
  «Компанія?»
  Скелгілл саркастично бурчить.
  «Подивіться ще раз».
  Вона робить.
  «Декорація?»
  Він хитає головою.
  "Це пов'язано з цим".
  Вона стискає губи.
  «Я здаюся, пане».
  Досить бадьоро Скелгілл кладе свій телефон у кишеню.
  «Немає сигналу».
  ДС Джонс сміється. Тепер вона ковзає зап’ястками через планшир і звисає руками у воді. Коли вона потирає їх разом, з’являється блиск, коли луска звільняється.
  «Я відчуваю слиз, пане — він не хоче відриватися».
  «Він робить те, для чого створений». Він обертається на талії і заглиблюється в ящик із рибальськими снастями та відповідними атрибутами. Він дістає потертий і досить поганого вигляду рушник для рук. «Ось – це зробить свою справу».
  ДС Джонс приймає ганчірку з невеликим трепетом. Скелгілл уважно стежить за нею. Він підозрює, що вона, можливо, наситилася. І раптом він відчуває голод – і на цей раз йому не вистачає засобів – за винятком райдужної форелі. Д. С. Джонс, можливо, виявляє щось у своїй амбівалентності.
  «Як довго, на вашу думку, ми повинні залишитися, пане?»
  Скелгілл корчить обличчя, його риси скривлені, його передні зуби оголені. Образ добре укомплектованого готельного сніданку "шведський стіл" спалахує в його очах, як Везувій.
  «Півгодини. Година макс. Каммі вважає, що хлопець, який утримує це місце, відкривається о сьомій. Я був би не проти його побачити. Дайте йому знати, що ми були, і що звичайна ванна Кеммі все ще в цілості». Він двічі стукає кулаком пальця по обшивці корпусу.
  Тепер між ними запала якась тиша. Здається, Скелгілл не поспішає робити повторний кастинг. Вони вдихають тихе, свіже, росисте повітря – воно прохолодне, майже холодне, – але вони добре закутані. Звук резонансний у воді. Ранні пташки починають повідомляти про свою присутність – пара воронів пливе високо, каркаючи один до одного, як сварлива стара пара – далекий рябчик перемагає якогось суперника, щоб «повернутися», повторюючи своє благання десяток разів у крякання diminuendo – а поруч парашутний луговий конь проголошує перевагу над своєю маленькою ділянкою вересу.
  Це DS Jones, який нарешті розриває закляття.
  — Я склав список, пане.
  «Не підозрюваних».
  Тон Скелгілла передає, що зробити це означатиме очевидне.
  — Не зовсім так, пане — після нашої вчорашньої розмови — не стільки хто, скільки чому. У неї з собою сумка на плечі, схована в луках позаду валика, на якому вона сидить. Вона простягає руку і дістає свій блокнот. «Я думав – тепер, коли ми побачили всіх – ближче – повернулися в зону комфорту – дізналися про них трохи більше». Вона знімає капелюх мошки, кладе його на стрижку й струшує волосся. «Якби Скарлетт Лідделл убили . Чому це може бути – дивлячись на це з точки зору можливих мотивів».
  Блокнот відкривається на позначеній сторінці. Вона обертає його й передає Скелгіллу. Він підозріло мружиться і не хоче погоджуватися, але потім, можливо, відчуває полегшення, побачивши, що вона справді намалювала діаграму, ескіз. Це може бути майже на його користь. Є контур замку Грінмайр із грубо намальованими зубцями, його двома вежами та їхніми сходами, а також п’ятьма поверхами з іменами гостей у місцях, що відповідають їхнім кімнатам на нижніх поверхах:
   
  4 -е – Скарлетт Лідделл – Вілл Лідделл
  3 місце – Фелісіті Бельведер – Кевін Мейкпіс
  2 -е – Белінда Люкер – Майк Люкер
  1- е – Сьюзі Дафф – Дерек Дафф
  Лавінія Монтегю-Браун – Томас Монтегю-Браун
   
  Сім’я Монтегю-Браун позначені на першому поверсі – і окремо, подалі від будівлі, фігуркою біля імені Мюріел Лідделл. Над замком пливе низка хмар, що накладаються один на одного, щось на кшталт діаграми Венна, і всередині кожної з них написано одне слово:
   
  ревнощі
  помста
  Жадібність
  Загроза
   
  Скелгілл уважно розглядає сторінку. Він хмуриться.
  «Щонайменше одного зникло».
  «Людина?»
  Він хитає головою.
  'КОНТРОЛЬ.'
  ДС Джонс здається збентеженим.
  "Як ви маєте на увазі, пане?"
  Скелгілл відразу виглядає нещасним. Буде місце – і час – для такого роду спекуляцій, але його інтуїція знає, що це ні те, ні інше – і не тому, що вони на світанку стрибають на незрозумілому шотландському озері. Його болісний вираз говорить про те, що він шкодує, що підняв цю тему. Не бажаючи, він уточнює.
  «Скажи, що це Вілл Лідделл – убив свою дружину». Він відриває погляд від сторінки й бачить, що Д. С. Джонсу ця пропозиція не подобається. «Якщо я чув щось про нього вчора, я чув це півдюжини разів, одягнених по-різному. Йому подобається бути головним. Скарлетт Лідделл була трохи бунтаркою, рудоволосою – гарячою головою. З’єднайте ці два разом і що ви отримаєте? Він заходить до її ванної кімнати – йому не подобається, як вона одягнена – чи не одягнена – вона каже йому, куди йти. Він втрачає свою ганчірку і...
  Скелгілл сердито дивується – насправді не стільки на те, що могло статися далі, – скільки на те, що його тягне цим шляхом – хоч це цілком логічний хід думок. Кілька хвилин панує тиша, перш ніж відповість ДС Джонс.
  — Мабуть, я б назвав це ревнощами, пане. Ви знаєте, ідея про те, що вона мала намір ходити без нижньої білизни, могла бути неправильним сигналом». Вона дивиться на Скелгілла досить обережно. «Але чи не вірогідніше, що вона зробила це для його розчулення?»
  Скелгілл дивиться на воду – створюється враження, що він шукає багатообіцяючих підйомів, куди б націлити свою мушку – за винятком того, що його погляд прикутий, обличчя суворі, і, можливо, єдина риба, яку він уявляє, що робить стрибок, – це червона оселедець. Коли він не говорить, ДС Джонс додає вершника.
  — До того ж, пане — те, що ти кажеш про «контроль», може бути таким, як йому подобається, але це його природа. Ви коли-небудь зустрічали когось, хто настільки контролює свої емоції? Я просто не можу уявити, щоб він злетів з ручки».
  Скелгілл кривиться. Настає ще одна довга пауза.
  «Яким би він був собакою?»
  Тепер DS Jones робить трохи подвійного погляду.
  «Вибачте, пане?»
  Скелгілл дивиться на неї так, наче це цілком звичайне запитання.
  «Якби він був собакою, якої б породи він був?»
  DS Jones залишається спантеличеним. Її тон неспокійний.
  «Я справді не знаю».
  «Почніть з одного з інших».
  Зрештою DS Jones висуває пропозицію.
  «Ну… Кевін Мейкпіс… можливо… можливо, далматинець?» Вона корчить обличчя, ніби даючи зрозуміти, що її це не переконало. «Він досить ефектний».
  Скелгілл знизує плечима таким чином, що вказує на те, що він неохоче приймає її першу спробу.
  «Дерек Дафф».
  «Лабрадор». Її відповідь тут однозначна. «Дружній, намагається догодити».
  Тепер Скелгілл швидко посміхається.
  «Ось, це простіше, ніж ви думали. Тоді Майк Люкер?
  «Хм. Щось від Бладхаунда, я думаю, пане. Він виглядає трохи байдужим і байдужим, але ви, ймовірно, не хочете, щоб він брав участь у вашій справі. Він був би сповнений рішучості продати вам інвестицію».
  Скелгілл чекає і спостерігає. DS Джонс знає, що вона повинна зробити пропозицію для Вілла Лідделла. І все ж вона вважає це найважчим.
  «Я думаю... важко сказати...» Тепер вона заплющує очі. «Я ніби бачу… хаскі ».
  «Хаскі? Він зовсім не схожий».
  ДС Джонс досить безпорадно знизує плечима.
  «Ну, я знаю, Гав – не дивитися на нього – але, можливо, це через його очі – вони дійсно крижано-блакитні – і це те, що я асоціюю з хаскі».
  Скелгілл розмірковує над цим твердженням. Його мовчання говорить про те, що він підкуповує її логіку.
  "Е, шеф?"
  "Так?"
  «Чому ви питаєте?»
  Все ще тримаючи зошит, він потягується, витягає руки над головою, опускає їх і згинає біцепси, як силач.
  «Мюріел Лідделл – я не знаю, чи вона намагалася мені щось сказати – начебто Вілл Лідделл не такий, яким здається».
  Тепер Скелгілл знову дивиться на сторінку. Важко сказати, чи з’явився якийсь зв’язок після його нестандартного втручання – чи достатньо довго, щоб на словах відзначити зусилля його сержанта. Але він повертає його з кривою усмішкою.
  «Вам потрібен список зброї – наприклад, як вона називається? – Клуедо .'
  ДС Джонс на мить виглядає пригніченим – його натяк зводить її метод до кімнатної гри.
  — За винятком того, що ми знаємо, що це був боа з пір’я, пане.
  Скелгілл кривиться.
  «Ми просто не знаємо, чи було це знаряддям вбивства ».
   
  *
   
  «Почуваєшся краще, пане?»
  Скелґілл кинув столові прибори й умощувався на спинку сидіння. У них той самий стіл для сніданку, що й учора вранці, з видом на Глазго-роуд, тихий крізь товсте скло. Він киває, майже експериментально – ніби перевіряє на хвору голову. Стара добра «повна англійська» – хоча в цьому випадку він має нагадати собі, що це «повна шотландська», беконом, яйцем і квасолею, доповненими картопляною булочкою та пудингом хаггіс, і ковбасою Лорна. Це не має біохімічної основи, але насичений жир і сіль, запиваючи солодким чаєм, здається, лікують похмілля там, де парацетамол не діє.
  «Там щось не так».
  ДС Джонс дивиться на Скелгілла з побоюванням – вона розуміє, що він не має на увазі себе – він може бути непокірним, але її бос не іпохондрик.
  — У чому, пане?
  Скелгілл дивиться на приміський потік.
  «На тому озері чувся незвичайний звук?» Скелгілл напружує обличчя, намагаючись викликати в пам’яті. «Як – як би ви це назвали – як шум транспорту. Віддалений рух – це нагадало мені про те, як звучить A66, коли ти на Басс-Лейк – це такий постійний вид – я не знаю – щось між гудінням і шипінням». Він неуважно колупає нігтем зуб. «Окрім… на тих пагорбах ми ніяк не могли почути рух».
  «Здається, я не помітив, пане».
  «Це озеро насправді є штучною водоймою. Я придивився уважніше, коли ми пішли. Там дамба і бетонний водоскид – це було, як шумить вода, що брижіє по гофрах. Але в тісній маленькій долині звуковим хвилям не було куди подітися – вони луною лунали й наповнювали повітря, тому ви не могли знайти джерело».
  За таких обставин, якщо ДС Лейтон був присутній, він просто запитував би: «Ну і що, пане?» – але ДС Джонс плаває на хвилі незрозумілої логіки свого начальника. Вона сприймає його значення.
  «Щось пронизує це розслідування, якийсь контекст, який ми не сприймаємо належним чином?»
  Скелгілл хмуриться, хоч і доброзичливо.
  «Скажи це ще раз тому, хто не має диплома з англійської мови».
  ДС Джонс збентежено посміхається.
  Гаразд, це схоже на те, коли ти бачиш маленьку дитину з батьками, ти дивуєшся, чому вони дивно ходять, тягнучи за собою дорослого, а потім розумієш, що вони намагаються не наступати на жодну щілину, на випадок, якщо ведмеді потраплять їх.'
  Графічне зображення приваблює Скелгілла, і Д. С. Джонс, мабуть, це знає.
  «Так, це те, що я кажу. Є щось у цьому натовпі, про що ми не знаємо. Тріщини – ведмеді – що завгодно».
  ДС Джонс можна було б пробачити за те, що вона замислилася, чи її керівник просто не бореться з якимось культурним бар’єром. Сфера, в якій вони діють, – якщо не точно представляє титуловані вищі класи Единбурга, то не далеко нижче – ешелон суспільства, який, як відомо, був намальований як crème de la crème . Крім того, він може бути розчарований тим, що вона не з ентузіазмом поділяє його розбрат. Хоча вона зробила інтуїтивні спостереження, які викликають запитання щодо кожного з Дерека Даффа, Майка Люкера та Кевіна Мейкпіса – її оцінка Вілла Лідделла була нейтральною, якщо не м’яко позитивною – тоді як двадцять чотири години тому було очевидно, що Скелгілл почувався незручно, відправляючи її один, щоб мати справу з ним. Таким чином, вона також могла б оцінити свою власну роботу – чи добре вона впоралася – чи якимось спотвореним чином невизначені побоювання Скелгілла підтвердилися?
  Такі роздуми з боку Д. С. Джонса зупиняються веселою музичною вставкою – The Lambeth Walk . Це мелодія Скелгілла для DS Leyton. Його слухавка лежить на столі, і він двічі тикає вказівним пальцем, щоб прийняти дзвінок і активувати динамік.
  — Отримав фото, Лейтоне?
  «Ви мене накручуєте, пане, там сказано, що це було знято сьогодні о шостій тридцять».
  «Хробак рано ловить форель, Лейтоне».
  Ха -ха – дуже добре, пане. Так само добре, що з тобою DS Jones – ти б не посадив мене в човен, щоб я врятувався від утоплення».
  «Ти на динаміку, Лейтоне».
  «Ой, добре, ранок, Емма, приємно, дівчино».
  ДС Джонс сміється – і далі обмінюється люб’язностями зі своїм колегою – і жартує, що принаймні їхній начальник не змушував її їсти свій улов на сніданок. Скелгілл слухає з дещо ображеною невпевненістю. Однак у DS Leyton є ціль для виклику – і, незважаючи на його участь у випадкових жартах, він збирається кинути невелику бомбу.
  «Господар, я подумав, що краще повідомити вас. Звіт з лабораторії надійшов зранку. Вони знайшли сліди інопланетної шкіри під нігтями Скарлетт Лідделл – вони провели тест ДНК – вона належить Віллу Лідделлу.
  
  
  OceanofPDF.com
   14. КАТРІОНА
   
  Середа, 18:00
   
  «Містер Лідделл, у нас є звіт лікаря про обстеження, якому ви добровільно піддалися». ДС Лейтон гладить скріпку нотаток на столі. Він робить це показово, і говорить повільно і, мабуть, з більш ретельною виголошенням, ніж його звичай. Після подорожі до Шотландії він ніби вірить, що звукозаписуюче обладнання, яке належить місцевій поліції, може завадити його негідному акценту. «У звіті зазначено, що на вашому лівому передпліччі є подряпини, які схожі на нігті дорослої людини. Ступінь загоєння відповідає слідам, зробленим близько чотирьох днів тому. Це була б субота. Не могли б ви пояснити, як ви їх отримали?»
  Вілл Лідделл непохитно сидить, склавши руки. Він одягнений у трохи пом’яту рожеву сорочку з відкритим вирізом із застібнутими манжетами. Те, що він співпрацював з тим, що можна було б охарактеризувати як поліцейський «наліт» на його офісне приміщення, нібито затримавши його під – якщо не повним яскравим поглядом – то, звичайно, напівпублічним поглядом деяких членів персоналу, можливо, можна зарахувати до його прихильність. Так само він не заперечував відвідувати місцевий штаб з метою «допомоги поліції з її розслідуваннями». З іншого боку, його мовчазність можна було б вважати обструктивною тактикою – якби це не те, з чим Скелгілл нещодавно мав досвід. Те, що події прийняли такий раптовий поворот, може бути пов’язане з примхою долі майже два десятиліття тому. На останньому році навчання в Університеті Сент-Ендрюс — через частину того, що Скелгілл, почувши деталі звіту, вважав, мабуть, невдачею, — Вілл Лідделл зумів потрапити до національної бази даних ДНК. Граючи в пляжний футбол одного разу в літній семестр, група Вілла Лідделла опинилася втягнутою в сварку з місцевими хуліганами. Поліція була викликана для втручання, хоча сварка виявилася галасливою ні з чого. Однак під час обшуку людей і речей було виявлено 2 унції марихуани в кишені толстовки Вілла Лідделла. Одяг, який порушує правила, був використаний у відомій манері «джемперів для стійки воріт». Що в кишені також були тютюн, сигаретний папір і запальничка – Вілл Лідделл не курив – і, крім того, ультрасучасний мобільний телефон і товстий гаманець (ні те, ні інше не було звичайним надбанням студентів у той час) – почав затьмарювати питання. І коли не хто інший, як плеймейкер «Хартс» Дерек Дафф забрав мобільний телефон і гаманець, провина Вілла Лідделла була поставлена під сумнів. Насправді його захист полягав у тому, що, очевидно, його світшот розглядався як безпечне сховище для «цінних речей». Незважаючи на це, відсутність ентузіазму з боку справжнього власника заявити про це та загальне небажання серед групи вказати пальцем не залишили поліції іншого вибору, окрім як звинуватити Вілла Лідделла у зберіганні контрольованої речовини. Однак офіційні ресурси були розвантажені, справа припадала пилом, накопиченням, яке зрештою зникло з поля зору та зрештою зникло з розуму. Але поки це питання зникло з пам’яті, а не зразок ДНК, який Уілл Лідделл мав надати як частину процедури пред’явлення звинувачення. Свого часу він мав би право вимагати видалення цього документа, але, не знаючи, що він зберігся, він цього не зробив. І таким чином, незначний проступок, мабуть, нікого іншого, як Дерека Даффа, призвів через два десятиліття до ідентифікації його давнього друга Вілла Лідделла як підозрюваного в незрозумілій смерті його другої дружини.
  «Це, мабуть, було в Ґрейстоку — штурмовий курс».
  На цю репліку Вілла Лідделла DS Leyton втрачає частину своєї авторитетності.
  — Чи можете... ви можете пригадати, що це трапилося, сер?
  — Не особливо. Це була груба катастрофа. Змагальний дух взяв гору – ви не звертали особливої уваги на те, яку шкоду ви завдаєте ні собі, ні, можливо, іншим у процесі».
  Це може бути правдою, оскільки у звіті медика також згадуються незначні подряпини та синці на колінах і ліктях, а також схожість опіків від мотузки на кистях рук і навколо гомілок. ДС Лейтон кидає скоса погляд на Скелгілла. Його начальник затискає собі ніс великим і вказівним пальцями лівої руки. ДС Лейтон, здається, приходить у себе, наче це був заздалегідь обумовлений сигнал.
  — Розумієте, сер, справа в тому, що судово-медична інформація показує, що ці подряпини на вашій руці наробила ваша дружина.
  Скелгілл спостерігає з-за кришки носа. Але Вілл Лідделл залишається незворушним.
  — Тоді в мене немає причин сумніватися, сержанте.
  ДС Лейтон видає бурчання в горлі.
  — Ви помітили подряпини, сер, коли повернулися до своєї кімнати в суботу ввечері?
  «Я не знайшов часу, щоб перевірити себе. Як я вже сказав – удари та синці були нормою для курсу. Я занурився в пінну ванну».
  ДС Лейтон схвильовано гортає свої нотатки і знову дивиться на Скелгілла, але його начальник, здається, кинув його на воду, і сидить нерухомо. Вони усвідомили важливість термінового обстеження Вілла Лідделла — те, що, здавалося, принесло свої плоди. Якби подряпини, очевидно завдані між дружиною та чоловіком, були пов'язані з більш звичайним актом пристрасті, було б менше підстав для підозр; але передпліччя - це інша справа. Але тепер Вілл Лідделл дає пояснення, яке їх засмучує. Звичайно, у нього був час, щоб подумати про це, але все одно це залишає ДС Лейтона в глухому куті. Без допомоги Скелгілла він вдається до дещо передбачуваної та банальної лінії запитань.
  «Можливо, ви просто нагадаєте нам про те, що відбулося між тим, як ви востаннє бачили свою дружину, і коли ви її виявили – це було разом із місіс… е-е, місіс Дафф, я думаю, це було?»
  Вілл Лідделл уважно стежить за інспектором Лейтоном – він, здається, заінтригований тим, що офіцер явно працює. Можливо, він проводить порівняння з діловою зустріччю – і робить висновок, що не вважає суперника особливою складністю. Так само, хоча його просили раніше, він не виявляє нетерпіння, коли від нього вимагають повторити деталі.
  «Вона все ще була у вітальні з іншими дівчатами, коли я піднявся нагору. Це було десь після п'ятої. Це могло бути за чверть».
  — втручається Д. С. Лейтон.
  — Ви говорили з нею, сер, сказали їй, що ви їдете?
  Вілл Лідделл хитає головою.
  «Вона проводила суд. До того ж – було б цілком очевидно, куди я пішов. Все, що їй потрібно було зробити, це пройти до мого номера».
  — Але вона цього не зробила, сер?
  «Якщо вона це зробила, то коли я спав або, мабуть, у ванні».
  — Чи була вона звичкою турбувати вас, сер — у будь-якій із цих ситуацій?
  Вілл Ліддел пильно дивиться на свого запитувача.
  «Так».
  Зараз пауза; ДС Лейтон, здається, здивований, що чоловік відповідає так чітко.
  — Тож ви були б цілком впевнені, що вона не пройшла.
  «Можливо, двері моєї ванної були зачинені. Я не пам'ятаю. Але в такому випадку я міг би її не почути. Я слухав музику».
  — Ви зазвичай замикаєте двері у ванну, сер?
  — Це залежить від того, що я роблю, сержанте.
  DS Leyton дає дещо нескромний гхм .
  — Ви сказали, що заснули — і поспішно вдягнулися на подію «Таємниче вбивство» — і тоді побачили, що кімната вашої дружини порожня. Котра це була година?»
  — Одразу після сьомої. Виходячи, я схопив свій годинник – я пам’ятаю, як дивився на сходи, надягаючи його – що я запізнився лише на пару хвилин. Я мав намір бути першим у бібліотеці – у своїй якості того, що можна назвати «господарем». Як виявилося, там був лише Кевін».
  «Це містер Мейкпіс?»
  «Правильно».
  «І ви залишалися в бібліотеці до тих пір, поки, як ви описали, ви спочатку не піднялися і не виявили зовнішні двері кімнати вашої дружини замкненими, а потім ви піднялися іншими сходами з місіс Дафф».
  ДС Лейтон з очікуванням дивиться на Вілла Лідделла; але чоловік лише киває.
  — А чи спало вам щось на думку, сер — про ті моменти — тепер у вас є час подумати.
  «Як я вже казав, ми знайшли її, ми намагалися оживити її — нам не вдалося».
  Вілл Лідделл говорить небагатослівно. Він дивиться на ДС Лейтона – здається, холодно через його блідо-блакитні очі – а потім переводить погляд на Скелгілла – який, здається, думав про щось інше – бо, усвідомлюючи пильний погляд Вілла Лідделла, він здригається й хитається вперед у своєму сидіння. ДС Лейтон, здається, не впевнений, куди йти далі, але тепер Скелгілл смикає мочку лівого вуха, що може бути ще однією підказкою. Дійсно, вставляє він.
  «Так, сер, ми просто залишимо це там на час». Він дивиться на ДС Лейтона, ледь помітно похиливши голову в бік дверей кімнати для допитів. Тоді він повертається до Вілла Лідделла. «Ми цінуємо ваше терпіння, сер».
  Уілл Лідделл, зі свого боку, коротко киває й тягнеться до свого портфеля, наче збираючись заповнити будь-який час роботою, яку приніс із собою. Детективи відходять у дещо хаосний спосіб – ніби вони намагаються вийти раніше, ніж чоловік запитає, коли його можуть запросити піти.
   
  *
   
  «Не було жодних шансів затримати його, пане — ми катаємося на тонкому льоду, що стосується тих травм».
  Скелгілл дивиться на досить непоказну лаунж готелю відкритого планування, де ДС Джонс веде розмову з молодим барменом, який, схоже, намагається з нею побалакати. Він перериває подих, який затримував, і повертається до ДС Лейтона.
  — Можливо, Лейтоне, але нам потрібні були медичні докази. Значно довше, і ці подряпини заживуть. Краще тонкий лід, ніж тала вода, що ковзає крізь сітку».
  ДС Лейтон максимально використовує свої важкі щеки, виглядаючи похмуро.
  — Ви вважаєте, що він нормально відреагував, пане?
  «Що нормально, Лейтоне?»
  — Якби ти був невинний, ти б не поставив більше запитань? Хотіли знати, що ми задумали? Мабуть, він навіть не запитував, що його підняли – просто підійшов, як ягня – наче він знав, що він виправився».
  Вираз Скелгілла скептичний.
  — Він гравець у покер, Лейтон — бізнесмен. Це його MO. Крім того, почніть розпитувати – що ви робите?» (ДС Лейтон дивиться порожньо.) «Ви керуєте іншою людиною – даєте їй ідеї, яких у неї ніколи не було».
  ДС Лейтон розчаровано знизує плечима.
  «У нього є чудовий спосіб вийти з-за цих подряпин на руці, шефе».
  "Не обов'язково".
  Скелгілл суворий. Він знову дивиться DS Jones. Коли він не розповідає, DS Leyton пропонує підказку.
  «Як це, пане?»
  «Скарлетт Лідделл не була в його команді».
  «Ой, пане, це цікаво». DS Leyton розмірковує на хвилину або дві і, здається, бадьориться. — Мабуть, у нас в рукаві є кілька карток.
  Але Скелгілл виглядає сумнівно. Якщо Вілл Ліддел — той гравець у покер, яким він його видає, то цей маленький суперечливий факт про подряпини навряд чи виявиться якимось тузом. Він знає, що інші так звані «карти», на які посилається ДС Лейтон, полягають у тому, що Скарлетт Лідделл не носила нижньої білизни та що вона була вагітна – питання, щодо яких вони вирішили не оскаржувати Вілла Лідделла. Незважаючи на це, Скелгілл не відчуває, що вони мають якусь «сильну руку». Поки він бореться з їхнім скрутним становищем, його уявне око, здається, віддає перевагу іншим метафорам – чи це соломинки на вітрі – чи він хапається за соломинки? Останнє здається більш доречним – і все ж воно нагадує його досвід на озері перед сніданком: що таке фонове шипіння, яке не зникає?
  Його думки перериваються, коли до них знову приєднується ДС Джонс, який несе на маленькому круглому підносі їхні напої та щедру порцію картопляних чіпсів, приготованих вручну, миска, переповнена по-модному з рогу достатку. Вона розливає напої та розміщує закуски поблизу Скелгілла. Однак вона бачить, що пиво, яке досить анархічно позначене як Banana Boat IPA , викликає несхвалення. Вона стає на свій захист, коли Скелгілл робить вдих, щоб вимовити.
  «Бармен сказав, що це модний справжній ель, шефе».
  «Це не може бути справжній ель, якщо він у пляшці – це фізично неможливо».
  DS Leyton докладає зусиль, щоб розвіяти незначну напругу. Він експериментально піднімає свою пінту.
  «Я просто дотримуюся приготування лагера – ви знаєте, що ви отримуєте».
  «Так – пастеризована попса».
  DS Jones має те, що може бути звичайною тонізуючою водою з льодом, але вона сідає на своє місце і стоїчно піднімає келих. Швидше за умовним рефлексом Скелгілл неохоче п'є, прямо з пляшки; але він, очевидно, приємно здивований ефектом, бо його похмурий погляд розвіюється. Бар оформлений у стилі лаунж із сучасними диванами з квадратними подушками, які оточують столики з хромованими каркасами до колін і стільницею з димчастого скла. Д.С. Джонс відкриває свій блокнот і кладе його на поліровану поверхню так, щоб її бачили обидва колеги. Це сторінка з ескізом замку Грінмайр, а також списком підозрюваних і мотивів.
  Вона дивиться вгору й оптимістично посміхається; Мова тіла Скелгілла не найсприятливіша – все ж цю перемову скликають за його вказівкою – він би не вживав слова «мозковий штурм», але затор, у який вони потрапили, спонукав його наказати щось подібне. Однак очевидно, що йому бракує ентузіазму до процесу.
  «Лейтон, ти починаєш».
  Д. С. Лейтон, буркнувши, нахиляється вперед і оглядає сторінку з жахом.
  «Справа в тому, шефе, що якби Скарлетт Лідделл убили, а двері її сходів були замкнені зсередини, важко було б побачити повз Вілла Лідделла, я маю на увазі, буквально, якби це був інший дивак, йому довелося б прокрастися. повз нього.
  Скелгілл негайно порушує перше правило мозкового штурму, висловлюючи невелику групу заперечень.
  — Ні, якщо вони чекали у ванній, Лейтоне — ні, якщо Вілл Лідделл ввів нас в оману щодо того, що зовнішні двері замкнені. Крім того, звідки ти знаєш, що це був «чудак»?»
  DS Leyton виглядає дещо пригніченим.
  — Але навіщо йому це вигадувати, пане — про замок? Для нього це виглядає гірше?»
  Вираз обличчя Скелгілла темнішає.
  — Ти скажи мені, Лейтоне — у нас повинні бути ідеї.
  Обличчя Д. С. Лейтона засмучене, але він робить ковток пива і, належним чином освіжившись, знову нахиляється до вітряка, який є міражем на горизонті уяви Скелгілла.
  — А якби все було навпаки, пане? Що, якби Вілл Лідделл зайшов у номер Скарлетт Лідделл і побачив, що вона з кимось балується?» Він піднімає палець, щоб заглушити будь-які протести, і, можливо, також, щоб продемонструвати свій бойовий дух. «Дивак – ха! – він scarpers – робить один. Вілл Лідделл замикає за ним двері – повертається, щоб запитати у дружини, що відбувається. Вона відступає — він йде за нею у ванну. Заходить занадто далеко. Панікує – намагається зробити це схожим на самогубство».
  Але Скелгілл швидко відповідає.
  — Тоді таємничий «дивак» зручно не згадав про це, Лейтоне. Так само як і дружина – або колишня дружина, у випадку з Кевіном Мейкпісом – через номер якої він, швидше за все, пройшов би, щоб повернутися до своєї кімнати».
  Десерт Лейтон сприймає це спростування флегматично – ніби це насправді правдоподібне пояснення, – але Скелгілл бачить, що доктор Джонс, здається, стурбований цією ідеєю. Однак, поки він спостерігає за нею, щось привертає її увагу позаду нього; її очі оцінююче звужуються. Д. С. Лейтон, дещо подібним чином, однаково захоплений.
  «Вважаю, що у вас може бути компанія, пане».
  Скелгілл обертається на своєму сидінні й бачить молоду жінку, що стоїть приблизно за вісім футів від нього. На ній щільно прилягаюче спортивне спорядження, яке помітно вологе від поту – також пов’язка на голові, яка стримує хвилю рудого волосся, хоча його пасма вислизнули та наклеєні на її лобі. Її оголені плечі блищать від поту й м’яко висуваються, наче вона все ще відновлює дихання. Її поза зухвала, але вона кусає нижню губу, щоб придушити те, що може бути побоюванням. Це Катріона – вона ж Міс Броді зі Школи Святого Сальватора для дівчат. Її голос, коли він лунає, хрипкий, майже шепіт.
  — Чи можу я поговорити, інспекторе?
  Скелгілл відчуває, як дві пари очей палають йому в спину, коли він підводиться й підступає до неї. Він стоїть прямо між жінкою та своїми колегами і загороджує їм огляд. Він піднімає брову замість прямого запитання.
  — Вибачте, що зриваю вашу зустріч, інспекторе — я, здається, став непопулярним.
  Скелгілл байдуже знизує плечима.
  «Як ви мене знайшли?»
  — Ти сказав мені, що ти тут ночуєш.
  «Так, але я не планував залишатися сьогодні».
  "Я член клубу здоров'я - я бачив вас через скло".
  «Ти прийшов у спортзал?»
  Скелгілл ставить під сумнів припущення, що її першим наміром було не зустрічатися з ним. У відповідь вона кидає погляд на свою одягнену в лайкру фігуру – це само собою зрозуміло. Тепер у її голосі тремтить.
  «Я подумав, що мені слід діяти, поки мої ендорфіни переважають».
  Скелгілл не впевнений у своєму мотиві.
  «Звучить як те, що сказала б моя стара вчителька біології. Я ніколи не знав, про що вона говорить».
  Вона блисне терплячою посмішкою, але її обличчя швидко набуває серйозного відтінку.
  «Є десь приватне?»
  Скелгілл озирається на своїх сержантів – ніби на мить він думає звільнити їх, щоб звільнити місце для відпочинку. Але він кривиться.
  «У мене є спальня. Якщо ви можете витримати безлад».
  Вона знову змушує себе посміхнутися – і, здається, коливається у своїй рішучості. Скелгілл чекає.
  "Добре".
   
  *
   
  «Ведмеді та тріщини».
  «Господар?»
  «Це починає мати сенс».
  Скелгілл із похмурим обличчям повернувся до їхнього столу. Він стоїть над DS Jones, простягаючи маленький фірмовий гаманець, у якому міститься його номер-картка.
  «Це для вас, Джонсе. Візьми свій блокнот».
  «Що мені робити, пане?»
  «Відчуваєш тягу – б’єш – пам’ятаєш?»
  Очевидно, що більше ніяких пояснень не буде, але ДС Джонс достатньо розуміє, що вона повинна взяти на себе будь-яке розпочате інтерв’ю, і що з власних міркувань її начальник хоче, щоб вона розглядала це як чисте полотно. Скелгілл тягнеться до своєї пляшки IPA, а потім відходить убік, щоб дозволити їй пройти. Він ковтає вміст пляшки – дивиться на стан пінти DS Leyton – і прямує до бару.
   
  *
   
  — Вона погодилася висунути звинувачення, пане.
  Якби Скелгілл був людиною, яка страждала від «дай п’ятірки», він, мабуть, підняв би долоню зараз, коли ДС Джонс наближається до їхнього столу – але в будь-якому випадку він виявляє щось у її манері, що стримує святкування – погляд її очей, хоча й переможний. , також порушується. Коли він повертається на своє місце, вперше тягнеться до свого напою та робить великий ковток (можливо, зрештою, не звичайний тонік), це дія, яка співпадає з його інтуїцією. На мить настала тиша – і тепер обидва самці нахиляються вперед, спершись передпліччям на стегна, і з очікуванням дивляться на свою колегу.
  «Вона сказала, що це було близько року тому, пане, вона не знала точної дати, але вона є в її шкільному календарі. Вілл Лідделл дивився хокейний матч. Це була однорічна група його дочки. Катріона Броді не тренувала – вона підтримувала та скаутувала. На ній була спортивна форма штату – тож було видно, що вона вчителька. Перше, що вона справді дізналася про його присутність, було під час другого періоду. Вона зрозуміла, що він стоїть поруч із нею – вона сказала, хоча вона впізнала його, але вони не були офіційно знайомі – але, звичайно, вона знала його доньку – у якийсь момент він представився, і вони обмінялися невеликою розмовою. Потім під кінець гри він сказав їй, що керує компанією, і йому цікаво, чи міг би він спонсорувати шкільний комплект. Вона пояснила, що St Salvator's, як і більшість приватних шкіл, має політику не показувати логотипи компанії та рекламу, але місцевий клуб його дочки, ймовірно, відверне його руку. Його ця ідея не дуже зацікавила. Тим часом вона відчувала конфлікт: школа перебувала в розпалі кампанії зі збору коштів для оплати нового спортивного павільйону, тому вона вирішила згадати про це. Спочатку він нічого не сказав, але через кілька хвилин запитав її, чи має школа статус благодійної. Її відповідь була так. Він сказав, що у нього на горизонті є транзакція – що він шукає капіталовкладення – поважну причину – скористатися податковою пільгою. Вона сказала, що сума, яку він назвав, закрутила голову. Здавалося б, подарований кінь – і вона не проти зізнатися, що побачила шанс – якщо не покритися славою, то хоча б отримати пошану у голови та опікунської ради. Він запросив її випити, щоб обговорити це».
  «Ой-ой».
  Це запізніле попередження надає DS Leyton. Скелгілл змушує його замовкнути нетерплячим поглядом. DS Jones продовжує – все ще працює на пам’ять.
  «Після гри він чекав її на своєму Range Rover . Він відвіз їх до Морнінгсайду — до затишного пабу, де, очевидно, був завсідником. Він виправдовувався тим, що не любить пити поблизу школи – його перша дружина жила неподалік, і він міг наштовхнутися на неї або на людей, яких він знав, коли вони були разом. Катріона Броді сказала, що вона нервувала – але була збуджена – і випила більше, ніж зазвичай. Він не говорив багато про технічні аспекти пожертви – крім того, що він, здавалося, намагався визначити, наскільки великий він міг би це законно зробити. Вона сказала, що він був ввічливим, хоча й загадковим, але вона ніколи не відчувала, що він намагається її побалакати. Було близько 7:30 вечора, і вона почувалася трохи п’яною, і вона мала повернутися додому. Але він не дав їй легкої нагоди відірватися – і бармен, здавалося, приносив свіжі напої щоразу, коли її келих був майже порожній. Потім раптом він оголосив, що хоче написати пропозицію та надіслати її своєму бухгалтеру – того вечора – наступного ранку відбулося засідання Правління, і було важливо внести це в порядок денний до закінчення податкового року. Він запитав її, чи не завітала б вона до нього додому – просто щоб допомогти йому з формулюванням – інформацією про передісторію школи та проекту павільйону – і що, коли вони закінчать, він покличе їй таксі своєї компанії рахунок. Він також сказав, що раніше приготував болоньєз, і що йому хотілося б, якби вона приєдналася до нього та його дружини на вечерю. Вона сказала, що в її голові пролунав маленький попереджувальний дзвіночок, але він запитав її таким чином, що важко було відмовитися. Не в останню чергу на столі була велика угода. Тож вона сказала «так».
  DS Jones робить паузу, щоб перевести подих, але вона не повинна боятися, що увага її аудиторії ослабне. Скелгілл киває, щоб вона продовжила.
  «Коли вони підійшли до будинку — очевидно, він живе в особняку в одному з найбагатших районів — вона зрозуміла, що вдома більше нікого немає. Він сказав, що щось на зразок Скарлетт Лідделл незабаром повернеться. Але все одно він приготував їм трохи їжі та відкрив вино. Коли вони закінчили, вона сказала йому, що не має багато часу – він сказав, що це не проблема, – і він повів її до свого кабінету на першому поверсі – з видом на зрілі сади позаду території. Він дав їй місце за своїм столом, блокнот і ручку та попросив її написати список причин, чому школа виграє від фінансування – якщо подумати про це, щось, що вони могли б зробити на кухні – або в пабі прийти до цього. Він вислизнув, сказавши, що повернеться за хвилину, і він увійшов крізь сполучені двері до того, що, як вона побачила, було головною спальнею».
  Хоча колеги DS Jones точно не знають, що буде, Катріона Броді розповіла Скелгіллу, якою буде суть її «зізнання», і він передав цей скелетний план DS Leyton. Але поступове розгортання, зловісна методологія викликали однакову міру відрази в їхніх обличчях.
  «Вона писала, як просили. Вона почула, як він знову тихо увійшов до кабінету. Він підійшов упритул — ніби не для того, щоб заважати їй, а щоб зазирнути їй через плече, щоб побачити, як вона ведеться. Вона сиділа на одному з таких ергономічних табуретів без спинки. Вона відчула, як він тисне на неї. На секунду їй просто здалося, що він неправильно оцінив своє становище. Але він не відходив. Вона зрозуміла, що його дихання було важким. Потім він почав гладити її волосся. Вона сказала, що б вона не зробила в такій ситуації – боротися чи втекти – вона цього не зробила. Вона завмерла. Вона сказала, що була повністю паралізована страхом. Був у халаті. Знизу він був голий. Він обхопив її горло кривою рукою. Він спробував розвернути її, але вона трималася на столі кінчиками пальців. Тим не менш – те, що сталося, є серйозним сексуальним насильством. Він ніколи не промовляв ні слова».
  У роті ДС Джонс пересохло, вона тягнеться за своїм напоєм і осушує склянку. На її обличчі виражається розчарування, тоді як на обличчях її колег з’являється жага помсти. ДС Джонс ставить склянку. Скелгілл бачить, що її рука тремтить.
  «Тоді їх потурбували. Унизу був якийсь шум – Скарлетт Лідделл повернулася – це був вечірній шопінг, і вона купувала одяг. Катріона Броді сказала, що помітила ванну біля сходового майданчика – оскільки Вілл Лідделл був відволіканий, вона пробігла туди й сховалася. Вона не пам’ятає, скільки часу вона була там замкнена, але через деякий час вона почула голоси – це сміялися Вілл і Скарлетт Лідделл. Вона спустилася вниз, і вони були на кухні. Вілл Лідделл був одягнений — сидів на барному стільці — вони обоє пили шампанське. Там була купа сумок з дизайнерськими етикетками, і він милувався одягом, який Скарлетт Ліделл тримала перед собою. Вона кинджалами дивилася на Катріону Броді, обняла Вілла Лідделла й похвалилася тим, що вони їдуть на VIP-бал у Гленіглз на вихідних. Вілл Лідделл поводився цілком нормально — вона не знала, чи він пояснив, чому вона нібито була там, — але в ту мить вона зрозуміла, що не може нічого сказати про те, що щойно сталося.
  «Що вона зробила, дівчино?» Це ДС Лейтон, його голос охрип від занепокоєння.
  — Вона пробурмотіла якесь вибачення й пішла. Вона бігла додому через місто – пару миль. Вона живе неподалік від школи — в одній із нових квартир біля Роузберна».
  «І… що… вона ніколи нікому не розповідала?»
  ДС Джонс пильно дивиться на колегу.
  «Вона каже, що довірилася своїй сусідці по квартирі — тієї ж ночі, — але та пообіцяла ніколи не говорити про це. Окрім приниження та травми – на той час у неї був хлопець – вона була впевнена, що він зробив би щось, що призвело б до її звільнення – і на кону була величезна сума грошей – вона все ще боїться втратити роботу, і що пожертвування буде вилучено».
  Риси Скелгілла схожі на холодний граніт, але лють палає глибоко в його сіро-зелених очах. Ніби це було б варте цієї ціни! Він стирає лівий кулак у долоню правої руки.
  Так, колишній Вілла Лідделла сказав, що він придумав гроші. Мільйон. І тепер ми знаємо, що це, ймовірно, було ухилення від сплати податків».
  Те, що він утримується від слів «замовчувати гроші» у своїй репліці, не зупиняє DS Jones від підвищення настроїв.
  — Вона просто мовчала про це, пане. Звичайно, вона зробила все можливе, щоб уникнути Вілла Лідделла, коли він з'явився в школі. Але вона каже, що якщо їхні шляхи несподівано перетинаються, він поводиться так, наче нічого не сталося».
  ДС Лейтон незручно ворушиться на своєму сидінні.
  — Отже, що змусило її говорити зараз?
  ДС Джонс запитально звертається до Скелгілла.
  — Можливо, ви щось сказали, пане. У всякому разі, ви справили на неї певний вплив – дали їй впевненість, що ми повіримо їй і діятимемо відповідно до цього».
  Скелгілл дивується – за іронією долі Катріона Броді запросила його на каву – принаймні кава вона сказала. Чи можуть вони повністю довіряти її рахунку? І все ж, коли він відмовився, у її манері було щось таке, ніби він пройшов маленький іспит. Можливо, в першу чергу це не було запрошення – таке, яке було б негайно скасовано, якби він прийняв. Чи вона також випробовувала себе – щоб побачити, чи зможе вона зробити перший крок до оголення своєї душі?
  «Ти знаєш мене і мій срібний язик».
  Скелгілл каже це сардонічно, а його підлеглі слухняно посміхаються, хоча й безрадісно за цих обставин. Тепер DS Jones уточнює, наскільки вона може.
  «Вона чула про «арешт» Вілла Ліделла, як вона сказала. Вона сказала, що сьогодні вдень це було в соціальних мережах – існують різні шкільні чат-групи – хокейні мами – такі речі. Мабуть, хтось із його компанії випустив кота з мішка. Було припущення, що це пов'язано зі смертю Скарлетт Лідделл – природно, вона зробила свої висновки про події в замку Грінмайр. У спортзалі вона сама на себе розлютилася – що мала б це на совісті – якби була ще одна провина. Коли вона йшла, вона побачила вас, пане, і набралася сміливості. Можливо, завтра вона б передумала».
  ДС Лейтон протяжно зітхає.
  «Будемо сподіватися, що дівчина не загубить свою пляшку».
  Скелгілл різко глузливо вигукує.
  «Ми в Шотландії, Лейтоне – я не помітив, що цього бракує».
  — Цілком правильно, пане.
  Але Скелгілл задумливий. Його лоб насуплений, коли він звертається до DS Jones.
  «Де вона зараз?»
  Під пильним поглядом свого начальника доктор Джонс виглядає трохи неспокійною.
  «Я відпустив її додому – там її сусід по квартирі – вона їй подзвонила. Вона каже, що у неї все буде гаразд – що це величезна вага з її розуму. І вона сказала, що має ваш номер, пане».
  Погляд Скелгілла мерехтить. Трохи розсіяно дивиться на годинник.
  «Місцевому CID доведеться впоратися з цим. Я зв’яжуся з Кеммі – переконайтеся, що їхня найкраща команда займеться цим першим ділом вранці».
  Д. С. Джонс продовжує побоюватися.
  «Єдина можлива ложка дьогтю — це те, що вона думає, що Вілл Ліддел все ще перебуває під вартою».
  «Він буде, досить скоро».
  Репліка Скелгілла лаконічна – і DS Leyton співчутливо дивиться на DS Jones – бо очевидно, що цей епізод також був важким випробуванням для неї. Він простягає руку, піднімає її порожню склянку, а потім мізинцем чіпляє пляшку Скелгілла за шийку.
  "Я вважаю, що ще один напій буде доречним".
  ДС Джонс вдячно киває — її колега піднімає свою масу з сидіння й рухається в напрямку бару. Настає невелика тиша, під час якої Скелгілл намагається відступити від негайного розкриття.
  «Нам знадобиться підтвердження».
  ДС Джонс дивиться на нього пильно.
  «Шефе – вона зберегла верхню частину, в якій була одягнена – це була шкільна сорочка поло. Вона також стверджує, що є ідентифікаційна родимка – родимка Вілла Лідделла.
  Скелгілл задумливо киває.
  — І ти кажеш, що вона розповіла своїй дівчині тієї ж ночі? Це може мати значення».
  Замість того, щоб підтвердити своє зауваження, детектив Джонс з тривогою дивиться, щоб побачити, чи детектив Лейтон збирається повернутися – але очевидно, що його ще не обслужили.
  «Гав, я маю дещо тобі сказати».
  "Так". Рівна інтонація Скелгілла свідчить про те, що він наполовину знає, чого очікувати.
  «Коли я пішов випити з Віллом Лідделлом».
  Тепер він просто дивиться на колегу.
  «Якщо подумати, він був дуже зухвалим — у якийсь витончений спосіб. Наприклад, він не запитав мене, що я хочу, а просто замовив пляшку вина і дві склянки. Я намагався не пити – попросив у офіціантки води з-під крану, коли вона принесла вино. Але це було після того, як ми там побули деякий час..."
  Здається, Скелгілл майже непомітно киває.
  — Він сказав, щоб я прийшов на вечерю — до нього додому. Що болоньєз зробив – так! Вона піднімає руки в жесті самодокору. «Він сказав, що натрапив на щось про Скарлетт, про що хотів би відштовхнути мене — щось, що він намагався зрозуміти, але що, на його думку, я міг би зрозуміти. І знову ж таки він насправді не запитав – чи піду я – це було радше припущення – це поклало на мене тягар висунути заперечення».
  ДС Джонс виглядає збентеженим. Але Скелгілл також. Він ковтає – і говорить перший.
  «Так само добре, що ви віддаєте перевагу індійському, ніж італійському».
  Але чорний гумор Скелгілла не вгамовує її тривоги. Вона перевіряє, чи ДС Лейтон зараз зайнятий розміщенням замовлення. Широко розкривши очі, вона простягає руку й тисне рукою на зап’ястя Скелгілла.
  «Я бачу це лише зараз, шефе, після того, як почув розповідь Катріони Броді. Вілл Лідделл так про нього відгукується – підступно заспокоює – він змушує вас почуватися важливим».
  — Я мушу спробувати це на Шефе.
  Знову його легковажна репліка є неефективною. У голосі Д.С. Джонса зростає нотка відчаю.
  «Шефе – я впав на це. Це свого роду догляд».
  Скелгілл пильно дивиться на свого підлеглого.
  «Джонс – Катріона Броді – це міцне печиво – і вона на це полюбилася».
  Тепер Д. С. Джонс страждає.
  «Господар, я маю на увазі, що я сумніваюся, що вона єдина жертва».
  
  
  OceanofPDF.com
   15. ЛОНДОН
   
  П'ятниця, полудень
   
  — Я впізнаю цю вулицю, Лейтоне.
  Д. С. Лейтон сміється.
  «Мене не здивувало, пане, це місце, де ви вдарили того ножа, того разу, коли ви потрапили в « Івнінг Стандарт».
  Дійсно, Скелгілла охоплює спогад – розмитість дії та адреналіну – коли вони проходять повз смутно знайомий вхід до ресторану, який охороняє кремезний швейцар, статури, як носоріг, недоречний у своєму незайманому хутряному фетровому циліндрі та розумному Кромбі . пальто – і все ж Скелгілл випадково чує, як він солодкими тонами вітає надзвичайно модну молоду пару, яка вибігла з таксі, що зупинилося з поштовхом біля узбіччя.
  «Погляньте на це, пане!»
  Слова Д. С. Лейтона шиплять, його голос трепетний.
  — Що, Лейтоне?
  «Це був Джеймі Ноббл – ви знаєте – грає за Шпори?»
  Коли двоє детективів проходять повз, Скелгілл витягує шию, але все, що він бачить, це довгі засмаглі ноги дівчини під мікроспідницею, яка хитається на високих підборах за своїм знаменитим супутником, і чорний погляд швейцара, який думає, що він дивиться на неї.
  «Не можу сказати, що знаю, Лейтоне».
  «Він щойно пробився до збірної Англії, пане — вони вважають, що він стане нашим рятівником — найстрашніший нападаючий з часів Джиммі Грівза — зробив хет-трик у своєму дебюті у відбірковому матчі чемпіонату світу проти Гібралтару».
  Скелгілл скривиться. Він підтримує національну команду з патріотичного обов’язку, але має мало детальних знань про те, що відбувається у футболі – або про більшість популярних видів спорту. І, звичайно, він давно втратив будь-які надії на те, що Англія знову виграє чемпіонат світу.
  «Що ми робимо, граючи в Гібралтар? Я думав, що це мало бути частиною Британії».
  ДС Лейтон скоса поглядає на свого начальника, не знаючи, чи він бере Міккі.
  «Що ж, Шотландія є частиною Британії, пане, але ми все ще граємо в них. Насправді ми в тій самій групі, що й Джоки, і всі. Він розгублено хитає головою. «Я не в захваті від цього – вони завжди підвищують свою гру проти Англії – це нечесна конкуренція. Свого часу ми повинні були дозволити їм перемагати частіше – не тільки втіху, як Баннокберн Маларкі – тоді, можливо, вони б не так відчайдушно прагнули перемогти нас зараз».
  Скелгілл не відповідає. Він переживає момент роздумів. Певною мірою є користь у тому, щоб нести щось від аутсайдерів у своїй душі – це справді дає змогу бойовому духу черпати глибоку криницю внутрішньої стійкості. Але цю рису краще зберегти при собі. Якщо йому дозволити проявити себе публічно, воно швидко розкладається – як розрізане навпіл яблуко, яке окислюється на повітрі – стає гірким, трішкою на плечі; воно втрачає симпатію. Це битва, яку він веде майже в кожній нерозкритій справі. Зрозуміло, що на початку детектив є аутсайдером – часто немає чого робити – і всі зацікавлені особи це цінують. Але в його грі терпіння швидко вичерпується. «Могутні» непостійні, одного дня підтримують, а наступного виношують нерозумні очікування прогресу – можливо, вони взяли нахабні зобов’язання перед власними босами, ЗМІ та громадськістю. У такий момент Скелгілл розуміє, що немає сенсу заявляти про аутсайдера – чи невдачу, чи брак ресурсів – не в останню чергу, коли він просував справу.
  У перші години після того, як смерть Скарлетт Лідделл стала справою поліції, він сильно відчув, що щось не так. Це було не те почуття, яке він міг оцінити, але він ніс із собою відлуння життєвої сили молодої жінки, коли вона кликала його з їхнього прогулянкового човна, не маючи жодного уявлення, хто він такий, чи що через сорок вісім годин він розслідуватиме її очевидне самогубство. І цей початковий розбрат – який характеризувався консенсусом із Д. С. Джонсом як усепроникне шипіння – це підтримувало його. Далі, коли якась інтуїція привела його до Катріони Броді (чи він підсвідомо відчув якесь незрозуміле втілення Скарлетт Лідделл?) – на перший погляд стався життєвий прорив. Але це лише свого роду прорив.
  Можливо, Вілла Лідделла було викрито – і це викриття могло пояснити певну частку занепокоєння Скелгілла: зокрема, охорону оточення Вілла Лідделла. Було б природно збити ряди – навіть якби вони самі не знали, для чого. Але відкриття Катріони Броді – тепер підписана та запечатана заява, згідно з якою Вілл Лідделл утримується під вартою, поки справа триває – лише відкрила абсолютно новий фронт на шотландській землі – під юрисдикцією шотландської поліції, звинувачення у сексуальному насильстві, яке Вілл Лідделл категорично заперечує. Це не пролило жодного нового світла на смерть Скарлетт Лідделл. Скелгілл і його команда не ближче до спростування самогубства, на що вказують непрямі докази. І, таким чином, швидко зростаючий тягар нетерпимості, який Скелгілл відчуває, звалений на нього зверху.
  Отже, сьогоднішня домовленість. У той час як ДС Джонс делеговано для кабінетного дослідження різних невизначених аспектів справи Грінмайр (неохоче погоджуючись на рішення свого начальника, що вона найкраще підготовлена для цього), Скелгілл і ДС Лейтон вирушили до Лондона, щоб побачити, що вони можуть розкопати. Хоча оптимізм Скелгілла приблизно відповідає його сподіванням щодо національної футбольної збірної, Джеймі Ноббл чи ні, Д. С. Лейтон у порівнянні з ним сильніший. Повернувшись на домашній терен, він чванливо мандрує Ковент-Гарденом, а саме неправильним лабіринтом вузьких вулиць між Чарінг-Кросс-Роуд і – за іронією долі, як здається Скелгіллу – їхнім пунктом призначення Боу-стріт, де розташована лондонська філія Liddell Acorns Incorporated .
   
  *
   
  — То це справді головний офіс, мадам?
  Марина Веніті, директор відділу кадрів – надзвичайно доглянута засмагла блондинка років п’ятдесяти – недбало схиляє голову набік. Під стриманою зовнішністю (яка може бути не цілком природною) Скелгілл бачить обережність у карих очах, які пильні й проникливі. Це незважаючи на те, що детективи чітко дали зрозуміти, що вони розслідують смерть Скарлетт Лідделл, і що вони не мають відношення до окремого розслідування, яке відбувається на північ від кордону, у якому шотландські сили затримали голову та виконавчого директора Вілла Лідделла.
  «Холдингову компанію зареєстровано в Единбурзі, інспекторе, але багато керівників працюють тут, у Лондоні. Існує значна економія на масштабі, коли йдеться про пошук зовнішніх ресурсів, таких як фінанси та реклама, для яких Лондон є міжнародним центром». Її словниковий запас і чітка вимова говорять про те, що вона розумна та освічена жінка. Крім того, якщо організація хоче зберегти найкращі таланти, є особисті фактори, які не можна ігнорувати».
  — Якими б вони були, мадам?
  Здається, вона підозрює Скелгілла в нещирості; однак її відповідь доставлена діловим тоном.
  «Переїзд до Шотландії має суттєві податкові пільги для тих, хто більше заробляє, особливо якщо хтось має намір мати власність». Вона простягає руку, бездоганно доглянуті пальці, здається, ширяють над електронним планшетом, який лежить на журнальному столику між ними; вона мружиться на дисплей. «Сьогодні в Лондоні 18 градусів, в Единбурзі 4 градуси».
  Це не ті відповіді, на які Скелгілл очікував – і будь-яка згадка про клімат, ймовірно, зведе його з колії, не в останню чергу непотрібність стисненої шкали Цельсія для рибалки, коли один-два градуси температури води можуть означати різницю. між успіхом і невдачею. Однак він утримується від відповіді в такому ключі або навіть подумки перетворює цифри на свій улюблений Фаренгейт.
  «Це не завадило Скарлетт Лідделл перейти в Единбург».
  Жінка дивиться на нього поглядом, який міг би викликати легке роздратування, переважно, але не повністю приховане.
  «Як це не парадоксально, але для молодшого працівника вартість життя буде значно нижчою, ніж у Лондоні». Вона блимає напівусмішкою, яка, здається, стримана натягнутою шкірою її щік. «Незважаючи на це, коли амбітні молоді люди будують свою кар’єру, вони відкидають особисті міркування».
  «І ви б описали Скарлетт Лідделл як амбітну».
  Тон Скелгілла наполегливий; однак з цього приводу вона не заперечує.
  «Звичайно, інспекторе, але ми не очікуємо нічого іншого, це ключовий критерій нашого відбору. Є мало схожих на амбіції досягти вищої продуктивності».
  Можливо, Скелгілл ненавмисно кидає погляд на ДС Лейтона, який сидить, згорбившись, навпроти нього – і який рішуче обороняється.
  «А що було передумовами для приєднання Скарлетт Ліделл до компанії?»
  Тепер жінка піднімає планшет і маніпулює екраном – вона дивиться на нього якусь мить, а потім опускає його, ніби достатньо освіжила пам’ять.
  «Тоді, звісно, вона була Скарлетт Робертсон — як і протягом усього часу роботи». Вона запитливо дивиться на детективів. Вони знають цей факт зі своїх записів, але це не було предметом розмови – хоча на даному етапі Скелгілл задається питанням, чи інше ім’я кидає її в іншому світлі, і говорить про життя, незалежне від Вілла Лідделла. Тим часом Марина Ваніті продовжує. «Вона отримала перший ступінь з французької мови в Сент-Ендрюсі та ступінь MBA з відзнакою в INSEAD-Сорбонна. Вона приєдналася до нашої аспірантури чотири роки тому у віці двадцяти чотирьох років. Це була її перша робота в університеті».
  Скелгілл розмірковує над цією інформацією.
  «Містер Лідделл навчався в університеті Сент-Ендрюс».
  Рішучий погляд Марини Ванити ніби мерехтить. Вілл Лідделл, ймовірно, єдина людина, яка не має резюме в системі компанії.
  «Так я вірю, інспекторе, хоча, звісно, вони б не збігалися, за будь-якої міри уяви».
  У тоні жінки є, мабуть, ледь помітна нотка роздратування – чи не може її дратувати нагадування про різницю у віці між Віллом і Скарлетт Лідделл? Або щось у цьому роді? Але замість того, щоб досліджувати це поняття, Скелгілл просто киває.
  «Сталося б, щоб Скарлетт Лідделл знала, на що вона себе впустила». Скелгілл говорить це досить розсіяно, і справді, здається, він намагається прочитати сертифікат, прикріплений на стіні позаду Марини Веніті, тож він не бачить швидкоплинного виразу тривоги, що проступає на її обличчях. Він знову звертає погляд на неї. «З огляду на погоду».
  «Я розумію, що ви маєте на увазі, інспекторе».
  Жінка знову спокійна. Не моргаючи, вона чекає наступного запитання. Скелгілл зобов'язується.
  — Як щодо її трудової книжки, мадам?
  На запитання керівника відділу кадрів це дещо відкрите запитання. Але її відповідь лаконічна.
  — Одним словом, вражаюче, інспекторе.
  Скелгілл не відповідає, лише через кілька секунд він підбадьорливо киває. Вона продовжує, не звертаючись до таблички.
  «Вона завершила нашу вступну програму вдвічі швидше, ніж зазвичай. Її двічі підвищували за рік, коли вона була тут, у Лондоні, і знову, коли вона перейшла до відділу алкогольних напоїв в Единбурзі. Наступне призначення підрозділу закупівель Вілла також передбачало оновлення. За всіма показниками вона була високопоставленою.
  Скелгілл виглядає задумливим. Він дивується, чи не бачить він знову під професійною зовнішністю натяк образи.
  «Як людині отримати всі ці підвищення?»
  Він ставить запитання в доволі самопринизливій манері, справді майже сумно – і все ж Марина Веніті, здається, читає в його словах якийсь натяк, бо її обличчя напружується.
  «Стара стара добра працьовитість, інспекторе, секретна зброя багатьох успішних керівників».
  Дійсно, її тон є трохи зневажливим – тонка антипатія, яка може бути спрямована до двох чоловіків, які сидять перед нею; їм за тридцять років, вони, на її думку, не можуть досягти успіху в обраній кар’єрі – і, за стандартами їхньої розмови, їх просування по службових сходах було надто трудомістким. Однак Скелгілл не дозволяє своїй манері вибити його з колії.
  — Чи не могли б ви розповісти про це, мадам?
  Те, що Скелгілл наполягає, можливо, змушує її пом’якшити своє ставлення.
  «Звичайно, я не мав повсякденного контакту зі Скарлетт». Вона випрямляється в кріслі, трохи самовпевнено. «Але вона створила репутацію за дострокову реалізацію проектів за бездоганним стандартом — працювала багато годин — чого б це не знадобилося. Вона була самотньою, тож мала розкіш вибору в цьому відношенні».
  «Але ж вона була пасажиркою, чи не так?»
  — Здається, вона зупинилася у родички — тітки — у Біконсфілді.
  Скелгілл ламає голову, шукаючи річки, які могли б допомогти йому зорієнтуватися – він має на увазі, що Біконсфілд знаходиться на відстані вражаючої відстані від Темзи – це означає, що він знаходиться десь на захід від столиці. ДС Лейтон прочищає горло, щоб привернути увагу свого начальника.
  'M40, начальник. Хороша година або більше в моторі – може подвоїтися в поганий день. Найкраще потяг до Мерілебона. Потім Бейкерлоо та Пікаділлі черги до Ковент-Гардену – або поні Шенкса з Пікаділлі.
  Таким чином, просвітлений, Скелгілл повертається до Марини Веніті; вона спостерігає за доктором Лейтоном примруженими очима, ніби вона, можливо, досі недооцінила переважно мовчазного та задумливого супутника інспектора.
  «Де зупиняються ваші керівники, коли приїжджають з Единбурга?»
  Вона відхиляє голову назад і дивиться на Скелгілла трохи зверхньо.
  «Вілл є членом клубу « Дікмен». Вона каже це так, наче він, звісно, повинен це знати, але вона, ймовірно, думає, що він цього не знає, і це має ефект приниження. «Інакше тут не бракує місцевих готелів».
  «Того року, коли вона була тут, на кого працювала Скарлетт Лідделл?»
  Марина Веніті, схоже, збирається виправити помилки в граматиці Скелгілла.
  «Вона... вона працювала в європейському відділі маркетингу в нашому відділі ароматів. Це очолює Енді Орган».
  — І він досі з вами?
  «Так, він менеджер з маркетингу».
  — Можливо, якби ми могли з ним поговорити.
  Відповідь Скелґілла — це більше вимога, ніж запитання, і він уперше бачить зморшку на її гладкому лобі. Але вона бере планшет і починає набирати слова. Коли вона закінчує, вона вдихає через вузькі рептилійні щілини своїх ніздрів.
  «Я надіслав йому повідомлення в нашу внутрішню систему». Вона знову дивиться на екран і кілька разів змахує. «Я бачу, що він на зустрічі з рекламним агентством ще півгодини, але після цього він має бути вільним».
  Скелгілл киває.
  «А як щодо людини такого ж рівня, як Скарлетт Лідделл — людини, з якою вона працювала разом?»
  Знову Марина Ваніта запитує свій планшет. Минає півхвилини, перш ніж вона знайде рішення, яке її задовольнить.
  «Леонора Корнок-Вілсон була на тому самому випускнику – і вона досі працює в команді Енді Органа. Хочете, щоб я перевірив, чи вільна вона, інспекторе?
   
  *
   
  «Отже – у нас є пірамідальна організація – хтось приєднується як випускник стажера – це називається молодший бренд-менеджер – а потім низка потенційних просувань: помічник бренд-менеджера, бренд-менеджер, старший бренд-менеджер, бренд-менеджер групи. Наступна посада — менеджер з маркетингу. Оскільки у нас так багато компаній у групі, це не «черевик мертвої людини» – зазвичай є можливість, щойно людина готова до наступного рівня відповідальності».
  «А ви що, міс?»
  Молода жінка виглядає дещо збентеженою, оскільки Скелгілл називає її «міс» – можливо, це підкреслює серйозність інтерв’ю – що це поліцейські, і зустріч з ними ніколи не може бути простою бесідою.
  «Отже – я приєднався як випускник – тепер я бренд-менеджер – я доглядаю за чоловічим доглядом у країнах єврозони».
  Скелгілл не в змозі стримати похмурий погляд. Те, що може бути два помітних пояснення – особисте та політичне – скоріше приховує, що воно цілком певно пов’язане з першим – «чоловічий догляд» є оксюмороном у лексиконі Скелгілла. Він кидає погляд на ДС Лейтона, у якого, слід сказати, також виразний тривожний погляд на його невологих щеках.
  «Ви працювали зі Скарлетт Лідделл — Скарлетт Робертсон, як вона була?»
  «Отже , ми проходили ту саму вступну програму, згодом ми обидва були направлені в аромати, у нас були схожі завдання та обов’язки, ми просто працювали над різними брендами».
  Скелгілл не зникає. Він усвідомлює, що молода жінка — 26 років, як вона їм розповіла — ймовірно, обміркувала ідею, що в неї можуть взяти інтерв’ю про Скарлет Лідделл — можливо, навіть хотіла цього — бо вона, здається, охоче дає відповіді. Але він також зрозумів, що в неї є найнеприємніша риса — починати кожну відповідь наголошеним «так» — сучасна хвороба, яка приєдналася до таких вживань, як «абсолютно», коли людина має на увазі «так», і «буквально», коли вони мають на увазі « майже» (але не буквально!) – і це ще більше посилює враження, що її відповіді відрепетировані. Поки вона пояснює, які марки зміїної олії вона та Скарлетт Лідделл купували, Скелгілл напівслухаючи оцінює її зовнішній вигляд і поведінку. Вона добре одягнена – звичайно, у тому, що, на його думку, можна було б назвати «модним вбранням», у неї дорога зачіска та доглянуті нігті, і вона носить тонкий макіяж. Але на його око вона виглядає простою, досить худорлявою, з плоскими грудьми, високою – справді, коли вона встала, щоб потиснути їм руку в кімнаті для зустрічей, призначеній для їхньої дискусії, вона здавалася згорбленою та несвідомою свого зросту. Більше того, щось у її манері видає приховану тривогу – вона щоразу відводить погляд, щоб завершити свої відповіді. Вона явно розумна і, ймовірно, дуже компетентна – але якщо враження, яке він створює, правильне, вона, ймовірно, є тим видом конкурента, якого амбітна Скарлетт Лідделл відбила б досить безжально.
  «Як ви з нею пожили?»
  Здається, вона здивована цим запитанням; можливо, його несподівана неформальність.
  «У нас були абсолютно цивільні стосунки».
  Скелгілл підхоплює те, що, як він відчуває, є досить евфемістичним описом.
  «Але ти б не сказав, що ви були друзями?»
  «Скарлетт насправді не спілкувалася з натовпом».
  «Що… ви маєте на увазі з її колегами?»
  Дівчина киває.
  «Є якась традиція йти випити після роботи в останній четвер місяця – знаєте, день зарплати? Люди живуть у таких різних місцях – так це працює у Вест-Енді – кинутися до бару та сісти останнім потягом додому».
  — Але Скарлетт Ліделл цього не робила?
  Тепер вона хитає головою. У Скелгілла є додаткове запитання.
  «Можливо, у неї був хлопець деінде?»
  Леонора Корнок-Вілсон виглядає сумнівно.
  «Вона ніколи ні про кого не говорила. У мене таке враження, що вона воліла б працювати допізна».
  «І вона одна робила це?»
  «О, ні – це працьовита культура – і чим старший стає – є щось на кшталт очікувань – але Скарлетт робила це з самого початку – а потім, з часом, вона стала дуже одержимою». Вона зупиняється й тягнеться до довгих розчепірених пальців обох рук без кілець, щоб поправити своє волосся, хоча на погляд Скелгілла воно не потребує такої уваги. «Я бачив світло на її столі з вулиці, коли прямував до метро Ковент-Гарден».
  Скелгілл задумливий і на мить мовчить. Вона відмовилася від сполучника «так» – можливо, тому, що він відвернув її від стандартних питань, які вона могла передбачити. Він кидає ще більш спекулятивну лінію – ніби він спробував би безперспективний заплив, повз який він кілька разів пропливав, на випадок, якщо він зможе зробити імпульсивний удар. Це варіант його попереднього запитання.
  «Якою вона була?»
  Можливо, передбачувано, це також її бентежить. Зрозуміло, що існує широкий діапазон можливих відповідей, від особистості до зовнішнього вигляду, від симпатичних рис характеру до дратівливих звичок. Перебуваючи під пильною увагою, Леонора Корнок-Вілсон схиляється перед деяким почуттям обов’язку і радше випалює свою відповідь.
  «Їй подобалося, щоб на неї звертали увагу».
  — Ви маєте на увазі її босів — за якість її роботи?
  «Насправді – ні – я маю на увазі, що вона одягалася досить провокаційно».
  "Так?"
  Північний прислівник має достатню флексію, щоб вона могла зрозуміти, що це запит на додаткову інформацію.
  «Ну, хоча вона не ходила на нічні прогулянки, вона завжди носила те, у що можна було переодягнутися для особливого випадку: коротші спідниці, шовковисті топи, зачіска та макіяж — парфуми — ха». Вона трохи сміється, а потім повертається назад. «Але – звісно – у будь-який час на її столі було з десяток пляшок із зразками».
  — А як же тоді в компанії — напевно, є багато самотніх хлопців, які залицяються до вас, дівчата?
  Леонора Корнок-Вілсон склала руки на колінах і нахмурила лоб; це мова тіла, яка нагадує школярку, спійману на написанні грубих слів у грі «Наслідки».
  «У нас є неписане правило – про – er, яке перешкоджає стосункам між персоналом».
  Скелгілл зауважує модифікацію того, що могло бути «забороняючим».
  «Мені це здається трохи драконівським, міс. У чому шкода, особливо якщо ви на тому самому рівні?»
  Його диявольська адвокатура повертає жахливий союз. Звучить як добре обізнане спростування.
  «Таким чином – на противагу інтуїції, це досить популярна політика. Дві людини на одному рівні не можуть залишатися на цьому дуже довго. І як тільки є диспропорція, це дає простір для звинувачень у фаворитизмі. Я думаю, що всі радше працюватимуть у середовищі, де прогрес ґрунтується на заслугах, і це не буде схоже на постійні швидкісні побачення».
   
   
  *
   
  — Скарлетт Лідделл, мабуть, була справжньою втратою, сер, коли її підвищили на посаді в Единбурзі?
  Менеджер з маркетингу європейських парфумів Ендрю Орган виглядає як прославлений кролик у світлі фар. І все ж на перший погляд питання Скелгілла цілком резонне – це просто перетвердження фактів, які вони почерпнули під час своїх дискусій. Можливо, це через окуляри з товстими лінзами чоловіка, через які його очі здаються виряченими, або тепло післяобіднього сонця на його спині, в цю пору року досить високо в небі, щоб проникати в офіс, що виходить на захід, над навколишніми будівлями та прожекторами Ендрю Орган за своїм столом. Однак Скелгілл не буде надто багато читати про зовнішність – як він часто нагадує своїм колегам, вид поліцейського робить дивні речі для деяких людей, незалежно від того, чи гріє їх сумління. Більш помітним для Скелгілла є те, що чоловік, здається, рефлекторно дивиться на фотографію в рамці на своєму столі – вона спрямована вбік від детективів, яких запросили підтягнути стільці, які, ймовірно, призначені для молодшого персоналу під час проведення імпровізованих нарад. У свої близько тридцяти років Ендрю Орган має пташину зовнішність – мабуть, немилосердні колеги назвали б його «виродком» – він високий і худий, із рисами, які надто великі для його обличчя, а зуби, що стирчать, занадто великі для його рот. Його вбрання, хоч і являє собою новий вигляд костюма, сорочки та краватки, здається нещасним на його незграбній фігурі. У нього досить нестильне чорне волосся та блідий, хоча тепер червоний колір обличчя.
  «Ну, я, е-е, для організації важливо, щоб таланти могли розвиватися». Він витирає брову рукою. «Було б ще більшою втратою, якби хтось, у кого компанія інвестувала, відчув, що його прогрес був зірваний, і натомість пішов до конкурента».
  Він говорить тихо з непомітним південним акцентом, його слова відрізані, можливо, через хвилювання.
  «Здавалося, Скарлетт Лідделл підвищилася рекордно швидко».
  «Я думаю, ви побачите, що вона трималася щоразу, коли рухалася вгору, інспекторе».
  З виразу обличчя Скелгілла важко зрозуміти, сумнівається він у цьому твердженні чи ні. Однак він відчуває, що не повинен бентежити чоловіка більше, ніж це необхідно, оскільки він виглядає готовим кандидатом для знущань.
  «То що було у Скарлетт Лідделл, чого не було в інших?»
  Ендрю Орган спирається ліктями на стіл і зводить руки. Чути нервовий помах кінчиками пальців – ніби він збирає уявний кубик Рубіка. Його очі набувають заскленого вигляду, і він говорить, все ще борючись із невидимою головоломкою. Здається, він не заперечує твердження Скелгілла.
  «Ну, е-е… вона, безумовно, була успішною — вона прийшла сюди з єдиними вищими оцінками». Він робить паузу й хмуриться – ніби й сам дивується – усвідомлюючи заднім числом, що вона справді прогресувала з непристойною швидкістю. «Я припускаю, що деякі люди від природи є більш конкурентоспроможними, ніж інші – у них є воля до перемоги». Дивиться на детективів – кліпає очима за об’єктивами, наче трохи здивований їх там. «Вони не просто роблять хорошу роботу – вони роблять це так, щоб їх помітили».
  Незважаючи на те, що Ендрю Орган є другою людиною, яка сьогодні вживає цю фразу, Скелгілл не виглядає задоволеним своїм аналізом. Як наслідок, чоловік скоріше відступає – наче не бажає боротися за свій кут.
  «Як відбувся переїзд до Единбурга, сер?»
  Риси Ендрю Органа стають засмученими; він виглядає збентеженим, ніби його трохи панікує нездатність пригадати основні деталі.
  «Я, е-е… ми, е-е… у нас є система, е-е… «управління за цілями», ми це називаємо – кожен отримує щомісячний огляд від свого безпосереднього керівника – таким чином відстежується індивідуальний прогрес – і, е-е – водночас часом у внутрішній мережі компанії є місце зі списком вакансій – у нас сотні співробітників у багатьох різних дочірніх компаніях». На мить він відновлює роботу над прозорим кубиком Рубіка. «Я сам перейшов з дослідницького відділу ринку – раніше я працював у Fempro».
  — Знову, сер?
  «О, е-е… жіночий захист — рушники й тампони, розумієш?» Він запитливо дивиться на двох детективів і бачить, що вони явно ні – справді, зараз вони виявляють ознаки страждання. Здається, це зміцнює його впевненість. «Це дуже значний ринок – ми оцінюємо 40 мільярдів доларів у всьому світі до кінця десятиліття – минулого року він зріс у два рази більше світового ВВП – більшість, е-е… більшість людей поза галуззю не знають про це. У поєднанні з моїм дослідницьким досвідом – це означало, що я зміг привнести розуміння жінки-споживача – у мою роль в ароматах».
  Він з надією дивиться на Скелгілла, ніби шукаючи його схвалення, але Скелгілл, нещасний у щипці «fempro» та «fragrance», прагне повернутися на правильний шлях.
  — Ви казали, сер, як Скарлетт Ліделл переїхала до Единбурга.
  Ендрю Орган виглядає трохи пригніченим.
  «О… так… е-е, ну… чесно кажучи, я не можу згадати, що було першим — знаєте, курка чи яйце?» Але я пригадую розмову з Кевіном Мейкпісом – на зустрічі керівників департаментів – про те, що вона претендувала на посаду старшого бренд-менеджера в його команді. Він сказав, що сумнівається, що вона матиме необхідний досвід.
  Скелгілл киває.
  «То що? Це Скарлетт Лідделл подала заявку на роботу? Це не компанія перевела її?»
  «Ну… це, ймовірно, був елемент кожного… я маю на увазі, е-е… очевидно, нікого не перевели б, якщо б вони не хотіли йти – особливо, коли це пов’язано з географічними потрясіннями». Він знову дивиться на рамку на своєму столі.
  «Чи були в неї інші варіанти?»
  «О, смію сказати, що були й інші вакансії. Але я справді не пам’ятаю – це було б років три тому».
  — І ви були засмучені, побачивши, як вона йде, сер.
  Навіть Скелгілл трохи здивований, що його слова виходять без звороту, який би зробив фразу запитанням. Але якщо це підсвідоме розуміння, воно, здається, вражає ціль.
  «Ну… так… я був». Ендрю Орган здається захисним і водночас схвильованим, що Скелгілл, очевидно, знає про це. «Не в останню чергу – я, е-е… я був готовий просунути її до нашого флагманського парфумерного бренду, – але вона цілком розумно вирішила, що досвід роботи на іншому ринку стане їй у пригоді в довгостроковій перспективі».
  — Ти намагався змусити її залишитися?
  Чоловік хитає головою з нехарактерною досі рішучістю.
  «Я бачив, що вона вирішила».
  Скелгілл кілька хвилин мовчить.
  «Як би ви охарактеризували її — щодо готовності до співпраці — скажімо, за шкалою від одного до десяти?»
  Ендрю Орган, здається, реагує на цей виклик – він виробляє незграбну посмішку, яка показує ряд його зубів, як клавіші піаніно.
  «Зазвичай для таких запитань використовували б п’ятибальну шкалу, інспекторе».
  Якщо це тактика відволікання, то це дивно – і тон і поведінка чоловіка є не що інше, як простодушність – ніби він не може пропустити професійну невідповідність, незважаючи на те, що він суперечить непримиренному поліцейському інспектору.
  «Розумієте – десятибальна шкала не має середини – і значна частина респондентів опитувальника дослідження забажає вибрати те, що фактично є варіантом «ні/ні», а саме. номер три у випадку п'ятибальної шкали».
  Скелгілл кидає погляд на детектива Лейтона, який, здається, вийшов з ладу та дивиться на будинки на протилежному боці Боу-стріт. Тим часом Ендрю Орган досить запитливо дивиться на Скелгілла. Скелгілл зітхає і підказує відповідним підказком.
  — Тоді за шкалою від одного до п’яти, сер?
  — Насправді однозначної відповіді немає, інспекторе — залежно від ситуації вона буде різною. Він стискає кінчики пальців, але цього разу там немає кубика Рубіка, лише нерухома порожнеча – можливо, куля ворожки. Він нервово посміхається Скелгіллу: «Переважно одиниці та п’ятірки».
  «Чому б це було, сер?»
  «Ну… вона, е-е… вона була харизматичною молодою жінкою — просто іноді досить свавільною». Він замислюється на мить і задумливо хитає головою. «Я припускаю, що ці обидва природно поєднуються в особистостях, які прокладають собі шлях до вершини – «нерозумна людина» Джорджа Бернарда Шоу і все таке».
  Він продовжує розмірковувати про це, сумно здається – можливо, він перебуває в більш розумному таборі життя – і тому він відчуває певні жалі.
  «Вона кинула палити?»
  — Ніколи, інспекторе. Гостре запитання виводить його з задуму. «Якщо її перешкодили, вона, швидше за все, відповість вам удвічі сильніше. Ось чому це все здається таким неймовірним».
  "Що робить, сер?"
  Ендрю Орган дивиться на Скелгілла майже нетерпляче, ніби вважаючи, що той не звернув належної уваги.
  «Що вона покінчила життя самогубством».
  Скелгілл суворо дивиться у відповідь.
  — Коли ви бачили її востаннє, сер?
  Чоловік дещо покірливо опускає очі, наче маленький спалах вичерпав його здатність бути бойовим.
  — Поговорити з нею — ні з тих пір, як вона покинула Лондон. Я бачив її здалеку на наступній щорічній конференції — трохи більше двох років тому — але вона сиділа за верхнім столом — на той час вона працювала в корпоративному підрозділі Вілла Лідделла.
  — Отже, під мостом багато води, сер.
  Чоловік скручує свої кістляві плечі; його тіло, здається, корчиться від дискомфорту, незалежно від піджака, який погано сидить. Він розгублено знизує плечима.
  «Хто знає, яких демонів таїть людина».
  Але він не пропонує жодних пояснень – і знову дивиться на картину на своєму столі; це, здається, за замовчуванням для його бід. Скелгілл досить нетерпляче простягає руки за голову – і фактично він підводиться і вигинає свою неприємну спину – а потім, здається, помічає щось у вікні, де був зайнятий погляд Д. С. Лейтона – він цілком цілеспрямовано крокує поперек, позаду і трохи збоку від Ендрю Органа, спирається руками на підвіконня і дивиться на вулицю на мить або дві, перш ніж повернутися. Проте він залишається стояти біля свого стільця. Він дивиться на ДС Лейтона, перш ніж звернутися до Ендрю Органа.
  — Мабуть, нам краще взутися на ковзани, сер, якщо ми хочемо виїхати з Лондона до години пік. Там уже виглядає жваво».
  Вираз обличчя чоловіка ніби поєднує полегшення з тривогою.
  «На жаль, « година пік» — це щось на кшталт неправильної назви, інспекторе».
  Скелгілл схиляє голову до DS Leyton, їх призначеного водія.
  «Так, добре – після цього ми маємо справу з усім М1 і більшою частиною М6».
  «Ви можете спробувати M40 до розв’язки Амберслейд. Звідси траса M42 виходить безпосередньо на платну M6. За попутного вітру ви могли б бути на північ від Бірмінгема о п’ятій тридцять».
  Скелгілл шукає підтвердження у DS Leyton. Д. С. Лейтон вивертає м’ясисту нижню губу й нітрохи не зобов’язує знизати широкими плечима. Це вираз, який говорить про «шість з половиною десятків» – хоча він не висловлює цього почуття. Однак він піднімає свою масу зі стільця з видихом, що супроводжується потрібним зусиллям. Скелгілл не складає жодних конкретних слів від’їзду, чи подяки, чи згадки про майбутнє, але, простягаючи руку до дверей, він повертається й дивиться на Ендрю Органа – який напівпідвівся, виглядаючи незграбним і незграбним – і знову досить нерішучим.
  «Як у вас були стосунки зі Скарлетт Лідделл — на особистому рівні, сер?»
  Чоловік ніби стрепенувся – і його очі бігають по столі, наче з його вмісту можна було б отримати якусь відповідь. Він майже благально дивиться на детективів, наче хотів би, щоб його не питали.
  «Мені б хотілося, щоб Скарлетт відповіла на це запитання, інспекторе, але тепер я ніколи не дізнаюся».
  
  
  OceanofPDF.com
   16. ОБ'ЄД
   
  П'ятниця, 17:00
   
  «Ні, любий, я не кровний родич. Ми були сусідами Робертсонів до того, як вони переїхали до Франції – коли Скарлетт було сім чи вісім років. У нас не було власних дітей, і ми іноді виводили її на вулицю – і у нас був маленький мопс, якого вона дуже любила. Його звали Вінстон — на честь Вінстона Черчилля — і вона наполягала на тому, щоб одягати його в одяг своїх ляльок — на що Вінстон, здається, ніколи не заперечував, — хоча я, звісно, не уявляю, щоб справжній Вінстон Черчилль носив квітчасті сукні».
  Скелгілл приязно киває. Жінка, місіс Камелія Айвібрідж, єдина мешканка великого фахверкового будинку в Бакінгемширі, побудованого в імітаційному стилі Тюдорів, мабуть, їй близько шістдесяти, є типовою англійською літньою леді, досить пухнастою сумішшю сивого волосся та вовни, що рухається. повільно й спокійно всередині майже відчутної хмари рожевої води. У її голосі звучить м’яке звучання західної країни, і вона завоювала його схвалення, наполягаючи на тому, щоб вони скуштували чаю та тістечок – останнє багаторівневе укладання, яке, безсумнівно, нагодувало б половину Жіночого інституту на сьогоднішньому вечірньому зібранні – для яких вона наполягає, що спекла. надлишок. Однак досить тривожна відсутність іронії в її тоні – і, як він відчуває, схильність до вафель (не тістечок) – змушують його обходити тему прем’єр-міністрів, які переодягаються.
  «То що змусило її повернутися дорослою, пані?»
  Перш ніж відповісти, місіс Айвібрідж нахиляється вперед зі свого крилатого крісла, оббитого рукоділлям, і повертає підставку для торта, щоб показати, що Скелгіл, закінчивши булочку «Челсі», має скористатись шматочком її пудингу Бейквелла. Він не бачить причин для непокори. ДС Лейтон вибачається, посилаючись на свою «дієту» і заслуживши докірливий погляд свого начальника.
  — Що ж, родині було відкрите запрошення залишитися, якщо вони колись відвідають цей район — і коли Джордж — це мій покійний чоловік — помер, і невдовзі після цього згадали, що Скарлетт має роботу в Лондоні — ми з її матір’ю завжди обмінювалися різдвяними листівками, бачите – я подумав, чи не було б добре, якби Скарлетт приїхала сюди жити – принаймні поки не встане на ноги – тому що Джордж завжди працював у Лондоні, і він вважав, що поїздки на роботу й назад є досить зручними. І я мав би компанію».
  Вона кілька разів повільно кліпає очима, її м’які риси обличчя тужливі під борошнистою пудрою. Її розповідь є інформативною, хоча й трохи багатослівною, і це змушує Скелгілла гадати, що саме він хоче з’ясувати – і як він міг би це зробити, не образивши її доброзичливі почуття. Однак, підкріпившись солодкою булочкою, він вирішує перейти до справи.
  — І як це у вас вийшло, мадам?
  Вона, здається, не збентежена його запитанням.
  «О, добре… Скарлетт була зразковою мешканкою — така охайна — ніколи не залишала не вимиту тарілку й не розправляла подушечку — вона сама прала всю свою білизну й піклувалася про своє харчування». У цей момент вона доволі сумно дивиться на тістечка — з цього висновок полягає в тому, що, як не дивно, її квартирант, ймовірно, був не таким вдячним, як Скелгілл. «Але, звісно, вона працювала так довго — вона часто поверталася до офісу на вихідних — я можу вам сказати, що ця компанія, безсумнівно, отримала від неї свої гроші, — тому я насправді не бачив багато її – а потім, звичайно, вона досить раптово переїхала до Лондона – і вона пообіцяла, що заскочить назад і відвідає – але лише через пару місяців вони відправили її до Шотландії. Я ніколи її більше не бачив».
  Вона нюхає і дістає паперову серветку з рукава свого пухнастого кардигана. Важко судити про те, чи виявляє вона щирі емоції, але вусики Скелгілла не дивлячись на це. Схоже, є факт, про який компанія не знає.
  — Ви кажете, що вона переїхала до Лондона, мадам? (Жінка киває, все ще витираючи ніс.) «Що це було?»
  — Ну, — це було цілком зрозуміло — ніяких тут проблем немає, розумієте, офіцер? Вона отримала можливість отримати квартиру неподалік від роботи – зважаючи на довгий робочий день – я вважаю, що це мало сенс».
  «Чи випадково вона залишила адресу?»
  При цьому літня жінка виглядає трохи засмученою; вона скручує серветку між пухкими пальцями.
  «Не вірю, люба, — почала вона називати мені адресу, — але — це так — вона не знала поштового індексу — і вона збиралася повідомити мене — а потім, мабуть, вона вилетіла з голови. – а потім, коли вона знову переїхала, я вважаю, що це не мало значення.
  Скелгілл співчутливо киває.
  «Ми намагаємося зрозуміти, чому Скарлетт могла покінчити життя самогубством». (Тепер жінка, здається, справді стримує сльози. Вона вдихає і видихає сильніше.) «Якою вона вам здалася, пані – її характером – її поведінкою – чи були в неї проблеми – чи було щось, що дало вам привід для занепокоєння – в її приватному житті?»
  Це питання, яке вимагає визнання допитливості; але жінка в цьому плані залишається флегматичною.
  «Вона була чарівна, добре вихована. Напевно, вона часто була втомлена – і завжди намагалася бути ввічливою». Але тепер місіс Айвібрідж дивиться на Скелгілла поглядом, який можна вважати змовницьким. «Звичайно, — я чув, як вона час від часу когось наряджає по телефону, — але так воно ведеться в бізнесі — собачий світ , — завжди казав мій Джордж Вінстону, коли той штовхав його з крісла. .' Вона досить сумно дивиться на крісло, в якому сидить ДС Лейтон, його передпліччя спираються на його широкі стегна; він виглядає збентеженим. «Вони дуже спритно добиваються свого, собаки, чи не так?»
  Її анекдот здається Скелгіллу неоднозначним, і він дивується, хто кого виштовхнув із бажаного місця; однак він протистоїть бажанню запросити потенційно довготривале роз’яснення.
  «Чи були у неї близькі друзі, про яких ви знали – хлопець, наприклад?»
  Жінка досить рішуче хитає головою, хоча її відповідь є більш косою.
  «Звичайно, у сучасної молоді є мобільні телефони – не треба хлопцеві телефонувати додому чи стукати в двері червоною трояндою – ви ж не знаєте, що задумали ваші діти? Мені не хотілося б сьогодні бути батьком».
  Вираз обличчя Скелгілла стає досить болючим.
  «У Лондоні жити недешево – квартира, куди вона переїхала – чи не поділилися б нею з кимось?»
  Жінка дивиться на нього досить порожньо; вона кліпає кілька разів.
  «Я впевнений, що вона сказала мені, що житиме сама – їй подобалося, щоб усе було так, як вона хотіла – я не думаю, що вона була б у захваті від сусіда по квартирі – крім того, вона була задоволена власною компанією. .'
  Скорботний вираз обличчя повертається, а разом з ним і припущення, що, можливо, свого часу тут Скарлетт Ліделл не спілкувалася так багато, як хотілося б її «тітці». Скелгілл розмірковує над цією темою, коли вона надає інформацію.
  «Був пан – прийшов її забрати».
  "Так?" Скелгілл намагається, щоб його запит звучав невимушено.
  «Вона сказала, що він був колегою, допомагав їй – я припускаю, що водій таксі кинув би її в Лондоні на узбіччі з її сумками – вони дуже грубі сьогодні – надто поспішають – як вони себе називають , водії Hoover ?
  — Ви випадково знаєте, хто це був — як він виглядав?
  Вона хитає головою.
  «Якщо Скарлетт назвала ім’я, я його не пам’ятаю, боюся, моя люба». Тепер вона дивиться на еркер, його ґратчасті шибки завішані сітчастими фіранками. — Розумієте, був вечір — надворі було темно — і що з живоплотом — і Скарлетт тримала свої валізи на під’їзді.
  Скелгілл на мить замислюється.
  «Вона підтримувала з вами зв’язок після того, як переїхала до Единбурга?»
  Жінка робить метушливий рух пальцями обох рук на колінах.
  — О, вона була дуже зайнята — я це знаю — була її робота — а потім усі ті організації весілля та великий новий будинок, про який треба було доглядати — і я не очікував, що поїду на весілля — як я вже сказав — Джордж і Я – ми не були її справжніми дядьком і тіткою – саме так вона нас називала – до того ж у них було лише кілька гостей – це відбулося на човні її нового чоловіка, здається, на Віргінських островах – її мати сказала невелика замітка про це в наступній різдвяній листівці».
  Скелгілл помічає, що інспектор Лейтон нишком дивиться на годинник і нетерпляче ворушиться на своєму сидінні. Хоча були деякі незначні доповнення до їхнього розуміння – здається, стосунки велися на відстані витягнутої руки, у великій мірі хазяйка та орендар; було поділено небагато глибоких знань – і це рахунок, який раптово закінчується понад два роки тому. Однак Біконсфілд виявився лише незначним відхиленням від маршруту, запропонованого Ендрю Органом, і являє собою ту зупинку для дозаправки, на якій Скелгілл все одно наполягав би. Він доїдає з тарілки залишки домашнього тістечка і ковтає остатки чаю. Жінка правильно тлумачить його дії як «згортання» інтерв’ю – хоча вона намагається виглядати розчарованою, коли він відмовляється від її закликів спробувати її губку Вікторія. (Д.С. Лейтон виглядає з полегшенням.) У кінці коридору, оздобленого балками, жінка бореться з великими вхідними дверима з чорного дуба – і Д.С. Лейтон кидається вперед, щоб допомогти. Скелгілл, можливо, покараний проявом лицарства своєї колеги, дякує їй за гостинність і співчуває їй за її втрату. Хоча вона продовжує виглядати сумною, вона стає розсіяною та роздумливо розмовляє, ніби сама з собою.
  «Знаєте, коли вона була маленькою дівчинкою, вона вважала, що ми дуже багаті, я не знаю чому, можливо, тоді це просто здалося їй великим будинком». Вона з тоскою дивиться на детективів, які чекають, втративши рівновагу, намагаючись рушити звивистою стежкою. «Вона завжди казала, тітонько Кемі, коли я виросту, я вийду заміж за мільйонера . Яка ганьба, як це обернулося для бідолашної дорогої Скарлетт».
   
  *
   
  «Я в захваті, пане. Це буде кінець шестисотмильної подорожі туди й назад, коли ми закінчимо».
  «Так, Лейтоне, ми зупинимося, щоб трохи перекусити. Які наступні послуги?»
  У темному салоні автомобіля, частково освітленому світлом зустрічних транспортних засобів, що товпляться на протилежній проїжджій частині, видно, як плечі DS Leyton провисають. Він змінює положення, щоб перевірити деталі на панелі приладів – годинник і одометр.
  «Сандвіч».
  «Знову?»
  «Вибачте, пане — я маю на увазі Сендбах — не знаю, про що я думав». Те, про що він думав – оптимістично – так це те, що вони могли б схопити бутерброд із бензинової лавки та продовжувати рухатися, але «пюре» – горнятко чаю камбрійською мовою – у власному мовленні Скелгілла зазвичай супроводжується певною версією сніданку на цілий день. . Скелгілл вважає ковбасу, яйце та квасолю основними продуктами харчування протягом 24 годин; тим часом багатостраждальна сержантова дружина чекає з обідом у печі. Він видає звук приватного роздратування, а потім намагається приховати це розмовою. — Ми повинні бути в Чеширі. Сендвіч є в Кенті, чи не так?
  «Так, трапляється».
  «Зверніть увагу, шефе – Сендбах звучить так, ніби це щось пов’язане з сарні – щось середнє між сендвічем і булочкою – партія – це те, що вони називають рулетом у Мідлендсі, якщо я пам’ятаю».
  Скелгілл мовчить. Важко сказати, чи займається він цією ідеєю – чи просто думає про їжу. DS Leyton додає вершника.
  «Тоді є Тебай, пане».
  «Це трохи далеко, Лейтоне, ми були б майже вдома».
  «Ні, я мав на увазі, що це гарна назва для служби, чи не так? Звучить так, ніби це те, що ви отримуєте. Чайна затока . Як піт-стоп . Він придушено сміється. «Ніби вони навмисно так це назвали».
  — Він названий на честь села, Лейтон. У всякому разі Гамлет.
  ДС Лейтон кілька хвилин розмірковує.
  «Гамлет, пане — це було б добре «un an» all — звучить так, ніби це скорочення від омлет з шинкою».
  Скелгілл видає несправедливо презирливий звук у горлі.
  «Що ж, давайте переконаємося, що ми не зупинимося на одному під назвою Grubgone».
  Настає колективна тиша. Усі смуги автомагістралі, що прямують на північ, завантажені до точки насичення. M6 між Бірмінгемом і Манчестером не для слабкодухих, сама думка про подорож змушує тисячі автомобілістів тягнутися до заспокійливих. Не те, щоб ДС Лейтон був наляканий, він вирізав свої зуби для водіння на злих вулицях Лондона – але в п’ятницю ввечері простір для епічних затримок завжди є легким проміжком концентрації; «ми вже там?» стає нескінченно марним. Однак, хоча вони ледь розвивають середню швидкість 45 миль на годину, принаймні вони рухаються, і саме з цього приводу коментує DS Leyton.
  «Маршрут М40 виявився в порядку, пане. Цей персонаж Органа знає свої шляхи».
  Скелгілл все ще щось розмірковує – або, можливо, зараз над новою пропозицією – і його сержант продовжує.
  «Зверніть увагу, пане, якщо ви подумаєте про це, це трохи випадково, що це був шлях до Біконсфілда. Як виявилося, це подвійно зручно для нас — як тільки ви вирішили, що ми повинні побачити стару бідді.
  «Хепен Орган намагався нам щось сказати».
  Скелґілл каже це цинічно — ніби він не має цього на увазі — і, звичайно, він не має наміру звучати так, ніби покладає якісь надії на досить незначний збіг обставин. Але їм мало чого продовжувати – і DS Leyton достатньо кмітливий, щоб побачити неявний зв’язок.
  «Ви маєте на увазі, що він був таємничим диваком, який зацікавив Скарлетт Лідделл, коли вона переїхала до міста?»
  Скелгілл викривляє кілька облич, ніби він надкусив лимон.
  «Читаючи між рядків, Лейтон, вона обмотала його навколо свого мізинця».
  Мимоволі віддзеркалюючи свого боса, Д. С. Лейтон також спотворює риси обличчя; вони виглядають скульптурними, важкими та скелястими в мерехтливому напівсвітлі.
  «Зверніть увагу, пане — він був типом бофінів — вони часто трапляються трохи нервовими».
  Стрибкий, Лейтоне, він чекав, поки ми скинемо бомбу. Він продовжував дивитися на цю картину на своєму столі. Ось чому я встав, щоб прийняти дик.
  Тепер у голосі ДС Лейтона прокрадається нотка, що підвищується. — Це була не Скарлетт Лідделл, пане?
  Скелгілл, однак, стриманий від цієї пропозиції.
  — Ні, Лейтоне — ти, донат. Це були його дружина та діти».
  "О, так, пане". ДС Лейтон бурмотить на знак згоди. — Правильно — вона, напевно, могла б вибрати, пане — як ви сказали тій дівчині Леонорі, тут має бути багато чарівних молодих хлопців — навіщо їй було б забавлятися з такою дивакуватою старою бухтою, як Орган?
  У темряві обличчя Скелгілла суперечливе. Минає кілька хвилин, перш ніж він відповість.
  «Яке улюблене слово начальника – питання доцільності ?»
  DS Leyton також потрібен деякий час, щоб обміркувати свій наступний внесок.
  «Ви хочете сказати, що Скарлетт Лідделл знайшла спосіб перескочити в чергу, шефе, коли справа дійшла до підвищення?»
  — Це буде не вперше в історії людства, Лейтоне. Але Скелгіллу, за його примхливою звичкою, тепер, здається, незручно з такою розважливою думкою. Він позіхає, і він незграбно потягується в обмеженому пасажирському приміщенні. «Що сказати, що вони не просто відправили її до Шотландії, а зробили це як рекламу».
  «Що — застрелити її, пане?»
  Скелгілл знизує плечима.
  «Вона могла бути ефективною, але це не означає популярність. Це дуже добре, коли є суперзірка, але якщо вони грають роль примадонни і підбивають решту вашої команди, яка з цього користь? Високолітаючи чи ні, вона все ще була маленьким гвинтиком у великому колесі».
  ДС Лейтон киває. Він кусає нижню губу, і його очі бігають по дзеркалах, коли він маневрує з однієї смуги на іншу, а потім вилається, коли рух на смузі, з якої вони залишили, раптово набирає швидкість.
  — Гадаю, єдине, що не підходить, — це її переїзд із Лондона, пане. Я маю на увазі – я знаю технічно їхній головний офіс в Единбурзі – і ніякої неповаги до Джоків, на кшталт – але якщо ви хочете приєднатися, то це Лондон, де це».
  Скелгілл зневажливо вигукує.
  — Ось чому ти переїхав, Лейтоне.
  ДС Лейтон сильніше примружується на зустрічне світло. Його риси набувають рішучого відтінку.
  «Як я вже казав раніше, пане, ми зробили це для дітей. Де б ви хотіли, щоб ваші кусачки постукали – Озерний край – чи Лейксайд? Це безглуздо».
  Скелгілл теж дивиться вперед, примруживши очі. Це менше, ніж просто; щоб дійти такого висновку, з його боку не потрібна жодна нервова діяльність; він зобов’язаний це знати, і як такий це один з аспектів його стосунків із Д. С. Лейтоном, у якому панує одностайність. Таким чином, позбавлений будь-якої можливості для непокірності, він занурюється в коричневий період. Тому через деякий час дзвонить ДС Лейтон, який, очевидно, продовжує обмірковувати сценарій.
  «Зверніть увагу, пане, я думаю, ви не можете сказати, що в неї зрештою не вийшло, вона лише пішла та вийшла заміж за власника… вийшла за свого мільйонера».
  «Так, просто не той мільйонер».
  
  
  OceanofPDF.com
   17. ОЗЕРО БАСЕНТУЕЙТ
   
  Субота, 7.10 ранку
   
  Все ще витягуючи частинки Лондона зі своїх ніздрів, Скелгілл насторожено сидить у своєму човні. Хоча світало вже більше години, сонце проникає на його місце лише зараз. Він сховався під старими розтрісканими вербами на мілководній південній ділянці озера Басентуейт. Неначе дрімаючий ведмідь, який ще не прокинувся від зимової сплячки, лежить м’язистий і міцний, здається, ніби дихає, коли сонячне тепло на його розпечених боках змушує повітря, що піднімається, грати з передачею мерехтливого світла. Порівняно Скелгілл почуває себе заспокійливим ліліпутом. Легкий вітерець, приємний південно-західний, створює хвилі на поверхні води і тримає Скелгілла чесним, вельветовий комірець піднятий на його надійному потертому Barbour . Навколо нього птахи, здебільшого невидимі, виявляють свою присутність. Коли він прокинувся до світанку, дрозди вже співали світанковим хором, їхня лінива ранкова мелодія просочувалася крізь відчинене вікно й випереджала його тривогу; деякі з них все ще зберігаються, тепер до них приєднується ціла весняна какофонія, яка складається з таких, як голубка, синиця, малинівка, повзик, зяблик, крапивник і омели. Із заростей очерету праворуч від нього доноситься нерегулярне кудкудакання крижнів, які віддалися забаві, і час від часу жалібний кіррук самотньої кучугури.
  Його думки повертаються до його останнього візиту, коли, пливучи неподалік звідси, він уперше відчув парадокс Скарлетт Лідделл. Щось від її примхливої вдачі виявилося навіть у тому швидкоплинному проході. Залучення, поки він був новинкою моменту; кинувши його різко, як тільки він виконав її примху. Що сказав Ендрю Орган – переважно одиниці та п’ятірки? Ніколи не трійка.
  За винятком того, що ворона каркає тричі енергійно – у цю пору року звук, який викликає тривогу, попередження, вкорінене в його психіці, ще з дитинства, що пливе за пастухами на провітрюваних водосховищах. Він шукає вразливих ягнят у бік берега. У напрямку до замку Грінмайр є суцільне пасовище та отара, що пасеться, але його погляд впадає в очі людська постать, яка одразу невідповідна, незграбний рух у кінці хиткого дерев’яного причалу. Скелгілл мружиться. Це Томас Монтегю-Браун, і він, схоже, погано закидає.
  Скелгілл спостерігає хвилину чи близько того; тоді він змотує свою линву й береться за весла. Вітерець з ним; через дві хвилини він повертається вздовж пірсу. Томас Монтегю-Браун, на обличчях якого, здавалося, був постійний здивований вираз, припинив «ловити рибу» й притулив вудку до поручня. Однак він розуміє, що Скелгілл збирається підкинути йому художника, і робить задовільний улов.
  Скелгілл піднімається на розколоті дошки, тримаючись за п’яти своїх шкірястих рук, виконує напівперекат і злегка підривається на ноги.
  — Доброго ранку, Томе.
  «Доброго ранку, інспекторе».
  «Ви намагалися позбутися мошок?»
  — Вибачте, інспекторе? Мошок немає.
  Чоловік виглядає трохи наляканим.
  «Я бачив, як ти проходив кастинг». Скелгілл показує на рибальську установку. «Це наполовину пристойне нове вудилище, але ви нічого не досягнете, лупцюючи уявну кадді».
  Здається, Томас Монтегю-Браун усвідомлює – можливо, неофіційне привітання Скелгілла запам’яталося, його зосередженість на лові, а тепер досить хитра посмішка – що, можливо, поліцейський не збирається звинувачувати його в якомусь кримінальному проступку – а насправді приховує щирий інтерес до того, що він робив.
  «О… о… L-Lavinia хоче запропонувати риболовлю нахлистом як p-частину нашого пакету — що я маю бути якимсь г-гілі? Також ми надаємо безкоштовний досвід місцевим молодіжним групам – скаутам – g-girl g-guids. Вона рекламує День відкритих дверей».
  Скелгілл не брав інтерв’ю у Томаса Монтегю-Брауна – раніше це завдання було покладено на DS Leyton – тому він не впевнений, чи заїкання цього чоловіка є звичним, чи це просто виникло через нерви. Він згадує вищезгадане попередження Лавінії – що її зведений брат був ненавмисно погано вихований. Він нічого з цього не помічає, але, можливо, він наскочив на людину, яка тримає «блеф-сіверянина».
  Скелгілл тягнеться, щоб підняти вудку. Він перевіряє розташування – нейлоновий поводок правильно прикріплений за допомогою плетеної петлі до важкої нахлистової волосіні – він підозрює, що це влаштував магазин снастей; це виглядає як професійна робота, закріплена плямою суперклею. Розумно, для практичних цілей, гачки не були прив’язані. Скелгілл копається в кишені й дістає велику іржаву сталеву шайбу. Він спритно закріплює його за лідером і втягує волосінь рукою, доки її не зупинить кільце на кінці вудилища.
  «Чому ми виконуємо кастинг, Томе?»
  Не чекаючи відповіді, лівша Скелгілл кидає вудку й пускає линву по воді. Шайба зникає із сплеском, можливо, за двадцять ярдів від свого місця. Томас Монтегю-Браун дивиться, кліпаючи.
  «Е-е... дістати рибу?»
  Скелгілл не відповідає, але в його манері достатньо, щоб вказати ствердно. Він намотує, тримаючи вудилище неправильною рукою, котушку вгорі.
  Подивіться, як це легко з вагою на кінці. Але нахлистом...
  Томас Монтегю-Браун розуміє, що йому слід закінчити речення.
  «На кінці немає ваги».
  'Точно. Вага вся в рядку. І ви не можете просунути лінію».
  Скелгілл крокує понтоном до трав’янистого берега, відкушуючи шайбу й кидаючи її в кишеню. Тепер він дістає зім’ятий клаптик паперового рушника і відриває куточок. Це замінює шайбу на кінці нейлонового лідера. Він тримає його; він крутиться на вітрі.
  «Муха – так? Безпечна версія.
  Скелґілл знімає, можливо, десять ярдів волосіні, дозволяючи їй згорнутися у нещільну котушку біля його ніг. Він передає жезл Томасу Монтегю-Брауну. Тепер він вибирає фальшиву паперову муху, відтягує її на п’ять-шість футів і кладе на торф.
  «Притисніть волосінь над котушкою до вудки вказівним пальцем правої руки». Він стежить за тим, щоб чоловік дотримувався його вказівок. «Тепер кидайте одним махом».
  Томас Монтегю-Браун виконує те, що просили. Є шквал лінії, коли перші кілька ярдів піднімаються з купи, але в іншому випадку закид є невдалим; лінія згортається, а мушка не рухається. Скелгілл виглядає задоволеним цим результатом. Тепер він бере муху і йде геть; він не зупиняється, поки не розтягне лінію до кінця.
  "Спробуйте ще раз".
  Цього разу лунає свист, і муха злітає, мчить повз голову Томаса Монтегю-Брауна та вилітає через луг. Чоловік повертається, на його обличчі — подив. Він повертає лінію назад. Він приземляється недалеко від Скелгілла. Він повторює дію. Потім він вимушено посміхається, тримаючи губи стиснутими.
  «Ви не можете просунути лінію, інспекторе».
  Підходить Скелгілл.
  "Ви зрозуміли?"
  «Я знаю – це справді очевидно, чи не так?»
  Скелгілл робить примирливий рух руками.
  — Трапляється, що це не так очевидно, як вам здається. Люди бачать, як рибалка закидає таку вудку однією рукою, вони думають, що ви робите це справа вперед-назад. Якби всі навчилися закидати дворучну лососеву вудку – вони б зрозуміли принцип зарядки вудки за п’ять хвилин. Ви просто зробили це швидше». Скелгілл робить паузу, щоб вдихнути; він помічає, що Томас Монтегю-Браун виглядає раптово збентеженим – можливо, незвична похвала? «Коли ви ловите лосося, ви знаходитесь у річці. Можна дати волосіні полежати на воді. У вас є велика штанга з важелем, щоб підняти її одним рухом. Але з невеликою форелевою вудкою вам потрібно тримати волосінь у повітрі, поки ви її простягаєте – якщо ви дозволите їй впасти, вода створить занадто великий опір – і якщо ви ловите на березі, вона зачепиться за вами».
  Чоловік слухняно киває. Він має манеру поведінки людини, яка звикла виконувати накази, і, здається, задоволений таким станом речей. Але коли Скелгілл випадково запитує його, яку команду мух він пропонує використовувати, стурбований вигляд повертається.
  — Я ніколи раніше не ловив рибу, інспекторе.
  Скелгілл знову не може не посміхнутися – однак, з нехарактерною доброзичливістю. Існує нова на вигляд традиційна полотняно-шкіряна рибальська сумка, підвішена на плечовому ремені до стовпа. Він дістає його та сідає навпочіпки, щоб розглянути його вміст. Томас Монтегю-Браун з тривогою спостерігає.
  «Я попросив магазин снастей надати мені вибір усього, що мені може знадобитися».
  Скелгілл оцінююче киває – гарна суміш. Магазин не скористався своїм статусом новачка.
  «Особливо, якщо ви перебуваєте в човні, зазвичай використовують команду з трьох мух». Скелгілл збирається пояснити далі, коли раптово спалахує спогад про дитинство – на березі річки, коли його наставник, професор Джим Гартлі, навчав ловити рибу нахлистом. Він завжди починав із запитання. «Ви можете подумати, чому це могло бути?»
  «Ну… я припускаю, що ви можете запропонувати різні типи… b-bait?»
  Скелгілл піднімає брову, коли вживає це слово; проте він киває.
  Так, це приблизно його довжина. Ваша точкова мушка занурюється найглибше – тоді вам знадобляться дві крапельниці. Найближчий до вас повертається через поверхневу плівку. Тож ви навіть можете використовувати суху – таку, яка імітує дорослу особину, що лежить». Він тримає пластикову коробку для мух із прозорою кришкою й тикає пальцем в одну із, можливо, тридцяти штучних приманок. «Точкова муха — можливо, плаваюча німфа — середня крапельниця — можливо, лялечка, що піднімається — ми називаємо це емергером». Скелгілл дивиться на озеро, мружачись на низьке ранкове сонце. «Очевидно – ви подивіться навколо – подивіться, що вилуплюється – якщо ви зловили рибу і залишили її їсти – розріжте їй живіт – подивіться, що сьогодні в меню».
  «Тож чому мух називають «натуральними», інспекторе?»
  Запитання говорить Скелгіллу, що людина ловить.
  «Так, хоча є багато таких, які не є такими, ви почуєте розмови про олух і собачих ноблерів , але в моїй книзі це відмовка, і вони заборонені багатьма водами».
  «Я б віддав перевагу робити це за книгою».
  «Хороший чоловік. Що ви знаєте про вузли?»
  «Я знаю, що морська миля дорівнює приблизно 1,15 сухопутної милі».
  Томас Монтегю-Браун говорить це з відвертим обличчям – Скелгілл збирається відреагувати так, наче чоловік іронізує, – але знову він згадує зауваження зведеної сестри Лавінії, і не дуже впевнений.
  «Я сприйму це як ні. Зав’язування вузлів – я про це».
  «Так. Я маю на увазі – ні – боюся, що ні».
  Скелгілл нишпорить у сумці – він знаходить те, що шукає – котушку волосіні. Він знаходить вільний кінець, відкушує перші дванадцять дюймів і тримає його між зубами. Потім він знімає з котушки ще ярд.
  «Ви повинні зробити крапельниці, перш ніж прив’язувати будь-які гачки. Я просто встановлю один, щоб ви могли бачити, до чого ми прагнемо, тоді я покажу вам вузли повільніше».
  Скелгілл розміщує дві довжини лінії паралельно одна одній. Пальці розмиваються, коли він створює петлю, кілька разів пропускає вільні кінці, змочує губами переплетену ділянку й натягує всю композицію. Тепер коротке пасмо прив’язується перпендикулярно до основної лінії, утворюючи хрест, а Скелгілл відкушує одну половину і тримає отриманий результат.
  'Крапельниця. Як і всі хороші вузли, він стає міцнішим під час натягу. Ви б помістили один приблизно в десяти футах від вістря, а інший приблизно на півдорозі. Далі – щоб зав’язати мух – я використовую заправлений напівкровний вузол».
  Він вибирає Пітера Росса з нахлистової коробки і пропускає кінчик волосіні через вушко гачка. Чується ще один гуркіт руху, коли він п’ять разів обертає вільний кінець навколо стоячої частини та пропускає його через утворену петлю. Потім він робить другу заправку, зволожує композицію і, тримаючи вільний кінець зубами, туго затягує вузол, однією рукою натягуючи шнурок, іншою міцно стискаючи мушку великим і пальцями.
  «Хотілося б, щоб я мав фунт за кожен раз, коли я захоплювався цим».
  Примружившись набік, Скелгілл бачить, що очі Томаса Монтегю-Брауна насторожені; вони відрізняються від тих, що були у його зведеної сестри, вони блідо-блакитні та бездоганні. Скелгілл піднімає свою маленьку демонстраційну фігурку – прив’язану вістря та крапельницю, готову до мухи.
  «Тож це те, до чого ми прагнемо. Очевидно, розподілено на більшу довжину лідера.' Коли його учень киває, Скелгілл відкушує муху й повертає її на місце серед інших. Потім він відкушує використаний шматок нейлону і кладе його в кишеню піджака. «Так, давайте подивимось на вузлики — повільніше».
  Томас Монтегю-Браун нервово кашляє.
  «Я… я думаю, що зможу це зробити».
  Скелгілл з сумнівом дивиться на нього – він згадує свої власні незграбні перші спроби, а професор терпляче дивиться на нього – «Менше поспіху, більше швидкості, Деніеле!» Але Скелгілл знизує плечима й віддає котушку волосіні.
  "Я не буду його кусати - якщо ви не проти - я не думаю, що мої зуби до цього".
  У Томаса Монтегю-Брауна на його стьобаному жилеті прикріплені ножиці для стрижки, які він використовує для відрізання коротких предметів. Він поєднує дві нитки разом, а потім без вагань повторює вузол-крапельницю Скелгілла – лише за трохи більше часу. Він витягує ту саму муху – Пітера Росса – з коробки та негайно відтворює кривавий вузол. Скелгілл дивиться широко розплющеними очима, як чоловік навіть згадує другу заправку – невелику «спеціальність Скелгілла», яку, наскільки йому відомо, використовують небагато рибалок. Коли Томас Монтегю-Браун припиняє перевірку, Скелгілл лається собі під ніс.
  «Вибачте за мою французьку, але я думаю, що ви зламали це в одному, Томе».
  Неохоча усмішка тимчасово займає дещо кривостороннє обличчя Томаса Монтегю-Брауна; він сором'язливо відводить погляд, і на його блідих щоках з'являються червоні плями. На мить його трупна поведінка ніби отримує ін’єкцію життя. Його блакитні очі проясняються, і він крадькома кидає погляд на Скелгілла.
  «Я вважаю, що ви, мабуть, гарний інструктор – ви впораєтеся з цим набагато краще, ніж я, інспекторе».
  Скелгілл хмуриться і підводиться, щоб задумливо поглянути на озеро Басентуейт. Він прогинає спину, вбиваючи кулаки в основу хребта. Минає кілька хвилин, перш ніж він відповість.
  «Якщо ваші гості прийшли порибалити — ті, хто знають, що вони роблять, — ви можете залишити їх самі — зосередьтеся на тому, щоб бути човняром. Початківці – мені здається, ви зможете їх виправити». Він вказує на нерівне пасовище, змахнувши рукою. «Змусьте їх зробити трохи фальшивого закидання через траву. Підніміть команду мух. Легко, як пиріг. Просто переконайтеся, що люди носять сонцезахисні окуляри та кепки. Тож вас не можна судити за втрачені очі.
  Він помічає раптову зміну виразу обличчя Томаса Монтегю-Брауна. Повертається щось від колишнього вигляду здивування. Скелгілл киває головою в напрямку замку Грінмайр.
  «У вас зараз є люди?»
  «О… п-не раніше наступної п’ятниці, інспекторе». Раптом він кривиться, вимучений вираз обличчя оголює два ряди дещо неправильних зубів. — Але Лавінія поки що не випускає кімнати леді Анни.
  
  
  OceanofPDF.com
   18. ПЕНРИТ, ШТАБ
   
  Понеділок, 10 ранку
   
  «Гаразд, півню?»
  Скелгілл увійшов до свого кабінету, щоб побачити інспектора Алека Смарта, який тримає суд перед двома своїми сержантами. Його дивує, що худий інспектор розвалився в кріслі, піднявши ноги на кут столу. Він носить гостроносі крокодилячі туфлі, шкіра на підошві ледь потерта, ніби вони новісінькі. Але Скелгілл не має наміру захоплюватися безсумнівним модним вбранням манкуніанця. Він більше схожий на те, що міг прийти прямо зі свого човна; Враження підсилюється великою картонною коробкою з вирізаними вухами, яку він несе – із складених стулок якої змійками звивається бездомна спіраль тонкої нейлонової мотузки. Він безцеремонно кидає коробку на свій стіл, піднімаючи пил із внутрішнього лотка. DI Smart, здається, розуміє натяк. Він опускає ноги й обходить дальній бік столу, щоб стати біля ДС Джонс, де вона сидить під вікном. Скелгілл помічає, що він підходить дуже близько. Коли він нахиляється, щоб почистити свій дизайнерський костюм, у кутиках його вузького рота з’являється лукава усмішка.
  «Чим я можу для тебе зробити, Розумний?»
  Інспектор Смарт піднімає руки долонями назовні – це жест, спрямований на посилення неприязного відтінку Скелгілла.
  «Я проходив повз ваші двері, Скел, я хотів зайти, щоб сказати, що молодець». Він витягує шию, щоб зиркнути на доктора Джонса, ніби вимагаючи підтвердження. «Шеф казав мені, що ти впорався з жахом — зробив за них роботу Кістоун Джокс ». Він посміхається над власною маленькою грою слів.
  Войовничість Скелгілла дещо гальмується цією очевидною похвалою. Він опускається на сидіння й нерішуче хмуриться.
  «Немає нічого певного – вони ще не висунули йому звинувачення».
  DI Смарт у свою чергу прихиляється спиною до вікна й складає руки. Він примружує очі, наче звик примружуватися крізь завісу сигаретного диму, і дивиться на Скелгілла старомодним поглядом.
  «Відчепися, Скел. Кажуть, що шукачі слави вилазять із деревини, як личинки.
  Тон інспектора Смарта є зневажливим, але його зміст, здається, передбачає певний розвиток подій, про який Скелгілл не підозрює. Незрозуміло, що він був відсутній сьогодні вранці, він пропустив і свою регулярну зустріч у понеділок зі своїм начальником, і оновлення від своєї команди. Він дивиться, не в змозі приховати тривогу, на ДС Джонса. Здається, вона неохоче відповідає – вона розуміє, що її відповідь лише підтвердить брак знань її боса – але Скелгілл киває, щоб вона продовжила.
  «Господар, новина про арешт Вілла Лідделла потрапила в соціальні мережі, я маю на увазі всю країну, а не лише місцеву групу чату, як раніше. Я не знаю, як – це змушує вас подумати, що був навмисний витік – це почалося з блогера для одинбурзької газети». Вона робить паузу – і помітно скрипить зубами, м’язи під її видатними вилицями згинаються. «Три жінки виступили, щоб повідомити про звинувачення в історичному сексуальному насильстві».
  Є цинічний регіт від DI Smart. Він чепуриться над своїм одягом і непристойно посміхається ДС Джонсу.
  — Б’юся об заклад, вони не скаржилися, коли розпивали його шампанське, еге ж? Милуючись його офортами».
  Настала тиша – спричинена не тільки неприємним зауваженням DI Смарт, але й самими новинами. Риси Скелгілла спотворюються, наче він намагається знайти якусь репліку. Однак перший говорить DI Smart.
  — Але це тобі не допоможе, еге ж, Скеле? Він проводить пальцями однієї руки по своєму доволі тонкому волоссі. «Начальник стає нахабним, що ваша маленька жертва Грінмайра плаває непотрібною навколо того вашого озера».
  Тепер Скелгілл змушений до необдуманої репліки.
  «Можливо, це було просто самогубство, Смарт».
  DI Смарт ще раз балакає – ніби він не переконаний – і що Скелгілл лукавить. Тим часом два сержанти виглядають по-різному стурбованими та збентеженими тим, що їхній власний начальник загнаний у кут. DI Smart натискає на свою перевагу.
  «Я не бачу, щоб Шеф погодився на це, Скел — не зараз цей сексуальний шкідник-мільярдер у кадрі. Вона отримуватиме запитання зверху – від ЗМІ – чому її команда не накинула на нього дівчину? Читаючи між рядків, вона говорить про новий набір очей».
  Інспектор Смарт відштовхується від стіни за спиною й прокрадається до відчинених дверей. Він поблажливо плескає Д. С. Лейтона по плечу. «Пара свіжих м’ясорубок , еге ж, чудо?» Він наслідує акцент Д. С. Лейтона в Іст-Енді. «Я б тримав його за короткого й кучерявого — це змусило б його верещати, еге ж, Еммо?» І він відходить, недбало підморгуючи доктору Джонсу.
  Трійця залишається в задумливій тиші. У Скелгілла обличчя, як грім. Але він міг би подумати, чи невеликі вторгнення інспектора Смарта – завжди, здавалося б, своєчасно, щоб насипати йому сіль на рани, коли справа в занепаді, з ледь прихованими погрозами переміщення, які, очевидно, передаються від начальника – містять у собі більше методу, ніж божевілля. – і якщо детектив Смарт, в очах начальника, зовсім не є якимось рятівником, який чекає, це не що інше, як пішак у її грі. Однак гнів засліплює його для будь-яких подібних спекуляцій. Він піднімає кухоль, що охолоджувався на його столі, і сердито потягує її, а потім виражає несхвалення.
  «Свіжа чашка, пане?»
  ДС Джонс рухається вперед, ніби збираючись піднятися. В її очах спалахує рішучість – можливо, тому, що вона вживає слово «свіжий», відмова дозволити, щоб його привласнив пішов макіавелліст Д. І. Смарт. Скелгілл незручно ворушиться в кріслі.
  «Так, трохи пізніше». Він спорожнює свій кухоль, холодний чи ні, і стукає ним у невеликий акт непокори. «Де ми були?»
  Тепер ДС Джонс посміхається. Вона розмахує пачкою записок.
  «Свіжі пироги з фаршем, пане?»
  Вона блимає усмішкою до інспектора Лейтона — дозвіл викрасти його лінгво — а потім дивиться на Скелгілла оптимістичним поглядом. «Це було ваше резюме для мене в п’ятницю».
  Вона вручає зшиту копію кожному зі своїх колег – Скелгілл негайно кладе свій аркуш на поверхню перед собою.
  «Також, пане, я завантажив це в систему в суботу».
  Скелгілл виглядає схожим на школяра, якого вчитель математики просить пояснити теорему Піфагора, коли в його голові крутиться те, під яким кутом тримати вудку, щоб дістати приманку на щуку. Зі свого боку, DS Leyton також виглядає досить збентеженим – ніби він теж пропустив домашнє завдання. Однак він, очевидно, вирішує влити в своє виправдання невелику порцію актуального гумору. Він випускає повітря крізь гумові губи й покірно опускається на місце.
  «У нас залишився старий дракон – мати дружини – вона лише пішла та зламала свою лапку – вона застрягла в яблуках – гавкає свої накази на собаку – біда з фламіном привела мене в правий двічі «-вісім».
  Д. С. Джонс розсміявся над вигаданою вигадкою Кокні Д. С. Лейтона – і навіть Скелгілл змушений усміхнутися. ДС Джонс махає паперами.
  «Я пропоную почати з свіжого, пане?»
  Скелгілл бере свою копію звіту й недбало гортає його. Тепер він робить обличчя страху.
  «Джонсе, я вип’ю чай».
  «Звичайно, шефе – через два тички повертаюся».
  Вона підводиться й легенько підходить до дверей.
  "Джонс".
  Вона повертається й люб'язно дивиться на нього.
  «Господар?»
  «Беконний батті?»
  «Їжа для роздумів, пане».
   
  *
   
  «Отже…» (очі Скелгілла мерехтять – знову звучить «так» – тепер це Д. С. Джонс – хоча, подумавши, вона принаймні повторює). «Нові події щодо Вілла Лідделла?»
  Проте Скелгілл схвально киває. ДС Джонс щиро ставиться до нього.
  «Дефект Фіндлі зателефонував у пошуках вас, шефе — він сказав, що першим ділом спробував ваш мобільний — і що не заперечуватиме побалакати, коли у вас буде хвилина, — але він дав мені підсумок».
  Вона має на увазі сержанта-детектива Камерона Фіндлі – «Кеммі» – давнього союзника Скелгілла в шотландських силах. Скелгілл на мить виглядає збентеженим – імовірно, він був відсутній, коли надійшов дзвінок на стаціонарний телефон поліції. Він кидає погляд на коробку на своєму столі й відсуває її трохи вбік. «Так, мабуть, у мене не було сигналу».
  DS Jones здається незворушним; немає нічого нового в незрозумілих рухах Скелгілла. Вона бачить, що він не дивиться на ноти, а спостерігає за нею, чекаючи, коли вона почне.
  «Три жінки, які звернулися в шотландську поліцію, двом близько тридцяти, вони були співробітниками компаній групи Liddell Acorns . Передбачувані інциденти сталися, коли вони працювали допізна, і їх викликали до його офісу. Часові рамки – останні три роки. Третя особа — жінка у віці близько сорока, але інцидент стався на званій вечері в будинку Вілла Лідделла більше десяти років тому. Здається, він використовував привід показати їй свою колекцію мистецтва, щоб відокремити її від інших і заманити в спальню.
  На даному етапі існує невеликий ризик того, що легковажні зауваження детектива Смарта можуть зачепити душу – але це занадто серйозна справа для цього – і Скелгілл, і ДС Лейтон суворо ставляться до ДС Джонса – і саме ДС Лейтон виголошує клятву, що підсумовує їхні почуття.
  «Тобі хочеться подзвонити в його шию, пане».
  Скелгілл, здається, схильний поділяти це почуття – можливо, навіть те, що це було б надто гарною долею для цієї людини, – але його вкорінена непокірність виводить адвоката диявола під виглядом офіційного протоколу.
  «Не будемо надто хвилюватися – це буде непросто – слово однієї людини проти слова іншої».
  Але DS Jones, схоже, готовий не погодитися.
  «Шефе – що я вам сказав – про Катріону Броді?»
  Скелгілл наче розсіявся.
  "Просто нагадати мені?"
  «Що вона не перша».
  Скелгілл дивиться на неї майже доброзичливо.
  «Тож ти мав рацію – молодець».
  Д. С. Джонс швидко пропускає цей рідкісний комплімент.
  «Господар». Вона стукає по паперах тильною стороною пальців. «Я вважаю, що ці троє — лише верхівка айсберга. Я думаю, що це буде слово однієї людини проти багатьох. Є успішні прецеденти отримання судимості».
  — втручається Д. С. Лейтон.
  — Я так розумію, він заперечує це?
  ДС Джонс киває, і її вираз стає заглибленим. Вона, безсумнівно, пригадує те, що, як вона тепер підозрює, було вступним етапом методу Вілла Лідделла. Пам'ять необроблена. Її голос набуває нотки стриманого гніву.
  «І він буде добре це робити».
  ДС Лейтон підхоплює її стримовані емоції. Він привабливо дивиться на Скелгілла й простягає м’ясисті руки, завеликі для людини його обмеженого зросту.
  — Правда, це означає, що ми можемо затримати його зараз, пане — за вбивство його дівчини?
  «Лейтон, ти звучиш як Розумний».
  Але Д. С. Лейтона це не злякало.
  «Ну, — ми продовжуємо повторювати, пане, — через те, що двері її спальні були замкнені, — він був єдиним, хто міг легко це зробити. У нього були поранення на руці. У неї була його шкіра під нігтями. На ній не було нижньої білизни». Він неуважно потирає долонею свою міцну шию. «Тепер ми знаємо, що ми з ним робимо – чому ми будемо дивуватися, якщо він її задушив?»
  Але Скелгілл з сумнівом мружиться.
  «Я буду здивований, коли два і два складуть п’ять».
  Репліка дещо несправедлива, але він залишає її на місці. До кожного підлеглого ставиться по черзі. DS Jones намагається бути позитивним.
  — З цих нових слідів, пане, можливо, щось випливе — якийсь зв’язок із тим, що сталося в замку? Проте в її тоні бракує оптимізму. «Якби вона не була його дружиною…»
  Вона замовкає – і настає тиша – бо Скелгілл киває. Будь-який уявний сценарій примусового характеру за участю Вілла та Скарлетт Лідделл просто не підходить. Через півхвилини говорить ДС Лейтон, у його голосі прозвучала обережна, але ледь помітна маніакальна нотка.
  — А що, якби вона погрожувала зірвати гаф, пане? Що якби вона знала про нього? Його хитрі витівки? Наскільки ми знаємо, він спробував це на ній одного разу – до того, як вони посварилися». Але тепер ДС Лейтон теж, здається, передумав – він піднімає руку, щоб підхопити підборіддя. «Знову ж таки, ти б вийшла заміж за дивака, який зробив це з тобою?»
  Він запитливо дивиться на доктора Джонс, наче вона могла бути оракулом у такій справі. Вона не відповідає, хоча якусь мить задумливо дивиться на нього, а потім повертається до Скелгілла.
  «А що, якби вона збиралася «розіграти» комусь іншому?»
  Скелгілла ця пропозиція не збентежила.
  «Наприклад?»
  Д-р Джонс перегортає першу сторінку своїх нотаток, додаток щодо останніх звинувачень. Нижче – основна частина звіту. Вона піднімає його ілюстративно.
  «Коли ти поїхав до Лондона, я вирішив забути про Вілла Лідделла й зосередитися на минулому інших».
  Двоє чоловіків дивляться, ДС Лейтон з надією; Скелгілл більш небагатослівний.
  «Чи можу я почати з Дерека Даффа?» Її колеги кивають, тепер досить порожньо. «З трьох — назвемо їх чоловіками заради простоти — він був першим, у кого я брав інтерв’ю минулого тижня. На вигляд він справді хороший хлопець – привітний, невимушений – але, незважаючи на це, я пішов з відчуттям, ніби щось було не так».
  Вона кидає погляд на Скелгілла, який схвально киває, зрештою, ця заява перегукується з його власною незбагненною методологією. Вона продовжує.
  «У його офісі були розвішані плакати та зразки продуктів, над якими працювала його компанія». Вона пояснює для Д. С. Лейтона. «Він організовує маркетингові кампанії – ви знаєте, як у пабі, вони дають вам скретч-картку – і ви можете виграти свій наступний напій безкоштовно, або приз чи щось таке?» ДС Лейтон розуміючи киває. «Отже, я переглянув його веб-сайт, прес-релізи та звіти маркетингових ЗМІ. Загалом я знайшов згадки про близько двадцяти різних брендів – алкогольні напої, пиво, косметику, кондитерські вироби, засоби особистої гігієни». Тепер вона робить паузу, щоб перевести подих – результатом є підвищена увага її аудиторії. «Кожен із них — без винятку — був брендом, що належав одній із компаній Вілла Лідделла».
  ДС Лейтон дивиться спантеличено.
  «То що ти кажеш, дівчино?»
  — По суті, у нього лише один клієнт. Група Liddell Acorns . Можливо, він керує власною компанією — нібито він незалежний бізнесмен, — але всі свої доходи він покладається на Вілла Лідделла.
  Д. С. Лейтон кидає на колегу захоплений погляд.
  — Правда, тож ви вважаєте, що Скарлетт Лідделл збиралася сказати щось таке, що вивело б його на Квір-стріт?
  — втручається Скелгілл.
  «Затримайся, Лейтоне, нехай дівчина закінчить».
  Однак DS Jones виглядає досить напруженим. Вона кладе папери собі на коліна й тримає руки вгору в короткому жесті відступу.
  «Ну – це все, що стосується Дерека Даффа – можливо, якщо я поясню про інших?»
  Скелгілл киває. Д. С. Джонс повертає своє місце у своїх нотатках – хоча вона знову починає декламувати переважно напам’ять.
  «Як ви пам’ятаєте, наступною людиною, з якою я брав інтерв’ю в Единбурзі, був Майк Люкер. Ви не можете бути більш схожими на крейду та сир, ніж він і Дерек Дафф. У той час як Дерек Дафф – я думаю – відвертий, для порівняння Майк Лукер хитрий настільки, що ви відчуваєте, що він не збирається вам нічого розповідати – і, звичайно, не про свою справу – особливо якщо ви не знаєте правильних запитань запитати.'
  Д. С. Лейтон самопринизливо вигукує.
  «Ха – це був би я, дівчино».
  ДС Джонс ставиться до нього великодушно.
  «Тож я попросив контакт із відділу корпоративного шахрайства Met — ми були на одному випуску — провести кілька перевірок фірми Майка Люкера. Він називається Luker Investments . Він згадав мені, що почав працювати для Вілла Лідделла близько п’яти років тому. До цього моменту здавалося, що він більш-менш літав соло. Але відтоді товарообіг подвоювався щороку – і тепер він має досить невеликі операції. Не кажучи вже про здоровий прибуток. Як і у випадку з фірмою Дерека Даффа, схоже, що основна частка збільшення доходу прийшла від роботи консультантом у Liddell Acorns . Є численні прес-релізи, в яких згадується, що Luker Investments займається «M&A» – проектами злиття та поглинання. Поки що все добре – за винятком випадків, коли мій контакт запитував кредитний рейтинг, він був лише на одну сходинку вище сміття». Вона дивиться на свої записи. «Вони називають це високою спрямованістю – неадекватним акціонерним капіталом і позиками, забезпеченими іншими позиками. Досить лише однієї інвестиції, щоб зіпсуватися – або основне фінансування фірми вичерпатися – і все може розвалитися, як картковий будиночок. А Liddell Acorns значиться як основний власник пільгових облігацій Luker Investments .
  Детективи замовкають. Пенні – або, можливо, скоріше, фунт – починає падати. ДС Джонс робить ковток зі своєї склянки води.
  «Зрештою, на перший погляд, ви можете подумати, що Кевін Мейкпіс найбільше залежить від Вілла Лідделла — врешті-решт, він його роботодавець. Однак я шукав назву його посади і виявив сотні хороших вакансій його рівня – щоправда, переважно на південному сході, менше в Шотландії. Як менеджер з маркетингу з великим досвідом «блакитних фішок», він є товаром, який можна продати. Я не думаю, що йому було б про що хвилюватися, якщо говорити про хороше заробіток».
  «І що?»
  Інтонація Скелгілла свідчить про те, що він бачить деякі протилежні почуття, що лежать в основі її оцінки. Йому здається, що вона помиляється щодо Кевіна Мейкпіса.
  — Не знаю, пане — мабуть, він досить стримано ставився до Скарлетт Лідделл. Я маю на увазі – я розумію, як Майк Люкер міг виправдано стверджувати, що дистанціювався від неї – він був аутсайдером компанії, займаючись конфіденційними податковими та інвестиційними питаннями для Вілла Лідделла – але Кевін Мейкпіс працював у групі Liddell Acorns протягом усього періоду Робота Скарлетт Лідделл. Він, безумовно, мав з нею побіжний контакт, коли вона була в Лондоні, і, звичайно, він схвалив її підвищення до свого відділу в Единбурзі. З того, що ми знаємо, її нелегко залишити без уваги». ДС Джонс по черзі переводить погляд з одного колеги на іншого. «І моє враження про Кевіна Мейкпіса таке, що він не той хлопець, який би її ігнорував».
  Скелгілл задумливо киває – її попередній опис нарцисичних рис чоловіка залишився з ним. Чи були Кевін Мейкпіс і Скарлетт Ліддел чимось на кшталт прислів’їв «птиці з пір’я»?
  «Коли він розлучився з Фелісіті Бельведер?»
  ДС Джонс примружує очі, але Скелгілл знає, що вона надто старанна, щоб пропустити цей факт.
  «Їхній указ не було зареєстровано близько трьох з половиною років тому. Це було б до того, як Скарлетт Ліделл переїхала працювати до нього в Единбург».
  Тепер інспектор Лейтон кидає погляд на Скелгілла, ніби перевіряючи, чи збирається він щось прокоментувати, але коли виявляється, що ні, сержант робить свій внесок на користь інспектора Джонса.
  «Дівчина, з якою ми розмовляли, — з якою Скарлетт Лідделл працювала разом у Лондоні — вона відзначила її як кричущу, кокетливу — сподобалася, як вона виглядає. А її попередній бос – він сказав, що вона була невелика – ми з Гувнором навіть подумали, чи вона його не чіпляє – підводить його, розумієте, що я маю на увазі? Так, ніби лондонська публіка не дуже шкодувала, що витягнула її зі свого волосся. Але що сказати, що вона не продовжувала бути проблемою, коли переїхала до Единбурга? Вона могла отримати соковитий допінг на Мейкпісі. Ми знаємо, що вона пила в суботу вдень, коли вони повернулися в замок Грінмайр – можливо, вона трохи розв’язала язик – придуши його – наступне, що він її душить».
  ДС Джонс невпевнено дивиться на Скелгілла. Хоча вона частково несе відповідальність за те, що її колега-сержант намагається висловити досить сенсаційну думку, їй нагадують факти, які стримують їхні підозри.
  «Шефе, я перечитував висновок патології. Якби вона була задушена іншою стороною, проти її волі – тоді медичний консенсус полягає в тому, що було б набагато більше ознак боротьби». Вона пильно дивиться на кожного зі своїх колег. «Це повертається до припущення, що вона добровільно брала участь у всьому, що трапилося – наприклад, у романтичній зустрічі, яка пішла не так».
  Незважаючи на те, що його сержант використав евфемізм, Скелгілл виглядає збентеженим. Він підводиться й повертається, щоб досить безцільно дивитися на карту на стіні. Здається малоймовірним, що це забезпечить підсвідоме натхнення; не тоді, коли критичне місце – замок Грінмайр – є мікроскопічним прямокутником, заповненим бежевим чорнилом, – і не тоді, коли події, що відбулися в ньому, мають своє коріння далеко поза картою, у столицях Лондоні та Единбурзі.
  «Скільки разів ми стрибали на ту саму кільцеву розв’язку, яка повертає нас до Вілла Лідделла».
  Він інтонує це як заяву. Його команда знає, що він має на увазі вечір «Таємничого вбивства» – і усвідомлення того, що заднім числом у них залишився неповний набір підказок. Учасники, екстрені служби – і навіть перша реакція поліції – усі були зумовлені переконанням, що вони перебувають у центрі драми – спроби самогубства, жертва якої могла бути ще жива. Викликаний на місце події наступного дня, Скелгілл виявив, що сцена покинута, репліки акторів забуті – їхня пам’ять зіпсована алкоголем і неуважністю.
  Коли Скелгілл обернувся, то побачив, що його сержанти відважно ламають голову в пошуках ідей. ДС Джонс рядок за рядком переглядає свій звіт, а ДС Лейтон відкрив свій блокнот і незграбно гортає сторінки свого фірмового дрібного акуратного шрифту, стиль, який суперечить його незграбній поведінці. Це він говорить.
  — Між її смертю й моментом, коли її востаннє бачили живою, залишився лише короткий проміжок часу, ледве дев’яносто хвилин. Якби ми могли це зробити». Він примружується на сторінку й розчаровано тикає товстим пальцем. «Я маю на увазі, що вона була жива і здорова, у вітальні до… чого? – 17.21».
  Скелгілл задумливо дивиться на нього.
  «Нагадайте мені, звідки ви взяли 5.21».
  Д. С. Лейтон робить виражене обличчя.
  — Та бухта Монтегю-Браун, шефе — пам’ятаєш, я казав, що він трохи дивак? Я намагався написати: «приблизно о 17:20 жінки вийшли з вітальні», і він став досить зухвалим – ніби це його напружувало, що я округляюся – я бачив, що він навіть спостерігав, як я це записую. Гадаю, у нього є те, на що місіс хоче, щоб я був більше схожий – як вони це називають, звучить як CID?»
  Все ще стоячи, Скелгілл дивиться на ДС Лейтона, але той, здається, не бачить його. Потім він нахиляється над своїм столом, береться обома руками за стінки картонної коробки й дивиться на неї так, наче це був якийсь інопланетний об’єкт, який матеріалізувався під час їхньої зустрічі, непомітно для нього. Тепер він бурмоче собі під ніс.
  «Я не хороший інструктор».
  Його підлеглі обмінюються фамільярними покореними поглядами; у репертуарі нестабільної поведінки їх боса може бути небагато нового. Але Скелгілл виходить із трансу – і він виглядає здивованим, що його колеги все ще присутні. Потім він бере коробку й навмисне кладе її під руку.
  «Ковзани».
  Інші починають слухняно підніматися. Від їхнього імені виступає DS Leyton.
  «Куди, пане?»
  Скелгілл кидає на нього погляд, який наводить на думку, що відповідь має бути очевидною.
  — Зробити те, що ми повинні були зробити тиждень тому, Лейтоне — попросити дворецького.
  Скелгілл зникає за дверима, а його колеги поспішають за ним.
  «Що в коробці, пане?»
  «Що?» Тепер Скелгілл знизує плечима і відповідає дещо розсіяно, не озираючись. «У замку Ґрінмайр – вони відкривають уроки риболовлі – деякі для місцевих благодійних організацій для дітей – це купа запасних снастей. Пожертвування».
  З невеликим здивуванням на обличчях двоє сержантів, на головах Скелгілла, прослизають повз інспектора Смарта, який тиняється в приймальні зі своїм звичайним виглядом невимушеної байдужості. І все ж є щось у їхній поведінці, їхній рішучій ході, що перешкоджає зневажливій насмішці, яка зморщує його слабкі риси обличчя. Муха на стіні може припустити, що хитрість Шефа спрацювала – Скелгілл під напругою.
  
  
  OceanofPDF.com
   19. ЩО ПОБАЧИВ ДВОРЕЦЬКИЙ
   
  Понеділок, 11.30 ранку
   
  «Т-так, у школі мене називали «Людина пам’яті ».
  Скелгілл кидає на ДС Лейтона погляд, який можна було б витлумачити як докірливий. Відповідно його сержантська голова по-черепашачому втягується в широкі плечі. Але, подумавши, він не мав знати про здатність Томаса Монтегю-Брауна до детального запам’ятовування – дивовижну майстерність, яка часто супроводжує інші менш бажані для суспільства риси, якими володіють люди з його так званою «інвалідністю». Навіть Скелгілл не зрозумів у першому випадку – коли чоловік точно повторив його вказівки кидати муху та зав’язувати складні вузли. Можливо, підсвідомо він зводив це до того, що йому комфортніше в ролі новачка, хоча насправді він мав певний досвід за плечима; це була домовленість, яка потурала его Скелгіллу. Тепер троє детективів (двоє з ручками та зошитами в руках, не залишаючи справи на пам’ять) сидять із Томасом Монтегю-Брауном у бібліотеці замку Грінмайр; це другий шанс вийти з мертвої точки. Скелгілл веде інтерв’ю – і він взяв ту саму передбачувану, але неформальну манеру, яка добре послужила йому під час його імпульсивної роботи в якості інструктора з риболовлі.
  «Томе, у ніч таємничого вбивства ти був тут, у бібліотеці, увесь час — від першої особи, доки не побіг попередити свою сестру, щоб вона викликала швидку».
  «Т-так».
  «А де ви були дислоковані?»
  «Д-якраз навпроти головних дверей». Він показує нервовим поглядом. «У мене був візок з напоями — з класичними с-коктейлями. І інгредієнти, щоб зробити більше».
  «А ти дивився на годинник».
  «Я завжди уважно стежу за t-часом – розумієте – Лавінія дуже ретельно стежить за гладким ходом своїх заходів».
  Чоловік переводить погляд на накладний годинник на мантії над вогнищем. Справді, тепер він б’є чверть, і Скелгілл звіряє його зі своїм наручним годинником і бачить, що він точний. Він скоріше підозрює, що Томас Монтегю-Браун живе життям, яким його авторитарний брат і сестра побили лоб. І зараз його напевно лякає присутність офіцерів у цивільному. Його очі тривожно бігають, і дрібні краплинки поту покривають його широке чоло.
  «Не могли б ви розповісти нам про послідовність подій – я особливо маю на увазі, хто прийшов і пішов – і коли».
  Чоловік квапливо киває. Вони сидять на парі честерфілдських диванів, два сержанти навпроти Скелгілла та Томаса Монтегю-Брауна. Поліцейський намагається виглядати розслабленим, але він сидить прямо, незручно в твідовому костюмі. Його руки вільно лежать на стегнах — його пальці роблять легкі рухи, які, напевно, рахують — хоча Скелгіллу здалося, що він підсвідомо зав’язує вузли.
  «Коли я приїхав з тролейбусом, була 18:54».
  Скелгілл швидко кидає погляд на підлеглих – конкретний час одразу нагадує їм про характер інформації, яку вони збираються отримати.
  «Містер Мейкпіс прибув першим — рівно о сьомій вечора. Я вдарив у гонг саме тоді, коли годинник відбивав годину».
  «Що він зробив?»
  «Він узяв коктейль, негайно випив його і попросив долити».
  Скелгілл на мить вагається.
  «Як він з'явився?»
  «Він був одягнений у білий смокер з чорними лацканами, ґудзиками та подолом кишень. Чорний бант. Чорні штани та чорні лаковані туфлі».
  Тепер Скелгілл, здається, починає – це була не та відповідь, на яку він розраховував, – але, звичайно, Томас Монтегю-Браун має справу з подробицями, а не з почуттями.
  — Наступним прибув містер Лідделл.
  «Так, о 19:03. Він набрав напої, і містер Мейкпіс підійшов до нього, і вони підійшли до східного вікна».
  «Ви випадково чули, що вони обговорювали, оскільки ви були лише троє в кімнаті?»
  Скелгілл додає вершника, щоб звільнити Томаса Монтегю-Брауна від будь-яких звинувачень у підслуховуванні, але чоловік не виглядає збентеженим.
  «Містер Мейкпіс розповідав містеру Лідделлу про відкликання партії солодового віскі, яка була неправильно маркована. Логістика відновлення запасів із роздрібних торгових точок у різних країнах і програма відшкодування – а потім переробка продукту з новими етикетками».
  Скелгілл піднімає брову.
  — Містер Лідделл брав участь у розмові?
  «Він слухав і кивнув, але незабаром їх перебили: містер Дафф і містер Люкер прийшли о 19:05. Вони вибрали напої і приєдналися до двох інших джентльменів. Містер Дафф виголосив тост за містера Лідделла — з приводу його дня народження».
  «Отже, це були всі хлопці».
  «Місіс Дафф прибула через хвилину — це було 7.06».
  «Що вона зробила?»
  — Вона прийняла коктейль і підійшла до джентльменів. Вони стали в півколо – і милувалися її д-сукнею».
  Скелгілл зазначає, що хоча чоловік декламував відверті факти, його заїкання майже не було – ніби він більш впевнений у точних деталях. Лише зараз він спотикається про свій образ Сюзі Дафф і її сукні – чи це було захоплення нею?
  «Ти чув щось, що було сказано?»
  Томас Монтегю-Браун хитає головою набік.
  «Містер Дафф збільшив гучність звукової системи. Один із динаміків стояв прямо позаду мене. Після цього я нічого не чув чітко».
  «Хто говорив?»
  «Здебільшого це був містер Дафф — здавалося, він розповідав анекдоти — або принаймні розповідав кумедні анекдоти. Потім прибули пані Бельведер і пані Люкер — о 19:11». Він дивиться на Скелгілла, який підбадьорливо киває. «Я думаю, що група тоді обговорювала костюми, які носили жінки. Три жінки відійшли, щоб сфотографувати себе перед каміном».
  Скелгіллу нагадується селфі, яке показала йому Фелісіті Бельведер. Йому спадає на думку, що годинник може бути на задньому плані.
  — А як щодо містера Ліделла — що він робив у цей момент?
  «Він спостерігав за дамами. Потім, коли вони зробили фотографію, він пішов поговорити з місіс Дафф».
  — Що — він їх перебив?
  Тепер Томас Монтегю-Браун хитає головою більш звичайним способом.
  «Вона відійшла від двох інших жінок – вона помітила, що він підходить до їхньої групи».
  Скелгілл коротко дивиться на ДС Джонса та ДС Лейтона; вони старанно конспектують.
  «Том, тепер добре подумай про те, що сталося далі».
  Томас Монтегю-Браун хмуриться; йому не потрібно ретельно думати. «Вони розмовляли кілька хвилин — годинник пробив чверть на сьому — місіс Дафф це помітила. Гадаю, вона вказала містеру Лідделлу час. Він простягнув їй свій келих і вийшов крізь двері до вежі з жіночої сторони».
  «Що зробила місіс Дафф?»
  — Вона чекала сама. Вона відпила свій коктейль і спробувала напій, який їй дав містер Лідделл. Це був негроні – здавалося, він їй не сподобався».
  Скелгілл згадує відверту сукню Сюзі Дафф – як зображено на фотографії. Він не дивується, що її присутність легко привернула увагу дворецького. Очі чоловіка падають на його руки, і його пальці перестають рухатися.
  «Продовжуй, Томе».
  'Т-так. Містер Ліддел повернувся майже одразу — хвилинна стрілка на годиннику все ще показувала чверть години. Місіс Дафф дала йому склянку. Вони поговорили якусь мить, а потім обидва допили напої та разом вийшли з кімнати». Він показує піднятим пальцем. «Через двері на сходи з боку чоловіків».
  «Вони ще з кимось розмовляли – сказали їм, куди вони йдуть?»
  Місіс Дафф усміхнулася двом дамам. Інші три джентльмени разом сміялися з чогось і не помітили. Містер Ліделл випередив її на кілька кроків».
  «А час?»
  '7:16 вечора.'
  «Чи хтось ще залишав бібліотеку після цього?»
  «Ні».
  «Що робили решта?»
  «Містер Мейкпіс і містер Дафф прийшли ще випити, але в іншому вони всі разом розмовляли в групі перед каміном».
  Скелгілл рівномірно дивиться на цю людину – йому здається, що наразі більшість людей зрозуміли, що вони повинні читати між рядками взаємодії, щоб забезпечити більш суб’єктивне розуміння того, що відбувається, – але Томас Монтегю-Браун продовжує сумлінно відтворювати рухи учасників. Скелгілл намагається застосувати більш косий прийом.
  «І як ви ставилися до того, що відбувається?»
  «Я почав хвилюватися, що наближається час для «Таємничого вбивства» і що мені потрібно буде попередити Лавінію, що не всі готові. А потім місіс Дафф вскочила через двері жіночого туалету – о 19:21 – і кричала на мене, щоб я викликав швидку допомогу».
  Тепер Скелгілл мовчить. Дійсно, є така пауза, що його колеги з очікуванням відриваються від своїх блокнотів. Через кілька хвилин здається, що DS Leyton більше не може тримати язик за зубами.
  «Містер Монтегю-Браун – вона говорила з вами безпосередньо – місіс Дафф – про швидку допомогу?»
  «Вона дивилася прямо на мене».
  DS Leyton бачить, що його начальник все ще відключений, і продовжує замість нього.
  «Коли я запитував вас раніше, сер, ви сказали, що інші гості вважали це частиною таємниці вбивства».
  «Так, деякі з них сміялися з неї, містер Дафф і містер Люкер».
  «Що ти зробив?»
  «Я зробив, як просили. Я знав, що місіс Лідделл не була запланованою жертвою вбивства».
  Бровні складки Д. С. Лейтона.
  — Але ви не знали, що вона мертва, сер.
  Томас Монтегю-Браун виглядає раптово стривоженим – наче він розуміє, що інтерв’ю було шарадою – і що поліція обманом змушує його – змусити зізнатися – він цурається від агресивного сержанта, як загнана в кут тварина.
  «Б-но…»
  Реакція чоловіка змушує Скелгілла вирватися з задуму. Він нахиляється набік, щоб поплескати Томаса Монтегю-Брауна по плечу.
  «Ось і все, Томе – дуже корисно».
  Скелґілл цілеспрямовано підводиться й показує великим пальцем у напрямку головних дверей бібліотеки.
  «Том — та картонна коробка, яку я залишив у під’їзді. Усередині багато снастей – для дітей, які збираються ловити рибу – можливо, ви захочете спробувати це. У нас є лише кілька речей, які потрібно зробити – приватно. Так?
  Томас Монтегю-Браун явно звик, що його звільняють із таких тривіальних цілей – і, здається, не ображається; справді, він міг би відчути велике полегшення, хоча його риси обличчя знову набули здивованого вигляду, який, здається, був їхнім налаштуванням за замовчуванням. Коли він пішов, Скелгілл звертається до своїх сержантів, хоча його погляд, здається, прихильний до ДС Джонса.
  «Отримав усі ці години?»
  ДС Джонс відповідає ствердно – але ДС Лейтон здається трохи пригніченим – і скоса дивиться на власний блокнот, ніби він був марною вправою. Крім того, Скелгілл торпедував свою тактику допиту. Але тепер його начальник рішуче показує на нього пальцем.
  «Я хочу провести експеримент. Лейтон, ти можеш бути хронометристом».
   
  *
   
  «Одна хвилина шістнадцять секунд, пане».
  ДС Лейтон витирає лоб і вдихає кілька легенів. Підйом на чотири поверхи з бібліотеки, щоб увійти до кімнати леді Анни зі сходів для жінок, взяв своє. Він з очікуванням дивиться на Скелгілла, який ще не прояснив йому мету їхніх вправ – і тепер Скелгілл здається розсіяним.
  «Де Джонс? Я попросив її піднятися з тобою».
  «Ой… Справа в тому, пане, щойно після того, як вона увірвалася до бібліотеки, і я зупинив годинник, з’явилася Лавінія Монтегю-Браун і сказала, що є дзвінок. ДС Джонс пішла до свого кабінету. Схоже, станція намагалася зв’язатися з нами на мобільний, але сигналу, звичайно, немає. Джордж на столі, мабуть, здогадався, що ми приїдемо сюди».
  Скелгілл робить обличчя, яке визнає цей факт.
  «Так, він бачив, як я прийшов із тією коробкою, він звинуватив мене в тому, що я приніс тхора на роботу, тож мені довелося пояснити, що в ній. Виявляється, у нього є онук у розвідниках – я пообіцяв, що дам йому чайові, щойно вони почнуть ці безкоштовні уроки риболовлі».
  Д. С. Лейтон робить поверхневу спробу здатися зацікавленим – але він явно зайнятий своєю участю в «експерименті» – записом часу, який знадобився Скелгіллу та Д. С. Джонсу, щоб разом вийти з бібліотеки, піднятися гвинтовими сходами з боку джентльменів. , увійдіть у «панську кімнату» – те, що було кімнатою Вілла Лідделла – пройдіть через суміжні гардеробні в кімнату леді Енн – колишню кімнату Скарлетт Лідделл – щоб Скелгілл зазирнув у ванну кімнату – і DS Jones спустився жіночими сходами. і увірвався до бібліотеки – тоді ДС Лейтон мав зупинити годинник. Тепер він махає слухавкою на висоті плечей, щоб привернути увагу Скелгілла.
  «А як щодо цього разу, пане?»
  "Заберіть це за п'ять хвилин, і що у вас є?"
  Дещо не в стані, ДС Лейтон все ще дихає – і цей психічний виклик посилює його дискомфорт.
  «Черт за все, тепер ви питаєте мене, пане. Секунди й хвилини — завжди втручається в голову — арифметика з шістдесятками замість сотень.
  — Лейтоне, це не може бути так складно — якби це були шанси на перегони, і я сказав би розраховувати свій виграш у співвідношенні шістдесят до одного, ти б сказав мені миттєво.
  ДС Лейтон наполовину закриває одне око.
  «Власне кажучи, пане, це ще більше заплутає».
  «Як так?»
  — Що ж, шістдесят до одного проти означає, що якщо кінь пробіг шістдесят один раз, то очікується, що він переможе один раз. Якщо ви хочете отримати шанси з шістдесяти, ви повинні сказати п’ятдесят дев’ять проти одного .
  Скелгілл виглядає так, ніби він шкодує про своє запитання.
  «Лейтоне, просто порозумійся».
  «Так, пане». ДС Лейтон похмуро дивиться на свою трубку. Невеликі коливання голови відображають якісь внутрішні підступи. «Три хвилини сорок чотири секунди, пане».
  Скелгілл поблажливо киває.
  «Я так і думав. У вас є таймер зворотного відліку?»
  «У нього є все, це, пане — більше можливостей, ніж вони, як кажуть, висадилися на Місяць».
  Скелгілл видає в горлі зневажливий глузливий звук.
  «Встановіть на 3:44 і запустіть».
  «Правильно, пане».
  ДС Лейтон робить так, як було наказано. Він спирає слухавку на одне з дзеркал туалетного столика королеви Анни, щоб вони обидва могли спостерігати за дисплеєм. Але Скелгілл відвертається й йде до вікна, що виходить на захід, звідки відкривається вид на озеро Басентуейт. Позаду нього десантник Лейтон шарудить і починає неприємно стогнати, поки його тіло оговтується від навантажень.
  «Здається, цілий вік, пане».
  «Стежений горщик». Скелгілл дивиться на озеро, можливо, думаючи, коли він повернеться туди, вільний від будь-якого тягаря, коли очікування в очікуванні клювання стає суцільним задоволенням. — Ти ніколи не станеш рибалкою, Лейтоне.
  «Ви знаєте мене і воду, пане».
  Скелгілл збирається відповісти, але таймер вривається – і через секунду лунає брязкіт дверної ручки зі сходів у жіночому туалеті – а потім ще один брязкіт, за яким слідує невпевнений стукіт – а потім голос ДС Джонса.
  «Гав, ти там?» Я заблокований!»
  Скелгілл похмуро дивиться на ДС Лейтона.
  — Ти замкнув його, Лейтоне?
  Ні. Точно ні, пане».
  Скелгілл крокує до дверей. Він повертає ручку й водночас різко її смикає, але реакції немає. Він намагається ще раз, цього разу перетягуючи вагу свого тіла, як у моді перетягування канату, але все одно марно. Замок являє собою традиційне врізне врізання в темний дуб, а з замкової щілини стирчить великий почорнілий залізний ключ. Він повертає ключ, і лунає клацання, а потім проривається ДС Джонс. Вона помітно дихає; вона, мабуть, побігла назад по гвинтових сходах. Здається, вона хоче говорити, але Скелгілл випереджає її короткою заявою.
  «Ми ніколи його не закривали. Я ніде не був біля дверей, а Лейтон просто увійшов і зачинив їх нормально».
  DS Jones тримає будь-які новини, які вона приносить – в одній руці вона тримає відкритий блокнот.
  «Ну… очевидно… я вийшов – я не міг випадково замкнути його – не тим, щоб ключ був усередині».
  Д. С. Лейтон нервово сміється. Він обережно оглядає стару кімнату.
  «Мабуть, той привид, пане, леді Енн, як її звати?»
  Репліка Скелгілла є зневажливою, такою, що пов’язує фантом із частиною його анатомії навколо серединної задньої частини. Звертаючись до DS Jones, він показує вказівним пальцем на двері.
  «Повернись. Закрийте. Коли ДС Джонс виконує вказівку, він підвищує голос. «А тепер заходьте».
  Вона відчиняє двері – вона виглядає трохи розчарованою – ніби очікуючи, що це її завадить.
  "Зроби це ще раз".
  — Те саме, пане? Прямо надворі?
  Скелгілл коротко киває. DS Jones дублює процедуру. Знову двері плавно відкриваються.
  «Продовжуйте. Потягни його сильніше, коли закриєш».
  ДС Джонс трохи збентежено дивиться на ДС Лейтона, який відступив на пару кроків і виглядає спантеличеним; він міг би думати про вислів, який приписують Ейнштейну, що повторювати ту саму дію та очікувати іншого результату є ознакою божевілля. Він протяжно зітхає.
  Але під час, мабуть, одинадцятого чи дванадцятого залпу ДС Джонс, коли вона починає помітно махнути, двері не відчиняються. Її голос лунає від кам’яних сходів.
  «Господар?»
  Скелгілл кидається вперед і сам намагається відкрити двері. Звичайно, він замкнений – незважаючи на те, що ключ не торкався, і він знаходиться у своєму звичайному вертикальному або нейтральному положенні в замковій щілині. Однак він крутить його за годинниковою стрілкою, і це служить для звільнення замка. Він відчиняє двері, щоб побачити широкоокого ДС Джонса.
  «Вау».
  Але Скелгілл не чекає похвали. Він опускається на одне коліно і, відчинивши двері, повертає ключ проти годинникової стрілки й бере великий і вказівний пальці лівої руки за засув, що стирчить.
  «Погляньте на це».
  Коли його підлеглі товпляться над ним, він демонструє, що є люфт – не великий, але приблизно на чверть дюйма – у напрямку руху ригеля.
  — Цей замок старовинний. Пружини повинні бути загартовані».
  Тепер DS Leyton починає працювати.
  «Ну що, пане, що сталося?»
  Скелгілл підводиться і згинає хребет. Потім він показово штовхає двері.
  «Я вважаю, що кожного разу, коли хтось закриває його, цей засув виповзає ще трохи більше. Зрештою, достатньо просто зловити пластину – бінго – вона заблокована».
  На мить настала тиша, але незабаром заговорила ДС Джонс, її голос наближався до шепоту.
  «Але, пане, це означає, що коли померла Скарлетт Лідделл, це могло бути не замкнене зсередини».
  Триває тривале мовчання, оскільки кожен з них обробляє наслідки – у відповідній швидкості – і саме Д. С. Джонс заявляє про те, що є, мабуть, найбільш помітним аспектом.
  «Хтось міг увійти та вийти цим шляхом — без потреби пройти повз Вілла Лідделла. Коли вони закрили двері – вони самі замкнулися».
  «Ой, це відкрило банку з хробаками. Тепер це міг бути будь-хто з жебраків!
  Вставне слово Д. С. Лейтона надто легковажне для смаку Скелгіллу.
  — Включаючи Тома, еге ж, Лейтоне? Або Лавінія?»
  Здається, у тоні Скелгілла є сарказм – і, можливо, ДС Лейтон сприймає те, що він сам міг би назвати «горбом», хоча він вимовляв би це без початкового «h». Він вигадує досить сварливу репліку.
  «Це як перевернута сім'я Адамс » .
  Скелгілл таємно посміхається ДС Джонсу.
  «Не зважай на сім’ю Адамсів , Лейтоне – якби не ти та твій фліппін» 5:21, ми б зараз тут не стояли. Я погоджуся на банку з хробаками».
  ДС Лейтон, здається, трохи заспокоєний.
  «Ну і що, пане, це все ще на креслярській дошці?»
  Перед тим, як Скелгілл відповість, настала значна пауза.
  «Назад до школи, Лейтоне».
  
  
  OceanofPDF.com
   20. ПОВЕРНЕННЯ ДО ЕДІНБУРГУ
   
  Понеділок, 15:00
   
  «Господар, я думаю, що це потенційно важливо».
  ДС Джонс вмощується на пасажирське сидіння автомобіля Скелгілла. Двома руками вона тримає на грудях звіт, який щойно прочитала; вона робить видих, її губи стиснуті до верхнього краю сторінок, і папери вібрують, як тростини духового інструменту. Її погляд тьмяніє; ллється дощ, і склоочисники ведуть програну битву проти стрімкого натиску, який підсилюється бризками, які викидає колона вантажівок, яка заглушає середню смугу автомагістралі. Залишивши DS Leyton для утримання форту в штаб-квартирі, вирушивши сорок хвилин тому, вони перетнули кордон. Вказівники до Локербі нечіткі в тумані, і ландшафт починає набувати хвилястого характеру, натякаючи на більш безплідну країну. Але вони мало що з цього бачать – можливо, це благословення для доктора Джонса – принаймні Скелгілла неможливо так легко відволікти на думки про рибалку щоразу, коли вони перетинають якийсь роздутий бек або – тепер, коли вони в Шотландії – набряклий опік .
  «Вважаю, вам краще розповісти мені».
  Звіт — заголовок якого доктор Джонс збирався повідомити своїм колегам, коли замок у кімнаті леді Енн заклинило, що спричинило поворот, який змусив їх попрямувати на північ — стосується окремої справи. Перевірка облікового запису мобільного телефону Скарлетт Лідделл виявила деякі нерегулярні дії.
  «Це точки верхньої лінії». Д. С. Джонс залишається в напівлежачій позі і не звертається до записів. Вона продовжує дивитися перед собою, наче загіпнотизована метрономним свистом склоочисників. Але її голос чистий, а фрази економні. «Скарлетт Лідделл телефонувала на незареєстрований номер — мобільний з платою за використання. Дзвінки були три роки тому – наприкінці періоду, коли вона працювала в Лондоні, – а останній був два тижні тому. Зазвичай один дзвінок на тиждень – зазвичай у п’ятницю. Дзвінки були короткими – менше хвилини – часто лише кілька секунд. Були періоди по кілька місяців, коли дзвінків не було. Близько місяця тому було особливо важке скупчення. Усі дзвінки були вихідні з її мобільного. Приймаюча трубка та SIM-карта були придбані в супермаркеті Tesco в Единбурзі за кілька днів до першого дзвінка від Скарлетт Лідделл. Покупець платив готівкою – так само і для наступних поповнень».
  «Схоже, це її дилер».
  Хоча Скелгілл просто саркастичний, лоб Д. С. Джонса насуплений, і його пропозиція явно суперечить суті її думки. Крім того, Вілл Лідделл не тільки відкинув будь-яку подібну думку, але й жодних чужорідних речовин не було знайдено в крові його покійної дружини.
  «Більшість дзвінків надходили в Единбурзі, але іноді в Лондоні, а попередні дзвінки були з Лондона. Точніше кажучи, одержувач незмінно перебував або в районі Ковент-Гарден, або в тому, що вони називають Іст-Ендом Единбурга». Вона на мить зупиняється. «Напевно, ми можемо запросити точнішу тріангуляцію, але ці місця відповідають офісам Liddell Acorns ».
  Скелґілл недбало знизав плечима, що здригнулося по його руках до керма й спричинило коливання траєкторії транспортного засобу.
  «Випадок, у Вілла Лідделла є інший телефон».
  Але DS Jones продумав це.
  «Гафе – я міг би це повірити – можливо, коли вони мали таємні стосунки – але чому це продовжуватиметься потім – ще два роки?» Скелгілл не відповідає, тому вона продовжує. «І я міг би припустити, що Вілл Лідделл може мати приватний номер — окремий від його бізнес-напряму — але, безперечно, він все одно буде на рахунку компанії — і чому ці дивні односторонні дзвінки?»
  «Отже, яка твоя теорія?»
  «На відміну від текстових повідомлень, телефонні дзвінки не залишають викривального сліду слів. Думаю, вона домовлялася про зустріч. Гадаю, у неї був роман — з кимось, хто так само прагнув це приховати, як і вона. Ми знаємо про політику компанії щодо відносин. Ми знаємо, що Вілл Лідделл вважається керуючим».
  У його професійному житті, у такі моменти, як цей, природна непокірність Скелгілла, ймовірно, є перевагою, оскільки вона діє як стримування того, що він вважає приглушеним ентузіазмом інших.
  «Так, але в неї спочатку був роман — з Віллом Лідделлом. Те, що ти мені кажеш, означало б, що у неї було дві інтрижки».
  «Насправді, Гав – найдовший період, коли дзвінки тимчасово припинялися, відповідає незадовго до того, як вона залишила компанію – коли про її стосунки з Віллом Лідделлом стало відомо. Ви можете витлумачити, що вона сама зв’язалася з ним, а потім відновила зв’язок з іншою людиною. Хтось з Единбурга. Можливо, хтось, хто був на вихідних у «Таємничому вбивстві».
  Скелгілл зневажливо гарчить у горлі.
  «Ви, очевидно, говорите про Кевіна Мейкпіса».
  Здивований його прямою підказкою, ДС Джонс відчуває себе зобов’язаним повернутися назад.
  «Ну, це факт, що Дерек Дафф і Майк Люкер є постійними відвідувачами будівлі Liddell Acorns в Единбурзі — кілька разів на тиждень для зустрічей. Але попередні дзвінки Скарлетт Лідделл із Лондона та отримані в Лондоні – це, напевно, виключає їх? Тоді як ми знаємо, що Кевін Мейкпіс їздив на південь для зустрічей з іншими керівниками маркетингу та різними рекламними агентствами. І він дав їй роботу».
  Скелгілл хвильку-другу розмірковує.
  «Я так розумію, ми намагалися подзвонити за номером?»
  «Він вимкнений, але не дезактивований». Вона трохи іронічно сміється. «І жодного особистого привітання».
  Настала тиша, коли кожен розмірковував над можливими наслідками, хоча в той час як DS Jones розмірковує збоку, Скелгілл просто чекає, щоб побачити, що станеться. Це метод, який він удосконалив завдяки риболовлі. Бувають випадки, коли надто старання дає порожній день на воді; найкращою реакцією є сидіти, дрейфувати з вітерцем, не дозволяти себе відволіктися на нав’язливий подразник. З його досвіду, риба – або принаймні клювання – з’являється за власним бажанням, часто маленькими скупченнями. Феномен лондонського автобуса. І ось столичний зв'язок порушує спокійну поверхню їхнього споглядання. Він починається з безтілесного кокні голосу DS Leyton, який дзвонить на номер DS Jones; вона вмикає режим динаміка. Він звучить оживлено.
  «Гавнор – та стара дівчина, до якої ми ходили – тітка Скарлетт Лідделл – добре, не тітка – але ви розумієте, що я маю на увазі – ви з’їли всі її тістечка?»
  Насуплений Скелгілл дивиться, щоб побачити, як DS Jones посміхається, але він лише мимохіть може відірвати погляд від невиразної дороги попереду.
  — Давай, Лейтоне.
  «Так, шефе… що це таке? вона знайшла ту адресу, на яку переїхала Скарлетт Лідделл у Вест-Енді… сповіщення про перенаправлення пошти, яке вона затримала… пошта надсилає його на вашу стару адресу, щоб зупинити Тома, Діка чи Гаррі перенаправляє вашу пошту без вашого відома?»
  — Повірю тобі на слово, Лейтоне.
  — У будь-якому випадку, шефе — вона передзвонила раніше, — я перевірив адресу. Це квартира на Шелтон-стріт – це відразу за Лонг-Акром – і неподалік від Боу-стріт.
  Скелгіллу не варто нагадувати, що лондонські офіси Liddell Acorns знаходяться на Боу-стріт. Але це просто збігається з інформацією, якою вони вже володіють – що Скарлетт Лідделл переїхала в квартиру неподалік від своєї роботи. Однак наступного одкровення Д. С. Лейтона він не очікує.
  «Генеральний — лондонський район Камден має схему реєстрації орендодавця. Власником – протягом останніх дев’яти років – був пан К. Мейкпіс. Їх не може бути забагато».
  У тишу, що настає, Д. С. Лейтон вводить деякі припущення.
  — А як щодо цього, пане — він, мабуть, був тим таємничим диваком, який з’явився тієї ночі в Біконсфілді — підвів Скарлетт Лідделл до його гафу? Допоміг їй переїхати».
  Скелгілл продовжує дивитися вперед. Вигляд, що наближається до тривоги, повільно охопив його обличчя – ніби його змушують поступово приймати те, що йому не подобається. Він знову кидає погляд на доктора Джонс — вона робить короткий рух віялом, поклавши руку перед обличчям, ніби хотів сказати, що ця новина надто гаряча, щоб її не було. DS Leyton підтверджує, що він має DC, який намагається отримати історичні податкові записи міської ради, щоб вони могли підтвердити, що Скарлетт Лідделл справді була мешканцем, – але Скелгілл, здається, достатньо переконаний – хоча й незрозуміло занепав. Коли він не заперечує, ДС Джонс втручається, розповідаючи їхній колезі про обговорення «таємничого мобільного» та її пропозицію про стосунки. DS Leyton швидко реагує.
  «Бож, мені здається, що Мейкпіс був середньою сходинкою».
  Тепер втручається Скелгілл.
  — Про що ти говориш, Лейтоне?
  «Ну, знаєте, пане, все, що ми чули про Скарлетт Лідделл, у двох словах, це оголені амбіції . Як сказала нам стара тітонька, це закінчилося тим, що вона зачепила свого мільйонера. Мені здається, вона не надто хвилювалася, кого їй доведеться топтати на шляху. Для початку є той сумний випадок, Орган – тож вона переходить до Кевіна Мейкпіса – жує його – потрапляє в Единбург – випльовує його – на основну страву, Вілл Лідделл».
  Здається, Скелгілл на мить зазнав поразки від такої кричущої логіки. Його корабель без керма затягнуло в бурхливі води. З ноткою відчаю в голосі він намагається кинути якір.
  — Лейтон, ці дзвінки тривали аж до останніх кількох тижнів. Як це узгоджується з вашою теорією про те, що вона кинула Кевіна Мейкпіса – якби це був він? Як я щойно сказав Джонсу, а якщо це буде запасний мобільний Вілла Лідделла?
  DS Leyton, очевидно, трохи збентежений дещо схвильованою реплікою свого начальника – через гучномовець лунає цікаве химування та хмикання – як звук спантеличеного учня, який має намір донести своєму вчителю, що це лише питання часу, коли його мозок зацокає тяжко в спорядження.
  "О, чорт...!"
  Але це DS Jones – і в її реакції немає нічого важкого. Дійсно, свій вигук вона доповнює нехарактерною нецензурною лексикою – це клятва самодокору. Але лише своєю рідкісністю вона привертає увагу колег. Вона терміново гортає свої записи.
  «Гафе — те, що ви щойно сказали — про дзвінки, які тривали до останнього часу».
  "Так?"
  Вона знаходить сторінку, яку шукає. Її очі бігають по колонах фігур. Вона обережно кладе наманікюрений вказівний палець на папір, наче намацуючи якесь невидиме тиснення.
  «Цей кластер — приблизно чотири тижні тому — виклики, які були зроблені з мобільного Скарлетт Лідделл і отримані в Единбурзі». Тепер вона повертається і дивиться прямо на Скелгілла. «Це мене просто вразило – Вілл Лідделл був у Шанхаї. Він був там цілий місяць – весь цей період».
  Скелгілл кривить обличчя. — Значить, вони йому не були. Але якщо він і далі грає роль адвоката диявола, то вже не звучить переконливо.
  На задньому плані ДС Лейтон прочищає горло – можливо, нагадуючи, що він все ще там – і хоче почути, що скаже його колега. Він відчуває, що є більше; і він правий. Вона глибоко вдихає.
  «Але, пане… справа не в тому… не в телефонних дзвінках…»
  «Що це тоді?»
  «Поки Вілл Лідделл був у Китаї, за шість тисяч миль звідси, Скарлетт Лідделл не просто зробила надзвичайно велику кількість телефонних дзвінків». ДС Джонс облизує губи, наче в роті пересохло. «Гав – подумайте про час – вона також завагітніла».
   
  *
   
  «Ви не їсте, пане?»
  Скелгілл похмуро нюхає носом. Він замовив лише кухоль чаю. DS Jones вибрав воду.
  «Я подумав, що мені краще врятуватися — на випадок, якщо ми знову опинимося сьогодні ввечері в тому закладі Лалді . Марнотратство не закінчити банкет, коли він оплачений».
  ДС Джонс посміхається. Її бос нечасто уникає перекусити – і не в останню чергу вони сидять у жвавому кафе Moffat, яке вона чула, як він хвалив за його булочки з беконом; якщо вона правильно пам’ятає, «найкраще по цей бік Горна» (який, як виявилося, був дорожнім будинком, розташованим уздовж річки Тей). Їхнє теперішнє місцезнаходження лише за тридцять миль на північ від англійського кордону – на півдорозі їхньої двогодинної подорожі – і те, що Скелґіл узагалі зупинився, певною мірою є несподіванкою, але ДС Джонс відчув у ньому настрій роздратування відтоді, як вони телефонна конференція з DS Leyton. Щоправда, запікана машина викликала клаустрофобію – але його замкнуту поведінку вона вже спостерігала раніше, коли накопичувалися докази, а факти не відповідали його почуттям – не раз він вилазив з вікна свого офісу, протестуючи, щоб для свіжого повітря. Але задушлива кав'ярня від нудного аромату смажених кавових зерен, змішаного з різноманітними кулінарними запахами, не зовсім чудова на природі.
  Звичайно, Скелгілл стурбований. Подібно до того, як новини детектива Джонса про дзвінки в замку Грінмайр тимчасово заглушили виявлення несправного замка, так само сталося і з його власною лінією розслідування — надовго. Але сумнів продовжує переслідувати його. І все ж він не може заперечувати нове розуміння, яке вказує на те, що Кевін Мейкпіс є одним із ключових акторів у драмі вихідного дня «Таємниче вбивство». Хоча ще немає доказів того, що мобільний телефон належить йому, не може бути жодних сумнівів щодо квартири в Ковент-Гардені, яку тимчасово зайняла Скарлетт Лідделл – тоді Скарлетт Робертсон. А щодо інтерв’ю з Томасом Монтегю-Брауном сержанти Скелгілла поспішно нагадали йому, що – хоча дворецький не читав емоцій – його розповідь про Кевіна Мейкпіса, який прибув сам до бібліотеки, випив коктейль і взяв інший, безперечно була доречною. І не забуваючи про те, що того фатального вечора Даффи на першому поверсі та Люкери на другому залишали відчиненими двері сусідньої гардеробної, а на третьому поверсі Фелісіті Бельведер та її колишній чоловік Кевін Мейкпіс – ні. Якби Кевін Мейкпіс хотів залишити свою кімнату непоміченим, він міг би це зробити. Він міг спуститися сходами для чоловіків, пройти через порожню бібліотеку та піднятися до номеру Скарлетт Ліддел через жіночі сходи. Додає ваги таким припущенням один простий факт, який тоді був замовчений, але тепер підтверджений ретроспективним телефонним дзвінком Томасу Монтегю-Брауну. Тоді як інші учасники домашньої вечірки увійшли до бібліотеки через двері вежі, які відповідали їхнім відповідним сторонам будівлі, Кевін Мейкпіс увійшов зі сходів для жінок.
  Проте Скелгілл наполягав на тому, щоб нестримні спекуляції, які загрожували захопити їхні дебати, були стримані. Наслідком приголомшливого висновку Д. С. Джонса щодо ембріональної вагітності Скарлетт Лідделл є питання батьківства. Але це факт, який можна встановити за умови дотримання правильного та делікатного протоколу. При необхідності. Його небагатослівність спантеличила його підлеглих – і він сам не до кінця розуміє свою палкість у цьому відношенні. Чи його занепокоєння має коріння в тому, що ідея була не його? Питання про час поїздки Вілла Лідделла за кордон уникало їх усіх спочатку – хоча заднім числом це кричуще очевидно. Але оскільки тема закрита, Д. Джонс, здається, намагається знайти спільну мову для обговорення, і між парою запанує якась незручна тиша. Насправді саме Скелгілл відновлює розмову, але лише в тій мірі, в якій він викладає свої думки щодо їхніх наступних кроків.
  «Завтра – ви побачите Мейкпіса».
  — Самостійно, пане?
  Вираз обличчя Скелгілла стає дещо болісним. Вони зв’язалися з детективом Кемероном Фіндлі, щоб організувати інтерв’ю від їхнього імені. Скелгілл на мить думає, що досвідчений шотландський офіцер міг би взяти участь, але він відкидає цю ідею через те, що не знайомий із справою. Крім того, якщо хтось, то це повинен бути він, але він відчуває огиду, яку важко передати словами.
  — Ви колись у нього брали інтерв’ю.
  — Але не під застереженням, пане. Як це було, він був більший, пам'ятаєте?
  «Так, але він також намагався справити на вас враження, тому ви вже на півдорозі».
  DS Jones виглядає сумнівно щодо цієї пропозиції.
  «Чи я запитую його прямо?»
  Вони обидва розуміють, що вона має на увазі вагітність Скарлетт Лідделл.
  «Подивіться, звідки дме вітер».
  Те, що Скелгілл рідко планує співбесіду – за винятком випадкових таємних сигналів між колегами – не дуже втішає, а кліше – досить порожня порада.
  «Я відчуваю, що більш імовірно, що він про це не дізнається».
  «Що завгодно». Скелгілл байдуже знизує плечима. «Коли він дізнається, він достатньо розумний, щоб зрозуміти, що ідентифікувати батька не складе труднощів».
  ДС Джонс замислено киває. Якщо це туз, який вони тримають у рукаві, то вона хоче використати його якнайкраще, але який бажаний результат? Якесь зізнання від Кевіна Мейкпіса? Але показати свої карти ризикує передати перевагу – і просто надати опонентові засоби для захисту. Якщо були таємні стосунки, то лише одна людина жива, щоб написати їх історію. І самі по собі непрямі докази не доведуть, що Кевін Мейкпіс був причетний до смерті Скарлетт Лідделл більше, ніж її чоловік – чи будь-хто з інших членів групи, якщо до цього. Можливо, їй доведеться змиритися з тим, щоб «бачити, звідки дме вітер».
  «Що з тобою, пане? Що ти будеш робити?»
  Скелгіллу потрібен деякий час, щоб відповісти. Коли він це робить, то з іншим зі свого репертуару слизьких кліше.
  «Я буду спати на цьому».
   
  
  
  OceanofPDF.com
   21. IUNCTA SORORIBUS
   
  Вівторок, 6.15 ранку
   
  — Гіббонс, інспекторе?
  Скелгілл сідає на лавку над кам’яною стіною, під якою літній чоловік Девід Бальфур виконує свій тайцзи перед чудовим краєвидом Единбурга, шпилями та купами міста, оповитими димним туманом, що нагадує його епітет Старий Рікі . Щойно зійшло сонце виділяє далеку Бас-Скелю, і Скелгіллу нагадують, що він не перевірив свій човен на наявність доказів його колишнього епітета, Ковенант . Бо це та людина, яка цілком могла б сказати: «Ах, хоч твій віруючий».
  "Щось на зразок цього, так".
  Це чиста брехня, оскільки примати зоопарку сьогодні вранці дивно мовчали, а Скелгіл не спав через якесь внутрішнє джерело. Він був напоготові перед майбутнім викликом — для багатьох людей іспитом, хоч і не для нього — але перегонами, можливо, або матчем з крикету — хоча нині в жодному з цих заходів він не бере особливої офіційної участі. Це може бути лише справа Лідделла. Що це може бути вирішальний день. Але попри це – так би мовити, він не той, хто йде в битву – для ДС Джонса, щоб зустрітися з Кевіном Мейкпісом о 10 ранку в штаб-квартирі поліції на Феттес-авеню. Стратегія Скелгілла полягає в тому, що вона має, якщо не саме його довіру, то співпрацю чоловіка – але, можливо, важливіше, вона має його міру – і, отже, присутність Скелгілла може підрізати крила тій, хто схильний чепуритися перед прекрасною статтю. Хоча раніше його охороняли – можливо, Кевін Мейкпіс відкриє детективу Джонсу щілину в його блискучій броні.
  «Я ніколи не заходив далеко з дівчатами Саллі».
  Скелгілл починає. Девід Бальфур відірвався від своїх зусиль і повернувся до нього обличчям. Співчутлива посмішка здається невідповідною на кривобоких рисах. Проте – хоча він, очевидно, говорить про минулі часи та про іншу природу – у його словах є прозорливість – і він, здається, відчуває дещо від невдоволення Скелгілла.
  «Це не ті дівчата, з якими я розмовляв».
  Тепер старий підіймає мудрий палець.
  «Але їхні матері будуть дівчатами Саллі». Скелгілл, мабуть, виглядає спантеличеним – бо чоловік уточнює – якщо в тупих виразах. «Iuncta sororibus».
  «Боюсь, ви мене там затримали».
  'Їх девіз. Я не впевнений, що той, хто це придумав, був настільки гарячим у латині – але це майже проходить перевірку. Сумнозвісна стіна мовчання! Він хмуриться і задумливо хитає головою . «Сестри пліч-о-пліч».
   
  *
   
  Скелгілл дивиться на те, що виглядає як ряд непоказних жінок у старомодних довгих халатах. У їхньому зовнішньому вигляді є щось від домашньої прислуги – хоча це здається йому парадоксальним, оскільки, безперечно, ці різьблені зображення призначені для зображення дочок багатих вікторіанських купців. Вони стоять рівно, обійнявши руки, і їхні пісковикові очі дивляться на вкритий травою чотирикутник, як вони це робили протягом останніх 150 років. Він дивується, що не помітив пам’ятної дошки під час свого останнього візиту – вона має розміром шість футів на три, і вона височіє над центральним портиком будівлі старої школи. Під статичними фігурами, звичайно, є девіз, Iuncta sororibus, нове доповнення до його латинської мови, що поєднується з Esox Lucius, полярне сяйво та ін .
  Його увагу відволікає пролетарський крик: «Здрастуй!» – це двірник – дещо віддалік – але виразний у своїй добре помітній жилетці – демонструючи долоню впізнавання над підстриженою головою. Однак, якщо чоловік має намір вести якусь галасливу розмову, він здається, не встигнувши її розпочати – невелика кавалькада свіжих позашляховиків повздовж школи відкривається вздовж дороги, і він вискакує, щоб їх перехопити. Скелгіллу пригадується ролик, який він бачив по телебаченню, де демонстрант відважно намагається протистояти колоні танків. Судячи з усього, у двірника така ж марна місія. Але тепер стукіт хокейних ключок і раптова крещендо пронизливих криків говорять йому, що «відбій» (ще одне нещодавнє доповнення до його знань) відбулося.
   
  *
   
  «Ти не був у цій школі».
  Сьюзі Дафф моргає, але не відводить погляду від хокейного поля.
  «Я виріс у Гамільтоні — на південь від Глазго. Я відвідував місцеву державну академію. Тут, на сході, мене вважають Вігі».
  Скелгілл киває, можливо, співчутливо. Він знайомий із цим регіональним найменуванням для будь-кого, хто є жителем Глазго, як правило, з добрих намірів – як-от Скаузер, або Джорді, чи Кокні – але він підозрює, що в цих більш високих колах воно несе в собі натяк на зневагу та класову диференціацію. Вже один її акцент, ймовірно, говорить про те, що це не її альма-матер . Однак, якщо дивитися на неї, не було б чого особливо відрізняти її від інших заможних матерів, які насолоджуються розкішшю спостерігати, як їхні доньки грають у хокей буднім ранком. Коли він бачив її востаннє, вона була трохи скуйовдженою — щойно вийшла з душу, її волосся було вологим, у повсякденному одязі, накинутому на прогулянку з собакою. Тепер її волосся розчесане та блискуче, і вона носить темно-синє стьобане пальто довжиною до коліна, яке зшито на талії та натякає на її струнку спортивну фігуру; внизу вона носить чорні легінси та чоботи до литок. Пальто виглядає новим, хоча чоботи, на думку, можливо, трохи потерті. Він задається питанням, чи не вкладала вона у свій зовнішній вигляд якусь думку про зустріч з ним; безумовно, є парфуми – але тепла, тактильна манера їхньої прогулянки по лісистому пагорбу покинула її. У телефонній розмові вона виглядала трохи схвильованою – що вона збирається йти на хокей – її дочка Поппі була призвана до старшої групи, щоб грати у важливому кубковому матчі. Скелгілл запропонував зустрітися з нею біля поля; і ось вони стоять, у прохолодний, яскравий ранок, сонце все ще низько, струмує крізь голі верхівки дерев між півднем і сходом. Вона вказала йому, що Лулу, дівчина Лідделл, також грає; але Скелгілл не бачить жодних ознак своєї матері вздовж бокової лінії; він задається питанням, чи арешт Вілла Лідделла не тримає її подалі. На полі дії такі ж шалені, як і раніше, хоча, зазначає він, більш точні. Це команда до 16 років, і він бачить Катріону Броді навпроти в домашньому бліндажі, оживлену, захоплену, що робить кожен удар і блок, мовчки проклинаючи кожне порушення; йому цікаво, чи помітила вона його присутність.
  «А як щодо інших?»
  «Інші?»
  Це гальмівна репліка. Терпляче уточнює Скелгілл.
  «Міс Люкер. Пані Бельведер. Місіс Лідделл – Мюріел Лідделл.
  Її відповідь надто повільна.
  «Так, я вважаю, що вони відвідували Саллі».
  У цьому удаваному сумніві Скелгілл бачить нотку передчуття.
  «Ще одна причина відправити сюди своїх дітей».
  «Так».
  Для чоловіка, який часто нетерплячий і занадто самозаглиблений, щоб бути майстром соціальних тонкощів, Скелгілл може бути хитрим. Але йому не дуже зручно мати справу з такими банальностями, якими вони зараз обмінюються – і для Сюзі Дафф повинно бути очевидно, що це факти, про які він добре знає. Коли настає тиша – здається, на кілька хвилин – вони дивляться виставу; вони обидва нерухомі і, здається, поглинені своїми думками; але Скелгіл все більше відчуває, що Сюзі Дафф чекає, поки він зробить свій крок. Її обличчя набуло маски майбутньої приреченості; вона здається змирилася зі своєю долею; але Скелґілл — мимовільний кат. Але є легший момент – потужний підкат всього за пару ярдів від них. У ньому беруть участь Поппі Дафф і її протилежний номер. М’яч рикошетом рикошетить – у їхньому напрямку – Скелгілл напівприхиляється й одночасно викидає його ліву руку, щоб зробити вирішальний лов. Суддя сигналізує, що це м’яч Салліса – Скелгілл простягає його дівчині, – яка дивиться на нього своїми холодними блакитними очима, але коли вона бере його, з’являється швидкоплинна, але мила усмішка. Сюзі Дафф – коли від неї можна було очікувати підбадьорення доньки – не говорить. У міру того, як п’єса сходить на фланг, це робить Скелгілл.
  Коли слова приходять до Скелгілла, він відчуває, що вони були з ним протягом тривалого часу – не зовсім на кінчику його язика – десь більш інтуїційно – і що вони самі по собі давні слова – і що це були слова, які він спав на – хоч і уривчасто, але занепокоєння не полишало його – на листах, які складалися, як ембріональні пуголовки, і нарешті виклали незручну правду, яка мучила його підсвідомість.
  «Вона Вілла Лідделла».
  Він не використовує подальших пояснень – чи навіть натяку на запит у своїй інтонації – такою є його фраза, витримана з упевненістю внутрішнього відчуття – і таким чином Сюзі Дафф передає переконання. Вона продовжує дивитися на поле, її очі більше не слідкують за грою чи навіть за її донькою.
  «Це так очевидно?»
  У цю запаморочливу мить Скелґілл чує лише її слова, як раптовий стукіт крові в його голові, серце підноситься в грудях. Коли він говорить, його голос звучить безтілесно, наче не може бути його власним. Але він відчуває, як з нього знято величезний тягар, наче невидимий ангел налетів.
  «Я не повинен так казати. У неї твій блиск в очах».
  Те, що Скелґілл описує материнську пом’якшеність крижано-блакитних батьківських очей, можна так само легко витлумачити як образливість, як і комплімент, який він збирається; однак вона сприймає його спостереження з очевидною незворушністю. Минуло трохи часу, перш ніж вона відповість.
  «Вілл дуже давній друг – Дерека – дуже хороший друг».
  Скелгілл теж продовжує дивитися на поле, ніби зустріч з нею проколе маленьку бульбашку впевненості, яка огорнула їх. Дійсно, його поведінку можна було б вважати надто пасивною, але колега-рибалка розпізнав би зосередженість у його очах, володіння, яке переважає в той проміжок часу між покльовкою, яка вказана, і кар’єром, який буде виявлено, що борсається в сітці. Але він піднімає брову на це зауваження.
  «Ось так можна сказати».
  «Це правда».
  «Мене вражає, що Вілл Лідделл має цікавий погляд на дружбу».
  Настає більше тиші. Краєм ока Скелгілл бачить, що Сюзі Дафф кусає губу. Чи сподівається вона, що він знає менше, ніж вона боїться? Вона не реагує на його зауваження.
  «Коли Скарлетт Лідделл не прийшла до бібліотеки — і містер Лідделл виявив двері замкненими — це точно ви запропонували супроводжувати його назад, а не навпаки?»
  Здається, вона не здивована, що Скелгілл швидко перемотав це запитання. Вона все одно не дивиться на нього; однак може бути ознака полегшення, розслаблення плечей. Звичайно, її тон необережний.
  «Так – моя ідея».
  Скелгілл робить ще одну паузу, перш ніж поставити наступне запитання, але вона терпляче чекає.
  «Ми з моїм сержантом — доктором Джонсом — ми зробили реконструкцію. Щоб піднятися по одній сходинці, по кімнатах і спуститися по іншій. Вам знадобилося приблизно три з половиною хвилини більше, ніж нам.
  Нарешті вона повертає голову до нього, але він не бачить жодних ознак паніки в її очах. Здається, вона розуміє, що йому потрібні пояснення.
  «Інспекторе, ви питали Вілла про це?»
  Скелгілл кривиться.
  «Я чув, що містеру Лідделлу його адвокат порадив наразі відповідати «Без коментарів» на всі запитання».
  Сьюзі Дафф явно зацікавлена в тому, щоб Скелгілл був чесним у цьому питанні – коли він міг вдатися до хитрощів. Чи міг він бути на її боці? Для Скелгілла здається очевидним, що вона бореться з розділеною вірністю, але вона не поспішає замести власні сліди, а це стан, який він миттєво розпізнає.
  «Звичайно, ми повертаємося далеко назад, інспекторе».
  У її тоні немає ні гіркоти, ні прихильності; ні жалю, ні туги. Це абсолютно порожнє від емоцій.
  «Досить довго, щоб між вами встала Скарлет Лідделл?»
  «О, ні… ні… нічого подібного». Тепер її риси стають тривожними. «Ми увійшли в кімнату Скарлетт – це було саме так, як я описав. Вілл негайно зазирнув у ванну – він закричав – і я побіг за допомогою».
  Скелгіл знову витрачає кілька хвилин, щоб скласти репліку.
  «Вам просто знадобилося більше часу, щоб дістатися туди».
  — У цьому немає злочину, правда, інспекторе?
  І все-таки її тон є справжнім, хоча він міг очікувати, що це благання.
  «Приховування доказів – перешкоджання поліцейським виконувати свої обов’язки може бути злочином». Він повільніше вдихає і видихає. «Але я не можу придумати жодного правила, яке б стверджувало, що вам потрібно було витратити одну-дві хвилини, три хвилини чи більше, щоб дістатися до спальні Скарлетт Лідделл».
  «Якби ми здогадувалися, що Скарлетт потрапила в біду, звичайно, ми б поспішили їй на допомогу».
  — І це стосується містера Лідделла?
  — Безсумнівно, інспекторе. Він поклонявся землі, на якій вона стояла».
  «У нього був смішний спосіб показати це».
  Тепер знову пауза – і вона не заперечує твердження, а лише зітхає.
  «У Вілла все не так, як здається».
  «Очевидно».
  Скелгілл думає, що якби Вілл Лідделл взяв свідка «відкриття» Скарлетт Лідделл, убивши її раніше, це вимагало б надзвичайної бездушності, щоб бавитися з Сюзі Дафф протягом більшої частини чотирьох хвилин. Але тепер її голос перериває його задуми.
  «Я ні на хвилину не вірю, що він її вбив».
  Скелгілл уважно дивиться на жінку.
  «Чи знала б Скарлетт Ліделл про його – як вони це називають – його пекаділло?»
  Але тепер вона дивує його невеликим актом опору.
  — Щось доведено, інспекторе?
  Риси Скелгілла стають суворими.
  «Мені сказали, що ще чотири ймовірні жертви вийшли на зв’язок протягом ночі. Ми наближаємось до двозначних цифр».
  Погляд Сьюзі Дафф відривається.
  — Я не можу говорити від імені Скарлетт, інспекторе. Але вона знала його не так давно. У масштабі речей вони були практично новою парою».
  «З його боку це не було стримуючим фактором». Його погляд шукає Катріону Броді. «Ми знаємо принаймні про один зареєстрований інцидент за останні дванадцять місяців».
  Сьюзі Дафф виглядає пригніченою. Вона повільно киває.
  «Можливо, ні».
  «А як щодо першої дружини — Мюріель Лідделл — ми говоримо про що — п’ятнадцять років разом? Вона, мабуть, щось усвідомлювала».
  — Ви повинні запитати її, інспекторе.
  Скелгілл відчуває, що в манері Сьюзі Дафф з’явилася певна стриманість.
  «Я думав, що дружини знають усе про своїх чоловіків? А потім довірився друзям».
  «Я припускаю, що ви можете не знати певних речей. І є ступені дружби».
  Скелгілл задумливо киває.
  «Тоді як щодо Белінди Люкер і Фелісіті Бельведер? Що б вони сказали, якби я запитав їх про Вілла Лідделла? Тепер кришка піднята?»
  Очі Сьюзі Дафф бігають, наче вона вимірює відстань між білими лініями на ігровій поверхні.
  — Я не вважаю справедливим ставити мені ці запитання, інспекторе — я маю на увазі — ми не зробили нічого поганого — не проти закону. Ми маємо?
  Скелгілл на мить збентежений її відповіддю; що воно у множині. Але він продовжує своє запитання.
  «Сьюзі, чому ти пішла з ним нагору?» Він дивиться на неї і стримано махає рукою в її бік. «Тобі нема чого доводити». Можливо, він захоче додати ще, але він уже стривожений тим, що використав її ім’я, і ще один крок може стати непроханою увагою.
  Тим не менш, Сюзі Дафф червоніє. Вона пересувається на ногах. Коли вона відповідає, вона на диво скромна, її тон смиряється.
  «Дерек все ще живе мрією – він все ще думає, що він професійний футболіст – місцева знаменитість – що все, що йому потрібно зробити, це з’явитися в офісі якогось потенційного клієнта, і вони вручать йому чистий чек. Але все це було два десятиліття тому, досить близько. Молоді люди в маркетингу – вони ніколи про нього не чули – і способи перемоги не приведуть вас далеко в сучасному жорстокому діловому світі».
  Скелгілл киває – але він думає про висновок доктора Джонса – що бізнес Вілла Лідделла майже напевно був єдиним джерелом доходу Дерека Даффа. І тепер наслідок цієї обставини стоїть навколо нього – хокейні поля, прожектори, павільйон, доглянута територія, чудово доглянуті будівлі, щасливі учні та мотивований персонал. Сюзі Дафф уже має одну дитину в цьому закладі – і ще троє стукають у великі дубові двері. Який сімейний дохід потрібен, щоб відправити дітей із чотирьох дітей до приватної школи? Але яка мати, відправивши першу, могла відмовити іншим?
  Скелгілл цікавиться, чи картина стає чіткішою – чи стає більш заплутаною. Одна зі спекулятивних думок його сержантів полягала в тому, що Скарлетт Лідделл, можливо, погрожувала стати між Віллом Лідделлом і засобами до існування одного з чоловіків, які залежать від нього. Але яка найнебезпечніша тварина в джунглях – звичайно, тигриця зі своїми дитинчатами.
  І все ж це не те, що домінує в його думках – він бачить фотографію трьох жінок – Сюзі Дафф у своїй сукні з глибоким вирізом – і «сестер» з обох боків, і кожна вражаюче приваблива по-своєму, – Белінди. Лукер і Фелісіті Бельведер. Він бачить парадокс.
   
  *
   
  «Де ти, пане?»
  Скелгілл озирається навколо, але не порушує кроку. Він йде за носом від школи через заможні передмістя. Попереду, перпендикулярно, проходить обсаджена деревами алея окремо розташованих житлових будинків. У нього склалося враження, що ця більш значуща магістраль увінчується хребтом, який спускається з точки зору «Відпочинок і будь вдячним»; це дорога, яку він впізнає. Він обертає ліворуч від тупика, який неправильно сприймає як «Божевільний проспект» – навпроти є інший знак на обмежувальній огорожі.
  «Напрямок на захід уздовж Равелстонських дамб».
  З опису Скелгілла повинно бути достатньо очевидно, що він не в дорозі, щоб приєднатися до своєї колеги, хоча він лише за милю від її місця розташування в поліцейському штабі.
  «Ой».
  «Що це?»
  «Перш ніж я скажу Кевіну Мейкпісу, що він може піти, я подумав, що ви захочете його побачити». Вона видає нестерпний кашель. — Він зізнався!
  Скелгілл зупиняється на місці. Вираз його обличчя стає темним жахом. Він виглядає ошелешеним і не відповідає. На іншому кінці лінії ДС Джонс помічає його збентеження. Вона теж здається суперечливою, бо її завзяття відтінене відтінком незадоволення.
  «Не вбивати , шефе — не спричиняти смерть Скарлетт Лідделл — інакше я б запитав вас про те, щоб посадити його під варту». Вона знову прочищає горло. «Він зізнається, що вони були коханцями — протягом більшої частини останніх трьох років — аж до тих пір, поки вона не померла».
  Ця кваліфікація, здається, вітається Скелгіллом. Він знову починає ходити, хоч і більш обережно, його очі виявляють нерівності, спричинені корінням дерев, які псують тканину асфальтованої доріжки перед ним».
  «Він бреше?»
  «Я так не думаю. Я вирішила кинути йому виклик через вагітність – без наростання – і він просто відмовився – він звинувачує себе – сказав, що вона б не вчинила самогубство, якби він їй повірив – але він подумав, що вона блефує і – '
  Тепер Скелгілл перебиває.
  «Почекай, почекай – яка повна історія – почни з початку».
  Звучить DS Jones так, ніби вона перебудовує себе за столом, можливо, знаходячи потрібне місце в, можливо, об’ємних нотатках.
  «Що ми думали про незареєстрований телефон — ми мали рацію — це його — він купив його, коли вони почали зустрічатися — коли Скарлетт Лідделл була Скарлетт Робертсон — жила в Лондоні. Він перебував у розпалі шлюборозлучного процесу – плюс була проблема щодо заборони стосунків між співробітниками. Тож, здається, вони обоє були щасливі тримати це в таємниці. У них була проста система – вона телефонувала йому, щоб домовитися про зустріч. Ні голосових повідомлень, ні текстових повідомлень. Якщо їй не вдалося, вона спробувала ще раз пізніше. І він зізнається, що володіє квартирою на Шелтон-стріт - спочатку його холостяцька квартира. Коли він одружився на Фелісіті Бельведер, він переїхав до неї – у неї була більша квартира в Хаммерсміті, яка була ближче до того місця, де вони обоє працювали в той час. Він здав своє житло в оренду – коли на сцені з’явилася Скарлет Робертсон, випадково це було між орендою, тому він запропонував це їй».
  Скелгілл, хоч і уважно слухає, теж хмуриться. Його тон досить різкий.
  «Як ця справа з нерозлучниками в’яжеться з її виходом заміж за Вілла Лідделла?»
  Д.С. Джонс вислизає нервовим сміхом. Скелгіллу здається, що вона відчуває певну симпатію – але до кого – неможливо сказати. Те, що Кевін Мейкпіс програв – чи що міс Робертсон виявила неможливим встояти перед спокусою стати місіс Лідделл?
  «Він сказав, що її голова повернута. Тому він думав, що між ними все скінчено. Але після того, як вона залишила компанію та вийшла заміж за Вілла Ліделла, вона знову почала йому телефонувати. Вона сказала йому, що усвідомила, що щиро кохає його. Вони продовжили там, де зупинилися».
  — За винятком того, що зараз вона їсть свій торт і теж його їсть.
  «Вона наполягала на тому, що шлюб був помилкою, і вона сказала йому, що є більш зловісна причина, чому вона не може залишитися з Віллом Лідделлом».
  «Але не те, що це було?»
  «Ні в той час — очевидно, він склав два і два разом після арешту Вілла Лідделла».
  «Чи знав Вілл Лідделл щось про цей… роман?»
  — Кевін Мейкпіс стверджує, що ні, пане. Він каже, що не протримався б і п’яти хвилин на своїй роботі, якби був».
  Скелгілл крокує досить важко, голова киває з кожним кроком.
  «Пам’ятайте, Мюріел Лідделл сказала мені, що для Скарлетт був сприятливий фінансовий момент для шлюбу з Віллом Лідделлом. Кевін Мейкпіс теж знав би це».
  Скелгілл чує шиплячий вдих.
  «Господар, ви припускаєте, що це була змова?»
  «Чому ні? Вийдіть заміж за Вілла Лідделла, як тільки його багатство подвоїться – відправте його з кругленькою сумою – осідайте довго та щасливо як нова місіс Мейкпіс».
  — Але, пане, такий план — це схилило б мотив вбивства назад на користь Вілла Лідделла.
  «Може статися».
  Є період радіомовчання, але в цьому інтервалі Д. С. Джонс повторює пропозицію Скелгілла і робить висновок, що вона не підкріплена якимось великим почуттям переконання.
  «Шеф… під час вечора «Таємничого вбивства» – Кевін Мейкпіс каже, що пішов до Скарлетт Лідделл – він каже, що вийшов із кімнати до 19:00 – він не знає точного часу, можливо, через десять хвилин – він спустився вниз і через порожня бібліотека, і піднятися сходами для жінок – як ми думали, що хтось може. Минулого тижня вона чинила на нього тиск – вона хотіла, щоб він зіткнувся з Віллом Лідделлом – щоб він сказав йому, що вони зі Скарлетт закохані. Він не міг зрозуміти, чому це раптом дійшло до голови, що стосується Скарлетт, він намагався відмовити її поспішати. Звичайно, якщо він не знав про її стан, зрозуміло, що він відчував, що вона поводилася необдумано. Він каже, що вона стала дуже наполегливою – і згадувала про це кілька разів протягом суботи – що якщо він цього не зробить, вона зробить. Він намагався переконати її, що це буде катастрофа — повідомити новини на вихідних про святкування дня народження Вілла Лідделла. Але під час чаювання вона почала сильно пити – вона погрожувала оголосити про це пізніше в бібліотеці перед усіма – кажучи, що Вілл Лідделл тоді міг зробити? Кевін Мейкпіс сказав, що буде змушений це заперечити. Її відповідь полягала в тому, щоб попередити його, що вона зробить щось ще більш різке – те, про що він буде шкодувати все своє життя. Він думав, що вона просто позує – що вона насправді могла зробити? За винятком того, що в її поведінці був якийсь маніакальний намір, який його налякав. Тож він пішов до її кімнати, щоб спробувати відбити її».
  «І що сталося?»
  — А, ось у чому справа, пане. Він не отримав відповіді. Він постукав кілька разів — почекав сім чи вісім хвилин — на випадок, якщо вона була у ванній чи гардеробній і не почула його. Зрештою він спробував двері – і вони були зачинені. Ймовірно, він замкнувся, коли Скарлетт Ліддел піднялася після чаю. Він сказав, що нічого іншого робити не міг – можливо, вона була в номері Вілла Лідделла – повідомити новини. Коли пролунав гонг о сьомій вечора, він здався – він не хотів, щоб хтось із інших гостей спіймав його на не тих сходах. Він сказав, що його тремтить – він пішов прямо за напоями – і випив один, як описав Том Монтегю-Браун». Д. С. Джонс задумливо зупиняється. «Ви знаєте, можливо, він не довіряв Скарлетт Лідделл, щоб це довести до кінця, одна справа сказати Віллу Лідделлу, а зовсім інша — залишити його. А може, він охолонув — можливо, він волів би продовжувати таємний роман. Незважаючи на зовнішню браваду, я думаю, що в душі він трохи боягуз. Він зізнався, що був наляканий, коли Вілл Лідделл увійшов до бібліотеки – і тому він почав розповідати про проблему маркування віскі – хоча швидко зрозумів, що Вілл Лідделл ще нічого не міг знати – а потім почали прибувати інші, і це розрядило ситуація – за винятком того, що він каже, що все ще був на випадок, якщо Скарлетт виконає свою погрозу публічного оголошення. Потім відбулося драматичне втручання Сюзі Дафф – і це раптово вразило його – про її самогубство він би пошкодував. Хоча, звичайно, заднім числом ми знаємо, що це може бути не те, що вона мала на увазі».
  Скелгілл, здається, не схильний до диференціації.
  «Чому він не сказав себе чистим?»
  «Він стверджує, що планував – коли впорався – але потім він дізнався від інших – Дерека Даффа та Майка Люкера – що поліція розглядає це як можливу нечесну гру – і він зрозумів, що він буде головний підозрюваний. Він каже, що як тільки він не висловився, він відчув, що не має іншого вибору, окрім як мовчати – і що в будь-якому випадку він не зробив нічого поганого. Він постукав у її двері й пішов».
  Брови Скелгілла насуплені. Це виправдання запереченої невинності має знайоме звучання.
  «То хто, на його думку, це зробив?»
  «Він виглядав щиро враженим, коли я його про це запитав, пане. Він сказав, що це було самогубство? Коли я натиснув на нього, єдиний сценарій, який він міг придумати, це якби Скарлетт розповіла Віллу Лідделлу, і він убив її в люті ревнощів. Але він вважав це неправдоподібним — який психопат вбив би свою дружину, а потім нормально поводився з її коханцем, лише за кілька хвилин?»
  Скелгілл, схоже, може придумати, якого типу, але у нього є більш важливе запитання.
  «Що він мав сказати про вагітність?»
  «Він був повністю спантеличений – вона пообіцяла йому, що використовує контрацепцію. Він щиро засмучений через це, пане. Він дійсно був досить емоційним. І я думаю, що сьогоднішнє інтерв’ю — це перший раз, коли він зміг висловити свої почуття до Скарлетт іншій людині».
  Скелгілл цинічно бурчить у горлі.
  «Майте на увазі, що йому знадобилося два тижні, щоб відрепетувати свої виправдання».
  Д. С. Джонс вдихає – хоча вона вагається, наче старанно підбираючи слова.
  «Слухай, пане, я думав, що він найкращий вибір для вбивці. Тепер я зрозумів, що вірю йому».
  Її тон побоюється – і тому реакція Скелгілла має бути несподіваною.
  «Добре. Запишіть це».
  «О, я зроблю, пане». Здивування помітне в її голосі. «Я… е-е… скажу Кевіну Мейкпісу, що він може піти, добре?»
  "Так".
  «Е… що ти робиш, пане?»
  «Я збираюся розповісти таємницю його колишній дружині».
   
  *
   
  У той момент, коли Скелгілл збирався натиснути кнопку, щоб подати запит на доступ до квартири Фелісіті Бельведер у Равелстоні, його телефон дзвонить – або, точніше, Lambeth Walk , що найпоширеніший із джинглів лунає в заможному передмісті Единбурга.
  «Лейтон».
  Скелгілл відступає від дверей спільного користування, ніби побоюючись, що підслухувачі можуть почути його через домофон будинку.
  «Ах… шефе… зрозуміло… трохи цікавих новин від криміналістів — і технарів-бофінів — на телефоні Скарлетт Лідделл. Я думав, ти захочеш знати відразу».
  "Так".
  Д. С. Лейтон, очевидно, бачить достатньо підбадьорення в односкладовості Скелгілла, тому що починає своє пояснення.
  «По-перше, шефе, криміналістика. На телефоні є три комплекти відбитків – ви могли очікувати більшого, справді – так, як сьогодні люди передають свої телефони. Скарлетт Лідделл, очевидно, — і Вілла Лідделла, про якого ми знаємо, — а потім інший набір — ймовірно, жіночий — делікатний, ніби — із залишками якогось крему для рук. І вони одні з найновіших, начебто на вершині інших, якщо ви розумієте, що я маю на увазі?» (Скелгілл бурчить у знак підтвердження. Він присів на низьку стіну й пильно дивиться на мурашок, які шукають їжу.) «Тим часом IT підтримує зв’язок із телефонною компанією – здається, Скарлетт Лідделл – або принаймні хтось, хто користується її телефоном – намагався надіслати текстове повідомлення. о чверть на сьому суботнього вечора – і одержувачем було те таємниче число».
  — Приватний номер Мейкпіса, Лейтоне. Він щойно зізнався в цьому Джонсу».
  «Ой, ну, ось, пане». ДС Лейтон видає підтверджуючий звук подвійного клацання, притиснувши язиком до небо. Але справа в тому, що текст так і не надійшов, файл був завеликий, наче, можливо, це була фотографія, яку вона намагалася надіслати, а через слабкий сигнал у стінах замку мережа ледь уловила спробу підключитися.'
  — Це не дивно, Лейтоне, враховуючи те, що Джонс щойно дізнався.
  «Ні, пане, але це, можливо, більший сюрприз: на самому телефоні немає ні сліду тексту, ні фотографії. Їх видалено.
  Непомітний для свого колеги, Скелгілл посміхається, хоча й з певною суворістю. Коли він не відповідає, його сержант пропонує підказку.
  «Що ти думаєш, пане?»
  «Мені здається, ти щойно додав трохи повороту до моєї історії, Лейтоне».
   
  *
   
  «Міс Бельведер, я не буду морочитися». Скелгілл негайно суперечить своїм словам, не продовжуючи. Він облизує губи, і видно, що в роті пересохло. Важко судити, чи це сталося просто тому, що він тепер зіткнувся з тим, що він має сказати, і вважає це неприйнятним, чи, навпаки, тому, що він хоче створити певний психологічний тиск. У будь-якому випадку йому знадобиться кілька секунд, щоб відновити роботу. Він згинає те, що здається хваткою Кірбі між вказівним і великим пальцями лівої руки. «Це момент, щоб відкинути гордість чи збентеження. Якщо ви можете дати мені відповідь, яку я очікую – ви і ваша донька можете продовжувати своє життя. Ця розмова буде повністю вимкнена для запису. У мене є запитання – а потім – маленька – історія. Я був би вдячний за вашу думку щодо того, чи це надумано».
  Фелісіті Бельведер уважно дивиться на нього своїми яскраво-блакитними очима. Її природно опущений рот, можливо, перебільшує враження, що вона знає, що буде. Вона мовчки киває.
  — Питання стосується вас — і містера Вілла Лідделла.
   
  *
   
  «Місіс Лукер, я не буду бігати далі».
  
  
  OceanofPDF.com
   22. ДЕНЬ ВІДКРИТИХ ДВІЙ
   
  Суботній ранок, 11 днів потому
   
  З відпрацьованим апломбом і без потреби озиратися через плече, Скелгілл тягне своє ремесло – зараз його називають простою «дівчиною», коли вона поводиться не зовсім добре, але одного разу (тепер він підтвердив з вицвілих літер на кормі) більш іменитий Ковенант – з вузької горловини якірної стоянки Піл-Вайк і в основну частину озера Басентуейт. Правим веслом він відступає, щоб повернути нос до замку Грінмайр.
  «Скільки часу нам знадобиться, щоб туди дістатися, пане?»
  «Ви скаржитесь? Будь ласка, веслуйте».
  ДС Джонс приязно посміхається.
  «Я спробую – тільки скажи, коли».
  Скелгілл кривиться, натискаючи на весла, щоб набрати швидкість, його дещо зверхній вираз обличчя натякає на те, що лише в нього вистачить сил виконати цю роботу – хоча водночас його погляд падає на колегу, яка експериментально проводить кінчиками пальців однієї руки. в прохолодній воді. Вона відносно струнка молода жінка, але її оголені руки, делікатно виліплені, розкривають приховану мускулатуру – і він бачив її в тренажерному залі, на гребному тренажері – те, чого їй не вистачає в чистому обсязі, вона, ймовірно, заповнила б своєю природною акуратністю. техніка. Те, що вона одягнена відповідним чином – облягаючий спортивний одяг з лайкри , який сьогодні здається необхідним, спортивним чи ні, для тих жінок, які можуть це носити – чимось зобов’язана приходу хребта високого тиску, що тягнеться на дві тисячі миль від Азорських островів до Ісландії. , який приніс літні температури до весняних уздовж і поперек Британських островів. Зі свого боку, Скелґілл виглядає надто одягненим і вже трохи гарячим, справжнім, хоча й шаленим рибалкою – хоча він не має напоготові жодної вудки – справді, жодних снастей у своєму човні – лише ящик із його чайником Келлі та необхідними засобами для сільський пікнік із сендвічами з камберлендською ковбасою.
  «Ми будемо там за десять хвилин – коли ми закінчимо, ви можете гребти назад із вітром до Скар-Несс – там гарний гальковий берег – ми приземлимося, щоб поп’ятися».
  ДС Джонс посміхається так, що він цінує його невиправний авантюризм. Навіщо відвідувати комфортабельний намет підкріплення, коли можна сидіти на камені та заварювати чай на озерній воді, розпаленій корягами?
  «Звичайно».
  Вона сідає, здавалося б, щаслива й розслаблена. Вони виглядають як пара – одноденні мандрівники на прогулянці – і якби хтось із місцевих жителів упізнав у них поліцейських, він би припустив, що вони поза службою. В цілому це було б правильним припущенням, але в розумінні поліцейські ніколи не перебувають на службі, особливо такі детективи, як ці. І не в останню чергу те, що вони зараз переходять у води, де Скелгіллу нагадують про їхній останній випадок.
  «Я побачив Скарлетт Лідделл десь тут».
  Д. С. Джонсу потрібна хвилина, щоб зареєструвати контекст.
  «Справді, пане, що насправді сталося?»
  «Вони щойно пройшли повз мене — приблизно за п’ятдесят ярдів. Вона покликала. Це було все. Я помітив, що Вілл Лідделл не схвалює».
  Тепер пам'ять Д. С. Джонса підскочила.
  «Ви бачили, як шотландська поліція повідомила про цю справу сьогодні вранці?»
  Скелгілл робить паузу на середині, щоб дивитися на неї старомодним виглядом.
  ДС Джонс сміється і махає вибачливою рукою.
  «Вілл Лідделл визнав себе винним за трьома зразками звинувачень у сексуальному насильстві».
  Скелгілл залишається нерухомим – вираз його обличчя на мить завмер.
  «Він грає в систему».
  — Він може отримати чотирнадцять років, пане.
  «Для початку буде достатньо».
  Тепер його риси звужуються, вказуючи на те, що фігура буде недостатньою, на його думку. Він відновлює веслування, сплеск і свист частіше, ніж раніше. Однак голос Д. С. Джонса звучить легко.
  «Якою вона була, пане?»
  Скелгілл, здається, сам дивується.
  «Вона мене помітила. Інші цього не зробили».
  Його відповідь різка, переривається глибоким вдихом.
  ДС Джонс киває. Вона теж задумливо зупиняється.
  — Я радий вердикту коронера, пане. Смерть через нещасний випадок. Якщо таке є – має бути набагато менш боляче для родини. Я думаю, що свідчення Кевіна Мейкпіса вплинули на слідство».
  Скелгілл миттєво вискалює зуби – це могло бути просто зусиллям веслування – хоча є й відтінок несхвалення – але тепер він пом’якшує це, киваючи в бік підлеглої, ніби висловлюючи своє визнання її ролі в цьому. відношення. Тепер він стає трохи експансивнішим, говорить короткими спалахами між вдихом і видихом.
  «Ми надто старанно шукали. Я мав би визнати – собі – це було гніздо кобили – з самого початку. Самогубство – замовлене під вбивство – ха!
  Судячи з виразу DS Jones, ця остання фраза звучить трохи тривожно, проте її перша відповідь полягає в тому, щоб усунути його самозвинувачення.
  Але, пане, смерть сталася, ми нічого не могли з цим вдіяти, і якби ми не розслідували це так, як ми це зробили, хто знає, Вілл Лідделл міг би й досі бути на волі. Подумайте про потенційні страждання, яким ми поклали край».
  Скелгілл розмірковує над її оцінкою.
  «Але в одному випадку – ви можете назвати це срібною підкладкою».
  Він, схоже, не схильний розповідати. Він обережно ставився до своїх неофіційних візитів у день, який виявився завершальним для розслідування, спочатку до Сюзі Дафф у St Salvator's, а потім до шкільних «старих дівчат» – Фелісіті Бельведер і Белінди Люкер – і, нарешті, до Мюріел Лідделл. . ДС Джонс був змушений читати між рядків, оскільки вона більш ніж достатньо прониклива, щоб відчути, що, якщо Скелгілл приховав інформацію, це могло бути лише для того, щоб захистити її від рогів якоїсь дилеми, яка перебуває між мораллю та законом.
  «Я так розумію, ви маєте на увазі Сьюзі Дафф?»
  Подібно до вигнутих помахів його веслами відносно траєкторії човна, його відповідь на це запитання є косою.
  — Я припускаю — Вілл Лідделл — залишить інструкції — для бізнесу Дерека Даффа — для догляду. Він дуже старий друг. Дуже хороший друг».
  Те, що він дослівно повторює слова Сьюзі Дафф – і чує її жалібний голос у своїй голові, коли він це робить – не може бути очевидним для DS Jones – але природа його висловлювання підтверджує її власні, не необізнані, підозри.
  «Господар, як ви думаєте, дружини подадуть скарги?»
  Скелгілл примружився на поверхню озера, і тепер його очі блиснуть, коли вони дивляться на свого колегу. Він розуміє, що вона ближча до його думок, ніж він вважав.
  «Не кіт у пеклі. Крім того, ми прибрали їхній безлад за них».
  Скелґілл уже використав провокаційну фразу «самогубство, замовлене як вбивство» — і тепер цей не менш суперечливий натяк. І, можливо, ДС Джонс помічає уповільнення темпу своїх ударів, ніби хотів відкласти їхнє прибуття на пристань замку Грінмайр. Вона вирішує слідувати своїй інтуїції.
  «Господар – як я це бачу – прямо кажучи – я припускаю, що Вілл Лідделл фактично створив сучасний гарем». Вона уважно стежить за реакцією Скелгілла – він хмуриться, але не заперечує. «У фінансовому плані він тримав чоловіків у своїх руках – і їхні дружини це знали – і від цього залежав їхній спосіб життя. Він пригощав їх розкішними подорожами – і сам вибирав, хто йому подобався. Чи знали чоловіки, що їх рогоносці – хто знає – але жінки вважали, що не було іншого вибору, окрім як підкоритися – заплющити очі і думати про плату за навчання».
  Д. С. Джонс затискає руки між стегнами та відхиляється назад, піднімаючи ноги та балансуючи в центрі ваги, але її погляд залишається прикутим до примружених сіро-зелених очей Скелгілла, змушуючи його заперечити їй. Минає кілька хвилин, перш ніж він заговорить.
  «Продовжуйте».
  DS Jones видихає, що вона затримувала – здається, з полегшенням – і тепер вона дивиться на воду.
  «Якщо ви подумаєте про це, пане, — за винятком, можливо, Сьюзі Дафф, як ви сказали, — жінки, залучені до близького оточення, набагато незалежніші, ніж, скажімо, п’ять років тому. Мюріел Лідделл – вона, ймовірно, має значну вигоду про розлучення – і, у в’язниці чи ні, Вілл Лідделл може дозволити собі його утримання. Тепер Люкери можуть бути ізольованими – я знаю, що фірма Майка Люкера залежить від Вілла Лідделла – але він матиме семизначні прибутки. А Фелісіті Бельведер – її статки більше не пов’язані з Кевіном Мейкпісом – її архітектурний бізнес розширюється – і вона отримає спадок від багатої родини. Поєднайте це разом – контроль Вілла Ліделла послабився. Вона дивиться на Скелгілла й бачить, що він киває. «А що, якби все минулося — і вони збиралися взяти справу в свої руки?»
  Хоча її слова є запитанням, її вираз передає значно більше впевненості. Скелгілл пильно дивиться на неї, бо вона, здається, з легкістю збагнула його загадкову логіку. Ніби на підтвердження цього вона вказує на суть справи.
  «Гав, що саме ви мали на увазі, коли щойно сказали, що ми прибрали їхній безлад?»
  Скелгілл махає веслами на середині гребка, але не повертає лопаті у воду; натомість він втягує древки в човен, і вони плавно ковзають до зупинки. Легкий південно-західний вітерець штовхає брижі на корпус, створюючи легке погойдування. Вони зупинилися більш-менш у тому положенні, з якого Скелгілл, з-під анонімності свого широкополого капелюха Тіллі , дивився на вечірку Вілла Лідделла, дехто з них був у стані алкогольного сп’яніння, можливо, з метою анестезії. Як мало він міг здогадатися, які думки, які муки, які схеми крутилися в головах пасажирів у переповненому катері Абеля Тернвіка? Проте – за іронією долі – Скарлетт Лідделл здавалась однією з найбезтурботніших із них; але, можливо, це був її спосіб, рідко посередній. Скелгілл зітхає, а потім глибше вдихає, його руки підбиті, долоні притиснуті донизу на стегнах – це вказує на майбутню заяву.
  «Ми бачили це з Катріоною Броді – вона була нашим випадком удачі…» Він робить паузу, ніби перевіряючи, чи детектив Джонс киває на свою згоду. «Це, мабуть, виглядає майже неможливим — для самотньої жінки виступити проти такого, як Вілл Лідделл. Не зважайте на фінансову хватку – коли слово однієї людини проти слова іншої – вам потрібен чавунний доказ – і конкретний свідок».
  Те, що він використовує дещо особливий прикметник, пояснюється зображенням, яке на мить займає його уяву – довгастою кам’яною плитою над портиком собору Святого Сальватора – з девізом Iuncta sororibus – «Сестри пліч-о-пліч». Ця думка, здається, відволікає його, і докторові Джонсу залишається вставити підказку в його монолог, який зароджується, але застопорився.
  «Ви хочете сказати, що вони збиралися підставити його – укус?»
  «Ви знаєте, що я не займаюся спекуляціями». Скелгілл видає іронічний сміх, який також може здатися трохи божевільним. «Але тепер усе скінчено. Обидві справи закрито. Тож потерпіть».
  ДС Джонс нахиляє голову, майже непомітно, наче надмірне захоплення могло його стримати. Скелгілл продовжує.
  «Сьюзі Дафф буде в найкращому місці – незважаючи на те, що їй є що втратити і що вона не є членом «сестринства» – так вони це називають, так?» (Тепер ДС Джонс слухняно киває.) «Але її дівчина дасть Віллу Ліделлу картку на вихід із в'язниці. Він міг просто стверджувати, що останні п’ятнадцять років вони підтримували стосунки за згодою. Тож, можливо, четверо з них збираються разом – включаючи Мюріель – і погоджують свої ролі – вони переконують Сюзі, що вона має бути частиною цього – було б соромно не грати. І хоч це буде якийсь обман, пастка, якщо хочете – мабуть, їй це буде найпростіше. Лебедина пісня – ха!» Тепер він досить збентежено дивиться на Д. С. Джонса. «Тож вона не матиме жодних ударів із вибором одягу».
  ДС Джонс уважно слухає, вираз обличчя її непримиренний, хоча Скелгілл бачить, що вона ковтає слину. Здається, йому не потрібно вдаватися в непристойні подробиці. Він іде далі.
  «Після цього – це буде лише питання вибору їх моменту. Тепер черга Фелісіті Бельведер. Вона переконується, що вона та Вілл Лідделл одночасно знаходяться поза полем зору решти групи. Таємниця вбивства, ймовірно, означає, що вони розділяться і шукатимуть підказки в замку. На їхню відсутність зверне увагу Белінда Люкер – і, можливо, випадково піде шукати свою подругу Фелісіті. І що вона «знайде»? Вона «знайде», що на Фелісіті напав Вілл Лідделл. Він може бути десь поруч, але це не має значення. Вони можуть навіть не сказати йому – вони просто подзвонять у 999. І коли ми розслідуємо, що ми знаходимо? На одязі Фелісіті є його ДНК. Під її нігтями є сліди його шкіри – такі ж подряпини на його руці. І є конкретний свідок. Як сказав би Лейтон, він дуже правий».
  «Але, пане, це була Скарлетт Ліделл, цвяхи?»
  Скелгілл піднімає долоню, щоб замовкнути.
  «Отже, час настає, — скрипить зубами Сюзі Дафф і рушає нагору з Віллом Лідделлом, — пам’ятаєте, як Том Монтегю-Браун бачив її посмішку своїм друзям, коли вони виходили з бібліотеки. Вона знає, що він захоче з нею зробити, і має рацію. Перша дія майже завершена. Але потім вони виявляють повішену Скарлетт Лідделл – і вона мертва. Все пекло розривається. План А вилітає з вікна».
  ДС Джонс вдихає, щоб поставити запитання; Скелгілл випереджає її.
  «Белінда Люкер і Фелісіті Бельведер думають швидко. Скарлетт Лідделл, можливо, покінчила життя самогубством – але коли вони з’являються на місці події, виглядає так само, ніби її могли вбити – там Вілл Лідделл схилився над її мертвим трупом на ліжку – і він, мабуть, єдина людина, яка була з нею – і насправді це більш-менш правильно. Раптом їм пропонується план Б. Давайте зробимо це схожим на вбивство – якщо це спрацює – проблему вирішено – їм не потрібно давати свідчення – не буде приниження їхніх партнерів. Це дивна ідея – але – привіт – це вихідні, присвячені таємничим вбивствам!
  У метушні Белінда Люкер заходить у ванну. На підлозі лежить мобільний Скарлетт Лідделл. Екран тріснув, коли вона його впустила. Вона сфотографувала себе – спробувала надіслати Кевіну Мейкпісу – щоб змусити його прийти до неї в кімнату – знайти її вдавану смерть – щоб налякати його до смерті. Але послизнулася на мокрій плитці – і захлинулася». Скелгілл на мить зупиняється, ніби відчуває, що повинен вставити шанобливу інтерлюдію. «Белінда Лукер перевіряє телефон – чи розуміє вона, що сталося – ваші припущення такі ж хороші, як і мої – але вона видаляє фотографію та невдалий текст – і залишає слухавку біля ліжка».
  Тепер доктор Джонс дивиться на Скелгілла з поєднанням жаху й здивування.
  «Вона зізналася в цьому, пане?»
  Скелгілл кидає дивний погляд на небо, його риси обличчя на мить спотворюються в агонії.
  «Джонсе, я не можу пригадати, що вони могли сказати і що я міг вигадати. Пам’ятайте, це загадка».
  Він озирається на доктора Джонса, і, здається, вони прийшли до якоїсь невисловленої згоди. Вона блимає своєю згодою на його гіпотезу.
  «Скажімо, вони всі товпляться біля тіла на ліжку. Сюзі Дафф робить серцево-легеневу реанімацію. Фелісіті Бельведер бере Скарлетт за руку. Вона зішкрябує нижню частину їхніх нігтів. Ніхто не помітив би – виглядало б так, ніби вона намагалася запропонувати комфорт. Але тепер матч за подряпини на руці Вілла Лідделла перенесли – так – ви мали рацію – але пам’ятайте, що Фелісіті Бельведер була в його команді на штурмовому курсі. Вона в першу чергу його подряпала.
  «Нехай природа – і CID – йдуть своїм шляхом. Якби була нечесна гра – так, Вілл Лідделл головний кандидат. І під час інтерв’ю жінки дають тонкі натяки про те, що він контролює – про конфлікт між ним і Скарлетт – про те, що вона була золотошукачем. Але природа та CID не можуть знайти жодних чітких доказів, щоб звинуватити Вілла Лідделла. Смерть має всі ознаки самогубства. Ми намагаємося розслідувати вбивство – і в кращому випадку знаходимо інших не менш правдоподібних підозрюваних. Весь час – це не так. Так, люди ухиляються, але вони не ухиляються в тому напрямку, куди ми дивимося! Але оскільки вони ухиляються, ми намагаємося побачити те, чого немає. Правда в тому, що ми спостерігаємо за трагічною аварією».
  Доктор Джонс задумливо кивав, співчуваючи його скаргам. Але тепер вона змушена втручатися.
  «Правда в тому, Гав, що небезпечного хижака, який роками вчиняв жахливі вчинки та йому все виходило з рук, спіймано». Її обличчя стає суворим. Її темні очі дивляться на очі Скелгілла. «І правда в тому, що ці жінки постраждали більш ніж достатньо».
  Скелгілл з силою б’є долонями по стегнах. Вона відпочиває в його справі! Його колега розуміє – фактично погоджується – що навіть якби відбулося якесь підживлене алкоголем грубе перешкоджання правосуддю з боку жінок, – по-перше, висловлювати такі фантастичні припущення було б марно – і, по-друге, їхні випробування потребують закінчився.
  Пара сидить у тиші – можливо, на півхвилини. Тепер погляд доктора Джонса ковзає повз Скелгілла – і вона зосереджується на замку Грінмайр. День відкритих дверей, здається, у розпалі; Велика кількість відвідувачів збирається навколо кіосків, розташованих на алювіальному пасовищі між замком і береговою лінією. Вона рішуче сідає, і її обличчя проясніє, ніби сонце вийшло з-за хмари.
  — Що ж, мабуть, ми розгадали одну із таємниць вихідних «Таємницьке вбивство».
  "Так?"
  — Привид, пане, точніше — що немає привида, який замикає двері кімнати леді Анни! Вона скрушно хитає головою. «Це був справжній червоний оселедець!»
  Скелгілл сардонічно посміхається.
  «Лавінія Монтегю-Браун, мабуть, уже придумала ще одну хитрість, щоб привабити відвідувачів».
  Д-р Джонс усміхається, блиснувши рівними білими зубами. Вона наполовину повертається, піднімаючи ноги, щоб сісти боком на валик, і обіймаючи коліна. Скелгілл дивиться на неї, захоплюючись спортивною легкістю її рухів.
  «Ти впевнений, що хочеш змінити голову надувного замку?»
  «Просто спробуй зупинити мене, пане — якщо я головний, це означає, що я маю шанс. Крім того, схоже, мені потрібно налаштувати апетит.
  Вона багатозначно дивиться на його сільський ящик. Скелгілл безтурботно знизує плечима.
  «Тільки не намагайся втягнути мене в це».
  «Гадаю, ти будеш зайнятий риболовлею, пане». Вона піднімає долоню в морському вітанні – щоб затінити очі. «Якщо я не помиляюся, це діти інспектора Лейтона бігають навколо Тома Монтегю-Брауна».
  Скелгілл бурчить і повертає човен у дію.
  «Ну, я навчив Тома лити, — трапилося б, я познайомлю його з технікою, відомою як «скельп навколо вушка».
   
   Далі в серії
   
  «Вбивства в бігах» запланована на січень 2019 року. Тим часом книги 1-10 серії про інспектора Скелгілла можна знайти на Amazon. Кожен містить окрему таємницю, і її можна читати не по порядку. Усі книги DI Skelgill можна безкоштовно позичити з Kindle Unlimited, а також членами Amazon Prime на пристрої Kindle.  
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список

Кожевенное мастерство | Сайт "Художники" | Доска об'явлений "Книги"