Кристи Агата : другие произведения.

Справа з ружовай жамчужынай

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:
Школа кожевенного мастерства: сумки, ремни своими руками
 Ваша оценка:

  
  
  Справа з ружовай жамчужынай
  «Справа з ружовай жамчужынай» была ўпершыню апублікавана ў The Sketch 1 кастрычніка 1924 г. Доктар Джон Торндайк быў створаны
  Рычардам Осцінам Фрыманам (1862–1943).
  «Што ты робіш?» - запатрабавала Таппенс, увайшоўшы ў святыню Міжнароднага дэтэктыўнага агенцтва - (слоган - Бліскучыя дэтэктывы Бланта) і выявіла свайго ўладара і гаспадара, якія ляжалі на падлозе ў моры кніг.
  Томі з цяжкасцю ўстаў.
  «Я спрабаваў раскласці гэтыя кнігі на верхняй паліцы той шафы», — скардзіўся ён. «І праклятае крэсла паддалося».
  «Што яны ўвогуле?» - спытала Таппенс, узяўшы том. ' Сабака Баскервіляў . Я быў бы не супраць прачытаць гэта яшчэ раз.
  «Вы бачыце ідэю?» - сказаў Томі, старанна выціраючы з сябе пыл. — Паўгадзіны з Вялікімі Настаўнікамі — такія рэчы. Разумееце, Таппенс, я не магу пазбавіцца ад адчування, што мы больш-менш аматары ў гэтай справе – вядома, у пэўным сэнсе мы не можам не быць аматарамі, але набыць тэхніку, так бы мовіць, не пашкодзіць. Гэтыя кнігі - дэтэктывы вядучых майстроў мастацтва. Я маю намер паспрабаваць розныя стылі і параўнаць вынікі».
  - Гм, - сказала Таппенс. «Я часта задаюся пытаннем, як бы гэтыя дэтэктывы павялі сябе ў рэальным жыцці». Яна ўзяла яшчэ адзін том. «Табе будзе цяжка быць Торндайкам. У вас няма вопыту ў медыцыне, менш у юрыспрудэнцыі, і я ніколі не чуў, каб навука была вашай моцнай бокам».
  - Магчыма, не, - сказаў Томі. — Але ў любым выпадку я купіў вельмі добры фотаапарат і буду фатаграфаваць сляды, павялічваць негатывы і ўсё такое. Цяпер, mon ami , выкарыстоўвайце свае маленькія шэрыя клеткі - што гэта для вас азначае?'
  Ён паказаў на ніжнюю паліцу шафы. На ім ляжалі нейкі футурыстычны халат, турэцкія пантофлі і скрыпка.
  - Відавочна, мой дарагі Ватсан, - сказала Таппенс.
  - Так, - сказаў Томі. «Дотык Шэрлака Холмса».
  Ён узяў скрыпку і бяздзейна пацягнуў смычком па струнах, з-за чаго Таппенс залямантавала.
  У гэты момант на стале зазвінеў гукавы сігнал, знак таго, што ў кабінет прыйшоў кліент, які вёў перамову з канторшчыкам Альбертам.
  Томі паспешліва паклаў скрыпку ў шафу і адкінуў нагамі кнігі за сталом.
  - Не тое, каб спяшаліся, - заўважыў ён. «Альберт перадасць ім па тэлефоне інфармацыю аб маім супрацоўніцтве са Скотланд-Ярдам. Заходзьце ў свой кабінет і пачынайце друкаваць, Таппенс. Гэта робіць офіс гучаць занятым і актыўным. Не, падумаўшы, вы будзеце стэнаграфічна запісваць маю дыктоўку. Давайце паглядзім, перш чым прымусіць Альберта адправіць ахвяру».
  Яны падышлі да вочка, якое было па-мастацку зроблена так, каб адкрываўся від на вонкавы кабінет.
  Кліенткай была дзяўчына прыкладна такога ж узросту, як Таппенс, высокая і смуглая з даволі змардаваным тварам і пагардлівымі вачыма.
  - Вопратка танная і яркая, - заўважыла Таппенс. «Запусці яе, Томі».
  Яшчэ праз хвіліну дзяўчына паціскала руку знакамітаму містэру Бланту, у той час як Таппенс сядзела побач з пакорліва апушчанымі вачыма, з блокнотам і алоўкам у руках.
  — Мой канфідэнцыйны сакратар, міс Робінсан, — махнуў рукой містэр Блант. «Вы можаце свабодна гаварыць перад ёй». Потым на хвіліну адлёгся, напалову заплюшчыў вочы і стомленым голасам заўважыў: «Вам, відаць, у гэты час сутак у аўтобусе вельмі шматлюдна».
  — Я прыехала на таксі, — сказала дзяўчына.
  «Ой!» - пакрыўджана сказаў Томі. Яго вочы з дакорам спыніліся на сінім білеце на аўтобус, які тырчаў з яе пальчаткі. Вочы дзяўчыны сачылі за яго позіркам, яна ўсміхалася і выцягвала яго.
  «Вы маеце на ўвазе гэта? Я падабраў яго на асфальце. Іх збірае наша маленькая суседка».
  Таппенс кашлянула, і Томі кінуў на яе злосны позірк.
  - Трэба брацца за справу, - жвава сказаў ён. - Вам патрэбныя нашы паслугі, міс?
  «Мяне клічуць Кінгстан Брус», — сказала дзяўчына. «Мы жывем на Уімблдоне. Мінулай ноччу жанчына, якая гасцявала ў нас, страціла каштоўную ружовую жамчужыну. Містэр Сэнт-Вінсэнт таксама абедаў з намі, і падчас абеду ён выпадкова згадаў вашу фірму. Мая маці адправіла мяне да вас сёння раніцай, каб спытаць, ці не хочаце вы разабрацца ў гэтым пытанні для нас».
  Дзяўчына гаварыла панура, амаль непрыхільна. Было ясна, як белы дзень, што яны з маці не дамовіліся ў гэтым пытанні. Яна была тут пад пратэстам.
  - Разумею, - крыху збянтэжана сказаў Томі. «Вы не выклікалі міліцыю?»
  - Не, - сказала мiс Кiнгстан Брус, - не было. Было б ідыятствам выклікаць міліцыю, а потым выявіць, што дурная штука закацілася пад камін, ці нешта ў гэтым родзе».
  «Ой!» - сказаў Томі. «Тады каштоўнасць можа быць толькі страчана?»
  Міс Кінгстан Брус паціснула плячыма.
  «Людзі так шумяць вакол рэчаў», — прашаптала яна. Томі адкашляўся.
  — Вядома, — з сумневам сказаў ён. «Я зараз вельмі заняты…»
  — Цалкам разумею, — сказала дзяўчына, падымаючыся на ногі. У яе вачах хутка з'явіўся бляск задавальнення, якога Таппенс, напрыклад, не прапусціла.
  — Тым не менш, — працягваў Томі. «Думаю, мне ўдасца збегчы на Уімблдон. Вы дасце мне адрас, калі ласка?
  «Лаўры, Эджворт-роўд».
  — Калі ласка, запішыце гэта, міс Робінсан.
  Міс Кінгстан Брус вагалася, потым сказала даволі няветліва.
  — Тады мы цябе чакаем. Добрай раніцы».
  - Смешная дзяўчынка, - сказаў Томі, калі яна сышла. «Я не мог яе разабраць».
  - Цікава, ці яна сама гэта скрала, - задумліва адзначыла Таппенс. - Давай, Томі, давай прыбярэм гэтыя кнігі, возьмем машыну і паедзем туды. Дарэчы, кім ты ўсё ж такі будзеш, Шэрлакам Холмсам?
  - Думаю, для гэтага мне патрэбна практыка, - сказаў Томі. «Я быў даволі рэзкі праз той білет на аўтобус, ці не так?»
  - Ты так, - сказала Таппенс. «На тваім месцы я не стаў бы занадта старацца з гэтай дзяўчынай — яна вострая, як іголка. Яна таксама няшчасная, бедная».
  - Мяркую, вы ўжо ўсё пра яе ведаеце, - сказаў Томі з сарказмам, - проста гледзячы на форму яе носа!
  - Я раскажу табе сваю ідэю таго, што мы знойдзем у Лаўрах, - сказала Таппенс, зусім не крануўшыся. «Сям'я снобаў, вельмі імкнецца рухацца ў лепшым грамадстве; бацька, калі ёсць бацька, абавязкова мае вайсковае званне. Дзяўчына ўпадае ў іх лад жыцця і пагарджае сабой за гэта».
  Томі апошні раз зірнуў на акуратна раскладзеныя на паліцы кнігі.
  - Я думаю, - сказаў ён задуменна, - што сёння я буду Торндайкам.
  - Я не магла падумаць, што ў гэтай справе ёсць што-небудзь судова-медыцынскае, - заўважыла Таппенс.
  - Магчыма, не, - сказаў Томі. «Але я проста паміраю ад жадання выкарыстоўваць гэтую сваю новую камеру! Ён павінен мець самую цудоўную лінзу, якая калі-небудзь была ці магла быць».
  - Я ведаю такія лінзы, - сказала Таппенс. «Пакуль вы адрэгулюеце засаўку, спыніцеся і вылічыце экспазіцыю, і не адрываеце вачэй ад узроўня, ваш мозг аддасць, і вы прагнеце простага Браўні».
  «Толькі неамбіцыйная душа задаволеная простым Браўні».
  - Б'юся аб заклад, што я даб'юся лепшага выніку, чым ты.
  Томі праігнараваў выклік.
  «Мне павінен быць «Спадарожнік курца», — сказаў ён са шкадаваннем. «Цікава, дзе іх можна купіць?»
  - Заўсёды ёсць запатэнтаваны штопар, які цётка Арамінта падарыла табе на мінулыя Каляды, - паслужліва сказала Таппенс.
  - Гэта праўда, - сказаў Томі. «Цікаўны на выгляд рухавік разбурэння, як я думаў у той час, і даволі жартаўлівы падарунак, які можна атрымаць ад цёткі, якая не п'е.»
  - Я, - сказала Таппенс, - буду Полтанам.
  Томі грэбліва паглядзеў на яе.
  — Сапраўды, Палтан. Вы не маглі б пачаць рабіць тое, што робіць ён».
  - Так, магу, - сказала Таппенс. «Я магу пацерці рукі, калі мне прыемна. Гэтага цалкам дастаткова, каб працягваць. Спадзяюся, вы збіраецеся зрабіць гіпсавыя злепкі слядоў?
  Томі замоўк. Сабраўшы штопар, яны пайшлі ў гараж, выйшлі з машыны і адправіліся на Уімблдон.
  У Лаўры быў вялікі дом. Ён пераходзіў на франтоны і вежкі, выглядаў зусім нядаўна пафарбаваным і быў акружаны акуратнымі кветнікамі, напоўненымі пунсовай геранню.
  Высокі мужчына з коратка падстрыжанымі белымі вусамі і надзвычай ваеннай паставай адчыніў дзверы раней, чым Томі паспеў пазваніць.
  - Я шукаў цябе, - мітусліва растлумачыў ён. - Містэр Блант, ці не так? Я палкоўнік Кінгстан Брус. Вы заходзіце ў мой кабінет?
  Ён пусціў іх у невялікі пакой у задняй частцы дома.
  — Малады Сэнт-Вінсэнт расказваў мне цудоўныя рэчы пра вашу фірму. Я сам заўважыў вашу рэкламу. Гэта ваша гарантаванае кругласутачнае абслугоўванне - цудоўная ідэя. Гэта менавіта тое, што мне трэба».
  Унутрана праклінаючы Таппенс за яе безадказнасць у вынаходніцтве гэтай бліскучай дэталі, Томі адказаў: «Так, палкоўнік».
  «Усё гэта вельмі непрыемна, сэр, вельмі непрыемна».
  «Магчыма, вы ласкава раскажаце мне факты», — сказаў Томі з адценнем нецярпення.
  — Безумоўна, адразу ж. Зараз у нас жыве вельмі старая і дарагая сяброўка, лэдзі Лора Бартан. Дачка нябожчыка графа Кароўэя. Цяперашні граф, яе брат, днямі выступіў з яркай прамовай у Палаце лордаў. Як я ўжо казаў, яна наш стары і дарагі сябар. Некаторым маім амерыканскім сябрам, якія толькі што прыехалі, Гамільтан Бэтс, вельмі хацелася сустрэцца з ёй. «Няма нічога прасцей», — сказаў я. «Яна цяпер са мной. Прыязджайце на выходныя». Вы ведаеце, якія амерыканцы ставяцца да тытулаў, містэр Блант.
  «І іншыя, акрамя амерыканцаў, часам, палкоўнік Кінгстан Брус».
  «На жаль! занадта дакладна, мой дарагі сэр. Нішто я ненавіджу больш, чым сноб. Ну, як я ўжо казаў, Бэтс прыехаў на выходныя. Мінулай ноччу — мы ў той час гулялі ў брыдж — зламалася зашпілька кулона, які насіла місіс Гамільтан Бэтс, таму яна зняла яго і паклала на стол, маючы на ўвазе ўзяць яго з сабой наверх, калі пойдзе. Гэта, аднак, яна забылася зрабіць. Я павінен растлумачыць, містэр Блант, што кулон складаўся з двух маленькіх дыяментавых крылаў і вялікай ружовай жамчужыны, якая звісала з іх. Сёння раніцай кулон быў знойдзены там, дзе яго пакінула місіс Бэтс, але жамчужына, жамчужына велізарнай каштоўнасці, была вырвана.
  «Хто знайшоў кулон?»
  «Пакаёўка - Глэдзіс Хіл».
  - Ёсць падставы падазраваць яе?
  «Яна была з намі некалькі гадоў, і мы заўсёды лічылі яе цалкам сумленнай. Але, вядома, ніхто не ведае…
  'Дакладна. Вы апішыце свой персанал, а таксама скажыце мне, хто прысутнічаў на абедзе ўчора ўвечары?»
  «Ёсць кухарка — яна ў нас усяго два месяцы, але тады ёй не было б нагоды падысці да гасцёўні — тое ж самае і з кухняй. Потым ёсць хатняя прыслужніца Эліс Камінгс. Яна таксама была з намі некалькі гадоў. І, вядома, пакаёўка лэдзі Лоры. Яна францужанка».
  Палкоўнік Кінгстан Брус выглядаў вельмі ўражліва, калі казаў гэта. Томі, якога не закранула выкрыццё нацыянальнасці пакаёўкі, сказаў: «Менавіта так. А вечарынка за абедам?
  — Містэр і місіс Бэтс, мы — мая жонка і дачка — і лэдзі Лора. Малады Сэнт-Вінсэнт вячэраў з намі, і містэр Рэні на некаторы час зазірнуў пасля абеду.
  - Хто такі містэр Рэні?
  «Самы злосны хлопец — злосны сацыяліст. Канечне, добра выглядае і з пэўнай сілай аргументаў. Але чалавек, я не супраць сказаць вам, якому я б не даверыў двор. Небяспечны тып.
  - На самай справе, - суха сказаў Томі, - вы падазраяце містэра Рэні?
  — Я так, містэр Блант. Я ўпэўнены, што, прытрымліваючыся сваіх поглядаў, у яго не можа быць ніякіх прынцыпаў. Што магло быць для яго прасцей, чым ціхенька вырваць жамчужыну ў момант, калі мы ўсе былі паглынуты сваёй гульнёй? Было некалькі захапляльных момантаў - я памятаю, што падвоеная рука без козыра, а таксама пакутлівая спрэчка, калі мая жонка мела няшчасце адмовіцца».
  - Цалкам так, - сказаў Томі. - Мне толькі хацелася б ведаць адну рэч - якое стаўленне да ўсяго гэтага місіс Бэтс?
  «Яна хацела, каб я выклікаў паліцыю», — неахвотна сказаў палкоўнік Кінгстан Брус. «Гэта значыць, калі мы шукалі паўсюль, каб жамчужына толькі не выпала».
  — Але вы яе адгаварылі?
  «Я быў вельмі непрыхільны да ідэі публічнасці, і жонка і дачка мяне падтрымалі. Потым мая жонка ўспомніла, як малады Сэнт-Вінсэнт гаварыў пра вашу фірму за вячэрай учора ўвечары – і пра кругласутачнае спецыяльнае абслугоўванне.
  - Так, - сказаў Томі з цяжкім сэрцам.
  — Разумееш, у любым выпадку шкоды не будзе. Калі мы заўтра выклічам паліцыю, можна меркаваць, што мы думалі, што каштоўнасць проста згублена, і шукалі яе. Дарэчы, сёння раніцай нікога не выпускалі з дому».
  - Вядома, акрамя вашай дачкі, - упершыню загаварыла Таппенс.
  — Акрамя дачкі, — пагадзіўся палкоўнік. «Яна адразу ж падахвоцілася пайсці і выставіць вам справу».
  Томі падняўся.
  «Мы зробім усё магчымае, каб даставіць вам задавальненне, палкоўнік», — сказаў ён. «Я хацеў бы паглядзець гасціную і стол, на якім ляжала падвеска. Я хацеў бы таксама задаць місіс Бэтс некалькі пытанняў. Пасля гэтага я апытаю слуг, дакладней, гэта зробіць мая памочніца міс Робінсан».
  Ён адчуў, як яго нервы здрыгануліся перад жахам допыту слуг.
  Палкоўнік Кінгстан Брус адчыніў дзверы і павёў іх праз хол. Калі ён гэта зрабіў, праз адчыненыя дзверы пакоя, да якога яны набліжаліся, да іх дайшло выразнае слова, і голас, які вымавіў яго, быў голасам дзяўчыны, якая прыйшла да іх раніцай.
  «Ты добра ведаеш, мама, — казала яна, — што яна прынесла дадому чайную лыжку ў муфце».
  Яшчэ праз хвіліну іх пазнаёмілі з місіс Кінгстан Брус, жаласнай дамай з млявымі манерамі. Міс Кінгстан Брус пазначыла іх прысутнасць кароткім нахілам галавы. Яе твар быў як ніколі пануры.
  Місіс Кінгстан Брус была гаваркой.
  - Але я ведаю, хто, на мой погляд, узяў яго, - скончыла яна. «Гэты жудасны малады чалавек-сацыяліст. Ён любіць рускіх і немцаў і ненавідзіць ангельцаў – чаго яшчэ чакаць?»
  "Ён ніколі не дакранаўся да гэтага", - люта сказала міс Кінгстан Брус. «Я назіраў за ім — увесь час. Я не мог не бачыць, ці быў ён».
  Яна глядзела на іх з выклікам, падняўшы падбародак.
  Томі зрабіў дыверсію, папрасіўшы даць інтэрв'ю місіс Бэтс. Калі місіс Кінгстан Брус адправілася ў суправаджэнні мужа і дачкі, каб знайсці місіс Бэтс, ён задуменна свіснуў.
  - Цікава, - мякка сказаў ён, - у каго была чайная лыжка ў муфце?
  - Якраз тое, што я і думала, - адказала Таппенс.
  У пакой уварвалася місіс Бэтс, а за ёй і яе муж. Яна была буйной жанчынай з рашучым голасам. Містэр Гамільтан Бэтс выглядаў страшэнна і прыгнечана.
  — Я так разумею, містэр Блант, што вы — прыватны агент па расследаванні, і той, хто вядзе справу з вялікай хуткасцю?
  Хастл, — сказаў Томі, — гэта маё імя па бацьку, місіс Бэтс. Дазвольце задаць вам некалькі пытанняў».
  Далей усё пайшло імкліва. Томі паказалі пашкоджаную падвеску і стол, на якім яна ляжала, і містэр Бэтс выйшаў са свайго маўклівага слова, каб назваць кошт скрадзенай жамчужыны ў доларах.
  І ў той жа час Томі адчуў раздражняльную ўпэўненасць, што ён не ладзіцца.
  "Я думаю, што гэта будзе дастаткова", сказаў ён, нарэшце. — Міс Робінсан, не маглі б вы прынесці з калідора спецыяльны фотаапарат?
  Міс Робінсан падпарадкавалася.
  - Маё маленькае вынаходніцтва, - сказаў Томі. «З выгляду, бачыце, гэта як звычайны фотаапарат».
  Ён адчуў невялікае задавальненне, убачыўшы, што Бэтс былі ўражаны.
  Ён сфатаграфаваў кулон, стол, на якім ён ляжаў, зрабіў некалькі агульных відаў кватэры. Затым «Міс Робінсан» было даручана апытаць слуг, і, улічваючы нецярплівае чаканне на тварах палкоўніка Кінгстана Бруса і місіс Бэтс, Томі адчуў, што яму трэба сказаць некалькі аўтарытэтных слоў.
  "Пазіцыя зводзіцца да гэтага", - сказаў ён. «Альбо жамчужына яшчэ ў хаце, альбо яе яшчэ няма ў хаце».
  - Цалкам так, - сказаў палкоўнік з большай павагай, чым гэта было, магчыма, цалкам апраўдана характарам заўвагі.
  «Калі яго няма ў хаце, ён можа быць дзе заўгодна, але калі ён ёсць у хаце, яго абавязкова трэба недзе схаваць...»
  — І пошук павінен быць зроблены, — умяшаўся палкоўнік Кінгстан Брус. 'Цалкам так. Я даю вам карт-бланш, містэр Блант. Абшукайце дом ад гарышча да склепа».
  «О! Чарльз, - прамармытала місіс Кінгстан Брус са слязамі, - вы лічыце, што гэта разумна? Слугам гэта не спадабаецца . Я ўпэўнены, што яны сыдуць».
  — Мы абшукаем іх кватэру апошнімі, — супакойваючы, сказаў Томі. «Злодзей напэўна схаваў каштоўны камень у самым неверагодным месцы».
  — Я, відаць, чытаў нешта падобнае, — пагадзіўся палкоўнік.
  - Цалкам так, - сказаў Томі. «Вы, напэўна, памятаеце справу Рэкса супраць Бэйлі, якая стварыла прэцэдэнт».
  «О… э… так», — збянтэжана сказаў палкоўнік.
  - Цяпер самае малаверагоднае месца - кватэра місіс Бэтс, - працягваў Томі.
  'Мой! Ці не было б гэта занадта міла?» - з захапленнем сказала місіс Бэтс.
  Без лішніх слоў яна адвяла яго ў свой пакой, дзе Томі зноў выкарыстаў спецыяльны фотаапарат.
  Тут да яго далучылася Таппенс.
  — Спадзяюся, місіс Бэтс, вы не супраць таго, каб мая памочніца праглядала ваш гардэроб?
  — Ды зусім не. Я вам больш тут патрэбны?»
  Томі запэўніў яе, што няма неабходнасці затрымліваць яе, і місіс Бэтс сышла.
  - Мы маглі б працягваць блефаваць, - сказаў Томі. — Але асабіста я не веру, што ў нас ёсць сабачы шанец знайсці гэта. Праклён цябе і твае дваццаць чатыры гадзіны, Таппенс.
  - Слухай, - сказала Таппенс. — Я ўпэўнены, што са слугамі ўсё ў парадку, але мне ўдалося нешта выцягнуць з французскай пакаёўкі. Здаецца, калі лэдзі Лора гасцявала тут год таму, яна пайшла піць гарбату з сябрамі Кінгстан Брусаў, а калі вярнулася дадому, з яе муфты выпала чайная лыжка. Усе думалі, што гэта трапіла выпадкова. Але, гаворачы пра падобныя рабаванні, да мяне дайшло значна больш. Лэдзі Лора заўсёды знаходзіцца побач з людзьмі. Наколькі я разумею, у яе няма нічога страшнага, і яна шукае камфортных пакояў з людзьмі, для якіх тытул яшчэ нешта значыць. Гэта можа быць супадзенне - ці гэта можа быць нешта большае, але пяць розных крадзяжоў адбылося ў той час як яна заставалася ў розных дамах, то дробязныя рэчы, то каштоўныя каштоўнасці.
  «Вой!» - сказаў Томі і даў волю працяглым свістам. - Ты ведаеш, дзе пакой старой птушкі?
  «Проста праз праход».
  «Тады я думаю, я хутчэй думаю, што мы проста праскочым і правядзем расследаванне».
  Пакой насупраць стаяў з прыадчыненымі дзвярыма. Гэта была прасторная кватэра з белай эмаляванай фурнітурай і ружова-ружовымі фіранкамі. Унутраныя дзверы вялі ў ванную. У дзвярах гэтага з'явілася стройная, цёмная дзяўчына, вельмі акуратна апранутая.
  Таппенс паглядзела на вокліч здзіўлення на вуснах дзяўчыны.
  - Гэта Элiза, мiстэр Блант, - цвёрда сказала яна. «Служанка лэдзі Лауры».
  Томі пераступіў парог ваннай і ўнутрана ўхваліў яе раскошнае і сучаснае абсталяванне. Ён узяўся за працу, каб развеяць шырокі погляд падазронасці на твары французскай дзяўчыны.
  — Вы занятыя сваімі абавязкамі, а, мадэмуазель Эліз?
  «Так, месье, я прыбіраю ванну мілэдзі».
  «Ну, можа быць, вы дапаможаце мне з фатаграфіяй замест гэтага. У мяне тут ёсць спецыяльны від камеры, і я фатаграфую інтэр'еры ўсіх пакояў у гэтым доме».
  Яго перапыніла дзверы спальні, якія раптоўна грукнулі ззаду. Эліз падскочыла ад гуку.
  «Што гэта зрабіла?»
  - Напэўна, гэта быў вецер, - сказала Таппенс.
  - Мы пойдзем у другі пакой, - сказаў Томі.
  Эліза пайшла адчыніць ім дзверы, але дзвярная ручка бязмэтна бразнула.
  «Што здарылася?» - рэзка сказаў Томі.
  «Ах, месье, але нехта, напэўна, замкнуў яго з другога боку». Яна дагнала ручнік і паспрабавала яшчэ раз. Але на гэты раз дзвярная ручка павярнулася досыць лёгка, і дзверы адчыніліся.
  ' Voilà ce qui est curieux . Напэўна, ён затрымаўся, — сказала Эліз.
  У спальні нікога не было.
  Томі прынёс свой апарат. Таппенс і Эліз працавалі пад яго загадам. Але зноў і зноў яго погляд вяртаўся да дзвярэй.
  - Цікава, - прамовіў ён праз зубы, - цікава, чаму гэтыя дзверы затрымаліся?
  Ён уважліва агледзеў яго, зачыняючы і адчыняючы. Падыходзіла ідэальна.
  «Яшчэ адзін здымак», — сказаў ён з уздыхам. «Вы адхінеце гэтую ружовую заслону, мадэмуазель Эліз? Дзякуй. Проста трымайся так».
  Адбыўся знаёмы пстрычка. Ён аддаў прадметнае шкло Элізе, каб яна патрымала яе, перадаў штатыў Таппенс, асцярожна адрэгуляваў і зачыніў камеру.
  Ён знайшоў некалькі лёгкіх нагод, каб пазбавіцца ад Эліз, і як толькі яна выйшла з пакоя, ён схапіў Таппенс і хутка загаварыў.
  «Слухай, у мяне ёсць ідэя. Вы можаце патрымацца тут? Абшукайце ўсе пакоі - гэта зойме некаторы час. Паспрабуйце ўзяць інтэрв'ю ў старой птушкі - лэдзі Лауры - але не палохайце яе. Скажы ёй, што падазраеш пакаёўку. Але што б вы ні рабілі, не дазваляйце ёй выходзіць з дому. Я еду на машыне. Я вярнуся, як толькі змагу».
  - Добра, - сказала Таппенс. — Але не будзь занадта саманадзейным. Вы забыліся адну рэч.
  «Дзяўчына. У гэтай дзяўчыне ёсць нешта смешнае. Слухай, я даведаўся, калі яна сёння раніцай выйшла з дому. Ёй спатрэбілася дзве гадзіны, каб дабрацца да нашага офіса. Гэта лухта. Куды яна падзелася, перш чым прыйшла да нас?»
  «Нешта ў гэтым ёсць», — прызнаўся муж. «Ну, выкарыстоўвайце любую старую падказку, але не дазваляйце лэдзі Лауры выходзіць з дому. Што гэта?
  Яго хуткае вуха ўлавіла слабы шолах звонку на лесвічнай пляцоўцы. Ён накіраваўся да дзвярэй, але нікога не было відаць.
  «Ну, пакуль, — сказаў ён, — я вярнуся, як толькі змагу».
  Таппенс глядзела, як ён ад'язджае ў машыне, са слабым сумненнем. Томі быў вельмі ўпэўнены - яна сама не была ўпэўненая. Былі адна ці дзве рэчы, якія яна не зусім разумела.
  Яна ўсё яшчэ стаяла каля акна, гледзячы на дарогу, калі ўбачыла мужчыну, які выйшаў з-за варот насупраць, перайшоў дарогу і пазваніў.
  У адно імгненне Таппенс выйшла з пакоя і спусцілася па лесвіцы. Глэдзіс Хіл, пакаёўка, выйшла з задняй часткі дома, але Таппенс уладна махнула ёй назад. Потым падышла да ўваходных дзвярэй і адчыніла іх.
  На падножцы стаяў хударлявы малады чалавек з непрыдатнай вопраткай і прагнымі цёмнымі вачыма.
  Ён крыху павагаўся, а потым сказаў:
  «Міс Кінгстан Брус тут?»
  «Ты ўвойдзеш?» - сказала Таппенс.
  Яна адышла ўбок, каб ён увайшоў, зачыніўшы дзверы.
  «Я думаю, містэр Рэні?» - міла сказала яна.
  Ён кінуў на яе хуткі позірк.
  «Э-э... так».
  «Заходзьце сюды, калі ласка?»
  Яна адчыніла дзверы кабінета. Пакой быў пусты, і ўслед за ім увайшла Таппенс, зачыніўшы за сабой дзверы. Ён нахмурыўся на яе.
  «Я хачу бачыць міс Кінгстан Брус».
  - Я не зусім упэўнена, што ты зможаш, - спакойна сказала Таппенс.
  «Паслухай, хто ты, чорт вазьмі?» — груба сказаў містэр Рэні.
  «Міжнароднае дэтэктыўнае агенцтва», — лаканічна сказала Таппенс і заўважыла, што містэр Рэні неўтаймавана ўздрыгнуў.
  — Сядайце, калі ласка, містэр Рэні, — працягвала яна. — Пачнем з таго, што мы ведаем усё пра візіт міс Кінгстан Брус сёння раніцай.
  Гэта была смелая здагадка, але яна ўдалася. Заўважыўшы яго жах, Таппенс хутка працягнула.
  — Здабыццё жамчужыны — вялікая справа, містэр Рэні. Ніхто ў гэтым доме не прагне - публічнасці. Ці не можам мы дамовіцца?»
  Малады чалавек уважліва паглядзеў на яе.
  — Цікава, колькі ты ведаеш, — задуменна сказаў ён. «Дазвольце мне падумаць на хвілінку».
  Ён уткнуўся рукамі ў галаву – потым задаў самае нечаканае пытанне.
  «Я кажу, ці праўда, што малады Сэнт-Вінцэнт заручаны?»
  - Цалкам праўда, - сказала Таппенс. «Я ведаю дзяўчыну».
  Містэр Рэні раптам стаў сакрэтным.
  «Гэта было пекла», — прызнаўся ён. «Яны пыталіся ў яе раніцай, апоўдні і вечарам — білі Беатрыс яму па галаве. Усё таму, што калі-небудзь ён атрымае тытул. Калі б я хацеў…
  - Не будзем гаварыць пра палітыку, - паспешліва сказала Таппенс. - Ці не можаце вы сказаць мне, містэр Рэні, чаму, на вашу думку, міс Кінгстан Брус узяла жамчужыну?
  «Я… я не».
  - Ты, - спакойна адказала Таппенс. «Вы чакаеце, пакуль дэтэктыў, як вы думаеце, ад'едзе і бераг вызваліцца, а потым прыходзіце і просіце яе. Гэта відавочна. Калі б ты сам узяў жамчужыну, ты б і напалову не засмуціўся».
  «Яе паводзіны былі такімі дзіўнымі», - сказаў малады чалавек. «Яна прыйшла сёння раніцай і расказала мне пра рабаванне, патлумачыўшы, што накіроўваецца ў фірму прыватных дэтэктываў. Здавалася, яна вельмі хацела нешта сказаць, але не магла вымавіць гэта.
  - Ну, - сказала Таппенс. «Я хачу толькі жамчужыны. Лепш пайдзі і пагавары з ёй».
  Але ў гэты момант дзверы адчыніў палкоўнік Кінгстан Брус.
  — Абед гатовы, міс Робінсан. Я спадзяюся, вы будзеце абедаць з намі. -'
  Потым спыніўся і злосна зірнуў на госця.
  — Зразумела, — сказаў містэр Рэні, — вы не жадаеце запрашаць мяне на абед. Добра, я пайду».
  - Вяртайся пазней, - прашаптала Таппенс, праходзячы міма яе.
  Таппенс рушыла ўслед за палкоўнікам Кінгстанам Брусам, усё яшчэ рыкаючы ў вусы аб чумнай нахабнасці некаторых людзей, у велізарную сталовую, дзе ўжо сабралася сям'я. Толькі адзін чалавек быў невядомы Таппенс.
  — Гэта, лэдзі Лора, міс Робінсан, якая ласкава дапамагае нам.
  Лэдзі Лора нахіліла галаву, а потым працягнула глядзець на Таппенс праз пенснэ. Гэта была высокая, худая жанчына, з сумнай усмешкай, лагодным голасам і вельмі жорсткімі праніклівымі вачыма. Таппенс адказала на яе позіркам, і вочы лэдзі Лоры апусціліся.
  Пасля абеду лэдзі Лора ўступіла ў размову з выглядам мяккай цікаўнасці. Як ішло расследаванне? Таппенс зрабіла адпаведны акцэнт на падазрэнні, звязаных з пакаёўкай, але насамрэч яна думала не пра лэдзі Лору. Лэдзі Лора магла схаваць чайныя лыжкі і іншыя прадметы ў сваёй вопратцы, але Таппенс была ўпэўненая, што не брала ружовую жамчужыну.
  У дадзены момант Таппенс працягнула вобыск дома. Час ішоў. Томі не было і следу, і, што значна больш важна для Таппенс, не было і містэра Рэні. Раптам Таппенс выйшла са спальні і сутыкнулася з Беатрыс Кінгстан Брус, якая спускалася ўніз. Яна была цалкам апранута для вуліцы.
  - Баюся, - сказала Таппенс, - што вам не варта выходзіць зараз.
  Другая дзяўчына паглядзела на яе ганарыста.
  — Выйду я ці не — гэта не ваша справа, — холадна сказала яна.
  «Мая справа, мець зносіны я з паліцыяй ці не», — сказала Таппенс.
  Праз хвіліну дзяўчына папяліста збялела.
  «Ты не павінен... ты не павінен... я не буду выходзіць, але не рабі гэтага». Яна ўмольна прыціснулася да Таппенс.
  - Мая дарагая міс Кінгстан Брус, - сказала Таппенс, усміхаючыся, - справа была для мяне цалкам ясна з самага пачатку... я...
  Але яе перапынілі. У стрэсе ад сустрэчы з дзяўчынай Таппенс не пачула званка ў ўваходныя дзверы. Цяпер, да яе здзіўлення, Томі скакаў уверх па лесвіцы, і ў калідоры ўнізе яна ўбачыла вялікага здаравеннага мужчыну, які здымаў кацялок.
  — Дэтэктыў-інспектар Марыёт са Скотланд-Ярда, — сказаў ён з усмешкай.
  З крыкам Беатрыс Кінгстан Брус вырвалася з рук Таппенс і кінулася ўніз па лесвіцы, якраз у той момант, калі ўваходныя дзверы зноў адчыніліся, каб прапусціць містэра Рэні.
  - Цяпер ты парваў яго, - з горыччу сказала Таппенс.
  «А?» - сказаў Томі, спяшаючыся ў пакой лэдзі Лоры. Ён прайшоў у ванную і ўзяў у руках вялікі кавалак мыла. Інспектар якраз падымаўся па лесвіцы.
  «Яна пайшла зусім ціха», — абвясціў ён. «Яна старая і ведае, калі гульня скончыцца. Што з жамчужынай?»
  — Думаю, — сказаў Томі, працягваючы яму мыла, — што вы знойдзеце яго тут.
  Вочы ў інспектара ўдзячна загарэліся.
  «Стары трук, і добры. Разрэжце кавалачак мыла напалову, зачарпніце месца для каштоўнасці, зноў прыляпіце яго разам і добра разгладзьце месца злучэння гарачай вадой. Вельмі разумная праца з вашага боку, сэр.
  Томі вытанчана прыняў камплімент. Яны з Таппенс спусціліся па лесвіцы. Палкоўнік Кінгстан Брус кінуўся да яго і горача паціснуў яму руку.
  «Мой дарагі сэр, я не магу падзякаваць вас дастаткова. Лэдзі Лора таксама хоча падзякаваць вам…
  - Я рады, што мы даставілі вам задавальненне, - сказаў Томі. «Але я баюся, што я не магу спыніцца. У мяне самая тэрміновая сустрэча. Член кабінета міністраў».
  Ён паспяшаўся да машыны і ўскочыў. Таппенс ускочыла побач з ім.
  - Але Томі, - усклікнула яна. — Хіба яны не арыштавалі лэдзі Лору?
  «Ой!» - сказаў Томі. «Хіба я не казаў вам? Яны не арыштавалі лэдзі Лору. Яны арыштавалі Эліз.
  - Бачыш, - працягваў ён, а Таппенс сядзела здзіўленая, - я часта сам спрабаваў адчыніць дзверы з мылам на руках. Не атрымліваецца – рукі слізгаюць. Таму я задумаўся, што Эліз магла зрабіць з мылам, каб рукі былі такімі ж мыльнымі. Дагнала, памятаеце, ручнік, каб потым на ручцы не было слядоў мыла. Але мне прыйшло ў галаву, што калі б ты быў прафесійным злодзеем, было б нядрэнна быць пакаёўкай дамы, падазраванай у клептаманіі, якая шмат гасяла ў розных дамах. Такім чынам, мне ўдалося сфатаграфаваць яе, а таксама пакой, прымусіў яе ўзяцца за прадметнае шкло і пацягнуўся ў дарагі стары Скотланд-Ярд. Вокамгненная распрацоўка негатыву, паспяховая ідэнтыфікацыя адбіткаў пальцаў – і фота. Эліз была даўно страчаным сябрам. Карыснае месца, Скотланд-Ярд».
  - І падумаць, - сказала Таппенс, знайшоўшы свой голас, - што гэтыя два маладыя ідыёты толькі падазравалі адзін аднаго такім слабым чынам, як яны робяць гэта ў кнігах. Але чаму ты не сказаў мне, што ты задумаў, калі пайшоў?
  «Па-першае, я падазраваў, што Эліз падслухоўвала на лесвічнай пляцоўцы, а па-другое...»
  «Так?»
  — Мой вучоны сябар забыўся, — сказаў Томі. «Торндайк ніколі не распавядае да апошняга моманту. Акрамя таго, Таппенс, ты і твая сяброўка Джанет Сміт наклалі на мяне адзін у мінулы раз. Гэта робіць нас усіх шчырымі».
  OceanofPDF.com
  Пра аўтара
  Агата Крысці з'яўляецца найбольш шырока выдадзеным аўтарам усіх часоў і на любой мове, апярэджваючы па продажах толькі Біблію і Шэкспіра. Яе кнігі разышліся больш чым мільярдам асобнікаў на англійскай мове і яшчэ мільярдам на ста замежных мовах. Яна з'яўляецца аўтарам васьмідзесяці крымінальных раманаў і зборнікаў апавяданняў, дзевятнаццаці п'ес, двух мемуараў і шасці раманаў, напісаных пад імем Мэры Вестмакот.
  Упершыню яна паспрабавала сябе ў дэтэктыўнай літаратуры, працуючы ў шпіталі падчас Першай сусветнай вайны, стварыўшы цяпер легендарнага Эркюля Пуаро са сваім дэбютным раманам « Таямнічая справа ў Стайлз» . У кнізе «Забойства ў доме святара» , апублікаванай у 1930 годзе, яна прадставіла яшчэ адну каханую сышчыцу, міс Джэйн Марпл. Дадатковыя персанажы серыі ўключаюць каманду мужа і жонкі па барацьбе са злачыннасцю ў складзе Томі і Таппенс Берэсфард, прыватнага следчага Паркера Пайна і дэтэктываў Скотланд-Ярда, суперінтэнданта Батла і інспектара Джэпа.
  Многія з раманаў і апавяданняў Крысці былі экранізаваны ў п'есах, фільмах і тэлесерыялах. Мышалоўка , яе самая вядомая п'еса з усіх, была паказана ў 1952 годзе і з'яўляецца самай працяглай п'есай у гісторыі. Сярод яе самых вядомых экранізацый — «Забойства ва Усходнім экспрэсе» (1974) і «Смерць на Ніле» (1978), дзе Эркюля Пуаро сыгралі Альберт Фіні і Пітэр Усцінаў адпаведна. На маленькім экране Пуаро найбольш запамінальна сыграў Дэвід Сушэ, а міс Марпл — Джоан Хіксан, а затым Джэральдзіна Мак'юэн і Джулія Макензі.
  Спачатку Крысці была замужам за Арчыбальдам Крысці, а потым за археолагам сэрам Максам Малоўэнам, якога яна суправаджала ў экспедыцыях у краіны, якія таксама паслужылі месцам дзеяння многіх яе раманаў. У 1971 годзе яна атрымала адну з самых высокіх узнагарод Вялікабрытаніі, атрымаўшы званне дамы Брытанскай імперыі. Яна памерла ў 1976 годзе ва ўзросце васьмідзесяці пяці гадоў. У 2010 годзе ва ўсім свеце адзначалася яе сто дваццацігоддзе.
   
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список

Кожевенное мастерство | Сайт "Художники" | Доска об'явлений "Книги"