Фаулер Крістофер : другие произведения.

Самотня година (Браянт і Мей, №16)

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:
Школа кожевенного мастерства: сумки, ремни своими руками
 Ваша оценка:

  
  
  Одинокий Годину
  
  КРІСТОФЕР ФАУЛЕР
  
  
  
  Зміст
  
  
  
  1. ЛЕТЮЧІ МИШІ
  
  2. ЗВІТ
  
  3. ПІСТОЛЕТ
  
  4. РИТУАЛ
  
  5. БУРЯ
  
  6. СУД
  
  7. ОБРЯД
  
  8. ГАРУСПИК
  
  9. ПОРЯТУНОК
  
  10: ВІТРЯК
  
  11: ТРУП
  
  12: КАВА
  
  13: ПІДКЛЮЧЕННЯ
  
  14: ОДИН
  
  15: ПЕРЕРВА
  
  16: МЕТА
  
  17: БУДИНОК
  
  18. КОНФІДЕНЦІЙНІСТЬ
  
  19: ЗМІНА
  
  20: ТЕКСТ
  
  21: НІЧ
  
  22: ГРАВЕЦЬ
  
  23: СЕКРЕТ
  
  24: СПОГАД
  
  25: ПІЗНО
  
  26: ПОЛУМ'Я
  
  27: СЦЕНАРІЙ
  
  28: ЗА ЛАШТУНКАМИ
  
  29: ПРИЙОМ
  
  30: КОНТАКТ
  
  31: УАЙТЧЕПЕЛ
  
  32: БАГАТИЙ
  
  33: FLÂNEUR
  
  34. КОДЕКСИ
  
  35: ЖИВОПИС
  
  36: РЕЗЕРВУАР
  
  37: ЛІКАРНЯ
  
  38: ЗНИКЛИЙ БЕЗ ВЕСТИ
  
  39: ШПИГУН
  
  40: СОЛДАТ
  
  41: БЛИЖЧЕ
  
  42: ТОКСИЧНИЙ
  
  43: М'ЯСО
  
  44. КРАДІЖКА ЗІ ЗЛОМОМ
  
  45. КОРУПЦІЯ
  
  46: ЗАРУЧНИК
  
  47: ЧАТ
  
  48. АРЕШТ
  
  49: ЗАКІНЧЕННЯ
  
  50: НАСТУПНИЙ
  
  ПОДЯКИ
  
  
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  ІНФОРМАЦІЯ ПРО АВТОРА
  
  Крістофер Фаулер - автор понад сорока романів (у шістнадцяти з яких розповідається про детективах Браянта і Мей та Відділі з розслідування особливо тяжких злочинів) та багатьох збірок оповідань. Багаторазовий лауреат премії, в тому числі бажаного CWA "Кинджал у бібліотеці", Кріс також написав сценарії, відеоігри, графічні романи, аудіоспектаклі і два гучних мемуара, "Рознощик газет" і "Кіношний фрік"............."............." Його остання науково-популярна книга - "Книга забутих авторів". Кріс ділить свій час між лондонським Кінгс-Крос і Барселоною. Ви можете дізнатися більше, відвідавши веб-сайт і підписавшись на нього у Twitter.
  
  OceanofPDF.com
  
  Також автор : Крістофер Фаулер,
  
  з участю Брайанта і Мей
  
  БУДИНОК В ПОВНІЙ ТЕМРЯВІ
  
  ВОДНА КІМНАТА
  
  СІМДЕСЯТ СІМ ГОДИН
  
  ДЕСЯТИСЕКУНДНАЯ СХОДИ
  
  БІЛИЙ КОРИДОР
  
  ВІКТОРІЯ ЗНИКАЄ
  
  БРАЙАНТ І МЕЙ НА ВОЛІ
  
  БРАЙАНТ І МЕЙ ЗІЙШЛИ З РЕЙОК
  
  БРАЙАНТ І МЕЙ І ПАМ'ЯТЬ ПРО КРОВ
  
  БРАЙАНТ І МЕЙ І НЕВИДИМИЙ КОД
  
  БРАЙАНТ І МЕЙ – КРОВОТОЧИТЬ СЕРЦЕ
  
  БРАЙАНТ І МЕЙ – ПАЛАЮЧИЙ ЛЮДИНА
  
  БРАЙАНТ І МЕЙ – ДИВНИЙ ПРИЛИВ
  
  БРАЙАНТ І МЕЙ – ДИКА ПАЛАТА
  
  БРАЙАНТ І МЕЙ – ДЗЕРКАЛЬНИЙ ЗАЛ
  
  Короткі Оповідання
  
  БРАЙАНТ І МЕЙ – СЛАВА ЛОНДОНА
  
  Мемуари
  
  РОЗНОЩИК ГАЗЕТ
  
  КІНОШНИЙ УРОД
  
  Для отримання додаткової інформації про Крістофері Фаулере і його книгах відвідайте веб-сайт за адресою: www.christopherfowler.co.uk
  
  Твіттер: Своєрідний
  
  OceanofPDF.com
  
  Присвячується Дарреллу і Леслі бонвіванам
  
  OceanofPDF.com
  
  У світі є два місця, де чоловіки можуть найбільш ефективно зникати – Лондонський сіті і Південні моря.
  
  ХЕРМАН МЭЛВИЛЛ
  
  Всі чудеса знаходяться в двох кроках від вокзалу Кінгс-Крос.
  
  РУТУР МСІМ'ЯНКА
  
  OceanofPDF.com
  1
  ЛЕТЮЧІ МИШІ
  
  Уривок з сценарію пішохідного гіда Артура Брайанта 'Своєрідний Лондон" (Хемпстед-Хіт, 2 години, міцна взуття)
  
  Нічний Лондон - це море багряних очей.
  
  Подивіться – ви можете побачити всюди. Вони дивляться вниз з беззвездного неба, згруповані так само щільно, як шпильки на карті сузір'їв. Вони відзначають верхівки кранів, які дрейфують у нічних течіях і крадуться по місту, як металеві богомоли, завжди відкривши один червоний очей, щоб спостерігати за вулицями.
  
  Журавлі - вірна ознака того, що, що б ви не читали або чули про зворотне, Лондон процвітає. Лондон завжди процвітає із-за того, де він знаходиться, яким він був і яким став, величезний будинок для майже дев'яти мільйонів чоловік.
  
  Пані та панове, мене звуть містер Артур Брайант, і я буду вашим гідом по нічному мегаполісу. Якщо дивитися звідси, з Хемпстед-Хіт, то магістралі Лондона переплетені, як вени. Он там знаходиться серце міста, площа Пікаділлі, електрична сонячна спалах, яка стирає добовий цикл, її діоди розганяють тіні і відганяють зловмисників. Хто б міг подумати, що командос з Піккаділлі, ці веселі дівчата, які ховалися під арками на північній стороні цирку, будуть витіснені світиться рекламою гамбургерів?
  
  Але подивіться, недалеко звідси є ділянки, темні, як втрачені сторінки історії. Гайд, Грін, Риджентс, Баттерсі, нічні парки відсутні на карті освітлення Лондона. Ми стоїмо на північ від них, на самому великому і темному пустирі з усіх: Хемпстед-Хіт.
  
  Колись вересова пустка була густим лісом, будинком для доісторичних племен, полювали на кабанів. Римляни проклали через неї дорогу, і ті, хто боявся Чорної Смерті, ховалися на ній. У 1584 році був побудований величезний маяк, щоб попередити нас про висадку іспанської армади. Тут ріс такий величезний в'яз, що всередині нього були сорок дві сходинки, що ведуть на оглядовий майданчик, на якій могли розміститися двадцять спостерігачів. Всякий раз, коли пророкували кінець світу, лондонці приходили на пустку. Бунтівники Гордона прямували сюди, але їх відволікло безкоштовне пиво в готелі "Іспанці". Зустрічалися літературні клуби, билися дуелянти, а під час Великої чуми сюди перенесли зал суду під полотном, створивши 'Прогулянку суддів'. Донині в хіті, як і раніше проводяться святкові ярмарки, а 'Хэмпстеды' як і раніше на жаргоні римуються з позначенням зубів.
  
  Нічні дами зазвичай зустрічалися в сутінках на стежинах в пустки. Вони приходили, збройні інфрачервоними камерами, детекторами руху, світяться паличками, блокнотами і фляжками з чаєм. Взимку вони зустрічалися лише раз в місяць із-за зниження нічної активності. Сьогодні ввечері вони зібралися незвично пізно, тому що повинно було бути безхмарне небо і повний місяць, а зміна Памели в лікарні закінчувалася тільки в 2.00 ночі.
  
  Матильда була там першою, тому що завжди приходила раніше. Вона працювала волонтером в місцевій службі порятунку дикої природи, що означало готовність відвезти його в лікарню для тварин опівночі, так що подібний вид діяльності здавався їй абсолютно нормальним. Спарроу ще не з'явився, але було чути, як він продирається крізь підлісок на відстані ста ярдів. Памела прибула зі спортивною сумкою за спиною і світлодіодним ліхтариком на пов'язці. Вона була їх самопроголошеним лідером, тому що була найстаршою і досвідченою. Останнім часом вона стала настирливої, тому що життя почала розчаровувати її. У Спарроу було симпатичне личко, але, здавалося, ніщо не могло скинути вагу. Матільда хотіла як краще. Всі троє були одягнені в чорне і говорили тихо, як секретні агенти на нічному завданні.
  
  'Це, мабуть, Спарроу,' припустила Памела, прислухаючись до тріску сухих гілок, що летять в їх бік. 'Вона сліпа, як сам-знаєш-що, і не дуже-то легко тримається на ногах.
  
  'Нас тільки троє? - Спитала Матільда. 'Де решта? Що сталося з тією жінкою з тривожним носом?
  
  'Ніякого почуття відповідальності'. Памела поставила свою сумку. 'Я не розумію, навіщо люди підписуються на щось, якщо вони не збираються доводити це до кінця. Місіс Хардвік перестала приходити, навіть не питаючи вашого дозволу.
  
  'Вона потрапила в лікарню,' сказала Матильда.
  
  'Вона могла б сказати мені.
  
  'Вона не виходила звідти.
  
  'О.' Памела сторопіла. 'Я не знала, що вона хвора.
  
  'Її там не було. Вона взяла буряковий салат для подруги і підхопила сепсис на візку.
  
  Поряд з ними в каскаді зламаних гілок з'явився Спарроу. 'Ми єдині? Думаю, для більшості вже занадто пізно. У них немає можливості повернутися додому. Вона змахнула з грудей шматочки кори. 'Я піднялася на цей пагорб на велосипеді. У мене ікри як бетонні.
  
  'Що це за дивний запах?' запитала Памела.
  
  'Мабуть, це я. 'Спарроу перевірила свою сумку. 'У мене є вегетаріанська карбонара в пластиковій упаковці, але відкинута кришка.
  
  'Якщо ми хочемо знайти зимовий сідало, нам слід прилітати в сутінках", - сказала Матільда. 'Краще, коли колонія активна'.
  
  'Ми вже знаємо, де знаходиться колонія,' пояснила Памела. 'Нам потрібно нанести на карту місця гніздування. Я знаю, що вже пізно, але ви обидва сказали, що не заперечуєте приходити в будь-який час ночі. Воробей, ти не зміг би наробити більше шуму, навіть якщо б приїхав на JCB.'
  
  Спарроу прибрала листя гостролиста зі своїх волосся. - Я нічого не могла з собою вдіяти. Нові контакти. У мене є запасні. Я збилася з шляху.
  
  Тобі не потрібно було створювати нову. Ми не повинні були нічого порушувати. Памела похитала головою. Незграбний і прагне догодити, Спарроу був схожий не стільки на крихітну пташку, скільки на лабрадора, якого занадто довго тримали в маленькій квартирці.
  
  Памела повернулася до Матильди. 'Ми повинні представити наш план дій щодо збереження біорізноманіття до кінця тижня, інакше ми не зможемо претендувати на фінансування. LBG отримає все.
  
  Лондонська група кажанів невпинно працювала над захистом столичної популяції ноктулей, пипистрелей, серотинов, кажанів Наттерера і Добентона, але існувало багато інших груп-ізгоїв, однією з яких були Дами Ночі.
  
  Щонайменше ще дев'ять організацій були розкидані по усьому Великому Лондону від Остерли-парку до Окслес-Вуда, і їх члени могли проявляти крайню територіальні. Ця група починалася як привід, щоб втекти від чоловіків, партнерів і дітей, але перетворилася на благодійну діяльність, яка включала організацію опівнічних прогулянок, веселих пробіжок, запливів і досліджень кажанів. Памела була невтомна, що робило її стомлюючої.
  
  'Вже так пізно. 'Матильда порилася в рюкзаку у пошуках чого-небудь випити. 'Звичайно я не встаю в цей час. Ти не сумуєш за сну?
  
  'У мене безсоння. 'В устах Спарроу це прозвучало так, ніби ти щось її підхопити.
  
  "Ти знаєш, що Алфі сказав мені сьогодні вранці?' - сказала Памела. "Уряд повинен зібрати всіх бідних людей і помістити їх в табори". Я не знаю, звідки він це бере. Йому одинадцять, і у нього є задатки серійного вбивці.'
  
  'В ньому справді є щось від ночі, чи не так?' безпомічно спитала Матильда. - Я сподіваюся, заради твого ж блага, що це просто етап. Він заспокоїться, як тільки навчиться мастурбувати. Вона заглянула в свої записи. 'Скажи мені, що ми більше не будемо займатися пипистрелями'. Пипистрели були щасливі влаштовуватися на нічліг в міських районах, під карнизами і укосами, так що їх можна було знайти в будь-якій частині міста, що якимось чином робило їх менш цікавими.
  
  Ти що, ніколи не читаєш свої електронні листи? Памела повернула до нього ліхтар.
  
  'Немає особливого сенсу виходити на вулицю в цей час року", - сказав Спарроу.
  
  'Чому ні? - Спитала Матільда.
  
  'Зимова сплячка. Вони проводять шість місяців уві сні. З таким же успіхом ми могли б полювати на черепах.
  
  'Черепахи не живуть на деревах,' розгублено сказала Матильда.
  
  'Матильда, ти пам'ятаєш, що я казала тобі про мисленні,' нагадала їй Памела. 'У нас є кажан Брандта. Крихітний і дуже рідкісна. По цю сторону від води є група ясенів. Ми думаємо, що це має бути там, але ми не знаємо напевно.'
  
  'Тільки один?' спитала Матильда.
  
  Памела закотила очі. - Звідки мені знати? В лісі прямо перед ставками був помічений брандт, і саме тому ми вирішили пошукати його маленький будинок.'
  
  Матильда наполягала. 'Якщо це всього лише крихітна кажан, як ми повинні знайти її гніздо?
  
  'Вони дуже характерні. Весь сенс прибуття так пізно - переконатися, що ми не порушимо схему їх польоту", - пояснила Памела як можна більш старанно. 'У мене є схема. 'Вона розгорнула аркуш паперу з цікавим малюнком у центрі, зображено дуже велике дерево і дуже маленьку дірку.
  
  Матильда пам'ятала, коли в групі було п'ятнадцять жінок, разгуливавших в золотистих літніх сутінках, але зараз кажанів було менше, і волонтери-спостерігачі відчували, що у них є важливіші справи, ніж каталогізувати кажанів.
  
  'Ви помітили, що, коли ви їдете до моря, у вас більше не буває комах на вітровому склі?' - помітила вона. Ось чому зникають кажани. Звідки ми взагалі знаємо, що це 'Брандт"?
  
  'Хтось знайшов мертву,' пояснила Памела. 'Вона була дуже старою.
  
  'І що з того?
  
  'Кажани Брандта живуть довше, ніж будь-який інший вид, тому ми можемо навчитися у них безлічі цікавих і корисних речей'. Памела відчувала нудьгу вчителя, пояснює привабливість мертвого мови. 'Що, Спарроу? Тобі не обов'язково піднімати руку.
  
  'Це правда, що кажани займаються сексом вниз головою?
  
  'Так, і вони можуть їсти по три тисячі разів за ніч, зовсім як мій чоловік. Інші дивились на неї з нерозумінням. Памела дивувалася, чому вона турбується. Вірна, безнадійна Матильда нічого не розуміла, Спарроу була боязкою, як нещодавно побита кішка, і ніхто з них не розумів її жартів. 'Давай розійдемося. Спарроу, я хочу, щоб ти спустився до озера. Ми закінчимо до чотирьох.'
  
  Спарроу на мить зупинився і тяжко зітхнув. "Знаєте, іноді я думаю, що це чудово, що ми допомагаємо захищати міську біосферу, але іноді я думаю, що це, знаєте, кажани'.
  
  Дами пробиралися по смужці землі, прорізаної між ряботиння і кленами. Передбачуваний маршрут польоту Брандта був відзначений на карті Памели. Як тільки вони втрьох дісталися до центральної лісової стежки, вони розділилися і застовпили свою територію. Вони минули інші гнізда кажанів в дятлиных норах і гнилих місцях. Місія Дам полягала в тому, щоб записати всі ймовірні місця розташування і зіставити їх з траєкторіями польоту. З таким же успіхом вони могли б зробити це вдень, але Памелі дуже хотілося, щоб вони представили себе в Instagram як погані дівчатка зі світу кажанів. Якимось незрозумілим чином це компенсувало боязкість її шлюбу.
  
  Домовившись про час зустрічі, Пані розділилися і пішли в різні сторони.
  
  Спарроу тримала ліхтарик низько, виглядаючи кролячі нори. Був новий рік, і вона відчувала диспепсію і втому. Різдво з батьками важко тиснула на неї. З звичністю автобусів почалися звичайні суперечки: чому вона не може влаштуватися на одній роботі, чому вона знову не спробує сісти на дієту і, з похмурою неминучістю, чому вона не зустріла кого-небудь приємного?
  
  На жаль, її останній "хтось хороший' жив в Ньюкаслі і міг бачити її тільки в тому випадку, якщо вона кожен раз приїжджала туди. Їхні стосунки тривали до тих пір, поки вона не сказала йому, що не збирається платити ще ціле стан за те, щоб пересісти на інший автобус де-небудь за межами Дарлінгтона. Здавалося, його це не турбувало.
  
  Вона опустилася на пень засохлого дуба і стала дивитися на далекий поблискуючий ставок. Хмари розійшлися, як поділені крижини, відкривши місяць розміром з обідню тарілку. Світло заливало траву, перетворюючи схил в світиться приплив, як ніби пейзаж був освітлений зсередини.
  
  Щось прошуршало у високій траві. З високої гілки зістрибнула сова. Пролунав пронизливий писк і дряпання, і вона випурхнула зі своєю пухнастою здобиччю.
  
  Спарроу потягнула блискавку куртки вище. Повітря було вологим і холодним, від якого пробирав до кісток. Тут пахло суглинком, грибком і вологою глиною - специфічний запах, який завжди змушував її думати про лондонських цеглинах. Бабуся розповідала їй, що колись передмістя кишіли дикою природою: жуками-оленями, ялівцевими жучками, кротами, вужами, їжаками і черепаховыми метеликами, яких повільно винищували машини і бетон. Здавалося правильним зробити щось, що допомогло б відновити природний баланс, хоча б трохи.
  
  Це було те заняття, до якого вона намагалася залучити свого старшого брата. Джеймсу так набрид світ, що ніщо не пасувало йому. Залишившись без друзів, без роботи і, нарешті, без даху над головою, він повернувся з Гоа, щоб знову погостювати в неї. Вона не змогла б винести ще багато пізніх ночей, сидячи на підлозі з пляшкою дешевого вина, слухаючи, як він пояснює, що не так з миром, поки створює своє мистецтво, яке незмінно складалося з непристойностей, нацарапанных на колажах, зібраних з порнографічних журналів. Вона завжди була нічний совою, але взяла за правило лягати спати до того, як він розгорне маленький шкіряний мішечок, який завжди був поруч з ним. Не було сенсу умовляти його зупинитися. Він був природженим наркоманом і тягнувся до наркотиків, як качка на воді. Останнім часом він почав недбало залишати докази по квартирі. Речовину було небезпечним. Вона повинна була витягнути його звідси, але куди він міг піти?
  
  Вона знала, що в її сумці був тоблероне, і отламывала шматочок за шматочком, поки він не закінчився. Вона спробувала ідентифікувати листя, обрані при світлі ліхтарика, і зазнала невдачі. На деревах йшов примарний дощ, не зовсім сухий, не по-справжньому мокрий, але час від часу гілки згиналися і з них стікала вода. Помірний клімат, завжди говорила її мати, ось чому римляни обрали саме його. Сім'я, подумала вона, вони говорять тобі що завгодно, лише б ти залишалася там, де ти є.
  
  Легкого вітерцю було достатньо, щоб змусити дерева нашіптувати секрети. Її думки блукали. Вона вирушила туди, де ніколи не була, на спекотний, яскравий берег моря з пальмами і черепахами. Вона підозрювала, що та хропе.
  
  Кущ затріщав гостролиста. Щось взвизгнуло і замовкло. Вона різко прокинулася і перевірила телефон. Було без чверті три. Ні від Памели, ні від Матільди не долинало ні звуку. Вони обидві були старше, з зневажливими чоловіками і важкими дітьми. Для них ці експедиції були рятувальними кругами, провідними до розсудливості. Спарроу страждала безсонням, тому що страждала від апное уві сні, і нічні години тиснули на неї важким тягарем, коли їй не було чого робити.
  
  Вона дістала польовий бінокль і спробувала розгледіти дерева, але ніч і мряка приховували все. Памела зазначила кілька можливих місць для ночівлі. При світлі ліхтарика вона намалювала кілька траєкторій польоту над ставками, провідних навколо ряду зарослих арок з червоної цегли, де можна було знайти метеликів, комах і жуків. Закривши ручку кришкою, вона поклала блокнот поверх пакету і налила чаю з термоса.
  
  Почувся новий звук. Щось крупніше борсука або навіть оленя. Вона дістала карбонару і спробувала тихенько зняти кришку з пластикового посуду. Вона не пам'ятала, щоб брала вилку. Ще один шерех. Вона поставила контейнер на землю. Можливо, було б краще знайти інших і залишитися з ними. Покрив темряви розмив контури. Неможливо було сказати, де все і починалося закінчувалося.
  
  Вона намагалася вирішити, як їй краще вчинити, коли підняла очі і побачила, що хтось пильно дивиться на неї. Чоловік був так вражений, побачивши її, та зник з очей, сховавшись у заростях мокрого дроку.
  
  Перш ніж Спарроу встигла закрити рот, він знову вискочив і, спотикаючись, рушив до неї. Тепер він був не більш ніж в десяти футах від неї. Пролунав шерех листя, коли він знову впав.
  
  "Якщо він шукає кажанів, то робить це не дуже професійно", - подумала вона.
  
  Чоловік знову виник прямо перед нею з заростей очерету, змусивши її підстрибнути. У нього було неймовірно худе, схоже на череп обличчя і величезні очі. Він насилу піднявся на ноги. Він був схожий на скелет, молодий індіанець, з акуратно підстриженою борідкою і переляканим виразом обличчя.
  
  Друга постать відділилася від півтіні найближчих кущів. Вона натрапила на якісь низькі гілки і вилаялася. Горобчику стало цікаво, скільки тут людей. Молодий індіанець прокричав щось нерозбірливе, але легко зрозуміле. Йому потрібна була допомога.
  
  'З тобою все в порядку?' - запитала вона. Вона поняття не мала, що він сказав у відповідь – це звучало як суміш англійської та хінді, – але він був явно наляканий.
  
  Перш ніж він встиг заговорити знову, пролунав хрускіт гілок і листя, і він знову зник з виду. По шуму рветься папороті і шевелению папоротей вона зрозуміла, що його тягнуть назад. Істота, що тягнуло його (вона насилу могла уявити, що це чоловік), повільно розгорнулося в плямі місячного світла і сердито втупилося на неї зверху вниз. Вона була вбрана в довгу чорну шерсть і схожий на свиню. В одній руці він тримав срібний спис.
  
  Це демонічне бачення було просто занадто екзотичним для Спарроу. З криком, котрий застряг у неї в горлі, вона підвелася, схопила свою сумку і побігла, продираючись крізь траву та кущі, а шипи зимових гілок чіплялися за її одяг. Вона дерлася по пагорбах і канавах, в голові у неї не було жодної думки, крім як забратися як можна далі від того, що робили ці люди.
  
  Вона не залишилася, щоб побачити, як істота, схожа на свиню, стрибнула на спину своєї жертви і накинув їй мотузку на шию, немов прив'язуючи бичка, туго затягнувши її, коли він піднімав безпорадного молодої людини з землі за шию.
  
  Лише діставшись до головної дороги, вона зрозуміла, що забула свій блокнот. Коли їй нарешті вдалося знайти Памелу і Матильду, вони, здавалося, були менше стурбовані її галюцинацією, ніж тим фактом, що вона втратила щоденник кажанів. Памела манірно сказала їй, що занадто багато їжі може розіграти уяву.
  
  Засмучена, Спарроу залишила інших і поїхала додому на велосипеді. Нічного перебування кажана Брандта судилося залишитися непоміченим. Щоденник, як виявилося, не представляв інтересу для тих, хто не був любителем кажанів, але в ньому дійсно були вказані ім'я та адресу Спарроу, факт, який був відзначений людиною-свинею, якого звали Хьюго Блейк.
  
  Софі Уорд не знала цього, але вона наближалася до того місця, де чотири години тому Спарроу зіткнувся з несподіваною нічний активністю на пустки.
  
  Її подорож сюди було зроблено із-за прийнятого по п'яні рішення у переддень Нового року, коли її чоловік дбайливо дав їй поради, як краще виглядати в присутності його друзів. В цьому році вона набере форму і покаже йому, хто тут головний. Вона вирішила почати з раннього ранкового режиму і з цією метою придбала фітнес-браслет, пару лайкровых шорт hi-vis lemon, спортивний бюстгальтер, кросівки, спортивний топ з микроткани і спортивну сумку. Потім вона подумала про те, яке вправу їй слід спробувати. Біг здавався хорошою ідеєю, тому що ти могла зупинитися, коли захочеш, не піддаючись засудження, і не потрібно було приймати душ на очах у інших людей. Вона ретельно спланувала свій маршрут.
  
  Не минуло й двадцяти хвилин після її першої пробіжки, як все пішло шкереберть. Спочатку вона зачепилася топом за гілку і посковзнулася на клаптику бруду, а тепер безнадійно заблукала.
  
  Було ще не зовсім ясно, і в 7.55 ранку ліс здавався казковим. Шматки молочного пара огортали підстави дерев, расступаясь і змикаючись позаду неї, коли вона пробиралася крізь них.
  
  Вересова пустка була загальновідомо складною для пересування в напівтемряві. Изрытые ямами доріжки перетиналися один з одним і загиналися назад заплутаними петлями, приводячи до заростей листя, настільки ідентичним, що їх, можливо, купив любитель моделей залізниць для створення схеми шляху. Було більше ймовірності зламати ногу про наполовину занурений у воду корінь, ніж відновити фізичну форму.
  
  Коли Софі пробігала повз смертоносного на вигляд куща гостролиста, який, вона була впевнена, бачила кілька разів раніше, її зупинила стежка, яка поділялася і звивалася на три різних маршруту, всі вони вели під ухил.
  
  Хоча її почуття напряму було слабким, вона була абсолютно впевнена, що їй потрібно підніматися до своєї машини. Зрештою, це був лише перший день. Вона захекався і відчувала себе схвильованою. Її чоловік запропонував їй розпочати з пробіжки підтюпцем по закутках, але це здавалося таким марнотратною тратою природи. Хіт, велика лондонська пустка на вершині пагорба, проіснувала понад тисячоліття. Тут можна було ходити цілий день, не подвоюючи свої сліди, але це була явно не траса для бігу підтюпцем для початківців.
  
  Софі обернулася, намагаючись зорієнтуватися. Вона ніколи не була в злагоді з природою. Всі дерева виглядали однаково, хоч вона була абсолютно впевнена, що зараз поруч з нею була верба. Його тонкі гілки були зігнуті, як батоги, створюючи природні завіси, досить щільні, щоб приховувати ...
  
  ... тіло.
  
  Він висів вниз головою всередині верби, як людина-кажан. Його щиколотки були пов'язані синім нейлоновим шнуром, тильні сторони долонь стосувалися землі. Інший кінець нейлонової мотузки був обв'язаний вузлом навколо стовбура дерева. Повішений був худорлявим молодим індіанцем, одягненим в блідо-блакитну робочу сорочку і досить старомодні темно-сині штани.
  
  Софі подивилася на свої ноги. На її нових кросівках "Найк" тепер красувалася смужка крові. Вона стояла в темній калюжі.
  
  Вона подумала про те, щоб допомогти йому спуститися, поки не побачила дірку в його костлявом горлі. З неї витекла згорнулася кров. Прокол виглядав глибоким. Софі обережно вилізла з калюжі крові і віднайшла свій телефон. Будучи медсестрою в довколишній Королівської безкоштовної лікарні, вона звикла до смертельним візитів, хоча зазвичай вони привертали її увагу в акуратній білої постелі, а не в підвішених за ніжки деревах.
  
  Згодом вона зізналася, що, хоча їй і приходило в голову, що нападник, можливо, все ще знаходиться поблизу, цікавість узяла верх над нею. Вона спробувала розглянути, чи залишилися ознаки життя висить тілі.
  
  Крізь дерева почав пробиватися світло. Її перша спроба візуальної діагностики виключила який-небудь безглуздий нещасний випадок і була спрямована на самогубство, яке швидко було змінено на вбивство, коли вона зрозуміла, що бідолаха не зміг би покінчити з собою таким чином.
  
  У підстриженою траві під ним не було ножа, але навколо валялося безліч інших дивних предметів. Її права п'ята зачепила щось кругле і тверде – червону церковну свічку, наполовину замкнені в опале листя. Коли вона озирнулася, то побачила, що майже дюжина свічок була розставлена по колу перед повішеним людиною. Дві з них все ще горіли поруч з купою обезголовлених ляльок, парою перевернутих розп'ять і зміїною шкірою.
  
  Викликати "швидку допомогу" не було сенсу. Замість цього вона зателефонувала в поліцію, але, оскільки був недільний ранок, її затримали. Музика підозріло нагадувала пісню Морріссі 'First of the Gang to Die'.
  
  Поки вона чекала, вона відступила на крок і подивилася на тіло. Його підняли досить високо, щоб його горло виявилося на рівні очей. Його очі були широко розкриті і здивовані. Якесь маленьке тремтяче комаха, жучок або навіть крихітна кажан, вилетіло з його відкритого рота.
  
  Софі Уорд зрештою розгубилася, обміркувавши ці дивні деталі, тому що те, на що вона побачила, було не просто сценою насильства, а актом безумства.
  
  OceanofPDF.com
  2
  Повідомити
  
  Раймонд Ленд сидів, дивлячись на пляж з білим піском, облямоване високими кокосовими пальмами. Сонце піднімалося в чистому блакитному небі, обіцяючи ще один спекотний день, і лише одна невелика хмарка виднілося на морському обрії. Він був у Мексиці на півострові Юкатан, екологічно захищеному узбережжя, яке було домівкою для багатьох миль незайманої берегової лінії, екзотичних тропічних птахів і однією з найкращих кухонь світу.
  
  Він міркував про те, що б з'їсти на обід, і вже звузив вибір до червоного люціана або восьминога, коли помітив, що маленьке сіре хмарка стало набагато більше. На пісок лягла темна тінь. Коли він знову підняв очі, то був вражений, побачивши, що вона зайняла все небо.
  
  Вдивляючись в щільну масу вугільного кольору, він почав розрізняти в ній особа. Обличчя було пухким і зморшкуватим, з невинними синіми очима, на ньому був смугастий шарф (частково розпустилася) і пом'ята фетровий капелюх. Прогримів грім, і пішов дощ.
  
  Здригнувшись, Ленд прокинувся і виявив, що все ще дивиться на пустельний пляж на заставці свого ноутбука. Він повернувся в кріслі і сонним оком виглянув з вікна свого офісу на Кінгс-Кросс, Лондон. Одноногий голуб Стампі втупився на нього крізь забризкане дощем скло лютим оранжевим оком. З глибоким, втомленим від світу зітханням Ленд повернувся до клавіатури і почав друкувати.
  
  ВІДДІЛ З РОЗСЛІДУВАННЯ ОСОБЛИВО ВАЖЛИВИХ ЗЛОЧИНІВ
  
  Спеціалізований підрозділ поліції Лондона, в компетенцію якого входить запобігання або припинення будь-яких актів громадського обурення або насильницьких заворушень, скоєних у муніципальних або комунальних районах міста.
  
  Старий Склад
  
  Каледонианская дорога , 231
  
  Лондон N1 9RB
  
  СПИСОК СПІВРОБІТНИКІВ, НЕДІЛЯ, 6 СІЧНЯ
  
  Реймонд Ленд, начальник відділу
  
  Артур Брайант, старший детектив-інспектор
  
  Джон Мей, старший детектив-інспектор
  
  Дженіс Лонгбрайт, Операційний директор
  
  Джек Ренфилд, Операційний директор
  
  Ден Банбері, Місце злочину/Криміналісти
  
  Світу Мангешкар, детектив-сержант
  
  Колін Бимсли, детектив-сержант
  
  Джайлс Кершоу, судовий патологоанатом (за межами майданчика)
  
  Кріппен, штатний кіт
  
  ОСОБИСТА І КОНФІДЕНЦІЙНА ПАМ'ЯТКА
  
  ВІД: РЕЙМОНД ЛЕНД
  
  КОМУ: ВСІМ СПІВРОБІТНИКАМ PCU
  
  Це була не моя ідея - приходити в неділю. Навіть Бог взяв вихідний. Однак він не зміг би цього зробити, якби працював в Міністерстві внутрішніх справ, оскільки вони сповнені рішучості змусити нас працювати за гнучким графіком. Можливо, їм вдасться переконати злочинців працювати з дому.
  
  Сподіваюся, у вас було приємне Різдво. Спасибі за ваші листівки і подарунки. Той, хто купив мені лосьйон після гоління, може забрати його назад. Крім того факту, що "Аква Манда" пахне підгорілими апельсинами, її виробництво було припинено в 1973 році, так що я припускаю, що це був подарунок містера Брайанта. Він міг би зменшити ціну, тим більше що вона була в шиллингах і пенсах.
  
  Поки ви об'їдалися з коханими, я був під тимчасове житло на Кейбл-стріт з Кріппен і її кишковими паразитами в компанії. Ви знаєте, що у вашому житті щось серйозно не так, коли кульмінацією вашого Різдва стає поїдання кішки хробаками, але, як любить нагадувати мені містер Брайант, будь, хто шукає гідності, знайде це слово в словнику відразу після слова "Смерть", так що давайте рухатися далі.
  
  Список співробітників на цьому тижні включає два нових підвищення в посаді. Найстарші детективи підрозділу нарешті отримали офіційний статус старших детективів-інспекторів, щоб затвердити свої оклади у відділі по розслідуванню вбивств Метрополітену. Це не дає їм права на талони на обід, перша страва на п'ятничний торт або якесь особливе ставлення. Містер Брайант пообіцяв мені, що його новий статус його анітрохи не змінить, а шкода. Здача підніме вас всіх на сходинку вище, так що кожен отримає по Крутому олівця, крім мене.
  
  У таблиці, що додається ви знайдете останній бюлетень Школи кривавих очевидностей, він же щорічна статистика злочинності столичної поліції в Центрі Лондона. Звичайно, технічно ми не входимо у Відділ тяжких злочинів, але їх проблеми торкаються нас, так що будьте обережні. Цей стукаючий звук, який ви чуєте, - це зуби офіцерів; прямо зараз у Міністерстві внутрішніх справ дме холодний вітер. Міністерство юстиції настільки напружено, що справи CPS постійно розвалюються через неповних доказів.
  
  Знаючи тривалість вашої уваги, я можу резюмувати для вас: кількість поліцейських на вулиці скоротилося на 32%, насильницьких злочинів - на 29%, злочинів із застосуванням вогнепальної зброї - на 46%, антисоціальна поведінка, злочини на грунті ненависті, згвалтування і напади - все це стрімко зростає.
  
  'Не дивно, що Лондон займає п'ятдесят третє місце по придатності для життя міст", - сказав Джон Мей, повертаючи доповідну записку своєму партнерові.
  
  "Так, але що входить в першу десятку?' запитав Брайант, поплескуючи себе по кишенях у пошуках трубки. 'Якщо ти хочеш виїхати і жити за межами планети, в порожніх куточках карти Меркатора, удачі тобі. Я хочу бути там, де відбувається щось обурливе'.
  
  Почастішали випадки домашнього насильства зі смертельним наслідком, почастішали так звані "вбивства честі", всюди продаються наркотики серед білого дня, і ми спостерігаємо відродження чарівною форми бандитизму, характерною для Іст-Енду; вихлюпування сірчаної кислоти комусь в обличчя у мене асоціюється з Привидом опери, а не з епізодичним епізодом зі стрижкою каре, який думає, що хтось вкрав його птицю або проявив неповагу до його тренерам.
  
  Політика скорочення обсягу послуг на користь електронного спостереження швидко струснула jacksie завдяки останніми статистичними даними, які показують, що її нова національна система розпізнавання осіб на 95% неточна. Принаймні, це пояснює, чому містер Брайант здатний поставити в глухий кут нашу власну сучасну систему, надівши свій шарф не так, як треба.
  
  Картина в країні виглядає не дуже добре. Показники злочинності із застосуванням холодної зброї спотворені через нападів банд у певних спільнотах, особливо в сільській місцевості, які збільшуються прямо пропорційно скороченню витрат, так званої пастки 'боргу і загроз'. В даний час близько тридцяти тисяч дітей перебувають у злочинних угрупуваннях. Якщо ви бідні, шкільні роки безумовно не найщасливіші дні у вашому житті.
  
  Тільки 40 відсотків усіх дзвінків, які надійшли Метрополітен в минулому році, були про злочини; вони все ще збирають уламки стрімкого відступу держави, замість того, щоб ловити злочинців. Були звичайні растрачивающие час люди, в тому числі телефонували зі скаргами на те, що KFC закритий, і одна мила старенька, яка подзвонила в службу порятунку, тому що не могла зняти кришку з банки з-під печива. У перервах між розслідуваннями інцидентів, пов'язаних з сидіннями унітазів, і членами союзу психопатів, які думають, що їм надсилають інопланетні послання через їх тостери, їм вдалося уникнути кількох порушень в кар'єрі, викликали соціальні хвилювання. На жаль, за останні дванадцять місяців вони також втратили більше сорока лондонських поліцейських ділянок, що означає, що найбільш слабкі і знедолені члени суспільства залишилися без підтримки. Схоже, вони більше не заявляють про себе, і у нас більше немає ресурсів для їх пошуку.
  
  На легшій ноті: в минулому році було викрадено більше семисот тисяч мобільних телефонів, так багато, що поліція більше не вважає це злочином, караним за законом. Теж вірно. Ви не можете порахувати кожного маленького вуличного слимака, одягненого в кам'яний костюм, на мопеді, що чекає за рогом, поки узбережжі очиститься, перш ніж накинутися на оскаженілого міського хлопця, приставающего до торговця кокаїном, це просто соціальний дарвінізм.
  
  'Сьогодні вранці він трохи м'ятний", - сказав Брайант.
  
  'Він сидів під замком з котом,' сказала Мей.
  
  Це підводить мене до статистики по переданих на аутсорсинг спеціальним підрозділам Міністерства внутрішніх справ, одним з яких, можливо, ви будете здивовані, дізнавшись, що ви все ще є, навіть після того, як містер Брайант закрив будівля на карантин і мало не примудрився знову спалити нас дотла. Як у нас справи в минулому році? Відсоток розкритих злочинів: 72 відсотка. Кількість важливих посадових осіб, яким ми завадили в ході наших розслідувань: 165 відсотків.
  
  'Як незадоволеність могла перевищувати сто відсотків?' - запитав Артур Брайант. 'Я вважаю, американський консул був радий, що ми його знайшли зниклого сина'.
  
  'Похований в нашому підвалі,' нагадала йому Мей. 'Я б не сказала "щасливий".
  
  Давайте подивимося на наші власні дані. Затримані чотири вбивці, зірвана одна лондонська регата, спровокований один бунт по всій столиці, влаштована облога в нашому власному підрозділі і майже смертельне удушення в цьому добре відомому вогнищі насильства, Британській бібліотеці. Я знаю, що іноді доводиться порушувати кілька законів, щоб домогтися результатів, але невже ви завжди повинні порушувати їх так публічно? Наступного разу, коли вам захочеться розгромити національна установа або протягнути Суїні по закутках, не могли б ви хоча б почекати, поки всі важливі персони ляжуть спати? Мені не подобається відкривати свій примірник Метро і бачити ваші обличчя, косящиеся на мене, ще до того, як я вип'ю кави і одну з своїх таблеток.
  
  Незважаючи на те, що більшість груп по розслідуванню вбивств пішли б на вбивство заради вашої результативності, у нас все ще є багато ворогів, які хотіли б, щоб нас знищили. Історично склалося так, що ми знаємо, що відбувається з підрозділами, що привертають суспільну увагу. Підказка: нічого хорошого. Уряд піддав Алана Тюрінга хімічної кастрації. Нехай це буде пересторогою.
  
  Я не прикидаюся, що цей рік обіцяє бути легким. Кілька тижнів тому тіло сина консула США було виявлено в підвалі цього приміщення і перевезено на охоронюваний військовий об'єкт десь за межами Чикаго, штат Іллінойс, для незалежного аналізу. Консульство зараз активно веде справу проти нас.
  
  Крім того, нам доводиться стикатися з звичайними проблемами: обмеженнями фінансування, обмеженими ресурсами і старіючої – в деяких випадках надзвичайно старіючої – робочою силою. Громадська приймальня, як і раніше, буде проводитися кожен понеділок вранці з дев'яти до дванадцяти, і кожен буде займати свою чергу в бочці. Дженіс проведе збори психів на цьому тижні. Я вмикаю містера Брайанта в список не тому, що він занадто старий, щоб його можна було вдарити.
  
  Тепер про домашніх справах. Наші різдвяні дитячі вихідні повинні були розвіяти побоювання з приводу зустрічі з поліцією. Замість цього декілька батьків поскаржилися, що ви травмували групу дітей віком до семи років, замкнувши їх у камері і поклавши ключі не на те місце. Я думаю, ви повинні вибачитися перед Дженіс за те, що залишили її наводити порядок.
  
  Футбольний матч між підрозділами на цьому тижні скасовано з-за повної відсутності інтересу до певних видів спорту у всіх, крім Коліна, якому доведеться знайти когось свого зростання, щоб вирубати до втрати свідомості.
  
  Суботнім вечором в кіноклубі PCU відбудеться показ фільму "Ця щаслива порода", і, звичайно ж, його вибрав містер Брайант, який говорить, що пропустив його в кінотеатрах, ймовірно, тому, що він був знятий в 1944 році. Можливо, в той вечір він мив голову.
  
  Я попросив двох дейвов залишитися і усунути пошкодження від пожежі на першому поверсі. Було б дешевше включити їх у штат, за винятком того, що мені не хочеться прислухатися до порад пари турецьких будівельників з охорони правопорядку в столиці. Вони перероблять приміщення відкритого планування і перетворять частину його назад в окремі офіси, оскільки ви, схоже, не здатні ділити робочий простір, не перетворивши його в який-небудь студентський сквот у стилі готики. Ми залишаємо за собою операційну, але не могли б ті, хто приніс крісло "Еммануель", настільну лампу у вигляді цапиною голови і переносне барбекю, будь ласка, забрати їх знову?
  
  Кажучи про наших працівниках, два дейва хотіли б запропонувати всім по келиху чого-небудь, що вони стягнули з кімнати речових доказів, щоб відсвяткувати другу річницю свого прибуття сюди, в PCU, на те, що повинно було стати тритижневої резиденцією, коли вони приступили до перетворення респектабельного старого складу на Кінгс-Крос в моторошну, що кишить смертниками пастку, якою вона є сьогодні. Можливо, в цьому році ми могли б відмовитися від покупки їм подарунків, почасти тому, що у мене все ще є лише половина офісу, та тому, що подарунок містера Брайанта у вигляді мурашиної ферми в минулому році викликав той хаос, якого ми всі чекали.
  
  'Не розумію, через що весь сир-бор", - сказав Брайант. "Я купив змію, щоб позбутися від них'.
  
  'Так' погодилася Мей, ' але ти втратив змію.
  
  Говорячи про наш самому старшому детективі, я розумію, що містер Брайант зараз повністю оговтався від загадкової хвороби, яка заважала йому приходити на роботу вчасно виявляти до кого-небудь хоч краплю ввічливості, порядності чи поваги. Він каже, що закінчив приймати ліки і припинив галюцинації, хоча важко сказати напевно. Я знаю, що деякі з вас вважають його наставником, так що можу я сказати це? Не треба. Він не є яскравим прикладом столичної поліції. Він Феджин зі значком.
  
  Це повинно було стати моїм щорічним напутнім словом, в якому я дякую вам за вашу важку роботу і сподіваюся, що в наступному році у нас буде ще багато успіхів, але якщо б ви просто змогли пройти через це, не піддаючи нас черговий ситуації із заручниками і не змушуючи всю столичну поліцію звертатися з нами як з колонією для прокажених, я був би вам дуже вдячний.
  
  Отже, ми починаємо знову. Не забувайте думати, дивіться в обидва, і якщо у вас виникнуть які-небудь проблеми, мої двері завжди відчинені, в основному тому, що у мене її досі немає. Ми ще на рік наблизилися до технології тотального поліцейського спостереження і милосердному звільнення, яке принесе старіння. Продовжуйте свою роботу і не робіть – просто не робіть.
  
  Ваш Головнокомандувач,
  
  Раймонд Ленд
  
  PS Я повернувся до відправлення цього у вигляді роздрукованого пам'ятки, тому що хтось переробив моє останнє записане повідомлення і розмістив його в Інтернеті поверх відео з танцюючим котом. Спробуйте зробити це з листом формату А4.
  
  OceanofPDF.com
  3
  ПІСТОЛЕТ
  
  Вибух змусив всіх інших підстрибнути.
  
  Поки Дженіс Лонгбрайт телефонувала, вона пофарбувала нігті полуничними рум'янами - кольором, який досяг піку своєї популярності в 1956 році. Вона взяла пензлик і помилувалася роботою своїх рук.
  
  В офісі прогримів ще один вибух. Зі стіни впала фотографія у рамці, на якій співробітники PCU були зафіксовані під час щорічної поїздки в Брайтон в 1982 році.
  
  Притиснувши трубку до правого вуха, Дженіс уважніше оглянула свою руку. Лак на великому пальці правої руки потрібно було нанести ще раз. Вона помахала пальцями взад-вперед і подула на них.
  
  Пішов третій бавовна. На її стіл посипався пил від штукатурки. Її кружка для олівців впала на підлогу. Вона не була повністю впевнена, що її вказівний палець був сухим, перш ніж вставити його в ліве вухо. 'Ні,' сказала вона, " продовжуй, це був всього лише постріл. Ти збирався сказати...
  
  Вона відсунула телефон та трохи почекала, перш ніж продовжити. Вибухи лунали через рівні проміжки часу. Бах. Вона прибрала навушник назад. 'Коли це було? Якщо Джайлз Кершоу вже отримав лист від покійного, я можу домовитися безпосередньо з ним. Залиште це в мене. Поклавши трубку, вона обережно взяла свої папери і встала з-за столу.
  
  В коридорі вона зіткнулася з Реймондом Лэндом, який мав звичку з'являтися перед своїми співробітниками з раптовістю крикетного м'яча, що вилітає у вікно. "Що, чорт візьми, це було?' заревів він. Начальник підрозділу зліг з чергової зимової застудою і був не в настрої пустувати. Він глянув на себе в дзеркало в передпокої, побачив, що його гребінець піднялася, люк, і поспішно пригладив її на місце.
  
  'Містер Брайант говорить, що ви дозволили йому провести балістичну експертизу,' пояснила Дженіс.
  
  "Так, але на полігоні в Клеркенуэлле, а не тут, в цьому чортовому будівлі.
  
  Ленд невпевнено штовхнув двері в офіс детективів і ступив усередину, потім відскочив назад, коли пісок каскадом осипався навколо його черевиків. Пісок сипався з проколотого мішка, що висів на стіні. До верхньої частини була прикріплена фотографія його власного обличчя.
  
  Артур Брайант підняв окуляри пілота і вдивився крізь осідає пил. 'Раймондо, це ти? Мені страшенно шкода, я не хотів тебе турбувати.
  
  'Про що ти говориш, не мене турбуєш? Заради бога, ти стріляєш з пістолета!
  
  'Вам не варто входити, я стріляю з пістолета", - крикнув Брайант у відповідь. 'Зачекайте'. Він поклав гвинтівку і вийняв навушники з вух. 'Я подумав, що мішок з піском допоможе приглушити шум.
  
  'Я тобі вже говорив про подібні речі,' попередив Ленд. 'Ти трохи не довів мене до серцевого нападу.
  
  - "Майже" не рахується. Тим не менше, ніхто не постраждав, а?
  
  'Ніхто не постраждав? Він пройшов крізь мою стіну!
  
  'Невже? Волошкові очі Брайанта розширилися. 'Так не повинно було бути. Я прогнав прогнози, засновані на швидкості, енергії, маси кулі і щільності перерізу. Я поговорю з Дейвами з приводу низької якості їх перегородок.'
  
  'Справа не в перегородках, справа в тобі. Ти міг мене вбити! Ти не можеш стріляти з зарядженого вогнепальної зброї тут. Навіщо ти взагалі стріляєш з цієї штуки?
  
  Брайант пожвавився. Йому подобалося, коли його просили пригадати вбивства. 'Ти пам'ятаєш снайпера з Річмонд-Парку? У мене промайнула думка про те, що ці знімки не збігаються. Його пістолет і патрони всі ще були в кімнаті для зберігання доказів. Хлопець користувався прицілом з собору Святого Павла, але у нього було косоокість. Ось чому він не цілився. '
  
  'Мені не треба нагадувати вам, що сталося, коли ви в останній раз стріляли з пістолета в закритому приміщенні ...' Стан кімнати детективів привернуло увагу Лэнда. Це виглядало як щось середнє між розбомбленої бібліотекою і підвалом Каїрського музею. 'Подивіться на це місце – всюди обривки паперу, олівці, маркери, книги і чорнило. Та що це?' Він вказав на погано розфарбовану статуетку пастуха, душащего козу.
  
  'Подарунок від шанувальника,' безтурботно пояснив Брайант. 'Він ще не зовсім знайшов своє місце.
  
  'Чому ти не можеш бути безпаперових, як інші?'
  
  "Здається неправильним відмовлятися від того, що було з нами з 105 року нашої ери. Ви знали, які ми, коли вперше приїхали сюди. Ключ до розгадки в назві'. Брайант підняв руки, створюючи рамку. 'Незвично. Злочини. Підрозділ. Ми можемо експериментувати.
  
  'Тільки якщо це не пов'язане з вбивством співробітників.
  
  'Формально це ненавмисне вбивство, але я розумію твою точку зору, мій маленький дандипрат. Сподіваюся, я не завадив твоєму приготування помадки. Ми вже знаємо, де тіло?
  
  "Я думав, ти знаєш", - відповів Ленд. 'Мені зателефонував Колін. Передбачалося, що це буде день відпочинку. Я б лягла спати, якщо б у мене все ще був мій дім.
  
  'Містер Брайант, Джон зараз прижене за вами машину. - Дженіс була досить благоразумна, щоб залишатися за дверима, поки гвинтівка не була прибрана.
  
  "Я впевнений, що Метрополітен передав це нам тільки тому, що сьогодні недільний ранок і всі вони з похмілля', - простогнав Ленд. 'Мене ніколи не запрошували приєднатися до них'.
  
  Брайант легенько поплескав його по щоці. 'Рей, крапля мого золотого сонця, ми з радістю запросимо тебе в паб. Ти ходив з нами в шотландські магазини перед Різдвом.
  
  'Так. Ви пред'явили мені рахунок, і поки я був там, якийсь волоцюга підпалив квартиру.
  
  'Я повинен поговорити про це зі старовиною Гаррі. Він спустошив нашу скарбничку для дрібниці. Ти повинен розуміти природу цієї роботи, Раймондо. Ми детективи. Ми розслідуємо. Він поворушив вказівними пальцями перед очима Лэнда. Ти менеджер. Ти – керуй. Це все, що тобі потрібно робити. Твоя робота - бути схожим на одного з тих людей, які доглядають за будівлями по ночах. Підніми ноги, почитай роман для молоді, а важку роботу надай нам. Поділ праці. Ми висококваліфіковані професіонали, які можуть зв'язати воєдино всі нитки розслідування. Він помассировал пальцями повітря. 'Ти більше схожий на одного з тих, кого садять на лаву на церемонії вручення "Оскара", коли зірці потрібно в туалет. Корисно, але в основному для шоу. Візьми фонтан з шербетом. Він простягнув Лэнду жовтий тюбик з стирчить з горлечка лакричной трубочкою.
  
  Незважаючи на свою не від світу цього і дещо зневажливе ставлення до поліцейської діяльності, Артур Брайант користувався непохитною відданістю своїх співробітників, які були готові слідувати за ним куди завгодно, хоча б з цікавості. Вони терпіли його так само, як вчителі могли б прихильно ставитися до розумного, але взбалмошному школяреві. Коли домашній вишневий бренді Bryant's, дистильований і розлитий по пляшках для його власної марки, Dangereux à Boire, викликав у персоналу легкі симптоми отруєння ціанідом, вони посміялися над цим. 'Містер Брайант знову проводить один з своїх експериментів", - сказали вони, закочуючи очі і підштовхуючи один одного ліктями. "Що за листівка". Це глибоко образило Реймонда Лэнда, який випробував всі прийоми, описані в книзі, щоб завоювати повагу своїх співробітників, і, як не дивно, йому це не вдалося.
  
  'Я знаю, що люди похилого віку знову перетворюються у немовлят,' пробурмотів Ленд, приєднуючись до Лонгбрайт в коридорі, ' але вони не призначені для носіння зарядженої зброї. Чому він весь час поводить себе так образливо?'
  
  'Він просто розважається", - сказала Лонгбрайт.
  
  'Образивши своє начальство.
  
  'Ну, це залежить від того, як ви визначаєте...
  
  - А що таке помадка?
  
  'Це термін вісімнадцятого століття, що означає прикидатися, що працюєш, коли насправді ти нічого не робиш,' рішуче відповіла Лонгбрайт. Вона бачила розкриті томи староанглійського сленгу з закладками, що лежать на столі Брайанта, і знала, що її боса теж зацікавить використання Брайантом терміна дандипрат. Ймовірно, краще було не говорити йому, що це слово використовувалося в шістнадцятому столітті для опису когось фізично і соціально незначимого.
  
  'Я більше не збираюся це терпіти. З мене вистачить їх дуріння. Ленд втупився на лакричну трубку. - І що мені з цим робити? - запитав я.
  
  'Викусіть це, сер,' сказала Лонгбрайт, прямуючи коридором.
  
  OceanofPDF.com
  4
  РИТУАЛ
  
  Джон Мей сів за кермо і глянув на годинник на приладовій панелі. Існувала формула, що дозволяє точно розрахувати, наскільки запізниться його напарник. Ви просто відняли уявне час, яке, за розрахунками Брайанта, було з реального, а потім додали ще десять хвилин. І дійсно, у вікні з боку пасажирського сидіння бовваніла це особа, рожеве і зморшкувате, як витримане яблуко. Він постукав у скло з непотрібною силою. Мей нахилилася і відкрила двері.
  
  "Що це, чорт візьми, таке?' - запитав Брайант. 'Схоже на Über. Хочеш, я сяду ззаду?'
  
  - Це "Кіа", - пробурмотіла Мей. 'Сідай. Ми могли б взяти твою, якби ти її полагодив.
  
  Брайанту вдалося збити обидва бічні дзеркала у Віктора, його жовтого Mini-Minor, після того, як він, слідуючи вказівкам GPS свого телефону, в'їхав у філію Primark. Він влаштував театральний скандал, втискуючись на пасажирське сидіння "Кіа" зі своїм пошарпаним коричневим портфелем, тростиною і парасолькою. 'Тут мало місця, чи не так?' - поскаржився він. - А де "БМВ"? - запитав я.
  
  'У нього знову збій MOT. Запуск обходиться мені в ціле стан. Це здано в оренду підрозділу. Він натиснув на стартер, поки його напарник метушився в пошуках кінця ременя безпеки.
  
  'Ви запускаєте його за допомогою кнопки? Брайант придушив смішок.
  
  'Це суперечить моєму здоровому глузду, але я повинен дати вам для цього пульт дистанційного управління. 'Він простягнув ключ-карту.
  
  'Дженіс сказала, що ми їдемо в Хемпстед. Ми могли б поїхати на метро.
  
  'Немає' терпляче відповіла Мей, - тому що місце вбивства знаходиться за Долиною Здоров'я, а від станції пішки в гору довго, до того ж ти ненавидиш Північну лінію по неділях.
  
  "Так, але тільки в загальних рисах, в тому сенсі, що всі ненавидять народні танці. Дженіс сказала, що обставини незвичайні.
  
  'Вони завжди незвичайні", - відповіла Мей. 'Якщо б це було не так, справу було б передано в Массачусетський технологічний інститут. Вбивство на пустки'.
  
  "Ти вже знаєш, що це вбивство? Брайант втиснувся в сидіння і розірвав коричневий паперовий пакет, наповнений лимонами-шербетом, розсипавши їх по підлозі.
  
  'Жертва була знайдена повішеною за щиколотки з перерізаним горлом, так що це повинно було бути дуже рішуче самогубство", - зазначила Мей.
  
  'Можливо, росіяни дісталися до нього, як до того зломщика кодів ЦПС, який вони знайшли в спортивній сумці.
  
  Мей вказала на Каледониан-роуд і звернула на неї. 'У Метрополітені вирішили, що смерть Гарета Вільямса була випадковою'.
  
  "Так, він склав себе в сумку у своїй вузькій ванною, замкнув її зовні на висячий замок, стер всі відбитки пальців і якимось чином поклав чистий ключ від замкненою сумки під власне тіло", - сказав Брайант. "Ви знаєте, скільки наладчиків і шпигунів ФСБ вбила в Британії? Їх заколюють ночами і труять рідкісними токсинами, вони стають радіоактивними, потрапляють під потяги і з вікон. Їх смерті читаються як голови з дешевих шпигунських романів. Він подивився на закриті по неділях магазини і офіси на Юстон-роуд. 'Пам'ятаєте всі ті передбачувані самогубства, які ми розслідували в ЦПС кілька років тому? Це може бути ще одне'.
  
  'Ти б хотів. Ти б хотів взяти участь в хорошому міжнародному змові, чи не так?
  
  'Імовірно, хтось вже там, на місці. Брайант хруснув лимоном для шербету. - У нас є документи?
  
  'Поки нічого. Тіло все ще на місці. Ден пішов вперед. Хемпстед Метрополітен глянув на нього і передав нам.
  
  'Цікаво, чому вони це зробили. Я сподіваюся, що це не політичне питання. Убивць можна притягнути до відповідальності, але у дипломатичних відомств є ресурси, щоб зам'яти кожен факт і видалити всі докази. Наше маленьке підрозділ не оснащено для того, щоб мати справу з чимось подібним.'
  
  'Давай спочатку почекаємо і подивимося, що у нас є, гаразд? Запропонувала Мей.
  
  'Хороша ідея. Не хвилюйся, що корова осліпне.
  
  'Я думаю, це кінь.
  
  "Куди? - запитав я.
  
  'Слепну. Не корова.
  
  'Поняття не маю, Джон, я живу в Першій зоні. Я вже питав тебе, чи не хочеш ти шербет з лимоном? Він заманливо помахав розірваним пакетом. "Будь обережний, по-моєму, пара застрягла у тебе під педаллю гальма.
  
  Вони проїхали через Кемден-Таун, що на ранок після чергової бурхливої суботньої ночі все ще виглядав як поле бою. Хаверсток-Хілл повів їх через Белсайз-парк, обсаджений деревами, скромно багатий і пустельний, якщо не вважати японської сім'ї, нерухомою, як статуї, одягнених в чорне і бежеве, мовчки чекають біля закритого "Старбакса". Недільний ранок був самим тихим часом тижня.
  
  Мей нахилилася вперед і подивилася на небо. 'Близько десяти буде дощ.
  
  'Тоді тобі краще потоптатися. У тебе немає з собою одного з цих магнітних синіх лампочок, які можна закріпити на даху?
  
  - Ні, - сказала Мей, - це не Гаваї Файв-Оу. У нас ще навіть немає дозволу на паркування машини, так що мені знадобиться якась дрібниця для лічильника.
  
  'В неділю?
  
  'Це Хемпстед. Всі художники поїхали. Тепер тут залишилися тільки банкіри. Забавно, що бідняки завжди займають низовини, а багаті живуть над ними.
  
  'Не зовсім так, старий. Брайант отримав цукерку зі своїх зубних протезів. 'Белгравія і Сент-Джеймс - низовини, але я розумію твою точку зору. Цього, звичайно, є просте пояснення. Вершини пагорбів обдуваються бризом. Жити на заплавних рівнинах дешево, тому що там сиро. Нетрі на Собачому острові завжди були затоплені. У 1928 році багато загинули, замкнені в підвалах, але тоді бідні сім'ї вважалися чи людьми. Їх місцевий вікарій, якийсь батько Лоулесс, назвав свою паству "втіленими грибами".'
  
  Мей здивовано похитав головою. 'Я не знаю, як ти все пам'ятаєш.
  
  'Я навряд чи змогла б забути, Джон. Наша сім'я пережила це.
  
  Вони минули станцію метро "Хемпстед" і повернули направо, на Хіт-стріт, петляючи між біжутерією пастельних тонів, прикрашеної привабливими назвами, написаними від руки. На гребені пагорба відкрився вид на місто. На Спаниардс-роуд будівлі миттєво зникли, залишивши густу вічнозелене листя по обидва боки вузької дороги через вересковую пустку. 'Я привожу сюди влітку свої туристичні групи", - сказав Брайант. 'Вони завжди виглядають такими здивованими. В їх брошурах це місце не згадується'.
  
  'Можливо, так краще залишити'. Мей перевірила покажчик розташування, який надіслав йому Банбері. 'Ми повинні бути тут', - сказав він, зупиняючись. "Ден сказав, що це була невелика прогулянка. Сподіваюся, ти у черевиках. Брайант і в кращі часи хитався, але сьогодні, ймовірно, доведеться йти по брудних стежках.
  
  Брайант вибрався назовні, потягнувся, перекриваючи вітер, і озирнувся. 'Мені тут не подобається, - поскаржився він. 'Дуже багато дерев. Від свіжого повітря у мене мурашки по шкірі.
  
  У Браянта залишалося щось мерехтить і первісне, світло, горить в непроглядній пітьмі, який може привести вас додому в цілості й схоронності або підпалити все навколо. Навіть його партнер ніколи не був до кінця впевнений, як підуть справи.
  
  Джон Мей вийшов і замкнув машину. Про нього говорили більш м'які речі: що він трохи молодший, більш привабливий, чуйний і гуманний. Він зрозумів фундаментальну істину, що порядність робить людину трохи нудним, і мирно змирився зі своєю роллю. Він був натуралом в дуеті мюзик-холу, фоном, який робив комікс прийнятним. Таким чином, це взаємодоповнювальна пара протилежностей; одним судилося бути коханою, інший - щоб її пам'ятали, але вони завжди поєднуються один з одним, як назви старомодних універмагів або інгредієнти для пирогів.
  
  Брайант відступив назад, щоб пропустити літню леді. Захеканий тер'єр тягнув її в бік пустки. Детективи переступили через порослу травою насип дороги і попрямували вниз через могильний отвір в деревах.
  
  Брайант невпевнено озирнувся. 'Ти знаєш, куди ми прямуємо?
  
  Мей простягнув йому телефон. 'У тебе є. Тобі слід час від часу користуватися ним.
  
  'Ні, коли я в останній раз користувався картою Google, там було написано, що я в Единбурзі.
  
  'Де ти був? - запитав я.
  
  'Ну, в Единбурзі, але я не хотіла, щоб хто-небудь знав. Моє місцезнаходження стало відомо всій поліцейської мережі. Думаю, ти хочеш, щоб я не засмучувала Дена.
  
  'Він трохи менш безцеремонно відноситься до мертвим, ніж ти, Артур. Він не цінує твоїх жартів.' Мей відсунув схожу на кіготь гілку, щоб його напарник міг пройти. 'Твоє почуття гумору - це набутий смак.
  
  Брайант обурився. 'Я знаю звичайні жарти. До речі, я почув одну зовсім недавно. Хочеш послухати?' Він вдарив своєю малаккской тростиною по кущу гостролиста. 'Ця риба – ну, це була не риба, а молюск, я думаю, омар, вони змінюють колір, коли їх відварюють, це я точно знаю. Заплутатися досить легко, тому що у більш дрібних видів у різних країнах є інші назви, такі як креветки, раки, камаронес, але в основному це всі види морських вошей. Отже, одного вечора омар йде в нічний клуб, очевидно, підводний, ймовірно, в кам'яний басейн або щось в цьому роді, на дискотеку, і ось він на цій підводної дискотеці шукає, я не знаю, леді-омара, хоча вони можуть відрізнити один одного - загадка, це повинно привести до великої плутанини, але замість цього він підбирає краба. Ні, почекайте, він дістає мідію. Ось і всі.'
  
  Мей зупинилася і обдарувала його старомодним поглядом.
  
  'Я, напевно, не самий кращий людина для написання власних мемуарів", - визнав Брайант.
  
  'Я покажу дорогу звідси, добре?' запропонувала Мей, просуваючись вперед.
  
  Брайант йшов поруч зі своїм напарником, поки вони йшли по жовтим вказівниками Банбері до місця вбивства. Менеджер з розслідування злочинів почув буркотливе кепкування літніх чоловіків, що наближалися до нього з-за дерев, і гукнув. 'Не входить у коло, я ще не закінчив...
  
  Брайант пройшовся по шнуру, який Банбері старанно прикріпив до ряду шпильок по всій ділянці, і клацнув по ньому клацанням.
  
  '— поки немає фотографій, - уклав Банбері, роздратовано похитуючись на підборах.
  
  'Вибач, стара сосиска, я тебе там не помітив. Брайант зсунув капелюха на потилицю, заглядаючи за гілки верби. 'Чесне слово.
  
  Джон Мей простежив за напрямком його погляду. У молодої людини, свисавшего вниз головою з гілки верби, на шиї була вільно пов'язана нитка дерев'яних бус, з яких згорнулася кров звисала багряними сталактитами.
  
  'Значить, це не самогубство", - сказав Брайант. 'Я вважаю, що якщо б вам вдалося повіситися вниз головою, був би шанс, що ви могли б встромити собі ножа в горло, але це було б неинтуитивно'.
  
  "Дякую, Шерлок Холмс. Банбері вказав пінцетом вниз. - Є деякий задубіння, але воно ще не усунуто. Судячи по набряку і того факту, що нижче шиї немає бризок крові, я б сказав, що він був повішений живим і заколотий кимось, протянувшим руку, хоча я не спеціаліст в таких речах. З його кишень випало кілька уламків. Подивися на землю. Я повинен записати їх, так що нічого не чіпай. '
  
  Мей побачила чорний шкіряний складаний гаманець, ключі на кільці, кілька монет. 'Телефону немає?
  
  'Мабуть, немає.
  
  'Ви оглядали його? - запитав я.
  
  'Це не моя робота. Цим займеться Джайлс.
  
  'Він не здався без бою. Земля навколо взрыхлена. Брайант підійшов ближче і опустився навпочіпки. Він провів вказівним пальцем по опалим листям і лизнув їх.
  
  - Містер Брайант, будь ласка, це негігієнічно, і я намагаюся зберегти це місце... - Банбері здався. 'Ви не могли б хоча б надіти черевики?
  
  'Ні, Ден, вони недостойні, а я ненавиджу блакитні. Ти бачиш те, що бачу я?
  
  'Сподіваюся, що ні, з вашим-то зором,' роздратовано сказав Банбері. "Що ви бачите?
  
  'Тут і тут. Ви повинні уявити землю до того, як його черевики це все перемішали. Це сіль. Брайант вказав на сліди в декількох місцях під тілом. 'Композиція з кам'яної солі і свічок, по одній для кожної точки і з'єднання п'ятикутника.
  
  'Я цього взагалі не бачу,' зізнався Банбері.
  
  'Ви повинні подумки повернути листя туди, де вони були до початку бійки. О, є ще предмети фетиша'. Не звертаючи уваги на протести CSM, Брайант відламав гілочку і поковырялся в ній. 'Що у нас є? Намиста, пластикові буси, ляльку з обгорілими волоссям і без кінцівок, пару маленьких яскравих шкарпеток і браслет. Він зачепив це за кінець прутика і високо підняв. 'Джон, у мене з собою немає відповідних очок, ти бачиш, що на них написано?
  
  Мей вивчила гравированную пластину на ланцюжку браслета. 'Деякі люди народжуються великими, деякі досягають величі.
  
  - Дванадцята ніч, чи не так? Можливо, бійка за дами? Cherchez la femme. Але всі ці інші речі ... Єдине, чого не вистачає, це– о.'
  
  Знадобилося чимало зусиль, щоб змусити Брайанта замовкнути. Банбері встав і простежив за його поглядом. Наполовину засипана листям, що скопилася поруч з пнем, виднілася цапина голова з акуратними маленькими ріжками і білими бакенбардами.
  
  'Ти, мабуть, жартуєш,' сказав Банбері, потираючи шию.
  
  Що ти бачив, хлопчик? - Тихо запитав Брайант.
  
  'Містер Б., ви розмовляєте з цапиною головою. Банбері підняв руки. 'Я просто кажу.
  
  Мей втупилася на докази, розкидані по підстилці з листя. 'Тільки не кажи мені, що це якийсь сатанинський ритуал. Хто б став докладати стільки зусиль? Тут недалеко. Невже він пройшов весь цей шлях зі спортивною сумкою, в якій лежала відрубана цапина голова?
  
  'Мабуть, так. У нас вже був такий раніше, ' сказав Брайант.
  
  'Ти маєш на увазі справу в церкві Святої Нареченої", - нагадав Банбері. 'Схоже, хтось перейшов усі межі Денніса Вітлі'.
  
  'Він індіанець; це могло бути злочин на ґрунті ненависті", - сказала Мей. 'Вся ця мумбо-юмбо може бути способом замаскувати расові мотиви'.
  
  'Я не знаю", - сказав Брайант. 'Такі речі, як правило, відбуваються циклічно'.
  
  "Що ви маєте на увазі?
  
  Мей допомогла Брайанту піднятися на ноги, але його коліна все ще тривожно хрустіли. Він обтрусився і потягнувся. 'Останнє велике відродження окультизму в Лондоні відбулося ще в 1970-х роках. Низка нечистих кладовищ, покалічених тварин і ритуальних вбивств. Більша частина цього була зосереджена в декількох хвилинах ходьби звідси, на Highgate кладовищі. Це тривало кілька років. Смутні часи оновлюють старі вірування. Всякий раз, коли відбуваються політичні потрясіння, що відбуваються чудові речі.'
  
  - Примітний? Це слово викликало невдоволення Банбері. 'Зв'язати якогось бідолаху за ноги і перерізати йому горло? Чим це відрізняється від того, як здичавілі діти один одного обливають кислотою?'
  
  О, Ден Ден ... Ти повинен навчитися розділяти ці речі'. Брайант поплескав його по плечу. 'Використання кислоти з'явилося з-за боротьби зі злочинами із застосуванням ножа. Напад з ножем - це замах на вбивство, у той час як кислота - це GBH, і носити з собою пляшку відбілювача не заборонено законом. Більш того, напади відбуваються майже виключно в неблагополучних районах. Ми знаходимося в одному з найбагатших і ексклюзивних районів Лондона. Навіть дістатися сюди - важка робота. Саме це робить його ексклюзивним. Він вказав на лісову підстилку. 'Це щось... зовсім інше.
  
  'Наскільки складно було б затягнути його туди?' Мей задумалася, вдивляючись в листя. 'Гілки досить пружні'.
  
  'Він маленький і легкий", - зазначив Брайант. 'Подивися на нього, Джон, він просто мішок з кістками'.
  
  'Команда вже в дорозі, щоб знешкодити його. Банбері почав збирати своє обладнання. 'Я все це опечатаю і поверну. Не дивно, що з MIT Метрополітену залишив нас у спокої. Зазвичай до цього часу тут вже тинялася б дюжина поліцейських.'
  
  'Вони знали, що це буде не їх справа", - сказала Мей. 'Це сталося в громадському місці, що відносить це до нашої компетенції'.
  
  'Його залишили вниз головою на дереві, Джон. Хай допоможе нам Бог, коли цей вибереться назовні. Банбері розплутав кілька обпалених лялькових ніг і упакував їх у пакет. 'Містер Бі, не могли б ви, будь ласка, припинити це робити? Брайант вдавлював носок черевика в закривавлену землю під трупом. 'Крім усього іншого, те, що ви робите, негігієнічно. Трупи протікають. У вас немає можливості дізнатися, в яких екскрементах ви стоїте.'
  
  Брайант волів не чути його. 'Озирніться в пошуках зброї. У нього дуже гострий наконечник і довга рукоятка.
  
  Банбері чекав чогось більшого.
  
  'Ну, це явно не звичайний ніж. Дивіться. Брайант простягнув руку до тіла. 'Щоб проникнути так глибоко, йому довелося лівою рукою тримати жертву за потилицю, а правою штовхати вперед. Йому слід було скористатися бритвою для перерізання горла. Ви отримуєте рану чисту і глибоку, як від скальпеля хірурга. Він зобразив, як завдає удар по обличчю. 'Це щось з трубчастим кінцем, але таке ж гостре. Ви можете бачити трахею цього хлопця. В землю вбралося більше галони крові. Єдина причина повісити його - це осушити тіло. Він в деякому роді жертва. '
  
  Мей кинув на свого партнера погляд, повний глибокого скептицизму. 'Отже, вбивця наводить свою жертву сюди, вирубує її, пов'язує за щиколотки, піднімає нагору, збирає під собою купу дитячих іграшок і розкриває йому горло, заливаючи землю кров'ю. Це сатанинський ритуал, чи не так? Трохи безглузда, якщо ви запитаєте мене. Що він збирається викликати?'
  
  'Це залежить від вимовних заклинань", - сказав Брайант. "Він міг би використовувати Сатанинську Біблію Антона Лавея або він міг би вибрати "Книгу Левіафана". У мене в офісі є гримуар з сатанинськими заклинаннями.
  
  'Думаю, це був ваш офіс в сімнадцятому столітті, - сказав Банбері. 'Ви двоє, послухайте себе? У нас тут більше немає окультних вбивств.
  
  'Якщо не тут, то де? - заперечив Брайант. - Окультний, латиною, від occulere - приховувати. Лондон завжди вважався таємним центром чарівного світу. Можливо, він вийшов з підпілля.'
  
  'Отже, ми повертаємо час до старих недобрих часів невігластва'. Банбері розклав жменю обгорілих лялькових голів за відділенням в своїй сумці. - Мій батько раніше читав "Новини світу". Там завжди були фотографії відьом, лапки, танцюють голими в лісі.
  
  'Ден, ти можеш перевірити найближчу парковку і всі бордюри вздовж головної дороги?' Запитала Мей. 'Там багато бруду. Подивіться, чи немає там якихось свіжих слідів або яких-небудь транспортних засобів, залишених на ніч.'
  
  Звідки ми знаємо, що вони приїхали на машині? - Запитав Банбері.
  
  'У нас немає, але метро в декількох хвилинах ходьби звідси. По вихідним є нічний повідомлення з Хэмпстедом. Я поговорю з Анджамом Даттой в Центрі спостереження Кінгс-Крос і зв'яжу його з цим. Ми можемо перевірити системи відеоспостереження в автобусах транспортних засобах, але камери тут призначені для зчитування номерних знаків, а не для того, щоб заглядати всередину транспортних засобів. Якщо ми зможемо ідентифікувати автомобілі, ми зможемо повернутися до водіям. '
  
  'Непогана робота для кого-то. Банбері закрив свій судово-медичний валізку. 'Сподіваюся, не для мене.
  
  'Передайте це однією з центральних груп спостереження Метрополітену,' пробурмотів Брайант, вивчаючи місцевість.
  
  'Вони будуть незадоволені цим.
  
  'Мені все одно. Мені потрібно, щоб ти думав про більш високі речі.
  
  'Ти вважаєш, що це щось більш піднесене, чи не так? Банбері подивився на тіло, яке почало трохи обертатися на усилившемся вітром.
  
  'Ну, це ж не випадковий акт насильства, чи не так? Брайант зачаровано спостерігав за повертається тілом. 'Це навмисно. Хтось приніс з собою рюкзак, набитий спорядженням і домовився зустрітися з жертвою тут, або притягнув її звідкись ще. Що стосується ритуальних речей, то вони використовуються для задоволення особистої одержимості, або для відправки сигналу.'
  
  'Якого роду сигнал? - запитав я.
  
  'Хто б це не зробив, він знає, що подробиці спливуть. Хтось хоче, щоб його вважали дуже поганою людиною'.
  
  'У такому разі,' сказала Мей, - нам краще подбати про те, щоб ніхто не дізнався про ритуализированном елементі. Давайте залишимо це у відділенні.
  
  Брайант взяв одну зі свічок і оглянув гніт. Він промокнув палець і понюхав його. 'Масло розмарину. Давайте з'ясуємо, звідки це взялося.
  
  'Чого я тобі казав не робити? - роздратовано пробурчав CSM.
  
  'Це не має значення", - сказала Мей. 'Я не думаю, що вони є допустимими доказами'.
  
  'Давайте з'ясуємо,' сказав Брайант. Завтра вранці я першим ділом пошлю кого-небудь відвідати місіс Бренді.
  
  Піднявся вітерець, зашелестіли листя і заскрипіла верба. Труп повернувся до них обличчям, втупившись порожніми карими очима.
  
  OceanofPDF.com
  5
  БУРЯ
  
  Коли спалахнуло світло, Спарроу Мартін зрозуміла, що вона була однією з небагатьох людей в залі, не витирати сліз. Вона ніколи не вірила в кинороманы, тому що бар'єри на шляху до кохання завжди можна подолати, змінивши рішення в останню хвилину і помчавши в аеропорт. За її досвідом, ніхто не кидався в обійми один до одного. Жінок примушували закохуватися в монстрів.
  
  Вона обережно вийшла з кінотеатру "Керзона" і пройшла через нижню половину Блумсбері, вийшовши на багатолюдні вулиці Ковент-Гардена. Пішов сніг – перша осінь зими - і було досить холодно, щоб осісти. Біліють тротуари поміняли полярність лондонського світла на протилежну, відображаючи його вгору, в жовте нічне небо. Будівлі Лонг-Акра були окреслені мерехтливими світлодіодами, а ринок охороняли велетенські срібні олені, нагадуючи їй (як ніби про це можна було забути хоч на секунду), що Різдво в Лондоні, здавалося, триває вічно.
  
  По дорозі вона подзвонила матері і пояснила, що не поїде в Саффолк на святкування свого дня народження у наступні вихідні, тому що їй потрібно провести послерождественскую інвентаризацію в книжковому магазині "Белсайз Парк", що було самої блідою брехнею.
  
  'Це з-за того, що ти стаєш вегетаріанкою?" спитала її мати. 'Тому що я впевнена, ми зможемо знайти тобі що-небудь поїсти. Ти впораєшся з куркою? Зрештою, якщо ти їси яйця, я не розумію, як...
  
  Спарроу вибачився і повісив трубку. Сьогодні ввечері Ковент-Гарден став доказом того, що люди доступні тільки парами. Здавалося, що кожна смеющаяся і повторювана пара, що цілується в країні вийшла в неділю ввечері, щоб стати у неї на шляху. Вона ніколи раніше не відчувала себе такою самотньою.
  
  Вона завжди говорила собі, що їй подобається власна компанія, просто не весь час. Не думаючи про те, куди вона йде, вона виявила, що йде по дорозі, що спускається від Стрэнда до річки. Деякі з них являли собою вузькі провулки, куди потрібно було підніматися круто спускається сходами. Всередині цих будинків час зупинився. У них не було нічого від сучасної епохи.
  
  Паб знаходився в кінці залізничного тунелю. Він був яскраво оздоблений червоним і золотим і виглядав привабливо. Кілька курців стояли зовні, незважаючи на те, що йшов сніг. Їй подобалося пити на самоті, і вона увійшла.
  
  Двадцять хвилин потому вона все ще була там, роблячи начерки в іншому блокноті, знову відчуваючи тепло і спокій. Смакуючи останній ковток бренді, вона піднялася зі свого місця за крихітним круглим столиком і почала збирати свої речі. Спочатку вона подумала, що, мабуть, забула свій шарф в кінотеатрі, але потім побачила його на шиї чоловіка, який виглядав так, немов збирався йти.
  
  У такій ситуації перші слова лондонця зазвичай означають вибачення. "Вибачте, - почала вона, - мені здається, у вас мій шарф.
  
  Коли він повернувся, вона була стривожена його видом. Він був міцно складний і остроглаз, приблизно середніх років, з триденною щетиною темного кольору і забіякуватим, похмурим виразом обличчя. На ньому була новенька червона бейсболка, а на шиї, безпомилково можна було дізнатися її чорний вовняний шарф. Тепер він подивився на неї і вже збирався запротестовать, коли побачив свою власну, лежачу на підлозі під її табуретом.
  
  Хрипко пробурмотів вибачення, він заходився розплутувати той, що був у нього на шиї, і передав його назад їй, соромливо знизавши плечима. Коли вона нахилилася, щоб підняти з підлоги його шарф, то злегка підняла столик, чому її келих бренді перекинувся набік і зачепився за край його сумки, так що з неї випали електрична викрутка, рулон скотчу і кільце з ключами. У метушні перестановок, яка завжди потрібно перед тим, як знову вийти на холод, вони трохи посміялися над думкою про те, що двоє дорослих людей не в змозі виконати таку просту задачу, як обмін предметом одягу.
  
  Повертаючи його речі, вона помітила в його сумці ще дещо- врізний замок і дверну ручку. Він помітив, що вона дивиться, і пояснив, що працює в охоронній компанії. Його викликали, щоб поміняти замок по дорозі додому.
  
  Тепер він все-таки вирішив не йти і плюхнувся на стілець, запихаючи все назад в сумку. 'Це нелегко, чи не так?' сказав він. 'Останнім часом все, що я роблю, проходить саме так", - і вона погодилася. Коли вона підняла очі, то побачила, що снігові пориви перетворилися в заметіль, і раптом їй захотілося залишитися в пабі на весь залишок ночі.
  
  Повинно бути, він помітив вираз її обличчя, бо запитав: "я Можу купити тобі заміну?'
  
  'Він був майже порожній", - сказала вона, і він завагався, але вона додала: "Так, ти можеш'.
  
  Повернувшись з напоями, він представився. 'Я Хьюго.
  
  'Я Спарроу", - відповіла вона поспішно додала з деяким збентеженням: 'Я знаю, що не схожа на неї, я дуже люблю свою їжу, просто я віддаю перевагу її свого справжнього імені – Кендіс. Я не знаю, про що думала моя мама'. Це прізвисько закріпилося за нею в ранньому дитинстві і залишилося всюди, щоб насміхатися над нею.
  
  'Зі мною те ж саме", - сказав він. 'Мій дідусь називав мене Хьюго. Моє справжнє ім'я відноситься до минулого життя. Де ти був сьогодні ввечері?'
  
  Звідки ти знаєш, що я десь був?
  
  Він посміхнувся. 'Вже пізно.
  
  - Я ходила послухати виступ про "Бурю" в Національному театрі, ' швидко сказала вона. Насправді вона ходила туди тиждень тому. Не було причин брехати, але раптом їй здалося важливим, щоб він не знав про неї все і вже точно не знав, що вона сиділа одна в кінотеатрі дивилася абсурдну романтичну комедію.
  
  'Я можу ототожнити себе з Просперо'. Хьюго задумливо потер перенісся. 'Він втрачає своє королівство, і тоді всі ненавидять його або хочуть убити, окрім його дочки і Алонсо'.
  
  Спарроу постаралася не виглядати здивованої. Вона нагадала собі, що не варто судити про людей по зовнішності. Він пив "Гіннесс" і витер сиві вуса після першого ковтка. У його голосі звучала грубість, свідчила про важке життя. Коли він зняв кепку і робочу куртку, вона побачила, що він весь покритий м'язами. Його товсті татуйовані руки звисали вздовж тулуба. Він більше скидався на Калібана, ніж на Просперо.
  
  'Але Просперо хоче контролювати все, і він не може", - сказав Спарроу. 'Ніхто не може, тому що люди ведуть себе не так, як ви очікували. Вони дуже людяні, занадто неряшливы'.
  
  'Звичайно, радий. 'Він засміявся, витираючи піну від "Гіннесса" зі своїх джинсів. 'Вибач, іноді моє тіло занадто велике для мене.
  
  І тепер вона розсміялася, бо він був таким ніжним і незграбним. 'Мені подобається "Нешнл", - сказав він. 'Я не думав, що у них концерти по неділях'.
  
  'Вони цього не роблять. Це було більше схоже на лекцію.
  
  'Ти ходив туди один? - запитав я.
  
  'Ну, так, але я натрапив там на деяких друзів.
  
  'Забавно, тому що в "Націоналі" є хороший бар, і все ж ти перетнув річку, щоб прийти сюди поодинці. Він кинув на неї такий пильний вивчаючий погляд, що їй здалося, ніби він тільки що попросив її вивернути кишені. Вона стала прохолодніше до нього, але момент пройшов, і він відпустив жахливу жарт, і вона виявила, що сміється, і в невимушеному ході бесіди цей момент був забутий.
  
  'Я на мить подумала, що ви, можливо, грабіжник, коли побачила, що було в сумці", - сказала вона.
  
  'А я подумав, що ви, має бути, письменник. Обережно, не втратьте це. 'Він постукав по маленькій шкіряного записній книжці, яку вона залишила на столі.
  
  Коли настав час іти, вони стояли під дощем і дивилися в свої телефони, поки він давав їй свій номер. Перед тим, як вони розлучилися, він потягнувся вперед, ніби хотів потиснути їй руку, потім притягнув до себе і боязко чмокнув в щоку. Це був такий дитячий жест, що вона не могла образитися.
  
  'Подзвони мені, коли захочеш, - сказав він, - рано, пізно, через десять хвилин – мені все одно. Я майже ніколи не сплю.
  
  Діставшись до будинку, Спарроу вирішила зателефонувати за вказаним номером. Він був на дванадцять років старший за неї, погано одягнений і зовсім невідповідний. Її мати була б в жаху. Спарроу представила, як йде з ним по місту, зупиняється в пабах, щоб слухати, не погоджуватися і брехати на спасіння. В ньому було щось замкнуте - їй це подобалося. Він був повною протилежністю більшості чоловіків, яких вона зустрічала, які розповідали їй занадто багато і зникали без попередження.
  
  Спарроу Мартін, яка інстинктивно відчувала, що їй належить вести нерозділене життя, яка завжди виявляла таку рішучість і незалежність, яка відмовляла собі в будь-яких почуттях або симпатії, дуже рано зрозуміла (по правді кажучи, через кілька хвилин після їх першої зустрічі), що, хоча вона ніколи за свої двадцять три роки ні у кого не закохувалася, якщо б вона і дбала про кого-то зараз, то саме так, з цим незграбним, невідповідним, по-дитячому грубим чоловіком.
  
  OceanofPDF.com
  6
  СУД
  
  В даний час в Метрополітені налічувалося двадцять чотири групи по розслідуванню вбивств, і той факт, що Відділ з розслідування особливих злочинів займався тільки вбивствами, викликав лють кожну з них.
  
  Історії про непрофесійному підході підрозділу до поліцейської діяльності досягли статусу легенд. Зовні детективи, здавалося, нерозважливо нехтували недоторканність людського життя. Вони не дотримувалися навіть самих елементарних правил процедури, створюючи кошмари для Королівської прокурорської служби, якій доводилося знаходити правдоподібні способи боротьби з загубленими доказами, скомпрометованими місцями злочинів, неприпустимими заявами і кричуще порушеними законами. Те, що їх критики неправильно зрозуміли, було причиною такої поведінки; це було викликано основоположним принципом підрозділи: шукати нові способи боротьби із злочинністю та забезпечувати, щоб ці експериментальні методи знайшли застосування у правовій системі, створюючи пріоритет.
  
  У всьому цьому був досі не дуже відомий герой розміром з пінту, чоловік, який стояв між підрозділом і Олд-Бейлі. Її звали Марго Бренді, і, коли вона перетинала бруковані двори між лондонськими "Чотирма заїжджими дворами Суду", "Грейз Інн", "Линкольнс Інн" і "Іннер енд Міддл Темплс", на неї не звернули уваги метушливі баристери, які промайнули повз у своїх мантіях, занурені в незрозумілі суперечки зі своїми колегами. У неї була приємна материнська фігура, але виглядала вона недоречно, як заблукала туристка або дама, яка доставляє запаковані ланчі юристам. Ніхто, якщо б навіть і зупинився на ній, не зрозумів би, що вона була одним з найважливіших провідників між злочинністю і судами в країні.
  
  Детективи називали місіс Бренді судовим службовцем - титул, який присвоюється тим, хто готує зал суду до розгляду справи, працюючи з судовими секретарями, але оскільки вона консультувала з питань допустимості доказів, вона була більше схожа на юриста CPS. Постійний рівень успіху підрозділу нічого не значив без засобів для судового переслідування, і місіс Бренді знайшла способи через судову систему візантійської корони, які б гарантували, що зусилля детективів не були марними.
  
  Її колеги не проходили повз у повному невіданні. Деякі тихо висміювали її, тому що, коли місіс Бренді відкривала рот, вони чули її носових інтонаціях і округлених голосних звуки ринку Іст-Енду. Її мова віддавала димними вулицями і почорнілими будівлями, торговцями рибою і чайними кіосками. Проходили повз юристи почули, як вона розмовляє по телефону, і здригнулися. Коротше кажучи, вони недооцінили її і тим самим зрадили свою професійну неупередженість. На думку місіс Бренді, недооцінка була зброєю, яку мала неприємні наслідки для користувача. Їй подобалося спостерігати, як змінюються їхні обличчя, коли вони розуміють, що вона більш ніж гідний супротивник, і тому обігравали її образ, додаючи гортанні паузи і неологізми кокни, які будь-який пристойний режисер-постановник відзначив би синім олівцем.
  
  Тепер вона йшла через Линкольнс-Інн, її лаковані каблучки цокали по каменю, поруч з нею йшла Дженіс Лонгбрайт. 'Ти просиш мене втрутитися занадто рано, милий,' сказала вона, різко повертаючи в арочний провулок. 'Вони тільки що отримали тіло, чи не так?
  
  'В тому-то і справа, Марго, що вони хочуть запобігти будь-які перешкоди із-за характеру смерті. Ви знаєте, що зробить містер Брайант; він відправиться розмовляти з сатаністами ще до того, як Джайлс завершить попередній огляд жертви. Я хочу уникнути проблем до того, як вони почнуть накопичуватися. Мені потрібно знати, як ідуть наші справи з юридичної точки зору.'
  
  Ти міг би просто подзвонити мені з цього приводу, мила. Сенсаційне вбивство – преса накинеться на нього, як м'ясні мухи. Закопай подробиці. Поверніть тут наліво, я спізнююся, але сьогодні вранці це нічого не змінить. Прокурор проігнорував мою пораду і розвалює справу. Місяці кропіткої роботи, щоб доставити обвинуваченого до суду, і все марно. Тобі пощастило, що ти більше не в Метрополітен. Б'юся об заклад, ти не можеш пригадати, коли в останній раз тобі доводилося давати свідчення.' Вона згорнула у ще більш вузький провулок, змусивши Лонгбрайт йти за нею. 'Я хотіла спитати, де ти робиш зачіску?
  
  'Будинок Моріса на Боллз-Понд-роуд,' неуважно відповіла Лонгбрайт.
  
  'Чорт візьми, він все ще тут? Йому, мабуть, дев'яносто. Повинно бути, відбілювач підтримує в ньому життя. Всі ми процвітаємо. Шафка у моїй ванній повністю забитий маленькими дорогими горщиками. Це поганий знак.' Її волосся було кольору бронзової меренги з золотим струмочком, звивистим серед хвиль, з-за чого світлі локони Рут Елліс Лонгбрайт здавалися майже ручними.
  
  'Це може бути дуже шкідливо для нас, Марго. Чорна магія – звучить як ідеальне рішення для підрозділу, але не в цей час, не після року, який у нас був. Ніхто не сприйме нас всерйоз'.
  
  'Ти так говориш, але озирнись навколо – ці двори просочені кров'ю і магією. Вони під'їхали до мощеної площі, забудованої невибагливими будинками з червоної цегли, одвірки яких були обрамлені маленькими, акуратно підстриженими лавровими деревами. Ранковий рух в Холборне було всього в декількох десятках ярдів звідси, але тут було зовсім тихо.
  
  Місіс Бренді вказала на порожній кут, зайнятий єдиною пошарпаної вороною. 'В 1586 році прямо на цьому місці аристократ по імені Ентоні Бабингтон був розрізаний на четвертинки за життя. Він зчинив такий ґвалт, що добра королева Бесс зажадала більш гуманного поводження з його товаришами-зрадниками.'
  
  Вона витрусила сигарету і закурила на ходу. 'Елізабет довіряла оккультисту Джону Ді. Його роботи були написані ієрогліфами без кодового ключа, але ми думаємо, що він, можливо, перевів їх, використовуючи процес шифрування, званий тритемианской стеганографией. Звідси він відправляв секретні звіти королеві Єлизаветі. Політика, магія і закон, бачиш, все акуратно переплетено. Ти не можеш їх розплутати, дорога. Обставини смерті створять проблему, тільки якщо ти використовуєш їх для доказу провини. Ви розумієте, про що я кажу? Не визнавайте цього, і це не стане неприпустимим. Що у тебе на даний момент є?
  
  Вони зупинилися, але сісти не змогли, так як єдина лавка була мокрою. Лонгбрайт відкрила сумку і перевірила записну книжку. 'Жертва - двадцятичотирирічний індіанець в третьому поколінні, пізнаний як Дхрув Чіма. Він працював у сімейному модному бізнесі в Уайтчепелі, судимості немає, два брати і дві сестри, ймовірно, остання людина в світі, якого можна було б пов'язати з сатанинським ритуалом.' Вона простягнула тонкий лист коричневого картону. 'В ньому поки що небагато, але я впевнена, що у вашій поштовій скриньці вже є ще. Погляньте на дві останні фотографії.
  
  Місіс Бренді відмахнулася від диму і подивилася на знімки. 'Добре, у вас є кілька свічок і щось схоже на обгорілі особисті речі, знайдені на місці злочину. Це не робить вбивство окультним.
  
  Лонгбрайт не була так впевнена. 'Хіба сучасний окультизм не заснований головним чином на етнічних системах вірувань? Той африканський хлопчик, чиє тіло знайшли в Темзі, був ритуально розчленовано, і ніхто так і не був заарештований.'
  
  'У Великобританії не було успішного судового переслідування за окультизм з 1944 року. Вам доведеться прибрати атрибути чорної магії з дошки. З юридичної точки зору вони не мають відношення до справи ".
  
  'Я зроблю все, що в моїх силах, але ми з Джоном не можемо контролювати містера Брайанта, ти це знаєш.
  
  'Він може розслідувати все, що захоче, дорога, ти не зобов'язана заносити це в журнал. Мені треба йти. 'Вона затоптав свій "Суперкинг" про вікторіанську водостічну трубу. 'Тримай мене в курсі, гаразд?
  
  Лонгбрайт дивилася, як місіс Бренді зацмокала по каменям на золотистих підборах. Потім підняла комір і знову влилася в потік машин на Хай-Холборн.
  
  У цей самий похмурий ранок понеділка будинок номер 231 за Каледониан-роуд був залитий яскравим світлом - вірна ознака того, що розслідування смерті Дхрува Чимы офіційно почалося.
  
  Такі офіцери, як Колін Бимсли, були кістяком поліції: надійні, незворушні, вперті і нестерпно терплячі. Він злегка моргнув, відсьорбнув чаю і став спостерігати, як повільно з'явилася пара рук, потім передпліччя. Він чекав, коли широкоформатний принтер зробить знімок тіла Чимы in situ. Джон Мей попросив повісити його на чолі операційного залу, де кожен міг би вивчити його і згадати про те, що сталося.
  
  Цим ранком він залишився наодинці з Джеком Ренфилдом, що завжди викликало в нього занепокоєння. Він був упевнений, що Ренфилд нікому не пробачив того, що той зробив його об'єктом їх жартів, коли він ще був черговим сержантом в поліцейській дільниці на Олбані-стріт, і шукав можливість помститися їм. Він тільки недавно повернувся в підрозділ після звільнення, і над ним нависла несумлінність.
  
  Поки він чекав, Колін підійшов до дошки і додав надходять дані. 'Суперечливі історії", - сказав йому Ренфилд. 'Мати каже, що її син був удома всю ніч, але одна з сестер вважає, що чула, як він йшов в десять годин вечора. Їх четверо все ще живуть удома в Уайтчепелі: мама, два брати і одна сестра. Батько помер, а інша сестра поїхала, щоб управляти взуттєвим бізнесом у Бредфорді. Навколо навалюється ще купа родичів: діти, бабусі і дідусі, друзі, залишаються з ночівлею, двоюрідні брати та сестри, тітки і дядька, які насправді не є родичами; це складна картина. Співбесіди будуть скалкою в дупі. Відра дійсно солодкого чаю від мами, і всі будуть суперечити один одному.'
  
  Бимсли переглянув записи Ренфилда. 'Як вона, мати? - запитав я.
  
  'Спустошений, прагне допомогти і заважає. У них три магазину під назвою "Крішна Сарі". Вони живуть над головним магазином і в сусідньому будинку. Вони добре відомі в Уайтчепелі, що, ймовірно, означає, що кілька лиходіїв теж їх знають. Ренфилд озирнувся. - Коли має повернутися Дженіс? - Запитав я.
  
  Колін підняв руку. Ти можеш просто припинити це, Джек?
  
  "Що?"
  
  'Ти перевіряєш свої годинники кожні п'ять хвилин, коли її немає вдома.
  
  'Невже? Не думаю, що розумію, приятель.
  
  'Я думаю, тобі потрібно дати їй трохи простору.
  
  'Це те, що ти думаєш, чи не так?
  
  'Вона не збирається приймати тебе назад.
  
  Ренфилд пригладив волосся, вивчаючи дошку, намагаючись здаватися байдужим. 'Вона тобі розповіла?
  
  'Їй це і не потрібно. Ти кинув її. Вона дає чоловікам тільки один шанс.
  
  'Почекай, вона з кимось зустрічалася?
  
  'Після тебе - немає. Наскільки мені відомо, немає.
  
  Ренфилд пирхнув.
  
  "Що це значить? - Запитав Колін.
  
  'Твої пізнання. У чому, у жінок? Скільки часу тобі знадобилося, щоб залучити Світу на свою сторону?
  
  'Це було не через брак спроб. Я знав, чого хочу. Ти не знав.
  
  Ренфилд підійшов занадто близько. 'Ти не розумієш, про що говориш, друже.
  
  'Я знаю, що Дженіс занадто гарна для тебе.
  
  Ренфилд рухався так стрімко, що Колін був захоплений зненацька. Рука, прижимавшая його до дошки, стиснулася навколо його горла. 'Ти провів кілька раундів на рингу. Я теж, але не зі своїми приятелями. Тільки з людьми, які мені не подобаються. Ти все ще часто зриваєшся? Я перевірив, я тобі казав? Синдром Ирлена, здається, так це називається? Тобі краще не лізти не в свою справу, Колін. Ти можеш скоро впасти з довгого сходового прольоту.'
  
  Світу бачила все з порога. У неї завжди були сумніви з приводу Ренфилда. Його невпевненість знайшла вихід у низці вибухів. Припинення конфронтації тільки погіршило б ситуацію. Вона відступила в коридор і мовчки спостерігала, як Бимсли вивільняється.
  
  'З цього моменту я шукаю тебе", - попередив Ренфилд. 'Я знаю, що ви з Дженіс добре злагоді. Ти захищаєш. Все гаразд, цього слід було очікувати. Ти можеш продовжувати в тому ж дусі. Але якщо ти зробиш щось, щоб встати у нас на шляху, я зніму тебе з посади. Це ясно?'
  
  Бимсли не зважився відповісти і втупився на нього в німому гніві. Ренфилд раптово простягнув руку вперед, і Бимсли здригнувся. Ренфилд витончено поплескав його по плечу. "Я радий, що у нас відбувся цей невеликий розмова.
  
  Світу інстинктивно зрозуміла, що зараз краще мовчати. Вона глибоко зітхнула і увійшла в кімнату.
  
  OceanofPDF.com
  7
  ОБРЯД
  
  В операційному залі співробітники реорганізувалися в природні пари і продовжували розшукувати свідків і складати звіти, поки лондонський онлайн-журнал Hard News не оновив свій сайт в 17.00.
  
  Дженіс Лонгбрайт зрозуміла, що вони в біді, коли побачила червону смугу на екрані: Останні новини: поліція розшукує вбивцю з чорною магією в Хемпстед-Хіт.
  
  Всі зібралися навколо монітора. Ім'я жертви не називалося, і підрозділ не згадувалося, але основні подробиці про смерть були в наявності і вірні. Стаття була написана якимсь Вінсентом Диллардом, який розшукав Софі Уорд, медсестру, обнаружившую тіло. Вона вирішила не прислухатися до попередження Джона Мея про розмови з пресою і дала велике інтерв'ю журналу.
  
  'Повинно бути, він заплатив їй", - припустила Лонгбрайт. 'Ви хочете, щоб я закрила її?'
  
  'Ні,' сказала Мей, 'шкоди завдано'. Він знову подивився на дошки. Вони нагадували велику намальовану від руки головоломку, в якій відсутнє більшість ключових елементів. 'Тут дуже багато прогалин. Чого ми не знаємо?
  
  Він узяв червоний олівець і написав на дошці. "Навіщо він туди пішов. У Дхрува Чимы було мало друзів поза його найближчого оточення в Іст-Енді і жодного в Північному Лондоні. Це не його маєток. Він знову написав. - Як він туди потрапив. Його картка Oyster card не використовувалася ні на Хаммерсміт-енд-Сіті, ні на північних лініях між Уайтчепелом і Хэмпстедом. Ми знаємо, що він користувався одноразовим телефоном, але телефони GSM мають IMEI-код, який бачить оператор зв'язку, тому ми можемо визначити його місце розташування в Хемпстеді в годину п'ятнадцять ночі. Проблема з такими даними у тому, що вони не повідомляють нам нічого нового. '
  
  Він продовжив обговорення. "З ким він був. На нього напали і відвезли туди, або він домовився з кимось зустрітися? Темрява приховує багато погані вчинки. Його родина каже, що він був не з тих, хто спілкується, і на розум не приходить ніяких очевидних імен. Що він там робив. Середина між суботнім вечором і недільним ранком - дивний час і місце для зустрічі. Самий очевидний питання: це був секс? Поліція Хэмпстеда повідомляє нам, що в цей ранковий час цей район, як і раніше популярний серед чоловіків, що сидять під замком. Був поблизу хто-небудь ще, хто щось бачив? З ким він познайомився. Ні свідків, ні описів. Поки ми не знайшли нікого, хто бачив його на Хіт-стріт, тому нам потрібно пошукати далі. Коли він туди пішов. Брат і сестра навіть не можуть прийти до єдиної думки про те, чи залишився він вдома чи пішов. Світу, ти поговорила з сім'єю – що ти про них думаєш?'
  
  'Вони не здалися мені верткими, якщо ти це маєш на увазі. Світу переглянула свої записи. 'Мати точно така ж, як моя мама, захищає і спорящая. Я запитав її про статус Чимы на побаченнях і отримав відповідь "він ще не зустрів підходящу дівчину", так що поки можна будувати здогади. Я також поговорив з власниками магазинів по сусідству з крішна-сарі. Чимы працьовиті, і їх всі люблять. Над іншим братом стоїть знак питання – він тусується в "Сліпому злиденному" з досить різношерстою компанією, – але у нас ніколи не було приводу помацати його за нашийник. У всякому разі, на даний момент "Чимас" досить чистий.'
  
  'Добре для сім'ї, паршиво для нас. 'Мей озирнулась. 'Мені потрібні чіткі відповіді, тому давайте почнемо з вирішення питання про місцезнаходження Чимы раніше в суботу ввечері. Натисніть на сім'ю, перевірте його місцеву життя, розшукайте друзів. Хто-небудь бачив Артура?'
  
  'Він нагорі з цією божевільною жінкою,' сказала Світу.
  
  'Який з них? Звузьте коло пошуків.
  
  Світу закотила очі. 'Ви знаєте, мадам Аркати, та, що благословила будівлю, коли ми переїхали.
  
  Мей знала це дуже добре. Меггі Армітідж розприскала освячене масло по всьому будинку, щоб вигнати злих духів. На жаль, масло складалося з трав, змішаних з WD40, і було таким слизьким, що всім доводилося триматися за поручні, щоб піднятися нагору. Колін вирішив проблему, посипавши підлоги піском, але це перетворило перетин сходовому майданчику першого поверху в водевільний номер.
  
  Очі Мей роздратовано звузилися. 'Що тут робить ця жінка?
  
  'Я думаю, хтось запросив її переступити поріг", - сказала Світу.
  
  'Я не хочу, щоб Меггі Армітідж мала якесь відношення до цього розслідування. Якщо Реймонд побачить її, у нього дах знесе. Хіба місіс Бренді не попереджала про неприпустимість привнесення сенсаційних елементів розслідування?
  
  'Вона сказала, що це підірве довіру до нашої справи, - підтвердила Дженіс, не відриваючись від ноутбука. 'Окультна атрибутика буде визнана неприйнятною, тому що вона не додає доказів наміру заподіяти шкоду.
  
  'Тоді давайте діяти за правилами. Тримайтеся подалі від сумнівних зовнішніх джерел, всі ви. Я попрошу Артура зробити те ж саме.
  
  'Бажаю удачі з цим,' пробурмотів Ренфилд.
  
  Мей підняв очі до стелі. Він боявся уявити, що могли обговорювати його партнер і біла відьма.
  
  'Процес старіння,' сказав Брайант, зупиняючись на верхній площадці сходів. 'Це вбиває мене. Почекай хвилинку, мені потрібно перепочити. Знаєш, що я найбільше ненавиджу в старості? Опускаюся на коліна і думаю, встану я коли-небудь знову. Ніколи не виходжу з дому, не помочившись попередньо. Старі люди розповідають мені про свої хвороби і припускають, що мені не все одно. Твої легкі перетворюються в сдувшиеся повітряні кульки, твої ноги весь час болять. Глянь на мене – я схожий на лису кажана. А твої вуха стають величезними. Ви коли-небудь бачили Ноеля Кауарда в подальшому житті? Він був схожий на таксі з відкритими дверцятами.'
  
  Брайант провів свого старого друга в затхлий горище, перетворився в кімнату для доказів. Під карнизом було встановлено з півдюжини стелажів IKEA з червоної сталі. На поперечній балці склепінчастого стелі висів мертвий голуб. Щось коричневе і в'язке накопичилося під сміттєвим мішком, повним невпізнаних доказів, які ні в кого не вистачило сміливості зрушити з місця.
  
  Він натиснув на вимикач. Нічого не сталося. Кімната залишалася такою ж вперто занурена в напівтемряву, як лабораторія криміналістів у телешоу. Велика частина доказів, що зберігаються у Відділі особливих злочинів, перебувала в підвішеному стані. Оскільки звинувачення не пред'явила його, воно могло зберігатися невизначено довго. Часто обвинувачений не вимагав повернення вилучених предметів. Тут були предмети, що відносяться до часу заснування підрозділу, в тому числі вікторіанський нічний горщик, коса і дерев'яний манекен черевомовця, від яких у Джека Різника по шкірі побігли б мурашки. Інші, більш екзотичні предмети пропали під час різдвяних вечірок.
  
  Нащо ти хотіла мене бачити? ' запитала Меггі. Маленька біла відьма жартома спробувала одягнутися модно, але все одно виглядала як улюблене старе домашнє тварина, наряженное дітьми. Відмовившись від зимових відтінків, вона зупинила свій вибір на райдужних легінси, фіолетовому індійському халаті з погано промальованими тиграми і вінтажній накидці медсестри. В ній все ще відчувалася негідниця, від вздернутого носа до обкусаних смарагдових нігтів.
  
  'Я швидко зателефонував кільком людям і не знав, до кого ще звернутися, тому зупинився на вас", - пояснив Брайант.
  
  'Як завбачливо. 'Меггі звикла бути останньою надією. 'Тут пахне смертю.
  
  'Це, мабуть, шкарпетки Коліна. Це єдине приміщення в будинку з регульованою вологістю, тому він залишає тут свою спортивну форму. Він підвів її до полиці, уставленою об'ємними пакетами на блискавці. 'Вчорашні докази. Я хочу, щоб ви поглянули.
  
  'Я можу вийняти їх і розібратися з ними?
  
  Брайант оглянув пластикові пакети на полиці. 'Краще не варто. Ден мене вб'є. Але ти можеш зазирнути в них. Він відкрив кришку одного з них і показав їй.
  
  'Чорна свічка. Меггі понюхала повітря. 'Розмарин. Він посилює усвідомленість, тому використовується в окультних ритуалах для захисту і очищення. Його теж використовують в обрядах екзорцизму.'
  
  Вона оглянула металеву полку, відкрила інші зі свічками, понюхала кожну по черзі. 'Боже, це приголомшливо. Між кожним прийомом потрібно понюхати свіжих кавових зерен, щоб прочистити почуття. Валеріана, полин, блошиница, пеннироял і жимолость.'
  
  Брайант був вражений. 'Ти можеш визначити все це по одному нюху?
  
  'На них є етикетки. Вона перевернула один пакет і показала йому. 'Вайтроуз. В кожному з них міститься трава, використовувана в ритуальної магії. Або хто-то знає, що робить, або це був ШАХРАЙ.'
  
  "Що вони роблять?' Брайант задумався.
  
  Як біла відьма IV ступеня Великого ордена Ковена Святого Джеймса Старшого, Кентиш-Таун, Меггі була надто кваліфікована, щоб відповідати. 'Ну, він ... я вважаю, це "він'?
  
  'Чима - невисокий хлопець, молодий, підтягнутий, зростанням, ймовірно, менше десяти стоунів, але кому все ж таки вдалося затягнути його високо на мотузці, так що давайте скажемо "так".
  
  'Я не думаю, що він намагається зробити саму очевидну річ'.
  
  'Який з них що?
  
  'Зроби жертовний обряд, щоб викликати Диявола.
  
  'Приємно це знати. У мене виникли б проблеми з продажем. Десь залишилося трохи кам'яної солі, приблизно у формі п'ятикутника.
  
  'Ти впевнений, що це був п'ятикутник? Кам'яну сіль воліють для ритуалів очищення і фільтрації, але п'ятикутник суперечить її використання. Ці два поняття не поєднуються.
  
  Брайант порився в сумках. 'Тут є дещо ще. Тобі краще надіти рукавички. 'Він відірвав целофан від рулону на полиці і простягнув їх мені. 'Постарайся на цей раз засунути всередину всі свої пальці.
  
  Він передав їй частини ляльки. Меггі театрально притисла їх до грудей і закрила очі. 'Окультні злочину, каліцтва тварин тощо зазвичай є справою рук нудьгуючих підлітків. В сатанинських колах не приносять в жертву дорослих.'
  
  'Чому б і ні?
  
  Справжні ритуали тривають вічно і неймовірно нудні, головним чином тому, що богослужбові тексти зібрані з книг, опублікованих десь між 1487 роком, коли з'явився Маллеус Малефикарум, і кінцем 1930-х, коли відбулося чергове відродження інтересу до магії. Здебільшого це була нечитабельная балаканина, придумана погано поінформованими любителями і перетворилася на сенсацію таблоїдів. Що ще ви знайшли?'
  
  'У Дена ще не було можливості розібратися з цим. Брайант висипав вміст прозорого пластикового пакета на стіл. Він почекав, поки Меггі розбереться в купі листя, почорнілих намист, одягу і камінчиків.
  
  'Тринадцять каменів, гілочки гостролиста, лавра і верби, спалені опудала, всі жахливі старі кліше присутні і вірні'.
  
  "Що ви маєте на увазі?
  
  'Проблема церемоніальних обрядів в тому, що вони скопійовані з декількох оригінальних літургійних текстів, а потім прикрашені – персоналізовано, якщо хочете, – самим практикуючим. Якщо вам потрібні передплатники, найкращий спосіб створити лояльність - це доручити їм щось унікальне.'
  
  'Ви хочете сказати, що у цього хлопця є помічники? - Запитав Брайант, вишукуючи шматок обпаленого синього нейлону, можливо, від нічної сорочки. 'Схоже, це належить жінці.
  
  "Ви знаєте, до епохи Просвітництва католицька церква була повністю винна в демонології. Закон про чаклунство 1735 року не був скасований до 1951 року, коли суди зрозуміли, що "окультні" злочини в основному складалися з шахрайських заяв, зроблених фальшивими медіумами.'
  
  'Ви досить скептичні для віруючого", - сказав Брайант.
  
  Вона поплескала його по руці. 'Я повинна бути такою, дорогий. Звичайно, є справжні сенситивы, люди на зразок мене, які вміють читати інших, але ектоплазма з марлі і фотографія духів зникли з появою пристойних об'єктивів для фотоапаратів. Але люди, яких заворожують жертвопринесення і ритуали, можуть бути у вищій мірі ірраціональними, навіть небезпечними. Наркотики часто використовуються для посилення розриву з раціональністю.'
  
  'Ти можеш дістати що-небудь ще з цієї партії?
  
  'Я складу список предметів, потім перевірю свої аркани, подивимося, що ми зможемо придумати. Пізніше на тижні заїде моя подруга-спиритуалистка Кискайя Мандевіль. Ми могли б викликати командира ескадрильї Сметвика.
  
  Брайант був здивований. 'Я думав, ти можеш зв'язатися зі своїм фамильяром тільки через плюшеву абіссінську кішку, яка була у її матері.
  
  'Кискайя виявила ще один канал зв'язку з потойбічним життям через рудого кота на ім'я Арбутнот, який потрапив під машину. У неї всього третій тиждень курсу таксидермії. До нього повернулася його усмішка, але він все ще трохи млявий.'
  
  'У що б то не стало поклич якихось духів", - сказав Брайант, поддакивая їй. 'Якщо ти думаєш, що це допоможе'.
  
  'Ну, ні, не знаю,' сказала Меггі. 'В тому-то й річ. Командир ескадрильї Сметвик - C з E, так що він безнадійний. Це не християнська чорна магія.'
  
  'Як ви можете бути в цьому впевнені?
  
  'Можна? 'Вона висипала на стіл ще один пластиковий пакет. 'Ці трави і дерев'яні намиста пов'язані з Сантерией, іспано–карибської релігією, пов'язаної із вшануванням святих. Свічки і пентакль знайомі з зображень чорної меси. Зображення - це джаби, пов'язані з кубинським Вуду, а решту взято зі старих фільмів жахів "Хаммер". В руках вона тримала обгорілу кажана. 'Він міг проводити обряд очищення і придумав все це, щоб відповідати якоїсь особистої теорії про жертву'.
  
  'Але з якою метою?' розгублено запитав Брайант.
  
  'Щоб вселити страх у своїх ворогів і завоювати повагу однолітків. Можливо, посвята в банду. Відомо, що в Америці студенти гинули на церемоніях дідівщини в коледжах.
  
  'Меггі, я думаю, більш імовірно, що злочинець страждає якимось недіагностованим психозом", - сказав Брайант. 'Досить, щоб вивести його на нічні вулиці і виявити демонів всередині людей. Існує щонайменше дюжина різних видів психотического поведінки, що посилюється наркотиками і алкоголем. Якщо б він вирушив на пустку в пошуках жертви, він міг би зробити це знову.'
  
  Меггі акуратно склала рештки назад у пакети. 'Ви можете почати з того, що з'ясуйте, звідки взялися всі ці предмети, але я скажу вам, що все це виробляється серійно. Тобі потрібно дізнатися що-небудь більш особисте. Не потрібно бути білою відьмою, щоб сказати тобі це. 'Вона похитнулася. 'Як була нанесена рана жертві?
  
  'Його підвісили вниз головою і вдарили в горло. Чому?
  
  'Я думала про середньовічні процеси над відьмами, які були влаштовані так, що їх не можна було виграти. Знаєш, якщо ти кричиш або истекаешь кров'ю, це означає, що ти винна, що-то в цьому роді. Мисливці за відьмами використовували металеві шампури.'
  
  'Ви думаєте, цього хлопця катували, щоб отримати інформацію?
  
  'Або вплутати в цю справу когось іншого. Зазвичай так і відбувалося.
  
  'Цим варто зайнятися. Я краще повернуся в оперативний відділ і зроблю вигляд, що ми проводимо звичайне розслідування.
  
  'Я думав, у тебе є Джон, який зробить це за тебе.
  
  Брайант перейшов на змовницький тон. 'Він може бути вельми неортодоксальних в своїх методах, якщо за ним не стежити.
  
  'Ви довго працювали разом, чи не так? Меггі простягнула руку і погладила жилет Брайанта в клітку. "Дай мені свою праву руку. О боже, погане кровообіг. Вона потерла його пальці своїми. 'Я повинна тобі сказати, Артур. Я не збиралася тебе сьогодні бачити. Щось насувається. Щось дуже шкідливий.'
  
  Звідки ти знаєш? - запитав я.
  
  'Навколо тебе і Джона накопичилося безліч знаків. І всюди є прикмети. Цим вранці моя спальня була сповнена молі, а минулої ночі у саду було чотири кішки, всі з однаковим генетичним походженням. Вони надсилають мені повідомлення.'
  
  'Р-я-б'юся,' дуже повільно вимовив Брайант.
  
  'Я знаю, це мій психоз, але я вірю, що на мені прокляття істинного зору. Ми не повинні попереджати людей на випадок, якщо вони спробують змінити хід долі, але тобі потрібно знати'.
  
  Це було не те, що Брайант хотіла почути, але інстинкти Меггі рідко підводили її. Найскладнішим було зрозуміти її передбачення, які ніколи не були чітко позначені. 'Що має статися?' - запитав він.
  
  'Ти і Джон. Вона з усіх сил намагалася захистити його від болю. 'Ви завжди так сильно покладались один на одного, але я думаю, що цьому приходить кінець. Вона поплескала його по руці, перш ніж відпустити. 'Я бачу перелом. Можливо, з цього моменту тобі доведеться навчитися покладатися на себе.
  
  "Що ви маєте на увазі?
  
  'Мені так шкода. Я хотів би що-небудь зробити, але це написано заздалегідь.
  
  'Що написано в передмові, ти, другосортна Кассандра? Ти не можеш просто не сказати мені.
  
  - Мені не дозволено тобі говорити.
  
  'Хто це говорить? Зевс? Сатана? Будда? Твоя пральна машина?
  
  'Забудь про моїх словах, Артур.
  
  'Я хотів би це зробити. Він засунув останні докази назад в пакет і повернув його на полицю.
  
  'Ви привели мене сюди за порадою по цій справі. 'Меггі, здавалося, прагнула змінити тему. 'Є кілька людей, з якими ви могли б зустрітися, які могли б дати вам більш точну інформацію, але у мене немає можливості зв'язатися з ними'.
  
  'Чому б і ні?
  
  'За ними стежать. Для Меггі це був не зовсім незнайомий розмовний маршрут. Її розум був подібний до залізничного вагону, який з'їжджав на залізничні вітки і часто опинявся на запасному шляху.
  
  'Я дам вам знати, якщо вони мені знадобляться", - сказав Брайант. 'Дозвольте, я викличу вам Über. Ви були тут по поліцейському справі, так що підрозділ може за це заплатити'.
  
  Вона утримала його руку на телефоні. 'Ні, я не буду ними користуватися. Вони прислали мені саме дивне і образливе повідомлення.
  
  'Про що ти говориш? Покажи мені.
  
  Вона відокремила серветки, які прилипли до її давньої блискучої рожевої "Нокії", і відкрила її. Брайант прочитав її вхідні повідомлення. 'Це автоматичний відповідь', - сказав він. 'Навіть я це знаю. Вони просять вас оцінити вашого водія.'
  
  'О. - Вона забрала телефон і, примружившись, подивилася на нього. 'Я неправильно зрозуміла. Прошу вибачення. Боюся, я дійсно нічим не допомогла.
  
  Він відправив Меггі вперед, а сам замкнув двері. Він знав, що вона трохи зворушена, але все ще не хотів дивитися їй в очі, які бачили занадто далеко. Якщо вона сказала йому, що відбувається збори знамень, то це тому, що вона вірила в це всім своїм серцем. Вона ніколи не розповідала йому, як до неї вперше прийшло осяяння, але він знав, що це почалося у важкі роки після її розлучення. Одного разу вона сказала йому: "Ми, англійці, такі жахливі лицеміри. Ми говоримо, що успіх вульгарний, але потай жадаємо його, дорожимо своїм самотою, але ненавидимо самотність, і постійно скаржимося на Континент, поки не зможемо дозволити собі жити там. Я говорю те, що уважаю правдою, і мене сприймають серйозно, тільки якщо думають, що я відьма. За півстоліття нічого не змінилося.'
  
  Він наздогнав її на сходах і сунув двадцатифунтовую банкноту в кишені її куртки. 'Прости, що назвав тебе другосортною Кассандрою. Де я можу отримати додаткову консультацію про ритуальних елементах нападу?'
  
  'У тебе є кілька хвилин? Я можу уявити тебе Персі. Я сам прямую туди.
  
  Він на мить завагався. 'Цей хлопець якось пов'язаний з вашим ковеном?
  
  'Не хвилюйся, він абсолютно нормальний, хоча і управляє книжковим магазином,' запевнила його Меггі. 'Я пройдуся туди з тобою.
  
  OceanofPDF.com
  8
  ГАРУСПЕКС
  
  'В першу чергу я б вибрала "Атлантіс", "Уоткінс", "Тредвеллс" і "Містерії", але потім згадала про Персі", - сказала Меггі, зав'язуючи вузлом свою сонячно-жовту дощовик. Почалася злива, тому вона зіщулилася під парасолькою Брайанта, коли вони переходили Юстон-роуд, загачену розлюченими машинами. 'Всі власники добре обізнані і раді поділитися інформацією, але неподалік є новий магазин "Пророцтво Мерліна" на Воберн-Уок. Власника звати Персі Пиннер, він не дуже віруюча'.
  
  'Тоді чому він керує окультних книжковим магазином?' Брайант пригрозив таксі своєю тростиною, як приборкувач проганяє лева. 'І скільки йому років, щоб носити таке ім'я, як Персі?
  
  'Він неймовірно молодий, взяв прізвище свого діда. Він послідовник Чарльза Форту, відкрив магазин як "форум для невиліковно цікавих".
  
  'Невже такі люди все ще існують? Він дозволив Меггі заманити його глибше в закутки.
  
  'Повинно бути", - відповіла Меггі. 'Вони допомагають фінансувати Ковен Святого Джеймса Старшого. Натомість ми навчаємо їх духовному освіті та ремонту м'яких меблів'.
  
  'Я б ніколи не подумав, що це природна посадка.
  
  'Так-так. В твоєму житті настає момент, коли ти виявляєш, що тобі легше піднятися на більш високий рівень, сидячи в кріслі. Ось ми і прийшли.
  
  Вони перетворилися в одну з ледь помітних лондонських капсул часу. Воберн-Уок була його першою пішохідної торговою вулицею, і хоча їй виповнилося вже пару сотень років, мощений провулок все ще був заповнений низькими магазинчиками з вигнутими фасадами. Тут, поруч з будинком, де жив поет Єйтс, стояв новачок. Меггі штовхнула двері і включила електронний дзвінок.
  
  'Дуб Пендерела! Брайант збуджено заплескав у долоні. 'Яка скарбниця! Перші видання "Науки алхімії" Рейлі і "Одержимості духом" Спрэга. Я починав сумніватися в їх існуванні.'
  
  Якщо який-небудь магазин і міг бути спеціально спроектований так, щоб збудити почуття похилого езотерика, то саме цей. Кожен куточок його обмеженого простору був забитий вийшли з друку виданнями, які притягували погляд, як коштовності в скарбниці Чипсайда. Тут не було чарівництва Діснейленду, здатного залучити перехожих. Щільні, практично незрозумілі тексти на вітрині вимагали більше зусиль, ніж довге стояння на колінах у холодній церкви. У повітрі витав аромат амбри і гвоздики з верхніми нотами дезінфікуючого засобу. В місті магазинів футболок і мереж кав'ярень лавка чудасій здавалася ефемерною і приреченою.
  
  "Я кажу, старий номер "Мефитикуса'. Брайант взяв примірник найменш популярного езотеричного журналу, коли-небудь випускався озлобленим академіком з Блумсбері. 'Вільям Блейк. Що за мерзенна натура. Проте він знав нічний Лондон.
  
  Господар з'явився з-за пари бордових оксамитових фіранок. 'Вибачте,' сказав він. 'Іноді я так захоплююся, що не чую дзвінка.
  
  Він зупинився, щоб розглянути відвідувача. М'яте коричневе пальто, невідповідний ремінь, штани від дуже старого костюма, м'які риси ляльки з грядки, знававшей кращі дні. Досить типовий відвідувач.
  
  'Без сумніву, ви заблукали у якому-небудь вишуканому томі таємниць", - радісно сказав Брайант.
  
  "Ні, граю в Call of Duty. Це дає мені перепочинок". Пиннер розсміявся так, немов хтось затирав клеймо зі скла. Йому було близько двадцяти п'яти, але у нього були пухкі, несформировавшиеся риси людини, які знайдуть обриси, коли йому виповниться сорок, багато в чому як у самого Брайанта.
  
  - Мені подобається ваш дверний дзвінок, - сказав Брайант. - Так-даа-де-да-даа-де-так-так, дуже забавно.
  
  - Ах так, "Чаклун" Гілберта і Саллівана. "Мене звуть Джон Веллінгтон Уеллс, я торгую магією і заклинаннями". Ви перший, хто це зрозумів. Вибачте мене. - Він люто чхнув. 'Коли я тут складаю каталог пил стає такою густою, що мені потрібен інгалятор. У нас з'явилися нові запаси. Ще один мертвий колекціонер, завжди будь ласка. Він повернувся до білої відьми. 'Меггі, ти завжди приводиш до мене клієнтів.
  
  'На цей раз я принесу тобі медяк,' сказала Меггі. 'Артур Брайант.
  
  Брайант потиснув руку власнику. 'Я не думав, що хтось ще цікавиться подібними речами. Особливо чоловік вашого віку.
  
  'Ну, я вже не в своєму віці, ось у чому біда. Я йду на ярмарок езотеричних книг в Блумсбері, і там тільки я і дюжина літніх чоловіків із сумками, повними пожовклого паперу. Я думав, що Гаррі Поттер, можливо, привніс трохи свіжої крові, але його фанатів більше цікавлять чарівні палички. Боюся, ми в буквальному сенсі вимираюче покоління. Принаймні, ми можемо слідувати нашим єретичним захопленням. У минулі часи нас би спалили живцем.
  
  'Отже, в чому справа? - Запитав Брайант.
  
  Пиннер виглядав спантеличеним. 'Що є що?
  
  'Пророцтво Мерліна. Якщо ви збираєтеся відкрити магазин з такою назвою, непогано б знати відповідь.
  
  - Ах, це. Мерлін, звичайно, сплав. Він - безліч різних фігур, зведених в одну Джеффрі Монмутським в його Царської історії Британії. Він камбион.'
  
  'Це по-французьки "вантажівка", чи не так? ' запитала Меггі.
  
  - Ні, дурна жінка, це каміон, ' сказав Брайант. 'Камбион народжується від смертної жінки і инкуба.
  
  О, молодець, ти знаєш свою справу'. Пиннер був у захваті. 'Мерлін передбачив, що в Лондонському Тауері зросте величезне дерево всього з трьома гілками, але воно затьмарить Англію. Північний вітер зламав би одну гілку, друга заросла б третьою, а інша гілка дала притулок безлічі чужоземних птахів, які швидко втратили б здатність літати.'
  
  'Це трохи незрозуміло навіть для мене", - сказав Брайант.
  
  'Але в тому-то й річ", - відповів Пиннер. 'Це можна витлумачити по-різному. Ганноверці подумали, що це коментар до німецької королівської сім'ї, займає британський трон. Тепер це можна розглядати як аргумент проти Brexit. Озирніться навколо. Яка загальна нитка пов'язує ці книги? Людство шукає відповіді. Ми прагнемо випрошувати дари у богів і передбачати майбутнє.'
  
  "Ти знаєш, що вони говорять. Коли король звертається за порадою до провидцеві, імперія в біді", - сказав Брайант.
  
  Піннера переповнювала пристрасть. 'І знаєте чому? Тому що всякий раз, коли ми збиваємося з шляху, ми звертаємося до прогнозів і предзнаменованиям. Як тільки нація перестане вірити, що вона сама вершить свою долю, коли вона більше не захоче розум емоціям і почне вгадувати правду по знакам, це в значній мірі arrivederci, дитинко.'
  
  'І все ж ви тут,' сказав Брайант, - гаруспик, що пропонує зазирнути у нутрощі жертви.
  
  'Багато з нас заблукали і шукають знаки, містер Брайант. Він потикав себе в кишеню жилета. - Те, що ми знаходимо, - це ми самі, але нам потрібно щось, що підтвердить нашу думку.
  
  'Він хоче, щоб ви поглянули на сатанинське вбивство,' випалила Меггі. 'В наявності всі ознаки...
  
  Брайант терпіти не міг, коли хтось крав його грім. 'Вбивство на Хемпстед-Хіт, - сказав він, перекрикуючи її. 'На жаль, ви, можливо, вже читали про це.
  
  'Немає. Я загруз у новому Філіпе Пуллмане. Іноді реальне життя здається менш достовірною, ніж те, що ти читаєш.
  
  'У мене тут є кілька фотографічних свідчень з місця події. 'Порившись у своїй сумці, Брайант витягнув пошарпану папку і розклав кілька фотографій перед враженим власником книгарні.
  
  'Почекай, ти що, повинен показувати мені подібні речі?
  
  'Ні, звичайно, немає, але я можу скласти тобі м'ясну крамницю "атрибутиці'.
  
  Персі підсунув лаву і уважно вивчив їх. 'Що ж, це цікаво. Не бачу, чим я можу допомогти.
  
  'Просто розкажіть нам, що приходить на розум", - запропонував Брайант.
  
  Персі переглянув сторінки. 'Окультна церемонія. Але, боюся, не дуже реалістична.
  
  'Чому б і ні?
  
  'Є емпіричне правило, яке ви можете застосувати до магії. Все, що варто робити, вже робилося з великою частотою. Від усього, що залишається поза досяжністю, слід триматися подалі'.
  
  'Цинічне прочитання вашого досвіду, безсумнівно,' сказав Брайант.
  
  'Містер Брайант, задумано, щоб це виглядало як ритуал, тому що в ньому зібрані всі елементи, які найбільш знайомі нам'. Він дістав великий том з полиці позаду себе і порівняв фотографії. Деякі з цих предметів відносяться до ритуалів так званої "наступальної" магії, викликає прокляття, щоб ніщо не могло ні процвітати, ні просуватися вперед". Зазвичай вони проводяться протягом місячного циклу. Коли була неділя, повний місяць? Це може мати значення. Були знайдені які-небудь цифри або слова, вирізані на деревах у цьому районі?'
  
  'Ми спеціально не шукали,' сказав Брайант, - але мені невідомо, щоб що-небудь було знайдено".
  
  'Ніяких інших порушень? Тільки дві пари слідів?
  
  'Це брудний ліс. Там була якась опале листя. Жодних скинутих одягу або наповнених кров'ю чаш, нічого кроулийского'.
  
  - О, Кроулі, ' зневажливо сказав Пиннер. - Старий нудний секс-маніяк з багатими батьками, який потрапив на обкладинку альбому Сержанта Пеппера. Думаю, цілком очевидно, що у вас тут є. Він почав збирати фотографії в акуратну стопку і прибирати їх назад у папку.
  
  'І до якого ж висновку ви дійшли?' запитав Брайант.
  
  'Це зовсім не окультний ритуал. Це те, що ти хочеш знати, чи не так?
  
  'Але ляльки, свічки, пентаграма ...
  
  'Всі атрибути не ті. Наприклад, свічки. Їх використовують для ворожіння – капаешь віск і вивчаєш візерунки, що – небудь для того, щоб щось попросити.
  
  'Як ти це робиш? - запитав я.
  
  'Ти загадуєш бажання і пишеш його на аркуші паперу, потім складаєш його і спалюєш. Імовірно, магічна сила міститься в полум'я. Але тут у вас є чорні свічки, використовувані для того, щоб сіяти розбрат і захищати користувача від відплати, і червоні, які є символом мужності і любові. Вони заперечують один одного. Той, хто це зробив, скопіював їх з чорних фільмів жахів і романів, трохи магії образів тут, заклик там, кілька моторошно виглядають фрагментів. Це просто зібране сміття. '
  
  Меггі кинула на Брайанта погляд, який говорив: "Я ж тобі говорила".
  
  'Справжні ритуали дуже складні і розвиваються протягом кількох довгих і дуже нудних годин проголошення заклинань. Церемонії покликані довести віру учасників '.
  
  'У мене тут повна опис предметів. Брайант простягнув йому список.
  
  Книгопродавець переглянув її. 'Ніяких відьомських пляшок, рун або магічних квадратів, просто речі, які можна знайти в спальні підлітка'.
  
  'Тоді взагалі навіщо обтяжувати себе його збіркою?
  
  'Він або прихильник неоліту, або з'їхав з глузду від наркотиків", - весело сказав Пиннер.
  
  'Ось і все для висновку експерта. Брайант вихопив папку назад.
  
  Пиннер простягнув руку і поклав долоню йому на плече. 'Я не кажу, що у цього немає мети, містер Брайант. Кроулі хотів, щоб жінки вірили, що він містик. Ця людина просто хоче когось налякати.'
  
  OceanofPDF.com
  9
  ПОРЯТУНОК
  
  Вогні крана сяяли, як вмираючі червоні зірки, відзначаючи гірські хребти в Вест-Енді, викреслюючи фінансовий графік на Квадратній Милі, розгойдуючись, як корабельні щогли, вздовж Темзи. Вночі вони перетворили місто в безлюдне місце.
  
  Олійно-темна поверхня Темзи відображала вогні крана і ламала їх, коли легкий вітерець пробігав по берегах річки.
  
  В цей час ночі по воді рухалося кілька човнів. Самотнє чорне таксі пропливло по мосту і набережної слідом за яскраво освітленим, порожнім нічним автобусом. В цей час вулиці були не більш жвавими, ніж століття тому. Сто років тому деякі робочі спрямовувалися б на фабрики. Тепер жменька людей прямувала додому з клубів.
  
  Хьюго Блейк вивчав відкрилася перед ним панораму. Широка сіра тераса Сомерсет-хауса була позаду, ліворуч від нього. Кубістичні бетонні блоки Національного театру примостилися на іншому березі річки. Це було дивно затишне споруда, напомнившее йому палуби контейнеровоза. На фасаді все ще красувалася зелена точково-матричний напис, немов объявлявшая про відправлення рейсу: "Буря" Вільяма Шекспіра. Він відчував мускусний запах мулу Темзи, відфільтроване через кисень, який щодня надходив від дерев на набережній. Стихія була з усіх боків, вогкий вітер дув йому в шию, волога просочувала куртку, краплями осідала на вздернутой щоці.
  
  На мосту Ватерлоо взагалі не було руху. Одна смуга руху в південному напрямку була перекрита із-за дорожніх робіт; можливо, водії згорнули на Блэкфрайарз або Вестмінстер. Від вітру його оголені руки вкрилися гусячою шкірою. На ньому були вільна чорна футболка, джинсова куртка, чорні джинси і робочі черевики на гумовій підошві. Він підійшов до поручнів мосту і перекинув через них одну ногу, потім іншу, спритно переносячи свою вагу на край поперечини.
  
  Балансуючи на білому сталевому стовпі, він вперся п'ятами в бетонний виступ мосту. Спускатися було далеко. Він відчував, як вітер гуляє в арках під ним. Десь унизу, в темряві, між скворцами швидко і безшумно рухалася баржа.
  
  Глянувши на годинник, Блейк почув, як хтось наближається.
  
  Люк Дікінсон повертався додому зі святкування дня народження, яке перетворилося в пиятику і безлад. Чому кожна погана вечірка закінчується тим, що дівчина плаче у ванній? Замовлене ним таксі заблукало десь на Стренде, тому він скасував поїздку і вирішив пройтися пішки. Йому все одно потрібен був свіже повітря. Коли він провів рукою по волоссю, то виявив, що вони слизькі від поту. Це було дивною особливістю Лондона: в одну хвилину тобі було холодно, а в наступну - жарко, навіть в середині зими. Його сірий піджак костюма був гарячим і вологим на спині. Затягнуте хмарами небо не могло зробити вибір між дощем або снігом і не зупинилося ні на те, ні на інше.
  
  Коли він йшов по мосту, прямуючи на південну сторону, то побачив широкоплечого чоловіка в червоній бейсбольній кепці, балансуючого на білому сталевому стовпі балюстради. Він відразу зрозумів, що зараз побачить, як хтось стрибне. Чоловік сидів не з тієї сторони огорожі, обличчям до води, напружився, готовий відштовхнутися.
  
  Річка була такою високою, якою він її коли-небудь бачив, бурхливої і фатальний, стрімкою і темною, як рідка ніч. Будь-хто, хто пірне туди зараз, навряд чи вирине.
  
  Коли Дікінсон наблизився, він уповільнив крок. Він був досить п'яний і зосередився на тому, щоб йти по прямій. Він хотів, щоб стрибун побачив, що він не хотів заподіяти шкоди. Під ними блискуча чорна вода хлюпотіла і засмоктувала прибережну смугу.
  
  'Ей, приятель – Ей, приятель, це довге падіння, – крикнув Дікінсон, піднімаючи руку і намагаючись говорити приязно. 'Не хочеш перебратися по цю сторону перил?
  
  Блейк злегка нахилив голову, насправді нічого не бачачи, прислухаючись до шуму води. 'Річка повна таємниць", - сказав він.
  
  'Може бути, приятель, але тобі би не хотілося бачити їх зблизька. Якщо ти впадеш у воду, то не виберешся назад. Нижче за течією дійсно сильна течія. Відлив закінчується. Дно річки нерівне, і підводна течія може тягнути вас вниз за лічені секунди.'
  
  Дікінсон знав, що важливо продовжувати розмову, щоб відвернути його від думок про стрибку. Підійшовши ближче, він спробував пригадати, що йому відомо про річці. 'Навіть якщо ви пережили падіння і не втратили свідомість, холод викликає у вас рефлекс судомного вдиху, а ви цього не хочете. Тому що минулої ночі йшов дощ, і там буде багато стічних вод. Якщо ти виживеш, їм доведеться промити твій шлунок, і, приятель, у мене це було одного разу після того, як я прийняв якусь погань, і це було страшенно жахливо. 'Тепер він був близько, майже досить близько, щоб схопити хлопця, який виглядав зовсім не в собі. Продовжуй говорити, сказав він собі.
  
  'Я маю на увазі, що навіть якщо ти попливеш прямо до берега, ти можеш не переплисти на іншу сторону. Неможливо переплисти по прямій. Хто знає, де ти опинишся. Дартфорд, може бути. Або Southend. Хто хоче поїхати у Саутенд? Ти коли-небудь зустрічав кого-небудь звідти? Я теж.'
  
  Тепер він легенько торкався плеча літнього чоловіка, але відчув, як той здригнувся і напружився. Він був здивований, відчувши тверді м'язи під своєю долонею. 'Гей, все не може бути так погано, чи не так? Правда? Він не знав, що ще сказати.
  
  Блейк повернувся і подивився на нього, вперше розгледівши його по-справжньому. Його очі були в тіні. 'Річка була тут до нас, і вона буде тут після нас", - сказав він.
  
  'Справедливе зауваження. Давай, я перенесу тебе назад на правий бік бар'єру. Він простягнув руки, і чоловік, нарешті, обережно взяв його за зап'ястя. 'От і все. Обіприся на мене, я перенесу тебе. Просто підніми ногу...'
  
  У чоловіка була напрочуд сильна хватка. Він був кремезним, але, здавалося, перебував у надзвичайно хорошій формі. Його ліва рука вчепилася в руки Дікінсона. Баланс ваги змістився між ними. Дікінсон намагався втриматися на ногах, щоб перевалити Блейка через огорожу, але його швидко потягли вперед. Він уперся лівою ногою в тротуар і потягнув сильніше.
  
  Якусь мить вони мовчки боролися. "Ти повинен працювати зі мною, - почав Дікінсон, перш ніж чоловік старшого віку раптово сильно потягнув Дікінсона за руку.
  
  Дікінсон вискнув і спробував вирватися.
  
  Блейк наблизив своє обличчя. 'Розкажи мені, що ти зробив.
  
  'Приятель, ти взяв не того хлопця —' Дікінсон спробував відступити, але чоловік став перед ним і ретельно пояснив, чого він хоче.
  
  Блейк чекав відповіді.
  
  Розуміння осяяло обличчя Дікінсона. Він спробував сказати, що все це було дурною помилкою. На мить йому здалося, що його ось-ось відпустять. Потім одним плавним рухом йому в горло вп'ялося щось, що обпалює, як лід.
  
  Протягнувши свого спасителя повз себе, Блейк відправив його через перила.
  
  Дікінсон вивалився, але не впав. Простягнувши руку, він вчепився в куртку нападника, поки та не порвалася. Однією рукою він тримався за поручні, інший затискав криваву рану на горлі. Його ліва нога залишалася на бетонному виступі внизу. Він спробував закричати, але кров заглушила звук.
  
  Дікінсон звисав з мосту, його хватка на сталевих перилах поступово слабшала. Його нога зісковзнула з виступу. З нього звисала цівка крові, забруднює одяг. Чоловік старшого віку підняв черевик і штовхнув його в запрокинутое особа.
  
  Дікінсон спробував закричати, поки його пальці боролися за опору. Він вислизнув у забуття річки. Пронизливий крик, далекий сплеск, потім по поверхні води пройшла баржа, і знову все стихло.
  
  Блейк швидко ступив назад на тротуар. Він обсмикав піджак і сунув у кишеню мобільний, який забрав у Дікінсона. Спереду на куртці була велика пляма крові. Він вивернув кишені і скинув куртку за борт мосту.
  
  Годинник показував одну хвилину п'ятого. Він знав, що після першої смерті повинно було пройти кілька днів, але сприятлива можливість не змусила себе довго чекати. Його руки перестали тремтіти. Він поспішив через міст Ватерлоо, відчуваючи, що тяжкість його завдання вже спадає.
  
  Він йшов по місту, слідуючи вздовж Темзи, але тримаючись на кілька вулиць позаду. Він інстинктивно знав, коли потрібно повернути, слідуючи по зрадницьким вигинів річки, щоб не збитися з шляху. Він нікого не зустрів. Навіть церкви були замкнені на засуви. Тепер в Лондоні не залишилося жодного притулку.
  
  На задвірках гібридні приміські автомобілі стояли перед будинками своїх власників, як ярмаркові екіпажі, які чекають, коли їх заповнять. Здавалося, що ніхто більше не водить машину. Єдиними транспортними засобами, які він бачив на дорозі, керували співробітники Über з ввалившимися очима, які витріщалися в свої електронні карти і ледве помічали проспекти будинків, через які вони проїжджали. На задвірках не було камер, щоб зафіксувати витівки нічних гуляк. Понеділок перетворювався у вівторок, і в будинках було темно - сплячі накопичували енергію до кінця робочого тижня.
  
  Він виїхав на головну вулицю. Сонце так і не зійшло, щоб сповістити світанок. У магазинах на хай-стріт спалахнуло світло, з'явилися перші працівники, і темрява поволі розвіялася, змінивши колір індиго на сотню відтінків сірого, наче небо було зроблено з мокрого цементу. Лондон в його довгу зиму був позбавлений фарб і оповитий хмарами, ніби місто відкинув всі можливості природного освітлення.
  
  У Ротерхите занадто яскраве кафе розташовувалося в ряду затемнених одноповерхових магазинів. Це була унікальна особливість Лондона, яку не помічали навіть довічні жителі, колись елегантні вікторіанські будинки були побудовані з просторими галявинами перед фасадами, але в той час як багаті зберегли свої сади, в бідних районах вони були забудовані, так що їх соціальні низи опинилися над магазинами. Таким чином, Лондон продовжував расслоять своє населення.
  
  Кафе було чистим і практичним. На протилежній стороні вітрини висіли ламіновані знімки сніданків з повітря, зроблені як дослідження шкірних захворювань. Блейк перевірив свої пальці. Нігті на правій руці були вкриті кров'ю. Здавалося дивним, що він опинився на вулиці в січні без куртки. Він увійшов і замовив повний англійський сніданок біля стійки, несучи кружку чаю назад до столика. У кутку двоє молодих африканців тихо і люто сперечалися, один тикав пальцем в аркуш паперу. Блейк був невидимий для них, невидимий для всіх, тому що він знав, як усамітнитися і стати непомітним. Він спробував зібратися з думками і обдумати свій наступний крок.
  
  Коли Блейк закрив очі, він побачив Чиму, що звисає з дерева і намагається схопити його, кров струмувала з дірки в його горлі. Він побачив Дікінсона, затуманеного і збитого з пантелику, намагається утримати рівновагу на краю моста. Він спробував розібратися у власних почуттях. Чи Могли вони бути невинними? Жалкував він про що-небудь, відчував сором чи співчуття? Він згадав, що сказали йому його товариші: якщо ти не можеш бути впевнений, спали їх всі.
  
  Він вже двічі зазнав невдачі. З цього моменту все буде ще складніше. Якщо все знову піде погано, йому доведеться все переосмислити. Йому потрібно бути практичним. Він сказав собі повторити правила:
  
  Продовжуйте рухатися, коли будете на вулиці.
  
  Проходьте тільки на ділянках, де немає камер.
  
  Ніколи не користуйтеся автобусами або метро після опівночі, тому що їх поїздки можна відстежити.
  
  Не дозволяйте нікому помічати або запам'ятовувати вас.
  
  Ти менш помітний, якщо виглядаєш бідним.
  
  Не покладайтеся ні на кого, крім себе.
  
  Принесли сніданок - масу з оранжевого, коричневого і червоного. Він склав навпіл еластичний квадратик білого тосту, вмочив його в чай і повільно прожував.
  
  "Ти повинен ставитися до цього як до військових навчань", сказав він собі. Використовуй страх, як тебе вчили. Дай їм зрозуміти, що ти йдеш по п'ятах. Залишай підказки. Надсилайте повідомлення. Все, що підготує їх до очікування найгіршого.
  
  Увійшов виснажений, повний чоловік з синцями замість очей і замовив печінку і бекон, сміливий вибір в цей час дня. Блейк вивчив форму охоронця. Бідолаха, - подумав він, якому заплатили за те, щоб він просидів у порожньому будинку всю ніч безперервно. Офіси були захищені краще, ніж люди. Він відчував спорідненість з вартовим. Вони обидва були вигнані і їм було відмовлено в денному існування.
  
  Допивши чай, він вийшов на залиті ранковим туманом вулиці, де будинки оживали. Над ним один за одним гасли малинові очі журавлів.
  
  Його телефон загорівся. Він відповів на дзвінок.
  
  О Боже, я тебе не розбудив, правда? ' запитав Спарроу Мартін.
  
  OceanofPDF.com
  10
  ВІТРЯК
  
  Вранці у вівторок Нівен, власник кафе Ladykillers на Кінґс-Крос, з відразою спостерігав, як Колін Бимсли намазав яєчню на половинку сосиски і великим пальцем відправив всю масу в рот.
  
  'Можна з упевненістю припустити, що ви ніколи не відвідували швейцарську школу для благородних дівиць? запитав він, вибиваючи гущу зі своєї гаджии. 'Ви віджахнете інших моїх клієнтів.
  
  'У тебе немає інших клієнтів. Колін набив ще одну порцію на вилку.
  
  'Я ні чорта не здивований. Вони дивляться в вікно і бачать "Кімнати жахів". Тобі додати до цього джем? Він вказав на величезний шматок хліба на тарілці Коліна.
  
  'Так, мармелад з лаймом і текілою.
  
  Нівен був лисим, невисоким і дуже крикливим. Йому доводилося вставати на ящик, щоб дотягнутися до полиці з джемом. У цей ранковий час у кафе було ще тихо, і він міг поговорити з відвідувачами. 'У нас є джин з лавандою.
  
  'Тільки не з сосисками. Колін відкусив ще один великий шматок, потім зрозумів, що, можливо, це занадто. Він був схожий на пітона, намагається проковтнути свого першого ягняти. Він прожував, запив чаєм для змащування, проковтнув і зумів заговорити знову. 'Не хвилюйся, я спалю все це до обіду.
  
  'Я за тебе не відповідаю, кохана. Що ти робиш зі своєю аортою, це твоя справа. Нівен стер пилюку зі свого бананового сюрпризу з перцем, не самого популярного джему в його арсеналі. 'Щось сталося. Викладай.
  
  'Нічого особливого. Неприємності на роботі. Він пошукав, куди б кинути серветки. Нівен забрав їх у нього, як ніби прибирав за дитиною.
  
  'Отже, ви ведете нову справу,' припустив Нівен. 'Не думаю, що ви можете сказати, в чому воно полягає.
  
  'Проблема не в чомусь, а в комусь. Ми повинні бути в змозі довіряти один одному, а я не можу довіряти йому. Я хотів би сказати тобі, але не можу".
  
  'Зрозуміло. Коли я був в музичному бізнесі, нам усім доводилося підписувати угоди про нерозголошення. Наші виконавці були дуже вимогливі. Трав'яні чаї, додаткові подушки, духові дзвіночки, сіль для ванн. Легше мати справу з рок-зірками, якщо думати про них як про божевільних старушках. Думаю, ви, мабуть, бачили досить незвичайні пам'ятки.'
  
  Колін подумав про своїх недавніх зустрічах: свідки брехливі, корумповані чиновники, трупи, вибухи, заворушення і вбивства. 'Ти не повіриш мені, якщо я розповім,' сказав він, глянувши на годинник. 'Ми отримуємо лише ті випадки, в які ніхто в здоровому глузді не повірить. Можна мені на закуску підсмажений сир і маринований огірок з гірчицею? Це для містера Брайанта.
  
  'Забавний чоловічок, ваш містер Брайант, чи не так? Нівен дістав ніж з довжиною своє передпліччя і почав нарізати чеддер. 'Не зовсім їм. Він продовжує просити у мене те, чого більше ніхто не готує. Минулого тижня він попросив пакетик фруктових спанглсов і трохи яловичої юшки. Я запитав: "Де ти був останні п'ятдесят років?" І він сказав: "Прямо тут, поки ти гуляла з Білосніжкою та шістьма братами твоїми". Що, чесно кажучи, грубо. Інший милий. Містер Мей. Справжня стара школа, приємний голос. Адже вони твої боси, чи не так?
  
  'Вони більше схожі на моїх дядьків. Колін витер рот і поліз за гаманцем.
  
  'Можеш взяти наступний за мій рахунок,' сказав Нівен. 'У тебе такий вигляд, ніби ти втратив шилінг і знайшов шість пенсів.
  
  "Дякую, Нив, ти джентльмен. Він кинув пакет у рюкзак і попрямував до Каледониан-роуд, 231. У вікторіанському кутовому будинку з жовтої цегли штукатурка була в плямах від дощу, брудні вікна, прогнилі підвіконня, тріснуті димоходи, відсутня плитка, протікають жолоби, переповнені каналізаційні стоки і мокрий сміття з сусіднього mcdonald's, що прилип до вхідних дверей. Січень в Лондоні позбавив всі благодаті.
  
  Він спробував скористатися системою розпізнавання осіб на вході у відділення. Як зазвичай, екран розплився і змінився сценою зі старого фільму, тому замість цього він подзвонив у дзвінок.
  
  'Підніміться в операційний зал,' сказала Лонгбрайт. 'Ви запізнилися. Зараз нас поінформують.
  
  Бимсли увійшов і відчув приплив енергії в коридорах. Спочатку він відправився в офіс детективів, де його чекав Брайант. "Монітор системи безпеки знову показує, що продовжуйте кричати", - сказав він.
  
  'Це був не я, я ледь доторкнувся до нього. Брайант заглянув у запропонований пакет з сендвічами, порився в кишені і вклав у долоню Бимсли кілька монет.
  
  Колін перевірив свою руку. Монети були розміром з обідні тарілки. 'Це старі гроші, містер Б. Дванадцять шилінгів і шість шилінгів.
  
  'Це трохи більше шістдесяти двох порцій сечі.
  
  'Сендвіч коштував три фунти п'ятдесят. Це не законне платіжне засіб.
  
  'Так що, можливо, він коштує дорожче. Ти міг би прибратися. У тебе є номер хорошого нумізмата?
  
  Реймонд Ленд увірвався в кімнату з виглядом людини, охопленого панікою. 'Джайлс Кершоу каже, що отримав розписку про самогубство, і ми повинні розібратися з цим", - сказав він всім, хто знаходився в межах чутності.
  
  'Самогубство? - Повторив Брайант. 'Чому це відбувається тут?
  
  Ленд важливо потряс аркушем паперу. Він все ще роздруковував певні електронні листи і відправляв їх, тому що це давало йому хоч якесь заняття. 'Якийсь паралізований щеня посеред ночі вирішив дістатися додому вплав, стрибнувши з мосту Ватерлоо. Поліція річки Темзи першим ділом витягла його з бруду цим ранком. Вони сказали, що зазвичай справляються з цим самі. Ти можеш прибрати це зброя? З усіх людей, яких не можна підпускати до вогнепальної зброї ...'
  
  Брайант забув, що гвинтівка "Хеклер і Кох" все ще лежала у нього на столі. Він поставив її в кут. 'Так навіщо нам джампер?
  
  'Ви коли-небудь утруждаете себе читанням моїх службових записок? Якщо Метрополітен не хоче до цього торкатися, це переходить до нас. Ви хоч уявляєте, наскільки розтягнуті їх послуги прямо зараз? Їх обібрали до нитки. SCD не може дозволити собі братися за нові справи, які можуть розвалитися до того, як вони дійдуть до суду. Вони не впораються з такою м'якою роботою, тому що це все – я маю на увазі, вони не можуть— ' Він затнувся на власних словах.
  
  Дорогий Раймондо, ' ласкаво сказав Брайант. 'Постарайся не думати, перш ніж говорити, або ми проторчим тут весь день.
  
  'Ми порушили справу через аномалії, - видавив з себе Ленд.
  
  'Що за аномалія? - запитав я.
  
  'Ходять чутки, що він перерізав собі горло перед стрибком. Анджам Датта пересилає записи з камер спостереження. Це зафіксувала система відеоспостереження на південному березі'.
  
  Брайант потер руки. 'Відмінно, є на що подивитися. Дані по Чиме надходять надто повільно. Давайте підемо і подивимося.
  
  До того, як його бюджет був урізаний, Ден Банбері планував перетворити операційну у технологічний центр, де можна було б збирати загальні дані і поширювати їх серед фахівців. Тепер, з його сонячно-жовтими стінами, білими дошками і різномастному меблями для будинку престарілих, він нагадував громадський центр з обмеженим бюджетом.
  
  Персонал чекав, поки Ден Банбері знайде потрібні відеофайли. Брайант був щасливий, коли всі одночасно побачили відзнятий матеріал, тому що він довіряв інстинктивної групової реакції і поняття не мав, як запустити MPEG.
  
  'Я хочу показати вам дві роботи. 'Банбері поставив свій ноутбук на перевернуту кошик для паперів і повернув до них екран. 'Перше - з дорожньої камери, розташованої високо на стороні мосту Сомерсет-Хаус. Це всього кілька кадрів, але ви можете розгледіти когось, хто сидить на краю перил, обличчям до води.' Він ступив крізь розпливчасту і непросветленную масу сірих пікселів. 'Проблема в тому, що вогні містка знаходяться в центральній резервації і не підтримують відеоспостереження. Другий фрагмент відеозапису зроблений камерою, встановленою на південно-східній сходах. Цей знімок зафіксував фактичний стрибок від межі діапазону свого екрану.'
  
  Під ліхтарями на мосту виднілася стійка зі світлого каменю. Її ненадовго заступила чорна діагональ, яка, ймовірно, була кормою проходить баржі. За мить повз прослизнуло пляма набагато меншого розміру, переместившееся з верхньої частини екрану в нижню.
  
  Банбері нахилився вперед. 'Це тіло. Подивимося, чи зможу я уповільнити його. Він повторив останні декілька секунд. На цей раз в розмитому плямі були видні які розмахують кінцівки.
  
  'Спочатку головою", - зазначив Брайант. 'Річкові самогубці зазвичай йдуть вперед ногами. Подивіться на його руки і ноги'.
  
  Ленд не помітив нічого незвичайного. 'Що?
  
  'Це вітряк. Він не хоче входити. Він впав – або його штовхнули.
  
  Особа Лэнда зморщилося. 'За таким кадрам нічого не скажеш'.
  
  'В поліції Темзи це здалося дивним,' помітила Дженіс.
  
  - А навіщо йому перерізати собі горло і кинутися в річку? ' запитав Брайант. 'Вам не здається, що в пудингу занадто багато яєць?
  
  'Можливо, він хотів переконатися. Ленд озирнувся. 'Ми дістанемо його телефон?
  
  'Його не знайшли на його тілі,' сказала Лонгбрайт.
  
  'Ймовірно, його витягли з кишені, коли він впав у воду. Вважаю, ніж на дні Темзи, разом з усіма іншими ножами, які викидають в річку.
  
  'А як щодо дорожніх камер на мосту?" - запитав Джон Мей, який спостерігав за записом, стоячи біля дверей, поки знімав пальто. У своєму сірому, зшитому на замовлення костюмі і білій накрохмаленій сорочці він виглядав бездоганно, як метрдотель. 'Я приніс вам запашні сардини з помідорами. Не платите мені старими грошима. Він кинув Брайанту бутерброд.
  
  'Ми тільки що обговорювали проблему з камерою,' роздратовано сказав Ленд. Тобі слід було б прийти вчасно.
  
  'Я вже купив йому сендвіч,' зауважив Колін.
  
  'Він, мабуть, захоче ще. Мей сіл.
  
  'Я люблю починати день з чого-небудь істотного", - сказав Брайант. 'Сніданок як у короля, обід, як у принца'—
  
  'Їсть, як свиня,' сказав Колін. 'При ньому є документи?
  
  'Гаманець з картками і ста п'ятдесятьма фунтами в ньому. 'Дженіс сверилась зі своїм блокнотом. 'Джордж Лукас Дікінсон, білий чоловік, двадцяти чотирьох років, знімає квартиру з двома іншими у Ватерлоо, працює у відділі кадрів міської банку.
  
  'Четвертій ранку,' сказав Брайант, відкриваючи пакет з жиронепроникного паперу, і кімната наповнилася ароматом сардин. 'Де він був до цього? Що відкрито так пізно у Лондоні у понеділок увечері? Ти вже поговорив з сусідами по квартирі?'
  
  'У них кустарна пекарня на Боро-Маркет", - підтвердила Лонгбрайт. "Я тільки що говорила з ними по телефону. Дікінсон пішов з вечірки на Лиденхолл-маркет'. Вона відкрила екран і зазначила місце. 'Вони бачили його приблизно в половині третього і вважають, що тоді він був добряче п'яний.
  
  'Хіба пекарі не повинні вставати у чотири?' запитав Брайант. - Вони не спали всю ніч?
  
  'Вони молоді", - сказала Лонгбрайт. 'Дікінсон увійшов у річку недалеко від південної сторони мосту Ватерлоо в чотири години ранку; його годинник розбилися. Його підібрали на південній стороні Саутуоркского мосту три години потому. Нам не потрібно слухати все це цілком. Ви просто почуєте їх відповіді. Вона прокрутила запис телефонної розмови.
  
  'Ми його майже не бачимо, бо він працює з дев'яти до п'яти, хоча у нього є бос, який повний онанізм і продерживает його в офісі півночі. У Люка немає друзів. Я маю на увазі, ми повинні бути його друзями, але навіть ми ними не є.'
  
  Лонгбрайт перевірила свої записи. 'Це Диз. Наступним ти почуєш Бэммера.
  
  Звідки вони беруть ці імена?' Брайант запитав свого напарника.
  
  'Шикарні хлопчики, які грають на вулиці,' сказала Дженіс.
  
  'Люк сказав мені, що ненавидить свою роботу. Він страждає від типу, дуже сильних нападів депресії? Він приймає таблетки? Але йому не подобається їх приймати, тому що вони заважають йому ясно мислити? Так? Він пропустив пару робочих днів минулого тижня, я думаю, через те, що розлучився зі своєю дівчиною пару місяців тому? І він ще не оговтався від цього? Так? '
  
  'Яка дратівливо награна манера мовлення,' пробурчав Брайант.
  
  'Показання відповідають вердикту про самогубство,' сказала Мей, ' але є запис. Я думаю, ви праві, він не стрибун. Біля мосту Ватерлоо незвично низькі перила. Все дуже відкрито. Він був один, коли йшов по мосту, але, можливо, хтось уже йшов попереду нього. Шкода, що навколо так мало житлових будівель, не колишуться фіранки. Водій міг щось побачити. Проводимо ми перевірки проїжджаючих машин?'
  
  'Після опівночі на мосту відбувається розворот на південну сторону,' сказав Банбері. 'Це означає затримки і пасажирів, що визирають з вікон. Я перевірю нічні автобуси і відеореєстратори.
  
  'Можливо, нам пощастить з водієм або ким-то на верхній палубі автобуса", - припустила Лонгбрайт. "Я відправлю запити про свідків і розповім про події в соціальних мережах'.
  
  'Давай, ти. 'Мей жбурнула в нього плащ напарника. 'Підемо до Джайлзу, дізнаємося, може, йому є що додати. Схоже, нас чекає кілька напружених днів.'
  
  Брайант від щастя станцював невелику джигу у двері. Навіть на цій пізній стадії дорослішання він завжди здавався на межі танцю, особливо якщо мова йшла про насильницьку смерть.
  
  OceanofPDF.com
  11
  ТРУП
  
  До середини ранку безвітряний вологе повітря наповнив запах землі і бур'янів. Вогкий туманний дощ обрушився на старі залізничні станції Товарного шляху, коли детективи попрямували до каналу та офісу коронера. Навколо них запаморочливі скляні фасади нового Кінґс-Кросу дивилися вниз на старі митні ангари і вугільні контори, як діти, здивовані тим, що їх бабусі й дідусі тепер такі малі й старі.
  
  Брайант обернувся, щоб розглянути групу студентів-мистецтвознавців, що проїжджали мимо на самобалансирующихся скутерах. Вони прямували в Сентрал-Сент-Мартінс, художній коледж, розташований в старих будівлях зерносховища. 'Я питаю, семестр почався? - запитав він.
  
  'Тепер там хтось є цілий рік", - сказала Мей. 'Це великий бізнес.
  
  Брайант несхвально смоктав ячмінний твіст. "Я сумую за цим студентам-мистецтвознавцям в рваних светрах, заляпанных фарбою. Подивися на них, всі дизайнерські зачіски і ховерборды. Передбачається, що вони повинні бути бідними і з сумнівною репутацією, а не' – він провів пальцями по обличчю, – зволоженими.
  
  'Вони студенти. Ми могли б дечому навчитися, якщо б час від часу розмовляли з ними.
  
  Брайант зупинився як укопаний і уважно подивився на свого напарника. Ти хоч уявляєш, що вони бачать, коли дивляться на нас? Дозволь мені дати тобі підказку. У Танзанії виявили fossil динозавра віком 243 мільйони років. Додайте до цього ще пару років, і ось якими ми їм здаємося. Від мене пахне анісом і тютюном, а ти подкрашиваешь сивину у своїх волоссі. Ми невидимі, і мені це подобається.
  
  Мей була ображена. 'Я не підфарбовую сивину.
  
  'Всі знають, що ти любиш. Тобі слід навчитися радіти старості, замість того щоб намагатися збити кілька років, підтримуючи все на плаву. Характерні актори завжди отримують ролі краще, ніж юні виконавці головних ролей. Ті жінки, які протестують проти того, що всі ці роки чоловіки ставилися до них другорядно, повинні подивитися на нас і припустити, що ми є частиною проблеми. Вони поняття не мають, що я півжиття провів на маршах протесту разом з їх бабусями і дідусями. Наше минуле не відображається на наших обличчях. Для них ми нічого не значущий, і всі стануть набагато щасливішими, коли нас розтопчуть в пил. Він на мить замислився. 'Сказавши це, давай підемо і позлим Троянду.
  
  'Постарайся бути з нею сьогодні чемніше,' запропонувала Мей. 'Їй потрібно прибратися в морзі.
  
  'Вона за темпераментом підходить для своєї професії, я тобі це скажу'. Вони перетнули кут Грейнэри-сквер, струмені низького фонтану піднімали пар в прохолодному повітрі.
  
  'Я думаю, їй, напевно, трохи самотньо, Артур.
  
  'Це смішно. Як хтось може бути самотній у місті з девятимиллионным населенням? Вони прилипають до тебе, як мушлі. Подивіться на мене, я настільки популярний, що люди насправді переходять вулицю, щоб уникнути зустрічі зі мною. Вони бояться бути втягнутими на мою гравітаційну орбіту. 'Він закрив паперовий пакет з солодощами і засунув його в і без того переповнений кишеню.
  
  Вони продовжили шлях до кладовища Старої церкви Сент-Панкрас і безглуздо мальовничому котеджу Гензеля і Гретель, в якому розташовувалася контора коронера Сент-Панкрас. Хоча задня половина будівлі являла собою сірий бетонний блок, початковий фасад дев'ятнадцятого століття був збережений і в літній час губився під хащами мальв і рододендронів. Мей вийшла на сире, викладене плиткою ганок і подзвонила у дзвінок.
  
  Двері відчинила покоївка Троянда Лизандру. Вона була одягнена в своє звичайне безформну чорну сукню, в правій руці вона стискала жовту хустку. Мить вона мовчки дивилася на них. Її очі потеплішали з-за Мея, але перетворилися на чорні кульки з-за його партнера.
  
  'Привіт,' сказав Брайант, роблячи крок вперед. - Я Джуліан, а це моя подруга Сенді. Як щодо того, щоб знову порадувати тебе своєю Доллі олд ік. Він подивився на свого напарника. 'Що? Це було мило. Ти не казав, що я не зможу бути милою в театральному полари.
  
  'Чому він так розмовляє? - Запитала Роза через голову Брайанта.
  
  'Він використовує застарілу форму лондонського сленгу, щоб видавати себе за когось з дуже старої британської радіопрограми", - втомлено пояснила Мей.
  
  Обмірковуючи це, економка не спускала очей з Брайанта. 'Він знову захворів?
  
  "Не могли б ви не звертатися до мене так, як ніби мене тут немає?' - запитав Брайант.
  
  'Роза, Джайлс вільний? Мей вказала у бік моргу. - Ми могли б поговорити? - запитала я.
  
  Роза відступила вбік. 'Не розумію, чому ти не можеш подзвонити першої.
  
  'Тому що, якщо б ми це зробили, Джайлс сказав би, що він дуже зайнятий, щоб прийняти нас, - зазначив Брайант, - а для мене важливо вийти з офісу, тому що від неробства у мене з'являються зморшки'.
  
  Мей терпляче чекала завершення ритуалу. Їм так подобалося дратувати один одного, що було шкода їх зупиняти.
  
  Роза нерозуміюче подивилася на свого опонента. "Продовжуй,' сказала вона нарешті.
  
  "Що?"
  
  'Я чекаю, що ти скажеш що-небудь саркастичне і неприємне.
  
  'Moi?' Брайант зобразив, що хапається за перли.
  
  Вона шпурнула в нього ганчіркою. 'Чому ти завжди такий? Чому?
  
  'Про, тому що світ - темний і самотнє місце, і це весело. Перенесися думками тому, Троянда. Ти пам'ятаєш веселощі. В ту ніч на ярмарковому вальсі в 1983 році, коли гарний молодий чоловік з циганськими очима їхав ззаду у вашому екіпажі і сказав вашій дівчині: "Ви можете їхати безкоштовно, але ваша пара повинна заплатити".'
  
  Вона нависла над ним. 'Після того, як Господь покличе нас вперед, ти побачиш, що світ - це не веселощі'.
  
  'Може, й так, але до тих пір я постараюся добре посміятися. Якщо з'ясується, що потойбічне життя існує, мені доведеться багато чого пояснювати.
  
  'Заплата за гріх - смерть", - попередила Троянда, вказуючи на зшитий вручну зразок, який вона повісила над дверима каплиці моргу.
  
  'Абсолютно безграмотна девіз. Брайант обійшов її і повів коридором. 'У мене є свій власний. "Зроби життя гучної, радісною, грубої і дивною". Заший це. "Він заніс руку над дверима, щоб постукати.
  
  'Я ще не готова до зустрічі з вами, містер Брайант,' прогримів ввічливий голос.
  
  'Все в порядку, ми заскочили просто побалакати. 'Він натиснув на ручку і ступив усередину.
  
  Відділення для розтину знаходилося за оглядового кімнатою і крихітним кабінетом лікаря. Там були чотири станції для розтину, пересувні робочі лотки, сталеві холодильники і ряд вікон висотою в людський зріст, що виходили на рештки кладовища Сент-Панкрас. Кершоу відкрив двері і підняв рукавички, вибачаючись за те, що не потиснув руку. "Ви не можете просто заскочити поговорити". Це непрофесійно'.
  
  'Відсутність професіоналізму - частина мого набору навичок'. Брайант увійшов і озирнувся. 'Мені подобається, що ви зробили з цим місцем. Ці легкі нові?' Він зупинився, щоб помилуватися кричущим вікторіанським гумовим зображенням розкритого людського тіла, що стоять біля входу.
  
  'Я купив на ярмарку медичного антикваріату в Челмсфорді. Ми все ще намагаємося придумати йому ім'я. Як завжди, Кершоу виглядав занадто свіжо, дуже білявим і неймовірно хлоп'ячим. 'Де твій ППС? Ми приготували комплекти спеціально для тебе'.
  
  'Засоби індивідуального захисту змушують мене відчувати себе п'ятирічною дитиною", - поскаржився Брайант.
  
  'Саме так ми звикли звертатися з вами. Містер Дікінсон он там, на столі.
  
  'О. Ти вже розірвав йому обличчя. Це кров на підлозі? Брайант з цікавістю нахилився. Його напарник мигцем глянув і швидко відвернувся, воліючи зберігати почтительную дистанцію між собою і трупом.
  
  'Ні, містер Брайант, я пролив трохи малинового йогурту,' сказав Кершоу. 'Трупи не кровоточать. Якщо я коли-небудь виявлю пляма крові, це буде означати, що я порізався. Тут так холодно, що я не помічаю цього, поки не переїду куди-небудь потепліше.
  
  Тобі не слід тут є йогурт. У що був одягнений Дікінсон, коли його привезли?
  
  'Він був одягнений для нічної прогулянки в досить елегантний костюм. Мені довелося почекати первинних впізнань, перш ніж я натрапив на нього. Я тільки почав.
  
  'Хто його впізнав?
  
  'Старша сестра, по скайпу з Німеччини. Вона натякнула, що в минулому в сім'ї були проблеми, але не захотіла вдаватися в подробиці. Оскільки вона моя найближча родичка, я б хотів, щоб вона була тут, але вона відмовилася заходити. Вона сказала, що не бачила його шість років.'
  
  'Дивно. Йому тоді було всього вісімнадцять. Як вона?
  
  'Жирова, предраковая.
  
  'Я маю на увазі в ній самій. Вона була засмучена, неэмоциональна зла?
  
  'Про– я не помітила.
  
  'Коронери. Брайант знизав плечима, дивлячись на свого напарника. 'Хто ж ще? Ви сказали "впізнання" у множині.
  
  'Так, Дженіс зателефонувала одному з хлопців, з якими він ділить квартиру.
  
  'А, бейкеры. Він був у вас тут?
  
  'Він дав нам підтвердження, а потім його вирвало в моєму сміттєвому відрі.
  
  Чим ти зараз займаєшся? ' запитала Мей з далекого кінця кімнати.
  
  'Я просто дивлюся на травму черепа. Протягом річки кілька разів скинуло його з мосту, заподіявши неабияку шкоду. Зірка шоу - горло проколене. Я хочу, щоб ви гарненько на це поглянули.'
  
  Брайант знову нахилився вперед і оглянув рану, яка засохла і перетворилася в акуратну темну дірочку. 'Думаю, ваша перша думка була про скворцах. Це були палі, навколишні опори мостів, з яких стирчали залізні шипи.
  
  'Це приходило мені в голову, але насправді вони досить прямолінійні'.
  
  'Ну, це не ніж. Така ж рвана рана, як у Чимы, ідеально кругла.
  
  'Це очевидно. Є ідеї?
  
  'Щось з неабияким виступом ззаду", - сказав Брайант. 'Яка була дійсна причина смерті?'
  
  Кершоу заправив вибилося пасмо волосся назад у пластикову ручку. 'Він був живий, коли впав. Він вдихнув воду, що потрапила в легені. Завдяки його молодості і того факту, що вміст алкоголю в його крові, ймовірно, перевищувало 0,125, температурний шок не зупинив його серце. Його куртка була перекручена від удару, що відповідає падінню.'
  
  - А хіба це не могло бути викликане припливом?
  
  'Можливо. Я просто не думаю, що це сталося. Він дуже обережно прикрив тіло до шиї. 'Ви праві щодо рани; її глибина та довжина вказують на сильну руку. Якщо на пальцях правої руки і були бризки крові, як і слід було очікувати при перерізанні горла, то їх змила річка.'
  
  'Ви припускаєте, що це було самогубство.
  
  "Я нічого не припускаю, містер Брайант. Я залишаю широкі узагальнення на ваш розсуд.
  
  Брайант уважно вдивився в голий череп, постукуючи цукеркою з зубним протезам. 'Він впав, як людина, якого штовхнули'.
  
  Цікавість Кершоу було зачеплене. 'У вас є відеозапис?
  
  'Всього пару секунд. Нічого схожого на рівень дороги. Самогубці, як правило, відштовхуються від предмета, з якого вони зістрибують, чи не так? Вони готові покінчити з собою, але їм не подобається ідея додаткової болю, тому вони намагаються ні в що не врізатися по шляху вниз. Людська природа.'
  
  'З мого досвіду, я відчуваю запах ревеню.
  
  'Ревінь і заварний крем. Я знаю жінку, яка їх готує. Це краще, ніж пахнути мертвечиною. Брайант простягнув їй паперовий пакет із солодощами. 'На жаль, перерізане горло все ускладнює.
  
  'Швидше. По-моєму, рану на горлі не означає смерть від власної руки.
  
  'Чому?' запитала Мей.
  
  'Це було те ж саме, що і при проколі у містера Чимы", - пояснив Кершоу. 'Край отвору акуратно вирізаний і загнутий всередину, без розірваної шкіри. Іншими словами, що б не створило це, воно не було твердим об'єктом. Вийшов повітря.'
  
  'Значить, не кочергою і не олівцем.
  
  'Моя перша думка була божевільною: що це може бути саморобна трахеотомія. Але, вивчаючи її, я зрозумів, що бачив слід, залишений нею, багато разів раніше. Я думаю, він користувався одним з них. Сунувши руку в ящик для інструментів під своїм підносом, він витягнув стальний стрижень завдовжки фут з клапанами на одному кінці. 'Це блискуча нова версія засобу, який використовувався з кінця сімнадцятого століття. Він називається троакара. Він вказав на загострений кінець. 'Ця частина є замикальний пристроєм. Під час лапароскопічної операції ви прокалываете шкіру і проникаєте всередину через черевну стінку. Основна частина - це канюля, порожниста трубка з крихітними отворами збоку. Це дозволяє вводити степлери і ножиці всередину порожнини тіла, але ми використовуємо їх для відведення рідини з організму в процесі бальзамування. Спочатку троакари використовувалися для зменшення тиску, що виникає при набряку. Назва походить від потрійні кварти; шість пінт рідини на виході. Ця крихта багаторазового використання, але у нас є одноразові різного розміру.'
  
  'Ви дійсно думаєте, що це було знаряддя вбивства?
  
  'Без сумніву. У нього дуже специфічний, впізнаваний спосіб ограновування.
  
  'Так він лікар?' запитала Мей.
  
  'Проблема в тому, що, хоча це спеціалізований набір, ви можете знайти їх всюди, де є хворі люди або трупи'. Кершоу вивчав інструмент з неприхованим захопленням. 'Якщо у тебе сильна рука і гострий кінець, я не можу уявити більш смертоносної зброї. Я вражений, що ніхто раніше їм не користувався.
  
  'Є ще які-небудь незвичайні відмітини?
  
  Кершоу дістав з кишені верхнього телескопічну указку свого попередника. 'Кілька. У нього синці на зап'ясті тут і далі, невеликі, але свіжі. Глибока подряпина на потилиці, ось тут, імовірно, від основи мосту, коли він входив у воду. Ви дійсно думаєте, що його зіштовхнули?'
  
  'Ми не знаємо, хто ще був з ним на мосту", - сказав Брайант. 'Два проколотих горла - повинно бути, в обох випадках нападник був один і той же'.
  
  'Я не можу вам дати такої гарантії", - сказав Кершоу. 'Річка нанесла досить серйозні пошкодження. На цей раз канюля проникла глибше. Можливо, ми спостерігаємо появу нового бандитського зброї. Чому б спочатку не розглянути більш очевидні рішення? Вимовляючи ці слова, Кершоу вже знав відповідь: Брайант ніколи не йшов очевидним шляхом до якого-небудь рішення. Цей відмова вплинув на його думку, але викликав у всіх інших печію. 'Як ми отримали цю справу?'
  
  'Це прийшло від когось з Управління по боротьбі з тяжкими злочинами", - сказала Мей. 'Ми як і раніше зобов'язані виконувати умови нашої первісної компетенції. Це було б розцінено як випадок, який може викликати "громадський жах", оскільки він стався в громадському місці.'
  
  "Я не впевнений, що вони дали б тобі це, якщо б думали, що ти збираєшся зв'язати їх'. Джайлс зняв рукавички і викинув у відро для сміття. 'Люди недооцінюють силу річки. Стрибайте з мосту, і є велика ймовірність, що ви загинете. Ви не можете перешкодити людям стрибати з мосту, так само як ви не можете перешкодити їм потрапити під машини, коли вони переходять дорогу.'
  
  'Можна, якщо їм спочатку проткнули горло і їх штовхнули", - сказав Брайант. 'Можна сказати, зробив він це сам з собою або хтось зробив це з ним?'
  
  Кершоу задумався. 'Механізм той же, але, вважаю, може змінитися кут нахилу леза.
  
  'Він не кинув камінь у воду, він розмахував руками", - зазначила Мей.
  
  Коронер з сумнівом подивився на нього. 'Його реакції могли бути ослаблені алкоголем, так що я не впевнений, що ви можете застосувати занадто багато логіки.
  
  'Будь-яку обставину, яка передчасно обриває життя, повинно розглядатися як підозріле, ти це знаєш'. Брайант взяв стамеску для черепа і зважив її на вказівному пальці. 'Є що-небудь ще, що ви могли б сказати по тілу?
  
  'Я з ним ще не закінчив, ось чому я ненавиджу, коли ти приходиш. Не могла б ти покласти інструмент, будь ласка? Об'єм води в його легенях відповідає одному глибокому вдиху, навіть з урахуванням травми горла. Було страшенно холодно, і, коли він задихався, у нього потрапило б більше води. Він цілком міг вивести його через рану. Мені потрібно обговорити з вами двоатомні показники? Я думав, що нема. Я знайшла маленьку нитку блакитний вати глибоко під нігтем, не більше шести міліметрів, але вона не з його куртки. Вона перекрутилася і була порвана – можливо, нитка від гудзики.'
  
  'В його кишенях було що-небудь?
  
  'Кілька монет, кілька квитанцій, гаманець і кулькова ручка.
  
  'Можна подивитися? Брайант простягнув руку. Надівши трифокальні окуляри, він оглянув біло-блакитну пластикову ручку. 'На ковпачку щось є. Мені потрібні мої інші інші окуляри ...
  
  "Дай-но я,' запропонував Кершоу. 'Схоже на обриси корабля. Почекай. 'Він підставив ковпачок під лінзу з підсвічуванням. 'Вітрильний корабель дев'ятнадцятого століття. Це може бути реклама чого завгодно.'
  
  'Я не думаю, що ти вже бачив його кров", - сказала Мей.
  
  'Вже зареєстрований. Присутність амітриптиліну – це антидепресант - і, як я вже сказав, зміст BAC, ймовірно, було нижче 0,125 відсотка.
  
  'Цього достатньо, щоб вирубати більшість тих, хто п'є вперше, чи не так? Як його печінка?
  
  'Не треба дивитися. Він любить випити, але він не алкоголік. Шкірні покриви в порядку. Доглянуті нігті. У нього була важка ніч, тому алкоголь зробив його більш сприйнятливим до синців та кровотеч у воді. І, як я вже сказав, це вплинуло б на його судження і координацію.'
  
  "І це все?" - запитав Брайант. 'Позначте його і заарештуйте, просто ще одна лондонська статистика?'
  
  Кершоу випровадив їх з кімнати і зняв пластикову ручку зі своїх волосся. 'Сьогодні у мене немає часу що-небудь ще з ним робити. Сьогодні вранці у мене був хлопець, який загинув, коли на нього впала пральна машина. Він розвантажував її, і компанія по доставці вже справляє на мене тиск, вимагаючи сказати, що це була його власна вина. Я працюю над раптовими смертями, які вимагають пояснень, в той час як мої колеги з сусідніх країн спостерігають сепсис у дітей, укушених щурами. Рівень життя падає, а смертність зростає. Ми перевищили місткість цього маленького вікторіанського будинку, і в мене просто немає ресурсів, щоб впоратися з цим.'
  
  'У вас там чотири столика.
  
  'Так, тому що, коли виникає поспіх, я залучаю до роботи разом зі мною ще трьох коронера за контрактами. Доступ до медичного обладнання – ваш вбивця може бути одним з них.
  
  'Отже, перш за все ми повинні усунути вас всіх. Брайант махнув пальцем у бік тіла. 'Кинь нам кістку, Джайлс. Чи можуть ці смерті пов'язані? Скажи мені свою думку.'
  
  'Думка. Джайлс озирнувся на тіло на столі. 'Я думаю, шанси проти тебе. Я згоден, що цей прокол дуже схожий на перший, але він міг бути завдано самому собі, тому в даний момент мій інстинкт – враховуючи, що ми знаємо, що він приймав антидепресанти – схиляє його до самогубства.'
  
  'Скажіть мені, що ви впевнені в цьому на сто відсотків, і я закрию розслідування. Брайант нетерпляче постукував черевиком, закликаючи коронера відповісти.
  
  "Ви знаєте, що я не можу цього зробити, містер Брайант. Не на сто відсотків.
  
  'Я так і думав. Брайант розстебнув фетровий капелюх і знову натягнув її на голову. 'Завжди радий, Джайлс. Ми ще завітаємо.
  
  'Ви дуже вперта людина, містер Брайант,' сказав Кершоу.
  
  Брайант обернувся. 'Середній осіб старше шістдесяти п'яти років страждає щонайменше трьома захворюваннями. У мене їх сімнадцять, впертість і не входить в їх число.
  
  'Ти скалка в дупі, це що, хвороба?' крикнув коронер, але Брайант вже пішов.
  
  OceanofPDF.com
  12
  КАВА
  
  У кав'ярні стояли стільці, призначені для клієнтів невеликого зросту і з хорошою врівноваженістю, які не затримувалися довше, ніж на чашку гарячої кави. Спарроу Мартін підвелася, як тільки побачила, що Рорі Кейн входить у двері. Вона помахала рукою на англійський манер, не привертаючи уваги. Він роздратовано озирнувся і помітив її.
  
  Кейн був таким же дико гарним, яким вона його запам'ятала, але при яскравому освітленні вона могла розгледіти, що у нього темні очі і сіра шкіра. Дуже старанно грав, дуже багато працював? Мабуть, і те, і інше. Як легко шкідливі держави підживлювали один одного. У нього був шнурок на комірі сорочки. Його строгий костюм підкреслював худобу. Вид був корпоративним, але хіпстерським. Його чорне волосся було підстрижене густими хвилями, збриті з боків, щоб залишити проділ перед тонкою борідкою. Він здавався розсіяним і смиканим.
  
  'Привіт. Вона подумала, що він збирається потиснути їй руку, але він вказав на її сорочку. 'Ти дуже розумна. Він явно не хотів зробити це компліментом.
  
  'Я працюю в книжковому магазині", - відповіла вона. 'У нас немає дрес-коду'.
  
  'Чому я тут? Він змахнув крихти з протилежного сидіння і ковзнув на нього. 'Як ти мене знайшов?
  
  'Один з твоїх друзів сказав мені, хто ти такий,' пояснила вона.
  
  'Що означає "один з моїх друзів"? У мене немає друзів.
  
  'Я не хотіла пояснювати це в Інтернеті,' почала вона. 'Я відчуваю себе трохи нерозумно. Думаю, ви читали новини. Я маю на увазі, про містера Чиме.
  
  Сірі очі Кейна були порожніми. 'Хто, чорт візьми, такий містер Чима?
  
  'Він був там у ту ніч, коли ми зустрілися.
  
  'Ми зустрічалися лише один раз. Я навіть не знаю твого імені.
  
  'Я сказала тобі по телефону. Спарроу Мартін'. Боже, подумала вона, ти непривабливий. Цікаво, як я не помітила цього в минулий раз. Ах так, шоти з текілою. 'Містер Чима був нашим водієм в ту ніч, коли ми їхали в одному таксі. Я пам'ятаю, що бачив прізвище на його картці на приладовій панелі. Все було трохи заплутано. Хіба ти не пам'ятаєш?'
  
  'Ніхто не пам'ятає водіїв – ви бачите тільки їх потилиці. Це було давним-давно".
  
  'Так, у четверту суботу жовтня.
  
  Звідки ти взагалі це знаєш?
  
  'Я веду щоденник. Він повинен був спочатку підвезти іншу дівчину, ту, яку намагався підчепити твій друг, і між ними сталася невеличка сварка, пам'ятаєш?
  
  'Так ось у чому справа? Чому цей хлопець потрапив в новини?
  
  Очі Спарроу розширилися. 'Ти справді не знаєш?
  
  'Немає'.
  
  'Його підвісили вниз головою на дереві і зарізали. Вони називають це вбивством з використанням чорної магії в Хемпстед-Хіт. Про це пишуть у всіх газетах.
  
  'Я не читаю газет. Його презирство було неприкритим. 'Коли це сталося?
  
  'Поліція знайшла його тіло в неділю вранці.
  
  'На Хемпстед-Хіт? Ймовірно, він був замішаний у щось дивне. Яке відношення це має до мене?
  
  'Тому що сьогодні сталася ще одна смерть.
  
  Вона дістала телефон з сумки, але Кейн відмахнувся від нього. 'Просто скажи мені.
  
  'Люк Дікінсон – він твій друг, чи не так?
  
  Він схрестив ноги, вовтузячись. 'Я не знаю нікого з таким ім'ям.
  
  Вона підняла телефон і повернула його до нього. 'Він у Мережі. Тепер пам'ятаєш його? Він сів з тобою в машину.
  
  - О, він. Всі звуть його Чакер. Я його десь бачив. Я б не назвав його другом.
  
  'Сьогодні вранці поліція витягла його тіло з Темзи.
  
  'Про що ти говориш?' Він потягнувся до телефону і почав шукати статтю.
  
  'Був тільки один репортаж, але він був у моїй місцевої стрічці новин. Минулої ночі він пішов на вечірку і помер по дорозі додому'.
  
  'У кого вечірка в понеділок?' Пробурмотів Кейн. Він знайшов випуск новин, перегорнув його і розсміявся. 'Рада переслідує бар за порушення строку дії ліцензії. Я думав, він закрився багато років тому. Туди більше ніхто не ходить.'
  
  Спарроу нахилився, щоб подивитися, що за предмет він знайшов. 'Поліція стверджує, що він стрибнув з мосту Ватерлоо і втопився.
  
  'Так, я вмію читати, ваше здоров'я'. Він підняв руку з телефоном. 'У цій історії нічого немає. Вони приховують деталі'.
  
  'Думаю, ще занадто рано знати більше. 'Все, що стосувалося Кейна, змушувало її почувати себе незатишно. 'Бачте, мені хтось подзвонив.
  
  'Ти маєш на увазі поліцію? Навіщо їм дзвонити тобі?
  
  'Я десь на його сторінці в Facebook. Ти теж.
  
  - Його сторінка у Facebook? Він не знав тебе. Він не знав нікого з нас.
  
  'Він подружився зі мною, як і з тисячею інших людей.
  
  Він з огидою подивився на її кавою. 'Не розумію, як ти можеш пити латте. Навпаки є заклад, де готують пристойний кортадо. Що це за телефон? Стара модель, так?'
  
  До Спарроу почало доходити, що дзвонити Кейну було помилкою. 'Як він себе відчував, коли ви говорили з ним востаннє?
  
  Кейн швидко втрачав залишки терпіння, які у нього були. Його нога подкашивалась; він виглядав так, немов ось-ось розлетиться на шматки. 'Я з ним не розмовляв, у мене немає жодних контактів для нього. Я ж сказав тобі, він мені не друг, взагалі нічого, просто людина, яку я час від часу бачу поблизу.
  
  Вона спробувала знову. 'Він брав якісь ліки, чи не так? Він сказав мені, що приймав.
  
  'Він розповів тобі про це у Facebook?
  
  'Так. Ми трохи поговорили.
  
  'Тоді, може бути, він прийняв занадто багато чого-то й вирішив плисти додому вплав. Я маю на увазі насправді. Значить, ви, хлопці, були друзями.
  
  'Я думаю, він просто хотів з ким-небудь поговорити.
  
  'Звучить так, ніби він просто розважався в Інтернеті. Чесно кажучи, він справив на мене враження трохи невдахи'.
  
  Тобі не слід було так говорити, ' сказав Спарроу. 'Він здавався дуже чуйним. Чутливий.
  
  Кейн розгойдувався вперед-назад на своєму стільці. 'Чому, коли хтось не може впоратися з життям, ми завжди називаємо його чутливим? Теорія Дарвіна вступила в силу. Він пішов, вписав себе в підручник історії Лондона, ось і все, рухайся далі.'
  
  Чим більше Спарроу дізнавалася про чоловіків, тим більше їй подобалася компанія кажанів. "Ти не повинна так погано про нього відгукуватися.
  
  'Та яка тобі різниця? Якого біса я взагалі тут роблю? Він озирнувся, постукуючи долонями по стегнах, бажаючи скоріше піти. 'Це все, тепер я можу встати? - запитав я.
  
  'Я думаю, нам треба про дещо поговорити.
  
  'Що? Мені нема чого сказати. Я ледве можу згадати його ім'я, не кажучи вже про твоє. Чого ти від мене чекаєш?
  
  Тобі не здається дивним, що дві людини, які тільки недавно познайомилися, вмирають з різницею в один день?
  
  'Так, якщо подібні речі тебе забавляють.
  
  'Що з тобою не так? Сердито запитав Спарроу. - Ти знав їх обох.
  
  Він нахилився. - Я бачив водія, от і все. Ми не ходили разом до школи. Ти кожен день знайомишся з новими людьми. Хтось хворіє, хтось не може впоратися з життям, хтось помирає. Хто знає, чим займався цей таксист? Або Чакер – як-його-там –особа - Люк? Може бути, це було подвійне самогубство. Мені шкода, що він мертвий, але мене це не стосується, тому мені все одно. Я не можу дозволити собі турбуватися. Ти думаєш, це жорстоко, але так воно і є. Ви віддаєте цьому місту кращі роки свого життя, і це перетворює втрачений час в готівку. Якщо ви хочете почати піклуватися про людей, вирушайте куди-небудь ще або почекайте, поки вийдете на пенсію, і займіться благодійністю.'
  
  "Дякую, що пояснив мені ділову етику, - сказав Спарроу. 'Я збираюся бути присутнім на похоронах Люка Дікінсона.
  
  "Ти що, з глузду з'їхала? Він знизив голос. 'Якщо хтось подумає, що між нами є зв'язок – чого, до речі, насправді немає, – преса почне тинятися навколо, і вони опиняться у тебе на порозі.
  
  Спарроу наполягав. 'Але ми пов'язані, чи не так? Подобається тобі це чи ні. Я маю на увазі нас п'ятьох. Ти знаєш Люка. І ти, звичайно, повинен пам'ятати Серпня.
  
  Він насторожено подивився на неї. "Що ви маєте на увазі?
  
  'Ти поводився з нею досить неналежно.
  
  "По-перше, я був злий, так що всі ставки скасовуються, до того ж це було після гучної вечірки, і вона дивилася на мене так, наче не їла місяць. Що я повинен був робити?
  
  'Не те, що ти зробив. Я повинна тобі ще дещо сказати. 'Вона потеребила свій светр, збентежена тим, що підняла цю тему. 'Я перебуваю в суспільстві захисту дикої природи. Ми допізна гуляти по паркам, а в суботу ввечері я чергував на Хемпстед-Хіт.'
  
  Кейн придушив смішок.
  
  'Послухай мене. Я дещо бачив, людини, за яким гналися. Він пробирався крізь папороті і кущі, але я не міг розгледіти його як слід. Було дуже темно, і все сталося так швидко. Я не складав два і два, поки не прочитав про це в Evening Standard. Фотографії не було, але я думаю, що людина, за яким гналися, міг бути містером Чимой. '
  
  'Ви бачили, хто за ним гнався?
  
  'Цей хлопець ломився крізь папороті, як серійний вбивця з фільму жахів. На ньому була маска. Схоже на костюм для Хеллоуїна – я не знаю. Я бачила його лише частку секунди.
  
  Вона чекала відповіді, але його не було.
  
  'Ну, хіба ти не розумієш? Це не може бути збігом. Що, якщо вони зустрілися й між ними щось сталося? Припустимо, вони посварилися, і Люк вбив його, а потім покінчив з собою? Поліція буде шукати зв'язки, і ми з тобою обидва є в соціальних мережах Люка.'
  
  'Але в поліцію ти все одно не підеш.
  
  'Ну – ні, в даний момент немає. Я дійсно не можу дозволити собі зв'язуватися з поліцією.
  
  Кейн нагострив вуха. 'Про? Чому б і ні?
  
  'Нічого особливого, особиста справа. У мого брата є історія – у нього проблема. Він залишається зі мною, намагається налагодити відносини. Але йому це не вдалося. Я не хочу, щоб сюди приїжджала поліція.
  
  Кейн схопив свій телефон. 'Скільки там онлайн? Ти добре роздивився? Інша дівчина теж там?
  
  'Думаю, ми просто подружилися. Розумієш, чому я подзвонив? Тут ти і Люк, я і Серпня, плюс містер Чіма, разом нас п'ятеро. П'ятеро незнайомців – ну, Люк не був тобі зовсім незнайомцем, але ти не міг згадати його імені. І тепер двоє з них мертві.'
  
  Вона побачила, що на цей раз дала йому час подумати. 'Ти ведеш себе зовсім нелогічно', - вирішив він. "Люк не знав водія, інакше він би що-небудь сказав. Так що, що б між ними не сталося, це було після того, як ми зустрілися. Можливо, це була невдала операція з наркотиками. До решти з нас це не має ніякого відношення. Як це могло статися? Нічого не сталося. Ми трохи посперечалися. Це було суботнім вечором, мабуть, сперечалися півкраїни. Заберіть мене зі своєї сторінки Facebook і змініть настроювання. Може бути, ти зможеш умовити іншу дівчину теж змінити її. Ти будеш щаслива тоді?'
  
  - А ти хіба не хвилюєшся?
  
  "Звичайно, ні. Мені нема чого приховувати, але я не хочу, щоб копи приходили на роботу і задавали дурні питання про те, як ми познайомилися. Йди додому і забудь про це. - Він сплеснув руками по колінах, йому не терпілося піти. 'Поліція не може отримати інформацію з Facebook, не звернувшись через Америку. Це займає місяці і коштує цілий стан, а у них немає на це ресурсів.'
  
  'У мене ніколи не було неприємностей,' сумно сказав Спарроу. '"Вбивство за допомогою чорної магії". Це жахливо. Ти думаєш, він захопився чорною магією, твій друг? Ви знали про це? Людей втягують у культи і психологічно перепрограмують.'
  
  З Рорі було достатньо. "По-перше, визволи мене від "жіночих наук"; по-друге, він не був моїм чортовим іншому. Тобі потрібно взяти себе в руки, дорога. У мене немає на це часу. Він встав і повісив сумку на спину. 'Я не хочу, щоб ти мені знову дзвонив. Все це – це абсурд.
  
  Кейн залишив Спарроу сидіти в кафе і вийшов на вулицю.
  
  Він мчав по тротуару в гарячій люті. Водій таксі, якого він ледве бачив або дізнавався, і Чакер, який заробив своє ім'я тим, що одного разу кинув дівчину, яку намагався підчепити, прихлебатель, який забрідав в кілька барів, які він відвідував, один іншого друга, який йому навіть не подобався. Чому Спарроу думала, що він щось знає? Він знав про це не більше, ніж вона. Єдина різниця між ними полягала в тому, що вона піднімала шум. Він і раніше стикався з такими людьми, як вона, рятують дику природу і беспокоящимися про абсолютно незнайомих людей. Ймовірно, це було найбільш хвилююча подія, яка коли-небудь з нею відбувалося. Якщо виявилося, що Люк був сатанистом, який зійшов з розуму і когось зарізав, він не мав до цього ніякого відношення.
  
  Зупинившись у банку на Хай-Холборн, він був змушений переступити через безхатченка, який сидів на шматку картону під банкоматом. 'Ти не заперечуєш, приятель? Я намагаюся зняти частину своїх грошей.'
  
  Чоловік підняв пом'яту кавову чашку Costa. 'Удачі тобі, брат.
  
  'Мені не потрібна удача. І я не твій брат, брат.
  
  Взявши свої гроші, він попрямував геть по тротуару. Він витратив даремно половину свого обідньої перерви, і тепер у нього не було часу поїсти. Перезарядивши гаманець, він витягнув з кишені верхнього ремінець для посвідчення особи і попрямував назад в офісну будівлю, викинувши з голови думку про самотньої смерті Люка Дікінсона.
  
  OceanofPDF.com
  13
  Контакти
  
  На Кінгс-Крос було так сиро і похмуро, що всі лампи в будівлі Відділу по розслідуванню особливо тяжких злочинів були включені, надаючи йому атмосферу стародавнього пароплава, який вирушає в останнє плавання перед сміттєзвалищем.
  
  Всередині члени команди перебирали докази, робили нотатки, прикріплювали фотографії, встановлювали зв'язки, але цього було недостатньо. Після перших сорока восьми годин зачіпки для розслідування починають вичерпуватися. Щоб інформувати своїх співробітників про час, Артур Брайант завів старомодний будильник і постійно ставив його так, щоб він дзвонив на початку кожної години. Це змушувало всіх нервувати, поки Лонгбрайт потайки не прибрала хлопавку. Тепер вона сиділа в операційній зі своїм начальством, поки два дейва розпилювали перегородку з оргаліту за їх спинами.
  
  'Подруга Люка Дікінсона по роботі зняла кімнату нагорі пабу "Ситим оф Йорк" на Хай-Холборн для вечірки з нагоди свого дня народження, ' сказала Лонгбрайт, - але деякі гості після цього вирушили в клуб на Лиденхолл-маркет під назвою "Галлонный шкоди"".
  
  Брайант зробив позначку. 'Цікаве ім'я, якось пов'язане з випивкою восьми пінт, я вважаю'. Він повернувся до дейвам. 'Ви двоє не могли б перестати цим займатися на деякий час?" Ви схожі на пару поганих фокусників.'
  
  'Я був в цьому клубі", - сказав Дейв з вусами в стилі сімдесятих. 'Там повно лиходіїв. Я був скрізь: на Тканинах, у друкарнях, у студіях Корсики – можу вам сказати, я провів там кілька ночей поспіль.
  
  "Дякую, що поділилися з нами подробицями своєї нічної діяльності", - сказав Брайант. 'Ми будемо знати, чого слід уникати'.
  
  Лонгбрайт намалювала шлях на своїй карті. 'Клуб закрився в три години ночі, квартира Дікінсона знаходиться на півдні, недалеко від вокзалу Ватерлоо на Фрейзер-стріт, так що йому довелося повертатися туди пішки, ймовірно, подихати свіжим повітрям і спробувати трохи протверезіти. З урахуванням часу викидання, це привело б його на місток близько четвертої ранку.'
  
  'Значить, він добре провів ніч і передумав жити, коли переправлявся через річку?' запитала Мей. 'Це не має сенсу.
  
  Увійшов Ден Банбері. 'Ви говорите про самогубство?
  
  Брайант був ображений. 'Ви можете постукати, перш ніж увійти? І витягніть руки з кишень.
  
  'Стіни поки немає, містер Б.' менеджер з місця злочину обійшов Канави, змахуючи клуби тирси, і розпакував свою сумку. 'У мене тут ноутбук Дікінсона. Я відстежую його дані в Інтернеті. У нього була служба доставки антидепресантів за рецептом додому. Хлопець, який сидів поруч з ним в їх відділі кадрів, сказав, що, на його думку, Дікінсон, можливо, близький до нервового зриву.'
  
  'Це не сильно допоможе нашій справі, чи не так?' Брайант поскаржився.
  
  'Ви повинні бути неупередженими. Я не можу просто сфабрикувати докази у відповідності з вашими теоріями.
  
  'Не розумію, чому б і ні, ти ж поліцейський. Брайант відкинувся на спинку стільця, бавлячись. Підбурював співробітників з'ясувати, що, на їх думку, було частиною його бізнесу. 'Всі детективи від природи підозрілі", - нагадав він їм. 'Чи знаєте ви, що самогубство все ще вважалося злочином в Британії до 1961 року? Кат Джон Елліс впав у депресію і спробував покінчити з собою. У той раз суддя пробачив його, але врешті-решт він впорався з цим небезпечною бритвою вісім років тому, у 1932 році.'
  
  'Це тільки доводить, наскільки рішучими можуть бути самогубці'.
  
  Брайант дістав свою банку Old Holborn Corpse Reviver, суміші, яку він спеціально приготував для себе в маленькому магазинчику в Фаррингдоне, і пошукав свою трубку Lorenzo Spitfire. 'Ніколи не знаєш, що діється в головах людей. Містер Дікінсон працював у міському банку, а у банків є секрети. Раніше Barings Bank знаходився поруч з ринком Лиденхолл. Він був заснований у вісімнадцятому столітті й зруйнований молодим трейдером, який програв 1,3 мільярда доларів і спробував заховати їх на секретному рахунку. У Кредитно-комерційного банку були співробітники в сімдесяти країнах і активи на двадцять мільярдів доларів. Це була торгівля зброєю і кокаїном.'
  
  'Я поняття не маю, до чого ви хилите,' сказав Банбері, намагаючись здаватися незацікавленим.
  
  Брайант проігнорував його. "До недавнього часу банки "Квадратної милі" використовували незахищених кур'єрів для передачі облігацій між своїми офісами. По вулицях щодня проходило більше тридцяти мільярдів фунтів стерлінгів. І ось одного разу вранці на одного з літніх кур'єрів було скоєно пограбування. Грабіжник привласнив 292 мільйони фунтів стерлінгів. Банк розповсюдив історію про те, що облігації нічого не коштували, але правда в тому, що будь-який бажаючий міг вивести їх, просто пред'явивши касиру водійські права. Ми всі знали, хто напав на нього, але перш ніж ми змогли заарештувати негідника, хтось недоречно вистрілив йому в голову. Я хочу сказати... '
  
  Він переводив погляд з одного нетерплячого особи на іншу.
  
  '... що він був або убитий випадково, що здається вкрай малоймовірним навіть в цьому все більш беззаконному місті, або тому, що він знав щось, чого не повинен був знати. Ми недостатньо глибоко копаємо в його минулому'. Брайант подумав, що на це варто подивитися, навіть якщо він сам не зовсім у це вірив.
  
  'Дікінсон не був гравцем", - сказала Мей. 'Він працював у відділі кадрів. Навряд чи це дало б йому доступ до мільйонів'.
  
  'Немає' погодився Брайант, ' але це дало йому контроль над засобами до існування співробітників, що, можливо, стало мотивом для вбивства. Він не вбивав себе. Коли ви йдете на вечірку в елегантному вбранні, вам зазвичай не приходить в голову покласти в кишеню куртки гострий як бритва сталевий троакара. Унікальна зброя, використана двічі! Можливо, він був одинаком, але я відмовляюся вірити, що у нього не було друзів, коханок, ворогів. Витягнувши трубку, Брайант почав набивати її тютюном пахне згірклими морськими водоростями.
  
  'Не запалюй цю штуку тут,' сказала Мей. - Я починаю підозрювати, що ти знову став самим собою.
  
  'Я скоріше думаю, що так,' відповів Брайант, шукаючи сірник. 'Хоча мені снилися... сни.
  
  'У кожного є мрії.
  
  'Це трапляється, коли я бодрствую. Чотири години ранку - час мріяти, чи не так? Занадто пізно для ночі, занадто рано для дня. А взимку, коли темно чотирнадцять годин, до світанку ще далеко. Дженіс переглянула для мене деякі статистичні дані. Смерті відбуваються в основному тоді, коли їх і слід було очікувати, пізно вночі, після закриття барів, але між чотирма і п'ятьма годинами ранку, коли більшість людей сплять, вбивств майже не відбувається. У минулому році доступної статистики не було ні одного в чотири години ранку, а тепер у нас було дві за три ночі з одним і тим же зброєю.'
  
  Він встав з набитою трубкою і попрямував до маленькому балкончику, що виходить у внутрішній двір в центрі будівлі. 'Давай подивимося, що придумають інші. Якщо я комусь знадоблюся, я буду на своїй Веранді Споглядання.'
  
  'Ця штука небезпечна,' Мей нахилив голову і крикнув йому вслід. 'У тебе недостатньо сил, навіть вважаючи троакара. І ти це знаєш.
  
  Дену Банбері дуже хотілося поговорити з ким-небудь про кабелі HDMI. На жаль, як єдиний по-справжньому комп'ютерно грамотний співробітник, він був самотній, як доглядач маяка. Він вже переглянув електронну інформацію Дхрува Чимы і не знайшов нічого цікавого. Тепер, коли ноутбук Люка Дікінсона був підключений до різних саморобним додатків і випадковим частинами комплекту, він повторив процедуру, відкопавши всі зовнішні атаки за допомогою троянів віддаленого доступу і зломів Інтернету речей, потім приступив до особистих текстів і електронних листів. Це була довга і копітка робота, і це було те, чим він любить займатися.
  
  По мірі того як Бенбері переглядав дані, він створював інформаційну папку, і в ній почала з'являтися фотографія Люка Дікінсона.
  
  Він проводив дуже багато часу в Мережі. У нього було безліч випадкових друзів, але нікого близького. Він активно не подобався ряду колег. Його неодноразово блокували на сайтах знайомств. Вхідних дзвінків було мало. Час від часу хто-небудь приходив від доглядальниці його матері, але назад майже ніхто не повертався, хоча в будинок престарілих надходило постійне розпорядження. Він був активний на декількох заборонених веб-сайтах і постійно перевіряв програми для знайомств в пошуках доступних самотніх жінок, розкриваючи свої сексуальні нахили в найдрібніших подробицях.
  
  Робота була важливіше всього іншого в житті Дікінсона. Він розглядав можливості працевлаштування в Амстердамі і Мадриді. В основному він дзвонив своєму босові і товаришам по команді. Продукти і сорочки він купував онлайн. У нього було багато рахунків з барів і ресторанів поруч з його офісом. Кілька спортивних заходів, абонемент в спортзал, ніяких художніх галерей, квитків в театр або кіно.
  
  Бенбері уявляв, як він приходить додому ближче до півночі, розігріває в мікрохвильовці низькокалорійну їжу, а потім виходить в Інтернет до 13:00. Схема повторювалася щотижня. Не дивно, що Дікінсон був у депресії.
  
  Він зазначив найбільш часто використовувані адреси електронної пошти і простежив за їх тематикою. Всякий раз, коли він вивчав електронні спори, залишені цікавлять Особою, фантомна фігура поступово набувала форму. Місця злочинів показали йому останні миті життя жертви, але примарні мітки, які він виявив в Інтернеті, показали, як була прожите і втрачена життя.
  
  Процес був далекий від завершення. Банбері прикусив великий палець; його нігті були ганьбою. Йому потрібна була додаткова допомога, але ніхто з інших не був готовий до цього. Поліцейська діяльність, природно, привертала луддитів. Дивлячись на свій захаращений стіл, він задавався питанням, що це говорить про його власного життя: засохлий кактус, фотографія дружини і сина в рамці, з якими він проводив занадто мало часу, жартівлива табличка "Трудоголік року", яка тепер читається швидше як заява про місію, ніж як жарт, прострочений абонемент в спортзал, книга в м'якій обкладинці під назвою "Швидкий і легкий іспанський", корінець якої тріснув у другій главі. Зітхнувши, він повернувся до екрана.
  
  Він знайшов ще кілька підказок.
  
  У Дікінсона була племінниця, яка подобалася йому настільки, що він купив їй різдвяні подарунки, але, схоже, більше його ніхто не турбував. Він був залучений у судову суперечку зі своїм домовласником з приводу підвищення плати за обслуговування. Він витрачав більше, ніж заробляв, і грав в азартні ігри онлайн, але намагався погасити зростаючі борги. Він страждав СДВ, і його лікар нещодавно збільшив дозу призначуваного ліки до більш сильної.
  
  Банбері подався вперед і сердито втупився в свій ноутбук. Він запустив додаток власної розробки, яка перепроверяло контакти в соціальних мережах на наявність знайомих імен. Інформація вибухнула на екрані, тонкі лінії пов'язували імена, місця, звички, друзів, роботу, бари, гроші. Так багато загальних знань, яким надавалося таке рівне значення, що жодне з них не було корисним. Ласкаво просимо в століття інформації, подумав він. Може бути, містеру Брайанту краще цього не розуміти.
  
  І про що думав містер Брайант? Покуривши і поміркувавши, він повернувся в свій кабінет і почав переглядати стародавні томи, які зберігав за своїм громіздким письмовим столом.
  
  'Я знаю, Артур, ти волієш, щоб твої дослідження не були пов'язані з актуальністю, але годину тому ти заводив будильники для співробітників,' помітила Мей, - а тепер ведеш себе так, ніби тебе ніхто не тисне...
  
  'Він увійшов у воду, як людина, захоплений зненацька", - пробурмотів Брайант. 'Як, чорт візьми, можна підкрастися до кого-то, коли ви обоє стоїте на пустельному мосту? Мої експерименти з рухами тіла —'
  
  'Так, я все про це знаю. Ти викинув Кріппена з вікна.
  
  'Вона каталася на тарзанці. Я хотів виміряти гравітаційний вплив на її органи, але вона вкусила мене. Ви говорили з Анджам Даттой? Нам потрібно продовжувати переглядати камери спостереження на обох набережних.'
  
  'Хто буде платити за додаткові години?' - запитала Мей. 'Ми ніколи не зможемо підписати це, як тільки Реймонд побачить попередній звіт. Він скаже, що немає ніяких розумних сумнівів'.
  
  'Ось саме. І який єдиний незаперечний факт ми можемо абсолютно гарантувати в рішеннях Раймондо?
  
  'Вони завжди помиляються.
  
  'Quod erat demonstrandum.' Брайант відклав книгу вбік, взяв авторучку і гарненько струснув її, струсивши чорнило на стіну.
  
  'Що ви двоє задумали? Реймонд Ленд спостерігав за ними від дверей.
  
  'Ви не можете увійти", - сказав Брайант, вказуючи на написану від руки табличку над дверима з написом "Траншеонисты". 'Це приватний клуб для членів клубу'.
  
  'Про що, чорт візьми, ти кажеш? Ленд ступив у кімнату.
  
  'Ах, ах, ах. 'Брайант погрозив вказівним пальцем. 'Вхід заборонено без клубної карти. Ми можемо надати тимчасове членство за п'ятірку.
  
  Ленд знову подивився на вивіску. 'Це навіть несправжнє слово.
  
  'На сленгу середини дев'ятнадцятого століття, що позначає поліцейського, насправді. Ми могли б відмовитися від звичайних умов клубу і оформити для вас членство за кордоном, використовуючи адресу вашої колишньої дружини.
  
  'Вона валлийка.
  
  'Це вважається за кордоном. Він сверился з чистим аркушем паперу на своєму столі. 'О боже, тут список очікування. Я міг би швидко розшукати тебе й отримати десятку.
  
  'Я не збираюся платити тобі за то, щоб тебе швидко перевели в клуб, якого навіть не існує", - сказав Ленд. 'Я не повний дурень'.
  
  'Ніщо в житті не буває завершеним. Думаю, ви тут, щоб привітати нас.
  
  'І що це має означати?' гаркнув Ленд.
  
  "Це не має щось значити, це дійсно щось означає", - зазначив Брайант. 'Це голофрастический термін, що означає підтягування, отриманий з практики засовування живого вугра в зад коня, щоб вона виглядала більш жвавою і менш виснаженою'.
  
  Ленд жалібно подивився на свого старшого детектива, потім повернувся до Мей. 'Можливо, я доб'юся від вас хоч якогось здорового глузду. По справі Чимы буде проведено розслідування, а це означає розголосу. Мені вже дзвонив якийсь репортер з Hard News, використовуючи стару фразу про те, що потрібно викласти нашу точку зору до того, як вони потраплять у пресу. Після тих неприємностей, які ми влаштували останнім часом, нам доведеться бути особливо обережними.
  
  Мей на мить задумалася. - Коли ти кажеш "ми', ти маєш на увазі мене, і його.
  
  'Тому ніяких розмов з пресою або ким-небудь сумнівного характеру, під якими я розумію лозоходців, ясновидців, окультистів, прихильників плоскої землі, членів Партії зелених або людей, які думають, що ящери захопили парламент. Леслі Фарадей буде спостерігати і чекати, коли ми допустимо помилку.'
  
  'Я обіцяю тобі, Раймондо, помилок не буде,' урочисто сказав Брайант. Ти знаєш, як я серйозно ставлюся до своєї роботи. Як я міг не зробити цього, коли це пов'язано з останньою великою таємницею? "Удар смерті подібний щипку коханця, Який заподіює біль і є бажаним" – Антоній і Клеопатра.'
  
  Тобі ніколи не приходило в голову, що ти вибрав не ту професію? - Запитав Ленд. 'З тебе вийшов би наполовину пристойний вчитель.
  
  'Ні", - сказав Брайант. 'Саме фаталізм академіка робить хорошого поліцейського, а не апатія педагога. Перш ніж ви зникнете, потіште мене на хвилинку'.
  
  Ленд уже збирався відповісти негативно, але його детектив продовжив:
  
  'Якщо один злочинець скоїв обидва злочини, то це не для його особистого задоволення, тому що в другому нападі немає відповідних окультних елементів. Він не залишив жодного очевидного способу пов'язати ці смерті, крім незвичайного вибору знаряддя вбивства. Чому б і немає?'
  
  'Тому що вони, чорт візьми, не пов'язані", - відповів Ленд так, як ніби це було до болю очевидно для всіх.
  
  'Але якщо б вони були. Молодий чоловік повішений на дереві, інший падає з мосту. Наскільки нам відомо, вони не знайомі один одному. Що, якщо є інші люди, які розуміють, що ці смерті пов'язані?'
  
  Очі Лэнда скляні. Він спробував уявити такий сценарій і зазнав невдачі. 'Ти хочеш сказати, що він хоче, щоб хтось знав, що він задумав, але не ми? Яка була б мета цього?
  
  'Члени банди здійснюють злочинні дії, щоб налякати своїх ворогів", - резонно зауважила Мей.
  
  'Але на них немає ніяких ознак бандитських вбивств. Для початку, жертви занадто старі і етнічно несхожі один на одного.
  
  'Можливо, це одна людина проти банди. Як каратель, який бореться з наркоторговцями'.
  
  'Але вони продавець сарі і офіс-менеджер. Що у них може бути спільного?
  
  'Це' сказав Брайант, - як раз те, що ми повинні з'ясувати'.
  
  З Лэнда було достатньо. Він підняв руки. 'Давайте на хвилинку повернемося в реальний світ, де люди не перетворюють свої офіси в клуби і не перетворюють вугрів у коней. Я хочу, щоб один з вас, переважно не містер Брайант, повернувся до мене в найближчі півгодини з діючим планом. Він повернувся, щоб піти, потім зупинився. 'Я вас двох не розумію. Чіма, мабуть, був в жаху незадовго до смерті, а ти веселишся, як ніби це якась велика жарт.'
  
  'Навіть працівники похоронного бюро насолоджуються своєю роботою", - сказав Брайант. 'Ви думаєте, вони не жартують? Звичайно, жартують, тому що змушені. Якби вони цього не зробили, тяжкість нелюдяності, з якої всі ми стикаємося в цьому світі, обрушилася на них і повністю знищила. Хіба ти не пам'ятаєш вечора флеша і сміття в "Олд Нік", коли лондонська пожежна команда приходила і обливала нас своїми шлангами? Раніше всі брали участь у бійках біля води, навіть місцеві молочники. Іноді вранці це перетворювалося на фільм про Норманів Уиздоме. Хіба ти не пам'ятаєш?'
  
  Ленд нерозуміюче подивився на нього. 'Немає.
  
  'Неймовірно'. Брайант раптово відчув депресію. 'Так ми залишалися в здоровому глузді. Через півгодини я представлю вам план'.
  
  OceanofPDF.com
  14
  ОДИН
  
  Ім'я пацієнта: Артур Сент-Джон Алоизиус Монморансі Брайант.
  
  Неофіційна оцінка придатності пацієнта до виконання службових обов'язків
  
  Лікар Доктор Арнольд Гіллеспі FRCP
  
  Дорогий Реймонд
  
  Спасибі, що впоралися про моє здоров'я. З моєї ноги зняли гіпс. Наступного разу, коли я встану вночі, щоб випити склянку молока, обов'язково включу світло. Я знав, що моя дружина розбирала двигун свого джипа на кухні, але я не знав, що вона залишила його посеред підлоги. Я збирався поговорити з нею з цього приводу, але її заяву про прийом в Корпус миру було відхилено, і в даний час з нею жарти погані.
  
  Ви запитали мене, як поживає містер Брайант. Якщо ви пам'ятаєте, у мене були діагностовані транзиторна ішемія, перепади настрою і деякі когнітивні порушення, але, схоже, у певній мірі ці симптоми були результатом випадкового отруєння, яке він переніс, і тепер пройшли. Після цього я піддала його серії складних анкет, покликаних дати нам уявлення про його поточному психічному стані, але, боюся, результати збивають з пантелику. Здається, що у нього характер чотирнадцятирічного хлопчика в поєднанні з характером восьмидесятирічного старого, але його розумові процеси настільки ж незбагненні, як, скажімо, у восьминога.
  
  Хоча він схильний всім звичайним для його віку проблем зі здоров'ям, менше за все я розумів, як він підтримує розум набагато більш молодої людини. У нього немає ні одного з тих значень, які ми зазвичай знаходимо присутніми. Однак, я думаю, що, можливо, тепер я знайшов відповідь. Існує білок, який оберігає наші нейрони від загибелі, і це може бути викликано підтриманням тісних дружніх відносин, які дозволяють нам активно брати участь у соціальному житті. Коротше кажучи, я думаю, що інтенсивність його робочих відносин з містером Меєм якимось чином утримує його від старечого недоумства.
  
  Це, звичайно, добре; що стосується благополуччя пацієнта, я зобов'язаний залишатися абсолютно неупередженим, незважаючи на той факт, що містер Брайант постійно виставляє мене на посміховисько. Але це викликає ще одне занепокоєння, тому що співробітник, якого я виявив з найбільш тривожними ознаками, - це ви. Можливо, ви могли б домовитися про зустріч у моєму офісі, щоб прийти. Після розлучення ви були дуже
  
  - Якась нісенітниця, - сказав Раймонд Землі вголос, пробиваючи видалити з кулак.
  
  'Тук-тук.
  
  "Так, цей жарт вам вже набридла. Заходьте, поки я не заплатив за те, щоб вас убили, ' роздратовано сказав Ленд.
  
  Брайант зробив величезний пантомимический крок в кімнату без дверей, потім підійшов до вікна. Почорнілий, пошарпаний голуб втупився в нього своїм циклопічним оранжевим оком. О, твій маленький друг повернувся. Я думав, ти від нього позбувся.
  
  'Сподіваюся, у тебе готовий свій план, я дуже зайнятий.
  
  'Правда? Ти не виглядаєш. Напевно, було б непогано покласти кілька листків паперу на свій стіл і вимкнути екран комп'ютера, щоб я не бачив, що ти все ще намагаєшся заповнити форму для онлайн-знайомств. Фруктовий салат?' Він дістав кілька розсипчастих жувальних гумок без обгортки і зняв трохи кишенькового пуху, перш ніж запропонувати їх. 'Отже, план. Враховуючи незвичайний характер смерті містера Чимы, я подумав, що ми могли б звернутися до деяких експертів у цій області.
  
  'Якщо мова йде про отримання дозволу реквізувати ваш звичайний коло диваків, не перевантажуйте себе", - попередив Ленд.
  
  - Боже, мій маленький абрути. Насправді мені не варто це є, вони залазять під мою тарілку. Він виплюнув цукерку в сміттєве відро Лэнда. 'Наскільки я розумію, ви володієте тимотропным дією.
  
  Ленд блиснув очима. 'Поняття не маю, що це означає.
  
  'Це спрямований рух росту, що виникає як сенсорна реакція на стимул. Ти йдеш туди, куди тебе посилають. Ти робиш те, що від тебе вимагається, і я поважаю тебе за це. Очевидно, насправді я тебе не поважаю, ніхто тебе не поважає, але ти розумієш, що я маю на увазі.'
  
  'Взагалі-то, немає,' відрізав Ленд, безуспішно б'ючи по клавіатурі. 'У вас є для мене що-небудь ще більш практичного характеру?
  
  'Швидше. Люк Дікінсон. Враховуючи, що це було вбивство, я хотів би знати, як ви хочете, щоб ми діяли далі.
  
  'Що ж, я радий, що ти нарешті питаєш ради, тому що я почав... Почекай хвилинку, що?
  
  'Я хочу добитися винесення вердикту про вбивство.
  
  'На підставі чого?
  
  'До нас тільки що надійшла нова доказ. Це було знайдено на тому місці, де Дікінсон зійшов з містка. Він кинув на стіл прозорий пластиковий конверт. Будучи об'єктом занадто багатьох розіграшів в минулому, Ленд вирішив не розглядати це занадто пильно.
  
  'Погляньте,' наполягав Брайант. 'Це було на бетонному виступі під перилами, як раз там, де він упав. Якщо ви потрудіться ще трохи нахилити голову до робочого столу і зосередитися, то побачите, що це ґудзик від піджака з прикріпленим до неї невеликим шматочком синього матеріалу. Дікінсон впорався з цим як раз перед тим, як виконати свій перекид вперед.'
  
  'Ти хочеш сказати, що думаєш, що він це зробив.
  
  'Я знаю'.
  
  "Ні, ти не знаєш, тобі здається.
  
  'Я знаю'.
  
  "Ні, ти не знаєш.
  
  'Ні, я маю на увазі, я знаю, я думаю, що знаю, тому що я знаю.
  
  'Мені неприємно з тобою розмовляти. Ленд відштовхнув сумку. 'Люди постійно перегинаються через перила. Це може бути від кого завгодно.
  
  'Вона збігається з синьою ниткою, яку Джайлс знайшов під нігтем вказівного пальця правої руки Дікінсона, і вона не від його власного піджака, на якому багато потрібних гудзиків.
  
  Ленд відмахнувся від нього. 'Прибери це з моїх очей геть. Придумай що-небудь більш переконливе, інакше я накажу Джайлзу інсценувати смерть в результаті нещасного випадку.
  
  'Ви не можете вплинути на вердикт коронера", - попередив Брайант. 'Якщо є обгрунтовані сумніви ...'
  
  'Тоді хтось бродить там в куртці, у якої не вистачає гудзики, і все, що вам потрібно зробити, це знайти його", - сказав Ленд, повертаючи свою увагу до неіснуючих документів.
  
  Брайант вирішив не сперечатися. Було пів на шосту, і він повинен був бути в Ковент-Гардені.
  
  Уривок з сценарію пішохідного гіда Артура Брайанта 'Своєрідний Лондон" (Ковент-Гарден, 1,5 години, алкоголь не включений)
  
  Колись пиво настійно рекомендували в якості поживного напою для лондонських дітей, і будь-який бажаючий міг варити і продавати його, заплативши дві гінеї за ліцензію. До 1638 році "Агнець і прапор" вже був публічним будинком в Ковент-Гардені, хоча у нього було кілька інших назв. Його вивіска була древнім нагадуванням про лицарів-тамплієрів, агнець представляв Христа, а прапор - Святого Георгія. Паб був втиснутий на розі Роуз-стріт і оточений Лезенбі-Корт, з'єднаний вузьким проходом з низькою стелею, з-за якого багато повернулися додому п'яниці отримали вдарений лоб.
  
  Тут був побитий перший поет-лауреат Англії Джон Драйден за те, що написав образливу сатиру про коханку короля. Той факт, що він був винен у цьому акті антипатриотизма, не зупинив нападників, і напад стало відомо як "Засідка на алеї Троянд'. У цьому місці як і раніше панує атмосфера засідки; опинившись у провулку, пройти один повз одного буде нелегко.
  
  Крокуючи по Ковент-Гарден крізь дрібний дощик, постукуючи палицею і час від часу використовуючи її, щоб відлякувати таксі, Брайант сподівався, що на цей раз з'явиться його супутник. Ларрі Дагган вважався ненадійним людиною, але Брайант був перед ним у боргу честі і погодився зустрітися. Він просто сподівався, що це не займе більше кількох хвилин.
  
  Він пройшов під скрипучої, що протікає вивіскою пабу і увійшов всередину, оглядаючи переповнений зал. Ларрі виділявся з натовпу. Військовий фотограф все ще виглядав так, немов проводив ранок в спортзалі. Його спотворене шрамами обличчя давно втратило здатність посміхатися або проявляти якісь емоції. Твердий, як залізнична шпала, він займав своє місце в барі і змушував інших тіснитися навколо нього. Його голова майже стосувалася шафок зі склянками, які звисали з похилої стелі. Що ти п'єш? - покликав він.
  
  'Я буду індійський світлий ель,' крикнув у відповідь Брайант, выпутываясь з мотків свого вологого шарфа. Ларрі супроводжував його стаффордширський Задирака, у якого ніжки були як біля столу часів королеви Ганни.
  
  'Раніше цей паб називався "Відро крові", - сказав Брайант, піднімаючи келих. 'В задній частині був боксерський ринг. У наші дні люди дуже педантичні, щоб терпіти подібні речі. Мій старий казав, що хороший удар по брекетів ще нікому не зашкодив. Звичайно, він був ідіотом. В чому справа?'
  
  Ларрі втупився в свою кружку, перш ніж надпити третину. 'Пам'ятаєш, як ми зустрілися в поліцейській дільниці на Боу-стріт?
  
  'Ви мені допомогли", - сказав Брайант. "Зараз будівля виведено з експлуатації. Воно буде музеєм. Я пам'ятаю, що там були білі ліхтарі замість традиційних синіх поліцейських ліхтарів. Королева Вікторія попросила поміняти їх, тому що сині лампи нагадували їй про кімнаті, в якій помер принц Альберт, і цей колір пригнічував її всякий раз, коли вона бачила їх по дорозі в оперу.'
  
  'Коли ти голова Британської імперії, ти можеш це зробити,' неуважно сказав Ларрі. 'Ти проводиш екскурсії по Лондону?
  
  'Останнім часом у мене не було часу,' зізнався Брайант. 'Я чув, ти втратив роботу. Я як раз збирався тобі подзвонити.
  
  'Газетам більше не потрібні штатні фотографи. 'В руках Ларрі пинтовый склянку став схожий на чайну чашку. Він поставив його на стіл і витер губи. 'Хто хоче читати про війнах? Зараз ми працюємо в сфері розваг. Фаллуджа, Гільменд, Сирія: запитайте будь-кого на вулиці, чому це сталося, і ви отримаєте нерозуміючі погляди. Нас списали з рахунків як збіговисько адреналінових наркоманів, які нікому не потрібні.'
  
  Брайант не знав, що сказати, і навряд чи був у тому стані, щоб давати поради про те, як завести друзів, тому він відкинувся на спинку стільця, зчепивши пальці на столі, і дозволив Ларрі виговоритися. Нарешті йому довелося запитати. Нащо ви хотіли мене бачити?
  
  Ларрі розгорнув листок паперу і поклав його на стіл. - Вчора в "Стандарті" було вказано назву вашого підрозділу. У ньому говорилося, що чоловік був знайдений повішеним на дереві в Хемпстед-Хіт, і ви очолюєте розслідування. Було припущення, що жертва брала участь в якомусь ритуалі і померла посеред ночі. '
  
  'Це все, що ми повідомили пресі. Навіщо?
  
  'Чотири години ранку. Ти знаєш, як це називається, чи не так? "Годину самотності". Це військова традиція.
  
  - А чому це має бути військова справа?
  
  'Чотири години ранку - це час, коли військова поліція любить зламувати двері. Саме в цей час люди найбільш вразливі'.
  
  'Я цього не знав. Ти думаєш, це може мати значення?
  
  "У нашому полку був хлопець, справжній одинак. Він ні з ким не дружив. На Фолклендах такі високі скелі. Одного разу вночі він стрибнув на камені і розкроїв собі мізки. Принаймні, ми всі так думали, що він це зробив. Пізніше ми дізналися, що він побився з парою місцевих хлопців через невиплачений карткового боргу. Вони увірвалися в табір і витягли його з ліжка. Сказали, що збираються скинути зі скелі. Вони лише хотіли налякати його, але в бійці він впав. Час смерті - чотири години ночі, схоже, ми навчили їх, як це робиться. '
  
  'Сталася ще одна смерть", - сказав Брайант. 'Хлопець повертався додому з вечірки. Він помер точно в той же час'.
  
  'Отже, ця тактика перенесена сюди. - Ларрі провів рукою по своїй жорсткій, покритої шрамами голові. 'Вночі Лондон зовсім інше місце. Я більше майже не сплю. Я виходжу в два або три, піднімаюся над Гайд-парком, через Літтл-Веніс і Мейда-Вейл, до самого Челсі і назад вздовж річки. На Південному березі все ще є кілька людей. Любителі бігу підтюпцем, міські типажі. П'яних не так багато, як було раніше. Близько чотирьох годин настає перерва, коли на набережній гаснуть ліхтарі "Дельфін". Вони не завжди горять до світанку. Тоді це більше схоже на те, що було в минулому. Так навіть краще. Нікого поруч, нікому вивести тебе з себе. Тільки вода і тіні. Чорні і маслянисті, як смерть. Ти коли-небудь передчував смерть?'
  
  'Тільки коли я на пошті'. Брайант бачив, що Ларрі відчайдушно потребував кого-небудь, з ким можна було б поговорити. Ця пара познайомилася в Південному Лондоні десятиліттями раніше, коли фотографа послали знімати мародерство після заворушень. Вони ніколи не були особливо хорошими друзями – Ларрі був занадто поглинений таємними неприємностями, – і він не міг дати ніякого корисного ради. 'Ти підтримуєш зв'язок з ким-небудь зі старих часів? - запитав він.
  
  'Більшість з них не вижили. Вони загинули не воюючи, вони померли, намагаючись почати своє життя заново. Я не можу заспокоїтися. Я просто відчуваю себе загубленим. Застрягти тут - однаково, що вмерти. Іноді мені хочеться взяти гвинтівку і розстрілювати людей, коли вони виходять з метро.'
  
  Тобі треба з ким-небудь поговорити, Ларрі. Є група альтернативної терапії, яка називається Службою розгляду скарг. Я можу звести тебе з ними. 'Брайант не знайшов справжніх слів розради. Він рідко занурювався в себе і ставав нетерплячим з тими, хто занурювався. Бар ставав переповненим до клаустрофобії. Йому хотілося встати і піти.
  
  'Ти кажеш, поговорити з людьми, але якщо я скажу їм, що я насправді відчуваю, я їх втрачу. Була дівчина, але я був на завданні три тижні з чотирьох, і вона мене не чекала. Напевно, я зробив неправильний вибір. Ти коли-небудь робив це?'
  
  'Я переживав, коли помер той, кого я любив, але це було давно", - сказав Брайант. 'У мене все ще є підрозділ, і якщо я відчуваю злість, я можу зігнати її на своєму партнері. Він не заперечує. Я знаю його все своє трудове життя.'
  
  'А як щодо жінок?
  
  'Вони приходили і йшли. В основному йшли. Дякую за підказку, Ларрі, але я не той чоловік, щоб давати тобі поради. Мені пора повертатися, у мене багато справ. 'Це прозвучало безсердечно, але більшого він запропонувати не міг.
  
  'Артур, я кажу тобі це, тому що...' Особа фотографа не виражало жодних емоцій. 'Просто– у мене зараз все йде не так добре.
  
  'Я розумію це. Що ж, ти завжди можеш подзвонити мені. Брайант заправив складки в фетровий капелюх і надів її, готовий вийти, потім трохи пом'якшав. 'Мені слід докласти більше зусиль, щоб залишатися на зв'язку. Ми скоро зустрінемося знову, я обіцяю.
  
  З цими словами він вийшов назад під проливний дощ. Думка про годину самотності не давала йому спокою.
  
  OceanofPDF.com
  15
  ПЕРЕРВА
  
  Місіс Чима з сумом в очах оглянула кімнату. Вона завжди знала, що якщо не може контролювати своїх дітей, то, принаймні, може утримувати свій будинок в порядок. Вітальня, задрапірована помаранчевими та жовтими шовковими завісками, була світлою і затишною, з чайним столиком, заставленим химерними позолоченими чашками, прозорим пластиковим чохлом на дивані і великим буфетом – належали її матері, відполірованим до блиску, як пам'ять про неї, – з фотографіями безлічі щасливих дітей, ув'язнених під склом.
  
  Коли вона брала незаміжніх дочок своїх друзів, їм досить було озирнутися, щоб побачити, яка в неї чудова сім'я, і вони не знали, що її син Дхрув був даремний, а його брат Джаган працював по ночах, тому дуже втомлювався, щоб перевірити, чи приносить прибуток магазин внизу. Будь-яка майбутня наречена стала б воркувати над фотографіями і не помітила б, що її молодша дочка Джані все ще не заміжня і стає дуже пухла, щоб коли-небудь залучити партнера. Тільки Амайя мала честь сім'ї, вийшовши заміж за милого хлопчика і виростивши двох прекрасних онуків. І тепер цей сором і жах насувався на неї. Слава богу, її чоловіка не було в живих, щоб стати свідком.
  
  Вона подивилася на Джегана і Джані, хитаючи головою, по її щоках текли сльози. 'Твій молодший брат – ти повинен був піклуватися про нього. Що він зробив, щоб заслужити це? Померти в лісі на самоті посеред ночі.'
  
  'Він помер не в самоті, не так,' сказав Джаган, переминаючись з ноги на ногу на скрипучому дивані. 'Його вбили, значить, там був хтось ще.
  
  'Не виявляй неповаги до його пам'яті! Ти повинен знати, куди він відправився, Джаган. Ти повинен знати, як він туди потрапив. У нього не було грошей. Він завжди все тобі розповідав. Він поважав тебе. Ти дозволив йому взяти твою машину, чи не так? Ти знаєш, що вони звільнили б тебе, якби дізналися. І поліція буде шукати. Вони дзвонили мені кілька разів, і тепер вони хочуть зняти мою заяву. Я збрехав, щоб захистити вас, але тепер я повинен сказати правду. Що, якщо б ти не дозволила йому взяти машину, мій молодший дитина все ще був би з нами.
  
  "Мамо, це дійсно несправедливо,' сказала Джані. 'Він допомагав Дхруву.
  
  Місіс Чима було не заспокоїти. 'Що за клієнта він підібрав? Будь респектабельної людини немає вдома в такий час? Це на твоїй совісті, Джаган.
  
  'Чого ти хочеш, мам? Як говорить Джені, я допомагав своєму братові, а тепер мене звинувачують?
  
  'Ти старший, ти несеш відповідальність. Вона обвиняюще тицьнула пальцем в його бік. "Ти повинен бути в змозі з'ясувати, куди він поїхав і хто були його пасажири. Ти в боргу перед своїм братом. Ти можеш з'ясувати, хто скоїв цей жахливий вчинок.'
  
  'Як, мамо? Можливо, це був не клієнт. Можливо, у нього була дівчина, і вона була заміжня або щось в цьому роді, і її чоловік дізнався, зійшов з розуму і розправився з ним.
  
  'Чому мені здається, що ти чогось недоговариваешь?' Місіс Чима надто добре знала свого старшого сина. Дхрув був з тих, кому можна довіряти, хоча і трохи тугодум. Джаган був занадто розумний для свого ж блага, і за ним треба було весь час спостерігати. 'Значить, ви дозволили йому взяти ваше таксі, ваші засоби до існування, а потім збрехали мені і сказали, що він був тут всю ніч, а тепер я збрехала поліції. Так хто ж не прав?
  
  'Ти завжди прискіпувався до Джегану", - сказала сестра. 'Все, що він робить, - це працює, і він ніколи не зможе тобі догодити'.
  
  Вони продовжували сперечатися, перекладаючи вину на інших, але за пререканиями ховалося почуття розгубленою втрати, яке було настільки глибоким, що його ніколи не можна було зрозуміти або зцілити.
  
  Рорі Кейн був готовий вийти з себе. Вона бачила це багато разів раніше, і видовище було не з приємних. Прямо зараз він кричав у слухавку так, наче це зробило його особистим ворогом.
  
  'Ні, ні, ти не моя пара, ти розумієш? Ви постачальник, і у великій торговельній мережі продуктів харчування ця посада ставить вас десь внизу, поруч з каналізаційним зливом, де ви топчетесь з відкритим ротом поряд з іншими креветками. Якщо я захочу, щоб мене як слід обробили, я подзвоню заздалегідь, щоб ти відклав на хвилинку свої форми для макаронів, пряники і блискітки і зосередився на спілкуванні з дорослими, добре, приятель?
  
  Кейн скинув виклик і втупився на телефон, немов бажаючи, щоб він спалахнув. 'Називаючи мене приятелем, перестає говорити і намагається погратися зі мною. Ніхто більше не хоче робити те, що їм кажуть '. Він кинув телефон в крісло і озирнувся на свою дівчину, ніби вперше помітив її в кімнаті. – Так, добре, що?
  
  Вікторії Бенкс чекала щоденна битва. Метою гри було привернути увагу Рорі і змусити його зосередитися на її питання. Велику частину часу він не чув її або дивився в свій телефон, iPad, монітор, Fitbit або будь-яке інше пристрій, яке в нього було, і не міг залишити в спокої більше ніж на кілька секунд. Він перевіряв свої повідомлення у кінотеатрах, відповідав на електронні листи в ресторанах, слухав навушники на зустрічах, переглядав статті в Інтернеті і нескінченно перенастраивал телевізор вдома - все, що завгодно, лише б не дивитися в обличчя людині навпаки. Він волів дотик пластику плоті і був абсолютно непримиренний до цього.
  
  Кінцевим результатом цього було те, що майже все і вся навколо нього розчинилося в розпливчатою імлі, неначе йому було дев'яносто дев'ять і він жив у своєму незакріпленому мозку. У свою чергу, його неуважність також призвела до того, що він зник, коли інші відмовилися від нього. Спочатку вони повторювали питання, говорячи чітко і голосно, ніби мали справу з трирічною дитиною в магазині, але, зрештою, перестали чіплятися і залишили його, насолоджуватися межами свого герметичного світу. Він більше не турбувався про Facebook, бо там було занадто багато нудної нісенітниці про дітей і днями народження. Тепер він шукав соціальні мережі, де не було прямого контакту з реальними людьми. Рорі переглядав свій життєвий шлях і не бачив взагалі нічого, що його цікавило.
  
  Вона спробувала знову. 'Мені недавно дзвонила хтось по імені Спарроу Мартін. Я не знаю, звідки у неї цей номер. Вона хотіла поговорити з тобою. Хто вона, Рорі?
  
  Кейн втупився на неї, чи, радше, крізь неї, можливо, на сусідню будівлю. 'Кілька телефонних дзвінків в друкарню, щоб він міг доставити все до наступного тижня, це все, що йому потрібно зробити.
  
  'Ти чув, що я сказав? Рорі?
  
  Він зосередився на ній. 'Вікторія.
  
  Вона наїжилася, так як багато разів просила його називати її Вік, тому що вона воліла мінливість імені в гендерному відношенні. 'Ти не помічаєш, що я тут. Чому це? Я намагаюся сказати тобі, що хтось по імені Спарроу хотів знати, чи прийдеш ти на похорон. Що відбувається?'
  
  Рорі підняв ямочку на щоці, вдаючи турботу. "Я дійсно не знаю. Вона божевільна. Спарроу - потребує дівчина з надмірною вагою, якій потрібна порада про когось, кого ми обидва смутно знаємо, і я не хочу з нею розмовляти.'
  
  'Ти ніколи раніше про неї не згадував.
  
  'Тоді вона не може бути дуже важливою персоною, чи не так? Де б ти хотів повечеряти сьогодні ввечері?
  
  Він встав і пройшовся перед зігнутим склом. За подвійними панорамними вікнами переобладнаного газгольдера біля його ніг лежав новітній міський код Лондона. Занедбані митниці, фабрики і промислові звалища Кінгс-Крос тепер були повністю перетворені в торгові центри, парки і багатоквартирні будинки вартістю у кілька мільйонів фунтів стерлінгів. Незважаючи на чудові спроби розробників створити простору відкритості та інклюзивності, поштовий індекс, позначений як N1C, був настільки ефективно відділений від навколишніх районів каналами, дорогами та залізничними коліями, що його можна було б укласти купол. Це існувало в альтернативній реальності, де все було ідеально доглянуті, неквапливі, неголосно розмовляли і дуже ввічливі. Рорі це подобалося. Йому не треба було знайомитися зі своїми сусідами або купувати їжу в магазині. В його духовці ще стояли захисні плівки з полістиролу. Його меблі зберегла запах новизни. Баланс порушували тільки квіткові парфуми Вікторії.
  
  'Ти хочеш, щоб я пішла?' запитала вона, озираючись по сторонах. "Я дійсно не потрібна тобі тут.
  
  'Ні,' без особливого ентузіазму відповів він, ' звичайно, ти мені потрібна. Його погляд ковзнув до телефону в сірому вовняному кріслі. Екран тільки що засвітився і почав вібрувати.
  
  'Не смій, Рорі. Я попереджаю тебе.
  
  Телефон продовжував дзижчати. Він наблизився до нього.
  
  Вона задавалася питанням, скільки ще зможе його виносити. Йому явно подобалося кричати на інших чоловіків, але з нею він був неуважним і невпевненим. Вона хотіла бути з кимось, хто займав би місце і височів над нею. Рорі ніколи не підносився. Після більш ніж року зустрічей з ним вона все ще майже нічого про нього не знала. Як було можливо дізнатися так мало, якщо більшу частину часу неспання він проводив у соціальних мережах, докладно описуючи своє життя?
  
  'Я серйозно. Якщо ти доторкнешся до телефону, я піду звідси.
  
  Перш ніж дилема була вирішена, телефон перестав дзвонити. "Ну от, - сказав він,' тепер ти щаслива? Я повністю заволодів твоїм увагою.
  
  Телефон задзвонив знову, і цього разу він нахилився і винувато вимкнув його.
  
  Вікторія відразу зрозуміла, що він чекає дзвінка від якоїсь нової дівчини. Найбільше її зачепило те, що він навіть не потрудився придумати хитромудре, неправдоподібне виправдання.
  
  'Рорі, я думаю, між нами все скінчено, - сказала вона. 'Я втомилася бути другорядним персонажем у чиєїсь історії. Я занесу твої речі, коли знайду час. Пора мені жити своїм власним життям. Відчувши відразу, вона схопила пальто і попрямувала до дверей, зачинивши її за собою.
  
  "Що?" запитав Рорі, відриваючись від екрану телефону, але лише ненадовго.
  
  OceanofPDF.com
  16
  МЕТА
  
  Перше слово, яке прийшло Брайанта на розум, коли він увійшов у будинок Меггі Армітідж з терасою на Авенелл-роуд, було 'затишний'. Другим був "засуджений".
  
  Вона так часто фарбувала стіни кухні і вітальні, що будинок був повною протилежністю Тардіс, будучи значно менше всередині, ніж зовні. У кімнатах були похилі підлоги, і тепер вони були оброблені в лаймовых, бірюзових, глянцево-червоних і кремових тонах з смарагдовими смужками. Безформний бузковий диван лежав у вітальні поруч з кількома предметами садових меблів з блакитного пластику, піаніно у вертикальному положенні і фарбованою дерев'яною моделлю кількох людей, що випадають з повітряної кулі. Еклектика - занадто м'яке слово.
  
  Сусіди Меггі ставилися до неї з допомогою людей, яким потрібні посилки з Amazon. Вони говорили своїм друзям, що вона не божевільна, а просто людина, схильний виходити за рамки дозволеного. Жителі Північного Лондона особливо відрізнялися чудовою терпимістю до всього нетрадиційного.
  
  Кискайя Мандевіль зазвичай стояла біля станції метро "Арсенал", роздаючи візитки з золотим оздобленням, на яких було написано: "Рослинні лікарські засоби - Ворожіння на картах Таро – Ремонт диванів'. Вона була старою подругою квартирної господині Артура Брайанта, Альми Сорроубридж, і відвідувала її церква "Спокута невіруючих" в Фінсбері-парку. Вона вилікувала покійного містера Сорроубриджа від звички палити і замінила пружини в його пуфику. Тепер вона була в будинку Меггі, допомагаючи переодягнути Арбутнота, розчавленого рудого кота, якого біла відьма планувала використовувати в якості свого нового фамильяра.
  
  Кискайя була стрункою тобагонянкой, складеною значно міцніше, ніж будинок її подруги. Вона успішно надула лівий бік Арбутнота і наповнила його полістироловими кульками. З новими помаранчевими очима кіт виглядав майже живим, хоча ілюзія була б повною, якщо б обидві його передні лапи були зігнуті однаково. Вона накладала останній шов на його шию, коли увійшов Артур Брайант.
  
  'Ключ від вхідних дверей знову в горщику з геранню,' крикнув він. "Я міг би бути ким завгодно.
  
  'В метафізичному сенсі ми всі могли б", - марно сказала Кискайя. Вона знизала Брайанту руку вільним пальцем. 'Як Альма?'
  
  'Я не знаю, я ніколи її не питаю.
  
  'Тільки коли я подивився на небо минулої ночі, зірки сказали мені, що у неї не все так добре.
  
  'Можливо, ви неправильно їх витлумачили, можливо, це були вуличні ліхтарі. Я повертався з Баранчика і Прапора і подумав, що заскочу", - пояснив він, хоча залишалося тільки гадати, як, на його думку, Хайбері опинився на шляху з Ковент-Гардена у Кінгс-Крос.
  
  Брайант здригнувся, коли побачив інструменти для таксидермії, розкладені на обідньому столі Меггі: відкривачки для вух, ножі для оброблення м'яса, серветки для губ, очей і ніздрів, знежирювачі, голки і нитки. Арбутнот лежав на боці і, здавалося, дивився в куток стелі. Він простежив за поглядом Арбутнота, але побачив тільки вологу пляму.
  
  Увійшла Меггі з чайним підносом. Брайант нарахував три гуртки. 'Як ви дізналися, що я прийду?
  
  'Я кваліфікований ясновидець'. Те, що Меггі відповіла без натяку на сарказм, що свідчило про її добром характер. 'Я експериментую з традиційними методами, картомантией, ворожінням, библиомантией і так далі".
  
  Брайант з підозрою понюхав печиво. 'Знову не водорості. Библиомантия. Нагадай мені?
  
  'Ви подвешиваете ключ на стрічці над Біблією і чекаєте, коли він перейде до позитивним або негативним віршам, яким ви повинні підкорятися. В наші дні це рідко практикується'.
  
  'Я не здивований. Зрештою тобі довелося б розчленовувати наложниць і викидати немовлят з вікон. Взагалі-то я хотів поговорити з місіс Мандевилл. Не в силах встояти перед спокусою столу для таксидермії, він пограв зі стриптизером для хвостів.
  
  'Ти можеш покласти це на місце? Це не іграшка. Кискайя вилізла з іскристого райдужного ковдри і взяла у нього інструмент.
  
  'Ви якраз вчасно,' сказала Меггі, задергивая важкі зелені оксамитові штори. 'Ми збираємося викликати Арбатнота і подивитися, чи зможе він зв'язатися з моїм фамильяром, командиром ескадрильї Сметвиком.
  
  Брайант з заздрістю оглянув набір інструментів. 'Як би мені хотілося залишитися заради цього і з'ясувати, хто виграв війну, я не можу зупинитися. У мене просто запитання '.
  
  'Меггі розповідала мені все про вашу справу,' сказав Кискайя, закусивши верхню губу зубами Арбатнота.
  
  Ось і вся конфіденційність. Брайант зітхнув, озираючись на інструменти для таксидермії. 'Ви коли-небудь користувалися троакаром?
  
  Кискайя захопилася роботою своїх рук. Арбутнот неприємно скривився. 'Це було на першому тижні. Дуже корисний інструмент. Ви б здивувалися, дізнавшись, скільки газу вміщує кішка.
  
  'У вас тут є такий? - запитав я.
  
  'Ми використовуємо одноразові продукти. Хоча я могла б плеснути і побалувати себе, якщо це добре поєднується з папугою'. Вона зловила погляд Брайанта, коли перев'язувала дротом останню котячу лапу. 'Я надаю послугу одному.
  
  'Є яка-небудь причина, по якій людина з порушеним мисленням вибрав би це як знаряддя вбивства?
  
  'Цікаве питання'. Кискайя спробував поставити готову кішку вертикально. Це виглядало так, ніби на ньому була хутряна шуба, що належить більш дрібною і потворною кішці. 'Здоровий глузд і забобони коли йшли рука об руку, тому учнів диявола впізнавали за уколів і змушували обвинувачених бігти, щоб подивитися, чи піде у них кров'. Вона поплескала Арбатнота по ногах. 'Мисливці за відьмами, які хотіли вплинути на результат своїх розслідувань, використовували інструменти для колки з висувними кінцями і порожнистими ручками. Вони винайшли свої власні спеціальні голки як з тупими, так і з гострими кінцями, щоб витягати кров невинних або не залишати слідів на винних.'
  
  'Він не просто вколов троакаром свою першу жертву", - сказав Брайант. 'Він знекровив бідолаху'.
  
  'Пролиття крові можна розглядати як процес очищення", - сказав Кискайя. 'Подумайте про це. Троакар, можливо, дав йому те, чого він найбільше бажав'.
  
  "Що б це значило? - запитав я.
  
  'Почуття свершающейся помсти'. Вона відклала інструменти і вивчила свою роботу. Арбатнот виглядав явно неврівноваженим.
  
  'Я думаю, це було щось більш практичне", - сказав Брайант. "Він не використав окультні символи для другої жертви, тому що він вже отримав те, що хотів від першої'.
  
  'І як ти думаєш, що це було?' запитала Меггі, коли кішка впала.
  
  'Інформація", - сказав Брайант. 'За всю історію світових воєн страх - самий старий метод, коли-небудь застосовувався до полонених. Я думаю, він намагався вибити з нього правду'.
  
  Тим часом, у вечір, сумний, як нелюба картина вікторіанської епохи, вогні трикутного триповерхової будівлі в кінці Каледониан-роуд знову засяяли золотом.
  
  Реймонд Ленд поїхав додому, в свою орендовану квартиру в Уоппинге, щоб відвезти Кріппен до ветеринара, оскільки талісман КПЮ був виключений з її раціону з Різдва. Інший персонал зібрався в частково відреставрованому операційному залі з записами за день. Джон Мей налив чай тикового кольору з величезного коричневого порцелянового чайника, принесеного бабусею Коліна. Його напарник повернувся з дому Армитажей, щоб закінчити заміну стандартної лампи з пензликами (його останньої підривної місією була заміна занадто яскравих світлодіодів в операційній на незаконне освітлення 1940-х років) і тепер потайки курив трубку біля вікна. Внизу, на вулиці, проповідник в жовтих атласних одязі кричав на перехожих через пластиковий караоке-автомат.
  
  Інші співробітники згорбилися навколо журнального столика ІКЕА, заваленого рідкісними книгами, блокнотами, пончиками і шматками грушевого торта з корицею, доставленого господинею Брайанта. Протокол зборів вела Дженіс Лонгбрайт, тому що їй подобалося практикуватися у своєму Питмане і вона відмовлялася визнавати той факт, що стенографією більше ніхто не користується. Це була сцена, яку можна було б очікувати побачити в барлогах, займаних оксфордскими академіками в 1960-х роках, але не в сучасному поліцейському підрозділі в центрі Лондона.
  
  Джон Мей відійшов від дощок і потягнувся. 'Тут якийсь дивний запах.
  
  'Це, мабуть, я", - сказав Брайант, повертаючись, щоб показати щось схоже на дерев'яну паличку, що стирчала у нього з зубів. 'Корінь лакриці. Меггі дала його мені. Каже, це корисно для кишечника. Чого ми чекаємо?'
  
  'Мати Чимы змінила свою версію подій", - сказала Лонгбрайт. 'Вона погодилася записати інтерв'ю.
  
  'Значить, вона визнає, що сім'я прикривала її сина?
  
  'Схоже, що Дхрув Чима поїхав на таксі свого брата на ніч'.
  
  'І я думаю, ми знайшли машину", - додав Банбері. 'Біла Toyota Prius, залишена незамкненими на Редінгтон-роуд, Хемпстед. Це всього в декількох хвилинах ходьби від того місця, де було знайдено тіло. Ми знаємо, що його доставили вночі в суботу. За словами сусідки, яка поверталася додому, в два сорок п'ять ночі його там не було.'
  
  'У тебе була можливість поглянути на це?
  
  Бенбері відкрив набір знімків на своєму ноутбуці і розгорнув його. "Це лише попередні знімки, так що не чекайте багато чого. Інтер'єр не прибирався тижнями. Потрібно пройти через сотні волокон, волосків, лусочок шкіри і частинок невідомого матеріалу.'
  
  'Як Дхрув Чима помінявся місцями зі своїм братом?' запитала Мей. 'Хіба ліцензовані водії не реєструються електронним способом?
  
  'Пасажири можуть бачити ім'я водія і фотографію", - сказав йому Банбері. "Я думаю, ніхто не просить водія обернутися, щоб вони могли перевірити. Брати і кузени іноді міняються місцями, щоб підтримувати свої машини в цілодобовому режимі.'
  
  'Але там будуть запису про поїздки, які він скоїв у суботу ввечері.
  
  'Це не Über. Налаштування набагато менш складна'. Банбері перевірив журнали на своєму екрані. На жаль, його трирічна донька заволоділа його грошима і наклеїла на нього наклейки Princess Glitter, які було важко видалити. 'Брат Чимы повинен позначати свої поїздки електронним способом, але водієві доводиться вводити їх вручну. Дхрув Чима вимкнув GPS-трекер в три тридцять сьомій ранку.
  
  'Навіщо йому це робити?' запитала Мей. 'Як він міг знайти дорогу?
  
  'Я вважаю, що він здійснював останню подорож цієї ночі.
  
  Мей підійшла до карти, яку Лонгбрайт прикріпила до білій дошці. 'Де була остання координата?
  
  'Село Белсайз.
  
  Досі Артур Брайант сидів тихо, приклавши вказівний палець на нижній губі. Тепер він підняв руку. - У мене питання. Світу, коли ви розмовляли з пані Чимой, вона говорила, був її син релігійний?'
  
  'Насправді це спливло, - сказала Світу, - але тільки тому, що брат сказав мені, що це не так. Він згадав деякі речі, які вони робили заради своєї матері, наприклад, зберігали вдома святиню. Місіс Чима душі не чула в своєму молодшому синові, але їй не дуже пощастило видати її заміж.'
  
  'Ти не думаєш, що він зустрічався з дівчиною? - Запитала Лонгбрайт.
  
  Ренфилд недовірливо подивився на нього. 'В лісі. В чотири ранку.
  
  'Отже, хлопець.
  
  'Я думала про це,' сказала Світу. 'Ні, за словами брата, який повинен знати.
  
  Ренфилд перегорнув нотатки, які роздав Банбері. 'Тут немає згадки про відбитки на місці розкопок у Хіті.
  
  'Це ліс,' сказав Банбері. 'Бруд, камені, листя, наполовину замерзлі, наполовину мокрі. Те, що бачиш на прогулянці. Хоча, я думаю, ніхто з вас ніколи не був на прогулянці.'
  
  Брайант, здавалося, не звертав ніякої уваги на те, що відбувається. Мей роздратовано глянула на нього. 'Артур, у тебе є що ще додати?
  
  Брайант задумливо підвів очі. 'Все це здається таким далеким.
  
  'Що здається далеким? - Запитую я.
  
  Брайант зітхнув. 'Моє дитинство. Я згадував, як ми грали на вулиці в літні дні, які, здавалося, ніколи не закінчаться'.
  
  Ніякове мовчання запанувало в зібралася групі. Хаотичні тижні, пов'язані з хворобою Брайанта, все ще були свіжі в їх пам'яті.
  
  'Коли в тебе немає грошей, ти обходишся тим, що у тебе є", - продовжив він. 'Я вважаю, це форма язичницької магії'.
  
  Мей і Лонгбрайт обмінялися стривоженими поглядами.
  
  'Ритуали, які ви проводите зі своїми друзями. Це більше, ніж просто ігри з палицями і зламаними іграшками, вони щось значать. Діра в живоплоті може бути входом в печеру. Діти приходять зі складними правилами, які не можна порушувати. У нас, звичайно, не було грошей. Ні у кого не було грошей в Бетнал-Грін або Уайтчепелі, але ми все одно хотіли чогось. Ти міг би вкрасти – в кінці кінців, більшість з нас трохи порушувало закони – чи ти міг би знайти інший спосіб. Ми були просто дітьми ...'
  
  Для Банбері це було вже занадто. 'Пробачте, містер Бі, я не впевнений, що хто-небудь з нас розуміє, до чого ви хилите.
  
  'Ми загадали бажання, Ден. І щоб зробити їх більш реальними, ми супроводили їх заклинаннями і ритуалами. Чоловікові, якого ми шукаємо, потрібно, щоб щось сталося. Те, що здається йому по-дитячому логічним, нам здається божевіллям. Він не божевільний, атакуючий навмання, у нього є дуже чітка мета. Мені потрібно тобі дещо показати. 'Брайант стукнув кулаком по ноутбуку, який нав'язав йому Банбері, але не зміг розблокувати потрібний файл. 'Хто-небудь може відкрити цю чортову штуку?
  
  CSM простягнула руку допомоги. Мей виявив, що дивиться на чорно-білу фотографію шматка сірої сталі без кісточок.
  
  'Я поняття не маю, що це таке", - сказала Мей.
  
  'Подивіться на це уважніше,' сказав Брайант.
  
  Банбері пояснив. Я сказав містеру Б., що збираюся в Хемпстед, і він попросив мене зробити кілька фотографій, поки мене не буде'.
  
  'Ви повернулися в Хемпстед-Хіт, щоб зняти це?
  
  'Це не пустка. Це крупний план бордюру на мосту Ватерлоо, в тому місці, де Дікінсон впав за борт.
  
  Ось чому ніхто не бачив нападу, Джон", - сказав Брайант. 'Міст, на якому ми з тобою стільки вечорів обговорювали справи, позбувся своєї невинності. На тротуарах тепер встановлені антитерористичні загородження з обох сторін. Це означає, що водії більше не бачать, що відбувається біля огорож, тому що вони занадто зайняті обмеженнями ширини. Подивіться на наступний знімок.'
  
  Мей покрутив головою. 'Я здаюся – в чому справа?
  
  'Це бетонний виступ на зовнішньому краю моста", - пояснив Банбері. 'Ці темні бризки - кров. Йшов дощ, але вціліло кілька крапель. Мій зразок співпадає з зразком жертви. Ви бачите проблему.'
  
  'Боюся, що ні.
  
  'У вашій версії подій Дікінсон падає назовні і падає у воду.
  
  "Він стояв обличчям до ріки, а не до кам'яній кладці', - сказала Мей. 'Знімок з розмахування руками показує це'.
  
  'Він повернувся, коли падав", - сказав Брайант. 'Нам потрібно розіграти сценарій. Колін, ти не заперечуєш? Сядь на спинку цього стільця'.
  
  Бимсли піднявся на весь свій вражаючий зріст і видерся на стілець, який виглядав так, наче довго не витримає його ваги.
  
  'Колін, падай в Темзу в сповільненій зйомці.
  
  Бимсли зробив усе, що міг, взявши стільця з собою.
  
  'Дякую. Тепер відкинься на спинку стільця в тій же позі. На цей раз ти не жертва, ти нападник. Зроби вигляд, що ти думаєш про те, щоб кого-небудь убити. Уявіть, що ви присутні на одному з брифінгів Раймондо. Троакар захований у кишені вашого піджака. А ось і містер Дікінсон, злегка п'яною ходою йде по тротуару. Джек не міг би ти бути ним?
  
  Ренфилд підкорився, повільно наближаючись до крісла Бимсли. Руки Брайанта обрамляють сцену. 'Що бачить Дікінсон? Людина, готовий кинутися в річку. "Ти не повинен стрибати", - кричить він. Вбивця піднімає голову. Дікінсон – це ти, Джек – виходить вперед і намагається допомогти йому перебратися через низький бар'єр у безпечне місце.'
  
  Ренфилд зобразив спробу врятувати життя Бимсли, що, враховуючи антипатію, яку вони відчували один до одного, виглядало дещо стримано.
  
  Брайант вказав на черевики Ренфилда. "Дивіться, Дікінсон стоїть на твердій землі, ноги твердо стоять на тротуарі, йому ніщо не загрожує, він просто простягає руку допомоги. А ти, Колін, повернися ліворуч, вхопи його за праву руку лівою рукою і сильно притягни до себе. Він цього не очікує. Тепер ви правою рукою дістаєте троакар з кишені і протикає йому горло обтуратором, гострим кінцем, саме так ви б це зробили, якби збиралися покінчити з собою. І тепер, коли йому боляче і він втратив рівновагу, ти просто продовжуєш тягнути, відправляючи його повз себе в повітря. '
  
  Бимсли сильно потягнув вниз, перекинувши здивованого Ренфилда через коліно і шпурнувши його на підлогу спиною вперед. Коли Ренфилд піднявся на ноги, потираючи плече, він протиснувся повз Бимсли. 'Ти, чорт візьми, заплатиш за це, - прошипів він.
  
  Брайант відкинувся на спинку стільця і задоволено схрестив руки на грудях. "Ви бачили, що, коли Джек проходив повз Коліна, його тіло розгорнулося обличчям назовні. Ось так кров потрапила на зовнішній край мосту. Насправді, це єдиний спосіб, яким воно могло потрапити туди. Друге вбивство - це варіація першого. Він оглянув кімнату, дозволяючи цієї думки осмыслиться. 'У нас немає підстав вважати, що це буде останнє.
  
  OceanofPDF.com
  17
  ГОЛОВНА
  
  Глянцева фотографія була двадцяти шести футів у довжину і шістнадцяти футів у висоту. На ньому була зображена жінка у вечірній сукні з червоного атласу, тоненька, як свічка покаяння, облокотившаяся на свій скляний балкон з келихом шампанського в елегантно піднятій руці. Вона насолоджувалася заходом, настільки насиченим, що він змістив широтні координати розташування на добрих п'ятнадцять градусів.
  
  Зображення гарячково буяло можливостями. Що вона побачила, коли подивилася вниз з тридцятого поверху своєї скляної вежі у цьому отравляющем бурштиновому світлі? Пальми і поля цукрової тростини, звичайно, або, принаймні, безплідні горбаті вершини грецьких островів? Ні, це був єдиний трюк, який маркетологи не змогли провернути. "Архангел" - написання мало вирішальне значення для відокремлення його від "Сибіру" – виходив вікнами на вокзал Сент-Панкрас і задвірки Каледониан-роуд, але на фотографії не було магазинів з смаженими курчатами, будівельних лісів, фургонів і галасливих вуличних п'яниць. По чотирьох кутах будівлі стояли прямокутні башти, похмурі, як тюремні сторожові вишки, їх стіни були оброблені титанової плиткою, отражавшей брудні заходи. Комплекс був побудований для того, щоб надати мешканцям вид на місто, який змусив би їх забути, що вони купили клітини з панорамними вікнами.
  
  Ніщо з цього не турбувало Серпня Фрост. Блукаючи по своїй новій квартирі, вона ледве помічала відкривається вид. Ніхто в будинку ніколи не відкривав вікна через шум вуличного руху. В квартирі було тихо, якщо не вважати слабке шипіння кондиціонера. Телевізор, величезна стіна з чорного скла, був настільки складний в управлінні, що зазвичай вона не включала його. Три пульта дистанційного керування, необхідні для запуску операційної системи, залишилися в своїх коробках. Замість цього вона перегорнула шоу на своєму iPad.
  
  В 22.30 мобільний вивів її з стану афазії. Серпня відклала планшет і стала слухати того, хто телефонував. Голос на іншому кінці був невпевненим; неписане лондонське правило свідчить, що тільки близькі друзі можуть дзвонити після десяти. 'Звичайно, я пам'ятаю тебе,' відповіла Серпня. 'Як я міг цього не зробити, після того, як ти відбився від того придурка, який напав на мене? Це було досить вражаюче. Я б ніколи не зміг цього зробити.
  
  "Йому потрібно було зрозуміти, що він веде себе неналежним чином", - сказав Спарроу Мартін.
  
  'Так, ти навчив його цьому, виштовхнувши з машини, що рухається. Ти молодець.
  
  'Сподіваюся, ти не заперечуєш, що я дзвоню. Я тільки що відправив вам повідомлення, але ти, певно, його ще не прочитав. Я подумав... ' Ще одне незручне коливання.
  
  Звідки у вас цей номер? - запитав я.
  
  'Твій адреса є у Facebook. Ну, не прямо, але знайти його було досить легко. Ти пам'ятаєш ту ніч?
  
  'Не зовсім, після тієї кількості, яку я випив.
  
  'Той, хто накинувся на тебе, був Люк Дікінсон.
  
  Серпня відчула себе незатишно. 'У чому справа? - запитала я.
  
  'Він мертвий. Як і водій нашого таксі тієї ночі. Поліція стверджує, що вони були вбиті.
  
  'Це жахливо. Ти кажеш "мертвий" – що ти маєш на увазі?
  
  'Ну, їх знайшли. Я маю на увазі, порізно, не разом. Водій був у лісі, а Дікінсон в річці.
  
  'Але це збіг, вірно? Це не могло бути нічим іншим.
  
  'Спочатку я так і подумав, але не знаю. Я не можу дізнатися всі подробиці. Я думав про таксі. Я маю на увазі, ми не знали один одного до цього. Це здається таким дивним. Я просто хотів дізнатися, чи чула ти що-небудь. Спарроу відчував себе все більш нерозумно, намагаючись пояснити.
  
  Серпня не була впевнена, чому подзвонив Спарроу. У них не було нічого спільного, і вони не збиралися ставати друзями тільки тому, що хтось, кого вони обидві знали, раптово помер. Її відповіді були ввічливими і заспокійливими. Вона могла сказати, що Спарроу шукав не ради, а розради.
  
  'Це просто дивно", - мляво уклав Спарроу. 'Я не знаю, що робити. Я розмовляв з іншим хлопцем, Рорі Кейном. Яким же повним дурнем він опинився.'
  
  Нащо ти з ним розмовляв? Серпня намагалася говорити безтурботно.
  
  'Ну, нас було четверо, чи не так? Я подумала, що він міг щось знати. Розумієте, мені здається, я когось бачила, хоча все це було так... Фраза обірвалася. 'Я веду себе нерозумно; мені не варто було дзвонити. Вибачте. Я просто радий, що з тобою все в порядку.'
  
  Спарроу раптово повісила трубку. Серпня втупилася на телефон. Це було дивно, подумала вона. Що, чорт візьми, вона намагалася сказати?
  
  Вона підійшла до холодильника і втупилася на маленький дієтичний йогурт, баночку з оливковою олією і пляшку джину gordon's, що стояла на окремій полиці. У буфеті лежало кілька неприродно пухких крекерів і банку сочевиці.
  
  У 23.25 посильний приніс тайську їжу на винос, але в нього виникли проблеми з проходженням через головні ворота Архангельська. До того часу, як йому вдалося додзвонитися до Августи, страва охолоне, тому вона розігріла його в мікрохвильовці, а потім обпекла небо першою порцією.
  
  У 1.15 ночі вона стояла біля вікна і думала про Рорі Кейна. Після тієї єдиної зустрічі він так і не подзвонив їй. Не дивно, подумала вона, після їх єдиною невдалої спроби зайнятися сексом. Вона задавалася питанням, як до цього дійшло. Сама розумна дівчинка у своєму класі, учениця, яка вважала досягнення вершини необхідністю, а не досягненням, випускниця бізнес-школи, злетіла по кар'єрних сходах в самому успішному лондонському агентстві нерухомості, жила в елітній квартирі в компанії Siri, всього за тиждень до вечірки з нагоди дня народження, на якій всі гості були колегами. Тепер, коли вона, нарешті, була готова до зустрічі з новим бойфрендом, вона, здавалося, ніяк не могла його знайти.
  
  Чому мене завжди приваблюють виродки? вона і тисячі інших жінок в безпосередній близькості від станції метро "Олд-стріт" запитували себе. Мені потрібно знайти пристойний сайт знайомств, на якому не повно хлопців з відділу маркетингу, які розповідають мені, які вони чутливі. Мені потрібно повернутися в спортзал, скоротити споживання вина, збільшити кількість кроків і схуднути. І мені потрібно включити цей чортовий телевізор.
  
  Вона згадала, що в морозилці є морозиво без молока. У нього не було смаку, але і калорій в ньому не було. Полив його кленовим сиропом і допивши всю ванну, вона подивилася шоу Netflix про секретних агентів-телепатах на своєму планшеті, прийняла дві таблетки снодійного і міцно заснула на дивані.
  
  Артур Брайант сів біля прочиненого вікна спальні і випустив у нього дим із люльки. Він виглядав як людина, перенесений у часі. Ніщо в ньому не говорило про сьогодення. Він міг би бути ілюстрацією до книги пейджета (сша): Полковник Каррутерс очікує прибуття Шерлока Холмса.
  
  Харрісон-стріт була безлюдна. Віддалений шум машин на Юстон-роуд нагадував шум машин, які потребують змазки, але на задвірках все було тихо. Блумсбері, колись серце літературного Лондона, як і раніше, був спокійний, як будь-яка бібліотека. Місячне світло проникало крізь ворота Альбіон-Хауса, висвітлюючи землю тюремними гратами. Верхні листки лаврових кущів у жовтих плямах сяяли, як тропічна флора. Падало трохи снігу, театрально кружляючи навколо вуличних ліхтарів; здавалося, його скинули з барабана за аркою авансцени. Як і попередній дощ, він видавався невпевненим, майже збентеженим своєю присутністю тут.
  
  Брайант видихнув і озирнувся на свою спальню, яка нарешті стала взаємозамінної з його кабінетом. Обидва представляли собою розмаїття візерунків і текстур, обкладені книгами і завалені пам'ятними речами: театральна програмка для "Орфея в обнімку", алебастрова копія "Посудини всіх скорбот", відрізок червоної мотузки, повітряний змій з жовтого атласу, треуголка розбійника, заводне вибуховий пристрій (можливо, знешкоджене), лялька містера Панча, різноманітні знаряддя вбивства, кілька карт пошкоджень від бомб, завданих радою лондонського графства, і підставка для ручки, зроблена з пацюка, сувенір зі справи, яке ще належить розшифрувати.
  
  Біля його ліжка було високе дубове узголів'я з парою неймовірно товстих білих подушок, покладених в центрі. Огидна фіолетова лампа від Тіффані з китицями на столику біля ліжка була подарунком його квартирної господині, яка наполягла на заміну його вікторіанських свічників після того, як він ледь не спалив квартиру дотла. Картини були його власними, створеними після випадку з Водної кімнатою, коли протягом короткого періоду він помилково вважав, що його таланти можуть полягати в роботі з пензлем і палітрою. Жінка в його версії "Абсинта" Дега нагадувала бабуїна в капелюсі, а в Ехо і Нарцис це виглядало так, як ніби Нарциса знудило в ставок.
  
  Його люлька погасла, залишивши в кімнаті аромат польових квітів. Брайант відкинувся на спинку стільця і потягував бренді, насолоджуючись його пряної гостротою, зігріває рот. Він був незадоволений і стривожений. Він завжди насолоджувався своєю невидимістю, але останнім часом помітив, що більшість людей уникають його і тяжіють до його партнеру. Вони шукали ради і схвалення Джона Мея і сподівалися, що щось від нього передасться їм. Ніщо з Брайанта не передався людям. Швидше, він пролив на них: обгортки від ірисок, тютюнові нитки, нез'ясовно липкі шматочки паперу, золу, крихти, червоне вино і статичну електрику.
  
  За власним визнанням Брайанта, він був неминучим злом. Хороші поліцейські були схожі на хороших лікарів; вони виявляли високий рівень цікавості і підозрілості, низький рівень сентиментальності і співпереживання. Вони вірили у чесну гру, але знали, що життя зовсім несправедлива, і змогли примирити парадокс цього знання. Це привело їх до думки, що на якомусь глибоко прихованому рівні вони завжди були праві. Проте впевненість не захищає вас від травм, і багато з них були втрачені з-за стресу, депресії і залежності.
  
  Не так, як Брайант. Він якимось чином вистояв, досягнувши віку, коли більшість його друзів були або божевільними, або почували себе дуже погано. Не завжди було легко зберігати стабільність в перевернутому світі, але Мей була його схилом, його базовою ставкою, контролем у грандіозному експерименті. Його партнер рідко скаржився, тільки в розумних межах ризикував і ніколи не лякав людей. Брайант щосили намагався зрозуміти, як вони все ще були друзями. Їхні стосунки не були шлюбом, але, можливо, збігом.
  
  Було пізно, і йому треба було поспати, але щось крім справи не давало йому заснути. Неясне передчуття нависло над ним. Ніщо не триває вічно, сказав він собі. У твоєму віці треба бути готовим до раптових змін. Найбільш неприємні сюрпризи обрушилися на вас з тієї сторони, яку ви найменше очікували.
  
  І він не міг заснути, бо йому треба було зрозуміти. Чому в 4.00 ранку? Навіщо чекати, поки місто порине в сплячку? Справи, які розгортаються опівночі, мають більш дику природу, ніж справи, які потребують завершення вдень, подумав він, перефразовуючи Генріха VIII Шекспіра. Ця ідея привела його до нічного вистави "Макбет", в якому під покровом темряви розігрувалися змови.
  
  Чи це просто так? Мертве і тихий час, коли хижак міг бути впевнений у виявленні одиноких жертв? Брайант щосили намагався зрозуміти випадкові акти жорстокості; він шукав закономірності та зв'язки. Необдумані дії перетворювалися в насмішку над порядком. Йому говорили, що немає сенсу намагатися зрозуміти світ, а він все життя вірив у зворотне. Якщо б він погодився з тим, що суспільства народжуються для того, щоб зазнати невдачі після досягнення мінімального рівня компетентності, йому довелося б визнати, що він марно витратив своє життя. Це була не та ідея, якою варто займатися в цей нічний час, коли шкідливі сили вишукували духовно збитих з пантелику людей.
  
  Він взяв свій бренді і ліг спати з примірником "Міський космології: нерівність і запустіння". Це було не особливо приємне читання перед сном, тому він переключився на 'Справа про зарізаної стриптизерці'. Коли сон вислизне від тебе, прийми неспання, сказав він собі, і читай до світанку.
  
  Джон Мей вже кілька днів не відкривав свою пошту. Зазвичай вона складалася з рахунків, нагадувань про відвідини в лікарні і брошур до свят Saga. Із завмиранням серця він розгорнув лист і легенько провів кінчиком пальця по адресою. Клініка Бродхэмптона, Лавендер Хілл, Лондон, SW11. Кілька рядків нижче були голими і невблаганними: '... з жалем повідомляю вам ... Пацієнтка Джейн Еліс Мей, уроджена Партрідж ... ускладнення після набряку легенів ... оформлення у зручний для вас час ...'
  
  Джейн, його дружина на дуже короткий час, перш ніж нею заволоділи демони, перебувала в психіатричній лікарні так багато десятиліть, що, побачивши формально розшифроване ім'я, він був вражений. Йому треба було повідомити Алексу. Його син жив у Канаді, доглядаючи за дочкою-інвалідом. Його внучка Ейпріл була там з ним.
  
  Він чекав цього листа роками. Він сказав собі, що почуття полегшення, яке охопило його, викликане припиненням її страждань, а не зняттям з нього вини. Акуратно склавши сторінку, він поклав її назад на стіл. Віра Мей в рівновагу була настільки сильна, що кожна втрата вимагала виграшу, кожне віднімання породжувало необхідність додавати. Лист пробудило в ньому бажання бути з ким-небудь. Було пізно, але найкращий час зателефонувати Норі.
  
  'Я рада, що ти подзвонив,' сказала вона. 'Я так добре провела з тобою час минулого тижня.
  
  'Ти на місці? - запитав він.
  
  'Не сьогодні. Футболу не було, так що на вулиці тихо. Де ти?
  
  'Я повернувся в квартиру. Це був довгий день.
  
  'З тобою все в порядку? У неї був надприродний спосіб відчувати настрій.
  
  'Так. Немає. Сьогодні ввечері у мене сумні новини. Слухай, хочеш зустрітися?
  
  'Що це таке? - запитав я.
  
  'Просто щоб... Він підшукував потрібні слова. 'Щоб бути з ким-небудь.
  
  'Хочеш піти в Белсайз-парк? Я не плече, на якому можна поплакатися'.
  
  'Я знаю це, Нора.
  
  'Піднімайся. 'Вона повісила трубку.
  
  Він ще раз глянув на складене лист, потім надів пальто і викликав таксі.
  
  Три серії Гри престолів, одна за одною. Колін надивився стільки перерізань горла, що на все життя вистачить. 'Вже без чверті три. Тепер ми можемо піти спати? ' запитав він, обережно забираючи пульт з рук Світи.
  
  Вона випросталась на дивані і потерла очі. 'Що я пропустила?
  
  'Якщо я розповім тобі, ти будеш скаржитися, що я зіпсував сюжет.
  
  'Просто виклади мені основні моменти.
  
  'Померла пара королів. З'явилася стара версія Емми Пив. Настала зима'.
  
  Вона озирнулася в пошуках своїх туфель. 'Мені треба йти додому. Чому ти не розбудив мене раніше? Чому по всьому дивану розкидані гілочки?
  
  'Ти заснула, поїдаючи їх. Тобі не вистачає окропу, Світу. Він встав і обійняв її за талію, захоплюючи вгору, але вона безвольно обвилася навколо нього ногами. Ти повинен мені допомогти. Давай, підіймайся по дерев'яних сходах в Бедфордшир.
  
  'У тебе немає верхнього поверху. Я хочу жити в будинку.
  
  'Я куплю тобі такої років через п'ятдесят.
  
  'З садом.
  
  'Величезний сад і декоративний фонтан, я обіцяю.
  
  'Я не можу залишитися на ніч. Моя мама зійде з розуму.
  
  'Тоді залишися на ніч. Ми можемо помістити її в будинок престарілих.
  
  'Мені треба було взяти з собою велосипед. Я можу доїхати нічним автобусом'. Тепер вона прокинулася і знову стала зразком практичності, обтрушуючись і шукаючи додаток TfL на своєму телефоні.
  
  'Не зараз. Я замовлю тобі таксі.
  
  'Здається, мені приснилося це справа. Чому він не спить у таку пору ночі?
  
  'Може бути, він страждає безсонням.
  
  'Чи він працює позмінно. Лондонський транспорт. Хтось із сфери громадського обслуговування. Охорона, громадське харчування, лікарні, прибирання. Я читав, що кожен восьмий лондонець працює по ночах.
  
  Колін перевірив свій телефон. 'Таксі приїхало. Хочеш, я поїду з тобою?
  
  'Я в порядку. Світу повісила сумку на плече і потягнулася, щоб поцілувати його. 'Побачимося через кілька годин.
  
  'Залишайся на світлі,' крикнув він їй услід. В його характері було спостерігати, поки вона не опиниться в безпеці в машині.
  
  Дженіс Лонгбрайт спала в масці, тому що її жалюзі були недостатньо товстими, щоб затуляти вуличні ліхтарі. Воно було зшито з бузкового атласу і прикрашене віями - точна копія того, що носила леді Ізобель Барнетт в телешоу 1950-х "Яка моя лінія"? Як і Брайант, Лонгбрайт народилася поза часом. У своїх мріях вона жила в місті з затягнутими туманом порожніми вулицями і хромованими автомобілями. Річка, вокзали та паби були наповнені димом. В Гайд-парку були няні, в Ковент-Гардені - барроу бойз, у Сохо -спайс і торговці заливним з вугрів на Кейбл-стріт. Це була епоха до її народження, світ її матері, а тому легендарний.
  
  Її розбудив писк повідомлення, що прийшло на її телефон. Натягнувши маску на жорсткі від лаку волосся, вона примружилася на екран. Чотири пропущених дзвінка і три повідомлення від Джека Ренфилда. Імовірно, він був у барі зі своїми старими приятелями з Метрополітен. Він завжди переслідував її, коли був п'яний. Спочатку вона насолоджувалася його відродженим цікавістю, тому що у неї була перевага, але тепер їй здавалося, що він просто намагається повернути собі контроль. Він знав, що вона не могла відключити телефон, тому що лінія повинна була залишатися відкритою під час розслідування.
  
  Тон текстових повідомлень вирішив справу; вона поговорить з ним при першій же можливості і пояснить, що старанно обдумала це питання і вирішила, що у них немає ніякої можливості знову бути разом.
  
  Її розум був дуже напружений, щоб спати. До такого крайнього терміну залишався всього годину, але в офісі не було нікого, хто міг би підготувати відповідь. Коли вона встала, щоб приготувати чай, їй в голову прийшла ідея. Взявши ручку і блокнот з кухонного столу, вона почала накидати план.
  
  Реймонд Ленд сидів на краю дивана-ліжка в піжамі і халаті, спостерігаючи за Кріппен, що спить у своїй кошику. Ветеринар виявив у неї кісти в шлунку, їх було занадто багато, щоб видалити. Спочатку Ліенн йде від мене, подумав він, потім кішка захворює. Залишилася тільки золота рибка, а вона вже виглядає небезпечною.
  
  Він вирішив приготувати собі міцний чай. Кухонні годинник показували 3.35 ночі. Він весь час відчував втому. Йому потрібно було що-небудь, щоб відволіктися від тривожних думок. Він хотів би любити музику або розбиратися в мистецтві. У нього не було ніяких зовнішніх інтересів, які підтримували б його. Стоячи біля вікна зі своєю кухлем чаю у вигляді шимпанзе і дивлячись на пустельні вулиці, він намагався уявити собі інше життя. Він опинився у пастці між державними службовцями, які ставилися до нього з погано прихованим презирством, і персоналом, який вважав його нешкідливою перешкодою, начебто дятла на спині буйвола, але у нього були мрії, як і у всіх інших, хоча надій було небагато.
  
  Він ніколи не був видатним – середняком класу в школі, останнім був обраний для гри в крикет, його люб'язно пропустила дівчина на краю танцполу, яка страшенно хотіла потанцювати, але не з ним, йому дісталася роль Другого прокаженого в постановці його місцевій церкві "Історія Ісуса".
  
  І ось тепер він знову опинився втягнутим у розслідування, свідомо приречений на провал, тому що його престарілих детективів можна було нарешті –нарешті – відправити в музей.
  
  Але що, якщо б він показав їм все? Що, якщо б він зробив щось несподіване? Що, якщо б він привів команду до успіху, ставши лідером, яким завжди мріяв бути? Сама думка про це викликала наростаючий жар в його грудях.
  
  Він подивився вниз і зрозумів, що пролив чай на свій халат.
  
  OceanofPDF.com
  18
  конфіденційність
  
  Хьюго Блейк підняв очі на багатоповерхівку, назва якої було виділено срібними літерами на тлі пронизливо-синіх вогнів.: 'Арканжел 200 Сіті Роуд'.
  
  В будівлі майже не горіло світло. Скло мало властивість виглядати сумно там, де цегла - ні. Підійшовши до освітленому входу, він вирішив, що кращий спосіб проникнути всередину - це спосіб, яким все спритні зловмисники проникають у будинки багатіїв: через парадні двері. Він пригадав старий трюк і перевірив брелок поряд з дверною ручкою, щоб подивитися, чи він спрацює.
  
  Номери квартир були підсвічені. Панель для ключів була зроблена з матової сталі. Овальні кнопки розташовувалися урівень. По краю кожного номера була прокладка з прозорого пластику, через яку просвічували світлодіоди за ними. Коли жителі набирали свій код, що вони діяли за схемою м'язів пам'яті, переміщаючи свої жирні пальці від однієї цифри до іншої. Міська дорога завжди була жвавою; пил осідав постійно. Він вивчив клавіші і побачив, що по лівому краю дев'ятки тягнеться тонка смужка бруду, яка тягнеться вгору і поперек до п'ятірки, потім до двійки і трійки, де і закінчується. Який сенс було тримати код безпеки в секреті, якщо будь-яка людина з гострим зором міг його відстежити?
  
  Він витягнув сірий бавовняний капюшон з-під шкіряної куртки і подивився на годинник. Він вийде відразу після 4.00 ранку, що б не трапилося.
  
  Набравши номер, він почекав, поки клацне дверний замок, і увійшов до приймальні. Стіни по обидва боки були покриті осколками темного дзеркала, в якому відбивалися золоті прожектори. У повітрі пахло антисептичну миючим спреєм.
  
  Ліфт не працював без банківської карти; він цього не передбачав і був змушений підніматися на шістнадцять поверхів. На сходах було сенсорне освітлення, але не було камер; всі вони були заховані по кутах громадських зон і були корисні тільки вдень, коли нудьгуючий охоронець сидів за акром каменю і стали у фойє. Після кризи в сфері нерухомості жителі стали неохоче платити підвищені збори за обслуговування. Це означало, що половина цих нових багатоквартирних будинків покладалася на дешеву технологію замість нічних портьє і моніторів.
  
  Він вийшов на шістнадцятому поверсі і звернув в коридор, який нагадав йому будь-великий готель середньої цінової категорії. Двері квартир виглядали досить міцними, але він знав їхні слабкі місця. У верхній панелі кожного з них був встановлений вічко, але він стежив за листуванням обслуговуючої компанії по електронній пошті з орендарями і знав, що вони скаржилися на погану видимість. По глибині мідних наконечників він міг сказати, що дерево було тонким.
  
  Він подзвонив у двері і почекав. Його права рука лягла на ручку срібного приладу в кишені. Ніхто не відповів. Він перевірив коридор і подзвонив знову. Тепер він почув ледве чутні кроки, шурхіт тканини, шльопання босих ніг по дереву. Він розрахував відстань між спальнею і вхідними дверима і максимальний час, який їй потрібно, щоб дотягнутися до клямки, але їй знадобилося більше часу, ніж очікувалося. Раптово він зрозумів чому: вона йшла з вітальні, яка знаходилася далі.
  
  На троакаре було вигравірувано його ім'я. Його пальці зняли кришку з наконечника, і витягли його з кишені. Наконечником можна було розмахувати одним рухом.
  
  Він чекав досить довго. Навалившись всім вагою на замок, він зрозумів, що доклав дуже багато сили. Двері відчинилися і зачинилися назад. Косяк був зроблений з такого м'якого дерева, що розлетівся в друзки, коли замок зірвався з нього і впечатав мешканця в стіну. На штукатурці виднілася ідеальна вм'ятина. Дівчина повільно впала, розтягнувшись обличчям вниз, її довге чорне волосся віялом розметались по дерев'яній підлозі.
  
  Він дістав троакар і присів навпочіпки поруч з нею, готуючись схопити її за волосся і відкинути голову назад, оголивши горло.
  
  'Мені потрібно, щоб ти сказав мені—' почав він. Щось блискуче привернуло його увагу, і він підняв очі, мигцем побачивши затінений інтер'єр квартири. На кухонному столі стояла золота манеки-неко, "принадна кішка", яка повинна була приносити удачу. Навколо були розкидані і інші талісмани: ляльки дарума і коинобори, рожевий паперовий короп. Він нахилився і прибрав пасмо волосся з її обличчя.
  
  Їй не судилося стати японкою.
  
  Він повернувся на перший поверх в шість хвилин п'ятого. Вийшовши на вулицю, притулившись до сміттєвих баків, він відчув, як по тілу розливається сильний жар, ніби він з'їв щось несмачне. Він намагався відчути каяття з-за дівчини, яка лежить на підлозі в своїй квартирі нагорі, але всередині у нього нічого не було. Ти зробив помилку, сказав він собі, це нічого не змінює. Найбільш недооціненим моментом у ворогах було те, що вони ніколи не усвідомлювали, що вони вороги. Хьюго точно знав, хто він такий. Він хотів, щоб його жертви теж знали це; було важливо, щоб свої останні миті вони зрозуміли, що він був правий, а вони помилялися.
  
  Напад не на того чоловіка було невдачею, от і все. Жертви серед цивільного населення були завжди. Він чекав, що станеться щось подібне. Війна - не точна наука. Напалм був розроблений в Гарварді в 1942 році і не був заборонений до першого дня перебування Барака Обами при владі. Завжди були жертви, перш ніж чаші ваг врівноважувалися.
  
  Цікаво, здогадалась преса про ґудзика на піджаку. Який сенс залишати доказ, якщо вони не повідомили про це? Вбивства чи заслуговували пари рядків у сьогоднішніх газетах.
  
  Він глибоко зітхнув і зрозумів, що врешті-решт його не знудить. Коли все закінчиться, він зможе відпочити, знаючи, що те, що він зробив, було не тільки правильним, а й справедливим.
  
  Заглибившись в пустельні закутки, він вирішив дотримуватися обраного курсу до тих пір, поки місія не буде завершена.
  
  'Ти нікуди не підеш без сніданку. Альма Сорроубридж поставила перед ним миску і схрестила руки на грудях. В рожевому стьобаному халатах, бігудях в тон і пухнастих капцях вона була не з тих жінок, з якими можна жартувати. 'На вулиці холодно.
  
  'Що це? Брайант подивився вниз крізь пар і принюхався.
  
  'Сливова каша з корицею, меленими лаймами і шматочками какао. Вона вклала йому в руку ложку.
  
  'Але я вже одягла пальто.
  
  'Можеш залишити його включеним тільки на цей раз. Я хочу побачити гарну чисту миску.
  
  'Альма, ми повинні бути на місці вбивства. Джон Мей стояв біля кухонних дверей, поглядаючи на годинник і поспішаючи піти. 'Йому не п'ять років.
  
  'Тоді я залишу це на потім. Якщо він впаде, це буде твоя вина, ' попередила вона, неохоче ставлячи свого мешканця прямо і душа його невідповідним шарфом. 'Ти був у туалеті? - запитав я.
  
  'Мадам, я не потребую, щоб мене одягали, няньчили, чіплялися, годували, поїли або зверталися до мене в третій особі", - сказав Брайант. Ідіть і спечіть що-небудь'.
  
  'Він просто випендрюється,' сказала Альма. 'Приведи його назад до восьми.
  
  Детективи ризикнули вийти на вулицю. Ранок був похмурим, небо затягнули розлючені хмари. Мей притримала для нього дверцята машини. - У тебе розв'язалися шнурки, ' попередив він.
  
  Ден Банбері чекав їх біля "Архангела". На цей раз навіть CSM виглядав не таким життєрадісним, як зазвичай. Його очі були темними, підборіддя неголеним.
  
  'Що з тобою таке?' запитав Брайант, обтрушуючи рукавички. 'Ти виглядаєш так, ніби спав у сміттєвому відрі.
  
  'Джайлзу потрібна була послуга,' пояснив Ден. 'Я був з ним в морзі до двох годин ночі – автомобільна аварія у Белсайз-парку. Я не зміг потрапити додому, тому мені довелося спати в його каплиці спочинку. Новини надійшли відразу після семи, коли швидка змінила поліцію. Я не виношу чотиригодинного сну. Він простягнув їм каву.
  
  Тобі варто було б жити ближче до міста, ' сказав Брайант.
  
  'Реймонд платить мені недостатньо.
  
  Брайант не згадав той факт, що зовсім не спав. Він відкрив кришку від кави і підозріло подивився на неї. 'Це соєвий латте без кофеїну?
  
  'Немає'.
  
  'Слава Богу за це. 'Він глянув на багатоквартирний будинок. 'Подивися на це місце. Якраз те, що нам потрібно, ще одна стопка коробок для хом'яків, по мільйону за штуку. Він дістав з кишені пальто пачку лимонних слойков і запропонував їх усім. - Чому тіло не залишили на місці?
  
  'Тому що вона не померла, містер Б.,' Бенбері взяв печиво. 'Її відвезли в "Ройял Фрі". Власники будівлі телефонували, погрожуючи судовим позовом, через кілька хвилин після того, як дізналися про це. Вони ще не продали всі квартири і бояться поганої реклами.'
  
  'Хто жертва?' запитала Мей.
  
  'Генрієтта Такахаші, двадцяти шести років, громадянка Японії, викладач фортепіано, знайдена без свідомості в коридорі будинку номер 136. Травма голови, досить серйозна, щоб помістити її у відділення інтенсивної терапії, але не небезпечна для життя. Схоже, вона відкрила вхідні двері і врізалася в стіну коридору. Вони збираються не пускати її, поки не усунуть пошкодження черепа і не переконаються, що її стан стабільний. '
  
  'А чому ти думаєш, що вона за нас?' запитала Мей.
  
  Банбері нерозуміюче подивився на нього. 'Немає нічого, що безпосередньо зв'язувало б її з Люком Дикинсоном. Їй нанесли єдиний удар по потилиці. Це було під час нападу.
  
  - О четвертій ранку.
  
  'В саму точку.
  
  Звідки ти знаєш? Брайант грів руки про кавову чашку. На картонній обкладинці було написано його ім'я з помилкою. "Брайан".
  
  'Тому що шум розбудив її сусідку. Банбері штовхнув двері в передпокій. 'Такахаші живе в квартирі всього шість тижнів. Вона три місяці викладає в Королівському музичному коледжі. Це все, що у мене є.'
  
  Брайант зупинився, щоб оглянути дверну ручку. 'Імовірно охороняється будівля із замком на вхідних дверях, який могла відкрити помірно кмітлива мавпа. Гарний початок. Відбитки є?
  
  'Поки нічого певного,' сказав Банбері. 'Ліфт працює по картці. Я взяв у портьє запасну. Він приїхав о восьмій. Перш ніж ви запитаєте, я вже перевірив сходи. Шістнадцять поверхів. Це трохи не вбило мене. У тебе було б залізне легке.'
  
  Брайант відкинувся назад і втупився у стелю. - А як щодо камер?
  
  'Передбачається, що у них повинна бути ультрасучасна система, яка створює резервні копії всього в хмарі і не зберігає ніяких фізичних матеріалів, але плата за підписку закінчилася, коли будівля переходило на більш дешеву послугу управління, і вона вийшла з ладу, так що відзнятого матеріалу немає '.
  
  'Схоже, майбутнє повно недоліків. І з-за цього жінка перебуває в реанімації". Брайант стягнув брошуру про нерухомості з фойє, коли вони проходили через нього. Ліфт підняв їх на шістнадцятий поверх.
  
  Мей оглянула порожній коридор і побачила пару вимерлих ламп, блідо-зелену килимову плитку, незавершений фарбування. 'В наші дні за мільйон багато не отримаєш,' пробурмотів він. 'Давайте подивимося, що зберігається в цьому будинку жахів.
  
  Їх зустрів красиво одягнений менеджер з Вест-Індії, який представився як Джерард Кінг і з серйозною офіційністю потиснув руку.
  
  'Власники будівлі - китайці, - пояснив він, поки вони йшли. 'Вони дуже незадоволені. Вони вклали мільйони у багатоквартирні будинки на Сіті-роуд і стурбовані тим, що їх покупці почнуть втрачати довіру, якщо дізнаються про напад.'
  
  'Це публічна новину, тому що вона вийде назовні", - сказала Мей. 'Ви не отримували повідомлень про незнайомців, які бродять по будинку? Ніхто не приходив і не питав про неї?'
  
  'Ніхто'.
  
  'Як працюють ключі? Скільки їх видається?'
  
  Кінг провів їх у квартиру. 'Вони зроблені спеціально. Кожному мешканцю видається по дві штуки, але вони можуть купити більше. Я повинен бути обережним у тому, що кажу я вам. Власники дуже схильні до судових позовів'.
  
  'Вони можуть кричати скільки завгодно, закон має пріоритет", - сказав Брайант, озираючись у пошуках ознак життя. 'Все, що ви нам скажете, буде розглядатися як конфіденційна. У ваших роботодавців не буде доступу'.
  
  Кінг зачекав в холі. 'Панове, ці будинки розраховані на дуже специфічну демографічну групу: одиноких мешканців з високим доходом, без домашніх тварин, дітей не рекомендується. Це ексклюзивно.
  
  'На молоду жінку напали в її власному будинку, містер Кінг,' нагадала йому Мей.
  
  'У нас були проблеми,' сказав Кінг. 'Шахрай проник у будинок і переконав одну з прибиральниць віддати йому ключі від чотирьох квартир.
  
  'Міс Такахасі була однією з них?
  
  'Ні, я так не думаю. Ціни зараз на колишньому рівні, тому довелося трохи скоротити заходи безпеки. Ліфти працюють не так, як повинні. Несправні замки на вхідних дверях. Люди не відчувають себе в такій безпеки, як слід було б.'
  
  'По-моєму, ви не схожі на представника керівництва,' помітив Брайант.
  
  'Я - ні", - сказав Кінг. "Я випускник архітектурного факультету, отримую певний досвід роботи на першому поверсі. Це відкрило очі'.
  
  'Тільки не кажи мені, що він просто вибив двері. 'Мей зупинилася на порозі 136-го номера і втупилася на одвірок.
  
  'Тут немає ланцюгів для зломщиків,' пояснив Кінг. 'Вони виглядали б занадто – пенитенциарно.
  
  'Гарне прикметник,' сказав Брайант. - Значить, йому просто довелося зламати замок, щоб відкрити його?
  
  'Вони вилучаються, але ще не всі замінені'.
  
  'Тоді або йому дуже пощастило, або він знає про їх конструкції. Нам знадобляться відомості про компанії, якою ви користуєтеся. Мей послідувала за Банбері всередину і побачила овальне поглиблення на стіні. По краю рани чорним півмісяцем текла кров. 'Ви думаєте, вона чекала його в чотири ранку, в шкільний вечір? Я маю на увазі, збиралася відкрити двері в такий час, коли на дверях не було ланцюжка.
  
  'Люди тут працюють не за розкладом,' сказав Кінг.
  
  'Повинно бути, він почекав, поки вона не встане прямо за дверним косяком'. Мей присіла навпочіпки і оглянула осколки на підлозі. 'Вона повернулася, розбила голову, потім впала вперед і вдарилася об мостини, ось тут. Ви б не подумали, що вона отримала черепно-мозковою травмою'.
  
  Банбері надів пластикові рукавички і оглядав стіну. 'Могло бути і гірше, але штукатурка м'яка, а жіночі черепи, як правило, товще. У попередньому висновку лікаря йдеться, що у неї стався розрив лямбдовидного шва, з-за якого осколки кістки могли легко потрапити в мозок.' Він провів лінію від поглиблення в стіні до підлоги, потім провів її назад до одвірка. 'Те, як двері зачепила її, кут, під яким вона вдарилася об стіну, – порядний адвокат захисту кваліфікує це як ненавмисне вбивство.
  
  'Вже вісім,' сказав Брайант. 'Її ще ніхто не спохопився. Він оглянув квартиру.
  
  'Він не заходив далі холу, - сказав Банбері. - Так що, може, ти не будеш розмазувати свої розміри десятого розміру з білим хутряним килим?
  
  Брайант демонстративно проігнорував інструкцію. 'Можливо, це ненавмисне вбивство. Якщо він зупинився біля дверей, у нас немає підстав припускати, що він прийшов сюди, щоб убити її.
  
  "Я бачу, куди він повернув,' сказав Банбері. 'Пил за його правою п'ятою незаймана. Черевик на гумовій підошві. Я люблю кахельні підлоги; ви можете точно бачити, куди потрапило повітря.'
  
  "Що ви маєте на увазі, кажучи "куди подівся повітря"? - запитала Мей, спостерігаючи за блідим світлом, що пробивається крізь білі жалюзі у вітальні. 'Звичайно, він просто розсіюється?
  
  'Сьогодні вранці в Лондоні індекс діоксиду азоту становить від чотирьох до шести', - сказав Банбері. "У нас найвищі показники забруднення в Європі. Частки осідають, приносячи з собою частинки бруду, шкіри, пластику, вуглецю, всього, що плаває навколо і може прикріпитися до чогось більш важкого. Шкідливо для легень, корисно для судово-медичної експертизи. Повинно бути, тривогу підняли дуже скоро після того, як вона вдарилася об стіну. У нього не було часу бовтатися поблизу. '
  
  'А що з дверима?' запитав Брайант. 'Ви можете дізнатися з цього що-небудь ще?
  
  'Проблема з цими замками в тому, що засувка недостатньо довга для засувки. Якщо ви знаєте, що робите, ви можете зламати їх різким ударом тильною стороною долоні'.
  
  'Значить, він професіонал.
  
  'Може бути, він просто робить свою домашню роботу.
  
  'Хто повідомив про шум? Мей запитала Кінга.
  
  'Дівчина з сусіднього будинку 138. Вона не спала, коли це сталося. Вона почула хлопок і викликала поліцію.
  
  'Що не так з цими людьми?' - запитав Брайант. 'Вони всі повинні бути в ліжку в цей час'.
  
  Банбері оглянув підлогу на рівні очей. 'Хіба ви не чули, містер Б.? Безсоння - це епідемія по всьому місту.
  
  'Не кажи мені. Я не спав як випливає з тих пір, як помер старий король.
  
  'Чому вона не подзвонила вам, містер Кінг?' запитала Мей.
  
  'Я не працюю ночами", - сказав менеджер. 'Передбачалося, що охорона буде цілодобовою, але мешканці проголосували проти підвищення плати за обслуговування'.
  
  'Вона не сходила в сусідню двері і не подивилася?
  
  - А ти б став?
  
  'Звичайно, я б так і зробив. Брайант був вражений, що хтось міг запитати його про це. 'Вона вдома?
  
  'Вона чекає тебе".
  
  "Спасибі, містер Кінг,' сказала Мей. 'Ми не будемо відривати вас від роботи. Ден, Артур і я впораємося з цим. Не могли б ви з'ясувати, чи вдалося комусь зв'язатися з родиною міс Такахасі?
  
  Квартира по сусідству, 138, була дзеркальним відображенням своєї сусідки – ті ж білі стіни, той же підлога, викладена італійською плиткою, та ж вигнута барна стійка для сніданку, майже такий же диван з журнальним столиком з чорного мармуру. Букетик штучних півоній стояв у товстому керамічному горщику на світлій довгастої дошці з дерева. Там були дві абстрактні картини, що складаються з великих плям кольору умбри, перемежованих башточками з жовтої охри.
  
  Брайант ніколи не бачив квартири, настільки позбавленої індивідуальності. Диванні подушки були ідеально збалансовані за своїм кінцях, а одна книжкова полиця була розрахована на шість книг і невелику вазу. Симетрію порушував тільки червоний килимок для йоги. Особистих речей не було, нічого не валялося навколо. Це була декорація до фільму-примарі, демонстраційна майданчик для потойбічного світу.
  
  У дівчини, що сиділа на хромованому кухонній табуретці, були синяво-чорне волосся, підстрижені у вигляді кинджалів. Під мочкою її лівого вуха виднілася зелено-рожева татуювання у вигляді феї. На ній було сіре плаття поверх чорних штанів, а ноги були босі.
  
  Серпня Фрост представилася. 'Я навіть не встигла з нею познайомитися. Думаю, вона знімала квартиру.
  
  Мей була здивована. 'Ви ніколи не проходили повз у холі і не говорили "доброго ранку?
  
  - Тут ніхто не каже "добрий ранок". Власники не розмовляють з наймачами. Іноді я чув, як вона пізно вночі розмовляє по телефону на балконі. Послухайте, боюся, мені треба на роботу. Я показую об'єкт нерухомості через півгодини. Я повідомила в точності те, що чула. Більше сказати нічого. Вона кинула стурбований погляд на свій телефон.
  
  'Ви не відкрили вхідні двері і не виглянула назовні?
  
  'Немає'.
  
  'Чому б і ні?
  
  'З тієї ж причини, по якій я не ходжу гуляти по Уайтчепелу в три години ночі. Я не напрошуюся на неприємності. У мене і так досить клопоту в житті.
  
  'Ви тільки що переїхали?
  
  'Ні, я тут більше року. Вона побачила, на що дивиться Мей, і схрестила руки на грудях. 'Я не люблю безлад.
  
  'Стіни, повинно бути, тонкі. Я маю на увазі, що тебе розбудив шум.
  
  'Я не спав. Я сидів на канапі і переглядав електронну пошту. Це звучало як ...
  
  Раптово з іншого боку кімнати пролунав глухий удар. Вони озирнулися і побачили, що Брайант піднімає з підлоги книгу. 'Мені просто цікаво, яке це видання", - соромливо сказав він.
  
  Мей обернулася. 'Цього було недостатньо, щоб тебе стривожити, змусити перевірити, як вона?
  
  'Мені це не прийшло в голову. Зазвичай в моїй поштовій скриньці близько двохсот п'ятдесяти електронних листів. Приблизно чверть із них необхідно виконати в першу чергу з ранку, тому я часто вирішую їх вночі.'
  
  'Що ж, я не хочу загострювати ваш стрес. Ми постараємося надіслати сюди кого-небудь. Тим часом переконайтеся, що ваша вхідні двері замкнені, і слідкуйте за незнайомцями.
  
  Він простягнув їй візитку. Брайант театрально кашлянув.
  
  "Що?" запитала Мей.
  
  'Кхм. Ахуергхм.
  
  Нащо ти це робиш? - запитав я.
  
  Брайант закотив очі і поманив її до себе кінчиками пальців.
  
  'Вибачте,' сказала Мей, ' мій колега хоче поговорити віч-на-віч. Він перетнув кімнату і, схопивши Брайанта за руку, потягнув його в кабінет. - Що ви робите? - запитала я.
  
  'Судячи з того цифрового приладу на її кухонному столі, там вісімнадцять градусів, але вона потіє, - прошепотів Брайант. 'Це не може бути просто йогою. Вона знає більше, ніж показує.
  
  Звідки вона могла знати щось ще? ' запитала Мей. 'Ти її чув. Вони жили по сусідству, але ніколи не зустрічалися.
  
  - У сусідній кімнаті. Так, в цьому-то й річ.
  
  Джон Мей знав цей тон, і він йому не сподобався. 'Немає причин шукати зв'язок і тут", - попередив він. 'Якщо це один і той ж людина, чому він не спробував вдарити її ножем?
  
  'Що не так. Місце злочину на мосту Ватерлоо знаходиться менше ніж в трьох милях звідси. Ще один напад в чотири ранку. І вона хоче забрати нас звідси якомога швидше.
  
  'Так, тому що їй треба йти на роботу,' відповіла Мей. 'Чому ми говоримо пошепки?
  
  'Вони не знали один одного. Брайант почав ритися в кишені в пошуках брошури "Архангел". 'Проектувальник будівлі - джентльмен на ім'я Жан-Клод Корбо, і він трохи занадто француз.
  
  'Яке це має відношення до...
  
  'І ще ось це. Він дістав з кишені кулькову ручку і простягнув її Мей. На ковпачку був біло-блакитний малюнок корабля під час грози.
  
  'Та сама ручка, яку Джайлс знайшов у кишені Люка Дікінсона,' сказала Мей.
  
  Брайант забрав її в нього. 'Тільки це інший корабель.
  
  'Ти справді пам'ятаєш подібні деталі?
  
  'Звичайно. Там немає напису. Який сенс у маркетинговому інструменті без повідомлення?
  
  'Артур, в обов'язки Дена входить складати каталог все, що знайдено в квартирі жертви. Не можна просто так красти речі.
  
  'Це не належить Генрієтта Такахасі. Це належить дівчині он там. Він вказав у бік вітальні. 'Це лежало на кухонному столі.
  
  - З цієї квартири? Тоді це має бути збігом. По Лондону можуть бути мільйони таких ручок.
  
  'Це пов'язує її і Дікінсона. Ви розумієте, що це значить?
  
  Мей моргнула. 'Ти маєш на увазі– ні, це просто ти...
  
  Брайант знову помахав брошурою ArcAngel. 'Я розповідав вам про дуже французькою месьє Корбо. Ретро-шрифт, який він використовував у всьому будинку, називається Art Deco Chic. Це елегантне блюдо, яке стало дуже популярним в Парижі пару років тому, але у нього є один недолік.'
  
  Звідки ти взагалі знаєш, що це...
  
  Брайант постукав себе по лобі. 'Очі. Мозок. Зосередься. На шрифті є дві цифри, шість і вісім, які виглядають майже однаково, особливо якщо вони викарбувані на шматках матового алюмінію і видно при поганому освітленні. Стельова панель над входом в квартиру Генрієтти Такахасі несправна. Всі вхідні двері однакового кольору, та їх відповідні номери розташовані поруч один з одним парами. Хіба ви не бачите? Він неправильно прочитав номер і пішов не в ту квартиру. Ось чому він розвернувся на підборах і так швидко покинув квартиру. Коли Такахаші падав, він гарненько розглянув її у світлі з холу і зрозумів, що накоїв.'
  
  Мей виглядала невпевненою. 'Не знаю, Артур, це здається малоймовірним.
  
  'І це не в перший раз. Всього два тижні тому в Люишеме якомусь хлопцеві вистрілили в обличчя, коли він відкрив двері. Помилкова ідентифікація. Стрілець вибачився.
  
  Мей знову вивчив ручку, крутячи її в пальцях. 'Повинно бути, це збіг.
  
  'Можливо' погодився Брайант. - Це також може означати, що він подзвонить знову.
  
  Мей глянула на дівчину. 'Ти хочеш їй сказати?
  
  'У мене таке відчуття, що вона вже знає. Брайант виглянув з-за плеча свого партнера. 'Без її співпраці у нас немає способу захистити її.
  
  Мей провів рукою по своїм сріблястим волоссям. 'Пластикова ручка, ґудзик і інструмент для проколювання: це все, що у тебе є, Артур. Вони безпосередньо не пов'язують напад з однією людиною.
  
  'А, гаразд. Брайант ніяково засовався.
  
  "Що?"
  
  'Я хотів сказати тобі вчора ввечері, але забув. Він засунув руку в кишеню куртки і дістав маленький прозорий пластиковий пакет. 'Ґудзик з мосту. Це помітив Джайлс, не я. Це з куртки Дхрува Чимы.'
  
  'Як він потрапив на міст Ватерлоо?
  
  'Або він був у кишені вбивці і чарівним чином випав звідти, або він навмисно залишив його там, щоб його знайшли.
  
  'Вбивці залишають докази? В реальному житті такого не буває.
  
  'Що ж, на цей раз вийшло. І чому? Тому що він хоче, щоб ці смерті були зв'язані, щоб новини просочилися назовні і налякали кого-небудь з тих, що залишилися в живих. Тепер у нас є ланцюжок.
  
  Мей покрутив гудзик в долоні. - Ти ж не просто так дістав це звідкись, чи не так?
  
  Брайант був ображений. 'Що, ви думаєте, я став би фальсифікувати докази, щоб зберегти справа?
  
  'Вибачте. Увійшла Серпня Фрост, щоб перервати їх. 'Мені справді треба йти. Мій бос дзвонила три рази з тих пір, як ви приїхали. Вона збирається вбити мене.
  
  Брайант швидко перегородив їй шлях. 'Ще пара питань, і ми підемо. Чи були у вас якісь причини почувати себе в безпеці останнім часом? Хто-небудь намагався проникнути в будівлю?
  
  'Ні–ні, я так не думаю.
  
  'До тебе хтось чіплявся?
  
  'Ні, ніхто. Чому?
  
  'Ти пам'ятаєш, де ти взяв цю ручку?
  
  Вона взяла у нього ручку і нетерпляче перевернула її, ледве глянувши на неї. "Я дійсно не пам'ятаю. Вони всюди. Я завжди беру їх в руки.
  
  Не розповідай їй занадто багато, подумав Мей, бажаючи, щоб його напарниця стулила пельку.
  
  'Тому що є велика ймовірність, що людина, що напав на вашого сусіда, шукав вас", - сказав Брайант. 'Ви могли бути в небезпеці. Ви знаєте людину по імені Люк Дікінсон?'
  
  На цей раз найкоротший моргання підказало їм, що вона збирається збрехати. - Щось мені це не пригадується. Я не сильний в іменах. Я запам'ятовую обличчя.
  
  Мей дістав телефон і повернув його до неї. 'Як щодо нині?
  
  Вона на мить глянула на екран. На цей раз її очі нічого не видали.
  
  'Якщо ви коли-небудь бачили його раніше чи хоча б думаєте, що могли бачити, ви повинні сказати нам міс Фрост.
  
  Вона подивилася прямо на Мей. 'Боюся, що ні. Я навіть не запитала у вас посвідчення особи. Ви впевнені, що ви детективи?
  
  Брайант розлютився. 'Ми повинні забезпечити вашу безпеку. Якщо ви згадайте кого-небудь, хто міг би заподіяти вам шкоди, ви повинні негайно повідомити нам.
  
  'У порядку, звичайно. Серпня з полегшенням попрямувала до дверей. 'Я в повному порядку. Цілком здатна сама про себе подбати. Вона знову подивилася на годинник. 'Я і так неймовірно спізнююся на роботу. Не хочу тебе квапити.
  
  OceanofPDF.com
  19
  ЗРУШЕННЯ
  
  Коли вони повернулися в поліцейське управління, Брайант зайшов в офіс Реймонда Лэнда і пояснив план Дженіс.
  
  'Немає' рішуче сказав Ленд. 'Перевернути все догори дном, просто щоб потурати примхи? Про це не може бути й мови. Одна тільки логістика була б кошмаром. Абсолютно ні. Для більшої переконливості він ляснув долонею по столу.
  
  'Це була не моя примха, а Дженіс,' сказав Брайант. 'Вона тобі подобається. Це хороша ідея. Ми можемо почати сьогодні ввечері. Всі інші - "за".
  
  Ленд був обурений. 'Як ти міг погодитися на таке без мого схвалення?
  
  'Ми не хотіли турбувати тебе, старий каллион. Іншим не доставляє задоволення бачити тебе засмученим, тому ми провели голосування, і воно було одноголосним.
  
  'Хіба у мене немає права голосу?
  
  'Так, звичайно. Я голосував за вас заочно.
  
  'Але я був тут.
  
  'Не зовсім, тому що, коли я швидко визначив тебе в Траншеонисты, я записав тебе в закордонне членство, так що технічно ти не проживаєш за місцем проживання. Брайант присів на кут столу Лэнда і почав рахувати на своїх пухких пальцях. 'Постарайся зосередитися. Вбивця залишив ґудзик від своєї першої жертви на місці другого злочину. І ми знайшли ручку, схожу на ту, що була на тій жертві, на наступному ділянці, начебто тому, що вона була не в тій квартирі. Або, швидше, не в тій квартирі. Важливо те, що все починає зв'язуватися воєдино.'
  
  'Ти знову це робиш,' попередив Ленд. 'Ручки, гудзики, чорна магія, пояснення спроби вбивства тим, що вбивця помилився адресою, – ви перетворюєте це розслідування, що воно ніколи не повинно було стати.
  
  'Все, що я кажу, це те, що у нас більше шансів вистежити його, якщо ми будемо працювати позмінно цілодобово. Ми повинні бути готові до його появи'.
  
  'Даррен Лінк вважає, що це останній напад було не більш ніж невдалої крадіжки зі зломом.
  
  'Це все? Тепер ти дотримуєшся раді Лінка? Я все ще не простив його за те, що він помістив цю будівлю в карантин. Лінк був суперінтендантом в Управлінні по боротьбі з тяжкими злочинами Лондонського сіті й суворим критиком стилю роботи підрозділу. Він спостерігав за його співробітниками, як гієна стежить за шкутильгає зеброю.
  
  Брайант спробував ще раз. 'Нам потрібно працювати в нічні зміни, поки ми його не зловимо. Вдень він залягає на дно, Раймондо. Будь ласка, дай йому шанс. Ми ніколи раніше не обслуговували нічні рейси.'
  
  'І не без підстав,' сказав Ленд. 'Я в ліжку. Крім того, ти знаєш, що відбувається, коли копи переходять на нічні чергування. Вони не можуть проводити допити в'язнів по ночах, тому влаштовують капості, перевертаючи кабінети своїх губернаторів, витягаючи один одного з кафе і поїдаючи китайську кухню з працівниками ресторанів, перш ніж бродити по столиці в пошуках кого-небудь докучливого, кого можна було б заарештувати. Від вас і так вистачає проблем серед білого дня. Я не можу спати всю ніч.'
  
  'Ти нам не знадобишся. 'Брайант, завжди колишній майстром хариентизма, бадьоро відмахнувся від цієї думки. 'Рівно в шість ви можете, як зазвичай, упакувати свій порожній портфель і залишити нас стежити за роботою закладу від заходу до світанку.
  
  'Але так я ніколи нікого не побачу.
  
  'Ось саме. Добре, чи не так? Не турбуйся за мене, мені не потрібно багато спати.
  
  Лэнда це не переконало. 'Ти не весняний курча, Брайант. Люди, у яких не буває повних восьми годин, вмирають на два роки раніше тих, хто це робить.
  
  Брайант загнув пальці. "Так, але якщо середня тривалість життя дорівнює біблійним сімдесяти років, це становить 5840 годин неспання в рік, що дає вам в загальній складності 408 800 годин порівняно з моїми 6 935 годинами неспання в рік, що означає, що я бодрствую в цілому 485 450 годин за все своє життя, що становить 76 650 додаткових годин, або, давайте подивимося, 210,5 додаткових дня, не рахуючи високосних років і з урахуванням старанності по неділях, коли я бодрствую і роблю щось корисне. В той час як ти взагалі не робиш нічого корисного.'
  
  Мало що збивало Лэнда з пантелику більше, ніж нападки його детектива на логіку. 'Перестань все плутати. Ти знаєш, я провалив іспит з математики на "О". Преса вже заговорила про чорної магії, і якщо вони вирішать, що ці смерті пов'язані, вони будуть поширювати нісенітницю про сатаністів, діючих в Лондоні. Виглянь у вікно.'
  
  Брайант послухався. Голуб на карнизі зовні з цікавістю вивчав його. 'На що я дивлюся?
  
  - У дверях кафе "Смажені курчата" причаїлися два фотографа.
  
  'Отже, вони є". Вони були одягнені не по погоді, їм було тепло з-за їх надмірної ваги. Один спостерігав за вікнами поліцейської дільниці, беручи сигарету в іншого, обвішаного телеоб'єктивами.
  
  Ленд ухилився. 'Ти хочеш, щоб вони побачили, як ми працюємо всю ніч?
  
  'Ми могли б вимкнути світло.
  
  'Я не допущу, щоб це місце перетворилося в якусь поїздку на поїзді-примарі'.
  
  - Sutor, ne ultra crepidam, ' сказав Брайант. 'Не винось суджень, що виходять за рамки твоїй компетенції. Він ляснув Лэнда по спині. 'Ми збираємося відновити гарну традицію, згідно з якою Лондон відкритий цілодобово. Хіба ви не сумуєте за тими часами, коли Семюель Пепіс в годину ночі посилав своїх слуг за глечиками портера і кількома дюжинами устриць з Темзи? Чи знаєш ти, що коли на берегах річки було так багато перлів, що двірник використовував його для виготовлення гудзиків для першого перлового короля?
  
  Ленд спробував знайти адекватну відповідь, але слова вислизали від нього. 'Немає' слабо вимовив він.
  
  'Рада бачити вас двох за жвавою дискусією,' сказала Мей, проходячи повз. 'Артур розповів вам про ідею Дженіс?
  
  'Він розповідає мені про устрицях і перлинних королів", - сказав Ленд зітхнувши.
  
  'Гаразд. 'Мей вирішив, що це був єдиний розмова, від якого він міг дозволити собі ухилитися.
  
  'Послухай, Реймонд, я можу називати тебе Реймонд? Артур дружньо поклав руку на спину свого боса. - Чотири години ранку - це час, коли люди найбільш вразливі. Тепер давайте припустимо...
  
  'Терпіти не можу, коли ти припускаєш,' сказав Ленд.
  
  '— що наш вбивця дійсно пов'язаний з сусідкою, Августою Фрост, особисто або побічно. Чому Фрост намагається приховати цей факт? Вона знає більше, ніж говорить. Вона збрехала нам сьогодні вранці. Вона захищає його або когось іншого?'
  
  - А ми не можемо просто притягти її сюди і кричати на неї, поки вона нам не розповість? ' запитав Ленд.
  
  'Яка блискуча ідея, чому я про це не подумав?' Відповів Брайант. 'Ми могли б облити її водою. Я знаю, сер Уїнстон Черчілль сказав, що найкращий аргумент проти демократії - п'ятихвилинна розмова з середнім виборцем, але в минулий раз, коли я дивився, ми всі ще були в одному з них, так що поки нам доведеться прикинутися, що Лондон - не поліцейська держава, і ставитися до неї з краплею поваги ".
  
  'Ви не можете переключити пристрій на нічний час без дозволу Міністерства внутрішніх справ", - вперто сказав Ленд. 'Що ми будемо робити з телефонами?'
  
  'Ми будемо по черзі прослуховувати голосові повідомлення в світлий час доби.
  
  'А як щодо... – він спробував придумати іншу перешкоду. – встановлених законом перерв на прийом їжі?
  
  'Це Кінгс-Крос, приятель, одне з небагатьох місць у Лондоні, де в три години ночі можна замовити феттучині Альфредо.
  
  'Але якщо Лінк розповість про це Леслі Фарадей ...'
  
  'Дозвольте мені розібратися з ним", - відповів Брайант, насолоджуючись цією думкою.
  
  Леслі Фарадей, офіцер по зв'язках з Міністерством внутрішніх справ свині і наглядач за бюджетом спеціалізованих підрозділів поліції Лондона, з гордістю вважав себе ворогом інновацій. Він був людиною, яка ніколи в своєму житті свідомо не порушував жодного правила. Доля таких людей - бути випадковими підбурювачами анархії, і так було з Фарадеєм, який надихнув співробітників ПКП шукати нові способи залякати його.
  
  'Кріппен захворіла,' раптово оголосив Ленд. 'Я повинен відвезти її назад до ветеринара на Келлі-Роуд. Виглядає не дуже добре.
  
  'Мені дуже шкода це чути", - сказав Брайант. 'Ви впораєтеся?'
  
  Ленд приречено кивнув.
  
  'Ось побачиш, все владнається. Тобі не варто так сильно хвилюватися. Брайант піднявся з-за кута столу і показав, що Ленд повинен зробити те ж саме. 'Ми будемо тут, щоб підтримати вас, навіть якщо все піде наперекосяк. Я так радий, що ми змогли трохи побалакати'.
  
  І знову Раймонд Ленд відчув, як поразка огортає його, наче саван. Виходячи в коридор, він спробував уявити собі майбутнє, яке не було б пов'язане з приниженням і жалем.
  
  Потім він зрозумів, що Брайант випровадив його з власного кабінету.
  
  Коли підрозділ будувало плани на свою першу нічну зміну, Брайант відчув, що до нього повертається колишнє почуття захоплення. Ними занадто довго попихали мандарини з Уайтхолла і державні службовці. Підрозділ мав дозвіл діяти на свій розсуд, але рідко користувався цим правом. В епоху противаг і підзвітності вони ризикували стати обережними. Настав час трохи здригнутися. Він побрів назад у свій кабінет, розмірковуючи, як краще вчинити.
  
  'Не роби така особа,' сказав Мей, проходячи повз зі стільцем в руках.
  
  'Яке обличчя? - Запитав Брайант, його водянисто-блакитні очі були повні фальшивої невинності.
  
  'Той, який попереджає мене, що ти збираєшся зробити щось незаконне або негигиеничное. 'Він відсунув стілець. 'Ми обладнаємо інформаційний центр в операційній, всі дані, що надходять будуть відображатися по-старому, по стінах. Я тільки що бачив, як Реймонд йшов. Він вирішив повернутися додому?
  
  'Він знову щастить Кріппена до ветеринара. Він повернеться. Незважаючи на всі свої стогони, він не хоче пропустити нічого травмуючого, на випадок, якщо йому доведеться писати звіт про це пізніше".
  
  Вони попрямували в операційну і виявили, що персонал стовпилися там з видом очікування.
  
  'Нам потрібно буде опускати жалюзі на вікнах на ніч, містер Бі?' запитав Бимсли, хрумкаючи кісточками пальців.
  
  'Ні, Колін, це не Друга світова війна.
  
  'Якщо ми всі будемо тут, як ми збираємося перешкодити йому зробити це знову?' запитала Світу. 'Нам потрібно вийти на вулицю.
  
  'Спочатку вам потрібно з'ясувати, які вулиці,' вказала Мей, 'і єдиний спосіб зробити це - об'єднати інформацію тут'.
  
  'Стан Такахасі стабілізувався", - сказала Лонгбрайт, прикріплюючи свій звіт до стіни разом з іншими. 'З нею її мати. Я знову поговорила з сусідкою. Фрост була незадоволена тим, що її перервали на роботі. Вона відмовляється визнати, що їй загрожує якась небезпека, і наполягає, що напад не має до неї ніякого відношення. Вона також каже, що не вважає вас справжніми детективами.'
  
  'Артур, ти можеш помилятися щодо цього - початку Мей.
  
  'Я не помиляюся", - гаряче заперечив Брайант. 'Він здійснив свою першу помилку. Що б він не планував далі, це має бути переглянута. Нам потрібно повернутися до початку і реконструювати події у світлі того, що ми тепер знаємо. Дхрув Чима був знайдений усередині верби. За словами Меггі—'
  
  Всі застогнали. Брайант підняв палець, примушує замовкнути.
  
  '— верба традиційно асоціюється з горем смерті, тому що вона мляво звисає вниз. Це похоронне дерево. "Під вербами ми плакали і оплакували". У грецькій міфології богиня Цирцея розвішувала мертві тіла всередині ів. А в "Гамлеті" труп Офелії знайдений під плакучою вербою. Вибір дерева, можливо, не був випадковим. Моя особиста думка — '
  
  Все знову застогнали.
  
  '— в тому, що це було зроблено для відправки сигналу. Тим не менш, всі предмети, які він залишив біля підніжжя дерева, мають для нього значення. Ляльки, камені, свічки і намиста були окроплені кров'ю. В цьому особливість магії; окремі предмети не обов'язково повинні бути особливими. Це спосіб, яким вони зібрані разом і розставлені, їх значення для власника, слова, які вимовляються над ними, характер церемонії і точний час: ось що важливо.'
  
  'Тоді чому він не зробив те ж саме вдруге? - Запитала Світу.
  
  'Йому і не потрібно було цього робити", - сказав Брайант. 'Він уже впорався з найскладнішою частиною'.
  
  'Ти начитався занадто багато книг, приятель", - сказав Ренфилд. 'Це справа рук банди. Чіма був трохи підозрілим, розлютив кого-то і отримав по заслугах'. Він люто подивився на Брайанта, який обрав цей момент, щоб вискочити з операційною з чайником.
  
  'Джек, ти не розумієш,' початку Лонгбрайт. 'Якщо у містера Брайанта є підстави підозрювати...
  
  Ренфилд перебив її. "Ти завжди береш його бік, ти це помітила? Навіть коли в його словах немає сенсу. Я намагаюся поговорити з тобою, а ти не слухаєш. Хіба ви не бачите, як він розділяє вас всіх, просто щоб домогтися свого? Він процвітає на хаосі. Він навіть не позбавляється від двох Дейвов, тому що йому потрібно, щоб все було добре збалансовано. І ви потрапляєте на це.'
  
  Лонгбрайт наїжачилася від гніву. 'Містер Брайант дотримується нетрадиційних поглядів, але його методи працюють. Ми всі тут так чи інакше аутсайдери, але він ризикує собою заради нас. Я довіряю йому. Всі ми довіряємо. Якщо тобі це так не подобається, чому ти повернувся?'
  
  У цей момент Брайант повернувся з наповненим чайником і похмуро подивився на Лонгбрайт. 'Дженіс, ти можеш зайнятися чим-небудь корисним? У нас немає часу на балачки. Нам належить виконати велику роботу.'
  
  Виходячи з кімнати, Ренфилд самовдоволено озирнувся на неї.
  
  Брайант підійшов до стіни з розрізненими сторінками, які, можливо, занесло вітром через вікно і вони застрягли там, незважаючи на весь сенс, який в них полягав. 'Хто-небудь з жертв здається вам підозрілим? Всі вони звичайні лондонці. Мені потрібно зрозуміти, що їх пов'язує.'
  
  - Тобі це потрібно? - огризнулася Мей. 'Ми створені, щоб бути командою.
  
  'Я не дуже люблю командний гравець", - сказав Брайант. 'Я цілком задоволений роботою самостійно'. Він відштовхнув їх і вийшов з операційної.
  
  'Чорт візьми, що на нього найшло?' насупившись, запитав Бимсли.
  
  'Він не спить,' сказала Мей. - Щось не так, але він не говорить мені, що саме. Якщо б мені довелося гадати, я б сказала, що ця бісова відьма знову налякала його.
  
  Ден Банбері просунув голову в двері. 'Джон, можна тебе на пару слів? - запитав я.
  
  'Звичайно,' сказала Мей, ' заходь.
  
  'Тільки не там.
  
  Бенбері стояв з ним у коридорі. 'Я обшукав квартиру Дікінсона. Деякі предмети особистого користування, нічого особливо ризикованого, але на його ноутбуці були повідомлення для дівчини. Вона недалеко звідси. Вона– ну, вона працююча дівчина.'
  
  Мей спохмурніла. 'Тоді до чого така таємничість?
  
  Банбері засунув руки в кишені джинсів. Вигляд у нього був збентежений. 'У цьому можуть бути замішані люди, які працювали з ПКП", - сказав він.
  
  'Наскільки близько?' запитала Мей.
  
  Банбері скорчив безпорадну гримасу. Цей погляд було легко витлумачити. Дійсно, дуже близько.
  
  OceanofPDF.com
  20
  ТЕКСТ
  
  На іншому кінці міста, над Темзою, три людини зустрілися в кафе-барі театру. Промислова сталева тераса готелю Waterloo's Young Vic була побудована навколо старої м'ясної крамниці, яка дивом уціліла після вибуху бомби під час Бліцкригу. Наполовину врятоване, наполовину втрачене, воно служило пам'ятником тієї бурхливої епохи. В тьмяний січневий обідня перерва будівля зливалося з лондонським пейзажем. Вони втрьох, Спарроу, Рорі Серпня, обрали один з найбільш темних кутів і всілися за кавовий столик. Це здавалося хорошим місцем, щоб не привертати до себе уваги; в цей час дня передня половина кафе була заповнена матерями і дітьми.
  
  І знову Рорі був вибитий з колії, і йому вже не терпілося виїхати. Серпня була так само рассеянна, прагнучи опинитися де завгодно, тільки не тут. І все ж обидва з'явилися: показник серйозності ситуації. Спарроу дістала з сумки блокнот і ручку, бажаючи знайти їм практичне застосування.
  
  'Вибачте, може бути, ми просто пробіжимося по найбільш важливих моментів? Я далеко від того місця, де працюю, - пояснила вона. 'Я можу затриматися на кілька хвилин.
  
  "Так, мені теж треба бути поруч зі своїм офісом, - сказав Рорі, натискаючи на кнопку свого телефону,' але, очевидно, за мене проголосували в меншості.
  
  'Ти не міг би опустити цю штуку, поки ми розмовляємо? Серпня знала, що він проігнорує її. Можливо, він приділяв більше уваги своїй дівчині, хоча це здавалося, важко уявити.
  
  Рорі нетерпляче зітхнув і кинув телефон на стіл. 'Якщо це знову через Люка ...
  
  'Будь ласка, послухай Серпня,' попросив Спарроу.
  
  'Минулої ночі на дівчину в моєму будинку було скоєно напад", - пояснила Серпня. 'Поліція допитала мене. Вони сказали, що, можливо, хтось намагався дістатися до мене і помилково вибрав сусідню квартиру. Я почав думати, що, можливо, це дійсно стосується нас.'
  
  'Почекай, у мене дежавю. 'Рорі підніс руку до чола. - Я повертаюся до того, коли це було? Ах так, вчора, коли я застряг у тому чортовому розмові з цієї. Він вказав на Спарроу. - Ти знав цю дівчину? - запитав я.
  
  "Ні, ми ніколи не зустрічалися,' відповіла Серпня.
  
  'Яке це має відношення до мене?
  
  'Це сталося в чотири ранку, точно так само, як з Люком і тим водієм.
  
  'Звучить так, ніби ви вибрали поганий район. Рорі підняв руки. 'Я маю на увазі, гаразд. Купа людей помирає в чотири ранку, Вони повинні помирати, вірно?
  
  'Вона живе буквально по сусідству зі мною', - сказала Серпня. 'Що, якщо хтось прийняв її за мене?'
  
  'І що ви сказали поліції?
  
  'Я намагався применшити це. Сказав, що не хвилююся. Що, очевидно, не так, але ...
  
  Погляд Рорі перемістився на телефон. 'Ти збираєшся робити це кожен раз, коли в Лондоні хтось помирає?
  
  'Хіба ти не розумієш?' сказала Серпня. 'Всі ми бачилися всього один раз, і всього на кілька хвилин.
  
  'Значить, це має бути щось інше. Я вже обговорював це з нею. Він знову зневажливо вказав на Спарроу. 'Тієї ночі нічого не сталося. Ось чому у нас ніколи не було причин згадувати про це кому-небудь. Це нудно; розповідати нічого. Хоча я згадував про це Вікторії.'
  
  Нащо ти це зробив? ' запитала Серпня.
  
  'Тому що я повинен був залишитися з нею в ту ніч, але не залишився, чи не так?
  
  Спарроу переводив погляд з одного обличчя на інше. 'Я щось упускаю?
  
  'Після того, як тебе висадили, Рорі повернувся до мене,' зізналася Серпня.
  
  У Спарроу відвисла щелепа. 'Ти тільки що з ним познайомився. І він був п'яний.
  
  'Це не твоя справа,' сказав Рорі. 'В будь-якому випадку, я пробув там недовго. Я не затримався.
  
  'Потім він зловив інше таксі,' сказала Серпня. 'Ми можемо просто розповісти про це? Отже, Рорі: ти і Люк сіли в загальне таксі з нами двома, тому що Люк замовив не те. Це правда?'
  
  Телефон Рорі загорівся. Він неуважно перегорнув свої повідомлення. 'Я вже казав тобі. Інакше ми б ніколи з тобою не зустрілися.
  
  'Значить, ми були разом всього близько - скільки, п'ятнадцять хвилин? Насправді менше, тому що Спарроу виштовхнув Люка з машини, пам'ятаєш?
  
  'Це повинно бути просто збіг, нічого іншого бути не може", - сказав Спарроу. 'Чому ми повинні стати мішенню? Ми не зробили нічого поганого'.
  
  'Рорі,' заблагала Серпня, ' поклади це на секунду.
  
  Він відірвав погляд від телефону. "Я тільки що отримав повідомлення, що може мати відношення до справи.
  
  Серпня простягнула руку. 'Покажи мені.
  
  Він підняв телефон і повернув його до них. У повідомленні говорилося просто: 'АД ПОРОЖНІЙ, І ВСІ ДИЯВОЛИ ТУТ'.
  
  'Від кого це?' запитав Спарроу.
  
  'Я не знаю. Це звучить як погроза.
  
  Вони подивилися один на одного, коли інший телефон зареєстрував вхідне повідомлення. 'У мене те ж саме,' сказала Серпня. Вона підняла телефон, щоб показати іншим.
  
  "Я нічого не отримала. Спарроу спантеличено дивилася на потемнілий екран телефону.
  
  'Передзвони йому.
  
  - Ні, ти передзвони, - сказав Рорі.
  
  'Відмінно. Серпня піднесла телефон до вуха і прислухалася. 'Один гудок. Він заблокований.
  
  'Він знає, хто ми такі,' безнадійно сказав Спарроу.
  
  - Він знає, хто такі ми. Ти не отримав жодного, - відрізав Рорі. 'В будь-якому випадку, хто він? Немає ніякого нього. Ймовірно, це злом, і всі отримують якийсь автоматичний спам.'
  
  'В якому спам згадується пекло? - запитав я.
  
  Рорі знизав плечима. 'Я не знаю, Иисусовна, як ті божевільні церкви, в яких закінчуються старі кінотеатри. Може бути, ми з Августою отримали це, тому що ми керівники'.
  
  'І ви маєте на увазі, що я просто працюю в книжковому магазині?' запитав Спарроу. 'Це те, що робить ваше агентство?
  
  'Ми працюємо з великою кількістю прямих соціальних мереж. Недивно, що всі ми отримуємо одне і те ж повідомлення. Ви отримуєте більш високий коефіцієнт конверсії при показнику релевантності 8/10, так що ми вчотирьох потрапляємо в одну цільову демографічну групу.'
  
  "Дякую, Рорі, мені потрібен був урок маркетингу", - сказала Серпня. 'Тому ми ігноруємо це. Хто там знає, хто ми такі, і ненавидить нас, і ми нічого не збираємося з цим робити'.
  
  "Що ми можемо зробити? - Запитав Спарроу. - Може, нам піти в поліцію?
  
  Серпня кинула телефон у сумку. 'І що сказати? Ми нічого не знаємо. Ми тільки зробимо собі гірше. Нам взагалі не варто було дзвонити один одному.
  
  'Це просто страшенно безглуздо. Рорі піднявся на ноги, збираючись іти.
  
  'А що, якщо він що-небудь зробить? - Запитала Серпня, але решта вже вставали. - Якщо зі мною щось трапиться, ти будеш знати, що ти наступний.
  
  'Повертайтеся до роботи, ви обидва,' зітхнувши, сказав Рорі. - Серпня, тобі потрібно прийняти валіум або щось в цьому роді. Не думаю, що нам варто знову зустрічатися.
  
  Вони вийшли з кафе і розійшлися в різні сторони.
  
  Коли Спарроу звернула з траси, прямуючи до вокзалу Ватерлоо, Хьюго Блейк вийшов перед нею.
  
  'Ей, я не хотів, щоб ти підстрибнула. Він тримався на відстані, поки не зміг оцінити її настрій.
  
  'Ти стежив за мною? Вона оглянула його з сумішшю тривоги і занепокоєння. На ньому була та ж одяг, в якій вона бачила його в минулий раз, і, здавалося, він не спав.
  
  Що було в його очах, що дало їй дозвіл довіряти йому? Вхопитися за будь-половинчасте пояснення і прийняти його за правду? Його приїзд зняв її тривогу до такої міри, що навіть якщо виявиться, що вона помилялася на його рахунок, всі якимсь чином налагодиться. Вона знала, що насправді він не міг заподіяти їй шкоди, як тварини знають, що наміри господаря не шкідливі. Тому вона слухала і виявила, що киває.
  
  'Мені зараз нелегко. Я хотів побачити тебе, тому пішов в книжковий магазин. Не сходи з розуму. Дівчина там сказала мені, що ти зустрічаєшся з друзями, і я просто хотів тебе побачити. Пробач, це зараз тебе налякає. '
  
  'Ні, просто – у мене ніколи не було переслідувача. Ти запізнився. Мені треба повертатися в магазин. 'Вона ще раз уважно оглянула його. О, заради Бога. Не хочеш прогулятися зі мною на станцію?
  
  Вони зрізали шлях через прихований анклав хіпстерів на вузьких, затінених вуличках позаду Ватерлоо. Поки вони йшли, він машинально взяв її за руку. 'Я не вмію пояснювати, Спарроу. Я думав про те, як ми познайомилися. Пам'ятаєш нашу розмову про Бурі? Тепер його голос був м'яким, як дощ. 'Ти сказав, що Просперо хоче контролювати все, але не може, тому що люди дуже безладні. Він створює порядок із хаосу. Він будує свій власний світ.
  
  'Але, незважаючи на всю величезну магічну силу і знання Просперо, єдине, чого він навчився, - це управляти іншими. Він одержимий жагою помсти. Вона міцніше пригорнулася до нього, відчуваючи його тепло. 'Це завжди була моя улюблена п'єса. Що було б, якщо б Просперо не навчився прощати? Якщо б він не зламав свій посох і вирішив довести свою помсту до кінця? З чим би він залишився? Ні з чим.'
  
  Блейк слабо кивнув. 'Острів знищив би його. Він залишився б із закривавленими руками і без влади ні над ким. Він волів прощення відплати. Він заслуговував справедливості.'
  
  Цікаво, вони все ще говорять про Просперо? 'Мені тебе боятися?' запитала вона, зупиняючись, щоб подивитися йому в очі.
  
  "Ні", - відповів він. 'Немає; інші повинні бути такими, але ви не повинні'.
  
  На мить Спарроу здалося, що вона недочула. Час, здавалося, сповільнилося, але вона пропустила зауваження повз вуха. 'Мені треба встигнути на поїзд,' сказала вона.
  
  'Тоді в інший раз. Він стояв біля бічного входу на станцію і дивився їй услід. Коли вона повернулася, він все ще був там.
  
  Серпня дивилася, як йдуть двоє інших, і намагалася придушити гнів, що піднімається в її грудях. Комусь вдалося проникнути в її будинок і виламати вхідні двері її сусідки, і все, що змогла зробити поліція, це надіслати пару людей похилого віку, щоб вони попорпалися в її речах. Рорі поставився до всього цього так, як ніби це був жарт. Що стосується Спарроу, то вона або була простачкою, або щось приховувала. Чому вона не отримала текстове повідомлення, яке вони обидва отримали?
  
  На зворотному шляху в свій офіс Серпня подзвонила в охоронну компанію, якою користувалися раніше, і домовилася, щоб хто-небудь зайшов до неї після роботи. Інші ховали голови в пісок. Люк був мертвий, а її сусід у лікарні. Настав час завдати удару першим.
  
  Вона дісталася до будинку ArcAngel building в 7.15 вечора, і незабаром після цього слюсар подзвонив в її домофон. Він був на шляху додому, коли йому подзвонили, і сказав, що, якщо він візьме ще який-небудь набір, то, можливо, зможе що-небудь для неї зробити.
  
  'Знаєш найпростіший спосіб проникнути в чию-небудь квартиру?' запитав він її після огляду двері. 'Все, що тобі потрібно, це викрутка. Ти засовуєш гострий кінець у замкову щілину, ось так. Потім гарненько вдарте по ручці кулаком. Часто це пробиває замок наскрізь. Жорстокість його мімічних дій застала її зненацька. 'У вас міг би бути французький засув, який вставляється в паз на подвійну довжину.
  
  Вона знала, коли її перепродували. 'Думаю, я б вважав за краще поки замінити звичайний замок'.
  
  'Як вам буде завгодно, але відкрити одну з них міг би і дитина.
  
  'Тоді дай мені той, який не може відкрити дитина, - сказала вона різкіше, ніж мала.
  
  Він замінив замок, прикріпив ланцюжок до вхідних дверей і перевірив, що всі віконні замки в хорошому робочому стані. Хоча вона дістала кредитну карту, вона запропонувала укласти угоду, заплативши йому готівкою, і він погодився на пільговий платіж.
  
  Поки він возився з дверима, він зателефонував своєму синові, потім пояснив, що йому доведеться через кілька хвилин виїхати, щоб забрати його. Якщо у неї виникнуть які-небудь проблеми, він може повернутися.
  
  Заспокоївшись, вона відкрила пляшку "Альбаріньо", прийняла ванну і перевірила електронну пошту.
  
  Коли через годину вона ввійшла у вітальню, слюсар вже пішов, килим був подметен і квартира перебувала в повній безпеці. Важливо було бути самодостатнім; якщо ти почнеш скаржитися в поліцію, то ніколи нічого не доб'єшся.
  
  Ми були просто п'ятьма незнайомцями, сказала вона собі. Тієї ночі нічого не сталося, і нас ніщо не пов'язує.
  
  OceanofPDF.com
  21
  НІЧ
  
  Ближче до півночі вестибюль вокзалу Кінгс-Крос в чорно-сіру смужку залишався майже таким же жвавим, як і вдень. Кілька італійських студентів, схоже, влаштували пікнік під навісом вокзалу. Безпритульна дівчинка сиділа, поклавши руки на коліна, поруч з довгим картонним посланням, що пояснює її обставини. Ямайська сім'я, одягнена в саморобні церковні облачення, всіх попереджала, що на грішників чекає пекло. Фаланга холостяків в крихітних сріблястих сукнях, туфлях на босоніжках та з заячими вушками промаршировала повз, прямуючи до свого наступного пункту призначення, як солдати на останньому чергуванні. Всередині станції туристи все ще юрмилися довкола візка з Гаррі Поттером, яка спочатку була встановлена там жартома охоронцями станції, а потім монетизована, коли з'явилися черги. Яким би суворим і підлим Лондон не був, він умів змусити всіх платити.
  
  Бари на Каледониан-роуд вже закривалися, але на вулиці було багато людей, які пили, сміялися, як ніби знаходилися в Ніцці або Севільї, а не стояли на посипаною сміттям вікторіанської мостовий під дрібним дощем.
  
  Нагорі, в офісах Відділу по розслідуванню особливо тяжких злочинів, панувало похмуре настрій. Реймонд Ленд стояв, спостерігаючи за краплинами дощу, стікаючими з вікна другого поверху, і витягав з рукава промоклу серветку. Він волого подув у неї.
  
  Лонгбрайт легенько поплескала його по спині. 'У Кріппен була хороша життя, - сказала вона. - Буде краще, якщо вона не буде страждати.
  
  'Вона член нашого підрозділу. Два дні тому вона радісно терся об мої ноги і кашляла грудками вовни на кухні. Ти забуваєш, як швидко все може змінитися. Ленд шморгнув носом крізь свіжу паперову серветку.
  
  'Невже нам обов'язково проявляти цю жахливу сентиментальність?' У дальньому кінці офісу сидів Брайант і розкурював трубку страхітливого вигляду ножем для розкриття листів. 'Ми англійці. Байдужість у нас в крові. У кішок коротке життя. Так вони карають тебе за прихильність до них. Вона не могла тривати вічно.'
  
  'Ти впорався'. З землі знову подув вітер.
  
  'Якщо вона не вибереться, ми дістанемо тобі іншу", - сказав Брайант. Він махнув ножем у напрямку Лэнда. 'Неможливо використовувати кішок, вони просто продовжують з'являтися. Хіба у неї не було багато кошенят?
  
  'По твоєму наполяганням їм усім знайшли нові будинки,' звинувачує тоном сказав Ленд. 'Я буду сумувати за нею. Вона склала мені компанію вночі.
  
  'Як і твоя дружина, і вона теж тебе кинула. Брайант глибоко затягнувся люлькою. Затверділий грудку тютюну з дзвоном відлетів від його леза і вдарив по годинах.
  
  Операційний зал був захаращений, як благодійний магазин. Вся задня стіна була завалена документами, фотографіями, роздруківками, статистикою, показаннями свідків і надряпаними товстим червоним фломастером питаннями Брайанта, деякі з яких були незрозумілі. Банбері і Ренфилд погодилися працювати у ранкову зміну. Поки інші шестеро працювали, Колін розносив по колу пластиковий піднос з сосисочными рулетиками. 'Можливо, пік їх вживання минув", - попередив він. 'Я знайшов їх.
  
  Реймонд Ленд підняв келихи і окинув піднос підозрілим поглядом. - Що в них? - запитав я.
  
  М'ясо. Ти хочеш його чи ні?
  
  'Я вегетаріанка'.
  
  'З яких це пір?
  
  'З цього моменту.
  
  Нічна зміна справила на Лэнда несподіваний ефект. З кожною хвилиною він ставав все більш нещасним. Відкинувшись на спинку стільця і поступово закутываясь в джемпер, він був схожий на сповільнену зйомку вмираючого кімнатної рослини. 'Коли Ліенн пішла від мене, я думав, що все налагодиться", - говорив він усім, хто міг чути. 'Тепер я живу в квартирі на цокольному поверсі, яка виглядає як газова камера з диваном. Вчора я знайшла дохлу мишу в своєму тостері. Скрізь цвіль. Коли ви в останній раз бачили цвіль? Моє ліжко виглядає так, наче її привезли з будинку престарілих. Жінка по сусідству вчиться грати на акордеоні, а у собаки домовласника дизентерія. Я запитую себе, заради чого все це було. Хіба ви іноді не запитуєте себе про це? Ні, звичайно, ні.'
  
  'Реймонд, ти втомився,' сказала Мей, піднімаючи очі. 'Чому б тобі не піти додому і трохи не відпочити?
  
  'Я б вважав за краще залишитися. Тут чистіше.
  
  'Ми розуміємо,' нетерпляче сказав Брайант. 'Ви нещасливі. Ми всі нещасливі. Чого ви очікували? Ми, громадяни країни, яка вважає, що вечірка у Ебігейл - це комедія. Іди додому.'
  
  Командир підрозділу на мить виглядав так, ніби готовий був вступити в бій, потім здався. 'Що ж, якщо ви думаєте, що я не знадоблюся.
  
  'Звичайно, ти не зробиш цього. Брайант враз повеселішав. 'Світу, що відбувається з інформацією про Джагане Чиме?
  
  Мангешкар відірвала погляд від стіни знімків голів. Її блискуче чорне волосся було зібране ззаду, відкриваючи маленький символ, який витатуював на потилиці. 'Пізніше ми зустрічаємося зі зв'язковим", - пояснила вона.
  
  Ленд подивився на годинник. 'Через скільки? Зараз середина ночі.
  
  'Він працює барменом,' сказала Світу. 'Його зміна закінчується тільки в тридцять два.
  
  'Вже пізно. Сподіваюся, це гарна робота.
  
  'У нього контракт з мінімальною зарплатою і нульовим робочим днем. Так що ні, насправді це не дуже хороша робота.
  
  'Всі такі образливі. 'Ленд витягнув з кишені пальта ще одну жменю використаних серветок. Він вже наполовину засунув руку в рукав, коли побачив пакети. "А що це там, у коридорі? - запитав я.
  
  'Це мої речі", - сказала Лонгбрайт, яка переодяглася в жовтий спортивний костюм. 'Килимок для йоги, моя коробка з косметикою і деяка одяг'.
  
  'Ти нікуди не переїжджаєш.
  
  'Нам всім потрібно розім'ятися.
  
  'Ти збираєшся проводити тут заняття йогою після того, як я піду? Навіщо зупинятися на досягнутому? Дістань свою масажну дошку і ефірні масла. Хто-небудь може взяти телефон?
  
  'Це моя мати,' сказала Світу, прикриваючи трубку рукою. - Вона хоче знати, де я зупинилася.
  
  'Скажи їй тут,' сказав Колін.
  
  'Я не хочу починати брехати їй. Я забуду, що у мене на думці. Вона не з тих, з ким можна зв'язуватися.
  
  'Так ти тут не залишишся?' запитала Лонгбрайт, піднявши брову в бік Бимсли.
  
  'Почекайте,' сказав Брайант, прислухаючись. 'Запитайте її, чи не знає вона кого-небудь, хто практикує Тантру, не могли б ви?
  
  "Що це?' Запитала Світу.
  
  'Це індуїстська наука, яка пропонує способи розширення та звільнення душі. Її завжди порівнювали з чорною магією. Мені прийшло в голову, що вбивця Дхрува Чимы, можливо, влаштував ритуал для своєї жертви.'
  
  'Не втягуй в це мою матір,' попередила Світу. 'Мені обов'язково питати її?
  
  "Продовжуй'.
  
  'Артур, я не можу прочитати те, що ти тут написав. Мей постукала по сторінкам.
  
  'Тут написано "Хто така Христина Прифти?" 'сказав Брайант. 'Її ім'я спливає у звітах Люка Дікінсона'. Він провів фломастером по скріпленим сторінкам. 'Чотири рази по сто п'ятдесят фунтів, кожні три тижні. Особисті виплати, значить, не стоматологічна допомога. Як ти думаєш, якась послуга?
  
  'Працівниця секс-бізнесу,' сказала Лонгбрайт, повертаючи до нього екран ноутбука. 'Досить симпатична. Живе зовсім поруч. Джон, ти не знаєш співробітника служби громадської підтримки на Маркет-роуд?
  
  'Я можу подзвонити їй", - відповіла Мей.
  
  'Немає' голосно сказала Світу, прибираючи телефон в кишеню.
  
  'Прошу вибачення? Брайант на мить відключився і тепер був втрачений.
  
  'Моя мати. Вона нічого не знає про окультизм. Тепер вона збирається провести свій вечір, гугля "Тантру" і вирішивши, що я став сатанистом, і вона все ще хоче знати, де я зупинився.'
  
  Мей не слухала. 'Сусідка, Серпня Фрост. Що ми будемо робити в цій ситуації?
  
  Лонгбрайт отщипнула ще одну булочку з сосисками. 'Вона не хоче, щоб ми ставили комп'ютер в коридорі, тому я зателефонувала в Іслінгтон, щоб переконатися, що хто-небудь буде всю ніч біля головного входу в будівлю. Я зв'яжуся з констеблем.
  
  Брайант показав однакові ручки. 'Ти чогось домігся з ними?
  
  'Все ще працюю над цим,' сказав Колін. 'У зверненні тисячі схожих дизайнів.
  
  Брайант прикріпив зроблений ним начерк символу. "Я впевнений, що бачив цю чортову штуку раніше'. Він постукав черешком трубки по носі корабля. 'Мені потрібна книга.
  
  'Артур, не зникай просто так у своїй бібліотеці", - сказала Мей, але було занадто пізно; найстарший детектив відділу вже прямував в свою кімнату, щоб знайти сірники і влаштуватися в кріслі з кількома заумними томами.
  
  Світу взяла Коліна з собою в якості прикриття. Бар "Кармен" розташовувався в лабіринті свежевымощенных вуличок за головною дорогою, що веде до вокзалу Кінґс-Крос. Тут все ще було повно відвідувачів, більшість з яких тулилися під квадратними парусиновыми парасольками, як ховаються качки.
  
  У Джея Севіджа був косоокий погляд широкоплечого парубка з Іст-Енду, і він виглядав недоречно в барі, яким в основному користувалися студенти і офісні працівники. Одягнений в занадто велику кількість усього, від Burberry до North Face, він загнув козирок своєї бейсболки Superdry, поклавши її на ніч в кавову чашку, і курив, затиснувши цигарку в руці. Він стежив за клієнтами, оцінюючи загрози і можливості, і виглядав настільки гідно, що ніхто ніколи не міг уявити його офіцером під прикриттям.
  
  'Як справи з коктейлями, Джей?' запитала Світу.
  
  Севідж стукнула кулаком в складному жесті впізнавання і розсміялася. 'Киньте мене, я повний профан в міксологія. Вони змушують мене смажити гарніри до джину на паяльній лампі. Минулої ночі я підпалила фіранки.'
  
  'Ви роздобули нам яку-небудь інформацію про Дхруве Чиме?
  
  'Родина чиста, але у старшого брата досить смутні інтереси'.
  
  'Якого роду інтереси? - запитав я.
  
  Джей сердито подивився з-під кепки. 'Перевозить речі. Я не знаю, наскільки глибоко він загруз, але його родина в цьому замішана, і гроші переходять з рук у руки. Хлопці купують собі багато інших дрібничок.'
  
  'Ми говоримо про переміщення наркотиків, грошей, людей, про що?' - запитав Колін.
  
  'Приклей це. 'Він нахилився ближче. 'Артефакти.
  
  'Якого роду артефакти?
  
  'Вони надходять з приватних сховищ і вільних портів у таких місцях, як Казахстан, потім потрапляють до приватних колекціонерів по всьому світу. Деякі з них проходять через Великобританію для отримання підроблених документів. У приятелів Джагана Чимы є компанія, яка, схоже, може бути в цьому замішана. Кажуть, вони просто посварилися один з одним. Джаган якимось чином там присутній, на другорядному рівні.'
  
  'До вас дійшли якісь чутки про вечір минулої суботи?' запитав Колін. 'Що-небудь про молодшого брата?
  
  Севідж кинув недопалок і затоптав його. 'Просто випадкові перешкоди. Ти знаєш, що він був за кермом таксі Джагана.
  
  'Ми з цим впоралися'.
  
  'Люди кажуть, що маленький Дхрув прийняв удар на себе із-за спритного Джагана. Помилкова особистість.
  
  'Так ти думаєш, Джаган знає більше, ніж говорить нам?' запитала Світу.
  
  'Він знає, як тримати рот на замку.
  
  - Як ти думаєш, що сталося?
  
  Севідж натягнув кепку нижче, коли повз нього пройшла жінка, яку він дізнався з бару. 'Я думаю, когось найняли, щоб передати приятелям Джагана серйозне повідомлення, і вони переплутали дроти, помилково вдаривши брата'.
  
  'Є ще хто-небудь, з ким нам варто поговорити? - Запитав Колін.
  
  'Дхрув Чима тримався осібно. Він був улюбленцем сім'ї, молодшим сином, подовгу працював у магазині, стежив за чистотою'.
  
  'А що щодо Люка Дікінсона?
  
  'Це не моя територія, братан. У Метрополітен-центру є пара чоловік на Квадратну милю для таких справ.
  
  Вони заворушилися, коли співробітники бару вийшли і почали розставляти стільці. 'Справедливо, - сказав Колін. 'Ти можеш протриматися на цьому кілька днів?
  
  'Так, якщо твій бос перекинеться парою слів з моїм босом.
  
  'Ти працюєш на Даррена Лінка?
  
  'Технічно я частина його підрозділу. Він думає, що бар керує службою нелегальної імміграції, і нам було б непогано залучити їх до іншого справі, яку ми готуємо, так що я побуду тут деякий час '.
  
  Колін і Світу зібралися йти, але Севідж покликав їх. 'Є ще дещо. Приятелі Джагана. Один з них балакав про посилці, яка повинна була пройти через пральню в минулому місяці. Частина її пропала. Можливо, цього було досить, щоб убити його брата.'
  
  'Дякую' сказав Колін. 'До речі, хороший акцент. Я би взяв тебе за хлопця з Дагенхэма.
  
  'Я завжди був трохи імітатором", - сказав Севідж. 'Я можу назвати це ESL, LME або RP'. Коли Світу виглядала здивованою, він пояснив. 'Англійську як другу мову, лондонський мультикультурний англійська або Загальноприйняте вимову'.
  
  'Ніколи б не подумав, що ти з Будапешта. Дуже круто. Тобі що-небудь потрібно?
  
  'Szilvás gombóc,' said Savage. 'Галушки зі сливами. Вдома ми обсмажуємо їх у панірувальних сухарях. Я ніде не можу дістати їх тут.'
  
  'Не впевнений, що ми зможемо щось з цим зробити, але я поспрашиваю навколо,' сказав Колін. 'Залишайтеся на зв'язку. Пара попрямувала в залитий дощем провулок.
  
  OceanofPDF.com
  22
  ГРАВЕЦЬ
  
  Артур Брайант закрив книгу в синьому шкіряній палітурці і повернув її на полицю за своїм стільцем. Ливарні заводи Нідерландів ніколи не збиралися йому сильно допомагати. Він вивчив корінці інших книг в своїй стопці. Популярна історія грецьких морських водоростей, Ілюстрований каталог старовинної колючого дроту, Вікторіанські коробочки для ложок, тому III і біографія Нелл Гвінн під назвою "Апельсини - єдині фрукти", жоден з яких зараз не був особливо корисний. Він був певен, що бачив цей символ в одному з цих томів.
  
  сторінка 127Він присунув до себе таку стопку і зняв верхню книгу, "Британські військово-морські командири сімнадцятого століття" Фліка. На він виявив гравіювання із зображенням чотирьох кораблів: Association, Eagle, Romney і HMS Firebrand.
  
  Брайант дістав одну з ручок і підніс малюнок до малюнка кораблів. Він був ідентичний Ромні. На наступній сторінці був портрет адмірала в нероском перуці. Текст був такий: 'Сер Клаудсли Шовелл пройшов шлях у лавах Королівського військово-морського флоту від юнги до головнокомандувача і адмірала флоту, борючись з піратами і ворогами короля Карла II, поки його злощасні кораблі розбилися об скелі островів Сіллі'.
  
  Він читав далі. Сера Клаудсли Шовелла, втратив своє життя і всі свої кораблі в одній з найбільших морських катастроф в історії Великобританії, вшанували в публічному домі. На звороті була монохромна фотографія, зроблена вночі. Адмірал висів на вивісці пабу. The Ship & Shovell, WC2, єдиний паб в Лондоні, розділений на дві половини.
  
  Забруднене нікотином вказівний палець Брайанта пробігся під пропозиціями. Катастрофа породила власну міфологію. Одна історія стосувалася матроса з флагманського корабля, який намагався попередити адмірала про те, що його флот збився з курсу, але був повішений на реї за підбурювання до заколоту. В результаті було сказано, що на могилі Шовелла ніколи не зможе вирости трава.
  
  Ходили й інші химерні історії: про те, що Шовелл був ще живий, коли досяг берега Сіллі в Портеллик-Коув, але був убитий жінкою з-за свого безцінного смарагдового кільця, і що жінка, що вкрала його, зізналася в цьому на смертному одрі тридцять років потому. Через два з половиною століття скарби зниклого флоту були врятовані і продані на аукціоні sotheby's. Тепер уцілів тільки паб разом з логотипом адміральського флагмана і написом про рік його занепаду - 1707.
  
  Брайант звернувся до більш жартівливій книзі, у мене велика: "Путівник знавця лондонських випивох".
  
  На верхньому поверсі більшої половини пабу знаходився приватний клуб для тих, хто був пов'язаний з катастрофою, пізніше зарезервований для виключного використання військово-морськими офіцерами, який врешті-решт перетворився на коктейль-бар з ліцензією на чотири ранку. Назви останніх двох з чотирьох кораблів, які затонули під командуванням Шовелла, були вказані на рекламних матеріалах бару разом з ручками, які були знайдені у Дікінсона і Фроста.
  
  "Тепер ми до чогось наближаємося", подумав Брайант. Я можу бути там і назад за годину.
  
  Ідея про те, що на вулицях Лондона все ще є повії, видавалася анахронізмом в епоху онлайн-зв'язків, але в неосвітлених закутках були осередки нічний активності. Сімейні чоловіки боялися залишати електронні сліди.
  
  У Далстоні, Баркінгу, Дагенхеме, Фінсбері-парку, на Эджвер-роуд і Паддінгтоні працюючі дівчата ховалися на очах у всіх після настання темряви. У Бейсуотере їх було так багато, що китайці, які контролювали лондонську торгівлю кристалічним метамфетаміном, придумали прізвисько для наркотику більш низької якості, який вони імпортували в Великобританії: 'Бейсуотер Бейсік'. Наркотики заполонили вуличний ринок. Більшість дівчат працювали на ватажків банд, але ті, хто був вільний у виборі життя, встановлювали особи в Інтернеті. Ті, що зовні, були там тільки тому, що їм терміново потрібні були готівкові; навіщо ще комусь стояти всю ніч під зимовим дощем на глухих околицях державного житлового комплексу?
  
  У Джона Мея був список лондонських вулиць, які він ненавидів, і Маркет-стріт була майже першою. Не такий презирливо-потворний, як Олд-стріт Карусель, і не такий прісно-нудний, як Кенсінгтон-Хай-стріт, він існував в обмеженому ландшафті, який давним-давно замінив торгівлю худобою низинними апетитами; наркоторговців нарешті прибрали з тротуарів, але повії вижили завдяки Норі Харон. Вона боролася за них, і це було добре, але іноді Мей задавалася питанням, як далеко він готовий зайти, щоб захистити їх.
  
  Був час, коли дівчата з Маркет-стріт були міцними, як крокодили, але вони вже не були такими молодими. В одному кінці вулиці парочка з них дрімала на кухонних стільців. Ось чому вони намагалися вести свої справи в припаркованих машинах; вони з нетерпінням чекали розминки і посиденьок. Деякі все ще пам'ятали детективів КПЮ за старими часами на Морнінгтон-Кресент, коли контроль за вдачами входив до компетенції місцевого КПЮ.
  
  Нора Харон працювала керуючою будівлею борделя в Сохо, коли їй було двадцять шість. Тепер вона керувала онлайн-ательє з пошиття костюмів для косплея і працювала тридцять годин на тиждень співробітником служби громадської підтримки, підтримуючи зв'язок з Англійським колективом повій по забезпеченню прав секс-працівників. Джон Мей подружився з нею, тому що дівчатка були в її палаті, і йому іноді вдавалося допомогти їй захистити їх від домагань. Те, як їх дружба переросла у щось більше, спантеличувало його. Він знав, що не повинен був допустити, щоб це сталося, але це сталося. Вони провели разом кілька ночей, але тепер їх відносини переходили на невідому територію.
  
  Підійшовши до нього, Нора вітально підняла руку. Вона виглядала як бізнес-менеджер, який повернувся з нічної прогулянки: гладкі чорні волосся зібране в пучок поверх піднятого коміра елегантного зеленого вовняним пальто. Вона була дуже елегантно одягнена для цього району. Вуличний ліхтар над нею відкидав сліпучу білизну на голу траву і цегляну стіну. Вони могли зустрічатися на театральному майданчику.
  
  'Я не чекала твого дзвінка. Її голос завжди дивував Мей. Її голос звучав неправильно, дуже вишукано.
  
  Він поцілував її в щоку. 'Для людини з двома роботами ти завжди умудряешься виглядати такий... Він вказав на неї, не в силах придумати нічого підходящого.
  
  'У мене завжди все було в парі, Джон. Я Близнюки, у мене було два чоловіка, двоє дітей, дві роботи. Як Дженіс?
  
  'З нею все в порядку.
  
  'Ти ніколи не казав мені, що раніше вона була господинею нічного клубу. Одна з дівчат згадала про це.
  
  'Так, в Сохо. Вона любила свою роботу, але клієнти, як правило, проводжали її до будинку. Вона до цих пір зберігає в сумочці цеглинка для будинку як пам'ять про тих днях.
  
  'Як вона потрапила в поліцію? Рівне дихання Нори сгустилось і зникло. Вона завжди була незворушною.
  
  'Вважаю, це було неминуче", - відповіла Мей. 'Ми з Артуром працювали з її матір'ю. Коли Дженіс пішла з клубу, вона перейшла у відділ вдач'.
  
  Нора повела їх через куточок підстриженою трави, такий глянцево-зеленою, що це могло бути газонне покриття. 'Твоєму партнерові вдалося сьогодні когось засмутити?
  
  'Наскільки мені відомо, немає.
  
  'Я тобі казав? Коли я зіткнувся з ним в останній раз, у нього в руках була трьохфутова піку.
  
  'Спис? - перепитав я.
  
  'Ні, рибу. Фаршировану, я вважаю. Він намагався зловити таксі біля ванн плавальних. Ти ж знаєш, я йому не подобаюся.
  
  'Чому ти так кажеш?
  
  'Коли такій людині, як містер Брайант, хтось не подобається, потрібно бути сліпим, щоб не помітити. Тобі пощастило. Христина з'явилася відразу після твого дзвінка. Ви не пояснили, що вона повинна була зробити.'
  
  'Сподіваюся, нічого поганого. Один з її клієнтів мертвий.
  
  'Вона хороша дівчина, тримає себе в руках, працює тільки тоді, коли у неї не вистачає грошей на кінець місяця. Ви знаєте, що я повинен детально описувати все, що тут відбувається, тому я був би вдячний, якщо б ви не згадували моє ім'я у будь-якому звіті, який ви складете про неї.'
  
  Три дівчата чекали на тротуарі позаду спортивного центру, там, де закінчувалася громадська територія і починалися приватні сади. Христина Прифти була стрункою, хлоп'ячої, з димчастими очима, з білявою зачіскою "пікс" і дуже червоними губами. Вона сиділа на садової огорожі в червоних колготках і пухнастого рожевій кофтинці Top Shop, який вона переробила, відірвавши половину гудзиків. Вона массировала пальці правої ноги. Десь загавкав собака, який залишився без відповіді поклик, який швидко замовк.
  
  Вона підняла на них очі. 'Я б воліла кросівки, але на підборах у мене виходить більше роботи'. У неї була уривиста мова людини, вивчив англійську в Центральній Європі.
  
  'У тебе закінчилися готівку? - Запитала Нора, вивчаючи дівчину. Під макіяжем Христина була блідою і втомленою. Це був погляд, який вона бачила занадто часто. Деякі дівчата зношувалися, бліднучи все більше з кожним разом, коли вона бачила їх, поки світло не зникало з їх очей.
  
  'Це у мене закінчилися місця, де їх можна сховати. 'Вона поклала ногу назад в туфлю і порилася в сумочці в пошуках сигарет. 'Він забирає у мене все.
  
  Мей і Харон сіли на стіну поряд з дівчиною. Христина з острахом подивилася на Мей. "Я здивована, що ти знову тут сьогодні ввечері,' сказала Нора. 'Я думав, ти скорочуєш свій робочий день.
  
  Христина кинула на неї гіркий погляд. "Ти ж знаєш, що я не можу переїхати через Інтернет, не домовившись з готелем, а у мене недостатньо грошей, щоб сплатити початковий внесок. Більшість готелів, що здають кімнати дівчатам, погодилися б на це тільки в тому випадку, якщо б вони внесли грабіжницькі депозити. 'Але, я думаю, справи йдуть погано. Ні у кого немає грошей після Різдва. Всі хочуть укласти угоду. Вона знайшла свої сигарети і запропонувала їх усім. Мей похитав головою. 'Ніяких вад? Тобі йде. Вона прикурила свою і видихнула в нічне повітря. 'Я все ще намагаюся завести дитину, Національна служба охорони здоров'я не може допомогти. Мені потрібно п'ять тисяч на лікування, тому що до тих пір я буду продовжувати.
  
  'Ти могла б відправити свого хлопця на роботу,' запропонувала Нора.
  
  'Спробуй сказати йому це. 'Вона повернулася до Мей. 'Я не хочу перебувати в цьому місці. До нас потрапляють тільки ті, хто не хоче виходити в Інтернет, щоб їх дружини не дізналися.
  
  'Ви зустрічалися з хлопцем по імені Люк Дікінсон, це вірно?
  
  'Ти хочеш, щоб я поговорив про нього?
  
  'Це допомогло б'.
  
  'Це чого-небудь варта? - запитав я.
  
  'Ти маєш на увазі гроші? Немає.
  
  Вона знизала плечима. Спробувати було варто. 'Я думаю, Люк хороша людина. Під всім цим ховається.
  
  'Скільки разів ви його бачили?
  
  'Шість або сім, я не знаю. Вона відмахнулася від диму. Коли дим розсіявся, він на мить побачив її молодою жінкою, ще до того, як все це почалося. Це пом'якшило його серце.
  
  'Це був суто ділова розмова?
  
  'Звичайно, просто бізнес. Я тримаюся від них на відстані. 'Вона кивнула в бік огрядного чоловіка в спортивних штанях і куртці з капюшоном, який намагається домовитися з відчайдушно виглядає дівчиною, що сидить на спинці лавки.
  
  'Він коли-небудь розповідав про себе?
  
  'Весь час, в основному, нісенітниця собача. Балакає, балакає, скрипить зубами, розумієш? Занадто багато всього. 'Вона постукала себе по носі. 'Кожен раз, коли він телефонує мені, я йду туди'.
  
  'До нього на квартиру?
  
  'Так, до нього на квартиру. Ти думаєш, я тільки тут працюю? Це підлість. Я роблю це тільки тоді, коли змушена. Христина випустила ще сигарету в нічне повітря. 'Він розповідає про свою роботу, своїх друзів, намагаючись справити на мене враження. Я питаю, тоді чому ти зустрічаєшся з дівчиною, за яку повинен платити? Знаєш, що він говорить? "Так простіше, тому мені не потрібно думати про жінок". Для нього я повинна виглядати дорого. У мене є блакитне з золотом плаття від Шанель, дуже красиве. Не оригінал, але хороша копія. Китайська. Вона затягнулася цигаркою так, немов це була остання цигарка, яку вона коли-небудь бачила.
  
  'Христина, боюся, Люк Дікінсон мертвий.
  
  Удар і мить моргання. Потім до неї повернулося самовладання. 'Можливо, це не такий вже сюрприз.
  
  'Чому б і ні?
  
  'О.' Вона похитала головою. 'Ти бачиш, ці хлопчики так багато працюють, живуть так швидко – всі вони витратили. Вони нещасливі. Він каже мені, що не може заснути із-за поганих подій, які сталися в його життя.'
  
  - Якого роду погані речі? - запитав я.
  
  'Не знаю. Щось дуже давнє. Вона клацанням відкинула сигарету. 'Я думаю, у нього неприємності. Він пішов кудись з друзями, і сталося щось погане.
  
  'Він називав імена цих друзів?
  
  Вона поправила себе. 'Не друзі, а люди, він говорить, що люди, яких він ніколи раніше не зустрічав. Це все, що він мені говорить. Мені шкода його. І мене теж шкода. Пропала хороша робота.'
  
  'Більше він вам ні про що не розповідав?
  
  Христина вивчала його підведеними очима. - Чоловіки не хочуть ділитися. Ми не їх матері.
  
  'Він не згадував про свою роботу, про колег?
  
  'Ні, ні. Ми говорили тільки про клубах, куди він ходить повеселитися, і про пабах, які йому подобаються в Вест-Енді, тому що він збирався туди одного разу ввечері після зустрічі зі мною, а йому подобається напиватися. Він говорить мені це. Почекай. 'Вона підняла ніготь, покритий чорним лаком. 'Почекай, почекай. Боже мій. Я пам'ятаю щось дуже погане. Він сказав мені одну річ. Він бачив, як помер його батько. Коли він був маленьким хлопчиком.'
  
  'Що сталося? - запитав я.
  
  Христина скорчила гримасу. Звідки мені знати?
  
  Нащо він тобі це сказав?
  
  'Він був дуже– як ви говорите, "талим". Це таке слово? Він сказав мені: "Христина, я зломлений", і я запитала, як це сталося, і він відповів: "Я бачив, як помер мій батько". Так воно і є. Люди потайливі. Вони займаються з тобою сексом, але залишаються наодинці. Ти поліцейський, ти повинен розібратися з цим. Я повинен працювати. '
  
  Мей подякувала і вийшла з Норою, прямуючи до головної дороги. Він озирнувся на Христину, силует якої вимальовувався на тлі вуличного ліхтаря, в позі будь-якої моделі з подіуму.
  
  "Не могли б ви надати мені послугу?' попросив він. 'Тримайтеся Ближче до цієї дівчини і подивіться, чи зможете ви витягнути з неї що-небудь ще. Вона може сказати вам що-небудь, чого не сказала б мені'.
  
  Поки вони йшли, Нора взяла його під руку. 'Джон, ти знаєш, скільки я тобі завдячує. Я поговорю з нею. Вона перевірила свій телефон. 'У тебе є час випити кави?
  
  Він узяв її руку і поцілував. 'Мені треба повертатися.
  
  'Тоді в суботу. Як-небудь повечеряємо.
  
  'Я постараюся, Нора. Справа на першому місці.
  
  Йдучи, Мей, не замислюючись, заніс домовленість у свій електронний щоденник. У той же вечір він погодився зустрітися з Блейз Картер, пожежним, з яким він іноді зустрічався, коли їх зміни збігалися. Повертаючись у відділ, він прокручував в голові кожен етап розслідування і намагався уявити способи виходу з глухих кутів, але нічого не приходило в голову.
  
  Поговори зі своїм партнером, сказав він собі, під'їжджаючи до Кінгс-Крос. Ви - команда. Він доводить до сказу, але разом вам краще працювати. Але навіть коли у нього виникла ця думка, він знав, що пояснити щодо Нори буде неможливо.
  
  Були деякі речі, про які він нікому не міг розповісти.
  
  OceanofPDF.com
  23
  СЕКРЕТ
  
  Було вже за північ, коли Артур Брайант дістався до Стрэнда і пройшов по широкому низькому цегельній тунелю, що веде до магазину "Корабель і лопата".
  
  Малинові дзеркальні відображення пабу дивилися один на одного на схилі Крейвен-Пасаж, за прольотами вузьких сходів, що ведуть вниз зі Стрэнда. Один паб, розділений на дві половини. Він бував там кілька разів раніше; Клуб фобій проводив свої щомісячні сеанси терапії нагорі, поки хтось не втратив тарантула.
  
  В цей пізній час була відкрита тільки ліва частина пабу. На першому поверсі не було випивак, але згори долинав хрипкий сміх. Єдина двері були зачинені, тому він подзвонив і почув клацання відкриття замку. Пройшовши всередину крізь складки червоних оксамитових фіранок, він перетнув порожній бар.
  
  'Я б хотів подивитися на того, хто керує клубом,' сказав він барменові, кладучи свою поліровану тростину з акації на стійку з мідним набалдашником.
  
  'Цього не станеться, приятель, - сказав хлопець, не відриваючись від телефону.
  
  'Це станеться, якщо ви не хочете, щоб вас закрили'.
  
  Тепер він підняв голову, і йому явно не сподобалося те, що він побачив. 'Ми нічого не зробили.
  
  'Це подвійне негативний висновок, і мені не потрібно, щоб ви нічого не робили, щоб щось знайти. Він кинув посвідчення на стійку. - Де він? - запитав я.
  
  Хлопець вказав наверх.
  
  'Дякую. Вам слід використовувати Клирасил при цій висипки. Брайант піднявся по вузькому корабельному трапу на шум веселощів і пройшов по тьмяно освітленим коридором до дверей.
  
  У щілини дверей здалося особа. Важко було уявити собі людини, що виглядав більш розкутою і нездоровим, ніж спітнілий джентльмен у чорному шовковому жилеті, який повільно виник перед ним. У нього був колір особи похилого палтуса, і він явно пережив серцевий напад після трьох чарок.
  
  'Боюся, це приватний клуб для членів клубу", - пояснив він, не зумівши зачинити двері перед тростиною Брайанта.
  
  'Тоді вам краще придумати найшвидший спосіб зареєструвати мене, поки я перевіряю ваші прострочені права. Брайант показав своє пошарпане посвідчення особи поліцейського. 'Це володіє чарівною силою відключати ваш світ, ваші насоси і ваш джерело доходу'.
  
  'Поліція, так? Ми не хочемо неприємностей. Вам краще увійти. 'Він відпустив двері.
  
  Брайант озирнувся по сторонах. Довгий зал був обставлений звичайними атрибутами вікторіанського пабу, включаючи червоні оксамитові дивани і золоті канделябри, але в дальньому кінці перебувала невелика занавешенная сцена з рампами. Посеред нього стояв відкритий труну на парі дерев'яних козел. Імовірно, всередині був труп, тому що Брайант міг бачити, що на ньому були чорні черевики. Цю деталь було важко не помітити, бо чоботи були довжиною в два з половиною фути і загостреними вертикально.
  
  'Ви господар? - Запитав Брайант.
  
  'Я Клеменс Гілпін, президент. Що я можу для вас зробити?
  
  Брайант примружив одне око. 'Чим ти тут займаєшся?
  
  'Це естрадне суспільство Тіволі", - сказав Гілпін. Він вказав на леді і джентльменів у залі, більшість з яких були одягнені у вечірні костюми пізньої вікторіанської епохи з короткими стрижками. 'Ми присвячуємо себе мистецтву виконання в популярному мюзик-холі. Ви хочете стати учасником? Це всього лише п'ять фунтів'.
  
  'Ні, дякую. П'яне виконання моїм старим пісні "Не купуй морепродукти, мама, тато повернеться додому з крабами" залишило на мені незгладимий слід. Чому на вашій сцені стоїть труна?'
  
  'Сьогодні зранку помер один з наших найстаріших членів, містер Пикрофт. Це його поминки'.
  
  'Це законно? - запитав я.
  
  'Сер, колись це було абсолютно звичайною справою.
  
  Брайант надів окуляри і уважно обдивився. 'Як і виставлення злочинців до ганебного стовпа і закидання їх дохлими кішками. Що у нього з ногами?
  
  'Містер Пикрофт був джентльменом... е-е... обмеженого зростання.
  
  'У вас тут мертвий карлик? Зачекайте хвилинку. По обличчю Брайанта розповзлася посмішка. 'Він був полидактилем?
  
  Гілпін сяяло від захвату. 'Ви перевершили всі очікування, сер! Він не був, але його герой був. Технічно, Малюк Тіч був карликом, а карлицей. Він став тостом всієї Європи.'
  
  'І він народився з шістьма пальцями на кожній руці і шістьма пальцями на кожній нозі. Можна подивитися?
  
  'Звичайно. Гілпін попрямував до сцени. - Зазвичай на наших щомісячних зборах влаштовується театральна вистава, але ми вирішили відмовитися від сьогоднішнього з поваги до містера Пикрофту. Ви можете зрозуміти моє небажання впускати вас.
  
  Брайант згадав, що бачив відеозапис акробатичного номера Літтла Тіча в мюзик-холі, у якому він балансував на парі сильно розтягнутих черевик. На трупі в труні був білий шовковий циліндр і смокінг в тон, червоний галстук-метелик і боа з пір'я. Інші учасники прокралися вперед, задоволені тим, що поліцейський серед них був великим шанувальником.
  
  'Ці чоботи належали самому Малюкові Тичу?' запитав Брайант, захоплюючись ними.
  
  'На жаль, оригінали знаходяться в Музеї Вікторії і Альберта, але містер Пикрофт замовив власну ідентичну пару і побажав, щоб його поховали разом з ними. Я особисто одягав його. Гілпін схилив голову набік, милуючись роботою своїх рук. 'Я думаю, він був би задоволений, що нарешті добрався до сцени'.
  
  Брайант взяв зі стійки пластикову кулькову ручку й покрутив її в руках. 'Мені потрібна ваша допомога. Це ваше?
  
  'Вони з івент-компанії, яка пов'язує промоутерів із такими місцями, як це", - пояснила Клеменс Гілпін. 'Вони розміщають свій логотип на листівках і бейджах. Здається, вони називаються Sink & Swim? Щось в цьому роді.'
  
  'Отже, вони не мають ніякого відношення до адмірала Шовеллу? Він вказав у вікно на висячу вивіску з портретом сера Клаудсли.
  
  'Я думаю, вони починали тут. Раніше паб називався "Корабель і лопата" з однією буквою "Л", але їх було занадто багато. Це було поширене назва будь-якого пабу біля річки. Я чув, що пивоварня хотіла створити більш цікаву передісторію. Так зароджуються міфи, чи не так?'
  
  'Я вважаю, що нація мореплавців заслуговує вшанування своїх адміралів, навіть якщо вони потопили свій флот', - сказав Брайант, знизуючи плечима. 'Мені потрібно зв'язатися з людьми, які поширюють ці речі'.
  
  'Це зробити легко", - сказав містер Гілпін. 'Ми маємо справу з одним хлопцем. Я можу переслати його дані на ваш телефон'.
  
  'Запиши це. У тебе достатньо ручок.
  
  Виходячи з пабу, Брайант набрав номер і отримав записане повідомлення. Офіси Sink & Swim відкривалися в 9.00 ранку, коли він піднімався назад по сходах, що ведуть на Стренд, він зловив себе на думці, що задається питанням, які ще незвичайні події розгорталися по всьому місту під покровом темряви.
  
  Христина вирушила на пошуки Нори Харон. Вона знайшла співробітника служби громадської підтримки, що сидів у сріблястою Ауді, припаркованої біля складу зі сталевими стінами наприкінці Маркет-стріт. Харон відкрила двері, коли побачила, що наближається Христину.
  
  'Послухайте, цей офіцер...
  
  'Джон Мей? Він порядна людина. Що б ти йому не сказала...
  
  'Я розповіла йому все.
  
  Що ти випустив з уваги?
  
  'Він запитав про Люку Дікінсоні. Я кажу йому, що Люк зробив щось погане. Це те, що він мені сказав, так? Але я думаю про це і згадую, що він сказав. Бо ти знаєш, як важко слухати людину, ти просто повинен робити вигляд, що слухаєш. І ось що він мені сказав: хтось тут зробив погану річ.'
  
  'Тут? Де знаходиться?
  
  'В клубі.
  
  'Хто це був? - запитав я.
  
  'Водій.
  
  'Що означає "він вчинив погано"? Який водій?
  
  'Цього я не знаю. Він говорить, що бачив, як водій таксі зробив поганий вчинок, заподіяв комусь сильний біль, і тепер я пригадав із-за Ключів.
  
  Харон виглянув у вікно. Склад стояв осібно на колишньому сміттєзвалищі, що утворилася в результаті зносу місцевих трущобных терас. Вдень на першому поверсі оптом продавалася сантехніка. Вночі задня половина, старий бальний зал, побудований майже століття тому, відкривав свої двері як нічний клуб. Протягом багатьох років Ключі були змушені переїжджати з одного покинутого складу на інший у міру того, як кожний об'єкт нерухомості був скуплений. Клуб залишався поза полем зору модників і тому ніколи не був особливо жвавим, тому влада, як правило, ігнорували його недбалу політику щодо дверей.
  
  'Так, у клубі "Ключі", - підтвердила Христина. - Це те місце, де він був, і де він побачив погане.
  
  'Як давно це було? - запитав я.
  
  'Незадовго до Різдва. Може бути, в кінці жовтня - початку листопада.
  
  'Дікінсон бачив, як хтось заподіяв біль однієї з дівчаток?
  
  'Може бути. Я не знаю. Але це було он там, за межами клубу. Було відомо, що дівчата водили клієнтів за склад, але це було ризиковано, тому що там були сенсорні лампи.
  
  'Ми не можемо нікому про це розповісти", - сказав Харон. 'Якщо вони подумають, що тут щось сталося, вони приберуть вас всіх з Маркет-стріт'.
  
  'Чому?' запитала Христина.
  
  'Тому що, якщо жертва вбивства стала свідком злочину на цьому місці незадовго до своєї смерті, його історія приверне увагу не тільки поліції, але і преси. Ти не можеш піти нікуди більше, Христина, ти це знаєш. Міська рада заборонила в'їзд на всі інші вулиці. Фабрики знесені, тепер тут усе житлове, і вони не хочуть, щоб ви з'являлися на порозі їх будинку. Вам дозволено залишитися тільки в тому випадку, якщо ви будете залишатися на своїй території, а я продовжу доставляти свої щотижневі звіти.'
  
  'Тоді що ми можемо зробити?' запитала Христина.
  
  'Не усугубляй ситуацію", - відповів Харон. "Те, що повідомляє тобі гравець, є конфіденційною інформацією. Ми повинні переконатися, що так воно і залишиться'.
  
  Вона озирнулася на клуб "Ключі". Навіть коли він був відкритий, він виглядав закритим, як ніби йому завжди було що приховувати. Вона ніколи не була всередині і не збиралася цього робити. Що б не сталося, це її не стосувалося. Останнє, в чому вона зараз потрібно, так це в нових неприємності.
  
  OceanofPDF.com
  24
  ЗГАДУЮЧИ
  
  Старий бальний зал з паркетною підлогою мав форму величезного овалу. Гвинтові сходи в стилі бароко вела на балкон з облупленою позолотою. Стіни були недбало пофарбовані в пурпурний і малиновий кольори, кольори хворих тепличних рослин і старих медичних тарілок. За барною стійкою під кутом висіло величезне дзеркало, покрите плямами від вогкості. Над головою висіла пара пильних дзеркальних куль. Уздовж стін стояли врятовані розп'яття з каменю і дерева, залізні хрести з різнокольоровими лампочками, старі місіонерські знаки і церковні дошки. Передбачуваний ефект був викликаний не благочестям, а надлишком, навіть незважаючи на те, що ці два стани накладалися один на одного.
  
  Рорі Кейн не збирався повертатися в клуб "Ключі", але його залучили спогади про ту ніч.
  
  Коли бармен перехопив його погляд, він тицьнув пальцем у свій порожній стакан. Він швидко випив чотири пляшки "Эстреллы", додавши до них чотири келихи рома. Він не знав, навіщо прийшов сюди; він ненавидів це місце. Напіврозвалений будинок, загублене серед схожих на печери складських приміщень за Тафнелл-парком.
  
  Йому потрібно було подумати. Якщо Спарроу був прав, і всі вони стали мішенню, можливо, поліцію дійсно потрібно було поінформувати, не про все, але хоча б про ту ніч. Тепер він знав достатньо, щоб заповнити більшість прогалин.
  
  Тоді, у четверту суботу жовтня, у the Keys було набагато більше народу, ніж зараз, і Кейн зі своїми товаришами по чарці вирушили в запій. Люк Дікінсон тримався з краю їх групи, ловлячи кожне слово, схвильований придворний, прагне вислужитися.
  
  Кейн відразу зрозумів, що дівчина стоїть прямо у нього за спиною. Він відчував, що вона знаходиться за межами його поля зору, спостерігає і слухає, готуючись заговорити. Глянувши у велике похиле дзеркало, він побачив її більш виразно. Йому подобалося втручатися в життя інших, тому він повільно обернувся.
  
  Вона сказала, що її звуть Ві. Це було все, що він знав або хотів знати. Вона була дуже молода. На ній було вінтажну сукню поверх штанів, сріблясті тапочки і чоловіча шкіряна куртка. Вона з надією посміхнулася йому з-під розхристаній чорної завіси своїх волосся.
  
  Рорі ніколи не посміхався і не виглядав задоволеним при вигляді дівчат. Він не висловлював ні задоволення, ні прихильності, тому що це виставляло його слабким. Він так довго соромився своєї сексуальної привабливості, що став ставитися до неї як до масці, яку потрібно підтримувати, подібно до того, як натирають воском спортивну машину.
  
  Він купив їй випити і злегка торкнувся її талії. Люк втрутився, щоб запитати її вік, і не зміг втриматися, щоб не вказати, наскільки вона молодша Рорі. Він пустився в якусь історію про службову браваду, а коли вона спробувала прокоментувати це, підняв вказівний палець, попереджаючи, щоб вона дала йому закінчити.
  
  Люк голосно і влесливо розсміявся; потім вони замовили ще по гуртку, поплескували по спині інших приятелів, заходили в туалети і виходили з них, витирали носи, говорили занадто швидко, подзывали бармена за ромом. Вони влаштували змагання по випивці, в ході якого потрібно було ставити перевернуті чарки собі на лоб. Приходили і йшли інші. Почуття збудження Ві, повинно бути, зникло, коли вона зрозуміла, що бере участь в спортивному змаганні для глядачів, просто ще одна дівчина, яка спостерігає, як чоловіки в барі напиваються до нестями.
  
  Рорі пам'ятав не всі про той вечір, тільки ті моменти, які привели його в лють у той час і все ще злять його зараз. Вони всі кричали один на одного, перекрикуючи музику, і більша частина розмови була поглинена ними. Все це були пусті розмови. Як їм вдавалося так голосно і так довго говорити взагалі ні про що? Всякий раз, коли дівчина розмовляла, їх сміх на мить завмирав, як ніби в кімнату заходив сторонній. Він брав участь у цьому невеликому образі, не зовсім ігноруючи її, але й не приділяючи їй більше самого мінімального уваги. Він втратив інтерес, тому що вона здавалася дивною і не відповідала їх настрою. Незважаючи на це, його тішило підтримувати в ній надію.
  
  Коли вона зайшла в неприбрану ванну, щоб підправити помаду, то застала його в одній з відкритих кабінок з паперової канавкою у ніздрів. Вона вдала, що не помітила, і вивчила підводку для очей в дзеркалі, зробивши селфи, щоб нагадати собі, як це виглядає. Це привернуло його увагу. Він накричав на неї і простягнув руку до телефону.
  
  'Я в цьому не беру участь", - попередив він. 'Кинь це'.
  
  'Що, ведеш себе зухвало? Удавана невинність блиснула в її очах, коли вона насолоджувалася моментом влади. 'Я могла б викласти це в Instagram. Швидше, в Insta-півграма.
  
  Він спробував схопити її телефон, і раптова сила його випаду вразила її, тому вона відсунула його подалі і вибігла в коридор, сміючись від переляку. Лаючись, він, спотикаючись, пішов за нею.
  
  Ві попрямувала назад до бару і залишилася поза межами його досяжності. Поряд з пивом і джином були налиті ще стопки. Вона випила свій келих одним духом, потім його, як його приятелі кричали і попереджали, що будуть неприємності.
  
  Вони посварилися, але він пом'якшив удар в присутності інших, не бажаючи, щоб його друзі бачили, в якій люті він був. Потім хтось розповів анекдот, і це було, за загальним визнанням, дуже забавно, і вона розсміялася, і у них знову все було в порядку, і він навіть обвив рукою її талію, притягаючи її трохи ближче до себе в жесті власника.
  
  Так воно й тривало, невимушений сміх змішувався з гострими і злісними поглядами, настрій було подібно далекій блискавки в розпеченому пейзажі. Бармен подзвонив у дзвіночок, щоб зробити останні замовлення, і один з відвідувачів зробив свій круг, тому що Рорі покликав його, так що вони випили швидше, і спалахнуло різке світло.
  
  Раптово він побачив, якою убогою була кімната: обдерта штукатурка по кутах, пошарпані меблі, збляклі прилавки. Освітлення було навмисно неяскравим, щоб всі виглядали жовтяничними. Люк виглядав блідим і спітнілим; у нього були налиті кров'ю очі і шкіра початківця алкоголіка.
  
  Рорі відчув запаморочення, підступала диспепсія. У повітрі пахло пивом. 'Пішли,' сказала Ві, потягнувши його за руку, що було помилкою. Він струсив її.
  
  'Я замовлю таксі. Дай мені свій телефон, ' попросив він, простягаючи їй руку.
  
  Її пальці стиснули Samsung. 'У мене немає облікового запису у Über. Вона виглядала як дитина, якій відмовили в кишенькових грошах.
  
  'Просто дай мені свій чортів телефон", - сказав він, але вона позадкувала. Йому потрібна була б лише секунда, щоб видалити фотографію. Він знову кинувся на неї, виглядаючи грайливим для своїх приятелів, небезпечним для неї, але вона сховала телефон глибше в куртці і пішла.
  
  На іншому кінці міста хтось інший думав про ту ж жовтневої ночі.
  
  Сон не йшов до Спарроу Мартін. Дощ тарабанив у вікно квартири на першому поверсі, яку вона зняла у батьків у Барбікані. Відвідувачі знаходили лабіринт повоєнних бетонних тунелів похмурим і таким, що збиває з пантелику, але їй подобалося там жити. Однак сьогодні ввечері кімнати викликали клаустрофобію, заставлені старими меблями її сім'ї. Вона підійшла до крісла і села, поклавши на коліна нову Кейт Аткінсон, але коли вона прочитала її думки повернулися до тієї ночі, коли вони зустрілися вчотирьох. Вона почала думати про це як про "Подію'.
  
  Спарроу замовила таксі на стоянці на Стренде, тому що не могла впоратися з домашнім веселощами нічного метро. Коли під'їхав автобус people carrier, він був вже зайнятий. Серпня Фрост сказала, що відчула полегшення від того, що їй довелося ділити кімнату з іншою жінкою, тому що всю ніч її оточували ідіоти-чоловіки. Вона побувала в кількох барах Ковент-Гардена, де вони з подружкою підчепили пару сміховинно високих голландських хлопців на вихідних в день народження.
  
  Для Спарроу вечір пройшов з усім відчаєм незапланованої новорічної ночі: вечірка в Мейда-Вейл з включеним світлом і приглушеною музикою і клуб на Чарінг-Кросс-роуд, переповнений, як в годину пік. Залишитися її вмовила жінка, яка працювала неповний робочий день в книжковому магазині.
  
  Коли водій заїхав за нею, він пояснив, що вони, ймовірно, зупиняться, щоб забрати ще пасажирів. Палець Спарроу прокреслив блискітки від дощу на склі машини. Вона подивилася на освітлені ліхтарями вулиці, вздовж яких безладно вишикувалися магазини: манікюрний бар, ремонт електроніки, локшина, кав'ярня, смажене курча, паб. Обмежений вибір, подумала вона, скоріше, як у чоловіків. Коли-то вона б побачила, як вони дивляться на дівчат начебто Августи, і відчула укол ревнощів. Тепер вона спостерігала за ними з антропологічної точки зору, як спостерігають за загоном мавп.
  
  'Цей страшний хлопець з ПРЕСИ говорив про свою доньку так, як ніби вона була його дівчиною", - сказала їй Серпня. 'Як твоя?'
  
  'Телепродюсер в найдрібніших подробицях описав мені свою вінілову колекцію і запропонував взяти участь у вікторині", - сказав Спарроу.
  
  Водій глянув у дзеркало заднього виду. 'Я забираю пасажирів тут", - сказав він, вказуючи на заляпанное вітрове скло.
  
  Спарроу виглянула, але не побачила нічого, крім мертвих офісів, будівельних майданчиків, високих галогенних ламп. 'Де ми?' - запитала вона. 'Я не бачу, де ми...'
  
  'На задвірках Тафнелл-парку,' відповіла Серпня. 'Тут завжди відбуваються вбивства.
  
  'Вбивства", - повторила вона. 'Здається, я щось читала...'
  
  Це могло бути тільки за тієї ночі. Їй потрібно було з ким-небудь поговорити. Серпня сказала, що не спала. Спарроу потягнулася через ліжко за телефоном.
  
  Рорі поставив свою чарку на стійку бару клубу "Ключі". Вогні висвітлювали порожній танцпол, і останні відвідувачі прямували в гардероб. Те ж саме було в ту ніч, два місяці тому. Він спробував згадати точну послідовність подій.
  
  Виникла суперечка з приводу транспорту і пізньої години. Люк сказав, що викликав таксі. 'Воно вже в дорозі, я бачу його. 'Він підняв екран телефону.
  
  Рорі озирнувся. 'Куди пішла дівчина? Вона в туалеті?
  
  'Без поняття. Може бути, вона поїхала без тебе. - Люк був перевантажений хімією і нервував. 'Ти хочеш, щоб я подивився? Мені подивитися?
  
  'Дозволь цьому трапитися, приятель. Вона здорово дратує.
  
  'Ти трошки чіплявся до неї з-за її телефону.
  
  'Вона зробила селфи в туалеті, де я на задньому плані виконую стару нісенітниці в стилі hooter. Вона рознесе це по всьому магазину. Якщо хто-небудь з роботи побачить, що я небіжчик.'
  
  'Пішли. Може, вона чекає нагорі, ' сказав Люк. 'Машина в двох хвилинах їзди. Тут написано "дві хвилини", так?
  
  Зовні йшов дощ, достатній, щоб запотіти в повітрі і зробити дороги слизькими. Крім кількох працюючих дівчат на сусідній вулиці, навкруги більше нікого не було. Ставня на головному вході була вже наполовину опущена.
  
  'Де таксі? Рорі стусаном відправив коробку з-під кебаба в канаву.
  
  Люк знову перевірив свій телефон. 'Думаю, ми втратили цього. Так, пропав. Він не став чекати. Навколо повинна бути купа інших. У мене інша компанія. Рорі сердито дивився на Люка, який втупився на свій телефон, потім набрав номер.
  
  Рорі зробив жест типу "що відбувається?" . Люк прикрив трубку рукою. 'Ти повинен подзвонити за цим номером, його немає в Мережі'. Він слухав хвилину. 'Джаган в білій "Тойоті", номер закінчується на JHT", - сказав він їм.
  
  'Це стара школа, не дивно, що він такий дешевий'.
  
  'Він каже, що знаходиться десь прямо тут.
  
  'Я не бачу жодної машини. 'Рорі повернувся до своїх повідомлень і надав Люку розбиратися з ними. За мить "Тойота" зупинилася недалеко від входу.
  
  'Це не наше,' сказав Рорі.
  
  'Це правильний номерний знак.
  
  'Це перевізник людей для автобази. Ти забронював квиток на акцію, лялечка. Пропусти його і знайди інший.
  
  'Я не можу, це те, що я замовив. Зачекайте. Люк вибіг на дорогу, пригнувся і заглянув всередину, щось сказав водієві і побіг назад. 'Там дві дівчини, одна з них підтягнута. Твоя мені не дуже подобається. Він розсміявся і вибіг назад на дорогу, і Рорі неохоче пішов за ним.
  
  Серпня і Спарроу скаржилися на те, як хлопчики заштовхнули всередину, але не настільки, щоб зупинити. Водій сидів мовчки і нерухомо, дивлячись вперед через вітрове скло, чекаючи, коли вони сядуть.
  
  'Ти хочеш почекати ту дівчину? - Запитав Люк. 'Може, вона все ще в туалеті або ще де-небудь.
  
  'Її там немає, чи не так? Двері закриті. Вона пішла додому.
  
  'Не хочу здатися грубим, приятель, але що ти з нею робиш?' запитав Люк. 'Вона неповнолітня, чи не так?
  
  'Нічого не сталося,' сказав Рорі. 'Пішли. Я не хочу сидіти тут годинами.
  
  Безпристрасний водій почекав взаємної згоди, потім рушив з місця.
  
  'Ні, почекай. 'Рорі ляснув по спинці сидіння. Тобі краще один раз об'їхати. Тут їдь по слизькій дорозі.
  
  Обидві дівчини почали скаржитися. Водій розвернувся і об'їхав задню частину клубу, але тепер всі вони сперечалися, голоси підвищувалися, всередині машини бушувала буря.
  
  'Ти їдеш не в ту сторону,' сказав Рорі. Водій на мить зупинився, потім поклав руку на сидіння і заднім ходом виїхав на слизьку дорогу позаду. Вони почули щось, схоже на удар долонею по багажнику. Водій натиснув на гальма, але це було без драматизму, зупинка такого роду, яку ви робите, коли не зовсім впевнені, врізалися ви у що-небудь.
  
  Люк вибрався першим. Водій озирався, намагаючись розгледіти, а дівчата питали, що тільки що сталося. Потім Люк повернувся і покликав його, а іншим сказав залишатися в машині, все в порядку, це займе всього хвилину.
  
  Рорі обійшов "Тойоту" ззаду і завмер. 'Він її вдарив?
  
  Люк опустився на одне коліно. 'Допоможи мені. 'Ві лежала на асфальті, підігнувши ноги. Вона щось нерозбірливо пробурмотів. Важко було сказати, чи була вона сотрясена або просто п'яна.
  
  'Що, якщо вона зламала кістка або щось в цьому роді?" Запитав Рорі. 'Ти не повинен перевозити людей'.
  
  'Просто допоможи мені, добре?
  
  Удвох вони підняли дівчину на ноги. Її легінси були розірвані, а ліве коліно закривавлене. Її голова відкинулася назад. Вона сказала щось схоже на "Не кажи батькові'.
  
  Люк нахилився і обережно торкнувся закривавленою колінної чашечки. Ві скрикнула. 'Це всього лише садно, - сказав він. 'Після випивки кров йде сильніше.
  
  'Відвези її за кут, просто притисни до стіни, поки вона не протверезіє, гаразд? Він, чорт візьми, не вміє водити. Він міг зламати їй ногу.
  
  'Ми повинні відвезти її додому,' сказав Люк. 'Я маю на увазі, що тут вона вразлива. Це не найкраще місце.
  
  'Так, ми могли б забронювати їй номер в готелі claridge's на ніч.
  
  Люк піднявся і затопал ногами. 'Адже тобі наплювати, чи не так?
  
  'Як не дивно, я цього не роблю. Її не повинно було тут бути. Ти подбаєш про це.
  
  Люк частково пішов пішки, частково відніс Ві у кут і посадив її у затіненій боку будівлі, де карниз вкрив би її від стучащего дощу. Він закурив сигарету. Рорі нахилився, засунув руку під куртку Ві і понишпорив там.
  
  'Гей, відвали!' раптово крикнула вона, відштовхуючи його руки.
  
  "Що ти робиш, чувак? - Запитав Люк.
  
  'Нічого' відповів Рорі.
  
  'У тебе не буде мого телефону. Вона вилаялася на нього. 'Він мало не збив мене. Дай мені затягнутися. Вона простягла руку за цигаркою Люка, затягнулася до тих пір, поки та не заіскрилася, потім заходилася в нападі кашлю.
  
  'Заради Бога, давай просто підемо. 'Рорі витягнув двадцатифунтовую банкноту і простягнув їй. Тобі потрібні готівкові, щоб дістатися додому, так?
  
  'Таксі чекати не буде,' сказав Люк, стурбовано озираючись.
  
  Рорі нахилився і взяв її обличчя в долоні. 'Ти мене чуєш?
  
  Ві застогнала, піднімаючи голову. Намагаючись зосередитися, вона простягнула руку, щоб торкнутися його щоки.
  
  'Все в порядку, з нею все гаразд,' сказав він Люка. Він відкрив гаманець і прибрав двадцятку. Ві підтягла коліна і зі стогоном згорбилася.
  
  Люк встав і попрямував назад до машини як раз в той момент, коли більша з двох дівчат, та, яку звали Спарроу, підійшла подивитися, що відбувається.
  
  'У чому проблема? - Запитав Спарроу.
  
  Ві застогнала і схопилася за голову.
  
  'У чому справа, ти погано себе почуваєш?' запитав Спарроу.
  
  'Око болить,' сказала Ві. 'В ньому трохи піску. Вони самі винні.
  
  'Почекай хвилинку. Спарроу знайшла в своїй сумці бульбашка "Оптрекса". 'Ти знаєш цю дівчину?
  
  'Вона крутилася навколо нас, соромливо сказав Люк. Рорі видав звук відрази. Ві спробувала встати і здалася. Вона взяла краплі і спробувала промити око. Залишилася пасажирка таксі роздратовано дивилася в заднє вікно, втомившись від затримки з поверненням додому.
  
  Люк, Рорі та Спарроу попрямували назад до машини. 'Я думаю, їй слід поїхати з нами", - сказав Спарроу, з острахом оглядаючись.
  
  'Ми можемо просто виїхати зараз? - Покликала Серпня, сідаючи на сидінні, коли Люк заліз всередину.
  
  Рорі сіл з іншого боку машини. 'Вона може сісти на чортів нічний автобус замість таксі, - огризнувся він. 'Справжня скалка в дупі. Ідеальне завершення дійсно дерьмово ночі. Він поплескав водія по плечу. 'Ти винен, приятель, що ось так врізався в неї. Ти втратиш права, якщо не будеш обережний.
  
  Водій проігнорував його і рушив з місця, і все повинно було устаканиться, але атмосфера зіпсувалася, і пізню годину почав діяти на нерви. Ніхто не зрадів, коли водій різко загальмував і, вискочивши з машини, пішов назад.
  
  "Куди, чорт візьми, він прямує? - Запитав Рорі.
  
  - Що зараз відбувається? ' запитала Серпня.
  
  'Я думаю, він хоче її підвезти,' сказав Спарроу. 'Де вона живе? Вона їде у тому ж напрямку, що й ми?
  
  Через дві хвилини водій повернувся і забрався назад в машину.
  
  "Що це було? - Запитав його Люк.
  
  'Не можна залишати людей в такому стані', - сказав він. 'Ми могли б забрати її'.
  
  "Ні, друже, від неї одні неприємності, - сказав Рорі. 'Що вона сказала?
  
  'Вона вже поїхала,' відповіла Чіма, виїжджаючи назад на головну дорогу.
  
  'Ти можеш вийти на сусідню вулицю з заднього боку будівлі,' сказав Люк. 'Вона сяде на автобус прямо звідти.
  
  'Мені не варто було купувати їй випивку", - сказав Рорі. "Тягатися за мною всюди, як песик, – це шкода. Мені не потрібне твоє горе'. Він повернувся і поклав руку на спинку сидіння. 'Отже, дівчата, куди ви прямуєте зараз?
  
  "Два місяці тому машина зникла в дощовій ночі", - подумав Рорі. І тепер двоє з тих, що знаходилися в ній людей були мертві.
  
  OceanofPDF.com
  25
  ПІЗНО
  
  Артур Брайант дістав чайну ложку "апостол", якою він відкривав вікно в своєму кабінеті, і витер підвіконня єдиним наявним у нього носовою хусткою, на якому не було опіків від сірчаної кислоти. У будинку було тихо. Труби цокали, коли відключали опалення.
  
  Після півночі Лондона став більш екстремальною версією самого себе, але сьогодні ввечері вулична сцена внизу здавалася ще більш дивною. Молода жінка стояла біля закритої тютюнової крамниці, притиснувши кулаки до боків, і щось нерозбірливо кричала. Безпритульний хлопчик, що сховався в дверному отворі за картонними уламками, намагався не звертати на неї уваги. В декількох ярдів від неї двоє молодих людей крадькома витягали щось підозріле з кишень своїх пальто. У повітрі витала загроза.
  
  Він чекав, поки закипить чайник, коли в дверях з'явився Джон Мей, струшуючи воду з штанів. Він озирнувся в пошуках місця, де б залишити свою парасольку. 'Дікінсон зустрічався з однією з дівчат на Маркет-стріт. Вона вважає, що у нього були неприємності. Він зробив щось погане, але вона не знає, що саме.
  
  'Маркет-стріт. Не можу повірити, що тут все ще працюють дівчата. Брайант кинув пакети в два кухлі. 'Продаж сексуальних послуг у цьому місці налічує кілька сотень років. Як і деякі дами, якщо мені не зраджує пам'ять. Що-небудь ще?'
  
  'Вона каже, що Дікінсон бачив, як помер його батько. Він ніколи не розповідав їй, що сталося. Це не повинно бути надто складно з'ясувати. Чому тебе немає з іншими в операційній?
  
  Брайант ложкою помішував "апостол" у гуртках. 'Всім їм були дані завдання. Я намагався обдумати деякі ідеї.
  
  'Якщо у вас є якісь думки про те, кого ми шукаємо, вам потрібно почати ділитися ними зі мною", - сказав Мей, опускаючись у своє крісло.
  
  "Я не впевнений, що нічні зміни були такою вже гарною ідеєю. Я не можу ні з ким поговорити, бо всі сплять'. Коли його ноутбук запищав, він відкрив повідомлення і прочитав його.
  
  'У чому справа?' запитала Мей, озираючись.
  
  'Мій старий знайомий. Брайант підняв на нього широко розкриті голубі очі. 'Бойової фотограф, Ларрі Дагган. Він застрелився. Я тільки що був з ним.
  
  Мей насупила брови. 'Як? Де?
  
  Ми зустрілися в 'Лемб енд Флэг". Він втратив роботу і страждав від депресії. Крім з'ясування його думок по справі, я майже не слухав його. Я був дуже зайнятий, думаючи про своїх власних потребах. Він сів на поїзд до Девону, сів на вершині скелі і зніс собі голову з дробовика.'
  
  'Який жах. Хто це надіслав?
  
  'Регіональні новини. Він хотів поговорити зі мною. Я перервав його. Брайант відчув рідкісний укол сорому. Чому він не зрозумів, чим ризикує, і нічого не зробив?
  
  'Ви не повинні були знати, що він може покінчити з собою.
  
  'В тому-то і справа, Джон. Я міг би здогадатися, якби приділив більше уваги. Я не ідіот, я читав Фукідіда, Поупа і Пруста, але я гублюся в людях. Він постукав ложкою по віконній рамі. 'Вмирати на самоті. Про це нестерпно думати, але, думаю, деякі люди ні про що інше не думають. Ось на що це буде схоже - увійти в ніч. Спостерігати, як твої друзі зникають, поки ти не залишишся один, маршируя на самоті в темряві.'
  
  Мей відкинув голову назад і заплющив очі. "Ти прав, тобі було б веселіше, якби ти помер.
  
  'Ти не розумієш. Ти молодший. Мені потрібно працювати. Мені потрібна свіжа зачіпка, новий ракурс. Мені потрібно– печиво. Він простягнув руку до книжкової полиці, понишпорив по виступу і дістав пачку "Флорентинес".
  
  'Я молодший на три роки", - відповіла Мей. 'Це нічого, коли тобі за сімдесят. Це все одно що піти в парк і порівняти кілька дерев'.
  
  'Принаймні, люди все ще слухають тебе. Я бачу, як вони обмінюються поблажливими усмішками над моєю головою'. Він узяв дві флорентійки для себе і розгублено простягнув пачку. 'Почекай, поки вони не почнуть використовувати займенник множини по відношенню до мене. І як ми себе відчуваємо сьогодні? Вони вчепляться в наконечник мого парасольки там, де найменше очікують. 'Він віддав глибокий стародавній зітхання. 'Я дивлюся туди і відчуваю себе так, немов я останній, хто пам'ятає, яким був колись це місто. Його звички і звичаї були вшиті в його тканину, цегла і папір, мідь і камінь. Тюдор-стріт пахла газетної печаткою, Шэд-Темз - гвоздикою, Сохо - хмелем, часником і гарячим хлібом. Пам'ятаєте, коли лівреї в Лондоні була червоною? Цей колір був всюди: на туніках охоронців, автобусах, телефонних будках. У кожного було напрям і мета. Цікаво, чи відчував себе Ларрі?'
  
  Мей не обдурила. Ти кажеш, що все змінюється, але ти змінюєшся разом з цим. Раніше ти постійно грав Гілберта і Саллівана. Тепер ти слухаєш Емброуза і його оркестр. Ви просунулися на півстоліття вперед. Тепер ви застаріли всього на дев'яносто років.'
  
  Брайант плюхнувся у своє крісло. 'Після хвороби я не був упевнений, чи повернеться до мене пам'ять, але це сталося. Іноді тяжкість всього цього – особливо вночі... ' Він втратив нитку аргументації і втупився на свій завалений книгами стіл. 'Уїнстон Черчілль сказав: "Чим довше ви можете озиратися назад, тим далі ви можете дивитися вперед". В цьому моє вміння і моє прокляття'.
  
  'Я повинна тобі дещо сказати, Артур,' сказала Мей, сідаючи. 'Моя дружина Джейн померла в понеділок. Я тільки що дізналася. Я чекала часу, щоб розповісти тобі.
  
  'Джон, мені так шкода. Брайант підняв очі. 'Вона мені сподобалася. Тебе там не було.
  
  'Вона перестала впізнавати кого б то не було дуже давно. Мені сказали, що вона просто поринула в глибокий сон' ніж зазвичай.
  
  'Про боже. Ми можемо втратити і Кріппена'. Приголомшлива недоречність цього зауваження була залишена без коментарів. Брайант спробував придумати більш підходящий відповідь. 'Я можу що-небудь зробити? - запитав я.
  
  'Ні, я так не думаю.
  
  Брайант відчував себе безпорадним. Йому потрібно було дати своєму партнерові їжу для роздумів. 'Це ваша робота - розповідати родині?'
  
  'Я поговорю з Алексом і Ейпріл, хоча вона не пам'ятає часу, коли її бабуся була здорова'. Мей пограв ковпачком від ручки, крутячи його у своїх довгих пальцях. 'Знаєш, я озираюся назад на короткий, катастрофічний період нашого шлюбу і дивуюся, чому я не помітив її симптомів. Вона так добре їх приховувала. Алекс повинен приїхати на похорон своєї матері. Він, звичайно, знайде якесь виправдання. Мені боляче це говорити, але він розчарував сина. Що ж, я подумав, тобі слід знати, от і все. Він мить вивчав свого партнера. 'Мені слід було сказати тобі раніше.
  
  "Я розумію", - сказав Брайант. 'Чому б тобі не піти додому на деякий час? Було занадто амбіційно намагатися керувати таким підрозділом всю ніч. Я можу тут впоратися. Я залишуся до чотирьох годин. Я не впевнений, що буду відчувати, якщо телефон не задзвонить. Радий, що хтось живий. Злий, що він пішов. '
  
  'Ви повинні бути щасливі, що все ще отримуєте результати", - зазначила Мей, позіхаючи. 'Подивіться на людей, яких ви знаєте за старими часами, на всіх цих істориків, зломщиків сейфів і теоретиків змови. Вони божевільні, але, принаймні, вони твої друзі.'
  
  'З тих, що переслідують тебе по вулиці і кричать на тебе. Думаю, ти правий. Вранці голова проясниться. Мої зростаючі почуття почнуть ганятися за неосвіченими випарами, які застеляють мій більш ясний розум.'
  
  'Ось це настрій. Якщо телефон не задзвонить відразу після чотирьох, ми не припинимо його пошуки. У нас є кілька нових багатообіцяючих зачіпок.
  
  Брайант сумно похитав головою. 'Все повинно бути просто, Джон. Таксист загинув на пустки. Злочин на ґрунті ненависті, можливо, або божевільний, якого слід було забрати на світанку. За винятком того, що жертва не водій таксі, а у божевільного є план, і нападу не мають сенсу. Ми ось-ось дізнаємося, чи дійсно все це закінчилося.'
  
  Він подивився на каретні годинник на камінній полиці, спостерігаючи, як хвилинна стрілка невблаганно рухається вперед. В глибині душі він знав, що насувається щось погане, і був безсилий зупинити це.
  
  Серпня Фрост ходила по квартирі в халаті, чекаючи, поки в мікрохвильовці розігріється гарячий шоколад. Коли він був готовий, вона передумала і налила келих білого вина. Вона планувала запустити новий серіал на Netflix, але телевізор вирішив оновити своє програмне забезпечення, і тепер все пішло шкереберть. Її iPad все ще заряджався, тому, коли подзвонив Спарроу, вона майже зраділа можливості відволіктися.
  
  'Це майже входить в звичку,' сказала вона, опускаючись на диван зі своїм келихом вина. 'Я не думала, що ти так пізно встанеш. Ви знаєте, як змінювати джерела на підсилювачі?'
  
  'Я думаю, що вони всі різні. Голос Спарроу звучав невпевнено. 'Я дивлюся всяку всячину тільки на своєму ноутбуці.
  
  Що ти думаєш про цю маленьку зустрічі? Він просто майстер своєї справи, чи не так?
  
  'Кого ти маєш на увазі Рорі? Він мені не подобається, і я його навіть не знаю.
  
  'Всі симпатичні чоловіки однакові. Вони думають, що ти ловиш кожне слово.
  
  'А що щодо текстового повідомлення, яке ви двоє отримали?
  
  'Гаразд, не надавай цьому значення. Тебе немає в списку.
  
  'Люк не міг бути ще живий, чи не так?
  
  'Ні, Спарроу, його смерть показували в новинах, так що це має бути правдою. Вона взяла в руки подушку.
  
  'Це означає, що у кого-то є твої контактні дані. Рорі, здавалося, це не турбувало. Я все ще думаю, що ми повинні піти в поліцію, просто подати скаргу. Зрештою, це була загроза.
  
  'Ні, не було. Це було сформульовано так, щоб не було. Це прозвучало як якась цитата. Вона порилася на дивані, слідуючи за шнуром свого айпада. 'Ти відкрив свій ноутбук? - запитав я.
  
  'Так, дай мені хвилинку. Нагадай, що це було?
  
  '"Пекло порожній, і всі дияволи тут".
  
  'Мені здалося, що це звучить знайомо,' сказав Спарроу. - Це з "Бурі". Дух Аріель цитує королівського сина Фердинанда, який покидає корабель. Він першим залишає корабель, коли той починає тонути.'
  
  'Значить, це щось на зразок реклами шоу?
  
  - Ні, Серпня, "Буря" - це не вистава, це Шекспір.
  
  'Неважливо. Значить, це не чийсь дивний вчинок, просто театральний. Яке полегшення. Вона потягнулася за пляшкою "Альбаріньо".
  
  'Схоже, що ви не дуже засмучені тим, що на вашого сусіда напали.
  
  'Звичайно, я засмучена! У нас жахлива система безпеки. Вона знову наповнила свій келих вином. 'Плата за обслуговування обурлива, і вони все одно не можуть утримати небажаних гостей.
  
  "Ти ж не думаєш, що тієї ночі щось сталося?
  
  'Ти маєш на увазі, коли ми зустрілися? Наприклад, що?
  
  'Я не знаю. Все це було дивно. Водій ось так поїхав, Люк і Рорі посварилися – а потім.
  
  'Ти маєш на увазі, коли Люк приміряв це,' сказала Серпня. - Я не зробила нічого, щоб підбадьорити його. Він насправді напав на мене. Він намагався забратися на мене зверху. Тобі все одно не слід було робити те, що ти зробив.'
  
  'Я не шкодую, що зробила це,' сказала їй Спарроу. 'Ти повинна бути вдячна.
  
  'Так, але ти міг би вбити його.
  
  'Не драматизуй. Ми стояли на світлофорі. Я просто відкрив двері й щосили штовхнув її ногою. Я знав, що водій не ввімкнув центральний замок.
  
  'Я вважаю, це було досить забавно", - визнала Серпня, згадавши, як Спарроу вперлася черевиками в плечі Люка, виштовхуючи його на асфальт. 'На мить я подумав, що ти зламав йому шию.
  
  Люк невдало впав, вдарившись об чорний залізний стовп, але за мить він скочив і почав лаятися на них, сердито спостерігаючи, як вони несуться геть.
  
  "Ти ж не думаєш, що це Люк вбив водія? Тому що він якимось чином звинуватив його? - Запитав Спарроу.
  
  За що? Їдеш? Якщо б він був таким чутливим, то напав би на тебе за те, що ти викинула його на дорогу.
  
  'Ти прав. Забудь про це, я не можу ясно мислити. Сьогодні ввечері у мене не було чергування з битою. Здається, я стаю нічним. Мені краще спробувати трохи поспати. На лінії на мить запанувала тиша. "Ти знаєш, що це майже...
  
  'Я знаю, котра година,' відрізала Серпня, вішаючи трубку.
  
  Вона допила вино, потім пішла перевірити новий замок на вхідних дверях. Двері зачинилися плавно, важкий засув ковзнув в паз з приємним клацанням, який змусив її відчути себе в безпеці. Вона лягла в ліжко і відразу ж заснула.
  
  Її сон був дивним і задушливим. Вона знову їхала в нічному таксі, але тепер двигун машини був не електричним, а годинним, він дзижчав і клацав, коли вони проїжджали по залізничних коліях. Люк вилетів з дверей і зник. Водій почав розвертатися. Його страх при вигляді відкритої двері швидко змінився гнівом, і він закричав на неї. Клацання став голосніше.
  
  Вона прокинулася.
  
  Червоні цифри на її будильник показували 3.58 ранку .
  
  Все, чого вона хотіла, - це гарненько виспатися. Тепер, коли опалення відключили, повітря в спальні був холодним. Він теж був потривожений. Щось тріпотіло, і тягнуло протягом. А може, й ні; через мить вона вже не відчувала цього. Її штори були важкими і не пропускали світла. Міські ночі були фіолетовими, сірими, аквамаринова, індиго, сірчасто-жовтими, і світло доводилося перекривати.
  
  Від останнього келиха вина у неї закрутилася голова. Вона злегка підвелася з подушки і подивилася на килим. Вона дійсно кинула пальто на підлогу ось так? Вона була впевнена, що повісила його. Повинно бути, воно впало з гачка.
  
  Пальто ворухнулося.
  
  Вона задавалася питанням, чи спить все ще, але обривки її сну вже розвіялися.
  
  Вона знову подивилася на пальто. Поки вона дивилася, його порожні рукави наповнилися і витягнулися по підлозі. Плечі вигнулись і повільно піднялися, як ніби всередині нього творилося щось неймовірне.
  
  Вона спробувала випростатися на ліжка, але в очах у неї запаморочилось. Глибоко дихаючи, вона повільно села. Їй потрібен був світло. У неї боліли скроні.
  
  Щось темне і безформне, човгаючи, наближався до неї по підлозі. З-під пальто показалися обриси голови, як у черепахи. Вона намацала шнур нічної лампи і натиснула на вимикач, затока спальню світлом.
  
  Пара темно блискучих очей, широко розкритих і божевільних, дивилася всього в декількох дюймах від її власних. Перш ніж вона змогла видати хоч звук, широка холодна рука закрила їй рот. Інший витягнув щось, схоже на звук заточується ножа.
  
  Краєм ока вона побачила те, що спочатку здалося їй мечем. Потім вона згадала, як загинули інші. У трубки була ручка із слонової кістки і карбований срібний наконечник, який сяяв, як кинджал, зроблений з місячного світла. Вона змогла прочитати ім'я на його боці. Хьюго Блейк. Найгірше було те, що це ім'я нічого для неї не значило. Вона піде на смерть, не знаючи чому.
  
  Колін Бимсли промчав повз кабінету детективів. Брайант і Мей обоє міцно спали в своїх кріслах. Він голосно постукав кісточками пальців по столу, налякавши їх. "Я тільки що набрав номер Августи Фрост і отримав мертву лінію. Те ж саме з домашнім телефоном. Біля будинку чергує поліцейський, але він каже, що ніхто не входив і не виходив. Що мені робити?
  
  'Колін, вибач, задрімав. Мей потерла його обличчя. 'Попроси їх прислати кого-небудь постарше з Ислингтона. Вони можуть дістатися туди раніше за нас.
  
  За мить в операційній задзвонили телефони. Ренфилд і Лонгбрайт зняли трубки. - Серпня Фрост, - покликала Лонгбрайт. 'У мене на лінії Ангел Нік. Їх офіцер дзвонить з Сіті-роуд.'
  
  'Він заходив відвідати її?' запитав Ренфилд.
  
  'Ні – я – почекай. 'Вона підняла палець, прислухаючись.
  
  'Що сталося? - запитав я.
  
  'Квартира Фроста.
  
  - А що щодо цього?
  
  Рідко можна було побачити Лонгбрайт збитої з пантелику. 'Він каже, що його більше немає", - відповіла вона.
  
  OceanofPDF.com
  26
  ПОЛУМ'Я
  
  Головний виїзд на Сіті-роуд був перекритий, тому Банбері дав Мей вказівки, як проїхати по закутках Ислингтона. Вони виявилися втягнутими в низку стовпів, лежачих поліцейських і шикан, які кинули виклик б раллийному гонщику. Дрібний, безперервний дощ зліпив борту машини, змушуючи Мей припускати обмеження по ширині.
  
  'Будівля евакуйовано,' сказав Банбері, тримаючись за дверну ручку. 'Вони не знають причину пожежі. Ходили розмови про теракт, але рейтинг доповіді тільки що знизили.'
  
  'Днями я читав щоденник Семюеля Пеписа,' сказав Брайант, спостерігаючи за мигтючими вулицями. "Він записав у своєму щоденнику, що речовина, змішане з однієї крупинки золота, aurum fulminans, може, якщо покласти його в срібну ложку і підпалити, зробити удар, подібний пострілу з мушкета, і зробити отвір в ложці без найменшого зусилля вгору. Ймовірно, він говорив про вибухонебезпечної ртуті. Досягнення в цій області дуже цікаві. Існує так багато матеріалів, які можна використовувати для створення вибухів.'
  
  Мей різко загальмувала, щоб уникнути зіткнення з байком Deliveroo. З кавою Banbury кришка злетіла.
  
  'Селітра, деревне вугілля та сірка...' перерахував Брайант.
  
  Мей різко крутонула кермо. Шини взвизгнули. Біла сорочка Банбері натягнулася поверх штанів.
  
  'Поташ, сурма, магній ...
  
  Коли Банбері спробував знову закрити свою чашку, вона вистрибнула у нього з рук, більш рівномірно розподіливши вміст. Мей згорбився за кермом і з похмурою рішучістю поїхав далі.
  
  'Терміт, перекис барію. Дистанційна електронна детонація, зони спрямованого вибуху...
  
  'Містер Бі!' нарешті вибухнув Банбері, перш ніж взяти себе в руки. 'Будь ласка, просто ... залишайтеся за бар'єрами, коли ми доберемося туди. Будь ласка, не йдіть куди-небудь.
  
  'Чому він розмовляє зі мною, як з дитиною?' Брайант запитав свого партнера.
  
  'Артур, я згодна, що вибухові речовини - захоплююча тема, але давай спочатку подивимося, з чим ми маємо справу. Мей вивела машину на відкриту ділянку головної дороги.
  
  Коли підрозділ підняло загородження на тротуарі, по асфальту попливла серпанок, схожа на гарматну стрілянину з далекого поля бою. Пара пожежних машин перекрила дорогу, що веде на схід, їх шланги перекручувалися і шипіли під тиском. Поліція і бригада швидкої медичної допомоги працювали методично; тишу порушував лише тріск навушників.
  
  "Боже милостивий, я навіть будівлі не бачу", - сказав Брайант, визираючи назовні. 'Що він накоїв?'
  
  Тьмяне оранжеве свічення пробивалося крізь дим, що піднімається від Архангела. Блакитні фари поліцейських машин висвітлювали перший поверх. Мей вибрався з машини і підійшов до когось, кого дізнався.
  
  Старший офіцер пожежної охорони Блейз Картер виглядала підтягнутою в огнезащитном пальто, яке вона прихопила зі станції. Її сплутане каштанове волосся були зібрані в сітку, щоб можна було затягнути ремінець дихального апарату. Вона опустила маску і відразу відштовхнула Мей тому.
  
  'Ми прийняли терміновий виклик і прибули сюди першими. Дзвони задзвонили в чотири нуль сім ранку. Ти не можеш залишатися так близько, Джон. Ми поки не знаємо, що відбувається з зовнішніми стінами.
  
  Мей підняла очі, але все було приховано димом. 'Я думала, після Гренфелла кодекси стали більш строгими.
  
  'Теоретично. Будинок обладнано системою оповіщення, але, чи знаєте. Вона потерла вказівний і великий пальці. 'Завжди виграє найдешевша система сигналізації. Цей відомий тим, що у нього коротке замикання. У нього пластикові корпусу, які прогинаються та розривають контакти акумулятора. '
  
  Мей витягнув шию, щоб подивитися. Він не помітив ніякого полум'я. Якщо не вважати димової завіси, будівля здавалося неушкодженим. 'Наскільки це серйозно?
  
  'Це досить локалізовано. Вогонь - це тигр; через деякий час ти починаєш відчувати, куди він рушить далі. Це нікуди не приведе. Внутрішні протипожежні двері запобігають протяг.'
  
  "Ти вже знаєш, що сталося?
  
  Картер витягла руки, щоб утримати нападника за лінією фронту. 'Буде потрібно час, щоб отримати чіткі відповіді,' кинула вона через плече. 'Консьєрж каже, що стіни недоторкані, але нам потрібно перевірити, чи немає несправностей з електрикою, тому бар'єри залишаються на місці. Газ не підключений, все електричне, так що очевидної причини немає. Це було місцеве загоряння, яке не поширилося. Схоже, що пожежа почалася у вітальні, що підозріло.'
  
  'Чому?'
  
  'Там не було нічого, що могло б викликати пожежу. Кухня незаймана. Мешканці у цей час вдома, але багато квартири порожні, так що евакуювати майже нікого'.
  
  'Ви знайшли мешканця? - запитав я.
  
  'Боюся, що так. Бригада швидкої допомоги вже прийняла її. Інших постраждалих немає.
  
  'Почекай, це було через вдихання диму? Вона мертва?
  
  'Я спробую з'ясувати для вас. 'Вона підняла руку і прислухалася до навушників. 'Вибачте, мене чекають нагорі. Нам потрібно переконатися, що все на місці. Вона повернулася, знову підключаючи шолом. 'Побудь тут кілька хвилин.
  
  Пелена диму розсіялася, відкривши глянсову фотографію жінки в кремовому атласному вечірній сукні, стоїть, спершись на скляний балкон над містом. В її відретушованому світі все було як бездоганно.
  
  Мей пошукав свого напарника і виявив його з Банбері, які шукали підпалини на зовнішніх стінах будівлі. 'В квартирах по обидві сторони немає навіть пошкоджень від диму. Як він міг бути упевнений, що виконав свою роботу?'
  
  "Що ти маєш на увазі? - Запитала Мей.
  
  'Підпал - це акт гніву", - сказав Брайант. 'Він повернувся нагору, знайшов спосіб проникнути всередину і вбив її. Чому? Тому що вона не сказала йому того, що він хотів знати? Або він просто настільки поглинений зараз, що всі, на кого він націлився, повинні померти? Він явно підпалив це місце.'
  
  'У нас поки що немає таких даних.
  
  'Мені не потрібні дані, тільки мої інстинкти.
  
  Вони чекали, але після двадцяти хвилин бездіяльності Брайант втратив терпіння. "Що відбувається? - запитав він. 'Ми можемо піднятися нагору?
  
  'Я знаю, що це, ймовірно, волає до ваших пиромантическим почуттів, містер Б., - сказав Банбері, - але пожежі - це не по вашій частині. Нехай якийсь час за них відповідає хто-небудь інший.
  
  Вони поговорили з молодим офіцером, який всю ніч чергував біля входу у фойє. 'Ніхто не входив", - сказав він. 'Я дивився на квартиру, і раптом вона зникла за хмарою диму'.
  
  'Ніякого вибуху? - Запитав Брайант.
  
  'Ничегоособенного.
  
  'Ви не намагалися піднятися туди?
  
  'Ні, я сам викликав його.
  
  'В пожежну службу зателефонували тільки сім хвилин п'ятого. Чому вам знадобилося так багато часу?
  
  Констебль зайняв оборонну позицію. 'Я не знав, що відбувається. Я намагався знайти кого-небудь, хто міг би допомогти. Я був захоплений зненацька.
  
  'Недостатньо хороший. Тебе ніщо не повинно дивувати.
  
  Імла розсіялася, як після феєрверку. Ще через десять хвилин з'явився Блейз Картер і попрямував до них.
  
  'Що в тебе є?' запитала Мей.
  
  'Як ми і думали, локалізований опік'. Вона зняла шолом і апаратуру. 'Безумовно підпал, в квартирі зберігалося щось низкотехнологичное, засоби для чищення ванни, лак для волосся, рослинне масло, все, що містить спирт. Це буде легко довести, як тільки ми розберемося з викидами. Пожежі вирують набагато швидше, ніж раніше, тому що квартири, подібні цим, побудовані з відкритим плануванням.'
  
  'У вас є точний час, коли це сталося? - Запитав Брайант.
  
  Вона повернулася до нього. 'Сусіди кажуть, було чотири години ранку'
  
  'Значить, велика частина квартири ціла? Є ще якісь зачіпки?
  
  'Була одна дивна річ. У ванній пастка для ворсу з сушарки була знята і лежала на тумбочці. Ворс легко запалюється'.
  
  'Хто-небудь бачив тіло? - запитав я.
  
  Керівник групи запхав її в мішок. Вона померла до того, як почалася пожежа.
  
  'Тому що у неї було проколото горло. Брайант сердито потер чоло. 'Хто-небудь ще знає про це?
  
  'Я так думаю'.
  
  'Переконайся, що вони цього не зроблять. Я не хочу, щоб це стало відомо кому б то не було. Якщо це станеться, я буду знати, звідки це взялося.
  
  Блейз збиралася сказати щось, про що вона, можливо, пізніше пошкодувала б, але передумала. 'Добре. Я повинна закінчити тут. Я поговорю з командою. - Вона повернулася до Мею і ляснула його по руці рукавичкою. 'Не забувай, що в суботу у нас побачення.
  
  Мей завмерла. 'Рис. Не думаю, що зможу прийти. Давай я тобі подзвоню.
  
  Почуття сорому охопило його, коли він дивився, як вона повертається до своїх колег по роботі.
  
  Більше нічого не можна було зробити по крайней мере в протягом пари годин, тому вони втрьох попрямували назад у відділення. У "Архангела" було розбито єдине вікно. Дороги все ще були мокрими і порожніми; циркадний двигун міста ще не запрацював знову.
  
  'Якщо це вийде назовні, доведеться скликати прес-конференцію", - сказала Мей, повертаючи в бік Кінгс-Крос. "Пам'ятаєш, що відбулося в минулий раз? Колін викинув репортера "Дейлі Експрес" в сміттєве відро.'
  
  'Хто-небудь вже прийняв виклик про пожежу, але вони не будуть знати про тілі", - сказав Банбері. 'Нехай так і залишиться'.
  
  'Отже, він убив її, облив рослинним маслом і підпалив корпию', - сказав Брайант. 'Сказала вона йому щось або нічого, але він все одно вбив її. Тепер він за межею розумного'.
  
  Мей висадив CSM біля будівлі, потім об'їхав квартал, щоб відвезти свого напарника додому на Харрісон-стріт. Він під'їхав до воріт Альбіон-Хауса і, відкривши дверцята машини для Брайанта, витягнув його назовні. 'Іди і трохи поспи, - проінструктував він. 'У тебе втомлений вигляд.
  
  На щастя, Брайант ще не досяг того розумового віку, коли будь-який вихід або відбування перетворюється у тривалий ритуал обшукування кишень і пошуку втрачених речей. Через кілька миттєвостей він був біля воріт з ключем у руці, хоча косе вираз його обличчя змусило Мей задуматися. 'У чому справа?' запитав він, зітхнувши.
  
  'Немає нічого, про що б ти мені не розповів, чи не так? Брайант виглядав незвично серйозним.
  
  Мей була спантеличена. 'Ні, звичайно, немає.
  
  'Бачте, у мене є досить багато деталей, але є пара дуже дивних заготовок.
  
  'Ні, я взагалі нічого не розумію.
  
  Брайант ще трохи зачекав, тримаючи ключ перед замком. 'Декого не вистачає, і це не вбивця. Але ви, звичайно, знаєте.
  
  Звідки мені знати, Артур? Як звичайно, я поняття не маю, про що ти говориш.
  
  Брайант сумно подивився на нього, потім відвернувся, щоб відкрити хвіртку.
  
  'Подивися, чи ти зможеш повернутися до десяти,' крикнула Мей, сідаючи в машину. 'Принаймні, ти трохи поспиш.
  
  Коли Мей поїхала, їх розмова почав турбувати його. Занадто втомлений, щоб їхати додому, він повернувся у відділення, щоб знайти диван і затички для вух.
  
  OceanofPDF.com
  27
  СЦЕНАРІЙ
  
  Нічна зміна поліцейського управління закінчилася о 6.00 ранку, і до цього часу Реймонд Ленд виглядав так, немов піддався впливу величезної сили тяжіння. Здавалося неможливим, що чиєсь обличчя могло так сильно і швидко обвиснути за одну ніч.
  
  Повернувшись додому від ветеринара, він прибрав корм Кріппо, кошик і лоток для сміття, потім сів на край дивана-ліжка, не в силах заснути, перш ніж здатися і повернутися у відділення реанімації. Дженіс відправила його на горище, де він влаштувався в старовинному кріслі. Після короткого неспокійного сну він прокинувся і попрямував вниз у вчорашній м'ятою одязі, де виявив операційний зал на облоговому положенні.
  
  З світанком надійшли перші дзвінки, і тепер обпікають лінії були тимчасово припинені. Хтось порушив довіру. Підрозділ не було готове публічно визнати, що ці випадки були пов'язані, але преса була рада здійснити стрибок і хотіла підтвердження.
  
  Брайант прийшла напрочуд свіжим. 'Лід' сказав він Лонгбрайт. 'Він звужує пори і загострює мислення.
  
  'Ти прикладаєш його до чола?
  
  'Немає в твоєму бренді. Хто повідомив пресі? Це був або хтось із бригади швидкої допомоги, або той молодий констебль. Неважливо, завдано шкоди. Чому у вас досі не введена процедура розслідування? Це останнє питання було адресовано Ренфилду. - Що ви робили всю ніч? - запитав я.
  
  'Це не могло бути закрита без вашого схвалення", - сказав Колін. "Ми не могли просити його зробити це'. Він кивнув на Раймонда Ленда.
  
  'У нас недостатньо персоналу, щоб впоратися з ситуацією", - скаржився Ленд, переходячи від столу до столу в намаганні бути корисним і всім заважати. 'Справа Августи Фрост зараз повинно мати пріоритет над іншими. Я не хочу визнавати, що вони пов'язані, поки у вас не буде абсолютних доказів. Вуличні напади - це одне, але тепер він вривається в будинку людей. Ми станемо причиною безсонних ночей по всьому місту. Він витріщився на надряпані повідомлення на білих дошках. 'Хто може знайти в цьому хоч якийсь сенс? Що я повинен сказати Леслі Фарадей, коли він подзвонить?'
  
  'Я б волів, щоб ти йому нічого не казав. Йди додому, Раймондо, ' сказав Брайант. "Прийми ванну.
  
  "Будь ласка, перестань вмовляти мене йти додому.
  
  'Я обіцяю, що ми складемо графік розслідування. Ми зателефонуємо вам, як тільки зберемо всі.
  
  'Щоб розібратися у всьому цьому, потрібно щось більше, ніж кілька скріпок,' похмуро сказав Ленд. 'Подивися, в якому стані ця кімната. Тут пахне, як в алжирській перукарні.
  
  'Це, мабуть, моє масло для волосся,' сказав Колін, похапцем збираючи папери.
  
  'Ми в усьому розберемося,' сказала Лонгбрайт. 'Як тільки...
  
  'Кріппен померла,' раптово голосно сказав Ленд, витягуючи промоклий хустку. 'Я повинен піти і забрати її. Ветеринарам довелося приспати її.
  
  О, ні. Це було від Світи, дуже тихим голосом.
  
  'Мені дуже шкода це чути", - сказав Брайант. 'Мені здалося, що вона погано виглядає. Я міг би організувати її кремацію'.
  
  'Я ніколи не довірю вам урну для кремації, особливо після того, що ви зробили з нашим останнім коронером,' сказав Ленд. 'Я подбаю про неї. За котячим мірками їй було лише тридцять шість.
  
  'У неї була хороша життя'. Брайант знайшов у кишені пончик і з'їв шматочок. 'Я міг би використовувати її для всіляких експериментів, але майже ніколи цього не робив". Він побачив нещасне вираз обличчя Лэнда і раптово відчув до нього жалість. Це було не те відчуття, яке він вітав. 'Будь ласка, Реймонд, іди і трохи відпочинь. Я пришлю кого-небудь за Кріппен. З вашого боку було дуже люб'язно зробити її останні дні такими спокійними. '
  
  'Подзвони мені, коли я тобі знадоблюся. 'Ленд з нещасним виглядом попрямував до дверей.
  
  'Це буде не скоро, - сказала Світу, коли він пішов.
  
  'Реймонд - твій бос,' нагадав їй Брайант. 'Він може здатися непотрібним і не в своїй тарілці, але ... Він спробував придумати, що сказати хорошого. '... ми завжди знаємо, на якому ми з ним становищі. У даний момент ви можете бачити кожну його думка з досконалою ясністю. Це як спостерігати за золотими рибками в акваріумі: пройти через маленький замок або через піратський скарб? Він як плацебо в медичному випробуванні, неефективне, але необхідне для отримання точного результату. 'Він повернувся до свого напарника. 'Дену дозволили увійти в квартиру Архангела?
  
  'Він тільки що прибув туди,' сказала Мей.
  
  'Він не знайде зброю.
  
  'Чому б і ні?
  
  'Тому що вбивця ще не закінчив з цим. Зараз він більш небезпечний, ніж коли починав. Брайант підняв одну з пластикових ручок. 'Їх виготовила компанія, яка проводить заходи для десятків клубів і барів. Ймовірно, їх відправляють тисячами. Вони не можуть бути єдиною сполучною ланкою'.
  
  'Люк Дікінсон Серпня Фрост ставлять багато в чому однакові галочки,' помітила Мей. - Обидва професіонали з пристойною зарплатою і в шикарних квартирах. Він страждав безсонням, відвідував повій і страждав від нападів депресії, вона відчувала стрес і брала антидепресант Паксил. У нас немає доказів того, що вони знали один одного, але у них є десятки загальних контактів.'
  
  'Що, здається, зближує нас, але насправді це не так". Брайант висипав залишки своїх кишенькових пончиків на чайну станцію. 'На цій дошці вже має бути кілька імен, що повторюються. Якби ми були скандинавським поліцейським шоу, я б ходив у пам'ятний джемпері і говорив вам негайно забрати те-то і те-то. Дженіс, невже у вас немає ні єдиної надійного зв'язку між Дикинсоном і Фростом?
  
  'Їх сотні, якщо врахувати Twitter, Instagram, LinkedIn, Facebook, Tinder і інші мережі'. Вона відсунула стілець і потягнулася. 'Я додав параметри географічної близькості, віку, типу роботи, груп з особливими інтересами і так далі, щоб зменшити область пошуку, але насправді це робить матрицю більш заплутаною, тому що немає факторів, загальних для всіх'.
  
  'Я можу показати вам, на що потрібно звернути увагу, - сказав Банбері, посуваючи стілець.
  
  Лонгбрайт кинула на нього дивний погляд. 'Від тебе тхне, як від багаття.
  
  'Ви отримали підтвердження щодо батька Дікінсона?' запитала Мей.
  
  'Я поговорила з сестрою. Лонгбрайт підійшла до однієї з дощок і намалювала посилання на своє ім'я. 'Вона каже, що, коли Люку було десять, їх батьки розлучилися. Вони з батьком прогулювалися по парку Баттерсі, повертаючись з ярмарку розваг, коли батько увійшов в Темзу, залишивши сина на тротуарі. Він втопився, Люк проходив терапію, і його сестру виховувала мати. Сестра впоралася з цим краще, але, звичайно, її там не було, коли це сталося.'
  
  'Хм. 'Брайант відламав шматочок пампуха. 'Цікаво.
  
  'Я знаю цей звук,' сказала Мей.
  
  'Проблиск ідеї. Я дуже сподіваюся, що помиляюся. Чотири напади за п'ять ночей, і всі в той час, коли люди найбільш вразливі. Брайант наполегливо постукав по дошці. 'Ізоляція, міська хвороба. У Великобританії вісім мільйонів одиноких сімей. В Японії жінки старше шістдесяти п'яти навмисно садять себе у в'язницю, щоб завести друзів. Почекай, далі все проясниться. Він не хоче щадити їх; він хоче, щоб в кінці вони відчули себе самотніми. Як йому вдалося повернутися в "Архангел" так, щоб чергова група його не помітила?'
  
  'Відеозапису з будівлі немає", - сказав Ден Банбері. 'Я повинен отримати дані з камер відеоспостереження з вулиці до полудня'.
  
  'Він буде готовий до цього", - сказав Брайант.
  
  Звідки ти знаєш? - запитав я.
  
  'Тому що він інтриган. Він спостерігав за ними. Можливо, у нього є спільник. Але він не професіонал; він робить помилки і піддається емоціям. Він не отримав того, чого хотів, і це зводить його з розуму. Так чого ж він домагається?'
  
  'Божевільні теж будують плани,' сказав Банбері. 'Ви коли-небудь бачили їх щоденники?
  
  Брайант сморщил ніс і пильно подивився на дошку. 'Знайдіть мені якісь спільні інтереси в цій групі. Я ніколи не користувався соціальними мережами, так що мені немає сенсу шукати. Насправді я не зовсім впевнений, що це таке.'
  
  'Ти ніколи не заходив на Facebook?' запитала Світу. 'Як тобі вдається підтримувати зв'язок з людьми?
  
  Брайант пронизав її одним зі своїх поглядів. 'Перш за все, юна леді, я не хочу підтримувати зв'язок з людьми. І якщо мені є що сказати, я йду до них. Ми замовляємо напої, я щось кажу, вони щось говорять, і я кажу щось неприємне у відповідь. Обговорення моральних і філософських проблем між двома або більш людьми відомо як платонічний діалог і не може бути миттєво монетизовано, переупаковано, продано або звернене проти учасників. Для цього не потрібно безпечний простір, тригерні попередження або краудфандінг.'
  
  'Краудфандинг,' сказала Мей.
  
  'Як скажеш,' сказав Брайант.
  
  Дженіс постукала фломастером по зубах. 'Містер Брайант прав. Можливо, є інший спосіб вистежити їх.
  
  'Про, так? Мей відклав планшет і прислухався.
  
  'Старомодний спосіб. Створіть профіль жертви з допомогою експерта. Один з ваших.
  
  'Думаю, ви маєте на увазі мою Картотеку позбавлених сану вчених, схиблених шарлатанів і повністю оплачуваних членів спільноти маніяків. Брайант показав пошарпану книгу в чорній шкірі, набиту кольоровими наклейками. 'Що ж, можливо, тут є хтось, хто може бути корисний. Можливо, мені вдасться умовити кого-небудь прийти на сніданок. Зазвичай їх можна розташувати до себе, пообіцявши чисті шкарпетки і гарячу їжу.'
  
  Брайант потягнувся до телефону і почав перевіряти адресну книгу.
  
  Хьюго Блейк сидів на лавці перед обнесли стіною садом Кенвуд-Хауса. Вілла графа Менсфілд в неокласичному стилі велично здіймалася на гребені пагорба між Хэмпстедом і Хайгейтом. Біля підніжжя трав'янистого схилу дощ покрив брижами темні озера і схилив дерева. У цій тінистій долині було так зелено і свіжо, що жахи, нарешті, можна було приборкати, хай і ненадовго. Сховавшись під чорним парасолькою, він слухав, як дощ тарабанить по оповитої плющем альтанці на клумби. Він перевірив свій телефон: 10.15 ранку.
  
  Він ніколи не сумнівався в собі, ні на секунду не відчував, що те, що він робить неправильно. Війна була заснована на концепції справедливості. Але він не міг дозволити собі здійснювати ще більше помилок.
  
  Він все ще патрулював периферію будівлі ArcAngel, намагаючись вирішити проблему доступу до Крижаної дівчині, коли побачив прибув фургон слюсаря. Припустивши, що це міг бути хто-то, що прийшов полагодити двері, яку він розбив, він підійшов ближче і почув ім'я, вимовлене по внутрішньому зв'язку. Це було схоже на шанс, занадто щасливий, щоб йому можна було довіряти.
  
  Увійшов Блейк, вибачившись перед слюсарем і пояснивши, що сталася помилка; його дружина забула, що він погодився розібратися з проблемою. Він вручив слюсареві готівкою суму, що перевищує його гонорар за виклик. Як тільки фургон від'їхав, він подзвонив Фросту по внутрішньому зв'язку і пояснив, що може повернутися і виконати роботу через кілька хвилин.
  
  В домі у нього був металевий столярний ящик, інструменти і замки. Він, звичайно, знав, як укріпити двері квартири Фроста, але це все одно було ризиковано. Йому не подобалися фактори, які знаходяться поза межами його контролю.
  
  Йому не варто було турбуватися. Коли Серпня Фрост відчинила двері, вона була прикута до свого телефону і ледь помітила його. Вона базікала і відправляла повідомлення весь час, поки він був там. Вона була такою нічого не підозрюючи, такий безцеремонної і неуважною, що йому майже стало шкода її. Він відчував, що людина, подвергший себе подібного ризику, повинен був би краще усвідомлювати цей факт. Вивчаючи її блідий потилицю і темні корені волосся, коли вона відвернулася, він майже передумав і залишив її в живих.
  
  Він розігрував кожен сценарій:
  
   1.Вона визнає свій злочин і упокорюється зі своєю долею.
  
   2.Вона заперечує свою причетність і запізніло усвідомлює свою провину.
  
   3.Вона наполягає, що до самого кінця поняття не має, про що він говорить.
  
  Він хотів, щоб вона повернулася і подивилася на нього. Йому потрібно було знайти страх, розуміння та згоду на її очах в цей момент, коли її життя підійшла до кінця.
  
  Але вона не обернулася. Поки вона приймала ванну і нервувала через телефонних повідомлень, він просто хотів убити її.
  
  Він пошукав затишне містечко і зупинив свій вибір на просторі під ліжком у кімнаті для гостей.
  
  Коли Серпня зрозуміла, що він затримається ненадовго, і нерішуче запропонувала приготувати йому чай, він відмовився, сказавши, що постарається не турбувати її. Як тільки замок був полагоджений, він показав їй лондонський засув, який додав сам, впевнений, що вона ніколи раніше його не бачила.
  
  'Вибач,' сказала вона на середині його пояснення, не відриваючись від телефону. - Мені потрібно в усьому розібратися, невеликий криза. Вона збила з нього ціну і, залишивши готівку на столику в передпокої, повернулася в ванну зі своїм телефоном.
  
  Він не очікував, що це буде так просто. Він відкрив і закрив вхідні двері, потім забрав свої речі в гостьовій шафа і ковзнув під ліжко. Тоді залишалося просто мовчки чекати призначеного часу. Його єдиним страхом було те, що він може заснути і захрапеть.
  
  Зрештою Серпня Фрост вибрала Третій варіант.
  
  Це створило проблему. Це позбавило його задоволення від помсти і посіяло свіжі насіння сумніву в його свідомості. Вона зізналася в одному: що ненадовго зустрічалася з іншими. Це означало, що або вони всі погодилися збрехати, або один з двох, що залишилися в живих, був ворогом.
  
  Він склав парасольку і відчув, як краплі дощу стікають по обличчю. Він чув, як вони падають в кронах дерев, віддалений шерех, від якого прояснилося в голові.
  
  З самого початку він не очікував, що переживе свої дії. Він уявляв, як його застрелять поліцейські снайпери або він просто направить троакар на себе. Це було до того, як він зустрів Спарроу. Припускаючи, що інші троє не брехали йому в момент смерті, залишалися тільки двоє, що давало їй і Рорі Кейну рівні шанси на винність. Але хто з них винен?
  
  Він почав вірити, що це, мабуть, Спарроу. Інакше навіщо б долю ускладнювати ситуацію, змушуючи його закохатися в неї?
  
  OceanofPDF.com
  28
  ЗА ЛАШТУНКАМИ
  
  Мей підвіз свого партнера до "Капаннине", останнім творінням старомодного італійському кафе в Кемден-Тауні, де були фіранки з нейлонової сітки заввишки в половину зросту, пластикові помідори на жовтих столах з пластику і так сильно пахло смаженим беконом, що відвідувачі несли з собою пам'ять про сніданок в стилі Пруста в своїх шарфах і светрах.
  
  Френкі Метьюз сидів біля вікна. Висока, ставна африканка з коротко остриженными рудим волоссям, величезними сережками-обручами і уважними, насмішкуватими очима макала жирну крихту в яєчню, її тарілка була перевантажена квасолею, сосисками, кров'яною ковбасою, грибами і нарізаним трикутними скибочками білим хлібом.
  
  'Боюся, застав мене за набивання шлунка,' вибачилася вона, висуваючи для нього стілець. 'Раніше тут тримали чайні ложечки на маленьких ланцюжках, ось такий грубий смак, але для цього кошти від серцебиття з нього нічого не вийде. Сьогодні мені потрібні вуглеводи.
  
  О, ви працюєте? ' запитав Брайант, кладучи капелюх на сусідній стілець.
  
  'Я ставлю п'єсу Пінтера в "Амбассадорах". У другому таймі мав бути практичний вечерю, але режисер скоротив його. Я намагався пронести пакет чіпсів на постановку, але вона сказала, що Пінтер ніколи б не став пропагувати використання картопляних закусок у своїх п'єсах. Замість цього я змушений пити нескінченні чашки чаю. Це вбивство для сечового міхура.'
  
  'Але п'єса хороша? Брайант махнув офіціантці.
  
  'Поняття не маю. Френкі намазала тост на квасолю. 'Очевидно, це естетично стилізоване твір, створений у моральному вакуумі буржуазії. Не те щоб ви дізналися це по знімальному майданчику. Два стільці для колл-центру, врятований буфет і газовий камін. Я думаю, що якщо ви платите вісімдесят фунтів за квиток, вам хочеться трохи блиску. Люди продовжують запитувати мене, про що це. Я кажу їм, що це займе близько двох годин, і ви могли б витратити один з них, якби закрили всі проміжки. Режисер каже, що вона хоче, щоб театр був повний сексуального напруги і підсвідомих эдиповых бажань.'
  
  'І так це?
  
  'Ні, там повно пенсіонерів. Ти знаєш, 'вона вказала на нього фішкою' – що в пабі по сусідству з театром виступають молоді азіатські слем-поети, які говорять щось актуальне про сучасному світі, поки ми кожен вечір тягаємо труп Пінтера по сцені? Пробач, Артур, мене просили не просторікувати, але ти завжди був чуйним. 'Вона на мить замовкла, щоб перевести подих і ковтнути, з подивом спостерігаючи за ним. 'Я думаю, ви вистежили мене з якоюсь метою.
  
  'Мені потрібна порада по справі про вбивство. Але, будь ласка, спочатку розберися з цим. Я можу почекати. Він зробив замовлення, поки Френкі розправлялася зі своїм сніданком. Йому здавалося, що він знав її цілу вічність. Всякий раз, коли вони стикалися один з одним, актор мчав у студію або театр, або викладати драматургію, або грати співаючого чайника ("Красуня і чудовисько", "Домініон", "Тоттенхем Корт роуд"), Фею-хрещену ("Попелюшка", "Імперія Хакні"), або, коли часи були трохи складніше, покупницю овочів ("Истендерс").
  
  'Хіба це не трохи дивно - просити поради у актора театру драми з приводу вбивства?' запитала Френкі.
  
  'Я шукаю людей з потрібним досвідом, а ти трохи розбираєшся в мотивації'. Брайант стягнув чіпс, намазаний кетчупом. 'Ви коли-небудь грали співучасника, жертву або свідка вбивства?
  
  Френкі задумливо жував. 'Я віддаю перевагу грати вижили. Леді Макбет, Мати Кураж, Гонерилью, Машу в "Трьох сестрах", Гедду Габлер. У чоловіків бувають спалахи насильства, але жінки можуть витримати їх жорстокість. Хіба не Ханна Арендт говорила про "банальності зла"? Я не впевнений, що багато людей насправді злі. Ми завжди говоримо про те, що Гітлер був божевільним, але він діяв зі знанням справи і з ентузіазмом. Поєднання сліпих намірів, низького інтелекту і спраги влади. Можливо, саме тому на сцені не вистачає сильних жіночих ролей. У нас ніколи не було влади.'
  
  'У вас була Маргарет Тетчер. Брайант сидів, вчепившись руками в край пластикового столу, як струбцинами, в очікуванні чаю. 'Ви думаєте, людина, якого я шукаю, міцний? Я не думав ні про якій жінці.'
  
  'Думаю, ви збираєтеся сказати мені, що це статистично малоймовірно, на що я відповіла, – вона нахилилася вперед і подивилася йому в очі, – може бути, це тому, що їм це сходить з рук.
  
  'Можливо, в цьому є сенс", - визнав Брайант. 'Актори - нічні створення, чи не так? Яке це - працювати ненормований час?'
  
  'Найгірше - це приїжджати у Вест-Енд у вечірню годину пік. Френкі запропонувала йому шматочок своєї сосиски. 'Цей режисер наполягає на тому, щоб залишати нам записки після шоу, тому ми завжди повертаємось додому пізно. Але ти швидко пристосовуєшся. Моя дружина змінила зміну, щоб ми могли провести трохи часу разом. Коли виступаєш на останніх кадрах, бачиш іншу команду. Люди дружелюбніше. Думаю, можна сказати, що вдень Лондон на увазі, а після півночі за лаштунками.' Вона перешкодила чай у гуртку. 'Ось коли починається справжня робота. Прибирання і ремонт, розбирання і розстановка речей. Ті величезні декорації, які вони будують на Лестер-сквер для кінопрем'єр, повинні бути знесені до двох годин ночі. Через деякий час ви познайомитеся з монтажниками. Іноді, коли я йду додому, мені здається, що Лондон демонтують, як ніби це всього лише одна велика театральна декорація, яку перебудували за одну ніч.'
  
  Брайанту було знайоме це почуття. Будучи безсонним дитиною в Іст-Енді, він спостерігав за пекарями, торговцями рибою, городниками, водіями і молочниками. 'Місто має оновитися і підготуватися до чергового денного поданням', - сказав він. 'Ви коли-небудь відчували себе вразливим, коли залишалися вночі на самоті?'
  
  Френкі наколола виделкою останній гриб, потім відсунула тарілку. "Я весь час оточена людьми, тому ходити по тихих вулицях - таке полегшення. Вони спустошуються в той момент, коли бари перестають працювати. Це не схоже на Південну Європу, де всі стоять і розмовляють до світанку. Англійцям потай не терпиться скоріше потрапити додому. Вони хочуть побути вдома. Я гуляю біля річки, збираюся з думками, підводжу підсумки. Вважаю, це схоже на твою професійну роботу. Чому ти запитуєш?'
  
  'Людей вбивають посеред ночі'.
  
  'Але ти не знаєш чому. Вона промокнула рот неабсорбірующей серветкою. 'Не завжди є причина.
  
  'Причина, звичайно, є, але мені ще належить знайти. Вони знайомі один з одним на штуковині. Ви знаєте, – він зобразив, що друкує, – соціальні мережі, але ми не можемо знайти ніяких конкретних зв'язків. Ніхто не заявив про себе, що наводить на думку, що вбивця діє самостійно і його ніхто не підозрює.
  
  'Тоді він отримує те, чого хоче чи що потребує. Більшість персонажів мотивовані задоволенням '.
  
  'Я поняття не маю, які у нього можуть бути потреби'. Брайант виглянув у вікно. 'Це не сексуальний імпульс і, наскільки я можу судити, не заради грошової вигоди. Його мотиви приховані від нас.'
  
  "Отже, це помста, трохи в дусі якобінців, в дусі "Білого диявола" Вебстера, але з родзинкою'.
  
  "Що ви маєте на увазі?
  
  "Одного разу я з'явилася в аматорській жіночій версії "Гамлета" в Шеффілді. Репліки Офелії були складені з промов Титані, бо вона помилково вивчила "Сон в літню ніч". Моя подруга, яка грає Клаудію, вибула з постановки після того, як сходи зламалася навпіл, пошкодивши їй ногу. Пізніше ми дізналися, що Розенкранция саботувала це, тому що їй набридло, що на її репліки наступають. Вона ніколи ні з ким не говорила про цю проблему; вона просто діяла. Я маю на увазі, що ваші жертви можуть гадки не мати, чому їх обрали.'
  
  'Атаки не випадкові, Френкі. Він досліджує і готується. Він контролює ситуацію, він добре розуміє на ходу, але затуманений емоціями. Про яку людину це вас наводить на думку?'
  
  'Я не знаю ... Хто-то, хто пошкоджений і бачить у своїх жертв ворогів. Якщо б я шукав мотивацію персонажа, я б вибрав сексуальну ревнощі, егоцентризм, ізоляцію, гнів. Класичний месник. Хіба у вас немає профайлера, який розробляє для вас подібні речі?'
  
  'У Європі та Америці, тут не так багато. Брайант допив чай і піднявся. 'Сподіваюся, п'єса буде хорошою. Зламай ногу.
  
  'Ти маєш на увазі зламати ногу. Я б вважав за краще розірвати свій контракт.
  
  'Скажи спасибі, що ти працюєш. Я працюю.
  
  'Я ні на мить не забуваю про це, люба. Ти знаєш, скільки хороших ролей є для зрілих чорношкірих жінок, які не вміють співати?" Вона підняла великий і вказівний пальці, ставлячи нуль. "Якщо ситуація стане по-справжньому відчайдушною, я спробую себе в Мишоловці'.
  
  'Я думаю, тобі це дуже швидко набридне.
  
  'І наполовину не так нудно, як глядачам. Вона відмахнулася від нього. 'Подзвони мені, якщо тобі знадобляться ще які-небудь поради, дорогий.
  
  OceanofPDF.com
  29
  ПРИЙОМ
  
  Іншим учням в його школі не знадобилося багато часу, щоб зрозуміти, що прізвище Вінсента Дилларда складається з однієї літери від образи, і вони безжально застосовували це. Отже, Вінсент не просунувся далі незрілості. Його тонка шкіра була перешкодою в більшості кар'єр, але в журналістиці це виявилося катастрофою. Після того як він відштовхнув редакторів більшості національних газет, він виявив, що працює на Джанет Ремсі, редактора Hard News, очолювала відділ, який вона охрестила "Бюро вбивств", розділ субжурналистики, багатий натяками і ганьбить ім'я, який замінив емпіричні дані лютими думками.
  
  Сфера діяльності Дилларда вимагала від нього вираження обурення і відрази до того, що відбувалося в світі, але він виявив, що англійців важко вивести з себе. О, вони скаржилися і шуршало газетами перед каміном, виплескували своє роздратування на трояндах або говорили що-небудь саркастичне в Твіттері, але вони рідко виходили на вулиці і ніколи не думали про штурм палаців влади.
  
  На веб-сайті Hard News працювало три відданих справі репортера-розслідувача, але Діллард не зміг здобути їх розташування, тому працював позаштатно і поодинці. Він не був приємною людиною. Коли він намагався здаватися зацікавленим, то ставав настирливим, а коли включав чарівність, ставав страшним, як павук. Сьогодні він шукав розв'язку в історії про вбивцю в 4.00 ранку, і логічніше всього почати з Уайтчепела. Магазин сарі сім'ї Чима представляв собою величезну печеру з смарагдових, шафрановых, рубінових і бірюзових матеріалів, велика частина яких була усипана блискітками і блискучою парчею.
  
  Репортер привітав себе з тим, що згадав про цьому магазині, хоча він був не першим, хто опинився на місці події; берлінська знімальна група вже побувала там і була відправлена збирати речі. Діллард виділявся, як білий чоловік у магазині сарі. Він вирішив проявити нахабство, коли дівчина підійшла до нього, але знав, що як тільки він відкриє рот, на нього дивляться з підозрою. Старе арго Іст-Енду придбало новий гострий відтінок, оскільки ввібрала в себе сленг інших культур, перетворившись в суміш кокни, бангладешу та вест-Індії, в той час як він звучав так, наче був родом не з тієї частини Ессекса, якої він був.
  
  'Я можу вам чим-небудь допомогти?' запитала дівчина.
  
  "Я тут не для того, щоб купувати, міс, - відповів він. 'Ви, має бути, малятко Джані, так? Я хотів би знати, чи не могли б ви розповісти мені що-небудь про смерть Дхрува Чимы'.
  
  Посмішка Джені Чимы згасла. 'Ні в якому разі. Я покличу свою матір...
  
  Вона обернулася, щоб піти, але він схопив її за руку. 'Я намагаюся вчинити правильно, кохана. Я подумав, що буде тільки справедливо дати тобі шанс висловити свою точку зору на цю історію ...
  
  Вона вивільнилася і пішла геть. 'Тут немає сторін, немає історії, а тепер забирайся, поки я не послав за своїми братами'.
  
  Він підстрибом побіг за нею. - О, так ти і є одна з дочок. Що робив твій брат у своєму таксі, роз'їжджаючи по окрузі так пізно вночі? Він замишляв щось лихе не так?'
  
  'Ти повинен піти прямо зараз.
  
  'Я йду, я йду'. Діллард затнувся, дограючи свою репліку. "Я просто подумав, якщо він хотів перепихнуться, чому б йому не скористатися додатком начебто Tinder або Grindr замість того, щоб йти в ліс, вийшовши з таксі —'
  
  'Це не твоя справа.
  
  'В інтересах суспільства знати, чи можна довіряти водіям таксі. І якщо він залишив своє таксі, щоб піти повеселитися в темряві ...
  
  'Це було не його таксі!' роздратовано вигукнула вона.
  
  'Значить, вона належала його братові.
  
  Рот Джені швидко закрився. Вони обидва відразу зрозуміли, що вона зробила.
  
  'Я повинен залишити вас сумувати,' сказав Діллард, задкуючи. 'Вибачте, що втрутився в ваш час і особисте життя.
  
  Вийшовши на вулицю, він зайшов у провулок з заднього боку будівлі і подивився на перший поверх. Там жила сім'я, два брати і сестра. Нова кухня, дорого обладнана. Він виліз на стійку забору і виглянув у сад за будинком, де була викинута телевізійна коробка. Масивний екран, дуже високого класу.
  
  Діллард обдумав це.
  
  Поліція повинна була знати, що Дхрув взяв машину свого брата. Можливо, вони не оприлюднили цю інформацію на прохання сім'ї. Дбайливо з їх боку, чинити перешкоди пресі.
  
  На вулиці не було ніяких ознак автомобіля. За магазинами розташовувався ряд гаражів, але всі їхні двері були замкнені.
  
  Дхруву Чиме знадобилося таксі, щоб дістатися до місця зустрічі з вбивцею, але, очевидно, він не міг повернутися на ньому назад, так що, мабуть, воно було залишено там і конфісковано. Діллард вловив деякі розмови про контакти брата. Це стало схожим на бандитський бізнес. Чим більше він думав про це, тим більш очевидним це здавалося. Тут було багато безробітних молодих індійців, і хто знав, чим вони займалися під покровом темряви? Джагана Чиму захищали його товариші.
  
  Минулого місяця у цьому районі було вироблено кілька арештів. Він провів кілька обшуків по своєму телефону. Не наркотики або дівчини – у них був сімейний бізнес, навіщо ризикувати? Щось більш віддалене, незаконне, але непрямий. Безпечний спосіб непомітного заробляння грошей. Останнім часом відмивання грошей стало більш прихованим, оскільки уряд був змушений добиватися більш чіткої звітності. Дещо ще.
  
  Один результат пошуку привернув його увагу. Награбовані єгипетські артефакти, перевірка в лондонському Іст-Енді, поточні розслідування. Тільки чутки, поки ніяких арештів. Чому ніхто SCD цього не помітив?
  
  Не знадобилося б багато часу, щоб з'ясувати, де тусувався Джаган Чіма. Діллард вирішив, що це гарне місце для початку.
  
  Спарроу Мартін взяла вихідний не тому, що планувала щось особливе, а тому, що їй потрібен був час подумати. Тепер вона відкрила свій новий блокнот з летючими мишами і дістала ручку. Можливо, зараз вона вже не так сильно цікавилася летючими мишами, але вони як і раніше були її улюбленим ссавцям.
  
  Сидячи в кімнаті, яку вона жартома назвала студією, тому що це була єдина кімната з достатнім освітленням, вона намагалася зрозуміти, що відбувається. Та безглузда зустріч в кафе Young Vic, Рорі, відмовляється приймати що-небудь всерйоз, моторошне текстове повідомлення, отримане іншими, гнітюче почуття, що це відбувається через те, що вони зробили. Смерті людей, які знали один одного. Яка була ймовірність того, що це станеться?
  
  Вгорі сторінки вона написала 'Дхрув Чима'. Все почалося з нього і безглуздою фігури в масці, яку вона мигцем бачила, що переслідує його по лісі. Хто знав, з-за чого вони посварилися? Чоловіки билися.
  
  Далі вона написала 'Люк Дікінсон'. Повинно бути, на нього напав той же чоловік, або, можливо, банда. Якимось чином їм вдалося його втопити. Преса не повідомляла ніяких додаткових подробиць про ці смерті, і ніяких подальших репортажів не було.
  
  Вона зателефонувала Огасті і почекала три гудка, перш ніж перервати розмову. Вона не могла продовжувати приставати до неї. Вона знала, що саме очевидне і логічне, що можна зробити, - це звернутися в поліцію. Але що вона могла сказати їм такого, чого вони ще не знали? Вона не бачила обличчя людини в лісі, не могла дати корисного опису. Думка про те, що її можуть привернути до себе увагу, лякала її. Що, якщо вона помилялася і абсолютно невірно витлумачила те, що побачила?
  
  Телефонний дзвінок змусив її підстрибнути. Це була Памела з "Леді ночі". 'Привіт, Спарроу? Я так рада, що зустріла тебе. Сподіваюся, твій переляк у минулі вихідні не завадив тобі допомогти нам з коробками для біт сьогодні ввечері? Ми страшенно відстаємо від графіка.'
  
  'Насправді я подумував про те, щоб дати йому відпочити деякий час", - сказав Спарроу.
  
  'На цей раз ми не будемо возитися з битою Брандта. Вона прекрасно виживе і без нас. Ми повернемося в наше звичайне час, в сутінках, зустрінемося у верхніх воріт Кенвуд-парку. Нам дійсно не завадила б ваша допомога.
  
  Вона здалася, як і передбачала. 'Добре, на цей раз я піду з тобою.
  
  'Дуже добре. Поки я не забув, дехто дзвонив мені вчора вранці і ставив питання про тебе.
  
  'Якого роду питання? - запитав я.
  
  'Чесно кажучи, я його толком не розчув. Над головою пролетів вертоліт, видаючи жахливий шум. Він хотів знати, де ти працюєш. Я сказав йому, що не можу дати твій номер, і він повісив трубку.
  
  Спарроу повісила трубку і оглянула кімнату, задаючись питанням, наскільки надійні вікна. Решітки зробили б це місце схожим на в'язницю, але вона, принаймні, відчувала б себе в більшій безпеці. Правда, ненадовго; домовладелица жила в Бельгії, і керуючий агент все ще не домовився про те, щоб полагодили бачок протікає в її туалеті.
  
  Їй потрібно було залишатися напоготові, поки поліція не зловить цієї людини. Їй потрібно було багато чого зробити. Сторінка, на якій вона планувала намітити розслідування, перетворилася в список з відмітками, який починався з 'Купити нову пухову ковдру" і закінчувався "Переїхати в Гастінгс'. Полуденний світ був таким слабким, що їй довелося включити настільну лампу. Кімната була сповнена кажанів: пухнастих, приємних, гумових. Ніколи нікому не кажи, що тобі подобається, тому що вони будуть купувати тобі це вічно, похмуро подумала вона.
  
  Щось металеве загриміло за задніми дверима. Відсунувши стілець, вона перетнула кімнату і прислухалася. Все, що вона могла бачити крізь скляні панелі з плямами, були цегляні стіни і обриси сміттєвого бака.
  
  Вона знала, що найдурніше, що можна було зробити, - це піти і подивитися, але був денне світло, і вона не збиралася ставати полонянкою у власній квартирі. Її рука на мить зависла над ручкою, перш ніж вона вирішила, що поводиться абсурдно, і потягнула двері назад. Зі сміттєвого відра плавно виплив чорний предмет – у сусідського кота в роті було щось огидне.
  
  Вона повернулася до блокноту і зняла ковпачок з ручки.
  
  До тієї поїздки на таксі вони були незнайомцями. Могли Люк і водій зустрічатися десь раніше, а потім прикидатися незнайомими в таксі? Якби вони це зробили, це означало б, що б не сталося, це торкалося тільки їх самих, і вона, Серпня і Рорі були в безпеці.
  
  Чим більше вона думала про це, тим далі віддалялася від будь-якої можливості розкрити правду. Люк і Чима зустрічалися в минулому, так що їх спільна поїздка була або запланованої, або просто випадковим і незграбним збігом. Вона спробувала створити сценарій з піктограмами. Неврівноважений Люк замовив таксі для Чимы і вбив його, перш ніж покінчити з собою. Але на жінку по сусідству з Августою теж напали.
  
  Все це не мало ніякого сенсу. Вона з огидою відкинула ручку, налила собі пива і відкинулася на спинку стільця, прислухаючись до шуму дощу.
  
  Зовні почувся новий шум, ніби консервна банка повільно перекидався на бік. Самий звичайний звук в світі, і все ж від нього у неї мурашки побігли по лопатках. Це безглуздо, подумала вона, піти в поліцію і розповісти їм, що ти бачила суботньої ночі. Можливо, ти утаиваешь докази.
  
  Більше ніяких виправдань. Вона встала, дістала з шафи плащ, загорнулася в шарф і перевірила свій телефон. В Сноу-Хіллі, між ринком і Смітфілд Олд-Бейлі, всього в декількох хвилинах ходьби від її квартири, все ще працював поліцейську ділянку.
  
  На пагорбі проходив лондонський акведук, і поруч з церквою Гробу Господнього зберігся мармуровий питний фонтанчик. У дні громадських свят по каналу текло червоне і біле вино. На жаль, більше немає.
  
  Поліцейський ділянку розташовувався у збереженому модерністському будівлі з портлендського каменю з центральної колоною і високими эркерными вікнами з средниками. Він був побудований на місці знаменитої заїжджий таверни "Голова сарацина", знесеного в 1868 році. Тільки синя емалева табличка над дверним прорізом видавала нинішнє призначення будівлі.
  
  У відділку не було відвідувачів. Спарроу підійшла до чергового сержанта і попросила дозволу поговорити з офіцером, але думка про офіційному допиті почала підривати її рішучість.
  
  Сержант підштовхнув до неї аркуш машинописній папери. 'Просто вкажіть суть запиту", - попросив він.
  
  Вона вагалася. Написати 'Я бачила вбивцю' означало б помістити кішку серед голубів. Вона зупинилася на 'можливе свідка серйозного злочину' і повернула листок.
  
  Довгоногий, круглоголовий офіцер, який широкими кроками перетнув кімнату очікування три хвилини потому, змусив її відчути себе тільки гірше. Даррен Лінк був суперінтендантом Управління по боротьбі з тяжкими злочинами Лондонського сіті, але він все робив по-своєму, і дівчина, що сиділа на самоті з сумочкою "бэтгерл" на колінах з ямочками, виглядала так, немов потребував його допомоги. Лінк був фанатиком, який вірив у необхідність прибирання кварталів, вулиця за вулицею, і робив це з євангельським завзяттям. Незабаром після того, як він закінчив поліцейський коледж Хендона, наркоман, який тримав у руках зламаний стовп огорожі, поранив його в око. Його лівий зіниця перетворився в два полудиска, які ловили світ окремо, надаючи йому страшний вигляд робота. Лінк вірив в покарання до реабілітації, але все ж він не був черствим до тим, хто потрапив у біду, поки вони виявляли каяття.
  
  Він відвів Спарроу Мартін в кімнату для допитів і вислухав, поки вона пояснювала, як опинилася на Хемпстед-Хіт посеред ночі. Вона описала те, що там побачила, і коли, затинаючись, замовкла, він запитав її, з якого дива їй знадобилося так багато часу, щоб зізнатися. Стривожена його агресивною поведінкою, вона почала розповідати йому про інших.
  
  Даррен Лінк слухав уважно, але не з жалю. Поліцейському управлінню було піднесено справу на блюдечку, і йому чомусь не вдалося знайти цього свідка. Підрозділ "Індивідуаліст" було прокляттям його життя. Незважаючи на найвищий рівень страйків у місті, вони відмовилися дотримуватися рекомендацій уряду. Вони ігнорували протокол, спотворювали докази, втрачали свідків і зривали строки. Чим більше дівчина говорила, тим більше він засмучувався через невдачі пристрою. Тепер вона, здавалося, незв'язно говорила про Facebook і bats. Він обірвав її:
  
  "Не могли б ви підтвердити, що бачили жертву за кілька митей до смерті і що згодом ви не були допитані яким-небудь слідчим органом?
  
  Спарроу нервово заерзала на стільці. 'Я нікому не розповідала про те, що бачила, тому що насправді я не збирала всі разом до тих пір, поки пізніше...
  
  'Але ніхто не прийшов, щоб взяти у вас свідчення.
  
  'Ні, вони цього не робили, але...
  
  'Це все, що мені потрібно. Це займе не більше кількох хвилин. Будь ласка, лишись тут, поки я зроблю необхідні приготування. Йому доведеться ретельно зібрати валізу і переконатися, що він водонепроникний. Але він отримає їх. Він встав з-за столу і залишив її одну.
  
  Спарроу почав шкодувати, що приїхав в Сноу-Хілл.
  
  Їй завжди було важко заводити друзів, але досі це її ніколи не турбувало. Вона зателефонувала Огасті, але там ніхто не відповідав, тому вона зателефонувала Хьюго Блейку і запитала, чи може вона зустрітися з ним через годину.
  
  Блейк чекав її в "Чорному ченця", на березі річки біля мосту Блэкфрайарз. Це був паб декоративно-прикладного мистецтва в тонах сепії, побудований на місці старого домініканського монастиря, в оточенні якого він здавався ще більш втраченим і недоречним. 'Я подзвонив в книжковий магазин, і мені сказали, що в тебе вихідний,' пояснив він, купуючи їй світлого еля і сідаючи на комічно низький табурет під фризом із зображенням ченців-процесій.
  
  'Я намагаюся розібратися в чомусь. Вона скинула пальто і озирнулась. 'В даний момент всі так дивно. Мій брат залишився зі мною, але він продовжує зникати разом з усіма грошима, які я залишаю. У нього завжди були проблеми зі зловживанням психоактивними речовинами, але останнім часом ситуація ускладнилася, і я дійсно не знаю, як з цим впоратися.'
  
  'Я подумав, може, ти більше не хочеш мене бачити. Він вивчав свої розкриті долоні.
  
  'Я б знайшов для тебе час. У будь-якому випадку, зараз час ланчу, а дівчині потрібно їсти. Вона простягла руку й торкнулася кінчиків його пальців. 'Я не дурна, ти ж знаєш. Я бачу, у тебе проблеми. Ти служив в армії, чи не так?'
  
  'Як ти дізнався? - запитав я.
  
  'Ти збираєшся сміятися наді мною.
  
  'Я не буду, я обіцяю.
  
  'По тому, як ти сидиш.
  
  Він не засміявся. "Що ви маєте на увазі?
  
  'З вигнутою спиною, щоб не сутулився. Мій батько завжди так робив. Обоє моїх батьків - колишні військові. Ми постійно переїжджали. Чим ти займався?
  
  'Я служив в медичному корпусі.
  
  'Ви були лікарем? - запитав я.
  
  'Немає. В основному я був в Афганістані, обробляв рани і обмивав тіла. Після того, як їх привезли, я повинен був підготувати їх до відправлення. Не можна ризикувати, залишаючи труп недоторканим у польоті. Вони повинні бути очищені від інфекції, злиті і знову наповнені інертним рідиною.'
  
  'Повинно бути, це було жахливо.
  
  'Я відремонтував їх, наскільки міг. Я надав їм мирний вигляд. Більшість з них призначалися для похорону в закритих трунах, тому що часто були травми голови, але ми постаралися привести їх у відповідний стан. Кінцівки можна ампутувати і замінити, але— ' Він замовк, здивовано глянувши на неї. 'Пробач, я звичайно не говорю про це. Я ніколи нічого не розповідав своєму синові.
  
  'Що сталося з його матір'ю?' запитала вона. 'Ти щось сказав раніше...
  
  'Вона кинула мене", - сказав він. 'Я не був дуже здивований. Давай поговоримо про тебе.
  
  'Я? Чесно кажучи, я трохи наляканий в даний момент. Я не можу ні з ким зв'язатися. Я думаю, з нею щось трапилося.
  
  Він подивився їй в очі. 'Розкажи мені.
  
  Вона розсміялася. 'Ні, ви подумаєте, що я божевільна.
  
  'Тоді скажи це сам, а я просто посиджу тут і послухаю.
  
  Сама того не бажаючи, вона розповіла Блейку всю історію, починаючи з суботнього вечора, коли вирушила на пошуки біти Брандта. Він мовчки слухав, застигнувши з непроникним обличчям, поки вона описувала його версію, яку він ледве впізнавав. Потім вона розповіла йому про ту ніч у жовтні минулого року, коли їхала в таксі разом з трьома іншими пасажирами, вдаючись в усі подробиці, які тільки могла згадати. Закінчивши, вона чекала, що він заговорить, але він просто дивився і нічого не говорив.
  
  'Ну,' сказала вона, чекаючи відповіді, що ти про це думаєш?
  
  OceanofPDF.com
  30
  КОНТАКТИ
  
  'Він мертвий? Світу зазирнула в кімнату детективів. Артур Брайант розтягнувся на дивані з закритими очима і широко відкритим ротом. 'Саме так він би і хотів піти,' прошепотіла вона.
  
  'Я думав, що це йому не потрібно спати", - сказав Колін. Він витяг перо подушки і поклав його Брайанта в рот. Воно ввійшло і не вийшло.
  
  - А що, якщо він дійсно мертвий?
  
  'Ми вже втратили Кріппена'. Вона взяла з його столу віялку для вечірки і подула йому у вухо. Нічого не сталося. "О Боже, він дійсно мертвий'.
  
  'Ні, його слуховий апарат на підвіконні, поруч з зубами.
  
  'Дуже статечний. Вона потрясла його, щоб розбудити.
  
  Брайант різко випростався. 'Jetez des pierres aux corbeaux!'
  
  "Що?"
  
  'Побийте ворон камінням. Мені снилося, що я француженка. Очевидно, це був кошмарний сон. Зачекайте. 'Він знову підключив усі прилади, необхідні для підтримки його в робочому стані, потім приділив парі всю свою увагу. Ефект був такий, наче хтось запустив руку в лялькою черевомовця і оживив її. Він озирнувся навколо і прицмокнув губами, оголивши зуби. 'У чому, мабуть, проблема?
  
  'Вас чекають в операційній,' сказав Колін, чухаючи щетину на обличчі. 'Ми зайшли в глухий кут.
  
  Брайант насилу піднявся на ноги. Іди подивися, не завалялося чи де-небудь чашка хорошого міцного чаю. Я прийду, як тільки знайду свою другу туфлю.
  
  Операційна виглядала так, наче на неї напали вовки. Стільці і столи були зрушені, складені і перероблені в імпровізовані зони відпочинку. Світу принесла спальний мішок. Порожні коробки з-під піци і гамбургерів були складені серед купи пальто, упакованих доказів, внутрішніх документів, свідчень, досьє, папок, лептопів і величезного шварцвальдского пирога, доставленого дивною молодою жінкою з Тауер селищах вежа, яка назвалася Амброзією і пояснила, що вона велика прихильниця PCU, а не сталкер або щось в цьому роді, але вона спекла для них прекрасний торт. Банбері провів тест і оголосив його безпечним для вживання, але до того часу Колін вже доїдав другий шматочок.
  
  'Це денна зміна, ви не повинні перебувати тут", - нагадав Брайант своїм співробітникам.
  
  'У нас занадто багато справ,' сказала Дженіс. 'При передачі справ може пропасти важлива доказ. Хтось повинен постійно перебувати в будівлі. Навіть двоє Дейвов на місці.
  
  Він перевірив кожен з них по черзі. 'Ти не можеш працювати цілодобово і очікувати, що будеш на піку своїх можливостей".
  
  'Твій бос вже кілька десятиліть не був на піку своєї кар'єри, і він завжди добре висипається ночами", - марно сказала Світу.
  
  Брайант ляснув у долоні. 'Давайте організуємося. Демократія працює набагато краще, коли всі роблять те, що я їм кажу. Колін, я більше не хочу, щоб ви розгулювали в своїх трусах. Те, що ти працюєш в цілодобову зміну, не означає, що ти можеш одягатися до сну вдень.'
  
  'Це спортивні штани", - обурено сказав Колін. 'Днями на вас була піжама під костюмом, містер Б., і ви залишаєте свої зуби без нагляду'.
  
  "Я нічого не можу знайти у цьому хаосі", - поскаржився Джон Мей, входячи в операційну, як головний герой, який пропустив репліку до другого акту. 'Як ви можете очікувати, що тут будуть виносити судження? Подивися на це місце – це підказка. Накладання зміни дійсно не працюють. Ми повинні переосмислити це, Артур. Це гірше, ніж коли ми були в облозі. Світу, ти не могла б прибрати все, з чим ми закінчили?
  
  Світу озирнулась з театральністю, якої навчилася від своїх босів. 'Вибачте, тут є собака? О ні, її немає. Я, мабуть, наступна за ницості. Я індіанець, і ми нічого не прояснюємо.'
  
  'Пробач, я не хотіла—' початку Мей.
  
  Світу підняла руку. 'Все гаразд, жартую, я цим займаюся.
  
  Нічна зміна негативно позначилася на всіх, крім Дженіс Лонгбрайт, яка звикла працювати в клубах хостесс до 4:00 ранку. У той час як всі інші виглядали дивними і змученими, вона сяяла. Вона повністю переодяглася в образ Доріс Дей і виглядала чудово в бузковому вовняному жакеті-болеро і брюках, більше схожа на старлетку 1960-х, проходить прослуховування для фільму про підчерев'я Сохо, ніж на офіцера поліції Північного Лондона, який готується розібратися з купою паперів, від яких червоніють очі.
  
  'Ти пам'ятаєш, до того, як у нас з'явилися ноутбуки, коли ми проводили наш час у спостереженнях і патрулюванні?' - сказав Ренфилд, читаючи її думки.
  
  'У нас був більш низький відсоток успіху'.
  
  'Так було веселіше'.
  
  'Ви тоді були черговим сержантом, чи не так? - запитав Колін, не піднімаючи очей.
  
  Ренфилд повернувся до нього обличчям. "Так, був. Ну і що з цього?
  
  'Нічого, приятель. Це просто– ну, ти розумієш, нормальна робота. Поки ми були там, на вулиці, ти повернувся в ділянку, реєструючи прислугу.
  
  Грізні брови Ренфилда опустилися. 'Це завадило мені отримати по голові, що трапиться з тобою через хвилину.
  
  'Гей, ви двоє, припиніть це,' попередила Мей.
  
  ' Почекайте. 'Лонгбрайт постукав олівцем по екрану. - Міжнародна експортна компанія "Сан-Радж Інтернешнл" пропонує експортно-імпортні рішення в самих різних асортименті продукції. Це сама безглузда фраза, яку я коли-небудь чув ... Керуючий директор Радж Ранганатан.'
  
  'Це ім'я спливало раніше,' сказав Колін. 'Я десь бачив його записаним.
  
  Лонгбрайт почала перебирати розрізнені сторінки на своєму столі. Вона показала заяву. 'Радж Ранганатан відправив кілька електронних листів Джагану Чиме. Його компанія перебувала під слідством Управління по боротьбі з серйозними шахрайствами. В останньому він каже, що справу закрито. Чи повинні ми привернути його? '
  
  'Немає", - сказала Мей. 'Ми зробимо це по-старому. Поїдь і подивися на нього на його рідній території'.
  
  'Хороша ідея", - сказав Брайант. 'Я збираюся спробувати інший старий спосіб. Якщо ви закінчили зі мною, я вирушаю поміркувати'. Він встав з-за столу, розім'яв ниючий спину і попрямував до виходу з операційної.
  
  'Не користуйся тієї, що внизу, вона заблокована,' крикнула Світу йому вслід.
  
  Повернувшись у святая святих свого кабінету, Брайант закрив двері і влаштувався за своїм громіздким столом. Йому потрібно було подумати без перешкод. Його природним інстинктом було вистежити групу контактів, які працювали виключно ночами. Він знав безліч медсестер, санітарів, доглядальниць і офіцерів, які навряд чи бачили денне світло, але прямо зараз йому потрібен був хтось менше ортодоксальний.
  
  Перегорнувши свою адресну книжку, він виділив кілька імен. Був професор англійської мови, яка страждає агорафобією, який проводив темні години, гуляючи по віртуальним вулицями з друзями, які страждають такою ж недугою, з допомогою онлайн-карти, яка дозволяла їм грати у футбол на доріжці Тауерського моста і ганяти на химерних транспортних засобах по Гайд-парку. Брайант зазначив, що поряд з своїм іменем він додав 'Нервовий зрив'.
  
  Він рушив далі. Станційні охоронці Рашид і Сандвіч проводили ночі, працюючи в лондонському метро, де не існувало добового розкладу. Стенлі Пербрик був прихильником теорії змови, який водив своїх помічників на нічні прогулянки по місту, намагаючись довести, що система потайних ходів пов'язує церкви зі штаб-квартирами сатаністів. Дівчина, відома лише як GPS, під кодовою назвою глава Спільноти Rough Sleepers' Community, проводила ночі в пошуках притулку для уразливих підлітків. Страждає безсонням доктор Гарольд Мастерс, колишній історик мистецтва в Британському музеї до того, як ефектно забруднив свій зошит, глибокої ночі зустрівся з колегами-вченими, щоб обговорити заумні теорії про статуетки з гробниць династії Тан. Жоден з них не зміг би тут сильно допомогти.
  
  Брайант вирішив, що йому найкраще підійде Стенхоуп Бофорт, архітектор, який регулярно здійснював нічні прогулянки по примарним вулицях міста, по прихованим провулках і маргінальним просторів Квадратної милі. Він зателефонував і домовився про зустріч з ним, потім заправив свій "Лоренцо Спітфайр" "Олд Уорриор" і провів подальший пошук колег Джагана Чимы, сподіваючись знайти якусь причину, по якій вони могли помилково напасти на його брата.
  
  Він все ще чекав, коли вертушка на екрані перестане обертатися, гадаючи, що ж він зробив не так на цей раз, коли подзвонив Джайлс Кершоу з результатами свого попереднього дослідження тіла Августи Фрост. Він підтвердив, що вона була вбита за допомогою троакара, а потім покропить сумішшю рідини для запальничок та олії.
  
  Брайант був засмучений і присоромлений. Що вона померла, що вони занадто далеко відстали від злочинця, що інші можуть постраждати. Розтин невдалих результатів розслідувань завжди говорить одне і те ж: 'недоліки в системі", 'прикрі помилки', "помилкові судження".
  
  Він присягнувся, що на цей раз все буде по-іншому.
  
  OceanofPDF.com
  31
  УАЙТЧЕПЕЛ
  
  Уривок з сценарію пішохідного гіда Артура Брайанта 'Своєрідний Лондон" (Уайтчепел, 2 години, без зброї)
  
  Здається, що Уайтчепел існує у багатьох вимірах.
  
  Колись тут жили багаті купці і члени Ост-Індської компанії, тепер тут розмістилися громади французьких, єврейських і бангладешських іммігрантів, які радо приймали всіх у своїх багатолюдних, смердючих закутках, і всі вони залишили свій відбиток. Я б хотів показати вам Дорсет-стріт, сумно відому 'гіршу вулицю Лондона', але зараз вона похована під тупиком бездоганно чистих офісів.
  
  Майже на два століття Уайтчепел став притулком жебраків і тих, хто на них полював, поки агент з нерухомості не помітив, що він знаходиться в декількох хвилинах ходьби від Лондонського сіті. Зараз забудовники гарячково зводять скляні вежі між осипалися цегляними терасами. Нові орендарі будуть дихати відфільтрованим повітрям в прохолодних сірих святилищах, у той час як під ними лопається червоний, блакитний і смарагдовий атлас галасливої магазинної життя.
  
  На одному з країв Уайтчепела перебував Петтикоут-лейн, хоча, як це не парадоксально для типового Лондона, такої вулиці не існувало. Колись вона називалася Ход-лейн, а тепер Міддлсекс-стріт. Він залишається таким же хаотичним і брудним, яким був завжди. Деякі кажуть, що він отримав свою назву із-за того, що торговці могли вкрасти вашу нижню спідницю на одному кінці ринку і продати її назад вам на іншому.
  
  Для тих, хто шукає сенсацій і сподівається відчути атмосферу вікторіанського зла, це будинок Зухвалого Джека. Для модних гостей в Уайтчепелі є коктейль-бари в підвалах і порожні білі галереї. Але для тих, хто там працює, це старий ринок, діючий у ветхих корпусах спотворених старих будинків, що стоять уздовж Коммершиал-роуд.
  
  Лонгбрайт взяла Ренфилда з собою в Уайтчепел, тому що він добре знав цей район. Поки вони йшли між ринковими прилавками, Джек гортав сторінки "Іст-Лондон Адвертайзер". 'Насправді, цим все сказано. Він підняв сторінку, щоб показати Лонгбрайт. 'Ваші гарячі теми сьогодні ввечері: вбивство в "Вормвуд Скрабз", кислотні атаки, скандал з корупцією в муніципальній раді, футбольний клуб "Вест Хем". Вибирай сам.'
  
  'Я пам'ятаю, як одного недільного ранку тато привів мене на Петтикоут-лейн', - сказала Дженіс. "У цьому кінці були кіоски, які торгують домашніми тваринами. Він пригостив мене сендвічем з солоною яловичиною, поки забирав свою "райську птицю". Він купив її після того, як весь день провів у пабі. Мама веліла йому повернути її.'
  
  'Чому?'
  
  'Це був голуб, вимазаний синьою фарбою.
  
  'Він отримав свої гроші назад?
  
  - Ні, він задихнувся, як та жінка в "Голдфингере". Магазин повинен бути десь тут.
  
  Фасад магазину Раджа Ранганатана займав перший поверх триповерхової будівлі з прогнилими підвіконнями і облупленою штукатуркою на стінах. Срібляста пластикова вивіска сповіщала про присутність міжнародної експортної компанії Sun-Raj, але займала місце поряд з peet's Anteeks. На неосвітленому першому поверсі пахло шавлією, маслом аргана і сандаловим деревом. Кожен кут був заставлений мідними вазами, незграбною глиняним посудом та килимами сумнівної достовірності.
  
  Вони увійшли і досягли середини викладено плиткою підлоги магазину, де почули люті крики. Ренфилд зловив погляд Лонгбрайт і побіг в задню частину магазину. Тут вони виявили трьох чоловіків, один з яких намагався напасти на другого, але його стримував третій. Лонгбрайт не побачила зброї, тільки стислі кулаки. Ренфилд був вище і ширше їх усіх. Тим не менш, розгнівані чоловіки прагнули компенсувати завдану шкоду, тому вона трималася подалі.
  
  'Ти повний профан, Джаган, як ти могла все зіпсувати?' - крикнув нападник.
  
  'Заспокойся, друже. - Ренфилд витягнув своє посвідчення, поклав широку долоню йому на груди і штовхнув його назад до чоловіка, що намагався утримати його. 'У чому справа? Ви Джаган Чіма, вірно?'
  
  'Хто хоче знати?' - запитав Чіма, пригладжуючи волосся і обсмикуючи куртку. Він був вдячний, що напад було зупинено, але ніхто не хотів зустрічатися з поліцією. 'Це Радж, а це Акім, його брат", - пояснив він. 'Радж напав на мене'.
  
  'Вас це не стосується", - крикнув Ранганатан, сердито вказуючи на офіцерів. 'Це просто бізнес".
  
  'Не мороч мені голову, синку,' попередив Ренфилд. - Це наша справа, якщо доводиться комусь збивати з ніг. Хто хоче почати першим?
  
  Всі троє одночасно почали підстрибувати і кричати.
  
  'Ти. 'Лонгбрайт вказала на Джегана. 'Чому він тобі загрожує?
  
  'Я не знаю,' сказав Джегань, дивлячись на свій розірваний рукав. 'Він божевільний.
  
  - Він знає. Інший брат вказав на Джегана. 'Він повинен був працювати в суботу, але, чорт візьми, не з'явився, не так.
  
  'Ви таксист, вірно?' запитала Лонгбрайт.
  
  'Так, і що? Джаган був більш важкою, менш майстерною версією свого брата, з косим, настороженим поглядом, який передбачав лукавство. Він не зміг утриматися, щоб не глянути на свій костюм в дзеркало над головою.
  
  Втрутився Радж. 'Він дозволив своєму дурному братикові взяти таксі в суботу, коли нам потрібно було повернути.
  
  'І що, тобі довелося його побити? - Запитав Ренфилд.
  
  'У нього був замовлений номер на ніч. Він нам винен. Так що тепер таксі...
  
  Яким взяв ініціативу в свої руки, відтіснивши Раджа. 'Нічого страшного, це наша проблема, добре? Ми можемо з цим розібратися.
  
  Але Джаган Чима хотів, щоб останнє слово залишилося за ним. 'Мій брат мертвий, чувак. Вияви хоч трохи поваги, чорт візьми.
  
  Брати Ранганатан вибухнули. Джаган відскочив назад і повернувся до поліцейським за допомогою. 'Вони забрали мою машину", - сказав він.
  
  'Ми знайшли "Тойоту" на Редінгтон-роуд в Хемпстеді, і криміналісти тільки що повернули її містеру Чиме, - сказала Лонгбрайт. - Так навіщо ви її забрали?'
  
  'Він працює на нас; вона не належить йому", - сказав Радж, люто дивлячись на Джагана.
  
  'Я дозволив Дхруву забрати його в суботу, добре?' Відповів Джаган. "Ти знаєш, що сталося. Гей, забий на свою роботу, чувак. Я потрібен моїм батькам в магазині. Я нічого тобі не поверну, бо ти у мене в боргу.'
  
  Ранганатанцы підняли своє обурене недовіру на абсолютно новий рівень. Ренфилд схопив Джагана за комір. 'Давай витягнемо тебе звідси, тоді їм не на кого буде кричати, гаразд?
  
  'Він належить нам,' сказав Радж, тикаючи пальцем в Чиму.
  
  Ренфилд зі зловісним спокоєм переступив йому дорогу. Тобі ніхто не належить, так що здай назад. Де машина?
  
  'Він зник,' сказав Аким занадто швидко.
  
  Будучи черговим сержантом поліцейської дільниці на Олбані-стріт, Ренфилд все своє життя відмивав дрібних шахраїв на зразок Ранганатанов. Він підійшов ближче, загрозливо затемнивши кімнату.
  
  'Це у приятеля,' сказав Радж настороженим тоном.
  
  Ренфилд вказав на Джегана. 'Він повернув його, тому що він був потрібен тобі, так чому ж він тепер у чиїхось руках?
  
  'Хто–то ... хотів цього,' непереконливо закінчив Акім.
  
  'Ти завжди відповідаєш за нього?' запитала Лонгбрайт, дістаючи ручку. 'Не дивись на свого друга, я з тобою розмовляю. Запиши нашу адресу.
  
  'Він не має до цього ніякого відношення. 'Акім вирвав сторінку з настільного блокнот і записав номер.
  
  'Гей, ти, виходь. Ренфилд знову схопив Джегана за комір і потягнув його з магазину.
  
  Лонгбрайт попрямувала до усипаним сміттям провулку, все ще мощенному бруківкою, як ніби в сучасному світі закінчилися ідеї і минуле повернулося на його бічні вулички.
  
  'Ти думаєш, вони мають якесь відношення до смерті твого брата?' запитала вона. 'Цей хлопець виглядав так, наче був готовий вбити тебе. Ти працюєш на них?
  
  'Я роблю декілька поставок, от і все. Дилерам.
  
  'Що це за дилери, синку?
  
  'Антикваріат. Сучасні речі. Більшість з них зроблено в Марокко, обідні стільці, схожі на єгипетські трони, все законне. Іноді я залишаю маленькі шматочки в шикарних будинках.
  
  'Це те, що ваш брат робив в Хемпстеді в ту ніч, коли взяв вашу машину? Він також брав ваші замовлення?
  
  Спроби Джагана уникнути розголошення інформації починали провалюватися. Він був схожий на солдата, що вступає на територію. 'Я відпрацював п'ять змін підряд, тому взяв вихідний'.
  
  - А що ти повинен був робити?
  
  'Залиш машину за адресою в Хемпстеді. Ранганатаны збиралися привезти мені нову машину в неділю.
  
  'Всі поїздки реєструються електронним способом?
  
  'Це не те, що ви назвали б складною операцією, ясно?
  
  'У кого є твій номер телефону?
  
  'Ми роздаємо карти в більшості великих клубів, так що це може бути хто завгодно'.
  
  'Ви сказали своєму братові, що він може позичити машину, якщо залишить її в Хемпстеді, - сказала Лонгбрайт. Ось чому він влаштувався на роботу в цьому районі.
  
  Ренфилд втупився в землю і похитав головою. "Що відбувається? Якщо ми повернемося в Сонячне Царство і розіб'ємо їх на частини, що ми знайдемо?
  
  'Я не знаю, чувак. Ти можеш спробувати запитати Раджа, але він тобі не скаже'.
  
  'Криміналісти нічого не знайшли у вашій машині,' сказала Лонгбрайт. 'Ви хочете знайти вбивцю вашого брата?
  
  'Ти нічого не можеш сказати або зробити, щоб повернути його, вірно?' Джаган підняв руки в знак поразки. 'Я йду туди не для того, щоб помститися за його смерть, чувак. Ви бачили, що відбувається з сім'ями в окрузі, коли вони починають поливати один одного брудом? Я йду з бізнесу таксі. Я піду працювати в магазин. '
  
  'Трохи несподівано, чи не так? Лонгбрайт пирхнула. 'Зміна кар'єри, просто так?
  
  'Мій брат був в моїй машині в ніч своєї смерті. Невже у вас немає ні краплі поваги до мертвих? У вас є адреса – поїдьте і подивіться на таксі'.
  
  'У мене є ідея трохи краще,' сказав Ренфилд, захоплюючи Джегана за собою по тротуару. 'Ти можеш показувати дорогу.
  
  Пальці Джона Мея торкнулися зазубрених країв фотографії. Ніщо в сучасному світі не зрівняється з міццю цих акуратних монохромних квадратів. На цій фотографії була зображена його дружина Джейн в більш щасливі часи, що сидить на Бокс-Хілл і дивиться на Норт-Даунс, а перед нею - страва для пікніка, розкладене на картатій скатертини з тією ж ретельністю, з якою вона накривала обідні столи будинку. Озираючись назад, він міг бачити початок зміни її психічного стану: небажання потрапляти в поле зору камери, рука, міцно сжимавшая поділ її сукні. Кілька квітів зі зламаними стеблами – коров'як, подумав він, – були недбало розкидані всюди. Сонце сідало, подовжуючи тіні.
  
  Те літо було часом розставань. Це була остання фотографія, яку він зробив. Тоді в їхньому шлюбі не було проблем. Ніхто з них не міг знати, що хвороба Джейн і його власне нерозуміння їх розлучать. Коли він згадав, як впорався з ситуацією, йому стало соромно. Ніхто не здогадувався, як вона ретельно приховувала свої симптоми. Її ліки постійно змінювалися, оскільки лікарі не могли прийти до єдиної думки щодо діагнозу. Йому слід більше боротися за неї. Він так часто оплакував її хвороба, що йому було важко оплакувати її смерть.
  
  Поклавши фотографію назад у кишеню піджака, він попрямував до кабінету, який ділив з Брайантом. Один з робітників намагався встановити детектор диму з допомогою інструмента, підозріло схожого на ключ від роликових ковзанів.
  
  "Куди подівся мій напарник?' запитав він.
  
  'Я бачив його кілька хвилин тому, сквайр. Дейв Перший витончено вказав пристроєм. 'На ньому був замок.
  
  'Його що? - запитав я.
  
  'Його замок і рів - його плащ.
  
  'Це навіть не справжній римований сленг,' роздратовано сказала Мей.
  
  'Так ми говоримо на Зелених луках.
  
  Мей знала, що на старому маршруті гуртовщиков, який завжди згадувався у множині, хоча і був єдиним, проживала велика частина турецької громади Лондона. 'Ти живеш там весь цей час жодного разу не принесла нам піднос з пахлавою? Куди прямував Артур?
  
  'Коли я бачив його востаннє, він був з тією божевільною жінкою. От чорт. Ключ зісковзнув і детектор випав. У нього на голові відскочив штепсель.
  
  'Божевільний. Ти можеш звузити коло пошуків?
  
  'Руде волосся, дешеві браслети, виглядає як Манчкін.
  
  'Пахне часником", - додав Дейв Другий, який стояв неподалік, наколюючи вилку на кінець вилки для випічки.
  
  'А, Меггі,' сказала Мей. - Куди вони прямували?
  
  'В Атлантиду, я думаю.
  
  'Міфічне підводне царство.
  
  'Це те, що він сказав мені, містер М. Не распинайте посланника'. Дейв повернувся до потрошіння пожежної сигналізації.
  
  Велику частину часу Мей був готовий миритися з дивними оперативними методами свого партнера, але тепер випадкові зникнення почали його дратувати. Гаразд, сказав він собі, нехай робить, що хоче. Інші займуться цією роботою.
  
  OceanofPDF.com
  32
  БАГАТИЙ
  
  Меггі Армітідж і Артур Брайант вистежили Персі Піннера до книгарні "Атлантіс", тому що продавці окультних книг зазвичай тусувалися разом, оскільки більше ніхто з ними не розмовляв. Зазвичай вони сиділи на задньому сидінні "Атлантіса", курили травку і намічали плани нового світового порядку, але лише зрідка намагалися втілити свої ідеї в життя, оскільки результати, як правило, були однаково катастрофічними.
  
  'Він знову вбив. Брайант простягнув Персі фотографію Люка Дікінсона з моргу.
  
  'Більше ніяких речей? - Запитав Персі, озираючись у пошуках інших фотографій.
  
  'Ні, тільки в перший раз.
  
  'Потім він домігся бажаного ефекту від початкового злочину, і тепер він хоче чогось іншого. Скільки разів він нападав?'
  
  'Всього четверо. Троє мертві. Четвертий у лікарні.
  
  'І абсолютно очевидно, що ви не змогли його знайти. Я не знаю, чим можу бути корисний.
  
  "Я теж не певен, - зізнався Тайсон, - але я намагаюся зберігати неупередженість, навіть якщо це означає йти назустріч хлопцеві, одягнений у футболку з "Грою престолів". У цих смертей є спільна риса. Він перерізає їм горло медичним інструментом.'
  
  'Все, що я знаю, це те, що він не чарівник", - сказав Пиннер. 'Але він безперечно хоче, щоб люди думали, що він ним є. І в цьому парадокс: якщо він досяг успіху, значить, спрацювала магія'.
  
  'Сила магії полягає в тому, у що вірять люди.
  
  "Абсолютно вірно. Ви кажете, тут замішаний медичний інструмент?
  
  'Пристрій, зване троакаром. Він забрав фотографію у Меггі і показав її продавцеві книг. 'Вибір професії обмежений. В основному, у трунарів і коронера. Ми вже перевірили основні морги.
  
  Пиннер вивчив зображення. 'Будь-хто, кому доводиться видаляти рідини з організму і надавати трупах презентабельний вигляд, повинен знати, як користуватися одним з них", - припустив він.
  
  'Ми кого-небудь втратили?
  
  'На вашому місці я б звернувся до армійські медичні підрозділи", - сказав Пиннер, повертаючи фотографію. 'Робота в польових умовах травмує. Був один автор, який повернувся з Гільменда таким глибоко зміненим, що більше ніколи нічого не писав.'
  
  'Як проявляється ця зміна?' - запитав Брайант.
  
  'Депресія, емоційна заціпеніння", - відповів Персі. "Але є й інші побічні ефекти, про які не говорять. Я чув про людей, що розробляють незвичайні системи переконань, щоб впоратися з ситуацією. Спілкування з мертвими робить тебе забобонним.'
  
  'Я ніколи не уявляв, що ви їздите у громадському транспорті", - сказав Джаган Чіма, коли вони чекали виходу на поверхню самого глибокого і повільного ліфта лондонської підземки.
  
  'Так, це все одно що побачити свого вчителя в магазині", - сказала Лонгбрайт. "Куди ти нас ведеш, Чима?'
  
  'Ці люди дійсно багаті. Я пару раз брав у них пологи'.
  
  'І ви повинні були залишити машину там в суботу, але замість цього послали свого брата. Ви очікували, що це почнеться? Тому ви послали його?
  
  Джаган з огидою подивився на Ренфилда. 'Я б не вчинив так з родиною'. Керуючись своїм телефоном, він повів поліцейських Хіт-стріт. Це був час, коли няні забирали своїх підопічних з приватних дитячих садів.
  
  Тепер вони були зовсім поруч з місцем першого вбивства. Незважаючи на те, що Хемпстед знаходився недалеко від центру міста, в ньому було холодніше, ніж в решті частини міста. Дженіс пошкодувала, що не одягла свою стеганую куртку PCU замість річної туніки.
  
  Вони звернули в лабіринт вузьких вуличок, повитих плющем, з усіх боків потопаючих в зелені. Ефект був схожий на прогулянку по зразковою англійської селі, за винятком того, що зовні скромні заміські будинки, що стоять в стороні від дороги, належали більше не художникам і музикантам, а торговцям енергією і керуючим трастовими фондами. Вуличного життя не було, якщо не вважати випадковою пробіжки лисиці ночами. Вікна були зачинені віконницями й заґратовані, стіни обвішані жовтими восьмиугольными коробками з позначенням систем сигналізації.
  
  Спроби стримати сучасний світ частково увінчалися успіхом; Хемпстед був одним з небагатьох районів Лондона, де все ще стояли оригінальні газові лампи, тепер підключені до електрики. Джаган перевірив свій телефон і повів їх у бік Адмиралз-Уок, минаючи каруселі, трикутники, собачі лапи і дивний корявий дуб. Це був той район, де зухвало проклали свої дороги навколо дерев.
  
  'Будинок адмірала,' сказав Джаган, вказуючи на кут.
  
  Лонгбрайт знала, що Констебль, Джордж Гілберт Скотт і Джон Голсуорсі - всі вони асоціювалися з величною будівлею, яке постало перед ними, сховавшись за деревами. Її вчитель зробив це один раз предметом шкільного візиту. Будинок належав лейтенанту військово-морського флоту, який, згідно з легендою, завжди давав бортовий залп з своєї гармати на даху, вітаючи перемоги британського флоту. Від шканцев до флагштока морське оздоблення білого поштукатуреної будівлі, здавалося, було зобов'язане не стільки Адміралтейству, скільки знімальному майданчику Мері Поппінс. І на те були вагомі причини: П. Л. Треверс жив неподалік і побудував на цьому місці будинок адмірала Буму.
  
  'Вони позичили ваш мотор хлопцеві, який тут живе?' недовірливо запитав Ренфилд.
  
  "Ні, він живе там", - відповів Джаган, вказуючи на сусідній цегляний будинок середини вісімнадцятого століття менше індивідуального вигляду.
  
  - Навіщо тому, хто може дозволити собі таку махину, стара-престара "Тойота'?
  
  'Я не знаю. Він один з постійних клієнтів Раджа. Джаган зупинився перед хвірткою саду.
  
  'Це його ім'я? Ренфилд вказав на мідну табличку з дзвінком на дверному одвірку. 'Ханстенли Ростов?
  
  Джаган покірно кивнув, його опір припинився. Він відступив, поки Дженіс дзвонила в дзвоник. Двері відчинила бліда молода жінка в безглуздій уніформі покоївки. Можливо, її забезпечили кастинговое агентство для якої-небудь едвардіанської драми.
  
  'Тут нікого немає,' оголосила вона.
  
  'Де містер Ростов?' запитав Ренфилд.
  
  'Його немає в країні.'
  
  'Коли він повернеться? - запитав я.
  
  'У нас немає дати його повернення. Він живе в Москві.
  
  'Він наказав доставити сюди машину. Він показав своє посвідчення особи. 'Ми хочемо поглянути на машину.
  
  Молода жінка завагалася, як всі службовці, які повинні зважувати прохання з урахуванням можливого відплати. 'Не знаю, мені потрібно отримати дозвіл на це.
  
  Перш ніж Ренфилд став страшним, втрутилася Дженіс. 'Ми б хотіли подивитися це зараз. У нього є асистент або хтось ще, хто може нам допомогти?
  
  'Так, але вона в Парижі. Містер Ростов не любить, коли люди заходять в будинок, коли його тут немає.
  
  'Ми владнаємо це з містером Ростовом. Це справа поліції. Ми подбаємо про те, щоб у вас не було неприємностей.
  
  Покоївка неохоче відступила, пропускаючи їх всередину, потім провела через мавзолей з мармуру, червоного дерева і латуні. Погруддя Наполеона і Леніна охороняли центральну сходи. На дальній стіні висіла величезна картина, що зображає Путіна з оголеними грудьми верхи на жеребці. Було це твір сатиричним або демонструвала лояльність, сказати було важко; воно виглядало так, немов Джордж Стаббс був замовлений Mills & Boon.
  
  Покоївка підвела їх до блискучому сталевому ліфта і дозволила увійти. 'Над машиною працює механік. Можливо, він зможе вам допомогти. 'Вона натиснула Мінус три.
  
  'Зовні здається, що тут всього два поверхи", - сказала Дженіс.
  
  'Їх п'ять. Два вгорі і три внизу.
  
  "Я чув про таких,' сказав Ренфилд. - Будинки-айсберги.
  
  'Коли я була дитиною, у підвалах жили тільки бідняки", - сказала Лонгбрайт.
  
  Двері відчинилися, за нею виявилося обширний простір з блакитного бетону з фальшивим небом з мерехтливих світлодіодів. У дальньому кінці знаходився кінотеатр, його меблі були оббиті червоним оксамитом. Неглибокі сходи вели в підсвічений лазурний басейн, нагадує гламурне купання овець. На іншому кінці поверху відкритого планування в гаражі стояли кілька автівок – Бугатті, Роллс-ройс Сільвер Клауд і надзвичайно рідкісний чорно-сірий Даймлер Маджестік Мажор. Дженіс щосили намагалася зрозуміти, як перегляд фільму в атмосфері хлору і бензину може бути хоч якоюсь мірою розкішним.
  
  Пошарпана біла "Тойота" була припаркована позаду інших машин. Чоловік у сірому комбінезоні здригнувся, побачивши їх, і подався геть з навмисною безпечністю.
  
  'Ей, приятель, почекай тут,' сердито крикнув Ренфилд. Це було найгірше, що він міг зробити. Механік додав швидкість, застрибнув в "Тойоту" і завів двигун.
  
  'Почекай, Джек, не треба—' крикнула Дженіс, але було занадто пізно. Ренфилд рвонувся вперед, як розлючений бик. Електронні жалюзі на вершині гвинтового пандуса, що веде в підвал, вже почали відкриватися. Про що він думав, що робив? Збирався він спробувати наздогнати машину пішки?
  
  Потім вона зрозуміла, що він помітив ящик для ключів на стіні і вже хапав ключі від "Даймлера".
  
  Ноги Вінсента Дилларда оніміли. Його кросівки не були призначені для захисту від морозного січневого повітря Хэмпстеда. Присівши на промерзлу стіну, він подув на руки і знову дістав блокнот.
  
  'Служниця відчинила двері поліцейським", - надряпав він. Хлопця-індійця звали Джаган Чіма. Він вже бачив чорну куртку і черевики в рубчик на блондинці; вона виглядала надто гламурно для Відділу з розслідування особливо небезпечних злочинів. Її напарником був громила з плечима, як двері. 'Покоївка прийняла поліцейських і підозрюваного", - встиг написати він, перш ніж його авторучка засмітилася. Покоївка не надала Дилларду такої ж люб'язності, так що він застряг тут, чекаючи, коли що-небудь станеться, намагаючись обдумати свій наступний крок.
  
  Якась багата стара ворона в норковій шубі довжиною до щиколоток прийшла і пригрозила йому висилкою з поліції. 'Я знаю твій тип,' попередила вона, тицьнувши в його бік кістлявим пальцем. 'Нам тут не потрібні іммігранти.
  
  'Про що ти говориш, дурна корова", - сказав він, вказуючи їй за спину. 'Там твої іммігранти, в тих будинках'. Пропозиція Дилларда щодо того, що вона могла б зробити далі, викреслило кілька місяців її життя.
  
  Злізаючи зі стіни, він повертав трохи життя в свої паралізовані ноги. Він відчував себе беззахисним; вулиці були такими акуратними, як з листівки, що пішоходи виділялися. Він хотів закурити, але тільки що викинув останню сигарету і не хотів звільняти місце на випадок, якщо пропустить, що хтось іде. Він вже збирався подзвонити своєму редакторові за порадою, коли двері гаража навпроти зарипіли і почала підніматися.
  
  Біла "Тойота" розігналася по пандусу з такої нерозсудливої енергією, що зачепилася за край піднімається двері, розбивши верхню частину вітрового скла. Пом'яту роликову двері заклинило, і тепер з-за неї виїжджав інший автомобіль, вінтажний "Даймлер", який з жахливим виттям зачепив дахом підстава двері, коли вилазив. Діллард спробував розгледіти, хто був за кермом. Це, безумовно, поліція, подумав він. Не відомий своєю скритністю.
  
  Машини згорнули на Уиндмилл-Хілл, одна за одною. Діллард знав, що жодна з машин не зможе дуже швидко пересуватися вузькими обнесли стінами вулицями. Він міг обігнати їх пішки і зробити кілька знімків на свій телефон.
  
  Половина доріг повертала в тупики, зарослі густою зеленою листвою. Інші з'єднувалися саморобними пішохідними доріжками. Він добре знав місцевість і міг іти в ногу з ними. Повертаючи на Уиндмилл-Хілл, він сподівався, що "Тойота" не зверне до Фрогналу або Голлі-Гілл. Він втратить їх на будь-який з більш широких магістралей. Поки вони трималися на задвірках, він прикривав їх.
  
  Водій Toyota запанікував і звернув праворуч, на Бранч-Хілл, в лабіринт оманливих, заплутаних провулків.
  
  'Тепер я з тобою,' голосно сказав Діллард, дістаючи телефон.
  
  'Він знає ширину вулиць,' сказала Лонгбрайт, намагаючись намацати застібку ременя безпеки. 'У тебе невеликий допуск. Тротуар зник, і дорога попереду, різко звузилася, затиснувши їх між високими цегляними стінами і деревами.
  
  'Скільки в мене залишилося?' запитав Ренфилд, зосередившись на тому, щоб ходити на "Тойоті".
  
  'Приблизно на полфута з кожної сторони. Ти вже зачепив дах.
  
  'У нього є з чого вибрати. 'Ренфилд змахнув зеленим пластиковим сміттєвим баком, чому той покотився по асфальту.
  
  - "Суїні", правда? ' запитала Лонгбрайт.
  
  'Я зробив це не навмисне. "Тойота" різко повернула ліворуч, заставши Ренфилда зненацька. Він промахнувся повз кута і правим крилом "даймлера" зняв урну з хризантемами зі стіни саду, розкидавши листя і залишивши неохайне пляма.
  
  'Може, нам не варто гнатися за таксі,' сказала Лонгбрайт, починаючи нервувати через наслідків цієї витівки.
  
  'Він нам потрібен, тому що ніхто не хотів, щоб ми його знайшли. 'Ренфилд зціпив зуби і, озирнувшись через плече, дав задній хід, а потім рвонув вперед, на іншу вулицю з перехрестями. Няня-філіппінка тягнула свою старомодну дитячу коляску назад по тротуару, коли покришка "Даймлера" з білими стінками в'їхала на бордюр. Кілька низьких гілок каштана обірвалися і загупали по капоту. Навколо них злетіли голуби.
  
  'Він іде,' марно сказала Лонгбрайт.
  
  'Я все ще бачу його. Як тільки він виїде на Уест-Хіт-роуд, його окаймит ліс. Є всього кілька доріг, на які він може згорнути.
  
  "Тойота" різко додала швидкість, і Ренфилд натиснув на педаль газу. Дві машини кинулися один на одного, "Даймлер" пригальмувала "Тойота", яка вдарила по гальмах, щоб збільшити відстань між ними. Це було схоже на автомобільну погоню з "Булліта", перенесену в мініатюрну село і спрямовану кимось із зниженою активністю щитовидної залози, хоча "Даймлеру" вдалося зламати рожевий кущ в горщику і розчавити його осколки кераміки.
  
  "О, ні. Тут двосмугове рух. Попереду відкрилася дорога. Коли Лонгбрайт відкинуло до пасажирського вікна, вона побачила, як машини по черзі пропускають хлібний фургон. Водій Toyota помітив те ж перешкоду і несподівано дав задній хід. Він вильнув убік і звернув у вузеньку бічну вуличку, знявши стійки навісу з магазину з продажу вовни.
  
  'Давайте подивимося, справляється ця штука з тротуарами,' сказав Ренфилд, різко повертаючи кермо і в'їжджаючи на бордюр. "Даймлер", по суті, був бойовим танком "Челленджер" з хромованою обробкою, і йому вдалося скосити кілька предметів вуличних меблів, як ніби вони були зроблені з льодяникових паличок.
  
  Лонгбрайт озирнулася на уламки. 'Може, нам варто зателефонувати в Метрополітен, дізнатися, чи є у них наземні офіцери на мотоциклах.
  
  'Я не відпущу його зараз", - відповів Ренфилд, коли вивіска з морозивом Wall's підстрибнула над капотом, а стривожений пенсіонер врізався в живопліт.
  
  Дві машини порівнялися майже бампер до бампера, коли попереду виїхав велосипед. "Тойота" вильнула, "Даймлер" вильнув ще сильніше, і столик з безглютеновыми тістечками fairy розлетівся на шматки. Потім зник велосипед, і на трасі раптово не залишилося машин.
  
  Що могло б привести до перемоги Toyota, якщо б не Вінсент Діллард, що стояв посеред дороги з телефоном, піднесеним до ока, готуючись зняти повільно рухається транспорт в повний зріст. Оскільки він, здавалося, не збирався рухатися, Toyota була змушена звернути наліво, в незайманий сад і алебастровий портик будинку з еркером вартістю 12,5 мільйонів фунтів стерлінгів, який швидко розвалився, оголивши оштукатурені цегляні блоки.
  
  На жаль, коли водій відхилився від курсу, він переїхав праву ногу Дилларда, фактично поклавши кінець будь-якої майбутньої кар'єри репортера, яку той міг би запланувати в якості танцюриста фламенко.
  
  Механік вирішив перейти на біг, що врятувало його від удару батогом, який міг би отримати, якби він залишився на своєму місці, оскільки цей спеціально виготовлений Daimler, хоча і чудова у всіх інших відносинах машина, подолав гальмівний шлях Airbus A380 і врізався в задню частину Toyota, перетворивши її в пар.
  
  Ренфилд збив його з ніг перш, ніж він зміг перелізти через восьмифутовую решітчасту загорожу, який просто відштовхнувся, як брила граніту від требуше, і приземлився на нього з великої висоти.
  
  'Ти розумієш, що в легінси ти виглядаєш трохи неохайно?' - запитав Ренфилд, в основному з цікавості, його величезну долоню притискав голову водія до пакету з добривами.
  
  Очі водія благали його. 'Я збирався пройтися по магазинах.
  
  Ренфилд кинув здивований погляд у бік Лонгбрайт. 'Що ви робили з машиною перед тим, як вирішили пройтися по магазинах?
  
  'Перевіряю двигун. Я механік.
  
  'Вибач, друже, але це не так. Ренфилд покрутив у руках. 'Тільки не з такими нігтями. Карбюратор від карбонари не відрізниш.
  
  "Я тільки що доставив його. Мені сказали вичистити все всередині і залишити в гаражі.
  
  'Так чому ж ти втік?
  
  'Вони заплатили мені п'ятсот фунтів.
  
  'Що, доставити його на відстань семи миль?
  
  'Так, за умови, що я не потрапив в аварію.
  
  'Ну, тепер у тебе був шанс,' сказав Ренфилд. 'Я думаю, це анулює твій контракт. Вибач, друже.
  
  Лонгбрайт вибралася з лімузина, який втратив правого крила, решітки радіатора, однією з фар і обох ближніх колпаков. Його вітрове скло було тріснуте, а дах виглядала так, наче на неї заснув слон.
  
  'Це не віднімається з моєї зарплати", - сказала вона, озираючись назад. 'Краще б в цьому таксі було щось дійсно особливе'.
  
  OceanofPDF.com
  33
  FLÂNEUR
  
  'Тротуари у каналів - гарне місце для початку", - сказав архітектор Стенхоуп Бофорт, розмахуючи ломом.
  
  Вони зійшли з поїзда в Кембридж-Хіт і йшли пішки по розрізненим районах Східного Лондона. Бофорт збрив бороду і феноменально схуд з тих пір, як Брайант бачив його в останній раз, під час розслідування зникнення публічного будинку під назвою "Хрест Вікторії". 'Оберіть будь-яке місце з недостатнім освітленням, і ви виявите їх глибокої вночі,' продовжив він, ' провідників таємної діяльності. Зазвичай це операції з наркотиками. Іноді відбувається щось більш цікаве.'
  
  У досвітніх сутінках вони проїхали повз ряду схожих на печери залізничних арок, де-то в Риджентс-каналу між Бетнал-Грін і Хакні. Район радикально змінився з тих пір, як тут жив Брайант. Тепер це було схоже на розбиту головоломку. Вікторіанські тераси і нові квартири були притиснуті до газгольдерам і складах, самотні будівлі були розділені на майстерні, галереї і пентхауси - клаптева ковдра винахідливості й підприємливості. Лондон був вправний накладати нову плоть на старі кістки, але йому також було наплювати на сентименти, і він був щасливий покінчити з минулим заради цього.
  
  Брайант зупинився, поки Стенхоуп підтягував штани. 'Я ще не вкладав гроші в новий одяг', - пояснив учений. 'Я брав участь у програмі зниження ваги'.
  
  "Я радий, що ви з цим розібралися", - сказав Брайант з полегшенням. 'Я не знав, дієта це або рак'.
  
  'Я знаю, у людей похилого віку губляться фільтри, Артур, але ти міг би спробувати пощадити мої почуття. Це конопляна олія і бадилля з паростків. Я відчуваю прилив енергії.
  
  'Ти схожий на здуту повітряну кульку. Враховуючи відкриту планування свого офісу, я вважаю, що метеоризм являє собою логістичну проблему. Можу я запитати, чому ти сидиш на дієті?
  
  'Я зустрів молоду леді, якщо хочеш знати. Дуже приваблива. Вона не піде на побачення з людиною, у якого не видно шнурків. На чому ми зупинилися?
  
  'Я запитував вас про прикордонних просторах,' сказав Брайант. 'Ці сосисочні рулетики ще гарячі. Ви впевнені, що я не зможу вас спокусити? Він відкрив промаслений паперовий пакет, і їх оповив спокусливий аромат тушкованого м'яса. Наносекунду Бофорт боровся зі своєю совістю, потім схопив один.
  
  'Не розумію, чим я можу вам допомогти. Я не зовсім розумію, до чого ви хилите.
  
  'Я часто це чую", - відповів Брайант, жуючи булочку і розсипаючи крихти всюди. "Я хотів би пояснити, як працює детекція, але я сам цього по-справжньому не розумію. Це схоже на випічку торта. Спочатку потрібно зібрати всі інгредієнти, але ніколи не знаєш, звідки візьмуться дріжджі. Наближається ще чотири години ранку. Наш вбивця використовує темряву, щоб приховати свої дії. Я пам'ятаю ваш доповідь “Нічні прогулянки по Лондону". Ви сказали, що раніше ночі в місті були набагато небезпечніше? '
  
  'Ну, тоді було ще темніше, і деякі райони міста були закриті для аристократії. Коли людям потрібно було провітрити голову, вони губилися в темряві. Нічні прогулянки були розвагою, методом усвідомлених сновидінь, але Лондон більше не місто для фланера.'
  
  'Замість цього ми маємо епідемію безсоння", - сказав Брайант.
  
  'Боюся, ми, архітектори, частково винні в цьому. Занадто багато яскравого світла. В ім'я безпеки ми встановили правила ізоляції'.
  
  'Вони працюють допізна. 'Коли вони проходили між Бродвейским ринком і каналом, Брайант заглядав у вікна різних складів. Він бачив серйозних молодих жінок і чоловіків в офісах відкритого планування, розфарбованих під дитячі кімнати, прикутих до холодного світла їх екранів.
  
  'Вони не вимірюють час так, як це робили ми. Машинам не потрібні простої. Ми можемо простежити витоки самотності в модернізмі. 'Тепер Стенхоуп повністю перейшов у режим експансивної лекції. "Подумайте про Уеллсі Коутсе і його машину для житла, будівлі Isokon в Хемпстеді. Сьогодні ми розглядаємо його з захопленням, але в той час воно було визнано одним з найбільш потворних будівель Великобританії. Колективне житло для інтелектуалів лівого спрямування, із загальними приміщеннями та вбудованими меблями.' Він високо підняв руки, уявляючи собі цю сцену. 'Думайте, творіть і живіть разом, прототип нового виду комунального міста, це була мрія, але вона не спрацювала. Не можна було очікувати, що група схильних до аргументації радикалів застосовує на практиці те, що вони відстоювали в теорії. У нас є технологія, що дозволяє створити практично все, що тільки можна уявити, тому за стимпанковым екстер'єром lloyd's Bank ховається Кімната Адама всередині - їдальня вісімнадцятого століття, повністю перенесена з початкового будівлі. Ми можемо видовбувати двохсотлітні тераси і ховати офіси за фасадами, а також прокладати тунелі під будинками для створення вертикальних садів і штучних пляжів. Розкіш - це квартира консьєржки, де тебе залишають, як миша в коробці, в очікуванні експериментів. Звичайно, це змінює людей. Як може бути інакше? Ми вирощуємо армію психотиков.'
  
  Брайант згорнув паперовий пакет, жбурнув його у відро для сміття і промахнувся. 'Ти дійсно віриш, що ми це робимо?
  
  'Хочете вірте, хочете ні, але виставлення цін на переселення сімей з центру міста здавалося розумною теоретичною ідеєю. Замінюючи їх нескінченно відновлюваної молодий робочою силою, ви знімаєте з держави тягар віку, хвороб і бідності '. Бофорт пошукав, де б витерти жирні пальці, і в результаті скористався своїми брюками. 'Місто перетворюється на фінансову акумуляторну ферму, і передмістя роблять те ж саме для сімей. Подивися на себе, Артур, і на те, як ви виросли в Бетнал-Грін, цілими днями ходили один до одного в гості, збирали інформацію в пабі на розі, в той час як жінки обмінювалися чутками і порадами. Більше ніхто так не живе.'
  
  'Не все було добре", - сказав Брайант. 'Жінка по сусідству наполягала, що завагітніла від щеплення від поліомієліту. Це були неосвічені люди, які панічно боялися бідності, чоловіки, п'яні та буйствующие суботніми вечорами. Одного разу ввечері мій батько пішов у "Армз Кушніра", і хтось ударив його камінної ґратами, але він не став висувати звинувачення, тому що вони були приятелями.'
  
  'Але їх спосіб життя був по-справжньому общинним, а не архітектурної мрією якогось ліберального фантаста. Побічний продукт ефективності - самотність'.
  
  Брайант задумливо прожував. 'Колеги останньої жертви сказали, що вона в основному сиділа в своїй квартирі, спілкуючись в соціальних мережах. Напевно, у неї повинні були бути справжні друзі.
  
  - А вона має? Тридцять п'ять відсотків всіх лондонців кажуть, що у них немає друзів поза роботи. Раніше ми працювали до тих пір, поки не втомлювалися настільки, що могли робити що завгодно, крім сну. Тепер, коли нас залишають одних, ми стаємо такими ж примхливими, як кинуті з тваринами. Люди тут надовго не затримуються. Плинність кадрів в Лондоні вище, ніж в будь-якому іншому європейському місті. Це токсична середовище. Ми страждаємо від хвороби, яку можна вилікувати, тільки відновивши зв'язок ландшафту з громадами.'
  
  'Як ви думаєте, самотність може штовхнути когось на вбивство?
  
  'Я аніскільки не сумніваюся, Артур. На щастя, в тебе є Джон, який підтримує тебе і професійна кар'єра, яку ти раніше насолоджуєшся. Отже, це те, що я хотів, щоб ти побачив.
  
  Він зупинився перед огорожею з дерев'яних піддонів, перекинуті через низьку арку. 'Це просто для того, щоб уберегти допитливих", - пояснив він, просунувши лом під поперечину і обережно відсуваючи залізний гак, який утримував її на місці. Відсунувши двері в бік, він жестом запросив Брайанта слідувати за ним.
  
  Брайант виявив, що стоїть під зігнутим дахом, складеної з переплетених бурштинових цеглин. Він міг бачити арки і водні шляхи, що згинаються з неможливою нескінченністю малюнка Ешера. Повітря було солонуватим і затхлим. Голуби снували по якомусь віддаленому піднесеному сідалі.
  
  'Ми знаходимося в частині катакомб, які були створені, коли водним шляхам, коням і залізницям було потрібно місце для зберігання", - пояснив Стенхоуп. Земля була конфіскована державою ще в 1960-х роках, але право власності на ці місця загального користування досі оскаржується. Рада дозволила використовувати це місце для бездомних, але ніхто зовні не знає, що воно тут є. Такі місця є всюди, якщо знати, де шукати.
  
  Десятки крихітних вогників сяяли в місті куполоподібних нейлонових наметів. Ні з одного з них не долинало ні звуку. 'Нічні вогні - частина системи безпеки, на випадок, якщо виникнуть проблеми", - пояснив Бофорт. 'Тут немає відчуття часу. Більшість мешканців законослухняні та організовані, вони працюють над тим, як вибратися з пастки бідності. У них це теж добре виходить'.
  
  'Значить, вони просто їдять і сплять тут?' запитав Брайант.
  
  "Ні, Артуре,' сказав Стенхоуп, сміючись. 'Вони керують етичними компаніями і экобизнесом. Але деякі також використовують свої навички, щоб експлуатувати інших у Темній Павутині. Уявіть собі два міста, які займають одне і те ж простір: той, в якому ви живете вдень, і місто-привид ночі.'
  
  "Я не впевнений, що розумію вашу точку зору", - зізнався Брайант.
  
  Стенхоуп м'яко взяв Брайанта за руку і повів його геть від мерехтливих нейлонових куполів. 'Я не хочу вказувати тобі, чим ти займаєшся.
  
  'Але якби тобі довелося ...' Брайант підбадьорив.
  
  fn1'Чоловік, якого ти шукаєш, живе в цьому світі, а не у твоєму. У вас немає ніякого доступу до цього, так як же ви коли-небудь знайдете того, кого шукаєте? Ви пов'язані ПАРЄ і всіма іншими парламентськими правилами. Як вас вчили вести кожна кримінальна справа?'
  
  'Через п'ять W. Що, чому, коли, де, хто. І, звичайно.
  
  'Спосіб, яким ми збираємо інформацію, змінився. Інтернет бреше; він передбачає близькість, якої не існує. Коли ви стаєте активним в соціальній мережі, ви знаходите друзів, про яких ніколи не чули, ворогів, яких ніколи не зустрічали. Це подарунок для безпринципних і означає, що ваш вбивця може отримати інформацію тисячею різних способів. Він не слідує правилам більшості. Він не відповідатиме перед вами.'
  
  'Я завжди думав, що ми вміємо знаходити людей, які живуть непомітно", - розчаровано сказав Брайант.
  
  'Так і було, старина,' сказав Стенхоуп, - але світ, який ти знав і так любив, швидко зникає. Ти спав, Артур. Тобі пора прокинутися.
  
  OceanofPDF.com
  34
  КОДЕКСИ
  
  Було вже пізно. Колін порився в забрызганном дощем пластиковому пакеті і витягнув жовті пінопластові коробки, зазначивши напис на них. 'Донер з баранини для Світи, салат з куркою для Дженіс, щось на зразок сирників з тофу для Дена, у мене кебаб з додаванням чилі, Джон, а в тебе "клефтіко". Я вважаю, містер Брайант сам займається підготовкою до вечері.
  
  Світу з сумнівом заглянула в свою коробку. 'Це оброблено?
  
  'Ні, я бачив, як він відрізав овечу голову. Звичайно, її обробили. Її готували. Інакше вона була б неїстівною.
  
  Увійшовши в кімнату, Реймонд Ленд увлажнил її. 'Росія на три години попереду нас", - сказав він, пильно дивлячись на кожного з них по черзі. "Ви знали про це? Так що там вже три години ночі. Зараз не час дзвонити, але я тільки що отримав повідомлення з Москви. Від джентльмена, який шукає інформацію про класичному автомобілі. '
  
  'Що це за машина?' запитав Ренфилд якомога байдужіше.
  
  - "Даймлер Маджестік Мейджор" 1962 року випуску з правим кермом. Власник нещодавно відполірував невелику подряпину на капоті за чотири тисячі п'ятсот фунтів, так що можете собі уявити, як дорого обійшлася б заміна, ну, скажімо, трьох чвертей. 'Він обвів звинувачує поглядом Ренфилда і Лонгбрайт. 'По закутках Хэмпстеда? Про що ви, два ідіота, думали?
  
  'Водій намагався втекти від них", - сказав Брайант з порога, виглядаючи як старий стрілок, готовий до дуелі. 'Вони слідували моїм інструкціям'. Це був ризикований хід, враховуючи, що його там не було.
  
  'Він особистість, не представляє інтересу", - вигукнув Ленд. 'Ми полювали не за ним'.
  
  'Дозволь мені ввести тебе в курс справи, Раймондо. Джон, скажи мені, чи правильно я зрозумів. Таксі, яке Дхрув Чима позичив у свого брата в суботу ввечері, повинно було бути висаджено на Адмиралз-Уок в Хемпстеді. Замість цього він був кинутий на краю пустки, тому що останній пасажир Чимы вбив його. Власник машини, Радж Ранганатан, має досвід поводження з краденими товарами і займається експортом. Раптово він хоче, щоб його машину відвезли на Адмиралз-Уок і залишили там. Що це вам підказує?'
  
  'Я поняття не маю", - сказав Ленд.
  
  'Загальне твердження, яке може бути застосоване до будь-якої частини вашого трудового життя. Ви, може бути, і немає, але я знаю. Дженіс, ти питала Джагана Чиму, чи була машина в сервісі останнім часом?
  
  'Немає' відповіла Дженіс. 'Вибач, мені це не прийшло в голову.
  
  'Ден, будь ласка, зроби мені честь.
  
  Банбері вийшов вперед і поклав на стіл між ними серію монохромних фотографій. 'Судово-медична експертиза показала, що машина чиста, але на прохання містера Брайанта я знову обшукав "Тойоту" і забрав це'. Він вказав на фотографію, на якій був зображений ряд сірих прямокутників із закругленими краями, розташованих рядами.
  
  'На що я дивлюся?' запитав Ленд, коли інші стовпилися навколо.
  
  "Я сказав йому шукати не всередині машини, а всередині машини", - сказав Брайант.
  
  'Вони були в дверних панелях таксі,' сказав Банбері. 'Він не перевозив крадене. Контрабандою була сама машина.
  
  'В 2006 році в печері в Йорданії імовірно були знайдені так звані "йорданські кодекси', - пояснив Брайант. 'Колекція з двадцяти провідних книг, можливо, пов'язаних з Кабалою. Знайдений разом з ними шматок шкіри датувався першим століттям. Очевидно, що якщо вони виявляться справжніми, вони можуть змінити наше уявлення про історію релігії. Однак Департамент старожитностей Йорданії був зайнятий їх викриттям, і на те були вагомі причини, тому що експерти переконані, що це підробки.'
  
  'Нам обов'язково проводити ще один твій урок історії? - Поскаржився Ленд, перш ніж решта змусили його замовкнути.
  
  'Титульні аркуші переплетені характерними металевими кільцями", - продовжив Брайант. 'Підробки такої якості дивно цінні. Деякі були розібрані і продані на чорному ринку ізраїльським дилерам. Ви дивитеся на фрагмент однієї з розібраних книг. Він постукав авторучкою по знімках. 'Сторінки плоскі і гнучкі, запечатані в захисні пластикові обкладинки'.
  
  - В минулий четвер "Тойота" заїхала у автомайстерню, що належить Раджу Ранганатану, і простояла там близько чотирьох годин, ' пояснив Ден. 'Я все думав, чому саме "Тойота"? Виявляється...
  
  'Дверні панелі легше зняти", - сказав Банбері.
  
  'В машині повинно було бути щось заховано", - продовжив Брайант. 'Я не міг вирішити, чи маємо ми справу з контрабандою або з шахрайством. Виявляється, і те, і інше. Коли автомобіль зіткнувся ззаду, пасажирська двері відчинилися. Дхрув Чима повинен був залишити машину в Хемпстеді, але так і не встиг, бо йому зателефонував пасажир. Коли він дістався до місця збору, наш вбивця вже чекав його.'
  
  'Я не розумію, звідки ви могли знати", - сказав Ленд.
  
  Брайант підняв руки в очевидному жесті. 'Як сильні полюють за вразливими? Дізнаючись їх слабкості. Що шкільні хулігани шукають у своїх опонентів? Тонка тріщина, перелом, який відкриє внутрішнього дитини. У Дхрува Чимы був секрет, який він не міг розповісти своїй родині. Переходимо до тебе, Світу.' Він тицьнув виделкою в бік її донера з баранини.
  
  'Я попитав в Інтернеті і, нарешті, знайшов дівчину Дхрува Чимы. Вона з Бангкока'. Мангешкар відсунула свою їжу подалі. 'Вони планували втекти разом, але спочатку йому потрібно було заробити трохи грошей, от чому він продовжував просити викликати таксі. У нього майже накопичилося достатньо грошей, щоб зникнути'.
  
  'Що змусило мене задуматися", - сказав Брайант. 'Якщо вбивця знайшов простий спосіб дістатися до Чимы, можливо, у нього був спосіб дістатися до Люка Дікінсона. Коли Дикинсону було десять років, він бачив, як його батько покінчив з собою, утопившись. Пам'ятаєш, Ден показав нам два відеозаписи з мосту: на одній чоловік сидить на перилах, а на другий він падає в річку? Що, якщо це не один і той ж людина? '
  
  "Я все ще не розумію, до чого ти хилиш,' зізнався Ленд.
  
  'Вбивця робить свою домашню роботу. Він упевнений, що точно знає, з ким має справу. Тому, коли Люк Дікінсон піднявся на міст, людина, який планував убити його, сидів на перилах з таким виглядом, ніби збирався стрибнути. Незалежно від того, наскільки він був п'яний, Дікінсон не міг дозволити цьому статися. Він намагався допомогти, але замість цього його стягнули за борт, і він покотився вниз, перетворившись у вітряний млин. Чіма не зміг утриматися від ще одного частування; Дікінсона обманом перетворили в доброго самаритянина. Він не просто використовує їх слабкості, він використовує їх страхи. Чіма боявся конфронтації зі своєю сім'єю. Це змусило його вийти на вулицю, щоб заробити гроші. Дікінсон залишився зі страхом потонути.'
  
  'А що тоді з дівчиною? - Запитав Ленд. - Серпня Фрост, яке в неї було слабке місце?
  
  'Це повинно бути легко з'ясувати", - сказала Лонгбрайт. Поки інші їли, вона подзвонила матері Фроста. Вони спробували підслухати, але були змушені чекати, поки Лонгбрайт покладе трубку.
  
  'Ну?' запитала Світу.
  
  'Я думав, вона нічого не придумає, але потім вона згадала, що, коли Серпня була маленькою, у неї було електричне ковдру. В ньому сталося коротке замикання, і вона сильно обпекла ноги. Після цього вона стала боятися вогню.'
  
  'Чи міг хто-небудь про це знати?' запитала Мей.
  
  'Вона проводила багато часу в Інтернеті", - сказала Лонгбрайт.
  
  Ленд підійшов до дощок. 'Я не знаю, куди завела тебе вся ця популярна психологія". Діаграми, розкладені перед ним, були схожі на літографії вікторіанської епохи.: Посудину Здорового глузду розбивається об скелі ідеології. 'Ймовірно, ми рухаємося в абсолютно неправильному напрямку'.
  
  'Цілком зрозуміло,' сказала Мей. 'Ми не хочемо підганяти факти під теорію.
  
  "Я маю на увазі, що, якщо він просто жорстокий, дурний нікчема, яке не може спати і ненавидить людей?" - запитав Ленд, скориставшись шансом придушити будь-які фантазії.
  
  'Мудрі слова, як завжди, мій отруйний друг,' сказав Брайант. 'Але я згоден зі своїм напарником. Поки ми не спіймаємо його мотивацію, у нас немає надії зловити його. Можливо, міс Фрост боялася вогню, але її справжньою слабкістю була неуважність. В той єдиний раз, коли я зустрів її, вона була так заклопотана тим, як дістатися до роботи, що майже не розмовляла з нами і відмовлялася всерйоз сприймати загрозу своєму життю.'
  
  'Тим часом, цей псих, можливо, готується знову напасти, поки ми сидимо тут і нічого не робимо", - сказав Ленд. 'Чому ви не отримуєте більше інформації з вулиці?'
  
  'У нас в надлишку розвідданих, але навряд чи хто-небудь, замішаний у цій справі, мав якісь стосунки з злочинним співтовариством або поліцією", - сказав Брайант. 'Їх важко знайти'.
  
  'Містер Брайант, не могли б ви приділити мені хвилинку? Банбері перебив його, розмахуючи iPad в одній руці.
  
  'Якщо це якось пов'язано з тим пристроєм, можливо, мені спочатку потрібно вийти покурити.
  
  'Я створюю спеціальну програму ідентифікації підозрюваних. Просто Дхрув Чима думав, що сховав свою дівчину від сім'ї, але вона тут, у всіх на виду'. Він підняв екран, на якому виднілася незрозуміла послідовність червоних точок. 'У нього два ноутбука і айпад, і всі вони використовують анаграми свого імені та дня народження в якості паролів. Його віддалена історія пошуку була продана сайту в Україні...
  
  'Тоді чому у вас немає імені людини, яку ми шукаємо? Брайант огризнувся. 'Єдина система, яку ви не можете зламати, найстаріша і безпечна в світі. Це неможливо відстежити, але і перевірити теж не можна.'
  
  'Це якось пов'язане з когнітивним нетворкінгом?' Банбері спантеличено запитав.
  
  - Ні, це називається "розмова". Чіма був убитий першим. Його заманили на узлісся, і той, хто його задер, використовував троакар, щоб витягти з нього інформацію. Твій красивий екран не може дати нам ту інформацію, яка нам дійсно потрібна. Він заснований на логіці. Вбивця почав з Чимы, бо знав, що роблять водії. Вони слухають. '
  
  - Почекай, ти хочеш сказати, що інші жертви були просто пасажирами?
  
  'Ну, він познайомився з ними не в магазині сарі своєї матері.
  
  'Ви не вбиваєте, щоб отримати інформацію", - сказала Мей. 'Чима був убитий наповал, як і інші'.
  
  'Може, й ні. Якщо проткнути кому-небудь горло і підвісити вниз головою, він швидко спливе кров'ю. Подумайте про те, що ми про нього знаємо: їм рухає гнів, і він робить помилки. Він хотів налякати Дхрува Чиму, щоб той видав йому інформацію. Або Чима помер до того, як зміг сказати правду, або із-за того, у чому він зізнався. Він подивився на інших. 'Вбивця найняв таксі Чимы. Можливо, він замовив його через підставну особу або просто зупинив. Нам потрібні дата і місце зустрічі для первісної поїздки.
  
  'Почекай, яка оригінальна поїздка?' розгублено запитав Ленд.
  
  Брайант закотив очі і застогнав. - Він водій. Так що, по-вашому, міг хотіти дізнатися нападник?
  
  Ленд нерозуміюче подивився на нього. 'Поняття не маю.
  
  'Правда? Неймовірно. Він повернувся до решти. 'Давайте почнемо з припущення, що в якийсь момент пізно ввечері було замовлено таксі, щоб відвезти групу людей додому.
  
  'Чому ти так вирішив? - Запитала Мей.
  
  'Тому що, мій дорогий друже, це була незаконна дешева автобаза, і ви, швидше за все, скористаєтеся однією з них, коли йде дощ і пізно, а поблизу немає чорних таксі або Ubers. Так що, якщо таксі висадило жертв з їх відповідними адресами, рухаючись з центру міста за межі міста, можливо, ми зможемо простежити зворотний маршрут. '
  
  Мей перевірив свій телефон. 'У такому разі їх відправкою буде Серпня Фрост на Сіті-роуд, потім Люк Дікінсон на Ватерлоо, що призведе їх назад кудись між Вест-Ендом і цим місцем.
  
  'Найжвавіша двухмильная смуга у всьому Лондоні, і у нас немає дати поїздки. Припустимо, Джаган був за кермом? Що, якщо він в перший раз взяв таксі і забрав їх? Це означало б, що метою був не той водій. Вбивця не зміг би отримати інформацію від Дхрува Чимы, бо той нічого не знав.'
  
  'А це значить, що Джаган може щось згадати,' сказала Мей. 'Давай поговоримо з ним.
  
  Брайант ще не закінчив з Банбері. - Знаєш, те, що комп'ютер може встановлювати зв'язки, використовуючи химерні алгоритми, ще не означає, що це зробив вбивця. Цей хлопець мстить своїм жертвам по-старому. Він замучив людини до смерті заради інформації, якої у нього не було, і вистежує решти одного за іншим.'
  
  'Моя програма добереться туди першою", - вперто сказав Ден. 'Скоро ця технологія зробить нас застарілими'.
  
  'Я б не був у цьому впевнений", - сказав Брайант. 'Я краще працюю з чашкою чаю всередині. Ця штука не працює'.
  
  'Він тільки що погрожував мені? - Запитав Ден, прибираючи планшет назад в чохол.
  
  Детективи повернулися в свій кабінет. Мей зателефонувала Джагану Чиме.
  
  'Значить, ти ще не спиш, - сказав Мей, коли на його дзвінок відповіли. 'У мене до тебе питання, Джаган.
  
  'Почекайте, я гучного зв'язку? Хто у вас там?
  
  Тобі не потрібно знати", - відповіла Мей, піймавши погляд Брайанта. 'Ти коли-небудь думав, що твій брат міг взяти провину за те, що ти зробив?'
  
  'Старий, ти не можеш так говорити, мій брат мертвий, і це нешанобливо...
  
  'Так ти продовжуєш говорити. Я посилаю тобі пару фотографій. Мені потрібно знати, чи були ці люди в твоєму таксі. Я почекаю.
  
  Брайант опустився у своє крісло, потай захоплюючись технічною спритністю свого партнера. Він подумав спробувати щось подібне зі своїм власним телефоном, але згадав, що в останній раз, коли він просив включити Siri будильник, вона викликала їй швидку допомогу. Він почекав, поки Джаган отримає і вивчить знімки.
  
  "Ні, я ніколи їх не бачив.
  
  'Ви абсолютно впевнені в цьому?' запитала Мей. 'Мені потрібні всі дати, коли ваш брат брав машину на нічні зміни, починаючи з того моменту, коли він вперше почав брати її напрокат. Напиши мені протягом наступних півгодини, або ми приїдемо туди і заберемо тебе.'
  
  'Вбивця, мабуть, дуже засмучений тим, що не отримав відповідей, які він шукає", - сказав Брайант після того, як Мей вимкнула зв'язок. 'Чима не повинен був закінчитися кров'ю до смерті. Сусід Фроста не повинен був отримати пролом черепа.'
  
  Мей задумливо вивчала телефон. 'Ви все ще перевіряєте архіви британської армії?
  
  'Це займе кілька днів. Очевидно, ми не можемо отримати доступ до їх бази даних без спеціального набору дозволів.
  
  - І все ж спробувати варто. Мей глянув на годинник. 'Тільки що пройшов годину. Залишилося три години. Я хочу детальніше ознайомитися з бронюванням Джагана Чимы. На цей раз я почну з того моменту, коли у нього вперше з'явилося таксі.'
  
  'Це квитанції за чотири роки,' зазначив Брайант, - і вони неповні, тому що він сказав Дженіс, що вони часто залишали лічильник вимкненим'.
  
  'Ви все ще думаєте, що він не пов'язаний ні з ким з цих людей?" Запитала Мей. 'Що вони зовсім незнайомі люди, які поняття не мають, чому вони стали мішенню? Єдина схожа ситуація, яку я можу собі уявити, - це ідеологічне вбивство. Терористичний акт.'
  
  'Але жертви тероризму стають мішенями випадково", - зазначив Брайант.
  
  'Значить, тут не могло бути випадковістю?
  
  'Я так не відчуваю'.
  
  'Не дуже науково. Отже, давайте зосередимося на пошуку зв'язку між Дикинсоном і Фростом. Вони, повинно бути, взаємодіяли з вбивцею, інакше навіщо б йому переслідувати їх?
  
  'Чому ми розходимося в думках щодо основ?' - запитав Брайант.
  
  'Тому що розслідування завжди затьмарюються невезінням і недалекоглядністю. Ми відстежуємо всіх і все пропускаємо'.
  
  'Тоді нам потрібно повернутися до основ. Вивчіть докази; визначте мотив. Lex parsimoniae: найпростіше рішення - це правильне. Як може не бути підозрюваних? Стенхоуп каже, що це місто-привид, накладаються один на одного шари, які ніколи не стикаються. Він каже, що я випустили з уваги, що я більше не знаю, що відбувається. Я знаю одне: ми стали більш пов'язаними і більш ізольованими, ніж коли-небудь у минулому. Ти пам'ятаєш, як ми ходили по місцевим кварталах і стояли на вулиці, просто дозволяючи людям підходити до нас з інформацією?'
  
  'Так, і багато що з цього було кричуще неправильним", - зазначила Мей.
  
  'Але так завжди працювала система в цій країні. Ви були засуджені за чутками і засуджені світовим суддею без формальної підготовки. І для більшості злочинців це все ще працює таким же чином. Кожна нова технологія породжує щось, що її спростовує, так що закон стоїть на місці.'
  
  'Артур, проблема з тобою - початку Мей.
  
  'Ніхто не хоче чути речення, яке починається так", - сказав Брайант.
  
  '— в тому, що ти надто багато знаєш про минуле і недостатньо про сьогодення.
  
  Це був коментар такого роду, який привів його в лють. 'Але хіба ви не розумієте?' - вигукнув він. 'Історія всюди навколо нас. Подивіться, де ми знаходимося! Каледонианская дорога, двухмільний ділянку, відомий своїми цеглою, худобою, в'язницею і, найголовніше, своїм рухом. Лінії Пікаділлі і Вікторія проходять під дорогою, а над нею працюють водії автобусів, залізничники і таксисти Cally. Тут працює більше таксистів, ніж де-небудь ще в Лондоні. Їм доводилося жити там, де вони працювали, бо вони тримали своїх коней будинку. Це була професія нижчого середнього класу, і для кримінально налаштованих людей завжди існувало попутне ремесло. Ось чому нелегальні таксі і їх клієнти все ще тут. Це минуле сформувало ці злочини. Він переглянув свої лондонські довідники, складені відповідно до таємницею системою, зрозумілою лише йому. 'Кожне нове покоління схильне одним і тим же старим небезпекам. Ми маємо справу з одвічною проблемою, якій надали сучасний вигляд; злочини не мають сексуального характеру і здаються бесцельными, і єдине, в чому ми можемо бути абсолютно впевнені, - це час, коли вони відбуваються. Я не знаю, нападе він знову, але незалежно від того, піде він чи ні, я не можу позбутися відчуття, що він переміг нас.'
  
  OceanofPDF.com
  35
  Фарбування
  
  Спарроу погодилася зустрітися з Хьюго пізніше, тому що їй треба було зрозуміти, що відбувається, як з нею, так і з ним. Вона забула про патрулі кажанів, на якому обіцяла бути присутнім. У той вечір, коли вони вийшли з "Корабля і лопати" і нетвердою ходою попрямували по похилому провулку до річки, Хьюго взяв її під руку так, наче робив це роками. Як і в ту ніч, коли вони вперше зустрілися, сніг танцював в повітрі навколо них. Освітлювачі на Джон Адам-стріт показували стовпи летить зі сцени конфетті.
  
  Спарроу хотіла пояснити свої почуття, але щось утримувало її. Хьюго був мовчазний, як фермер. Він мало розповідав про себе. Як ніби у нього було горе, яким не можна було поділитися, рана, надто глибока, щоб її можна було залікувати. Вона відчувала це в ньому, непохитному, і прагнула уникати будь-якої теми, яка могла порушити їх крихка рівновага. Кількома хвилинами раніше вони обмінялися поцілунком, який здавався таким незграбним і неправильним, що вона трохи не відштовхнула його і в страху втекла. Вона ніколи не думала про себе як про когось, хто може опинитися в полоні у чоловіка, у якого є секрети. І все ж вони були тут, все ще йшли разом, стикаючись тильними сторонами долонь один про одного.
  
  Вони дійшли до кінця вулиці, звернули в бік темного парку і Уотергейт-Уок, мощеної алеї, яка проходила за садами на набережній Вікторії. За нею тьмяно виблискувала річка. Вона знала, що йому було зручніше розмовляти з нею, коли він був далеко від світла.
  
  'Ти був дуже тихим.
  
  Відповіді у нього не було. Вони зупинилися перед Йоркським Вотергейтом, італійським пам'ятником, відзначали початковий берег Темзи. Він виглядав як кам'яні ворота в інший світ.
  
  'Я не очікував, що це відбудеться. Все ще тримаючи її за руку, він повернувся до неї лицем. В його очах нічого не можна було прочитати.
  
  "Що ви маєте на увазі?
  
  'Ти ведеш себе так. Це не те, що я планував. Ти підеш зі мною куди-небудь?
  
  'Коли, зараз?
  
  'Я хочу тобі дещо показати. Він міцно притиснув її до себе.
  
  Вона відчула дію алкоголю у холодному нічному повітрі і переступила з ноги на ногу, щоб не впасти. 'Де?
  
  'Повернуся до мене додому.
  
  Вона засміялася й похитала головою. 'О ні, я не думаю, що це хороша ідея. Не сьогодні.
  
  Він наблизив своє обличчя до її обличчя. 'Це по дорозі додому. Я просто хочу тобі дещо показати. Це займе всього кілька хвилин.
  
  'Ти не можеш просто сказати мені?
  
  'Краще було б показати вам. Будь ласка. Потім я впіймаю вам таксі.
  
  Його наполегливість злякала її. Але потім він сказав: "Ні, ти права. Не сьогодні, погана ідея'.
  
  І, звичайно, це збоченим чином змусило її змінити свою думку.
  
  'Нічого' сказав Джон Мей, перевіряючи свій телефон. 'Вже більше чотирьох. Все скінчено. Він встав з-за столу в операційній і потер обличчя. 'Який кошмар. Як ми тепер його знайдемо? Куди ти прямуєш?'
  
  Артур Брайант зупинився по дорозі до дверей і прочинив один червоний очей. 'Подивися на це. Вони схожі на пом'яті сливи. Якщо я найближчим часом не висплюся, наступного разу, коли я засну, може виявитися останнім. Я піду додому пішки, хоча забруднення повітря там може відняти роки мого життя.'
  
  'У тебе немає...
  
  'Жарт. Це був жарт.
  
  Мей підняла на нього очі. 'Тебе не турбує, що він зупинився? Нізвідки не надходило жодних повідомлень.
  
  'Я не турбуюся, я шалено радий. Ти не можеш бути впевнений, що він закінчив. Він здається некомпетентним, або божевільним, або і тим і іншим. Можливо, він вирішив пропустити кілька днів, або, можливо, ніхто не знайде його жертву до світанку. Він узяв з вішалки свій шарф і фетровий капелюх. 'Якщо будуть якісь новини, будь ласка, негайно зателефонуйте мені.
  
  Мей з трепетом спостерігав, як його напарник йде. Завжди було ризиковано випускати його з поля зору. У повітрі пахло несвіжою їжею. Світу прибирала нічний сміття.
  
  'Чому б тобі не поїхати додому?' сказав він, відкриваючи вікно.
  
  Вона засунула коробки з їжею у відро для сміття. 'Думаю, це була не така вже хороша ідея - підтримувати роботу закладу всю ніч без персоналу. Всі вимотані. Що нам тепер робити?
  
  'Ми продовжуємо", - відповіла Мей. 'Все ще є три загиблих і три скорботні сім'ї'.
  
  'Ти думаєш, це там, нагорі, серед цієї купи, і ми це втрачаємо?' Вона вказала на невідповідність інформації, яка була надряпана на білих дошках.
  
  'Можливо, ми щось упустили. Давай пізніше почнемо спочатку. Іди і трохи відпочинь.
  
  Йдучи, Світу пройшла мимо офісу детективів і побачила, що Брайант все ще там, з таким виглядом, ніби він щось забув. 'Спокійної ночі, містер Бі,' крикнула вона. 'Ви жахливо виглядаєте.
  
  "Дякую, Світу. Ти молода і можеш не спати всю ніч, не перетворюючись раптово в картину з привидами.
  
  Він знову втупився на переповнені книжкові полиці, гадаючи, що ж він збирався шукати. Щось, що має відношення до розслідування? 'Ах, ось воно що,' сказав він уголос. - 1642 рік. 'Він почав ритися на полицях.
  
  Мей впав на диван в операційній і на хвилину закрив очі. Як тільки він відчув, що свідомість починає вислизати, задзвонив його телефон.
  
  'Я знала, що ти все ще будеш там", - сказала Блейз Картер. 'На цьому тижні я теж чергує по вечорах. Як справи?' Її голос був бальзамом, теплим і заспокійливим.
  
  Мей глянув на хаос папок, карток і фотографій, розкладених перед ним. 'Чесно кажучи, я більше нічого не знаю. Все йде не так, як ми планували. Ви дізналися що-небудь ще з місця пожежі на Сіті-роуд?
  
  'У нас є підтвердження по маслу. Який петляє слід від бризок говорить про те, що його витіснили з пляшки. Він переніс тіло перед диваном, який є вогнестійким. Я думаю, він хотів бути впевнений, що тіло згорить так, щоб вогонь не поширився куди-небудь ще.'
  
  'Схоже, це підходить,' сказала Мей. 'У нього є план.
  
  'Вже пробило чотири. Я вважаю, ще занадто рано говорити, якщо ...
  
  'Поки нічого не надходило. Хтось повинен чекати тут на випадок, якщо це станеться.
  
  'Я, мабуть, піду. Послухай, Джон...
  
  'Так?'
  
  'Ти впевнена, що не зможеш прийти в суботу ввечері? Я збиралася запросити тебе в гості і що-небудь приготувати.
  
  Його охопило почуття провини. 'Я не можу, Блейз. Я потрібен Артуру тут. Ми будемо працювати до кінця.
  
  'Але я тільки що говорила з Артуром – я набрала його номер, коли ти не взяла трубку. Він сказав мені, що ти вільна. Чому він веде твій щоденник?
  
  'Він не дзвонить,' злякано відповіла Мей. 'Давай я тобі передзвоню.
  
  Він вийшов з операційної і попрямував до кабінету, який ділив з Брайантом. Його напарник повернувся за свій стіл, схилившись над стосом книг з мистецтва. 'Чому ти все ще тут? - запитав я.
  
  О, Рембрандт, ' безтурботно сказав Брайант. Здавалося, до нього повернулася частина колишньої енергії.
  
  'Ти сказав Блейзу Картеру, що я вільний в суботу ввечері?
  
  'Ну, ми, ймовірно, будемо працювати в нічну зміну, так що я подумав...
  
  'Я не вільний. І я буду вам вдячний, якщо ви не станете втручатися в моє особисте життя.
  
  Брайант виглядав скривдженим. 'Пробач, я не думав, що у тебе можуть бути інші плани.
  
  'У мене є особисте життя за межами підрозділу. Ти повинен поважати її'.
  
  'Мій дорогий друже, я б ніколи нічого не сказав, якби знав, що ви піднімете такий шум.
  
  Мей знала справжню причину його гніву, але відкинула цю думку. - Що ти взагалі робиш? - запитала я.
  
  'Скажи мені дещо. Чому ти вважаєш британське кіно таким жахливим?
  
  'Невже? Я не розумію, яке це має відношення до...
  
  'Потіште мене, будь ласка, хвилинку.
  
  Мей задумалася. 'Я впевнена, що бачила кілька гарних британських фільмів. "Паспорт в Пімліко", це був один з них".
  
  'Йому майже сімдесят років. Дозвольте мені сказати вам, чому. Британці візуально неграмотні. Як могло бути інакше? Ми цінуємо письмове слово в збиток зображенню. Ми не знаємо, як розуміти те, що бачимо. Знімальна група Франса Бэннинга Кока і Віллема ван Рейтенберха.'
  
  'Прошу вибачення?
  
  "Ми назвали це "Нічний дозор", тому що картина Рембрандта була покрита темним лаком. Я ходив дивитися її в Державний музей в Амстердамі. Голландці, милі люди, жахлива їжа. На картині зображена група аркебузіров, цивільних військових гвардійців. Але існує спірна теорія про те, що за цим ховається вбивство, яке можна зрозуміти, тільки вивчивши певні елементи картини. Це одна з тих теорій змови, які люди люблять викладати, але в картині є кілька дивних аномалій.'
  
  Мей швидко втрачала терпіння. 'Вже пізно, Артур. Я абсолютно не розумію, про що ти.
  
  'Я б дуже хотів, щоб люди перестали так говорити. Отже, візуальна грамотність. Картина. Він постукав ручкою по зображенню. 'Група людей, що мають єдину зв'язок, ополчення, зібрані в одному місці і звинувачують у приховуванні вбивства. Ви розумієте, до чого я хилю'.
  
  'Так, смутно, але не туди, куди це веде.
  
  'Група людей чисельністю до п'яти осіб.
  
  'Чому п'ять?
  
  - Саме стільки людина може поміститися в "Тойоту" Джагана Чимы. Я впевнений, що вони були пасажирами в його машині, Джон. Вони повинні були бути. Якщо б це була спільна поїздка, немає ніяких причин, по яких вони могли б знати один одного заздалегідь, ось чому ми не можемо зв'язати їх. Вбивця почав з водія або тому, що думав, що злочинцем був Чіма, або тому, що знав, що це був один з його пасажирів таксі, та не знав інших назв, які йому були потрібні. Таксисти слухають, тому він лякає Чиму, намагаючись вивудити інформацію, потім розуміє, що зайшов надто далеко і що його мета стекла кров'ю.'
  
  'І всі ці речі для чорної магії?' запитала Мей. - А що щодо цього?
  
  'Він хотів дезорієнтувати Чіму та донести новину до інших, дати їм зрозуміти, що він йде за ними, що вони не можуть втекти'.
  
  'Ви говорите, він шукає злочинця – якого саме злочинця?
  
  'В його очах вони скоїли якийсь злочин, за участю водія або без нього. Тепер він вбиває їх. Це трохи божевільна теорія, але вона підходить практично зі всіх сторін '.
  
  'Ви лише припускаєте, що в машині, коли сталося це таємниче подія, було п'ятеро. Могло бути і менше.
  
  'Але думати про це було б самозаспокоєнням. Все ще можуть бути ще дві жертви'.
  
  'І він вбиває в чотири ранку, щоб застати їх зненацька?
  
  'Немає. Брайант з благоговінням доторкнувся до глянцевою репродукції картини Рембрандта. 'Мені цікаво, втратив він когось в той час. Кого-небудь, з ким був близький.
  
  Ідея була здійсненна. 'Хтось, кого він любив'.
  
  'Подружка. Що, якщо Чима збив її, а інші погодилися мовчати про це? Це означало б, що він не міг знати, хто з них винен.
  
  'Але в кінцевому рахунку винен водій буде.
  
  'А що, якщо навіть вбивця не знає, що сталося? Тільки те, що щось сталося?
  
  'Почекай. 'У Мей почала боліти голова. "Куди ми можемо піти звідси?
  
  'Ми могли б почати з вивчення даних про пішоходів, які загинули в дорожньо-транспортних пригодах за останні пару років'.
  
  'Чому пішоходи? Чому не інший водій?
  
  'Тому що, якщо ти вб'єш кого-то в автокатастрофі, ти не зможеш це приховати.
  
  'Отже, ти думаєш, вони думали, що їм це зійшло з рук.
  
  'Так, але один постраждалий чоловік був повний рішучості зробити так, щоб вони цього не зробили'.
  
  Мей знову подивилася на картину і зітхнула. 'Я не знаю, як ти перейшла від Рембрандта до цього, але, можливо, ти щось наплутала'.
  
  'Тримайся за мене", - сказав Брайант, накидаючи шарф на плечі. "Це не дуже весело, але пізнавально'.
  
  Мей поплескала його по спині. 'На цей раз тобі справді варто піти додому і трохи поспати.
  
  Брайант подивився вниз, на пустельну вулицю. 'Я не збираюся довго спати, знаючи, що він все ще на волі.
  
  OceanofPDF.com
  36
  Танк
  
  Спарроу прокинулася від розгойдується звуку гудка потяга. Вона оглянула себе. По обидві сторони від її горла були півкулі ніжної тканини. У неї боліла голова, і в роті пересохло. Кляпу у неї не було. Її руки були вільні, але він вивів її з ладу, перекинувши щиколотки один через одного і з'єднавши їх пластикової кабельної стяжкою. Вона помацала його, але знала, що зняти його буде неможливо. Вона нічого не могла розгледіти. Пол був холодним і металевим і слабо задеренчав, коли вона штовхнула його каблуком. Під нею лежав рулон м'якого нейлону, який відкривався і перетворювався в спальний мішок.
  
  Він спланував це, зрозуміла вона, і шлунок стиснувся. Він знав, що збирається привести мене сюди. Він знав, коли ми зустрілися в перший раз, тому що він все спланував.
  
  Вона намагалася не звертати уваги на пульсуючий біль у голові і згадати попередню ніч в його квартирі. Набір спартанських, викликають клаустрофобію кімнат, світлих, охайних і мертвих, заповнених дешевої меблями і занадто великою кількістю світла.
  
  'Прости, Спарроу. Мені щось від тебе потрібно. Я повинен знати правду.
  
  'Я не розумію. З приводу чого?
  
  'Я був там. В лісі на Хемпстед-Хіт. Ти бачив мене. Того, у масці свині. Це все, що я зміг знайти. Мій син купив його на Хеллоуїн.'
  
  Вона на мить завмерла, потім спробувала відсторонитися.
  
  'Було чотири години ранку. Тебе не повинно було бути. Я говорю тобі це, тому що ти мені небайдуже.
  
  'Відпусти мене, Хьюго. Її голос був чистим і твердим, таким вона розмовляла з дітьми в книжковому магазині.
  
  'Ти бачив мене, але я бачив тебе, Спарроу Мартін. Я бачив тебе. Пам'ятаєш?
  
  Він простягнув їй журнал про кажанів. Він був пом'ятий по кутах і заляпаний брудом.
  
  Вона знову мигцем побачила царапающуюся жертву, більш велику фігуру, що піднімається з папоротей позаду нього в безглуздій масці, з срібним списом у руці. Ні, не спис, якась зброя. Кілька миттєвостей він залишався нерухомим на тлі дерев, обрисовываясь в місячному світлі. В нападі паніки вона згадала свої перші припущення: що це була перекручена гра, призначена для того, щоб розігруватися потай, щось таке, чого вона не могла дозволити собі побачити у всій повноті.
  
  Тепер вона знала, що Хьюго був там, на пустки, і що він вбив людину. Вона повинна була помітити дивну простоту, з якою він тримався. Вона не дозволила собі дати слабину.
  
  'Я одягла це, щоб налякати його. Я точно сказала йому, де мене знайти. Він ніжно взяв її за другу руку. 'Знаєш, що мені запам'яталося найбільше? Пам'ятаю, коли я потім піднімався назад на пагорб до головної дороги, я подумав, що тепер я вбивця. В армії нас вчили, як вбивати людину в цілях самооборони, але мені ніколи не доводилося цього робити. Я не був таким солдатом. У мене був пересувний морг. Для мене було шоком усвідомити, що я міг позбавити життя точно так само, як інші. Я не можу зупинитися зараз, поки не дізнаюся правду.'
  
  Вона виривалася з його рук. 'Будь Ласка, Хьюго. Просто відпусти мене. Я нікому не скажу, клянуся.
  
  'В записній книжці було твоє ім'я та адресу. Він притягнув її ближче. 'Я не міг згадати, де Чима припаркувався. Я дістався до головної дороги, яка вилася через ліс, і, нарешті, знайшов таксі. У мене був план, але раптово він впав, і я діяв наосліп. Один.'
  
  Він закрив їй трахею своїми сильними широкими великими пальцями.
  
  'Я збирався відігнати таксі, але зрозумів, що забув взяти у нього ключі. Я не міг повернутися, тому що був шанс, що ти все ще можеш бути там'.
  
  У Спарроу не було сил боротися з ним. Вона в страху заплющила очі, очікуючи гіршого.
  
  'Я повинен був знайти тебе, просто поговорити з тобою. Я не був готовий до цього. Мені так шкода. Його великі пальці опустилися вниз.
  
  Вона пам'ятала, як чула биття свого серця, як її кров пульсувала з глухим стуком. Вона легко парила і не відчувала болю.
  
  І вона прокинулася тут.
  
  Вона уважно прислухалася, намагаючись розібрати віддалені звуки. Слабкий шум вуличного руху, швидко затихающая сирена. Був день. Чому не було світла? Вона знаходилася десь нижче рівня землі; всі звуки долинали згори, і в повітрі стояв нестерпний запах бензину. Під ним повітря був вологим і кислуватим, як ніби її в'язницю дочиста вимили.
  
  Спарроу намагалася залишатися раціональною. Вона сказала собі, що зможе зрозуміти, де знаходиться, поки що залишається спокійною. Він позбавив її свідомості, щоб вона перестала чинити опір, а не тому, що хотів заподіяти їй біль. Він забезпечив її постіллю і не заткнув їй рота кляпом, тому що був впевнений, що ніхто не зможе її почути. Внизу лунав глухий звук, що наводив на думку про якийсь закритій камері.
  
  Вона знала, що повинна досліджувати і дізнатися розміри своєї в'язниці, але проста зміна положення щиколоток боліло. Не було ні найменшого шансу, що вона зможе встати. У неї було одне маленьке перевагу: завдяки ночами, проведеними в спостереженні за летючими мишами, вона не боялася темряви.
  
  На підлозі більше нічого не було, ні їжі, ні туалету. Вона повинна була припустити, що він скоро повернеться. Залишалося питання: хто він такий? Вона спробувала пригадати їх розмову в кінці ночі, але нічого корисного не згадала. Він був поранений і злий і скоїв щось жахливе в минулому. Він вистежив її і поцілував. Чому її пощадили, в той час як інших не пощадили?
  
  Її потреба залишатися спокійною і раціональної була пригнічена обуренням від зради. Вона досить послабила пильність, щоб довіряти йому. Що б не сталося зараз, вона знала, що ніколи більше не буде довіряти. Їй потрібно було повернути собі контроль, і найкращим способом зробити це було б втекти.
  
  Обмацуючи себе, вона поповзла по підлозі, щоб знайти стіну. Вона була недалеко, але дивно зігнута, так що не мала прямого кута з підлогою. Вона була в якомусь резервуарі.
  
  Тепер вона почала відчувати страх: баки можна було наповнити.
  
  Уривок з сценарію пішохідного путівника Артура Брайанта 'Своєрідний Лондон" (Лондонські мости, 2,5 години, парасольки додаються)
  
  Оригінальний залізничний міст Хангерфорд був названий на честь популярного ринку і побудований Изамбардом Кінгдом Брюнелем в 1845 році - величезна решітка з клепаной стали, більш підходяща для перекриття нью-йоркській Іст-Рівер, ніж Темзи. Пізніше до однієї сторони залізничних колій був прибудований хиткий дощатий настил, що з'єднує береги річки, щоб пішоходи могли переходити її. На південному контрфорсі досі збереглася сходи, ведуча до первісного пароплавного причалу внизу. Пішохідна доріжка мосту була вузькою, моторошної і погано освітленою, і після жахливого вбивства молодої людини, який за іронією долі пережив лондонський теракт, були побудовані дві нові пішохідні доріжки, і весь перехід був перейменований в мости Золотого ювілею. Однак саме ми, лондонці, вирішуємо, як називати будівлі і мости, а не архітектори, і назва відмовилося прижитися. Він залишається мостом Хангерфорд.
  
  Скейтбордисти, які врізалися і ковзали під хитромудрими графіті на Південному березі, вибрали це місце як місце, де їх старі дошки повинні померти. Біля мосту, розташованого нижче за течією, далеко під ним була плоска бетонна опора, і саме тут вони побудували свій gimp park, викинувши свої дошки зі зламаними спинками і перетворивши недоступне місце на кладовищі дощок, які були забиті на смерть ударами ніг. Час від часу спускалися працівники муніципалітету і прибирали завали, і було записано, що вони повинні були зробити це в 8.30 ранку, але коли вони прибули в п'ятницю вранці, то виявили дещо ще і викликали поліцію.
  
  Там лежало тіло чоловіка років двадцяти п'яти, незграбно розпластане, з однією ногою, зігнутою під іншу. Короткий нічний снігопад змінився мокрим снігом, потім дощем і змив з його голови криваву корону. Він лежав обличчям вниз серед віночка дощок, поки не прибули робітники, яким довелося відлякати декількох італійських фігуристів, які откинулись на перила так далеко, як тільки наважилися, роблячи селфи з трупом на задньому плані.
  
  Колін Бимсли регулярно прослуховував цифрові канали місцевої поліції і почув надійшов дзвінок. У жертви були гаманець, телефон і ім'я: Рорі Кейн. У нього також був кругової прокол горла і приблизно передбачуваний час нападу, що змусило Коліна негайно звернутися з проханням взятися за цю справу.
  
  Після врегулювання спорів про юрисдикції Кейна забрала швидка допомога. Глядачі на мосту розійшлися, і оскільки райдужне кладовищі тепер перетворилося на місце злочину, зламані дошки, до великого задоволення фігуристів, прибирати не стали.
  
  OceanofPDF.com
  37
  ЛІКАРНЯ
  
  Стукіт тривав, коли Артур Брайант попрямував до вхідних дверей, шукаючи пояс червоного стьобаного халата. Він зняв ланцюжок і прочинив двері.
  
  О, містер Пітт, це ви! ' здивовано вигукнув він. 'Сподіваюся, це не займе багато часу, тому що десять хвилин тому я взяв одну з своїх таблеток. Ви не могли прийти скаржитися на шум, тому що я його не виробляв.'
  
  Бред Пітт був сусідом Брайанта. Його справжнє ім'я було Джо, але через непорозуміння з боку Брайанта воно було настільки міцно замінено ім'ям голлівудської зірки, що навіть дружина Джо стала називати його Бредом. 'Не в цей раз, містер Брайант, - відповів м'язистий чоловік у футболці "Арсеналу" XXXL і черевиках "Док Мартенс". 'Хоча я не дуже задоволений нічним горщиком, повним червоних чорнила, який ти викинула минулої ночі з вікна своєї спальні.
  
  'Ах так, напевно, мені слід було попередити вас про це,' визнав Брайант.
  
  'Тому що я вистромив голову, щоб подивитися, що це був за стук, і отримав по обличчю.
  
  'Так, я позбавлявся від покидьків.
  
  'А потім мене вдарили нічним горщиком.
  
  'Він вислизнув у мене з рук. На щастя, він був зроблений з емалі і не надто постраждав.
  
  'Я б піднявся наверх, але вікно впало і затисло руку'. Він підняв три забинтованных пальця. Він чекав відповіді з дивовижним терпінням.
  
  'Це була Чорна смерть", - пояснив Брайант. "Вона вразила Лондон в 1348 році і розповсюдилася по бідних кварталах, подібних цьому, з лякаючою швидкістю. Я вивчав закономірності забруднення і задався питанням, збільшує рівень зараження негигиеничное видалення відходів серед тих, хто живе в перенаселених і бідних оселях.'
  
  'Ти хочеш сказати, що я негигиеничен? Джо втягнув живіт, щоб зобразити, як він сподівався, загрозливе поведінка.
  
  'Я думав, що бризки можуть долетіти до тебе, але не тому, що ти висунув голову з вікна. Ти зіпсував мій експеримент'.
  
  'Ти зіпсував мою сорочку.
  
  'Мені важко в це повірити. Крім того, чорнило, ймовірно, були водорозчинними. Чи було що-небудь ще?
  
  "Я думав, ми домовилися, що, якщо ти знову викинеш що-небудь дивне, я підійду сюди і відірву тобі вуха. Він відступив на крок і зібрав усю свою гідність. 'Я тут не тому. Твій сусід по квартирі...
  
  'Вона моя колишня квартирна хазяйка.
  
  'Вона в лікарні'.
  
  Брайант був ошелешений. 'Чому? Мені здалося дивним, що вона не розбудила мене. Що сталося?
  
  Джо потягнувся до кишені. - У мене тут інформація про палаті. Минулої ночі їй стало погано, підозрювали інсульт. Вона намагалася додзвонитися до вас, але не змогла. Вона в лікарні Університетського коледжу.'
  
  'Мій дорогий друже, велике вам спасибі, що розповіли мені. Це жахливо. Я зараз же піду.
  
  Біле будівля університету знаходилося менше ніж в п'ятнадцяти хвилинах ходьби. Він натягнув твідові брюки поверх смугастих піжамних штанів і поспішив туди.
  
  Альма Сорроубридж виглядала набагато менше на своїй лікарняному ліжку. Коли Брайант увійшов, вона насилу прийняла сидяче положення і стурбовано пригладила волосся, зачесывая їх назад. У неї було підбите око й блідо-рожевий пластир на лобі. О, містер Брайант, вам не слід було приходити, у вас багато роботи", - сказала вона йому. 'Твій сніданок, вчора ввечері я приготувала кашу з персиків і гвоздики і прибрала в холодильник. Ти їла?
  
  Брайант сів на край ліжка і взяв її за руку. 'Годі турбуватися про мене. 'Він простягнув їй м'ятий паперовий пакет і книгу. Вона взяла пакет і зосередилася на обкладинці роману. Це був "Дон Кіхот" Сервантеса. 'Я подумав, що краще принести тобі що-небудь довге і вимоглива, на випадок, якщо тебе залишать вдома і в тебе будуть проблеми зі сном'.
  
  Альма заглянула в пакет. - Що це? - запитала я.
  
  'Всього лише кілька бджіл.
  
  Вона перевернула пакет догори дном. Звідти випали п'ятнадцять яскраво-жовтих пухнастих бджіл. Вони були з круглими очима і зеленими дротяними затискачами. Брайант почав прикріплювати їх до краю подушки Альми. "Я думав, вони тебе підбадьорять. Що сталося?
  
  'Дурний вчинок. Я послизнувся, от і все. Я мив вікно на кухні і втратив свідомість. У мене трохи стукнуло по голові.
  
  'Ви повинні залишити цю роботу мені", - застеріг Брайант.
  
  'Якби я це зробив, вони б ніколи не закінчили.
  
  'Ти вже звертався до лікаря?
  
  "Так, вони зробили кілька тестів, коли я прийшов. Вони зроблять ще кілька сьогодні'.
  
  'У тебе є все необхідне? Я можу принести тобі одяг?
  
  'Сьогодні вранці прийдуть дами з моєї церкви. Я збиралася сьогодні поміняти тобі простирадла.
  
  О, не турбуйся про це. Якщо вони забрудняться, я скористаюся спальним мішком. 'Він ніжно потер тильну сторону її долоні великим пальцем. Її шкіра на дотик була як цигарковий папір. Він знав, що вона завжди фарбувала волосся, але зараз він вперше побачив білі коріння. Він зрозумів, що поняття не має, скільки їй років. Він взагалі мало що знав про неї, бо ніколи не питав. 'Я поговорю з доктором,' запропонував він.
  
  "Ви можете запитати його, як скоро я зможу поїхати? Я не можу тут залишатися. У мене дуже багато справ.
  
  'Твоя випічка почекає,' м'яко сказав він. 'Альма, прости, що я пропустив твій дзвінок. Здається, я знову кудись сховав свій телефон.
  
  'Будь ласка, перестаньте метушитися. Вона поплескала його по руці. 'Я знаю, як ви зайняті, містер Брайант. Я просто впала, от і все.
  
  'Якщо з тобою що-небудь трапиться, я ніколи собі цього не пробачу. І я дійсно думаю, що тобі пора називати мене Артуром. Перші сорок років я наполягаю лише на прізвищах.
  
  'Я не міг цього зробити. І я в порядку, правда. Господь дбає про мене.
  
  'Але я хочу піклуватися про тебе.
  
  Вона слабо розсміялася. 'Дурний хлопчик, ти навіть про себе подбати не можеш. Це моя робота; це те, що я повинна робити. Ти - хрест, який я повинна нести.
  
  'Тепер ти верзеш нісенітницю. Я попрошу медсестру збільшити дозу твоїх ліків, якщо ти не будеш обережний. Він відсторонився від неї і встав. Відірвавши погляд від блакитних паперових фіранок, він побачив, як вона відкинулася на подушку, оточена жовтими бджолами, і подумав про все, що вона для нього зробила, про нескінченних обідах, про маленьку доброту, про непохитною підтримки. Він нічого не зробив у відповідь. Його навіть не було поруч, коли вона боролася в суді за збереження їхнього старого будинку на Крейдяній фермі. Він завжди був занадто поглинений своєю роботою.
  
  Настав час для змін.
  
  Доктор Лісевич пояснив, що це був не інсульт. 'У місіс Сорроубридж відбулося тимчасове порушення кровообігу, відоме як ТІА, але навряд чи які-небудь серйозні пошкодження були. Тим не менш, ми хотіли б залишити її на кілька аналізів. Потім їй треба буде відпочити кілька днів. Ви її чоловік?'
  
  "Звичайно, ні. Вона моя квартирна хазяйка, і досить респектабельна. На що ви натякаєте?
  
  'Ви зможете подбати про неї, коли її випишуть? Або у вас є власна доглядальниця, яка могла б доглянути та за нею?
  
  Брайант обурився. 'Я діючий офіцер поліції, шарлатан, а не немічний пенсіонер. Я чудово справляюся. Вона все ще вміє готувати?'
  
  'З нею все повинно бути в порядку.
  
  'Слава Богу за це. Майте на увазі, вона, ймовірно, запаслася в морозилці до Страшного суду, апокаліпсису, якого вона чекає з найбільшим завзяттям. Насмілюся сказати, що її церковні дами будуть в будь-який момент поблизу, покроплю святою водою все підряд, включаючи мене. Вони думають, що я сатаніст, ви знаєте.'
  
  'Але ви сказали, що ви – поліцейський?' невпевнено запитав доктор Лісевич.
  
  'Іноді різниця одна і та ж, - запевнив його Брайант.
  
  Він повернувся у відділення незабаром після 9.00 ранку і виявив Мея сплячим у своєму кріслі. 'Я приніс каву,' голосно сказав він, відкриваючи кришки так голосно, як тільки міг. 'У тебе самий незвичайний, кокосовий без кофеїну.
  
  Мей прочинила одне око. 'Я п'ю соєвий латте.
  
  'Все одно, боби і горіхи. Альма у лікарні.
  
  Мей сів і взяв себе в руки. - Що з нею не так? - запитав я.
  
  'Лікар говорить, що у неї було порушення мозкової діяльності. Він хоче залишити її для додаткових аналізів.
  
  'Мені шкода це чути. Ти зможеш впоратися?
  
  'Якщо ще хоч одна людина запитає мене...
  
  'Дещо прояснилося. Я чекаю дзвінка Джайлза. Я намагався додзвонитися до тебе.
  
  'Ах, так, мій телефон. Я знайшов його. Ну, по частинах. 'Він кинув на стіл кілька шматочків пластикової оболонки разом з ще кількома бджілками. 'Здається, він розвалився на шматки. По-моєму, поганий товар. Можу я дістати інший?
  
  'Ви знаєте, детективи всю свою кар'єру проводять в очікуванні єдиного справи про вбивство, яке виправдає всі їхні жертви", - сказала Мей. 'В результаті цього розслідування загинуло четверо, і ви не можете зберегти телефон в цілості'.
  
  'Значить, була ще одна жертва.
  
  'Рорі Джордж Кейн, двадцятишестирічний білий чоловік, знайдено з травмою горла і порізами від захисту на долонях. Він живе в Бермондси, працює в Холборне, і у нього є дуже засмучена колишня дівчина, яка, тим не менш, сподівалася, що він їй зателефонує. Вона живе десь неподалік від Портобелло-роуд, так що ми поняття не маємо, як він опинився там, де опинився.'
  
  'Де?'
  
  'На кладовищі скейтбордистів у Хангерфорд-Брідж. Ось пряма трансляція.' Він повернув свій телефон до Брайанта, який на мить демонстративно примружився, дивлячись на екран.
  
  'У мене немає відповідних очок. Як він туди потрапив? Його скинули, він посковзнувся?
  
  'Він був прямо під доріжкою. Я підірвав це для тебе. Мей повернувся до свого ноутбука і відкрив файл з збільшеними знімками з екрану.
  
  'Це схоже на якусь авангардну художню інсталяцію'.
  
  'За винятком того, що в центрі є мертвий чоловік. Камери на стійках мосту охоплюють тільки основні пішохідні зони. У Дена є відеозапис з натільної камери чергового офіцера, яку він відправив тобі на телефон. Він терпляче налаштував відзнятий матеріал на своєму ноутбуці.
  
  Камера перевесилась через перила, показавши чоловіче тіло, розпростерте на сталевому настилі мосту. 'Фрост і Кейн дають нам більше шансів знайти зв'язки між ними в соціальних мережах", - сказала Мей, стримуючи позіхання.
  
  'Тебе не було вдома? - запитав я.
  
  'Ні, Дженіс, ми з Коліном залишилися. Інших ми відпустили.
  
  Брайант попрямував до вікна зі своїм кави. 'Залишається ще одна потенційна жертва.
  
  'Ви можете помилятися щодо того, хто був у машині. Можливо, більше нічого не потрібно шукати. У будь-якому випадку, наша робота полягає не в тому, щоб запобігати погані речі, а в тому, щоб ефективно усувати наслідки. Це все одно що просити лікарів діагностувати рак до появи будь-яких симптомів.'
  
  'Значить, ми не утруждаем себе подальшими пошуками? - Запитав Брайант.
  
  'Я цього не говорив. Я просто не думаю, що ми докопаємося до суті, поговоривши з книгопродавцями і акторами.
  
  'Раніше ти ніколи не заперечував,' ображено пробурмотів Брайант. 'Так працював Черчілль.
  
  Мей втупилася на нього, що було незвично для них обох, тому що Мей ніколи не дивилася так. 'Ти не Черчилль. І я завжди заперечувала. Я просто ніколи нічого не говорила.
  
  Слова напарника поранили його. Мей в минулому покірно підтримувала його нетрадиційну методологію. 'Я не якийсь ненормальний академік, якого ви повинні захищати, поки інші проводять справжнє розслідування", - гаряче відповів він. 'Я отримую результати'.
  
  'Поки ти більше не будеш цього робити. Схоже, ми досягли цієї точки. Мей запустив пальці в свої сріблясті волосся і піднявся на ноги. Здавалося, він був на межі. 'Ви розумієте, що тут насправді відбувається і завжди відбувалося з тих пір, як з'явилося підрозділ? Мова йде про класі. Всякий раз, коли ви консультуєтеся з вченими замість того, щоб покладатися на піхотинців, команди Метрополітену думають, що ви смієтеся над ними. Звичайні чоловіки і жінки, які працюють у "синіх" і "двійках", ненавидять нас, особливо коли ти з'являєшся в останню хвилину і виставляєш їх всіх в поганому світлі.'
  
  'Я не лебедюсь навмисно", - сказав Брайант. Зніяковівши, він зосередився на тому, щоб зішкребти шматочок яйця зі свого шарфа.
  
  'Що ж, на цей раз я покладаюся на тебе, тому що, бачить Бог, у нас більше нічого немає.
  
  Брайант вирішив, що краще всього залишити кімнату, перш ніж його партнер встигне сказати щось, про що він може пошкодувати.
  
  OceanofPDF.com
  38
  ЗНИКЛИЙ БЕЗ ВЕСТИ
  
  Спарроу спробувала дослідити резервуар, стоячи на колінах, але пересуватися таким чином було дуже боляче, щоб продовжувати довго. Її ноги були босі, а підлога була болісно холодним. Вона все ще відчувала себе напівсонної і подумала, не накачали її наркотиками. Зовні і десь нагорі розгорався день. Єдиний промінь світла, що пробивається з отвору в заклепки, висвітлював пляма на підлозі. Вона почула дорожню дриль, а пізніше звуковий сигнал автомобіля, повертається заднім ходом.
  
  Підлога її в'язниці був зроблений з зварної сталі і місцями був вологим. У центрі був круглий дренажний люк, але без світла вона не могла знайти спосіб відкрити його. Вона відчувала запах вихлопних газів. Найбільше вона боялася, що це місце перетвориться в темницю, замкнене й забуте місце, про яке Хьюго нікому не розповість.
  
  Щоб подавити паніку, вона пошарила навколо в пошуках своїх речей. Вона вивернула кишені куртки; її телефон забрали, але там були монети, гребінець, блискучий олівець, гаманець і захований за підкладкою – сюрприз із сюрпризів – швейцарський армійський ніж. Вона купила його з якоюсь сумнівною ідеєю навчитися майстерності по дереву, поки чергувала за летючими мишами, але ніколи ним не користувалася. Замість цього він зачепився за кишені її куртки і, прорвавшись крізь шви, провалився під низ пальто. Просто диво, що він не помітив його ваги.
  
  Вона дістала його і за лічені секунди перерізала кабельну стяжку. Їй потрібні були цілі: знайти вихід, перевірити каналізацію, як-то скористатися ножем. Кілька місяців тому вона грала в квест, в якому її та її колег замкнули в кімнаті з установленим терміном на одну годину для втечі. Для цього їй знадобилися здатності до розгадування головоломок, але в кінці години двері відчинилися, відкриваючи погляду сцену, від якої не варто було тікати: Каледониан-роуд під проливним дощем. Вона сказала собі, що у неї було б менше шансів впасти в паніку, якщо б вона ставилася до цього як до чергової гри.
  
  Більше всього на світі їй потрібен був світло. Якщо вона не могла бачити, нічого не залишалося, як чекати і сподіватися, що хто-небудь зловить Хьюго до того, як він повернеться.
  
  Тонка смужка денного світла мерехтіла у підстави стіни зліва від неї. Піднявшись по ній на дах, вона встала навшпиньки і спробувала дотягнутися до неї. Вона змогла лише почистити його кінчиками пальців. Краї дірки були іржавими; вона могла бачити, як червоні пластівці падають вниз, коли вона торкалась до неї. Отже, закруглений металевий предмет, яким не користувалися, під землею. Резервуар для зберігання. Розгорнувши ніж, вона длубала краю отвору, зовсім трохи збільшуючи його. Потім вона почала кричати.
  
  Через півгодини у неї зірвався голос, і вона була змушена зупинитися. Їй потрібна була вода, їй потрібно було пописати, їй потрібно було вийти.
  
  Коли вона усвідомила весь жах свого становища, почуття паніки стислося навколо неї, як крила гігантського кажана.
  
  Незабаром після 9.00 ранку в п'ятницю всі зібралися в операційній відділення, за винятком Дена Банбері, який повертався з моргу Сент-Панкрас. Він провів ніч, відстежуючи всі зв'язки між жертвами через їх соціальні мережі, і тепер передав зібрану інформацію Дженіс. Колін і Світу очистили дошки від застарілого матеріалу, Світу розпорошила по кімнаті огидний освіжувач повітря, щоб видалити залишки спогадів про сміттєвому відрі Кріппо, і навіть Ренфилд простягнув руку допомоги. Неприязнь, що існувала між самими старшими детективами відділу, вщухла, і всі намагалися працювати разом, що ніколи не було хорошим знаком.
  
  У Мей задзвонив телефон. Коли він побачив, хто дзвонить, він вислизнув з офісу.
  
  'Джон, я впевнена, що ти зайнятий, але мені потрібна хвилинка твого часу,' сказала Блейз Картер. 'Це особиста справа. В її голосі відчувалося напруження.
  
  'Про що? Запитав Мей, його захист посилилася.
  
  'Я знаю, що ти зустрічаєшся з кимось іншим у суботу ввечері. Мені дійсно все одно, але я б волів, щоб ти була відверта зі мною.
  
  Хто тобі це сказав?
  
  'Це не має значення...
  
  'Просто скажи мені.
  
  'Хто-то в вашому офісі підслухав, як ви підтверджували дату.
  
  Він не міг змусити себе збрехати знову і ніяково мовчав.
  
  'Мені потрібно було поговорити з Джеком про жертву пожежі, і він згадав про це побіжно.
  
  - Джек Ренфилд? Не розумію, як він міг щось знати.
  
  'Це поліцейський підрозділ, Джон, тут всі все знають. Так це правда?
  
  Минуло кілька секунд. 'Ввечері у мене призначена зустріч з працівником служби громадської підтримки Маркет-Роуд,' зізнався він.
  
  'Нора Харон? Ти зустрічаєшся з Норою Харон?
  
  - Я б не сказав, що бачу.
  
  'Думаю, ви знаєте, що в даний момент вона перебуває під слідством.
  
  'Для чого? - запитав я.
  
  'Фінансові порушення в її фінансуванні. Її звинуватили в отриманні хабарів, Джон.
  
  'Я цього ще не вловив.
  
  'Ну, значить, вона приховувала це від тебе. Було б не дуже хорошою ідеєю наближатися до неї в даний момент.
  
  'У неї важка робота, Блейз, вона піддається критиці з усіх сторін'.
  
  'Схоже, не від тебе.
  
  Мей затамував подих в очікуванні. Він поняття не мав, що повинен був сказати.
  
  'Да ладно тобі, Джоне, ми обидва дорослі люди. Знаєш, що я думаю? Я думаю, ти ніколи не змінишся. Я не хочу бути твоїм ворогом, так що давай з цього моменту просто збережемо професійні відносини. Тобі потрібно придивитися до своєї компанії, тому що такі люди передаються тобі у спадок. Слухай, мій перерва закінчилася, мені потрібно йти'. Лінія обірвалася.
  
  Мей відчув прилив сорому. Йому знадобилося кілька хвилин, щоб розшукати Нору Харон.
  
  'Я отримую деякі відомості про тебе, - сказав він. 'Є що-небудь, про що мені слід знати? Якби ми були пов'язані і виявилося, що ти щось утаиваешь ...
  
  'Джон, я віддала тобі все, що в мене було,' сказала Нора.
  
  'Ви говорили з іншими дівчатами? Якщо Христина згадає що-небудь ще про Люку Дікінсоні, це може змінити хід справи.
  
  Голос Харона звучав стомлено і нетерпляче. 'Я вже сказав тобі, що зв'яжуся з тобою, якщо з'явиться щось свіже.
  
  'Повірю тобі на слово. Ми поговоримо докладніше в суботу ввечері.
  
  Коли Мей повісила трубку, мертвий вантаж сумнівів почав тиснути на нього. Він повернувся в операційну, де його напарник інструктував команду.
  
  'Дхрув Чима брав машину свого брата приблизно сто двадцять разів, і зазвичай він об'єднував поїздки, щоб заробити більше грошей. Джаган Чима каже, що більша частина грошових витрат полягала в тому, щоб збирати групи у Вест-Енді і поширювати їх по центру Лондона. Брайант замовк, побачивши у дверях свого партнера. 'А, Джон, я можу перекинутися з тобою парою слів?
  
  'Не зараз,' розгублено відповіла Мей. 'Мені треба дещо з чим розібратися.
  
  'Що сталося? Боже мій, у тебе колір обличчя, як у картоплини.
  
  'Тільки не сьогодні, добре? Мей взяв свій портфель і знову пішов.
  
  'Що з ним не так?' запитала Світу.
  
  'Проблеми з жінками,' посміхнувся Ренфилд. 'Не дуже професійно, чи не так?
  
  Стурбований змінилася атмосферою в операційній, Брайант закінчив справи і повернувся в свій кабінет. Одним із задоволень роботи в PCU завжди була свідомість того, що співробітники люблять і підтримують один одного. Тепер у цьому місці витала зловісна аура, расфокусировавшая розслідування.
  
  Щось ще турбувало його. Леслі Фарадей, офіцер по зв'язках з Міністерством внутрішніх справ, була зловісно тихою на цьому тижні, незважаючи на все, що сталося. Поки він розглядав можливість нового урядового ділянки, він заглянув на Землю.
  
  'Раймондо, мій плеонастический приятель, сподіваюся, ти трохи відпочив.
  
  "Чого ти хочеш?' роздратовано запитав Ленд.
  
  О, нічого. Я просто побачив, як ти сидиш там, освітлений ніж-те, що в цьому районі вважається сонячним світлом, і подумав про себе: чорт візьми, Ед Ширан виглядає жахливо. Я хотів би знати, чи чули ви взагалі що-небудь про Леслі Фарадей.'
  
  'Як не дивно, так, і мені дзвонив його ще більш тупий брат Найджел", - сказав Ленд, якого завжди вражала здатність Брайанта передбачати проблеми. 'Найджел проводить антикорупційну кампанію, спрямовану проти поліції в цілому і спеціальних підрозділів Лондона зокрема. Вони хочуть від нас гарантій в тому, що кожен крок, який ми робили в ході розслідування, був задокументований, підкріплений і незалежно перевірений.'
  
  'Не говори дурниць, звичайно, вони цього не робили. У нас немає персоналу для таких речей або схильності. Брайант знав, що у підрозділи був довгий, ганебний послужний список надання приголомшливо неповних доказів. 'У минулому це ніколи не було проблемою'.
  
  'Ні, тому що Марго Бренді завжди доглядала за нами.
  
  'Мені не подобається використання минулого часу. Що сталося?
  
  'Її переводять в Манчестер", - сказав Ленд. 'Вони розривають наші зв'язку, видаляючи тих, хто ставиться до нас прихильно. Ми безпартійна організація. Це їх право, якщо вони думають, що ми упереджені.'
  
  "Навіть якщо це означає, що ми не зможемо закрити справу? Якщо вони не хочуть, щоб це підрозділ продовжувало працювати, у них, принаймні, повинно вистачити сміливості сказати про це.
  
  'Вони тільки що сказали про це. - Ленд відсунув стілець, ймовірно, щоб не дивитися в очі своєму старшому офіцерові. 'У них щось є на нас. Я не знаю, що саме, але цього достатньо, щоб включити нас в список відділів, що підлягають включення.'
  
  'Евфемізм для позначення звалища історії, без сумніву,' зневажливо сказав Брайант. 'Ми бували там раніше і завжди примудрялися виживати. Я можу зробити кілька дзвінків ...
  
  'Просто припини це, гаразд?' Крикнув Ленд, дивуючи не тільки Брайанта, але і себе самого. 'Скільки ще позичені тобі залишилося попросити? Невже ваші старі приятелі-парламентарії збираються закрити очі на чотири дуже публічні смерті і ніяких зачіпок?
  
  Вражений цим спалахом, Брайант міг тільки засунути в рот Фруктову жуйку і промовчати.
  
  Дженіс прийшла в офіс Лэнда з запискою в руках. 'Можливо, це дрібниці. Жінка на ім'я Памела Хіксон тільки що заявила про зникнення людини. Вчора ввечері вона не прийшла на зустріч. Зазвичай надійна, не відповідає на дзвінки.'
  
  Ленд підняв руки в приреченому потиску плечима, вимагаючи додаткової інформації.
  
  'Вони належать до групи, яка складає карту місцезростань кажанів в парках", - пояснила Дженіс. 'Вони зустрілися на Хемпстед-Хіт, зовсім поруч з місцем вбивства Дхрува Чимы, і тепер один з них зник.
  
  Мей підключила Памелу Хіксон до гучного зв'язку в його офісі.
  
  'Її звуть Спарроу Мартін", - сказав Хіксон. В її голосі звучало полегшення від того, що їй подзвонили. 'Звичайно вона дуже надійна і ніколи раніше не відмовлялася прийти. Я дзвонив їй додому цим ранком, але там ніхто не відповідав. Її мобільний дивно дзвонить, наче на ньому немає зв'язку.'
  
  'Де вона працює? - Запитала Мей.
  
  'В книжковому магазині в Белсайз-Парку. Я вже дзвонив їм. Вона не прийшла. Зазвичай вона приходить першою, тому що відкриває магазин.
  
  'Ти, мабуть, хороший друг, раз турбуєшся про неї після такого короткого проміжку часу.
  
  'Ні, не зовсім. Але я згадав дещо, що вона сказала. У минулу суботу ввечері ми були на пустки, досить глибоко в лісі.
  
  'В котрій годині це було? Мей нахилилася вперед.
  
  'Далеко за північ. Технічно, в неділю. Вона прибігла, щоб знайти нас. Вона сказала мені, що щось бачила, але ми всі подумали... Ну, це може бути досить моторошно - перебувати там одному, і уява грає зі мною злі жарти. Зазвичай ми розділяємося, розумієте. Це полегшує відстеження. '
  
  'Ви хочете сказати, що вона була свідком?
  
  'Вона просто сказала, що бачила, як хтось дивно поводився. Це все, що я зміг з неї витягти.
  
  'Вона повідомила в поліцію?
  
  Хіксон на мить замислився. 'У мене таке відчуття, що їй не по собі в поліції. Я сказав їй, що вона повинна заявити про це. А тепер вона пішла.
  
  Менш ніж за півмилі від ізолятора Спарроу Мартін чекала в своїй підземній камері, не знаючи, чи вона ще жива до того часу, коли померкне світло нового дня.
  
  Тепер вона перепробувала все, що тільки могла придумати. Вона спробувала відкрутити зливний отвір у підлозі, але там не стирчало ні гвинтів, ні болтів. Воно здавалося гладеньким і щільно прилягало. Вона спробувала ще більше збільшити отвір від іржі, але безуспішно. Вона постукала по стіні кінцем ножа, але ніхто не прийшов.
  
  Знесилена, вона впала назад на спальний мішок і задумалася, чи не сам він проробив дірку, щоб вона могла дихати. Якщо це було так, то, схоже, він планував дозволити їй повільно вмирати.
  
  'Я не знаю, чого ти хочеш!' закричала вона так голосно, як тільки могла. - Я нічого не знаю!
  
  OceanofPDF.com
  39
  ШПИГУН
  
  Коліну Бимсли було неясно, коли вперше виникла його антипатія до Джеку Ренфилду. Можливо, вона була там завжди. Колишній черговий сержант за ці роки був об'єктом багатьох жорстоких жартів, і вони залишили свій слід. Його неохоче прийняття в підрозділ було доказом того, що він був не гірше будь-якого з них, але старі лінії розлому незабаром проявилися знову. Можна було б подумати, що ця пара могла б стати хорошими друзями, маючи таке схоже минуле, але за тижні, що минули після його повернення, Ренфилд став колючим і потайним. Коли він був потрібен, він пропав без вісті, а коли відвідував брифінги, то відходив на другий план, залишаючи прийняття рішень іншим.
  
  Отже, Колін зробив немислиме: він перевірив свого колегу і виявив, що той регулярно проводив зустрічі за межами підрозділу. І коли Ренфилд в черговий раз втік з брифінгу в п'ятницю вранці, Колін пішов за ним.
  
  Ренфилд швидко попростував до Тависток-сквер, повз портлендских кам'яних будівель, на яких все ще виднілися сліди одного з найстрашніших терактів в Лондоні. Він увійшов у центральний садок, минув бюст Вірджинії Вульф, пройшов між повитими плющем дубами і меморіалами світу.
  
  Колін пішов за нею, намагаючись триматися на відстані.
  
  Там, поруч зі статуєю Махатми Ганді, стояв відповідальний за бюджет спеціальних підрозділів лондонської поліції Леслі Фарадей. Ренфилд потиснув йому руку, і вони попрямували до найближчій лавці. Колін пошукав очима, куди б заховати свою кремезну фігуру. Він ковзнув за кущ гостролиста, але це було на пристойній відстані від пари. На щастя, навколо парку було дуже мало машин, так що він зміг вловити уривки розмови.
  
  'Ви повинні були доповісти мені вчора ввечері. Фарадей порився у своєму портфелі і помахав конвертом так само підозріло, як Джеффрі Арчер, вручає платіж. "Ти ж знаєш, у мене немає відкритої чекової книжки. Мені потрібно обґрунтувати витрати.
  
  'Я не міг втекти. 'Ренфилд обміняв конверт на один з своїх. 'Це повинно бути все, що вам потрібно: недотримання процедури, відсутність доказів, я не знаю що ...' Повз проїхав фургон, заглушивши частину розмови. '... порушення - звичайне явище. Там їх більш ніж достатньо. Так що можеш забрати мене до кінця завтрашнього дня.'
  
  Колін був ошелешений. Чому він раніше не зрозумів, що відбувається? Всякий раз, коли Фарадей виходив за межі поліцейського управління Лондонського сіті, він створював проблеми. На цей раз виявилось, що він пішов далі і проник у саме підрозділ.
  
  'Коли ми помістили вас назад у відділення карного розшуку, угода повинна була залишатися в силі до тих пір, поки ми не погодимося звільнити вас", - сказав Фарадей. 'Ти хотів бути там з-за Лонгбрайт, так що тепер ти можеш залишитися, поки ми не переконаємося, що у нас є все, що нам потрібно'.
  
  'Дженіс не має до цього ніякого відношення,' сказав Ренфилд. 'Це моє особисте життя.
  
  "Ти ж не думаєш, що вона захоче мати з тобою що-небудь загальне після того, як довідається, що ти накоїв? Фарадей запалив сигарету і акуратно поклав змарнілу жінку сірник назад в коробку. 'Ви, звичайно, можете повернутися на свою стару роботу, але не раніше, ніж ми побудуємо проти них залізне справу. Мені потрібно, щоб ви залишалися там, містер Ренфилд. Можливо, у вас знайдуться й інші завдання.'
  
  'Ти ніколи не згадував про це. Ренфилд засунув кулаки глибше в кишеню і озирнувся. Колін відсахнувся. 'Вчора мене ледь не впіймали.
  
  'Тоді не роби дурниць. Скористайся моєї особистої лінією, якщо тобі потрібно терміново поговорити зі мною. Я подивлюся, чи зможу я знайти тебе трохи додаткових грошей за витрачений час.
  
  Фарадей встав і швидко закрокував геть по стежці. Ренфилд подивився йому вслід, перш ніж податися в протилежному напрямку.
  
  Колін ніколи повністю не контролював свій гнів. Йому завжди вдавалося вибити це з себе в боксерському клубі "Бетнал Грін", але коли він вийшов перед Ренфилдом, це взяло гору над ним.
  
  'Отже, як поживав містер Фарадей?' запитав він з небезпечним дружелюбністю.
  
  'Це не твоя справа, малюк. Ренфилд спробував піти, але Колін перегородив йому шлях.
  
  'Скажи мені, Джеку, що я не бачив, як ти тільки що продав нас за гроші з Міністерства внутрішніх справ. Тому що, якби я це зробив, це було б досить серйозна справа, чи не так? В цьому конверті повинно бути, неабиякий клин. Правда, трохи старомодно. Ніхто більше не користується готівкою. Вони дуже брудні.'
  
  Ренфилд був напружений від обурення. 'Якщо ти почнеш з мене, Бимсли, то закінчиш в річці.
  
  Колін недружелюбно поклав руку йому на плече. 'Втягування Дженіс в цю угоду було частиною угоди? Не думаю, що вона здивується, дізнавшись про твою побічної лінії.
  
  Ренфилд рухався з такою швидкістю, що застав Бимсли зненацька, стуливши руку на горлі противника і притуливши його спиною до постаменту Ганді. "Тримай свій чортів рот на замку'.
  
  В парку не було нікого, хто міг би стати свідком зіткнення. Колін акуратно розтулив хватку Ренфилда і вивільнився. 'Коли ти провів той місяць далеко від нас, куди саме ти ходив? Не назад в Метрополітен. Фарадей завербував тебе, чи не так? З цією людиною нічого хорошого не кінчається. Знаєш, як його називає містер Брайант? Бацила, тому що вона невидима неозброєним оком, але дуже токсична. Ти що, не розумієш? Він заплатив вам готівкою, тому що, коли все закінчиться і у нього будуть необхідні докази, він подбає про те, щоб вас заарештували.'
  
  Ренфилд виглядав так, немов збирався вдарити знову, але стримався.
  
  'Джек, ти якось сказав мені, що хочеш, щоб тебе поважали. Ти заробляв це з нами, так навіщо шукати найкоротший шлях?
  
  Ренфилд опустив руку. 'Мені обіцяли місце у відділі зв'язку Міністерства внутрішніх справ.
  
  'За винятком того, що цього не станеться. У тебе нічого немає в письмовому вигляді, чи не так?
  
  Ренфилд залишався мовчазним і нерухомим.
  
  'Фарадей на тебе наплювати. Він відправить тебе в Західний Лондон під спостереження в аеропорту, де тебе більше ніхто ніколи не побачить. Ще не пізно передумати.
  
  Ренфилд промовив крізь зціплені зуби. 'Я вже прийняв рішення.
  
  'Якщо ти задоволений, чудово,' сказав Колін. 'Молодець. Тебе тільки що пограбував державний службовець з спритністю носка. Я намагався підказати тобі вихід.'
  
  - Почекай, ти збирався щось дати мені? Я той, хто може закрити тебе.
  
  'Ось що я тобі скажу, друже, - сказав Колін, - це у тебе проблема. Що ти робиш з Дженіс? Це сексуальне домагання на робочому місці. Вона все своє життя відбивалася від таких хлопців, як ти.'
  
  Ренфилд був важким, але швидким. Його правий кулак врізався Бимсли в рот, а лівий в живіт, зігнув його навпіл. Він опустився одним коліном на гравійну доріжку, намагаючись віддихатися. Ренфилд стояв над ним, спостерігаючи і чекаючи.
  
  'Ви все вважаєте себе кимось особливим, чи не так? Але це не так. Ви працюєте на купку пришелепкуватих старикашок, грають в кримінальний розшук. Вас всіх ненавидять всі, хто є справжнім офіцером. Ви - посміховисько. Пам'ятаєте, що я сказав. Одне твоє слово, перш ніж все закінчиться, і вони виловлять твоє тіло з Темзи. Він повернувся і пішов геть із навмисною безпечністю, ніби провокуючи Бимсли знову піти за ним.
  
  "Це був, - подумав Бимсли, спльовуючи кров і піднімаючись на ноги, - не кращий спосіб почати день". Він знав, що повинен поговорити з ким-небудь постарше, але частина його хотіла, щоб Ренфилд усвідомив свою помилку, поки не стало надто пізно. Нікому не подобалося бачити, як облажався колега-офіцер. Витерши закривавлену губу серветкою з "Макдоналдса", він попрямував назад в офіс. Це була його битва, і він сам вирішить, коли діяти.
  
  Один з доглядачів впустив Лонгбрайт в квартиру Спарроу Мартін в комплексі Барбикен. 'Не думаю, що минулої ночі її тут було,' сказав він, відкриваючи вхідні двері. 'Я знаю міс Мартін, вона мила тиха дівчина. Я працюю волонтером у концертній залі проходила повз вчора ввечері приблизно об одинадцятій п'ятнадцять. У неї не горіло світло.
  
  'Можливо, вона рано лягла спати. Дженіс увійшла всередину і озирнулась. Пройшовши по квартирі, виявила ліжко, акуратно застелене подушками і м'якими іграшками, в основному в'язаними летючими мишами. Хироптомания, любов до летючим мишам, ще одне слово, якого навчив її містер Брайант. Після багатьох років роботи з ним у неї тепер був словниковий запас оксфордського професора.
  
  У Лонгбрайт давним-давно розвинулося шосте почуття до квартир. Ви могли швидко визначити, чи були у мешканця тісні стосунки з родиною і друзями, вони були товариськими або ізольованими, задоволеними або незадоволеними, справлялися або зазнавали невдачі. Ті, у кого не було хороших зв'язків у суспільстві, часто воювали зі своїм оточенням, встановлюючи решітки на вікнах та ланцюга на дверях. У вдів над ваннами були поручні, встановлені, коли їхні чоловіки хворіли. У одинаків були тренажери, але не було обіднього столу.
  
  Спарроу Мартін залишила підказки про себе на кухні: готові страви на одного, календар на дверцятах холодильника, який наводив на думку, що вона заповнювала свої вечора занадто великою кількістю мовних курсів і занять йогою. На прилавку лежав блокнот Бетмена зі списком покупок і квапливими карлючками: '10.00 Уотергейт'. Лонгбрайт могла згадати лише два Вотергейту; один був в Америці, на місці злочину, що призвів до імпічменту Ніксона. Інший знаходився на набережній Вікторії, громадської магістралі. Вона спантеличено зупинилася перед холодильником. Якщо Спарроу викрали саме там, як він переніс її? Можливо, в цьому не було необхідності. Можливо, вона вирішила поїхати з ним. Якщо вони зловлять таксі, у них буде два варіанти: набережна Вікторії або Стренд.
  
  Лонгбрайт зателефонувала в офіс громадського транспорту і негайно запросила інформацію. У неї були час і місце для роботи, а також одне чітке опис. Коли справа доходила до швидкого пошуку пасажирів, мережа компаній Black cab була напрочуд ефективною. Отримання позитивного посвідчення особи зайняло менше двадцяти хвилин. Вони зловили таксі на Стренде і поїхали на ньому на північ Холборн-Кингсуэй.
  
  Вона сіла на метро в Барбікані і повернулася на Кінґс-Крос, піднімаючись пішки з Йорк-Вей, поки не дійшла до повороту.
  
  Клуб Keys був магнітом для неліцензованих таксі; водії могли стягувати плату за проїзд у нетверезому вигляді, коли виїжджали без курток і раптово виявляли, що на вулиці холодно і сиро. Будівля стояла осібно в полуразвитом промисловому районі складських приміщень, обнесених частоколом із сталевих кілків і колючого дроту. Після краху лондонської клубної сцени закладу перемістилися в окраїнні райони міста, де орендна плата була дешевою і ніхто з сусідів не скаржився.
  
  Вона пройшла повз сталевих вхідних дверей і рольставен. Великі круглі контейнери стояли в задній частині будівлі, поруч з парою складських приміщень і піднятими бетонними платформами, на яких колись стояли бензонасоси старого гаража.
  
  Якщо Чима приїхав сюди, щоб знайти фариса, могли всі жертви перебувати всередині Ключів? Вони вирішили поділитися або хтось з них вже був в машині? Що могло статися під час пізньої поїздки додому такого серйозного, щоб спровокувати настільки жорстоку відплату?
  
  На сходах в задній частині будівлі вона перебрала купи пластику і знайшла кілька синіх і білих кулькових ручок, на кожній з яких був зображений корабель. Той же символ з'являвся на клубних листівки з надрукованими на них ініціалами S & S. Вона дістала свій телефон і перевірила веб-сайт Sink & Swim, щоб дізнатися, чи проводять вони клубні вечори в the Keys. Таке траплялося принаймні раз в тиждень, але було неможливо дізнатися, на якому заході могли бути жертви.
  
  Вона вже збиралася подзвонити в підрозділ, коли почула брязкіт металу об метал. Задкуючи, вона обійшла сараї, чекаючи, поки пролетить вертоліт, перш ніж знову прислухатися. Звук був зовсім поруч; вона відчувала слабку вібрацію, глухий стук в підошвах своїх черевиків. Звук йшов звідкись з-під землі.
  
  На одній з двох платформ бетононасоса була приклепана кругла сталева кришка, але інша не була запечатана таким же чином. Замість цього залізний прут був протягнутий через кілька іржавих обручів по обидві сторони кришки, утримуючи її на місці. Лонгбрайт присіла навпочіпки і знову прислухалась. Дзвін металу змусив її відскочити назад.
  
  Їй потрібен був цеглину для будинку. Витягнувши його з сумки, вона забила молотком по краю бруска, відсуваючи його назад, поки він не зняв кришку.
  
  Той же самий брусок був загострений з одного кінця спеціально для підняття кришки. Закінчивши знімати його важелем, вона дістала кишеньковий ліхтарик і присвятила їм вниз.
  
  'Поліція,' покликала вона в темряву. Сходи зі сталевими поперечинами вела до одного з старих резервуарів. - Там, внизу, хто-небудь є?
  
  Хтось спробував заговорити, але голос знизу був слабким і хрипким.
  
  'Спарроу Мартін? Ти в порядку? Ти не поранений?
  
  Лонгбрайт знала, що їй слід зателефонувати в "діскавері", перш ніж йти далі, але було важливіше допомогти дівчині. Частина шляху вона спустилася, намагаючись не вдихати пари бензину.
  
  Перемазана брудом дівчина, яка дивилася на неї знизу вгору, сиділа навпочіпки в темряві, прикриваючи очі від раптової спалаху світла. 'Він забрав мої кросівки,' сказала вона нещасним голосом.
  
  Перш ніж спуститися вниз, Лонгбрайт швидко зателефонувала в чергову частину. 'Давай витягнемо тебе звідси,' сказала вона Спарроу, діставшись до підніжжя сходів і простягаючи руку.
  
  'У мене є ніж, але я не змогла відкрити кришку", - сказала Спарроу. 'Я впала зі сходів'. Вона вказала на свою закривавлену гомілку, як дитина, що шукає співчуття.
  
  'Молодець, що тримаєш ніж. Не часто почуєш таке від поліцейського. Вона взяла Спарроу за руку і підтримала її. Ти добре його розгледіла?
  
  'Я знаю його,' сказав Спарроу нещасним голосом. 'Його звуть Хьюго Блейк. Я був з ним минулої ночі, а потім прокинувся тут.
  
  'Він змушував тебе, накачував наркотиками?
  
  "Ні, я – це складно. Він натиснув мені на шию. Здається, я втратила свідомість. Як ніби він робив це раніше. У мене дійсно сильно болить голова.
  
  'Я не здивований. Ви надихалися парів бензину. Лонгбрайт сильно потягнула, витягуючи її з шахти. 'Відійдіть від верху і почекайте там секунду. Залишайся у мене на виду, добре?
  
  Спарроу вибралася з машини і важко опустилася на бетонну платформу, обхопивши руками пульсуючу голову.
  
  Лонгбрайт спустилася ще раз і швидко перевірила резервуар на предмет доказів. Вона вирішила залишити кілька предметів там, де вони були, напоготові для огляду Деном. Коли вона дісталася до верху сходів і вибралася назовні, то озирнулась.
  
  Спарроу Мартін зник.
  
  OceanofPDF.com
  40
  СОЛДАТ
  
  Ден Банбері завантажував запис з камер відеоспостереження в операційній, коли Джон Мей наздогнав його. 'Подивіться на це', - схвильовано сказав CSM. 'Це з однієї з камер спостереження на Хангерфорд-Бридж, встановлених на щоглах пішохідної доріжки. По краях трохи нерівностей, але зображення досить вражаюче, дуже мало спотворень при стисненні, ніяких переходів по діагоналях, хороший глибокий чорний колір.'
  
  'Я повинна покликати тебе переналаштувати мій телевізор,' сказала Мей. Ти можеш керувати всім цим?
  
  'Це чверть швидкості,' сказав Банбері. - А ось і він.
  
  Вони втупилися на екран, коли з'явилася постать у каптурі, що обіймає рукою другого чоловіка. Одним плавним рухом він перекинув тіло через перила мосту, скинувши його з краю екрана.
  
  'Великий хлопець, схожий на боксера на тренуванні", - сказала Мей. 'Сірий капюшон. Це все, що ми отримуємо?'
  
  'Ми шукаємо ще кого-небудь", - відповів Банбері. 'Час смерті - рівно чотири години ранку. Інший хлопець без свідомості. Щоб підняти такий мертвий вантаж, потрібні справжні сили. Я почав відстежувати цю пару за допомогою CCTV. У мене є більш чіткий знімок, на якому вони на північному березі річки, йдуть по переходу поруч зі станцією Чарінг-Крос. Його неважко впізнати. Він обіймає хлопця, підтримуючи його. Це нагадує мені ті фотографії, які ви бачите, коли солдати несуть товаришів з полів битв. Я припускаю, що він уникав сходів, які привели б його на Вільєрс-стріт або під залізничну арку, що веде на Нортумберленд-авеню. Мені не потрібно багато часу, щоб відстежити їх; я просто чекаю, коли відеозапис буде завантажена. Моє найкраще припущення полягає в тому, що він зустрів Кейна під мостом і позбавив його свідомості. Я знав армійських хлопців, які могли впоратися з цим одним ударом, але я ніколи по-справжньому не бачив, як це робиться.'
  
  Світу увійшла в операційну. 'Дженіс знайшла зниклу дівчинку, але знову втратила її, - сказала вона. 'У нас є ім'я її викрадача. Я сказав їй, що ми вже в дорозі.
  
  Мей подивився на вішалку в пошуках підказки про місцезнаходження свого напарника. 'Я поняття не маю, куди він пішов", - сказав він. 'Хто-небудь бачив його? Ніхто? Тоді нам доведеться йти без нього.
  
  Вісім хвилин потому вони в'їхали у двір старого гаража і виявили Лонгбрайт розгубленою і запыхавшейся.
  
  'Я не знаю, що сталося. Вона вказала на бензобак. 'Я витягла її звідти. Вона пішла попереду мене. Я пробула в баку всього мить. До того часу, як я вибрався назовні, вона вже зникла.
  
  'Вона б сама втекла?' запитала Мей, оглядаючи сумовитий, порожній краєвид. 'Як далеко вона могла піти?
  
  'Ні, вона була вдячна за порятунок, її хитало від парів внизу, але в іншому все було В порядку. Повинно бути, він спостерігав звідки поблизу, коли я знімав кришку бака.
  
  'У нього повинна була бути машина,' сказала Мей. 'Вона могла йти пішки?
  
  'Тільки що. У неї босі ноги. Вона була збентежена і змучена.
  
  Він попрямував до резервуару. 'Там нічого немає?
  
  'Наскільки я міг бачити, від нього нічого не залишилося. Її протримали там всю ніч, але вона ніяк не постраждала.
  
  'Цікаво, чому б і ні". Він випростався і роззирнувся. 'Ми повинні дозволити Метрополітену широко розкрити цю справу. Мені все одно, як це буде виглядати в нашому очах, ми втратили контроль'.
  
  'Ні,' сказала Лонгбрайт, витираючи масляна пляма зі щоки. 'Нам треба ще трохи почекати.
  
  'Чому?'
  
  'Їм довелося б зібрати команду і почати все спочатку. Їм буде потрібно занадто багато часу, щоб увійти в курс справи'.
  
  'Вони все одно це зроблять, як тільки це спливе. Куди, в біса, подівся Артур? Чому його ніколи немає поруч, коли він потрібен?
  
  'Він не сказав мені...
  
  'Я тут,' сказав Брайант, прогулюючись по руїнах гаража перед будинком, засунувши руки в кишені свого просторого пальто. Він був схожий на випускника, який по дорозі в магазин зупинився подивитися на дорожньо-транспортна пригода.
  
  'Ти знайшов нас,' сказала Лонгбрайт, відчуваючи себе виправданою.
  
  О, я просто проходив повз. Він озирнувся.
  
  'Ми втратили дівчину,' сказала Мей.
  
  Брайант, здавалося, не чув. 'Ось де вони взяли ручки. Саме там відбулася подія, яка надихнула весь цей буйство'.
  
  'Що? Мей була збита з пантелику. Звідки ти це знаєш?
  
  Його напарник підняв руку і вказав вгору. 'Зачекайте хвилинку. Піднімається вітерець'. Вони простежили за лінією його пальця. Над будівлею розвернувся прапор. Напис свідчив: 'S&S @ Electric DJ Wite Noyz'.
  
  'Я припускаю, що ім'я в кінці відноситься до молодій людині, який має здатність програвати пластинки в послідовному порядку", - сказав Брайант. 'Рорі Кейна підібрали тут ввечері в суботу, двадцять сьомого жовтня. Клуб закрився в три, так що ми можемо припустити, що таксі приблизно в цей час стояло зовні. Джаган Чима висадив пасажира в Ковент-Гардені і вже повертався, коли зупинився, щоб забрати двох чоловіків, Люка Дікінсона і Кейна. Як ми і підозрювали, у нього на борту вже була пара пасажирів - Серпня Фрост і Спарроу Мартін. Вони побували в різних коктейль-барах Вест-Енду і були трохи веселі. Можна мене підвезти? У мене підгинаються коліна.'
  
  'Значить, ви все це дізналися і нічого нам не сказали?' запитала Мей, відкриваючи дверцята машини.
  
  Брайант простягнув зім'ятий клаптик паперу. "Я тільки що зробив кілька телефонних дзвінків. У колишньої дівчини Рорі Кейна все ще були його речі в її квартирі, тому я попросив її переглянути їх. Вона знайшла це в його джинсах. Він з бурчанням забрався в машину, простягаючи квитанцію. 'Я мало не пропустив це. Чіма написав їх від руки в блокнотах Sun-Raj International, тому технічно їх не можна використовувати в якості квитанцій на таксі. Він зберігає все, що може, неофіційно. Ось і все, Рорі Кейн - Джагану Чиме; нам потрібно було тільки одне з'єднання, щоб решта встали в чергу.'
  
  Мей здалося, що його тримають в курсі з ввічливості. 'Ви отримали підтвердження від брата, чи не так?' запитав він, знаючи, що хтось, мабуть, розмовляв з Джаганом Чимой.
  
  Брайант махнув іншим у бік машини Мей. 'Він зізнався, що був за кермом у ніч, яка перетворила їх у мішені. Зокрема, він згадав кілька інцидентів. Після того, як всі вони опинилися на борту, він розвернувся, щоб з'їхати з дороги, і зачепив п'яну дівчину, яка йшла позаду автомобіля, збивши її з ніг. Він і його пасажири допомогли їй піднятися. Вона не постраждала, але розлютилася через те, що порвала штани. Джаган турбувався, що на нього можуть донести, тому повернувся перевірити, як вона. Але вона вже втекла, і він забув про це.'
  
  'Ви сказали про кілька інцидентів.
  
  Інший випадок стався по дорозі на Сіті-роуд, яка, на його думку, була наступною зупинкою після клубу. Один з хлопців приміряв це з однією з дівчат, і його буквально викинули з машини. Він сильно вдарився об тротуар.'
  
  'У нас є ім'я,' сказала Лонгбрайт, ' хоча це може бути псевдонім.
  
  Мей поїхала на Балф-стріт і припаркувалася за будинком Карного розшуку, поки Лонгбрайт перевіряла повідомлення на своєму телефоні. 'Добре, у Лондоні числяться тільки два Хьюго Блейка. Однією з них вісімдесят сім років, а інша - француженка.'
  
  'Так що в її випадку "Хьюго", вірогідно, скорочення від Huguette'. Брайант вибрався з машини, тримаючись за дверцята з обох сторін. 'Якщо Спарроу Мартін була в змові з іншими жертвами, в інтересах вбивці було б позбавитися від неї. Замість цього він замкнув її на ніч і, мабуть, збирався повернутися за нею, коли приїхала Дженіс.'
  
  'Я не думаю, що він збирається заподіяти їй шкоду", - сказала Лонгбрайт.
  
  Ти не можеш бути в цьому впевнена, ' сказала Мей.
  
  Брайант стояв перед оптичним монітором системи безпеки і замотував обличчя шарфом, поки система не прийшла в замішання і не отперла двері. 'Ми ні в чому не можемо бути впевнені, поки не проведемо додаткові розкопки,' сказав він, прямуючи до сходів, - але я думаю, що зможу з'ясувати, куди він її привіз.
  
  Хьюго Блейк спостерігав за від'їздом команди PCU з безпечної відстані, знаючи, що їм і в голову не прийде заглядати в акуратну муніципальну квартиру з яскраво фарбує дверима і свіжими фіранками на вікнах, суборенду за суборендою, що належить сербу і хорвату, коли-то заклятим ворогам, а тепер діловим партнерам, незаконно здає квартири по всьому Північному Лондону.
  
  Блейк ненадовго був щасливий тут зі своїм сином, але тепер прийшов час покинути це місце і рухатися далі. У нього була тисяча інших місць, в яких він міг сховатися, таких місць, які не вважалися досить цінними для захисту і патрулювання.
  
  Те, що дівчина була з ним, ускладнювало завдання. Він досить погрожував Спарроу Мартін, щоб змусити її поки мовчати, але він знав, що вона буде шукати можливість втекти. Він натягнув капюшон її пуховика так, що він закривав верхню половину її обличчя, і зв'язав рукава пластикової зав'язкою, так що здавалося, що вона склала руки на грудях, але кожен, хто глянув би на неї більш ніж побіжно, побачив би, що щось не так.
  
  Він не міг заподіяти їй біль. Іронія не вислизнула від нього; зрештою, вона не зробила нічого поганого, але вона бачила його на Хемпстед-Хіт. Вона сказала, що ніколи нікому не розповість, але він знав, що це були панічні розмови, подібні тим, які він чув від ув'язнених, захоплених його підрозділом, тих, хто сказав би що завгодно, аби врятувати свої шиї.
  
  Він боявся цієї ночі. Саме тоді минуле повернулося, щоб переслідувати його. Двадцять шість солдатів Дев'ятого взводу вирушили на патрулювання в афганську провінцію Гільменд. Третій був убитий або серйозно поранений в результаті вибуху саморобних вибухових пристроїв. Його перевели в нічні рейди. Він згадав вибиті двері, чоловіків, забитих у кути, їх жінок і дітей, забитих в окремі кімнати. Чотири години ранку, коли мирні жителі найбільш уразливі. Він спостерігав, як вони благали про пощаду, а потім побачив їх на каталках.
  
  На час його останнього чергування його перевели у пересувній морг. Інші уникали його, тому що саме він прибирав тіла, а торкатися до мертвих було все одно що накликати на себе нещастя. Від його одягу виходив запах смерті. Деякий час він жартував, що може подбати про кого завгодно, поки у нього є голка з ниткою, скальпель і троакара. Жарти скінчилися. Уникання узяла своє.
  
  Потім пішла сварка, звільнення, повернення в Лондон, де все пішло своїм чередом і ніщо більше не мало сенсу. Його дружина проти нього, його син змінився, його навички марні, його друзі пішли.
  
  Те, що він побачив там, позбавив його всього, що робило його людиною. Переучуватися було все одно що перероджуватися, але було вже надто пізно. Ще одна іронія долі в тому, що він став убивцею мирного часу, використовуючи методи, які так довго вбивали в нього.
  
  Йому потрібно було продовжувати рухатися, знайти нове місце, щоб сховатися, обдумати свої дії. Так багато всього пішло не так, що тепер не було ніякої можливості все виправити. Він знав, що йому доведеться мати справу з дівчиною, хоча йому була нестерпна думка про те, що їй може бути завдано якоїсь шкоди. Але він повинен був що-небудь зробити, тому що, якщо він не буде діяти, вона стане його падінням, і він підведе хлопчика.
  
  OceanofPDF.com
  41
  БЛИЖЧЕ
  
  Уривок з сценарію пішохідного гіда Артура Брайанта 'Своєрідний Лондон" (Центр Лондона, 2 години, повернення грошей не проводиться)
  
  Тоттенхем-Корт-роуд в 1880 році, пані та панове. Велична і готична, цегляна, заповнена омнібус, запряженими кіньми. Точка перетину трьох парафій: Сент-Мерілебон, Сент-Панкрас і Сент-Джайлз-ін-те-Філдс. Район, що межує з примарами втрачених будівель: старий магазин дикої птиці з золотими літерами на чорному склі, де різдвяного гусака можна було зняти з полиці з п'ятдесятьма жирними птахами, і п'ятиповерхова будівля в стилі бароко, самотньо стоїть на Бозьерс-Корт, яке знесли, щоб "покращити вигляд'.
  
  Цей вигляд змінився, коли впали майже всі будівлі, небо прокреслили прожектори, осколки відскакували і іскрилися на тротуарах, а пари займалися любов'ю в затемнених дверних отворах, побоюючись, що кожна ніч стане для них останньою.
  
  А тепер, нещодавно представлений, - скляна коробка станції і дюжина нових будівель з порожніми фасадами, які виглядають так, немов їх попередньо наніс на карту дитина з допомогою одного олівця і крихітного листка паперу. Дорога в нікуди, тому що тут більше ніхто не живе. Пародія на особистість, карикатура на спільноту. Колись тут були сім'ї, які бенкетували і билися разом. Тепер тут залишилися тільки випадкові відвідувачі, тиняються між магазинами, як сонні запилювачі.
  
  Артур Брайант зупинився як укопаний, на вулиці, в результаті чого в нього врізалася молода жінка, уставившаяся в свій телефон.
  
  'Якщо б ви перестали перевіряти, чи бачили ваші друзі вашу останню онлайн-родомонтажку, можливо, ви б краще орієнтувалися на тротуарі", - застеріг він.
  
  "Ти що?" запитала молода жінка, вперше піднімаючи голову.
  
  'Хвастощі, мадам, але ви занадто зайняті цим, щоб бачити, до чого ви хилите.
  
  'Добре, дідусю, не обоссись. Вона клацнула пальцями, відпускаючи його, і повернулася до свого телефону.
  
  Брайант озирнувся і зітхнув. Тоттенхем-Корт-роуд дощовим січневим днем. Жертва зникла. Вбивця на свободі. Альма у лікарні. Кіт мертвий. Джон злий і засмучений. Темні підводні течії всюди. Тепер він був близький до відповіді, але ключем було розуміння, а у них майже не залишалося часу. Просте зазначення пальцем нічого не дасть. Йому потрібно було переконатися, а для цього необхідно було повернути розслідування назад і почати з його витоків.
  
  Хьюго Блейк, людина з нестерпним тягарем. Життя підвела його. Місто звертається з ним з бездумної жорстокістю. Тільки помста змусить його замовкнути. Він скоює вбивство майже випадково. Справи йдуть все гірше і гірше. Він не знає, що робити далі. Він робить помилки, тому що у нього більше немає запланованих ходів ...
  
  Над головою в небі нерухомо висів вертоліт спостереження, його тривожний низький гул підвищував рівень тривоги і без того стривоженого населення. Брайант повернув на задвірки, занурений у свої думки. Його не хвилювало, що інші подумають, ніби він їх кинув. Йому потрібно було дослідити останній шлях.
  
  Мей і Лонгбрайт знайшли бармена, якого всі звали 'Роган' Джош, що працюють в устричному барі на Боро Маркет. Ринок існував з дванадцятого століття і примикав до Саутуоркскому собору. Його навіс, підтримуваний величезними колонами з почорнілого заліза, дозволяв зберігати вогку, могильну атмосферу. Кілька міських робочих пили "Гіннес" з перевернутих бочок біля бару, але більшість кіосків сьогодні були закриті.
  
  Двоє поліцейських увійшли в кімнату з високою стелею, де пахло морем, повну високих столів, списаних крейдою дощок і п'яного сміху. Там стояли пинтовые баночки з креветками, устричні раковини, тарілки з колотим льодом і розкидані четвертинки лимонів.
  
  Джош був наполовину гоанцем, наполовину австралійцем і працював у вихідні в old Regency Ballroom. 'Я веду щоденник, тому що підробляю. Дай-но я перевірю, ' сказав він, повертаючись за стійку. 'Двадцять сьомого жовтня? Так, я був у зміні в "Ключі" до закриття.
  
  Дженіс простягнула фотографії жертв. 'Ви пам'ятаєте, що обслуговували когось із цих людей?
  
  Джош уважно вивчив їх. 'Не дівчат, а цих хлопців, які всю ніч підпирали барну стійку.
  
  Ти впевнений в цьому? - запитав я.
  
  "Так, вони були досить гучними, так що я не спускав з них очей'.
  
  'Були якісь неприємності? Сталося щось незвичайне?
  
  'Я думав, що це може спрацювати, але ні, нічого божевільного'.
  
  'Чому ти вирішив, що це може початися? - Запитала Мей.
  
  'Там була дівчина. Джош знизав плечима. 'Невисока, з коротко підстриженими чорними волоссям, темно-червоною помадою, у чорній шкіряній куртці, я думаю.
  
  'У тебе гарна пам'ять.
  
  Він засміявся. 'Я пам'ятаю гарненьких. Вона якийсь час спілкувалася з хлопцями. Між ними щось відбувалося, трохи суперництва. В таких речах відчувається чуття'.
  
  'Вона була з одним з них?
  
  'Ні, я так не думаю. Просто кружляли. Звичайні кокетливі штучки. Пам'ятаю, я думав, що вона занадто хороша для них. Навколо літала тонна всякої всячини. Не те щоб вони робили це на території, тому що це було б незаконно, чи не так? Цей хлопець, він був гучним. Він вказав на фотографію Рорі Кейна.
  
  'Вони пішли всі разом?' запитала Лонгбрайт.
  
  'Я думаю, що, можливо, дівчина пішла першою, а інші пішли за нею. Я не можу бути впевнений.
  
  'Ці двоє чоловіків, вони сварилися, були друзями?
  
  'Я не знаю, чувак, в довгому, переповненому барі всього дві станції. Я б помітив їх, тільки якби вони наносили удари, і тоді я б зателефонував Денні. Він швейцар, трохи нацист, але він розбирається з агресивними.'
  
  'Він міг передати їх в клуб? - запитав я.
  
  'Ага. По буднях він працює за стійкою бару в "Дог енд Дак' в Сохо.
  
  До того часу, як вони дісталися до Бейтмен-стріт в Сохо, йшов проливний дощ. Січень вирішив опрацювати весь свій каталог несприятливих погодних умов, подібно продавцю, вибирає тканини для невпечатленного покупця.
  
  "Собака і качка" була закинута в минуле. В готелі "Високоповажний мисливець" були бурштинові плитки і бар шириною не більше людського зростання, але тепер його оточували закусочні з нездоровою їжею. Історичний вигляд Старого Сохо був законсервований судово-медичною експертизою до того дня, коли хтось вирішив вирвати внесений в список камін і виявив, що за це покладається мінімальне покарання.
  
  Вони знайшли вишибалу Денні під навісом пабу, він курив під час перерви, затиснувши цигарку в кулаці зворотною стороною, як істинний Іст-Ендер, - звичка, яка відноситься до тих часів, коли робітники дбали про інших у спільних кімнатах.
  
  'Я пам'ятаю їх, тому що я пам'ятаю всіх", - пояснив він, постукуючи пальцем по своїй татуйованою голові. 'Це моя робота. Я висококваліфікований фахівець. Якщо всередині щось не так, я повинен визначити причину. Моя робота нічим не відрізняється від вашої. Абсолютно ніякої різниці.'
  
  Лонгбрайт вирішила залишити це без уваги. 'Ти пам'ятаєш, скільки прибутку ці хлопці?
  
  - В одинадцять тридцять або близько того, після того, як всі паби закриються, коли всі зберуться.
  
  'Вони увійшли разом? - запитав я.
  
  'Їх було троє чи четверо, ці двоє, – він ткнув пальцем у фотографії Мей, – і ще один хлопець.
  
  'Як він виглядав? - запитав я.
  
  'Невисокий, з чорною бородою, волосся збриті з боків, довгі на маківці. Чорна толстовка з капюшоном, чорні джинси-стрейч, кросівки, трохи схожий на іспанця'.
  
  'А що щодо того, коли вони пішли?
  
  'Почекай, мені потрібно подумати, отримати доступ до комірок пам'яті. Думаю, тобі весь час доводиться проходити через один і той же процес, вірно? Я з тобою згоден, братан. Нелегко, чи не так? Дайте мені подумати. Вони бовталися зовні. Йшов дощ – от і все, їм було важко знайти таксі. Ми закрилися – я завжди виходжу одним з останніх – а вони все ще були зовні. Потім під'їхало таксі, але в ньому були дві дівчини і той хлопець...
  
  'Рорі,' сказала Лонгбрайт.
  
  "Так, Рорі, він каже: "Ти забронював місце для спільного використання, ти маппет", а інший каже: "На борту є дівчата", або щось в цьому роді, так що вони сідають, і я чекаю, поки Роган закінчить закривати касу, вона вся електронна, так що йому нічого не залишається робити, в принципі, мавпа могла б впоратися з цією роботою, і поки я чекаю, я бачу, як ця дівчина прямує до таксі, таксист дає задній хід і гуркотить, дівчина падає на одне коліно, а хлопці виходять і перевіряють, чи все з нею в порядку". і вона дійсно розлютилася і свариться на них, як справжня бовтанка, і одна з дівчат теж виходить, всі піднімають шум, потім все набиваються назад, і таксі їде, але знову зупиняється, і на цей раз закривавлений водій виходить і йде назад, добре пограбований, і він мене питає: "Куди поділася та дівчина?" І я кажу, що не знаю, друже, спробуй зайти ззаду, і він перевіряє за рогом, але її вже немає, що вона могла б зробити, не проходячи повз мене, бо тротуар біля старого гаража виходить на головну дорогу, по якій ходять нічні автобуси. Отже, водій повертається до свого таксі і їде. Кінець. 'Він постукав пальцем по своїй голеній голові. 'Бачиш? Розум як сталевий капкан. Якби нам дали повноваження на арешт, я б подбав про це, і визволив вас від клопоту. Або просто дайте нам електрошокери.'
  
  Мей зловила погляд Лонгбрайт і дістала фотографію Джагана Чимы. 'Це був водій?
  
  "Так, це був він", - сказав Денні. 'Я ніколи не забуваю особи. Ну, виверткий. Я гарний у фотографіях. Я не зміг поступити в поліцію, тому що, знаєте, судимість. Домашнє насильство, так що ніяких шансів.'
  
  'Дякую' сказала Лонгбрайт. 'Ви мені дуже допомогли.
  
  'Влада вам обом,' сказав Денні, добродушно піднімаючи кулак. 'Замовте за мене словечко, а? Ніколи не знаєш напевно.
  
  OceanofPDF.com
  42
  ТОКСИЧНИЙ
  
  Джаган Чима чекав їх в понуро прибраній кімнаті для допитів КПЮ.
  
  'Отже, де ми зараз?' спитав Джон Мей, сідаючи перед Чимой і підштовхуючи його до пробудження. 'Постарайся бути уважним. Ми вже залучили вас до відповідальності за зберігання краденого, шахрайство, торгівлю людьми і взагалі за те, що ви вели себе як дурень. Таким чином, у нас залишаються пасажири вашого таксі. Давайте повернемося до тієї ночі, коли ви були за кермом, в суботу двадцять сьомого жовтня. Де ви зупинилися в першу чергу після клубу?'
  
  'Я думаю, це була Сіті-роуд. Я не можу бути впевнений. Він повернувся на стільці. "Я нічого не бачив, ясно? Це займе багато часу?
  
  'Кожен раз, коли ти будеш нам брехати, це займе трохи більше часу,' сказала Мей. 'Сіті-роуд знаходиться не більше ніж в десяти хвилинах їзди від клубу, максимум п'ятнадцять. Про що вони говорили в машині?
  
  'Без поняття, приятель. Я не слухав.
  
  'Вони обговорювали дівчину, в яку ти перетворився?
  
  'Що? Немає. Це були просто шпильки, які ти завжди чуєш від клієнтів таксі. Я просто відключився.'
  
  'Ніхто, крім вас, не міг чути, про що вони говорили, і все ж вбивця знайшов спосіб дістатися до вас. Що сталося з дівчиною, яку ви побили? Де вона зараз? Чому вона не з'явилася?
  
  'Не думаю, що вона той чоловік, якого ти шукаєш, друже. Вбивство - це занадто для збитого коліна. Джаган ткнув пальцем в екран камери для допитів. 'Ти збираєшся стерти це? Я не хочу, щоб це просочилася назовні.
  
  'Турбуєшся про свою репутацію? Мей присунув свій стілець ближче. 'Подумай, Джаган. Що ти міг підслухати такого, за що варто було б убити? Пасажири розмовляють один з одним, як ніби водія там немає. Вони, повинно бути, что'сказали.
  
  Джаган з викликом озирнувся на нього. 'Якщо і так, я цього не чув.
  
  Лонгбрайт просунула голову в двері. 'Джон, можна тебе на пару слів?
  
  'Що сталося?' запитав він, виходячи і закриваючи за собою двері.
  
  'Нам потрібно їхати до лікарні Святого Томаса", - сказала вона. 'Це для довідки. Рорі Кейн не помер. Лікар швидкої помацав у нього пульс. Він прокинувся і розмовляє.'
  
  Гаррі Прайс, безумовно, не був волоцюгою. Можливо, на ньому був неохайний халат, вечірня сорочка, штани для верхової їзди та райдужна борода, заплетена в кіски, але він описував себе як джентльмен з великої дороги. Він відхилив пропозиції про житло, щоб залишитися безкоштовним, що на даний момент включало спробу продати дитячі фігурки, перероблені з банок з-під безалкогольних напоїв. На жаль, вони привернули увагу юристів Діснея з авторських прав, тому тепер він покинув своє місце на тротуарі біля Oddbins і став ховатися в провулках на Верхній вулиці Ислингтона. Коли Брайант прийшов за ним, Молиться вискочив з-за якихось сміттєвих баків і покликав його.
  
  'Я потрапив у невелику ситуацію", - сказав він Брайанту, беручи його за руку й квапливо ведучи по тротуару.
  
  Брайант спробував поставити запитання, не вдихаючи. - Що за ситуація? - запитав я.
  
  'Той, який включає церковний благодійний бал і партію зіпсованих креветочных кілець,' загадково відповів Гаррі. 'Я був лише посередником. Я не можу з'являтися на публіці, поки все не уляжеться. У католицької церкви всюди шпигуни. Спочатку Дісней, тепер вони. До речі, я жалкую, що ось так вдерся в ваш підвал, але ви ж сказали, що мені тут раді.
  
  'В наступний раз дай комусь знати, що ти там", - сказав Брайант. "Із-за тебе у мого окружного прокурора ледь не стався серцевий напад. Я б зателефонував тобі, якщо б у тебе був телефон'.
  
  "Так, але я колишній співробітник директорії. Прайс струсив шматочок риби зі своєї тарілки.
  
  'Загалом, мій власний телефон розлетівся вщент.
  
  'Ви підозрюєте втручання? Я бачив, як ховалися священики. Можливо, вони знищують коло моїх контактів.
  
  'Гаррі, я подумала про тебе, тому що мені треба дещо з ким познайомитися.
  
  Прайс підозріло подивилася на нього. Пощо? Я не агентство знайомств.
  
  'Я веду розслідування. Ви збираєтеся звернутися в Службу розгляду скарг, чи не так?
  
  "Ти ж знаєш, що це так, ти ж сам звів мене з ними. Я приходжу сюди кожну п'ятницю вдень. Що відбувається?
  
  "Я просто хочу, щоб ти взяв мене з собою. Решту я зроблю сама.
  
  'Я не можу показуватися з поліцейським. Я повинен дбати про свою репутацію. Дай мені подумати про це і зателефоную тобі приблизно через місяць.
  
  'Гаррі, не витрачай мій час, я старий. Візьми мене з собою, або я тебе арестую.
  
  'Для чого? - запитав я.
  
  Брайант подивився на мандрівного і принюхався. 'Не вдалося повідомити про неприємний запах'.
  
  'Так, вибачте за це, у мене в кишені банку сардин.
  
  'Сподіваюся, нерозпечатаний.
  
  'Не зовсім. Мені подобається сік.
  
  'Просто запишіть мене в друзі.
  
  Вони попрямували до покинутого поліцейської дільниці, який знаходився на північній стороні вулиці. Протягом десятиліть лондонський район Іслінгтон долав свої недоліки тільки для того, щоб бути спустошеним успіхом. Колись це був будинок банди "Срібний сокиру", і між поліцією і кримінальними сім'ями йшли запеклі бої. Тепер більшість церков і муніципальних будівель були перероблені в житлові будинки і бари, а злочинність "синіх комірців" змінилася наркотиками для білих комірців. Хвиляста, обсаджена деревами вулиця знову намагалася зберегти свою гідність.
  
  На сходах старого поліцейського ділянки Брайант зупинився і підняв голову. Це було солідне цегляна будівля вікторіанської епохи, яке залишалося непоміченим на лондонських вулицях, але в ньому відчувалася граціозна безтурботність літня леді, що зостається на світі з самою собою. Підвал був орендований у міської ради для розміщення Служби розгляду скарг, додаткового терапевтичного відділення, яке проводило альтернативні сеанси управління гнівом, діючи як клапан тиску для людей, чий темперамент перевершив розум. Гаррі Прайс йшов попереду, представившись по внутрішньому зв'язку і чекаючи, коли клацне дверний замок.
  
  'Перший сеанс якраз закінчується", - сказав Прайс, коли вони увійшли і розписалися. 'Поліції тут не раді, хоча я впевнений, що вони стежать за цим місцем. Коли ти злишся на життя, ти обов'язково потрапляєш в полі зору кого-небудь.'
  
  Брайант подивився крізь дротяне скло на терапевтичну групу. Її учасники сиділи кружком на червоних подушках-брязкальцях, уважно слухаючи когось із своїх. Він обережно штовхнув двері й увійшов разом з Гаррі за спиною.
  
  'Я хотіла наповнити пляшку бензином і підпалити нею ганчірку', - сказала пошарпаного вигляду дама середніх років. 'Спалити це місце дотла, поки всі вони будуть кричати всередині'.
  
  'Досить сильна реакція на повільне обслуговування в поштовому відділенні", - сказав психотерапевт, роблячи позначку.
  
  'Що тебе тут цікавить, якщо можна запитати? Молитовний шепіт.
  
  'Я читав книгу", - сказав Брайант. 'Вона наштовхнула мене на думку'.
  
  'Так, вони можуть це зробити", - сказав Прайс. 'Мені більше не дозволяють відвідувати бібліотеку Айлингтона. Я описався в довідковому відділі. Данте. Я захопився'.
  
  'Краще всього дотримуватися Дена Брауна", - сказав Брайант.
  
  'Ми хочемо бути поміченими, а не невидимими", - сказала леді, яка була близька до сліз. 'Вижити - це не означає жити. Мені не потрібна благодійність'.
  
  'Хто-небудь хотів би що-небудь сказати місіс Джонсон?' - запитала психолог, у якої в волоссі були олівці, і вона рилася в безладної сумочці. Нетерпляче піднялася рука. Це було проігноровано.
  
  'Хто-небудь?
  
  Коли більше ніхто не з'явився, консультант стомлено вказав пальцем. 'Містер Адамс.
  
  'Підривати бомби занадто ризиковано. Їй слід було простежити за касиром до будинку, потім дочекатися, поки її дитина вийде з хати, перш ніж викрадати його'.
  
  'Тут є кілька озброєних людей", - попередила Молитва.
  
  'Я знаю, який типаж мені потрібен'. Послухавши ще кілька хвилин, Брайант вказав на молоду жінку з короткими рожевими волоссям, підведеними очима і кільцем в губі, яка сиділа окремо від інших. 'Я думаю, вона могла б мені допомогти.
  
  Коли сеанс закінчився, Прайс представив присутніх. 'Це Артур Брайант, він ... заінтересована сторона. Це Ґленні Уайзман'.
  
  Вони сіли в кутку кімнати на щось на зразок кухонних стільців, з яких Брайант був упевнений, що встане. Уайзмен був з дитячим личком, але жорстким, як у одного з хлопчиків-льодяників Оз, з живими, прямими манерами. 'Я двічі їздила в Афганістан", - пояснила вона з сильним акцентом жительки Глазго, про який у південців миттєво склалося неправильне думка. 'Я знаю, що виглядаю недостатньо дорослим, щоб зробити це, але я почав молодим'.
  
  'Чому ти приєднався? - Запитав Брайант.
  
  'Залишалося не так багато варіантів. У мене було багато проблем будинку, і це здавалося добрим виходом'.
  
  'Тим не менш, ти повернувся, і ти тут.
  
  'Так, але ти повертаєшся токсичним, сам того не усвідомлюючи. Ти вже не той, яким був. Є типи ПТСР, які залишаються недіагностованими. У мене були проблеми з осіданням. Я не міг знайти гідну роботу, тому що у мене не було кваліфікації. Я готовий був робити що завгодно: укладати стелажі, водити машину, виконувати роботу, не пов'язану з спілкуванням з громадськістю.'
  
  'Чому не громадськість? - запитав я.
  
  'Тому що я хочу вбити їх", - сказав Вайзман. 'Я дуже хочу вбити його прямо зараз'. Вона вказала на здивованого Гаррі. 'Від нього смердить'.
  
  - Ти говориш, вбити...
  
  'Гаразд, не вбивати, але ти розумієш, що я маю на увазі. Я хочу схопити їх і крикнути їм в обличчя: Ви знаєте, як вам пощастило? Ти тут ноешь про те, що не можеш купити правильний кави, а мої друзі настільки постраждали, що не можуть дійти до магазинів без сторонньої допомоги.'
  
  'Хіба у вас не було друзів або родичів, які могли б вам допомогти?
  
  'Я пішов в армію з-за них. Моя сім'я не хоче більше мати зі мною нічого спільного. Я зустрічаюся тільки з іншими неповноцінними людьми. Я не можу дозволити собі зустрічатися'.
  
  'Ти говориш про те, що злишся на громадськість ...
  
  'Саме тому я тут.
  
  'Ти б коли-небудь виконав свою погрозу? Я маю на увазі, зараз?
  
  Вайзман на хвилину задумався. 'Важко сказати. Нас вчать остерігатися факторів, що викликають стрес. Я, напевно, нічого б не стала робити, якщо б... - Вона замовкла.
  
  'Якщо тільки? - М'яко повторив Брайант.
  
  'Якщо тільки я не втратила когось, хто був мені дорогий. Вайзман відкинулася на спинку стільця і схрестила руки на грудях. 'Тоді я спланувала свою помсту як військову кампанію. Я б стерла їх з лиця землі.
  
  Гаррі залишив свого старого друга з молодою жінкою на кілька хвилин. Вони тихо побалакали, потім Вайзман написав щось на клаптику паперу й передав його Брайанта.
  
  'Що ж, вона була дуже корисна", - сказав Брайант, коли вони виходили з будівлі.
  
  'Ґленні перестала приймати ліки і збила з ніг секретарку в приймальні лікарні', - сказав Молитва. 'Тепер вона знаходиться тут під обов'язковим наглядом. Як це тобі допоможе?'
  
  'Можна подумати, що неважко знайти армійського трунаря-вбивцю, який працює в крихітному районі на Півночі Лондона, чи не так?' - запитав він. - Я приблизно знаю, де він, але хочу знати, чому він тут.
  
  'Ніколи не зрозумію, як така розумна людина, як ви, може нічого толком пояснити,' сказав Прайс, поплескуючи себе по кишенях. 'У вас не знайдеться десятки?
  
  'Ні, але ти можеш взяти все, що є в моїх кишенях'. Брайант порився і витяг жменю м'яких, неохайних банкнот.
  
  'Це рупії,' стривожено сказала Молитва.
  
  'Тут їх кілька сотень.
  
  'Це трохи більше двох фунтів. Гаррі знизав плечима і сунув їх у кишеню. 'Чому ти не тут з містером Меєм?
  
  'Він злий на мене", - сказав Брайант. 'Я цього не розумію. Я не міг бути більш люб'язним'.
  
  'Але ви двоє ніколи не сперечаєтесь.
  
  'Я знав, що, коли ми нарешті це зробимо, це буде не через який-небудь дрібниці. Він поплескав Прайса по плечу, потім поспішно витер руку. "Дякую, що приділив мені час, Гаррі. Я сподіваюся, що священики тебе не доженуть.
  
  OceanofPDF.com
  43
  М'ЯСО
  
  У той же час Джон Мей і Дженіс Лонгбрайт увійшли в окрему палату лікарні Святого Томаса, де лежав Рорі Кейн. На його горлі були темно-коричневі шви, а права сторона обличчя почорніла від синців. Його голова була поголена, а поверх марлі була надіта біла пластикова тюбетейка і, мабуть, накладено ще кілька швів. Еллен Шоу, парафіяльна сестра, залишилася спостерігати за тим, що відбувається за умови, що вона може припинити розгляд у будь-який момент.
  
  'Ніхто, - прошепотів Кейн, коли вони увійшли. 'Мама, подруга, ніхто. Його голос був приглушений ліками, як занадто повільно прокручивающаяся звукова доріжка.
  
  "Що ви маєте на увазі?" запитала Лонгбрайт.
  
  'Тільки тебе.
  
  'Ти пробув тут зовсім недовго. Дженіс вивчала його показники життєдіяльності на моніторі. 'Спочатку тобою займуться лікарі, потім ми, потім твоя сім'я і друзі, ось як це працює.
  
  'У мене пересохло в роті.
  
  Мей налила трохи води в його мензурку. 'Ви бачили його до того, як він напав на вас?
  
  'Запитав моє ім'я. Штовхнув мене, зробив це. Він спробував показати на шви на горлі.
  
  'Наскільки глибока ця рана? Лонгбрайт запитала Шоу.
  
  'Тільки поверхнево,' сказала медсестра. 'Рана не поширилася на підшкірну клітковину. На ньому був товстий светр з круглим вирізом. Ймовірно, це врятувало йому життя.
  
  'Продовжуйте, містер Кейн,' наполягала Мей.
  
  'Підняв мене і жбурнув. Через перила. Кейн закашлявся і випив ще трохи води.
  
  'Ви коли-небудь бачили його раніше?' запитала Мей.
  
  'Немає'.
  
  'Так ти не знаєш, чому?..
  
  'Я не знаю чому. Ой. 'Він знову обережно опустив голову на подушку. 'Божевільний. Він спробував підняти праву руку, але вона була в синьому пластиковому гіпсі.
  
  'Не рухайтеся, містер Кейн,' попередив Шоу.
  
  'Ви можете дати нам опис?' запитала Мей.
  
  'Великий. Лисий. Білий. Сорок, може, більше, не знаю. 'Він роздратовано зітхнув. 'Він виглядав як...
  
  Тиша. 'Так? На що був схожий?
  
  'Вбивця.
  
  'Ти не маєш ні найменшого уявлення, чому...
  
  'Воробей. Він закрив очі.
  
  'Спарроу Мартін?' запитала Лонгбрайт. Вона знала, що свідчення, отримані під впливом ліків, не можуть бути прийняті до уваги, але продовжувала наполягати. "Ви знаєте, де вона?
  
  Знову тиша. Здавалося, він заснув. Шоу поплескав Лонгбрайт по плечу і вказав на двері.
  
  'Ви були разом у таксі, всі разом,' сказала Мей. 'Люк Дікінсон, Серпня Фрост, Спарроу Мартін і водій. Містер Кейн, що сталося тієї ночі?
  
  Раптом його очі відкрилися. 'Нічого.
  
  - Ти знаєш, що сталося з іншими?
  
  'Моя голова. Не можу більше говорити. Поговори зі Спарроу.
  
  'Джон. 'Лонгбрайт знову привернула Мей до себе. 'Ми не можемо нічого з цього використовувати.
  
  'Ми просто робимо те, що зробив би Артур. Ти знаєш, що він говорить. Докопатися до правди - єдине, що має значення'.
  
  'Ти хочеш, щоб я подзвонила йому знову? Лонгбрайт все більше відчувала себе затиснутою між ними. Вона не хотіла приймати чию-небудь сторону.
  
  'Немає. Він з'явиться знову, коли буде готовий. А зараз відпочиньте, містер Кейн. Ми повернемося.
  
  Кейн відкинувся на подушки і знову закрив очі.
  
  'Ми тут закінчили, поки йому не зменшать дозу ліків", - сказала Мей. 'Очевидно, він не знає, що Спарроу Мартін був викрадений'.
  
  Медсестра відступила, пропускаючи їх. 'Ви розминулися зі своїм другом, - сказала вона.
  
  Мей зупинилася. "Що ви маєте на увазі?
  
  'Старий чоловік у капелюсі, від якого пахне тютюном і анісові кульками. Один з ваших.
  
  "Що ви маєте на увазі?
  
  'Англійська.
  
  'Дуже смішно'. Шоу був ірландцем.
  
  'Він був тут як раз перед вами.
  
  'Артур вже оглядав цього пацієнта? Мей була шокована. 'Чого він хотів?
  
  'Я думав, ти знаєш. Хіба він не твій напарник? Шоу кинув на нього жалісливий погляд. "Якщо ви, хлопці, не зможете стежити один за одним, то навряд чи вам вдасться зловити багато лиходіїв, чи не так?
  
  'Він коли-небудь робив це раніше? - Запитала Лонгбрайт, коли вони виїхали на мокру сіру стрічку Юстон-роуд.
  
  Ти знаєш, як він любить зникати, але це інша справа. Ти не думаєш, що його галюцинації повернулися?
  
  'Сподіваюся, що ні,' сказала Лонгбрайт. 'Хіба він не звинуватив свого власника хімчистки в тому, що він лорд Байрон?
  
  'Джордж Бернард Шоу. Байрон був його молочником. Цікаво, де він зараз. Подзвони Дену Банбері і дізнайся, не ховав він на цьому тижні якісь передавачі. У Бенбері була звичка підкладати GPS-трекери в кишені Брайанта всякий раз, коли він испарял черговий телефон.
  
  Лонгбрайт подзвонила в CSM. 'Я збиралася увіткнути жучка в підкладку його капелюха, але у мене виникли деякі проблеми з дальністю стрільби", - пояснив Банбері.
  
  Вона повісила трубку. 'Схоже, ми дійсно надані самі собі.
  
  'Він уникає мене", - впевнено заявила Мей. 'За всі наші роки він жодного разу цього не зробив'.
  
  Уривок з сценарію пішохідного гіда Артура Брайанта 'Своєрідний Лондон" (Смітфілд і Клеркенвелл, 1,5 години, вегетаріанців немає)
  
  Смітфілд, колись відомий як Гладеньке поле, є одним з самих історичних і найменш вивчених місць в центрі Лондона, дивним, світським світом зі своїми ритмами і жителями.
  
  Він був заселений з бронзового століття і користувався прихильністю римлян. Прибутку релігійні ордени. Монастир Святого Варфоломія був заснований дурнем, придворним блазнем короля Генріха I, і була побудована велика лікарня для бідних, але з богослужіння і зцілення виросло щось злоякісне. Смітфілд був місцем страти, де катували і спалювали католиків і протестантів. Цей район, завжди бідний, використовувався як ідеальне місце для відпочинку худоби. До вісімнадцятому столітті на ринок доставляли тисячі овець і корів, але до того часу, коли їх переганяли в Лондон, вони були худими і болісними і потребували відгодівлі. Їх відходи скидалися у водний шлях Флоту і, зрештою, зупинили його.
  
  У базарні дні місцевим жителям загрожувала небезпека бути затоптанными або скинутими биками, які, як було відомо, блукали по закутках і навіть врізалися в магазини. Ночами під покровом темряви в убогих провулках Смитфилда відбувалися грабежі та вбивства.
  
  Лондон жив на м'ясі. По мірі росту ринку тут наймали велику робочу силу і виріс величезний купол. Повітряні колонади підземних холодильних камер були заповнені підвішеними тушами. Підвали були з'єднані з залізничними лініями, щоб прискорити постачання і вгамувати апетит міста.
  
  Ринкові носильники відомі як "бурлаки". Цей термін вісімнадцятого століття все ще використовується, і створюється враження, що він індійського походження. Масові заворушення, як і раніше починаються з того, що їх роздягають догола, кидають у візки з м'ясом і закидають яйцями, борошном і гниючими потрохами.
  
  Під час Другої світової війни фахівці Черчілля планували захопити підвали ринку і створити переносні злітно-посадочні смуги для літаків з айсбергів. Додаючи тирса у воду і лід, можна отримати небиткий матеріал, званий пикритом. План так і не був реалізований.
  
  Історія Смитфилда досі пронизана його проходами і алеями, тому що він уникнув найбільших пожеж: Великого пожежі і Бліцкригу. Але в 1958 році загорілися два з половиною акра лабиринтообразного підвалу. Облицювання будівлі була просякнута десятиліттями тваринного жиру і перетворилася в безжалісний пекло, з якого можна було вибратися тільки через одну з найвідоміших пам'яток Лондона, багато прикрашений Пташиний зал, який згорів дотла.
  
  Сьогодні Смітфілд залишається парадоксом; оскільки його м'ясний ринок як і раніше працює всю ніч, але при цьому завжди здається непривітним і пустельним, це ідеальне місце, щоб сховатися у всіх на виду.
  
  Спарроу Мартін відчайдушно хотів опинитися вдома. Вона більше не була впевнена, що Блейк може гарантувати її безпеку. Тепер він ходив по кімнаті, щось бурмочучи собі під ніс, хапаючись за рішення і відкидаючи їх. Вона чула дивне відлуння, брязкіт і глухі удари і дізналася неприємний запах, який чомусь нагадав їй про те, що вона була на кухні у матері.
  
  На цей раз її зап'ястя і щиколотки були зв'язані скотчем, шматочки злегка притиснуті до рота. Він схопив її, коли вона вилазила з відкритого бензобака, і заштовхав у машину. Спочатку вона виривалася, але подальший тиск на її шию було достатнім попередженням. Він швидко зв'язав її, натягнув капюшон і посадив низько на пасажирське сидіння, наказавши залишатися лежати. Він присягнувся, що вона буде в безпеці, що йому просто потрібно трохи часу, щоб подумати, але було ясно, що у нього якийсь нервовий зрив. Він просторікував, потім намагався погладити її по руці. Кожен раз вона здригалася і відсторонялася.
  
  Від одного конспиративного будинку до іншого було недалеко. Взявши з неї обіцянку, що вона буде вести себе пристойно, він припаркувався за мішками з будівельним сміттям, простягнув руку назад і натягнув капюшон з її очей. Вона відразу впізнала цю будівлю.
  
  Він провів її через багато розписані арки на ринок Смітфілд. Вона проковыляла босоніж по голому мокрому бетоні і спустилася кам'яними сходами, відчуваючи, як з кожним кроком температура падає. Цікаво, ким вона була зараз, розмінною монетою? Вона сказала собі, що не боїться, але якщо у нього дійсно не було плану, це могло погано закінчитися для них обох.
  
  Сходи вели у велике кам'яне підземелля, стеля дугою йшов у морок, як споруда з гравюри Густава Доре. Будівля знаходилася в перехідному періоді, готуючись до своєї нової ролі музею, але в підвалі раніше розміщувався м'ясної склад, і його кам'яних стінах линув густий, затхлий запах м'яса тварин. Коли вони завернули за кут в головний зал, вона завмерла. Позбавлені кінцівок туші биків, овець і свиней, тверді, як стовбури дерев, і жахливо рожеві, були підвішені до S-подібним крюкам в кожній ніші, як жертвопринесення за обітницею. Вони могли б висіти в галереї, створеної Деміеном Хьорстом або Френсісом Беконом.
  
  Спарроу намагалася не дивитися. Від неї не вислизнула похмура іронія змісту чутливої вегетаріанки в такій камері.
  
  Він посадив її біля кам'яної стіни, всіяною кальцинированными сталактитами, і відступив назад, розкривши долоні, щоб показати їй, що не хотів заподіяти шкоди.
  
  Коли він повернувся і сів поруч з нею, вона спробувала загнати себе в кут, але він просто хотів зняти скотч з її рота. 'Все пішло не так з самого початку", - сказав він їй. 'Може, мені варто відпустити тебе. Що б ти зробив, якби я це зробив?
  
  'Нічого, Хьюго, клянуся. Мені все одно, що ти зробив і чому. Я просто хочу, щоб мене залишили в спокої.
  
  'Один' повторив він, ніби це слово було тільки що викарбовано. Фігура поруч з нею, здавалося, була зроблена з цегли. Блейк раптово з'явився скутим і безпорадним, людиною, приборканим власними дияволами.
  
  'Хто ви?' тихо запитала вона. "Що ви зробили?
  
  Він обдумав питання, дивлячись у темряву. 'Не вір тому, що тобі кажуть про армії. У мене була хороша війна. Багато співробітники пройшли через Північну Ірландію, Боснії, Косово, Басру, і їм сподобалася ця життя. Але у нас були важкі, жахливі часи. Я пишаюся тим, що вижив. Це моя дружина не вижила. Вона розчарувалася в мені. Хлопчик був усім, що в мене залишилося. Себ погано вчився в школі. Я не знав, в чому справа. Він пояснив, і я спробував зрозуміти.'
  
  Він дістав з кишені бляшанку з тютюном і запалив м'яту сигарету, притуливши голову до стіни. "Деякі вмирають гідно, гинучи в битві". Генріх V. Знаєте цю цитату? Ви були б вражені, дізнавшись, скільки солдатів її читають. Шекспіру було б додати: "Після цього мало хто виживає".'
  
  "Що ви маєте на увазі?" запитала вона.
  
  'Я повернувся, і все розвалилося. Я думав, що зможу продовжити з того місця, на якому зупинився, але справа зрушила з мертвої точки. Армії створені для того, щоб вбивати людей і ламати речі. Як тільки ти засвоїш це, стане неможливо зрозуміти зміст цивільного життя.'
  
  Він збитий з пантелику, і це робить його непередбачуваним, подумала вона. Він не хоче заподіяти мені біль, але, швидше за все, зробить це. Вона була цілком здатна зберігати спокій, але Хьюго був сильним, і його настрій змінювалося, як весняні хмари. Він притиснув долоні до очей. "Що я наробив? Тобі слід прибирати, просто відійди від мене подалі.'
  
  'Мої ноги...' сказала вона, намагаючись сісти прямо.
  
  Він зірвав скотч і підштовхнув її до сходів. 'Якщо ти їм що-небудь розкажеш мені доведеться прикінчити тебе так само, як я вбив їх, ти розумієш?
  
  "Я нічого не знаю. Клянусь тобі, Хьюго, я не розумію, навіщо ти це робиш.
  
  Вона намагалася не спотикатися, поки йшла до сходах, не наважуючись озирнутися. Позаду неї почувся шурхіт, вона обернулася і побачила, що він крокує вперед. Він схопив її за руку, стиснувши до болю. 'Ти повинна щось знати. Просто спробуй ще раз. Що сталося тієї ночі, в таксі?
  
  'Таксі? Вона була в замішанні.
  
  'Я знаю, що ти приховав це, ти уклав угоду з іншими, поклявся ніколи не згадувати про це. Просто скажи мені, хто це був.
  
  'Я не... ... Там не було...' Вона спробувала мислити ясно.
  
  'В ту ніч в машині було четверо пасажирів. Хто з вас був винен?
  
  'Винен в чому? Нічого не сталося! Я вечеряв з людьми з роботи, які мені не подобаються, я застряг в нічному клубі, йшов дощ, я не міг зловити таксі. Зовні водій зазивав на роботу. Ми поїхали у Кінгс-Крос і підібрали двох п'яних ідіотів. Ми з ними посварилися. Я виштовхнув одного з них з машини, коли він не хотів залишати іншу дівчину у спокої.'
  
  "Ти вбив мого сина.
  
  Спарроу зігнулася в його руках, намагаючись зазирнути йому в очі. 'Про що ти говориш? Ніхто не загинув.
  
  'Ти забрала його у мене. Він не контролював себе. Він пішов до клубу і помер. Важка травма черепа. Хьюго подивився повз неї на облуплені стіни, обдерті тіла.
  
  'Ніхто не завдавав шкоди твоєму синові,' закричав Спарроу. 'Ти зробив помилку. Ми нічого не робили.
  
  Хьюго люто замотав головою. 'Я знаю це. Я думав, людина з ножем біля горла не може брехати, але водій сказав, що це був не він, його там не було, це був хтось інший, один з вас, я взяв не ту людину. Тому я проштовхнув троакар глибше йому в горло, але він стік кров'ю і як і раніше нічого не говорив.'
  
  В примарному світлі було видно тільки його очі. 'Одного разу мені здалося, що я бачу силует мого хлопчика на тлі ліхтарів на моїй вулиці. Я почув, як він кличе мене, я побачив його подих, коли він говорив. Він був таким худим і беззахисним. Я сказала йому, що знаю, що він мертвий. Ти міг би врятувати його, проявивши трохи доброти. Якщо ми не можемо зробити один для одного навіть цього, який сенс бути живими?'
  
  'Ти сказав, що здійснював помилки,' сказала вона, намагаючись говорити розумно. 'А що, якщо ця була найбільшою з усіх? Що, якщо ти найняв не тих людей?
  
  'Я більше нічого не знаю. Але тепер шляху назад немає. Він притягнув її до себе. 'Ти повинна залишитися зі мною, поки все це не закінчиться. Ми підемо разом.
  
  Він божевільний, подумала вона, він все неправильно зрозумів. Якщо я буду наполягати на своїй невинності в тому, що, на його думку, ми зробили, він уб'є мене.
  
  У неї не було іншого вибору, крім як дозволити йому повести себе назад у тінь.
  
  OceanofPDF.com
  44
  КРАДІЖКА ЗІ ЗЛОМОМ
  
  'Що ж, це велика честь. Ми не бачилися кілька років. Нора Харон відкинулася на спинку стільця і закурила сигарету. Тут, у мощеному дворику Блумсбері, вона була втіленням благопристойності, загорнувшись у кокон з підозріло цієї норки і сьорбаючи гарячий шоколад під одним з вуличних обігрівачів. "Ярд" був приємною майстерною підробкою, захованої за елітними магазинами навпаки Британського музею. 'Ти трохи схудла. Напевно, стрес на роботі".
  
  Було трохи більше шести, і деякі офісні працівники цього району випили по келиху вина, перш ніж відправитися додому. У своїх черевиках і утепленій куртці PCU Дженіс Лонгбрайт відчувала себе серед них непроханим гостем. Все, що їй зараз потрібно, - це щоб її радіо затріщала і все підстрибнули. 'Ти виглядаєш дуже респектабельно,' відповіла вона.
  
  'Це тому, що я така. 'Нора покатала золоту запальничку між наманікюреними пальцями. 'Це може зайняти багато часу. Через кілька хвилин я зустрічаюся з членами Ради Камдена, щоб обговорити фінансування в цьому році. Думаю, це не світський візит.'
  
  'Не зовсім. Я чув, що у наші дні важко знайти місце на Маркет-стріт. Як ви розподіляєте місця для своїх дівчат?
  
  В очах Харона промайнуло жорстке веселощі. - Це не мої дівчатка. Ти прекрасно знаєш, що в цьому кутку дозволено займати чотири місця, а в протилежному - два. Ми могли б наповнювати їх багато разів. Їх роздають по мірі необхідності.'
  
  'Це цікаво, тому що я чув, що їх замовляють у залежності від того, скільки тобі платять дівчини.
  
  Харон загасила сигарету, вираз веселощів зійшло з її обличчя. 'Це не хобі, Лонгбрайт. Ці жінки по вуха в боргах і в біді. На них великий попит. Ви знаєте, що я користуюся повним благословенням ради. Мене дуже поважають в палатах.'
  
  Лонгбрайт проігнорувала її. 'У вас польська дівчина, Христина, говорить, що щось сталося біля нічного клубу "Кіз'.
  
  'Біля клубу завжди неприємності.
  
  'Я не говорив, що це неприємності.
  
  'Як це могло бути чимось іншим? Звідки ти знаєш про це?
  
  'Я дзвонила всім вашим дівчатам", - сказала Лонгбрайт, як ніби це було очевидно. 'Що, ви думаєте, ніхто не зберігає свої номери в файлах?'
  
  'Я думаю, потрібно бути одним, щоб знати іншого'. Харон витріщився на неї з кам'яним обличчям.
  
  'Очевидно, що якщо б ви знали і не змогли передати інформацію, це порушило б умови вашого угоди з радою. Я маю на увазі, якби чутки були правдою.
  
  Харон сьорбнула шоколад. 'Мені доводиться вислуховувати багато нісенітниці, зазвичай дуже пізно вночі. Тепер, коли я думаю про це, один з них дійсно щось говорив, але все це було дуже розпливчасто.
  
  'Занадто розпливчасто, щоб передати в ваш поліцейський підрозділ? Думаю, ви знаєте, що ми шукаємо свідків в цьому районі.
  
  'Свідки чого?
  
  'Боюся, я не вповноважений надавати вам всю наявну в нас інформацію. Між нами і вами повинна бути межа.
  
  'Про? Ти раніше була хостесс – здається, так їх називали? – у клубі в Сохо "Пурпурова кішечка". Тільки не кажи мені, що між тобою і твоїми клієнтами завжди була межа.'
  
  'Я завжди знала, де провести межу. Лонгбрайт відкрила сумочку і витягла складену роздруківку. 'Тут сказано, що в даний час ви перебуваєте під слідством за подання неповних звітів про вашому фінансуванні.
  
  'Вас турбує моя система подання податкових декларацій, чи не так? Нора посміхнулася, зморшки навколо її очей трохи поглибилися. - Я не знала, що такі справи підпадають під вашу юрисдикцію.
  
  "Мене турбує щось більше. 'Лонгбрайт нахилилася і зустрілася поглядом з Хароном. 'Твого російського хлопця збираються депортувати за незаконне привласнення даних онлайн-користувачів.
  
  'Ми більше не разом. Ось бачиш? Ти нічого про мене не знаєш.
  
  'Це правда. Коли я дивлюся на тебе, я не бачу того, що бачать чоловіки. Вона мить вивчала Харона. 'Професійний імідж досить гладкий, можливо, трохи незграбний, але ти міг би пройти повз. Ти хороший імітатор. Ти бачиш, як все це працює, але не зовсім розумієш чому.
  
  Харон натягнуто посміхнувся. 'Можливо, ти можеш сказати мені, яку частину я пропускаю.
  
  'Міс Стефанова– давайте з цього моменту використовувати ваше справжнє ім'я, бо просто поміняти ваше ім'я місцями трохи очевидно, чи не так? Нора Харон, Близнюки з однаковими іменами? Є ланцюжок довіри, яка пов'язує нас усіх, але ти її розірвав.'
  
  'Яким саме чином?
  
  'Ти спиш з моїм колегою-офіцером і приховуєш від нього інформацію, тому що, якщо він дізнається, що одна з твоїх дівчат є важливою свідком, йому не тільки доведеться триматися від тебе подалі, але і закрити тебе. Ви будете токсичні. Ви втратите свій статус посередника і в кінцевому підсумку повернетеся до того, з чого почали.'
  
  Харон досить довго вивчав її, потім вибив чергову сигарету. 'Так скажи мені, що я повинна робити, - попросила вона. Її прагматизм був майже чудовий.
  
  'Це більше не в твоїй владі. - Дженіс рішуче закрила сумочку. 'Я вирішу, що робити. Якщо я виявлю, що ви приховали яку-небудь інформацію від Джона Мея, ви будете арештовані і вам буде пред'явлено звинувачення. Ви розумієте?'
  
  Огрядні чоловік і жінка в просторому синьому блейзері увійшли у двір і попрямували до них. 'Схоже, ваша наступна зустріч вже відбулася. Цікаво, що вони не проводять у залах засідань ради, де є камери. На вашому місці я б не брав на себе ніяких довгострокових зобов'язань.'
  
  Лонгбрайт відсунув свій стілець і відійшла, надавши Харону вести її нараду.
  
  'Ви впевнені, що розумієте, що робите? Артур Брайант виглянув з-за огорожі і почекав, поки всі дозволять. Він не міг би виглядати більш підозріло, навіть якщо б був одягнений як мультяшний грабіжник.
  
  'Ти чудово знаєш, що не варто ставити під сумнів мої професійні здібності. Фелікс легенько подув у замкову щілину муніципальної синьою вхідних дверей будівлі. Малоповерховий муніципальний квартал був настільки позбавлений характерних рис, що міг би зійти за штабель переносних кабін, і переховувався за заростями недоглянутою живоплоту. 'Приємно знову працювати разом, містер Б. Я не бачив вас з тих пір, як ми вломилися в ту школу.
  
  - Ми нікуди не вламываемся, Фелікс, ти допомагаєш поліції отримати доступ до власності підозрюваного. Я б зробив це сам, але, схоже, втратив свої відмички.
  
  - А у вашого напарника їх немає? Він покрутив бланк і клацнув замком вхідних дверей.
  
  'Я не хочу вплутувати його в цю справу.
  
  Ти можеш назвати мені причину, чому я це роблю? Він постукав і прочистив замок. 'Просто на випадок, якщо хто-небудь запитає.
  
  'Я отримав вказівку від армійського ветеринара. Тут живе один її знайомий.
  
  Звідки ви знаєте, що це той чоловік, якого ви шукаєте?
  
  'Можливо, я помиляюся, але місце розташування обрано вірно. Клуб, з якого все почалося, знаходиться прямо через дорогу'.
  
  'Справедливо. В даний момент мені не завадила б деяка доброзичливість з боку роуззерс. Фелікс погладив свої акуратно навощенные вуса, потім прибрав відмичку і знову втупився на отбойную пластину. 'У мене є незавершена справа. Ти міг би допомогти мені вибратися з ями.
  
  'Я допоможу тобі надіти його, якщо ти не поквапишся,' попередив Брайант.
  
  'Днями мені довелося розбиратися з блокуванням Bluetooth. Дуже хороший комплект. Ви використовуєте додаток на своєму телефоні, щоб заблокувати його, і можете налаштувати його відкриття з допомогою таймера. Це абсолютно надійно.'
  
  'Імовірно, вам вдалося проникнути всередину?
  
  'Простіше простого.
  
  Що ти зробив? - запитав я.
  
  'Я вкрав телефон'.
  
  Фелікс Лайтли був одним з останніх поважних британських зломщиків старої школи. У нього було пальто, прикрашене гачками, джеммі і ключами, і та розв'язність кокни, яка тепер існувала тільки в "кишенях Ессекса" і старих комедіях Илинга.
  
  'Вам пощастило, що ви мене застали", - сказав він. "Я тільки що закінчив невелику роботу. Мені дзвонить цей хлопець, не може назвати свого імені, каже, що йому потрібно повернути дещо, що він купив для своєї дружини, перш ніж вона подасть на розлучення, французьку брошка з камеєю середини дев'ятнадцятого століття, інкрустовану сапфірами і смарагдами, вартістю в пачку. Він власник чудового старого заміського будинку під назвою Тевісток-Хол, величезного чортова маєтки з посипаний гравієм двором і круглим фонтаном, просто шикарно.'
  
  'Я знаю це", - сказав Брайант. 'Одного разу ми з Джоном розкрили там вбивство'.
  
  'Гаразд, отже, він благає про це, відчайдушно потребуючи моєї допомоги, але, схоже, він у всьому розібрався, і я взагалі не розумію, навіщо я йому потрібен на роботу. Отже, я зустрічаюся з ним, і він крихітний, одягнений в червону толстовку з капюшоном, схожий на гнома з "Не дивись зараз", що мене дуже заводить. Почекай. 'Він дістав зв'язку шестигранних ключів і почав вставляти їх в замок. 'І я бачу проблему. Він занадто малий ростом, щоб відкрити засувки на вікні. Зараз середина дня, вірно, дружина у відпустці зі своїм шабашем в Сохо Хаус, так що ми тут порядкуємо. Подивися на стан цього замку, мій дідусь міг відкрити його погнутими шпилькою, а він на штучній вентиляції легенів. Він повернув ключі, і двері відчинилися всередину. 'Отже, ми приходимо до угоди: він отримує кілька особистих листів, які йому потрібні, плюс брошка, яку ми забираємо здобич і ділимо навпіл. Після цього мені доводиться відкривати замки і знову їх опечатувати, так що йому потрібен професіонал. Я виконую свою частину роботи, він вривається і забирає речі, я все ще піднімаюся по сходах, і коли він виходить, то простягає мені брошку, і якимось чином ми намацуємо пропуск, і брошка падає між нами, і я бачу, як вона плюхається в басейн фонтану. Отже, ми спускаємося вниз, я закочую рукави і починаю шукати його, і все, що я знаходжу, - це камені і монети, все те, що люди не можуть втриматися, щоб не кинути туди всякий раз, коли бачать водний простір, що належить toffs. І я кажу: "Повинно бути, вона потрапила в дренажну трубу", але, на щастя, він знає, де вона виходить, тому ми спускаємося туди, я знімаю решітку і починаю колупатися в багнюці. Я займаюся цим протягом півгодини, перш ніж розумію, що він звалив.'
  
  - Ну, звичайно, він пішов, ' нетерпляче сказав Брайант.
  
  "Що ви маєте на увазі?
  
  'Хол не належав йому, листів не було, але він знав про брошки, і йому була потрібна ваша допомога, щоб дістати її. Тому, щоб позбутися від вас, він стиснув її в руці, коли передавав її вам, імовірно, у цей момент ви чіплялися за драбину, – і кинув камінчик у ставок. Це називається постійністю бачення, Фелікс. Твій розум зіграв з тобою злий жарт і сказав, що ти бачив, як вона впала у фонтан.'
  
  'Чорт візьми,' сказав Фелікс, ' в наш час нікому не можна довіряти.
  
  'В тому-то й біда злочинного співтовариства, що ви всі такі наївні. Брайант увійшов у будинок, зупинився, щоб піднести клаптик паперу до світла в холі. 'Другий поверх, квартира три.
  
  Квартира знаходилася навпроти дверей ліфта. 'А ось це вже цікавіше. Фелікс схилився над дверним замком. - Звичайна засувка - дешевий непотріб, але ваш підозрюваний знає це, тому він підсилив її обмежувачем від несанкціонованого доступу і додав додатковий переносний замок з хромованою вуглецевої сталі.
  
  Брайант скрипнув зубними протезами. 'Це буде проблемою?
  
  Фелікс зняв з пов'язки збільшувальне скло і заглянув через край дверей. - Ні, тому що у кожного замку є одне і те ж слабке місце.
  
  'Що саме?
  
  'Вона така ж міцна, як і двері.
  
  Фелікс дістав маленьку циркулярну пилу і вирізав акуратний півколо. Потім він розвернувся і брикнув, як кінь. Замок залишився на місці, але інша частина двері увійшла всередину.
  
  'Я думаю, він зрозуміє, що у нього був відвідувач", - сказав Брайант. 'Все в будинку повинно бути, чули вас'.
  
  'Тут більше нікого немає,' сказав Фелікс, заходячи всередину. 'На мій професійний погляд, це одне з останніх заселених приміщень в маєтку. Рада розселяє всіх мешканців. Тут надто багато кримінальної активності.'
  
  'Значить, це будеш ти.
  
  'Я займаюся традиційним ремеслом. Ти повинен подякувати мене за те, що я не приєднався до витоку мізків з-за Брексита". Фелікс вклонився.
  
  "Я просто подумав, що ваш підхід буде більш витонченим.
  
  'Справедливе зауваження. В кінці кінців, ви дивитеся на злочинця, який пограбував заміський маєток герцогині Девонширської. Чисто академічне вправу. Вона хотіла подивитися, чи зможу я підняти її Клімта.'
  
  "Так, але ви потрапили у в'язницю за те, що зберегли його, - сказав Брайант.
  
  'Власність - це крадіжка", П'єр-Жозеф Прудон, французький анархіст. Заходьте, я просто побуду зовні. Не робіть нічого протизаконного'.
  
  Викладена плиткою кухня, практично мебльована вітальня, одна ванна кімната, дві спальні, одна з яких розміром трохи більше односпальним ліжка. Всі бежеве, біле або карамельно - кольору дешевизни. Квартира, підходяща для батьків-одинаків і маленьку дитину. Стіни були тонкими, вікна маленькими і убогими, фурнітура утилітарною. Яке життя могла бути у енергійного дитини тут, де не можна було робити шуму і місця було трохи більше, ніж у тюремній камері?
  
  'Де ти, Хьюго? - Голосно запитав Брайант. "Що з тобою трапилося?
  
  На кухні він знайшов підказки. Сервіз з квітковим малюнком, який Блейк нещодавно купив, залишивши наклейки з ціною, шафи, укомплектовані абсолютно новими кулінарними приладдям. Більша його частина так і не була використана. Один кухоль і одна тарілка були вимиті і залишені на сушарці. Порожній холодильник, стопка ідентичних готових страв в морозилці.
  
  'Сумно, що люди все ще ростуть в таких місцях, як це", - пробурмотів Брайант. 'Наша стара квартира в Уайтчепелі була приблизно такого ж розміру. Правда, ні ванни, ні туалету'. Він вивчив нерозпечатані рахунку, шкільне лист, порядок, жбурнув їх назад на кухонний стіл і озирнувся в пошуках нових доказів. У холі стояли кросівки різного розміру. 'Тут двоє, а не один. Чоловік і хлопчик.
  
  'Що це, містер Бі?' запитав Фелікс.
  
  'Просто розмовляю сам з собою", - сказав Брайант. Батько і син. Але було дещо ще. Втрата. Він озирнувся, відкрив шафи, підняв килими. Наступна вітальня. Вирізані з газет телегидики були складені поруч зі старим м'яким кріслом. Половину меблів купила подружня пара, іншу половину пізніше додав чоловік. На полиці для журналів стояли примірники "Якої машини?" і "Військового світу", а також номер "PC Gamer". Ящики були в безладді. Всі особисті речі були забрані. Він змінив місце в поспіху, подумав Брайант.
  
  Коли він зайшов у головну спальню, то побачив, що з верхньої полиці чогось не вистачає, на запорошених сліди від волочений там, де люди завжди зберігали сумки та валізи. Невпевнено забравшись на стілець, він понишпорив навколо і дістав армійську багажну бирку. На дні старомодного шафи він знайшов коробку з-під взуття з фотографіями і альбом для вирізок.
  
  Спальня менше збереглася недоторканою. Стіни все ще покривали старі постери і наклейки з фільмами, а також Фредді Мерк'юрі, Девідом Боуї, Семом Смітом, грецьким храмом, римської статуєю Споруса, руїнами ацтеків. Брайант робив фотографії на свій телефон. Стопка підручників, сидів на стільці поруч з ліжком: 1984, Говардс Енд, Дванадцята ніч, буря, Горменгаст, його темні матеріали. Під ними було старе есе: 'Якщо б ви могли бути будь-яким персонажем з п'єс Шекспіра, ким би ви були?' Письменнику присудили оцінку "А+". Почерк був дрібним і старанно зробленим, немов скопійованим з книги по каліграфії.
  
  У нього почав формуватися образ мешканця спальні. Він перегорнув несочетаемую добірку журналів, зупинившись на старому номері Vanity Fair. Щось було не так.
  
  'Я вперше бачу вас за роботою, містер Б.,' сказав Фелікс, забираючи останні інструменти в сумку. - Я чую, як у ваших мізках щось перевертається, як в іржавій сільськогосподарської техніки. Знайшли те, що вам потрібно?'
  
  'Я знайшов всі частини, але вони не підходять один до одного", - сказав Брайант, простягаючи кінчики пальців. Історія була тут, якби тільки він міг розібратися в ній. 'Все ще не вистачає одного шматочка, але будь я проклятий, якщо побачу, в чому справа.
  
  Тобі доведеться покликати на допомогу. Фелікс попрямував до виходу зі своїм набором для злому. 'У вас там хороша команда; вам слід використовувати її.
  
  'Це єдине, чого я не можу зробити", - сказав Брайант. Він кинув останній довгий погляд, потім зачинив за собою знівечену двері.
  
  OceanofPDF.com
  45
  КОРУПЦІЯ
  
  'Він схожий на якусь міфічну істоту, Блукаючий вогник, здатний з'являтися і зникати так, що його ніхто не бачить", - сказав Раймонд Ленд. 'Як це можливо?' Він виглядав як переляканий чоловік, що пережив якусь катастрофу, можливо, вибух на фабриці або обвалення моста, неохайний, збитий з пантелику і очікує допомоги.
  
  'Ми зловимо його", - запевнив Мей свого боса.
  
  'Не вбивця, ідіот, а твій напарник. Як якийсь людський еквівалент Бригадуна, періодично видимий проходять повз незнайомцям, потім бац – зник, і він повинен був бути тут, витягувати нас з цього кошмару. Ця дівчина могла бути вже мертва. '
  
  'І вона все ще може бути жива,' сказала Мей. 'Інші прочісують вулиці навколо клубу "Ключі".
  
  Ленд упер руки в боки і озирнувся. 'Що ж, давайте подивимося. Дженіс йде по сліду, Ден стоїть на четвереньках в операційній, намагаючись щось перемонтувати, і, мабуть, ти не міраж, так хто ж там? Ренфилд, Бимсли і Мангешкар, елітний відділ по розслідуванню вбивств, два колишніх констебля і хлопець, який не хоче бути тут. Це "прикриває вулиці", чи не так? Можливо, ми зможемо вислати двох дейвов в якості прикриття. Це шкода. Поліцейське управління в процесі реорганізації під новою абревіатурою, так що вони нікого не можуть помилувати, хоча і не допомогли б нам, якби могли, а у нас не з ким почати, тому що половина нашої команди старших детективів знову вирушила в Нарнію. '
  
  Ти міг би що-небудь зробити, ' сказала Мей.
  
  'Я спостерігаю за операцією, чи не так?' роздратовано запитав Ленд. 'Виконавче керівництво. Хто повинен займатися стратегічним мисленням. Ти повинен повернути свого партнера, Джон. Що б не сталося між вами, ти повинен все виправити.
  
  Мей була спантеличена. 'Він стратив інших, але забрав її. Чому?
  
  'Вона остання з п'ятьох в машині. Можливо, це твій відповідь. Вона - його єдиний вихід. Він знає, що його зловлять. У мене був приятель в армії, який сказав: "Завжди залишай собі вибір". Вона - частина його ендшпіля.'
  
  'Можливо, ти правий,' сказала Мей.
  
  'Намагайся здаватися менш здивованим,' порадив Ленд. 'Я хочу, щоб ти знайшов Брайанта. Не те щоб я не вірив у ваші здібності, але я відчував би себе набагато щасливішими, якби всі співробітники насолоджувалися нашими останніми моментами повної зайнятості. Чи є хтось, кому ви могли б подзвонити?'
  
  'Я дзвонив Меггі, але вона сьогодні його не бачила. Ми всі знаємо, що у Артура є звичка йти, але я впевнений, що він намагається закрити справу якомога швидше.
  
  'Чому ти завжди заступаєшся за нього? Огризнувся Ленд. 'Він залишив тебе тут нести банку. Десь там дівчина, ймовірно, налякана до смерті, і якщо вона помре, це буде покладено на нас. Фарадей загрожує надіслати команду, щоб замкнути наші двері ...
  
  'Він вже пробував це раніше,' сказала Мей. 'Ми зняли ручки.
  
  'Ти думаєш, що все це гра, чи не так? Всі ці смерті і ніхто не несе відповідальності? Це не чергова бійка на території Іст-Енду, це психопат, який може нанести удар де завгодно, а це означає, що ніхто не в безпеці.'
  
  'Ви хочете сказати, що білі люди небезпечні,' сказала Мей, 'і саме тому Міністерство внутрішніх справ раптово зацікавилося'.
  
  'Ти смієш висувати проти мене таке обвинувачення?' запитав Ленд, заскочений зненацька.
  
  'Я не кажу, що ти расист, Реймонд, але тобі не допоможе, якщо ти будеш просто повторювати політику Міністерства внутрішніх справ.
  
  'Як ти думаєш, хто платить нам зарплату?' Ленд був ситий цим по горло. 'Ти живеш в міхурі, Мей. Новобранці нас списали з рахунків як збіговисько божевільних лібералів. Тепер це новий світ. Минулі досягнення нічого не значать у свідомості двадцятип'ятирічного державного службовця, який прагне до кар'єрного росту. Він підняв руки, здаючись. 'Я ризикував заради тебе знову і знову, але знаєш що? З мене вистачить. Якщо ти не можеш зрозуміти, чому Брайант уникає тебе, ти ще тупіший, ніж я коли-небудь уявляв".
  
  'Про що ти говориш?' запитала Мей.
  
  Ленд накинувся на нього. 'Думаєш, ми не знаємо про тебе і Норі Харон? Твоя маленька зв'язок поставила під загрозу все розслідування.
  
  Мей була приголомшена. 'Моє особисте життя не має до цього ніякого відношення'.
  
  'Ти дійсно збираєшся сказати мені, що поняття не маєш, чим вона займалася? Ленд схопив зі столу пачку паперів і сунув їх Мей. 'Вона тримала тебе за повну дуру.
  
  'Якщо б я хоч на секунду подумав, що була перейдена якась межа...
  
  О, ми вже далеко перейшли межу", - відповів Ленд. "Коли вона раптом знову почала виходити на зв'язок?'
  
  Мей спробувала мислити ясно. 'Я не впевнена. Близько шести тижнів тому?
  
  'Вона тебе кинула. Коли це спливе, ти негайно підеш на пенсію. Про що, чорт візьми, ти думав?
  
  'Скажи мені, що вона зробила,' сказала Мей. Але його серце вже знала відповідь. Він просто відсунув цю думку на задній план.
  
  Ленд ледве стримувався. Він виглядав так, наче його очі ось-ось лопнуть. 'Тобі потрібно, щоб це було викладено по буквах? Харон платить своїм дівчатам за те, щоб вони тримали язик за зубами, і спить з тобою, щоб перешкодити розслідуванню.
  
  І ось вона, проста правда, впала перед ним. Мей відчув жахливе відчуття ковзання внизу живота. Всі знали, що ПКП порушив правила, і це зійшло йому з рук. Як він міг допустити, щоб таке сталося?
  
  'Я дозволяв тобі безкарно порушувати всі мислимі правила, але це буде розцінено як корупція, ясно і просто", - сказав Ленд. "Розмовляй з Дженіс, не зі мною. Вона була там, намагаючись врятувати твою дупу. Коли це станеться, тобі не завадило б згадати, скільком ти зобов'язаний цій жінці.'
  
  Мей покинув офіс в стані шоку. До нього ще не дійшов весь масштаб його провалу. Він не міг дозволити собі розкіш вивчати його, поки життя Спарроу Мартіна була в небезпеці. Єдине, що зараз було важливо, - це знайти її.
  
  Поквапити піхотинців правоохоронних органів практично неможливо. Вони працюють в своєму власному темпі з початку і до кінця розслідування, і тільки озираючись назад, можна сказати, що справа набуває кінцеву форму. Його протягом рівномірний, позначене періодами бездіяльності і невеликими сплесками прогресу. Ось чому, коли Колін Бимсли присів на низьку садову огорожу поруч зі своїм партнером і обережно розгорнув пиріг з яловичиною, щоб не вивалилися нутрощі, у нього не було особливого відчуття терміновості. Йому і Світі поставили завдання, і вони просто доводили її до кінця, хоча це не заважало їм скаржитися.
  
  'Який сенс давати інтерв'ю в чортової промисловій зоні?' - запитала Світу. 'Тут ніхто не живе. Ти можеш померти, кричачи "Блакитне вбивство", і тебе ніхто не почує. Не залишилося ніяких речових доказів. З ким ми розмовляли? Троє охоронців, два придурка і божевільний хлопець, одягнений в душову фіранку. Вона взяла пиріг з рук Коліна і обережно відкусив.
  
  'Ти чув, що сказав Ден. Він нічого не залишає після себе. Навіть бензобак був чистий.
  
  Світу обдумала проблему. 'Він має бути десь поблизу. Все, що сталося, відбувалося в дуже обмеженому радіусі. Ти ж знаєш, яке значення старина Брайант надає географії. Спарроу Мартін двадцять три. Вона сильна і здорова. Вона оглушила його до втрати свідомості. Вона не зробить того, що він хоче, якщо він не буде загрожувати їй. Він не може нікуди відвести її, не привертаючи уваги.'
  
  'Вірно,' погодився Колін. 'Значить, йому потрібно інше таке ж місце, де вона могла б кричати на все горло, і ніхто її не почув. Я не можу пригадати жодного місця поблизу.
  
  'Тунелі-трубки. Світу витягла з зубів шматочок хряща.
  
  'Зараз дев'ять годин вечора, станції все ще будуть переповнені – увійти і вийти неможливо. Це повинен бути приватний будинок або місце, закрите для представників громадськості'.
  
  'Як далеко? Ден зняв кілька слідів шин. Дозвольте мені подзвонити йому ще раз і дізнатися, чи є у нього ідентифікаційний номер автомобіля.
  
  Поки Світу перевіряла обладнання, Колін побрів в задню частину складу. У світлі лампи йшов дрібний, але наполегливий дощ. Він дмухнув на руки і енергійно потер їх, вдивляючись у темний отвір, який, він був упевнений, раніше був закритий віконницями. Деякі тіні були настільки глибокими, що здавалися товстими, як стіни.
  
  Зсередини однієї молодий чорношкірий охоронець в комбінезоні відкрив двері. Він тягнув величезний сірий пластиковий ящик на коліщатах, намагаючись викотити його назовні. Колін показав своє посвідчення і простягнув йому руку. 'Ці двері була закрита раніше', - сказав він. 'Що там?'
  
  'Це гараж клубу", - сказав охоронець. 'Мені довелося випустити фургон'.
  
  'Який фургон?
  
  'Один з наших. Ми використовуємо його для перевезення аудіовізуального обладнання. На клубних вечірках все по-іншому. Зал орендований без посередників, тому ді-джеї привозять свої власні деки і використовують нашу звукову систему.'
  
  'Як давно фургон поїхав? - Запитав Колін.
  
  'Пару годин, може, довше.
  
  "Ви знаєте, хто його взяв?
  
  'Без поняття. У них свої ключі.
  
  'Ви зняли його на камеру?
  
  'Вона. Зазвичай це дівчина. Ми прикриваємо фронт, а не затоку.
  
  'Значить, хтось просто під'їхав і відвіз твій фургон.
  
  'Вчора ввечері був концерт. Це нормально.
  
  'І для вас нормально не турбуватися про те, щоб виписати їх?' запитав Колін. 'Неймовірно. Дайте мені номерний знак.
  
  OceanofPDF.com
  46
  ЗАРУЧНИК
  
  Їм знадобилося менше півгодини, щоб знайти фургон. Раптово все запрацювало на більш високій швидкості. У поліцейській дільниці Ден Банбері відірвався від свого ноутбука. 'Машина - білий електричний "Ніссан". Він проїхав через Фаррінгдон на Чартерхаус-стріт. Зараз він припаркований під навісом птахофабрики на Смитфилдском ринку.'
  
  'Зберіть всіх туди,' сказав Раймонд Ленд. 'У чому справа? Він перевів погляд з байдужого обличчя Банбері на Лонгбрайт. 'Дайте вгадаю. Мій найстарший детектив пропав, ніхто не знає, де він, він не відповідає на телефонні дзвінки, можливо, він відвідує спіритичний сеанс або проводить експерименти в альтернативному вимірі з культом судного дня. Ну, він тобі не потрібен. Я хочу, щоб всі інші були там зараз.'
  
  'Що, навіть ви?' запитав Ренфилд.
  
  'У нас не вистачає рук. Мені було б погано, якби щось пішло не так, а мене там не було.
  
  'Ти чув цієї людини,' сказав Джон Мей, хапаючи своє пальто. 'Я поведу.
  
  'Джон, тобі треба залишитися тут,' сказав Ленд.
  
  'Цього не станеться", - сказала йому Мей. 'Якщо ви хочете усунути мене, вам доведеться зробити це офіційно'.
  
  Дороги були надзвичайно чисті. Вони знайшли фургон в арковому тунелі Вест-Пэттилд-авеню, покинутий під широкими бароковими металевими конструкціями, що оточували ринок. На розі їх чекав літній чоловік, який спирається на свою спеціальну тростину з малакки, увінчану черепом демона. Бимсли назвав це 'арештантської кийком' Брайанта, бо, здавалося, він завжди мав при собі у кінці справи.
  
  'Я не міг увійти без вас", - сказав Брайант, вітаючи їх. 'Ці туфлі дуже слизькі для сходів в темряві'.
  
  'Як ти дізнався, що ми будемо тут?' недовірливо запитала Мей.
  
  'Це довга історія. Можна тебе на пару слів? Він відвів Мей в бік від тротуару. 'Послухай мене, Джон. Ти не можеш бути замішаний в цьому.
  
  'І ти теж,' сказала Мей. 'У мене вже був такий же розмова з Реймондом. Заручник десь там. Нам потрібні всі, кого ми зможемо дістати.
  
  'Джон, ти повинен залишатися в машині. Марго Бренді говорить, що, якщо ти погодишся на цю роль, справу буде закрито.
  
  'Артур, клянусь, я поняття не мала— - початку Мей. Артур ніколи не забороняв йому брати участь у розслідуванні. Сама ідея була немислимою.
  
  'Джек, ти можеш подбати про це? - Запитав Брайант через плече.
  
  Втрутився Ренфилд. 'Вам потрібно повернутися в машину, містер Мей.
  
  'Мені шкода, але так і повинно бути", - сказав Брайант. 'Ми поговоримо пізніше. Просто залишайся тут. Ренфилд, ти підеш з нами. Він підкликав інших, і вони попрямували до входу в склеп.
  
  Брайант відкинувся назад, притримуючи свою фетровий капелюх, і подивився на небо над дахом. Дощ припинився, і місячне світло окреслив бетонний купол торгового залу. Довгі сріблясті хмарки непомітно підкрадались до нього.
  
  'Це чарівне місце", - сказав він, коли група увійшла в головний зал. "Більшість лондонців не розуміють, що це громадський ринок. Іноді Я посилаю сюди Альму за хорошим шматочком грудинки...
  
  'Я тобі не напарник,' сказав Раймонд Ленд. 'Заткнись.
  
  'Що ми збираємося робити? запитав Бимсли. 'Я маю на увазі реальність? Ми не навчені подібним речам. Почнемо з того, що ми безсилі.
  
  'Як і Спарроу Мартін,' сказав Брайант.
  
  Прилавки м'ясних лавок на першому поверсі були спустошені. Ринок був закритий до 2.00 ранку понеділка, але від кам'яних стін виходив гострий запах мармурового м'яса, кісток, крові і жиру. У задній частині порожніх прилавків широка бетонна сходи вела в лабіринт під ними.
  
  Ренфилд посвітив ліхтариком вниз, в коричневий сутінок. 'Ми серйозно збираємося туди спуститися?
  
  'У тебе є ідея трохи краще? - Запитав Брайант, відсуваючи його в бік тростиною і показуючи дорогу.
  
  Спочатку було холодно, але у міру того, як вони спускалися, температура різко впала. Навколо багато прикрашених колон і в кутах низької стелі зросли сталактити кольору гнилих зубів.
  
  Мангешкар знайшов панель зі старовинними бакелітових вимикачами. Лампи в клітинах відкидали тіні і висвітлювали велике кам'яне простір, розділений на секції, які тяглися в різні сторони від них. У великих нішах висіли охолоджені тіла освежеванных биків, немов принесені в жертву в храмі, присвяченому римським богам.
  
  'Тут як в Помпейском Лупанарії", - з повагою сказав Брайант.
  
  'Поки ти цим займаєшся, постарайся згадати, що тут теж є маніяк, розмахуючи списом,' нагадав йому Ленд.
  
  Брайант не чув. Він посвітив ліхтариком в найближчий темний тунель і побрів за ним.
  
  'Ми не збираємося розділятися,' крикнув йому вслід Мангешкар. 'Я бачив багато фільмів жахів, щоб знати, що це дійсно дерьмово план.
  
  'Тоді ми тримаємося разом,' сказав Колін, просуваючись вперед, ' але здалеку ми будемо виглядати досить безглуздо.
  
  У повітрі витав запах крові, хоча м'ясо було випотрошено на бойнях перед тим, як потрапити на ринок. На те, щоб випустити кров з корови, йшло п'ять годин, так що брудна робота давно закінчилася. Залізний присмак залишався, незважаючи на щоденні промивання бетонних підлог відбілювачем. Тільки кролики і домашня птиця були доставлені в цілості й схоронності. Деякі з них пильно дивилися на що проходили повз офіцерів.
  
  Світу бачила, як у неї перехопило подих. Група йшла повільно і тихо і трималася поблизу. Всі звуки заглушувалися замерзлими тушами. У більшості ніш лежали освіжілі корови, їх розщеплені скрині були готові до того, щоб їх відчепили і перекинули через плечі носильників.
  
  Деякі тунелі не були освітлені, і при світлі смолоскипів було видно їх вміст. Один із них був заповнений механічно відрубаними головами овець і кіз. Їх безглазые очниці і блискучі зуби нагадали Брайанту фреску Страшного суду середньовічної церкви. Кожен коридор розгалужувався на інші, і всі вони були заповнені трупами або сталевими стрічковими пилками, якими можна було розрізати дорослого бика навпіл.
  
  Лонгбрайт спробувала заглянути в тунелі, але здалася. 'Схоже, вони тягнуться нескінченно. Ми навіть не знаємо, тут він.
  
  О, ми знаємо", - сказав Брайант, вказуючи на щось блискуче посеред підлоги. "Я вважаю, це належить молодий леді, яку ми шукаємо'. Він ткнув своєю тростиною в райдужний олівець з тисненням золотом 'Воробей" на одній стороні.
  
  На поверхні Джон Мей метався взад-вперед між машиною і входом на ринок, очікуючи, поки хто-небудь у відділі відповість на його дзвінок. Нарешті, відповів один з двох дейвов.
  
  'Вони все звалили, приятель", - сказав він. "Навіть ця жива статуя з зачіскою, яка ніколи не працює'.
  
  Мей точно знала, що сталося. Коли підрозділ очистять від персоналу, там можна буде провести обшук. Саме так діяв Даррен Лінк. 'Ви впускали кого-небудь ззовні?'
  
  'Забавна штука", - сказав Дейв Перший. "Продзвенів дзвінок, але там нікого не було. Потім Дейв Другий завернув за ріг, і ось він, цей страшний хлопець з дивним поглядом, просто стоїть в темряві.'
  
  'Ви впустили Даррена Лінка?
  
  'Я був по вуха занурений в кип'ятильник, коли він з'явився, так що я міг розмовляти з ним тільки через ґрати. Він зателефонував, сказав щось про те, щоб надіслати своїх офіцерів розібратися з вашою проблемою. Гадаю, ти розумієш, що це значить?
  
  'У мене є непогана ідея,' сказала Мей, вішаючи трубку.
  
  Перелякана зграя голубів змусила його обернутися. Пара білих позашляховиків з визжащими шинами в'їхала в тунель і загальмувала позаду нього, їх дверцят вже були прочинені, на увазі були чорні черевики і зброю. SCO19, подумав він. Команда Лінка. Як вони люблять з'являтися на публіці.
  
  'Зачекайте!' Він побіг до них, простягаючи руки. 'Це терористична загроза. Ви не можете увійти туди з вогнепальною зброєю'.
  
  Даррен Лінк вислизнув з пасажирського сидіння і незграбно попрямував до нього. 'Тепер ми за головного, містер Мей. Чому б вам не повернутися до свого підрозділу? Там від вас буде більше користі.
  
  'Ви не розумієте,' сказала Мей. 'Наші співробітники вже увійшли всередину. Вони прямо зараз обшукують підвали. Ви не можете послати туди озброєну групу реагування.
  
  'Вони знають, за ким полюють'. Лінк озирнувся, коли його офіцери перевірили карабіни Heckler & Koch і приготувалися вторгнутися в камери зберігання. Мей зазначила, що у них також були при собі пістолети, дробовики і електрошокери.
  
  'Це надмірна сила", - безпорадно сказала Мей, коли дві жінки почали розвантажувати переносну гранатометную установку.
  
  'У вас там множинний вбивця з заручником, і ви турбуєтеся про те, що ми застосуємо до нього силу?' - запитав Лінк. 'Схоже, ваша знаменита ліберальна програма все ще діє в ПКП. Це навчені стрілки; вони знають, що роблять. Позаду нього хтось опустив один кінець тарана на бордюр і вилаявся.
  
  'Дозвольте мені спочатку витягнути інших", - сказала Мей, потім зрозуміла, що з ними неможливо зв'язатися під підлогою з цільного каменю і вічної мерзлоти.
  
  'Вам потрібно залишитися тут і заспокоїтися", - попередив Лінк, піднімаючи руку. 'Ми знаємо кожного у вашій команді, хто вони і як виглядають. Ці хлопці і дівчата не роблять помилок. Але щоб ви розуміли, якщо цей ублюдок що-небудь зробив зі своїм заручником, вони його приберуть.
  
  - Ти не розумієш. Артур там, внизу. Світу, Дженіс, навіть Реймонд. Вони– вони насправді не розуміють, що роблять. Він тут же пошкодував про своєму зауваженні і зрозумів, що Лінк збереже його для подальшого використання.
  
  Загін вирушив у дорогу, прямуючи на ринок з Лінком на чолі, викрикуючи команди. Мей залишилася безпорадно слідувати за ним.
  
  Тепер вони минули центр ринку, за межами переривчастого освітлення вуличних ліхтарів. Брайант посвітив ліхтариком уздовж стіни в пошуках іншого набору вимикачів, але вони вислизнули від нього. У найдальшому кінці виднілися бліді туші, складені штабелями, як пов'язані мотузкою колоди.
  
  В одній з темних перегородок блищали зімкнуті пари очей. Брайант підняв свій промінь-олівець і побачив м'ясисту піраміду з свинячих голів, усміхнених і недоумкуватих, розкладених на довгому сталевому столі. Він подумав про золотий статуї Святого Варфоломія роботи Деміена Херста, з якого живцем здерли шкіру, але яка все ще стояла в сусідній церкві. Цей район був одержимий плотськими пристрастями.
  
  Він побачив сліпучі промені ліхтариків інших і мовчки попросив їх вимкнутися. Вони перетворювалися в мішені. Хьюго Блейка вчили діяти приховано, а тут, унизу, ні в кого не було телефонного сигналу. Зсковзуючи все глибше в напівтемряву, він розмахував перед собою тростиною, як сліпий.
  
  'Чому у всіх, крім мене, є ліхтарик? - Поскаржився Ленд.
  
  'Звичайно ти не виходиш зі свого кабінету,' прошепотіла Світу. Ось у мене є запасний.
  
  Ленд включив його і обвів променем свої ноги. 'Що це? У світлі ліхтаря блиснула тонка дріт. 'Всім зупинитися!
  
  Вони озирнулися навколо і виявили, що були обгороджені шматком мідного дроту, яка проходила між чотирма головними стовпами, встановленими приблизно в двох метрах від землі.
  
  'Не підходьте ближче,' пролунав чоловічий голос. - Мені доведеться вбити її, якщо ви це зробите. Не торкайтеся до дроту, або ми всі підемо.
  
  'Роби, як він каже,' сказав Банбері.
  
  "Чого ти хочеш?' крикнув Ленд.
  
  'Це відповідь.
  
  'Про що він говорить? - Голосно прошепотів Ленд.
  
  'З вами Спарроу Мартін? - Запитала Лонгбрайт.
  
  'Вона тут'.
  
  'Дай їй виговоритися.
  
  'Вона не може. Вам доведеться повірити мені на слово, що їй не заподіяли шкоди.
  
  'Нам потрібно її почути.
  
  В залі запанувала тиша.
  
  'І що тепер?' запитав Ленд.
  
  Саме Лонгбрайт першою помітила, що команда SCO оточила їх з обох сторін. Попереду бігла знайома кремезна постать. 'Обережно, дроти!' - крикнула вона.
  
  'Ренфилд, повернись сюди,' покликав Даррен Лінк.
  
  'Залишайся на місці, клятий зрадник,' сказав Колін Бимсли.
  
  "Що відбувається? Ленд спробував розгледіти. 'Ренфилд, куди, чорт візьми, ти зібрався?
  
  'Він працює на Відсутню ланку", - пояснив Колін. "Його підкупили, щоб він зібрав компромат на нас. Він перейшов на бік SCD, тому що вважав за краще, щоб їх кур'єром'.
  
  Ленд побачив фігуру в темряві. Джек Ренфилд виник перед Коліном і наніс йому удар кулаком, який прийшовся прямо в ціль, піднявши його з землі. Мить Бимсли знову скочив на ноги і кинувся на Ренфилда, впечатав його в стовп. Хоча вони були майже однакового зросту і статури, в гніві Ренфилда відчувалася глибока лють. Джек збив його з ніг таким ударом, що вони обоє покотилися по мокрому підлозі.
  
  Команда Даррена Лінка рушила, щоб розняти їх. 'Залиште їх', - сказав Лінк, махнувши рукою своїй команді. 'Зосередьтеся на своїй цілі. Всім іншим залишатися на місцях. Тепер ми головні'. Снайпери підкорилися і рушили вперед.
  
  Ренфилд піднявся першим і потягнув Коліна за собою. З його носа текла кров, але він майже не захекався. Він без зусиль підняв Бимсли з землі. Ти знаєш, як сильно я ненавидів, коли мене відправляли назад у частину?' - запитав він. 'Слухаю, як ви базікаєте про старих книгах і картинах. Сказати вам, яке збентеження ви викликаєте у справжніх офіцерів поліції?
  
  'А тобі обов'язково? - Запитав Колін. 'Це досить нудно.
  
  Наступним ударом Ренфилда був відбійний молоток, такий швидкий і потужний, що у Бимсли хруснула щелепу і він повалився на дроти, натягнуті між колонами. Він приземлився між розділеними шматками яловичини в напівтемряві ніші.
  
  Тобі слід було залишити мене в спокої, ' попередив Ренфилд, прямуючи за ним зі стиснутими кулаками. 'Після цього ти не повернешся на роботу.
  
  З темряви на нього метнулася мстива свиня. Величезна свиняча голова врізалася Ренфилду в обличчя збоку і скинула його на підлогу. Ренфилд спробував підвестися, але втратив свідомість.
  
  Колін з'явився з темряви, тримаючи свинячу голову за величезне вухо. Він опустив її на груди Ренфилда і виплюнув закривавлений зуб.
  
  Накульгуючи, він підійшов до Світі і озирнувся на розпростерте тіло. 'Це здалося доречним", - сказав він.
  
  OceanofPDF.com
  47
  Чат
  
  Брайант відвернувся від метушні у дальньому кінці зали і втупився в темряву.
  
  'Мені треба поговорити з тобою,' тихо сказав він. 'Я знаю, що ти там. Мене ні з іншими, і я беззбройний. Я старий чоловік. Я не можу заподіяти тобі біль. 'Відповіді не надійшло, але він почув шурхіт руху в темряві. - Ще чотирьох ранку бути не може.
  
  'Я вб'ю її тільки в тому разі, якщо це вона.
  
  'Дозволь мені поговорити з тобою.
  
  Ніякої відповіді.
  
  'Будь ласка, містере Блейк.
  
  Тиша.
  
  'Але це не Блейк, чи не так? Імена не мають значення. Це Тидиман. Я був у твоїй квартирі. Пробач, мені довелося вломитися. Я знайшов це ім'я в шкільному підручнику вашого сина.
  
  Йому знадобилося деякий час, щоб відповісти. 'Це завжди використовувалося проти мене в армії. Акуратний людина. Тому що я прибирав за мертвими. Після того, як я вийшов, я змінив це. Не підходьте ближче. Дроти, що оточують ваших офіцерів, прикріплені до гранат.'
  
  В іншій частині залу запанувала тиша. Брайант залишався нерухомий. Враховуючи, що він зазвичай ламався чи падав через кордони Банбері, йому вдалося помітити блискучу мідну дріт, що перетинала підлогу, і уникнути її.
  
  'Я знаю, чому ти зробив те, що зробив. Ти вбив трьох безневинних людей і ледь не убив четвертого, так що ні від кого не чекай співчуття. Навіть якщо вони знають про твоє минуле.
  
  'Мені потрібна відповідь, перш ніж я відпущу її", - відповів він. 'Я хочу знати, хто вбив мого сина'.
  
  Брайант зітхнув і пошукав очима, куди б присісти. У нього боліли ноги. 'Якщо я вам розповім те, що знаю, ви звільните міс Мартін?
  
  'Я не знаю. Це залежить від обставин.
  
  Він знайшов пластиковий ящик, наповнений баранячими стегнами, і сів на кришку. Позад себе він відчув команду Лінка, чекаючу за дротяним периметром. 'Буде боляче, якщо ми поговоримо про це чесно'.
  
  'Я завжди був чесний.
  
  'Якщо ми зможемо досягти угоди, якщо ви підтвердите те, що я вам говорю, і звільніть міс Мартін, я обіцяю, що поговорю зі своїми людьми і подбаю про справедливому судовому розгляді. Я подбаю про те, щоб вони вислухали факти без упередження.
  
  Ніякої відповіді.
  
  'Але спочатку мені потрібні докази того, що міс Мартін жива і здорова.
  
  Почувся звук рветься клейкої стрічки і чиєсь зітхання. 'Я в порядку, я в порядку,' сказав Спарроу. 'Будь ласка, не дозволяй—' Він притиснув її до себе і заглушив її слова.
  
  'Добре. Брайант відклав тростину в сторону. "Дай мені хвилинку перепочити. Я втомився. Ти втомився? Тут, внизу, холодно. Моїм чалфонтам це зовсім не йде на користь. Сподіваюся, міс Мартін одягнена досить тепло. Він на мить замовк, наполовину чекаючи відповіді, але нічого не почув. 'Я знаю, що з тобою сталося, Хьюго. Хто складав альбом для вирізок, твоя дружина?
  
  'Мій син.
  
  'Я знаю, що це так і не було належним чином закінчено, але, можливо, я зможу доповнити картину. Це почалося, коли ви повернулися з Сирії після того, як були направлені для проведення наземної операції в Дамаску. Ви втекли від бойовиків ИГИЛ, коли їх штаб-квартира була вражена ракетою. Ваша дружина пішла від вас і згодом померла від передозування ліків за рецептом. Після виписки ви наполягали, що не страждаєте ПТСР, але отримували психіатричну допомогу. Вашому синові Себастьяну до того часу було п'ятнадцять, і він жив з бабусею та дідусем. Він сильно змінився з тих пір, як ви в останній раз проводили з ним час, і з самого початку, коли він прийшов зустрічати вас на вокзалі, ви не зійшлися у поглядах. Зупини мене, якщо я де-небудь зроблю не так.'
  
  Відсутність реакції здалося мені хорошим знаком.
  
  'Ти подумала, що його шкільні друзі погано впливають на тебе, тому перевезла його в квартиру. Ви знову були тільки вдвох. Але це не спрацювало, тому що кожен раз, коли ти бачила Себастьяна, ти виходила з себе. Ти любила його, але не могла контролювати. Це перетворилося в битву бажань, і чим більше ти погрожувала йому, тим більше він кидав тобі виклик. Спочатку він просто одягався і поводив себе по квартирі безстатевим чином, але потім одного ранку пішов до школи, переодягнувшись дівчинкою.'
  
  Він чекав, затамувавши подих. Нічого. Він продовжив.
  
  'Ви билися за свою країну. Деякі з ваших знайомих були або мертві, або настільки травмовано, що більше не могли вести громадянську життя. Тепер від вас очікували, що ви будете пам'ятати про неспецифічних займенниках роду і повинні будете застосовувати їх до свого єдиного дитині.
  
  З зачесаним назад волоссям Себастьян виглядав природно жіночним, і від цього ставало тільки гірше. Учителі підтримували його, і раптово ти перетворився на ворога. Ти був неправий, що не розумів. Він сказав вам, що йому ніколи не було комфортно у власному тілі, і почав говорити про перехід в жіноче. Незабаром він весь час вів себе як "вона", провалюючи іспити і не виходячи з дому вночі, і ви були безсилі що-небудь змінити.'
  
  Голос Тидимана був хрипким від емоцій. 'Вся ця нісенітниця в пресі про те, що потрібно вирішувати, чоловік ти чи жінка. Ми посварилися. Я б не дозволив йому вийти на вулицю в дівочому вбранні. Я повинен був прийняти це, але я не міг. Він сказав, що я все ще його батько, що я єдиний, хто повинен змінитися. Я не міг зрозуміти.'
  
  'Абсолютно розумна реакція,' тихо сказав Брайант. 'Хлопчик був упертим і незалежним, як і ви, і намагався усвідомити свою індивідуальність. У нього були свої битви. Позад себе він відчував армію Даррена Лінка, суетящуюся і стривожену.
  
  "Ви знаєте, скільки велосипедистів загинуло на дорогах Лондона в минулому році?
  
  'Взагалі-то, я це знаю", - сказав Брайант, заскочений зненацька. 'Шістдесят сім випадків ДТП за участю пішоходів та велосипедистів тільки в центрі Лондона. Це "Вбито і серйозно поранено". Про третини всіх смертей пішоходів не повідомляється, а деякі жертви так і не опізнані. За двотижневий період загинули шестеро велосипедистів, дві жінки і чотири чоловіки.'
  
  'Ти знаєш свою статистику.
  
  'В статистиці я добре розбираюся. З людьми - не дуже. Скільки років вашому хлопчику?
  
  'Йому тільки виповнилося сімнадцять. Він хотів стати лікарем, спеціалізуватися в кардіоторакальної хірургії. Це те, що я би зробив. Йому так і не вдалося втілити цю мрію в життя. 'Його голос звучав так, наче він був близький до зриву.
  
  'Що сталося? У мене не було часу з'ясовувати подробиці. З міс Мартін все в порядку?
  
  'Вона тут. З нею все в порядку.
  
  'Твій син,' підказав він.
  
  'Він був на взятому напрокат мотоциклі. Вантажівка включив світлофор, і він проїхав під ним. Система попередження водія не спрацювала, коли він повертав. Один з його бічних датчиків був несправний. Він просто не помітив мотоцикл внизу. Тридцатидвухтонный вантажівка, набитий аудиооборудованием. Все це розбилося, коли вантаж змістився, неправильно прив'язаний. Його компанія була оштрафована за відсутність перевірок безпеки. Удар по зап'ястю. Їх юрист спробував зняти водія з гачка, тому що він правильно вказав перед поворотом.'
  
  - Ти говориш, він намагався.
  
  'До того, як повернулася кров. У мого сина високий вміст алкоголю у водія - амфетаміни. Він працював у три зміни, намагаючись надолужити згаяне, ковтав пігулки, щоб не заснути. Вердиктом була смерть в результаті нещасного випадку. Бригада швидкої допомоги була з моїм хлопцем, коли він помер. Він сказав їм, що сам винен, бо не оглянув його належним чином. Його вина. Ось таким він був дитиною. Помираючи, він не хотів, щоб у когось були неприємності. Я зберіг залишки його велосипеда. Він був роздавлений вщент. Транспортна поліція Лондона намагалася пред'явити мені за це звинувачення. Вони вибачилися, сказавши, що це була комп'ютерна помилка. Розслідування було повно процедурних помилок. Були питання без відповідей, прогалини в часі, деталі, які не сходилися.'
  
  Брайант спробував переварити свіжу інформацію. 'Я дечого не розумію. Ви удвох жили через дорогу від клубу. Навіщо йому знадобилося брати напрокат велосипед?
  
  Тидиман знову занурився в мовчання.
  
  'Ви посварилися. Він не збирався повертатися додому, чи не так?
  
  'Я не знаю. Я ніколи не дізнаюся.
  
  - Ви простежили по його слідах до клубу "Ключі" і з'ясували, з ким він був тієї ночі. Ви чули, як його шляхи перетнулися з двома незнайомцями, які разом взяли таксі. Ви були впевнені, що є одна людина, яка може дати вам більше відповідей; той, хто мовчав і все чув. Ви вистежили Джагана Чиму і сіли в його таксі. Чого ви не знали, так це того, що його місце зайняв Дхрув, його брат.
  
  'Ви мали намір налякати Чиму, щоб він розповів вам, як помер Себастьян, але у нього не було відповідей на ваші питання, і чим більше він заперечував це, тим більше ви намагалися налякати його, поки він не почав кричати, і ви зайшли занадто далеко, і він був мертвий'. Хоча в кімнаті було холодно, Брайант виявив, що йому потрібно витерти лоб. 'Ти допитав інших і нічого не добився. Ти знав, як їх налякати, але вони тобі не допомогли. Як ти знайшов дівчаток?
  
  'У нього була моя книга,' вигукнув Спарроу. - Моя книга про кажанів.
  
  З півхвилини не було чути ні звуку.
  
  'Рорі Кейн живий", - сказав Брайант. 'Я обіцяю, що доставлю вас до нього під своєю опікою за умови, що ви звільните її'.
  
  Лінк був досить розумним, щоб змусити свою команду залишатися в стороні, поки Брайант говорив. В темряві почулося човгання, і промінь ліхтарика Брайанта повільно і невпевнено увійшла молода жінка з заплаканим обличчям.
  
  Він взяв її за руку і повів до Лонгбрайт, потім повернувся в темряву. 'Давай, Хьюго, витягнемо тебе звідси", - сказав він. 'Ми підемо поговоримо з єдиною людиною, яка може тобі допомогти.
  
  Фігура виступила з тіні. Татуювання на його товстій шиї і м'язистих руках були взяті з 'Єрусалиму' Вільяма Блейка. На них були зображені люди і боги в божественному вогні і земних ланцюгах. Блейк був схожий на людину, який готовий пробити стіну кулаком, щоб покарати себе.
  
  'Стримай свою обіцянку,' сказав він. 'Відведи мене до нього.
  
  Брайант почав виводити його з підвалу, але перш ніж він просунувся більш ніж на кілька футів, команда Лінка почала кричати і увірвався всередину, поваливши Тидимана на землю і скрутивши йому зап'ястя за спиною.
  
  'Ти обіцяв, сучий син, ти обіцяв!' Тидиман кричав і продовжував ревіти, поки один з чоловіків не ступив уперед і не вирубав його.
  
  'Нехай це послужить вам уроком, містер Брайант", - сказав Лінк, дружньо поплескавши його по спині. "Не давайте обіцянок, які ви не можете стримати'.
  
  OceanofPDF.com
  48
  ЗААРЕШТУВАТИ
  
  'Це наше розслідування", - сказав Брайант. 'Якщо ви заберете його у нас зараз, справу не буде закрито'.
  
  'Вам не потрібно закривати справу", - сказав йому Лінк, коли вони поверталися на вулицю. "У нас є все, що нам потрібно для винесення обвинувального вироку, тому SCD може прийняти його до розгляду. Я впевнений, що це зніме тягар з душі. Відведіть свою команду назад у відділення кримінального переслідування. Ми наведемо тут порядок. '
  
  'У мене була операція з Тидиманом", - з обуренням зауважив Брайант.
  
  'Ми не укладаємо угод з вбивцями, старий, ти повинен це знати. Ти знаєш, скільки років ти обходив закони, щоб довести свої розслідування до суду? Скільки сліпих очей було привернуто до того, щоб переконатися, що ваші справи будуть закриті? Цього більше не станеться.'
  
  'Скажіть мені,' запитав Брайант, ' якщо б у вас був шанс врятувати душу і ви могли б зробити це, зсунувши кілька законних десяткових знаків, ви б це зробили?" Стали б ви поважати наміри закону і нехтувати його буквою?'
  
  'Той факт, що ти можеш навіть задати подібне питання, говорить сам за себе". Лінк відвернувся. 'Йди додому, Брайант, ти добре зробив, що знайшов його, але твоя робота виконана'.
  
  'Ти навіть не хочеш дізнатися, як я його знайшов? Подзвонив Брайант.
  
  "Мене хвилює тільки результат", - сказав Лінк, прямуючи назад на ринок, щоб приєднатися до членів своєї команди.
  
  І на цьому все могло б закінчитися, якби Лонгбрайт не підскочила як раз в той момент, коли Брайант намагався впоратися з пультом дистанційного управління Kia. 'Рорі Кейна більше немає", - сказала вона. 'Він взяв ключі від машини з шафки іншого пацієнта і покинув лікарню. Він все ще у важкому стані'.
  
  'Подзвони іншим,' проінструктував Брайант. 'Ми не збираємося повертатися в поліцейське управління.
  
  Прибігла Мей. "Що, чорт візьми, сталося?
  
  'Даррен Лінк використовував Ренфилда, щоб обдурити нас. Вони взялися за цю справу. А Кейн втік.
  
  Що ти хочеш зробити? - запитав я.
  
  Питання здався Брайанту абсурдним. Він міг зробити лише одне. 'Ми йдемо за ним", - відповів він. 'Дженіс, повертайся у відділення і нікого не впускай'.
  
  'Тільки я?' перепитала Лонгбрайт. - А як щодо прикриття?
  
  - Ти є прикриттям.
  
  Дену Банбері не знадобилося багато часу, щоб знайти машину, на якій виїхав Кейн, тому що це виявився сріблястий Mitsubishi Outlander, і в даний момент він проїжджав прямо повз них. 'Я можу викликати вертоліт? - оптимістично запитав він.
  
  "Ні, ти не можеш", - сказав Раймонд Ленд. Ти знаєш, скільки з мене взяли б за ASU? Вертольоти не ростуть на деревах'. Вони звернули з перехрестя на жваву набережну, незважаючи на попередження про дорожніх роботах.
  
  Ден Банбері насилу утримував ноутбук на колінах. - Чому він біжить? - запитав я.
  
  'Не знаю, як ви, - сказав Бимсли, притискаючи руку до пошкодженої щелепи, - але якби колишній військовий, озброєний гострим, як бритва, ножем для різання тіста, вирішив знищити мене у ході тактичної операції, я б його заклав цеглою.
  
  'Слідкуйте за машиною,' сказав Банбері. 'Вона повинна бути попереду ліворуч.
  
  Вони не могли розминутися з Аутлендером. Він намагався виїхати на внутрішню смугу руху по набережній, розсовуючи при цьому пластикові огорожі. По мірі того, як звужувалися виділені смуги, утворилася хаотична воронка уповільненого руху.
  
  'Вони працюють на мосту Блэкфрайарз,' сказала Мей. 'Йому доведеться згорнути.
  
  Світу з'явилася поруч з ними на своєму Кавасакі, застережливо розмахуючи рукою. Попереду був карнавальний лабіринт з конусів, стрічки, бар'єрів, водостічних труб і насипів бруківки. Їх миготять сині вогні лише посилювали сюрреалістичну атмосферу.
  
  Машина Кейна раптово повернула вліво, виїжджаючи на вулицю Королеви Вікторії. Мей крутонула кермо, намагаючись втриматися на слизькому від дощу асфальті, потім налетів на бордюр. Зціпивши зуби, він погнав "Кіа" вперед, протиснув її в вузький простір між "Ауді" і "Мерседесом", знявши лакофарбове покриття з усіх трьох машин.
  
  Тобі, мабуть, вже пора здавати черговий іспит по водінню, ' безпорадно сказав Ленд.
  
  Кейн повернув наліво, вгору по Сент-Ендрюс-Хілл, прямуючи до собору Святого Павла, але Мей тримала "Кіа" поруч. На Ладґейт-Хілл Outlander опинився позаду черги автомобілів, що стояли заднім ходом біля світлофора, тому перетнув центральний вододіл і ухилився від зустрічного руху.
  
  Вражений водій фургона Oddbins, выезжавшего з Mansion House, вдарив по гальмах, коли побачив, що Outlander прямує прямо на нього. У нього лопнули шини, і його автомобіль занесло при повороті на сорок п'ять градусів. Зіткнувшись з лобовим зіткненням, Рорі Кейн спробував вильнути і втратив керування. Світу розгорнулася, поставивши свій мотоцикл між ними. Оскільки єдиний шлях до відступу був закритий, Outlander врізався в стовп покажчика, в результаті чого стовп відірвався і приземлився поперек даху Kia. Всі, хто був усередині, вискочили на дорогу. Колін Бимсли був готовий силою надіти на Кейна наручники, але в цьому не було необхідності. Права нога Кейна була затиснута дверцятами машини, і він нікуди не збирався виїжджати.
  
  Машина швидкої допомоги почала пробиватися крізь скупчення машин. Два маленьких хлопчика зробили селфи з пристебнутим "Аутлендером".
  
  Брайант порився в кишенях і підійшов до розбитого вікна машини. Він подивився на Кейна. 'Їм не потрібно багато часу, щоб витягнути тебе. З тобою все в порядку?
  
  'Я подаю на вас в суд,' заявив Кейн.
  
  'О, чудово, ми любимо, коли на нас подають до суду. Ви можете спочатку повернутися до нас для допиту. Не хочете лимонний шербет? Він дістав один з пакета. 'Вибачте, пальчики оближеш.
  
  Кейн з огидою заплющив очі й відвернувся.
  
  'Цікаво, чому ви втекли?
  
  'За мною женеться закривавлений божевільний', - закричав він Брайанта. 'Одного разу він вже намагався мене вбити'.
  
  'Цікаво, куди ви збиралися вирушити?
  
  Кейн скривився від болю. 'Вікторія не провідала мене в лікарні. Ніхто не прийшов. Я міг померти. Здавалося б, кому-то було не все одно. Я збирався повернутися додому, в свою квартиру. Я просто хотів опинитися в безпечному місці.'
  
  'І ти не думаєш, що це перше місце, куди він прийшов би тебе шукати? Неймовірно. Брайант хруснув лимонним шербетом. 'Якщо дозволите, я скажу, що ви не заслуговуєте відвідувачів.
  
  Панічна втеча Кейна витратив останні залишки його енергії, і він втратив свідомість.
  
  На наступний день в 11.00 вони знову зібралися в церкві Святого Фоми. Еллен Шоу, палатної сестри, було відмовлено в її спробі утримати відвідувачів подалі від свого пацієнта, тому що присутність команди Лінка в Смітфілді дозволяло допит у відповідності з Законом про боротьбу з тероризмом.
  
  Програвши свій поєдинок з Бимсли, Джек Ренфилд відлучився. Поки операція в Смітфілді закривалася, Джона Мея помістили на карантин у його офісі, а Брайанта і Лэнда відправили до лікарні Святого Томаса. Вони виявили Рорі Кейна сидить на ліжку і готовим до бійки.
  
  'Будь ласка, вибачте за цю неортодоксальную домовленість", - сказав Брайант, коли інші розсілися. 'Містер Кейн, у мене є ваша заява, але я хотів, щоб ви відповіли на питання у присутності всіх. Я бачу, ви наклали досить багато швів, але я поки не дозволяю вам приймати знеболювальне, так як ви потрібні нам з ясною головою. Я постараюся бути коротким. Я приніс вам трохи винограду. 'Він кинув м'ятий паперовий пакет на ліжко. Кейн кинув на нього непривітний погляд.
  
  'Це більше не наше розслідування, так що будьте лаконічні", - проінструктував Ленд свого детектива.
  
  'Я знаю це, Раймондо, але хіба ти не хочеш отримати задоволення від розуміння того, що сталося?
  
  'Заради Бога, продовжуй в тому ж дусі. 'Ленд ображено схрестив руки на грудях.
  
  Брайант послабив шарф і ретельно змахнув шербет з сорочки. Він не хотів, щоб його квапили.
  
  - Містер Кейн, двадцять сьомого жовтня в клубі "Ключі" ви зустріли Себастьяна Тидимана, який у той час був у жіночому вбранні. У нього були тонкі риси обличчя і він був більш переконливий як жінка, ніж чоловік, і він знав це. Він сказав своєму батькові, що хоче, щоб його розглядали для переходу до іншого підлозі, і вони посперечалися про це. Себастьяну потрібен дозвіл батьків, тому що йому ще не виповнилося вісімнадцяти. Йому не терпілося почати процес. В ту ніч, коли ви з ним познайомилися, він напився і фліртував з тобою в клубі. І ти відповіла.'
  
  'Чорт візьми, я цього не робив,' сказав Кейн.
  
  'У нас є свідки, які готові засвідчити, що ви це зробили", - продовжив Брайант. 'В цілях цієї розмови я кажу про Себастьяні як про людину, оскільки він помер до переходу. Будь ласка, скажіть мені, якщо я не політкоректно використовую гендерні терміни. Мій батько народився в часи правління короля Едуарда. Я роблю все можливе, щоб адаптуватися. Себастьян був досить хороший зі своїм телефоном. Він зробив селфи, на якому ти цілуєшся з ним, а потім ще одне, на якому ти вживаєш наркотики в туалеті – ти знала, що він завантажив їх? На жаль, ми цього не робили. Думаю, тут невелика проблема з різницею у віці. Молоді завжди на крок попереду. Я не можу уявити, що ви були схвильовані, виявивши, що ваш улюблений юний послушник дотримувався неправильних біологічних переконань. Але до цього часу він був неймовірно п'яний, і ви ніяк не могли від нього позбавитися.'
  
  Він сів навпроти Кейна. 'Ось що я тобі скажу, чому б тобі не взяти керування на себе?
  
  "Що ти хочеш, щоб я сказав? Кейн відкинувся на подушки. 'Я вже казав тобі. Люк не зміг знайти Uber, тому замовив номер через таксомоторів, у якої були листівки в клубі. Коли під'їхала машина, в ній був більярдист з двома дівчатами.'
  
  'Спарроу Мартін Серпня Фрост. Джаган Чима був за кермом. Будь ласка, продовжуйте.
  
  'Ми вже збиралися йти, коли– Як, ви сказали, його звали?
  
  'Себастьян, але ви знали його як...?
  
  'Ві. Це те, що вона мені сказала. Вона підбігла до машини як раз в той момент, коли ми давали задній хід, і ми врізалися в неї. Вона впала, бо була п'яна, а не тому, що її збила машина. Це був дрібниця, просто садно, але вона влаштувала з цього велику драму і накульгуючи повернулася в клуб. Я бачив, як вона сидить на тротуарі за рогом від входу, сидить так, як сидить чоловік, але в сукні і легінси, закинувши голову, курить, дим піднімається вгору крізь світло ліхтарів. '
  
  'В цей момент у вас була якась ідея?..
  
  'Ні, ніяких, клянуся. Я повернувся, щоб переконатися, що з нею все в порядку, і я думаю, може бути, саме це я і збирався зробити, просто перевірити, розумієш? Але коли я дістався туди, я згадав про фотографіях і засунув руку під її куртку, щоб взяти телефон. Саме тоді я зрозумів, що вона чоловік. І я втратив самовладання. Я замахнувся на неї – на нього. Тільки один бічний удар.'
  
  'Де? Я маю на увазі, де на його тілі?
  
  'Я вдарив його ногою по голові,' сказав Кейн, як ніби це було очевидно.
  
  'Ви вдарили чоловіка, якого раніше цілували, по голові, відійшли і повернулися в таксі.
  
  'Я був злий. Мені не подобалося, коли з мене робили дурня. Кейн закрив очі. 'Ти можеш йти? Мені потрібно знеболювальне.
  
  Брайант проігнорував його. 'Після того, як ви поїхали на таксі, ваша жертва встала і пішла. Він не міг ясно мислити, тому що взяв напрокат велосипед і попрямував у протилежний бік від того місця, де жив. Немає ніяких вказівок на те, що він відправлявся з певною метою. Йому вдалося доїхати до Камден-роуд, перш ніж він втратив свідомість і вилетів – прямо на шляху зустрічної вантажівки. Коли його батько почав копатися в офіційному звіті про нещасний випадок, він виявив аномалії, однією з яких була нездатність пояснити наявність синці на голові збоку у його сина, характерного для удару ногою. Тидиман підозрював, що його вбив удар, а не вантажівка. Він почав вивчати таємну нічне життя свого сина і зрозумів, через що довелося пройти Себастьяну. Його син намагався грати нормальну чоловічу роль у суспільстві і зазнав невдачі. Тепер ми знаємо, що він прислухався до порад груп самодопомоги та онлайн-форумів. Він перепробував все, що тільки міг придумати, щоб прийти до відповіді, і зробив це в поодинці, тому що був переконаний, що не може просити допомоги у свого батька. У нас вкоренилася ідея, що ми повинні бути незалежними і самодостатніми. Ми такі вперті. Це завдає нам шкоди. Брайант нахилився вперед і взяв трохи винограду. 'Тидиман був впевнений, що розслідування дорожньої поліції було некомпетентним і неповним. Його син отримав травму голови в іншому місці, до того, як сів на велосипед. Тому він проаналізував події ночі в зворотному порядку і повернувся в клуб, де стався інцидент з таксі.
  
  'Але він не знав, хто з пасажирів зробив напад, тому що отримати саму важливу інформацію було неможливо. Ніхто не знав, вийшли дівчата з машини, тому вони залишалися під підозрою. Але інші були впевнені, що двоє хлопців і водій вибралися назовні. Таким чином, всього підозрюваних було п'ятеро. Ніхто, крім цієї групи, нічого не знав про те, що трапилося, ось чому у нас були такі проблеми з пошуком зачіпки. Тидиман повів себе єдиним відомим йому способом: він схопив і допитав їх одного за іншим. Але, як це часто буває, все вийшло з-під контролю. Люк Дікінсон звинуватив водія, тому що знав, хто справжній винуватець. Він бачив, як Рорі вийшов з машини і втік в тінь будівлі, повернувшись через кілька хвилин, але він кинув підозріння на водія, щоб захистити свого друга.'
  
  'Він не був моїм другом,' пробурмотів Кейн. 'Можливо, в його свідомості.
  
  'Зачекай, а як щодо фотографій в телефоні трансу?' запитав Ленд.
  
  'Ніхто не знав, що вони були там, крім містера Кейна. Себастьян використовував свою жіночу особу в окремому онлайн-акаунті", - сказав Брайант.
  
  'Тоді як, чорт візьми, ви їх знайшли?' запитав Банбері. 'Ви не вмієте користуватися тостером.
  
  'У мене виникла ідея, коли я побачив спальню хлопчика", - пояснив Брайант. 'Спочатку там була туфелька. Вона була на підлозі далеко під ліжком, срібна, з каблуком, як у Попелюшки. Потім на одній з стін висіла фотографія погруддя молодого римлянина, пізнаного як Спорус, громадянином. Я трохи знала про нього, що імператор Нерон наказав його каструвати і одружився на ній. Я знав, що Спір з'явився на публіці у весільних регаліях колишньої дружини Нерона, Поппеи, і що він покінчив з собою, не досягнувши двадцятирічного віку. Себастьяну було сімнадцять, коли він помер. Навряд чи школяр повісив би таке на стіну в спальні. Але потім я зрозуміла, що всі плакати якимось чином пов'язані з гендером та сексуальністю. І я побачила шкільні підручники біля його ліжка. Він вивчав "Дванадцяту ніч" у своєму драматичному класі. П'єса, в якій Себастьян стає віолою. "Одна особа, один голос, одна звичка і дві особистості, природна перспектива, яка є і якої немає". Я почав думати, що проблема почалася з сина. Я спробував уявити, як могли б розвиватися події того вечора в клубі, якби поруч була інша дівчина - і, звичайно ж, вона була.'
  
  'Удачі в доведенні цього в суді. Кейн підняв палець у бік Брайанта і кисло усміхнувся.
  
  OceanofPDF.com
  49
  ЗАКІНЧЕННЯ
  
  'Минуле і майбутнє здаються кращими; теперішнє - гіршим", ' сказав Артур Брайант. "Архієпископ Йоркський говорить про це в "Генріху IV, частина 2". Дев'ять слів, що підводять підсумок світу'.
  
  Пізніше він вирішив, що це була найжахливіша ніч у його житті, і у нього було безліч інших, з якими він міг порівняти цю. Джон Мей сидів за своїм столом, скутий і відчуває себе ніяково перед своїм партнером. Вони обидва виглядали змученими. Дощ тарабанив по вікну їх офісу; вода накопичувалася під прогнилої рамою і капала на килимову плитку.
  
  'Тепер ти розумієш, чому мені довелося усунути від тебе розслідування, Джон. Нору Харон збиралися арештувати за шахрайство, перешкоджання правосуддю та приховування доказів. Я боявся, що вас викличуть до суду для її розгляду, та я не знав, чи можна дізнатися ще що-небудь. Ти, мабуть, знав, як ризиковано зв'язуватися з нею, та все ж пішов напролом.'
  
  'Я не продумала це до кінця", - сказала Мей. 'Ми тут завжди все робили по-іншому. Ми завжди ігнорували правила'.
  
  'Але не так. Тепер у них є абсолютно вагома причина для того, щоб закрити нас. На цей раз стежка веде прямо до нашого порогу'.
  
  'Це неправильно,' вперто сказала Мей. 'Наші наміри...
  
  - Неважливо, якими були наші наміри. Додатково до всього іншого, ти спілкувався з жінкою, яка була пов'язана з російським злочинцем, що знаходяться в даний час під слідством. Ти ж знаєш, що кажуть: дружина Цезаря повинна бути поза підозрами.
  
  'Я не знаю нікого, хто так говорить", - сказала Мей, виглядаючи як побита собака. "Я не знаю нікого, хто говорить те, що кажеш ти'.
  
  'Джон, послухай мене. Даррен Лінк - жахлива людина, але його моральна прямота гідна захоплення. В кінцевому рахунку, його рішення правильне. Харон приховав від вас інформацію, яка піддала небезпеці життя інших людей. Гаразд, ви не повинні були знати...
  
  Мей подивився на відкриті папки зі справами на своїй полиці, які, він був упевнений, ніколи не зможе завершити. 'Я не хотів знати. Звичайно, я зрозумів, що їй не можна довіряти; я вирішив не дивитися. Я перестав бути підозрілим, тому що не хотів її втрачати. Він засоромлено подивився на свого партнера. 'Я виставив себе повним дурнем. Я підвів тебе. Я підвів підрозділ. Моя кар'єра закінчена. Блейз Картер більше не хоче мати зі мною нічого спільного. Що ще може статися?
  
  'Сподіваюся, у тебе зламався котел", - сказав Брайант. 'Ти чортів тупиця. Ленд не дозволить тобі залишитися. Він хоче, щоб ти покинув територію сьогодні ввечері. Якби це залежало тільки від мене, я б знайшов спосіб залишити це позаду, але це не так. Я можу спробувати поговорити з Лінком. Немає особливого сенсу зустрічатися з Леслі Фарадеєм, враховуючи, як сильно він ненавидить нас за те, що ми знову відкрили парки і зруйнували його схему приватизації. Я поговорю з Марго Бренді і з'ясую, які ваші шанси в суді, але справу буде закрито. Чи знаєте ви, що веб-сайт Hard News веде про нас зведення тоталізаторів? Я бачив це. Воно називалося "Відділ з розслідування особливо важливих злочинів – щомісячні шанси на виживання".'
  
  Мей підняла руку. 'Артур, не треба, будь ласка. Я прийму все, що вони в мене кинуть. Я все зіпсувала. Він заглянув у шухляди свого столу. 'Мені нічого не потрібно брати з собою. У мене немає особистих речей. Це все робота.
  
  Він встав і озирнувся. Взявши своє елегантне темно-синє пальто, він витягнув з рукава сірий шовковий шарф і пов'язав його навколо шиї. 'Я не знаю, що сказати. Напевно, це останній раз, коли я бачу це місце.'
  
  'Перестань бути такою мелодраматичної,' огризнувся Брайант. - Ти не Сьюзан Хейворд. Ти побачиш мене знову, коли все це забудеться. Однак я сумніваюся, що ми утримаємо будинок, так що я можу повернутися в Баттерсі-парку і труїти голубів. Він оглянув офіс. 'Ви знали, що Фарадей володіє компанією з розвитку нерухомості? Очевидно, вона визначила цю вікторіанську нічліжку як першокласне місце. Кінгс-Крос стає модним. Хто б міг подумати? Я ніколи не думав, що дві квартири переживуть квартиру. Вони, ймовірно, будуть успадковані наступними мешканцями, як примари.'
  
  Мей взяла кухоль з написом 'Зберігайте спокій, або я використовую свій голос поліцейського' і викинула її у смітник. Що ви будете робити?
  
  Брайант зобразив на обличчі надію. "Є багато того, що я можу зробити. Нарешті у мене буде час відвідувати бібліотечні читання, ходити по музеях, лякаючи дітей, відвідувати художні галереї та театри і - чорт візьми, ти прав, що мені робити? Я міг би стати детективом-консультантом, як Шерлок Холмс. Це ідеально; ти можеш бути Ватсоном, Альма - місіс Хадсон, а Раймондо буде інспектором Лестрейдом. У нас було б з чого вибирати.
  
  Він підняв очі і побачив Дженіс, що стоїть в дверях з виразом спустошення на обличчі. О, тільки не ти. Я намагаюся підняти настрій. Якщо ти збираєшся розкидати всюди серветки з соплями і післявоєнної помадою...
  
  'Реймонд каже, що у нас відібрали справу. Я думав, це звичайна загроза.
  
  'Не в цей раз,' сказав Брайант. 'Джон їде.
  
  Особа Лонгбрайт витягнулося ще більше. 'Джон, ти не можеш піти.
  
  'Я не можу залишитися, Дженіс. Це залежить не від Артура.
  
  'Але без тебе немає підрозділу. Що буде з рештою, якщо ви двоє не залишитеся разом?
  
  О, заради Бога. Брайант завжди був ворогом сентиментів. 'Він не може бути тут, Дженіс. Тепер розслідуванням повинна займатися об'єктивна сторона. Файли вже передані. Наші докази не можуть бути долучені до справи.'
  
  'Це смішно", - сказала Лонгбрайт. "Ти той, хто завжди ігнорував правила. Нам з Джоном завжди доводилося знаходити способи виправдати твої методи. Ви будували цілі розслідування на неприпустимих доказах, несанкціонованих процедурах, ненадійних свідках, забрудненні місця злочину – і ви жодного разу в житті не заповнили правильно жодної форми.'
  
  'Це інша справа. Джон зруйнував довіру'.
  
  Мей не звик чути свого партнера в такому стані, але навряд чи була в тому становищі, щоб сперечатися.
  
  'Звучить так, ніби ви з ними згодні", - сказала Лонгбрайт. "Джон зробив помилку, але він все той же чоловік. Ми всі досі підтримуємо його —'
  
  - Але вони цього не роблять. Брайант тицьнув вказівним пальцем у картку з підпорядкованістю, прикріплену до стіни. 'Він зіграв їм на руку. Вони навіть не підходять до мене по телефону.'
  
  'Артур, я не брехала тобі,' сказала Мей. - Якби я знала, на що була готова Нора, щоб захистити свою територію...
  
  "Ти повинен був здогадатися", - парирував Брайант. 'Ти не бачив, що вона використовувала твою найбільшу слабкість'.
  
  'Якщо ти знав, чому не зупинив його? - Запитала Лонгбрайт. 'Джон захищав тебе сотні разів. Чому ти не зробив того ж для нього?
  
  'Нам більше не треба це обговорювати,' сказала Мей, затягуючи пояс його пальто. 'Все в порядку, я йду. Вони зробили правильний вибір, Артур. Але ти міг би перешкодити мені зробити неправильний вибір.'
  
  Він тихо зачинив двері, залишивши Лонгбрайт люто дивитися йому вслід.
  
  Реймонд Ленд був зовсім не радий, що його старший детектив використовував свої знання про Шекспіра і римській скульптурі, щоб зловити вбивцю. Це було насмішкою над усім процесом забезпечення правопорядку. Даррен Лінк був засмучений ще більше, коли ознайомився з подробицями справи, але у нього вистачило такту не дозволити цього вплинути на офіційний розгляд. Незважаючи на його жорстку позицію по відношенню до правоохоронних органів, його судження базувалися на доказах, а не на упередження.
  
  Ленд опинився в незручному положенні, вимушений встати на сторону Брайанта. Тепер справа надійде до Королівської прокуратури через Управління з тяжких злочинів, у якого було більше шансів домогтися обвинувального вироку.
  
  'Раймондо, ти ж розумієш, що в мене були зв'язані руки?' запитав Брайант, входячи в свій кабінет. 'Якщо б я промовчав, розслідування справи Нори Харон все одно продовжилося б, і вона кинула б Джона на поталу вовкам. Я був між Сциллою і Харибдою'.
  
  'Мені все одно, навіть якщо б ви перебували між Бонд-стріт і Марбл-Арч, ви позбавили роботи сім чоловік і відтіснили Ренфилда на протилежну сторону. Ви не протрималися б і п'яти хвилин без підрозділу, і ви це знаєте. Ти як ті вчителі, які йдуть на пенсію і відразу помирають. Явна нудьга від того, що ти стирчиш у своїй квартирі з твоєї квартирної господинею, распевающей псалми весь день, звела тебе з розуму. Як вона?'
  
  'Вони відпускають її додому. Їй треба трохи відпочити.
  
  Ленд хмикнув. Брайант бачив, як він намагається щось збагнути. 'Послухай, ти не можеш влаштувати що-небудь на зразок порятунку в останню хвилину?' нарешті вигукнув він. 'Ти вже робив це досить раз.
  
  'У минулому мені було з чим поторгуватися", - зазначив Брайант. 'Мені потрібно повернути розслідування під наш контроль, і єдиний спосіб зробити це - подати нові докази. На жаль, зараз у них є все, що їм потрібно. Боюся, що вже занадто пізно, стара сосиска. Він накинув капелюха на голову. "Це сумний день для всіх нас.
  
  Джон Мей пішов не відразу. Через деякий час він повернувся в підрозділ і сіл в офісне крісло, дивлячись на стіл свого партнера. Нахиливши голову, він вивчив книги з загнутими корінцями, які Брайант недбало склав на своєму невикористовуваному ноутбуку: "Піонери португальської утилізації відходів", "Шпалери і миш'як у вікторіанському будинку", "Руйнування систем вірувань з допомогою антропологічного чаклунства", "Посібник з порівняльної довжині злітно-посадкових смуг аеропортів", "Досягнення у фармацевтичній промисловості для відпочинку", "Віденські дорожні знаки", "Забуті монархи Литви", "Раннє канадське виробництво килимів", Кажани Британських островів. Зверху лежав тонкий томик, заповнений червоними і зеленими стікерами. По краю був дрібний шрифт, який він не міг прочитати. Він змінив це: Гуманістичний підхід до успішного робочого партнерства.
  
  Він вже збирався вийняти його з стопки і подивитися, які розділи позначив Брайант, коли двері відчинилися.
  
  'Я знала, що знайду тебе тут,' сказала Нора Харон. 'Тебе легко передбачити. Волосся вона заколола наверх і була одягнена в чорний діловий костюм, можливо, підсвідомо репетируючи виступ у суді. У правій руці вона стискала скромний 9-міліметровий пістолет "Люгер".
  
  Мей втупилася на пістолет. На рукоятці, схоже, була гравірування. 'Будь ласка, скажи мені, що твій російська не зробив це спеціально для тебе", - сказав він. 'Як ти потрапив всередину?'
  
  'Я бачила системи безпеки в дитячих і краще", - відповіла вона. 'Я зайшла сказати тобі, що йду. Все скінчено'.
  
  Вона вистрілила двічі.
  
  Перша куля потрапила Мею в груди і збила його зі стільця. Вона вирішила, що двох куль буде достатньо. Він важко впав, вдарившись головою об книжковий шафа. На половицах, на стіні раптово з'явилося багато крові.
  
  Після цього вона кинула пістолет на підлогу і стусаном підштовхнула його до нього. Підрозділ було настільки некомпетентним, що вони, ймовірно, вважали б це самогубством. Діставши телефон, вона набрала номер Брайанта. Природно, він не відповів, тому вона залишила повідомлення.
  
  Потім вона зітхнула з усім гідністю, на яку тільки була здатна, і вийшла з відділення якраз в той момент, коли прибігли інші.
  
  OceanofPDF.com
  50
  Далі
  
  Це турбувало Брайанта з тих пір, як йому вдалося роздобути медичний висновок Себастьяна Тидимана. По дорозі в Барбикен він ще раз перечитав запису, і його здивування зросло. Від удару по голові хлопчика залишилися синці і припухлість, але коронер і лікар швидкої допомоги розійшлися в думках щодо причини смерті.
  
  Пошук потрібної квартири зайняв більше часу, ніж поїздка на метро від Кінгс-Крос; в житловому комплексі всередині Барбикана, як відомо, було неможливо орієнтуватися. Він хотів застати Спарроу Мартіна зненацька, що йому, безумовно, вдалося. Коли вона побачила, що він дивиться на неї з вікна першого поверху, вона закричала. Вона була в ліфчику і трусиках.
  
  'Вибачте за це,' сказав він, з вдячністю приймаючи запропоноване крісло. 'Я ніяк не міг знайти вас.
  
  'Всі так роблять. Вона извиняюще посміхнулася, поправляючи светр. 'Барбикен.
  
  'Я хотів дізнатися, як у тебе справи?
  
  'Добре, я вважаю. У мене проблеми зі сном. Я знаю, що він вбивав людей, але я все ще відчуваю до нього. Я знаю, що це неправильно, і я не повинна. Але втратити його сина ось так ...
  
  'Що, швидше, підводить мене до того, чому я тут. Брайант дістав медичні документи з своєю картатій спортивної сумки. 'Я дещо знайшов у звіті про розтині Себастьяна Тидимана. Деяка плутанина в тому, як він помер. Скажіть, як поживає ваш брат?'
  
  'Мій брат? Спарроу виглядав здивованим. Вона рідко кому-небудь розповідала про нього. 'Він не може працювати. У нього бувають напади паніки.
  
  'Він прямо зараз тут? - запитав я.
  
  'Ні, він зупинився біля одного в Крауч-Енді. Чесно кажучи, я радий, що він виїхав з квартири.
  
  Брайант надів трифокальні окуляри і подивився поверх них. 'Ви можете йому довіряти?
  
  Вона на мить замислилася. 'Немає. Якщо ти це зробиш, то в кінцевому підсумку тебе сильно підведуть. Він намагається зав'язати.
  
  'У нього в минулому були випадки зловживання психоактивними речовинами, чи не так? Я навів про нього довідки.
  
  'Він хороший хлопець, просто у нього є серйозні проблеми, з якими він не хоче стикатися", - сказав Спарроу. 'Чому?'
  
  Брайант склав руки на колінах. 'Ви коли-небудь чули про фармацевтичному препараті під назвою Liquid O?
  
  'Ні, я так не думаю.
  
  'Боюся, я висловлююсь не зовсім ясно. Давайте повернемося до тієї ночі, коли ми їхали на таксі. Ви не заперечуєте?
  
  'Ні, якщо це допоможе. Заінтригована, вона влаштувалася перед ним, склавши руки на колінах.
  
  'Якщо я правильно зрозумів порядок, Рорі Кейн залишився і вдарив Себастьяна по голові за те, що той зазіхнув на його чоловічу гідність, потім ви перевірили його і повернулися до машини, і, нарешті, водій, Чіма, повернувся і виявив, що його немає, так?
  
  'Важко згадати точний порядок речей", - сказав Спарроу. 'Ми пили, та було пізно. Взагалі не було ніякої реальної причини згадувати ту ніч'.
  
  'Я розумію. Не могли б ви розповісти мені, що саме сталося, коли ви вийшли з машини і попрямували до будівлі клубу, щоб поглянути на Себастьяна?
  
  'Ми думали, що він дівчинка.
  
  'Я знаю це. Просто розкажи мені, що між вами сталося.
  
  Спарроу неспокійно засовався. 'Хм, вона – мені зручніше говорити "вона", бо він не виглядав чоловіком – вона плакала і трималася за голову. Чесно кажучи, я подумав, що вона трохи метушиться – ну, знаєте, зображує жертву. Вона сказала щось про те, що не може бачити. '
  
  'Ви не знали, що містер Кейн тільки що вдарив її ногою.
  
  'Я припустив, що у неї просто двоїться в очах, але дав їй свої очні краплі. Я ношу одноразові контактні лінзи. Це був єдиний спосіб, який я міг придумати, щоб допомогти.
  
  'І що сталося? Ви їх вводили чи це зробила вона?
  
  'Вона так і зробила.
  
  - А потім вона повернула їх вам?
  
  'Так'.
  
  'Ви користувалися ними в той вечір?
  
  'Немає'.
  
  'Вони є у вас зараз? - запитав я.
  
  'Думаю, так. Я використовувала інший флакон. Вона встала і пішла в свою спальню, повернувшись з маленьким білим пластиковим флакончиком. Брайант взяв його у неї і оглянув. Він відкрив кришечку і доторкнувся до неї мовою.
  
  'Боюся, це не очні краплі,' сказав Брайант. 'Ви помилково взяли пляшку вашого брата. Рідкий Про це різновид дегтярного героїну, і тепер є спосіб вводити його у вигляді суспензії в прозорому розчині. Себастьян закапав героїн йому в очі. Він був в одурманеному стані від надмірної кількості випитого алкоголю і був збитий з ніг, а потім ще більше контужений Кейном. Його медичні записи, здавалось, вказували на можливість передозування героїну, але другий тест виявився негативним, ймовірно, тому, що він був проведений через значний час після першого.'
  
  'Боже мій. Ти хочеш сказати, що це я його вбив? 'Спарроу виглядав переляканим.
  
  'Це було поєднання нещасть. Рорі Кейн впав у лють після того, як дізнався підлогу Себастьяна, ви дістали очні краплі з-за нападу, а Себастьян спробував виїхати на велосипеді, тому що його накачали наркотиками. Катастрофічний збіг обставин. Це не було вбивством.'
  
  'Я пам'ятаю, як схопила пляшку перед тим, як вийти. Вона стояла на кухонному столі. Це жахливо. Я б ніколи і мухи не образила'.
  
  'Ви зробили це не навмисно, але можуть бути наслідки. Вам доведеться зробити офіційну заяву.
  
  'Звичайно. Руки Спарроу тремтіли від потрясіння.
  
  Коли Брайант залишав квартиру і шукав вихід з комплексу, він був упевнений, що нової інформації буде достатньо, щоб закрити справу. Він також знав, що це не поверне розслідування до них. Він прямував з Барбикена в лікарні Університетського коледжу, коли набрав повідомлення на телефоні, який йому неохоче позичив Ден Банбері.
  
  Він прислухався до твердого голосу Нори Харон. 'Тепер ви можете сказати, що весь цей час були праві щодо мене, містер Брайант. Сьогодні в чотири п'ятдесят дві пополудні я застрелив вашого напарника Джона Мея.
  
  Він спробував додзвонитися до відділення, але отримав тільки повідомлення голосової пошти. Відвернувшись, він сів у метро Metropolitan Line і проїхав на одну зупинку далі, ніж потрібно. Замість того, щоб повернутися, він вийшов і повільно піднявся з облямованим міддю сходах вокзалу, не зовсім розуміючи, де знаходиться. Рух, дощ, живі огорожі, дерева; наступні кілька хвилин пройшли як в тумані.
  
  Артур Брайант виявив, що стоїть в Риджентс-парку, біля фонтану у вічнозеленому формальному саду, не знаючи, куди йти далі і що робити. Час зупинився саме собою. Був він тут, у цьому, або далеко в минулому?
  
  Дощові черв'яки стікали по його очками і капали з полів капелюха. Дощ тарабанив у гіллі над головою. По обидві сторони галявини зімкнуті кущі поникли від сорому, наче їх покарали. Червоний цикламен, лимонний эрантис і зимовий жасмин волого блищали під деревами. Ні в одному напрямку нікого не було видно. Можливо, він просто залишиться там, подумав він, поки пишні зелені пагони саду не простягнуться і не поглинуть його, втопча в коричневу глинистий грунт Лондона.
  
  Він спробував знайти в цьому сенс. Незважаючи на те, що відділення тепер стало місцем злочину, кінець, ймовірно, буде напрочуд недраматичним.
  
  Офіційне урядове повідомлення, доставлене з Міністерства внутрішніх справ, приватна зустріч Реймонда Лэнда і Леслі Фарадей, потворні конференц-зали, заповнені новими незнайомими особами, замовні листи, відправлені по пошті всім співробітникам, офіційні повідомлення, вилучені файли, нові замки на вхідних дверях PCU.
  
  Замість того, щоб бути підірваним або спаленим дотла, підрозділ тихо закрили б і залишили лежати у безмовному ганьбі. Це було занадто важко винести. Коли він наступного разу пройде Кінгс-Крос, йому доведеться відвести очі, проходячи повз будівлі.
  
  Але, незважаючи на все це, він не був зломлений. Пошкодження було, і його можна було виправити. Поки залишалася надія, він не відчував себе по-справжньому втраченим.
  
  Джон Мей живий. Я в цьому не сумніваюся. Нора Харон збрехала. Це єдиний відомий їй спосіб вижити.
  
  Він повторював цю мантру знову і знову. Джон Мей живий, і ось звідки я знаю. Роками нас годували брехнею. Нам говорили, що немає такого поняття, як спільнота, що ми всі самотні. Але це неправда. Ми можемо підпорядкувати собі офіційних осіб, уряду і всіх, чиєю мети відповідає тримати нас всіх відокремленими і безсилими. Ми можемо кинути виклик умовностям і об'єднатися, Джон, Дженіс, Ден, Колін і Світу – навіть Реймонд, – тому що разом ми сильніші.
  
  Джон не помер.
  
  Зосередься на чому-небудь одному, вирішив він, змушуючи себе вийти з задуми. Альму повинні були виписати, і їй знадобиться допомога. Зроби це першим, подбай про неї, сказав він собі, потім переходь до наступного. Чому? Тому що це те, що ми робимо.
  
  Ми переходимо до наступного етапу.
  
  І наступний.
  
  І наступний.
  
  Тупаючи мокрими черевиками по стежці, поки знову не відчув свої ноги, він рушив в дорогу. Швидко, потім ще швидше, вибиваючи палицею бур'яни і набираючи швидкість, він попрямував мерехтливої алеї в'язів і буків назад до людей, з якими він розділив так багато у своєму житті.
  
  OceanofPDF.com
  
  Брайант і Мей повернуться
  
  OceanofPDF.com
  
  ПОДЯКИ
  
  Це, напевно, найцікавіше, що я коли-небудь отримував від романа Брайанта і Мей, але я не зміг би зробити це в поодинці. Якщо і існує така річ, як приємна загадка вбивства, то це тому, що мій редактор Саймон Тейлор зберігає це незвичайне якість при редагуванні. Подібно судді, який шанує наміри закону, а не його слід дрібного шрифту, він привносить добродушну стабільність в мій бред. Мій агент Джеймс Уіллс привносить ще одну дозу дружелюбності, безсумнівно, успадковану від нашої веселої наставниці Менді Літтл. Завершують команду Кейт Самано і Риченда Тодд, які надають тексту легкість. Усміхнена Софі Крістофер продовжує вірити, що є читачі "ненормального божевілля'. Якщо ви дочитали до цього місця, я можу визнати це зараз: я поняття не маю, що буде далі. Я розберуся з цим. Повір мені, я письменник. Ти можеш знайти мене в Твіттері @своєрідний і на моєму веб-сайті, christopherfowler.co.uk.
  
  OceanofPDF.com
  
  ВИДАВНИЦТВА TRANSWORLD PUBLISHERS
  Аксбрідж-роуд, 61-63, Лондон, W5 5SA
  penguin.co.uk
  
  Transworld входить в групу компаній Penguin Random House, адреси яких можна знайти за адресою global.penguinrandomhouse.com.
  
  
  Вперше опубліковано у Великобританії в 2019 році видавництвом Doubleday
  видавництвом Transworld Publishers .
  
  Авторське право No Крістофер Фаулер 2019
  Ілюстрація на обкладинці від Макса Шиндлера
  Дизайн обкладинки від Беки Келлі / TW
  
  Крістофер Фаулер заявив про своє право згідно з Законом про авторське право, промислові зразки і патенти 1988 року бути ідентифікованим як автор цієї роботи.
  
  Ця книга є художнім твором, і, за винятком історичних фактів, будь-яке подібність з реальними людьми, живими чи мертвими, є суто випадковим.
  
  Були прикладені всі зусилля для отримання необхідних дозволів на використання матеріалів, захищених авторським правом, як ілюстративних, так і цитованих. Ми приносимо вибачення за будь-які упущення в цьому відношенні і будемо раді внести відповідні підтвердження в будь майбутнє видання.
  
  Запис CIP-каталогу для цієї книги доступна в Британській бібліотеці
  
  ISBN 9781473556911
  
  Ця електронна книга захищена авторським правом і не повинна копіюватися, відтворюватися, передаватися, поширюватися, здаватися в оренду, ліцензуватися або публічно виконуватися або використовуватися будь-яким чином, за винятком випадків, спеціально дозволених у письмовій формі видавцями, як дозволено умовами, на яких вона була придбана, або як строго дозволено чинним законодавством про авторське право. Будь-яке несанкціоноване розповсюдження або використання цього тексту може бути прямим порушенням прав автора і видавця, і винні можуть понести відповідну відповідальність за законом.
  
  33 FLÂNEUR
  
  1 Закон про поліцію й докази по кримінальних справах.
  
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список

Кожевенное мастерство | Сайт "Художники" | Доска об'явлений "Книги"