Барбур Д.Л. : другие произведения.

Свабоднае падзенне Роўз-Сіці (Дэнт Мілер №1)

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:
Школа кожевенного мастерства: сумки, ремни своими руками
 Ваша оценка:

  Свабоднае падзенне Роўз-Сіці (Дэнт Мілер №1) Д.Л. Барбур
  
  
  
  
  
  
  
  Свабоднае Падзенне Ружовага Горада
  
  
  
  Аўтар : Д. Л. Барбур
  
  OceanofPDF.com
  
  КІРАЎНІК ПЕРШАЯ
  
  
  
  
  
  
  
  Як толькі Джэймс Вендт скончыць займацца сэксам са сваёй дзяўчынай, я збіраўся небудзь арыштаваць яго, альбо забіць. Ад яго залежала, што адбудзецца. Я сядзеў там, прыслухоўваючыся да гукаў рыпучых спружын ложка і шлепающей плоці, які даносіцца з танных дынамікаў.
  
  Мэндзі, мой партнёр і я сядзелі ў пыльным памяшканні крамы над карэйскім рынкам на паўночна-ўсходзе Портленда. Паміж намі на штатыве быў усталяваны лазерны мікрафон. Пакуль я трымаў яго накіраваным на акно дома насупраць, мы маглі чуць, што адбываецца ўнутры.
  
  Я адклаў часопіс, зірнуў на гадзіннік. Яны займаліся гэтым чатыры хвіліны.
  
  - Хутка. Ён доўга не працягне. Мэндзі кіўнула, злёгку порозовев пад вяснушкамі.
  
  Яна была малодшай мяне больш чым на дзесяць гадоў. Часам мне здавалася, што я паўсюль цягаю за сабой старшеклассницу, але яна была добрай партнёркай. Я хутка мяняў партнёраў. Не тое каб мы не ладзілі, проста я іх изматывал. Яны не маглі ўгнацца за мной.
  
  Шум з процілеглага боку вуліцы дасягнуў крэшчэнда. На мой слых, Брэнда, пажылая лэдзі Джэймса, гаварыла так, нібы прыкідвалася. У яе павінна быць шмат практыкі. Джэймс прыходзіў кожны месяц, як па масле, прымушаў яе абнаяўнівала дзяржаўныя чэкі і аддаваць яму палову грошай.
  
  Я ўстаў, моршчачыся ад болю ў каленях. Хто ведаў, што, калі я выскокваў з самалёта больш за пятнаццаць гадоў таму, вільготныя зімы Арэгона прымусяць мяне расплачвацца за гэта цяпер? Мне спатрэбілася некалькі секунд, каб размяцца. Пазней гэта можа апынуцца важным.
  
  Пакуль мы спускаліся па прыступках, я пераканаўся, што слухаўка маёй рацыі на месцы, і расшпіліў плашч, каб мець свабодны доступ да "Глоку" на правым сцягне. Я практычна адчуваў, як энтузіязм пакідае Мэндзі. Яна была яшчэ дастаткова маладая, каб прыходзіць у захапленне ад такога роду рэчаў.
  
  У задняй пакоі крамы місіс Пак сядзела за пісьмовым сталом, адной рукой што-то капаючыся ў кампутары, а іншы укачивая свайго маленькага ўнука ў яго маленькай калясцы.
  
  "Прывітанне, дэтэктыў Мілер". Яна памахала мне рукой, на самай справе не адрываючыся ад сваіх разлікаў. "Прывітанне, дэтэктыў Мэндзі". Па якой-то прычыне яна адмовілася называць Уільямс па прозвішчы.
  
  "Добры дзень, місіс Парк. Магчыма, вам захочацца застацца тут ненадоўга. Праз дарогу ўсё можа стаць цікавей ".
  
  Яна кіўнула. "У нас усё будзе ў парадку". Містэр Пак расстараўся трохі ліставай сталі і прымацаваў яе нітамі да сцяны паміж офісам і астатнім памяшканнем крамы. У куце стаяла вінтоўка SKS. Я пазнаёміўся з Паркамі аднойчы ноччу, калі адрэагаваў на кароткую, тщетную і смяротную спробу рабавання іх крамы. Яны былі прыемнымі людзьмі, перакананымі прыхільнікамі другой папраўкі.
  
  Містэр Пак прыбіраў і без таго бездакорна чысты прылавак. Магазін быў пусты. Я паглядзела на гадзіннік. Два сорак пяць. Добра.
  
  Праз паўгадзіны крама будзе поўны дзяцей, якія вяртаюцца дадому з школы. Калі я да таго часу не зраблю свой ход да Вендту, мне давядзецца пачакаць, пакуль дзеці не пойдуць.
  
  Вендт быў дрэнным чалавекам, наркаманам і гандляром метамфетамином, гадоў дваццаці пяці, досыць маладым, каб займацца гвалтам дзеля задавальнення, дастаткова дарослым, каб быць у гэтым добры. У яго быў доўгі паслужны спіс, пачынаючы з таго часу, калі ён быў малалетнім. Ён збіў іншага дзіцяці бітай, калі таму было чатырнаццаць.
  
  У мяне на яго было два сур'ёзных забойства. Першае мяне не асабліва турбавала. Ён забіў тлустага ўблюдка па імі Лэні Вунь з-за здзелкі з наркотыкамі. Наколькі я мог аднавіць падзеі, Лэні закоротил Вендта, у выніку чаго Вендт выцягнуў 9-міліметровы пісталет і запырскаў кватэру Лэні знутры поўным крамай, патрапіўшы ў Лэні амаль выпадкова ў працэсе. Гэта мяне не турбавала. У паліцыі мы называлі гэта "двоечнікам". Адзін мудак мёртвы, іншы сядзе ў турму надоўга, можа быць, назаўжды.
  
  Праблема заключалася ў тым, што Лэні жыў у двухкватэрным доме. Тыя пятнаццаць 9-міліметровых куль прайшлі скрозь агульную сцяну з ліставога каменя, нават не зменшыў хуткасці. Якія прыбылі патрульныя хлопцы і не падумалі праверыць суседнюю дзверы, пакуль я не дабраўся туды. Я знайшоў місіс Розенбург ў яе гасцінай, якая ляжыць у лужыне ліпкай крыві. Акуляры зваліліся з яе твару, а на грудзях сядзеў кот. Ёй было за семдзесят, жыла яна адна, любіла клапаціцца аб суседскіх дзяцей.
  
  Выйшаўшы з крамы Parks', Мэндзі засталася на загадзя агавораным месцы, балты перад крамай, прама праз дарогу ад уваходнай дзвярэй шматкватэрнага дома. Брэнда жыла ў старым гіганцкім віктарыянскім доме, пераабсталяваным пад апартаменты. Чатыры кватэры наверсе, чатыры ўнізе, калідор і лесвіца пасярэдзіне. Парадная дзверы, чорны ход, абодва на другім паверсе. Брэнда жыла на другім паверсе. Там была пажарная лесвіца, але я не думаў, што Вендт скарыстаецца ёю.
  
  Я абышоў дом і апынуўся на заднім двары - вузкай палосцы бруду з дзіўнымі пучкамі карычневай травы, раскіданымі тут і там. Я ўстаў спіной да сцяны, прама побач з задняй дзвярыма.
  
  Я шукаў Вендта два месяцы. Яго адбіткі пальцаў былі паўсюль на гільзах ў кватэры Лэні. У гэтыя дні ўсе сачылі за CSI і ведалі, што трэба праціраць зброю з вонкавага боку, але ніхто ніколі не забываў апранаць пальчаткі, калі зараджаў крамы. На вуліцах хадзілі чуткі, што Вендт выхваляўся, што выдаткаваў Лэні марна. У працы дэтэктыва не было ніякіх дзіўных скокаў ў дэдукцыі. За некалькі гадзін я вызначыла яго ў якасці асноўнага падазраванага. Праблема заключалася ў тым, каб знайсці яго.
  
  Гэты вырадак быў хітры. Ён не затрымліваўся надоўга на адным месцы, не завісаў са сваімі звычайнымі прыяцелямі па бегу. Але яму ад каго-то патрэбныя былі грошы, і я, нарэшце, высветліў, ад каго ён іх атрымліваў.
  
  Я ведала, калі на рахунак Брэнды паступяць грошы за лістападаўскае электронны дапаможнік. Я глядзела, як ён падняўся і зайшоў на месца Брэнды. Я назірала, як яны дайшлі да крамы на рагу і купілі пару высокіх туфляў Pabst Blue Ribbon, перш чым вярнуцца да Брэндзе. Я мог бы схапіць яго тады, але ён прымусіў Брэнду несці піва, каб у яго былі вольныя рукі. Я не выпусціў выпадку, каб ён прыставіў пісталет да яе вуха, калі ўбачыць, што напальваецца. Не, я хацела яго з тоўстай пачкам двадцаток ў кішэні, з півам у жываце і ўсё яшчэ цёплага і пухнатага пасля валяння на сене з Брендой. Ён быў бы адцягнуць, што падвысіла б верагоднасць таго, што я змагу справіцца з ім без перастрэлкі.
  
  Мне было пляваць на тое, што я страляў у Вендта, але я ведаў, што яму падабалася раскідваць кулі па баках. Я турбаваўся аб тым, у каго яшчэ могуць трапіць, напрыклад, у Паркса і іх ўнука.
  
  Задняя дзверы крыва вісела на завесах. Каб дабрацца да яе, трэба было падняцца па пары вузкіх драўляных прыступак. Я стаяў там, прыхінуўшыся спіной да сцяны, мае чаравікі "Даннер" хлюпалі па гразі. Калі ён выходзіў, я стаяла справа ад яго.
  
  Джэймс быў правшой.Я ўявіў, як бы гэта выглядала, калі б Вендт выбег за дзверы і ўбачыў мяне. Ён цягнуўся праз усе цела за сваім зброяй, і яму прыходзілася па дузе вяртацца направа, перш чым ён мог пусціць яго ў ход. Калі б я стаяў злева ад яго, ён мог бы проста выцягнуць яго і стрэліць ў мяне. Такія дробязі, як гэта, маюць значэнне.
  
  Калі я правільна разыграю свае карты, ён ніколі не даведаецца, што яго ўдарыла. Я праверыў завесы сеткаватай дзверы, яна адкрывалася вонкі і злева ад Вендта, далей ад мяне. Цудоўна.
  
  Строга кажучы, я павінен быў мець разнастайную падтрымку пры затрыманні, падобным гэтаму. Мой кіраўнік павінен быў бы быць уцягнуты, мы, хутчэй за ўсё, выкарыстоўвалі б каманду спецназа. Але на падрыхтоўку падобных рэчаў патрабавалася час. Я ўжо спрабаваў дзейнічаць па-іх методыцы. Я высачыў Вендта да закінутага будынка, і да таго часу, калі ўсе качкі выстраіліся ў шэраг, Вендта ўжо даўно не было. Павінна быць, ён пачуў нас, або што-то ў гэтым родзе. На гэты раз мы паступілі па-мойму.
  
  Дзень быў шэры і галавакружны. Дажджу ў дадзены момант не было, але ў Портлендзе быў лістапад, так што я быў упэўнены, што гэта зменіцца. Было досыць холадна, каб мне захацелася надзець паліто, калі я сядзеў без справы, досыць цёплае, каб змакрэць, калі мне прыйдзецца напружвацца.
  
  "Дент? Ты там?" Голас Мэндзі патрэскваў у маім слухаўцы. Яна назвала мяне Дентоном ўсяго адзін раз. Я ненавідзеў сваё імя, пастаянна пагражаў змяніць яго. Нам не належала звяртацца па радыё па імёнах, але ў мяне таксама быў свой спосаб зносін. Нашы радыёстанцыі маглі выкарыстоўваць амаль сотню каналаў.. Сёння мы выкарысталі тактычны канал патрулявання паводак на дрэнажнай дамбе акругі Малтнома. Паколькі рака сёння не выглядала асабліва высокай, я вырашыў, што мы будзем у поўным распараджэнні. Калі б у офісе захацелі звязацца з намі, яны маглі б патэлефанаваць мне на мабільны.
  
  "Што здарылася, Мэндзі?"
  
  "Я толькі што бачыў, як хто-то праз акно рухаўся па калідоры другога паверха".
  
  "Халаднавата. Заставайся марозным".
  
  "Чорт!" У яе перахапіла дыханне. "Ён проста выйшаў, паглядзеў на мяне і вярнуўся. Я думаю, ён прымусіў мяне ".
  
  Мэндзі была падобная на паліцэйскага. Яна была невысокай жанчынай, падобнай на пажарную машыну, з валасамі, заплетенными ў практычную касу, якая нікому не дазволіла б абаперціся на руку ў бойцы. Сёння на ёй былі карычневыя штаны Royal Robbins "tactical", кашуля пола і чорны камізэлька з кучай кішэняў, якія затуляюць ўсе яе паліцэйскае абліччы. З такім жа поспехам яна магла б павесіць сабе на шыю шыльду з надпісам "Plan Clothes Cop". Была прычына, па якой я насіў выцвілыя джынсы, незашпілены гавайскую кашулю і порхаўка, ведалі лепшыя дні. Мы казалі пра гэта, але, як я ўжо сказаў, вучыць каго-то можна толькі да таго часу, пакуль ён не навучыцца сам.
  
  "Пачакай", - сказаў я. "Мне трэба, каб ты закрыў уваход для мяне. Сачы за вокнамі на другім паверсе".
  
  Цяпер Вендту трэба было зрабіць адно з двух. Магчыма, ён пабяжыць наверх, забаррикадируется ў кватэры Брэнды і возьме яе ў закладнікі. У гэтым выпадку ён, верагодна, скончыў бы свой дзень з дзіркай у галаве 308-га калібра, зробленай паліцыянтам снайперам.
  
  Другая магчымасць заключалася ў тым, што Вендт выбяжыць праз заднюю дзверы. Паколькі бег яму і раней ведалі гэтага танца, я меркаваў, што ён зробіць гэта і цяпер. Я палез у заднюю кішэню і выцягнуў сваю пашыраецца дубінку ASP. У складзеным выглядзе гэта быў металічны цыліндр даўжынёй каля васьмі цаляў. Я ведаў, што Вендт будзе прихвачен з сабой, таму тэхнічна я прынёс на перастрэлку металічную трубу. Не занадта разумна пры звычайных абставінах, але я планаваў зладзіць засаду, таму звычайныя правілы не дзейнічалі.
  
  Я чуў, як ён набліжаўся, чуў рыпанне яго ног у красоўках па выгибающемуся лінолеўма ў калідоры кватэры, чуў, як ён цяжка дыхаў на бягу. Метамфетамін, я мяркую, дрэнна адбіўся на тваёй кардиотренировке. Сеткаватая дзверы расчыніліся, і я мімаходам убачыў худога белага чувака у сінім атласнай спартыўным касцюме на два памеру больш, бейсболцы задам наперад. Неахайная спроба адгадаваць бараду. Напэўна Вендт.
  
  Не люблю выхваляцца, але я ідэальна разлічыў час. Я выцягнуў запясце наперад і ўверх, і даўжыня ЖЕРЕХА ў імгненне вока павялічылася з васьмі цаляў да дваццаці аднаго. Тэлескапічныя металічныя стрыжні ўсталі на месца, і круглы сталевы наканечнік прызямліўся дакладна на локаць Вендта са салодкім кейс, які ў мяне асацыяваўся з бейсбольным мячом, якія ляцяць да плота. Я пачуў, як хруснулі косткі. Выйдзі з парку, дзетка.
  
  Я вярнуў ASP для наступнага стрэлу, крычучы: "Паліцыя Портленда, кладзіцеся на зямлю!" Вендт выдаў невыразны ціхі стогн і ўхапіўся левай рукой за сваю раптам переставшую функцыянаваць правую руку. Ідэальны. Ён нават не думаў аб сваім пісталеце.
  
  "Спыні супраціўляцца!" Я закрычаў, наносячы другі ўдар, на гэты раз ніжэй. Яго коленная кубачак трэснула з гукам, падобным на трэск бутэлькі з-пад кока-колы. Ён скаціўся па прыступках і ўпаў тварам уніз, перш чым я паспеў вярнуць жереха для трэцяга ўдару. Двух стрэлаў было б дастаткова. Я б падпільнаваў хлопца, але біць яго, калі ён ляжаў, было няправільна, калі толькі ён не выглядаў так, быццам думае аб тым, каб зноў падняцца.
  
  Вендт не выяўляў ніякіх прыкмет таго, што збіраецца куды-небудзь сыходзіць. Ён ляжаў тварам у бруд, выдаючы мяукающие гукі кацяняці.
  
  Калі я схапіў яго правую руку і заламаў яе яму за спіну, мне здалося, што яна была поўная бітага шкла і жвіру.
  
  Ён закрычаў. Я праігнараваў яго і надзеў на яго кайданкі, затым вельмі хутка паляпаў па руках, нагах, ззаду па пояса. Я нічога не знайшоў, але мог сказаць, што локаць і калена ўжо распухлі. Падобна на тое, нам прыйдзецца заехаць у бальніцу, перш чым адправіцца ў турму.
  
  "О, чувак, ты зламаў мне руку. Маё калена", - захныкаў Вендт.
  
  - Спыні ныць. Ты арыштаваны. Я перавярнуў яго на спіну, зараз яго вага прыходзіўся на зламаную руку, і ён зноў закрычаў.
  
  Вось яно, заткнутое за пояс, - танны бразільскі 9-міліметровы, бліскучы хром, дзяржальні з штучнага перламутру, магазін на пятнаццаць патронаў.
  
  "Дент? Дент?" Гэта зноў быў голас Мэндзі ў маім вуху.
  
  "Я трымаю яго. Заходзь да мяне".
  
  Секунду праз, яна з'явілася з-за кута і выглядала трохі раздражнёнай, калі ўбачыла звязанага Вендта на зямлі. Я спадзяваўся, што яна не падумала, што я наўмысна выключыў яе з гульні. Я пагавару з ёй пазней. Раздражненне доўжылася ўсяго секунду, затым яна расплылась ва ўсмешцы.
  
  "Мы злавілі яго", - сказала яна.
  
  "Выдатна. Добрая праца". Я асцярожна працягнуў ёй "Таурус". Я не ачысьціў яго. Яна ўзяла яго і паклала на прыступкі.
  
  Я адчуваў пэўную пагарду да чорнага камізэлька Мэндзі, але павінен быў аддаць ёй належнае: яна нейкім чынам прымудрылася засунуць у гэтую чортаву штуку змесціва багажніка звычайнай паліцэйскай машыны. Яна выцягнула два пакета для доказаў з аднаго з сотні ці каля таго кішэняў, пару нитриловых пальчатак - з іншага. Яна надзела пальчаткі, затым асцярожнымі, дакладнымі рухамі выняла 9-міліметровы рэвальвер. Пісталет адправіўся ў адну сумку, крама і тыя, што засталіся патроны з патроньніку - у іншую.
  
  Я ухвальна кіўнуў. - Зрабі ласку, свісні нам лекара і патрульную машыну для нашага сябра.
  
  Яна кіўнула і дастала рацыю, каб пераключыць канал. Я скончыў абшукваць Вендта, пакуль ён мачыўся і стагнаў. Я вываліў змесціва яго кішэняў ў бруд побач з яго галавой. Я зрабіў разумовую пазнаку вярнуць іх Брэндзе: пачак двадцаток; скамечаны аўтобусны білет; тры нажа, па адным у кожным пярэднім кішэні, адзін у левым шкарпэтцы, усе танныя; затым на дне яго правага пярэдняга кішэні я знайшоў маленькі пластыкавы мяшок, набіты чым-то, падобным на мокры, брудны цукар. Метамфетамін.
  
  Мэндзі назірала за маімі пошукамі, размаўляючы па рацыі. Яна працягнула руку ў пальчатцы, і я ўклаў у яе ўпакоўку метамфетаміну. Ён быў адпраўлены ў пакет для доказаў. Па параўнанні з двума абвінавачваннямі ў забойстве гэта было падобна на пратэрмінаваную бібліятэчную кнігу, але мы павінны былі дзейнічаць дасканала.
  
  Вендт прама цяпер шмат маліў. "Чувак, ты павінен выклікаць мне доктара", - заныў ён. "У мяне баліць рука. У мяне баліць нага".
  
  Я закаціла вочы. Я падышла і падняла яго вертыкальна, так што ён сядзеў у гразі на задніцы, а не ляжаў на зламанай руцэ.
  
  - Сядзі спакойна. Медыкі хутка будуць тут.
  
  Я быў у пустазеллях, збіраючы сваю дубінку, калі да дому падымчаўся пажарная машына. Я пачуў, як магутны рухавік заглух, і зайшоў за кут дома, каб памахаць ім рукой, не забыўшыся, нарэшце, выцягнуць свой значок з-пад кашулі і павесіць яго на ланцужок ў сябе на шыі. Я павярнуў дубінку і паклаў яе назад у кішэню джынсаў.
  
  Патрульная машына, аб якой прасіла Мэндзі, пад'ехала, калі пажарныя выгружалі з грузавіка медыцынскае абсталяванне. Я не пазнаў хлопца за рулём. Ён быў белым, высокім, са светлымі валасамі, выкладзенымі ў высокую і тугую стрыжку, прыгожым, целаскладам, як хорт, у сонцаахоўных акулярах, якія я так ненавідзела. Я задаваўся пытаннем, у які момант Бюро перастала наймаць новых копаў і проста пачатак кланаваць іх у даследчым шпіталі на ўзгорку.
  
  Містэр Пак стаяў перад сваім крамай, скрыжаваўшы рукі на грудзях. Я бачыў, як ён размаўляў з афіцэрам, бачыў, як афіцэр коратка кіўнуў у адказ і працягнуў ісці. Панк. Калі там не было стральбы, вы заўсёды павінны спыняцца і размаўляць з гараджанамі. Частка зарплаты, якую гэты хлопец атрымліваў кожны год, паступала з кішэні містэра Парку, так што самае меншае, што ён мог зрабіць, - гэта пусціць пыл у вочы на некалькі секунд. Акрамя таго, вы ніколі не ведаеце, калі вам можа спатрэбіцца ўсталяваць назіранне за кругласутачным крамай для мужчын.
  
  Парамедык Пажарнага бюро, якая працавала з Вендтом, таксама была маладая, высокая, долговязая, з маленькай брыльянтавай завушніцай у носе збоку. Калі перетаскиватели шлангаў пачалі дазваляць падобныя рэчы на дзяжурстве? Яна была крыху раздражнёная, папрасіўшы мяне надзець кайданкі на Вендта, увесь час глядзела на худую маленькую чудаковатую азадак Вендта, потым зноў на мяне.
  
  Мой бег прыкладна 6 футаў 4 цалі, дзьвесьце пяцьдзесят, калі я сачыў за сырнай бургеры і півам. У мяне было каля васьмі цаляў росту і, верагодна, лёгкія дзевяноста-сто фунтаў на Вендта. Пасля таго, як я зняў кайданкі, я падышоў і зладзіў цэлае шоў, трымаючы пісталет Вендт у пластыкавым пакеце. Павінна быць, ён выглядаў прыгожа, такі вялікі і бліскучы, таму што яна скінула яго. Божа, ты з усіх сіл імкнешся не застрэліць хлопца, і ніхто гэтага не цэніць, яны думаюць, што ты прыстаў да якога-то маленькаму хлопцу толькі таму, што табе гэта падабаецца.
  
  Малады патрульны паліцэйскі нетаропка падышоў да іх з абыякавым тварам і непранікальнымі вачыма за шклом акуляраў. Ён агледзеў месца здарэння, парамедиков, якія працуюць з Вендтом, Мэндзі, збор доказы, мяне, які стаяў там у сваёй пашарпанай вопратцы. Я працягнуў руку.
  
  "Дент Мілер, аддзел цяжкіх злачынстваў". У нас у Портлендзе не было аддзела па расследаванні забойстваў як такога. Гэта азначала б, што ў нашым цудоўным горадзе на самай справе было дастаткова забойстваў, каб стварыць ўласнае падраздзяленне. Што і адбылося. Але акрамя забойстваў, мы займаліся згвалтаваньнямі, рабаваннямі, практычна любымі цяжкімі злачынствамі.
  
  - Афіцэр Блюм, - сказаў ён, коратка паціскаючы мне руку. Афіцэр Блюм. Госпадзе. У мяне былі чаравікі, якія правялі на вуліцы больш часу, чым гэты самародак. Я прадстаўляюся па імені, але ён афіцэр Блюм.
  
  "Як толькі яго заштопают, мы з табой адвязем яго ў бальніцу". Мэндзі і я не маглі перавозіць вязняў у нашай машыне без апазнавальных знакаў. У ёй не было рашоткі, якая адлучае задняе сядзенне ад пярэдняга. Гэта было адно з правілаў, якому я няўхільна ішоў. Блюм проста кіўнуў.
  
  Парамедык пахітала галавой. "Нічым не магу дапамагчы. Гэты хлопец не на амбулаторным лячэнні. Яго павінна адвезці хуткая дапамога".
  
  Я закаціла вочы. Паколькі Вендт быў пад вартай, дэпартаменту прыйдзецца аплаціць рахунак за хуткую дапамогу, а таксама кошт з бальніцы. У большасці выпадкаў парамедики подлатывали іх настолькі, што мы маглі аднесці іх у бальніцу на заднім сядзенні патрульнай машыны. Такім чынам, падаткаплацельшчыкам ўдалося зэканоміць трохі грошай.
  
  Я зрабіў глыбокі ўдых і выдыхнуў. Я зрабіў разлікі ў розуме, склаў справаздачу аб прымяненні сілы, справаздачы аб паездцы на хуткай дапамогі і наведванні бальніцы, я мог бы зрабіць сее-што з гэтага ў бальніцы, пакуль мы чакалі, калі Вендту вылечаць ". Добра. Выкліч яму лімузін, і давай адправім гэта шоў у шлях ".
  
  Я павярнуўся да Блуму. "Думаю, ты нам больш не спатрэбішся". Ён кіўнуў і павярнуўся, каб сысці, не сказаўшы ні слова. Некалькі секунд я глядзеў яму ў спіну. Ён ішоў так, нібы ў яго што-то было ў задніцы.
  
  Я павярнуўся, Мэндзі стаяла ў мяне за спіной.
  
  "Прывітанне, Дент. Ты вяртайся ў офіс, рабі сваю частку папяровай працы. Я застануся з Вендтом ў бальніцы і пакладу яго ў турму. Калі ты поторопишься, то яшчэ зможаш запрасіць Одры куды-небудзь на яе дзень нараджэння.
  
  "Ты ўпэўнены?" Быў вечар пятніцы, і мне здавалася несправядлівым забаўляцца, пакуль яна тырчала з Вендтом.
  
  Яна паціснула плячыма. "Вядома. Я магу выкарыстоўваць дадатковы час". Гэта быў смех. Мае партнёры звычайна заканчвалі тым, што крычалі, каб яны працавалі менш звышурочна.
  
  "Ты крутая, Мэндзі". Я накіравалася да машыны, не зірнуўшы на Вендта другім поглядам. Калі яны былі на свабодзе, падазраваныя былі чароўныя. Як толькі я іх злавіла, яны сталі проста статыстыкай.
  
  Калі я сыходзіў, яна крыкнула мне ўслед. "Не забудзься, што ў гэтыя выходныя мы будзем лавіць рыбу!"
  
  Я павярнуўся, кіўнуў і пайшоў далей. Гэта азначала, што калі ў выходныя адбылося забойства ці падазроная смерць, то была наша чарга адказваць на званок. На самай справе яна мела на ўвазе: "не з'яўляйся з пахам піва, як у мінулы раз". У нашы дні людзі прыдзірлівыя да падобных рэчаў. Я далучыўся да бюро ў сярэдзіне пераходнага перыяду. Усе мае настаўнікі былі мужчынамі са шнарамі на костачках пальцаў, якія лічылі, што калі ў цябе няма праблем з алкаголем і некалькіх разводаў, то ты не сапраўдны паліцэйскі. Усе, каго наймалі пасля мяне, здаваліся маладымі, адукаванымі і захапляліся такімі рэчамі, як пілатэс і ёга.
  
  Я вывела нашу машыну без апазнавальных знакаў з-за крамы ў Парку, затым заехала спераду, каб забраць наверсе сваё абсталяванне для падслухоўвання. Яны былі занятыя продажам піксі-палачак і мармеладных мішак прыйшлі пасля ўрокаў. Гэта было падобна на што-то з "задушлівае Нормана Роквеллу", у чым адчайна меў патрэбу гэты раён. Дзеці, якія не былі ўнутры і не куплялі цукеркі, тоўпіліся ля ўваходу, разглядаючы пажарную машыну.
  
  Калі я ўкладваў лазерную штуковіну у багажнік, я пачуў голас. "Прабачце, містэр?" Я на секунду агледзеўся, затым паглядзеў уніз. Гэта быў маленькі светлавалосы дзіця, гадоў дзесяці, магчыма, маладзей, я дрэнна умеў вызначаць узрост дзіцяці.
  
  "Вы паліцэйскі?" Ён паглядзеў на мае брудныя джынсы, затым на значок, які вісіць у мяне на шыі.
  
  Я кіўнула, здагадваючыся, што за гэтым рушыць услед. - Можна мне налепку?
  
  Кожную раніцу я апранаў два пісталета, тры нажа, кайданкі, пярцовы балончык, дубінку, рацыю і свой значок, і ўсё гэта без чорнага тактычнага камізэлькі. Я таксама заўсёды клапацілася аб тым, каб у мяне былі налепкі для дзяцей.
  
  Я выцягнуў з нагруднай кішэні булачку. "Макграфф, крымінальны аўтарытэт, кажа, заставайся ў школе". Маё любімае. Я пералічыў дзяцей на вуліцы, выцягнуў дастаткова, каб ён мог раздаць крыху і сваім прыяцелям. Можа, гэта прынесла б яму некалькі стромкіх ачкоў, а можа, і няма.
  
  - Вось. Трохі для цябе, трохі для тваіх сяброў.
  
  Ён усміхнуўся. Гэта было даволі крута. У нашы дні на большасць дзяцей, здаецца, нішто не вырабляла ўражанні, калі толькі што-то не свяцілася і не рабіла шуму.
  
  "Дзякуй".
  
  "Трымайся далей ад непрыемнасцяў". Я памахаў рукой і заскочыў у машыну. У звычайных умовах я б застаўся і трохі пагаварыў з хлопцам. У тыя дні, калі я быў патрульным, я заўсёды дазваляў дзецям залазіць на пярэдняе сядзенне машыны і гуляць з агнямі, часам з сірэнай.
  
  Але сёння я спяшаўся. Афармленне дакументаў. Потым дзень нараджэння Одры. Ведучы машыну адной рукой, я набраў нумар Од. На яе галасавой пошце не было паведамленні. Толькі гукавы сігнал.
  
  "Прывітанне, гэта я". Я пачакаў хвіліну, спадзеючыся, што яна возьме трубку. Нічога. Напэўна, ўсё яшчэ адсутнічае. "Я сканчаю. Надай мне паўтара, максімум два гадзіны. Потым я прыеду. Пакуль."Я павесіла трубку, перш чым зразумела, што павінна была сказаць "Я люблю цябе". Я заўсёды аб гэтым забывала. Ніхто ніколі не казаў мне гэтага, калі я быў дзіцем, так што, думаю, я так і не навучыўся гэтаму.
  
  Я набраў нумар сяржанта змены, старога дыназаўра па імя Дэн Вінтэр, каб паведаміць яму, што адбылося. Гэта была стандартная працэдура, калі каго-то арыштоўваюць. Я патлумачыў, што Вендт быў узброены пісталетам, і мне прыйшлося прыкончыць яго ASP, адправіўшы ў бальніцу. Ён хмыкнуў і нагадаў мне, што трэба аформіць дакументы, перш чым я пайду дадому. Дэн збіраўся сысці на пенсію праз год, у яго ўжо было выкуплена месца ў Сан-Рывер.
  
  Я бамбаваў заходнюю частку Бернсайда, уключыў радыё як раз своечасова, каб паслухаць рок-блок Уоррена Зевона. Ідэальны. Станавілася цёмна. Сонца разыгрывало ўяўленне за заходнімі пагоркамі. Кажаце, што хочаце пра надвор'е ў Портлендзе, у нас было некалькі добрых заходаў. Я лавіраваў ў корку і выязджаў з яе, па дарозе раз-пораз пазіраючы на гадзіннік на прыборнай панэлі. Я перайшоў раку і накіраваўся прама праз цэнтр горада, замест таго каб згарнуць у Цэнтральны ўчастак.
  
  У мяне сапраўды не было на гэта часу, але я ўсё роўна гэта рабіў.
  
  Я ехаў уверх па Бернсайду, набіраючы вышыню і ацэньваючы нерухомасць па ходзе руху. Тут быў лес. Я зрэзаў шлях праз Форэст-парк, досыць вялікі, каб там вадзіліся свае чорныя мядзведзі. Цяжка было паверыць, што ты знаходзішся ў буйным горадзе, калі трапіў сюды.
  
  Могілках знаходзілася на вяршыні хрыбта. Калі я пад'язджаў, пачаўся дождж, проста лёгкі туман. Тут было ціха, і ўсё было відаць на многія мілі. Нездарма яго назвалі Скайлайн Драйв. Могілках было велізарным, але я хутка знайшоў магілу. Я даволі добра ведаў гэта месца. Часам я задавалася пытаннем, ці ведаў я больш мерцвякоў на тутэйшым могілках, чым жывых людзей у горадзе ўнізе. Я баяўся падлічваць.
  
  Я прыпаркаваў "Краўн Вік" і пайшоў, хлюпаючы па гразі, збіраючы па шляху камяні. У місіс Розенбург было дзве дачкі і два сыны. Па адным з іх жылі ў Сіэтле, астатнія - у паўднёвай Каліфорніі. Адзін быў лекарам, я забыўся, хто менавіта. Ва ўсіх астатніх быў бляск людзей, якія добра выглядаюць і зарабляюць на жыццё наведваннем сходаў. Здавалася, яны разглядалі прывядзенне ў парадак яе маёмасці як нейкую непрыемную, але неабходную задачу, накшталт хатняга задання.
  
  Яны пахавалі яе тут, над горадам, дзе яна пражыла ўсё сваё жыццё. У мяне ўзнікла адчуванне, што гэта было хутчэй таму, што гэта было прасцей за ўсё, чым таму, што яны падумалі аб тым, чаго яна хацела. Ніхто з іх, здавалася, не быў асабліва зацікаўлены ў тым, каб высветліць, хто забіў іх маму.
  
  Яе магіла знаходзілася побач з магілаю яе мужа. Ён памёр дзесяць гадоў таму. Рак страўніка. Я пастаяў хвіліну моўчкі, гледзячы на Зорку Давіда на надмагіллі. Я пакінуў камяні наваленными на надмагілле, каб паказаць, што нехта прыходзіў. Я прачытаў у Інтэрнэце, што гэта была старая габрэйская традыцыя. Я б вярнуўся з вялікай колькасцю грошай пасля суда або прызнання віны.
  
  Праз некаторы час дождж узмацніўся. Я паплёўся назад да машыны, пачаў думаць аб сваіх справах, падазраваныя ўсё яшчэ луналі ў паветры, спрабуючы вырашыць, з кім я займуся наступным. Я спыніў сябе і прымусіў сябе падумаць пра тое, куды б я запрасіў Одры сёння на вячэру.
  
  Служачы могілак замыкаў вароты, калі я выязджаў. Я памахаў рукой і накіраваў машыну ў цэнтр горада, да сваёй папяровай працы.
  
  OceanofPDF.com
  
  КІРАЎНІК ДРУГАЯ
  
  
  
  
  
  
  
  Паколькі да таго часу, як я вярнуўся ў офіс, было амаль чатыры гадзіны, ды яшчэ і дзень пятніцы ў прыдачу, я падумаў, што ў мяне ёсць нядрэнныя шанцы паспець папрацаваць з паперамі, не маючы справы з "Чайкай".
  
  Чайкам быў мой бос, Стыў Лаббок. Мы назвалі яго так з-за яго схільнасці налетаць, нарабіць шмат шуму, абасраўся ўсё вакол, а затым паляцець. Лаббок прапрацаваў у Бюро дваццаць гадоў, чатырнаццаць з іх у званні лейтэнанта. Ён ніколі не збіраўся станавіцца капітанам. Мне было цяжка думаць пра яго як пра калегу-паліцэйскім. Аднойчы ў маім прысутнасці хто-то вымавіў тэрмін "Адміністратар праваахоўных органаў", і ён затрымаўся ў мяне ў галаве. Я быў паліцыянтам. Лаббок быў "Адміністратарам праваахоўных органаў". Гэта адрозненне мала што значыла для знешняга свету, але мне было лягчэй мець з ім справу.
  
  Як я і спадзяваўся, усе кабінеты ў нашым офісе былі пустыя. Я сеў і пачаў друкаваць двума пальцамі свае справаздачы.
  
  Я даволі далікатна абышоў некалькі пытанняў у сваёй справаздачы аб ужыванні сілы. Было не зусім кошерного пляскаць падазраванага дубінкай ASP, калі ён выбягаў за дзверы. Па сутнасці, я напаў на Вендта з засады, і я быў бы першым, хто прызнаўся б у гэтым, па меншай меры, самому сабе. Гэта не было ухваленай працэдурай. Чорт вазьмі, гэта нават не было законна. Але я ведаў такіх хлопцаў, як Вендт. Ён быў досыць дурны і злобен, каб справакаваць супрацьстаянне на люднай вуліцы або выклікаць перастрэлку з групай нявінных людзей у цэнтры. Мне падабалася ўсё так, раз і назаўжды, калі ніхто не пацярпеў, акрамя Вендта.
  
  Я ўключыў FM-радыё, як раз да часу блюзу на адной з незалежных станцый. Пайнтоп Перкінс, выбітны. У маёй кабінетнай каморцы былі пісьмовы стол, кампутар, картотечные шафа і таннае FM-радыё. Больш нічога. На сценах нічога не было. Стол звычайна быў пусты. Мой патрапаны скураны сакваяж, які быў маім сапраўдным офісам.
  
  Мой офіс быў пусты па двух прычынах. Па-першае, я ніколі не праводзіў у ім шмат часу, нават да таго, як Лаббок стаў маім босам. Я аддаваў перавагу бываць на вуліцы. Гэта таксама быў ахоўны механізм. Я пакінуў за сабой разумовае права звольніцца ў любы момант, увайсці, пакласці свой пісталет і значок на стол шэфа і сысці, каб заняцца чым-небудзь іншым. Я сказаў сабе, што, калі ў маім офісе не будзе нічога, за чым можна было б вярнуцца, гэта аблегчыць задачу.
  
  Гэта было сапраўды па-дурному. Я так і не прыдумаў, што яшчэ я мог бы зрабіць, але прытворства, што ў мяне ёсць выхад, падтрымлівала мяне ў адносным здаровым розуме. У думках я быў адной нагой за дзвярыма з таго самага дня, як зразумеў, што Бюро напляваць на мяне. У сукупнасці гэта турбавала толькі Бюро. Таму я вырашыла, што буду клапаціцца толькі аб сабе, кім бы ні быў мой партнёр, і аб такіх людзях, як місіс Розенбург.
  
  Папяровая праца была не так дрэнная, як я ўяўляў сабе. Яна ніколі не была такі, асабліва пасля таго, як у цябе з'явіўся навык ў гэтым. Я быў добры ў папяровай працы. У пачатку сваёй кар'еры я прайграў некалькі спраў у судзе з-за недарэчнага слова тут, невыразнага прапановы там. Я ненавідзеў прайграваць, асабліва якому-небудзь разумнаму адвакату, таму я стаў майстрам папяровай працы, але ўсё роўна ненавідзеў гэта рабіць.
  
  Дрыжыкі прабеглі па маёй сьпіне, і я павярнуўся на крэсле. Чорт. Вось ён: Стыў Лаббок, Чайка, стаіць ля ўваходу ў маю кабінку. Звычайна я адчуваў гэта, калі хто-то стаяў у мяне за спіной. Я паварочваўся і правяраў іх, нават не задумваючыся пра гэта. Я ніколі па-сапраўднаму не разумеў гэтага, гэта было падобна на тое, што яны выпраменьвалі вібрацыі або што-то ў гэтым родзе. Але Лаббок быў падобны да нейкай вібрацыйнай чорнай дзюры. Адзіны яго талент, здавалася, складаўся ў тым, каб падкрадацца і падслухоўваць размовы людзей да таго, як яны даведаюцца аб яго прысутнасці.
  
  "Чаму мяне не апавясцілі аб арышце Вендта?" Спытаў Лаббок. Калі ён гэта сказаў, яго погляд замітусіўся па пакоі, ні разу не спыніўшыся на маіх вачах ці нават на твары. Лаббок рэдка глядзеў каму-небудзь у вочы. Калі ён гэта рабіў, гэта звычайна было прыкметай таго, што ён хлусіць вам і спрабуе здавацца сур'ёзным.
  
  "Я патэлефанаваў Уинтерсу. Я хацеў выконваць субардынацыю". Лаббок быў вялікім прыхільнікам субардынацыі. Я стараўся, каб мой голас гучаў нейтральна.
  
  Лаббок зморшчыў нос, як быццам адчуў што-тое, што яму не спадабалася. Ён быў маленькім худым чуваком, невысокага росту, з невысокім мужчынскім самалюбствам. Апранаўся ён на мільён даляраў, трэба аддаць яму належнае. Добрыя касцюмы, бялізну, італьянскі шоўк, што-то ў гэтым родзе. Я ніколі не мог сказаць напэўна.
  
  Вочы Лаббок скакалі і перакочваліся, як маленькія шарыкі, ніколі надоўга не затрымлівацца на чым-то адным. Назіраць за гэтым было займальна, хоць, калі я не буду асцярожны, у мяне можа пачацца марская хвароба. Раптам яны спыніліся, я амаль чула, як напружваюцца сухажыллі, утрымліваючы яго погляд нерухомым. Яго маленькія вочкі-пацеркі сфакусаваліся, як лазерныя прамяні, на каленях маіх сініх джынсаў. Ён ненавідзеў, калі я насіла сінія джынсы. Горш таго, на гэтых сініх джынсах былі вялікія брудныя плямы. Мае чаравікі таксама былі пакрытыя брудам.
  
  Магчыма, я нават высачыў што-то на дыване. Адным з першых прыярытэтаў Лаббок, калі ён узначаліў аддзел па асабліва важных справах, быў новы дыван для офіса. Ён біўся за свой дыван як барсук. У любы момант стоэтапного працэсу адміністрацыйнай ланцужкі яго запыт на новы дыван мог быць адхілены, але ў рэшце рэшт ён перамог, вярнуўшы падпісаны заказ на куплю дывана, як чалавек з прызавым аленем, якога ён толькі што падстрэліў.
  
  Лаббок зрабіў крок наперад, крыху нахіліўшыся ў таліі, я думаю, каб лепш бачыць мае штаны.
  
  - Мілер, дзеля бога, ты дэтэктыў паліцэйскага бюро Портленда. Калі ты не хочаш так апранацца, магчыма, гэтая праца не для цябе.
  
  Гэта быў не першы раз, калі Лаббок не зусім выразна згадваў, што, магчыма, мне варта перавесціся. У мяне быў самы высокі ўзровень раскрывальнасці сярод усіх дэтэктываў па асабліва цяжкіх злачынствах, але якое, чорт вазьмі, гэта мела значэнне, калі ў мяне на блакітных джынсах была бруд.
  
  Я адчуў, што пачынаю злавацца. Дабром гэта не магло скончыцца. Я ўстаў, напэўна, даволі рэзка, таму што Лаббок зрабіў рэзкі крок назад. Гэта быў свайго роду жорсткі рэфлекс, за які няўпэўненыя ў сабе нервовыя чалавечкі ненавідзяць сябе. Ён пачырванеў, і я падавіла ўсмешку. Я не планавала ўсё такім чынам, але я б прыняла гэта.
  
  "Ты маеш рацыю, Стыў". Ён цярпець не мог, калі я называў яго Стывам. Яму падабалася, калі яго хлопцы называлі "Элти". Гэта прымушала яго адчуваць сябе стромкім. "Я павінен паехаць дадому і пераапрануцца". Я націснуў кнопку, якая завершыць мой справаздачу. "Я толькі што адправіў справаздачу Вендта сяржанту. Уинтерс".
  
  Я зняла паліто са спінкі крэсла і надзела яго, узяла свой сакваяж. Быў невялікі няспраўны момант, калі я зрабіла крок наперад, чакаючы, што ён з'едзе з майго шляху.
  
  Нарэшце ён паварушыўся, і я сышла, пакінуўшы яго стаяць там, у маім кабінеце.
  
  Залы Цэнтральнага ўчастка былі пустэльныя. Пятніца. Добра працаваць на ўрад. Раней я затрымліваўся па пятніцах, рабіў некалькі тэлефонных званкоў, правяраў некалькі зачэпак, час ад часу перачытваў нераскрытыя справы. Па пятніцах было ціха, я мог паспець зрабіць шмат працы. Але цяпер Лаббок заўсёды быў там, выконваючы якую, я не ведаю, ўжо дакладна не карысную працу. Хуткі апытанне дваццаці паліцэйскіх паказаў, што ніхто з іх не мог успомніць, каб Лаббок сапраўды каго-то арыштоўваў.
  
  Калі я выкіраваў у корак, у машыне ўключылі радыё Van Halen. "Little Dreamer", класіка з першага альбома. Гэта вярнула мяне ў далёкае мінулае, у сярэднюю школу, да таго, як я сядзеў на ўзгорку за межамі гарадка ў Тэнэсі, глядзеў на агні, атрымаў укус камара і ўпершыню дакрануўся да грудзей дзяўчыны.
  
  Гэта было адно з нешматлікіх прыемных успамінаў майго дзяцінства. Я не вяртаўся ў Тэнэсі з васемнаццаці гадоў. У апошні раз я бачыў свой родны горад у люстэрку задняга выгляду, калі армейскі вярбоўнік падвозіў мяне ў аэрапорт.
  
  Пакуль я сядзеў у корку, глядзеў на заднія агні і ўдыхаў выхлапныя газы, я думаў пра тое, каб звольніцца. Я рабіў гэта занадта часта, асабліва калі херня станавілася занадта сур'ёзнай і ў мяне не было добрага справы для працы. Стаўленне Лаббок не павінна было закранула мяне, але гэта закранула. Я паклаў такога першакласнага забойцу, як Вендт, без перастрэлкі, і замест "малайчына" атрымаў перашкоды з-за сваіх сініх джынсаў.
  
  Я дакладна ведаў, колькі грошай мне трэба, каб выйсці за дзверы. Я быў танным ублюдкам, нават калі хлапчуком служыў у арміі. У мяне ў кішэнях сабралася дастаткова наяўных грошай, каб купіць машыну і даволі нядрэнна пражыць у каледжы.
  
  Я захаваў свае звычкі да беражлівасці пасля таго, як скончыў універсітэт і ўладкаваўся ў Бюро. Я цалкам валодаў сваім домам, і пакуль я трымаўся далей ад крамы гітар і зброевага крамы, я траціў толькі каля паловы таго, што зарабляў. Астатняе пайшло ў адкладзеныя выплаты, узаемныя фонды, аблігацыі, называйце як хочаце. Я назваў гэта сваімі грашыма "пайшоў ты". Я ведаў, што калі-небудзь Бюро зойдзе занадта далека, і я скажу "пайшоў ты" і пайду. Спадзяюся, гэта адбудзецца пасля таго, як я атрымаю права сысці на пенсію, але калі гэта адбудзецца раней, я не хацеў, каб гэтыя вырадкі надзелі мне на шыю ланцужок толькі з-за чортавай зарплаты.
  
  Таму, пакуль я вёў машыну, я прарабіў у розуме маленькую штуку, якую я назваў "падлічваць лічбы". Я ведаў, што ў мяне ёсць, за выключэннем штодзённых ваганняў рынку, звычайна да пары тысяч або каля таго. Я ведаў, што мне трэба, каб выйсці за дзверы і не харчавацца каціным кормам ўсё астатняе жыццё. Мне ўсё яшчэ было недастаткова, пакуль няма.
  
  Акрамя таго, што б я наогул рабіў? Я б сышоў з розуму, калі б не працаваў. У мяне не было патрэбных сяброў у Бюро, тых, хто мог бы зладзіць мяне на няпыльную працу ў сферы карпаратыўнай бяспекі або знайсці працу кансультанта. Я ўсё роўна не думаў, што впишусь у гэтыя кругі.
  
  Чорт. Мне трэба было перастаць марнаваць свой час на гэта, трэба было проста прыняць той факт, што я быў у справе якое-то час. Я пастаянна адчуваў сябе хлопцам з мультфільмаў з маленькім анёлам на адным плячы і д'яблам на іншым. У мяне заўсёды былі праблемы з абавязацельствамі. Мне падабалася армія. Што, чорт вазьмі, можа быць весялей для дваццацігадовага хлопца, чым атрымліваць грошы за стральбу з пісталета і скачкі з самалёта? Але пасля васемнаццаці гадоў, калі я адчуваў сябе зачыненым ў гэтым брудным гарадку ў Тэнэсі, уплыў Войска на маё жыццё стала занадта задушлівым.
  
  У Бюро на маёй шыі было менш завесы, але гэта ўсё роўна раздражняла. Часам я задавалася пытаннем, што са мной не так, чаму я не магу проста быць задаволеная тым, як ідуць справы. Я думаю, некаторыя людзі проста так ўладкованыя.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  КІРАЎНІК ТРЭЦЯЯ
  
  
  
  
  
  
  
  Нягледзячы на мае неаднаразовыя прапановы пераехаць да мяне, Одры жыла ў кватэры на вуліцы Хоторн. Гэта было ачмуральна стары будынак, пераробленым у віктарыянскім стылі, выкрашенное ў жоўты колер. Я знайшоў вольнае месца за домам і прыпаркаваўся.
  
  Я не ўбачыла "Хонду" Одры на стаянцы і ўздыхнула. Яна не адказвала на званкі па мабільным, так што, верагодна, зноў працавала дапазна. Я адчыніў дзверы ключом, які яна мне дала, і падняўся па лесвіцы ў яе кватэру.
  
  У нас з Одры былі падобныя густы ў афармленні інтэр'ераў: менш значыць больш. У яе гэта атрымлівалася лепш, чым у мяне. У яе кватэры панавала атмасфера дзенской прастаты: усё з простага паліраванага дрэва, нізкая мэбля, некалькі з густам падабраных гравюр, адзіная кветкавая ваза. Калі я прыйшоў да сабе дадому, усё выглядала так, быццам я быў занадта скупы, каб купляць шмат мэблі. Што, я павінен быў прызнаць, было праўдай.
  
  Мой тэлефон загуў ад уваходнага паведамлення. "Затрымліваюць на прыватным ўроку, вярнуся ў шэсць". Я паціснула плячыма і глянула на час. Гэта дало мне час, па меншай меры, прыняць душ і пераапрануцца.
  
  Одры ніколі не адмаўлялася пераязджаць да мяне, але і на самай справе яна ніколі гэтага не рабіла. Хоць у кожнага з нас быў шафа ў кватэры іншага. Магчыма, у нашы дні гэта варта лічыць сапраўдным абавязацельствам. У маім ляжала некалькі змен адзення і маленькая запирающаяся скрыначка.
  
  Я адкрыў скрынку і пачаў складаць туды сваё рыштунак. Першым дастаў 9-міліметровы "Глок" з правага сцягна, затым мой маленькі рэвальвер 38-га калібра з правага пярэдняга кішэні. Затым рушылі ўслед нажы, добрая тэчка для канцылярскіх прыладаў і пара націскных кінжалаў Cold Steel Incorporated. Я скончыў з ASP і маім пярцовым балончыкам з аэразолем, затым хутка агледзеў сябе.
  
  Мы з Одры даволі добра ладзілі, улічваючы, што мы прыйшлі з процілеглых бакоў у многіх рэчах. Адзіная сварка, якая ў нас адбылася, была з-за маіх інструментаў. Яна ненавідзела іх, не хацела, каб яны былі ў яе кватэры, не хацела, каб я насіў іх, калі мы гулялі разам. Мы, нарэшце, прыйшлі да кампрамісу па нагоды сейфа. Я складваў туды свае рэчы, калі прыходзіў, і апранаў іх, калі мы сыходзілі. Калі я быў на вуліцы і не на дзяжурстве, я звычайна браў з сабой толькі адзін пісталет і пару нажоў. Няма прычын быць параноікам.
  
  Я распрануўся і стаў пад душ. Я мімаходам убачыў сваё адлюстраванне ў люстэрку. Нягледзячы на тое, што яна была там ужо больш за дваццаць гадоў, я ўсё яшчэ часам уздрыгваў, калі бачыў татуіроўку ў сябе на грудзях. На ёй было напісана “Фронтам да ворага", словы былі выбітыя на адным баку супрацьпяхотнай міны M18 Claymore армейскага ўзору. Я зрабіў татуіроўку аднойчы ўвечары ў Форт-Брэгге, выпіўшы занадта шмат піва. Гэта па-ранейшаму было маёй жыццёвай філасофіяй, але, тым не менш, я пашкадаваў аб татуіроўцы.
  
  Я доўга стаяў нерухома, дазваляючы пякуча гарачай вадзе гуляць у мяне на спіне і плячах. Я дазволіла цяпла пракрасціся ў маю скуру і паспрабавала засяродзіцца на белым шуме душа, дазволіць яму запоўніць мой розум. Я заўсёды прымала смяхотна доўгі душ пасля працы. Здзелка з Лаббоком турбавала мяне больш, чым я хацеў сабе прызнацца.
  
  Я нічога не мог з сабой парабіць, некалькі разоў я бачыў Лаббок, і мінулае хапала мяне гіганцкай рукой за каўнер, дергало назад у часе, таму да таго, што гэта было? Дзесяць гадоў таму? Так, дзесяць гадоў.
  
  Джэймс Элрой Дэвід. Як і ў многіх серыйных забойцаў, у яго было тры імя. Яго звольнілі з працы ахоўніка ў гандлёвым цэнтры Pioneer Place ў цэнтры горада. Замест таго каб трохі астудзіць свае рэактыўныя рухавікі і атрымаць дапамогу па беспрацоўі, ён вярнуўся на наступны дзень з АК-47 і спартыўнай сумкай з патронамі.
  
  Па нейкай жорсткай іроніі лёсу Лаббок апынуўся там першым. Усе астатнія прыбытку адначасова, недаверліва утаропіўшыся адзін на аднаго, стоячы пасярод вуліцы і назіраючы, як Лаббок выкрыквае загады голасам на пару актаў вышэй звычайнага. Мы ледзь маглі чуць яго з-за цяжкага груку АК па дрэве, доносившегося з-за дзвярэй гандлёвага цэнтра. Ён хацеў, каб адзін з нас знайшоў месца для паркоўкі сродкаў масавай інфармацыі, іншы прыкінуў, дзе мы збіраемся размясціць мабільны камандны пункт, а астатнія ўсталявалі перыметр. У такім парадку. Тым часам людзі выбягалі з гандлёвага цэнтра, усё ў крыві.
  
  Некаторыя хлопцы на самай справе кінуліся выконваць яго загад. У рэшце рэшт, ён быў лейтэнантам. Чацвёра з нас проста стаялі там, на секунду застыўшы ў здзіўленні. Астатніх траіх я не ведаў. Я быў пачаткоўцам у дзённай змене. Пазней я даведаўся, што двое з іх былі ветэранамі, пабылі ў В'етнаме. Быў і я. Я адпрацаваў каля пяці гадоў. Чацвёрты хлопец быў нават маладзейшы за мяне, але ён ведаў, у чым справа.
  
  Мы ўчатырох ніколі не размаўлялі, ніколі не раіліся. Мы проста пайшлі на гэта, у той час як Лаббок стаяў і крычаў нам у спіну.
  
  Памятаю, як праз гадзіну я выйшаў з гандлёвага цэнтра на яркае ліпеньскае сонца. Мае ногі прыліплі да тратуары з-за ліпкай крыві, засохлай на маіх падэшвах чаравікаў. Мае рукі былі чырвонымі да локцяў пасля доўгай і ў канчатковым рахунку бескарыснай бітвы за тое, каб зберагчы 16-гадовую дзяўчынку ад крывацёку з-за кулі з АК, якая патрапіла ў горла. Было лета, і гандлёвы цэнтр быў бітком набіты падлеткамі, спасающимися ад спякоты.
  
  Лаббок стаяў на тым жа месцы, што і гадзіну назад, усё яшчэ размахваючы рукамі, выкрыкваючы загады, але яго ігнаравалі. Убачыўшы мяне, ён перастаў размахваць рукамі, як быццам спрабаваў узляцець. Ён сціснуў кулакі і накіраваўся да мяне. Ён выпнуў сваю худую грудзі, і гэта нагадала мне назіранне за пеўнем, настроившимся на бойку.
  
  - Якога чорта, ты думаў, што робіш? Ён быў у пары цаляў ад майго твару, амаль плюнуўшы мне ў вока.
  
  Я падумваў прыстрэліць яго. Двое хлопцаў старэй схапілі мяне за рукі, адцягнулі і запіхнулі на задняе сядзенне машыны хуткай дапамогі, сказалі, што ў мяне болю ў грудзях і я адчуваю падман, сказалі, што мне не трэба ні з кім размаўляць, пакуль я не пагавару са сваім адвакатам і прадстаўніком прафсаюза.
  
  Часам я не мог выкінуць з галавы той дзень у гандлёвым цэнтры. Джэймс Элрой Дэвід выпусціў у той дзень 120 патронаў, чатыры поўных крамы танных расейскіх патронаў у сталёвых гільзах. Ён як раз запраўляў пяты магазін у сваю вінтоўку, калі я навёў прыцэл на яго правае вуха і націснуў на спускавы кручок. Пазней мы знайшлі яшчэ пятнаццаць часопісаў у спартыўнай сумцы, якая вісела ў яго на плячы.
  
  У гандлёвым цэнтры было амаль столькі ж відэакамер, колькі ў казіно Лас-Вегаса. Падчас непазбежных ўзаемных абвінавачванняў пасля стральбы і ранішняга квотербекинга у панядзелак запісу праглядаліся зноў і зноў. Была пабудавана часовая шкала. Было выраблена сорак пяць стрэлаў, перш чым Лаббок і астатнія з нас прыбытку. Стрэлак прайшоўся па гандлёвым цэнтру, старанна выбіраючы мэты. Ён трапіў амаль столькі ж, колькі прамахнуўся, што незвычайна для падобных выпадкаў.
  
  Ён зрабіў яшчэ сорак стрэлаў, пакуль мы стаялі вакол і з здзіўленнем назіралі за Лаббоком. З таго моманту, як мы ўвайшлі ў гандлёвы цэнтр і выявілі яго ў рэстаранным дворыку, якія стаяць над целам аднаго з падсобных рабочых і стрымана заправляющим яшчэ адзін магазін у сваю вінтоўку, прайшло яшчэ 35 патронаў. Я ўспомніў, што чуў кожнае з іх, калі мы беглі па гандлёвым цэнтру, уворачиваясь ад целаў і поскальзываясь ў лужынах крыві, ледзь не спатыкаючыся аб цьмяна-шэрыя гільзы, якія каціліся пад нагамі. Час перастала вымярацца секундамі. Цяпер на рахунку былі патроны, кожны да іншаму патэнцыйнаму трупа, ці нават больш.
  
  Кулі былі са сталёвай асяродкам, пакрытай тонкай меднай плёнкай. Пара прайшла праз аднаго чалавека і трапіла ў іншага.
  
  У рэшце рэшт, усё звялося да лічбаў. Праведзены 121 стрэл, 120 Дэвідам, 1 мной. Васемнаццаць забітых, сорак параненых. Дакладна такое ж колькасць загінулых пакупнікоў, як і колькасць салдат, якіх мы страцілі ў Магадзіша, Самалі, дзе ў мяне была мая першая перастрэлка.
  
  Шасцёра загінулых былі забітыя да таго, як мы дабраліся туды, у той першай успышцы стральбы па натоўпе. Я нічога не мог з гэтым зрабіць. Дзярмо здараецца. Людзі паміраюць. Мяне турбавалі астатнія дванаццаць. Каму яны належалі больш? Лаббоку за тое, што ён не справіўся з працай? Ці мне за тое, што я выдаткаваў час, каб выслухаць яго? Я ведаў, дзе знаходзяцца іх магілы. Я ніколі не пакідаў камянёў на іх надмагіллях, хоць, магчыма, мне варта пачаць.
  
  Вада станавілася халоднай, і я прагнаў гэтую думку, каб прагнаць з галавы апошні вобраз таго дня. Усё скончылася ў рэстаранным дворыку, і я ніколі не забуду марозіва, якое ела дзяўчына. Кроў, змяшаная з шакаладным марозівам. З тых часоў я не ела марозіва.
  
  Гэта было па-дурному. Я быў тут, чакаў, калі мая дзяўчына вернецца дадому, каб я мог запрасіць яе куды-небудзь і добра правесці час у яе дзень нараджэння, і ўсё, што я мог зрабіць, гэта перажоўваць мінулае.
  
  Я выключыла краны і выйшла ў напоўненую парай ванную, каб знайсці ручнік. Я пачула, як шчоўкнуў замок ўваходных дзвярэй, затым дзверы расчыніліся. Я нічога не мог з сабой парабіць, маёй першай думкай было падлічыць, колькі крокаў спатрэбіцца, каб дабрацца ад ваннай да майго сейфа.
  
  "Гэй, гэта ты?" - Спытала я.
  
  "Вядома, гэта так. Хто ж яшчэ?" Мне спадабаўся голас Одры, хрыплы і моцны. Я адчуў сябе лепш, проста пачуўшы яго.
  
  Я пачуў бразгаценне яе ключоў, калі яна паклала іх у дзверы, а затым яна апынулася ў дзвярах ваннай. Яна спынілася і прытулілася да вушака, скрыжаваўшы рукі на грудзях, распусціла свае рудыя валасы даўжынёй амаль да пояса, сабраныя ў хвост, і паглядзела на мяне адкрытым, ацэньваючым позіркам, які заўсёды ўзбуджаў мяне больш, чым практычна ўсё, што яна магла б зрабіць сваімі рукамі. Ні адна іншая жанчына раней не глядзела на мяне так. Я ніколі раней не адчуваў сябе асабліва прывабным, але яна прымусіла мяне адчуць гэта.
  
  Я кінуў ручнік і падышоў, каб абняць яе. Яна была высокай, што азначала, што я быў на галаву вышэй за яе. Яна абняла мяне ў адказ, і я адчуў яе моцныя пальцы на сваёй спіне і задніцы.
  
  "Як ты?" - Спытаў я.
  
  "Стамілася", - сказала яна, і гэта прагучала менавіта так.
  
  "Новыя таблеткі не дапамагаюць?" - спытаў я.
  
  Яна паціснула плячыма. "Не зусім. Я зноў іду да лекара ў панядзелак. Я думаю, што мне сапраўды трэба трохі сонечнага святла. Яны не могуць пакласці гэта ў таблетку. Часам мяне так і падмывае проста сесці ў самалёт і паляцець назад у Нью-Мексіка ".
  
  "Я б сумаваў па табе, калі б ты гэта зрабіў".
  
  Усю сваю жыццё Одры час ад часу змагалася з дэпрэсіяй. Яна прыехала ў Портленд, каб знайсці новую працу і змяніць абстаноўку, але не разлічвала на зіму. Мінулая зіма была цяжкай, я назіраў, як энергічная, вясёлая жанчына, якую я любіў, праводзіла дні, ледзь ўстаючы з ложка. Гэтая зіма абяцала быць у чым-то лепш, у чым-то горш. Часам яна ўсё яшчэ адчувала сябе няшчаснай. Лекі дало ёй дастаткова энергіі, каб падумаць аб ад'ездзе.
  
  "Так, я ведаю", - сказала яна. Паміж намі заўсёды было шмат недагаворанага. Часам мне здавалася, што адзіная прычына, па якой яна заставалася ў Портлендзе, была з-за мяне, што, калі мы расстанемся, яна сыдзе ў імгненне вока. Часам я не быў упэўнены, што гэта прымушае мяне адчуваць.
  
  "Ты намачыў маю кашулю". Яна прасунула руку паміж намі, нахілілася і сціснула мяне. "Пакінь гэта на потым. Я галодны".
  
  Яна адступіла ад мяне, і я ўбачыў, што спераду на яе шаўковай кашулі сапраўды відаць быў вялікі мокры след. Гэта прымушала яе прыліпаць да яе цікавым чынам. Яна заўважыла, што я пялюсь, і ўсміхнулася, перш чым павярнуцца, каб вярнуцца ў спальню.
  
  Я скончыў выцірацца і рушыў услед за ёй у спальню, дзе быў узнагароджаны выдатным выглядам доўгай мускулістай спіны, калі яна здымала кашулю. У гэтую гульню могуць гуляць двое. Я хацеў было паспрабаваць высветліць, ці можа вячэру трохі пачакаць, але не стаў. Усё было трохі пацешна, калі яна адчувала сябе прыгнечанай. Часам было цяжка не прымаць гэта на свой рахунак.
  
  Я хутка апрануўся: свежыя джынсы, кашуля на гузіках, афіцыйная форма Та Мілера. Можа, я і не стыльны, але я прадказальны. Я агледзеў сябе ў люстэрку. Усё было запраўлена і зашпілена, так што, думаю, я выглядала нармальна. Одры выглядала па-чартоўску лепш у сваёй доўгай струменістым спадніцы і швэдры, які яна нацягвала.
  
  "Я буду гатовая літаральна праз секунду, як толькі пакладу валасы". Яна стаяла перад люстэркам, корпаючыся ля са сваімі валасамі і агаляючы далікатную скуру на задняй часткі сваёй доўгай шыі. Яно напрошвалася на пацалунак. Мне падабаўся той факт, што яна магла сабрацца куды-небудзь амаль так жа хутка, як і я.
  
  "Спачатку нам трэба сёе-тое зрабіць", - сказала я, засоўваючы галаву ў шафу. Я адсунула вопратку ў бок і выцягнула доўгі плоскі пакет. Добра. Абгортачная папера не парвалася. Я заплаціла за тое, каб яго загарнулі. У мяне жудасна атрымлівалася заварочваць падарункі.
  
  "Што гэта?" Одры ўсё яшчэ корпалася са сваімі валасамі, не столькі славалюбства, колькі таму, што іх было занадта шмат. Я падышоў і пацалаваў радзімку ў яе на шыі.
  
  "З Днём нараджэння". Я падняла пакет.
  
  Нарэшце яна сабрала ўсе свае валасы, павярнулася і ткнула мяне ў грудзі. - Я ж казала табе, ніякіх падарункаў, глупышка.
  
  Я паціснуў плячыма. "Проста сёе-тое, на што я натыкнуўся на блышыным рынку". У маім доме вялікая частка мэблі, якой я валодаў, была набытая на адным блышыным рынку або ў краме сэканд-хенда, або ў іншым. У мяне была адна былая дзяўчына, якая адмовілася прыходзіць да мяне дадому з-за гэтага. Auds проста падумала, што гэта незвычайна і міла.
  
  "Давай адкрыем яго ў гасцінай", - сказала яна.
  
  Я правёў яе ў гасціную і сеў на канапу, па шляху кінуўшы погляд на дзверы. Я з палёгкай убачыў, што яе віяланчэль была там. Часам яна пакідала яе ў сваім кабінеце, што рабіла падарунак, які я збіраўся ёй паднесці, невясёлым. Калі б я намякнуў ёй, каб яна прынесла віяланчэль дадому, гэта сапсавала б сюрпрыз.
  
  "Я ж сказала табе, ніякага падарунка", - паўтарыла яна з прытворнай гневам.
  
  Або, па меншай меры, я спадзяваўся, што гэта быў притворный гнеў. Грошы былі праблемай паміж намі. Я зарабляў нашмат больш, чым яна, і яна была поўная рашучасці, каб я нічога з гэтага на яе не траціў. Одры выкладала музыку на паўстаўкі ў мясцовых каледжах, давала прыватныя ўрокі, гуляла ў адным з мясцовых аркестраў, выступала з трыо і ўсё такое. У яе было, можа быць, сем ці восем падзаробкаў з частковай занятасцю і ад выпадку да нагоды, звычайна толькі на трох ці чатырох з якіх ёй плацілі адначасова. Яна заўсёды сее-як зводзіла канцы з канцамі, але гэта было пастаяннае жангліраванне. Гэта звяло б мяне з розуму. Мне падабалася, каб мае заробкі былі пастаяннымі і як мага вялікімі, гэта было выратаваннем ад сталення і няведання, ці буду я што-небудзь ёсць на наступны дзень.
  
  Я працягнуў скрынку, і праз імгненне яна ўзяла яе ў мяне з рук. Я быў упэўнены, што гнеў яе быў па большай частцы фальшывым. Яна правяла пальцам па абгортачнай паперы і выцягнула доўгую пляскатую кардонную скрынку.
  
  Было цікава назіраць за ёй. Выраз яе твару падказала мне, што маё згадка пра блышыным рынку насцярожыла яе. Верагодна, яна чакала ўбачыць што-то накшталт згорнутага ў рулон аксамітнага Элвіса, але ўсё роўна прымусіў сябе прыкінуцца, што ёй гэта падабаецца. Калі яна адкрыла скрынку, выраз твару на некалькі секунд змянілася здзіўленнем. Рэзкі ўдых і пашырэнне яе вачэй былі бясцэнны.
  
  "Божа мой, Дент. Дзе ты знайшоў гэта?" Яна трымала смычок для віяланчэлі We Hill & Sons. Ён датаваўся 1900 годам, з оправленной ў срэбра жабай з чорнага дрэва і наканечнікам з срэбра. Мне спатрэбілася тры месяцы, каб знайсці яе. Пару разоў Одры згадвала, што ёй сапраўды падабаецца яе віяланчэль, але яна не вельмі задаволеная двума наяўнымі ў яе нізкімі смыкамі.
  
  "Як я ўжо сказаў, я знайшоў гэта на блышыным рынку". Я засунуў рукі ў кішэні і паспрабаваў прыняць нявінны выгляд.
  
  "Блышыны рынак, чорт вазьмі. Гэта, павінна быць, варта было цэлае стан".
  
  "Я заключыў выгадную здзелку".
  
  Ну, не зусім. Гэта каштавала каля шасці тысяч, крыху вышэй справядлівай рынкавай цаны, але я быў уцягнуты ў вайну онлайн-таргоў. Да дня нараджэння Аўд заставалася ўсяго два тыдні, і мне не цярпелася заключыць здзелку па куплі добрага лука. У выніку гэтай невялікай пакупкі ў маім зброевым сейфе з'явілася некалькі новых свабодных месцаў. Гэта не абавязкова было дрэнна. Калі я чысціў яго ў пошуках рэчаў на продаж, я знайшоў бельгійскі драбавік Browning Auto-5, аб куплі якога я нават не памятаў.
  
  У Од было якое-то ошеломленное, амаль разгубленае выраз твару, як быццам яна не магла паверыць у сваю ўдачу і не хацела прымаць падарунак адначасова. Я захапляўся яе незалежнай жылкай, але хацеў, каб яна проста прыняла падарунак і атрымлівала асалоду ад ім.
  
  Я ўстаў, пацягнуўся і паклаў сваю руку над яе рукі на носе. Я нахіліўся і пацалаваў яе ў верхавіну. "Проста вазьмі гэта, добра? Я шчаслівы аддаць яго табе ".
  
  Я зразумела, што гэта сапраўды зрабіла мяне шчаслівай, і да гэтай новай ідэі прыйшлося прывыкнуць. Я ніколі ў жыцці не атрымлівала шмат падарункаў, таму, напэўна, у мяне так і не ўвайшло ў звычку іх дарыць.
  
  Нарэшце яе твар памякчэў, і яна ўсміхнулася. - Я не ведаю, што мне з табой рабіць.
  
  У мяне было некалькі ідэй аб тым, што яна магла б зрабіць са мной, але цяпер было не час. Спадзяюся, пазней. "Што ты можаш зрабіць для мяне цяпер, так гэта гуляць на віяланчэлі сваім новым смыкам".
  
  "Добра. Сядай". Яна асьцярожна, амаль поўна глыбокай пашаны паклала смычок на нізкі столік перад канапай, затым практычна пераскочыла да футляру для віяланчэлі. Гэта станавілася ўсё лепш і лепш.
  
  Гэта быў наступны, у пэўным сэнсе больш важны тэст. Я ўпотай звязаўся з адным з прыяцеляў Аўд па аркестру. Ён праверыў смычок для мяне і сказаў, што ён вызначана варта таго, што я за яго заплаціў, і, што больш важна, ён падумаў, што ён спадабаецца Аўд, што ён будзе адпавядаць яе стылю гульні. Я спадзяваўся, што ён меў рацыю.
  
  Ёй спатрэбілася некалькі секунд, каб наладзіцца, затым яна правяла смычком па струнах. У яе віяланчэлі быў тон, які чамусьці заўсёды нагадваў мне па-сапраўднаму добрае віскі, цёплы і трохі дымны, яго цяжка перадаць словамі. Я думаў, што гэта гучала добра, але гэта быў не я, хто меў значэнне.
  
  Спачатку яна была неуверенна, так як прывыкала да новага луку. Я не мог адрозніць гэтую мадэль ад таннай, якую сапраўды купілі на блышыным рынку, але для каго-то з такім узроўнем таленту, як у Aud, найменшая розніца была важная. Яна магла заўважыць розніцу ў гучанні свайго інструмента ў залежнасці ад тэмпературы ў пакоі і таго, наколькі вільготным быў хіт напярэдадні ўвечары. Часам я зайздросьціў яе таленту. Дома ў мяне было значна больш гітар, чым мне было трэба, але я ледзь мог адыграць "Stairway to Heaven". Часам я шкадаваў, што ў мяне няма таленту, акрамя стральбы з ружжаў і палявання на мяшкі з брудам.
  
  Яна гуляла урыўкі з таго-то і таго-то, яе размінка пастаянна змянялася. Затым яна перайшла да Баху. Сюіта для віяланчэлі № 1. Я быў ганарлівы сабой за тое, што пазнаў яе. Я ніколі асабліва не разбіраўся ў класічнай музыцы да знаёмства з Аўд, але паступова вучыўся. Пасля хвіліны ці двух праслухоўвання гэтага твора я зразумеў, што ў мяне ёсць пераможца. Яна перайшла да доўгай імправізацыі, часам дастаткова павольнай і дакучлівай, каб у мяне па спіне прабег халадок, часам пераходзячы на
  
  што-нешта такое, што выклікала тагасветным пачуццёвасць, што прымушала мяне хацець спыніць яе і заняцца з ёй любоўю прама тут, на падлозе. Пакуль яна гуляла, яе пастава змянялася, яна расслаблялася, і было амаль немагчыма сказаць, дзе яна сканчалася і пачыналася віяланчэль. Яе вочы зачыніліся. Яе галава адкінулася назад, і на твары з'явілася летуценная ўсмешка. Яе пальцы, здавалася, луналі на шыі.
  
  Я заплюшчыў вочы і дазволіў сабе расслабіцца значна больш, чым звычайна. З шаснаццаці гадоў, калі я быў досыць дарослым, каб надзерці бацьку азадак, калі ён нап'ецца і будзе грубым, я жыў у пастаяннай гатоўнасці да бойкі. Для мяне гэта стала як дыханне. Калі я дазваляў свайму ўсведамлення выслізгваць занадта доўга, я пачынаў нервавацца, амаль панікаваць.
  
  Чым больш часу я праводзіў з Одры, тым лягчэй мне станавілася расслабіцца. Яна была такой спакойнай і засяроджанай. Я адчуваў, што тэмп падзей запавольваецца, калі я быў побач з ёй, і мне гэта пачынала падабацца. Як быццам мы былі ў нашым уласным маленькім бурбалцы. Часам я адчуваў сябе іншым чалавекам, калі быў з ёй.
  
  Яна адыграла серыю доўгіх, нізкіх, гучных нот, і я нейкім чынам зразумеў, што яна падыходзіць да канца. Я ехаў разам з ёй, не жадаючы, каб гэта заканчвалася, але ў рэшце рэшт яна дайшла да канца і спынілася. Я адкрыў вочы і выявіў, што яна ўсё яшчэ трымае віяланчэль і смычок. Яна злёгку раскраснелась, яе зрэнкі пашырыліся, і яна трохі цяжка дыхала. Я быў уражаны, як гэта часам бывала са мной, наколькі выраз яе твару адразу пасля таго, як гульня прайшла добра, было падобна на выраз адразу пасля таго, як мы заняліся каханнем.
  
  "Ты ведаеш Дента", - сказала яна. "Часам ты вельмі добры для мяне".
  
  Я проста ўсміхнулася. Калі б я ведала, што дарыць людзям падарункі так весела, я б пачала раней.
  
  Яна асцярожна паклала смычок і віяланчэль, падышла і села верхам на канапу.
  
  “ Я думаў, ты хочаш вячэраць? - Спытаў я.
  
  Яна пацалавала мяне ў адказ, доўга і моцна. Я адкінуўся на спінку крэсла і атрымліваў асалоду ад гэтым, тым больш што па меры таго, як дні станавіліся карацей і цямней, час, калі яна пачынала што-то фізічнае, станавілася ўсё радзей. Мае рукі самі сабой слізганулі да яе таліі, намацалі палоску мяккай скуры там, дзе яе кашуля была выбітая з спадніцы.
  
  Менавіта ў гэты момант зазваніў мой мабільны тэлефон.
  
  "Ммф", - сказала я, нашы вусны ўсё яшчэ былі прыціснутыя адзін да аднаго. Аўд цалавала мяне ўсё мацней на працягу некалькіх секунд, затым адышла толькі для таго, каб ўкусіць мяне за ніжнюю губу. "Ой!" - Сказаў я.
  
  "Чорт вазьмі, Дент, мяне так і падмывае выкінуць гэтую штуку ў акно". Мой тэлефон званіў толькі тады, калі тэлефанавала Одры, ці з працы. Я спрабавала памяняцца з кім-небудзь дзяжурства на выходных, але ва ўсіх небудзь былі хворыя дзеці, альбо планы. Часам так і здаралася.
  
  Аўд выглядала раздражнёнай. Я яе не вінілу. Я таксама. Яна ўстала, заправіць кашулю назад у спадніцу і закрыла зашчапкі на футарале для віяланчэлі. Я выцягнуў тэлефон і паглядзеў на нумар: Цэнтральная дыспетчарская. Чорт. Я спадзяваўся, што гэта проста хто-то тэлефануе з пытаннем, ці, можа быць, Лаббок. Я мог бы праігнараваць яго. Але званок з дыспетчарскай звычайна азначаў, што хто-то падставіўся, быў застрэлены, зарэзаны, забіты да смерці або загінуў у выніку якога-то іншага непрыемнага здарэння.
  
  Я пачала набіраць Цэнтральны нумар, калі тэлефон зазваніў зноў. На гэты раз гэта была Мэндзі.
  
  "Прывітанне! Цябе патэлефанавалі?" Яе голас гучаў усхвалявана. Верагодна, так і было. Яна працавала са мной два месяцы, і да гэтага часу мы праводзілі ўсе гэта час, працуючы над старымі справамі. З тых часоў выпадковасць не дазволіла мне раскрыць новае забойства. У нас была дзіўная праца. Мы натхніліся і знайшлі магчымасці для кар'ернага росту ў аддзелах забойстваў.
  
  "Так. Я як раз збіраўся тэлефанаваць у дыспетчарскую".
  
  "Я толькі што гаварыў з імі па тэлефоне". Госпадзе, няўжо яна сядзела там з тэлефонам у руцэ? Мне спатрэбілася ўсяго хвіліну ці дзве, каб знайсці свой тэлефон.
  
  "Што ў нас ёсць?" - спытаў я.
  
  Калі ласка, хай гэта будзе лёгка, падумаў я. Я вельмі хацеў правесці ноч з Одры, і калі б Тупень А застрэліў Тупицу Б і ўсё яшчэ стаяў там, калі прыехалі копы, я мог бы вярнуцца да яе дадому да поўначы. Сёння вечарам мне было не да якіх-небудзь дзеянняў у стылі Шэрлака Холмса.
  
  "Цела маладой жанчыны знойдзена кінутым у парку Кэлі Пойнт. Яна была звязаная. Судова-медыцынскі эксперт яшчэ не прыбыў туды, таму да яе ніхто не датыкаўся".
  
  Чорт. Гульня была ў разгары, і ўсё, чаго я хацеў, гэта павячэраць са сваёй дзяўчынай.
  
  “Добра. Убачымся там". Я павесіў трубку. Я спадзяваўся, што не закрануў пачуцці Мэндзі, але я сапраўды быў не ў настроі размаўляць прама цяпер.
  
  Я ўздыхнуў і пачаў замацоўваць ўсё сваё рыштунак. Скончыўшы, я выйшаў у гасціную і выявіў, што Одры глядзіць у акно на вуліцу ўнізе. Я стаяў там, засунуўшы рукі ў кішэні паліто.
  
  "Мне трэба ісці. Мне шкада".
  
  "Я ведаю. Мне пачакаць твайго вяртання да вячэры?"
  
  Я зноў уздыхнула. "Няма. Напэўна, мяне таксама не варта чакаць. Гэта, верагодна, будзе доўгім".
  
  "Добра." Яна паспрабавала ўсміхнуцца. Гэта не зусім спрацавала.
  
  Я падышоў і пацалаваў яе ў патыліцу. - Мне сапраўды шкада.
  
  Яна павярнулася і пацалавала мяне, не так, як раней, але ўсё роўна добрым сумленным пацалункам. "Усё ў парадку. Будзь асцярожны".
  
  Я кіўнуў і з гэтымі словамі павярнуўся і накіраваўся да дзвярэй.
  
  
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  КІРАЎНІК ЧАЦВЁРТАЯ
  
  
  
  
  
  
  
  Я не губляў часу дарма, дабіраючыся да месца здарэння, але і дарогу асабліва не падпальваў. Ахвяра ўсё роўна была б мёртвая, калі я дабяруся туды, і мне трэба было трохі часу, каб у думках пераключыць перадачу. Паездка на месца забойства была падобная на доўгі пад'ём у гару ў пачатку катання на амерыканскіх горках. Як толькі вы дабіраліся да месца здарэння, паездка пачыналася сур'езна, і вы ніколі не ведалі, як доўга працягнецца падзенне. Я працаваў бы над гэтай справай да таго часу, пакуль у мяне не было б надзейнага падазраванага пад вартай, я не вычарпаў б усе мажлівыя зачэпкі ці не зваліўся б з ног ад стомленасці. Калі падазраваны не будзе ўзяты пад варту ў працягу дваццаці чатырох гадзін, шанцы калі-небудзь раскрыць забойства значна знізяцца.
  
  Частка майго мозгу гула ў прадчуванні. Я была досыць рэалістычная у дачыненні да сябе, каб зразумець, што мне гэта трэба. Я меў патрэбу ў гэтым так жа, як Арол з Уол-стрыт меў патрэбу ў выгаднай угодзе, як гулец з Вегаса меў патрэбу ў стале для блэкджека. Калі быць яшчэ больш сумленным, я меў патрэбу ў гэтым так жа, як наркаман у сваёй дозе. Мае справы былі паляваннем на буйную дзічыну. Яны пачаліся з трупа, а скончыліся яшчэ адным трафеем у мяне на сцяне.
  
  Іншая частка майго мозгу ўсё яшчэ перажывала з-за таго, што мяне так хутка адарвалі ад Одры. Я паспрабаваў адключыць гэтую частку.
  
  У Портлендзе любілі паркі. У нас іх было больш за дзвесце пяцідзесяці, пачынаючы ад самага маленькага, мудрагелістага парку плошчай усяго ў некалькі квадратных футаў, і заканчваючы Форэст-паркам плошчай амаль 5000 акраў. Гэта была адна з тых рэчаў, якія зрабілі горад класным месцам для жыцця. У большасці портлендцев быў свой любімы парк і, верагодна, шмат прыемных успамінаў аб ім. Я звычайна дзяліў іх на дзве катэгорыі: паркі, дзе я знаходзіў трупы, і паркі, дзе я яшчэ не знаходзіў трупаў.
  
  Парк Кэлі-Пойнт размяшчаўся на зліцці рэк і Уилламетт Калумбія, прама пасярод буйнога прамысловага раёна. Зарослыя лесам акры і сталы для пікніка здаваліся недарэчнымі сярод атачалі яго элеватараў, транспартных тэрміналаў і прадпрыемстваў лёгкай прамысловасці. Ля варот стаяла адзіная патрульная машына, прыпаркаваная насупраць уваходу. Я быў рады ўбачыць, што верхні святло быў выключаны. З гадамі я прыйшоў да высновы, што лепшы спосаб засцерагчы месца злачынства - гэта не прыцягваць увагі.
  
  Наперадзе мяне белы фургон прытармазіў, убачыў паліцэйскую машыну і рэзка разгарнуўся. Праязджаючы міма, кіроўца ўтаропіўся на мяне, малады хлопец з адной з тых дурных калматых стрыжак, якія былі ў модзе ў нашы дні. Я мог разглядзець абрысы іншага, больш буйнога мужчыны на пасажырскім сядзенні. Што-то ў іх было не так. Я паглядзеў у люстэрка задняга выгляду, калі яны адляцелі, спадзеючыся разгледзець нумарны знак, але яны схаваліся перш, чым я паспеў гэта заўважыць.
  
  Я выключыў фары і паказаў свой значок, каб мяне прапусцілі ўнутр. Апынуўшыся ўнутры, я паехаў па доўгай звілістай дарозе да паркоўцы ў канцы. Чорны фургон намесніка судмедэксперта ўжо быў прыпаркаваны там, разам з парай машын з маркіроўкай. Ахвяра Мэндзі таксама была прыпаркаваная там, разам з адзінокім "Вольва". У "Вольва" на бамперы была налепка: "Я", сэрцайка і фатаграфія адной з тых маленькіх собачонок з нізкай пасадкай, не маленькіх сасісак, а іншых. Такія, якія падабаюцца ангельскай каралеве.
  
  Мэндзі стаяла побач з "Вольва", размаўляючы з хлопцам гадоў пяцідзесяці, у дарагім на выгляд дажджавіку, барадзе, капелюшы з плоскімі палямі і нерашучай спробе завязаць конскі хвост. Хлопец, напэўна, зарабляў шасцізначную суму ў год і ўсё яшчэ слухаў Grateful Dead. Портленд быў такім жа. У яго на павадку была маленькая тоўстая сабачка, якая ўвесь час нюхала туфлі Мэндзі. Корги. Так яны іх называлі.
  
  Мэндзі, здавалася, выдатна трымала гэта ў руках. Я павярнулася да невялікай купцы людзей, якія стаяць на іншым канцы стаянкі. Сяржант, я пазнаў у ім Дэна Миллана і Рэкса Фэйрберна, намесніка судмедэксперта. Добра, народу няшмат. Я не вельмі добра ведаў Миллана, але ў яго была добрая рэпутацыя, і, падобна, ён добра спраўляўся з тым, каб месца майго злачынства не было затоптано да смерці.
  
  Пара фар асвяціла мяне, адкідаючы сваю цень на дваццаць футаў наперадзе. Іншы фургон, на гэты раз белы, са скрыпам спыніўся побач з маёй Ахвярай. Гэта, павінна быць, крыміналісты з аддзела ідэнтыфікацыі.
  
  Невысокая жанчына з ярка-рудымі валасамі выбралася з кіроўчага сядзення. - Добры вечар, - сказала яна, нацягваючы пару латэксных пальчатак.
  
  "Прывітанне, Джыні". Буйны непаваротлівы мужчына з густым ілбом і цёмнымі валасамі, якія тырчаць ва ўсе бакі, выбраўся з пасажырскай боку. "Прывітанне, Роджэр". Роджэр нешта прабурчаў у адказ, нерашуча памахаў рукой. Я ведаў, што лепш не прымаць гэта на свой рахунак, гэта было ўсё, чаго ад яго калі-небудзь дамагаліся. Роджэр і Джыні складалі маловероятную пару Матту і Джэфу. Але яны абодва былі па-чартоўску разумныя і скурпулёзны. Калі на гэтым месцы можна было што-то знайсці, яны знойдуць гэта. Калі б я калі-небудзь стаў ахвярай забойства, я б хацеў, каб Роджэр і Джыні працавалі на месцы злачынства.
  
  “Што ў цябе за ўвагнутасць?" Спытала Джыні.
  
  "Не ведаю. Пойдзем высвятлім". Я на секунду адвярнуўся да сваёй машыне і дастаў сваю сумку праз плячо, ці, як называў яе Аудз, "мужчынскую сумачку". Яму было амаль дваццаць гадоў, карычневая скура потерлась да мяккасці. Я насіў з сабой усё самае неабходнае.
  
  Падышла Мэндзі, трымаючы ў руцэ запісную кніжку.
  
  "Дай адгадаю", - сказаў я. "Ён гуляў тут са сваім сабакам і выявіў цела. Ён патэлефанаваў па мабільным тэлефоне, але ў парку больш нікога не было".
  
  Вусны Мэндзі выгнуліся ў полуулыбке. "Так. Не хочаш пагаварыць з ім, перш чым мы адпусцім яго?"
  
  - Ты атрымаў ад яго ўсё, што табе было трэба?
  
  Яна на секунду змоўкла, абдумваючы пытанне і той факт, што я пакідаю гэта на яе меркаванне. Яна павольна кіўнула.
  
  "Добра", - сказаў я. "Адпусці яго".
  
  Мэндзі махнула рукой хлопцу, каб ён праязджаў. Ён не мог сесці ў сваю машыну і з'ехаць адтуль досыць хутка. Я не магла вінаваціць хлопца. Большасць людзей бачылі мёртвыя целы ў трунах толькі ў пахавальных бюро. Я прадказаў яму ў будучыні некалькі келіхаў добрага чырвонага або, можа быць, нават пару кубкаў лепшага орегонского віна.
  
  На краі паркоўкі была паласа травы, затым крутая насып. Я заўважыў пару слядоў шын у траве. Гэта выглядала так, нібы хто-то з'ехаў са стаянкі прама да краю набярэжнай. Усе стаялі на дастатковай адлегласці ад слядоў шын.
  
  Я кіўнуў Фэрберну і Миллману; яны абодва ведалі мяне ў твар.
  
  Я павярнуўся да Мэндзі. "Вядзі". Па дарозе я вырашыў зладзіць гэтае шоў Мэндзі.
  
  Мэндзі ішла наперадзе па сцежцы, праз плячо ў яе былі фотаапарат і сумка для агляду месца злачынства. Перш чым ступіць, яна асцярожна посветила ліхтарыкам на зямлю перад сабой. Ніхто ў здаровым розуме не стаў бы цягнуць цела па тым маршруце, па якім мы ехалі, так што шанец знішчыць доказы быў амаль нулявым. Але дбайнасць акуплялася, і мы дакументальна нашу асцярожнасць ў нашых справаздачах, каб ні адзін адвакат абароны не змог выдумаць якую-небудзь апраўдальную доказ і заявіць, што мы знішчылі яе, тупаючы на месцы злачынства. Фэрберн рушыў услед за намі.
  
  Да гэтага моманту ахвяра была абстракцыяй. Зверху яна здавалася проста яшчэ адной фігурай у змроку. Я прывык да мёртвых, бачыў, як іх разрэзала напалову цягнікамі, бачыў, як ім знеслі галовы стрэламі з драбавіка, бачыў іх пасля таго, як яны тыдзень праседзелі ў полі пад пякучым сонцам. Да гэтага абвыкаеш, але заўсёды было пачуццё страху, калі я падыходзіў да новага. Не столькі таму, што я збіраўся ўбачыць што-то непрыемнае, колькі таму, што я збіраўся пранікнуць у жыццё гэтага чалавека, даведацца пра яго ўсё, нават тое, чаго, магчыма, не ведалі яго сябры і сям'я. Я б прысвяціў сябе таму, каб высветліць, хто быў забойцам, пакуль не скончу. Была старая прымаўка: "Дэтэктывамі з аддзела па расследаванні забойстваў плацяць падаткаплатнікі, але яны працуюць для Бога".
  
  Яна была маленькай. Цяжка было сказаць дакладна, калі яе ногі былі падцягнуты да грудзей, галава нахіленая наперад, а рукі звязаныя за спіной, але па тонкім костак на запясцях і вузкіх плячах я мог сказаць, што яна была не вельмі буйной. Яна ляжала на левым баку ля падножжа схілу.
  
  "Хочаш, я щелкну парачку, перш чым дакрануся да яе, каб пераканацца?" Фэйрберн спытаў Мэндзі.
  
  Мэндзі кіўнула і зняла накрыўку з аб'ектыва фотаапарата. Яе рукі злёгку дрыжалі, але яна захоўвала сябе ў руках, калі хадзіла ў целе па крузе, заўсёды адчуваючы зямлю перад сабой, перш чым апусціць ногі. Яна рабіла здымак праз кожныя некалькі крокаў, каб разгледзець цела са ўсіх бакоў.
  
  Ва выбліску фотаапарата я змог лепей разгледзець ахвяру. Чорныя валасы, фарбаваныя і выкрываюць светлыя карані, падстрыжаныя амаль па-хлапечы каротка. На ёй была чорная талстоўка з капюшонам, на спіне нашита надпіс "Dropkick Murphys", а таксама разнастайныя металічныя заклёпкі і ангельскія шпількі. Яе чорныя джынсы былі бруднымі і ірванымі, з вялікай колькасцю лат, прышыты як патрапіла. На нагах у яе былі пацёртыя чаравікі Doc Martin. Яна была ўся ў клочьях сухой травы, пустазелля і лісці, што сведчыла аб тым, што яе скатили з пагорка. Яе рукі былі звязаны за спіной парай наручнікаў.
  
  Я пастаянна бачыў дзясяткі дзяцей, апранутых падобным чынам у цэнтры горада, некаторыя з іх былі бяздомнымі або полудомашними; іншыя жылі ў мілых маленькіх прыгарадных хатках. Часам было цяжка сказаць напэўна.
  
  Мэндзі кіўнула Фэрберну, і ён нахіліўся і на некалькі секунд дакрануўся пальцамі да бледна-белай скуры шыі дзяўчыны. Яму падабалася распавядаць гісторыю пра тое, як аднойчы ён пачаў запіхваць хлопца ў мяшок для трупаў, толькі для таго, каб той сеў і пачаў штосьці мармытаць. Цяпер ён заўсёды спачатку удостоверялся.
  
  Мёртвыя цела займалі цікавую юрыдычную тэрыторыю ў штаце Арэгон. Цела на самай справе належала судова-медыцынскаму эксперту. Копам нават не дазвалялася дакранацца да цела або абшукваць яго, пакуль не прыбудзе судова-медыцынскі эксперт ці яго ці яе намеснік. У МХ быў доўг высветліць, як памёр чалавек. Калі гэта было забойства, нашым абавязкам было высветліць, хто гэта зрабіў.
  
  Пераканаўшыся, што пульса няма, Фэрберн пачаў рыцца ў кішэнях, спачатку спартыўнай кашулі, затым джынсаў. Ён вярнуўся з пустымі рукамі.
  
  - Дакументаў няма? - Спытаў я.
  
  "Няма. У яе кішэнях нічога не было". Чорт. Першай часткай ідэнтыфікацыі забойцы была ідэнтыфікацыя ахвяры.
  
  "Як ты думаеш, ці даўно яна тут?" Спытала Мэндзі.
  
  "Я мяркую, што з учорашняга вечара", - сказаў Фэйрберн. “Яе адзенне прамокла. Цела ўсё яшчэ даволі жорсткае. Я збіраюся перавярнуць яе на спіну".
  
  Фэйрберн быў буйным хлопцам. Ён асцярожна перавярнуў яе на спіну без асаблівых высілкаў. Яна была маладая. Часам цяжка вызначыць узрост мерцвяка, але ў мяне было прадчуванне, што гэтай дзяўчыне, верагодна, не споўнілася і васямнаццаці. Яе твар выглядала пацешна. Правая палова была бледна-белай, левая - пакрыта плямамі, якіх я ніколі раней не бачыў.
  
  "Што ў яе з тварам?" - Спытаў я.
  
  Фэйрберн секунду разглядваў яе пры святле ліхтарыка. - Грым. Густы грым. Дождж змыў яго частка. Мяркуючы па тым, як яна ляжала, усё гэта сцякала па яе твары і па спартыўнай кашулі ". Ён паказаў на вялікае пляма вакол каўняра талстоўцы.
  
  "Я не бачу ніякіх ран", - сказала Мэндзі.
  
  "Я таксама, па меншай меры, пакуль", - сказаў Фэйрберн. Часам нават агнястрэльную раненне не адразу кідаецца ў вочы. Кулявое або нажавое раненне можа выклікаць дзіўна невялікае крывацёк звонку цела, але выклікаць у каго-то ўнутранае крывацёк.
  
  Фэйрберн пяшчотна правёў кончыкамі пальцаў па яе галаве, затым асвяціў ліхтарыкам яе твар і нахіліўся так, што яго твар апынулася ў некалькіх цалях ад яе скуры. Ён прыадчыніў спачатку адно павека, затым іншае. Адтуль ён адкінуў яе галаву назад, наколькі мог, каб не дапусціць змярцвенне. Ён пасвяціў ліхтарыкам ёй на шыю і асцярожна памацаў горла.
  
  "Не для пратаколу", - сказаў ён. "Я мяркую, што гэта будзе ўдушэнне. У яе невялікія сінякі ў вачах і на шчоках, некалькі сінякоў на горле. Яе трахея цэлая, так што я мяркую, што яе забіў перабой соннай артэрыі.
  
  Петичия - гэта чырвоныя крапінкі, тыя, што засталіся ад маленькіх трэснутых крывяносных сасудаў, прама пад паверхняй скуры асобы і вачэй. Яны былі б вельмі добра бачныя на яе бледнай скуры. Замест абмежаванні патоку паветра праз трахею, яна памерла б ад удушша з-за абмежаванні прытоку крыві да мозгу па сонным артэрыях. Я занадта добра ведаў, як хутка гэта каго-небудзь заб'е.
  
  Фэйрберн задрала ніз прасторнай спартыўнай кашулі, затым футболку пад ёй, агаліўшы жывот. Правая палова была бледна-белай. Левая была падобная на адзін вялізны сіняк, у асноўным сіне-чырвоны, з прымешкай карычневага і жоўтага.
  
  "Так, яна прабыла тут некаторы час. Моцная сінюха".
  
  Калі хто-то паміраў, сіла цяжару брала верх, і кроў сцякала ўніз, выклікаючы пасмяротную сінюха. Фэйрберн правёў рукамі ў пальчатках па яе ног, шукаючы раны або відавочныя пераломы. Не знайшоўшы нічога цікавага, ён устаў. Ён паглядзеў на набярэжную.
  
  Я павярнуўся да Мэндзі. - Дык што ты думаеш?
  
  "Я думаю, у нас пакуль па-чартоўску мала інфармацыі, акрамя мёртвай дзяўчыны".
  
  Яна была права. Пры ахвяры няма дакументаў. Хутчэй за ўсё, яе забілі дзе-то ў іншым месцы і кінулі тут. Ніякіх зачэпак адносна падазраванага.
  
  Я ўздыхнуў. Ноч абяцала быць доўгай.
  
  "Добра. Давай мы з табой обыщем тут, пакуль чакаем Фэрберн. Можа быць, што-то скацілася сюды разам з ёй. Можа быць, ён кінуў што-то ёй услед ".
  
  Я несвядома называў нашага падазраванага "ён". Яны амаль заўсёды ім былі.
  
  У нас абодвух былі кампактныя, магутныя ліхтарыкі. Мы абследавалі мясцовасць, пашыраючыся ў выглядзе сеткі, навакольнага цела. Ідэя заключалася ў тым, каб двойчы абыйсці кожны ўчастак зямлі, кожны раз з розных напрамкаў. Вы можаце прапусціць што-то пад адным вуглом толькі для таго, каб убачыць гэта з іншага боку.
  
  Зверху ўсё залівала яркае святло, я прыжмурыўся і крыкнуў: "Дзякуй, Джыні". Тэхнікі прывезлі ў сваім грузавіку вялікія пражэктары.
  
  "Сардэчна запрашаем, Дент", - пачуўся яе голас аднекуль зверху. "Хочаш, каб мы пачалі пошукі тут, наверсе?"
  
  "Так, калі ласка", - сказаў я. Прыкладна на паўдарогі ўверх па схіле маю ўвагу прыцягнула ўспышка святла. Што-то адлюстроўвала святло. Я ў думках адзначыў, што гэта, але працягнуў пошукі там, дзе адсутнічаў. Калі вы адпраўляліся за чым-то, гэта быў верны спосаб выпусціць што-то прама перад сабой.
  
  Дно насыпы было поўна чэзлых пустазелля вышынёй прыкладна па шчыкалатку. Тонкай лініяй цягнуліся нейкія нізкарослыя кусты, затым лес, затым рака. Мы з Мэндзі абшукалі ўсе да самай мяжы лесу. З ліхтарыкамі або без, але там было занадта цёмна, каб што-небудзь разгледзець. Пазней мы, магчыма, вырашым прыцягнуць яшчэ каго-небудзь на дапамогу і обыщем лясную ўзлесак, можа быць, нават увесь парк.
  
  Але я не думаў, што доказы прывядуць нас у гэтым кірунку.
  
  Пакуль мы шукалі, Фэйрберн працаваў над ахвярай. Ён схіліўся над целам, і я ўбачыла бляск нажніц ў яго руцэ. Яму трэба было вымераць тэмпературу цела, перш чым мы пакладзем яе ў сумку. Гэта была каштоўная інфармацыя, але я б аддаў перавагу, каб мяне там не было, калі б ён яе атрымаў.
  
  Мы з Мэндзі скончылі нашы пошукі. Мы абодва вярнуліся з пустымі рукамі. Я паплялася назад на пагорак да цела, трохі расчараваная ў сабе з-за таго, што пачала цяжка дыхаць. Фэйрберн павярнуўся і паглядзеў на нас.
  
  - Магу я папрасіць дапамогі, каб засунуць яе ў сумку?
  
  Я ступіў наперад, але Мэндзі апярэдзіла мяне. Разам з Фэрберном яны паклалі дзяўчынку ў сумку, якую ён разаслаў на зямлі. Я прайшоў міма іх, шукаючы прадмет, які, як я бачыў, блішчаў на святла. Я пасвяціў ліхтарыкам вакол.
  
  Гэта была завушніцы ў форме маленькай залаты матылі з дыяментам у цэнтры. "Гэй, яна носіць завушніцу?" Я спытаў.
  
  Фэйрберн застегивал мяшок для трупаў. Ён спыніўся і пасвяціў ўнутр. "Няма. Хоць абодва вуха пракалоць". Я кіўнула ў знак падзякі, і ён зашпіліў сумку. Я паклала завушніцу ў пакет для доказаў. Можа апынуцца, што яна яе, а можа і няма. Гэта вызначана не падыходзіла да астатняга яе разам.
  
  Мы з Мэндзі прыселі на кукішкі, затым паднялі сумку. Дзяўчына была лёгкай, але тэрмін "мёртвы груз" быў прыдуманы не проста так. Я ненавідзеў цягаць цела. Фэйрберн рушыў услед за мной, пакуль мы з Мэндзі кожнае ўверх па ўзгорку, а затым праз паркоўку да фургона Фэйрберна. Ён выцягнуў каталку з задняга сядзення, і мы апусцілі мяшок так асцярожна, як я толькі мог.
  
  Я стаяў там, размінаючы мышцы спіны і утаропіўшыся на сумку. Я ненавідзеў, калі ў мяне была ахвяра, але не было імя. Нейкім чынам імя рабіла іх для мяне асобамі, а не проста целам.
  
  "Я зраблю аналіз яе адбіткаў, як толькі здабуду яе ў морг". Фэйрберн як быццам чытаў мае думкі. Чорт вазьмі, ён мог быць такім, мы прапрацавалі разам дастаткова сцэн.
  
  "Дзякуй. Ёсць шанец, што хто-небудзь з дактароў зможа прыйсці і правесці ускрыццё заўтра раніцай?"
  
  Пакуль што ў мяне было цела без дакументаў і завушніца, якая магла мець дачыненьне, а магла і не мець. Мне вельмі была патрэбная інфармацыя, і адным з крыніц было выкрыццё. Звычайна гэта не мела б значэння, калі б выкрыццё адклалі да панядзелка, але калі дзяўчыну сапраўды кінулі мінулай ноччу, наша кругласутачнае акно хутка зачыніцца.
  
  Фэйрберн паглядзеў на гадзіннік. Я ўжо паглядзеў на свае. Было амаль дзевяць гадзін. Вечар пятніцы. "Я пагляджу, што можна зрабіць, даведаюся, хто падыходзіць да тэлефона".
  
  "Дзякуй, хлопец".
  
  Ён закаціў дзяўчыну на задняе сядзенне непрыкметнага фургона без апазнавальных знакаў і з'ехаў. Джыні і Роджэр як раз сканчалі агляд верхняй стаянкі і прылеглай тэрыторыі. Яны падышлі да нас.
  
  "Знайшоў што-небудзь?" Спытала Мэндзі.
  
  Джыні пахітала галавой. - Нічога асаблівага. Чатыры кавалачка жавальнай гумкі, яны выглядаюць старымі. Дзве кававыя кубкі і бутэлькі содавай ў смеццевым вядры. Пяць цыгарэтных недакуркаў.
  
  Джыні брала гэтыя рэчы і ўносіла іх у каталог. Ад нас залежала, правяраць іх або няма. Калі б хто-небудзь з іх належаў забойцу, а затым быў выкінуты, магчыма, засталіся б сляды ДНК або адбіткі пальцаў. Але, хутчэй за ўсё, гэта быў смецце, а не доказы. Я спадзяваўся на некаторую поспех. Часам забойцы нерваваліся. Яны испражнялись або нават блевали на месцы злачынства. Яны пакідалі зброю з адбіткамі пальцаў або прадметы адзення. Аднойчы я нават працаваў над крадзеж з узломам, калі рабаўнік выпусціў свой кашалёк пасярод гасцінай. Не падобна было, што сёння вечарам нам пашанцуе.
  
  "Мы атрымалі некалькі добрых здымкаў і замераў слядоў шын", - сказала Джыні.
  
  Джыні жэстам запрасіла нас ісці за ёй. Яна паказала на два следу ў траве. "Як вы можаце заўважыць, трава сапраўды густая, таму ў нас ёсць два следу примятой расліннасці, але няма адбітка пратэктара. На тратуары ў нас ёсць невялікі налёт гумы, так як шыны выехалі за край, але зноў жа слядоў пратэктара няма. Я вазьму соскоб з гумы. Мы таксама вымераць шырыню шляхоў і адлегласць паміж імі. Зыходзячы з гэтага, мы зможам ідэнтыфікаваць некаторыя магчымыя транспартныя сродкі ".
  
  Я кіўнуў. Гэта было ўжо што-то. Я быў гатовы рызыкнуць і выказаць здагадку, што мы шукалі самае папулярнае сродак транспарціроўкі трупаў: фургон. Тое, як машына пад'ехала да бардзюру, наводзіла на думку, што яе падагналі заднім ходам да краю набярэжнай, заднія дзверы адкрыліся, і дзяўчыну выштурхнулі, як смецце. У мяне на хвіліну адвісла сківіца. Ніхто гэтага не заслугоўваў.
  
  Я падумаў аб белым фургоне, які ўбачыў, калі пад'язджаў, і вылаяў сябе за тое, што не ўзяў нумарны знак.
  
  Менавіта тут рэальная жыццё адрознівалася ад усіх тэлешоў аб крыміналістыцы, якія сталі такімі папулярнымі. Па тэлевізары, калі б ні адбывалася забойства, заўсёды можна было знайсці гару доказаў, звычайна з дапамогай якога-небудзь стромкага лазера або альтэрнатыўнага крыніцы асвятлення. У рэальным жыцці мне, здавалася, ніколі так не шанцавала.
  
  Наступныя пару гадзін мы патрацілі на другасны пошук. Дождж узмацніўся, таму мы ўсе надзелі дажджавікі і працягнулі шукаць што-небудзь, што магло апынуцца важным.
  
  Нягледзячы на ўсе мае частыя думкі пра тое, каб звольніцца, я любіў гэтую працу з-за людзей, з якімі я працаваў. На кожнага Стыва Лаббок ці афіцэра Блюма прыпадалі ціхія прафесіяналы, такія як Фэрберн, Джыні і Роджерс.
  
  Я толькі вырашыў, што прыйшоў час заканчваць пошукі, калі мой завибрировал тэлефон у мяне ў кішэні.
  
  Я зняў трубку. "Мілер".
  
  "Дент, прывітанне. Гэта Алекс Пэйсы. Фэйрберн сказаў мне, што табе патрэбна дапамога". Я мог чуць гук рухавіка, набіраючага абароты ўверх і ўніз на заднім плане. Алексіс Пэйсы. Блін, у яе быў прыемны голас. Мне стала крыху цяплей, калі я прадставіў яе твар і асабліва цела, якое да яго прыкладалася. Але што мяне больш за ўсё ўсхвалявала, так гэта тое, што яна была патолагаанатамам і мне трэба было правесці выкрыццё.
  
  Гэта было трохі напортачено, калі ўдумацца, так што я не стаў
  
  "Я тут у невялікі пераплёце, Алекс. У мяне ёсць цела маладой дзяўчыны, звязанае і выкінутае ў парку Кэлі Пойнт. Справа ў тым, што гэта практычна ўсё, што ў мяне ёсць. У мяне няма ні дакументаў, ні рэчыўных доказаў на месцы злачынства. Яна мёртвая ўжо амаль суткі. Яна як быццам звалілася з неба. Мне было цікава, што я мог бы зрабіць, каб угаварыць каго-небудзь з вас, хлопцы, заняцца з ёй сэксам у гэтыя выходныя. Можа быць, ужо заўтра? "
  
  - Чорт вазьмі, Дент, я зраблю гэта сёння ўвечары.
  
  Калі б я мог працягнуць руку праз тэлефон і абняць яе, я б гэта зрабіў.
  
  - Я як раз сканчаю заняткі па дзюдо ў клубе "МАК". Сустрэнемся ў офісе.
  
  "Ты лепшы, Алекс. Што я магу зрабіць, каб загладзіць сваю віну перад табой?"
  
  “Цудоўны вільготны капучына, падвойная порцыя, абястлушчанае малако. Убачымся".
  
  Яна павесіла трубку.
  
  Я ўсміхнуўся. Гэта была б самая танная кубак кавы, якую я калі-небудзь купляў.
  
  Мы дайшлі да галоўных варот парку і нічога не знайшлі. Мы з Мэндзі спыніліся там і пачакалі, пакуль Роджэр і Джыні дагоняць нас.
  
  Мэндзі была ціхай, задуменнай. Звычайна Мэндзі хацела пагаварыць пра розныя рэчы, трохі залішне, на мой густ, калі шчыра. Але цяпер яна маўчала. Было цікава назіраць, як копы расследуюць сваё першае забойства. Для большасці гэта адрознівалася ад усіх іншых спраў, з якімі яны працавалі раней, нават ад сур'ёзных нападаў і сэксуальных злачынстваў. У гэтым была канчаткова, цяжар, якую цяжка было апісаць.
  
  "Алекс Пэйсы з офіса судмедэксперта прыйдзе сёння ўвечары і опросит нашу ахвяру".
  
  "Добра". Яна кіўнула. - Не думаю, што я калі-небудзь сустракаўся з ім.
  
  "Не ён, а яна. Памятаеш капітана Пейса? Некалькі гадоў таму выйшаў у адстаўку, некаторы час кіраваў Паўночным участкам, а затым адмысловымі аперацыямі?"
  
  Яна кіўнула. "Вядома. Ён звольніўся адразу пасля таго, як я атрымаў выпрабавальны тэрмін".
  
  Госпадзе. Спосаб прымусіць мяне адчуць сябе старой.
  
  "Ну, у любым выпадку, гэтая Алекс Пейс - дачка ТАГО САМАГА Алекса Пейса".
  
  "Крута". Яна ўсё яшчэ выглядала задуменнай і рассеянай. Падышлі Джыні і Роджэр, выглядевшую няшчаснымі ў сваіх понча. Тэмпература, напэўна, звалілася градусаў на дзесяць з тых часоў, як мы гэта пачалі.
  
  "Вы, хлопцы, таксама прыйшлі з пустымі рукамі?" Спытала Мэндзі. Джыні кіўнула, дрыжучы ад холаду.
  
  "Я думаю", - сказала Мэндзі, кінуўшы погляд у мой бок. "Мы амаль скончылі".
  
  "Добра", - сказала Джыні. "Мы будзем у Цэнтральным раёне, выціраць недакуркі і іншае. Патэлефануй нам, калі мы цябе понадобимся". Джыні і Роджеру яшчэ трэба было папрацаваць пару гадзін: вярнуцца ў пастарунак, няньчыцца з доказамі ў сушылцы, заняцца самай папулярнай папяровай працай.
  
  Я глядзела, як яны сыходзяць, дазволіўшы сваім думкам рассеяцца. Я бачыла, што Мэндзі глядзіць на мяне, як быццам хоча нешта сказаць, але разумела, што я думаю і не хачу перарываць.
  
  Дзе-то на рацэ прагучаў карабельны гудок, рэхам адбіўся ад вады.
  
  “ Чаму? - Спытаў я ўслых.
  
  - Што "чаму"?
  
  - Навошта скідаць яе з насыпу?
  
  "Гэта мёртвае цела. Ён павінен пазбавіцца ад яе".
  
  "Так, але чаму тут? Чаму парк Кэлі Пойнт? Гэтае месца не такое ўжо вялікае. Чаму не Форэст-парк? Чаму не ў гарах? Чаму ён пакідае яе ў такім месцы, дзе любы, хто паглядзіць на яе са стаянкі, пабачыць яе?"
  
  Яна стаяла і глядзела. Я амаль чуў, як круцяцца шасцярэнькі. Падняўся вецер. Тут, ля ракі, было холадна і сыра, здавалася, што мёртвыя пальцы лашчаць твой твар.
  
  "Вада", - сказала яна. "Ён збіраўся скінуць яе ў ваду".
  
  "Так. Я думаю, ты маеш рацыю. Калі правесці прамую лінію ад таго месца, дзе мы стаім, гэта самы кароткі шлях да ракі. Скінуць яе з набярэжнай было проста спосабам даставіць яе туды. Яна не такая ўжо вялікая, але мне б не хацелася цягнуць сто, сто дзесяць фунтаў мёртвага вагі ўніз па гэтым схіле. Можа быць, ён не такі ўжо вялікі хлопец, можа быць, ён проста лянівы."
  
  "Такім чынам, ён збіраўся скінуць яе ў раку. У яго, верагодна, былі ланцугу або што-то ў гэтым родзе. Каб абцяжарыць яе".
  
  - Магчыма. У такім выпадку прыйдзецца несці яшчэ большую вагу. Такім чынам, што адбылося.
  
  "Ён выкінуў яе. Яна скочваецца з гары. Хто-то прыйшоў".
  
  "Думаю, так. Ён бачыць фары, можа быць, чалавека. Можа быць, гэта хлопец з Паркавальнага бюро, прыехаў праверыць стаянку на наяўнасць машын, перш чым замкнуць вароты. Але ў любым выпадку яго перарываюць. І па нейкай прычыне ён не вяртаецца.
  
  Яна падышла да слядах шын, посветила на іх ліхтарыкам. "Яго колы не слізгалі, таму што трава была мокрай. Ён быў ўсхваляваны, напалоханы. Ён завёў фургон і націснуў на газ. Вось чаму там такое дзярмо ".
  
  "Усё сыходзіцца. І што гэта нам дае?"
  
  - Магчыма, сведка. Той, хто заехаў і спудзіў яго.
  
  "Вось менавіта", - сказаў я. “Але ўсё ж, чаму тут? Чаму парк Кэлі Пойнт. Сюды ніхто не ходзіць. Гэта пасярод прамысловай пусткі. Толькі горад Портленд мог разбіць парк у такім месцы. Б'юся аб заклад, чувак, які выгульвае тут сваю сабаку, адзіны, хто карыстаецца ім усю зіму. Летам некаторыя людзі прыязджаюць сюды, каб спусціць на ваду свае каноэ. Чорт вазьмі, тут нават няма прастытутак, якіх хлопцы маглі б прывесці па-хуткаму ў абедзенны перапынак.
  
  "Мая першая думка - сказаць, што ён жыве тут", - сказала яна, паварочваючыся па крузе і аглядаючы стаянку. "Але тут ніхто не жыве. Гэта павінна быць праца. Ён павінен працаваць тут ".
  
  Я распавёў ёй пра фургоне, які бачыў па дарозе сюды.
  
  "Госпадзе", - сказала яна. “Ты думаеш, гэта быў ён? Ты ўзяў талерку".
  
  Я пакруціў галавой, і яна выглядала расчараванай.
  
  "Навошта яму вяртацца?"
  
  "Калі гэта быў ён, то ён, магчыма, вяртаўся, каб перанесці яе рэшту шляху да ракі з дапамогай".
  
  "Ці гэта маглі быць проста два чувака, якія прыйшлі сюды пакурыць траўкі, якія спалохаліся, калі ўбачылі паліцэйскую машыну".
  
  Я кіўнуў. “ Гэта таксама можа быць.
  
  “Добра, мы будзем мець гэта на ўвазе. Ты можаш прыдумаць што-небудзь яшчэ, што нам трэба тут зрабіць?"
  
  Я ў апошні раз агледзеў стаянку. "Я думаю, мы тут скончылі. Вы зрабілі добрую працу па частцы рэчыўных доказаў, апрацоўваючы месца здарэння. Усе школы, у якія ты ходзіш, усе кнігі, якія ты чытаеш, забіваюць табе ў галаву ўсю гэтую лухту пра криминалистах. Гэта нядрэнна; такім чынам мы прыводзім добрыя справы. Але не забудзься выдаткаваць некалькі хвілін і проста пракрасціся ў яго галаву. Думай, як ён. Пастаў сябе на яго месца ".
  
  "Добра".
  
  "Крута. Цяпер пяройдзем да выкрыцця".
  
  Яна зноў кіўнула. Яна па-ранейшаму маўчала, але я чакаў гэтага.
  
  Спатрэбілася некаторы час, каб прывыкнуць да гэтага вазе.
  
  OceanofPDF.com
  
  КІРАЎНІК ПЯТАЯ
  
  
  
  
  
  
  
  Калі я садзіўся ў машыну, па радыё круцілі Led Zeppelin. "In My Time of Dying". Нядрэнная мелодыя, але ў многіх адносінах я аддаваў перавагу арыгінальную скупую акустычную версію Боба Дылана. Спадзяюся, гэта не было прадвесцем або што-то ў гэтым родзе.
  
  Пакуль я вёў машыну, я працягваў пракручваць гэта справа ў галаве зноў і зноў. Думаць па-ранейшаму было асабліва не аб чым. Я спадзяваўся, што калі працягну змешваць інфармацыю, то атрымаю якую-небудзь асляпляльную выбліск азарэння, якая ўсё праясніць.
  
  Мне сапраўды трэба было ведаць лепш. У фільмах ў дэтэктыва заўсёды бывае раптоўнае адкрыцьцё, якое раскрывае ўсе справа, але ў рэальным жыцці справы раскрываюцца цяжкай працай.
  
  Новы офіс судмедэксперта знаходзіўся на ўсходзе, адразу за гарадской рысай, у Клакамасе. На стаянцы было пустэльна, а ў будынку цёмна. Мы з Мэндзі заехалі на стаянку і прыпаркаваўся побач.
  
  Відавочна, Алекс яшчэ не прыехаў. Я сумаваў па старых часах, калі морг знаходзіўся на Нотт-стрыт ў Паўночным Портлендзе. Акруга звычайна дазваляў некалькім студэнтам каледжа жыць у кватэрах над будынкам. У абмен на бясплатную арэнду яны адказвалі на званкі па начах і пускалі людзей у будынак. З некаторымі з іх было весела мець зносіны. Звычайна я мог разлічваць на рэкамендацыю ў новую групу і, магчыма, на бясплатны кавалак піцы. Цяпер новы будынак было зачынена на ноч, і тэлефоны перадаваліся на аўтаадказчык.
  
  Я пачула набліжэнне Алекс яшчэ да таго, як убачыла яе. У гэтыя дні яна вадзіла "Мустанг", які падазрона гудзеў, як быццам у яго былі прамыя трубы замест глушыцеляў. Рухавіку амаль удалося заглушыць гук стэрэасістэмы. Якім-то чынам рокат рухавіка і песня Джэніс Джоплін "Another Piece of my Heart", здавалася, ідэальна спалучаліся. Крутая машына, крутая музыка, крутая дзяўчына. Яна прыпаркавалася нос да носу са мной, і музыка і рухавік змоўклі.
  
  Я выйшаў, калі Алекс вылезла з машыны. Яна была высокай, ростам каля шасці футаў. Доўгая, долговязая, са светлымі валасамі, ниспадавшими амаль да пояса, яна выглядала як архетып каліфарнійскай дзяўчыны-серфингистки, з ярка-блакітнымі вачыма і кірпаты носікам. Я сапраўды не ведаю, як гэта адбылося. Яе бацька быў маленькім выродлівым тролем.
  
  "Прывітанне, Дент! Давай зойдзем ўнутр". Яна пабегла да дзвярэй. Не звяртаючы ўвагі на дождж, на ёй былі штаны і талстоўка з капюшонам. Я пабег за ёй трушком, з усіх сіл стараючыся не тарашчыцца на яе азадак, калі яна бегла наперадзе мяне. Праца з Алекс ўяўляла для мяне некалькі унікальных праблем.
  
  Яна ўпусціла нас у офіс, стэрыльны сучасны вестыбюль, прыкметна адрозніваўся ад падобнага на падзямелле будынка, якое раней займаў морг, і я прапанаваў ёй кавы.
  
  "Ммм"... Ты ўспомніў. Яна выпусціла пар з рыльца кубкі і зрабіла глыток. "Рада бачыць цябе Дент". Яна паглядзела на мяне па-над сваёй кававай кубкі.
  
  - Я таксама рады цябе бачыць, Алекс.
  
  Я ніколі не магла сказаць, было сэксуальнае напружанне, якое я адчувала паміж мной і Алексам, узаемным ці усё гэта было ў мяне ў галаве. Я была даволі добрая ў тым, каб пранікаць у галовы забойцаў, наркаманаў і таму падобных людзей. Але жанчыны былі для мяне загадкай.
  
  "Пазнаёмцеся з Мэндзі Уільямс, маёй новай напарніцай. Мэндзі, Алекс. Алекс, Мэндзі".
  
  Яны паціснулі адзін аднаму рукі і абмяняліся ласкамі. Жанчыны ацэньвалі адзін аднаго, інакш, чым мужчыны, але назіраць за гэтым усё роўна было цікава.
  
  - Дай мне пераапрануцца, і я вярнуся праз хвіліну. Яна знікла ў глыбіні кабінета. Я павесіў свой плашч на спінку крэсла, каб даць яму высахнуць, і скінуў са спіны некалькі камячкоў воўны.
  
  "Такім чынам, наколькі добра ты яе ведаеш?" Спытала Мэндзі. На яе твары была лёгкая ўсмешка, да якой я не прывыкла.
  
  "Што? Чаму?"
  
  "Магчыма, ты захочаш пераканацца, што яна і Одры ніколі не сустрэнуцца, вось і ўсё, што я хачу сказаць".
  
  - Што прымушае цябе так казаць? Я адчуў, што пачынаю чырванець.
  
  "Я магу проста сказаць. Вось і ўсё".
  
  Асабістая жыццё рэдка тычылася мяне і Мэндзі. Яна была даволі неразговорчивой. Па дэпартаменту хадзілі чуткі, што яна лесбіянка, але гэтыя чуткі звычайна распаўсюджваліся пра любую жанчыну-афіцэра, якая не была падобная на ляльку Барбі або не спала ні з адным з афіцэраў-мужчын. Часам было страшна ад таго, наколькі паліцэйскае кіраванне нагадвала мне сярэднюю школу.
  
  Вярнулася Алекс, апранутая ў сінюю медыцынскую форму. Я заўважыла, што яна падыходзіць да яе вачам. Спыні, сказала я сабе. Яе валасы былі сабраныя ў вузел і запраўлены ззаду пад кашулю.
  
  Яна правяла нас праз шэраг дзвярэй з надпісам "Толькі для персаналу" і далей па доўгім калідоры. У канцы была пара цяжкіх падвойных дзвярэй.
  
  Яна хутка павярнула направа, у невялікі кабінет. Мы рушылі ўслед за ёй, і яна жэстам запрасіла нас заняць пару крэслаў па другі бок стала.
  
  Яна ўключыла кампутар і выклікала справаздачу, які ўжо склаў Фэйрберн.
  
  "Добра, дазвольце мне ўвесці вас у курс справы", - сказала Алекс. Яна некалькі хвілін чытала і потягивала кавы. Я агледзеў офіс. У гэтым было вельмі мала асабістага. Дыпломы, прафесійныя кнігі, тэчкі са справамі, некалькі тыпавых мастацкіх гравюр. Там былі толькі два асабістых рыскі, якія я мог разглядзець: адзін быў бакен, драўляны японскі трэніровачны меч; іншы - малюнак на працоўным стале кампутара. На ім яна была намаляваная на вяршыні гары, верагодна, Маунт-Худ, мяркуючы па фону, у альпінісцкага рыштунку. Цікава, хто зрабіў фатаграфію. Можа быць, хлопец? Спыні.
  
  Алекс допила свой кава апошнім глытком. Яна ўстала і закрыла тэчку. "Давайце, хлопцы, купім вам сукенкі і пачнем".
  
  Мы рушылі ўслед за ёй у іншы пакой, прама за падвойнымі дзвярыма. Адным з паляпшэнняў у параўнанні са старым моргаў было тое, што тут не смярдзела. У старым моргу пах гнілі увабраўся ў сцены. Ён быў пабудаваны на мяжы мінулага стагоддзя, і ніякія абнаўлення або новае абсталяванне не маглі выгнаць задуху з сцен. У любы момант часу ў значнай часткі персаналу была якая-небудзь насмарк або вострая гайморовая інфекцыя. Ніхто ніколі не падхопліваў нічога смяротнага, але здароўе персаналу было галоўным матыватарам для пошуку грошай на новы будынак.
  
  Алекс раздала нам халаты, шапачкі і маскі. Яна порылась ў шафе і дастала пінеткі, якія апраналіся-над нашай абутку. Я пераапранулася, дапамагла Мэндзі завязаць маску. Яна дапамагла мне з маім. Мэндзі выглядала трохі змрочнай.
  
  Алекс правёў нас праз двайныя дзверы.Усё было ярка асветлена і аздоблена паліраванай нержавеючай сталлю. Вентылятары над галавой пастаянна всасывали паветра ўверх і з пакоя.
  
  Алекс надзела пару пальчатак, затым падымчаўся каталку да шафкі ў сцяне. Яна выцягнула сумку, паклала на каталку і падштурхнула яе да стала. Я дапамог ёй перанесці мяшок з целам на стол. Мы расстегнули яго і выцягнулі дзяўчыну. На стале яна выглядала вельмі маленькай.
  
  Алекс падышоў да шэрагу перамыкачоў на сцяне і паказаў на круг, прылеплены скотчам да падлозе. "Усё, што знаходзіцца ўнутры круга, будзе зафіксавана мікрафонам, добра?" Мы з Мэндзі кіўнулі. Алекс пстрыкнуў выключальнікам, і побач са словамі "запіс" загарэлася чырвоная лямпачка. Патолагаанатамы выкарыстоўвалі дыктафоны падчас сваёй працы. Было цяжка весці запісы акрываўленымі рукамі ў пальчатках. Запіс стала б часткай судовага пратаколу і магла быць прайграная ў судзе, таму вы хацелі быць асцярожнымі ў сваіх словах.
  
  Алекс назвала час і дату, затым коратка апісала рост, вага і іншыя фізічныя дадзеныя дзяўчыны. Яна жэстам папрасіла мяне дапамагчы, і мы перавярнулі яе на жывот. Левая бок цела дзяўчыны была пакрыта плямамі і сінякамі, мяркуючы па пасмяротнай синюшности. Правая бок была бледна-белай.
  
  "Рукі звязаныя за спіной кайданкамі маркі "Сміт і Вессон", абодва наручника зачыненыя на два замкі. У гэты час кайданкі здымаюцца ключом, прадастаўленым прысутнымі супрацоўнікамі праваахоўных органаў". Я сцягнула пальчатку, няёмка порылась пад сукенкай, пакуль не дастала ключ і не кінула яго ў руку Алекса. Я паспяшалася надзець новую пальчатку і выставіла паказальны палец. Алекс зашпіліў абшэўкі на пальцах. Паліраваная металічная паверхню абшэвак была лепшым кандыдатам на адбіткі пальцаў, таму я не хацела дакранацца да знешніх краях. Мэндзі прыгатавала пакуначак для доказаў. Я кінуў кайданкі ўнутр з жаданнем, каб яны паказалі што-небудзь вартае.
  
  Дзейнічаючы хутка, але асцярожна, Алекс зняў з цела верхнюю вопратку.
  
  Я агледзеў кожны прадмет, пакуль мы яго бралі. Чаравікі былі грубага выгляду, скура парэпалася і выбітая, абцасы стаптаных. Штаны і кашуля былі бруднымі і ірванымі. Бруд была вмята. Гэтую вопратку даўно не мылі. Усё гэта навяло мяне на думку, што дзяўчына нейкі час была на вуліцы.
  
  Наступнымі былі шкарпэткі і чорная футболка. І тое, і іншае было дзіравым і брудным. Я б выкінуў шкарпэткі, калі б яны былі маімі. Яны не маглі прынесці ніякай карысці яе ног.
  
  Я павярнулася туды, дзе Алекс працавала над целам. Дзяўчына была амаль цалкам распрануць, за выключэннем ніжняга бялізны. Яны былі сюрпрызам. Яны былі падабраныя ў тон, цёмна-сіняга колеру, усе карункавая і мудрагелістае.
  
  "Ніжняе бялізну несумяшчальна з верхняй вопраткай", - казала Алекс. Яна адрэзала іх і працягнула мне. Тканіна была жорсткай і новай, як быццам яе нават не мылі. Надпіс на этыкетках ўнутры была дакладнай і лёгка чытэльнай. Цікава.
  
  Там камера была ўсталяваная на паваротным кранштэйне над сталом. Органы кіравання і тросиковый раз'ем былі зачыненыя аднаразовымі пластыкавымі вечкамі. Алекс зрабіў два доўгіх здымка ўсяго цела.
  
  Алекс пачаў з агляду дзяўчыны зверху ўніз. Я ўважліва сачыў за тым, як Алекс апісвала дзяўчыну з галавы да ног. Было некалькі драпін і метак, на якія яна звярнула асаблівую ўвагу, але вялікіх ран не было.
  
  Далей рушыла ўслед адна з маіх найменш любімых частак выкрыцця. Я дайшоў да таго, што, як правіла, мог аддзяліць чалавека ад цела. Але калі Алекс расставіла ногі дзяўчыны і дастала люстэрка, я трохі адвярнуўся, прыкінуўшыся, што яшчэ трохі вывучаю вопратку, пакуль яна распавядала гэтую частку экзамену.
  
  Алекс адклала інструменты, выдаткавала хвіліну, каб расцерці цягліцы спіны. Яна ўзяла цвёрды гумовы брусок і падклала яго пад шыю дзяўчыны, каб ён падтрымліваў яе галаву.
  
  - Я збіраюся адчыніць ёй галаву, перш чым глядзець на шыю.
  
  Яе погляд перамясціўся з майго на Мэндзі. Мэндзі маўчала, стаяла, скрыжаваўшы рукі на грудзях. Алекс на імгненне задумалася, паказала на адзін з двух смеццевых бакаў у куце. Адзін быў чырвоным, і на ім паўсюль былі сімвалы біялагічнай небяспекі. Я ведаў, што лепш не браць гэты. Іншы быў простым, з чыстай падшэўкай. Я падняў яго і паставіў адразу за прылепленай стужкай лініяй на падлозе. Мэндзі падняла брыво. Я проста ўсміхнуўся ў адказ.
  
  Алекс зрабіў тры хуткіх, упэўненых надрэзу скальпелем, затым адклаў яго. Я даведалася, што гэта называецца "адлюстраваннем" скуры, паколькі "скальпирование" гучала так неклинически. Скура з вільготным трэскам адарвалася ад патыліцы дзяўчаты. Алекс пацягнуў лапікі наперад, затуляючы твар мёртвай дзяўчыны. Я паглядзеў на Мэндзі. Яна была бледная, і на лбе ў яе выступілі вялікія кроплі поту, але пакуль з ёй усё было ў парадку.
  
  "Хм..." Сказаў Алекс. "Выражаны сіняк на патыліцы. Пераломаў ніжэйшых структур чэрапа няма". Алекс зрабіў некалькі здымкаў ўнутранай часткі скуры з галавы дзяўчынкі. Затым узяў у рукі пілу "Страйкер".
  
  Я ненавідзеў пранізлівае выццё гэтай пілы, і якой бы добрай ні была вентыляцыя ў новым памяшканні, мне заўсёды здавалася, што я адчуваю скрозь маску пах гарачых мікраскапічных аскепкаў косткі. Алекс адклаў пілу, пару разоў пакруціў верхавіну дзяўчынкі ўзад-наперад. Яна адарвалася з бавоўнай. Я заўсёды здзіўляўся, які асляпляльна белай была ўнутраная частка чэрапа. Бел-ружовы мозг пад ім заўсёды выглядаў нерэальным, як быццам гэта быў нейкі анатамічны экспанат або што-то ў гэтым родзе. У мяне часта была такая рэакцыя на жудасныя вобразы, мой мозг правяраў, кажучы: "Павінна быць, гэта прытворства, чувак, мы на самай справе гэтага не бачым". У мяне гэта спрацоўвала, пакуль я спаў. Толькі калі я заснуў, я перастаў у гэта верыць.
  
  Мэндзі хапіла прысутнасці духу дабрацца да смеццевага бака да таго, як яе званітавала, дзе яна была б па-за зонай дзеяння мікрафона. Яна атрымала бонусныя балы за тое, што паводзіла сябе ціха. Я думаў, не падысці, каб папляскаць яго па плячы, або, можа быць, зняць пальчаткі і прынесці ёй шклянку вады або што-небудзь у гэтым родзе. Я вырашыў гэтага не рабіць. Яна была трохі обидчивой, калі адчувала, што да яе ставяцца паблажліва, і, калі падумаць, я ніколі не рабіла гэтага ні для каго з маіх партнёраў-мужчын, якіх ванітавала.
  
  Алекс казала што-то аб "адсутнасці мазгавых анамалій", і я своечасова азірнулася, каб убачыць, як яна капаецца ў галовах дзяўчынак. Я адвярнулася і глянула на іншыя доказы, якія мы сабралі.
  
  Мэндзі падышла і ўстала побач са мной, пакуль я разглядаў вопратку дзяўчыны на прылаўку.
  
  "Што вы пра ўсё гэта думаеце?" Я спытаў, панізіўшы голас, каб не было ніякіх шанцаў, што гэта пачуюць у мікрафон. Я стараўся гаварыць натуральна, як быццам не заўважыў, што Мэндзі вырвала, і як быццам жанчына, да якой я адчуваў моцнае фізічнае цяга, не препарировала труп у шасці футаў ззаду мяне.
  
  Мэндзі на імгненне змоўкла. Яна сапраўды пазелянела. Гэта было цікава, я чула гэта выраз раней, але ніколі не бачыла, каб хто-то сапраўды пазелянеў, па меншай меры, той, хто быў яшчэ жывы.
  
  "Яе адзенне і ніжняе бялізну не супадаюць?" Голас Мэндзі гучаў крыху няўпэўнена.
  
  Я нахмурыўся. Яна была права, але ўся гэтая гісторыя з блевотиной, падобна, трохі падарвала упэўненасць у сабе. Ёй трэба было зразумець, што чыгунны страўнік і дапытлівы розум не абавязкова павінны спалучацца.
  
  "Добра. Што яшчэ?" - Спытаў я.
  
  "Яе адзенне брудная, шкарпэткі, зношаныя, як быццам яна жыла на вуліцы, але яна знаходзіць час, каб пагаліцца ногі і... ммм... лобок?" Мэндзі злёгку пачырванела. Нам трэба было папрацаваць над падобнымі рэчамі, перш чым ёй давядзецца выступаць у судзе і даваць паказанні аб чыіх-то інтымных месцах. Госпадзе, як ты мог прапрацаваць паліцыянтам шэсць, сем гадоў і ўсё яшчэ адчуваць збянтэжанасць з-за ўсяго гэтага?
  
  "Гэта не мае сэнсу", - працягнула Мэндзі. "І макіяж таксама".
  
  Я пагадзіўся. Брудныя джынсы і талстоўка-над ніжняга бялізны, якое выглядала так, нібы сышло з вокладкі мужчынскага часопіса, свежевыбритый, але з бруднымі пазногцямі. Гэта не супадала, калі толькі яна не была забітая падчас прывядзення сябе ў парадак, а затым пераапранулася ў сваю старую вопратку. Здараліся і больш дзіўныя рэчы.
  
  Я зноў паглядзела на Алекс, яна зрабіла класічны разрэз у форме літары "y" на грудзях дзяўчыны, пакінуўшы адкрытымі тры лапіка скуры. Пакуль я назіраў, яна ўзяла што-то падобнае на секатар, раскрыла яго і прынялася за рабрынкі дзяўчынкі. Я здрыгануўся і павярнуўся як раз у той момант, калі пачуліся шчолкаюць гукі.
  
  Я ўзяла сумку з кайданкамі "Сміт і Вессон". Прафесійнага якасці, для праваахоўных органаў, а не танную металічную посуд з футравай падшэўкай, якую прадаюць у крамах сэкс-цацак. Гэта была такая рэч, якую мог бы насіць з сабой паліцэйскі або супрацоўнік службы бяспекі больш высокага класа.
  
  Я зноў азірнуўся на Алекс. Адной рукой яна трымала аддзелены жывот дзяўчынкі над вялікі мензуркой з горлышком. Яна узяла скальпель і зрабіла доўгі збоку надрэз, так што ўсё змесціва выцекла ў мензурку. Яна што-то напявала сабе пад нос. Я праглынуў і зноў адвярнуўся.
  
  Мне трэба было разабрацца ў сабе наконт Алекса. Перш за ўсё, я сапраўды быў вар'яцка закаханы ў Одры. Па-другое, калі б што-то калі-небудзь адбылося паміж мной і Алекс, і гэта дрэнна скончылася, я ведаў, што яе бацька забіў бы мяне. Па-трэцяе, пасля таго, як я неаднаразова бачыў яе з чалавечымі ўнутранымі органамі ў руках, я ўсё роўна не думаў, што змагу быць асабліва влюбчивым.
  
  Калі я выходзіў за межы свайго жыцця, часам яна здавалася мне даволі хреновой.
  
  "Аб ' кей", - сказаў я Мэндзі. "Што яшчэ нам трэба высветліць?"
  
  "Па-першае, у нас ёсць кайданкі для праверкі на адбіткі. Вопратку трэба адправіць у лабараторыю на ўсё, што мы зможам знайсці, валакна валасоў, што ў вас ёсць".
  
  Я зноў кіўнуў. "Спадзяюся, AFIS вернецца з чым-небудзь па адбітках пальцаў дзяўчыны".
  
  AFIS расшифровывалась як Аўтаматызаваная сістэма ідэнтыфікацыі адбіткаў пальцаў. Дзякуючы гэтай сістэме ўсе запісы пра адбіткі пальцаў былі аб'яднаны праз ФБР. Калі б наша ахвяра калі-небудзь была арыштаваная або ў яе знялі адбіткі пальцаў якім-небудзь урадавым установай раней, яна была б у сістэме. Я не занадта хваляваўся. Дзяўчына была маладая, магчыма, нават яшчэ непаўнагадовая, але калі яна жыла на вуліцы, існавала даволі вялікая верагоднасць, што ў яе былі нейкія нязначныя кантакты з праваахоўнымі органамі. Можа быць, там арыштуюць за крамную крадзеж або арыштуюць з-за невялікай колькасці траўкі.
  
  "Нам таксама трэба праверыць паведамленні аб зніклых без вестак", - сказала Мэндзі. “Калі гэтая дзяўчына і была на вуліцах, не падобна, каб гэта працягвалася доўга. Яна была худзенькай, але не ў тым сэнсе, у якім гэтыя дзеці недаядаюць. Мы даведаемся, напэўна, калі прыйдуць вынікі таксікалагічнай экспертызы, але я таксама не лічу яе заядлай наркаманкай або наркаманкай з метамфетамином. У яе ўсё яшчэ былі зубы, і на ёй не было ніякіх слядоў ад уколаў.
  
  Гэта гучала так, нібы Мэндзі оправлялась ад сваёй няўдачы. Яе мозг зноў запрацаваў.
  
  Я праверыў Алекс. Яна вяртала ўсе органы на месца, больш ці менш у тыя ж месцы, дзе іх знайшла. На стале побач з ёй быў доўгі шэраг узораў: прабіркі з мочой, крывёю, внутріглазное вадкасцю; папярочныя зрэзы ўнутраных органаў; мазкі і прадметныя шкла. Гэта было чалавечае цела, пераўтворанае ў кучу узораў, узятых для аналізу. Пакуль я назіраў, Алекс хутка праверыла ўсе свае інструменты, каб пераканацца, што яна нічога не пакінула ўнутры. Затым яна падняла нагрудную пласціну і ўсталявала яе на месца, перш чым разгладзіць лапікі скуры назад. Яна ўсё яшчэ напявала мелодыю Джэймса Тэйлара, калі я не памыляюся.
  
  "Ты ведаеш", - сказаў я Мэндзі. "Я ніколі да гэтага не прывыкну".
  
  Яна выглядала трохі заспакоенай.
  
  Я вярнулася да стала для выкрыцця. Алекс накладаў доўгія шырокія швы на разрэз. Я зрабіў разумовую нататку звярнуцца да іншага лекара, калі мне спатрэбіцца зашыць парэз. Яна памаўчала секунду, паказваючы на сцяну. Чырвоная лямпачка побач з таблічкай "запіс" была выключаная.
  
  "Мы вольныя, калі ты хочаш шаптаць мне на вушка ўсякія пяшчоты". Яна прытрымала кавалачак скуры, які працягваў норовить згарнуцца, і наклала на яго шво.
  
  Чорт. Салодкія дробязі? Адкуль гэта ўзялося?
  
  "Я не ведаю, Одры можа знервавацца".
  
  Яна тэатральна ўздыхнула, завязваючы апошнія сцежкі.
  
  Я цепнула вачмі, спрабуючы пераключыцца. Я не часта шукаў, што сказаць, але калі я гэта рабіла, то звычайна моцна дрозд. Пакуль я стаяў там з ідыёцкім выглядам, Алекс падняла верхнюю частку чэрапа ахвяры, паспрабавала падагнаць. Ёй гэта не спадабалася, таму яна павярнула яго на градус або два, паспрабавала зноў. Яна кіўнула і на гэты раз вярнула адлюстраваны скальп на месца.
  
  Я бачыў, як яе вусны скрывіліся пад маскай. Яна накладвала на галаву больш тонкія швы на выпадак, калі сям'я заявіць правы на цела і захоча пахаваць у адкрытым труне.
  
  Я змяніў тэму. - Такім чынам, што вы думаеце пра маёй ахвяры?
  
  Ён нахмурыў бровы. З-за таго, што я мяняла тэму, або з-за майго пытання, я не была ўпэўненая. "Я ўсё яшчэ збіраю ўсе разам у сваёй галаве. Дай мне некалькі хвілін падумаць. Я хачу пераканацца, што нічога не прапусціў.
  
  Я кіўнула, і мы з Мэндзі спакавалі ўсю вопратку ў асобныя карычневыя папяровыя пакеты. Перад сыходам мы агледзелі пакой, каб пераканацца, што нічога не пакінулі.
  
  Мэндзі была салдатам. Яна падышла да банку, у якую яе вырвала, выцягнула пакет і завязала на ім вузел. "Куды гэта ідзе?"
  
  Алекс паказаў на банку з біялагічна небяспечнымі рэчывамі.
  
  "Кінь гэта туды. Усё гэта спальваецца. Толькі ніколі не блевай ў слоік з біялагічна небяспечнымі рэчывамі. Ты можаш атрымаць непрыемны асадак, калі яго ўжо выкарыстоўвалі ".
  
  На самай справе, яна паставілася да гэтага спакойна. Я ацаніў гэта. Некаторыя людзі стрэлілі б у Мэндзі.
  
  Мэндзі сабрала вопратку ахвяры, кайданкі і накіравалася да сваёй машыне.
  
  Я накіравалася ў кабінет Алекса, спрабуючы сабраць усе доказы разам у сваёй галаве. Я таксама спрабаваў ігнараваць той факт, што мне не цярпелася пабыць сам-насам з Алекс ў яе кабінеце, хоць бы на некалькі хвілін.
  
  OceanofPDF.com
  
  КІРАЎНІК ШОСТАЯ
  
  
  
  
  
  
  
  Пакуль Мэндзі клала вопратку ахвяры ў багажнік сваёй машыны, я зайшла ў офіс Алекс. Мне прыйшлося перамагчы жаданне пакапацца ў яе рэчах. Я сказаў сабе, што гэта проста прафесійнае цікаўнасць. Мне падабалася адточваць свае навыкі, і прагляд чужога офіса быў добрым спосабам даведацца аб ім пабольш. З таго месца, дзе я сядзеў, я не мог бачыць пярэднюю частку манітора кампутара Алекс, але ён адбіваўся ў акне. Яно было адкрыта ў яе паштовай праграме. Насуперак сабе, я спрабаваў прачытаць у адлюстраванні словы, напісаныя задам наперад.
  
  - Добра. - сказала Алекс у мяне за спіной, уваходзячы ў пакой. Я здрыгануўся і адвярнуўся ад акна. Яна кінула на мяне збянтэжаны погляд. - Ты ў парадку, Дент?
  
  "Э-э, ды. Проста глядзеў у акно. Ты мяне напалохаў".
  
  Алекс распусціла валасы. Яны рассыпаліся па яе спіне. Ад яе прыемна пахла.
  
  "Хочаш, я адпраўлю фатаграфіі асобы ахвяры па электроннай пошце на твой тэлефон, пакуль мы чакаем твайго напарніка?"
  
  Я кіўнуў, і яна прынялася за працу. Праз некалькі секунд мой тэлефон загуў ад тых, хто паступае здымкаў.
  
  "Такім чынам", - спытаў я. "Як пажывае твой бацька".
  
  "Ён добры. Кансультуе генеральнага пракурора штата Арэгон і федэралаў". Яе пальцы хутка забарабанили па клавіятуры. "Ён як раз гаварыў пра цябе на днях. Сказаў, што гэта ганьба, што ты з кім-то сустракаешся, інакш я б запрасіў цябе на спатканне. Ён сказаў, што ты заўсёды здаваўся прыстойным хлопцам."
  
  Мае вусны прыціснуліся да грудзей. Пэйсы сказала гэта? Яна, павінна быць, разыгрывала мяне. Ён прыклаў нямала намаганняў, каб адабраць сваю маладую, прывабную дачка ў любога, у каго быў значок PPB. Алекс акінуў мяне халодным позіркам і ўсміхнуўся. Другі раз за ноч я страціла дар прамовы.
  
  Увайшла Мэндзі і выратавала мяне. Яна села побач са мной, дзіўна паглядзеўшы на мяне. Я пакруціў галавой.
  
  "Добра", - сказала Алекс, раптам стаўшы дзелавой, калі падалася наперад на сваім сядзенні. "Майце на ўвазе, што ўсе аналізы на таксіны яшчэ не здадзены, у мяне няма ніякіх лабараторных работ".
  
  Мы абодва кіўнулі.
  
  "Я думаю, што ваша ахвяра была задушаная ўручную, і некалькі незвычайным спосабам. Звычайна, калі каго-то душаць, пашкоджваюцца трахея і гартань. Усё роўна, памрэ ці ахвяра ад недахопу паветра ў лёгкіх з-за пашкоджанні трахеі або ад прытоку крыві да мозгу з-за здушвання сонных артэрый.
  
  Кажучы гэта, Алекс не глядзела на мяне. Аднойчы я пабіўся з падазраваным, які ледзь не забіў мяне голымі рукамі. Замест гэтага я задушыў яго да смерці, і мне пашанцавала, што я захаваў сваю працу.
  
  Алекс пошуршала паперамі, адкашляўся. "У любым выпадку. Вашу ахвяру, задушыў хто-то, хто ведаў, што рабіў, на горле толькі невялікі сіняк. Трахея і гартань цэлыя. Ён ведаў, як пераціснуць сонныя артэрыі і ўтрымліваць іх там дастаткова доўга, каб пазбавіць яе мозг кіслароду. Такі малады, здаровай жанчыне, як яна, верагодна, спатрэбілася пяць-шэсць хвілін пастаяннага ціску, каб пераканацца ў гэтым.
  
  Гэта быў асаблівы тып забойцы. Хлопец, які мог трымаць пятлю так доўга, каб быць упэўненым.
  
  "Была невялікая барацьба", - працягнуў Алекс, усё яшчэ не сустракаючыся са мной позіркам. “У яе сіняк на патыліцы, характэрны для ўдару галавой аб што-то з тупым краем, магчыма, аб кут стала або што-то ў гэтым родзе. Сінякі на спіне і локці характэрныя для барацьбы. Я мяркую, што яна выгіналася на падлозе з грубым дываном. Яна была апранутая, па меншай меры, вышэй пояса, пакуль гэта адбывалася. Шлейках станіка засталіся на яе спіне, а ў ранах засталіся валакна ад талстоўцы.
  
  "Нарэшце, мяркуючы па ранкамі на похву, яе згвалтавалі. Я ўзяла мазкі і праверу іх на наяўнасць эякулята, звычайных спермицидов і змазачных матэрыялаў ".
  
  "Дык ты думаеш, што смерць наступіла мінулай ноччу?" Спытала Мэндзі. Алекс кіўнуў, паглядзеў на гадзіннік на сцяне. Дзесяць гадзін.
  
  "Так. Прыкладна дваццаць чатыры гадзіны таму. Некаторыя лабараторныя тэсты дапамогуць гэта выправіць, але я б не думаў, што яны зменяць гэта на працягу чатырох гадзін у любым выпадку ".
  
  Гэта было дзіўна. Мёртвая дзяўчына ў кайданках, якую задушылі ўдушэннем соннай артэрыі. Я такога раней не бачыў.
  
  "Што яшчэ ты думаеш пра яе, Алекс?" Гэта быў адкрыты пытанне. Я хацеў, каб Алекс распавяла мне, што ў яе на розуме. Яна была праніклівы як у медыцынскай частцы, так і ў псіхалогіі.
  
  Алекс поколебалась, затым, нарэшце, адказала. "Я думаю, як толькі ты даведаешся, хто кіраваў яе здымкамі ў порна, ты знойдзеш свайго забойцу".
  
  Гэта на секунду заспела мяне знянацку. Я быў даволі блізкі да таго, каб назваць копа яе забойцам, або, можа быць, ахоўніка, або копа, якога хочуць забіць. Кайданкі, шыйны фіксатар, як мне здавалася, былі двума вялікімі часткамі галаваломкі. Але адкуль узяўся гэты порнабізнэс? Вось чаму мне падабалася пазнаваць меркаванне іншых людзей, асабліва жанчын, калі гаворка ішла пра жанчыну-ахвяры. Яны бачылі тое, чаго не бачыў я. Я зразумеў, што Мэндзі ківае галавой.
  
  "Добра", - сказаў я, нахіляючыся наперад. "Ты пакінуў мяне там".
  
  "Гэтая дзяўчына жыла на вуліцы", - сказаў Алекс. "У яе вопратку ўелася бруд, таму яе доўгі час не мылі. Яе абутак была прастрэленая. Яе ногі ператварыліся ў гамбургеры ад хады ў гэтых патрапаных шкарпэтках. Пазногці былі няроўнымі . Але яе цела было чыстым, валасы нядаўна вымытыя шампунем ".
  
  Я кіўнуў. Гэта я зразумеў.
  
  "Яе кішачнік быў пусты. Ніякай ежы. Нічога. Але яе страўнік быў поўны. Прама перад смерцю хто-то пакарміў яе крэветкамі, падобна, стейк, печанай бульбай і, мяркую, крыху чырвонага віна. Для гэтага патрэбныя грошы. Грошай у яе не было. Калі б яна абабрала каго-небудзь, скажам, на трыццаць-пяцьдзясят баксаў, якія каштаваў бы добры вячэру, яна б пайшла ў Mcdonald ' s, каб грошай хапіла на якое-той час. Яна ўсё роўна не змагла б трапіць у прыстойнае месца ў такой вопратцы. Няма, хто-то купіў гэта для яе. У абмен на што?"
  
  "Чаму порна? Чаму не проста сэкс?" Спытала я. "Можа быць, ён думае, што ў іх ёсць паразуменне. Ён корміць яе такім багатым вячэрай, у яе ніколі не было такога разумення, або адступае. Ён вырашае, што гэта адбываецца так ці інакш ".
  
  Алекс і Мэндзі адначасова паківалі галовамі.
  
  "Неа", - сказаў Алекс. “Гэта, павінна быць, порносъемка. Яна маладая, сімпатычная. Я мог бы паверыць, што, можа быць, хлопец дазваляе ёй прыняць душ, хоча, каб яна побрилась, нават у тое, што ён купляе ёй новае ніжняе бялізну, каб яна принарядилась. Для яго было б танней проста наняць прафесійны эскорт, у іх ужо ёсць усё гэта. Але гэта павінна быць порна. Галоўнае - грым ".
  
  Я цепнула вачмі. Я ўсё яшчэ не разумела.
  
  "Макіяж. На яе апёках ад брытвы", - сказала Мэндзі. "Макіяж быў бы відавочны пры асабістай сустрэчы. Але адценне даволі добра спалучаўся з яе скурай, так што, верагодна, гэта было б не так прыкметна ў кадры ".
  
  "Няўжо яны больш не могуць проста прыбраць усё гэта з дапамогай кампутара?" Я спытаў.
  
  Алекс кіўнуў. "Так, але, можа быць, твой хлопец не ведае як. Можа быць, яна схавала іх сама, без падказкі, але ў любым выпадку я меркаваў, што там былі фатаграфіі. Можа быць, для публікацыі, можа быць, для асабістага выкарыстання тваім хлопцам. Але вызначана некалькі фатаграфій. "
  
  "Добра", - сказаў я, спрабуючы ідэю ў розуме. "Ён корміць яе, дазваляе ёй дзе-небудзь прыняць душ, яна голіцца, ён дорыць ёй новае ніжняе бялізну ..."
  
  Алекс перапыніў мяне. "Верагодна, зусім новы камплект адзення. Я мяркую, што фатаграфіі пачынаюцца з таго, што яна апранутая, а заканчваюцца аголенай. Ён можа здаць вопратку на перапрацоўку, але ён досыць стыльны, каб не выкарыстоўваць ніжняе бялізну паўторна ".
  
  Як, чорт вазьмі, маленькая дзяўчынка Алекса Пейса даведалася так шмат пра тое, як робяцца порносъемки, і пра дарагіх суправаджаюць, калі ўжо на тое пайшло? Я выкінуў гэта з галавы. Гэта быў пытанне для іншага разу. Як ніколі.
  
  "Значыць, ён фатаграфуе. Як мы пяройдзем ад гэтага да таго, што яна мёртвая і кінута ў парку?"
  
  "Можа быць, усё так, як ты думаў", - сказала Мэндзі. "Можа быць, у іх было два розных разумення. Можа быць, яна думала, што гэта проста малюнкі, а ён чакаў шчаслівага канца".
  
  "Добра". У гэтым быў пэўны сэнс. "Але пры чым тут кайданкі?"
  
  Алекс павярнула манітор. На экране былі фатаграфіі, зробленыя ёю падчас выкрыцця. "Былі надзетыя кайданкі занадта туга. Бачыш, як глыбока яны ўвайшлі ў плоць?" Яна перасунула рамку наперад, цяпер кайданкі былі знятыя, і на запясце дзяўчыны была ўвагнутасць па ўсім перыметры. "Скура вмята, але сінякоў няма. Кайданкі былі надзетыя пасля таго, як у яе спынілася сэрца.
  
  "Чорт". Сказаў я. "Так. Маё меркаванне такое: яны змагаюцца; ён накладвае на яе задушлівы шок, занадта доўга; ён думае, што яна без прытомнасці, таму апранае на яе кайданкі. У якой-то момант ён разумее, што яна мёртвая. Ён панікуе, забірае яе і кідае."
  
  "Чорт". Я сказаў зноў. Вось яно. Канец жыцця.
  
  Мэндзі падхапіла гэта адтуль. "Ён забірае яе, саджае ў тое, што мы лічым фургонам. Выкочваюць яе праз чорны ход у парку, і яго перарываюць ".
  
  "Што тлумачыць, чаму яму не вярнулі кайданкі", - скончыў я. Яны абодва кіўнулі.
  
  З хвіліну я сядзеў моўчкі, пракручваючы ў галаве ўзад-наперад.
  
  "Гэта даволі добра спалучаецца". Я паглядзела на Алекса. "У цябе ёсць ідэі пра тое, што нам рабіць далей, я рада іх пачуць".
  
  "Ну, ёсць валасы і валакна з яе адзення, але ты гэта ведаеш". Я кіўнуў, гэта было відавочна.
  
  "Я падрапаў яе пазногці, але пад імі было столькі лайна, што я не ведаю, ці атрымаецца ў нас што-небудзь талковае. Калі вам атрымаецца знайсці яго жыллё, гэта стане залатой жылы доказаў. Яе валасы ў душы, як на галаве, так і на целе. Дзе б ні адбылося згвалтаванне, хутчэй за ўсё, застанецца трохі крыві. Я не ўпэўнены, наколькі дакладна мы зможам падабраць макіяж, але я ўзяў мазкі на выпадак, калі вы знойдзеце іх на месцы забойства. Я амаль упэўнены, што ён падаў касметыку. Большасць гэтых маленькіх вулічных пацукоў не займаюцца касметыкай. І табе трэба знайсці яе сумку."
  
  Я кіўнуў. Я ўжо думаў пра гэта. У гэтых дзяцей заўсёды была сумка. Можа быць, гэта будзе паходны заплечнік, можа быць, проста спартыўная сумка, можа быць, проста вельмі вялікая сумачка, але ў іх заўсёды была сумка. Яны павінны былі. У іх не было пастаяннага жылля, таму ўсе, што ў іх было, павінна было застацца пры іх.
  
  "Што-небудзь яшчэ ты можаш прыдумаць?" - Спытаў я.
  
  "Няма. Я патэлефаную табе, калі што-небудзь высветліцца. Да канца тыдня ў мяне будуць аналізы на таксіны і поўнае абследаванне, так што вы павінны памятаць, што да тых часоў маё меркаванне пра задушванні - гэта ўсяго толькі здагадка. Але я думаю, што яно даволі праўдзівае ".
  
  "Я таксама", - сказаў я, устаючы. "Дзякуй, Алекс, ты вельмі дапамагла". Яна ўстала, і я паціснуў ёй руку. Я прымусіў сябе быць кароткім.
  
  Я пракручваў гэта ў розуме, вышукваючы дзірачкі. Хлопец падарожнічае ў пошуках дзяўчат, якіх ён мог бы выкарыстаць для невялікага колькасці порна і, магчыма, для невялікага сэксу. Наша ахвяра адпавядае ўсім патрабаванням, ёй даводзіцца дастаткова цяжка, каб запасці ў адчай, але на вуліцах яна не прабудзе дастаткова доўга, каб страціць сваю прывабнасць. Усё ідзе наперакасяк, яе знаходзяць мёртвай і кідаюць у парку. Сумны спосаб скончыць жыццё, але ўсё гэта спрацавала.
  
  Калі мы выйшлі на вуліцу, я паглядзела на гадзіннік і ўздыхнула. Ускрыццё мне не спадабалася, але мелася быць горшая частка вечара: я павінна была патэлефанаваць босу.
  
  OceanofPDF.com
  
  КІРАЎНІК СЁМАЯ
  
  
  
  
  
  
  
  Мяне так і карцела папрасіць Мэндзі патэлефанаваць Лаббоку. У рэшце рэшт, яна нібыта была вядучым дэтэктывам па гэтай справе. Але Мэндзі адбывала шасцімесячны выпрабавальны тэрмін у якасці дэтэктыва. На гэты час яе маглі адправіць назад у патруль, у значнай ступені па капрызе Лаббок. Няма, было б лепш, калі б я разабраўся з Лаббоком і дазволіў Мэндзі заставацца незаўважанай. Мэндзі была дастаткова кампетэнтная, каб Лаббок мог моцна неўзлюбіла яе, калі б заўважыў.
  
  Я набраў нумар па дарозе. Лаббок адказаў пасля першага гудка.
  
  - Калі вы збіраліся паведаміць мне, што ў вас адбылося новае забойства? Адразу ж пачалася галаўны боль. Я пацерла скронь свабоднай рукой.
  
  "Прама цяпер", - сказаў я, імкнучыся захоўваць нейтральны тон. "З гэтага моманту я хачу ведаць, у якую секунду ты прыйдзеш на месца злачынства".
  
  "Добра", - сказала я, варожачы, застаўся ў мяне ў сакваяжы бурбалка аспірыну. І зноў я прыкусіла язык, каб не сказаць, што, відавочна, хто-то ўжо прысвяціў яго ў той факт, што ў нас адбылося новае забойства. Цікава, хто быў яго інфарматарам?
  
  Я адкрыў рот, маючы намер сцісла выкласці яму факты, распавесці, да чаго я хілю ў гэтай справе. Перш чым я паспеў вымавіць хоць слова, ён загаварыў.
  
  "Што мы скажам сродках масавай інфармацыі?"
  
  "СМІ?" Мне спатрэбілася секунда, каб пераключыцца.
  
  "Ты нічога не высветліў для СМІ? Чым ты займаўся?"
  
  Мая хватка на тэлефоне ўзмацнілася, і пластыкавы корпус злавесна зарыпеў. "Ну, Стыў, у асноўным я займаўся дэтэктыўнай працай, ты ведаеш, спрабаваў высветліць, хто ахвяра, хто яе забіў. Дзярмо накшталт гэтага."
  
  - Паслухай, Мілер, - Лаббок амаль крычаў. - Я стаміўся ад твайго каўбойскага паводзін. Вам трэба пачаць думаць пра тое, што добра для паліцэйскага кіравання Портленда, а не пра тое, што прыносіць найбольшую славу Дэнтану Мілеру. Кожнае справа аб забойстве прыцягвае вялікую ўвагу да Бюро. Заўсёды знойдзецца хто-небудзь, хто захоча перагледзець ход расследавання, сказаць, што мы робім недастаткова. Калі вы гэтага не прымаеце пад увагу, вы выконваеце нядбайна паліцэйскую працу ".
  
  Нядбайная паліцэйская праца? За маім плячом было трыццаць чатыры расследавання забойстваў з амаль ідэальнай раскрывальнасцю. Я праверыў нашы запісу. Лаббок нікога не арыштоўваў на працягу пяці гадоў.
  
  - На гэты раз я пагавару з людзьмі з аддзела грамадскай інфармацыі, - казаў Лаббок. - Але ў наступны раз мне патрэбныя ад вас ідэі для СМІ, калі вы будзеце тэлефанаваць з месца злачынства. А цяпер раскажы мне больш падрабязную інфармацыю аб тым, што ў нас ёсць.
  
  Машынальна я распавёў падрабязнасці. Было цяжка чуць сябе з-за гулкай злосці ў вушах, цяжка што-небудзь бачыць з-за чырвонага туману, які засцілаў мне зрок. Мне захацелася ўдарыць па чым-небудзь.
  
  "Такім чынам, мы нават не ведаем, ці была яна забітая ў нашай юрысдыкцыі", - сказаў Лаббок, калі я скончыў. "Мы проста ведаем, што яе кінулі ў межах горада, так што забойства магло адбыцца дзе-то ў іншым месцы". У яго голасе гучала надзея. Калі мы выявім, што цяперашні забойства адбылося дзе-то ў іншым месцы, іншыя ўлады возьмуць на сябе функцыі першасных следчых.
  
  "Можа быць", - сказаў я.
  
  "Што ж, я хачу, каб ты непрадузята ставіўся да такой магчымасці. Калі мы зможам пакласці гэта ў чый-то кішэню, то чым хутчэй, тым лепш. Зразумеў?"
  
  "Так". Сказаў я. Краю тэлефона вдавливались ў маю далонь. Я падумаў, не зламаецца ці што ён на самай справе, калі я націсну досыць моцна.
  
  "Добра, Мілер, я прыступлю да працы над гэтым аспектам СМІ. Дай мне ведаць, калі што-небудзь з'явіцца".
  
  "Добра".
  
  Ён павесіў трубку. Ні секундай раней. Я паклала тэлефон на прыборную панэль, з усіх сіл стараючыся ўдыхаць і выдыхаць, павольна і рытмічна.
  
  Пасля стральбы ў гандлёвым цэнтры Лаббок перакідалі з аднаго бяскрыўднага задання на іншае, то па сувязях з грамадскасцю, то каардынатарам гэтага, у асноўным гэта была праграма тыдня "крыўдлівы фели", дзе яму проста даводзілася хадзіць на сходы і "кіраваць успрыманнем".
  
  Ніхто таксама не зразумеў, як Лаббок прызначылі адказным за цяжкія злачынствы. Я не мог зразумець, ці было гэта чыім-то прадстаўленнем пра ўзнагароду або пакаранне.
  
  Мы заехалі ў гараж паліцэйскага ўчастка і з хвіліну сядзелі, тушуясь. Я знайшла ў сумцы таблетку аспірыну, праглынула усухую. Я запила іх парай антацыды ад пякоткі, якая, як я ведала, магла пачацца з хвіліны на хвіліну.
  
  Я падняўся ў наш офіс, дзе выявіў, што Мэндзі прыгатавала каву. Добры, старамодны кавы для копаў, са скрыні ў дзяжурцы, якую прыбіраюць раз у год, трэба гэта ці не. Чорны, з масляністымі налётам зверху. Без вяршкоў. Без цукру. Без успененага малака. Без гребаных араматызаваных сіропаў.
  
  Я ўзяла кубак, ўдыхнула пар, які ідзе ад вечка. - Ааааа... - сказала я. - Дзякуй.
  
  "Сардэчна запрашаем", - сказала яна.
  
  Мы з Мэндзі напісалі, што ў нас было па справе на дадзены момант. Да таго часу, як мы дабраліся да канца, словы плавалі ў мяне перад вачыма, як іерогліфы.
  
  Джыні паднялася ў офіс з фатаграфіяй у руцэ, і паклала яе мне на стол. Гэта быў вялікі тоўсты адбітак вялікага пальца, выразна выдзелены чорным парашком для зняцця адбіткаў пальцаў на паліраванай металічнай паверхні кайданкоў.
  
  "Чорт вазьмі, крута", - сказала Мэндзі, зазіраючы мне праз плячо. "Ты ўжо зрабіў гэта?"
  
  "Вядома. Цяпер гэта ў руках федэралаў", - сказала Джыні.
  
  А гэта азначала, што калі мы збіраліся знайсці супадзенне, то гэта магло заняць гадзіны, а можа быць, і дзень. Вядома, мы маглі б наогул не знайсці супадзення, але прынт на абшэўках быў добрым, дэталізаваным і некранутым. Калі б наш хлопец калі-небудзь быў арыштаваны, служыў у арміі ці ў яго зьнялі адбіткі пальцаў пры адным з тузіна іншых абставінаў, яго адбіткі былі б у сістэме, і мы б атрымалі супадзенне. У мяне было добрае прадчуванне па гэтай нагоды, што хлопцы, якія каго-небудзь забіваюць, звычайна ўступаюць у нейкую сутычку з копами, перш чым зайсці так далёка.
  
  Джыні падавіла позех. “ Калі вам, хлопцы, больш нічога не трэба, я сыходжу адсюль.
  
  Я пажадаў ёй добрай раніцы, і мы з Мэндзі ў апошні раз прагледзелі матэрыялы справы, шукаючы тое, што мы страцілі.
  
  Мы гэтага не зрабілі. Мы былі ў тупіку, пакуль не ўстанавілі асобу ахвяры або падазраванага.
  
  Я паглядзеў на гадзіннік. "Давай скончым з гэтым", - сказаў я Мэндзі. "Калі AFIS ўсталюе на ахвяру, мы пачнем працаваць з ёй. Калі AFIS выявіць падазраванага, мы пачнем з ім працаваць. У любым выпадку, мы зноў будзем гуляць у full tilt boogie. Давайце крыху адпачнем, пакуль кампутары робяць сваё чараўніцтва ".
  
  Яна пагадзілася, па-мойму, трохі неахвотна. Рабіць паўзу ў разгар расследавання было адной з самых цяжкіх задач, але нам абодвум трэба было выспацца, і не было сэнсу проста сядзець тут, у офісе.
  
  Я ненавідзеў гэтую частку.
  
  
  
  
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  КІРАЎНІК ВОСЬМАЯ
  
  
  
  
  
  
  
  Неба за акном было ясным, што рэдкасць для гэтага часу года. Я надзеў сонцаахоўныя акуляры і вырашыў адмовіцца ад кавы. Калі б у мяне была такая магчымасць, заснуць было б нашмат складаней. Па дарозе я ўключыў радыё. Нічога, акрамя ток-шоў, боўтацца аб усякай глупства.
  
  Было цяжка не заснуць за рулём. Станавілася ўсё цяжэй не спаць усю ноч, гоняясь за справай, і проста працягваць так доўга, як гэта патрабавалася. Я ўспомніў, як быў дзевятнаццацігадовым рэйнджараў і тыдзень запар не клаўся спаць, бегаючы з десятиминутным каціным сном тут, паўгадзіны пад понча там.
  
  Я паехаў да Одры на аўтапілоце і быў трохі здзіўлены, калі нарэшце заехаў на стаянку. Я не памятаў апошнія некалькі хвілін паездкі. Так, гэта было па-чартоўску цяжка.
  
  Я ўвайшла ў кватэру Одры і пачала здымаць свае рэчы, так ціха, як толькі магла. Я пачула рыпенне спружын і мармытанне з спальні. Я падумала, не абудзіць яе.
  
  Часам, калі дэпрэсія авалодвала ёю сур'ёзна, Одры праводзіла ўвесь дзень у ложку, калі ў яе не было заняткаў або выступы. Я вырашыў, што прыму душ, потым пабуджу яе і пагляджу, ці змагу я угаварыць яе пайсці са мной куды-небудзь. Мне трэба было паспаць, але на сонейку Одры адчуе сябе лепш. Я заўсёды магу выпіць яшчэ кавы.
  
  Я прыбраў шкатулку з замкам на дно шафы і на хвіліну спыніўся ў дзвярах спальні, каб паглядзець на яе. Яе рудыя валасы былі распушчаны і разметались ў беспарадку. Яна спала на баку ў адной з маіх старых футболак. Па нейкай прычыне, якую я не да канца разумеў, мне сапраўды падабалася, калі яна насіла маю вопратку вось так. Мяне ахапіла раптоўнае жаданне дакрануцца да яе. У гэтым не было нічога сексуальнага, па меншай меры, не да канца. Я проста хацеў адчуць яе рудыя валасы, правесці рукамі па белай скуры яе лытак. Гэта прымусіла мяне трохі саромецца сябе за тое, што я адчувала побач з Алексам раней.
  
  Я вырашыў даць Одры паспаць яшчэ трохі. Я паплёўся ў душ, спрабуючы пераключыць мысленне перадачы з працы на дом. Гэта было цяжка. Шчыра кажучы, я б аддаў перавагу проста прапрацаваць сваю справу ад пачатку да канца і ўвесь час заставацца цалкам у рэжыме паліцэйскага, але я на ўласным горкім вопыце пераканаўся, што адносіны - гэта не тое, што можна проста павесіць на кручок і зноў пачаць, калі захочаш.
  
  Я доўга стаяў пад душам, дазваляючы гарачай вадзе абмываць маю спіну. Я ўбачыў, што на маім правам калене вялізны сіняк, ласкава пакінуты ударам аб зямлю, калі я змагаўся з Вендтом. Здавалася, гэта было цэлую вечнасць таму.
  
  Скрозь шум душа я пачула крокі, затым фіранка з грукатам адсунулася на сваім стрыжні. Там стаяла Одры з растрапанымі валасамі і усмешкай на твары.
  
  "Прывітанне", - сказаў я.
  
  Замест адказу яна ўвайшла ў душ разам са мной, нават не паспрабаваўшы спачатку зняць кашулю. Я кінуў мыла і заключыў яе ў абдымкі. Яна моцна пацалавала мяне, яе мова пракраўся паміж маімі вуснамі.
  
  "Здаецца, ты адчуваеш сябе добра", - сказаў я.
  
  "Я вырашыла прывесці сябе ў парадак", - сказала яна. Мы доўга стаялі пад вадой, целуясь і датыкаючыся адзін да аднаго. Я амаль цалкам атрымаў поспех у тым, каб выкінуць працу з галавы. У мяне была непрыемная секунда, калі Одры адступіла назад і сцягнула футболку праз галаву. Я ў думках вярнулася да сваёй мёртвай ахвяры, якая ляжыць белай, нерухомай і аголенай на стале для выкрыцця. Я цепнула вачмі, спрабуючы выкінуць гэты вобраз з галавы.
  
  "Што?" Спытала Одры.
  
  Я пахітаў галавой і прыцягнуў яе да сябе. Я нахіліўся і пацалаваў лінію вяснушак, якая бегла паміж яе грудзей, губляючы самавалоданне ад адчуванні цёплай, жывы плоці пад маімі вуснамі і рукамі.
  
  Нарэшце яна адхіліла маю галаву і пацалавала ў вусны. Яна павярнулася і выйшла з душа, накіроўваючыся ў калідор і спальню.
  
  Сонца свяціла скрозь жалюзі ў спальні Одры, пакідаючы паласы святла і ценю на яе целе, калі яна адкінулася на ложак. Яна працягнула руку і прыцягнула мяне да сябе. Паміж маёй працай і яе сумам прайшло некаторы час з тых часоў, як мы былі разам у апошні раз. Мы былі на той стадыі нашых адносін, калі нам было камфортна і мы былі знаёмыя адзін з адным, але не да такой ступені, каб пачынаць успрымаць адзін аднаго як належнае.
  
  Калі мы цалаваліся і дакраналіся адзін да аднаго, я, нарэшце, адпусціў усё гэта: справа, Лаббок, напружанне паміж мной і Мэндзі. Я забыўся пра ўсё гэта, і свет звузіўся да мяне і Одры, адчуванні і паху яе валасоў, окутывающих мяне, і салодкага прадчування таго, куды яе блукаючы рот пацалуе мяне ў наступны раз. Я дазваляю сабе згубіцца ў гэтым.
  
  Пасля аперацыі, калі мы ляжалі, сплёўшы рукі і ногі, я атрымліваў асалоду ад пачуццём летуценнай стомленасці. Было прыемна ні аб чым не думаць, проста адчуваць. Маёй апошняй думкай перад тым, як я праваліўся ў сон, было тое, што я збіраўся запрасіць Одры паснедаць.
  
  - Ўвагнутасць? Ўвагнутасць?
  
  Я адкрыў вочы. Там стаяла Одры, ужо апранутая. Я ўсміхнуўся. “ Прывітанне.
  
  “Ужо амаль апоўдні. Прагаладаўся?"
  
  “ Так. "Я адкінуў коўдру і пацягнуўся, збольшага таму, што мне трэба было пацягнуцца, збольшага таму, што мне падабалася, як яна глядзела на мяне.
  
  "Ад чаго гэта?" Яна працягнула руку і дакранулася да сіняка на маім калене. Я вылаяўся і адхіснуўся. Чорт. Гэтая штука пачынала хварэць. Можа быць, я станавіўся занадта дарослым, каб змагацца на зямлі з дваццацігадовымі падлеткамі.
  
  "Проста удар", - сказала я, спрабуючы трохі расцерці спіну. Мне сапраўды не перашкодзіла б паспаць яшчэ некалькі гадзін. Але я не хацеў ляжаць тут і спаць, пакідаючы Одры адну. Я паняцця не меў, калі тэлефон зазвоніць зноў, уцягваючы мяне назад у вір расследавання.
  
  “Я ведаю, што гэта сіняк, глупышка. Адкуль ён у цябе?"
  
  Адцягнуўшыся, я ўтаропілася на сваю вопратку, потым успомніла, што яна была ў ваннай.
  
  “ У пятніцу я арыштаваў хлопца, якога шукаў. Ён трохі пабіўся, " я кінуў праз плячо.
  
  Яна рушыла ўслед за мной. “ Вы пабіліся ў пятніцу?
  
  Я пошарила па падлозе ў ваннай і зразумела, што мы абодва наступілі на маю вопратку, калі выходзілі з душа. Яна была мокрай.
  
  “Ага. Памятаеш таго хлопца, Вендта? Хлопца, які застрэліў тую маленькую бабульку? У пятніцу я, нарэшце, адправіў яго ў турму. Ну, спачатку ў шпіталь, потым Мэндзі адвезла яго ў турму ".
  
  Я сабрала сваю вопратку. “ Давай я на хвілінку кіну яе ў сушылку. Не хочаш пайсці паснедаць? - Спытала я.
  
  Я выйшаў назад у хол, яна стаяла там з дзіўным выразам на твары.
  
  “ Вы адправілі каго-небудзь у бальніцу?
  
  “Так. У яго быў пісталет. Я паклаў яго дубінкай". Я павярнуўся да подсобному памяшканні, дзе знаходзіліся пральная машына і сушылка.
  
  “ У яго быў пісталет? Ісус Дент. Што здарылася? Чаму ты мне пра гэта не сказаў?
  
  Я паціснуў плячыма, усвядоміўшы, што ў сушылцы поўна яе адзення, і паставіў свае рэчы на падлогу, каб я мог іх выгрузіць. “ Распавядаць асабліва няма чаго. Я рушыў услед за ім да шматкватэрнаму дому. Ён выбег праз заднюю дзверы. Я ўдарыў яго дубінкай, арыштаваў, і з ім скончана ".
  
  “ Але калі ў яго быў пісталет, чаму вы ўдарылі яго дубінкай? Ён мог застрэліць вас.
  
  Некалькі тыдняў таму ў нас была размова аб прымяненні сілы, аб тым, што вы заўсёды адказваеце смертаноснай сілай на збройную сілу. Аб тым, чаму вы ніколі не спрабавалі адабраць нажы ў людзей, як у фільмах. Ты толькі што застрэліў іх. Мне здавалася, што я кажу па-грэцку. Час ад часу ў нас адбываліся падобныя размовы, але да мяне пачало даходзіць, што па большай частцы яны былі тэарэтычнымі.
  
  “Ён быў у яго за поясам. Я схаваўся за дзвярыма і трэснуў яго дубінкай, як толькі ён выйшаў за дзверы ".
  
  “ Значыць, вы зладзілі яму засаду?
  
  "Менавіта", - сказала я, задаволеная, што яна зразумела. Я вярнулася да мыцця.
  
  "Але як ты можаш гэта рабіць?" Спытала яна.
  
  Я амаль патлумачыў, што гэта ўсяго толькі пытанне выбару правільнага месца, каб схавацца, калі да мяне дайшло, што мы, верагодна, вядзем два розных размовы.
  
  "Што ты маеш на ўвазе?" Я спытаў.
  
  “Як ты можаш проста зладзіць засаду на каго-то, калі ён выходзіць за дзверы? Што ты наогул з ім зрабіў, што ён трапіў у бальніцу?"
  
  “Я, эээ...... Ударыў яго па руцэ і назе. Глядзі, у хлопца быў пісталет. Ён ужо забіў двух чалавек. Самы хуткі і бяспечны спосаб зрабіць гэта - проста прыбраць яго азадак, перш чым ён зразумее, што яго ўдарыла ".
  
  “Ты ўдарыў яго ў руку і нагу. Ты зламаў яму руку і нагу? Таму яму прыйшлося легчы ў бальніцу".
  
  "Э-э ... Так". Хлусіць было бескарысна. Аднойчы ўвечары яна зацікавілася маімі рэчамі, і я паказаў ёй дубінку ASP.
  
  Яна стаяла там, скрыжаваўшы рукі на грудзях, з раскрасневшимися шчокамі. Яна была зла, і я сапраўды меў толькі цьмянае ўяўленне аб тым, чаму. Я стаяў там голы, мая мокрая адзенне была звалена ў кучу ля маіх ног, я трымаў у руках двайную прыгаршчу яе чыстага ніжняга бялізны і адчуваў сябе ў вышэйшай ступені бяздольным.
  
  “Такім чынам, ты напаў на хлопца з засады, зламаў яму руку і нагу, затым вярнуўся сюды і паводзіў сябе так, як быццам нічога не адбылося. Госпадзе."
  
  "Гэта быў твой дзень нараджэння", - сказаў я. Для маіх вушэй, гэта прагучала жаласна. Я пачаў адчуваць сябе крыху взбешенным. Па-першае, мне не спадабалася, што гэта прагучала жаласна, а па-другое, Одры адкрыта прызналася, што яе адзіным знаёмствам з гвалтам былі фільмы і той выпадак у пятым класе, калі іншы дзіця штурхнуў яе ўніз.
  
  Яна пляснула рукамі. “ Госпадзе Ісусе, Дент! Яна развярнулася і пайшла ў гасціную.
  
  Я ненавідзеў сварыцца з Одры. Па-першае, я звычайна не быў упэўнены, з-за чаго менавіта мы сварыліся, проста гэта звычайна было звязана з маёй працай, і, як следства, я быў якім-небудзь чынам маральна абдзелены з-за таго, што займаўся гэтым.
  
  Я прымусіла сябе зрабіць глыбокі ўдых, засяродзіўшыся на расправлении бялізны. Я надзела халат, перш чым накіравацца ў гасціную, чамусьці адчуваючы, што апынуся ў нявыгадным становішчы, калі буду біцца голай.
  
  Яна сядзела на канапе, глядзела ў акно і плакала.
  
  Аб чорт. Я ненавідзеў, калі яна плакала.
  
  "Ведаеш", - сказала яна. “Часам здаецца, што вас двое. Адзін з вас - гэты мілы хлопец, які выдаткаваў занадта шмат грошай, купляючы мне падарунак на дзень нараджэння. Ты прымушаеш сябе адчуваць па-сапраўднаму добра. Потым ты кажаш мне, што адправіў каго-то ў бальніцу, сапраўды гэтак жа, як некаторыя хлопцы кажуць аб гандлі акцыямі або што-то ў гэтым родзе ".
  
  "Ён быў забойцам", - сказаў я, зноў пачынаючы злавацца. Якога чорта я павінен быў апраўдвацца за тое, што зрабіў з Вендтом? Асабліва пасля таго, як я так старанна працаваў, каб нікога не забілі.
  
  "Але гэта ненармальна!" Гэта быў адзін з нешматлікіх выпадкаў, калі я чуў, як яна павышае голас. “Думаю, менавіта гэта мяне і турбуе. Ты нават не лічыш такога роду рэчы незвычайнымі ".
  
  Я хацеў сказаць "гэта не так", але прыкусіў язык. У мяне быў адзін з тых рэдкіх момантаў яснасці, якія здараюцца са мной так часта. Вялікую частку часу я праводзіў з трупамі, паліцэйскімі і злачынцамі. На днях я заўважыў, што ў мяне амаль скончыўся паравой масаж Віка. Я заўсёды насіў ванначку ў верхняй часткі свайго сакваяжа, пад запаснымі патронамі. Гэта было на выпадак, калі мне давялося зайсці ў дом з целам, якое ўжо некаторы час было мёртвым. Гэта дапамагло пазбавіцца ад паху. Трохі.
  
  Я адкрыла рот, усвядоміўшы, што не ведаю, што збіраюся сказаць. Яна была права. Мая жыццё не была нармальнай.
  
  Але мне гэта спадабалася.
  
  Зазваніў мой тэлефон. Одры ўзяла яго з кававага століка і працягнула мне. Мы абодва ведалі, што гэта будзе па працы. Яны былі адзінымі, хто калі-небудзь званіў.
  
  На секунду я зьненавідзеў сваю працу. Я зьненавідзеў яе, таму што мне сніліся дзіўныя сны, у той час як я павінен быў ляжаць там і спаць, абдымаючы Одры. Я ненавідзеў гэта, таму што Одры стаяла там, прыгожая, але злая на мяне, і я збіраўся апрануцца і сысці, а паміж намі ўсё яшчэ вісела напружанне.
  
  Я ўздыхнуў і працягнуў руку. Одры паклала тэлефон мне на далонь.
  
  - Ўвагнутасць, - адказаў я.
  
  Гэта была Мэндзі. "Прывітанне. Мы атрымалі назад адбіткі".
  
  - Які належыць ахвяры або забойцу?
  
  "І тое, і іншае".
  
  Што ж, нам дакладна не трэба быць Шэрлакам Холмсам і доктарам Ватсана, каб скласці ўсе кавалачкі разам. Можа быць, мы маглі б як мага хутчэй скончыць з гэтым, і я паспрабаваў бы разабрацца з Одры.
  
  "Я зараз буду".
  
  OceanofPDF.com
  
  КІРАЎНІК ДЗЕВЯТАЯ
  
  
  
  
  
  
  
  Цэнтральны ўчастак быў незвычайна пусты, нават для суботы. Мне стала цікава, колькі людзей зладзілі дзень псіхічнага здароўя, каб атрымаць асалоду ад добрай надвор'ем.
  
  Я паплёўся наверх, у наш офіс, спрабуючы паглыбіцца ў гульню. Для мяне гэта быў новы вопыт. Звычайна, калі я працаваў у аддзеле па расследаванні забойстваў, гэта было ўсё, аб чым я мог думаць. Але прама цяпер я адчуваў сябе крыху падманутым і пакрыўджаным. Я ненавідзеў, калі паміж мной і Одры былі напружаныя адносіны.
  
  Можа быць, пасля гэтага справы я пачну думаць аб новай працы ў Бюро. Я не ведаў, як мне гэтага дамагчыся. Я занадта шмат часу праводзіў, раскрываючы злачынствы, і недастаткова цалаваў азадка.
  
  Магчыма, прыйшоў час навучыцца цалаваць азадак. Якім бы агідным гэта ні было, Одры таго каштавала.
  
  Мэндзі была адзінай у офісе.Яна сядзела перад сваім ноўтбукам, шалёна пстрыкаючы клавішамі.
  
  "Як справы, супер-шпік?"
  
  Яна шырока ўсміхнулася мне ў адказ і павярнула экран так, каб я мог гэта бачыць.
  
  На экране быў здымак нашай ахвяры, на фатаграфіі яна была ўсё яшчэ вельмі жывая і выглядала неплюснутой. На таблічцы, якую яна трымала пад падбародкам, было напісана "JCPD". Я перавярнуў старонку і знайшоў справаздачу з паліцэйскага кіравання Джанкшен-Сіці.
  
  Хізэр Свэнсан. Яе звалі Хізэр Свэнсан, і ёй было 17.
  
  Яе арыштавалі падчас вельмі дробнай крадзяжы ў краме ў Джанкшен-Сіці, штат Арэгон, і даставілі ў паліцэйскае ўпраўленне, дзе яе абрабавалі і раздрукавалі, перш чым перадаць пад апеку бацькоў. Таксама было заяву аб згубе чалавека.
  
  Я хутка прагледзела справаздачу аб знікненні людзей: тры месяцы таму, неўзабаве пасля інцыдэнту з рабаваннем крамы, Брэнда Джэймс і Свэнсан заявілі аб згубе Хізэр. Тэхнічна яна ўсё яшчэ была непаўналетняй, яе не бачылі пару тыдняў. Яна сабрала сумку і пайшла, нават не развітаўшыся, затрымаўшыся толькі для таго, каб зняць некалькі сотняў даляраў з банкаўскіх рахункаў сваіх бацькоў.
  
  Мэндзі нават навяла даведкі пра бацькоў. Яны выглядалі як Джо і Сьюзэн, хатнія гаспадыні, добры крэдыт, праца ў сярэднім класе, наогул не былі арыштаваныя, у мінулым не было сямейных бязладзіцы.
  
  Большасць ахвяраў забойстваў здзяйсняюць тыя, каго яны ведаюць. Было, вядома, праўдападобна, што бацькі Хізэр не былі такімі бездакорна чыстымі, якімі здаваліся. Пазней мы вывучым іх пад мікраскопам, асабліва тату. Але прама цяпер яны не здаваліся мне нічым іншым, як звычайнымі жыхарамі прыгарада са сярэднестатыстычным облажавшимся падлеткам.
  
  Я зноў вярнулася да фатаграфіі Хізэр. Хізэр Свэнсан. Я пракруціла гэта імя ў галаве, радуючыся, што нарэшце-то магу звязаць яго з ёй. Яна была падобная на Хізэр. Яна выглядала як чалавек, якому няма чаго было паміраць.
  
  "Добрая праца", - сказаў я Мэндзі. Яна кіўнула. "А як наконт паведамлення?"
  
  "Алекс патэлефанаваў у паліцыю Джэйкабса, яны едуць да дому бацькоў. Калі яны яшчэ не там".
  
  Добра. У абавязкі судмедэкспертаў ўваходзіла апавяшчаць сем'і памерлых сваякоў пры падобных абставінах або ладзіць так, каб гэта адбылося. Я не зайздросціў гэтаму паліцэйскаму з Джанкшен-Сіці.
  
  Я кіўнуў. Мэндзі адкрыла іншы файл на экране кампутара.
  
  Зверху было яшчэ адно твар, яшчэ адна фатаграфія браніравання, на гэты раз з паліцэйскага кіравання Салема.
  
  Гэта быў хлопец з фургона.
  
  "Чорт вазьмі!" Я сказаў. “Гэта ён. Хлопец з фургона. Я павінен быў узяць нумарны знак".
  
  Мэндзі пахітала галавой. "Цяпер гэта не мае значэння, ён у нас".
  
  Фатаграфіі было шэсць месяцаў. Я паспрабавала на секунду адцягнуцца ад шыльды і проста паглядзець на твар. Малады, але старэй Хізэр, яму было гадоў дваццаць пяць - дваццаць шэсць. Доўгія, мяккія каштанавыя валасы, не выкладзеныя або што-то ў гэтым родзе, ён проста выглядаў так, як быццам яму патрэбна была стрыжка. Вузкае твар, карыя вочы, на фатаграфіі не галіўся дзень або два.
  
  Мяне заўсёды здзіўляла, наколькі пасрэдна выглядаў сярэднестатыстычны забойца. Людзі заўсёды чакалі ўбачыць злыдня з круцячы вусамі або, па меншай меры, жудасныя вочы Чарльза Мэнсана, але звычайна гэта спрацоўвала інакш. Хлопцы, якія стралялі ў сваіх жонак і дзяцей, звычайна выглядалі як любы іншы хлопец, у якога ёсць жонка і дзеці. Я ніколі не працаваў над справай серыйнага забойцы, але я ведаў пра іх дастаткова, каб зразумець, што "погляду" не было.
  
  Я паглядзеў на імя. Гібсан Ален Маршал выглядаў як любы іншы лайдак дваццаці з нечым гадоў, у якога няма расчоскі або брытвы. Адзінай характэрнай рэччу ў ім на фатаграфіі была разбітая губа. Я перавярнуў фатаграфію.
  
  Пад ім была раздрукоўка з інфармацыйнай сістэмы праваахоўных органаў штата Арэгон, якую, вядома ж, усё скарачалі як LEDS. У Маршала было з паўтузіна арыштаў у пары з розных гарадоў і ў прыдачу закрытае дасье на непаўналетніх. Два арышту за кіраванне ў нецвярозым выглядзе, адзін з Юджіна, іншы з Салема. З адным з іх было звязана нязначнае абвінавачванне ва ўжыванні марыхуаны, магчыма, пры ператрусе ў машыне было трохі наркотыку. Два выпадкі ў працягу шасці месяцаў, калі ён быў затрыманы па некалькіх абвінавачваннях, у абодвух выпадках мела месца неасцярожнае кіраванне, пагроза тут, пераслед там, можа быць, лютасьць на дарозе?
  
  Быў арышт за махлярства з крэдытнымі картамі. Затым, нарэшце, хуліганства, супраціў арышту і напад на паліцэйскага. Я праверыў дату на тым справе. Гэта супадала з фатаграфіяй, якую адкапала Мэндзі. У гэтым быў сэнс. Я яшчэ не бачыў, каб хто-небудзь трапіў у турму за напад на паліцэйскага без хоць бы аднаго бачнага пашкоджанні. Мы павінны былі выконваць пэўны стандарт.
  
  Я прагледзеў старонку, каб даведацца, умоўна-датэрмінова ён быў вызвалены, і атрымаў свой першы сюрпрыз. Маршал ніколі не быў асуджаны ні за што з гэтага. Нічога. Нічога. Як быццам усяго гэтага ніколі і не было.
  
  "Якога хрэна?" - Сказаў я ўголас.
  
  "Працягвайце чытаць". Сказала Мэндзі.
  
  Я прагартаў справаздачу. Запісы аўтаінспекцыі. З-за арыштаў за кіраванне ў нецвярозым выглядзе вадзіцельскія правы Маршала павінны былі быць прыпыненыя, і гэта адбывалася на кароткі час пасля арышту кожнага, але ў кожным выпадку яны былі "Адноўлены ў адміністрацыйным парадку". Я ніколі не бачыў гэтага раней.
  
  Яна адсачыла большасць паліцэйскіх справаздач. Я меў рацыю наконт беспарадкаў на дарогах. Адзін справаздачу быў з Корваллиса, дзе Маршал збіў ззаду іншага кіроўцы, а затым высек яго. Другі быў з паліцыі штата Арэгон, офіс у Салем. Маршал раззлаваўся на іншага вадзіцеля з-за змены паласы руху ў апошнюю секунду, накіраваў на яго пісталет, калі яны імчаліся па шашы, і, чорт вазьмі, ледзь не быў застрэлены паліцыянтам падчас узніклай прыпынку. Добры хлопец. Я быў рады, што аўтаінспекцыя палічыла патрэбным вярнуць яму права.
  
  Арышт крэдытнай карты быў выраблены адсюль, у Портлендзе. Я прагартаў дакумент у пошуках справаздачы, але не ўбачыў яго.
  
  "Дзе справаздачу аб махлярстве, той, што адсюль, з Портленда?" Спытаў я, трохі раздражнёны. Гэта было б прасцей за ўсё атрымаць.
  
  "Гэтага не існуе". Сказала яна.
  
  "Што значыць, яго не існуе?" Спытаў я. Я пераключыўся назад на экран са святлодыёдамі. Так яно і было, ён быў арыштаваны ў якасці падазраванага ў ходзе паліцэйскага расследавання Портленда па абвінавачванні ў шэрагу злачынстваў, звязаных з махлярствам. Вось тут быў паказаны нумар справы.
  
  "У Records няма справаздачы", - сказала Мэндзі. "Яго там няма. У іх ёсць запіс аб выдачы нумара справы, у іх ёсць запіс аб атрыманні справаздачы, але ён не адлюстроўваецца ў нашай базе дадзеных ".
  
  Я нахмурыўся. Гэтага не павінна было здарыцца. Мы ўкаранілі сістэму кантролю дакументацыі і адсочвання зваротаў пасля таго, як знешні аўдыт паказаў, што ў Бюро ёсць дрэнная звычка "губляць" папяровую працу па інцыдэнтах, якія могуць праліць неспрыяльны святло на Бюро. Цяпер усё было электронным, і меркавалася, што справаздача не можа проста знікнуць.
  
  - Хочаш ведаць, чаму фатаграфія, якую я табе даў, зробленая паліцыяй штата, а не там, дзе яго затрымалі, тут, у Портлендзе?
  
  Гэта быў добры момант, раз ужо яна згадала пра гэта. Арышт тут, у Портлендзе, быў зроблены больш нядаўна, фатаграфія будзе больш актуальнай.
  
  "Я даю, чаму?"
  
  - Таму што гэтага таксама не існуе. Я залез у дасье на фатаграфіі. Яго там няма. І ў нас няма яго карткі з адбіткамі пальцаў у аддзеле ідэнтыфікацыі. Тут нічога гэтага няма. Калі б не гэтая маленькая пазнака ў справаздачы LEDS, я б ніколі нават не даведаўся, што паліцэйскае упраўленне Портленда арыштавала гэтага хлопца ".
  
  Я пачаў адчуваць пах чаго-то тухлага. У страчаны справаздачу я мог паверыць. Але гуртка і картка з пячаткай таксама?
  
  "Што за чорт?" - Спытаў я.
  
  "Я спадзявалася, што ты зможаш мне распавесці", - сказала Мэндзі. "Маё камп'ютэрнае кунфу даволі добрае, але я ніколі раней не бачыла нічога падобнага".
  
  "Добра", - сказаў я, гартаючы папку назад. "Гэта, павінна быць, які-то збой у кампутары". Гэта прагучала няправільна нават для маіх уласных вушэй. "Ёсць якія-небудзь ідэі аб тым, дзе цяпер знаходзіцца гэты хлопец?"
  
  "За апошнія некалькі гадоў у яго было каля шасці розных адрасоў у DMV. Некаторы час у Юджын, затым у Корваллисе, тут, у Портлендзе, дзе-то далёка ў Ўсходнім Арэгоне. Але вось што мне здаецца цікавым... - Яна выхапіла ў мяне тэчку і прагартала яе.
  
  Гэта быў яшчэ адзін дакумент з DMV, на гэты раз рэгістрацыя транспартнага сродку. Гэта быў фургон Ford Econoline, зарэгістраваны на кампанію "GM Art and Photography". Я
  
  "GM Art and Photography належыць выключна Гібсану Алену Маршаллу. Ён падаў дакументы ў дзяржаўны суд два гады таму. Магчыма, я змагу атрымаць яго карпаратыўныя падатковыя дэкларацыі ў панядзелак", - сказала яна,
  
  Мэндзі выглядала даволі задаволенай сабой. Яна мела на гэта права. Яна сабрала велізарная колькасць інфармацыі за гадзіну, паўтара з тых часу, як вярнуліся адбіткі пальцаў.
  
  Я зірнуў на адрас, указаны ў рэгістрацыі. Гэта было ў пяці хвілінах язды ад парку Кэлі Пойнт, дзе была кінута ахвяра.
  
  Я паправіў сябе. Хізэр кінулі ў парку Кэлі Пойнт. Цяпер у яе было імя.
  
  Усё гэта пачынала сыходзіцца.
  
  "Я ведаю хлопца, які працуе ў Паўночным участку", - сказала яна. “Я папрасіла яго з'ездзіць па адрасе. Я размаўляла з ім па тэлефоне прама перад тым, як вы ўвайшлі. Гэта офісны комплекс лёгкай прамысловасці. Фургон прыпаркаваны перад уваходам. Я проста папрасіў яго праехаць міма, а не сядзець на месцы. Калі Маршал - наш хлопец, я не хацеў яго спудзіць ".
  
  "Госпадзе, Мэндзі", - сказаў я, устаючы і хапаючы свой сакваяж. "Можа, мне проста пайсці дадому, ты можаш патэлефанаваць мне, калі скончыш з гэтым хлопцам, каб я мог папазіраваць для фатаграфій з трафеямі".
  
  Яна ўсміхнулася. Яна заслужыла хвалу. "Што цяпер?" - спытала яна.
  
  "Давай пойдзем і праверым гэта".
  
  Мы ўзялі маю машыну, але яна паехала сама. Неба было бясхмарным і амаль хваравіта яркім, незвычайным для лістапада.
  
  Вуліцы вакол дома Маршала былі пустэльныя. Ніякага руху, але гэта азначала, што мы вылучаліся, праязджаючы міма "Вікторыі". Я краем вока глянула на гэта месца, калі мы праязджалі міма.
  
  Я не паварочваў галавы, стараўся не падаваць выгляду, што мяне хоць крыху зацікавіла гэта месца. Магчыма, я быў больш асцярожны, чым трэба, але хто ведае. Менавіта для такіх рэчаў я хацеў іншую машыну, а не Crown Vic. Я вёў гэтую бітву неўзабаве пасля таго, як стаў дэтэктывам, і, верагодна, буду працягваць весці яе безвынікова, пакуль не выйду на пенсію.
  
  Будынак Маршала знаходзілася ў канцы паласы з трох офісаў лёгкай прамысловасці. Бліжэйшы да дарогі пуставаў. Сярэдні належаў кампаніі па пастаўцы пнеўматычных дрылёў. Над дзвярыма трэцяга вісела маленькая шыльдачка "GM Art and Photography". Побач з дзвярыма было вялікае шкляное акно з апушчанай і закрытай запавесай. Суботняй раніцай, па-відаць, не было вялікага попыту на пнеўматычныя дрылі, а таксама на творы мастацтва і фатаграфіі, калі ўжо на тое пайшло. Адзіным транспартным сродкам на стаянцы быў фургон Ford.
  
  Я сабраў усе гэта за тыя некалькі секунд, якія спатрэбіліся нам, каб абмінуць гэтае месца. Мэндзі адразу павярнула направа, і паміж намі і офісам аказалася некалькі будынкаў. Калі Маршал быў усярэдзіне, ён, напэўна, нерваваўся. У мяне было ўнутранае пачуццё, што калі ён быў нашым хлопцам, то гэта было яго першае забойства. Я ўявіў, як ён сядзіць там, глядзіць скрозь жалюзі і чакае. Я задаваўся пытаннем, ці бачыў ён сяброўку Мэндзі ў адзначанай машыны, якая праязджала міма раней, задаваўся пытаннем, ці бачыў ён толькі што, як мы праязджалі міма ў "Віке без апазнавальных знакаў". Большасць людзей не заўважылі б такіх рэчаў, а калі б і заўважыў, то не надалі б ім вялікага значэння. Але для хлопца, які толькі што забіў дзяўчыну і выкінуў яе цела, гэта магло б узмацніць ўзбуджэнне. Хацеў бы я ведаць аб Маршалле дастаткова, каб здагадацца, ці быў ён з тых, хто сядзіць там з вінтоўкай на каленях.
  
  Мэндзі заехала на пустую стаянку і спынілася. Я заплюшчыў вочы і зноў пракруціў у галаве паездку міма офіса, як у кіно. Набліжацца да гэтага месца было няпроста. Ён размяшчаўся на значнай выдаленні ад вуліцы, акружаны адкрытымі палямі з пустазеллямі і нізкарослай травой, якія яшчэ не паспелі вырасці. Маршал мог сядзець у гасцінай з выключаным святлом і правільна отрегулированными жалюзі, каб ён мог бачыць вуліцу, і мы ніколі б не даведаліся, ці быў ён там.
  
  Мы з Мэндзі выйшлі з машыны і накіраваліся да кустоў. Мы маглі б схавацца там і ўбачыць офіс Маршала. Гэта было далёка, але менавіта таму ў мяне на шыі вісеў бінокль.
  
  Я даволі доўга глядзеў на фургон. Ён стаяў нерухома на сваіх рысорах. Не было ніякіх прыкмет таго, што ўнутры хто-то быў. Офіс быў той жа. Жалюзі не рухаліся. Ніхто не заходзіў і не выходзіў. Тратуар ўсё яшчэ быў мокрым пасля начнога дажджу, але прастора пад фургонам было сухім. Здаровы сэнс падказваў, што ў Маршала была нейкая іншая машына, якую нам яшчэ трэба было раскапаць ў DMV, і ён проста ездзіў на фургоне на працу. Верагодна, ён быў альбо ў бегах, альбо адседжваўся дзе-небудзь, гледзячы навіны, каб даведацца, ці знайшлі ўжо цела Хізэр.
  
  Але калі я сядзела на кукішках у кустах, мае сцягна гарэлі ад нязручнай позы, у мяне ўзнікла адчуванне, што ён быў там. Я ніколі не змагу сказаць чаму. Я нічога не бачыла. У мяне проста ўнутры ўсё переворачивалось, як тады, у Тэнэсі, калі я хадзіў на паляванне са сваім дзядзькам перад яго смерцю. Я глядзеў на групу дрэў і ў адно імгненне быў абсалютна ўпэўнены, што там сядзіць вялікі самец, досыць вялікі, каб яго дачакацца. Я знаходзіў месца і чакаў, часам гадзінамі, седзячы там, прыхінуўшыся спіной да дрэва і сціскаючы пацямнелы ад поту прыклад старога однозарядного JC Higgens .30-30.
  
  Калі ў мяне ўзнікала такое пачуццё, я звычайна апыняўся мае рацыю. У гэтым не раз была розніца паміж ужываннем аленіны і фасолі. Я ненавідзеў фасолю.
  
  Я перадаў бінокль Мэндзі і ўстаў, моршчачыся ад болю, пронзившей ногі. Госпадзе, мне трэба было вярнуцца ў форму.
  
  Яна знайшла падыходнае месца і некалькі хвілін глядзела ў аб'ектыў. Я захапляўся яе цярпеннем і абыякавасцю. У нашы дні гэта было рэдкасцю. Іду ў заклад, яе мама з татам ніколі не куплялі ёй Nintendo.
  
  "Выглядае пустым", - сказала яна. Затым, пасля доўгай паўзы: "Але я не магу пазбавіцца ад дзіўнага адчуванні, што там хто-то есць".
  
  Цікава.
  
  "Я думаю, прыйшоў час на хвілінку падумаць нестандартна", - сказаў я, запазычыўшы адно з любімых стомленых выразаў Лаббок. Я абышоў ахвяру і адкрыў багажнік.
  
  Хоць Vic не хапала пэўнай вытанчанасці, у яго была адна асаблівасць, якая ў мяне асацыявалася з "сапраўднымі" аўтамабілямі. Я вызначыў real як вялікі аўтамабіль, цалкам зроблены з сталі, з заднім прывадам і багажнікам, дастаткова вялікім, каб змясціць цела або двух. Я трымаў свой багажнік поўным рыштунку. Я падумаў, што калі мне калі-небудзь спатрэбіцца перавезці цела, я мог бы проста пакласці трохі лайна на задняе сядзенне.
  
  Багажнік маёй машыны быў набіты акуратна раскладзенымі нейлонавымі спартовымі торбамі.
  
  Я знайшоў тое, што шукаў, і выцягнуў стары чорнае паліто ў гарошак, за якім рушыла ўслед пара патрапаных вельветавыя штаны, якія былі дастаткова вялікія, каб надзець іх па-над джынсаў. Я надзеў бушлат, а затым пярэстую шэрую шапачку-панчоха . Штаны былі ў плямах і парваныя. Я карыстаўся імі, калі працаваў па хаце, чысціў канавы і да таго падобнае. Бушлат, які я купіла ў краме сэканд-хэнд. Я дапоўніла ансамбль вялікім заплечнікам. Я паглядзела на сябе ў люстэрка аўтамабіля. Гэта была ніштаватая спроба мінучага шыку. Гэта было не ідэальна. Любы, хто ведаў, на што звярнуць увагу, верагодна, знайшоў бы чаравікі Danner коштам 250 даляраў, якія былі на мне, дзіўна спалучаюцца з астатняй вопраткай.
  
  Выпадковыя мінакі і вулічныя жыхары - выдатныя прыкрыцця. Большасць людзей схільныя глядзець міма іх альбо з-за страху, альбо з пачуцця віны, альбо проста з агульнага снабізму. Аднойчы я купіў кубак кавы бяздомнаму старому, і ён пачаў плакаць. Ён сказаў мне, што баяўся стаць нябачным або ператварыцца ў прывід, таму што, здавалася, ніхто не заўважаў яго прысутнасьці.
  
  Я выехаў са стаянкі. Пакуль я ішоў, мова майго цела змяніўся. Я трохі згорбіўся, зрабіў больш кароткія крокі. Любы, хто назіраў бы за мной, здагадаўся б, што я менш таго, кім быў на самой справе. Я перастаў глядзець прама на свет і стаў больш скрытным. Я таксама што-нешта прамармытаў сабе пад нос, недастаткова гучна, каб хто-то ў футе або двух ад мяне мог разабраць, што я кажу, але, безумоўна, досыць гучна, каб хто-то пачуў, што я гэта раблю. Не заўсёды псіхічныя захворванні штурхалі бяздомных на такія ўчынкі, хутчэй, пастаянная неверагодна вымотлівы сацыяльная ізаляцыя. Паспрабуйце калі-небудзь пажыць у горадзе з насельніцтвам 800 000 чалавек, дзе большасць з іх нават не паглядзяць на вас, не кажучы ўжо пра тое, каб загаварыць з вамі, і паглядзіце, не пачнеце вы крыху размаўляць самі з сабой.
  
  Я адразу ж пачаў збіраць смецце. У кожным доме было па адным з тых вялікіх камерцыйных смеццевых кантэйнераў з адкідальнымі вечкамі. Добрай навіной было тое, што большая частка смецця складалася з паперы і іншага офіснага хламу, так што я не корпаўся ў пакетах з гнілой ежай тыднёвай даўнасці. Дрэнная навіна, з пункту гледжання бяздомнага, заключалася ў тым, што я не знайшоў нічога вартага. Некалькі слоікаў і бутэлек - вось і ўсё. Пры такіх тэмпах мне спатрэбіўся б увесь дзень, каб сабраць дастаткова для бутэлькі Steel Reserve аб'ёмам 40 унцый.
  
  Я пакапаўся ў абломках сучаснага амерыканскага бізнесу, у квітанцыях, рахунках-фактурах, нават у некаторых асабістых паперах, якія матываваны злачынец мог выкарыстоўваць для якога-небудзь махлярства.
  
  Я наткнуўся на цэлую скарбніцу слоікаў Snapple у апошнім смеццевым кантэйнеры перад крамай Маршала. Калі б мне калі-небудзь давялося зарабляць на жыццё, выцягваючы банкі, я б запомніў гэта. Я схаваў іх у заплечнік.
  
  Нарэшце я зайшоў на паркоўку GM Art and Photography. Я прымусіў сябе ісці тым жа павольным, шаркающим крокам, прымусіў сябе не глядзець у вокны, не глядзець на фургон. Замест гэтага я краем вока назірала за вокнамі. Жалюзі не рухаліся, але ў мяне ўсё роўна было адчуванне, што ён там, назірае за мной.
  
  Я адкінула вечка смеццевага кантэйнера і ледзь не ўзарвала яго. Прама там, на пачку здробненай паперы, побач з пустой пакаваннем з-пад локшыны рамэн, ляжаў заплечнік Хізэр. Я зразумела, што гэта яе, як толькі ўбачыла: ваенны аксэсуар, выфарбаваны ў чорны колер. Яна ўпрыгожыла краю металічнымі заклёпваннямі, праткнуўшы іх скрозь тканіну.
  
  Я амаль працягнуў руку і схапіў сумку, амаль выцягнуў яе і пачаў корпацца ў ёй прама там. Але сапраўдны бяздомны хлопец не зрабіў бы гэтага. Я адсунула пакет у бок і пачала бязладна корпацца ў астатняй частцы смеццевага кантэйнера. Я перакуліў "Джэк пот" шасцю пустымі бутэлькамі "Туборг" - проста ачмуральны гатунак піва, які мог бы піць якой-небудзь дробны засранец, уладальнік фотастудыі. Я прымусіў сябе акуратна выцягнуць кожную бутэльку і пакласці ў сумку. Толькі тады я ўзяў сумку.
  
  Я перакінула заплечнік праз плячо і дазволіла вечку смеццевага бака зачыніцца з трэскам. Я зноў прошаркала міма студыі, варожачы, глядзіць лі Маршал. Выбяжыць ён, адчайна спрабуючы вярнуць сумку? Ці адчуў бы адчувальнае пачуццё палягчэння ад таго, што адна з самых важных доказаў, якія злучаюць яго з забойствам, сышла з бамжом, каб апынуцца разбросанной і страчанай?
  
  Я выйшаў са студыі, адчуваючы, як свярбіць месца паміж лапаткамі, нібы я напалову чакаў кулі ў спіну. Я прымусіў сябе працягваць гуляць. Замест таго каб выбудоўвацца ў чаргу куды-небудзь далей ад старонніх вачэй, я працягваў шукаць банкі, набраўшы яшчэ з паўтузіна або каля таго.
  
  Нарэшце я апынуўся ў пары будынкаў ад дома Маршала, па-за поля гледжання. Я сеў побач з смеццевым кантэйнерам і зрабіў пару глыткоў з бутэлькі з вадой, загорнутай ў карычневы папяровы пакет. Слухаўка ад майго тэлефона звісаў з каўняра кашулі, пад паліто. Я падняў яго і ўставіў у вуха, спрабуючы зрабіць выгляд, што я чешу вуха. Магчыма, ніхто за намі не назіраў, але ніколі не ведаеш напэўна. Я палез у кішэню і націснуў кнопку хуткага набору нумара Мэндзі. Ледзь пачуўся званок, як яна зняла трубку.
  
  "Што ты знайшоў?" - спытаў я.
  
  "Здаецца, я прынёс яе заплечнік", - сказаў я, спрабуючы выглядаць так, быццам размаўляю сам з сабой. "Забяры мяне".
  
  Пачаўся невялікі дождж, таму Мэндзі адвезла нас на камерцыйную заправачную станцыю прыкладна ў паўмілі адсюль. Там быў вялікі тэнт над помпамі. Я не хацеў, каб мае доказы прамоклі.
  
  Я паклала заплечнік на багажнік і пачала выцягваць рэчы. Вялікую частку верхняга пласта займала адзенне, у асноўным чорная. Яна была таго ж памеру, што і тая, што насіла б Хізэр. Мэндзі старанна пакавала і дакументавала кожны прадмет, пакуль я выцягвала яго і раскладвала на чыстым пластыкавым лісце, які дастала з свайго багажніка.
  
  Нарэшце, я дабраўся да pay dirt. Я выцягнуў чорны скураны кашалек на ланцужку і адкрыў яго. Твар Хізэр глядзела на мяне з вадзіцельскіх правоў.
  
  Мэндзі присвистнула. - І вось яно, - сказала яна.
  
  "Ага", - сказаў я. "Вось яно".
  
  Сумка падказала мне, што Маршал, верагодна, не быў дасведчаным забойцам. Ён, верагодна, не планаваў забіваць Хізэр. Выкінуць пакет у смеццевы бак студыі, дзе ён працаваў, было дурной памылкай, якую не дапусціў бы загартаваны прафесіянал. Мяне гэта задавальняла. Я злавіў яго на раннім этапе яго кар'еры забойцы, і з-за яго памылак было б прасцей схаваць яго за краты.
  
  Я паклаў права ў багажнік, і Хізэр ўтаропілася на нас, калі мы скончылі корпацца ў сумцы. Там было няшмат: кампакт-дыскі, касметыка, яшчэ адзенне. Я знайшоў шкляную трубку і пакецік марыхуаны, прыкладна чвэрць унцыі.
  
  "У нас усё ў парадку з адкрыццём?" Спытала Мэндзі, калі мы скончылі каталягізаваць ўсе. "Таму што, калі ўсё ў парадку, я думаю, прыйшоў час выдаваць ордэр на ператрус".
  
  Я старанна абдумаў, перш чым адказаць. Я быў заўзятым чытачом, калі гаворка заходзіла пра тэмы, звязаных з ператрусам і канфіскацыяй. Я заўсёды шукаў спосабы пашырыць рамкі, калі справа даходзіла да атрымання доказаў. Існавала мноства судовых прэцэдэнтаў, гласящих, што прадметы ў смеццевым вядры былі сумленнай здабычай, ніякага ордэра не патрабавалася. Чорт вазьмі, адно з такіх спраў было нават з былым портлендским паліцыянтам, які апынуўся па той бок барыкад і пачаў прымаць метамфетамін.
  
  "Я думаю, мы можам ісці", - павольна сказаў я. "Ты маеш рацыю. Прыйшоў час выдаваць ордэр на ператрус".
  
  - Мы хочам, каб хто-небудзь пасядзеў на месцы, пакуль мы атрымаем ордэр?
  
  У маёй галаве закруціліся колцы. Хто-то павінен быў застацца тут. Я быў абсалютна ўпэўнены, што хто-то быў ўнутры. Я адчуваў гэта. Я прабегся па кароткім спісе людзей, якім я даверыў зняць назіранне, не выпусціўшы яго з-пад увагі. Там быў адзін чалавек: я.
  
  Але пісьмовыя паказанні пад прысягай на ордэр на ператрус былі важнай часткай справы. Большасць копаў не ўмелі іх пісаць. Мае былі творам мастацтва. Я не быў пыху, калі казаў гэта, я быў добры ў гэтым і ведаў гэта, як і многія іншыя людзі ў Бюро. У некаторых гэта выклікала зайздрасць да рангу. Гэта прымушала іншых шукаць мяне і прасіць аб дапамозе. Я страціў лік таму, колькі разоў мой тэлефон званіў пасярод ночы, просячы дапамогі ў афармленні ордэра на ператрус пад прысягай у іншага дэтэктыва або нават патрульнага. Я заўсёды дапамагаў, пісаў і перапісваў, пакуль чортава штука не стала куленепрабівальнай. Мне за гэта ніколі не плацілі. Нарэшце-то я наткнуўся на рашэнне папрасіць іншых копаў даслаць мне дадому пісьмовыя паказанні пад прысягай. Такім чынам, я мог бы сядзець там у сваіх баксёрскіх трусах і працаваць над гэтай чортавай штукай.
  
  Але я не мог сядзець там і весці назіранне ў вобразе бяздомнага і адначасова пісаць юрыдычны дакумент.
  
  Акрамя таго, нагадала я сабе. Гэта было справа Мэндзі. Накшталт таго. У яе былі добрыя навыкі. Яе папяровая праца была арганізаванай, лагічнай і педантычна. Ёй трэба было як-то навучыцца рабіць такія рэчы. З такім жа поспехам можна пачаць прама цяпер.
  
  "Давай зробім гэта", - сказаў я. "Я застануся тут і подставлюсь пад дождж, пакуль ты будзеш атрымліваць наш ордэр. Вялікі прыгодзе ніжняй бікіні пакуль усіх, хто трапіцца табе пад руку. Знайдзі надзейных хлопцаў. Потым мы ўвойдзем ўнутр і паглядзім, што знойдзем.
  
  Яна выглядала трохі здзіўлена, затым кіўнула. Я быў блізкі да таго, каб папрасіць яе прынесці мне пісьмовыя паказанні пад прысягай, перш чым яна перадасць іх суддзі, але гэта было б раўназначна таму, каб сказаць ёй, што, на маю думку, яна не справіцца з гэтым. Яна была занадта добрая ў атрадзе для гэтага.
  
  - І не забудзься патэлефанаваць Лаббоку дадому і расказаць яму, што адбываецца. Яна кіўнула і кранулася з месца, амаль не взвизгнув шынамі. Мне сапраўды трэба было пагаварыць з ёй аб тым, як яна водзіць машыну.
  
  Я абыйшла поле на ўсход ад фотастудыі. Я ўладкавалася ў кустах са сваёй бутэлькай вады ў карычневым пакеце. Я вельмі старалася выпраменьваць атмасферу бамжа.
  
  Адсюль я глядзеў на будынак Маршала збоку. Калі б ён выйшаў праз парадную дзверы, я б яго ўбачыў. Калі б ён выйшаў праз заднюю, я б яго ўбачыў. Пакуль я ўладкоўваўся, у маёй свядомасці працягвалі усплываць два асобы, Маршала і Хізэр. Я задаваўся пытаннем, як доўга я хацеў бы вось так жыць, распараджаючыся сваім жыццём вакол двух тыпаў людзей: мёртвых і забойцаў.
  
  Мяне ахапіла непераадольнае жаданне патэлефанаваць Одры. Я мог бы сядзець там і размаўляць з ёй, і пабочнаму назіральніку, верагодна, здалося б, што я вар'ят стары валацуга, які размаўляе сам з сабой. Я пахітаў галавой і прагнаў гэтую думку прэч. Гэта было не ў маім характары. Я не меў права змешваць асабістае з расследаваннем. Менавіта так забівалі людзей.
  
  Я залез глыбей у кусты і падрыхтаваўся да доўгага чакання, выцясняючы ўсе астатнія думкі з галавы. Для ўсяго гэтага будзе час, калі ўсё скончыцца.
  
  OceanofPDF.com
  
  ДЗЕСЯТАЯ КІРАЎНІК
  
  
  
  
  
  
  
  У адрозненне ад большасці копаў, мне падабалася праца па назіранні. Я мог прымусіць сябе расслабіцца і быць напагатове, што выклікала амаль прывыканне. Калі я быў такім, мой розум быў пусты, але ў той жа час напагатове. Я навучыўся быць такім, палюючы ў лясах і палях Тэнэсі.
  
  Я злёгку поерзала пад понча. Ад халоднай зямлі мае ногі зацяклі і хварэлі. Я навучылася лепш чакаць, але маім целе больш не было дванаццаці гадоў.
  
  Прайшло чатыры гадзіны. Я не мог узгадаць, калі ў апошні раз так доўга сядзеў нерухома. Я сапраўды знаходзіў гэта расслабляльным. Вялікую частку часу я быў альбо заняты працай, альбо спрабаваў выштукаваць трохі часу для Одры. Можа быць, мне варта зрабіць гэта звычкай.
  
  У кішэні завибрировал тэлефон. Я працягнула руку і націснула на кнопку, каб адказаць.
  
  "Ага".
  
  "Я толькі што вярнулася з хаты суддзяў на возеры Освего. Мы гатовыя ісці", - сказала Мэндзі.
  
  Чорт. Гэта было хутка. "Добра. Я збіраюся выйсці і сустрэцца з табой на паркоўцы таго месца перапрацоўкі металу". Я сабраў сваю сумку і, хістаючыся, пабрыў прэч, усё яшчэ не забываючы гуляць сваю ролю бяздомнага, усведамляючы той факт, што хто-то можа за мной назіраць.
  
  Чым далей я аддаляўся ад фотастудыі, тым больш я дазваляў сабе быць Дентом Мілерам і тым менш я быў лайдаком. Тым не менш, Дэн Миллан зрабіў двайны дубль, калі ўбачыў, як я падыходжу.
  
  "Ісус Дент. Твае таленты тут знікаюць марна. Табе варта стаць акцёрам і выйграць прэмію Оскар ".
  
  "Так, але быць лайдаком-характэрным акцёрам прыносіць вельмі мала грошай", - сказаў я.
  
  Таша Джэксан, патрульны афіцэр, з якой я працаваў некалькі разоў раней, стаяла ў сваёй паліцэйскай машыны, у некалькіх футах ад Полу Эбата, аднаго з іншых дэтэктываў аддзела па расследаванні асабліва цяжкіх злачынстваў. Пол быў на пару гадоў старэйшы за мяне, невысокі, каржакаваты мужчына, які набіраў вагу. Ён купляў свае касцюмы прама з вешалкі ў "Сірс" і выглядаў як персанаж рамана Мікі Спиллейна, але ён быў добрым паліцыянтам. Побач з ім стаяў цыбаты светлавалосы хлопец, апрануты ў вельмі добра пашыты касцюм і начышчаныя да бляску туфлі.
  
  Пол працягнуў руку: "Даўно не бачыліся з Дентом". Мы паціснулі адзін аднаму рукі, і ён паказаў на хлопца. "Мой новы напарнік, Таннер Рыз".
  
  Я паціснуў хлопцу руку. "Знаёмся".
  
  Я павярнуўся да Мэндзі. "Час сыходзіць. Чаму б табе не ўвесці ўсіх у курс справы, пакуль я буду рыхтавацца?"
  
  Мэндзі кіўнула і сабрала ўсіх прысутных паўкругам. Яна расклала фотаздымкі Маршала, фатаграфіі пярэдняй і задняй частак будынка, нават спадарожнікавы здымак будынка зверху, і ўсё гэта на капоце сваёй машыны. Я слухаў, як яна праводзіла брыфінг, які быў такім жа кароткім і падрабязным, як і ўсё, што я чуў перад адпраўкай на заданне ў складзе рэйнджараў. Божа, як прыемна было знаходзіцца побач з прафесіяналамі.
  
  Пакуль яна казала, я зняў куртку і адкрыў багажнік сваёй машыны. Спачатку я надзеў мяккі бронекамізэльку. Неверагодная тэхналогія, яна спыняла практычна любую кулю з пісталета або драбавіка, а новае зброю важыла ўсяго некалькі фунтаў. Я надзела сінюю вятроўку з надпісам "Паліцыя", нанесенай па трафарэце спераду і ззаду вялікімі прыязнымі літарамі.
  
  Затым я дастаў нейлонавы чахол для пісталета. У апошнія гады бюро ўклала значныя сродкі ў карабіны тыпу AR15. У іх быў сэнс. Яны былі дакладнымі, магутнымі, і любога чалавека з нармальнай глядзельна-маторнай каардынацыяй можна было навучыць страляць з іх за дзень. Маім любімым доўгім стрэльбай быў пачварны, патрапаны драбавік Remington 870 12-га калібра. Большая частка аздаблення была сцёртая да голага металу. На прыкладзе меліся адбіткі чаго-то падазрона падобнага на пару пярэдніх зубоў на канцы прыклада. У ранейшыя часы добры ўдар прыкладам па твары лічыўся цалкам прымальным спосабам ўціхамірыць падазраванага.
  
  Мэндзі пачала распавядаць аб сваім плане пракрасціся ў будынак, і я натапырыў вушы. Гэта была тая частка, якую мы павінны былі зрабіць правільна.
  
  - Я, Дент і сяржант. Миллан ідзем да ўваходу. Мы пастукаю і аб'явім, але калі нам не адкажуць, мы взломаем дзверы і ўвойдзем ўнутр. Афіцэр Джэксан і дэтэктывы Эббот і Рыз будуць прыкрываць тыл. У Дента будзе доўгі пісталет у групе ў ўваходных дзвярэй; у афіцэра Джэксана будзе вінтоўка ззаду. Акрамя таго, у сяржанта Миллана і афіцэра Джэксана ёсць па электрошокеру.
  
  Я кіўнуў. У кожнай камандзе быў афіцэр у форме з электрашокерам. Добра, што ў кожнай камандзе быў хто-то ў імгненна вядомай паліцэйскай форме. Такім чынам, пазней не было ніякай лухты аб тым, што падазраваны сказаў, быццам ён думаў, што стаў ахвярай хатняга ўварвання, або падобнай лухты. Электрашокеры былі добрыя, калі б Маршал ашалеў, мы б проста яго прыстрэлілі. У кожнай каманды было доўгую стрэльбу на выпадак, калі справы пойдуць зусім хрэнова. Мы насілі пісталеты, таму што гэта было зручна і незаўважна, але калі вы хацелі спыніць бойку, вам патрэбен быў драбавік або вінтоўка.
  
  "У каго-небудзь ёсць пытанні?" Мэндзі агледзела групу. "У каго-небудзь ёсць прапановы? Хто-небудзь бачыць якія-небудзь прабелы? Цяпер самы час выказацца, калі бачыце".
  
  Мне гэта спадабалася. Я паказаў ёй вялікі палец. Ніхто нічога не сказаў.
  
  "Добра", - сказала яна. "Пайшлі".
  
  Калі мы садзіліся ў машыну, я сказаў: "Я здзіўлены, што Лаббок не захацеў быць тут і кіраваць". Я меў на ўвазе гэта як жарт. Лаббок быў сумна вядомы тым, што знаходзіўся дзе-то ў іншым месцы, калі з'явілася зброя.
  
  Мэндзі нахмурылася. "Я тэлефанавала яму тры разы. Ён так і не адказаў. Але я пакінула паведамленне".
  
  "Пачакай секунду", - сказаў я, яна спынілася, трымаючы руку на перамыкачы перадач, ззаду нас іншыя копы выстраіліся ў чаргу ў сваіх машынах, спяшаючыся крануцца ў шлях. "Ты хочаш сказаць, што ён не ведае, што мы гэтым займаемся?" Па правілах Бюро, гэта лічылася уварваннем з высокім рызыкай. Тэхнічна, для гэтага патрабавалася адабрэнне Лаббок, перш чым мы пайшлі далей.
  
  - Я тэлефанаваў яму тры разы. Першы раз, калі пакінуў цябе тут, больш чатырох гадзін таму. Я патэлефанаваў яму прама перад тым, як падпісаў ордэр, потым яшчэ раз, прама перад тым, як мы прыехалі сюды. Ён так і не адказаў.
  
  Я цяміў хутка. Чым больш мы облажаемся, тым больш верагоднасць страціць доказы. Справы аб забойствах раскрываліся хутка ці не раскрываліся зусім. Плюс, адсутнасць Лаббок тут было бонусам. Быў добры шанец, што ён будзе валяць дурня, затрымліваючы аперацыю, пакуль ён спрабаваў прымусіць каманду спецназа правесці аперацыю па пранікненню, або, што яшчэ горш, паспрабуе згатаваць якой-небудзь план, каб перадаць справу ФБР, паліцыі штата або бойскаутам, што заўгодна, каб зняць яго з кручка і перадаць справу каму-небудзь іншаму.
  
  Хто паставіў яго на чале дэтэктываў? Я зноў задаўся пытаннем. Былі зусім добрыя грамадскія пасады, дзе Лаббок мог бавіць свае гады да выхаду на пенсію, не прычыняючы нікому шкоды.
  
  "Пайшлі яны к чорту", - сказаў я. "Калі ён хоча гуляць з вялікімі хлопчыкамі, ён павінен адказваць на свае пытанні".
  
  Мэндзі завяла машыну і разаслала дзесяць футаў гумы на паркоўцы. Я сеў на пасажырскае сядзенне, заціснуўшы драбавік паміж ног.
  
  Мы затармазілі перад студыяй. Я адкрыла дзверцы машыны і была на паўдарогі да выхаду яшчэ да таго, як машына спынілася, адчуваючы, як знаёмае спакой авалодвае мной. У наступныя некалькі хвілін я магу каго-небудзь застрэліць, магу быць застрэлены сам, або наогул нічога не адбудзецца.
  
  Мэндзі, Миллан і я размясціліся збоку ад дзвярэй, далей ад вокнаў. Я нёс драбавік. Мэндзі і Миллан неслі таран паміж сабой. Гэта быў кавалак металічнай трубы даўжынёй у тры фута, заліты бетонам, з ручкамі па абодва бакі.
  
  Я пастукаў у дзверы, тройчы стукнуўшы па ёй нагой. "Паліцыя Портленда! У нас ёсць ордэр на ператрус! Адкрыйце дзверы! Зрабіце гэта зараз жа!" Я ціха палічыў да трох.
  
  "Добра", - сказаў я Миллану і Мэндзі. "Рабіце гэта".
  
  Мэндзі выглядала крыху здзіўлена, верагодна, чакала, што я пачакаю даўжэй, але я ніколі не рабіў гэтага па-іншаму. Дзверы былі таннымі. Даць іншаму хлопцу шанец адрэагаваць магло быць дорага. Яны ідэальна павярнулі таран, і дзвярны вушак разляцеўся на кавалкі. Усе тры завесы разам адпалі, і дзверы проста ўпала ўнутр, што з'яўляецца ідэальным вынікам у табліцы дэмантажу дзверы. Яны кінулі таран на зямлю звонку, і мы апынуліся ўнутры.
  
  Хітрасць у чым-то падобным заключалася ў тым, каб убачыць усё адразу, засяродзіўшыся на драбнюткіх дэталях. Мы хутка прайшлі праз дзверы. Дзвярныя праёмы былі небяспечнымі зонамі, званымі "смяротнымі варанкамі", таму што ваш дрэнны хлопец мог быць дзе заўгодна ў пакоі, на шырокім канцы варонкі, але вы павінны былі прайсці праз адтуліну, на вузкім канцы варонкі. Копы паміралі ў пад'ездах.
  
  Але не сёння. Мы рухаліся па пакоі, ідучы за сценамі, лямпы пад нашымі прыцэламі выдатна асвятлялі памяшканне.
  
  Мы хутка прайшлі праз пакой, рухаючыся плаўна, а не адрывістым, сутаргавымі рухамі, якія заўсёды паказваюць па тэлевізары. Мы хутка агледзелі кожнае прастору, за якім чалавек мог схавацца.
  
  Пакой чакання была маленькай, з пацёртым канапай пад акном насупраць невысокай стойкі з касавым апаратам. Я нахілілася, каб адсунуць канапа ад сцяны адной рукой, каб пасвяціць за яго ліхтарыкам. Ад тканіны паднялося воблачка пылу. Часопісы на століку для чакання былі шматгадовай даўнасці. Ва ўсім гэтым месцы лунаў дух закінутасці.
  
  Миллан і Мэндзі адышлі за прылавак. - Чыста, - ціха сказаў Миллан.
  
  Я кіўнуў. "Зразумела". У адрозненне ад фільмаў або тб-шоў, мы гаварылі ціха, а не крычалі. Калі ўнутры быў дрэнны хлопец, ён, несумненна, ведаў, што мы там, але не было сэнсу паведамляць аб нашым дакладнай месцазнаходжанні. Кулі прабівалі сцены.
  
  Побач з касай была драўляная унутраная дзверы. Мы ўсе размясціліся каля яе, і Дэн асцярожна націснуў на ручку. Яна павярнулася, і ён штурхнуў яе ўнутр, дастаткова моцна, каб яна ўдарыла ў твар любога, хто хаваўся з другога боку, але недастаткова моцна, каб яна стукнулася аб сцяну і, адскочыўшы, зноў зачыніліся.
  
  Гэта памяшканне было больш, чым здавалася звонку. Дзверы вяла ў доўгі вузкі калідор, каля пяцідзесяці футаў даўжынёй. Справа было тры дзверы, яшчэ дзве злева, не лічачы той, праз якую мы толькі што ўвайшлі. У канцы калідора была задняя дзверы, дзе іншыя копы павінны былі чакаць любога, хто паспрабуе збегчы.
  
  Сцены былі з няскончанага гіпса-кардонныя, абклееныя, але не пафарбаваныя. Пол быў з голага бетону. Сцены падымаліся не да канца. Відавочна, гэта месца было спраектавана для падвеснай столі, які яшчэ не быў усталяваны. Зверху звісалі голыя свяцільні.
  
  Бліжэйшая дзверы, тая, што справа, была зачынена, але з-за яе я пачула шыпенне якая льецца вады, то з душа, то з ракавіны. Я ўсміхнулася. Ці пашанцуе нам заспець гэтага хлопца ў душы?
  
  Миллан павярнуўся да мяне, паказаў пальцамі на свае вочы, затым ўніз, у канец калідора. Ён паказаў на сябе і Мэндзі, затым на дзверы ў калідоры. Я кіўнула ў адказ.
  
  Яны з Мэндзі абшуквалі пакоя, пакуль я прыкрываў калідор сваім драбавіком. У пакоі магло быць не так шмат копаў, навадных зброю па баках, перш чым вы пачнеце накіроўваць яго адзін на аднаго. Драбавік, нягледзячы на тое, што ён быў отпилен, мог стаць перашкодай у цеснаце. Аднак ён быў зроблены для калідора. Да таго часу, калі зарад карцечы даляціць да канца калідора, гэта будзе смяротная воблака шырынёй у дзесяць цаляў. Выходная дзверы была сталёвы, а задняя сцяна будынка - шлакоблочной, так што, калі б мне прыйшлося каго-небудзь падстрэліць, я быў упэўнены, што карцеч не вылеціць з будынка і не падвергне небяспекі хлопцаў, якія стаяць на заднім двары.
  
  Я ўстаў у дзверы, праз якую мы толькі што ўвайшлі, выкарыстоўваючы яе як прыкрыццё. Мэндзі і Миллан размясціліся побач з першай дзвярыма справа. Затым яны ўвайшлі, пакінуўшы мяне прыкрываць калідор.
  
  Я даў ім пару секунд, каб увайсці ў пакой, затым накіраваўся да дзвярэй, у якую яны толькі што ўвайшлі. Я мог стаяць там і прыкрываць калідор, застаючыся досыць блізка, каб дапамагчы ім, калі што-то здарыцца. Я адчуў, як кропля вады ўпала мне на патыліцу. Павінна быць, там протекли нейкія трубы.
  
  Ніхто ніколі не падымае вачэй. Я засвоіў гэты ўрок, палюючы на аленяў у Тэнэсі, а затым перавучыўся яму ў рейнджерах.
  
  Гэта было прыкладна шэсць футаў па дыяганалі праз калідор ад дзвярэй, у якой я стаяў, да дзвярэй, у якую толькі што ўвайшлі Мэндзі і Миллан. Я зрабіў свой першы крок, і што-то прыцягнула маё перыферыйнае зрок, якое-то мігаценне святла.
  
  Затым на мае плечы абрынуўся груз, адкідае мяне на бетон. Я прызямліўся на ствольную скрынку драбавіка. Нават праз бронекамізэльку ўдару было дастаткова, каб з шумам выбілі паветра з маіх лёгкіх. Я паспрабаваў перавярнуцца на спіну, але цяжар лёг мне на лапаткі, і я адчуў руку, скользнувшую па маім горле, як жалезны прут.
  
  Я паспрабаваў апусціць падбародак, каб ціск даводзілася на сківіцу, а не на трахею, але было занадта позна. Я ўздымаўся і брыкаўся безвынікова, калі маленькія чорныя кропкі пачалі праплываць у мяне перад вачыма.
  
  OceanofPDF.com
  
  КІРАЎНІК АДЗІНАЦЦАТАЯ
  
  
  
  
  
  
  
  Калі мае лёгкія гарэлі, а зрок пачало цьмянець, я зрабіла апошнія высілкі, разгойдваючы сваё цела ўзад-наперад, спрабуючы выкарыстоўваць свой памер і вага ў сваіх інтарэсах, але маім цягліцам было занадта не хапае кіслароду, а нападнік занадта добра збалансаваны, каб я магла вызваліцца. Перадплечча нападніка здушвала сонныя артэрыі на маёй шыі, перакрываючы кровазабеспячэнне мозгу.
  
  Я ўспомніў, як мяне вучылі душыць людзей, успомніў, як інструктар казаў нам, што страта свядомасці надыходзіць хутка, на працягу шасці секунд ці каля таго, успомніў, як ён казаў нам, што нельга ўжываць ўдушэнне занадта доўга, таму што пашкоджанне мозгу і наступная смерць з'яўляюцца непазбежнымі зыходамі.
  
  Я кідалася, спрабуючы скінуць хлопца са сваёй спіны, але ён быў занадта добры. Яго вага быў засяроджаны высока, прама ў мяне пад лапаткамі, а ногі былі шырока расстаўленыя, так што я не магла скатить яго. Усё, што я магла бачыць, гэта брудны дыван у калідоры. Маё зрок звузілася, і мне здалося, што я гляджу праз саломінку для газіроўкі. Усё, што я мог чуць, гэта спявае выццё ў вушах. Я спрабавала закрычаць, спрабавала папярэдзіць Мэндзі і Миллана, але мае вусны не варушыліся.
  
  Як раз у той момант, калі маё зрок звузілася да апошняй палоскі святла, я пачула вільготны стук, і цяжар звалілася з маіх плячэй гэтак жа раптоўна, як і ўпала.
  
  Я ўцягнула паветра і перакацілася на бок. Я ўпершыню ўбачыла Маршала. Ён ляжаў на падлозе побач са мной, голы. Яго доўгія каштанавыя валасы былі мокрымі і прыліплі да чэрапе ад мыльнай вады. Па лініі росту валасоў цякла струменьчык крыві. Мэндзі падняла свой "Глок", каб зноў ударыць Маршала па галаве.
  
  Я ўсё яшчэ не мог паварушыць рукамі і нагамі. Гэта быў сорам. Страх ад таго, што мяне задушаць, змяніўся чырвонай жывёльнай лютасцю. Мне хацелася схапіць Маршала і біць яго гробаны галавой аб сцяну да таго часу, пакуль у мяне не стомяцца рукі.
  
  Маршал тузануў галавой у бок, так што ўдар Мэндзі толькі слізгануў па яго вуха. У любым выпадку, вы не змаглі б належным чынам стукнуць каго-то пісталетам, зробленым з пластыка. Яна ўдарыла яго пад рэбры і прыбрала пісталет у кабуру. Затым я пачуў дзіўны пстрыкаю гук, і Маршал пачаў тузацца, як прусак на патэльні.
  
  Нарэшце мне ўдалося перавярнуцца на спіну. Электрашокер у руцэ Дэна Миллана быў злучаны з двума металічнымі шыпамі ў задніцы Маршала доўгімі тонкімі правадамі. Высокі, пранізлівы крык сарваўся з вуснаў Маршала. Я зразумела, што ён маўчаў увесь той час, пакуль душыў мяне.
  
  Я з цяжкасцю падняўся на калені. Электрашокер перастаў шакаваць Маршала, і Миллан закрычаў: "Рукі за спіну!"
  
  Мэндзі выцягнула кайданкі, але Маршал выдаў нізкае гарлавое рык і зноў паспрабаваў падняцца. Миллан зноў ударыў яго, і Маршал ўпаў ніцма.
  
  На гэты раз Мэндзі была гатовая. Калі электрашокер спрацаваў, Мэндзі схапіла яго за рукі і скавала іх разам. Маршал ляжаў на дыване, цяжка дыхаючы, але нічога не кажучы.
  
  Я з цяжкасцю падняўся на ногі. Кожны раз, калі я рабіў ўдых, я адчуваў рэзкую боль у рэбрах ад удару аб драбавік. Я паглядзеў уніз на Маршала, затым на Миллана.
  
  "Выдатны стрэл", - сказаў я, ківаючы на шчарбіны ў задніцы Маршала.
  
  "Выгадная мэта", - сказаў ён, паціскаючы плячыма. "Ты ў парадку?" Спытала Мэндзі.
  
  "Ага", - сказаў я. "Хоць ён быў упэўнены, што душыў мяне да чорцікаў, пакуль ты не з'явіўся. Добрая праца - трэснуць яго па гарбузу".
  
  Надышла яе чарга паціснуць плячыма. "У той час гэта здавалася правільным. Адкуль, чорт вазьмі, ён узяўся? У ваннай ўсё яшчэ працаваў душ. Мы ўбачылі мокрыя адбіткі ног, вядучыя да дзвярэй, і вырашылі, што ён пабег углыб будынка ".
  
  Я паказаў наверх. "Адтуль. Павінна быць, вісеў на трубах. Вар'ят".
  
  Я запрокинула галаву, каб паглядзець, дзе менавіта сядзеў Маршал. Дрэнная ідэя. Спевы ў вушах вярнулася, і маё зрок зноў звузілася. Я адчуў, што мяне хістае ўзад-наперад, і вырашыў проста сесці. Я прызямліўся жорстка, але гэта было лепш, чым зноў зваліцца і прызямліцца на гэты чортаў драбавік.
  
  Я чуў, як Миллан па радыё выклікаў "хуткую дапамогу".
  
  Я не дайшоў да канца, але мне здалося, што я вагаўся на мяжы страты прытомнасці даволі доўга, перш чым усе, нарэшце, пачало вяртацца ў фокус.
  
  Я зноў паспрабаваў устаць.
  
  "Пакладзі, блядзь, Дент", - сказаў Миллан. Ён адабраў у мяне драбавік і перадаў яго Мэндзі. "Ты едзеш у бальніцу".
  
  Я хацела паспрачацца з ім, але адчувала сябе такой слабай і змучанай, што замест гэтага проста сядзела там. Маршал ўвесь гэты час ляжаў, не кажучы ні слова, проста глядзеў на мяне з-пад цяжкіх стагоддзе.
  
  Брыгада хуткай дапамогі, здаецца, заўсёды прыязджае хутчэй, калі ведае, што пацярпеў паліцэйскі. Праз некалькі хвілін я ўжо ў трэці раз за сваю паліцэйскую кар'еру ехаў на машыне хуткай дапамогі.
  
  Усё аказалася не так ужо дрэнна. Пасля некалькіх хвілін спрэчак мне ўдалося пераканаць брыгаду хуткай дапамогі абматаць мае рэбры эластычным бінтам і адпусціць мяне. Пасля апошняга папярэджання звярнуцца ў аддзяленне неадкладнай дапамогі, калі я адчую галавакружэнне або ў мяне узнікнуць праблемы з канцэнтрацыяй увагі.
  
  Миллан выглядаў здзіўленым, калі я выйшаў з машыны хуткай дапамогі. "Гэта не заняло шмат часу. Хіба ты не павінен быў пайсці дадому і крыху адпачыць?"
  
  - Я адпачну, калі памру. Пайшлі.
  
  У студыі Маршала панавала мітусня. Пакуль я сядзела на заднім сядзенні машыны хуткай дапамогі, дзе мяне тыкалі, Мэндзі выклікала кавалерыю.
  
  Спецыялісты па зборы рэчыўных доказаў працавалі ў кожнай пакоі, абшукваючы, фатаграфуючы і занося ў каталог. Калі б існавала хоць бы аддаленая верагоднасць таго, што што-то можа мець доказательственную каштоўнасць, мы б скарысталіся гэтым. Я цвёрда верыў, што лепш узяць два грузавіка рэчаў і не выкарыстоўваць вялікую іх частка, чым зразумець, што нам прыйдзецца вярнуцца, атрымаць яшчэ адзін ордэр і выключыць тое, што мы пакінулі падчас першага візіту. Добры адвакат абароны разарваў бы вас на часткі з-за падобных рэчаў у судзе.
  
  Мэндзі была ў прыёмнай. Дакументы і партатыўны кампутар былі раскладзеныя на стойцы перад ёй. Я завіс над яе плячом на хвіліну, перш чым яна пазнала мяне. Яна павярнулася і падскочыла. Яна была цалкам паглынутая экранам перад сабой.
  
  - Дент, прывітанне. Ты ў парадку?
  
  Я сцвярджальна хмыкнуў. - Дзе Маршал? - спытаў я.
  
  - У цэнтры горада. Мы возьмем у яго інтэрв'ю, як толькі скончым тут.
  
  "Ён атрымаў вядомасць?"
  
  Яе рот сціснуўся ў лінію. Гэта быў ідыёцкі пытанне, і я зразумеў гэта ў тую ж секунду, як ён зляцеў з маіх вуснаў. У нашы дні нават пачаткоўцы не забывалі праслаўляць падазраваных, або, па крайняй меры, калі і забывалі, то ненадоўга.
  
  "Так, Дент. Ён праславіўся". Яна павярнулася да экрана кампутара і вярнулася да працы з часопісам паказанняў.
  
  Я ўздыхнуў. "Паслухай. Даруй. Я вяду сябе як мудак. Ты выдатна спраўляешся. Я проста крыху не ў форме з-за таго, што мне ўручылі галаву".
  
  Яна працягвала стукаць па клавішах з хвіліну, ігнаруючы мяне. Нарэшце яна спынілася.
  
  "Так. Ты маеш рацыю. Ты вядзеш сябе як мудак. Але ёсць сёе-тое, на што ты павінен паглядзець".
  
  Яна павярнулася і пайшла назад у калідор, не сказаўшы больш ні слова, падаўшы мне ісці за ёй або няма, як мне заманецца. Я паціснуў плячыма і рушыў услед за ёй. Мой страўнік злегку сцяўся, калі мы праходзілі міма месца, дзе Маршал зладзіў мне засаду. Яна падвяла мяне да першай дзверы злева і спынілася, зрабіўшы невялікі жэст "пасля цябе".
  
  Я ўвайшоў у пакой. Яна была пераўтвораная ў мініятурны трэнажорная зала. Падлогі былі пакрытыя мацюкамі. У адным куце вісела баксёрская груша. Тут і там былі раскіданыя гіры. Я падышоў да вялікай кніжнай шафе ўздоўж адной сцяны. Ён быў поўны кніг па баявым мастацтвам. Калі я адкрыў адну кнігу па бразільскім джыу-джытсу, яна адкрылася на раздзеле пра задушванні. Я знайшоў асобнік "Чэмпіенскіх баеў" Джэка Дэмпсі, майго асабістага фаварыта, які выйшаў з друку і лёгка які стаіць некалькі сотняў баксаў. Там таксама была нейкая глупства, кніга пра "Дакрананні смерці ніндзя" і сакрэтах нябачнасці.
  
  Чорт. Спецыяліст па баявым мастацтвам. Я збіўся з рахунку, колькі хлопцаў, якіх я паваліў на зямлю, якія сцвярджалі, што з'яўляюцца экспертамі па баявым мастацтвам. Яны сцвярджалі, што валодаюць разнастайнымі экзатычнымі тэхнікамі, з якімі я спраўляўся, наносячы ім сапраўды моцныя ўдары. У Джэка Дэмпсі сапраўды былі правільныя ідэі.
  
  І ўсё ж я адчуў сябе крыху лепш. Па крайняй меры, Маршал быў натрэніраваны. Я ўсё яшчэ шкадаваў, што не змог трохі пакалаціць яго. Розумам я разумеў, што электрашокеры - добрая ідэя, але калі хлопец падае з крокваў і спрабуе цябе задушыць, заўсёды прыемна бачыць, як гэты хлопец выплёўвае некалькі зубоў.
  
  “ Ёсць якія-небудзь прыкметы прысутнасці другога хлопца? Іншага хлопца, якога я бачыў у фургоне?
  
  Мэндзі пахітала галавой. “Ніякіх слядоў. Маршал жыве тут адзін. Толькі адна зубная шчотка, адзіная адзенне - яго, ніякіх слядоў прысутнасці каго-небудзь яшчэ".
  
  "Ха", - сказаў я.
  
  "Гэта яшчэ не ўсе", - сказала Мэндзі з парога. "Ідзі паглядзі".
  
  Я рушыў услед за ёй у наступную пакой далей па калідоры. Палова яе была абсталявана як фотастудыя. Паўтузіна свяцілень на падстаўках былі ўсталяваныя вакол ложка ў цэнтры. На адной сцяне ў шэраг стаялі камеры на штатывах. У куце стаяла пара вешалак для адзення, на якіх было раскладзена ніжняе бялізну самых розных памераў.
  
  Ля задняй сцяны стаялі шэрагі кампутараў. Я налічыў тры манітора і, верагодна, з паўтузіна кампутарных вежаў. Перад імі, згорбіўшыся, сядзела маладая жанчына, на каленях у яе ляжаў ноўтбук, ад якога да аднаго з кампутараў, якія стаялі перад ёй, цягнуліся правады.
  
  "Як справы, Кейсі?" Спытала Мэндзі.
  
  "Мы амаль на месцы", - сказала яна, прыбіраючы з вочы выбившуюся пасму светлых валасоў. Было падобна на тое, што хто-то подстриг яе тупымі секатарам. Я не магла сказаць, ці было гэта з-за нядбайнасці або з-за адной з тых прычосак, на якія людзі марнуюць кучу грошай.
  
  Кейсі была маладая, гадоў пад трыццаць, але выглядала яшчэ маладзей. На ёй былі бясформенная шэрая спартовая кашуля і джынсы, і яна была падобная на любога з хіпсцераў, якіх я бачыў тусующимися, калі ездзіў у горад. У гэта было цяжка паверыць, але яна была кансультантам бюро. Яна дапамагла нам засадзіць у турму паўтузіна прыдуркаў, у асноўным хлопцаў, якія захапляліся дзіцячым порна. Яна была трохі дзіўнай, у тым сэнсе, у якім часам могуць здавацца сверхинтеллектуальные людзі на сваёй уласнай планеце, але яна прадэманстравала гатоўнасць паляваць за доказамі, як шалёны пітбуль. Яна магла не спаць суткамі, каб дапамагчы якому-небудзь перакруту ў турме. Гэта рабіла яе добрым атрадам у маіх вачах.
  
  Я падышоў і зазірнуў ёй праз плячо. Экран наўтбука ўяўляў сабой незразумелую мешаніну меню і палёў каманднага радка. Я не быў дурны і мог разабрацца практычна ў любой вобласці тэхналогіі, на якую толькі звяртаў увагу, але Кейсі была на зусім іншым узроўні. Усё мянялася неспасціжна хутка, сачыць за гэтым было працай на поўную стаўку, на якую ні ў каго з нас не было часу. Я спадзявалася, што, можа быць, калі-небудзь мэр уручыць ёй медаль або, па меншай меры, падарункавы сертыфікат прыстойнаму цырульніка.
  
  Яна злёгку пахітала галавой, і я пачуў, як хруснулі косткі ў яе на шыі. Яна закрыла ўсе вокны некалькімі націскамі клавіш.
  
  "Добра", - сказала Кейсі. “Я заблакавала ўсе жорсткія дыскі, каб на іх ніхто не мог запісваць. Я занясу іх назад у майстэрню і пачну візуалізаваць іх сёння ўвечары. Ці ёсць што-небудзь, чаго ты хочаш прама зараз?"
  
  "Ёсць якія-небудзь фатаграфіі?" - Спытаў я.
  
  Яна павярнулася, каб паглядзець на мяне. У Кейсі былі вялікія блакітныя вочы, якія часам здаваліся занадта старымі для яе асобы.
  
  - Дент, тут амаль нічога няма, акрамя фатаграфій. Іх тысячы. Ён размяшчае іх у Інтэрнэце.
  
  Чорт. Гэта павінна было быць грандыёзна. "Добра. Не маглі б вы проста паказаць нам самыя апошнія?"
  
  Яна кіўнула, уключыўшы адзін з манітораў. Ён быў вялізным, верагодна, каштаваў палову тыднёвай маёй зарплаты. Я назіраў, як Кейсі адкрыла некалькі тэчак. Па экране пацяклі спісы лічбавых фатаграфій. Яна рассортировала іх па даце, адкрыла першыя некалькі.
  
  Вось яна. Хізэр.
  
  "Гэта яна", - сказала Мэндзі. "Наша ахвяра".
  
  Кейсі адкрыла каля пяцідзесяці фатаграфій, усё з адзнакамі часу, зробленымі ў ноч забойства Хізэр. Спачатку яна была апранутая, затым павольна распранулася, і, падобна, ёй было не па сабе ад таго, што яна рабіла. Я не разумеў, як хто-то можа знаходзіць гэтыя фатаграфіі узбуджальным. Можа быць, я быў предвзят, таму што бачыў Хізэр мёртвай і выкінутай, як зношаная пара туфляў, але, гледзячы на фатаграфіі, я бачыў страх і слабасць, якія прыбіралі ўсякую сэксуальнасць. Для мяне яна была падобная на спалоханую маладую дзяўчыну без адзення. Але зноў жа, магчыма, менавіта гэта і прыцягвала гэтых прыдуркаў.
  
  "Націсні яшчэ на некалькі, проста наўздагад", - сказала Мэндзі. Выскачыла яшчэ некалькі фатаграфій. Можа быць, тузін іншых дзяўчат. "Госпадзе. Яны ўсе выглядаюць даволі молада", - сказала Мэндзі.
  
  "Ага", - сказаў я. "Вельмі малады". Я адчуваў, што банка з чарвякамі становіцца больш. Мы павінны былі зрабіць усё магчымае, каб ідэнтыфікаваць кожную з дзяўчынак, высветліць, колькі ім было гадоў, калі былі зробленыя фатаграфіі. Я задаваўся пытаннем, колькі з гэтых дзяўчынак апынецца мёртвымі. Затым былі ўсе хлопцы, якія купілі ці спампавалі фатаграфіі. Вядома, яны былі б па ўсёй краіне, магчыма, па ўсім свеце. Гэта, верагодна, у канчатковым выніку стала б федэральным.
  
  "Нам трэба пагаварыць з Маршалам", - сказаў я. "У бліжэйшы час. Пакуль ён яшчэ не прыйшоў у сябе пасля арышту".
  
  Мэндзі кіўнула. "Так. Кейсі зашыла кампутарную частка. Падлогу і Таннер дапамагаюць з рэчавымі доказамі. Што ты скажаш, калі мы пойдзем пасядзім з містэрам Маршалам і поболтаем з ім?
  
  "Давай зробім гэта".
  
  Я моўчкі круціўся на месцы ўсю зваротную дарогу ў Цэнтральны ўчастак, прымушаючы сябе не казаць Мэндзі, як, на маю думку, яна павінна весці допыт. Гэта было яе справа, і яна, верагодна, справіцца. Мая былая дзяўчына аднойчы назвала мяне помешанным на кантролі.
  
  У старыя часы ў нашых пакоях для допытаў былі вялікія вокны з аднабаковым шклом, якія знутры выглядалі як люстэрка, каб мы маглі стаяць там і назіраць за допытамі. Але ўсе гэтыя тэлешоў аб копах сапсавалі нам гэта. Мяне заўсёды здзіўляла, наколькі сярэднестатыстычнаму злачынцу падабаюцца серыялы пра паліцэйскіх. Некаторыя з іх раззлаваліся, калі мы вялі сябе не так, як хлопцы па тэлевізары. Гэта быў дзіўны свет.
  
  Цяпер мы праводзілі допыты ў просты квадратнай пакоі са сьценамі, пафарбаванымі ў ненатуральны колер, што-то сярэдняе паміж бэжавым і ружовым, які быў разлічаны на тое, каб стварыць у людзей цёплае, нязмушанае настрой супрацоўніцтва. На сценах віселі безгустоўныя рэпрадукцыі абстрактнага мастацтва. Гэта было падобна на прыёмную ў кабінеце стаматолага. Крэслы для інтэрв'юера і интервьюируемой выглядалі аднолькава, але той, што прызначаўся для інтэрв'юяванага, быў трохі вышэй і бясконца зручней. Замест аднабаковага люстэрка у нас былі схаваныя відэакамеры, якія ахоплівалі аб'ект здымкі з трох розных ракурсаў, і памяшканне было падключана да лічбавага гуку прафесійнага якасці. Прагрэс працягваецца.
  
  Мы з Мэндзі былі ў суседнім пакоі і глядзелі на Маршала па маніторам. Ён сядзеў абыякавы і нерухомы, апрануты ў аднаразовую папяровую вопратку.
  
  "Што ты думаеш?" Я спытаў Мэндзі.
  
  Хвіліну яна маўчала, стоячы са скрыжаванымі на грудзях рукамі. "Я вось думаю, ці не папрасіць нам каго-небудзь іншага ўзяць у яго інтэрв'ю. Ён спрабаваў задушыць цябе да смерці, і гэта я ўдарыў яго па галаве дзяржальняй пісталета.
  
  Я сеў на жорсткае пластыкавае сядзенне перад усім гэтым гуказапісвальным абсталяваннем, раптам адчуўшы моцную стомленасць і моцную боль. Яна была права. "Гэта залежыць ад цябе".
  
  Яна нейкі час глядзела на Маршала на маніторы. "Я паспрабую. Я думаю, ён усё роўна выкліча".
  
  "Што прымушае вас так гаварыць?" Самае разумнае, што вы маглі б зрабіць, калі б вас арыштавалі, - гэта скарыстацца сваімі правамі Міранды. Вам не трэба было ні з кім размаўляць. Большасць людзей, якіх я саджаў у турму, апынуліся там, прама ці ўскосна, з-за таго, што яны мне нагаварылі.
  
  Вярхоўны суд сказаў, што мы павінны былі расказаць людзям аб іх праве захоўваць маўчанне, але большасць падазраваных былі занадта дурныя, каб закрыць рот. Усе яны думалі, што змогуць адгаворкамі выблытацца з калатнечы, у якую трапілі, нават тыя, каму варта было б ведаць лепш. У рэшце рэшт, усе былі разумнейшыя копаў. Я мог бы пералічыць па пальцах адной рукі колькасць людзей, якіх я арыштаваў за цяжкія злачынствы і якія былі дастаткова разумныя, каб скарыстацца сваімі правамі Міранды.
  
  "Я не ведаю", - адказала Мэндзі. "Ён проста здаецца такім хлопцам, які можа заклікаць".
  
  "Гэта залежыць ад цябе", - зноў сказаў я.
  
  Мэндзі кіўнула і выйшла. Я назіраў на відэаэкране, як яна ўвайшла ў пакой для допытаў. Спачатку яна нічога не сказала Маршаллу. Замест гэтага яна занялася прывядзеннем у парадак свайго рэквізіту: тоўстай папкі, набітай у асноўным чыстай паперай, відэакасеты з надпісам "запіс з камер назірання" і разнастайнымі налепкамі для доказаў, пары картак з адбіткамі пальцаў, запячатаны ў пластыкавы пакет. Усё гэта было лухтой сабачай. Мы ніколі не выкарыстоўвалі сапраўдныя доказы пры допыце падазраванага, калі маглі гэтага пазбегнуць. Але гэта прымусіла іх сядзець і гадаць, што, чорт вазьмі, у вас на іх ёсць.
  
  Нарэшце Мэндзі перастала круціцца і адкінулася на спінку крэсла. - Гібсан, я дэтэктыў Уільямс. Як справы?
  
  Маршал з хвіліну маўчаў, затым, замест таго каб глядзець на Мэндзі, ён паглядзеў прама ў аб'ектыў адной з відэакамер, той, што была схаваная ў вялікім чорным віхуры на адной з карцін на сценах. Ён казаў вельмі ясна і выразна.
  
  "Дэтэктыў Уільямс, я хацеў бы скарыстацца сваім правам не размаўляць з вамі, пакуль не пагавару з адвакатам". Я ўпершыню пачуў, як ён загаварыў. Яго голас быў мяккім, амаль дзявочым.
  
  Чорт. Ён заклікаў. І мы ласкава запісалі гэта з трох розных ракурсаў і ў высокім дазволе гуку. Інтэрв'ю прыйшлося спыніць. Мы не маглі дапытаць яго без прысутнасці яго адваката, што азначала, што інтэрв'ю не будзе. Любы чалавек з вопытам работы і юрыдычнай адукацыяй не пагадзіўся б, каб яго кліента дапытвалі копы.
  
  Я назіраў, як Мэндзі сабрала свае рэчы і моўчкі выйшла з пакоя. Маршал сядзеў ціха, па-ранейшаму не рухаючыся, калі ўвайшоў патрульны і забраў яго. Ён адпраўляўся ў турму акругі Малтнома на ежечасном аўтобусе, які мы туды адпраўлялі.
  
  Мэндзі вярнулася, шпурнула свае рэчы на стол, перш чым сесці і скрыжаваўшы рукі. "Чорт. Я так і ведала".
  
  "Паслухай", - сказаў я. "Гэта была не твая віна. Гэтага не магло быць. У цябе не было магчымасці нават пачаць інтэрв'ю, чорт вазьмі. Гэты хлопец спланаваў свой адказ яшчэ да таго, як ты пераступіла парог.
  
  "Я ведаю", - сказала яна, закідваючы ногі на стол. "Але было б нядрэнна скончыць з прызнаннем па майму першаму справе, якая выйшла з-пад кантролю".
  
  У ёй казала эга, але я быў бы апошнім чалавекам у свеце, які стаў бы дастаўляць ёй непрыемнасці з-за эга. Я таксама хацеў прызнання па сваёй першай справе аб забойстве. У мяне быў адзін, але мой падазраваны быў вынікам фетального алкагольнага сіндрому і, верагодна, вырас, жуючы свінцовую фарбу з падваконнікаў.
  
  "Паслухай", - сказаў я. "Я не думаю, што нам гэта трэба. У нас ёсць рэчы ахвяры ў яго смеццевым кантэйнеры, яе фатаграфіі ў яго студыі прама перад смерцю і той факт, што яму відавочна падабаецца душыць людзей. Я пацерла горла. "І гэта толькі для пачатку. Хто, чорт вазьмі, ведае, што Кейсі знойдзе на гэтых жорсткіх дысках. Іду ў заклад, мы атрымаем супадзення валасоў і валокнаў, ДНК і таму падобнае. Мы злавілі гэтага хлопца ".
  
  Яна нахмурылася, але кіўнула. "Так. Але ўсё роўна было б нядрэнна атрымаць прызнанне".
  
  У яе словах быў сэнс. Нягледзячы на тое, што ў нашы дні ўсё глядзяць па тэлевізары перадачы пра судовай паліцыі і любяць слухаць пра адбіткі пальцаў, ДНК, падрыхтоўцы нингидрина на пару і бог ведае аб чым яшчэ, усё роўна няма нічога лепш, чым назіраць, як хлопец прызнаецца ў злачынстве на відэакасеце, пажадана, калі ён дзеліцца некаторымі дэталямі, якія мог ведаць толькі забойца.
  
  "Што ж", - сказаў я. "Мы яго не атрымаем. Так што давай адкладзём гэта ў бок і пойдзем далей. Лёгка сысці ў бок і біцца галавой аб сцяну з-за таго, чаго ў цябе няма, замест таго, каб працаваць над тым, што ў цябе ёсць. Так што ж яшчэ застаецца рабіць?"
  
  Заўсёды арганізаваная, яна адкрыла тэлефон і пачала праглядаць спіс. "Кампутарныя серверы ў Кейсі ў офісе. Каманда крыміналістаў скончыла працу ў студыі. Джыні і Роджэр разабралі памяшканне да голых сцен. Мы ўзялі валасы і ўзор сліны Маршала ў аддзеле браніравання, так што мы гатовыя адправіцца туды. Пройдзе некаторы час, перш чым усе матэрыялы судовай экспертызы паступяць назад. У мяне гатова пісьмовае паказанне пад прысягай аб магчымай прычыне, па якой Маршал адправіцца ў турму, так што нам не трэба турбавацца аб тым, што ён куды-небудзь адправіцца самае ранняе да панядзелка. У панядзелак раніцай у нас прызначаная сустрэча з акруговым пракурорам, каб разгледзець гэтую справу ".
  
  Яна нічога не выпускала.
  
  "І што гэта нам дае?" - Спытаў я.
  
  Яна зноў прагледзела спіс. "Я думаю, што нам больш няма чаго рабіць, пакуль мы не атрымаем вынікі экспертызы і не зможам пагаварыць з акруговым пракурорам. А гэта значыць, што прыйшоў час трохі паспаць". Яна прыбрала тэлефон і ўстала.
  
  Сон здаваўся выдатнай ідэяй. У мяне балела грудзі. Балела горла. Балела спіна. Перагарэлы адрэналін ад бойкі раней днём прымусіў мяне адчуваць сябе раздражнёнай і грубай па краях. Я рушыў услед за Мэндзі на паркоўку. Мы абодва стаміліся і амаль не размаўлялі. Але была адна апошняя рэч, пра якую я павінен быў паклапаціцца, перш чым мы абодва пойдзем дадому.
  
  - Прывітанне, - сказаў я, калі яна ўставіла ключ у замак запальвання. Яна павярнулася і паглядзела на мяне.
  
  "Дзякуй", - сказаў я. "Дзякуй, што адарваў Маршала ад маёй задніцы, мне быў бы канец, калі б ты не наладзіў яго".
  
  Яна паціснула плячыма. - Ты б зрабіў тое ж самае для мяне.
  
  "Так, але што важна, так гэта тое, што ты зрабіў гэта для мяне сёння". Я пераступіла з нагі на нагу. Я ніколі не была добрая ў такіх рэчах. "Паслухай, часам я бываю рэальныя мудак-партнёрам. Я раблю не так, як большасць людзей. Я не самы дыпламатычны чалавек у свеце. Але добрая паліцэйская праца важная для мяне. Большасць копаў у гэтым Бюро ні хрэна не стаяць, але ў цябе ёсць усё, што трэба. Ты прарабіў выдатную працу па гэтай справе. Ты не выпусціў ні аднаго трука і сапраўды навучыў мяне сёе-чаго. Я рады, што ты мой партнёр. "
  
  Гэта выклікала ў мяне сапраўдную ўсмешку, і я быў рады гэта бачыць. Бюро патрэбныя былі такія хлопцы, як яна. Хто-то павінен быў лавіць засранцам, калі я сышоў на пенсію, каб сядзець на канапе і глядзець Мэтлока ўвесь дзень.
  
  "Дзякуй, Дент. Часам ты вядзеш сябе як прыдурак, але я многаму ў вас навучыўся".
  
  "Дзякуй. Я падумаю. Паслухай, у нас тут быў невялікі эмацыйны момант, так што цяпер давай пойдзем дадому і крыху паспім".
  
  Яна засмяялася і кіўнула. Яна выклала перада мной дваццаць футаў адслойваецца гумы на паркоўцы. Мяне так і карцела дагнаць яе і навучыць сёе-чаго аб кіраванні машынай, але я проста занадта стаміўся.
  
  OceanofPDF.com
  
  ДВАНАЦЦАТАЯ КІРАЎНІК
  
  
  
  
  
  
  
  Я паехаў дадому, занадта стаміўся, каб нават слухаць радыё. Пакуль я ехаў, сонца села, і пайшоў дождж, які ніяк не палепшыў майго настрою. Да таго часу, як я дабраўся дадому, я быў у шоку. Мне нават не хацелася тэлефанаваць Одры.
  
  Я не мог гаварыць з Одры аб некаторых рэчах. Гэта было непрыемнае ўсведамленне, улічваючы, што я не раз прасіў яе пераехаць да мяне, пастаянна быў на грані таго, каб папрасіць яе выйсці за мяне замуж. Мая праца была для яе як замежную мову. Яна вырасла ў кахаючай сям'і сярэдняга класа. Яна ніколі не змагалася, чорт вазьмі, яна нават ніколі не бачыла боек, хіба што па тэлевізары. Калі мы казалі пра самых непрыемных баках маёй працы, яна ставілася да мяне амаль так, як быццам у мяне была нейкая хвароба. Я не думаю, што гэта было наўмысна з яе боку. Я думаю, што ўва мне была бок, з якой у яе не было сістэмы адліку, каб справіцца. Калі мы спрабавалі пагаварыць пра гэта, часцей за ўсё сканчалася проста спрэчкай. Так што я проста больш не казаў пра гэта.
  
  Я не мог заснуць і выпіў. Я сядзеў у крэсле з бесправадным тэлефонам на каленях і шклянкай, поўнай "Бушмиллс", у руцэ. Я хацеў пагаварыць з Одры, хацеў пагаварыць з кім-небудзь. Але я ведаў, што калі я паспрабую растлумачыць, як прайшоў мой дзень, як мяне ледзь не задушылі, мы нейкім чынам дойдзем да спрэчкі. Яе пытанні, здавалася, заўсёды мелі на ўвазе, што калі б я пастараўся дастаткова моцна, калі б я проста паспрабаваў усё па-іншаму, гвалт не было б неабходным. Я не думаю, што яна хацела гэтага. Я, вядома, не думаю, што яна хацела напасці на мяне асабіста. Я проста думаю, што яна хацела жыць у свеце, дзе падобных рэчаў не здаралася.
  
  Наколькі я разумеў, Одры з такім жа поспехам магла быць з іншай планеты. Яна прыйшла з гэтага далікатнага, светлага існавання, дзе яе мама і тата любілі яе, любілі адзін аднаго. Я вырас у адзіным прасторным трэйлеры з дзюрамі ў сценах у форме кулака. Замест таго, каб прабірацца скрозь кроў і дзярмо, яна пракладала свой шлях у жыцці, ствараючы музыку і навучаючы людзей. Яна была для мяне як зямля запаветная, месца, якое я мог наведаць, але я задаваўся пытаннем, ці не падманваю я сябе, калі думаю, што змагу там жыць.
  
  Віскі нават не апёкся па дарозе. У яго быў насычаны, амаль карамельны густ. Было яшчэ рана. Суботні вечар. Мне стала цікава, што задумаў Алекс.
  
  Небяспечная тэрыторыя. Я ўзяў з сабой шклянку і паблукаў па хаце, адчуваючы сябе усхваляваным і клапатлівым, усе думкі аб сне як-то зніклі.
  
  Я адчыніў шафу і дастаў сваю любімую гітару, Fender Stratocaster 1965 года выпуску, зробленую як раз перад тым, як CBS купіла і разарыла кампанію. Корпус быў колеру Candy Apple Red. У кляновага грыфа быў той надламаны выгляд, які з'яўляецца толькі пасля дзесяцігоддзяў гульні. Дрэва па краях было злёгку загнутымі, як быццам яно само прылягала да маёй руцэ на працягу многіх гадоў. Я сеў на свой зэдлік і ўзяў акорд g. Гэтая чортава штука гучала як магія, сэкс і гром ў адным флаконе. Гэта было гучней, чым мела права быць любая электрагітара без узмацнення. Гук быў звонавым зверху, драўняным знізу. Струны былі цалкам новымі, але цюнэры і іншае абсталяванне былі арыгінальнымі, пяцідзесяці з лішнім гадоў ад роду, і ўсё ж яны па-ранейшаму трымалі ідэальную наладу.
  
  Я ператасаваў некалькі блюзавых облизываний, затым зрабіў пас у першым сола да версіі Хендрыкса "All Along the Watchtower". Я працаваў над ёй ужо пару гадоў. Рана ці позна я б запісаў гэта да канца.
  
  Я паглядзеў на гадзіннік і зразумеў, што праседзеў там амаль дваццаць хвілін. У мяне наогул не было музычнага таленту, але добрая гітара магла захапіць мяне адным толькі сваім гучаннем і выглядам. Я перастаў гуляць і паглядзеў на Старт. Большасць дызайнаў, першапачаткова датаваных пятидесятыми, дрэнна пастарэлі, калі толькі вашыя густы не імкнуліся да кітч, але гэты Strat па-ранейшаму выглядаў такім жа свежым і вытанчаным, як і тады. Форма чаму-то навяла мяне на думку аб ракетных караблях і жанчын адначасова.
  
  Фарба трохі пацьмянела з гадамі, але ўсё роўна выглядала крута. Для гэтага не было іншага слова. Гэта не было "прыгожа", у гэтым не было "добрай эстэтыкі". Гэта было крута. Крута ў тым сэнсе, у якім былі крутыя хот-роды, Харлей і знішчальнікі. На мой погляд, "сініх каўнерыкаў", гэта было настолькі крута, што гэта было мастацтва.
  
  Падлеткам я праводзіў цэлае лета, зноў і зноў чытаючы часопісы Rolling Stone і Guitar Player, разглядаючы фатаграфіі Strats. Часопісы паступалі на грошы, якія я здабываў, подстригая газоны, вывозячы металалом. Я хаваў іх ад бацькі, як іншыя дзеці хавалі сваю парнуху. Ён ненавідзеў усіх гэтых доўгавалосых, тых, хто паліць наркату прыдуркаў.
  
  Ён двойчы выкідваў мае альбомы Хендрыкса, калі быў п'яны, і я заўсёды збіраў грошы, каб купіць іх зноў. Адзіная гітара, якая ў мяне тады была, была безназоўнага тайваньскага імпарту. Я пакінуў яго ў трэйлеры, калі ад'язджаў на базавую падрыхтоўку, і паколькі я так і не вярнуўся, я паняцця не меў, што з ім здарылася.
  
  Некалькі месяцаў праз, адразу пасля заканчэння паветрана-дэсантнага вучылішча, я выйшаў за вароты форт Беннинг з поўным кашальком наяўных у дзень зарплаты. Я праходзіў міма шэрагу бараў, тату-салонаў і ламбардаў, маючы намер крыху напіцца, калі ўбачыў свайго Страта, які сядзіць у вітрыне ламбарда. Я зірнуў на цэннік на картцы, прымацаванай да вяровачцы, і павярнуўся, каб сысці. Я прайшоў палову квартала, перш чым да мяне дайшло, што ў мяне ў кішэні дастаткова грошай, каб проста зайсці і купіць гэта. Гэта была новая думка для мяне. Я ніколі раней не траціў столькі грошай ні на адну рэч, шчыра кажучы, прывык да таго, што мае мары былі менавіта такімі: марамі, якія, верагодна, ніколі не спраўдзяцца.
  
  Я выйшаў праз пятнаццаць хвілін з футлярам для гітары ў руцэ і пакутлівым падазрэннем, што ў мяне, магчыма, галюцынацыі. Нягледзячы на тое, што я скончыў базавую школу, атрымаў крылы ў паветры пасля скачку з самалёта, купля гэтай гітары дазволіла мне, нарэшце, адчуць сябе мужчынам. Гэта было тое, аб чым я марыў, чаго прагнуў, і нарэшце-то гэта было ў мяне ў руках. Гэта была новая ідэя, якой я дакладна не навучыўся ў свайго старога. Калі я вяртаўся на базу са сваім "Стратом", мне прыйшло ў галаву, што я не ведаў, ці былі ў майго бацькі нейкія мары і спраўдзілася ці калі-небудзь хоць адна з іх. Гэта быў першы раз, калі я адчула да яго жаль, і, магчыма, гэта было пачаткам таго, каб навучыцца дараваць яго.
  
  У тыя выходныя я не напіваўся, не трахался. Я таксама не зрабіў дрэнную татуіроўку або выпадак з бавоўнай. Што я атрымаў, так гэта пару жудасных пухіроў на пальцах. Да вечара нядзелі, напярэдадні майго ад'езду ў школу рэйнджараў, я змог згуляць "Sunshine of Your Love" да канца і вялікую частку "Hey Joe".
  
  Шэсцьдзесят восем дзён праз у мяне была прыгаршча новенькіх нашывак рэйнджара, якія трэба было прышыць да маёй форме, і трохі больш развязнасці, але ўпотай маім самым вялікім плюсам было тое, што я змог дастаць гэты "Старт" са склада. Я прымірыўся з тым фактам, што я заўсёды буду нашмат лепш страляць з вінтоўкі, чым гуляць на гітары, што я, верагодна, ніколі не даб'юся поспеху ў рок-групе, але гітара была маёй. Гэта адцягнула мяне ад армейскага лайна, ад сумнага адчаю навакольных мяне дзяцей, якім трэба было даказаць, што яны мужчыны.
  
  Шмат начэй у школе рэйнджараў, калі я сядзеў па шыю ў балотнай вадзе або отмораживал азадак на схіле гары, я марыў пра тое, каб трымаць гэты Старт у руках, як іншыя хлопцы марылі аб сваіх дзяўчатах. Я ведаў, што гэта, верагодна, ніколі не прывядзе мяне нікуды, акрамя як у мой уласны розум, але гэтага было дастаткова.
  
  Дваццаць гадоў праз я сядзеў у сваёй гасцінай, з гітарай у руках, спрабуючы ўспомніць хлопца, які яе купіў. Гэта было даўно: жменька сябровак, баявое турнэ, па меншай меры, двое загінулых ад маіх рук. Той хлопец з Тэнэсі нават не здаваўся мне больш рэальным. Я не вяртаўся ў Тэнэсі з таго дня, як сеў у аўтобус, каб запісацца ў войска.
  
  Мае павекі затрапяталі, і я зразумеў, што мне пагражае небяспека заснуць прама тут, на зэдліку. Я прыбраў гітару ў чахол і замкнуў шафу, засунуўшы свае мары на задворкі свядомасці.
  
  У рэшце рэшт я сеў у сваё старое рыззё крэсла са шклянкай віскі ў адной руцэ і кнігай у іншы. У мяне былі сотні кніг. Я калекцыянаваў іх з дзяцінства, калі маім таемным заганай было чытанне. Яны былі бязладна расстаўленыя на паліцах па ўсім доме. Але была жменька рэчаў, якія я так і не знайшоў час прыбраць на паліцу. Яны заўсёды стаялі на крайнім століку побач з маім крэслам.
  
  Я рэзка прачнулася ад гуку тэлефоннага званка. - Так, - прохрипела я.
  
  "Дент. Як справы ў трикса?" Гэты хрыплы голас абудзіў сее-якія ўспаміны, некаторыя з іх добрыя, некаторыя дрэнныя. Гэта быў Эл Пэйсы. Мой былы бос з аддзела па расследаванні асабліва цяжкіх злачынстваў і бацька Алекса.
  
  "Госпадзе Ісусе". Як ты?
  
  - У мяне дастаткова грошай, каб пракарміцца віскі і цыгарамі, і я жанаты на жанчыне ўдвая маладзейшы за мяне. Чаго яшчэ я магу жадаць? Мне трэба ўбачыць, як ты здасі.
  
  "Навошта?" Мне здавалася, што я на некалькі секунд адстаў ад графіка, я ўсё яшчэ быў у паўсне і спрабаваў успомніць, што Ал больш не мой бос, нават не паліцэйскі больш.
  
  "Я думаю, ты збіраешся сунуць свой член у асінае гняздо, калі ты яшчэ гэтага не зрабіў. Мы не можам казаць пра гэта па тэлефоне. Нам трэба пагаварыць з воку на вока. Сёння ўвечары ".
  
  Я памаўчала з хвіліну, пераварваючы пачутае. Калі я не магла давяраць Алу, у мяне нічога не заставалася. "Добра. У цябе дома?"
  
  "Так. У мяне дома. Джына задавальняе адну з сваіх вечарынак, але я забарыкадаваўся наверсе, у кабінеце, так што табе прыйдзецца прайсці выпрабаванне".
  
  Выдатна.
  
  "Я буду там праз некалькі хвілін".
  
  Эл нешта прабурчаў у адказ і павесіў трубку. Мне спатрэбілася некалькі хвілін, каб павазіць зубной шчоткай у роце, і я накіраваўся да дзвярэй.
  
  Я падумала, ці будзе там Алекс, і выкінула гэтую думку з галавы.
  
  OceanofPDF.com
  
  КІРАЎНІК ТРЫНАЦЦАТАЯ
  
  
  
  
  
  
  
  Пачаўся шэры лістападаўскі дробны дождж. Я накінуў плашч, але па дарозе да машыны мяне ўсё роўна выдатна абдало дажджом.
  
  Я перайшоў раку і накіраваўся да заходніх ўзгорках. У Эла быў адзін з тых сучасных дамоў, примостившихся на схіле ўзгорка. Калі ў нас калі-небудзь здарыцца нешта моцнае землятрус, якое яны прадказвалі, яму вечка. Вуліцы тут былі вузкімі і забітымі машынамі. Яго суседзямі былі лекары, юрысты, распрацоўшчыкі праграмнага забеспячэння, што-то ў гэтым родзе.
  
  У квартале, дзе жыў Эл, па ўсёй вуліцы былі прыпаркаваныя машыны. Усе машыны былі дарагімі: BMW, Audis, Mercedes і да таго падобнае. Я уціснуў свой плебейскай Crown Vic на свабоднае месца.
  
  Да таго часу, як я выйшла з машыны, дождж спыніўся, але было ўсё яшчэ сыра і холадна. Я накіравалася да дома Ала, калі адчула лёгкае казытанне ў патыліцы. З гадамі я навучыўся звяртаць увагу на гэта пачуццё. Гэта было цяжка растлумачыць, але часам я адчуваў гэта, калі хто-то назіраў за мной.
  
  Я агледзеў шэрагі машын, усё яшчэ бестурботна шпацыруючы, мае пальцы сціскалі дзяржальню майго маленькага "сміт-і-Вессона" у кішэні паліто.
  
  Нарэшце-то я ўбачыла яго.
  
  Ля абочыны, прама насупраць дома Ала, быў прыпаркаваны шэры "Мерседэс". Заднія шкла былі прыцемнена густой фарбай, але лабавое шкло было чыстым, дазваляючы святла вулічнага ліхтара пранікаць унутр. Хлопец на кіроўчым сядзенні быў масіўным. Яго плечы займалі палову пярэдняга сядзення і нацягвалі швы яго пінжака. Рукі мясной крука ляжалі на рулі. Хлопец выглядаў самоанцем, можа быць, гавайцем, і важыў ён лёгка 350, можа быць, нават 400 фунтаў.
  
  Ён не быў шафёрам. Я акінуў яго роўным, пазбаўленым афектацыі поглядам і даведаўся тып: галаварэз у касцюме, верагодна, чыё-то ўяўленне аб телохранителе. Я навучыўся распазнаваць іншых копаў, салдат, сапраўды прафесійных ахоўнікаў і да таго падобных тыпаў. Ва ўсіх нас быў пэўны аблічча, які было цяжка апісаць, а яшчэ цяжэй замаскіраваць. Ён быў такім жа галаварэзам, як і я. Я практычна адчувала выходны ад яго пах.
  
  Ён злёгку нахіліў галаву. Лёгкі ківок, які азначае, што я бачу цябе, ты бачыш мяне, мы ведаем, хто мы такія, і гэта не павінна мець вялікага значэння. Па меншай меры, не сёння. Я кіўнуў у адказ. Няма прычын быць грубым. Верагодна, у прадстаўленні якой-небудзь свецкай ільвіцы ён быў хатнім целаахоўнікам, на крок вышэй ратвейлера. Некаторых з іх гэта ўзбуджае.
  
  Паднімаючыся па прыступках на ганак Эла, я краем вока заўважыла, як ён зрабіў нейкі рух. Ён паднёс запясце да рота - беспамылковы прыкмета мовы цела, калі вы ведалі, чаго чакаеце. Ён казаў у радиомикрофон. Цікава. Гэта, верагодна, азначала, што паблізу быў хто-то яшчэ з яго аховы, хутчэй за ўсё, у доме.
  
  Я адчувала на сабе яго погляд, калі падымалася на ганак і тэлефанавала ў званок. Усё, што я магла зрабіць, гэта не абярнуцца і паглядзець у адказ.
  
  Студэнт каледжа ў смокінгу, які не зусім яму ішоў, адкрыў дзверы. Спачатку я паняцця не меў, хто гэта, потым зразумеў, што Джына, павінна быць, наняла швейцара для вечарынкі. Госпадзе. Як, чорт вазьмі, Эл дакаціўся да такога? Я памятаю, як ён дзяліў кватэру з чатырма іншымі паліцэйскімі, і мне давялося дапамагаць яму цягнуць канапа на сметнік, таму што адзін з іншых хлопцаў вярнуўся з паездкі ў Ціхуану, якая кішыць крабамі.
  
  Хлопец у касцюме малпачкі агледзеў мяне зверху данізу, адзначыў пацёртыя чаравікі, джынсы і порхаўка.
  
  О, дзеля ўсяго святога.
  
  Я праціснулася паўз яго. - Мяне чакаюць. Ён не аказаў ніякага супраціву. Я сапраўды не чакала ад яго гэтага.
  
  Справа ад мяне пачуўся гул галасоў. Я зазірнула ў гасціную і ўбачыла зграйку загарэлых, падцягнутых жанчын з калагенам і сіліконам ва ўсіх патрэбных месцах, але ніякіх прыкмет Ала. Ніхто з іх не заўважыў мяне, таму я праслізнуў міма, да лесвіцы. Хлопец у касцюме падазрона паглядзеў на мяне.
  
  “Дент?" Голас чуўся з глыбіні дома. Я высунула шыю з-за кута і ўбачыла, што Алекс глядзіць на мяне з кухні. Яна сядзела на стойцы, яе мядовыя валасы былі распушчаны і рассыпаліся вакол яе. На ёй была сукенка без бретелек, открывавшее некалькі квадратных футаў ідэальнай скуры, у адной руцэ яна трымала келіх з віном.
  
  - Дент! - сказала яна, амаль скуголячы. - Крута! Вярніся сюды.
  
  Я сказала сабе, што ў мяне няма выбару, і накіравалася назад на кухню. На дарагіх на выгляд сталах з нержавеючай сталі стаялі стравы для запякання і падносы з закускамі, несумненна, прадукцыя таго або іншага пастаўшчыка правізіі. Я сумняваўся, што Джына наогул што-небудзь рыхтавала.
  
  Алекс схапіў мяне за руку і пацягнуў на кухню, спыніўшыся, каб чмокнуть ў шчаку, з-за чаго па целе прабег электрычны разрад. Божа, ад яе так смачна пахла.
  
  "Дент! Калі ласка, скажы мне, што ты прыйшоў, каб выратаваць мяне з гэтай сумнай гробаны вечарынкі! Калі б тут не было Мануэля і Рыга, я б ужо сышоў з розуму ".
  
  Я зразумеў дзве рэчы, прыкладна ў такім парадку: па-першае, што Алекс была прыкладна напалову ў пакеце, з рота ў яе пахла занадта вялікай колькасцю віна, а гаворка была невыразнай; па-другое, што ў пакоі былі яшчэ два чалавекі. Пажылы лацінаамерыканец і маладая жанчына, абодва апранутыя ў тыя ж адзення, што і швейцар, утаропіліся на нас, відавочна адчуваючы няёмкасць.
  
  "Я была гатовая закрычаць, слухаючы там, як Джына і яе сяброўкі кажуць аб падліку вугляводаў і высасывании тлушчу з іх азадкаў, таму я задумалася, вярнуўшыся сюды. Аказваецца, Мануэль з Гватэмалы і збірае грошы, каб прывезці сваіх брата і сястру ў краіну. Рыган бярэ семестровый адпачынак у Люіса і Кларка, каб вывучаць транзактный аналіз сярод імігрантаў. Хіба гэта не крута? Я падумала, што гэта значна цікавей, чым модныя дыеты і ліпасакцыя. Я спрабаваў растлумачыць адной з гэтых маленькіх зморшчаных сучек, што ліпасакцыя - дрэнная ідэя, але яна мяне отшила. Я маю на ўвазе, эй, я ж ня лекар або што-то ў гэтым родзе, дакладна?
  
  Алекс адным глытком допила рэшткі віна.
  
  Там стаяў Мануэль з падносам закусак у руках. Яго погляд-пораз кідаўся ў бок дзвярэй. Рыган то брала паднос, то ставіла яго назад.
  
  Я адкрыла рот, каб загаварыць, не зусім упэўненая ў тым, што збіраюся сказаць, калі мяне спынілі.
  
  - ВОСЬ ты дзе! Вынесі падносы ў гасціную! Мае госці паміраюць з голаду.
  
  Я павярнулася і ўбачыла Джыну Пэйсы, народжаная Толсен, вядомую ва ўсім Портлендзе тым, што яна, ну, была Джынай. Дачка вядомага забудоўшчыка, яна на працягу многіх гадоў займала бачнае месца ў грамадскім жыцці горада, застаючыся пастаянна незамужняй, але пастаянна быўшы звязанай з адной вядомай фігурай за іншы. Яна прайшла праз фазу рок-музыкі, затым фазу мясцовага палітыка, перш чым, нарэшце, завязала адносіны з мясцовымі паліцэйскімі, якія некаторыя жартаўнікі называлі гадамі "Труса са значком". У рэшце рэшт, яна нейкім чынам выйшла замуж за Ала на нечаканай цырымоніі на вяршыні гары. Хеленс, з-за якой у шматлікіх ламаліся галавы і трепались мовы, не ў апошнюю чаргу ў Алекса. Яна прыйшла ў жах, даведаўшыся, што яе "мачаха" была ўсяго на пяць гадоў старэйшы за яе.
  
  Джына была невысокай, гадоў трыццаці пяці, з бліскучымі чорнымі валасамі і, як і Алекс, у чорным сукенка без бретелек. Але там, дзе Алекс выглядала пышна, у нейкім сэнсе "дзяўчына па суседстве", Джына проста выглядала дрэнна апранутай, не зусім кепскай, але амаль.
  
  "Прывітанне,... Дент". Я ўбачыў, як Джына секунду спрабавала ўспомніць маё імя, яе вочы кінуліся ўверх і налева, што было нуэролингвистическим прыкметай пошуку ў яе памяці. Затым яна акінула мяне позіркам з галавы да ног, разглядаючы маю вопратку так жа, як яе швейцар. - Ты тут, каб убачыць Ала?
  
  "Так, у нас ёсць сякія-такія справы. Не хацеў псаваць тваю вечарыну. Я проста забегу..."
  
  "О, але ты павінна прыйсці і пазнаёміцца з усімі!" У другі раз за пару хвілін я выявіла, што хто-то цягне мяне за запясце. Джына захапіла мяне ў гасціную. Усе погляды звярнуліся да нас, калі мы ўвайшлі. Я адчула сябе асабліва апетытнай здабычай на дарозе, якую ацаніла зграя сцярвятнікаў, апранутых у Prada. Джына выбухнула шквалам уяўленняў, засынаючы мяне імёнамі кожнай жанчыны, імёнамі яе мужоў (калі яны ў яе былі), імёнамі былых мужоў (ов) (калі яны ў яе былі), родам заняткаў і гэтак далей. Гэта было галавакружна.
  
  Усе яны былі худымі, з тым змардаванай выразам твару, якое сведчыла аб занадта вялікай колькасці пілатэс і недахопе чизбургеров.
  
  У большасці з іх быў занадта ідэальны загар, каб быць чым-небудзь іншым, акрамя штучнага. Відавочна, усе яны па ўзаемнай згодзе пафарбавалі валасы ў адзін і той жа адценне не зусім светлых валасоў. Степфордские жонкі 21-га стагоддзя.
  
  "Дент раней працаваў з Элам, лавіў забойцаў і гвалтаўнікоў. Яго самае вядомае справа было, калі ён застрэліў таго вар'ят, які зладзіў стральбу ў гандлёвым цэнтры ".
  
  Па натоўпе пракаціўся смяшок. Палова з іх скрывіўся ад агіды, без сумневу, вельмі падабаецца спаць ноччу, ведаючы, што людзі, падобныя на мяне, там, на забойства, для іх, але не ДЗЯКУЙ на самай справе таго, каб пагаварыць са мной. Іншая палова турбавала мяне больш, усе яны рухаліся на паўкроку, іх вочы блішчалі ад прадчування сутычкі з сапраўдным дрэнным чалавекам, сапраўдным забойцам. Павінна быць, па параўнанні са мной карпаратыўныя рэйдэры і спецыялісты па варожага захопу ўлады здаюцца непераканаўчымі.
  
  "Што вы адчувалі, калі стралялі ў таго чалавека?" Спытаў голас ззаду.
  
  Слова "аддача" было ў мяне на вуснах, калі мяне спынілі.
  
  "Я не думаю, што Дент хоча казаць пра гэта прама цяпер".
  
  Я павярнулася і ўбачыла Ала, ростам усяго ў пяць футаў шэсць цаляў, апранутага ў акуратны чорны швэдар і шэрыя штаны, з незажженной цыгарай у адной руцэ і паўпарожнім шклянкай скотчу ў іншы. Яго непрыгожая маленькая галава троля здавалася трохі лысее, а валасы, якія растуць з вушэй, здаваліся трохі даўжэй, чым калі я бачыў яго ў апошні раз, але гэта ўсё роўна быў стары добры Эл.
  
  Ён павярнуўся да Джине. "Прабач, дарагая, мне трэба забраць у цябе майго госця".
  
  Цяпер Эл схапіў мяне за руку. Гэта дзярмо надакучвала. Ён павёў мяне назад праз дом да лесвіцы. Ззаду нас размова аднавіўся, не збіваючыся з рытму. У холе мы прайшлі міма Алекс. Яна адкуль-то напоўніла свой келіх віном.
  
  "Асцярожней, Дент. Яны зьядуць цябе жыўцом". Яна здавалася яшчэ больш п'янай, чым раней. Я адкрыў рот, каб адказаць, але яна хіхікнула і накіравалася ў ванную.
  
  Калі я рушыла ўслед за Пунсовым уверх па лесвіцы, ён паківаў галавой. "Ты ведаеш, Дент, на працягу многіх гадоў я трымаў тузін дэтэктываў-алкаголікаў з канцэнтрацыяй увагі залацістых рэтрыверау на заданнях і раскрыцці забойстваў, але будзь я пракляты, калі змагу прымусіць сваю жонку і дачка трываць адзін аднаго".
  
  У мяне не было адказу на гэта, таму я проста рушыла ўслед за ім. Кабінет Ала быў уражлівым, увесь з дрэва і латуні. Ён аддаваў перавагу марскі матыў, але, наколькі я ведаў, адзіны раз, які Эл правёў на лодцы, быў той, калі мы з ім абодва выпалі з лодкі, спрабуючы выцягнуць мёртвае цела з аднаго з гарадскіх вадасховішчаў ў парку Вашынгтона. Хоць, вядома, гэта выглядала па-чартоўску мужна.
  
  У адным з мяккіх скураных крэслаў перад сталом Ала сядзеў яшчэ адзін мужчына. Нават нягледзячы на тое, што ён сядзеў, я магла сказаць, што ён быў высокім і хударлявым. У яго былі кароткія светлыя валасы, падстрыжаныя па старомодному "буч", і ён быў апрануты ў касцюм, які, на мой нетрэніраваным погляд, выглядаў дарагім. Я не магла дакладна сказаць, колькі яму гадоў, спачатку я падумала, што каля пяцідзесяці, мяркуючы па тонкім морщинкам вакол яго вачэй, але потым ён павярнуў галаву да мяне і выглядаў нашмат маладзей, гадоў трыццаці пяці.
  
  - Дент, гэта Себасцьян Бол з ФБР. - Пакуль Эл казаў, мужчына ўстаў. Божа мой, ён быў вышэйшы за мяне. Павінна быць, не менш за 6 футаў 6 цаляў, можа быць, нават 6 футаў 7 цаляў. Калі ён працягнуў руку для поціску рукі, абшэўка саслізнула, агаліўшы наручныя гадзіны, якія выглядалі цяжкімі і дарагімі. Цікава, федэрал з грашыма.
  
  "Прыемна пазнаёміцца", - сказаў я. У яго было адно з тых нейтральных поціскаў рукі, не бязвольнае запясце, але і не адзін з тых хлопцаў, якія спрабуюць ператварыць кожнае поціск рукі ў гульню на дамінаванне. Падпарадкоўваючыся імпульсу, я сказаў: "Падобна на тое, ваш хлопец ля ўваходу добра спраўляецца з абавязкамі дазорнай".
  
  Гэта выклікала ў мяне слабую ўсмешку. "Эдвард - прафесіянал".
  
  Цікава. Эдвард, відавочна, не быў федералом. Пры незнаёмца яны заўсёды называлі адзін аднаго "Агент Такой-то". Цябе павінны былі прыняць у клуб, перш чым пры табе сталі называць па імёнах. Я задаваўся пытаннем, што Бол рабіў з бандытам ў якасці кіроўцы.
  
  Мы селі. Эл прапанаваў мне цыгару, ад якой я адмовіўся, і поўны шклянку односолодового віскі, які я прыняў.
  
  - Ты быў занятым хлопчыкам. Як твае рабрынкі? - Запытаўся Эл, калі я дазволіў свайму першаму горла односолодового перакаціцца ў роце. Я паспрабаваў уявіць, якія прыметнікі яны выкарыстоўвалі б у адным з гэтых часопісаў. Тарфяной? Ёдзісты? Фруктовае послевкусіе? Чорт з ім. Смак быў цудоўным. Я праглынуў яго.
  
  "Навіны распаўсюджваюцца хутка", - сказаў я. "Я спадзяваўся замяць гэта маленькае фіяска".
  
  Эл паціснуў плячыма. "Ты ж ведаеш, як распаўсюджваюцца чуткі ў Бюро". Ён адчыніў скрыню стала перад сабой і выцягнуў пару тэчак. "У цябе ёсць якія-небудзь ідэі, каго ты толькі што арыштаваў?"
  
  "Гібсан Маршал? Смаркаты хлопец з густам да порна і праблемамі з стаўленнем. Здаецца, у яго талент выблытвацца з непрыемнасцяў, але я не думаю, што ён выберацца з гэтай ".
  
  Эл пасунуў да мяне першую тэчку. Я адкрыла яе і хутка прагледзела. Там было ўсё аб Гибсоне Маршалле, вялікая частка матэрыялаў, якія Мэндзі ўжо выявіла. Тут нічога новага.
  
  "І што?" - Спытаў я.
  
  Эл пасунуў другую тэчку. Першым, што апынулася ўнутры, была глянцавая фотаздымак 8x10 цаляў, на якой падцягнуты мужчына гадоў пяцідзесяці, можа быць, пачала шасцідзесяці пазіруе на фоне амерыканскага сцяга. Я прагартаў міма фатаграфіі і выявіў, што гляджу на дасье нейкага Хендерсона Маршала, уладальніка Cascade Aviation, невялікіх прыватных ваенна-паветраных сіл, якія заключалі кантракты амаль выключна з урадам Злучаных Штатаў і, па чутках, былі падстаўной кампаніяй ЦРУ. Ён таксама быў суўладальнікам буйной прыватнай ахоўнай фірмы "Транснацыянальныя рэзалюцыі", некаторыя назвалі б яе прыватнай арміяй, якая таксама амаль усе свае дзелавыя аперацыі вяла па кантрактах з урадам ЗША і таксама лічылася падстаўной кампаніяй ЦРУ. Яны нанялі сотні былых супрацоўнікаў спецпадраздзяленняў, "Зялёных берэтаў", "МАРСКІХ коцікаў", "Дэльта Форс" і ім падобных, і забяспечылі іх працай целаахоўцаў і "атрадаў абароны" па ўсім свеце.
  
  Я прагледзеў астатняе дасье. У Гібсана былі сувязі з дзесяткамі іншых кампаній, якія займаюцца нерухомасцю, імпартам-экспартам, суднаходствам, называйце як хочаце. Там таксама быў падрабязны спіс палітычных укладаў. Паводле спісу, Маршал-старэйшы ніколі не сустракаў палітыка, занадта кансерватыўнага для ахвяраванні.
  
  "Ён, павінна быць, так ганарыцца сваім сынам", - сказаў я.
  
  "Не ведаю, як наконт гонару", - сказаў Эл. "Але ён вызначана выдаткаваў кучу грошай, выцягваючы хлопца з непрыемнасцяў. Па некаторых нязначным арыштаў, як толькі станавілася відавочна, што стары гатовы выдаткаваць бяздонную суму грошай на абарону і апеляцыю, абвінавачванні проста здымаліся. Ні адзін акруговай пракурор ці гарадскі пракурор у здаровым розуме не выдаткуе сотні тысяч долараў з свайго бюджэту на тое, каб дамагчыся асуджэння за дробнае правапарушэнне, асабліва калі справа не з'яўляецца канчатковым. Мы з табой абодва ведаем, што большасць спраў не герметычныя.
  
  "Лепшая абарона, якую можна купіць за грошы. Я думаў, правасуддзе слепа", - сказаў я.
  
  "Яно слепа", - сказаў Боль. "Правасуддзе не бачыць большасці злачынстваў, якія здзяйсняюць багатыя".
  
  Гэта было дзіўна чуць ад федерала, яшчэ больш дзіўна зыходзіла з вуснаў такога чалавека, як Шар, які проста выпраменьваў пэўную аўру, якую я прывык асацыяваць з верхавінай грамадства. Акцэнт быў усходні. Можа быць, у Бостане?
  
  Гэта нагадала мне пра сям'ю Кэнэдзі, аб бейсболе на Мартас-Винъярд, што-то ў гэтым родзе.
  
  "Стары зняў абвінавачванні ў дробным правапарушэнні, выкінуўшы на гэта грошы", - сказаў Эл. “Мы ўсё гэта ненавідзім, але мы ведаем, што такое здараецца. Бывае і горш. Паліцэйскі штата, арестовавший малодшага Маршала за інцыдэнт з зброяй і лютасцю на дарозе, больш не з'яўляецца паліцыянтам штата ".
  
  Я адчула, як у мяне ў жываце зараджаецца непрыемнае пачуццё. "Раскажы".
  
  "Праз тыдзень пасля таго, як паліцэйскі арыштаваў Маршала, шаснаццацігадовая паліцэйская разведчыца заявіла, што Паліцэйскі неаднаразова чапляўся да яе ў сваёй патрульнай машыне. У дачыненні да яго было праведзена расследаванне, і ён быў звольнены".
  
  "Гэта было праўдай?" - Спытаў я.
  
  Эл паціснуў плячыма. "Усё, што я магу вам сказаць, гэта тое, што дзяўчынку выхоўвае маці-адзіночка, якая працавала афіцыянткай. Мама звольнілася з працы. Яны абодва ездзяць на новенькіх машынах, і на імя дзяўчынкі быў заснаваны адукацыйны мэтавай фонд. У іх яшчэ нават не было часу падаць у суд на паліцыю штата, так што ты скажы мне, адкуль узяліся грошы ".
  
  "Чорт", - сказаў я. Я адчуваў сябе так, нібы з-пад мяне вырвалі гіганцкі дыван.
  
  "Што я хачу сказаць, - сказаў Эл, - так гэта тое, што вам трэба быць асцярожным. У лепшым выпадку, кожны аспект гэтай справы будзе старанна вывучаны. Калі вы забыліся паставіць кропку ў канцы прапановы, адвакаты гэтага хлопца паспрабуюць ператварыць гэта ў змову з мэтай яго падставіць. Усё, што вы калі-небудзь рабілі, будзе вывучана, перагледжана і пададзена такім чынам, каб выставіць вас нявартым даверу ".
  
  Я пахаладзеў ўсім целам. "Госпадзе, Ал. Непрыдатны для таго час. Мяне б гэта так не турбавала, калі б ты ўсё яшчэ быў начальнікам аддзела па асабліва важных злачынствах, але Лаббок, чувак".
  
  Эл кіўнуў. "Так, я ведаю".
  
  Болль закруціўся на крэсле. Я амаль забыўся аб гэтым чалавеку, паколькі словы Ала ўсё глыбей пранікалі ў мяне. Я павярнуўся да федералу.
  
  "Такім чынам, якая ваша кропка гледжання на ўсё гэта?"
  
  Болль прачысціў горла. - Я працую ў спецыялізаваным падраздзяленні Бюро. Мы займаемся злачынствамі нацыянальнага або нават міжнароднага значэння. Мы даўно падазравалі містэра Маршала ў выкарыстанні свайго бізнесу і сваіх кантактаў у ЦРУ для ўдзелу ў розных незаконных дзеяннях. Яго кампаніі падтрымліваюць аперацыі ў Афганістане, Іраку, Узбекістане, па ўсім свеце. Паступалі паведамленні пра вываз выкрадзеных грошай з гэтых краін, разрабаваных творах мастацтва, здзелках з зброяй, магчыма, нават кантрабандзе наркотыкаў ".
  
  Болль зрабіў глыток свайго віскі, перш чым працягнуць.
  
  “З намі звязаўся наш інфарматар у Cascade Air, незадаволены супрацоўнік, які сказаў нам, што ў яго ёсць доказы. У ноч, калі ён павінен быў сустрэцца са мной, яго выклікалі на апошні рэйс у Пакістан. Я не занадта хваляваўся. У гэтым няма нічога незвычайнага. Тэмп працы Cascade Air неверагодны. У іх часта не хапае людзей, і яны выклікаюць экіпажы ў апошнюю хвіліну. Мой хлопец сеў у самалёт у Олбані, але так і не выйшаў у Пакістане ".
  
  "Госпадзе". Паміж Орегоном і Пакістанам было шмат прасторы, вялікая яго частка - Ціхі акіян.
  
  "Мы працавалі над гэтай справай разам амаль дзевяць месяцаў, Дент", - сказаў Эл. "Гэты інфарматар быў бліжэй усіх, каго мы калі-небудзь падбіралі да чаго-небудзь дакладнаму, і бац! Ён знік".
  
  "Ты думаеш, сын працуе з бацькам?" Я нахмурыўся. Гэта як-то не сыходзілася.
  
  "На самой справе, няма", - сказаў Болль. "Хендэрсан практычна адрокся ад свайго сына. Падобна на тое, ён страціў усякую надзею на тое, што Гібсан атрымае ў спадчыну бізнес, і нават спыніў з ім усе кантакты, акрамя прадастаўлення яму адвакатаў ".
  
  "Такім чынам, Джуниор вырашыў заняцца інтэрнэт-порнабізнэсам. Я думаю, прадпрымальніцтва перадаецца па спадчыне".
  
  "Сапраўды. Гібсан не падтрымлівае кантактаў са сваім бацькам, але ў яго ўсё яшчэ ёсць кантакты з некаторымі супрацоўнікамі свайго бацькі. Яго некалькі разоў фатаграфавалі за рулём яго фургона на заводзе Cascade Aviation тут, у Арэгоне. Мы яго перахоплівалі тэлефонныя званкі, у якіх ён згадваў пра "дастаўцы", але ў нас не было рэсурсаў, каб прасачыць за гэтым ".
  
  "Адна рэч не мае сэнсу", - сказаў я. "Вы сказалі, што сын казаў аб тым, каб што-то перадаць хлопцам з Cascade Aviation?"
  
  Эл і Бол адначасова кіўнулі.
  
  "Што б гэта магло быць? Гэтыя хлопцы лётаюць у Ірак, Афганістан, Пакістан, падобныя месцы? У гэтых месцах ёсць уся дурнота, зброя і грошы ў свеце. Мы вырошчваем тут кучу траўкі, але везці яе туды - усё роўна што прадаваць снег эскімосам. Што, чорт вазьмі, варта правозіць кантрабандай у гэтыя краіны?"
  
  "Гэта тое, што мы б вельмі хацелі ведаць", - сказаў Болль.
  
  Я пасядзеў там з хвіліну, разважаючы, спрабуючы супаставіць усе кропкі гледжання. "Госпадзе. Гэта становіцца ўсё глыбей і глыбей".
  
  Эл кіўнуў. "Я паклікаў цябе сюды сёння ўвечары па двух прычынах. Першая - папярэдзіць цябе. Я думаю, табе трэба будзе па-чартоўску цяжкая паездка. Другая - прапанаваць табе працу. Хацелі б вы быць федералом?"
  
  Спатрэбілася секунда, каб усвядоміць гэта. "Ісус Ал? Пачаць усё спачатку ў якасці агента? Без крыўд", - сказаў я, скоса паглядзеўшы на Болла. "Проста я крыху застары, каб пачынаць усё спачатку".
  
  - Наогул-то, - сказаў Болль. - Вас прыцягнуць у якасці спецыяльнага кансультанта. Вам далі б спецыяльнае федэральнае заданне, статус спецыяльнага агента, права насіць агнястрэльную зброю, але вы працавалі б толькі з некаторымі найбольш далікатным справамі. Мы не збіраемся прымушаць цябе паступаць у Акадэмію ў Куантико, бегаць з перашкодамі і ўсё такое.
  
  "Хм". Не самы выразны адказ, але прапанова прыйшоў з ніадкуль. Перспектыва вярнуцца на працу да Элу падалася мне інтрыгуючай.
  
  Эл паглядзеў мне ў вочы. "Я не чакаю адказу прама цяпер, але мне трэба, каб ты падумаў пра гэта, Дент. Якім-то чынам дрэнныя хлопцы выявілі нашага інфарматара і выкінулі яго з гребаного самалёта. Гэта павінна была быць ўцечка інфармацыі. Ты чалавек, якому я магу давяраць, а такіх вакол цяпер не так ужо шмат ".
  
  Я адчула, як фарба пачынае падымацца па маёй шыі. Ад неабходнасці адказваць мяне выратаваў шум ўнізе. Я пачула два жаночых галасы, гарлапаняць адзін на аднаго. Я не магла разабраць слоў, акрамя аднаго, якое вызначана было "сука".
  
  Пачуўся звон разбітага шкла.
  
  Надышла чаргу Ала пачырванець. Ён выпрастаўся і, сказаўшы "прабачце", выйшаў за дзверы. Мы з Боллом сядзелі ў смущенном маўчанні, спрабуючы прыкінуцца, што не чуем, як Эл гучна размаўляе унізе, на лесвіцы. Праз некалькі хвілін ён, пыхкаючы, падняўся назад па лесвіцы і з'явіўся ў дзвярах, люта жуючы цыгару.
  
  - Дент, ці магу я папрасіць цябе дапамагчы сёе з чым унізе? Я падскочыў са свайго месца, як чорцік з табакеркі, ледзь не перакуліўшы яе. Я ўспомніў, што трэба павярнуцца і паціснуць руку Боллу. Яго твар было ідэальна адпаліраваныя непранікальнай маскай. Я зайздросціў людзям, якія былі здольныя на гэта.
  
  "Калі ласка, падумайце аб нашай прапанове, містэр Мілер", - сказаў ён.
  
  Я паабяцала, што так і зраблю, і рушыла ўслед за Пунсовым назад ўніз па лесвіцы. Краем вока я ўбачыў, што Джына стаіць у цэнтры гасцінай і змакае сурвэткай струменьчык крыві, якая сцякае з кутка яе рота. Здавалася, яна больш размазывала яе па твары, чым выцірала.
  
  Яна была акружаная сваімі сябрамі, усе яны размаўлялі напаўголасу.
  
  Эл абышоў усе гэта бокам і павёў мяне прама на кухню, дзе Алекс сядзела на зэдліку, прыціскаючы пакет з лёдам да костяшкам пальцаў правай рукі.
  
  "Прывітанне, Дент. Я толькі што ўдарыла сваю мачыху", - весела прамармытала яна. "Але яна гэта заслужыла".
  
  Ал заплюшчыў вочы. Я бачыла, як ён лічыць да трох. Ён адкрыў вочы і працягнуў мне сумку Алекса, маленькую чорную штучку, толькі трохі больш маёй далоні.
  
  "Дент. Не мог бы ты зрабіць мне ласку і адвезці маю дачку дадому, яна занадта шмат выпіла".
  
  "Ммм. Ок". Я ні за што на свеце не збіраўся казаць "няма". Гэта быў Эл. Я б усё зрабіў для Ала. Выпіўка Алекса і раней была праблемай. Два гады таму яе арыштавалі за кіраванне ў нецвярозым выглядзе. Гэта выклікала вялікі рэзананс, але ў канчатковым выніку не каштавала ёй працы. Калі б яна паспрабавала сесці за руль прама зараз, быў даволі вялікі шанец, што яна апынулася ў кювеце, а не проста на заднім сядзенні паліцэйскай машыны.
  
  "Крута!" Сказала Алекс. Яна паднялася на ногі, не так няўпэўнена, як я чакаў, і ўзяла мяне пад руку. Яна амаль подскакам выскачыла ў фае, цягнучы мяне за сабой па шляху.
  
  Алекс рэзка затармазіла ля гасцінай, ледзь не адправіўшы нас у клубок на мармуровы падлогу. Яна паказала на Джыну.
  
  "Калі я адчую сябе вінаватым за тое, што ўдарыў цябе раніцай, я патэлефаную і папрашу прабачэння".
  
  Яна нахмурылася. - Але я не думаю, што змагу.
  
  "Проста сыходзь", - сказала Джына. Па тоне голасу я чакаў, што яе вочы покраснеют, а галава пачне круціцца з боку ў бок.
  
  Алекс шырока памахаў рукой. "Спакойнай ночы, лэдзі. Было весела. Арыяна, старайся не падаць, калі гуляеш у тэніс. Тыя танныя імплантаты, якія табе паставілі ў Мексіцы, могуць зламацца, і твае сіські і задніца обвиснут ".
  
  З натоўпу ў гасцінай данеслася калектыўнае шыпенне, і я амаль пацягнуў хихикающую Алекс да ўваходных дзвярэй. Яна прытулілася да мяне і абняла за талію, пакуль мы спускаліся па лесвіцы. На вуліцы было, напэўна, сорак градусаў, а на ёй не было паліто. Я думаў, аддаць ёй сваё або вярнуцца за сваім, і вырашыў проста праводзіць яе да машыны. Гэта было недалёка, і холад мог дапамагчы ёй працверазець. Акрамя таго, я востра адчуваў жар яе цела, нават скрозь пласты маёй кашулі і паліто.
  
  Эдвард, целаахоўнік і кіроўца Болла, абыякава разглядваў нас. Магчыма, ён крыху прыўзняў брыво, але, магчыма, гэта было маё ўяўленне.
  
  OceanofPDF.com
  
  КІРАЎНІК ЧАТЫРНАЦЦАТАЯ
  
  
  
  
  
  
  
  Пасадзіць хихикающую, нескоординированную Алекс на пасажырскае сядзенне маёй машыны аказалася сапраўдным прыгодай. У працэсе я сее-што даведалася: у Алекс былі вельмі выразныя лініі загару. Як толькі яна, нарэшце, вёскі, то апусціла сукенку назад на калені, то ці не заўважыўшы, што я заўважыў, то ёй было ўсё роўна. Я асцярожна зачыніў дзверы і некалькі секунд глядзеў на агні горада, спрабуючы засяродзіцца на адкрытым выглядзе, а не на тым, што я толькі што ўбачыў у святле ліхтара маёй машыны.
  
  "Гэта дачка Ала", - нагадала я сабе напаўголасу. "І яна вельмі п'яная".
  
  Я глыбока ўздыхнуў і сеў у машыну. Паездка, на шчасце, была кароткай. Алекс жыў за ўсё ў некалькіх мілях адсюль, на Скайлайн-роўд. Усю дарогу яна сядзела, прыціснуўшыся да мяне, паклаўшы галаву мне на плячо, а руку на сцягно. Я выразна адчуваў, як яе грудзі тычыцца майго пляча.
  
  Мяне пачаставалі доўгім, няскладным маналогам пра заганы яе мачахі. Я чула, як Джына падманам прымусіла беднага нявіннага Ала ажаніцца на ёй, калі Эл ўсё яшчэ перажываў смерць маці Алекса. Я чуў, што Джына хацела Эла толькі з-за яго грошай і, верагодна, жорстка кінула б яго, як толькі ўчапілася б у яго досыць глыбока, каб узяць яго за ўсё, чаго ён варты.
  
  У мяне быў трохі іншы погляд на рэчы. Я памятала, як Эл з зачараваннем паляваў за Джынай, і я сапраўды сумнявалася, што Джына палявала за грашыма Ала, улічваючы, што ў яе было больш, чым у яго. Але я даўным-даўно навучыўся не спрачацца з п'янымі людзьмі.
  
  Што прасвечвала скрозь усё гэта, так гэта тое, як моцна Алекс абагаўляла свайго бацькі, верагодна, больш, чым ён таго заслугоўваў. Алекс была падлеткам, калі я ўпершыню сустрэў яе, шмат гадоў таму, і нават тады яе жыццё круцілася вакол таго, каб зрабіць свайго бацькі шчаслівым.
  
  Мы пад'ехалі да маленькага бунгала Алекс. Яна замітусілася, спрабуючы адчыніць дзверцы машыны, і я зразумеў, што падбадзёрлівы начное паветра або няма, але яна не дабярэцца да дзвярэй без старонняй дапамогі. Я выйшаў і пайшоў з ёй.
  
  Яна прыціснулася сваім сцягном да майго і сказала: "такім чынам, скажы мне, Дент, што ты любіш на сняданак?"
  
  - А? Чаму? - Я быў вельмі засяроджаны на тым, каб ставіць адну нагу перад іншай, а не на калыханні яе сцягна насупраць майго. Абяцаю.
  
  "Каб я магла пайсці паглядзець у свой халадзільнік і паглядзець, ці змагу я накарміць цябе раніцай, або паглядзець, ці не трэба мне схадзіць за прадуктамі".
  
  Мы спыніліся перад дзвярыма. - Мне проста трэба адвесці цябе ўнутр, Алекс, а потым я пайду сваёй дарогай. Не думаю, што ты ў добрай форме для паходу за прадуктамі.
  
  Я корпаўся ў яе сумачцы, спрабуючы на навобмацак знайсці ключ ад яе дома, калі яна нахілілася і лізнула мяне ў вуха. Я выпусціў сумачку.
  
  "Алекс!"
  
  Яна хіхікнула, калі я нахіліўся, што ў той момант было трохі цяжка, і не толькі з-за маіх зламаных рэбраў. Я сабраў усе, што змог знайсці, і ўстаў.
  
  "Алекс. Спыні". Гэта станавілася смешным. Таксама станавілася ўсё цяжэй знаходзіць яе ключы.
  
  Яна зноў хіхікнула. "Ды ладна табе".
  
  Нарэшце я знайшоў яе звязак ключоў. Я ўставіў яе ў замак, і дзверы расчыніліся.
  
  Яна прайшла міма мяне, пацягнуўшы за руку. - Заходзь ўнутр.
  
  - Алекс. Няма. Мне трэба ісці.
  
  "Чаму?"
  
  "Ты вельмі п'яны".
  
  "Я не збіраюся ванітаваць і прымушаць цябе трымаць мяне за валасы або што-то ў гэтым родзе. Я не НАСТОЛЬКІ п'яны".
  
  "Гэта не тое, што я меў на ўвазе. Я..."
  
  Яна нахілілася і пацалавала мяне, на гэты раз прама ў вусны. Яе мова слізгануў паміж маімі вуснамі, і я зразумеў, што цэлую яе ў адказ. Мае рукі як-то натуральна ляглі на яе сцягна, і я перастаў думаць, проста атрымліваў асалоду ад чыста жывёлам адчуваннем яе вуснаў на сваіх. Яна пачала адыходзіць далей у дом, і я рушыў услед за ёй.
  
  Яна правяла рукой па маім жываце і з спрытам, якая супярэчыла яе папярэдняй нязграбнасці, расшпіліла маланку на маіх штанах. Яна прасунула палец ўнутр і пагладзіла мяне. Я падскочыў ад электрычнага дотыку.
  
  Нейкім чынам гэта прывяло мяне ў пачуццё. Я адступіў ад яе, амаль застонав, калі сувязь паміж яе пальцам і маёй скурай была разарвана. Я важдаўся з зашпількай-маланкай.
  
  "Алекс. Даруй. Я не магу"
  
  "Ты не можаш? Што значыць "не можаш"? Нарэшце-то ты ў мяне дома. Я толькі што запусціў руку цябе ў штаны, а ты кажаш мне, што не можаш? Чаму, чорт вазьмі, няма?
  
  На секунду мой мозг засяродзіўся на гэтым. Сапраўды, чаму б і не? Да гэтага часу ўсё было даволі добра. Чаму б і не? Пра ды.
  
  - Одры, - здолеў выціснуць я. - Я з Одры. Гэта было б няправільна.
  
  Плюс быў Эл. Эл не адправіў сваю п'яную дачка дадому ў маёй машыне, таму што давяраў мне.
  
  "Ах так. Одры", - сказаў Алекс. "Я забыўся пра яе".
  
  Я ледзь не сказаў "я таксама", але своечасова стрымаўся.
  
  “Паслухай, Алекс. Мне сапраўды трэба ісці. Даруй..."
  
  Прасіць прабачэння за што? Не спаць з ёй, калі яна была п'яная? Гэта гучала няправільна.
  
  "У любым выпадку", - працягнуў я. "Паспі крыху".
  
  "Добра", - сказала яна. І заплакала.
  
  Чорт. Я магу справіцца з перастрэлкай. Але я не магу справіцца са слязьмі. Мне трэба было выбрацца. Акрамя таго, успаміны аб тым пацалунку і дотыку не сыходзілі. Жывёльная частка майго мозгу казала мне, што я паступіў па-дурному, выйшаўшы за гэтую дзверы.
  
  Я збег. Іншага слова для гэтага не падабраць. Я збег у ноч, сеў у машыну і паехаў дадому, дзе мяне чакала бяссонная ноч.
  
  OceanofPDF.com
  
  РАЗДЗЕЛ ПЯТНАЦЦАТЫ
  
  
  
  
  
  
  
  На наступную раніцу я спазніўся на працу, але дзеля ўласнай бяспекі і бяспекі навакольных зайшоў выпіць кавы. Маёй адзінай саступкай портлендской кававай культуры было тое, што я звычайна купляў кавы ў Starbucks, галоўным чынам таму, што нельга было прайсці больш пары кварталаў, не спатыкнуўшыся пра каго-небудзь. Але мне не падыходзіць гэта дзярмо са вспененным малаком, карыцай і шакаладам. Я проста піла каву, просты чорны кава, пажадана такі моцны, каб на паверхні заставаўся прыемны масляністы прысмак.
  
  Я жангляваў сваім кавы, рулём і тэлефонам, каб патэлефанаваць Мэндзі.
  
  Мэндзі не адказвала на званкі. Ха. Звычайна яна здымала трубку пасля першага або другога званка, як быццам чакала, што хто-небудзь патэлефануе ёй і раскажа, дзе знайсці Джымі Хоффу або што-то ў гэтым родзе. Можа быць, яна таксама спала.
  
  Рух не палепшылася, калі я заехаў у цэнтр горада. Купка людзей блакавала вуліцу, пратэстуючы супраць таго ці іншага праклёны. Гэта адбывалася так часта ў цэнтры Портленда, што ніхто нават не папрацаваў высветліць, па якой нагоды адбываўся пратэст. Мы проста паглядзелі навіны, каб даведацца, наколькі моцна пратэсты перакрылі рух.
  
  Я прыпаркаваўся ў гаражы і ў Цэнтральным участку, па шляху выглядаючы рабочую машыну Мэндзі. Нарэшце я знайшоў яе і прыпаркаваўся побач. Добра, што яна была тут, можа быць, яна проста забылася ўключыць свой тэлефон.
  
  Я падняўся па чорнай лесвіцы ў вестыбюль. Я быў удзячны малекулам кафеіну, впитавшимся ў мой мозг. Планаваць свой дзень і перажыць яго цяпер здавалася рэальнай магчымасцю, у адрозненне ад таго, каб проста сядзець склаўшы рукі.
  
  Я выскачыў з драбінчастага калодзежа на сваім паверсе, прама побач з шэрагам ліфтаў, і спыніўся як укапаны. Там у чаканні ліфта стаяў хлопец, высокі, з паголенай галавой, можа быць, майго росту, можа быць, трохі вышэй. Пад дарагім на выгляд цёмна-карычневым касцюмам, які ён быў апрануты, я магла сказаць, што ён быў добра складзены, з доўгім хударлявым целаскладам бягуна. Ён быў адным з тых людзей, якія выглядалі ідэальна ураўнаважанымі і засяроджанымі, калі стаялі, нібы прыраслі да зямлі і былі нерухомыя.
  
  Я глядзела на яго ў профіль. Твар закранула што-то ў глыбіні майго свядомасці, нейкі ўспамін.
  
  Ён павярнуў галаву, і нашы погляды сустрэліся. Я адчула тое, чаго даўно не адчувала: сапраўдны страх. Гэта ўзрушыла мяне. Праз некаторы час мой страх змяніўся нейкім прадчуваннем, амаль тугой па добраму выкіду адрэналіну. Але цяпер усё было па-іншаму. Я літаральна адчуў, як па маім хрыбетніку прабегла паколванне, як быццам хто-то падключыў мяне да батарэйцы з нізкім токам. Гэта было так, нібы я загарнуў за кут сцежкі ў джунглях і сустрэўся позіркам з самай вялікай гробаны змяёй у джунглях. Яго твар быў плоскім, нічога не выяўляецца. Я бачыў, як ён змераў мяне поглядам з ног да галавы, як мяснік, які разважае, як лепш разрабіць ялавічны бок.
  
  Ліфт бразнуў, і дзверы адчыніліся. Ён злёгку ўсміхнуўся мне, ці мне здалося? Затым ён увайшоў у ліфт. Дзверы за ім зачыніліся, і ён сышоў. Мой параліч прайшоў, і я ступіў наперад з драбінчастага калодзежа.
  
  Я зноў спыніўся, пракручваючы ў галаве тое, што толькі што адбылося. Я зарабляў на жыццё паляваннем на забойцаў, чорт вазьмі. Чаму я прырасла да месца, як дзіця ў доме з прывідамі, з-за лысага хлопца ў дзелавым касцюме?
  
  Я зноў пачаў рухацца, мэтанакіравана ідучы ў бок свайго офіса. Гэта было недарэчна. Мне сапраўды патрэбен быў адпачынак.
  
  У дэтэктыўным бюро было ціха. Я нідзе не бачыў Мэндзі, як і многіх іншых людзей, калі ўжо на тое пайшло. З таго часу, як Лаббок прыйшоў да ўлады, большасць хлопцаў стараліся трымацца далей ад офіса, аддаючы перавагу выконваць сваю працу ў кафэ або пустым офісе ў адным з іншых участкаў.
  
  Я не ўбачыў Лаббок, добры знак, але я ўбачыў яго лёкая Дэна Уинтера. Уінтэр стаяў каля майго куба, вельмі дрэнны знак.
  
  "Сяржант Вінтэр". Я кіўнуў, спадзеючыся, што той факт, што ён стаяў на парозе маёй каюты, быў проста супадзеннем, але выпрабоўваючы непрыемнае прадчуванне, што гэта, верагодна, не так.
  
  Уінтэр напусціў на сябе сур'ёзнае, уладнае выраз твару. Ён спрабаваў гуляць ролю настаўніка для ўсіх хлопчыкаў і дзяўчынак пад сваім пачаткам, нягледзячы на тое, што на самой справе быў ненашмат старэйшы большасці з нас і пераходзіў ад аднаго дерьмового задання да іншага ў бюро. У асноўным ён паўсюль ішоў за Лаббоком, дзейнічаючы ў якасці яго ад'ютанта і падхалімаў ў любых дзярмовых заданнях, з якімі Лаббоку здаралася працаваць.
  
  "Дент, мне трэба, каб ты пайшоў са мной". Не сказаўшы больш ні слова, ён павярнуўся і накіраваўся да канферэнц-зале. Я паціснуў плячыма і рушыў услед за ім. Гэта павінна быць цікава.
  
  Ён правёў мяне ў канферэнц-залу і зачыніў за намі дзверы. Лаббок сядзеў па адзін бок стала з хлопцам, у якім я цьмяна даведаўся грамадзянскай служачага з Аддзела кадраў. Лаббок нерваваўся. Я мог сказаць гэта па тым, як яго вочы кідаліся па пакоі.
  
  "Присаживайся, Мілер". Лаббок паспрабаваў адлюстраваць камандны тон і з трэскам праваліўся, яго голас сарваўся на маім імя, падняўшыся на актаву.
  
  Я падумаў, не сказаць, што аддаю перавагу стаяць, проста быць мудаком, але перадумаў. Я адсунуў крэсла далей ад стала і сеў насупраць Лаббок, скрыжаваўшы ногі. Я паспрабаваў расслабіцца. Уінтэр застаўся стаяць, склаўшы рукі пад жыватом, напэўна, ахоўваючы дзверы, што было даволі пацешна, калі падумаць.
  
  Лаббок адкрыў рот, каб загаварыць, але я перапыніў яго, ідэальна разлічыўшы момант. "Што я магу для цябе зрабіць, Стыў?" Часам я не мог утрымацца, каб не быць трохі прыдуркам.
  
  Ён раздражнёна нахмурыўся, і яму спатрэбілася некалькі секунд, каб вярнуцца ў патрэбнае рэчышча. "Мы тут, каб абмеркаваць вельмі сур'ёзны пытанне".
  
  Ну ні храна сабе. Звычайна мы не сустракаліся ў канферэнц-зале з адной з жаб з аддзела кадраў, каб пагаварыць аб надвор'і. Лаббок зрабіў паўзу, утаропіўшыся на мяне. Я сядзеў, захоўваючы нейтральны выраз твару, і глядзеў у адказ. Я не збіраўся палягчаць задачу.
  
  Ён праглынуў. "Вы часова адхіленыя ад працы на час расследавання арышту Яна Вендта. Містэр Вендт высунуў некалькі вельмі сур'ёзных абвінавачванняў у прымяненні празмернай сілы супраць вас і дэтэктыва Ўільямса. Гэта абвінавачвання, да якіх я абавязаны паставіцца сур'ёзна ".
  
  Лухта сабачая. Кожны раз, калі копы білі якую-небудзь дерьмовую птушку, ён падаваў скаргу на празмернае прымяненне сілы. Мы павінны былі расследаваць іх, але да тых часоў, пакуль хто-то не загінуў або абвінавачванні не былі пацверджаны іншым паліцыянтам, ніхто ніколі не быў адхілены ад працы на час расследавання.
  
  "Што на самай справе адбываецца са Стывам?" Я паспрабаваў сустрэцца позіркам з Лаббоком, але ён адмовіўся. Яго погляд спыняўся на долю секунды, затым адводзіўся. Супрацоўнік аддзела кадраў запісаў мой пытанне ў нататнік.
  
  Лаббок пачырванеў. "Гаворка ідзе пра тое, што робіць лепшае для горада Портленд. У Вендта зламаныя калена і локаць. Гэта вельмі сур'ёзная сітуацыя. Я павінен дзейнічаць".
  
  Гэта было падобна на гаворка, якую ён завучыў на памяць. Я адчула, як на маім скроні пачала пульсаваць вена. Я амаль пачаў спрачацца з ім, амаль пачаў гаварыць яму, што Вендт быў жорсткім кавалкам лайна, што я выратаваў Вендту жыццё, расправіўшыся з ім такім спосабам, як гэта зрабіў я, выбавіў якога-то іншага паліцэйскага ад неабходнасці страляць у яго. Але спецыяліст па кадрах сядзеў, занесшы ручку над нататнікам, і чакаў, калі я што-небудзь скажу. Мне прыйшло ў галаву, што тут павінен быць прадстаўнік майго прафсаюза.
  
  “Акрамя таго, да майго звесткі дайшло, што мінулай ноччу вы не справіліся са сваімі абавязкамі афіцэра паліцыі. Вы сталі сведкам эпізоду хатняга гвалту і замест абавязковага арышту адвезьлі злачынца дадому ".
  
  Я цепнула вачмі, на імгненне не разумеючы, аб чым ён кажа. Потым я зразумела, што ён кажа пра Алекса. Большасць людзей думалі аб хатнім гвалце як пра мужа, избивающем сваю жонку. Але, строга кажучы, закон распаўсюджваўся на "членаў сям'і або дамачадцаў", да якіх тэхнічна ставіліся Джына і Алекс. Закон абавязвае паліцыю арыштоўваць асноўнага агрэсара ў выпадку хатняга гвалту, так што, строга кажучы, я павінен быў арыштаваць Алекса мінулай ноччу або паклікаць каго-небудзь іншага, каб гэта зрабіць.
  
  Я зразумеў, што Лаббок казаў толькі ў агульных рысах, спадзеючыся прымусіць мяне расказаць аб тым, што адбылося. Гэта быў стары трук следчага.
  
  Так што я трымаў рот на замку, ужыўшы свой уласны стары трук следчага, дазволіўшы цішыні сгуститься. Лаббок загаварыў першым.
  
  "Нам спатрэбіцца ваш значок, зброю, выдадзенае вашым бюро, і ваша машына бюро. Вы не павінны прадпрымаць ніякіх дзеянняў з боку паліцыі, пакуль вы адхіленыя ад працы. Вы будзеце тэлефанаваць сяржанту Винтеру два разы ў дзень і адзначацца ў яго, а таксама быць гатовым да сумоўя.
  
  "А як наконт расследавання Маршала?" Спытаў я. Хлопец з аддзела кадраў запісаў гэта. Першапачатковая гарачая ўспышка гневу адыходзіла, змяняючыся халоднай лютасцю, якую я не адчуваў ужо вельмі даўно, з тых часоў, як у апошні раз пакідаў трэйлер майго бацькі ў той лагчыне ў Тэнэсі.
  
  "Сяржант Вінтэр возьме на сябе расследаванне справы Маршала. У мяне таксама ёсць некаторыя асцярогі з нагоды гэтай справы. Я адчуваю, што пры гэтым арышце было прынята паспешлівае рашэнне. Гэтым вы падвергнулі Бюро рэальнага рызыкі ".
  
  Я здушыў пырханне. Цяпер я ведаў, у чым справа. Цяпер я ведаў, як Маршал сыходзіў ад усіх гэтых здзелак: з-за такіх людзей, як Лаббок.
  
  Я пакапаўся ў сваім сакваяжы, дастаў свае нататкі па справе Маршала. У той момант мне здалося пацешным, што мы называлі гэта "справай Маршала", але на самой справе гэта было не так. Нам варта было б назваць гэта справа "Хізэр Свэнсан".
  
  Хізэр была адзінай, хто быў мёртвы. Я задавалася пытаннем, забрала яе сям'я яе цела, або яна ўсё яшчэ сядзела ў халадзільніку для мяса ў офісе судмедэксперта. Я шпурнула нататнік на стол. Хлопец з аддзела кадраў падскочыў ад гэтага гуку.
  
  "Вось так, сяржант. Я ўпэўнены, што вашы цудоўныя навыкі выяўлення аддадуць належнае ахвяры ". Хлопец з аддзела кадраў хутка прыйшоў у сябе і пачаў нешта пісаць.
  
  Лаббок скорчил грымасу. - Вы не павінны ўступаць у кантакт з дэтэктывам Уільямсам. Я збіраюся нагадаць вам, што змову паміж двума членамі Бюро, якія знаходзяцца пад следствам, з'яўляецца злачынствам, якое караецца звальненнем ".
  
  Гэта раззлавала мяне яшчэ больш. Калі б яны хацелі займець мяне, гэта было б адна справа. Але Мэндзі была добрым хлопцам, выдатным копам, які арыштаваў больш дзярмовых галоў, чым гэтыя хлопцы калі-небудзь марылі. Гэта было няправільна.
  
  Я зняў з шыі значок і паклаў яго на стол, за ім рушылі ўслед ключы ад машыны. Я нахіліўся, выцягнуў магазін з "Глока", які вісеў у мяне на сцягне, і дадаў яго да кучы. Я ўстаў, зрабіў полуоборот і выхапіў пісталет, накіраваўшы яго ў бок ад усіх, да сцяны.
  
  Хлопец з аддзела кадраў віскнуў, калі ўбачыў пісталет. Ён не закрычаў, не закрычаў, не усклікнуў. Ён піскнуў. Як мыш.
  
  "Расслабся", - сказаў я, стоячы з пісталетам у руцэ. "Мне проста трэба разрадзіць яго". Я стаяў і глядзеў на яго. Ён глядзеў у адказ.
  
  "Добра", - сказаў я. "Працягвай. Хіба ты не збіраешся гэта запісаць. Я сказаў: "Расслабся. Мне проста трэба выгрузіць гэта. "Ты запісаў усё астатняе, табе варта запісаць і гэта ".
  
  Ён павагаўся секунду, затым зноў пачаў нешта пісаць.
  
  Я перасмыкнуў затвор, і патрон выскачыў з патроньніку. Ён закаціўся пад стол, а я нават не папрацаваў падняць яго. Я проста паклаў пісталет на стол. Я праціснуўся міма Уінтэрс і накіраваўся да дзвярэй. Уинтерс ішоў за мной на некаторай адлегласці, але не спрабаваў загаварыць са мной, што было добра. Я быў не зусім у настроі размаўляць.
  
  Я спусціўся па лесвіцы на аўтапілоце, чуючы, як Уинтерс сапе ззаду мяне. Я адчуваў сябе так, нібы быў у нейкім здранцвенні. Мне ўдалося выбрацца з будынка, не сустрэўшы нікога са знаёмых. Я быў рады гэтаму.
  
  Я выйшаў з будынка на сонечнае святло, вельмі рэдкі для гэтага часу года ў Портлендзе. Сёння ў горадзе было шумна. Гудкі аўтамабіляў рэхам разносіліся уверх і ўніз па каньёнам, адукаваным будынкамі. Міма мітусіліся людзі, не звяртаючы ўвагі на мяне, які стаяў на тратуары. Гэта было падобна на прагляд якога-небудзь фільма, які праходзіў перада мной. Я адчуваў сябе так, нібы знаходзіўся ў сваім уласным маленькім бурбалцы, ізаляваны ад таго, што адбывалася.
  
  Я зразумела, што ў мяне няма дарогі дадому. Мая службовая машына раптам апынулася пад забаронай. Мой пікап быў прыпаркаваны дома. На самай справе мне не хацелася ехаць на аўтобусе. Апошняе, чаго мне хацелася, - гэта быць сярод людзей. Я села на лаўку ў парку, раптам адчуўшы сябе обессиленной, няздольнай паварушыцца.
  
  Я ўбачыў бяздомнага хлопца на другім баку вуліцы, капаўся ў смеццевым баку, і падумаў, як лёгка было б проста сядзець там, на гэтай лаўцы, дазваляючы свеце згасаць, пакуль я не стану такім жа, як ён. Пражываць жыццё секунда за секундай таксама здавалася мне тады неверагодна прывабным.
  
  Зазваніў мой тэлефон, вырываючы мяне з задуменнасці. Мая рука інстынктыўна схапіла яго і адкрыла. Я паднесла яго да рота і паспрабавала загаварыць, але мова, здавалася, анямеў. Я проста сядзеў без гуку, прыціскаючы тэлефон да вуха.
  
  "Дент?" На секунду я падумала, што гэта Алекс. Потым я зразумела, што гэта Одры. Я і не ўяўляла, наколькі падобныя іх галасы.
  
  - Прывітанне, - прамармытала я. У дадатак да ўсяго іншага, цяпер я адчуў гарачую выбліск віны з-за яркага ўспаміны аб тым, як спадніца Алекс задралася на яе сцёгнах, з-за адчуванні яе грудзей, прыціснутай да маёй руцэ.
  
  "Ты ў парадку? У цябе дзіўны голас".
  
  Я паглядзеў на валацугу на другім баку вуліцы. Ён скончыў корпацца ў адной банку і рушыў далей.
  
  "Я ў парадку". Я схлусіла рэфлекторна, не думаючы пра гэта, паталагічна няздольная прызнаць, што што-то можа мяне турбаваць.
  
  - Падобна на тое, што ты не ў парадку. Чым ты займаешся? Я знаходжуся ў цэнтры горада і падумаў, ці не знойдзецца ў цябе нейкім цудам часу паабедаць.
  
  Я ледзь не засмяяўся. "Так. У мяне ёсць час. Раптам у мяне з'явілася шмат часу".
  
  "Што ты маеш на ўвазе?"
  
  Я зажмурылася, душачы незразумела адкуль які вырваўся смяшок. - Гэта цяжка растлумачыць. Дзе ты?
  
  - Проста заканчваю школу.
  
  "Я тут, у квартале ад парку. Ты можаш заехаць за мной?"
  
  "Вядома. Буду там праз некалькі хвілін". Яе голас гучаў азадачана.
  
  "Добра. Тады ўбачымся". Я павесіла трубку, не развітаўшыся. Аўтобус з шыпеннем спыніўся далей па вуліцы, і я адчула раптоўнае жаданне сесці ў яго. Чаму-то менавіта тады ехаць у аўтобусе, поўным незнаёмых людзей, здавалася больш прывабным, чым садзіцца ў машыну з жанчынай, якую я амаль маліў пераехаць да мяне ўсяго тыдзень таму.
  
  Але я не ўстаў. Гэта запатрабавала б больш сіл, чым у мяне было ў дадзены момант. Замест гэтага я сядзеў са сваім саквояжем на каленях, утаропіўшыся ў дзірку ў асфальце. Я не ведаю, колькі прайшло часу, проста я здрыгануўся, калі пачуў гудок клаксона, і з'явілася Одры ў сваёй маленькай чырвонай "Хондзе", якая махала мне рукой.
  
  Я залез у машыну, і яна ад'ехала ад тратуара. Я сядзеў, утаропіўшыся прама перад сабой, ведаючы, што павінен што-небудзь сказаць, але быў так жа ашаломлены, як тады, калі адказаў на тэлефонны званок. Мне захацелася загаварыць, але я не мог прымусіць свой мозг прыдумаць якія-небудзь словы, каб вымавіць іх.
  
  - Дент, у чым справа? Ты жудасна выглядаеш.
  
  Чаму-то гэта было лягчэй, калі яна падказвала мне.
  
  "Мяне толькі што адхілілі ад працы". Няўжо я сапраўды гэта сказаў?
  
  - Адхілены ад працы? За што? За таго хлопца, Вендта, аб якім ты мне расказваў?
  
  Не, я хацеў сказаць. Зусім няма. Вось прычына, якую яны прыводзяць, але, бачыце, на самай справе гэта таму, што я сутыкнуўся не з тымі людзьмі, з людзьмі, якія, відавочна, могуць забіць маладую дзяўчыну, выкінуць яе цела, а затым адхіліць паліцэйскага, якая праводзіць расследаванне, ад працы. Відавочна, вам сапраўды можа сысці з рук забойства.
  
  Але ў маёй галаве гэта не мела сэнсу. Ідэя вымавіць гэта ўслых мела яшчэ менш сэнсу.
  
  "Так", - сказаў я. "Праз Вендта". Проста гэта здавалася прасцей.
  
  Некаторы час яна ехала моўчкі, перамыкаючы перадачы. Я зразумеў, што яна накіроўвалася да моста, які переправит нас праз раку да яе дому.
  
  "Мне шкада чуць гэтую ўвагнутасць". Але я амаль чуў яе думкі, але я не здзіўлены. Гэтая маленькая "Хонда" была такой маленькай, што нашы сцягна практычна датыкаліся, калі мы садзіліся ў яе, але ў той момант яна адчувала сябе вельмі далёка ад мяне.
  
  Я не ведаў, што на гэта адказаць. У мяне было такое пачуццё, быццам з-пад мяне вырвалі дыван. Я заўсёды ведаў, што ў Бюро ёсць такія людзі, як Лаббок, занадта шмат людзей, якія здаліся б і прыкінулася мёртвымі, калі б гэта было ў іх палітычных інтарэсах. Але я ніколі б не падумаў, што нават Лаббок наўмысна сарве расследаванне забойства.
  
  Мы перайшлі мост, і я злавіў сябе на тым, што гляджу на шэрую ваду ўнізе, успамінаючы выпадак, які быў у мяне некалькі гадоў таму. Якой-небудзь лекар, эндакрынолаг? Гастраэнтэролаг? Гэта не мела значэння. Ён прыпаркаваў свой "Ягуар" на мосце і скокнуў. Нарэшце ён з'явіўся тыдзень праз, зачапіўшыся за корч, чорт вазьмі, ніжэй па плыні. Багаты хлопец. Прыгожая жонка. Слаўныя дзеці. Я так і не зразумеў, што прымусіла яго падскочыць.
  
  Шум шын змяніўся, калі мы выехалі з моста назад на вуліцу. Одры паглядзела на мяне вялікімі вільготнымі вачыма. Яна адкінула з твару выбившуюся пасму валасоў.
  
  "Давай паедзем да мяне дадому. Цікава, ці будзе табе карысна патэлефанаваць Бэці".
  
  Я цепнула вачмі, спрабуючы гэта зразумець. Бэці была адной з сябровак Одры. Яна была псіхатэрапеўтам. Яна займалася усімі відамі комплекснай псіхіятрычнай дапамогі. Інтэграцыя сваёй асобы, пошук свайго ўнутранага дзіцяці і да таго падобнае дурное дзярмо.
  
  "Чаму я павінен тэлефанаваць Бэці?" Спытаў я, усё яшчэ не разумеючы. Я пракруціў у галаве апошнія некалькі секунд нашай размовы, спрабуючы зразумець, што я прапусціў.
  
  - Я падумаў, што яна магла б, ну, ведаеш, дапамагчы табе разабрацца з усім гэтым.
  
  - Разбірацца са справамі?
  
  "Стрэс. Можа быць, у наступны раз паспрабую дапамагчы табе лепш спраўляцца з усім ".
  
  "Што ты маеш на ўвазе, "у наступны раз вядзі сябе лепей"? Я адчуваў, што вяду зусім іншая размова, чым той, які яна вяла.
  
  Я ўбачыў, як пальцы Одры напружыліся на рулі. Яна рэдка злавалася або, па меншай меры, рэдка паказвала гэта.
  
  - Я маю на ўвазе, можа быць, табе трэба што-небудзь прыдумаць, каб у наступны раз, калі ты каго-небудзь арыштуеш, ты не зламаў яму руку і нагу, Дент.
  
  З хвіліну я сядзеў, утаропіўшыся прама перад сабой, не бачачы дарогі або руху перад намі, але, задаючыся пытаннем, ці не зламаецца ці пластыкавая прыборная панэль "Хонды", калі я стукну па ёй кулаком. Мне ніколі не прыходзіла ў галаву, што Одры не падзеліць майго абурэння з нагоды таго, што мяне адхілілі ад працы за арышт Вендта.
  
  Зазваніў мой тэлефон, пазбаўляючы мяне ад неабходнасці адказваць. Я падняла трубку і ўбачыла на дысплеі, што гэта Мэндзі. Я дала яму патэлефанаваць яшчэ пару разоў, пакуль вырашала, што рабіць. Чорт з Лаббоком. Я б пагаварыў з кім заўгодна. Я раскрыў тэлефон.
  
  "Прывітанне", - сказаў я. Я пачуў дзіўны шаркающий гук на іншым канцы, пару секунд цішыні, а затым лінія абарвалася.
  
  Я нахмурыўся. Зачыніў тэлефон і паклаў яго назад у кішэню.
  
  "Хто гэта быў?" Спытала Одры.
  
  "На самой справе гэта не важна", - сказаў я.
  
  Я быў так попелаў, што мне стала холадна. Ціхі голас у маёй галаве, сказаў, што я павінен проста трымаць рот на замку, што я, верагодна, скажу тое, аб чым пашкадую, калі працягну гаварыць. Я ўсё роўна працягваў казаць.
  
  "Я думаю, што важна тое, што я спрабую зразумець, што, чорт вазьмі, дае вам права ўказваць мне, як я павінен арыштоўваць людзей. Я спрабую ўспомніць, калі ў апошні раз вы арыштоўвалі якога-то ўблюдка з пісталетам, засунутым у штаны, і ў мяне нічога не атрымліваецца. Думаеш, ты можаш мне з гэтым дапамагчы?"
  
  "Не я тут суддзя", - мякка сказала яна. "Гэта твой бос. Тваё ўласнае паліцэйскае кіраванне". Яе голас быў такім спакойным, такім рацыянальным, што гэта раззлавала мяне больш, чым калі б яна крычала на мяне.
  
  Я адкінуўся на спінку крэсла і зачыніў вочы. "Паслухай. Мне шкада. Усё гэта сапраўды... складана. Гэта не тое, чым здаецца звонку".
  
  Таму што, ці бачыце, усё гэта змова, накіраваны на тое, каб схаваць забойства. Мяне падставілі, як і А. Дж. Сімпсана. Я вырашыў пакінуць гэта пры сабе.
  
  "Але справа ў тым, Дент, што ўсё, на што мне трэба арыентавацца, - гэта тое, што ты паказваеш звонку, таму што я ніколі не ўбачу, што ўнутры".
  
  Нават з зачыненымі вачыма мне здавалася, што хто-то правёў па ім наждачнай паперай. Што мне сапраўды было трэба, так гэта нармальна выспацца ноччу, не напоўненай успамінамі аб гвалце ў мінулым і свабоднымі ад бачанняў дачок аднаго, якія спрабуюць зацягнуць мяне ў ложак. Я адчуў, як машына нахілілася, калі мы наехалі на купіну, і зразумеў, што мы ўязджаем на паркоўку каля дома Одры. Мы спыніліся на месцы паркоўкі Одры і сядзелі там у цішыні.
  
  - Паслухай, Дент, - сказала яна, кладучы руку мне на плячо. - Прабач, што мы сварымся. Пойдзем у дом. Ты выглядаеш так, быццам табе патрэбны адпачынак. Ты можаш паспаць. Я прыгатую што-небудзь на ланч. Пагаворым пасля.
  
  Ежа і сон. Яна была права. Я адчувала сябе размытай, зношанай па краях, адарванай ад таго, што адбывалася вакол мяне. Ідэя набіць жывот і праваліцца ў прыемны сон без сноў была вельмі прывабнай.
  
  Мой тэлефон зноў зазваніў. Я выхапіў яго з кішэні і зноў убачыў імя Мэндзі на дысплеі.
  
  "Гэта Дент". Я пачула тое ж дзіўнае шорганне, што і ў мінулы раз, як быццам тэлефон каталі па падлозе або што-то ў гэтым родзе, затым шматок чаго-то падобнага на прыглушанае лаянка мужчынскім голасам, затым цішыня, калі тэлефон зноў адключыўся. Я сядзеў і глядзеў на тэлефон. Што, чорт вазьмі, адбываецца? Нам было забаронена размаўляць адзін з адным. Спрабавала яна нейкім чынам падаць мне сігнал? Калі так, то гэта быў дурны спосаб зрабіць гэта. Запісы тэлефонных размоў было лёгка запытаць позвай у суд.
  
  Нешта казытала ў глыбіні майго свядомасці, што-тое, што мне не падабалася. Сон і адпачынак былі прыгожыя, але чым больш я сядзела там з тэлефонам у руцэ, тым больш разумела, што паводзіла сябе па-дурному. Сядзенне ў доме Одры і маркота ні да чаго мяне не прывялі. Мне трэба было дзейнічаць, перайсці ў наступ і высветліць, што я магу атрымаць ад гэтых ублюдкаў. Мне спатрэбіцца дапамога, і як бы моцна я ні любіла Одры, гэта не яе сфера дзейнасці. Мне трэба было пагаварыць з Мэндзі, да чорта палітыку Бюро, і мне трэба было пагаварыць з Пунсовым. Эл б ведаў, што рабіць.
  
  Одры стаяла ля машыны, гледзячы на мяне. - Якая ўвагнутасць? Заходзь ўнутр.
  
  Я асцярожна прыбраў тэлефон.
  
  "Пакуль няма, Одры. Мне трэба сёе-тое зрабіць. Магу я пазычыць тваю машыну? Проста пакуль я не прыдумаю, як забраць свой грузавік?"
  
  "Што рабіць? Што рабіць? Ты адхілены".
  
  "Я ведаю, што мне трэба сёе-тое зрабіць, з людзьмі, з якімі мне трэба пагаварыць. Людзі, якія могуць дапамагчы ".
  
  - Ты можаш пагаварыць са мной, Дент. Я магу дапамагчы.
  
  Яна стаяла там з ключамі ў руцэ, і я зразумеў, што яна была блізкая да таго, каб заплакаць, ад гневу або страху, я не быў упэўнены, ад чаго менавіта, а можа быць, і ад таго, і ад іншага. Голас у маёй галаве сказаў мне, што гэта павінна турбаваць мяне больш, чым на самай справе, але я гэта адкінула прэч. Ледзяная рашучасць авалодала мной. Цяпер у мяне была місія, а ўсё астатняе было другарадным.
  
  "Я ведаю, што ты ўмееш кіраваць. Але прама цяпер мне трэба зрабіць сякія-такія іншыя справы. Мне проста трэба ненадоўга пазычыць тваю машыну". Увесь румянец отхлынул ад яе асобы.
  
  "Да чорта ўсё", - сказала яна, і я падскочыў. Я ніколі не чуў, каб яна лаялася. Яна кінула ключ ад машыны. Ён адскочыў ад майго пляча і ўпаў на падлогу. "Ідзі, рабі тое, што павінен, Дент. Калі табе захочацца вярнуцца, зрабі гэта. Калі няма, гэта таксама нармальна ".
  
  Я сядзеў і глядзеў, як яе конскі хвост калыхаецца за спіной, калі яна сыходзіць.
  
  Я амаль выйшаў і рушыў услед за ёй, сказаў, што шкадую, сказаў, што выкладу ўсю гісторыю аб тым, што адбываецца, і зраблю ўсё магчымае, каб дапамагчы ёй зразумець.
  
  Замест гэтага я адарваўся ад пасажыры "Хонды", памацаў на падлозе, пакуль не знайшоў ключ. Я уціснуўся за руль і завёў машыну.
  
  OceanofPDF.com
  
  КІРАЎНІК ШАСНАЦЦАТАЯ
  
  
  
  
  
  
  
  Па дарозе я набрала нумар Ала, але ніхто не адказаў. Я вельмі хацела пагаварыць з Пунсовым менавіта цяпер. Ён бы ведаў, што рабіць. Я не пакідала допісы. Я не хацеў, каб якія-небудзь запісы плавалі дзе папала. Я і так дастаткова рызыкаваў, проста выкарыстоўваючы сотавы тэлефон. Гэтыя чортавы штукі было занадта лёгка адсочваць. Я падумваў патэлефанаваць Алекс, каб даведацца, ці не ведае яна, дзе знайсці свайго бацькі, але падумаў, што гэта выкліча больш праблем, чым вырашыць. Калі-небудзь нам з Алексам трэба было сесці і доўга размаўляць, але сёння быў не той дзень.
  
  Мэндзі жыла ў шматкватэрным комплексе на паўднёва-усходзе Портленда. Адно з тых безыменных месцаў, якія я так ненавідзеў. Я прабіраўся скрозь коркі на Дывізіён-авеню, па шляху пракручваючы праблему ў галаве.
  
  Мне трэба было быць асцярожным. Я задаваўся пытаннем, скончыла ці іншая бок здзекавацца трэба мной. Гучала так, быццам яны знайшлі Вендта, нанялі яму адваката і стварылі нейкі рычаг уздзеяння на Лаббок. Мне было цікава, што гэта было. Лаббок здаваўся такім бездакорна чыстым, што цяжка было ўявіць, што ў каго-то ёсць рычагі ўздзеяння на яго. Я задаваўся пытаннем, ці зможа Ал распавесці мне.
  
  Прама цяпер гэта нацягвала спробай дыскрэдытаваць мяне як паліцэйскага, запляміць маё расследаванне супраць Маршала. Цалкам можа скончыцца тым, што ўсе "ведалі", што Маршал забіў Хізэр, але абвінаваўчага прысуду не будзе, таму што на копаў было навешана дастаткова лайна. Гэй, у В. Джэя гэта спрацавала.
  
  Я задаваўся пытаннем, атрымаю ці я прапанова: раскажы гісторыю, якую мы хочам, і ўсе праблемы з Вендтом знікнуць. Чорт вазьмі, можа быць, яны прымусяць Вендта сысці. Калі б Вендт быў зачынены, у турме можна было б дамагчыся шмат чаго з-за некалькіх пачкаў цыгарэт. Калі б Вендт шпацыраваў на свабодзе, было б дастаткова лёгка зладзіць перадазіроўку наркотыкаў.
  
  Што б я зрабіў, калі б паступіла такая прапанова? За сваю паліцэйскую кар'еру я не раз памыляўся. Але я ніколі не быў брудным. За ўсе пятнаццаць гадоў я ні разу не пачаставаў паліцэйскага бясплатным кавы і ўжо дакладна не збіраўся дапамагаць каму-то пакрываць забойства.
  
  Мне патрэбна была тэлеграма. Калі паступіць прапанова, я б хацеў запісаць гэта. Гэта было б непрымальна ў якасці доказы, але, тым не менш, было б карысна.
  
  Эл мог бы даслаць мне тэлеграму. Калі я не змагу звязацца з ім своечасова, Кейсі, верагодна, каго-то ведае.
  
  Я адчуў, як грані рэальнасці зноў выслізгваюць. Калі б хто-небудзь сказаў мне тыдзень таму, што мяне арыштуюць і часова адхіляць ад працы, што ўплывовы бізнэсмэн будзе спрабаваць схаваць забойства, здзейсненае яго сынам, я б засмяяўся.
  
  Падобнага лайна на самай справе не адбывалася ў рэальным жыцці, толькі ў тэлешоў.
  
  Я падумаў пра ўсіх копах, якіх ведаў за гэтыя гады, пра тых, хто быў зганьбіць і здаў свае значкі, або, у пары выпадкаў, трапіў у турму. Вялікую частку часу я не здзіўляўся. Але былі і такія, якія мяне шакавалі, хлопцы, якіх у выніку выгналі з Бюро за крадзеж грошай або за тое, што яны разбэшчвалі якога-небудзь падлетка, што-то ў гэтым родзе.
  
  Я задаваўся пытаннем, ці сапраўды яны гэта зрабілі ці, можа быць, яны таксама спрабавалі арыштаваць не таго чалавека.
  
  Успаміны аб скачках з самалётаў у арміі вярнуліся да мяне. Я назаўсёды запомніў той момант паміж скачком з дзвярэй самалёта і пстрычкай адкрыўся парашута.
  
  Я заўсёды буду памятаць гэта пачуццё адарванасці ад усяго, адсутнасць пачуцця падзення, адсутнасць прыхільнасці ні да чаго.
  
  Цяпер у мяне было такое пачуццё, як быццам я знаходжуся ў вольным падзенні, як быццам хто-то выкінуў мяне з самалёта, і я чакаў, адкрыецца парашут.
  
  Ведучы машыну адной рукой, я вывудзіла свой тэлефон і набрала нумар Кейсі.
  
  "Дент!" Адказала яна. “Я як раз збіралася патэлефанаваць цябе. Я зрабіла здымкі жорсткіх дыскаў з кватэры Маршала. Там дзясяткі дзяўчат. Я прагнаў выявы праз праграму распазнання асоб і атрымаў шэсць супадзенняў. Усе яны - дзяўчаты ці маладыя жанчыны, зніклыя на заходнім узбярэжжы за апошнія два гады. Ні адна з іх не была знойдзена ".
  
  "Срань гасподняя", - сказаў я. Мая галава была поўная ўсяго, што мне трэба было сказаць Кейсі, але мае думкі блыталіся.
  
  "Ты думаеш, ён серыйны забойца?" Я ніколі раней не чула, каб голас Кейсі гучаў няўпэўнена, няўпэўнена.
  
  "Можа быць", - сказаў я, затым выкінуў гэта з галавы. "Але ў нас праблема больш сур'ёзны".
  
  Затым я выклала ўсё. Аб тым, што папярэднія арышты Маршала былі замалчиваемы, аб тым, што нас з Мэндзі часова адхілілі і, верагодна, Алекса таксама. Гэта гучыць вар'яцка, але ўсё роўна было прыемна вымавіць гэта ўслых.
  
  "Ваў", - сказала яна, затым на хвіліну ў трубцы павісла цішыня. Я мог сказаць, што яна спрабавала вырашыць, не сышоў ці я з розуму.
  
  "Гэта даволі вар'яцка", - сказала яна нарэшце.
  
  "Паслухай, Кейсі", - сказала я, пад'язджаючы да жылога комплексу Мэндзі. “Верыш ты мне ці не, будзь асцярожная. Пераязджай у бяспечнае месца, дзе цябе ніхто не будзе шукаць".
  
  Зноў запанавала маўчанне. "Добра", - сказала яна нарэшце. "Я таксама схаваю малюнак дадзеных".
  
  - Выдатна, - сказаў я, припарковывая "Хонду". Я павесіў трубку.
  
  Мне ўдалося ўціснуцца на парковачнае месца паміж карычневым грузавіком дастаўкі і машынай Мэндзі, прама перад яе кватэрай. Я пачаў падымацца па лесвіцы і ўбачыў хлопца ў карычневай уніформе кур'ера ў яе дзверы. Ён прымацаваў цыдулку да дзвярнога вушака і накіраваўся ўніз па лесвіцы, кіўнуўшы мне, праходзячы міма.
  
  Я вырашыў, што раз яна не адкрыла дзверы кур'еру, значыць, яе не было дома. Я ўсё роўна вырашыў паспрабаваць, можа быць, ёй проста не хацелася адчыняць яму дзверы.
  
  Я некалькі разоў пастукаў у дзверы. Стоячы там, я зірнуў на запіску, пакінутую кур'ерам, і паглядзеў на гадзіннік. Кулачок напісаў на бланку, што ён спрабаваў даставіць пасылку гадзінай раней. Я закаціла вочы. Ён быў альбо занадта неграмотен, каб вызначыць час, альбо праводзіў нейкую афёру з кампаніяй.
  
  Мэндзі не адказвала. Яе машына была тут, але дзе яна была? Можа быць, яна пайшла прагуляцца або куды-небудзь з сяброўкай.
  
  Я нерашуча пастукаў у дзверы ў апошні раз і павярнуўся, каб сысці. Што-то было не так, але ў мяне быў загад не размаўляць з Мэндзі падчас расследавання. Стаяць перад яе дзвярыма сярод белага дня было ўсё роўна што аказваць маім ворагам паслугу.
  
  Я залез назад у "Хонду", праклінаючы маленькую машыну. Мне трэба было прыдумаць, як хутчэй забраць свой грузавік.
  
  Я выехала на Дывізіён-стрыт і, краем вока сочачы за рухам, набірала нумар. Эл і на гэты раз не ўзяў трубку. Я сядзела там і слухала яго аўтаадказчык, раздумваючы, не пакінуць мне паведамленне.
  
  Я ехаў на лімітавай хуткасці, што было добра. Адкуль ні вазьміся, стары пікап "Шэўрале", падобны на мой, падрэзаў мяне. Я вылаяўся і прыбраў нагу з педалі газу, каб крыху павялічыць дыстанцыю, калі кіроўца наперадзе ўдарыў па тармазах.
  
  Я ніколі раней не трапляў у аўтамабільную аварыю. Гэта сапраўды адбылося ў запаволенай здымцы. Задняя частка пікапа паднялася ў паветра ад тармажэння, і нос "Хонды" Одры праслізнуў прама пад ім. На секунду я ўбачыў, як цяжкі сталёвы бампер насоўваецца прама на мой твар, затым урэзаўся ў капот "Хонды", адкідваючы яго назад. Я пачуў бавоўна, і нешта ўдарыла мяне па твары. Мой адкрыты рот са пстрычкай зачыніўся, і я ўбачыла зоркі.
  
  Наступнае, што я памятаю, гэта тое, што я сяджу там і гляджу на воблака пара ад радыятара скрозь трэснутае лабавое шкло "Хонды". Па ўсім салоне "Хонды" быў раскіданы белы парашок, а спушчаная падушка бяспекі ляжала ў мяне на каленях, як выкарыстанае святочнае ўпрыгожванне. Задняя частка грузавіка і пярэдняя частка "Хонды" былі счэплены разам.
  
  - Будзе пацешна падзяліць іх, - прамармытала я, аглядаючы сваё цела. Я не ўбачыла нічога зламанага або кровоточащего. Хоць мае рэбры пасылалі новыя хвалі болю.
  
  Выбітны. У дадатак да ўсяго іншага, я разбіў машыну Одры.
  
  Я не бачыў кіроўцы пікапа, таму вырашыў выйсці і праверыць. Дзверы з боку кіроўцы не хацела адкрывацца. Верагодна, увесь кузаў машыны быў пашкоджаны ад удару. Я штурхнуў дзверы плячом і ледзь не вываліўся на тратуар, калі яна расчыніліся.
  
  Я адчуваў лёгкае галавакружэнне, як быццам мяне моцна ўдарылі па твары, і, калі падумаць, менавіта гэта са мной зрабіла падушка бяспекі. Я падышоў да пікапу збоку. Праязджалі міма машыны запавольвалі ход, але ніхто не спыніўся. Кіроўца проста сядзела там, і я бачыў, як яе вочы сачылі за мной у люстэрка задняга выгляду. Я нахмурылася, калі лёгкае паколванне папярэджання прабегла па маёй спіне. Што-то было не так, але я не ведала, што менавіта.
  
  Я падышоў да акна і ўздыхнуў. Жанчына, якая сядзела за рулём, была маленькай, зняможанай, на шчоках у яе былі прыкметныя шнары. Яе погляд кідаўся ўзад-наперад ад мяне да люстэрка задняга выгляду так хутка, што было цяжка глядзець. Яна пощипала рану на руцэ. Выдатна. Я ззаду зачапіла галоўку метамфетаміну. Магчыма, гэта тлумачыла той ідыёцкі жэст, калі яна праехала перада мной толькі для таго, каб ударыць па тармазах.
  
  "Мэм, вы ў парадку?" Яна не адказала мне, яе вочы ўсё яшчэ кідаліся туды-сюды паміж мной і люстэркам задняга выгляду.
  
  "Прывітанне. Ты ў парадку? Табе патрэбна хуткая або што-то ў гэтым родзе?" Раптам яна расчыніла дзверы і выйшла. Я міжволі адступіў назад. Яна працягвала набліжацца, р. амур прама на мяне, што, павінна быць, выглядала недарэчна, улічваючы, што яе галава ледзь даставала мне да грудной клеткі.
  
  "Адыдзі ад мяне! Дапамажыце!" Яна закрычала, высока і пранізліва.
  
  "Якога хрэна ты робіш?" Я закрычаў і зрабіў яшчэ пару крокаў назад, трымаючы рукі перад сабой. Яна падняла руку і прыціснула яе да маёй далоні
  
  "Адпусці маю руку!"
  
  Я паспрабаваў адштурхнуць яе руку, але яна прыліпла да мяне, як прыклееная. Гэта было смешна. Усё больш машын запавольваліся, і людзі глядзелі.
  
  Жанчына на секунду спынілася, паглядзела праз маё плячо, я міжволі таксама паглядзела. Там стаяў Блюм, кап, які адгукнуўся ў той дзень, калі я арыштавала Вендта. У руках у яго быў электрашокер.
  
  "Дапамажыце!" - закрычала жанчына. "Ён спрабуе забраць маю машыну".
  
  "Адпусціце жанчыну!" Блюм закрычаў.
  
  Я паспрабаваў адступіць ад яе, але яна ступіла наперад, працягваючы крычаць. Гэта было сапраўднае прадстаўленне. Я адкрыла рот, каб нешта сказаць, затым пачула шыпенне стрэліла электрашокера і адчуванне пошчыпываніе, калі два шыпа ударылі мяне па спіне.
  
  Я ўпала на калені, калі кожны мускул ў маім целе, здавалася, напружыўся, а затым бязладна расслабіўся. Я пачула свой крык. Здавалася, гэта доўжылася вечна.
  
  Ток адключыўся, і я, цяжка дыхаючы, нахіліўся наперад, абапіраючыся на рукі.
  
  "Спыні супраціўляцца!" Закрычаў Блюм. Я паспрабаваў сказаць яму, што я не супраціўляўся, што сука ў грузавіку вар'ятка, але ён проста ўдарыў мяне зноў. Чаму-то на гэты раз усё было горш. Я моцна стукнуўся аб зямлю і застаўся ляжаць, боўтаючыся. Я падумаў, не обмочусь я.
  
  Не ведаю, ці то я на нейкі час страціў прытомнасць, ці то яшчэ што, але калі я зноў прыйшоў у сябе, то ўбачыў кучу начышчаных паліцэйскіх чаравік, якія стаяць вакол мяне па коле, і на мне былі кайданкі. Я рэфлекторна паспрабаваў адшмаргнуць руку. Гэта было няправільна. Маёй узнагародай быў добры ўдар па нырках ад чыйго-то сціснутага кулака.
  
  "Спыні супраціўляцца!"
  
  Гэта вывела мяне з сябе. Я паспрабаваў вырваць складаны нож. У мяне нічога не атрымалася, але я адчуў, як адзін з шыпоў электрашокера упіўся ў скуру. Як наконт гэтага, прыдуркі? Твая цацка больш не будзе працаваць .
  
  Я быў у шаленстве. Ніякіх рацыянальных думак, толькі чысты рэфлекс барацьбы або уцёкаў. Паколькі ўцёкі не было варыянтам, усе зводзілася да барацьбы.
  
  На самай справе я не вельмі добра гэта памятаю. Гэта проста размытае пляма з удараў галавой, локцямі, каленямі і па патыліцы.
  
  Усё скончылася прадказальна. Я ляжаў, прыгорблены, на заднім сядзенні "Краўн Вік", цяжка дыхаючы, мае рукі былі скаваныя за спіной, а ногі звязаныя разам. У вушах звінела, і я адчуваў галавакружэнне ад новых стрэлаў у галаву. Праз плексигласовую перагародку я мог бачыць Блюма, які стаяў на бардзюры з откинутой назад галавой, з носа ў яго цякла кроў.
  
  Частка мяне мармытала, што я тут па вушы ў лайне, што я толькі што пабіўся з кучай копаў з майго ўласнага аддзела. Іншая частка казала, што тут адбываецца што-то агіднае, і гэты вырадак заслужыў гэта. Азіраючыся назад, можна сказаць, што абодва галасы былі маюць рацыю.
  
  Усё, што я ўбачыў, гэта мора паліцэйскіх. Паліцэйскія машыны былі бязладна раскіданыя па ўсёй вуліцы, мигали фары. Пакуль я назіраў, жменька з іх заскочыла ў машыны і панеслася ўніз па вуліцы, я думаю, для чарговага званка.
  
  Я назіраў, як Уінтэр пад'ехаў на сваёй машыне без апазнавальных знакаў, параіўся з Блумам, затым падышоў да машыны, у якой быў я. Ён адкрыў дзверцы і стаў на парозе.
  
  "Мілер, ты арыштаваны". Затым ён зачытаў мне мае правы на Міранду з маленькай карткі, якую трымаў у кішэні кашулі, зусім як паслухмяны маленькі пачатковец паліцэйскі, які толькі што скончыў акадэмію. Я проста сядзела і глядзела прама перад сабой, нават не заўважаючы яго прысутнасці. Да таго часу ўсё гэта пачало даходзіць да мяне, і я не мог зразумець, як я сюды трапіў, не мог зразумець ланцужок падзей, якія аднойчы прывялі мяне ад расследавання забойства да таго, што на наступны дзень мне зачыталі права на заднім сядзенні паліцэйскай машыны.
  
  Уінтэр адышоў, і малады паліцэйскі, якога я не ведаў, сеў за руль. Ён трымаў рот на замку, і я таксама.
  
  Было цікава назіраць за працэсам з іншага боку. Мяне адвезлі ў Усходні ўчастак, абрабавалі, раздрукавалі, знялі рэмень і шнуркі. Я рабіў гэта з людзьмі тысячу раз, можа быць, дзве тысячы. Калі я дабраўся да ўчастка, усе былі сухімі прафесіяналамі. Вакол было занадта шмат вачэй, каб быць іншым. Ўчастак здаваўся больш ажыўленым, чым звычайна, як быццам кожны знайшоў нейкую прычыну, каб проста так прайсці праз раён, дзе я быў. Я адчуваў сябе нейкім жывёлам у клетцы, выстаўленым на ўсеагульны агляд.
  
  Я падслухаў іх размову. Зняволеных Портленда звычайна адпраўлялі ў турму акругі Малтнома, але я збіраўся ў акруга Клакамас, стандартная працэдура, калі мы арыштавалі аднаго з нашых копаў.
  
  Той жа малады маўклівы кап адвёз мяне ў турму. Я сядзеў на заднім сядзенні машыны, абліваючыся потым і удыхаючы пах страху сотняў зняволеных, якія здзяйснялі падобныя паездкі.
  
  З усіх рэчаў, аб якіх мне даводзілася турбавацца, больш за ўсё мяне займала машына Одры. У яе было мала грошай, і я адчуваў сябе вінаватым з-за таго, што разбіў яе. Яна залежала ад гэтага, каб паспяваць на свае канцэрты і ўрокі. Можа быць, калі я выйду, я пазычу ёй свой грузавік. Чорт вазьмі, у мяне было дастаткова зберажэнняў, каб купіць ёй прыстойную ўжываную машыну.
  
  Але калі падумаць, гэта можа спатрэбіцца мне для аплаты юрыдычных паслуг. Мой розум паспрабаваў ухапіцца за той факт, што я знаходжуся на заднім сядзенні паліцэйскай машыны па дарозе ў турму, але потым проста пераключыўся на нешта іншае.
  
  Мы пад'ехалі да выхаду з турмы. Яны, па-відаць, чакалі нас. Двое памагатых шэрыфа выйшлі і сустрэлі нас. Косткі іх пальцаў не зусім дакраналіся да зямлі, але амаль тычыліся. У пакоі чакання не было іншых зняволеных. Мяне распранулі, абшукалі і выдалі пару выцвілых аранжавых камбінезонаў. Усе былі рэзкі і прафесійныя, але, як і ва Ўсходнім участку, мноства людзей стаяла вакол і глядзела, як з іншым паліцыянтам звяртаюцца як з звычайным зняволеным. Я адчуваў, што павінен прадаваць квіткі.
  
  Яны змясцілі мяне ў ізалятар, месца для ўсіх зняволеных, якія не маглі цалкам асвоіцца з праграмай, і для людзей, якім магла б пагражаць небяспека з боку іншых зняволеных. Мяне гэта цалкам задавальняла. Я быў адзіночкай па натуры, і апошняе, што мне хацелася рабіць, гэта тусавацца з кучай дерьмоголовых.
  
  Камера была маленькай. Дастаткова доўгай, каб я мог легчы, і досыць шырокай, каб кончыкі маіх пальцаў тычыліся абедзвюх сцен. Сцены былі з невыразным шлакоблоков, а высока наверсе за кратамі вісеў адзіны свяцільня. Тут не было труб або чаго-небудзь яшчэ, з дапамогай чаго чалавек мог бы павесіцца. Адзінай рэччу ў пакоі быў матрац, ад якога моцна патыхала дэзінфікуе сродкам і злёгку мочой.
  
  Дзверы была цяжкай і металічнай, з прарэзанай у ёй назіральнай шчылінай. Калі не лічыць гудзенні лямпы над галавой, унутры было ціха.
  
  Я падсунуў матрац да сцяны і лёг на падлогу. У мяне ўсё балела ад атрыманых пабояў.
  
  Я скрыжаваў рукі за галавой і ляжаў так, утаропіўшыся на святло наверсе.
  
  OceanofPDF.com
  
  КІРАЎНІК СЕМНАЦЦАТЫ
  
  
  
  
  
  
  
  Не ведаю, колькі я там прабыў. У гэтай безаблічнай камеры без вокнаў не было ніякай магчымасці сачыць за часам.
  
  Час ад часу я чуў крокі на калідоры звонку і ціхія, прыглушаныя галасы, але гэта было ўсё. Час ад часу міма шчыліны ў маёй дзверы праходзіла чыё-небудзь твар, пара вачэй правярала, ці не спрабую я пакончыць з сабой якім-небудзь творчым спосабам.
  
  Я бавіў час, разважаючы аб музыцы. Я займаўся гэтым у арміі, втиснувшись у нейлонавыя сядзенні транспартнага самалёта ВПС у чаканні моманту, калі можна будзе выскачыць з задняга сядзення.
  
  Я сядзеў там і гуляў у гульні сам з сабой. У мяне была выдатная галава для падтрымання тонусу. Калі я што-то слухаў, то звычайна мог зразумець, якую гітару, які ўзмацняльнік і нават якую педаль эфектаў выкарыстаў хлопец.
  
  Я ўявіў, як гуляю сола "All Along the Watchtower" з двума рознымі версіямі педалі Fuzz Face distortion, спачатку з акруглым скрыпічным гучаннем германіевых блока, затым з больш яркім і рэзкім гукам крамянёвага. У маёй галаве яна заўсёды гучала лепш, чым у рэальным жыцці. Калі я сапраўды гуляў на ёй, я ведаў, дзе павінны быць мае пальцы, але дамагчыся гэтага часам было няпроста.
  
  Дзверы слізганула ў бок, і я падняў галаву, лыпаючы. Дзе-то там, што я, павінна быць, заснуў. Там стаяў рослы памочнік шэрыфа, рукі памерам з кансерваваную вяндліну звісалі па баках. Яго цяжкавагавы жывот вываліўся на стары школьны скураны рэмень бяспекі.
  
  "Уверх".
  
  Я ўстала, не спрачаючыся. Ён хутка і прафесійна надзеў на мяне кайданкі, маніпулюючы мной, так што я заўсёды губляла раўнавагу, была на грані падзення, але не зусім. Я ведаў, што калі б я зрабіў хоць крок супраць яго, ён бы паклаў мяне тварам уніз і зладзіў вечарыну з чаравікамі на патыліцы. Думаю, зарабляючы гэтым на жыццё, можна сее-чаму навучыцца.
  
  Вінтэр чакаў мяне ў пакоі для допытаў. На ім была форма. Я бачыў яго ў яе ўсяго пару разоў. Яго значок быў прыгожым і бліскучым.
  
  Я сеў насупраць яго. Мой крэсла быў прыкручаны да падлозе. Перад ім ляжала папка з паперамі і свежы юрыдычны нататнік. Мне стала цікава, што было ў тэчцы. Вядома, ён не думаў, што я настолькі дурная, каб трапіцца на выкрут з чыстымі лістамі паперы ў тэчцы.
  
  Вінтэр паглядзела на мяне, дазваляючы цішыні сгуститься, чакаючы, што я што-небудзь скажу. Я адчуў укол раздражнення. Сядзець моўчкі было дерьмовой тэхнікай, якую ты выкарыстаў з тупымі вулічнымі чарвякамі.
  
  Нарэшце ён што-небудзь сказаў. "Ну, Дент, я думаю, добрая навіна ў тым, што яна не памерла".
  
  "Спыні гэта дзярмо, Уінтэр. Гэта было невялікае дарожна-транспартнае здарэнне. Вядома, яна не мёртвая ".
  
  З хвіліну ён ацэньваў мяне, і ў мяне паўсталі дзве думкі. Першая заключалася ў тым, што тут, магчыма, адбываецца нешта большае, чым я думаў. Другая заключалася ў тым, што Вінтэр, магчыма, нешта большае, чым я меркаваў.
  
  - Я кажу пра Мэндзі, Дент, - ціха сказаў ён.
  
  Гэта на секунду вярнула мяне назад. - Мэндзі? Што наконт яе? Ён нахіліўся наперад, і я ўбачыла трохі сталі зімой. Гэта было пахавана пад гадамі бюракратычнага лобызания азадкаў, больш мяккім кабінетнай работай і пасадамі адміністратара, але гэта было там.
  
  "Як наконт таго, каб выразаць гэтую чортаву Ўвагнутасць? Ты патыліцу праламаў сваёй напарніцы. Мы затрымалі цябе на месцы злачынства, таму што ты прайшоў міма кіроўцы грузавіка па шляху да яе кватэры. Што ты рабіў, Дент? Ты збіраўся паспрабаваць угаварыць яе выкласці сваю версію падзей?"
  
  Дзе-то ззаду мяне я пачуў, як зачыніліся сківіцы даўжэй.
  
  "Затым", - працягнуў Уінтэр. "Вы трапляеце ў дарожна-транспартнае здарэнне, пакідаючы месца здарэння, паникуете і спрабуеце скрасці грузавік жанчыны, таму што ў вашай машыны dsabled. Блюм выпадкова праязджаў міма, і тут ты ўвязаўся ў гробаны бойку са сваімі братамі-афіцэрамі ".
  
  Секунду ён глядзеў на мяне, раздзімаючы ноздры. Альбо гэта быў пякельны спектакль, альбо ён сам у гэта верыў.
  
  "Адзіны шанец, які ў цябе ёсць, каб выратаваць сваю задніцу, - гэта прызнацца мне прама зараз і спадзявацца, што мозг тваёй партнёркі не разьдзьмецца настолькі, што яна памрэ. Так як наконт таго, каб пакончыць з гэтым лайном?"
  
  Нядрэнна. Прад'явіце мне абвінавачванне, а затым паспрабуйце прымусіць мяне прызнацца ў гэтым. Было цэлае мастацтва ў тым, каб прымусіць людзей паступаць насуперак іх уласным інтарэсам, напрыклад, прызнавацца ў злачынствах, незалежна ад таго, учынялі яны іх ці не.
  
  Я нахіліўся наперад праз стол і панізіў голас да заговорщического шэпту.
  
  "Добра, Дэн. Я спыню гэта дзярмо. Вось што я павінен сказаць ".
  
  Ён нахіліўся наперад.
  
  "Я адмаўляюся адказваць на якія-небудзь пытанні без прысутнасці адваката". Я адкінуўся на спінку крэсла.
  
  Яго твар пачырванеў, і на секунду я падумала, што ён збіраецца кінуцца на мяне праз стол. Тады я зразумела, што ён не быў у гэтым замяшаны, што ён быў праўдзіва вернікам. Ён сапраўды думаў, што я спрабаваў забіць Мэндзі. Я не быў упэўнены, ці спрацавала гэта на мяне ці супраць мяне.
  
  Уінтэр зноў узяў сябе ў рукі, ператварыў твар ў маску. Ён устаў, не сказаўшы больш ні слова, проста ўзяў сваю тэчку і нататнік і выйшаў. Праз хвіліну ці дзве той жа памочнік шэрыфа адвёў мяне ў пустынны кафэтэрый і паставіў перада мной паднос. Ён сядзеў у іншым канцы пакоя, скрыжаваўшы рукі на грудзях, пакуль я паглынала сэндвіч з мясам "Грэй мистери", чыпсы і некалькі маркоўных палачак. Я не была галодная, але ўсё роўна прымусіла сябе паесці.
  
  Калі я скончыў, ён адвёў мяне назад у камэру.
  
  Я зноў лёг на падлогу, адганяючы думкі аб Мэндзі, маёй напарніцы, якая ляжыць у бальніцы.
  
  Я не ведаю, колькі прайшло часу. У рэшце рэшт, павінна быць, звонку сцямнела. Я не мог сказаць, таму што святло ў маёй камэры не пераставаў гарэць. Я ляжаў і думаў аб гітарах, узмацняльніках і гукавых інструментах, бясконца пракручваючы ў галаве розныя камбінацыі, ўпарта выцясняючы з галавы ўсялякія думкі пра Мэндзі, Одры, маёй працы. Сцены камеры былі з цяжкіх шлакоблоков, як раз тое, пра што можна разбіць кулакі ці, можа быць, галаву, калі занадта завесціся.
  
  У якой-то момант наступіла раніца. На гэты раз прыйшоў іншы памочнік шэрыфа, маладзей, худощавее, але не менш кампетэнтны. Некаторым хлопцам падабалася гаварыць гадасці пра супрацоўнікаў папраўчых устаноў, яны лічылі іх ніжэй "сапраўдных" копаў. Я павінен прызнаць, што ў мінулым я сам гэта рабіў, таму што сутыкаўся з гэтымі нягоднікамі, якія працуюць у турмах, але хлопцы, з якімі я сустракаўся цяпер, былі уражальнымі. Можа быць, яны выклікалі для мяне каманду "А".
  
  Малады хлопец надзеў на мяне кайданкі, затым павёў у сталовую. Чаргу за ежай была амаль пустая, а смеццевыя бакі амаль поўныя, таму я вырашыў, што мне дазволілі паесці пасля ўсіх астатніх зняволеных. Праз пяць хвілін пасля таго, як я скончыў, я нават не мог успомніць, што еў, але мая адрыжка была на густ як бекон.
  
  Вярнуўшыся ў камеру, я зноў лёг на падлогу. Ежа забурліла у мяне ў страўніку, і я ляжаў, удыхаючы пах ўласнага газу і гледзячы ў столь.
  
  Твар увесь час прыходзіла на розум. Вялікі лысы хлопец, якога я бачыў у Цэнтральным участку.
  
  Чым больш я думаў пра гэта, тым больш пераконваўся, што ён быў у фургоне з Маршалам, калі я праязджаў міма яго каля парку Кэлі Пойнт.
  
  Дзверы ў маю камеру з грукатам расчыніліся. Гэта зноў быў малады хлопец. Ён жэстам паклікаў мяне, і я падпарадкаваўся, пасіўна стоячы, пакуль ён апранаў на мяне кайданкі, імкнучыся не рабіць нічога, што ён мог бы вытлумачыць як варожасць. Я нічога так не жадаў, як што-небудзь зламаць, пажадана каго-небудзь прама цяпер, але гэты хлопец проста рабіў сваю працу.
  
  Ён павёў мяне назад у пакой для допытаў. Я быў трохі здзіўлены, выявіўшы там Болла і Ала. Я маўчаў, пакуль памочнік шэрыфа усаджваў мяне і здымаў кайданкі. Твар Ала ўвесь гэты час заставалася абыякавым. Я праігнараваў Болла.
  
  Памочнік шэрыфа сышоў, і я глыбока ўздыхнуў.
  
  "Я гэтага не рабіў", - сказаў я Элу. "Я не прычыняў шкоды Мэндзі".
  
  Ён злёгку нацягнута ўсміхнуўся мне. - Я ведаю, - ціха сказаў ён.
  
  Секунду я не магла гаварыць. У мяне перахапіла горла, а вочы засціліся ад слёз. Упершыню з тых часоў, як я паклаў свой пісталет і значок на стол для нарад, я адчуў, што ўсё можа быць у парадку. Эл паверыў мне. У мяне быў кароткі спіс людзей, якія мелі значэнне, і Эл быў амаль што першым у ім.
  
  Мне было амаль усё роўна, ці патраплю я ў турму прама зараз, пляваць, што свет лічыць мяне брудным паліцыянтам. Эл паверыў мне.
  
  Эл апусціў вочы, прыкінуўшыся, што чытае паперы, якія перабіраў, пакуль я прыводзіў сябе ў парадак. Боль змахнуў нейкую ўяўную ворсинку з лацканы свайго касцюма. Я праглынула камяк у горле, праглынула слёзы. Для гэтага будзе час пазней.
  
  Болль падняў вочы. "Але, магчыма, не мае значэння, у што мы верым. містэр Мілер, у вас вельмі вялікая праблема, і мне цікава, што вы плануеце з ёй рабіць?"
  
  Боль быў добры. У яго быў стрыманы, амаль спешчаны выгляд, але калі ён утаропіўся на мяне сваімі вачыма, якія я мог сказаць, што ў гэтым хлопцу было некалькі слаёў.
  
  Я запнуўся, падшукваючы адказ, таму што ў мяне яго не было. Што я збіраўся яму сказаць? Што ўвесь гэты час, з таго часу, як мяне арыштавалі, я фантазіяваў пра розных электрогитарах? Спытаеце яго, ці лічыць ён, што зялёны колер марской пены лепш падыходзіць для Stratocaster, чым чырвоны Fiesta? Часам я бываю сапраўднай тупы.
  
  "Мэндзі", - здолеў прахрыпець я. "Як яна?"
  
  Эл падняў на мяне вочы. "Без прытомнасці. Яе мозг усё яшчэ апухлы, і яна ў рэанімацыі. Яна ўсё яшчэ можа памерці."
  
  Я зажмурыўся, зноў адкрыў вочы. Божа. Мэндзі была такім мілым дзіцёнкам, калі-небудзь яна стане такім узрушаючым дэтэктывам.
  
  "Яна не можа памерці". Я адмовіўся прыняць такі зыход. Я не мог з гэтым змірыцца.
  
  Болль паціснуў плячыма. "Ну, яна, безумоўна, ключ да разгадкі. Калі яна ачуецца і зможа гаварыць і нармальна функцыянаваць мозг, яна зможа засведчыць, што вы на яе не нападалі. Мне было б вельмі цікава даведацца, што яна хоча сказаць.
  
  Я пільна паглядзела на Ала. "Гэта вялікі хлопец, лысы, падобны на акулу ў касцюме. Я бачыла яго ў Цэнтральным участку, прама перад тым, як Лаббок адхіліў мяне".
  
  Боль кіўнуў, доўга і пільна глядзеў на мяне, нібы зноўку ацэньваючы. Ён пакорпаўся ў тэчцы, якая ляжыць перад ім, выцягнуў стос фатаграфій памерам 8x10 цаляў. У іх быў пляскаты выгляд здымкаў, зробленых праз доўгі аб'ектыў.
  
  На ім быў намаляваны Гібсан Маршал, які сядзіць у вулічным кафэ. Насупраць яго сядзеў вялікі лысы хлопец у касцюме, адрознае ад таго, у якім ён быў, калі я яго ўбачыў, але дакладна той жа самы хлопец.
  
  Я прагледзеў фатаграфіі, яны выглядалі так, быццам былі зробленыя з розніцай у некалькі секунд. Двое мужчын выглядалі так, нібы спрачаліся. Рукі Гібсана былі ажыўлены, рот шырока адкрыты. Іншы хлопец выглядаў больш стрыманым. Яго рукі былі складзеныя перад сабой. Але ён усё яшчэ выглядаў взбешенным.
  
  "Яны былі зробленыя за пару гадзінаў таму", - сказаў Болль.
  
  "Чорт. Гібсана Маршала ўжо выпусцілі з турмы?"
  
  Болль усміхнуўся. "Гібсана Маршала выпусцілі з турмы, у той час як Лаббок часова адхіліў вас і вашага партнёра. Суддзя заслухаў яго хадайніцтва аб вызваленні пад заклад у пяць раніцы і адпусціў яго пад апеку гэтага чалавека ". Палец Боль пастукаў па лысаму хлопцу на фатаграфіі.
  
  "Яго клічуць Рыксан Тод. Ён дзелавой партнёр бацькі Гібсана Маршала. У яго ўражлівае мінулае, былы армейскі спецназавец, служыў у "Дэльта Форс", перш чым яго адправілі ў ЦРУ. Як мяркуецца, праз пару гадоў ён стаў радавым. Ён знік з поля зроку на некалькі гадоў, перш чым зноў з'явіўся ў якасці аперацыйнага дырэктара Cascade Aviation ".
  
  Я зноў прагледзела фатаграфіі з камер назірання. "Дзе ён быў учора, калі на Мэндзі напалі". У мяне пахаладзела ва ўсім целе. Я ўяўляў сабе відовішча спачатку на грудзях Тодда, потым на грудзях Маршала.
  
  Болль і Эл няёмка заерзали, і доўгі час ніхто з іх не прамаўляў ні слова. Нарэшце Эл прачысціў горла.
  
  "Учора мы трымалі іх пад наглядам. Тод і Маршал былі разам. Яны парушылі наша назіранне прама перад нападам на Мэндзі. Гэта было прыкладна ў паўмілі ад яе кватэры ".
  
  Калі да яго дайшло, у пакоі на хвіліну запанавала цішыня.
  
  "Мне шкада, Дент", - працягнуў Эл. "Мы не збіралі ўсё гэта разам да больш позняга моманту. Мы меркавалі, што ты будзеш асноўнай мэтай. Мы нават не ведалі, што Мэндзі жыла ў гэтым раёне, пакуль не даведаліся пазней.
  
  Я зноў заплюшчыў вочы, спрабуючы выкінуць гэта з галавы. Вось так часам і здаралася ўсякае дзярмо. Факты глядзелі цябе прама ў твар, але ты супастаўляў іх пазней, калі было ўжо занадта позна. Гэта здаралася са мной не раз.
  
  "Гэтыя ўблюдкі спрытныя", - сказаў я, спрабуючы гучаць больш паблажліва, чым я адчуваў. “Яны працуюць хутка".
  
  Эл і Боль адначасова кіўнулі. "Вы павінны сёе-што запомніць", - сказаў Боль. "Мы працуем супраць вельмі магутнай камбінацыі. Тод валодае неверагоднымі навыкамі і вопытам. У яго таксама ёсць доступ да стане.. Ён можа выдаткаваць некалькі мільёнаў даляраў на падобную аперацыю, і бацька Гібсана Маршала і вокам не моргнет ".
  
  - Чорт. "Гэта было ўсё, што я змог прыдумаць, каб сказаць.
  
  Але я думаю, што мы маглі б вам дапамагчы.
  
  "Якім чынам?"
  
  Болль нахіліўся наперад праз стол. - Ты разумееш, што Тод цяпер будзе шукаць магчымасці забіць цябе? Ён абставіць усё так, быццам гэта зрабіў іншы зняволены, хто-то, які мае зуб на паліцыю, ці, магчыма, здзейсніў самагубства. Гэта будзе смярдзець да нябёсаў для любога, у каго ёсць хоць кропля здаровага сэнсу, але ўсё, аб чым клапоціцца Тод, - гэта тое, што людзі могуць даказаць, а не тое, што яны ведаюць. Пакуль ён дастаткова каламуціць ваду, каб малодшы Маршал не паўстаў перад судом за забойства, ён дамагаецца поспеху ".
  
  Я адчуў, як па маёй спіне прабег халадок. Я раптам зразумеў, што мая ізаляцыя ў турме не толькі абараніла мяне ад выпадковага ўдару нагой у рэбры ад які праходзіць міма зняволенага, але і падрыхтавала да больш арганізаванага, больш прафесійнаму нападу. Калі б мяне знайшлі павешаным у маёй камэры, ахвярай майго ўласнага адчаю, паляцелі б галовы. Меркавалася, што зняволеныя не здольныя пакончыць з сабой. Але, магчыма, велізарны стан сям'і Маршал магло б хоць трохі згладзіць гэта.
  
  У мяне было такое пачуццё, быццам я зноў знаходжуся ў вольным падзенні, як быццам усё, што я заўсёды лічыў само сабой якія разумеюцца, знікла, і мяне выштурхнулі за дзверы самалёта, не маючы магчымасці нават азірнуцца цераз плячо і паглядзець, прышпілены там парашут або няма.
  
  "Мне трэба ведаць сее-што яшчэ, Эл. Гэта ўсё проста жарт? Быць паліцыянтам? Людзям сапраўды сыходзіць з рук падобнае дзярмо? Забойства нейкай дзяўчыны і падстава паліцэйскага, які гэта расследуе? Я ведаю, у нас у Бюро заўсёды былі тухлыя яйкі, але няўжо гэта ўсё толькі прыкрыццё? Няўжо ўстанову проста па-чартоўску прагніло?"
  
  Эл доўга не адказваў. Ён выглядаў пастарэлым, якім-то спустошаным, як чалавек, які занадта шмат пабачыў, занадта часта расчароўваюцца.
  
  "Я не ведаю Дента. Я ведаю, што калі б я хацеў арыштаваць чорных хлопцаў за продаж крэка на рагах вуліц, я б атрымліваў фінансаванне і падтрымку ўвесь гробаны дзень напралёт ".
  
  Яго погляд стаў адхіленым, і я пазнала ў ім чалавека, зазіраць у сваё мінулае, і, магчыма, яму не спадабалася тое, што ён убачыў.
  
  "Калі Алекс Фист паступіў у каледж, я атрымаў намёк, ледзь чутны шэпт, што хлопец, якога я злавіў за махлярства, бухгалтар буйной дэвелаперскай фірмы тут, у горадзе, магчыма, быў невінаваты, што, магчыма, яго падставіў яго бос, таму што ён ведаў, дзе знаходзіцца кампрамат на пэўныя праекты, звязаныя з вялікімі кавалкамі гарадскіх грошай. Бухгалтар не сеў у турму, у прынцыпе, у нашы дні вы не можаце сесці ў турму за "белыя каўнерыкі", але ён быў зруйнаваны прафесійна. Я пачаў патроху шпіёніць, вельмі ціха ".
  
  Эл поерзал на сваім крэсле, пазбягаючы сустракацца са мной позіркам. Затым ён працягнуў.
  
  “Мне была невыносная думка аб тым, што я аддаў невінаватага чалавека ў рукі правасуддзя, наклікаў на яго ярлык злачынца, але я ведаў, што павінен быць асцярожны".
  
  З хвіліну ён маўчаў, паціраючы грудзі збоку, як быццам у яго балела рука.
  
  "Увогуле, аднойчы я адкрыла сваю пошту. Там быў вялікі канверт. Унутры была копія справы бухгалтара. Там было некалькі фатаграфій Алекс ля яе інтэрната ў каледжы. Копіі яе дакументаў аб залічэнні ў каледж, папавярховыя планы пакоя ў інтэрнаце. І куча газетных выразак пра маладых жанчын, якія падвергліся нападу ў універсітэцкіх мястэчках. Згвалтавання на спатканні, выкраданні, забойствы і да таго падобнае.
  
  Ён зноў змоўк, паціраючы грудзі, пакуль да яго даходзіла.
  
  Я памятаў Алекс, калі яна вучылася ў каледжы. У тыя дні я часта хадзіў да Элу дадому пагуляць у карты, зладзіць барбекю, час ад часу ладзіць ўсякую лухту, калі я затрымліваўся на расьсьледаваньні. Яна то з'яўлялася, то знікала з дома на летніх канікулах, вясновых вакацыях. Тады яна была прыгожай, крыху нязграбнай, пост-падлеткавай. Але тады я думаў пра яе як пра дзіця. Толькі пазней я пачаў думаць пра яе па-іншаму.
  
  - Што ты зрабіў? - Ціха спытала я.
  
  "Я ўзяў канверт, які атрымаў па пошце, і замкнуў яго ў банкаўскай вочку", - сказаў Эл. "На ўсялякі выпадак. Потым я забыўся пра бухгалтэрыю і вярнуўся да планавання аперацый, дзе мы лавілі чарнаскурых падлеткаў за продаж крэка на рагах вуліц ".
  
  Зямля хутка набліжалася, а па-ранейшаму не было ніякіх прыкмет раскрыцця парашута. Я зноў паглядзела на Ала. Ён заўсёды здаваўся мне недатыкальным, герой з квадратнай сківіцай, нібы які выйшаў з легенды.
  
  Боль нахіліўся наперад, у яго вачах гарэў дзіўны агонь, святло, які ў мяне асацыяваўся з праўдзіва вернікамі, хлопцамі, якія аддалі б усё, што ў іх было, той ці іншай царквы, або, можа быць, нават прымацавалі б да сабе бомбу і ўзарвалі сябе дзеля вялікай справы. Я не бачыў такога святла ў вачах занадта многіх копаў. Магчыма, менавіта таму мы прайгравалі.
  
  - Мне патрэбныя такія людзі, як ты, Дент, людзі, якім я магу давяраць. Большасць копаў нават не бачаць агульнай карціны, яны проста працягваюць лавіць тых хлопцаў на рагах вуліц, якія прадаюць крэк, і кажуць сабе, што гэта галоўнае, ці яны проста пракладваюць сабе шлях да пенсіі, робячы як мага менш, ці яны становяцца бруднымі, становяцца часткай праблемы ".
  
  Гэты святло ў яго вачах быў трохі страшным, трохі залішне моцным для мяне прама цяпер. Ён цьвікамі прыбіў мяне сваім пільным позіркам і не адпускаў.
  
  "Далучайся да маёй камандзе, Дент. Мы можам зняць пальчаткі, як ты заўсёды хацеў".
  
  "Можа быць", - сказаў я. "Але прама цяпер я ў турме. Калі мяне асудзяць за тое дзярмо, якое, па іх словах, я здзейсніў, я буду ў турме. У гэтым я цябе мала чым дапамагу.
  
  Болль адкінуўся на спінку крэсла, на яго твары зноў з'явілася ўсмешка. "Калі Тод зможа выцягнуць Гібсана Маршала. Я выцягну цябе. Ты будзеш перададзены пад федэральную апеку. Я магу зрабіць так, каб гэта адбылося ".
  
  "Ты ведаеш", - сказаў я. "Усім людзям, якіх я арыштаваў, былі прад'яўленыя абвінавачванні, у іх былі адвакаты і ўсё такое. Здаецца, я тут ужо даўно без усяго гэтага".
  
  Болль адмахнуўся. "У мяне ёсць для цябе адвакат, калі ён табе спатрэбіцца. Ваша прад'яўленне абвінавачвання працягвае адкладацца, рана ці позна ім давядзецца зрабіць крок або страціць любы шанец распачаць супраць вас справа на канстытуцыйных падставах. Калі пашанцуе, ніхто з іх усё роўна ніколі не ўбачыць залы суда ".
  
  Цікава. Ён адмахваўся ад сістэмы правасуддзя так жа лёгка, як, здавалася, Тод і Маршаллы. Я задаваўся пытаннем, ці пабачыць калі-небудзь суд над маршалам за забойства Хізэр Свэнсан залу суда. Нейкім чынам яна згубілася ў гэтай мітусні.
  
  Эл і Бол збіралі свае рэчы, рыхтуючыся да ад'езду. Эл выглядаў занепакоеным.
  
  "Хто-небудзь прыйдзе за табой сёння ўвечары", - сказаў Болль. "Да тых часоў заставайся ў бяспецы".
  
  Я хацеў задаць яму пытанні, але ў гэты час уваходзіў памочнік шэрыфа, і яны выходзілі. Я не хацеў нічога абмяркоўваць з прысутных памочнікам шэрыфа. Я проста стаяла там, як кавалак мяса, пакуль ён апранаў на мяне кайданкі. Я задаваўся пытаннем, ці вядзе ён мяне на верную смерць, ударыць мяне які-небудзь які праходзіць міма зняволены на зваротным шляху ў камеру, ці я раптам упаду ў дэпрэсію і прыдумаю спосаб павесіцца ў камеры. Усё гэта было б сумна. Памочнік шэрыфа мог нават страціць працу, але гэта было нічога, што невялікая частка стану сям'і Маршал не магла б палепшыць сітуацыю.
  
  Пакуль мы ішлі, я заўсёды на тры крокі наперадзе наглядчыка і злева ад яго, па іншы бок чырвонай лініі, намаляванай на падлозе, я быў значна больш пільны, чым раней. Я зноўку ўбачыў калідоры турмы, разглядаючы кожнае патэнцыйнае адтуліну і зацішнае мястэчка, дзе раней я знаходзіўся ў здранцвенні. Калі б хто-то хацеў уляпіць ў мяне нож тады, ён бы гэта зрабіў. Цяпер, у кайданках або без, яны б пабіліся.
  
  Неўзабаве мы вярнуліся ў камеру, і я сапраўды уздыхнуў з палёгкай, калі дзверы зачыніліся і замкнулася за мной. Я ўсё роўна палічыў за лепшае падлогу испачканному матрацу. Я зноў лёг на бетон, заклаў рукі за галаву і засяродзіўся на столі.
  
  Гітары былі самай далёкай рэччу, аб якой я зараз думаў. Цяпер усё зводзілася да стратэгіі.
  
  OceanofPDF.com
  
  РАЗДЗЕЛ ВАСЕМНАЦЦАТЫ
  
  
  
  
  
  
  
  Я давярала Элу.
  
  Я прыйшоў да гэтай высновы пасля таго, як праляжаў там, утаропіўшыся ў столь, можа быць, гадзіну, а можа, крыху даўжэй. Калі б хто-то сказаў мне тыдзень таму, што мне спатрэбіцца гадзіну, каб вырашыць, ці давяраць мне Элу, я б з радасцю зламаў яму сківіцу.
  
  Але цяпер усе стаўкі былі адмененыя.
  
  Усё, на што, як я думаў, я мог разлічваць, знікла. Я заўсёды ведаў, што ў маім аддзеле былі карумпаваныя копы, але заўсёды лічыў, што гэта дробязі, індывідуальныя справы. Можа быць, у нас і трапляўся выпадковы хлопец, які здымаў трохі гатоўкі з гандляра наркотыкамі, можа быць, браў халяву то тут, то там, але я ніколі нават не падазраваў аб шырокім распаўсюджванні карупцыі.
  
  Я сам ніколі гэтага не рабіў. Вы выяўляеце, што бераце халяву, можа быць, кубак кавы, затым паўнавартасны абед, і не паспяваеце вы апамятацца, як апыняецеся ў якой-небудзь задняй пакоі, дзе вам ўручаюць зашмальцаваны пакет, набіты 20-даляравымі банкнотамі.
  
  Цяпер я дапытаў усіх. Я дапытаў ўвесь чортаў дэпартамент. Пару разоў я пачынаў падлічваць колькасць людзей, якія павінны былі быць замяшаныя ў тым, каб падставіць мяне, але мае думкі проста выслізгвалі ад гэтага.
  
  Але я не задавала пытанняў Элу. Я занадта шмат разоў бачыла, як ён робіць правільны выбар.
  
  Акрамя таго, калі Ал ня быў сумленны са мной, у мяне сапраўды не было надзеі. Не засталося нічога, што магло б выратаваць мяне.
  
  Заставаўся Болль. Ён не быў падобны ні на аднаго федерала, якога я калі-небудзь ведаў, і чым больш я думаў пра яго, тым менш разумеў, што ведаю пра яго. Падобна, ён не быў прымацаваны да мясцовага аддзялення ФБР ў Портлендзе. Па крайняй меры, я мог даведацца большасць агентаў, якія там працавалі. Ён мог быць часткай якой-небудзь мэтавай групы па барацьбе з карупцыяй. Гэта як раз тое, што фэдэралаў, верагодна, не сталі б афішаваць.
  
  Усё, што я ведаў, гэта тое, што я занадта хутка набліжаўся да зямлі, і мне трэба было знайсці спосаб адкрыць парашут, перш чым я ўпаду. Я ляжаў там, прыдумляючы адзін план, затым адкідаючы яго як неосуществимый, толькі для таго, каб некаторы час папрацаваць над іншым, толькі для таго, каб уперціся ў яшчэ адзін тупік.
  
  Нават калі б я нейкім чынам "даказаў" сваю невінаватасць, што магло перашкодзіць знікнення доказаў? Або з'яўлення новых "доказаў" маёй віны? Раней я зыходзіў з здагадкі, што калі я проста дакапаюся да праўды, усё будзе ў парадку. Цяпер я не быў упэўнены, што праўда мае значэнне.
  
  Дзверы камеры з грукатам расчыніліся, і на парозе з'явіўся ахоўнік старэй, усё такі ж тоўсты і ўсё такі ж злосны. Павінна быць, у нас была перазменка, пакуль я сядзеў там, лежачы на спіне.
  
  Ён закаваў мяне ў ланцугі і павёў па калідорах, пятляючы і згортваючы, пакуль я канчаткова не заблудзіўся, хоць у мяне склалася ўражанне, што мы, павінна быць, пракладаем сабе шлях вонкі. Ён пасадзіў мяне за стол, паклаў на стол празрысты пластыкавы пакет з маімі асабістымі рэчамі, за выключэннем, вядома, пісталетаў і нажоў.
  
  Я падняў вочы і быў здзіўлены. Я чакаў убачыць Ала або, можа быць, Болла, але замест гэтага гэта быў Эдзі, кіроўца Болла. У яго на шыі вісела пасведчанне ФБР, ён нацягваў швы касцюма, у яго нават была стандартная стрыжка федерала, але ён не выглядаў як федэрал, не хадзіў як федэрал, не стаяў там у чаканні, як федэрал. У касцюме ён быў падобны на бандыта. Ніхто ні за што не прыняў бы яго за федерала.
  
  Хлопец з стромкімі вусамі і капітанскага нашыўкамі на каўняры стаяў у куце, скрыжаваўшы рукі на грудзях, з кіслым выразам твару. Пакуль Эдзі падпісваў дакументы, я працягваў чакаць, што капітан раскусіць гэта дзярмо такім, якое яно ёсць, пакладзе канец усяму і адправіць мяне назад ў камеру.
  
  Але ён гэтага не зрабіў. Я з недаверам глядзела, як Эдзі падпісаў дакумент, капітан падпісаў дакумент, і ён быў прыбраны ў тэчку. Эдзі падышоў да мяне і, не кажучы ні слова, падняў мяне з крэсла за мае біцэпсы, прыклаўшы прыкладна столькі намаганняў, колькі я б выдаткаваў, адкрываючы банку арахісавага алею. Божа, ён быў велізарны. Я не мог па-сапраўднаму ацаніць, наколькі ён вялікі, пакуль не апынуўся побач са мной. Ён быў дзіўна лёгкі на нагах для такога буйнога хлопца.
  
  Ён выцягнуў пару наручнікаў і надзеў іх на мяне, амаль да смешнага свабодна, затым памочнік шэрыфа зняў свае ўласныя кайданкі. Эдзі павёў мяне да дзвярэй, затрымаўшыся толькі для таго, каб узяць маю сумку з асабістымі рэчамі вялікім і паказальным пальцамі.
  
  Хлопцы з папраўчай установы проста стаялі там з каменнымі асобамі і маўчалі, пакуль мы накіроўваліся да салі Порт. Адтуль Эдзі пасадзіў мяне на задняе сядзенне машыны без апазнавальных знакаў. На гэты раз мне прыйшлося ехаць на гэтым мяккім сядзенні, а не на цвёрдым пластыкавым.
  
  Я маўчаў, пакуль мы не выехалі з гаража і не апынуліся на вуліцы, тады я ўздыхнуў з палёгкай.
  
  Эдзі пачуў мяне і азірнуўся ў люстэрка задняга выгляду. - У чым справа?
  
  "Я не думаў, што мы выберамся адтуль. Без крыўд, але ты не самы пераканаўчы агент ФБР у свеце ".
  
  "Мне не трэба быць пераканаўчым, чувак. У мяне былі афіцыйныя дакументы".
  
  Думаю, у гэтым ён меў рацыю. У некалькіх кварталах ад турмы ён заехаў на паркоўку закусачнай "Смажаны кураня" і заехаў з чорнага ходу. Ён выйшаў, абышоў машыну і адкрыў маю дзверы.
  
  "Што мы будзем ёсць на закуску?"
  
  "Пацешна", - сказаў Эдзі. "Слухай, гэта ты сядзіш на заднім сядзенні машыны ў кайданках, так што ніякіх жартаў з таўстунамі, зразумеў? Ці ты можаш проста заставацца такім". На пальцы ў яго матляўся ключ ад кайданкоў.
  
  Я кіўнула і павярнулася на сваім сядзенні, каб ён мог дабрацца да наручнікаў. Ён зняў з мяне кайданкі і кінуў пластыкавы пакет з рэчамі мне на калені.
  
  - Ну вось, я падумаў, што ты адчуеш сябе лепш, вярнуўшы рэмень і шнуркі на месца.
  
  Гэта была невялікая ветласць, але важная. Я сапраўды адчула сябе лепш, вярнуўшы рэмень і шнуркі на месца. Я разабрала беспарадак ў сумцы, вярнуўшы усё на свае месцы. Я сумаваў па свайму зброі.
  
  Эдзі вёў машыну моўчкі. Я глядзела ў акно і будавала планы. Мы выехалі на I-205 на поўдзень, затым на развязцы выехалі на I-5 і накіраваліся назад на поўнач, але перш чым мы дабраліся да Портленда, ён павярнуў на адзін са з'ездаў з Тайгард, і мы выехалі ў цэнтр маркотнага прыгарада на шашы 99. Мы мінулі рэстараны хуткага харчавання і гандлёвыя цэнтры, перш чым ён зноў павярнуў на Бул-Маунтин-роўд. Мы хутка выехалі з прыгарада і заехалі на ферму. Нашы шыны захрабусцелі па доўгай жвіровай пад'язной дарожцы, і мы спыніліся.
  
  Дом, верагодна, не праектаваўся як крэпасць, але цалкам мог сысці за такую. Нізкі, прысадзісты і бязладны, з шыфернага дахам і цяжкімі абтынкаванай сцяны, не зусім куленепрабівальны, але цалкам. Ён размяшчаўся на грэбні пагорка, і на сотню ярдаў вакол не было ні дрэўцы. Усё гэта былі адкрытыя поля. Яны былі абгароджаныя, як мяркуецца, для ўтрымання жывёлы, але ўсе яны былі пустыя. Бліжэйшы дом знаходзіўся амаль за паўмілі адсюль. За домам быў вялікі хлеў. Адна дзверы былі прыадчынены, і я ўбачыў некалькі аўтамабіляў і спартыўных пазадарожнікаў, што стаяць ўнутры.
  
  Прыйшоў Эдзі і выпусціў мяне. Калі ён зачыніў за мной дзверы, гук падаўся мне вельмі моцным. Тут было ціха. З бурчаннем ён жэстам запрасіў мяне ісці за сабой, падышоў да ўваходных дзвярэй і набраў код на лічбавай клавіятуры на ўваходных дзвярэй. Я заўважыў вельмі маленькую відэакамеру, напалову схаваны за бра побач з дзвярыма. Дзверы шчоўкнула, і ён пацягнуў яе на сябе, адкрываючы. Калі мы праходзілі, я заўважыў, што дзверы здавалася незвычайна тоўстай.
  
  Усярэдзіне амаль не было мэблі. Усё было функцыянальна: канапы, бязладна раскіданыя па велізарнай гасцінай, тэлевізар з вялікім экранам, які стаіць у куце, але ніякіх упрыгожванняў, ніякага адчування, што тут жыве хто-то адзін. Я рушыла ўслед за Эдзі праз кухню, якая магла б абслугоўваць рэстаран сярэдняга памеру. Ён падвёў мяне да іншай дзверы з клавіятурай. Ён набраў іншы код, злёгку павярнуўшыся, каб я не магла бачыць, і дзверы таксама адкрылася, адкрыўшы лесвіцу. Камера тут была трохі больш прыкметнай, замацаванай прама на столі вялікім крыжыкам з клейкай стужкі, провад цягнуўся па сцяне.
  
  Я рушыў услед за ім уніз, на гукі размоў людзей. Склеп быў выкананы ў выглядзе адной вялікай пакоя ва ўсю даўжыню хаты, і толькі канструктыўныя калоны парушалі агляд. Паўсюль былі раскіданыя сталы, кампутарныя дысплеі і варштаты. Боль сядзеў у цэнтры пакоі за доўгім сталом для нарад, заваленым паперамі. Эл стаяў у куце, скрыжаваўшы рукі на грудзях, побач з моложаво выглядаюць мужчынам, якому не перашкаджала б падстрыгчыся і пагаліцца. Яны абодва глядзелі на манітор кампутара, на якім адлюстроўвалася карта раёна Портленда метро. Перарывісты чырвоная кропка рухалася па шашы I-5 у бок Паўночнага Портленда. Калі Эл убачыў мяне, ён працягнуў руку і рэзка выключыў экран. Ён прымусіў сябе ўсміхнуцца і накіраваўся да мяне.
  
  Я не ўсміхнулася ў адказ. Замест гэтага я стаяла там, аглядаючы пакой па кавалачку за раз. Гэта выглядала як камбінацыя офіса, канферэнц-залы, навуковай лабараторыі сярэдняй школы і каморкі. Жанчына азіяцкага паходжання сядзела на крэсле ў пераносны офіснай кабінцы, утаропіўшыся ў экран кампутара. Каля некалькіх паліц, заставленных пластыкавымі кантэйнерамі для абсталявання і доўгімі чорнымі нейлонавымі кейсамі, двое грубоватого выгляду мужчын чысцілі зброю. Пакуль я назіраў, яны знялі пару вінтовак з лёгкасцю, спароджанай доўгім знаёмствам, і пачалі чысціць. У аднаго, лацінаамерыканцы, былі доўгія валасы, сабраныя ў конскі хвост, і некалькі размытых татуіровак на перадплечча. У белага хлопца была кароткая стрыжка і адсутнасць шыі.
  
  Я азірнулася на Ала, калі ён падышоў. Яго напарнік быў такім худым, што я магла пералічыць яго рэбры скрозь футболку Foo Fighters.
  
  Гэты хлопец быў малады, яму яшчэ не споўнілася і трыццаці, і ў яго была бледнасць чалавека, які занадта шмат часу правёў у дзвярах.
  
  Эл працягнуў руку. - Рады бачыць цябе Ўвагнутасці.
  
  Я не бяру яго за руку.
  
  "Нам трэба пагаварыць. Сам-насам", - сказала я, утаропіўшыся на Ала.
  
  Болль ўстаў з таго месца, дзе ён глядзеў на плоскі экран. "Але я спадзяваўся прадставіць вас іншым чальцам каманды", - сказаў ён, падыходзячы да нас. Ён зняў пінжак, і цяпер я ўбачыў доўгі плоскі аўтаматычны пісталет незнаёмага мне тыпу, прымацаваны да яго сцягне ў мудрагелістай кабуры. Ён не быў падобны на зброю Бюро.
  
  "Нам трэба пагаварыць. Сам-насам", - зноў сказала я Элу.
  
  - Добра, - ціха сказаў Эл. Ён схапіў свой пінжак, надзеў яго так, каб прыкрыць свой уласны пісталет, стары добры "Сміт і Вессон", і пачаў падымацца па лесвіцы. Я рушыў услед за ім. Боль таксама надзеў паліто і прыладзіўся ззаду мяне. На самай справе мне не хацелася з ім размаўляць, але я нічога не сказаў.
  
  Эл прайшоў праз кухню і выйшаў на задняе ганак. Яно было пакрыта пылам, а басейн быў каламутным і зялёным. Эл скрыжаваў рукі на грудзях.
  
  - Што я магу для цябе зрабіць, Дент?
  
  "Хто гэтыя людзі?" - спытаў я.
  
  Болль адказаў за яго. - Члены маёй каманды.
  
  "Лухта сабачая", - сказала я, усё яшчэ гледзячы на Ала.
  
  "Што ты маеш на ўвазе?" Сказаў Эл, усё яшчэ мякка, але я магла бачыць, як на яго скроні пачала пульсаваць вена. Эл рэдка злаваўся, але калі гэта здаралася, ты наўрад ці выжываў пасля выбуху, калі стаяў занадта блізка.
  
  "Я маю на ўвазе, што гэта лухта сабачая. Гэтыя людзі не фэдэралаў. Жанчына і батанік ў футболцы - грамадзянскія. Яны не ў гульні ". Я ўпершыню павярнуўся да Боль.
  
  "Твой "кіроўца" - галаварэз ў касцюме. Дарэчы, з яго не атрымліваецца вельмі пераканаўчага агента ФБР. Два цяжкіх справы, якія ў цябе там, - гэта вулічныя бандыты. Калі мы разденем іх, то, хутчэй за ўсё, выявім па меншай меры адну татуіроўку "народжаны, каб вызваліцца" паміж імі двума ".
  
  Боль сышоў у сябе. Было дзіўна назіраць. Ён замёр. Выраз яго твару стала мяккім і нерухомым. Вочы расфокусировались, а пастава цела злёгку змянілася. Яго вага перамясціўся ніжэй, да сцёгнаў. Гэта было незаўважна. Ты б не заўважыла гэтага, калі б не была настроена на падобныя рэчы.
  
  Я адчуў, як валасы ў мяне на патыліцы ўстаюць дыбам. Я ведаў яшчэ аднаго хлопца, які так сябе паводзіў, калі злаваўся. Яго звалі Артур Энтані Леві, і ён быў серыйным гвалтаўнікоў, над пошукам якога я працаваў амаль дзевяць месяцаў. Я таксама падазраваў, што Артур закапаў некалькі тэл дзе-то па шляху, але я так і не змог гэтага даказаць. Я гадзінамі працавала з Артурам у пакоі для допытаў, гуляючы з ім у кошкі-мышкі, пакуль ён цешыў сваё эга. У рэшце рэшт я выказаў здагадку, што прычына, па якой ён гвалтаваў жанчын, заключалася ў тым, што ў яго не было навыкаў подцеплять іх у бары, і Артур зляцеў з шпулек дакладна так жа, як толькі што зрабіў Болль. У той час я задаваўся пытаннем, ці не гэта твар бачылі ахвяры Артура.
  
  Болль секунду памаўчаў. - Ты абсалютна мае рацыю, Дент. Яны злачынцы. Эдзі быў асуджаны за цяжкія злачынствы ў трох штатах. Мікі павінен сесці ў турму толькі за тое, што дакрануўся да AR15, які ён чысціць. У злачынцаў не можа быць зброі, ты ж ведаеш. А Фредрико - асуджаны сэксуальны злачынца. Яго голас быў павольным, роўным і масляністы.
  
  Гэта ахінула мяне на хвіліну. "Чаму?" - гэта было ўсё, што я змог спытаць.
  
  - Таму што я маю слабасць да няшчаснага Денту. Ці бачыце, усіх траіх гэтых людзей аб'ядноўвае тое, што ўсе яны патрапілі ў турму за тое, чаго не здзяйснялі. Усе яны былі далёка не ў той ці іншы час.
  
  Лухта сабачая. Гэта было ў мяне на вуснах. Я амаль вымавіў гэта, але слова засела ў мяне ў горле, не паспеўшы сарвацца.
  
  Я ўспомніў, адкуль я толькі што прыйшоў, успомніў, як мяне вялі па калідорах акруговай турмы Клакамас ў кайданках, задаючыся пытаннем, ці не падкупілі ці ахоўніка за тое, што ён дазволіў каму-то ўторкнуць мне паміж рэбраў завостраную зубную шчотку, перапэцканую чалавечымі фекаліямі. Я ўспомніў усё гэта і зачыніў рот. Зямля ўсё яшчэ набліжалася, і мне пачало здавацца, што на мне нават няма адзення, не кажучы ўжо пра парашуце.
  
  "Якая ўвагнутасць?" Болль амаль прашыпеў. "Вы не пярэчыце, што ў кожнага махляра ёсць гісторыя пра тое, як яго падставілі? Ніякіх пацверджанняў таго, што наша сістэма крымінальнага правасуддзя карае толькі вінаватых і абараняе невінаватых? Дзе ваша пачуццё абурэння?"
  
  З хвіліну я маўчаў, гледзячы ўдалячынь. У ясны дзень выгляд адсюль быў бы неверагодным. Нават пры лістападаўскім небе я мог бачыць палову даліны. Удалечыні насустрач нам плыла цяжкая чорная хмара, насоўваўся дождж.
  
  Я пільна паглядзеў на Болла. Ён не адхіснуўся. Я павінен быў аддаць яму належнае за гэта.
  
  "Я не магу цябе зразумець", - сказаў я.
  
  - Ты не павінен. Адзіная прычына, па якой ты тут, гэта тое, што Эл кажа, што ты карысны. Гэта прывяло цябе да дзвярэй. Калі ты хочаш даведацца пра мяне больш, я збіраюся паглядзець, як ты працуеш. Калі табе гэта не падабаецца, Эдзі можа прыехаць за табой і адвезці назад у камеру."
  
  Мяне так і карцела сказаць яму, каб ён свіснуў Эдзі і папрасіў пракаціць мяне. Што-то ў гэтым было смуроднае. У мяне было такое пачуццё, што я заключаю здзелку, хоць паняцця не меў, якім павінен быць мой канец.
  
  "Проста працягвай у тым жа духу", - мякка сказаў Эл. Я паглядзеў на яго, бачачы лысеющего хлопца з ледзь вялікім брушкам, хлопца, які лёгка мог бы быць чыім-небудзь дзядулем, але я ўспомніў усе тыя гады назад, хлопца, які амаль трымаў мяне за руку, калі я быў маладым дэтэктывам, хлопца, які рызыкнуў зрабіць мяне дэтэктывам ў першую чаргу.
  
  "Аб ' кей", - сказаў я, адчуваючы велізарную палёгку.
  
  Я рабіла тое, што рабіла заўсёды, давяраючы Элу.
  
  OceanofPDF.com
  
  КІРАЎНІК ДЗЕВЯТНАЦЦАТАЯ
  
  
  
  
  
  
  
  Калі мы спусціліся ўніз, усе сядзелі вакол вялікага стала і рабілі выгляд, што ўсё ў парадку. Боль прадставіў ўсіх прысутных. Мікі і Фредрико з бурчаннем паціснулі мне руку, іх асобы былі плоскімі, жорсткімі і нічога не выказваюць.
  
  Хлопцам у футболцы Foo Fighters апынуўся Генры. Ён быў камп'ютэрных экспертам Болла, і поціск рукі ў яго было як у млявай рыбы. Эдзі я ўжо ведаў.
  
  Жанчыну звалі Мэй, і Бол сказаў, што яна псіхолаг. Яе твар быў ідэальнай маскай, ветлівай, але непранікальнай. Яна села побач з Эдзі і з нязмушанай фамильярностью паклала руку яму на плячо. Цікава.
  
  Болль прачысціў горла, і ўсе заціхлі. "Дзеля Та, вось дзе мы знаходзімся. Пасля сустрэчы з Тодам Маршал замкнуўся ў сваёй студыі і з тых часоў нікуды не выходзіў. Дент канфіскаваў свой фургон, але сёння раніцай пара супрацоўнікаў Cascade aviation прывезлі узяты напракат яшчэ адзін поўнапамерны Ford Econoline белага колеру.
  
  Ён зрабіў глыток вады, перш чым працягнуць. Усе за сталом прыціхлі.
  
  "Комплекс Cascade Aviation ў Олбані значна ўзмацніў меры бяспекі з тых часоў, як быў арыштаваны Гібсан. Падобна на тое, Тод прыструніць хлопчыка. Як толькі ён выйшаў з турмы, ён адразу ж адправіўся ў студыю, без сваіх звычайных вечарынак. Ён нават выкінуў свой мабільны тэлефон, невядома, ці набудзе новы. Ён не рабіў ніякіх званкоў на стацыянарны тэлефон з студыі і, наколькі мы можам судзіць, не выходзіў у Інтэрнэт ".
  
  Цікава. Болль і яго людзі моцна трымалі гэтага хлопца на мушцы. Шкада, што яны не былі побач з ім у тую ноч, калі ён забіў Хізэр.
  
  "Такім чынам, прама зараз мы знаходзімся ў рэжыме чакання. Мы чакаем, калі Тод або Маршал зробяць ход. Спадзяюся, ціск, выкліканае арыштам, прымусіць нас дзейнічаць, і мы зможам высветліць, што яны робяць ".
  
  Мне падалося цікавым, што Бол нідзе не згадваў аб якіх-небудзь асцярогі з нагоды таго, што Маршаллу сыдзе з рук забойства дзяўчынкі-падлетка.
  
  "На якім узроўні мы знаходзімся з тэхнічнага пункту гледжання, Генры?"
  
  Гары адкашляўся і нервова агледзеў пакой.
  
  "Мы чакаем. Стацыянарныя тэлефоны Маршала зачыненыя, яго падключэнне да Інтэрнэту закрыта. Калі ён купіць новы сотавы тэлефон, мы даволі хутка з ім разбярэмся. Калі ён з'едзе на новым фургоне, мы знайшлі добрыя месцы, каб падстрэліць яго, незалежна ад таго, у які бок ён паедзе ".
  
  Болль задаволена кіўнуў галавой.
  
  Загаварыў я. - Што значыць "трахнуць яго"?
  
  У мяне быў доўгі спіс рэчаў, якія я хацела зрабіць з Маршалам, але гэтага ў ім не было, па меншай меры, да тых часоў, пакуль я не высветліла, што гэта было.
  
  Гары выглядаў задаволеным маім пытаннем. З кішэні штаноў ён выцягнуў якое-небудзь электроннае прылада. Гэта былі дзве чорныя скрынкі, злучаныя разам, кожная памерам з пачак цыгарэт.
  
  "Гэта электрогарпун, або скарочана пун. Вы хаваеце яго на верагодным шляху руху вашага мэтавага транспартнага сродку. Нам падабаецца выкарыстоўваць заднюю частку ляжачага паліцэйскага, але падыдзе практычна любое месца. Калі ён праязджае па ім, ты дастаеш пульт дыстанцыйнага кіравання. "З іншага з мноства кішэняў ён выцягнуў што-то падобнае на адкрывалка гаражных варот.
  
  "І націсні на курок". Пачулася шыпенне сціснутага паветра, і верхняя скрынка адляцела ад ніжняй. Яна амаль даляцела да столі, перш чым ўпасці і пакінуць драпіну на стале.
  
  "Верхняя скрынка ўяўляе сабой GPS-прыёмнік і перадатчык сотавай сувязі з вельмі моцным магнітам, які мацуецца да дна аўтамабіля. Фактычна ў якасці антэны выкарыстоўваецца кузаў аўтамабіля. Прылада GPS счытвае месцазнаходжанне машыны. Перадатчык сотавай сувязі перадае мне інфармацыю. Пакуль ён знаходзіцца ў межах дасяжнасці вышкі сотавай сувязі, мы можам адсачыць яго. "
  
  Цікава. Я быў мімалётна знаёмы з абсталяваннем для назірання, але ніколі пра такое не чуў, не кажучы ўжо пра тое, каб бачыць. "Хто там назірае за ім, чакаючы, каб актываваць гэтую штуку?"
  
  Генры пачаў адкрываць рот, але Бол абарваў яго.
  
  "У нас ёсць іншыя дадзеныя. Мэй, у цябе ёсць якія-небудзь меркаванні па нагоды паводзін Маршала?"
  
  Голас Мэй быў сухім, прафесійным. "Бяздзейнасць раздражняе яго. Усе яго наркотыкі былі канфіскаваныя, і ў яго не было магчымасці набыць больш. У яго не было сэксуальных кантактаў, таму ўсе перавагі ім метады рэгулявання настрою для яго зачыненыя. Яго эга прымусіць яго захацець адпомсціць, у прыватнасці, містэру Мілеру, калі яму прадставіцца такая магчымасць. Маршал не можа вынесці ні найменшага абразы без празмернай рэакцыі, і ён разглядае свой арышт як найвялікшая абраза. Шчыра кажучы, я здзіўлены, што Тод так доўга трымаў яго ў нерухомасці. Я чакаю ад яго нейкіх дзеянняў у бліжэйшыя дваццаць чатыры гадзіны. Ён больш не зможа стрымлівацца.
  
  Болль кіўнуў. "Дзякуй, Мэй. Так што нам застаецца чакаць, што, шчыра кажучы, мяне не задавальняе. Уся наша разведка аж да "Ноу" паказвала на тое, што Тод і людзі з Cascade Aviation планавалі нешта грандыёзнае. У каго-небудзь ёсць якія-небудзь ідэі?"
  
  "Так", - сказаў я. "Хачу". Усе погляды звярнуліся да мяне. "Магчыма, я змагу атрымаць некаторую інфармацыю, па меншай меры, поўную карціну таго, што Маршал рабіў да таго, як забіў тую дзяўчыну. Я не ўпэўнены, ці звязана гэта з гэтым Каскадам, але гэта можа дапамагчы ".
  
  "Як?" Спытаў Болль.
  
  "Мне трэба сустрэцца з сувязным. Гэта павінна быць тварам да твару. І гэта павінна быць сам-насам ".
  
  "Дент, дзеля ўсяго святога, ты павінен быць у турме", - запратэставаў Эл. "Мы не можам дазволіць табе бегаць па горадзе".
  
  Я паціснуў плячыма. "Мой крыніца не збіраецца сустракацца з вамі. І сустрэча павінна быць з воку на вока".
  
  Болль паклаў руку на плячо Ала. "Усё ў парадку. Калі ён можа нам дапамагчы, давайце адпусцім яго".
  
  Я амаль усміхнуўся. Я ўпэўнены, што той факт, што яго супрацоўнікі маглі адсочваць з дапамогай GPS-перадатчыкаў, меў якое-то стаўленне да яго лёгкаму згодзе.
  
  Болль устаў, паглядзеў на Эдзі. - Падрыхтуй для Дента пакет. Нам трэба запусціць гэта справа.
  
  Відавочна, адзін з "пакетаў" Боль складаўся з новага пасведчання асобы, машыны, мабільнага тэлефона і пісталета. Генры зрабіў пару лічбавых фатаграфій мяне на шэрым фоне. Дваццаць хвілін праз ён уручыў мне правы кіроўцы, дазвол на нашэнне схаванага зброі і картку Visa Gold на імя "Харлан Стывенсан". На правах быў пазначаны адрас дома, у якім мы стаялі.
  
  Я правяла вялікім пальцам па абодвум пасведчаннях асобы. Яны былі цудоўна. Я бачыла сваю долю падробных дакументаў і не бачыла ніякага спосабу, каб сказаць, што яны не сапраўдныя.
  
  "Яны забяспечаныя падпоркамі?" Я спытаў Генры.
  
  Ён выглядаў абражаным, што я выказаў здагадку адваротнае. "Вядома, на працягу ўсяго шляху праверкі NCIC. У вас досвед кіравання, выдатная паспяховасць, усё працуе. Крэдытны ліміт залаты карты складае пяць тысяч даляраў."
  
  Выбітны. Таннае падробленае пасведчанне асобы вытрымае толькі беглы агляд. Калі супрацоўнік паліцыі праверыць ідэнтыфікацыйны нумар у Дэпартаменце транспартных сродкаў або праверыць крымінальную гісторыю, гэта хутка выявіцца як падробка. Генры сказаў мне, што гэтыя дакументы вытрымаюць дбайнае вывучэнне. Вядома, у мяне не было магчымасці праверыць гэта, але я спадзяваўся, што ён быў сумленны са мной і што якасць дадзеных у дакументах адпавядала фізічнай якасці.
  
  Генры працягнуў мне сотавы тэлефон. У памяці быў запраграмаваны нумар адзін.
  
  "Вось тут дзяжурны тэлефон", - сказаў ён, паказваючы на тэлефон на стале. "Тут хто-то пастаянна адказвае".
  
  І, без сумневу, Генры мог адсачыць мяне з дакладнасцю да некалькіх кварталаў па перыядычным пингам, якія перадаваў сотавы тэлефон. Большасць людзей не разумеюць, што нават калі вы не размаўляеце па сваім тэлефоне, ён перыядычна звязваецца з вышкамі сотавай сувязі ў непасрэднай блізкасці ад вас. Любы, у каго ёсць доступ да кампутараў сотавай сістэмы, можа вырабіць триангуляцию і даволі дакладна вызначыць ваша месцазнаходжанне. Я быў гатовы паспрачацца, што ў Генры быў доступ.
  
  Эдзі падвёў мяне да стэлажоў. "Давай купім табе пісталет", - сказаў ён.
  
  - У цябе ёсць 45-га калібра? - Спытаў я.
  
  - У мяне ёсць усё, што ты захочаш, галоўнае, каб гэта быў "Глок" калібра 9 мм.
  
  У яго было некалькі розных памераў. Я выбрала мадэль 19, сярэдняй даўжыні. Яна даволі добра хавалася пад расшпіленай кашуляй, якая была на мне. Я пераканаўся, што фігура разряжена, і зрабіў пару трэніровачных розыгрышаў.
  
  Я падышоў да люстэрка і агледзеў сябе, пераканаўшыся, што пісталет не выклікае прыкметнай выпукласці.
  
  Эдзі рушыў услед за мной. - Ты выглядаеш ўзрушаюча, агент 007. У яго быў дзіўна добры брытанскі акцэнт. Ён працягнуў мне дзве зараджаныя абоймы для "Глока". Адным я зарадзіў пісталет, а другі прыбраў у чахол на левым сцягне.
  
  "Цяпер табе патрэбна машына". Эдзі адкрыў замыкаемая скрыню і пачаў капацца ўнутры. "Я пайду падрыхтую машыну".
  
  Ён накіраваўся ўверх па лесвіцы, і Эл падышоў да яго.
  
  - Паслухай, Дент, я б хацеў, каб ты перадумаў і хоць бы сказаў мне, куды направляешься.
  
  Я ўсміхнуўся Элу. "Усё будзе ў парадку, Эл. Я меў на ўвазе гэта, калі сказаў, што мой крыніца спалохаецца, калі з'явіцца хто-небудзь, акрамя мяне".
  
  Наколькі я ведаў, Кейсі таксама працавала па кантракце на федэралаў, але Элу не трэба было гэтага ведаць, па меншай меры, не цяпер.
  
  Эл выглядаў засмучаным. "Паслухай, Бол не ведае, наколькі табе можна давяраць. Ён унёс і тваё імя, і асобу Харлана Стывенсана ў спіс ФРС, забаронены для палётаў. Ён баіцца, што ты сядзеш у самалёт і паляціш разам з ім.
  
  Я ўсміхнулася шырэй. - Нам не аб чым турбавацца, Эл.
  
  Ён паціснуў плячыма. "Я проста падумаў, што павінен табе сказаць". Я бачыў сумнеў у вачах Ала, і гэта крыху закранула, але я быў, па меншай меры, трохі крывадушнікам, паколькі збіраўся падвергнуць глыбокай крытыцы некаторыя планы яго боса, проста не так, як ён думаў.
  
  Я паднялася наверх, не сказаўшы больш ні слова. Эдзі стаяў на пад'язной дарожцы побач з "Додж Чарджером". Ён выцягнуў яго для мяне з хлява. Ён кінуў мне ключы, і я злавіла іх.
  
  "Дзякуй".
  
  "Без праблем. Не поцарапай яго і вярні з поўным бакам".
  
  Я кіўнула і слізганула за руль. У Эдзі было што-тое, на што я была падобная. Я ехала па вуліцах Тигарда дакладна на лімітавай хуткасці, сігналізуючы на кожным павароце і цалкам спыняючыся ля кожнага знака "Стоп". Мне здалося, што да задняй частцы машыны прымацаваная вялікая шыльда: "ўнутры, які ўцёк зняволены". Хоць, думаю, тэхнічна я не збег. У рэшце рэшт, фэдэралаў злавілі мяне, выдалі фальшывае пасведчанне асобы і далі пісталет.
  
  Цямнела, і рух набірала абароты. Хутка павінен быў пачацца вячэрні гадзіну пік. У мяне не было іншага выбару, акрамя як пераседзець гэта.
  
  Я павярнуў на поўнач па I-5, выглядаючы машыны ззаду сябе. Рух было не такім жахлівым, як я баяўся, проста дастаткова інтэнсіўным, каб згуляць мне на руку. Праязджаючы па мосце Маркем, я дадаў хуткасць, ўліваючыся ў паток машын і выязджаючы з іх. Гэта быў пралічаны рызыка, я прыцягваў увагу і парушаў закон, але я ведаў, што дарожныя паліцыянты ненавідзяць спыняць людзей на мосце, і я хацеў, каб любы, хто ішоў за мной, дадаў хуткасць і здаўся.
  
  Мабільнік, які даў мне Генры, ляжаў на сядзенне побач са мной, на ім міргаў маленькі зялёны агеньчык. Калі здаўся з'езд на межштатную аўтамагістраль 84, якая вядзе на ўсход, я адключыла тэлефон. Наколькі я ведаў, машына магла быць забяспечаная гукам і адным з электрычных гарпун Генры, таму я вырашыў выцягнуць акумулятар і замкнуць тэлефон у багажніку пры першай жа магчымасці.
  
  Я згарнуў на I-84 у самую апошнюю секунду, раззлавала жанчыну ў "Вольва" ззаду мяне. Я памахаў рукой, просячы прабачэння, і заглушыў рухавік. Я гнаў поні, пакуль не дабраўся да з'езда з Галівуд, а затым ірвануў з аўтастрады.
  
  Я разлічваў на тое, што ў Боль абмежаваныя рэсурсы. Ён не мог выкарыстоўваць нікога з людзей, якіх я сустракаў, каб сачыць за мной. Я ведаў, як яны выглядаюць. Ён паказаў, што ў яго працуюць яшчэ людзі, якія трымаюць Маршала і супрацоўнікаў Cascade aviation пад наглядам. Адной з прычын, па якой я хацеў так хутка прыбрацца з дома пасля таго, як абвясціў аб сваім намеры дзейнічаць у адзіночку, было тое, што я не хацеў даваць Боль дастаткова часу для стварэння эфектыўнай групы назірання.
  
  Кожны раз, калі я здзяйсняў вар'яцкі манеўр, мне станавілася ўсё цяжэй сачыць за тым, што адбываецца. Тое, што ты параноік, не азначае, што яны не палююць за табой.
  
  Кейсі жыла ў Грэшеме, гарадку на ўсход ад Портленда. Але перш чым заехаць да яе, мне трэба было зрабіць пакупкі. Я заехаў на паркоўку Wal-Mart, у цёмны кут стаянкі, дзе відэакамеры не засеклі б мой нумар. Я надзеў бейсболку, апусціў галаву і паспрабаваў горбіцца, каб не бачыць відэакамер ля ўваходных дзвярэй.
  
  Унутры я купіў сотавы тэлефон з перадаплатай за наяўныя і некалькі іншых прадметаў, якія, як я думаў, маглі спатрэбіцца. Я быў ўнутры і выйшаў за лічаныя хвіліны. Я карыстаўся аўтаматычнай касай, таму там не было клерка, які запомніў бы мяне. Часам здавалася, што нашай мэтай у грамадстве было звесці да мінімуму колькасць чалавечых узаемадзеянняў, якія нам даводзілася здзяйсняць. Я не быў упэўнены, што менавіта я адчуваю з гэтай нагоды. Я думаю, гэта, верагодна, скараціла б колькасць забойстваў.
  
  Пасля некалькіх хвілін бязладнай язды па горадзе. Я набраў нумар Кейсі. Ніхто не адказаў, і на яе галасавой пошце не было паведамленні, як заўсёды. Проста гукавы сігнал.
  
  Я праехаў яшчэ некалькі хвілін, спадзеючыся, што мне ператэлефануюць. Затым я вырашыў паехаць прама да яе дадому.
  
  Я ўжо аднойчы была ў Кейсі, каб занесці ноўтбук, які канфіскавала ў якасці доказы пры расследаванні забойства. Яе штаб-кватэра, якая сумяшчае бізнэс і начлежку, знаходзілася ў раёне лёгкай прамысловасці. Я ніколі не ведаў усяго, чым яна займалася. Я ведаў, што яна выконвала кантрактную працу па кампутарным расследаваннях і судова-медыцынскай экспертызе для самых розных кліентаў: паліцэйскіх упраўленняў, прыватнага бізнесу, па чутках, нават для некаторых агенцтваў alphabet.
  
  Я ведаў, што яна спецыялізавалася на справах аб дзіцячым порна ў Інтэрнэце, не магла спаць па тыдні, сілкуючыся травяным гарбатай і веганским гарачым, каб скруціць кольца, якое магло б расцягнуцца на тры ці чатыры кантынента. Верагодна, яна была адказная за тое, што пасадзіла ў турму больш па-сапраўднаму дрэнных хлопцаў, чым палова дэтэктываў ў маім офісе, разам узятых. Было дзіўна ўбачыць яе ў судзе. Яна магла растлумачыць самую складаную павуцінне кампутарных ведаў так, што неандэрталец мог зразумець. Я не раз падумваў запрасіць яе на спатканне. Яна была класнай, і я падумаў, што змагу забыцца пра кольца ў носе і татуіроўцы. Але ў яе была схільнасць трымаць свет на адлегласці выцягнутай рукі. Акрамя таго, цяпер была Одры.
  
  Я знайшоў цёмнае месца для паркоўкі ў пары кварталаў ад яе дома, выйшаў і ціха зачыніў дзверы. Я пастаяў там з хвіліну, проста убіраючы навакольнае становішча і прыслухоўваючыся. Было крыху больш за дзевяць, і ў гэтай частцы горада было ціха. Усе крамы былі зачыненыя на ноч. Руху не было, што добра, што дрэнна. Любога надыходзячага было б лёгка пачуць, але я б вылучаўся, як хворы палец. Я спадзяваўся, што ні адзін нецярплівы паліцэйскі-бабёр не вырашыць праехаць міма, пакуль я буду шпацыраваць.
  
  Я трымаўся ў асноўным у цені. На шчасце, на мне была мая звычайная цёмная адзенне землистых тонаў. Яны зліваліся з ценямі і паўзмрокам начнога горада лепш, чым суцэльны чорны колер, і мелі дадатковы бонус у тым, што не прымушалі мяне выглядаць так, быццам я хачу быць ніндзя. Я спыніўся на рагу будынка побач з домам Кейсі. Яе машына была прыпаркаваная на стаянцы, усё выглядала ціха і нармальна.
  
  Я хутка перасёк паркоўку, затым падышоў да цяжкай сталёвы дзверы. Побач з дзвярыма была рашотка дынаміка і рыбін вачэй камеры назірання. Я нахмурыўся. Ўваходныя дзверы былі прыадчынены, усяго на цаля або два. Гэта было няправільна. Адна з прычын, па якой Кейсі выбрала гэта месца, заключалася ў тым, што яна магла ператварыць яго ў мініяцюрную крэпасць. Яна ні за што на свеце не пакінула б дзверы адкрытай.
  
  Амаль не раздумваючы, я выцягнуў свой "Глок" і прыціснуў яго да нагі. Я памарудзіў секунду, адчуўшы незнаёмы ўкол нерашучасці. Кейсі любіла драбавік, і я адчуваў бы сябе жудасна па-дурному, калі б яна разарвала мяне напалову з-за таго, што я зайшоў без папярэджання праз дзверы, якую яна забылася замкнуць.
  
  Але валасы ў мяне на патыліцы ўсталі дыбам. Я ведаў, што што-то не так.
  
  Звычайна я б дачакаўся падмацавання, перш чым кінуцца ў атаку, па меншай меры, яшчэ аднаго афіцэра, можа быць, некалькіх, к чорту ўсю гробаны каманду спецназа, калі б яны былі даступныя, але цяпер усё гэта знікла. Прыйшоў час небудзь выйсці за дзверы, альбо вярнуцца ў сваю машыну і з'ехаць.
  
  Я зрабіла глыбокі ўдых і ўвайшоў у дзверы. Я зразумела, што была права, калі насычаны мясной пах крыві запоўніў мае ноздры.
  
  OceanofPDF.com
  
  КІРАЎНІК ДВАЦЦАТАЯ
  
  
  
  
  
  
  
  Мая нага паслізнулася ў лужыне крыві ў ўваходных дзвярэй, і я ледзь не ўпала.
  
  У святле майго ліхтарыка я ўбачыў Рольфа, сабаку Кейсі, які ляжыць акрываўленай кучай, з знявечаныя галавой. Я пераступіў цераз яго і працягнуў рухацца, прытрымліваючыся сцен і імкнучыся рухацца хутка. Я карыстаўся ліхтарыкам толькі па неабходнасці, уключыўшы яго на хуткую выбліск, каб зарыентавацца, а затым адышоў ад таго месца, дзе стаяў. Мае вантробы скручивало ўсё тужэй і тужэй. Я чакаў убачыць выбліск з рулі і зваліцца на падлогу яшчэ да таго, як пачуў грукат.
  
  Жыллё Кейсі ўяўляла сабой лабірынт пакояў, набітых кампутарамі, маніторамі, осциллографами, стереооборудованием, а таксама рэчамі, якія я нават не даведаўся. Тры пакоі наперадзе былі дзелавымі, тры ззаду - асабістымі. Я прагледзеў іх, але нікога не знайшоў.
  
  У задняй частцы я выявіў цяжкую сталёвую дзверы, п'яна прислоненную да сцяны і утрымоўваную толькі адной перекрученной пятлёй. На падлозе валяліся чатыры сініх стрэляных гільзы. Яны былі ад спецыяльных патронаў "lockbuster". Снарад ўнутры быў зроблены з парашкападобнага металу, змацаванага эпаксіднай смалой. Ён разнясе да чарцей сабачым металічную або драўляную дзвярную раму або набор завес, а затым рассыплецца ў парашок.
  
  Пакой ўнутры была пустая, але я мог бачыць, што сцены, столь і падлогу былі ўмацаваныя цяжкай марской фанерай. Частка нашага кантракту з Кейсі агаворвалі, што яна павінна ўтрымліваць бяспечнае памяшканне для захоўвання доказаў. Відавочна, гэта было ўсё.
  
  Астатнюю частку апавядання я знайшоў у спальні. На падлозе валяўся драбавік з пісталетны дзяржальняй, з яго напалову вылецела пустая гільза. Падлогу перад дзвярыма быў перакапаны выбухам падвойнага залпу, але я не ўбачыў ніякай крыві ні на падлозе, ні на сценах. На падлозе ляжалі два маца ад электрашокера, за імі цягнуліся тонкія правады.
  
  Задаволены тым, што я быў адзін, я прайшоў назад праз будынак, збіраючы кавалачкі разам. Нейкім чынам яны праніклі ў парадную дзверы. Я не быў упэўнены, як, паколькі на дзверы не было ніякіх прыкмет узлому. Затым яны застрэлілі сабаку. Калі я зноў прайшоў праз гасціную, я знайшоў тоўстую гільзу .Гільза 45 ACP, якую я прапусціў раней. Цела сабакі было яшчэ цёплым. Гэта здарылася не так ужо даўно.
  
  Можа, Кейсі спала, а можа, і няма. Яна працавала не па раскладзе. Але ў любым выпадку ў яе было дастаткова часу, каб зрабіць адзін стрэл з драбавіка. Я падумаў, не ўдарылі яны яе электрашокам прыкладна ў той жа час, калі яна націснула на спускавы кручок. Гэта патлумачыла б, што стрэл быў зроблены нізка і ў падлогу. Затым яны сарвалі дзверы з завес і абчысцілі сховішча рэчыўных доказаў.
  
  Гэта сведчыла аб пэўным адчаі. Яны былі гатовыя прыцягнуць больш увагі, звярнуцца да гвалту, каб знішчыць доказы на серверах. Мне было цікава, што на іх было. Я быў гатовы паспрачацца, што гэта было нешта большае, чым простая схема з інтэрнэт-парнаграфіяй.
  
  Кейсі знікла. Як і доказы. Я пастаяў там з хвіліну, спрабуючы сцяміць, што рабіць.
  
  Я зразумеў, што тэхнічна я быў ўцекачам-падазраваным у крымінальным злачынстве, якія стаяць пасярод месца выкрадання, якое, верагодна, было забойствам. Гэта прымусіла мяне рухацца. На мяне павесілі адно, іншага ў мяне не будзе.
  
  Ля падножжа ложка Кейсі стаяла спартыўная сумка. Я скінуў кучу смярдзючай спартыўнай адзення на падлогу і паклаў туды яе драбавік. Гэта не было бы маім першым выбарам зброі, але яно было нядрэнным. Я дастаў з ваннай вяхотку і выцер усё, да чаго дакранаўся.
  
  Я пакінуў ўваходныя дзверы адкрытай і, ідучы праз паркоўку да сваёй машыне, дастаў тэлефон і набраў нумар, які даў мне Бол.
  
  Адказаў Эл.
  
  - Эл, ты памятаеш Кейсі? Кампутарны падрадчык?
  
  Эл ставіўся да сувязях Кейсі з паліцыянтам кіраваннем з недаверам. Ён заўсёды быў трохі кансерватыўны ў некаторых рэчах.
  
  "Ага. Маленькая светлавалосая дзяўчынка, па меншай меры, часам светлавалосая?"
  
  "Гэта яна. У яе былі серверы з установы Маршала. Хто-то толькі што забіў яе сабаку, ударыў яе электрашокам і забраў серверы. Я думаю, яны забралі і яе таксама ".
  
  - Чаму ты не сказаў мне, што ў цябе там ёсць доказы? Мы маглі б абараніць яе.
  
  "Я ўсё яшчэ не гатовы раскрыць усе свае карты перад Боль. Пытанне ў тым, што нам цяпер рабіць?"
  
  "Яны ўпадаюць у адчай. Да якіх бы наступстваў ні прывяло такое паводзіны, яно таго варта, каб звязаць канцы з канцамі, прыбраць з дарогі любых сведак ".
  
  Калі ён вымавіў "сведкі" і "незачыненыя канцы", у мяне пахаладзела ў жываце. Гэта было відавочна. Чаму я не падумала пра гэта адразу?
  
  "Дент", - сказаў Эл. Было цяжка пачуць яго з-за шуму ў вушах. Я пабегла да сваёй машыне. "Табе трэба зайсці. Калі Тод або Маршал знойдуць цябе, яны заб'юць. Мы снягоў тут што-то накшталт асінае гняздо, якое больш, чым мы сабе ўяўлялі ".
  
  Я кінуў сумку з драбавіком на пасажырскае сядзенне, сеў за руль і ледзь не зламаў ключ, заводзячы машыну.
  
  - Эл. Ты павінен выслухаць мяне. Я стараўся казаць роўным голасам.
  
  "Добра".
  
  "Мэндзі. Дзе яна?"
  
  - У прыёмным пакоі, у OHSU. Чаму?
  
  І тут да яго дайшло. "О, чорт...."
  
  "Так. Вось дзярмо, Эл правоў. Яна - другі свабодны канец. Калі яна прачнецца, то зможа сказаць людзям, што я на яе не нападаў. У якой палаце яна?"
  
  Ён сказаў мне, і я запісаў гэта ў сябе на руцэ, пакуль вёў машыну па бакавых вуліцах. Я ехаў занадта хутка, каб заставацца незаўважным.
  
  - Эл, як хутка ты зможаш пераправіць туды некалькі цяжкіх валізак Бол, каб яны стаялі ў яе пакоі?
  
  На хвіліну на лініі запанавала маўчанне.
  
  "Я працую над гэтым".
  
  "Працуй больш старанна. Рабі гэта сам, калі трэба". Я павесіў трубку, выруліў на межштатную аўтамагістраль і пачаў віхляць сярод машын значна хутчэй, чым трэба было б на слізкай ад дажджу межштатной аўтамагістралі. Тратуар быў моцна перакапаны ад штодзённага праезду тысяч машын, а месцамі ўтварыліся глыбокія лужыны вады. Я прымусіў сябе крыху зменшыць хуткасць. Я не прынёс бы Мэндзі ніякай карысці, калі б па дарозе туды абхапіў сябе рукамі за абатмент.
  
  Я падумаў, ці не была Одры яшчэ адным "вольным канцом", спосабам дабрацца да мяне. Я быў не настолькі дурны, каб выказаць здагадку, што Тод і яго хлопцы не ведалі пра Одры. Яны, напэўна, ужо ведалі мой любімы сняданак і памер майго ніжняга бялізны. Грошы маюць ўласцівасць адчыняць дзверы.
  
  Насуперак здароваму сэнсу, я пакінула паведамленне. "Адс, гэта я. Паслухай, мне трэба, каб ты патэлефанавала мне, бэд. Мне трэба ведаць, што з табой усё ў парадку".
  
  Я дабраўся да развязкі з I-84 на I-5 прыкладна на восьмидесятой хуткасці, занадта хутка, але я паспеў. Накіроўваючыся на поўдзень па I-5, я зразумеў, што сёе-тое забыўся. Я моцна нахіліўся, каб дастаць тэлефон з пасажырскага сядзення, пры гэтым ледзь не урэзаўшыся машынай у агароджу.
  
  Я зноў набраў яе нумар, нецярпліва чакаючы галасавога паведамлення электроннай пошты.
  
  "Я люблю цябе", - сказала я, як толькі пачуўся гукавы сігнал.
  
  Я зноў паклаў трубку і дзьмухнуў на святло ў канцы з'езду з пандуса, які павінен быў даставіць мяне ў бальніцу. Я пакідаў за сабой чараду роў клаксонаў, але пакуль што не бачыў ні чырвоных, ні сініх агнёў ў люстэрку задняга выгляду.
  
  OceanofPDF.com
  
  КІРАЎНІК ДВАЦЦАЦЬ ПЕРШАЯ
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  ОХСУ размяшчаўся на вяршыні гіганцкага ўзгорка. Дарога наверх была вузкай і звілістай. Па шляху наверх мяне збілі двое бегуноў трушком і веласіпедыст, але чорт з імі. Хто наогул бегае трушком, апрануты ва ўсё чорнае?
  
  Заязджаючы на паркоўку, я прытармазіў. Служба бяспекі OHSU была вядомая сваёй нудой і празмерным стараннасцю.
  
  Я прыпаркаваў машыну і прымусіў сябе ісці, а ня бегчы. На шчасце, я ведаў, як арыентавацца ў бальніцы, паколькі неаднаразова прыходзіў сюды, каб пагутарыць з ахвярай спробы забойства або сур'ёзнага нападу. Я ўвайшоў у пару рассоўных шкляных дзвярэй побач з Аддзялення неадкладнай дапамогі.
  
  Накіроўваючыся да ліфта, я праверыў тэлефон. "Няма абслугоўвання". Паршывыя аператары з перадаплатай. Я быў на вяршыні аднаго з самых вялікіх пагоркаў ў Портлендзе і не мог злавіць сігнал. Гэта сцяміўшы. Я прыбрала тэлефон і змірылася з тым, што зраблю гэта ў адзіночку. Мой мозг ліхаманкава працаваў, спрабуючы прыдумаць план. Гадзіны наведванняў тэхнічна скончыліся. Я не ведала, ці дапамогуць мне мае новаспечаныя федэральныя паўнамоцтвы абыйсці медсястру, але нават калі і няма, маё прысутнасць, спадзяюся, перашкодзіць любым планам Тодда і Маршала прычыніць шкоду Мэндзі.
  
  Мне трэба было ўбачыць яе, пераканацца, што яна ўсё яшчэ жывая, пераканацца, што я не аблажаўся настолькі, што мой партнёр ужо мёртвы.
  
  Я ачысьціў свой розум, убачыў пакінуты без нагляду нататнік, які ляжыць на пустым пасадзе медсястры, і схапіў яго. Забудзьцеся аб тым, каб насіць касцюм ніндзя і поўзаць па паветраводах кандыцыянера. Лепшы спосаб пракрасціся ў любы будынак - гэта выглядаць як належыць і мець пры сабе нататнік.
  
  Паднімаючыся на ліфце, я прымусіў сябе дыхаць і ні аб чым не думаць. Спачатку пра галоўнае. Пераканайся, што Мэндзі ўсё яшчэ дыхае, і пачынай з гэтага.
  
  Дзверы адчыніліся, занадта хутка. Перада мной быў пост медсястры. Там сядзела стомленага выгляду жанчына і размаўляла па тэлефоне. Я выйшаў, кінуўшы на яе прафесійнай адхіленай усмешкай. Яна разгублена паглядзела на мяне і кіўнула. Ідэальны.
  
  Калідор цягнуўся справа ад мяне. Я ведаў, што пакой Мэндзі будзе ў самым канцы, злева. Я пачаў з гэтага боку.
  
  У канцы калідора была дзверы. Я памятаў планіроўку будынка, яна вяла да лесвічнай клетцы. Я зрабіла крок у бок палаты Мэндзі, калі дзверы расчыніліся і адтуль выйшаў хлопец у форме медсёстры, паглядзеў направа і налева, а затым паглядзеў на мяне. Нашы погляды сустрэліся.
  
  Ён пазнаў мяне. Я магла сказаць напэўна, таму што, калі мы сустрэліся поглядамі, ён замёр, яго вочы сталі трохі шырэй, рот крыху прыадкрыўся. Ён не быў медсястрой, не больш, чым я. Гэта быў малады хлопец, гадоў дваццаці пяці, з кароткай стрыжкай, круглай галавой і спарахнелай шыяй чалавека, які гадзінамі займаўся ў трэнажорнай зале. Я не мог дакладна сказаць, адкуль, але я ведаў, што ён не медсястра.
  
  Несвядома яго рука апусцілася, каб пагладзіць што-то, заткнутое за пояс. Ён нахіліўся да мяне.
  
  Зброю! Мой мозг закрычаў. Я выпусціў планшэт, сам падаўся наперад. Нас падзяляў прыкладна трыццаць футаў, вузкі калідор. Калі ён выцягне пісталет, то не зможа прамахнуцца.
  
  Краем вока я ўбачыў, як медсястра за сталом нахмурылася і пачала класці трубку. Чорт. Мы прыцягвалі ўвагу.
  
  Ўнізе, у канцы калідора, хлопец разгарнуўся на абцасах і выйшаў назад у дзвярны праём.
  
  Я ўжо рухалася, калі дзверы за ім зачыніліся. Я кінулася па калідоры, на секунду затрымаўшыся каля дзвярэй у пакой Мэндзі. Я мімаходам убачыў яе там, на ложку. Цяжка было сказаць, што было бялей, яе скура або маса бінтоў, обмотанных вакол галавы. Яе валасы былі распушчаны, я ўпершыню ўбачыў іх такімі. Ніколі б не падумаў, што яны такія доўгія. Яна дыхала.
  
  Я на секунду з палёгкаю заплюшчыла вочы, затым накіравалася да лесвіцы. Я штурхнула дзверы, вырашыўшы злавіць хлопца, якога бачыла, і прымусіць яго расказаць мне, што адбываецца.
  
  Мой мозг дагнаў маё цела як раз у той момант, калі я пераступіў парог. Краем вока я адчуў выбліск надыходзячага да мяне кулака і нахіліў галаву роўна настолькі, каб атрымаць ім па чэрапе, а не прама ў сківіцу. Тым не менш, гэта было падобна на выбліск, сработавшую прама перада мной, калі ён прызямліўся. Калі б ён трапіў мне ў сківіцу, то высек бы мяне.
  
  Я разгарнулася, кінуўшы сваю правую, ад якой ён лёгка адхіліўся. Яна праляцела над яго галавой, калі ён атакаваў нізка, спрабуючы пазбавіць мяне раўнавагі. У мяне было дастаткова часу, каб прысесці, калі ён абхапіў мяне, але ён усё роўна прыціснуў мяне спіной да сцяны. Мне ўдалося злёгку ўдарыць яго кулаком у жывот. Жывот хлопца быў як камень. Я, напэўна, пашкодзіла сваю руку так жа моцна, як і яму.
  
  Ён быў ніжэй за мяне, цаляў на шэсць або каля таго, але яго мускулы былі цвёрдымі, як скала. Мы сышліся ў клінчы, як пара баксёраў, удараючы каленямі і локцямі. Ён працягваў спрабаваць пазбавіць мяне раўнавагі і шпурнуць на зямлю або, што яшчэ горш, праз парэнчы вузкай лесвічнай пляцоўкі. Ён маўчаў, калі не лічыць выпадковага бурчання.
  
  Я здушыў паніку. Хлопец быў лепш за мяне, хутчэй. Я ледзь паспяваў за ім, парируя кожнае яго рух, адлюстроўваючы слізгальны ўдар локцем або каленам тут, ледзь ухіляючыся ад удару галавой там, але я гуляў у абароне, я не атрымліваў ні аднаго кідка. Доўга так працягвацца не магло.
  
  Я ўклаў усю сваю энергію ў адчайную спробу скінуць яго, ён лёгка парыраваў удар каленам, які ледзь не трапіў мне ў пах. Ён выбухнуў на ўнутранай баку майго сцягна, і я адхіснулася назад, на паўсекунды страціўшы яго раўнавагу, калі супраціў спынілася.
  
  Я пачуў, як што-то ўпала на падлогу, і мы абодва міжволі паглядзелі ўніз. Вялікі тоўсты шпрыц ляжаў каля ягонай нагі, там, дзе ён выпаў з штаноў. Ён быў поўны вадкасці бурштынавага колеру.
  
  Іду ў заклад, гэта было дзеля Мэндзі, падумаў я, і менавіта гэта прымусіла мяне перастаць баяцца. Замест гэтага я раззлаваўся.
  
  Мы абодва прыйшлі ў сябе адначасова. Ён адарваў погляд ад шпрыца і кінуўся на мяне, схапіўшы за талію і зноў прыціснуўшы да сцяны. Я прыняла атаку на сябе і ледзь не страціла прытомнасць, калі дзвярная ручка ўпілася мне ў нырку.
  
  Ён пакінуў шчыліну, і я скарыстаўся ёю. Я ўзяў у правую руку, схапіў яго за вуха і пацягнуў. У дзяцінстве я раз ці два тузаў ириску, і, як ні дзіўна, менавіта гэта прыйшло мне на розум зараз. Спачатку было супраціў, хоць і не такое моцнае, як я чакаў, а затым з вільготным трэскам верхнія тры чвэрці яго вуха адарваліся ў мяне ў руцэ.
  
  Ён пахіснуўся. Яго рот адкрыўся, а рука ўзляцела да вуха. Яго вочы ўтаропіліся на акрываўлены кавалак храстка ў маім кулаку. Яны былі поўныя недаверу.
  
  Я апусціў вуха і ўдарыў яго. Я не вельмі разбіраюся ў "баявых мастацтвах", але я ведаю, як біць людзей. Я нанёс ўдар правай у яго адкрыты рот. Я ўклаў ва ўдар ўвесь свой вага, і пачуўся здавальняючы трэск, калі яго сківіцу паддалася. Кроў і аскепкі зубоў запырскалі сцяну побач з ім. Ён, хістаючыся, прытуліўся да агароджы, яго галава ўцягнулася ў плечы.
  
  Усё, што я мог бачыць, было чырвоным. Я рушыў наперад, жадаючы размазаць яго па твары, а потым, можа быць, узяць шпрыц і ўторкнуць у яго, і паглядзець, ці спадабаецца яму гэта. Я нанёс удар левай, які расплющил яму нос, затым яшчэ адзін ўдар правай у яго ўжо зламаную сківіцу. Я адчуў, як кавалачкі косткі ператвараюцца ў пыл, калі гэты ўдар прыйшоўся ў мэта.
  
  Я замахнуўся, каб ударыць яго зноў, але было занадта позна. Я з балючым недаверам назіраў, як ён адзін раз спатыкнуўся на гумовых нагах, затым бокам пераваліўся цераз парэнчы лесвічнай пляцоўкі і знік з выгляду. У мяне было дастаткова часу, каб перавесці дух, перш чым я пачуў цяжкі ўдар знізу.
  
  Секунду я стаяла, не верачы. Сцэна, калі ён перавальваецца праз парэнчы, зноў і зноў пракручвалася ў маёй галаве. Я працягвала спадзявацца, што фінал зменіцца і я ўбачу яго ляжалым у маіх ног.
  
  Але нічога не змянілася. Не важна, як моцна я гэтага хацела. Я, нарэшце, прымусіла сябе зрабіць крок наперад, каб зазірнуць праз парэнчы.
  
  Ён ляжаў на лесвіцы ўнізе тварам уніз. Падобна на тое, што ён прызямліўся на верхавіну, паколькі яна была подогнута пад яго целам у немагчымым на выгляд становішчы. Густая струменьчык крыві павольна выцекла з-пад яго і пачала сцякаць па першай прыступцы, пакуль не сабралася дастаткова, каб сцякаць на ніжнюю. Я ступіў наперад, спрабуючы ўбачыць, дыхае ці ён, і пачуў храбусценне пад сваёй правай нагой. Я паглядзеў уніз, спачатку спалохаўшыся, што наступіў на шпрыц, але потым зразумеў, што гэта было яго вуха. Я з агідай адштурхнула гэтую штуку ад сябе, яна праляцела паміж агароджамі і, плюхнувшись ўніз, прызямлілася на яго цела.
  
  Я адарваўся ад яго, пашукаў шпрыц. Я знайшоў яго і засунуў за пояс, папярэдне пераканаўшыся, што на ігле ёсць каўпачок.
  
  На лесьвіцы было ціха. Дзверы ззаду мяне ўсё яшчэ была зачыненая. Я зразумеў, што ўся бойка заняла пятнаццаць, максімум дваццаць секунд. Мне трэба было рухацца.
  
  Я спусцілася па лесвіцы, прымусіўшы сябе дакрануцца да яго. Мой страўнік, здавалася, вось-вось павернецца навыварат ад храбусцення костак на яго шыі, калі я злёгку павярнула яго галаву, каб намацаць пульс.
  
  Ён быў мёртвы. У гэтым не было сумневаў.
  
  Я стаяў там над яго целам. Голас у маёй галаве сказаў гэта нумар тры.
  
  Я зняў з яго пасведчанне асобы. Твар на картцы было яго, але я б паспрачаўся, што імя фальшывае. Той, хто даў яму картку, валодаў здольнасцю падрабляць пасведчання асобы OHSU. Цікава. Можа быць, на ім былі б адбіткі пальцаў.
  
  Адбіткі пальцаў навялі мяне на думку пра доказы. Я запознена агледзелася ў пошуках камер і адчула палёгку, калі не ўбачыла ні адной. Гэта прымусіла мяне задумацца.
  
  Я разважаў як падазраваны. Не паліцэйскі. Я толькі што забіў хлопца, магчыма, у мэтах апраўданай самаабароны, і спрабаваў прыдумаць, як схавацца з месца злачынства.
  
  Я выцягнула тэлефон, не ўпэўненая, што збіраюся з ім рабіць. Гэта не мела значэння. Сігналу па-ранейшаму не было.
  
  Я пачула галасы з-за дзверы наверсе. Гэта падштурхнула мяне да дзеяння. Я асцярожна пераступіла праз цела, стараючыся не наступіць у кроў.
  
  Я пачаў спускацца па лесвіцы, па шляху правяраючы сябе на наяўнасць крыві. На правай руцэ ў мяне было менш ран, чым я чакаў, у асноўным з-за разбітых костак пальцаў, а таксама з-за таго, што я адарваў яму вуха. Мне давялося зрабіць паўзу, праглынуць кіслы камяк ваніт ў роце, калі я ўспомніла адчуванне яго вуха, отрывающегося ў маёй руцэ. Я на секунду прыхілілася да халоднай сцяны, адчуваючы, як у мяне на лбе выступілі кроплі поту.
  
  Да чорта ўсё і едзь далей, падумаў я. Я выцер руку аб ўнутраную бок халата, дзе гэта было б менш прыкметна, і зноў рушыў у шлях.
  
  Я выйшаў з лесвіцы і паспрабаваў выглядаць спакойным, вяртаючыся на паркоўку. Вакол прогуливалось некалькі чалавек, але ніхто не звяртаў на мяне ўвагі. Я працягваў правяраць тэлефон. Па-ранейшаму няма сігналу.
  
  Я дрыжала ад сырога холаду звонку. Я і не падазравала, наколькі мне было горача.
  
  Я сеў у машыну, завёў рухавік і сядзеў там, назіраючы, як дворнікі ходзяць ўзад-наперад, пакуль я сядзеў з тэлефонам у руцэ.
  
  Я толькі што забіў чалавека, і да гэтага часу гэта сыходзіла з рук. Я павінен патэлефанаваць у 911, растлумачыць, як на мяне напалі, дазволіць фактах разабрацца самім сабой. Вядома, усё зразумеюць: гэта быў змова з мэтай забіць мяне і майго партнёра, таму што мы раскрылі змову з удзелам псіхапата-сына вядомага бізнэсмэна, аб, і не забывайце аб сакрэтных Ваенна-паветраных сілах ЦРУ, якія што-то намышлялі. Мы не ведалі, што менавіта, але былі ўпэўненыя, што гэта дрэнна.
  
  Я ледзь не засмяяўся.
  
  Я падняў трубку і набраў нумар Болла.
  
  OceanofPDF.com
  
  КІРАЎНІК ДВАЦЦАЦЬ ДРУГАЯ
  
  
  
  
  
  
  
  На гэты раз Бол адказаў сам. - Мілер. Дзе, чорт вазьмі, ты знаходзішся?
  
  Я ледзь не выклаў усю гісторыю. Я выявіў, што пасля таго, як ты каго-то забіў, узнікае моцная патрэба прызнацца, патрэба ўсё растлумачыць, пераканаць усіх вакол, што ты паступіў правільна, што ў цябе не было выбару. Чалавек, якога вы сапраўды спрабавалі пераканаць, быў вы самі, і гэты працэс ніколі не сканчаўся.
  
  Як раз своечасова да мяне дайшло, што я размаўляю па неабароненым мабільным тэлефоне, а Бол, верагодна, запісвае гэта.
  
  "Яны спрабавалі звязацца з Мэндзі ў шпіталі".
  
  Секунду ён маўчаў.
  
  "Яна ў бяспецы?" Калі ён загаварыў, у яго голасе гучала непадробнае непакой. Гэтага было дастаткова, каб утрымаць мяне ад таго, каб павесіць трубку.
  
  "Ага".
  
  Ён уздыхнуў з палёгкай. "Добра. У мяне ёсць ордэр на яе паказанне ў якасці важнага сведкі на сядзенне машыны побач са мной. Я дамовіўся з прыватнай кампаніяй хуткай дапамогі, якой давяраю, аб пераводзе яе ў бяспечнае прыватнае лячэбную ўстанову. Гэта крок, які нам трэба было зрабіць раней, калі мы забіралі цябе з турмы. Даруй."
  
  Я абмяркоўваў гэта з хвіліну. Па меры таго, як адрэналін пакідаў маё цела, думаць станавілася лягчэй.
  
  "Добра. У бальніцы паўсталі некаторыя ўскладненні".
  
  "Мы чуем рух на паліцэйскім сканары. Спатыкнуўся і ўпаў?"
  
  "Я чуў, як адна з медсясцёр згадвала што-то падобнае", - сказаў я.
  
  "Нам трэба сустрэцца".
  
  Ён быў правоў. Нам трэба было сустрэцца. Але я хацеў праявіць ініцыятыву. Я толькі што забіў чалавека, і ў той момант давяраў толькі аднаму чалавеку ў свеце - сабе.
  
  - Я ператэлефаную табе праз дзесяць хвілін і скажу, дзе.
  
  Я павесіла трубку, перш чым ён паспеў загаварыць, і заехала на паркоўку. Мне спатрэбілася секунда, каб усвядоміць, дзе я знаходжуся. Я як у тумане ехаў па бульвары Барбур ў бок Тигарда, фактычна да канспіратыўнай кватэры Боль. Я не памятаў апошніх некалькіх хвілін язды. Я не ведала, не здзейсніла я якую-небудзь глупства, напрыклад, праехала на чырвонае святло. Я з цяжкасцю сглотнула. Мне трэба было ўзяць сябе ў рукі.машына
  
  Я быў на паркоўцы каля аўтавакзала "Тры-Мет". Стаянка была запоўненая толькі напалову. Я знайшоў месца ў глыбіні і прыпаркаваўся носам вонкі.
  
  Мне гэта падабалася. Там было толькі два ўваходу і выхаду. Я мог бачыць іх абодва з таго месца, дзе сядзеў. На стаянцы было цёмна. Ззаду мяне была вузкая паласа нізкарослага лесу і круты спуск да федэральнай аўтастрадзе ўнізе. Аднойчы я сапраўды знайшоў там цела і ведаў мясцовасць. З такім жа поспехам можна дабрацца сюды.
  
  Я ператэлефанаваў Боллу і сказаў, дзе са мной сустрэцца, зноў павесіўшы трубку, перш чым мы змаглі пагаварыць аб чым-небудзь істотным. Я проста пасядзеў там некалькі хвілін, слухаючы радыё. Спешка. Чорт. Я ненавіджу Спешку.
  
  Я паклаў "Глок" на калені, прыкрыўшы яго складзеным дождевиком. Я паставіў спартыўную сумку Нэнсі на сядзенне ззаду сябе, дзе я мог працягнуць руку і схапіць яе. Драбавік з пісталетны дзяржальняй выглядалі крута ў фільмах, але яны не падыходзілі для паразы прадметаў на адлегласці больш за некалькі футаў, але ўнутры машыны з-за адсутнасці прыклада перасоўвацца было нашмат зручней, і па шырыні паркавальнага месца я мог проста навесці зброю.
  
  Машына Болла заехала на стаянку, шастаючы шынамі па мокрым асфальце. Я завёў машыну, праехаў пару футаў наперад, затым уключыў пярэднія фары. Я не выключаў перадачу, трымаючы правую нагу над педаллю газу, а левую на тормазе. Вялікі Эдзі прыпаркаваў "Мэрсэдэс" побач са мной, носам наперад. Ён кіўнуў, праязджаючы міма, затым спыніў машыну так, што задняе шкло апынулася на адным узроўні з маім. Машына паехала ўніз, і там быў Эл, а побач з ім сядзеў Болль.
  
  Я паглядзела на Ала. Ён выглядаў стомленым, старэй, чым я калі-небудзь бачыла яго.
  
  - Сядай, - сказаў я, ігнаруючы Боль. Боль нахмурыўся, але прамаўчаў. Эл, блаславі яго Бог, не вагаўся. Ён выйшаў з "Мерседэса", абышоў машыну і сеў побач са мной.
  
  Я паглядзеў на Боль. "Не перасьледуй нас. Мы патэлефануем, калі скончым". Я не стаў чакаць адказу, проста падняў шкло і ад'ехаў.
  
  Некаторы час я ехаў моўчкі, згарнуўшы на Кэпитол Хайвей, а затым пятляючы паміж капотамі жылых дамоў па суседстве, выглядаючы фары ззаду сябе.
  
  "Ты носіш праслушку", - спытаў я Ала.
  
  "Няма", - сказаў Эл. “Ён хацеў, каб я гэта зрабіў".
  
  "Чаму?"
  
  - Мэй прадказала, што ёсць вялікая верагоднасць, што ты захочаш пагаварыць са мной сам-насам.
  
  "Яна даволі добрая?" - Спытаў я.
  
  "Так. Яна даволі добрая, адзін з лепшых профайлеров, з якімі я калі-небудзь працаваў".
  
  "Што яшчэ яна прадказала пра мяне?"
  
  Эл нават не вагаўся. "Што ёсць вялікая верагоднасць, што ты давядзеш сябе да стану, калі ты нікому не давяраеш, нават патэнцыйна можаш стаць жорсткім у адносінах да любога, каго ты ўспрымаеш як пагрозу. Яна кажа, што ты знаходзішся ў надзвычай эмацыйна няўстойлівым стане, таму што твая схема таго, як уладкованы свет, была разбурана, і ты адчуваеш сябе адданым ".
  
  "Што ты пра гэта думаеш?" Я дастаткова доўга ездзіў коламі. Я выкіраваў назад на Кэпитол Хайвей ў іншым месцы, чым там, дзе я яго пакінуў, і дадаў хуткасць.
  
  "Я думаю, што значна больш баюся таго, што "Глок", які ў цябе на каленях, ўпадзе на дошкі падлогі і выпадкова стрэліць, чым таго, што ты выстрелишь ў мяне з яго знарок".
  
  Я ўздыхнуў, на хвілінку з'ехаў на абочыну і павярнуўся на сядзенне, каб засунуць "Глок" назад у кабуру.
  
  "Дзякуй. Гэтыя пластыкавыя пісталеты прымушаюць мяне нервавацца". Сказаў Эл.
  
  Я кіўнуў. - Ал?
  
  "Так?"
  
  - Што, чорт вазьмі, азначае "лабильный"?
  
  "Я не ведаю. Я збіраўся спытаць Алекс, калі ў наступны раз ўбачу тут. Яна вывучала гэта дзярмо ў медыцынскай школе ".
  
  Я захіхікала, і ён таксама. Не паспеў я апамятацца, як мы абодва зарагаталі так моцна, што мне прыйшлося з'ехаць на абочыну. Гэта было смешна, але разрадка была сапраўды прыемнай. Я смяялася над чынам Эла, такога руплівага і прафесійнай на выгляд, слухаў інструктаж псіхолага, якога ён не разумеў. Але ў асноўным я смяяўся, таму што мне трэба было што-то зрабіць, каб аслабіць ціск, нарастальную ў глыбіні майго свядомасці. Заставалася альбо гэта, альбо зламаць сабе рукі, б'ючы кулакамі па рулі перада мной. Мая схема, ці што там яшчэ, чорт вазьмі, было зламана, і гэта выклікала ў мяне жаданне што-небудзь зламаць самому.
  
  Праз хвіліну ці дзве я выцерла вочы і зноў ад'ехала ад тратуара. Добра, што на вуліцы не было коркаў, іначай мяне маглі б спыніць, калі б я вяла сябе падобным чынам. Я глыбока ўздыхнуў і зноў ненадоўга засяродзіўся на кіраванні.
  
  "Я забіў хлопца там, у бальніцы", - сказаў я.
  
  Эл кіўнуў. "Я ведаю. Мы слухалі радыёперамовы Бюро па шляху сюды. Што здарылася?"
  
  Я распавёў яму. Я стараўся гаварыць роўным і дзелавым тонам, як быццам казаў аб угодзе на фондавай біржы або аб чым-то падобным.
  
  Ал сядзеў моўчкі, пакуль я тлумачыла. Калі я скончыла, ён секунду сядзеў моўчкі, круцячы ў руках шпрыц, які я забрала ў мёртвага хлопца.
  
  "Бол кажа, што, па яго думку, ён можа ўмяшацца ў гэтую справу. Гэта не павінна быць складана. Мяркуецца, што ты знаходзішся пад вартай на федэральным узроўні, так што нават калі па нейкай дзіўнай выпадковасці тваё імя ўсплыве ў якасці падазраванага, ніхто не ўспрыме гэта сур'ёзна ".
  
  Я пятляў па заходнім ўзгорках. Мне трэба было падыхаць свежым паветрам, і ў мяне было на прыкмеце адно мястэчка. Я павярнуўся, каб паглядзець на Ала.
  
  - Эл, ты гаворыш са мной аб ўтойванні забойства. Што гэта, чорт вазьмі, такое? У што гуляе Бол?
  
  Эл паціснуў плячыма. - Правілы змяняюцца, калі ты дасягае пэўнага ўзроўню. Нават не ўсведамляючы гэтага, ты апыняешся на шахматнай дошцы, дзе ў кожнага больш грошай і ўлады, чым ты калі-небудзь марыў. Калі гэта здараецца з большасцю людзей, яны аказваюцца мёртвымі або ў турме, або пра іх больш ніхто ніколі не чуе. Болль гуляе ў гэтую гульню ўжо даўно. У яго гэта добра атрымліваецца. Ты можаш сказаць, таму што ён не мёртвы і не ў турме. Зараз шляху назад няма. Я прапаную табе проста пагадзіцца з ім ".
  
  "Ад яго ёсць якая-небудзь карысць?"
  
  Эл доўга маўчаў. Я заехаў у парк у Каунсіла-Крыж. Сёння вечарам там было пуста. Тут, наверсе, дзьмуў пранізлівы халодны вецер і хвастаў дождж, але, нягледзячы на аблокі, усё роўна адкрываўся нядрэнны від на які раскінуўся перад намі горад.
  
  "Часам трэба ацэньваць добрае па-рознаму, Дент. Спіс дзесяці самых адшукваюцца злачынцаў ФБР - гэта жарт. Калі б я арыштаваў дзесяць чалавек у гэтай краіне, дзесяць тых, хто кожны дзень наносіць больш за ўсё шкоды, палова з іх былі б імёнамі, аб якіх вы чыталі ў газетах, а іншая палова была б людзьмі, пра якіх вы ніколі не чулі. Але гэтыя людзі недатыкальныя, Дент. Лепшае, што мы часам можам зрабіць, - гэта перашкодзіць іх планах, паставіць іх у няёмкае становішча. На самай справе мы не можам палепшыць сітуацыю, але калі мы проста будзем сядзець і назіраць, яна стане толькі горш ".
  
  Я пасядзеў там з хвіліну, назіраючы, як дождж барабаніць па лабавым шкле. Я проста хацеў паспаць пару дзён. Можа быць, калі я прачнуся, усё гэта знікне, але нават калі б гэтага не адбылося, я, па крайняй меры, адчула б сябе лепш.
  
  - Як ты думаеш, Эл, што мне варта зрабіць?
  
  Ён паклаў шпрыц на прыборную панэль, склаў рукі на каленях і глыбока ўздыхнуў. "Я думаю, табе варта застацца са мной і Боль. Я думаю, што мы - ваш лепшы шанец выбрацца адсюль жывымі і з турмы. Я таксама думаю, што вы можаце нам дапамагчы. Табе можа здавацца, што ты заключаць здзелку з д'яблам, але я думаю, што гэта правільна, Дент. Гэта добры бой. Гэта брудна і невыносны, і часам мне здаецца, што я нават больш не бачу маральных межаў, не кажучы ўжо пра тое, каб сказаць, пераступіў я іх, але, у рэшце рэшт, гэта заўсёды правільны бой ".
  
  Я сядзеў там, пакуль дождж ліў яшчэ мацней, усе думкі аб тым, каб выйсці з машыны і прагуляцца, зніклі. У рэшце рэшт я зрабіў тое, што рабіў заўсёды: я даверыўся Элу. Мяне трохі здзівіла, як лёгка было развітацца з усім гэтым: з маім значком, маёй кар'ерай, маёй гонарам за тое, што я паліцэйскі
  
  "Добра", - сказаў я. Я зноў уключыў перадачу і паехаў назад па звілістай дарозе.
  
  "Добра", - сказаў Эл. "Я спрабаваў знайсці падыход да цябе на працягу апошняга года або каля таго. Пацешна, як часам усё атрымліваецца".
  
  "Так. Было цяжка? Пакінуць усё гэта ззаду?"
  
  "Ты маеш на ўвазе адмовіцца ад значка і павагі, каб стаць амаль злачынцамі? Таму што гэта тое, чым мы з'яўляемся, Дент, не спраўляй ніякай памылкі. У Болла могуць быць пасведчання ФБР, але яны нікому з нас не дапамогуць, калі мы прайграем. Мы апынемся мёртвыя, або ў турме, або проста знікнем, як тыя іншыя людзі ".
  
  Я кіўнуў галавой.
  
  "Так, часам гэта турбуе мяне, але табе трэба сёе-што ўспомніць", - працягнуў Эл. “Гэта той жа бой, які мы павінны былі весці раней, сапраўдны бой. Гэта тое, дзеля чаго я знаходжуся на гэтай планеце, і я думаю, што вы таксама. Астатняе - проста паказуха ".
  
  Я думаў пра гэта некаторы час. У нейкім сэнсе гэта было опьяняюще. Колькі разоў, будучы паліцыянтам, я размаўляць і трызніў, што для таго, каб сапраўды выконваць нашу працу, трэба зняць лайкавых пальчаткі, што ўсім авечкам проста не трэба лезці не ў сваю справу і дазволіць нам рабіць нашу працу? Нарэшце-то атрымаць шанец змагацца без правілаў, мець магчымасць даць бой ворагу любымі неабходнымі сродкамі - гэтая думка была хвалюючай.
  
  Але ціхі галасок ў глыбіні майго свядомасці падказаў, што Эл казаў аб маім новым бос, хаваючым здзейсненае мной забойства, гэтак жа нядбайна, як некаторыя хлопцы кажуць аб сваіх спатканнях па гольфе.
  
  У мяне было адчуванне, што свабоднае падзенне скончылася, што мой парашут, нарэшце, раскрыўся, проста цяпер я паняцця не меў, дзе приземлюсь і што мяне будзе чакаць, калі я туды дабяруся.
  
  Пакуль я разважала, Эл зноў узяў шпрыц. "Я папрашу Алекс прааналізаваць гэта, паглядзім, ці зможа яна сказаць нам, што гэта такое".
  
  Спатрэбілася секунда, каб да мяне дайшло тое, што ён сказаў. Калі гэта дайшло, я злёгку тузанулася на сваім сядзенні. "Алекс? Яна таксама ў гэтым замешаная?"
  
  - Трохі. Я выкарыстаў яе навыкі раз ці два. Болль хоча прыцягнуць яе да працы далей, але я проста не ведаю. У любым выпадку, Алекс не дурная. Я думаю, яна высветліла больш, чым я ёй распавёў.
  
  - Не, - прамармытаў я. - Алекс не дурная. Успаміны аб той ночы, калі я адвёз яе дадому, ўсплылі ва мне, і я так жа хутка адагнаў іх назад. Аднак гэта прымусіла мяне падумаць аб чым-то іншым; я вылаяўся і пачаў шукаць свой тэлефон.
  
  "Што?" Запытаўся Эл.
  
  "Одры. Я не мог датэлефанавацца да яе з тых часоў, як усё гэта пачалося". Я зноў набраў яе нумар. Па-ранейшаму ніякага адказу. Я дадаў хуткасць, накіроўваючыся назад да аўтобуснай станцыі.
  
  "Паслухай", - сказаў я. "Я згодны. Я хачу працаваць з табой і Боллом. Я яшчэ не ведаю, ці давяраю я Боллу, але я давяраю табе, так што, думаю, я павінен давяраць яму. Але я павінен пайсці праведаць Одры. Яны схапілі Кейсі, яны зладзілі гульню для Мэндзі. Я ведаю, што Одры не прымала непасрэднага ўдзелу ў расследаванні, але я павінен ведаць, што яны не задавальняюць гульню і для яе ".
  
  Эл кіўнуў. - Я не магу вінаваціць цябе за гэта.
  
  Мы заехалі на стаянку транзітнага цэнтра. "Мэрсэдэс" усё яшчэ быў там. Эдзі разгарнуў яго так, што ён стаяў тварам да месца паркоўкі. Я прытармазіў побач з ім. Эл забраў шпрыц, паляпаў мяне па плячы і выйшаў з машыны. Акно ў Болла апусцілася. Ён выглядаў незадаволеным, ўсміхаўся на мяне, пакуль Эл не сеў побач з ім. Эл кіўнуў яму, і Бол ўздыхнуў.
  
  "Пакуль мы размаўляем, Мэндзі грузяць у ахоўную прыватную машыну хуткай дапамогі", - сказаў Болль.
  
  "Дзякуй", - сказаў я. Прыемна было ведаць, што Мэндзі ў бяспецы. Хоць неспакой за Одры ўсё яшчэ грызла мяне.
  
  "Дент пагадзіўся далучыцца да нас", - сказаў Эл. "Тым не менш, яму трэба ўладзіць адзін пытанне. Мы не змаглі звязацца з Одры. Ён збіраецца пайсці праверыць.
  
  Болль кіўнуў. "Зразумела. Яна не прымала непасрэднага ўдзелу, а Тодду падабаецца абмяжоўваць суправаджаў шкоду ад сваіх аперацый, не з якіх-небудзь маральных меркаванняў, а каб абмежаваць ўвагу, якое яны прыцягваюць. Сумняваюся, што яна была мэтай, але я цаню тваю патрэба адчуваць, што яна ў бяспецы. Блізкія людзі важныя. "
  
  Боль казаў як чалавек, які разважае пра важнасць глабальнага пацяплення, як быццам ён разумеў гэта абстрактна, але для яго гэта не мела ніякага асабістага значэння. Мне не цярпелася даведацца аб ім пабольш.
  
  "Дзякуй", - зноў сказаў я. "Дазвольце мне завязаць гэта, і я адразу ж прыступлю да працы".
  
  Болль кіўнуў і сказаў: “Паклапаціся пра гэта, а потым звяжыся. Я хацеў бы, каб у мяне было дастаткова свабодных людзей, каб адправіць іх з вамі, але прама зараз мы адчайна спрабуем вярнуць Тодда, і ў мяне ёсць яшчэ адна каманда, якая займаецца Маршалам ".
  
  "Усё ў парадку", - сказаў я. "Я не супраць папрацаваць адзін".
  
  Яго вусны амаль выгнуліся ў усмешцы. "Сапраўды. Ўдачы". Ён падняў шкло, не сказаўшы больш ні слова, і "Мэрсэдэс"
  
  адсунуўся.
  
  OceanofPDF.com
  
  КІРАЎНІК ДВАЦЦАЦЬ ТРЭЦЯЯ
  
  
  
  
  
  
  
  Я прыпаркаваўся ў пары кварталаў ад "Одры" і зайшоў унутр. Гэта быў пралічаны рызыка. Гэта абмяжоўвала маю мабільнасць і рабіла мяне больш ўразлівай для засады, але я трымала ў заклад, што калі б хто-то назіраў за домам Одры, ён быў бы засяроджаны на каго-то за рулём. У цемры, калі б я ўвайшоў, у мяне быў бы нядрэнны шанец выявіць назіранне да таго, як яны заўважылі мяне. У мінулым я дамогся вялікіх поспехаў з-за таго, што не рабіў таго, чаго чакалі людзі.
  
  Усё было ціха. За год, што мы сустракаліся, я ў думках адзначыў усе машыны, якія звычайна паркаваліся вакол дома Одры. Усе машыны, прыпаркаваныя звонку прама зараз, выглядалі знаёмымі.
  
  Машыны Одры там не было. Я падумаў, што яна ўсё яшчэ на штрафстаянцы. Я ўвайшоў у будынак і падышоў да яе дзвярэй. Я паклаў руку на пісталет і ўвайшоў, гатовы да бойкі, але ведаючы, што, калі я пераступіў парог, там было пуста. Мне проста так падалося.
  
  Тым не менш, я дастаў пісталет і ліхтар і ачысьціў месца. Гэта не заняло шмат часу, таму што яно было такім маленькім, але я зрабіў усю працу наскрозь. Мне надакучыла трапляць у засаду.
  
  Віяланчэль Одры знікла, як і смычок, які я ёй падарыў. Я праверыў, і яе чамаданаў не было складзена ў глыбіні шафы, дзе яны павінны былі быць. Я выставіла скрыні, але не ўбачыла таго колькасці ніжняга бялізны і да таго падобнага, якое чакала ўбачыць. Затым я праверыла кошык для бруднай бялізны. Пуста.
  
  З ваннай знікла яе зубная шчотка.
  
  Яе відавочна не выкрадалі. Яна сышла па ўласным жаданні.
  
  Я стаяла пасярод гасцінай, адчуваючы сябе так, нібы ў мяне вырвалі апошні кавалачак маёй жыцця. Хвіліну я ні пра што не магла думаць. Было толькі нарастальную пачуццё удушша.
  
  Я душыў яго да таго, як ён дасягаў крытычнай масы, дасягаў той пераломнай кропкі, калі я проста садзіўся на канапу і зноў адмаўляўся ўставаць, або проста засоўваў "Глок" у рот і націснуў на спускавы кручок.
  
  Я набраў нумар Одры. Ён адразу трапіў на галасавую пошту.
  
  Пачуўся гукавы сігнал, і я проста сядзела, прыціснуўшы тэлефон да вуха, дазваляючы галасавой пошце запісваць цішыню. Я не ведала, што сказаць. Адзінае, што прыйшло мне ў галаву, гэта закрычаць "Дзе ты!", але, падобна, гэта не дапамагло б. У рэшце рэшт, я паклала трубку, не сказаўшы ні слова.
  
  Хваля стомленасці накрыла мяне. Нягледзячы на каву, я адчувала, што засынаю на нагах. Я паглядзела на гадзіннік. Амаль апоўначы.
  
  Мэндзі была ў бяспецы. Кейсі сышла, але я нічога не мог з гэтым зрабіць. Одры сышла. Як мяркуецца, яна была ў бяспецы, але, падобна, з гэтым я таксама нічога не мог зрабіць.
  
  Я крыху пахіснуўся на нагах, спрабуючы ўспомніць, калі ў апошні раз мне ўдавалася нармальна адпачыць.
  
  - Чорт з ім, - сказаў я. Я зняў паліто і чаравікі, паклаў "Глок" і тэлефон на кававы столік і лёг на канапу.
  
  OceanofPDF.com
  
  КІРАЎНІК ДВАЦЦАЦЬ ЧАЦВЁРТАЯ
  
  
  
  
  
  
  
  Званок тэлефона разбудзіў мяне. Я быў даволі слабы, але ў мяне хапіла прысутнасці духу, каб пераканацца, што я бяру трубку, а не пісталет, перш чым прыціснуць яго да твару.
  
  "Мілер", - сказаў я. Гэта прагучала як карканне. У майго дыхання быў такі прысмак, як быццам вялікае жывёла выкарыстоўвала мой рот для туалета.
  
  Гэта быў Эл.
  
  "Гэта Маршал. Ён пераязджае. Некалькі супрацоўнікаў Cascade Aviation пакінулі ў яго дома новы фургон. Ён у ім і едзе на поўдзень па пятай межштатной аўтамагістралі ".
  
  Я быў на нагах і рухаўся, збіраючы свае рэчы.
  
  "Добра. Я сяду на пяцёрку і паеду на поўдзень. Наколькі ў яго перавага?"
  
  - Ён як раз за мостам Маркем.
  
  Я хутка падлічыў. Да таго часу, як я выязджаў на аўтастраду, у яго было значнае перавага. Што ж, мне заўсёды падабалася ездзіць хутка
  
  Было крыху больш за трох гадзін ночы. У раёне Одры было ціха. Нават сабака, якая звычайна брахаў на мяне, калі я праходзіў міма, прыціхла. Я чуў, як машыны з шыпеннем праязджаюць па аўтастрадзе амаль у паўтары мілях ад нас. Было суха, холадна і ясна. Я мог бачыць зоркі скрозь смугу гарадскіх агнёў, незвычайную для гэтага часу года.
  
  Выехаўшы на межштатную аўтамагістраль, я набраў нумар Болла.
  
  Вялікі Эдзі адказаў бурчаннем.
  
  “Дзе ён?" Я спытаў
  
  "Пачакай. Я перакладаю цябе да Генры".
  
  Пачуўся трэск перашкод, затым Генры спытаў: "Дент?"
  
  "Так, гэта я. Дзе ён?"
  
  "Я прыкладна ў мілі ззаду яго", - сказаў Генры. “Я ў фургоне на федэральнай трасе. Мы толькі што выехалі за межы Портленда. Эдзі, Бол і Эл у Мэрсэдэсе, прама за намі. Мы урэзалі яму, калі ён крануўся з месца, і прыстроіліся ззаду. Я спадзяваўся, што вы подъедете да нас, і мы будзем па чарзе падтрымліваць візуальны кантакт.
  
  Строга кажучы, нам не трэба было трымаць Маршала ў поле зроку. Мы маглі дазволіць ўсіх электронных цацак тварыць сваё чараўніцтва. Але сачыць за кропкай на экране - гэта не тое ж самае, што не зводзіць вачэй з сваёй мэты. Маршал мог выкінуць па шляху ўсё, што заўгодна, і мы б ніколі пра гэта не даведаліся.
  
  Каб выкаціць цела з фургона, не спатрэбілася б шмат часу. Ён рабіў гэта раней.
  
  Я паскорыўся яшчэ трохі. - Я ў цябе на экране сачэння?
  
  Генры зноў змоўк, я слухала яго цяжкае дыханне амаль цэлых трыццаць секунд, перш чым страціла цярпенне.
  
  "Паслухай, прыяцель", - сказаў я. “Цяпер тры гадзіны ночы, і ў мяне няма часу на гэта дзярмо. Я ведаю, што ты адсочваць мой мабільны тэлефон. Я даганяю яго ці не?"
  
  "Так", - нарэшце сказаў Генры. "Ты выйграеш. Павольна, але ты выйграеш".
  
  "Добра. Дай мне ведаць, калі што-небудзь зменіцца". Я зачыніла тэлефон і кінула яго на сядзенне побач з сабой.
  
  Мне трэба было паспаць. Усё было такім далёкім, як у сне. Я б забіў за кубак добрага моцнага чорнай кавы.
  
  Рух на дарозе было невялікім. У асноўным гэта былі цяжкія восемнадцатиколесные машыны, якія здзяйснялі доўгі шлях у паўднёвы Арэгон і Каліфорнію. Мне стала цікава, як гэта - быць адным з такіх хлопцаў. Толькі ты і грузавік, які-небудзь Джоні Кэш на CD-прайгравальніку, які спявае пра жанчын-забойцах і надыходзячым апакаліпсісе. Гэта гучала не так ужо дрэнна. Магчыма, гэта тое, што я б запомніў для будучай кар'еры.
  
  Я злавіў вячэрні блюзовое шоў на радыёстанцыі грамадскага каледжа ў Траутдейле. Роберт Джонсан, "Пякельная ганчак па маім следзе". Можа быць, Бог быў. Калі так, то ў яго было пачуццё гумару.
  
  Мілі праляцелі незаўважна, мы выехалі з Портленда і накіраваліся на поўдзень, перш чым я паспеў апамятацца. Мне заўсёды падабаліся аўтамабільныя паездкі, яны давалі мне шмат часу падумаць, што звычайна было добра.
  
  Цяпер я не быў упэўнены, што гэта было так ужо добра. Цяжар ўсяго навалілася. Я пакратаў грудзі, дзе звычайна я адчуваў свой значок праз кашулю, але сёння ўвечары там нічога не было.
  
  У мяне перад вачыма ўвесь час стаялі тыя пустыя скрыні ў кватэры Одры.
  
  Я дастаў іншы тэлефон, чысты, які я купіў. Я набраў Одры.
  
  Яна не ўстане, але, па крайняй меры, я змагу пакінуць паведамленне, даць ёй нумар, па якім яна зможа звязацца са мной. Зазваніў тэлефон, і я пачаў думаць аб тым, што скажу.
  
  "Алё?"
  
  Я падскочыў на сваім сядзенні, калі яна адказала, і ледзь не павярнуў на іншую паласу.
  
  Голас у яе быў сонны, збіты з панталыку. Я ў думках бачыў яе сядзіць у ложку. На якой ложка я не быў упэўнены, але я мог бачыць, што яе доўгія рудыя валасы натапырыў і струменяцца па плячах, яна была прыгожая, нягледзячы на тое, што яе разбудзілі сярод ночы. Я адчуў укол амаль фізічнай болю, сумесь юрлівасці і адзіноты, якая была такой вострай, што ў мяне амаль перахапіла дыханне.
  
  "Аудс, гэта я. Дент".
  
  "Дент". Гэта было амаль зацвярджэнне, не зусім пытанне.
  
  "Дзе ты знаходзішся?"
  
  Яна доўга не адказвала, так доўга, што я падумаў, што сувязь перарвалася. Але потым яна адказала. "Дадому".
  
  Я хацеў сказаць сабе, што яна мела на ўвазе вяртанне ў сваю кватэру, што па нейкай касмічнай жарце мы толькі што размінуліся ў кватэры, што яна ўвайшла ў дзьверы усяго праз некалькі хвілін пасля таго, як я выйшаў. Але я ведаў лепш.
  
  "Нью-Мексіка". Я ведаў адказ, але ўсё роўна павінен быў яго сказаць.
  
  "Так, Дент. Нью-Мексіка. Дом".
  
  На трасе былі перашкоды. Асфальт зашыпеў пад шынамі машыны, і я ўтаропіўся прама перад сабой, засяродзіўшыся на гэтай ломанай белай лініі паміж палосамі руху, лічачы рысачкі, калі яны праязджалі міма.
  
  Калі я дайшоў да пяцідзесяці, я сказаў: "Я гэтага не рабіў". Тое, што яны гаварылі, было няпраўдай".
  
  Ўнутры машыны раптам стала горача і душна. Я выключыў абагравальнік, але гэтага аказалася недастаткова, таму я апусціў шкло.
  
  "Я хачу ў гэта верыць", - сказала яна. Па тэлефоннай лініі я пачула прыглушаны голас з падвышаюць інтанацыямі, як быццам хто-то задаваў пытанне. Дзе яна была? У яе бацькоў доўгі час не ладзіліся адносіны. Дом сяброўкі? Хто б гэта мог быць? Мяне турбавала, што я не ведала.
  
  - Але ты гэтага не робіш. - Сказала я, праглынаючы камяк у горле.
  
  Яна прыкрыла слухаўку рукою, прамармытала каму-небудзь што-то накшталт "Усё ў парадку", а затым вярнулася. "Я хачу верыць у гэтую Ўвагнутасць, але гэта складана".
  
  "Чаму?" Я спытаў.
  
  "Ты прыходзіш дадому і як ні ў чым не бывала распавядаеш мне пра тое, як напаў з засады на чалавека і зламаў яму калена і руку, як некаторыя хлопцы прыходзяць дадому і распавядаюць пра біржавой здзелцы. Потым ты апынесься ў турме за збіццё свайго партнёра. Я павінен задацца пытаннем, ці не спыніцца праз некаторы час гвалт.... гвалт у дачыненні да яго цябе проста не спыніцца ".
  
  Яна змоўкла, але я нічога не сказаў, проста чакаў, ці працягне яна.
  
  “Мне хацелася б думаць, што я няправы, але яны арыштавалі цябе, Дент. Хіба не ты заўсёды казаў мне, што ўсе тэорыі змовы памылковыя, што калі хто-то трапляе ў турму, ён гэта заслужыў?"
  
  Я ўбачыў наперадзе дзве пары задніх фар, калі мая здагадка было правільным, гэта былі фургон назірання Генры і "Мэрсэдэс" Боль. Частка майго розуму адсочвала падобныя дэталі, іншая частка хацела ўдарыць кулаком па лабавым шкле перада мной.
  
  - Дент? Яе голас гучаў аднекуль здалёку.
  
  Я ўсвядоміў, што проста ежу, гледзячы наперад, з тэлефонам ля вуха. Мой рот нібы паралізавала, як быццам я пазбавіўся дару мовы.
  
  У апошні раз я плакаў на пахаванні маёй маці, калі мне было дванаццаць. Я трымала сябе ў руках усю службу, усю магілу, моўчкі вярталася ў трэйлер. Потым я назіраў, як мой бацька усаджваецца ў старое садовае крэсла на заднім двары, адкручвае вечка з бутэлькі Jim Beam і выкідвае яе ў траву. Тады я выйшаў з трэйлера, усё яшчэ ў сваім новым касцюме, і проста пайшоў пешшу.
  
  Нейкім чынам я апынуўся тым, хто сядзіць на камені з выглядам на даліну, на месцы, дзе я звычайна лавіў аленяў. Я сеў там, і гарачыя, горкія бязгучныя слёзы пацяклі. Ці надоўга, я не ведаў, але калі я сыходзіў з таго месца, я ведаў, што аднойчы паеду з Тэнэсі і ніколі не вярнуся.
  
  Цяпер я адчула дзве дарожкі слёз на сваіх шчоках і амаль не магла ў гэта паверыць. Гэта было так даўно.
  
  - Дент? - Спытала яна крыху гучней, у яе голасе гучалі раздражненне і непакой.
  
  Вось тады мяне ахапіў гнеў. Болль, Эл, Вялікі Эдзі, купка людзей, якія былі злачынцамі, усе яны верылі, што мяне падставілі, што ўсё гэта было хлуснёй, але Одры не верыла. Эл адразу раскусіў усю гэтую лухту, але лепшае, што магла зрабіць Одры, гэта сказаць мне, што яна не была ўпэўненая.
  
  - Дент? Ты ўсё яшчэ там?
  
  На розум прыходзілі самыя розныя рэчы, выродлівыя, подлыя, але я не мог прымусіць сябе вымавіць іх, таму што ў думках бачыў яе ў лепшыя часы, смеющейся, якая займаецца любоўю, якая грае на віяланчэлі. Я не мог суаднесці гэтыя рэчы з тым, што хацеў сказаць.
  
  Я адабраў тэлефон ад вуха і, нават не думаючы пра гэта, выкінуў яго ў адкрытае акно. У бакавое люстэрка я назіраў, як прывідная зеляніна дысплея прарэзала чорную дугу, а затым згасла, калі ён стукнуўся аб тратуар.
  
  Я падняў шкло, правёў рукавом па твары, каб выцерці слёзы. Ні з таго ні з гэтага на розум прыйшла прымаўка з маіх ваенных дзён.
  
  "Да чорта гэта. Едзь далей". Я не ўпэўнены, сказаў ці я ўслых гэта або няма, хоць, верагодна, сказаў.
  
  Я ўпіхнуў Одры ў маленькую пакойчык у сваім свядомасці і шчыльна зачыніў дзверы. У мяне была куча такіх пакойчыкаў. У адной жыла мая маці, у іншай - мой бацька. Джэймс Эллрой Дэвід і іншыя людзі, якіх я забіў, былі прама па калідоры. Часам табе проста трэба было адкласці справы ў бок, каб працягнуць займацца бізнесам. У нас у Арміі была абрэвіятура ФІДО: к чорту ўсё, едзь далей.
  
  Зазваніў тэлефон, які даў мне Эл. Гэта быў Генры. Яго голас гучаў трывожна.
  
  "Я толькі што далучыўся да мабільным тэлефоне Маршала. Паслухай". Пачуўся пстрычка, і я пачуў іншы размова.
  
  "... даставіць пасылку?" Голас быў глыбокім, мерным, кантраляваным. Я падумала, што гэта, верагодна, Тод.
  
  "Так, я дастаўляю пасылку". На гэты раз іншы голас, маладзейшы за, вышэй. Я зразумела, што гэта Маршал. Ён захіхікаў, і валасы ў мяне на патыліцы ўсталі дыбам. - Але я мог бы разгарнуць гэтую пасылку, перш чым даставіць яе.
  
  "Паслухайце", - сказаў Тод. "Нам трэба заставацца прафесіяналамі тут. Проста дастаўце пасылку, мы збярэм яе разам з іншымі і адправім іх наступным рэйсам".
  
  "Так", - сказаў Маршал. "Але гэтая маленькая сучка ўкусіла мяне, калі я падышоў да задняй частцы фургона, каб праверыць, як яна. Яна не вельмі добра спрацуецца з нашымі кліентамі, калі будзе працягваць у тым жа духу, можа быць, мне варта пачаць працэс прарыву самому ".
  
  "Ты кажаш па гребаному мабільніку". Голас Тодда быў ледзяным, стрыманым. Я падумаў, што, можа быць, ён быў не супраць зладзіць няшчасны выпадак для сына боса. Я пачаў пракручваць у галаве тое, што толькі што сказаў Маршал, спрабуючы нагнаць упушчанае.
  
  "О, так", - сказаў Маршал, затым зноў захіхікаў. "Гэта добрая ўпакоўка, але ў яе ёсць некаторыя праблемы".
  
  "Ну, часам пасылкі падаюць з грузавіка, і, магчыма, гэта тое, што павінна адбыцца тут, але не выпусціце магчымасць зрабіць што-небудзь самастойна. Цяпер занадта горача. Гэта будзе наша апошняя пастаўка на некаторы час. Дастаўце пасылку ў аэрапорт, мы пагрузіў іх на самалёт і прымем рашэнне аб дастаўцы ў шляху ".
  
  Я праехаў міма фургона назірання Генры. Наперадзе я ўбачыў яшчэ заднія ліхтары, магчыма, іншага фургона, у цемры было цяжка разабраць.
  
  "Гэта ганьба ..." - Маршал змоўк. Машына наперадзе мяне вильнула.
  
  "Спыні, ты, маленькая сучка!" Я пачуў крык Маршала.
  
  "Што?" Спытаў Тод.
  
  "Яна, памылачка"... пасылка слізгала да задняй дзверы. Я выпраўлю гэта, калі ў мяне будзе магчымасць пракруціць. Папраў гэта добра ".
  
  "Супакойся", - сказаў Тод. “Я не змагу выправіць яшчэ адну памылку пры дастаўцы, падобную папярэдняй. З-за гэтага мы амаль усе страцілі".
  
  - Я ведаю. - Голас Маршала гучаў раздражнёна, як у капрызнага дзіцяці, якому адмовілі ў цаццы.
  
  "Убачымся ў аэрапорце", - сказаў Тод.
  
  "Добра. Я буду там праз гадзіну".
  
  Адзін з іх павесіў трубку, верагодна, Тод. На лініі пачулася гудзенне, і Генры зноў узяў трубку. "Зразумеў?"
  
  "Так", - сказаў я.
  
  Я зразумеў гэта. І нават больш. Гэта было так відавочна. Чаму я не бачыў гэтага раней?
  
  "Злучы мяне з Пунсовым", - сказаў я.
  
  У тэлефоне зноў пстрыкнула. - Ўвагнутасць?
  
  "Так, Эл. Ты гэта чуў?"
  
  "Мы так і зрабілі. Цяпер мы апрацоўваем гэта".
  
  "Я магу апрацаваць гэта для цябе прама цяпер, чорт вазьмі. Я ведаю, што яны адпраўляюць на Блізкі Усход. Гэта не наркотыкі, не зброю і нават не грошы ".
  
  "Што гэта?" Запытаўся Эл.
  
  "Дзяўчынкі".
  
  Я націснуў на акселератар.
  
  OceanofPDF.com
  
  КІРАЎНІК ДВАЦЦАЦЬ ПЯТАЯ
  
  
  
  
  
  
  
  Я наблізіўся на адлегласць каля пяцідзесяці ярдаў, мае думкі ліхаманкава кідаліся. Мне трэба было спыніць гэты фургон. Мяне так і карцела проста сапхнуць гэтую чортаву штуковіну з дарогі. Але я ведаў, што Кейсі, верагодна, была замяшаная ў гэтым, і не хацеў, каб яна пацярпела.
  
  "Ўвагнутасць? Ўвагнутасць?" Я паклала тэлефон на сядзенні побач з сабой. Голас Ала з дынаміка гучала металічна. Я падняла трубку і прыклала да вуха.
  
  "Гэта girls Al. Гэта тое, што яны адпраўляюць на Блізкі Усход. Маршал працуе не толькі ў порнабізнэсе. Ён не серыйны забойца. Ён знаходзіць дзяўчат для адпраўкі за мяжу ".
  
  "Што?"
  
  “Няма ніякіх запісаў, ніякіх іміграцыйных праверак, ніякіх праверак бяспекі, таму што гэтыя прыдуркі - паветраныя кур'еры ЦРУ. Як ты думаеш, чаго варта девятнадцатилетняя бландынка для некаторых людзей?"
  
  "Срань гасподняя, Ўвагнутасць".
  
  "Так. Гучыць не вельмі з дваццаць першага стагоддзя, ці не так? Паслухай. Ты чула яго размова з Тодам. У яго хто-то ў фургоне. Я думаю, гэта Кейсі ".
  
  Ён памаўчаў з хвіліну, затым загаварыў Болль. "Мы прослушиваем вас па гучнай сувязі "Дент". У тым, што вы кажаце, ёсць сэнс. Чаму вы ўпэўненыя, што на заднім сядзенні менавіта Кейсі?"
  
  "Таму што яна такая стрэмка ў срацы. Яны кажуць пра тое, каб выкінуць яе з самалёта, Эл, сапраўды гэтак жа, як яны зрабілі з тваім інфарматарам. Мы павінны спыніць гэты фургон. Дзе ты?"
  
  - Мы прыкладна ў двух мілях ад тваёй Ўвагнутасці. Я не ўпэўнены, што змагу спыніць фургон. Генры і яго хлопцы не ўмеюць страляць. З намі Эдзі, і ён мог бы дагнаць цябе, але астатняя частка маёй каманды адстала яшчэ больш. Калі мы што-то і зробім, то толькі пасля таго, як ён з'едзе з аўтастрады. Гэта можа перарасці ў сітуацыю з закладнікамі".
  
  "Мы павінны што-то зрабіць. А як наконт копаў штата, ты не можаш папрасіць іх перакрыць рух на фургоне для цябе?"
  
  "Гэта далікатны момант у расследаванні. Мы павінны ўлічваць нашы патрэбы ў галіне бяспекі", - сказаў Боль.
  
  "Пацешна. Прыкладна так сказаў бы мой былы бос".
  
  Я выключыла тэлефон, але палічыў за лепшае пакласці яго на сядзенне, а не выкідваць ў акно ўслед за папярэднім. Я паглядзела на паказальнік пройдзенай мілі і зверыць са сваёй думках картай межштатной аўтамагістралі. Ідэя прыйшла сама сабой.
  
  Калі ты ведаеш свайго ворага, ты ведаеш яго моцныя і слабасці. Я прытармазіў прама за фургонам Маршала, такі ж просты белай машынай, як любая з тысячы іншых. Ён ехаў па левай паласе, нягледзячы на тое, што ехаў прыкладна з пятай обгонной, а шашы было пустынным.
  
  Я уключыў далёкае святло на некалькі секунд, затым уключыў і выключыў яго. Як і варта было чакаць, ён праверыў тормазы. Калі б я гэтага не чакаў, я б, чорт вазьмі, урэзаўся ў яго ззаду. Я проста чуў, як ён размаўляе сам з сабой: "Калі ты хочаш ехаць хутчэй, ты можаш проста абагнаць мяне".
  
  Так я і зрабіў. Я заўважыў знак "Зона адпачынку 1 міля", калі аб'язджаў фургон з правага боку, затым падрэзаў прама перад ім, каб ён сам праверыў тормазы. Я рабіў гэта трохі павольней, чым ён, апошняе, чаго я хацеў, гэта ўрэзацца ззаду ў машыну, якая важыла удвая больш маёй, асабліва калі я думаў, што Кейсі катаецца па падлозе ззаду. Я прымусіў яго моцна зменшыць хуткасць, і калі ён павярнуў направа, каб абагнаць мяне, я пасунуўся, каб перагарадзіць яму шлях. Калі ён сам уключыў яркае святло, я апусціла акно, працягнула руку і кінула яму птушку. У адказ ён скараціў адлегласць паміж маім заднім бамперам і сваім пярэднім да некалькіх цаляў.
  
  Ідэальны. Класічная лухта аб дарожных разбойнікаў. Я убачыў з'езд у зону адпачынку і націснуў на акселератар, пакідаючы больш цяжкі фургон ззаду, але не занадта далёка, мне трэба было некаторы адлегласць, каб падрыхтавацца, але я хацеў пераканацца, што ён бачыць, куды я накіроўваюся. На шчасце, зона адпачынку была пустая. Я паклаў трыццаць футаў гумы, спыняючы машыну. Пярэднія шыны ўрэзаліся ў бардзюр, але, як я спадзяваўся, недастаткова моцна, каб іх расплющило.
  
  Я пакінуў машыну стаяць там, праз тры паркавальных месцы, з адкрытай дзверцамі. Я затрымаўся на тратуары роўна настолькі, каб пераканацца, што Маршал варта за мной. Так і было.
  
  Тупень.
  
  Я нізка насунуў капялюш і высока падняў каўнер курткі. Я выцягнуў "Глок" і прыціснуў яго да сцягна.
  
  Яго фары асвятлілі мяне, калі я ўвайшла ў ванную. Там пахла мачой і цыгарэтамі. Я праверыла кожную кабінку. Пуста. Добра. Я стаяў у далёкім канцы ад дзвярэй, прыхінуўшыся спіной да сцяны. Адна з флуоресцентных лямпаў над галавой перагарэла. Другой рукой я трымала свой маленькі ліхтарык Surefire.
  
  Я пачула, як фургон з віскам спыніўся звонку, затым грукнулі дзверы. Што-то ўдарыла па сценах ваннай звонку.
  
  “Я не ведаю, хто ты, але ты выдатна аблажаўся!" Маршал закрычаў. Яго голас гучаў так, нібы ён атрымліваў асалоду ад тым, што адбываецца. Магчыма, так яно і было. У рэшце рэшт, татачка да гэтага часу выцягваў яго з-за ўсё. Не ў гэты раз.
  
  Ён хутка ўвайшоў у дзверы з дубінкай ASP ў руцэ. Я быў трохі здзіўлены гэтым, не тым, што ў яго была зброя, проста тып. Я чакаў убачыць альбо пісталет, альбо, можа быць, якую-небудзь зброю для баявых мастацтваў, нунчакі або што-небудзь у гэтым родзе.
  
  Я асвятліў яго ліхтарыкам і накіраваў на яго "Глок". Ліхтарык быў яркім. Ён здрыгануўся і закрыў твар рукой.
  
  "Прывітанне, Гібсан".
  
  Ён быў здзіўлены, убачыўшы мяне, але хутка прыйшоў у сябе.
  
  - Афіцэр Мілер. Ці мне варта сказаць "Дент"? Гэта тое, што крычала ваша напарніца, калі я наведваў яе. Я думаю, яна закаханая ў вас.
  
  Я ледзь не застрэліў яго тады. Але я ведаў, што як толькі націсну на курок, справа будзе зроблена, я не змагу ўзяць свае словы назад. Я не быў упэўнены, што зменіцца, але што-небудзь абавязкова зменіцца.
  
  "Твой татачка, павінна быць, вельмі ганарыцца табой. Ён ведае, што ты прадаеш дзяўчат на бок, або гэта тое, што ты хаваеш ад яго ўвагі?"
  
  Маршал усміхнуўся, і я зьненавідзеў яго. На секунду ён нагадаў мне ўсіх дзярмовых багаценькіх дзяцей, з якімі мне калі-небудзь даводзілася мець справу.
  
  Спачатку гэта былі хлопцы з сярэдняй школы, сыны і дочкі менеджэраў сярэдняга звяна на вугальных шахтах. Іх мама і тата не былі дастаткова багатыя, каб адправіць іх у прыватную школу, але ім усё роўна падабалася глядзець пагардліва на нас, адкідаў трэйлера.
  
  Потым гэта былі хлопцы з студэнцкага брацтва ў каледжы. Я быў старэй і праслужыў у арміі. Тады бойкі здаваліся непазбежнымі. Я прыклаў па яго задніцы не аднаго, нават атрымліваў асалоду ад магчымасцю. Потым я разабраўся з імі як паліцэйскі.
  
  "Татачка, безумоўна, падабаюцца кіска больш высокага класа", - сказаў Гібсан. “Гэта закрывае яму вочы на магчымасці для бізнесу, уласцівыя класічным амерыканскаму вулічнага смецця split tail. Кажу табе, Мілер, гэта тавар будучыні. На ім можна зарабіць мільёны. Мы маглі б пакінуць мінулае ў мінулым, і я мог бы прыцягнуць цябе ".
  
  "Ты кавалак лайна, Маршал".
  
  Ён закаціў вочы. - А ты гробаны тупы кап Я разбіваў машыны, якія каштавалі больш, чым ты зарабляеш за год. Якога чорта ты наогул выбраўся з турмы?
  
  "Настаўляе на цябе пісталет. Кінь дубінку".
  
  Ён зрабіў крок наперад. "Што? Ты збіраешся зноў арыштаваць мяне? Наколькі я ведаю, у мінулы раз цябе нават не дазволілі выпісваць штрафы за няправільную паркоўку, Мілер. Такія людзі, як я, робяць тое, што хочуць, Мілер. Такія людзі, як ты і гэтая дурная піздзіць ў фургоне, одноразовы, як папера, якой я выціраю сваю задніцу ".
  
  - Апусці дубінку, Маршал.
  
  "Што ты збіраешся рабіць? Застрелишь мяне?" Ён зрабіў яшчэ адзін крок наперад, упэўнены ў сабе. Усю сваю жыццё Гібсан Маршал рабіў усё, што хацеў, без наступстваў. Ён не бачыў ніякіх прычын, чаму гэта павінна быць як-то інакш.
  
  "Так", - ціха сказаў я.
  
  Ён выглядаў здзіўленым, калі я двойчы стрэліў яму ў грудзі. Ён стаяў, ашаломлены, долю секунды, якая спатрэбілася мне, каб сфатаграфаваць яго пераноссе. Затым я зноў націснуў на спускавы кручок, імкнучыся не тузаць яго, і кавалак чэрапа памерам з далонь і валасы адскочылі ад яго патыліцы і прыліплі да сцяны. Ён паваліўся на зямлю, як марыянетка, у якой перарэзалі нітачкі.
  
  Мяне заўсёды здзіўляла, чаму ў мяне не звініць у вушах пасля перастрэлкі. Пакуль я стаяў там, у ваннай, з пісталетам, боўтаецца ў мяне на баку, я чуў, як што-то ў "Маршалле" зашуршало, аддаляючыся, затым звонку пачуўся гул рухавіка, мяккі пстрычка дзверцы машыны. Я проста стаяў там, гледзячы на Маршала, амаль нічога не адчуваючы.
  
  Пачуўся слабы, ледзь чутны шоргат скураной абутку, і Вялікі Эдзі выглянуў у дзвярны праём, яго рулю пісталета было накіравана не зусім на мяне. Убачыўшы мяне, ён хмыкнуў і прыбраў пісталет у кабуру. Ён ацэньвальна паглядзеў на Маршала.
  
  "Што тут адбылося, чувак?"
  
  Я паказаў на дубінку ASP. "Ён зрабіў раптоўнае непрыкметнае рух".
  
  Размова, здавалася, разбурыў чары, і я ўспомніў, у чым сэнс гэтага. Я прыбраў "Глок" у кабуру і падышоў да цела Маршала. Болль і Эл стоўпіліся ззаду Эдзі у дзвярным праёме. Я нахілілася над целам Маршала і, асцярожна, каб не запэцкаць яго джынсы, вывудзіла ключы ад фургона. Я праціснулася паўз Ала і Болла.
  
  - Мілер, што, чорт вазьмі, тут адбылося? Болль амаль крычаў.
  
  "Я ж казаў табе. Ён зрабіў раптоўнае непрыкметнае рух". Я машынальна паўтарыў гэта. Я знайшоў кнопку дзвярных замкаў на фургоне. Святло успыхнуў адзін раз, калі я націснуў на яе. Я абышоў дом ззаду і адчыніў адну з падвойных дзвярэй.
  
  Я ледзь не атрымаў парай "Док Марцінс" па твары за свае клопаты. Кейсі ўдарыла мяне нагой у твар, як толькі я адкрыў дзверы. Я адскочыў у бок як раз своечасова, так што ўдар толькі злёгку садраў скуру з майго вуха. Калі б я не быў на мячы, ён усадзіў бы мае зубы мне ў горла.
  
  Кейсі ляжала на спіне ў фургоне. Яе рукі былі скаваныя пад ёй кайданкамі, рот заклеены ліпкай стужкай, лодыжкі звязаны разам. Яна выглядала бруднай, замерзлай і па-каралеўску злы.
  
  "Кейсі, гэта Дент". Я трымаўся далей ад яе ног, пакуль не ўбачыў у яе вачах пазнаванне. Калі яна кіўнула мне, я працягнуў руку і дапамог ёй прыняць сядзячае становішча. Я схапіў адзін канец клейкай стужкі на яе вуснах. "Гэта будзе па-чартоўску баліць".
  
  Яна зноў кіўнула, і я пацягнуў, моршчачыся ад адчування, як яна адрываецца ад яе скуры, і ад вялікага злавеснага рубца, які яна пакінула на яе скуры і вуснах.
  
  "Чорт ВАЗЬМІ! Гэта балюча". Яна глыбока ўздыхнула. Яе голас гучаў здушана, і я задаўся пытаннем, наколькі добра яна магла дыхаць з клейкай стужкай на роце. Яна агледзелася.
  
  - Дзе Маршал? - спытаў я.
  
  "Мёртвы", - сказаў я, выцягваючы нож, каб разрэзаць стужку на яе нагах. "Я застрэліў яго ў ваннай".
  
  Падышлі Бол, Эл і Эдзі. Усе яны аглядалі паркоўку ў пошуках сведак. Было чатыры гадзіны раніцы, але мы адчувалі лёс, застаючыся на стаянцы для адпачынку. Рана ці позна пад'едзе якой-небудзь проезжий па аўтастрадзе, нават паліцэйскі штата.
  
  Вызваліўшы ногі, Кейсі саскочыла з задніх шэрагаў групы і ледзь не ўпала. Я працягнуў руку, каб падтрымаць яе. Якім-небудзь чынам з-за яе характару яна заўсёды здавалася буйней, чым была на самой справе, але калі я стаяў там, трымаючы яе на руках, я зразумеў, што яна важыць не больш за сто фунтаў. Па нейкай прычыне гэта прымусіла мяне зноў раззлавацца на Маршала. Я пашкадаваў, што не магу стрэліць у яго зноў.
  
  Праз секунду яна ўстала на ногі, і я адпусціў яе, не спускаючы з яе вачэй на выпадак, калі ёй зноў спатрэбіцца дапамога. Я ўбачыў, што на кальцы Маршала быў ключ ад кайданкоў. Мілыя. Але гэта сапраўды спатрэбілася, каб разблакаваць Кейсі.
  
  Паціраючы запясці і ступаючы на нягнуткімі старэчымі нагах, яна накіравалася па ходніку ў бок мужчынскага туалета. Эдзі падняў брыво. Я паціснула плячыма і пайшла за ім.
  
  За дзвярыма Кейсі спынілася і паглядзела на цела Маршала. Яна плюнула яму ў твар, затым пачала штурхаць цела. Яна ледзь не паслізнулася ў крыві на падлозе, затым ўдарыла яго зноў, распырскваючы кроплі са свайго скрываўленага чаравіка па ўсёй сцяне.
  
  "Ты ведаеш, - нязмушана сказаў Эдзі з-за маёй спіны, - яна сапраўды пакрываецца доказамі".
  
  Ён быў правоў. Я паклаў руку на плячо Кейсі, і, нарэшце, яна спынілася, проста стаяла, сціснуўшы кулакі і раздзімаючы ноздры.
  
  "Ён збіраўся выкінуць мяне з Прабоіны ў самалёце. Ён і яго сябрукі застрэлілі маю гробаны сабаку, выкралі мяне, а потым ён распавёў мне ўсё пра тое, як збіраўся трахнуць мяне, а затым выкінуць з самалёта ў Ціхі акіян з вышыні дваццаці тысяч футаў ".
  
  "Так. Я ведаю. Ён...э-э-э...... больш так не зробіць".
  
  Гэта прагучала непераканаўча нават для мяне. Я ніколі не быў па-сапраўднаму добры ў такіх рэчах.
  
  Я ніколі раней не бачыў, каб хто-то быў так блізкі да таго, каб заплакаць, не робячы гэтага на самай справе. У свой час я бачыў мноства поглядаў за тысячу міль, на тварах салдат, занадта доўга знаходзіліся ў баі, на тварах ахвяр самага брыдкага лайна, якое вы можаце сабе ўявіць, такога, што не пакажуць у фільмах жахаў, але ў Кейсі быў адзін з горшых поглядаў, якія я калі-небудзь бачыў.
  
  "Ён і яго прыяцелі забіралі дзяўчат з вуліц, і гэтыя ўблюдкі прадавалі ім "Дент". Усё гэта было там, на серверах, якія мы ўзялі, не так шматслоўна, але як толькі вы зразумелі, што адбываецца, вы змаглі прачытаць паміж радкоў і ўбачыць гэта ".
  
  - Гэй, - ціха сказаў Вялікі Эдзі. - Нам пара, пакуль не з'явіліся сведкі і ўсё такое іншае.
  
  Кейсі з цікаўнасцю перавяла погляд з Эдзі на мяне. "Сведкі? Ты кап Дент. Мяркуецца, што ты страляеш у такіх хлопцаў, як ён".
  
  "Ну", - сказаў я. "Цяпер усё крыху больш складана. Было б лепш, калі б мы прыбраліся адсюль і накшталт як трымалі усё ў таямніцы".
  
  У ваннай было адно з тых баваўняных ручнікоў для рук з бесперапыннай пятлёй, якое. Эдзі выцягнуў з кішэні нож-матылька, раскрыў яго і выкарыстаў, каб адрэзаць вялікі кавалак тканіны ад завесы. Ён паклаў яго на зямлю і паказаў на нагу Кейсі.
  
  - Прывітанне, - ціха сказаў ён. - Давай-ка вытры гэта. Яго голас быў мяккім, заспакаяльным, чаго я ад яго ніяк не чакала. Я быў яшчэ больш здзіўлены, калі Кейсі адрэагаваў на гэта, і ў мяне, павінна быць, адвісла сківіца, калі ён далікатна працягнуў адну з сваіх гіганцкіх лап, і Кейсі абаперлася на яе, каб не ўпасці, выціраючы кроў са сваёй ступні ручніком.
  
  Яна скончыла і накіравалася да выхаду. - Якая з іх твая машына?
  
  - Спытала яна праз плячо. Я паказаў на "Чарджер". "Мэрсэдэс" Боль быў прыпаркаваны ў пары футаў ззаду.
  
  Эл назіраў за паркоўкай. Ён выглядаў бледным, і на яго твары было дзіўнае выраз, як быццам ён пераглядаў, была ўся гэтая задума добрай.
  
  Болль размаўляў па мабільным тэлефоне. Ён выглядаў взбешенным.
  
  Я прапусціў Кейсі на пасажырскае сядзенне машыны. Яна пацягнулася, каб прышпіліць рэмень бяспекі, і я зразумеў, што яна дрыжыць. На ёй былі джынсы і майка, але я вырашыў, што справа не толькі ў тэмпературы. Я вывудзіў свой плашч з багажніка фургона. Я ўжо збіраўся зачыніць яе, калі ўбачыў спартыўную сумку з драбавіком. Я прыхапіў і яе.
  
  Я працягнуў ёй паліто. Яна завернулась ў яго і кіўнула ў знак падзякі. Я паклаў сумку ёй на калені.
  
  - Вось. Я забраў гэта з тваёй кватэры, таму што падумаў, што яно можа мне спатрэбіцца. Я падумаў, што ты захочаш атрымаць яго назад.
  
  Яна расшпіліла сумку, паглядзела, што ўнутры, і абхапіла рукаяць пісталета, не кажучы ні слова. Яе палец быў зняты са спускавога кручка і пастаўлены на засцерагальнік, так што я зразумеў, якога чорта.
  
  Эдзі прыўзняў брыво, калі я вярнулася. - Што ў сумцы? - спытала я.
  
  - Яе абрэз.
  
  "Упэўненая, што гэта добрая ідэя? Яна здаецца засмучанай".
  
  "Калі ты лічыш, што яна не павінна гэтага мець, ты можаш паспрабаваць адабраць гэта ў яе".
  
  "Добрае заўвагу".
  
  Эдзі падышоў да фургона, зазірнуў унутр на хвіліну, затым зноў вывудзіў свой нож-матылька. Ён пачаў абрэзаць краю дывана ззаду.
  
  Болль зачыніў свой тэлефон і падышоў да мяне.
  
  - Ты не хочаш растлумачыць мне, аб чым, чорт вазьмі, ты думаў?
  
  - Няма. - Я дазволіла слове павіснуць у паветры. Я проста ўтаропілася на яго, не прапаноўваючы іншага тлумачэння.
  
  Ён пачакаў секунду, потым яму надакучыла гэтая гульня. - Што значыць "няма"?
  
  "Я маю на ўвазе, няма, я не хачу гэта тлумачыць. Калі вы не разумееце, чаму было важна выцягнуць Кейсі з фургона ў спешцы, то ніякія тлумачэнні, якія я магу зрабіць, не дапамогуць вам гэта зразумець ".
  
  Выводзіць з сябе новага боса адразу пасля таго, як ён выцягнуў мяне з турмы, верагодна, было не самым мудрым учынкам у свеце, але, па праўдзе кажучы, я крыўдзіўся на Болла. Ён выцягнуў мяне з турмы дзеля сваіх уласных мэтаў. Я ўсё яшчэ не ведаў, у чым заключалася яго гульня і чаго ён чакаў наўзамен.
  
  Доўг, які я завінаваціўся Боль, палохаў мяне, а я заўсёды злуюся, калі баюся. Я быў абавязаны Элу сваім жыццём, шмат разоў, але тады ўсё было па-іншаму. Я давяраў Элу. У яго было больш чым дастаткова магчымасцяў абдурыць мяне, выкарыстоўваць у сваіх мэтах, і ён ніколі гэтага не рабіў. Болль быў іншым. Я не ведала, ці магу я давяраць яму, а гэта, як правіла, азначала, што я не магла.
  
  - Паслухай, - сказаў Эл. - Нам трэба выбірацца адсюль. Вунь у той ваннай ляжыць мёртвы мужчына. Давай ўладзіць гэта дзе-небудзь у іншым месцы.
  
  Боль, здавалася, трохі расслабіўся, калі Эл засяродзіў яго на імгненнай праблеме. Было б цікава паглядзець, чым гэта скончыцца ў доўгатэрміновай перспектыве. У рэшце рэшт, мне было ўсё роўна. Мая праца знікла. Знікла мая сяброўка. Што, чорт вазьмі, яшчэ яны збіраліся са мной зрабіць? Адабраць у мяне дзень нараджэння? Па крайняй меры, Кейсі і Мэндзі былі ў бяспецы.
  
  Пачуўся доўгі трэск, і мы ўсе павярнуліся, каб паглядзець на Эдзі. Ён выразаў дыван з задняй часткі грузавога фургона адным вялікім кавалкам, прыкладна пяць футаў на шэсць. Ён склаў яго напалову, сунуў пад паху і палез у кішэню. Ён дастаў пару латэксных пальчатак і працягнуў іх мне. На ім ужо была пара.
  
  "Трымай, Уайатт Эрп. Давай загорнем нашага сябра і спакуем ў кузаў фургона".
  
  Я ўзяла пальчаткі і рушыла ўслед за ім у ванную. Мы паклалі Маршала на кавалак дывана. Эдзі зняў са сцяны камяк крыві, костак і валасоў і кінуў яго Маршаллу на грудзі. Ён зноў выцягнуў нож, выцягнуў што-то з сцяны. Я ўбачыў, што гэта была куля, яе нос ператварыўся ў грыб ад удару па галаве Маршала. Яна трапіла ў гваздзікоў у сцяне і, выдаткаваўшы вялікую частку энергіі, затрымалася дастаткова блізка да паверхні, каб Эдзі змог яе адкапаць. Дзве кулі, якія я ўсадзіў у грудзі Маршала, не выйшлі.
  
  "Знайдзі свае гільзы, браценік".
  
  Я аб гэтым не падумаў. Я выдаткаваў некалькі хвілін, свецячы ліхтарыкам, перш чым знайшоў на падлозе стрэляныя гільзы калібра 9 мм. Я паклаў іх у кішэню.
  
  Эдзі выцер, колькі змог, кроў і мазгавыя адклады са сцяны і падлогі вялікай колькасцю рулона ручнікі. Ён выцягнуў рэшту вадкасці з дазатара і скамячыў яе за галавой Маршала, дзе яна магла затрымаць большую частку ўсё яшчэ вынікаючай крыві. Затым, дружна бурчаў, мы загарнулі Маршала ў дыван, выцягнулі яго вонкі і пагрузілі ў фургон.
  
  Болль і Эл ўварваліся ў дапаможнае памяшканне, выцягнулі таблічкі "туалет зачынены" і ўсталявалі іх на тратуары. Нам усё яшчэ шанцавала, але я не думаў, што мы маглі доўга на гэта разлічваць.
  
  Эдзі зачыніў заднія дзверцы фургона, абтрос рукі і праверыў рукавы свайго пінжака на наяўнасць плям. Ён задаволена хмыкнуў, убачыўшы, што яны чыстыя. У мяне мільганула думка, што ён ужо рабіў што-то падобнае раней. Боль зноў размаўляў па тэлефоне.
  
  Я паглядзела на Ала. "Я бяру Кейсі з сабой. Убачымся на канспіратыўнай кватэры".
  
  Ён кіўнуў, усё яшчэ трохі бледны. Я кінула ключы ад фургона Эдзі, які злавіў іх, падміргнуўшы.
  
  Я сеў у машыну, завёў рухавік і паехаў, стараючыся не глядзець на фургон, калі мы праязджалі міма. Хлопец на бальнічнай лесвіцы быў чым-то асаблівым, па меншай меры, я пакінуў яго там, каб хто-небудзь знайшоў, па меншай меры, я мог сказаць, што гэта была самаабарона.
  
  Але Маршал быў іншым. Адкінуўшы ў бок усе гэтыя "раптоўныя зладзейскія руху", я спакойна застрэліў яго, а цяпер дапамагаў хаваць цела. Я пачаў падлічваць патэнцыйны тэрмін зняволення і проста вырашыў спыніцца. Чорт з ім. Я павінен быў быць у турме прама цяпер. Аб чым я хваляваўся?
  
  Кейсі глядзела прама перад сабой. Яе рука ўсё яшчэ ляжала на дзяржальні драбавіка. Магчыма, Эдзі быў правоў. Магчыма, гэта была не такая ўжо добрая ідэя, але я нічога не сказаў. Я проста вырашыў весці машыну гранічна асцярожна, каб мяне не спынілі.
  
  Я паехаў на поўдзень па межштатной аўтамагістралі, затым сышоў і пры першай жа магчымасці працягнуў рух на поўнач.
  
  "Я збіраюся адвесці нас у бяспечнае месца. Мы можам дастаць цябе чыстую вопратку, і ты зможаш абдумаць свой наступны крок".
  
  Яна кіўнула, па-ранейшаму гледзячы прама перад сабой. "Добра. Але мне хутка трэба ісці хаваць сваю сабаку".
  
  Я паморшчыўся. "Я чую цябе. Але нам трэба на час залегчы на дно. Пасля таго, як у нас з'явіцца шанец дзе-небудзь уладкавацца, мне трэба, каб ты распавёў мне, што ты ведаеш пра Маршалле і яго сяброў, пра тое, што яны рабілі з дзяўчатамі.
  
  - Так, - ціха сказала яна. - Але ўсё гэта знікла.
  
  "Што прапала?" Спытаў я. Але ў мяне было непрыемнае адчуванне, што я ўжо ведаў, што яна мела на ўвазе.
  
  "Доказы. Яны зніклі. Я усё гэта знішчыў. Я расшыфраваў электронныя перапіскі паміж Маршалам і адрасамі ў Саудаўскай Аравіі, Бахрэйне, Узбекістане, называйце як хочаце. Яны ніколі не казалі прама, што яны робяць, але яны казалі пра тое, як правільна падабраць ўпакоўку, і прымацоўвалі фатаграфіі розных дзяўчат. Было не так ужо складана зразумець, што адбываецца. Гэта было падобна на тое, што яны нават не вельмі турбаваліся аб тым, што іх зловяць ".
  
  "Колькі?" - Спытаў я.
  
  "Па меншай меры тузін. Яны атрымалі каля мільёна за кожнага. Але ўсё гэта пайшло прахам. Я перанёс жорсткія дыскі на іншую машыну. Гэта тое, з чым я працаваў. Спатрэбілася час, каб разабрацца, але гэта было. Электронныя лісты, фатаграфіі, раскладу рэйсаў Cascade aviation - мне ўдалося сабраць разам тузін транзакцый, калі з'явіліся навіны пра тое, што ты ў турме."
  
  "Гэта ўсё лухта сабачая", - паспешліва сказаў я.
  
  - Я ведаю. Думаеш, я б сядзеў з табой у машыне, калі б верыў у гэта? Я вырашыў, што яны цябе як-то падставілі. Я сядзеў над серверамі і малюнкамі, спрабуючы зразумець, да каго звярнуцца з гэтым, калі яны прыйшлі і забралі ўсё, малюнкі, серверы, усё. І яны застрэлілі маю сабаку ".
  
  Чорт вазьмі. Я спадзяваўся, што яна збіраецца сказаць мне, што яна разумна зрабіла другую копію, загрузіла яе на які-небудзь сайт на Багамах ці спаліла копію, замаскіраваную пад DVD Buckaroo Banza, або якой-небудзь круты хакерскі трук накшталт гэтага. Я не вельмі добра разбіраўся ў гэтых рэчах.
  
  "Я шкадую аб вашай сабаку. Але, ммм...... вы ўпэўненыя, што ў вас не было іншага асобніка?"
  
  Яна пахітала галавой, і выгляд у яе быў такі, нібы яна зноў была на мяжы слёз.
  
  "Няма. Яны працягвалі пытацца мяне аб адным і тым жа, зноў і зноў: "Дзе іншая копія?" - "Каму яшчэ ты распавяла?" Я думаю, гэта адна з прычын, па якой яны не забілі мяне адразу. Яны падумалі, што могуць быць і іншыя копіі, і хацелі прымусіць мяне загаварыць. Гэта і Маршал прыдумалі для сябе мілую маленькую фантазію. Мне шкада, што доказы прапалі без вестак ".
  
  Чорт. Ніякіх доказаў. Але, магчыма, гэта не мела б значэння. Думаю, мы збіраліся высветліць, наколькі далёка на свабодзе дзейнічаў Болль.
  
  "Усё ў парадку. Магчыма, мы зможам дастаць іх у любым выпадку".
  
  "Хто такі мы, Дент? Ты павінен быць у турме. Хто, чорт вазьмі, былі тыя хлопцы там, ззаду? Я даведаўся Эла Пейса. Я сустракаўся з ім некалькі разоў да таго, як ён выйшаў на пенсію. Але як наконт двух іншых?
  
  "Яны фэдэралаў". Што ж, гэта было праўдай у выпадку з Боллом і збольшага ў выпадку з Эдзі.
  
  "Яны з спецыяльнай аператыўнай групы", - сказаў я. Я спадзяюся, што ты сядзеш з імі і патлумачыш тое, што ты толькі што сказаў мне. Магчыма, яшчэ ёсць спосаб дабрацца да гэтых хлопцаў ".
  
  Упершыню за дваццаць міль яна адвяла погляд, накіраваны прама перад сабой. - Ты ім давяраеш?
  
  Мне спатрэбілася больш часу, каб адказаць, чым хацелася б. "Думаю, так. Я давяраю Элу. Безумоўна. І ён працуе на іх, так што прыйдзецца гэтым абмежавацца".
  
  Яна, здавалася, змірылася з гэтым, зноў ўтаропілася прама перад сабой. Я спадзяваўся, што не падпісаў ёй смяротны прысуд, ўцягнуўшы яе ў гэта. Можа быць, мне проста адвезці яе ў аэрапорт і сказаць, каб яна знікла. Ведаючы Кейсі, яна, верагодна, магла б стварыць для сябе новую асобу, забраніраваць білет на самалёт і перавесці мільён даляраў на афшорны банкаўскі рахунак з дапамогай партатыўнага кампутара, пацягваючы латте ў кафэ аэрапорта.
  
  Я не ведаў Кейсі добра, ніхто не ведаў, але я ведаў яе дастаткова добра, каб зразумець, што яна, верагодна, хацела увязацца ў бойку, верагодна, не пайшла б, нават калі б я паспрабаваў яе ўгаварыць.
  
  Самае галоўнае, што Кейсі паверыла мне. Яна ведала, што я не біў Мэндзі. Прама цяпер мне патрэбныя былі такія людзі побач.
  
  
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  КІРАЎНІК ДВАЦЦАЦЬ ШОСТАЯ
  
  
  
  
  
  
  
  Калі мы прыбылі, атмасфера ў канспіратыўнай кватэры была прыглушанай і напружанай. Генры сядзеў у сваім куце, барабанячы па трох розных клавіятурам і назіраючы за паўтузіна розных экранаў кампутараў. На ім была футболка з надпісам "Я бачу Фнордов!".
  
  Болль і Эл абодва размаўлялі ў тэлефонныя трубкі. Болль быў ажыўлены, жэстыкулюючы падчас размовы. На стале перад ім стаялі дзве пустыя кававыя кубкі, і ён піў з трэцяй. Эл проста выглядаў стомленым і пакамячаным.
  
  Кейсі падышла, каб устаць за спіной Генры і зазірнуць яму праз плячо. Нават пасля ўсяго, праз што ёй давялося прайсці, яна не магла выстаяць перад цёплым ззяннем экрана кампутара.
  
  "Даволі цікавая публіка, так?" Сказаў голас мне на вуха, голас, які я даведаўся.
  
  Я падскочыў і павярнуўся. Там стаяла Алекс, апранутая ў швэдар і джынсы. Яе валасы былі распушчаны і рассыпаліся па плячах. Я з цяжкасцю праглынуў. Які ляжыць хлопчык.
  
  - Алекс! Што ты тут робіш?
  
  Яна ярка пачырванела, адкрыла рот, каб нешта сказаць, але затым, відавочна, перадумала.
  
  Яна паказала пластыкавы пакет для доказаў. Унутры быў шпрыц, які я выцягнуў з цела мёртвага хлопца на лесвіцы бальніцы, гэта было толькі мінулай ноччу? Здавалася, прайшла вечнасць з тых часоў, як я гэта рабіў.
  
  "Тата паклікаў мяне як-то ўвечар для невялікай неафіцыйнай працы. Шпрыц поўны хлорыстага калію. Гэта тое ж самае рэчыва, якое выкарыстоўваюць для смяротных ін'екцый ".
  
  "Чорт".
  
  Я здрыганулася. Гэта было блізка. Яшчэ трыццаць секунд, і я ўвайшла б у бальнічную палату Мэндзі як раз у той момант, калі ён ўводзіў лекі ёй у кропельніцу.
  
  "З Мэндзі усё ў парадку", - сказаў Алекс. "У яе з'яўляюцца некаторыя прыкметы паляпшэння. Мы з Мэй сядзелі з ёй у медыцынскім установе. У асноўным мы перашкаджалі і раздражнялі медсясцёр. Ім не патрэбна дапамога патолагаанатама і псіхіятра, але Боль хацела, каб хто-небудзь з нас быў з ёй увесь час ".
  
  Хваля палягчэння захліснула мяне, канкурыруючы са збянтэжанасцю, якое я адчула, убачыўшы тут Алекс. "Я рада гэта чуць. Якія яе шанцы на выздараўленне?"
  
  Яна паціснула плячыма. "Яшчэ занадта рана казаць. Усё, што мы можам зрабіць прама цяпер, гэта чакаць".
  
  Цяпер, калі маё першапачатковае здзіўленне пры выглядзе Алекс прайшло, я прыгледзеўся да яго больш уважліва. Яна выглядала стомленай. Пад вачыма ў яе былі цёмныя кругі.
  
  "Як ты тут апынуўся? Я не ведаў, што ты быў часткай гэтага".
  
  Яна ўсміхнулася. "Папе падабаецца думаць, што ён можа што-то хаваць ад мяне. Ён спрабаваў сказаць мне, што працуе якім-то непыльная ў следчым Генеральнай пракуратуры. Калі ён патэлефанаваў учора ўвечары і папрасіў мяне нагледзець за Мэндзі і ідэнтыфікаваць змесціва шпрыца, я прымусіла яго быць адкрытым са мной.
  
  "Дзякуй за вашу дапамогу", - сказаў я. Я не жартаваў. Я ніколі раней не губляў партнёра, ніколі не быў так блізкі да таго, каб страціць яго, як мінулай ноччу.
  
  "Не за што.
  
  Падышоўшы да стала, Бол зняў навушнікі і паклаў іх на стол.
  
  "Слухайце ўсе. Час для брыфінгу". Балбатня сціхла, і ўсе пачалі падыходзіць да стала. Я вярнуў планшэт Алексу.
  
  "Дзякуй", - сказаў я. Яна пацягнулася і на хвіліну сціснула маю руку. Што гэта было ў яе вачах? Проста жаль да облажавшемуся копу або што-то яшчэ? І калі гэта было што-то іншае, што я збіраўся з гэтым рабіць? Я задаваўся пытаннем, ці шкадуе яна аб тым, што назола да мяне, і цяпер знаходзіцца тут толькі з пачуцця абавязку перад сваім бацькам.
  
  Усе расселіся па трох бакам стала, так што мы маглі бачыць вялізны манітор з плоскім экранам, які вісеў на сцяне. Гэта месца нагадала мне нешта сярэдняе паміж ваеннай пакоем з навукова-фантастычнага фільма і вечарынкай студэнцкага братэрства. Болль націснуў кнопку на вялікім пульце дыстанцыйнага кіравання, і святло пацьмянеў, калі загарэўся экран. Вельмі тэатральна. Іду ў заклад, гэта справа рук Генры.
  
  "Па-першае, Генры збіраецца ўвесці ўсіх у курс справы па нагоды перахопленых паведамленняў".
  
  Генры адкашляўся, хутка, нервова агледзеў пакой і пачаў гаварыць.
  
  "З тых часоў, як малодшы Маршал ... знік, было велізарная колькасць трафіку на мабільных тэлефонах і наземных лініях, якія, як мы ведаем, належаць супрацоўнікам Cascade Aviation".
  
  Надышла яго чарга націскаць кнопку. На экране з'явілася мноства лінейных графікаў з датамі. Для мяне яны наогул не мелі ніякага сэнсу. Я задаваўся пытаннем, ці павінен я сядзець там і рабіць дурны выгляд або глыбакадумна кіўнуць галавой, як быццам я ведаў, на што гляджу.
  
  "Яны выкарыстоўваюць прыстойнае шыфраванне, таму мы не можам разабраць, што яны кажуць. Магчыма, мы маглі б расшыфраваць іх метадам перабору да наступнага лета, калі зможам ўгаварыць АНБ даць нам дастаткова камп'ютэрнага часу ".
  
  Ён зрабіў паўзу, каб зрабіць глыток з велізарнай кававай кубкі. "Але нават калі мы не можам сказаць, аб чым яны гавораць, ўзрослы аб'ём трафіку вызначана кажа нам аб тым, што мы снягоў асінае гняздо".
  
  Яшчэ адно націск кнопкі, і на экране з'явілася іншае малюнак. Гэта было крупчасты відэа чорнага пазадарожніка. Я даведалася Тодда ўнутры, з тэлефоннай трубкай, прыціснутай да вуха.
  
  "У нашай апазіцыі ёсць некалькі сляпых зон. Напрыклад, гэты джэнтльмен засведчваецца, што размаўляе па зашыфраваным тэлефоне, але ён сядзіць і слухае яго ў такім месцы, дзе мы можам накіраваць лазер на яго акно і выкарыстоўваць яго, каб праслухаць яго частка размовы ".
  
  У дынаміках пакоя зайграла запіс.
  
  Голас быў хрыплым, часам скажоным, але я пазнаў яго. Гэта быў той жа чалавек, з якім Маршал размаўляў па дарозе на поўдзень з Кейсі. Тод.
  
  "... твой сын. Я адправіў сваіх лепшых людзей на яго пошукі".
  
  Лазерны мікрафон мог ўлоўліваць толькі адзін бок размовы.
  
  "Так, сэр. Так, сэр", - зноў прагрымеў голас Тодда з дынамікаў. У яго голасе гучала замяшанне. "Я адкладу на наступны рэйс, калі вы гэтага хочаце. Але я не ўпэўнены, што гэтая праблема з Гібсанам наогул звязана з нашай дзейнасцю ".
  
  Тод зноў на хвіліну змоўк, прыслухоўваючыся.
  
  "Так, вы, верагодна, маюць рацыю, што можна з упэўненасцю выказаць здагадку гэта. Я магу затрымаць Кампанію на дваццаць чатыры гадзіны, можа быць, на сорак восем, але пасля гэтага будзе складана ".
  
  Яшчэ некалькі секунд цішыні.
  
  "Так, сэр. Я буду трымаць вас у курсе. Так, сэр. Да пабачэння".
  
  Тод павесіў трубку. - Чорт, - сказаў ён ціха, амаль так ціха, што лазер не пачуў. Я ведаў, што ён сядзеў там амаль тры хвіліны, таму што сачыў за таймерам у ніжняй частцы экрана.
  
  Я зачаравана нахілілася наперад. Тод быў абсалютна спакойны, яго погляд быў скіраваны прама перад сабой, ён глядзеў так пільна, што я чакала ўбачыць прапаленую дзірку ў лабавым шкле. Такая нерухомасць была незвычайнай. У мяне ўвайшло ў звычку назіраць за людзьмі усю маю жыццё. Было незвычайна, каб хто-то заставаўся абсалютна нерухомым даўжэй дваццаці секунд ці каля таго, трыццаць былі рэдкасцю. Тры хвіліны - гэта было амаль нечувана. Я бачыў, як гэта рабілі некалькі чалавек.
  
  На адзнацы ў дзве хвіліны пяцьдзесят тры секунды Тод паварушыўся. Ён зняў трубку і набраў нумар.
  
  "Мы не ўпэўненыя дакладна, куды паступіў гэты званок", - сказаў Генры. "Дзе-то ў раёне Портленда метро. Ён не быў на сувязі дастаткова доўга, каб мы маглі адсачыць яго бліжэй".
  
  "Гэта я", - коратка сказаў Тод. "Стары збаяўся з-за знікнення Гібсана і прыпыніў усе спецыяльныя рэйсы. Табе прыйдзецца яшчэ трохі пасядзець на ўпакоўках ".
  
  Рушыла ўслед доўгая паўза, і Тод пацёр лысіну. "Я ведаю. Я ведаю. Я папрашу каго-небудзь, каб даставіць яшчэ наркаты пазней сёння. Але трымай іх у добрай форме. Гэта будзе апошняя пастаўка на доўгі час. Гібсану больш нельга давяраць. Гэтай маленькай сучке, якая з ім, трэба заняцца скачкамі з парашутам. Я малю Бога, каб ён не аблажаўся і не дазволіў ёй сысці.
  
  Я адчуў, як Кейсі побач са мной напружылася. У цьмяным святле экрана яна выглядала вельмі маленькай. Я захапляўся тым, як яна трымалася да гэтага часу. Частка мяне хацела працягнуць руку і сціснуць яе руку, або папляскаць па плячы, або што-то ў гэтым родзе, але з Кейсі ніколі не ведаеш, як цябе прымуць.
  
  "Так, я ведаю", - казаў Тод. "Трымай сваё дзярмо напагатове яшчэ некалькі дзён, і мы яго зробім". Ён павесіў трубку і старанна агледзеў мясцовасць вакол сябе, пачаўшы з правага люстэркі бакавога агляду і працягваючы па ўсім перыметры. Я зразумеў, што гэта такое, таму што сам увесь час гэта рабіў, асабліва пасля таго, як тэлефонны званок маю ўвагу адцягнуў ад навакольнага.
  
  Я нахілілася наперад. Тод спыніўся за ўсё на долю секунды і паглядзеў прама ў камеру? Ён не выказаў ні найменшага турботы, і гэта было так хутка, што я амаль пераканала сябе, што мне здалося. Што-то турбавала маё падсвядомасць, але я ніяк не мог прымусіць гэта ўсплыць вонкі.
  
  "Вось дзе мы цяпер знаходзімся", - сказаў Болль. "Тод не ведае, што Гібсан мёртвы і што Кейсі ў нас. Маршал-старэйшы проста ведае, што яго сын прапаў, ён не ведае пра банду кантрабандыстаў людзьмі, якой кіравалі яго сын і Тод. Так што цяпер мы ў рэжыме чакання, чакаем, калі яны распачнуць якія-небудзь дзеянні. Тод працягвае згадваць "пасылкі ". Гучыць так, быццам у яго ёсць група дзяўчат, якіх ён хоча адправіць на Блізкі Усход, але ў яго няма магчымасці вывезці іх з краіны, пакуль Маршал не дасць дабро на прыбыццё ў краіну гэтага спецыяльнага рэйса ".
  
  Болль ўстаў. Усе погляды былі скіраваныя на яго.
  
  "Гэта наш шанец. Тод будзе чакаць у аэрапорце з дзяўчатамі, каб праводзіць іх. Мы збіраемся стукнуць іх, і ударым моцна. Гэта будзе наш шанец даведацца, што прыбывае ў нашу краіну на гэтых самалётах ".
  
  "Давай не будзем забываць, што мы, магчыма, проста хочам выратаваць тых дзяўчат, якіх вось-вось адправяць у якое-небудзь гробаны месца, вельмі сухое і пясчанае", - пачула я свае словы, перш чым ўсвядоміла гэта. Ну што ж. Я ніколі не ўмеў трымаць рот на замку на сходах. Я ўбачыў, як Кейсі побач са мной кіўнула.
  
  У Болла быў па-чартоўску пільны погляд, трэба аддаць яму належнае. Гэтыя падпаленыя вочы верніка ўтаропіліся на мяне, як два пражэктары. Я думаю, што большасць людзей былі б ім запалоханыя, але за апошнія некалькі дзён з мяне двойчы выбівалі ўсё дзярмо, мяне абвінавацілі ў забойстве і даведаліся, што мая дзяўчына збегла на ніжнюю палову краіны. Якога хрэна Бол збіраўся са мной зрабіць, адабраць у мяне дзень нараджэння?
  
  "Я збіраюся быць вельмі сумленным з вамі, Мілер. Калі мае крыніцы верныя, то тое, што знаходзіцца ў гэтым самалёце, з'яўляецца пытаннем найвялікшай нацыянальнай бяспекі. Я спачуваю гэтым дзяўчатам, але я не хачу, каб вы няправільна зразумелі мяне, груз, які прыбывае ў гэтую краіну, значна важней таго, што вывозіцца ".
  
  На хвіліну гэта павісла ў паветры, як непрыемны пах, які ніхто не хацеў каментаваць.
  
  "Давай запомнім адну рэч", - сказаў Эл у той нязмушанай, прымірыцельнай манеры, якую ён выкарыстаў незлічоная колькасць разоў раней, калі два дэтэктыва спрачаліся з нагоды справы. "Боль не кажа, што дзяўчынкі не важныя. Яны важныя. Яны проста вельмі блізкія да таго, што знаходзіцца ў гэтым самалёце. І на прагматычным узроўні, калі мы хочам дабрацца да гэтага самалёта, нам трэба займець гэтых дзяўчат. Адно з'яўляецца ключом да іншага ".
  
  Яго тон казаў: "даверся мне", як гэта заўсёды было ў мінулым.
  
  Я кіўнула, адчуваючы сябе так, нібы выставіла сябе поўнай азадкам, але не зусім упэўненая, як менавіта.
  
  "Што нам усім зараз трэба зрабіць", - спакойна працягнуў Эл. "Гэта крыху адпачыць. Мы ўсе ўжо доўгі час гарым з абодвух бакоў. Нарэшце-то да нас прыбыла група дапамогі, якая возьме на сябе назіранне, таму я хачу, каб у кожнага было час адпачыць. У мяне наверсе дастаткова ложачкаў, спальных мяшкоў і кушэтак, каб ва ўсіх было месца для адпачынку. Мне прывязуць замоўленую ежу, так што табе не аб чым турбавацца.
  
  Гэта было ў яго лепшым праяве - клапаціцца аб войсках.
  
  "У каго-небудзь ёсць што дадаць?" Эл абвёў позіркам тых, што сядзяць за сталом. Ніхто нічога не сказаў. "Добра. Крыху адпачніце". Усе пачалі ўставаць і пацягвацца. Агледзеўшы стол, я выявіў мноства мяшкоў пад вачыма і як заўжды, пакамечаны вопратку.
  
  У жываце завуркатала, і я пацерла вочы. Крыху ежы і ложак здаваліся выдатнай ідэяй, але спачатку мне трэба было тое-сёе зрабіць.
  
  Алекс стаяла ля лесвіцы ў нерашучасці і глядзела на мяне праз плячо. Яна ўсміхнулася, калі я падышоў.
  
  "Прывітанне", - сказала яна.
  
  "Прывітанне. Слухай, я павінен папрасіць цябе аб ласцы".
  
  "Што?"
  
  "Гэта месца, дзе яны трымаюць Мэндзі, дзе яно знаходзіцца?"
  
  Нешта прамільгнула на яе твары, што-тое, што я не змог толкам прачытаць. Гэта было падобна на расчараванне. Госпадзе, я занадта стаміўся для ўсяго гэтага.
  
  Яна назвала адрас на паўднёва-усходзе Портленда. Чорт. Зноў за рулём.
  
  "Дзякуй", - сказала я, не ўпэўненая, ці павінна я проста сысці або што-то яшчэ.
  
  Яна зрабіла крок бліжэй да мяне.
  
  “ Нам, напэўна, варта пагаварыць, ну, ты ведаеш...
  
  "Мы павінны", - сказаў я. “Але спачатку я павінен пабачыцца са сваёй напарніцай. З-за мяне яе ледзь не забілі".
  
  Нешта прамільгнула на яе твары. Раздражненне? Расчараванне? Магчыма, і тое, і іншае.
  
  "Добра", - ціха сказала яна.
  
  "Давай пагаворым, калі я вярнуся", - сказаў я. "Я, эм, я сапраўды хачу".
  
  Я быў на паўдарогі праз пакой, калі зразумеў, што яна ўсё яшчэ стаіць там і глядзіць на мяне. Госпадзе. Я не быў самым гаваркім чалавекам пры самых спрыяльных абставінах, але калі дадаць некалькі дзён без сну і забойства двух хлопцаў, я ператварыўся ў сапраўднага мудак. Я б як-небудзь загладил сваю віну перад ёй.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  КІРАЎНІК ДВАЦЦАЦЬ СЁМАЯ
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  Я ездзіў коламі, пакуль не пераканаўся, што за мной няма сачэння, затым паехаў у клініку. Гэта было ў тупіку недалёка ад бульвара Паўэл, ўнутры старога перабудаванага віктарыянскага дома. На ганку вісела неброская шыльда, якую было б лёгка не заўважыць.
  
  Я выдаткаваў хвіліну, каб агледзець капот суседа. Паркоўка тут была ў асноўным на вуліцы. Сярод Hyundai, Toyotas і Lexi былі два пікапа, якія здаліся мне цікавымі.
  
  Я быў даўнім прыхільнікам амерыканскіх пікапаў. Я знаходзіў абразлівым той факт, што яны ўсё часцей станавіліся каханым транспартным сродкам для жыхароў прыгарада. Я бачыў дзесяткі гіганцкіх грузавікоў, якім не знайшлося б лепшага прымянення, чым час ад часу перавозіць набор клюшак для гольфа. Гэта было няправільна, пікапы былі для працы, а не для якога-небудзь грубага фантазійнага ладу, якому ты аддаваўся ў перапынках паміж працай у офісе і паходам дзяцей на футбольную трэніроўку.
  
  Гэтыя два грузавіка не падыходзілі пад гэтую форму. Ім было некалькі гадоў, і яны былі ў добрым стане. Іх вымылі, але не нацёрла воскам або дэталізаваў дэталі. У кабіне аднаго грузавіка былі рабочыя пальчаткі. "Атлас", адкрыты да Портленда, ляжаў на сядзенне іншага. Кузава абодвух грузавікоў былі чыстымі, але, відавочна, іх выкарыстоўвалі не толькі для клюшак для гольфа і перавозкі мэблі дадому з Ікеа. На іх былі глыбокія выбоіны аж да металу. Іх выкарыстоўвалі для перавозкі кармоў, жвіру, драўніны, дэталяў машын і ўсяго астатняга.
  
  Вырашальным фактарам былі стэлажы з зброяй. Больш чым у палове дамоў у Амерыцы была зброя, але ў Портлендзе прызнаваць гэта было деклассированно. Калі вы палявалі, стралялі па сподачках ці проста хацелі прыкончыць выпадковага рабаўніка, вы трымалі рот на замку. Згадка аб тым, што ў вас ёсць агнястрэльная зброя, было чым-то падобна публічнага пуканью.
  
  Не так ва Ўсходнім Арэгоне. Там зброя не было татэмам, яно не было хобі, яно не было палітычным заявай. Яно было проста інструментам, накшталт рыдлёўкі або добрага культыватара. Вы ніколі не ведаеце, калі вам можа спатрэбіцца прыстрэліць каёт або ўсыпіць хворае жывёла. Ты паставіў стойку з зброяй у свой грузавік не таму, што хацеў пакрасавацца, а таму, што гэта быў самы зручны спосаб цягаць гэтую чортаву штуковіну з сабой.
  
  Ну, у глыбіні душы мне заўсёды было цікава пазнаёміцца з сям'ёй Мэндзі. Я проста спадзяваўся, што яны зразумелі, што я адзін з добрых хлопцаў.
  
  Я падняўся на ганак. На першы погляд дом быў больш, чым здаваўся. Дзверы была сталёвы, а не драўлянай. Вокны мелі той зялёны, скажоны выгляд, які ствараўся з цяжкага полікарбаната, ударатрывалага, магчыма, куленепрабівальнага. На ўзроўні вачэй на дзверы быў усталяваны рыбін вачэй відэакамеры. Я націснуў кнопку на металічнай скрынцы з кратамі, усталяванай побач з дзвярыма.
  
  "Ці магу я вам чым-небудзь дапамагчы?"
  
  "Гэта Дент Мілер. У гонар Мэндзі Уільямс".
  
  Рушыла ўслед доўгая паўза. У мяне засвярбела паміж лапаткамі. Мне не падабалася стаяць на адкрытым месцы. Я быў цалкам упэўнены, што за мной не сачылі, але ўпэўненасці не было. Нарэшце з боку дзвярэй пачулася гудзенне, і калі я штурхнуў яе, яна паддалася.
  
  Я быў у маленькім фае, прама насупраць мяне была яшчэ адна металічная дзверы. Адзінай мэбляй ў пакоі быў металічны стол з надпісам "адміністратар" на адной з гэтых маленькіх таблічак. Адміністратар, чорт вазьмі. У хлопца, які стаяў за сталом вышынёй па пояс, была кароткая стрыжка вожыкам і адсутнічала шыя. Ён быў бандытам ў касцюме. Касцюм сядзеў на ім добра, але недастаткова добра, каб схаваць выпукласць на сцягне. Ён выглядаў напалову кампетэнтным, незвычайным у свеце бяспекі. Каб прыцягнуць прыстойных людзей, трэба было добра заплаціць, а большасць службаў бяспекі не сталі б гэтага рабіць.
  
  "Зачыніце дзверы, калі ласка, сэр". Сказаў ён роўным механічным тонам. Я зачыніў ўваходныя дзверы, і ён націснуў на кнопку, якая адкрывае ўнутраную дзверы на стале. Цікава. Унутраная дзверы, відавочна, не адкрывалася, пакуль была адкрыта знешняя. Што, чорт вазьмі, гэта была за клініка?
  
  Сям'я Мэндзі чакала па другі бок дзвярэй. З іх пецярых іх вага складала, верагодна, паўтоны. Яны стаялі там паўкругам, загароджваючы калідор, у амаль ідэнтычных позах, скрыжаваўшы рукі на грудзях, з суровымі тварамі. Усе яны былі апранутыя ў джынсы, выцвілыя, але выстиранные; джынсавыя або клецістыя кашулі; рабочыя чаравікі, пацёртыя і пабітыя, але чыстыя.
  
  Усе яны былі дастаткова буйнымі, каб нацягваць швы на кашулях, з грубымі рысамі асобы і кароткімі валасамі. Але яны не былі дурнымі. Сярэднестатыстычны гараджанін, верагодна, глядзеў бы на іх пагардліва, але тупыя ўладальнікі ранча доўга не працягнулі. Вы павінны былі ўмець рабіць усяго патроху, быць сваім уласным ветэрынарам, сваім уласным механікам, часам нават сваім уласным лекарам. І вы павінны былі быць фінансавым геніем, каб зарабляць на гэтым грошы. Не, гэтыя людзі прывыклі спадзявацца толькі на сябе і ні на каго іншага, вялікае вам дзякуй.
  
  Я не мог сказаць, хто з братоў старэйшы, а хто малодшы, яны ўсе былі па-чартоўску падобныя. Але тату было лёгка пазнаць. Ён стаяў у цэнтры, больш старая версія ўсіх астатніх. На адным тоўстым жилистом перадплечча, якое пагражала разарваць шво яго кашулі, была татуіроўка ў выглядзе арла і зямнога шара, а пад ёй чарнілам было напісана "USMC". Яно было крыху расплывістым і бляклым, як у маладога марскога пяхотніка перад адпраўкай у якое-небудзь захапляльнае мястэчка пад назвай В'етнам.
  
  Я ступіў наперад і працягнуў яму руку. - Я Дент Мілер. І мне пляваць, што хто-то кажа, я не прычыняў шкоды вашай дачкі.
  
  Ён змераў мяне поглядам з ног да галавы, зазірнуў у вочы. Іду ў заклад, што ён сяржант, падумаў я. Ён нагадаў мне любога з тузін мужчын, якія падтрымлівалі маю тупую азадак ў жывых, пакуль я служыў у арміі.
  
  Ён таксама пацягнуўся і ўзяў мяне за руку поціскам, падобным на дрэвападобны прэс. "Я Дэйл Уільямс, і я веру табе. Калі б я думаў, што ты прычыніў шкоду маёй дачкі, ты б ўжо быў нябожчыкам.
  
  Я думаў, мы выдатна паладзім.
  
  Містэр Уільямс прадставіў ўсіх прысутных. Усе браты выглядалі аднолькава, але мне ўдалося вылучыць двух старэйшых. Я б паспрачаўся, што яны самі трохі адседзелі ў арміі. Двое самых малодшых проста былі яшчэ недастаткова дарослымі. На першы погляд яны выглядалі як дарослыя мужчыны, але я зразумела, што ім было, можа быць, пятнаццаць і сямнаццаць.
  
  Я паціснуў руку і кіўнуў кожнаму. Усмешак не было. Пасля прадстаўлення кожны адышоў і заняў стратэгічнае месца, адкуль яны маглі бачыць калідор або сачыць за дзвярыма. Цікава. Яны былі тут не проста з візітам. Падобна на тое, у Мэндзі была свая асабістая ахова.
  
  Я засталася стаяць пасярод хола з містэрам Уільямсам. Памяшканне было аформлена як у добрым гатэлі: паўсюль дываны і творы мастацтва, мэбля з чырвонага дрэва. Але тут пахла бальніцай, і на заднім плане я бачыў гудзенне апаратаў. Праходзілі медсёстры ў медыцынскай форме, абыходзячы нас бокам.
  
  "Я б хацеў убачыць яе, калі ты не супраць", - сказаў я. Ён кіўнуў і матнуў галавой у бок калідора. Я рушыў услед за ім.
  
  "Я заўсёды баяўся, што з ёй што-небудзь здарыцца", - сказаў ён, пакуль мы ішлі. "Я турбаваўся пра яе так жа, як турбаваўся пра Робэрта, калі ён быў у Афганістане, і пра Дэні, калі ён быў у Іраку. Малады Дэвід падымае шум аб тым, каб паступіць на працу, як толькі скончыць вучобу, і я думаю, што таксама буду турбавацца пра яго ".
  
  Мы спыніліся ў закрытай дзверы. На лбе містэра Уільяма запульсировала вена, і я зразумеў, што маю справу з чалавекам, які лічыць, што натуральны парадак рэчаў быў парушаны, што ўсяму, у што ён верыў, нельга давяраць. Я глядзеў на іншага чалавека, у вольным падзенні.
  
  “Я рыхтаваўся да таго дня, калі магу пахаваць аднаго з сваіх дзяцей на службе гэтай краіне. Але я ніколі не меркаваў гэтага. Спачатку мне сказалі, што яе уласны напарнік ўвёў яе ў каму, ледзь не забіў. Потым я спускаюся сюды, і яна кажа мне сваімі ўласнымі вуснамі, што ты гэтага не рабіў, што ўсё гэта хлусня."
  
  Ён паклаў руку на дзвярную ручку, але адкрываць яе пакуль не стаў.
  
  "Я не ведаю, каму давяраць", - працягнуў ён. "Мэндзі кажа, што я павінен давяраць табе".
  
  "Ты маеш рацыю", - сказаў я. "Не давярай нікому. Гэта жудаснае дзярмо. Мы натыкнуліся на нешта сур'ёзнае. Я не ўпэўнены, наколькі моцна, але мы раззлавалі некаторых людзей, якія прихлопывают такіх людзей, як ты і я, як мух ".
  
  "Госпадзе. Я думаў, мне больш ніколі не прыйдзецца мець справу з такім дзярмом". Несвядома ён пакратаў доўгі няроўны шнар, які цягнуўся па ўсёй лініі сківіцы з аднаго боку асобы.
  
  "Спадзяюся, хутка табе не прыйдзецца гэтага рабіць", - сказаў я.
  
  Ён перастаў расціраць і пільна паглядзеў на мяне. - Ці ўдалося знайсці людзей, якія гэта зрабілі?
  
  Я вагаўся. Тое, што я збіраўся зрабіць, было фенаменальна па-дурному. Я сустрэў гэтага чалавека ўсяго дзве хвіліны таму. Але ён заслугоўваў праўды.
  
  "Той, хто нясе самую непасрэдную адказнасць, - гэта крок наперад. Мне трэба, каб гэта заставалася ў таямніцы ".
  
  "Наступіць" - стары в'етнамская тэрмін, обозначавший варожую ахвяру, якую вы на самой справе бачылі якая ляжыць на зямлі мёртвай. Вы маглі б наступіць на яе, калі б захацелі. Я чуў, што некаторыя так і рабілі.
  
  У мяне было прадчуванне, што містэр Уільямс, верагодна, прасунуўся на крок-другі ў сваім мінулым і зразумее, што я меў на ўвазе.
  
  Ён паглядзеў на мяне. Яго ноздры неўсвядомлена надзьмуліся, як быццам ён спрабаваў улавіць найменшы пах лайна.
  
  "Я цаню гэта", - сказаў ён нарэшце. "Але, падобна, справа не толькі ў адным мужчыну".
  
  "Ёсць", - сказаў я. "Значна больш. Але я не ведаю, колькі. Але зрабі мне ласку?"
  
  "Што гэта?" - спытаў я.
  
  "Ты проста турбуешся аб тым, каб паклапаціцца аб сваёй дачкі. Яна асаблівая, і ты павінен ганарыцца ёю. Астатняе ў гэтай справе пакінь мне. Мне больш няма чаго губляць. Ты ведаеш. Я матнула галавой у бок яго сыноў і паглядзела на дзверы ў пакой яго дачкі.
  
  Я мог бы сказаць, што гэта яго трохі закранула. Але мудрасць дазваляе трымаць гонар у цуглях.
  
  "Пакуль я згодны з гэтым". Ён палез у кішэню кашулі, выцягнуў візітоўку. Ён ўклаў яе мне ў руку. "Але калі табе спатрэбіцца прыкрыццё, сынок, ты свяжешься".
  
  Я зірнуў на картку: "Дэйл Уільямс і сыны". "Выдатная орегонская ялавічына". Хатні нумар, сотавы тэлефон, нумар факса, адрас. Я паклаў картку ў папернік.
  
  "Я так і зраблю", - сказаў я.
  
  Ён задаволена кіўнуў і адступіў у бок.
  
  Я глыбока ўздыхнула і ўвайшла ў палату Мэндзі. Унутры было цьмяна, і спачатку я падумала, што памылілася палатай. Фігура на ложку, павінна быць, была кім-то старэй, кім-то цяжэй. Я стаяў там, адчуваючы млоснасць ў жываце, секунду або дзве, перш чым рысы яе асобы канчаткова праясніліся пад ацёкамі і сінякамі. Яе твар выглядала удвая шырэй, чым павінна было быць.
  
  Здавалася, яна спала, але як раз у той момант, калі я павярнуўся, каб сысці, яна адкрыла вочы. Яны былі налиты крывёю. Сінь яе вясёлкі дзіўна кантраставала з ярка-чырвонай.
  
  - Ўвагнутасць, - прамармытала яна. Калі яна адкрыла рот, я ўбачыў, што адзін з яе пярэдніх зубоў зламаны напалову. - Прывітанне.
  
  "І табе прывітанне". Гэта прагучала па-дурному, але гэта было ўсё, што я мог прыдумаць, каб сказаць.
  
  "Уинтерс быў тут", - сказала яна. Ён гаварыў ціха і павольна, яго цяжка было пачуць. "Спрабаваў сказаць, што ты мяне збіў. Тупень".
  
  "Так", - сказаў я. "На якое-то час усе крыху заблыталася".
  
  "Я ўправіла яму мазгі ..." Яе голас сціх, а павекі затрапяталі. На секунду я падумаў, што яна зноў заснула, затым яе вочы зноў адкрыліся. "Гэта быў той хлопец Маршал. Маленькая дерьмовая башка. І які-то вялікі лысы чувак. Застрашвалага выгляду".
  
  "Так.Я ведаю".
  
  "Уінтэр сказаў, што яны знойдуць іх. Я хачу быць там. Дай мне пару дзён".
  
  "Так. Добра". У мяне на вочы навярнуліся слёзы, і было трохі цяжка казаць.
  
  "Хоць гэтая штука баліць". Яна падняла адну руку з лубком, зморшчылася, зноў апусціла яе. "Я адчуваю сябе даволі ачмуранага".
  
  "Так. Ты адпачні крыху, добра?" Я ненавідзела сябе за гэта, але мне проста хацелася выбрацца з палаты. Я заўсёды ненавідзела бальніцы. Яны маглі павесіць усе ўпрыгажэнні з Мартай Сцюарт, якія хацелі, але гэта месца ўсё роўна заставалася бальніцай. Гучала як бальніца, пахла як бальніца, і ў гэтай грэбанай ложку ляжаў хто-то важны для мяне. Гэта была бальніца.
  
  "Ага. Пару дзён. Потым ты прыедзеш за мной, і мы знойдзем гэтага маленькага засранцам і яго прыяцеля".
  
  Яе павекі зноў зачыніліся, і я адчуў палёгку, ненавідзячы сябе за гэта. Я праглынуў камяк у горле. Я паглядзеў на яе зверху ўніз. Мне хацелася працягнуць руку і дакрануцца да яе, сціснуць яе руку або папляскаць па плячы, што-небудзь яшчэ. Але куды б я ні паглядзела, я бачыла альбо павязку, альбо сіняк.
  
  Я стаяў там, пакуль яе дыханне не стала павольным, глыбокім і роўным.
  
  У рэшце рэшт я проста павярнуўся і выйшаў. Я спыніўся перад тым, як адкрыць дзверы, дастаткова надоўга, каб зрабіць глыбокі ўдых, затым выйшаў у калідор.
  
  Усе браты містэра Ўільямса і Мэндзі стаялі ў канцы калідора паўкругам вакол невысокага лысеющего мужчыны ў белым халаце са стетоскопом на шыі. Яны размаўлялі напаўголасу, і доктар выглядаў крыху нервовым ў атачэнні братоў Уільямс. Ну што ж. Можа быць, гэта паслужыла б стымулам. Бацька Мэндзі, павінна быць, заўважыў мяне краем вока.
  
  Ён павярнуўся, павольна, упэўнена кіўнуў мне. Я адказаў яму тым жа. На яго твары было знаёмае мне невыразнае выраз. У мяне, верагодна, таксама было такое. Ён зноў павярнуўся да доктара, а я прайшоў па калідоры і выйшаў праз парадную дзверы.
  
  Гнеў - пацешная штука. Я занадта часта злуюся. Я буду першым, хто скажа вам гэта. Гэта шкодна для здароўя, як для мяне, так і для людзей, з якімі я сутыкаюся. У маладыя гады, адразу пасля таго, як я дэмабілізаваўся з арміі і правёў першае час у паліцэйскім упраўленні, я выбіваў дзярмо з некаторых людзей, якія, верагодна, гэтага не заслугоўвалі: хлопцаў з брацтва, дзярмовых хлопцаў, якіх я арыштоўваў, якія супраціўляліся больш ротам, чым кулакамі.
  
  Верагодна, мяне трэба было звольніць з Бюро за парачкі з іх. У нашы дні мяне, верагодна, звольнілі б, але тады былі іншыя часы. Пара патрапаных мяшкоў з брудам былі чаканай платай за тое, каб стаць добрым паліцыянтам. Эл ўзяў мяне з сабой, дапамог накіраваць сітуацыю ў прадуктыўнае рэчышча.
  
  Калі я ішоў да сваёй машыны, я адчуў, як мяне ахоплівае гэты ледзяной, наўмысны гнеў. Гнеў - нават непадыходны слова для гэтага. Не думаю, што ў англійскай мове для гэтага ёсць падыходнае слова. Можа быць, у нямецкага ёсць для гэтага падыходнае слова. У іх гэта добра атрымліваецца. Калі падумаць, можа быць, варта пашукаць у японскім. Гэтыя хлопцы-самураі, верагодна, зразумелі б гэта.
  
  Калі я садзіўся ў машыну, мае дзеянні былі спакойнымі, абдуманымі. Мой розум быў лінейным, засяроджаным і рацыянальным. Але калі б Тод з'явіўся перада мной, я б забіў яго без роздумаў, без найменшага ваганні. Калі б яго акружыла войска, я б проста забіў і іх таксама. Я не думаў ні аб сабе, ні аб якім-небудзь будучыні. Я проста хацеў, каб Тод быў у мяне пад прыцэлам або, што яшчэ лепш, у мяне ў руках.
  
  Да гэтага часу я трымаў усё гэта ў сакрэце. Я ставіўся да гэтага як да чарговага практыкавання праваахоўных органаў, хоць і з некаторымі дзіўнымі паваротамі. Я глядзеў на Маршала і Тодда гэтак жа, як любое іншае цела, за якім паляваў, - як на яшчэ адну галаву, якую можна павесіць на сцяну з трафеямі. Гэта ўсплыло на паверхню, калі я застрэліў Маршала, але я так жа хутка пахаваў гэта.
  
  Цяпер я дазволіў сабе адчуць усё гэта. Мая праца знікла. Не было сэнсу падманваць сябе. Я забіў двух чалавек і схаваў гэта. Я ні за што не збіраўся зноў зазіраць у Бюро.
  
  Одры сышла. Я задаваўся пытаннем, ці не падманваў я сябе ўвесь гэты час, спрабуючы прымусіць рэчы быць такімі, якімі яны на самай справе не былі. Я хацеў жанчыну, вельмі моцна хацеў, каб у маім жыцці была жонка. Але, верагодна, гэта была нязбытная мара. Такія долбанутые хлопцы, як я, не створаны для адносін.
  
  А потым была Мэндзі. Я ўсяго некалькі разоў бачыў, як так жорстка зьбівалі людзей, і большасць з гэтых людзей былі мёртвыя. Я не ведаў, што яшчэ яны з ёй зрабілі, і з усіх сіл стараўся не пытацца. Падобнае дзярмо павінна было здарыцца толькі з пераважнай большасцю насельніцтва, якое я аднёс да катэгорыі "ахвяр або патэнцыйных ахвяр". Гэта не павінна было здарыцца з людзьмі, якіх я ведаў, з людзьмі, з той жа каманды, што і я.
  
  Я адчуваў, што гэта насоўваецца, як нейкая бура прама над гарызонтам. Я збіраўся сутыкнуцца з Тодам, Каскаднай авіяцыяй старэйшага Маршала, з ЦРУ, якія, чорт вазьмі, наогул хацелі прыйсці на вечарыну, і я збіраўся знішчыць іх усіх. Спадзяюся, гэта будзе добры дзень для смерці, таму што мне не вельмі хацелася вяртацца.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  КІРАЎНІК ДВАЦЦАЦЬ ВОСЬМАЯ
  
  
  
  
  
  
  
  Калі я пад'ехаў, Эдзі сядзеў на лаўцы каля канспіратыўнай кватэры і задуменна еў бутэрброд.
  
  Я прыпаркавала машыну і падышла да яго. Ён быў апрануты інакш, чым у мінулы раз, калі я бачыла яго. Яго валасы былі мокрымі, і ад яго пахла мылам.
  
  Эдзі праглынуў.
  
  “ Ён у мяшку з прыкладна сотняй фунтаў лесанарыхтоўчай ланцугу ў Уилламетте.
  
  "Вы прарабілі ў ім якія-небудзь адтуліны?" Калі цела Маршала выскользнет з ланцугоў, газы раскладання могуць прымусіць яго ўсплыць на паверхню.
  
  Эдзі выглядаў абражаным, як быццам я задала яму дурны пытанне. “Ты маеш на ўвазе, акрамя тых, якія ты ў яго ўклала? Вядома, я гэта зрабіла".
  
  У мяне ўзнікла адчуванне, што, магчыма, гэта быў не першы раз, калі Эдзі прымушаў цела знікнуць.
  
  "Дзякуй", - сказаў я. Я не быў упэўнены, што яшчэ сказаць хлопцу, які дапамог мне, каб схаваць забойства.
  
  "Без праблем", - сказаў ён, устаючы і атрасаючы крошкі з кашулі. Ён ляпнуў мяне па плячы.
  
  "Слухай, я думаю, што гэта была добрая ідэя - пазбавіцца ад гэтага хлопца, але ўсё, што я хачу сказаць, гэта тое, што ў наступны раз давай складзем план, добра?"
  
  З гэтымі словамі ён увайшоў у дом.
  
  У склепе канспіратыўнай кватэры запанавала напружаная цішыня, якую я даведаўся. Гэта была цішыня, якая ахапіла людзей, якія ўсвядомілі, што ўсе іх трэніроўкі, усе іх падрыхтоўкі, усе іх планаванне вось-вось пройдуць праверку. Яны зразумелі, што вельмі хутка некалькі кароткіх хвілін хаосу вырашаць, ці змогуць яны скараціць гэта ці няма.
  
  Я адчуваў гэта раней, калі скакаў у Панаму, перад любым з тузіна паліцэйскіх рэйдаў. Можна падумаць, што праз некаторы час гэта стала звычайнай справай, але гэта не так. Чалавечае жывёла ніколі не прывыкне добраахвотна ісці на рызыку немінучай смерці. Вы альбо становіцеся настолькі адчувальныя да гэтага, што больш не можаце гэтага рабіць, альбо становіцеся залежным ад гэтага. Так ці інакш, я займаўся гэтым на працягу дваццаці гадоў, так што я не ўпэўнены, да чаго гэта прывяло мяне.
  
  Усе сядзелі вакол стала, відавочна, чакаючы мяне і Эдзі, паколькі там было два пустых крэсла, а ў Болла было нецярплівае выраз твару. Я даведаўся большую частку натоўпу: Генры; Кейсі, усё яшчэ выглядевшего бледным і стомленым; Ала; Боль; Фрэдэрыка; Мікі; і не ў апошнюю чаргу Алекса. Побач з Фрэдэрыка і Мікі сядзела пара хлопцаў. Я не бачыў іх раней, але было няцяжка пазнаць у іх галаварэзаў, якімі яны былі.
  
  Алекс, здавалася, наўмысна не глядзеў на мяне. Выдатна. Яшчэ адна рэч, аб якой варта турбавацца.
  
  Як толькі мы з Эдзі занялі свае месцы, Генры выключыў святло і ўключыў вялікі экран для брыфінгу. На ім зноў з'явілася выява Тодда, які сядзіць у сваім чорным пазадарожніку. Выява было крупчастым, плоскім, як быццам што-то знята пры занадта вялікім павелічэнні.
  
  "Нам пашанцавала, і мы зноў засеклі Тодда, які б размаўляў па мабільным, нашым лазерам. Мы прапусцілі першыя некалькі секунд. Наша прытулак знаходзіцца ў некалькіх сотнях метраў адсюль, на даху пустога прамысловага будынка, і нашым хлопцам патрабуецца крыху часу, каб навесці лазер на яго акно. Але мы справіліся з большай часткай ".
  
  Ён націснуў кнопку, і пачалося прайграванне відэа і аўдыё. "... пачакай яшчэ трохі". У голасе Тодда на запісы чуліся металічныя ноткі. Ён паднёс тэлефон да вуха і некалькі секунд слухаў, перш чым загаварыць зноў.
  
  "Я прапаную, каб мы выконвалі нашы абавязацельствы перад людзьмі з абодвух бакоў. На развіццё гэтых адносін сышлі гады, але яны могуць быць разбураныя ў імгненне вока. Я думаю, нам трэба здзейсніць яшчэ адзін палёт. Гэты паступае груз жыццёва важны для нашых сяброў у Вірджыніі. Які адпраўляецца груз паклапоціцца пра нашых бліжэйшых абавязацельствах. Гэта пакіне некалькіх кліентаў нездаволенымі, але яны былі ў самым канцы спісу чакання, і мы заўсёды давалі зразумець, што не можам прытрымлівацца цвёрдых тэрмінаў дастаўкі. Мы можам вырашыць некалькі розных праблем з дапамогай гэтага рэйса, а затым выдаткаваць некаторы час на перагрупоўку і пераасэнсаванне нашых аперацый ".
  
  Факусоўка ўзмацнілася яшчэ больш. Тод прыціскаў тэлефон да левага вуха, і я зразумела, што аператар спадзяваўся ўлавіць які-небудзь гук з дынаміка тэлефона. Секунду малюнак дзіка дрыжала. Праблема з выкарыстаннем такога павелічэння заключалася ў тым, што найменшы рух прымушала малюнак моцна пампавацца.
  
  Калі Тод загаварыў зноў, усё, што мы чулі, было скажонай мешанінай. Аператар прыбраў павелічэнне на пару прыступак назад, перенацелил малюнак на акно, і мы зноў змаглі чуць.
  
  "... ніякіх слядоў ні яго, ні апошняй пасылкі. Я адправіў сваіх лепшых людзей на яго пошукі. Я думаю, мы павінны прызнаць магчымасць таго, што ваш сын вырашыў сысці самастойна. Ён можа паставіць пад пагрозу занадта многія аспекты нашай дзейнасці, каб ставіцца да гэтага легкадумна. Вось чаму я думаю, што нам варта вылецець яшчэ адным рэйсам, а затым згарнуць нашы аперацыі на некаторы час. Спадзяюся, пасля гэтага мы знойдзем вашага сына, але, па крайняй меры, я думаю, нам трэба перабудаваць нашы аперацыі такім чынам, каб абмежаваць памер шкоды, які ён можа нанесці ".
  
  Цікава. Фраза "ваш сын" ясна дала зразумець, што Тод размаўляў са старэйшым Маршалам. Вядома, перадача ўсяго гэтага ў суд выклікала б нязручныя пытанні аб тым, што менавіта адбылося з малодшым Маршалам. Мой погляд міжвольна кінуўся да Боллу. Я задаваўся пытаннем, якія ў яго былі планы на выпадак непрадбачаных абставінаў. Я задаваўся пытаннем, ўключалі ці яны ў сябе тое, што мяне павесілі.
  
  На экране зноў загаварыў Тод. "Няма. Калі б ён быў пад вартай або калі б жанчына збегла, я б пачуў пра гэта. Аператыўная бяспеку Бюро крыху лепш, чым у байскаўт ".
  
  Пачуўшы гэта, Бол скорчил грымасу.
  
  "Я рады, што вы згодныя", - сказаў Тод. "Яны улаживают сякія-такія дробязі на іншым канцы провада. Я чакаю, што самалёт прызямліцца прыкладна ў 04: 00 сёння раніцай. На запраўку палівам і перасадку сыдзе, магчыма, паўгадзіны. Да 04.30 яны павінны быць гатовыя і адправіцца ў зваротны шлях, прыхапіўшы з сабой мноства нашых праблем. Да світання мы завершым ўсю нашу аперацыю і перанясем яе.
  
  Тод маўчаў, прыслухоўваючыся. Ён глядзеў прама перад сабой, седзячы нерухома з тэлефонам, прыціснутым да вуха. Нешта казытала ў глыбіні майго свядомасці, што-тое, што здавалася няправільным, але я не мог да канца зразумець, што менавіта.
  
  "Вельмі добра, сэр", - сказаў Тод. "Я патэлефаную вам, калі мы завершым місію і пачнем працаваць над наступным этапам". Ён коратка кіўнуў, затым зачыніў тэлефон і прыбраў яго ў кішэню курткі. Гук рухавіка пазадарожніка некалькі секунд чуўся з дынамікаў, перш чым Генры ударам прымусіў яго замаўчаць. Ён націснуў на кнопку, і загарэўся святло.
  
  "Вось яно", - сказаў Боль. "Наша акно магчымасцяў адкрываецца ў 04: 00 і зачыняецца ў 04: 30. Мы збіраемся зачыніць Cascade Aviation. Я хачу ведаць, што будзе з гэтым самалётам".
  
  Болль устаў і прайшоўся па пакоі.
  
  “Тод быў правоў, аператыўная бяспеку Бюро толькі крыху лепш, чым у байскаўт. Мясцовая паліцыя яшчэ горш. У Тодда ёсць некалькі іх ключавых людзей у заднім кішэні. Гэтая аперацыя будзе праводзіцца толькі для людзей, якія знаходзяцца ў гэтым пакоі. Як толькі мы разаб'ем аб'ект "Каскад" і обезопасим яго, я прадстаўлю гэта Бюро і мясцовым праваахоўным органам як факт, які адбыўся, але не раней.
  
  Ён змоўк, агледзеў тых, што сядзяць за сталом, паглядзеў кожнаму ў вочы.
  
  Гэта адчуванне зямлі, што неслася мне насустрач, было самым моцным з усіх. У мінулым я шмат разоў праводзіў падобныя аперацыі. Гэта заўсёды былі санкцыянаваныя рэйды праваахоўных органаў.
  
  Што-то, ва ўсім гэтым было блага пахкае. Мне стала цікава, наколькі далёка Боль зайшоў, ці было ў яго наогул якое-небудзь афіцыйнае дазвол на тое, што ён рабіў. Эл давяраў яму, але, магчыма, Эл памыляўся. У мяне не было асабліва добрых сувязяў з федэралам, але былі людзі, якіх я ведаў, людзі, якія ведалі іншых людзей. Праз некалькі дзён, можа быць, праз тыдзень, я мог бы атрымаць стрыманы справаздачу аб тым, кім на самай справе быў Болль.
  
  У мяне не было ні тыдня, ні нават некалькіх дзён. Да заўтрашняга світання усё павінна было скончыцца. Мне трэба было вырашыць, ці прымаю я ўдзел або няма.
  
  Эл устаў, адкашляўся, і ўсе погляды былі скіраваныя на яго. Я адчуў, як мяне захліснула хваля настальгіі. Колькі разоў я назіраў, як Ал праводзіў брыфінгі, падобныя на гэты?
  
  Я не мог злічыць колькасць падазраваных у забойстве, сэксуальных злачынцаў і банд рабаўнікоў, з якімі мы разам расправіліся. Эл быў падобны да чараўніцтве. Здавалася, што кожная аперацыя, да якой ён далучаўся, праходзіла лепш.
  
  - Слухайце ўважліва, - ціха сказаў ён, і ўсе погляды былі прыкаваныя да яго.
  
  Гэта быў трук Эла: ён мог увайсці ў пакой, дзе адначасова ішло пятнаццаць размоў, пры гэтым ніхто не звяртаў увагі ні на каго іншага, і на працягу трыццаці секунд усе яго слухалі. Большасць людзей у падобнай сітуацыі пачынаюць крычаць, каб прыцягнуць усеагульную ўвагу. Не Эл, ён заўсёды рабіў наадварот. Здавалася, што чым мякчэй ён гаварыў, тым больш людзей яго слухалі.
  
  "Мы збіраемся спрасціць гэта", - сказаў Эл. Ён пстрыкнуў кампутарнай мышшу, і на экране ззаду яго з'явілася спадарожнікавае фота.
  
  "Гэта аэрапорт Олбані. Комплекс Cascade знаходзіцца тут, на поўдзень ад галоўнай узлётна-пасадачнай паласы Усход-Захад".
  
  Малюнак павялічылі, і мы ўбачылі вялікі квадрат узлётна-пасадачнай паласы з прыпаркаванымі на ім самалётамі, акружаны гаражамі з трох бакоў. Там была яшчэ пара будынкаў, верагодна, офісных, якія былі раскіданыя па дарозе, якая вядзе да брамы ў агароджы аэрапорта. У мяне не было добрага ўяўлення аб маштабе, пакуль я не зразумеў, што самалёт, прыпаркаваны ў цэнтры узлётна-пасадачнай паласы, быў C-130 Hercules. Гэта быў не самы вялікі самалёт у свеце, але ўсё роўна ён быў амаль 100 футаў у даўжыню.
  
  Комплекс быў велізарны. Я агледзеў залу і ўбачыў каля тузіна чалавек, якія сядзяць там. У нас не хапала стралкоў. Я б хацеў, каб лепшая частка каманды спецназа проста зачысціла адзін з прытонаў, не кажучы ўжо аб дапаможных будынках.
  
  Вам спатрэбіцца яшчэ больш людзей, каб падтрымліваць хаця б бачнасць кантролю перыметра. Я пачаў падлічваць. Я б не хацеў пракруціць гэтую справу менш чым з 75 людзьмі. Я б адчуваў сябе лепш з сотняй. Мне б спатрэбіліся групы па пранікненню, снайперы, арганізаваныя медыцынскія групы, групы па працы зь вязьнямі, кантроль перыметра, чорт вазьмі, для чаго-то такога вялікага вам спатрэбіцца адзін чалавек, які адказвае за дастаўку вады, содавай і піцы. Пасля таго, як першапачатковае ўзбуджэнне ўляглося, спатрэбіліся б гадзіны, каб абшукаць такі вялікі комплекс, а людзям патрабаваўся адпачынак і што-небудзь паесці.
  
  Ал, павінна быць, чытаў мае думкі. Калі падумаць, то, хутчэй за ўсё, так яно і было. Ён навучыў мяне ўсім, чаго не ведалі рэйнджары.
  
  "Нам прыйдзецца абмежаваць нашы мэты ў гэтай аперацыі, па меншай меры, на пачатковым этапе. У нас недастаткова людзей, каб усталяваць татальнае панаванне на сцэне так, як мы б хацелі. Гэта азначае, што некаторыя падазраваныя, верагодна, схаваюцца; некаторыя доказы, верагодна, будуць знішчаны. Мы гатовыя прыняць гэта. Наша ўвага будзе засяроджана на гэтым самалёце, яго груз і фургоне, які выедзе на ўзлётна-пасадачную паласу, каб сустрэць яго ".
  
  Мой страўнік павольна перавярнуўся. Так, Эл быў правоў. Некаторыя доказы могуць быць знішчаныя, некаторыя падазраваныя могуць збегчы. Чаго ён не ўлічыў, так гэта таго, што падазраваныя цалкам могуць перасягнуць нас колькасцю і вырашыць не здавацца і змагацца.
  
  Праваахоўныя органы часам крытыкавалі за тое, што яны пры любой магчымасці ўжывалі вышэйшую за сілу, але было нешта такое ў тым, што пяцьдзесят копаў настаўлялі на цябе зброя, што прымушала дрэнных хлопцаў хацець здацца.
  
  "У нас будуць дзве каманды, якія адначасова атакуюць самалёт, з трэцяй камандай у рэзерве. Першая група ўвойдзе прама ў галоўныя вароты".
  
  Я паглядзела на фатаграфію і адчула, як у мяне зноў затрымцела ў жываце. Мы імчаліся па прамой дарозе з шматпавярховымі будынкамі і гаражамі па абодва бакі. Выдатнае месца для засады.
  
  - Другая група будзе адказваць за блакаванне эвакуацыі самалёта, - сказаў Эл. - Як толькі мы атрымаем паведамленне, самалёт вылеціць праз дзесяць хвілін. Фрэдэрыка збіраецца пазычыць адзін з рухавікоў пажарнай службы аэрапорта. Яны збіраюцца перакрыць рулежную дарожку на ўзлётна-пасадачнай паласе і наблізіцца да самалёта. Як толькі яны апынуцца досыць блізка, яны скарыстаюцца вадамётам зверху, каб закінуць ваду пад высокім ціскам у паветразаборнікі C-130. У ідэале вы атрымаеце ўсе рухавікі, але калі вы зможаце адключыць толькі адзін бок, гэтага павінна быць дастаткова ".
  
  Фрэдэрыка кіўнуў. Па крайняй меры, хто-то там крыху падумаў. Усё гэта паляцела б к чорту, калі б самалёт зноў узляцеў, пакуль мы ўсе стаялі там з тупымі выразамі на тварах.
  
  - Трэцяя група будзе знаходзіцца на машынах ззаду, у межах нашай бачнасці. Генры будзе займацца сувяззю і наглядам. У яго будзе кудахтанне самалёта, і ён зможа паведаміць нам, калі самалёт павінен прыбыць. Мэй і Алекс будуць нашымі медыцынскімі работнікамі. Яны возьмуць на сябе клопат аб любых закладніках, якіх мы вернем ".
  
  Ён агледзеў пакой. Усе маўчалі. Я агледзелася і ўбачыла кучу нічога не якія выказваюць асоб. Я пракруціла план Ала ў розуме. Я амаль не мог паверыць, што толькі што пачуў гэта з яго вуснаў. Быў мільён месцаў, дзе гэтая штука магла разваліцца, мільён спосабаў, якімі хто-то мог загінуць, чорт вазьмі, мы ўсе маглі загінуць.
  
  Я амаль устаў, выйшаў і пакінуў дом, пакінуўшы іх усіх выконваць іх маленькую самагубнай місію. Гэта было вар'яцтва. Эл мог колькі заўгодна казаць мне, каб я давяраў Боллу, але калі гэта былі ўсе рэсурсы, якімі ён меў для падобнай аперацыі, мяне гэта не цікавіла. Я б рызыкнуў трапіць у турму.
  
  "Паслухайце", - сказаў Эл. "Мне трэба, каб вы тое-сёе зразумелі. Гэтая аперацыя можа прайсці не так, як многія з вас прывыклі". Кажучы гэта, ён паглядзеў на мяне. "У нас не так шмат рэсурсаў, як хацелася б. У нас не было раскошы трэніравацца разам. Мы робім гэта на шнурку ад чаравіка. Але я хачу, каб ты сёе-што запомніў ".
  
  Ён пстрыкнуў перамыкачом на пульце дыстанцыйнага кіравання, і вось яна з'явілася. Гэта была фатаграфія Хізэр Свэнсан. Я адразу зразумеў, хто яна такая. Прайшло ўсяго некалькі дзён з тых часоў, як я знайшоў яе мёртвай у пустазеллях, выкінутай, як куча смецця.
  
  Гэта была фатаграфія яе вадзіцельскіх правоў, і мне спатрэбілася некалькі секунд, каб даведацца яе, і на кароткае імгненне мне стала сорамна за сябе. У тую секунду, калі я ступіў на зямлю, дзе яна ляжала мёртвай, яна стала маім падапечным, маёй адказнасцю. Дзе-то па шляху я забыўся пра гэта. Маршал быў мёртвы, але гэта было толькі пачатак.
  
  Эл, ты вырадак, падумаў я. Ён ведаў мяне лепш, чым хто-небудзь іншы, вызначана лепш, чым мой бацька, чорт вазьмі, магчыма, лепш, чым калі-небудзь ведала Одры, калі быць да канца сумленным. Ён ведаў, што мяне ніколі не цікавілі павышэння па службе, лепшы дыван для майго офіса і ўсё такое іншае дзярмо. Я проста жыў, каб лавіць па-сапраўднаму дрэнных хлопцаў.
  
  "Я хачу, каб вы ўсе паглядзелі на гэтую фатаграфію", - сказаў Эл. "Магчыма, гэтыя прыдуркі і не былі тымі, хто яе задушыў, але яны прыклалі да гэтага руку, і мы думаем, што ёсць яшчэ адзін фургон, поўны такіх жа дзяўчат, як яна, гатовых да адпраўкі Бог ведае куды. Такім чынам, гэтая аперацыя, магчыма, не ідэальная. Але яно таго варта. "
  
  Ніхто нічога не сказаў. Ні ў каго нават выраз твару не змянілася, але вы маглі адчуць, як змянілася атмасфера, як аб'ядналася рашучасць.
  
  "Добра", - сказаў Эл. "Прама зараз мы ў ізаляцыі. Я хачу, каб усе засталіся тут, трохі адпачылі. Мы збіраемся зноў сабрацца ў поўнач для заключнага інструктажу па выкананню задання і перамяшчэння да месцаў базавання. Наверсе ёсць ежа і досыць ложкаў, кушэтак і раскладанак для ўсіх ".
  
  Зашамацелі паперы, зарыпелі крэслы - ўсе разам усталі.
  
  Я паглядзела на экран. Твар Хізэр ўсё яшчэ вісела там, я ўпэўненая, не выпадкова.
  
  Я адчуў руку на сваім плячы і ледзь не падскочыла, настолькі глыбока я была пагружаная ў свае думкі. Гэта быў Эл.
  
  "Ты ў парадку, чувак?"
  
  Я павярнулася, каб паглядзець на яго, зноў здзіўленая тым, якім ён выглядае старым. "Так, Эл. Я ў парадку".
  
  "Ты згодная на гэта? Ты выглядаеш стомленай. Ты праз многае прайшла ў апошні час". Мы абодва ведалі, аб чым ён на самай справе пытаўся. Ён хацеў ведаць, ці гатовы я зноў рушыць услед за ім, толькі на гэты раз з брудную планам, недастатковымі рэсурсамі і вялікімі, чым звычайна, шанцамі загінуць.
  
  "Так, я гатовы да гэтага", - сказаў я. "Мне проста трэба крыху адпачыць".
  
  "Добра". Ён зноў пляснуў мяне па плячы. "Знайдзі месца, каб пераначаваць наверсе".
  
  Я адкрыла рот, каб нешта сказаць, не ўпэўненая, што менавіта, але Генры падышоў з вялікай чаркай карт і кампутарных раздруковак, і неўзабаве яны з Элам былі захопленыя гутаркай.
  
  Я ўстала і пайшла наверх, усю дарогу адчуваючы на сабе погляд Ала. У задняй частцы дома была вялікая шкляная рассоўная дзверы, якая выходзіць на Захад, з таго боку, адкуль прыйшлі штармы. Я доўга стаяў там, перабіраючы ўсё ў розуме.
  
  У маёй галаве круціўся наступны пытанне: калі б я рушыў услед за Пунсовым, і ўсё паляцела да д'ябла, і я памёр, мела б гэта значэнне?
  
  Усё, што ў мяне было, сышло. Одры пайшла, хоць нават тады я быў досыць сумленны з самім сабой, каб зразумець, што магу жыць далей без яе.
  
  Чаго мне сапраўды не хапала, дык гэта вагі майго значка, які вісіць на ланцужку ў мяне на шыі, пад кашуляй. У войску мой значок рэйнджара не дазваляў мне стаць яшчэ адным белым деревню з Тэнэсі. Пазней гэта быў той значок. Ён рабіў мяне асаблівым, крыху адрозніваў ад іншых мужчын, шчыра кажучы, прымушаў мяне адчуваць сябе крыху лепш, чым яны. Я жыў, каб лавіць злачынцаў. Усё астатняе ў маім жыцці магло пайсці прахам, але ўсё было ў парадку, пакуль я клапаціўся пра такіх хлопцаў, як Вендт і Маршал.
  
  Жыццё ў якасці каго-то іншага, акрамя паліцэйскага, здавалася неймавернай.
  
  Дзьмуў вецер і трашчаў шкло ў раме. У доме было холадна, як быццам ніхто не здагадаўся ўключыць ацяпленне. Я пацерла вочы і пазяхнула. Я не мог справіцца з такой колькасцю цяжкіх думак адразу. Мне трэба было з'есці бутэрброд і задрамаць. Засяроджанасць на сваім страўніку ўтрымлівала мяне ад празмернага апускання ў цяжкія думкі раней. Часам, калі вы засяроджваліся на тым, дзе будзеце ёсць у наступны раз, калі і дзе будзеце спаць, важныя справы вырашаліся самі сабой.
  
  Спачатку мне трэба было зрабіць яшчэ сёе-тое. Гэтая ідэя круцілася ў мяне ў галаве апошнія некалькі хвілін. Я, нарэшце, вырашыў, што гэта не пашкодзіць.
  
  Я прайшла праз вялікую рассоўную шкляныя дзверы на веранду ззаду дома. Я дастала візітоўку з паперніка, набрала нумар. Бацька Мэндзі зняў трубку пасля другога гудка.
  
  - Гэта Дент Мілер. Мне патрэбна паслуга.
  
  OceanofPDF.com
  
  КІРАЎНІК ДВАЦЦАЦЬ ДЗЕВЯТАЯ
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  Пара было збірацца. Здаецца, мне ўдалося паспаць гадзіну ці два, але я не быў упэўнены.
  
  Маё рыштунак было зваленае ў вялікую кучу. Я не спяшаючыся разбіраў яго, правяраючы кожную дэталь, перш чым надзець. Спачатку быў мяккі бронекамізэльку. Гэта была новая тканіна, вельмі лёгкая і гнуткая, зусім не падобная на камізэлькі, якія мы насілі, калі я толькі пачынаў працаваць у паліцыі. Затым з'явіўся чорны камбінезон Nomex. Яны былі досыць прасторнага крою, каб апранаць іх па-над джынсаў і футболкі. Мне нават не прыйшлося здымаць чаравікі, каб надзець іх. Выдатна.
  
  Наступным я прышпіліў рэмень з пісталетам. Кабура звісала ўніз, і рэмень ахопліваў маё сцягно. Мне ён не надта падабаўся, але ў гэтыя дні ўсе стромкія хлопцы-тактыкі насілі менавіта яго. Я накіраваў прамень ліхтарыка на пазы, адлітыя ў аправе майго "Глока", і уставіў пісталет на месца. Запасныя пісталетных крамы і звычайны ліхтарык віселі на поясе разам з шматфункцыянальным інструментам Leatherman і торбай першай дапамогі з двума бінтамі ад агнястрэльных раненняў ўнутры. Калі б мне давялося расстацца з драбавіком і тактычным камізэлькай, у мяне ўсё роўна было дастаткова рэчаў на поясе, каб ненадоўга пацешыць любых дрэнных хлопцаў.
  
  Наступным быў знешні тактычны камізэлька. Я крэкнуў, падымаючы яго. Панэлі ўнутры былі керамічнымі, нашмат лягчэй старых сталёвых, але ўсё роўна гэта было не тое, што я хацеў бы насіць, танцуючы. Аднак пласціны спынялі стрэлы з штурмавой вінтоўкі, так што іх варта было насіць з сабой.
  
  Звонку камізэлька быў пакрыты подсумками. Я напоўніў іх гнуткімі кайданкамі, ліхтарыкамі, парай дзвярных клінаў, маленькім люстэркам з складаны ручкай. Усе вашыя асноўныя харчы для перастрэлкі ў абмежаванай прасторы.
  
  Я падышоў да скрыні ля сцяны і схапіў пару святлогукавых гранат. Вырабленыя карпарацыяй Def-Tec, яны мелі апрацаваныя сталёвыя корпуса з кардонным каўпачком на адным канцы і звычайную чэку ручной гранаты і лыжку на іншым. У адрозненне ад ваеннай ручной гранаты, корпуса святлогукавых шашак не разляталіся на фрагменты. Хутчэй, яны разнеслі кардонную дошку, выклікаўшы пякельны грукат і асляпляльную выбліск, але без аскепкаў. Тэхнічна яны былі несмертельными, прызначанымі для адцягнення ўвагі і дэзарыентацыі, але калі адзін з іх трапляў вам на калені, у вас абавязкова быў дрэнны дзень.
  
  Я ўважліва агледзеў іх, правільна сагнуўшы штыфты, а затым прыляпіў іх ізастужкай. Я сачыў за тым, каб шпількі не вылезлі, калі яны за што-небудзь зацепятся, але я ўсё роўна мог выцягнуць іх, калі б захацеў.
  
  Хто-то, верагодна, Эдзі, прадбачліва прымацаваў спераду да камізэлька пяцельку для прыклад гільзаў. Верхні шэраг я апрацаваў шротам, ніжні - кулямі. Такім чынам, я мог бы вызначыць, што гэта за боепрыпасы, нават у цемры.
  
  Затым ішоў сам драбавік, паўаўтаматычны Benelli. Я некалькі разоў праверыў дзеянне з незараджаныя пісталетам. Гэта было прыгожа і плаўна. Пісталет выглядаў так, нібы з яго стралялі роўна настолькі, каб прабіць яго, не больш.
  
  Я попрактиковался ў навядзенні стрэльбы на плячо, знайшоў зручнае месца, дзе святлівая кропка трыція ў мушцы кожны раз трапляла дакладна ў мэта. Я рабіў гэта столькі разоў, што мой вялікі палец аўтаматычна клаўся на засцерагальнік і кожны раз вылучаў яго наперад.
  
  Я ўставіў у краму восем патронаў з карцеччу. Бакавое сядло, прымацаванае да ствольнай скрынцы, ўбірала яшчэ шэсць. Я ўставіў чатыры кулі ў абоймы прыклада. У мяне было васемнаццаць патронаў да дробовику на пісталеце або ў ім, яшчэ дваццаць - у камізэльцы. Гэта было яшчэ да таго, як я пачаў турбавацца аб выкарыстанні пісталета. Калі гэтага было недастаткова, у мяне былі вялікія непрыемнасці.
  
  Я паклаў рацыю ў чахол на камізэльцы, прапусціў драты ад навушніка і гарлавога мікрафона па каналах, убудаваным у камізэлька. Затым была чорная балаклава Nomex і, нарэшце, шлем.
  
  Я надзеў ахоўныя акуляры і тонкія авіяцыйныя пальчаткі Nomex. У мяне не было адкрытай скуры, і вялікая частка таго, што на мне было надзета, было вогнеўстойлівыя. Аператары спецназа актыўна выкарыстоўвалі вогнеўстойлівыя матэрыялы, таму што лабараторыі па вытворчасці наркотыкаў мелі дрэнную тэндэнцыю да выбуху, калі вы дадавалі ў сумесь такія прадметы, як агнястрэльная зброя і светлашумавыя гранаты.
  
  Я некалькі разоў падскочыў уверх-уніз, паспрабаваў некалькі глыбокіх прысяданняў. Улічваючы вага, які я нёс, у мяне была даволі добрая рухомасць. Я знайшоў некалькі прадметаў рыштунку, якія грымелі, калі я рухаўся. Я адрэгулявалі іх так, каб яны працавалі бясшумна, затым зноў запрыгал уверх-уніз. Ідэальны. Я быў настолькі маўклівы, наколькі гэта магчыма для 250-кілаграмовага мужчыны, апранутага ў 40-кілаграмовая рыштунак.
  
  Я паклаў шлем і пальчаткі побач з драбавіком, затым сцягнуў з твару балаклаву. Не было сэнсу апранаць усё гэта да пачатку шоу.
  
  "Падобна на тое, што ты рабіў гэта раней". Гэта быў Вялікі Эдзі. Ён стаяў там, выглядаючы як чорная тактычная версія Pillsbury Doughboy. Вінтоўка М-4, якая вісела ў яго на шыі, выглядала як маштабная мадэль побач з яго целам. Керамічная пласціна на грудзях займала нікчэмна малую плошчу. Я задавалася пытаннем, ці варта яму наогул гэта насіць.
  
  Я ўсміхнуўся. "Так. Пару разоў. Па меншай меры, на гэты раз я не выскокваю з самалёта".
  
  Эдзі акінуў мяне доўгім позіркам з галавы да ног. Затым ён кіўнуў, відавочна, задаволены тым, што ўбачыў. Частка мяне ощетинилась ад гэтага. Хто, чорт вазьмі, ён такі, каб разглядаць маё рыштунак, як быццам я нейкі пачатковец? Я расслабіўся, калі зразумеў, што рабіў з ім тое ж самае. Я не мог не ўсміхнуцца.
  
  Эдзі, працягнуўшы руку, ляпнуў мяне па спіне такім ударам, які зваліў бы з ног звычайнага быка. "Падобна на тое, ты гатовы ісці, чувак. Мы будзем дома, як раз да абеду".
  
  "Гучыць павабна". Эдзі кіўнуў і пайшоў.
  
  Я ў апошні раз праверыў сваё рыштунак, пераканаўшыся, што мае рукі дакладна ведаюць, куды звяртацца за ўсіх: патронамі для драбавіка, пистолетными крамамі, светлашумавымі шашкамі, дадатковым ліхтарыкам. Я быў задаволены тым, што ўсё прайшло добра, а затым выкінуў гэта з галавы.
  
  Рыштунак было пацешнай штукай. Калі ў цябе не было патрэбных рэчаў, ты не клапаціўся пра іх належным чынам або не захоўваў іх у патрэбным месцы, ты мог памерці з-за гэтага. Прафесіяналы заўсёды праяўлялі жывы інтарэс да рыштунку. Але гэта магло зайсці занадта далёка.
  
  Я ведаў хлопцаў, як у войску, так і ў праваахоўных органах, якія былі памяшаныя на рыштунку. Кожны месяц выходзіла з паўтузіна глянцавых часопісаў пра зброю, старонкі якіх стракацелі парнаграфіяй з зброяй. Найноўшыя пісталеты былі раскладзеныя ў жывым колеры, больш, чым у натуральную велічыню, зусім як у сяброўкі месяцы са сашчэпкай ў пупку. Было лёгка выдаткаваць тысячы даляраў і ўсё свой час у пагоні за апошнімі дасягненнямі, якія, як вы думалі, вы атрымаеце з дапамогай вырабленага на заказ пісталета, новага нажа або больш яркага ліхтарыка.
  
  Усе гэтыя хлопцы спрабавалі купіць кантроль. Яны ведалі, што рана ці позна, на аэрадроме ў якой-небудзь брудную краіне або ў якім-небудзь цёмным завулку, мачой прапахлыя і абсыпаным выкарыстанымі іголкамі, ім прыйдзецца змагацца за жыццё. Думка, пра якую ніхто не хацеў казаць, якая не давала нам спаць па начах, тарашчачыся ў дзірку ў столі, заключалася ў тым, што ў цябе можа быць усё неабходнае рыштунак, быць натрэніраваным як ніндзя Delta Force, рабіць усё правільныя руху і ўсё роўна памерці ад кулі з пісталета коштам 50 даляраў, выпушчанага якім-небудзь вулічным панкам, які зачыніў вочы, націскаючы на курок.
  
  Я думаю, што менавіта гэта прымушала некаторых хлопцаў губляць самавалоданне. Не думка пра тым, каб выйсці супраць навучанага суперніка або нават супраць каго-то лепш узброенага. Гэта была проста чыстая выпадковасць. Некаторыя хлопцы проста не маглі змірыцца з тым фактам, што сусвет несправядлівая. Яны думалі, што калі яны купляюць правільныя рэчы, робяць дастаткова працы, то заслугоўваюць таго, каб быць непераможнымі.
  
  Мая жыццё было доўгім практыкаваннем у ўсведамленні таго, што жыццё несправядлівая. Напэўна, я пачаў вывучаць гэта на магіле маёй маці, даведаўся яшчэ трохі, калі зачыніліся дзверы турэмнай камеры, і даведаўся пра гэта добра і па-сапраўднаму, калі голас Одры загучаў так далёка па тэлефоне, і я зразумеў, што яна пайшла.
  
  Я зажмурыўся і на секунду адчуў пах скуры Одры, яе сцягна пад маімі, пачуў, як яна гуляе на віяланчэлі, як быццам гэта было ў суседнім пакоі, і ўсё, што мне трэба было зрабіць, гэта пайсці, каб адкрыць дзверы, каб лепш чуць. Я здрыгануўся. Я вельмі стараўся не думаць пра Одры. Частка мяне не магла паверыць, што яе больш няма. Іншая частка задавалася пытаннем, чаму я ўвогуле чакаў чаго-то іншага. Я мог бы пералічыць колькасць сябровак, якія ў мяне былі, па пальцах адной рукі. Я ніколі не быў добры ў такіх рэчах.
  
  "Прывітанне, незнаёмка". У маім адключаным стане я на секунду прыняла яе голас за голас Одры, але калі я адкрыла вочы, там стаяла Алекс ў джынсах з шэрым каўняром "чарапаха". Яе валасы былі сабраныя ў свабодны конскі хвост, а на сцягне вісела кабура з пісталетам H & K. Медыцынская сумка была перакінута праз плячо.
  
  "І табе прывітанне", - сказаў я. "Ты таксама збіраешся ўдзельнічаць у гэтым шоу сабак і поні, так?"
  
  Яна паціснула плячыма. “ Я буду сядзець у паўмілі адсюль, пакуль вы, хлопцы, будзеце займацца сваімі справамі. Спадзяюся, я вам спатрэблюся.
  
  “Так. Спадзяюся".
  
  Секунду мы стаялі ў няёмкім маўчанні. Я кіўнуў на сумку, якую яна несла.
  
  "Прыемна ведаць, што ты мяне прикрываешь".
  
  Яна нахмурылася. “Няўжо? Паслухай, Дент, я не вельмі разбіраюся ў такога роду рэчы, але хіба гэта не палавіністы спосаб вядзення спраў? Калі б не ты, і мой бацька, я б убрался з гэтага месца так хутка, як толькі мог.
  
  Я вагаўся. Верагодна, яна ведала больш, чым паказвала, і была права.
  
  “Я не ведаю, Алекс. Я проста адчуваю, што мне трэба давесці гэтую справу да канца ".
  
  Я зноў завагаўся, раздумваючы, затым расказаў ёй аб сваім плане Б, пра дамоўленасці, якую я выпрацаваў з бацькам Мэндзі, падышоўшы да яе бліжэй і панізіўшы голас, каб нас не было занадта чуваць.
  
  Яна ківала, пакуль я казаў, і сама падышла бліжэй. Калі я скончыў, яна не адышла, а працягнула руку і ўзяла мяне за руку.
  
  "Ўвагнутасць..."
  
  Эдзі перапыніў яго, прокричав з верхняй пляцоўкі лесвіцы. “Добра, давайце сядлаць коней. Усё ў машыны".
  
  Яна нахілілася і пацалавала мяне, обвив рукамі. Спачатку я быў здзіўлены, але выявіў, што цэлую яе ў адказ, і мне гэта падабаецца. Я задаваўся пытаннем, якога чорта я чакаў так доўга. Я адчуваў сябе падманутым з-за камізэлькі, які быў на мне, ён не даваў мне адчуць, як яна прыціскаецца да мяне.
  
  "Гэта адносіцца і да цябе, Мілер", - сказаў Эдзі з верхняй пляцоўкі лесвіцы.
  
  Я не хацела гэтага, але адсунулася, не ведаючы, што сказаць. Я ненадоўга адцягнуўся, калі зразумеў, што мая перавязь для драбавіка якім-то чынам заблыталася ў рамяні яе медыцынскай сумкі, і мы абодва засмяяліся, удзячныя, я думаю, за тое, што можна засяродзіцца на чым-то адным.
  
  Я нарэшце-то распуталась. “ Мне пара ісці. Гэта было ўсё, што я змагла сказаць.
  
  “Я ведаю. Ўдачы".
  
  Я павярнулася і пайшла ўверх па лесвіцы, з усіх сіл спрабуючы выкінуць з галавы тое, што толькі што адбылося.
  
  OceanofPDF.com
  
  КІРАЎНІК ТРЫЦЦАТАЯ
  
  
  
  
  
  
  
  Мне ўдалося заснуць па дарозе ўніз. Я мог бы напісаць кнігу аб дзіўных месцах, дзе я спаў: на заднім сядзенні C130, перш чым мы ўсе выскачылі, у паліцэйскіх машынах, пад маім сталом у маім офісе.
  
  Можна падумаць, што немагчыма заснуць з двума керамічнымі талеркамі, прывязанымі да твайго цела, і трыццаццю фунтам іншага барахла, свисающего з плячэй, але я адкінуў галаву на халодны метал ўнутры фургона і задрамаў яшчэ да таго, як мы выехалі на аўтастраду.
  
  Мне сніўся Алекс, і я была рада. Я крыху баялася марыць, улічваючы, як усё было ў апошні час. Мне снілася, што я цэлую яе даволі доўга, а потым, як раз у той момант, калі ўсё станавілася цікавей, я прачнуўся, часткова з-за падвойнага дыскамфорту ад эрэкцыі і поўнага мачавой бурбалкі, часткова з-за таго, што мы з'язджалі з аўтастрады. Можа быць, таму, што нейкім чынам маё падсвядомасць ведала, да чаго хіліцца сон, і проста не мог гэтага зрабіць, калі Эл сядзеў на пасажырскім сядзенні.
  
  Я поерзал, спрабуючы ўладкавацца ямчэй, і мне прыйшлося здавольвацца менш нязручным. Я агледзеў фургон. Эдзі ў цемры, выглядаў як гара, моцна спячы, прыхінуўшыся спіной да кіроўнаму сядзення.
  
  Кіроўцы я не ведаў, які-то хлопец гадоў трыццаці з невялікім, з вачыма значна больш дарослага мужчыны. Болль і Эл трымалі ў заклад, што ў цемры ахоўнік ля варот пераблытае кіроўцы з Гібсанам Маршалам на досыць доўгі час, каб мы паспелі заехаць за перыметр.
  
  Мікі сеў насупраць мяне на падлогу фургона. Ён выглядаў ўзнятых і нервовым. Яго вочы былі трохі дзікімі, і ён мёртвай хваткай учапіўся ў цаўё AR-15, заціснутага руляй паміж каленяў.
  
  Ён заўважыў, што я не сплю і гляджу на яго. Ён паглядзеў на гадзіннік.
  
  "Цяпер ужо нядоўга".
  
  Я кіўнула, на самай справе не жадаючы размаўляць.
  
  "Чаму драбавік, а не вінтоўка?" Спытаў ён, ківаючы на "Бенелли", які вісіць на перавязі.
  
  "Напэўна, гэтак жа, як і яны".
  
  “ Карцеч або кулі?“ І тое, і іншае.
  
  "Ні адзін з іх не пройдзе праз бронекамізэльку".
  
  "Неа", - сказаў я.
  
  Ён паляпаў па ствольнай скрынцы сваёй вінтоўкі. “Я застануся са сваёй вінтоўкай. Я рады, што нам удалося здабыць патроны калібра 77 гран замест 62".
  
  На гэта я зачыніў вочы і перастаў рабіць выгляд, што ўдзельнічаю ў размове. Калі Мікі турбаваўся аб 15-грамовай розніцы ў вазе сваіх боепрыпасаў, то ўсе яго прыярытэты былі няправільнымі.
  
  Гэта было галоўнае, што турбавала мяне ва ўсім гэтым. Раней, калі я пачынаў дзейнічаць, гэта заўсёды адбывалася з хлопцамі, якіх я ведаў. Калі ты тусаваўся з групай хлопцаў і трэніраваўся разам, ты ведаў, хто падыходзіць на выхад, а хто не. Некаторыя хлопцы былі няўдачнікамі, і ты нічога не мог з гэтым зрабіць, але, па крайняй меры, ты ведаў.
  
  Мікі, хлопец за рулём, нават Вялікі Эдзі - я мала што пра іх ведаў. Я не ведаў, складуцца яны пад ціскам. Я не ведаў, хто стаў бы люта страляць на гук у цемры, хто наогул адмовіўся б страляць.
  
  Я напалову прыадчыніў адно вока. Мікі важдаўся з цалкам на сваёй вінтоўкі, што-то мармычучы сабе пад нос.
  
  Гэта выглядала не вельмі добра для гаспадароў поля.
  
  Шум дарогі пад шынамі змяніўся, і я абудзіўся духам. Мы з'язджалі з аўтастрады на наземныя вуліцы. У задняй частцы фургона не было вокнаў, так што мне прыйшлося адкрыць вочы і рызыкнуць яшчэ раз пагаварыць з Мікі, каб паглядзець у лабавое шкло міма галавы Ала і кіроўцы. Мы віхлялі па нейкім бакавым вулачках у раёне лёгкай прамысловасці побач з аэрапортам.
  
  Я спадзяваўся мімаходам ўбачыць якія-небудзь вулічныя паказальнікі. Яшчэ адна рэч, якая турбавала мяне падчас гэтай аперацыі, заключалася ў тым, што я не ведаў мясцовасць. Я захаваў карту вуліц вакол аэрапорта ў асноўным на памяць, але гэта не тое ж самае, што мець добрае практычнае веданне геаграфіі.
  
  Фургон, кіўнуўшыся, спыніўся. Голас Болла патрэскваў праз гумовую заглушку ў маім вуху.
  
  “Мы збіраемся пачакаць тут дзесяць хвілін. Затым час прадстаўлення".
  
  Мы прыпаркаваліся ў цёмным завулку, прыкладна ў паўмілі ад аэрапорта, калі я правільна запомніла назвы вуліц і арыенціры. Я адкрыў заднюю дзверцы фургона і выслізнуў вонкі, ледзь не зваліўшыся, калі выявіў, што ў мяне зацекла правая нага. Накульгваючы, я падышоў да канаве і прыступіў да працаёмкага працэсу нацягвання шырынкі пад усімі пластамі рыштунку. Два "Субурбана" былі прыпаркаваныя за фургонам з потушенными фарамі.
  
  "Мілер, што ты робіш?" У маім вуху зноў пачуўся голас Болла.
  
  Прыбраўшы з дарогі бронекамізэльку і драбавік, у мяне былі занятыя рукі, але я здолеў уключыць рацыю.
  
  “Сікаю. І потягиваюсь. Я не збіраюся прыступаць да дзеянняў з поўным мачавой бурбалкай і зацёклымі нагамі ".
  
  На імгненне ў эфіры запанавала цішыня, затым пачуўся гук адкрываюцца дзвярэй, калі людзі высыпалі на вуліцу і сталі ў канаве, нібы нейкая расстрэльная каманда. Занадта шмат кавы і сядзення адбіваліся. Я думаю, што холад быў карысны і для нас. Сядзенне ў цёплай машыне ў перадсвітальныя гадзіны зрабіла нас соннымі і млявымі.
  
  Я зашпіліў маланку і зрабіў некалькі скачкоў, каб разагнаць кроў. Калі я скончыў, то адчуў сябе нашмат лепш.
  
  "Добра, давайце загружацца і сыходзіць", - я не мог сказаць, ці быў Боль злёгку здзіўлены або злёгку раздражнёны. Магчыма, было трохі таго і іншага.
  
  Мікі забраўся назад у фургон разам са мной, усё яшчэ мармычучы нешта сабе пад нос. Па крайняй меры, ён не зможа апісаць, калі справы пойдуць дрэнна. Эл таксама забраўся на задняе сядзенне. На наступным этапе было б важна, каб у пярэдняй частцы фургона знаходзіўся толькі наш кіроўца. Боль і іншыя пасажыры Suburbans пачакалі б тут, пакуль мы не разбярэмся з аховай ля варот.
  
  "Трыццаць секунд". Наш кіроўца, магчыма, і быў малады, але голас у яго быў спакойны, добры знак.
  
  Мы з Эдзі абышлі фургон і апынуліся ў задняй часткі, ён тварам да адной дзверы, я - да другога. Я паклала руку на фіксатар дзверы. У адной руцэ Эдзі трымаў электрашокер.
  
  Я выкінуў з галавы ўсе свае думкі аб тым, каб адмовіцца ад аперацыі.
  
  Зараз шляху назад не было.
  
  OceanofPDF.com
  
  КІРАЎНІК ТРЫЦЦАЦЬ ПЕРШАЯ
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  Я прыадчыніла дзверцы і выслізнула вонкі, Эдзі рушыў услед за мной.
  
  Ахоўнік быў пажылым хлопцам, гадоў шасцідзесяці пяці, а можа, і сямідзесяці, занадта старым, каб стаяць тут пад холадам і дажджом.
  
  Я уключыў ліхтарык, прымацаваны да майго дробовику, і ён застыў там з відавочным палёгкай, яго нос пачырванеў і пацек з-за холаду над маленькімі вусікамі ў стылі "цеста-арэх". Уніформа была з таннага поліэстэру колеру хакі пад яшчэ больш таннай сіняй нейлонавай вятроўкай. Яго рыштункам было што-то накшталт рэвальвера ў старажытнай раскладны кабуры.
  
  “Федэральныя агенты! Не рухацца!" Я закрычаў яму з усіх сіл, прыставіў сьветлую кропку мушкі драбавіка да яго грудзей і стаў назіраць за яго рукамі.
  
  Мы замаўчалі аб гэтым моманце яшчэ на брыфінгу. Тод і астатнія яго дружкі былі дрэннымі хлопцамі, злачынцамі, ўзброенымі і небяспечнымі. У мяне не было праблем з курэннем аднаго з іх, але гэты ахоўнік ўяўляў для мяне праблему. Ён быў узброены і, такім чынам, прадстаўляў патэнцыйную пагрозу, але ён таксама, верагодна, быў нечым дзядулем, якія працуюць прыкладна за дзесяць даляраў у гадзіну і без якіх-небудзь ільгот.
  
  Таму я накіраваў на яго дванаццаты калібр і спадзяваўся, што ён здасца, спадзяваўся, што ён бачыў па тэлевізары досыць хлопцаў у касцюмах спецназа, каб прыйсці да высновы, што калі ён падыграе, то ўсё будзе ў парадку.
  
  Ён выцягнуў руку з-пад вятроўкі. Я сціснула сківіцы і адчула, як мой палец саслізнуў з дзяржальні драбавіка. Але рука паднялася да яго твару, каб абараніць вочы ад святла, усталяванага пад маім "Бенелли".
  
  "Э-э-э?" - гэта было ўсё, што ён змог выціснуць. Затым я ўбачыў маленькую чырвоную кропку лазернага прыцэла, танцуючую на яго грудзях, як светлячок, як раз перад тым, як Эдзі націснуў на спускавы кручок электрашокера.
  
  Ахоўнік рухнуў на зямлю, і я ўздыхнуў з палёгкай. Я пакінуў драбавік вісець на перавязі і рушыў наперад, схапіўшы аднаго з ахоўнікаў за запясці і защелкнув кайданкі на іншым. Я лёгенька тузануў за ручку яго пісталета, і ён апынуўся ў мяне ў руцэ. Можа быць, я заглажу віну перад хлопцам і куплю яму прыстойную кабуру.
  
  Я сунуў рэвальвер у падсумак на камізэльцы і пасадзіў ахоўніка на яго худыя кукішкі.
  
  "Што, чорт вазьмі, адбываецца?"
  
  Я праігнараваў яго і заняўся вытаскиванием рацыі "Матарола" з трымальніка на яго потрескавшемся скураным рамяні.
  
  "Мы з ФБР, татка", - сказаў Эдзі. Стары зморшчыўся, калі Эдзі выцягнуў шыпы электрашокера з яго скуры. “У нас няма да цябе прэтэнзій. Мы тут, каб здзейсніць налёт на вашага працадаўцы.
  
  Два "Субурбана" затармазілі ззаду фургона, іх фары былі патушаныя, калі мы з Эдзі схапілі ахоўніка за рукі і пацягнулі яго да будкі аховы.
  
  "Якога чорта?" - спытаў стары.
  
  "З-за перапіскі з бібліятэчнымі кнігамі і зразання цэтлікаў з матрацаў", - сказаў Эдзі з непранікальным тварам, апускаючы мужчыну на падлогу будкі ахоўніка. Унутры быў тэлефон. Я адключыў ручной прымача ад сеткі і выкінуў яго ў пустазелле.
  
  Эдзі разьмясьціў мужчыну так, каб ён апынуўся ў абагравальніка. “ Цяпер проста сядзі тут ціха і не высоўвайся. Хутка ўсё гэта скончыцца.
  
  Калі мы з Эдзі пабеглі назад да фургона, я, нарэшце, звярнула ўвагу на нізкі гудзеў гул, які стаяў у мяне ў вушах. Гэта быў самалёт, заходзячы на пасадку, і для мяне гэта было па-чартоўску падобна на C-130. Бачыць Бог, я выскачыў з дастатковай колькасьці такіх, каб ведаць.
  
  "Самалёт прыбывае дакладна па раскладзе", - пачуўся голас Генры праз штэкер у маім вуху. "Прызямляюся прама цяпер".
  
  Гук рухавіка змяніўся, калі пілот пачаў тармажэнне. Мы з Эдзі заскочылі ў заднюю частку фургона, звесіўшы ногі, мы не папрацавалі зачыніць дзверы. Эл і Мікі сгорбились ў адкрытай рассоўных дзвярэй збоку фургона. Мы рванулі з месца так рэзка, што я ледзь не вываліўся з машыны і не трапіў пад колы Suburban, які рухаўся за намі.
  
  Мы цягнулі азадак на захад па пад'язной дарозе. Я бачыў мільганне офіснага будынка і цёмныя маўклівыя прылаўкі, праносяцца міма па абодва бакі. Мы рэзка павярнулі направа на паласу сустрэчнага руху, і два "Субурбана" абагналі нас з абодвух бакоў, міргаючы чырвонымі і сінімі агнямі, усталяванымі пад іх рашоткамі. Я выцягнуў шыю, каб паглядзець праз лабавое шкло.
  
  Бетонная пляцоўка была велізарнай, яе лёгка хапіла б для пяці або шасці C-130, але яна была пустая, відавочна, усе астатнія самалёты знаходзіліся альбо ў ангарах, альбо дзе-то разгорнутыя. З-130 як раз сканчаў павольны, цяжкі разварот назад да рулежной дарожцы, калі мы праносіліся праз перон. Машына рэзка спынілася, і успыхнуў белы свет, калі задняя рампа пачала апускацца. Я ўбачыў якія сядзяць ўнутры фігуры, але гэта было занадта далёка, каб разгледзець дэталі. Бензавоз імчаўся па пероне да самалёта.
  
  На пероне быў прыпаркаваны фургон на васемнаццаць пасажыраў. Было занадта цёмна, каб разглядзець, што ўнутры.
  
  Людзі ў фургона, нарэшце, убачылі, як мы нясемся праз перон. Хто-то адкрыў заднюю дзверы фургона, убачыў нас і рэзка зачыніў яе зноў. Ён пачаў дзіка жэстыкуляваць начальніку экіпажа, які стаяў ля трапа самалёта.
  
  Я зразумеў, што чатыры велізарныя апоры ўсё яшчэ круцяцца, а пажарнай машыны нідзе не было відаць. У мяне засмактала пад лыжачкай.
  
  "НАПЕРАД!" Боль закрычаў па радыё. “Хутчэй! Хутчэй! Фредрико, дзе ты з пажарнай машынай?"
  
  Наш кіроўца націснуў на газ, ледзь зноў не адправіўшы мяне азадкам за чайнік праз заднюю дзверы.
  
  Я назіраў, як сцэна перад намі разгортваецца, як у запаволенай здымцы аўтакатастрофы. Наш фургон і два грузавіка з астатняй камандай Боль, а таксама бензавоз - усе яны сабраліся ў адным месцы, дзе быў прыпаркаваны пасажырскі фургон з надпісам "Cascade Aviation" на баку. Тым часам C-130 аддаляўся ад нас, святло, выходны з яго задняй часткі, станавіўся ўсё менш па меры таго, як задняя рампа слізгаў уверх на гідраўліцы.
  
  Гэта нагадала мне адзін з тых дурных славесных задач, якія нас прымушалі вырашаць на ўроку матэматыкі. Замест аднаго цягніка, які адпраўляецца з Мэмфіса на захад, і іншага, які адпраўляецца з Сэнт-Луіса на ўсход, гэта былі тры вагона, набітыя недоумками з спецназа, направляющимися на поўнач, і гіганцкі самалёт, таксама які накіроўваецца на поўнач. Мы павольна набіралі хуткасць у самалёце, але я ведаў, што хутка гэта зменіцца.
  
  Акрамя таго, мне было трохі незразумела, што менавіта мы павінны былі рабіць, нават калі б павярнулі ў бок, пакуль самалёт усё яшчэ рухаўся. Мне не вельмі падабалася ідэя заціснуць нож у зубах і скакаць з фургона ў самалёт, як якому-небудзь сучаснаму піратаў.
  
  Цяпер фургон Cascade Aviation завёўся і рушыў услед за самалётам. Я не быў упэўнены, што зразумеў логіку, якая стаіць за гэтым, але гэта палегчыла нашу працу. Калі б фургон ірвануў у другі бок, накіроўваючыся прама да нас, гэта прымусіла б нас падзяліць нашы сілы, каб злавіць яго.
  
  Удалечыні, на рулежной дарожцы, я ўбачыў пару чырвоных і сініх мігалак.
  
  "Мы набліжаемся". Мне спатрэбілася секунда, каб даведацца голас, які патрэскваў у маім радыё. Гэта быў Фрэдэрыка. Яго голас быў нізкім і невыразным, не падобна на тое, што ён быў п'яны, хутчэй, яму было балюча.
  
  Ён кашлянуў, і яго адкрыты мікрафон адчуў гэта. “Сутыкнуўся з парай ахоўнікаў каля пажарнай часткі. Зараз буду".
  
  Калі ён наблізіўся, я зразумеў, што гэта пажарная машына, адна з нізка падвешаных установак, якія вы бачыце ў аэрапортах, прызначаных для хуткага тушэння пажараў у самалётах. Я не быў упэўнены, ці быў за рулём Фрэдэрыка ці гэта ён з усіх сіл чапляўся за вадамёт, але хто б ні быў за рулём, ён рабіў пякельную працу.
  
  Пажарная машына па-чартоўску блізка загарнула за кут на двух колах і пайшла ў працяглы намець, задняя частка рушыў па коле і пагражала памяняцца з канцамі пярэдняй, што было верным прадвеснікам непрыемнага кренящегося кучы. У большасці людзей была б схільнасць моцна тузаць за руль, калі перашчыраваць з выпраўленнем і падпісаўшы сабе смяротны прысуд, але кіроўца дазволіў машыне ехаць плаўна. Задняя частка пажарнай машыны напрыканцы злёгку тузанулася, а затым яна зноў кранулася з месца і, набіраючы хуткасць, панеслася па рулежной дарожцы да С-130.
  
  І зноў фізіка была не на нашым баку. У хлопцаў у пажарных машынах быў усяго адзін шанец. Да таго часу, калі яны пройдуць міма самалёта і разгорнуты пажарную машыну, самалёт будзе ўжо далёка, на ўзлётна-пасадачнай паласе і, верагодна, у небе.
  
  Вадамёт спрацаваў, калі самалёт быў яшчэ па-за зонай дасяжнасці, доўгая дуга пены і вады проста выплюхнулася на рулежную дарожку. Але яны хутка набліжаліся.
  
  Я выцягнуў шыю, каб зазірнуць пад крыло самалёта, калі вада сцякала па фюзеляжа і ўздоўж крыла. Кананір пераключаў паток злева направа ўздоўж правага крыла, спадзеючыся набраць дастаткова вады ў абодва рухавіка, каб заглушыць іх.
  
  Нам прыйшлося заглушыць два рухавіка з аднаго боку, каб самалёт не ўзляцеў. У пакоі планавання гэта здалося разумным. Усяго за некалькі секунд гармата выпусціла сотні галонаў вады, гэтага было дастаткова, каб заглушыць рухавікі "Геркулеса", але мы разлічвалі, што самалёт будзе нерухомы.
  
  Здавалася, што гэта не спрацуе. Хуткасць збліжэння была занадта высокай. Затым, як раз у той момант, калі грузавік і самалёт збіраліся праехаць міма, рухавікі з левага боку заглухлі, абодва адразу, як быццам хто-то пстрыкнуў выключальнікам.
  
  "Геркулес" п'яна нахіліўся налева, калі ўся энергія з гэтага боку раптоўна сышла. У кіроўцы пажарнай машыны было дастаткова часу, каб вывярнуць руль, перш чым верхняя частка кабіны дакранулася да ніжняй частцы насавога абцякальніка самалёта, і грузавік з'ехаў з узлётна-пасадачнай паласы ў бруд.
  
  На гэты раз гэта было ўжо занадта для кіроўцы. Грузавік двойчы перавярнуўся і пакаціўся, як цацка "Тонкая", кінутая раз'юшаным трохгадовым дзіцем, перш чым пачаў доўга валіцца набок, падымаючы перад сабой сцяну бруду.
  
  Ад удару нос самалёта зноў нахіліўся направа, і я пачуў віск скатаванай гумы і хуткую серыю воплескаў, калі шыны "Геркулеса" паддаліся бакавой сіле. У запаволенай здымцы самалёт павярнуўся на 90 градусаў да сваім кірунку руху. Бліжэйшы да нас крыло взметнулось да неба, і я пачуў доўгую чараду грукатлівых быццам ламаліся гукаў, калі крыло з іншага боку вонзилось ў зямлю. Самалёт рэзка спыніўся ў снопе іскраў і разлятаюцца кавалкаў алюмінія.
  
  Што ж, я думаю, мы спынілі гэта, падумаў я.
  
  Фургон Cascade Aviation затармазіў і заскользил па пене на рулежной дарожцы, з'ехаўшы ўбок і ледзь не опрокинувшись на бок, перш чым спыніўся прама перад "Геркулесам". Мы з Эдзі паглядзелі адзін на аднаго, шырока расплюшчанымі вачыма.
  
  "Гэта падобна на эпізод "Герцагаў Хазард"!" - сказаў ён і невытлумачальна засмяяўся. Што яшчэ больш невытлумачальна, я выявіў, што таксама смяюся. Часам гэта было вар'яцтвам, тое, што ты знаходзіш пацешным, але я рабіў гэта раней. Як раз калі ўсё ішло наперакасяк, маю пацешную костачку пачынала казытаць.
  
  Мікі, яго вочы былі шырока раскрытыя і круціліся, як у спалоханай коні, ён глядзеў на нас, як на вар'ятаў. Эл проста выглядаў раздражнёным, калі мы з Эдзі сядзелі і хіхікалі адзін на аднаго, напалову высунуўшыся з кузава фургона, які нясецца да пабітаму самалёту.
  
  “ Падрыхтуйся. Голас Боль прывёў мяне ў пачуццё. Я не ведаю, сказаў ён гэта таму, што заўважыў нашу глупства, ці таму, што ў яго была схільнасць да відавочнага, але гэта дапамагло нам з Эдзі засяродзіцца на бягучай працы. Мы пад'язджалі на фургоне і самалёце.
  
  Наш кіроўца, відавочна, звярнуў увагу на дзікае, панічны слізгаценне іншага фургона. Ён пачаў тармазіць раней, чым мы патрапілі ў мыльную пену для тушэння пажару па ўсёй рулежной дарожцы. Наперадзе я мог бачыць фігуры, бегалі ўсярэдзіне фургона. Самалёт быў нерухомы. З далёкай боку паднімаўся пар або дым, і ў паветры стаяў цяжкі пах авіяцыйнага паліва. Нядобра.
  
  Пацешна, як можна трапіць пад абстрэл і нават не ўсведамляць гэтага на працягу некалькіх секунд. Наш кіроўца прарабіў выдатную працу, прытармазіўшы нас да таго, як мы заехалі ў пену. Я пачуў цяжкія ўдары па металічнага корпуса фургона, адзін, два, тры, хутка якія змянялі адзін аднаго, і нахмурыўся, спрабуючы зразумець, што гэта было. Затым у нашага кіроўцы разарвалася горла. Яго рукі ўзняліся ў паветра, і кроў фантанам хлынула з соннай артэрыі, як з садовага шланга. Гэта абпырскала тоўстым пластом усю ўнутраную паверхню лабавога шкла, а затым ён з булькала уздыхам паваліўся наперад.
  
  Фургон нахіліўся налева, і Эдзі, Эл і я ўсё разам схапіліся за руль. Эл дабраўся туды першым. Ён схіліўся над кіроўцам, галава якога маталася з боку ў бок, калі з яго пырснула яшчэ больш крыві, і здолеў адначасова схапіцца за руль і перавесці пераключальнік перадач у нейтральнае становішча.
  
  Мы з'ехалі з рулежной дарожкі ў мяккую бруд. Фургон п'яна хістаўся з боку ў бок.
  
  На секунду я падумаў, што мы проста спынімся ў полі, але потым фургон пачаў усё далей і далей хіліцца налева. Скрозь залітае крывёю лабавое шкло я ўбачыў, як свет нахіліўся пад вар'ятам вуглом, а затым фургон урэзаўся ў вадзіцельскае сядзенне. У мяне было як раз досыць часу, каб падумаць, як мне пашанцавала, што я прызямліўся на Вялікай Эдзі, а не наадварот, калі Мікі прызямліўся на мяне, выбіўшы ўвесь паветра з маіх лёгкіх і стукнуўшы галавой у шлеме аб борт фургона.
  
  OceanofPDF.com
  
  КІРАЎНІК ТРЫЦЦАЦЬ ДРУГАЯ
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  Я не высеклі цалкам, але некалькі секунд усё было трохі размыта. Я прыйшоў у сябе ад густу крыві ў роце і дзіўнай цішыні. Чый-то чаравік урэзаўся мне ў вуха.
  
  Я паспрабаваў загаварыць, але "эк" - вось і ўсё, што ў мяне вырвалася.
  
  Цішыню парушыў ўдар кулі пра дах фургона. Цяпер, калі я звярнуў увагу, я пачуў прыглушаны бавоўна винтовочного стрэлу.
  
  "Надыходзячы агонь", - сказаў Эдзі. "Нам трэба сысці з X тут". Як быццам у пацверджанне яго слоў, я пачуў, як яшчэ адна куля трапіла ў фургон. Што-то пацягнула мяне за калашыну, і я адчуў укол у ікры. Гэта было недастаткова моцна, каб быць сур'ёзным раненнем ад ружэйнага стрэлу. Гэта мог быць кавалак бронекамізэлькі або адарваўся кавалак фургона.
  
  Эдзі быў правоў. Фургон уяўляў сабой вялікую прыкметную мішэнь, якая ляжыць на баку пасярод поля, і мы, відавочна, прыцягнулі ўвагу каго-то з вінтоўкай. Я з цяжкасцю падняўся на калені. Я адчуў, як мае рэбры прымаюць ранейшую форму. Бронекамізэльку або няма, але мне было вельмі, вельмі балюча. Улічваючы бойку з Маршалам, бойку на бальнічнай лесвіцы і цяпер вось гэта, проста цуд, што ў мяне не развалілася лёгкае. Кожны раз, калі я рабіў ўдых, я адчуваў гарачы укол болі ў баку.
  
  Эл ужо быў на нагах, заляцаючыся за кіроўцам, які павіс на рамяні бяспекі, булькая і выгінаючыся. Нягледзячы на свой уласны савет, Эдзі рушыў, каб дапамагчы яму. Мікі сядзеў на кукішках ля задняй дзверы, схіліўшыся над вінтоўкай. Не падобна на тое, што ён збіраўся куды-то сыходзіць у бліжэйшы час.
  
  Рэйнджары ідуць наперадзе, падумаў я. Я накіраваўся да выхаду з фургона, прыхапіўшы на хаду Мікі.
  
  “НАПЕРАД! НАПЕРАД! НАПЕРАД!" Па крайняй меры, я навучыўся араць, калі служыў у арміі.
  
  Гэта спрацавала. Мікі выскачыў і быў практычна прылеплены да мяне, калі я выскачыла з фургона. Той факт, што мая рука заблыталася ў рамянях на спіне яго камізэлькі, верагодна, не прычыніў боль.
  
  Фургон ляжаў на левым баку. Задняя дзверы ўнізе была адкрыта, але мне прыйшлося нізка прыгнуцца, каб не закрануць тую, што звісала зверху. Як толькі я выйшаў, то пачуў свіст кулі, пролетевшей прама ў мяне над галавой.
  
  Кім бы ні быў наш стралок, ён, верагодна, чакаў, калі хто-небудзь выскачыць з задняй частцы фургона.
  
  Я павярнуў налева і абмінуў фургон, напалову цягнучы за сабой Мікі. Праязджаючы міма, я ледзь не абпаліў шчаку аб глушыцель. Я бег, пакуль мы не апынуліся па-за блокам рухавіка, і спыніўся другім, каб падвесці вынікі.
  
  Было шмат стральбы. Два Субурбана з астатняй камандай Боль былі спыненыя фургонам Cascade Aviation і пабітым самалётам. Я ўбачыў сбивающую з панталыку групу бягуць фігур і ўспышкі дульнага агню, але ніхто там, здавалася, не звяртаў на нас увагі. Я высунуўся з-за пярэдняй частцы фургона, роўна настолькі, каб выглянуць з-за хованкі.
  
  Я нічога не ўбачыў, толькі адкрытае прастору взрытой зямлі, асфальт і прыкладна ў двухстах пяцідзесяці ярдаў ад нас цёмны гараж. Я высунуўся крыху далей, і куля ўдарыла ў фургон недалёка ад маёй галавы. Я адхіснуўся, але не раней, чым паспеў заўважыць выбліск ад стрэлу.
  
  Наш хлопчык быў на даху ангара. Я зафіксаваў разумовы вобраз таго месца, дзе я бачыў звездообразное мігаценне дульнай ўспышкі.
  
  Яшчэ адна куля трапіла ў капот фургона. Я агледзеўся.
  
  Мы былі облажаны. Снайпер, відавочна, устрымліваўся ад стральбы падчас нашай атакі на высокай хуткасці па асфальце, але ён быў досыць добры, каб падстрэліць нашага кіроўцы, як толькі мы знізілі хуткасць да прымальнай.
  
  На аэрадроме не так ужо шмат хованак. Мы былі ў добрых ста пяцідзесяці ярдаў ад Прыгарадаў і самалёта. Я б паставіў нават грошы, што ён мог бы ўразіць большасць з нас ці, можа быць, усіх нас, калі б мы проста кінуліся бегчы. Стрэлы з вінтоўкі былі рэзкім трэскам, а не цяжкім грукатам. Мне здалося, што гэта што-то лёгкае і хутка страляе, можа быць, М-16 або што-то ў гэтым родзе. Ён мог выпусціць у нас цэлую абойму на трыццаць патронаў, пакуль мы беглі, і паспець стрэліць у іншую, перш чым мы трапім у які-небудзь сховішча.
  
  Яшчэ адна куля трапіла ў фургон, і я пачуў, як хто-то ўнутры вылаяўся. У нас было мала часу. Ён мог проста працягваць страляць ўсляпую па фургона. Ліставай метал аўтамабіля не вельмі добра спыняе нават лёгкія стрэльбавыя стрэлы, і мы не змаглі б змясціцца ўсе за блокам рухавіка.
  
  “Дент! Прымусь снайпера сысці!" Эл закрычаў знутры. Ён гучаў больш напружана, чым я калі-небудзь чуў ад яго.
  
  "Працую над гэтым".
  
  Я паглядзеў на свой драбавік. Гэта быў зусім непадыходны інструмент для працы, калі толькі я не хацеў проста пашумець і спадзявацца, што спугну снайпера. Карцеч ўпадзе на зямлю яшчэ да таго, як дасягне асфальту. Кулі, верагодна, разляцеліся б так далёка, але на такой адлегласці яны былі недакладныя. Верагодна, я мог разлічваць на трапленне ў "вешалку", і гэта было ўсё.
  
  Мікі сядзеў там, прыхінуўшыся спіной да дна фургона, і глядзеў на поле, у тым кірунку, адкуль у нас ніхто не страляў, па меншай меры пакуль. Я паглядзеў на яго вінтоўку. У яго быў страшэнна кароткі ствол, але гэта было лепш, чым драбавік.
  
  Я нахіліўся і схапіў вінтоўку Мікі. Ён рэзка вярнуўся да рэальнасці і зароў на мяне, без слоў, проста глыбокі жывёльны гук з глыбіні яго горла. Ён быў бледны, і я зразумела, што ў яго з-пад валасоў цячэ кроў.
  
  “Гэй, чувак, расслабься. Мне проста трэба пазычыць тваё зброю на секунду, каб разабрацца з гэтым снайперам. Я вярну яго".
  
  Мікі ўтаропіўся на мяне, нямы, як кураня, які назірае за картачным фокусам. Яшчэ адна куля ўрэзалася ў фургон, і кіроўца выдаў вельмі гучны бразгоча гук знутры.
  
  "Чортаў Дент!" Эл зароў знутры. "Забіце гэтага снайпера!"
  
  Не ведаю, што прымусіла мяне гэта зрабіць, але я выцягнуў з нагруднай сумкі стары, патрапаны ахоўнікамі рэвальвер Росі і перадаў яго Мікі батту.
  
  “ Вось. Абмяняй мяне. Вазьмі гэта. Я пазычу вінтоўку. Ён узяў яго, абхапіў рукамі облупленные драўляныя дзяржальні гэтага старога колесцового стрэльбы і дазволіў мне адлучыць рэмень вінтоўкі і ўзяць яе.
  
  Я быў здзіўлены, але гэта да чортавай маці перакрэсліла маю іншую ідэю, якая заключалася ў тым, каб біць яго па галаве прыкладам майго драбавіка да тых часоў, пакуль ён не страціць прытомнасць, і адабраць у яго вінтоўку. Я выцягнуў запасны магазін з яго нагрудніка і ўставіў яго ў свой.
  
  М-16 у маіх руках была дакладнай копіяй той, якую я насіў у арміі. Гэта ніколі не было маім любімым зброяй, але ў маіх руках яно здавалася знаёмым. Я перавяла рычаг селектара ў становішча "аўта" і высунулася з-за пярэдняй частцы фургона.
  
  Куля взметнула фантан бруду ў футе ад мяне, і я зноў убачыў выбліск рулі. Хлопец быў альбо ў вышэйшай ступені самаўпэўнены, альбо дурны. Ён не мяняў паставы паміж стрэламі.
  
  Хітрасць стральбы на поўным аўтамаце заключаецца ў тым, каб перамагчы жаданне націснуць на спускавы кручок і выпусціць ўсе патроны адной доўгай чаргой. Пасля некалькіх стрэлаў вы стралялі ў стратасферу і ні ў што не траплялі. Не паспееш ты апамятацца, як ужо будзеш сядзець там з разраджаным вінтоўкай і тупым выразам твару.
  
  Я усталяваў сьветлую чырвоную кропку аптычнага прыцэла крыху ніжэй таго месца, адкуль зыходзіла дульная ўспышка, і пачаў націскаць на спускавы кручок, я стрымліваў яго некалькі разоў, і калі аддача прымусіла патроны падняцца над маёй мэтай, я адпусціў іх.
  
  Я здымаў курок за ўсё на долю секунды, як раз на той час, каб апусціць рулю і зноў націснуць на курок. Я рабіў пяць, можа быць, шэсць стрэлаў за раз. Каб разрадзіць пісталет такім чынам, патрабавалася ўсяго секунду або каля таго больш, але ў вас быў значна лепшы кантроль.
  
  У зброі заўсёды сканчаюцца патроны значна хутчэй, чым вы думаеце, але я быў гатовы да гэтага. Затвор М-16 защелкивается пры апошнім стрэле, надаючы яму іншыя адчуванні. Як толькі гэта адбылося, я націснуў на спускавую кнопку крамы пальцам на спускавым кручку, левай рукой вымаючы пусты магазін з гнязда, каб дастаць новы. Я ўставіў новы магазін назад і націснуў на спуск засаўкі далонню левай рукі, затым зноў націснуў на спускавы кручок, разгойдваючыся і перакочваючыся.
  
  Калі я быў рэйнджараў, я практыкаваўся ў замене патронаў да крыві на пальцах. Я выйграў шмат бляшанак піва, трымаючы ў заклад, што ніхто не зможа перасягнуць мяне па часе крыху больш чым на дзве секунды. Мне не здалося, што я моцна зменшыў хуткасць.
  
  Калі пісталет зноў суха шчоўкнуў, я проста пастаяў там секунду, гледзячы скрозь цеплавое мігаценне, якое зыходзіць ад ствала вінтоўкі, на тое месца, дзе я бачыў выбліск рулі.
  
  Пасля некалькіх секунд бяздзейнасці я зразумеў, што калі хлопец і не быў паранены, то, па меншай меры, падаўлены.
  
  Скід шэсцьдзесят патронаў да карабіна прыкладна за трыццаць секунд не вельмі карысны для вашага слыху. У мяне звінела ў вушах, і ўсё гучала так, нібы знаходзілася пад вадой. Я выцягнуў яшчэ адзін магазін з нагруднай прылады Мікі і перазарадзіў вінтоўку. Ён, падобна, не вельмі-то імкнуўся да абмену, таму я перакінуў драбавік за спіну на рамяні і вырашыў пакінуць сабе вінтоўку. Мікі проста сядзеў там, старанна назіраючы за вялікім пустым полем у пошуках дрэнных хлопцаў.
  
  Эл і Эдзі выйшлі з фургона, абодва яны былі перепачканы крывёю.
  
  “ Ты дастаў яго? - Запытаўся Эл. Яго было цяжка пачуць.
  
  Я паціснуў плячыма. “ Не ўпэўнены. Ён перастаў страляць. Як кіроўца?
  
  “ Мёртвы. Я спрабаваў выратаваць яго, але ён скончыўся крывёю.
  
  З боку самалёта раздалася доўгая аўтаматная чарга, і хто-то закрычаў. Эл паглядзеў на мяне і Эдзі, заўважыў драбавік, перакінуты праз маю спіну, і вінтоўку ў маіх руках, паглядзеў на Мікі, уставившегося ў прастору з танным бразільскім рэвальверам у руках.
  
  Я паціснуў плячыма.
  
  "Нам трэба дабрацца туды", - сказаў Эл і кінуўся бегчы ў бок Прыгарадаў, не чакаючы, пакуль хто-небудзь рушыць услед за ім.
  
  Мы з Эдзі рушылі следам за ім, утварыўшы клін з наставленными пісталетамі. Я кінуў на Мікі апошні погляд. Ён усё яшчэ сядзеў, утаропіўшыся ў прастору.
  
  Спачатку мы мінулі два "Субурбана". Яны сядзелі там з якія працуюць рухавікамі і адкрытымі дзверцамі. У лабавых шкле было некалькі кулявых адтулін, а пад нагамі валялася мноства гільзаў.
  
  Затым мы прайшлі міма цела, які ляжыць на асфальце. Гэта быў адзін з хлопцаў Боль. Ён ляжаў тварам уніз, раскінуўшы рукі, з доўгім веерам крыві і мазгавога рэчыва на зямлі ззаду яго і на спіне. Ніхто яшчэ не прыдумаў спосаб зрабіць ваш твар куленепрабівальным.
  
  За фургонам Cascade Aviation віднелася купка сгрудившихся фігур. Па шляху наверх мы мінулі яшчэ цела, парачку галаварэзаў з Cascade Aviation, яшчэ аднаго з каманды Боль. З-130 быў разгорнуты да нас бортам, усё яшчэ нахіліўшыся на правы борт пад вар'ятам вуглом. Хто б ні быў ўнутры, яму ўдалося напалову апусціць заднюю рампу, і хто-то ляжаў на ёй, страляючы хуткімі чэргамі з чаго-то, па гуку які нагадвае пісталет-кулямёт.
  
  Болль згорбіўся за блокам рухавіка фургона, страляючы па-над капота. Яго твар выглядала асунутым і бледным. Яшчэ адзін з яго хлопцаў стаяў на каленях ля пярэдняга бампера, выцягнуўшы пісталет.
  
  Таксама за фургонам тулілася купка маладых жанчын, пяць, можа, шэсць, я не мог сказаць, таму што ўсе яны збіліся ў кучу. Яны былі апранутыя ў суцэльнаскроеная аднаразовыя камбінезоны, якія выдаюць зняволеных у турмах, а іх рукі былі звязаныя перад імі сцяжкамі. Пасылка Тодда. Я адчуў, што пачынаю злавацца.
  
  Усе яны былі маладыя, у асноўным бландзіны, і па-чартоўску напалоханыя.
  
  Адна ляжала, скруціўшыся абаранкам, і крычала кожны раз, калі страляў пісталет. У аднаго на грудзях камбінезона расплывалася пляма, а на вуснах выступіла крывавая пена. Іншая схапілася за кроў, сочащуюся з яе лодыжкі.
  
  Я схапіў Боль за руку і разгарнуў яго да сябе. Мая далонь стала вільготнай. У яго адкуль-то цякла кроў.
  
  "Нам трэба адвесці іх адсюль", - сказала я, паказваючы на дзяўчынак.
  
  "Мне трэба трапіць на гэты самалёт", - пракрычаў ён у адказ. У яго вачах зноў быў той святы агонь. Мне гэта не вельмі спадабалася.
  
  Удалечыні я пачуў сірэны, не блізка, але яны набліжаліся. Немагчыма зладзіць паўнавартасную перастрэлку з аўтаматамі каля горада сярэдняга памеру без таго, каб хто-небудзь не выклікаў паліцыю. Іду ў заклад, хлопцы на дыспетчарскай вышкі обделались.
  
  "Паслухайце", - сказаў я. “Мясцовыя копы набліжаюцца. Давайце уведем адсюль дзяўчынак і проста будзем трымаць перыметр. Самалёт нікуды не паляціць".
  
  Ён паківаў галавой. “Мы не можам дазволіць мясцовым сесці ў гэты самалёт. Яны ўсё сапсуюць". Ён павярнуўся і выпусціў яшчэ адну чаргу.
  
  Чорт вазьмі. Мне трэба было ведаць, што ў яго на розуме, але цяпер было не час разбірацца ў гэтым. Адно з апошніх якія засталіся вокнаў у фургоне вылецела, абсыпаўшы дзяўчат асколкамі шкла. Вялікі Эдзі падышоў, праціснуўся сваім целам паміж дзяўчатамі і фургонам і апусціўся на калені, каб можна было страляць у салон. Пара дзяўчат былі абаронены яго целам. Гэта быў высакародны жэст, але ён не збіраўся доўжыцца вельмі доўга.
  
  Хлопец на рампы працягваў страляць кароткімі чэргамі. Здавалася, ён не вельмі добра страляў, але, падобна, у яго не сканчаліся патроны.
  
  Я адкрыла кіроўчую дзверы фургона і нахілілася ўнутр, не звяртаючы ўвагі на лужыну крыві па ўсім кіроўнаму сядзення. Рухавік працаваў, і гэта нават гучала спраўна, улічваючы колькасць свінцу, якое было ў яго запампавана.
  
  Я зноў схапіў Болла.
  
  "Глядзі", - сказаў я і паказаў на хлопца, які страляе з-за пярэдняй частцы фургона. “Мы саджаем яго на вадзіцельскае сядзенне, а дзяўчат загружаем назад у фургон. Калі яны будуць гатовыя, я кіну светлашумавую шашку пад трап самалёта. Гэта адцягне стрэлка на досыць доўгі час, каб мы змаглі выкурыць яго. Фургон ўзлятае, і мы спяшаемся да самалёта ".
  
  Болль секунду памаўчаў, затым кіўнуў. Я не ўпэўнены, хто быў самым дурным: я, які прапанаваў гэты план, або ён, пагадзіўся на яго. Эл пачуў план і проста паглядзеў на мяне, яго твар было непранікальным.
  
  Іншы стрэлак Болла практычна заскочыў на кіроўчае сядзенне. Ён здаваўся даволі упэўненым, але я не мог вінаваціць яго за тое, што ён хацеў з'ехаць. Засталіся дзяўчынкі.
  
  Я рыўком падняў бліжэйшую да яе на ногі і накіраваў яе да рассоўных дзвярэй збоку фургона. На шчасце, у яго былі дзверы з абодвух бакоў.
  
  "Сядайце!" Я крыкнуў. "Вы ўсе сыходзіце".
  
  Яна пачала ўваходзіць, потым закрычала. Яе рукі ўзляцелі да шчоках, і яна проста стаяла там. Чорт. Што цяпер?
  
  Я зазірнуў у фургон. На падлозе ляжала маладая дзяўчына, яе кучаравыя валасы былі чорнымі ад крыві. Яна была мёртвая. Я схапіў яе за шчыкалатку і выцягнуў з фургона, адчуваючы, як да мяне подкатывает млоснасць ад адчування яе бязвольнай фігуры, калі яна слізгае па падлозе. Я выцягнуў яе на асфальт і пакінуў там.
  
  Я амаль падняў іншую дзяўчыну і закінуў яе ў фургон. Эдзі вёў іншую дзяўчыну наперад, яго голас быў дзіўна далікатным, якое зыходзіць ад хлопца памерам з халадзільнік і апранутага ў форму камандас. Яны пералезлі праз кроў і бітае шкло, а потым усе апынуліся ўнутры.
  
  Я дастаў з камізэлькі светлашумавую шашку. Не было часу пытацца, ці ўсе гатовыя. Я баяўся, што хлопец у самалёце пусціць чаргу ў заднюю частку фургона.
  
  Я вырваў загваздку, і лыжка паляцела. Я сапраўды паняцця не меў, ці змагу я кінуць гэтую чортаву штуковіну досыць далёка, каб яна даляцела да самалёта. Здавалася, што гэта было вельмі далёка. Я шпурнуў яго так моцна, як толькі мог, і закрычаў "Бах!", як толькі ён вылецеў з маёй рукі, дакладна так, як нас вучылі ў Рэйнджэрс.
  
  Кіроўца нават не стаў чакаць выбуху гранаты. Як толькі я закрычаў, ён націснуў на газ, ледзь не пераехаўшы нагу Эдзі, калі той ад'язджаў. Быў доўгі, страшэнны момант, калі мы стаялі там, і нішто не адлучала нас ад надыходзячага агню. Я назіраў, як у запаволенай здымцы па паветры пралятае светлашумавая ўспышка, успомніўшы, як раз своечасова, каб адвесці вочы, перш чым яна выбухне.
  
  Мой кідок быў даволі добры. Прама перад тым, як я зачыніў вочы, граната, здавалася, ўпадзе прама ля трапа. Калі яна выбухнула, я ўбачыў гарачую белую выбліск нават праз зачыненыя вочы. Грукат быў падобны да ўдару нажом для колкі лёду на вуха. Праз некаторы час вашы вушы анямелі ад гуку стрэлу, але светлашумавая ўспышка прабілася скрозь іх.
  
  Надышла мая чарга паказваць дарогу. Як толькі пачуўся выбух, я кінуўся бегчы да пандусе. На бягу я разрадзіў М16. Гэта быў паршывы спосаб трапіць у што заўгодна, але я хацеў даць хлопцу на рампы усе падставы не страляць у адказ. Я падумаў, што калі гэты хлопец зможа ударыць мяне пасля таго, як мяне ўдарылі выбліскам, і пакуль я разраджаў у яго сваю вінтоўку, то гэта быў проста мой дзень смерці.
  
  Карабін разрадзіўся ў тузіне футаў ад рампы, і я кінуў яго. Я не прыхапіў у Мікі яшчэ адзін запасны магазін. Акрамя таго, для работы на блізкай адлегласці мне сапраўды падабаліся драбавік.
  
  Трап быў апушчаны амаль да ўзроўню пояса і нахілены пад вар'ятам вуглом. Я падняў драбавік і ўключыў ліхтар, усталяваны на перадплечча. Стралок быў апрануты ў лётны касцюм і шлем. Ён сядзеў і заціскаў рукамі вочы. На шыі ў яго матляўся маленькі нямецкі пісталет-кулямёт.
  
  Ён прыбраў руку ад вачэй і схапіўся за рукаятку аўтамата. Я навёў кропку на мушцы драбавіка яму на твар і націснуў на спускавы кручок.
  
  Я пастаяў там секунду, пераводзячы дыханне і стараючыся не глядзець уніз на тое, што я нарабіў. Мне трэба было некалькі секунд, каб мой мозг асэнсаваў падзеі.
  
  Я мала што мог разгледзець ўнутры самалёта і не хацеў соваць галаву ў адтуліну. Я павярнуўся да Вялікага Эдзі.
  
  "Трахну яго".
  
  Ён кіўнуў, выцягнуў з-за пояса светлашумавую шашку. Астатнія з нас падняліся па фюзеляжа самалёта так, каб быць наперадзе трапа, і выстраіліся ў шарэнгу.
  
  Эдзі вырваў чаку і кінуў гранату ў адтуліну. Пару секунд мы чакалі, затаіўшы дыханне. Хто-то ўнутры самалёта закрычаў, дастаткова гучна, каб мы пачулі праз ашалёўку, а затым граната выбухнула, гэта было не так гучна, так як яна была ўнутры, але на долю секунды ў яркім актиническом святле пазначылася адтуліну трапа, затым мы заварушыліся і забраліся ўнутр.
  
  Мне давялося прыціснуцца да краю пандуса. Гэта заняло ўсяго секунду або дзве, але я адчуў сябе неверагодна уразлівым, караскаючыся наверх з драбавіком за спіной. Затым я быў на нагах. Унутры самалёта панаваў хаос.
  
  Гарэла некалькі чырвоных агеньчыкаў, але ніякага іншага асвятлення, акрамя агеньчыкаў пад стваламі нашых гармат. Двое хлопцаў у лётных камбінезонах праціралі вочы ў дзверы па правым борце самалёта. У аднаго ў руках быў аварыйны сякера.
  
  Я паслізнуўся і ледзь не ўпаў. У паветры моцна пахла гідраўлічнай вадкасцю, і я зразумеў, што па ўсёй задняй палове самалёта расцяклася вялікая лужына.
  
  Я пачаў задавацца пытаннем, ці была светлашумавая граната, у рэшце рэшт, добрай ідэяй. Уздоўж аднаго боку самалёта, там, дзе выбухнула граната, бачылася вялікая подпалистое пляма, а нейлонавыя рамяні сядзенняў пачалі тлець і гарэць.
  
  Я ўбачыў на палубе групу цемнаскурых мужчын, апранутых у тыя ж аднаразовыя камбінезоны, што былі на дзяўчат. Усе яны былі збітыя ў кучу, там, дзе сыходзіліся падлогу і правы борт самалёта. Выглядала так, быццам яны соскользнули туды, калі самалёт нахіліўся. Іх рукі былі звязаныя перад сабой маланкай. Мне спатрэбілася секунда, каб зразумець, што пад ім быў трэці мужчына ў лётным касцюме, і яны выбівалі з яго ўсё дзярмо. Павінна быць, ён быў камандзірам экіпажа. На ім быў галаўны ўбор з мікрафонам, а ў кабуры, прышпіленай да сцягна, - пісталет. Ён не супраціўляўся, проста з усіх сіл трымаўся за ручку пісталета, каб яго ў яго не адабралі.
  
  Болль, Эдзі, Эл і я усе адначасова пачалі крычаць, патрабуючы, каб усе паднялі рукі ўверх. Двое мужчын у лётных камбінезонах у дзверы неадкладна падпарадкаваліся, падняўшы рукі. Хлопцы на паверсе секунду паглядзелі на нас і вярнуліся да збіцця іншага члена экіпажа.
  
  Мы ўсе рушылі наперад, да кучы на падлозе. У пярэдняй частцы самалёта пачуўся глухі бавоўна, і я адчуў, як над маёй галавой прасвістала куля, пролетевшая не больш чым у пары цаляў ад мяне.
  
  Я ўскінуў драбавік і ў святле з-пад ствала ўбачыў мужчыну, які стаяў на лесвіцы, якая вядзе на лётную палубу. ён быў апрануты ў лётны касцюм і выставіў перад сабой вялікі бліскучы пісталет у ідэальнай стойцы Памперсаў. Мы ўсе чацвёра стрэлілі адначасова. Пад агнём з драбавіка і трох вінтовак хлопец ледзь не разваліўся на часткі.
  
  “Bolle, Eddie. Вазьміце гэтых дваіх. Я матнуў галавой у бок двух іншых членаў лётнага экіпажа. У абодвух да сцёгнаў былі прышпіленыя пісталеты, але яны не выказвалі асаблівага жадання імі скарыстацца. Магчыма, гэта не будзе доўжыцца вечна.
  
  "Эл, прычыні кабіну пілотаў". Сее-як я стаў фактычным лідэрам гэтай маленькай групавы хуйні. Я не быў упэўнены, як гэта адбылося, але цяпер я быў шчаслівы пагадзіцца з гэтым.
  
  Я рушыў наперад, да кучы тых, хто біўся на падлозе мужчын. Я пачынаў адчуваць, што ў нас усё атрымаецца. Калі б мы толькі маглі ўзяць людзей на падлозе самалёта пад кантроль, мы б трымалі усіх пад прыцэлам.
  
  У бойцы ты можаш зрабіць тузін правільных рэчаў, але гэта адзіная рэч, якую ты робіш няправільна, якая заўсёды цябе засмучае.
  
  OceanofPDF.com
  
  КІРАЎНІК ТРЫЦЦАЦЬ ТРЭЦЯЯ
  
  
  
  
  
  
  
  Я рушыў наперад, да купцы мужчын на падлозе, не маючы выразнага плану, і падышоў занадта блізка. Я не ведаю, аб чым я думаў, можа быць, аб тым, што, калі б яны не разабраліся з гэтым да чортавай маці, я б проста разрадзіў драбавік па ўсім бардаку і разабраўся з гэтым далей.
  
  Я ніколі не бачыў нажа да таго, як мяне парэзалі, але я пачуў пстрычка ляза, якая ўстала на месца, нават скрозь шум крыкаў іншых хлопцаў.
  
  Хлопец, які сядзеў верхам на старшыне экіпажа, маленькі жылісты вырадак з аліўкавым колерам асобы і носам, падобным на лыжню, устаў, схапіў левай рукой рулю майго драбавіка і ткнуў яго мне ў правую. Я інстынктыўна націснуў на спускавы кручок, прыспяваючы толькі ў тым, што зрабіў дзірку ў борце самалёта. Яго правая рука была размытым плямай, метавшимся наперад і назад, і раптам маё левае перадплечча стала вельмі халодным.
  
  Потым я ўбачыў нож, маленькую штучку, магчыма, з трох - або четырехдюймовым лязом. Павінна быць, ён выцягнуў яго з кішэні старэйшага экіпажа на зямлі. У гэтай дзіўнай яснасці немінучай смерці я ўбачыў, што на кожным запясце ў яго былі рэшткі сцяжак, а яго левая рука крывяніла. Павінна быць, ён парэзаўся, калі перарэзаў сцяжку.
  
  Я махнуў драбавіком правай рукой. Удар быў нязграбным і маламагутным, але ён адбіў яго ўдар нажом ад майго горла. Лязо отскочило ад ствала драбавіка і замест гэтага скользнуло па пярэдняй часткі майго бронекамізэлькі. Лязо ўчапілася за што-то, можа быць, за якія-то патроны, а можа быць, за корпус адной з святлогукавых шашак, якія ў мяне яшчэ былі, і гэта затрымала яго ад зваротнага ўдару. Верагодна, гэта выратавала мне жыццё.
  
  Я быў нашмат буйней хлопца, на фут вышэй і, верагодна, удвая цяжэй. Я прыставіў ствольную скрынку драбавіка да яго грудзей і проста рушыў наперад, выкарыстоўваючы свае ногі і масу цела. Ён праляцеў азадкам над чайнікам, над купкай хлопцаў, усё яшчэ тых, хто біўся на падлозе. Гэтым рухам я пераадолеў адлегласць у некалькі футаў. Я змагаўся, каб зноў разгарнуць драбавік і накіраваць яго на яго.
  
  Яго патыліцу выбухнуў вялікім чарнільныя воблакам, і ён паваліўся на зямлю бясформеннай кучай. Ал стаяў за ўсё ў пары футаў ад мяне, калі націснуў на курок сваёй вінтоўкі.
  
  Я нарэшце ўзяў драбавік пад кантроль і накіраваў яго на хлопцаў, якія ляжаць на падлозе.
  
  "Падымі свае гробаны рукі ўверх!" Я падумаў, што нават калі яны не гавораць па-ангельску, накіраваны на цябе пісталет - гэта свайго роду універсальны мову.
  
  У адказ адзін з іх крыкнуў што-тое, чаго я не разабраў. Нарэшце яму ўдалося выхапіць пісталет з кабуры камандзіра экіпажа і ён пачаў падымаць яго. Эл націснуў на спускавы кручок, выпусціўшы адразу палову крамы, разнёс хлопца з пісталетам у пух і прах, всадив кулі ў людзей па абодва бакі ад яго. Тое, што на іх пырснулі вантробы іх прыяцеляў, здавалася, супакоіла астатніх хлопцаў.
  
  "Ты ў парадку?" Я пачула пытанне Ала скрозь звон у вушах. Я выцягнула левую руку перад сабой. Вялікая кропля крыві ўпала з кончыка майго мезенца. Было цяжка прымусіць мае пальцы паварушыцца, здавалася, яны былі дзе-то далёка, як быццам мая рука нейкім чынам стала даўжэй. Мая рука была слабой. Яна ўсё яшчэ не хварэла. Яна проста была халоднай.
  
  "Думаю, так", - сказала я і закашлялась. Я зразумела, што мне становіцца цяжка дыхаць. Я паглядзела праз плячо Ала. Агонь распаўсюдзіўся. Цяпер гарэла з паўтузіна крэслаў. Полымя было вышынёй у некалькі цаляў і вылучала густы тлусты дым. Пакуль я глядзеў, вялікі палаючы кавалак расплаўленага нейлону зляцеў з рамы прама ў лужыну гідраўлічнай вадкасці.
  
  "Аб чорт", - гэта было ўсё, што я мог сказаць. Затым лужына загарэлася.
  
  Падлогу ва ўсёй задняй траціны самалёта загарэўся за лічаныя секунды. Агонь пачаў падымацца па правым борце самалёта, дзе вадкасць прахарчавала ізаляцыю. Загарэлася больш сядзенняў.
  
  Усё аказалася не так дрэнна, як я думаў, па меншай меры спачатку. Камбінезон, у які я быў апрануты, быў nomex, а чаравікі - з шчыльнай скуры. Хлопцы на падлозе закрычалі. Аднаразовы камбінезон не абараняў. Я адвярнуўся, я нічога не мог зрабіць, акрамя як застрэліць іх.
  
  Я паглядзеў у хваставую частку самалёта. Эдзі і Бол паднялі з падлогі па аднаму чалавеку з экіпажа, закованному ў кайданкі. Яны крычалі, але на іх былі номексы, як і на нас. Меркавалася, што камбінезон не павінен быў падтрымліваць вашу жыццё ў агні на працягу доўгага часу, проста не даваў вам згарэць жыўцом, дастаткова доўга, каб уратавацца, што нам і трэба было зрабіць цяпер.
  
  Агонь быў мацней ля трапа. На маіх вачах загарэўся іншы матэрыял, праводка, яшчэ некалькі сядзенняў. Я падбег да дзвярэй па правым борце і паспрабаваў тузануць ручку правай рукой. Ён крыху паварушыўся, затым спыніўся. Я выказаў здагадку, што гэта фюзеляж самалёта, які трохі скрывіўся, калі ён перакуліўся. Я мог бачыць бліскучыя меткі на запорной планцы ў тых месцах, дзе каманда колотила па ёй аварыйным сякерай.
  
  У мяне было сёе-тое лепей. Я выцягнуў кулю з прыклада драбавіка і тут жа кінуў яе. Я зразумеў, што ў мяне дрыжаць рукі. Жар на патыліцы станавіўся невыносным. Я глыбока ўздыхнуў, імкнучыся не думаць аб тым факце, што кінуў у агонь ля сваіх ног баявую винтовочную абойму. і выцягнуў з камізэлькі яшчэ адну.
  
  Я ўставіў яго ў краму, прымудрыўся левай рукой ўзяцца за рукаятку затвора, даслаў кулю ў патроннік.
  
  "Глядзі ў абодва!" - крыкнуў я. Я прыставіў рулю драбавіка да стойцы бара і націснуў на спускавы кручок. Яна разляцелася амаль напалам. Я падаўся назад, нацэліў нагу і нанёс удар нагой. Я вырашыў, што калі-небудзь адкрыю дзверы, альбо зламаю нагу.
  
  Калі яна адкрылася, я ледзь не выпаў. Я ўхапіўся за дзвярную раму абедзвюма рукамі, ступіў вонкі і стукнуўся аб зямлю, перакаціўшыся ў ідэальным падзенні з парашутам. Дзіўна, што ты не забываеш.
  
  Я ўстала на карачкі, жадаючы прыбрацца з дарогі, пакуль Эдзі і астатнія не высыпалі вонкі. Зямля пад нагамі была вільготнай. Спачатку я падумаў, што гэта проста з-за дажджу, але потым зразумеў, што мой нос напоўніўся пахам авіяцыйнага паліва. Я паглядзеў у пярэднюю частку самалёта. Калі крыло ўдарылася аб зямлю, яно изогнуло абярэгі пад вар'ятам вуглом. Авіяцыйнае паліва выцякала з прарэхі ў алюмініевай ашалёўцы.
  
  Я кінуўся бегчы, спадзеючыся, што ў астатніх хопіць здаровага сэнсу рушыць услед за мной. Удалечыні віднелася агароджа аэрапорта. Я нагнуў галаву і кінуўся ў атаку. Падэшвы маіх чаравікаў здаваліся дзіўна мяккімі пад нагамі, і я зразумеў, што яны, павінна быць, часткова расплавіліся яшчэ ў самалёце.
  
  Я праехаў ярдаў пяцьдзесят або каля таго, толькі што выбраўшыся з лужыны гаручага, калі ўсё выбухнула. Нечакана лёгкі штуршок у спіну, дастатковы, каб падштурхнуць мяне наперад, а затым на мяне падзьмуў гарачы вецер, пахкі згарэлымі вуглевадародамі. Затым на долю секунды паветра стаў на здзіўленне нерухомым, перш чым я адчуў прахалодны вецер, што дзьме ў іншы бок. Гэта было паветра, засасываемый ў агонь.
  
  Я стаяў, і мая цень перада мной была такой доўгай і выразна акрэсленай, як быццам яе адкідала вечаровае сонца. Я павярнуўся і паглядзеў. Абрысы З-130 губляліся ў гіганцкім вогненным шары. Яно павінна было быць вышынёй у некалькі паверхаў. Я занадта адварочваўся. Калі б не балаклава і ахоўныя акуляры на маім твары, я, верагодна, страціў бы бровы нават на такой адлегласці.
  
  Я агледзеўся ў пошуках Ала і астатніх, але не ўбачыў нічога, акрамя агню і падпаленых абломкаў самалёта. Удалечыні я пачуў выццё сірэн.
  
  Прыйшоў час сыходзіць.
  
  Я прыслабіў перавязь драбавіка, кінуў яго на зямлю і пабег да плота.
  
  OceanofPDF.com
  
  КІРАЎНІК ТРЫЦЦАЦЬ ЧАЦВЁРТАЯ
  
  
  
  
  
  
  
  Я дабраўся да лініі агароджы і спыніўся, каб перавесці дыханне. У аэрапорта Олбані не было асабліва ахоўнага перыметра. Пустазеллям дазволілі вырасці па калена да плота з абодвух бакоў, і асвятлення не было. Я сеў у цені і паспрабаваў пару секунд падумаць, як паліцэйскі.
  
  Паліцэйскае кіраванне Олбані было сярэдняга памеру. У гэты час там дзяжурыла, можа быць, пяць ці шэсць чалавек. Можна было прыцягнуць на дапамогу яшчэ больш з паліцыі акругі і штата. Сяржант або, у лепшым выпадку, лейтэнант будзе кіраваць шоў, адказваючы на званкі аб якой-небудзь перастрэлцы ў адасобленым кутку аэрапорта. Гэта гучала б як вайна невялікага маштабу, сотні стрэлаў, на поўным аўтамаце, а цяпер усё гэта было перамяжоўваючы вогненным шарам вышынёй у сто футаў.
  
  Галоўны хлопец не стаў бы занадта спяшацца ўрывацца ўнутр. Гэта быў верны спосаб забіць яго людзей. Ён усталяваў перыметр, спрабуючы стрымліваць беспарадкі, пакуль не з'явяцца ўсе новыя і новыя рэсурсы: каманды спецназа, пажарныя машыны, больш афіцэраў і, спадзяюся, хто-небудзь вышэй у харчовай ланцужку, хто возьме на сябе ўвесь гэты бардак.
  
  Я паглядзела на гадзіннік, давялося паглядзець двойчы і яшчэ раз. Прайшло крыху больш трынаццаці хвілін з тых часоў, як мы заехалі ў галоўныя вароты і ашаламілі ахоўніка. Здавалася, гэта доўжылася цэлую жыццё.
  
  Аэрапорт ўяўляў сабой велізарны ўчастак зямлі, які трэба было паспрабаваць засцерагчы. Верагодна, у іх яшчэ не быў усталяваны эфектыўны перыметр, але мне трэба было дзейнічаць хутка.
  
  Я паглядзеў на плот. Ён быў прыкладна сямі футаў вышынёй, з парай пасмаў калючага дроту наверсе. Я пачаў караскацца. Мая левая рука ўсё яшчэ была слабая. Калі я працягнуў руку і ўхапіўся за агароджу, вялікая кропля крыві шкла з майго запясці і трапіла на акуляры. Я з усіх сіл стараўся не звяртаць на гэта ўвагі і працягваў караскацца.
  
  Наверсе я абхапіў левай рукой адну з апор, якія ўтрымліваюць калючы дрот, і выцягнуў свой шматфункцыянальны інструмент. Калючы дрот была сапраўды занадта тоўстай для кусачак на ўнутранай баку губак абцугоў, але ў мяне былі моцныя рукі, і я быў матываваны. Мне ўдалося перарэзаць абедзве ніткі і пералезці праз плот.
  
  Я дабраўся да зямлі ў цені дрэва на другім баку. Я зразумеў, што ў мяне кружыцца галава. Я вырашыў рызыкнуць запаліць трохі святла і агледзець сваю руку.
  
  Я зняў тактычны камізэлька і адразу адчуў сябе на тон лягчэй. Я спусціў штаны да пояса і пасвяціў ліхтарыкам на руку. Я тут жа пашкадаваў, што зрабіў гэта.
  
  Верхняя частка майго перадплечча была распорота ад запясця да локця. Глыбокі канец парэзы быў каля локця. Я зразумеў, што гляджу на некалькі цаляў у сваю руку, нахіліўся наперад, і мяне званітавала.
  
  Я з хвіліну пасядзеў на кукішках, сагнуўшыся і удыхаючы пах ўласнай ваніт. Мне было холадна, і я дрыжаў усім целам. Шок.
  
  "Я так не думаю", - сказаў я ўголас. "Я так не памру".
  
  Я зняў аптэчку з пярэдняй часткі камізэлькі. Я абгарнуў абодва баявыя павязкі вакол рукі. Было па-чартоўску няёмка рабіць гэта адной рукой. Мне давялося зубамі завязваць вузлы на канцах бінта. Павязкі амаль адразу пацямнелі ад крыві, а іх разам было недастаткова нават для таго, каб закрыць ўвесь парэз. Неглыбокі канец каля майго запясці усё яшчэ быў адкрыты, але я спадзяваўся, што гэтага будзе дастаткова, каб запаволіць крывацёк, пакуль я не прыдумаю што-небудзь яшчэ.
  
  Я зняў штаны і пераклаў некалькі прадметаў у кішэні: нож, ліхтарык, запасныя абоймы да пісталета. Я засунуў "Глок" за пояс, а астатняе пакінуў. Я ўстаў і пачаў хадзіць. Цяпер замест таго, каб быць апрануты ў чорны касцюм тактычны ніндзя. Я быў апрануты ў футболку, джынсы, боты, часткова растаў, і перавязкі пацярпелых нажавое раненне ў руку. Я не была ўпэўненая, што на самай справе была нашмат больш незаўважнай, але мне было прыемна не ўзвальваць на сябе ўвесь гэты груз.
  
  Мне спатрэбілася секунда, каб зарыентавацца. Я быў на вялікім полі з усходняга боку аэрапорта. Ідэальны. Я прымусіў сябе выбегчы трушком на дарогу.Удалечыні я чуў мноства сірэн, але блізка нічога не было.
  
  Было туманна і холадна. Занадта холадна для адной толькі прасякнутай потым футболкі. Я прабіраўся праз зону лёгкай прамысловасці вакол аэрапорта, спадзеючыся, што карта, якую я запомніў, ці не была памылковай. Я адчуваў галавакружэнне. Было цяжка засяродзіцца. Мне даводзілася пастаянна прыводзіць сябе ў парадак.
  
  Як раз у той момант, калі я пераканаў сябе, што заблукаў, што ішоў занадта доўга і, павінна быць, дзе-то павярнуў не туды, ці што бацька Мэндзі падвёў мяне, вось яна: мая машына.
  
  Я завярнуў за вугал і ўбачыў белы седан, узяты напракат. Або, па меншай меры, я спадзяваўся, што ён мой. Бацька Мэндзі адправіў мне на тэлефон паведамленне пра месцазнаходжанне і нумарным знаку. Я не мог успомніць нумар.
  
  Я падышоў да задняга бампера, маючы намер прысесці на кукішкі, але замест гэтага напалову ўпаў. Мне спатрэбілася секунда, каб сабрацца з сіламі, і я памацаў пад бамперам. Я адарваў палоску клейкай стужкі, і ключ упаў на тратуар з лёгкім металічным звонам! Гэта рэхам разнеслася па вуліцах. Пацешна, як гук разносіўся ў тумане.
  
  Мне ўдалося адкрыць дзверы. Я прыхінуўся да машыны і з хвіліну глыбока дыхаў.
  
  Я зразумела, што пакінула вялікая крывавая пляма на дзверы. Гэта не дапамагло б мне быць незаўважнай.
  
  Я сеў бокам на вадзіцельскае сядзенне, мае ногі ўсё яшчэ былі на тратуары звонку.
  
  Маё зрок пачало расплывацца па краях. Я нахіліўся наперад, і гэта, здавалася, памагло. Я думаю, таму што гэта прилило больш крыві да маёй галаве. У мяне была цьмяная думка, што гэта наводзіла на думку аб тым, што, магчыма, ува мне недастаткова крыві, каб усё магло атрымаць сваю справядлівую долю.
  
  Я прыхінуўся бокам да сядзення. Можа быць, калі я проста трохі вздремну, мне прыйдзе ў галаву якое-небудзь рашэнне. Гэта гучала як добрая ідэя, і я падумаў аб тым, каб проста дазволіць сваім стагоддзяў зачыніцца.
  
  Гук бягуць крокаў рэхам разнёсся па вуліцы, і я выпрасталася, прыслухоўваючыся. Было цяжка сказаць, як далёка яны былі і нават з якога боку даносіліся. Зноў туман. Разумныя грошы былі на тое, каб завесці машыну і з'ехаць. Калі гэта быў кап, мне вечка. Калі гэта быў які-небудзь грамадзянін на прабежцы, ён або яна ўбачылі б мяне, скрываўленага і растрепанного. У нашы дні ўсе носяць з сабой мабільныя тэлефоны. У апошні час маё жыццё прыняла такое кірунак, якога я ніяк не чакаў, але я не быў гатовы расправіцца з якім-то нявінным бягуном трушком.
  
  Але я проста сядзеў і слухаў, і тут з'явілася яна. Алекс бег трушком па сярэдзіне вуліцы з аптэчкай хуткай дапамогі, перакінутай праз спіну. Яна падбегла да машыны і спынілася. Яна нават не выглядала такой ужо запыхавшейся.
  
  "Дент?" Яна стаяла там, упёршы рукі ў бакі. Я зразумеў, што было па-дурному з майго боку сядзець вось так. Я павінен абняць яе. Або што-то ў гэтым родзе.
  
  Я устаў, ледзь не рухнув наперад на бетон. Яна працягнула руку і падтрымала мяне.
  
  “Госпадзе.Ты ў парадку? Што здарылася? Дзе мой тата?"
  
  Я засяродзіўся на кожным пытанні ў асобнасці. “Я не ў парадку. Мяне ўдарылі нажом, і самалёт выбухнуў. Я не ведаю, дзе твой бацька. Мы ўсе выбеглі з самалёта і падзяліліся".
  
  Гэта павінна было быць праўдай, праўда? Я выбраўся з самалёта. Ал быў бы ўсяго ў паўтузіне крокаў ззаду мяне. Вядома, з ім усё было ў парадку. Павінна быць, ён проста ішоў у адным кірунку.
  
  Яна падняла маю левую руку, паглядзела на яе.
  
  Яна засіпела, калі ўбачыла рану. “ Табе трэба ў бальніцу.
  
  Я пакруціў галавой. Вялікая памылка. Гэта прымусіла свет круціцца.
  
  “Ніякай бальніцы. Копы". Мае словы былі невыразнымі, а мова нібы ацёк.
  
  Яна паклала сваю медыцынскую сумку на капот машыны і пачала расшпільваць яе. “ Дай мне хаця б...
  
  Я перапыніў яе, схапіў за руку. “Няма. Нам трэба ісці. Отъедь на некалькі міль, а потым зможаш пайсці на працу".
  
  Мне ўдалося ўстаць, доковылять да пасажырскага сядзення, дзе я адкрыў дзверцы і зваліўся на сядзенне.
  
  "Я думаю, табе варта сесці за руль", - сказаў я.
  
  Яна кінула аптэчку на задняе сядзенне і забралася ўнутр.
  
  Калі яна завяла машыну і ад'ехала ад тратуара, я ўключыў абагравальнік на поўную магутнасць. Мне было так холадна. Было цудоўна, калі рухавік нарэшце прагрэлася. Я паднёс левую руку да аднаго з вентыляцыйных адтулін, спрабуючы вярнуць хоць нейкія адчуванні. Я прыхінуўся галавой да аконнага шкла і адключыўся.
  
  Калі я прачнулася, мы былі дзе-то ў цемры. Алекс напалову асядлаў мяне.
  
  "Я сапраўды не думаю, што зараз зручны час, Алекс", - сказала я і хіхікнула.
  
  “ Заткніся, Дент. Яе голас гучаў прыглушана, і я зразумеў, што ў роце ў яе ліхтарык. Ёй ўдалося сцягнуць з мяне куртку да канца і абматаць гумкай мой правы біцэпс. Я адчуў востры укол іголкі.
  
  "Ой!"
  
  “Спыні скардзіцца. Большасць людзей, з якімі я гэта раблю, мёртвыя".
  
  Адна яе грудзі была прыціснутая да маёй шчакі, і ад яе прыемна пахла, так што я проста заткнуўся. Я паспрабаваў успомніць, чаму не лёг з ёй у ложак той ноччу.
  
  Алекс прывязала кропельніцу да подголовнику майго сядзенні і падключыла яе да іголцы ў маёй руцэ. Яна адкінулася на спінку сядзення, і я ўздыхнула, калі яна адсунулася. Яна абгарнулі маю руку марляй.
  
  “Гэта нікчэмны спосаб лячыць такую рану. Табе патрэбна бальніца".
  
  Я зноў паківаў галавой. “Не-а. Я не збіраюся вяртацца ў турму".
  
  “ Пракляты Дент...
  
  “Няма. Мы павінны не высоўвацца. Залегчы на дно на некалькі дзён". Яна вылаялася і завяла машыну. Я зразумеў, што мы на цёмнай паркоўцы за крамай кармоў. Мне ўдавалася не спаць да тых часоў, пакуль мы не выехалі на аўтастраду, затым гул шын і гіпнатычнае мільганне дарожных знакаў зноў убаюкали мяне.
  
  Я прачынаўся на кароткія прамежкі часу: адзін раз, калі мы з'ехалі з федэральнай трасы на іншую дарогу; іншы раз, калі Алекс прытармазіў дзе-тое, каб памяняць кропельніцу; трэці раз, калі машына рэзка затармазіла, і Алекс пакляўся пазбягаць пары зялёных святлівых вачэй, скачуць праз дарогу. У мяне стварылася ўражанне, што дрэвы ціснуць з усіх бакоў вакол нас.
  
  Нарэшце мы спыніліся. Калі я прачнуўся, мы былі дзе-то ў гаражы. Я адчуваў затхлы гаражны пах, але пад ім хаваўся пах мора. Было яшчэ цёмна, і яна дапамагла мне выйсці з машыны. Памятаю, я падумаў, якая яна моцная для жанчыны, а потым усё зноў пагрузілася ў цемру.
  
  OceanofPDF.com
  
  КІРАЎНІК ТРЫЦЦАЦЬ ПЯТАЯ
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  Я прыйшоў у сябе ў ложку, распрануты па пояс. На вуліцы было светла, і Алекс вешаў яшчэ адзін пакет для ўнутрывеннага ўліванні ў падгалоўе ложка. Толькі на гэты раз сумка была глыбокага, насычанага чырвонага колеру, а рука Алекс была заматана кавалкам марлі.
  
  "Добра, што я-універсальны донар", - сказаў Алекс.
  
  "А?" У горле ў мяне неверагодна перасохла.
  
  "Усё роўна". Яна ўвяла іголку ў кропельніцу, і я зноў заснуў.
  
  На гэты раз я, павінна быць, сапраўды спаў, а не проста страціў прытомнасць, таму што мне прысніўся сон.
  
  Сцэны з аэрапорта зноў і зноў прокручивались ў мяне ў галаве. У снах пераважаў не той хлопец на трапе самалёта, не той хлопец, якому я стрэліў у твар з драбавіка. Вядома, ён быў побач, я бачыў гэтую маленькую сцэну зноў і зноў, і пытаўся ў сябе, ці мог я стрымацца, можа быць, папрасіць яго кінуць пісталет, можа быць, проста стукнуць яго дубінкай па галаве з свайго драбавіка. Але потым я ўспомніў пра дзяўчат: пра тую, у якой была глыбокая рана ў грудзях; аб той, у якой куля патрапіла ў нагу; і асабліва аб мёртвай дзяўчыне з фургона.
  
  Гэта тое, што заняло больш за ўсё экраннага часу ў маім сне. Мертвую дзяўчыну я выцягнуў з фургона і пакінуў на асфальце, як што-то, што перашкаджала, што-тое, ад чаго трэба пазбавіцца як ад нязручнасці. Толькі ў сне яе твар пастаянна замяняліся тварам Хізэр Свэнсан.
  
  Я зноў і зноў перажываў гэты момант, я выцягваў яе і бачыў твар Хізэр Свэнсан. Я паварочваўся, і гэта заўсёды быў хто-то іншы, часам гэта была мая мама, часам мой тата, часам Айра. Але там заўсёды хто-то быў. Яны нічога не сказалі, але паглядзелі на мяне, і я мог сказаць, што яны падумалі, што я павінен быў паступіць лепш.
  
  Калі я прачнуўся, было светла ад водянистого ружаватага святла. Я зразумеў, што сонца садзіцца. Я адчуваў пах мора і слаба чуў шум акіяна. У пакоі было змрочна, адзіны святло падала з акна. Алекс сядзела ў крэсле, гледзячы ў акно, падціснуўшы пад сябе доўгія ногі. Помпавая стрэльба ляжала ў куце, а яе H & K і мой Glock - на камодзе.
  
  Я паварушылася і паспрабавала загаварыць. У горле перасохла.
  
  Яна ўстала, падышла да ложка і прысела на край. Яна пераапранулася. Цяпер на ёй былі выцвілыя джынсы і старая тонкая футболка, на якой калі-то быў нейкі лагатып, але цяпер ён адышоў у нябыт. Ад яе пахла чысцінёй, як ад мыла.
  
  Яна ўзяла шклянку з вадой і паднесла яго да маіх вуснаў. “Вось. У цябе абязводжванне з-за страты крыві".
  
  Я прагна выпіў яго. Смак быў цудоўны. “ Мы чыстыя? Мне ўдалося прахрыпець.
  
  Яна паставіла шклянку на тумбачку і кіўнула. “Так. У нас усё чыста. Мая машына, прыпаркаваная ў гаражы. Я выключыла свой сотавы, каб ніхто не змог яго знайсці. Мы прыехалі мінулай ноччу, калі сцямнела. Дома па абодва бакі пустыя. Линдермены звычайна ў Фларыдзе ў гэты час года. Іншы дом здаецца, і там нікога няма."
  
  Я паглядзела на сваю руку. Яна была перавязана свежай марляй, і я магла бачыць канец шэрагу акуратных швоў.
  
  "Ты добра працуеш". - Сказаў я.
  
  “Так. Прайшло шмат часу з тых часоў, як у мяне быў жывы чалавек, на якім я мог практыкавацца ".
  
  Яна напоўніла шклянку з збанка і сунула мне ў рот таблетку. “Вось, антыбіётыкі. У мяне прызапашаны запас на пару дзён, потым мы знойдзем табе яшчэ".
  
  Я праглынуў таблетку і дапіў рэшткі вады. Я адкінуўся на падушку і ўтаропіўся на яе. Футболка была тонкай, і было відавочна, што пад ёй нічога няма. Я злавіў сябе на тым, што пялюсь, здолеў прымусіць сябе спыніцца на пару секунд, затым злавіў сябе на тым, што раблю гэта зноў. Яна засмяялася.
  
  “ Здаецца, ты адчуваеш сябе лепш.
  
  Я адчула, што чырванею так, як не чырванела з тых часоў, як была падлеткам. Я паспрабавала прыдумаць што-небудзь разумнае, каб сказаць. Ці павінна я папрасіць прабачэння? Адкрыты погляд, якім яна адарыла мяне ў адказ, здавалася, казаў "не".
  
  Пільны погляд ці не пільны, але я, па меншай меры, трохі здзівіўся, калі яна перакінула праз мяне нагу і асядлала мяне доўгімі, обтянутыми джынсавай тканінай сцёгнамі па абодва бакі ад мяне. Яна нахілілася і пацалавала мяне. Яе валасы каскадам рассыпаліся па нам абодвум. Яны ўсё яшчэ былі вільготнымі пасля душа. Я пацалаваў яе ў адказ з такім запалам і нервовасцю, якіх ня ведаў з часоў вучобы ў сярэдняй школе.
  
  Здавалася натуральным, што мае рукі леглі на яе сцягна, а адтуль заскользили уверх па мяккай скуры яе жывата. Я адчуваў, як пад імі перакочваюцца мышцы. Я слізгануў рукамі ўверх па яе баках, як раз да такой ступені, каб адчуць яе рэбры пад сваімі далонямі, і яна рэзка адсунулася. На паўсекунды мне здалося, што я зайшоў занадта далёка, але яна сцягнула кашулю праз галаву і шпурнула яе ў кут.
  
  Я выдыхнуў пры выглядзе яе, а затым яна нахілілася і зноў пачала цалаваць мяне. Я не мог узгадаць, калі ў апошні раз так хутка заводзіўся. Мае джынсы станавіліся нязручнымі. Я пасунуўся, каб крыху аслабіць ціск.
  
  Алекс злосна засмяяўся і нахіліўся, каб пагладзіць мяне праз джынсы.
  
  “ Здаецца, ты адчуваеш сябе нашмат лепш.
  
  Я спрабаваў зрабіць які-небудзь дасціпны каментар па нагоды яе паводзінаў у ложку, але зусім забыўся пра гэта, калі яна расшпіліла мае штаны. Я забыўся пра тое, што трэба што-то казаць, забыўся пра дрэнных снах і разбурэннях. Я проста запусціла пальцы ў валасы і закрыла вочы.
  
  Пазней я ляжаў на спіне, паклаўшы левую руку на падушку, а Алекс абдымала мяне з правага боку. Я не мог перастаць гладзіць яе рукамі. Гэта было амаль так, як быццам я не мог паверыць, што яна сапраўды была там, і павінен быў працягваць дакранацца да яе, каб пераканацца, што яна не знікла. Здавалася, яна не пярэчыла.
  
  "Я турбуюся аб сваім бацьку", - прашаптала яна.
  
  "Я таксама", - сказала я. Я працягвала прайграваць тыя апошнія некалькі секунд у самалёце. Я не бачыла, як Эл выходзіў. Я была занадта занятая тым, што прыбіралася. Але ён адставаў ад мяне не больш чым на некалькі крокаў. Ал праз многае прайшоў, вядома ж, ён не збіраўся сыходзіць вось так.
  
  "Што мы збіраемся рабіць далей?" Спытала яна.
  
  “ Залегчы на дно. Распрацуй які-небудзь план дзеянняў на выпадак, калі людзі Тодда знойдуць нас тут. Пачакай, пакуль твой бацька высветліць, куды мы, павінна быць, падзеліся. Рана ці позна ён зразумее, што мы тут.
  
  Эл і Алекс здавалі пляжны домік у арэнду, таму ён быў зарэгістраваны на карпарацыю з абмежаванай адказнасцю, а не на іх асабіста. Ён не быў куленепрабівальным, але людзі Тодда не знайшлі б яго, калі б не ведалі, што яго трэба шукаць.
  
  - А што, калі мы нічога пра яго не пачуем?
  
  "Давайце пачакаем пару дзён, а потым паглядзім, што атрымаецца".
  
  "Добра".
  
  Ёй не спадабаўся гэты адказ. Я не вінаваціў яе. Я таксама не быў задаволены. Але яна прыціснулася да мяне бліжэй і абняла мяне трохі мацней. Я проста ляжаў там і абдымаў яе, жадаючы, каб гэты момант цягнуўся вечна.
  
  Наступныя два дні прайшлі так, нібы яны былі сном, добрым сном для разнастайнасці. У доме было поўна ежы, а ў металічным шафе ў склепе ляжалі драбавік, пара пісталетаў і некалькі тысяч наяўнымі.
  
  Я шмат спаў. З-за страты крыві з-за раны на руцэ я адчуваў сябе разбітым. На маіх нагах было некалькі нязначных апёкаў ад падпаленай гідраўлічнай вадкасці. Добра, што на мне былі цяжкія скураныя чаравікі, інакш я хадзіў бы па обрубкам. Яшчэ ў мяне балела ўсё з галавы да ног з-за аварыі фургона і таго, што Мікі прызямліўся на мяне.
  
  Калі я не спала, Алекс заўсёды быў побач. Я страціў лік таму, колькі разоў мы займаліся каханнем. Гэта было падобна на тое, што мы абодва вярталі упушчанае і нагадвалі сабе, што мы жывыя.
  
  "Мы павінны былі зрабіць гэта даўным-даўно", - сказала яна праз некаторы час.
  
  "Так", - сказаў я.
  
  Яна прыўзнялася на локцях, каб паглядзець на мяне. “ Чаму мы гэтага не зрабілі?
  
  "Ну,... Там была Одры".
  
  Яна садзьмула валасы з твару. “Так. Але што было да Одры".
  
  Я паціснула плячыма. “ Не ведаю. Напэўна, у нейкім сэнсе гэта было цяжка для мяне, таму што ты была дачкой Ала.
  
  Яна засмяялася. “Тата заўсёды хацеў, каб мы збіраліся разам. Хоць ён быў рады, што ты пайшоў у тую ноч, калі адвёз мяне дадому, калі я была п'яная".
  
  "Ты распавяла яму пра гэта?"
  
  “Вядома. Ён мой бацька".
  
  Я падумаў аб сваім бацьку. Я нават не змог сказаць яму, што хачу гуляць на электрагітары, не кажучы ўжо пра які-небудзь з маіх сябровак. Я вырашыў, што калі ў мяне калі-небудзь будзе дачка, я хачу быць такім жа бацькам, як Эл.
  
  Яна прыціснулася да мяне бліжэй. "Я проста рада, што мы зараз разам".
  
  "Ага".
  
  Раннім вечарам другога дня я драмаў на канапе, калі Алекс разбудзіў мяне. У доме не было тэлевізара, але было радыё.
  
  “Гэй, прачынайся. Ты павінен гэта пачуць. "Яна паставіла маленькі партатыўны радыёпрымач на шкляны часопісны столік, і я ўтаропіўся на дынамік, як заўсёды робяць людзі, калі засяроджваюцца на радыё, як быццам гэта дапаможа ім лепш чуць.
  
  "... заява з мясцовага аддзялення ФБР ў Портлендзе, адказны спецыяльны агент Брок Уідан".
  
  На імгненне запанавала цішыня, калі трансляцыя скончылася, затым пачуўся шоргат і нейкае мармытанне. Гэта нагадала мне аб вялікай зале, поўным рэпарцёраў, з мікрафонам на трыбуне.
  
  Ад большасці федэралаў мне было мала карысці. Брок Уідан не быў выключэннем. Ён вучыўся ў якой-то вялікі школе на Ўсходзе. Гарвард? Йель? Што-то ў гэтым родзе. Думаў, яго дзярмо не смярдзіць. У мяне заўсёды складвалася ўражанне, што ён прыйшоў у Бюро для таго, каб прабіць сабе білет, перш чым пачаць палітычную кар'еру або заняцца якім-небудзь буйным бізнесам, а не таму, што яму падабалася саджаць злачынцаў у турму.
  
  Хоць у яго быў па-чартоўску прыемны голас.
  
  "Добры вечар, дамы і спадары з прэсы", - пачаў ён вытанчаным, далікатным тонам. Так, я мог бы прадставіць яго якія балатуюцца ў Сенат або што-то ў гэтым родзе. “Я хацеў бы зрабіць кароткае заяву аб нашым расследаванні тэракту ў аэрапорце Олбані, штат Арэгон, два дні таму. Пасля гэтага я адкажу на пытанні, але павінен папярэдзіць вас, што расследаванне ўсё яшчэ працягваецца ".
  
  “Раніцай 23-га чысла мясцовыя праваахоўныя органы адрэагавалі на паведамленне аб моцным аўтаматычным агні, доносившемся з боку тэрмінала Cascade Aviation ў аэрапорце Олбані. Як вы ведаеце, Cascade Aviation з'яўляецца падрадчыкам грамадзянскай авіяцыі, які прадастаўляе розныя паслугі ўраду Злучаных Штатаў у падтрымку Глабальнай вайны з тэрарызмам. Якія прыбылі афіцэры сталі сведкамі магутнага выбуху, выкліканага узгараннем паліўнага бака на борце аднаго з транспартных самалётаў Cascade C-130 Hercules ".
  
  “Наша міжведамаснае расследаванне пачалося, як толькі месца здарэння стала бяспечным, і Федэральнае бюро расследаванняў ўзяло на сябе ролю вядучага агенцтва. Мы выявілі, што восем супрацоўнікаў Cascade Aviation былі забітыя. Пяцёра былі членамі экіпажа самалёта. Двое былі супрацоўнікамі наземнай службы. Восьмы была маладая жанчына, якая працавала часовай замежнай работніцай у іншага грамадзянскага падрадчыка, якая была забітая ў выніку перакрыжаванага агню ".
  
  Я прадставіў дзяўчыну, якую выцягнуў з фургона. Яны казалі, што яна працавала на нейкай замежнай працы і яе проста перавозілі Каскадам. З іх перакручанай пункту гледжання, гэта было нават у некаторым родзе праўдай.
  
  “Акрамя таго, мы выявілі яшчэ шэсць тэл, усе яны былі спалены. З дапамогай судова-медыцынскай экспертызы нам удалося ідэнтыфікаваць два з іх. Першы - Ибрим Аль Махамад. Другі - Фаед Бэн Муссалли. Разведвальным службам Злучаных Штатаў вядома, што абодва мужчыны з'яўляюцца членамі исламофашистских груп, якія займаюцца учыненнем актаў гвалту супраць амерыканскіх інтарэсаў. Мы ўсё яшчэ працуем над выяўленнем іншых суб'ектаў ".
  
  “Непазбежны вывад заключаецца ў тым, што гэтыя людзі ўдзельнічалі ў тэрарыстычнай атацы на амерыканскай зямлі. Чаму яны выбралі менавіта Cascade Aviation, з'яўляецца часткай нашага бягучага расследавання ".
  
  У вушах у мяне загрымела, і я зразумела, што маё крывяны ціск набліжаецца да стратасферы. Мае рукі былі сціснутыя так моцна, што я рызыкавала разарваць шво на руцэ. Я паспрабаваў прымусіць сябе расслабіцца.
  
  Прэс-канферэнцыя працягвалася. Рэпарцёры задавалі прадказальныя пытанні. Уідан даваў звычайныя адказы, выдатна спраўляючыся з задачай нічога не казаць, выкарыстоўваючы максімальную колькасць магчымых слоў.
  
  Алекс зірнуў на мяне шырока расплюшчанымі вачыма. - Што, чорт вазьмі, адбываецца?
  
  “Тод і яго сябры з Cascade aviation экспартавалі амерыканскіх дзяўчат на Блізкі Усход і прывозілі мужчын з Блізкага Усходу ў Злучаныя Штаты, магчыма, для таго, каб ЦРУ магло іх дапытаць, магчыма, для ... чаго? Хто, чорт вазьмі, ведае? Як бы тое ні было, мы сарвалі вечка з іх маленькай аперацыі, але ў каго-то дастаткова ўплыву, каб заблытаць расследаванне настолькі, каб абвясціць гэта тэрарыстычнай атакай. Гэта не першы выпадак, калі расследаванне ФБР прыводзіць менавіта да таго, чаго хто-то хацеў ".
  
  Яна абдумвала гэта з хвіліну. Прэс-канферэнцыя скончылася, і пасля некалькіх хвілін сумнага аналізу радыёстанцыя вярнулася да сваіх звычайным перадачам.
  
  Алекс адключыў яго. “ Колькі зняволеных было ў самалёце? - Спытала яна.
  
  “ Пяць, шэсць. Я не ўпэўнены. Мы абмяркоўвалі рэйд.
  
  Я апусціў некаторыя дэталі, але яна даволі моцна вдалбливала у мяне факты аб тым, дзе быў яе бацька, калі я бачыў яго ў апошні раз, дзе ўсе былі размешчаны. Падобна на тое, яна не вінілу мяне за тое, што я не ведаў, выбраўся Эл або няма. Я хацеў, каб мне было лягчэй не вінаваціць сябе, але так не атрымалася.
  
  Яна кіўнула, задаволеная гэтым. "Тады гэта тлумачыць усё неапазнаныя цела". Яна прамаўчала аб тым, што мяркуе, што яе бацька не быў адным з спаленых трупаў.
  
  Я не быў так упэўнены. У справаздачы гаварылася, што загінулі пяць членаў экіпажа. Я палічыў у розуме: хлопец на трапе; двое хлопцаў, якія спрабуюць выламаць бакавую дзверы; хлопец, які атрымаў штурхель пад зад ад зняволеных; і хлопец на лесвіцы лётнай палубы. Усяго пяцёра. Праблема з гэтай матэматыкай заключалася ў тым, што двое хлопцаў, якія спрабавалі выламаць бакавую дзверы, былі жывыя, калі я бачыў іх у апошні раз, і цалкам маглі выбрацца з самалёта.
  
  Ці, можа быць, ім удалося выбрацца, а можа быць, іх забілі, каб звесці канцы з канцамі. Яны маглі б прабіць пралом у тэорыі "блізкаўсходняга тэракту". Магчыма, Эл таксама быў у гэтай групе. Калі б яны маглі напляваць на рэальнасць таго, што адбылося, яны маглі б напляваць і на падлік трупаў.
  
  Але я нічога не сказаў пра гэта Алексу. Альбо Эл быў жывы, альбо яго не было. Час пакажа.
  
  У той вечар Алекс адправілася за пакупкамі. Ёй удалося знайсці мне сёе-якую вопратку і іншую пару абутку наўзамен маіх истаявших чаравік. Яна дайшла да рэстарана ў горадзе і адтуль выклікала таксі. Мы толькі зірнулі на вантробы арандаванай машыны і адмовіліся ад ідэі вадзіць яе. Вантробы былі залітыя крывёю, больш, чым мы маглі спадзявацца прыбраць або замазаць. Такім чынам, у дадатак да іншай нашай праблеме, нам патрэбныя былі колы.
  
  Увесь час, пакуль яе не было, я сядзеў на канапе з драбавіком на каленях. Я працягваў пераконваць сябе, што ўсё было ў парадку, што людзі Тодда ніяк не маглі высачыць нас у Лінкальн-Сіці. Верагодна, яны ўсё яшчэ прыходзілі ў сябе і ўхілялі пашкоджанні.
  
  Але я ўсё роўна адчуў палёгку, калі яна вярнулася ў дзверы, несучы маю вопратку, свежыя прадукты і сёе-тое на вынас з рэстарана ў горадзе. Яна не змагла знайсці адну рэч, якую я сапраўды хацеў: пару мабільных тэлефонаў з аплатай па ходзе справы. У пляжным доміку быў стацыянарны тэлефон, а ў Алекс ўсё яшчэ быў яе мабільны, але я не хацела ім карыстацца, калі ў гэтым не было неабходнасці.
  
  У той вечар мы павячэралі, і я зразумеў, што ўсё змянілася. Апошнія паўтара дня былі амаль як маленькія вакацыі. Мы з Алексам тусаваліся, атрымлівалі асалоду ад адзін адным, займаліся любоўю, гулялі ў настольныя гульні, чыталі побач адзін з адным на канапе, спрабуючы трымаць нашы клопаты на адлегласці выцягнутай рукі. Гэта не магло працягвацца доўга.
  
  Пасля вячэры мы адправіліся на кароткую шпацыр па пляжы. Я прайшоў каля ста ярдаў, і мне прыйшлося сесці. Я ўсё яшчэ быў слабы, і мае ногі хварэлі ад апёкаў. Кульгаючы назад да дому, я старалася не думаць аб тым, што адбудзецца, калі людзі Тодда знойдуць нас і нам прыйдзецца біцца.
  
  У тую ноч, кладучыся спаць, мы абодва былі ціхімі і падушанымі.
  
  "Нам трэба што-небудзь прыдумаць заўтра", - сказала яна.
  
  "Я ведаю".
  
  Вялікую частку ночы я ўсміхаўся ў столь, спрабуючы зразумець, што б гэта магло быць.
  
  На наступную раніцу я прыгатавала сняданак. Гэта быў наш апошні дзень сямейнага шчасця, і я мела намер атрымаць з яго максімум карысці. Я як раз здымала яечню-болтунью з патэльні, калі раздаўся званок у дзверы.
  
  Я выключыў пліту і схапіў драбавік з таго месца, дзе я пакінуў яго ў куце каля скрыні з посудам. Мой "Глок" быў засунуць ззаду ў штаны. Алекс выйшла з ваннай з касметыкай H & K ў руцэ.
  
  Я працягнуў ёй драбавік. Мая левая рука ўсё яшчэ была занадта слабой, каб я мог даверыць ёй трымаць драбавік. Я выглянуў у акно побач з дзвярыма. Абыякавага выгляду хлопец у форме былога федерала стаяў на ганку, трымаючы ў руках ўпакоўку і хрумстаючы жвачкай.
  
  Чорт. Хлопец з былых федэралаў. Гэта была самая распаўсюджаная выкрут, каб прымусіць каго-то, каго ты хацеў, падысці да дзвярэй. Я сам карыстаўся ім некалькі разоў, хоць маім сапраўдным фаварытам быў міні-вэн з магнітнай таблічкай "Камітэт па розыгрышу прызоў латарэі" і звязкам паветраных шароў.
  
  Алекс стаяў у куце гасцінай з драбавіком. Я ўстаў збоку ад дзвярэй.
  
  "Чым я магу вам дапамагчы?" - Спытала я праз дзверы.
  
  "Дастаўка для Пейса". Хлопец здаваўся страшэнна нудным. Я выкарыстала яго вобраз, які бачыла. Магчыма, крыху за дваццаць, калі не маладзей, доўгія кучаравыя валасы. Вугры. Калі б ён быў хлопцам гадоў трыццаць з невялікім, з высокай і тугі стрыжкай, я б нават не адказаў, ці падумаў бы аб тым, каб уляпіць кулю ў дзверы.
  
  "Ад каго?"
  
  Рушыла ўслед паўза, як быццам ён павінен быў сам агучыць гэтыя словы.
  
  “Гэта ад Al Pace. Слухай, ці магу я папрасіць цябе распісацца за гэта, мне трэба зрабіць яшчэ некалькі даставак, перш чым я пайду на заняткі ".
  
  Ад Ала. Можа быць.
  
  “Ці магу я папрасіць цябе пакінуць гэта на ганку? Я не апрануты".
  "Ты павінен распісвацца за ўсе пасылкі Fed Ex". Мудак. Хлопец гэтага не сказаў, але я практычна чуў, як ён аб гэтым думае.
  
  “Добра. Пачакай секунду, я не апранута". Я пачакала секунду, каб усвядоміць гэта і стварыць ўражанне, што пройдзе некаторы час, перш чым я адкрыю дзверы, затым адразу ж адчыніла дзверы.
  
  Хлопец ад нечаканасці адскочыў назад. Спачатку я паглядзеў на яго рукі: пакет і адна з тых электронных картак, якімі яны карыстаюцца ў нашы дні. Затым я агледзеўся за яго спіной. Нічога. Ніхто не рухаўся. Нічога, акрамя мікрааўтобуса FedEx.
  
  Хлопец агледзеў мяне з ног да галавы, убачыў, што я цалкам апрануты, а затым паглядзеў на мяне як на вар'ята. Ён сунуў мне планшэт.
  
  Я распісаўся, і ён уручыў мне пасылку - кардонны канверт памерам з кнігу ў цвёрдым пераплёце і не вельмі цяжкі. Этыкетка на ўпакоўцы выглядала цалкам законнай.
  
  "Усяго добрага," прамармытаў ён і сышоў.
  
  "Ты таксама", - сказаў я.
  
  Усё яшчэ заставалася верагоднасць, што ён быў законным былым хлопцам з ФРС, але пасылка такой не была. Алекс пачатку ісці наперад, і я жэстам спыніў яе. Я ўвайшла ў кухню, зрабіла глыбокі ўдых і адкрыла ўпакоўку.
  
  Замест выбуху я атрымаў TracPhone і копію "Дзе жывуць дзікія пачвары".
  
  Я зразумела, што Алекс выглядае з-за кута. Яна ўвайшла і схапіла тэлефон.
  
  "Гэта была мая любімая кніга, калі я была дзіцем", - сказала яна. Яна ўключыла тэлефон.
  
  "Тут запраграмаваны нумар". Яна націснула на яго. На некалькі секунд запанавала цішыня.
  
  "Татачка?"
  
  Потым яна ўтаропілася на яго, плачу.
  
  OceanofPDF.com
  
  КІРАЎНІК ТРЫЦЦАЦЬ ШОСТАЯ
  
  
  
  
  
  
  
  Пару хвілін я слухаў, як Алекс размаўляе са сваім бацькам. Размова ў асноўным складаўся з таго, што яна зноў і зноў пыталася ў яго, ці ўсё з ім у парадку, і напераменку плакала і смяялася. Толькі калі яна працягнула мне тэлефон, я зразумеў, што таксама трохі плачу.
  
  “ Дент, ты добра клапоцішся аб маёй дачкі? Яго голас гучаў трохі груба, але гэта быў усё той жа стары Эл.
  
  Гэтае пытанне на секунду спыніў мяне, калі я пракручвала ў галаве некаторыя дзеянні за апошнія два дні. Я сглотнула.
  
  "Э-э, так", - сказаў я.
  
  “Добра. Я рады, што яна была з табой. Слухай, ты даведаўся што-небудзь з прэсы па гэтай нагоды?"
  
  “Так. Я быў на прэс-канферэнцыі Уидона".
  
  “Ён маленькі пронырливый вырадак. Я не абавязаны казаць табе, што гэтая штука выбухнула ў нас перад носам, але сутнасць у тым, што гэтыя дзяўчынкі ў бяспецы ".
  
  Я выдыхнула. Па крайняй меры, усё гэта было не дарэмна.
  
  “Добра. Як усе астатнія?"
  
  “ У Болла, Эдзі і ў мяне ёсць некалькі гузоў і ўдараў, але мы будзем жыць.
  
  “ А што наконт Тодда? Што наконт копаў?
  
  “Маршал трымае Тодда на кароткім павадку, а ФБР робіць тое, што ім кажуць. Здаецца, што ўсе лічаць гісторыю аб тым, што гэта тэрарыстычны акт, вельмі зручнай прама цяпер. Наколькі я магу судзіць, ніякага напалу жарсьцяў няма. Мы ўсе вольныя ад сачэння. Я адправіў вам тэлефон такім чынам, таму што вырашыў, што вы не скарыстаецеся ім, калі не будзе выглядаць так, быццам я прыняў некаторыя элементарныя меры засцярогі."
  
  "Ты ўсё правільна зразумеў", - падумаў я.
  
  "Так куды мы ідзем?" - Спытаў я.
  
  “На распрацоўку гэтай штукі з Cascade спатрэбіцца час. Боль нас прыкрывае. На самай справе я крыху турбуюся за цябе асабіста ".
  
  "Як гэта?" - спытаў я.
  
  “Бюро праводзіць слуханне па твайму перагляду ў 13.00 сёння днём. Калі ты не з'явішся, яны цябе звольняць", - сказаў Эл.
  
  “Эл, мяне падставілі, ударылі электрашокам і арыштавалі. Мяне звольняць, нягледзячы ні на што".
  
  Думка аб вяртанні да маёй працы ў паліцэйскім упраўленні здавалася недарэчнай прама цяпер. Здавалася, прайшла цэлая жыццё з тых часоў, як я быў дэтэктывам па расследаванні забойстваў. Думаю, калі б я вярнуўся назад, у мяне быў бы унікальны погляд на людзей, якія спрабавалі схаваць забойства.
  
  "Паслухай", - сказаў Эл. “Ходзяць чуткі, што яны гатовыя дамовіцца з табой, дазволіць табе сысці ў адстаўку. Бюро саромеліся ўсяго гэтага з тых часоў, як Мэндзі прачнулася і назвала Маршала хлопцам, які напаў на яе. Вы не зможаце захаваць сваю працу, але вам таксама не трэба сыходзіць з капелюшом у руцэ. У мяне тут напагатове юрыст, ён добры хлопец. Табе трэба ўвайсці".
  
  Я паглядзеў на свае гадзіны.
  
  "Адзіная машына, якая ў нас ёсць, залітая крывёю". Я агледзеў сябе. "І прама зараз на мне джынсы і спартыўная кашуля з мілай маленькай марскі выдрай".
  
  “Эдзі ўжо ў шляху. Ён можа адвезці цябе дадому, пераапрануць і адправіць на сустрэчу, калі ў вас будзе вольны час. Ён будзе там праз паўтары гадзіны ".
  
  Я не мог з гэтым паспрачацца. Гэта быў Эл. "Добра".
  
  "Я сустрэну цябе ў твайго дома". Эл адключыўся.
  
  "Эдзі будзе тут прыкладна праз паўтары гадзіны, каб адвезці нас назад у Портленд, каб я магла афіцыйна стаць беспрацоўнай", - сказала я Алексу.
  
  “Ну, тады ідзі сюды. У мяне ёсць праца, якой цябе хопіць, пакуль ён не прыедзе". Яна схапіла мяне за руку і пацягнуў у спальню.
  
  Калі з'явіўся Вялікі Эдзі, ён быў апрануты гэтак жа элегантна, як і заўсёды, на гэты раз у блакітна-шэры двухбортным касцюм. Адзінае, што псавала яго імідж, была вялікая павязка на патыліцы.
  
  "Крыху абгарэў на сонца", - вось і ўсё, што ён сказаў, калі я спытаў пра гэта.
  
  Рана ці позна нам усім давялося б расказаць аб наступствах катастрофы ў самалёце. Але не сёння. Эдзі быў за рулём самага безгустоўнага мінівэна апошняй мадэлі. Мне падабалася сядзець на сярэднім сядзенне, трымаць Алекса за руку і назіраць за вітаюць удзельнікаў "дажынак" міма пейзажам.
  
  Паездка па Прыбярэжным хрыбце была прыемнай ў любы час. Але сёння горы выглядалі чароўнымі, тагасветнымі, калі выступалі з туману. Лясы выглядалі так, нібы захоўвалі нейкую таямніцу. Я зразумеў, што прайшло шмат часу з тых часоў, як я ў апошні раз быў у паходзе. Одры ніколі асабліва не любіла хадзіць.
  
  Я паглядзела на Алекс з новай ўдзячнасцю, думаючы, што яна, верагодна, не супраць трохі прагуляцца пешшу і разбіць лагер. Прахладны.
  
  Занадта хутка мы вярнуліся ў Портленд і пад'ехалі да майго дома. Машына Ала была прыпаркаваная перад уваходам. Акрамя яго, у яго быў ключ ад дома. Мы з Алексам выйшлі з фургона. Эдзі застаўся за рулём. Калі мы выходзілі, ён паглядзеў на гадзіннік.
  
  "Цік-так, хлопец", - сказаў ён.
  
  "Так, я ведаю". Я збіраўся паспяшацца.
  
  Эл чакаў ля дзвярэй, калі мы ўвайшлі. Ён заключыў Алекс ў моцныя абдымкі, перш чым адпусціць яе і паціснуць мне руку. Затым ён што-то абдумаў, перавёў позірк з мяне на яе, і нейкім чынам я зразумеў, што ён ведае. Я адчуў, што чырванею зноў.
  
  Але ён проста схапіў яе адной рукой, а мяне іншы і абняў нас абодвух. Я адчула, што мае вочы зноў напаўняюцца слязамі.
  
  “Рады бачыць вас дваіх. Асабліва разам". Я не ведаў, што на гэта сказаць.
  
  Ён паглядзеў на мяне. "Табе трэба падрыхтавацца, мой сябар".
  
  Я пакінула іх у сваёй гасцінай, такой, якой яна была. Алекс быў мілым і нічога не сказаў пра яе пустаце. Я зрабіла разумовую пазнаку купіць такую-сякую мэблю.
  
  Пакуль я галіўся, я пракручваў лічбы ў галаве. Я праверыў усе свае рахункі прама перад тым, як усё паляцела да чарцей. У мяне было дастаткова грошай, каб пражыць пару, тры гады, можа, больш, калі я буду паводзіць сябе стрымана і абмяжуюся бутэрбродамі з балонскай каўбасой. Я мог бы вярнуцца ў школу, адкрыць бар, зрабіць што-небудзь за гэты час.
  
  Звычайна я не вельмі разбіраўся ў вопратцы, але кожны год я ішоў у адзін з гэтых мужчынскіх магазінаў з некалькімі сотнямі баксаў, і прасіў іх купіць мне пару новых касцюмаў, кашуль, гальштукаў і да таго падобнае. У мяне было чатыры касцюма, і кожны раз, купляючы новыя, я здаваў самую старую пару ў "Гудвіл". Гэта дазваляла мне добра выглядаць перад судом. У мяне не было ніякага ўяўлення аб модзе, але я ведала, што з'яўленне для дачы паказанняў у цытрынава-зялёным касцюме для адпачынку мінулага дзесяцігоддзі - не лепшы спосаб заваяваць павагу прысяжных.
  
  Завязваючы гальштук, я думаў пра тое, як усё змянілася. Месяц таму думка аб тым, што я застануся без працы і мне прыйдзецца выдаткаваць усе свае зберажэнні, выклікала б у мяне пачашчанае сэрцабіцце. Цяпер я проста з нецярпеннем чакаў трохі вольнага часу. Можа быць, я змог бы ўгаварыць Алекса адправіцца са мной у паход. Быў сезон дажджоў, але менавіта для гэтага і трэба было туліцца ў намётах.
  
  Я паглядзеў на сябе ў люстэрка. Я выглядаў нядрэнна. У мяне быў непрыемны момант, калі я зразумеў, што не змагу прыйсці на сустрэчу з зброяй, але я выкінуў гэта з галавы. Эл выказаў поўнае намер прыехаць, і Эдзі будзе за рулём. Я ведаў, што яны абодва будуць у выдатнай форме.
  
  Калі я выйшаў, у гасцінай быў яшчэ адзін хлопец. Малады хлопец, гадоў трыццаці пяці, у касцюме, з дарогай стрыжкай і яшчэ больш дарагім на выгляд партфелем. Ён выглядаў сімпатычным япі, калі не лічыць доўгага шнара на адным баку асобы. Эл прадставіў яго.
  
  “ Гамільтан Йост. Раней служыў у ВМС ЗША, цяпер у калегіі адвакатаў штата Арэгон.
  
  Цікава. Чым бы містэр Йост ні займаўся на флоце, мяркуючы па яго ўвазе, гэта, верагодна, не было облуплением фарбы. Мы выйшлі да фургона. Эл і Йост селі на задняе сядзенне.
  
  Па дарозе Йост размаўляў са мной пра працэдуры даказвання, арбітражы, прафсаюзных кантрактах. У асноўным я слухаў. Я ківаў у патрэбных месцах і спрабаваў здавацца разумным, але засяродзіцца было цяжка. З аднаго боку, я ўсё яшчэ быў стомлены, больш маральна, чым фізічна. Я з нецярпеннем чакаў магчымасці паспаць цэлы тыдзень. З іншага боку, я проста хацеў, каб гэта было зроблена. Я хацеў вярнуцца дадому, купіць мэблю для свайго дома, гуляць на сваіх гітарах, тусавацца з Алексам.
  
  Здавалася, мне не спатрэбілася шмат часу, каб дабрацца да Цэнтральнага ўчастка, або, можа быць, гэта было проста таму, што я адключыўся на палову паездкі. Эдзі заехаў у зону пагрузкі наперадзе, і Йост, Эл, Алекс і я ўсе выйшлі.
  
  Алекс ўзялася за рукі са сваім бацькам. “Я збіраюся запрасіць гэтага старога пердуна куды-небудзь выпіць кубачак кавы. Мы сустрэнемся з табой, калі ты скончыш". Яна сунула мне ў руку тэлефон, пацалавала ў вусны і пайшла разам са сваім бацькам.
  
  Йост трохі паглядзеў на яе, калі яна сыходзіла, але, чорт вазьмі, я не мог вінаваціць яго. Ён узяў сябе ў рукі і павярнуўся да мяне.
  
  "Ты гатовы?"
  
  "Давай зробім гэта". Я жэстам запрасіў яго працягваць.
  
  Я зайшоў у Цэнтральны ўчастак, як мне здавалася, у апошні раз. Нам прыйшлося выдаткаваць 1% ад усіх выдаткаў на будаўніцтва аб'ектаў мастацтва ў Портлендзе. У вестыбюлі Цэнтральнага ўчастка, прысвечаным мастацтву, было некалькі шкляных прадметаў, падобных на перавернутыя чары для змешвання. Я ўбачыў дзве глыбокія расколіны, якія ідуць па мармуроваму падлозе там, дзе аддзел дакументацыі спрабаваў зэканоміць пару даляраў, самастойна перасунуўшы велізарны вогнеўстойлівы сейф.
  
  Звычайна я падымаўся па лесвіцы, але на гэты раз мы скарысталіся ліфтам, каб трохі зберагчы мае ногі. Лаббок, Вінтэр і той жа хлопец з аддзела кадраў, што і ў мінулы раз, чакалі нас у канферэнц-зале. Яны выглядалі так, нібы не рухаліся з тых часоў, як я быў тут у апошні раз.
  
  Лаббок выглядаў стомленым і бледным, як быццам быў хворы. Йост паставіў свой партфель на стол, і Лаббок падскочыў. Я задаўся пытаннем, што, чорт вазьмі, на яго знайшло.
  
  Я сеў, і мы ўсе з хвіліну проста глядзелі адзін на аднаго. Я быў здзіўлены, убачыўшы Лаббок. Звычайна, калі каго-то звальнялі, гэта рабіў па меншай меры капітан або камандзір, можа быць, нават намеснік начальніка, можа быць, нават не адзін, калі вы былі непапулярныя і ўсе хацелі паўдзельнічаць у вар'яцтве кармлення.
  
  Я ўспрыняў той факт, што гэта быў толькі Лаббок, як знак таго, што вышэй за яго ніхто не хацеў быць звязаным з гэтым звальненнем. Цікава.
  
  Лаббок першым парушыў маўчанне. “Я ведаю, што гэта нязручна для ўсіх нас, таму адразу перайду да справы. У абмен на ваша зняцце ўсіх прэтэнзій да горада і пагадненне аб тым, што вы здадзіце свае дзяржаўныя сертыфікаты і ніколі больш не будзеце працаваць афіцэрам паліцыі, горад прыме вашу адстаўку і здыме з вас усе бягучыя крымінальныя абвінавачванні ".
  
  Ён пасунуў да мяне праз стол аркуш паперы. Побач з тым месцам, дзе я павінен быў распісацца, былі акуратна раскладзены маленькія налепкі.
  
  "Дык ты хочаш, каб я звольніўся, не атрымліваў выхадной дапамогі, ніколі больш не працаваў паліцыянтам і не падаваў на цябе ў суд?" Я спытаў.
  
  Лаббок кіўнуў. Здавалася, ён адчуў палёгку ад таго, што я зразумеў.
  
  "Ты б таксама хацела зрабіць зьменіцца?"
  
  Лаббок пачырванеў. Вусны Уінтэрс сціснуліся ў тонкую лінію. Йост нахіліўся наперад.
  
  "Мой кліент мае на ўвазе вось што", - сказаў ён. “Мы гатовыя да неправамерным судоваму перасьледу, грамадзянскіх правах і праблемах з ужываннем празмернай сілы з боку горада. Акрамя таго, вашы пагрозы крымінальнага пераследу - гэта фантазіі. Ахвяра меркаванага нападу пазнала яшчэ аднаго падазраванага. Ахвяра меркаванага наезду мае тры судзімасці за захоўванне метамфетаміну, і адразу пасля таго, як яна пагадзілася сведчыць супраць майго кліента, з яе былі знятыя некаторыя незавершаныя абвінавачванні. Табе прыйдзецца прыдумаць што-небудзь лепей гэтага ".
  
  Адтуль ён хадзіў туды-сюды. У рэшце рэшт, я сышоў з вялікім, чым чакаў: амаль гадавым жалаваннем, без судовага пераследу, і мне не прыйшлося здаваць свае сертыфікаты або абяцаць больш нідзе не працаваць паліцыянтам, хоць я сапраўды не збіраўся браць чый-то значок.
  
  Я падпісаў бланкі. Я устаў, сунуў свой асобнік у кішэню касцюма і накіраваўся да дзвярэй. Лаббок адкрыў рот, як быццам збіраўся нешта сказаць, але я проста працягнуў. Я пазбегла спакусы зрабіць які-небудзь развітальны ўкол, і ўсё, што ён хацеў сказаць, больш не было для мяне важна.
  
  Таму я проста пайшоў. Дзверы ў канферэнц-залу зачыніліся за мной, і я зразумеў, што ўчастак больш не здаецца мне домам. Гэта было проста іншае будынак.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  КІРАЎНІК ТРЫЦЦАЦЬ СЁМАЯ
  
  
  
  
  
  
  
  У ліфце я паціснуў Йосту руку.
  
  "Дзякуй". Я гэта меў на ўвазе. Я заўсёды лічыў, што калі цябе звольняць, то ты проста страціш галаву. На самай справе я сыходзіў з чым-то. Эл зноў мяне падчапіў.
  
  Я зняў трубку і набраў Алекс. Яна ўзяла трубку пасля першага гудка.
  
  “ Сумавала па мне? - Спытала я.
  
  “Так. Сустрэнемся ля ўваходу?"
  
  "Вядома".
  
  Сонца ўжо ўзышло, калі мы выйшлі. Эл і Алекс чакалі мяне. Йост развітаўся, заявіўшы, што яму трэба быць у будынку суда. Алекс абняла мяне за талію, і мы пайшлі па тратуары туды, дзе ля тратуара чакаў Эдзі з фургонам. Эл ішоў наперадзе.
  
  "І што цяпер?" Спытаў Алекс.
  
  "Адпачывай," сказаў я. “ Я стаміўся.
  
  Яна так і не паспела адказаць. Я спатыкнуўся, мае абпаленыя ногі, нарэшце, заявілі, што з іх хопіць. Я амаль пацягнуў яе за сабой, але своечасова стрымаўся.
  
  Што-то прашапталі ля майго вуха. Затым патыліцу Ала выбухнуў.
  
  Я пачуў рэзкі трэск пролетевшей міма нас звышгукавы кулі, але гук винтовочного стрэлу быў дзіўна прыглушаным і роўным. Мы ўпалі на зямлю, і я накрыў цела Алекса сваім. Другая куля ўдарыла ў тратуар побач з намі, кінуўшы асколкі бетону мне ў шчаку і левы вачэй. Нідзе не было хованкі. Я проста рабіў усё магчымае, каб прыкрыць Алекса, спадзяваўся, што той, хто калі-небудзь страляў, будзе задаволены тым, што трапіў у мяне, і што куля не пройдзе праз маё цела.
  
  Але трэцяга стрэлу так і не рушыла ўслед. Я зразумеў, што Алекс крычыць, спрабуючы выкруціцца з-пад мяне, каб дабрацца да свайго бацькі.
  
  Я ледзь мог бачыць, але мог сказаць, што Эл мёртвы. Я бачыў гэта раней: стрэл з хуткастрэльнай вінтоўкі ў галаву. Я адцягнуў Алекса таму, і пачаўся яшчэ большы пекла.
  
  Вялікі Эдзі падбег з "Глоком" у руцэ і, чорт вазьмі, ледзь не быў застрэлены атрадам копаў, якія выскачылі з Цэнтральнага ўчастка. Яны надзелі на яго кайданкі і паклалі на зямлю, перш чым я паспеў запярэчыць, што страляў не ён. Я ўпіхнуў Алекс ўнутр, амаль цягнучы яе. Я хацеў, каб яна была ўнутры, пад прыкрыццём, на выпадак, калі снайпер на самай справе не сышоў.
  
  На працягу наступных некалькіх гадзін адбылося ўсё, як звычайна. Мы паўтарылі нашы гісторыі з паўтузіна раз. Нарэшце-то я разабраўся, што Эдзі ні ў каго не страляў. Яны трымалі яго ў камеры, пакуль хто-небудзь не пацвердзіў яго паўнамоцтвы ў Міністэрстве юстыцыі. Лекар хуткай дапамогі промыл мне вачэй і адмаўляў, што мяне везлі ў бальніцу. Яны наклалі мне на вока павязку і параілі схадзіць пазней.
  
  Алекс ободрала калені і рукі, калі я штурхнула яе. Лекары хуткай дапамогі вымылі яе і з'ехалі. Яе ўсё яшчэ трэсла.
  
  Эл быў легендай у Бюро. Так што цяпер камандны склад апынуўся ў сапраўднай пераплёце. Ён быў забіты перад будынкам паліцэйскага кіравання ў кампаніі сваёй каханай дачкі і нядаўна звольненага нягодніка-паліцэйскага. Яны рабілі ўсё магчымае, каб аказаць ёй усялякую ветласць і прыкінуцца, што мяне не існуе.
  
  Нарэшце Алекс надакучыла. Яна паглядзела на моры капітанаў, камандзіраў і намеснікаў начальнікаў, натоўп вакол яе, і сказала: "Не маглі б вы, людзі, проста пакінуць мяне ў спакоі, чорт вазьмі". Магчыма, гэта было трохі жорстка, але спрацавала. Яны вылецелі ў імгненне вока. Адзін з намеснікаў начальніка паліцыі кінуў на мяне злосны погляд. Я ледзь ці не ці падахвочвала яго паспрабаваць выгнаць мяне з пакоя. Мне вельмі хацелася каго-небудзь ударыць.
  
  Я падышоў, абняў яе. Яна прытулілася да мяне і некаторы час нічога не гаварыла.
  
  "З табой усё будзе ў парадку?" З майго боку было па-дурному пытацца.
  
  "Проста адвязі мяне дадому", - вось і ўсё, што яна сказала.
  
  Я выявіў, што Эдзі, выглядаў неплюсно, адной рукой размаўляе па тэлефоне, а іншы спрабуе завязаць шнуркі на чаравіках. Ён зачыніў тэлефон, калі мы ўвайшлі.
  
  “ Праз пару дзён сюды прыедзе хлопец з машынай для вас дваіх. У багажніку ёсць сёе-якое абсталяванне, якое вам спатрэбіцца. Вочы Эдзі глядзелі па-іншаму. Не было ніякай бестурботнай глупства. Я адчула, што холодею, калі паглядзела на яго. Мне стала цікава, ці быў гэты погляд апошнім, што бачылі некаторыя людзі.
  
  "Мне патрэбныя людзі ў доме Алекс", - сказаў я. Было б выдатна, каб стаць сапраўдным мачо і вырашыць, што я сам буду абараняць яе, але я ледзь мог хадзіць і быў знясілены. Атрад дзяўчынак-скаўтаў, верагодна, мог бы прама цяпер падысці да мяне і задушыць сваімі шыйных хусткамі.
  
  Ён кіўнуў. “ Яны будуць там раней за цябе.
  
  "Добрыя людзі", - сказаў я, думаючы пра Мікі.
  
  “Я б даверыў ім сваю сястру. Я сам прыеду пазней. Але ў мяне ёсць сякія-такія справы, якія я павінен зрабіць ".
  
  "Добра".
  
  Мы выйшлі праз чорны ход. Як толькі мы выйшлі за дзверы, пад'ехаў "Субурбан" і з яго выйшлі дзве дужыя азадка. Адзін з іх уручыў мне ключы, перш чым вярнуцца да дакладна такога ж "Субурбану", які стаяў на халастым ходу ззаду яго, і забрацца на задняе сядзенне.
  
  Алекс сеў у машыну. Я праігнаравала гудкі машын і паглядзела на задняе сядзенне. Я выцягнула спартыўную сумку і перанесла яе прыемны вага з сабой на пярэдняе сядзенне.
  
  Алекс маўчала ўсю дарогу да свайго дома. Я не ведала, што сказаць, таму проста трымала рот на замку. Я налічыла чатыры машыны, поўныя стромкіх азадкаў Эдзі, на яе вуліцы. Яны нават не спрабавалі дзейнічаць ўтойліва. Добра.
  
  Я прыпаркаваўся перад домам і пачаў глушыць рухавік.
  
  "Я сапраўды проста хацела бы цяпер пабыць адна, Дент", - сказала яна, гледзячы прама перад сабой.
  
  Я кладу сваю руку на яе. “Добра. Патэлефануй мне, калі захочаш, каб я прыехаў".
  
  Яна прыбрала руку. “ Дент, цяпер проста трымайся далей.
  
  З гэтымі словамі яна выйшла, накіравалася да сваёй ўваходных дзвярэй і знікла ў доме.
  
  Я не ведаў, што яшчэ рабіць, таму паехаў дадому. Я ехаў павольна, баючыся увайсці ў свой пусты дом. Зноў ішоў дождж, і набеглі хмары. Неба было свінцовага колеру.
  
  Я пад'ехала да свайго дома, прыпаркавалася ззаду пікапа. Я выцягнула "Глок" з сумкі, праверыла патроннік, перш чым засунуць яго за пояс. У доме ў мяне было поўна зброі, але прама цяпер мне трэба было адно, каб прайсці пяцьдзесят футаў да ўваходных дзвярэй.
  
  Вуліца была пустынная і ціхая. Гучней за ўсё было шорганне маіх ног па бетоне, калі я ішоў па тратуары да ўваходных дзвярэй.
  
  Я ўставіў ключ у замак, штурхнуў дзверы, і мой дом выбухнуў.
  
  OceanofPDF.com
  
  КІРАЎНІК ТРЫЦЦАЦЬ ВОСЬМАЯ
  
  
  
  
  
  
  
  Пацешна, што часам гэта можа выратаваць цябе жыццё.
  
  Нават калі я адкрываў дзверы, я адчуў пах бензіну. Пах ударыў у нос як раз у той момант, калі я ўсвядоміў, што адкрыць ўваходныя дзверы аказалася складаней, чым павінна было быць.
  
  Я адхіснуўся ад адтуліны.
  
  Яны прарабілі нядбайную працу. Яны падбудавалі выбух да таго, як дзверы адкрыецца цалкам, так што дзверы абараніла мяне ад бруі гарачага газу. Я страціў бровы і валасы на руцэ, але больш нічога. Калі б я атрымаў прамое трапленне, усё было б па-іншаму.
  
  Пярэднія вокны вылецелі, засыпаўшы мяне асколкамі шкла, калі я пакаціўся па лужку перад домам. Я падняўся на ногі і агледзеў сябе. Было некалькі паверхневых парэзаў, і з швоў на маёй руцэ сачылася кроў, але нічога сур'ёзнага. Я не мог у гэта паверыць, таму праверыў сябе яшчэ раз.
  
  Усё, што я магла бачыць праз пярэднія вокны, было полымя. Я стаяла там некалькі секунд, назіраючы, як гарыць мой дом, занося ў каталог усе рэчы ўнутры.
  
  Я выказаў здагадку, што адкладванне куплі мэблі, у рэшце рэшт, апынецца разумным крокам. Затым мне ў галаву прыйшла адна рэч, і я пабег на задні двор.
  
  Я ведаў, што гэта глупства, але я не збіраўся дазволіць ублюдкам атрымаць поўную перамогу. Я дабраўся да задняй частцы дома і ўбачыў, што падвал не гарыць. Ўхіл тут ішоў пад ўхіл, так што задняя дзверы знаходзілася на цокальным паверсе. Я ўзяў адзін з сваіх шэзлонгаў і выбіў бліжэйшы да дзвярэй акно.
  
  Я выбіў усе аскепкі шкла з "Глока" і прасунуў галаву ўнутр. Акно было недастаткова вялікім, каб я мог улезці ў яго, але яно было дастаткова вялікім, каб я мог прасунуць галаву ўнутр і ўбачыць, што падвал не прыстасаваны для прадзьмуху, як гэта было наверсе. Я не збіраўся праходзіць праз гэта зноў.
  
  Ручка дзвярэй у склеп провернулась да ўпора, і дзверы адчыніліся без таго, каб я скарыстаўся ключом. Гэта дазволіла загадку таго, як яны патрапілі ўнутр. Яны выбілі замак. Брудныя адбіткі ног вялі да лесвіцы. Ўблюдкі.
  
  Паветра тут, унізе, усё яшчэ быў чыстым, але моцна пахла дымам. Агонь трэба мной роў, як звер, і я адчуваў, як паветра ўрываецца з дзвярэй, якую я толькі што адкрыў, каб падкарміць полымя наверсе. Я як-то чытаў, што памеры пажараў падвойваюцца кожныя трыццаць секунд.
  
  Я абышоў зброевыя сейфы і падышоў да шафы з гітарамі. Мае рукі не дрыжалі, калі я адкрываў вісячы замак на дзверы. Мой Strat быў у футарале, прама за дзвярыма. Я падняў яе і адчуў некаторую частку перамогі. Хвіліну я вагаўся, спрабуючы вырашыць, ці варта мне ўзяць яшчэ адну гітару або дзве, або, можа быць, паспрабаваць залезці ў адзін з зброевых сейфаў.
  
  Зверху пачуўся злавесны траскучы гук.
  
  Ідзі, пакуль у цябе ўсё наперадзе.
  
  Я выбег з дома і абмінуў яго, накіроўваючыся да ўваходных дзвярэй. Ні разу не азірнуўшыся, я паклаў гітару ў пікап за сядзеннем. Я выцягнуў з "Субурбана" спартыўную сумку, поўную зброі. Я падумаў, што гэта можа спатрэбіцца.
  
  Я быў ганарлівы, што мой пікап завёўся адразу, з першага разу. Я любіў гэта старое пачвара. Браць Suburban мне нават у галаву не прыходзіла. Калі я ад'ехаў ад тратуара, мае суседзі выйшлі на свае веранды, утаропіўшыся на мяне, калі я праязджаў міма. Я чуў выццё сірэн на заднім двары.
  
  Я пакінуў гарадскую рысу Портленда тым жа шляхам, якім заехаў у яго ў першы раз, шмат гадоў таму, па межштатной аўтамагістралі 5, са старым пікапам, яшчэ больш старой гітарай і амаль нічым іншым. Некаторы час я мог бачыць слуп дыму ад майго палаючага дома, але ў рэшце рэшт страціў яго сярод пагоркаў.
  
  Ішоў дождж, таму я перастроіўся ў правы шэраг і ехаў на лімітавай хуткасці. Я ўключыў радыё і пачаў круціць дыск. Джымі Хендрыкс. Па ўсёй Вартавы вежы. Прадвесце, калі я калі-небудзь чуў.
  
  У мяне быў поўны бак бензіну і прыстойная радыёстанцыя з класічным рокам, так што я проста паехаў. Прайшло занадта шмат часу з тых часоў, як я ў апошні раз выязджаў на дарогу, проста за рулём дзеля кіравання.
  
  Кожны раз, калі мне прыходзіла ў галаву, што мне трэба што-то вырашыць, я проста вырашаў яшчэ трохі пакатацца. Амаль праз тры гадзіны, калі я дасягнуў таго моманту, калі мне трэба было прыняць рашэнне. Выезд з Джанкшен-Сіці быў у мілі наперадзе. Ногі ў мяне падкошваліся, рука балела, мне захацелася ў туалет, і ў мяне было чвэрць бака бензіну, але не гэта паўплывала на маё рашэнне.
  
  Здаўся з'езд, і я паехаў далей, ідэальна балансуючы паміж тым, каб скарыстацца ім ці не выязджаць на вялікую частка выязной паласы. Нарэшце я павярнуў на абочыну, павярнуў на з'езд.
  
  Я заправіўся, адліў і купіў кубак дрэннага кавы на запраўцы адразу за выездам. Старэча за прылаўкам пакасіўся на мой прадзёрты і заляпаныя брудам касцюм, але без ваганняў паказаў мне дарогу да могілак. Магчыма, ён падумаў, што я спазняюся на пахаванне.
  
  Могілках было прыгожым месцам, нават з голымі дрэвамі. Мне давялося некаторы час порыскать вакол, але ў рэшце рэшт я знайшоў яе.
  
  Я зразумеў, што быў блізкі да гэтага, калі на адной з старых дарог міма мяне праехаў белы седан. Жанчына за рулём не звярнула на мяне ўвагі. Калі яна наогул пра гэта падумала, то, верагодна, вырашыла, што грузавік належаў адной з брыгад тэхнічнага абслугоўвання. Але я, чорт вазьмі, ледзь не з'ехаў з дарогі. Хізэр выглядала як больш маладая версія жанчыны за рулём.
  
  Я пад'ехаў да таго месца, дзе толькі што з'ехала машына, выйшаў і паглядзеў. Удалечыні віднелася свежая магіла, зямля ўсё яшчэ была патрывожыць.
  
  У мяне балелі ногі, і мне прыйшлося двойчы спыняцца і адпачываць, перш чым я дабралася да магілы Хізэр, але гэта дало мне шанец знайсці добры камень. Ён быў круглым і гладкім, белым, з блакітнымі прожылкамі. Такія рэчы дзяўчына маладзей Хізэр магла б сабраць і захоўваць дзе-небудзь у скрыні стала.
  
  Я стаяў над яе магілай і ўспамінаў.
  
  Я памятаў, як знайшоў яе, памятаў, як нёс яе на пагорак, які маленькай яна здавалася.
  
  Я ўспомніў, як націснуў на спускавы кручок пры стрэле ў Маршала, і як бы ўважліва я ні шукаў, я не мог знайсці ў сабе ні кроплі раскаяння.
  
  Але потым я ўспомніў Тодда і яго кампанію, усіх людзей з Cascade Aviation, бацькі Маршала. Можа быць, я наогул не закрыў справу. Можа быць, яшчэ заставалася нейкая праца.
  
  Потым я падумала пра Элементы.
  
  Мне было цікава, хто пакладзе камяні на яго магілу.
  
  Эл быў мёртвы, і ў пэўным сэнсе Алекс таксама. Ранейшая Алекс памерла ў тую секунду, калі снайпер націснуў на курок і забіў яе бацьку прама ў яе на вачах. Новая Алекс заўсёды будзе чалавекам, які бачыў, як яе бацька быў застрэлены і ператварыўся ў кавалак мяса на тратуары. Мне было цікава, хто б гэта быў.
  
  Я кінуў апошні погляд на магілу Хізэр, паклаў камень на яе надмагілле. Можа быць, я вярнуўся б з чым-то вялікім.
  
  Я пакульгаў назад да грузавіка, прамоклы да ніткі. Прама зараз усё, што ў мяне было, - гэта пікап, вінтажныя гітара і сумка, поўная зброі, і мне гэта падабалася. Упершыню за доўгі час я адчуў сябе свабодным.
  
  Я паехаў назад праз горад, у бок межштатной аўтамагістралі. І зноў я ехаў проста для таго, каб весці машыну, гледзячы, куды вядзе мяне мой нюх. Я рухаўся ў бок межштатной аўтамагістралі, дзе мне трэба было вырашыць. На поўнач або на Поўдзень. Назад у Портленд ці куды-небудзь яшчэ.
  
  Я уключыў радыё, знайшоў фолк-шоў з блюграссом. Версія Боба Дылана "Fixin To Die" грымела з старых калонак у грузавіку. Першапачаткова напісаная Буккой Уайтам, яна трапіла да Бобу праз Ральфа Стэнлі. Цяпер гэтая песня здавалася такой жа добрай, як і любая іншая.
  
  Направа або налева. На поўнач або Поўдзень. У Портленд ці куды-небудзь яшчэ.
  
  Я падумала пра Хізэр, на яе магіле застаўся ўсяго адзін камень. Я падумала пра Элі, якая мінае крывёй перад паліцыянтам участкам, дзе ён столькі гадоў дапамагаў людзям.
  
  Я падумаў пра Алекс, крычыць пада мной, проста жадае дабрацца да свайго бацькі. Я падумаў пра Тодде, съежившемся за аптычным прыцэлам снайперскай вінтоўкі.
  
  Я згарнуў на паўночную паласу. Назад у Портленд.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  Вам спадабалася Свабоднае Падзенне Ружовага Горада? Калі ласка, пакіньце водгук на Amazon!
  
  
  
  Далучайцеся да спісу рассылання Dent Miller Army! Мы абяцаем не рассылаць спам на ваш паштовую скрыню. Мы будзем адпраўляць вам электронныя лісты некалькі раз у год, калі выйдзе новая кніга Д. Л. Барбур або ў нас будзе што сказаць цікавага.
  
  
  
  Націсніце тут, каб далучыцца!
  
  
  
  Мне падабаецца слухаць маіх чытачоў. Звяжыцеся з намі праз dlbarbur.comабо на Facebook.
  
  
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список

Кожевенное мастерство | Сайт "Художники" | Доска об'явлений "Книги"