Глава 6. Один із зниклих: розповідь з літа 1958 р.
Глава 7. Гребля в Пустки
Глава 8. Кімната Джорджі і будинок на Нейболт-стріт
Глава 9. Зачистка
Деррі: Друга інтерлюдія
Стівен Кінг
Воно. Том 1. Тінь минулого
Stephen King
IT
No Stephen King, 1986
No Переклад Ст. Вебер, 2011
No Видання російською мовою AST Publishers, 2018
* * *
Цю книгу я з вдячністю присвячую моїм дітям. Мої мати і дружина навчили мене бути чоловіком. Мої діти навчили мене, як стати вільним.
Наомі Рейчел Кінг, чотирнадцятирічної.
Джозефу Хиллстрому Кінгу, дванадцятирічному.
Оуену Філіпу Кінгу, семирічному.
Хлопці, вигадка – правда, заховане у брехня, вигадки і правда досить проста: магія існує.
С. К.
Це старе місто, скільки пам'ятаю, було мені домом.
Це місто буде тут і після того, як я піду.
Східна сторона, західна – придивіться.
Тебе зруйнували, але ти все одно в моїй душі.
«Майкл Стенлі бенд» [1]
Що шукаєш ти серед руїн, каміння,
Мій старий друг, який повернувся з чужини,
Ти зберіг про батьківщину своєї
Виплекані пам'яттю картини [2].
Георгос Сеферіс [3]
З-під синяви у темряву.
Ніл Янг [4]
Частина 1. Тінь минулого
Вони починають!
Досконалості загострюються,
Квітка розкриває яскраві пелюстки
Широко назустріч сонцю,
Але хоботок бджіл
Промахується повз них.
Вони повертаються в жирну землю,
Плачу —
Ви можете назвати це плачем,
Який розповзається по них тремтінням,
Коли вони в'януть і зникають...
[5]Вільям Карлос Вільямс . Патерсон
Народжений у місті мерця [6].
Брюс Спрінгстін
Розділ 1. Після повені (1957)
1
Початок цього жаху, який не закінчиться ще двадцять вісім років – якщо закінчиться взагалі, – поклав, наскільки я знаю і можу судити, складений з газетного аркуша кораблик, який пливе по вздувшейся від дощів зливової канаві.
Кораблик пірнав носом, кренился на борт, випрямлявся, хоробро проскакував підступні вири і продовжував плавання вздовж Уитчем-стріт до світлофора на перехресті з Джексон-стріт. У другій половині того осіннього дня 1957 року лампи не горіли ні з однією з чотирьох сторін світлофора, і будинки навколо теж стояли темні. Дощ лив не перестаючи вже тиждень, а останні два дні до нього додався вітер. Багато районів Деррі залишилися без електрики, і відновити його подачу вдалося не скрізь.
Маленький хлопчик у жовтому дощовику і червоних калошах радісно біг поряд з паперовим корабликом. Дощ не припинився, але нарешті втратив чинність. Стукав по капюшону дощовика, нагадуючи хлопчикові стукіт дощу по даху сараю... такий приємний, затишний звук. Хлопчика в жовтому дощовику, шести років від роду, звали Джордж Денбро. Його брат, Вільям, відомий більшості дітей у початковій школі Деррі (і навіть вчителям, які ніколи не назвали б його так в обличчя) як Заїка Білл, залишився вдома – видужував після важкого грипу. В ту осінь 1957 року, за вісім місяців до приходу в Деррі справжнього жаху і за двадцять вісім років до остаточної розв'язки, Біллу йшов одинадцятий рік.
Кораблик, поруч з яким втік Джордж, змайстрував Білл. Склав з газетного аркуша, сидячи в ліжку, привалившись спиною до купі подушок, поки їхня мати грала «До Елізи» на піаніно у вітальні, а дощ невтомно стукав у вікно його спальні.
За чверть кварталу, найближчого до перехрестя і непрацюючого світлофора, Уитчем перегороджували палаючі бочки і чотири помаранчевих, за формою нагадують козли для пиляння дров, бар'єру. На перекладині кожного чорніла трафаретний напис «ДЕПАРТАМЕНТ ГРОМАДСЬКИХ РОБІТ ДЕРРІ». За бочками і бар'єрами дощ виплеснувся з зливових канав, забитих гілками, камінням, купами злиплих осіннього листя. Спочатку вода випустила на гудрон тонкі цівки-пальці, потім почала загрібати його жадібними руками – сталося все це на третій день дощів. До полудня четвертого дня шматки дорожнього покриття пливли через перехрестя Уитчем і Джексон, ніби мініатюрні крижини. До того часу багато жителів Деррі нервово жартували на предмет ковчегів. Департаменту громадських робіт вдалося забезпечити рух по Джексон-стріт, але Уитчем, від бар'єрів до центру міста, для проїзду закрили.
Однак тепер, і з цим всі погоджувалися, найгірше залишилося позаду. У Пустки річка Кендускиг піднялася майже врівень з берегами, і бетонні стіни Каналу – виправленого русла в центральній частині міста – виступали з води на лічені дюйми. Прямо зараз група чоловіків, в тому числі і Зак Денбро, батько Білла і Джорджа, прибирали мішки з піском, які днем раніше накидали в панічного поспіху. Вчора вихід річки з берегів і величезну шкоду, викликана повінню, здавалися практично неминучими. Бог свідок, таке вже траплялося: катастрофа 1931 року обійшлася в мільйони доларів і забрала майже два десятки життів. Років минуло чимало, але залишалося достатньо свідків тієї повені, щоб лякати інших. Одну з жертв знайшли в двадцяти п'яти милях на схід, в Бакспорте. Риби з'їли у нещасного очі, три пальці, пеніс і мало не всю ліву ступню. Тим, що залишилося від кистей, він міцно тримався за кермо «форда».
Але нині рівень води знижувався, а після введення в дію нової греблі Бангорской електростанції, вище за течією, загроза повеней взагалі перестала б існувати. Так, у всякому разі, говорив Зак Денбро, який працював у «Бангор гидроэлектрик». Що ж стосується інших... якщо на те пішло, майбутні повені особливо їх не цікавили. Мова йшла про те, щоб пережити це, відновити подачу електрики, а потім забути про те, що трапилося. У Деррі навчилися прямо-таки віртуозно забувати трагедії і нещастя, і Біллу Денбро згодом належало це дізнатися.
Джордж зупинився відразу за бар'єрами, на краю глибокої ущелини, яка прорізала тверде покриття Уитчем-стріт. Ущелина перетинала вулицю практично по діагоналі, закінчуючись на іншій її стороні метрах в сорока нижче того місця, праворуч від бруківки, де стояв Джордж. Він голосно розсміявся (дзвінким дитячим сміхом, який расцветил сірість дня), коли капризом води, що біжить його паперовий кораблик потягло на маленькі пороги, що утворилися на розмитому гудроні. Потік води прорізав у ньому діагональний канал, і кораблик нісся поперек Уитчем-стріт з такою швидкістю, що Джорджу довелося бігти з усіх сил, щоб не відстати від нього. Вода брудними бризками розлетілася з-під його калош. Їх пряжки радісно позвякивали, поки Джордж Денбро мчав назустріч своєї дивної смерті. У цей момент його наповнювала чиста і світла любов до свого брата Біллу; любов – і дещиця жалю, що Білл не може все це бачити і в цьому брати участь. Звичайно, він спробував би розповісти все Біллу, коли повернеться додому, але знав, що його розповідь не дозволить Біллу бачити все і в найдрібніших подробицях, як сталося б, поміняйся вони місцями. Білл добре читав і писав, але навіть в такому юному віці Джорджу вистачало розуму, щоб зрозуміти: це не єдина причина, по якій в табелі Білла стояли одні п'ятірки, а вчителям подобалися його твори. Так, розповідати Білл вмів. Але ще вмів і бачити.
Кораблик кулею чкурнув діагональний канал, це всього лише складений лист з приватними оголошеннями з «Деррі ньюс», але тепер Джорджу здавалося, що це швидкохідний катер з військового фільму, на кшталт тих, які він іноді по суботах дивився з Біллом в міському кінотеатрі на ранкових сеансах. З військового фільму, де Джон Уейн бився з япошками. Від носа паперового кораблика в обидва боки летіли бризки, а потім він дістався до зливової канави на лівій стороні Уитчем-стріт. У тому місці, де зустрічалися два потоку (один – поточний по ущелині в гудроні, другий – за зливової канаві), утворився досить потужний вир, і Джорджу здалося, що вода затягне кораблик і переверне його. Дійсно, він небезпечно нахилився, але потім Джордж видав радісний крик, бо що кораблик випростався, розвернувся і помчав униз, до перехрестя. Хлопчик кинувся його наздоганяти. Над головою жовтневий вітер тряс дерева, які багатоденний злива (в цьому році показав себе дуже безжальним женцем) чи не повністю звільнив від вантажу різнокольорових листя.
2
Сидячи в ліжку, ще з розчервонілими від жару щоками (але температура, як і рівень води в Кендускиг, нарешті стала знижуватися), Білл закінчив складати паперовий кораблик, але, коли Джордж потягнувся до нього, відвів руку.
– А ті-тепер принеси мені па-а-арафин.
– Навіщо? Де він?
– У підвалі на по-о-олке, як тільки спустишся вниз, – відповів Білл. – У бляшанці з написом «Га-а-алф»... «Галф». Принеси мені бляшанку, ніж і миску. І ко-о-оробок сірників.
Джордж покірно пішов, щоб принести все перераховане Біллом. Він чув, що мама, як і раніше грала на піаніно, не «До Елізи», а щось інше. Ця музика йому не подобалася – якась суха і метушлива. Він чув, як дощ тарабанив по вікнах кухні. Ці звуки приємно заспокоювали на відміну від думок про підвалі. Він не любив підвал, не любив спускатися туди по сходах: завжди уявляв собі щось затаївся унизу, в темряві. Нерозумно, звичайно, так говорив батько, так казала мати і, що більш важливо, так говорив Білл, але проте...
Він навіть не любив відкривати двері, щоб увімкнути світло, побоюючись (ця ідея була настільки дурна, що він ні з ким нею не ділився), що якась моторошна пазуриста лапа ляже на його зап'ясті, поки він буде обмацувати стіну в пошуках вимикача... а потім ривком потягне його в темряву, пахне болотом, сирістю і подгнивающими овочами.
[7]Дурість! Тварюк, зарослих шерстю, переповнених вбивчою злістю і з кігтями, не існує. Час від часу хтось сходив з розуму і вбивав безліч людей (іноді Чет Хантлі говорив про таке в вечірніх новинах), і, зрозуміло, не слід забувати про коммі , але в їх підвалі ніяких страшних монстрів не жило. Тим не менше ця думка міцно сиділа в голові. І в небезпечні моменти, коли правою рукою він намацував вимикач (лівої намертво вчепившись у одвірок або ручку), підвальне амбре ставало таким сильним, що, здавалося, заповнювало світ. Запахи бруду, сирості і підгнилих овочів зливалися в один безпомилково впізнаваний запах монстра, являвшего собою апофеоз всіх монстрів. Запах чудовиська, яке Джордж не міг хоч якось назвати, – запах Воно, зачаївся і який готовий до стрибка. Істоти, яке могло є все, але віддавав особливу перевагу м'ясу хлопчиків.
У той ранок він відкрив двері і почав обмацувати стіну в пошуках вимикача, іншою рукою звично вчепившись у одвірок, міцно заплющивши очі, з стирчить з куточка рота кінчиком мови, який нагадував вмираючий корінець, шукає воду в епіцентрі посухи. Смішно? Звичайно! Будьте впевнені! Подивіться на Джорджі! Джорджі боїться темряви! Він такий маленький! Музика лунала з кімнати, яку батько називав загальної, а мати – вітальні. Доносилася, немов з іншого світу, далекого-предалекого. Так, напевно, сприймав би розмови і сміх на переповненому літньому пляжі знесилений плавець, який боровся з підводною течією.
Його пальці намацали вимикач. Ух!
Клацання...
...і нічого. Ніякого світла.
Чорт! Електрика!
Джордж відсмикнув руку, наче від кошика зі зміями. Відступив на крок від відкритої двері в підвал, серце прискорено билося в грудях. Світла немає, звичайно ж... він забув, що електрику відключили. Оосподи-сусі! Що тепер? Повернутися до Біллу і сказати – не зміг принести парафін, тому що електрики немає і йому страшно. Він боїться, як би щось не схопило його на щаблях сходів, не коммі, не маніяк-убивця, але істота, що гірше будь-якого з них. Воно просуне якусь частину своєї смердючої туші у зазор між ступенями і вхопить його за ногу. Це буде здорово, правда? Інші могли б посміятися над такою вигадкою, але Білл сміятися б не став. Білл би розсердився. Білл сказав: «Пора подорослішати, Джорджі... хочеш ти кораблик чи ні?»
І в цей самий момент, немов думки Джорджа підштовхнули його, Білл прокричав із спальні:
– Ти та-ам помер, Дж-Джорджі?
– Ні, вже несу, Білл, – тут же відгукнувся Джордж, потер руки, намагаючись позбавитися від зрадницьких мурашок, вкрили шкіру. – Я затримався, тому що захотілося попити.
– Що ж, по-оторопись!
Він спустився вниз на чотири сходинки до потрібної полиці (серце калатало в горлі, як великий, теплий молоток, волосся на потилиці стояли дибки, очі пекло, як вогнем, руки похололи), в повній впевненості, що в будь-який момент двері в підвал може закритися сама по собі, відсікаючи білий світло, що ллється з вікон кухні, і він почує Воно, щось таке, що гірше за всіх коммі і маніяків-вбивць цього світу, гірше японців, гірше Аттіли, гірше чудовиськ в сотні фільмів жахів. Воно, глухо рычащее... і він почув би це гарчання в моторошні секунди перед тим, як монстр монстрів стрибнув на нього і розпоров йому живіт.
В цей день з-за сильної повені, майже потопу, підвальний запах був ще огидніша, ніж зазвичай. Їх будинок розташовувався досить високо по Уитчем-стріт, поруч з вершиною пагорба, так що вони виявилися не в самому гіршому положенні, але вода все одно стояла на підлозі підвалу, просочившись туди через старий фундамент. Запах був таким неприємним, що дихати доводилося часто і неглибоко.
Джордж почав швидко-швидко перебирати лежить на полиці непотріб: старі банки з взуттєвим кремом «Ківі», бархотки для чищення взуття, розбита гасова лампа, дві майже порожні пластикові пляшки «Уиндекса», стара каністра з поліроллю «Тэтл». З якоїсь причини каністра так вразила його, що він провів тридцять секунд, зачаровано дивлячись на черепаху на кришці. Відкинув каністру від себе... і нарешті знайшов потрібну йому бляшанку з написом «Галф».
Схопив і з усіх ніг вибіг по сходах, раптово усвідомивши, що ззаду поділ сорочки виліз із штанів, що поділ цей його і погубить: тварюка в підвалі дозволить йому піднятися майже до самого верху, а потім вхопиться за поділ сорочки, потягне назад і...
Він дістався до кухні і зачинив за собою двері. Просто гримнув дверима. Привалился до неї, закривши очі, весь у испарине, стискаючи в руці бляшанку з парафіном.
Піаніно замовкло, почувся голос матері:
– Джорджі, в наступний раз зможеш грюкнути дверима трохи сильніше? Можливо, тобі вдасться розбити кілька тарілок у серванті.
– Вибач, мамо! – крикнув він у відповідь.
– Джорджі, какашка, – покликав із спальні Білл. Тихенько, щоб не чула мати.
Джордж хихикнув. Страх його вже пішов. Вислизнув так само легко, як вислизають спогади про кошмарному сні, коли хтось прокидається в холодному поту, з гулко б'ється серцем. Він обмацує тіло, озирається, щоб переконатися: наяву нічого цього не було, і тут же починає забувати. Половину кошмару не пам'ятає, коли його ноги торкаються підлоги, трьох чвертей – коли виходить з душу і починає витиратися, а вже після сніданку кошмар забувається повністю. Вислизає... до наступного разу, коли, в тому самому кошмарному сні, всі страхи повертаються.
«Ця черепаха, – подумав Джордж, прямуючи до столика, в ящику якого лежали сірники. – Де я вже бачив таку черепаху?»
Але відповіді не знайшов і перестав про це думати.
Узяв з ящика коробок сірників, зі стійки – ніж (тримаючи його лезом від себе, як вчив батько), з буфету для посуду в їдальні – маленьку миску. Потім повернувся в кімнату Білла.
– Ка-ака ж ти жо-опная дірка, Дж-Джорджі. – Втім, голос Білла звучав миролюбно. Він відсунув від краю прикроватного столика атрибути хвороби: порожній стакан, графин з водою, паперові серветки, книги, пляшку растирки «Вікс варораб», запах якої завжди буде асоціюватися у Білла з грудним кашлем і сопливим носом. Там же стояв і старенький радіоприймач «Філко», що транслює не Баха чи Шопена, а пісню Літтл Річарда... але так тихо, що голос Літтл Річарда позбавлявся притаманною йому первозданної мощі. Їх мати, яка навчалася грі на роялі в Джульярді [8], ненавиділа рок-н-рол. Не просто не любила – він викликав у неї огиду.
– Я не жопная дірка, – відповів Джордж, розставляючи принесене на столику біля ліжка.
– Вона сама, – наполягав Білл. – Велика, брудна жопная дірка, ось ти хто.
Джордж спробував уявити собі такої дитини – жопную дірку на ніжках, і засміявся.
– Ти – жопная дірка, яка більше Огасты. – Тут почав сміятися і Білл.
– Твоя жопная дірка більше цілого штату, – відповів Джордж. І обидва вони реготали майже дві хвилини.
Потім послідував розмова пошепки, з тих, які мають значення тільки для маленьких хлопчиків: з'ясовували, хто найбільша жопная дірка, у кого найбільша жопная дірка, чия жопная дірка більш брудна і так далі. Нарешті Білл вимовив одне з заборонених слів – обізвав Джорджа великий, брудної, засранной жопной діркою, після чого обидва розреготалися. Сміх Білла перейшов у напад кашлю. Коли ж кашель пішов на спад (до того часу особа Білла набуло кольору стиглої сливи, що стривожило Джорджа), піаніно знову перестало грати. Обидва хлопчики повернулися до вітальні, прислухаючись: не відсунеться чи стілець, не пролунають чи квапливі кроки матері. Білл затиснув рот згином ліктя, пригнічуючи залишки кашлю, іншою рукою вказуючи на графин. Джордж налив йому склянку води, Білл випив його.
Піаніно заграло знову – знову «До Елізи». П'єса ця назавжди залишилася в пам'яті Заїки Білла, і навіть багато років потому при цих звуках шкіра покривалася мурашками, серце стискалося, і він згадував: «Моя мама грала цю п'єсу в день смерті Джорджа».
– Ще будеш кашляти, Білл?
– Ні.
Білл дістав з коробки паперову серветку, видав якийсь буркітливий звук, отхаркнул мокротиння в серветку, зім'яв її в грудку і кинув у кошик для сміття біля ліжка, заповнену такими ж грудками. Потім відкрив бляшанку з парафіном, перевернув і виклав на долоню парафіновий куб. Джордж пильно дивився на нього, але мовчав і ні про що не питав. Білл не любив, коли Джордж заговорював з ним, якщо він щось робив, а Джордж вже на власному досвіді переконався – якщо буде тримати рот на замку, Білл швидше за все сам все пояснить.
Ножем Білл відрізав маленький шматочок від парафінового куба, опустив в миску, запалив сірник і поклав її на відрізаний шматок парафіну. Обидва хлопчика спостерігали за жовтим полум'ям, а згасаючий вітер час від часу бив дощем вікно.
– Корабель потрібно зробити водонепроникним, інакше він промокне і потоне. – У суспільстві Джорджа Білл заїкався менше, а часом заїкання взагалі зникало. В школі, проте, воно ставало таким сильним, що він просто не міг. Спілкування припинялося, і однокласники Білла відводили очі, коли той, вхопившись за край парти, з почервонілим лицем, кольором вже не відрізнявся від яскраво-рудого волосся, сощурившись, намагався виштовхнути яке-небудь слово з упрямящегося горла.
Іноді – найчастіше – слово выталкивалось. Але траплялося – застревало намертво. У три роки його збила машина, відкинувши на стіну будинку. Сім годин він пролежав без свідомості. Мама завжди говорила, що заїкання – наслідок того події. Але Джордж іноді відчував, що в його батька (і самого Білла) такої впевненості немає.
Шматок парафіну в мисці майже повністю розтанув.
Полум'я сходило нанівець, стало синім, просуваючись по картонній сірнику, згасло. Білл сунув палець в розплавлений парафін, зашипев, відсмикнув. Винувато посміхнувся Джорджу:
– Гаряче.
Через кілька секунд засунув знов, почав намазувати парафін на паперовий борт, де той швидко засыхал, утворюючи плівку молочного кольору.
– А можна мені? – запитав Джордж.
– Давай. Тільки не крапни на ковдру, а не то мама тебе вб'є.
Джордж сунув палець в парафін, вже дуже теплий, але не гарячий, і почав розмазувати його по іншій стороні кораблика.
– Товстим шаром не клади, жопная дірка! – спинив його Білл. – Хочеш, щоб він потонув у першому ж плаванні?