Лавгроув Джеймс : другие произведения.

Шерлок Холмс і три зимових жаху

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:
Школа кожевенного мастерства: сумки, ремни своими руками
 Ваша оценка:

  
   ПРАДМОВА
  Джон Х. Уотсан, доктар медыцынскіх навук
  
  яузяць маё пяро, каб зноў напісаць пасля доўгага бязмежжа. Было занадта шмат іншых патрабаванняў да майго часу і ўвагі. Спачатку прыйшлі апошнія ваенныя дзеянні, падчас якіх я аднавіў сваю службу ў якасці афіцэра медыцынскага корпуса каралеўскай арміі і працаваў у ваенным шпіталі каралевы Аляксандры ў Мілбэнку, лячачы салдат, пацярпелых ад раненняў. Гадзіны былі доўгія, і пастаяннае сутыкненне з пакутамі гэтых бедных, адважных параненых адбівала маю энергію, так што ў канцы кожнага дня ў мяне заставалася мала запасу, каб прысвяціць якой-небудзь іншай дзейнасці.
  Пасля заключэння перамір'я я аднавіў свае абавязкі ўрача агульнай практыкі якраз своечасова, каб супрацьстаяць пандэміі іспанскага грыпу, якая ахапіла свет на працягу мінулага года і большую частку гэтага. Мая нагрузка павялічылася ў тры разы, і я зноў быў расцягнуты да знясілення. Чытачы добра ведаюць, што палова Лондана была заражаная, бальнічныя палаты перапоўнены, а колькасць загінулых была жахлівая, смяротнасць складае 2,5%. Я сам быў прыніжаны хваробай, у выніку быў прыкаваны да ложка на працягу месяца і моцна аслаблены на некалькі тыдняў пасля гэтага, і мне пашанцавала, што я выжыў.
  Для тых, хто занепакоены дабрабытам майго вялікага сябра містэра Шэрлака Холмса, ён заставаўся на сваёй ферме на ўзбярэжжы Сасэкса на працягу пандэміі, практычна не кантактуючы з іншымі, як гэта прынята ў нашы дні. Такім чынам, ён быў пазбаўлены ад уздзеяння, і ён застаецца, як заўсёды, у добрым здароўі.
  Толькі цяпер, зімой 1919 года, я адчуў сябе дастаткова ачунялым - і зноў маю дастаткова вольнага часу - каб распачаць расповед пра яшчэ адно з крымінальных расследаванняў, распачатых вышэйзгаданым Шэрлакам Холмсам. У дадзеным выпадку гаворка ідзе не пра адзін выпадак, а пра тры, якія адбыліся зімой 1889, 1890 і 1894 гадоў адпаведна.
  Першапачаткова я не быў упэўнены, ці варта мне рыхтаваць апісанне гэтых эпізодаў да публікацыі, бо гэта цягне за сабой раскрыццё пэўных ісцін, якія дагэтуль не былі публічнымі запісамі, і праліванне святла на ўчынкі, якія выканаўцы, магчыма, палічылі за лепшае застацца неасветленымі. Аднак, паколькі тыя, хто мае непасрэднае дачыненне, ужо мёртвыя, больш чым адзін з іх стаў ахвярай іспанскага грыпу, я адчуваю, што мне не трэба баяцца юрыдычных наступстваў.
  Кожны выпадак, асобна ўзяты, варты таго, каб быць у хроніцы; але, больш за тое, яны падзяляюць унікальную і цікавую асаблівасць сумеснага фарміравання таго, што фактычна з'яўляецца адзіным апавяданнем. Чырвонай ніткай з'яўляецца сям'я Агіус - прамысловец Юстас Агіус, яго жонка Фэй і іх сын Вернан - якія апынуліся звязанымі з кожным з трох інцыдэнтаў.
  Другая агульная нітка заключаецца ў тым, што ва ўсіх справах былі фантасмагарычныя элементы і гратэскныя жахі, прырода якіх можа выклікаць абурэнне і нават засмучэнне ў чытачоў больш адчувальнай прыроды. Не мая справа раіць вам быць асцярожнымі пры чытанні наступных старонак. Успрымальнасць да такіх рэчаў розная, і я пакідаю на ваша меркаванне, ці ёсць у вас адпаведная разумовая стойкасць. Усё, што я скажу, гэта тое, што вы можаце лічыць сябе папярэджаным.
  JHW, ЛОНДАН , 1919
  OceanofPDF.com
  
   Першы тэрор
  ВЯДЗЬМІН ПРАКЛЁН
  1889 год
  OceanofPDF.com
   Раздзел першы
  НАДЗВЫЧАЙНАЯ ВЫПАДЗІННАСЦЬ І СТАРЫЯ ЗНАЁМЫЯ
  
  Тапошняе, чаго я чакаў, калі мы з Мэры вярталіся дадому пасля вячэрняга адпачынку, быў крык аб дапамозе.
  Да гэтага моманту мы вельмі прыемна бавілі час. Мы наведалі спектакль апошняй аперэты Гілберта і Салівана « Гандольеры» , які толькі што адкрыўся ў тэатры «Савой». Я сам не быў вялікім аматарам працы гэтай пары - занадта бойкай і легкадумнай на мой густ - але мая жонка была і любіла гэтую асабліва. Ідучы на захад уніз па Стрэнду, прыціснуўшыся да холаду, я слухаў, як яна з радасцю выконвала арыю Тэсы «Калі вясёлая дзева выходзіць замуж», або столькі яе, колькі яна магла ўспомніць пасля аднаго праслухоўвання. Спеўны голас Мэры быў моцным і мілым, і гэты гук саграваў мяне знутры, ствараючы рэзкі кантраст з халодным начным паветрам. Лондан у снежні ніколі не бывае цудоўным, а зіма 1889 года сапраўды выдалася сырой і марознай.
  Усе таксі, якія праязджалі міма, былі ўзятыя, але мы ведалі, што некаторыя будуць чакаць у шэрагу ля станцыі Чарынг-Крос. Аднак не дайшоўшы да нас, да нашых вушэй даляцела хрыплае, адчайнае праклён. Крык даносіўся зблізку, акрамя нас, ніхто з іншых пешаходаў не чуў. Яе пачатак быў з алеі, якая вяла да набярэжнай Вікторыі, і мы з Мэры спыніліся ля ўваходу ў вузкую вуліцу, абменьваючыся ўстрывожанымі позіркамі.
  Крык паўтарыўся. Нехта, мужчына, прасіў дапамогі. «Хтосьці. Любы! Я вас прашу. Мяне хочуць абрабаваць. Калі ласка!»
  Пасля гэтага пачулася буркатанне іншага чалавека. Словы былі незразумелыя, але сэнсу не было. Яны адрасаваліся нападніку, якога пад страхам пакарання заклікалі змаўчаць.
  Я зноў паглядзеў на Мэры. Яна бачыла патрэбу ў маіх вачах.
  «Міліцыі побач няма...» — пачаў я.
  - Ідзі, Джон, - сказала яна, вызваляючы сваю руку ад маёй. «Я лепш ведаю, чым спрабаваць цябе спыніць».
  «Але я не магу пакінуць цябе тут аднаго на вуліцы».
  «Мінакоў шмат. Я застануся ў святле гэтай газавай лямпы. Я буду ў бяспецы».
  «Але ўсё ж...»
  «Ідзі», — зноў падганяла жонка. «Прашу вас, аднак, беражыцеся».
  «Я буду, вы можаце на гэта разлічваць».
  Сказаўшы гэта, я кінуўся ў завулак.
  Святло з вуліцы прабівалася ледзь на паўдзясятка ярдаў у цемру завулка. Але я толькі змог разабраць фігуры трох мужчын перада мной, якія вымалёўваюцца сярод змроку. Адзін з іх прыхінуўся спіной да сцяны алеі і скурчыўся. Двое іншых навіслі над ім у страшных позах. Адзін з гэтай пары размахваў каржакаватым інструментам, нейкай дубінай, у той час як яго другая рука схапіла іх ахвяру за кашулю. Ад яго пачуліся грозныя словы: «Такім чынам, хопіць больш гэтага хлюпання. Ваш кашалёк. Здай, а то табе будзе цяжка».
  На імгненне я пашкадаваў, што не маю пры сабе службовага рэвальвера. Але потым, выбіраючыся з жонкай на вечар, наўрад ці лічыць патрэбным выходзіць з дому ўзброеным.
  Аднак тое, што ў мяне было пры сабе, што я мог бы выкарыстаць як зброю, - гэта мой кій. Гэта быў прыгожы кавалак паліраванай гікоры, падарунак Мэры на мой апошні дзень нараджэння, і, спяшаючыся да тройкі, я падняў яго ўгору.
  «Вітаю, чарнаахоўнікі!» — сказаў я самым гучным, самым лютым голасам. «Пакіньце яго!»
  Усе трое павярнуліся да мяне тварамі. У цьмяным святле я мог заўважыць, што кожны выглядаў здзіўлены маім раптоўным з'яўленнем. Аднак двое нападнікаў хутка ачунялі. Той, у каго не было дубінкі, рушыў да мяне, падняўшы кулакі.
  Я не зламаў крок. Хутчэй за ўсё, я павялічыў тэмп, адводзячы палку на ходу. Як толькі я апынуўся ў межах дасяжнасці, я замахнуўся ў чалавека. Ён паспрабаваў адбіцца ад удару перадплеччам, але гэта быў сур'ёзны пралік з яго боку, не прымаючы пад увагу як трываласць прылады сябе і значны імпульс за ім. Галоўка палкі сутыкнулася з вастрыём яго локця з магутным рэзкім трэскам . Калі ад удару сустаў не зламаўся, гэтага было дастаткова, каб зламыснік вывеў са строю, бо локаць - гэта вельмі адчувальнае месца, запоўненае нервовымі канчаткамі. Ён адхіснуўся, пакутліва стагнаючы, рука абвісла.
  Яго калега кінуў сваю ахвяру. «Што ў нас тут?» — усміхнуўся ён, мераючыся са мною. «Герой, так?» Ён стукнуў дубінай па раскрытай далоні.
  «Ніякага героя», — роўным тонам адказаў я. «Проста неабыякавы грамадзянін. Адзін, я магу дадаць, які трымае зброю з большай дасяжнасцю, чым ваша. Вы можаце кінуцца на мяне, сэр, але калі вы гэта зробіце, вы апынецеся гэтак жа недзеяздольным, як і ваш сябар. Я прапаную вам неадкладна сысці, вы і ён абодва. Ці інакш».
  Хлопец паказальна ўзважваў маё папярэджанне. У гэты час мае вочы прызвычаіліся да змроку, і я заўважыў, што ён не толькі высокі і мускулісты, нашмат больш, чым яго саўдзельнік, але і выглядаў чалавека, які ведаў сваю долю фізічных сварак, на прынамсі, калі б яго два адсутныя верхнія разцы і шнар над левым брывом былі што-небудзь. Ён не спалохаўся мяне, і ў святле гэтага я заўважыў, што мой першапачатковы прыліў справядлівага абурэння, які нёс мяне дагэтуль, нібы хваля, пачаў сціхаць. На яго змену прыйшлі першыя ўсплёскі трывогі. Магчыма, я памыліўся. Магчыма, я дазволіў галантнасці перамагчы здаровы сэнс.
  - Ах, - нібы з агідай плюнуў вялікі мужчына. «Гэта таго не варта. Давай ты». Ён схапіў свайго саўдзельніка за шыйку шыя. «Давайце пойдзем. Калі мы згуляем правільна, будзе прасцей падбіраць шлях Соха».
  Так і тыя два жулікі пайшлі па завулку ў напрамку Тэмзы, знікаючы з поля зроку і наогул з гэтага апавядання, таму што я ніколі больш іх не бачыў і нічога пра іх не даведаўся, акрамя відавочнага, што яны былі звычайнай вуліцай. злодзеі. Я застаўся сам-насам з аб'ектам іх злосных задум.
  Чалавек стаяў, прыхінуўшыся да сцяны, згорблены, цяжка дыхаючы.
  «З вамі ўсё ў парадку?» Я пацікавіўся.
  "Т-так", ён заікаючыся. «Так, я так думаю. Звяры выкарыстоўвалі мяне дрэнна, але не прычынілі мне шкоды. Бог ведае, што яны маглі б зрабіць, калі б вы не трапіліся разам. Вам мая бясконцая ўдзячнасць, сэр.
  «Няма чаго думаць. Хадзем, вывядзем цябе на вуліцу, дзе лепш светла, каб я цябе агледзеў. Я доктар, так бывае».
  «Запэўніваю вас, я ў парадку», — сказаў чалавек, але не паспеў ён зрабіць пару крокаў, як страціў прытомнасць і, калі б я не злавіў яго, упаў бы.
  «Ты далёка не ў парадку», — цвёрда сказаў я яму. «Вы перажылі моцны шок. Вось, абнясі мяне за плечы. Вось і ўсё. Цяпер адна нага перад другой. Гэтым шляхам».
  Мы выйшлі на Стрэнд. Мэры адчула палёгку, убачыўшы мяне цэлым і цэлым. Яе лоб заклапочана нахмурыўся, калі яна перавяла позірк на чалавека, якога я падтрымліваў.
   «Я разумею, што гэта той чалавек, якога вы выратавалі, Джон. Як ён?»
  «Мы даведаемся праз імгненне». Я дапамог яму сесці на тратуар і падняў яго твар, каб я мог добра яго разгледзець.
  Менавіта тады я адчуў раптоўны трапятанне пазнання.
  "Клянуся громам", усклікнуў я. «Не можа быць. Можа гэта? Гэта ты, нягоднік?»
  Чалавек са здзіўленнем зірнуў на мяне. «Раскотнік? Ніхто не называў мяне такім імем шмат гадоў».
  ««Ірваны нягоднік» Враг. Дабраславі мяне, гэта ты !»
  «Я ў нявыгадным становішчы», — са здзіўленнем сказаў другі. - Ты мяне ведаеш, але, баюся, я не маю ні найменшага паняцця, хто ты... - Ён замяўся. «Пачакай. Дама назвала цябе Джонам. І цяпер, калі я думаю пра гэта, ты сапраўды выглядаеш знаёмым. Джон... як Джон Ватсан?»
  «Тое самае».
  «Нябёсы вышэй». На яго твары з'явілася бляклая ўсмешка. «Якая незвычайная рэч».
  «Ці не так?»
  - Дарагая, - сказала Мэры, - я магу лічыць, што вы абодва ведаеце адзін аднаго?
  «У свой час мы гэта зрабілі, — сказаў я ў адказ, — і сапраўды вельмі добра. Але гэта было - ці даўно? – дваццаць і больш гадоў з таго часу, як мы былі ў прысутнасці адзін аднаго. Мэры, калі я моцна не памыляюся, гэта Цімаці Раге, мой школьны таварыш. Мы разам былі ў Saltings House Preparatory».
  - Стары добры "Whatzat", - сказаў Раге. «Як прыемна бачыць цябе зноў пасля ўсяго гэтага часу».
   «Каб гэта было пры больш спрыяльных абставінах», — сказаў я. - Але мы павінны змясціць цябе ў цяпло, Врагг, пасля тваіх выпрабаванняў. Б'юся аб заклад, глыток каньяку таксама не перашкодзіць.
  Раге пачаў слаба пратэставаць, але я не пагадзіўся з гэтым.
  «Ні слова», — заявіў я. «Як ты думаеш, ты зможаш дабрацца да гэтага звання таксі?»
  «Я магу паспрабаваць».
  - Добры чалавек, - сказаў я, і мы ўтрох утульна размясціліся ў брыгаме і пакаціліся да Падынгтана.
  OceanofPDF.com
   Раздзел другі
  ШТО!
  
  яуладкаваў Раге ўтульна ў фатэлі ў гасцінай. Мэры тым часам наліла яму каньяку і сказала, што збіраецца зварыць нам гарбаты. Я загадаў ёй прымусіць пакаёўку зрабіць гэта, але яна адзначыла, што ўжо позна, усе слугі ляжаць у ложках, і будзіць іх здаецца неразумным.
  Я падвергнуў майго старога школьнага сябра дбайнаму медыцынскаму агляду - рух вачэй, гнуткасць суставаў, пальпацыю на прадмет хваравітасці. Раге, як ён казаў, не пацярпеў, але застаўся моцна ўзрушаны. Толькі калі я напаіў яго другой шклянкай каньяку, рукі ў яго нарэшце перасталі дрыжаць.
  «Я мала бываю ў Лондане», - сказаў ён. «Ці заўсёды гэта так небяспечна?»
  «Толькі для тых, хто ідзе па завулках, куды ніхто ў здаровым розуме не адважыцца зайсці пасля наступлення цемры», — адказаў я.
  «Гэта здавалася карысным ярлыком».
  «Ярлык, каб перарэзаць табе горла».
  Раге выглядаў ашаломленым. «Вы маеце на ўвазе, што я мог памерці?»
   — Не, не, — паспяшаўся супакоіць я. «Для эфекту я перабольшваў. Тым не менш, ёсць вялікая верагоднасць, што гэтыя двое нягоднікаў не спыніліся б на тым, каб забраць ваш кашалёк. Я не здзіўлюся, калі б яны яшчэ больш грубілі над вамі, проста дзеля забавы».
  Раге здрыгануўся. «Які я быў дурань».
  «Неспрактыкаваны, Рэге, вось і ўсё. Не па-дурному».
  Мэры вярнулася з гарбатай і наліла Врагжу і мне па кубку. «Містэр Рэгге, вы начуеце ў нас», — сказала яна. «Я падрыхтую для вас пакой».
  «Я ніяк не мог навязаць вам, мадам», — быў адказ. «Калі я выздаравею, я пайду і знайду гатэль».
  «Я не думаю, што ты разумееш, Раге», - сказаў я. «Мэры не задае пытання. Яна робіць канстатацыю факту. Ты застаешся, і гэтаму канец».
  Выглядала, што Рэгге гатовы прапанаваць яшчэ адно ветлівае адмову, але потым, на строгі позірк Мэры, саступіў. «Калі гэта не занадта цяжка».
  «Нічога», - сказала Мэры і пайшла засцілаць ложак у вольным пакоі.
  - Ну, Ватсан, - сказаў Рэгге, - без сумневу, яна выглядае выдатнай жанчынай. Таксама прыгожа, калі можна так сказаць».
  «Мне пашанцавала больш, чым я заслугоўваю».
  «І вы самі, здаецца, здаровыя. Вы не моцна змяніліся. Акрамя гэтых вусоў і сівізны на скронях, я выразна бачу Джона Ватсана, якога ведаў».
  «Тое ж самае можна сказаць і пра вас». Сапраўды, Рэгге захаваў тонкія рысы твару, якія я памятаў з ранняга юнацтва, і разумныя зялёныя вочы, не кажучы ўжо пра поўныя, крыху дзявочыя вусны. Ягоныя ільняныя валасы крыху парадзелі, і ў яго з'явіўся невялікі жывоцік, але ў астатнім гады былі да яго літасцівымі. Будучы школьнікамі, мы з ім не былі самымі блізкімі сябрамі, але ў нас былі агульныя інтарэсы, у тым ліку крыкет і любоў да твораў Дзюма і По, і мы часта сядзелі за суседнімі партамі ў класе з-за алфавітнай блізкасці нашага прозвішчы.
  Ён акінуў позіркам пакой. «Увогуле, вы квітнееце. Добры дом. Кахаючая жонка. Значыць, вы на агульнай практыцы?»
  «З арміі, так».
  «Войска. Такім чынам, чалавек дзеяння, а таксама чалавек медыцыны. Значыць, вы не напалохаліся гэтых двух хамоў».
  «Я б не сказаў, што мяне не напалохалі, але ў свой час я сутыкаўся з даволі вялікай колькасцю зладзеяў. Калі мая кроў падымаецца, я адмаўляюся палохацца».
  «Як мне пашанцавала, што гэта так. Аднак гэта смешна. Я заўсёды думаў, што вы станеце пісьменнікам. Наколькі я памятаю, вы ў інтэрнаце да сьвятла ўвесь час запісвалі гісторыі ў сшыткі».
  «Так здарылася, што ў пазамінулым годзе ў мяне выйшла кніга».
  «Не кажы!»
  «Так, і гэта мела пэўны поспех».
  «Мае віншаванні. Я прашу прабачэння за тое, што не ведаю гэтага, але, жывучы там, дзе я жыву, я не маю сувязі».
  «А дзе гэта?»
  Рэг ціха ўсміхнуўся. «Вы можаце не паверыць, але Saltings House».
   «Вы працуеце ў школе?»
  «Апошнія пяць гадоў я быў там майстрам, выкладаў лацінскую, грэцкую і старажытную гісторыю, а таксама трохі трэніраваў крыкет. Да гэтага ў мяне была пасада ў Ёркшыры ў месцы пад назвай Priory School».
  — Школьны настаўнік, — сказаў я. «Так, я бачу, як гэта можа задаволіць цябе, Рэгге. Ты заўсёды быў значна больш старанным, чым я. Але школьныя канікулы пачынаюцца толькі праз тыдзень. Што, мабыць, прывяло вас у горад у будні дзень падчас семестра? Мусіць, гэта нейкія тэрміновыя справы».
  «Вельмі тэрмінова». Выраз твару Раге памутнеў. «Адзін, сапраўды, патрабуе ўдзелу Скотланд-Ярда, не менш».
  «Ці збіраліся вы наведаць Ярд сёння вечарам? Для гэтага час занадта позні. Я сумняваюся, што вы знойдзеце больш за пару канстэбляў на службе, і, вядома, ніякіх інспектараў.
  «Я планаваў заехаць туды раніцай, - сказаў Раге. «Бачыце, я не мог сысці з Saltings House да позняга часу. Давялося сачыць за вячэрняй падрыхтоўкай, а потым за выключэннем святла ў спальных пакоях. Пасля таго, як я выканаў гэтыя абавязкі, я сеў на апошні цягнік да Лондана. Маім намерам было знайсці сабе гатэль на ноч, як мага бліжэй да Ярда, каб я мог заехаць туды раней і вярнуцца ў школу да першага ўрока. Гэта было ў той час як я шукаў згаданы гатэль, гэтыя двое мужчын падпільнавалі мяне.
  «Ах. І гэтай справай не можа займацца ваша мясцовая паліцыя?»
  «Я думаю, што не. Справа больш сур'ёзная».
  «Божа мой. Ну, вы хочаце растлумачыць?»
  У глыбіні душы нарадзілася думка. Я ведаў кагосьці, да чыіх паслуг можна было звярнуцца, калі справа даходзіла да расследавання «сур'ёзных спраў», і чые здольнасці да дэдукцыі і аналізу былі бясконца вышэйшыя за здольнасці любога паліцэйскага.
  «Мяркую, я не бачу шкоды», — сказаў Раге. «Так атрымалася, што ў школе была смерць».
  «Нябёсы», — заявіў я.
  «Так. Смерць пры падазроных абставінах. Толькі на мінулым тыдні ў возеры знайшлі патанулага аднаго з вучняў. Толькі трынаццаць, на апошнім курсе».
  «Як жудасна».
  "Цалкам дакладна", сказаў Раге з пачуццём. «Містэр Гормлі — гэта дырэктар школы — настойвае, што гэта быў не што іншае, як трагічны выпадак. Аднак у мяне ёсць сумненні».
  «Раскажы мне больш», — сказаў я, потым паправіў: «Насамрэч, не трэба. У мяне ёсць ідэя лепш».
  «Што гэта?»
  «Рэдж, я мяркую, што вы не чулі пра чалавека па імені Шэрлак Холмс».
  Ён нахмурыўся. «Імя не гучыць. Я павінен быў?»
  У той час кар'ера Холмса ў якасці дэтэктыва-кансультанта налічвала амаль дзесяць гадоў, але яго вядомасць яшчэ не выйшла далёка за межы Лондана, і нават тады была ў асноўным абмежавана пэўнымі сацыяльнымі коламі ў сталіцы і, вядома, у іншых шляху, у злачынны свет. Мае аповеды пра яго подзвігі значна ўмацавалі б яго рэпутацыю як на нацыянальным, так і на міжнародным узроўні, але пакуль толькі першы з іх, Эцюд у пунсовым колеры , быў надрукаваны.
  "Гэта не мае значэння", сказаў я. «Важна тое, што калі ў вас ёсць праблема незразумелай або далікатнай прыроды, Шэрлак Холмс - ваш чалавек. Вам было б значна лепш пабачыць яго аб гэтым, чым каму-небудзь у Ярдзе.
  «Вы ўпэўнены?»
  «Цалкам упэўнены. Заўтра ж я адвяду вас да яго».
  Правёўшы Раге ў пакой, я лёг спаць. Мэры дачакалася мяне і пацікавілася самаадчуваннем Врагге. Я пераказаў нашу размову, і яна пагадзілася з тым, што, калі Рэге лічыць, што з патанулым вучнем нешта не так, то варта было б прыцягнуць да гэтага Холмса.
  - Містэр Холмс дакажа сваю рацыю, - сказала яна, - ці ён зможа развеяць свае асцярогі. У любым выпадку гэта прынясе яму задавальненне».
  «Дакладна я так думаю».
  «Адно пытанне, дарагі». Яна запытальна ўсміхнулася. «Што?»
  «О, ты ж ведаеш, якія школьнікі, Мэры», — сказаў я, ледзь пачырванеўшы. «Вам трэба зрабіць нешта толькі адзін раз, каб зарабіць мянушку, і потым вы затрымаецеся з гэтым, пакуль не сыдзеце. У маім выпадку я меў даволі энтузіязм, калі выклікаў бэтсмена падчас матчаў па крыкеце, і аднойчы я выпадкова крыкнуў "вотзат" замест "хаўзат". Паколькі гэта гучала крыху як маё сапраўднае імя, усе сталі так называць мяне. Крыху сорамна».
  "Не, гэта не так", - сказала Мэры. «Гэта салодка. А цяпер выключы лямпу і паспі, Джон. Я хутчэй падазраю, што «Whatzat» Watson і «Ragged Rascal» Wragge чакаюць напружаны дзень».
  OceanofPDF.com
   Раздзел трэці
  АДЗНАК ДАСТАТАЧНАГА АКАДЭМІКА
  
  АНа наступную раніцу мы з Раге ішлі на Бэйкер-стрыт, і ён папярэдне пацікавіўся, ці быў гэты мой сябар «дэтэктыў-кансультант» прафесіяналам і, калі так, ці дорага ён каштаваў.
  «Заробак у настаўніка сціплы», — сказаў ён. «У мяне мала запасу, і ў Лондане ўсё каштуе даражэй».
  «Не думай пра гэта», — сказаў я. «Холмс часта аказвае свае паслугі бясплатна, калі лічыць справу годнай і справу дастаткова цікавай. Нават калі гэтага не адбудзецца ў дадзеным выпадку, я загадаю яму даць вам льготную стаўку. Калі гэтага не атрымаецца, я заплачу яму ганарар сам».
  «Вы б зрабілі гэта для мяне?»
  «Для чаго патрэбны старыя школьныя сябры?»
  Увайшоўшы ў пакой Холмса, я адразу заўважыў, што мой сябар пагружаны ў нейкую цяжкую галаваломку. Газеты, даведнікі і нататкі, напісаныя на абрыўках паперы, валяліся на падлозе, у той час як атмасфера была густая дымам ад люлькі. Сам Холмс сядзеў у сваім любімым крэсле з падцягнутымі каленямі і такім далёкім позіркам у праніклівых шэрых вачах, які сігналізаваў пра глыбокую роздум. Я думаю, што ён не спаў усю ноч, разважаючы.
  - Ватсан, - сказаў ён, невыразна вітаючыся. «Прабачце, але зараз я не магу з вамі размаўляць. Чакаю тэлеграмы ад брата, якая высьветліць, слушная мая гіпотэза наконт даволі важнай справы ці не. Вы і джэнтльмен з вамі адчувайце сябе як дома. Самі ведаеце, дзе табака. Гэта не павінна быць занадта доўга».
  Рэг і я зрабілі, як было загадана, і некаторы час усе сядзелі моўчкі, адзіныя гукі — грукат колаў экіпажа і конскіх капытоў па брукаванцы, гучнае ціканне гадзінніка на каміннай паліцы і час ад часу стук люлькі па попельніцы .
  Потым раздаўся званок у дзверы, і прыйшоў пасыльны з чаканай тэлеграмай. Холмс прагледзеў лісток паперы, пасля чаго куткі яго рота з'явіліся ўсмешкай. Ён напісаў адказ, і хлопчык узяў гэта і сваю плату і пабег.
  Затым Холмс перадаў мне тэлеграму. «Зірні на гэта, стары».
  Паведамленне было кароткім і складалася з трох слоў:
  НЯМА КАРАБЛЯ ШЭРЛАКА
  «Што вы з гэтага робіце?»
  «Што я павінен зрабіць з гэтага?» Я сказаў. «Без кантэксту сказ бессэнсоўны».
  «Ах, так. Мяркую, вы не паспяваеце за падзеямі у справе Фартынгейла . Ну, я мяркую, у вас няма прычын.
  «Вы маеце на ўвазе паравы кліпер Farthingale , які затануў у моцным моры ў Біскайскім заліве ў мінулым месяцы, страціўшы ўсе рукі. Я чытаў пра гэта ў газетах. Гэта была проста яшчэ адна жудасная марская катастрофа, ці не так?»
  «Ёсць крыху больш, чым гэта,» сказаў Холмс. « Farthingale перавозіў каштоўны груз — залатыя зліткі — і ў лонданскага Lloyd's выказалі сумневы наконт таго, ці ён наогул затануў».
  «Вы маеце на ўвазе страхавое махлярства?»
  «Гэта і многае іншае. Майкрофт даручыў мне высветліць праўду ад імя некалькіх Імёнаў Лойда, якія з'яўляюцца яго блізкімі. У выніку маіх даследаванняў я змог пераканацца, што ўсё залежыць ад існавання або адваротнага выпадку кліпера пад назвай Салавей , які больш-менш ідэнтычны Фартынгейлу . Начальнік гавані ў Більбаа, на паўночным узбярэжжы Іспаніі, заявіў, што карабель пад назвай « Салавей» зайшоў у яго порт чатырнаццатага лістапада. Гэта за дзень да таго, як мяркуецца, што Farthingale затануў».
  «Ці мог Салавей быць Фартынгейлам , пераабсталяваным і атрымаўшы крыху іншую назву?»
  «Проста так, і ў такім выпадку, хутчэй за ўсё, было парушэнне. Груз са зліткамі ўжо быў выгружаны ў іншым месцы, несумненна, каб быць агароджаным праз нейкую злачынную сетку, а затым Farthingale , замест таго, каб быць разбураным, быў перапрафіляваны ў «новы» карабель і пададзены страхавы пазоў».
  «Дзве крадзяжы па цане адной».
   «Ха! Вельмі дурнавата, Ватсан, але таксама даволі правільна. Я папрасіў Майкрофта пацвердзіць праз сваю шырокую сетку крыніц, ці сапраўды «Салавей» прыбыў у Більбаа ў той дзень».
  «І словам «Няма карабля Шэрлака» ён заяўляе, у звычайнай лаканічнай форме, што яна гэтага не рабіла».
  - Не, - сказаў Холмс, пацiснуўшы плячыма. «Такога судна, насамрэч, няма. Увесь час гэта быў Фартынгейл . Іспанскі капітан гавані проста пераблытаў словы Nightingale і Farthingale і запісаў першае, калі меў на ўвазе другое. Лёгка зрабіць памылку, калі англійская не з'яўляецца вашай роднай мовай. Фартынгейл сапраўды пайшоў на наступны дзень, як лічылася ўвесь час, і таму Лойд павінен заплаціць . Разгадаць гэтую таямніцу не было занадта складана, але яна патрабавала роздуму і цярпення. Дык чаму ж я абавязаны гэтым візітам? Я магу толькі выказаць здагадку, што нашаму сябру тут - школьнаму настаўніку з сельскай мясцовасці Кент, калі я не памыліўся - я патрэбен».
  Я паглядзеў на Раге, цалкам чакаючы ўбачыць на яго твары выразнае здзіўленне. Гэта была звычайная рэакцыя кожны раз, калі Шэрлак Холмс рабіў падрабязныя, дакладныя высновы аб абставінах чалавека, грунтуючыся толькі на знешнім выглядзе.
  Раге, аднак, не выклікаў асаблівага здзіўлення.
  - Вам не цікава, адкуль Холмс ведае, чым вы зарабляеце на жыццё і дзе жывяце, Рэгге? – сказаў я, адчуваючы сябе крыху прыгнечаным. Я спадзяваўся, што праява талентаў майго сябра ўразіць яго.
  - О, - сказаў Раге. «Я меркаваў, што вы перадалі містэру Холмсу ўчора позна ўвечары перад гэтай сустрэчай і паведамілі яму пра мяне. Вы хочаце сказаць, што не?»
   «Не».
  Раг нахіліў галаву набок, скрывіўшы вусны. «Ну, тады я павінен прызнаць, што гэта вельмі разумна з вашага боку, містэр Холмс».
  - Проста дробязь, - сказаў Холмс, грэбліва махнуўшы рукой.
  «Як вы можаце зрабіць такія высновы пра мяне?»
  «Вясковая частка лёгкая. Ваш пінжак пашыты з зялёнага твіду з гусінай лапкай, тканіны, якую рэдка калі носяць у горадзе. Акрамя таго, ён пакроены ў стылі, які ўжо не модны ў сталіцы – гэтыя вузкія лацканы, гэтая падвойная пятліца – але які захаваўся ў краіне. Акрамя таго, на верхняй частцы вашых туфляў ёсць сляды бруду, які занадта бледны, каб быць з лонданскіх вуліц».
  «Цалкам справядліва, — сказаў Рэгге. «Маё адзенне выдае мяне. Але як ты даведаўся, што я менавіта з Кента?»
  - У вас у кішэні копія першага тома Брэдшоў , - сказаў Холмс. «Загаловак проста бачны, вызірае. Гэты раздзел чыгуначнага даведніка ахоплівае Лондан і яго бліжэйшыя наваколлі, ад Кента да Дэвона, з востравам Уайт і Нармандскімі астравамі. Бледная гразь, якую я згадваў хвіліну таму, з'яўляецца тыпам, вядомым як Лонданская гліна, і за межамі сталіцы, знаходзіцца галоўным чынам у балотах Тэмзы і эстуарыяў Медуэя ў паўночным графстве Кент».
  «Але ці магло яно не прыліпаць да майго абутку з моманту майго прыезду ў Лондан, не раней?»
  «Алювіяльныя адклады Лонданскай гліны ў самім Лондане залягаюць глыбока. Горад быў пабудаваны над імі, і яны бачныя толькі на дне ракі, калі сыходзіць прыліў. Гразь на вуліцах Лондана зусім іншага складу. Значыць, хіба што вы цягнуліся ўздоўж берага Тэмзы, у чым я сумняваюся, вы прыйшлі па плямы ад гразі ў іншым месцы.
  «Вельмі добра». Здавалася, Рэгг быў задаволены тлумачэннем Холмса. «А як наконт часткі школьнага настаўніка?»
  - У вас ёсць пэўны выгляд, - адказаў Холмс, - выгляд, які я магу назваць толькі прафесарскім. Лёгкая сутуласць, спосаб углядацца. Гэта амаль заўсёды прыкмета дасведчанага навукоўца. Дадайце да гэтага лёгкую прысыпку крэйдавага пылу на вашым правым рукаве, несумненна, атрыманую ад таго, што вы ўпіраецеся рукой у дошку, калі вы пішаце на ёй, і здагадка стане пэўнай.
  «Усё гэта магло азначаць, што я быў універсітэцкім выкладчыкам, аднак гэтак жа лёгка, як гэта магло азначаць, што я быў школьным настаўнікам».
  «Праўда. Аднак вы выглядаеце ў дастаткова добрым фізічным стане, а пераважная большасць універсітэцкіх выкладчыкаў - не. Яны цураюцца фізічных практыкаванняў і на свежым паветры. Школьныя настаўнікі, з іншага боку, часта павінны быць на вуліцы, трэніруючы сваіх вучняў у розных спартыўных мерапрыемствах ".
  Раге адкінуўся назад. «Вы сапраўды праніклівы, сэр. Уотсан высока адклікаецца пра вашу доблесць, і, здаецца, з пэўным падставай».
  Надышоў час для мяне афіцыйнага прадстаўлення. «Гэта, Холмс, Цімаці Рэг, мой аднагодак у падрыхтоўчай школе, які зараз там выкладае».
  «Салтынгс Хаўс, а?» - сказаў Холмс. - У такім выпадку, містэр Рэгге, я магу толькі меркаваць, што вы прыйшлі да мяне з нагоды смерці нейкага Гектара Робінсана, вучня, якога вы апекавалі.
  Бровы Раге падняліся ўверх. «Адкуль вы можаце гэта ведаць?» Ён павярнуўся да мяне з недаверлівым выразам твару. - Вы ўпэўнены, што не звязваліся з містэрам Холмсам мінулай ноччу, Ватсан?
  «Вы лічыце, што гэта выкрут, які мы з ім задумалі паміж сабой?» Я сказаў. «Трук нейкі?»
  «Гэта прыйшло мне ў галаву».
  «З якой мэтай?»
  «Каб заваяваць мяне і забяспечыць мой звычай».
  Мне было неяк крыўдна. Рэгг аспрэчваў мой гонар і гонар Холмса. Тым не менш, я меркаваў, што яго падазрэнні можна дараваць, і я стрымаў сваё абурэнне.
  «Сапраўды, Раге, — запэўніў я яго, — гэта не фокус. Вы сказалі мне, што хлопчыка звалі Гектар Робінсан?»
  «Калі падумаць, я не зрабіў».
  «Не, вы не зрабілі. Так што я наўрад ці мог перадаць гэтую інфармацыю Холмсу, ці не так? Тым не менш, Холмс, цяпер мая чарга быць здзіўленым. Адкуль вы даведаліся, як завуць хлопчыка?»
  - Нічога страшнага, - сказаў Холмс. «Як вы бачыце па стане падлогі вакол мяне, я чытаю газеты. Шмат газет. Я падпісаны не толькі на нацыянальныя штодзённыя газеты, але і на многія рэгіянальныя органы, не ў апошнюю чаргу тыя, што родам з бліжэйшых ваколіц Лондана. Адным з такіх з'яўляецца The Kentish Gleaner , на старонках якога паведамлялася, што хлопчык, якога звалі Гектар Робінсан, патануў у школе Saltings House у пазамінулы аўторак. У мяне такі розум, які здольны захоўваць дадзеныя, не ў апошнюю чаргу тыя, якія адносяцца да больш хваравітых аспектаў жыцця. Гэта абавязковая ўмова для майго паклікання. Мой розум яшчэ больш схільны захоўваць пэўную інфармацыю, калі яна мае сувязь, хоць і тонкую, з маім самым дарагім сябрам у свеце - калі, напрыклад, гэта адносіцца да школе, дзе прайшло некалькі гадоў яго станаўлення. Па сутнасці, Уотсан, я збіраўся звярнуць вашу ўвагу на артыкул пра Глінера, калі мы сустрэнемся ў наступны раз, хоць бы з цікаўнасці. Здаецца, лёс замкнуў гэтае кола па-іншаму. Містэр Рэгге, мяркуецца, што ўтапленне маладога Робінсана адбылося ў выніку няшчаснага выпадку. Такі пункт гледжання мясцовай паліцыі, а таксама вашага дырэктара, як цытуецца ў газеце. Аднак вас бы тут не было, калі б вы не згодныя».
  «Сапраўды так, містэр Холмс».
  - У такім выпадку, сэр, - сказаў Холмс, склаўшы далоні і прыняўшы пазіцыю вялікай уважлівасці, - я быў бы ўдзячны, калі б вы пачаставалі мяне фактамі справы.
  OceanofPDF.com
   Раздзел чацвёрты
  ФАКТЫ СПРАВЫ
  
  «ХЭктар Робінсан, - пачаў Рэгге, - не быў тым, каго можна назваць папулярным у Saltings House. Ён трохі нервова нахіліўся наперад на сядзенні, абапёршыся локцямі на рукі і пераплецеўшы пальцы. «Хутчэй за ўсё, ён быў адным з тых хлопчыкаў, якія, здаецца, няправільна ўціраюць людзей. Равеснікі, як правіла, не любілі яго. Большасць настаўнікаў не былі ўражаны яго поспехамі ў вучобе, якія былі ў лепшым выпадку сярэднімі. Ён быў з бледнай скурай і хваравітым выглядам - мала падобны на грэчаскага героя, з якім у яго было адно імя - і ён дэманстраваў нейкую панурлівасць, якая была вельмі непрывабнай. Справа не ў тым, што ён быў у нейкім сэнсе подлым ці наўмысна пакрыўдзіўся. Тым не менш нешта крыўднае ў ім было».
  «Некаторыя людзі такія, - сказаў Холмс. «Яны маюць няшчасце выпраменьваць непрыемнасць, як непрыемны пах».
  «Я стараюся бачыць лепшае ва ўсіх сваіх вучнях, але з Робінсанам я не магу адмаўляць, што мне было цяжка. Як бы жорстка гэта ні гучала, у хлопца было мала выкупных якасцяў. Магчыма, вас не здзівіць, даведаўшыся, што ён быў няшчасны ў Saltings House; ні тое, што, улічваючы яго характар, яго няшчасце ўскладнялася тым, што ён быў аб'ектам здзекаў. Зараз, вядома, здзекі - звычайная справа ва ўсіх школах...»
  - Сапраўды, - сказаў я. «Наколькі я памятаю, мы самі былі даволі злыя ў адносінах да некаторых нашых сучаснікаў, ці не так? Персі Фелпс, напрыклад. Памятаеце яго? «Апалонік» Фелпс. Раней мы ўвесь час цакалі яго. Аднак гэта не прынесла яму працяглай шкоды. Ён перайшоў у Кембрыдж, а потым у Міністэрства замежных спраў, дзе зрабіў бліскучую кар'еру».
  Апошняя частка была не зусім праўдай. Я ўстрымаўся ад згадкі, што раней у гэтым годзе мы з Холмсам прыйшлі на дапамогу Фелпсу, калі важны ваенна-марскі дагавор знік у яго з-пад носа. Пазней я апублікую справаздачу аб гэтым эксплойце, але ў той час крадзеж і аднаўленне дакумента заставаліся дзяржаўнай таямніцай, і я быў абавязаны законамі аб канфідэнцыяльнасці абмяркоўваць гэта.
  «Фэлпс валодаў бліскучым розумам і вялікім запасам упэўненасці ў сабе», — сказаў Раге. «Ён мог справіцца. Не так Гектар Робінсан. Больш за тое, абыходжанне з Робінсанам было неапраўдана заганным. У прыватнасці, двое хлопчыкаў, Джэрэмі П'ю і Осія Уят, узялі на сябе абавязак бязлітасна пераследаваць яго, знаходзячы разнастайныя спосабы мучыць яго. Часам гэта проста спатыкала яго падчас хады або нечакана націскала на вуха. Іншым разам гэта было б прыніжэннем, напрыклад, апаражніць над ім чарніліцу, перакуліць абед яму на калені або падсунуць мёртвую мыш паміж покрывам. Потым была слоўная лаянка, больш тонкая, але не менш падступная. Абзыванне. Рабіць інсінуацыі на бацькоў. Абвінаваціўшы яго ў дэвіянтных паводзінах. Кожны раз, калі я быў сведкам гэтага асабіста, я быў што я мог, каб утаймаваць гэта, але я не магу кантраляваць тое, што адбываецца, калі мяне няма. Акрамя таго, П'ю з'яўляецца выдатным універсалам, як у вучобе, так і на спартыўнай ніве, і ў цяперашні час з'яўляецца кіраўніком. У будучыні ад яго чакаюць вялікіх спраў. Што тычыцца шаноўнага Осіі Уата, то ён крыху менш таленавіты, але яго бацькам з'яўляецца лорд Гілхэмптан, член парламента ад Уокінга і высокапастаўлены міністр кароны. Абодва хлопцы - зрэнкі вока дырэктара Гормлі, і яны не могуць зрабіць нічога дрэннага ў сваёй кнізе, таму ўсе скаргі, якія я ні рабіў яму наконт іх дрэннага абыходжання з Робінсанам, былі сустрэтыя з каменнай абыякавасцю.
  «Усё, што вы сказалі дагэтуль, можа прывесці да высновы, што Робінсан патануў па віне сябе», — сказаў Холмс. «Ён быў зроблены няшчасным увагай гэтых двух хуліганаў, стаў настолькі прыгнечаным, што не бачыў іншага выйсця, акрамя як пакончыць з сабой».
  «Згодны. Вы можаце сабе гэта ўявіць, ці не так? Дзень за днём пастаянная драпіна, драпіна, драпіна жорсткасці, якая падрывае яго ўпэўненасць, падрывае пачуццё ўласнай годнасці. Гэта лёгка магло давесці яго да самагубства».
  «Але ты ўсё яшчэ думаеш, што не».
  «Я б не паставіў за межы П'ю і Уата выцягнуць Робінсана на возера, прымусова засунуць яго ў ваду і трымаць пад вадой. Магчыма, у іх не было намеру забіваць яго. Магчыма, яны гэта мелі на ўвазе як жарт і ўсё выйшла з-пад кантролю».
  «Ненаўмыснае забойства, а не забойства».
  «На мой погляд, гэта не робіць іх менш вінаватымі».
  «Аднак у вас няма доказаў гэтага».
   «Ніякіх. Проста моцны інстынкт, што Робінсан не забіў сябе і што яго смерць таксама не была выпадковасцю».
  - Добра, - сказаў Холмс. Я бачыў, што да гэтага часу ён быў далёкі ад упэўненасці, што тут ёсць таямніца, якую трэба разгадаць. «Было б карысна, калі б вы расказалі мне крыху больш пра фактычныя абставіны яго ўтаплення. Усё, што я ведаю з газеты, справаздача якой была даволі скупай на дэталі, гэта тое, што хлопчык быў знойдзены плывучым тварам уніз у школьным возеры.
  «Мяне не было, калі цела вынялі з вады».
  «Хто гэта знайшоў?»
  «Наглядчык, Талбат».
  «Не «Бог» Тальбот!» Я эякуляваў. «Ён яшчэ там? Яму, мусіць, гадоў сто».
  «Яшчэ там, і ўсё такі ж з'едлівы, як ён быў, калі мы былі хлопчыкамі», - сказаў Раге. «Я таксама люблю выпіць».
  «Яго ведалі як «Бога», - растлумачыў я Холмсу, - таму што ў яго была хворая нага і...
  "І таму рухаўся таямнічым чынам", - скончыў Холмс за мяне нецярплівым тонам. «Так, так, я разумею. Вельмі дасціпна. А цяпер, калі можна абмежавацца толькі справай і пакінуць гэтыя твае школьныя ўспаміны на іншы раз… Дзякуй. Працягвайце, містэр Враг.
  «Робінсана спрабавалі ажывіць, так мне сказалі», — сказаў Рэгге. «Школьная наглядчыца, місіс Хэрыс, выкарыстала своеасаблівую тэхніку рэанімацыі, неаднаразова націскаючы на яго жывот, але безвынікова. Ён быў відавочна мёртвы і быў мёртвым некаторы час. Містэр Гормлі, які прыбыў на месца здарэння неўзабаве пасля таго, як місіс Хэрыс пакінула свае намаганні, неадкладна абвясціў, што Робінсан патануў выпадкова. «Хлопчык пайшоў плаваць, — сказаў ён, — трапіў у цяжкасці і загінуў. Гэта была яго ўласная віна». Але я пытаюся ў вас, спадары, хто ў здаровым розуме пайшоў бы купацца ў возеры да світання снежаньскай раніцай, калі вада была халодная? Сцвярджэнне Гормлі недарэчнае».
  «Вы кажаце «ў сваім розуме», — сказаў Холмс, — але можна ўявіць, што юнак, жыццё якога яго каты ператварылі ў пекла, быў бы чым заўгодна, але не ў здаровым розуме».
  «Зразумела, але вы павінны былі бачыць П'ю і Уата, містэр Холмс, калі містэр Гормлі абвясціў пра трагедыю на сходзе той раніцай. Я назіраў за імі, шукаючы рэакцыі, а яны былі ў жаху і ў жаху. Я прызнаю, што іх паводзіны з таго часу былі такімі ж, як звычайна, але ў той момант я бачыў гэта на іх тварах. Клянуся, я зрабіў. Пачуццё віны».
  «Віна, або проста раскаянне хулігана, ад якога ён звычайна пакутуе, калі падзеі даводзяць да яго поўнае значэнне яго дзеянняў. Робінсан патануў, і П'ю і Уят зразумелі, што яны давялі яго да гэтага сваімі пераследамі і дамаганнямі, і былі адпаведным чынам пакараныя. У такім выпадку яны не нясуць адказнасці перад судом за вынікі сваіх злачынстваў, хоць можна спадзявацца, што вышэйшая сіла прыцягне іх да адказнасці за гэта ў будучым жыцці».
  «Але што, калі яны сапраўды яго актыўна забілі?»
  «Тады гэта зусім іншая гісторыя».
  «І калі верыць Ватсану, вы чалавек, які дакажа гэта», — шчыра сказаў Рэгге. «Вы павінны разумець, містэр Холмс, што зараз уся школа ў бурчанні».
  «Нездарма. Адбылася жудасная рэч».
   «Не, я маю на ўвазе, што атмасфера тут атрутная. Хлопцы непакорлівыя і непакорлівыя. Яны не могуць засяродзіцца на вучобе. Часам яны мяцежныя, і ніякія дысцыплінарныя меры з боку супрацоўнікаў не вернуць іх у парадак. Разумееце, гэта ўсё звязана з праклёнам ведзьмы.
  — Міласцівы, — уставіў я. «Вядома. Я пра гэта ўсё забыўся».
  Холмс адкінуўся на спінку крэсла. - Праклён ведзьмы, - з'едліва паўтарыў ён. «Што гэта можа быць, а?»
  «Гэта легенда, — сказаў Рэгге, — якая ўзыходзіць да заснавання школы і не толькі».
  - Але вам, напэўна, нецікава слухаць пра гэта, Холмс, - сказаў я. Мой тон быў, я прызнаю, некалькі з'едлівы. «Урэшце, вы так грэбліва ставіцеся да гэтых нашых «успамінаў школьных дзён».
  «О, Ватсан», — сказаў мой сябар, удаючы раскаянне. «Прабачце, калі раніў вашыя пачуцці раней. Мне вельмі хацелася б даведацца аб гэтым праклёне і аб тым, якое дачыненне яно мае да смерці Гектара Робінсана, калі яно ёсць.
  - Павінен вас папярэдзіць, - сказаў я Раге, - у Холмса няма грузавіка з паранармальнымі з'явамі. Ён захоўвае сваю глыбокую пагарду да ўсяго, што нясе нават самы слабы подых прывідаў, магіі або незямнога ".
  "Для строга лагічнага мозгу, - сказаў Холмс, - такія рэчы - анафема".
  «Я ў пэўнай ступені падзяляю гэтае меркаванне, — сказаў Раге. Аднак няма сумневу, што ўтапленні былі пастаяннай тэмай у Saltings House, дакладней, на зямлі, на якой пабудаваны Saltings House, і ўсё гэта звязана з ведзьмай па імі Старая Сара.
  OceanofPDF.com
   Раздзел пяты
  ЖАХЛІВАЯ КАЗКА СТАРОЙ САРЫ
  
  АУ гэты момант з'явілася місіс Хадсан з гаршкам кавы на падносе.
  «Я адчувала, што вы, магчыма, жадаеце забраць мяне, містэр Холмс», — сказала добрая дама. «Я таксама зрабіў дастаткова для доктара Ватсана і вашага госця».
  - Ваша прадбачлівасць мяжуе з жудаснасцю, місіс Хадсан, - сказаў Холмс. «Я якраз збіраўся заехаць на каву, а вы тут прадчуваеце мае жаданні. Вы ўпэўненыя, што не празорлівыя, мадам? Нават ведзьма?»
  Ён здзекліва сфармуляваў запыт, і місіс Хадсан успрыняла яго ў такім жа духу, хоць і з некаторым здзіўленнем. «Калі пад празорцам вы маеце на ўвазе адчувальнасць да патрэбаў іншых, — адказала яна, — то гэта тычыцца амаль усіх жанчын і, на жаль, нешматлікіх мужчын. Я таксама ведаю, калі мой пастаялец не спаў усю ноч, працаваў, і мог бы абыйсціся ранішнім аднаўленчым сродкам».
  Яна наліла кожнаму па кубку і пайшла.
  - А цяпер, містэр Рэгге, - сказаў Холмс, прымаючы ўдзячнасць глыток, «раскажы мне пра ведзьму Сару. Я ў настроі для таго, што паколвае па хрыбетніку ".
  Я зірнуў на Раге, спадзеючыся перадаць прабачэнні за жартаўлівасць Холмса.
  Рэгг толькі паціснуў плячыма і сказаў: «Яшчэ ў пачатку семнаццатага стагоддзя, на піку маніі палявання на ведзьмаў, якая ахапіла гэтую краіну і большую частку Еўропы, у сельскай мясцовасці паўночнага Кента быў раскапаны шабаш. Пяцёра жанчын былі абвінавачаны ў практыцы чорнай магіі, зносінах з чарцянятамі і дэманамі, правядзенні блюзнерскіх паўночных рытуалаў і таму падобнае - ва ўсім, акрамя катання на мётлах па паветры. Яны былі арыштаваныя канстэблямі і ўтрымліваліся ў акруговых прысяжных у Грэйвсендзе, пакуль не знойдзецца чалавек, які шукаў ведзьмаў, каб праверыць праўду. Так здарылася, што побач жыў адзін мясцовы сквайр па імені Уільям Чапман, набожны пурытанін, які асабліва захапляўся пошукам і пакараннем ведзьмаў. Ён не губляў часу і падвергнуў пяцярых так званым судам, каб прымусіць іх прызнацца. Гэта пацягнула за сабой розныя формы катаванняў, якія былі стандартнымі для большасці палявання на ведзьмаў. Жанчынам адмаўлялі ў ежы і вадзе, і яны не спалі гадзінамі, пакуль яны не былі настолькі знясіленыя, што іх думкі заблыталіся і яны не ведалі, што гавораць. Іх рэзалі тупымі нажамі, і калі яны не сыходзілі крывёй, гэта лічылася доказам бязбожнай сілы. Іх распранулі дагала, а на іх целах шукалі «знак д'ябла», магчыма, радзімую пляму або радзімку, прысутнасць якой была пераканаўчым доказам таго, што сатана быў іх уладаром і гаспадаром».
  - Наўрад ці гэта эмпірычныя метады, - сказаў Холмс.
  «Ну, даволі. Метады, хутчэй, накіраваныя на тое, каб збянтэжыць, нашкодзіць і прыніжаць, пакуль меркаваныя правапарушальнікі не сталі настолькі напалоханымі і няшчаснымі, што хацелі прызнацца ў чым заўгодна, толькі каб прымусіць гэта спыніць. Потым пайшлі тапельцы. Пяцёра ведзьмаў - цяпер гэта бясспрэчна, бо кожная падпісала прызнанне сваёй віны - былі дастаўлены ў Солтынгс. Так называлася балоцістая мясцовасць, дзе знаходзілася школа і дзе, акрамя таго, была сядзіба Чапмана. Там іх пацягнулі да адной з бухт, якія вядуць да вусця Тэмзы, і аднаго за адным кінулі ў ваду са звязанымі вялікімі пальцамі рук і ног. Гэта было апошняе выпрабаванне іх вядзьмарскай сілы. Калі б яны выскачылі на паверхню і паплылі, відавочна, д'ябал ім дапамагаў, і ў выніку іх выцягнулі б назад і павесілі. А калі б патанулі...»
  «Яны патанулі, і справа была спрэчнай».
  «Меркаваную кіраўніка шабашу звалі Сара. Яе прозвішча згубілася ў смузе часу, і яна была вядомая ўсім у наваколлі проста як Старая Сара. Яна была самай старэйшай сярод пяці і дзесяцігоддзямі служыла акушэркай і лекаркай у рэгіёне. Чэпмен вырашыў, што яна павінна быць завадатарам, таму што яна была менш за ўсё супрацоўніцтва. Гэта значыць, яна даўжэй за ўсіх пратрымалася пад катаваннямі, пакуль не зламалася. У ноч перад тым, як яна была падвергнута выпрабаванню вадой, святар наведаў пакой, дзе яе трымалі, каб прынесці ёй суцяшэнне Святога Пісання. Сара засталася з выклікам. Яна сказала святару, што яе споведзь перад Чэпмэнам была несапраўднай, бо была зроблена пад ціскам. Гэта была пазыцыя, якую яна прытрымлівалася да канца».
  «І яна не памылілася, зрабіўшы гэта».
  «Яна сцвярджала, што яна і іншыя сталі ахвярамі злосных плётак. Яны былі сябрамі, якія час ад часу любілі бадзёрыя сустрэчы, і ў гэтым не было нічога дрэннага. Але жанчынам, якія збіраліся ў кампаніі выключна свайго полу, здавалася, не варта было давяраць. Напэўна, яны не задумалі нічога добрага, і найбольш верагодным тлумачэннем было тое, што яны былі ведзьмамі. Трэба мець на ўвазе, што на хвалі Рэфармацыі краіна перажывала ўзрушэнні. Была калектыўная маральная паніка, людзі шукалі казла адпушчэння, кагосьці вінаваціць у бедах нацыі. Яны вырашылі, што адказам было вядзьмарства, і неўзабаве ўсе бачылі ведзьмаў паўсюль. Калі жанчына паводзіла сябе не так, як належыць жанчыне, калі яна дэманстравала іскрынку нетрадыцыйнасці або бунтарства, то для гэтага магла быць толькі адна прычына: яна была ў саюзе з Люцыпарам».
  «Вы, здаецца, добра разбіраецеся ў тэме, містэр Рэгг», — заўважыў Холмс.
  «Не так даўно я чытаў пра суды над ведзьмамі Солтынгс. Я выкладаю Старажытную Гісторыю, але гісторыя ўвогуле - гэта прадмет, да якога я маю сапраўднае захапленне, і неўзабаве пасля таго, як я заняў сваю пасаду ў школе, я ўспомніў легенду і адчуў, што падштурхнуў яе даследаваць. Старая Сара, ва ўсякім выпадку, была апошняй з пяці, каго кінулі ў ваду. Тое, што здарылася з астатнімі чатырма, не захавалася, прынамсі ні ў адным з мясцовых архіваў, якія я правяраў. Я мяркую, што яны не ўсплылі на паверхню».
  «Ці так, але Чэпмен не быў зацікаўлены ў іх выратаванні. Ён проста пакінуў іх тапіць».
  «Так. Інакш бы іх выцягнулі з вады і расстралялі, а былі б афіцыйны дакумент аб гэтым. Як я ўжо казаў, старая Сара была апошняй з іх, і якраз у той момант, калі яе збіраліся шпурнуць у заліў, яна звярнулася да сабранай кампаніі. Яна адмаўляла сваю віну, называла Уільяма Чэпмэна ашуканцам і монстрам і сказала, што калі б у яе сапраўды былі сілы ведзьмы, яна выкарыстала б іх зараз, каб наклікаць праклён на яго галаву. Яна прасіла д'ябла пераканацца, што Чапмена напаткаў той жа лёс, што і яе. Можна толькі ўявіць, які прыём гэта атрымала».
  «Я думаю, Чэпман прызнаў сябе непранікальным, — сказаў я, — будучы перакананым, што Бог на яго баку і што яго вера абароніць яго».
  "Я таксама павінен так думаць", - сказаў Раге. «І тады Старая Сара далучылася да сваіх таварышаў-«ведзьмаў» у вадзе і, несумненна, як і яны, з усіх сіл старалася застацца ў жывых, але, нягледзячы на тое, што яна кульгала, не змагла доўга. Тым часам Чэпмен і іншыя з невялікага натоўпу, які сабраўся, каб назіраць за працэсам, глядзелі з берага, магчыма, віншуючы сябе з пазбаўленнем свету ад зла.
  «І што ў выніку атрымалася з Чэпмэнам?» - сказаў Холмс.
  - Вось у чым справа, містэр Холмс. Не праз год, што павінна здарыцца, як не тое, што ён сапраўды патануў, як і жадала старая Сара, і, больш за тое, у той самай вадзе. Ён быў у вяслярнай лодцы са сваёй сям'ёй. Было добрае надвор'е, але без бачных прычын лодка перакулілася. Жонка і двое сыноў Чапмена шчасна дабраліся да берага з дапамогай некаторых мясцовых жыхароў. Сам ён гэтага не зрабіў. Яго цела знайшлі на наступны дзень».
  «Паэтычная справядлівасць», — сцвярджаў мой сябар.
   «І іранічны канец гісторыі», — сказаў Раге. «Ці гэта было б, калі б два наступныя ўладальнікі дома Чапмена не памерлі падобным чынам. Адным з іх быў капер Джон Маркбі, які рабаваў замежныя караблі ў Карыбскім моры ад імя каралевы Ганны. Другі быў адмірал Хэтэртуэйт, які служыў у Трафальгары пад Нэльсанам і адказваў за ваенна-марскую верф у Чатэме. Абодва загінулі ў моры».
  «Статыстычна кажучы, гэта не малаверагодная гібель чалавека ў марской прафесіі».
  Раге пацвердзіў заўвагу кіўком галавы. «Нягледзячы на гэта, стала меркавацца, што апошнія словы старой Сары не толькі падштурхнулі цёмныя сілы супраць Уільяма Чэпмена, але яе праклён таксама нейкім чынам заразіў яго дом, так што кожны, хто жыў там, мог памерці гэтак жа, як і ён. У выніку сядзібнага дома сталі цурацца. Яе выстаўлялі на продаж, але ніхто яе не купляў, і паступова яна разбурылася і прыйшлося знесці. Прыкладна на мяжы стагоддзяў на зямлі быў пабудаваны новы дом, які з часам стаў школай Saltings House.
  Я ўрэзаў: «Чалавек, які пабудаваў новы дом — яго імя зараз не запомнілася мне — ведаў праклён Старой Сары і прыняў меры, каб змякчыць яго наступствы. Ён папрасіў святара асвяціць тэрыторыю, а таксама паставіў помнік Старой Сары — абеліск з высечаным на ім яе імем».
  - Правільна, - сказаў Раге. «Ён быў суднаходным магнатам па імені Авадыя Джэксан, і абеліск стаў вядомы як «Іголка старой Сары». Сын Джэксана Квенцін прадаў маёмасць, каб заплаціць пошліны пасля смерці бацькі. калі яго ператварылі ў школу. Іголка старой Сары ўсё яшчэ там, і пакаленне за пакаленнем вучняў Солтынгс-Хаўса ставілася да яе з нейкім забабонным трапятаннем. Паводле школьнікаў, у ноч на Хэлоўін прывід Старой Сары выходзіць з балот, перасякае школьную тэрыторыю і знікае ў абеліску, увесь час рагочучы пра сябе. Калі яна праходзіць міма, яе ногі хлюпаюць, і яна пакідае за сабой след мокрай травы».
  «Так, гэта была гісторыя, ці не так?» Я вымавіў дрыжыкі, але гэта быў не зусім акт. Як добра я памятаю, як мне расказаў пра прывід старой Сары старшакласнік, капітан нашага інтэрнату, у адну з маіх першых начэй у Солтынгс-Хаўсе. У тую ноч я амаль не спаў, а калі надышло 31 кастрычніка і мы леглі спаць, я затуліўся пад коўдрай, прыціснуўшы рукі да вушэй, каб не чуць гэтых вільготных крокаў на лужку на вуліцы і гэтага страшнага рагакання. Мне было ўсяго восем, але мой жах быў чыстым і непадробным; і гэты жах так незгладжальна адбіўся ў маёй псіхіцы, што я зноў адчуў яго, прынамсі яго рэха, калі вяртаўся назад.
  «Ніхто не ведае, хто першым прыдумаў пражу, але яна дагэтуль захоўваецца», — сказаў Рэгге. «Многія хлопцы, якіх я апякую, падыходзілі да мяне і балбаталі пра прывід старой Сары, бо сам даведаўся пра гэта ўпершыню. Многія хлопчыкі таксама не набліжаюцца да Іголкі старой Сары, нават сярод белага дня, такая ўлада яе легенды над школай.
  «Я веру, што Абадыя Джэксан не памёр ад утаплення», — сказаў Холмс.
  «Не. Ён памёр у ложку. Яго вынес рак».
   Холмс з'едліва ўсміхнуўся. «Тады яго акт уміласціўлення спрацаваў, і яго ўплыў захаваўся».
  «Здавалася б».
  "Да гэтага часу, гэта значыць."
  - Містэр Холмс, - сказаў Рэг, падымаючыся на ногі. Ён пачаў хадзіць узад і ўперад па мядзведжай шкуры. «Я цалкам разумею ваш скептыцызм. Я не прашу вас верыць, што Солтынгс-Хаўс працуе пад праклёнам даўно памерлай ведзьмы. Тое, што я спрабую зрабіць, гэта растлумачыць, чаму цяпер настрой у школе такі ліхаманкавы. У вас ёсць сто пяцьдзесят хлопчыкаў ва ўзросце ад васьмі да трынаццаці гадоў, кожны з якіх ведае пра Старую Сару, ведае, што каля школы каля двух з паловай стагоддзяў таму тапілі ведзьмаў, яму дакладна паведамілі аднагодкі, што прывід аднаго з гэтых жанчын звычайна наведвае месца, і ў цэлым настолькі ўражлівы, што ён лічыць гэтыя фантазіі як факт. Ён спыніўся на столькі часу, каб заклапочана правесці рукой па рэдкіх валасах, а потым пачаў зноў. «Тады што павінна адбыцца, каб адзін з іх не патануў. Нягледзячы на жудаснасць гэтай падзеі, яна становіцца яшчэ больш жудаснай праз звышнатуральныя канатацыі, якія яна выклікае. Вучні, амаль без выключэння, упэўненыя, што праклён старой Сары ўразіла зноў, і знаходзяцца ў стане павышанага напружання. Калі яны не агідныя, у іх істэрыкі, а калі не істэрыкі, яны плачуць. Гэта доўжыцца ўжо больш за тыдзень і дасягнула такога ўзроўню, што зараз гэта крыху не даходзіць да істэрыі. Г-н Гормлі спрабаваў трымаць рэчы ў таямніцы, але яго падыход да кіравання круціцца вакол шматразовага прымянення кія. Я не супраць капрала пакаранне – «пашкадуй палкі, сапсуй дзіцяці» і ўсё такое, – але яно часта можа прывесці да пагаршэння сітуацыі, а не да паляпшэння, асабліва калі выкарыстоўваецца празмерна».
  «Чым больш вы іх збіваеце, тым больш гэта ўзмацняе іх хваляванне».
  «Дакладна. Дакладна!» Рэгг спыніўся, паказваючы ўказальным пальцам на майго сябра. «Некалькі бацькоў хлопчыкаў даведаліся пра смерць Робінсана і напісалі Гормлі, каб выказаць сваю заклапочанасць. Ён запэўніў, што гэта проста выпадковасць і больш не будзе. Ніхто з іх яшчэ не ведае пра мітусню, якая пачалася ў школе, але дай нам Бог, калі яны даведаюцца - і яны даведаюцца, і хутчэй, чым пазней, таму што семестр заканчваецца ў гэтую суботу, і хлопцы збіраюцца на Каляды. Гэтыя людзі плацяць вялікія грошы, каб іх нашчадкі атрымалі добрую адукацыю, падрыхтаваныя да дзяржаўнай школы і атрымалі поспех у жыцці пасля гэтага. Яны не будуць рады выявіць, што дырэктар губляе кантроль і надыходзіць хаос. Безумоўна, многія з іх забяруць сваіх дзяцей, і назва школы будзе бруднай. Я думаю, што містэр Гормлі больш за ўсё баіцца, што рэпутацыя Сэлтынгс Хаўса пацерпіць, а значыць, пацерпіць і яго».
  - А як наконт бацькоў Робінсана? - спытаў Холмс. «Як яны ўспрынялі гэтую навіну?»
  «Як і можна было чакаць. Я бачыў іх ненадоўга, калі яны прыйшлі забіраць яго рэчы, і выказаў ім свае спачуванні. Відавочна, што абодва былі ў стане глыбокага шоку і гора».
  «І яны задаволеныя тым, што іх сын патануў выпадкова?»
  «Я чуў размову місіс Робінсан з містэрам Гормлі. Яна сказала нешта ў тым сэнсе, што яе Гектар заўсёды быў бедны плывец, і яна не можа падумаць, што, мусіць, трапіла ў яго, калі сам выйшаў у возера ў такую бязбожную гадзіну. Гормлі толькі выдаў спагадлівыя гукі. Калі я думаю пра гэта, мяне гэта вельмі раздражняе. Ён павінен ведаць, што ёсць хаця б верагоднасць таго, што П'ю і Уят прыклалі да гэтага руку, нават калі ён гэтага не прызнае. Калі б толькі ён не быў такім нядбайным, так у захапленні ад дасягненняў П'ю і сямейнага статусу Уата...»
  - Містэр Рэгг, - сказаў Холмс, - я бачу, што вы вельмі шчырыя ў сваёй заклапочанасці, і я не хачу гуляць у адваката д'ябла, але адчуваю, што павінен. Як мой удзел можа спыніць хвалю панікі, якая ахапіла школу? Калі я змагу даказаць, што Гектар Робінсан стаў ахвярай несумленнай гульні, як гэта дапаможа? Ці можа гэта нават не мець супрацьлеглага выніку? Падумайце пра гэта. Скажам, у кагосьці ў Saltings House на руках кроў маладога Робінзана. Я ўстанаўліваю вінаватага, ён належным чынам арыштаваны, але факт застаецца фактам, забойства адбылося на тэрыторыі школы. Жыцьцё ня вернецца ў нармальнае рэчышча, нядоўга».
  «Ці не так?» Я сказаў. «Хіба тое, што мы ведаем, хто быў вінаваты, і тое, што ён прыцягнуты да адказнасці, не прынясе палёгкі, нібы выкалоць фурункул?»
  «Я згодны з Уотсанам, — сказаў Раге. «Калі будзе паказана, што за смерцю Робінсана стаяла чалавечая ўлада, а не нейкае старажытнае праклён, у хлопчыкаў будзе хаця б рацыянальнае тлумачэнне таму, што адбылося. Яно больш не будзе палюваць на іх розум такім жа чынам, больш не будзе закранаць іх самыя глыбокія, самыя цёмныя страхі. Сапраўды гэтак жа іх бацькі будуць менш схільныя забіраць іх са школы. Я маю на ўвазе, што забойства - гэта жудасна, але, па меншай меры, гэта так вытлумачальна і рэдка паўтараецца. З іншага боку, страх перад звышнатуральным можа захоўвацца, і нават багатыя не застрахаваны ад забабонаў».
  «Што яшчэ больш важна, — дадаў я, — калі забойца будзе знойдзены і пакараны, крыўда будзе выпраўлена, і вінаватага больш не будзе, каб выклікаць разлад».
  «Вось і ўсё», — сказаў Раге, жэстам паказваючы мне згоду. «Што сказаў Ватсан. Калі пакінуць у баку ведзьмаў, праклёны і ўсё астатняе, гэта тое, што тут сапраўды важна».
  - Але што, калі пасля ўсяго гэтага высветліцца, што Робінсан сапраўды забіў сябе? - сказаў Холмс. - Або яго смерць была, як сцвярджае ваш дырэктар, няшчасным выпадкам?
  Раге паківаў галавой. «Я не ведаю. не ведаю Я проста думаю, што гэта дапаможа, калі хтосьці прыйдзе звонку і аўтарытэтна выкажацца пра ўсю справу так ці інакш, і ўсё».
  «Калі гэта не вы, Холмс, — сказаў я, — гэта будзе Скотланд-Ярдэр. Рагге прыехаў у Лондан учора з відавочным намерам завербаваць паліцэйскага інспектара. Толькі дзякуючы таму, што мы двое сутыкнуліся першымі, перш чым ён дабраўся да Ярда, ён зараз тут з вамі.
  «Натыкаемся адзін на аднаго», — іранічна паўтарыў Рэгге. «Зноў жа, Уотсан, я павінен падзякаваць вам».
  Холмс перавёў позірк з Раге на мяне і назад, прыжмурыўшы вочы. «Ёсць сёе-тое, што ты мне не сказаў, стары дружа».
  «Нічога асаблівага». Коратка я пераказаў акалічнасці маёй сустрэчы з Раге ўчора ўвечары.
   Холмс свіснуў. «Вечны рыцар у бліскучых даспехах! Вось чаму я так цаню свайго Ватсана. Ён такі ж смелы, як і адважны. Такім чынам, вы кажаце мне, што калі я не вазьмуся за справу, справа будзе аддадзена інспектару з паліцыі Яе Вялікасці».
  "Гэта быў бы мой наступны крок", - сказаў Раге. «Я толькі пагадзіўся пракансультавацца з вамі, а не з паліцыяй, таму што Ватсан так высока пра вас адазваўся». Ноткі ў яго голасе сведчылі аб тым, што ён шкадуе аб сваім рашэнні, бо Холмс яшчэ не выяўляў асаблівага энтузіязму дапамагчы яму.
  - Умелыя рукі Шэрлака Холмса, - сказаў я, - ці больш нязграбныя рукі Лестрэйда, Грэгсана ці кагосьці з тых вартых людзей, якіх вы так нізка паважаеце. Як жа быць, Холмс?»
  «Гам!» - сказаў Холмс. «Вы відавочна апелюеце да майго ганарыстасці, Ватсан».
  «Гэта працуе?»
  «Крыху, так. І незалежна ад таго, разумее ён гэта ці не, містэр Рэгге абудзіў маю цікаўнасць. Справа можа пахваліцца тымі знешнімі элементамі, якія я лічу такімі неадольнымі. Тапельца. Вядзьмарскі праклён. Выбух істэрыі. Тады вельмі добра. Дзе ў гэтым шкода?» Холмс пляснуў у далоні, і я заўважыў, што ён прыняў рашэнне. «Вабіць прагулка па балотах Кента, а разам з ёй і магчымасць наведаць альма-матэр сябра Уотсана. Містэр Рэгге, пракансультуйцеся з вашым Брэдшоў , калі хочаце. Калі будзе наступны цягнік?"
  OceanofPDF.com
  Раздзел шосты
  МОЦНЫЯ ПАХАЛЬНЫЯ НАПАМІНЫ
  
  Сo было тое, што мы селі ў сярэдзіне раніцы на экспрэс з Сэнт-Панкраса ў Грэйвсенд. Місіс Хадсан паслужліва падрыхтавала бутэрброды з ялавічнай паштэтай, якія мы разгарнулі і з'елі падчас гэтага першага этапу падарожжа.
  У Грэйвсендзе, далёка за поўдзень, мы паспелі на прыпынку веткі, якая павінна была даставіць нас у Ларкшэм, бліжэйшую да Солтынгс-Хаўса вёску са станцыяй. Я не мог не ўспомніць, колькі разоў я, будучы хлопчыкам, ездзіў па гэтым самым адрэзку шляху ў купэ вагона Паўднёва-Усходняй чыгункі, вельмі падобным да таго, у якім мы зараз знаходзіліся Холмс, Рагге і я. За гэтыя гады колер ліўрэі кампаніі змяніўся з зялёнага на чорны, але мала што змянілася ў яе рухомым складзе, аж да рэзкага хістання колаў і нязручных сядзенняў.
  Звонку пейзаж быў такім жа, якім я яго запомніў, усеяны вёсачкамі і невялікімі прысядзібнымі ўчасткамі, і чым далей на ўсход ён рабіўся ўсё больш роўным, з шырокай, шэрай паласой Вусце Тэмзы назаўсёды проста бачна, а за ім берагі Эсэкса на гарызонце. Я ўспомніў, як я быў напоўнены як хваляваннем, так і прадчуваннем, магчыма, больш апошнім, чым першым, калі я ўвесь гэты час ішоў да школы; і, наадварот, як я быў бы напоўнены радасцю і ўздымам, калі я ішоў у іншы бок, дадому, на выхадныя і святы.
  У той зімовы поўдзень кожнае дрэва было голае і ўздымала свае аблямаваныя інеем галіны да неба, нібы ў просьбе, як голы жабрак, які просіць вопратку, а краю канала, які ішоў паралельна дарожцы, былі абрамлены белым лёдам. як у старога барада. Усё гэта гаварыла мне пра адзіноту і невыказную тугу, і я запаў у прыглушаны настрой, разважаючы і пра плынь часу, і пра мінучую маладосць. Ніякія ўгаворы Холмса і ветлівыя ўгаворы Раге не маглі вырваць мяне з гэтага майго карычневага кабінета, і толькі калі мы нарэшце прызямліліся ў Ларкшэме, я прачнуўся, усведамляючы, што дзяцінства даўно ззаду і што я тут дарослы чалавек. па справе дарослага чалавека.
  Мы прыехалі ў Сэлтынгс-Хаўс на нанятай сабачай калясцы, і калі набліжаліся да школы, меланхолія зноў пагражала ахапіць мяне. Я не быў там зусім няшчасным, як вучань, але асацыяваўся ў мяне з расстаннем і адсутнасцю: разлукай з сям'ёй, адсутнасцю бацькоўскай любові. Я нават не меў перавагі таго, што мой брат вучыўся са мной у школе, бо ён быў старэйшы за мяне на пяць гадоў і да таго часу, як я пачаў вучыцца ў Солтынгсе, пайшоў далей.
  Аднак калі ў поле зроку з'явіліся вароты, гэтыя пачуцці адразу зніклі. Тыя каваныя парталы, кожны са сваім школьны эмблема, упрацаваная ў яе бары, некалі здавалася высокай і скляпеністай. На самай справе яны былі, як высветлілася, даволі маленькія і несамавітыя. Таксама і сама школа. Галоўны будынак, які, як мне запомнілася, быў такім жа памерам, як замак, уяўляў сабой проста хаатычны, даволі невыразны дом у стылі готыкі з маленькімі арачнымі вокнамі, якія глядзелі са сцен з калёсанага крэменю. Тых комінаў, у памяці такіх шматлікіх і высачэзных, было менш і каржачэй. Кедр, які ўзвышаўся над пярэдняй дарогай, у свой час гігант з вірыдыянавымі лістамі, быў проста вечназялёным ростам вышэй за сярэдні. Я ледзь не засмяяўся.
  З іншага боку, прыліўныя саланчакі, якія ляжалі за школай, выглядалі гэтак жа, як калі я быў малым. Не было таго самага пачуцця прыніжэння; дарослае жыццё не прынесла ім змены погляду. Яны цягнуліся да вусця ў бясконцай катанай працэсіі, невялікія астраўкі пудзіла і чароту сярод лабірынта водных каналаў. Ад іх, прынесены да нас берагавым ветрам, які дзьмуў прама з Паўночнага мора, ішоў ілісты саланаваты пах, які быў вельмі знаёмы. Гэта быў пах пазбаўлення свабоды, бо балоты, хоць і адкрытая мясцовасць, таксама былі бар'ерам. Нам, вучням, унушалі, што пад страхам пакарання забараняецца да іх заходзіць. Там можна заблудзіцца. Можна загразнуць у гразі. Чалавека нават можа захлынуць надыходзячы прыліў, які, калі падымаўся, падымаўся хутка. Небяспекі былі вялікія і шматлікія, і гора таму, што хлопчык быў злоўлены, парушаючы межы і рызыкуючы сваёй шыяй, каб даследаваць гэтую terra incognita.
  Калі мы спускаліся з вазка з сабакамі, Враг сказаў: «Містэр Гормлі будзе раз'юшаны, што я прывёз вас сюды, містэр Холмс. Я мяркую, што мне трэба спачатку пайсці да яго, каб прызнацца. Калі пашанцуе, я змагу пераканаць яго, што гэта добрая ідэя».
  - Мы з Ватсанам пойдзем з вамі, - сказаў Холмс. «Я ўпэўнены, што гэтага хлопца можна прымусіць зразумець, і гэта палегчыць мне жыццё, калі я атрымаю яго блаславенне на расследаванне смерці Робінсана, а не буду вымушаны крадком хадзіць па школе».
  Пах лаку для падлогі ўдарыў мяне, калі мы ўвайшлі ў калідор, і, як і пах балота, гэта быў яшчэ адзін моцны нюхальны напамін пра тое, што я тут быў хлопчыкам. Я прыгадаў, як два разы на тыдзень паліравалі паркет у кожным калідоры. Здавалася, гэтая традыцыя захавалася, бо падлога была адшліфаваная да бляску і слізкая пад нагамі, як сажалка для катання.
  Калі мы ішлі да кабінета дырэктара, я заўважыў, што па будынку разносіцца шум. У гэтую гадзіну ўвесь школьнік павінен быў знаходзіцца ў класе, ціха і старанна вучыцца. Тым не менш, з усіх бакоў даносіўся шум - балбатня, крыкі, пранізлівыя галашэнні, якія перамяжоўваліся больш глыбокімі галасамі, узнятымі ў гневе. Гэтыя грубыя, мужчынскія тоны належалі, я мог толькі меркаваць, майстрам, калі яны пісалі папрок і вымову, здавалася б, дарэмна. Рэгге казаў пра амаль гістэрыку, і тут былі слыхавыя доказы гэтага. Там, дзе павінен быў панаваць прыцішаны парадак звычайнага школьнага дня, панавала ледзьве прыдушанае пандэмонія.
  На дзвярах кабінета дырэктара была латуневая таблічка, якая паведамляла, што там знаходзіцца «містэр Кестэр Гормлі, магістр з адзнакай (Кантаб)». У адказ на стук Раге нас сцісла запрасілі ўвайсці.
  Гормлі аказаўся хударлявым, касцістым, смуглым чалавекам з вялізнымі густымі бровамі і згорбленым, напружаным выглядам. Ён сядзеў за пісьмовым сталом, агорнуты складкамі чорнай акадэмічнай мантыі, паперы перад ім і вялікі паласаты кот сядзеў у яго на каленях. Ён рассеяна гладзіў істоту, праводзячы рукой па яе поўсці, нібы хацеў неяк разгладзіць на ёй палоскі. Здавалася, кот прызвычаіўся да такога грубага абыходжання, і яго вушы былі расплюшчаныя, а вочы напалову заплюшчаныя, што сведчыць аб кацінай памяркоўнасці.
  «Будзь!» - гаўкнуў Гормлі, і гэтыя яго вялікія бровы скурчыліся, як дзве навальнічныя хмары. «Чорт вазьмі, чувак, дзе ты быў? Мне прыйшлося папрасіць Ёўэла зрабіць для вас вашы ўрокі. У вас лепш ёсць добрае тлумачэнне гэтай неабвешчанай адсутнасці».
  - Прашу прабачэння, дырэктар, - сказаў Раге. «Я быў у Лондане па справах. Я спадзяваўся вярнуцца сюды своечасова, каб выкладаць, як звычайна, але па тых ці іншых прычынах гэта аказалася немагчымым».
  «Вы маглі хаця б паведаміць, што вас не будзе».
  «Я магу толькі папрасіць прабачэння. Я вылецеў з галавы».
  Гормлі, здавалася, крыху супакоіўся. «І ці маю я рацыю, калі думаю, што гэты «бізнэс» мае дачыненне да гэтых двух джэнтльменаў?» Ён спекулятыўна ацаніў Холмса і мяне.
  «Гэта так. Ці магу я прадставіць містэра Шэрлака Холмса і доктара Джона Ватсана. Доктар Ватсан, я хачу сказаць вам, што стары салтынгіанец.
  Мая сувязь са школай здавалася Гормлі малаважнай, але асоба майго сябра была. «Шэрлак Холмс. Шэрлак Холмс. Дзе я чуў такое імя? Ах так, дэтэктыў. Яго хмурынка паглыбілася ў хмурыну. - О, Рэгге, не кажы мне, што ты заручыўся з ім у сувязі з Гектарам Робінсанам. У вас ёсць, ці не так? Добрае гора, нахабства! Пасля таго, як я даў зразумець, што Робінзон трапіў у аварыю. Хіба я так не казаў? Некалькі разоў?»
  «Вы зрабілі».
  «І ўсё ж Цімаці Раге ведае лепш». Тон дырэктара быў глыбокі саркастычны. «Такім чынам, ён вырашае ўзяць справу ў свае рукі і адпраўляецца ў Лондан, дзе ён знаходзіць сябе нейкім жаласным сышчыкам-аматарам, шарлатанам, які ходзіць вакол, думаючы, што можа зрабіць лепш, чым паліцыя».
  Я бачыў, як Холмс з усіх сіл стрымліваў сваё раздражненне. - Містэр Гормлі, - сказаў ён з усёй пакорлівасцю, на якую толькі мог сабраць, - містэр Рэгг сапраўды планаваў выклікаць кагосьці са Скотланд-Ярда. Замест гэтага ён падхапіў мяне па той простай прычыне, што я, як грамадзянскі чалавек, магу праводзіць свае расследаванні стрымана і ананімна, не выклікаючы лішняй увагі. У той час як прысутнасць супрацоўніка закона ў Сэлтынгс-Хаўсе - больш за тое, члена Лонданскага Метра - непазбежна прынясе розгалас, чаго, я мяркую, вы не жадаеце.
  Гэта было невялікае скажэнне дзеянняў Раге, але ні Раге, ні я не адчувалі жадання пярэчыць гэтаму.
  - Чаго я не хачу, містэр Холмс, - адказаў Гормлі, - дык гэта мітуслівага чалавека, які лезе ў справы, якія яго не хвалююць.
  Зноў Холмс праявіў стрыманасць. «Гэта зразумела, але паглядзіце так. Калі я змагу ўсталяваць, што няма ніякіх падазроных абставінаў, звязаных са смерцю маладога Робінсана, што ты страціў, дазволіўшы мне, як ты выказаўся, «капацца»? нічога. Хутчэй, вы атрымалі пацверджанне таго, што ўвесь час мелі рацыю».
  «Пацверджанне з крыніцы, якая не мае акрэдытаванага прафесійнага статусу».
  «Нягледзячы на гэта, — няўрымсліва працягваў Холмс, — гэта дапаможа зняць са школы любы цень сораму і, магчыма, сцішыць жах, які пануе сярод вашых вучняў. І гэта тое, што я цалкам маю намер зрабіць: па-за ўсякім сумневам прадэманстраваць, што Гектар Робінсан пайшоў плаваць без нагляду, цалкам па ўласным жаданні, з катастрафічнымі вынікамі».
  Другі мужчына ўважліва паглядзеў на яго. «Гэта так? Вы верыце маёй тэорыі падзей?»
  «Нішто з таго, што мне сказаў містэр Рэгге, не прымушае мяне думаць інакш. Магчыма, я ўсяго толькі «вышук-аматар», але калі вы што-небудзь ведаеце пра мяне, вы будзеце ведаць, што мае выказванні маюць вагу».
  - Гэта праўда, гэта праўда, - сказаў Гормлі. «Я бачыў, калі вашае імя ўсплывае ў прэсе, некаторыя высокапастаўленыя чыноўнікі ў нейкім сэнсе ставяцца да вас». Ён пагладзіў свайго ката крыху менш моцна, чым раней, разважаючы над словамі Холмса. «Што мы думаем, Тамаш Аквінскі?»
  Мне спатрэбілася імгненне, каб зразумець, што цяпер ён звяртаецца да ката, які, пачуўшы сваё імя, падняў галаву і запытальна мяўкаў.
  «Ці павінны мы дазволіць містэру Холмсу волю?» - працягваў ён, усё яшчэ размаўляючы з жывёлай. «Мы верым, што ён будзе карысны?»
  Кот стаяў і выгнуў спіну, скручваючы хвост Рука містэра Гормлі. Здавалася, гэта было тое пацвярджэнне, якога шукаў дырэктар.
  "Вельмі добра, містэр Холмс", сказаў ён. «Я дазволю вам зрабіць вашыя запыты. З найвялікшай неахвотай, розум. А ты, Рагге... — тыцнуў ён пальцам у майго былога аднакласніка. «Гэта яшчэ не скончана. Мы з вамі пагаворым пазней. Вы перайшлі межы свайго становішча, а таксама пагарджалі сваімі абавязкамі. Будуць наступствы. Магільныя».
  - Так, дырэктар, - сказаў Раге. «Я разумею. Я спадзяюся, што як толькі містэр Холмс высветліць праўду, вы зможаце ўбачыць шлях да мяне апраўдання.
  - сарваўся містэр Гормлі. «Гэта яшчэ трэба высветліць. А пакуль вы звольненыя».
  Сказаўшы гэта, ён працягнуў гладзіць Тамаша Аквінскага, пакуль мы выходзілі з яго кабінета, Рэгге з выглядам невялікай сабачкі, а Холмс з іранічнай усмешкай, гуляючай на вуснах.
  «Дзіўна, — сказаў Холмс звонку, — як лёгка супакоіць чалавека, нават такога нястрыманага, як містэр Кестэр Гормлі, проста кажучы яму тое, што ён хоча пачуць».
  «Я толькі спадзяюся, што пасля ўсяго гэтага ён мяне не звольніць», - панура прамармытаў Рэгге. «Здаецца, можа. Я ведаў, што за тое, каб пераадолець яго галаву, будзе плата. Я проста не разумеў, што гэта будзе так крута».
  Я паспрабаваў падняць яму настрой. «Я ўпэўнены, што ты выдатны настаўнік, Раге, і калі да гэтага дойдзе, у цябе не складзе працы знайсці сітуацыю ў іншай школе».
  «Не, калі любы будучы працадаўца просіць рэкамендацыі ў Гормлі. Ён зласлівы».
  «Але ці Тамаш Аквінскі? Вось у чым пытанне. Гормлі шануе каціныя парады. Пакуль Тамаш Аквінскі глядзіць на вас з прыхільнасцю, у вас усё будзе добра».
  Раге засмяяўся, нягледзячы ні на што. «Шчыра кажучы, прыхільнасць ён шчодра ставіцца да гэтага гадаванца. Калі б ён быў удвая менш уважлівым да хлопцаў, якіх ён падпарадкоўваў. Дарэчы, я сапраўды павінен пайсці і ўзяць свой клас. Вінцэнт Ёўэл - майстар гульняў, і ён нічога не ведае пра старажытных грэкаў, рымлян і, насамрэч, нічога. Ён не здольны выкладаць ніводны вучэбны прадмет. Ён таксама, - дадаў ён з пачуццём, - абсалютна грубы чалавек, і мне страшна падумаць, праз што ён зараз перажывае маю долю.
  - Я хацеў бы папрасіць вас, Рэгге, - сказаў Холмс, - адкласці свае педагагічныя абавязкі на некаторы час.
  «Чаму?»
  «Было б карысна мець вас пад рукой у якасці гіда і пасярэдніка, які пры неабходнасці знаёміць вас. Вы маглі б гэта зрабіць?»
  Раге паразважаў, потым пагадзіўся. «Сёння ўсё роўна засталося яшчэ пару ўрокаў. Любы ўрон, які нанёс Yeowell, ужо зроблены. Больш за тое, я, верагодна, у чарзе на звальненне, так што не мае асаблівай розніцы, з'яўлюся я на ўрок ці не. Куды б вы хацелі паехаць?»
  «Вы згадалі, што школьная настаўніца спрабавала ажывіць Робінсана пасля таго, як яго выцягнулі з возера».
  «Так. Місіс Харыс».
  «Я хацеў бы спачатку ўзяць у яе інтэрв'ю».
  - Ідзіце за мной, - сказаў Раге. «Яе аперацыя ляжыць вось так».
  OceanofPDF.com
   Раздзел сёмы
  ЦЯЛАЯ МАТРОНА ГАРЫ
  
  ТАперацыя матроны ўяўляла сабой невялікі пакой на першым паверсе, застаўлены паліцамі, на якіх стаялі бутэлькі з сіропам ад кашлю, касторавым алеем, рыбіным тлушчам, ветрогонным сродкам і многім іншым, поўным запасам дзіцячых лекаў. Сама матрона, місіс Харыс, была адной з тых невысокіх, мажных жанчын пэўнага ўзросту, якія пры першым знаёмстве здаюцца грознымі і нават страшнымі, але неўзабаве выяўляюць, што яны добрыя і клапатлівыя. Гэта, на мой погляд, рабіла яе ідэальнай для гэтай ролі, больш, чым Матрону Айвз, тую старую касцістую дзядзьку, якая ў мой час адказвала за здароўе школы і чыім лекам ад большасці скаргаў было сказаць пакутуючаму, што ён павінен спыніцца быць такім слабым і падтрымліваць яго ідэі. Я адчуваў, што місіс Хэрыс не пацерпіць глупстваў, а пры неабходнасці выступіць у якасці сурагатнай маці для хлопчыкаў, якія сумуюць па сваіх сапраўдных маці.
  - Божа мой, - сказала яна ў адказ на падказкі Холмса, - гэта было жахліва, джэнтльмены. Жудасна! Я з цяжкасцю магу прымусіць сябе ўспомніць гэта ".
   - Успакойцеся, мадам, - сказаў Холмс. «Не спяшайцеся. Я разумею, што вяртацца да гэтага эпізоду непрыемна, але трэба, калі мы хочам разабрацца ў сутнасці».
  Місіс Хэрыс уладкавалася ў адзіным крэсле ў хірургіі. Мы, трое, засталіся стаяць, прыціраючыся ў гэтай цеснаце.
  «Першым, пра што я даведалася, — урэшце сказала яна, — быў Талбат, які грукаў у дзверы майго пакоя. Гэта было каля шасці гадзін раніцы. - Матрона Гары, ідзі хутчэй! — закрычаў ён. «Возера. Ёсць хлопчык, які ў дрэнным стане. Я думаю, ён патануў».
  «Гэта Тальбот, наглядчык».
  «Так. Ён гучаў даволі шалёна. Я накінула халат і пайшла за ім да возера. Там, напэўна, ляжала на беразе цела хлопчыка. Тальбот сказаў, што наткнуўся на яго падчас ранішніх абходаў. Ён сказаў мне, што ён бачыў нешта ў вадзе, бледную форму. Спачатку ён падумаў, што гэта пачак адзення. Ён залез, каб выцягнуць яго, і тады зрабіў жахлівае адкрыццё. «Ты павінен нешта зрабіць», — сказаў ён мне, паказваючы на цела. — Дайце яму лекі ці што. Прынясіце яго». Што ж, з першага погляду я зразумеў, што ніякія лекі ці любое іншае лячэнне не верне бадзёрасць гэтай нежывой абалонцы».
  Яна прыклала руку да рота, яе плечы дрыжалі. Потым, калі прыступ пачуццяў скончыўся, яна аднавіла свой аповед.
  "Гледзячы на гэты бледны тварык, я пазнала Гектара Робінсана", - сказала яна. «Ён ляжаў на спіне, падбочыўшы канечнасці, і быў нерухомы - такі нерухомы. Тым не менш я адчуваў, што калі б і было Я мушу паспрабаваць. Я папрасіў Талбата знайсці нешта, каб падняць яго ногі. Ён зняў шынель, скруціў яго і паклаў хлопцу пад ногі. Потым я стаў на калені і абедзвюма рукамі пачаў накачваць Робінсану жывот. Раней я працаваў у шпіталі ў Кентэрберы, дзе навучыўся гэтай методыцы рэанімацыі. Ён быў распрацаваны лекарамі ў Амстэрдаме ў мінулым стагоддзі. У іх там шмат тапельцаў, што з усімі гэтымі каналамі. Калі вы зможаце выгнаць ваду з лёгкіх, цалкам магчыма, што натуральныя фізіялагічныя працэсы зноў запусцяцца і нармальнае дыханне можа адновіцца».
  «Я чытаў пра нямецкага хірурга па імені Фрыдрых Маас, які мяркуе, што здушванне грудной клеткі можа быць выкарыстана ў якасці метаду рэанімацыі ў выпадку ўтаплення», — сказаў я.
  «Ну, я не ведаў пра гэта. У любым выпадку я зрабіў тое, што лічыў лепшым».
  «Я не меў на ўвазе твае здольнасці, Матрона. Я проста прапаноўваў скарыстацца ўласным медыцынскім вопытам. Я ўпэўнены, што вы зрабілі ўсё магчымае».
  «Я зрабіў, сэр, але ўсё гэта было дарма. Я накачваў жывот гэтага небаракі добрых пяць хвілін, пакуль нарэшце не кінуў. Гэта не мела ніякага значэння. Усё, што выцякала з яго вуснаў, была крыху вады, прымешанай ніткамі крыві».
  - Кроў, - сказаў Холмс.
  - Сведкі ацёку лёгкіх, - сказаў я. «Часта сустракаецца ў тапельцаў. Лішак вадкасці выклікае пашкоджанне далікатных паветраных мяшкоў у лёгкіх».
  «Я ведаю гэта. Я проста палічыў, што гэта варта адзначыць. І «трохі вады», скажаце вы, місіс Харыс. Колькі?»
   «Магчыма, не больш за палову пінты», - сказала матрона. «Гэта істотна?»
  «Я не ўпэўнены. Гэта можа быць. Ці можаце вы яшчэ што-небудзь сказаць мне? Вы падаецца мне вельмі назіральнай жанчынай. Ці былі якія-небудзь аспекты цела, якія вы лічылі дзіўнымі або вартымі ўвагі? Ці былі бачныя, напрыклад, сінякі ці рваныя раны?»
  Місіс Хэрыс задумалася. «Я не памятаю, каб бачыў».
  «Слядоў гвалту няма?»
  «Не. Ах, але пачакайце. Так, было адно. Яго пазногці».
  «Што з імі?»
  «Некалькі з іх былі расколатыя, - сказала яна, - ажно да канца. Пара, сапраўды, зусім разарвалася».
  «Як незвычайна. Ці зьвярталі вы кагосьці на гэты факт?”
  «Я не рабіў. У той час я быў занадта засмучаны; і з таго часу я стараўся выкінуць з галавы ўсю падзею. Вы можаце сабе гэта ўявіць, містэр Холмс? Трынаццацігадовае жыццё абарвалася. І такі няшчасны хлопчык таксама, хоць бы тут, у школе. Без сяброў, невясёлы, самотны. Я спрабаваў узяць яго пад сваю апеку. Я раблю так з вучнямі, якім цяжка, і часта гэта дапамагае ім. Але Рабінзон - да яго было цяжка падступіцца. Я так і не зразумеў яго, і ён ніколі не быў да мяне цёплым, так што мае намаганні сышлі на нішто. Усё роўна знайсці яго такім мёртвым, з мокрай піжамай, якая прыліпла да канечнасцяў, з такой халоднай і белай скурай… Гэта магло б быць суцяшэннем, калі б ён спазнаў крыху радасці за свой кароткі прамежак гадоў. Неяк было горш, бо ён, здавалася, нічога не ведаў».
  «Ён быў апрануты ў сваю піжаму», - сказаў Холмс.
  «Так».
  «Пакуль пра гэта ніхто не казаў. Ты ведаў, Раге?»
  - Не, - сказаў Раге. «Я не прысутнічаў, калі цела выцягвалі з вады, памятаеце, і з тых часоў мне ніколі не прыходзіла ў галаву спытаць, у што ён быў апрануты».
  Холмс зноў павярнуўся да місіс Хэрыс. «Вы сказалі, што не бачылі слядоў гвалту на целе Робінсана».
  «Так».
  «Але той факт, што ён быў апрануты ў піжаму, азначае, што вы не маглі бачыць усё яго цела».
  «Гэта праўда», — сказала місіс Харыс. «Я расшпіліў яго піжамны пінжак, перш чым пачаць напампоўваць яму жывот, аднак, я магу паклясціся, што на яго тулаве не было сінякоў. Таксама яго твар і рукі».
  «Грудзі, твар і рукі - гэта найбольш верагодныя месцы, дзе можна знайсці такія сляды гвалту», - дапусціў Холмс.
  «Я заўважыў толькі зламаныя пазногці, больш нічога».
  «А як наконт Гормлі? Ён ведае пра піжаму?»
  «Цалкам магчыма, што ён не робіць. Я загадаў Талбату прынесці коўдру, каб накрыць Робінсана, і коўдра заставалася на месцы, пакуль не прыехала паліцыя з павозкай, каб забраць цела. Я не мяркую, што містэр Гормлі думаў зазірнуць пад гэта.
  «Гэта цікава. Гормлі не было ні найменшай цікаўнасці?
  «Вы былі б?»
  «У сваёй прафесіі я не магу дазволіць сабе не цікавіцца. Як бы нясмачна гэта ні было, я б паглядзеў».
  «Ну, містэр Гормлі вырашыў гэтага не рабіць, — сказала місіс Гарыс, — і нельга вінаваціць яго ў гэтым. Акрамя таго, мы з Тальботам расказалі яму, што гэта быў Гектар Робінсан і што хлопчык патануў. У яго не было прычын сумнявацца ў нас».
  «Дык ён ніколі не правяраў сам?»
  «Я заставаўся з целам, пакуль яго не вынялі. Гэта было найменшае, што я мог зрабіць. Хтосьці павінен быў сачыць за гэтым і не дапускаць старонніх вачэй. Містэр Гормлі ні разу не зазірнуў пад коўдру. На самай справе ён амаль не набліжаўся».
  - Гэта істотна, Холмс, - сказаў Рэгг, - глядзеў містэр Гормлі на цела ці не?
  «Можа, ён не хацеў хоць бы ўбачыць твар маладога Рабінзона, каб пацвердзіць, што здарылася? А не проста верыць камусьці на слова?»
  «Я мяркую, што так. У роўнай ступені ён мог быць грэблівым, і калі гэта так - ну, як кажа місіс Харыс, хто можа яго вінаваціць?»
  «Вы маеце на ўвазе тое, што я думаю, што вы намякаеце?» - сказаў я Холмсу.
  «Я не ведаю, Ватсан», - быў адказ. «Як вы думаеце, што я маю на ўвазе?»
  Я вагаўся, але адчуваў, што трэба сказаць. - Што Гормлі мог ужо ведаць, што гэта быў Гектар Робінсан і што ён патануў, проста таму, што ён сам мог быць вінаватым?
  І Рэгг, і місіс Харыс ахнулі.
  - Неабавязкова, - сказаў Холмс, робячы жэст абедзвюма рукамі, як бы каб прадухіліць нагрэў рэчы. «Я проста выказваю магчымасць у спекулятыўным духу. Аднак Уотсан палічыў патрэбным вылучыць гэта канкрэтнае паняцце адкрыты... Містэр Рэгге, місіс Харыс, ці можа хто-небудзь з вас сказаць мне, ці прысутнічаў дырэктар у той вечар у школе?»
  "О, ён быў", - заявіла місіс Харыс. «Я магу за гэта паручыцца. Містэр Гормлі жанаты на Saltings House. Ён нікуды не ідзе».
  Раге кіўнуў. «Паколькі я бачыў яго ў тую ноч, неўзабаве пасля таго, як патухла святло, ён накіроўваўся ў свой пакой, значыць, ён быў тут, так».
  «Вельмі добра. І скажыце, што з гэтага зрабіла мясцовая міліцыя? Яны прыехалі, каб забраць цела Рабінзона. Пэўна, у іх былі пытанні».
  - Вельмі мала, - сказала місіс Харыс. «Здавалася, яны прынялі ўсё за чыстую манету. Містэр Гормлі доўга размаўляў з сяржантам. Ён выказаў перакананне, што Рабінзон патануў выпадкова. Ён вельмі настойваў на гэтым, і сяржант, здавалася, быў перакананы».
  «Я мяркую, што гэты хлопец быў простым чалавекам, які вельмі хацеў зрабіць сабе жыццё лёгкім», — сказаў Холмс. «Многія чыноўнікі абласной міліцыі такія. Многія сталічныя таксама, калі на тое пайшло. Яшчэ пара пытанняў, місіс Харыс, калі дазволіце, і тады мы пакінем вас у спакоі. Па-першае, ці быў дзе-небудзь бачны ручнік? Можа ляжыць ля возера?»
  «Наколькі я не ведаю».
  «Як я і думаў. А цела – у якім яно было стане? Я маю на ўвазе, акрамя прамоклага. Чыста было? Брудны?»
  «Мне здаецца, што там было даволі чыста. Да яго прымацавана адна-дзве ніткі пустазелля, вось і ўсё».
  «Не запэцканы брудам?»
  «Не так, як я заўважыў».
   «Гэта карысна ведаць. Дзякуй, мая дарагая спадарыня, за ваш час. Мне вельмі шкада, калі гэты допыт прычыніў вам лішнія пакуты».
  «Вы добры, містэр Холмс. Абыходжанне з гэтым целам - гэта не той вопыт, які я хацеў бы паўтарыць, але я больш-менш ачуняў ад гэтага».
  Так яна сказала, але яе пакутлівы выраз твару і падазронасць слёз у яе вачах прымусілі мяне задумацца, ці зможа нават такі сумнеўны чалавек, як Матрона Харыс, калі-небудзь па-сапраўднаму акрыяць ад такога вопыту. Я ведаў, што на яе месцы памяць пра гэтага змрочнага патанулага юнака не дапускала б мяне да самай смерці.
  OceanofPDF.com
   Раздзел восьмы
  МЕСЦА ЗЛАЧЫНСТВА
  
  АКалі мы пакінулі кабінет місіс Хэрыс, я заўважыў, што паводзіны Холмса з бадзёрага і дзелавога ператварыліся ў задуменнае. Мала таго, у яго праніклівых шэрых вачах бліснуў знаёмы бляск. З гэтай змены ў паводзінах я зразумеў, што справа раптам стала больш складанай і інтрыгуючай, чым ён думаў спачатку.
  «Ну?» Я сказаў. «Гавары, Холмс. Гэта ўжо не самагубства, праўда? Ні смерці праз няшчасце. Інтуіцыя Раге мае рацыю. Непрыстойная гульня ўдзельнічае «.
  «Уотсан, я павінен быў падумаць, што гэта само сабой зразумела. Зразумела, Гектар Робінсан не добраахвотна пайшоў у ваду. Аб гэтым сведчаць зламаныя пазногці. З іх ясна вынікае, што ў дачыненні да яго быў ужыты нейкі гвалт, і што ён супраціўляўся».
  «Але, наколькі магла бачыць місіс Харыс, на ім не было відаць сінякоў».
  «Што, я прызнаю, не спалучаецца з меркаваннем, што ён быў здзейснены нападнікам або нападнікамі. Рэдка такое грубае лячэнне не пакідае адбітак на атрымальніку. Тым не менш, без уважлівых прычын ніхто не прыходзіць да расколатых і адсутных пазногцяў. А наконт таго, што гэта ўсё выпадковасць… Я вам кажу, што нават калі чалавеку ў галаву прыйдзе паплаваць, ён не ўваходзіць у ваду апранутым. Альбо ён пераапранаецца ў купальны касцюм, альбо, як гэта прынята ва ўніверсітэцкіх донах і некаторых фізкультурных брацтвах, ён зусім пазбягае адзення. Мала таго, ён прыносіць з сабой ручнік, якім потым можа выцерціся. І гэта пры ўмове, што ён з тых, хто любіць апускацца ў ваду ў пачатку снежня, калі тэмпература зусім халодная. Мне ўжо было цяжка пагадзіцца з тым, што Робінзон мог быць такім, бо ты, Рэгге, сказаў, што яго маці казала, што ён кепскі плывец. Цяпер гэта немагчыма цярпець, улічваючы тое, што мы толькі што даведаліся пра стан арганізма».
  «Такім чынам, здаецца, што Робінсана выцягнулі з ложка, з цяжкасцю пацягнулі ўніз і кінулі ў возера», — сказаў Раге. «І я б паспрачаўся на добрыя грошы, што П'ю і Уят зрабілі гэта, нячысцікі». Ён сціснуў кулак. «Гэтыя нахабныя хуліганы. Я пагарджаю імі і ўсім, за што яны выступаюць. У мяне ёсць намер шукаць іх прама зараз і выбіваць з іх прызнанне. Наўрад ці прыстойныя паводзіны настаўніка, я разумею, але што горшае, што можа здарыцца? Здавалася б, мая кар'ера ўсё роўна страчана».
  - Прашу вас пакуль стрымаць вашыя лютыя парывы, мiстэр Рэгг, - сказаў Холмс. «Давайце замест гэтага наведаем возера, месца злачынства».
  Мы выйшлі з будынка праз бібліятэку, вялікі, абабіты дубовымі панэлямі пакой, дзе я праводзіў шмат вольных гадзін за чытаннем, асабліва ў тыя доўгія нядзельныя вечары, якія, здавалася, цягнуліся бясконца. Пара шкляных падвойных дзвярэй вяла на заднюю тэрасу, якая выходзіла на гульнявыя палі. У цяперашні час яны складаліся з двух палёў для рэгбі, гэта быў зімовы перыяд; вясной яны будуць пераналадкаваны на хакей, у той час як летам яны будуць аб'яднаны ў адзіную крыкетную пляцоўку. За ім было возера, і мы перайшлі да яго, пільна гледзячы, куды ступаць, бо ісці было падступна. Праход незлічоных чаравікаў для рэгбі ўскалыхнуў зямлю, пакінуўшы на ёй масу разарваных ям і маленькіх брудных кратэраў, падобных на поле бітвы ў мініяцюры. Сонца ўжо было вельмі нізка, дакранаючыся да гарызонту, і дзённае святло цьмянела. Было яшчэ не 16 гадзін вечара, хутка надыходзіў вечар.
  "Гэта новае", - сказаў я Раге, паказваючы на прыгожы цагляны спартыўны павільён, які стаяў вартавым на поўдзень ад гульнявых палёў.
  «Прыгожа, ці не так?» - сказаў Раге.
  «Перамагае той хісткі хлеў з вагонкай, які ў нас быў».
  «Куплены на ахвяраванні лорда Гілхэмптана, не менш, — сказаў Рэгге. «Бацька Осіі Уайата. Таксама яго міласць аплаціў поўны камплект новага спартыўнага інвентару – мячы, сеткі, брамкі, пляцоўкі, хакейныя клюшкі і многае іншае. Самы шчодры з яго боку. Вы бачыце, чаму містэр Гормлі заплюшчвае вочы на недахопы свайго сына».
  «Але старая лодка амаль не зменіцца», — сказаў я, паказваючы жэстам у процілеглы бок да згаданага будынка. Размясціўшыся на самым паўночным ускрайку школьнай тэрыторыі, ён нахіліўся вонкі п'яны на драўляных сваях над адным з больш шырокіх каналаў у балотах. «Ледзьве ўстаю. Я здзіўлены, што яго таксама не знеслі і не замянілі».
  «Ён больш не выкарыстоўваецца. Школьная вяслярная лодка наскрозь прагніла і патанула – на ёй ніхто не ездзіў гадамі – і было прынята рашэнне не купляць іншую. Калі лорд Гілхэмптан ці хто-небудзь з яго падобных не зробіць грошы, элінг, верагодна, проста пакінуць так, пакуль ён не ўпадзе сам па сабе.
  Дайшоўшы да возера, мы з Раге адсталі, а Холмс падышоў да краю вады. Там ён прысеў на кукішкі, каб убачыць перспектыву. Возера было ярдаў пяцьдзесят у дыяметры ў самай шырыні, а яго берагі былі акаймаваны ломкімі зімовымі бурымі хмызнякамі. Ветрык пасылаў рабізна па яго каламутнай паверхні, як мноства малюсенькіх, звіваючыся белых змей.
  Раптам Холмс закасаў адзін рукаў і, нахіліўшыся наперад, апусціў руку ў ваду па локаць. Нейкі час ён корпаўся па дне возера, ускалыхваючы воблака глею, перш чым адцягнуць руку і страсаць пустазелле, якое аблыталася вакол яго рукі. Ён сцёр з травы некалькі тонкіх плям гразі. Потым прыклаў руку да рота і смактаў кончык аднаго пальца. Ён чмокнуў па вуснах, нахмурыўшыся, як гэта робіць знаўца віна, калі дэгустуе складанае бургундскае.
  Раге кінуў на мяне цікаўны позірк. «Ён толькі што...?»
  Я адказаў раўнадушным уздыхам. «Гэта нічога. Я бачыў, як ён смакаваў гранулы бруду. Ён таксама любіць сляды ядаў». Я сказаў Холмсу: "Што вы думаеце?"
   «Тут ёсць адна-дзве анамаліі, з якімі мне цяжка прымірыць», — быў адказ. «Самае яркае тое, што калі б Робінсана загналі ў ваду і затрымалі пад вадой, ён напэўна запанікаваў бы. Ён біў бы і звіваўся, і ў працэсе пустазелле з дна возера абвівалася б яго канечнасцямі, а бруд багата прыліпла да яго. Тым не менш, калі місіс Харыс дала нам дакладныя паказанні - а няма прычын меркаваць, што яна не зрабіла - цела было чыстым. Да яго амаль не прыліпла пустазелле, і некалькі каштоўных брудных плям. Тады ёсць пытанне пра…»
  Яго перапыніў гучны, грубы голас, які пракрычаў: «Гой, ты! Прэч адтуль!»
  Крыніца забароны хіснулася да нас па гульнявым полі: пудзіла чалавека з румяным тварам і нязграбнай, цяжкай паходкай. Ён ішоў да нас, паціскаючы кулаком.
  Гэта быў Бог, і ён раззлаваўся.
  OceanofPDF.com
   Раздзел дзевяты
  ГНЕВ БОЖЫ
  
  Год Талбат, стары, калі я быў хлопчыкам, цяпер выглядаў вельмі старым. Шчокі яго былі худымі і сівымі, а з-пад палёў пацёртага карычневага фетравага капелюша тырчэла капа непаслухмяных белых валасоў. Яго бакенбарды былі выпуклымі і недагледжанымі, як і серабрыстыя вусы, якія звісалі з падбародка. Вялікая звязка ключоў, прымацаваная кольцам да пояса, шумна звінела на кожным кроку. Я заўсёды асацыяваў Тальбота з гукам гэтых клавіш. Іх было дзесяткі, па адным на кожны замок у школе, здавалася, і па некалькі ў лішку.
  Я быў упэўнены, што яго кульганне было яшчэ больш прыкметным, чым было раней. Як заўсёды, яго правая нага выконвала большую частку працы, а левая атрымлівала крыху больш, чым упэўнены паўскачок, так што ўсё яго цела павінна было здзяйсняць звілістыя штопарныя рухі пры кожным кроку. Тым не менш, я заўважыў, што яго левая нага амаль не дакраналася ўніз, і кожны раз, калі гэта адбывалася, ён злёгку моршчыўся.
  З майго пункту гледжання, як падрыхтаванага практыкуючага ўрача, я змог дыягнаставаць дэфармацыю сцягна. Ненармальнасць мела несумненна адбылося ва ўнутрычэраўным перыядзе , у выніку чаго Тальбот нарадзіўся з адной нагой карацейшай за другую. З-за адноснай адсутнасці выкарыстання, гэтая нага стала б паступова слабець, калі ён вырас да мужчынскага ўзросту, і цяпер у яго старэчым узросце яна не магла вытрымліваць амаль ніякай вагі. Само сцягно таксама, як я падумаў, уражана артрытам, мяркуючы па дыскамфорце, які, відавочна, прычыняла яму хада.
  Аднак з узростам запальчывасць гаспадара не змяншалася. Калі ён наблізіўся, ён падверг Холмсу бурную тыраду, якая дрыжала кулакамі. Кім ён быў? Што ён там рабіў? Якая справа ён акунуў руку ў возера? Няўжо ён не ведаў, што тут адбылося апошнім часам?
  Толькі калі ён падышоў бліжэй, яго запал трохі аслаб. - О, містэр Рэгге, - сказаў ён крыху больш мяккім голасам. «Я вас там не бачыў. Я засяродзіўся на гэтым чалавеку, і я не меў нічога супраць іншага ".
  - Так, абодва гэтыя джэнтльмены са мной, Тальбот, - сказаў Раге.
  - Ах, значыць, вы - Тальбот, - сказаў Холмс.
  «Гэта я», — сказаў другі. «Што з гэтага?»
  Холмс прадставіўся. «Ваш дырэктар даў мне дазвол расследаваць справу смерці маладога Гектара Робінсана. Містэр Рагге гэта пацвердзіць».
  - Сапраўды, я магу, Тальбот, - сказаў Рэгге. «Тут усё на вышэйшым узроўні».
  - Ну, гэта можа быць, - сказаў Тальбот Холмсу, вярнуўшы частку свайго ранейшага гневу, - але я не магу дазволіць вам бадзяцца ля возера. Што там вада небяспечная. Гэта забрала жыццё хлопчыка, і я не хачу, каб яна забрала жыццё кагосьці яшчэ. На мяне крычалі любы хлопец, якога я бачу, ідзе побач з ім, загадваючы ім прыбірацца. Выкажам здагадку, што адзін з іх выпадкова вызірне ў акно і заўважыць вас з задранымі рукавамі, быццам вы збіраецеся распрануцца і нырнуць унутр. Ён можа падумаць, што яму таксама варта паспрабаваць , і калі побач нікога няма, нікога, хто мог бы яго выратаваць, хто скажа, што ён можа не патрапіць у бяду і не патануць, як Рабінзон.
  «Ваша клапатлівасць цалкам зразумелая, містэр Тэлбат».
  - Мая справа - не ваша справа, містэр, - адказаў Талбат.
  «Я маю на ўвазе толькі тое, што як той, хто меў няшчасце выявіць цела Робінсана, вы ад прыроды адчувальныя да гэтай тэмы і не жадаеце, каб інцыдэнт паўтарыўся».
  «Так, добра, гэта сапраўды так».
  «Вы знайшлі цела першай справай раніцай, так?»
  «Я зрабіў. І?»
  «А вы звычайна так рана ўстаеце?»
  «Кожны дзень, сэр». Тэлбат нахіліў галаву, пачасаў адзін са сваіх аб'ёмных бакенбардаў. «Што вы маеце на ўвазе пад усімі гэтымі пытаннямі?»
  «Я проста шукаю прасвятлення, мой добры чалавек. Вы не саромеецеся адказваць мне, але я палічыў бы гэта вялікай ветлівасцю, калі б вы гэта зрабілі. Думаю, у той час было яшчэ цёмна».
  «Сонца яшчэ не ўзышло, але на ўсходзе быў прасвет. Я рана ўстаю і хачу як мага хутчэй займацца сваімі справамі».
  «Мне трэба зрабіць шмат, — сказаў Холмс. «Няма канца працы. Тэрыторыя школы шырокая, і іх тэхнічнае абслугоўванне, як ваша выключная адказнасць, прад'яўляе вялікія патрабаванні да вашага часу.»
  «З гэтым не паспрачаешся».
  «Я часта думаў, што можна меркаваць аб ступені абавязкаў чалавека перад іншымі па колькасці ключоў, якія ён мае ад сябе. Нехта, хто мае столькі ж, колькі вы, павінен знайсці яго паслугі вялікім попытам».
  Сумесь угаворвання і спакойнага дамінавання Холмса, не кажучы ўжо пра яго разумнае выкарыстанне лагоднасці, тварыла цуды з Тальботам. Наглядчык здаваўся ў пэўнай ступені супакоеным, хоць, тым не менш, заставаўся прыкметна насцярожаным. Я падумаў пра льва, які паступова падпарадкоўваецца волі ўтаймавальніка львоў, але ўсё яшчэ непрадказальны і схільны да нападу.
  «Ніхто не робіць больш вакол Saltings House, чым я», — сцвярджаў ён. «Круглы год, мне гэта цяжка».
  "У вас глыбокае пачуццё абавязку", - сказаў Холмс. «Такім чынам, выцягнуўшы цела з вады, вы пайшлі наўпрост за місіс Харыс».
  «Здавалася, гэта было правільна. Калі хто і мог дапамагчы, дык гэта Матрона. На жаль, не змагла. Але вы не можаце сказаць, што мы не спрабавалі, сэр, ніхто з нас. Паспрабуйце ўсё выправіць».
  Тэлбат здушыў рыданне і павёў вялікім пальцам адно са сваіх запаленых ад рэўмы вачэй, і адразу ён выглядаў кволым, а кожны сантыметр — пажылым калекай. Я заўважыў, што адчуваю да яго прыступ спачування, што было б амаль незразумелым для майго маладзейшага я, які заўсёды глядзеў на яго з поўным трапятання жахам.
  «Гэта прэснаводнае возера, ці не так?» - сказаў Холмс.
  «Гэта так».
   «Я здзіўлены. Я б выказаў здагадку, што гэта салёная вада ".
  «Тады вы памыляецеся, сэр».
  «Але балоты ляжаць вунь, не за дзвесце ярдаў ад нас, і залітыя марской вадой. Вы хочаце сказаць, што возера не адгалінаванне ад іх?»
  Састарэлы вясковец выглядаў хітра, задаволены тым, што ведаў, чаго не ведаў джэнтльмен з Лондана. «У возера ўпадае падземны ручай. З гэтай жа крыніцы і школа атрымлівае пітную ваду. Нічога салёнага ў гэтым».
  Я мог бы сам расказаць пра гэта Холмсу, калі б ён спытаў, і Рэгге таксама. Больш за тое, я быў упэўнены, што Холмс ужо вырашыў гэта, паспрабаваўшы азёрную ваду.
  «Ну, у любым выпадку, гэта ўсё, што мне трэба ад вас, містэр Тэлбат», — сказаў Холмс. «Вы заняты чалавек, і я не буду вас затрымліваць больш.»
  - Трымайцеся далей ад возера, - сказаў Талбат з некаторай ранейшай панурасцю. «Я вынес сваё папярэджанне».
  "І я прыслухаюся да гэтага", - сказаў Холмс. «Тады я буду ў дарозе». Тальбот дакрануўся пальцам да лба. «Добрай раніцы вам, містэр Враг. Вам абодвум таксама, спадары».
  З гэтымі словамі ён павярнуўся і паскакаў прэч ад нас, значна меншай хуткасцю, чым ён ішоў, але яго ключы ўсё яшчэ бразгалі, бразгалі заўсёды.
  OceanofPDF.com
   Раздзел дзесяты
  БОЯ Ў СТАЛОВАЙ
  
  «Вкапялюш чароўны, - сказаў Холмс, калі Талбат быў па-за межамі слыху. «Кентскі сын зямлі ва ўсёй красе. Вы адчулі моцны пах алкаголю, які зыходзіў ад яго, ці не так? не? Ні адзін з вас? Ну, я быў значна бліжэй да яго, і гэта было даволі востра. Але ж вы самі, Рэгге, сказалі, што Талбат «любіў выпіць». Лапнутыя капіляры на яго носе і ў бялках вачэй яшчэ раз таму сведчаць. Запальчывы і дыпсаман - не вельмі шчаслівае спалучэнне, я б сказаў. І звычайна рэцэпт скарочанага жыцця, хоць і не ў гэтым выпадку. Вам не здаецца, што гэта чалавек, якому ёсць што хаваць?»
  «Вы маеце на ўвазе яго алкагалізм?» - сказаў Раге. «Наўрад ці гэта сакрэт. Пра гэта ведаюць усе, пачынаючы ад дырэктара. Такое адчуванне, што пакуль гэта не перашкаджае яму выконваць сваю працу, няма прычын не заставацца на працы».
  «У асноўным я маю на ўвазе выкарыстанне ім фразы «паспрабуйце зрабіць усё правільна». Быццам бы яму асабіста было за што загладзіць».
   «Ці, — запярэчыў я, — ён мог проста выказваць жаданне вярнуць хлопчыка да жыцця. Гэта выправіла б усё, ці не так?»
  «Я занадта шмат чытаю ў гэтым, праўда?»
  «Ён адкрыты для такой інтэрпрэтацыі. Народнай англійскай мове Тальбота не хапае пэўнай вытанчанасці».
  «Гэта робіць. «Хто скажа, што ён не можа «патрапіць у бяду і не патануць».» Холмс перадражніў вясковага задзірына Тальбота як дасканалую. Ён нават падняў левую нагу ледзь-ледзь ад зямлі і злёгку пакруціў тулавам, каб зрабіць імітацыю поўнай. Ён не здзекаваўся з хлопца як такога, проста дэманстраваў сваю выдатную здольнасць выдаваць сябе за іншых. «Цяпер, — сказаў ён, вярнуўшыся да свайго звычайнага выгляду, — час ідзе, і я не магу гаварыць ні за каго з вас, але пасля сняданку я з'еў толькі бутэрброд, і я згаладаўся. Часам пусты страўнік ачышчае мозг, а часам атупляе яго. Гэта адзін з апошніх выпадкаў. Рагг, а каторая гадзіна вячэры?»
  Раге паглядзеў на гадзіннік на брелоку. «Прыкладна праз гадзіну. Ядзім рана».
  – А кошт праезду ў школьнай сталовай прымальны?
  «Калі вы называеце ступень вышэй неядомай прымальнай».
  «Крок вышэй неядомых можа быць непрымальным, але гэта памяркоўна.»
  Мы вярнуліся праз гульнявыя палі, Холмс зашпіліў кашулю на хаду, і зноў увайшлі ў школу. Было палёгкай апынуцца зноў у памяшканні. Паўночны вецер нёс нешта накшталт скандынаўскага холаду, пранікаючы праз пласты вопраткі ў косці, а калі сонца зайшло, не было нават яго слабых прамянёў, каб змякчыць.
  Мы бавілі час у бібліятэцы, пакуль нарэшце не пачуўся званок, пасля чаго мы накіраваліся да сталовай, якая ляжала ў заходнім крыле. Вакол нас ва ўсім будынку пачалася мітусня і актыўнасць. Вечкі сталоў з грукатам зачыніліся, крэслы адскочылі, дзверы адчыніліся, і загрымелі крокі. Потым калідор, у якім мы апынуліся, раптам ператварыўся ў паток рухомых целаў і павышаных галасоў. Хлопчыкі акружылі нас, усе аднолькава апранутыя ў трусікі, шарсцяныя панчохі да каленяў і цёмна-сінія пінжакі з вышытым на нагруднай кішэні школьным гербам. Яны мітусіліся міма, некаторыя з іх праносіліся міма нас, быццам мы не людзі, а проста перашкоды. Нахабства і адсутнасць прыстойнасці ашаламлялі. Нават калі Раге заклікаў усіх знізіць тэмп і праявіць павагу, яго жаласныя патрабаванні засталіся без увагі. Варта сказаць, што час ежы і галодныя хлопчыкі заўсёды былі прычынай хаосу, але гэтая цісканіна значна перавышала звычайную.
  Для мяне гэта было яшчэ адным доказам таго, што вучні Saltings House выйшлі з-пад кантролю. У стане надзвычайнага ўзрушэння і трывогі яны паддаваліся сваім нізкім інстынктам, ператвараючыся ў дзікасць. Адкрытая анархія, здавалася, не за гарамі.
  Добра асветленая сталовая была напоўнена галоднымі хлопчыкамі, якія штурхаліся, калі мы прыехалі туды. Супрацоўнікі кухні разносілі стравы з супам на сталы і бачылі, як іх вырывалі з рук, перш чым яны паспелі іх пакласці. Шум рэхам даносіўся да крокваў. За высокім сталом, прызначаным для настаўнікаў, сядзела, згорбіўшыся ў пакутах, купка дарослых. Здавалася б, яны даўно адмовіліся ад падтрымання парадку і проста спрабавалі пражыць гэтыя паўгадзіны як маглі. Калі ніхто з іх не быў у стане кантраляваць колькасць вучняў у адным класе, якую надзею яны мелі, нават у колькасці, на кіраванне ўсёй школай?
  Холмс, Рэг і я далучыліся да іх, і неўзабаве мы самі запраўляліся ў суп. Гэта была цьмяная мясістая сумесь, якая магла быць бычыным хвастом і гэтак жа карычневым Віндзорам, але ў любым выпадку атрымалася клейкай і ў той жа час прэснай. Раге прапанаваў пазнаёміць нас са сваімі калегамі, але рэкет, які ладзілі хлопцы, зрабіў гэтую, ды і нармальную размову, амаль немагчымай. Я заўважыў, што містэр Гормлі не ўпрыгожыў сталовую сваёй прысутнасцю. Я мог толькі зрабіць выснову, што ён лічыў ганебным знаходзіцца сярод такога хаосу і пры гэтым бяссільны прадухіліць яго; і калі я прапанаваў Врагге тое ж самае, ён пацвердзіў гэта. Гормлі, паводле яго слоў, не хадзіў на трапезу апошнія тры дні.
  «Ён прымае ежу адзін у сваім кабінеце. Відавочна, што ён не вытрымлівае шуму і таго, што гэта азначае».
  Потым завязалася бойка.
  Адразу тэнар гоману змяніўся, перайшоўшы ад бурнага да дзікага. У куце пакоя трое старэйшых хлопцаў стаялі на нагах і пачалі бойку. Двое з іх спрачаліся з трэцім. Ён у адказ даваў даволі добрую справаздачу аб сабе, наносячы столькі ўдараў, колькі атрымліваў. Ён нават выклікаў рэзкі крык болю ў аднаго з тых, хто нападаў, ударам нагі па калене. Увогуле, аднак, з-за таго, што яны былі двое, а ён адзін, яму рабілася горш. Астатнія хлопцы радасна глядзелі на гэта, хтосьці насміхаючыся, хтосьці радасна вітаючыся.
   Раге ўскочыў на ногі. «Гэта П'ю і Уят. Тыя хуліганы. Прыдзіраешся да кагосьці іншага, а? Што ж, мы хутка пра гэта ўбачым ».
  Я схапіў яго за руку, каб пасадзіць. «Враг, не трэба. Вы неразумныя, калі справа даходзіць да гэтай пары. Вы можаце ў канчатковым выніку зрабіць тое, пра што пашкадуеце».
  «Калі ласка, прыбярыце руку, Уотсан. Гэта мая справа».
  «Я не магу, па сумленні».
  «Вы не ведаеце П'ю і Уата. Хтосьці можа сур'ёзна пацярпець».
  «Ну, дазвольце мне заняцца гэтым пытаннем. Ці іншы дарослы. Толькі не ты».
  Раге паспрабаваў адарвацца. Я змрочна трымаўся. Я не ведаю, чым мог скончыцца наша бойка, але мне не трэба было даведацца, таму што ў гэты момант іншы школьны настаўнік ускочыў са свайго месца за верхнім сталом і пайшоў заступіцца.
  Гэты хлопец быў мускулістым гігантам з бочкападобнай грудзьмі, які пранёсся па пакоі, а яго сукенка развівалася ззаду, як ветразі галеона на моцным спадарожным ветры. Ён цвёрда нацэліўся на сварлівую тройку.
  - Ёўэл, - сказаў Раге, скручваючы губы.
  «Майстар гульняў?»
  «Ніхто іншы».
  «Ну, памер яго, ён павінен быць у стане справіцца з рэчамі, ці не так?»
  «Ён павінен, але гэта Ёўэл. Той хлопчык, той, хто адбіваецца ад П'ю і Уата? Гэта Вернан Агіус. Yeowell ненавідзіць яго.
   «Тым не менш, ён, несумненна, разбярэцца з імі трыма беспрычынна». Я не дадаў, што тое ж самае не было сказана пра Wragge.
  «Я б не быў так упэўнены».
  Ёўэл схапіў хлопчыка па імені Вернан Агіус за каўнер і вырваў яго з лап астатніх двух. Нягледзячы на сцвярджэнне Рэгге, я чакаў, што майстар гульні будзе абараняць хлопца ад П'ю і Уата, аддаючы яму перавагу, таму што ён быў меншы, і, магчыма, крычыць яго супернікаў у здзелцы.
  Не так. Замест гэтага, Yeowell пачаў пляскаць Agius. «Ты, няшчаснае стварэнне!» — папракнуў ён хлопчыка. «Гэта тыпова. Выклікаючы праблемы, куды б вы ні пайшлі. Ну, хопіць з мяне. Хопіць, чуеш? Такіх нахабных шчанюкоў, як вы, трэба збіць пару-тройку».
  П'ю і Уят штурхнулі адзін аднаго пад рэбры, узрадаваныя паваротам падзей. Тым часам Ёўэл працягваў націск удараў адкрытымі далонямі, выклікаючы ўсё гучнейшыя крыкі болю і пратэсту сваёй ахвяры, пакуль я сам не быў гатовы ўмяшацца. Тое, што я бачыў, не было актам даравальнага, неабходнага выпраўлення; гэта была помслівая атака, не што іншае, як садысцкая.
  Холмс, здавалася, адчуваў тое ж самае, што і я. Аднак ён быў хутчэйшы. Адскочыўшы ад стала, ён некалькімі хуткімі крокамі кінуўся да бойкі.
  Пакінуўшы ўладу над Раге, я ўтаропіўся на яго іранічным позіркам. «Глядзі, — сказаў я. «Вам спадабаецца».
  OceanofPDF.com
   Раздзел адзінаццаты
  РАСПАЎДЗІЦЬ ДУМНЫХ ДУМСТВАЎ
  
  Барыцу была японскай формай барацьбы. Аднак, як практыкаваў Шэрлак Холмс, гэта часта здавалася больш падобным на танец, калі мой сябар вёў, а яго «партнёр» ішоў за ім, хаця і міжволі.
  Так было і ў гэтым выпадку, калі Холмс накінуўся на Ёўэла, выкарыстоўваючы прыёмы гэтага баявога мастацтва. Спачатку ён схапіў руку, якой майстар гульняў біў Агіуса, спыніўшы яго ход у паветры. Пры гэтым ён абхапіў мужчыну нагой шчыкалатку. Затым ён павярнуў руку, павярнуўшы пальцы ўнутр на запясце.
  Усё гэта адбылося менш чым за секунду, занадта хутка, каб Ёўэл зрэагаваў. Цяпер майстар гульняў быў бездапаможна ва ўладзе Холмса, нават калі ён яшчэ не ўсведамляў гэтага. Ён адпусціў Агіуса і пачаў свабоднай рукой чапляць пальцы майго сябра, спрабуючы разарваць іх хватку. Холмс толькі яшчэ больш пакруціў другую руку. Ёўэлу нічога не заставалася, як сагнуцца назад, каб аслабіць ціск на запясце. У гэты момант Холмс выцягнуў з-пад сябе нагу, і Ювел, ужо страціўшы раўнавагу, паваліўся на падлогу.
  Пры гэтым у сталовай запанавала агаломшаная цішыня. Навучэнцы, якія сабраліся, глядзелі на яго з апасам. Такія віды, як бойка іх аднакурснікаў або школьны настаўнік, які збівае хлопчыка, відавочна, не былі для іх чымсьці новым. Аднак бачыць, як дарослы незнаёмец змагаецца са школьным настаўнікам, было навінкай. Тым болей было бачыць, што настаўнік няздольны і зняважаны, ды яшчэ так лёгка. Яны не ведалі, што з гэтым рабіць.
  Ёўэл ляжаў на спіне, курчыўся і задыхаўся. Кожны раз, калі ён спрабаваў падняцца, Холмс мацней згінаў руку назад і, адпаведна, узмацняў боль, які прычыняў. Пад абмежаваннем, жыватом уверх, як пакорлівы сабака, гаспадару гульняў не заставалася нічога іншага, як прасіць аб вызваленні.
  - Пакуль вы не паабяцаеце мне, што больш ніколі не будзеце так жорстка абыходзіцца з вучнем, - сказаў Холмс.
  «Як вы смееце такія патрабаванні!» - прамовіў упарты Ёвел. «Ва ўсякім разе, у хлопчыка гэта было на некаторы час».
  Холмс адсунуў руку мужчыны так далёка, што пагражала непазбежная небяспека, што запясце лопне. Ёўэл завішчаў зусім не па-мужчынску.
  — Добра, добра, — змірыўся ён. «Маё слова».
  - Добра, - сказаў Холмс. «І я буду трымаць вас за гэта. Паверце мне, калі я скажу, што я той, хто зрабіў сваёй справай жыцця кантраляваць і скарачаць дзейнасць зламыснікаў. Да гэтай катэгорыі я адношу вас. Калі я даведаюся, што ты парушыў сваю клятву, я адшукаю цябе і зламаю табе запясце. І не спыніцца на дасягнутым. Я вывіхну локаць, а можа, і плячо. Я выразна кажу?»
  «Так. Так, цалкам зразумела».
  «Вельмі добра».
  Холмс выпусціў руку Ёўэла. Майстар гульняў няўклюдна падняўся на ногі, другой рукой дапамагаючы сабе падняцца з падлогі.
  «Хто ты, чорт вазьмі, наогул?» — патрабавальна спытаў Ёўэл, твар якога пачырванеў ад намаганняў і крыўды. Ён атрымаў сур'ёзнае расцяжэнне запясця, мяркуючы па тым, што цяпер ён аддаваў перавагу той руцэ, якую сціскаў Холмс, і гэтая траўма будзе прычыняць дыскамфорт, як я меркаваў, яшчэ некалькі дзён. «Вы не школьны бацька, якога я ведаю».
  «Усё, што вам трэба ведаць пра мяне, гэта тое, што я маю добрыя сувязі і маю вочы ўсюды».
  Ёўэл зірнуў на майго сябра, нібы спрабуючы ацаніць, колькі праўды ў гэтым сцвярджэнні. Нішто ў строгім, непрымірымым выразе твару Холмса не давала падстаў для сумнення.
  Гаворачы аб Агіусе, Ёўэл сказаў: «А што да вас. Лепш сачыся, мой хлопчык, гэта ўсё, што я магу сказаць.
  «Я цябе не баюся», — адказаў Агіус. На твары ў яго ўжо з'яўляліся раны, з адной ноздры цурчала кроў; тым не менш, нягледзячы на ўдары, якія ён толькі што атрымаў ад Ёўэла і двух сваіх аднагодкаў, ён выглядаў непакорлівым. Я падумаў, што гэта хлопец з моцным характарам.
  «Калі вы размаўляеце са мной, звяртайцеся да мяне «сэр».
  - Я не баюся вас, сэр , - сказаў Агіус з лёгкай ухмылкай. «Я быў уражаны лепшымі людзьмі, чым вы, і значна большая сіла. Насамрэч, сэр , вы ўвогуле мяне білі ці гэта насамрэч матылёк крануў мяне сваімі крыламі?»
  Вочы Ёўэла выпукліся, сківіца высунулася, і, здавалася, ён быў гатовы аднавіць напад на Агіуса. Мяккі, дакорлівы кашаль Холмса прывёў яго ў сябе. Зарычаўшы, гульнямайстар павярнуўся на абцасах і пайшоў са сталовай.
  Пасля чаго, як выдых, сярод хлопцаў выбухнуў недаверлівы смех. У гуку таксама была нотка насмешкі, і мне стала ясна, што Ёўэл зусім не папулярны і што, на думку хлопцаў, яго кампенсацыя была даўно наспела.
  Прыбыла асноўная страва, а разам з ёй і нейкае падабенства спакою ў працэсе. Холмс паразмаўляў з Агіусам у прыватным парадку хвіліну ці каля таго, перш чым вярнуцца да высокага стала, дзе нам пачаставалі пудынг з баранінай і ныркамі асабліва густой кансістэнцыі, які суправаджаўся бульбай і каляровай капустай, настолькі мокрымі, што яны распадаліся ад дотыку. відэлец.
  «Малайчына, што разрадзіў сітуацыю, Холмс», — сказаў я. «Што вы толькі што казалі маладому Агіусу? Я мяркую, што вы яго дапытвалі».
  «Я пытаўся ў яго пра ягоных антаганістаў, усіх трох. Гэта і прычыны іх непрыязнасці да яго, і наадварот. У рэшце рэшт, Агіус наўрад ці чакаў. Ён толькі сказаў мне, што чуў, як П'ю і Уят вельмі абразліва называлі нябожчыка Гектара Робінсана, і прыгразіў, па яго словах, «добра іх абшараваць», калі яны не адмовяцца. »
   «Пасля чаго П'ю і Уят, несумненна, запрасілі яго да справы, - сказаў Раг, - і ён прыняў выклік».
  «Гэта была б правільная інтэрпрэтацыя падзей».
  «Гэта, вядома, гучыць як Агіус. У мяне шмат часу для хлопца, для сябе, і тое, што адбылося, толькі падмацоўвае маё ўражанне. Ён заўсёды будзе адстойваць тое, што правільна, і гатовы абараняць слабых, нават коштам для сябе. Яго хатняе жыццё неспакойнае, так што я разумею, але мы не бачым нічога гэтага тут. Мы бачым толькі разумнае, здольнае дзіця, якое, калі б у гэтым свеце была справядлівасць, было б галоўным хлопчыкам, а не Джэрэмі П'ю, паколькі ён падае добры маральны прыклад іншым».
  «У такім выпадку, чаму Ёўэл яго так не любіць?» Я сказаў. Перш чым Рэгг паспеў адказаць, Холмс жэстам прапанаваў нам зблізіць галовы адна да адной. Дзякуючы гэтай меры засцярогі мы маглі б працягнуць нашу дыскусію, каб нас не пачуў хто-небудзь іншы за высокім сталом.
  «Гэтаму ёсць дастаткова простае тлумачэнне», — сказаў Раге. «У Агіуса было некалькі сутыкненняў з Ёўэлам. Наш майстар гульні ўпарта кіруе хлопцамі на гульнявым полі. Вядома, што ён прымушае больш неахвотнага ўдзельніка кулаком і ботам, і яго жорсткасць у адносінах да тых, хто не адораны ў спорце, бязмежная. Чым слабейшы і дурнейшы вы, тым большыя патрабаванні прад'яўляе да вас Ёуэл. Там, дзе ад звычайнага хлопчыка можа спатрэбіцца дзесяць адцісканняў або скачак, ён прымусіць фізічна некампетэнтнага хлопчыка зрабіць удвая больш».
  «Я мяркую, што ўсё гэта частка нейкага працэсу гартавання», — сказаў Холмс. “Загартоўванне дзяцей у топцы фізічных практыкаванняў”.
  «Так, так, гэта ў значнай ступені філасофія Юэлла. 'Адзіны лекі ад кепскага целаскладу - цяжкая праца і боль». Гэта адна з яго максім. Іншая: «Пакута — гэта прыступка да славы». Ён паўтарае гэтыя фразы падчас гульнявых трэніровак, быццам гэта эпіграмы Марцыяла, а не тупыя глупствы, якімі яны з'яўляюцца. Ён быў тут толькі адзін семестр, але ўжо ўсе яго ненавідзяць, як хлопчыкі, так і настаўнікі. Містэр Гормлі, магчыма, і прадказальна, з'яўляецца выключэннем. Ён захапляецца дысцыплінарным стаўленнем Юэлла, якое перавышае нават яго ўласнае».
  - І Агіюс гэта раздражняў, праўда? Я сказаў.
  «Яны абодва, Ёўэл і Агіус, неаднаразова сварыліся галовамі за кошт апошняга. Толькі на мінулым тыдні ён разам з Гектарам Робінсанам выклікаў асаблівую варожасць Юэлла. Так здарылася, што рэгбійная першая пятнаццатка, членам якой з'яўляецца Агіус, праводзіла трэніровачны матч супраць другой пятнаццаткі. Другая пятнаццатка складаецца, па сутнасці, з тых старэйшых хлопцаў, якім не хапае дастатковай фізічнай формы і навыкаў у гульні, каб трапіць у першую каманду. Яны пярэстыя, бязладныя. Наўрад ці нават каманда, хутчэй набор баксёрскіх груш для іх больш дасведчаных аднагодкаў. Так атрымалася, што Гектар Робінсан апынуўся на полі ў якасці паловы сутычкі Другой пятнаццаткі. Мы ўсталявалі, што гэта не хлопчык, які дасягнуў вялікіх поспехаў у чым-небудзь, і рэгбі было яшчэ адной з яго неадэкватных сфер».
  «Палова сутычак выконвае ключавую ролю», — сказаў я. «Ён забяспечвае важную сувязь паміж форвардамі і абаронцамі».
  «Так гаворыць заўзяты аматар рэгбі», — сказаў Холмс.
  «Я памятаю, як вы самі былі па-чартоўску добрым нумарам восем, Уотсан», — сказаў Рэгге. «Вы ўсё яшчэ гуляеце?»
  «Час і потым. Аднак у гэтыя дні я нашмат павольней, і мае калені не такія, як раней».
   «Узрост прыходзіць да нас усіх», — сказаў Раге. «Ва ўсялякім разе, я выпадкова прысутнічаў на трэніровачным матчы ў баку, выконваючы ролю суддзі па дотыку. Судзействам быў Йуэлл. Гэта было незвычайна цяжкае выпрабаванне для секундантаў. Да таго ж увесь дзень ішоў моцны дождж, і поле ператварылася ў багну. У нейкі момант Робінсан намацаў мяч, калі той выйшаў з грукату, і быў набіты практычна ўсёй сутычкай першай пятнаццаці. Яго затапталі нагамі і пакінулі тварам у гразь, аслупянелага. Агіус замест таго, каб ісці за сваімі таварышамі па камандзе да лініі спробы, вярнуўся, каб праверыць яго і дапамог яму падняцца на ногі.
  - Прыстойна з яго боку, - сказаў я.
  «І для Ёўэла гэта недаравальны грэх. Ён даў свісток, каб спыніць гульню, і падвергнуў абодвух хлопчыкаў жорсткаму ўдару языком. Агіюс запярэчыў, сказаўшы, што баіцца, што Робінсан быў моцна паранены і што няма нічога дрэннага ў тым, каб праяўляць клопат пра бліжняга. Пры гэтым, як вы можаце сабе ўявіць, Ёуэлл даволі выбухнуў. Мне сказалі, што яны чулі рыкі на ўсім шляху ў гасцінай. Ён загадаў іншым хлопцам на полі зайсці ў памяшканне, памыцца і пераапрануцца. Я пайшоў з імі. Затым ён прымусіў Робінсана і Агіуса бегаць кругі па гульнявым полі».
  «Гэта гучыць нядрэнна».
  «Магчыма, і не, але ён трымаў іх на гэтым, пакуль абодва не знясіліліся і не маглі працягваць. Памятаеце, усё гэта адбывалася пад праліўным дажджом, таму ім даводзілася змагацца і з холадам, і з мокрасцю, і са стомленасцю. Я выпадкова зірнуў у акно - гэта было, магчыма, праз гадзіну пасля таго, як я ўвайшоў - і быў здзіўлены, убачыўшы, што яны ўсё яшчэ ідуць. Рабінзон наўрад ці мог паставіў адну нагу перад другой, і Агіус, здавалася, таксама на апошніх нагах. Я збіраўся выйсці на вуліцу і пратэставаць, але нават калі я глядзеў, Юэл нарэшце спыніў працэс. Я адчыніў дзверы, каб запусціць хлопчыкаў унутр, і, зрабіўшы гэта, пачуў, як ён папярэдзіў іх, што яшчэ далёка не скончыў з імі. Любое далейшае парушэнне правілаў будзе сутыкацца з аналагічным і больш жорсткім абыходжаннем. "Гэта для вашага ж дабра", - сказаў Ёўэл. — Асабліва вам, Робінсан. Ты мне агідны. Ты такі прэсны слабак, млявы, як салатны ліст. Я маю намер зрабіць цябе больш жорсткім і зрабіць з цябе чалавека, нават калі гэта заб'е мяне - ці, калі да гэтага, заб'е цябе».
  «Добра нябёсы. Праўда?»
  «Яго дакладныя словы».
  - І дазвольце мне пастуляваць працяг, - сказаў Холмс. «Неўзабаве Робінсан быў знойдзены мёртвым».
  Раге кіўнуў. «Зусім нядоўга. Фактычна, ужо на наступную раніцу».
  «Ну, я ніколі», — заявіў я. «Гэта прымушае мяне задацца пытаннем, а што, калі П'ю і Уят усё ж не вінаватыя? Што, калі гэта пагарджаны Ёўэл утапіў Робінсана?»
  - Спачатку вы выказалі здагадку, што гэта можа быць містэр Гормлі, - сказаў Рэгге. «Цяпер Yeowell. Настаўнікі забіваюць вучняў — гэта неймаверна, ці не так?»
  - Неймаверна, але не немагчыма, - сказаў я. - А, Холмс? Проста выкажам здагадку, што Ёвел вырашыў выканаць сваю пагрозу. Ён хацеў «загартаваць» Робінсана, і што можа быць лепш для чалавека з такімі экстрэмальнымі поглядамі на фізічную культуру, чым прымусіць хлопца паплаваць рана раніцай у ледзяным возеры? Улічваючы тое, як ён падштурхнуў Робінсана і Агіуса да мяжы падчас іх кругоў вакол гульнявых палёў, мяне не здзівіць, калі ён зробіць тое ж самае, што плыў Робінсан. Ён прымусіў хлопца працягваць ісці, пакуль той не мог справіцца з чарговым ударам. Ён нават абавязаў яго рабіць гэта ў сваёй піжаме, якая залілася б вадой і абцяжарыла б яго, што зрабіла б яшчэ больш цяжкім для чалавека, які і без таго быў дрэнным плыўцом. Магчыма, непазбежным вынікам было тое, што Робінсан патануў і патануў, і Ёвел альбо не змог, альбо вырашыў не выратаваць яго. Замест гэтага ў спалоху збег з месца здарэння».
  «Гэта верагодны сцэнар, Ватсан, — сказаў Холмс, — і мае думкі таксама павярнуліся ў гэтым кірунку. Раге, дзе мы можам знайсці Ёўэла цяпер?»
  «Ці не пайшоў бы ён у аперацыю да матроны, каб паглядзелі яго запясце?» Я сказаў.
  «Наўрад ці, ведаючы Ёўэла», — сказаў Раге. «Гэта было б прызнаннем слабасці. Не, я падазраю, што ён будзе знаходзіцца ў гасцінай і даваць сабе лекі ў выглядзе алкаголю».
  «Тады, - сказаў Холмс, - гэта месца, куды мы павінны паправіць».
  Перад намі толькі што ляжалі порцыі плямістага члена, ахутаныя заварным крэмам. Не было вялікай цяжкасці адмовіцца ад гэтай апошняй стравы, як правіла, неапетытнай ежы, якой я з'еў вельмі мала. Мы кінулі шум сталовай і накіраваліся ў гасцёўню.
  OceanofPDF.com
   Раздзел дванаццаты
  СВЯТАЯ ЗЯМЛЯ
  
  Яeowell быў адзін, калі мы ўвайшлі.
  - Зноў ты, - адрэзаў ён. Яго позірк быў прама на Холмса. «Што вы хочаце цяпер?» Ён пазіраваў, стараўся здацца агрэсіўным, але ў вачах была паніка. Несумненна, яму было цікава, ці не прыйшоў мой сябар, каб пачаставаць таго ж самага лячэння, якое ён падаваў у сталовай.
  Што тычыцца мяне, я знайшоў, што знаходжанне ў агульнай зале выклікала здзіўленне. Гэта месца было строга забаронена для нас, хлопчыкаў, таемнае царства толькі для школьных настаўнікаў, якое мы час ад часу бачылі кароткія пробліскі праз дзверы, калі яны адчыняліся і зачыняліся. Там збіраліся настаўнікі, каб адзначыць працу, пакурыць і выпіць, і, вядома ж, звяраць запісы з вучнямі. Цяпер, праз дваццаць гадоў, я змог беспакарана ступаць па гэтай святой зямлі, больш не забароненай. Нягледзячы на ўсё гэта, адчуванне ўсё яшчэ было падобным на ўварванне.
  «Я проста хачу пагаварыць на гэты раз, містэр Ёўэл», — сказаў Холмс. «У мяне няма жадання зноў прыніжаць цябе. Не, калі я не павінен.»
   Ёўэл зацягнуўся цыгарэтай, рука хісталася. На століку побач з ім стаяла вялікая шклянка з віскі. Раге быў прама на гэтым фронце.
  «Пагаварыць?» - сказаў майстар гульняў. «Пра што?»
  «Вы і Гектар Робінсан. Дакладней, ваш магчымы ўдзел у яго гібелі».
  «Мой…? Рабінзон? Смерць?» - вымавіў Ёўэл. «Па якой зямной прычыне вы мяне пра гэта пытаеце? Што вам дае права?»
  «Нас фармальна не прадставілі? Я Шэрлак Холмс, і я атрымаў мандат ад вашага дырэктара расследаваць трагічную смерць хлопчыка. Гэта азначае, што я магу абмяркоўваць гэта з кім заўгодна, якім заўгодна спосабам».
  «Вы абвінавачваеце мяне ў забойстве Робінсана».
  «Я? Я проста згадаў пра вашу магчымую датычнасць да яго смерці. Я нічога не казаў пра забойства».
  «Але гэта падтэкст».
  «Магчыма, да вашых вушэй. Я разумею, вы не любілі яго.
  «Рабінзон? Ніхто ў Солтынгс-Хаўсе асабліва не захапляўся хлопчыкам. Спытайце там Раге. Ён табе тое самае скажа».
  «Але днём перад смерцю Робінсана вы пакаралі яго і Вернана Аджыуса за тое, што палічылі парушэннем на полі для рэгбі. Вы прымусілі іх прабегчы незлічоныя кругі па гульнявым полі».
  «Да таго ж пад дажджом, — умяшаўся Рагге. — Яны былі наскрозь прамоклыя, калі зайшлі. Фактычна, экіпіроўка Агіуса для рэгбі была яшчэ вільготнай на наступны дзень. Я выявіў, што ён вісеў на краі яго ложка, яшчэ не высахлы, калі пайшоў у інтэрнат, каб сабраць рэчы Рэчы Робінсана, неўзабаве пасля таго, як было знойдзена цела. Агіус быў адным з тузіна хлопчыкаў, з якімі Робінзон дзяліў інтэрнат. Я прымусіў яго аднесці набор у пральню».
  "Такім чынам, яны прамоклі", - сказаў Ёўэл. «Што з гэтага?»
  «Яны маглі прастудзіцца».
  «Бош! Дождж ці не, закон не забараняе караць вучняў за памылку».
  - Нічога, - сказаў Холмс. «Але на гэтым усё спынілася, містэр Ёўэл? Ці вы на наступны дзень перад світаннем схапілі Рабінзона з ложка і прымусілі яго пайсці купацца ў возеры ў піжаме?»
  — Не, — катэгарычна сказаў другі. «Безумоўна, не. Навошта мне такое рабіць?»
  «Таму што ты бандыт і хуліган», — сказаў Раге. «Таму што вы атрымліваеце вычварнае задавальненне ад таго, што падвяргаеце безабаронных маладых людзей варварскаму гвалту».
  «Не гавары са мной так!» — парыраваў Ёўэл.
  «Я павінен быў пагаварыць з табой так даўно, але мне перашкодзіла ўласная маладушнасць».
  «Ваша што?»
  «Гэта доўгае слова, я разумею. Занадта доўга, каб з гэтым мог справіцца мозг майстра гульняў».
  «Ах ты, мярзотная, паблажлівая маленькая скапанка», — прарыкнуў Ёўэл. «Як гэта вельмі падобна на цябе, нарэшце знайсці ў сабе мужнасць, але толькі тады, калі ты ведаеш, што гэта бяспечна. Я запрашаю цябе, Рэгге, абразіць мяне нейкі час, калі гэтага містэра Шырлі Холмс няма побач і ў цябе няма яго спадніц, каб схавацца за іх.
  - Гэта Шэрлак Холмс, - сказаў Холмс, - і я быў бы ўдзячны Калі б вы засяродзіліся на маім пытанні, Ёўэл, а не аддаваліся базавай тактыцы запалохвання. Вы цалкам цвёрды ў сваім сцвярджэнні, што не прымушалі Гектара Робінсана плаваць у возеры?»
  «Безумоўна. Я быў бы гатовы паклясціся ў гэтым на Бібліі. Да вашай інфармацыі, - дадаў Юэл, - я нават не быў у школе ў той вечар, пра які ідзе гаворка.
  «Значыць, вы тут не пражываеце?»
  «О, так, звычайна я. Мой пакой знаходзіцца ў некалькіх дзвярах далей ад Wragge's. Ці не праўда, Раге?»
  Раге кіўнуў.
  «Аднак у той вечар, — працягваў Юэл, — я пайшоў у паб у Троце. Вось бліжэйшая вёска, каля двух кіламетраў па дарозе. Мне было дастаткова школы, і я хацеў змяніць абстаноўку. Справа з Агіюсам і Робінсанам прывяла мяне ў дрэнны настрой. Як вы думаеце, мне спадабалася аддаць гадзіну свайго часу, каб падаць урок гэтым двум? Я не атрымаў ад гэтага ніякага задавальнення. Але ў любым выпадку, як я ўжо казаў, я пайшоў у паб - The Gurnard Inn - і правёў там гадзіну ці каля таго, тапіўшы свой смутак. Каламбур не прызначаны».
  «А колькі ты вярнуўся?» - спытаў Холмс.
  «Ах, ну, бачыш, вось і ўсё». У голасе Ёўэла быў адценне трыумфу. «Я не рабіў. Толькі на наступную раніцу. Я паспрабаваў вярнуцца ў школу незадоўга да закрыцця, але выявіў, што дарога паміж Тротэ і тут была затоплена. На самай справе гэта нават не дарога, а хутчэй дарожка на вяршыні дамбы, якая праходзіць праз балоты, і спалучэнне моцных ападкаў і прыліву азначала, што вада пралілася праз верх. я не змог бяспечна перайсці – былі бачныя толькі ўчасткі дарожнага пакрыцця – таму я развярнуўся і пайшоў назад. Я ўзяў пакой на начлег у «Гурнардзе» і рушыў на наступную раніцу, светлым і рана. Прыліў спаў, і дарогу можна было праехаць. Я быў у Солтынгс-Хаўсе якраз на сняданак. Ніхто нават не ведаў, што я пайшоў».
  «Я, напрыклад, не быў, — сказаў Раге.
  «Вось табе. Раге паняцця не меў, дзе я начаваў. Ніхто не зрабіў. Але вы можаце пайсці наперад і спытаць у The Gurnard, містэр Холмс. Можаце спытаць у гаспадара Квімпа – я быў там усю ноч. Можна спытаць і ў яго жонкі. Яна ўстала, калі я ўстаў, і махнула мне рукой, калі я сыходзіў. Яна табе раскажа».
  - Вы сказалі, што вярнуліся сюды "ў час да сняданку", - сказаў Холмс. «У якую гадзіну дакладна?»
  «Я не магу сказаць дакладна, але сонца ўзышло».
  «Ах». Мой сябар выглядаў задуменным. «Тальбот кажа нам, што ён знайшоў цела Робінсана якраз на ўзыходзе сонца».
  «Ну, тады вось і ёсць». Ёўэл пераможна затушыў цыгарэту ў попельніцы. «Відавочна, што я не быў у школе, калі Робінсан загінуў. Таму я не магу несці адказнасць. Здаецца, парэзаны і высушаны для мяне. Ці не да вас?»
  Холмс, разважаючы, пастукаў указальным пальцам па вуснах. Неўзабаве ён сказаў: «Сапраўды, выразаны і высушаны. Прабачце, што патурбаваў вас, містэр Ёўэл.
  Мы пакінулі майстра гульняў, закурваючы свежую цыгарэту. Маючы толькі адну цалкам функцыянуючую руку, ён павінен быў чыркнуць запалкай, трымаючы яе ў кулаку і пстрыкаючы вялікім пальцам па галоўцы, а затым падняўшы полымя да цыгарэты ў роце. Як вытрасся матчу, ён выглядаў незадаволеным, але таксама збольшага задаволеным сабой, і я адчуваў, што ён мае права быць абодвума. Ён быў ілжыва абвінавачаны ў жахлівым злачынстве і даў алібі, якое пераканаўча апраўдала яго.
  «Такім чынам, мы вярнуліся да думкі, што гэта павінны былі быць П'ю і Уят, так?» – сказаў я Холмсу, калі Раг зачыніў за намі дзверы гасцінай. - А можа, гэта быў Гормлі?
  «Мы не лічым з упэўненасцю, што хто-небудзь з іх вінаваты», — адказаў Холмс. «Мы нічога не думаем з упэўненасцю . Многае яшчэ трэба будзе раскапаць аб гэтай справе, і многае яшчэ трэба будзе сабраць разам - напрыклад, наяўнасць крыві ў лёгкіх Робінсана разам з параўнальна невялікай колькасцю вады. Але я павінен прызнацца, што я пачынаю сцяг. Учора ўвечары я зусім не спаў, і гэта мяне даганяе». Нібы ў прыклад, ён даў волю экстравагантнаму пазяханню. «Рэгге, паб, пра які казаў Ёўэл, The Gurnard Inn — ён прыемны?»
  «Я быў там раз ці два. Невялікі, але добра абсталяваны».
  «А што там з жыллём?»
  «Я думаю, прыкладна тое ж самае. Мне самому не даводзілася імі карыстацца».
  - І я мяркую, Ватсан, вы ведаеце дарогу да Трота?
  «Я так веру».
  «Тады мы з вамі пойдзем туды», — сказаў Холмс. «Враг, мы вернемся раніцай. А пакуль паспрабуйце больш не раздражняць Ёуэлла».
  «Не бойцеся на гэтым фронце», - з пачуццём сказаў Рэгге. «З гэтага моманту я буду даваць містэру Ёўэлу вельмі шырокі доступ».
  OceanofPDF.com
   Раздзел трынаццаты
  НОЧ У GURNARD INN
  
  Тдамба вілася скрозь балоты, вузкая земляная дашка, пабудаваная ў мінулыя часы, яе вяршыня з каляінамі ўзвышалася ўсяго на фут ці каля таго над узроўнем мора. Абапал шамацеў чарот пад начным ветрыкам, і здалёку даносіўся выразны крык кучара, а час ад часу рэзкае карканне васілька. Мы пазычылі ў школе цёмны ліхтар, і я трымаў яго перад сабой, каб асвятляць нам дарогу. Холмс, які знаходзіўся побач са мной, быў у маўклівым, разважлівым настроі, і я ведаў, што лепш не ўмешвацца ў яго.
  Гасцініца Гурнард была цэнтральнай часткай малюсенькай вёсачкі - мноства подлых маленькіх домікаў - гэта быў Трот. Размешчаны на вяршыні ўзвышша ў ландшафце, фактычна востраў, Тротэ доўгі час быў згуртаванай, самадастатковай рыбацкай суполкай. Каля кожнага дома паміж слупамі віселі сеткі, каб сушыцца побач з абрыўкамі бялізны, у той час як лодкі, прывязаныя да прычальных слупоў, стаялі побач з наравістым каналам, які вёў у адкрытае мора. Прыліў скончыўся, таму гэтыя невялікія, пафарбаваныя ў чорны колер суды ў цяперашні час ляжалі на гразь, скошаная пад вуглом у месячным святле, як шпалы, якія чакаюць абуджэння.
  Квімп, гаспадар Гарнарда, быў высокім, скупым і нешматсловым, і меў такую вялізарна доўгую і белую бараду, што выглядаў як чараўнік са зборніка апавяданняў. Яго жонка, наадварот, была невысокай, паўнаватай, ружовашчокай істотай, якая рагакала ўсім і ні на што. Яны здалі ў арэнду два пакоі, якія мы з Холмсам узялі. Кожны з іх быў схаваны пад карнізам, столь такая нізкая, што можна было ледзьве стаяць у вертыкальным становішчы, на падлозе было дастаткова месца для ложка і нічога іншага.
  Мне стала цікава, што б Мэры зрабіла з жыллём. Несумненна, яна назвала б яго ўтульным або мудрагелістым, і ўзялася б за тое, каб прыбраць яго і ўпрыгожыць невялікімі жаночымі штрыхамі. Мая жонка заўсёды рабіла ўсё лепшае. Я ўявіў яе цяпер, дома. Перад маім ад'ездам той раніцай яна сказала мне, што збіраецца пачаць упрыгожваць дом на Каляды, і я ўявіў, як яна зараз робіць менавіта гэта, магчыма, з дапамогай пакаёўкі. Падняліся папяровыя ланцужкі, і вянкі з плюшчу вакол каміна, і амела ў зале, і шарыкі на дрэве. Як я сумаваў па ёй, нават пасля ўсяго некалькіх гадзін адсутнасці. Я спадзяваўся, што мы з Холмсам хутка вернемся ў Лондан.
  Калі я вярнуўся ўніз, то ўбачыў Холмса, які сядзеў у адным з утульных месцаў, у выдатным становішчы побач з бурлівым ачагом, з паўлітрам элю перад ім. У цяперашні час у памяшканні было толькі некалькі іншых наведвальнікаў. Я купіў для сябе напой у гаспадара Квімпа і далучыўся да свайго сябра.
  Холмс размаўляў з місіс Квімп, якая стаяла побач стол. Калі я сеў побач з ім, я пачуў, як яна расказала яму пра затапленне дамбы.
  "Час ад часу гэта здараецца ў гэтых краях", - сказала яна. «Вясновы прыліў і празмерныя дажджы - гэта жудаснае спалучэнне».
  «І дамба становіцца зусім непраходнай?»
  «Гэта так, сэр. Гэта адзіная дарога ў і з Тротэ, і калі яна затоплена, вёска можа быць адрэзана ад астатняга свету на працягу ўсяго дванаццаці гадзін. Мы прызвычаіліся і не задумваемся».
  «Адна з падводных камянёў жыць побач з прыліўнымі балотамі, праўда?»
  «Сапраўды так, сэр. Аднак містэр Ёўэл - ён быў даволі ўсхваляваны ўсім гэтым, ён быў ".
  - Значыць, Ёўэл застаўся тут у ноч паводкі? Я сказаў.
  - Так, - сказала місіс Квімп. «Ваш сябар якраз пытаўся пра гэта перад тым, як вы прыйшлі, сэр, і я проста сказаў яму, што так, школьны настаўнік Ёўэл сапраўды быў нашым госцем той ноччу. Ён таксама быў у правільным стане, калі даведаўся, што не можа вярнуцца ў Солтынгс-Хаўс. Вельмі расчараваны. Ён нават спытаў, ці можа хто-небудзь даставіць яго туды на лодцы, але ніхто не хацеў. Калі балоты разліваюцца, цяжка зразумець, дзе пратокі, бачыце, і вы можаце ўперціся кіль аб гразевы бераг і апынуцца на мель. Акрамя таго, у такую пахмурную ноч, як тая, не было дастаткова святла, каб арыентавацца. Дождж усё яшчэ ліў, што пагаршала сітуацыю. Такім чынам, у містэра Ёўэла не было іншага выбару, як скарыстацца нашай гасціннасцю».
  "І ён сышоў адразу раніцай, як я разумею", сказаў Холмс.
  «О, так. Ён знік яшчэ да світання. Я пачуў, як ён падняўся - дошкі ў гэтым будынку нешта жудасна рыпяць, вы, панове, павінны гэта памятаць, - і сам падняўся, каб правесці яго. Гэта адданасць сваёй працы, ці не так? Я не маю на ўвазе сябе. Яму. Вельмі хочацца вярнуцца на працу, навучаць іх малых». Жанчына засмяялася пра сябе. «Такі нецярплівы, што ён ледзь не пабег, калі сыходзіў, і ён бы таксама не заплаціў за пакой, калі б я не ператэлефанаваў яму і не нагадаў, што ён нам вінен».
  - Я ўпэўнены, што вы ўжо сказалі гэта майму сябру, місіс Квімп, - сказаў я, - але гэта была дакладна тая самая ноч, калі адбылася трагедыя ў школе?
  «Бедны хлопец, які памёр? Так, сэр, тое самае. Што за рэч. Пра гэта гаварылі ў вёсцы. І гэта ўжо нешта, бо мы не надта жадаем абмяркоўваць тапельцы ў гэтых краях». Яна панізіла голас амаль да нячутнасці на слова «тапельцы».
  «Я мяркую, што гэта традыцыя сярод рыбакоў».
  Бадзёрасць місіс Квімп пацямнела. «Так. Забабон, можна сказаць. Не згадвайце пра гэта, і гэтага з вамі не здарыцца. Але ў раёне Солтынгс мы ставімся да гэтага яшчэ больш з-за ведзьмаў. Вы, мабыць, ведаеце пра ведзьмаў?»
  З нашых кіўкоў яна атрымала свой адказ.
  «Магчыма, гэта было даўно, - сказала яна, - але легенды ходзяць. Косткі старой Сары трывожна спачываюць на балоце, а яе праклён усё яшчэ цяжкім над намі. Усе мы. Усе памятаюць Уільяма Чэпмэна, шукальніка ведзьмаў, і адмірала Хэтэртуэйта, і капера Маркбі, і тое, што сталася з імі трыма. Чэпмен сустрэў свой канец не ў паўмілі ад гэтага месца, і гэта быў Трот рыбакі, якія выцягнулі яго жонку і сыноў з вады ў бяспечнае месца. Менш памятаюць вяскоўцаў, якія таксама патанулі». На апошнім слове яна зноў панізіла голас да шэпту. « Іх імёны не засталіся ў гісторыі. Ніхто не ўлічвае іх , калі гаворка ідзе пра праклён Старой Сары. Але кожнае пакаленне ў Троце мы губляем прынамсі аднаго з нашых жыхароў у моры, і тое ж самае тычыцца ўсіх астатніх вёсак уздоўж гэтай часткі ўзбярэжжа.
  «Гэта, вядома, прафесійная небяспека сярод рыбакоў», — сказаў я. «Мора, як вядома, жорсткая гаспадыня».
  «Цалкам так, сэр. Тым не менш, для нас у Saltings праклён сапраўдны. І цяпер ён вярнуўся да самай сваёй кропкі паходжання і забраў жыццё гэтага маленькага хлопчыка. Гэта пара на рэгіёне. Заўсёды было і заўсёды будзе». Місіс Квімп адразу ажывілася. Яе прыроджаную весялосць, здавалася, нельга было доўга душыць. "Ну, у любым выпадку, гэтага цалкам дастаткова", - сказала яна, жвава паціраючы рукі. «Яшчэ адна пінта, хто-небудзь з вас? І вы таксама думаеце пра вячэру? У нас ёсць выдатны цытрынавы марскі язык. Злавілі тут, вядома, толькі сёння».
  Я збіраўся згадаць, што мы ўжо паелі, але потым успомніў недахоп школьнай ежы і тое, як мала я яе з'еў.
  - На самай справе, трохі цытрынавай падэшвы было б цудоўна, - сказаў я. - Холмс?
  Мой спадарожнік кіўнуў у знак згоды, і зараз мы запраўляліся ў нейкую дзівосна свежую і далікатную рыбу, ідэальнае проціяддзе ад мяккага гатунку, які падавалі нам у Saltings House.
  На працягу наступнай гадзіны розныя мясцовыя жыхары зацягнуліся ў The Gurnard, і мы з Холмсам атрымлівалі асалоду ад таварыскага вечара ў іх кампаніі. Яны пачаставалі нас рыбацкімі гісторыямі, якія, што характэрна для гэтай пароды людзей, змагаліся за тое, каб быць самымі дзіўнымі і перабольшанымі. Улоў, які быў большы за любы ўлоў, які калі-небудзь быў, яго вага памяншаў надводны борт, пакуль лодка казачніка не пачала перавозіць ваду і апынулася пад пагрозай патаплення, і яму прыйшлося выгрузіць палову яе. Убачэнне русалкі ля вострава Канві, якая спявала такую захапляльную песню, што слухач адчуваў, што ў яго валасы на патыліцы калючыя, нават калі думаць пра гэта сёння. У той дзень цюлень выскачыў з мора прама ў лодку і пачаў есці ранішні ўлоў, перш чым яго адбілі вяслом. Прывідныя агеньчыкі, якія пераследвалі балоты і чый качаючы, мімалётны бляск, як кажуць, вядуць неасцярожнага падарожніка да гібелі. Яшчэ пазней нібы з ніадкуль з'явіліся скрыпка і капейкавы свісток, і пачалася гадзіна хрыплых марскіх балаганаў. Холмс і я леглі спаць ажыўленыя, вясёлыя і забаўленыя, і мы абодва моцна спалі.
  На наступную раніцу, пасля сытнага сняданку, мы вярнуліся ў Солтынгс-Хаўс і даведаліся, што ўначы там здарылася нешта пякельнае.
  OceanofPDF.com
   Раздзел чатырнаццаты
  УКРАШЭННЕ, ЦІ, У СЛУЧАННІ, АПАНГАВАННЕ
  
  ТПершы намёк, што нешта не так, з'явіўся, калі мы ішлі па дарозе. Рыданні і галашэнні разрываюць паветра, пахнучы шокам і жахам.
  Калі сама школа з'явілася ў поле зроку, мы заўважылі дзясяткі вучняў, якія мітусіліся на вуліцы. Некаторыя з меншых дзяцей трымаліся адзін за аднаго, многія плакалі. Старэйшыя хлопцы збіліся ў вузлы, хмурыліся і шалёна жэстыкулявалі. Мастэрс стаяў у позе ашаломленага недаверу, а місіс Харыс рабіла сябе больш карыснай, пераходзячы ад адной групы маладых людзей да другой і суцяшаючы. Гэта была не тая атмасфера, што ўчора, тая дзікая, геданістычная разняволенасць. Гэта было больш змрочным, больш трывожным, адчувальна напоўненым страхам.
  «Што на зямлі адбываецца?» - сказаў я Холмсу.
  «Я паняцця не маю, Ватсан, але відавочна, што здарылася нейкая катастрофа».
  «Яшчэ адна смерць? Можа, зноў утапленне?»
   «Будзем спадзявацца, што не».
  Холмс прыцягнуў увагу місіс Гарыс і паклікаў яе падысці.
  «Скажыце, мая добрая лэдзі», — сказаў ён, калі яна мітусілася да нас. «У чым прычына ўсёй гэтай трывогі?»
  «Вам лепш самому пераканацца ў гэтым, містэр Холмс», — адказала школьная настаўніца. «Мне цяжка пра гэта казаць. Агідна вось што. Агідны і… і злы ».
  «А дзе можна знайсці гэтую паскуддзе?»
  «Іголка старой Сары».
  Холмс зірнуў на мяне, і я жэстам паказаў, куды нам ісці.
  Іголка старой Сары ляжала ў густым хмызняку на захад ад будынка школы. Ці зеляніна была высаджана наўмысна, каб засланіць помнік, ці самавольна вырасла вакол яго, сказаць не магу. Нягледзячы на гэта, гэта спрыяла містычнасці рэчы. Абеліск, усталяваны Абадыяй Джэксанам, каб пазбавіцца ад праклёну мёртвай ведзьмы, быў задуманы ці недагледжаны, быў аддадзены ў зацененае, схаванае месца, як быццам гэта была жудасная таямніца, тое, чаго трэба саромецца, чаго трэба цурацца.
  Сапраўды, я заўсёды адчуваў, што іголка старой Сары, размешчаная ў сваім непрыручаным гаі, нібы нейкае старажытнае свяцілішча Пану ці Дыянісу, мела паганскі аспект. Сем футаў выветранага граніту, які ўзвышаўся да вяршыні піраміды і пакрыты лішайнікамі, не меў надпісу. Мэта яго існавання захоўвалася вусна, як і ў многіх акультных традыцыях, святых для язычнікаў, і згадвалася толькі ў ціхім тоне.
  Акрамя таго, гэта было месца, да якога, як лічылася, імкнуўся прывід Старой Сары, пункт прызначэння яе неспакойнага духа, які звычайна вандруе кожную ноч Хэлоўіна.
  Такім чынам, да абеліска трэба было падыходзіць з асцярожнасцю і, магчыма, з пэўнай пашанай. Вы не паставіліся да гэтага легкадумна, не праявілі да гэтага пагарды або непавагі, баючыся жудасных наступстваў.
  Нехта, аднак, зрабіў менавіта гэта.
  Мы сустрэлі містэра Гормлі, які стаяў на каленях перад абеліскам. Дырэктар схіліўся ледзь не да зямлі. Яго спіна дрыжала, а шчокі былі попельнымі.
  Сама Іголка старой Сары была абмазана смалістым цёмна-чырвоным рэчывам, якое было вельмі лёгка ідэнтыфікаваць як кроў. Крыніца крыві ляжала ў яго аснове, у выглядзе Тамаша Аквінскага. У паласатага ката Гормлі былі выпатрошаны жывот, разьбяны падоўжна, з вынятымі і выстаўленымі рознымі ўнутранымі органамі. Вочы небаракі глядзелі пуста, а рот шырока пазяхнуў, нібы выдаючы апошні, маўклівы, жаласны лямант.
  Гормлі мог толькі глядзець на свайго мёртвага гадаванца, ашаломлены. Колькі часу дырэктар быў у такім выглядзе, я не мог сказаць, хаця, мяркуючы па каленях яго штаноў, вільготных ад роснай травы, гэта было нядоўга.
  Усё гэта было досыць дрэнна, але было і горш. Большая частка кацінай крыві была проста размазана па абеліску бязладна, без усякага відавочнага ўзору. Некаторыя, аднак, выкарыстоўваліся для напісання паведамлення на камені:
  Я ВЯРНУЛАСЯ
  НІХТО НЕ БЯСПЕЧНЫ
  Словы былі напісаны кончыкам пальца. Некаторыя літары зліліся разам, калі кроў сцякала па нахіленай грані абеліска, але тэкст усё яшчэ быў выразна разборлівым, і я, прызнаюся, адчуваў жах, калі чытаў яго.
  Нарэшце Гормлі заўважыў нашу прысутнасць. Ён паглядзеў на нас уверх і кругла, яго вочы былі наліты крывёй і слёзамі.
  - Мой кот, - здранцвела сказаў ён. «Мой Томас. Ён быў бяскрыўдным маленькім тварам. Самая мілая з натур, і ён не прасіў у мяне нічога, акрамя кармлення і лашчэння. Хто б гэта зрабіў?» Ён паказаў жэстам на знявечаныя парэшткі. «Хто можа быць такім злым? Так... так звера ?»
  - Гэта добрае пытанне, - сказаў Холмс. «Не менш добрае пытанне: навошта прымацоўваць да помніка паведамленне, нібыта ад самой Старой Сары? Бо я не магу вытлумачыць сказы, якія мы тут бачым, інакш. Хтосьці хоча, каб мы паверылі, што ведзьма на волі і пагражае далейшым хаосам. Скажыце мне, містэр Гормлі, ваш кот - ён кіраваў школай?»
  «Так. Ён ходзіць, куды хоча». Дырэктар горка ўздыхнуў. «Пайшоў. Я маю на ўвазе пайшоў.»
  «Ноччу?»
  «Так. Асабліва ён любіў бадзяцца на вуліцы пасля наступлення цемры. Паляванне тут добрае, калі вы кот. Вадзяныя палёўкі, соні, пацук-другі…»
  «Хто знайшоў цела істоты? Выпадкова гэта быў Тальбот?»
  «Не. Гэта быў адзін з хлопчыкаў. Звычайна я прачынаўся каля сямі гадзін і бачыў Тамаша Аквінскага каля свайго пакоя, які гучна патрабаваў свайго сняданку. Ён быў лепшы за любы будзільнік. Сёння раніцай яго не было, і я паслаў трох малодшых хлопцаў шукаць яго».
  «Вы самі гэтага не рабілі?»
  «Я заняты чалавек, містэр Холмс, і навошта выконваць працу, якую хлопцы могуць выдатна выканаць ад вашага імя? Томас ведаў яго імя, і дастаткова было толькі, каб яны паклікалі яго, і ён непазбежна з'явіўся. Адзін з хлопчыкаў - гэта быў Ордуэй - абшукаў гэтае месца па маёй рэкамендацыі. Падлесак дае шмат патэнцыйнай здабычы, і Томас заўсёды аддаваў перавагу. Ордуэй вярнуўся з крыкам. Калі ён, нарэшце, перастаў балбатаць ад жаху і я змог разабрацца з ім, я паспяшаўся прама сюды.
  «І хто-небудзь яшчэ наведваў сайт, акрамя вас і Ордуэя?»
  «Не. Я сачыў за тым, каб нікога з іншых хлопчыкаў не пускалі сюды пад страхам пакарання.
  - Гэта выгадна для нашых мэтаў, - сказаў Холмс. «Містэр Гормлі, ці магу я папрасіць вас устаць і зрабіць крок назад?»
  «Я… я хацеў бы сабраць Томаса і адвезці яго куды-небудзь пахаваць. Гэта было б дазволена?»
  «Гэта было б больш, чым дазволена. Было б лепш». Стаўленне Холмса да дырэктара было вельмі далікатным, як гэта было правільна і правільна. Тамаш Аквінскі быў проста катом, але Гормлі перажываў, як чалавек.
  Ён зачэрпнуў млявы жмут поўсці і пайшоў. У у апошні момант ён павярнуўся. - Вы знойдзеце таго, хто гэта зрабіў, ці не так, містэр Холмс?
  «Вы можаце разлічваць на мяне».
  «Дзякуй», — сказаў Гормлі і пайшоў, калыхаючы жаласнае цельца на руках. Ён выглядаў зусім разбітым.
  «Холмс, — сказаў я, — вы ніколі не скажаце камусьці, што ён можа на вас разлічваць, калі вы ўжо не ўпэўнены ў поспеху».
  «Вы так добра мяне ведаеце, Уотсан. Глядзіце перад сабой. Глеба вакол помніка добра ўтаптана. Сляды свежыя. Тут мы бачым мноства малых, якія ўваходзяць у гай і выходзяць. Яны былі пакінуты дзіцем гадоў дзевяці ці дзесяці, і таму, я адчуваю сябе ў бяспецы ў небяспецы, належаць Ордвею. Малодшы хлопчык, памятаеш? Сцежка расказвае сваю гісторыю. Прыйшоў, убачыў, пабег. Вось гэтыя сляды памерам дзесяць належаць Гормлі. Узор швоў, які яны выяўляюць, адпавядае ўзору швоў на падэшвах брогаў Гормлі, якія былі выразна бачныя нам, калі ён стаў на калені. Застаюцца, аднак, яшчэ два наборы слядоў, якія пакуль не ўлічаны. Вы бачыце іх тут, тут і тут? Так? Што вы пра іх заўважыце?»
  Я нахіліўся, каб зазірнуць туды, куды паказваў Холмс. «Я б палічыў, што яны належаць дарослым».
  «Або, як варыянт, да трынаццацігадовых. Хлопчыкі гэтага ўзросту часта могуць быць такімі ж буйнымі, як дарослыя. Што яшчэ больш важна, вы бачыце, што дзве канкрэтныя пары слядоў некалькі глыбейшыя за астатнія і дэманструюць большую выразнасць: тыя, што ляжаць тут, побач, непасрэдна перад абеліскам. Па іх можна меркаваць, што іх уладальнікі некаторы час былі нерухомыя».
   «Гэтыя адбіткі паказваюць, дзе яны стаялі, калі не было лепшага слова, упрыгожваючы абеліск».
  «Дакладна. Упрыгожваючы ці, у залежнасці ад выпадку, апаганьваючы».
  «Такім чынам, яны, без сумневу, з'яўляюцца слядамі вінаватых».
  «Вы сочыце за маімі развагамі. Добра. Вы адзначаеце што-небудзь яшчэ пра іх? Твой твар пусты. Паглядзіце. Размеркаванне вагі на правую нагу адной з пар нераўнамернае. Большы ціск аказваецца на пальцы ног, чым на пятку. Тое ж самае і з многімі іншымі прынтамі. Гэта сведчыць пра чалавека, які кульгае».
  - Кульгае, - сказаў я. «Божа мой! Тальбот! Тальбот - адзін з двух зламыснікаў!»
  - Дарагая, Ватсан, - папракнуў Холмс. «Так блізка, а потым, у апошнюю хвіліну, твая здольнасць да аналізу пакідае цябе. У Талбата кульгае не правая нага; гэта яго левая».
  «О, так. вядома. Тады хто? Хто яшчэ ў школе кульгае?»
  «Я мяркую, што да ўчорашняга дня наглядчык быў унікальным у гэтым плане».
  «Што змянілася ўчора?» «Вы не памятаеце? Вы не бачылі? І ўсё ж вы былі тут, калі гэта адбылося, Ватсан.
  «Калі што здарылася?»
  «Калі была нанесена траўма, якая нанесла значны ўрон калену атрымальніка, у выніку чаго ён не мог нармальна хадзіць. Я ведаю, па-за ценем сумнення, хто адказны за смерць Тамаша Аквінскага і гэты жудасны акт вандалізму». Ён паказаў на Іголку Старой Сары. «Непрыемна хоць гэта можа быць, аднак гэта пытанне значна меншае, чым смерць Гектара Робінсана, і таму я разбяруся з ім у свой час. Робінсан з'яўляецца прыярытэтам, і ёсць яшчэ адна ці дзве рэчы, якія я павінен вызначыць, перш чым я змагу канчаткова выказацца па гэтым пытанні. Давай, Ватсан!»
  Холмс рэзка выйшаў з гаю, і я, не супраціўляючыся, пайшоў за ім, падобна да вугальнай пяцёркі, якая цягнулася за магутным лакаматывам.
  OceanofPDF.com
   Раздзел пятнаццаты
  МІЛАСЦЬ ЗАБЫЦЦЯ
  
  Фці наступныя паўгадзіны Холмс перасякаў школьную тэрыторыю ўзад і ўперад у ажыўленым тэмпе, я суправаджаў яго, але не ведаў, што ён спадзяваўся дасягнуць. Наколькі я зразумеў, ён абследаваў зямлю. Час ад часу ён прыпыняўся, прысядаў на кукішкі ці падымаўся на дыбачкі і глядзеў навокал, часам засланяючы вочы ад слабога снежаньскага сонца.
  Ён завяршыў працэс, сказаўшы: «Так, я задаволены».
  «З чым?» — спытаў я.
  «Салтынгс Хаўс, — сказаў ён, — стаіць на вышыні. Высока, гэта значыць адносна балот. Вы б не пагадзіліся?»
  «Я б. Нават калі прыліў дасягае свайго піку, застаецца добрых два-тры футы прасвету паміж краем зямлі і ўзроўнем вады».
  «А на мінулым тыдні, калі балоты былі затопленыя настолькі моцна, што дамба да Тротэ апынулася пад вадой, школа не пацярпела. Калі б гэта было, гульнявыя палі былі б насычаны нават цяпер. Больш за тое, сам будынак школы быў бы затоплены, пра што ў нас не было ні візуальных, ні анекдатычных доказаў. Сапраўды, навошта нехта ўвогуле будаваў тут дом, калі была хоць нейкая верагоднасць паводкі? Як мы можам зрабіць выснову, гэта месца неўспрымальна да такой небяспекі нават у экстрэмальных умовах надвор'я».
  «Усё гэта праўда, але я не бачу вашай думкі. На што вы едзеце?»
  «Ёсць адно выключэнне з заявы, якую я толькі што зрабіў, Уотсан. Частка школы знаходзіцца ніжэй за астатнія».
  «Якую частку вы маеце на ўвазе?»
  «Той». Холмс паказаў у бок старой, занядбанай элінгі.
  «Ну, відаць, эллінг ляжыць ніжэй», — сказаў я. «Па самой сваёй прыродзе ён сядзіць практычна ў вадзе».
  «Па гэтай прычыне гэта прыкметна і варта больш пільнага вывучэння».
  Праз некалькі імгненняў мы апынуліся ля хісткай канструкцыі. Тры драўляныя прыступкі вялі ўніз па беразе да кароткай прыстані, якая ў сваю чаргу вяла да дзвярэй элінгі. Гэта было замацавана навясным замком, іржавасць якога адпавядала ветхасці дошак, з якіх была складзена лодка. Набліжаўся прыліў, вада аблівала апорныя слупы будынка па меры ўздыму. Паступова глеістае рэчышча рэчышча пакрывалася.
  Холмс да драбнюткіх дэталяў агледзеў навясны замок, зашчапку і дзверы. Затым, дастаючы нож, ён пачаў адкручваць шрубы, якія ўтрымлівалі заціск, выкарыстоўваючы кончык ляза.
   «Гэта прасцей, чым узламаць замок», — сказаў ён. «І паглядзіце, як лёгка выходзяць шрубы. Драўніна такая вільготная і састарэлая, што амаль не ўтрымлівае іх. Адзін зь іх, насамрэч, прапаў бязь вестак».
  «Мабыць, пасварыліся», — сказаў я.
  Холмс спыніўся ў сваіх намаганнях, аглядаючы прычал вакол сябе. Яго позірк спыніўся на нечым малюсенькім, уціснутым паміж дзвюма дошкамі. Кончыкамі пальцаў ён выцягнуў шрубу.
  «Вы маеце рацыю. І вось яно. Запалка для сваіх таварышаў, аж да стану разьбы, якая амаль цалкам сцерлася ад карозіі. Але нават калі б ён быў так дрэнна ўкаранёны, ці вырваўся б гэты шруб без нейкага значнага імпульсу?»
  Задаўшы гэтае пытанне, якое я палічыў рытарычным, Холмс вярнуўся да працы з яшчэ замацаванымі шрубамі, пакуль не выцягнуў апошні.
  Засып лязгнуў на прычал, абедзве яго часткі ўсё яшчэ былі звязаны дужкай замка. Дзверы крыху павярнуліся ўнутр. Холмс адчыніў яго цалкам, і мы ўвайшлі ў элінг.
  Унутры ляжала вузкая прыстань з прычальным пунктам, да якой у мой час тут была прывязана школьная шлюпка. Некалькі разоў я адпраўляўся на прагулку ў гэтай маленькай вяслярнай лодцы з сябрамі, весела катаючыся ўверх і ўніз па канале на працягу гадзіны летнім вечарам. Я памятаў, як Рагге казаў нам, што з тых часоў ён згніў і патануў.
  Унутры элінгі было цьмяна, але праз шчыліны паміж дошкамі пранікала дастаткова дзённага святла, каб я мог разглядзець двайныя дзверы на супрацьлеглым канцы. Іх базы стаялі проста над паверхняй вады і былі звешаны бахромай слізістай зялёнай травы. Паміж намі і імі не было нічога, акрамя каламутнай вадкасці. Са столі звісалі дзесяткі матавых старога павуціння.
  Мы з Холмсам стаялі на трампліне, удыхаючы вільготнае паветра. Потым мой спадарожнік узяўся аглядаць дошкі пад нашымі нагамі, сцены, якія непасрэдна прымыкаюць, і, нарэшце, дзверы.
  Цяпер яго твар стаў змрочным, і ён кіўнуў сабе ў манеры чалавека, чые найгоршыя чаканні пацвердзіліся.
  "Вось," сказаў ён, паказваючы мне некаторыя знакі на ўнутраным боку дзвярэй. Яны ўяўлялі сабой шэраг слабых паралельных ліній, якія перасякаліся адна з адной, бледнымі на фоне цемры дрэва. «Як вам гэта здаецца, Ватсан?»
  - Драпіны, - сказаў я. «Такія, якія маглі быць забітыя рукой».
  «Дакладна. І як бы ў пацвярджэнне гіпотэзы, вось у адной з іх мы знаходзім пазногаць». Асцярожна, зноўку выкарыстоўваючы пісьмовы нож, ён выцягнуў маленькі дыск чалавечага кераціну з неглыбокай канаўкі, у якую ён быў укладзены. Ён падняў яго, каб мы абодва маглі яго разгледзець.
  «У Гектара Робінсана», — выдыхнуў я, успомніўшы, як місіс Гарыс апісала стан рук хлопчыка. «Гэта павінна быць».
  «Пазногаць патрэбнага памеру для дзіцяці яго ўзросту, калі выказаць здагадку, што ён зроблены з яго мезенца, што, мяркую па прапорцыях, так і ёсць».
  Я агледзеў інтэр'ер эллінга свежымі вачыма, у маім жываце ўтвараецца вузел. Адразу гэтае месца здалося абмежаваным і гнятлівым, сцэнай чагосьці жудаснага.
  «Ён быў тут, — сказаў я, — у ноч сваёй смерці».
  - У палоне, - сказаў Холмс, пацвярджальна кіўнуўшы галавой. «Хтосьці замкнуў яго».
  «Агідна».
  «Гэта таксама не канец. Мы можам лёгка прадставіць паслядоўнасць падзей. Гэта ноч. Усе ў школе ляжаць. Робінсана будзяць, выводзяць са спальні і заганяюць у элінг, апрануты толькі ў піжаму. За ім зачыняюцца і зачыняюцца дзверы, і яго выкрадальнік сыходзіць. Робінзон стаіць там, дзе мы, і дрыжыць. Паветра моцна халоднае, і ён напалоханы. Ён не ведае, колькі працягнецца ягонае зняволенне. Можа, пройдзе гадзіна, а можа, да раніцы. Ён вырашае стаічна чакаць гэтага. Гэта ўсё, што ён можа зрабіць. Ён мог бы паклікаць на дапамогу, але элінга стаіць ад школы далёка. Хто пачуе? Да таго ж ідзе моцны дождж. «Знішчэнне», кажучы словамі місіс Квімп. Гук заглушыць яго крыкі».
  Я мог уявіць сабе бядотнае становішча Робінсана занадта яскрава.
  - Усё горш, - працягваў Холмс. «Набліжаецца прыліў. Вада падымаецца. Звычайна ён не перакрывае гэтую прыстань, якая была ўзведзена так, каб заставацца над узроўнем вады; але, распухлы ад дажджу, гэта робіць. І гэта не спыняецца на дасягнутым. Паўзе ўверх, заўсёды ўверх. Гэта вакол лодыжак Робінсана, потым яго галёнкі. Страх ахоплівае яго, калі ледзяная вада няўмольна падымаецца вышэй. Ён першы здагадваецца, што яму пагражае смяротная небяспека».
  "Ён таксама пачаў адчуваць наступствы пераахаладжэння".
   «Дакладна, холад вады дадае холаду паветра. У яго ляскаюць зубы. Яго цела нястрымна дрыжыць. Цяпер, нарэшце, ён крычыць аб дапамозе, але, вядома, гэта застаецца без увагі. Ён грукае ў дзверы, просячы, каб яго выпусцілі, ці не выратаваўся нейкім цудам. У гэты момант выпаў адзін з шруб, які мацаваў заціск. Сіла яго ўдараў выкідвае яго з дзіркі».
  «Калі б больш шруб пайшлі такім жа чынам, заціск мог бы саслізнуць, і Робінсан мог бы штурхнуць дзверы і ўцячы».
  «Нажаль, яму не пашанцавала. Але каб аднавіць свой спекулятыўны аповед... Неўзабаве вада кружыцца вакол каленяў хлопчыка, цягнучыся да яго сцёгнаў. Гэта смокча ў яго ногі, і яму цяжка заставацца ў вертыкальным становішчы. У адчаі ён чапляе кіпцюрамі дзверы, спадзеючыся, што яму ўдасца як-небудзь прабіць сабе дарогу скрозь драўляную канструкцыю, але ўсё, што ён атрымлівае за свой боль, - гэта расколатыя пазногці. Цікава, у які момант ён зразумеў, што гэта бескарысна? Што ён памрэ ў гэтым закінутым месцы?»
  Я здрыгануўся. «Адным з суцяшэння з'яўляецца тое, што з часам тэмпература яго цела ўпала б настолькі нізка, што частата сардэчных скарачэнняў знізілася, а артэрыяльны ціск рэзка ўпаў. Неўзабаве наступіла б страта прытомнасці».
  «Міласць забыцця», - сказаў Холмс. «І вось тады ён тоне. Ён падае тварам у ваду, не адчуваючы, і так яго жыццё заканчваецца ".
  «Гэта адбылося зусім не ў возеры», — сказаў я. «Гэта было тут».
  «Я ўжо падазраваў, што Робінсан не патануў у возеры, улічваючы тое, што місіс Харыс распавяла нам пра кроў і недахоп вады ў лёгкіх. Было заўважана, што ў выпадку ўтаплення ў салёнай вадзе неабходна ўдыхнуць не так шмат вадкасці, каб прывесці да смяротнага зыходу, у параўнанні з прэснай вадой. Шчыльнасць і ўтрыманне солі выклікаюць ацёк лёгкіх, што прыводзіць да больш хуткай смерці, чым простае ўдушша. Не ўсе ўтапленні ў салёнай вадзе прыводзяць да ацёку лёгкіх, але гэта часцей, чым утапленне ў прэснай вадзе. Такім чынам, зыходзячы толькі з гэтых доказаў, я думаў, што Робінсан памёр у іншым месцы, акрамя возера.
  «Але калі ён патануў тут, чаму яго цела пасля перанеслі ў возера?»
  «Няўжо гэта не відавочна? Выканаўца гэтага зверства хацеў схаваць свой удзел. Ён думаў, што змяшчэнне Робінсана ў возеры будзе выглядаць як няшчасны выпадак пры купанні».
  «Я гэта разумею, але я маю на ўвазе тое, што ён мог перанесці цела з элінгі ў канал, а не да возера. Тады ён пазбег бы такіх, як вы, якія заўважаюць неадпаведнасць паміж прыкметамі ўтаплення ў салёнай вадзе і ў прэснай вадзе.
  «Я сумняваюся, што наш чалавек ведае пра такое неадпаведнасць. Дакладней, усе павінны былі падумаць, што Рабінзон пайшоў купацца ў перадсвітальныя гадзіны. У той час ён не рызыкнуў бы пайсці ў балоты з-за таго, што прыліў на той момант ужо сціх і ўзровень вады быў занадта нізкім.
  "Вядома", сказаў я, адчуваючы сябе па-дурному. «Гэта мне не прыйшло ў галаву».
  «Усё ў парадку, Ватсан. Гэта прыйшло ў галаву, і гэта тое, што мае значэнне».
   «Але хто гэта зрабіў? Што яны спадзяваліся атрымаць?”
  «Хто» - гэта проста, - сказаў Холмс. «Хто яшчэ мог падняць з ложка заснулага хлопчыка і прымусіць яго без пярэчанняў і пярэчанняў прайсці ўвесь шлях да элінгі? Хто, як не аўтарытэт?»
  «Школьны настаўнік!»
  «Зусім так. Калі б гэта быў аднакурснік, Рабінзон, магчыма, не сышоў бы спакойна. Як толькі ён зразумеў, што адбываецца, ён, магчыма, выклікаў шум».
  «Калі б я быў на яго месцы, я б закрычаў «блакітнае забойства».
  «І таму разбудзіў усіх, хто знаходзіцца ў непасрэднай блізкасці, і, магчыма, усю школу. Таму гэты ўчынак наўрад ці мог быць справай рук, скажам, Джэрэмі П'ю і Хосі Уата. Якімі б пагрозлівымі ні былі гэтыя двое, яны ніколі не маглі быць упэўненыя ў поўнай маўклівай падпарадкаванасці Робінсана.
  «Магчыма, яму заткнулі рот».
  «Робінсан усё роўна пасварыўся б, калі яны гэта зрабілі, выклікаўшы беспарадкі. Да таго ж кляп - не гарантыя цішыні. Скрозь яго ўсё яшчэ можна прарычаць, дастаткова гучна, каб яго пачулі. Школьны настаўнік, з іншага боку, мог лёгка запалохаць вучня, каб ён выканаў яго загад. — Цішэй, хлопчык. Нічога не зірніце з сябе, інакш вы зробіце сабе горш», ці нешта ў гэтым родзе».
  «Значыць, усё-такі гэта быў Гормлі».
  «Гормлі? Але чаму?»
  — Не ведаю, — прызнаўся я.
  «Гормлі не хапае матыву. Здаецца, ён не нанёс Рабінзону асаблівай злосці. Не, гэта была праца іншага».
   «Хто тады?» Я патрабаваў. Ува мне расла лютасць. «Які настаўнік? Я хацеў бы сустрэцца з гэтым чалавекам, кім бы ён ні быў, і перадаць яму часцінку свайго розуму. Калі б гэта быў Ёўэл. Я быў бы з ім яшчэ менш міласэрны, чым ты ўчора».
  «О, але гэта проста так, стары. Гэта Ёўэл .
  OceanofPDF.com
   Раздзел шаснаццаты
  ДЗВЕ ІНДУЛЬГЕНЦЫІ
  
  я- зірнуў на Холмса. «Як гэта можа быць Yeowell? Ён быў у The Gurnard Inn усю ноч. У нас ёсць бясспрэчныя доказы гэтага».
  «Ён быў у гасцініцы «Гурнард» на ноч, — сказаў Холмс, — але спачатку, па яго словах, ён правёў там усяго гадзіну ці каля таго. Ён выйшаў перад самым закрыццём, адзінаццатай гадзіне, толькі каб вярнуцца, бо дамба была затоплена. З гэтага, калі мы экстрапалюем назад, мы можам убачыць, што ён павінен быў прыбыць у паб каля дзесяці, пакінуўшы Saltings House, магчыма, за паўгадзіны да гэтага. Да таго часу, а палове дзесятай, хлопцы ў школе ўжо леглі спаць і спалі б моцна».
  «Інакш кажучы, ён разбудзіў Робінсана неўзабаве пасля таго, як выключылася святло, ціха, каб не турбаваць нікога ў інтэрнаце. Ён замкнуў яго тут, у элінгі, а потым адправіўся ў «Гурнард».
  «Я пайшоў туды з, як мне здаецца, відавочным намерам вярнуцца ў школу пасля закрыцця і вызваліць Робінсана з яго зняволенне. Мэтай Йеуэлла было палепшыць Робінсана. Хацеў, кажучы ягонай мовай, загартаваць яго і зрабіць з яго чалавека».
  - Захапіўшы яго ў халодную лодачную амерыканку з скразняком зімовай ноччу, - з'едліва сказаў я.
  «Згодна з яго меркаваннем, гэта менавіта тое лячэнне, якое спрыяе цягавітасці і дабрабыту. Не будзем забываць, што гэта чалавек, які сцвярджае, што «пакута — гэта прыступка да славы». На жаль для яго, тое, што павінна было быць лекам, ператварылася ў жудаснае становішча, з якім ён нічога не мог зрабіць. Ёўэл затрымаўся ў The Gurnard, гэтак жа як і Гектар Робінсан затрымаўся ў элінгі, абодва яны сталі ахвярамі непрадбачанай з'явы, ненатуральна высокага прыліву. Усё, што Ёвел мог зрабіць, гэта пакінуць паб як мага раней раніцай і кінуцца назад у школу, спадзеючыся, што Робінсан выжыў. У гэтым памкненні ён быў моцна расчараваны».
  «Місіс Квімп сказала, што ён уцёк у такой спешцы, што забыўся аплаціць рахунак, і ёй прыйшлося ператэлефанаваць яму. Напэўна, ён быў па-за сябе ад трывогі».
  «Я мяркую, што ён прабег кожны крок ад Трота да Saltings House, толькі каб выявіць, да свайго жаху, што здарылася самае страшнае. Потым усё, што ён мог прыдумаць, гэта пакласці цела Робінзана ў возера і зноў замкнуць элінг. Ён справіўся з усім гэтым да світання, потым ляжаў да сняданку, да таго часу Талбат выявіў цела. Пасля гэтага Ёўэл проста зрабіў выгляд, што смерць не мела да яго нічога агульнага».
  «Абсалютны, невыказны нячысцік. Увесь гэты час ён нахабна нам хлусіў».
   «Не хлушу, Ватсан. Проста ўпускаючы праўду. Ці не зрабілі б вы на ягоным месцы?»
  «Ён мог прызнацца. На яго руках кроў нявіннага хлопчыка».
  «І ўсё ж ён не забойца. У лепшым выпадку ён вінаваты ў прычыненні смерці ў выніку няшчаснага выпадку, хаця напалову прыстойны адвакат мог бы сцвярджаць, што гэта злачынная халатнасць».
  «Вы кажаце так, быццам абараняеце яго дзеянні».
  «Смерць Робінсана была ў значнай ступені прадуктам жорсткага іроніі лёсу. У сувязі з гэтым, Yeowell можа быць памілаваны за гэта, прыкладна. Неапраўданым з'яўляецца непрызнанне гэтага, і за гэта ён, безумоўна, павінен быць пакараны».
  «Тады давайце пойдзем і супрацьстаім яму», — сказаў я. «У гэты момант».
  «Перш чым мы гэта зробім — а я так жа хачу бачыць Ёўэла пад вартай, як і вы — не маглі б вы даць мне дзве індульгенцыі?»
  Я закіпеў, але змірыўся. «Вельмі добра. Yeowell будзе захоўвацца крыху даўжэй. Што вы хочаце?»
  Першай паблажлівасцю было тое, што я дазволіў зачыніцца ў элінгі для лодак. Я застаўся на месцы, пакуль Холмс выйшаў на вуліцу. Ён зачыніў дзверы і зноў прымацаваў заціск, закруціўшы яго на месца. Потым ён папрасіў мяне націснуць на дзверы і біць па іх знутры, як, напэўна, зрабіў Гектар Робінсан.
  «Прыцягніся да гэтага, Ватсан», — параіў Холмс з другога боку. «Сапраўды аддайся ўсім».
  Я напружыўся і біў, пакуль не адчуў, што дзверы пачалі паддавацца. Гэта падштурхнула мяне да вялікіх высілкаў, і зашчапка адразу вырвалася. Усё, што мне тады трэба было зрабіць, гэта адчыніць дзверы і выйсці.
  «Ну?» Я сказаў. «Што гэта сведчыць?»
   - Яно правярае маю тэорыю, - адказаў Холмс, - але я не магу сказаць, канчаткова ці не. Мне было цікава, ці мог бы Робінсан вызваліцца, калі б прыклаў дастаткова намаганняў для гэтай задачы. З пункту гледжання верагоднасці, гэта малаверагодна. Колькі часу вам спатрэбілася? Крыху менш за дзве хвіліны».
  «Але ж я дарослы чалавек», — зазначыў я.
  «І асобнік для шлейкі таксама. У той час як Гектар Робінсан быў простым юнаком, да таго ж хваравітым. Больш за тое, на гэты раз шрубы ў заціску былі амаль напэўна больш аслабленыя, чым калі ён быў у палоне. Я выдаліў і вярнуў іх у свае норы, пакінуў бы іх менш шчыльна сядзець ".
  «Да таго ж, не трэба забываць, што Рабінзон хадзіў у вадзе. Яго нага не была б такой трывалай, як мая».
  «Зусім так. Увогуле, гэта можа быць безвыніковы эксперымент. Я ўсё яшчэ лічу, што гэта было варта правесці хоць бы таму, што… Не». Холмс паківаў галавой. «Гэта была хісткая ідэя, і я павінен выключыць яе са сваіх меркаванняў. Рабінзон быў асуджаны з самага пачатку. Нічым і ніхто не мог яму дапамагчы».
  «У чым тады ваша другая індульгенцыя?» Я сказаў.
  «О, што да гэтага, не павінна быць занадта складана пацвердзіць віну Ёўэла. Навясны замок паказвае шлях».
  «Як так?»
  «Гэта ўсё справа ключоў, Ватсан».
  «Ключы?»
  «Навясны замок кажа нам, што Ёўэл дзейнічаў не зусім адзін».
  «У яго быў саўдзельнік?»
   - У пэўным сэнсе, - сказаў Холмс. «Хто мае права адамкнуць любыя дзверы ў Saltings House School? Хто патэнцыйна тут такі ж усюдыісны, як боства, якое дало яму мянушку?»
  OceanofPDF.com
   Раздзел сямнаццаты
  КРЫВЫЯ ГРОШЫ
  
  ВЯ застаў Бога Талбата за працай, які адціраў кроў кошкі з Іголкі старой Сары драцяной шчоткай і вадой з мылам. Наглядчык выглядаў не вельмі рады нас бачыць, і я б прыпісаў гэта яго непрыязнаму характару, калі б не ведаў, што ён нейкім чынам звязаны са смерцю Гектара Робінсана. Цяпер, за яго варожасцю, я быў упэўнены, што бачыў пэўную ўніклівасць.
  «Што цяпер?» - агрызнуўся Тальбот. «Я заняты».
  «Непрыемная задача», - пракаментаваў Холмс. «Я табе не зайздрошчу».
  «Я раблю тое, што павінен», — сказаў другі, насупіўшыся. «Калі ў школе трэба разабрацца з бруднай працай, яны тэлефануюць мне».
  «Ці распаўсюджваецца гэта на пазыку містэру Ёўэлу ключа?»
  Тальбот прыпыніўся ў чыстцы. Ружовая пена слізгала па баку абеліска.
  - Ключ, - удакладніў Холмс, - ад элінгі.
  - Я нічога пра гэта не ведаю, - прамармытаў Талбат.
   «Сапраўды брудная праца, быць саўдзельнікам у тапленні маладога Робінсана».
  Тальбот накінуўся на нас. «У вас ёсць нахабства, сэр, выказваючы такія абвінавачванні. Гэта не было да мяне нічога агульнага».
  «Не наўпрост, не. Але як яшчэ Юэлл атрымаў доступ да элінгі? На пярсцёнку, які вісеў на вашым поясе, я бачу як мінімум пяць ключоў, якія падыдуць да замка на дзвярах элінгі. Калі б была магчымасць, я ўпэўнены, што змагу вызначыць, які менавіта, проста ўважліва разглядаючы. Ён пацямнее ад доўгага перыяду невыкарыстання і будзе мець дробныя драпіны, якія сведчаць аб тым, што ён выкарыстоўваўся нядаўна. Цяпер я ні на хвіліну не кажу, што вы загадзя ведалі, што задумаў Ёўэл. Я сумняваюся, што ён вам сказаў. Ён папрасіў ключ, магчыма, прапанаваўшы нейкі падстава, і вы паслужліва далі яго яму. З тых часоў ён вярнуў яго вам, і вы дастаткова праніклівыя, каб высветліць, што існуе відавочная сувязь паміж пазыкай ім ключа і смерцю Робінсана. Я мяркую, што вы нават западозрылі гэта ў той момант, калі выявілі цела. Вы казалі пра тое, каб «выправіць справы», спасылаючыся на тую фатальную раніцу. Я мяркую, што гэта адносілася не толькі да місіс Харыс, але і да вас самога. Прыцягнуўшы жанчыну, якая, магчыма, ведае, як ажывіць хлопчыка, вы спадзяваліся кампенсаваць тую ролю, хоць і датычную, якую вы сыгралі ў гэтай трагедыі. Марная надзея, як аказалася. Давай, чувак, ты ведаеш, што я маю рацыю. Вы таксама можаце прызнацца».
  Тэлбат утаропіўся на Холмса, потым на запэцканую крывёй куст у яго руцэ, і раптам яго плечы апусціліся, і ўся скаванасць і гнеў, здавалася, зніклі з яго.
   - Гэта не мая віна, - ціха сказаў ён.
  «Мы гэта ведаем».
  «Ёўэл мой начальнік. Яму і ўсім супрацоўнікам школы. Любы з іх нешта просіць, я аддаю, пытанняў няма. Ён нават не хлусіў, для чаго яму патрэбны ключ. Мне было цікава даведацца, і ён проста выйшаў і сказаў гэта. — У мяне ёсць хлопец — Робінзон, — якога трэба выправіць. Гадзіна ці каля таго, зачыненая ў элінгі, прынясе яму вялікую карысць».
  «Калі гэта было?»
  «Вечар, быў. Каля вячэры, якраз калі я заканчваў працу на дзень. Потым, за ноч, балота затапіла. Вядома, я ў гэты час ляжаў. Я не ведаў, што насоўваецца паводка, і нават калі б я па нейкай прычыне прачнуўся і зразумеў, што адбываецца, у мяне не было падставаў думаць, што Юэл не вывеў Робінсана з эллінга задоўга да гэтага».
  «Інакш вы б напэўна пайшлі яго ратаваць».
  «Вядома, я хацеў бы», — заявіў Тальбот. «На наступную раніцу, аднак, што я знайду, акрамя патанулага цела ў возеры? Я адразу зразумеў, хто гэта і што здарылася з хлопцам. Не так шмат спатрэбілася, каб скласці два і два, праўда?»
  «Цалкам».
  «Але тады я ўвесь у дрыгве. Я больш-менш ведаю, што адбываецца. Я скажу дырэктару? Я павінен. Я маю намер. Але калі я ўсё яшчэ спрабаваў прыняць рашэнне, прыходзіць Ёвел, знаходзіць мяне і вяртае ключ. Я кажу яму, што добра ўяўляю, што ён зрабіў, і ён надзімаецца і становіцца моцным, пачынае трэсці кулаком і пагражаць рознымі, абзываючы мяне імёнамі, якія я не жадаю паўтараць. Аднак у мяне нічога гэтага няма. Я не з тых, каго трэба біць, нікому не падабаецца, і я супрацьстаю яму. Я кажу: «Калі вы не зробіце з гэтага чыстую грудзі, містэр Ёўэл, я, чорт вазьмі, зраблю». На гэта ён мне кажа: «Ні на душу не ўдыхні слова». Ты кідайся на мяне, Тальбот, — кажа ён, — і я пацягну цябе з сабой. Я скажу, што вы пазычылі мне ключ ад элінгі, добра ведаючы, што здарыцца з Робінсанам, і добра ведаючы, што таксама будзе паводка. Наглядчык ведае пра надвор'е. Вы маглі мяне папярэдзіць, але не зрабілі».
  «Шантаж, свайго роду».
  «Правільна, сэр. Ва ўсякім разе, я кажу яму тое, што толькі што сказаў вам, што я паняцця не меў, што можа быць паводка. Я ж не вяшчун нейкі? Але з Ёўэлам гэта не дапамагае. «Вы можаце паспрабаваць адмаўляць гэта, - кажа ён, - але гэта вам не дапаможа. Яны павераць мне, чым табе. Я школьны настаўнік, у той час як вы нікчэмны служачы і звычкай да выпіўкі, больш за тое. Вы страціце працу, сродкі да існавання, сваё добрае імя, такое, як яно ёсць - вы страціце ўсё». Я бачу ў гэтым праўду, але ўсё ж цвёрда трымаюся. Вось тады Йуэлл мяняе тактыку. Ён становіцца рэзкім і прыемным на гучанне. «Мы абодва можам сысці з рук, Тальбот», — кажа ён. «Нам застаецца толькі маўчаць. Мы з табой можам клапаціцца адзін пра аднаго». А потым лезе ў кішэню».
  - Грошы, - сказаў Холмс.
  Талбат апусціў галаву. «Грошы, сэр, гэта так. «Як наконт гэтага?» — кажа Ёўэл і перадае мне палову суверэна. — Знак маёй добрасумленнасці. І гэта толькі для пачатку. Ёсць яшчэ тое, адкуль гэта ўзялося. Падумайце, што вы маглі б купіць за гэта. Напой. Некалькі напояў. Трохі добрага віскі». Ну, сэр, я не а моцны чалавек, калі справа даходзіць да выпіўкі. Мне баліць, як пастаянна. Мая гамявая нага заўсёды балела, усё жыццё, а ў апошнія гады стала яшчэ мацней. Напой дапамагае яго супакоіць. Ну, ён ударыў па маёй слабасці. Мой - як вы гэта называеце? Мая ахілесава пята».
  Я падумаў, што гэта амаль літаральна ахілесава пята; але я не агучыў думку.
  "Ён паабяцаў мне паўсуверэна праз тыдзень з таго часу", - сказаў Тальбот. «Я таргаваўся і давёў яго да поўнага суверэна. Я не багаты чалавек. Цэлы соў, каб траціць, як лічу патрэбным, і ўсё толькі за тое, каб нічога не сказаць. Мы вагаліся, ён і я, і я палічыў гэта добрай здзелкай. Я не толькі абараняў сябе, я атрымліваў прыбытак. Мне сорамна думаць пра гэта зараз. Размова пра крывавыя грошы. Але гэта ўсё да канца», — рэзюмаваў ён. «Гэта ўсё, што я зрабіў. Я заключыў дамову з Юэлам».
  - У вачах закона, - сказаў Холмс, - ты пасля факту з'яўляешся ўдзельнікам, Тальбот. Вы свядома садзейнічалі ўтойванню злачыннага дзеяння і, за тое, атрымалі за гэта плату. Гэта цягне за сабой сур'ёзны прысуд».
  Бледны і дрыжучы, Тальбот кіўнуў.
  "Аднак, - сказаў Холмс, - ёсць змякчальныя акалічнасці, і я гатовы не звярнуць увагі на тое, што вы зрабілі, ведаючы, што гэта будзе цяжарам на вашым сумленні ўсё астатняе жыццё".
  - Гэта так, - сказаў Тальбот. «Гэта так».
  З жаласнай урачыстасцю наглядчык вярнуўся да Іголкі Старой Сары і зноў пачаў шараваць. Я ўявіў, што ён думае пра тое, што думаў і я, а менавіта, што некаторыя ганебныя ўчынкі можна сцерці, а некаторыя нельга.
  OceanofPDF.com
   Раздзел васямнаццаты
  НЯДОЎГА НА СВОБЕ
  
  ХОлмс і я пакінулі Талбата на волю ягонай працы.
  «Далей на парадку дня, — сказаў мой спадарожнік, — затрымаць Ёўэла».
  Аднак у гэтым прадпрыемстве нам было наканавана праваліцца. Неўзабаве мы пераканаліся, што майстра гульні нідзе не было. Мы шукалі яго ўздоўж і долу, а Врагге далучыўся да нас у паляванні. Канчатковае пацверджанне адсутнасці Ёуэлла адбылося, калі мы агледзелі яго пакой, дзе на ложку, здаецца, не спалі, а шафу прыбралі. Было відавочна, што хлопец сабраў валізкі і пакінуў памяшканне, хутчэй за ўсё, позна ўвечары напярэдадні.
  «Юэл ведаў, што вы яго шукаеце, — сказаў я Холмсу, — і не бачыў іншага выйсця, як бегчы».
  Холмс не адказаў. Яго вусны былі сціснутыя ад крыўды, і я бачыў, што ён унутры раз'юшаны.
  «Вось, вось, стары», — супакойваў я. «Паглядзіце на гэта так. Ваша рацыя была даказана. Уцёкі Ёуэлла раўназначна прызнанне віны. Усё, што нам цяпер трэба зрабіць, гэта падключыць Скотланд-Ярд і даць ім апісанне хлопца. Міліцыя хутка забярэ яго. На волі ён доўга не пратрымаецца».
  - Так, - уздыхнуў Холмс. «Я мяркую, што так. Я хацеў бы атрымаць задавальненне ад таго, каб затрымаць яго самому, але ў якасці другога лепшага, гэта будзе дастаткова.
  «Я не магу ў гэта паверыць, — сказаў Раге. «Юэл быў жудасным чалавекам, але зрабіць гэта ? А потым працягваць, як быццам усё нармальна? Глыбіня хладнадушнасці гэтага чалавека!»
  - Засталася яшчэ адна таямніца, якую трэба раскрыць, Холмс, - сказаў я ўгаворваючы. «У прыватнасці, хто забіў Тамаша Аквінскага і запляміў іголку старой Сары».
  - Так, гэта, - коратка сказаў Холмс. «Мы можам прыняць удзел у гэтым досыць лёгка. Рэгг, не маглі б вы прыцягнуць паноў П'ю і Уата? Прынясіце іх нам асобна, калі можаце».
  «Яны ў адной форме па ўсіх прадметах, і ў гэтую гадзіну яны будуць на ўроках. Я мяркую, што я магу выклікаць іх па адным».
  «Не, гэта няважна. Яны могуць збірацца разам, але ўсё роўна мы будзем размяшчаць іх у асобных пакоях. Ці можам мы выкарыстоўваць вашу спальню і Yeowell для гэтай мэты?»
  «Маё ў вашым распараджэнні, а Ёуэлла — ну, ён больш ім не карыстаецца, праўда?»
  Так атрымалася, што да нас прывезлі Джэрэмі П'ю і шаноўнага Хосі Уата, і я ніколі не бачыў такой самазадаволенай пары маладых нягоднікаў. Яны пахваліліся, і на іх тварах не было відаць ні сантыметра раскаяння або клопату. Я цяпер гэта адзначыў Уайат сапраўды хадзіў, прыкметна кульгаючы, яго левае калена зацвярдзела, што было вынікам таго ўдару Вернана Агіуса за вячэрай напярэдадні. Я не адчуваў да яго спагады і ў думках пахваліў Агіуса за дакладнасць і сілу ўдару.
  Нават пасля таго, як кожнага хлопчыка перавялі ў іншы пакой, абодва захоўвалі ўпарты выгляд. Яны лічылі сябе недатыкальнымі, і, магчыма, да з'яўлення Шэрлака Холмса так і былі. Аднак неўзабаве ён давёў іх да гэтага.
  Спачатку П'ю, потым Уайату ён сказаў тое самае. «Прызніцеся за сваю правіну зараз, і я апраўдаю вас і ўскладу віну цалкам на вашага партнёра ў злачынстве».
  Ні той, ні другі не клюнулі на вуду, але Холмс гэтага не чакаў. «Гэта першы этап працэсу», — даверліва сказаў ён нам з Раге ў калідоры. «У іх мазгах пачынаюць круціцца вінцікі. Кожны бачыць магчымасць выйсця. Уся справа ў тым, наколькі глыбокія ўласныя інтарэсы кожнага».
  Ён пакінуў іх тушыцца на дваццаць хвілін, пасля чаго зайшоў пагаварыць з П'ю. «Твой саўдзельнік пакінуў цябе, П'ю. Ён цябе здаў. Віна за забойства ката містэра Гормлі ляжыць выключна на вас. Што вы скажаце на гэта?»
  П'ю адказаў: «Я табе не веру. Асія не піскун». Амаль пра сябе ён дадаў: «Ён?»
  Холмс пайшоў да Уайата і абвясціў, што П'ю толькі што назваў яго вінаватым. Уайат быў прыкметна ўзрушаны. «Але Джэрэмі... Усё гэта была яго ідэя. Я проста пагадзіўся з гэтым. Здавалася жаўрук. Мы прабраліся на вуліцу пасля адключэння святла і паклікалі ката. Ён прыйшоў, а ў Джэрэмі быў нож, а потым… Гэта было проста дзеля забавы. Усе ў такой пене пра вядзьмарскі праклён. Мы проста думалі, што яшчэ крыху паварушым рондаль. Смешна бачыць, як стары Гормлі губляе кантроль. Ён так гэта ненавідзіць».
  Холмс зноў наведаў П'ю, які тым часам вырашыў, што лепшай палітыкай з'яўляецца сумленнасць. «Паслухайце, містэр Холмс, я зрабіў гэта. Вы закажаце за мяне добрыя словы містэру Гормлі, ці не так?
  Уайят, з іншага боку, не прагнуў такога заступніцтва. «Усё сказана і зроблена, Гормлі нічога з гэтым не зробіць. Ён увесь час панізуе перад маім бацькам. Патэр дае шмат грошай на гэтую школу. У горшым выпадку нас з Джэрэмі чакае павязка, магчыма, затрыманне».
  Уайат памыляўся ў гэтым. Здавалася, што цярплівасць Гормлі мела межы, і расправа над яго каханым Тамашам Аквінскім адштурхнула яго міма іх.
  «Я не магу дараваць таго, што зрабілі гэтыя двое, — сказаў ён нам, — і не магу гэтага не заўважыць. Я быў бы ўдзячны, калі б вы дазволілі вырашыць гэта мне, містэр Холмс. Будзьце ўпэўненыя, П'ю і Уят атрымаюць усё, што заслугоўваюць, і да д'ябла з наступствамі. Што да Вінцэнта Ёўэла, то ён назаўжды запляміў рэпутацыю Saltings House. Я малюся за яго хуткі арышт і суровае пакаранне, якое яго чакае».
  Пазней я даведаўся з ліста ад Раге, што містэр Гормлі моцна збіваў П'ю і Уата, так што ні адзін з хлопчыкаў некаторы час не мог нармальна хадзіць або зручна сесці. Больш за тое, яны былі неадкладна выключаны са школы і будуць насіць гэтую чорную пляму да канца свайго акадэмічнага жыцця. Аднак гэта не аказала негатыўнага ўплыву на іх перспектывы ў сталым узросце, паколькі кар'ера кожнага з іх была квітнеючай. П'ю стаў а журналіст у адной з самых вядомых газет краіны і хутка падняўся да пасады рэдактара ў адносна маладым узросце, у той час як Уят рушыў услед за сваім бацькам у палітыку, стаўшы членам парламента ў бяспечным крэсле ад кансерватараў і неўзабаве атрымаўшы пасаду ў кабінеце міністраў з справядлівай спадзяюся ў рэшце рэшт стаць прэм'ер-міністрам. Потым іспанскі грып, не паважаючы статусу і будучых перспектыў, забраў жыцці абодвух.
  Што тычыцца Гормлі, то ён пайшоў на пенсію ў канцы гэтага тэрміну, і дырэктара замянілі. Нешматлікія бацькі забралі сваіх дзяцей адразу пасля падзей, звязаных тут, і некаторы час мая альма-матэр насіла пляму скандалу, але новы кіраўнік нястомна працаваў, каб аднавіць сваю рэпутацыю і з часам дамогся поспеху. Я разумею, што ў нашы дні Saltings House лічыцца адной з галоўных падрыхтоўчых школ у Home County. Рэгдж застаецца ў настаўніцкім складзе, дасягнуўшы шаноўнага сярэдняга ўзросту, і, мяркуючы па ўсім, праклён Старой Сары не паўтарыўся. Пракляцце ведзьмы, здаецца, нарэшце страціла сваю сілу, мяркуючы, што яна калі-небудзь была.
  На гэтым фронце я прапаную гэты кароткі постскрыптум да аповесці, які чытачы могуць зрабіць, што заўгодна. Менавіта Холмс звярнуў маю ўвагу на загаловак у The Times не праз два дні пасля таго, як мы вярнуліся ў Лондан з Кента:
  ПАСАЖЫР ЗГУТКАЎ ЗА БОРТАМ НА ПАРОМУ ПРАЗ МАНШАН
  Падобна на тое, што незвычайна вялікая хваля знесла чалавека з пярэдняй палубы парома Дувр-Кале. Яго апісанне Ва ўсіх адносінах ён адпавядаў Ёўэлу, гаспадару гульняў, і Холмс не сумняваўся, што злачынец спрабаваў ухіліцца ад правасуддзя, уцёкшы ў Францыю, і стаў ахвярай бурнага мора.
  «Ці, — хітра зазначыў мой сябар, — можа быць, старая Сара дадала да свайго ліку яшчэ адну ахвяру?»
  OceanofPDF.com
  
   Другі тэрор
  ПРЫВІД БАВАВНЯНАЙ ФАБРЫКІ
  1890 год
  OceanofPDF.com
   Раздзел першы
  СВІСТ ГАСПАДАРА, ЯКІ ВЫЗЫВАe СВАЁГА САБАКУ
  
  ТКалядны перыяд 1890 года быў надзвычай напружаным для Шэрлака Холмса, не ў апошнюю чаргу таму, што за тыдзень да Каляд яго выклікалі расследаваць жудасныя падзеі ў Фэлскар-Кіп, замку ў Ёркшыры, дзе аказалася, што злавесная сутнасць з фальклору краю вылазiла. Гэтую прыгоду, якая да мяжы выпрабавала кемлівасць Холмса і маю мужнасць, я апісаў пад назвай «Калядны дэман» .
  Потым, у прамежку паміж Калядамі і пачаткам Новага года - у той пусты перыяд, калі надвор'е здаецца самым сумным і большасці людзей мала што трэба рабіць, акрамя як сядзець дома і чакаць, пакуль адновіцца нармальнае працоўнае жыццё - Холмс быў наняты, каб разабрацца з прывідам, які блукае па лонданскім доме багатага прамыслоўца. Гэта той выпадак, які я цяпер тут расказваю.
  Першы намёк, што здольнасці Холмса як дэтэктыва зноў патрэбныя, з'явіўся ў абедзенны час, калі я сядзеў на машыне. семнаццаць крокаў ад калідора на Бэйкер-стрыт, 221B да яго пакояў. Зверху я пачуў крык, які быў напалову недаверам, напалову абурэньнем.
  «Каманды! Прыказвае мне!»
  Я ўвайшоў у дом Холмса і ўбачыў, што ён люта строчыць адказ на тэлеграму. З такой інтэнсіўнасцю ён пісаў, што аловак некалькі разоў прабіў паперу. Ён сунуў пасыльнаму лісток з адказам разам з манетай, і хлопчык выхапіў у яго абедзве, прамармытаў на развітанне і выскачыў з пакоя, ледзь не сутыкнуўшыся са мной у сваёй спешцы.
  - Холмс, - папракнуў я яго. «Вы напалохалі гэтага беднага хлопца сваім рыкам. Выбег адсюль, як апараны».
  «Камандуе...» - буркнуў мой сябар.
  «Відавочна, штосьці ў гэтай тэлеграме вас засмуціла, але няма апраўдання такім нястрымным выбухам».
  «Мне нічога не загадаюць, Уотсан. Я нічыйны лакей, якім бы багатым і рэспектабельным ён ні быў».
  «Маліцеся, выпіце». Я наліў яму шклянку херасу, і ён адным глытком выпіў яе. «Здаецца, вашы нервы напружаны. Апошнім часам у вас быў мітуслівы час. Ці магу я прапанаваць адпачынак? Шатландскія пейзажы ў гэты час года выдатныя. Заснежаныя Манросы, велічныя пабеленыя інеем лагчыны…”
  «Панылыя мясцовыя жыхары, неядомая ежа…»
  «Я наўрад ці лічу гэта справядлівым».
  «Дзве рэчы непарыўна звязаны. Калі б хагіс, крэппіт-хейд і калленскі сцынк сталі звычайнай часткай вашага рацыёну, вы таксама былі б пануры».
  «Вы маглі б наняць гілі і пайсці з ім на аленяў».
   «Я не ўпэўнены, што ў мяне адпаведны галаўны ўбор», — пацешна адказаў ён.
  «Значыць, Швейцарыя. Вы праявілі цікавасць да катання на лыжах. Цяпер самы час паспрабаваць».
  «Уотсан, тое, што я аднойчы сказаў пра тое, што катанне на лыжах здаецца карысным і падбадзёрлівым баўленнем часу, не азначае аўтаматычна, што я хачу прывязаць пару дошак да сваіх ног і кінуцца ўніз са схілу гары, хутчэй за ўсё, сутыкнуўшыся галавой з сасна».
  Я даў яшчэ адну спробу. «Як наконт паўднёвага ўзбярэжжа? Вы асабліва любіце Сусэкс, і ён знаходзіцца ў некалькіх хвілінах скачка. Можна зняць утульны невялікі домік дзе-небудзь на Даунз, магчыма, з выглядам на мора. Чытайце, гуляйце…»
  «Мне было б сумна да слёз за адзін дзень».
  «Часам табе проста нічым не дапамагчы», — сказаў я з доляй раздражнення. «Што ж, убачыўшы, што вы так мала схільныя да гасціннасці сёння ў другой палове дня, я сыходжу, у надзеі, што, калі я наступны візіт, вы будзеце больш пагадлівы да кампаніі. Дзень добры».
  Я яшчэ не зняў паліто, шалік і пальчаткі, так што было проста павярнуцца на абцасах і рушыць да дзвярэй.
  - Ватсан, спыніцеся, - сказаў Холмс. «Ад усяго сэрца прыношу прабачэнні. Я не павінен быў размаўляць з табой так, як я, і не павінен быў так напалохаць пасыльнага. Ён гучаў шчыра раскаяным. «Вы маеце рацыю, цяпер я не ў самым добрым настроі. Я ўпарта працаваў, без перапынку, і знаходжуся на нізкім узроўні. Тая тэлеграма стала проста апошняй кропляй. Вы мне даруеце?»
   Я ніколі не мог доўга злавацца на Холмса. «Я дарую табе».
  «Капітал. Дапамажыце сабе выпіць і трохі тытуню, пакуль я распалю агонь. Місіс Хадсан ведае, што вы тут, я так разумею? Тады, несумненна, яна нават зараз рыхтуе дадатковую порцыю абеду, каб прынесці разам са мной. Гэтая жанчына - непараўнальная гаспадыня, якая заўсёды ўлічыць патрэбы ўсіх, хто знаходзіцца пад сваім дахам. Думаю, сёння ў меню ёсць індычка з кары».
  Уладкаваўшыся, я спытаў пра тэлеграму. «Чаму гэта вас так раззлавала?»
  «Глядзіце самі». Ён працягнуў яго мне. «Ні імя, ні прывітання, ні просьбы, ні падзякі, толькі свіст гаспадара, які кліча свайго сабаку».
  ЗАСТАЯТЛЕНЫ ДЖЭНТЛЬМЭН ЗАКАЗВАЕ ВАМ
  ДА ЯГО ДОМА. АДРАС І ЧАС
  БУДУЦЬ ПАСЛЯ ПАЦВЕРДЖЭННЯ.
  ЧАКАЕЦЦА НЕМЕДЛЕННАГА АДКАЗУ.
  «Гэта, безумоўна, безапеляцыйна», — сказаў я.
  - Гэта зусім груба, - сказаў Холмс. «Б'юся аб заклад, адпраўнік належыць да меркантыльнага класа, хто звычайна лічыць людзей таварам. Для яго прыцягненне Шэрлака Холмса - гэта ўсё роўна, што зрабіць заказ. Ён патрабуе; Я набыты. Ну, ня буду».
  «Што вы сказалі ў сваім адказе?»
  «Я сказаў яму, што я таксама заможны чалавек і што гэта звычай, каб кліенты наведвалі мяне ў маім доме, а не ў іх. Я магу таксама, - дадаў ён, выгнуўшы адно брыво, - адзначылі ў яго адсутнасць манер і сказалі, што ні багацце, ні ананімнасць не вызваляюць ад звычайнай ветлівасці.
  Я засмяяўся. «Гэта апошняе, што мы ад яго пачуем, я мяркую. Сабака павярнуўся і пакусаў сабе пальцы».
  Некаторы час мы вялі прыемныя размовы, а калі прыбыла індычка з кары, мы з асалодай прыняліся яе есці. Здавалася, Холмс скінуў з сябе спленетычны настрой і зноў стаў звычайным, і я быў рады гэтаму бачыць. Я цешыў сябе, што менавіта мая прысутнасць аказала гэты дабратворны эфект. Майму кампаньёну, хаця ён мог і не прызнацца ў гэтым, я быў патрэбны. Як і многія, хто жыве ў адзіноце, ён быў занадта ў сваёй галаве і патрабаваў, каб нехта вывеў яго з яго думак і нагадаў яму пра каштоўнасць, якую можа атрымаць ад грамадства іншых. Часта Холмс, здавалася, ставіўся да сваіх субратаў выключна як да галаваломкі, якую трэба было разгадаць. Ён перастаў успрымаць нас як людзей, і адна з функцый, якую я выконваў у яго жыцці, — выправіць гэты недахоп.
  Як толькі мы прыбралі талеркі, унізе пазванілі ў дзверы, і неўзабаве ў пакой увайшоў гладка апрануты, але вельмі мажны чалавек.
  «Хто з вас містэр Шэрлак Холмс?» — запатрабаваў новапрыбыўшы, пляскаючы па чарзе пульхнымі далонямі на кожнага з нас.
  - Я маю гэты гонар, - сказаў Холмс.
  «Вы ліхаман, сэр!» - зароў другі. «Так адхіліць маё запрашэнне. Прымушае мяне прыйсці да цябе . Са мной ніхто так не робіць. Ніхто!»
  «Я разумею, што вы вінаваты ў некалькі няветлівай тэлеграме раней».
   «Ваш адказ быў не менш няветлівым».
  «І я шкадую пра свой тон і прашу прабачэння за гэта. Гадзіна ў кампаніі майго сябра доктара Ватсана аднавіла маю раўнавагу. Ён — маё выяўленае сумленне, і ён яшчэ раз прадэманстраваў мне сваім прыкладам, што на бескультур'е заўсёды трэба сустракаць ветлівасць. У гэтым духу я быў бы ўдзячны, сэр, калі б вы занялі месца і падзяліліся з намі той дылемай, з якой вы зараз сутыкнуліся, пры тым разуменні, што я буду, калі гэта ў маіх сілах, вырашыць яе».
  У тым, як Холмс гаварыў, была доля рэзкасці, і наш госць не мог не звярнуць на гэта ўвагі, але, тым не менш, ён супакоіўся.
  «Сапраўды. так. Вельмі добра. Я буду рабіць менавіта гэта.»
  Ён плюхнуўся ў крэсла, якое паказаў Холмс, і, дастаючы шаўковую насоўку, пачаў выціраць лоб. Калі ён увайшоў, ён добра пацеў, нягледзячы на тое, што тэмпература на вуліцы была блізкая да нуля; гэта і яго румяны колер твару, не кажучы ўжо пра бачную дыхавіцу, прывялі мяне да дыягназу хранічны дыятэз высокага ціску. Іншым, больш тонкім сімптомам была пляма крыві ў бялку яго левага вока, пляма, вядомая як субкан'юнктыўнае кровазліццё, звычайная рыса сярод тых, у каго пастаянна і празмерна павышаны артэрыяльны ціск. Я не ведаў, ці была прычына хваробы ў яго празмернай вазе, у яго моцнай раздражняльнасці, у спалучэнні таго і іншага ці ў нейкім іншым схаваным фактары. Калі б я быў яго лекарам, я б рэкамендаваў менш багатую дыету, скарачэнне спажывання алкаголю, мяккі рэжым фітнесу і працяглы адпачынак, у адпаведнасці з парадамі доктара Магамеда з Брайтана, нябожчыка спецыяліста ў гэтай галіне, які першым даў назву дыятэзу высокага ціску. У адваротным выпадку стан джэнтльмена, засталося без увагі, можа неўзабаве аказаць яго смерць.
  «Маё жыццё - кашмар, спадары», - сказаў мужчына. «Жывы кашмар. Мяне пераследуюць, разумееце. Пераследуе помслівы прывід!»
  OceanofPDF.com
   Раздзел другі
  САЖНЫЯ АДБІТКІ
  
  «БАле спачатку я павінен прадставіцца, - сказаў наведвальнік.
  «Я Юстас Агіус».
  - Прамысловец, - сказаў Холмс. «Уладальнік некалькіх баваўняных фабрык на Поўначы».
  «Тое самае».
  - Агіус, - сказаў я, нахмурыўшыся. «Я ведаю гэтае прозвішча».
  "Я вельмі выбітны чалавек", - сказаў Агіюс без праявы сціпласці, каб змякчыць заўвагу. «Я не быў чужы ні ў грамадскіх калонках, ні ў фінансавых старонках».
  «Не, я пазнаю гэта з іншага месца. Агіус, Агіус… Так!» Я пстрыкнуў пальцамі. «Вось і ўсё. У мінулым годзе мы сустрэлі хлопчыка ў Saltings House School. Яго звалі Агіус, а хрысціянскае імя... Вергілій? Віктар?»
  «Вернан».
  «Ці ёсць адносіны?»
  «Вядома, ён сваяк, Уотсан», — папракнуў мяне Холмс. «Як інакш містэр Агіюс даведаўся б імя хлопчыка?»
   Мой твар пацяплеў. «О, так. Як па-дурному з майго боку».
  - Вернан - мой сын, - пацвердзіў Агіус.
  «Я бачу сямейнае падабенства», — сказаў я. Сапраўды, старэйшы Агіус і малодшы мелі шмат адметных рыс, ад бледна-блакітных вачэй да вельмі прамога носа. Бацька, аднак, быў цыбулінным целам, дзе Вернан Аджыус быў стройным, лысеў, калі хлопец меў пышную шавялюру, і, перш за ўсё, гарачым, калі яго сын, як я памятаў, меў трывалыя нервы. «Як малады хлопец? Ён зрабіў на мяне вялікае ўражанне, нават пасля кароткага знаёмства. Мне спадабалася яго стрыжань».
  «Вернан здаровы. Ён толькі што пачаў свой першы год у Харроу і ўжо робіць там свой след. Але я тут не для таго, каб гаварыць пра яго. Дакладней, я, абыходным шляхам. Справа ў тым, містэр Холмс, што вы, у сваю чаргу, зрабілі моцнае ўражанне на майго Вернана.
  «Я сапраўды дапамог разабрацца з гэтай даволі складанай праблемай у Saltings House. Я таксама абараняў вашага сына ад нападу з боку настаўніка. Гэта магло палюбіць мяне».
  «Цалкам дакладна, і якім абурэньнем была ўся гэтая справа. Школьны настаўнік забівае аднаго з падначаленых яму вучняў. Мая жонка была за тое, каб адправіць Вернана ў іншую школу, але мы вырашылі пакінуць яго ў Солтынгсе, бо ў яго засталося толькі два семестры, і, здавалася, гэтае месца яму спадабалася, нягледзячы ні на што. Ён быў прызначаны дырэктарам, больш за тое, на гэтыя два апошнія тэрміны, і сышоў з самымі высокімі падзякамі ад дырэктара.»
  «Добра, калі вартасці дзіцяці прызнаюць».
  - Ну, так, - сказаў Агіус, быццам гэта не мела для яго вялікага значэння. «Ва ўсякім выпадку, яму належаць абедзве вашыя кнігі, доктар, вы будзеце рады пачуць. Першы і апошні. Я часта бачу яго з носам у той ці іншы з іх».
  Я адказаў ласкавым кіўком.
  - Вось адкуль я ведаю, што ён ваш прыхільнік, містэр Холмс, - працягваў Агіус. «Гэта і яго згадкі вашага імя. Мы з Вернанам мала размаўляем, але ён неаднойчы гаварыў пра цябе ў маіх слыхах, і ніколі без відавочнага ўхвалення. Сапраўды гэтак жа іншыя ў маім асяроддзі звычайна звяртаюцца да вас паважным шэптам. Таму я зараз кансультую вас. Калі ты напалову геній, здаецца, усе думаюць, што ты…»
  «Я б ніколі не назваў сябе геніем», — сказаў Холмс. «Я проста чалавек, які навучыў сябе назіраць і аналізаваць з высокай ступенню вастрыні».
  "Ну, як бы там ні было, але вы, здаецца, лепш за ўсё падрыхтаваны чалавек, каб дапамагчы мне, і таму вы павінны".
  «Найлепш падрыхтаваны для барацьбы з прывіднай праявай? Гэта яшчэ трэба высветліць. Раскажы мне пра гэты твой фантом».
  Яўстафій Агіус моцна пацёр лоб і пачаў. «Не так даўно я стаў заўважаць дзіўныя сляды ног і рук каля дома. Яны ўтварыліся з сажы і ўвесь час з'яўляліся ў розных месцах - напрыклад, на дзвярах майго кабінета або на дыване каля гардэробнай. Натуральна, мая першая думка была, што гэта павінна быць віна аднаго са слуг. У нас ёсць асабліва дурная дзяўчына, якая працуе ў нас хатняй прыслужніцай. Пэгі яе клічуць. Здаецца, яна не разумее нават асноўных патрабаванняў працы і, калі справа даходзіць да ўборкі, часта пакідае рэчы больш бруднымі, чым калі пачынала. Мая жонка назаўжды трэба выправіць яе. Я абвінаваціў Пэгі ў адказнасці за адзнакі. Яна клялася, што сляпая не была. Я моцна націснуў на яе, і яна расплакалася. — Клянуся жыццём маёй маці, сэр, — сказала яна, — я б не пакінула такога беспарадку. Я ўсё яшчэ не верыў ёй, але спадзяваўся, што кідаючы ёй выклік у гэтым пытанні, яна прымусіць яе падняць свае ідэі і быць больш асцярожнай у будучыні».
  «І гэта спрацавала?»
  «Не. Сляды рук і ног працягвалі з'яўляцца. Наступны выпадак, як здарылася, быў на наступны дзень пасля таго, як я папракнуў Пэгі. Быў адбітак рукі на лісце, які я знайшоў, пераглядаючы сваю перапіску. У мяне ёсць звычка адкрываць свой пост і дзяліць яго на дзве кучы, тэрміновую і нетэрміновую. За першыя бяруся адразу, за другія пакідаю на дзень-два, пакуль лістоў не набярэцца дзясятак ці больш, а потым перабіраю іх адным махам. У тую раніцу я рабіў менавіта гэта, і я ўзяў наступны ліст у стосе, і тады я ўбачыў яго: чорную форму рукі, ясную, як дзень, закрывае ліст унізе.
  "Такім чынам, ліст, пра які ідзе гаворка, не быў вяршыняй стоса".
  «Не, гэта быў трэці ці чацвёрты падзенне».
  «І ліст быў цалкам нармальным, калі вы яго ўпершыню адкрылі?»
  «На ім няма нічога, акрамя почырку, запэўніваю вас».
  «А ці былі якія-небудзь іншыя лісты ў стосе запэцканыя такім жа чынам?»
  «Толькі тую, што ляжала на той, з адбіткам рукі. Трохі сажы сцерлася з адваротнага боку. Чаму вы пытаецеся?»
  «Я проста хацеў праясніць карціну. Працягвай».
   «У той жа дзень, калі здарыўся той інцыдэнт, я выявіў пару сажавых слядоў прама каля свайго ложка, як раз калі збіраўся звярнуцца на ноч», — сказаў Агіус.
  «Адбіткі босай нагі ці падэшвы чаравіка?»
  «Чаму вы пытаецеся?»
  «Гэта можа быць дарэчы, а можа і не».
  «Падэшва чаравіка, як гэта бывае».
  «Гэта добра ведаць. Працягвайце».
  «Цяпер, як вы можаце сабе ўявіць, я падняў пекла», - сказаў Агіус. «Я выклікаў усіх дамачадцаў, паказаў ім сляды — сляды абутку, як хочаце — і запатрабаваў, хто іх там пакінуў. Кожны з іх заявіў аб сваёй невінаватасці. Я абвінаваціў усіх іх, але асабліва Старрыджа, майго камердынера. Ён быў той, хто апошнім часам быў у спальні, выконваючы свой вячэрні абавязак, раскідваючы коўдру і раскладваючы маю начную вопратку. Старридж - надзейны выгляд, не схільны да палётаў эмоцый. Таксама ён не хлус. Я яму беззапаветна давяраю. Ён мне катэгарычна сказаў, што не мог быць вінаватым. Яго чаравікі былі чыстыя, сказаў ён; і ён паказаў мне падэшвы, каб пацвердзіць гэта. Больш за тое, як ён адзначыў, сляды не адпавядалі яго памерам, пасля чаго я прымусіў яго стаць побач з імі, каб праверыць, ці праўда гэта. Ён меў рацыю. Я працягваў рабіць тое ж самае з усімі іншымі супрацоўнікамі, уключаючы Пэгі, з тым жа вынікам. Ні адзін не быў дакладным супадзеннем ".
  «Гэта было старанна з вашага боку».
  «Вы не дабярэцеся да маёй пазіцыі ў жыцці, не будучы грунтоўным, сэр».
   «Я мяркую, што вы зрабілі нешта падобнае з адбіткамі рук».
  «Я не мог, таму што ўсе яны былі больш-менш ачышчаны, як толькі яны з'явіліся, па маім указанні.»
  «А як наконт таго, што ў лісце?»
  - Я спаліў гэты ліст, - сказаў Агіус.
  «Чаму?»
  «Змест не меў для мяне ніякага значэння, і я проста не хацеў, каб гэтая рэч была ў доме з гэтай жудаснай, агіднай адзнакай на ёй, таму я пазбавіўся яе».
  «Шкада. Гэта магло быць карысным для вас у вашых запытах, больш, чым адбітак абутку ".
  «Заднім лікам я гэта бачу. У любым выпадку, вернемся да майго аповеду пра падзеі. У той момант, калі я адпускаў усіх астатніх супрацоўнікаў са спальні, Старыдж даў яшчэ адну слушную думку. Калі б ён ці хто-небудзь з іншых слуг быў вінаваты ў тым, што зайшоў у пакой з бруднымі нагамі, ён сказаў, што там напэўна была б лінія слядоў, якія вялі б ад дзвярэй і зноў. Спадарства, я не магу аспрэчыць логіку выказвання. Прынты ля ложка былі дыскрэтнымі. Там былі толькі двое, і больш нідзе ў пакоі нічога не было відаць».
  "Гэта, безумоўна, незвычайна", - заўважыў Холмс.
  - Я павінен сказаць, што так, - пагадзіўся Агіус. «Толькі калі Старрыдж зрабіў сваё назіранне, я зразумеў, што такога па-чартоўску дзіўнага ва ўсёй сітуацыі, і я мог бы біць сябе за тое, што не ўбачыў гэтага раней. Кожная адзнака, якая з'явілася, была адзінкавай рэччу, адна тут, другая там, ізаляваныя. Калі б хтосьці з запэцканай сажай рукой праглядаў, напрыклад, маю карэспандэнцыю, ці не пакінулі б плямы на некалькіх лістах?»
   «Замест адбітка рукі толькі на адной? Так, гэта здалося мне дзіўным, таму я задаў пытанне пра іншыя лісты ў стосе».
  «Тое ж самае і з астатнімі адзнакамі. Падобна на тое, што той, хто іх паставіў, раптоўна з'явіўся на свет, а потым гэтак жа раптоўна знік з яго. Магу сказаць, што гэтая ідэя мяне неяк раздражняла, але я цьвёрды, рацыянальны чалавек і змог яе адкінуць».
  «Вы ўпэўнены, што адбіткі зроблены з сажы?»
  «Цалкам упэўнены, містэр Холмс. Я нацёр трохі на палец і панюхаў. Бытавая сажа, на яе пастаўлю сваё стан».
  «Вельмі добра».
  «І калі б усё пачалося і скончылася адбіткамі, — сказаў Агіус, — гэта было б усё. Магчыма, таямніца, але не надта трывожная. Аднак наперадзе было яшчэ горш».
  OceanofPDF.com
   Раздзел трэці
  НАДЗЕМНАЕ ЎПЛЫЎ
  
  Эуста Агіус сур'ёзна паглядзеў на Холмса. «Пазамінулай ноччу — напэўна, было каля трох гадзін раніцы — я прачнуўся ад жудаснага відовішча. Дзіўнае, мігатлівае аранжавае святло напоўніла пакой. Спачатку я падумаў, што гэта агонь у ачагу. Вугольчыкі зноў загарэліся і выпусцілі полымя, вось што я думаў. Тым не менш, агонь да таго часу згарэў і не даваў больш, чым слабае свячэнне. Акрамя таго, святло было ярчэй, чым у любога каміна, і яно ішло звонку. Я мог бачыць яго па краях фіранак, пульсуючы і рухаючыся. Да мяне дайшло, што паблізу гарыць маёмасць, таму я ўскочыў з ложка і паспяшаўся да акна. Можаце здагадацца, што было далей?»
  Холмс паківаў галавой. «У мяне няма звычкі нешта здагадвацца . Беспадстаўныя здагадкі - гэта практыка, якую лепш пакінуць цыганкам-варажбіткам і гаспадыням-пляткаркам».
  Я замаскіраваў усмешку. Калі калі-небудзь выказванне абагульняла тэмперамент і філасофію Шэрлака Холмса, то гэта было яно.
   «Я рассунуў шторы, — сказаў Агіус, — і ў той самы момант святло знікла».
  «Зніклі?»
  Прамысловец развёў рукамі. «Знікла, быццам і не было. Я вызірнуў. Я мог адрозніць абрысы дамоў за сваім, якія вымалёўваліся на фоне начнога неба. У пары вокнаў слаба паблісквалі агеньчыкі. Акрамя гэтага, усё было цемрай. Безумоўна, не было вялікага агню, які асвятляў сцэну. Я стаяў каля акна хвілін дзесяць, спрабуючы разгадаць яго. Што магло выклікаць гэты магутны мігатлівы бляск? У рэшце рэшт я заштурхнуў шторы і вярнуўся ў ложак, але сон не прыходзіў лёгка. Я думаў, ці не прыснілася мне ўсё гэта, але быў упэўнены, што не, і застаюся цвёрдым у гэтым перакананні нават цяпер. На вуліцы было вогненнае святло, і яно знікла , як толькі я паглядзеў на яго».
  - Ці магу я спытаць, містэр Агіюс, - сказаў Холмс, - ці бачыў хто-небудзь яшчэ гэты нібыта пажар? Вы жанаты чалавек. Вы згадалі жонку хвіліну таму. Акрамя таго, грамадскія калонкі часта адзначаюць вашыя подзвігі, і толькі на мінулым тыдні, калі я правільна памятаю, містэр і місіс Юстас Аджыус былі запісаны як прысутныя на вялікім калядным балі, зладжаным герцагіняй Холмторп у яе доме на Парк-лэйн.
  «Вы маеце на ўвазе, што мая жонка таксама была сведкай гэтай з'явы? Не, не, па той простай прычыне, што спіць у іншым пакоі».
  «Гэта тое, што я меў на ўвазе. Я стараўся быць далікатным».
  «Мы шмат гадоў спалі паасобку. Гэта не такая незвычайная дамоўленасць сярод сямейных пар».
   «Сапраўды не».
  «Акрамя іншага, я моцна храпу, а Фэй — так завуць маю жонку — лёгка спіць. Гэта нявыгадная камбінацыя».
  «Я не хацеў падкопвацца. Я проста хацеў высьветліць, ці ёсьць сьведка, які пацьвярджае гэта».
  «Ніякага няма. На наступную раніцу я распытаў аб гэтым у сям'і, у тым ліку ў Фэй і Вернана. Такога святла ноччу ніхто не бачыў. Мая містыфікацыя была вялікай, вы не здзівіцеся пачуць, і яна ўскладнілася тым, што было далей».
  «І што было далей?» - спытаў Холмс.
  - Дым, - сказаў Агіус. «У той дзень я быў у сваім кабінеце, разглядаючы паперы, і адразу з-пад дзверцаў шафы пачаў выходзіць дым. Вялікае белае воблака яго ўзнялося, рассейваючыся па пакоі і прыносячы з сабой рэзкі, з'едлівы пах. Неўзабаве мой кабінет быў напоўнены дымкай, і я быў вымушаны расчыніць акно. Калі паветра ачысцілася, я зазірнуў у шафу. Там нічога не было».
  «Зусім нічога?»
  «Нічога, чаго не павінна было быць — кнігі ўліку, папкі з дакументамі, канцтавары і да таго падобнае. Нічога непрыемнага. Без попелу, напрыклад. Нават ні апёку».
  - Ну, добра, добра, - сказаў Холмс. «Гэта інтрыгуе. Што мы павінны зрабіць з гэтага ўсяго?»
  «Гэта можа здацца абсурдным, - сказаў Агіюс, - але я магу прыпісаць гэтыя інцыдэнты толькі нейкай звышнатуральнай крыніцы. І ад такога, як я, гэта сапраўды прызнанне. Я ламаў галаву, каб прыдумаць альтэрнатыўнае тлумачэнне, але не магу. І не я Толькі я думаю, што тут задзейнічана тагасветная агенцыя. Сярод прыслугі зараз пераважае меркаванне, што ў доме прывіды. Па гэтай прычыне пакаёўка ўручыла паведамленне. Яна маладая ірландка, верная каталічка і вельмі напружаная. Яна сказала, што больш не можа заставацца ў будынку, дзе – цытую – «сам Дзівіл знаходзіцца за мяжой». Ты ведаеш, якія людзі ўнізе, схільныя да фантазій і забабонаў, але я сам адчуваю сябе прыкладна так, як яны. Па нейкай прычыне прывідная сутнасць пасялілася ў маіх сценах і здзяйсняе падрыўныя дзеянні. Дзеянні, якія, здаецца, накіраваныя супраць мяне».
  «Ці ва ўсякім выпадку, вы той, хто назірае за імі.»
  «Зводзіцца да таго ж. Гэта дае мне вялікую нагрузку, містэр Холмс, як вы можаце сабе ўявіць. Мінулай ноччу я амаль не спаў, трывожачыся, якая невытлумачальная падзея наступіць на мяне. Я разважаў над гэтым пытаннем і сёння раніцай вырашыў пракансультавацца з вамі, каб даведацца, ці можаце вы праліць на гэта святло. Фэй перакананая, што я памыляюся. Яна кажа, што я занадта шмат чытаю пра рэчы, якія, на першы погляд, неістотныя. Тым часам Вернан пазірае на мяне з жаласлівасцю, як хлопчыкі яго ўзросту часта пазіраюць са сваімі бацькамі, быццам «тата» — стары хлусня. Ён робіць гэта, калі думае, што я не гляджу, але я гэта бачыў. Праўда ў тым, што я баюся». Агіус заламаў рукі. «Да гэтага часу не адбылося нічога, што нанесла прамую шкоду або працяглую шкоду, але што, калі гэта зменіцца? Што, калі гэтыя - назавем іх матэрыялізацыямі - што, калі гэтыя матэрыялізацыі - проста прэлюдыя? Што, калі будзе яшчэ горш?»
  Холмс раўнамерна паглядзеў на хлопца. «Улічваючы ўсё, што вы толькі што сказалі, містэр Агіус, я бачу дзве магчымасці. Адзін з іх заключаецца ў тым, што вас сапраўды перасьледуе бесцялесная сутнасць з-за заслоны, і ён атрымлівае асаблівую асалоду турбаваць вас дзіўнымі, выпадковымі матэрыялізацыямі, кажучы вашым словам. Іншая магчымасць заключаецца ў тым, што вы проста аб'ект серыі жартаў. Нейкі жартаўнік забаўляецца, падыгрываючы з вамі, а ў святле таго, што ў вашым доме ёсць чатырнаццацігадовы хлопчык, я б не шукаў далей, чым ён.
  «Вернан? Вы думаеце, што за ўсім гэтым стаіць Вернан? ніколі. Не мой сын».
  «Вы ж самі сказалі, што ён жаласліва глядзіць на вас».
  «Ён, але наўрад ці будзе распачынаць супраць мяне кампанію траўлі. Ён бы не адважыўся. Калі б я даведаўся, што гэта ён, я б дубіў яго скуру, і ён гэта ведае. Акрамя таго, першы адбітак рукі з'явіўся больш за месяц таму, калі Вернан яшчэ вучыўся ў школе. Тэрмін скончыўся толькі за тыдзень да Каляд».
  Холмс пагадзіўся. «Калі вы сказалі, што раман пачаўся «не так даўно», я зразумеў, што вы мелі на ўвазе не раней чым праз месяц. Такім чынам, ваш сын, цалкам відавочна, апраўданы. Аднак усё яшчэ застаецца шмат падазраваных. Колькі налічвае ваш хатні персанал?»
  «Усяго дзясятак. Вы думаеце, што гэта адзін з іх?»
  «Я думаю, што толькі хто-небудзь з мясцовых жыхароў мог пастаянна ладзіць такія подзвігі. Хто-небудзь з-за межаў дома не будзе мець лёгкага доступу, скажам, да вашага кабінета або вашай спальні».
  «А вось адбіткі, якія з'яўляюцца як быццам ніадкуль. І агонь, які не быў агнём… Дым… Гаворка не ідзе Штодзённыя падзеі, містэр Холмс. Яны, несумненна, сведчаць аб звышсветавым уплыве».
  - У такім выпадку, - сказаў Холмс, - я раю вам звярнуцца па дапамогу да святара або экстрасэнса, а не да дэтэктыва-кансультанта.
  — Значыць, вы не будзеце расследаваць? Агіюсу ўдалося прагучаць адначасова і пакрыўджаным, і сумным.
  «Не, сэр. Калі вы не распавядаеце мне ўсю гісторыю, я не бачу прычын для ўдзелу ў гэтым».
  «Я вам усё сказаў».
  У маіх вачах Агіус здавалася, што хвалюецца, і я задумаўся, ці ёсць яму што хаваць.
  Аднак Холмс не націскаў на яго. «Тады гэта ўсё. Мне вельмі шкада, што вы змарнавалі час, прыйшоўшы сюды».
  Агіус палез ва ўнутраную кішэню, каб дастаць чэкавую кніжку і ручку. Ён выцягнуў чэк і працягнуў яго Холмсу. Я зірнуў на фігуру, напісаную на ім, і ўсё, што змог зрабіць, каб не свіснуць ад здзіўлення. Ён даваў Холмсу 400 фунтаў, што было больш, чым гадавы заробак для ўрача агульнай практыкі, як я.
  - Вось, - сказаў Агіус. «Гэта змяніла ваша меркаванне?»
  Холмс працягнуў яму чэк. «Вярніце гэта. Мне вашыя грошы не патрэбныя і не патрэбныя».
  — Трымайце, — сказаў прамысловец, падымаючыся. «Гэта тваё. Вы возьмеце маю справу».
  «Я не буду».
  «Я ўбачуся ў сябе дома заўтра роўна ў дзевяць раніцы. Тарлтан Крэсэнт, Найтсбрыдж. Нумар 23».
  Без лішніх слоў Юстафій Агіус сышоў.
  OceanofPDF.com
   Раздзел чацвёрты
  НАЙГОРШЫ ЛЕПШЫ СЯБАР
  
  «ХОлмс, - сказаў я пасля таго, як прамысловец сышоў, - гэта фантастычная сума грошай.
  «Мне заплацілі больш», — ветліва адказаў мой сябар, гледзячы на чэк.
  «Хіба вы не бачыце спосабу павярхоўнага вывучэння справы? Прынамсі, вы маглі б заўтра пайсці ў дом Агіуса і зрабіць выгляд, што азіраецеся.
  «І тады лічыце сябе апраўданым абнаявіць гэты чэк?»
  «Чаму не?»
  «Гэта было б махлярствам».
  «Не, калі, прыкінуўшыся датычнасцю, вы змаглі супакоіць розум Агіуса. Той факт, што Шэрлак Холмс ставіўся да сваёй праблемы з невялікай сур'ёзнасцю, можа дапамагчы знізіць яго павышаную трывогу, незалежна ад таго, здольныя вы зразумець, што адбываецца, ці не. Затым, калі вы ўсё яшчэ не хочаце яго грошы, вы заўсёды можаце ахвяраваць іх цалкам у дзіцячы дом або Арміі выратавання. Такім чынам, вы зробіце два добрыя павароты, прыклаўшы вельмі мала намаганняў з вашага боку».
  «Я бачу, што калядны дух усё яшчэ жыве ў вас, Ватсан. Добрая воля да ўсіх людзей, дабрачыннасць, альтруізм і гэтак далей. Вы, відавочна, нашмат больш дабрадзейныя, чым я. Бяда ў тым, што наш сябар Агіус быў не зусім шчыры з намі.
  «Ён схлусіў? Як так?»
  - Справа не ў тым, што ён схлусіў, - сказаў Холмс, - больш у тым, што ён схаваў адзін-два істотных факта. Ці не зробіце вы мне ласку і пацягнецеся да гэтай банальнай кнігі на паліцы за локаць? Той, з надпісам «Вясна 1889» на карэньчыку. Не, гэта «1888». Я прызнаю вас, маё майстэрства пісьма ёсць што палепшыць. Ёсць адзін, так. '89. Цяпер перадайце сюды. Дзякуй».
  Холмс пагартаў кнігу, адну са шматлікіх калекцый газетных выразак. Любую прэс-публікацыю, якая трапляла яму на вочы, асабліва калі яе змест быў незвычайны або звязаны са злачыннай дзейнасцю, ён выразаў і ўстаўляў у гэтыя кнігі, якія разам утваралі даведачную бібліятэку незвычайнага і гнюснага, пачынаючы з пачатку сваю кар'еру дэтэктыва.
  "Так, мы тут", - сказаў ён. «З The Times , датаваны васемнаццатым траўня. «Пажар на баваўняным фабрыцы. Дзевяноста шэсць у цяперашні час лічыцца мёртвым. Страшныя сцэны. Ахвяры растаптаны ў цісканіне, каб выратавацца». Я не буду турбавацца прачытаць вам увесь артыкул, які доўгі і аформлены ў не менш квяцістым стылі, чым загалоўкі. Я дам вам адрэдагаваныя асноўныя моманты. «Учора на баваўнянай фабрыцы Рочдэйл, якая належыць вядомаму прамыслоўцу Юстасу, успыхнуў моцны і некантралюемы пажар. Агіус. Лічыцца, што пекла пачалося, калі іскра ад электрычнага святла запаліла баваўняныя валокны ў паветры. Полымя хутка распаўсюдзілася па будынку, неўзабаве ахапіўшы яго цалкам». Далей ідзе абзац, які распавядае пра статыстыку млына. Гэта быў адзін з найбуйнейшых у краіне, пабудаваны самім Агіем па ўласных патрабаваннях. «Размяшчэнне больш за тысячу шпіндзельных мулаў з паравым прывадам і такая ж колькасць ткацкіх станкоў…» «Праца для сотняў мясцовых жыхароў…» «Не пабудавана з выкарыстаннем найноўшых вогнеўстойлівых матэрыялаў, такіх як чыгунныя калоны і каваныя фермы даху…» Цяпер мы пераходзім да сутнасці, да саміх смерцяў. «Не паспеў пажар ахапіць, як пачалася паніка, і рабочыя млына натоўпамі кінуліся да выхадаў. Нажаль, вялікі і нязменны жаль, што не ўсе змаглі дабрацца да бяспечнага месца».
  "Якая жудасная справа", сказаў я.
  «Проза ці тое, што яна апісвае?»
  - Гэта даволі легкадумна з вашага боку, Холмс, - папракнуў я.
  «Так. Прашу прабачэння». Ён чытаў далей. Лічыцца, што колькасць загінуўшых прыпадае на сярэдзіну дзевяностых гадоў, але не ўся працоўная сіла яшчэ ўлічана. Пажарная брыгада патушыла полымя, але руіны ўсё яшчэ занадта гарачыя, каб туды ўвайсці. Калі гэта будзе бяспечна, целы ахвяр могуць быць выняты і ўсталяваны поўны лік».
  «Гэтыя бедныя людзі».
  - Але гэта ўсё, Ватсан, - сказаў Холмс. «Гэта былі не толькі мужчыны. «Сярод загінулых значная колькасць жанчын і дзяцей. Паводле звестак, яны былі затаптаны падчас паспешлівых уцёкаў, будучы слабейшымі целам і меншага памеру, чым іх дарослыя калегі-мужчыны, якія пакінулі іх збітых, напаўпрытомных, згараць да смерці».
  «Агіус наймаў жанчын і дзяцей?» Я сказаў.
  «Гэта не нечуванае».
  «Але хіба цяпер такіх рэчаў няма законаў? Асабліва наконт дзяцей?»
  «Ёсць законы, якія рэгулююць працоўны час і маральны дабрабыт дзяцей, занятых у цяжкай прамысловасці. Па-першае, яны павінны быць старэйшыя за дзесяць гадоў і мець пасведчанне аб заканчэнні школы, перш чым ім будзе дазволена працаўладкавацца. У больш агульным плане існуюць законы, якія паляпшаюць умовы працы ўсіх фабрычных рабочых, пачынаючы ад належнай вентыляцыі і санітарыі і заканчваючы неабходнымі ахоўнымі мерамі, устаноўленымі на машынах, на якіх яны працуюць. Закон аб фабрыках 1833 года з'яўляецца асноўным заканадаўчым актам у гэтым плане, які абавязвае ўладальнікаў фабрык рэгулярна правяраць свае памяшканні адпаведнымі службовымі асобамі. Здаецца, аднак, што Юстафій Агіус мог не цалкам выконваць патрабаванні Закона».
  Холмс прагледзеў артыкул.
  «Дзе гэта згадваецца?» - сказаў ён. «Ах так, тут. Заключны абзац. «Узніклі пытанні наконт параўнальнай адсутнасці выхадаў у установе спадара Агіуса. Здаецца, іх было недастаткова для колькасці працоўнай сілы, і супрацоўнікі часта выказвалі заклапочанасць з гэтай нагоды з таго часу, як баваўняная фабрыка адчыніла свае дзверы. Гэта прымушае меркаваць, ці магло б значна скараціцца колькасць загінуўшых падчас пажару, калі б не было ліквідавана зусім, калі б было менш цісканіны людзей, якія марна спрабавалі эвакуявацца праз абмежаваныя кропкі выхаду. Аднак, паколькі фабрыка неаднаразова праходзіла праверку ў фабрычнай інспекцыі, вартасць такой крытыкі спрэчная. Спадар Агіус, які, як мяркуюць, аднаасобна вырабляе адну пятую брытанскай бавоўны, зараз не можа атрымаць каментарый».
  «Чытаючы паміж радкоў, — сказаў я, — рэпарцёр мяркуе, што фабрычная інспекцыя нядбайна паставілася да сваіх абавязкаў».
  - Гэта ці Агіус падкупіў іх, - сказаў Холмс. «Такія «візіцёры», як іх называюць, традыцыйна працуюць парамі і складаюцца з святара і міравога суддзі».
  «Безумоўныя лічбы, вядома».
  «Так, бездакорна, але непадкупна? Магчыма, не. Цалкам магчыма, што Агіус размахваў ім пад носам вялікімі грашыма. Сумы такія». Ён размахваў чэкам на 400 фунтаў. «Гэта можа лёгка закружыць галаву чалавеку, якім бы ўзорам сумленнасці ён ні быў прызначаны».
  «Павярні яму галаву так, каб ён заплюшчыў вочы».
  «Сапраўды».
  «Але навошта эканоміць на колькасці выхадаў на заводзе?» — разважаў я.
  «Нарэзка вугла. Зніжэнне накладных выдаткаў. Сродак абмежавання прыбыцця і ад'езду работнікаў, каб іх было лягчэй кантраляваць. Я не ведаю адказу. Я не прамысловец. Тое, што я ведаю, гэта тое, што гэта далёка не адзіны выпадак, калі Юстас Агіус быў прызнаны недастатковым працадаўцам. Яго паслужны спіс цягнецца да першых дзён яго кар'еры. Супраць іх рэгулярна паступаюць скаргі яго ў дачыненні да халатнасці і парушэнняў правоў працоўных. Тым не менш, ён ні разу не быў прыцягнуты да адказнасці за свае правіны, нават за гэты пажар у Рочдэйле.
  «Ніякіх прававых наступстваў не было? Няма запыту?»
  «Ніводнага. Паколькі фабрычная інспекцыя вызначыла, што на заводзе ўсё было нармальна, то, тэхнічна кажучы, Агіус не зрабіў нічога дрэннага. Тым не менш, нялёгка несці адказнасць за дзевяноста шэсць смерцяў, ці колькі б там ні было ў выніку. Ці маглі б вы, Уотсан, добра спаць ноччу, ведаючы, што ваша скупасць стала віной такой вялікай гібелі людзей?»
  «Я дрэнна сплю, калі губляю хоць аднаго пацыента».
  «Так гаворыць чалавек велізарнай чуласці і сумленнасці. І гэта не так, быццам гэта ваша віна, калі пацыент, які знаходзіцца пад вашым апекай, памірае. Гэта проста хвароба, якая перамагае вашы магчымасці для яе лячэння. Агіус, наадварот, мог прадухіліць гэтыя дзевяноста шэсць смерцяў простым метадам, уключыўшы ў свой млын больш дзвярных праёмаў. Тое, што ён гэтага не зрабіў, напэўна павінна быць палюючым на яго розуме.
  «Ці трэба? Калі ён, па яго ўласным прызнанні, цвёрды?»
  «Нават самыя цьвёрдыя ведаюць віну», — сказаў Холмс. «Яны проста не гатовыя ў гэтым прызнацца, тым больш сабе».
  «Такім чынам, гэтыя прывідныя падзеі ў яго доме…»
  «Гэта паказальна, ці не праўда, што таямнічыя «матэрыялізацыі», апісаныя Агіюсам, так ці інакш звязаны з агнём. Сажа, полымя, дым – тэма аднастайная».
  «Вы мяркуеце, што ўсё ж такі яго пераследуюць ?» Я сказаў. «Што прывід аднаго з дзевяноста шасці, хто загінуў у агні баваўнянай фабрыкі, цяпер мучыць яго, выяўляючыся спосабамі, якія непасрэдна паказваюць на яго паходжанне і прычыну смерці?»
  Холмс засмяяўся. - Ватсан, калі б я шчыра прапанаваў гэта, я спадзяюся, што вы адправіце мяне ў санаторый на дастаткова працяглы час, каб мазгавая ліхаманка сціхла і здаровы розум аднавіўся. Справа, якую я спрабую данесці, заключаецца ў тым, што калі вы хочаце парушыць душэўную раўнавагу чалавека, на рахунку якога амаль сотня непатрэбных смерцяў, вы наўрад ці зробіце гэта лепш, чым напамін на яго з адчувальнымі напамінамі аб яго злачынстве.
  «Тады хтосьці спрабуе звесці Агіуса з розуму».
  «І, мяркуючы па ўсім, удаецца. Узбуджаны стан мужчыны крайні. Да поўнага нервовага калапсу ён у пары».
  «Тады па гэтай прычыне, безумоўна, справа вартая разгляду», — сказаў я. «Вы не можаце дазволіць, каб хтосьці быў даведзены да дэбільнасці, якім бы непрыемным ён ні быў вам асабіста. Не, калі ў вашых сілах прадухіліць гэта».
  Некалькі імгненняў Холмс глядзеў на мяне ўстойлівым позіркам, а потым глыбока, пакорліва ўздыхнуў. «Уотсан, ты сапраўды найгоршы з магчымых лепшых сяброў. Гэта вельмі раздражняе, як вы ўвесь час апелюеце да маёй лепшай прыроды і пераконваеце мяне рабіць правільна, калі нячысцік на маім плячы шэпча пра адваротнае. Без вас я жыў бы больш спакойным і этычным жыццём».
  Я ўспрыняў гэтыя каментарыі ў іранічным, жартаўлівым духу, у якім яны былі задуманы, і адказаў тым жа. - Мне вельмі шкада быць для вас такім цяжарам, Холмс.
  «Ты наўрад ці можаш зразумець, як у мяне баліць спіна і падкошваюцца калені ад цяжару несці тваю правату. Добра, стары, ты перамог. Я пашлю па тэлеграфе фанабэрыстаму Агіюсу, каб той расказаў што я, у рэшце рэшт, захаваю нашу сустрэчу заўтра ў дзевяць гадзін па адрасе Тарлтан-Крэсэнт, 23, Найтсбрыдж. Аднак у якасці пакарання за тое, што вы падштурхнулі мяне да неахвотных дзеянняў, я настойваю на тым, каб вы пайшлі са мной».
  «Суправаджаць вас? На следства?» — сказаў я з усмешкай. «Ну, калі трэба ».
  OceanofPDF.com
   Раздзел пяты
  УДАВА ПРАМЫСЛІНЦА
  
  НЛюбы з нас мог прадбачыць - нават Шэрлак Холмс, здольнасць якога да ўспрымання была такая, што часам мяжала з прадчуваннем - наступнае развіццё справы.
  На наступную раніцу мы прыбылі ў рэзідэнцыю Агіуса ў прызначаны час. Гэта быў адзін сярод шырокай дугі высокіх, крэмавых таунхаусов у геаргіянскім стылі, якія выходзяць на паўкруглы прыватны парк, які летам быў бы парослы лістотай і чароўны. Гэтая вуліца была адной з самых разумных у горадзе, калі не самай разумнай, домам арыстакратыі, палітыкаў і ўзораў прафесійнага класа. У многіх рэзідэнцыях усё яшчэ былі ўпрыгожаны калядныя ўпрыгажэнні, пачынаючы ад вянкоў з падуба на ўваходных дзвярах і заканчваючы ўпрыгожанымі шарыкамі дрэвамі, якія бачныя ў акне на першым паверсе.
  На стук Холмса адказалі не адразу, што мяне некалькі здзівіла. Мы чакалі цэлых тры хвіліны, перш чым нарэшце дзверы адчыніліся. Адтуль вызірнуў сур'ёзны твар таго, хто мог быць толькі дварэцкім сям'і Агіус.
   "Так?"
  Холмс прад'явіў сваю картку. «У мяне прызначаная сустрэча».
  Дварэцкі вывучаў картку. «Ці магу я спытаць, з кім, сэр?» «З містэрам Юстасам Агіюсам, вядома. Ён чакае нас у гэтую хвіліну».
  «Ах». Слуга выглядаў збянтэжаным, нават збянтэжаным. «Такім чынам, сэр не ведае аб нядаўнім няшчасці».
  «Няшчасце?»
  «Калі ласка, калі вы не супраць пачакаць хвілінку...»
  Дварэцкі адышоў, зачыніўшы дзверы, і нам з Холмсам нічога не заставалася, як стаяць на парозе, пляскаючы ў далоні і тупаючы нагамі, каб адагнаць холад.
  «Як ты думаеш, што адбываецца?» — спытаў я свайго спадарожніка.
  «Я не ўпэўнены, Уотсан», — быў адказ. «Даных недастаткова, але я баюся горшага».
  Неўзабаве дзверы зноў адчыніліся, і цяпер адтуль выглянуў не менш малады Вернан Агіус. З моманту нашай апошняй сустрэчы хлопец павялічыў добрыя тры-чатыры цалі ў росце, і яго рысы твару страцілі вялікую частку сваёй дзіцячай акругласці, з дарослай вуглаватасцю пачала заяўляць аб сабе. Ён таксама выглядаў нейкім жахлівым.
  - Містэр Холмс, - сказаў ён. «І доктар Ватсан. Для мяне вялікі гонар зноў пазнаёміцца».
  «Пачуццё ўзаемнае», - сказаў я.
  «Ці магу я спытаць, чаму вы тут?»
  - Мы прыехалі па просьбе вашага бацькі, - сказаў Холмс.
  - Мой бацька... - Тон Вернана быў адначасова здзіўлены і ўсхваляваны.
   «Скажыце, малады чалавек, што здарылася?»
  - Са шкадаваннем, містэр Холмс, мой бацька... - прамовіў Вернан. «Ну, каб не ставіць на гэта занадта тонкую кропку, ён памёр».
  «Мёртвы?» Я заявіў. «Божа».
  «Так, доктар. Гэта адбылося ўчора позна ўвечары».
  «Мае спачуванні».
  «Дзякуй».
  «Як?» - запатрабаваў Холмс. «Што стала прычынай гэтай страшнай падзеі?»
  «Холмс, — сказаў я, — магчыма, трохі ўвагі». Няма патрэбы дапытваць хлопчыка так моцна. Ён толькі што страціў бацьку».
  «Я цаню гэта, Ватсан. Тым не менш, няма нічога страшнага ў тым, каб спытаць, вядома.
  - Усё добра, - сказаў Вернан. «Я не супраць. Мой бацька перанёс сардэчны прыступ, містэр Холмс. Гэта было раптоўна і даволі разбуральна. Мала што можна было зрабіць для яго. Ён сканаў тут жа, у хаце. Цела дастаўлена ў морг, і ўжо падрыхтаваны планы пахавання. Як вы можаце сабе ўявіць, уся сям'я хістаецца ".
  - Натуральна, - сказаў я. «Мы не будзем вас больш турбаваць, мой хлопчык. Яшчэ раз спачуванні. Хадзем, Холмс. Я пацягнуў сябра за рукаў.
  Ён, аднак, застаўся на месцы. - Нам дазволяць увайсці, Вернан?
  «Для чаго?»
  «Калі нічога іншага, з нашага боку было б недапушчэннем не выказаць павагі гаспадыні дома і не выказаць ёй спачування. Як джэнтльмены і як знаёмыя яе нябожчыка мужа, мы можам зрабіць не менш».
  - Трэба сказаць, што дагэтуль я не ведаў, што вы нават ведаеце майго бацьку, містэр Холмс.
  «Мы з ім вялі справу разам».
  Я скоса зірнуў на Холмса, які ён старанна праігнараваў. Яго характарыстыка адносін з Юстафіем Агіем была, мякка кажучы, перабольшанай. Хтосьці можа нават назваць гэта абуральным скажэннем праўды.
  - Дай мне паглядзець, ці гатовая мама прымаць наведвальнікаў, - сказаў Вернан Агіус. «А пакуль вам варта зайсці. Я не магу дазволіць вам стаяць там у такое халоднае надвор'е».
  Калідор быў вялікі, багата аздоблены і, перш за ўсё, блаславенна цёплы. У ачагу палаў агонь, і я размясціўся каля яго і грэўся ў яго ззянні. Цяпер, калі мы апынуліся ў памяшканні, многія з традыцыйных знакаў сям'і ў жалобе былі відавочныя. Карціны на буфеце былі пакладзены тварам уніз, а карціны на сценах былі перавернуты так, каб іх адваротны бок быў відаць. Гадзіннік з доўгім корпусам у калідоры быў спынены, як і гадзіннік на каміне, а фіранкі ўсюды былі напалову засунутыя.
  Мяне заахвоціла спытаць у Холмса, чаму ён так хацеў сустрэцца з удавой Юстафія Агіуса, але ў такім выпадку я ўстрымаўся ад пытання. Я меркаваў, што ў яго былі свае прычыны, акрамя тых, якімі ён удастоіўся Вернану, і што яго сапраўдны матыў стане відавочным досыць хутка. Насамрэч, калі б я і ведаў Холмса, у яго былі дрыжыкі. Ён адчуваў, што тут нешта не так, і не будзе задаволены, пакуль не высветліць, ці ці яго падазрэнні не апраўдаліся. Іншымі словамі, гульня ішла.
  Неўзабаве Вернан вярнуўся і запрасіў нас ісці за ім.
  — Мама ў кансерваторыі, — сказаў ён. «Яна вельмі стамілася, як вы разумееце. Усе мы правялі неспакойную ноч, і я б аддаў перавагу, каб вы не заставаліся чакаць.
  «Мы не будзем турбаваць яе даўжэй, чым неабходна», — сказаў Холмс.
  «Шчыра кажучы, — прызнаўся хлопчык, — калі б не вы, містэр Холмс, я б адхіліў вас. Але хто можа сказаць «не» такому вялікаму чалавеку, як вы? І вы таксама, доктар. Прызнаюся, я прыхільнік вашай творчасці».
  «Дзякуй. Ваш бацька меў на ўвазе гэта, сказаўшы мне, што вы шмат чыталі і перачытвалі абедзве мае кнігі.
  «Ён заўважыў гэта, праўда? Ну, я мяркую, што гэта відавочна, таму што старонкі пачалі выпадаць з маіх асобнікаў праз выкарыстанне. Ці можна чакаць ад вас большага?”
  «Я працую над некалькімі карацейшымі творамі, якія спадзяюся апублікаваць у бліжэйшы час. Ёсць выдавец Джордж Ньюнс, які стварае новае перыядычнае выданне, якое спалучае мастацкую літаратуру і фактычныя артыкулы – я мяркую, што яно будзе называцца The Strand – і ён вельмі зацікаўлены».
  «Творы, якія распавядаюць пра подзвігі містэра Холмса?»
  «Што яшчэ?»
  «Я рады. Калі з'явіцца гэты часопіс Strand , я абавязкова яго вазьму, выключна каб атрымаць асалоду ад гэтых вашых далейшых аповедаў».
  «Вы занадта добрыя».
  Аранжарэя была добра ацяпленая, дроўная печ выдавала цёплае паветра ў такой колькасці, што шыбы былі зацягнутыя кандэнсатам, а атмасфера здавалася амаль што гнятліва вільготнай. Місіс Аджыус сядзела ў плеценым крэсле сярод багатага мноства трапічных раслін, падпёршы падбародак кулаком, і глядзела праз запацелае шкло на зімні рэдкі сад. Яна паднялася, каб павітаць нас, адкрыўшы высокі статуэтны корпус, завешаны чорным шоўкам, як і належала яе новаму становішчу ў жыцці. У яе твары была нейкая пышнасць, але, тым не менш, ён быў прыгожым, з вачыма ярка-зялёнага нефрыту і ротам, які выказваў розум і адкрытасць. Яна працягнула руку ў пальчатцы, якую мы па чарзе сціснулі, і правяла нас да пары плеценых крэслаў, якія стаялі насупраць яе.
  - Калі я табе спатрэбіцца, мама, - сказаў Вернан, гладзячы яе па плячы, - проста пакліч. Яна, у сваю чаргу, рассеяна паляпала сына па руцэ.
  На развітанне кіўнуўшы Холмсу і мне, Вернан выйшаў, пакінуўшы нас траіх адных.
  - Мадам, - сказаў Холмс, - спачатку дазвольце мне выказаць свае глыбокія спачуванні.
  — Я таксама, — умяшаўся я.
  - Ласкава з вашага боку, джэнтльмены, - сказала місіс Агіус. Яе голас быў хрыплым, і незалежна ад таго, быў гэта яго натуральны тэмбр ці стан, выкліканы празмернасцю эмоцый, я знайшоў яго вельмі прывабным. «Смерць Юстаса стала вялікім шокам. І ўсё ж…”
  «І ўсё ж?» — падказаў Холмс.
  «Не магу сказаць, што гэта было зусім нечакана. Вернан паведаміў мне, што вы ведалі майго мужа.
   «Калі я сумленны, місіс Агіус, гэта было невялікім перабольшаннем з майго боку. Нашае знаёмства пачалося не далей, чым учора, калі ён прыйшоў да мяне па нейкай справе. Вы не ведалі пра гэта? Ён вам не казаў?»
  – Мы з Юстафіем... – падбірала словы ўдава прамыслоўца. «Мы не ўсім дзяліліся адзін з адным. Гэта не азначае, што мы захоўвалі сакрэты, проста тое, што ў яго быў свой шлях, а ў мяне быў свой, і яны не часта перасякаліся. Напрыклад, я рэдка быў у курсе яго дзелавых спраў. Ён рэдка раіўся са мной наконт гэтага. Падобным чынам, яго асабістыя справы не заўсёды былі мне вядомыя. Калі ён павінен быў выйсці з дому без мяне, я ведаў, што лепш не пытацца, куды прыходзіць, хаця гэта, верагодна, быў адзін з яго клубаў; ён меў членства ва ўсіх важных. Даўным-даўно я зразумеў, што паставіць такое пытанне азначала рэзкі адказ, а часам і злы. Я не думаю, што будзе неразважліва сказаць вам, што наш шлюб не быў блізкім. Такім чынам, калі Юстас заходзіў да вас учора, містэр Холмс, я не сумняваюся, што ён гэта зрабіў, але, такім жа чынам, вы не павінны здзіўляцца, што ён не раскрыў мне гэты факт.
  У гэты момант у аранжарэю ўвайшоў маленькі сабачка. Вернан пакінуў дзверы ў галоўную частку дома крыху прыадчыненымі, так што сабака змог штурхнуць іх пысай. Гэта быў рыжы мопс з чорным тварам, і ён накіраваўся проста да місіс Агіус, ляскаючы кіпцюрамі па тэракотавай плітцы падлогі.
  «Ота, мой мілы», - сказала дама, нахіліўшыся і акуратна размінаючы скруткі скуры вакол яго шыі. Мопс прыхарошыўся. «Ведаеце, Ота — каралеўская асоба», — сказала нам місіс Агіус. «Ва ўсялякім разе па сувязях. Наша каралева сама гадавала яго і падарыла мне».
  Прыхільнасць Яе Вялікасці да мопсаў добра задакументавана, і я павінен прызнацца, што я быў уражаны тым, што гэты маленькі звярок меў такое высакароднае паходжанне. З іншага боку, рызыкуючы здацца вераломным, я ніколі не адчуваў вялікай сімпатыі да гэтай пароды. Здушаныя рысы твару і выпуклыя вочы мопсаў, на мой погляд, надаюць ім выгляд абсалютнай пустасці.
  Місіс Агіюс спыніла свае паслугі, і мопс лёг на падлогу каля пліты і пачаў лізаць адну заднюю лапку.
  «Калі б вы наогул ведалі Юстаха, — працягнула гаспадыня Ота, — вы б ведалі, што ён быў нездаровы чалавек».
  «Я не з'яўляюся дыпламаваным медыцынскім работнікам, як мой калега, - сказаў Холмс, - але нават мне было відавочна, што ваш муж не ў лепшым стане».
  «Я заўважыў прыкметы павышанага крывянага ціску», — сказаў я. «Ці было нешта большае, чым гэта?»
  — Стэнакардыя, — сказала місіс Агіус. «Юстас пакутаваў ад гэтага гадамі. Ён хадзіў па лекарах, і ўсе сказалі адно і тое ж. Яму варта было б палегчыць сваю працу, бо стрэс ад вядзення бізнесу на такім высокім узроўні быў велізарны. Ён павінен схуднець. Ён павінен менш піць, лепш харчавацца, гуляць у гольф, хадзіць на лёгкія прагулкі - што заўгодна, каб палегчыць нагрузку на сэрца і палепшыць прыток крыві да яго. Юстах, аднак, не жадаў ніякім чынам мяняць свой лад жыцця і больш за тое адмаўляўся дэлегаваць адказнасць за свае баваўняныя фабрыкі падначаленым. Ён быў упарты да віны. Замест гэтага ён шукаў найбольш зручны спосаб палегчыць свой стан, а менавіта лекі».
  «Амілнітрыт?»
   «Толькі гэта, доктар. Яму прапісалі «жамчужыны» амилнитрита, і ён выкарыстоўваў іх кожны раз, калі з'яўляліся болі ў грудзях».
  «Я лічу, што ў гэтым няшчасным выпадку сродак было неэфектыўным», - сказаў Холмс. «Ці ў яго не было магчымасці да гэтага звярнуцца?»
  Місіс Агіус пачасала свайму мопсу вушы, унутры разважаючы. «Я раскажу вам падрабязнасці яго смерці», — сказала яна нарэшце, прыняўшы рашэнне. «Яны, калі не сказаць лепш, незвычайныя. Звычайна я не быў бы такім адкрытым. Вы двое, у рэшце рэшт, незнаёмцы. Тым не менш я не ведаю вашай рэпутацыі, містэр Холмс. Размовы ў лонданскім грамадстве часта звяртаюцца да вас. Пазаўчора, насамрэч, графіня Моркар спявала мне вашыя дыфірамбы наконт той справы з яе сінім карбункулам у мінулым годзе. Потым ёсць Вернан, вядома. Вы маеце ў ім гарачага адданага, і калі мой сын перакананы ў вашай добрасумленнасці , для мяне гэтага дастаткова. Я адчуваю, што вам варта давяраць. Майце на ўвазе, аднак, што многае з таго, што я збіраюся расказаць вам, з'яўляецца сэканд-хэндам. Я не прысутнічаў пры інцыдэнце, які прывёў да гібелі Юстафія. Я прыйшоў толькі адразу пасля. Усё, што прывяло да гэтага, фантастычна, і вам можна прабачыць дыскрэдытацыю таго, што вы збіраецеся пачуць».
  OceanofPDF.com
   Раздзел шосты
  ПАЛЕЦ ВІНАВЫ
  
  АМісіс Аджыус пачала свой аповед, я здзівіўся яе спакою. Многія жанчыны ў такім становішчы былі б неразборлівыя ад гора, амаль не здольныя гаварыць, не кажучы ўжо пра тое, каб такім мерным тонам расказваць пра смерць свайго мужа. У ёй была тая сталёвасць, якую часта можна сустрэць у англічан добрага выхавання, рашучая рашучасць не дазволіць пачуццям перамагчы яе пачуццё прыстойнасці. У той жа час, улічваючы тое, як яна гаварыла пра Яўстафія Агія з такой невялікай прыхільнасцю, а часам нават з пагардай, яго выдаленне з яе жыцця наўрад ці магло быць вялікім пераломам. Было ясна, што яна і ён былі настолькі адчужанымі, наколькі могуць быць муж і жонка, застаючыся ў шлюбе.
  - Калі я моцна не памыляюся, містэр Холмс, - сказала місіс Аджыус, - Юстас быў учора да вас наконт даволі дзіўных здарэнняў, якія апошнім часам адбыліся ў гэтым доме. Я маю рацыю?»
  «Вы, мадам».
   «Я так і думаў. Я не магу ўявіць, якая яшчэ прычына магла быць. Кожны раз, калі ваша імя ўсплывае на вячэрах і таму падобнае, гэта звычайна звязана з эпізодамі, якія можна назваць дзіўнымі, нават абуральнымі. Значыць, вы ведаеце пра нібыта пераслед».
  «Ваш нябожчык муж прыклаў шмат намаганняў, каб праінфармаваць мяне пра гэта і пра ўсе яго розныя аспекты».
  «Мінулай ноччу так званы прывід зноў абвясціў аб сваёй прысутнасці, на гэты раз больш рашуча і ашаламляльна, чым раней».
  Холмс злёгку нахіліўся наперад у крэсле. «Працягвай».
  «Памятайце, мяне ў той час там не было», — сказала місіс Агіус. «Я сам не бачыў прывіда. Я толькі дакладваю тое, што мне сказалі, а менавіта гэта. Каля поўначы Юстафія разбудзіў гук разбітага шкла. Ён пачуўся знізу, і, падумаўшы, што гэта можа быць рабаўнік, які пранік праз акно, ён адчуў жаданне правесці расследаванне. Мы не дзелім ложак, містэр Холмс, пакуль вы не спытаеце, і нават не спальні.
  «Ваш муж сказаў нешта на гэты конт. Ён таксама сказаў, што вы лёгка спіце. Але вы самі гэтага гуку не чулі?»
  «Я не рабіў. Пакой Яўстафія знаходзіцца на першым паверсе. Мая на другім. Магчыма, гэта было б прычынай. Ва ўсякім разе, ён запаліў лямпу і выйшаў, але не адразу спусціўся ўніз. Хутчэй за ўсё, ён падняўся на самы верхні паверх, дзе знаходзяцца пакоі для прыслугі, і разбудзіў Старрыджа, свайго камердынера. Дзякуючы яму - Старрыджу - я ведаю пра гэты ланцуг падзей.
  «Потым Старрыдж і мой муж разам скраліся ў калідор. Калі ў памяшканні быў рабаўнік, Юстас не хацеў супрацьстаяць злачынцу ў адзіночку. Ён таксама хацеў злавіць яго на гарачым. Вось чаму ён падняўся ў пакой Старрыджа, а не проста патэлефанаваў яму. Гук званка мог насцярожыць парушальніка і прымусіць яго ўцячы. Ва ўсякім выпадку, так ён сказаў Старрыджу.
  «Юстас даў Старрыджу лямпу і прымусіў яго ісці наперадзе, сам ідучы ззаду. Старыдж - крэпкі ёмен, цвёрдага целаскладу і зусім нязломны. Добры чалавек у крызісе, а таксама добры чалавек, за якім можна прытуліцца.
  «Але нават ён быў здзіўлены выглядам, які сустрэў іх, калі яны дайшлі да калідора. Гэта быў не рабаўнік. Гэта была... ну, гэта была лічба. Прывід. Рэч, цалкам складзеная з чарнаты; абарваны, жахлівы».
  Спадарыня Агіюс зрабіла паўзу, потым працягнула.
  «Я ніколі не бачыў нічога падобнага, мэм». Гэта тое, што Старыдж сказаў мне пазней, пасля таго, як усё скончылася. «Ніколі не бачыў нічога падобнага і ніколі больш не хачу». Пачуць, як чалавек гаворыць гэтыя словы з такім ураўнаважаным тварам, з пабялелым тварам і дрыготкай у голасе - калі б вы ведалі яго, панове, вы б ведалі, як гэта выдатна.
  «Гэты прывід, па словах Старрыджа, узняўся з падлогі, быццам праходзіў праз яе знізу. Яно аформілася, прыняўшы чалавечы выгляд, і некаторы час проста лунала. У ім не было ніякіх прыкмет, якія Старрыдж мог бы разабраць. Гэта быў толькі абрыс, казаў ён, «пусты, счарнелы здзек з чалавека».
   «Як быццам гэта было нядрэнна, постаць рэзка падняла руку. Відавочна, што ён паказваў, і гэтак жа выразна ён паказваў на Юстаса. Старрыдж не сумняваецца ні ў гэтым, ні ў характары гэтага жэсту.
  «Гэта было абвінавачванне, мэм, — сказаў ён. «Гэта адзінае слова для гэтага. Як калі ў судзе сведку просяць пацвердзіць, што падазраваны на лаве падсудных — гэта той чалавек, якога ён бачыў у здзяйсненні злачынства. Палец віны».
  «У наступнае імгненне прывід кінуўся да столі і знік з поля зроку. У гэты момант мой муж ад жаху ўскрыкнуў і паваліўся на падлогу, схапіўшыся за грудзі.
  «Старрыдж меў прысутнасць духу, каб ведаць, што рабіць. Раней ён бачыў, як Юстас перанёс адзін са сваіх прыступаў стэнакардыі. Гэты быў відавочна больш вострым, чым любы дагэтуль, але ён, тым не менш, ведаў, што прымяненне жамчужыны нітрыту аміла было неабходным сродкам. Ён пабег наверх у пакой майго мужа і прынёс скрыначку з таблеткамі, у якой Юстас захоўваў лекі. Калі ён выйшаў, ён сустрэў мяне. Я выйшаў са свайго пакоя, патрывожаны гучным, пранізлівым крыкам Юстафа. Старыдж паспешліва распавёў мне пра тое, што адбылося. Я папрасіў у яго дот і паспяшаўся ў калідор.
  «Мой муж ляжаў, курчыўся на падлозе, задыхаючыся. Пры святле лямпы я заўважыў, што яго твар пабаграў. Не было часу марнаваць. Я дастаў адну жамчужыну і разламаў яе напалову ў яго пад носам.
  «Удыхні, Юстас, — сказаў я. «Дыхайце глыбока. Гэта дапаможа».
  «Ён удыхнуў пары нітрыту амілу, і я цалкам прадбачыў, што праз некалькі імгненняў яго боль аслабне і твар верне свой натуральны колер. Не так. Хутчэй за ўсё, яго курчылася яшчэ мацней, а вочы пачалі вылуплівацца. Нічога не заставалася, як паспрабаваць яшчэ адну жамчужыну. Ужо тады я адчуў, што гэта марна. Нітрыт амила не дзейнічаў. Трэцяя жамчужына была такой жа неэфектыўнай, і да таго моманту я зразумеў, што ўсё, што я мог зрабіць, гэта пакласці галаву Юстаса на калені і спадзявацца, насуперак надзеі, што ён выздаравее сам па сабе. Ён гэтага не зрабіў.
  «Апошняе, што ён сказаў мне, было проста маё імя. Ён прамовіў гэта, і яго цела адразу напружылася, потым расслабілася, і ён знік.
  «Гэта мая шкадая гісторыя, спадары. Старрыдж падтрымае кожнае яго слова. Я рабіў усё, што ад мяне залежала, каб Юстас застаўся жывы». Місіс Агіус паціснула плячыма. «Гэтага было недастаткова».
  «Мне ясна, місіс Агіус, — сказаў я, — што прыступ стэнакардыі быў цяжкім. Амілнітрыт мог бы спрацаваць, выклікаўшы пашырэнне сасудаў, якое палегчыла б звужэнне крывяносных сасудаў да сэрца вашага мужа. Аднак у крайніх выпадках гэта не заўсёды гарантавана, у выніку чаго надыходзіць поўны прыступ сэрца. Я ведаю, што гэта павінна здавацца халодным суцяшэннем, але вашы дзеянні нельга папракнуць. Я сам зрабіў бы гэтак жа, як і вы, і гэта ні на ёту не змяніла б выніку. Лёс вашага мужа быў у руках вышэйшых сіл».
  «Доктар, я цаню тое, што вы спрабуеце зрабіць, але вашы запэўніванні не патрэбныя», — сказала місіс Агіус. «Вы павінны разумець, што я вельмі мала перажываю з нагоды смерці Юстаха. Хаця я хацеў бы прадставіць вобраз жалобы, Я не магу. Гэтыя ўдовы пустазелле, якія я апранаю, - выключна для паказухі. Гэта тое, што чакаецца. Яўстафій быў – іншага слова для гэтага няма – пачварай. Ён тэрарызаваў мяне. Ён тэрарызаваў Вернана. Ён тэрарызаваў усіх, каго сустракаў. Ці шчаслівы я, што яго ўжо няма з намі? Не, я не. Happy мяркуе радасць, а радасць - гэта дробязь. Але я адчуваю палёгку. Цяжар быў зняты з гэтай хатняй гаспадаркі. Упершыню за доўгі час я гляджу ў будучыню з аптымізмам, у той час як раней усё, што я мог бачыць, быў працяг тупой, бязлітаснай пакуты, якая здавалася маёй доляй у жыцці».
  - Гэта вельмі шчыра з вашага боку, мадам, - сказаў Холмс. «Многія на вашым месцы адчулі б жаданне скрыгатаць зубамі і галасіць, каб не выглядаць чэрствымі».
  «Я аддаю перавагу шчырасці ва ўсім, містэр Холмс».
  «У такім духу я магу задаць адно ці два пытанні?»
  «Я меркаваў, што ты вялікі дэтэктыў і не зможаш сысці, не зрабіўшы гэтага».
  Гэты іранічны адказ выклікаў лёгкую ўсмешку на вуснах Холмса, а таксама і на маіх.
  «Па-першае, — сказаў ён, — вы вельмі стараліся, каб да любой спасылкі на звышнатуральныя з'явы ў доме дадаваць удакладняючы прыметнік: «так званы прывід», «меркаваны прывід».
  «У мяне ёсць. Гэта пытанне?»
  «Вы не верыце, што нейкая злаякасная, незямная сутнасць пачала тэрарызаваць вашага мужа, гэтак жа, як ён меў звычку тэрарызаваць іншых?»
  «У мяне няма цярпення да падобнага глупства. Гэта ўсё дурніца».
   У гэтым плане місіс Аджыус была, як я думаў, жанчынай па душы Холмсу.
  «Вы самі бачылі нейкія дзіўныя праявы, якія адчуваў ваш муж?» - сказаў мой сябар.
  «Я ўбачыў некалькі сажавых слядоў рук і ног, якія з'явіліся вакол дома. Я не бачыў ні агню ўначы, ні парываў дыму ў кабінеце Юстафія, і гэтак жа, як вы ведаеце, я не бачыў чорнай постаці ў калідоры.
  «Што вы зрабілі з адбіткаў?»
  «Я не зрабіла з іх абсалютна нічога», — цвёрда сказала місіс Агіус. «Відавочнае здагадка, што той ці іншы са слуг выклікаў іх. Цяпер зіма і каміны патрабуюць пастаяннага догляду. Сажа трапляе ўсюды. Гэта проста факт жыцця ў гэты час года».
  «Ваш муж сцвярджае, што сляды абутку ў яго спальні не супадаюць ні з адным са слуг».
  «Мой муж відавочна памыляўся».
  «Нам таксама сказалі, што яны былі асобнай парай каля яго ложка, а не следам. Які ваш погляд на гэта?»
  «У мяне няма, акрамя таго, што, магчыма, слуга, адказны за беспарадак, спрабаваў гэта выправіць, ачысціўшы сляды ад іншых чаравікаў, але неасцярожна прапусціўшы гэтыя два».
  «Тады магу я перайсці да справы вашага мужа?»
  «Я ўжо казаў вам, што я не займаўся гэтай сферай».
  «Аднак вы не можаце не ведаць аб няшчасным выпадку на яго баваўнянай фабрыцы ў Рочдэйле пазамінулым годам».
   Удава глуха засмяялася. «Няшчасце» мякка кажучы».
  «Юстас Агіус меў рэпутацыю хітрага дылера».
  «Яшчэ адзін эўфемізм. Вы добры дыпламат, містэр Холмс. Мой муж быў сумна вядомай акулай. Шмат пра яго прафесійнае жыццё было агульнавядома, і я, напрыклад, не ведаў гэтага. Сумленнасць была яму чужая. Калі б ён мог прыбраць грошы, ён бы гэта зрабіў. Калі б ён мог збіць саперніка, ён бы гэта зрабіў. Калі б ён мог выціснуць яшчэ адну ўнцыю намаганняў са сваіх і без таго завышаных падаткаў работнікаў і не заплаціць за гэта, ён бы зрабіў гэта. Мала каму ўдаецца стаць мільянерамі, не патаптаўшы іншых. Гэта проста так у свеце».
  «Нешматлікія з іх становяцца мільянерамі, не нажыўшы сабе ворагаў», — сказаў Холмс.
  «Ах, значыць, менавіта да гэтага вы накіроўваецеся з гэтым запытам. Ці былі ў Яўстафія ворагі? Ён, несумненна, зрабіў. Можа, жадалі яму зла? Без пытання. Ці мог адзін з іх распрацаваць складаную схему, каб напалохаць яго да смерці з дапамогай фальшывага пераследу? Гэта даволі недарэчна».
  «Вы кажаце гэта з вялікай упэўненасцю».
  «Вы самі так не лічыце? Ёсць нашмат прасцейшыя спосабы забіць чалавека, чым арганізаваць серыю паранармальных інцыдэнтаў у яго доме ў надзеі, што гэта прывядзе да смяротнага сардэчнага прыступу. Нож у цемры, пісталет на вуліцы, атрута ў напоі – так прасцей і надзейней. Ці можа быць так, містэр Холмс, што з вашай схільнасцю да незвычайнага вы шукаеце заблытаныя змовы і змрочныя хітрыкі там, дзе іх няма?»
  «Наадварот, спадарыня. Адзін з маіх нязменных прынцыпаў заключаецца ў тым, што самае простае тлумачэнне - найбольш верагоднае. Кожны раз, калі я сутыкаюся са складанай, здавалася б, праблемай, я нязменна прымаю такі падыход».
  «Нягледзячы на гэта, здаецца, што вы не скідаеце з рахункаў магчымасць таго, што змова была распрацавана супраць Юстаса кімсьці, каго ён пакрыўдзіў, і яго смерць была яе кульмінацыяй».
  «Гэты шлях расследавання варты таго, - сказаў Холмс, - хоць бы выключыць яго».
  «У такім выпадку, — сказала місіс Агіюс, — калі вы мяне прабачце на хвілінку, мне ёсць што вам паказаць».
  OceanofPDF.com
   Раздзел сёмы
  АНАНІМНЫЯ СТРЭЖКІ ЛЮТЫ
  
  МАгіуса не было на некалькі хвілін, і мы з Холмсам моўчкі сядзелі ў душнай аранжарэі. Мопс Ота падняўся і зашморгнуў маімі шчыкалаткамі, магчыма, спадзеючыся на ўвагу ці ласунак. Калі ніхто не прыйшоў, сабака вярнуўся да печкі, лежачы на жываце і паклаўшы галаву на пярэднія лапы з хрыплым уздыхам.
  Калі яна вярнулася, місіс Агіус несла пачак лістоў.
  "Кіньце вока на гэта", - сказала яна, аддаючы іх Холмсу. «Справа рук таго, хто не сумняваўся з тым, што хацеў смерці Юстаса».
  Холмс прагледзеў лісты, я схіліўся праз яго плячо, каб паглядзець. Усяго іх было тузін, і кожны быў напісаны адным і тым жа почыркам, няроўнымі, злоснымі каракулямі, якія часам было цяжка разабраць. Кожны таксама выказаў пачуцці, каб супадаць з почыркам.
  Адзін сказаў: «Містэр Агеус, вы злы чалавек, які патрабуе справядлівай адплаты за свае правіны». Іншы сказаў: «Вой, ерсен? Я ўсё яшчэ вітаю сваю спадарыню, якая ўжо гэтыя дзевяць месяцаў мёртвая, усё дзякуючы табе, стаптана ў зямлю і спалена. Калі я калі-небудзь убачу цябе, твой вялікі лук бразен, ты атрымаеш ад мяне такую ганьбу, што выпрабаванні Ёва будуць здавацца нічым у параўнанні». Яшчэ адзін сказаў: «Ты павінен мяне баяцца, Агей, бо я помслівы і прагну бачыць, як цябе прыцягнуць да адказнасці. Мая жонка была добрай і сумленнай жанчынай, якая не павінна была загінуць у агні, як яна, пакінуўшы нашых дзяцей без маці, і віна ваша, і вы, несумненна, атрымаеце свае заслугі, не турбуйце сябе на гэтым фронце.
  Аўтар лістоў абвінаваціў Агіуса ў тым, што ён расплачваўся з наведвальнікамі фабрычнай інспекцыі. «Яны б не дазволілі вам пабудаваць млын, як вы гэта зрабілі, калі б вы не памазалі іхнія далоні пачкам грошай, таўшчынёй дастатковай, каб задушыць асла. Я асуджаю іх за тое, што яны забралі вашу медзь, а вас я асуджаю яшчэ больш за тое, што вы аддалі яе ім. Але вы павінны заплаціць не грашыма, а іншымі спосабамі, таму што вы абышліся з намі нядобра.
  Апошнім лістом быў лямант тугі і адчаю з вялікай літары: «ТЫ БУДЗЕШ КРЫЧАЦЬ, ЯК ЗГІНЕШ, І ТВОЙ СКРЫК БУДЗЕ РЭХАМ ДАКАЖЫЦЦА ДА ЗАГІНЕЛІ, ДЗЕ ЧАКАЕ ВАС ДУЛ І ТЫ БУДЗЕШ ГАРЫЦЬ У АГНІ, ЯК МАЯ ЖОНКА І ІНШЫЯ».
  Ні на адным з іх не было ні адраса адпраўніка, ні прывітання, ні подпісу. Гэта былі ананімныя выбухі гневу, багатыя арфаграфічнымі памылкамі і выкладзеныя на дыялекце, які, як я палічыў, быў паўночным, магчыма, з Манчэстэра.
  Холмс некаторы час разглядаў іх. Ён паднёс паперу да святла. Ён панюхаў яго. Ён углядаўся ў словы так блізка і дробна, што ён ішоў амаль касавокі.
  Нарэшце ён сказаў: «Выпадкам не маеце гэтых канвертаў, місіс Агіус?»
  «Я не. Яўстах выкінуў іх».
  «Шкада. Яны маглі нам шмат расказаць. Самі лісты павучальныя, але паштовыя штэмпелі і маркі маглі запоўніць некалькі прабелаў. Я мяркую, што ваш муж не ведаў, ад каго яны?»
  «Нічога, але можна здагадвацца. Муж адной з яго супрацоўніц».
  «Вы маеце на ўвазе ўдаўца аднаго з яго супрацоўнікаў».
  "Калі вы хочаце быць педантычным, так", - сказала місіс Агіус. «Неназваная жанчына, напэўна, была сярод тых небаракаў, якія загінулі ў полымі на млыне ў Рочдэйле. Гэта зрабіла б яе ўдаўца адным з многіх такіх загінуўшых».
  «Калі пачалі прыходзіць лісты?»
  «Раней у гэтым годзе, вясной».
  «Іншымі словамі, прыкладна ў першую гадавіну пажару».
  «Гэта магло быць».
  «Праз якія прамежкі часу яны прыбывалі?»
  «Раз у два тыдні, больш-менш. Юстас прачытаў першае ўголас за сняданкам і адхіліў яго, фыркнуўшы і пагардліва засмяяўшыся, хоць, як я бачыў, твар яго збялеў, а рука крыху задрыжала. Па меры таго як прыходзілі новыя лісты, а іх змест станавіўся ўсё больш пачварным і пагрозлівым, ён лічыў іх менш забаўнымі і менш лёгкімі для адмовы. Калі ў рэшце рэшт яны спыніліся, ён адчуў палёгку, я мог сказаць ".
   «Навошта ён іх захоўваў?» - спытаў Холмс. «Спачатку яны мала для яго значылі. У сукупнасці ён палічыў іх засмучанымі. У любым выпадку ён напэўна пазбавіўся б ад іх, магчыма, спаліўшы або разарваўшы на шматкі, каб пазбавіцца ад крыніцы непрыемнасцяў. Я разумею, што ён зрабіў менавіта гэта з лістом, на якім быў запэцканы адбітак рукі».
  «Юстас не быў такім чалавекам, каб адмовіцца ад чаго-небудзь, што магло б яму спатрэбіцца пазней», — адказала місіс Агіус. «Ён сказаў, што калі калі-небудзь адпраўнік асабіста з'явіцца ў нашых дзвярах або ўчыніць над ім гвалт, лісты будуць сведчыць пра злы намер. Іх можна было б прадставіць прысяжным на судзе і гарантаваць, што злачынца будзе пад замком на вельмі доўгі час».
  «Яны сапраўды маглі». Холмс перадаў лісты місіс Аджыус. «Спадарыня, перш чым мы пойдзем, ці магу я пераканаць вас паказаць мне скрыню з дотамі, у якой знаходзяцца жамчужыны аміланітрыту вашага нябожчыка мужа?»
  «Для чаго?»
  «Проста каб пераканацца, што ні з імі, ні з імі няма нічога дрэннага».
  «Вы думаеце, што жэмчуг быў падроблены?»
  «Я нічога не думаю, пакуль не ўбачу доказаў», — хітра сказаў мой сябар.
  «Ну, я не ўпэўнены, куды падзеўся дот. Пакаёўка можа ведаць. Са стала побач яна пазваніла ў званочак. З'явілася служанка, зрабіўшы рэверанс, і атрымала ўказанні.
  Неўзабаве яна вярнулася з дотам. «Гэта было ў вашым пакоі, мэм. Вы пакінулі яго там пасля... пасля мінулай ночы.
   Місіс Агіус адпусціла дзяўчыну і перадала Холмсу скрынку з дотамі. Гэта была простая авальная рэч са срэбра з адкідной вечкам. Ён агледзеў яго знешні выгляд з усіх бакоў, затым адкрыў яго і агледзеў жамчужыны ўнутры, якіх засталося тры. Кожная маленькая капсула інгалянта шчыльна сядзела ў рукаве з баваўнянай сеткі, канцы якой былі загнуты, як у каўбаскі. Ён даў скрынку і мне паглядзець.
  «Ваша прафесійнае меркаванне, сябар?» - сказаў ён.
  «На мой погляд, жамчужыны выглядаюць як сапраўдны артыкул», — сказаў я. «На рукавах ёсць назва вытворцы. Што тычыцца дота, то ён выглядае нічым не характэрным. Я бачыў дзесяткі такіх. Карацей, быццам усё ў парадку».
  «Я згодны. Тым не менш, ці можна мне, місіс Агіюс, дазволіць разбіць адну з жамчужын, каб праверыць яе змест?»
  Удава пляснула рукой, паказваючы, што яе мала хвалюе, зрабіў ён гэта ці не.
  - Будзьце асцярожныя, Холмс, - сказаў я. «Калі, як вы мяркуеце, жамчужыны былі падробленыя, у гэтых флаконах магло быць што заўгодна . Нейкая вадкая атрута, напрыклад, пары якой смяротныя».
  «Я панюхаю, — запэўніў ён мяне. Ён раздушыў жамчужыну паміж пальцамі, капсула разбілася з прыглушаным храбусценнем , і падняў яе ў некалькіх цалях ад носа. «Гэта, вядома, пахне аміланітрытам і нічым больш злавесным».
  Ён разрэзаў гільзу іншай жамчужыны сваім кішэнным нажом і высунуў знутры маленькі шкляны цыліндр. Ён уважліва вывучыў яго і празрыстую жаўтаватую вадкасць, якая ў ім утрымлівалася.
   «Шкло цэлае», — заявіў ён. «Капсула ніякім чынам не ўмешвалася. Справядліва было б сказаць, што гэтыя жамчужыны - не што іншае, як здаецца».
  Ён вярнуў дот місіс Агіюс, потым падняўся, паказваючы, каб я рушыў услед гэтаму прыкладу.
  «Я ўдзячны за вашу паблажлівасць, мадам», — сказаў ён. «Мы з Уотсанам навязалі вам занадта шмат часу. Вы больш чым шчодра патрацілі свой час. Зноў жа, калі гэта варта, я маю спачуванне».
  — Мае таксама, — сказаў я і рушыў услед за Холмсам з кансерваторыі.
  Вярнуўшыся ў калідор, мой спадарожнік спыніўся і акінуў позіркам заўзятым вокам птушкі, якая шукае насенне. Падлога з шахматным узорам, сцены, увешаныя пейзажамі і партрэтамі, цёмны дыван, люстра наверсе з меднымі галінамі, лесвіца, якая крута падымалася на лесвічную пляцоўку першага паверха і спіралі далей да паверхаў вышэй, парэнчы , вешалка, буфет, адзінокая кніжная шафа, спыненыя гадзіннікі – усё гэта было падвергнута пільнай увазе.
  Пакуль Холмс займаўся гэтым аглядам, з дзвярэй, якія вялі ў гасціную, з'явіўся Вернан Агіус.
  Я павітаўся з ім. «Твая маці, здаецца, добра трымаецца».
  - Мама - моцная жанчына, - сказаў Вернан. «Яна шмат перажыла ў сваім жыцці».
  Холмс павярнуўся, каб звярнуцца да хлопца. «Яна толькі што казала, што твой бацька тэрарызаваў яе, ды і цябе. Гэта вы маеце на ўвазе?»
  «Сярод іншага. Містэр Холмс, я не збіраюся хваліць мой бацька, і я не буду рабіць выгляд, што мне шкада, што яго больш няма з намі. Ён быў тыранам, простым і простым. Ён хутка раззлаваўся, і... - Вернан завагаўся, потым працягнуў. «І ён мог быць свабодным з яго кулакамі, таксама, калі нораў быў на яго. Мая маці прыняла на сябе асноўны цяжар, але і я сам не застрахаваны. Толькі ў дванаццаць гадоў я пачаў адбівацца. Гэта было тады, калі я вырас дастаткова вялікі, каб быць парай яму, ці, ва ўсякім выпадку, глядзець яму ў вочы і спрабаваць даць як мага лепш. Гэта не паслужыла мне добрай службы, кідаючы яму выклік. Наадварот, ад гэтага пабоі былі яшчэ больш жорсткімі. Але прынамсі я адчуваў, што нешта зрабіў . Я больш не быў проста лагоднай, пасіўнай ахвярай».
  Я ўспомніў, як Рагге казаў нам у Saltings House годам раней, што ў Вернана Агіуса было «неспакойнае хатняе жыццё». Толькі цяпер я ацаніў, як перажываў. У святле таго, што гаварыў хлопчык, для мяне было зразумела, што ён супрацьстаяў майстру марцінет-гульняў Ёўэлу і супрацьстаяў сваім аднагодкам-здзекам Джэрэмі П'ю і Хосі Уяту, у першым выпадку абараняючы Гектара Робінсана, пакуль ён быў жывы, у апошні выпадак пасля смерці Робінсана. У Рабінзоне Вернан бачыў сябе. Ён бачыў кагосьці бездапаможнага, аддадзенага на літасць больш моцных і больш агрэсіўных. Гэта закранула струну, і яго рэакцыя была шчырай і інтуітыўнай.
  «Мне шкада гэта чуць», — сказаў я яму. «Вы смелы не толькі ў сваіх дзеяннях, але і ў тым, што прызнаецеся нам у тым, што вы пацярпелі. Твая маці адчувае, што цяпер, калі твайго бацькі няма, з яе знялі прыгнёт, і ты, напэўна, адчуваеш тое самае. Я веру, што з гэтага часу жыццё для вас будзе лягчэй і ярчэй.
   «Вы добры, доктар». Вернан выглядаў шчыра расчуленым. «Вашы словы для мяне значаць вельмі шмат. Можна паціснуць вам руку?»
  «Безумоўна».
  Хлопчык шчыра паціснуў мне руку, а таксама Холмсу. У той момант, ці так мне здавалася, малады Вернан Аджыус быў на шляху да таго, каб стаць чалавекам.
  OceanofPDF.com
   Раздзел восьмы
  АД ЭПІСТАЛЯРЫЮ ДА ПРАКТЫЧНЫХ
  
  ХОлмс вырашыў, што мы павінны вярнуцца на Бэйкер-стрыт з Найтсбрыджа пешшу, а не браць таксі. Практыкаванне, сказаў ён, пойдзе нам на карысць, і ён рушыў у прамым тэмпе, яго крокі былі такімі хуткімі, што здавалася, што ён увесь час кідаецца ў прабежку. Я зрабіў усё магчымае, каб паспяваць.
  Калі мы прабіраліся праз Гайд-парк, ён сказаў: «Вашы думкі, Уотсан?»
  «Па справе?»
  «Што яшчэ?»
  «Ну, для пачатку, ці ёсць хоць адзін?»
  «Што вы маеце на ўвазе?»
  «Місіс Агіюс не дала зразумець, што хоча, каб вы разглядзелі за яе смерць яе мужа», — сказаў я. - У маладога Вернана таксама няма. А што тычыцца любых абавязацельстваў, якія вы мелі перад Юстафіем Агіем, то яны, безумоўна, скончыліся разам з ім.
  «Наадварот, Ватсан. У мяне яшчэ ёсць чэк на чатырыста фунтаў, выпісаны на маё імя, падпісаны самім чалавекам.
  «Але вы спачатку не хацелі зарабляць ганарар. Цяпер у вас ёсць усе апраўданні не рабіць гэтага. Калі неабгрунтаванае захоўванне грошай супярэчыць вашаму сумленню, ахвяруйце іх на дабрачыннасць, як я прапанаваў учора».
  "Я, вядома, мог бы гэта зрабіць", - дазволіў Холмс. «Тым не менш я перакананы, што ва ўсёй гэтай справе ёсць нешта недарэчнае, і незалежна ад таго, ці займаўся я афіцыйна расследаваннем, я буду займацца гэтай справай. Я зраблю гэта для ўласнага задавальнення, калі ні для чаго іншага, хоць, вядома, я магу спадзявацца апраўдаць прыгожую суму, якую мне прапанаваў Агіус. Такім чынам, паўтаруся, Ватсан: вашы думкі?»
  «Вельмі добра», — сказаў я, пакорліва ўздыхнуўшы. «Калі можна меркаваць аб мінулым вопыце, вы запрашаеце мяне зрабіць высновы, якія вы потым, па сваёй звычцы, высмеяце і адменіце».
  «Толькі калі яны безнадзейна дурныя».
  «Якія яны звычайна і бываюць».
  «Ці магу я дапамагчы?»
  Я падрыхтаваўся да прыніжэння, якое здавалася амаль непазбежным вынікам усяго, што я збіраўся сказаць. «Падобна на тое, што дабратворны провід умяшаўся ў жыццё місіс Агіус і яе сына».
  «У выглядзе прывіда?»
  «У выглядзе смерці. Яны вызваліліся ад дэспатычнага ўплыву Яўстафія Агія. Я не магу не адчуваць, што ўвогуле свет лепш без яго. Як бы жорстка гэта ні было гук, чалавек не заслугоўваў свайго багацця і статусу, і нават дыхання. Я стараюся бачыць у людзях лепшае, але што тычыцца Агіуса, я хутчэй спадзяюся, што ён нават цяпер, як сказаў аўтар ананімнага ліста, гарыць у полымі».
  - Так, лісты, - сказаў Холмс. «Я больш зацікаўлены ў іх абмеркаванні, чым у пытаннях маралі і Божага суда. Яны былі незвычайныя, ці не так?»
  «Незвычайнае? Я знайшоў іх даволі простымі. Іх паходжанне відавочнае, як і іх намер».
  Мы абыходзілі Серпантын, калі я гэта казаў, мінаючы групу качак, якія туліліся адна да адной на марозным беразе ракі, уткнуўшыся дзюбамі пад крылы. У адказ на маю заўвагу Холмс выдаў гучнае, высокае «Ха!» што напалохала птушак, прымусіўшы іх махаць і крякать ў трывозе.
  «Відавочна?» - сказаў ён. «Адзінае, што відавочна ў іх паходжанні і намеры, Уотсан, гэта тое, што першае было распрацавана, каб зацямніць другое».
  "Што вы маеце на ўвазе?"
  «Лісты былі ад працоўнага чалавека, чалавека звычайнага манкунскага паходжання, малаадукаванага, жонка якога загінула ў пажары на баваўнянай фабрыцы. Так?»
  «Ну, так. Не?»
  «Не. Іх не было. Гэта было толькі тое, што яны мелі на ўвазе. Нататнік, па-першае, быў высокай якасці. Добры густы булён з вадзяным знакам, добра здробнены, моднага крэмавага колеру. Не тая папера, якую можа сабе дазволіць працоўны чалавек. Адна ці дзве аркушы таксама мелі вельмі слабыя сляды паху. Я змог ідэнтыфікаваць гэта як джэнтльменскі адэкалон, які, несумненна, быў сцёртая на паперу з рукава або рукі аўтара. Зноў жа, адэкалон не з'яўляецца таварам, які можа лёгка дазволіць сабе працоўны чалавек. Праўда?»
  «Праўда».
  «Потым быў почырк. Хаця здавалася, што лісты былі напісаны ў спешцы, прасякнутыя праведным гневам несправядліва загінуўшых, почырк, тым не менш, меў прыкметы ўдасканалення. Па вялікім рахунку, формы літар належалі асобам, якія вучылі курсіўнай каліграфіі. Напрыклад, засечка з ніжняй літары "g". Літара "l", якая складаецца з адной рыскі ўніз. Апошняе націсканне літар "м" і "н". Скажыце мне, ці карыстаўся б працоўны чалавек ці нават быў знаёмы з курсівам?»
  - Наўрад ці, - сказаў я.
  - Вельмі добра, - сказаў Холмс. «Што да мовы, то ў ёй было шмат слэнгу, дастаткова для таго, каб яна лічылася справай рук ураджэнца Манкуніі: «feart», «moither», «larruping», «skriking» і гэтак далей. Сапраўды гэтак жа тая размова пра «Дула» — Д'ябла — і называнне Агіуса «блук-брозен», што, на маю думку, азначае «лысы тоўсты». Тым не менш, сярод гэтых і шматлікіх арфаграфічных памылак былі таксама выпадкі вычварных фраз. «Як зробяць выпрабаванні Ёва нішто ў параўнанні» быў адзін; «жада бачыць, як вас прывядуць да кнігі» іншы. Разрыў паміж двума стылямі быў даволі рэзкім. Гэта амаль як калі б нехта з добрага паходжання і забяспечанага паходжання спрабаваў, і не ўдалося, здацца аўтэнтычна нізкакласным. Як бы ён ні стараўся, яго прыродная вытанчанасць не магла не праявіцца».
   «Калі вы так кажаце, Холмс. Нічога з гэтага для мяне не было відавочным».
  «А як наконт закінутых хворасцяў? «Вой, Ерсен?» «За тое, што вы дрэнна з намі абышліся». Я вам кажу, што чалавек можа так гаварыць, але не будзе так пісаць, фанетычна, ужываючы апостраф для абазначэння прапушчаных прыдыхальных зычных. Хутчэй, ён будзе пісаць словы так, як ён бачыць іх напісанымі ўсюды, правільна і цалкам. Да такіх прыёмаў звяртаецца толькі празаік, які жадае выклікаць у дыялогу рэгіянальны акцэнт. Тое ж самае і з ужываннем літар у прастамоўі. Увогуле, я непазбежна прыйшоў да высновы, што аўтар ліста быў чалавекам, які вельмі моцна імкнецца схаваць сваю сапраўдную асобу. Тым не менш, калі я чамусьці навучыўся з майго частага выкарыстання маскіровак, мастацтва ўвасаблення заключаецца ў тонкасці - патрэбная колькасць макіяжу, разважлівы абарот фразы тут, нюансаваны жэст там. Пакладзеце яго занадта тоўстым, і вы аддасце гульню. Патрабуецца лёгкі дотык, каб зрабіць хітрасць пераканаўчай, а нашаму аўтару ліста гэтага відавочна не хапала».
  «Тады, калі лісты прыйшлі не ад гэтага меркаванага манкуніянскага ўдаўца, — сказаў я, — ад каго яны?»
  «Галоўнае пытанне заключаецца не столькі ў тым, хто?» як «чаму?». Навошта накіроўваць такую атруту на Юстафія Агія? Навошта рабіць гэта, прыкідваючыся нейкай звычайнай, неіснуючай асобай?»
  «Прытворства, безумоўна, нарадзілася з-за страху расправы».
  «Зразумела, але навошта ісці так далёка?» - сказаў Холмс. «Шэраг кароткіх, змястоўных паведамленняў, якія паклёпнічаюць на характар і сумленнасць Агіуса, падыдуць таксама. Такімі з'яўляюцца большасць лістоў з атрутай. Нічога з гэтай гульнёй».
  «Як вы лічыце, ці ёсць сувязь паміж літарамі і прывіды? Калі лістоў было з дзесятак і яны прыходзілі раз на два тыдні, то, па маіх падліках, яны пераставалі прыходзіць позняй восенню. Неўзабаве, у лістападзе, Агіус выявіў першы адбітак сажы».
  «З чаго мы павінны зрабіць выснову, што прывід на 23 Tarleton Crescent — гэта трывожны дух нябожчыцы жонкі пісьменніка?» - сказаў Холмс.
  «Не, здаецца, вы цвёрда перакананыя, што прывід — падробка, нейкая містыфікацыя. Аднак ці мог аўтар ліста вырашыць зьмяніць вугал атакі?»
  «Вы маеце на ўвазе, што перайшоў ад эпісталярнага да практычнага?» Мой спадарожнік кіўнуў галавой набок. «Гэта мне прыйшло ў галаву, і, як кажуць здагадкі, гэта не неверагодна. Безумоўна, час падтрымлівае ідэю, як вы адзначылі, і існуе тэматычная ўзгодненасць паміж адным і другім, наколькі цень жанчыны цалкам можа шукаць помсты з-за магілы мужчыну, чыё грэбаванне бяспекай быў прычынай яе смерці. Можна сцвярджаць, што лісты былі адпраўлены для таго, каб падрыхтаваць глебу, пасеяўшы насенне таго, што павінна было адбыцца, падказваючы ідэю прывіда ў галаве Агія - ідэю, якая потым як бы ўвасобілася ў плоць наступнымі падзеямі. І ўсё ж сувязь застаецца нетрывалай і, магчыма, не больш чым выпадковасцю…»
  Голас Холмса сціх. Потым, пляснуўшы мяне па спіне, ён сказаў: «Аўтар ліста — самазванец, у гэтым я ўпэўнены. Я думаю, што тое, што я зараз назваў, — гэта нейкая мая самадурства».
  «Вы збіраецеся звярнуцца да адной са сваіх вышэйзгаданых маскіровак?» Я сказаў.
   «Абсалютна правільна, стары. Чалавек, з якім мне трэба пагаварыць, не ведаючы, хто я на самой справе, гэта Старрыдж».
  «Камердынер Агіуса».
  «Тое самае. У рэшце рэшт, калі вы хочаце даведацца ўсё, што трэба ведаць пра чалавека - яго праўды, яго матывацыі, яго сакрэты - у каго лепш спытаць, як не ў яго камердынера?»
  OceanofPDF.com
   Раздзел дзевяты
  ЗВАНЕ ПАЦУКАЛОВ
  
  ТНаступным вечарам мы з Мэры сядзелі каля вогнішча - я праглядаў апошні Lancet , яна занятая вышываннем крыжыкам - калі ў дзверы пазванілі. Служанка Энід пайшла адказаць і неўзабаве вярнулася, каб абвясціць, што тэлефанаваў пацуклаў.
  - Кажа, што прыйшоў расставіць свае пасткі, - сказала Энід.
  «У гэтую гадзіну?» - сказала Мэры, гледзячы на гадзіннік, стрэлкі якога паказвалі незадоўга да дзевяці. «Гандляру ўжо позна заходзіць, праўда?»
  «Я сказаў яму гэта, мэм. Ён кажа, што цяпер у Падынгтане іх навала. Пацукі, гэта значыць. Ён і іншыя лаўцы пацукоў працуюць усе гадзіны, якія пасылае Бог, каб быць у курсе».
  «Тады добра». У голасе Мэры чулася здзіўленне. «Правядзіце яго».
  Пацукалоў увайшоў у сталовую, сціскаючы абедзвюма рукамі сваю плоскую шапку і пакорліва кланяючыся. Шынель яго расхістаўся каб выявіць пацёртую камізэльку з мноствам кішэняў і штаны, завязаныя ніжэй калена скуранымі калашынамі. Яго валасы выглядалі як непакорлівая пасівелая швабра, а косткі пальцаў былі вузлаватымі, агрубелымі за гады фізічнай працы.
  «Прашу прабачэння, што патурбаваў вас, сэр і спадарыня», — сказаў ён. «Толькі, як я толькі што казаў гэтай вашай паненцы, па гэтым кутку Лондана ходзяць пацукі. Яны сотнямі вылазяць з каналізацыі ў пошуках ежы. Было б добра, калі б я "прапанаваў мне наведаць ваш склеп і кладоўку і расставіць пасткі і атруту".
  - У іншым выпадку, містэр Холмс, - сказала Мэры, - вы маглі б далучыцца да нас каля каміна і, магчыма, выпіць. Энід, ты прынясеш келіх віна для нашага нечаканага госця? Ад вячэры яшчэ засталося кларэту».
  Пацукалоў перастаў горбіцца і выпрастаўся, выраз ягонага твару з назойлівага стаў добрасумленна-шкадлівым.
  «Сапраўды, місіс Уотсан, — сказаў ён тымі рэзкімі, выразнымі тонамі, якія я так добра ведаў, — ваша праніклівасць не мае сабе роўных. Ватсан? Вы ведалі , што гэта я?»
  "Вядома", сказаў я.
  «Не хлусі. Вас прынялі».
  «Добра. так. Я быў».
  «Я бачыў, як ты надзімаўся, абураўся ўварваннем гэтага бруднага рабочага ў твой прыемны вячэру».
  «Я хацеў сказаць табе, каб ты вярнуўся заўтра ўдзень».
  «У той час як ваша дарагая жонка ў адно імгненне прагледзела мяне». Холмс зняў парык і прыгладзіў свае сапраўдныя валасы, перш чым сесці. «Што выдала мяне, місіс Уотсан?»
  - Тры рэчы, містэр Холмс, - сказала Мэры. «Па-першае, наш звычайны крысялоў прыйшоў толькі на мінулым тыдні. Вы не маглі гэтага ведаць; Джон таксама не зрабіў гэтага, бо ў той час ён быў у абходзе. Хлопец не вярнуўся б так хутка пасля апошняга разу. Іншы крысялоў таксама не асмеліцца замахнуцца на яго «тэрыторыю». Гэтыя людзі - вельмі тэрытарыяльная парода, і браканьерства кліентаў канкурэнтаў лічыцца недаравальным праступкам. Таму было верагодна, што той, хто тэлефанаваў, быў не тым, за каго сябе выдаваў».
  «Я бачу. Вашы развагі бездакорныя. А другое?»
  «Рэдкі пацукалоў нікуды не ідзе без свайго тэр'ера. У нашага звычайнага мужчыны пастаянна ходзіць па пятах Ёрк. Гэты сабака - самая мілая дробязь, пакуль яна не заўважае пацука, пасля чаго становіцца смяротнай жывой ракетай.
  «Я буду мець гэта на ўвазе, калі буду зноў прымаць гэтую ролю ў будучыні. Магчыма, мiстэр Шэрман з Пiнчын-лейн зможа арандаваць мне тэр'ера. І трэцяе, апошняе?»
  - Вашы вочы, містэр Холмс, - сказала Мэры. «Гэта тое, што замацавала яго для мяне. Вы не можаце змяніць свае вочы. Можна жмурыцца, можна надзяваць акуляры, але сваёй жывасцю і сваёй крэмневай шэрасцю яны застаюцца даволі своеасаблівымі. Жанчына заўсёды звяртае ўвагу на вочы мужчыны, а ні ў аднаго мужчыны няма такіх вачэй, як у вас. Яны ўнікальныя».
  «Сталіца!» - заявіў Холмс, пляснуўшы ў ладкі. «Уотсан, ты мог бы навучыцца аднаму-двум прыёмам у сваёй жонкі. Яе назіральнасць такая вялікая, што яна супернічае з маёй. Дзіўна, што табе можа сысці з рук што заўгодна , маючы такога пільнага мужа».
   «Я быў бы дурным нават спрабаваць падмануць сваю Мэры», — сказаў я, нахіліўшыся, каб пагладзіць яе па руцэ.
  Мы правялі некаторы час у бяздзейнай, прыемнай балбатні, пакуль, у рэшце рэшт, Мэры не адышла. «Я пакіну вас дваіх пагаварыць сам-насам», — сказала яна. «Містэр Холмс не прыйшоў бы сюды, гарачая нага ад нейкага тайнага расследавання, калі б у яго не было чагосьці важнага, каб перадаць. Добрай ночы, містэр Холмс.
  - Добрай ночы, мая дарагая лэдзі, - сказаў Холмс, ветліва напалову ўстаючы з крэсла. «Ваша кампанія была ўпрыгожваннем вечара, і ваша адсутнасць пакіне пустэчу».
  «Не позна спаць, Джон», — папярэдзіла мяне жонка.
  - Я не буду трымаць яго, - сказаў Холмс.
  «Я буду трымаць вас у выкананні гэтага абяцання, сэр».
  «Выдатная жанчына», - сказаў мой сябар пасля таго, як Мэры сышла. «Вы не маглі выбраць лепшага».
  - Я не ўпэўнены, што гэта быў мой выбар, - сказаў я, прыносячы х'юмідор і прапаноўваючы Холмсу некалькі цыгар. «Мне падабаецца думаць, што я сватаўся да міс Мэры Морстан, але ў рэтраспектыве менавіта яна праз невялікія знакі і намёкі зрабіла сватанне. Я проста, сам таго не ўсведамляючы, пайшоў, куды яна прывяла».
  «Так, хітрыкі прыгожага полу. Нягледзячы на тое, што жанчыны такія дзівосныя істоты, я не ўяўляю, каб калі-небудзь апынуўся ў сетках адной з іх. Якім жа адцягваннем было б аддаць сваю незалежнасць істоте чыстых эмоцый! Якая пагроза стабільнасці розуму, які вышэй за ўсё шануе логіку!»
  «Безумоўна, Мэры дэманстравала добрае разуменне логікі раней, калі яна пранікла ў вашу маскіроўку амаль раней, чым убачыла вас».
  «Яе дэдуктыўны аналіз нельга аспрэчыць», — дазволіў Холмс. «Але што гэта вырашыла для яе? Мае вочы. Яе жаночае захапленне маімі вачыма».
  «Ну, як бы там ні было...» Я запаліў двайную карону, і Холмс рушыў услед за гэтым прыкладам са сваёй панатэлай. «Я мяркую, што вы бралі інтэрв'ю ў камердынера Старрыджа, пакуль усё было так сфальсіфікавана. Што вы ад яго даведаліся?»
  «Вельмі добра, Уотсан. Спачатку мне трэба было ведаць, як ён выглядае, і таму, апрануты як сціплы валацуга, я бадзяўся ўчора ўдзень і ўвечары вакол Тарлтан-Крэсэнт, назіраючы за тым, хто прыходзіць і сыходзіць у нумары 23. Я хутка пераканаўся, што гэты дужы хлопец у высокай Зашпілены фрак, які пару разоў з'яўляўся ля ўваходных дзвярэй, напэўна, Старыдж. Мала таго, што ён адпавядаў апісанню, дадзенаму нам місіс Аджыус – «моцны ёман, моцнага целаскладу», – я выпадкова пачуў, як хатняя прыслужніца звярталася да яго па прозвішчы. Каля сямі вечара Старрыдж пакінуў маёмасць, і я сачыў за ім. Ён не хадзіў далёка, толькі ў паб «Чырвоны леў» у некалькіх вуліцах адсюль, дзе прайшоў за гадзіну да вяртання. Гэтым вечарам я вярнуўся ў Тарлтан-Крэсэнт, цяпер падмануты як Чарлі Джэпсан, пацуклоў па спецыяльнасці. Безумоўна, Старрыдж рызыкнуў выйсці прыкладна ў той жа час, што і раней. Я зноў ішоў па яго слядах усю дарогу да «Чырвонага льва», куды пасля кароткага перапынку, каб даць яму магчымасць уладкавацца, я ўвайшоў.
  «Старрыдж быў адзін за сталом і выпіваў паўлітра. Я купіў адзін сабе, потым прамчаўся міма яго з напоем у руцэ, толькі спатыкнуўся і – ах, бяда! – выліце на яго. Не ўсю пінту, заўважце, але дастаткова, каб зрабіць беспарадак на яго пінжаку. Я ўсё прасіла прабачэння, выцірала насоўкай пляму ад піва і прасіла прабачэння.
   «Тысяча прабачэнняў, таварыш», — сказаў я. — Нязграбны я стары! Вы павінны пачуць маю гаспадыню. «Чарлі Джэпсан, ты вялікі дурань», — кажа яна. «Вы можаце спатыкнуцца аб мураша на падлозе, вы можаце».
  «Старрыдж быў раздражнёны, і не дзіўна; але чым больш я прыніжаў сябе, тым спакайнейшым ён станавіўся, і як толькі я прапанаваў купіць яму паўлітра ў якасці ўзнагароды, ён быў цалкам гатовы пакінуць мінулае мінулым.
  «Паводле справы, нельга купіць незнаёмца і не пагаварыць з ім. Неўзабаве я сядзеў за сталом Старрыджа, і мы размаўлялі так прыязна, нібы ведалі адзін аднаго шмат гадоў. Характэрна, што ў яго і Чарлі Джэпсана аказалася шмат агульнага. Абодва нарадзіліся і выраслі ў Бермандсі, абодва гулялі ў дзяцінстве сярод мясцовых прыстаняў і на глеістых роўнядзі ў цені Таўэрскага моста, і абодва з настальгічнай любоўю ўспаміналі шкодны пах гарбарных заводаў раёна і больш прыемны водар, які зыходзіў ад Peek, Frean пякарня на Клементс-Роўд, што прывяло да таго, што мястэчка ў прастамоўі называюць Бісквітным горадам».
  - Абуральны блеф з вашага боку, Холмс, - сказаў я.
  Мой сябар паціснуў плячыма. «Старрыдж прапанаваў успаміны. Я проста паўтарыў іх, дадаўшы некаторыя ўласныя праўдападобныя дэталі, заснаваныя на маіх наяўных ведах аб мясцовасці. Частка пра Peek, Frean bakery і Biscuit Town, напрыклад - гэта быў мой уклад. Ва ўсякім разе, заваяваўшы яго давер і замацаваўшы яго, купіўшы яму чарговае піва, я пачаў асцярожна распытваць яго пра яго цяперашнюю сітуацыю. Хлопец быў у змрочным настроі.
  "Я баюся за сваю будучыню", - панаракаў ён. «Я камердынер джэнтльмена, і, здаецца, я застануся без працы».
   «Мне вельмі шкада гэта чуць, — сказаў я. — Аднак я ўпэўнены, што такому добраму, сумленнаму чалавеку, як ты, не складзе працы заняць падобную пасаду ў іншым месцы. Напэўна, у Лондане шмат джэнтльменаў, якія шукаюць надзейнага камердынера.
  «Але я быў на службе ў майго гаспадара амаль дзесяць гадоў, — сказаў ён, — і мне стала добра там, дзе я знаходжуся». Я не магу сказаць, што з ім было лёгка працаваць, але я ведаў, як з ім абыходзіцца».
  «Канечне, вы б, — сказаў я. — Мы, хлопцы з Бермандсі, нічога, калі не здольныя».
  «На гэта Старрыдж удзячна засмяяўся. «Так і мы. Калі вы выраслі сярод жулікаў і валацуг, якіх вы сустракаеце на востраве Якава і ўнізе па Олд-Кент-роўд, мала што ў свеце можа вас напалохаць. Менш за ўсё кепскі характар у шыкоўнага пана. Ён ні да каго не быў добрым, мой гаспадар не быў добрым, нават да сваёй радні. О, тое, як ён абыходзіўся са сваёй жонкай і сынам - гэта было няправільна, Джэпсан. Зусім не правільна. Чалавек з нашай старой сядзібы мог бы паводзіць сябе так, але вы ніколі не чакаеце, што гэта будзе брыдка, праўда? Проста паказвае, што людзі ёсць людзі, на якім бы месцы яны ні знаходзіліся. Тым не менш, я меў меру яго, я мог вытрымаць яго буры, і гэта было добрае жыццё.
  «Што здарылася?» Я сказаў. — Калі гэта не груба з майго боку пытацца. Калі так, проста скажыце. Проста скажы: «У цябе расквітнелая шчака, Чарлі Джэпсан», і я кіну свой крук».
  «Як усё пайшло не так? Ад гэтага вісіць казка, мой сябар».
  «У мяне ёсць час, Старрыдж», — сказаў я. «У мяне таксама ёсць манеты».
  «Камердынер падумаў на імгненне, потым працягнуў мне сваю пустую шклянку. «Напоўніце яе, і я вам скажу».
  OceanofPDF.com
   Раздзел дзесяты
  ХІСТКІЯ АСНОВЫ ВЯЛІКАГА БАГАЦЦЯ
  
  СХерлак Холмс выцягнуў клубок цыгарнага дыму, потым пачухаў па адным з суставаў пальцаў, адслойваючы трохі старанна нанесенай тэатральнай замазкі, якая рабіла іх такімі мазолістымі.
  «Я не буду цешыць вас усёй гісторыяй у голасе Старрыджа, Уотсан», — сказаў ён. «Я дам вам тыя элементы, якія маюць дачыненне. Старрыдж перш за ўсё вызначыў свайго гаспадара як Юстафія Агія. Учуўшы назву, я глядзеў пуста, і ён растлумачыў пра баваўняныя фабрыкі Агіуса і перавагу ў гэтай галіне. Потым ён распачаў расказ пра прывіды ў доме, пацвярджаючы ўсё, што нам ужо расказалі Агіус і місіс Агіус. Ён абвясціў, што яго збянтэжылі сажавыя адбіткі.
  «Калі містэр Агіюс паказаў нам гэтыя сляды ад ног на дыване ля свайго ложка, — сказаў ён, — я быў вельмі збянтэжаны. «Знясі мяне», — падумаў я. «Адкуль яны маглі ўзяцца?» Я напалову задумаўся, ці не зрабіў гэта нават я, бо я быў апошнім каб увайсці ў спальню раней за яго. Такія сляды не з'яўляюцца на пустым месцы, праўда?
  «Ён таксама казаў пра неспакой, які ўзнік сярод хатняга персаналу, калі дзіўныя з'явы працягваліся. Больш забабонныя з іх хадзілі вакол і мармыталі малітвы сабе пад нос, і, як мы ведаем, пакаёўка была так засмучана ўсім гэтым, што звольнілася.
  «Праз некаторы час містэр Агіус прыйшоў у адчай», — сказаў Старрыдж. — Ён нават заходзіў да дэтэктыва — Холмс яго завуць? Гэта было пазаўчора. Ён сказаў мне, што гэты чалавек дасягнуў прыкметных поспехаў, дакапаўшыся да праўды аб некаторых вельмі дзіўных справах. Ён вярнуўся ў моцным цямніцы. - Хлопец - невыносны прыдзір, Старрыдж! - сказаў ён. «Абвінавацілі мяне ў хлусні! Практычна смяяліся мне ў твар! Але я яму ўсё роўна выдала салідны чэк. Ён павінен заскочыць заўтра. Яму лепш, гэта ўсё, што я магу сказаць. Яму б лепш было».
  Я хмыкнуў. - Я здзіўлены, Холмс, вы змаглі захаваць цвярозы твар, чуючы, як пра сябе гавораць у такіх грэблівых словах.
  «Усё, што Чарлі Джэпсан зрабіў, гэта стомлена паківаў галавой, — сказаў Холмс, — як быццам ён у свой час сустракаў шмат невыносных прыдзірак і быў занадта знаёмы з гэтым тыпам.
  «Тады Старрыдж пачаў гаварыць пра фатальную ноч. Па-першае, ён вагаўся. «Вы сапраўды падумаеце, што я палавіністы, калі я скажу вам гэта», — сказаў ён. «Я не ўпэўнены, што трэба. Я маю на ўвазе, хто, калі хоча, каб яго ўспрымалі сур'ёзна, прызнаецца, што бачыў прывід?
  «На гэта Чарлі Джэпсан адказаў, што, на яго думку, «прывіды, гобліны і іншае» былі рэальнымі, і згадаў выпадак калі, раскладваючы свае пасткі ў сутарэннях працоўнага дома на дарозе Саўтварк, ён наткнуўся на аднаго з легендарных пацучыных каралёў - паўтузіна шкодных істот са скручанымі разам хвастамі, усё яшчэ жывыя, але не здольныя аддзяліцца адна ад адной, вішчучы і курчыцца. Вядома, ён забіў іх, але пацучыны кароль, як вядома, дрэнная прыкмета, і тое, што павінна было адбыцца ўсяго праз дзень, але яго ўласная маці памерла. «Узята раптоўна, у выніку інсульту, і вы сказалі мне, што гэтыя дзве рэчы не звязаны».
  - О, Холмс, - папярэдзіў я. «Якая жудасная выдумка».
  «Але гэта паслужыла мэты, Уотсан. Гэта дапамагло Старрыджу пераадолець сваё нежаданне. Ён распавёў, як яго разбудзіў гаспадар неўзабаве пасля поўначы і праводзіў яго ў калідор, каб даведацца пра шум, які пачуў Агіус. Да гэтага моманту нашай размовы Старрыдж быў моцна п'яны, але, нягледзячы на гэта, а можа, менавіта таму, яго апісанні былі яркімі і пераканаўчымі. Ён расказаў мне, як пры святле лямпы ўбачыў на падлозе аскепкі шкла. Гэта была чарка, сказаў ён, якую нейкім чынам разбілі ўшчэнт. Ён змог ідэнтыфікаваць яго як такі, таму што пазней ён прыбіраў завалы. «Напэўна, гаспадара разбудзіла гэтая чарка», — сказаў ён. «Але як ён апынуўся там на падлозе калідора, я паняцця не маю. Ён і яго выгляд належаць у шафе ў сталовай».
  «Таямніца чаркі, аднак, была менш за ўсё яго клопатаў, таму што тут адразу праявіўся прывід. Па словах Старрыджа, прывід быў «увесь ірваны і разарваны, як цень, які пацярпеў ад пашкоджанняў». Ён сказаў што, убачыўшы гэта, у яго перахапіла дыханне, а сэрца часова, здавалася, перастала біцца.
  «Я праслужыў у арміі, перш чым пайсці на службу, — прызнаўся ён. 'Пяхотнік. Радавы, даслужыўся да капрала. Бачыў дзеянні ў Зулускай вайне, як у Ісандлуане, так і ў Дрыфце Рорка. Я лічу сябе мужным чалавекам. Ну, я скажу табе, Джэпсан, што гэтая штука выклікала ў мяне калатушу, як ты не паверыш. Тое, як ён вісеў у паветры, хістаючыся з боку ў бок, гэты... гэты ўчастак большай цемры сярод змроку. А потым падняла руку...»
  «Вы павінны былі бачыць, як піва ў куфлі Старрыджа хлынула, калі ён паднёс яго да вуснаў і зрабіў вялікі глыток, Ватсан. Вось наколькі хісткай была яго рука.
  «Прывід падняўся ўверх, знік, і Агіус упаў з крыкам. Старыдж, распазнаўшы сімптомы цяжкай формы прыступу стэнакардыі, ачуўся ад жахлівага ступару і пабег прынесці дот з жамчужынамі нітрыту амілу свайго гаспадара. Перахоплены місіс Агіус, ён даў ёй доты, як прасіла, і дазволіў ёй даць іх свайму мужу. Ён глядзеў, як яна адну за адной даставала з бляшанкі тры жамчужыны і разбівала іх пад носам Агіуса. У сваёй спешцы і хваляванні, сказаў ён, яна намацала першы і выпусціла яго. Маленькая шкляная ампула згубілася ў зморшчынах яе начной кашулі, але яна хутка знайшла яе і ўклала. Наступныя два рушылі ўслед, але Старрыдж з нарастаючым жахам убачыў, як жамчужыны не дзейнічаюць.
  «А потым майго гаспадара не стала», — сказаў ён. «Яго галава ляжала на каленях місіс Агіюс, ён паглядзеў на яе і сказаў, што яна Імя, Фэй, і гэтае слова ператварылася ў жудаснае паласканне горла, накшталт: «Fayeggghhh». І гэта было ўсё. Напалоханы да смерці. Няма іншага спосабу апісаць гэта, Джэпсан. Мой гаспадар быў да смерці напалоханы гэтым жудасным чорным прывідам; і калі б мая ўласная канстытуцыя не была такой трывалай, як ёсць, я мог бы пайсці тым жа шляхам. Нават цяпер, проста перажываючы гэты момант, мае далоні вільготныя, а ў жываце стаіць вузел. Я не ведаю, як я калі-небудзь пераадолею гэта».
  «Чарлі Джэпсан быў спагадлівы, наколькі гэта магчыма. Ён сказаў, што ні на хвіліну не сумняваўся ў праўдзівасці гісторыі Старрыджа.
  «Але гэта быў далёка не канец, Уотсан. Невыразна прамаўчаўшы, Старрыдж пачаў выдаваць большы давер, як я і спадзяваўся. Падобна на тое, што імперыя баваўнянай фабрыкі Юстафія Агія не была такім магутным непахісным будынкам, пра які можна было меркаваць. У апошнія месяцы свайго жыцця Агіюс больш не сачыў за яго працай так старанна, як належыць. Гэтаму спрыялі розныя прычыны, сцвярджаў Старрыдж. Адным з іх было пагаршэнне здароўя. Іншым быў пажар на млыне Рочдэйл і звязаныя з гэтым смерці.
  «Вы чулі пра гэта?» - спытаў мяне Старрыдж.
  «Я сказаў, што памятаю, што нешта чытаў пра гэта ў газетах.
  Старыдж сказаў, што Агіус мог зрабіць так, што катастрофа яго не закранула, але ў глыбіні душы гэта яго знервавала. Зноў і зноў ён спасылаўся на гэта, настойваючы на тым, што не зрабіў нічога дрэннага і што няшчасныя выпадкі могуць адбыцца нават на самых добраўпарадкаваных працоўных месцах. Тым не менш з моманту пажару ён стаў замкнёны ў сабе, абалонка самога сябе, і часта Старыдж знаходзіў яго сядзячым за сваім сталом, утаропіўшыся ўдалячынь, абхапіўшы галаву рукамі і выплюшчыўшы вочы.
  «У выніку Агіус страціў упэўненасць і пачаў прымаць няўдалыя бізнес-рашэнні. Напрыклад, ён пераплачваў за бавоўну-сырэц. Звычайна ён прымушаў сваіх пастаўшчыкоў у Індыі і Амерыцы да касцей скараціць прыбыткі. Гэтага ўжо не было, і пастаўшчыкі ахвотна карысталіся яго слабасцю, завышаючы цэны. Там, дзе ён выкручваў з іх усё да апошняй капейкі, цяпер яны рабілі тое ж самае з ім.
  «Яго страхавыя абавязацельствы таксама рэзка ўзраслі ў выніку пажару, і быў іск аб інцыдэнце, які так і не дайшоў да суда, але паслугі адваката Chancery Lane каштуюць нятанна. Карацей кажучы, паўсюль з'яўляліся фінансавыя расколіны, якія ператвараліся ў прорвы, і каб запоўніць гэтыя дзіркі, Агіюсу прыйшлося шукаць грошы ў іншым месцы. Спачатку ён паспрабаваў атрымаць банкаўскія крэдыты, але калі яны апынуліся занадта дарагімі, ён звярнуўся да іншых сродкаў. У яго былі зберажэнні, большая частка якіх атрымала ад вялікай спадчыны, якую жонка атрымала пасля смерці бацькі. Ён пачаў акунацца ў гэта, спадчына, вядома, па праву належала яму як яе мужу. Тым не менш голад яго даўгоў быў велізарны і не мог насыціцца ".
  - Адкуль Старыдж, просты камердынер, мог так шмат ведаць аб бізнесе свайго гаспадара? Я сказаў.
  «Праз простае падслухоўванне», — сказаў Холмс. «Ён падслухаў спрэчкі паміж Агіем і яго жонкай, і таксама размовы ў кабінеце Агія паміж чалавекам і рознымі крэдыторамі. Тое, чаго ён дакладна не ведаў, мог зрабіць выснову. Старыдж не дурань. Карацей кажучы, ён лічыў, што Юстафію Агіюсу застаюцца лічаныя тыдні ад банкруцтва».
  «Нябёсы!» Я сказаў. «І ён адзін з самых багатых людзей ва ўсёй Англіі».
  "Часта вялікае багацце трымаецца на хісткай аснове", - сказаў Холмс. «Гэта вагальная вежа запазычанняў, крэдытных рычагоў і вэксаляў, і ўсё, што патрабуецца, — гэта некалькі невялікіх узрушэнняў, каб уся структура развалілася».
  «Перспектыва непазбежнага краху, напэўна, была для яго пакутай».
  «У гэтым плане смерць - гэта, магчыма, лепшае, што магло здарыцца з Юстафіем Агіем. Пра гэта казаў і сам Старыдж. «Там, дзе цяпер мой гаспадар, Джэпсан, яму лепш. Ён, вядома, не бяднейшы! - дадаў ён, як слабы жарт.
  «Як ішлі яго фінансы, — сказаў я, — гэта гучыць так, быццам бы ты ўсё роўна застаўся б без працы, нават калі б ён застаўся жывы».
  «Гэта амаль дакладна», - пагадзіўся Старрыдж. «Праз некалькі тыдняў, у лепшым выпадку праз некалькі месяцаў, я, напэўна, быў бы такім, якім вы мяне знаходзіце цяпер. Сапраўды, яго смерць толькі паскорыла непазбежнае».
  «Я купіў яму апошнюю пінту і апраўдаўся. — Мне трэба ўстаць на світанні, — сказаў я. «Гэтыя пацукі не трымаюць гадзін для зносін. Рады пазнаёміцца, Старрыдж. Я спадзяюся, што ваша жыццё хутка павернецца да лепшага».
  «Прашу прабачэння за тое, што так доўга нахіляў вашае вуха».
  «Нічога не думай пра гэта. Калі я не магу зрабіць ласку аднаму з Бермандсі і выслухаць яго, якая з мяне карысць?
   «З гэтымі словамі я пакінуў «Чырвоны леў» і паспяшаўся ў Падынгтан і ў дом доктара Джона Х. Ватсана. На чыю гасціннасць я, я бачу, пасягаў дастаткова доўга.
  Я толькі што паддаўся моцнаму пазяханню. «Прабач, стары. Сённяшні дзень быў доўгім і даволі напружаным. Зімовыя хваробы, ведаеце».
  «Гэта нармальна. У рэшце рэшт, я паабяцаў духмянай місіс Уотсан, што не буду адрываць вас ад ложка надоўга. Калі Холмс падняўся, ён сказаў: «Гэтая справа далёка не скончана. Я поўны рашучасці дайсці да сутнасці, і з гэтай мэтай я размясціў некалькі нерэгулярных супрацоўнікаў за межамі 23 Tarleton Crescent на змены, каб назіраць за працэсам там і папярэджваць мяне аб усім, што ўяўляе цікавасць.
  «Вы думаеце, што «прывід» можа з'явіцца зноў?» Я сказаў.
  «Я думаю, мой добры сэр, — сказаў Шэрлак Холмс, вяртаючы сівы парык на галаву і пераймаючы паўднёва-ўсходні лонданскі акцэнт Чарлі Джэпсана, — што пацукоў яшчэ трэба лавіць».
  OceanofPDF.com
   Раздзел адзінаццаты
  НЕПРАВІЛЬНАЯ ДЗЯЎЧЫНА
  
  Тпраз два дні, напярэдадні Новага года, я накіраваўся на Бэйкер-стрыт, 221B. Мне было цікава даведацца, ці злавілі яшчэ пацукоў.
  Там, з Холмсам у яго пакоях, я знайшоў дзяўчыну гадоў трынаццаці ці чатырнаццаці. Яна была апранута ў вопратку, якая была на адзін крок вышэйшая за лахманы, а яе валасы былі падстрыжаныя коратка, нястрыжана, што ў спалучэнні з кірпатым носам і рашуча пастаўленай сківіцай надавала ёй выгляд хлопчыка. Я пазнаў у ёй члена банды вулічных арабаў, вядомай як «нерэгулярныя людзі» на Бэйкер-стрыт, хоць яе імя ў той момант не ўзнікла ў мяне. Па загадзе Холмса яна дапівала адну з цыгарэт Холмса. Я назіраў, як яна запальвае рэч натрэніраваным паветрам і з удзячнасцю выдыхае лёгкія дыму.
  — Добра, — з адабрэннем сказала дзяўчына. Яна разглядала цыгарэтны пачак. «Як яны называюцца? Паша? Вы так гаворыце слова? Гэта той брэнд, які я б купіў, калі б у мяне былі грошы. У любым выпадку пераўзыходзіць кепскага Вудбайна».
  - У тым пакеце засталося паўтузіна, - сказаў Холмс. «Захавай іх, яны твае. Ах, Ватсан. Які выпадковы час. Вы памятаеце Нэл Бакстэр, ці не так? Вядомая сярод равеснікаў пад псеўданімам «Мусі».
  - Маладая лэдзі, - кіўнуў я.
  — Доктар, — сказаў вожык, хаваючы пачак цыгарэт у кішэню. «Рада бачыць вас зноў. І выглядаць так жа хвацка, як заўсёды, я магу сказаць.
  Я не ведаў, як адказаць на камплімент адносна маёй знешнасці ад дзяўчыны, дастаткова маладой, каб быць маёй дачкой, таму я проста кашлянуў і ўважліва ўглядаўся ў мядзведжую шкуру ля сваіх ног. Здавалася, гэта яе забаўляла.
  - Маўсі толькі што прыбыла, - сказаў Холмс, - але яна прынесла навіны.
  «Развіццё справы Агіуса?» Я сказаў.
  «Я так лічу. Мышка?»
  - Як я толькі што казала вам, містэр Холмс, - сказала дзяўчына, - я і іншыя нерэгулярныя салдаты, мы рабілі менавіта тое, што вы прасілі. Мы сачылі за тым домам у Тарлтан Крэсэнт днём і ноччу, парамі. Уігінс арганізаваў усё гэта, даючы нам час, калі мы павінны быць там і таму падобнае. Такі ён добры, і гэта ён таксама падказаў, што ў парку насупраць можна было б прыстойна схавацца. Проста пераскочыце за парэнчы і стуліцца за дрэвам. Больш ніхто туды не пойдзе, толькі ў гэты час года, калі трава ўся ў гразі і паўсюль валяюцца кучы халоднага мокрага лісця, так што вас наўрад ці заўважаць. Доукс, заўважце, ён жа прыехаў. Сіняя бутэлька, якая рабіла абыход, убачыла яго і МакГі і сказаў ім выйсці. Ну, відавочна, Доукс і МакГі пабеглі. Ні перад адным міліцыянтам яны не паклоніліся. МакГі ўцёк, але Доукс не так хутка стаіць на нагах з-за яго малаткападобных пальцаў, і гэты медзь быў адным з тых, хто мае трохі шыкоўнасці. Дагнаў Доукса і добра яго абляпіў, перш чым адправіць яго збіраць рэчы. Рагамафінам, такім як мы, не месца ў нахабным старым Найтсбрыджы, праўда?»
  - Трагічная гісторыя, - сказаў Холмс. «Я спадзяюся, што Доукс не ў горшым стане пасля таго, як сутыкнуўся з законам».
  «О, божа, не, - сказаў Маўсі, нязмушана паціснуўшы плячыма. «Эксперты абшарпавалі Дукса. У параўнанні з гэтым гэта было не больш чым лёгкае сціранне пылу, і тоўстае вуха, якое ён атрымаў, хутка супакоіцца».
  «Тады да справы, Маўсі. У нас няма ўсяго дня».
  «Вядома, містэр Холмс, вядома. Ну, толькі дзве гадзіны таму мы пачалі нашу другую чаргу ў якасці назіральнікаў. Гэта я і Дэйві Уолтэрс, якія працуюць у змену з поўдня да васьмі. Калі мы ўчора рабілі тую ж змену, не было чаго паведамляць. Мы бачылі, як вугальшчык рабіў дастаўку, і хлопчык мясніка таксама, і ў нейкі момант пакаёўка выйшла выгуляць сабаку. Маленькая рысачка з кучаравым хвастом, як у свінні. Сабака, гэта значыць, не пакаёўка. Гэта было звычайнае, што можна ўбачыць у такім вялікім доме».
  - Так, - сказаў Холмс. «Вы і іншыя нерэгулярныя павінны былі прыйсці да мяне толькі ў тым выпадку, калі здарыцца нешта незвычайнае. Гэта была інструкцыя, якую я даў вам праз Уігінса.
  - І гэта сапраўды адбылося, сэр, - сказаў Маўсі. «Я толькі прыступаю да гэтага. Учора мы з Дэйві не бачылі ні скуры, ні валасоў гаспадыні дома. Яе сын таксама. Менавіта іх вы сказалі нам асабліва сачыць, і яны засталіся на месцы. Мне сказалі, што ніхто з іншых іх таксама не бачыў. Тады, сёння ў абедзенны час, хто павінен высунуць галаву за дзверы, як не гэтая жанчына з высокага класа. Першым яе заўважыў Дэйві. Яна была прыгожая, як вы сказалі, містэр Холмс, і апранутая ва ўсё чорнае. Вось як мы даведаліся, што гэта павінна быць жонка, удава гаспадара дома. Яна зірнула ў абодва бакі, нібы правяраючы, ці чысты бераг, потым рэзка выйшла і пайшла па вуліцы. Натуральна, я вырашыў сачыць за ёй. Я мог і не так, але яна паводзіла сябе так таемна, і я падумаў пра сябе: «Калі гэта не тое, што містэр Холмс мае на ўвазе незвычайнае, я Каралева Савская». Яна несла з сабой вялікі стары скураны чамадан, больш за тое. A – whatchemacall – сумка Gladstone. Выглядаў цяжкім, так і быў, і, калі яна хадзіла, ён трохі ляскаў. Мне было цікава, навошта джэнтльмену цягаць з сабой свой чамадан, калі ёсць слугі, якія павінны рабіць для яе такія рэчы. Мне таксама было цікава, чаму яна сама па сабе. Такія дамы не схільныя выходзіць на вуліцу без суправаджэння або кампаньёна, праўда?»
  «Ах, цяпер усё гэта цікава », - сказаў Холмс. «Твае інстынкты здаюцца здаровымі, Маўсі. Працягвай».
  «Такім чынам, я сачыў за ёй, як я ўжо казаў, пакінуўшы Дэйві несці вахту без мяне. Я добры кравец, я. Скрытны, як істота, у гонар якой мяне назвалі, і такі ж цяжка заўважыць. Жанчына прайшла ўсю дарогу да Найтсбрыджа - я маю на ўвазе дарогу - і я падумаў, што яна можа злавіць таксі там. Але не, яна проста працягвала цягнуцца далей, пешшу, міма Гайд Парк Корнер, уздоўж Пікадзілі, затым уверх у Соха, і там яна падышла да дома. Гэта быў пансіянат з шыльдай у акне «Здаём нумары». Пагрукала ў дзверы, і гаспадыня – мусіць, – адчынілася. Яны пагаварылі, гаспадыня зайшла, а потым праз хвіліну выйшаў гэты хлопец і павітаўся з спадарыняй».
  «Апішыце яго, гэтага «хлопчыка».
  «Высокі. Не тоўсты, але і не худы. Выгляд грушападобны. Рудыя валасы з праборам пасярэдзіне. У яго былі вялікія, густыя вусы, да таго ж зусім старыя, абвіслыя. Як пара вавёрчыных хвастоў, якія звісаюць з верхняй губы. Гучны, гулкі голас таксама, толькі я не мог разабраць нічога, што ён сказаў спадарыні, ці яна яму, таму што я быў занадта далёка, а міма было шмат руху і людзей. Яго голас нёсся, але словы не. Жанчына ўсё роўна ўвайшла, ён зняў з яе сумку Гладстона, а потым я стаў чакаць.
  «Як доўга?»
  «Прайшло не больш за трыццаць хвілін. Звон Святой Ганны двойчы прабіў чвэрць гадзіны, пакуль я быў там. Калі дама выйшла, хлопец быў з ёй і праводзіў яе поціскам рукі. Яна зноў несла чамадан, хоць цяпер, не магу паклясціся, але ён не выглядаў такім цяжкім. Ёй больш не трэба было цягаць яго, як раней».
  «Можа, ён нават быў пусты?» - спытаў Холмс.
  «Магчыма, я мяркую».
  «І куды яна падзелася далей?»
  «Усю дарогу дадому. Яна была хутчэйшая цяпер, на зваротным шляху, можа таму, што чамадан важыў не так шмат, ці магчыма таму, што яна скончыла свае справы на захадзе, радая, што ўсё скончылася, і імкнулася зноў быць у сваім доме.
  «Так, давайце не будзем разважаць аб рэчах, для якіх у нас няма канкрэтных доказаў, Маўсі».
  «Я проста кажу вам, што я бачыў. Ва ўсякім разе ў яе кроку была спружына. Гэта дакладна. І як толькі яна зачыніла за сабой дзверы, я ўдакладніў у Дэйві Уолтэрса, ці не было іншых прыбыццяў або ад'ездаў, і ён сказаў, што не было, таму я пабег прама сюды, да вас.
  - Вы выдатна паказалі сябе, маладая лэдзі, - сказаў Холмс.
  «Дзякуй, сэр», - сказала дзяўчына, затушыўшы дакураную цыгарэту.
  «Адна маленькая дэталь застаецца нявысветленай. Адрас, на які наведалася спадарыня».
  «Не праблема, сэр. Я запісаў гэта тут». Яна пастукала па галаве. «Гэта было на паўдарозе ўверх па Фрыт-стрыт, калі вы рухаецеся на поўнач да плошчы Соха справа». Яна дала нумар дома. «Цёмна-зялёныя дзверы і шыльда ў акне, вядома».
  «Выдатна. Вось табе».
  Холмс кінуў ёй паўкроны, якую Маўсі спрытна схапіў і сунуў у кішэню.
  - Ці варта нам трымаць вахту ў Тарлтан Крэсэнт, містэр Холмс?
  «Пакуль што так. Я паведамлю Вігінсу, калі гэта больш не спатрэбіцца».
  Маўсі Бакстэр выскачыла з пакоя, дастаючы на хаду свежую цыгарэту Пашы з пачка.
  OceanofPDF.com
   Раздзел дванаццаты
  МЕРКУЕМЫЯ ПАРАМУРЫ
  
  «ягэта неверагодна, - сказаў я.
  «Вы думаеце, Маўсі хлусіць?» - сказаў Холмс.
  «О, не. Што б яна атрымала ад гэтага? Яна ніколі не была б такой безразважнай. Вы змаглі б абвергнуць яе, і яна страціла б ваш давер, а разам з ім і сваё месца сярод нерэгулярных. Гэта пазбавіла б яе крыніцы даходу і, уласна, бясплатных цыгарэт. Я маю на ўвазе, што гэта неверагодна, што місіс Аджыус вядзе раман».
  Холмс падняў брыво. «Раман?»
  «Вось што гэта, ці не так? У Фэй Агіус ёсць палюбоўнік у Соха. Мне можа не спадабацца гэтая ідэя, але гэта відавочна. Яны спрабавалі некаторы час, але гэта быў першы раз, калі яна адважылася наведаць яго пасля смерці мужа. Нахабна з яе боку рабіць гэта праз некалькі дзён пасля падзеі. Можна падумаць, што яна пачакае яшчэ трохі, перш чым дамовіцца аб новым прызначэнні. Яшчэ і ў жалобе».
  «Магчыма, ёй не цярпелася паведаміць яму добрыя навіны».
   «Так, гэта павінна быць. «Дарагая, мой муж памёр. Нарэшце мы вольныя быць разам — нават ажаніцца».
  Мой сябар засмяяўся. «Ватсан, ты ведаеш, хто ты? Невылечны рамантык. Вы злучылі місіс Агіус з гэтым вусатым рыжым брава. Ведаючы, што яе шлюб быў без кахання, вы аддалі ёй запал. Ведаючы, што яе муж быў зверам, вы далі ёй сэра Лансялота. Гэта цудоўная выдумка, але яна не супярэчыць фактам. Падумайце пра гэта. Жанчына выходзіць з дому, каб сустрэцца з каханым. Яе рухі ўтойлівыя».
  «Гэтак жа, як апісаў Маўсі. Па той жа прычыне, сакрэтнасці, яна пазбягае таксі. Яна не хоча, каб хто-небудзь ведаў, куды яна пайшла. Ніякіх сьведак».
  «Так, але яна бярэ з сабой цяжка нагружаную сумку Гладстона?»
  «Я не ведаю. Я не эксперт па пазашлюбных сувязях. Яна можа.»
  «Ну, усё роўна параўнайце дарогу ўдавы Агіус у пансіён з яе дарогай назад. Маўсі сказаў, што яе тэмп там быў «пампаваным», але, калі яна вярталася, яна адчувала спружыну ў сваім кроку. Не будзем звяртаць увагу на эмоцыі, якія Маўсі прыпісваў ёй, якіх яна не магла ведаць, і прымем гэтыя паказанні на веру. Місіс Агіус пайшла туды павольна, але хутка вярнулася. Безумоўна, калі б яна збіралася сустрэць палюбоўніка, змяненне ў тэмпе было б наадварот. На выхадзе яна была ўсхваляваная, поўная надзей і чаканняў. Яна паскарае крокі, каб хутчэй дабрацца да месца прызначэння. На зваротным шляху, наадварот, яна будзе больш павольнай, у настроі разважанняў, напоўненай шчасцем, яе думкі затрымліваюцца на сувязі, якая толькі што мінула».
   «Я мяркую, што так».
  «І як яны рассталіся, гэтыя ўяўныя каханкі? Не было ні пацалунку на парозе, ні любоўнай ласкі, толькі поціск рукі».
  «Магчыма, яны не жадаюць выглядаць ласкавымі на публіцы», — запярэчыў я. «Іх раман пакуль павінен заставацца таемным».
  - А што тады наконт стану сумкі Гладстон? - сказаў Холмс. «Поўны, калі місіс Агіус прыбыла ў пансіён, пусты, калі яна сыходзіла».
  «Яна прынесла вопратку», — выказаў здагадку я. «Яна перадала іх мужчыне ў якасці часткі іх плана ўцячы разам пазней».
  «Адзенне, Ватсан, не бразгае, і змесціва сумкі Гладстон так і званітавала».
  «О, так».
  «Не, збярыце ўсе элементы разам, і раман - гэта найменш верагоднае тлумачэнне. Хутчэй я мяркую, што гэта была нейкая дастаўка. Місіс Агіюс нешта прыносіла гэтаму чалавеку або нешта вяртала яму».
  «Тады што гэта робіць яго? Калега? Супрацоўнік?»
  «Яго дакладныя функцыі яшчэ трэба вызначыць, і гэта наступнае для мяне на парадку дня», — сказаў Холмс. «Аднак я пакуль не магу прыступіць да гэтага. Чакаю ганца. Я адправіў тэлеграму нейкаму містэру Дэнверсу Локфорту, і яго адказ, я спадзяюся, будзе вельмі павучальным».
  «А хто, — спытаўся я, — містэр Дэнверс Лакфорт?»
  «Містэр Дэнверс Лакфорт — уладальнік баваўнянай фабрыкі, вельмі падобны на нябожчыка Юстаса Агіуса. Ён жыве ў Сэнт-Джонс-Вудзе, і калі тое, што мне сказалі, правільна, паміж двума мужчынамі было мала кахання.
  «Канкурэнт па бізнесе?»
  - Не зусім, - сказаў Холмс. «Лакфорт не ў той жа лізе, што і Агіус. Хутчэй, ён стаў няшчаснай ахвярай рэзкіх практык іншага. Хочаце пачуць, што здарылася?»
  «Хутчэй».
  «Тады я зраблю ўсё магчымае, каб сціснуць усю жаласную сагу ўсяго ў некалькіх фразах».
  OceanofPDF.com
   Раздзел трынаццаты
  УСЯ ЖАЛКАЯ САГА ПРА ДЭНВЕРСА ЛАКФАРТА Ў НЕКАЛЬКІХ СКАЗАХ
  
  «Агод таму, неўзабаве пасля пажару ў Рочдэйле, Юстас Агіус шукаў новую баваўняную фабрыку, каб купіць яе», — сказаў Холмс. «Замест таго, каб аднаўляць згарэлы млын, яму было танней набыць дзеючае прадпрыемства. Яго вока спыніўся на тым, што належаў Дэнверсу Локфорту. Ён знаходзіцца на беразе ракі Споддэн, цячэнне якой рухае вадзяныя колы. Цяпер, яшчэ ў 1847 годзе, у рамках запыту аб унясенні паправак у законапраект аб водазабеспячэнні Рочдэйла было прапанавана пабудаваць вадасховішча вышэй за ўсе млыны на Споддэне. Іх некалькі дзясяткаў, атрымліваюцца то бавоўна, то поўсць. Уладальнікі млына запярэчылі, заявіўшы, што перагародка ракі прывядзе да зніжэння плыні і, такім чынам, негатыўна паўплывае на іх працу, і прапанова была адхілена. Агіус, аднак, быў хітры. Ён даў зразумець, што ўлады Рочдэйла пераглядаюць план вадасховішча. Ён пераканаўся, у прыватнасці, што гэтыя чуткі дайшлі да вуха Danvers Lockforth.»
  «Адкуль ты ўсё гэта ведаеш?» Я сказаў.
   - Майкрофт, - проста адказаў Холмс. «Мой брат - шрыфт карыснай інфармацыі. Ён спалучае гэта з надзвычайнай лянівасцю, але калі яму даць дастатковы імпульс - калі так бы мовіць, калі помпа падрыхтавана - тады ён кідаецца наперад. Я прымусіў яго распытаць у яго элітным грамадскім асяроддзі, вышукваючы падрабязнасці аб бізнесе Юстаса Агіуса. Асабліва хацелася даведацца пра ворагаў гэтага чалавека. Місіс Агіус сказала нам, што яе муж належаў да ўсіх важных клубаў, і Майкрофт таксама. Дыяген - гэта толькі адно з яго шматлікіх месцаў у Pall Mall. Такім чынам, Майкрофту не трэба было шукаць далёка, каб знайсці каго-небудзь, хто мог бы прасвятліць яго адносна тонкасцей дзейнасці Агіуса».
  «Я бачу».
  «Менавіта адкуль я ведаю, што Агіус праз пасярэдніка накарміў Локфорта хлуснёй аб плане вадасховішча. Мяркуючы па ўсім, Локфорт - чалавек трывожны, схільны да прыступаў меланхоліі і не валодае вялікім камерцыйным розумам. Бізнэс атрымаў у спадчыну ад бацькі і кепска кіруецца ім. Баючыся, што яго млын апынуўся ў небяспецы, а разам з ім і сродкі да існавання, ён упаў у паніку. Ён нават не спрабаваў пераканацца, ці ёсць у гэтай гісторыі хоць нейкая праўда. Папаўся яму, як кажуць, кручок, леска і грузіла. Затым да яго адразу прыйшоў Агіус з прапановай аб месцы. Выключна нізкая прапанова, але Локфорт, не бачачы альтэрнатывы, прыняў яе. Агіус запэўніў яго, што атрымлівае добрую здзелку. Ён нават зрабіў так, быццам ён робіць паслугу Локфорту. Ніхто іншы млын з рук не браў бы, каб над ім не навісла пагроза разгрому».
  «Як подла, — сказаў я, — так карыстацца няўмеласцю і даверлівасцю канкурэнта».
  «Вы ніколі не станеце капітанам прамысловасці, ці не так, Уотсан?»
   «Я спадзяюся, што не, калі гэта тое, што трэба».
  «Бізнэс-магнаты нашага часу маюць шмат агульнага з піратамі мінулых часоў. Яны сядзяць у залах паседжанняў, а не плывуць на галеонах па плыні акіяна, але ў іх рэзкіх, нажом у спіну спосабах гэтыя дзве пароды немагчыма адрозніць. Агіус, безумоўна, разрабаваў Локфорта, і Локфорт неўзабаве зразумеў, што ён быў - рызыкуючы расцягнуць гэтую метафару да кропкі злому - быў вымушаны ісці па дошцы. Ён быў не вельмі задаволены, як вы можаце сабе ўявіць. Магчыма, ён не быў разбураны, але ён расстаўся са сваім галоўным фінансавым актывам за невялікую долю яго сапраўднай вартасці. Усведамленне гэтага прывяло яго ў спіраль прыгнечанасці і маркоты. Агіус тым часам радаваўся сваім дасягненням усім, хто хацеў яго слухаць. «Я вымавіў гэтага ідыёта» - гэта была сутнасць.
  «Вельмі сумна гэта чуць, і няма памылкі», — сказаў я.
  «Гэта больш чым сумна, Уотсан. Гэта злавесна. Падумайце пра гэта. У Дэнверсе Локфорце ёсць чалавек, які скардзіўся на Юстаса Агіуса, але не мае прававой формы кампенсацыі. У рэшце рэшт, кантракты былі падпісаны, і хаця метады, з дапамогай якіх Агіус зніжаў цану на млын, былі закуліснымі, у тым, што ён зрабіў, не было нічога супрацьзаконнага. Як тады можа праявіцца крыўда Локфорта?»
  «У нянавісці. Крыўда».
  "І...?"
  «І, — сказаў я, — ён можа напісаць серыю лістоў, каб даць волю сваёй селязёнцы».
  - Вось і ёсць, - сказаў Холмс задаволеным тонам.
  «Лісты, — працягваў я, — аформленыя так, каб яны паходзілі ад удаўца жанчыны, якая загінула ў пажары на млыне ў Рочдэйле. Лакфорт гэтага не зрабіў адчуваў, што можа адкрыта супрацьстаяць Агіусу. Магчыма, ён быў занадта баязліўцам. Магчыма, ён быў збянтэжаны тым, як Агіус яго ашукаў. Такім чынам, ён вырашыў замест гэтага вярнуць сваё, спрабуючы ўкалоць сумленне іншага. Прынамсі, лісты маглі б прымусіць Агіуса адчуць нянавісць да сябе і раскаянне, якія адчуваў ён сам».
  «Калі ў даспехах Агіуса была шчыліна, што тычыцца Локфорта, то гэта, безумоўна, быў агонь».
  «Ці можа Дэнверс Лакфорт быць чалавекам, якога місіс Аджыус сустрэла ў Соха?» Я сказаў. «Ці могуць яны абодва быць у змове?»
  «Лакфорт жыве ў Сэнт-Джонс-Вудзе, як я ўжо казаў».
  "Але пансіянат у Вест-Эндзе паслужыў бы карысным месцам спаткання, дзесьці пасярэдзіне паміж іх дамамі і нейтральным для іх абодвух".
  - Справядлівае меркаванне, - сказаў Холмс. «Аднак Локфорт невялікага росту, не тое каб вы маглі пра гэта ведаць. Я раблю толькі таму, што Майкрофт быў дастаткова добры, каб выкапаць пра яго ўсю інфармацыю, якую мог. У Локфорта таксама цёмныя валасы, і ён звычайна гладка паголены. Я не веру, што ў яго ёсць тое, што Маўсі так выйгрышна апісаў як «пара вавёрчыных хвастоў, прымацаваных да верхняй губы». Наш рыжы хлопец - зусім іншы. Але я вітаю вашы намаганні па наладжванні там сувязі. Гэта паказвае, што вы думаеце».
  - Як ласкава з вашага боку, - сказаў я смешна. «Бяры няхай я не падумаю».
  Здавалася, Холмс не заўважыў маёй маленькай калючкі. Яго шкура была такая ж тоўстая, як мая тонкая. «Аўтарства Локфорта над гэтымі лістамі будзе пацверджана ў бліжэйшы час, — сказаў ён, — як толькі будзе дадзены яму адказ на маю тэлеграму».
   «Што вы ў ім сказалі? Я не мяркую, што вы наўпрост пыталіся ў яго, ці нясе ён адказнасць».
  «Нічога такога банальнага, Ватсан. Дакладней, я—Але пачакай. Чую хуткія крокі па асфальце. Яны вельмі падобныя на гукі хлопчыка-пасыльнага. І тут званок у дзверы».
  Праз імгненне з'явіўся пасыльны з тэлеграмай. Холмс даў яму манету, і ён пайшоў.
  «А цяпер, што ў нас тут?» - сказаў Холмс, адкрываючы складзены лісток. Ён агледзеў яго, потым ад душы засмяяўся. «О, гэта ідэальна. Гэта зусім не тэлеграма ў адказ, Ватсан. Як я і спадзяваўся, гэта мой арыгінальны провад, вернуты як "няправільна дастаўлены". Зірніце».
  Тэлеграма, адрасаваная Дэнверсу Локфорту і адпраўленая нейкім «доктарам Ормандам Сакерам», абвяшчала:
  ВАШ дзядзька АЛДЖЭРНАН ЦЯЖКА ХВОРЫ.
  ЗВАРОТНАЕ ПАВЕДАМЛЕННЕ, КАЛІ ПРЫЙДЕ.
  Пад гэтым было пару рукапісных радкоў:
  Адпраўлена няправільнаму атрымальніку. Дзядзьку Элджэрнана не ведаюць.
  «Хто гэты доктар Орманд Сакер?» — спытаў я.
  - Проста псеўданім, - сказаў Холмс. «Тэлеграма, улічваючы яе змест, мела б большую вагу ад медыка, і хіба Орманд Сакер не падобны да моцнага хлопца? Імя можа быць нейкім барочным і не нагадваць, скажам, Джона Уотсана – што можа быць больш прыземленым і надзейна англійскім, чым «Джон Уотсан»? - але гэта добрае другое месца ".
   «Я бачу».
  «А як наконт пісьменства адказу Локфорта? Вось у чым тут сапраўдная цікавасць».
  «Выглядае разбіта. Пісаў у спешцы».
  «Тым не менш, гэта сведчыць аб веданні курсіўнай каліграфіі. Я выбраў імя Элджэрнан для гэтага выдуманага дзядзькі не па капрызе. Слова змяшчае тры літары алфавіту, на якія я звярнуў вашу ўвагу, калі мы абмяркоўвалі пісьменства ананімных лістоў. Я спадзяваўся, што Локфорт прайграе гэта ў сваім адказе, і, на шчасце, азартная гульня акупілася».
  «Ты таксама рызыкнуў, што ў яго насамрэч не было дзядзькі па імені Элджэрнан», — сказаў я.
  «Гэта, я прызнаю, было б няёмкім промахам. Локфорт паспяшаўся б да свайго дзядзькі, толькі каб выявіць, што гэты чалавек яшчэ не на парозе смерці, што выклікала б вялікую здзіўленне для іх абодвух. У такім выпадку мне прыйшлося б звярнуцца да іншага спосабу атрымання ўзору почырку Локфорта. Хутчэй за ўсё, я б пайшоў да яго дадому, выдаючы сябе за святара, які шукае подпісы пад петыцыяй аб цяжкім становішчы абяздоленых дзяцей або загінулых жанчын, штосьці ў гэтым духу. Побач са сваім імем Локфорт павінен быў дадаць свой адрас, і гэта магло даць мне дастаткова сімвалаў, каб працягнуць. Цяпер у нас ёсць «l», «g» і «n», каб параўнаць іх з тымі, якія мы знайшлі ў лістах удаўца з Манкуніі. "L" тут - гэта аднакратная рыска ўніз, ніжняя частка "g" мае засечку, а "n" - апошні ўдар. У цэлым, почырк вельмі блізкі да почырку літар. Аднак ёсць адна рэч, якая магла б вырашыць пытанне назаўжды».
  Холмс паклікаў тэлеграму. Я вярнуў яму, і ён паднёс да носа і ўдыхнуў.
  "Так", сказаў ён. «Як я і думаў. Кёльн. Такі ж, як на лістах. Заліўны ром, калі не памыляюся. Ноткі алею неролі, алею гваздзікі, і, вядома, рому і экстракта ягад лаўровага дрэва. Дэнверс Локфорт, безумоўна, наш чалавек, калі справа даходзіць да лістоў удаўцоў з Манкуніі. Гэта не выклікае сумневу».
  «Такім чынам, ён таксама наш чалавек, калі справа даходзіць да прывідных махінацый у Tarleton Crescent».
  - Гэта не выклікае сумнення, - сказаў Холмс.
  «Але яны пачаліся, калі лісты спыніліся».
  «Можа быць шмат прычын, па якіх Локфорт адмовіўся ад адпраўкі лістоў. Магчыма, яму гэта проста надакучыла. Магчыма, ён адчуваў, што гэта не дае ніякага адчувальнага выніку. Ёсць, я ўпэўнены, карэляцыя паміж літарамі і тым, што вы ахрысцілі, з вашым характэрным нюхам да мовы, «прывіднымі махінацыямі». Аднак гэта не так проста, як Локфорт, які прымае больш актыўны падыход у сваёй кампаніі супраць Юстафія Агія. Што тычыцца саміх з'яў, я пачынаю фармуляваць рашэнне, якое магло б іх растлумачыць».
  «І?»
  «Яшчэ не, Ватсан».
  «Ён яшчэ не цалкам распрацаваны, так?» Я сказаў. «У адваротным выпадку вы былі б гатовыя падзяліцца гэтым са мной зараз. Замест гэтага мне проста давядзецца пачакаць, пакуль ён і вы не будзеце гатовыя».
  Холмс узнагародзіў мяне хітра падміргнуўшы. «Стары дружа, ты так добра мяне ведаеш».
  OceanofPDF.com
  Раздзел чатырнаццаты
  ВЕЧАР У ТЫВОЛІ
  
  АПрайшло яшчэ два дні, надышоў новы год, а потым падчас сняданку ад Холмса прыйшла запіска з просьбай далучыцца да яго вечарам у Тывалі на Стрэнд. Гэта быў, як тыпова для майго сябра, позва, а не запрашэнне. Не ўлічваўся той факт, што ў мяне, магчыма, была папярэдняя заручына ці, сапраўды, я мог не захацець ісці. Я ўспомніў, як ён быў раз'юшаны, калі Яўстафій Агіус запатрабаваў ад яго патэлефанаваць у той наказнай тэлеграме. Мабыць, Шэрлак Холмс не мог бачыць у сабе недахопаў, якія ён шкадаваў у іншых.
  «Тыволі?» - сказала Мэры, калі я паказаў ёй запіску.
  "Так", сказаў я. «Тэатр. Вы ведаеце адзін. Пабудаваны на месцы старога піўнога саду і рэстарана Tivoli. Яны скончылі яго толькі ў мінулым годзе, расклаўшы на гэта невялікі стан, я чуў».
  «Я ведаю, што такое Tivoli, Джон. Я таксама ведаю, што яны там надзелі. Музычная зала».
  «Што з гэтага? Вы нешта маеце супраць мюзік-холу?»
   «Не».
  «Гілберт і Саліван, у рэшце рэшт, наўрад ці высокалобы. Без крыўд, - хутка дадаў я.
  «Ніхто не ўзяў», — сказала мая жонка, і тады я зразумеў, што некаторыя былі, і што я памыліўся. - Проста мюзік-хол, - працягвала яна, - не з'яўляецца формай забавы, якая звычайна асацыявалася б з Шэрлакам Холмсам. Яго густ больш схільны да скрыпічных канцэртаў і італьянскай оперы, ці не так?»
  «Праўда. Я магу толькі меркаваць, што ў яго ёсць важкія прычыны, каб паехаць і папрасіць мяне суправаджаць яго».
  «Шчасце, што на гэты вечар у вас нічога не запланавана».
  «Адважуся выказаць здагадку, што калі б я гэта зрабіў, я б адмяніў гэта».
  «Ва ўсялякім выпадку, дазвольце мне пайсці і прынесці ваш белы гальштук і хвасты для ветрання,» сказала Мэры. «О, і, Джон?»
  "Так?"
  «Калі я буду купляць білеты на наступную савойскую аперэту, ці варта купляць два ці толькі адзін?»
  «Два. Адназначна два».
  «Добра. Я не хацеў бы ісці адзін, нават калі гэта ні ў якім разе не з'яўляецца высокім чалавекам ".
  «Мэры, я памыліўся. Я не меў на ўвазе… Я не гэта казаў…»
  Мэры міла, свавольна пагладзіла мяне па шчацэ. «Джон Уотсан, цябе так лёгка збянтэжыць. Гэта вельмі міла. Я добра ведаю, што многія лічаць творчасць Гілберта і Салівана пустымі словамі, але нам не можа не падабацца тое, што нам падабаецца. І тое, што ты прыходзіш са мной на іх аперэты, хоць яны табе і не падабаюцца, — доказ твайго кахання да мяне. Жонка не магла прасіць большага».
   Надышоў вечар, і я выйшаў, апрануты ў гальштук і хвост, з капелюшом, пальчаткамі, шалікам і тоўстым паліто, гэта верхняя вопратка вельмі патрэбная, таму што пачаўся моцны снег. Мэры правяла мяне на парозе, крыху паправіўшы мой гальштук і дзяўбнуўшы мяне ў шчаку.
  «Я спадзяюся, што ваш вечар камічных замалёвак і сентыментальных песень не будзе занадта інтэлектуальным падаткам», — сказала яна з дзёрзкай усмешкай.
  «Ты не забудзеш на некаторы час гэтую маю «высокалобую» заўвагу?» Я сказаў.
  «Ніколі. А цяпер ідзі і весяліся з містэрам Холмсам. І сцеражыся прыпевак. Вы зараз выглядаеце асабліва разумным і прыгожым, і я ведаю, якія гэтыя дамы. Будзеш ім кацінай мятай».
  Крыху пачырванеўшы, я забраўся ў чакаючую фурманку і праз паўгадзіны высадзіўся ля Тывалі, дзе ля ўваходу мяне сустрэў Холмс.
  - Хадзем, стары дружа, - сказаў ён, паспяшаючы мяне ў дом. «Праз пяць хвілін заслона».
  «Так, прабачце за спазненне», — сказаў я. «Не мая віна. Я выехаў своечасова, але рух быў жудасны. Гэты снег».
  У гардэробе мы здалі шапкі і паліто. Дзяжурны, пазнаўшы твар Холмса, сказаў: «Зноў вярнуліся, сэр? Хіба мы не бачыліся ўчора?»
  "Гэта цудоўнае шоу", - сказаў Холмс. «Я думаў, што падзялюся гэтым са сваім сябрам».
  Святло дома пачало цьмянець, калі мы занялі свае месцы.
  - Холмс, - сказаў я, нахiляючыся да яго, - навошта мы тут? Я нічога не маю супраць тэатра эстрады як такога . Мне проста цікава, чаму вы запрасілі мяне з сабой, ды яшчэ ў такі кароткі тэрмін.
  «Цішэй, Уотсан. Не цяпер. Вы хутка ўбачыце. А пакуль проста сядзьце склаўшы рукі і забаўляйцеся».
  Заслона паднялася, кальцыевыя агні на авансцэне ўспыхнулі, і выканаўца абавязкаў мэнэджэра ў галстуцы і камізэльцы са складанымі ўзорамі выйшаў на сцэну і пачаў сваё прадстаўленне.
  «Дамы, джэнтльмены і ўсё, што паміж імі», — сказаў ён, і гэтая кпіна выклікала буры смеху з боку гледачоў у крузе і верхнім коле і ветлівыя ўсмешкі з боку нас у кіёсках. «Падрыхтуйцеся - падцягніцеся - падперазайце паясніцу і прылеглыя часткі - да ночы бурнага задавальнення». Рэпліка «падперазайцеся» таксама вельмі пацешыла людзей, якія сядзелі на больш танных месцах. «Сёння вечарам вы станеце сведкамі цудаў! Цуды! Вялікасць! Таямніца! Майстэрства! Здзек! Будуць песні. Будуць сцэнкі. Будуць акты, падобных на якія вы яшчэ не ведалі. Вы будзеце смяяцца. Вы будзеце плакаць. Вы будзеце ў захапленні. Вы нават можаце страціць прытомнасць. І, джэнтльмены, калі дама побач з вамі выглядае так, быццам яна вось-вось страціць прытомнасць, не забудзьцеся схапіць яе мацней, каб яна не нарабіла сабе шкоды. Вядома, можа быць так, што яна хоча, каб вы яе паскудзілі, і ў такім выпадку схапіце яе яшчэ мацней. Толькі старайся не турбаваць суседзяў, а?»
  Было шмат чаго іншага, і гэта было, мякка кажучы, немудрагеліста, але ўсё роўна мне было цяжка не засмяяцца. Аднак я адчуў вялікую палёгку, што побач са мной быў Холмс, а не, скажам, Мэры. Я сумняваюся, што яна ўхваліла б балбатню выканаўцы абавязкаў мэнэджара, і я адчуваў бы сябе абавязаным супаставіць яе неўхваленне са сваім. Затым зноў жа большасць шыкоўна апранутых жанчын вакол нас гучна і бессаромна рагаталі разам з мужчынамі. Грубы гумар, здавалася, пераўзыходзіць межы не толькі класа, але і полу.
  Была аркестравая інтэрмедыя, а затым першая дзея. Гэта быў комік Бампа Ратыган, чыё выступленне зрабіла выканаўцу абавязкаў мэнэджара выглядаючай пазітыўнай прыязнасцю ў параўнанні. Ён хадзіў па сцэне ў яркім клецістым гарнітуры і карычневым кацялку, на некалькі памераў меншым для яго галавы, пачынаючы амаль кожны жарт словам «Я кажу, я кажу, я кажу…» і рагачучы над галоўнай лініяй, як быццам досціп быў зусім новае для яго, тое, што ён прыдумаў імгненна. Лімерыкі, якія ён накручваў, былі непрыстойнымі, а адна-дзве насмешкі, якія ён нацэліў на вялікую і дабро гэтай зямлі, былі паскуднымі і нават маглі лічыцца паклёпам. Ён сышоў са сцэны, абсыпаны апладысментамі і таксама абліўшыся потам, але потым ён прыйшоў ужо моцна пацеючы, што прымусіла меркаваць, што ён прыйшоў у Tivoli hotfoot з выступу ў іншым месцы. Падобным чынам, у яго, несумненна, былі запланаваныя іншыя заручыны сёння ўвечары, бо гэта была звычайная практыка сярод эстрадных выступленняў. Яны бегалі паміж тэатрамі Вест-Энда, як мячы на більярдным стале, размяркоўваючы свае чаргі так, каб яны маглі змясціць чатыры ці пяць за вечар і тым самым зарабіць як мага больш грошай.
  Наступным актам былі сёстры-блізняты Флоры і Грэйсі Сміт, якія танцавалі і спявалі ў ідэальным унісоне, кожная паўтараючы рухі другой. Іх матэрыял рэзка кантраставаў з матэрыялам Бампа Рэтыгана, які складаўся з частак, якія не выклікаюць пярэчанняў, такіх як як «Дзе ты ўзяў гэты капялюш?», «Прыгожая Полі Перкінс з Падынгтан Грына» і ўлюбёная Мары Лойд «Хлопчык, якога я кахаю, у галерэі».
  Следам за імі ішлі некалькі казакоў-танцораў, трупа спевакоў-менестрэляў і вентылявіст. Апошні быў надзвычай дасведчаны ў сваім мастацтве. Мала таго, што ягоныя вусны заставаліся цвёрда нерухомымі, калі ён кідаў голас, але і лялька ў яго на каленях - выразаная ў выглядзе школьніка са шчокамі-яблычкам - здавалася зусім асобнай сутнасцю. Замест таго, каб ён маніпуляваў ім, ён, здавалася, быў прасякнуты ўласным жудасным жыццём. Яно адказвала яму ў адказ, пагарджала ім, а часамі нават пакідала яго языком з-за сваёй нахабства. Я не быў упэўнены, уражвацца ці турбавацца за здаровы розум хлопца.
  Быў жанглёр, які трымаў у паветры больш мячоў, чым я лічыў магчымым. Быў кароткі спектакль пра фей, падчас якога танцоры ў аблягаючых касцюмах з павуціннымі крыламі пырхалі туды-сюды на фоне лесу, а на першым плане разыгрывалася нейкая рамантычная гісторыя з зачараванымі каханкамі і памылковымі асобамі. Быў сабачы акрабат, дзе дрэсіроўшчык прымушаў мініяцюрных пудзеляў лазіць па лесвіцах, скакаць праз абручы і хадзіць на задніх лапах, а таксама наносіў разважныя ўдары бізуном па выездцы любога сабакі, які не выконваў жаданага.
  У перапынку я зноў угаварыў Холмса растлумачыць, чаму мы тут.
  «Я не хачу здавацца няўдзячным», — сказаў я. «Цудоўна з вашага боку, што пачаставалі мяне вечарам. Уся гэтая весялосць здаецца крыху несур'ёзнай, вось і ўсё».
  «Магчыма, несур'ёзна, - сказаў Холмс, - але гэта таксама будзе павучальным».
  «Што можа быць такога выдатнага ў гэтым шоў, што вы былі на ім два вечары запар?»
  «Пачакай, Ватсан». Выраз яго твару быў страшэнна загадкавы. «Пачакай. Хутка ўсё стане зразумела».
  Другая палова пачалася з прафесара Астранома, прэтэнзіі на яго вучонае званне выглядалі такімі ж ілжывымі, як і яго прозвішча. Яго дзеянне называлася «Насельнікі іншых светаў» і прадугледжвала дэманстрацыю здымкаў, якія, як ён сцвярджаў, былі зробленыя ў тэлескоп. З дапамогай дыяпраектара на вялікі аркуш, нацягнуты за ім, яны паказвалі цэлы шэраг гуманоідных іншапланетных істот: венерыян, скураная вогнетрывалая скура якіх абараняла іх ад пякучай тэмпературы на паверхні планеты; марсіяне ў даспехах, якія трохі нагадваюць афрыканскіх супляменнікаў і ўдзельнічаюць у міжусобных войнах; прысадзістыя Юпітэры, чые магутныя мускулістыя целы дазвалялі ім вытрымліваць велізарныя сілы гравітацыі на Юпітэры; і Neptunians са слаямі маржовага тлушчу, які ізаляваў іх ад арктычных умоў, якія панавалі там, на мяжы нашай Сонечнай сістэмы. У той час як мы ў кіёсках віталі ўсё, што ён казаў, з пацешным скептыцызмам, наверсе яны былі ў захапленні і жаху. Здавалася, для іх не мела значэння тое, што малюнкі былі відавочна намаляванымі ад рукі ілюстрацыямі, а не фатаграфіямі. Прафесар Астранома прачытаў сваю лекцыю ў высокім стылі і дапоўніў яе навуковай тэрміналогіяй, і яны яе ўпіваліся.
  Акцёр дэкламаваў шэкспіраўскія маналогі. Артыст-мім без слоў выклікаў агонію, экстаз і цэлы спектр іншага эмоцыі. Барытон выканаў шэраг пахабных песень, якія не былі б недарэчнымі ў пабе Іст-Энда, і нас, гледачоў, запрасілі далучыцца.
  Затым ішла перадапошняя дзея вечара, заклінальнік. Выканаўца абавязкаў мэнэджара, які на працягу ўсяго вечара даказаў, што не чужы перабольшання і ўпрыгожванняў, у сваім прадстаўленні стаў пазітыўна гіпербалічны.
  «Вы ніколі раней не бачылі такога чалавека», — заявіў ён. «Вы больш ніколі не ўбачыце падобнага. Ён цуд свету. Ён здзіўляе. Ён здзіўляе. У яго захоплівае дух. Вы не паверыце сваім вачам. Вы не паверыце сваім вушам. Вы не паверыце ні аднаму са сваіх пяці пачуццяў. Дамы і спадары, магія сапраўдная, і вы вось-вось убачыце, як ёю валодаюць спрытныя рукі… Кавана Вялікага!»
  З-за крылаў выйшаў чалавек у фраку і цыліндры, і я нарэшце зразумеў, навошта мяне сюды прывёў Шэрлак Холмс.
  OceanofPDF.com
   Раздзел пятнаццаты
  КАВАНАГ ВЯЛІКІ
  
  КАванаг Вялікі быў высокім і даволі тоўстым вакол таліі. У яго былі вялікія рудыя вусы, якія пышна звісалі з абодвух бакоў рота, а кончыкі цягнуліся да падбародка. Калі ён зняў капялюш, кланяючыся нам, ён паказаў валасы з акуратным праборам, чый каштанавы адценне спалучаўся з вусамі. Калі ён загаварыў, яго голас прагучаў па ўсёй зале, настолькі гучна і выразна, што яго выразна чулі нават багі.
  Я падумаў, што гэта напэўна той чалавек, якога Фэй Агіус сустрэла ў пансіянаце Соха.
  Кавана працягваў прабягаць рэпертуар фокусаў. Ён прымусіў ігральныя карты з'яўляцца і знікаць з яго рук. Ён нібы ніадкуль узяў букет кветак, галантна працягнуўшы яго жанчыне ў першым шэрагу. Ён ператварыў адну манету ў дзве, затым у тры, потым у дзесяткі.
  Аднак усё гэта было дастаткова прэстыжным высокага стандарту. Я бачыў, як іншыя сцэнічныя ілюзіяністы рабілі тое ж самае ці падобнае шмат разоў раней.
  Аднак гэта была толькі прэлюдыя. Паступова прыёмы Кавана станавіліся больш грандыёзнымі, складанымі і незразумелымі. У нейкі момант ён выклікаў сцяну агню пасярод зацемненай сцэны. Калі полымя патрэсквала і мігцела, ён накіраваўся да іх мэтанакіраванай паходкай. Ён папярэдзіў прысутных, каб не палохаліся, але выказаў надзею, што ў хаце ёсць лекар, на ўсякі выпадак. Потым імгненна кінуўся з галавой у агонь. Па ўсёй зале пачуліся крыкі і ўздыхі, якія перайшлі ў крыкі захаплення, калі Кавана выйшаў з іншага боку сцяны агню цэлым і цэлым, нават не абпаленым. Потым, павярнуўшыся, пстрыкнуў пальцамі, і полымя імгненна згасла.
  Пасля гэтага Кавана перамясціўся направа і выступіў з кароткай прамовай пра святых, якія змаглі з'явіцца ў двух месцах адначасова. «Гэтая здольнасць, — сказаў ён, — вядомая як білакацыя, лічылася доказам таго, што такія мужчыны і жанчыны былі любімымі Богам і адораны боскай ласкай. Іспанская манахіня XVII стагоддзя, прападобная Марыя з Агрэды, была адной з такіх, як і святы Марцін дэ Порэс, манах з Перу той жа эпохі. Цяпер я не прэтэндую на святасць, дамы і спадары. Я звычайны чалавек з недахопамі, як і кожны з вас. Такім чынам, я не магу перамясціцца, як тыя набожныя людзі. Аднак я магу наблізіцца. Пад гэтым я маю на ўвазе, што я магу тут стаяць...»
  Сказаўшы гэта, ён знік сярод клуба дыму.
  «І практычна ў той самы момант тут, — сказаў ён, зноў з'яўляючыся ў цэнтры сцэны сярод чарговага клуба дыму. «Сапраўды, можна сказаць, што я лепшы, чым святы...»
  Раптам ён зноў знік, выявіўшы сцэну злева сярод чарговага клуба дыму.
  "І быць у трох месцах больш-менш адначасова", сказаў ён.
  Рушылі авацыі і бурныя апладысменты, і Кавана, шырока ззяючы, пакланіўся. Я павінен прызнацца, што пляскаў у ладкі так моцна, як ніхто. Гэта быў выдатны подзвіг. Здавалася, Кавана сапраўды вокамгненна пераносіўся з аднаго месца на другое, кожны раз пераадольваючы адлегласць не менш за дваццаць футаў. Я не мог зразумець, як гэта было па-чалавечы магчыма, але ён, тым не менш, зрабіў гэта.
  Тут з’явіўся памочнік — дзяўчына ў трыко і гарсэце, якую Кавана прадставіў як Элсі. Ён абвясціў, што збіраецца загіпнатызаваць яе, выкарыстоўваючы свае гіпнатычныя здольнасці, якім навучыў яго тыбецкі лама.
  «Як толькі Элсі цалкам апынецца пад маім заклёнам, — сказаў ён, — я збіраюся пераканаць яе, што яна бязважкая. Такім чынам я змагу прымусіць яе лунаць у паветры і нават падняцца на некалькі ярдаў над зямлёй. Для гэтага ўчынку я буду прасіць вас звесці шум да мінімуму, каб не перашкаджаць гіпнатычнаму працэсу.
  Элсі заплюшчыла вочы, а Кавана махнуў рукой перад яе тварам, мармычучы заклінанні, пакуль дзяўчына адразу не ўпала ў яго на руках. Ён аднёс яе да пары эстакад і паклаў на іх, перш чым накрыць прасцінай. Элсі ляжала жорстка, як дошка, пад прасцінай, яе плечы на адной з эстакад, яе лыткі на другой.
  Кавана махаў рукамі ўверх і ўніз па контурах яе цела, у той час як святло прыглушалася, а аркестр іграў эфірную музыку. Потым раптоўна выхапіў з-пад яе адну з эстакад. Элсі працягвала ляжаць гарызантальна. Другую эстакаду адхапіў. Элсі плыла без падтрымкі.
  Аркестр змоўк, за выключэннем бубнача, які бразгаў татуіроўкай на сваёй малой трубцы. Публіка таксама была ціхая, за выключэннем некалькіх усхваляваных шэптаў. Напружанне ў зале было адчувальным. Усе былі на нагах.
  Кавана высока падняў рукі, і Элсі, усё яшчэ накрытая прасцінай, пачала падымацца. Яна падымалася, пакуль не апынулася на адным узроўні з яго галавой, потым яшчэ далей. Дванаццаць футаў, пятнаццаць, дваццаць... Яна была на адным узроўні з асновай аркі авансцэны, амаль знікла з поля зроку, калі палатно хіснулася ўбок, нібы па ўласным жаданні, кінуўшыся ў крылы, як слізгаючы вугор.
  Элсі не было.
  Публіка сарвала бурныя апладысменты. Апладысменты ўзмацніліся, калі Элсі з'явілася ў задняй частцы аўдыторыі і паплыла па праходзе, які падзяляў кіёскі, усміхаючыся і ківаючы галавой у знак пацверджання. Кавана дапамог ёй падняцца на сцэну, дзе яна зрабіла рэверанс, а ён паклоніўся. Апладысменты працягваліся, калі пара адышла, рука аб руку, і выйшаў выконваючы абавязкі кіраўніка.
  «Хіба я не казаў вам, дамы і спадары?» - сказаў ён. «Хіба гэта не было неверагодна?» Ён пачаў абвяшчаць наступны акт, але моцны стук па маёй руцэ адцягнуў мяне.
  - Ватсан, - сказаў Холмс, устаючы.
  «Мы сыходзім? Але шоу яшчэ не скончана».
  «Але Кавана Вялікі можа, як і яго калегі-артысты, мець неўзабаве наспявала чарговая заручына. Я хацеў бы злавіць яго, перш чым ён пайшоў ".
  Такім чынам, мы прабіраліся ўздоўж шэрагу, сеючы незадаволенасць сярод тэатралаў, якім закрывалі агляд і наступалі на пальцы ног. Калі пачаўся гранд-фінал шоу – знакамітая парыжская спявачка “прама з Манмартра” выканала падборку chansons réalistes – мы паспяшаліся ў фае, забралі з гардэроба верхняе адзенне і выбеглі на вуліцу. Снег усё яшчэ ішоў густымі шкваламі, калі мы падышлі да дзвярэй сцэны.
  Холмс пастукаў, і дзверы адчыніў мажны рабочы сцэны з бычынай шыяй. Ён агледзеў нас з ног да галавы, здавалася, што мы цікавыя, як блохі.
  "Так?"
  «Містэр Кавана, ілюзіяніст, ужо сышоў?»
  «Хто пытаецца?»
  «Паклоннік». Холмс размахваў афішай. «Для мяне было б гонарам, калі б ён паставіў мне гэта аўтограф».
  «Ён ужо на выхадзе. Прыйдзецца пачакаць».
  Рабочы сцэны ляпнуў нам перад носам дзвярыма. Наступныя дзесяць хвілін мы заставаліся на месцы, снег павольна накопліваўся на нашых шапках і плячах.
  «Цяпер я разумею, чаму мы прыйшлі на спектакль», — сказаў я Холмсу. «Я не ўпэўнены, што разумею, чаму вы прыйшлі двойчы».
  «Ах, упершыню я пайшоў адзін, Ватсан, проста каб пацвердзіць свае падазрэнні, якія да таго часу былі толькі напалову сфармаваныя. На гэты раз я хацеў, каб ты быў з сабою, каб са мной быў мой верны саўдзельнік, калі я кінуся. Вам падабаецца быць побач у гэтыя хвіліны, ці не так? Відавочца таго, як Шэрлак Холмс зрабіў адно са сваіх грандыёзных выкрыццяў».
  «Ну так, я ведаю. Вядома”.
  «Табе лягчэй пісаць пра падзею, калі ты прысутнічае. Драма на старонцы тым багацейшая».
  Я замаскіраваў усмешку. Па-свойму, мой сябар быў такім жа артыстам, як і любы са сцэнічных выступленняў, якія мы толькі што бачылі. Ён таксама меў патрэбу ў аўдыторыі, нават калі гэтая аўдыторыя складалася толькі з аднаго чалавека.
  Нарэшце дзверы сцэны зноў адчыніліся. Кавана Вялікі выйшаў, узначальваючы невялікую працэсію. За ім ішла Элсі, памочніца, за ёй ішла пара мужчын, якія неслі паміж сабой вялікі і відавочна вельмі цяжкі куфар.
  «Кавана Вялікі!» - абвясціў Холмс, сашчапіўшы рукі ў радасці. «Гэта велізарны гонар, сэр. Можна паціснуць вам руку?»
  «Безумоўна», — сказаў Кавана.
  «Ваша выступленне...» Холмс выглядаў, на ўвесь свет, як ашалелы фанатык. «Даволі геніяльна».
  «Дзякуй».
  «Ці магу я задаць вам пару пытанняў? Гэта было б прымальна?»
  «У мяне не так шмат часу», — рэзка сказаў Кавана. «Я павінен быць у Лонданскім павільёне роўна ў дзевяць трыццаць».
  «Гэта не зойме шмат часу».
  «Вельмі добра».
  «Перш за ўсё, я мяркую, што чароўны ліхтар, які вы выкарыстоўваеце для праецыравання выявы полымя, мае пару размаляваных шкляных прадметаў, якія рухаюцца па маленькіх рэйках». Адразу Холмс стаў звычайным, зноў бадзёры, больш не гуляючы энтузіяста зоркіх вачэй. «Фантасмагорыі мінулага стагоддзя выкарыстоўвалі такую сістэму, а ваша — толькі яе варыянт. Калі слайды перасякаюцца наперад і назад, здаецца, што полымя мігоча. У ілюзіі я таксама адчуваю ўплыў храматропа Чайлда».
  Кавана зірнуў на яго. «Што вы маеце на ўвазе?»
  «Калі я маю рацыю, — працягваў мой сябар, — ваша «сцяна агню» таксама ўключае ў сябе тэхніку прывідаў Пеппера. Выява з чароўнага ліхтара адлюстроўваецца знізу на нахіленым шкле сцэны. Ты праходзіш за шклом, але гледачам здаецца, што ты праходзіш. Гук полымя, тым часам, паўтараецца асістэнтамі за сцэнай, якія бразгаюць скрынкамі з сушаным гарохам і скрабаюць палатно».
  «Я не жадаю абмяркоўваць гэтае пытанне», — сказаў Кавана. «Вы можаце тэарэтызаваць у сваё задавальненне, як я спраўджваю свае ілюзіі».
  Холмс быў зусім бессаромны. «Што да вашай версіі святога двухмеснага размяшчэння, ці, магчыма, гэта павінна быць «тройнае размяшчэнне», я бачу, што адзін з гэтых мужчын прыкладна такога ж росту, як вы, і падобнага колеру асобы. Я лічу, што з даданнем каштанавага парыка і адпаведных накладных вусоў, ён можа лёгка сысці за вас. У рэшце рэшт, ваш выгляд вельмі характэрны. Адцягвае ўвагу, можна сказаць. Такім чынам, справа проста ў яго ўдзеле. З дапамогай хітрых светлавых эфектаў і дэтанацый парашка вы нібы знікаеце. Фактычна, вы хутка перамяшчаецеся са сцэны справа на сцэну налева, у той час як ваш саўдзельнік, які стаіць у цэнтры сцэны, раптам трапляе ў поле зроку. Вы праходзіце ззаду яго, нябачны, прамаўляеце сваю фразу, пакуль ён бязгучна прамаўляе словы, і ўсплываеце на сцэне злева, калі ён, у сваю чаргу, знікае».
   Кавана аскаліў зубы. «Прэч з маёй дарогі, сэр. Мне ёсць дзе быць».
  "Я ні ў якім разе не спрабую падарваць ваш артыстызм", - сказаў Холмс. «Вы такі ж дасведчаны фокуснік, як ніхто з тых, каго я бачыў».
  «І вы такая ж настойлівая непрыемнасць, як і ўсе, каго я сустракаў. Рухайцеся!»
  Холмс цвёрда стаяў на месцы. «Вашы прафесійныя сакрэты ў бяспецы са мной. Аднак ёсць яшчэ адна таямніца, якую я гатовы раскрыць: ваша сувязь з Фэй Агіус.
  Ілюзіяніст міргнуў вачыма. "Сусветная арганізацыя па ахове здароўя?"
  «Удава нябожчыка Юстафія Агія».
  «Ніколі не чуў пра жанчыну».
  - Хадзем, хадзем, - сказаў Холмс. «Гэтага не атрымаецца. Вы дапамаглі ёй, містэр Кавана, у здзяйсненні падману, які цалкам мог прывесці да смерці яе мужа. Усведамляеце вы гэта ці не, гэта робіць вас удзельнікам забойства, і я думаю, што гэта тое, пра што мы з вамі павінны пагаварыць».
  Кавана быў уражаны громам. - Я ніколі... я не... - заікаючыся, прамовіў ён. Потым, сабраўшыся, павярнуўся да калег. «Вы трое ідзіце наперад у павільён. Рыхтуйце там рэчы».
  «Ці ўсё ў парадку, містэр Кавана?» - сказала Элсі, клапатліва дакранаючыся да яго рукі. «Ці праўда тое, што кажа гэты чалавек?»
  «Не, дарагая. Не, не. Непаразуменне, вось і ўсё. Высвятленне не зойме шмат часу. Цяпер працягвай. Вы таксама, - сказаў ён людзям з куфрам. «Я прыйду як мага хутчэй».
  Калі трое памочнікаў пайшлі шукаць таксі, Кавана сказаў Холмсу: «Вам лепш зайсці ўнутр. Давайце разбярэмся».
  OceanofPDF.com
   Раздзел шаснаццаты
  ГОЛАД ДА ЖУХОДНАГА, КАХАННЕ ДА ЗЛАВЕШНАГА
  
  яУ грымёрцы Кавана апусціўся ў крэсла. Любы спакой, які ў яго застаўся, знік. Яго твар набыў попельна-бледны колер, які пагаршаўся рэзкім святлом электрычных лямпачак, якія атачалі люстэрка для макіяжу.
  "Я мяркую, я павінен спытаць вас, хто вы", сказаў ён Холмсу.
  «Гэта мой калега доктар Ватсан, а я Шэрлак Холмс».
  «Ах. Дэтэктыў. Так».
  «Я так разумею, місіс Аджыус не згадвала мяне, калі некалькі дзён таму прыходзіла да вас у ваш пансіён».
  «Ні слова».
  «Ну, я мяркую, няма ніякіх прычын, чаму яна павінна была. Яна не магла ведаць, што я расследую смерць яе мужа. Я проста падумаў, што яна, магчыма, спаслалася на нашу сустрэчу і сказала вам быць асцярожнымі на выпадак, калі нейкі дэтэктыў-кансультант пачне лазіць па вашых справах.
  «Яна нічога не сказала на гэтую тэму. Але адкуль вы ведаеце, што яна наведала мяне?»
  «У мяне ёсць свае шпіёны».
  «А мая асоба?» - сказаў Кавана. «Як вы ў гэтым пераканаліся?»
  «Прыкладна той жа працэс. Як я толькі што сказаў, ваш выгляд адметны. Гэта не толькі дае вам уражлівае, запамінальнае прысутнасць на сцэне, але і дазваляе вашаму мужчынскаму памочніку з лёгкасцю ўвасабляць вас. Мала хто будзе глядзець міма гэтых вусоў, гэтых валасоў, на твар. Яны, вядома, не заўважаць замены, калі ваш памочнік з'явіцца на сцэне так ненадоўга, а потым імгненна знікне».
  «Ну што?»
  «Такім чынам, пасля таго, як мой шпіён даў ваша фізічнае апісанне, я адразу падумаў аб плакатах, якія вісяць па ўсім Вест-Эндзе і рэкламуюць эстраднае шоу Tivoli. Ваша выява на іх бачна. Я ўжо быў напалову ў думках, што місіс Агіюс заручылася дапамогай сцэнічнага ілюзіяніста ў сваіх намаганнях. Цяпер я дакладна ведаў, хто гэты ілюзіяніст».
  «І вы тут для чаго? Выкрыць мяне як нейкага нягодніка?»
  «Гэта ўсё залежыць».
  «На чым?»
  «Незалежна ад таго, злыдзень ты» .
  «Я не», — жорстка сказаў Кавана. «Прынамсі, я не думаю, што я. Я толькі дапамог жанчыне. Яна сказала, што хацела надзець пужальнікі на свайго мужа, які, па яе словах, быў поўным чалавекам звер. Яна хацела, каб ён адчуў няшчасце і жах, у якіх яна жыла ўсё сваё шлюбнае жыццё. Дазвольце мне сказаць вам, містэр Холмс, Фэй Агіус вельмі пераканаўчая. Калі яна ўпершыню прыйшла да мяне некалькі тыдняў таму - прычапіўшы мяне да дзвярэй сцэны, як і вы, - я палічыў яе надзвычай ветлівай і больш чым крыху інтрыгуючай».
  «Яна таксама прыгожая», - сказаў я.
  "Гэтага нельга адмаўляць", - сказаў Кавана. «Я так жа ўспрымальны да жаночага чару, як і любы мужчына. Вядома, я не ўяўляў, куды ўсё гэта прывядзе. Калі мы з ёй бачыліся апошні раз, спадарыня Агіус згадала, што яе муж раптоўна памёр. Я не пытаўся, як, і яна не паведамляла ніякіх падрабязнасцей. У глыбіні душы я задаваўся пытаннем, ці можа гэтая падзея нейкім чынам быць звязана з невялікімі хітрасцямі, якія мы прыдумалі разам, але я не мог зразумець, як гэта магло быць магчымым. Магчыма… Магчыма, я проста вырашыў не думаць пра гэта занадта моцна».
  «Я не памылюся, мяркуючы, што грошы перайшлі з рук у рукі?» - сказаў Холмс.
  Кавана Вялікі кіўнуў. «Прыстойная сума. Муж даў ёй грошы на куплю сукенак і да таго падобнае, і яна назапасіла. Я не асабліва прыбытковая сфера працы, містэр Холмс, і я буду атрымліваць прыбытак там, дзе магу. Усё, што місіс Агіюс патрабавала ад мяне, гэта некалькі рэквізітаў, невялікія інструкцыі і пэўны прыбор, які я пабудаваў спецыяльна для яе.
  «Адным з такіх рэквізітаў з'яўляецца сумесь перхлората калія, вядомая як парашок для ўспышкі».
  «Сапраўды».
  «Які яна выкарыстала ў тандэме з доўгім, павольна гарэлым запалам, каб стварыць воблака дыму ў шафе ў кабінеце яе мужа, якое не пакінула ніякіх слядоў свайго паходжання. Яна таксама пазычыла твой чароўны ліхтар і слайды «сцяны агню», каб спраецыраваць выяву полымя на акно спальні свайго мужа знізу ў садзе, тушыць яго ў той момант, калі ён адкінуў шторы. Што тычыцца «пэўнага апарата», пра які вы згадваеце, я мяркую, што ён не звязаны з фіналам вашага нумара, у якім маладая Элсі, здаецца, плыве ўверх пад прасцінай, толькі каб знікнуць у паветры.
  Ілюзіяніст зноў кіўнуў. «Я думаў, што трук, які я прыдумаў для місіс Аджыус, быў даволі добрай працай, калі я так скажу».
  «Гэта быў той трук, - сказаў Холмс, - што яна днямі вярнулася да вас у сумцы Гладстон».
  «Вы вельмі добра інфармаваныя».
  «Добра інфармаваны, але ў роўнай ступені здольны рабіць аналітычныя высновы на падставе доказаў. У вас, выпадкова, усё яшчэ ёсць прадмет?»
  «Гэта сярод маіх рэчаў у пансіянаце».
  «Ці можна мне дазволіць забраць яго адтуль?»
  «Калі? Цяпер?»
  «Так. Я вельмі хацеў бы на гэта паглядзець».
  «Я мог бы напісаць гаспадыні запіску з дазволам увайсці ў мае пакоі».
  «Я быў бы ўдзячны, калі б вы гэта зрабілі».
  «Містэр Холмс». Кавана ўмольна заламаў рукі. «Што б ні рабіла місіс Агіус, якая б смяротная аварыя ні напаткала яе мужа, я не меў да гэтага ніякага дачынення. Вы павінны паверыць мне, калі Я кажу гэта. Мой удзел пачынаецца і заканчваецца тым, што дапамагаю ёй напалохаць яго. Яна хацела, каб ён паверыў, што яго пераследуе прывід - прывід таго, хто загінуў у пажары. Я даў сродкі, і мне за гэта заплацілі. Гэта была праца, ні больш, ні менш. Калі ў жанчыны былі нейкія гнюсныя схаваныя мэты, мне гэта было невядома».
  «Вам ніколі не прыходзіла ў галаву пытацца, чаму яна гэта робіць?»
  «Магчыма, так і трэба было, але яе жаданне адпомсціць здавалася дастаткова апраўданым. Тое, як яна расказала мне, падалося не больш чым свавольствам. Намер мог быць заганным, але канчатковы вынік, як я думаў, бясшкодны. Бо ў сваіх спектаклях я людзей гэтак жа хвалюю, як і захапляю. Гэта частка прывабнасці сцэнічнай магіі. Ілюзіяніст гуляе з паняццямі жыцця і смерці. Мы прэтэндуем на незямныя сілы. Нават калі гледачы ведаюць, што тое, што мы ім прадстаўляем, гэта фокус, усё ж гэта закранае нейкую глыбокую, цёмную частку іх душы. Ён здавальняе голад да жудаснага, любоў да злавеснага. З місіс Аджыус я давёў гэты прынцып да крайнасці, але ўсё было дзеля добрай справы, ці так я думаў».
  «Яна была дзяўчынай у бядзе, - сказаў Холмс, - жанчына, якой пакрыўдзілі, і вы прыйшлі ёй на дапамогу».
  «Так, гэта ўсё. Вось менавіта так. Яна выглядала цалкам шчырай. Яна прасіла мяне скарыстацца маім вопытам. Яна боўтала перада мной грошы. Як я мог разумна сказаць "не"? Як любы чалавек мог?»
  «І таму я не лічу вашы дзеянні злачыннымі, містэр Кавана. Я мог бы папракнуць вас за вашу сквапнасць і сваволю слепата, але ні адна з гэтых вінаў не патрабуе турэмнага зняволення. Смерць Яўстафія Агія не была прадказальным наступствам вашых намаганняў.
  — Дык вы не збіраецеся выдаваць мяне паліцыі? - сказаў Кавана.
  «Гэта ніколі не было маім намерам».
  «Але вы сказалі нешта раней пра забойства, а я быў удзельнікам».
  - Мімаволі, - сказаў Холмс, - і калі справа даходзіць да гэтага, я скажу вам добрае слова ў Скотланд-Ярдзе, дзе я маю пэўны ўплыў. Я вельмі сумняваюся, што ў вас будуць праблемы з законам з гэтай нагоды».
  Да твару ілюзіяніста пачаў вяртацца колер. «Дзякуй, сэр. І вось, дазвольце мне ў адказ напісаць вам тую запіску, якую я абяцаў».
  Кавана аддаў Холмсу лісток паперы, на якім той напісаў некалькі радкоў, адрасаваных сваёй гаспадыні на Фрыт-стрыт, і паставіў унізе свой подпіс. «Трук вы знойдзеце ў гардэробе, які захоўваецца ў кардоннай скрынцы. Мне гэта вельмі спадабалася, і я захаваў яго з мэтай, магчыма, выкарыстаць у нейкай будучай ілюзіі. Аднак, улічваючы, што цяпер гэта асацыюецца са смерцю чалавека, я магу вас запэўніць, што гэтага ніколі не адбудзецца. Сумленьне не дазволіла».
  «Гэта добра гаворыць пра вас».
  - Калі б я толькі мог узмахнуць чарадзейнай палачкай, - з пачуццём сказаў Кавана Вялікі, - і зрабіць так, быццам нічога гэтага ніколі не было.
  "Для гэтага, - сказаў Холмс, не абыякава, - вам спатрэбяцца сапраўдныя магічныя сілы".
  OceanofPDF.com
   Раздзел сямнаццаты
  СМЕРЦЬ ПА звышнатуральных прычынах
  
  КЛіст Аванага дазволіў нам увайсці ў пансіянат і яго пакоі, і мы знайшлі вялікую кардонную скрынку, складзены ў гардэробе, як і абяцалі. Холмс падняў вечка, зазірнуў унутр і зноў зачыніў яе, выглядаючы задаволеным. Я ўбачыў чорную тканіну і бліскучы метал, але гэта было ўсё.
  Адтуль мы паехалі ў Найтсбрыдж, Холмс са скрынкай на каленях. Яго змесціва ціхенька звінела ад руху кабіны.
  Тарлтан-Крэсэнт быў нашым пунктам прызначэння, і было ўжо каля дзесяці гадзін, калі наш венчык спыніўся на вуліцы. Калі мы сышлі ўніз, я кінуў позірк на невялікі парк наперадзе, спрабуючы разглядзець фігуру ці дзве, якія хаваліся сярод дрэў. Я меркаваў, што там яшчэ нерэгулярны дзяжурны. Калі так, аднак, яны былі добра схаваныя.
  «Ужо позна тэлефанаваць, вам не здаецца?» — сказаў я, калі мы з Холмсам падымаліся па прыступках на ганак.
  - Спазненне адпавядае маім мэтам, - сказаў Холмс. «Ва ўсялякім разе, гэта не сацыяльны званок».
   «Не, мы тут, каб даць місіс Агіус доказ таго, што яна забіла свайго мужа. Але я ўсё яшчэ не разумею, як яна можа быць забойцам. З аднаго боку, калі вы жадаеце смерці чалавека, напалохаць яго - гэта надзвычай складаны і нявызначаны спосаб дасягнуць гэтага выніку, нават калі ў яго слабае сэрца. Як сказала сама місіс Агіус, ёсць шмат больш простых і надзейных метадаў».
  «Канечне, калі вы не спадзяецеся адвесці падазрэнні ад сябе».
  «Вядома. Смерць, відавочна, натуральная».
  «Ці па звышнатуральных прычынах, можна сказаць».
  «Але тады чаму, калі ў Агіуса здарыўся сардэчны прыступ, місіс Агіус зрабіла ўсё магчымае, каб выратаваць яго?» Я сказаў. «Яна выкарыстала на ім тры жамчужыны нітрыту амілу. Гэта не паводзіны забойцы».
  «Пасмяротнае слова містэра Агіуса сведчыць пра адваротнае».
  «Яго перадсмяротнае слова? Але так звалі яго жонку».
  «Гэта было, Ватсан? Гэта было? А як жа разбітая чарка на падлозе калідора? Як гэта трапіла?»
  «Я амаль забыўся пра чарку», — сказаў я. «Хіба мы не павінны выказаць здагадку, што яго перанёс туды прывід? Існуе пэўны тып фантомаў, палтэргейст, які, як вядома, рухае фізічныя аб'екты, часам даволі дынамічна».
  «Цалкам можна чакаць, што мы будзем лічыць гэта ж. Тым не менш, чарка застаецца паказальнай дэталлю, хаця б па той прычыне, што яна не адпавядае іншым аспектам прывідаў».
  Сказаўшы гэта, Холмс пастукаў у дзверы, і неўзабаве з'явіўся дварэцкі.
  «Місіс Агіус не чакае нас», — сказаў яму Холмс. «Аднак калі вы скажаце ёй, што мы нядаўна былі ў тэатры «Тыволі», я мяркую, што яна пагодзіцца нас бачыць».
  Так яна і зрабіла, бо не прайшло і трох хвілін, калі мы грэліся ля каміна ў гасцінай у кампаніі місіс Аджыус і маладога Вернана.
  - Я не ўпэўнены, што тое, што мы збіраемся абмеркаваць, прызначана для вушэй вашага сына, - сказаў Холмс.
  «Вернан дастаткова дарослы. Ён застаецца».
  «Вельмі добра. Тады дазвольце мне адразу перайсці да гэтага. Я ведаю, хто нясе адказнасць за меркаваныя пераследы, якія ў выніку каштавалі жыцця вашаму мужу. Гэта не быў нейкі прывід баваўнянай фабрыкі. Гэта былі вы, місіс Агіус.
  «Містэр Холмс…»
  «Калі ласка, не спрабуйце адмаўляць гэта».
  «Я не збіралася», - сказала яна. «Я з'яўляюся аўтарам тых падзей, смела прызнаю сябе. Вы павінны гэта ўжо ведаць, бо згадалі пра «Тыволі».
  «Мама?» - узрушана сказаў Вернан. « Ты зрабіў гэта? Адбіткі? Полымя? Тое... што бачылі тата і Старрыдж?»
  «Я ўсё зрабіў, мой хлопчык». Маці з сынам сядзелі побач на канапе, і яна паляпвала яго па каленцы. «Я павінен быў ведаць, што містэр Холмс мяне знойдзе. Я спадзяваўся, што мне гэта сыдзе з рук, але, як ты сам неаднаразова хацеў адзначыць, Вернан, ён вельмі празорлівы чалавек. Толькі б твой бацька не наняў яго».
  - Цалкам так, - сказаў Холмс. «Сам таго не ўсведамляючы, Яўстафій Агіус запусціў разгадку таямніцы сваёй смерці яшчэ да таго, як ён памёр».
   — Я магла адмовіцца размаўляць з вамі, калі вы прыйшлі, містэр Холмс, — сказала місіс Агіус, — але я была ўпэўненая, што гэта выкліча ў вас падазрэнне. Замест гэтага я падумаў, што лепш сустрэцца з вамі і выступіць смела».
  «Вы былі пераканаўчыя, мадам, не ў апошнюю чаргу ў вобразе жанчыны, якая не вельмі шкадавала, што засталася ўдавой. Вы маглі б звярнуцца да слёз і выказванняў, каб пераканаць нас, што вы пакутуеце ад гора, якое вы на самой справе не адчувалі, але вы, наадварот, казалі прама. Ваша сумленнасць была асвяжальнай і выклікала давер, і вы выглядалі занадта відавочным кандыдатам, каб быць вінаватым. Брава за гэта».
  «Дзякуй, сэр».
  «Гэта таксама быў разумны ход, паказваючы нам літары. Яны, вядома, скіравалі маю ўвагу ў іншым месцы. Але яны даказалі ілжывы след. Вы хоць ведаеце, хто іх напісаў?»
  «Я не», - сказала місіс Агіус. «Я меркавала, што яны прыйшлі ад удаўца супрацоўніка майго мужа. Яны не зрабілі?»
  «Яны прыйшлі з Данверса Локфорта».
  «Я не ведаю імя».
  «Чалавек, якога ваш муж ашукаў».
  «Гэта зрабіла б яго адным з многіх. Што гэты Дэнверс Локфорт спадзяваўся атрымаць, даслаўшы іх?»
  «Я лічу, што гэта была форма помсты».
  «Тады гэта было даволі марна, ці не так?»
  - Як, несумненна, зразумеў сам Локфорт, - сказаў Холмс. «Ва ўсякім разе, праз некалькі месяцаў лісты высахлі. Яго гнеў, напэўна, вычарпаў сябе».
  Тут я павінен адзначыць, што пазней Холмс напісаў Дэнверсу Локфарту, каб пацвердзіць гэтую сваю здагадку, прыклаўшыся да некаторых намаганняў, каб запэўніць хлопца, што нічога, што ён сказаў, не будзе выкарыстана ў якасці абвінаваўчага доказу і што паліцыя не будзе звяртацца; гэта было толькі для асабістага задавальнення Холмса. Ён даў слова па-джэнтльменску. Локфорт адказаў, і аказалася, што Холмс меў амаль, але не зусім рацыю ў адносінах да прычын, па якіх ён адмовіўся ад напісання лістоў. Локфорт сказаў, што просты акт запісу гэтых слоў на паперу нейкім чынам пакрысе ачысціў яго ад жорсткіх пачуццяў да Юстафія Агіуса. Прыйшоў час, калі яго сэрца ўжо не было ў ім, і ён адчуў сябе лягчэй і вальней, і таму ён адмовіўся ад гэтага. У сувязі з гэтым, можна сказаць, што лісты паслужылі важнай мэты, як своеасаблівы лек ад варожасці, бо яны паставілі Локфорта ў такое становішча, калі ён мог амаль дараваць Агіусу падман яго. Аднак у прыпісцы ён прызнаўся, што не быў асабліва засмучаны, калі пачуў, што Агіус памёр.
  Мой сябар працягнуў свой зварот да ўдавы Агія. «Тым не менш, лісты далі вам натхненне, ці не так? Менавіта яны падштурхнулі вас да ідэі «пераследваць» свайго мужа. Магчыма, лісты перасталі прыходзіць, але вы бачылі, як яны яго засмуцілі, як палююць на яго розум, і вы вырашылі зарабіць на гэтым. Пачаткам сталі сляды рук і ног з сажы. Яны былі досыць простыя ў вырабе, і як гаспадыня дома можна было беспакарана перамяшчацца па памяшканні. Вы можаце ўвайсці ў кабінет вашага мужа або ў яго спальню і пакінуць адбітак уласнай рукой або падэшвай абутку, змазанай сажай бліжэйшы камін; і калі вас убачаць, як вы ўваходзіце ці выходзіце з пакоя, ніхто не запытаецца, чаму вы там, як могуць запытаць слугу. Я магу толькі выказаць здагадку, што вы выцерлі пашкоджаную руку або абутак адразу пасля выканання дзеяння насоўкай, якую потым выкінулі б».
  «Не хустку», — сказала місіс Агіус. «Кожны раз гэта была анучка, якую я трымаў на сабе менавіта для гэтага, а потым спальваў».
  «Я бачу. Так, гэта нашмат больш эканамічна, - сказаў Холмс. «Уплыў адбіткаў на псіхічны стан вашага мужа сказаў вам, што вы на правільным шляху. Цяпер прыйшоў час абвастрыць справу, і тут уступіў Кавана Вялікі».
  «Хто такі Кавана Вялікі?» - спытаў Вернан Агіус.
  - Сцэнічны ілюзіяніст, - сказаў Холмс. «Я мяркую, што ваша маці бачыла адзін з плакатаў вар'етэ ў «Тыволі», на якім ён фігуруе ў афішы. Яны па ўсім горадзе. Яна зразумела, што ілюзіяніст мог бы дапамагчы ёй стварыць больш незвычайныя і захапляльныя прывідныя эфекты, чым простыя сажавыя адбіткі. Магчыма, яна нават прачытала рэцэнзію на яго выступ, спасылаючыся на трук са «сцяной агню». Кавана аказаўся не проста чалавекам для гэтай працы, але і жаданнем дапамагчы. Адсюль полымя ля акна спальні, дым у кабінеце. Ён забяспечыў вас усім неабходным, місіс Агіус, і атрымаў за гэта значную ўзнагароду.
  «Ён ва ўсім прызнаўся?» - сказала ўдава.
  «Без асаблівых падказак».
  «Ён здаецца такім тыпам. Усе гэтыя грошы я яму заплаціў, а ён мяне проста так аддаў».
  «Ён баяўся пятлі ката. Як і вы».
  «Містэр Холмс!» Вернан устрывожана закрычаў. «Канешне не!»
  Місіс Агіус была больш спакойнай, чым яе сын. «Чаму мяне могуць павесіць?» - сказала яна, роўна гледзячы на Холмса. «Я хацеў толькі напалохаць Юстаса. Каб прынізіць яго. Каб навучыць яго памылковым шляхам. Я не хацеў, каб ён памёр».
  - Разумею, - сказаў Холмс. «Хутчэй у духу «Каляднай песні» Дыкенса? Прывіды ператвараюць вашага Эбенізэра Скруджа з мужа з жорсткага мізантропа ў добразычлівага філантропа?»
  «Вось і ўсё. Я думаў, што гэта можа прывесці да змены поглядаў ".
  «І гэта атрымалася, калі не так, як вы хацелі. У рэшце рэшт, што можа больш радыкальна змяніць сэрца чалавека, чым яго поўная перастанне біцца?»
  «Сур'ёзна, сэр.»
  «Прашу прабачэння. Гэта можна было сказаць больш тактоўна. Тым не менш, вы не зусім сумленныя, місіс Агіус. Не ў апошнюю чаргу. І калі вы дазволіце мне зладзіць невялікую дэманстрацыю, я растлумачу, як я прыйшоў да такой высновы».
  «Дэманстрацыя?» - сказала місіс Агіус.
  - Дайце мне некалькі хвілін, каб усё наладзіць, - сказаў Холмс. «Я збіраюся аднавіць падзеі ў тую ноч, калі памёр ваш муж, і такім чынам даказаць, што прычынай яго смерці быў не тэрор, а вы».
  OceanofPDF.com
   Раздзел васямнаццаты
  АНЁЛ СМЕРЦІ
  
  яГэта былі нязручныя дзесяць хвілін, якія я правёў адзін у кампаніі Фэй і Вернана Агіуса. Холмс выйшаў у калідор з выразнымі ўказаннямі не турбаваць яго. Ён узяў з сабой кардонную скрынку, і я чуў, як ён рухаўся, пару разоў падымаўся і спускаўся па лесвіцы. Тым часам маці і сын, узяўшыся за рукі, проста глядзелі на мяне. Ветлівая размова падалася недарэчнай. Я адчуваў сябе нейкім чынам прычынай іх няшчасця; Я быў анёлам смерці, каб суправаджаць місіс Агіус на першых кроках яе шляху да эшафоту. Я не ведаў, дзе шукаць, таму заняўся вывучэннем уласных пазногцяў.
  У рэшце рэшт Холмс паклікаў нас далучыцца да яго. Я ледзь не ўскочыў са свайго месца ў сваім запале.
  У калідоры ўжо не гарэла святло. Адзінае асвятленне ішло ад алейнай лямпы, якую Холмс аднекуль знайшоў. Гэта ён перадаў мне на рукі.
  «Уотсан, вы збіраецеся гуляць ролю Юстаса Агіуса ў гэтая мая маленькая рэканструкцыя. Вернан, я вельмі хацеў бы, каб ты замяніў Старрыджа.
  «Я не буду рабіць нічога такога, - сказаў хлопец, - і вы не можаце прымусіць мяне. Гэта абсурд, усё гэта. Абсурд».
  - О, працягвай, Вернан, - сказала яго маці. «Гэта не можа нанесці ніякай шкоды. Я ўпэўнены, што містэр Холмс ведае, як я здзейсніў трук з прывіднай чорнай фігурай, але гэта мяжа яго ведаў. Я не забіваў твайго бацьку, не знарок. Як я мог мець? Яго сэрца адмовілася ад напружання, якое на яго наклала страх. Я не шкадую, што такі вынік атрымаўся. Я не думаю, што вы таксама. І не забудзем, я спрабаваў яго ажывіць. Я вам гэта казаў».
  «І Старрыдж гэта пацвердзіў».
  «Вы размаўлялі са Старрыджам? Відавочна, што ёсць».
  «Я правёў пільны допыт хлопца, хоць ён можа і не памятае гэтага».
  «Ну, вось і дзе», — сказала місіс Агіус. «Вы ведаеце, што я кажу праўду. Калі Юстас страціў прытомнасць, я ўвёў аміланітрыт. Тройчы. Я зрабіў усё, што павінен быў. Гэта не мая віна, што не атрымалася».
  «Я ўсё ж не пагаджуся з гэтай... гэтай шарадай», - рэзка сказаў Вернан Агіус.
  - Зрабі гэта, Вернан, - сказала місіс Аджыус. «Паблажце містэра Холмса. Ён ваш герой, ці не так? Зрабіце гэта па гэтай прычыне, тады, калі не дзеля мяне. Тады гэта скончыцца, і мы ўсе можам ісці спаць ".
  Вернан падняў плечы і дазволіў ім упасці. «Добра, мама».
  - Добра з твайго боку, мой хлопец, - сказаў Холмс. «Я сам сыграю адну ролю, якая засталася ў нашых dramatis personae, місіс Агіус. Мы ўтрох падымемся на пляцоўку першага паверха. Місіс Агіус, вы заставайцеся на месцы і назірайце. Калі ласка, паведаміце мне, калі я нейкім чынам скажаю паслядоўнасць падзей».
  На лесвічнай пляцоўцы Холмс сышоў у цень ля падножжа наступнай лесвіцы, побач з вялікай упрыгожанай кітайскай вазай, якая стаяла на стале.
  «Мы пачынаем сцэну, калі містэр Агіус і Старрыдж пачынаюць спускацца ў калідор», — сказаў ён. «У Старрыджа ёсць лямпа. Ватсан, перадайце гэта Вернану. Цяпер Старрыдж ідзе першым, містэр Агіус ідзе за ім. Вы ідзяце ўніз. Павольна і асцярожна. Вось і ўсё. Між тым, вось я ў ролі місіс Агіус, якая толькі што выйшла са сваёй спальні на другім паверсе і на дыбачках спусцілася ўніз на гэтую пляцоўку. Яна падрыхтавана. У рэшце рэшт, гэта тая, хто ўчыніла аварыю ў калідоры незадоўга да таго, выпусціўшы чарку на парэнчы з-за дзвярэй спальні так, што яна ўпала праз лесвічную клетку аж на падлогу. Потым, такім чынам паспяхова парушыўшы мужа ад сну, яна паспяшалася назад у свой пакой, каб схавацца. Яе пастка расстаўлена. Падпільноўваючы ў цені, яна назірае за двума мужчынамі. Яны даходзяць да падножжа лесвіцы. Яны знаходзяцца ў правільным становішчы. Старыдж заўважыў разбітае шкло, але не паспяваў абдумаць яго, таму што місіс Аджыус прымушае рухацца.
  Мы з Вернанам стаялі побач. Святло ліхтара не разносілася далёка. Я ўбачыў місіс Агіус каля дзвярэй у гасціную. Астатні калідор быў у змроку.
  Потым, адразу, ніадкуль, паўстала чорная фігура. Валасы на маёй патыліцы ўсхапіліся. Сэрца ўскочыла мая грудная клетка. Нягледзячы на тое, што я ведаў, што нешта падобнае непазбежна, гэтая з'ява вельмі напалохала мяне. Я мог толькі ўявіць, наколькі гэта было жахліва для Юстаса Агіуса і Старрыджа, якія не папярэджвалі аб яго з'яўленні.
  Ірваны чорны фантом вісеў у калідоры, грувасткі і злавесны. Павольна, забаронена, адна рука паднялася да гарызанталі. Гэта быў «палец віны», пра які казаў Старрыдж, і ён быў накіраваны прама на мяне, дакладней, на Юстаса Агіуса.
  Злосная прывід лунаў так яшчэ некалькі секунд, і раптам кінуўся да столі, знікшы з поля зроку. Хаця я ведаў, што гэта не сапраўдны фантом, а толькі падман, я з палёгкай убачыў, што ён знік.
  - А цяпер, - сказаў Холмс, - калі вы будзеце так добры запаліць газавыя бруі, місіс Аджыус, я магу раскрыць механізм, які стаіць за гэтай жахлівай фігурай.
  Калі калідорная люстра залілася святлом, Вернан патушыў лямпу ў сваёй руцэ. Затым Холмс асцярожна апусціў доўгі тонкі палос чорнай тканіны праз дужкі люстры на канцы тонкага дроту. Плёнкавы матэрыял - марля або муслін, падумаў я - лужынамі ляцеў на падлогу, зліваючыся з цёмным дываном пад люстрай. Дрот, нават сярод усёй гэтай яркасці, быў амаль не бачны.
  - Дазвольце мне паўтарыць гэта яшчэ раз, - сказаў Холмс, - на гэты раз з поўным асвятленнем, каб хітрасць была аголена. Спачатку наяўнасць тканіны на падлозе маскіруюць дываном. У цемры дрот зусім не відаць».
  Ён тузануў за канец дроту, і тканіна пачала падымацца. Ён набыў форму, у ім утварылася нейкая металічная арматура грубае набліжэнне галавы і плячэй. Астатняя частка пацёртай тканіны свабодна звісала з гэтага каркаса, ствараючы абрысы, падобныя на прывід.
  «Кавана ўмела замацаваў арматуру так, што яе часткі ўстаюць на месца пад уласным цяжарам, калі яна падымаецца», — сказаў Холмс. «Пры поўнай актывацыі гэта надае верхняй частцы фігуры трохмерную трываласць. Гэта той самы прынцып, паводле якога ён прымушае сваю памочніцу Элсі ўсплываць на сцэне. Ён накрывае яе прасцінай, калі яна ляжыць на эстакадах, дзе яна захоўвае сваё становішча лежачы праз чысты цялесны самакантроль. Яна значна мацнейшая, чым здаецца. Аднак унутры ліста ёсць арматура, якая імітуе яе абрысы. Ён кладзецца на яе, Элсі выслізгвае з-пад яго, у той час як Кавана накіроўвае аўдыторыю ў няправільны бок, моцна размахваючы рукамі, а потым іншы памочнік цягне ліст і арматуру ў мухі».
  Рука постаці, як і раней, пачала падымацца.
  «Тут мы бачым, як другі провад, які ідзе паралельна асноўнаму, падымае руку нашага прывіда, каб зрабіць жэст узаемнага абвінавачвання. Потым, калі я зноў хутка тузаю за асноўны дрот, фігура слізгае ўверх паміж ручкамі люстры. Звужэнне стварае дадатковы ціск на шарніры арматуры, у выніку чаго яна, такім чынам, руйнуецца».
  Прывід сплюшчыўся, зноўку ператварыўшыся ў бясформенны кавалак чорнай тканіны, калі праходзіў праз люстра.
  «Аналагічным чынам, Элсі, здаецца, знікае, калі прасціну збіваюць», - сказаў Холмс. «Але гэта толькі таму, што яе нават няма. Гэта толькі разборная арматура, якая імітуе яе цела. Сапраўдная Элсі, тым часам, была занятая бегам па ўсім шляху ад за кулісамі да пярэдняй часткі дома, каб яна магла зрабіць парадны ўваход у кіёскі. У нашым выпадку такая паўторная праява не патрэбна. Прывід зрабіў сваё. Усё, што трэба зрабіць місіс Аджыус, гэта сабраць апарат і схаваць яго куды-небудзь. Хутчэй за ўсё, у гэтай вялікай вазе, дзе яна застанецца незаўважанай, пакуль яна не забярэ яе пазней. Гэта тое, што вы зрабілі, мадам? Я маю рацыю ва ўсіх пунктах?»
  Місіс Агіус кіўнула.
  «Даволі геніяльна, сапраўды», - выказаў меркаванне Холмс. «Як тое, што было далей, апошняя частка вашай схемы. Як бы апошняе маханне нажа».
  OceanofPDF.com
  Раздзел дзевятнаццаты
  ПУСТЫ КРУГ
  
  «ЯВы, магчыма, не ведалі напэўна, місіс Аджыус, - сказаў Холмс, спускаючыся па лесвіцы, - што з'яўленне прывіда прывядзе да сардэчнага прыступу. Аднак стан вашага мужа быў такім нетрывалым, што вы ведалі, што такое можа адбыцца рана ці позна, па вашай віне ці не, і таму вы прадугледзелі такі выпадак».
  - Пра што вы кажаце, містэр Холмс? - сказаў Вернан Агіус.
  «Я кажу пра жэмчуг з нітрыту амілу. Дакладней, жамчужына, якая нібыта ўтрымлівае амілнітрыт, але на самой справе напоўнена нічым больш магутным, чым звычайная вада».
  «Не! Гэта не можа быць праўдай, - сказаў хлопчык.
  «Гэта так. У якасці доказу ў мяне ёсць сведчанні відавочцаў не каго іншага, як чалавека, якога вы заступалі, камердынера Старрыджа. Я браў у яго інтэрв'ю некалькі дзён таму, хаця ён не мог ведаць, што гэта я».
  «Вы былі пераапранутыя. Як у тым эпізодзе Доктар Ватсан адлюстроўвае ў Знаку Чатырох , калі вы апранаецеся як пажылы майстар марахода».
  - Гэта так, - сказаў Холмс. Старыдж апісаў, як ён пайшоў за дотам свайго гаспадара з жамчужынамі нітрыту амілу. Ён сустрэў вас на лесвічнай пляцоўцы, місіс Агіус, і вы ўзялі ў яго скрыню і спусціліся служыць свайму мужу. Старрыдж бачыў, як вы разламалі тры жамчужыны адну за адной пад носам містэра Агіуса.
  «Менавіта так, як я вам сама расказала», — сказала місіс Агіус. «Магчыма, я мала любіла свайго мужа, містэра Холмса, але я не бесчалавечная. Я выкарыстаў усе даступныя сродкі, каб захаваць яго ў жывых».
  «Вы? Старрыдж паведаміў, што вы выпусцілі першую жамчужыну, якую дасталі са скрыні, і вам прыйшлося дастаць яе са зморшчын вашай начной кашулі. Гэта, я сцвярджаю, не было выпадковасцю. Ваша ўяўная нязграбнасць дала вам выдатную магчымасць абмяняць сапраўдную жамчужыну на падробленую - памяняць баявую кулю на, так бы мовіць, халасты патрон. Было б няцяжка расшпіліць канец гільзы з жамчужынай і ўставіць шкляную капсулу такога ж памеру, у якой не змяшчаецца нічога больш бяскрыўднага, чым вада, а затым замацаваць канец назад. Магчыма, у вас у руцэ ўжо была схаваная гэтая апрацаваная жамчужына. Такія фокуснікі, як Кавана, называюць гэта «пальмінгам». Тое, што яно ляжала ў кішэні вашай начной кашулі, і вы маглі ўпотай памяняць яго на сапраўднае. У тую ноч з вамі была падробленая жамчужына, таму што вы ведалі, што, нягледзячы на ўсё, што вы планавалі, у вас, хутчэй за ўсё, будзе магчымасць выкарыстаць яе. У любым выпадку, незалежна ад таго, паднялі вы яго ў далоні ці вынялі з начной кашулі, Старыдж не ўбачыў замены, і таму вы змаглі даць мужу не жамчужыну з інгалянт, які мог выратаваць яго, але напоўненая вадой дурніца, якая як бы асуджала яго на пагібель.
  Місіс Аджыус глуха засмяялася. «Гэта няпраўда. Гэта зусім няпраўда. Я смела прызнаюся ва ўсім, што вы сказалі да гэтага часу, містэр Холмс. Ваш маленькі кавалак дэманстрацыі, які раскрывае ўсю справу з прывідным апаратам Кавана, усё гэта дакладна. Але гэта? Апрацаваны жамчужына нітрыт амілу? Не. Дзе ваш доказ? У цябе няма».
  - Я, - сказаў Холмс. «Апошняе слова вашага мужа. Ён назваў тваё імя. «Фэй». Ці, калі быць больш дакладным, ён вымавіў ваша імя з наступным гартанным булькатаннем у задняй частцы горла. Старрыдж палічыў, што гэта нейкая перадсмяротная грымота, але што, калі гэта не так? У рэшце рэшт, «Фэй» і фарингеальный фрыкатыўны могуць, калі іх скласці разам, быць вытлумачаны як слова… «падробка».
  «Падробка», — паўтарыў я збянтэжана.
  - Фальшыўка, - сказаў Вернан Агіус таксама, расплюшчыўшы вочы. Ён звярнуўся да маці. «Мама, вядома, гэта не тое, што здарылася. Гэтага не можа быць».
  Фэй Агіюс утаропілася ў сына доўгім складаным позіркам. На маю думку, яна вырашала, што сказаць яму, абмяркоўваючы, ці варта ёй прызнацца ў сваім забойстве ці не. Ні яна, ні Вернан не кахалі Юстаса Агіуса. Яны ненавідзелі і баяліся гэтага чалавека. Тым не менш, калі Холмс меў рацыю, місіс Агіус забіла свайго мужа. Як можна чакаць, што сын успрыме такія навіны? Як ён мог яшчэ раз зірнуць маці ў вочы?
  Плечы місіс Агіус апусціліся. Атмасфера высокай упэўненасці, якую яна захоўвала дагэтуль, трэснула і адпала, як крохкая скарынка.
   - Я ў вас, містэр Холмс, - сказала яна ціхім, разгромленым мармытаннем. «Я зрабіў гэта, як вы сказалі. Я даў Юстасу апрацаваную жамчужыну. Але калі ласка, перш чым здаваць мяне ў міліцыю, дазвольце мне сказаць адну-дзве рэчы ў сваю абарону».
  "Я не павінен чакаць меншага", сказаў Холмс.
  «Па-першае, гэта была толькі першая жамчужына, якая была апрацавана. Наступныя два, якія я даў Юстасу, былі сапраўднымі артыкуламі прама з дота. Я… Мяне ахапіла раскаянне. Я з цяжкасцю паверыў у тое, што зрабіў, і хацеў усё выправіць. Я думаў - я маліўся - каб наступныя жамчужыны кампенсавалі фальшывыя. Яны гэтага не зрабілі. Відавочна, што шкода ўжо была нанесена, і ніякая колькасць нітрыту аміла не магла яе ліквідаваць. Гэта малаверагодна, доктар Ватсан?»
  «Чым хутчэй будзе ўведзены прэпарат, тым лепш», — сказаў я. «У такіх сітуацыях кожная секунда на рахунку, і любая затрымка можа быць фатальнай».
  «Так. Так». Місіс Агіюс дрыжала ад эмоцый, цяпер яе голас быў толькі дробным гукам. «Яшчэ адзін змякчальны фактар. Яўстах пускаў сваю справу ў зямлю. Ён быў на мяжы неплацежаздольнасці. Каб умацаваць заводы, ён апускаўся ў прыватныя фонды».
  - Ваша спадчына, - сказаў Холмс.
  Нейкая ажыўленасць вярнулася да ўдавы. Яе рот сціснуўся, а вочы ўспыхнулі. «Так! Мае грошы. Грошы бацька завяшчаў. Юстах па законе, але мой па праве. Нягледзячы на тое, што Юстас быў блізкі да страты ўсяго, я быў упэўнены, што ён пакіне маю спадчыну некранутай. Тады прынамсі было б што перадаць Вернану з часам. Замест гэтага выглядала нібы збіраўся растраціць усё, да апошняй капейкі. Я не мог гэтага дапусціць. Я не мог!»
  «І вашым адзіным выхадам, як вы бачылі, было пазбавіць яго жыцця».
  «Я ведаю. Я ведаю». Яна прыгнечана пахітала галавой. «Але я маці, а маці ахоўвае сваё нашчадства. Яна зробіць усё, каб забяспечыць дабрабыт свайго дзіцяці. Я не мог дазволіць, каб Вернан выйшаў у свет без грошай, сын банкрута. Як ён калі-небудзь пажыве ў жыцці? Магчыма, ён нават не змог бы скончыць навучанне ў Хэрроу, да такой ступені збяднення, у якую нас пагражаў Юстас. Калі тое, што я зрабіў, здаецца рэзкім... што ж, няхай будзе так. Але я зрабіў гэта па слушных прычынах, і калі я павінен панесці наступствы, то я зраблю гэта. Але, містэр Холмс...»
  «Так, мадам?»
  «У вашых сілах прадухіліць гэта». Місіс Агіус утаропіла на яго свой заплаканы позірк. «Я, вядома, не маю права пра гэта ў вас прасіць, але вам не трэба ўсё расказваць паліцыі, праўда? Я з радасцю прызнаю, што я ажыццявіў пераслед. Відавочна, нельга гарантаваць, што Кавана будзе трымаць язык за зубамі пра гэта, і таму ўсё, што я магу зрабіць, гэта прызнаць тое, што ён сам ведае пра гэта, і заплаціць усё, што чакае мяне за гэта. Гэта ненаўмыснае забойства, ці не так? Калі нехта памрэ ў выніку вашых дзеянняў? А ненаўмыснае забойства, у адрозненне ад забойства, не караецца смяротным пакараннем».
  Яна зрабіла крок да майго сябра.
  - Я аддаюся вашай міласці, містэр Холмс, - сказала яна. «Парайцеся са сваім сумленнем. Зазірні ў сваё сэрца. Ці заслугоўваю я вяроўкі? Сапраўды? Сапраўды?»
  OceanofPDF.com
   Раздзел дваццаты
  ЭКЗАРЦЫЗАНЫ
  
  ВЯ пакінуў Фэй і Вернана Агіуса ў калідоры на Тарлтан-Крэсэнт, 23, і зноў выйшаў на начное паветра, напоўненае мітуслівым снегам. Апошні раз я глядзеў на маці і сына, калі мы зачынялі за сабою ўваходныя дзверы, быў жаласным. Яны абняліся, абое ўсхліпваючы.
  «Холмс, — сказаў я, — нягледзячы на тое, што гэта варта, вы прынялі правільнае рашэнне. Часам я сумняваюся ў тым, як вы бераце закон у свае рукі і выбіраеце, ці павінен злачынец паўстаць перад судом, ці сысці без шкоды. Судовая сістэма нашай краіны існуе нездарма, і не вам ці мне яе абыходзіць. Мінулай зімой, аднак, з Джэймсам Райдэрам у справе аб сінім карбункуле, а цяпер з місіс Аджыус, вы праявілі памілаванне там, дзе памілаванне належыць. Яўстафій Агіус не заслугоўваў смерці ад рук жонкі, але ў той жа час ён не заслугоўваў жыцця. Гэта не тое, што Фэй Агіус зноў пойдзе на забойства. Тое, што яна зрабіла, яна зрабіла з чыстага адчаю, і не дай Бог ёй яшчэ раз апынуцца ў падобным цяжкім становішчы. Гэта было б занадта жорстка».
  - Шыбеніца зрабіла б Вернана сіратой, - сказаў Холмс, - і я не мог пазбавіць сына маці, а таксама бацькі, нават калі гэта было ў маіх сілах прадухіліць.
  «Больш за тое, цяпер у Вернана ёсць шанец весці годнае, прадуктыўнае жыццё. З часам ён скіне з сябе цень бацькі. Ён нешта з сябе зробіць».
  «На гэта трэба спадзявацца. Аднак я б не назваў гэта лёгкім рашэннем, Уотсан, і калі яно апынецца памылковым меркаваннем, з гэтым мне давядзецца жыць. Апошні канец, які трэба звязаць».
  Холмс паклаў вялікі і ўказальны пальцы паміж вуснаў і пранізліва свіснуў.
  «Уігінс?» — гукнуў ён. «Гэта вы і кагорта, за якой я шпіёню, хаваецеся там у парку?»
  Скрозь мітуслівы снегапад я ўбачыў, як з-за ствала дрэва высунулася галава, а за ёй яшчэ адна.
  - Містэр Холмс, - пачуўся голас, які, несумненна, быў голасам Уігінса. «Я думаў, што мы бачылі, што вы ўваходзіце раней. Тут я сказаў Стэнлі: «Гэта містэр Холмс, магу паклясціся, і доктар Ватсан таксама».
  «Лічыце сябе вызваленымі ад абавязкаў. Справа закрытая».
  «І я вельмі рады гэта чуць, сэр». Фактычны лідар нерэгулярных войскаў быў цалкам у поле зроку, спрытна пералезшы праз парэнчы і апусціўшыся на тратуар з іншага боку. «Гэты міргаючы снег. Было цяжка проста ўтрымаць зубы ад ляскання».
  На тратуары да яго далучыўся іншы нерэгулярны Стэнлі, і яны абодва перайшлі на бок Холмса і на мяне. Ні адзін з іх не быў апрануты ў вопратку, якую я лічыў дастатковай для надвор'я, і я здзівіўся іх трываласці. Мала хто мог бы доўга вытрымаць у такіх умовах толькі з кашуляй, парай дзіравых чаравік і залатанай пацёртай курткай, каб сагрэцца.
  Холмс шукаў у кішэні грошы для іх. - Ці магу я спытаць, містэр Холмс, - сказаў Уігінс, - што задумалі гэтыя дзікі, што мы павінны сачыць за імі? Хоць, калі гэта не мой пчаліны воск, - хутка дадаў ён, - проста скажы.
  Холмс разважаў, потым сказаў: «У гэтым доме жыў злы дух, Уігінс. Гэта было выгнана. Гэта ўсё, што вам трэба ведаць».
  З гэтымі словамі двое нерэгулярных людзей з Бэйкер-стрыт пабеглі ў любы куток або лежбішча, якія яны называлі домам, а мы з сябрам павярнулі нашы крокі да бліжэйшай галоўнай дарогі, дзе мы маглі знайсці кавалак.
  Калі мы ішлі праз густую заслону сняжынак, я мог паклясціся, што чуў, як Холмс прамармытаў сабе пад нос: «Выгнаны з сябе на дадзены момант і, я веру, назаўсёды».
  Я не зразумеў сэнсу заўвагі. Я нават не быў упэўнены, што правільна яго пачуў. Таму я нічога не сказаў.
  Толькі пазней, значна пазней, я зразумеў, што ён меў на ўвазе.
  OceanofPDF.com
  
   Трэці тэрор
  ЮКАНСКІ КАНІБАЛ
  1894 год
  OceanofPDF.com
   Раздзел першы
  ВЫДАВЫ РЭВЕНАНТ
  
  БПаміж 1891 і 1894 гадамі маё жыццё прыкметна змянілася. За гэтыя тры гады я страціў сябра, пахаваў жонку і вярнуў сабе згаданага сябра, у такім парадку. Назваць гэта неспакойным часам было б нічога не сказаць.
  Сябрам, вядома ж, быў Шэрлак Холмс, які вясной 1991 года загінуў ля Рэйхенбахскага вадаспаду ў смяротнай сутычцы з тым заклятым злыдням прафесарам Марыярці. Ва ўсялякім разе я верыў у гэта і аплакваў яго смерць так глыбока, наколькі гэта магчыма, некалькі тыдняў запар. Адной асаблівасцю гэтага сумнага перыяду быў той факт, што Мэры зацяжарыла, і мы чакалі неўзабаве нараджэння дзіцяці. Гэта дапамагло мне замацавацца. Гэта было тое, чаго варта было чакаць, праславутае святло ў канцы тунэля.
  Складанасці з родамі раз і назаўсёды патушылі гэты свет. У мяне забралі не толькі маё ненароджанае дзіця, але і Марыю. За некалькі кароткіх месяцаў самыя вялікія скарбы, якія я мог назваць сваімі, былі скрадзены – Холмс, жонка, перспектыва бацькоўства – і я ўпаў у поўны адчай. Я шкадую сказаць, што я знайшоў суцяшэнне ў бутэльцы, ідучы шляхам, якім пайшоў мой старэйшы брат і які ўрэшце прывёў яго да гібелі. Гэта ледзь не прывяло да майго ўласнага. Я цураўся грамадства. Я грэбаваў працай, што паставіла маю практыку пад пагрозу правалу. Шмат начэй я сядзеў адзін, у п'яным стане, і разважаў над сваім службовым рэвальверам і мэтамі, якім ён можа быць пастаўлены, пад гэтым я маю на ўвазе пакласці канец мне. Неаднойчы нават прыстаўляў ствол да галавы. Я думаю, што ўсё, што спыніла мяне ісці далей, - гэта маё ўнутранае здранцвенне. Калі б я адчуў што-небудзь, наогул што-небудзь, я мог бы знайсці сродак, каб націснуць на курок. Замест гэтага я нічога не адчуваў і, пазбаўлены болю і матывацыі, рана ці позна апусціў руку і дазволіў пісталету саслізнуць з маіх пальцаў на падлогу.
  Я не напаўняюся гонарам расказваць пра гэтыя рэчы тут, але я кінуў бы выклік любому чалавеку, незалежна ад яго сілы характару, перажыць такую літанію бедстваў, як я, і не задумацца, ці варта было працягваць жыцьцё. З цягам часу я выцягнуў сябе з лопасці роспачы. Усё ішло марудна, кожны дзень была цяжкая, але да канца 93-га я больш-менш вярнуўся да ранейшага сябе. Ва ўсякім разе, так мне казалі іншыя, хаця адзінай кропкай адліку для іх было маё ўражанне. Яны не маглі бачыць скрозь фасад Джона Уотсана ўнізе, які ўсё яшчэ быў схільны да ціхага смутку і перыядычным прыступам безнадзейнасці.
  Затым, у красавіку 1894 года, адбыўся цуд. Холмс вярнуўся з мёртвых. Тэма гэтага апавядання - істоты, якія ў той ці іншай форме жывуць замагілай; і я мог бы прымяніць гэта да самога Холмса, таму што з яго вяртаннем пасля ўяўнай смерці, чым ён быў, як не своеасаблівым рэвенантам? Прывід, які стаў целам?
  Радасць зноў знайшла месца ў маім свеце. Я аднавіўся мэтанакіраванасцю і сілай, і неўзабаве мы з Холмсам пачалі разам ладзіць прыгоды, як і раней, быццам у нашым партнёрстве ніколі не было перапынку. Нас нават папрасілі зноў наведаць месца аднаго з найвялікшых трыумфаў майго сябра, Дартмур, дзе пяць гадоў таму мы сутыкнуліся з праславутай сабакай Баскервіля. У гэты другі раз мы былі вымушаны разабрацца з наступствамі папярэдняй справы ў хроніцы, якую я апублікаваў пад назвай « Звер Стэплтанаў» .
  Гэты эпізод адбыўся незадоўга да таго, пра які я зараз раскажу, які пачаўся, як амаль заўсёды расследаванні Холмса, з прыходам кліента ў наша жыллё. Я кажу наша жыллё, таму што да таго моманту я выставіў свой дом у Падынгтане на продаж і з'ехаў, шчасліва перасяліўшыся ў свае ранейшыя кватэры на Бэйкер-стрыт, 221B.
  Кліент быў журналістам па імені Хітэш Басу, і ён прыбыў у навальнічную ноч у сярэдзіне снежня, калі дождж хлынуў на Лондан, а гром грымеў у небе над горадам, як ваяўнічы бог. Гэта было надвор'е, у якое маглі рызыкнуць выйсці толькі адважныя або вельмі адчайныя, і Басу належаў да апошняй катэгорыі.
  Коратка прадставіўшыся, ён стаяў у нашай гасцёўні, увесь мокры і дрыжучы, з прылепленымі да галавы валасамі. Я прапанаваў яму брэндзі, каб сагрэць яго знутры, у той час як, каб зрабіць тое ж самае для яго знешне, Холмс распаліў агонь. Адзенне Басу распарылася, калі пачало сохнуць.
  «Дзякуй вам абодвум, добрыя спадары», — сказаў ён, скінуўшы з сябе вільгаць і холад. Ён выглядаў як у позні час гадоў дваццаці і меў выдатныя рысы твару, асабліва вочы, якія былі амаль бліскуча-карычневага адцення і мелі прывабную лагоднасць.
  «Гэты дождж, напэўна, нагадвае вам пра мусоны дома», — радасна прапанаваў я.
  Не менш радасна Басу адказаў: «Я б не ведаў пра мусоны. Я з Масвел-Хіла».
  - Хадземце, Ватсан, - папракнуў мяне Холмс. «У чалавека няма і следу субкантынентальнага акцэнту. Ён такі ж карэнны англічанін, як і вы ці я. Ён таксама выпускнік Оксфарда і атрымаў у гэтым універсітэце Half Blue, атрыманы за бокс».
  - Адкуль вы ўсё гэта ведаеце, містэр Холмс? — сказаў некалькі збянтэжаны Басу.
  «Гальштук твой, дарагі мой, твой гальштук. Гэта цёмна-сінія і серабрыстыя палоскі Oxford Half Blue, ці не так?»
  Басу зірнуў на свой гальштук, потым на Холмса. «Вядома. Але як ты даведаўся, што я атрымаў яго за бокс?»
  «У Оксфардзе «высакароднае мастацтва» з'яўляецца адным з відаў спорту, які, нават калі практыкуецца ва ўніверсітэцкім узроўні, не надаецца Full Blue. Гэта, у спалучэнні з некаторымі фізіянамічнымі рысамі, падштурхнула мяне да бокса».
  «Фізіягнамічныя рысы? Ах, ты маеш на ўвазе мой нос».
  «Я маю на ўвазе невялікае патаўшчэнне твайго ілба, але так, у асноўным я маю на ўвазе твой нос. Колькі разоў яго ламалі? Двойчы?»
  - Тры разы, - сказаў Басу. «Мая маці кажа, што цяпер такая крывая, падобная на літару «з». Яна ніколі не ўхваляла, каб я займаўся кулачным спортам. Так здарылася, што ў мяне гэта было даволі добра. Дзяржава можа здацца, што мой нос распавядае іншую гісторыю, але я прыйшоў да гэтага ў першыя дні, перш чым навучыўся правільна стрыгчы і ткаць».
  «А цяпер вы па-іншаму мацуеце кулаком, трымаючы ручку, каб пісаць эскізы для London Weekly Cornucopia ».
  «Вы ведаеце пра маю працу?»
  Над галавой прагрымеў гром, заглушыўшы адказ Холмса. Ён пачакаў, пакуль яно вычарпае свой гнеў, перш чым паўтарыць спробу.
  "Я прачытаў гэта прагна", сказаў ён. «Ваш аўтарскі радок з'яўляецца дэвізам для журналістыкі самага высокага ўзроўню. Ваша проза не толькі лаканічная і элегантная, вашы замалёўкі могуць быць вельмі баявымі. Я кажу гэта як камплімент. Вы можаце больш не займацца боксам, але вы шчаслівыя змагацца ад імя аутсайдэра праз свае артыкулы. Напрыклад, ваш нядаўні артыкул пра зарэгістраваныя агульныя жылыя дамы быў вельмі пахвальным. Асмелюся сказаць, што гэта было не вельмі прыемнае ўражанне — выдаваць сябе за бадзягу і праводзіць ночы ў розных інтэрнатах».
  «Безумоўна, не было», — сказаў Басу. «Я ўсё яшчэ чухаюся, думаючы пра вошай. Гэта прытоны беззаконня, тыя месцы. Я не маю на ўвазе проста тое, што жыллё жаласна абшарпанае або што там адбываецца ўсялякае распусніцтва. Людзі, якія спяць адзін да аднаго ў перапоўненых інтэрнатах, мужчыны змяшаліся з жанчынамі, дзеці з дарослымі, нявінныя з крымінальнікамі - гэта ўжо дрэнна. Сапраўдныя злачынствы, аднак, палягаюць у тым, што гаспадары бяруць па чатыры пэнсы з чалавека за такое ўбоства, а паліцыя, якая павінна рэгулярна аглядаць усе звычайныя жылыя дамы, рэдка робіць гэта. Калі мой артыкул у Cornucopia нейкім чынам зменіць гэты стан рэчаў, я буду задаволены».
   "Містэр Басу - гэта нешта накшталт крыжакоў, Уотсан, як вы можаце зразумець".
  — Так здаецца, — сказаў я.
  «Магчыма, у мяне ёсць вышэйшая адукацыя, — сказаў Басу, — але я паходжу з нізкага роду і ведаю, што такое быць бедным і прыгнечаным. Мой бацька быў бенгальскім ласкарам, які пасля многіх гадоў у моры пасяліўся ў Англіі і знайшоў працу ў доках Цілберы. Мая маці была аятам сям'і брытанскага палкоўніка ў Мадрасе, які прывёз яе з сабой, калі яго пасада скончылася. Яны двое сустрэліся, пажаніліся, нарадзілі мяне, а потым, калі я быў зусім немаўляткам, мой бацька загінуў у аварыі. Трос прычальнага крана лопнуў, і яго раздушыла грузавая скрыня, якая ўпала. Потым мая маці знайшла працу няняй у розных сем'ях. Яна не зарабляла шмат, і яна не выйшла замуж паўторна, і я вырас у абмежаваных умовах ".
  - Тым не менш, вы атрымалі месца ў Оксфардзе, - сказаў Холмс.
  «Гэта адбылося ў немалой ступені дзякуючы прафесару Ісідору Кармодзі, акадэміку Сурэя. Мая маці глядзела за яго дачкой некаторы час, калі я была зусім маленькая. Дзяўчынка, нажаль, памерла ад шкарлятыны ў дзевяцігадовым узросце, адначасова хвароба забрала і жонку Кармоди. Кармодзі заставаўся ў захапленні ад маёй маці, і яны абодва падтрымлівалі сувязь пасля таго, як яна пакінула яго працу. Ён нават час ад часу дапамагаў ёй матэрыяльна невялікімі ахвяраваннямі. Праз маю маці ён сачыў за маімі поспехамі, і менавіта ён прапанаваў мне падаць заяўку на месца ў Оксфардзе. Ён паручыўся за мяне перад прыёмнай камісіяй каледжа Баліёл, дзе ён сам вучыўся, і нават аплаціў мае зборы і пражыванне».
  «Годны дабрачынца, як гэта гучыць».
   «Ён быў вельмі добры чалавек. І насамрэч, менавіта з-за яго я прыйшоў да вас, містэр Холмс.
  «Гэта цяпер?» - сказаў Холмс.
  «Так. Магу я сесці? Я думаю, што мая вопратка дастаткова высахла».
  «Вядома». Холмс паказаў Басу на крэсла, якое рэгулярна выкарыстоўвалі яго кліенты. Я тым часам падзарадзiў яго чарку з каньяком.
  «З вашага выкарыстання прошлага часу, калі вы гаворыце пра яго, містэр Басу, — сказаў я, падаючы яму напой, — ці можна зрабіць выснову, што прафесара Кармодзі больш няма сярод жывых?»
  - Гэта не так, - сказаў Хітэш Басу з цяжкім уздыхам, - і яго смерць была больш чым трагедыяй, спадары. Гэта было зверства».
  OceanofPDF.com
   Раздзел другі
  СЛЯДЫ ЎКУСАЎ
  
  АПасля такой заўвагі Басу не мог не прыцягнуць да сябе ўвагі.
  «Пасля майго заканчэння мы з прафесарам перыядычна абменьваліся лістамі, — сказаў ён. «Я трымаў яго ў курсе майго прагрэсу ў свеце журналістыкі. Ён падбадзёрваў мяне і раз-пораз даваў мне крытыку аднаго з маіх апублікаваных артыкулаў. Ён мог быць жорсткім наглядчыкам, але яго каментары заўсёды былі праніклівымі і рэдка памыляліся. Калі, як вы мяркуеце, містэр Холмс, мая проза адрозніваецца лаканічнасцю і элегантнасцю, то гэта ў немалой ступені належыць яму. Ён быў прыхільнікам як дакладнасці, так і прастаты. Хтосьці лічыў яго педантычным, хтосьці свавольным, і ён мог быць і тым і іншым, але пад гэтым білася сэрца чалавека, які жадаў лепшага для ўсіх і які прытрымліваўся такіх жа высокіх стандартаў, як і іншыя. Я вельмі засмучаны яго смерцю. Я адчуваю, што свет страціў яркае святло».
  Я быў расчулены, каб пагладзіць маладога хлопца па плячы ў знак спачування. Дзякуючы ўласным стратам, якіх, магчыма, і не было нядаўна, але ўсё яшчэ адчуваў сябе сырым, я быў адчувальны да тэмы страты. Рэдка бачанне іншага чалавека, які пакутуе ад гэтага, не выклікала ўва мне моцнай рэакцыі.
  «Прафесар Кармодзі быў самым блізкім да бацькі, — сказаў Басу. «Я зусім не памятаю майго сапраўднага бацьку, і Кармодзі, у адсутнасць іншага, выканаў гэтую ролю больш чым годна. Я адчуваў яго дабратворны ўплыў на працягу ўсёй сваёй маладосці і маладосці, і нашы адносіны заўсёды былі сардэчнымі. Таму я быў у жаху, даведаўшыся толькі на мінулым тыдні, што ён памёр - і памёр жахліва.
  «Прафесар, — працягваў журналіст, — жыў недалёка ад Хаслміра, у прыгожым старым доме ў загараднай мясцовасці Грэйшотт-Грэйндж. Я бываў там некалькі разоў. Зусім нядаўна я спускаўся ўніз, каб пакланіцца яму і яго новай жонцы. У мінулым годзе, як гэта здарылася, ажаніўся паўторна. Яна годная дама з сынам у падлеткавым узросце, і яны абодва, яна і прафесар, здаваліся мне добрымі парамі. Мне было вельмі прыемна, і гэта быў апошні раз, калі я бачыў яго.
  «На мінулым тыдні я атрымаў навіну. Аднойчы днём Кармодзі быў на прагулцы. Было адносна мякка для пары года, памятаеце? Апошні подых восені. Нічога падобнага да бурнай лютасці сённяшняй ночы. Маёнтак прафесара атачаюць шырокія лясы, па якіх ён любіў шпацыраваць, і тут адбылося жудаснае здарэнне. Кармодзі быў... ну, на яго жорстка напалі і забілі. Нешта раскалола яго да смерці і... паглынула часткі яго цела».
  Сказаўшы гэта, Басу так моцна схапіўся за свой пусты шклянку каньяку, што косткі пальцаў пабялелі. Я пяшчотна ўзяў у яго шклянку, напоўніў яго яшчэ раз і вярнуў яму. Ён зрабіў дрыготкі глыток і, здавалася, крыху спахапіўся.
  «Ведаеце, — сказаў я, — гэта пачынае біць у званы. Днямі ў газетах было нешта пра напад дзікіх жывёл у Сурэі, які прывёў да смяротнага зыходу. Хіба вы не паказвалі мне артыкул, Холмс?»
  «Я зрабіў», - сказаў мой сябар.
  «Я так і не паспеў прачытаць артыкул, і я не памятаю, каб вы называлі імя ахвяры. Аднак я памятаю, што вы нешта казалі пра ваўка ці шалёнага сабаку».
  «Я сказаў, што да такой высновы прыйшла паліцыя», — сказаў Холмс. «Магчыма, вы таксама памятаеце, як я казаў, што я знайшоў тлумачэнне шалёнага сабакі амаль праўдападобным, але ідэя аб тым, што вінаваты воўк, была вельмі хісткай. Я ўсё яшчэ адчуваю сябе такім. У Брытаніі няма ваўкоў, за межамі заапаркаў і звярынцаў, і нават калі б хтосьці выйшаў на волю, ён наўрад ці напаў бы на чалавека. Воўк-адзіночка, пазбаўлены салідарнасці зграі, істота палахлівая. Ён цураўся людзей і спатольваў голад дробнымі жывёламі, такімі як трусы. Да таго ж, калі б была задзейнічана цэлая зграя ваўкоў, ад іх здабычы практычна нічога не засталося б, што некалькі адрозніваецца ад таго, што яе з'ядаюць толькі «часткі». Я таксама лічу, што ў якасці злачынцы быў прапанаваны і дзік, і нават уцёкшы цыркавы леў».
  «Гэта ўсё праўда», — сказаў Басу. - Такім чынам, вы ўжо ведалі пра смерць прафесара Кармодзі, містэр Холмс?
  «Я быў. Я нічога не сказаў, таму што хацеў, каб ты выклаў сваю гісторыю ў сваёй манеры, не спрабуючы прадбачыць тое, што я можа ведаць, а можа і не ведаць і таму здагадвацца самастойна. Такім чынам, ваш уліковы запіс будзе максімальна чыстым і незабруджаным. Тым не менш, Уотсан заплаціў за гэты план ".
  «Я не разумеў, што павінен быў маўчаць пра тое, што вы паказалі мне артыкул», — сказаў я.
  «Я не асуджаю цябе, стары дружа. Мы там, дзе мы ёсць. Калі ласка, працягвайце, містэр Басу».
  «Натуральна, для мяне стала жудасным шокам даведацца аб смерці майго дабрадзея», — сказаў Басу. «Дзень ці два я мог толькі здзіўляцца дзеянням боскасці, якая забрала ў нас такога дабрадзейнага чалавека, задоўга да яго часу, пакінуўшы незлічоныя нягоднікаў і зладзеяў, якія ўсё яшчэ блукаюць па зямлі. Я даведаўся аб арганізацыі пахавання і паехаў у Сурэй на цырымонію. Гэта была змрочная падзея, на якой прысутнічалі многія выдатныя і добрыя прадстаўнікі свету акадэміі, а таксама сябры Кармодзі і яго блізкія родныя, а таксама вядомыя члены мясцовай супольнасці.
  «На памінках, якія праводзіліся ў Grange, я пагаварыў з урачом агульнай практыкі Carmody, доктарам Бернелам, які аказаўся тым, хто агледзеў цела, каб вызначыць прычыну смерці. Ён умудрыўся выпіваць сябе на пабудцы, што звычайна было б шкадаваннем, але ў гэтым выпадку, як аказалася, не. У яго, бачыце, развязаўся язык, і ён сказаў мне тое, што інакш мог бы не сказаць.
  «А менавіта?» - сказаў Холмс
  «Доктар Бернэл прызнаўся, што сляды ад укусаў на Кармодзі не адпавядаюць укусам жывёлы. Ён устрымаўся ад згадкі пра гэта ў сваім дакладзе на следстве, баючыся выклікаць непатрэбнае засмучэнне ўдавы і іншых блізкіх нябожчыка. Ён не хацеў казаць больш, але я, дзякуючы прафесійнаму вопыту, даволі ўмела прымушаю людзей адкрывацца. Я напаіў яго шклянкай свежага віна, задаў некалькі тонка навадных пытанняў, і неўзабаве Бернэл сказаў мне, што не будзе клясціся, але сляды ад укусаў, на яго вока, выглядалі чалавечымі».
  «Чалавек!» – усклікнуў я. «Вядома, не».
  «Гэта тое, што я думаў,» сказаў Басу. «Я адчуваў, што ён памыляецца. І ўсё ж, калі я націснуў на яго, Бернел стаў настойлівым. На ранах на Кармодзі, паводле яго слоў, не было няроўных рэзкіх слёз, якія азначаюць разбэшчванне пажадлівых жывёл, чые сківіцы аснашчаны толькі ікламі. На плоці былі такія адбіткі, якія мог выклікаць набор чалавечых зубоў. І гэта няўмольна прывяло мяне да жахлівай высновы».
  «Якая была?» - сказаў Холмс.
  За фіранкамі ўспыхнула маланка, пасылаючы ў пакой няроўныя палоскі асвятлення. Праз імгненне грымнуў гром, такі моцны і рэзкі, што аконныя створкі загрукаталі ў рамах.
  «Для гэтага, — сказаў Басу, — я павінен расказаць вам пра Ёну Дэнбі. Дэнбі, таксама вядомы як юканскі людаед».
  OceanofPDF.com
   Раздзел трэці
  ШЛЯХІ АНТРАПАЯДА
  
  «яупершыню даведаўся пра Дэнбі тры гады таму, падчас папярэдняга візіту ў Грэйшотт Грэйндж, — сказаў Басу. «Сам Кармодзі згадваў пра яго.
  «Мяркую, ты ніколі не чуў пра яго, малады Хітэш», — сказаў ён. «Мала хто за межамі гэтай вобласці мае. Ён пустэльнік, жыве ў хаціне ў глыбіні лесу, непадалёк адсюль. Ён адмаўляецца мець зносіны з цывілізацыяй і праводзіць дні, ловячы ў пасткі і здзіраючы скуру з лясных млекакормячых і вылечваючы іх мяса для асабістага спажывання. З ім звязана захапляльная, хоць і даволі жудасная гісторыя. Не ведаю, наколькі ў гэтым праўды, але ў любым выпадку...
  «Кармодзі распавёў мне, як у сярэдзіне 1870-х гадоў Дэнбі затрымаўся на паўдарозе ў гары ў Юконе на ўсю зіму разам з двума спадарожнікамі. Яны былі золаташукальнікамі, яны трое, усе з Англіі, якія эмігравалі ў Канаду шукаць шчасця. Калі прыйшла вясна, Дэнбі адзін спусціўся з гары, ашаломлены, схуднелы, галодны. Астанкі двух астатніх мужчын былі знойдзены пазней, непахаванымі. Іх спустошылі і з'елі дзікія звяры, так здавалася, але потым пайшлі чуткі. Людзі пачалі задавацца пытаннем, як Дэнбі выжыў, калі ніхто з яго калег не выжыў. Людзі пачалі складаць два і два…
  «Ну, ва ўсялякім разе, гэта проста гісторыя», — заключыў прафесар. «Магчыма, гэта магло б вас зацікавіць. Вы маглі б напісаць пра гэта».
  «Ідэя засела ў маім мозгу. Кармодзі меў рацыю, гэта было цікава. І якраз тады – я вам у гэтым прызнаюся, спадары – мне патрэбна было нешта, што сапраўды зрабіла б уражанне, нешта сенсацыйнае. Я яшчэ не знайшоў свайго зручнага спальнага месца ў Cornucopia і зарабляў сабе на жыццё пазаштатнымі заданнямі для розных органаў меншага ўзроўню. Рэальная гісторыя пра канібалізм у канадскай глушы - назавіце мяне цынічным, але гэта, безумоўна, прымусіла б мяне заўважыць і спрыяла б маёй кар'еры.
  «Такім чынам, я адправіўся на пошукі хаціны Дэнбіга і, выконваючы ўказанні, якія мне даў мясцовы егер, знайшоў яе. Гэта не было прыгожае месца, і яго жыхаркі таксама не былі ні надта прыгожымі, ні надта гасціннымі. Аднак я змог заваяваць яго давер, і з часам ён пераадолеў сваю стрыманасць і выклаў мне сваю версію падзей.
  «Дэнбі горача адмаўляў, што калі-небудзь звяртаўся да канібалізму. Гэта быў мядзведзь грызлі, які забіў і з'еў двух іншых старацеляў, сказаў ён. Гэта здарылася неўзабаве пасля таго, як снег прыйшоў нечакана рана і захапіў трох мужчын у лагеры, адрэзаўшы іх ад астатняга свету. Пасля гэтага Дэнбі забраў рэшткі ежы, што аказалася дастаткова, каб пражыць, пакуль не прыйдзе вясна і снег не адтае дастаткова, каб ён мог сысці.
  «Ён застаўся б у Канадзе і працягваў пошукі, але падазрэнні, якія ўзніклі на ім, не зніклі. Яго пагарджалі, абплёўвалі, ганьбілі, пакуль, нарэшце, ён не мог больш гэтага цярпець. Ён вярнуўся ў родную Англію і паспрабаваў пачаць усё спачатку. Аднак выпрабаванні ў Юконе пакінулі яго зламаным чалавекам. Здароўе яго было падарвана, розум разладжаны. Ён не мог утрымацца на працы, і ў рэшце рэшт ён адышоў у лес каля Хаслеміра і адышоў ад свету ".
  Басу зрабіў паўзу, калі гром зноў выдаў аглушальна гучную скаргу. Тым часам дождж стукаў па шыбах, накідваўся на іх, быццам хацеў уварвацца.
  «Нават ведучы жыццё пустэльніка, аднак Дэнбі не змог пазбегнуць свайго мінулага», — рэзюмаваў ён. «Некалькі гадоў таму, перш чым я з ім сустрэўся, мясцовыя жыхары даведаліся пра тое, што ён нібыта зрабіў у Канадзе. Бог ведае як, але я мяркую, што сёння навіны міжнародныя, і ад такога абвінавачвання цяжка адмовіцца. Напэўна, нехта даведаўся яго імя, успомніў пра Джону Дэнбіга, якога некалькі дзесяцігоддзяў таму абвінавацілі ў людаедзе, і ўсталяваў сувязь. У выніку Дэнбі падвергнуўся пераследу. Яго хаціна была разгромлена. Яго білі, стралялі ў яго. Жорсткае абыходжанне доўжылася некалькі тыдняў, і ён цярпеў гэта, пакуль у рэшце рэшт гэта не скончылася і людзі перасталі яго турбаваць.
  «Я сказаў яму, што магу яму дапамагчы. Я б напісаў артыкул, расказаўшы яго гісторыю з яго пункту гледжання. Я быў упэўнены, што Дэнбі невінаваты. Тое, як ён распавядаў пра свой час на той гары На мой погляд, гэта было праўдзівым, і гэта быў падыход, які я прыняў бы ў сваёй працы. Мая мэта была апраўдаць яго.
  «Дэнбі не хацеў, каб я напісаў твор. Ён сказаў, што гэта проста разгрэбе старыя вуглі і зноў распаліць полымя. Я запэўніў яго, што гэта дасць адваротны эфект. Агонь быў бы патушаны раз і назаўжды.
  - Спадарства... - Басу скрушна паківаў галавой. «Які ж я быў наіўны. Я працягваў націскаць, і Дэнбі нарэшце пагадзіўся. Я напісаў свой артыкул. Ён з'явіўся ў Surrey Oracle . Гэта выклікала невялікі фурор і прыцягнула да мяне ўвагу рэдактара Cornucopia , які прапанаваў мне звычайную працу. Але ў той час як уплыў артыкула на мяне быў амаль цалкам станоўчым, яго ўплыў на Дэнбі, наадварот, наўрад ці мог быць больш негатыўным. Зноў пачаўся перасьлед. Яго пераследавалі і рабілі ахвярамі. На гэты раз гэта працягвалася месяцамі, пакуль, як і раней, мясцовым жыхарам гэта не надакучыла і яны зноў не пакінулі яго ў спакоі.
  «Як толькі я пачуў пра гэтыя непрадбачаныя наступствы, я патэлефанаваў Дэнбі ў яго хаціну, каб папрасіць прабачэння, але ён адмовіўся слухаць. Ён мяне проста вылаяў і пад пагрозай нажа прагнаў.
  «І гэта быў канец даволі прыкрага рамана, ці так я думаў. Цяпер, аднак, я пачынаю думаць, што, магчыма, памыліўся. Што, калі Дэнбі схлусіў мне? Што, калі яго апавяданне - якое, прынамсі мне, здавалася цалкам надзейным - было ілжывым і ён сапраўды выжыў, з'еўшы двух астатніх старацеляў? А што, калі, набраўшыся смаку чалавечага мяса, ён зноў пачастуецца ім?»
  Басу ад пакуты развёў рукамі.
  «Дэнбі ведаў, што я блізкі да прафесара Кармодзі», — сказаў ён. «Гэта я яму і сказаў, тлумачачы, як даведаўся пра яго існаванне. Магчыма, каб адпомсціць мне за непрыемнасці, якія я прычыніў яму сваёй добранамернай спробай ачысціць сваё імя, ён напаў на прафесара і забіў яго. Потым, вярнуўшыся да антрапафагаў, ён з'еў яго часткі. Я быў недаступны, таму Кармодзі быў наступным лепшым. Гэта агідная думка, але я не магу выкінуць яе з галавы».
  «Вы кажаце, што вы напісалі свой артыкул пра Дэнбі тры гады таму?» - сказаў Холмс.
  «Так».
  «Тры гады, здаецца, даволі доўга чакаць, перш чым адпомсціць».
  «Хіба не кажуць, што помста - гэта страва, якую лепш падаваць халоднай?»
  «У гэтых абставінах няўдалы выбар слоў, але я разумею. Скажыце мне, хто-небудзь яшчэ, акрамя вас і доктара Бёрнэла, ведае, што сляды ад укусаў на целе Кармодзі былі чалавечага паходжання?»
  «Наколькі мне вядома, не».
  «Гэта нешта. Мяркую, што калі б паліцыя была праінфармаваная аб непрыстойнай гульні, гэта было б ужо агульнавядома. Паліцыя Яе Вялікасці мае шмат вартасцяў, але стрыманасць - не адна з іх. Акрамя таго, ёсць сам Бёрнэл, які можа, калі ён зноў нап'ецца, неасцярожна раскрыць іншаму тое, чым ён да гэтага часу не дзяліўся ні з кім, акрамя цябе, Басу. Усё, што я кажу, гэта тое, што, калі стане вядома пра прыроду слядоў ад укусаў, Дэнбі можа чакаць далейшых і, магчыма, яшчэ большых праблем».
  «І калі тое, чаго я баюся пра яго, праўда, гэта будзе не больш, чым ён заслугоўвае», — сказаў Басу.
  «Пакінем пакуль меркаванне наконт гэтага», — параіў Холмс. «Калі будзе выкананне пакарання смерцю, я хацеў бы, каб гэта быў вынік справядлівага судовага разбіральніцтва, чым праца натоўпу, які адбывае пакаранае правасуддзе».
  «Вы лічыце, што да гэтага можа дайсці?» Я сказаў. «Лінчаванне?»
  «Упершыню абразы Джоны Дэнбі прыйшлі толькі на падставе неабгрунтаваных чутак, Уотсан. Другі раз гэта адбылося пасля публікацыі артыкула, які, па праву, павінен быў паправіць яго рэпутацыю. Вы можаце сабе ўявіць рэакцыю людзей паблізу, калі іх прымусяць думаць, што ён забіў прафесара Кармодзі, мясцовага саноўніка, і канібалізаваў яго цела. Ні ў якім разе нельга недаацэньваць ні помслівасць натоўпу, ні іх гатоўнасць паверыць у горшае».
  «Тады вы будзеце сачыць за гэтай справай?» - сказаў Басу.
  - Тэрмінова, - сказаў Холмс, - пакуль не позна.
  OceanofPDF.com
   Раздзел чацвёрты
  СІЛЬВАНСКАЕ СЭРЦА СУРЭІ
  
  Тбура мінула на світанні, трызніўшы і тупаючы нагой да самай ночы. З вокнаў нашага цягніка з Ватэрлоо ў Хаслмір мы з Холмсам бачылі яго наступствы паўсюль: у паваленых дрэвах, на адсутным шыферы і на затопленых палях. Свет здаваўся абарваным і знясіленым пасля гэтага, быццам зямля і неба жорстка змагаліся перад тым, як абвясціць нічыю.
  На вакзале Хаслемір мы нанялі фурманку, каб даставіць нас у Грэйшотт-Грэндж. Басу сеў на ранейшы цягнік, і па яго прапанове мы дамовіліся сустрэць яго ў доме. Ён сказаў, што гэта дасць карысную аператыўную базу, і ён перадасць тэлеграму ўдаве прафесара Кармодзі, каб паведаміць ёй аб сваіх намерах. Яна была мілая жанчына, ён сцвярджаў, і не будзе супраць навязвання. Яна ведала, з якой павагай ставіўся да яго нябожчык муж, і наадварот, і сказала Басу на пахаванні, што ён можа быць жаданы ў яе доме ў любы час.
  Па дарозе да дому мы праехалі праз невялікі гарадок Бэтчфілд, а затым увайшлі ў густы лес, які раскінуўся па хвалістай мясцовасці. Суррэй - самае лясістае графства Англіі, і мы былі ў яго лясным сэрцы. Шторм сарваў з дрэў нешматлікія пакінутыя лісце, шмат якіх цяпер ляжала раскіданае па дарозе, утвараючы вільготны кашысты дыван, які заглушаў стук конскіх капытоў і грукат колаў вазка. З аголеных галін сцякала назапашаная дажджавая вада, так што вакол нас стаяў пастаянны стукат. Слабае ранішняе сонечнае святло адбівалася ад кропель, якія падалі.
  Праз мілю або каля таго мы прыйшлі да Грэйшотт-Грэндж. Дом стаяў у канцы доўгай дарогі і аказаўся шаноўнай сядзібай Якава, якая, здавалася, раскінулася ў тузіне розных бакоў адначасова. Была незлічоная колькасць франтонаў і схілаў даху, у той час як вонкавыя сцены складаліся з квадратных драўляных каркасаў, афарбаваных у чорны колер і залітых цэглай у акуратны малюнак у ялінку. Каркаватыя коміны ўзвышаліся групамі па два-тры, а вокны з брыльянтамі глядзелі маленькімі няправільнымі групамі. Увогуле, гэтае месца ўяўляла сабой сумесь сіметрыі і асіметрыі, ствараючы ўражанне ўпарадкаванага хаосу, быццам яно было пабудавана шмат гадоў таму без асаблівага дызайну, але, тым не менш, шмат клопату і ўвагі ўкладзена ў яго будаўніцтва.
  Шырокія арачныя драўляныя дзверы адчыніліся, калі пад’ехала каляска з сабакамі, і з іх выйшаў чалавек у ліўрэі дварэцкага. Ён быў больш за шэсць футаў ростам і худы, са зморшчаным, амаль трупным тварам. Ён пачакаў, пакуль мы выйшлі, перш чым загаварыць з намі.
  «Містэр Холмеш, доктар Ватшон, я мяркую», — сказаў ён, калі вазок з грукатам ад'ехаў.
   - Гэта мы, - сказаў Холмс.
  «Містэр Башу чакае вас у бібліятэцы. Гэта шлях.»
  Дварэцкі без усмешкі паклікаў нас ісці за ім. Яго маркотныя паводзіны некалькі кампенсаваліся яго няшчасным свісцячым шепелявом. У яго таксама была звычка вадзіць сківіцай з боку ў бок, робячы гэта некалькі разоў, калі ён вёў нас праз галерэйны калідор і ўніз па калідоры, кожны раз пры гэтым гукаючы пстрычка. Я меркаваў, што ён пакутаваў ад нейкага захворвання скронева-ніжнечэлюстнага сустава, магчыма, ад артрыту. Гэта таксама прывяло б да шэпеляву, бо ўвесь дыяпазон рухаў у яго роце быў забаронены.
  Яго рост быў яшчэ адной бядой, прынамсі ў доме такога старадаўняга колеру, бо ў кожным дзвярным праёме была нізкая перамычка, і яму даводзілася нахіляцца, каб прайсці. Нават у бібліятэцы, калі мы да яе дайшлі, ён нахіліўся, каб макаўка не шкрабала бэлькі столі.
  «Ваша меркаванне, сэр», - сказаў ён Басу.
  «Дзякуй, Фітч. Спадары? Ці жадаеце вы падсілкавацца пасля падарожжа? Можа, кавы?»
  Холмс кіўнуў у знак згоды, як і я.
  «Фітч, калі ласка, кава на траіх, калі ласка».
  «Вядома, шыр». Дварэцкі з паклонам выйшаў з пакоя.
  Бібліятэка, як і астатні дом, мела звычайныя знакі жалобы: перавернутыя карціны, спыненыя гадзіннікі, напалову засунутыя фіранкі і гэтак далей. Я ўспомніў, як я прытрымліваўся гэтых практык у сваім доме пасля смерці Марыі, і, што больш цьмяна, розныя іншыя выпадкі, калі я з імі сутыкаўся, напрыклад, на 23 Tarleton Crescent. Для мяне цяпер яны набылі дадатковую вастрыню і, магчыма, будуць заставацца такімі заўсёды.
  Каб адцягнуцца ад гэтых змрочных разважанняў, я на хвіліну агледзеў кніжныя паліцы, якія былі багатыя і застаўлены зайздросным наборам фаліянтаў. У асноўным гэта былі філасофскія трактаты, акадэмічныя падручнікі і даведнікі, якія складалі некалькі тамоў, разам з мноствам атласаў, слоўнікаў і альманахаў. Я таксама падгледзеў некаторыя інкунабулы, якія захоўваліся за шклом, пад замком. Іх пераплёты паказвалі іх узрост, скура струхлелая, лацінскія назвы настолькі выцвілі, што іх было цяжка разабраць.
  - Бачу, доктар, вы захапляецеся калекцыяй прафесара, - сказаў Басу. «Ісідор Кармодзі вывучаў практычна ўсё. Біялогія, батаніка, хімія, фізіка, матэматыка, гісторыя, што заўгодна. Ніякай асаблівай спецыяльнасці ў яго не было, калі не назваць спецыяльнасцю захапленне тым, як людзі працуюць. Яго цікавіла ўсё, што пашырала яго разуменне чалавечай прыроды і спосабаў нашага жыцця і паводзін. У гэтым плане я думаю, што вы і ён, містэр Холмс, выдатна паразумеліся б.
  "Я мяркую, што мы маглі б," сказаў Холмс. «Грошы не былі для яго прадметам, я так разумею».
  «Сямейнае багацце з пакалення ў мінулае. Ён не быў чалавекам скромным. Грошы для прафесара былі проста сродкам дасягнення мэты. Гэта дазволіла яму свабодна працягваць вучобу і ўносіць свой уклад у справы, якія ён лічыў вартымі».
  «Сярод якіх, — сказаў жаночы голас, — ён залічыў вас, містэр Басу».
  Холмс і я павярнуліся, і там, у рамцы ў тых самых дзвярах, праз якія мы толькі што ўвайшлі, стаяла жанчына.
  Мне спатрэбілася імгненне, каб зразумець, хто гэта. Яе твар быў вельмі знаёмы, але апошні раз я бачыў яго некалькі гадоў таму, у некалькі іншай абстаноўцы. Што дапамагло мне ідэнтыфікаваць яе, так гэта тое, што яна была апранута ў жалобу, як і ў той папярэдні раз.
  «Містэр Холмс, доктар Ватсан», — сказала яна, якую мы раней ведалі як Фэй Агіус. «Мы сустракаемся зноў».
  OceanofPDF.com
   Раздзел пяты
  ДВОЙЧЫ ЎДАВА
  
  «Янаш слуга, мадам, - сказаў Шэрлак Холмс, злёгку нахіліўшы галаву, што можна было б назваць паклонам. - Божа мой, - сказаў я. «Якое дзіўнае супадзенне. Містэр Басу сказаў нам, што прафесар Кармодзі ажаніўся паўторна, але...
  «Але, відаць, забыўся сказаць каму», — сказала ўдава прафесара.
  «Вы трое ўжо ведаеце адзін аднаго, місіс Кармодзі?» - сказаў Басу. «Я паняцця не меў».
  «Мы з гэтымі спадарамі былі нядоўга знаёмыя некалькі гадоў таму. У мяне ёсць падстава быць ім удзячным».
  «Я сказаў вам у сваёй тэлеграме, што Шэрлак Холмс прыязджае, але калі я прыехаў сёння раніцай, вы не згадвалі пра вашу сувязь».
  - Я меркаваў, што вы пра гэта ведаеце, таму што думалі, што вы згадалі мяне містэру Холмсу, калі абмяркоўвалі з ім Ісідора.
  «І сапраўды я зрабіў, хаця б мімаходзь».
   «Але вы забыліся назваць яму імя, якім я карысталася раней», — сказала некалі місіс Аджыус, цяпер місіс Кармодзі.
  «Я не ўдаваўся ў падрабязнасці пра вас».
  «Няўжо я такі непамятлівы, містэр Басу? Так лёгка адышлі на ўзбочыну?»
  Басу выглядаў збянтэжаным. «Місіс Кармодзі, прашу прабачэння».
  «Ой, хопіць», — сказала яна з лёгкай ветлівай усмешкай. «Я толькі здзекуюся».
  «Містэр Басу сапраўды нешта казаў нам пра тое, што новая жонка прафесара Кармодзі мае сына ў падлеткавым узросце», — сказаў я. «Відавочна, што гэта будзе Вернан. Як хлопец?»
  «Ён скончыў школу ўлетку, доктар. Мне прыемна сказаць, што ён надзвычай добра здаў экзамены, і яму прапанавалі месца ва ўніверсітэце. Кембрыдж, не менш. Аднак па настойлівай просьбе Ісідора ён адтэрмінаваў. Ісідор – мой бедны Ісідор – выказаў здагадку, што Вернану можа быць карысны год, праведзены дома. Ён прапанаваў стаць яго настаўнікам і падзяліцца з ім часткай сваіх велізарных ведаў. Я таксама палічыў гэта добрай ідэяй. Пад апекай свайго айчыма Вернан даведаўся б тое, чаго не мог бы навучыцца ў іншым месцы.
  «Я хацеў бы бачыць яго зноў, калі гэта магчыма. Я мяркую, што ён моцна вырас».
  «Ён недзе побач. Ён не ўстае рана, як і многія хлопчыкі яго ўзросту, але я ўпэўнены, што ён хутка пакажа свой твар».
  У гэты момант зноў з'явіўся Фітч, несучы на падносе гаршчок кавы і тры кубкі. Ён абслугоўваў Холмса, Басу і мяне, а потым спытаў сваю гаспадыню, ці патрабуецца ёй што-небудзь. Яна пахітала галавой, і ён ціха адышоў.
   - Здаецца, місіс Кармодзі, - сказаў Холмс, - што мы зноў у стане выказаць вам спачуванні ў сувязі са смерцю мужа.
  «Мне, можна сказаць, не пашанцавала ў гэтым плане», — роўна адказала яна. «Мы з Ісідорам былі разам нядоўга. Тым не менш, я адчуваю страту на гэты раз больш востра, чым у мінулы раз, як вы, магчыма, разумееце. А яшчэ ёсць жудасны характар яго смерці...» Яна здрыганулася. «Шчыра кажучы, мне ўсё яшчэ цяжка ў гэта паверыць. Наш шлюб не быў звычайным. Ісідор быў чалавекам, які шмат жыў сваёй галавой. Інтэлектуальныя заняткі былі яго ўсім, а ўсё астатняе адыходзіла на другое месца. Тым не менш, ён быў ласкавы да мяне, і да Вернана таксама, і ні ў каго з нас не было прычын наракаць. Ён прыняў нас. Ён заплаціў за апошнія семестры Вернана ў школе. Ён праявіў да нас дабрыню там, дзе іншыя былі менш міласэрнымі. Магчыма, вас не здзівіць, містэр Холмс, што пасля смерці Юстаса жыццё майму сыну і мне стала даволі цяжкім.
  «Якім чынам?»
  «Я сапраўды не павінен вас гэтым турбаваць».
  «Не, калі ласка. Наперад. Я настойваю. Не так часта я дасведчаны пра працяг справы, як толькі справа скончылася».
  «Ну, па-першае, гэты чалавек пакінуў для мяне жудасную фінансавую кашу, — сказала місіс Кармодзі, з прыстойнай грацыяй апусціўшыся ў крэсла для чытання са спінкай. «Банкі спаганялі яго бізнес-даўгі. Кожны з яго млыноў трэба было прадаць, каб ліквідаваць дэфіцыт. Гэта заняло шмат часу і абышлося ў надмерна вялікія выдаткі на аплату паслуг адвакатаў. Напрыканцы гэтага мы з Вернанам калі не абядолелі, то дакладна жылі ў менш спрыяльных умовах абставінах, чым мы прывыклі. Была яшчэ мая спадчына - тое, што засталося ад яе пасля таго, як Юстас расправіўся з ёй; але гэта, разам з астатняй часткай яго маёмасці, было перададзена ў давер Вернану. Ён прыйдзе ў яе, калі яму споўніцца дваццаць адзін год. Тым часам мы маглі жыць за кошт працэнтаў ад капіталу, але гэта была адносная мізэрная сума. Нам прыйшлося скараціць выдаткі, пераехаўшы з Лондана, скараціўшы наш хатні персанал да мінімуму і ўвогуле ўшчыпнуўшы капейкі, што ўключала адкліканне Вернана з Гароу і адпраўку яго ў менш дарагую школу. Гэта не скардзіцца, а проста тлумачыць».
  «Я разумею».
  «Гаслемір здаваўся такім жа добрым месцам для пераезду. У мяне ёсць сям'я ў гэтых краях. Мы знялі невялікую вілу на ўскраіне горада, і былі задаволеныя. Мы нават узрадаваліся. Разумееце, мой папярэдні муж, містэр Басу, быў чымсьці накшталт людоеда».
  «Прафесар аднойчы прапанаваў нешта на гэты конт», — сказаў Басу. «Шкада, што так было».
  «Смерць была адной з найлепшых спраў, якія калі-небудзь рабіў Юстас Агіус», — працягвала місіс Кармодзі. «Але гэта прынесла складанасці ў дадатак да тых фінансавых, якія я толькі што пералічыў. Я мог бы прызнацца вам у гэтым зараз, бо, несумненна, пазней вы даведаецеся пра гэта ад містэра Холмса, але гаварылі, што я нейкім чынам прыклаў руку да яго смерці.
  «О, божа!» Басу заявіў.
  «Гэта доўгая, зацятая гісторыя. Калі-небудзь раскажу. Ва ўсякім разе, такім чынам мы з містэрам Холмсам былі ўцягнуты ў арбіту адзін аднаго. Ён і доктар Ватсан прыйшлі разабрацца ў гэтым пытанні, таму што, хаця сардэчны прыступ вынес Юстаса, былі змякчальныя абставіны, якія зрабілі ўражанне, што гэта магло быць выклікана наўмысна.
  «Як такое магчыма?»
  «Зноў жа, калі-небудзь я раскажу вам усё пра гэта. Галоўнае, містэр Холмс паказаў, што хоць пэўныя мае дзеянні, магчыма, не спрыялі агульнаму дабрабыту Юстаса, сама яго смерць была чыстай выпадковасцю. Маім намерам не было забойства».
  Місіс Кармодзі сказала гэтыя словы, у той жа час кінуўшы вельмі рэзкі позірк на Холмса і мяне. Я захоўваў максімальна нейтральны выраз твару, у той час як твар майго сябра быў цвёрдым і нерухомым, як пасмяротная маска.
  «Міліцыя вырашыла не пераследваць, - працягнула яна, - і прэса, дзякуй Богу, не даведалася пра гэтую гісторыю. Гэта было б больш чым жахліва. У такім выпадку маё імя сапраўды было б брудам».
  — Прэса, — іранічна сказаў Басу. «Гэтыя злыя людзі».
  «Відавочна, не вы, містэр Басу. Вы выключэнне, якое пацвярджае правіла. Але вы ведаеце, як большасць журналістаў».
  «Я так, я так, больш шкада.»
  «Я ведаю пра гэта, мы сышлі лёгка», — сказала місіс Кармодзі. «Магло быць значна горш. Тым не менш у пэўных колах языкі завалялі. Тыя, хто ведаў, як мярзотна паводзіўся Юстас з Вернанам і са мной, зрабілі ўласныя памылковыя высновы, і гэта стала яшчэ адной важкай прычынай для нас пакінуць Лондан. У грамадстве, калі да вас далучаецца шум скандалу, ён становіцца міязмам, горшым за Вялікі Смурод пяцьдзесят восьмага года. Сурэй даў нам магчымасць пачаць спачатку. Неўзабаве мы з Ісідорам сустрэліся. Я мог бы сказаць, што гэта быў бурны раман, але я б схлусіў. Ісідор быў афіцыйным, нават душным, і на працягу некалькіх месяцаў мы атрымлівалі асалоду ад чаю і пяшчотных прагулак, падчас якіх ён чытаў мне лекцыі на любую навуковую тэму, якая зараз яго захапляла, а я, у ролі аўдыторыі, слухаў. Я нават не быў упэўнены, што ён меў да мяне нейкі любоўны інтарэс, аж да таго дня, калі ён зрабіў прапанову. Размова пра гром сярод яснага неба. Але што яшчэ я мог сказаць у адказ, акрамя «так»? Я адчуваў дабрыню пад гэтай скарынкавай знешнасцю і ведаў, што ён ніколі не будзе выкарыстоўваць мяне дрэнна. І я меў рацыю. Ісідор быў - быў - узорным мужам. Гарачы запал, магчыма, не ўваходзіў у лік яго якасцей, але я быў гатовы адмовіцца ад гэтага ў імя бяспекі. Ён таксама быў узорным айчымам Вернана, суровым, але лагодным, шчодрым на свой час. Я адчуваў, што мы з сынам пасля перыяду турбулентнасці знайшлі бяспечную гавань».
  Яна апусціла позірк.
  — Здаецца, лёс распарадзіўся інакш, — сказала яна, стрымліваючы рыданне.
  У гэты момант у бібліятэку зайшоў сабака. Гэта быў яе маленькі мопс, і я паглыбіўся ў памяць, каб знайсці яго імя.
  «Гэта я бачу маленькага Ота?» — весела сказаў я, калі мопс падышоў да сваёй гаспадыні. Я ўсё яшчэ не адчуваў асаблівай прыхільнасці да гэтай істоты, але быў гатовы прыкінуцца ёй на карысць місіс Кармодзі.
  Місіс Кармодзі падняла сабаку з падлогі і прыціснула да грудзей. «Не, доктар. Нажаль, Ота знік летам, праз некалькі месяцаў пасля таго, як мы пераехалі ў Грэндж. Напэўна, аднойчы ён заблукаў у лес і заблукаў, каб ніколі не вярнуцца. Ён быў не самым кемлівым сабакам. Тэлефанавалі і клікалі яго, але так і не знайшоў. Не, гэта Х'юга. Ён крыху больш, чым шчанюк, і ён - захапленне». Яна ўткнулася носам у галаву мопса. «Ён запаўняе прабел, які пакінуў Ота ў маім жыцці».
  «Ён можа пахваліцца каралеўскай радаслоўнай, як Ота?»
  «На жаль, не. Аднак Ісідор купіў яго для мяне, і гэта, на мой погляд, робіць яго такім жа дарагім. Яна зноў стрымлівала ўсхліп. «Містэр Холмс, - сказала яна, - здаецца, містэра Басу не пераканалі паліцэйскія тлумачэнні смерці майго мужа. Ён кажа, што ў яго ёсць інфармацыя – ён не скажа мне якую – якая прымушае яго думаць, што Ісідора не забіў дзікі сабака або кабан. Гэта, у сваю чаргу, прымушае мяне думаць, што ён загінуў ад рук чалавека. Калі гэта так, калі ёсць хоць найменшая верагоднасць таго, што Ісідор быў забіты, я хачу, каб вы даведаліся, хто гэта зрабіў. Якой бы ні была ваша звычайная стаўка, я падвою яе. Нават утрой».
  «Місіс Кармодзі, я рады заплаціць ганарар містэру Холмсу», — сказаў Басу.
  «І я больш плацежаздольны, чым вы, містэр Басу, і Ісідор быў маім мужам, і гэтаму канец. Я не магу зразумець, чаму нехта мог жадаць яго смерці. У яго не было ворагаў, якіх я ведаю. Часам ён мог непрыстойна пацерці людзей, але гэта ніколі не было зламысна. Звычайна гэта адбывалася, калі хтосьці казаў нешта недасведчанае або памылковае, і ён браў на сябе абавязак выправіць іх. У такой сітуацыі яго паводзіны могуць быць настолькі рэзкімі, што іншы чалавек можа лёгка пакрыўдзіцца. Аднак у яго целе не было ніводнай косткі. Любы, хто жадае зла такому чалавеку, як Ісідор Кармодзі, з'яўляецца самым гнюсным злыднем на зямлі, і калі ён быў забіты, вы павінны злавіць вінаватага, містэр Холмс, і вы павінны сачыць за тым, каб справядлівасць была выканана!
  OceanofPDF.com
   Раздзел шосты
  СЕРЫЙНЫ ДЫСПАТЧАР СЮЖАЎ
  
  ХОлмс, Басу і я пакінулі бібліятэку з гарачым забаронай місіс Кармодзі, які гучаў у нашых вушах.
  - Холмс, - сказаў я ціхім голасам, калі мы вярнуліся ў калідор, - ты думаеш тое ж самае, што і я?
  - Як правіла, я спадзяюся, што не, - сказаў Холмс, - бо тады я б ніколі не раскрыў ніводнай справы.
  Я крыху зразумеў гэта. «Вы не стамляецеся прыніжаць мае інтэлектуальныя здольнасці, ці не так?»
  «Толькі ў жарт, стары дружа. Ты ведаеш, як моцна я паважаю цябе ва ўсіх тваіх шматлікіх частках. Я б ніколі не раздражняў цябе так, як раблю, калі б не думаў пра цябе на свеце.
  «Ну, я мяркую, што я веру ў гэта. Ва ўсялякім выпадку, я збіраўся сказаць вось што. Ці не падаецца вам дзіўным, калі не зусім падазроным, што гэтая жанчына двойчы засталася ўдавой запар?»
  - Вы маеце на ўвазе, доктар, - сказаў Басу, - што місіс Кармодзі з'яўляецца свайго роду паслядоўным дыспетчарам мужа і жонкі?
   «Без жадання ўдавацца ва ўсе факты смерці яе папярэдняга мужа, містэра Басу, несумненна, будуць падставы так думаць».
  Басу, здавалася, засмучаны і збянтэжаны маімі словамі, але ў той жа час я ўбачыў іскрынку жыцця ў яго вачах. Я думаў, што пазнаў гэта, і думаў, ці не з'яўляецца такая ж іскра ў мяне кожны раз, калі вабіла новая эскапада з Холмсам. Мы з Басу маглі практыкаваць розныя формы напісання, але мы абодва былі пісьменнікамі, і нішто не было больш прывабным для тых, хто займаўся нашай справай, чым перспектыва пікантнай гісторыі.
  «Калі ты думаеш ператварыць гэта ў адзін са сваіх эскізаў, — сказаў я яму, — калі ласка, пачакай, прынамсі, пакуль Холмс цалкам развяжа гэта, перш чым пісаць пяро на паперы».
  - А яшчэ лепш, - сказаў Басу, - я наогул нічога не буду з гэтым рабіць. Гэта ваша тэрыторыя, доктар Ватсан, а не мая. З нас дваіх, літаратараў, вы значна больш знакаміты, і пасля... колькі гэта цяпер кніг?»
  «Чатыры».
  «Пасля публікацыі чатырох кніг пра прыгоды містэра Холмса ваша сувязь з ім моцна ўкаранілася. Ты летапісец яго спраў, а не я, і не хацеў бы наступаць табе на пяткі».
  Гэта быў правільны адказ, і я быў рады, што мы з Басу дамовіліся дружна.
  - Вы выказалі слушную думку, Ватсан, - сказаў Холмс. Да гэтага часу мы вярнулі калідор. - На першы погляд, місіс Кармодзі мае звычку выходзіць замуж толькі для яе мужы сустрэлі заўчасную і незвычайную смерць. Такая мадэль паводзінаў непазбежна павінна выклікаць падазрэнне. Тым не менш, мы павінны ўлічваць адрозненні паміж дзвюма сітуацыямі гэтак жа, як і падабенства». Ён галачкамі іх на пальцах. «Перш за ўсё, Юстас Агіус і Ісідор Кармодзі былі зусім непадобныя па тэмпераменце: адзін быў жорсткім, задзірлівым эгаістам, другі — хлюпавым, але лагодным інтэлігентам. Па-другое, Агіюс хварэў фізічна і памёр, скажам так, ад прыспешвання непазбежнага. Кармодзі, наадварот, памёр у добрым здароўі - як чалавек, які любіў рэгулярныя прагулкі, чым фізічныя практыкаванні - і адначасова нечакана і жорстка. Па-трэцяе, адзін пакінуў пасля сябе вялізныя даўгі, другі — значную маёмасць».
  «Гэтая трэцяя розніца, несумненна, з'яўляецца вырашальнай, - сказаў я, - і яна хутчэй узмацняе, чым анулюе тое, да чаго я даходжу. У першы раз місіс Кармодзі - місіс Агіус, якой яна была тады - стала бяднейшай і парыяй з-за свайго ўдоўства. Тым не менш, яна таксама была вольная ад прыгнёту Яўстаха Агія, які наклаў на яе і іх сына, і для яе гэта была цана, якую варта было заплаціць. На гэты раз яна адчувае сябе вельмі камфортна, ці не так? Як удава прафесара Кармодзі, усё, што было яго, цяпер належыць ёй. У абодвух выпадках смерць мужа была ёй выгадная, але не аднолькава».
  «Іншымі словамі, жанчына, якая аднойчы здзейсніла марское забойства і атрымала ад гэтага прыбытак, можа зрабіць гэта зноў. Так?»
  «Так. Гэта лагічна».
  «Марыцыд?» - сказаў Басу. «Вы малюеце даму ў вельмі цьмяным асвятленні, трэба сказаць. Я зусім не ведаю місіс Кармодзі, але цяпер я думаю, што, нягледзячы на ўсю яе высакароднасць і абаяльнасць, нешта вельмі цёмнае хаваецца ўнутры».
  "Яна не бязвольная жанчына", - сказаў Холмс. «Можна нават пайсці так далёка, каб назваць яе падступнай. Аднак у гэтай сувязі я скептычна стаўлюся да таго, што яна магла здзівіць прафесара Кармодзі так, як вы апісалі нам учора, Басу. Што вы думаеце, Уотсан? Няўжо яна пераследавала яго ў лесе, а потым накінулася на яго зубамі і пазногцямі? Магчыма, яна і яе мопс зрабілі гэта разам, змова сабакі і самкі. Сабака грыз яму шчыкалаткі, а місіс Кармодзі раздзірала яго голымі рукамі».
  - Вы зноў высмейваеце мяне, Холмс.
  «Толькі збольшага. Ну, нямала, калі шчыра».
  «Містэр Холмс, павінен сказаць, што лічу вашы заўвагі непрыемнымі», — сказаў Басу. «Я быў бы ўдзячны за крыху больш чуласці пры размове пра забойства майго сябра».
  - І я вельмі шкадую, што прычыніў крыўду, - шчыра сказаў Холмс. «Часам я забываюся, асабліва калі знаходжуся ў гушчы справы, што ў справу ўцягнутыя людзі. Я схільны разглядаць людзей як дадзеныя. Уотсан выклікае ў мяне адчай ад такой якасці».
  «Прабачэнні прынятыя».
  - Я згодны з вамі, Холмс, - сказаў я, - што ніхто ў здаровым розуме не падумае, што Фэй Кармодзі здольная на крыважэрны гвалт. Тым не менш, яна заўсёды магла заплаціць каму-небудзь за напад і забойства прафесара ад яе імя. Гэта, вядома, не было б ёй па-за межамі».
  «Мяркую, гэта Джона Дэнбі».
  «Чаму не?»
  «Які потым абвінаваціў сябе, вярнуўшыся да сваіх былых юконскіх спосабаў і абедаючы з цела».
  «Зноў жа, чаму б і не?»
  Холмс паціснуў плячыма. «Давайце пакінем гэтую тэорыю ў клетку з надпісам «Магчыма, але не верагодна». Але слухайце! Хто гэта?"
  З галерэі, якая выходзіла на калідор, пачуліся крокі, абвяшчаючы аб прысутнасці жыхара Грэйшот Грэйнджа. У наступны момант хто павінен з'явіцца ў поле зроку, акрамя самога Вернана Агіуса.
  Калі ён спускаўся па лесвіцы, мутна паціраючы вочы, я здзівіўся, якую велізарную розніцу могуць зрабіць чатыры гады ў знешнім выглядзе юнака. Цяпер Вернан быў больш мужчынам, чым хлопчыкам. Яго плечы пашырыліся, ён быў такога ж росту, як і я, а твар страціў апошнюю рыску мяккасці. Пуховая іржышча пакрывала яго верхнюю губу, а падбародак быў цвёрды, з ярка выяўленай шчылінай. Валасы яго, яшчэ растрапаныя са сну, былі адрашчаны так, як любяць модныя юнакі, дасягалі ззаду ледзь не да каўняра, а на скронях пачалі расці бакенбарды.
  Яго здзіўленне, убачыўшы нас з Холмсам у калідоры, было відавочным.
  «Божа, - сказаў ён. Голас яго, вядома, быў больш глыбокім, чым калі-небудзь раней, і хутчэй нагадваў голас яго бацькі. «Ну я ніколі. Шэрлак холмс і доктар ватсан. Містэр Басу, вы прычына таго, што гэтыя мае старыя сябры тут?»
  «Вінаваты па абвінавачанні, Вернан».
  «Тады я не магу вас падзякаваць. Як гэта цудоўна убачым вас абодвух зноў.» Вернан падскочыў да нас і з энтузіязмам паціснуў нам рукі. «Мы чакалі вас?»
  «Я паслаў вашай маці тэлеграму ўчора позна ўвечары, паведамляючы, што мы ўсе трое прыедзем», — сказаў Басу. «Яно прыбыло сёння раніцай».
  - Пакуль я яшчэ быў у Краіне Нод, - сказаў Вернан.
  «Відаць, так».
  - І... - твар Вернана памутнеў. «О, божа. Я магу толькі выказаць здагадку, што нейкае цёмнае даручэнне прывяло вас у Грэйшотт Грэйндж. Гэта праўда, містэр Холмс? Напэўна, гэта звязана з маім айчымам. Ці магу я зрабіць выснову, што ён мёртвы не праз відавочнае? Ці можа быць, што гэта злачынства? Не, дакладна не».
  «Гэта тое, што я тут, каб высветліць,» сказаў Холмс.
  Вернан, хістаючыся, вярнуўся да лесвіцы, апусціўся на ніжнюю прыступку і абхапіў галаву рукамі. «О Божа. Гэта як кашмар. Дастаткова дрэнна, што прафесар Кармодзі памёр, і таксама жудасна. Цяпер мы павінны лічыць, што ён быў забіты наўмысна? Але хто б такое зрабіў?»
  «Твая маці кажа нам, што ў яго не было ворагаў. Гэта так?»
  «Ворагі?» Вернан шукаў у сабе. «Я нічога не магу прыдумаць. Магчыма, у яго былі канкурэнты ў акадэмічным свеце. Магчыма, існавала даўняя варожасць з іншым навукоўцам з-за нейкага незразумелага пункту ведаў. не ведаю Часам ён мог быць грубым, што, магчыма, заслужыла яму варожасць іншых ".
  «Аднак ён табе спадабаўся. Твая маці так казала».
  «Ён спадабаўся?» - сказаў Вернан. «Раўняўся на яго, вядома. Ён быў не з тых людзей, якія абуджаюць у адным цёплыя пачуцці. Яму можа быць вельмі холадна. Далёкі».
  «Але вы адклалі месца ў Кембрыджы, каб замест гэтага правесці час з ім».
  «Гэта зноў мая маці? Яна не скупілася на факты, праўда? Так, я зрабіў. Прафесар Кармодзі прапанаваў стаць маім неафіцыйным настаўнікам, і я пагадзіўся. Я адчуваў, што яшчэ не гатовы паступаць ва ўніверсітэт. Я думаў, што год можа даць мне нейкі погляд на рэчы і дазволіць мне крыху паспець».
  «Спелы?» Я сказаў. «Мне, хлопчык мой, ты здаешся мудрым не па гадах».
  «Дзякуй, што так сказалі, доктар. Па праўдзе кажучы, я спадзяваўся яшчэ больш развіць свой мозг і пашырыць сферу сваіх ведаў, перш чым прыступіць да атрымання ступені. Гэта быў дом вялікай вучонасці, спадары, калі не што іншае. Прафесар Кармодзі заўсёды быў павучальны. Гэта была яго вялікая радасць у жыцці, дзяліцца сваёй эрудыцыяй з іншымі, і было б глупствам з майго боку не скарыстацца гэтым. Якія ў вас планы зараз, можна спытаць? Мяркую, містэр Холмс, вы фармулюеце пэўныя напрамкі даследавання.
  «Я».
  «Ці магу я спытаць, у якім кірунку яны вядуць?»
  «Пакуль рана казаць».
  «Ці магу я параіць? Вы кажаце пра «ворагаў». Але як наконт небяспечных сяброў?»
  «Я не ўпэўнены, што сачу».
  «Пустэльнік у лесе - як яго завуць? Дэнбі. Вы ведаеце пра яго?»
  - Я, - сказаў Холмс. «Што з ім?»
  «Магчыма, вам будзе цікава даведацца, што мой айчым апошнім часам наведваў яго».
   «Ён меў?»
  «Так. Фактычна, менавіта туды ён і пайшоў, у той дзень, калі памёр. Ён быў зачараваны ім, разумееце. Denbigh сумна вядомы ў гэтай мясцовасці. Вы, напэўна, ведаеце чаму. Вы павінны зрабіць, калі вы наогул ведаеце пра Denbigh. Я быў бы здзіўлены, калі б містэр Басу яшчэ не расказаў вам усё пра яго, улічваючы, што гэта гісторыя зрабіла яго кар'еру. Прабачце, спадар Басу. Гэта прагучала больш грэбліва, чым я хацеў».
  - Не крыўдуй, Вернан. Вы недалёкія ад ісціны».
  «Я ведаю пра мінулы вопыт Джоны Дэнбі, — сказаў Холмс, — і абвінавачанні, якія з тых часоў яго пераследуюць. Гэта робіць яго цікавым чалавекам у справе».
  - Для прафесара Кармодзі ён таксама быў асобай, якая цікавіла яго, - сказаў Вернан. «Ён вырашыў ператварыць яго ў аб'ект вывучэння, і таму часта ездзіў у лес, каб убачыць яго ў яго сціплым месцы жыхарства. Ён прынёс яму ежу, заваяваў давер і пачаў браць у яго інтэрв'ю. Я думаю, што ён планаваў напісаць пра яго манаграфію. Ён хацеў даследаваць з псіхалагічнай пункту гледжання не толькі выпрабаванні, якія Дэнбі перажыў у Юконе, але і яго спадчыну. Ён усё яшчэ знаходзіўся на папярэдняй стадыі гэтага пачынання. Ніякіх запісаў ён яшчэ не рабіў. Тым не менш гэта ўсхвалявала яго. «Дэнбіг перажыў перыяд неймаверных пазбаўленняў і цяжкасцей», — сказаў ён мне ўсяго некалькі тыдняў таму. «Прайшло дваццаць гадоў, а ён усё яшчэ не ачуняў. Цяпер ён жыве, як і зімой, на схіле канадскай гары, рука аб руку, у самых мізэрных жытлах, удалечыні ад сваіх субратаў і прыналежнасцей цывілізацыі. Ён спрабуе ўцячы ад жудаснай падзеі? Ці ён вымушаны нейкім неспазнаным прымусам перажываць гэта дзень за днём, магчыма, як форма пакаяння? Гэта тое, што я збіраюся адкрыць». Аднак я баюся, што імкненне майго айчыма да асветы аказалася ў гэтым выпадку катастрафічным».
  - Вы маеце на ўвазе, што Дэнбі абярнуўся супраць яго?
  «Чалавек падобны да дзікай жывёлы. Убачыш, калі сустрэнеш яго. Яго ўмовы жыцця такія ж грубыя, як і ў любога пячорнага чалавека, і ён выпрацаваў адпаведны светапогляд. Сумняваюся, што змагу адгаварыць вас ад таго, каб пагаварыць з ім, містэр Холмс. Тым не менш, я б параіў вам прыняць усе меры засцярогі. Мой айчым цалкам мог злавацца на дзікі тэмперамент Дэнбі, і я не хацеў бы, каб тое самае здарылася з вамі.
  OceanofPDF.com
   Раздзел сёмы
  ЗЛАВЕСНЫ АРНАМЕНТ
  
  «ВМне было б добра прыслухацца да папярэджання Вернана, - сказаў Холмс, калі ён, Басу і я неўзабаве пасля гэтага выйшлі з Грэйшот Грэндж. Басу запрасіў нас паабедаць з сабой, і мы атрымлівалі асалоду ад халодных гатункаў у сталовай, што прымусіла мяне адчуць сябе бадзёрым на будучы дзень. Ні місіс Кармодзі, ні Вернан не далучыліся да нас за абедам, што, у гэтых абставінах, магчыма, было зразумела. Гора і таварыскасць не заўсёды ідуць рука аб руку.
  «Ватсан, — працягваў мой сябар, — перад тым, як мы сёння раніцай пакінулі Бэйкер-стрыт, я загадаў вам дастаць з шуфляды свой службовы рэвальвер. Спадзяюся, вы зрабілі, як я прасіў».
  «Прынёс, пачысціў, пагрузіў», — сказаў я. «Гэта прама тут». Я паляпаў па кішэні шыняля, дзе рэвальвер утварыў выпукласць. Скрынка патронаў Eley № 2 утварыла дадатковую выпукласць у кішэні з іншага боку.
  «Выдатна. Я ўпэўнены, што, нягледзячы на мае барыцу, майстэрства містэра Басу ў боксе і ваш вопыт ваеннай службы, мы роўныя любому выкліку, які можа прадставіць Дэнбі, але топ-брэйк Webley Pryse дасць нам перавагу, калі спатрэбіцца».
  Мы перасеклі шырокія газоны Грэйнджа і падышлі да нізкай сцяны, якая пазначала мяжу маёмасці. Маленькая брамка адкрывала доступ у лес далей, і мы прайшлі праз яе.
  Мы не паспелі адысці далёка, як згубілі Грэндж з вачэй. Здавалася, што чорныя ствалы дрэў набліжаліся вакол нас, а іх галіны над галавой так густа згрувашчваліся адна да адной, што, нават без лісця, яны прыглушалі дзённае святло да паловы яго звычайнай яркасці.
  Нейкі час мы ішлі па вузкай звілістай сцежцы, наперадзе Басу. Усё было цішыня і цішыня, за выключэннем стукату дрэў, якія скідвалі апошнія кроплі дажджавой вады, і мяккага трэску вільготнага суглінку, які асядаў. Неўзабаве сцежка знікла, але Басу, здавалася, ведаў, куды ён накіроўваецца. Здалёк пракаркаў грак, гэты няшчасны гук, і неўзабаве іншая птушка - яна рухалася занадта хутка, каб я мог яе пазнаць - шумна ўзляцела са свайго жэрдкі высока ў платане, спалохана адхіснуўшыся ад нас. Па паваленым буку, замшэлы ствол якога дзейнічаў як своеасаблівы масток, мы перасякалі бурлівую рачулку і рушылі далей, глыбей у лес.
  Некалькі месяцаў таму мы з Холмсам вярнуліся з Коста-Рыкі, куды ехалі ў пагоні за выкрадальнікам у сувязі з другой справай Баскервіляў. Мы здзейснілі падарожжа па рацэ ў глыб гэтай краіны, вандруючы праз пышныя першародныя трапічныя лясы; і тут, зараз, я быў напоўнены пачуццём ізаляцыі і нікчэмнасці, не адрозніваючыся ад таго, што я адчуў там. Мне гэта здалося дзіўным мы былі ў Суррэі, адным з родных графстваў, усяго за сорак з лішнім міляў ад эпіцэнтра цывілізаванага свету, Лондана, і тым не менш пейзаж быў такім дзікім, старажытным і непрыручаным. Дрэвы спявалі з сырой веліччу прыроды, і песня іх не была зусім сяброўскай. Мы трое былі зламыснікамі. Як бы мудрагеліста гэта ні гучала, адчуванне было такім. Зламыснікі, якія ступілі на тэрыторыю, дзе мы не па праву належалі і дзе нашы меркаванні былі другімі пасля меркаванняў нумінознай сілы, якая была адначасова невымерна старэйшай і невымерна большай за людзей. У іншых месцах наш выгляд можа быць лепшым сабакам, але ў гэтых лясах мы былі далёкія ад гэтага.
  Потым мы натрапілі на чарапы.
  Басу толькі што абвясціў, што мы недалёка ад хаціны Дэнбі. «Гэта не можа быць больш чым на чвэрць мілі», - сказаў ён, і праз імгненне, абыходзячы зараснік глогу, мы сутыкнуліся з групай маленькіх белых чэрапаў. Яны віселі прыкладна на вышыні галавы на самай ніжняй частцы высокага дуба, падвешаныя на шпагаце рознай даўжыні. Іх было каля дзясятка, самы маленькі не большы за кончык майго вялікага пальца, самы вялікі эквівалент майго кулака. Пад зімовым ветрыкам, што краўся між дрэў, яны павольна, млява круціліся і круціліся. У пэўным сэнсе яны нагадвалі дзіцячую цацку, адзін з тых папяровых мабіляў, якія звісаюць са столі гульнявой пакоя, з выявай клоўнаў, жывёл джунгляў ці падобнага. Але ў іх не было нічога цудоўнага і чароўнага. Іх пустыя вачніцы глядзелі на нас з пагардай. Сама прысутнасць чэрапаў – той факт, што нехта надумаў упрыгожыць гэтае месца такім злавесным арнаментам – гаварыла пра працу цёмнага ўяўлення.
  Холмс падышоў, каб агледзець рэчы, прыклаўшы нос да іх.
  «Здаецца, прадстаўлены ўвесь набор брытанскіх лясных млекакормячых», — выказаў меркаванне ён. «Гэта, калі я не памыляюся, чэрап палёўкі. Гэты прыйшоў ад лісы. Гэта, барсук. А гэты, мяркуючы па вострых зубах, акаймаваных верхняй сківіцы, усе аднолькавага памеру, — вожыкавы. Я мог бы працягваць».
  «Для мяне гэта новае», — сказаў Басу. «Апошні раз, калі я быў у Дэнбі, я не сустрэў нічога падобнага».
  - Гэта было тры гады таму, - сказаў Холмс.
  «Абавязкова».
  «За тры гады многае можа змяніцца. Аднак гэтая дэманстрацыя чэрапа жывёл з'явілася зусім нядаўна ў лесе. Ён не мог быць на месцы больш за два тыдні. Шпагат амаль не выветрываецца і не мае цвілі, а зрэзаныя канцы выглядаюць свежымі. Самі чарапы яшчэ чыстыя. Калі б яны былі тут, скажам, хоць некалькі месяцаў, на іх бы пачаў расці лішайнік».
  «Але чыіх рук гэта?» Я сказаў. «У Дэнбі?»
  «Мы дастаткова блізка ад яго дома, каб гэта было верагодна».
  «Для чаго гэта?» - сказаў Басу. «Вось што я хачу ведаць».
  «Зразумела, не для таго, каб упрыгожыць гэтае месца», - адказаў Холмс. «Не, спытайце сябе: «Што я адчуваю, бачачы гэтыя чэрапы?»»
  "Знерваваны", сказаў Басу.
  "Непажаданы", сказаў я.
  «Дакладна. Мне ўспамінаецца практыка, распаўсюджаная сярод плямёнаў паляўнічых на галаву па ўсім свеце, ад Паўднёвых мораў да Індыі і Амерыкі. Яны ўставілі скурчаныя галовы свае ворагаў на пасты вакол сваіх вёсак, каб адагнаць іншых ворагаў і старонніх людзей у цэлым. Намер тут амаль такі ж. Выпадковы вандроўнік, калі б ён сутыкнуўся з гэтай злавеснай калекцыяй, несумненна, адхіліўся б ад свайго курсу і насамрэч даў бы шырокі агляд усёй тэрыторыі. Аднак мы не з'яўляемся звычайным гульцам. Мы ідзем далей».
  Холмс махнуў Басу, запрашаючы яго працягваць кіраваць намі. Нядоўга павагаўшыся, журналіст падпарадкаваўся. Ён абышоў звісаючыя чарапы і пайшоў прыкладна тым жа курсам, што і мы толькі што, хоць і з значна большай нерашучасцю, чым раней. Холмс і я рушылі ўслед.
  Яшчэ праз сто ярдаў Басу спыніўся. «Мне проста трэба зарыентавацца», — сказаў ён. «Я калісьці быў добра знаёмы з маршрутам, але, як вы разумееце, прайшло шмат часу. Гэта не тое, што лясы прыходзяць з картай вуліц, а прырода знаходзіцца ў стане пастаяннай змены. Але я думаю… Так. Знаёмы той насаджэнне серабрыстых бяроз. Пэўны арыенцір. Бачыце гэты хрыбет? Хаціна Дэнбі ляжыць адразу за ім.
  Ён пачаў падымацца па неглыбокім схіле да хрыбта, пакуль Холмс адразу не прашыпеў: «Басу! Стоп!»
  У голасе майго сябра была такая настойлівасць, што Басу адразу ж спыніўся, усталяваўшыся ў шчыліне паміж двума дрэвамі.
  «Ні на крок наперад», - сказаў Холмс. «Нават не паварушы мускулам. Вам пагражае самая вялікая небяспека».
  OceanofPDF.com
   Раздзел восьмы
  ХАЛЫЧКА
  
  ХОлмс асцярожна падышоў да Басу, які трымаўся нерухома, як статуя. Я сам не мог заўважыць ніякай непасрэднай пагрозы для журналіста, але я давяраў меркаванню Холмса. Яго зрок быў вастрэйшы за мой, інстынкты вастрэйшыя. Калі Холмс сцвярджаў, што Басу ў небяспецы, значыць, ён быў у небяспецы.
  Нічога не кажучы, Холмс апусціўся на кукішкі. Ён засяродзіў сваю ўвагу на ўчастку зямлі непасрэдна перад Басу. Выцягнуўшы палец, ён акуратна апусціў яго, нібы націскаючы на нейкі нябачны рычаг. Потым, адвёўшы руку, ён правёў позіркам збоку па лясной падсцілцы, перш чым перавесці яго ўверх на ствол бліжэйшага дрэва. Ён папоўз да гэтага на карачках па гразкай зямлі, выпрастаўшыся побач. Выраз яго твару быў змрочным на працягу ўсёй гэтай працэдуры і стаў яшчэ больш змрочным, калі ён разглядаў дрэва.
  «Што гэта?» — спытаў Басу. «Што?»
  Холмс падняў указальны палец, каб прымусіць яго замаўчаць, не азіраючыся. Ён задуменна скрывіў вусны, потым пашукаў у кішэні і дастаў свой канцылярскі нож. Разгарнуўшы клінок, ён павярнуўся да Басу і сказаў: «Ідзі задам наперад. Устойлівы, як вы ідзяце. Тры-чатыры ярды павінны гэта зрабіць».
  Басу выканаў загад, пасля чаго Холмс прыставіў нож да чагосьці, прымацаванага да ствала дрэва.
  У наступнае імгненне галіна кінулася ўбок, хутка, як пуга, спыніўшыся там, дзе стаяў Басу. Ён дрыжаў у паветры, паралельна зямлі і каля чатырох футаў вышэй. Да яго былі прымацаваныя тры кароткія калы, размешчаныя гарызантальна. Кожны быў пастаўлены на некалькі сантыметраў ад суседняга і абрэзаны да вострага канца.
  - Божа мой, - выдыхнуў Басу. «Што гэта? Міна нейкая?»
  «Міня-пастка — гэта менавіта тое, што ёсць», — сказаў Холмс. «Гэтыя калы праніклі б вам у грудзі на глыбіню цалі ці каля таго. Неабавязкова смяротная траўма, але, тым не менш, калечая».
  «Гэта можа прывесці да смяротнага зыходу, - адзначыў я, - калі заразіцца інфекцыя».
  "Гэта, безумоўна, праўда", - сказаў Холмс. «І калі б Басу быў на галаву ніжэйшы, ён мог бы страціць вока. Гэта вельмі непрыемная ўстаноўка, увогуле, але таксама акуратна надуманая. Адрэзак лескі, размешчаны на вышыні шчыкалаткі і амаль не бачны няўзброеным вокам, служыць у якасці троса. Адзін канец замацоўваюць калком з галінкі, уваткнутага ў зямлю. Ён абкручаны вакол гэтага іншага калка, тут, які ўкаранёны менш трывала. Такім чынам, расцяжка. Затым другі канец лёскі прымацоўваюць да галінкі, тут жа, прытрымліваючы яе. Пры дзеянні мінае нага цягне чым больш слабы з двух калкоў вырываецца з зямлі, леска слабее і напружанне на галінцы здымаецца. Дзякуючы сваёй натуральнай пругкасці, галіна хутка і з пэўнай сілай паварочваецца вонкі. Вам пашанцавала, што я своечасова гэта заўважыў, містэр Басу.
  Змучаны і ўзрушаны Басу кіўнуў. «Я назаўсёды ў вашым даўгу, містэр Холмс».
  «З гэтага моманту я буду ў авангардзе. Спадзяюся, у вас няма пярэчанняў?»
  «Нічога, сэр».
  «Вы абодва дзейнічайце асцярожна».
  Так зрабілі мы, і сам Холмс. Ён асцярожна паставіў ногі адну перад другой. Усё яго цела было напружана, як быццам у любы момант зямля магла саступіць пад ім і яму трэба было адскочыць назад. Тым часам мы з Басу пераймалі яго крок за крокам, ідучы дакладна туды, куды ён пайшоў, і прымаючы такую ж насцярожанасць, хоць ён, так бы мовіць, расчышчаў нам дарогу.
  Неўзабаве я ўбачыў злое маленькае жытло, размешчанае на падветры ад замшэлага скальнага агалення. Нягледзячы на тое, што Басу назваў гэта хацінай, гэта сапраўды было занадта вялікае слова для гэтага. Хутчэй, гэта была хаціна, зробленая з драўляных брусоў, усталяваных вертыкальна і змацаваных паміж сабой шнурамі. Лісці нейкага вечназялёнага дрэва былі пакладзены на верхавіну, каб утварыць дах, пераплецены, магчыма, дастаткова шчыльна, каб не прапусціць дождж.
  Перад абшарпаным жытлом у коле камянёў тлеў вогнішча, падымаючы тонкі клубок дыму. Побач стаяла пара брудных чорных рондаляў. Паўсюль ляжалі трупы жывёл у розным стане гніення і разабранасці. Палоскі мяса звісалі з вяроўкі і сушылі на паветры. Косткі былі звалены невялікімі купкамі.
  Я не мог зразумець, як жахліва ўсё гэта выглядала. Здавалася неверагодным, што прыроджаны англічанін можа жыць так, як нейкі прымітыў з аднаго з самых цьмяных куткоў зямнога шара. З-за гэтага, чэрапаў і пасткі, я пачаў думаць, што Дэнбі не ў поўнай меры валодае сваімі здольнасцямі. Можа, тады яго рэпутацыя канібала ўсё ж мае нейкую аснову ў праўдзе?
  Не паспеў я задумацца над гэтай думкай, як зверху пачуўся крык, які ледзіць кроў, падобны да рыкання дзікага звера. Наступнае, што я заўважыў, з-пад дрэў кінулася нейкая фігура - чалавек, апрануты ў лахманы, размахваючы нажом. Ён прызямліўся побач з Холмсам, які адрэагаваў імкліва, але недастаткова імкліва. Калі мой сябар павярнуўся, яго рукі скруціліся ў кулакі, мужчына прыставіў нож да горла.
  «Хоч бы ты паварушыўся, — прарыкнуў хлопец, — я табе горла перарэжу».
  OceanofPDF.com
  Раздзел дзевяты
  ПРАВІЛЬНІК ПРЫЎДЫ І РЭГУЛЯВАЛЬНІК НЯРОЎНАСЦІ
  
  ХОлмс стаяў нерухома, трымаючы нож ля кадыка. Зброю я пазнаў як вайсковы штык, такі, што танна можна купіць у любым ламбардзе. Гэта быў такі пашчарблены і іржавы ўзор, якога я ніколі не бачыў.
  - Тое ж самае і з вамі, - сказаў мужчына са штыком, не зводзячы вачэй з Холмса. «Хто-небудзь з вас паспрабуе што-небудзь, ваш сябар памрэ».
  "Я мяркую, містэр Джона Дэнбі", - сказаў Холмс. Ён быў нашмат спакайнейшы, чым я мог быць на яго месцы.
  «Гэта я. Што з гэтага?»
  «Мы прыйшлі сюды, каб пагаварыць з вамі. Мы не жадаем вам зла». Холмс развёў рукамі, нібы ў доказ.
  "Так?" - сказаў Дэнбі, не пераканаўшыся. Ён быў худы, як граблі, з вачыма, якія бялелі з бруднага, запэцканага ў бруд твару. На галаве ён насіў імправізаваны цюрбан, нязграбна зроблены з льнянога палатна, і з-пад яго выбіваліся доўгія валасы, матавыя пацучыныя хвасты. Яго адзенне было такое старое, пацёртае і пацёртае, што адзенне звычайнага нерэгулярнага Бэйкер-стрыт выглядала ў параўнанні з убраннем Сэвіл-Роў.
  - Так, - сказаў Басу. «Памятаеце мяне? Хітэш Басу. Я напісаў пра вас артыкул».
  «О, я добра памятаю вас, містэр Хітэш Басу», — прарыкнуў Дэнбі. «Я таксама памятаю ваш артыкул. Гэта не даставіла мне канца непрыемнасцей. У цябе ёсць нервы, вяртаешся. Апошні раз, калі вы былі тут, я адправіў вас з блыхай у вуху. Магчыма, на гэты раз я не буду такім стрыманым».
  Пакуль ён гаварыў, мая рука кралася да кішэні. Я думаў, што змагу выцягнуць, узвесці і стрэліць з рэвальвера хутчэй, чым Дэнбіг справіцца са сваёй пагрозай і ўразіць Холмса штыком. Усё, што мне трэба, гэта каб ён адцягнуўся, толькі на імгненне.
  Амаль адразу з'явіўся мой шанец.
  Здавалася, у Басу былі такія ж думкі, як і ў мяне. Краем вока я ўбачыў, як ён падкраўся да Дэнбі, яго рукі падняліся ў позу кулачнага баяра. Я думаю, што ён меў намер уцячы і кінуцца на чалавека, спадзеючыся, што элемент нечаканасці спрацуе яму на карысць. Холмс толькі што выратаваў Басу ад удару нажом; Відавочна, што Басу хацеў адказаць на паслугу.
  Дэнбі падгледзеў яго. «Што я толькі што сказаў?» - зароў ён, тыцнуўшы штыком у бок Басу. «Я сказаў, не спрабуйце нічога смешнага. Ты трымайся на месцы, Басу. Вы хочаце смерці гэтага чалавека на сваім сумленні?»
  Гэта было адкрыццё, якога я шукаў. Фокус Дэнбі быў цалкам на Басу, і штык больш не стаяў побач з горлам Холмса, хоць ён заставаўся дастаткова блізка ад майго сябра, каб яго ўсё яшчэ можна было лёгка разгарнуць супраць яго. Я палез у кішэню і дастаў рэвальвер, адначасова адкінуўшы малаток назад. Я падняў стрэльбу і прыцэліўся. У мяне была выразная лінія агню. На такой адлегласці, у цені менш за шэсць ярдаў, я не мог прамахнуцца.
  «Ватсан, не!» Холмс нырнуў перад Дэнбі, паставіўшы сябе паміж мной і маёй мэтай. Яго рукі былі высока ўзнятыя. «Прыбярыце стрэльбу. Няма прычын, па якіх мы ўсе не можам сесці і паразмаўляць цывілізавана. Вы не згодныя, містэр Дэнбі?»
  На твары Дэнбі зафіксавана здзіўленне. «Цябе… цябе маглі забіць!» - усклікнуў ён Холмсу. «Гэты чалавек быў гатовы страляць. Я бачыў яго. Табе чортава пашанцавала, што ён гэтага не зрабіў.
  Ён не памыліўся. Я быў на валасок ад таго, каб націснуць на курок. Я апусціў рэвальвер. Пакуль Холмс заставаўся перад Дэнбігам, я не збіраўся трымаць стрэльбу ў гэтым накірунку і рызыкаваць выпусціць зброю выпадкова.
  - Я ведаю свайго Ватсана, - сказаў Холмс. «Яго рэфлексы выдатныя. Я ніколі не быў у рэальнай небяспецы. Ці быў я, стары сябар?»
  «Не. Зусім не, - адказаў я, шкадуючы, што адчуваў сябе так упэўнена, як гэта гучала. Думка, што я быў так блізкі да таго, каб застрэліць Шэрлака Холмса, вывела мяне ў халодны пот. Так і цяпер, як я зараз успамінаю гэты выпадак.
  - Тым не менш, містэр Дэнбі, - працягваў Холмс, - той факт, што я нават падумаў бы паставіць на карту сваё жыццё дзеля вас - незнаёмца і, што больш важна, таго, хто пагражае мне штыком - павінен быць сказаць вам, што мае намеры ганаровы. Майце на ўвазе таксама, што я дазволіў вам зрабіць засаду.
  «Вы... дазволілі мне?»
  «Калі мы наблізіліся да гэтага месца, я зразумеў, што вы павінны быць побач. Вы не патушылі вогнішча, таму не маглі далёка сысці. Я ўпотай шукаў цябе і заўважыў, як ты хаваўся там, у галінах дрэва. Вы былі не так добра схаваны, як думалі. Тады я наўмысна ішоў ніжэй вас, пакідаючы сябе адкрытым для нападу.
  «Але я мог цябе пакрыўдзіць».
  «Калі б пасля атакі вы зрабілі крок, які я палічыў патэнцыйна небяспечным для майго здароўя, я б адпомсціў», — сказаў Холмс. «У такім выпадку вы, хутчэй за ўсё, будзеце лячыць зламаную руку. Тым не менш, пакуль вы абмяжоўваліся тым, што трымаеце мяне пад нажом, я быў гатовы трымаць любыя ўзаемадзеянні паміж намі выключна слоўнымі, спадзяючыся, што вас можна ўгаварыць».
  «Чаму я павінен табе верыць?» - сказаў Дэнбі. «Вы тут у кампаніі Хітэша Басу». Ён кіўнуў галавой у бок журналіста. «Гэты чалавек мне не сябар, а значыць, і ты таксама».
  «Вы ведаеце, як мне шкада за непрыемнасці, якія ўзніклі з-за майго артыкула, Дэнбі», — сказаў Басу. «Клянуся, я не хацеў, каб усё так выйшла. Я зрабіў усё магчымае, каб быць справядлівым і спагадлівым. Маёй адзінай мэтай было зрабіць жыццё вам лепш».
  «У той час як вы ў канчатковым выніку зрабілі гэта яшчэ горш».
  «Хіба я вінаваты, калі людзі чыталі не тое, што я напісаў, а тое, што яны хацелі прачытаць?»
   «Трэба было пакінуць мяне ў спакоі. Вы ўсе павінны пакінуць мяне ў спакоі. Кожны павінен». Штык, які Дэнбі правіс у яго руках, зноў падняўся, каб пагражаць Холмсу. «Ісідор Кармодзі памёр. Я пра гэта ведаю. У гэтых лясах мала што адбываецца, чаго б я не ведаў. Ваш сябар, містэр Басу. Мой сябар таксама. Я ведаю, што ён памёр, і я ведаю спосаб яго смерці. І я магу вам бясплатна сказаць, хто будзе вінаваты ў гэтым. Стары шалёны Дэнбі, людаед, вось хто.
  «Адсюль тое маленькае відовішча, якое вы зладзілі з чарапамі жывёл», — сказаў Холмс.
  «Ты знайшоў гэта?»
  «І замінаваная галіна з прымацаванымі каламі. Вы паставілі гэтыя і, несумненна, іншыя стрымліваючыя загароды вакол сваёй сядзібы, баючыся, што натоўп неўзабаве пратупае сюды, жадзячы крыві.
  «Вы думаеце, што не будуць? Гэта толькі пытанне часу».
  «Я згодны. Гэта толькі пытанне часу, - сказаў Холмс. «Аднак калі вы невінаватыя ў забойстве Кармодзі, як вы, здаецца, сцвярджаеце, мы можам быць вашым адзіным шанцам пазбегнуць горшага. Вам трэба пакінуць у баку сваю непрыязнасць да Басу. У той жа час вы павінны дазволіць мне задаць вам некалькі пытанняў, і вы павінны быць максімальна шчырымі ў сваіх адказах ".
  Дэнбі скоса паглядзеў на Холмса. «Хто ты наогул такі?»
  - Гэта, Дэнбі, - сказаў Басу, - Шэрлак Холмс.
  Твар пустэльніка быў пустым.
  — Ты ведаеш, — сказаў Басу. «Шэрлак Холмс з Бэйкер-стрыт. Шэрлак Холмс».
   «Ніколі пра яго не чуў».
  «Я прызнаю, што мая слава, магчыма, не дасягнула так далёка ў глыбокіх глыбінях Сурэя», — сказаў Холмс з іранічным уздыхам. «У свеце ў цэлым я вядомы як той, хто выпраўляе крыўды і карэктуе няроўнасці. Калі ты парушальнік закона, я твой найгоршы вораг, але калі ты не здзейсніў ніякага злачынства, то табе няма чаго мяне баяцца. У цяперашнім стане магчыма, што я магу дапамагчы прадухіліць націск раз'юшаных мірных жыхароў, які вы чакаеце, містэр Дэнбі. Але гэта толькі ў тым выпадку, калі вы супрацоўнічаеце».
  Эмоцыі змагаліся на твары Дэнбі, сумненні змагаліся з надзеяй. У рэшце рэшт ён сказаў: «Добра. Я дам вам слуханне. Але я не адкладаю свой нож. Гэта застаецца побач са мной, што заўгодна».
  - Гэта прымальна, - сказаў Холмс.
  «Любая смешная справа, што заўгодна, вы адчуеце яе перавага. Вы бачыце, ці не».
  «У тым жа духу, — сказаў я, — мой пісталет застаецца ў мяне ў руцэ».
  Дэнбі паглядзеў на мяне, узважваючы маю прапанову.
  «Гэта не адкрыта для перамоваў», — заявіў я.
  Пасля некаторага разважання ён саступіў. «Ну, я мяркую, гэта трэба зрабіць».
  «Можа, вы прыгатуеце нам што-небудзь выпіць?» - прапанаваў Холмс. «Можа, гарбаты?»
  «Я не магу прыгатаваць такую гарбату, пра якую вы думаеце», — сказаў Дэнбі. «Але чай з крапівы я спраўляюся».
  Куткі вуснаў Холмса здрыгануліся. «Ну, я мяркую, гэта трэба зрабіць».
  OceanofPDF.com
   Раздзел дзесяты
  ЭКЗЕМПЛЯР ПАД ШКЛОМ
  
  Нсмак гарбаты з эттла быў больш-менш такім, як я і падазраваў, травяністы і звязальны. Я адпіў свой з фаянсавай кружкі са зламанай ручкай, выдаючы, як я спадзяваўся, удзячныя гукі. Холмс піў з пацёртага эмаляванага кубка, а Басу быў вымушаны выкарыстоўваць слоік з варэннем. Зыходзячы з якасці кожнай з нашых ёмістасцяў, можна зрабіць выснову, што Дэнбі ацэньваў нас паводле пераваг. У яго самога быў эмаляваны кубак, амаль такі ж, як у Холмса, але ў некалькі лепшым стане і больш ёмісты.
  «Часта прымаеш гасцей, праўда, Дэнбі?» - сказаў Холмс.
  «Наўрад ці. Чаму вы думаеце, што я?»
  «У цябе больш посуду для піцця, чым трэба самотнаму чалавеку».
  «Ах, наконт гэтага, бачыш, я крыху сметнік. Я блукаю па лесе, збіраючы ўсё, што пакідаюць іншыя. Ніколі не ведаеш, што можа спатрэбіцца. Тое, што камусьці больш не патрэбная рэч, не азначае, што нікому не патрэбна».
  «Нялёгка, — сказаў я, — жыць з зямлі».
   «Пасля амаль дваццаці гадоў я лічу, што ў мяне ёсць меры».
  Гэта магло быць так, але Дэнбі, тым не менш, выглядаў у дрэнным фізічным стане. Акрамя сваёй хударлявы амаль да шкілета, у яго не было некалькіх зубоў, а на яго скуры былі плямы запалення, якія былі ці то лішаем, ці то каростай. Пакідала жадаць лепшага і асабістая гігіена. Я магу пацвердзіць гэта простым фактам, што я сядзеў з ветру ад яго, і гэта было не самае духмянае месца.
  «Прырода дае, — працягваў ён. «Птушкі нябесныя, рыбы ручая, чатырохногія істоты, якія роюць норы, шукаюць ежу або лазяць, расліны, якія растуць у багацці - усё гэта даступна для ўзяцьця. Мужчына не павінен быць акружаны іншымі мужчынамі, каб квітнець. Яму не трэба, каб жыццё яму падавалі на талерцы».
  Агонь, які Дэнбі распаліў на поўнае полымя, каб закіпяціць ваду для нашай гарбаты, гучна затрашчаў. Быццам гэта было вуснае запрашэнне, Дэнбі паклаў на яго жменю сухіх галінак, і агонь прагна пажэр іх.
  - Ты хочаш ведаць, ці забіў я Кармодзі, - сказаў ён, гледзячы ў полымя. «Вось дзеля чаго вы і прайшлі ўвесь гэты шлях».
  «Вы можаце запэўніць нас, што не?» - сказаў Холмс.
  «Катэгарычна. Я ж казаў табе, што ён быў маім сябрам».
  «Вядома, што сябры ўзбуджаюць сяброў. Пазітыўныя моцныя пачуцці да іншага чалавека могуць сапсавацца і ператварыцца ў моцныя пачуцці, якія аднолькава адмоўныя. Яны з'яўляюцца процілеглымі полюсамі аднаго магніта».
  «Кармодзі мяне раззлаваў, праўда?» - сказаў Дэнбі. «Магчыма, здрадзіў майму даверу або зрабіў з'едлівую заўвагу, і я страціў кантроль, накінуўся на яго і разарваў яго?» Ён насміхаўся. «Што б вы ні думалі пра мяне, я не такі чалавек».
  "Вы можаце зразумець, як людзі могуць зрабіць такую здагадку".
  «Я магу, улічваючы мой лад жыцця. І мая гісторыя».
  «Па словах доктара, які праводзіў ускрыццё, на целе былі сляды ўкусаў. Чалавечыя сляды ўкусаў».
  На гэта Дэнбі пахіснуўся. Пад налётам бруду на твары ён прыкметна збялеў. Ён прыклаў далонь да лба, рассеяна паціраючы.
  «Вы не ведалі?» - сказаў Холмс.
  «Як я мог? Сам цела ніколі не бачыў. Я чуў усю мітусню, калі яго знайшлі. Людзі ўвесь дзень крычалі і біліся праз падлесак адсюль да Грэйшотт-Грэйнджа. Я пайшоў паглядзець, паглядзець, што адбываецца, але пакуль я прыйшоў, цела ўжо вынеслі. Усё, што я бачыў, гэта наступствы: зямля ўскалыхнулася там, дзе ён упаў, пырскі крыві. Я нават не ведаў, што гэта прафесар, якога забілі, пакуль не падслухаў пару паліцыянтаў, якія шуршалі на месцы, і не пачуў, як яны назвалі яго імя. Гэты кірмаш збянтэжыў мяне, гэта зрабіла. Кармодзі выйшаў сюды напярэдадні днём. Мы з ім доўга паразмаўлялі, а потым, калі сонца пачало садзіцца, ён сышоў у змрок, з ласкавым развітаннем. Я нават не магу падумаць, хто б хацеў, каб яму прычынілі шкоду, і чаму так гвалтоўна. Не верыцца».
  «Ён праявіў да вас прафесійную цікавасць, ці не так?»
  «У яго быў цікаўны розум, і я быў для яго цікаўнасцю. Ён назваў мяне "кейсам". Я спачатку да гэтага не прыняў. Гэта прымусіла мяне адчуць сябе ўзорам пад шклом. Але гэта было менавіта як Кармодзі быў. Усё для яго было навукай, нават людзі. Я зразумеў, што ён не быў дапытлівым. Наадварот, ён шчыра хацеў вучыцца ў мяне».
  «Што даведацца?»
  «Што вы думаеце? Пра маё мінулае. Пра мой час на Юконе. Пра тое, ці зрабіў я тое, што нібыта зрабіў. Аднойчы я спытаў у яго, чаму гэта яго так захапляе. Ён сказаў: «Я раблю запыт пра зло».
  «Даследаванне зла?»
  «Самыя яго словы. Ён сказаў мне, што становіцца ўсё больш і больш заінтрыгаваны гэтай тэмай. «Зло вакол нас, — сказаў ён. «Зло можа насіць розныя абліччы. Часам ён можа знаходзіцца ў вашым доме, хаваючыся за самымі мілымі тварамі. Вы можаце запрасіць яго ў сябе, не разумеючы».
  Я кінуў позірк на Холмса, які ненадоўга сустрэўся са мной позіркам, перш чым зноў азірнуцца на Дэнбі. Я думаў пра Фэй Кармодзі. Ці магла яна сказаць новаму мужу, што спрычынілася да смерці папярэдняга мужа? Ці, магчыма, Кармодзі вырашыў гэта для сябе? Ці стаў ён занепакоены тым, што жанчына, на якой ён нядаўна добрасумленна ажаніўся, была заплямленая? Ці баяўся ён, што сам можа пайсці шляхам Яўстафія Агія, ахвяры яе забойчых схільнасцей?
  «У рэшце рэшт ён атрымаў ад мяне ўсю гісторыю», — сказаў Дэнбі. «Ён атрымаў шмат. Больш, чым нават ты, Басу. Я даў вам дэзінфікаваную версію, толькі палову праўды, прыемныя рэчы. Кармодзі ўсё падміргнуў. На той гары адбылося зло. Не тое зло, пра якое вы думаеце, але ўсё ж зло. Я адчуваў сябе добра, прызнаўшыся ва ўсім яму, і калі я скончыў расказваць ён не проста так мяне кінуў, як гэта рабілі некаторыя». Пустэльнік зірнуў на Басю. «На працягу наступных некалькіх месяцаў ён працягваў наведваць, прыносячы з сабой маленькія падарункі, рэчы, якія палегчылі мне жыццё - цыгарэты, кучу рому, трохі вараных цукерак у якасці пачастунку - і мы проста размаўлялі, ён і я, пра тое ці іншае, што-небудзь, усё. Яму падабалася слухаць мае назіранні пра свет прыроды, змену пораў года і да таго падобнае. Ён нават запісваў».
  «Зло калі-небудзь зноў згадвалася?» - сказаў Холмс.
  «Часам, мімаходзь. Прафесар, здавалася, быў заклапочаны. Тым больш час ішоў».
  «Магчыма, вы падзяліліся б з намі тым, чым падзяліліся з ім».
  «Вы таксама хочаце поўную гісторыю? За што?»
  - Гэта можа быць дарэчы, - проста сказаў Холмс. «Вядома, разгрузіўшы сябе адзін раз, вы можаце зрабіць гэта зноў».
  Дэнбі разважаў, змрочна гледзячы ў агонь. Нарэшце, прыняўшы рашэнне, ён сказаў: «Вельмі добра. Калі гэта дапаможа злавіць таго, хто яго забіў...»
  OceanofPDF.com
   Раздзел адзінаццаты
  ЗІХТУЮЧАЯ, ЗІХТАВАЯ МАРА
  
  ДжЯна Дэнбі перасёк Атлантыку вясной 1873 года з двума таварышамі, сябрамі з яго роднага горада Фарнхэм у Сурэі. Ён тады быў маладым чалавекам, які прагнуў прабіцца ў свеце. Паўночная Амерыка вабіла да сябе, месца, дзе тыя, хто шукаў золата, амаль за адну ноч здабывалі багацце.
  Залатыя ліхаманкі перыядычна адбываліся ў Злучаных Штатах з пачатку стагоддзя, увесь час адкрываліся свежыя радовішчы руды. Прыцягнуты прывабнасцю імгненнага багацця, Дэнбі і яго сябры сабралі ўсё, што маглі, каб аплаціць марское падарожжа, засталося дастаткова, каб набыць рэчы першай неабходнасці на амерыканскім беразе. Прыбыўшы ў Бостан, яны высадзіліся і адправіліся ўглыб краіны на цягніку. Па дарозе яны прыслухоўваліся да чутак. Яны не хацелі спрабаваць ніводнага са старых, разыграных залатых радовішчаў. Яны імкнуліся знайсці дзе-небудзь новае і невыкарыстоўванае.
  Сябрамі Дэнбі былі Джэк Трэверс, вядомы як «Чорны Джэк» з-за яго смуглага колеру твару, і Нэд Крэдак. Трэверс і Крэдак былі зводнымі братамі і любілі адзін аднаго, але часта сварыліся, як быццам яны былі сапраўднымі братамі. У Трэверса быў асабліва брыдкі нораў, што было дадатковым падставай для яго мянушкі, таму што, калі ён выклікаў гнеў, яго настрой мог быць самым чорным. Іншым разам ён быў увасабленнем дабрыні, ветлівы ў сваіх справах, шчодры да віны. Было падобна на тое, што дзве супрацьлеглыя асобы жылі ў адным целе, змагаючыся за панаванне.
  Яны пайшлі на захад, гэтыя трое, і іх грошы хутка змяншаліся. Здавалася, нідзе не было навін, на якія яны спадзяваліся. Залатыя пласты Каліфорніі былі распрацаваны да знясілення. Тое ж самае было з каньёнам Фрэйзер у Брытанскай Калумбіі, месцамі ў Скалістых гарах і на тэрыторыі Нью-Мексіка, а таксама ўздоўж ракі Каларада. Усё, што яны пачулі ў адказ на свае запыты, гэта апавяданні пра некалькіх, якім пашанцавала і цяпер іх чакала ўсё жыццё, і пра незлічоную колькасць іншых, якія шмат працавалі і сышлі з пустымі рукамі. Але людзі ўсё яшчэ былі там, нястомна перабіраючы рэчышчы рэк, зарываючыся ў зямлю, разбураючы схілы пагоркаў, гнаныя бліскучай бліскучай марай. Дэнбі, Трэверс і Крэдак падзялялі гэтую мару і адмовіліся палохацца.
  Потым іх удача павярнулася, ці так здавалася. У бары ў паселішчы ў штаце Айдаха, вядомым як Ігл-Рок, стары з выпалымі вачыма і збітым выглядам сказаў ім, што рэгіён Кландайк у Юкане, на паўночным захадзе Канады, з'яўляецца наступным верагодным месцам для залатой ліхаманкі. На працягу многіх гадоў мясцовыя плямёны навокал казалі аб шырокіх радовішчах золата, але паколькі гэтыя людзі аддавалі перавагу медзі, іншы каштоўны метал не меў для іх ніякай каштоўнасці, таму яны не патурбаваўся раскапаць яго. Акрамя таго, еўрапейскія піянеры, якія цяпер прабіваліся ў гэтую вобласць, былі больш зацікаўлены ў гандлі футрам, паколькі прыбытак ад гэтага быў лягчэйшым і больш імгненным, чым ад здабычы золата. Старажыл настойваў на тым, што калі трое англічан хочуць пераадолець сваіх супернікаў, Юкон - гэта месца, куды яны павінны ісці.
  Да таго часу, у канцы 1873 года, трое былі ў роспачы, не кажучы ўжо пра небяспечна мала сродкаў. Яны вырашылі зрабіць апошні кідок кубіка. Яны прытрымліваліся падказкі старажыла.
  Надыходзіла зіма, калі яны накіроўваліся да Канады, далучыўшыся да шэрагу іншых старацеляў, якія накіроўваліся на Юкон. Сапраўдная залатая ліхаманка ў Кландайку не адбудзецца значна пазней - насамрэч, яна пачалася толькі праз два гады пасля падзей гэтага самага апавядання, калі стала вядома пра велізарную знаходку, зробленую нейкім Джорджам Кармакам і яго групай на трапна названай Бонанза Крык, але да гэтага жменька людзей пачала адкрываць маршруты ўздоўж Белага перавала і Чылкута. У той час канадскія ўлады не былі такімі строгімі, як пазней, адносна правілаў, якіх павінны прытрымлівацца старацелі. Такія пункты, як дастаткова цёплае верхняе адзенне, належны турыстычны рыштунак і дастатковую колькасць прадуктаў харчавання, яшчэ павінны быць абавязковымі. У першыя, нерэгуляваныя гады ўсё, што патрабавалася, гэта жаданне ісці і гатоўнасць супрацьстаяць стыхіі.
  У нашай тройцы было і тое, і другое. Яны таксама паняцця не мелі, што іх чакае. На апошнія грашовыя запасы яны набылі вьючнага мула, хісткі намёт, запасы цвёрдага і вяленага мяса, паходную пліту, маты, сіты і карту тэрыторыі. Потым, калі выпаў першы снег, яны рушылі з в Скагуэй на самым паўднёвым ускрайку Аляскі, перасякаючы мяжу з Канадай і ідучы па сцежцы Белага перавала праз горы. Той факт, што ніхто іншы не здзяйсняў падарожжа ў гэты час года, павінен быў быць папераджальным знакам, але нават калі б хтосьці прама параіў ім не ісці, сумнеўна, што яны паслухаліся б. Іх план заключаўся ў тым, каб дабрацца да возера Бенет, дзе яны пабудуюць сабе плыт і паплывуць адтуль па рацэ Юкон да зямель, дзе золата, як кажуць, было найбольш багатым. У зімы былі іншыя ідэі.
  Брытанская зіма досыць дрэнная, але гэта нішто ў параўнанні з зімамі сцюдзёнай поўначы. Дэнбі, Трэверс і Крэдак не прайшлі больш за дваццаць міль, перш чым снег, спачатку мяккі і памяркоўны, стаў бясконцым і няўмольным. Яно падала, падала і падала, але яны ўсё роўна рушылі наперад па перавале. Ісці стала вераломна і марудна. Снегу наваліла па калена, потым па сцёгны. На сёмы-восьмы дзень Дэнбі прапанаваў вярнуцца назад. Трэверс усхваляваўся на гэта, называючы яго баязліўцам і слабаком, у той час як Крэдак быў у цэлым згодны з ідэяй Дэнбі, але падпарадкоўваўся свайму зводнаму брату. Трэверс быў не толькі старэйшы з іх дваіх на восем гадоў, але і большы і больш унушальны, і Крэдак рабіў усё, што казаў Блэк Джэк.
  Мул стаў упартым. Ён хістаўся і хістаўся пад слоем снегу, які пакрываў яго шкуру, як белы панцыр. Толькі шматразовым прымяненнем выключальніка да яго задняй часткі яны маглі прымусіць яго рухацца. Тым часам усё большае і большае спусташэнне акружала іх. У рэдкія прамежкі яснага надвор'я паміж снегападамі вакол зеяў горны пустак. тры англічане. Далягляд быў адначасова велічны і жахлівы: зубчастыя вяршыні, пакрытыя снегам, бясконца цягнуліся да гарызонту, нібы гіганцкія белыя хвалі ў бурлівым моры.
  Пасля таго, як яшчэ два тыдні прабіраліся па гэтай вузкай сцежцы па ўсё больш глыбокім снезе, нават Трэверс павінен быў прызнаць, што ім варта кінуць гэта і накіравацца назад. Калі яны праходзілі пяць міль за дзень, гэта быў трыумф. Ноччу туліліся ў сваёй палатцы пад тонкімі коўдрамі, ім было так холадна, што яны ледзь маглі спаць. Яны худнелі страшэннай хуткасцю, а сілы слабелі. Зіхатлівы, бліскучы сон станавіўся заплямленым кашмарам і цалкам мог забіць іх, калі б яны не пакінулі яго ў бліжэйшы час.
  Удзень яны абярнуліся і пачулі злавесны грукат аднекуль наперадзе, па сцежцы. Гэта працягвалася некалькі хвілін, і ніхто з іх не зразумеў, што гэта прадвесціла. На наступную раніцу яны выявілі прычыну. Лавіна закрыла круты перавал. Абыйсці завал не было магчымасці. Шлях назад у Скагуэй быў непраходны.
  Перад імі стаяў незайздросны выбар. Яны маглі ісці па перавале, як і раней, або маглі заставацца на месцы да канца зімы і працягваць далей, калі прыйдзе вясна і растане снег. Трэверс быў за першую альтэрнатыву. На гэты раз Крэдак пайшоў супраць волі свайго зводнага брата і прагаласаваў за апошняга. Так зрабіў і Дэнбі. Усе яны былі знясіленыя, адзначыў Дэнбі. Каб працягваць ісці, гэта паступова пазбавіла б усіх сіл, якія засталіся ў іх, і не было ніякай гарантыі, што яны дабяруцца да іншага боку Белага Перавала, перш чым яны ўпадуць ад стомленасці, не ў стане ісці далей. Гэта здавалася разважлівым захаваць сваю энергію і перачакаць зіму. Безумоўна, прайшло б не больш за два месяцы, перш чым умовы палепшацца і шлях зноў стане адкрытым. Яны маглі пратрымацца два месяцы, ці не так?
  Трэверс неахвотна ўбачыў мудрасць гэтага, і так пачаўся час змрочных, знясільваючых пакут. Дзень за днём праводзілі ў намёце, трое размяркоўвалі паміж сабой мізэрныя пайкі. Часам былі завеі, часам проста ішоў моцны снег. Іх мусілі працягваць капаць дарожку з палатка, каб не засыпаць іх цалкам. Былі частыя спрэчкі, большасць з іх ініцыяваў Трэверс. Па меры таго, як псаваў іх нораў, псаваў іх розум. Цяжка было сачыць за часам. Дні скарачаліся, ночы рабіліся ўсё даўжэйшымі, пакуль цемра не здавалася амаль вечнай.
  Потым мул памёр. Гэта не было нечаканасцю. Звер пачаў незадаволена хрыпець і рыкаць і рабіўся ўсё больш млявым. Аднойчы раніцай яны выявілі, што ён стаіць на прывязі, схіліўшы галаву, нерухомы, замерзлы наскрозь. Для жывёлы гэта было, у пэўным сэнсе, літасцю. Для мужчын таксама, бо цяпер у іх была крыніца свежага мяса. Трэверс некаторы час намякаў, што ім варта забіць і з'есці мула, у той час як Дэнбіг і Крэдак сцвярджалі, што ён ім спатрэбіцца для вяртання ў Скагуэй. Цяпер справа была спрэчнай. Лёс забраў справу з іх рук.
  Яны выразалі мула і елі мяса сырым, перажоўваючы замарожанае мяса, пакуль яно не стала гнуткім. Яны варылі ўнутраныя органы на паходнай пліце, выкарыстоўваючы невялікую колькасць паліва, якое ў іх засталося, і елі іх таксама. Трэверс узяў шкуру і зрабіў з яе сукенку гэта. Крэдак сшыў рэшткі, якія засталіся, у грубыя рукавіцы. Туша, крыху больш за кучу акрываўленых костак і капытоў, ляжала ў некалькіх ярдах ад намёта, не даючы раскласціся ледзяным холадам.
  Мяса мула трымала іх на працягу некалькіх дзён і нават некалькі падымала настрой. Але яны па-ранейшаму былі безнадзейна кепска экіпіраваныя і недастатковыя, і неўзабаве яны зноў пачалі ўжываць цвёрдую і рэзкую ежу ўсё меншымі порцыямі, і іх голад узрастаў. Паміж Трэверсам і Крэдакам успыхнула жорсткая сварка, адзін абвінаваціў другога ў тым, што ён забраў больш, чым належная яму доля ежы. Калі б Дэнбі не сыграў міратворца, справа прыйшла б да бойкі, і, магчыма, яшчэ горш. Тым не менш, зводныя браты правялі наступны тыдзень, злосна гледзячы адзін на аднаго і мармычучы лаянкі. Атмасфера ў намёце была атрутная.
  Неўзабаве пасля гэтага, калі паміж Трэверсам і Крэдакам яшчэ тлела ўзаемная крыўда, прыйшоў мядзведзь.
  OceanofPDF.com
   Раздзел дванаццаты
  РАЗЛІК
  
  ЛАднойчы раніцай мядзведзь, вялікі чорны грызлі, выведзены са спячкі пахам трупа, спусціўся ў кемпінг і паабедаў астанкамі мула. Дэнбі, Трэверс і Крэдак заўважылі гэта і схаваліся ў сваёй палатцы, ахопленыя жахам. Яны чулі, як істота храбусцела косткамі паміж магутнымі сківіцамі. Яны пачулі, як яно задаволена бурчыць самому сабе. Яны маліліся, каб, насыціўшыся, яно пакацілася назад, адкуль прыйшло, і ніколі не вярталася.
  Мядзведзь, аднак, быў дапытлівы. Пасля бяседы ён пачаў нюхаць па палатцы. Яно ведала, што ўнутры ёсць людзі. Яго кароткія, саплівыя дыханні былі такімі ж гучнымі, як стрэлы, для трох мужчын. Яны здрыгануліся, калі мядзведзь адной лапай пачаў выпрабоўваць палатно палаткі. Яшчэ адной ахвярай іх дрэннай падрыхтаванасці стала тое, што яны не ўзялі з сабой вінтоўку ці падобную зброю. Яны проста не ўяўлялі, наколькі дзікай можа стаць пустыня.
  Цяпер грызлі заграбаў кіпцюрамі па палатне ў даследчай, амаль гуллівай манеры. Такім чынам ён стварыў а набор вузкіх паралельных прарэзаў у матэрыяле, праз якія ён выглядваў бураўком, аглядаючы насельнікаў палаткі, якія дрыжалі. Кожны чалавек верыў, што надышоў яго час і надыходзіць страшная смерць.
  Некалькі хвілін мядзведзь, ціха рохкаючы, разглядаў іх, пакуль, відаць, стаміўшыся ад заняткаў, не сышоў. Прынамсі, так думалі трое мужчын, хаця ні адзін з іх не меў асаблівага энтузіязму пайсці і праверыць.
  - Зрабі гэта ты, Нэд, - настойваў Трэверс Крэдаку.
  «Калі ты так страшэнна захоплены, чаму б і не зрабіць гэтага?» — прагучала рэпліка.
  Спрэчка хутка абвастрылася, і, здавалася, на картах была чарговая бойка, нягледзячы на ўсе намаганні Дэнбі, каб супакоіць норавы. У рэшце рэшт, Трэверс проста схапіў Крэдака за шыю і выпхнуў яго, размахваючы і пратэстуючы, праз створку палаткі.
  Дэнбі чакаў, затаіўшы дыханне. Затым дрыготкім, дрыготкім голасам Крэдак абвясціў, што ўсё зразумела. Няма мядзведзя. Астатнія двое выйшлі з палаткі. Грызлі пакінуў пасля сябе вельмі мала тушы мула, толькі некалькі напаўперажаваных аскепкаў костак. Яго мускусны пах усё яшчэ вісеў у паветры, але ад самога мядзведзя не было і знаку.
  «Я не магу гэтага зрабіць», — сказаў Крэдак. «Я не магу больш заставацца тут. Што, калі яно вернецца? Можа».
  «Хопіць хлюпаць», — адрэзаў яго зводны брат. «Я дастаткова ведаю пра мядзведзяў, каб ведаць, што яны павінны спаць усю зіму. Ён вернецца ў сваю пячору і задрамае, і мы больш не пачуем пра яго».
  Не паспеў ён прамовіць гэтыя словы, як зблізку пачуўся глыбокі хрыпаты роў. Грызлі выскачыў у поле зроку з хрыбта з відам на перавал. Ці то яно падпільнавала там, хітрая істота, ці то пералезла праз хрыбет, калі мужчынскія галасы прыцягнулі яго ўвагу і вярнулі назад. Яно кацілася ўніз па схіле, слізгаючы па снезе ў імкненні дабрацца да іх. Ён набліжаўся да бліжэйшага з іх, Трэверса, якога, несумненна, прыцягвала ягоная куртка з мулавай шкуры, якая пахла гэтак жа, як і туша, якой раней так падабаўся мядзведзь.
  Дэнбі ўбачыў момант рашэння ў цёмных вачах Блэк Джэка Трэверса. Ён бачыў, як яго сябар разлічвае: сваё жыццё ці чужое. Ён выбраў чужое. Ён абраў асобу, якая, паміж Дэнбігам і Крэдакам, аказалася бліжэй да яго ў той час: свайго роднага брата.
  Трэверс схапіў Крэдака, падхапіў яго целам і з усёй сілы шпурнуў у бок мядзведзя. Крэдак прызямліўся, разваліўшыся на снезе, усяго ў некалькіх футах перад надыходзячым зверам. Ён паспеў ускараскацца на карачкі і пачаць караскацца прэч. Далёка ён не зайшоў. Снег быў занадта глыбокі, яго жах занадта знясільваючы. Грызлі наляцеў на яго і ўразіў яго. Яно заціснула сваю пасць вакол яго шыі і падняло высока ў паветра, Крэдак крычаў і мармытаў. Яно калаціла яго з боку ў бок, і Дэнбі пачуў рэзкі трэск , калі чэрап разышоўся з верхнімі пазванкамі. Крыкі пакуты Крэдака імгненна сціхлі.
  Мядзведзь апусціў цела на зямлю і ўзяўся за працу, грызучы і раздзіраючы. Дэнбі не вытрымаў глядзець. Ён зноў нырнуў у палатку. Ён ведаў, што гэта не месца прытулку. Мядзведзь з лёгкасцю мог парваць палатно на шматкі. Ён быў ўнутры не бяспечней, чым звонку. Палатка, тым не менш, стварала ілюзію абароны, і гэта было лепш, чым нічога.
  Трэверс адчуваў тое ж самае і далучыўся да Дэнбі ўнутр. Яны ўчапіліся адзін у аднаго. Нягледзячы на тое, што Дэнбі баяўся і ненавідзеў Блэка Джэка Трэверса ў той момант, яму таксама патрэбны быў камфорт чалавечага кантакту. Тым часам звонку грызлі сліняўся, робячы максімальную карысць ад забойства.
  Пасля ежы мядзведзь не даймаў іх. Гадзіну за гадзінай Дэнбі і Трэверс не рухаліся. Здавалася, што ў любую хвіліну мядзведзь можа ўварвацца ў палатку і дастаць з яе смачныя кавалачкі. Настала ноч, развіднела, і толькі тады яны пачалі верыць, што Грызлі знік, і знік назаўжды. Аднак толькі позна ўвечары Дэнбі адважыўся высунуць галаву праз створку. У руцэ ён трымаў нож, невялікую зубчастую прыладу, прызначаную толькі для кулінарных мэтаў. Супраць мядзведзя гэта было б зусім бескарысна. Ён мог бы таксама валодаць швейнай іголкай. Ён усё роўна чэрпаў з гэтага невялікую долю заспакаення.
  Ён не мог бачыць мядзведзя. Усё, што ён мог бачыць, гэта скалечаны шкілет чалавека, акружаны мясной крамай з субпрадуктамі, якая ў сваю чаргу была акружана прасторай румянага снегу. Ён нават не здагадваўся, колькі крыві змяшчае чалавечае цела. Так шмат гэтага.
  Ён уцягнуў галаву назад, глытаючы сваю цясніну.
  «Гэта пакінула нас адных», — сказаў ён Трэверсу.
  «Вы ўпэўнены ў гэтым?»
  «Наколькі я магу быць упэўнены».
  «Ну, дзякуй Богу. А цяпер слухай, Ёна. Пра тое, што адбылося вунь там, з мядзведзем і Нэдам... Мы павінны праявіць нашу гісторыю. Той, хто хоча ведаць, што з ім стала, мы скажам, што Нэд выйшаў на вуліцу адзін, каб адказаць на заклік прыроды. Пра мядзведзя мы паняцця не мелі. Гэта застала яго знянацку. Мы чулі яго крыкі, але нічога не маглі зрабіць. Зразумеў?»
  - Але ён быў тваім братам, Джэк.
  - Зводны брат, - паправіў яго Трэверс. «Мне было сем, калі мая маці выйшла замуж паўторна, і восем, калі нарадзіўся Нэд. Нельга сказаць, што мы выраслі разам. Проста мы жылі ў адным доме».
  «Я, напрыклад, ніколі не лічыў вас чымсьці іншым, як поўнымі братамі», — сказаў Дэнбі. «Калі я ўпершыню сустрэў вас, вы здаваліся вельмі падобнымі».
  «У нас былі рознагалоссі».
  - Але забіць яго, Джэк...
  «Я не памятаў, Ёна? Мядзведзь зрабіў. Гэта праўда, і вам было б добра запомніць гэта».
  Позірк Трэверса быў люты і непахісны. Дэнбі вярнуўся ў думках да моманту, калі другі чалавек шпурнуў Крэдака ў бок грызлі. Ён ведаў, што знаходзіцца ў прысутнасці таго, хто не звязаны ні пачуццём агульнасці з яго субратамі, ні нават крэўнымі вузамі. Трэверс без сумнення ахвяраваў жыццём свайго зводнага брата проста таму, што ў той час Крэдак быў у межах дасяжнасці. Ён мог бы гэтак жа бязлітасна і без ваганняў ахвяраваць сябрам. З гэтага моманту Дэнбі павінен быў дзейнічаць вельмі асцярожна.
  «Гэта была жудасная ганьба, — сказаў Дэнбі, падбіраючы словы, — што мядзведзь злавіў Нэда. Калі б мы маглі пайсці яму на дапамогу, але пакуль мы заварушыліся, каб пакінуць палатку, было ўжо позна».
   - Вось і ўсё, - сказаў Трэверс, ззяючы сонечным святлом. «Вы разумееце. Прытрымлівайцеся такой версіі падзей, і ўсё будзе добра. І глядзіце са светлага боку. Адзін рот менш, каб карміць, азначае, што нашы рацыёны будуць ісці далей. Мы яшчэ злезем з гэтай праклятай гары, Ёна. Проста пачакай і ўбачыш».
  Дэнбі кіўнуў, разважаючы, як доўга ён зможа прабыць у кампаніі чалавека, які, як ён цяпер ведаў, быў бескарыслівым. Добразычлівасць, якую часам дэманстраваў Трэверс, як і тады, была проста падставай. Чалавек быў гнілы да ніткі.
  OceanofPDF.com
   Раздзел трынаццаты
  УВАЛЁСЕННЕ ЗЛА
  
  Ддзень за днём праходзіў. Дэнбі і Трэверс сядзелі ў намёце, пакідаючы яго толькі часам. Часам яны маглі ісці цэлыя гадзіны, не абмяняўшыся ніводным словам. Трэверс змрочна разважаў. У Дэнбі не было ні магчымасці зразумець яго думкі, ні вялікага жадання. Зноў і зноў ён успамінаў, як другі чалавек кінуў Крэдака мядзведзю, не задумваючыся. А гэта быў яго родны сваяк. Ці адчуваў бы ён нейкае пачуццё скрухі з-за таго, каб зрабіць тое ж самае з Дэнбі, калі б такая сітуацыя ўзнікла?
  Вакол Фарнэма Трэверс быў сумна вядомы тым, што ўвязваўся ў бойкі і наносіў жорсткія збіцці. Не трэба было шмат, каб справакаваць яго на гвалт, асабліва калі ў яго быў скіл. Дэнбі вельмі падабалася мець сябра, які быў такім сумным. Гэта дало яму пэўны знак. Мясцовыя ліхачы ніколі не турбавалі яго, ведаючы, што ён звязаны з Блэк Джэкам Трэверсам.
  Цяпер Дэнбі пачаў шкадаваць аб сустрэчы з гэтым чалавекам. Трэверс і ў меншай ступені Крэдак былі нікчэмнікамі, прымаючы любую выпадковую, нізкааплатную працу, якая траплялася ім на шляху, у той час як Дэнбі працаваў конюхам у паспяховага ўладальніка скакавых коней. «У мяне стабільны прыбытак», — любіў жартаваць ён. Менавіта Трэверс прапанаваў ім траім шукаць шчасця ў Амерыцы, і ён нястомна працаваў над Дэнбігам, пераадольваючы яго супраціўленне, знясільваючы яго, пакуль нарэшце не пагадзіўся. Дэнбі ўклаў большую частку неабходных грошай, яго ўнёсак складаўся з усіх зберажэнняў і сціплай спадчыны ад дзядзькі, а Трэверс і Крэдак паставілі толькі чвэрць ад агульнай сумы. Нягледзячы на ўсё гэта, ніколі не было здагадкі, што прыбытак ад іх пошукаў золата будзе падзелены не пароўну, па трох баках, і Дэнбіг заднім лікам заўважыў, што Трэверс выкарыстаў яго. Ён і яго грошы былі толькі сродкам дасягнення мэты. Трэверс браў ад іншых усё, што мог, і ніколі не балаваў.
  Апынуўшыся ў гэтым намёце разам з гэтым чалавекам, вымушаны дыхаць тым жа паветрам, што і ён дзень за днём, ноч за ноччу, Дэнбі адчуваў усё больш млоснасць і адштурхванне. Ён пагарджаў сабой гэтак жа, як і другім. Чаму ён быў такім пагадлівым, так лёгка кіраваўся? Калі б не Блэк Джэк Трэверс, ён усё яшчэ быў бы ў Англіі - цудоўнай, умеранай, бяспечнай Англіі - з жыццём, якое хоць і не захапляла, але мела перспектывы. Яго нязменнай эмоцыяй у той юканскай зіме была агіда. Часам быў адчай, часам гнеў, але ў асноўным была нянавісць.
  Не дапамагло ні тое, што іх запасы ежы набліжаліся да вычарпання, ні тое, што ён пачаў падазраваць, што Трэверс крадзе дадатковы паёк для сябе, пакуль ён, Дэнбі, спіць. Нягледзячы на тое, што яны абодва небяспечна худнелі, Дэнбі рабіў гэта хутчэй, і ён мог толькі меркаваць, што Трэверс падтрымліваў сваю масу падступнымі метадамі.
  І заўсёды Трэверс быў там, у намёце, у сваёй смярдзючай курткі з мула, неразгаворлівы, паглыблены ў свае думкі. Заўсёды, непазбежна, Дэнбі мусіў цярпець яго прысутнасць, якая была гнойнай і злаякаснай, як любы рак. Часам здавалася, што ён апынуўся ў нейкім чысцілішчы, магчыма, у самім пекле, хаця і ў самым халодным, найменш пякельным пекле, якое толькі можна ўявіць. Быў толькі гэты намёт з ледзяной апраўленнем, калі-небудзь быў толькі гэты намёт з ледзяным апраўленнем, і ў ім жыў Блэк Джэк Трэверс. Ён быў дэманам або, магчыма, нават сатаной, пастаўленым, каб мучыць яго - увасабленнем кожнага граху, увасабленнем зла.
  У больш ясныя моманты Дэнбі разглядаў некаторыя практычныя моманты, але нават гэтыя разважанні вялі яго ў цёмныя завулкі. Што б яны рабілі, калі б ежа скончылася, а снег не пачаў таяць? Што яны могуць знайсьці паесьці тут, у гэтым пустым, бязьлесным месцы? За чвэрць стагоддзя да гэтага група піянераў, якія ішлі па Арэгонскай сцежцы на захад, трапіла ў снег у гарах Сьера-Невады, гэтак жа, як ён і Трэверс былі заснежаныя, і звярнуліся да ежы сваіх мёртвых, каб выжыць. Гісторыя так званай партыі Донэра, пра якую паведамлялі на міжнародным узроўні, стала наглядным урокам ганарыстасці і адсутнасці прадбачлівасці. Яны праігнаравалі парады і адхіліліся ад дапамогі, а ў рэшце рэшт заплацілі за гэта тым, што іх прымусілі парушыць галоўнае табу.
  Ці можа да гэтага дайсці для яго і Трэверса тут, на Юконе? Ці можа адзін з іх выкарыстаць труп іншага ў якасці крыніцы харчавання? Дэнбі, нягледзячы на балючы жывот, які бурчыць, і мары пра пірагі, пудынгі і рагу, якія мучылі яго ў сне, не мог бачыць, як есць Трэверс. З іншага боку, ён мог бачыць, як Трэверс есць яго. У Трэверса не было ні сумлення, ні матывацыі, акрамя ўласных інтарэсаў. Трэверс зробіць тое, што лепш для Трэверса, і калі гэта азначала канібалізм, няхай будзе так. Дэнбі таксама не думаў, што другі чалавек будзе чакаць, пакуль ён памрэ першым. Як толькі жаданне з'есці яго стане дастаткова моцным, ён проста заб'е яго.
  Дэнбі трымаў кухонны нож пад рукой, на ўсялякі выпадак. Але гэта быў не адзіны нож у палатцы.
  Ночы прыкметна карацелі, дні даўжэлі, але снег не сыходзіў. Кожны раз, калі неба праяснялася і наступала зацішша, кожны раз, калі здавалася, што зіма нарэшце заканчваецца, з'яўлялася чарговая фаланга цяжкіх хмар і наступныя некалькі сантыметраў снегу. Вясна заставалася неймаверна далёкай перспектывай, праз цэлую вечнасць.
  Менавіта падчас аднаго з такіх захапляльных перапынкаў паміж снегападамі Дэнбіг прыняў лёсавызначальнае рашэнне. Надышла ноч, і ён выйшаў з намёта, каб падыхаць паветрам, а таксама адпачыць ад пастаяннай блізкасці да Трэверса. Небасхіл быў напоўнены тысячамі і тысячамі зорак. Месяц быў дыскам чыстага белага святла, яркасць якога рабіла ўсё рэзкім рэльефам. Не было чуваць ні подыху ветру, ні гуку, толькі жудасная, першародная цішыня. Дэнбі адчуваў, што ён мог быць адзінай жывой істотай ва ўсім Стварэнні. Гэта былі толькі ён і Бог. Бог, які напэўна не асудзіць яму за тое, што ён збіраўся зрабіць. Бог, які можа нават лічыць гэта праведным учынкам.
  Ён вярнуўся ў палатку, павольна, крадком прабраўся ўнутр. Блэк Джэк Трэверс моцна спаў, крыху хроп. Дэнбі выхапіў нож.
  OceanofPDF.com
  Раздзел чатырнаццаты
  КАМЭРА?
  
  «ясказаў табе, Басу, - сказаў Дэнбі, - што і Крэдак, і Трэверс загінулі ў выніку нападу мядзведзя. «Ты ўсім гэта сказаў», — адказаў Басу. «Вы таксама заўсёды сцвярджалі, што іх з'еў мядзведзь, а не вы».
  «Апошняе сцвярджэнне часткова дакладна. Мядзведзь з'еў Крэдака. Гэта не з'ела Трэверс. Але тады я таксама гэтага не зрабіў. Аднак…»
  - Аднак, - сказаў Холмс, - гэта не мядзведзь забіў Блэк Джэка Трэверса.
  Дэнбі схіліў галаву. На працягу сваёй дэкламацыі ён ледзьве адрываў позірк ад агню. Час ад часу ён дабаўляў да яго яшчэ адну-дзве галінкі.
  «Як я мог дазволіць яму жыць?» — сказаў ён доўга. «Як, улічваючы, што ён быў, што ён зрабіў?»
  «І тое, што вы баяліся, ён можа зрабіць з вамі».
  «Гэта таксама. Вы калі-небудзь сутыкаліся з кімсьці незваротна, непрыкаяна дрэнным, містэр Холмс? Хтосьці, без каго свет быў бы лепш?»
   Дэнбі паставіў пытанне так, быццам чакаў адмоўнага адказу. У адказ Холмс сказаў простае «так».
  «Сапраўды?»
  - Не раз, - сказаў Холмс. «Уотсан падтрымае мяне ў гэтым. Ёсць адзін прыклад, які я магу прыгадаць у прыватнасці, чалавек настолькі карумпаваны і разбэшчаны, што я ўзяў на сябе абавязак выдаліць яго з існавання, каб яго прафанны ўплыў не распаўсюджваўся далей. Гэты подзвіг ледзь не каштаваў мне жыцця, і нават пасля яго смерці пляма, якую ён пакінуў, прайшло тры гады, перш чым яна цалкам сцерлася. Вы назвалі Блэк Джэка Трэверса ракам. Што ж, ракі трэба выразаць».
  «Такім чынам, вы разумееце, чаму я зрабіў тое, што зрабіў».
  «Да пэўнага моманту. Я мяркую, што вы лічыце, што Трэверс уяўляў для вас пагрозу. Магчыма, вы маеце рацыю. Мы ніколі не даведаемся. Магчыма, забіўшы яго, вы апярэдзілі яго забойства вас. Магчыма, не. Несумненна, гэта дапамагло вам выжыць, паколькі гэта азначала, што вашых харчовых пайкоў заставалася дастаткова, каб пракарміць аднаго чалавека да канца вашага часу ў гарах. Вы таксама, я магу дадаць, прынялі меры засцярогі, пакалечыўшы цела Трэверса, каб выглядала, што ён таксама, як і Крэдак, стаў ахвярай грызлі.
  «Я зрабіў. Я палічыў гэта разумным крокам, калі цела было знойдзена, як гэта было магчыма».
  «Як, уласна, і адбылося. І вы, відавочна, добра папрацавалі, бо тыя, хто выявіў яго і іншае цела, не маглі адрозніць сапраўдны артыкул ад мімікрыі».
  «У мяне быў прыклад трупа Крэдака для пераймання. Можна сказаць, я чэрпаў жыццё».
  «Жыццё, або жыццёвая супрацьлегласць», - уставіў Басу.
  «Я кідаю выклік нікому ў сітуацыі, у якой я апынуўся, каб зрабіць гэта, акрамя мяне», — заявіў Дэнбі. «Калі вы не былі там, не сутыкаючыся з Блэк Джэкам Трэверсам кожную гадзіну дня і ночы, не ведаючы яго характар, ведаючы, што ён напэўна планаваў вас забіць, вы не ў стане судзіць. Калі што, то самаабарона». Голас яго крыху памякчэў. «У любым выпадку, цяпер вы, спадары, ведаеце ўсю гісторыю. Вядома, калі да гэтага дойдзе, я адмаўляюся ад усяго, што толькі што сказаў. Я буду строга прытрымлівацца сваіх першапачатковых прэтэнзій».
  - Я думаю, - сказаў Холмс, - што прайшло дастаткова часу, і няма падставаў прыцягваць да гэтай справы паліцыю. Вы фактычна прысудзілі сябе да дваццаці гадоў турмы, Дэнбі. Можна нават пайсці так далёка, каб назваць гэта адзіночнай камерай, нават калі ваша ізалятар апынуўся на свежым паветры. Гэта, безумоўна, дастатковае пакаранне. Я дзякую вам за такую сумленнасць з намі».
  - І ці верыце вы мне цяпер, калі я кажу, што не забіваў прафесара Кармодзі?
  «У што я веру, не мае значэння. Важна тое, што я магу даказаць». Холмс падняўся на ногі. «Наш наступны пункт заходу павінен даць мне гэты доказ. Ватсан, Басу, вы далучыцеся да мяне?»
  Я падняўся вертыкальна. Ад доўгага сядзення на халоднай вільготнай зямлі ў мяне знясіліла суставы, і я выцягнуў канечнасці, бурчачы ўнутры сябе. У той жа час я ўсведамляў, што мне няма на што скардзіцца. Нараўне з знясільваючай зімой Дэнбі на ледзяных пустках Канады, невялікая скаванасць была самай лёгкай нязручнасцю.
  - Басу, - сказаў Холмс, - ці ведаеце вы, дзе мы можам знайсці доктара агульнай практыкі Кармодзі, доктара Бернела?
   «Наколькі я разумею, ён займаецца ў Бэтчфілдзе». «Горад, праз які мы праязджалі па дарозе ў Грэйшотт Грэйндж. Як вы думаеце, вы зможаце даставіць нас туды?»
  «Я так думаю». Басу прагучаў нерашуча. Ён азірнуўся, потым паказаў. «Я цалкам упэўнены, што калі мы пойдзем у гэтым кірунку...»
  - У той бок, - раздражнёна сказаў Дэнбі, паказваючы ў процілеглы бок. «Поўнач. Працягвайце ісці прыкладна дзве мілі. Выйдзеш на луг. Перасякайце яго да паўночна-заходняга вугла, дзе вы знойдзеце букавы калоднік. Далей ляжыць дарога. Ідзіце паўмілі па дарозе на захад, і вось Бэтчфілд.
  - Выдатна, - сказаў Холмс і пайшоў.
  - Слухай, Дэнбі, - сказаў Басу. «Я проста хачу яшчэ раз сказаць, што я...»
  «Ратуйце», — адрэзаў Дэнбі, пагардліва махнуўшы рукой. «Я не хачу гэтага чуць. Хочаш сказаць, што дарую табе? Я табе дарую. там. Гэта было сказана. Вазьміце яго з сабой. Гэта не азначае, што я гэта маю на ўвазе».
  Сутыкнуўшыся з гэтай даволі бязграбнай ахвярай, Басу проста кіўнуў. У яго вачах быў паранены позірк. Ён ужо не раз працягваў аліўкавую галінку, толькі каб адштурхнуць яе ўбок. Я сумняваўся, што ён калі-небудзь атрымае прабачэнне, якога прагнуў ад Дэнбі.
  Ён пайшоў па слядах Холмса. Я павярнуўся і зрабіў тое ж самае.
  «Сачыце», — крыкнуў нам услед Дэнбі. «Вы сустрэнеце яшчэ пару маіх маленькіх мер абароны».
  - Прынята да ведама, - сказаў Холмс праз плячо. «Я ўпэўнены, што своечасова заўважу іх».
  «Я спадзяюся, што так, дзеля вас».
   Прыкладна праз трыццаць крокаў я дазволіў сабе азірнуцца назад. Дэнбі не варухнуўся. Ён усё яшчэ сядзеў на кукішках перад вогнішчам, уважліва гледзячы ў яго. Кубкі, з якіх ён, Холмс і я выпілі, стаялі перад ім. Слоік з варэннем, якім карыстаўся Басу, ляжаў у іншым месцы.
  Я глядзеў на гэтыя тры пустыя кубкі і думаў пра Дэнбіга, Блэк Джэка Трэверса і Нэда Крэдака, якія з цяжкасцю прабіраліся ўверх па Белым перавале, прывабнасць багацця заманліва танчыла перад імі, і ніхто з іх не ўсведамляў, якія жахі чакаюць.
  Карцэр? Не. Дэнбі дзяліўся сваім убогім пустэльніцкім існаваннем з іншымі. Прывіды двух яго памерлых сяброў назаўжды былі з ім.
  OceanofPDF.com
   Раздзел пятнаццаты
  ЗАДНІМ ЧАСАМ носіць акуляры
  
  Вe прыбыў у Бэтчфілд без аварыі. Указанні Дэнбі былі дакладнымі, і Холмс валодаў унутраным компасам надзвычайнай дакладнасці. Сапраўды гэтак жа Холмс змог абысці пасткі, пра якія папярэджваў Дэнбі. Адным з іх быў набор калкоў, уваткнутых пад вуглом у зямлю і схаваных пад лісцем, каб яны маглі пранікнуць у падэшву неасцярожнай нагі. Другі ўяўляў сабой кавалак лескі, прывязаны на вышыні горла паміж двума дрэвамі і нацягнуты настолькі, што кожны, хто наткнецца на яе, атрымаў бы сур'ёзны разрыў шыі і, магчыма, на хуткасці - перарванне артэрыі або трахеі.
  Калі мы набліжаліся да горада, я ўслых разважаў, што заявы Дэнбі аб сваёй невінаватасці мяне не зусім пераканалі. «Бачачы, што аднойчы ён халоднакроўна забіў чалавека, — сказаў я, — я больш схільны думаць, што ён можа зрабіць гэта зноў. Згодна з тымі ж падлікамі, кожны, хто расстаўляе патэнцыйна смяротныя пасткі, павінен паставіць пад сумнеў як мінімум сваё разуменне маралі, калі не яго розум».
   - Але якая прычына ў яго была для забойства Кармодзі? - сказаў Холмс.
  «Ён даверыў прафесару сваю вялікую крыўдную таямніцу. Магчыма, тады ў яго ўзніклі асцярогі і ён вырашыў пакончыць з ім, каб Кармодзі не мог падзяліцца гэтым ні з кім іншым».
  «Ён толькі што даверыў нам тую ж таямніцу, і таксама не міжволі. Але тым не менш, - дазволіў мой сябар, - вы выказваеце слушную думку, і гэта прымушае мяне меркаваць, ці было тое, што мы толькі што пілі, насамрэч чаем з крапівы.
  «Прашу прабачэння?» - сказаў Басу.
  «Магчыма, Дэнбі ведае, што яго сакрэт будзе ў бяспецы з намі, таму што ён прымусіў нас спажываць нешта зусім менш бяскрыўднае. Магчыма, раствор манаства або беладонны, больш вядомай як смяротны ліснік».
  «Смяротна...?»
  «Я мяркую, што гэта мог быць грыб-смерць. Гэта тое, што я выбраў бы, хоць у такіх лясах, як гэтыя, шмат раслін, якія смяротна небяспечныя для чалавека пры пападанні ўнутр. Як бы там ні было, наступствы мы хутка адчуем».
  Журналіст утаропіўся на Холмса, трывожна апусціўшы рот. «Ты не сур'ёзна! Вы?»
  "Я павінен сказаць, што я пачынаю адчуваць нейкі дзіўны налёт", - сказаў Холмс, прыклаўшы косткі адной рукі да лба.
  - Ён жартуе, ці не так, Ватсан? - сказаў Басу. «Я сябе адчуваю добра. Ён, напэўна, жартуе».
  "Я хутчэй падазраю, што ён", - адказаў я. «Холмс часта папракае мяне за маё пачуццё гумару, якое можа быць з'едлівым. Здаецца, ён сам дэманструе падобны гумар».
   "Вядома, Дэнбі не атруціў нас", - сказаў Холмс Басу з некаторай рэзкасцю. «Вы бачылі гэтак жа ясна, як я, як ён замочваў крапіву ў кіпені. Больш за тое, ён сам выпіў адвар».
  «Ах. так. Праўда».
  «Што да прапановы Уотсана, што сябар Дэнбі забіў прафесара Кармодзі, каб забяспечыць яго маўчанне, давайце звязваем надзею з тым, што доктар Бернэл зможа вырашыць гэтае пытанне раз і назаўжды».
  Бэтчфілд быў усяго толькі невялікім мястэчкам – на самай справе вялікай вёскай – і знайсці практыку доктара Бернела было лёгка, таму што яго шыльда, выгравіраваная латуневая дошка, вісела на бачным месцы перад адным з некалькіх дамоў, што стаялі на цэнтральнай зялёнай частцы. Як і многія правінцыйныя тэрапеўты, ён працаваў з пакоя на першым паверсе ўласнага дома. Пярэдні пакой служыў хірургічным кабінетам, а суседні пакой, у які можна было трапіць звонку праз бакавыя дзверы, быў і прыёмнай, і прыёмнай.
  Там, у той прыхожай, за канторскім сталом сядзела прыгожая, але даволі пустая з выгляду дзяўчына. Калі гэта была парцье Бэрнэл, ёй відавочна не было чаго рабіць, бо яна была адна і, калі мы ўтрох увайшлі, праглядала апошні выпуск часопіса жаночай моды «Каралева» . Яна закрыла часопіс і бязвольна падняла вочы.
  «У вас, спадары, прызначаная сустрэча?» - пацікавілася яна. Яе сукенка была яркага адцення і вытанчанага дызайну, які мяжаваў з пышнасцю, у той час як яе твар быў занадта нафарбаваны.
  - Мы не, - сказаў Холмс.
  «Немагчыма звярнуцца да ўрача без папярэдняга запісу».
  «Ці ёсць у яго цяпер пацыент?»
   «Не».
  «І ці будзе ён заняты ў бліжэйшы час? Пытаюся я, упэўнены, што гэтага не можа быць, бо ў гэтым пакоі паўтузіна крэслаў для пацыентаў і ніводнае не занята».
  Парцье паглядзела дзённік. «У яго тры гадзіны».
  «Толькі што зніклі два. Ён нас убачыць».
  «Вы ўсе трое адначасова?» - нахмурыўшыся, сказала дзяўчына.
  «Усе тры адразу».
  «Вы ў яго на ўліку? Калі ты не стаіш на ўліку, да доктара нельга».
  Холмс выразна паказаў, што чалавек напружвае сваё цярпенне. «Мы прыйшлі ў сувязі са смерцю прафесара Ісідара Кармодзі, ускрыццём якога кіраваў доктар Бернэл. Мы хацелі б абмеркаваць некаторыя парушэнні ў яго дакладзе».
  Відавочна, што гэта была хлусня, але не такая вялікая хлусня, як тая, якую прапанаваў Холмс.
  «Вы міліцыянт?» — спытала парцье.
  «Мы. Мы толькі сёння раніцай адправіліся са Скотланд-Ярда».
  Адміністратар выглядаў адначасова ўражаным і напалоханым, што было жаданым эфектам. «І вы хочаце сказаць, што былі… парушэнні? Што за парушэнні?»
  «Пры ўсёй павазе, дзяўчынка мая, гэта не для тваіх вушэй». Я заўважыў, што Холмс пераняў пэўныя манеры паліцэйскага інспектара для сваёй маленькай шарады, не ў апошнюю чаргу яго выбар мовы. У прыватнасці, ён капіраваў афіцыёзную выправу нейкага Г. Лестрэйда, аж да вузкавокага, тхарынага погляду на людзей і яго даволі насавой інтанацыі, каб не згадаць яго звычку сашчапіць рукі за спіной і разгойдвацца ўзад і ўперад падчас інтэрв'ю.
  «Вы маеце на ўвазе сляды ад укусаў на целе чалавека?»
  «Я не маю права раскрываць любую дадатковую інфармацыю. А цяпер, мы будзем сядзець тут цэлы дзень, ці вы збіраецеся паведаміць доктару Бернелу аб нашай прысутнасці?»
  Без лішніх слоў рэгістратарка ўстала, пастукала ў дзверы, якія злучаюць пакой чакання з хірургіяй, і ўвайшла. Мы пачулі прыглушаную размову з іншага боку дзвярэй, і неўзабаве яна вярнулася і паказала нам увайсці.
  Доктару Бернэлу было каля шасцідзесятых, калі ён быў адзін дзень, з падковай сівых, кучаравых валасоў, якія сядзелі вакол яго лысіны, як лаўровы вянок рымскага імператара. Ягоныя плечы былі вечна згорбленыя, і ён насіў акуляры з тоўстымі лінзамі, праз якія ён міргаў. Я добра ведаў яго тып, вясковага доктара, які дзесяцігоддзямі ўтульна сядзеў у сваёй практыцы, без іншых амбіцый у жыцці, без патрэбы ці жадання ісці далей. Ён нястомна клапаціўся аб паслядоўных пакаленнях мясцовых сем'яў, звяртаючыся да хвароб дзяцей, якім ён дапамог нарадзіцца, і іх дзяцей, і іх дзяцей. Ён быў ва ўсіх сэнсах надзейным, але ў сваёй марудлівасці ён пачынаў губляць крок, ці так я меркаваў, таму што я заўважыў дробную дрыготку ў яго левай руцэ, пачатак нейкага паралічу, і праз акуляры яго вочы глядзелі слабы і вадзяністы, больш, чым простая блізарукасць. Я падазраваў, што ў яго засталося не больш за год-два, перш чым хвароба прымусіла яго пайсці на пенсію.
  «Скотланд-Ярд, праўда?» - з'едліва сказаў ён, як парцье адышла, зачыніўшы за сабой дзверы. Ззаду яго стала было некалькі шаф для дакументаў, якія, калі яны былі чымсьці падобныя на маю, былі запоўненыя картамі пацыентаў і гісторыямі хвароб. «Не, пачакай, не можа быць». Доктар Бернэл прыжмурыўся на Басу. «Я ведаю вас, сэр, ці не так? Мы сустрэліся на пахаванні прафесара Кармодзі. Ты не міліцыянт. Вы ж журналіст».
  "Я прашу прабачэння за падман", - сказаў Холмс. «Гэта было неабходна для таго, каб абыйсці пэўны ўзровень, скажам так, бюракратыі».
  «Вы маеце на ўвазе Флосі».
  «Калі так завуць вашага парцье, то так, гэта тое, што я маю на ўвазе».
  «Яна прыхільная да правілаў, гэтая дзяўчына. Гэта дае ёй крыху ўлады над іншымі, якой у адваротным выпадку яна не мае. Дык хто вы?"
  Холмс прадставіў сябе і мяне. «Спадар Басу, вядома, вы ўжо знаёмыя».
  «Холмс прыватны дэтэктыў? Ах Я бачу. Г-н Басу прывёў вас сюды адносна дэталяў пра цела, якія я, на жаль, праслізнуў яму на пахаванні».
  «Сляды ўкусаў чалавека».
  "Я ведаў, што не павінен быў нічога казаць", - сказаў доктар Бернел. «Разважлівасць у гэтай прафесіі вышэй за ўсё. Вы не згодныя, доктар Ватсан?»
  — Бясспрэчна, — сказаў я. «Гэта замацавана ў клятве Гіпакрата. «І ўсё, што я ўбачу або пачую ў ходзе сваёй прафесіі, а таксама па-за маёй прафесіяй у маіх зносінах з мужчынамі, калі гэта тое, што не павінна быць апублікавана за мяжой, я ніколі не буду раскрываць...»
  «...трымаць такія рэчы як святую таямніцу», — скончыў мой таварыш медык. «Мой язык часам уцякае сам з сабой, асабліва ў непрыстойныя моманты. Гэта ня так важна адносна мёртвых, чым жывых, але ўсё ж”. Ён уздыхнуў. «Ах я!»
  - Басу кажа нам, што вы вельмі настойвалі на тым, каб сляды ад укусаў не былі жывёламі, - сказаў Холмс.
  Доктар Бернел на імгненне задумаўся, а потым сказаў: «Ну, у рэшце рэшт, кошка выйшла з мяшка. Так, яны былі людзьмі. Я ў гэтым амаль упэўнены».
  «Але не дастаткова ўпэўнены, каб змясціць гэта ў сваёй справаздачы».
  «Вы можаце сабе ўявіць, якое засмучэнне гэта магло выклікаць? Дастаткова кепска, што чалавек памёр такім непрыстойным чынам. Калі б я быў цалкам упэўнены, што яго забіў чалавек, а не жывёла, я б так і сказаў. Але я не мог быць, без сумневу. Калі б мой зрок быў трохі больш вострым, магчыма, гэта магло б дапамагчы. У любым выпадку я памыліўся, зрабіўшы асцярожнасць. Я таксама разумею, на каго б звярнуліся ўсе вочы, калі б я публічна выказаў свае падазрэнні. Той хлопец у лесе, нібыта людаед».
  - Джона Дэнбі, - сказаў Басу.
  «Гэта ён. Людзі навокал ім пагарджаюць і ў роўнай ступені баяцца яго. Двойчы, на маёй памяці, яго цкавалі і цкавалі. Абодва разы адказвалі жыхары гэтага ж горада. Як правіла, яны законапаслухмяныя людзі, але як толькі яны ўспыхваюць у крыві... Ну, вы ведаеце, якія натоўпы. У натоўпе няма мудрасці. Яны шукаюць выхаду для сваіх страхаў і няўпэўненасці. Яны шукаюць казлоў адпушчэння і засяроджваюць іх варожасць там. Калі чалавек ужо ізгой, не так ужо і шмат трэба, каб яго ператварылі ў ізгоя. Я не хацеў, каб гэта паўтарылася з Дэнбі. Цяпер я шкадую аб сваім рашэнні, - скончыў ён, самапакорліва паківаўшы галавой. «Гэта было дрэннае меркаванне з майго боку. Я павінен быў мець мужнасць сваіх перакананняў».
  «Прынамсі, вы маглі спачатку паведаміць паліцыі», — сказаў Басу. «Яны маглі дабрацца да Дэнбі раней за ўсіх і ўзяць яго пад варту дзеля яго ўласнай абароны».
  «Заднім ходам носяць акуляры», — панаракаў доктар Бернэл. «Як і я, за ўсё добрае, што яны робяць». Ён зняў згаданы прадмет, пацеркаў лінзы і пачысціў іх насоўкай. Без акуляраў ён быў вельмі падобны да радзімкі.
  «Магчыма, Дэнбі быў адказны за напад», — сказаў Холмс. «Зноў жа, можа і не быць. Вы можаце вырашыць гэта, доктар, проста прадставіўшы эскіз слядоў ад укусаў, наколькі вы можаце іх запомніць.
  "Я не ўпэўнены, што гэта магчыма", - сказаў д-р Бернэл. «Я агледзеў цела добрыя два тыдні таму».
  «Эскіз не павінен быць ідэальна дакладным. Гэтак жа дакладна, наколькі вы можаце кіраваць ".
  «Вельмі добра. Я мяркую, што я магу паспрабаваць ".
  Доктар Бернэл дастаў з шуфляды стала аловак і ліст чыстай паперы і пачаў маляваць, нізка схіліўшы галаву над працай.
  "Гэта самае блізкае набліжэнне", - сказаў ён, калі скончыў. «Ён сабраны з розных частковых слядоў укусаў, якія я бачыў на целе. Я злучыў іх у адно цэлае. Спадзяюся, гэта прынясе карысць».
  Ён перадаў ліст Холмсу, які ўважліва агледзеў яго.
  «Вы вельмі дапамаглі нам, доктар», — сказаў ён. «Дэнбі апраўданы».
  «Вы ўпэўнены?» Я сказаў.
  «Ніколі больш упэўнены. Глядзі».
  Холмс паказаў мне эскіз. На ім быў намаляваны ідэальны паўкола сляды ад зубоў.
  «Чым яны адрозніваюцца ад зубоў Дэнбі?» - сказаў ён.
  «Яны ўсе прысутныя і правільныя».
  «Зусім так. У адной толькі верхняй сківіцы ў Дэнбі адсутнічае разец, абодва ікла і двухстворкавы зуб».
  «Хто б ні зрабіў гэта, безумоўна, быў задзейнічаны поўны набор зубоў», - сказаў д-р Бернэл. «Якая палёгка, ведаць, што Дэнбі не ўдзельнічаў у злачынстве».
  «Злачынства ўсё ж было здзейснена, - сказаў Холмс. «І іншы яшчэ можа быць. Доктар, ці ёсць хто-небудзь, каму вы сказалі, што сляды ад укусаў, магчыма, чалавечыя, акрамя Басу?»
  «Не. Ніхто».
  «Вы б пакляліся ў гэтым?»
  «Я хацеў бы».
  «Тады адкуль ваша рэгістратарка, чароўная Флосі, ведае пра гэта?»
  «Яна?»
  Холмс кіўнуў.
  Твар доктара Бернела пафарбаваны. «Ах, гэтая няшчасная дзяўчына!» - сказаў ён скрозь сціснутыя зубы. «Яна новая. Мая папярэдняя парцье звольнілася з пасады, каб выйсці замуж некалькі месяцаў таму. Я ўсё яшчэ трэнірую Флосі і некаторы час адчуваю, што яна не лепш за ўсё падыходзіць для гэтай працы. Яна непапраўна дапытлівая. Я неаднойчы лавіў яе за тым, як яна праглядвала нататкі пацыента. Я сказаў ёй, што гэта не яе справа, і яна павяла сябе адпаведна карна, але гэта, здаецца, яе не спыніла. Яна таксама часам прыслухоўваецца ў замочную шчыліну да гэтых дзвярэй, пакуль я на кансультацыі. Я ў гэтым упэўнены».
  «Але як яна магла даведацца пра сляды ўкусаў?»
  «Дай падумаць. А-ха. Так, у мяне ёсць. Я ўключыў згадку пра тое, што яны, магчыма, чалавечага паходжання ў першы чарнавік справаздачы. Затым я адхіліў гэтую ідэю і перапісаў справаздачу, на гэты раз прапусціўшы гэтую спасылку. Першы чарнавік пайшоў у макулатуру. Адзін з абавязкаў Флосі - кожны тыдзень апаражняць смеццевае вядро. Несумненна, яна наткнулася на чарнавік і скарысталася магчымасцю паглядзець на яго. Мне давядзецца звольніць яе з-за гэтага».
  Мы пачулі ўздых з другога боку дзвярэй, пасля чаго Холмс ускочыў на ногі, схапіў дзвярную ручку і адчыніў яе. У дзвярах стаяла Флосі, прысеўшы на карачкі, з жахлівым выразам твару.
  «Я ведаў гэта!» Доктар Бернэл заплакаў. «Жахлівае стварэнне. Злоўлены на месцы! Падслухоўваюць! І пасля таго, як я даў вам гэтую магчымасць, таксама. Я мог лёгка выбраць кагосьці больш кваліфікаванага. Я нават разглядаў цябе на пасаду толькі таму, што ты сябар маёй унучкі».
  «О, сэр, сэр!» - заявіла Флосі. «Прабачце! Не звальняйце мяне!» Яна апусцілася на калені, умольна гледзячы на доктара Бернэла. «Я ніколі не хацеў падкопвацца. Ці магу я дапамагчы, калі я цікаўны ад прыроды?»
  «Вы ведаеце, наколькі важная канфідэнцыяльнасць у хірургіі лекара. Я ўбіваў гэта табе незлічоную колькасць разоў».
  «Я зраблю лепш у будучыні». Слёзы навярнуліся з яе вачэй. «Дайце мне яшчэ адзін шанец, прашу вас».
  «Дурная дзяўчынка. Чаму я павінен?»
  Гэта была камічная карціна, падобная да сцэны з фарсу, ці меладрамы, ці нават адной з савойскіх аперэт, якія так любіла мая нябожчыца: Флосі схіляе калені перад працадаўцам, сціснуўшы рукі ў знак пратэсту; Доктар Бернэл схіліўся над ёй і пакруціў пальцам у знак папроку. У мяне была спакуса засмяяцца, і я мог бы засмяяцца, калі б не заўважыў змрочны выраз твару Холмса. Нешта ўсё гэта, відаць, было не да смеху.
  - Флосі, - сказаў Холмс. «Адкажыце мне на гэта і будзьце праўдзівымі, бо ад гэтага можа залежаць жыццё чалавека».
  «Так, сэр», - фыркнула дзяўчына, чые багатыя слёзы прабілі бледныя маршчыны скрозь румяны на яе шчоках.
  «Ці казалі вы каму-небудзь, што сляды ад укусаў на целе прафесара Кармодзі маглі быць зроблены не жывёламі?»
  «Не, сэр. Я маю на ўвазе, я мяркую, я сказаў вам, ці не так? Але гэта было пасля таго, як вы сказалі, што вы міліцыянты, таму я меркаваў, што ўсё будзе добра».
  «Вы цалкам упэўнены ў гэтым? Ніхто, акрамя нас? Нікога?»
  Флосі пагрызла пазногаць вялікага пальца. «Магчыма, я казаў пра гэта Джынджэр».
   «А хто такая Джынджэр?»
  «Імбір мой чалавек. Джынджэр Хескет».
  "Адзін з галантных маладых баксаў Бэтчфілда", - сказаў доктар Бернэл з адценнем пагарды. «Сапраўднае імя Габрыэль, але вядомы ўсім як Джынджэр з-за яго рудых валасоў. Ён і яго набліжаныя - вялікія байцы, вечна трапляюць у паб і выходзяць з яго. І сапраўды ў непрыемнасці і з іх. Яго бацька Патрык быў кавалём, і ў свой час ён таксама быў чымсьці накшталт каравула. Які бацька, такі і сын. Наколькі я памятаю, гэта быў Патрык Хескет, які ўзначаліў пераслед Дэнбіга ў першы раз. Ён таксама падбухторваў нядаўнюю хвалю нападаў на хлопца, якія былі выкліканыя артыкулам містэра Басу, і сын Джынджэр падбухторваў яго да іх».
  Выраз твару Холмса стаў яшчэ больш змрочным. «Як нядаўна, Флосі, ты сказала сваёй Джынджэр, што сляды ўкусаў могуць быць чалавечымі?»
  «Учора, сэр».
  «Але вы б ведалі пра гэта даўжэй. Доктар Бернэл падрыхтаваў сваю справаздачу два тыдні таму, і ён кажа нам, што вы ачышчаеце яго кантэйнер для паперы раз на тыдзень.
  «О, так. Я даведаўся пра гэта ў мінулую пятніцу. Нейкі час я трымаў гэта ў сабе. Я стараўся быць добрым і рабіць сваю працу так, як трэба. Але ўчора Джынджэр казала пра Джона Дэнбі, і гэта як бы выслізнула. Яна бездапаможна пацiснула плячыма, нiбы ў гэтым не было яе вiны.
  «І як ён адрэагаваў?»
  «Ён быў раззлаваны, сэр», - сказала дзяўчына. «Прамармытаў пра гэта нешта жорсткае, ён зрабіў. Сказаў, што паведаміць бацьку».
  Холмс перавёў дыханне. «Гэта тое, чаго я баяўся», — сказаў ён мне і Басу. «Цяпер гэтая інфармацыя пратачылася, і, безумоўна, не пройдзе шмат часу, перш чым Хескет-старэйшы збярэ разам тое, што амерыканцы назвалі б атрадам. Магчыма, ён робіць гэта прама цяпер, пакуль мы размаўляем. Безумоўна, гэта апраўданне, якое ён шукаў, каб напасці на Дэнбіга ў трэці і, магчыма, апошні раз. Трэба спяшацца. Ёна Дэнбі, нягледзячы на меры абароны, знаходзіцца ў небяспецы для свайго жыцця, і мы абавязаны даставіць яго ў бяспечнае месца».
  OceanofPDF.com
   Раздзел шаснаццаты
  ЗАПАЛЕНЫ САМАПРАЎДНАСЦЮ І АБРЫЯНЕНЫ ГНЕВАМ
  
  Твяртанне да хаціны Дэнбіга заняло ў нас менш за палову часу, такі тэмп задаў Холмс. Я з усіх сіл паспяваў, і нават Басу, хоць малады і падцягнуты, праз некаторы час пачаў слабець. Мы нават не знізілі хуткасць на апошнім адрэзку шляху ў якасці меры засцярогі, каб ненаўмысна не натрапіць на любую з розных пастак Дэнбі. На выхадзе Холмс запомніў іх месцазнаходжанне, так што абыйсці іх цяпер не было перашкоды.
  Да таго часу, калі мы вярнуліся да хаціны, неба пачало цямнець, вакол нас сцямнеў лес. Да нашай вялікай палёгкі, Дэнбі быў адзін. Ніводзін натоўп яшчэ не наведваў яго.
  - Дэнбі, ты павінен суправаджаць нас, - сказаў Холмс. «Ніякіх «калі» і «але». Вы не можаце заставацца тут».
  «Чаму ніколі не?» - агрызнуўся Дэнбі.
  «Ёсць важкія падставы меркаваць, што вам пагражае непасрэдная небяспека». Холмс коратка выклаў яму сітуацыю. « Мы ведаем, што вы не забівалі прафесара Кармодзі. Іншыя маглі прыйсці да іншай высновы».
  «Гэта мой дом». Дэнбі жэстам паказаў на сваё асабліва сціплае жыллё. «Я не магу проста пакінуць гэта. Я не буду ».
  «Застаньцеся, і наступствы амаль напэўна будуць цяжкімі. Я не чакаю, што Патрык Хескет і яго жыхары горада будуць такімі ж паблажлівымі да вас, як раней. Гэта ўжо не пытанне чутак і прыроджанага фанатызму. Для іх здаецца, што вы нарэшце пацвердзілі іх горшыя падазрэнні, прычым на самым парозе».
  «Я раней вытрымліваў іх увагу, і, як вы ведаеце, я гатовы».
  "На гэты раз усё па-іншаму", - настойваў Холмс. «Вы павінны ўсведамляць гэта. Невядома, што будуць рабіць гэтыя людзі з іх хуліганскім менталітэтам. Я б не стаў міма іх...
  Ён абарваўся. Здалёк, скрозь дрэвы, чуўся гоман. Гучалі галасы. Грукацелі крокі. Шум даносіўся з боку Бэтчфілда.
  - Гэта могуць быць толькі яны, - сказаў Холмс. «Дзясятак з іх, па гуку, і яны не хаваюць сваёй прысутнасці, што сведчыць аб тым, што мужчыны ахоплены самаўпэўненасцю і ахоплены гневам. Я спадзяваўся, што льготны перыяд можа быць крыху большым за гэты. Зноў жа, нам пашанцавала, што мы ўвогуле перамаглі іх. Цяпер, Дэнбі! Няма моманту, каб губляць».
  Усё ж пустэльнік ухіляўся. «Калі яны будуць за мной, я магу застацца тут».
  «Нават з вашымі пасткамі і нашай дапамогай няма ніякай гарантыі перамогі і ўсе шанцы на неспрыяльны вынік. Мы павінны даставіць вас у сховішча».
  «А дзе б гэта было?»
  - Грэйшотт-Грэндж недалёка, - сказаў Басу.
  - Выдатная ідэя, - сказаў Холмс. «Якраз тое, што я збіраўся прапанаваць».
  «Мяне там не прымуць», — сказаў Дэнбі. «Не, калі яны думаюць, што я забіў Кармодзі».
  «Калі ты са мной і я за цябе ручаюся, цябе пусцяць».
  «І ніякі натоўп, безумоўна, не пойдзе так далёка, каб ступіць на прыватную ўласнасць», — дадаў я.
  - У нас няма гарантый на гэты конт, - сказаў Холмс, - але будзем верыць, што вы маеце рацыю.
  Шум усё мацнеў. Цяпер можна было разабраць асобныя галасы, якія прапанавалі грубыя заклікі накшталт «Сюды!» і «Недалёка, хлопцы!» і "Яму гэта даўно трэба было!" Відавочна, што гэта была невялікая група людзей, якія імкнуліся ствараць праблемы.
  Нарэшце Дэнбі быў ацынкаваны да дзеяння. - Вы абяцаеце, што зможаце абараніць мяне, містэр Холмс?
  «Пакуль гэта ў маіх сілах, так».
  Дэнбі агледзеў свой невялікі лагер, нібы баючыся, што ніколі больш яго не ўбачыць. - Тады хадзем, - цяжка сказаў ён.
  Калі мы пачалі рухацца, я ўпершыню ўбачыў набліжаючуюся «атрад», калі выкарыстоўваць дэскрыптар Холмса. Яны былі бачныя сярод змроку паміж дрэвамі, і было ясна, што яны накіроўваліся ў наш бок і што іх колькасць перавышала нас як мінімум у тры разы. Іх намер таксама быў відавочна варожы, бо некалькі з іх яны размахвалі якой-небудзь зброяй, напрыклад, нажом або сельскагаспадарчым інвентаром; адзін нават меў пры сабе пісталет. Нашым адзіным выхадам было рушыць у процілеглым накірунку, які, па вялікаму шчасцю, апынуўся больш-менш у тым напрамку, у якім ляжаў Грэйшотт-Грэндж.
  «Гэй!» - пачуўся крык ззаду. «Здаецца, я бачу яго!»
  «Я таксама», — сказаў нехта іншы. «Ён з некаторымі іншымі. Здаецца, яны спрабуюць уцячы».
  «Тады хутчэй!» — крыкнуў трэці. «Не мае значэння, хто з ім. Мы іх таксама схопім. Яны аддадуць яго нам, калі ведаюць, што ім выгадна».
  Мы ўчатырох кінуліся бегчы, як і атрад.
  Наступным, што мы пачулі, быў раптоўны лямант, а затым нейкая пакутлівая лаянка. «Мая нага! Мая праклятая нага! Нешта затрымалася. Прайшоў увесь шлях. Ах, божа, гэта балюча!»
  Адзін з мужчын, здавалася, выявіў набор калоў, убітых у зямлю Дэнбігам.
  Я ўбачыў, як хуткая ўсмешка прамільгнула на твары Дэнбі.
  «Няхай гэта будзе!» - зароў яшчэ нехта. Гэта быў той самы голас, які імгненнем таму заклікаў усіх паспяшацца, і я мог толькі меркаваць, што ён належаў завадатру атрада. «Пакінь яго. Мы не можам дазволіць гэтаму людаеду сысці».
  Мы павялічылі хуткасць, а нашы пераследнікі таксама павялічылі тэмп. Паміж намі і імі было ярдаў з паўсотні.
  Потым пачуўся рэзкі, рэзанансны трэск стрэльбы. Інстынктыўна мы ўчатырох ухіліліся.
  «Гэта было толькі папярэджанне», — сказаў нам завадатар. «Спыніся тут жа, інакш у наступны раз Барнабі не будзе цэліцца ў паветра».
   Я дастаў рэвальвер, развярнуўся і выпусціў пару патронаў. Я таксама цэліўся высока. Я чуў, як адна з куль рыкашэтам адбілася ад сука дрэва.
  «У гэтую гульню могуць гуляць двое», — крыкнуў я.
  Мой агонь у адказ пасеяў жах сярод атрада.
  «Яны ўзброеныя, Патрык», — буркнуў адзін чалавек. «Я не прыйшоў сюды, чакаючы, што ў мяне страляюць».
  «Што з гэтага?» - сказаў завадатар, якога я цяпер дакладна ведаў, павінен быць Патрык Хескет, гарадскі каваль. «Мы таксама ўзброеныя. Барнабі, кароткі напамін пра гэта?»
  Адпаведна, другі выбух з драбавіка прагучаў ад чалавека, якога звалі Барнабі. На гэты раз дробная дробка зазвінела недалёка над нашымі галовамі, пасылаючы ўніз лівень абламаных галінак. Я адказаў яшчэ адным патронам з рэвальвера, добра разумеючы, што гэта служыла выключна стрымліваючым мэтам. У адрозненне ад хлопца з драбавіком, у мяне было мала надзеі трапіць з пісталета ў каго-небудзь на адлегласці пяцідзесяці ярдаў.
  Бегучы далей, мы дабраліся да рачулкі, якую раней пераплылі па паваленым буку. На гэты раз мы не маглі дазволіць сабе прабірацца па гэтым замшэлым імправізаваным мосце, таму што нам трэба было б ісці адным шэрагам, карпатліва, і гэта занадта замарудзіла б нас. Замест гэтага, ідучы за Холмсам, мы пайшлі праз ваду. Было бадзёра холадна і падымалася вышэй за калені там, дзе рачулка была самай глыбокай.
  Гэта ўсё ж дазволіла атраду скараціць дыстанцыю, калі не так моцна, як мы з выкарыстаннем букавага моста. Караскаючыся па беразе з другога боку, я зірнуў праз плячо. Да нашых пераследнікаў заставалася менш за дваццаць ярдаў. Чалавек са стрэльбай спыніўся, прыцэліўся ўніз на пару ствалоў, размешчаных побач, і націснуў на першы курок. Глеба ўзарвалася каля нагі Дэнбі, у зямлі з'явіўся невялікі кратэр. Дэнбі спалохана ўскрыкнуў.
  Барнабі зларадна засмяяўся і скруціў палец на другі курок. Цяпер ён кінуў вока. Ён не збіраўся сумаваць.
  На жаль для яго, я таксама не быў.
  Мой рэвальвер гаўкнуў. Я ўзяў Барнабі ў руку, як і хацеў. Ён з пранізлівым лямантам паваліўся на зямлю. У той жа час яго палец сутаргава сціснуў спускавы кручок, і ён ударыў па назе чалавека ў некалькіх ярдах. Другі мужчына таксама завыў і скакаў па крузе з набітым сцягном, шчодра лаючыся.
  - Брава, Ватсан, - сказаў Холмс. «Але мы не можам дазволіць сабе раскошы зрабіць паўзу, каб павіншаваць сябе. Мы раз'юшылі нашых ворагаў, а не збянтэжылі іх».
  Ніколі не было сказана больш праўдзівага слова, бо астатнія члены атрада кінуліся за намі з помстай. Яны фарсіравалі раку, як і мы, і працягнулі пагоню на другім беразе, выказваючы пагрозы і абразы ў нецэнзурнай лаянцы. Хескет, мажны мужчына з русымі валасамі, схапіў стрэльбу, якую кінуў Барнабі, і дастаў у яго жменю патронаў. Ён яшчэ не перазараджваўся, але абавязкова зробіць пры першай магчымасці.
  Тады я зразумеў, што Дэнбі не застаўся цэлым, як я думаў. Стрэл, які трапіў у зямлю ля нагі, трапіў і ў яго. Сам ён, відаць, зразумеў гэта толькі са спазненнем. Прабегшы каля дзясятка ярдаў, ён пачаў кульгаць. Потым ён, свіснуўшы ад болю, выцягнуўся і паглядзеў на сваю нагу. Я ўбачыў, што ў яго абцас адарваўся, праз дзірку сачылася кроў.
  Не вагаючыся, Басу абхапіў Дэнбіга за плечы і абхапіў за талію другога. «Дай мне сваю вагу. Я цябе падтрымаю».
  Дэнбі скоса паглядзеў на маладога чалавека і, здавалася, нейкі момант разважаў, ці прыняць яго дапамогу.
  «Не думайце, што гэта прымусіць нас сысці», — сказаў ён.
  "Я зрабіў бы тое ж самае для любога", - адказаў Басу.
  «Добра. Я не хачу, каб у вас з'яўляліся нейкія ідэі, і ўсё».
  З дапамогай Басу Дэнбі пацягнуўся. Іх хуткасць была прыстойнай, улічваючы ўсё. Тым не менш, нам усім чацвярым перашкаджала рана Дэнбіга, і нашы праследавацелі, здавалася, як ніколі рашыліся злавіць нас. Хескет даў зразумець гэта, крыкнуўшы: «У нас яны ёсць, хлопцы. Джынджэр, вазьмі сваіх двух сяброў і рухайся збоку ад іх. Яны ўжо не ідуць так хутка. Вы можаце адрэзаць іх наперад.
  Вядома, трое маладзейшых мужчын у групе адарваліся і збочылі направа ў флангавым манеўры. Яны прабеглі міма, лёгка апярэдзіўшы нас. Мы чацвёра спатыкнуліся ў лагчыну, і калі падняліся на другі бок, на вяршыні схілу стаяла тройка маладых людзей і глядзела на нас з дзікай усмешкай. Адзін з іх, хлопец з касой лісіных валасоў, мог быць толькі сынам Хескета і кавалерам Флосі, Габрыэлем, вядомым у народзе як Джынджэр. Ён быў вобразам свайго бацькі, хаця і крыху менш грубаватым і не такім тоўстым да сярэдзіны.
  Холмс пайшоў наўпрост да іх. У руцэ Джынджара быў кавальскі молат, адна з прылад бацькавай справы. Іншы з трох валодаў доўгім нажом у ножнах, а трэці быў з голымі рукамі. Холмс першым узяўся за таго з нажом, лічачы, як і я, што найбольшую небяспеку ўяўляе чалавек з халоднай зброяй. Ён абяззброіў яго дзіўным, складаным паваротам запясця, затым паставіў на калені, ударыўшы ў сонечнае спляценне, і страціў прытомнасць ударам кулаком па галаве.
  Джынджэр Хескет кінулася на яго збоку, злосна размахваючы малатком з квадратным канцом. Холмс парыраваў, правёўшы адкрытай рукой па перадплеччы Джынджэр. Потым ён абхапіў руку другога і са значнай сілай сагнуў яе ў локці. Быў толькі чутны храбусценне , калі сустаў быў вывіхнуты, а пасля гэтага вельмі чутны крык болю з горла пацярпелага.
  Трэці юнак адразу выглядаў значна менш упэўненым у сваіх перспектывах. Ён толькі што назіраў, як Холмс імкліва і бязлітасна вывеў з ладу двух сваіх паплечнікаў, і ўсё гэта на працягу дзесяці секунд. Ён падпарадкаваўся рукамi.
  - Я міласэрны чалавек, - сказаў Холмс, - і не стаў бы крыўдзіць таго, хто здаўся.
  Другі выглядаў з палёгкай.
  "У большасці дзён", - дадаў Холмс, суправаджаючы заўвагу аперкотам у сківіцу, які адкінуў маладога чалавека на пяткі, а зуб паляцеў у паветры. Той, хто атрымаў удар, пахіснуўся, потым паваліўся ў непрыкметную кучу.
  Гэтая затрымка нам дорага каштавала. Астатнія атрады, колькасць якіх цяпер скарацілася ўдвая, былі амаль на нас. Я зрабіў яшчэ адзін папераджальны стрэл, і яны адхіснуліся і адступілі. Тым не менш, як мы аднавілі наш прагрэс, яны таксама. Патрык Хескет быў раз'юшаны пакараннем, якое Холмс вынес яго сыну.
  «Мы захопліваем Дэнбі, не турбуйся аб гэтым», — пачуў я, як ён рыкнуў сваім таварышам. «Аднак гэты даўгавязы хлапчук мой. Ніхто так не робіць з маёй уласнай плоццю і крывёй. Я голымі рукамі нягодніка разарву!».
  Я цяжка дыхаў. Дэнбі кульгаў горш, чым калі-небудзь. Басу нёс усё большую вагу Дэнбіга, і гэта адбівалася на ім. Холмс, са свайго боку, быў, магчыма, крыху задыханы, але ў астатнім яго бадзёрасць не паменшылася. Бывалі моманты, калі мой сябар здаваўся нястомным, валодаў такой трываласцю, што гэта было амаль звышчалавечай сілай.
  Мы спяшаліся далей, як маглі, а Хескэт і яго таварышы ганчакі ўвесь час ішлі за намі. Хескет уклаў свежыя гільзы ў стрэльбу і накіраваў пару стрэлаў у наш бок, ні адзін з іх не знайшоў цэлі. У маім рэвальверы засталося два патроны, але замест таго, каб страляць у адказ, я вырашыў захаваць іх, пакуль яны не спатрэбяцца. У мяне была скрынка з Элі, але для перазарадкі пісталета патрабавалася хвіліна перадышкі, якой тады не было.
  Я пачаў адчайвацца, каб калі-небудзь выбрацца з гэтага лесу. Здавалася, што свет - гэта толькі дрэвы і яшчэ дрэвы, і слізкая мокрая зямля, і галінкі, якія б'юць па твары і дразяць кіпцюрамі па вопратцы. Ці ішлі мы ў правільным кірунку? Можа, мы заблудзіліся ва ўсім хаосе і блытаніне? Я меркаваў, што Холмс захаваў арыгінальны маршрут у сваёй цудоўнай памяці і не звядзе нас са шляху. У адваротным выпадку Дэнбі напэўна паказаў бы нам, што мы ішлі няправільным шляхам, бо ён павінен ведаць гэтыя лясы як свае пяць пальцаў. Аднак, улічваючы тое, што ён быў паранены, ён мог не думаць ясна. Што ж да Холмса, то нават ён не быў бясхібным, і не выключана, што ён збянтэжыўся і мімаволі вёў нас па крузе.
  Такая нявер'е! Бо не паспеў я задаволіць гэты сумнеў, як наперадзе я ўбачыў пафарбаваныя ў чорны колер драўляныя бэлькі і чырвань цаглянага мура. Гэта быў Грэйшотт-Грэйндж, і рэдка калі я быў так рады бачыць будынак. З ціхім трыумфальным смехам я падвоіў свае намаганні. Басу і Дэнбі таксама ажывіліся пры выглядзе дома. Падышоўшы да памежнай сцяны, мы хутка кінуліся праз вароты адзін за адным і праз газон. Я быў апошнім у чарзе і зірнуў крадком назад, калі мы набліжаліся да месца, дзе спадзяваліся знайсці прытулак.
  Патрык Хескет і яго група прыяцеляў, тое, што ад іх засталося, прыбылі да брамы і вагаліся. Ці адважыліся яны працягваць? Нягледзячы на тое, што яны былі запаленыя абурэннем і злосцю, магчыма, парушальнік зайшоў занадта далёка?
  Я бачыў, як Хескет прыняў рашэнне. Ён спрытна зарадзіў драбавік двума свежымі патронамі і паднёс яго да пляча. Дэнбі і Холмс былі побач. Ён мог цэліцца ў любога з іх, і ў яго былі патроны, каб выбіць абодвух.
  «Хескет!» Я паклікаў. Мая ўласная агнястрэльная зброя была паднятая.
  Ён паглядзеў на мяне. Ён азірнуўся ўздоўж стрэльбы.
  «Страляй, ты мёртвы», — сказаў я. «Я маю на ўвазе гэта».
  «Вы можаце прапусціць».
   «І гэтак жа лёгка я не мог. Ці гатовыя вы скарыстаць гэты шанец?»
  Холмс, Басу і Дэнбі былі ўжо каля ўваходных дзвярэй. Холмс паспрабаваў ручку, і яна павярнулася. Як гэта прынята ў многіх загарадных рэзідэнцыях, уваходныя дзверы днём ніколі не замыкаліся.
  У Хескета было некалькі секунд, каб зрабіць выбар, перш чым яго мэты зніклі ўнутры. Ён напаўпрыплюшчыў адно вока, каб палепшыць прыцэльванне другім. Я зрабіў тое самае. Я шчыра адчуваў, што, магчыма, прыйдзецца забіць гэтага чалавека. Магчыма, мне нават прыйдзецца зрабіць прэвентыўны стрэл, каб не даць яму забіць іншага чалавека.
  Я адчуў немалую палёгку, калі ўбачыў, што яго плечы апусціліся, а стрэльба апусцілася на зямлю. Ён накіраваў на мяне чысты злосны позірк.
  «Кім бы вы ні былі, вы купілі сабе адтэрміноўку, — сказаў Хескет, — нічога больш. Вы не можаце трымаць Дэнбі ў гэтым доме бясконца. Рана ці позна яму давядзецца вярнуцца ў сваё логава ў лесе. А я буду чакаць. Яго роду нельга даць жыць. Ён мярзота, знявага ўсяго належнага і прыстойнага».
  «Заляцайцеся за параненымі і забудзьцеся пра Ёну Дэнбі», — адказаў я. «Ён не тая пачвара, якой вы яго лічыце. Ён чалавек, якога вельмі зняславілі і не зразумелі. І калі яму ў будучыні будзе прычынена якая-небудзь шкода, - працягваў я, - вы асабіста будзеце прыцягнуты да адказнасці за гэта, містэр Патрык Хескет. Маё слова як ангельца і джэнтльмена».
  Хескет і яго набліжаныя сышлі, мармычучы, і я выдыхнуў, напружанне з мяне пайшло. Я павярнуўся, сунуў рэвальвер у кішэню, і пацягнуўся да Грэйнджа. Шэрлак Холмс адчыніў мне дзверы, і яго ўсмешка была шырокай і ўхвальнай.
  «Уотсан, мой дарагі хлопец, - сказаў ён, паляпваючы мяне па спіне, калі я ўваходзіў. - Мой дарагі, дарагі хлопец». Гэта было ўсё, што ён хацеў сказаць, і ўсё, што мне трэба было пачуць.
  OceanofPDF.com
   Раздзел сямнаццаты
  Мышылоўкі і старыя зубныя пратэзы
  
  ТДварэцкі Фітч быў першым жыхаром дома, з якім мы сутыкнуліся.
  «Добра, грашыуш!» - усклікнуў ён, аглядаючы нашу невялікую групу ў калідоры. «Што здарылася?»
  «На нас напала група раз'юшаных мясцовых жыхароў», — сказаў Холмс. «Гэты дом дае нам надзейную гавань, і за гэта, містэр Фітч, мы вельмі ўдзячныя».
  Фітч кіўнуў. Наш растрапаны, стомлены стан, не кажучы ўжо пра запэцканыя брудам штаны і хлюпаючыя чаравікі, безумоўна, пацвярджалі заявы Холмса.
  «Я павінен пагаварыць з Мішышам Кармодзі. Яе трэба паведаміць аб вашым прыбыцці».
  «Вядома, добры чалавек. Аднак па-першае, адзін з нашых паранены, як вы маглі заўважыць ці не заўважыць. Ці не маглі б вы правесці нас на кухню, дзе мой сябар доктар Ватсан будзе рабіць рамонт?»
  Спагада да чужой бяды перамагла пачуццё Фітча пратакол. - Насамрэч, - сказаў ён, рухаючы сківіцай з боку ў бок такім дзіўным спосабам.
  Праз некалькі імгненняў мы апынуліся на прасторнай, добра абсталяванай кухні, дзе кухар пачынаў рыхтаваць вячэру, а пакаёўка мыла абедзенны посуд. Я пасадзіў Дэнбіга, дапамог яму зняць бот і ўзяўся за ачышчэнне і перавязванне яго раны, выкарыстоўваючы ваду, спірт і палоскі кухоннага ручніка. Ён страціў немалую колькасць плоці з пяткі, але яго ахілава сухажылле было цэлае, і, на мой погляд, ён будзе хадзіць больш-менш нармальна, калі вылечыцца.
  Фітч адправіўся на пошукі гаспадыні дома. Тым часам кухарка і пакаёўка глядзелі, як я служыў Дэнбігу, а таксама Холмс і Басу. Ні адна з жанчын не выглядала ў захапленні ад таго, што іх працоўнае месца ператварылі ў часовую хірургію.
  Холмс адчуў жаданне папрасіць прабачэння. «Міс. Спадарыня. Гэта грубае навязванне, я разумею. Калі ласка, будзьце ўпэўненыя, мы сыдзем з вашага шляху як мага хутчэй».
  - Я буду вам вельмі ўдзячны, сэр, - сказаў кухар.
  - Пакуль я тут, - працягваў Холмс, - ці не маглі б вы задаволіць маю цікаўнасць некалькімі дробязямі?
  - Напэўна, я магу паспрабаваць, - насцярожана адказаў кухар.
  «Я бачу на падлозе незвычайную колькасць мышаловак. Ёсць па адным у кожным куце, і яшчэ адзін пад сталом для разьбы. Ці было заражэнне апошнім часам?»
  Мае вушы навастрылі. Я ведаў, што Холмс не балбатаў бяздзейна, не ў апошнюю чаргу таму, што ён лічыў пустую балбатню агіднай. Ён мог спытаць пра мышалоўкі толькі па пэўнай прычыне.
  «Узімку мышэй вакол дома заўсёды больш, чым у любы іншы час», - сказаў кухар. «Яны заходзяць у памяшканні, дзе цёпла і дзе шмат ежы».
  «Нягледзячы на гэта, пяць пастак?»
  «І яшчэ тры ў кладоўцы», — сказала пакаёўка.
  «У цябе няма ката?» - сказаў Холмс. «Гэта, безумоўна, было б больш простым і гігіенічным рашэннем».
  «У нас быў кот», — сказаў кухар. «Маленькая пягровая штучка, Куіні. Яна была экспертам па мышы».
  «Што з ёй здарылася?»
  «Мы не ведаем. Яна знікла вясной. Красавік, гэта быў. Адзін дзень тут, а на наступны сышоў. Не падабаецца, калі яна проста блукае, але тады гэта вам кошкі. Яны самі сабе закон, асабліва жанчыны».
  Холмс быў задаволены такім адказам. Я мог бачыць гэта ў яго вачах. Тое, што ён падазраваў, толькі што пацвердзілася.
  - Мы збіраліся знайсці замену, - працягваў кухар, - але потым сабака місіс Кармодзі таксама знік, і яна пажадала спачатку пасяліць свайго новага сабаку, перш чым мы прынясем ката. У рэшце рэшт мы да гэтага дабяромся, хоць цяпер, як вы можаце сабе ўявіць, усё завісла ў паветры, таму што прафесара няма». Яна выглядала прыгнечанай. «Бедны прафесар...»
  - Так, вельмі шкада, - сказаў Холмс занадта жвава. Ён быў на нешта. У ноздрах ён чуў водар, і гэта, з ягонага меркавання, азначала мала часу на лагоднасці. «Што тычыцца тэмы, якая не звязаная з гэтым, ваш містэр Фітч, здаецца, мае праблемы з зубнымі пратэзамі».
  «Вы заўважылі гэта, так?»
  «Яны выглядаюць вельмі нязручна. Ён вечна рухае сківіцай, каб ім лепш сядзець; і потым, вядома, ёсць той яго шепелявый «.
  Зубныя пратэзы, падумаў я пра сябе. Мне нават у галаву не прыходзіла такое тлумачэнне недахопу маўлення і звычкі Фітча круціць сківіцай. Дрэнна падагнаны набор зубных пратэзаў. Як я не зразумеў?
  «Гэта таму, што гэта старыя зубныя пратэзы Fitch, зробленыя шмат гадоў таму», — сказаў кухар. «Ад іх у яго да смерці баляць дзясны, хоць у яго няма іншага выбару, акрамя як насіць іх, таму што яго новы камплект прапаў».
  «Калі гэта было?»
  «Што яны прапалі без вестак? Не вельмі даўно. Яшчэ ў кастрычніку, я думаю, што гэта было. Ці не так, Мэйбл?»
  Мэйбл, пакаёўка, кіўнула. «Там-то».
  «Ён трымаў іх у шклянцы каля свайго ложка на ноч», — сказаў кухар. «Аднойчы раніцай ён прачнуўся, а іх не было. Напэўна, ён іх заблукаў, але бог ведае куды. Усё гэта было вельмі дзіўна. Добра, што ў яго яшчэ быў стары набор, інакш ён бы згубіўся. Ён бы не мог есці нічога, акрамя супу. Ён жа зусім бяззубы, бачыце».
  «Я мяркую, што ён не можа дазволіць сабе новы набор».
  «Ён на іх збірае. Прафесар прапанаваў купіць іх для яго, але Fitch не хацеў пра гэта чуць. У яго ёсць свой гонар, робіць наш Fitch ".
  Цяпер Холмс выглядаў больш чым задаволеным. З яго абяззбройваючай харызмай і па-майстэрску пастаўленымі запытамі ён выцягнуў з гэтых дзвюх жанчын кавалачкі дадзеных, хаця ў той момант я не мог дакладна зразумець, якая з іх карысць. Зніклы кот? Прапаў набор зубных пратэзаў? Ведаючы Холмса так, як я ведаў, гэтыя рэчы павінны мець дачыненне, але пакуль што іх значэнне ўхілялася ад мяне. Я заўважыў, што Басу глядзеў у мой бок з пытаннем у вачах. Я паціснуў яму плячыма, каб паказаць, што я таксама збянтэжаны.
  - Ватсан, Басу, - сказаў Холмс.
  Мы абодва пакруцілі галовамі.
  «Тое, што мы апынуліся ў Грэйшотт-Грэйндж, зусім не няшчасце», — сказаў Холмс. «Ва ўсім гэтым можна амаль заўважыць руку провіду. Цяпер я цалкам перакананы, што ведаю, хто і чаму забіў прафесара Кармодзі. Гэта, - змрочна дадаў ён, - адзін з самых трывожных выпадкаў, з якімі я сутыкаўся. Яго наступствы жудасныя і сягаюць у нядаўнюю гісторыю. Я вельмі занепакоены тым, што мае ўласныя мінулыя памылкі маглі адыграць сваю ролю ў тым, што тут адбылося. Ужо занадта позна змяніць тое, што я зрабіў дрэнна, але не позна выправіць усё. Мы павінны сабраць бліжэйшых сваякоў прафесара, такіх як яны. І місіс Кармодзі, і яе сын захочуць пачуць тое, што я скажу».
  OceanofPDF.com
   Раздзел васямнаццаты
  НЕПРЫЕМНАЯ ВЫСНОВА
  
  Мrs Кармодзі і Вернан пагадзіліся сустрэцца з намі ў гасцінай, якая была вялікай і шыкоўна абстаўленай. Мопс Х'юга місіс Кармодзі ляжаў у яе на каленях і хрыпла дыхаў, як астматык. Яна рассеяна лашчыла вушы сабакі. Яе сын, тым часам, абапёрся адным сцягном на падлакотнік яе крэсла, склаўшы рукі. Я думаў, што яго манера была ахоўнай.
  Басу, натуральна, прысутнічаў. Ён ініцыяваў расследаванне забойства прафесара Кармодзі, таму не было прычын, каб ён не ўдзельнічаў у развязцы. Дэнбі таксама папрасіў прысутнічаць, і, улічваючы, што ён лічыў Кармодзі сябрам і некаторы час быў галоўным падазраваным у забойстве, мы не маглі з поўным сумленнем адмовіць у яго просьбе. Ён сядзеў асобна, на сядзенні каля акна, трымаючы забінтаваную нагу ўзвышанай, паводле маёй парады. У сваёй ірванай вопратцы і непрыгожай прычосцы ён выглядаў недарэчна ў гэтым раскошным асяроддзі, галодная варона ў вальеры, прызначаным для гладкіх экзатычных птушак.
  «Сёння я паўстаю перад вамі, — сказаў Шэрлак Холмс, — пакараны чалавек. Справа не столькі ў тым, што я не заўважыў, колькі ў тым, што я вырашыў ігнараваць. Я наўмысна заплюшчваў вочы на некаторыя цёмныя дзеянні, і наступствы аказаліся сур'ёзнымі - больш, чым я мог прадбачыць. Калі б я быў крыху больш разважлівым, крыху менш велікадушным, прафесар Ісідор Кармодзі быў бы жывы і сёння. Я занясу ганьбу ў магілу».
  - Што вы маеце на ўвазе, містэр Холмс? - сказала місіс Кармодзі. «Вы ніколі не ведалі Ісідора. Я сумняваюся, што вы нават чулі пра яго да таго, як містэр Басу прыйшоў да вас. Як жа вы маглі прадухіліць яго смерць?»
  «Прысякаючы рэчы ў зародку, перш чым яны пайшлі далей. Як бы задушыўшы свайго забойцу пры нараджэнні».
  - Я хачу ведаць, - сказаў Вернан, - што гэтая істота робіць у нашым доме. Ён пстрыкнуў пальцамі па Дэнбі. «Дастаткова дрэнна, што ён брудны і смуродны. Ён таксама забойца майго айчыма. Ён забіў і з'еў бяскрыўднага старога акадэміка. У гэтым няма ніякіх сумневаў. Хто яшчэ гэта мог быць? Не дзікая жывёла, гэта дакладна. Напэўна, гэта быў ён. У рэшце рэшт, ён юканскі людаед. Чаму міліцыя не едзе яго ў кайданы ляпаць? Вы выдатны дэтэктыў, містэр Холмс. Вораг злачынства. Зацяты прыхільнік справядлівасці. Што ты робіш Навошта дазваляць яму проста сядзець і смярдзіць? Прынамсі, ён павінен быць прывязаны да крэсла. Ён мог уцячы ў любы момант».
  - Дэнбі нікуды не дзенецца, Вернан, - роўным голасам сказаў Холмс. «І калі ласка, устрымайцеся ад далейшых падобных выбрыкаў. Тваё біццё ў грудзі нікога не палохае і нічога не мяняе».
  Ашчацініўшыся, Вернан ускочыў на ногі. «Гэтага цалкам дастаткова», — сказаў ён - сказаў з уладным выглядам. «Мая маці ў жалобе, і вы яе вельмі засмучаеце ўсёй гэтай вашай дурань. Дзеля яе я запрашаю вас усіх сысці».
  - Вернан... - сказала яго маці.
  «Не, мама. Я цяпер гаспадар у доме і як такі прымаю рашэнні. Містэр Холмс, вам і вашым паплечнікам больш нельга тут. Я прашу вас ісці спакойна, але калі вы адмовіцеся, я цалкам гатовы вас выкінуць».
  «Вернан». Гэтым разам голас місіс Кармодзі быў больш рашучы. «Сядай назад. Вы робіце з сябе дурня».
  «Але, мама…»
  «Сядзі і цішы. Давайце выслухаем містэра Холмса.
  Насупіўшыся, Вернан вярнуўся на падлакотнік яе крэсла. Ён толькі што спрабаваў паводзіць сябе як паўнавартасны дарослы чалавек, і гэта прывяло да таго, што ён стаў падобны на бязлюднае дзіця.
  - Дзякуй, місіс Кармодзі, - сказаў Холмс. «Я выкладу факты як мага прасцей. Магчыма, вы не ведаеце, што сляды ўкусаў на целе прафесара, здаецца, нанесеныя не жывёлай, а чалавекам».
  На твары місіс Кармодзі выявіліся здзіўленне і трывога.
  - Гэта не агульнавядома, - працягваў Холмс. «Аднак іх не нанёс Джона Дэнбі. Нягледзячы на тое, што такая магчымасць можа здацца верагодным, у святле яго рэпутацыі гэта не можа быць так. У Дэнбі адсутнічае некалькі зубоў, у той час як той, хто зрабіў сляды ўкусаў, мае поўны набор. Дакладней, гэты чалавек выкарыстаў нешта, каб стварыць уражанне таго, хто мае поўны набор. Пад гэтым я маю на ўвазе, што быў выкарыстаны інструмент, каб адвесці падазрэнні да вядомага канібала, які жыве побач. Усё гэта была хітрая хітрасць».
   «Інструмент?» - сказала місіс Кармодзі.
  «Набор зубных пратэзаў. Уладальнік: адзін Фітч, дварэцкі гэтага дома. Іх скралі ноччу з-за ложка, калі ён спаў».
  «Скралі? Я ведаю, што Fitch страціў зубныя пратэзы, але ўсе меркавалі, што іх проста страцілі».
  «Скрадзеныя, каб выкарыстаць іх у тых мэтах, якія я толькі што ўказаў. Калі хтосьці трымае адну палову зубных пратэзаў у адной руцэ, а другую — у другой, імі можна маніпуляваць такім чынам, каб імітаваць эфекты канібалізму, як бы жуючы цела».
  «Але хто зробіць такое - забіць Ісідора і зрабіць так, быццам яго з'еў чалавек?»
  «Той, хто меў падставы баяцца прафесара і хацеў ад яго пазбавіцца».
  «Баяцца яго?» - сказала ўдава. «Але ён быў самым добразычлівым чалавекам. Часам, магчыма, крыху абразіўны, але ён хацеў добра».
  «Нажаль для прафесара, ён быў блізкі да таго, каб выкрыць асобу як залішняга злыдня», — сказаў Холмс. «Па словах Дэнбі, Кармодзі нядаўна пачаў даследаваць тэму зла. Гэта стала яго апошнім накірункам навуковых пошукаў. «Зло вакол нас, — сказаў ён Дэнбі. «Часам ён можа знаходзіцца ў вашым доме, хаваючыся за мілымі тварамі».
  «Я нічога пра гэта не ведала», — сказала місіс Кармодзі. «Але тады інтэлектуальныя пошукі Ісідара былі яго асабістай справай. Я пакінуў яго і ніколі не ўдзельнічаў».
  «Прафесар зразумеў, што было нешта агіднае адбываецца пад яго дахам. Ён быў чалавекам праніклівым. Я думаю, што гэта пачалося, калі прапаў без вестак жыхар мышахода, якога звалі Куіні».
  «Кухарскі кот».
  «Той самы. Гэта было вясной, а летам знік ваш сабака, Ота, місіс Кармодзі.
  «Так. Так сумна». Яна мацней пагладзіла Х'юга, як бы атрымліваючы дапамогу ад прысутнасці замены Ота. «Дурны маленькі Ота. Ён быў гарадскім сабакам, таму не ацаніў бы рызыку, якую нясе вясковае жыццё. Я магу толькі падумаць, што ліса, відаць, схапіла яго з саду, прыняўшы за труса».
  - Няма лісы, - сказаў Холмс. «Чалавек выкраў Ота і котку Куіні таксама і забіў іх абодвух».
  «Чаму?»
  «Як праверка нерваў. Каб даведацца, ці магчыма гэта. Для хваравітага задавальнення ад гэтага. Ёсць шмат магчымых прычын. Трэба было б самому спытаць вінаватага. Мая ўласная тэорыя заключаецца ў тым, што смерць Куіні і Ота была выразам незадаволенасці, спосабам ачышчэння ад унутраных пакут. Часта, калі ўстрывожаны розум не можа знайсці іншага выхаду для сваіх расчараванняў, ён наведвае іх на безабаронных жывёл, у садысцкім манере».
  Твар місіс Кармодзі пачаў бялець. Я лічу, што яна прыйшла да той жа непрыемнай высновы, што і я.
  - І часта, - працягваў Холмс, - калі малады чалавек вельмі прывязаны да маці і бачыць, як яна знаходзіць шчасце ў новым мужы, ён адчувае велізарную крыўду.
  Позіркі ўсіх прысутных скіраваліся на Вернана Агіуса.
  OceanofPDF.com
   Раздзел дзевятнаццаты
  Вір супярэчнасцяў і непрадказальных памкненняў
  
  «Яі ён не ў стане выказаць гэтую крыўду, гэты малады чалавек, - сказаў Холмс. «Як ён можа, не засмуціўшы любімую маці? Не выклікаючы абвінавачванняў у рэўнасці? Не здаючыся дрэнным сынам? Такім чынам, ён павінен разліваць яго ўнутр і захоўваць там. Трымайце яго, пакуль яно тушыцца, булькае і гнаіцца, як кепскае піва, пакуль ён больш не зможа ўтрымліваць яго і не павінен нейкім чынам выпусціць ціск».
  Вернан глядзеў на нас у адказ лагодна, мякка.
  - Але ці палегчыла што-небудзь, Вернан, забойства гэтых хатніх жывёл?» - спытаў яго Холмс. «Ці змяніла гэта вашу смуту, ці замест гэтага толькі распаліла яе?»
  - Я не разумею, пра што вы кажаце, містэр Холмс, - сказаў хлопец.
  «Можа, гэта адказала на нейкую цёмную цягу, якая сядзела ў табе доўгі час? Ці была гэта проста чарговая праява пэўных гратэскных імпульсаў, якім вы аддаваліся, наколькі мне вядома, хаця б раз раней, калі не два?»
   «Гэта даволі недарэчна. Мама, ты дазволіш яму так са мной размаўляць? Уласны сын?»
  - Маўчы, Вернан, - сказала місіс Кармодзі, сціснуўшы вусны.
  - Не, Вернан, - сказаў Холмс, - твая маці не менш за мяне ведае, які ты насамрэч чалавек. Магчыма, яна сама сабе ў гэтым адмовіла. Я б яе за гэта не вінаваціў. Маці не можа думаць пра ўласнае дзіця горшае. Гэта ідзе супраць зерня. Яна можа нават палічыць, што тэндэнцыі, якія прымусілі вас забіць свайго сапраўднага бацьку, былі высакароднымі».
  «Забіць мой…?» «Не твая маці замяніла жэмчуг твайго бацькі з аміланітрыту на напоўнены вадой. Гэта быў ты. Калі ў яго здарыўся сардэчны прыступ, які ў канчатковым рахунку скончыўся смяротным зыходам, яна дала яму тры жамчужыны, шчыра перакананыя, што гэта сапраўдны прадмет. Пазней, калі я сутыкнуўся з ёй, яна падыграла ідэі, якую я сам прапанаваў, а менавіта замяніла першую жамчужыну фальшывай, якую яна ўжо схавала ў кішэні сваёй начной кашулі. У рэшце рэшт, тое, што заўважыў камердынер Старрыдж - ваша маці ўпусціла жамчужыну, а потым забрала яе - было, як здавалася, няшчасным выпадкам. Толькі пасля таго, як я загаварыў пра «пальмінг», яна зразумела, што можа зрабіць выгляд, што гэта быў наўмысны крок з яе боку. Да таго часу яна ведала, што ўсе жамчужыны ў дотах былі апрацаванымі, і больш за тое яна ведала, што чалавек, які зрабіў апрацоўку, быў ты. Гэта мог быць толькі ты. Але калі я выказаў здагадку, што адбылася замена, а вы прыкінуліся няведаннем, што яшчэ яна магла зрабіць, акрамя як сцвярджаць, што ўсё гэта яе рук? Яна прыкрывала сапраўднага злачынцу. Яна рызыкавала адпраўляюць на шыбеніцу дзеля сына. Яна паставіла пад пагрозу ўласнае жыццё, як і любая добрая маці, каб захаваць сваё дзіця».
  «Мая маці жадала смерці майго бацькі гэтак жа моцна, як і я», — сказаў Вернан. «Яна хацела забіць яго. Яна прыдумала "прывіды" ў нашым доме ў Найтсбрыджы з гэтай дакладнай мэтай на ўвазе.
  «Але жэмчуг з апрацаваным аміланітрытам быў вашым дотыкам, Вернан. Ты замахнуўся на тое, што задумала твая маці, і напоўніў доты свайго бацькі фальшывымі жэмчугамі. Іх не павінна было быць занадта складана стварыць. Усё, што вам трэба было зрабіць, гэта адарваць адзін канец сеткаватай гільзы, дастаць капсулу, прарабіць у ёй малюсенькую дзірачку, выліць нітрыт амілу, замяніць яго вадой, заляпіць дзірку, засунуць капсулу назад у гільзу і замацуеце канец. Тады ўсё было б гатова да, здавалася б, непазбежнага сардэчнага прыступу вашага бацькі. Калі ён з'явіўся, фальшывы жэмчуг не змякчыў яго наступствы».
  «Мая маці магла б зрабіць гэта так жа лёгка, як і я. У вас няма падстаў думаць, што яна не нясе адказнасці за падробкі, як яна сцвярджала».
  - У мяне ёсць падставы так думаць проста таму, што яна разбіла тры жамчужыны пад носам твайго бацькі. Не адзін. Тры. Яна сцвярджала, што толькі першы быў падробкай і што наступнымі двума яна спрабавала кампенсаваць няспраўнасць жамчужыны. Але навошта ёй гэта рабіць? Калі б яна ведала, што першая жамчужына не спрацуе, калі б гэта быў яе план на працягу ўсяго часу, яна магла б проста ўжыць гэтую адзіную фальсіфікаваную жамчужыну, дапусціць, каб яна не атрымалася, і пакінуць усё на гэтым. Ніхто не стаў бы разумнейшым, асабліва не сведка падзеі, а менавіта Старрыдж. Хутчэй за ўсё, яна паспрабавала яшчэ дзве жамчужыны, абедзве з якіх таксама былі апрацаваны, не ведаючы пра гэта да яе. Праўда ў тым, што твая маці не хацела смерці твайго бацькі. Ці, прынамсі, яна перадумала ў апошні момант. Ці не так, спадарыня?»
  Місіс Кармодзі апусціла галаву. «Я хацеў, каб Юстах пакутаваў. Я хацеў зрабіць яму балюча. Магчыма, у глыбіні душы я нават меў намер забіць яго. Але калі я ўбачыў, як ён ляжыць на падлозе калідора ў Tarleton Crescent, з чырвоным тварам, задыхаючыся, курчачыся ад болю... ну, я быў напоўнены непераадольным пачуццём сораму і шкадавання. Калі Старыдж – той добры чалавек – пайшоў прынесці Юстасу дот, я ведаў, што гэта было правільна. Я здзяйсняў забойства, але Старыдж прыносіў мне выратаванне. У мяне яшчэ быў шанец не дапусціць смерці Юстаха. Мая рука сапраўды дрыжала, калі я дастаў першую жамчужыну з нітрыту амілу, і таму я намацаў яе і выпусціў. Але дрыготка была столькі ж надзеі, колькі трывогі. Я ўсё яшчэ мог выкупіцца, падумаў я».
  «Вы спрабавалі выправіць тое, што зрабілі. Нажаль, хоць вы тады гэтага не ведалі, але ваш сын ужо пазбавіў вас такой магчымасці». Холмс зноў павярнуўся да Вернана. «Ты, хлопча, замяніўшы ўвесь жэмчуг на падробку, загадзя падарваў намаганні сваёй маці. Яна, усьвядоміўшы гэта пазьней, засталася тады безальтэрнатыўнай, як яна бачыла. Калі я кінуў выклік, усё, што яна магла зрабіць, гэта зрабіць выгляд, што замяніла першую жамчужыну фальшывай, зрабіўшы яе агентам смерці твайго бацькі, а не цябе. Перад гэтым яна прыняла меры засцярогі, замяніўшы пакінутыя падробленыя жамчужыны ў скрынцы з дотамі на сапраўдныя, яшчэ адна мера, каб схаваць ваша злачынства і абараніць вас.
  - Але калі ты ведаў усё гэта ў той час, - сказаў Вернан, - чаму ты нічога не сказаў?
  «Таму што я не ведаў, не з упэўненасцю. Цытую аднаго доктара Бёрнэла, урача агульнай практыкі Бэтчфілда: «Заднім чынам носіць акуляры». У мяне было здагадка аб праўдзе, але нават тады я лічыў, што твае дзеянні былі ў пэўнай ступені апраўданыя абставінамі. Яўстафій Агіус быў жудасным злыднем, і калі двое самых блізкіх яму людзей, двое, якія штодня пакутавалі ад яго пастаянных здзекаў і лаек, змудрыліся паміж сабой, каб прывесці да яго смерці... ну, хіба гэта не была справядлівасць у нейкай форме? Справядлівасць, якая пераўзыходзіць любыя законы краіны?»
  Холмс зрабіў паўзу, яго твар быў цвярозым і сумным.
  - Канечне, - сказаў ён, - з той самай цьмянай рэтраспекцыяй, якую цяпер скарэкціруюць лінзы наступных падзей, я магу выразна бачыць, што ты таксама ўдзельнічаў у ранейшым інцыдэнце, Вернан. Мая ўвага да справы Гектара Робінсана завастрылася. Уотсан, калі вы вернецеся ў думках да нашага знаходжання ў школе Сэлтынгс-Хаўс у восемдзесят дзевятым годзе, вы ўспомніце, як я прымусіў вас вырвацца з эллінга, у якім быў зняволены злашчасны Робінсан.
  — Я добра памятаю, — сказаў я. «У рэшце рэшт я змог адчыніць дзверы, калі не без пэўных цяжкасцей».
  «І я ўслых задумаўся, ці не мог Робінсан зрабіць тое ж самае. Магчыма, мог бы, калі б нехта яму не перашкаджаў».
  «Хтосьці? Вы маеце на ўвазе…?»
  - Выкажам здагадку, што жаласныя крыкі Робінзана аб дапамозе не застануцца непачутымі. Выкажам здагадку, што аднакурснік выйшаў да эллінга і, калі Робінсан паспрабаваў вызваліцца, вырашыў зачыніць дзверы звонку. Робінзон штурхнуў і напружыўся дарэмна, пакуль гэты іншы, мацнейшы вучань стойка супраціўляўся яму, пакуль нарэшце палонны не здаўся, паддаўшыся пераахаладжэнню і знясіленню».
  «Чаму гэта абавязкова быў я?» - сказаў Вернан. «Што можа прымусіць вас зрабіць такую здагадку?»
  - Нічога асаблівага, - адказаў Холмс, - акрамя драбнюткіх дэталяў, якія ў той час не падаліся мне важнымі. Гэта тое, што сказаў твой настаўнік Раге. Ён згадаў, што на наступную раніцу пасля таго, як вас з Робінсанам прымусілі бегаць кругі пад дажджом, ён знайшоў ваш набор для рэгбі, які вісеў на канцы вашага ложка, яшчэ вільготны. Сама па сабе, магчыма, не мае значэння. Цяпер, аднак, я думаю, што гэта мае вялікае значэнне. Безумоўна, прыкладна праз шаснаццаць-сямнаццаць гадзін пасля падзеі камплект для рэгбі ўжо высах. Той факт, што яго не было, сведчыць аб тым, што вы зноў надзелі яго пазней і пайшлі ў шторм у ім».
  «А навошта мне гэта рабіць?»
  «Каб не вяртацца потым у ложак і не спаць у мокрай піжаме», — проста сказаў Холмс. «Што да таго, чаму вы ўвогуле выйшлі, вы жылі ў інтэрнаце, у тым ліку з Робінсанам. Калі майстар гульняў Ёўэл прыйшоў абудзіць хлопчыка пасля адключэння святла, ён быў бы ўтойлівым, але, магчыма, ён быў недастаткова ўтойлівым. Ён ненаўмысна разбудзіў аднаго са спячых, які зрабіў выгляд, што ўсё яшчэ спіць, але потым, калі настаўнік і хлопчык сышлі, устаў з ложка і пацягнуўся за імі. Магчыма, яго прычынай была проста цікаўнасць, альбо ён зразумеў, што Робінсан атрымае далейшае пакаранне, і хацеў пераканацца ў гэтым з першых вуснаў».
   «Такім чынам, я быў злы на Гектара, ці не так? Але не ён мяне пакараў. Гэта быў містэр Ёўэл. Вядома, я павінен быў злавацца на яго ".
  - Цябе б наогул не пакаралі, Вернан, калі б не твой высакародны жэст у адносінах да Робінсана на полі для рэгбі. Недзе ў душы ты крыўдзілася на яго за гэта. Магчыма, вы таксама крыўдзіліся на сябе. Нішто так не прымушае чалавека адчуваць сябе дурным, як калі яго прымушаюць пакутаваць за яго добрыя намеры. У любым выпадку, было б вялікае задавальненне бачыць, як Робінзона яшчэ раз пакаралі, на гэты раз самастойна. Гэта была б добрая нагода пазларадзіцца».
  «Зладаць? Тады як жа я абараняў Гектара пазней, пасля яго смерці, калі Уят і П'ю здзекаваліся з яго? Вы там былі. Вы гэта бачылі самі. Я атрымаў пабоі ад яго імя. Наўрад ці мае дзеянні былі дзеяннямі таго, хто раней цешыўся сваім няшчасцем».
  - Улічваючы тое, што вы рабілі ў элінгі, - сказаў Холмс, - я не здзіўлюся, калі б вы далікатна паставіліся да Гектара Робінсана. Уайят і П'ю закранулі нервы, і вы накінуліся. У вас тады не было поўнага кантролю над сваімі эмоцыямі, як здаецца цяпер».
  - Нават калі выказаць здагадку, што ўсё гэта праўда, - сказаў Вернан, - а я не сцвярджаю, што гэта праўда, што б я атрымаў ад таго, каб зачыніць дзверы перад Гектарам?
  «Я паняцця не маю, ці была прычына гэтага ўчынку чыстая злосць ці проста капрыз. Свядомасць трынаццацігадовага юнака - гэта вір супярэчнасцей і неадгаданых памкненняў. Жорсткасць яму не чужая. Але ці не бачым мы тут з табой, Вернан, магчымы генезіс большых жахаў? Прадчуванне таго, што будзе?»
  Я вярнуў позірк на Вернана Агіуса. Я глядзеў на яго ў зусім новым святле. Ён сядзеў там, рабіў усё магчымае, каб выглядаць няўважлівым і аддаленым, але пад усім гэтым, у яго бледна-блакітных вачах, я ўбачыў зменлівыя цені, цёмныя мігаценні, падобныя на сілуэты акул у марской вадзе; у гэтай яго радаснай усмешцы самазадаволенасць, якая межавала з пагардай.
  - Я памыляюся, Вернан? - сказаў Холмс. «Маліцеся, скажыце мне, што я памыляюся».
  Вернан глыбока ўздыхнуў. "Вы -"
  «Не памыліўся», - сказала маці, перш чым ён паспеў скончыць. «Вернан, мой дарагі, няма сэнсу больш хітраваць. Няма сэнсу ні для аднаго з нас». Яе рот быў сціснутай, змрочнай лініяй. «Я ведаю, што ты такое. Ведаю даўно. Я спрабаваў ігнараваць гэта. Я, насуперак надзеі, спадзяваўся, што ва ўсім вінаваты твой бацька і што з часам ты перарасцеш грубасць, якую ён прывіў табе спадчыннасцю ці ўласным прыкладам. Вы навучыліся хаваць гэта і змаглі зрабіць сябе прывабным, нават ганаровым. Аднак усё сказана і зроблена, ты ўсё яшчэ сын Юстафія Агія. Ва ўсякім разе, ты горшы за яго. Яго жорсткая паласа згарнулася ў вас у цёмную жылу бязбожнасці».
  «Мама, не кажы так».
  - Я не хачу гэта казаць, Вернан, але гэта праўда. Вы, як кажа містэр Холмс, прытрымалі дзверы, каб хлопчык, Гектар Робінсан, не змог уцячы?»
  «Мама, я…»
  «Вы?»
   Яна ўтаропілася на яго. Яе сын глядзеў у адказ. Потым апусціў позірк.
  «Так, мама. Я зрабіў».
  «Чаму?»
  «Я… я, шчыра кажучы, не ведаю. Містэр Холмс мае рацыю. Я прачнуўся, калі містэр Ёўэл прыйшоў за Гектарам. Я пераапрануўся ў форму для рэгбі і пайшоў за імі да элінгі, трымаючыся на адлегласці. Але я зрабіў гэта не для таго, каб злараднічаць, містэр Холмс у гэтым памыляецца. Хутчэй, мае матывы былі чыстымі, прынамсі з пачатку. Я меў на ўвазе, што Гектара можа зноў спатрэбіцца выратаванне. Сапраўды, гэта было маім чаканнем і маім намерам. Але потым, калі надышоў час, калі містэр Ёўэл зачыніў яго ў лодкавай навесе і сышоў... нешта проста пстрыкнула ў маёй галаве. Я падумаў… Я падумаў, чаму б проста не пакінуць маленькага нямоглага нягодніка там, дзе ён быў? Чаму я ўвесь час ратаваў яго? Чаму я працягваў падвяргаць сябе ўсім гэтым непрыемнасцям без вялікай мэты? Супрацьстаянне містэру Ёўэлу, як казаў містэр Холмс, прынесла мне такое ж пакаранне, як і Гектар, які цэлую гадзіну бегаў па гульнявым полі пад дажджом. Чаму я мушу пакутаваць толькі таму, што пакутаваў ён? А чаму б яму не пацярпець яшчэ крыху? Я доўга стаяў пад гэтым ліўнем, разважаючы над гэтым, і нават калі я гэта зрабіў, Гектар пачаў штурхаць дзверы, спрабуючы выйсці. Гэта вырашыла мяне. Нельга даць яму ўцячы. Ён павінен застацца там і сачыць за справай. Містэр Ёўэл у рэшце рэшт вернецца за ім, ці не так? Але тым часам ён павінен заплаціць увесь штраф. Я паняцця не меў, што вада ва ўваходзе падымаецца, або што Гектар можа памерці з-за маіх дзеянняў. Але я таксама не шкадую аб зробленым. Не зусім».
  «І ты вінаваты ў нядаўніх гадасцях? Кот? Ота? Не згадаць – крый божа – Ісідара? Не хлусі мне зараз, Вернан.
  Маці зірнула на яго шукаючым, сумным позіркам. Вернан, здавалася, зморшчваўся перад ім, як сухі ліст перад полымем.
  "Ён таксама бачыў гэта ўва мне", - сказаў ён. «Прафесар. Ён бачыў тое, што бачыў ты. Калі ён упершыню папрасіў мяне адкласці сваё месца ў Кембрыджы і вучыцца ў яго на працягу года, я быў усцешаны. Магчыма, ён мне не падабаўся, але я ведаў, наколькі ён паважаны ў акадэмічным свеце. Я думаў, што частка яго бляску можа сацерціся і з мяне. Аднак неўзабаве я зразумеў, што я сам быў аб'ектам вывучэння. Напэўна, ён здагадаўся, хто забіў ката і твайго Ота. Ён спрабаваў высветліць, хто я, што за істота. Усе тыя гадзіны, якія мы праводзілі разам у бібліятэцы, ён нібыта вучыў мяне, але ўвесь гэты час я была для яго не больш чым амёбай на прадметным шкле мікраскопа. Раз-пораз я лавіў, як ён глядзеў на мяне, пільна ўтаропіўшыся, насупіўшы лоб. Здавалася, што ён бачыць мяне наскрозь. Убачыце мяне . Ён збіраўся данесці мяне, я быў упэўнены. Рана ці позна ён збіраўся адкрыць табе праўду пра мяне, а потым... - голас Вернана стаў хрыплым ад эмоцый. «І што б вы тады пра мяне падумалі? Вы б пагарджалі мной. Вы б мяне адмовілі. Я не мог гэтага дапусціць, мама. Я не вытрымаў. І так…»
  «І таму Ісідор павінен быў памерці», — сказала місіс Кармодзі.
  «Гэта было лёгка. Пасля ката і сабакі – лёгка. Ён вяртаўся з аднаго са сваіх візітаў у Дэнбі ў лес. Я чакаў. Ён мяне нават не бачыў. У мяне быў нож. Я выскачыў на яго ззаду. Усё скончылася за лічаныя секунды».
   «А потым вы апаганілі яго цела. Выкарыстанне зубных пратэзаў Fitch, у першую чаргу».
  «У асноўным з дапамогай нажа, каб схаваць першапачатковую рану і зрабіць так, каб яна здавалася часткай расколу. Але так, з пратэзамі таксама. Я іх прысвоіў менавіта для таго, каб пакінуць сляды ад зубоў».
  Місіс Кармодзі адхілілася ад сына. Яна быццам упершыню бачыла яго - бачыла ў яго знешнасці тое, што ён доўга таіў у сабе.
  - Мама, - сказаў Вернан, - ён быў недастаткова добры для цябе.
  "Я думаю, што я павінна быць суддзёй аб гэтым", - холадна адказала яна. «Наколькі гэта каштуе, я адчуваў, што Ісідор быў дастаткова добры для мяне. У гэтага чалавека былі недахопы, але пасля Яўстафія Агія ён быў пазітыўным святым. Ён прыняў нас. Ён паказаў нам дабрыню. О, Вернан. Тое, чым ты стаў - тое, што ты ёсць - гэта не тое, чаго я б табе пажадаў. Не тое, чаго пажадае любая маці. Сын мой, сын мой!»
  У словы Вернана ўвайшла ўмольная нотка. «Мама, ты ўсё яшчэ любіш мяне, ці не так?»
  «Як я магу?» - адказала яна са строгім, як камень, тварам. «Як я магу цяпер?»
  Твар хлопчыка апусціўся. Ён пакруціўся, быццам місіс Кармодзі атрымала фізічны ўдар. Ён пахіснуўся на нагах. Яго позірк блукаў па пакоі, нарэшце спыніўся на Джоне Дэнбі каля акна.
  - Ты, - прашыпеў ён, ткнуўшы ў яго ўказальным пальцам.
  Пустэльнік запытальна прыклаў руку да ўласных грудзей. «Я? Што я зрабіў?»
   «Я не грэбую містэрам Холмсам яго сённяшнімі дасягненнямі. Ён толькі са сваім звыклым апломбам выканаў свой прафесійны абавязак. Я таксама не маю нічога супраць спадара Басу. Ён прытрымліваўся свайго журналісцкага інстынкту і ганяўся за гісторыяй. Што да доктара Ватсана, то ён і ёсць доктар Ватсан, ад Босуэла да Шэрлака Холмса. Двое неразлучныя. Але вы... Чаму вы не змаглі проста сыграць тую ролю, якую я вам даручыў? Чаму ты не мог быць проста праклятым юканскім канібалам і ўзяць на сябе віну за смерць майго айчыма, як ты павінен быў? Ты ўсё сапсаваў».
  Вернан прыдзіраўся да адзінага чалавека ў пакоі, над якім ён усё яшчэ мог адчуваць сябе вышэйшым. Больш ён не быў адважным праціўнікам хуліганаў. У хвіліну жахлівай паразы, калі ўсе надзеі, якія ён калі-небудзь меў, былі разбітыя, а ўсё, што яму было дарагое, разбуралася, ён сам стаў хуліганам. Ён быў больш сынам свайго бацькі, чым калі-небудзь.
  Раптам ён кінуўся на Дэнбі, па дарозе выхапіўшы з пісьмовага стала срэбны нож для адкрыцця лістоў. Ён быў хуткі, пераадольваючы дыстанцыю ўсяго за пару секунд. Яго намер не мог быць больш відавочным або больш смяротным.
  Спалохаўшыся, я намацаў свой рэвальвер. Холмс, які быў далей ад Дэнбі, чым я, перахапіў Вернана.
  Аднак бліжэй да Дэнбі, чым абодва з нас, і хутчэй ад адзнакі быў Басу. Ён кінуўся паміж маладым чалавекам і сваёй мішэнню, прыняўшы стойку баксёра, вага на задняй назе, кулакі ўверх. Я ледзь убачыў удар. Гэта быў хуткі, як удар кобры, і разбуральны, як удар мула. Адразу Вернан ляжаў на падлозе, на халодным паветры. Нож для адкрыцця лістоў выслізнуў з яго няскручаных, знясіленых пальцаў.
   Місіс Кармодзі спакойна ўзяла мопса са сваіх каленяў і паднялася на ногі. Прыціснуўшы сабаку да грудзей, яна кінулася да дзвярэй.
  - Калі Вернан прыйдзе ў сябе, - сказала яна Холмсу, - калі ласка, загадайце, каб яго неадкладна выдалілі з дому. Я ніколі больш не хачу яго бачыць».
  З гэтымі словамі, нават не зірнуўшы на сына без прытомнасці, яна знікла.
  OceanofPDF.com
   Раздзел дваццаты
  ПРЫВІД, ЯКІ НІКОЛІ НЕ АДПАЧЫВАЕ
  
  ТУ той вечар, калі паліцэйская фурманка ад'язджала ад Грэйшотт-Грэндж з панурым Вернанам Агіусам у кайданах у якасці грузу, я ўдзельнічаў у кароткай размове паміж Басу і Дэнбі. Яны стаялі каля ўваходных дзвярэй Грэйнджа, як і Холмс і я. Цяпер, калі справа была вырашана, мы ўсе рыхтаваліся сыходзіць.
  «Ты, чорт вазьмі, ледзь не зарэзаў сябе там, Басу», - сказаў пустэльнік.
  «Я ведаю».
  «Ты ўжо двойчы рызыкаваў сваёй шыяй, каб прыйсці мне на дапамогу».
  Басу адказаў сарамлівай усмешкай. "Я б зрабіў тое ж самае для любога", - сказаў ён, паўтараючы свой каментар з ранейшага выпадку.
  «А ты б?»
  «Ну, скажыце так. У мяне няма жадання ўваходзіць у звычку».
  Дэнбі разважаў, потым працягнуў руку. Басу страсянуў.
  «Вы заслужылі маё прабачэнне і многае іншае», — сказаў Дэнбі.
   "Я рады гэта чуць", - сказаў Басу.
  «Але больш ніякіх артыкулаў пра мяне, калі хочаце».
  «Нават ні аднаго? Я жадаю развеяць любыя апошнія канатацыі канібалізму, якія ўсё яшчэ трымаюцца за вамі, і не толькі гэта, але і абвясціць вашу невінаватасць у забойстве прафесара Кармодзі, як гэта ўстаноўлена не менш свяцілам, чым Шэрлак Холмс.
  «Вы не думаеце, што гэта толькі прывядзе да новых непрыемнасцяў?»
  «Не, калі я раблю сваю працу належным чынам».
  «Ну, калі вы лічыце, што гэта дапаможа...»
  «Прэса мае ўладу, містэр Дэнбі, — сказаў Басу, — якая, калі ёю карыстацца з розумам, можа тварыць цуды».
  «Я ўсё роўна зраблю меры засцярогі і пераеду ў іншую частку краіны, калі вы з гэтым не супадаеце. Гэтыя твае цуды могуць даць адваротны вынік, у рэшце рэшт, як і раней. Акрамя таго, у мяне няма жадання зноў звязвацца з такімі, як Патрык Хескет».
  «Дай мне ведаць, куды ты ідзеш, каб я магла знайсці цябе, калі спатрэбіцца».
  «Магчыма», - сказаў Дэнбі. Ён павярнуўся, нібы збіраючыся сысці.
  - Дэнбі, - сказаў я, - ты ўпэўнены, што бяспечна вяртацца ў сваю каюту? Хескет і іншыя могуць падпільноўваць вас.
  «О, я больш ніколі туды не вярнуся, доктар. Я знайду дзе-небудзь яшчэ, каб пераначаваць, а раніцай пачну новыя пошукі пашы. Аднак дзякуй за клопат. І я дзякую вам, містэр Холмс, за вашу дапамогу ва ўсім гэтым.
  Сказаўшы гэта, Дэнбі пакрочыў праз газон, цьмяная постаць у месячным святле. У апошні момант ён азірнуўся і адсалютаваў нам траім. Мы адказалі ўзаемнасцю, а потым ён знік, яго сілуэт растаў у цемры лесу.
   Хатні чатырохколавы аўтамабіль быў аддадзены ў наша распараджэнне і чакаў, каб адвезці нас назад у Хаслмір, яго двайныя ліхтары гарэлі. Калі мы ўтрох караскаліся на борт, я заўважыў, што Холмс выглядаў заклапочаным.
  «Вядома, цяпер ты можаш расслабіцца, Холмс», — сказаў я, калі кіроўца махнуў каня па баку і карэта пакацілася. «Ваша праца зроблена. Вы атрымалі яшчэ адзін прыкметны трыумф».
  «Я так, Ватсан?»
  «Я павінен сказаць, што гэта бясспрэчна. Хутка забойца апынецца за кратамі. Невінаваты быў зняты з віны. Чаго яшчэ жадаць?»
  - Забойца, якому не споўнілася васямнаццаці гадоў, - сказаў Холмс. «Дастаткова стары, хоць бы на некалькі месяцаў, каб быць павешаным за свае злачынствы. Наўрад ці гэта самы прыемны вынік». Ён сумна ўздыхнуў.
  - Місіс Кармодзі сама сказала гэта, містэр Холмс, - сказаў Басу. «Як вы маглі прадухіліць смерць прафесара Кармодзі? Вы не экстрасэнс. У вас няма крыштальнага шара, які можа прадказаць будучыню».
  «Я павінен быў давяраць сваім высновам, Басу. Вернан Агіус быў гнілы да глыбіні душы. Ён паказаў гэта як у Сэлтынгс-Хаўсе, так і, больш адкрыта, праз год з удзелам у смерці бацькі. У мінулым выпадку я не мог дакладна даведацца, што ён ці хто-небудзь прытрымаў Гектару Робінсану дзверы элінгі, і мяне прабачаюць за тое, што я не працягваў гэтае пытанне. У апошні раз, аднак, я даў Вернану магчымасць сумнявацца, калі і логіка, і інстынкт казалі мне адваротнае. Пакуль я блукаў па свеце пасля, падчас у той перыяд, калі я нібыта быў мёртвы, я не раз думаў пра хлопчыка. Я спадзяваўся, што імпульс, які прымусіў яго пераканацца ў смерці бацькі, быў аднаразовым. Мне падабалася думаць, што гэта было аддадзена ў глыбіні яго душы, каб ніколі не ўсплыць».
  - Вы сказалі Уігінсу, што з дому Агіюсаў быў выгнаны злы дух, - сказаў я. «У той час я меркаваў, што вы мелі на ўвазе, метафарычна, Юстаса, але на самой справе вы мелі на ўвазе Вернана».
  «І экзарцызм не быў такім дбайным, як павінен быў быць».
  «Вернан Агіус быў чалавекам, які ствараў уражанне цноты і прыстойнасці. Я сам не бачыў міма гэтага да карупцыі ўнізе».
  — Я таксама, — сказаў Басу. «Я наўрад ці магу сцвярджаць, што добра ведаў хлопчыка, але ён уразіў мяне як кожны сантыметр ідэальнай, непадкупнай маладосці».
  «Пры ўсёй павазе да вас абодвух, джэнтльмены, — сказаў Холмс, — вы — гэта вы, а я — гэта я. Тое, што можа пазбегнуць увагі іншых, не павінна пазбегнуць майго».
  - Ты можаш ганіць сябе колькі заўгодна, стары дружа, - сказаў я ўгаворваючы. «Гэта, на мой погляд, неапраўдана».
  Басу кіўнуў у знак згоды.
  Грэйшотт Грэйндж адступаў за намі. Холмс агледзеў вакол сябе завешаныя змрокам лясы, калеіну прасёлкавай дарогі, цёмнае неба.
  - Чалавек можа і не верыць у звышнатуральнае, - сказаў ён нарэшце, - але, тым не менш, яго мучаць фантомы. Шкадаванне - гэта прывід што ніколі не адпачывае. Яно бразгае сваімі ланцугамі і шэпча на вуха сваю сумную скаргу ўвесь час, аж да самай смерці, і нельга не слухаць».
  «Холмс...»
  - Не, - сказаў ён больш прыглушана, быццам не чуючы мяне, - нельга не слухаць.
  OceanofPDF.com
  Джэймс Лаўграў - аўтар бэстсэлера " Эпоха Одзіна" па версіі New York Times . Ён уваходзіў у шорт-ліст Прэміі Артура К. Кларка і Мемарыяльнай прэміі Джона У. Кэмпбэла, а таксама рабіў рэцэнзіі на мастацкую літаратуру для Financial Times . Ён аўтар кніг Firefly: The Ghost Machine, якія атрымалі прэмію Dragon, Firefly: The Magnificent Nine і Firefly: Big Damn Hero з Нэнсі Холдэр. Ён напісаў шмат вядомых раманаў пра Шэрлака Холмса, у тым ліку «Шэрлак Холмс і калядны дэман» і працяг «Сабакі Баскервіляў», «Шэрлак Холмс і пачвара Стэплтанаў» . Ён жыве ў Істбарне ў Вялікабрытаніі. OceanofPDF.com
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список

Кожевенное мастерство | Сайт "Художники" | Доска об'явлений "Книги"