Комптан Джодзі : другие произведения.

Сімпатыя паміж людзьмі (Сара Прыбек №2)

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:
Школа кожевенного мастерства: сумки, ремни своими руками
 Ваша оценка:

  
  
  
  
  
  Сімпатыя паміж людзьмі
  
  
  Jodi Compton
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  На атлантычным узбярэжжы Іспаніі быў позні дзень, сонца залацілася ў ніжніх слаях атмасферы над вадой. На краі акіяна пралягала дамба, не каменная перашкода, а суцэльная каменная сцяна, якая разбівала лёгкі прыбой. Была выразана частка, каб вада паступала ў басейн для купання, прамавугольнік з цёмнай вадой, памерам прыкладна ў палову басейна, з каменнымі лаўкамі, выразанымі па баках.
  
  
  Гэта было падобна на тое, што мог стварыць старажытны рымскі будаўнік горада, адначасова простае і дэкадэнцкае. Эгалітарны, а таксама. Агароджы не было, і мясцовыя жыхары, здавалася, прыязджалі сюды гэтак жа, як і заможныя адпачывальнікі. Прыходзілі загараць, каб астудзіцца, і дзеці плавалі, перабягаючы ад адной лаўкі да другой, як птушкі, якія мяняюць начлег у вальеры.
  
  
  Жэнеўева Браўн прывяла мяне сюды, Ген, які некалі быў маім партнёрам у дэпартаменце шэрыфа акругі Хеннепін. На працы яна была ўзважаная і асцярожная, і я чакаў ад яе таго ж і тут. Але яна ўзяла на сябе ініцыятыву, спусціўшыся на лаўку, а адтуль адразу ў цэнтр басейна, падцягнуўшы калені, каб вада ахапіла яе сціснутае цела, а яе цёмныя валасы да плячэй стваралі воблака вакол яе галавы.
  
  
  Цяпер Жэнеўева сядзела побач са мной на адной з лавак, яе твар нахіліўся да сонца. Яе скура, здавалася, ужо стала цёплай, крэмава-карычневай. Жэнеўева паходзіла з паўднёвай Еўропы, і, хаця яна ніколі не любіла сонца, яе скура загарала ад самых слабых прамянёў ранняй вясны.
  
  
  «Гэта добра», — сказаў я, падымаючы твар да сонечнага святла позняга дня. Салёная вада ўжо высыхала на маім твары, сцягваючы скуру. Мне было цікава, ці будзе на маім твары слабы саляны глазур, мігценне пры святле, калі я вырашу пасля гэтага не апалоскваць прэснай вадой.
  
  
  «Ты спазніўся да добрых часоў», - сказала Жэнеўева. «Мінулы год быў. . . складана».
  
  
  Гэта было недаацэнка. Мінулай вясной была забітая дачка Жэнеўевы, а мінулай восенню я страціла мужа ў турме. У канцы таго незвычайна дрэннага года Жэнеўева звольнілася з шэрыфскага дэпартамента, памірылася са сваім мужам Вінцэнтам і пераехала жыць у яго прыёмны дом у Парыжы.
  
  
  Вядома, мы гаварылі пра тое, што я прыеду ў госці, амаль з моманту яе першага трансатлантычнага званка ў снежні. Аднак прайшло пяць месяцаў, перш чым я гэта зрабіў. Пяць месяцаў снегу і мінусовых тэмператур, абагравання рухавіка маёй машыны падаўжальнікам і сябе дрэннай кавай у брыгадзе, падвойных змен і дадатковых заданняў, на якія я падахвоціўся. Потым я прыняў Ген на гэтае запрашэнне, каб сустрэцца з ёй на ўзбярэжжы.
  
  
  «Вы што-небудзь чулі пра расследаванне Ройса Сцюарта?» — спытала Ген нязмушаным голасам. Яна ўпершыню пра гэта згадала.
  
  
  «Я крыху чуў пра гэта рана, у снежні, — сказаў я, — але тады нічога не адбылося. Я думаю, што гэта затрымалася».
  
  
  «Гэта добра», - сказала яна. «Я рады за цябе».
  
  
  Я не казаў Жэнеўеве аб расследаванні смерці Сцюарта, а тым больш аб тым, што мяне падазравалі ў забойстве. Гэта было цікава. Калі я не сказаў ёй, хто сказаў? Яна сказала, што больш ні з кім не кантактавала са свайго старога жыцця ў Мінесоце.
  
  
  «Хто вам сказаў, што мяне падазраюць?» — спытаў я.
  
  
  - Ніхто, - сказаў Ген. «Гэта лагічна».
  
  
  Маленькая кропля марской вады ўпала з маіх мокрых валасоў на плячо. «Чаму гэта разумна?» — спытаў я.
  
  
  «Таму што ты забіў яго», - сказала яна.
  
  
  Я хутка паглядзеў на тройку жанчын, якія сядзелі на другім канцы басейна, але яны не далі нічога, што чулі.
  
  
  Я ціха сказаў: «Гэта павінен быць нейкі жарт? Я не забіваў Ройса Сцюарта. Вы зрабілі».
  
  
  - Не, Сара, - ціха сказала Жэнеўева. «Гэта быў ты, памятаеш? Я б ніколі не зрабіў нешта падобнае». Яе вочы пацямнелі ад жалю і клопату.
  
  
  - Гэта не смешна, - сказаў я нізкім і жорсткім голасам. Але я ведаў, што гэта не нейкі подлы жарт з яе боку. У яе тоне не было нічога, акрамя спачування. У ім гаварылася, што яе сэрца разбіваецца за сябра і партнёра.
  
  
  «Прабач, — сказала яна, — але калі-небудзь усе даведаюцца, што ты зрабіў».
  
  
  За гарызонтам прагрымела сірэна, пранізлівая і амаль электронная па гучанні, няўмольная ў трывозе адной ноты.
  
  
  «Што гэта за шум?» Жэнеўева сказала.
  
  
  
  
  Я расплюшчыў адно вока , каб убачыць свецяцца лічбы майго радыёгадзінніка, крыніцу электроннага ляманту, потым падняў руку і выключыў будзільнік. У Мінеапалісе быў позні вечар; Я спаў перад зменай. Праз вокны маёй спальні вязы паўночна-ўсходняга Мінеапаліса адкідвалі зеленаватыя цені на скрыўленую драўляную падлогу; яны былі на пачатку вясны. Быў пачатак траўня; гэта было праўдай.
  
  
  Таксама праўда: Жэнеўева была ў Еўропе, а мой муж Шайла, паліцэйскі, калісьці завербаваны ФБР, сядзеў у турме. Усё гэта з-за таго, што адбылося ў мінулым годзе ў Сіняй Зямлі. Магчыма, вы чыталі пра гэта, калі сочыце за навінамі, але не чыталі ўсё.
  
  
  У аснове ўсяго, што адбылося ў Блакітнай Зямлі, ляжаў чалавек па імі Ройс Сцюарт, які згвалціў і забіў дачку Жэнеўевы, Камарэю, і сышоў на тэхнічнай падставе. Праз некалькі месяцаў Шайло адправілася на Блакітную Зямлю, збіраючыся наехаць на Сцюарта на скрадзеным грузавіку. Але Шайло палічыў сябе няздольным на забойства. Гэта была Жэнеўева, якая пры выпадковай сутыкненні ўдарыла Сцюарта нажом у шыю і спаліла маленечкую хаціну, у якой той жыў.
  
  
  Аднак Шайло трапіў у турму за крадзеж грузавіка, у той час як Жэнеўева, яе злачынства не назіралася нікому, акрамя мяне, паехала ў Еўропу, каб пачаць новае жыццё. Я яе за гэта не вінаваціў. Муж ужо быў за кратамі; Я таксама не хацеў, каб мой стары сябар быў там.
  
  
  Толькі калі Жэнеўева была практычна ў самалёце для Францыі, мне данеслі, што я падазраваны ў смерці Сцюарта. Як бы трывожна гэта ні было, гэта мела сэнс. Я была той, хто быў на Блакітнай Зямлі, шукаючы свайго мужа. Гэта мяне бачылі за непрыязныя словы са Сцюартам у бары перад яго смерцю.
  
  
  Два дэтэктывы акругі Фарыболт прыехалі ў Сітыз, каб апытаць мяне, запісаўшы мае старанна адрэпеціраваныя, уніклівыя адказы. Нішто з таго, што я сказаў, іх не пераканала.
  
  
  Я не сказаў Жэнеўеве, што адбываецца, таму што баяўся, што яна паляціць дадому, каб выручыць мяне, прызнаўшыся. Я таксама не шукаў адваката Шайла, таму што ў турме яго пошта амаль напэўна кантралявалася, і немагчыма было растлумачыць сітуацыю, не спаслаўшыся на віну Жэнеўевы.
  
  
  Але здарылася, дакладней, не адбылося дзіўнае. Прайшоў месяц, потым два, але больш мяне не арыштавалі і нават не дапыталі. Расследаванне нібы застапарылася.
  
  
  Тады Star Tribune выпусціла сваё расследаванне.
  
  
  «СМЕРЦЬ ПАДАЗРОВАНАГА», — абвяшчаў загаловак з пашыраным падзагалоўкам унізе: « Ройса Сцюарта падазравалі ў забойстве дачкі дэтэктыва акругі Хенэпін». Праз сем месяцаў ён загінуў у падазроным начным пажары. Былы паліцэйскі MPD прызнаўся ў планаванні свайго забойства, але не ў яго выкананні. У той час як тэхнічна справа ўсё яшчэ адкрыта, адказы, магчыма, згарэлі.
  
  
  Гэта была частка Star Tribune , якая згадвала тое, чаго не было ва ўсіх іншых гісторыях:
  
  
  У невытлумачальным бакавым святле некалькі дакументаў адзначаюць, што жонка Шайла, дэтэктыў акругі Хеннепін Сара Прыбек, была ў Блакітнай Зямлі ў тую ноч, калі Сцюарт загінуў. Прадстаўнікі акругі Фарыбо адмовіліся адказваць на пытанні аб тым, ці падазраюць Прыбека ў датычнасці да смерці і пажару дома.
  
  Усяго два сказы, але яны нарэшце прызналі чуткі, якія цыркулявалі ў праваахоўных органах Мінеапаліса на працягу некалькіх месяцаў. У панядзелак раніцай пасля выхаду артыкула, калі я прыйшоў на працу, панавала вельмі няёмкае маўчанне.
  
  
  Аднак больш за ўсё мяне турбавала наступнае: пасля выхаду гісторыі Стрыба я ўбачыў нешта ў вачах маладых пачаткоўцаў, калі яны глядзелі на мяне. Я ўбачыў павагу. Яны лічылі, што я забіў Ройса Сцюарта, і думалі пра мяне за гэта.
  
  
  Цяжар было б лягчэй несці, калі б яго падзялілі мой былы партнёр і мой муж. Я не вінаваціў іх, што іх тут няма. Жэнеўева паступіла мудра, калі сышла, бяспечна выбраўшыся з-пад расце хмары падазрэнняў і здагадак. І Шайло, вядома, быў заключаны ў турму; ён не пайшоў па ўласным жаданні. Але я кожны дзень адчуваў іх адсутнасць. Яны былі больш, чым мая бліжэйшая сям'я. Яны былі маёй гісторыяй тут, у Мінеапалісе. Шайло і Жэнеўева былі знаёмыя яшчэ да таго, як я пазнаёміўся з імі. Вось чаму, нават калі мы ўтрох не былі разам кожны дзень ці нават штотыдзень, паміж намі існавала сетка ўзаемасувязі, якая давала мне адчуванне стабільнасці. Без іх я страціў нешта больш глыбокае, чым штодзённае таварыства, тое, чаго адчуваў недахоп у размовах з калегамі, якія былі ветлівымі і прыемнымі, і не больш за тое.
  
  
  Калі два месяцы пераўтварыліся ў тры, чатыры і пяць, мне ўсё яшчэ ні ў чым не інкрымінавалі, і я зразумеў, што расследаванне застопарылася, магчыма, назаўжды. Але я зразумеў іншае: калі мяне ніколі не абвінавацяць у забойстве Сцюарта, мяне ніколі не апраўдаюць. На працы адчуў негалосны прысуд: напэўна, вінаваты па настойлівых чутках. Другога напарніка мой лейтэнант не прызначыў. Праца над сур'ёзнымі злачынствамі і зніклымі людзьмі, якую мы з Генам выконвалі, спынілася, замененая прамежкавымі і дзіўнымі заданнямі. Як тая, што была сёння ўвечары.
  
  
  
  
  «Прабачце, вы бачылі гэтага хлопчыка?»
  
  
  Жанчына сярэдніх гадоў паказвала фатаграфію на праспекце, дзе я працаваў. Яна падпісвала мінакоў, спрабуючы знайсці таго, хто бачыў збеглага падлетка.
  
  
  З прафесійнай цікавасці я пасунуўся, каб перахапіць жанчыну. Яна зарэгістравала, што я прыходжу, і павярнулася ў вочы. Потым яе твар хутка зачыніўся, і яна адвярнулася. Яна не бачыла добрага, зацікаўленага незнаёмца, тым больш паліцэйскага. Яна ўбачыла прастытутку.
  
  
  Я не мог яе вінаваціць. Гэта тое, што я хацеў.
  
  
  Працай падману прастытуцыі часцей займаліся аддзелы паліцыі метрапалітэна, але там часта патрэбныя свежыя твары, таму я быў пазычаны. Сёння вечарам мяне адправілі на авеню з інтэнсіўным рухам на поўдзень ад цэнтра Мінеапаліса, непадалёк ад дзелавога раёна, дзе супрацоўнікі пад прыкрыццём, як я, пыласосілі прыхадняў, якія жадалі добра правесці час, а таксама мясцовых служачых, якія пакідалі бары пасля заканчэння -дзённыя кактэйлі.
  
  
  Мірны жыхар мог бы здзівіцца, як проста я быў апрануты. Гэта адна з першых рэчаў, якія вы даведаецеся: ні міні-спадніцы, ні высокіх абцасаў, ні панчох са швамі. Жэнеўева тлумачыла мне гэта шмат гадоў таму.
  
  
  «Вулічныя рабочыя не могуць дазволіць сабе рэкламаваць сябе паліцыянтам», — сказала яна. «Акрамя таго, я думаю, што многія з іх проста занадта стаміліся. Псыхалягічна яны ня могуць прымусіць сябе ставіцца да гэтага як да працы”.
  
  
  Такім чынам, сёння ўвечары я нацягнуў джынсы і чаравікі, белую футболку з V-вобразным выразам і таннае чырванаватае паліто са штучнай скуры. Больш важным быў макіяж, чым гардэроб. Я выкарыстаў тоўсты бледны карэктар не ў праблемных месцах, як прадпісана, а па ўсім твары, ствараючы нездаровую бледнасць. Пасля гэтага прыйшлі туш і аловак для вачэй. «Падводка лепшая», — сказала Жэнеўева. «Нішто так не выбівае вас з шэрагаў сярэдняга класа, які ездзіць на Camry, як аловак для вачэй».
  
  
  Аднак галоўная падказка на вуліцы - гэта не ваша адзенне або макіяж, а паводзіны. Гэта той стрыманы невялікі выгіб, які робяць вулічныя рабочыя, гледзячы ў вокны аўтамабіляў. Гэта тое, што кажа мужчынам, хто вы ёсць.
  
  
  Але сёння вечарам мне не пашанцавала. Мужчыны праходзілі па вуліцы на машынах, па тратуары пешшу. Яны глядзелі на мяне, некаторыя з іх, але ніхто не спыняўся, і я не спрабаваў іх спыніць. Ідэя здзейсніць злачынства павінна быць у затрыманага, а не ў супрацоўніка, інакш гэта пастка.
  
  
  Прынамсі, гэта была прыемная ноч на вуліцы.
  
  
  Пра майскае надвор'е ў гарадах-пабрацімах можна толькі здагадвацца. Гэта можа прынесці рэкордную спякоту. Або серыя навальніц, якія бразгалі касцямі і моклі, пачыналіся раніцай і ўзмацняліся з надыходам дня, пакуль не ператварылі свой гнеў у разбуральныя тарнада за горадам, на сельгасугоддзях і ў прэрыях. І наадварот, не выключана, што ў бліжэйшыя некалькі дзён у Мінесоце можа наляцець дзіўны шторм і абсыпаць нас цалямі снегу.
  
  
  Апошнія два дні былі штормамі, дажджамі, якія былі перыядычнымі, але працягвалі вяртацца, часта праліўнымі, перагружаючы жолабы і каналізацыю. Сённяшні вечар быў прыемным выключэннем; хмары разышліся, адкрыўшы паліраванае прыцемкавае неба. Але наступствы дажджу былі паўсюль: на дарогах яшчэ было цёмна, а паветра пахла чысцінёй і сырасцю.
  
  
  На абочыну паднесла аўтобус, падабраўшы падлетка ў інвалідным вазку. Калі ён вярнуўся ў рух і знік, я ўбачыў, што прыцягнуў чыюсьці ўвагу. Аўтамабіль сярэдняга памеру апошняй мадэлі стаяў на абочыне насупраць. У думках я запісаў мужчыну ўнутры: белы, гадоў трыццаці, колер валасоў каштанавы з некаторай сівізной на скронях, колер вачэй невядомы, на твары без адметных знакаў і шнараў. Вопратку я амаль не бачыў, акрамя цёмнага вузла гальштука на фоне яго белай кашулі.
  
  
  Яшчэ нешта: у яго вачах не было сэксуальнай цікавасці. Ніякіх, але ён не зрываў позірку.
  
  
  Давай, табе патрэбны першы арышт за ноч. Прывядзіце яго сюды і злавіце.
  
  
  Я прайшоў некалькі крокаў, паспрабаваў трохі паварушыць сцёгнамі. Зноў павярнуўся, каб зірнуць у вочы, кінуўшы на яго адкрыта запытальны позірк.
  
  
  Мужчына ўключыўся ў затор і паехаў.
  
  
  Што гэта было? Здаў нервы, можа. Чорт вазьмі.
  
  
  Я хадзіў яшчэ хвілін пяць, перш чым, нарэшце, на абочыну з майго боку дарогі спаўзла машына — седан Chevy, якому гадоў пятнаццаць было раней. На ім, як я заўважыў, былі нумары Арканзаса.
  
  
  Я падышоў да бардзюра і крыху нахіліўся, гледзячы праз апушчанае акно. Кіроўца, які азірнуўся, быў белы, з густымі карычневымі валасамі, якія спадалі на квадратныя акуляры ў чорнай аправе. Ён быў хударлявага целаскладу, за выключэннем мяккасці ў сярэдзіне, а яго вялікія рукі на рулі былі ў веснушках ад сонца.
  
  
  Разгублена я зірнуў на задняе сядзенне. Складзеная напалову мапа спрабавала акармонікам выцягнуцца па верхняй частцы рэчавага мяшка, а вуда была падперта па дыяганалі ад падлогі з аднаго боку да паліцы ў заднім акне з другога, на якой ляжаў паношаны Houston Astros. шапка. Я гэта ведаў.
  
  
  Цяжка было ўявіць, як гэты інагароднін так заблукаў, што яго выкінула на адзін з самых заганных бульвараў Мінеапаліса, але цяпер ён быў тут, і я падказаў яму, куды ён спыняўся . Ну, лейтэнант, я насамрэч не арыштоўваў, але я дапамог рубу знайсці Days Inn.
  
  
  Кіроўца апусціў шкло з боку пасажыра, яго вочы глядзелі на мяне, здавалася, чакаючы што-небудзь сказаць, але потым ён прамаўчаў. Паміж намі пацягнулася маўчанне з чаканнем з абодвух бакоў, перш чым ён нарэшце сказаў: «Ну, заходзь, цукар. Не чакай, пакуль я цябе спытаю».
  
  
  Калі я дажыву да ста гадоў, я ніколі не разбяруся з мужчынамі.
  
  
  «Чаму б вам не спыніцца на хвілінку за вуглом, — прапанаваў я, акрыяўшы ад свайго памылковага меркавання, — і мы можам пагаварыць». Хадзіць куды-небудзь з патэнцыйнай хітрасцю небяспечна і строга забаронена.
  
  
  Седан завярнуў за вугал на невялікую стаянку, і я рушыў услед. Кіроўца заглушыў матор, і я апусціўся на пасажырскае сядзенне.
  
  
  «Як справы?» - сказаў ён.
  
  
  Я паціснуў плячыма, разглядаючы яго з-за маскі бледнага макіяжу. Пра яго ўзрост цяжка было судзіць. Сярэдзіна трыццатых, можа. Я прачытаў гэта з яго вадзіцельскіх правоў, калі рабіў бюст.
  
  
  «Як цябе завуць?» — спытаў ён.
  
  
  - Сара, - сказаў я.
  
  
  — Сара, — паўтарыў ён. «Мяне завуць Гарэт. Вы можаце называць мяне Гэры. Большасць людзей так і робіць».
  
  
  Гук Озаркаў у яго голасе абяззбройваў, але я працягваў справу. «Што ў цябе сёння ў галаве, Гэры?»
  
  
  Ён не зразумеў намёку. «Я застаюся ў горадзе сёння ўвечары, іду на поўнач, каб рыбачыць».
  
  
  "Так", сказаў я. «Я бачыў твой слуп ззаду».
  
  
  Ён лёгка ўсміхнуўся мне. «Я сканструяваў гэты слуп», — сказаў ён. «Вось чым я зарабляю на жыццё. Ну, я раблю пару рэчаў. Вось адзін з іх. Хочаш закурыць?»
  
  
  «Не, дзякуй», — сказаў я яму.
  
  
  "Ну, я буду мець адзін", сказаў ён.
  
  
  Звычайна мужчыны нервуюцца і спяшаюцца. Гэты чалавек паводзіў сябе так, быццам мы толькі што сядзелі разам у гасцёўні за кактэйлямі. Ён быў цалкам спакойны, апусціўшы акно, каб выдыхнуць з амаль панскім задавальненнем. «Так, — сказаў ён задуменна, — я чуў, што ў вас адна з найлепшых рыбак у Амерыцы, у вашай азёрнай краіне. Гэта праўда?»
  
  
  «Я рыбу не лаўлю», — няўдала сказаў я. Мне ніколі раней не даводзілася весці светскую размову з Джонам. Гэта сапраўды ішло зусім не так добра.
  
  
  "Некаторыя сябры сказалі мне, што я павінен прыйсці", - працягваў ён. «Мая жонка памерла некалькі гадоў таму. З таго часу я не браў адпачынак».
  
  
  Ягоныя вейкі былі чорныя, нашмат цямнейшыя, чым можна было паказаць на астатнім яго светлым колеры, калі яго погляд скочыў уніз, быццам ён саромеўся сказаць гэтую апошнюю частку. Мне было цікава, ці быў ён з іншай жанчынай у тыя гады, пра якія ён згадваў, ці ён спрабаваў працаваць, каб зрабіць мяне першай. І я ўявіў сябе перад суддзёй аднойчы, неўзабаве, і тлумачу, што ў свеце, поўным мужчын, якія збіваюць прастытутак, трацяць грошы з малака на сэкс і прыносяць хваробу дадому сваім жонкам, я выйшаў на вуліцы ад імя акругі Хеннепін і злавілі ветлівага дызайнера вудак, які быў удавой.
  
  
  «Гэры, — сказаў я, выпростваючыся, — ты калі-небудзь будзеш прасіць мяне аб сэксе?»
  
  
  Ён міргнуў вачыма, але мне здалося, што я бачу пробліск весялосці за яго тоўстымі акулярамі. «Вы, жыхары Мінесоты, так спяшаецеся?» — спытаў ён.
  
  
  «Ну, — сказаў я, — я не магу гаварыць за ўсіх жыхароў Мінесоты, тым больш, што я родам з Захаду, але ў маім выпадку гэта шмат у чым звязана з тым, што я дэтэктыў шэрыфа акругі Хеннепін. І калі вы прапануеце нейкую здзелку "сэкс за грошы", тады мне давядзецца арыштаваць вас, і я б лепш гэтага не рабіў, калі вам усё адно. Я мяркую, што так».
  
  
  Гэры, які быў вельмі блізкі да таго, каб выпусціць цыгарэту з рота сабе на калені, сказаў: «Ты паліцэйскі?»
  
  
  «У добрыя дні», — сказаў я, адчыніў дзверы Chevy і вылез. Тады я павярнуўся ў дзвярах. "Апошняе", сказаў я.
  
  
  Я збіраўся пакінуць яго з папярэджаннем пакінуць працуючых дзяўчат у спакоі падчас знаходжання ў Мінеапалісе, але потым я ўбачыў нешта, што павінен быў заўважыць раней. Яго рука, якая ляжала на рулі, мела цёплы адценне сонца нават там, дзе не было вяснушак. Усе, за выключэннем крыху больш бледнай лініі на безыменным пальцы. Лінія загару была занадта свежай для таго часу, што ён аўдавеў. Пярсцёнак ён насіў значна даўжэй. Мае рэзкія словы перасохлі ў горле. «Няхай, — сказаў я.
  
  
  На гэтым усё павінна было скончыцца, але голас Гарэта дагнаў мяне.
  
  
  - Сара, - сказаў ён.
  
  
  Я павярнуўся назад.
  
  
  "Будзьце ў бяспецы", - сказаў ён.
  
  
  Гэта была нечаканая дабрыня, і я толькі кіўнуў, не ведаючы, што мог сказаць.
  
  
  Магчыма, пяць хвілін зноў хадзіць па месцы дазволяць мне аднавіць самавалоданне, нават крыху бравады. Такім чынам, сёння ўвечары я дазволіў бы праслізнуць праз сваю сетку. Наступны хлапец ажно глядзіць мне ў азадак, я падумаў, клянуся богам, я яго арыштую.
  
  
  Наступнай машынай быў бліскучы галубіна-шэры седан. Зноў апусцілася акно, і я нахіліўся, каб зазірнуць. За рулём сядзеў мужчына сярэдніх гадоў, стройны, лысы, крыху міжземнаморскага выгляду, у добра пашытым касцюме.
  
  
  «Ці магу я прапанаваць вам падвезці?» — спытаў ён.
  
  
  «Чаму б вам не спыніцца за вуглом, — сказаў я, — і мы можам пагаварыць хвілінку, добра?»
  
  
  У адрозненне ад Гэры, гэты чалавек не быў зацікаўлены ў тым, каб даведацца маё імя, хоць ён сказаў мне, што я магу называць яго Пол. У салоне машыны пахла новым, і налепка ідэнтыфікавала яе як частку арандаванага аўтапарка. Павел быў з іншага горада.
  
  
  «Што ў цябе сёння ў галаве, Пол?» — спытаў я.
  
  
  «Я думаў, што вы, магчыма, захочаце заключыць невялікую здзелку», - сказаў ён. «Вы любіце колу?»
  
  
  Я паглядзеў на яго збоку. Усё лепш і лепш, хадайніцтва аб пераборы з бокам захоўвання наркотыкаў. «Хто не робіць?» Я сказаў.
  
  
  «Я думаў, што, магчыма, з дапамогай некалькіх радкоў можна знізіцца да пяцідзесяці долараў за паўтары».
  
  
  Якраз тое, што трэба свету, эканомны Джон. «Семдзесят пяць».
  
  
  «Гэта нармальна». Сэрца Паўла не было ў перамовах.
  
  
  «І мне трэба спачатку ўбачыць удар».
  
  
  «Гэта тут жа, у маім партфелі», - сказаў ён, паказваючы на задняе сядзенне лёгкім узмахам рукі. «Ці ёсць у вас, ах, куды мы можам пайсці?»
  
  
  Не звяртаючы на яго ўвагі, я ўстаў на калені і павярнуўся, пацягнуўшы яго тонкі партфель на пярэдняе сядзенне разам з намі. «Гэта замкнёна?» Я спытаў, але не стаў чакаць, перш чым націснуць на адпусканне вялікім пальцам. Ён шумна пстрыкнуў, і я адкрыў футляр. Вось гэта быў такі свет праблем для гэтага хлопца ў такім маленькім пластыкавым пакеце.
  
  
  Пола не збянтэжылі мае грубыя паводзіны. Павел быў чалавекам свету. Ён ведаў, што дарагі касцюм у доўгатэрміновай перспектыве акупляе сябе, што бізнес-клас - гэта крадзеж, і што прастытуткі за 75 долараў дастаўляюць нялёгкую працу. Калі я зачыніў партфель, Пол паўтарыў сваё папярэдняе пытанне.
  
  
  «Такім чынам, — спытаў ён, — у вас ёсць куды браць людзей?»
  
  
  «Вядома», — весела сказаў я яму, выцягваючы шчыт са скуранога паліто.
  
  
  
  
  Было пасля чатырох гадзін раніцы, калі я сышла з працы, затрымаўшыся дапазна, каб прыкрыць калегу, у якой хварэла дзіця. Але нават калі я пайшоў, я не быў стомлены, а толькі галодны. Я думаў, што калі б я пагрукаў у пякарню, то мог бы купіць што-небудзь сапраўды свежае і цёплае з духоўкі.
  
  
  Менавіта падчас гэтага даручэння, якое прывяло мяне да ўскраіны горада, я ўбачыў жанчыну, якая напаўняла стэлаж Star Tribune . Імпульс прымусіў мяне з'ехаць на абочыну. Шайло паклапаціўся аб нашай падпісцы на Strib, і ў яго адсутнасць я дазволіў бы ёй скончыцца.
  
  
  Дні газетнага хлопчыка, дзіцяці на ровары, у асноўным скончыліся. Аўтару тыражу было прыкладна гадоў 30, ён меў абскубаны твар без макіяжу і кароткія распушчаныя валасы. Яе «Таёта Старлет» прастойвала каля абочыны. Позірк, які яна кінула на мяне, калі я наблізіўся, быў насцярожаны; яна падумала, што я шукаю бясплатную паперу, перш чым зачыніць стэлаж.
  
  
  «Давай, — сказаў я ёй. «Я куплю адзін, калі ты скончыш».
  
  
  Жанчына паставіла экспазіцыю ў вітрыну і з грукам зачыніла дзверы. Я ступіў туды, дзе яна была, ловячы пару чвэртак.
  
  
  «Гэта дзіця, у гэты час?» - спытала яна ззаду мяне.
  
  
  «Што дзіця?» — рассеяна спытаў я, падаючы манету.
  
  
  «Так крычаць. Вы не чулі?»
  
  
  Напэўна, у яе былі вушы, як радар. А можа быць, у яе былі дзеці і была такая рэч, як мацярынская інтуіцыя.
  
  
  - Я нічога не чую, - сказаў я.
  
  
  "Вунь там", - сказала яна, паказваючы.
  
  
  Я паглядзеў. Пустая вуліца, ліхтары, зачыненыя прадпрыемствы. Фігура, якая бяжыць па тратуары, гадоў 10-11. Дзіця на вуліцы. У чатыры трыццаць раніцы.
  
  
  Я пабег яго перахапіць.
  
  
  Скараціўшы дыстанцыю паміж намі, я падняў рукі і жэстам папрасіў хлопчыка спыніцца. Ён быў худы і дыхаў, як вогненны конь. У яго была бледная скура, але чорныя валасы, якія выглядалі так, нібы былі падстрыжаны бытавымі нажніцамі, а кашуля і штаны былі занадта вялікімі.
  
  
  «Што не так?» — сказаў я, апусціўшыся перад ім на пяткі. «Цябе нехта крыўдзіць?»
  
  
  Хлопчык выпусціў цэлую плынь слоў, але ўсё на, наколькі мне вядома, славянскай мове. Мы глядзелі адзін на аднаго ва ўзаемным расчараваным неразуменні. Потым ён адвярнуўся ад мяне і паказаў у той бок, куды прыйшоў.
  
  
  Дрэнажная канава праходзіла праз гэты невялікі раён лёгкай прамысловасці; Я чуў яго поўны гук, працуючы звышурочна пасля апошніх моцных дажджоў. Там, дзе ён ішоў пад вуліцу, уздоўж тратуара ўздоўж тратуара была агароджа з трох трубчастых рэек, вышынёй у грудную клетку па даросламу чалавеку. Каля яго, на тратуары, стаялі цвёрдыя металічныя формы, якія, калі прыгледзецца бліжэй, пераходзілі ў ровары, перакінутыя на бок. Два ровары. Адзін малы.
  
  
  Хлопчык быў адразу за мной, калі я падбег, каб паглядзець бліжэй. Непасрэдна перад тым, як дрэнажная канава праходзіла пад вуліцай, яна апусцілася на дзіўна вялікую адлегласць у больш шырокі басейн, абмежаваны цэментавымі сценамі, каб прадухіліць выцяканне на вуліцу падчас дажджоў, такіх як у нас. У больш сухое надвор'е мы б, напэўна, глядзелі ўніз, у гразь і багністую траву, праз якую цякла ціхая рачулка. Не цяпер. Гэтай ранняй раніцай дажджы стварылі вадаём, які бурліў нераўнамерна, бурна.
  
  
  «Хтосьці ўпаў?» Для ілюстрацыі я накіраваў пальцы адной рукі да парэнчаў, злёгку прыўзняўшыся, каб праілюстраваць лажанне, а потым імітаваў падзенне ўніз.
  
  
  Хлопчык кіўнуў і сказаў нешта, чаго я не зразумеў.
  
  
  За намі прыехаў кіроўца газеты. «Тэлефануйце ў 911», - сказаў я, перакінуўшы нагу праз парэнчы. «Скажы ім, што дзіця ўпаў. Вазьмі гэтага хлопчыка з сабой і супакой яго». Я не чакаў, пакуль яна пацвердзіць маю просьбу, спусціўся ўніз, каб звісаць з самых нізкіх парэнчаў, а мае ногі хісталіся над паверхняй вады.
  
  
  Усё гэта, ад таго, як дзіця паказвае на ваду, да маіх інструкцый кіроўцу газеты і да майго пералезу праз агароджу, заняло дзевяноста секунд. Але мне хапіла часу, каб успомніць мінулую восень і 14-гадовую Элі Бернхард. Я скокнуў у раку Місісіпі ўслед за ёй і ненадоўга праславіўся гэтым ва ўсім дэпартаменце, асабліва таму, што я не быў вельмі моцным плыўцом.
  
  
  Хацелася б сказаць, што калі я ўспамінала Элі Бернхард, я думала нешта іранічнае, накшталт: " Чаму гэта заўсёды адбываецца са мной?" Але я не быў. Я проста думаў: не дай мне, Божа, патануць. Тады я адпусціў.
  
  
  Гэтая вада была цяплейшай, чым я памятаю вады Місісіпі, але ўсё роўна прахалоднай. І бурлівы, цягне ў розныя бакі, але не моцна. Я адчуваў, што тузанне мацней за ўсё нізам, да лытак і ступняў, у бок падземнага пераходу, дзе вада цягнулася пад вуліцу.
  
  
  Акунуўшыся ўніз, я расплюшчыў вочы і не ўбачыў перад сабой нічога, акрамя карычнева-шэрай сцяны. Я абмацваў у той бок, куды цякла вада, на вуліцу. Лагічна, што ўсё цяжкае, што ўпала ў ваду, пацягнула ў гэты бок. Але мае пальцы нічога не дакрануліся, і мае лёгкія пачалі гарэць. Здаецца, што ў гэтых сітуацыях паветра ніколі не захоўваецца столькі, колькі павінна. Не дапамагло і тое, што маё сэрца, верагодна, калацілася з частатой 140 удараў у хвіліну. Я падняўся і вырваўся на паверхню, цяжка дыхаючы. Калі я гэта зрабіў, нешта стукнула мяне па назе.
  
  
  Я хутка ўдыхнуў і нырнуў з нажом, зноў адчуваючы, што я наперадзе. На гэты раз нешта дакранулася да маёй рукі, не цвёрдае, больш падобнае на тканіну. Ён быў ажыўлены вадой, так што ён калыхаўся па маёй руцэ. Калі я злавіў яго ў руку і пацягнуў, то адчуў адпаведнае супраціўленне. Гэта была не проста старая кашуля, якая трапіла ў канал. Нехта быў у ім.
  
  
  Усплыць — адно, а падцягнуць дзіця было цяжэй. Худое цела не мела плавучасці і было абцяжаранае прамоклай вопраткай і залітай вадой абуткам. Мокрыя чорныя валасы вырваліся на паверхню першымі, блішчалі і ляпалі на бледнай скуры. Я перавярнуў яго так, што яго твар быў падняты да яшчэ цёмнага неба.
  
  
  У падручніках па выратаванні гэта выглядае так проста; дыяграмы такія чыстыя і акуратныя. Мы з хлопчыкам ілюстравалі нешта іншае: беспарадак рэальнага жыцця. Я спрабаваў адчуць, ці дыхае ён, ці падымаецца і апускаецца яго грудная клетка пад маёй рукой. Тэарэтычна я павінен быў сказаць, але не змог. Я з надзеяй паглядзеў на парэнчы ў пошуках жанчыны з Toyota, але яе там не было. Проста бетонная сцяна з кожнага боку, па меншай меры пяць футаў над узроўнем вады. Не было ні куплі, ні ручак, якія я бачыў. Вага хлопчыка працягваў падштурхоўваць мяне, мае ногі цяжка працавалі, ступаючы па вадзе, жадаючы падтрымкі там, дзе яе не было.
  
  
  У гэты момант ля парэнчаў з'явіўся твар. Ён быў незнаёмы, але выгляд яго твару напоўніў мяне палёгкай.
  
  
  Ён быў даволі малады, гадоў 23 ці 24, азіяцкі, твар у яго выразаны цвёрдымі выразнымі лініямі, вочы задуменныя. Ён пагаліў амаль усю галаву, за выключэннем лапіка накшталт трапецападобнага іракеза спераду; гэта павінна было выглядаць па-дурному, але не было. Я не бачыў, у чым ён апрануты, у форме ці ў цывільным, але і не трэба было. Некаторыя людзі з'яўляюцца ў цяжкія часы, і не мае значэння, што вы ніколі раней іх не сустракалі. Вы бачыце іх твары і адразу разумееце, што яны прыйшлі на дапамогу. Ён быў адным з такіх.
  
  
  «Як у вас там справы?» — спытаў ён.
  
  
  «Дрэнна».
  
  
  Ён кіўнуў, зусім спакойна. - Добра, - сказаў ён, задуменна гледзячы на ваду, быццам гэта была задача па фізіцы ў падручніку. «Я пайду паглядзець, ці не магу я выпусціць шчыт».
  
  
  Вось што ён зрабіў. Калі я паставіў хлопчыка на дошку, я глядзеў на яго грудзі і жывот, агорнутыя мокрымі абдымкамі прамоклай чырвонай майкі. Ён упаў, калі я глядзеў, падняўся зноў. Ён дыхаў. Ад гэтага відовішча мой розум палегчыўся, нібы маё цела стала лёгкім ад вагі хлопчыка.
  
  
  Зноў апынуўшыся на вуліцы, я заўважыў, што ратавальнік быў апрануты ў цёмна-сіні камбінезон фельчара. Яго напарнік, яшчэ маладзейшы і бялявы, даглядаў хлопчыка. Азіяцкі медык зірнуў на іх, ацаніў сітуацыю як пад кантролем і сеў на пяткі побач са мной.
  
  
  «У мяне ўсё ў парадку», — сказаў я.
  
  
  «Я ведаю», — сказаў ён мне.
  
  
  Вось мы і былі: высокі, ветлівы дзяцюк з постмадэрнісцкай стрыжкай і напалову патанулы графскі дэтэктыў.
  
  
  — Сара Прыбэк, — сказаў я, працягваючы руку. «Дэпартамент шэрыфа акругі Хеннепін».
  
  
  Ён паціснуў мне руку. - Нэйт Шыгава, - сказаў ён.
  
  
  "Рады пазнаёміцца", сказаў я.
  
  
  З-за яго спіны пачуўся высокі тонкі крык. Кіроўца газеты вярнуўся, і яна была не адна. З ёй быў хлопчык, які падняў трывогу аб сваім загінуўшым брату, і жанчына ў недарагой сукенцы з прынтам і доўгімі чорнымі валасамі, запраўленымі ў хустку. Жанчына глядзела па баках — не на сына, за якім даглядала юная медработніца, а ўсюды. У заднюю частку машыны хуткай дапамогі, на суседнюю зямлю, на Шыгаву і мяне. Яна хутка размаўляла на той жа славянскай мове, што і яе сын.
  
  
  Калі яе вострыя, тэрміновыя запыты выклікалі толькі пустыя позіркі, яна пабегла да матацыклаў. Яна паказала на аднаго з іх, потым на хлопчыка, які стаяў ля «Таёты» сухі і цэлы. Потым яна ўзяла другі ровар і паказала на хлопчыка на насілках. Потым яна стукнула па рулю другога матацыкла, нібы паказваючы, што там ёсць гоншчык.
  
  
  Мы з Шыгавай пераглянуліся, усвядоміўшы аднолькавае жудаснае ўсведамленне: у гэтай жанчыны трое дзяцей.
  
  
  Мы абодва падышлі да парэнчаў, каб паглядзець уніз на ваду, якая кацілася ўнізе, не парушаная нічым, што нагадвала руку, нагу або абрывак матэрыялу. Гэта было занадта доўга. Занадта доўга.
  
  
  - Я пайду, - сказаў я. «Я ўжо быў».
  
  
  «Не, не рабі гэтага», — сказаў напарнік Шыгавы, падыходзячы да нас. Бірка з імем ідэнтыфікавала яго як Шылера.
  
  
  «Хтосьці павінен», — сказаў я.
  
  
  "Праз пару гадзін будзе дзённая вахта", - сказаў Шылер. «Акруга можа адправіць некалькі дайвераў. Іх гэтаму навучаюць». Відавочна, што Шылер быў новаспечаным медыкам хуткай медыцынскай дапамогі, і я раней бачыў выраз яго твару, цвёрды нерухомы выгляд, які ўплываюць на маладых паліцэйскіх-пачаткоўцаў, калі яны не хочуць, каб свет бачыў, што праца не зрабіла іх стомленымі і свет - стаміўся яшчэ.
  
  
  Я паківаў галавой. «Не. Гэта не можа чакаць».
  
  
  «Чаму не можа?» - спытаўся Шылер з пустым ад неразумення тварам.
  
  
  Мне не хацелася зноў апускаць сваё цела ў тую непразрыстую, брудную ваду, не хацелася зноў трапляць у вушы і вочы. Але давялося. У маёй галаве паўстаў вобраз дзіцячага цела пад гэтай саланаватай вадой, якое коўзаецца па дне канала, магчыма, прыціснутае нейкай натуральнай перашкодай або створанай чалавекам шырмай, з валасамі, якія плаваюць, магчыма, гадзінамі качаюцца зноў і зноў, як бервяно. Я не мог сабе ўявіць, каб пакінуць яго ці яе там, як кавалак смецця, пакуль мы пойдзем сушыць бялізну і снедаць. Я спрабаваў знайсці словы, каб выказаць гэта Шылеру, і не змог. Але не давялося.
  
  
  «Калі вы не разумееце, чаму, яна не можа растлумачыць вам гэта», — сказаў Сігава.
  
  
  Павісла цішыня, калі Шылер адвёў позірк ад мяне да свайго партнёра, заўважаючы нязначную здраду. «Табе неабавязкова да гэтага ставіцца, Нэйт», — сказаў ён і пайшоў прэч.
  
  
  Я зноў перакінуў нагу праз парэнчы.
  
  
  "Я зараз буду тут", - сказаў Сігава.
  
  
  "Я ведаю", сказаў я. «Да хуткай сустрэчы».
  
  
  
  
  У рэшце рэшт, у нас быў увесь вопыт 911: пажарная машына і крэйсер MPD далучыліся да хуткай дапамогі на месцы здарэння. Афіцэрамі MPD была Роз, сяржант гадоў пяцідзесяці з кароткімі пясочнымі валасамі, былы апрацоўшчык K-9, па чутках, у яго дома не менш за восем сабак. Яна выконвала абавязкі афіцэра палявой падрыхтоўкі для пачаткоўца Локхарта, які выглядаў як дзяўчынка-падлетак у форме паліцэйскага.
  
  
  За супрацоўнікамі МНС стаяў паўкола навакольных людзей. Магчыма, іх разбудзіў шум, а магчыма, яны ўжо пачалі свой дзень, калі пачулі мітусню. Было ўжо пяць гадзін, неба стала бледна-электрычна-блакітным.
  
  
  Людзей, якія з'яўляюцца на месцах аварый, часта высмейваюць як жудасных экскурсантаў, але неаднойчы яны падтрымлівалі маю веру ў тое, што людзі хочуць дапамагаць адзін аднаму. Адна жанчына, убачыўшы маю прамоклую вопратку, пайшла браць термокашулю з доўгімі рукавамі і спартыўныя штаны, якія належалі яе мужу; Я з удзячнасцю прыняў іх і нязграбна пераапрануўся ў месцы экіпажа пажарнай машыны ля абочыны, выдзяліўшы дадатковы момант, каб сесці і набрацца сіл з сухога цяпла і незнаёмага мускусу адзення, перш чым зноў вынырнуць, каб убачыць наступствы жудаснай маленькай трагедыя.
  
  
  Я знайшоў цела прыкладна там, дзе чакаў. Інтэнсіўнасць вясновага сцёку стварыла вертыкальнае гняздо з галінак і сукоў насупраць адтуліны, дзе канал ішоў пад вуліцу. Шлагбаум захапіў у свае абдымкі самыя розныя рэчы: піўныя бляшанкі і абрэзкі брызенту, пластыкавыя кольцы, якія трымаюць шасціпакет. І сярод усяго гэтага мяккая плоць маленькага хлопчыка.
  
  
  «Табе трэба паглядзець», — сказаў Шыгава побач са мной. «Чаму б вам не паехаць з намі назад?»
  
  
  - Не, - сказаў я. «У мяне ўсё ў парадку».
  
  
  "Ёсць інфекцыі, якімі вы можаце заразіцца", - сказаў Сігава. «Вы павінны звярнуцца да лекара».
  
  
  — Не, — катэгарычна сказаў я. Мне не падабалася гучаць спрэчка, але я не мог сказаць Сігаве прычыну сваёй адмовы. Усе чагосьці баяцца, а ў мяне — паходу да лекара.
  
  
  «Насамрэч, — умяшаўся новы голас, — для заявы нам спатрэбіцца дэтэктыў Прыбека. Гэта будзе ў цэнтры горада».
  
  
  Гэта была Роз. Я не ведаў яе добра, але тады быў ёй вельмі ўдзячны. «Яна мае рацыю», — сказаў я Сігаве. Я сказаў Роз: «Я павінен ездзіць на сваёй машыне. Яно дзесьці тут, і тады вам не трэба будзе мяне вяртаць.
  
  
  - Усё будзе добра, - сказала Роз. - Локхарт, чаму б табе не пракаціцца ў цэнтр горада з дэтэктывам Прыбекам?
  
  
  
  
  сапраўды не было патрэбы, але я адчуваў, што Локхарт са мной быў звычайным спосабам Роз пакласці руку на маё плячо пасля ранішніх падзей. Ва ўчастку нікога не было, каб адразу ўзяць заяву, таму Локхарт пакінуў мяне за незанятым сталом чакаць. Там, закалыханы знаёмым гукам дыспетчарскай радыёстанцыі і захутаны ў вопратку незнаёмага чалавека, я паклаў галаву на складзеныя рукі і заснуў.
  
  
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  Тры браты былі харватамі. Яны былі ў Амерыцы каля васьмі дзён, жылі з бацькамі ў перапоўненым доме іх асіміляваных цёткі, дзядзькі і стрыечных братоў, якія былі ў Мінеапалісе больш за год. Хлопчыкі ўсё яшчэ не былі цалкам на цэнтральным часе, і яны часта прачыналіся, калі іх бацька і дзядзька ўставалі ў чатыры, каб ісці на сваю працу на завод закусак.
  
  
  Таксама браты былі ў захапленні ад ровараў сваіх стрыечных братоў, на якіх толькі што навучыліся ездзіць. У тую раніцу, прачнуўшыся і жадаючыя прыгод, як часта бываюць дзеці такога ўзросту, яны выйшлі пакатацца пасля таго, як іх бацька пайшоў на працу, хаця ім было забаронена вывозіць ровары без нагляду.
  
  
  Хлопчык, які сядзеў на рулі, пераехаў праз парэнчы, калі яго брат страціў раўнавагу і матацыкл хіснуўся. Услед за ім у ваду кінуўся той самы брат, старэйшы. Ён перажыў спробу выратавання; гэта быў малодшы брат, маленькі і худы, якога зацягнулі на смерць.
  
  
  Бацькі настаялі на тым, каб прыехаць у цэнтр горада на наступны дзень пасля аварыі, каб падзякаваць мяне. Іх суправаджалі сваякі, якія размаўлялі па-ангельску зламанай, але здавальняючай; Мяне суправаджала прэс-сакратар нашага аддзела, якая, здавалася, адчувала сябе гэтак жа нязручна, як і я. Гэта была сустрэча, якая была лінгвістычна нязграбнай і жудасна сумнай, і я хацеў, каб яны не турбавалі.
  
  
  Я не паспеў сядзець за сваім сталом, як мой лейтэнант спыніўся на выхадзе.
  
  
  - Дэтэктыў Прыбека, - сказаў ён. «Як справы?»
  
  
  У сярэдзіне пяцідзесяці гадоў Уільям Прэвіт меў звычай задаваць пытанні, якія часта не гучалі як пытанні.
  
  
  "Добра, дзякуй", сказаў я. «А ты?»
  
  
  «Добра», сказаў ён жвава. «Магчыма, у мяне ёсць што-небудзь для вас. Дробязь».
  
  
  "Вядома", сказаў я. «Што гэта?»
  
  
  «Мы чуем некаторыя чуткі, толькі некалькі шэптаў, пра тое, што хтосьці займаецца медыцынай без ліцэнзіі», — сказаў ён мне.
  
  
  «Для мяне гэта падобна на працу ў Дзяржаўным медыцынскім савеце», — сказаў я.
  
  
  «Гэта не простая праблема ліцэнзіі, напрыклад, калі доктар забыўся даслаць дакументы на падаўжэнне», — паправіў мяне Прэвіт. «Мы зусім не ўпэўненыя, што гэты хлопец сапраўды доктар. Напэўна, ён проста выдае сябе за яго. Магчыма, ён таксама дзесьці працуе ў дзяржаўным жылым доме».
  
  
  - Гэта смела, - сказаў я. «Гэты хлопец што-небудзь сапсаваў і кінуў кагосьці на парозе хуткай дапамогі?»
  
  
  «Я не чуў, — сказаў Прэвіт. «Але мы сапраўды не вельмі шмат ведаем. Гэта проста тонкая, настойлівая чутка. Можа, нічога з гэтага не будзе».
  
  
  Было два спосабы інтэрпрэтацыі гэтай заявы. Гэта можа азначаць, што гэтая справа, верагодна, зайшла ў тупік, таму я адкідваю яе свайму самаму маладому і найменш дасведчанаму следчаму, таму, хто ўжо хлыне вакол аддзела. Або ён можа сказаць: гэта складаная справа з некалькімі падказкамі, з якой трэба звяртацца ўважліва. Пакажы мне свае рэчы, Прыбека.
  
  
  «Што вы хочаце, каб я зрабіў?» — спытаў я.
  
  
  «Проста распытайце, праверце гісторыю ў сваіх інфарматараў», — сказаў мне Прэвіт.
  
  
  "Вядома", сказаў я. «Я магу гэта зрабіць».
  
  
  Ён сышоў, крыху нахіліўшы падбародак і сказаў: « Працягвай».
  
  
  Я адчыніў самую ніжнюю шуфляду стала і знайшоў ззаду канверт. Унутры было стракатае мноства паперак, імёны і тэлефоны маіх інфарматараў. Цяпер я перабіраў іх, думаючы, з чаго пачаць. Прэвіт не сказаў нічога, што сведчыць аб тым, што доктар без ліцэнзіі быў тэрміновым. Ён таксама не выказаў надзеі, што я збіраюся што-небудзь знайсці. Па гэтай самай прычыне я хацеў пачаць працаваць над гэтым адразу. Я збіраўся знайсці гэтага хлопца, і таксама хутчэй, чым чакаў Прэвіт. Я збіраўся паказаць яму свае рэчы.
  
  
  Нехта адкашляўся раней за мяне. «Сара?»
  
  
  Перад маім сталом стаяў Ціша, адзін з нашых супрацоўнікаў службы падтрымкі без уніформы. Ёй было пяць-два гады, і яна ўсё яшчэ худая ў свае 30, нягледзячы на тое, што ў яе было трое дзяцей. Яна сустракала людзей на стойцы рэгістрацыі, адказвала на тэлефонныя званкі і ўвогуле накіроўвала рух.
  
  
  «Што здарылася?» Я сказаў.
  
  
  «Тут ёсць маладая жанчына, якая хоча пагаварыць пра тое, што яе брат прапаў без вестак», - сказала Тыша.
  
  
  «Яна падала пратакол?» — спытаў я.
  
  
  «Яна кажа, што мае, але гэта крыху больш складана, — растлумачыў Тыша. «Яна хацела б пагаварыць з кім-небудзь пра гэта».
  
  
  - Добра, - сказаў я. «Адправіць яе назад».
  
  
  Праз імгненне вярнуўся Цяша з жанчынай, яшчэ ніжэйшай за яе, на пяць з лішнім, далікатнай, стройнай целаскладу. Яна была апранута ў тое, што я лічыў офіснай вопраткай, зіхатлівая лавандавая шаўковая кашуля паверх чорных штаноў і чорныя туфлі на нізкім абцасе. У яе былі доўгія светлыя валасы, блакітныя вочы, малочна-белая скура. - Гэта дэтэктыў Сара Прыбек, - сказала Тыя. «Сара, гэта . . .” Яна спынілася, як той, хто забыў імя або як яго вымаўляць. «Прабачце», — сказала яна госцю.
  
  
  - Не будзь, - сказала маладая жанчына. «Гэта Марлінхен».
  
  
  - Прыемна пазнаёміцца, Марлінхен, - сказаў я. «Калі ласка, сядзьце».
  
  
  Яна зрабіла, і Цяша пайшоў ад нас разам.
  
  
  «Назаві мне сваё імя, добра?» — спытаўся я ў яе.
  
  
  Маладая жанчына пацягнулася да жоўтага клейкага лістка на маім стале і павярнула яго да сябе. Дастаўшы з заплечніка ручку, яна хутка напісала, потым адарвала верхні аркуш.
  
  
  Marlinchen Hennessy, сказаў ён. Яна дадала свой нумар тэлефона ўнізе.
  
  
  «Гэта шведскае імя?» — спытаў я.
  
  
  «Марлінхен» — нямецкі, — сказала яна. «Тэхнічна гэта вымаўляецца як Марлін -чэнь , але ўсе вымаўляюць амэрыканізаванае: Марлін - чэнь». Гэта было падобна на прамову, якую яна выступала шмат разоў раней. «Прозвішча, Хэнэсі, вядома, ірландскае. Ва ўсіх маіх братоў традыцыйныя кельцкія імёны. Майго брата-блізнюка завуць Эйдан». Яе голас крыху панізіўся. «Гэта той, з-за каго я тут».
  
  
  «Раскажы мне пра гэта», — сказаў я. «Вы сказалі, што ўжо склалі заяву?»
  
  
  Марлінхен Хэнэсі кіўнуў. «Я паведаміў пра знікненне Эйдана ў Грузіі. Там ён і жыве апошнія пяць гадоў. Ён...
  
  
  Я падняў руку, каб спыніць яе. «Пачакай. Ён жыве ў Джорджыі, і менавіта там ён прапаў, але вы хочаце, каб акруга Хэнепін разабралася?»
  
  
  Яна хутка кіўнула. «Эйдан адсюль і мае тут сувязі. Ён можа вярнуцца ў гэты бок, і я падумаў, што гэта можа быць дарэчы для вас, тут, у акрузе Хэнепін.
  
  
  Я нахмурыўся. «Накіраваўся назад сюды?» Іншымі словамі, вы лічыце, што ён едзе па ўласным жаданні?»
  
  
  «Гэта тое, што яны думаюць у Грузіі», - сказаў Марлінхен.
  
  
  «Калі гэта праўда, — сказаў я, — то расследаваць няма чаго. Дарослыя могуць свабодна перамяшчацца без рэгістрацыі ў сваякоў».
  
  
  «Эйдану яшчэ няма 18», - ціха сказала яна.
  
  
  «Але ты сказаў, што ён твой блізнюк», - сказаў я.
  
  
  "Мне 17", - сказала яна.
  
  
  Я спадзяваўся, што маё здзіўленне не адлюстравалася на маім твары. Я браў яе на 20, 21. «Добра, — сказаў я, падумаўшы, — гэта падымае зусім іншую праблему. Што з усім гэтым робяць твае бацькі?»
  
  
  "Мая маці памерла", - сказаў мне Марлінхен.
  
  
  - Прабачце, - сказаў я. Потым, калі яна збіралася загаварыць зноў, я спытаў: «Як даўно?»
  
  
  - Дзесяць гадоў, - сказала яна.
  
  
  «Прабачце», — сказаў я, але потым зразумеў, што сказаў гэта хвілінай раней.
  
  
  Марлінхен Хэнэсі рушыў далей. «Мой бацька Х'ю Хэнэсі, пісьменнік». Яна шукала прызнання ў маім твары. «Ён напісаў канал ?» — падказала яна.
  
  
  «Гэта гучыць знаёма, — сказаў я, — але мы адыходзім ад сутнасці. Дзе твой бацька сёння?»
  
  
  «Чаму вы пытаецеся?» - сказала яна.
  
  
  «Мне цікава, чаму ён адправіў сваю 17-гадовую дачку разбірацца ў дэпартамент шэрыфа, а не прыехаў сам», — растлумачыў я.
  
  
  - Ён не ведае пра Эйдана, - хутка сказаў Марлінхен. «Ён на поўначы, у сваёй каюце каля возера Тэйт. Дыстанцыйная нейкая, а тэлефона ў ёй няма».
  
  
  У яе вачах быў дзіўны бляск. Гэта выглядала як трывога, але я не разумеў яе крыніцы.
  
  
  «Тата ідзе туды пісаць», — сказала яна. «Калі ў яго праца не ідзе, яму трэба шмат цішыні і адзіноты. Але ён не пачаў падымацца туды, пакуль я не стала дастаткова дарослай, каб клапаціцца пра сваіх трох малодшых братоў. Ён вельмі адказны».
  
  
  Яна адхілілася ад абароны бацькоўскіх метадаў выхавання без якіх-небудзь прычын, якія я мог вызначыць. Я паспрабаваў вярнуць яе на курс.
  
  
  «Але ёсць нехта, хто можа пайсці за ім, праўда?» Я сказаў. «Сусед, рэйнджар, хтосьці такі? Я проста кажу, што гэта тое, пра што павінен ведаць бацька Эйдана».
  
  
  Гэтая заўвага не мела таго заспакаяльнага эфекту, які я планаваў.
  
  
  «Я не разумею, чаму такі акцэнт на майго бацьку!» - сказала Марлінхэн, павысіўшы голас. «Ён не міліцыянт. Ён не збіраецца знайсці Эйдана. Гэта праца міліцыі, і яны, наколькі я магу судзіць, нічога ня робяць!»
  
  
  Я пастукаў канцом алоўка па стале. «Калі гэта тое якасць супрацоўніцтва, якое вы аказваеце паліцыі ў Грузіі, — сказаў я, — мне цяжка ўявіць, што яны могуць зрабіць для вас».
  
  
  - Мне не варта было прыходзіць, - хутка сказала Марлінхен, ускочыўшы на ногі.
  
  
  — Пачакай, — супакойваючы, сказаў я, але яна ўжо амаль пабегла да выхаду. Усе, хто працаваў вакол мяне, спыняліся, каб назіраць за яе палётам.
  
  
  «Пачакай», — сказаў я гучней, устаючы. Але яе не было.
  
  
  «Яна ўцякае з інтэрв'ю! Яна ўцякае ад інтэрв'ю!» — сказаў намеснік, імітуючы шырокі мінесотскі акцэнт Фрэнсіс Макдорманд у Фарга. Астатнія дэпутаты засмяяліся.
  
  
  "Дзякуй", сказаў я. «Калі вам спадабалася шоу, мая малпа хутка будзе побач з бляшаным кубкам».
  
  
  
  
  Не маючы магчымасці працягнуць гэты ашаламляльны поспех, я паехаў у паўднёвы Мінеапаліс, каб пагаварыць са сваім першым інфарматарам аб справе медыцынскага махлярства Прэвіта.
  
  
  Калі Шайло быў прыняты ў Акадэмію ФБР і звольніўся з МДП, ён зладзіў своеасаблівую распродажу, даўшы мне некаторыя карысныя нумары тэлефонаў, ад яго кантактаў з федэральнымі агенцтвамі да вулічных інфарматараў. Як і Лідзія Нілі, якую ён ведаў з пачатку сваёй кар'еры ў аддзеле наркотыкаў. Лідзія была арыштаваная, калі ехала праз мяжу акругі з вялікай колькасцю марыхуаны Брытанскай Калумбіі ў багажніку сваёй машыны. Некалькі афіцэраў удзельнічалі ў выкрыцці, як гэта звычайна бывае ў справах аб наркотыках, але сітуацыяй Лідзіі зацікавілася Шайло. Ён быў тым, хто даведаўся, што ў яе не было раней, і шукаў хлопца, які прытрымліваўся тэорыі, што жанчын радзей спыняюць наркаагенты. Калі б хтосьці не данёс на Лідзію, бойфрэнд меў бы рацыю.
  
  
  Шайло, з уласцівай яму клопатам аб няшчасных, зрабіў усё магчымае, каб заступіцца за Лідзію і не дапусціць яе да турмы. Яна правяла некаторы час у працоўным доме, а потым зарэгістравалася ў супрацоўніка прабацыі. Яна таксама стала інфарматарам Шайла, і калі ён пакінуў паліцыю, я атрымаў у спадчыну яе імя і нумар.
  
  
  Я не бачыў Лідзію некаторы час, галоўным чынам таму, што яна больш не была самым карысным інфарматарам. Яна атрымала добрую працу ў салоне Паўднёвага Мінеапаліса, а новы і лепшы хлопец, якога яна знайшла, нядаўна стаў мужам. Такая рэабілітацыя была сэнсам умяшання Шайло, але гэта таксама азначала, што яна больш не мела зносін са злачынцамі, і таму яна не магла пачуць цікавыя рэчы. Гэта праўда, якую грамадскасць не хоча чуць: добрыя грамадзяне часта не становяцца добрымі інфарматарамі, а добрыя інфарматары неабходныя для працы паліцыі.
  
  
  Але мне трэба было з чагосьці пачынаць пошукі неліцэнзаванага доктара Прэвіта, а Лідзія ўсё яшчэ жыла блізка да зямлі.
  
  
  Яе праца зрабіла для мяне асабліва зручным заходзіць. Па зразумелых прычынах я не назваў сябе паліцэйскім у гасцях у інфарматараў. Па гэтай прычыне было карысна быць жанчынай-следчым у жаночай салоне; ён не падняў антэны сярод навакольных. Яшчэ пашанцавала: калі я прыехаў, яна працавала ў вузкім заднім пакоі станцый для мыцця шампунем, і нікога не было дастаткова блізка, каб падслухаць нас.
  
  
  - Прывітанне, дэтэктыў Прыбек, - сказала Лідзія. Цвёрды пластык лязгаў, калі яна прамывала бігудзі бруёй вады са шланга, яе карычневыя рукі варушылі ў ракавіне.
  
  
  «Сара», — паправіў я яе.
  
  
  «Хочаш кубак кавы?» — спытала яна мяне.
  
  
  "Не, дзякуй", сказаў я. Яе ветлівасць зрабіла мяне няёмкім, таму што я не адчуваў, што пабудаваў з ёй нейкія асабістыя адносіны; хутчэй, я адчуваў, што яна цярпела мяне, таму што ёй падабалася Шайла. - Я не збіраюся адымаць у вас занадта шмат часу, - працягваў я. «Мне проста трэба ведаць, ці чулі вы пра што-небудзь».
  
  
  Калі я растлумачыў сваё даручэнне, у вачах Лідзіі нешта мільганула.
  
  
  «Вы ведаеце, пра каго я кажу?» Я падказала.
  
  
  — Не па імені, — сказала Лідзія. «Вы чуеце, як ён шэпча пра яго, але гэта ўсё».
  
  
  «Дык якая яго гісторыя?» — спытаў я. «Ён хоць лекар, ці беспрацоўны ветэрынар, ці што?»
  
  
  Лідзія пахітала галавой. «Прабачце, я нічога з гэтага не ведаю». Потым яна дадала: «Я думаю, Гіслайн яго ведае».
  
  
  "О," сказаў я. «Я не ведаў, што ты яе ведаеш».
  
  
  Гіслейн Морыс была яшчэ адным інфарматарам Шайло. Ён таксама даў мне яе нумар, але ў мяне не было асаблівай магчымасці мець з ёй зносіны.
  
  
  "Яна была маёй суседкай па пакоі", - сказала Лідзія. «Перад бюстам». Мелася на ўвазе ўласны арышт за перавозку.
  
  
  - Добра, - сказаў я. «Я пагавару з Гіслейн».
  
  
  Лідзія паставіла празрысты пластыкавы кантэйнер з ролікамі ў шафу над чарадамі з шампунем і зачыніла дзверцы. Я рушыў у дзвярны праём, але не выйшаў.
  
  
  «Як сямейнае жыццё?» — спытаў я.
  
  
  — Добра, — сказала Лідзія.
  
  
  «Вам падабаецца?» — няўцямна дадаў я. Яна толькі што сказала, дурная, сказаў я сабе.
  
  
  "Так", сказала яна.
  
  
  «Ну, я дазволю табе вярнуцца да працы», - сказаў я.
  
  
  Але яна загаварыла, калі я адвярнуўся. - Дэтэктыў Прыбека, - сказала яна нерашуча.
  
  
  Я павярнуўся назад.
  
  
  «Я заўважыў. . . Я не хачу дапытвацца, але я заўважыў, што вы больш не носіце заручальны пярсцёнак.
  
  
  "О," сказаў я. Неўразумела я дакрануўся да безназоўнага пальца. «Я раблю дэталь на вуліцы, якая не дазваляе мне надзець заручальны пярсцёнак». Я не казаў слоў « прыманка прастытуцыі», але Лідзія, верагодна, зразумела.
  
  
  Магчыма, яна адчувала нават больш за тое. «Шыла ў парадку, ці не так?» - сказала яна.
  
  
  Ці чытала яна газеты? Ці ведала яна пра Блакітную зямлю? Яе цёмныя вочы не далі мне зразумець.
  
  
  «Я скажу яму, што вы пыталіся пра яго, — сказаў я, ухіляючыся ад яе пытання, — калі ўбачу яго ў наступны раз».
  
  
  
  
  У наступны раз я
  бачыць яго. Я не вяртаўся ў Вісконсін пасля візіту, які нанёс неўзабаве пасля таго, як туды накіравалі Шайло. Нас раздзяляла не простая геаграфічная адлегласць. Сіняя зямля ляжала паміж намі. Паміж намі ляжала мая паездка на Захад, каб сустрэцца з яго сям'ёй. Рэчы, пра якія было занадта складана гаварыць. Нават у добрыя часы Шайло мог быць раздражняльна ціхім; са свайго боку, я ніколі не ўмеў выказваць пачуцці словамі. Я мяркую, што ў цяжкія часы мы непазбежна вярнуліся да старога. Мы б змоўклі.
  
  
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  невялікі шторм прайшоў праз акругу Хеннепін у бок Вісконсіна. Я праспаў гром, але раптоўна прачнуўся перад днём. Кароткі момант дэзарыентацыі - Дзе Шайло? — і тут усё сышлося ў маёй галаве, і я зразумеў, што званіць тэлефон.
  
  
  «Прывітанне», — сказаў я іржавым ад сну голасам.
  
  
  «Гэта я».
  
  
  «Што, чорт вазьмі, Ген?» Мой голас стаў мацнейшым, але і больш раздражняльным. «Ужо пяць...»
  
  
  «Я ведаю, які час у Мінеапалісе. Гэта важна».
  
  
  Нотка трывогі ў яе голасе прымусіла мяне прачнуцца. «Што гэта?» — спытаў я.
  
  
  «Вы ведаеце, што гэта апошняе, што я хацеў, каб адбылося...»
  
  
  «Проста скажы мне».
  
  
  «Я думаю, што яны расследуюць вас за забойства Ройса Сцюарта», - сказала Жэнеўева.
  
  
  Палёгка сагрэла мяне. "О, гэта", сказаў я. «Я ведаў гэта некаторы час, але не хвалюйцеся; Я думаю, што ён мёртвы ў вадзе. Ніхто з Блакітнай Зямлі не быў тут з тых часоў, як яны бралі ў мяне інтэрв'ю паўгода таму.
  
  
  «Шэсць месяцаў ?» Голас Ген, вельмі выразны, нягледзячы на тое, што яна была на паўсвету, адчуваў выразную нотку недаверу. «Вы ведаеце пра гэта паўгода і ніколі не сказалі мне?»
  
  
  «Не злуйся, але я ведаў яшчэ да таго, як ты з'ехаў у Францыю», - сказаў я. «Мне далі падказку, але я не сказаў табе, таму што ведаў, што ты адрэагуеш менавіта так. Я маю на ўвазе празмерную рэакцыю».
  
  
  «Хто табе падказаў?» Цікаўнасць ненадоўга развяла яе трывогу.
  
  
  - Крысціян Кіландэр, - сказаў я. «Вы ведаеце яго; ён усё чуе».
  
  
  «Ён казаў вам што-небудзь у апошні час?» - сказала яна.
  
  
  «Што вы маеце на ўвазе пад «апошнім часам»?»
  
  
  «Чалавек прыйшоў у дом Дага і Дэб і задаваў пытанні. Ён быў там учора, сказала Дэб.
  
  
  «Учора?» Я сеў у ложку, прасціны ссунутыя.
  
  
  Дэбора і Даг Лоў былі сястрой і шваграм Гена. Ген жыла з імі ў іхнім доме ў Манката пасля смерці дачкі, і менавіта да іх мы вярнуліся позна ўвечары пасля смерці Сцюарта. Натуральна, яны зацікавілі б следчага.
  
  
  «Я спытаў у Дэб яго імя, але яна не магла ўспомніць». Яна выслухала адказ. «Ты там?»
  
  
  - Я тут, - сказаў я. «Глядзі, усё будзе добра. Яны не могуць паставіць на мяне смерць Сцюарта. Я яго не забіваў».
  
  
  «Гэта памылковая логіка, і вы гэта ведаеце», — сказала яна.
  
  
  «Дазвольце мне разабрацца з гэтым», — сказаў я. «Паабяцай мне, што не будзеш хвалявацца».
  
  
  «Я не магу гэтага абяцаць. Гэта -"
  
  
  «Ген, — сказаў я, — я сапраўды больш не збіраюся гэта абмяркоўваць».
  
  
  Цішыня на другім канцы лініі наводзіла на думку аб нечым стрыманым, уздыху ці рэзкім слове. Нарэшце яна саступіла. «Ты гучыць хрыпла», - сказала яна. «Вы ж не прастудзіліся?»
  
  
  «Я ніколі не хварэю», — сказаў я ёй. «Я, напэўна, ахрыплы, таму што толькі што прачнуўся... о, пачакай».
  
  
  Я ўспомніў дзень таму, час, які правёў, дрыжучы на прахалодным ранішнім паветры, увесь мокры.
  
  
  «Што?» — падказаў ген.
  
  
  Я растлумачыў ёй пра хлопчыкаў і водаадводны канал.
  
  
  Калі я скончыў, яна папракнула мяне. «Што гэта з табой? Ты як сабака. Заўсёды гэта імкненне ратаваць людзей».
  
  
  Я ўсміхнуўся, таму што яна гучала як старэйшая сястра і настаўніца, якой была ў дні нашага партнёрства. Я таксама ўвайшоў у сваю ролю. - Няпраўда, - сказаў я. «Я ўвайшоў нагамі наперад».
  
  
  - Ідзі спаць, - далікатна сказала Жэнеўева. «Патэлефануй мне калі-небудзь, калі ў цябе будзе выхадны».
  
  
  "Я буду", сказаў я.
  
  
  
  
  У той вечар я зрабіўся вельмі пераканаўчым вулічным гульцам, змрочным і панурым. Маё горла адчувалася сырым і вільготным, і я ведаў словы Гена: « Ты ж не прастудзіўся, праўда?» былі праўдай. Але мая панурасць, здаецца, дзейнічала на мужчын на вуліцы як афрадызіяк. Я б пабіў свой рэкорд па колькасці разгромаў за адну ноч, калі б не ўзяў паўгадзінны перапынак на загадзя дамоўленую сустрэчу з Гіслейн Морыс.
  
  
  Па дарозе туды я спрабаваў успомніць, што Шайло сказаў пра яе. Я памятаў, што ён вагаўся перад тым, як перадаць нумар Гіслейн.
  
  
  «Я ўжо мала з ёй размаўляю», — сказаў Шайла, перабіраючы кардонную скрынку са сваімі рэчамі, падняўшы доўгія ногі на часопісны столік.
  
  
  «Чаму не?» Я сказаў. «Хіба яна не карысная?»
  
  
  "Не, Гіш - гэта губка", - сказаў Шайло. «Яна ўсё чуе».
  
  
  «Дык што за гісторыя?» Я б сказаў.
  
  
  Ён паціснуў плячыма. «Ніякай гісторыі. Штосьці ў ёй мяне проста турбуе. Я не ведаю, што менавіта».
  
  
  Я націскаў на яго, каб ён удакладніў, але ён не хацеў, і калі Шайло не хоча пра нешта гаварыць, усё скончана.
  
  
  Такім чынам, я сустрэўся з Гіслейн асабіста праз месяц ці два — не ведаю, чаго я чакаў, але з'явіўся не той, хто.
  
  
  Гіслейн Морыс было 22 гады, яна не худая, але і не тоўстая. У яе быў мілы, адкрыты твар і поўныя сцягна. Яе светлыя валасы былі коратка падстрыжаны, па-хлапечы, а карыя вочы былі прыязнымі. Яна штурхала калыску, у якой было шасцімесячнае дзіця. У яго былі кучаравыя каштанавыя валасы, скура колеру карыцы і вялізныя вочы, якія глядзелі на свет, як камеры дакументальнага кіно.
  
  
  За недарагой ежай Гіслейн распавяла мне пра сваё жыццё, пра бацьку Шэдрыка, якога «больш не было ў нашым жыцці», і пра сваіх бацькоў у Дырбарне, штат Мічыган, якія выгналі яе з дому, калі даведаліся яна была цяжарная дзіцем, бацька якога быў чарнаскурым, так што Гіслейн прыйшлося прыехаць у Мінесоту, каб застацца з сябрам. У яе запісе быў крадзеж з крамы, але яна атрымала ўмоўны тэрмін. Яна сказала мне, што хоча вярнуцца ў школу, як толькі зможа.
  
  
  Гэта была сустрэча, з якой я выйшаў даволі разгублены. Я паняцця не меў, што Шайла бачыў у ёй такога, што яму не падабалася. Шайло быў сынам прапаведніка; калі ў яго быў недахоп, то гэта была яго асуджальная паласа. Магчыма, ён не змог пераадолець нязгоду пурытаніна з мацярынствам-адзіночкай у такім маладым узросце. Са свайго боку, я палічыў яе балбатню заразнай, а адданасць сыну адчувальнай. Калі яе амбіцыі вярнуцца ў школу і «зрабіць нешта» з сябе былі ў нейкай ступені агульнымі, хто я такі, каб судзіць?
  
  
  Сёння вечарам яна спазнілася на нашу сустрэчу ў немудрагелістай закусачнай. Я замовіў кружку травяной гарбаты і пасмактаў эўкаліптавы сродак ад кашлю. Маё горла пачало зацякаць, калі я праглынуў.
  
  
  «Чорт вазьмі», — сказала Гіслейн, калі прыехала, запіхваючы Шэдрыка ў яго калыску. «Я цябе нават не пазнаў».
  
  
  Яна ўладкавалася ў кабінцы насупраць мяне, яе вочы беспадстаўна расплюшчыліся. «Дык вось як ты выглядаеш, калі знаходзішся пад прыкрыццём?» Я ўжо папярэджваў яе па тэлефоне пра свой віцэ-дэталёвы выгляд.
  
  
  « Пад прыкрыццём » - моцнае слова, - сказаў я. «Гэта проста вымаганне злоўжыванняў. Гэта не складаная спецаперацыя».
  
  
  «Ого, — сказала яна і адкрыла меню.
  
  
  Афіцыянтка, падышоўшы ў туфлях на крэпавай падэшве, паставіла перада мной кружку з гарбатай. «Гатовы, цукар?» - спытала яна Гіслейн.
  
  
  «Я хачу чызбургер з бульбай фры і клубнічны малочны кактэйль», — сказала Гіслейн, складаючы меню і аддаючы яго афіцыянтцы.
  
  
  «У нас ёсць дадатковыя сядзенні, калі вы хочаце для яго», — сказала афіцыянтка Гіслейн.
  
  
  «Не, нічога страшнага», — сказала Гіслейн.
  
  
  «Ён прыгожы маленькі хлопец».
  
  
  «Упэўнена, — пагадзілася Гіслейн.
  
  
  Нібы ён ведаў, што яго абмяркоўваюць, Шэд завішчаў, надзіва гучна. Гіслейн высунулася з кабінкі і паклала рукі на яго твар, на шчокі. «Правільна , у вас ёсць клуб прыхільнікаў, ці не так!» - весела сказала яна.
  
  
  Афіцыянтка знікла на кухні. Я адкашляўся, і Гіслейн выпрасталася. «Ну што здарылася?» — спытала яна, пераходзячы да справы.
  
  
  «Як я ўжо казаў вам па тэлефоне, — сказаў я, — мне патрэбна інфармацыя».
  
  
  «Сапраўды?» - сказала Гіслайн. «Колькі?» Яна пыталася, колькі гэта каштуе.
  
  
  «Давайце пачакаем і паглядзім, ці ведаеце вы што-небудзь», — сказаў я. «Мы чулі некаторыя рэчы пра хлопца, які займаецца медыцынскай практыкай без ліцэнзіі», — сказаў я. «З прыватнага дома, магчыма, у адным з праектаў».
  
  
  Выраз твару Гіслайн стаў кіслым. "О, ён", сказала яна. «Cisco».
  
  
  Джэкпот. Гэта было даволі лёгка, я падумаў. Давялося спытаць толькі двух інфарматараў.
  
  
  «Хто Cisco?» Я сказаў.
  
  
  «Я не памятаю яго прозвішча», - сказала Гіслайн.
  
  
  «Вы бачылі яго?» — спытаўся я ў яе.
  
  
  Афіцыянтка зноў з'явілася побач з намі, паставіла гамбургер і бульбу фры, потым доўгую шклянку клубнічнага малочнага кактэйлю ў форме цюльпана і дадатковы ў срэбны стакан. З талеркі ўпала кучаравая малька.
  
  
  «Што-небудзь яшчэ?» - сказала яна.
  
  
  - Не, - сказаў я за нас абодвух. Афіцыянтка адышла.
  
  
  «Вы бачыліся з гэтым хлопцам?» — спытаў я Гіслайн. «У прафесійнай якасці?»
  
  
  Гіслейн падняла бульбу фры, якая ўпала, высунулася з кабінкі і перадала яе Шэдрыку.
  
  
  « Вы маеце на ўвазе прафесійных, медыцынскіх ?» - сказала яна. «Так, я зрабіў. У мяне была такая рэч, якая не знікла. У маіх лёгкіх, як бранхіт».
  
  
  Мне было цікава. «Чаму б проста не пайсці да лекара?»
  
  
  Гіслайн паціснула плячыма. «Я чула, што ён добры», - сказала яна.
  
  
  Я чуў, што ён добры. Гэта было тое, што людзі казалі пра кагосьці, каго шукалі на планавую аперацыю, а не пра тых, хто працуе за грошы пад сталом. Але я адпусціў гэта. «Ён дапамог з вашым бранхітам?»
  
  
  «Я не ведаю», - сказала Гіслайн. «Гэта сышло. Але я б не вярнуўся і не пабачыў яго зноў».
  
  
  «Чаму? Ён здаваўся некампетэнтным?»
  
  
  Яна пахітала галавой.
  
  
  «Ці былі яго паводзіны ў адносінах да вас непрыстойнымі?»
  
  
  Яна бескарысна паціснула плячыма. «Я не ведаю, ён мне проста не спадабаўся».
  
  
  «Чаму не?» — спытаў я.
  
  
  «Я проста не зрабіў. Вы збіраецеся яго злавіць?» Гіслейн прыклала свой рот з бутонам ружы да саломы.
  
  
  "Калі гэты хлопец робіць тое, што людзі кажуць, што ён робіць, то так, мы будзем", сказаў я. «Дзе ён жыве?»
  
  
  «Вы ведаеце, дзе вежы, праўда?» Яна назвала галоўную магістраль Паўднёвага Мінеапаліса, маючы на ўвазе пару грамадскіх жылых дамоў, якія стаялі там.
  
  
  «Вядома, я іх ведаю», — сказаў я. «Які нумар кватэры?»
  
  
  «Я забылася», - сказала Гіслайн. «Але ён жыве на самым верхнім паверсе. Вы проста выходзіце з ліфта, і гэта другія дзверы ўнізе з таго боку калідора».
  
  
  «Верхні паверх якога будынка?»
  
  
  - Бліжэйшы да вуліцы, - сказала яна.
  
  
  «Вы ўпэўнены?»
  
  
  Яна кіўнула.
  
  
  «Ці не трэба спачатку патэлефанаваць?»
  
  
  Гіслейн пахітала галавой і адпіла яшчэ трохі малочнага кактэйлю. «Ён заязджае ўвесь час, - сказала яна. «Гэты хлопец агарафоб ці што, ніколі не выходзіць».
  
  
  "Дзякуй", сказаў я. Я паклаў на стол некалькі купюр. «Гэта павінна ахопліваць укладку і дапамогу».
  
  
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  Пажадлівасць можа ніколі не спаць, але нядзельны вечар - павольная ноч у секс-гандлі, занадта павольная, каб марнаваць дэтэктыва на прыманку прастытуцыі. Гэта дазволіла мне працягваць працу над Cisco. У мяне нават была нагода пабачыцца з ім: мой холад быў у поўным росквіце. Я няспынна кашляў, застойна і шморгаў носам.
  
  
  Цяпер мая праблема заключалася ў наступным: Cisco магла зірнуць на мяне і ўбачыць калі не паліцэйскага пад прыкрыццём, то чалавека сярэдняга класа, якому не трэба было позняй ноччу звяртацца да доктара ў жыллёвым праекце. Верагодна, яго кліентамі былі людзі з невялікімі грашыма і невялікімі магчымасцямі медыцынскага абслугоўвання - бедныя і пазбаўленыя правоў, нелегальныя імігранты, магчыма, злачынцы.
  
  
  Можа, і прастытуткі.
  
  
  Вось так я апынуўся ў нядзелю ўвечары, выкручваючыся ў сваю віцэ-прыманку: на гэты раз у бліскучы ружовы топ без рукавоў і вузкія чорныя штаны да лытак. Наклаўшы звыклы макіяж, я зірнула ў люстэрка, на свой штучна бледны твар і адчула, як па спіне прабег трывожны холад.
  
  
  Ветэран спецназа чытаў лекцыі ў акадэміі майго шэрыфа пра нервы на працы. Калі вы адчуваеце страх, паспрабуйце вызначыць яго крыніцу, казаў ён. Часам ён зыходзіць не адтуль, адкуль вы думаеце, а часам, калі вы ведаеце, у чым насамрэч страх, вы можаце разрадзіць яго.
  
  
  Я баяўся Cisco, таму што ён, маўляў, лекар?
  
  
  Мая медыцынская фобія была спецыфічнай. Я не баяўся фельчараў і здаў кроў, калі банк крыві адкрыў сваю краму ў цэнтры горада, у супакойваючых немедыцынскіх умовах. Але я ненавідзеў ісці да доктара: тое бяссілле, калі ты чакаеш за зачыненымі дзвярыма, калі святло зверху адбіваецца ад інструментаў і жудасныя анатамічныя плакаты, якія вісяць на сцяне. Ажно да другой, я мог вызначыць горшую частку: момант, калі вы пачулі, як дзвярная ручка пачала круціцца.
  
  
  Але кватэра Cisco, якую яшчэ не бачылі, была не тым месцам. Па словах Прэвіта, Cisco, верагодна, нават не быў сапраўдным лекарам. Для нас ён быў падазраваным.
  
  
  Ці было гэта само па сабе страшна? Гэта была праца пад прыкрыццём, якая заўсёды патэнцыйна небяспечная.
  
  
  Я кіўнуў, быццам хтосьці быў тут, каб падзяліцца маім адкрыццём. Я знайшоў крыніцу сваіх нерваў: баяўся невядомага Ціска, застацца з ім сам-насам у яго кватэры. Магчыма, мне варта папрасіць нейкую рэзервовую копію.
  
  
  Прэвіт прасіў вас толькі праверыць гэтага хлопца, нагадаў я сабе. Вам нават не трэба ідэнтыфікаваць сябе. Вы проста пойдзеце туды і паглядзіце, што да чаго. Вам патрэбна дапамога?
  
  
  Тое, што я рабіў, трэба было рабіць. Кім бы ні быў Cisco - махляром з медыцынскай школы або ашуканцам, які выдаваў сябе за тое, што працаваў у медыцынскім кабінеце, - ён відавочна падманваў дастаткова людзей, каб мець невялікую кліентуру, што азначала, што ён выліваў грошы з бедных і неадукаваных, калі яны былі у найбольш уразлівых. Калі ён яшчэ не аблажаўся настолькі, каб нанесці незваротныя траўмы або смерць, то, верагодна, гэта было толькі пытаннем часу. Гэтага хлопца трэба было зняць з гульнявога поля, і Прэвіт даверыў мне пачаць працу. Я не мог зараз вярнуцца да свайго лейтэнанта і сказаць яму, што хачу падмацавання, каб пайсці да падазраванага, узброенага толькі стетоскопом.
  
  
  
  
  Ліфт у паўночнай вежы чакалі доўга. Над дзвярыма не было падсвечаных лічбаў, якія паказвалі б рух уніз, і я ціха свіснуў, чакаючы. Такія паводзіны былі метадам дзеянняў для паліцыянтаў, трымаючы нервы ў страху.
  
  
  слабы пінг , але нейкі момант нічога не адбывалася. Доўгі момант. Затым аднашчытавыя дзверы адсунулі ўбок. Я сеў у машыну і націснуў нумар 26 для верхняга паверха. Праз імгненне дзверы зачыніліся, і зноў нічога не адбылося.
  
  
  Я зноў націснуў 26. Машына хіснулася ўверх. З-за мяне, з другога боку даху ліфта, пачуўся дзіўны стогн, якога я ніколі не чуў у ліфта, а пад гэтым гукам чуўся рып кабеляў: рып, рып, рып. Унутры машыны былі асветленыя нумары, каб пасажыры маглі назіраць за іх ходам. Незвычайна доўга гарэлі 2. Потым 3. Больш грукат зверху; 4 . . . 5 . . . 6 . . .
  
  
  Калі б я ведаў, што гэта зойме столькі часу, я б узяў што-небудзь пачытаць, падумаў я. Псіхічнай скаргай была бравада. Я ўвесь час ездзіў на ліфце на працы, але гэты мяне турбаваў.
  
  
  У 26 машына спынілася. Але на імгненне нічога не адбывалася. Дзверы засталіся зачыненымі.
  
  
  - Давай, - сказаў я сабе пад нос. Дрэнная праца ліфта здавалася дрэннай прыметай на працягу ўсяго майго візіту.
  
  
  Дзверы адчыніліся, і я выйшаў у калідор, падышоў да другіх дзвярэй і пастукаў.
  
  
  Што, калі Гіслейн памылілася, у якой кватэры жыве гэты хлопец? Я думаў, у чаканні, што рушылі ўслед.
  
  
  Дзверы адчыніліся прыкладна на два цалі, акурат да канца ахоўнага ланцужка. У шчыліне з'явіўся кавалак мужчынскага твару, але прыкладна на два футы ніжэй, чым я чакаў. Калі я зразумеў, чаму, я на імгненне страціў словы.
  
  
  «Я магу вам дапамагчы?» — нарэшце сказаў чалавек.
  
  
  «Вы», — я кашлянуў, каб ачысціць мокроту з горла, — «Cisco?» Гіслейн Морыс назвала мне тваё імя. Мне трэба, каб мяне агледзелі».
  
  
  Cisco зачыніў дзверы перад маім тварам. За сцяной заскрабнуў ланцуг, і дзверы шырока расчыніліся. Калі ён упусціў мяне, Cisco адкаціўся назад у сваім інвалідным крэсле, каб даць мне месца.
  
  
  Рост было цяжка ацаніць, але ён быў доўгім хударлявым целаскладам у крэсле, апранутым у цёмна-шэры світшот, які адкрываў трохі белага ад каўняра футболкі, якую ён насіў пад ім. З-пад фуфайкі на сцёгнах, па-над сінімі рабочымі штанамі, выглядвала такая ж белая майка. Ногі былі босыя. У яго быў хударлявы твар з чорнымі валасамі, якія спадалі на плечы, з пёрамі на канцах.
  
  
  Ён, вядома, не хаваў, што ён зрабіў. За ім я ўбачыў нізкія паліцы, застаўленыя тэкстамі па медыцыне і анатоміі. На сцяне вісеў дыплом у рамцы, а там, дзе большасць людзей паставілі б канапу, стаяў доўгі стол, засланы лістом папяроснай паперы. Ён выглядаў амаль як аглядны стол лекара, за выключэннем таго, што ён быў ніжэй, што адлюстроўвала ўзровень, з якога Cisco павінна была падыходзіць да свету. Стол быў размешчаны проста пад падвесным свяцільням. Ля падножжа стала стаяў куфар, падобны на шафку, а крыху далей — шафа з дзвюма шуфлядамі.
  
  
  «Што вас турбуе?» Cisco сказаў.
  
  
  «У мяне моцная прастуда, — сказаў я, — або грып».
  
  
  «Ммм», — няўхільна сказаў Cisco.
  
  
  «Колькі вы бярэце?» — спытаў я яго.
  
  
  "Давайце пакуль не будзем да гэтага даходзіць", - сказала Cisco. «Большасць прастудных захворванняў праходзіць на працягу тыдня, - сказаў ён, - нават без якога-небудзь лячэння. Я не ўпэўнены, чаму вы шукаеце дапамогі ".
  
  
  Магчыма, у гэтага хлопца быў самы тонка настроены радар для паліцэйскіх, з якім я калі-небудзь сутыкаўся. Усё ж баяцца яго было цяжка, улічваючы сітуацыю. Калі ў яго не было пісталета, схаванага пад бахромай майкі.
  
  
  Я зноў панюхаў. «Я ніколі не хварэю. Вось чаму гэта мяне зводзіць з панталыку. Я хачу быць упэўненым, што за гэтым нічога няма».
  
  
  «Ваша сяброўка Гіслейн прапанавала мне прапісаць вам што-небудзь больш моцнае, чым безрэцэптурныя лекі?» - спытаў Cisco.
  
  
  — Не, — шчыра сказаў я.
  
  
  "Таму што я не магу", - працягваў Cisco. «Я мяркую, што Гіслейн не перадала тое, што я сказаў ёй, калі яна прыйшла да мяне, таму я збіраюся сказаць вам тое, што кажу ўсім. Я не ведаю, што прывяло вас да мяне ў горадзе, поўным кабінетаў лекараў; Я не прашу людзей гэтага», - працягнуў Cisco. «Але гэта не ідэальная сітуацыя для атрымання медыцынскай дапамогі. Калі ў вас ёсць іншы варыянт, вы павінны сур'ёзна падумаць аб тым, каб прыняць яго ".
  
  
  Калі ён думае, што невялікая гаворка - гэта адмова ад адказнасці, якая абароніць яго ад крымінальных абвінавачванняў, у яго ёсць іншая рэч.
  
  
  «Зразумеў. Колькі вы бераце?» — катэгарычна сказаў я.
  
  
  «Глядзець на цябе?» - сказаў ён. «Сорак».
  
  
  Вось і ўсё? Я думаў. Мяне здзівіла, што ён падвяргае сябе рызыцы, робячы нешта такое незаконнае, а потым бярэ за гэта адносна невялікую плату. З іншага боку, у яго кліентаў, верагодна, не было лішніх грошай.
  
  
  «Хочаш, я пагляджу на цябе?» — спытаў ён.
  
  
  «Я зайшоў так далёка не для таго, каб проста сысці», — сказаў я яму, думаючы пра Прэвіта.
  
  
  «Добра, - сказаў Cisco. «Я бяру грошы наперад. Чаму б вам не паставіць гэта на маю кніжную паліцу, а потым скідаць кашулю і сесці на мой экзаменацыйны стол. Я буду ў вас праз хвіліну». Ён адкаціўся назад, павярнуўшы інваліднае крэсла да сваёй кухні.
  
  
  Перш за ўсё грошы. Cisco можа мець разумную цану, але ён, вядома, не быў наіўным. Я паклаў дзве дваццаткі на кніжную паліцу, як мне загадалі. На кухні Cisco цякла вада. Ён быў каля ракавіны, павернуты да мяне спіной.
  
  
  Гэта быў першы момант, калі мне прыйшлося аднавіць разумовую аснову. Той факт, што ён быў хворым на параліч, кінуў мяне, але толькі на імгненне. Гэта яго паводзіны, якія я працягваў знаходзіць незвычайнымі. Звычайна злачынцы, асабліва ашуканцы, вельмі насцярожаныя пры сустрэчы з незнаёмцамі. Яны добра хаваюць гэта, але вы можаце адчуць гэта, своеасаблівы гул лініі электраперадач, які зыходзіць ад іх. Але Cisco выглядала не столькі пільнай, колькі свядомай. Ён не нерваваўся, не быў п'яны і не падвяргаўся. Ён быў проста расслаблены, і гэта было тое, што не дадалося.
  
  
  Я павярнуўся, каб вывучыць гасціную. Практычна нідзе не было асабістых дакрананняў. Я падышоў, каб паглядзець на дыплом у рамцы на сцяне.
  
  
  C. Agustin Ruiz , імя прачытана. Над ім вялікімі літарамі былі напісаны словы Калумбійскі універсітэт, Каледж лекараў і хірургаў.
  
  
  «Чорт вазьмі», — сказаў я, не здолеўшы своечасова падвергнуць сябе цэнзуры. Цяжкая папера выразна пазначала сертыфікат як тое, што вы не можаце зрабіць з дапамогай праграмы апрацоўкі тэкстаў на хатнім кампутары. Гэты хлопец быў добрасумленным.
  
  
  «Што-то не так?» Cisco сказаў.
  
  
  «Гэта добрая школа, ці не так?» — спытаў я.
  
  
  Ён павярнуўся і ўбачыў, што я гляджу на яго дыплом. «Большасць людзей так сказалі б», — сказаў ён. «Хіба я не казаў табе зняць кашулю?»
  
  
  Я нацягнула на галаву свой бліскучы ружовы топ без рукавоў і села на стол, адчуваючы сябе сарамліва ў чорным бюстгальтары з паўкубачкамі. Трымаючы рукі на баках, абапіраючыся на край экзаменацыйнага стала, я заўважыў нешта пра матэрыял пад ім. Ён быў абцягнуты тканінай, круглявы і крэмавага колеру.
  
  
  «Гэта масажны стол ?» Я спытаў у Сіска, які падышоў, каб узяць некалькі прадметаў са сваёй шафкі.
  
  
  «Вы, напэўна, памыліліся па дарозе ў Сідарс-Сінай», — суха сказаў ён.
  
  
  Нейкая пасцельная манера, падумаў я. Але ён меў рацыю.
  
  
  Cisco адкаціўся да экзаменацыйнага стала і ўключыў верхняе святло з дапамогай убудаванага выключальніка ў шнуры. На яго шыі быў завешаны стетоскоп, на каленях манжэта для вымярэння крывянага ціску. На каленях ён трымаў жоўты бланк.
  
  
  «Вы збіраецеся рабіць нататкі?» — спытаў я.
  
  
  "Усе лекары так робяць", - сказаў Cisco. «Як цябе завуць?»
  
  
  Я напружыўся. Cisco гэта заўважыла. "Мы можам зрабіць гэты стыль АА, калі хочаце", - сказаў ён. «Імя і ініцыял прозвішча».
  
  
  "Сара П.", сказаў я.
  
  
  «Чым вы зарабляеце на жыццё?» — спытаў ён.
  
  
  Я зірнуў на яго сухім позіркам, абведзеным чорнай падводкай.
  
  
  Сіска задумліва лізнуў зубы. "Правільна", сказаў ён. «Ці прымаеце вы зараз якія-небудзь лекі?»
  
  
  - Не, - сказаў я.
  
  
  «Вы карыстаецеся?»
  
  
  «Што выкарыстоўваць?» Я ведаў, што ён меў на ўвазе, але адчуў, што хацеў даць яму цяжкасці, як гэта зрабіла б прастытутка Сара П.
  
  
  «Наркотыкі».
  
  
  - Не, - сказаў я.
  
  
  «Дата вашай апошняй менструацыі?»
  
  
  "Я не памятаю, - сказаў я, - але я рэгулярна".
  
  
  «Ці ёсць шанец, што вы зараз цяжарная?»
  
  
  «Калі б я быў, вы маглі б выправіць гэта для мяне?» — спытаў я.
  
  
  «Мы ходзім па крузе. Вы думаеце, што вы цяжарныя?»
  
  
  Я паківаў галавой. Калі ён не пайшоў далей, я сказаў: «Не. Я ўпэўнены».
  
  
  "Добра", - сказаў Cisco. «Давайце пачнем».
  
  
  Ён прыклаў халодную паверхню стетоскопа да маёй грудзіны. Ён кіўнуў. «Глыбока ўдыхні для мяне», — сказаў ён. Я зрабіў, заплюшчыўшы вочы. «Зноў».
  
  
  Шчыльны гук прымусіў мяне расплюшчыць вочы. Cisco разгортваў манжету для вымярэння крывянага ціску.
  
  
  «У вас усё абсталяванне», — сказаў я.
  
  
  "Не зусім тое, што я хацеў бы мець", - сказаў ён.
  
  
  Я паслухмяна працягнуў руку, і ён запампаваў паветра ў абшэўку, а затым выпусціў яе з шыпеннем, назіраючы за сваім стетоскопом.
  
  
  «Сто чатыры больш за семдзесят», - адзначыў Cisco. «Прыемна».
  
  
  Ён мяне здзівіў. Падчас рэдкіх візітаў да лекараў у мяне заўсёды былі высокія паказчыкі. Гіпертанія белага халата, як яны яе называлі, артэрыяльны ціск, высокі толькі ў медыцынскіх установах.
  
  
  Але месца Cisco было іншым. Ён паводзіў сябе як лекар, і гэта быў экзамен, але я відавочна быў у чыімсьці доме. У паветры адчуваўся лёгкі пах прыгатаванай ежы, а не трывожны антысептычны пах кабінета лекара.
  
  
  Ён вымераў мне тэмпературу, моўчкі прачытаў градуснік і вытрос яго. Ён зазірнуў у кожнае вуха отаскопам, памацаў залозы збоку маёй шыі.
  
  
  «Калі вы ўпершыню заўважылі сімптомы?» — спытаў ён.
  
  
  «Два дні таму».
  
  
  «Ці ёсць падставы меркаваць, што ў вас імунадэфіцыт?»
  
  
  - Не, - сказаў я.
  
  
  «Ці схільныя вы да вушных інфекцый?»
  
  
  «Не».
  
  
  «Цябе не турбуюць вушы?»
  
  
  — Не, — паўтарыў я.
  
  
  Cisco крыху адкацілася назад. «Можаш зноў надзець кашулю», — сказаў ён, аддаючы бліскучай ружовай рэчы гонар называцца кашуляй, чаго я б не зрабіў. Я нацягнула верх на галаву, паправіла валасы пальцамі.
  
  
  «Вось у чым справа», - сказаў ён. «Вы, відаць, здаровы чалавек, моцна прастуджаны. Гэта не канец свету. Атрымлівайце шмат вадкасці і адпачывайце, прымайце трохі вітаміна С і лячыце сімптомы некаторымі безрэцэптурнымі сродкамі».
  
  
  «Добра».
  
  
  «Ёсць яшчэ адна рэч». Тон Cisco змяніўся, завастрыўшы маю ўвагу. «Я не вельмі задаволены тым, як выглядае тваё левае вуха. Звычайна мы назіраем інфекцыі ў дзяцей, а не ў дарослых, і вы кажаце, што гэта вас не турбуе, так што я не збіраюся занадта хвалявацца з гэтай нагоды. Але калі пачне балець, ідзіце ў паліклініку. Магчыма, вам спатрэбяцца антыбіётыкі, а я не магу прызначыць іх».
  
  
  - Добра, - сказаў я.
  
  
  Ён адкаціўся на некалькі крокаў і яшчэ штосьці дастаў з грудзей. Чырвоны лісток, які ён вярнуўся мне ў рукі. Гэта была інфармацыйная брашура клінікі сэксуальнага здароўя.
  
  
  «Я не выношу ніякіх асуджэнняў», — сказаў Cisco. «Але калі вы гандлюеце сэксам за грошы ці наркотыкі, вам трэба прайсці абследаванне на ВІЧ і іншыя захворванні. І калі ваш тэст на ўсё адмоўны, вам трэба пагаварыць з кім-небудзь пра тое, як вы можаце заставацца адмоўным».
  
  
  Скура на маім твары была цёплай і адчувальнай, як гэта часам бывае, калі хтосьці добразычлівы да мяне без уважлівых прычын. Я ўзяў улётку.
  
  
  «Між іншым, у адказ на ваша ранейшае пытанне, — сказаў ён, — я не раблю абортаў».
  
  
  «Гэта цябе пакрыўдзіла?» — спытаў я.
  
  
  "Не", - сказала Cisco. Ён не стаў удакладняць.
  
  
  Я мог ісці, але цяпер, калі цяжкая частка скончылася, мая цікаўнасць расла. Я сказаў: «Такім чынам, ты вучыўся ў медыцынскай школе і ўсё такое?»
  
  
  - Так, - сказаў ён. Ён складваў інструменты ў куфар.
  
  
  «Але ў вас няма ліцэнзіі?»
  
  
  "Раней я", - сказаў ён.
  
  
  «Што здарылася?»
  
  
  «Гэта даўжэйшая гісторыя, чым у нас, напэўна, ёсць час», — сказаў Сіска стрыманым тонам. Ён быў у сваёй шафе з дакументамі, адрываючы верхні аркуш паперы ад бланка, знаходзячы для яго месца ў верхняй шуфлядзе.
  
  
  Божа мой, чалавек вёў дасье. Калі я зрабіў справаздачу Прэвіту і мы атрымалі ордэр, шырокі пошук не спатрэбіўся. Cisco старанна дакументавала і арганізоўвала ўсё неабходнае, каб яго павесіць.
  
  
  Сіска падкаціўся наперад, каб забраць дзве дваццаткі з кніжнай шафы. Калі ён іх нікуды не выносіў, я зразумела, што ён не хоча класці грошы, пакуль я ў яго на кватэры, каб я не бачыла, дзе яго схованка. Ён быў асцярожны.
  
  
  «Ведаеце, — сказаў я, — сорак даляраў не здаюцца вялікімі грошамі».
  
  
  «Я не планую гэтым разбагацець».
  
  
  «Тады навошта гэта рабіць наогул?» — спытаў я.
  
  
  "Я задавальняю патрэбы", - сказаў Cisco. «Верыце ці не, але людзі трапляюць праз шчыліны сістэмы аховы здароўя. У некаторых няма страхоўкі. Некаторыя з іх з'яўляюцца нелегальнымі мігрантамі. Іх палохае хуткая дапамога, натоўп, чаканне і напружанне. Я аказваю паслугу».
  
  
  «І, вядома, вам плацяць», — зазначыў я, гуляючы ў адваката д'ябла.
  
  
  «Я з'яўляюся часткай таго, што Сусветны банк называе нефармальнай эканомікай», - сказаў Cisco. «Гэта прынятая практыка ў многіх краінах».
  
  
  «Але вы сказалі, што ў вас няма абсталявання, якое вам хацелася б», — заўважыў я.
  
  
  «Вы былі б здзіўлены тым, што ёсць у аптэках», — сказаў ён. «Ніякіх наркотыкаў, вядома. Але я змог атрымаць многае з таго, што мне трэба для маёй практыкі тут, а гэта ў асноўным дробныя траўмы, апёкі і падобныя рэчы. Я таксама магу супакоіць людзей з невялікімі праблемамі, такімі як вашы. І калі ў людзей узнікаюць больш сур'ёзныя праблемы, я - сістэма ранняга папярэджання. Калі людзі прыходзяць да мяне з сімптомамі, якія мяне турбуюць, або з захворваннямі, якія я не магу вылечыць, я недвухсэнсоўна кажу ім трапіць у клініку або бальніцу».
  
  
  «Колькі пацыентаў вы адпраўляеце да сапраўднага лекара?» Я сказаў.
  
  
  Цеплыня згасла ў цёмных вачах Сіска. «Я сапраўдны доктар», — сказаў ён.
  
  
  - Я не меў на ўвазе... - сказаў я.
  
  
  Але было занадта позна; Я сказаў не тое. «Я думаю, мы скончылі тут», - сказаў Cisco, адкатваючыся назад, каб пакінуць паміж намі крыху больш прасторы. «Дабранач, Сара».
  
  
  
  
  Мы з Шайлом здымалі першы паверх старэйшага двухпавярховага дома. Гэта забяспечвала больш прыватнага жыцця, чым можна было чакаць, таму што за ім, па той бок агароджы з калючага дроту, было адкрытае поле, а затым чыгуначныя шляхі на ўзвышанай рукатворнай беразе. Я з'ехаў на вузкую дарожку побач з домам і ўвайшоў праз чорны ход. Вонкавыя сетчатыя дзверы неахвотна са скрыпам саступілі. Ён быў жорсткі, патрабаваў абслугоўвання, я яго яшчэ не даваў.
  
  
  Гэта месца належала Шайло, перш чым яно стала маім, і яго асоба па-ранейшаму адбівалася ва ўсім далікатна абшарпаным інтэр'еры. Напэўна, многія жанчыны ўжо пакінулі б свой след, але я не была адной з іх. Я заўсёды адчуваў пэўны спакой сярод эклектычных кніг Шайло ў мяккай вокладцы і абветранай мэблі.
  
  
  Я ўключыў святло на кухні і паставіў сумку на захламлены кухонны стол, адсунуўшы стос непрачытанай пошты і бланк, на якім я спрабаваў напісаць ліст Шайло. Фізічна я стамляўся нашмат больш, чым прыходзілася на вячэрнюю працу, але разумеў чаму. Візіт у Cisco быў стомным. Жэнеўева, ветэран следчага, навучыла мяне, што хлусня цяжка для цела: гэта паскарае сэрца і патрабуе больш кіслароду для крыві.
  
  
  Я зайшоў у ванную, пацягнуўся да ручкі крана ў ванне і ўключыў гарачую ваду. Затым, імпульсіўна, я паклаў корак у каналізацыю, а не пачаў прымаць душ. Седзячы на краі ванны, я глядзеў, як вада пачынае сцякаць.
  
  
  Апошняя парада, якую мне калі-небудзь давала маці, - гэта не прымаць ванну ў нумарах матэля, таму што ніколі не ведаеш, хто карыстаўся ваннамі і наколькі добра яны былі вычышчаны. Дзіўная парада, але мы ў той час былі ў матэлі.
  
  
  Гэта быў рак яечнікаў, які забраў маю маці: імклівы, ціхі, зманліва бязбольны на ранніх стадыях. Пасля таго, як лячэнне ў нашай мясцовай бальніцы ў сельскай мясцовасці Нью-Мексіка не прынесла поспеху, мая маці звярнулася на лячэнне ў даследчыцкі ўніверсітэт у Тэхасе. Мой бацька ўхваліў гэтую ідэю. Яны цябе паправяць, сказаў ён вясёла, адмаўляючыся да канца. Ён не прыйшоў, але паслаў мяне суправаджаць яе.
  
  
  Калі мая маці пайшла на даследчую аперацыю, я чакаў у кабінеце анколага, піў Dr Pepper і праглядаў глянцавыя чатырохкаляровыя кнігі, якія доктар Шварц захоўваў для наведвальнікаў і іх сем'яў. У дзевяць гадоў я чытаў не так добра, як павінен быў, але калі б у кнізе было шмат малюнкаў, я б уткнуўся носам у яе, выглядаючы старанным і захопленым знешнім светам. Гэта я і рабіў, калі праз паўгадзіны вярнуўся доктар Шварц.
  
  
  Усё яшчэ ў хірургічным адзенні, ён прайшоў міма мяне ў свой кабінет, узяў трубку на стале і набраў нумар. У дзевяць гадоў у мяне быў незвычайна добры слых, як у многіх дзяцей, і я чуў абодва канцы размовы.
  
  
  - Сэндзіп, гэта я, - сказаў ён. «Калі вы хочаце крыху павысіць свой графік, вы можаце. Я ўжо скончыў з аглядам, які меў у адзінаццаць трыццаць.
  
  
  «Гэта было хутка».
  
  
  «На жаль, так», — сказаў доктар маёй маці. «Зусім метастазы. Калі я ўбачыў, як далёка гэта зайшло, я проста зачыніўся. Мы сышлі адтуль значна раней запланаванага часу».
  
  
  Адразу пасля гэтага доктар Шварц зрабіў яшчэ адзін тэлефонны званок, і на гэты раз я адразу пазнаў голас на іншым канцы.
  
  
  «Я думаю, што вам пара ехаць сюды», - сказаў доктар Шварц, запальваючы цыгарэту. «Я хацеў бы пагаварыць з вамі асабіста».
  
  
  «Вы можаце пагаварыць са мной, доктар», — сказаў мой бацька. «Мая жонка не ў стане падарожнічаць сама?»
  
  
  «На самай справе, вы павінны быць гатовыя застацца тут некаторы час,» сказаў доктар Шварц.
  
  
  Доўгая паўза. «Вы не хочаце сказаць мне, што справа Роўз невылечная?»
  
  
  Доктар Шварц падняў вочы і ўбачыў, што я гляджу на яго. Ён адвёў тэлефон ад твару. «Сара, мілая, — сказаў ён, — чаму б табе не збегчы ў калідор і не выпіць чаго-небудзь?»
  
  
  «У мяне ўсё яшчэ ёсць палова Dr Pepper, якую вы мне купілі», — сказаў я, паказваючы.
  
  
  «Тады вы можаце прынесці мне што-небудзь дыетычнае? Кока-кола ці спрайт, не важна».
  
  
  У калідоры я спытаў у высокага чарнявага санітара, што значыць тэрмінал . Ён сказаў: «Не ведаю, малы». Я быў дастаткова малады, каб паверыць яму.
  
  
  Булькатанне перапыніла мае думкі. Вада ў ванне дайшла да зліўной пласціны. Я выключыў яго і пашукаў пад ракавінай слоік солі для ваннаў, наліў вялікую колькасць у кіпячую ваду і ўвайшоў. У той час як я гэта рабіў, я без прычыны падумаў пра Марлінхэн Хэнэсі, майго госця чатыры дні таму.
  
  
  Здавалася, асацыяцыя ўзнікла ніадкуль, але не магла быць. Ці солі для ваннаў — чыста травяныя, а не прыкра-кветкавыя — выклікалі водар, які яна насіла? Не, гэта было не тое.
  
  
  Марлінхен расказала мне пра заўчасную смерць сваёй маці; Я толькі што ўспамінаў сваю маці. Была спасылка. Яна сказала, што яе маці памерла дзесяць гадоў таму, а значыць, на той момант ёй было сем.
  
  
  Я дрэнна абыходзіўся з Марлінхен Хэнэсі. Частка гэтага, несумненна, была звязана з тым, як яна выглядала. Маё першае ўражанне ад Марлінхэн Хэнэсі было маладой жанчынай гадоў 21, і нават пасля таго, як яна сказала мне, што ёй 17, я не ўсвядоміў гэтага. Я размаўляў з ёй гэтак жа прама, як з дарослым чалавекам, забываючы, што нават дарослых часам узрушвае натуральная прамалінейнасць паліцэйскага.
  
  
  Безумоўна, Марлінхен не дапамагла сваёй справе сваімі ўхіленнямі і абаронай. Але я быў паліцэйскім дастаткова доўга, каб ведаць, што часам людзям больш за ўсё патрэбна дапамога, калі здаецца, што яны менш за ўсё яе заслугоўваюць. У рэшце рэшт, Марлінхен дала зразумець, што цяжар пошуку брата лягла на яе плечы, і звярнулася да мяне па дапамогу, і я яе прагнаў.
  
  
  Магчыма, я мог нешта зрабіць, каб выправіць гэта. Калі нічога іншага, акруга Хеннепін не плаціла мне за тое, каб я глядзеў у той бок, калі адзін з яго грамадзян паводзіў сябе дзіўна, кідаючыся прэч, а не адказваючы на, здавалася б, бяскрыўдныя пытанні.
  
  
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  Намеснік у Джорджыі, які ўзяў справаздачу аб зніклых без вестак Эйдана, меў лёгкі курыльны хрып над яго моцным, запытальным акцэнтам. «У вас ёсць для мяне інфармацыя пра Эйдана Хэнэсі?» — спытаў ён.
  
  
  «Не», — сказаў я намесніку Фрэдэрыксу. «Я спадзяваўся, што ўсё наадварот. Я амаль нічога не ведаю».
  
  
  Я яшчэ не звязваўся з Марлінхен Хэнэсі, вырашыўшы спачатку атрымаць невялікую даведачную інфармацыю, проста каб замацавацца. Вось чаму я ўціснуў гэты тэлефонны званок перад сваімі звычайнымі абавязкамі на працы.
  
  
  - Хэнэсі з вашага раёна, - сказаў Фрэдэрыкс. «Вось чаму вы тэлефануеце?»
  
  
  "Так", сказаў я. «Дазвольце мне расказаць вам пра гэта». Я хутка прагледзеў скупую інфармацыю, якую падзяліла са мной Марлінхэн Хэнэсі, і скончыў, сказаўшы: «Калі я сказаў, што мне трэба будзе пагаварыць з яе бацькам, яна разгубілася і сышла».
  
  
  «Калі б яна магла пакласці табе трубку, яна, напэўна, зрабіла б гэта», — сказаў Фрэдэрыкс са смехам у голасе. «Вось што яна са мной зрабіла».
  
  
  «У гісторыі ёсць яшчэ нешта?» Я сказаў.
  
  
  «Некаторыя», - сказаў ён. «Я не ведаў дзіцяці, Эйдан, але ведаю хлопца, з якім ён жыў. Піт Бенджамін. Яго сям'я была тут назаўжды. Я мяркую, што Эйдан жыў з ім пяць гадоў. Ва ўсякім выпадку, ён, відавочна, уцякач».
  
  
  «Як вы гэта разумееце?» — спытаў я яго.
  
  
  «Яго рэчы зніклі», - сказаў Фрэдэрыкс. «І ён быў хлопчыкам добрага росту, каля шасці футаў. Працавала на ферме. Я не думаю, што хтосьці будзе адзначаць яго як чалавека, з якім можна важдацца».
  
  
  «Калі Бенджамін паведаміў пра знікненне дзіцяці?» — спытаў я.
  
  
  "Ён не", сказаў Фрэдэрыкс. «Я даведаўся пра гэта толькі нядаўна, калі мне патэлефанавала міс Хэнэсі. Амаль першае, што я спытаў у Піта, было тое, чаму ён не прыйшоў пагаварыць з кім-небудзь пра гэта. Ён сказаў, што адразу патэлефанаваў бацьку Х'ю. Х'ю Хэнэсі сказаў, што дзіця, верагодна, з'явіцца дома ў Мінеапалісе, і Піту не варта пра гэта турбавацца».
  
  
  «Гэта даволі нязмушана», - заўважыў я.
  
  
  «Ну, я мяркую, што хлопчык рабіў гэта раней. Усю дарогу назад у Мінесоту атрымаў хорт, спрабуючы вярнуцца дадому».
  
  
  «Ну, калі б Эйдан на гэты раз сеў у аўтобус ці нават паехаў аўтаспынам, ён ужо быў бы тут», — сказаў я.
  
  
  «Гэта жарт?» - спытаў мяне Фрэдэрыкс.
  
  
  «Што вы маеце на ўвазе?»
  
  
  «Эйдан Хэнэсі збег паўгода таму».
  
  
  «Шэсць месяцаў ?» — паўтарыў я.
  
  
  - Мяркую, мiс Хэнэсi вам гэтага не казала, - сказаў Фрэдэрыкс.
  
  
  «Вы хочаце сказаць, што Х'ю Хэнэсі ніколі не падаў справаздачу і не тэлефанаваў вам?» — сказаў я, жадаючы пераканацца ў гэтым.
  
  
  «Так. Наш першы кантакт з Hennessys прыйшоў ад дачкі, два тыдні таму. І калі я папрасіў пагаварыць з бацькам, я атрымаў тую ж песню і танец, што і вы: ён на поўначы, да яго нельга дабрацца. Я сказаў міс Хэнэсі заняцца гэтым і звязацца з ім.
  
  
  «Затым, праз некалькі дзён, мне яшчэ раз патэлефанавала міс Хэнэсі з жаданнем даведацца, які прагрэс быў дасягнуты. Я паварочваю яго, пытаюся ў яе , што было дасягнута ў тым, каб прымусіць яе бацьку патэлефанаваць мне. Яна засмучаецца і кідае мне трубку».
  
  
  «І гэта ўсё, на сённяшні дзень?» — спытаў я.
  
  
  «Ну, я напісаў заяву, і я адправіў яго фота, але я нічога не чуў. Я павінен сказаць вам, што для падлетка-ўцекача ён трымаецца вельмі стрымана. Калі б ён быў арыштаваны, нават калі б ён выкарыстаў фальшывае імя, карта з адбіткамі пальцаў у значнай ступені паказала б, што гэта быў ён».
  
  
  «У вас на ім адбіткі пальцаў?» — сказаў я, нахмурыўшыся. «Яго там арыштавалі?»
  
  
  «Нічога падобнага. Міс Хэнэсі не казала вам пра руку свайго брата?»
  
  
  - Не, - сказаў я.
  
  
  «У яе брата адсутнічае палец на левай руцэ. На картцы было б толькі дзевяць адбіткаў».
  
  
  «Я гэтага не ведаў», — сказаў я. «Але наша размова была не зусім доўгатэрміновай».
  
  
  «Яна смешная, ці не так?» - сказаў Фрэдэрыкс. «Я мяркую, што яна пачала шукаць дэтэктыва ў гарадах, каб выслухаць яе гісторыю, і цябе абралі. Вы ёй тлумачылі пра межы юрысдыкцыі?»
  
  
  "Так", сказаў я. «Але ведаеце, што мне ва ўсім гэтым цікава?»
  
  
  «Бацька?» - сказаў Фрэдэрыкс.
  
  
  "Так", сказаў я. «Ён ведаў, што яго сын прапаў без вестак, і сказаў свайму сябру, што паклапоціцца пра гэта, але потым нічога не зрабіў. І тады дачка, Марлінхен, гатова дамагацца нас, каб знайсці яе брата, але яна не будзе турбаваць свайго старога ў яго каюце. І калі я націснуў на яе з гэтай нагоды, гэта засмуціла яе да такой ступені, што яна сышла ад мяне ".
  
  
  "Гэта дзіўна", - сказаў Фрэдэрыкс. «Калі вы даведаецеся што-небудзь там, пра што я павінен ведаць, патэлефануйце мне».
  
  
  «Я буду», — сказаў я яму.
  
  
  
  
  Намеснік, якога я сустрэў у падстанцыі шэрыфа ў акрузе Кук, недалёка ад возера Тэйт, назваўся Бегансам. Гучаў ён зусім малады.
  
  
  «Дык чым мы можам вам дапамагчы?» - спытаў Бэнс.
  
  
  «Я спрабую звязацца з чалавекам, у якога там ёсць каюта», — сказаў я. «Мне сказалі, што тэлефона няма, і ён схаваўся, піша кнігу».
  
  
  «Добрая праца, калі вы яе атрымаеце», — сказаў Беганс. «Як завуць?»
  
  
  - Х'ю Хэнэсі, - сказаў я. «Мне трэба пагаварыць з ім аб справе аб зніклых без вестак. Не палохайце яго, проста папрасіце звязацца пры першай жа магчымасці».
  
  
  «Яго . . . самы ранні . . . зручнасць, - павольна сказаў Беганс, відавочна запісваючы гэта. «Добра, дзе каюта?»
  
  
  — Не ведаю, — прызнаўся я.
  
  
  «Ну, гэта запаволіць усё», — сказаў Беганс збянтэжана.
  
  
  «Ведаю, прабачце», — сказаў я. «У мяне не так шмат інфармацыі».
  
  
  «Ведаеце, у нас тут ёсць хлопец, якому засталося тры тыдні да выхаду на пенсію», — сказаў Беганс. «Ён ведае ўсё пра гэтую мясцовасць, пасля трыццаці пяці гадоў тут. Дазвольце мне спытаць яго пра Хэнэсі».
  
  
  "Гэта было б выдатна", - сказаў я.
  
  
  Пасля таго, як мы распісаліся, я пайшоў на кухню прыгатаваць гарбату. Сімптомы прастуды слабелі, як і меркавала Cisco. Праз дзень, падумаў я, напэўна, я буду адчуваць сябе дастаткова добра, каб зноў захацець кавы. Ад гэтай перспектывы мне стала лягчэй.
  
  
  Я абапёрся аб прылавак у пакоі для адпачынку, чакаючы, пакуль мікрахвалевая печ скончыць наліваць ваду для гарбаты, калі ціхі голас у маёй свядомасці сказаў, ні да чаго, ці не магчыма, што вы пасылаеце гэтага добрага дзіцяці Пачынаецца на дзікай пагоні ні за што? Ці няма тут вялікай здагадкі, якую вы яшчэ не праверылі?
  
  
  Што, калі б Х'ю Хэнэсі быў у Мінеапалісе і проста адмовіўся ўдзельнічаць у сітуацыі са сваім старэйшым сынам?
  
  
  З гарбатай з лімонам на маім стале я выкапаў са стала нумар тэлефона Марлінчэна Хэнэсі і набраў яго.
  
  
  «Прывітанне?» Голас хлопчыка, падлетка.
  
  
  «Ці ёсць Х'ю Хэнэсі?» — спытаў я.
  
  
  - Не, прабач, - сказаў хлопчык.
  
  
  «Ён прыйдзе сёння вечарам?»
  
  
  — Не, ён за горадам. Ён не прапаноўваў прыняць паведамленне. «Гэта Ліам, я магу вам чымсьці дапамагчы?» — спытаў ён.
  
  
  «Не, я так не думаю», - сказаў я. «Я думаю, мне лепш ператэлефанаваць пазней».
  
  
  Гісторыя пра тое, што Х'ю Хэнэсі быў у ад'ездзе з горада, наладжвалася. Пакуль.
  
  
  
  
  Пакуль я размаўляў па тэлефоне з Фрэдэрыксам ці, магчыма, Бігансам, двое маладых людзей перакулілі краму спіртных напояў у Ідэн-Прэры. Я злавіў званок і паехаў туды, каб пагаварыць з клеркам і адзіным кліентам, які быў сведкам крадзяжу. Падрабязнасці былі недарэчныя: абодва хлопцы, верагодна, былі белымі, у капронавых панчохах, якія выраўноўвалі і зацямнялі рысы твару. Я запісаў, пакінуў сваю картку і папрасіў панятых патэлефанаваць мне, калі яшчэ што-небудзь успомняць.
  
  
  Калі я вяртаўся ў горад, сонца гуляла з намі ў хованкі за галеонамі воблакаў, насычана-шэрых унізе і белых па краях. Я быў амаль на пандусе, які выкарыстоўвалі дэтэктывы, калі мяне спыніў чырвоны сігнал святлафора. У гэты момант з-за навісі над Урадавым цэнтрам выйшлі двое мужчын. Звычайна я б на іх не звярнуў увагі: двое мужчын у касцюмах, звычайнае відовішча ў цэнтры горада. Але адзін з іх быў мне знаёмы. У шэсць пяць ён вылучаўся ў натоўпе, і паходка яго была выразная: доўгія і ўпэўненыя крокі, але не таропкія, як бы кажучы, я буду кіраваць светам, але ўсё ў свой час.
  
  
  Я ведаў Крысціяна Кіландэра і як пракурора акругі, і як рэгулярнага гульца ў пікап-баскетбольных гульнях. Мы заўсёды былі дружнымі, але ніколі блізкімі, і ён здзівіў мяне, калі парушыў сістэму, якой мы абодва служылі, каб папярэдзіць мяне, што я галоўны падазраваны ў расследаванні Ройса Сцюарта. Адразу пасля тэлефоннага званка Гена з папярэджаннем я хацеў яго адшукаць, спытаць, ці чуў ён што-небудзь. Я не зрабіў гэтага, таму што апошняе, што мне трэба было, каб хто-небудзь, нават Кіландэр, ведаў, што я заклапочаны справай Ройса Сцюарта.
  
  
  Магчыма, я таксама не быў шчырым з самім сабой. Я не звяртаўся па дапамогу да Кіландэра па іншай, больш простай прычыне. З моманту нашай сустрэчы каля фантана ў снежні мінулага года мы не размаўлялі, хіба што коратка ў рамках расследавання. Калі мы перасякаліся ў цэнтры горада, ён толькі кіўнуў у тым месцы, куды раней вітаўся, і ў мяне ўзнікла непрыемнае адчуванне, што ён пазбягае заплямленага калегі гэтак жа, як пераборлівы чалавек пазбягае гразевай лужыны на тратуары.
  
  
  Цяпер спадарожнік Кіландэра крыху павярнуўся, гледзячы на захад, і я зразумеў, што бачыў яго раней. У яго рост шэсць футаў, каштанавыя валасы, пасівелыя на скронях, дзесьці гадоў трыццаці. Тады я зразумеў: калі я моцна не памыляўся, гэта быў чалавек, якога я бачыў, які назіраў за мной з-за руля сваёй машыны, калі я рабіў сваю аперацыю па падману прастытуцыі.
  
  
  Потым святло змянілася, і я быў штурхнуты наперад з дарожным рухам у канцы дня. У маім люстэрку задняга віду Кіландэр і яго новы калега перасеклі скрыжаванне, і я страціў іх з поля зроку.
  
  
  
  
  Вярнуўшыся за свой стол, я пісаў кароткую справаздачу, калі зазваніў тэлефон.
  
  
  «У мяне ёсць для вас навіна», — сказаў Беганс.
  
  
  «Добра, — сказаў я яму. «Страляць».
  
  
  «Ну, Боб ведаў, дзе была каюта Х'ю Хэнэсі, а ў нас там усё роўна былі нейкія справы: дзеці стралялі па мішэнях там, дзе ім гэта рабіць не належыць. Мы пад'ехалі і пастукалі ў дзверы».
  
  
  «І?» Беганс нібы хацеў, каб яго спыталі.
  
  
  «Там нікога няма. Даўно нікога не было. Зачынены наглуха. Ваду перакрылі».
  
  
  «Не жартую?» Але я пачаў падазраваць, што Х'ю Хэнэсі, а не Эйдан, быў сапраўдным Х ва ўраўненні.
  
  
  «Так. Гэта тое, што вам трэба было ведаць?» - спытаў Бэнс.
  
  
  «Яны», — сказаў я яму, пераклаўшы трубку на другое вуха; левы балеў ад таго, што да яго прыціскалі тэлефон. «Я цаню, як хутка вы да гэтага дабраліся. Пажадайце Бобу шчаслівага выхаду на пенсію».
  
  
  Пачынае смяяцца. «О, ён будзе ненавідзець гэта. Праз тры тыдні яму так надакучыць рыбалка, што ён будзе тут прасіць вярнуць сваю старую працу».
  
  
  Пасля таго, як мы паклалі трубку, я падумаў пра тое, што даведаўся. Эйдан Хэнэсі, падумаў я, не быў праблемай акругі Хэнепін. Але калі Х'ю Хэнэсі, жыхар акругі, прапаў без вестак, гэта, чорт вазьмі, была нашай справай, ці не так?
  
  
  Я мог бы лёгка атрымаць адрас Хэнэсі, але ісці да дому было б неэфектыўна. Я не верыў, што Х'ю быў там, проста адмовіўся ўдзельнічаць у пошуках свайго зніклага сына. Хлопчык, Ліам, сказаў мне, што Х'ю там няма, і ён зрабіў гэта без таго, каб я назваўся, што азначала, што дзеці Хэнэсі адказвалі ўсім, хто тэлефанаваў, што яго няма ў горадзе .
  
  
  Ці сапраўды дзеці верылі, што Х'ю быў у сваёй каюце? Ці яны хлусілі?
  
  
  Ключавым чалавекам тут быў Марлінхен. Яна была адзіным чалавекам у раўнанні, які звярнуўся па дапамогу. Па гэтай самай прычыне, як гэта ні парадаксальна, я не збіраўся сёння зноў тэлефанаваць Марлінхэн Хэнэсі і не заходзіў дадому. Адвакаты, прынамсі ў зале суда, ніколі не задаюць пытанне, на якое не ведаюць адказу. Гэта быў карысны прынцып у сітуацыях інтэрв'ю ў цэлым. Мне трэба было ведаць хаця б некаторыя адказы, перш чым я сутыкнуся з Марлінчэнам. У адваротным выпадку яна магла б накарміць мяне любой гісторыяй, якая ёй спадабалася, і я б не адчуў розніцы.
  
  
  Потым я зразумеў яшчэ нешта. У мяне ўсё яшчэ балела левае вуха, і гэта была не вонкавая абалонка, балела ад таго, што да яго прыціснулі ствольную скрынку. Гэта было больш падобна на пульсацыю, глыбей, у самім вушным канале. На самай справе гэта было даволі балюча.
  
  
  Я не вельмі задаволены тым, як выглядае тваё левае вуха, сказаў Cisco. О, выдатна. Хто б мог падумаць, што гэты хлопец будзе сапраўдным, кампетэнтным лекарам?
  
  
  Неўзабаве мне трэба будзе напісаць справаздачу аб Cisco. Я не збіраўся яго шкадаваць. Я не ведаў, як ён трапіў у такую адчайную сітуацыю, якая прымусіла яго наведваць пацыентаў у грамадскім шматпавярховіку, але ён быў відавочна вельмі разумным чалавекам. Ён быў дастаткова разумны, каб ведаць, што калі ён хоча парушыць закон, ён сядзе ў турму, як і ўсе іншыя.
  
  
  Тым не менш, мне было цікава, колькі яму прысудзяць.
  
  
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  Праз два дні боль у вуху ўзмацніўся, але я супакоіў яго аспірынам. Прастуда прайшла, казаў я сабе, значыць, пройдзе і гэта. Я спрабаваў ігнараваць той факт, што Cisco прапанавала інакш, папярэдзіўшы, што мне можа спатрэбіцца рэцэпт антыбіётыкаў.
  
  
  Перастань турбавацца аб яго праклятых парадах, падумаў я. Гэта знікне само сабой, як і ў большасці выпадкаў. Дактары не могуць гэтага прызнаць, бо калі б прызналі, то засталіся б без працы.
  
  
  Але на наступны дзень пасля гэтага маё вуха адмаўлялася ігнараваць. Аспірын, які я прыняў, знік за ноч, і калі я прачнуўся, мая барабанная перапонка пульсавала, як другое, балючае сэрцабіцце. Я вельмі павольна падняўся ў сядзячае становішча. Я не хацеў выклікаць нават найменшае павышэнне крывянага ціску, якое магло б пагоршыць пульсацыю.
  
  
  Калі я быў гатовы, я пайшоў у ванную. Мой твар быў нейкім кантрастам, бледны з плямамі высокага ліхаманкавага колеру. Я праглынуў апошнія тры аспірыну і выкінуў бутэльку ў смеццевае вядро. Давайце, гэта, напэўна, самае страшнае. Яшчэ адзін дзень, і ты павярнеш за кут, сказаў я сабе.
  
  
  Я прымаў пятнаццаціхвілінны душ з шчыльна зачыненымі дзвярыма і акном, удыхаючы пару. Пасля гэтага, кубка гарбаты і двух кавалачкаў тоста, аспірын пачаў дзейнічаць. Я адчуваў сябе крыху лепш, дастаткова добра апрануцца і выйсці.
  
  
  
  
  Я мяркую, што некаторыя людзі палічаць дзіўным, што чалавек з пухірамі ў вуху і тэмпературай не патэлефануе хворым, але на самой справе я прыйшоў рана. Мне не хацелася сядзець дома і не думаць ні пра што, акрамя таго, як баліць у мяне вуха і колькі часу можа спатрэбіцца, каб вылечыцца, калі я працягваю адмаўляцца ісці да ўрача. Мне хацелася адцягнуцца ад працы, і калі да маёй змены заставаліся гадзіны, то Х'ю Хэнэсі мог бы лёгка запоўніць гэтыя гадзіны.
  
  
  «Сара». Ціша з лёгкім здзіўленнем падняла вочы ад пісьмовага стала. «Я якраз збіраўся табе патэлефанаваць. Прэвіт хацеў, каб вы прыйшлі сёння крыху раней. Аднак не так рана. Каля трох трыццаць, сказаў ён.
  
  
  «Гэта нармальна». Я заправіў пасму валасоў за здаровае вуха. «Ён сказаў, чаму?»
  
  
  Цяша паківаў галавой. «На жаль, ён не зрабіў.»
  
  
  Больш ніхто не каментаваў маю прысутнасць у цэнтры горада апоўдні. Я не меў зносін, проста піў гарбату і глядзеў афіцыйныя дадзеныя па Х'ю Хэнэсі. Ён ніколі не быў арыштаваны на мясцовым узроўні, не падаў пад суд. У яго было парушэнне правілаў руху двухгадовай даўніны, незаконны разварот, і ён адправіў штраф без здарэнняў. Там нічога няма.
  
  
  Служба 911 Recap, дзе яны могуць шукаць званкі, якія датуюцца гадамі, была маёй апошняй прыпынкам і патрабавала асабістага візіту.
  
  
  Хеннесі жылі ў заходніх краях акругі Хеннепін, на беразе вялікага возера Міннетонка. Добрая праца, калі вы можаце яе атрымаць, як сказаў бы намеснік Беганс. Большая частка аддаленага акругі Хэнепін была забудавана і прыгарадная, але на беразе возера Мінетонка ўсё яшчэ была цішыня, прыватнае жыццё, зямля і гісторыя. Адны з найбагацейшых грамадзян акругі жылі ў яе затоках і затоках.
  
  
  Нават калі я даваў клерку адрас Хэнэсі, я думаў, што гэта нічога не дасць. Я лічыў, што ў доме Хэнэсі, напэўна, нешта не так, але сумняваўся, што менавіта з-за гэтага паліцыя накіравалася на іх ціхі адрас на беразе возера. Наадварот, гэта была б ціхая туга, пра якую не ведалі нават суседзі.
  
  
  «Тры тыдні таму мы адправілі туды машыну хуткай дапамогі», — сказаў мне малады клерк.
  
  
  «Вы зрабілі?» — сказаў я, спалохаўшыся. Ніколі не варта меркаваць. «Для чаго?»
  
  
  Ён чытаў з кароткага апавядання. «Магчымы прыступ галаўнога мозгу, мужчына 43 гадоў, упаў і не рэагуе», — прачытаў ён. «Ён пайшоў у HCMC.»
  
  
  «І што потым?» — спытаў я.
  
  
  «Гэта ўсё, што я ведаю», — сказаў ён.
  
  
  «Ці знайшлі вы іншыя званкі на гэты адрас?»
  
  
  - Не, - сказаў ён. «Толькі адзін».
  
  
  "Дзякуй за вашу дапамогу", сказаў я. Потым я дадаў: «Мазгавая атака?» Тэрміналогія не была знаёмая.
  
  
  «Інакш кажучы, інсульт».
  
  
  
  
  У медыцынскім цэнтры акругі Хеннепін за стойкай інфармацыі для пацыентаў сядзеў белавалосы мужчына. Я назваў яму імя Х'ю Хэнэсі, і ён пастукаў па клавіятуры свайго кампутара.
  
  
  — Не тут, — сказаў мужчына.
  
  
  «Яго выпісалі, ці... . .” Я не хацеў выкарыстоўваць слова памёр. «Якая была развязка яго лячэння тут?»
  
  
  «У мяне няма такой інфармацыі», — сказаў ён. «Вам трэба звярнуцца ў медыцынскую дакументацыю».
  
  
  Ліфт, на якім я ехаў уніз, быў невялікага памеру, прызначаны для інвалідных калясак і насілак. У пратаколе за кампутарам сядзела маладая рудавалосая жанчына. Я паклаў свой шчыт на прылавак, каб яна бачыла. «Мне трэба ведаць, куды падзеўся пацыент па імені Х'ю Хэнэсі», - сказаў я.
  
  
  "Прабачце", сказала яна. «Бэйдж або без яго, я не магу даць інфармацыю пра пацыента без позвы ў суд».
  
  
  «Яго прывезлі з інсультам», — сказаў я. «Калі ён памёр тут, мне трэба гэта ведаць».
  
  
  Яна пахітала галавой, бязмоўна просячы прабачэння.
  
  
  Я ўздыхнуў, ці паспрабаваў. Мае лёгкія здавалася, быццам яны зменшыліся да памераў дзіцяці, і я не мог паўнавартасна ўдыхнуць.
  
  
  Магчыма, я гучаў больш раздражнёна, чым думаў, або выглядаў больш жаласна. Рукі клерка пастукалі па клавіятуры. Я прыняў гэта як звальненне - яна вярталася да працы, наколькі я бачыў, - але яна сказала: «Ведаеце, Парк Крысціян - выдатная рэабілітацыйная ўстанова для пацыентаў з інсультам». Яе ўсмешка была бездакорнай.
  
  
  «Гэта?» — сказаў я, разумеючы, што яна мне насамрэч гаворыць. «Вялікі дзякуй».
  
  
  Шпіталь Парк Крысціян знаходзіўся за межамі Мінеапаліса, у прыемнай зялёнай абстаноўцы, якая, напэўна, суцяшала сваякоў кволых і пацярпелых. За аўтаматычнымі падвойнымі дзвярыма мяне вітаў прыліў халоднага кандыцыянаванага паветра. Адразу, пасля спякоты летняга дня і доўгай язды, я адчуў, што пачынаюцца дрыжыкі. Але боль у маім вуху быў пад кантролем, стрымліваўся аспірынам, і гэта было галоўнае.
  
  
  «Я магу вам дапамагчы?» — сказала парцье.
  
  
  «Я хацеў бы бачыць Х'ю Хэнэсі», - сказаў я. Позна я зразумеў, што трэба было ўзяць з сабой нейкі рэквізіт: кветкі, паштоўку. «Я сябар сям'і».
  
  
  Я чакаў развароту. Вас няма ў спісе наведвальнікаў ці падобнай адмовы. Замест гэтага жанчына сказала: "Я загадаю Фрэдзі адвезці цябе назад".
  
  
  Я ледзь не сказаў: будзеш? Я проста хацеў пацвердзіць, дзе быў Х'ю Хэнэсі; цяпер мне сапраўды давялося сутыкнуцца з гэтым чалавекам, без апраўдання таму, што я там. «Вы ўпэўнены, што я не буду парушаць руціну, ці што? Я магу прыйсці пазней, - прапанаваў я.
  
  
  Дзверы каля стала адчыніліся, і з'явіўся чалавек.
  
  
  Ён быў малады, але з выглядам старэйшага чалавека. Твар у яго быў мяккі і пульхны, светлыя валасы падстрыжаныя ў кароткі квадрат, які мала хто з дваццацігадовых хлопцаў выбраў бы. На яго бірцы было напісана: Фрэдзі. Ён паглядзеў на мяне. «Вы тут, каб убачыць Х'ю Хэнэсі?»
  
  
  «Гэта быў бы я», — прызнаўся я.
  
  
  Ён паказаў на дзверы, каб я ішоў за ім.
  
  
  - Шкада, што ты не прыехаў сюды крыху раней, - сказаў Фрэдзі. «Вы проста сумавалі па яго дачцэ».
  
  
  «Марлінхен быў тут?»
  
  
  «Вельмі прыгожая дзяўчына», — пракаментаваў ён, і я не пачуў у гэтым распуснасці. «Яна была тут даволі часта».
  
  
  Мы вярнуліся праз калідор, затым праз зашклёную дарожку да іншага крыла. За шклом я бачыў адкрытую прастору, газон і дарожкі, а за імі глыбокую сажалку.
  
  
  «Містэр Хэнэсі напагатове?» — спытаў я. «Ён слоўны?»
  
  
  «Папярэджанне? Я думаю, што ён у курсе, - сказаў Фрэдзі. «Слоўна, не. У яго выяўленая афазія. Гэта азначае, што мы лічым, што ён шмат што разумее з таго, што адбываецца вакол яго, але калі ён спрабуе гаварыць, гэта не мае вялікага сэнсу».
  
  
  «Гэта памер шкоды?» — спытаў я.
  
  
  Фрэдзі паківаў галавой. «Ён цяпер у інвалідным крэсле з-за слабасці правага боку цела, але мы над гэтым працуем. І нейкае грэбаванне».
  
  
  «Грэбаванне?»
  
  
  «Калі хтосьці губляе ўсведамленне аднаго боку цела і аднаго боку навакольнага асяроддзя».
  
  
  «Я бачу». На імгненне я падумаў, што Фрэдзі кажа мне, што пра Х'ю неналежным чынам даглядалі ў іншым месцы.
  
  
  Мы спыніліся каля дзвярэй. - Гэта яго пакой, - сказаў Фрэдзі.
  
  
  Унутры было ціха і ціха. У пакоі стаялі два нізкія ложкі, але Х'ю Хэнэсі не было ні на адным з іх. Ён сядзеў у калясцы каля акна, падбароддзем на грудзях, з заплюшчанымі вачыма.
  
  
  «Што-то не так?» — занепакоены спытаў я.
  
  
  Фрэдзі ўсміхнуўся маёй трывозе. «Усё ў парадку. Ён проста заснуў».
  
  
  Ён быў хударлявага целаскладу, яго светла-каштанавыя валасы з рэзкай стрыжкай на лбе ў стылі чалавека, які не надае вялікага значэння сваёй знешнасці. Я не была гатовая да таго, што ён будзе выглядаць такім маладым, нават з-за дрэннага здароўя. Кандыцыянер выклікаў у мяне яшчэ адзін холад, і я здзівіўся, чаму так холадна трымаюць там, дзе жывуць старыя і нямоглыя людзі.
  
  
  Фрэдзі схіліў галаву набок. «Ці добра вы сябе адчуваеце?» — спытаў ён.
  
  
  "Вядома", сказаў я. «Чаму?»
  
  
  «Ты выглядаеш крыху непрыгожа», — сказаў ён.
  
  
  «На вуліцы было горача», — сказаў я, нібы гэта ўсё тлумачыла.
  
  
  Павекі Х'ю Хэнэсі задрыжалі, і яго бледныя вочы напалову адкрыліся. Я не мог сказаць, ці прачнуўся ён, ці бачыў мяне, але пачуццё віны пранізала мяне, быццам ён злавіў мяне ў сваім пакоі пад ілжывым выглядам.
  
  
  «Насамрэч, — сказаў я Фрэдзі, — я адчуваю сябе не так добра. Пайду падыхаю паветрам».
  
  
  - Добра, - мякка сказаў ён. «Вярніся, калі табе стане лепш».
  
  
  
  
  Паркоўка бальніцы мела стрэлку «Толькі ўваход» на адным канцы і стрэлку «Толькі на выхад» на другім. Прытрымліваючыся прадпісанага маршруту, мне прыйшлося павярнуць направа на бакавую вуліцу, каб вярнуцца на дарогу, па якой я ехаў у бальніцу. Вось чаму я ўбачыў тонкую постаць Марлінхэн Хэнэсі, якая чакала на лаўцы аўтобуса.
  
  
  Я спыніў «Нову» і пазваніў з акна.
  
  
  «Памятаеш мяне?» Я сказаў.
  
  
  Яна спалохана падняла вочы.
  
  
  «Я якраз праязджаў міма і пазнаў цябе», — сказаў я. «Куды ты ідзеш?»
  
  
  - Дадому, - сказала яна.
  
  
  «Хочаце падвезці?»
  
  
  "Мой дом знаходзіцца ў некалькіх хвілінах адсюль", - сказала яна, усё яшчэ насцярожана.
  
  
  «Нічога страшнага», - сказаў я. «Дзень добры для язды».
  
  
  Злачынца, чалавек з вопытам работы ў паліцыі, ведаў бы, што гэта было занадта выпадкова, каб быць праўдай, дэтэктыў праязджаў міма і нявінна прапаноўваў падвезці. Але Марлінхен была маладая, і калі я азірнуўся праз плячо, удаючы трывогу з нагоды набліжэння іншай машыны, яна адчула сябе вінаватай.
  
  
  «Давайце, калі вы ідзяце», - заклікаў я.
  
  
  Марлінхен узяла свой заплечнік і выбегла да мяне. Яна ўскочыла ў пасажырскі бок і ляснула дзвярыма. Я паскорыўся, і мы паехалі. Зразумеў, падумаў я. Яна не збіралася ўцякаць з гэтага інтэрв'ю на хуткасці 65 міль у гадзіну.
  
  
  Гэта быў сумны дзень, калі мне прыйшлося атрымліваць задавальненне ад таго, што заганяў дзяўчынку-падлетка ў кут, быццам яна была зацятым злачынцам, але вы бераце свае перамогі там, дзе можаце іх атрымаць.
  
  
  «Апусці акно, калі хочаш», — сказаў я. Я ўсё яшчэ чаргаваў занадта гарачае і занадта халоднае; гэта не мела б вялікага значэння для мяне. Марлінхен апусціла акно напалову.
  
  
  «Ты ішоў са школы?» Я сказаў. «Я не думаў, што ў гэтай мясцовасці ёсць такія».
  
  
  "Не, я выходжу са школы апоўдні", - сказала яна. «Я старшакласнік, і ўсе патрабаванні да выпуску былі выкананы, таму я ўзяў скарочаны графік».
  
  
  "Гэта павінна быць прыемна", сказаў я.
  
  
  «Мне гэта падабаецца». Яе тон гучаў крыху больш спакойна і ўпэўнена.
  
  
  «Дык што прывяло вас у гэтую мясцовасць?»
  
  
  "Я быў у бальніцы", - коратка сказаў Марлінхен.
  
  
  «Сапраўды? Чаму?» Я даю табе шанец тут. Скажы мне праўду.
  
  
  «Я добраахвотна там, калі я магу,» сказала яна. Яна не глядзела на мяне.
  
  
  Шкада, Марлінхен. Вось і твой неб'ючы. «Гэта міла з вашага боку», - сказаў я. «Таксама зручна. Дае вам магчымасць наведаць бацьку».
  
  
  На імгненне адзіным гукам было грукатанне рухавіка «Новы». Потым я пачуў, як Марлінхен сапе. Яна прытулілася галавой да рамы дзвярэй «Новы», і яе плечы затрэсліся.
  
  
  Раптам мне здалося не такім смешным, што я быў зведзены да таго, каб злавіць дзяўчынку-падлетка яе ўласнымі ўхіленнямі. Я сачыў за месцазнаходжаннем Х'ю, як быццам гэта было проста інтэлектуальнае практыкаванне, не думаючы пра чалавечыя пачуцці.
  
  
  Я гаварыў як мага далікатней. «У твайго бацькі здарыўся інсульт, маці памерла, ты старэйшы ў сям'і, а месцазнаходжанне твайго брата-блізнюка невядомае», — сказаў я. «Гэта шмат клопатаў, і звычайна апошняе, што я раблю, гэта навальвацца, але я не змагу табе дапамагчы, калі ты працягнеш мне хлусіць».
  
  
  Марлінхен не адказаў. Яна некаторы час плакала, калі мы сышлі з трасы 394 і выехалі на другарадныя дарогі, якія праходзілі па балотах вакол вялікага возера, дзе крамы з прынадамі і закусачныя размяшчаліся да дамоў, адстаўленых ад дарогі. Я пачаў разумець, як далёка Марлінхен ехаў на аўтобусе, каб сустрэць мяне ў дэтэктыўным аддзеле.
  
  
  «Хутка мне спатрэбяцца канкрэтныя ўказанні», — сказаў я з палёгкай, што магу сказаць нешта звычайнае.
  
  
  «О, — сказаў Марлінхен. Яе голас быў вільготным, але яна выглядала больш стрыманай, калі выпрасталася на сядзенні і пачала накіроўваць мяне.
  
  
  Хэнэсі жылі на невялікім паўвостраве, які ўпадаў у возера, у канцы немаркіраванай грунтавай дарогі. Я чакаў, што пісьменнік будзе жыць у чымсьці шыкоўным, але дом Хэнэсі, хаця і вялікі, быў немудрагелісты. Ён быў двухпавярховы, са знешнім выглядам з пацёртага дрэва. Высокія дрэвы бэзу, яшчэ квітнеючыя, тоўпіліся ля ўваходных дзвярэй, а цёмна-фіялетавыя касачы нераўнамерна раслі вакол скрыўленай каменнай дарожкі. Траву насупраць яўна нядаўна не касілі. Збоку стаяў меншы будынак, магчыма, карэтная хата ў пачатку дваццатага стагоддзя. Вярба фантануе над яго бокам.
  
  
  Грунтавая дарога праходзіла побач з домам, і калі я спыніўся на Nova, я зразумеў, што задняя частка дома, якая выходзіць на возера, была яго сапраўднай «пярэдняй часткай». Тут быў шырокі крыты задні ганак з французскімі падвойнымі дзвярыма. Высокае акно на другім паверсе выходзіла на возера з рашоткай дэкаратыўнай вінаграднай лазы, якая паўзла ўздоўж яго. Шырокі травяністы схіл вёў уніз да возера, дзе ўздоўж берага цягнуўся камень, стрымліваючы працэс эрозіі. Адно дрэва стаяла на паўдарозе да берага, некалькі крэмавых кветак сярод яго цёмных бліскучых лісця.
  
  
  Я забіў рухавік Нова. Я мог бы сысці зараз, але гэта падарвала б усё, што я зрабіў з таго часу, як паклікаў Марлінчэна сесці ў маю машыну. Яе гатоўнасць хлусіць была дакладна ўстаноўлена. Калі я адкладу гэтую размову на заўтра, яна паспее перакласці факты на свой густ, каб падрыхтавацца да нашай наступнай сустрэчы.
  
  
  «Значыць», сказаў я. «Скажы мне».
  
  
  «З чаго мне пачаць?»
  
  
  - З інсультам твайго бацькі, - сказаў я. «Гэта было тры тыдні таму, праўда?»
  
  
  Яна кіўнула.
  
  
  «Навошта гэта прыкрываць?» — спытаў я.
  
  
  «Тата пісьменнік», - сказала яна. «Ён знакаміты. Гэта трапіла б у навіны».
  
  
  «Гэта праблема?» Я сказаў. «Ён хворы. Гэта не скандал».
  
  
  Марлінхен сціснула вусны, задумаўшыся. «Я хацела абараніць яго канфідэнцыяльнасць», - сказала яна.
  
  
  «Вы сказалі мне, што ён быў на поўначы, заканчваючы раман, Марлінхен», — заўважыў я. «Я не з'яўляюся прадстаўніком СМІ, і вы прасілі мяне аб дапамозе, і вы ўсё яшчэ хлусілі мне. Гэта крыху больш, чым абарона канфідэнцыяльнасці твайго бацькі».
  
  
  Яна апусціла галаву. «Я не хачу, каб мае браты пайшлі ў прыёмныя сем'і», - ціха сказала яна. «Праз некалькі тыдняў мне споўніцца 18, і тады я змагу быць іх апекуном. Але калі Служба сямейных службаў даведаецца пра тату да гэтага часу, яны нас разлучаць».
  
  
  "Гэта даволі рэзкае чаканне", - сказаў я ёй. «Сацыяльныя работнікі не ходзяць у пошуках сем'яў, якія распадаюцца. Яны ўлічваюць усю сітуацыю. Цалкам магчыма, што калі вы добра ладзіце з малодшымі дзецьмі, яны, верагодна, проста захочуць, каб у вас быў часовы апякун, пакуль вам не споўніцца 18 гадоў».
  
  
  «Гэта не трэба».
  
  
  «Гэта не вялікая праблема», — запэўніў я яе. «Ты паклічаш дарослага сваяка, каб ён умяшаўся, пакуль твайму бацьку не стане лепш».
  
  
  - Нікога няма, - сказала яна. Прачытаўшы скептыцызм на маім твары, яна працягвала. «У маёй маці была сястра, але яна памерла. Усе мае бабуля і дзядуля памерлі, акрамя бабулі з боку маці. Яна знаходзіцца ў інтэрнаце ў Берліне. Яна размаўляе пераважна па-нямецку».
  
  
  «Добра, я б выключыў яе», - пагадзіўся я, спыніўшыся, каб падумаць. «Слухай, можна зайсці?»
  
  
  Марлінхен павёў мяне па задніх прыступках, на ганак і ўвайшоў праз пару французскіх дзвярэй. Дом Хэнэсі быў такім жа вытанчаным як знутры, так і звонку: добрая сасна, столь з грубымі бэлькамі і паўсюль эклектычныя штрыхі. Мы былі ў сямейным пакоі, сучаснасць шырокаэкраннага тэлевізара ўраўнаважвала пацёрта-элегантную мэблю, накінутую на аксамітную канапу коўдру. Збоку я бачыў кухню. Было шмат месца для працы; гаршкі і патэльні навісалі над мясным блокам цэнтральнага вострава.
  
  
  «Хочаш што-небудзь выпіць?» Марлінхен павёў мяне на кухню, рухаючыся з упэўненасцю, якую людзі маюць у сваіх даўніх дамах.
  
  
  «Ледзяная вада добрая».
  
  
  Марлінхен паставіла мне высокі шклянку, а сабе - халоднай гарбаты. Я зайшоў на кухню за ёй і агледзеўся. Мая просьба зайсці ўнутр не была пустой; як сацыяльны работнік, я хацеў бы ўбачыць доказы таго, як жывуць дзеці, ці чыста ў доме, што яны ядуць. З майго пункту гледжання, яны трымалі дом лепш, чым многія паліцыянты-халасцякі, якіх я ведаў. Кухня была такой жа чыстай, як і сямейны пакой, праз які мы прайшлі. У паветры вісеў слабы пах прыгатаванай ежы, а ў сцёкавай трубе ляжалі агароднінныя ачысткі, што сведчыць аб здаровым харчаванні. Пакаёвыя расліны, якія я бачыў, былі зялёнымі і здаровымі; іх палівалі.
  
  
  Марлінхен сказаў: «Дэтэктыў Прыбек, мы можам пагаварыць пра Эйдана?»
  
  
  "Вядома", сказаў я. «Але Эйдану амаль 18, і ён у дарозе па ўласным жаданні. Калі яму споўніцца 18 гадоў, што, як вы сказалі, праз некалькі тыдняў, гэта будзе нікога не датычыць, дзе ён знаходзіцца. Калі ён не хоча, каб яго сям'я ведала пра яго месцазнаходжанне, вам гэта можа не спадабацца, але гэта яго выбар».
  
  
  Марлінхен сеў на адно з крэслаў каля кухоннай стальніцы. - Ён мой брат, - сказала яна. «Я павінен ведаць, што з ім усё ў парадку».
  
  
  Я застаўся стаяць; Я не хацеў трапіць у гэтую сітуацыю. - Прабачце, - сказаў я. «Я разумею, што вы за яго баіцеся. Але з уцекачом, якога няма так доўга, як Эйдана, паліцыя мала што можа зрабіць. Вы надзейна на тэрыторыі прыватнага дэтэктыва. Я магу парэкамендаваць некалькі вам, кампетэнтных людзей, якія за пэўную плату зробяць пошук вашага брата сваёй працай».
  
  
  «Што за плата?» — спытала яна.
  
  
  "У залежнасці", - сказаў я. «Хтосьці добры возьме з вас мінімум сто даляраў за гадзіну».
  
  
  Яна паморшчылася.
  
  
  "Я ведаю, што гэта гучыць як шмат", сказаў я. «Але ў гэтым выпадку я б не стаў гандлявацца. Калі вы не знойдзеце каго-небудзь добрага, пошук Эйдана зойме больш часу. Вы так ці інакш заплаціце. І, - дадаў я, - гэта не нечуванае, што неэтычныя следчыя ўсталёўваюць нізкія тарыфы, каб прымусіць людзей зайсці ў дзверы, а потым цягнуцца і забіваюць свае гадзіны. Вы зусім не зэканоміце грошай».
  
  
  «Я бачу». Марлінхен пачаў выглядаць згубленым. «Як вы думаеце, колькі гадзін спатрэбіцца, каб яго знайсці?»
  
  
  «Я сапраўды не адчуваў бы сябе камфортна пры ацэнцы», — сказаў я. «Знайсьці яго можна было за тры званкі. Ці гэта можа заняць некалькі тыдняў».
  
  
  "Я бачу", сказала яна зноў. Відавочна, што яна не адчувала сябе лепш ад гэтай сітуацыі, і няцяжка было здагадацца чаму.
  
  
  «Гэта ж грошы, ці не так?» Я сказаў.
  
  
  Хеннесі жылі ў багатым анклаве на беразе возера; Я меркаваў, што Марлінхен не толькі ўмела спраўлялася з хатнімі справамі, але і што, робячы гэта, яна чэрпала прыстойную суму зберажэнняў свайго бацькі. Прынамсі, у мяне было да гэтага часу.
  
  
  "Я ведаю, што мы выглядаем у добрай фінансавай форме", - сказаў Марлінхен. «Але я маю доступ толькі да разліковага рахунку таты; ён даў мне свой нумар банкамата. Але для ўсяго астатняга мне трэба быць яго апекуном, і я не магу зрабіць гэта, пакуль мне не споўніцца 18 гадоў. Нават тады могуць быць некаторыя затрымкі. У яго афазія; гэта парушэнне прамовы і разумення. Тата павінен ачуняць настолькі, каб судовы выканаўца мог бачыць, што ён разумее, што яму кажуць, і што адзнака, якую ён робіць, сапраўды паказвае яго жаданне зрабіць мяне кансерватарам».
  
  
  Яна гучала надзіва дасведчана. «У вашага бацькі ёсць адвакат, які дапамагае вам у гэтым?» — спытаў я.
  
  
  Марлінхен кіўнуў. «Я не ведаю, ці назваў бы містэра ДэРоўза «татавым адвакатам», але ён дапамагаў з некаторымі рэчамі, калі маці памерла, і калі я патэлефанавала яму, ён быў гатовы выканаць працу кансерватара на непрадбачаныя выпадкі. Я магу заплаціць яму, як толькі атрымаю доступ да рахункаў».
  
  
  Я спадзяваўся, што ДэРоўз быў чалавекам этычным; гэты стройны, няўпэўнены 17-гадовы юнак з багатым бацькам выглядаў бы гульнявым аўтаматам на двух нагах для юрыста, які ім не быў.
  
  
  Але пасля наступных слоў Марлінчэна мне прыйшлося перагледзець ролю заможнага бацькі .
  
  
  «Нават тады, — працягваў Марлінхен, — ёсць толькі зберажэнні таты, і ў кожнага з нас ёсць фонд зберажэнняў у каледжы. Але гэта не вялікія грошы. Шмат з таго, што зарабіў тата, пайшло на аплату гэтага дома. Гэта добра, але мы не можам з'есці дом і выдатны від, - сказала яна, паказваючы на возера. Потым яна паправіла свае словы. «Справы пакуль не такія кепскія, але грошай на следчага за сто долараў у гадзіну на працягу неабмежаванага перыяду часу дакладна няма. Вось чаму я спадзяваўся, што нехта з паліцыі палічыць, што справа Эйдана мае дастаткова заслуг, каб заняцца ёю».
  
  
  Я пачынаў адчуваць сябе падобным да старых лётчыкаў, якія вылецелі з Нью-Ёрка на Заходняе ўзбярэжжа ў пахмурны дзень, іх развярнула ў тумане і ў выніку вырашылі адправіцца ў Еўропу. Я хацеў дапамагчы Марлінчэну, але я таксама хацеў, каб гэта было каротка і проста. І на імгненне здавалася, што так і будзе: я знайшоў Х'ю Хэнэсі і вызначыў, што прычыны яго дачкі скрываць яго адсутнасць, хоць і памылковыя, не былі крымінальнымі. Тады я падумаў, што магу проста запэўніць Марлінчэна, што з Эйданам, верагодна, усё ў парадку, парэкамендаваць кампетэнтнага прыватнага следчага і забыць пра гэта. Я думаў, што магу апісаць справу Хэнэсі трыма словамі: не мая праблема.
  
  
  Замест гэтага я выявіў, што Марлінхен засталася адна з кучай малодшых братоў і сясцёр, без дарослых сваякоў, да якіх можна было б завітаць, і, нягледзячы на літаратурныя поспехі бацькі, без дастатковага запасу грошай. Цяпер я рэзюмаваў Hennessys чатырма словамі: канца не відаць.
  
  
  І ў мяне зноў пачало балець чортава вуха. Дзеянне аспірыну сціхала, і боль пачынаў нарастаць ад тупога, медыкаментознага болю да рэзкага пульсацыі, з-за якога я прачынаўся апошнія дзве раніцы. Гэта выгнала з майго розуму больш высакародныя пачуцці.
  
  
  "Хацелася б, каб гэта было толькі пытаннем заслуг", - сказаў я. «Але акруга Хеннепін плаціць мне за тое, каб я расследаваў выпадкі парушэння закону ў яе межах. Тут не тая сітуацыя. Слухай, я пагавару са знаёмымі прыватнымі асобамі, пагляджу, ці не возьме хто-небудзь з іх цябе бясплатна. Можа...
  
  
  Шоргат з-за нас, перад домам, прымусіў Марлінчэна падняць галаву. Трое хлопцаў, нагружаныя заплечнікамі, увайшлі на кухню. Іх бяздзейная размова абарвалася, калі яны ўбачылі мяне з сястрой.
  
  
  Ніхто не быў бландынам, як Марлінхен; у іх былі каштанавыя валасы Х'ю. Малодшы хлопчык быў даволі кудлаты, але акрамя гэтага, яны выглядалі дагледжанымі і чыстымі, і відавочна здаровымі.
  
  
  Марлінхен саслізнуў з табурэткі. «Хлопцы, гэта дэтэктыў Сара Прыбек», - сказала яна. «Я размаўляў з ёй днямі пра Эйдана. Вы памятаеце, я сказаў, што еду ў горад, каб зрабіць гэта.
  
  
  Гаварыў адзін з хлопчыкаў, мускулісты дзяцюк у майцы без рукавоў. «Я думаў, што...»
  
  
  «Мы можам пагаварыць пра гэта пазней», — сказаў Марлінхен. Яна працягвала знаёмства. «Сара, гэта Ліам, яму 16, — самы высокі хлопчык, хударлявы, з доўгімі, трохі цямнейшымі валасамі і акулярамі ў драцяной аправе, — і Колм, яму 14, — добра складзены хлопчык, які гаварыў, — і маленькі хлопец Донал, 11.» Донал быў кудлатым; пад швабрай ягоны твар быў неаформлены, як часта бывае ў дзяцей.
  
  
  «Прыемна пазнаёміцца з вамі, — сказаў я, — але мне сапраўды варта ісці. Я павінен быць на працы». Марлінхэну я сказаў: «Я зраблю тэлефонныя званкі, пра якія згадваў, сёння ўвечары або заўтра і адкажу вам з рэкамендацыяй».
  
  
  Я падумаў, што прадаць будзе нялёгка, але, магчыма, я змагу злавіць каго-небудзь са знаёмых мне пільных людзей у шчодрым настроі.
  
  
  Марлінхен кіўнуў. "Дазвольце мяне правесці вас", - сказала яна.
  
  
  Выйшаўшы на палубу, яна зноў стала сур'ёзнай. «Дэтэктыў Прыбек, вы не збіраецеся даносіць на нас, так?» — спытала яна. «У сямейныя службы?»
  
  
  «Я абавязаны па законе, Марлінхен», — сказаў я.
  
  
  Яе плечы бясконца апусціліся, і яна адвяла позірк ад мяне ў бок возера.
  
  
  Я не ведаў, чаму яна адчувала сябе так, нібы яе і яе братоў асудзілі ў дзіцячы дом мінулых часоў, з высокімі гатычнымі варотамі і тонкімі стравамі. Але раптам я ўбачыў сябе яе вачыма і мне не спадабалася ўбачанае. Я заходзіў сюды і бачыў доказы яе дбайнай гаспадаркі, гатоўнасці і відавочнай любові, якую яна адчувала да сваіх малодшых братоў, і, прабачце, гэта было недастаткова добра, і я дакладваю пра вас у акругу, і, дарэчы, Мне ўсё роўна, дзе твой брат. Хочаш знайсці яго, плаці.
  
  
  «Слухай, — сказаў я, змякчыўшыся, — можа, я мог бы крыху дапамагчы табе з Эйданам».
  
  
  «Сапраўды?» - сказала яна.
  
  
  «Вы сказалі, што ў вас у школе толькі да поўдня, так? Чаму б мне не выйсці заўтра каля гадзіны, і мы можам пагаварыць пра гэта яшчэ».
  
  
  Сказаць, што Марлінхен Хэнэсі ўсміхнуўся, было не зусім справядліва. За ўвесь час нашага кароткага знаёмства яна ні разу не ўсміхнулася ў знак прывітання. Я не быў гатовы да віду яе натуральнага шчасця; гэта было бліскучае, як першая кветка агню запаленай запалкі. Думка пра большае ўзаемадзеянне з Hennessys была не зусім прывабнай, але было кранальна бачыць, як шмат значыла для Марлінчэна прапанова дапамогі.
  
  
  Я даў ёй сваю картку. «І мабільны, і пэйджар уключаны», — сказаў я. «У выпадку, калі ў вас узнік канфлікт у раскладзе або нешта падобнае».
  
  
  - Не буду, - сказала яна.
  
  
  
  
  Як толькі я вярнуўся ў машыну, я намацаў у сваёй сумцы бутэльку аспірыну. Яго не было.
  
  
  Ён у смеццевым вядры ў тваім ванным пакоі, геній, куды ты выкінуў яго сёння раніцай пасля таго, як выпіў апошнюю порцыю аспірыну. Вы збіраліся забраць яшчэ, памятаеце?
  
  
  На маім мабільным тэлефоне паказалася, што 3:45. Нават без прыпынку ў краме я б спазніўся на працу.
  
  
  Я разгарнуў Nova на тры чвэрці круга і паскорыў па доўгай дарозе Hennessys. У кагосьці на працы была б пара абязбольвальных, якіх я мог бы забіць.
  
  
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  — Вас шукае лейтэнант Прэвіт, — сказаў Тыша, як толькі я ўвайшоў.
  
  
  «У мяне ўсяго пяць хвілін... о, чорт вазьмі. Я зусім забыўся пра просьбу Прэвіта прыйсці раней. «Ён у сваім кабінеце?»
  
  
  Ён быў, але мы там не засталіся. Калі я ўвайшоў, Прэвіт падняўся з-за стала. - Дэтэктыў Прыбека, - сказаў ён. «Спускайцеся ў канферэнц-залу».
  
  
  "Вядома", сказаў я.
  
  
  Ён не згадаў, што я спазніўся на трыццаць пяць хвілін на сустрэчу, але, відавочна, ведаў гэта. Мне было позна прасіць яшчэ пяць хвілін, каб атрымаць аспірын ад калегі.
  
  
  «Я насамрэч проста знаёмлюся», — сказаў Прэвіт і адчыніў дзверы ў нашу канферэнц-залу. Калі мы ўвайшлі, чалавек, які сядзеў за доўгім сталом унутры, падняўся на ногі.
  
  
  Маё здзіўленне адцягнула мяне ад болю ў вуху. Гэта быў незнаёмец, якога я бачыў ужо двойчы: спачатку назіраў за мной на віцэ-дэталі, потым з Кіландэрам на рагу вуліцы. Зблізку ў яго быў худы, стомлены твар, але таксама даволі малады, нягледзячы на сівізну на скронях. Ацэнку яго ўзросту я не пераглядаў: каля 35 гадоў.
  
  
  - Дэтэктыў Сара Прыбек, - сказаў Прэвіт, - гэта Грэй Дыяс з акруговай пракуратуры акругі Фарыбалт.
  
  
  Акруга Фарыбо. Сіняя Зямля.
  
  
  Дыяс выйшаў з-за свайго крэсла і падаў мне руку. - Дэтэктыў Прыбека, - сказаў ён.
  
  
  "Рады пазнаёміцца", сказаў я.
  
  
  Ён адпусціў маю руку і кіўнуў Прэвіту. - Дзякуй, Уіл, - сказаў ён. Прэвіт адышоў.
  
  
  - Калі ласка, сядзьце, - сказаў Дыяс.
  
  
  Мы зрабілі. Я спадзяваўся, але сумняваўся, што выглядаю лепш, чым сябе адчуваю.
  
  
  «Вы пракурор?» — спытаў я.
  
  
  «Я следчы пракуратуры», — сказаў Дыяс. «Я працую ў акрузе Фарыбо каля шасці тыдняў».
  
  
  «Табе падабаецца там унізе?» — спытаў я.
  
  
  "Ну, тут даволі ціха", - сказаў Дыяс. «Вось чаму я пачаў чытаць некаторыя старыя файлы».
  
  
  Маленькая кропелька поту папаўзла паміж маіх лапатак, аж да паясніцы.
  
  
  Дыяс паставіў перад сабою на стол тоўстую манільскую папку. «Гэты выпадак быў перададзены ў наш офіс каля трох месяцаў таму, перш чым я прыйшоў на борт. Гэта было сумеснае расследаванне шэрыфа і пажарнай службы», — сказаў ён.
  
  
  - Ройс Сцюарт, - сказаў я. Чакаць, пакуль ён скажа імя, не было сэнсу.
  
  
  "Так", - сказаў ён, і ў яго голасе магла быць ледзь прыкметная нотка здзіўлення маёй шчырасцю. «Файл, безумоўна, прыцягнуў маю ўвагу. Натуральна, улічваючы вашае знаёмства з людзьмі і падзеямі па гэтай справе, я хацеў з вамі пагаварыць». Ён пастукаў пазногцем па напільніку. «Я думаў, што мы можам пачаць проста з агляду вядомых фактаў. Вы можаце паправіць мяне, калі лічыце, што я памыліўся».
  
  
  Дыяс адкрыў сваю папку і апісаў жыццё Ройса Сцюарта ў сухіх тэлеграматычных фрагментах афіцыйнага запісу.
  
  
  «Ройсу Сцюарту было 25 гадоў на момант яго смерці», — пачаў ён. «Пражыў большую частку свайго жыцця ў акрузе Фарыболт, там быў арыштаваны і асуджаны за непрыстойнае выкрыццё і распусныя паводзіны; арышт непаўналетняга за тое, што позна ўвечары зазіраў у вокны дома жанчыны, абвінавачванні знятыя. У 24 гады ён пераехаў у гарады-пабрацімы, дзе быў судзімы за DWI і, што яшчэ больш важна, быў арыштаваны і абвінавачаны ў згвалтаванні і забойстве Камарэі Браўн, дачкі дэтэктыва Жэнеўеў Браўн з дэпартамента шэрыфа акругі Хеннепін. Ваш партнёр». Дыяс зрабіў паўзу, адпіваючы са шклянкі вады, што стаяла побач. «Справа была спыненая па тэхнічных прычынах, і Сцюарт вярнуўся ў Blue Earth.
  
  
  «У кастрычніку пажарных выклікаюць на маёмасць, дзе жыў Сцюарт. Гаспадарчая пабудова, у якой ён жыў, гарыць, і на наступны дзень у ёй знайшлі яго цела». Дыяс перагарнуў старонку, хаця я быў упэўнены, што падрабязнасці справы ўжо захаваліся ў яго памяці. «Праз восем гадзін пасля пажару былы дэтэктыў МДП Майкл Шайло здаўся паліцыі ў Мэйсан-Сіці, штат Аёва, і прызнаўся ў забойстве Сцюарта. Дзіўна тое, што Шайло сцвярджае, што ён забіў Сцюарта тыднем раней, наехаўшы на яго на скрадзеным грузавіку на шашы за межамі Блакітнай Зямлі.
  
  
  «Расследаванне пацвярджае той факт, што Шайло скраў грузавік, але замест таго, каб збіць Сцюарта, ён трапіў у аварыю аднаго аўтамабіля з-за лёду на дарозе. У выніку аварыі ён атрымаў сур'ёзную траўму галавы, якая збіла яго памяць і пагоршыла яго меркаванне. Баючыся арышту за сваё «злачынства», ён падарожнічаў на поўдзень пешшу, пазбягаючы кантактаў з іншымі людзьмі, і, нарэшце, у Мэйсан-Сіці, штат Аёва, здаўся. Яго вера ў тое, што ён забіў Сцюарта, паводле псіхолага, была часткова звязана з траўмы галавы і часткова да яго ўстойлівай папярэдняй візуалізацыі здзяйснення злачынства. Майкл Шайло не аспрэчваў абвінавачанне ў крадзяжы аўтамабіля і зараз знаходзіцца ў зняволенні ў штаце Вісконсін». Дыяс выпіў яшчэ трохі вады. «Гэта даволі гісторыя».
  
  
  «Вы сказалі, што хочаце, каб я паказаў на што-небудзь няправільнае ў вашым файле», — сказаў я. «Ёсць дзве рэчы, якія вы не ўключылі».
  
  
  Дыяс ветліва падняў брыво. «Калі ласка».
  
  
  «Шайло не прамінуў забіць Шорты, ён вырашыў не забіваць. Нават калі гэта было ў апошні момант».
  
  
  Дыяс кіўнуў, здаецца, прымаючы гэта сур'ёзна. «І як вы гэта ведаеце?»
  
  
  - Шайло сказаў мне, - сказаў я.
  
  
  "Я павінен адзначыць, што ніхто не можа незалежна праверыць гэта", - сказаў Дыяс. «Вы залежыце ад слоў мужа».
  
  
  Я не быў. Ройс Сцюарт сказаў мне гэта. Непасрэдна перад смерцю.
  
  
  "Але гэта не мае значэння для разгляданай тэмы, а гэта смерць Сцюарта", - сказаў Дыяс. «У следчых не было вялікіх сумневаў у тым, што дом Сцюарта быў наўмысна падпалены, або што ён ужо быў мёртвы, калі дом гарэў. Справа не была выдзелена за адсутнасцю доказаў здзяйснення злачынства. Праблема заключалася ў адсутнасці доказаў, якія паказваюць на ідэнтыфікаванага падазраванага. Як толькі я прачытаў гэты файл, я падумаў, што мае калегі занадта паспешліва адхілілі відавочнага чалавека».
  
  
  Я маўчаў.
  
  
  «Яны адмовіліся ад чалавека, які ўжо прызнаўся, што ездзіў на Блакітную Зямлю з намерам забіць Ройса Сцюарта. У каго не было алібі ў тую ноч, калі загінуў Ройс Сцюарт».
  
  
  « Шайло ваш падазраваны?» — спытаў я яго.
  
  
  "Ваш муж, безумоўна, цікавы чалавек", - сказала Дыяс.
  
  
  Чалавек, які цікавіць, - падазраваць, што такое трапічны шторм і ўраган.
  
  
  - Гэта немагчыма, - сказаў я. «Доказы выключаюць яго».
  
  
  Нягледзячы на тое, што я дакладна ведаў, што Шайла не забіваў Сцюарта, я таксама быў знаёмы з усімі доказамі, якія сведчылі следчым, што ён не мог гэтага зрабіць. Траўмы Шайло, разбіты грузавік, сямідзённы прамежак паміж яго спыненай спробай забіць Сцюарта і сапраўднай смерцю Сцюарта. . . усё гэта пацвярджала сцвярджэнне, што Шайло не меў дачынення да забойства Сцюарта.
  
  
  «Вы ўпэўнены?» - сказаў Дыяс. «Паміж забойствам Сцюарта і з'яўленнем Шайло ў Мэйсан-Сіці прайшло дзевяць гадзін. Гэта дастаткова часу, каб праехаць менш за сто міль».
  
  
  «Пешшу?» Я сказаў.
  
  
  «Не, на машыне ці грузавіку. Тое, што ніхто не сказаў, што падвезлі яго аўтаспынам, не азначае, што ніхто гэтага не зрабіў».
  
  
  «Той ноччу можа быць дзевяцігадзіннае акно, — сказаў я, — але ёсць таксама сем дзён паміж спробай Шайла збіць Ройса Сцюарта і момантам, калі ён з’явіўся ў Мэйсан-Сіці. Цяжка давесці, што...» Я змоўк, нешта разумеючы.
  
  
  «Вы казалі?» — падказаў Дыяс.
  
  
  Я адказаў не адразу. Гэты чалавек гуляў у нейкую гульню, і хаця я павінен быў ведаць лепш, я пачаў гуляць з ім. «Вы ўжо размаўлялі з Шайла ў турме?» — спытаў я.
  
  
  Дыяс сказаў: «Я не гатовы зараз дзяліцца ўсімі дэталямі расследавання».
  
  
  «Вы не, - сказаў я, - таму што Шайло не з'яўляецца асобай, якая вас цікавіць. я. Вы адцягваеце маю ўвагу, робячы выгляд, што Шайло ваш падазраваны. Вы хочаце, каб я перайшоў на яго абарону і спрачаўся з вамі па сутнасці справы, пакуль я не раскажу некаторыя дэталі, якія я не мог ведаць, калі б не забіў Кароціка. Гэта была мянушка Сцюарта, зашыфраваная на нумарным знаку яго машыны. «Гэта другая дэталь, якую вы выпусцілі з аповеду. Вы не згадалі, што я быў у гэтым раёне і размаўляў са Сцюартам у тую ноч, калі ён памёр. Калі вы размаўлялі з людзьмі ў бары, вы ведаеце, што я быў там, - сказаў я. «Гэта робіць мяне відавочным падазраваным. Але замест таго, каб звярнуцца непасрэдна да мяне, вы робіце выгляд, што хочаце пагаварыць са мной як з «калегай па следчым». »
  
  
  Гэта была тактыка, якая працавала нават на вулічных злачынцаў. Размаўляючы з падазраваным з папярэдняй інфармацыяй, дэтэктывы часам просяць яго выказаць здагадку аб тым, як магло быць здзейснена злачынства, што ён мог бы зрабіць, калі б здзейсніў гэта дзеянне. Калі гэта спрацуе, злачынец адмовіцца і раскажа важную дэталь, пра якую ён не павінен быў ведаць.
  
  
  «Дазвольце мне адказаць на пытанне, якое вы не задаеце», — сказаў я. «Я не забіваў Ройса Сцюарта. Я быў там, у Сіняй Зямлі. Я быў у бары. Я гаварыў з ім. Але я яго не забіваў».
  
  
  - Дэтэктыў Прыбек, - сказаў Дыяс, - я тут не для таго, каб вас пакрыўдзіць. Я тут, каб зрабіць працу».
  
  
  Ён меў рацыю; Я гаварыў больш свабодна, чым меркаваў. Боль у вуху драбіў мне нервы.
  
  
  - Прабачце, - сказаў я. «Я ведаю гэта. Я прастудзіўся, і вуха мяне вельмі турбуе. Вы можаце даць мне хвілінку, каб атрымаць аспірын?»
  
  
  «Насамрэч, — сказаў Дыяс, — я хацеў бы, каб мы працягвалі гэта цяпер, калі ў нас усё ў парадку».
  
  
  Яшчэ адзін ключавы момант у допыце: як толькі справы пачнуць награвацца, не давайце падазраванаму час перагрупавацца.
  
  
  - Давайце пагаворым пра тую ноч, калі вы пайшлі на Блакітную Зямлю, - сказаў Дыяс. «Што прывяло вас туды пайсці?»
  
  
  «Я зразумеў, што Шайло скраў і разбіў грузавік на шашы. Я пазнаў яго матывы, што ён хацеў збіць Шорці, але я ведаў, што ён пацярпеў няўдачу, бо Ройс Сцюарт быў жывы. Фактычна Сцюарт быў падазраваным у крадзяжы грузавіка, таму што яго адбіткі пальцаў знайшлі яго на месцы аварыі. Чаго я не разумеў, так гэта таго, што здарылася з Шайло пасля крушэння».
  
  
  «Такім чынам, вы пайшлі туды».
  
  
  «Каб пагаварыць з Кароцікам, так». Маё вуха раўнамерна пульсавала разам з сэрцабіццем, якое ішло крыху хутчэй, чым звычайна.
  
  
  «Як вы ведалі, што ён будзе ў бары?» - спытаў Дыяс.
  
  
  «Я не ведаў, бо... Ой! Бог. »
  
  
  Цяпер гэта зрабіла нешта новае. Было адчуванне лопання, а затым трэск нешта накшталт статыкі. Я чуў, як людзі казалі пра тое, што ў іх лопаюць вушы падчас уздыму і зніжэння самалётаў, але я не думаў, што гэта адно і тое ж. Замест гэтага я ўявіў, што на барабаннай перапонцы ўзніклі пухіры, як бурбалкі, і адзін з іх лопне.
  
  
  «Вуха?» - спытаў Дыяс.
  
  
  "Так", сказаў я, няўдала паціраючы знешнюю абалонку.
  
  
  «Мы паспрабуем завяршыць гэта даволі хутка», — запэўніў мяне Дыяс. «Вы казалі?»
  
  
  «Я казаў, што не ведаю дакладна, што ён будзе ў бары, але я чуў, што ён праводзіў там шмат часу».
  
  
  "І, на шчасце для вас, ён быў", - пракаментаваў Дыяс. «Што вы з ім абмяркоўвалі?»
  
  
  «Я хацеў ведаць, што ён ведаў пра знікненне Шайло», - сказаў я. «Ён адмовіўся са мной размаўляць».
  
  
  «А потым што ты зрабіў?» - спытаў Дыяс.
  
  
  «Я ехаў частку дамоў», — сказаў я. «Мая партнёрка Жэнеўева жыла ў Манката са сваёй сястрой і шваграм, і я ведаў, што магу там спаць».
  
  
  У другім класе мы вывучалі вуха. Я стараўся не ўспамінаць малюнак барабаннай перапонкі, стараўся не ўяўляць сваю барабанную перапонку як набраклы, цёмна-ружовы шар з вадкасцю, які з кожнай гадзінай усё больш раздзімаецца.
  
  
  - Вы не хадзілі ў дом Сцюарта перад тым, як пакінуць Блакітную Зямлю?
  
  
  Гэта была патэнцыйная пастка. Да гэтага часу я казаў праўду, хоць і з пропускамі. Мне не трэба было хлусіць. Тут я павінен быў сысці са сцежкі.
  
  
  - Не, - сказаў я. «Я не зрабіў».
  
  
  «Амаль тры гадзіны язды ад Мінеапаліса да Blue Earth», — сказаў Дыяс. «Такім чынам, вы праехалі ўвесь гэты шлях, знайшлі Сцюарта ў бары, і калі ён адмовіўся гаварыць пра вашага мужа, вы проста селі ў машыну і з'ехалі?» Мне здаецца, што вы лёгка здаліся.
  
  
  У маім вуху зноў затрашчала, выдаючы рывок, падобны на статычны шум. «Шорці сказаў мне, што ведае, і я цытую, «дзярмо». Я не мог даказаць адваротнае. Пасля гэтага я мала што мог зрабіць».
  
  
  - Дык гэта ваша гісторыя: вы паехалі ў Блакітную Зямлю, ненадоўга ўбачылі Шорці ў бары і паехалі ў Манката? - сказаў Дыяс.
  
  
  «Вось што здарылася», - сказаў я.
  
  
  Большая частка таго, што я сказаў Дыяс, была праўдай. Хлусня была адным з упушчэнняў. Я не ўключыў Жэнеўеву, якая ішла за мной на Блакітную Зямлю, прыходзячы і сыходзячы нябачнай, як злы цень.
  
  
  Дыяс паківаў галавой, нібы расчараваны вучнем, які не працуе на належным узроўні. Ён ператасаваў паперы назад у сваю папку. «Мяркую, пакуль што ўсё».
  
  
  Калі я ўстаў, перад маім зрокам наплыла чырвона-шэрая дымка, а ў вуху закалацілася мацней.
  
  
  «О, я забыўся адну рэч,» сказаў Дыяс. «Ці ёсць якая-небудзь прычына, па якой нехта ўбачыў вас і вашу машыну каля дома Сцюарта ў тую ноч?» - спытаў Дыяс.
  
  
  Я ўсё яшчэ стаяў нерухома, спрабуючы праясніць зрок. Пытанне Дыяса не дапамагло. Вазьміцеся ў рукі. Дыхаць.
  
  
  «Я не адзіны чалавек, які падобны на сябе або ездзіць на Nova 1970 года», — сказаў я.
  
  
  Чырванаватая смуга адступіла і зноў прабіваліся фарбы свету.
  
  
  - Разумею, - сказаў Дыяс. «Дзякуй за дапамогу, дэтэктыў Прыбек».
  
  
  
  
  Гэта класіка следчага , пытанне «ці ёсць падстава». Гэта азначала, што быў відавочца, але на самой справе не сцвярджала гэта наўпрост. Апытваны павінен быў трапіць у пастку і пачаць хітрыя, хвалюючыя апраўданні, пацвярджаючы тым самым тое, што следчы толькі падазраваў.
  
  
  Веданне, што гэта была тактыка, не перашкодзіла гэтаму быць чортава страшным. «Калі б у Дыяса было больш доказаў, ён бы іх выклаў», — сказаў я сабе ў прыбіральні, дзе толькі што выпіў два адвіла і пырснуў халоднай вадой на твар, стараючыся не патрапіць у вуха.
  
  
  Калі я падняў галаву, каб убачыць сваё адлюстраванне ў люстэрку, мой бледны твар ззяў ад поту і вады. Пасмы валасоў, бліжэйшыя да майго твару, былі вільготнымі. Калі не лічыць рабочай вопраткі і кабуры на плячах, я выглядаў як чахлаёмы дзевятнаццатага стагоддзя ў палаце дабрачыннай бальніцы. Я ўтаропіўся ва ўласны вобраз і ўсвядоміў найгоршае ўсведамленне, якое было ў мяне за ўвесь дзень: мне трэба было наведаць кабінет лекара.
  
  
  
  
  Авіяцыйныя эксперты скажуць вам, што ў паветры вы бяспечней, чым на зямлі. Статыстыка гэта пацвярджае. Але ў любой зале чакання аэрапорта вы ўбачыце небараку, якая сядзіць у адным з пластыкавых крэслаў, локці на каленях, рукі свабодна вісяць, ногі апушчаныя, галава апушчаная. Гэта амаль малітоўная пастава, як быццам ён ці яна збіраюцца зрабіць самае небяспечнае, што толькі можна ўявіць. І ў свядомасці аэрофоба яны ёсць.
  
  
  Фобіі такія. Няважна, што страх ірацыянальны. Часам інстынкт небяспекі ў розуме проста спрацоўвае без прычыны, і ён не адключаецца перад тварам суцяшальнай статыстыкі або асабістых сцвярджэнняў. Для мяне эквівалентам залы чакання ў аэрапорце з'яўляецца зала чакання ўрача. За пяць хвілін да 5 гадзін вечара я зайшоў у медыцынскую клініку, зарэгістраваўся і заняў пасаду. Мае канечнасці адчувалі сябе цяжкімі і безсільнымі, быццам у паліўнай трубе была вада. Злева ад мяне цяжкі мужчына ў рабочай вопратцы, з усыпаным фарбай мабільным тэлефонам на сцягне, назіраў за рухам праз акно.
  
  
  Дзверы, што вялі ва ўнутраныя кабінеты, адчыніліся. «Вашынгтон?» - сказала медсястра.
  
  
  Маляр падняўся з крэслаў і пакрочыў да дзвярэй. Я ўздыхнуў, спакойны.
  
  
  Я глядзеў у акно. Па радыё дыктары казалі пра надыход цяжкага надвор'я, і праз шкло я мог бачыць жаўтлявыя хмары на гарызонце. Да гэтага было яшчэ далёка.
  
  
  Дзверы зноў адчыніліся. — Прыбека? - сказала медсястра.
  
  
  Я не падымаў галавы, гледзячы ўверх скрозь валасы, якія спаўзлі наперад па маім твары. Яна не магла зразумець, што я гляджу на яе.
  
  
  Дзеля бога, што вы робіце? Устаць.
  
  
  «Сара Прыбек?» - сказала медсястра.
  
  
  Я ўстаў на ногі, аслабеў. Я ўсё яшчэ не глядзеў медсястры ў вочы, калі павярнуўся да дзвярэй выхаду, той, што вяла ў знешні свет. Я ступіў на гумовы дыванок, і дзверы пнеўматычна адчыніліся. Мае калені адчувалі, што яны пададуць пада мной. Я напалову чакаў нейкай спробы затрымання, як калі б медсястра сказала, што гэта яна! і падмацаванне кінулася б змагацца, каб вярнуць мяне ўнутр.
  
  
  Але нічога не здарылася, і я апынуўся пад промнямі паўднёвага сонца. У маіх нагах аднавілася частка сіл, і я пачаў ісці хутчэй, дабраўшыся да сваёй машыны.
  
  
  Я пратрымаўся дома дзве гадзіны, грэючы ручнікі ў сушылцы і падносячы іх да вуха. Тады ў мяне ўзнікла ідэя.
  
  
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  "Гэта іншы выгляд для вас", - сказала Cisco.
  
  
  Я пераапрануўся ў свае самыя старыя джынсы, выцвілыя амаль да аксаміту, і пуловер Шайло ў сіне-аранжавыя палоскі, і пару баскетбольных красовак паверх тоўстых шкарпэтак. Цыско шукаў мяне праз шчыліну ў дзвярах, якую прапускаў ланцужок, і не паспеў ён загаварыць, як, здаецца, зразумеў, што цяпер не час для лёгкадумства. «З вамі ўсё ў парадку?» — спытаў ён.
  
  
  - Не, - сказаў я. «Ці магу я зайсці?»
  
  
  Тая ж практыка: Cisco зачыніў дзверы, адвязаў ланцужок і адкаціўся ў інваліднай калясцы, каб упусціць мяне. Затым ён сказаў: "Што здарылася?"
  
  
  «Мяне вуха забівае», — сказаў я яму. «Яна пачала балець некалькі дзён таму, як вы сказалі, і не спынілася. Справа ў тым, што я не ўпэўнены, што гэта зрабіў толькі холад. На мінулым тыдні я быў у дрэнажным канале, я маю на ўвазе над галавой. Вада была сцёкавай. Напэўна, брудна было».
  
  
  Я мітусіўся, так баючыся, што ён адправіць мяне прэч, не апрацаваўшы мяне, што выкідваў яму кожную лішнюю інфармацыю, якую мог. «Вы можаце паглядзець на гэта?» Я скончыў.
  
  
  «Ідзі наперад і лезь на аглядны стол», — сказаў ён.
  
  
  Я зрабіў, як ён сказаў, а ён дастаў мае нататкі са сваёй шафы, памыў рукі і дастаў сваё абсталяванне. Я не ведаю, чаму жыллё Cisco не напалохала мяне так, як клініка, але тут я адчуваў сябе калі не расслабленым, то, па меншай меры, кантраляваў свой страх.
  
  
  Як і раней, Cisco вымярала мой ціск. «Ты крыху ўзвышаны», — сказаў ён. Ён паклаў палец на маё запясце, знайшоўшы прамянёвы пульс, і зрабіў запіс на сваёй жоўтай запісцы, потым дастаў з шафкі отоскоп. «Якое вуха?» — спытаў ён.
  
  
  — Злева, — сказаў я.
  
  
  Калі ён сунуў маленькі квадратны канец інструмента мне ў вуха, я крыху падскочыў і ўздрыгнуў. - Лёгка, - сказаў ён.
  
  
  Я заплюшчыў вочы і паспрабаваў расслабіцца. Яго дыханне калыхала распушчаныя валасы на маім плячы.
  
  
  Сіска выцягнуў трубку і крыху адкаціўся назад, і я ўбачыў змены, якія адбыліся на яго твары. «Здаецца, я памятаю, як казаў вам ісці ў паліклініку, калі вас пачынае турбаваць вуха», - сказаў ён.
  
  
  «Я ведаю».
  
  
  «Скажыце, калі ласка, чаму вы гэтага не зрабілі?»
  
  
  «Я спадзяваўся, што гэта знікне само сабой», — няўдала сказаў я.
  
  
  "Ну, гэта не так", - сказаў Cisco. «На гэтым этапе вам трэба праколваць барабанную перапонку».
  
  
  «Вы можаце зрабіць гэта тут, праўда?» Я быў так далёкі ад болю ад самой інфекцыі, што перспектыва пракалоць мне барабанную перапонку іголкай не магла ўяўляцца.
  
  
  - Я навучаны гэтаму, - павольна прамовіў ён, - але я не зусім падрыхтаваны.
  
  
  Я нахіліўся і пакапаўся ў наплечніку. «Гэта трыста даляраў», — сказаў я. Па дарозе я спыніўся каля банкамата. Я паклаў грошы на паліцу, куды мінулай ноччу паклаў сорак даляраў.
  
  
  «Праблема не ў грошах», — сказаў Cisco. «Для гэтага трэба ісці ў офіс».
  
  
  - Не магу, - сказаў я.
  
  
  Сіска нецярпліва пастукаў кончыкам пальца па борціку свайго інваліднага крэсла. «Чаму б і не?»
  
  
  «Я не люблю такія месцы», — сказаў я. «Я атрымліваю. . . Мне становіцца страшна».
  
  
  «Чаму?»
  
  
  - Не ведаю, - сказаў я. Страх рабіў мяне невыразным. «Калі ласка, дапамажыце мне з гэтым», — скончыў я. «Я больш нікуды не магу пайсці».
  
  
  Ён сказаў бы, што не; у яго былі свае прынцыпы, як ён сказаў мне ўчора вечарам. Але ў яго вачах было нешта новае. Можа быць, спачуванне.
  
  
  "Гэта будзе балюча", - сказаў Cisco. Гэта была саступка.
  
  
  «У мяне гэта ўсё», — сказаў я. Пацягнуўшыся ў сумку, я дастаў бутэльку віскі, якую купіў па дарозе.
  
  
  Сіска злёгку апусціў галаву, каб двума пальцамі пацерці пераноссе. - Ісус, - сказаў ён. Потым уздыхнуў. «Хочаш шклянку?»
  
  
  - Не, - сказаў я.
  
  
  "Тады атрымай гэта ў сабе", - сказаў Cisco. «Шмат. Я буду рыхтавацца».
  
  
  Ён адкаціўся ад мяне; Я выпіў. Я заплюшчыў вочы і пачуў яго рухі, калі ён рыхтаваўся да працэдуры. Аднекуль з-за сцен мне здалося, што я пачуў сабачы брэх. Вялікі сабака, ад тэмбру гуку. Гэта было няправільна, так? Тут сабака? Я зноў выпіў, моцна.
  
  
  «Такім чынам, — сказаў Сіска, павярнуўшыся да мяне спіной, — пакуль мы чакаем, чаму б табе не расказаць мне, як ты вырашыў скокнуць у дрэнажны канал».
  
  
  «Я зайшоў за парай дзяцей, якія ўпалі ў ваду».
  
  
  «Я думаў, што прастытутка з залатым сэрцам толькі ў кіно».
  
  
  «Я не прастытутка», — сказаў я яму.
  
  
  Мяркую, для мяне было важна зрабіць такое адрозненне, таму што я ўжо паказала яму сябе. Мне не падабалася ідэя апынуцца паміж ідэнтычнасцямі, папалам. «Я не», - сказаў я зноў, калі ён не адказаў.
  
  
  - Прынята да ведама, - лёгка сказаў ён. Я не ведаў, ці паверыў ён мне.
  
  
  Калі я адчуў, што выпіў дастаткова, я асцярожна лёг на масажны стол. Я заплюшчыў вочы, і пакой крыху закружылася. Я адчыніў іх зноў. Я зноў глядзеў на яго дыплом аб заканчэнні медыцынскай школы. К. Агустын Руіс. Не F, для Францыска, як я чакаў. Гэта было дзіўна.
  
  
  Cisco падкаціўся да мяне. Большую частку валасоў ён завязаў цёмна-сіняй банданай, а астатнія сабраў у маленькі хвосцік на шыі, як хірург хавае валасы пад шапку. Ён трымаў у руках ручнік. «Як ты сябе адчуваеш?» — спытаў ён мяне.
  
  
  — Перад аперацыяй, — сказаў я.
  
  
  Цыско засмяяўся нізкім, прыемным гукам. «Вы гучыце не так гнойна, як хацелася б. Яшчэ трошкі».
  
  
  Паслухмяны, як дзіця, я піў, абедзвюма рукамі за бутэльку.
  
  
  «Што здарылася з дзецьмі, якіх вы выцягнулі з дрэнажнага канала?» - спытаў Cisco.
  
  
  «Вы на самой справе не верыце, што я зрабіў гэта», - сказаў я. Усё лягчэй было сказаць тое, што было ў мяне на розуме; паміж думкай і словамі не было затрымкі ў дзве секунды. «Нічога страшнага, мяне не хвалюе, што ты здзекуешся са мной. Адказ — жыў старэйшы брат. Малодшы — не».
  
  
  Сіско працверазеў. «Я нешта чуў пра гэта па радыё», — сказаў ён. Ён паверыў мне.
  
  
  «Ваша поўнае імя Cisco?» — спытаў я, кажучы аб выпадковай думцы.
  
  
  «Не».
  
  
  «Што тады?»
  
  
  - Цыцэрон, - сказаў ён. «Імя досыць простае, але некаторыя людзі лічаць дадатковы склад невыканальным».
  
  
  "Мне гэта падабаецца", - сказаў я.
  
  
  «Мой бацька любіў класіку. Майго брата завуць Уліс». Ён зрабіў паўзу. «Я думаю, вы можаце быць гатовыя зрабіць гэта. Не, расслабцеся. Мне трэба спачатку пачысціць табе вуха».
  
  
  Чыстка не была балючай, але я здрыганулася ад мокрага націску ў нязвыклым месцы. Каб адцягнуць мяне, Цыцэрон вёў аднабаковую размову, як гэта робяць лекары.
  
  
  «Табе ў пэўным сэнсе пашанцавала», — сказаў ён. «Дзесяць гадоў таму гэта ведаў толькі оталарынголаг. Яны зноў пачалі вучыць гэтаму, калі вірусы і бактэрыі сталі настолькі ўстойлівымі да антыбіётыкаў, у дзевяностыя. Мы пачалі бачыць усё больш і больш дзяцей з інфекцыямі, якія не паддаюцца антымікробнаму лячэнню».
  
  
  У яго голасе было нешта такое, чаго я даўно не чуў, ціхая наўмыснасць, якая нагадала мне бабуль і дзядуль індзейскіх дзяцей, якіх я ведаў у Нью-Мексіка.
  
  
  Ён адышоў. Маё вуха было вільготным і прахалодным.
  
  
  «Ідзі і кладзіся», — загадаў ён. Я зрабіў, агаліўшы яму левае вуха.
  
  
  «Заплюшчы вочы. Я збіраюся ўключыць іншае святло». Ён пацягнуў кутняе горла лямпы ўніз да маёй галавы. Напэўна, у яго была магутная лямпа, магчыма, галагенавая, таму што я адчуваў цяпло на шчацэ і шыі. Ён узяў мой твар у свае доўгія пальцы.
  
  
  «Падымі галаву ўгару», — сказаў мне Цыцэрон. Я паслухаўся, і ён заслаў мне пад галаву ручнік. Я зноў лёг. Краем вока я ўбачыў, як ён нешта ўзяў. Іголка. Ён здаваўся даволі доўгім, злавесным у святле лямпаў.
  
  
  - Дзве рэчы, - сказаў Цыцэрон. «У мяне няма аспіратара, таму пасля таго, як я гэта зраблю, павярніце галаву набок, каб ён мог сцячы на ручнік. Другое: гэта будзе балюча».
  
  
  «Ты ўжо казаў гэта», - сказаў я, нарэшце, здаючыся п'яным для сябе. «Вам не трэба зацыклівацца на гэтым».
  
  
  "Але мне трэба, каб ты маўчаў, калі я гэта раблю", - растлумачыў ён. «Я не хачу, каб сюды прыходзілі паліцыянты».
  
  
  Занадта позна, падумаў я, і смех, які я спрабаваў здушыць, выдаў высокі, галавакружны гук. Цыцэрон запытальна паглядзеў на мяне, і я паспрабаваў узяць сябе пад кантроль і не здолеў. - Не, - сказаў я, усё яшчэ смяючыся. «Я не думаю, што магу ўвогуле гэтага абяцаць. »
  
  
  «Калі ў вас ёсць перадумкі, мы ўсё роўна можам даставіць вас у аддзяленне хуткай дапамогі».
  
  
  Мой смех высах ад гэтай перспектывы.
  
  
  - Добра, - сказаў Цыцэрон. «Трохі павярні галаву».
  
  
  Я зрабіў тое, што ён сказаў, заплюшчыў вочы.
  
  
  Свабоднай рукой ён закрыў мне рот. «Будзьце вельмі ціхімі», - сказаў ён.
  
  
  Калі іголка ўдарыла, я быў рады, што не паабяцаў не крычаць. Боль рэзаў праз алкагольную дымку. Я адчуў, як рукі Цыцэрона павярнулі маю галаву, таму што я забыўся пра ягоныя загады, а потым гарачая вадкасць пырснула мне ў вуха, на ручнік.
  
  
  «О, Божа», - прашаптаў я. Мае вочы ўсё яшчэ былі заплюшчаныя. «О, Божа. Цяпер, калі я быў на баку, мае калені спрабавалі наблізіцца да грудзей, да становішча плёну.
  
  
  «Трымай галаву ўніз, вось і ўсё». Цыцэрон шаптаў падбадзёрваючы мяне, узяўшы мяне за руку.
  
  
  «Я захварэю», — сказаў я яму.
  
  
  «Дыхай», — загадаў ён.
  
  
  Я стараўся падпарадкоўвацца. Адзін глыбокі ўдых, а потым другі. «Я хачу сесці», — сказаў я, мяркуючы, што гэта палегчыць млоснасць.
  
  
  Ён дазволіў мне, і як толькі я ўстаў, млоснасць пачала сціхаць. Яшчэ некалькі глыбокіх удыхаў развеялі гэта да такой ступені, што я зразумеў, што магу трымаць гэта пад кантролем.
  
  
  «Лепш?» — спытаў Цыцэрон.
  
  
  "Так", сказаў я.
  
  
  «Хочаш ванную?»
  
  
  Я чакаў маленькага памяшкання, падобнага на шафу, і таму быў здзіўлены памерамі ваннай. Зразумела: ён павінен быў змясціць інваліднае крэсла Цыцэрона. Былі трубчастыя парэнчы ўздоўж сцяны і ўнутры душавой кабіны, дзе сядзенне, падобнае на лаву, працягвалася з пліткавай сцяны. Я не стаў уключаць святло ў ваннай, уяўляючы, што гэта будзе асляпляць. Замест гэтага я памыўся слабым святлом, якое паступала з калідора.
  
  
  Каля ракавіны вісеў адзіны ручнік, мочалкі няма. Я адчыніў кран і тонкім струменьчыкам пусціў ваду ў таз. Я намачыў твар вадой з пальцаў, пацёр імі кавалак мыла, а потым шыю, уздымаючы тонкую пену на мокрай скуры. Я зноў апусціў пальцы пад струмень вады і спаласнуў, як мог, але не змог утрымаць струменьчыка вады, каб не выцячы па выразе майго швэдры. Я прыціснуў тоўсты матэрыял маёй кашулі да скуры, змочваючы ваду.
  
  
  Калі я выйшаў, Цыцэрон прыбіраў свой экзаменацыйны стол. Я глядзеў на яго, не ведаючы, што сказаць.
  
  
  «Я адчуваю сябе даволі добра», — схлусіў я.
  
  
  Але ён глядзеў на мяне задумліва, такім чынам, што завастрыў маю ўвагу.
  
  
  «Што?» Я сказаў.
  
  
  «Ты не ў стане ехаць куды-небудзь», — сказаў ён.
  
  
  "Я ведаю", хутка сказаў я. Боль быў цвярозым, але гэта было памылковае ўспрыманне; Я быў п'яны.
  
  
  «Табе трэба трохі паспаць», - сказаў Цыцэрон.
  
  
  «Што, на вашым экзаменацыйным стале?» Я сказаў.
  
  
  Цыцэрон уздыхнуў, падняўшыся, каб сцягнуць бандану і адпусціць маленькі хвосцік. - Не, - павольна сказаў ён.
  
  
  «Што тады?»
  
  
  «Слухай, — сказаў ён, — гэта не тая прапанова, якую я звычайна раблю, але я думаю, што я дазволю табе спаць у маёй спальні».
  
  
  «Сапраўды?» Я адчуваў, што гэтая ідэя яго не вельмі задавальняла; Я таксама не быў. Але я ведаў, што ён мае рацыю. Я не мог ехаць, пакуль цалкам не працверазеў.
  
  
  Ён ужо каціўся ў бок спальні, і я павярнуўся ўслед. Ён адчыніў дзверы спальні і запаліў святло.
  
  
  Вузкі аднаспальны ложак быў засланы карычна-карычневым покрывам, чорна-белая карціна Анселя Адамса з Ёсеміці на сцяне. Набор ручных гір, верагодна, дваццаць фунтаў кожны, быў напалову схаваны пад ложкам. Уздоўж сцяны цягнуўся нізкі і вузкі столік, амаль паліца, завешаны сямейнымі фотаздымкамі. Некаторыя здымкі былі даволі старыя, чорна-белыя.
  
  
  "Гэта прыемна", сказаў я.
  
  
  «Вунь мой кабінет», — сказаў Цыцэрон. «Тут мой дом».
  
  
  Я зайшоў за ім. Адразу справа ад нас была рассоўная шафа. Ён быў адлюстраваны ў адлюстраванні п'янага, страчанага паліцэйскага і альтруістычнага злачынца. Хутка я адвёў позірк.
  
  
  «Чаму б вам не ўключыць настольную лямпу», - прапанаваў Цыцэрон. «Ён не падае шмат святла, так што вы можаце спаць з ім, калі хочаце. І калі вы захочаце выключыць яго пазней, вы можаце дацягнуцца да яго з ложка, у адрозненне ад насценнага выключальніка».
  
  
  Я падышоў да стала і зрабіў, як ён рэкамендаваў. Цыцэрон выключыў больш яркі свяцільнік, і мы пагрузіліся ў нізкае залацістае святло.
  
  
  «Можаце і жалюзі на акне зачыніць, калі хочаце. Але мы на дваццаць шэсць паверхаў. Ніхто не будзе зазіраць. Я сплю з імі адкрытымі», - сказаў ён.
  
  
  Калі ён пачаў выходзіць з пакоя, я павярнуўся і сказаў: «А ты?»
  
  
  «Што са мной?»
  
  
  «Ты ж не будзеш спрабаваць спаць на экзаменацыйным стале?»
  
  
  Цыцэрон засмяяўся. «Не, не хвалюйся», - сказаў ён. «Я спазняюся».
  
  
  «Але...»
  
  
  «Калі будзе так позна і мне трэба будзе класціся спаць, я пабуджу цябе і выганю. Я не Маці Тэрэза».
  
  
  Калі ён сышоў, я распрануўся да швэдара і бялізны і задумаўся: ці правільна было легчы ў ложак? Гэта здавалася такім асабістым, але я не хацеў прачынацца праз гадзіну, на коўдры, таму што мне было холадна.
  
  
  Я эксперыментальна праскочыў паміж коўдрай і коўдрай, кампраміс, які меў сэнс для майго затуманенага алкаголем і знясілення розуму, і выключыў лямпу.
  
  
  Праз нявызначаны час я прачнуўся ў цемры. Дзе я быў, чорт вазьмі? Я пачуў мужчынскія, дарослыя галасы з-за дзвярэй, і гэты гук напоўніў мяне жахам, якога я не разумеў. Маё сэрца падскочыла ад павольнага рытму сну.
  
  
  Затым сталі адрозніваць два словы: pecho і fiebre. Я пазнаў голас Цыцэрона Руіса і пачуў хрыплы дзіцячы кашаль. Я заплюшчыў вочы і зноў заснуў.
  
  
  
  
  Калі я зноў падняў галаву ад сну, я адчуў, што прайшлі гадзіны. Аднак нешта мяне разбудзіла, і я азірнуўся і ўбачыў нізкую постаць Цыцэрона ў вельмі цьмяным, мігатлівым святле. Ён ставіў запаленую свечку на стол з сямейнымі фотаздымкамі; на стале ўжо стаяла яшчэ адна свечка, полымя было ціхім і цвёрдым.
  
  
  - Што... - сказаў я.
  
  
  "Наляцела бура", - сказаў ён. «Прапала электрычнасць. Я баяўся, што ты прачнешся ў незнаёмым месцы ў цемры і не зможаш зарыентавацца».
  
  
  Я сеў, тварам да яго і да канца ложка. «О, — сказаў я і пацёр твар. «Колькі цяпер часу?»
  
  
  - Амаль два, - сказаў ён.
  
  
  - Прабачце, - сказаў я. «Ты павінен быў падняць мяне».
  
  
  «Ну, ты прачнуўся. Ты дастаткова выспаўся?»
  
  
  "Так", сказаў я. «Я адчуваю сябе нашмат лепш. Ці магу я зноў скарыстацца вашай ваннай?»
  
  
  Цыцэрон працягнуў свечку. Я адкінуў коўдру і саслізнуў з ложка, пералезшы праз нізкую падножку ў канцы. Занадта позна мне прыйшло ў галаву ўсвядоміць, што я паўапранутая. Але Цыцэрон усё гэта бачыў раней. Ён быў лекарам. Я забраў у яго свечку.
  
  
  У ваннай я знайшоў зубную пасту ў аптэчцы Цыцэрона. Я нацёр трохі на свой язык і размазаў па зубах і дзёснах, потым плюнуў і прапаласкаў рот. Пасля гэтага я пырснуў вадой на твар. Імправізаваны рытуал прымусіў мяне зноў адчуць сябе нармальным чалавекам. Гэта дапамагло, што маё левае вуха адчувала сябе лепш. Гэта было балюча, але балюча, што было нашмат лепш, чым пульсуючы, востры боль сённяшняга дня. Я выпадкова паглядзеў у люстэрка. Я чакаў, што буду наліты крывёй, але мае вочы былі надзіва яснымі.
  
  
  Я аднёс свечку назад у спальню. Тое, як я глядзеў Цыцэрону, было знаёмым.
  
  
  «Вы даяце мне свой палявы тэст на цвярозасць, ці не так?» Я сказаў.
  
  
  «Я хачу быць упэўнены, што ты можаш кіраваць аўтамабілем», — сказаў ён. «Сядзьце і пагаворыце са мной хвілінку. Я збіраюся сказаць вам дзве важныя рэчы».
  
  
  Я села на край ложка, а ён падкаціўся бліжэй.
  
  
  «Па-першае, я хачу бачыць вас зноў праз сорак восем гадзін, каб праверыць, ці добра зажывае ваша вуха».
  
  
  Я кіўнуў у знак згоды.
  
  
  Ён узяў паперку. «Другое: гэта рэцэпт на антыбіётык. Цалкам верагодна, што ваша цела можа злізаць гэта без пеніцыліну, але з дапамогай яно зробіць гэта хутчэй».
  
  
  «Я думаў, што ты не выпісваў рэцэпты», — сказаў я.
  
  
  «Падкладку прынёс мне пацыент», — сказаў Цыцэрон. «Я нават не хацеў ведаць, дзе яна гэта ўзяла. Я ім не карыстаюся. Але я раблю выключэнне». Ён зрабіў паўзу, падкрэсліўшы, што гэта сур'ёзная справа. «Гэты рэцэпт пастаўляецца з умовамі. Па-першае: вы нікому не кажыце, што ў мяне тут ёсць рэцэптура. Я сам ніколі не кажу людзям».
  
  
  - Не буду, - сказаў я.
  
  
  «Па-другое, рэцэпт на антыбіётыкі не павінен выклікаць у фармацэўта чырвоны сцяг. Антыбіётыкі звычайна не шукаюць пры махлярстве з рэцэптамі».
  
  
  «Вы кажаце, што ёсць верагоднасць таго, што калі я пайду запаўняць гэта, мяне могуць схапіць?»
  
  
  «Вельмі малы шанец. Звычайна людзей, якія спрабуюць падрабіць рэцэпты, ловяць таму, што яны не ўмеюць пісаць рэцэпты. Лекары і фармацэўты размаўляюць адзін з адным на сваёй мове. Падрабіць няпроста. Відавочна, што нічога дрэннага ў тым, як гэта напісана, няма, акрамя таго, што нумар ліцэнзіі, які я напісаў, цалкам несапраўдны», - сказаў ён. «Калі яны вас зловяць, яны, верагодна, пойдуць ззаду, выклічуць паліцыю, а потым затрымаюць вас, пакуль паліцыя не прыедзе».
  
  
  Якая гэта была б паскудная гісторыя: дэтэктыў акругі Хэнепін быў злоўлены на махлярстве з лекамі, якія адпускаюцца па рэцэпце.
  
  
  «Такім чынам, калі ім спатрэбіцца больш за дзесяць хвілін, каб знайсці ваш рэцэпт, калі яны скажуць, што не могуць яго адсачыць, проста сыходзь», — сказаў мне Цыцэрон. «Але гэта другая ўмова: калі цябе зловяць, мне гэта не вернецца». Ён працягнуў рэцэпт, але крыху, патаргаваўшыся. «У мяне праблем хапае. Мяне не трэба арыштоўваць. Калі вы дасце мне слова, вы мяне не аддасце, для мяне гэтага дастаткова».
  
  
  — Даю слова, — сказаў я.
  
  
  Ён даў мне паперку.
  
  
  «Але чаму?» — спытаў я яго. «Чаму вы мне давяраеце?»
  
  
  "Я не ведаю", сказаў ён. «Я проста раблю».
  
  
  Паміж намі ўсталявалася цішыня. Святло свечак, якое мігцела на сямейных фотаздымках, рабіла стол падобным на алтар духам продкаў Цыцэрона, хаця прынамсі адзін з адбіткаў быў зроблены нядаўна: гэта быў Цыцэрон падчас заканчэння медыцынскай школы. Яго ўсмешка выглядала шчырай, а не той напружанай рытусам, якую ўзнікаюць у некаторых людзей, калі яны сутыкаюцца з камерай і патрабуюць усміхнуцца. Ён лёгка быў на паўгалавы вышэйшы за людзей, якія яго атачалі.
  
  
  На палову галавы вышэй. Ён стаяў. Ён быў працаздольны.
  
  
  «Якога росту вы былі?» — не задумваючыся спытаў я.
  
  
  «Былі?» — паўтарыў ён.
  
  
  Да майго твару адразу паднялася гарачыня. - Прабачце, - сказаў я. «Я меў на ўвазе...»
  
  
  «Шэсць футаў», - сказаў Цыцэрон. «Самы высокі мужчына ў маёй сям'і».
  
  
  «Я не меў на ўвазе...»
  
  
  — Усё ў парадку, — сказаў ён.
  
  
  Мая збянтэжанасць пачала крыху адступаць, але я ўсё роўна глядзеў на свае босыя ногі. «Я павінен ісці».
  
  
  - Сара, - сказаў ён, - ты баішся дакрануцца да мяне?
  
  
  Гэта праўда, мы сядзелі блізка адзін да аднаго, і я быў асцярожны, каб нашы канечнасці не датыкаліся.
  
  
  «Вядома, не», - сказаў я. — Ты мяне агледзеў, дзеля бога.
  
  
  «Гэта я дакрануўся да цябе», — сказаў ён. «Гэта не адно і тое ж. Вас турбуе, што я паралізаваны?»
  
  
  - Я жанаты, - сказаў я.
  
  
  - Разумею, - ціха сказаў Цыцэрон. «Ты не носіш заручальны пярсцёнак і можаш заставацца на вуліцы да дзвюх гадзін ночы, але калі я раблю табе ўверцюру, ты раптам жанаты».
  
  
  «Мой муж у турме», — сказала я.
  
  
  Ён не паверыў мне; Я мог гэта бачыць.
  
  
  "Яго адправілі за крадзеж аўтамабіля", - сказаў я. «Ён у турме ў Вісконсіне».
  
  
  Выраз твару Цыцэрона не змяніўся, але нарэшце ён сказаў: «Тады, я мяркую, табе варта ісці».
  
  
  - Гэта не таму, што ты паралізаваны, - сказаў я. Я не ведаю, чаму мне было важна гэта ўсталяваць. Я нахіліўся наперад і паклаў руку яму на сцягно. Гэта было глупства, паўмерка курыцы.
  
  
  «Я не адчуваю гэтага, Сара», - сказаў Цыцэрон. «Вам не трэба нічога рабіць, каб даказаць мне, што вы адкрытыя. Але калі вы збіраецеся дакрануцца да мяне, зрабіце гэта ў месцы, дзе я магу гэта адчуць». Ён працягнуўся і ўзяў мяне за руку. "Дазвольце мне паказаць вам што-небудзь", сказаў ён.
  
  
  Другой рукой ён падцягнуў кашулю. «Многія людзі думаюць, што ў арганізме параплегіка ёсць адна рэзкая мяжа паміж адчуваннем і адсутнасцю адчуванняў, як лінія, якая падзяляе святло і цемру на Месяцы», — сказаў ён. «Але гэта больш падобна на тое, як змярканне апускаецца на зямлю».
  
  
  Ён паклаў маю руку высока сабе на грудную клетку. «Тут я ўсё адчуваю». Ён апусціў сваю руку і маю пад ёй крыху ніжэй. «Тут унізе толькі тэмпература, але не ціск. Тут унізе, яшчэ крыху ніжэй, поўная цемра.
  
  
  Трымаючы глядзельны кантакт, я паклаў левую руку на другі бок яго грудной клеткі, а Цыцэрон паклаў рукі мне на сцёгны, цягнучы мяне да сябе. Не было куды ісці, акрамя як сесці на інвалідны вазок, і я асцярожна паставіў калені з абодвух бакоў яго сцёгнаў, на краі сядзення, так што стаў на калені перад ім.
  
  
  У яго не было ніякай няўпэўненасці ў тым, што яму давядзецца падняць твар, каб пацалаваць жанчыну, і калі ён зрабіў гэта, амаль адразу паглыбіўся, датыкаючыся языком. Мяне гэта шакавала; такі глыбокі, інвазійны пацалунак віртуальнага незнаёмца быў трывожным і захапляльным, і я адчуў, што нешта закацілася глыбока ў маім жываце, падобна на нервы, толькі больш цёплыя.
  
  
  Наша цьмянае адлюстраванне ў люстраных дзвярах шафы паказвала мужчыну, жанчыну і крэсла; сэксуальная карціна, часткай якой я ніколі не чакаў. Раней мужчыны бралі мяне ў свае дамы і ў свае ложкі. Але, падымаючыся на інваліднае крэсла Цыцэрона, я трапляў у самы цэнтр яго жыцця, амаль у яго цела. Гэта прымусіла мяне задумацца, ці меў Цыцэрон Руіс асаблівае разуменне таго, што адчуваеш, калі цябе пранікаюць.
  
  
  
  
  Трэці раз, калі я прачнуўся, полымя свечак было амаль цалкам патанула ў глыбокіх васковых ямах. Гэта больш не мела значэння; неба за акном святлела да перадсвітальнай блакіту, толькі пачынаючы асвятляць спальню. Цыцэрон спаў так блізка да мяне, што я адчуваў цяпло яго скуры. Гэта супакойвала, пакуль я не ўбачыў старую кашулю Шайла, якая звісала са спінкі інваліднага крэсла Цыцэрона, і не адчуў нешта халоднае ў жываце, быццам я глядзеў на карту і нічога не было знаёмага.
  
  
  Я выслізнуў з ложка і апрануўся як мага цішэй, узяў рэцэпт і павярнуў ручку дзвярэй у спальню такім старадаўнім спосабам на паўхуткасці, які робяць людзі, калі прабіраюцца ці выходзяць з спальні.
  
  
  Цыцэрон нават не расплюшчыў вачэй, калі гаварыў, і голас яго быў іржавы ад сну.
  
  
  "Гэта проста невялікая сімпатыя паміж людзьмі, Сара", - сказаў ён. «Не дазваляйце гэтаму сапсаваць вам тыдзень».
  
  
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  Пасля васьмі гадзін бесперапыннага сну дома я прачнуўся ў сваёй цёплай душнай спальні, жадаючы адразу некалькіх рэчаў: ледзяной вады; гарачы, гарачы душ; і нейкая ежа, якую я не мог дакладна вызначыць. Я спачатку задаволіў першыя дзве патрэбы, затрымаўшыся ў душы. Было дзіўна, наколькі лепш адчувала сябе маё вуха. Нават не балела. У ім быў толькі той прыемны, пусты цяжар, які часам замяняе боль, тое, што адчуваеш у галаве пасля таго, як надыходзіць асабліва непрыемны галаўны боль, які нарэшце вызваляе цябе ад яго хваткі.
  
  
  Апрануўшыся ў стрыжаныя штаны і майку без рукавоў, я пайшоў на кухню і паглядзеў на невялікі халадзільнік і шафы. Нішто мяне не вабіла. Якой бы ні была гэтая дзіўная цяга, гэта не былі звычайныя падазраваныя ў імпульсіўным харчаванні: кафеін, цукар, соль ці чырвонае мяса. Я выйшаў праз чорны ход, на двор.
  
  
  Учорашняя навальніца ачысціла неба, засталося толькі некалькі белых аблокаў на захадзе. Сонца было высока ў небе, але навіслыя вязы адфільтроўвалі ўсе яго прамяні, акрамя некалькіх. Недакормлены сіямскі кот майго суседа прабіраўся па зарослай травой вузкім недагледжаным двары, спыніўся, палічыў, што я не пагражаю, і пайшоў далей. Я таксама пайшоў далей, да дзвярэй склепа і ўніз, у павуцінневы змрок.
  
  
  Тут унізе было тое, што Шайло называў «ежай Армагедона», кансервы, якія можна было з'есці толькі ў выпадку стыхійнага бедства, беспарадкаў, ваеннага становішча або ядзернай атакі. Я заўсёды лічыў, што тая ежа, якая добра захоўваецца ў надзвычайных сітуацыях - гатовыя да ўжывання супы з нізкім утрыманнем натрыю, сухое малако і садавіна ў сіропе - занадта дэпрэсіўная, каб есці яе, калі свет развальваецца. «Нам патрэбны спіртныя напоі тут», — сказаў я. «Некалькі бутэлек віскі і некалькі слоікаў шакаладнага соусу».
  
  
  Шыла, седзячы на пятках у паўзмроку, разглядаючы паліцы, суха пагадзіўся. О, вядома, сказаў ён. Магчыма, нам таксама варта паставіць тут ложак. Пакуль свет звонку гарыць, мы можам паддацца ўсялякаму вычварэнству. І тады ён кінуў на мяне той позірк, які нагадаў мне, што мала хто адчувае такое глыбокае задавальненне ад бязбожнасці, як некалі набожны, як Шайло, сын прапаведніка.
  
  
  чорт вазьмі . Хаця было немагчыма забыць, што я жыла адна, што мой муж быў у турме ў іншым штаце, час ад часу я зноў успамінала, што, эй, гэта Шайло , якога тут больш няма. І сёння з усіх дзён я не хацеў думаць пра такія думкі.
  
  
  На шчасце, я амаль адразу адцягнуўся. Калі я рухаўся да лесвіцы са слоікам яблычнага пюрэ і слоікам груш у руках, я спатыкнуўся ў дрэнна асветленым памяшканні. Віной на падлозе была старая і патрапаная скрыня для інструментаў, у якой, як я ведаў, захоўваліся інструменты, якімі мы не карысталіся кожны тыдзень ці нават штомесяц, у адрозненне ад гаечнага ключа і абцугоў. Але я, не адчыняючы яго, зразумеў, што ў ім яшчэ нешта: незарэгістраваны калібр .25 з танным сярэбраным пакрыццём.
  
  
  Сястра Жэнеўевы, Дэб, падарыла яго мне, здаецца, сто гадоў таму. Яна прыйшла да гэтага досыць нявінна; гэта была рэліквія часоў яе жыцця ў дрэнным раёне Іст-Сэнт-Луіс. Яна спазнілася ад яго пазбавіцца, і я паабяцаў ёй, што паклапочуся пра гэта. Але адразу пасля гэтага знікненне Шайло і наступныя нашы непрыемнасці выкраслілі маё абяцанне з маёй памяці. Я схаваў танную стрэльбу ў склепе, і яна тут засталася. Улічваючы падазрэнні, пад якімі я знаходзіўся ў справе Ройса Сцюарта, я адчуваў, што не магу проста ўзяць гэта на працу і аддаць нашым тэхнікам па доказах для ўтылізацыі. Гэта было больш праўдай, чым калі-небудзь цяпер, калі ў горадзе быў Грэй Дыяс.
  
  
  Я адштурхнуў нагой скрыню з інструментамі ад падножжа лесвіцы, вырашыўшы, што хутка буду мець справу з .25, але не сёння.
  
  
  Зноў наверсе, я з'еў цэлую бляшанку груш з невялікай колькасцю цёртага сыру чеддер і быў на чвэрці шляху ў слоік з яблычным пюрэ, калі пачуў стук у дзверы.
  
  
  Фіранкі на верхняй палове дзвярэй былі празрыстыя, і праз іх я бачыў поўны, шырокі мужчынскі выгляд. Я адсунуў фіранку і ўбачыў дэтэктыва Ван Нурда, якому ўчора прынёс прабачэнні перад тым, як уцячы з працы.
  
  
  Я адчыніў дзверы. «Што адбываецца?»
  
  
  «Прэвіт прыслаў мяне», — сказаў ён. «Каб даведацца, ці быў ты тут. Мы не змаглі да вас датэлефанавацца».
  
  
  «У мяне выхадны», — сказаў я. «Штосьці адбываецца?»
  
  
  Я меў на ўвазе надзвычайную сітуацыю ў сферы грамадскай бяспекі, патрэбныя ўсе рукі. Але днём на вуліцы было ціха, сірэн удалечыні не было.
  
  
  "Не, нічога падобнага", - сказаў Ван Ноорд. «Але вы сышлі так раптоўна ўчора, у сярэдзіне змены, што Прэвіт занепакоіўся. Ён папрасіў мяне праверыць сітуацыю».
  
  
  «Мне было кепска», — няўцямна сказаў я. «Я казаў вам гэта ўчора».
  
  
  «Я ведаю, і я сказаў яму, але ён усё роўна папрасіў мяне праверыць, як ты, і тады мы не змаглі звязацца з табой, ні на твой мабільны, ні на пэйджар...»
  
  
  «Чаму ты не званіў сюды?» — перапытаў я.
  
  
  «Мы гэта зрабілі, і ўвесь час атрымлівалі сігнал «занята».
  
  
  «Тэлефон знята з трубкі», - сказаў я, толькі зараз успомніўшы рашэнне, якое я прыняў вельмі рана раніцай. «Прабачце, я не хацеў нікога хваляваць».
  
  
  Але гэта ўсё роўна не мела ніякага сэнсу, Прэвіт адправіў сюды Ван Нурда. «Табе не хапае?» — спытаў я. «Сёння я адчуваю сябе нашмат лепш. Я мог бы зайсці».
  
  
  "О, не, не", - сказаў ён, адмахваючыся ад прапановы. «Ты сядзі дома, беражы гэтае вуха. Але вы, магчыма, захочаце трымаць мабільны ўключаным. Проста каб мы маглі звязацца, калі вы нам спатрэбіцца», — параіў ён.
  
  
  «Вядома», - пагадзіўся я.
  
  
  Калі ён сышоў, я пайшоў на кухню і зноў паставіў слухаўку на падстаўку. Потым я наліў сабе шклянку вады і запіў першую дозу антыбіётыкаў. Я купіў іх адразу пасля таго, як выйшаў з Цыцэрона, у кругласутачнай аптэцы, чакаючы ля прылаўка з такой раўнадушнасцю, што ясна перадаў маю параною ўсім, хто сапраўды звяртаў увагу.
  
  
  Свет звар'яцеў, падумаў я. Я падманваў лекі, якія адпускаюцца па рэцэпце. Лейтэнант Прэвіт пасылаў сваіх дэтэктываў праверыць хворых людзей. Самым разумным чалавекам, з якім я меў справу за апошнія сорак восем гадзін, быў Цыцэрон Руіс.
  
  
  Цыцэрон. Цяпер узнікла праблема.
  
  
  За той кароткі час, што я ведаў Цыцэрона Руіса, я бачыў, як ён не толькі праводзіў абследаванне і даваў медыцынскія парады, але і выконваў нешта, што кваліфікавалася як дробная аперацыя. Потым ён выявіў, што ў яго ёсць таблічка з рэцэптамі і ён гатовы выпісаць рэцэпт; Мне было толькі яго слова, што ён робіць адзінае выключэнне ў маім выпадку. Цыцэрон абвінаваціў сябе гэтак жа ахвотна і грунтоўна, нібы я напісаў для яго сцэнарый. Але я не мог яго здаць, не цяпер. Усё было так проста: я даў яму слова.
  
  
  Ён выцягнуў з мяне гэта абяцанне толькі ў сувязі з незаконным рэцэптам і перспектывай таго, што мяне зловяць з ім. Але ў прынцыпе я абяцаў нешта значна большае. Мяне не трэба арыштоўваць, сказаў Цыцэрон. Я паабяцаў, што не дам яму праблем з законам.
  
  
  Нават калі б я не даў гэтага абяцання, ці быў бы я зараз на больш цвёрдай глебе? Большай праблемай былі мае ўласныя паводзіны. Я не імітаваў вушную інфекцыю. Гэта было праўдзіва, і я прыняў медыцынскую дапамогу ад Цыцэрона за гэта, што павінна было быць этычным эквівалентам пакупкі крадзеных тавараў з плота або стаўкі ў нелегальнай букмекерскай канторы. Потым я ўдзельнічаў у махлярстве з рэцэптамі. І проста для добрай меры, я б уступіў у сэксуальныя адносіны з падазраваным.
  
  
  Што б ні здарылася, я не мог здаць яго зараз. Я перайшоў занадта шмат межаў.
  
  
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  "Я адчуваю сябе вельмі дрэнна", сказаў я.
  
  
  Я стаяў на парозе Хэнэсі. Марлінхен адказаў на мой стук, меншы, чым я памятаю, у выцвілых джынсах і ў чымсьці падобным на дзіцячую майку з цёмна-сінім сэрцам у цэнтры, намаляваным алоўкам. Яна са стрыманым цярпеннем слухала, як я расказваў пра хваробу, з-за якой я спазніўся крыху больш чым на дваццаць чатыры гадзіны, каб не паспець на сустрэчу.
  
  
  Толькі ўчора позна ўчора я ўспомніў пра сваё абяцанне выехаць і зноў пагаварыць з Марлінчэнам. Што прымусіла мяне адчуваць сябе горш, так гэта тое, што калі я правяраў паведамленні на сваім мабільным тэлефоне, ад яе нічога не было. Яна спісала мяне як дарослага чалавека, які адкінуў яе і свае праблемы як нязначныя.
  
  
  «Я думаў, ты перадумаў, — сказаў мне Марлінхен. «Вы імкнуліся сказаць, што Эйдан знаходзіцца па-за межамі вашай юрысдыкцыі».
  
  
  «Я б проста не падтрымліваў цябе», — сказаў я. «Ці магу я ўвайсці зараз, ці гэта дрэнны час?»
  
  
  «Усё добра», — сказаў Марлінхен, адыходзячы ўбок, каб прапусціць мяне ў іх пад'езд. «Але я думаў, што вы працуеце ўдзень і ўвечары».
  
  
  "Я так, але гэта мой выхадны", сказаў я. «І ў любым выпадку я хутка вярнуся на дзённыя змены».
  
  
  Марлінхен павёў мяне назад да кухні і сямейнага пакоя, дзе мы былі раней. Нідзе ў хаце я не чуў актыўнасці, але ў паветры адчувалася жывое адчуванне, і я ведаў, што хлопцы побач.
  
  
  Кухня, сапраўды, была занятая, але ніхто не гатаваў і не еў. Замест гэтага Донал сядзеў у крэсле, пад кожнай ножкай якога была прыўзнятая энцыклапедыя. Вакол грудзей і плячэй у яго быў накручаны пляжны ручнік. На бліжэйшым прылаўку ляжала пара нажніц, а на падлозе вакол ножак крэсла ляжаў невялікі вянок светла-каштанавых валасоў.
  
  
  - Донал, ты памятаеш дэтэктыва Прыбека, - сказаў Марлінхен, падымаючы нажніцы.
  
  
  - Прывітанне, - сказаў Донал.
  
  
  "Гэй", сказаў я. Пры другім аглядзе ён выглядаў маладзейшым за 11, яго твар усё яшчэ быў мяккі і бледны ад дзяцінства.
  
  
  Я сказаў Марлінчэну: «Магчыма, мне варта пачакаць, пакуль ты скончыш са стрыжкай Донала, перш чым мы пяройдзем у . . . пра што мы гаварылі днямі».
  
  
  Але яна не згадзілася. "Усе мае браты ведаюць сітуацыю", - сказала яна. «Мы можам абмеркаваць гэта зараз».
  
  
  - Добра, - сказаў я. «Дазвольце мне пачаць з шырокага пытання: чаму Эйдан не жыў дома?»
  
  
  Марлінхен расчэсвала валасы Донала пальцамі, пакуль кончыкі не тырчалі на паўтара цалі, а потым абразала. «Тата ўдавец. Выхоўваў пяцярых малых дзяцей. Гэта было занадта шмат, - сказала яна. «Эйдан быў самым старэйшым і лепш за ўсё адаптаваўся да жыцця па-за домам».
  
  
  «Я думаў, што Эйдан твой двайнік», — сказаў я.
  
  
  Марлінхен усміхнуўся. «Я часта раблю гэтую памылку, называючы Эйдана «старэйшым». Я не ведаю, чаму я гэта раблю, ён нарадзіўся ўсяго на пяцьдзесят сем хвілін раней за мяне». Яна прыгладзіла валасы Донала да вуха, потым узяла яшчэ адну тоўстую пасму і падстрыгла кончык. «Гэта таксама іранічна, таму што Эйдану не далі паўтарыць чацвёрты клас, так што пасля гэтага многія палічылі, што ён маладзейшы за мяне».
  
  
  Гэта насамрэч нічога мне не казала; Я паспрабаваў вярнуцца ў патрэбнае рэчышча. «Гэта была адзіная прычына, па якой Эйдана адправілі?» Я паўтарыў. «У вашага бацькі было занадта шмат дзяцей?»
  
  
  «У вас ёсць дзеці, следчы Прыбека?» — спытаў Марлінхен. У яе голасе быў той лёгкі бляск заступніцтва, які адчуваюць маці, калі задаюць гэтае пытанне адзінокім сябрам.
  
  
  «Не», — прызнаўся я.
  
  
  «Вядома, я таксама не ведаю, — сказала яна, — але я ведаю, што аднаму гадаваць пяцярых дзяцей вельмі і вельмі цяжка. Тата спрабаваў, але ў яго былі занадта занятыя рукі з выкладаннем і пісьмом. У яго таксама часам быў даволі моцны боль, ад дэгенератыўнага дыска. Былі эпізоды, калі гэта амаль выводзіла з ладу». Больш валасоў выпала. «Пазней у яго захварэла язва, я думаю, з-за напружання працы і самастойнага стварэння сям'і».
  
  
  «Ммм», — няўхільна сказаў я. «Калі вы апошні раз чулі ад Эйдана?»
  
  
  «Мы насамрэч не чуем ад яго», - сказаў Марлінхен. Яе вочы былі апушчаныя, на яе працу. «Апошні раз я бачыў яго, калі ён з'ехаў у Ілінойс». Чарговы пучок светла-каштанавых валасоў рассыпаўся на падлогу.
  
  
  «Ілінойс?» Я сказаў.
  
  
  «Перад тым, як ён паехаў у Джорджыю, ён жыў з нашай цёткай, Брыджыт, за межамі Рокфарда, штат Ілінойс», - растлумачыў Марлінхен. «Ён бы застаўся там, але цётка Брыгіт памерла праз пяць месяцаў, і тады Піт Бенджамін прапанаваў Эйдану жыць на сваёй ферме».
  
  
  «Як памерла твая цётка?» — спытаў я.
  
  
  «Аўтамабільная аварыя», - сказаў Марлінхен.
  
  
  «Адкуль ваш бацька і Піт Бенджамін ведалі адзін аднаго?» Я сказаў.
  
  
  "Яны выраслі ў Атланце разам", - сказала яна. «Піт атрымаў у спадчыну шмат зямлі і пайшоў на яе гаспадарку. Тата вучыўся ў каледжы, а астатняе было гісторыяй». Яна спынілася, каб засяродзіцца, падбіраючы валасы. «Я думаю, тата думаў, што Эйдан шмат чаму навучыцца, жывучы на ферме. Бацька пакінуў каледж у 19 і падарожнічаў па Амерыцы, і ён шмат працаваў фізічнай працай, напрыклад, на ферме. Ён сказаў, што даведаўся пра жыццё больш, працуючы ў дарозе, чым у любым класе».
  
  
  Марлінхен тузануў Донала за валасы паабапал вушэй. - Вам гэта здаецца, дэтэктыў Прыбек?
  
  
  Я вывучаў яе працу. "Так", сказаў я. «Я думаю, што так».
  
  
  Марлінхен адцягнуў пляжны ручнік. "Ідзі, спорт", сказала яна.
  
  
  - Нарэшце, - сказаў Донал. «Можна мне эскімо?»
  
  
  «Мне здаецца, усё будзе ў парадку», — сказаў Марлінхен.
  
  
  Калі Донал уварваўся ў халадзільнік і сышоў, я спытаў: «Ці ведаеце вы што-небудзь пра сяброў Эйдана ў Джорджыі, яго інтарэсы, куды ён мог паехаць?»
  
  
  Марлінхен пахітала галавой. «Шкада, што я зрабіў. Магчыма, містэр Бэнджамін дапаможа вам у гэтым».
  
  
  "Гэта добры момант", - сказаў я. «Мне спатрэбіцца яго нумар тэлефона. І я мог бы выкарыстаць фатаграфію Эйдана».
  
  
  
  
  Наверсе першы дзвярны праём належаў Марлінчэну. Унутры яна амаль адразу падклала ногі і апусцілася са скрыжаванымі нагамі каля ложка. Палезшы з-пад пылу, яна выцягнула драўляную скрынку і адкрыла вечка. "Гэта зойме ў мяне ўсяго хвіліну", - сказала яна.
  
  
  Пакуль Марлінхен перабірала сваю скрыню, я агледзеў яе спальню. Тут было парадак і чыста; Інакш бы і не чакаў. Двухспальны ложак быў акуратна засланы, засланы крэмавым вушкам. Яе стол стаяў насупраць акна, гэтак жа пафарбаванага ў крэмавы колер, і на яго краі стаяла напагатове ручка са старамодным пяром са страусавага пяра. Гэта было чароўна, але сапраўдная праца, несумненна, была зроблена на ноўтбуку, які сядзеў, ашаламляльна сучасны, у цэнтры стала.
  
  
  «Вы пішаце?» — спытаўся я ў яе. «Я маю на ўвазе, па-за школай?»
  
  
  Марлінхен пахітала галавой, усё яшчэ гледзячы ўніз у ложу. - Ліам так, - сказала яна.
  
  
  На камодзе стаялі дзве фатаграфіі ў рамках. Адзін быў фотаздымкам Марлінхэн сярод аднакласнікаў, што выглядала як класная паездка на гульню Twins, другі — Марлінхен і трох яе малодшых братоў на беразе ручая. Для спальні дзяўчыны-падлетка з сярэдняга класа гэта было надзіва мала сентыменталій. Працуючы са зніклымі людзьмі, я быў у некалькіх пакоях дзяўчынак-падлеткаў і бачыў экспазіцыі, якія прымусілі мяне шкадаваць, што я валодаю акцыямі ў Kodak: спатканні, выпускныя вечары, класныя паездкі, начлег, усё гэта захавана на фотаздымках.
  
  
  «Вось, — перапыніў мяне голас Марлінхэна, — пакуль ты глядзіш на фатаграфіі, вось адна з Эйданам».
  
  
  Паляроід паказаў хлопчыка гадоў 11, які стаяў побач з арэлямі, якія звісалі з вярбы, якую я бачыў на другім баку дома. Хлопчык на фота відавочна павінен быў быць высокім, вышэйшым за Х'ю Хэнэсі, падумаў я. І хоць дэталь не выскоквала, калі вы зірнулі на руку на вяроўцы, вы маглі ўбачыць кавалачак цёмна-ружовай плоці там, дзе павінен быў быць самы маленькі палец. У астатнім Эйдан Хэнэсі быў прыемны з выгляду, сур'ёзны, бялявы і блакітнавокі, як яго сястра.
  
  
  «Слухай, — сказаў я, — у цябе ёсць фота Эйдана больш свежае?» Я сказаў.
  
  
  - Не, - сказала яна. «Гэта праблема?»
  
  
  "Так", сказаў я. «Гады ад 12 да 17 важныя. Дзеці моцна мяняюцца. Валасы цямнеюць, а твары мяняюць форму па меры страты дзіцячага тлушчу. Ці часам дзеці набіраюць вагу. І яны таксама праколваюць, адбельваюць і фарбуюць».
  
  
  «Я не думаю, што Эйдан зрабіў бы гэта», - сказала яна. «Акрамя таго, яго няцяжка будзе апазнаць. Вы сапраўды не можаце прапусціць руку», - сказала яна.
  
  
  "Не, я мяркую, што не", сказаў я. «Як гэта здарылася?»
  
  
  - Сабака, - сказаў Марлінхен. «Яго ўкусілі».
  
  
  «Ой, — сказаў я. «Колькі яму было гадоў?»
  
  
  "Тры, можа, чатыры", - сказаў Марлінхен. «Я сапраўды гэтага не памятаю, акрамя таго, што ён доўга ляжаў у шпіталі, і калі яго прывезлі, я яго баялася, з-за яго рукі. Я пачала плакаць і не хацела з ім гуляць».
  
  
  «Сапраўды?» Я сказаў. Але, магчыма, гэта не было так дзіўна, што маленькая дзяўчынка была б так узрушана страшнай траўмай свайго брата. «Скажы яшчэ нешта: як ты даведаўся, што Эйдан уцёк з фермы ў Джорджыі?»
  
  
  Марлінхен кіўнуў. «Ах, гэта. Электронная пошта», — сказала яна. «Пасля таго, як тата перанёс інсульт, на працягу некалькіх дзён я правёў тут шмат часу, праглядаючы ўсе яго дакументы, фінансавыя справаздачы і гэтак далей. Я прачытаў яго электронныя лісты на кампутары, і ўнізе спісу былі старыя. Ведаеце, тыя, якія вы не выдаляеце?»
  
  
  «У вас ёсць яго пароль?»
  
  
  «Не, пароль з'яўляецца аўтаматычна, калі ён уваходзіць у сістэму, у выглядзе зорачак, разумееце?»
  
  
  Я кіўнуў.
  
  
  «Такім чынам, я проста павінен быў націснуць Return». Марлінхен адкінула нагу, скрыжаваную пад другім сцягном. «Я не чытаў усе паведамленні, але ў гэтым было напісана «Re: Aidan», таму яно кінулася ў вочы. Я адкрыў яго і ўбачыў паведамленне Піта майму бацьку, а пад ім арыгінальнае паведамленне майго бацькі да яго».
  
  
  Фермер з электроннай поштай? Ну чаму не?
  
  
  «Абодва паведамленні былі пра ўцёкі Эйдана. Я мяркую, што была непаразуменне наконт таго, хто паведаміць пра гэта ў паліцыю. Я баяўся, што ні ў аднаго, ні ў аднаго, таму патэлефанаваў намесніку Фрэдэрыксу ў Джорджыю».
  
  
  Згодна з тым, што сказаў мне Фрэдэрыкс, зносіны паміж Пітам Бенджамінам і Х'ю Хэнэсі былі цалкам яснымі: Х'ю разбярэцца з тым, што Эйдан збег з фермы. Але я не хацеў зараз лезці ў гэтую тэму. Я сказаў: «Марлінхен, намеснік Фрэдэрыкс сказаў мне, што Эйдан аднойчы збег у Мінесоту».
  
  
  Марлінхен кіўнуў.
  
  
  «Твой бацька адправіў яго назад, так?» — спытаў я.
  
  
  Яна зноў кіўнула, гледзячы ў падлогу.
  
  
  «Ці прымусіла Эйдана ўцячы што-небудзь асаблівае?» — спытаў я.
  
  
  Яна пахітала галавой.
  
  
  «Вы ўпэўнены?» Я прыціснуў яе.
  
  
  «Ён сумаваў па радзіме. Ён прыйшоў сюды, і тата адправіў яго назад. Вось і ўсё”. Яна пажавала ніжнюю губу. «Дэтэктыў Прыбек, тое, што я казаў раней, пра тое, што нічога не ведаю пра паўсядзённае жыццё Эйдана і не чую ад яго... . . Я ведаю, што гэта можа здацца дзіўным, што Эйдана адправілі, і мы так мала з ім кантактавалі, але пасля смерці маці... . . гэта мяняе так шмат рэчаў у дынаміцы сям'і. Людзям гэта цяжка зразумець, і мне здаецца, што я не вельмі добра гэта тлумачу».
  
  
  «Гэта не так цяжка зразумець, як вы думаеце», — сказаў я. «Мая маці памерла, калі я была маладой, а потым мой бацька адправіў мяне ў Мінесоту ў 13 гадоў, да цёткі, якой я ніколі раней не сустракаў. Гучыць сур'ёзна, але ў выніку так атрымалася да лепшага».
  
  
  «Тады ты разумееш», — сказала Марлінхэн з палёгкай у голасе. «Я ведаў, што ёсць прычына, чаму я адчуваў, што вы можаце дапамагчы».
  
  
  «Я не ў стане зрабіць так шмат», — папярэдзіў я яе. «Я проста збіраюся зрабіць некаторыя рэчы па тэлефоне і на камп'ютары, якія для мяне будуць ісці хутчэй, чым для вас. Я не магу паехаць у Ілінойс ці Джорджыю».
  
  
  - Я ведаю, - хутка сказаў Марлінхен. «Я цаню ўсё, што вы можаце зрабіць».
  
  
  «Тады, — сказаў я, — мне трэба пагаварыць з тваімі братамі».
  
  
  
  
  Гэта быў Колм, які раней глядзеў тэлевізар у сямейным пакоі; калі я вярнуўся, ён усё яшчэ быў там, лежачы на канапе ў майцы і спартыўных штанах.
  
  
  «Гэй», — сказаў ён, не гледзячы ў вочы.
  
  
  На вялікім тэлеэкране быў паказаны адкрыты стрэльбішча з пробліскам зеляніны Усходняга ўзбярэжжа на заднім плане. Юнакі і дзяўчаты ў сініх кашулях падскочылі на ногі, паднялі зброю і хутка стралялі ў чорныя абрысы мішэняў.
  
  
  "Гэта асаблівае ў Quantico", - сказаў Колм. «Тут рыхтуюць агентаў ФБР».
  
  
  «Я ведаю», — сказаў я, назіраючы. На імгненне гэта захапіла мяне, уся маладосць, праведнасць і абяцанне, якія, здавалася, увасаблялі стажоры, стоячы на даляглядзе, дзе перад імі вось-вось адкрыецца лепшае з іх прафесійнага жыцця, і маё сэрца на кароткі час адчула свінцовыя адчуванні пры выглядзе .
  
  
  Потым я пакруціў галавой, пазбаўляючыся ад задуменнасці, і сказаў Колму: «Можа, ты мог бы выключыць тэлевізар на пару хвілін. Мне проста трэба задаць вам некалькі пытанняў пра вашага брата».
  
  
  Колм скаціўся з канапы, каб выключыць тэлевізар, а я сеў, адкрыўшы нататнік. «Калі вы апошні раз кантактавалі з Эйданам?» — спытаў я.
  
  
  - Калі ён сышоў, - сказаў Колм, седзячы на другім канцы канапы.
  
  
  «З таго часу нічога? Лісты, званкі?»
  
  
  Колм паківаў галавой, пажаваў куток пазногця.
  
  
  «Зыходзячы з таго, што вы ведаеце пра яго, ці можаце вы здагадацца, куды ён мог пайсці, калі ўцёк?»
  
  
  Колм зноў паківаў галавой.
  
  
  «Ці можаце вы сказаць мне што-небудзь пра тое, чаму адправілі менавіта Эйдана?» — спытаў я. «У адрозненне ад абодвух двайнят або аднаго з малодшых дзяцей».
  
  
  Колм паціснуў плячыма. «Я не ведаю».
  
  
  «Вы наогул не можаце меркаваць?»
  
  
  «Мне было дзевяць, — сказаў ён. «Мне ніхто нічога не казаў».
  
  
  — Дзякуй, — сказаў я, зачыняючы нататнік.
  
  
  «Гэта ўсё?» - здзіўлена сказаў Колм.
  
  
  «Вось і ўсё», — пацвердзіў я, устаючы.
  
  
  - Ты нават нічога не запісаў, - сказаў Колм.
  
  
  «Я звычайна не пішу такія рэчы, як «не ведаю» і «мне было дзевяць», — сказаў я.
  
  
  Колм выглядаў крыху збянтэжаным.
  
  
  «Ты мала што можаш сказаць мне, калі ты не бачыў яго і не чуў ад яго», — растлумачыў я.
  
  
  Ён зноў уключыў тэлевізар. Агенты, якія навучаюцца, цяпер вучыліся ламаць і чысціць сваю зброю. Мне было цікава, ці праваахоўныя органы прывабныя для Колма Хэнэсі, як гэта было для многіх хлопчыкаў яго ўзросту.
  
  
  «У Quantico яны вельмі добра навучаюцца зброі», — прапанаваў я.
  
  
  Светла-блакітныя вочы Колма зноў зірнулі на мяне. «Якім пісталетам вы карыстаецеся?»
  
  
  «Калібр .40 Smith & Wesson».
  
  
  «Хіба гэта не шмат зброі для жанчыны?» - спытаў Колм.
  
  
  «Прабачце?» — сказаў я, хаця чуў яго выразна.
  
  
  Ён паціснуў плячыма. «Гэта вялікі пісталет».
  
  
  У мяне было на кончыку языка сказаць яму, што я быў другім лепшым стралком у сваім класе шэрыфскай акадэміі, але гэта, напэўна, было ніжэй за годнасць акруговага дэтэктыва ўвязвацца ў слоўную пісаючую бойку з хлопчыкам, напалову яе ўзрост. Таму я прыкусіў язык і спытаў: «Табе цікава здымаць?»
  
  
  - Не зусім, - сказаў Колм. «Тата ненавідзіць зброю. У хаце не будзе, нават на паляванне». Ён паціснуў плячыма. «Не мае значэння. Мне больш падабаюцца блізкія баі».
  
  
  «З дапамогай чаго, — спытаў я, — пульта ад тэлевізара?» Нешта ў яго грэблівым тоне падштурхнула мяне праз край.
  
  
  Колм упершыню па-сапраўднаму паглядзеў на мяне, быццам яго ўкусіла нешта, у чаго ён не думаў, што мае рот. Яго вусны збянтэжана сціснуліся, і нарэшце ён сказаў: «Не, у мяне цяжкая сумка. І гіры ў далёкім гаражы».
  
  
  
  
  Наверсе я знайшоў Ліама Хэнэсі за кампутарам у кабінеце яго бацькі. Там ён сказаў мне, па сутнасці, тое ж самае, што было ў Колма, толькі больш слоў. Ліам таксама не чуў і не пісаў Эйдану з таго часу, як яго старэйшы брат з'ехаў у Ілінойс, і ён таксама адчуваў, што Эйдана адправілі з дому толькі таму, што іх бацьку было цяжка выхоўваць пяцярых дзяцей.
  
  
  «Аднак мне здаецца дзіўным, — сказаў я, — што Эйдан не прыязджаў дадому ні на лета, ні на канікулы».
  
  
  Ліам паглядзеў на экран кампутара, блакітнае святло адбівалася ад яго акуляраў, быццам там можна было знайсці адказ. «Лета — важная пара на ферме, — сказаў ён, — таму наўрад ці Піт мог яго тады пашкадаваць. Што тычыцца святаў, я мяркую, што тата адчуваў, што Эйдану сапраўды трэба пасяліцца ў Піта і лічыць гэта сваім домам».
  
  
  «На пяць гадоў? Гэта жудасна доўгая забарона на наведванне дома».
  
  
  Ліам павольна кіўнуў. Было відаць, што яму нязручна. «Шкада, што я мог бы расказаць вам больш, — сказаў ён, — але я быў малады ў той час. Мне ніхто толкам гэтага не патлумачыў».
  
  
  - Добра, - сказаў я. «Калі вы думаеце пра што-небудзь яшчэ. . .”
  
  
  «Я дам вам ведаць», паспешліва сказаў ён.
  
  
  Я ўстаў на ногі. Ліам падняў рукі з доўгімі пальцамі назад да клавіятуры, нібы жадаючы зноў уцячы ў тое, што ён пісаў, калі я перапыніў яго, і я ўпершыню зразумеў, што, магчыма, гэта не хатняе заданне паглынала яго. Ліам, як казаў Марлінхен, быў пачаткоўцам пісьменнікам сярод дзяцей.
  
  
  Выходзячы, я спыніўся на парозе. «Што тут здарылася з вашым дываном?» Край, дзе ён сутыкаўся з дывановым пакрыццём хола, быў шурпатым і абшарпаным, быццам той, хто паклаў яго, неасцярожна абсек яго нажом.
  
  
  "Тата здарыўся з гэтым", - сказаў Ліам, і на яго твары з'явілася радасць. «Ён сам паклаў тут дыван. Па краях так. Мы прывыклі».
  
  
  Гэта была праўда; увесь перыметр пакоя выглядаў гэтак жа, як і дзвярны праём, з грубымі краямі.
  
  
  «Не ўспрымайце гэта няправільна, — сказаў я, — але ваш бацька піў, калі займаўся добраўпарадкаваннем дома?»
  
  
  Гэта было не такое лёгкае пытанне, як вынікала з майго тону. Кожны раз, калі ў сям'і здараюцца непрыемнасці, добра ведаць, у які бок цячэ алкаголь, калі наогул цячэ.
  
  
  Ліам усміхнуўся, не збянтэжаны маім запытам. "Я б не ведаў", - сказаў ён. «Я маю на ўвазе, тата паклаў дыван даўно, раней за мой час. Але я ведаю, што ён ніколі не піў шмат і кінуў некалькі гадоў таму. Проста па агульных прычынах здароўя. Гэта ніколі не было праблемай».
  
  
  
  
  Марлінхен праводзіў мяне да машыны пасля таго, як я скончыў. «Ці былі хлопцы карыснымі?» — спытала яна.
  
  
  "Так, яны былі", сказаў я. Праўда, яны не сказалі нічога карыснага, але і не выглядалі наўмысна абструкцыянісцкімі. Апошні раз я размаўляў з Доналам, проста каб быць грунтоўным, але ён амаль не памятаў свайго старэйшага брата, і я правёў з ім усяго каля трох хвілін.
  
  
  Белы кот вынырнуў з травы і падышоў да Марлінхэн, абвіўшы васьмёрку вакол яе шчыкалатак, упіхнуўшы сваю трапецападобную галаву ў галёнкі Марлінхэн.
  
  
  «Ваш сябар?» Я сказаў.
  
  
  - Сняжок, - пацвердзіла яна. «Наш кот. Я амаль не бачу яе ўдзень. Яна абыходзіцца». Яна села на пяткі, каб правесці адной рукой па выгнутым хрыбетніку ката, потым выпрасталася.
  
  
  "Ну, у яе ёсць шмат месца для гэтага", сказаў я, азіраючыся. У Хэнэсі і іх суседзяў было шмат адкрытай прасторы паміж участкамі.
  
  
  Я таксама зноў заўважыў асобна стаячы флігель, які я прыняў за карэтны дом дзевятнаццатага стагоддзя; менавіта гэта меў на ўвазе Колм пад «далёкім гаражом», дзе ў яго былі трэнажоры. Бліжэй да нас з Марлінчэнам было самотнае дрэва на беразе возера. У гэтай мясцовасці цукровыя клёны былі паўсюль, як і меншыя елкі і марозаўстойлівыя сосны. Квітнеючым дрэвам, здавалася, быў бэз; некаторыя яшчэ цвілі. Гэтае дрэва не было ні адным з іх. Яно было відавочна дэкаратыўнае, наўмысна пасаджанае на сваім адзінокім месцы. Я не думаў, што калі-небудзь бачыў падобнае, хаця яго некалькі кветак, крэмавых і архідэйных, былі цьмяна знаёмыя.
  
  
  «Што гэта за дрэва?» — спытаў я.
  
  
  "Гэта магнолія", - сказаў Марлінхен.
  
  
  «Сапраўды? Я не ведаў, што яны будуць расці так далёка на поўнач, - пракаментаваў я.
  
  
  Твар Марлінчэна быў адвернуты ад мяне, ён глядзеў у бок дрэва. «Менавіта тут агент па нерухомасці паказаў нашым бацькам гэтае месца. Гэта тое, што пераканала маю маці, што гэты дом быў Адзіным». Я чуў усмешку ў голасе Марлінчэна. «З татам яны пазнаёміліся ў Грузіі. Яна думала, што гэта лёс».
  
  
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  Маладая. Я быў малады.
  Я быў занадта малы, каб шмат чаго памятаць.
  
  
  Гэта быў рэфрэн, які я пачуў ад дзяцей Хэнэсі, і, па праўдзе кажучы, гэта, напэўна, праўда. Я спазніўся з дарослым поглядам на сітуацыю Хэнэсі, а з Х'ю недзеяздольным і яго жонкай мёртвай, такога не было.
  
  
  Аднак Х'ю Хэнэсі быў не простым грамадзянінам. Ён быў паспяховым пісьменнікам. Прынамсі, некаторыя падрабязнасці яго жыцця павінны быць запісаны ў летапісе і будуць даступныя мне. Для гэтага мне спатрэбілася бібліятэка Універсітэта Мінесоты.
  
  
  Я пачаў з пошуку ў Інтэрнэце імя Х'ю. Мне сказалі, што ён напісаў тры кнігі, і паміж публікацыямі кожнай прайшло больш за некалькі гадоў. Усе тры лічыліся ў значнай ступені паўаўтабіяграфічнымі. Першы, «Змярканне», быў абвінавачаннем у шлюбе яго бацькоў у прыгарадзе Атланты. Другая, The Channel, была гісторыяй пра яго продкаў у Новым Арлеане, названая ў гонар часткі Ірландскага канала ў гэтым горадзе. Канал быў той кнігай, якая падалася мне цьмяна знаёмай, калі Марлінхен згадаў пра яе, і цяпер я зразумеў чаму; гэта была яго самая папулярная праца, якую многія крытыкі ацанілі як цёплую, але не сентыментальную, непахісную пра амерыканскія забабоны, не звяртаючыся да жалю да сябе.
  
  
  Трэцяя кніга Хэнэсі, «Вясёлка ўначы», была шырока ўспрынятая як белетрызацыя шлюбу Хэнэсі, які скончыўся са смерцю жонкі Хэнэсі ва ўзросце 31 года. Назва паходзіць ад думкі галоўнага героя, выказанай у канцы кнігі: што ў яго аднойчы была «мара пра каханне, якая была прыгожай, але ў канчатковым выніку немагчымай, як вясёлка ўначы».
  
  
  Фота ўсплыло сярод аглядаў, якія знайшлі ў інтэрнэце. У ім я ўбачыў малодшае ўвасабленне інваліда, якога я бачыў спячым у парк-крысціянскай бальніцы. Гэта быў хударлявы мужчына з тонкімі пясочнымі валасамі і бледна-блакітнымі вачыма, а выраз твару ў яго быў калі не ўшчыпнуты, то не зусім спакойны. Вэб-сайт яго выдаўца таксама размясціў біяграфію яго аўтара, выразна з адваротнага боку Rainbow.
  
  
  У сваім першым рамане « Змярканне», апублікаваным ва ўзросце 25 гадоў, Х'ю Хэнэсі распавёў Амерыцы папярэджанне пра небяспеку асіміляцыі і перамяшчэння ўверх у яго ўласным прыгарадзе Атланты. Яго наступны раман, The Channel, пра яго ірландскіх продкаў, быў адначасова ацэнены крытыкамі і любімы мільёнамі чытачоў, і адаптаваны ў вялікі кінафільм. Хэнэсі быў запрошаным прафесарам і пісьменнікам у некалькіх амерыканскіх каледжах. Ён жыве са сваімі чатырма дзецьмі ў Мінеапалісе, штат Мінесота.
  
  Аднак я памыляўся, чакаючы знайсці інтэрв'ю з Хэнэсі сярод вынікаў пошуку. Частай фразай у навінах і аглядах было нешта накшталт: «Хэнэсі, які аддае перавагу, каб яго творы гаварылі самі за сябе. . .” Тут і там згадвалася «інтэрв'ю 1987 года» або «інтэрв'ю 1989 года». Х'ю даў сваё апошняе інтэрв'ю, наколькі я мог меркаваць, у 1990 годзе. Аднак былі спасылкі на больш доўгія профілі часопісаў, і я знайшоў іх у стосах.
  
  
  Самая доўгая частка, «Вясёлка ў цені», была напісана для часопіса The New York Times былым рэпарцёрам Pioneer Press Патрыкам Хілі, прымеркаваны да публікацыі «Вясёлкі ўначы». Я пачаў з яго працы, а затым з двума іншымі артыкуламі, якія друкаваліся ў нацыянальных часопісах.
  
  
  Вось такая гісторыя ўзнікла.
  
  
  Х'ю Хэнэсі нарадзіўся ў 1962 годзе ў камфартабельным прыгарадзе Атланты. Яго бацька быў кардыяхірургам, гуляў у футбол у каледжы, а ў далейшым жыцці рэгулярна паляваў і лавіў рыбу. Яго маці ніколі не працавала па-за домам. Калі гэта быў дрэнны шлюб, як Х'ю пазней меў на ўвазе ў "Змярканні", гэта быў не той дрэнны шлюб, які прывёў паліцыянтаў да парога. У падлеткавым узросце Х'ю таксама не турбаваў, прынамсі, ні ў якім выпадку, як сведчаць паліцыя і даступныя акадэмічныя запісы. Х'ю быў выдатнікам ва ўсіх сваіх даследаваннях. Нягледзячы на тое, што яго невялікі рост не даваў яму ўдзельнічаць у футбольнай камандзе, ён быў агрэсіўным змагаром і меў добрыя вынікі ў сваёй вагавой катэгорыі.
  
  
  Універсітэт Эмары выдзеліў Х'ю частковую акадэмічную стыпендыю, нягледзячы на прыстойнае фінансавае становішча яго бацькоў. Менавіта ў Эмары Х'ю Хэнэсі сустрэў двух людзей, якія будуць яго самымі пастаяннымі спадарожнікамі. Адным з іх быў Дж. Д. Кэмпіён, часткова студэнт літаратуры Лакота з Паўднёвай Дакоты. Другой была Элізабэт Ханэлорэ Баўман, прыгожая нямецкая фаварытка па фальклору і антрапалогіі.
  
  
  Першыя два гады ў школе яны былі неразлучныя. Пасля гэтага Кэмпіён і Хэнэсі выбылі, што выклікала незадавальненне бацькоў Хэнэсі. Джэй Ды і Х'ю планавалі падарожнічаць па Амерыцы, як гэта рабілі маладыя літаратурныя львы папярэдняга пакалення.
  
  
  Літаральна напярэдадні іх ад'езду Хеннесси ажаніўся на Элізабэт Баўман. Абедзвюм было па 19, і іх паспешлівасць спарадзіла чуткі аб цяжарнасці, але гэтыя шэпты ў выніку аказаліся беспадстаўнымі. Відавочна, што вяселле мела свае карані ў тэрміновасці, якая была эмацыйнай, а не біялагічнай. Яна засталася вучыцца ў школе, з простым срэбным пярсцёнкам на пальцы і плоскім жыватом. Hennessy адправіўся ў падарожжа самапазнання ў поце з Campion.
  
  
  Яны рафінавалі таканіт на палігоне. Яны сабралі цвёрдую чырвоную азімую пшаніцу ў Паўднёвай Дакоце. Яны працавалі на верфях Дулута, некалі памежнага горада-згона. Яны паехалі на поўдзень, каб убачыць Новы Арлеан, адкуль прадзеды Хэнэсі прыбылі ў Амерыку, і засталіся працаваць на доках і былі арыштаваныя ў бойцы, якая ачысціла там працоўны бар. Яны або збіралі корм для сваіх будучых твораў, калі вы хацелі быць дабрачыннымі, або стваралі легенду, калі вы хацелі быць цынічнымі.
  
  
  Фатаграфіі ў Новым Арлеане ішлі разам з гісторыяй Хілі. Кэмпіён, смуглы і хударлявы, быў адпаведна пакорлівым і панурым, але Хэнэсі ўсміхаўся.
  
  
  Усміхаючыся. Хвіліну я не мог гэта зразумець, але потым зразумеў: добра выхаванага Х'ю Хэнэсі з сярэдняга класа ўсё жыццё казалі ўсміхацца, калі яго фатаграфавалі. Для фота браніравання ён зрабіў гэта аўтаматычна.
  
  
  Дзесьці ў гэты прамежкавы перыяд Хэнэсі пачаў працаваць над «Змярканнем», белетрызаваным жыццём сярэдняга класа яго бацькоў у Атланце. З часам ён настолькі пераканаўся ў яго патэнцыяле, што прыехаў дадому ў Атланту, каб падрыхтаваць яго да публікацыі. Элізабэт, якая скончыла дыплом, падтрымала мужа, калі ён скончыў свой раман на белым агні, адправіўшы яго агентам ва ўзросце 24 гадоў. У свой час «Змярканне» было набыта, апублікавана і прызнана асаблівым дасягненнем.
  
  
  Як успаміналі сябры бацькоў Хэнэсі (абодва былі мёртвыя з-за напісання твора Хілі), кніга ашаламляла бацькоў і сына. Гэта не было нечаканасцю. Здавалася, Хэнэсі здзівіла тое, як яго кнігу прынялі ў яго родным горадзе.
  
  
  « Змярканне было ўспрынята, або, магчыма, няправільна, як шырокае асуджэнне нораваў і прыярытэтаў Новага Поўдня», - напісаў Хілі. «Рэцэнзіі на кнігу ў паўднёвай прэсе былі відавочна халаднейшымі. Можна экстрапаляваць, як гэта магло разглядацца сярод паплечнікаў Хэнэсі і суседзяў у Атланце. Займаючы пазіцыю непрарока на сваёй радзіме, Хэнэсі знайшоў найбольш выразна паўночны дом, які ён мог прыняць: Мінесоту».
  
  
  Мінеапаліс стаў новай старонкай у жыцці Хеннесі. Калі грошы ад «Змяркання» пачалі паступаць, Элізабэт кінула працу, каб стаць аспірантам. Пара купіла дом на возеры Міннетонка, і Х'ю пачаў працаваць над другой кнігай.
  
  
  Зноў выкарыстоўваючы выдуманых персанажаў, якія відавочна паходзяць з яго генеалагічнага дрэва, The Channel адлюстраваў людзей, чые жыцці былі «напераменку сонечнымі і бурнымі, як безпаветраны свет Змяркання ». У імігрантаў Эйдана і Мэйв Хэнэсі было некалькі дзяцей, і ўсе іх гісторыі былі закрануты, але, як пісьменніка, Х'ю Хэнэсі, здавалася, быў больш за ўсё захоплены жыццём двух сваіх дзядзькаў, якія былі другараднымі асобамі ў злачынным свеце Новага Арлеана таго часу. . Іх лепшы - ці горшы - час надышоў, калі яны былі ўцягнутыя ў дзёрзкую серыю згонаў грузавікоў, за якія яны так і не былі арыштаваныя. Калі Х'ю калі-небудзь сумняваўся ў этыцы іх ладу жыцця і ў тым, ці былі ў іх альтэрнатывы жыццю, поўнаму крадзяжоў і гвалту, гэта не было пытаннем, узнятым у The Channel. Пацешыўшы фантазію пісьменніка да артэфактаў з выдуманага свету, ён набыў пару адрэстаўраваных рэвальвераў таго тыпу, якімі карысталіся яго дзядзькі; яны з'явіліся на фотаздымку кабінета Х'ю, які суправаджаў профіль аднаго часопіса.
  
  
  Канал замацаваў за Х'ю рэпутацыю заслужанага пісьменніка. Гэта быў той рэдкі кавалак сучаснай мастацкай літаратуры, які і ўсхваляюць вышэйшыя пласты крытыкаў, і чытаюць у метро і на пляжах. Канал заняў вяршыню спісаў бестселераў і заставаўся там некалькі тыдняў.
  
  
  Калі б вы маглі выбраць адно слова, каб апісаць свет Хэнэсі ў той час, урадлівы быў бы добрым выбарам. Іх сям'я, іх багацце і іх павага раслі на паўночнай зямлі Мінесоты. Х'ю і Элізабэт адзначылі ў іх прыёмным горадзе, і Х'ю падкрэсліваў у інтэрв'ю, што яны нікуды не збіраюцца. Гэта тое, чаго ён заўсёды хацеў, сказаў ён: трохі зямлі, карані і такую вялікую сям'ю, у якой ён хацеў бы вырасці.
  
  
  «Сямейная» частка, вядома, збіралася разам. Элізабэт была блізкая да таго, каб нарадзіць чацвёртае дзіця за пяць гадоў; у іх з Х'ю ўжо былі трохгадовыя двайняты і малы Ліам. Сродкі не былі праблемай. Калі «Змярканне» прынесла рэспектабельныя грошы, то «Канал» прынёс нашмат больш, і Х'ю быў запатрабаваны ў якасці выкладчыка ў школах гарадоў-пабрацімаў. Ён і Элізабэт часта забаўлялі; JD Campion быў частым госцем у іх доме. Як паэт, ён карыстаўся меншым поспехам, але яго зборнік паэзіі, Turning Shadow, атрымаў узнагароды. Яна была пісьменнай і месцамі ярка эратычнай, і некаторы час гэта была ідэальная кніга, каб сэксуальна вызірнуць з заплечніка другакурсніка каледжа ў кавярні. Пісьменнікі часопісаў зрабілі вялікую частку літаратурнага сяброўства: бязродны, няўрымслівы паэт і шчаслівы жанаты перапісчык сям'і і спадчыны дапаўнялі адзін аднаго ў вачах грамадскасці.
  
  
  Затым, неўзабаве пасля нараджэння Колма Хэнэсі, вечарынкі спыніліся. Так і інтэрв'ю. Даволі раптоўна Хэнэсі зачынілі свае дзверы для грамадскага жыцця.
  
  
  Для ўсяго свету здавалася, што Хеннесі проста моцна адданыя справе стварэння сям'і. Але калі гэта было так, Hennessy давялі рэчы да крайнасці. Кэмпіён таксама быў раптоўна выключаны з іх жыцця. На працягу многіх гадоў ён трымаўся далей ад Мінесоты.
  
  
  Хадзілі шэпты аб разладах паміж Х'ю і Джэй Ды, чуткі пра тое, што даўняе суперніцтва за прыхільнасці Элізабэт нарэшце закіпела, апячыўшы сяброўства да немагчымасці. У апавяданні Хілі ў адным сказе была згадка пра нядоўгія адносіны Кэмпіёна з малодшай сястрой Элізабэт, Брыгіт, але Хілі пакінуў чытачу зрабіць выснову, што Брыджыт была няўдалай заменай сваёй старэйшай сястры ў сімпатыях Кэмпіёна. .
  
  
  Іншыя меркавалі, што згубнае суперніцтва было прафесійным, бо Кэмпіён ніколі не дасягнуў вышынь, якія меў яго сябар. Але здагадкі засталіся здагадкамі. Хілі не змог звязацца з Кэмпіёнам, які часта падарожнічаў, для інтэрв'ю, і Хэнэсі не супрацоўнічаў з гэтай гісторыяй. Ні аднаму з бакоў расколу не было сказана.
  
  
  Калі Х'ю хацеў канфідэнцыяльнасці, ён яе атрымаў. Прайшлі гады без наступных дзеянняў на канале, свет пайшоў далей. Нават СМІ гарадоў-пабрацімаў практычна забыліся пра яго да таго дня, як стала вядома, што безжыццёвае цела Элізабэт Хэнэсі было знойдзена ў водах возера Міннетонка. У яе засталося пяцёра дзяцей, малодшаму ўсяго адзінаццаць месяцаў.
  
  
  За некалькі гадоў да смерці Элізабэт была асабліва замкнёнай. Яе муж выкладаў у мясцовых каледжах, але Элізабэт заставалася дома, рэдка выходзячы і бачыўшыся з сябрамі. Магчыма, гэта проста адпавядала нараджэнню пяці дзяцей ва ўзросце да 10 гадоў. Калі за гэтым ляжала нешта больш цёмнае, напрыклад, пасляродавая дэпрэсія, у газетах не было дастаткова доказаў нават для здагадак. Асвятленне было засяроджана выключна на трагедыі аднаго з самых паважаных амерыканскіх пісьменнікаў аб сямейных сувязях, каханні і вернасці.
  
  
  Праз пяць гадоў Х'ю Хэнэсі апублікаваў свой доўгачаканы трэці раман. «Вясёлка ўначы» была засяроджана на саюзе двух палкіх маладых людзей, якія вырашылі, не адпавядаючы сучаснаму свету, рана ажаніцца і неадкладна гадаваць дзяцей. У ім былі апісаны выпрабаванні і радасці такога маладога саюза, а затым і спробы апавядальніка зразумець нечаканую страту роднаснай душы. Ён быў добра разгледжаны, і Х'ю Хэнэсі зноў апынуўся ў цэнтры ўвагі грамадскасці. Затым ён зноў знік з поля зроку.
  
  
  Нават лепшыя з профіляў пакідалі пытанні без адказу. Ці было адно са знакамітых літаратурных сяброўстваў Амерыкі даўнім, непрызнаным любоўным трохкутнікам, які атруціў яго кіраўнікоў? Х'ю Хэнэсі прымусіў сваю жонку нарадзіць занадта шмат дзяцей і праігнараваў трывожныя прыкметы пасляродавай дэпрэсіі? Гэта былі пытанні, якія Хілі і яго калегі не маглі адкрыта падняць. Звярнуцца да іх не было каму. Хэнэсі адмовіўся супрацоўнічаць, Кэмпіён у невядомых частках, Элізабэт памерла.
  
  
  
  
  Калі я вяртаўся з універсітэта дадому, мне прыйшло ў галаву, што я даходзіў да канца другога дня пасля таго, як у мяне прарвалася барабанная перапонка; Я павінен быў прыйсці да Цыцэрона на дадатковы іспыт, які ён прасіў. У мяне была спакуса прапусціць гэта. Сёння ў мяне зусім не балела вуха, і апошняе, што мне трэба было, гэта падаўжаць маю сувязь з Цыцэронам Руісам, якога я апошні раз бачыў, калі спрабаваў незаўважаным выслізнуць з яго спальні.
  
  
  Але я таксама ўспомніў, як ён дапамагаў мне, калі я меў у гэтым адчайную патрэбу. Мінімум, што я мог зрабіць, гэта паважаць яго прафесійнае меркаванне. Напэўна, ён не хацеў бы згадваць падзеі майго апошняга візіту больш, чым я. Ніхто з нас не згадаў бы пра гэта; усё было б добра.
  
  
  Падчас майго апошняга візіту да Цыцэрона ў мяне занадта моцна балела вуха, каб думаць пра павольны, скрыпучы ліфт, які ехаў да яго кватэры. Сёння ўвечары я зноў заўважыў гэта: вісклівы кабель за столлю, мігатлівае святло, павольны рух ад светлага нумара да светлага нумара. Я сказаў сабе перастаць быць параноікам. Гэта было павольна; гэта не значыла -
  
  
  Над дахам я пачуў храбусценне, і машына рэзка спынілася. Лічба 14 загарэлася на імгненне, магчыма, больш чым на хвіліну. Хацелася верыць, што нехта на 14-м паверсе выклікаў ліфт, але я ведаў, што гэта няпраўда. Па маіх меркаваннях, я знаходзіўся паміж 14 і 15 паверхамі і некаторы час не збіраўся ісці далей.
  
  
  "Ідэальна", сказаў я.
  
  
  
  
  Калі я нарэшце прыйшоў на 26-ы паверх, я адразу ўбачыў Цыцэрона, які сядзеў у адчыненых дзвярах сваёй кватэры і размаўляў з маладой чарнаскурай жанчынай, якая стаяла каля зачыненых дзвярэй кватэры насупраць калідора. Ёй было каля 21 або 22 гадоў, яна захапляла ўбраннем з двух частак бронзы і золата, кашуляй без рукавоў і шырокімі штанамі паверх ботаў на нізкім абцасе. У адной руцэ яна трымала ключы, а ў другой — сумку на вынас. Калі я падышоў, яна чакальна паглядзела на мяне.
  
  
  Цыцэрон зрабіў уступ. «Сара, гэта Салей, мой сусед», — сказаў ён. «Салей, гэта Сара».
  
  
  "Гэй", сказаў я.
  
  
  - Прыемна пазнаёміцца, - сказаў Салей. «Я лепш пайду», — сказала яна Цыцэрону і адамкнула дзверы.
  
  
  Цыцэрон паклаў рукі на колы свайго крэсла і адступіў у дзвярны праём, але рабіў гэта досыць павольна, таму я пачуў дзіўны гук ззаду сябе, калі Салей зайшла ў сваю кватэру. Гэта было падобна на хуткае цоканне кіпцюроў па лінолеўме. Я павярнуўся і ўбачыў, што насамрэч вялікі чорна-падпалы сабака з пажарным целам кінуўся вітаць Салей, і яна апусцілася ўніз, каб сесці ёй на пяткі, дзе ён лізнуў яе твар у такім экстазе сустрэчы, які толькі сабакі могуць адчуваць. «Гэта мая рэч», — сказала яна, надаючы апошняму слову карыбскі адценне.
  
  
  Цыцэрон зачыніў дзверы, закрываючы відовішча.
  
  
  - Гэта быў сабака, - сказаў я.
  
  
  «Так, гэта было».
  
  
  «Не абы-які сабака», - сказаў я. «Гэта быў ратвейлер».
  
  
  «Сапраўды так і было. Фідэліё, па імені». Цыцэрон падкаціўся бліжэй да цэнтра сваёй гасцёўні.
  
  
  «Сабакам у гэты будынак дазволена?» — спытаў я.
  
  
  - Не, - сказаў Цыцэрон. «Вы не ўхваляеце?»
  
  
  "Не, не", хутка сказаў я. «Мне падабаюцца сабакі. Я проста здзіўлены, што яна сыходзіць з рук. Цяжка схаваць сабаку такога памеру. Яго трэба выгульваць і ўсё”.
  
  
  Цыцэрон кіўнуў. «І ў рэшце рэшт яе зловяць. Але не з-за мяне ці каго-небудзь на гэтым паверсе. «Фідэліё паводзіў сябе добра, і гэта месца, дзе можна жыць», — сказаў Цыцэрон. «Адзінае, што я павінен быў сказаць ёй, гэта тое, што ён не можа ўвайсці сюды».
  
  
  «Чаму не?»
  
  
  «Санітарныя прычыны. Ніякіх сабак у экзаменацыйным кабінеце».
  
  
  «Вядома», — сказаў я, і мы на хвіліну замоўчалі. Я дастаў сваю купюру. «Такім чынам, — сказаў я, — колькі каштуе сённяшняе наведванне?»
  
  
  - Сорак, - сказаў Цыцэрон. «Я зараз да цябе».
  
  
  Ён падкаціўся да кухоннай ракавіны. Я дастаў дзве дваццаткі і паклаў іх на паліцу, нязграбна стаяў у гасцінай Цыцэрона, шкадуючы, што ён трымаў больш асабістых рэчаў на вітрыне, каб я мог рабіць выгляд, што вывучаю іх. Што заўгодна, каб мяшок з пяском нанесці на памяць пра блізкасць, якая пагражала, як маўклівая сцяна вады. Цыцэрон выдатна спраўляўся з тым, каб нічым не паказваць, што ўспомніў, што мы спалі разам дзве ночы таму. У мяне з гэтым былі крыху большыя цяжкасці. Магчыма, тое, чаго Шайло не ведаў, не пашкодзіць яму, але гэта было лёгкае, лёгкае апраўданне, і яно не суцяшала мяне.
  
  
  Я зрабіў глыбокі, раўнамерны ўдых. Цыцэрон, мыючыся ў сваёй кухоннай ракавіне, няправільна гэта вытлумачыў.
  
  
  «Не нервуйся», - сказаў ён, перакрываючы шум бягучай вады. "Я чакаю, што гэта будзе бязбольна".
  
  
  «Гэта тое, што лекары заўсёды кажуць», - сказаў я яму.
  
  
  «Не, мы кажам: «Гэта не будзе крыху балюча», — паправіў ён мяне.
  
  
  Я засмяяўся. «Дарэчы, прабачце за спазненне. Я затрымаўся ў вашым ліфце».
  
  
  Я збіраўся пацешыць яго гісторыяй пра тое, як тэлефон службы экстраннай дапамогі не працаваў і мяне выратавалі двое жыхароў-падлеткаў з падхватам, які сілай адчыніў шчыліну памерам з дзверы сабачай будкі. і як я нязграбна апусціўся ў калідор чатырнаццатага паверха. Але Цыцэрон так рэзка павярнуўся, што словы замерлі на маіх вуснах.
  
  
  «Вы зрабілі?» - сказаў ён.
  
  
  «Што не так?» Я сказаў. «Гэта была проста нязручнасць».
  
  
  Цыцэрон паківаў галавой і пакаціўся назад у гасцёўню. - Гэты ліфт - праклятая пагроза, - рэзка сказаў ён. «Вы трэці чалавек, пра якога я чуў, які трапіў у пастку». Ён пакапаўся ў куфэрку з запасамі, вытрас тэрмометр. «Добра, пакладзі гэта сабе пад язык».
  
  
  «У мяне няма тэмпературы».
  
  
  «Сара, кідай рабіць маю працу за мяне». У ягоным голасе цяпер было крыху жалеза. Я пакорліва падпарадкаваўся.
  
  
  Цыцэрон не спяшаючыся агледзеў маё вуха. Потым ён узяў у мяне з рота тэрмометр. Ён моўчкі прачытаў. Калі ён гаварыў, гэта было для таго, каб задаць мне пытанні аб сімптомах, якія ў мяне былі за апошнія два дні: галавакружэнне, боль, цяжкасці або анамаліі майго слыху? Я адказаў яму "не" на ўсе гэтыя запыты і сказаў, што так, я прымаў антыбіётыкі.
  
  
  Ён адклаў тэрмометр і отоскоп.
  
  
  «Ну, у вас тэмпература 98,6, ваша вуха выглядае вельмі прыгожа, і вы, здаецца, адчуваеце сябе добра», — сказаў ён. «Вы хутка вылечваецеся». Ён дастаў свой нататнік і зноў напісаў.
  
  
  «Што ты пішаш?» — спытаў я.
  
  
  «Проста нататкі», — сказаў ён. «Нягледзячы на тое, што вы нібыта «ніколі не хварэеце», вам можа спатрэбіцца калі-небудзь прыйсці да мяне зноў, улічваючы вашу агіду да традыцыйных лекараў».
  
  
  "Я спадзяюся, што не", сказаў я. «Без крыўд».
  
  
  - Тым не менш, вы не супраць, калі я задам некалькі пытанняў, напрыклад, пра гісторыю хваробы, на выпадак, калі мы зноў убачым вас?
  
  
  Нешта ў гэтай ідэі прымусіла мяне нервавацца; Цыцэрон бачыў гэта. «Яны толькі для майго асабістага карыстання», — сказаў ён. «Больш ніхто іх не ўбачыць».
  
  
  Што, чорт вазьмі, усё, пра што ён пытаўся, гэта мая гісторыя здароўя, якая была надзвычай бесперашкоднай. І ён меў рацыю: магчыма, калі-небудзь мне спатрэбіцца зноў убачыць яго. - Добра, - сказаў я.
  
  
  Першыя пытанні былі лёгкімі.
  
  
  «Прозвішча?»
  
  
  «Прыбека». Я напісаў гэта для яго.
  
  
  «Узрост?»
  
  
  «Дваццаць дзевяць».
  
  
  «Вядомыя алергіі?»
  
  
  "Нічога", сказаў я.
  
  
  «Твае бацькі жывыя?»
  
  
  Я зноў паківаў галавой.
  
  
  «Якія былі прычыны смерці?» — спытаў ён мяне.
  
  
  «Некалькі гадоў таму ў майго бацькі здарыўся сардэчны прыступ. Мая маці...» Я праглынуў. «Мая маці памерла ад раку яечнікаў».
  
  
  «Вы былі дзіцем?»
  
  
  «У свой час, вядома, мы ўсе былі», — сказаў я, спрабуючы пажартаваць з гэтага.
  
  
  «Я маю на ўвазе, калі ваша маці памерла, вы былі дзіцем?» Ён не дазволіў мне ўхіліцца ад гэтага.
  
  
  «Мне было дзевяць». У горле сціснулася, і я не ведаў чаму. Я казаў гэта іншым людзям раней.
  
  
  «Браты і сёстры?» — ціха спытаў Цыцэрон.
  
  
  «Адзін брат памёр», — сказаў я і хутка дадаў: «Няшчасны выпадак, не звязаны са здароўем». Бадзі загінуў у катастрофе верталёта ў войску, і я больш не хацеў адказваць на пытанні пра яго.
  
  
  «А ваш муж, колькі ён у турме?»
  
  
  «Пяць месяцаў», — сказаў я. Я хутка апусціў галаву. «Прабачце, мне здаецца, у мяне нешта трапіла ў вочы», — сказаў я, адціраючы вільгаць.
  
  
  «Ці кантактуеце вы з ім наогул?»
  
  
  - Не, - сказаў я.
  
  
  Цяпер мая галава была ў маіх руках. Мы абодва ўсё яшчэ спрабавалі прыкідвацца: Цыцэрон рабіў выгляд, што бярэ гісторыю хваробы, а я рабіў выгляд, што не плачу.
  
  
  «Але ў вас ёсць шмат сяброў у гарадах, з якімі вы можаце пагаварыць?»
  
  
  Я нічога не сказаў.
  
  
  - О, - сказаў Цыцэрон.
  
  
  «Вы займаецеся цікавай гісторыяй хваробы», — сказаў я вільготным голасам.
  
  
  Людзям у інвалідных калясках цяжка абняць людзей, таму Цыцэрон працягнуў руку праз прастору паміж намі, каб пацерціся паміж маіх схіленых лапатак і пагладзіць мае валасы. - Добра, - ціха сказаў ён. «Добра».
  
  
  
  
  Я хацеў бы сказаць, што ён ініцыяваў сэкс, пасля. Але я зрабіў.
  
  
  Я рэдка плачу, і, здаецца, дрэнны тон рабіць гэта перад віртуальным незнаёмцам. Але з Цыцэронам было інакш. Ён ужо бачыў мяне хворым, фобiчным, нерацыянальным, п'яным i ў пакутах. Бар'ераў, якія трэба было зваліць, заставалася няшмат. Потым, калі кароткі спазм смутку прайшоў, я хацеў зрабіць гэта з ім.
  
  
  - Прабачце, - сказала я ўголас, прыціснуўшыся да Цыцэрона ў яго аднамесным ложку, прыціснуўшыся шчакой да яго голага пляча.
  
  
  «Для чаго?» — спытаў ён.
  
  
  «Напэўна, кожны раз, калі ты бачыш мяне, ты робішся непрыстойным», — сказаў я. «Я здзіўлены, што я табе нават падабаюся».
  
  
  «Адкуль ты ведаеш, што ты мне падабаешся?» — легкадумна спытаў мяне Цыцэрон.
  
  
  «Я не думаю, што ты будзеш спаць з чалавекам, які табе не падабаецца», - сур'ёзна сказала я яму. «Я памыляюся?»
  
  
  - Не, - сказаў Цыцэрон. «Вы не памыляецеся».
  
  
  «Чаму ў цябе няма дзяўчыны?» — спытаў я яго. «Гэта таму, што ў вас агарафобія?»
  
  
  Цыцэрон прыўзняўся на локцях і запытальна паглядзеў на мяне. «Адкуль вы ўзялі думку, што ў мяне агарафобія?»
  
  
  «Гіслейн», — сказаў я. Усё, што я бачыў пасля сустрэчы з ім, пацвярджала тое, што яна сказала.
  
  
  «Гіслейн», — сказаў ён. «Вядома».
  
  
  «Яна табе сапраўды не падабаецца», — сказаў я, седзячы. «Што там за гісторыя? Дарэчы, яна мне не сяброўка. Я яе амаль не ведаю».
  
  
  «Я таксама яе амаль не ведаю», — сказаў Цыцэрон. «Яна таксама мала што ведае пра мяне; Я не агарафоб. Але каб адказаць на ваша пытанне, Гіслейн - гэта чалавек, які прынёс мне таблічку з рэцэптамі.
  
  
  Я быў толькі на кароткі момант здзіўлены. Цыцэрон назваў чалавека, які прынёс яму запіску, «яной». Я нават не хацеў ведаць, дзе яна яго ўзяла.
  
  
  Цыцэрон працягваў. «Яна прыехала да мяне ў госці. Прывяла з сабой свайго мілага дзіцятка, расказвала, як цяжка самой выхоўваць сына. Яна кажа, што яго бацькі больш няма, а яе бацькі ў Дырбарне не падтрымліваюць».
  
  
  «Гэтую частку я ведаю», — сказаў я.
  
  
  «Гіслейн сказала, што ненавідзіць хадзіць у дзяржаўную клініку і абыходзіцца з ёй як з грамадзянкай другога гатунку, так што вось яна. Я сказаў: "Рады дапамагчы, што я магу для вас зрабіць?" Яна кажа мне, што думае, што ў яе грудзях ёсць шышка, ці магу я яе праверыць? І яна здымае кашулю. Я раблю тое, што яна просіць. І я вельмі ўважліва да гэтага стаўлюся, не хачу нічога прапусціць. Я нічога не адчуваю і кажу ёй пра гэта. Я кажу ёй, што яна маладая, і рак малочнай залозы не ўяўляе вялікай рызыкі ў яе ўзросце, але, калі ласка, працягвайце штомесячныя абследавання і захоўвайце пільнасць».
  
  
  «Вы адчувалі сябе камфортна з гэтым? Вы ж не адпраўлялі яе кудысьці на абследаванне?»
  
  
  «Я сапраўды доктар», — нагадаў ён мне. «Тут я такі ж кампетэнтны, як і ў офісе. Любы лекар сказаў бы ёй тое самае. Асабліва ў эпоху HMO, ні адзін лекар са ста не замовіў бы мамаграфію на аснове таго, што яна паведаміла, і што я адчуваў».
  
  
  "Прабачце", сказаў я.
  
  
  «Нічога страшнага. Да таго ж, вы яшчэ не ўсё чулі. Яна падбадзёрылася і пагадзілася, што, напэўна, перастаралася. Потым яна зноў апранула кашулю і сказала, што ў яе ёсць для мяне нешта».
  
  
  "Вось і ідзе", - сказаў я.
  
  
  «Правільна. Бланк з рэцэптамі. Яна была салодкая, як сахарын. Яна сказала мне, што хоча, каб ён быў у мяне, таму што яна ведала, што я магу зрабіць з ім шмат карысці для маіх пацыентаў. Потым яна папрасіла мяне напісаць ёй рэцэпт на валіум».
  
  
  «Вы жартуеце?» Але я ведаў, што ён не быў.
  
  
  «Тады ўсё мела сэнс. Яна ніколі не думала, што ў яе грудзях ёсць камяк. Яна вырашыла змякчыць мяне, паказаўшы мне свае тавары, і я быў гатовы зрабіць для яе ўсё. Я не ведаю, ці хацела яна валіум для сябе, ці, хутчэй за ўсё, у яе быў хлопец, які мог бы развярнуцца і прадаць яго. Я не хацеў ведаць».
  
  
  «Відавочна, вы сказалі ёй «не», — сказаў я. Прычына таго, што Гіслейн хмурылася ў закусачнай, калі ўпершыню закранулася тэма «Cisco», цяпер стала цалкам зразумелай.
  
  
  «Я сказаў ёй, што не, я не збіраўся займацца напісаннем сцэнарыяў, нават не для таго, каб дапамагаць сваім пацыентам, і тым больш, каб пачаць махлярства з рэцэптамі. Таму яна папрасіла вярнуць пляцоўку. Я зноў сказаў, што не. Я не збіраўся ім карыстацца, але не бачыў прычын, каб ён быў у яе». Цыцэрон спыніўся, успамінаючы. «Потым яна спытала мяне, што будзе, калі яна раскажа пра мяне паліцыі. Я сказаў: «Тое самае, што здарылася б, калі б я сказаў паліцыянтам, што вы скралі бланк з рэцэптамі, так што давайце абодва зробім выгляд, што гэтага не было». Яна ўстала і сказала: «Добра, захавай». Мяне ўсё яшчэ хвалявала яе пагроза выдаць мяне, таму я сказаў ёй, што яна можа забраць свае сорак даляраў назад. Яна зрабіла».
  
  
  - Ісус, - сказаў я.
  
  
  «Калі яна забрала грошы, яна спытала, ці заўсёды я быў паралічам. Я сказаў, што не. Яна сказала: «Я думаю, таму вы можаце дазволіць сабе сарак даляраў выйсці за дзверы. Паколькі ў вас няма працоўнага абсталявання, вы больш не плаціце за сэкс». »
  
  
  Я паморшчыўся. Калі людзі могуць так даслоўна цытаваць, звычайна гэта адбываецца таму, што словы, пра якія ідзе гаворка, рыкашэцілі ў псіхіцы, як аскепкі кулі з полай куляй.
  
  
  - Гэй, не глядзі так, - сказаў Цыцэрон. «Яна была недасведчанай».
  
  
  Праўда ў тым, што я быў амаль такім жа наіўным, як Гіслейн, у шоку, калі Цыцэрон узяў маю руку і накіраваў яе туды, дзе я адчуваў, як ён застыў ад майго дотыку. Пазней ён растлумачыў мне пра рэфлекторную эрэкцыю.
  
  
  «Невуцтва можна прабачыць», — сказаў я. «Злоснае - гэта нешта іншае».
  
  
  «Напэўна, яна не вельмі добра сябе адчувае», — сказаў Цыцэрон. «Нядобрыя людзі часта гэтага не робяць».
  
  
  «Ты такі міласэрны», - сказаў я.
  
  
  «Што ў гэтым дрэннага?» — спытаў ён.
  
  
  Я глядзеў у акно на горад унізе. «Мы больш не жывем у свеце, які ўзнагароджвае гэта», — сказаў я. «Калі гэта калі-небудзь было».
  
  
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  Мой першы дзень у дзённыя змены быў такім жа непрадуктыўным, як я і чакаў. Я прыйшла на працу з ценямі пад вачыма і дапамагла наладзіць свой біялагічны гадзіннік вялікай колькасцю кавы. У абедзенны перапынак я пайшоў у Службу сямейных службаў і склаў неабходную справаздачу аб непаўналетніх у групе рызыкі на Hennessys. Я не дазваляў сабе адчуваць сябе так, быццам я падвёў Марлінчэна. Сістэма была там, каб дапамагчы такім дзецям, як яна; мой даклад быў часткай гэтага.
  
  
  Самай значнай работай гэтага дня было рабаванне. Я прыняў званок і апытаў сведак. Падрабязнасці былі знаёмыя: двое маладых белых хлопцаў у нейлонавых масках-панчохах пад пагрозай зброі захапілі краму, вельмі падобна на рабаванне, якое я расследаваў на мінулым тыдні. «Мы любім шаблоны», — уяўляў я, як я распавядаю ананімным маладым баевікам, зводзячы два рапарты ў адну папку. Не звальняйцеся, пакуль вы наперадзе; проста працягвайце рабіць гэта так, як вы робіце гэта. Мы калі-небудзь сустрэнемся.
  
  
  Мой тэлефон зазваніў, і я ўзяў трубку, усё яшчэ не думаючы пра маладых рабаўнікоў.
  
  
  «Спадарыня Прыбек?» Голас відавочна даносіўся па міжгародніх правадах. «Гэта Піт Бенджамін».
  
  
  «Спадар Бенджамін, - сказаў я. Сябар Х'ю Хэнэсі, які прыняў Эйдана. «Дзякуй, што ператэлефанавалі».
  
  
  «Я ўжо размаўляў з тутэйшымі ўладамі, спадарыня Прыбек», — сказаў Бенджамін. «Я быў бы рады сказаць вам тое, што я сказаў містэру Фрэдэрыксу: Эйдан не знік. Ён сышоў па ўласным жаданні, што вельмі шкада, але не вельмі незвычайна. Ёсць доўгая гісторыя таго, як маладыя людзі выбіраліся самастойна, калі ім надакучыла жыццё на ферме. А ў Айдана, у адрозненне ад многіх маладых людзей, не было нават сваяцкіх сувязяў, каб утрымаць яго тут».
  
  
  Калі ён змоўк, я задаў яму пытанне. «Але ў прыватнасці, што, на вашу думку, прымусіла Эйдана сысці, калі ён гэта зрабіў?»
  
  
  «Ну, як я ўжо казаў, вясковы лад жыцця вельмі не задавальняе моладзь».
  
  
  - Я маю на ўвазе, акрамя гэтага, - сказаў я.
  
  
  Павісла цішыня. «Я не ўпэўнены, чаму павінна быць «акрамя гэтага». »
  
  
  «Дазвольце сказаць так: вы размаўлялі з Эйданам пра тое, што адбывалася ў яго жыцці?» — спытаў я.
  
  
  «Мы з Эйданам размаўлялі кожны дзень, — сказаў Бенджамін.
  
  
  Я дазволіў маўчанню падкрэсліць уніклівасць яго адказу.
  
  
  «Я не быў бацькам Эйдана. Але калі б яго нешта турбавала, я б ведаў, - сказаў Бенджамін.
  
  
  «Калі я магу спытаць, - сказаў я, - чаму вы пагадзіліся ўзяць на сябе старэйшага сына Х'ю Хэнэсі? Здаецца, гэта вялікі цяжар нават для сябра сям'і».
  
  
  - Ну, - сказаў Бенджамін, - мы з Х'ю пайшлі далёка назад. Нашы сем'і ведалі адна адну, і мы выраслі ў адным раёне ў Атланце». Ён зрабіў паўзу. «Я на працягу ўсяго жыцця цікавіўся літаратурай, таму, мяркую, можна сказаць, што я прыхільнік творчасці Х'ю і яго стары сябар».
  
  
  - Такім чынам, вы былі частым госцем у доме Х'ю, знаёмым Эйдану? — спытаў я.
  
  
  Яшчэ адзін момант цішыні. «Не вельмі. У маладыя гады мы з Х'ю былі вельмі блізкія, але ён жыў на поўначы, стаўшы дарослым, і я атрымаў у спадчыну ферму і пайшоў дадому працаваць на ёй. Мы сапраўды не бачылі адзін аднаго дарослымі». Ён прадбачыў маё наступнае пытанне. «У асноўным, я думаю, што Х'ю думаў пра тое, каб я прыняў Эйдана, і я пагадзіўся гэта зрабіць, таму што ў мяне вялікая ферма, і няма каму з ёй дапамагчы. Х'ю з усіх сіл выхоўваў пяцярых дзяцей самастойна; У мяне не было. Здавалася, што дысбаланс лёгка выправіць. Таксама Х'ю дасылаў грошы на патрэбы Эйдана: школьную вопратку і гэтак далей».
  
  
  «Ці заплаціў Х'ю за пражыванне і харчаванне?» — спытаў я.
  
  
  «Не, я думаў, у святле дапамогі Эйдана мне не было неабходнасці». Ён адкашляўся. «Я павінен адзначыць, што абавязкі, якія я прасіў Эйдана, не былі празмернымі. Я сачыў за тым, каб даць яму час на хатняе заданне і такое зносіны, якое ён хацеў, чаго было няшмат».
  
  
  "Правільна", сказаў я. «З боку Х'ю, вы ведаеце, што падштурхнула яго адправіць Эйдана?»
  
  
  «Ён выхоўваў пяцярых дзяцей самастойна», — сказаў Бенджамін. «Я думаю, што яму было страшэнна цяжка. Ведаеце, намеснік Фрэдэрыкс не ўдаваўся ў такія асабістыя дэталі падчас нашых размоў».
  
  
  «Ва ўсіх мы па-рознаму падыходзім да працы», — сказаў я, пачынаючы рабіць накіды ў блокноце на сваім стале. «Эйдан уцякаў раней», — сказаў я. «Раскажы мне пра гэта».
  
  
  Бенджамін адкашляўся. «Гэта адбылося рана», — сказаў ён. «Я думаю, што гэта не рэдкасць для дзяцей, якіх толькі што адправілі жыць у новае месца. Яны ўцякаюць, бо не думаюць на два ці больш крокаў наперад. Яны проста думаюць, што калі яны фізічна змогуць дабрацца да свайго старога дома, усё будзе добра. Здаецца, ідэя такая: «Калі я змагу дабрацца дадому, мяне затрымаюць». Здавалася, Эйдан адчуваў тое ж самае».
  
  
  «Але яго вярнулі?»
  
  
  «Так».
  
  
  «Айдан зноў спрабаваў уцячы?» — спытаў я. «Да апошняга разу?»
  
  
  - Не, - сказаў Бенджамін. «Не, пасля таго, як ён вярнуўся з Мінесоты, ён пасяліўся тут. Адносіны нашы не былі блізкімі, але сардэчнымі. Калі вы тэлефанавалі ў надзеі даведацца пра бойку або пераломную падзею, якая прымусіла Эйдана ўцячы, іх проста не было».
  
  
  Мой эскіз ператварыўся ў звілістую шашу. Пасля таго, як мы з Пітам Бенджамінам паклалі трубку, я дадаў жэст ідучай фігуры ўдалечыні, на абочыне дарогі, але акрамя гэтага я не ведаў, што дадаць. Гарызонт горада наперадзе? Акіян і закат? Турма?
  
  
  З афіцыйных банкаў даных, да якіх я меў доступ, я даведаўся, што Эйдан Хэнэсі ніколі не быў арыштаваны, нават за парушэнне каменданцкай гадзіны ці іншае з «правапарушэнняў статусу маладосці», якія не прадугледжваюць пакарання, але ідэнтыфікуюць яго як уцекача і кінулі ў сістэму па справах непаўналетніх.
  
  
  Гэта азначала адну з некалькіх рэчаў. Па-першае, Эйдан Хэнэсі быў рэдкім уцекачом, які працаваў і заставаўся жывым, не парушаючы закону. Па-другое, ён накарміў сябе звычайнымі вулічнымі злачынствамі, у якія трапляюць уцекачы, але быў разумны і ўдачлівы і яшчэ не быў арыштаваны. Па-трэцяе, ён жыў за кошт жанчыны.
  
  
  Па-чацвёртае, ён быў мёртвы. Дзеля Марлінчэна, гэта была перспектыва, якую я не хацеў разглядаць.
  
  
  
  
  Перад ад'ездам у той дзень я пайшоў да Прэвіта. Гэта заняло некаторы час, але я нарэшце зразумеў, што гэта значыць, калі Ван Нурд сказаў мне, што я павінен трымаць мабільны або пэйджар уключаным, каб людзі ведалі, дзе я.
  
  
  Ён размаўляў з супрацоўнікам аддзела аховы рыбы і дзікай прыроды, калі я прыйшоў, але ён убачыў мяне, які стаяў каля яго дзвярэй.
  
  
  - Заходзьце, дэтэктыў Прыбек, - сказаў Прэвіт, калі чалавек з рыб і дзікіх жывёл выйшаў. «Я не чакаў цябе сёння ўбачыць. Што ў цябе ў галаве».
  
  
  «Я хацеў папрасіць прабачэння за той дзень, калі ў мяне знялі тэлефон з трубкі», — сказаў я, устаючы ў дзвярах. «У мяне была вушная інфекцыя; Вы гэта ведаеце, так?»
  
  
  «Вядома», — сказаў ён. «Я спадзяюся, табе сёння лепш».
  
  
  "Так, я", сказаў я. Потым з нязручнасцю я пайшоў далей. - Лейтэнант, калі вы паслалі да мяне дэтэктыва Ван Нурда, гэта было пра Грэй Дыяс?
  
  
  Я спадзяваўся, што ён збянтэжыцца і скажа: « Не, вядома, не».
  
  
  - Так, - сказаў ён.
  
  
  Столькі пра надзеі.
  
  
  «Я не правяраў вашы кадравыя запісы, але вы вядомыя тым, што ніколі не бралі бальнічны», — сказаў Прэвіт. «Тады ўваходзіць Грэй Дыяз, каб пагаварыць з вамі аб вашым удзеле ў смерці Ройса Сцюарта, і вы выходзіце з попельным выглядам, кажаце Ван Нурду, што хворы, і сыходзіце. На наступны дзень да вас не датэлефанавацца». Ён дазволіў словам пранікнуць у галаву. «Гэта выглядала не вельмі добра; Вы бачыце гэта, ці не так?»
  
  
  «Вы сапраўды думалі, што я з'ехаў з горада?» Я сказаў.
  
  
  «Я проста хацеў пацвердзіць ваша месцазнаходжанне», — мякка сказаў ён. «Май на ўвазе, Прыбека, цябе ні ў чым не абвінавачвалі, і пакуль табе не прад'явяць абвінавачання, твой статус тут не застанецца. Ніякага водпуску вам ніхто не прапаноўваў».
  
  
  "Я ведаю гэта", сказаў я.
  
  
  «Тое, што я мяркую, гэта тое, што калі тут ніхто не гаворыць пра расследаванне Грэй Дыяс, магчыма, вы не павінны быць першым, хто ўзгадвае гэта», — сказаў ён.
  
  
  "Я не", сказаў я.
  
  
  «Наадварот, вы проста зайшлі ў мой кабінет і згадалі пра гэта. Я не да вас прыходзіў, — сказаў ён. «Наконт майго рашэння паслаць Ван Нурда да вас: я быў злёгку занепакоены сітуацыяй, я дзейнічаў у адпаведнасці з ім, я задаволіў сваю цікаўнасць. На гэтым, як я лічыў, усё скончылася».
  
  
  «Я не хацеў ставіць пад сумнеў ваша меркаванне, але мне трэба сказаць адно. Я не збіраюся ўцякаць з горада сярод ночы, - сказаў я. «Не, на самой справе я спрабую сказаць нешта іншае». Я праглынуў. «Я не забіваў Ройса Сцюарта».
  
  
  «Я не магу сказаць вам, як я рады гэта чуць», — мякка сказаў Прэвіт. «Ёсць яшчэ што-небудзь?»
  
  
  - Не, - сказаў я. У мяне была лёгкая дрыготка ў грудзях ад таго, як прама я толькі што сказаў.
  
  
  «Тады ўбачымся заўтра».
  
  
  У дзвярах я спыніўся і павярнуўся. "Ёсць яшчэ адна рэч", сказаў я. «Той лекар без ліцэнзіі, якога вы папрасілі мяне агледзець? Я правяраў у сваіх інфарматараў, і я не змог адсачыць гэта да крыніцы». Мой голас быў вельмі нязмушаны. «Я сапраўды не думаю, што ў гэтым ёсць што-небудзь».
  
  
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  У мінулым годзе, пасля аварыі ў Blue Earth, мой муж прапаў без вестак на сем дзён. Я вычарпаў свае прафесійныя веды па працы са зніклымі людзьмі, шукаючы яго. Я ездзіў і размаўляў з яго сям'ёй. Акрамя таго, як яго жонка, я мела поўны доступ да рахункаў Шайло, яго дакументаў, яго дома. Нічога з гэтага не мела ніякага значэння. Быццам яго проста сцерлі.
  
  
  З Эйданам Хэнэсі я быў у супрацьлеглай сітуацыі. Яго павінна было быць лёгка знайсці. Эйдан быў непаўналетнім уцекачом, а не ўцекачом. Чым больш ён правёў у дарозе, тым больш верагоднасць таго, што яго затрымаюць за бадзяжніцтва або дробны крадзеж. Яго проста не павінна было быць так цяжка знайсці.
  
  
  Тым не менш, я правёў тры дні, працуючы над рознымі базамі даных праваахоўных органаў, да якіх у мяне быў доступ, і нічога з гэтага не дапамагло. Намеснік Фрэдэрыкс адправіў мне па электроннай пошце апошняе фота Эйдана са школьнага штогодніка, але гэта не лічылася авансам. Калі толькі Эйдан Хэнэсі не ўпаў у дрэнажны канал дзе-небудзь побач з тым месцам, дзе я толькі што апынуўся, я не думаў, што знайду яго.
  
  
  Гэта было расчараванне, якое загнала мяне назад, на мой наступны выхадны дзень, у пачатковую школу, дзе ўсе дзеці Хэнэсі атрымалі раннюю адукацыю і якую Донал па-ранейшаму наведваў.
  
  
  Марлінхен згадала сваю настаўніцу пятага класа, місіс Хансен, у кароткай тэлефоннай размове, якую мы мелі раней раніцай. Хансен вучыў і Марлінчэна, і Эйдана, хоць і не ў адзін год, таму што Эйдану не далі паўтарыць чацвёрты клас. Па маіх падліках, гэта зрабіла яе апошняй настаўніцай у Мінесоце, знаёмай з Эйданам Хэнэсі, і той, хто, хутчэй за ўсё, памятае яго.
  
  
  Школа не выглядала ўражліва, улічваючы адноснае багацце наваколля, у якім яна знаходзілася. Гэта была мноства аднапавярховых будынкаў з чырвонай цэглы. Вакол гульнявых канструкцый у двары мітусіліся дзеці; гэта быў іх абедзенны перапынак.
  
  
  У абедзенны перапынак місіс Хансен ацэньвала работы ў сваім класе. Я ўвайшла ўнутр і адразу ж адчула сябе веліканкай, калі прайшла праз нізкія сталы да большага, дзе сядзела місіс Хансэн. Яна была з поўнымі грудзьмі для жанчыны слабага целаскладу - я ацаніў яе прыкладна на пяць-адзін - і насіла акуляры на залатым ланцужку паверх белага швэдра з ракавінак. Яе светлыя валасы былі даўжынёй да плячэй, лісліва падстрыжаныя вакол твару. Толькі калі прыгледзецца, можна заўважыць, што ёй ужо каля 50.
  
  
  «Я магу вам дапамагчы?» - сказаў Хансен.
  
  
  «Я спадзяюся, што так», — сказаў я. «Мяне завуць Сара Прыбек. Я дэтэктыў і хацеў пагаварыць з вамі пра ўцекача, якога я шукаю. Я паклаў старую фатаграфію Эйдана Марлінчэна на яе стол.
  
  
  Хансэн сфатаграфавала і падняла бровы, а потым нахмурыла іх у крыху перабольшанай дэманстрацыі ўважлівасці. "О, божа мой, так", - сказала яна. «Эйдан Хэнэсі. Яго малодшы брат Донал мог быць адным з маіх студэнтаў у мінулым годзе, але замест гэтага ён пайшоў да спадарыні Кэмпбэл. Яна нахмурылася. «У Эйдана таксама была сястра. Я вучыў яе ў мінулым годзе. Яны былі. . .” Потым яна абарвалася.
  
  
  «Яны павінны былі разам перайсці ў твой клас», — скончыў я за яе. «Яны блізняты, але яго затрымалі на год. Вы не раскрываеце нічога, чым сям'я не падзялілася са мной».
  
  
  Яна сцвярджальна кіўнула. «Гэта правільна. Зноў жа, як звалі дзяўчынку? Нешта незвычайнае».
  
  
  - Марлінхен, - сказаў я.
  
  
  «Ён і яго сястра зараз вучацца ў сярэдняй школе, праўда?»
  
  
  - Яна, - сказаў я. «Ён уцякаў паўгода».
  
  
  "О, божа", сказаў Хансен. «Гэта вельмі дрэнна». Яна перабольшыла міміку, як гэта часта робяць дарослыя, якія маюць зносіны з маладымі, але пачуцьцё пад ім здавалася шчырым.
  
  
  «Вам ён спадабаўся?»
  
  
  "Так, я", - сказала яна. «Мілы хлопчык. Не так шмат упэўненасці ў сабе. Не падымаў руку і не адказваў добраахвотна». Потым яна, здавалася, перастроілася за сталом, як для афіцыйнага пытання і адказу са мной. «Я не ведаю, наколькі я магу вам дапамагчы. Некалі ён быў маім вучнем. Пяць гадоў».
  
  
  Мне не было дзе сесці. Амаль у кожнай іншай сітуацыі чалавек са сталом мае крэсла з іншага боку для наведвальнікаў. Не так са школьнымі настаўнікамі. Я адкінуўся спіной на бліжэйшую студэнцкую парту і адразу ж задумаўся, калі яна пачала саслізгваць з-пад маёй вагі.
  
  
  «Ён жыў за межамі штата гэтыя пяць гадоў», — сказаў я ёй. «Вы апошні настаўнік у гэтым раёне, які б яго вучыў. Мне проста цікава, што вы памятаеце».
  
  
  Хансен нахмурыўся з прабачэннем. "Не вельмі", сказала яна. «Эйдан застаўся ў маёй памяці ў асноўным з-за адсутнага пальца. Раней я бачыў гэта кожны раз, калі ён пісаў за сваім сталом, і гэта заўсёды давала мне трохі павароту ".
  
  
  «Ты павінна запомніць яшчэ нешта», - падбадзёрыў я яе. «Вы сказалі, што ён вам падабаецца».
  
  
  Хансен гуляла з акулярамі на ланцужку. «Часам вы адчуваеце, — яна махнула рукой у паветры, — ад студэнтаў. Эйдан здаваўся старэйшым за свае гады, але гэта магло быць таму, што ён быў старэйшы за сваіх аднакласнікаў, прынамсі, калі ён быў у мяне. І вышэй». Яна прыпынілася, задумалася. «Але часам ён выглядаў нязручна, яму было няўтульна побач з дарослымі».
  
  
  «Вы ведаеце чаму?» — спытаў я.
  
  
  «Ён быў не самым здольным студэнтам; часта гэта падрывае самаацэнку дзяцей, асабліва перад дарослымі, якіх дзеці лічаць аўтарытэтамі, якія ацэньваюць іх па дасягненнях у класе». Яна зрабіла паўзу. «Эйдан выглядаў больш спакойным на гульнявой пляцоўцы. Ён быў спартыўны і ўпэўнены ў сабе «.
  
  
  «Ён лез у бойкі?» — спытаў я.
  
  
  Хансен усміхнуўся. «Так, ён зрабіў. Эйдан вельмі абараняў сваю сястру і двух малодшых братоў. Асабліва той, хто быў кніжным».
  
  
  - Ліам, - сказаў я.
  
  
  «Так, Ліам. Ён быў адзнакай для хуліганаў. Эйдан перасякаўся з некаторымі з іх». Яна зрабіла паўзу. «Я павінен сказаць, што Эйдан, верагодна, таксама ваяваў ад свайго імя; ён не быў святым. Але ён не быў. . . Варожым я яго не памятаю. Мне немагчыма падабацца хуліганам, а мне падабаўся Эйдан».
  
  
  Я кіўнуў. «Ці былі праблемы з паводзінамі, акрамя бойкі?»
  
  
  Яна разглядала. «Ён не заўсёды рабіў хатняе заданне».
  
  
  «Ён забыўся?» — спытаў я.
  
  
  Хансен пахітала галавой. «Я думаю, што ён проста не мог зразумець частку матэрыялу», - сказала яна. «Як я ўжо казаў, ён быў не лепшым студэнтам».
  
  
  «Я таксама», — сказаў я, іранічна ўсміхнуўшыся. «Дзякуй за ваш час».
  
  
  
  
  Пасля працы я паехаў у дом Хэнэсі. Марлінхен быў наперадзе, калі я прыехаў, стоячы верхам на ровары. Яна махнула рукой, калі пачула, што я падыходжу.
  
  
  Я не быў знаўцам ровараў, але яе быў цудоўны: рама, афарбаваная ў металічна-мандарынавы колер, вузкія шыны для хуткасці і адкідныя рулі, усталяваныя дагары нагамі, так што яны выгіналіся назад, як барановыя рогі. Эфект быў сапсаваны толькі парай выпуклых сядзельных мяшкоў, па адной з кожнага боку пярэдняга кола, што рабіла матацыкл падобным на гоначны чыстакроўны конь, які сядзеў на ўсю моц.
  
  
  «Прывітанне», — сказаў Марлінхен. «Я толькі што вярнуўся з крамы». Шчокі ў яе былі высокія, але здаровыя, а на твары быў бляск ад поту.
  
  
  «Ведаеш, — сказаў я ёй, — тое, як у цябе ўсталяваны руль, можа выглядаць сэксуальна, але ты не будзеш адчуваць сябе так добра, калі канец аднаго з іх пасля аварыі ўткнецца ў тваю нырку».
  
  
  Марлінхен скрывіў мне твар. «Не будзь такім паліцэйскім», — сказала яна. «Ці ведаеце вы, што многія веласіпедысты нават не маюць тармазоў падчас паездак?»
  
  
  Мая першая думка была, крута. Але я захаваў свой няўхвальны выгляд, сказаўшы замест гэтага: «Гэта іх праблема. На вашым месцы я б пайшоў туды, дзе вы папрацуеце гэты матацыкл, і павярнуў бы руль».
  
  
  «Я сама над гэтым працую», — сказала яна, седзячы на пяткі, каб разгрузіць адну з сядзельных сумак. «Вазіць яго ў краму дорага, а тата бескарысны з інструментамі». Яна паставіла на зямлю белы поліэтыленавы мяшок з прадуктамі, потым падышла да другой сумкі.
  
  
  «Такім чынам, вы знялі руль, адключылі і падключылі тармазы, і ўсё?»
  
  
  На яе твары прабег смутак. «Эйдан і я разам трымалі руль», — сказала яна. «Якраз перад тым, як ён сышоў». Яна падняла пакеты з прадуктамі.
  
  
  «Вось чаму я тут», - сказаў я. «Я хацеў паведаміць вам пра Эйдана. Новага мала, — паспешліва дадаў я, — але аб некаторых рэчах хацеў бы пагаварыць.
  
  
  Я зайшоў за ёй унутр і на кухню, дзе яна паставіла прадукты на прылаўку. «Хочаш пайсці на задні ганак?» — спытаў Марлінхен. «На вуліцы прыемна».
  
  
  Быў прыемны свежы дзень, нядаўнія дажджы ачысцілі ўсю вільгаць з паветра. Дзесьці грукатала касілка, дзьмухаўцовы і ватовы пух нёсся ветрык.
  
  
  «У мяне ёсць для цябе сёе-тое», — сказаў я і дастаў фота Эйдана, якое я раздрукаваў са сваёй электроннай пошты, працягнуўшы яго праз драўляны стол для пікніка.
  
  
  "О, Божа мой", - сказаў Марлінхен. Яна ўзяла ў мяне паперку за краёчкі, быццам яна магла парвацца. «Вы мелі рацыю. Ён выглядае інакш».
  
  
  На фотаздымку твар Эйдана набыў даўжыню дарослай косці і трохі схуднеў; галоўная розніца паміж гэтым Эйданам і 11-гадовым было ў тым, што ў гэтага былі валасы, забраныя назад, каб іх не было відаць, што сведчыць аб даўжыні.
  
  
  «Адкуль ты гэта ўзяў?» - сказала яна.
  
  
  «Гэта была не вельмі добрая дэтэктыўная праца», — сказаў я ёй. «Гэта фота штогодніка, і ўсё».
  
  
  Але я хацеў, каб падчас размовы перад ёй была фатаграфія яе брата. Гэта нагадала б ёй, пра што была ўся гэтая справа.
  
  
  «Я мала чаму навучыўся», — сказаў я. "Я размаўляў з намеснікам Фрэдэрыксам і Пітам Бенджамінам і зрабіў усё, што мог, але мяне гэта крыху калаціла".
  
  
  "З-за адлегласці і юрысдыкцыйных ліній", - сказаў Марлінхен.
  
  
  «Збольшага, — згадзіўся я, — але ёсць і іншыя праблемы, бліжэй да дома».
  
  
  «Як што?»
  
  
  «Пытанне, да якога я ўвесь час вяртаюся, — сказаў я, — чаму Эйдана наогул адправілі».
  
  
  Марлінхен перавяла вагу. "Гэта была зручная дамоўленасць", - сказала яна. «У таты былі занадта набітыя рукі».
  
  
  «Так ты і сказала», — сказаў я ёй. «Колм таксама. І Ліам. Вы ўсе згодныя з гэтым. Абсалютна згодныя, быццам вы дамаўляліся загадзя».
  
  
  Марлінхен паглядзела ўніз, на пазногаць, трохі абескаляроўлены тлушчам з ланцуга яе ровара. - Хіба гэта не можа азначаць, - жорстка сказала яна, - што гэта праўда?
  
  
  «Гэта?» Я сказаў. «Ці ведаеце вы, што ў біяграфіі аўтара « Начной вясёлкі» гаворыцца, што ў вашага бацькі чацвёра дзяцей?»
  
  
  Яна адразу зразумела, пра што я кажу. «Там напісана, што ён жыве ў Мінесоце са сваімі чатырма дзецьмі», — хутка сказала яна. «Тэхнічна гэта праўда». Яна мела на ўвазе, што Эйдан быў адпраўлены да моманту публікацыі Rainbow .
  
  
  «Здаецца, што ў вашага бацькі ўсяго чацвёра дзяцей», — сказаў я.
  
  
  "Тата нават не піша такія рэчы", - сказаў Марлінхен. «Хтосьці ў яго выдавецтве робіць».
  
  
  «На падставе інфармацыі ад каго?» Я сказаў.
  
  
  Падвесны рухавік гудзеў на возеры ў рытме падскокаў, нібы хвалі.
  
  
  - Ты і твае браты кажуць, што не бачылі Эйдана пяць гадоў, - працягнуў я. «Ні тэлефоннага званка, ні ліста, ні візіту дадому на святы. Гэта не зручнасць. Гэта выгнанне, Марлінхен. Эйдан быў не проста сцёрты з біяграфіі твайго бацькі. Ён быў выкраслены з вашага жыцця».
  
  
  Колер Марлінхэн быў усё яшчэ моцным, і я не думаў, што гэта засталося ад напружання падчас язды. «Вы робіце занадта шмат гэтага», - сказала яна. «Раней вырошчванне дзяцей было звычайнай традыцыяй. Ваш уласны бацька зрабіў гэта, вы сказалі.
  
  
  «Мой бацька быў кіроўцам грузавіка. Большую частку года ён быў у дарозе. Гэта не параўнальная сітуацыя», — сказаў я. «Айдан нешта зрабіў? Ці была нейкая прычына, па якой ваш бацька думаў, што яго трэба ізаляваць у Ілінойсе, а потым у Джорджыі?»
  
  
  - Не, - ціха сказала яна. «Ён нічога не зрабіў». Раптоўны ціхі яе голас быў падобны да падзення бараметрычнага ціску.
  
  
  «А як наконт твайго бацькі?» Я сказаў. «Калі гэта было не пра Эйдана, гэта было звязана з ім?»
  
  
  - Не, - яшчэ цішэй сказаў Марлінхен.
  
  
  "Добра, я разумею", сказаў я. «Усе любяць усіх, а потым раптам Эйдана назаўжды адправілі жыць з віртуальнымі незнаёмцамі. Так, гэта цалкам лагічна».
  
  
  «Я не разумею, што вы маеце на ўвазе», - сказала Марлінхэн, нарэшце павысіўшы голас. «Вы не павінны псіхааналізаваць маю сям'ю, вы павінны знайсці Эйдана. Замест гэтага вы нічога не зрабілі, акрамя таго, што знайшлі фота ў штогодніку і зняважылі характар майго брата і майго бацькі!»
  
  
  Я крыху адкінуўся. Колькі я яе ведаў, Марлінхен была амаль да болю ветлівай. Цяпер Марлінхен, які выходзіў з гэтага панцыра, быў не тым, каго я чакаў: уладная прынцэса, якая аддавала загады члену класа слуг.
  
  
  «Ведаеш што?» Я сказаў. «Я справіўся з тымі абмежаваннямі, якія вы наклалі на мяне, як мог. Вы хочаце накарміць мяне паўпраўдай і зрабіць выгляд, што гэта не перашкодзіць маім пошукам Эйдана. Ты напалову зацікаўлены ў пошуку Эйдана, а напалову ў абароне іміджу свайго бацькі. У цябе адна нага на кожным кані, і ты спрабуеш зрабіць выгляд, што яны бягуць у адным кірунку».
  
  
  Я чакаў, што яе гнеў цалкам выкіпіць, але гэтага не адбылося. Некаторыя жанчыны, асабліва маленькія, вучацца валодаць вытанчанай ветлівасцю як зброяй. Раптам яна нібы ахапіла рэзервуар ураўнаважанасці. Калі яна загаварыла, я пачуў у яе голасе тысячу зачыненых дзвярэй.
  
  
  «Я ведаю, што вы зрабілі ўсё, што маглі, дэтэктыў Прыбек, і патрацілі больш часу, чым маглі сабе дазволіць», — сказала яна. «Я ўпэўнены, што мой бацька захоча аддзячыць вас, калі цалкам выздаравее».
  
  
  «Марлінхен, я гэтага не кажу...»
  
  
  «Прабачце, — сказала яна, — мне сапраўды трэба прыбраць прадукты».
  
  
  Потым яна знікла, французскія дзверы моцна зачыніліся за ёй.
  
  
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  Марлінхен быў апошнім чалавекам, перад якім я павінен быў быць другім у сітуацыі інтэрв'ю; яна была проста дзіцем. Але яна пераўзышла мяне; гэта была праблема. Пры ўсім тым, што я меў аўтарытэт акруговага дэтэктыва, я ўсё яшчэ добра ўсведамляў свае няроўнасці, калі гэтая праца прывяла мяне ў прыгожыя дамы і светы грамадзян сярэдняга і вышэйшага класа, асабліва такіх, як Марлінхен, які меў інтэлект яна атрымала ў спадчыну ад бацькі гэтак жа зручна, як магла насіць сямейныя каштоўнасці. Яна была прынцэсай у сваім пашарпаным элегантным старым замку на бліскучым возеры, а я, дзяржаўны служачы, быў простым чалавекам, які адчуваў сябе абавязаным дапамагчы ёй па прычынах, якія я не зусім разумеў.
  
  
  Многія паліцэйскія выказваюць асаблівы клопат і апеку над маладымі. Калі іх папросяць растлумачыць, яны скажуць вам: «Паліцэйскія таксама мамы і таты». Са мной гэта было няпраўда. Я адзін з маіх аднагодкаў у дэтэктыўным аддзеле быў бяздзетным. Ва ўсякім выпадку, я быў занадта блізкі да сваёй маладосці. Калі Колм пачаў разбірацца ў жанчынах і зброі, я зрабіў сваю з'едлівую заўвагу наконт пульта ад тэлевізара. Калі Марлінхен накінулася на мяне з нагоды маіх прафесійных здольнасцей, я вярнуў ёй гэта, і ўдвая мацней. Я паводзіў сябе не як сурагатны бацька, чым як абражаны брат.
  
  
  У 29, хоць я і спрабаваў гэта прыкрыць, я часта адчуваў сябе сырым і няскончаным унутры, псіхалагічна каламутным і няправільным. Мне ўсё яшчэ было занадта лёгка дацягнуцца і дакрануцца да пачуццяў падлеткавага ўзросту.
  
  
  Калі мне было 13, цётка маёй маці, Вірджынія, афіцыянтка-бармэн з доўгімі сівымі валасамі і вачыма маёй маці, забрала мяне на станцыі Greyhound у Мінеапалісе. Мы ехалі тры з паловай гадзіны да горада Айран Рэйндж, дзе яна жыла. Большая частка наступнага года была размытай.
  
  
  Я дрэнна спаў і бачыў дрэнныя сны, усе яны адбываліся ў маім родным Нью-Мексіка, падрабязнасці якіх я страціў, калі прачнуўся. Памяць у цэлым была праблемай у той год; Я быў настолькі непамятлівым, што пасля настаўніцкай нарады Джыні пагадзілася праверыць мяне ў школьнага псіхолага, каб даведацца, ці не пайшло нешта сур'ёзна.
  
  
  Вынікі, відаць, былі непераканаўчымі, але мая памяць не адразу палепшылася. Мяне некалькі разоў затрымлівалі за нявыкананае хатняе заданне не таму, што я адмаўляўся выконваць заданні, а таму, што я забыўся прынесці дадому падручнік або запісаць нумары старонак і пытанняў. Я пакінуў абеды, якія спакаваў дома, у халадзільніку. Гэта было падчас скачка росту, які ў рэшце рэшт прывёў мяне да пяці адзінаццаці, і прыступы голаду, якія я адчуваў, калі я забыўся ўзяць з сабой абед у школу, перайшлі мяжу ад непрыемнага да хваравітага. Аднойчы, з'еўшы ўсяго дзве жавальныя гумкі ў абедзенны перапынак, я пасівеў на фізкультуры і апынуўся ў кабінеце медсястры.
  
  
  Бацька тэлефанаваў двойчы на тыдзень, каб пачаць, а да сярэдзіны восені вярнуўся да разу на тыдзень. Я часта ўжываў слова штраф . У пачатку снежня ён спытаў, ці не перашкаджае мне надвор'е.
  
  
  У мяне быў снег у гарах Нью-Мексіка, але нішто не магло падрыхтаваць мяне да таго, што здарылася ў паўночнай Мінесоце ў студзені: поўнае цёмнае неба нават да пяці вечара, ваяўнічы рух снегаачышчальнікаў па вуліцах пасля кожнага свежага снег, жудасныя закінутыя вуліцы раніцай мінус трыццаць градусаў. Аднойчы, захутаўшыся ў шалік, каб ісці са школы пасля затрымання ў мінусавое надвор'е, я заўважыў дворніку, што пазней будзе снег.
  
  
  — Для гэтага трэба пагрэцца, — сказаў дворнік, гледзячы на чыстае неба. Я ўпершыню пачуў, што можа быць занадта холадна, каб выпадаць ападкі. Позняй ноччу я глядзеў у акно, дзе месяц колеру лёду свяціўся ў бязветраных кутках неба, і задаваўся пытаннем, як я наогул апынуўся жыць у месцы, дзе можа быць занадта холадна, каб ісці снег.
  
  
  Больш за ўсё на першым курсе сярэдняй школы ўсё перавярнуў баскетбол. У мяне не было ніякага пачуцця да гэтага віду спорту, акрамя таго, што я некалькі разоў кідаў мяч у напаўразбураны абруч без сеткі ў Нью-Мексіка. Але Джыні прапанавала мне паспрабаваць, і я быў занадта апатычны, каб адмовіць ёй у чым-небудзь, таму я і зрабіў.
  
  
  Я ніколі не спрабую тлумачыць людзям, чым быў для мяне баскетбол; гэта гучала б як натхняльныя клішэ спартыўных фільмаў. Справа была не толькі ў тым, што гэта быў мой першы вопыт быць часткай большага падраздзялення, разуменне таго, што я прыўнёс бы ў паліцэйскую працу. Усё было так проста: пасля года здранцвення, у якім я не адчуваў падлеткавага голаду, баскетбол даў мне тое, чаго жадаць. У сярэдзіне сезона я пачаў з'яўляцца рана на трэніроўках, рабіў скачкі ў скрыні, каб умацаваць ікроножные мышцы, і трэніраваўся на чоўнах для спрыту, бегаў пасля школы, каб вытрымаць цягавітасць. Калі я гэта зрабіў, я адчуў паслабленне напружання ў грудзях, якое было там так доўга, што я нават не пазнаў яго.
  
  
  «Я хвалявалася за цябе ў мінулым годзе», - сказала мне Джыні.
  
  
  «Я ведаю», — сказаў я. «Я ў парадку».
  
  
  
  
  Гэта засталося маёй звычкай па гэты дзень, браць свае трывогі ў спартзалу. Рады за старую майку і шорты, якія я захоўваў у багажніку Nova, я паехаў туды. Але пасля таго, як я пераапрануўся ў жаночай распранальні і падняўся наверх, я спыніўся ў дзвярах кардыёзалы, убачыўшы знаёмую форму. Грэй Дыяс бегла на бегавой дарожцы ў даволі добрым кліпе. Я адчуў, як у мяне пад скурай успыхнула рэакцыя, але ён глядзеў уніз на паказанні машыны. Ён мяне яшчэ не бачыў.
  
  
  Я павярнуўся і спусціўся па лесвіцы. Гэта не мела значэння, сказаў я сабе. Я б пайшоў на прабежку заўтра раніцай, калі было прахалодна.
  
  
  «Вы не павінны дазваляць яму прагнаць вас».
  
  
  Каля дзвярэй распранальні мяне спыніў голас ціхага, як у радыёдыктара. Я павярнуўся і агледзеўся. Намеснік Стоўн не мог ні з кім размаўляць, акрамя мяне.
  
  
  Джэйсану Стоўну было 26 гадоў, ён быў высокі і прыгожы. У яго быў цвёрды, нізкі голас, і ён пырхаў некаторымі пульсамі сярод незамужніх жанчын у аддзеле. Нядаўна з яго знялі віну па скарзе аб празмернай сіле.
  
  
  «Прашу прабачэння?» Я сказаў.
  
  
  - Грэй Дыяс, - сказаў Стоўн. «Я ведаю, хто ён. Не дазваляйце яму дабрацца да вас».
  
  
  Калі б і быў правільны адказ, я б не прыйшоў.
  
  
  «Сышчык Прыбека. . . Ці магу я называць цябе Сара?» - спытаў ён клапатліва. «Я проста хацеў вам сказаць, што многія з нас за вамі», — сказаў ён.
  
  
  «За мной на чым?» Я сказаў.
  
  
  «Тое, што вы зрабілі ў Блакітнай зямлі», - сказаў ён.
  
  
  «Я нічога не рабіў у Блакітнай зямлі», — сказаў я. «Што б вы ні пачулі, вы пачулі няправільна».
  
  
  "Ройсу Сцюарту трэба было крыху задрамаць", - сказаў ён. Яго голас гучаў надзвычай разумна. «Тое, што такі хлопец, як Дыяс, паспрабуе прыйсці сюды і працягнуць сваю кар'еру за твой кошт… Сара, гэта асуджана для многіх з нас».
  
  
  «Я не думаю, што вы мяне пачулі», - сказаў я. «Я нічога не рабіў у Блакітнай зямлі».
  
  
  - Я ведаю, - сказаў Стоўн, і яго твар сведчыў, што мы абодва ведаем лепш. «Трымай галаву».
  
  
  Я прабыў у душы і распранальні як мага даўжэй, а потым сышоў як мага хутчэй. Мне было дастаткова сутыкнуцца з калегамі на адну ноч.
  
  
  Аднак гэта не так атрымалася.
  
  
  Я заехаў у Surdyk's, краму спіртных напояў у раёне Іст-Хэнепін, дзе бязмэтна хадзіў па праходах, пакуль не спыніўся на патаннёным аўстралійскім кабернэ. Калі я вяртаўся праз паркоўку, Крысціян Кіландэр выйшаў паміж дзвюма прыпаркаванымі машынамі на маю дарогу.
  
  
  - Дэтэктыў Прыбека, - сказаў ён, паступова ачуняўшы ад здзіўлення.
  
  
  Мне прыйшло ў галаву, што я ніколі раней не праводзіў яго з службы, не так. На працу ён насіў добрыя касцюмы, на баскетбольныя пляцоўкі — майкі і шорты, але сёння вечарам ён быў апрануты ў крыху выцвілыя джынсы і кашулю крэмавага колеру.
  
  
  «Як справы?» — сказаў я няёмка.
  
  
  «Добра, дзякуй», — сказаў ён. «А ты?»
  
  
  "Добра", сказаў я. «Ведаеш, я бачыў цябе днямі».
  
  
  «Вы зрабілі?» - сказаў ён.
  
  
  «З Грэй Дыяз».
  
  
  Я не ведаў дакладна, чаму я гэта ўзгадваў. Магчыма, гэта крыху зашчымела, уявіўшы, што Кіландэр сябруе з гэтым чалавекам, які прыехаў у Сітыз, каб злавіць мяне за тое, чаго я не рабіў.
  
  
  «Я яго ведаю», — прызнаўся Кіландэр.
  
  
  «Ён твой сябар?» — спытаў я.
  
  
  Кіландэр падняў далонь. «Я не думаю, што хачу ўдзельнічаць у гэтай размове». Ён пачаў адыходзіць ад бліскучай чорнай задняй часткі свайго БМВ у бок крамы.
  
  
  «Што?» - сказаў я пуста. «Крыс».
  
  
  Ён павярнуўся ці напалову павярнуўся да мяне тварам.
  
  
  «Вы не можаце сур'ёзна думаць, што я хацеў запытаць інсайдэрскую інфармацыю. Вы?» Я патрабаваў.
  
  
  Ён нічога не сказаў.
  
  
  «Дзеля бога, я не шукаў цябе мінулай зімой. Гэта вы прыйшлі да мяне, каб сказаць, што я падазраваны».
  
  
  «Так, я зрабіў». Вочы Кіландэра, такія часта забаўныя і іранічныя, былі сур'ёзныя. «І я чакаў, што вы адмаўляеце сваю адказнасць за смерць Сцюарта. Вы ніколі не рабілі.» Ён адвярнуўся.
  
  
  «Я не думаў, што мне трэба было», — сказаў я ягонаму выгляду, які адступаў.
  
  
  
  
  Вярнуўшыся ў машыну, я сядзеў на імгненне, гледзячы на неба пасля заходу сонца. Я спрабаваў спытаць Кіландэра, адкуль ён ведае Дыяса, і ўсё. Я б не прасіў інсайдэрскай інфармацыі. Ці стаў бы я?
  
  
  Я зразумеў, што не магу сказаць дакладна. Я баяўся Грэй Дыяс больш, чым казаў нават сабе.
  
  
  Як Кіландэр мог падумаць, што я вінаваты ў забойстве Ройса Сцюарта? Джэйсан Стоўн быў адно, але словы Кіландэра прычынілі боль.
  
  
  Ідзі дадому, Сара. Выпі келіх віна, рана спаць.
  
  
  Замест гэтага я пакапаўся ў сумцы ў пошуках мабільніка, набраў 411.
  
  
  «Калі ласка, які спіс?»
  
  
  «Цыцэрон Руіс».
  
  
  Стань сапраўдным. Ён замкнёны хлопец, які глыбока ўцягнуты ў вельмі незаконную дзейнасць. У яго не будзе нумара тэлефона ў спісе.
  
  
  "У мяне ёсць C. Ruiz", - сказаў аператар.
  
  
  Наўрад ці. "Давай, аддай гэта мне", - сказаў я.
  
  
  Я тэлефанаваў і натыкаўся на размову з незнаёмцам на сваёй іржавай іспанскай. Lo siento. Прабачце, што турбую.
  
  
  Цыцэрон падняў трубку на трэці званок.
  
  
  - Гэта я, - сказаў я.
  
  
  - Сара, - сказаў ён. «Як справы?»
  
  
  «У мяне ўсё ў парадку», — сказаў я. «Я не хварэю. Маё вуха ў парадку».
  
  
  «Гэта добра», - сказаў ён.
  
  
  «І я. . . Я не магу спаць з табой зноў, - сказаў я. «З-за мужа».
  
  
  «Вы тэлефанавалі, каб сказаць мне гэта?» — спытаў Цыцэрон.
  
  
  - Не, - сказаў я.
  
  
  «Што тады?»
  
  
  «Ці магу я ўсё роўна прыйсці да цябе?» Я сказаў.
  
  
  Праз адчыненае акно я бачыў Венеру, якая толькі пачынала прабіваць згасае святло неба.
  
  
  «Я не магу падумаць, чаму б і не», - сказаў Цыцэрон.
  
  
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  Праз гадзіну я стаяў на даху будынка Цыцэрона, гледзячы ў выцвілае святлом неба над Мінеапалісам; можна было адрозніць толькі некалькі сузор'яў. Сапраўдная астраномія ляжала на дваццаць шэсць паверхаў ніжэй: індустрыяльна-мандарынная сетка гарадскіх вуліц, узыходжанне і заняпад свету, які ведаў большасць з нас.
  
  
  Ззаду мяне Цыцэрон ляжаў на спіне на коўдры, якую мы прынеслі, са скрыжаваўшы рукі за галавой у традыцыйнай позе зоркагляда, віно ў шчарбатым васьміунцыйным шклянцы ў межах дасяжнасці. Яго інваліднага вазка не было відаць, ён выглядаў вельмі здаровым, як адпачываючы турыст.
  
  
  Ён быў вельмі стрыманы чалавек, Цыцэрон. Пасля нашага кароткага размовы па тэлефоне ён больш нічога не пытаўся ў мяне пра тое, чаму я больш не буду з ім спаць. Што было добра, таму што я не быў упэўнены, што змагу гэта растлумачыць. Я перайшоў мяжу як у асабістай маралі, так і ў прафесійнай этыцы, і гэта нельга было проста сцерці. Але я думаю, што маё жаданне вярнуцца на правы бок гэтай лініі было звязана з маёй трывогай з-за таго, як лёгка я яе перасёк. Часам я задаваўся пытаннем, ці ёсць ува мне схаваны маральны недахоп, які падштурхнуў мяне да працы, якую я выконваў, дзе правільнае і няправільнае было так выразна акрэслена.
  
  
  Але калі я прыехаў, Цыцэрон толькі паглядзеў на аўстралійскае віно, якое я прывёз, і спытаў мяне, як я. Я сказаў, што ў мяне ўсё ў парадку, і ён сказаў, што ў яго ўсё ў парадку, а потым у размове адчуўся невялікі дыскамфорт. Цыцэрон парушыў маўчанне, спытаўшы мяне, ці хачу я падняцца на дах.
  
  
  Я думаў, што гэта жарт, але ён растлумачыў, як гэта магчыма. Мы прыпаркавалі яго інваліднае крэсла і паставілі тормаз ля падножжа аварыйнай лесвіцы, якая вяла на дах. Калі Цыцэрон сядзеў на ніжняй лесвіцы, я ўзяў яго ніжнія ногі ледзь ніжэй каленяў, а Цыцэрон падняў верхнюю частку цела над лесвіцай, цяжарам на пятках рук. Я бачыў, што яго метад не быў падобны на практыкаванні на трыцэпс, якія я часам рабіў у трэнажорнай зале, апускаючыся з гіравай лаўкі. Але Цыцэрон падымаўся, падымаўся па лесвіцы літаральна на руках. Падтрымліваючы яго ногі і ідучы за ім, я ўсё яшчэ прымаў на сябе менш за траціну вагі яго цела. Гэта было няпроста, і тады я зразумеў важнасць ручных гір, якія я бачыў пад яго ложкам.
  
  
  «Гэта было непрывабна і павольна, — сказаў Цыцэрон, калі мы ўсталі, — але гэта дало справу».
  
  
  Я наліў віно ў неадпаведныя шклянкі, якія ўзяў з сабой загадзя разам з коўдрай.
  
  
  «Ведаеце, што было самым складаным?» — спытаў ён.
  
  
  «Што?» Я сказаў.
  
  
  «Дазволіць жанчыне дапамагчы мне ў гэтым», - сказаў ён. «З хлопцамі ў калідоры ўсё па-іншаму».
  
  
  «Вы рабілі гэта раней?»
  
  
  - Некалькі разоў, - сказаў ён, прымаючы віно. «Мне час ад часу патрэбна свежае паветра».
  
  
  Цяпер, стоячы на краі даху, трымаючы ў руках віно, я думаў пра гэта. Ці не было б проста Цыцэрону прасцей сесці ў ліфт і спусціцца ўніз і падыхаць паветрам? «Цыцэрон, — пачаў я, — я ведаю, што ты сказаў мінулай ноччу, але ў цябе агарафобія? Для мяне гэта нічога страшнага, калі ты».
  
  
  Ён засмяяўся. «Не, у мяне сапраўды няма агарафобіі».
  
  
  «Тады чаму ты ніколі не выходзіш?» Як толькі я іх сказаў, я пашкадаваў аб гэтых словах. «Я маю на ўвазе, вы не павінны мне казаць...»
  
  
  «Не, усё ў парадку. У мяне няма сакрэтаў». Цыцэрон разгарнуў адну руку, каб паказаць незанятую частку коўдры. «Давай сядзі. Гэта гісторыя, на якую я раскажу крыху часу».
  
  
  Я падышоў і сеў, скрыжаваўшы ногі, на край коўдры.
  
  
  "Гэта звязана з тым, як я стаў паралізаваным", - сказаў Цыцэрон. «Я быў паранены пры абвале шахты».
  
  
  «Вы спускаліся ў складзе выратавальнай каманды?» — спытаў я. Мне здавалася дзіўным, што медыцынскі персанал - не медыкі хуткай медыцынскай дапамогі або фельчары, а сапраўдныя лекары - будуць накіраваныя ў небяспеку.
  
  
  Але Цыцэрон паківаў галавой. «Я там працаваў, — сказаў ён.
  
  
  «Як шахцёр ?» Я сказаў.
  
  
  Цыцэрон кіўнуў. «Гэта было пасля таго, як я страціў ліцэнзію на медыцынскую практыку».
  
  
  Кожны раз, калі я думаў, што справіўся з сітуацыяй гэтага чалавека, я даведваўся нешта новае. Думка пра тое, што Цыцэрон трапіў у катастрофу на шахце, была такой нечаканай, што я адклаў сваю цікаўнасць наконт таго, як ён страціў медыцынскую ліцэнзію, пра што ён пакуль толькі намякаў. Гэта магло пачакаць. - Скажы мне, - сказаў я.
  
  
  «Гэта зойме ў мяне хвіліну, каб растлумачыць», — сказаў ён і падняўся на локці, каб выпіць крыху віна. «Я вырас у Каларада, у раёне здабычы карысных выкапняў. Мой бацька працаваў на шахтах, гэты хлопец ростам пяць футаў сем цаляў, увесь у вугальным пылу, чытаў у абедзенны перапынак асобнік « Іліяды» ў мяккай вокладцы . Я вяртаўся да сваіх каранёў, можна так назваць».
  
  
  «Вы працавалі са сваім старым?» — перапыніў я.
  
  
  Цыцэрон паківаў галавой. «Маіх бацькоў на той момант ужо не стала. Калі я вярнуўся, мяне нанялі на невялікае сямейнае прадпрыемства без прафсаюзаў, якое працавала на апошнім вугальным пласты. Першыя пару месяцаў я не быў вельмі папулярным». Здаецца, Цыцэрона пацешыла ўспамін. «У мой першы дзень старшы брыгады Сайлас спытаў мяне, чым я займаўся да таго, як мяне там прынялі на працу. Я сказаў яму праўду, што я лекар. Азіраючыся назад, я не думаю, што ён мне паверыў. Я амаль упэўнены, што ён думаў, што я дастаўляю яму цяжкасці. Ён проста сказаў: «Ну, мая праца — не даць табе забіць сябе ці каго-небудзь яшчэ, пакуль табе не надакучыць біцца галавой аб столь і не пойдзеш шукаць іншую працу». »
  
  
  - Добры хлопец, - сказаў я.
  
  
  «Ён быў добры хлопец», — паправіў мяне Цыцэрон. «Сайлас быў маладзейшы за многіх членаў сваёй каманды, але ён быў у шахтах з 18 гадоў і ведаў усё, што адбываецца. Я звярнуў на яго ўвагу і праз пару месяцаў амаль зразумеў, што раблю. Сайлас пачаў размаўляць са мной, акрамя таго, што казаў такія рэчы, як «Не стой там». Мы абедалі разам і размаўлялі». Цыцэрон прыпыніўся, адпіў віна. «Мы абодва нерваваліся з нагоды сітуацыі з бяспекай. Мякка кажучы, невялікія непрафсаюзныя шахты, як правіла, не з'яўляюцца лідэрамі бяспекі ў гэтай галіне. Але калі гэта адбылося насамрэч, мяне здзівіла, наколькі ціха ўсё пачалося».
  
  
  «Што пачалося?» — спытаў я.
  
  
  «Тое, што прамысловасць называе аварыяй з узгараннем», — сказаў Цыцэрон. «У шахце часта чуваць дах і выбухі, таму шум, які я пачуў у той дзень, мяне не турбаваў. Для мяне гэта гучала як звычайная справа. Упершыню я зразумеў, што нешта не так, калі адчуў, як паветра змяніў кірунак».
  
  
  Я нахіліў галаву, паказваючы неразуменне.
  
  
  «Шахты павінны дыхаць, як і людзі», — растлумачыў ён. «Сістэмы вентыляцыі гарантуюць, што лішкі чорнай вільгаці — гэта значыць метану — адводзяцца ад месца працы шахцёраў і паступае свежае паветра. У некаторых шахтах, такіх як наша, вентылятары ствараюць вецер хуткасцю сем-восем міль у гадзіну. Гэта дастаткова важна, каб вы маглі гэта адчуць, але вы прывыклі да гэтага. Вы не заўважаеце гэтага, пакуль яно не спыніцца. Такое адчуванне, што паветра сапраўды змяніла кірунак. Калі вы ведаеце, што гэта значыць, гэта непрыемнае пачуццё. Сайлас адчуў гэта, як і я, і мы паглядзелі адзін на аднаго.
  
  
  «Тады мы пачулі мужчынскія крыкі, спынілі працу і паехалі на месца здарэння. На месцы я ўбачыў, што ляжаць двое параненых. Адбылося падзенне даху, якое выклікала іскру, якая выклікала невялікі выбух. Вогнішча гарэла, але ніхто не загінуў. Брыгадзір таго ўчастка ўбачыў, як мы з Сайласам выйшлі з-за разрэзу. Ён хацеў, каб Сайлас быў там, але калі ён убачыў мяне, я быў для яго яшчэ новым хлопцам. «Не ты», — сказаў ён мне. «Ідзі адсюль». Але Сайлас сказаў: «Вы хочаце, каб ён быў тут». Ён доктар». »
  
  
  Далёка ўнізе завыла сірэна; міжволі я зірнуў на край даху. Гэта быў гук маёй працы; Я быў такім паўлаўцам.
  
  
  «Каб зразумець, што здарылася далей, — сказаў Цыцэрон, не заўважыўшы моманту маёй няўважлівасці, — трэба крыху разабрацца ў аварыях на шахтах. Часта першае ўзгаранне нікога не забівае. Але гэта выклікае пажар, а таксама парушае сістэму вентыляцыі. Калі сістэма вентыляцыі перастае працаваць, назапашваецца метан. Гэта наступныя выбухі, якія забіваюць людзей.
  
  
  «Час на эвакуацыю ёсць, але праблема ў тым, што не ўсе гэта робяць. Некаторыя шахцёры едуць у бок выбуху, а не прэч, каб аказаць дапамогу. Такая там этыка — дапамагаць адзін аднаму. Я не ведаю, ці я застаўся на месцы здарэння, таму што думаў, што сапраўды стаў шахцёрам, ці таму, што я ўсё яшчэ быў лекарам, але па якой-небудзь прычыне я ўсё яшчэ быў на забоі, калі адбыўся другі выбух». Ён спыніўся, каб зноў пацягнуцца да бутэлькі з віном, наліў яшчэ трохі, выпіў.
  
  
  «Мяне кінулі, а калі зрок праясніўся, я ўбачыў, што астатнія хлопцы пачынаюць эвакуявацца», — сказаў ён. «Яны ведалі, што сітуацыя выйшла з-пад кантролю. Мяне хацелі выцягнуць, але я не мог нагамі паварушыць. Мужчыны сказалі, што пашлюць ратавальнікаў са шчытом, а калі санітары баяцца спускацца ў міну, то самі шчыт прынясуць.
  
  
  «Але сітуацыя па-ранейшаму была нестабільнай, з пагрозай новых узгаранняў. Я чуў гук ратавальнікаў вышэй, дзе знаходзіўся. Начальства казала, што трэба сыходзіць. Ратавальнікі перадалі па радыё, што ўнізе яшчэ ёсць чалавек, якога трэба падняць, але іх адхілілі. Я чуў, як іх шум сціхаў, а потым яны зніклі».
  
  
  Косткі Цыцэрона здаваліся крыху больш бледнымі, калі ён трымаў шклянку — адзіны прыкмета пачуццяў.
  
  
  «Спачатку я быў у парадку. Я думаў, Сайлас прымусіць іх вярнуцца за мной, але потым я ўбачыў Сайласа. Ён быў мёртвы. Тады для мяне стала рэальным, што я магу памерці там». Ён зрабіў паўзу. «Я быў у парадку, пакуль мая лямпа трымалася. Гэта было каля трыццаці гадзін».
  
  
  «Трыццаць?» — сказаў я здзіўлены. «Як доўга вы былі там?»
  
  
  «Шэсцьдзесят адна гадзіна». Цыцэрон дапіў астатняе віно. «Прыкладна палова была ў поўнай цемры. Прыкладна ў той час маё ўяўленне збегла са мной. У мяне быў поўны параноік. Я быў упэўнены, што санітары хлусілі, калі казалі, што вернуцца. Гэта было занадта небяспечна; кампанія проста зачыніць гэтую частку шахты і скажа майму брату, што я быў адным з тых, хто загінуў імгненна».
  
  
  Ён дапіў віно і зноў ляжаў.
  
  
  «Вядома, так не адбылося. Яны вярнуліся, - сказаў Цыцэрон. «У бальніцы я зноў і зноў казаў сабе, што мой спінны мозг у шоку, што я зноў буду хадзіць. Спатрэбіўся час, каб прыняць, што я не буду. Я зрабіў гэта ў рэабілітацыі, самай складанай часткай якой было атрымаць рахунак пасля. Пасля аварыі шахта аб'явіла аб банкруцтве, і мы ўсе страцілі медыцынскае страхаванне».
  
  
  "Тыпова", сказаў я.
  
  
  «Ёсць судовы працэс ад імя ўсіх пацярпелых, і я ўдзельнічаю ў ім. Але гэта цягнецца ў судзе. Між тым, мае медыцынскія запазычанасці можна ахарактарызаваць як «велізарныя», і зараз у мяне ёсць ранейшае захворванне, якое страхавальнікі не пакрываюць».
  
  
  «Але вы ў добрым здароўі, ці не так?» — перапыніў я.
  
  
  «Прама цяпер, так», - сказаў Цыцэрон. «Але быць параплегікам, нават здаровым, нятанна. І гэта робіць вас уразлівымі да іншых праблем са здароўем у далейшым. Гэтыя праблемы можна ліквідаваць з дапамогай прафілактыкі і фізіятэрапіі...
  
  
  «За што страхоўшчык не будзе плаціць, таму што гэта частка папярэдняга стану», — скончыў я за яго.
  
  
  «Дакладна. Зараз я аказваю элементарную медыцынскую дапамогу малазабяспечаным. Калі б я атрымаў працу, я больш не меў бы на яе права, і тады мае непакрытыя выдаткі на ахову здароўя складалі б значную частку майго даходу. Я знаходжуся ў той рэдкай сітуацыі, калі працаўладкаванне насамрэч цягне мяне ўніз, а не падымае».
  
  
  Я чакаў гісторыі ў такім духу, але не меркаваў, наколькі ён апынуўся ў пастцы.
  
  
  «Акрамя медыцыны, доступ да якой мне забаронены, — сказаў Цыцэрон, — я не здольны рабіць нічога, што магло б прынесці дадому што-небудзь блізкае да таго, што мне трэба, каб выжыць без адпаведнай медыцынскай страхоўкі. І калі я знайшоў працу, ёсць адна бальніца, дзве паліклінікі і некалькі медыцынскіх работнікаў, якія прэтэндуюць на мае будучыя заробкі. Зараз я звяртаюся да сваіх крэдытораў да судовага прэцэдэнту « Кроў супраць Рэпы ».
  
  
  Я сказаў патрэбнае, неадэкватнае. «Павінен быць нейкі спосаб абыйсці правілы. Хтосьці павінен бачыць, што сітуацыя смешная. Такога не павінна быць».
  
  
  Цыцэрон засмяяўся. «Не, гэта не так», - сказаў ён. «Гэта вынік ланцужка няшчасцяў. Толькі б мне не забаранілі займацца адзінай прафесіяй, якой я магу зарабляць. Толькі б я не выбраў для працы менавіта гэтую шахту. І гэтак далей.
  
  
  «Усе бачаць, што гэта смешна. Пошук спосабу абыйсці гэта іншая гісторыя. Медыцынскі сацыяльны работнік у рэабілітацыйнай клініцы ў Каларада вырашыў, што я павінен прыехаць у Мінеапаліс, таму што тут быў мой брат Уліс. Апынуўшыся сюды, мне прызначылі 23-гадовага медработніка, які быў у тупіку. Яна выдала мне чэкі па інваліднасці, і ўсё. Гэта не яе віна. Сістэма не настроена на апрацоўку індывідуальных абставінаў. Ніхто не ўпаўнаважаны змяняць правілы або тлумачыць тонкасці. Усе хацелі б вам дапамагчы, але ніхто не можа. »
  
  
  «На гэтым усё не можа скончыцца», — сказаў я, падняўшы далоні ўверх і растапырыўшы пальцы.
  
  
  Цыцэрон аглядаў мяне. «Часам вы не згодныя», — сказаў ён. «На паверхні вы выглядаеце такім стомленым ад свету, але пад паверхняй у вас ёсць гэтыя жылкі наіўнай веры ў сістэму». Ён паціснуў плячыма. «Але я сказаў вам нашмат больш, чым меркаваў, і ўсё яшчэ не адказаў на ваша першапачатковае пытанне».
  
  
  «Якое арыгінальнае пытанне?» Я, шчыра кажучы, не мог успомніць.
  
  
  - Так, - сказаў Цыцэрон. «Я вам казаў пра аварыю на шахце. Чаго я мог не даць зразумець, так гэта тое, што я правёў шэсцьдзесят адну гадзіну, лежачы ў прасторы, памеры якой толькі крыху большыя за магілу». Ён зрабіў паўзу. «З тых часоў мне вельмі цяжка з закрытымі памяшканнямі. У мяне не агарафобія, я клаўстрафобія. Таму я рэдка выходжу».
  
  
  «Ліфт», — сказаў я, разумеючы.
  
  
  — Гэты пракляты ліфт, — пагадзіўся ён. «Я не баюся шасціхвіліннага спуску; было б цяжка, але я мог бы гэта зрабіць. Але калі б я трапіў у пастку, я не ўпэўнены, ці змагу гэта вытрымаць». У яго адведзеным позірку быў сорам. «Бог ведае, што гэта глупства».
  
  
  «Страхі ірацыянальныя», — сказаў я. «Я жывы доказ гэтага».
  
  
  Цыцэрон не адказаў, адкінуўшы галаву назад, каб назіраць за агнямі самалёта. MSP знаходзіўся на поўдзень ад нас, і рэактыўныя лайнеры рэгулярна перасякалі паветраную прастору горада. Праз дваццаць гадзін іх пасажыры маглі апынуцца ў любой кропцы свету. Тут унізе быў Цыцэрон, чый свет стаў настолькі цесным, што для яго падняцца на адзін марш лесвіцы, каб убачыць начное неба, было падарожжам.
  
  
  «Але калі вы ўвесь час застаяцеся дома, — сказаў я, — як вы атрымліваеце ежу, прадукты?»
  
  
  «Ад маіх пацыентаў», — растлумачыў Цыцэрон. «Я не займаюся выключна грашовым бізнесам; Я таксама гандлюю паслугамі і паслугамі».
  
  
  «А як наконт сустрэчы з людзьмі?» Я сказаў.
  
  
  «Яны прыходзяць да мяне», — сказаў Цыцэрон. «Кроў капае або кашляе, але я прымаю іх, як яны прыходзяць».
  
  
  «Я маю на ўвазе жанчын».
  
  
  «Ах, так, жанчыны», - сказаў Цыцэрон. «Хто б не хацеў сустракацца з неплацежаздольным паралічам?»
  
  
  — Цыцэрон, — папракнуў я яго.
  
  
  «Сара, — сказаў ён, — не рабі з мяне праектаў». Яго тон казаў, што гэтая тэма забароненая. Я апусціў позірк, прымаючы яго папрок.
  
  
  "Усё было лепш, калі я ўпершыню прыехаў у Мінеапаліс", - сказаў ён. «У Юліса была кватэра на першым паверсе — ліфт не патрэбны, — а ў мяне быў фургон. Нічога выдатнага, але ў яго было ручное кіраванне, і ён працаваў». Ён зрабіў паўзу. «У мяне ўсё яшчэ ёсць фургон, унізе, але я мог бы яго прадаць. Зараз гэта не прыносіць мне карысці, і адзін з дзяцей у калідоры павінен раз на тыдзень спускацца і пачынаць, каб гэта не загінула ад пагарды».
  
  
  Гэтая частка яго гісторыі выклікала відавочнае пытанне. «Цыцэрон, — сказаў я, — дзе цяпер твой брат? Вы сказалі, што яны адправілі вас сюды жыць з ім.
  
  
  Цёмныя вочы Цыцэрона здаваліся больш цвярозымі, чым толькі імгненне таму. «Я жыў з ім», — пацвердзіў ён. «Гэта гісторыя ў іншы раз».
  
  
  «Я думаў, што ў цябе няма сакрэтаў», — нагадаў я яму.
  
  
  «Я не», - сказаў Цыцэрон. «Але гэта, верагодна, не тая гісторыя, якую вы хочаце пачуць у дадатак да той, якую я толькі што распавёў».
  
  
  «Ён мёртвы?» Я настойваў.
  
  
  - Так, - сказаў Цыцэрон. «Ён мёртвы».
  
  
  Я паківаў галавой, апусціў вочы. - Ісус, - сказаў я.
  
  
  «Не глядзі так», - сказаў ён.
  
  
  «Ісус, Цыцэрон».
  
  
  - Не шкадуй мяне, Сара, - сказаў Цыцэрон.
  
  
  "Я не", сказаў я. Я не ўпэўнены, што я хлусіў.
  
  
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  Нас было трое ў палатах суддзі Хендэрсана: сам суддзя, сівавалосы чорны чалавек, які мала гаварыў; Латарынгія, сацыяльны работнік; і я.
  
  
  «Гэта нетыповая сітуацыя», - казала Латарынгія. «Я быў дома, і ўсё так, як апісаў дэтэктыў Прыбек. У доме чыста, дзеці ходзяць у школу. Маленькіх дзяцей у хаце няма. Самаму малодшаму 11, астатнім 14, 16 і 17. Дачка была вельмі ветлівай і схільнай да супрацоўніцтва, калі я наведаў яе».
  
  
  «А бацька?» - спытаў суддзя Хендэрсан. Яго голас быў нізкі і прыемны, як гул грому на далёкім гарызонце.
  
  
  Латарынгія нахілілася наперад. «Ён паціху папраўляецца. Яго перавялі з рэанімацыі ў HCMC у рэабілітацыйны дом, і чакаецца, што ён даволі добра паправіцца, прычым самай сур'ёзнай праблемай з'яўляецца працяглае парушэнне гаворкі. Дачка дамагаецца апекі”.
  
  
  Суддзя кіўнуў. «Я спадзяюся, праз адваката».
  
  
  - Безумоўна, - сказала Латарынгія.
  
  
  Я зірнуў на рымскія лічбы на цыферблаце гадзінніка суддзі. Было тры трыццаць папаўдні. Да гэтага часу я не быў упэўнены, чаму я там. Я думаў, што ім трэба, каб я расказаў пра тое, што я ведаю пра сітуацыю ў сям'і Хэнэсі, бо менавіта я напісаў справаздачу аб дзіцяці ў групе рызыкі. Але пакуль мне не задалі ніводнага пытання.
  
  
  «Ну, здаецца, ты, як заўсёды, быў грунтоўны». Суддзя Хендэрсан адкінуўся на спінку крэсла так далёка, што макушка яго лысай галавы амаль знікла ў бліскучай зялёнай расліне на кніжнай шафе. «Дэтэктыў Прыбек, тут вы ўваходзіце».
  
  
  Латарынгія таксама павярнулася да мяне. «У нас ёсць пілотная праграма для сітуацый, калі непаўналетнія, якія жадаюць вызвалення, знаходзяцца ў пары з адпаведнымі дарослымі для нагляду за імі на працягу выпрабавальнага тэрміну. Вядома, гэта робіцца толькі ў тых выпадках, калі непаўналетні лічыцца добрым кандыдатам і ў яго няма дарослых сваякоў, якія б маглі выканаць такую ролю».
  
  
  «Вы хочаце, каб я быў апекуном дзяцей Хэнэсі?» Я сказаў.
  
  
  «Не зусім ахоўнік, больш як пільнае вока», - сказала Латарынгія.
  
  
  «У мяне няма вопыту сацыяльнай працы», — нагадаў я ёй.
  
  
  «Але вы адказны спецыяліст у праваахоўных органах, і, здаецца, вы кантактавалі з гэтымі дзецьмі больш, чым хто-небудзь іншы». Яна зрабіла паўзу. «Марлінхен Хэнэсі — незвычайна добры кандыдат на пасаду апекуна, і ёй засталося ўсяго некалькі тыдняў да яе васемнаццацігоддзя. Нам нязручна пакідаць дзяцей адных на такі час, але аддаваць дзяцей у прыёмныя сем'і здаецца смешным».
  
  
  Падстрахоўваючыся, я сказаў: «Я не ўпэўнены, што Марлінхен пагодзіцца на гэта». Я думаў пра тое, як мы пакінулі рэчы паміж намі.
  
  
  «На самай справе, калі я наведала мяне дадому, старэйшая дачка высока адклікалася пра цябе», — сказала Латарынгія.
  
  
  «Адзіная дачка», — паправіў я яе. У Марлінхен Хэнэсі не было сясцёр.
  
  
  Латарынгія ўсміхнулася, і я зразумеў, што трапіў у пастку, паказаўшы сябе чалавекам, які ўклаў час і энергію ў знаёмства з гэтай маладой сям'ёй. Я ўздыхнуў.
  
  
  «Я зусім не супраць умяшання, — сказаў я, — але думаю, што тут ёсць большая праблема. Марлінхен адначасова дамагаецца апякунства над малодшымі братамі і сёстрамі і апякунствам бацькі. Вам не здаецца, што гэта зашмат?»
  
  
  Латарынгія закусіла губу. Гаварыў суддзя. «Дэтэктыў Прыбэк, — сказаў ён, — сям’я па-ранейшаму застаецца свяшчэннай і важнай часткай амерыканскага жыцця. Перш чым мы ў судовай галіны падзялімся, у нас павінны быць чортава важкія прычыны. Калі б былі іншыя сваякі, нават блізкія сябры сям'і, якія маглі б сюды ўмяшацца, я б пайшоў такім шляхам. Але няма. У гэтай сітуацыі я адчуваю, што гэта лепшае, што я магу зрабіць для сям'і».
  
  
  «Што б я рабіў?» — спытаў я, саступаючы.
  
  
  «Проста сачы за імі», - сказала Латарынгія. «Пераканайцеся, што бялізну мыюць, і што яны не ядуць кашы кожны вечар на вячэру. Вам, вядома, не трэба жыць з імі, але правесці некаторы час там ". Яна зрабіла паўзу. «Я таксама павінен адзначыць, што вы атрымліваеце за гэта стыпендыю».
  
  
  «Але гэта не будзе фактарам пры планаванні вашага выхаду на пенсію», — суха дадаў суддзя Хендэрсан, і я здзівіў сябе, засмяяўшыся разам з ім.
  
  
  «Такім чынам, - сказала Латарынгія, - вы хочаце?»
  
  
  Тое, што яны прасілі, было далёка ад той працы, якую я выконваў для акругі Хеннепін. У мяне не было дзяцей; Я нават не вырас з малодшымі братамі і сёстрамі. Але сёе-тое я зразумеў: было позна казаць, што я не ўдзельнічаў. Нягледзячы на нашу апошнюю сустрэчу, мне спадабаўся Марлінхен Хэнэсі. І калі б я праводзіў з ёй больш часу, я мог бы скончыць тое, што пачаў: знайсці Эйдана Хэнэсі.
  
  
  - Добра, - сказаў я. «Я зраблю гэта».
  
  
  
  
  не сказалі , але Марлінхен Хэнэсі ўвесь час была ў іншым пакоі. Пасля таго як я пагадзіўся наглядаць за дзецьмі Хэнэсі, Латарынгія прывяла яе і растлумачыла ёй сітуацыю. Марлінхен, што не дзіўна, пагадзіўся.
  
  
  Мы разам спусціліся ўніз на ліфце, дзе я сказаў ёй, што пасля таго, як скончу працу, я адвязу яе дадому, і мы растлумачым сітуацыю яе братам. Марлінхен кіўнуў, хутка пагадзіўшыся, у адваротным выпадку ціха. Я пакінуў яе за маленькім столікам на другім паверсе плошчы Pillsbury Center, піць колу і рабіць урокі.
  
  
  Відавочна, падумаў я, вяртаючыся на працу, Марлінхен па-ранейшаму лічыў мяне аўтарытэтам. Калі я збіраўся правесці наступныя некалькі тыдняў рэгулярна назіраючы за ёй і яе братамі, я прынамсі хацеў, каб яна крыху расслабілася.
  
  
  Тое, што мне трэба было правесці з Марлінчэнам некаторы час, у якім я не лезу ў нязручныя сямейныя справы, час, у якім ніхто з нас не выхоўваў ні Х'ю, ні Эйдана, ні сямейныя фінансы, ні юрысдыкцыю. Нам трэба было зрабіць нешта зусім іншае. Нешта весела.
  
  
  Калі я прыйшоў у дэтэктыў, я сказаў Ван Нурду, што збіраюся сысці крыху раней.
  
  
  
  
  «Нас арыштуюць », — катэгарычна сказаў Марлінхен.
  
  
  У шэсць дзённае святло толькі пачынала мякчэць. Мы з Марлінчэнам ехалі па акруговай дарозе за горадам, каля ракі Сен-Круа. Я адцягнуў Nova ў бок, каб мы з ёй памяняліся месцамі.
  
  
  Марлінхен была добра крыху раней, калі на пустой царкоўнай паркоўцы я вучыў яе асновам кіравання. Яна праехала круг па тратуары з хуткасцю 15 міль у гадзіну, тармазіла, вучылася рухацца заднім ходам. «Гэта не так цяжка», - сказала яна, радасць расла разам з упэўненасцю.
  
  
  Цяпер гэта была іншая гісторыя.
  
  
  «Я павінен рабіць гэта на шашы?» - сказала яна, яе голас набыў хітрасць. «Ці не варта мне пачаць дзе-небудзь з вуліцы з хуткасцю 25 міль у гадзіну?»
  
  
  «На такіх вуліцах перакрыжаваны рух, чатырохбаковыя скрыжаванні і дзеці на хісткіх роварах», — сказаў я ёй. «Тут у вас толькі чыстая, прамая дарога».
  
  
  Бартавы грузавік праехаў міма нас з хуткасцю 75 міль у гадзіну. Убачыўшы гэта, Марлінхен паглядзеў на мяне з дакорам.
  
  
  «Вы вядзеце хатнюю гаспадарку, нават не маючы магчымасці праехаць у краму», — сказаў я. Гэта быў аргумент, які я прывёў раней, калі ўпершыню прапанаваў ёй урок ваджэння. «Вам трэба гэтаму навучыцца».
  
  
  «Што рабіць, калі я еду недастаткова хутка для дарожнага руху?» — спытала яна.
  
  
  «Яны пройдуць», — сказаў я. «Вясковыя кіроўцы любяць праязджаць; гэта разбівае манатоннасць». Каб прадухіліць далейшыя спрэчкі, я выйшаў з машыны. На паўдарозе ад пярэдняга крыла я ўбачыў, як Марлінхен таксама неахвотна вылазіў.
  
  
  «З вялікім намаганнем, — суха сказаў я, калі мы памяняліся месцамі, — разгарніце адну руку і апусціце стаяначны тормаз, як рабілі раней. Добра. Цяпер, паставіўшы нагу на тормаз, пастаўце машыну ў рух. Ваша правая нага. Дзвюма нагамі не ганяй » .
  
  
  Марлінхен падцягнуў да пляча і спыніўся, азіраючыся. Прайшло некалькі секунд, потым яшчэ некалькі. Ніводнай машыны не было ні ў адным, ні ў другім напрамку. Я не ведаў, што яна шукае.
  
  
  Я занадта моцна яе штурхаў? Мне хацелася, каб яна хоць раз расслабілася і занялася чымсьці цікавым, але Марлінхен, здавалася, зусім не атрымлівала задавальнення.
  
  
  «Мы адзіная машына ў поле зроку», — адзначыў я. «Умовы не палепшацца».
  
  
  Марлінхен зняла нагу з тормазу і выехала на дарогу. Стрэлка спідометра пакутліва марудна ўзнялася да 30. Потым да 35. Нарэшце да 45.
  
  
  Я сказаў: «Абмежаванне хуткасці 55».
  
  
  "Я ведаю", - сказаў Марлінхен.
  
  
  "Што азначае, што большая частка трафіку складае 65", - растлумачыў я. «Паскорыць».
  
  
  Шум рухавіка ўзрос, і стрэлка спідометра зноў пачала паўзці наперад. Калі ён дасягнуў 60, Марлінхен выглядаў з адчувальным палёгкай ад магчымасці паслабіць націск на акселератар.
  
  
  «Адчуваеш сябе добра?» Я сказаў.
  
  
  - Так, - сказала яна са здзіўленнем. Яе рукі расслабіліся на рулі. «Куды мы ідзем?» — спытала яна.
  
  
  «Няма пункта прызначэння», — сказаў я. «Гэтая дарога ляжыць далёка. Проста наладзьцеся за рулём».
  
  
  У правым бакавым люстэрку з'явіўся аўтамабіль. Ён выглядаў памерам з муху, але ўсё хутка мянялася. Муха ператварылася ў вялікі пікап Ford, які хутка насоўваўся.
  
  
  «Паглядзі ў люстэрка задняга віду», — сказаў я.
  
  
  Яна зрабіла. Імгненна яе рукі зноў напружыліся на рулі.
  
  
  «Няма праблем», — запэўніў я яе. «Ён пройдзе міма нас».
  
  
  «Што мне трэба зрабіць?» — спытаў мяне Марлінхен.
  
  
  «Нічога. Ён усё зробіць. Сачыце за тым, што ён робіць».
  
  
  Грузавік дагнаў нас і стаяў каля дваццаці секунд. Марлінхен глядзеў на яго ў люстэрка каля дзевятнаццаці з гэтых секунд.
  
  
  «Не марнуй увесь час на яго, — сказаў я. «Глядзіце наперад. Вось куды вы збіраецеся».
  
  
  Грузавік, папрасіўшы нас паскорыцца і не атрымаўшы адказу, адступіў на ветлівую адлегласць. Потым яго вялікі чорны нос крыху апусціўся ў бок цэнтральнай лініі, гледзячы наперад, дзе не было відаць сустрэчнага транспарту, толькі перарывістыя жоўтыя лініі. Кіроўца лёгка выехаў на сустрэчную паласу, праехаў міма нас з хуткасцю каля 90 міль у гадзіну і звярнуў назад.
  
  
  «Ого, — сказаў Марлінхен.
  
  
  «Бачыш?» Я сказаў. «Нічога страшнага. Калі б быў які-небудзь сустрэчны рух, вы, магчыма, захацелі крыху паслабіць акселератар, проста каб пераканацца, што ён зможа бяспечна вярнуцца. Або, як толькі ён апярэдзіць вас, вы можаце міргаць агнямі. Гэта азначае, што вы дазваляеце яму ўрэзацца».
  
  
  «Ёсць кодэкс паводзінаў?» - сказаў Марлінхен. «Класна».
  
  
  Ехалі яшчэ хвілін дзесяць. Потым перад намі з'явіўся аўтамабіль. Машына-залатнік, трактар. Мы набіралі хуткасць, і неўзабаве стала зразумела, што фермер ехаў з хуткасцю каля 20 міль у гадзіну.
  
  
  - Прапусціце яго, - сказаў я.
  
  
  «Што?»
  
  
  «Прапусціце яго. Гэты хлопец поўзае. Мы затрымаемся за ім назаўсёды, калі вы гэтага не зробіце».
  
  
  «Я не магу», - сказала яна.
  
  
  «Так, вы можаце. У гэтай машыны ёсць нейкая магутнасць. Яно зробіць гэта. Але як толькі вы пачнеце, не спрабуйце выцягнуць. Нерашучасць прычыняе людзям боль».
  
  
  Мы ўпалі за трактарам. Я глядзеў наперад, каб пераканацца, што ніхто не ідзе.
  
  
  «Зразумела, — сказаў я. «Ідзі».
  
  
  Рухавік забіваў, калі Марлінхен выехаў на сустрэчную паласу. Стрэлка абаротаў падскочыла, і спідометр пачаў расці: 70, 75, 80. Быў той бясконцы момант, калі адчуваеш, што ніколі не адыдзеш ад таго, што праязджаеш міма, незалежна ад таго, наколькі павольна яно ішло хвіліну таму. Мы паўзлі наперад. На гарызонце з'явілася невялікая белая пляма. Набліжаецца транспартны сродак.
  
  
  Марлінхен зрабіла тое, што я напалову ведаў, што яна зробіць. Шум рухавіка знізіўся да нізкага гулу, абароты ўпалі. Яна хацела ўрэзацца.
  
  
  «Не!» — рэзка сказаў я ёй. «Вы абавязаны, памятаеце?»
  
  
  Шум абаротаў зноў павялічыўся, і спідометр падняўся да 90. Потым да 95. Мы ачысцілі пярэднюю частку трактара. Марлінхен не адпускаў акселератар; 100 міль у гадзіну. Яна зірнула на трактар.
  
  
  «Зразумела, — сказаў я. «Вярніся».
  
  
  З бачнай палёгкай яна зрабіла. Праз імгненне міма нас пранесся белы пікап. Насамрэч, нават блізка не было.
  
  
  "О, нічога сабе", - сказаў Марлінхен. Яна зрабіла глыбокі ўдых і выпусціла яго. Потым яна паглядзела ў заднюю частку і весела памахала ў адказ трактарысту, быццам той зрабіў ёй вялікую паслугу. «Гэта было весела».
  
  
  «Вясёлае пачуццё вам не знаёма, ці не так?» — спытаўся я ў яе. «Хочаш падцягнуцца і пакласці галаву паміж каленяў, пакуль гэта не пройдзе?»
  
  
  «О, заткніся», — сказала Марлінхэн і захіхікала ад уласнай смеласці. Я таксама смяяўся.
  
  
  «Ты думаеш, што цяпер ты сапраўдны задзіра, ці не так?» Я сказаў. «Гэта было нічога. Калі я быў у тваім узросце...
  
  
  «Вось і ідзе», - дабрадушна сказала яна.
  
  
  «— мы з маім сябрам Гранатам Пайкам вучыліся рабіць рыбін хвост 180, таксама вядомы як бутлегерскі ход».
  
  
  «Я не ведаю, што гэта такое», — сказала яна.
  
  
  «Гэта паварот на 180 градусаў, які вы робіце, выкарыстоўваючы стаяначны тормаз, моцна круцячы кола. Вы не можаце зрабіць гэта з вялікай колькасцю аўтамабіляў, якія яны робяць сёння, з высокімі цэнтрамі цяжару. Гранат чытаў пра гэта і хацеў паспрабаваць. Дык яна ўгаварыла мяне пазычыць у цёткі машыну, седан з добрым рухавіком, і мы паехалі ў аэрапорт».
  
  
  « Аэрапорт ?» - сказаў Марлінхен.
  
  
  «Вы думаеце пра MSP. Гэта быў проста сельскі аэрапорт, адна ўзлётна-пасадачная паласа, без вышкі. А ўвечары, калі мы ішлі, ніхто не ўзлятаў і не садзіўся». Я крыху адступіў. «Я не кажу, што мы павінны былі гэта зрабіць. Гэта было незаконнае ўварванне».
  
  
  "Іншымі словамі, не спрабуйце гэтага дома", - сказала яна.
  
  
  «Правільна. Ва ўсякім разе, узлётна-пасадачная паласа была ідэальным месцам для трэніровак, як доўгая, так і шырокая, ні з чым не ўдарыўшыся. Пасля двух фальстартаў Гарнет набралася духу і зрабіла гэта. І тады, што б ні рабіў Гарнет, я адчуваў, што павінен зрабіць, - сказаў я. «Такім чынам, мы памяняліся месцамі, і я памяняўся».
  
  
  На імгненне я апынуўся там, пачуўшы гук свайго галавакружнага смеху з палёгкай, убачыўшы маленькую духмяную сасну, якая шалёна калыхалася ў люстэрку задняга віду цёткі Джыні. Да сённяшняга дня я думаю пра гэта, калі адчуваю гэты водар сінтэтычнай хвоі.
  
  
  «Дазвольце мне адгадаць», — сказаў Марлінхен. «Вы хочаце навучыць гэтаму мяне».
  
  
  Я паківаў галавой. «Не, я ведаю, што ты не гатовы да гэтага. Але я зраблю для вас дэманстрацыю».
  
  
  - Не, дзякуй, - цвёрда сказала яна. «Я б кінуў сваё печыва».
  
  
  «Не, не будзеш», — сказаў я. «Усё скончылася б раней, чым ты зразумееш. На самай справе -"
  
  
  «Глядзі, малочная каралева!» — перабіў Марлінхен, усхваляваны халупай з чырвоным дахам на ўзбочыне дарогі. «Можам спыніцца?»
  
  
  «Вы за рулём машыны», — сказаў я.
  
  
  
  
  Неўзабаве мы сядзелі ў зацененым месцы з відам на раку Сен-Круа. Марлінхен адвёз нас туды, пакуль я трымаў яе вялікае напаўвадкае марозіва і ўласны заказ цыбульных кольцаў. Наперадзе на рэчцы свяціла сонца, а за намі на захадзе нагрувашчваліся жалезныя хмары. Кантраст быў настолькі рэзкім, што здавалася, што галовы навальніц былі дададзены ў сцэну з дапамогай камп'ютэрнай графікі рэжысёра.
  
  
  «Сёння вечарам будзе надвор'е», - сказаў я. «Шторм, магчыма, град».
  
  
  Марлінхен набрала лыжкай марожанага. «Вялікія буры палохалі мяне, калі я была дзіцем», — сказала яна. «Адзін з маіх першых успамінаў — гэта ўдар маланкі ў дом. Я гэтага не бачыў, я толькі памятаю шум і тое, як спалохалася мая маці. На працягу многіх гадоў пасля гэтага любыя гучныя гукі мяне палохалі», — сказала яна.
  
  
  «Гэта было так дрэнна?»
  
  
  «Я не думаю, што гэта так моцна паўплывала б на мяне, калі б не мая маці», — сказаў Марлінхен. «Яна ўвайшла ў мой пакой, плачучы, і сказала мне: «Маланка ўдарыла ў дом» і паклала мяне ў ложак. Я пачаў плакаць, бо яна здавалася такой засмучанай. Я падумаў, што яна мела на ўвазе, што маланка будзе біць у дом зноў і зноў. У тую ноч яна спала са мной у ложку».
  
  
  Элізабэт Хэнэсі патанула пры падазроных абставінах, вакол яе смерці казалі пра самагубства. Успамін яе дачкі прымусіў мяне задумацца, ці не перажывала маці Марлінхэн на працягу свайго маладога жыцця, ці не ператварыла моцна настроеная нервовая сістэма хваляванне ад летніх навальніц Мінесоты ў жахлівыя псіхадрамы.
  
  
  «Што-то не так?» — спытаў мяне Марлінхен.
  
  
  - Не, - сказаў я. Я не мог прыдумаць тактоўнага спосабу спытаць, ці была Элізабэт Хэнэсі страхам ці неўратыкам, таму я адклаў гэтае пытанне на іншы раз.
  
  
  «Колькі табе было гадоў, калі памерла маці?» — спытаў мяне Марлінхен.
  
  
  Я спадзяваўся, што маё здзіўленне не адлюстравалася на маім твары. Яна была чымсьці накшталт чытача думак. Не на месцы, але блізка. - Мне было дзевяць, - сказаў я. «Амаль дзесяць».
  
  
  Марлінхен спынілася з пластыкавай лыжкай на паўдарозе да рота. «Днямі я думала, што вы сказалі, што прыехалі ў Мінесоту, калі вам было 13», - заўважыла яна. «Што здарылася паміж імі?»
  
  
  Я расказваў гісторыю сваёй міграцыі ў Мінесоту многім людзям, і ніхто не задаваў гэтага канкрэтнага пытання. Да гэтага часу.
  
  
  «Я ж казаў вам, што мой бацька быў кіроўцам грузавіка, праўда?» Я сказаў. «Ён шмат быў у дарозе. Але пакуль мне не было 13 гадоў, мой старэйшы брат Бадзі жыў дома. Потым пайшоў у армію і з'ехаў, дык я жыў бы адзін. У асноўным таму. Але таксама. . .” Я вагаўся.
  
  
  «Што?»
  
  
  «Тым летам, здаецца, прапала дзяўчына. Яна была прыкладна майго ўзросту, а ў маленькім горадзе такія рэчы выклікаюць сапраўдную паніку». Над рэчкай нізка пранеслася вадаплаўная птушка. «Я не думаў пра гэта гадамі».
  
  
  «Чаму не?»
  
  
  «Гэта было даўно. Я быў малады». Я паціснуў плячыма. «У любым выпадку, гэта магло паўплываць на пачуцці майго бацькі. Акрамя таго, я станавіўся падлеткам. Мой бацька, напэўна, думаў, што мне патрэбны жаночы ўплыў».
  
  
  - Разумею, - суха сказаў Марлінхен. «Такім чынам, жаночы ўплыў вашай цёткі прымусіў вас уварвацца ў аэрапорты і папрактыкавацца ў каскадзёрскім кіраванні?»
  
  
  «Правільна», - пагадзіўся я. «Джыні была самай мяккай цёткай. Яна працавала па вечарах і ў выхадныя ў бары і на грылі, і ў асноўным дазваляла мне займацца сваімі справамі. Хочаце адзін з іх?» Я працягнуў кольцы цыбулі, і яна ўзяла адно.
  
  
  «Дзякуй. Дык твая цётка яшчэ на палігоне?» — спытала яна.
  
  
  «Не, яна памерла, калі мне было 19, ад інсульту. Не так, як твой тата, - хутка дадаў я, убачыўшы, як Марлінхен адрэагаваў на невялікае ўздрыгванне. «Яе было ўнізе, у ствале мозгу, дзе выконваюцца многія вегетатыўныя функцыі цела. Калі ёсць такое паняцце, як добрае месца для інсульту, гэта не тое».
  
  
  Праз некалькі хвілін, калі Марлінхен даела марозіва, я падняўся на ногі. «Давай, — сказаў я, — пойдзем».
  
  
  Мы разам моўчкі спусціліся да машыны. На гэты раз я сеў за руль, і ў канцы грунтавай дарогі, па якой мы ішлі да нашага пункту агляду, я павярнуў на поўнач, а не на поўдзень, на дарогу.
  
  
  «Ці не ў той бок мы ідзем?» - сказаў Марлінхен, калі мы працягвалі разганяцца.
  
  
  «Так», - сказаў я ёй. Потым я ўключыў стаяначны тормаз і моцна павярнуў руль. Nova павярнула на 180, заднія колы ненадоўга занесла на абочыну, а потым мы паехалі на захад, зноў набіраючы хуткасць.
  
  
  «Бачыш?» Я сказаў. «Гэта не было крыху балюча, так?»
  
  
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  Пацярпеў яшчэ адзін міні-маркет АЗС ; відавочна, што гэта былі адны і тыя ж злачынцы. Сардэчна запрашаем, хлопцы, падумаў я.
  
  
  Узяўшы першыя справаздачы сведак, я прагледзеў відэазапісы бяспекі з першых дзвюх крамаў, спадзеючыся, што, прагледзеўшы стужку за дзень да рабаванняў, я змагу пазнаць гэтых хлопцаў без масак-панчох, якія аглядаюць месца.
  
  
  Калі я выйшаў з працы, я падумаў, што было б добра пайсці на возера да абеду. Марлінхен гатаваў, напэўна, лепш, чым я. Я спусціўся на ліфце ў гараж.
  
  
  «Сышчык Прыбека!»
  
  
  Я павярнуўся і ўбачыў, як Грэй Дыяс набліжаецца па паласе прыпаркаваных машын. Ён быў не адзін. Мужчына за ім быў гадоў пад пяцьдзесят, высокі і стройны, апрануты ў простае цывільнае: без рукавоў і штаноў, без гальштука. Яго вочы былі шэрыя за акулярамі ў драцяной аправе. Ён таксама быў знаёмы, але я не мог дакладна яго вызначыць.
  
  
  «Я рады, што мы злавілі вас перад тым, як вы сышлі на дзень», - сказаў Дыяс. У руках ён трымаў паперку. «Вы ведаеце Гіла Хеніга, праўда?»
  
  
  «Так», — сказаў я, і мяне пазналі. Я бачыў яго на месцы злачынства, ён чысціў пыл ад адбіткаў пальцаў на дзвярах, рабіў злепкі слядоў, ніколі не прыцягваючы да сябе ўвагі.
  
  
  «Чым я магу для вас зрабіць?» - сказаў я, адчуваючы, як у жываце дрыжыць трывога, якую выклікаў Дыяс.
  
  
  «Гіл спусціўся са мной, каб забраць вашу машыну», - сказаў Дыяс. Ён падняў паперку. Гэта быў ордэр. «Вы можаце паглядзець на гэта».
  
  
  Я ўзяў ордэр з яго рук і праглядзеў яго. Гэта дазволіла праверыць валасы, абалоніну, адбіткі і кроў. Праца будзе праводзіцца ў крымінальнай лабараторыі BCA. У акрузе Хеннепін была свая лабараторыя, але гэта не была справа акругі Хеннепін, і BCA праводзіла тэставанне для меншых юрысдыкцый, напрыклад той, у якой працаваў Дыяс.
  
  
  «Калі вам што-небудзь трэба з машыны, чаму б вам не ўзяць гэта зараз?» — прапанаваў Дыяс. «Ордэр распаўсюджваецца на змесціва аўтамабіля, але мы будзем гнуткімі. Афіцэру Хенігу трэба будзе проста назіраць, і яму трэба будзе ненадоўга агледзець усё, што вы выдаліце».
  
  
  - Мне нічога не трэба, - сказаў я. У багажніку ляжалі шынамантажныя прылады, аптэчка і яшчэ некалькі прадметаў першай неабходнасці. Касеты ў бардачку і дзве купюры па 50 долараў на буксіроўку ў выпадку паломкі. Я не сумняваўся, што грошы ўсё яшчэ будуць там, калі Nova мне вернуць.
  
  
  Гаварыў Генінг. «Тады мне спатрэбіцца ключ».
  
  
  Мае пальцы былі нязграбныя. Прыкладна пасля шасцідзесяці секунд, перыяду, які здаваўся нашмат даўжэйшым, калі двое мужчын глядзелі на мяне, я праскрабнуў ключ ад Nova паміж тугімі падвойнымі віткамі бірулькі і выйшаў на волю.
  
  
  Хенніг падышоў да маёй машыны, і мне не трэба было паказваць яму на гэта. Праз імгненне ззаду пад'ехаў эвакуатар, яго падчаплялі.
  
  
  "Я ведаю, што гэта нязручнасць", - сказаў Грэй Дыяс. «Ці магу я падвезці вас куды-небудзь?»
  
  
  - Не, - сказаў я. «Дзякуй».
  
  
  - Сапраўды, - сказаў Дыяс. «Гэта не бяда».
  
  
  Я паківаў галавой. «У мяне ёсць сябар, які вось-вось сыдзе з працы», — сказаў я. «Я падвязу яе».
  
  
  «Вы ўпэўнены?» – сказаў Дыяс, калі мы ішлі да ліфтаў, адкуль я прыйшоў.
  
  
  "Станоўча", сказаў я.
  
  
  Вярнуўшыся наверх, я знік у жаночым пакоі. Я не быў упэўнены, куды менавіта пайшоў Дыяс, але я не хацеў, каб ён убачыў, што я стаю побач, відавочна, без сябра, якога я збіраўся падвезці.
  
  
  У прыбіральні не было людзей. Я моўчкі абапёрся кудкамі аб прылавак.
  
  
  Шорці ніколі не быў у маёй машыне, але Дыяс, вядома, не мог гэтага ведаць. Ён ведаў, што Сцюарт быў у бары Sportsman, дзе я з ім размаўляў, і неўзабаве пасля гэтага быў мёртвы ў сваім палаючым доме. Наколькі Дыяс ведаў, Кароцік мог быць у маёй машыне тым часам, альбо жывы ў якасці пасажыра, альбо мёртвы ў багажніку. Я мог забіць яго ў іншым месцы і перавезці цела назад у яго дом, каб спаліць яго ў слабай спробе прыкрыцця.
  
  
  Праблема была ў тым, што ў маёй машыне не было Шорці, але была яго кроў. Я быў на месцы здарэння і нават стаў на калені побач з ім, калі ён сцякаў крывёй, спрабуючы ўгаварыць яго расказаць мне гісторыю, якая ў адваротным выпадку памерла б разам з ім. Сцюарт сказаў мне тое, што мне трэба было ведаць, і ўвесь час яго цёплая кроў прасякала маю вопратку. Пазней, калі мы з Гэн дабраліся да фермы яе сястры, мы памылі нашу акрываўленую вопратку ў машыне ў падвале і асцярожна прайшлі праз ганак і дом, пераканаўшыся, што ніводнага сляду Блакітнай Зямлі не засталося за намі, што магло б быць уцягнутым у нас. На наступны дзень я пайшоў на аўтамыйку і ачысціў Nova самую дбайную чыстку, памыўку і прапыласосіў, якія калі-небудзь цярпелі ад мяне.
  
  
  Аднак гэта не азначала, што Хенінг і яго калегі нічога не знойдуць. Многія злачынцы спрабавалі правесці такія ачысткі, але добрыя тэхнікі ўсё ж знайшлі тое, што засталося ззаду. Доказы могуць захоўвацца доўга пры адпаведных абставінах. Цалкам магчыма, што тэхнікі знойдуць кроў у машыне і ідэнтыфікуюць яе як кроў Кароціка.
  
  
  У адной з ванных пакояў пачуўся шолах, рух. Дзверы адчыніліся, і адтуль выйшаў сяржант МДБ Роз. Яна спынілася і паглядзела на мяне з адкрытым здзіўленнем. Напэўна, я глядзеў на яе гэтак жа. Няма асаблівых прычын сядзець ці стаяць каля прыбіральні ў ціхім бяздзейнасці на працягу дзесяці хвілін, і гэта тое, на чым мы толькі што злавілі адзін аднаго.
  
  
  «Што здарылася?» - няўмела сказаў я. Я заўважыў, што яе вочы, здаецца, чырвоныя.
  
  
  «Ах, я нават не павінна быць тут», - сказала яна. «Я павінен быў пакласці Роска сёння».
  
  
  «Роска?» Я сказаў.
  
  
  «Мой першы партнёр па К-9», — сказала яна.
  
  
  "О, чорт вазьмі", сказаў я. «Гэта жудасна».
  
  
  «Так, добра, гэта было да лепшага. Ён амаль не мог больш есці. Пазаўчора я нарыхтаваў яму біфштэкс, і ён проста паглядзеў на яго, не дакрануўся да яго. Я ведаў, што прыйшоў час». Яна махнула рукой у паветры. «Я думаў, што я мог бы нешта зрабіць тут, каб адцягнуць ад гэтага розум, але нічога». Яна ўздыхнула. «Што з табой?»
  
  
  «Шукаю дарогу дадому», — сказаў я. «У мяне няма машыны».
  
  
  Роз не каментавала той факт, што я “шукаў дарогу дадому”, стоячы адзін у прыбіральні. Яна сказала: "Я магла б таксама падвезці цябе".
  
  
  Мы моўчкі спусціліся ў гараж. Потым, седзячы за рулём, яна сказала: «Хочаш замест гэтага выпіць?»
  
  
  
  
  «Добра, добра. Не, пачакай, - пачуў я свой голас. «Добра, мяне раззлавалі чатыры разы, але мяне ванітавала толькі адзін раз. Я вельмі гэтым ганаруся».
  
  
  чатыры разы злавалі ?» – запатрабавала Роз, перакрываючы шум бара.
  
  
  «Адзін з тых часоў заслугоўвае, як вы гэта называеце, зорачкі», — удакладніў я, абхапіўшы рукамі пусты шклянку з хайболам. «Гэтага падазраванага медработнікі прывязалі да насілак, ён пацярпеў у бойцы ў байкерскім бары. Ніхто з нас нават не бачыў, як яму ўдалося яго выцягнуць, а тым больш цэліцца ў маю нагу. Ён быў як вентрылаквіст з гэтым.
  
  
  Першапачаткова мы з Роз хацелі пайсці куды-небудзь у цёмнае і ціхае месца, але замест гэтага абралі ажыўлены гарадскі прафесійны бар, таму што не хацелі сутыкнуцца з калегамі-паліцэйскімі, а ежа ўвечары ў пятніцу была б лепшай.
  
  
  Мы выпілі за Роска і за наступныя некалькі гадзін выпілі амаль столькі, каб падсмажыць іншых сямі яе сабак. Калі чыпсаў і сяміслойнага соусу, якія падрыхтаваў бармэн, аказалася недастаткова, мы падзялілі кошык прыпраўленай бульбы.
  
  
  Яна спытала пра генерала. Я спытаў, як справы ў яе стажора Локхарта. Яна сказала мне, што ніколі не верыла гэтай лухце пра тое, што я датычны да нейкага забойства ў Блакітнай Зямлі. Я сказаў ёй, што ніколі не верыў чуткам пра тое, што яна лесбіянка. Роз сказала мне, што яна лесбіянка. Я купіў наступныя два раўнды.
  
  
  Праз некаторы час Роз расказала мне гісторыю лепшага часу Роска.
  
  
  «Такім чынам, мы ўсе ў палоне ў пошуках гэтага небяспечнага збеглага асуджанага — цяпер каля чатырох трыццаць раніцы, і ўсё яшчэ даволі цёмна. У Роска ёсць пах, і ён бяжыць, пакуль не спыняецца ля гэтага дрэва. Потым ён падвойваецца назад і зноў бяжыць вакол дрэва. Ён увесь у захапленні.
  
  
  «Мы лічым, што гэты хлопец на дрэве, таму ўсе падбягаюць і накіроўваюць зброю і ліхтарыкі на галіны. Але там нікога няма. Роска ўсё яшчэ кружыць вакол дрэва, брэша на мяне, і я не магу зразумець, чаго ён хоча. Хлопцы з BCA становяцца накшталт раз'юшанымі, быццам Роска аблажаўся. Яны хочуць, каб я выцягнуў яго назад на след, і я павінен сказаць ім: вы не вядзіце гэтых сабак, вы ідзіце за імі. Потым Роска ўскоквае пярэднімі лапамі на дрэва і зноў гаўкае, нібы кажучы: « Я сваю справу зрабіў, цяпер ты бярэшся, дурань». Роз зірнула на мяне, сіня ад выпіўкі. «Вы ведаеце, што гэта было?»
  
  
  «Хлопец хаваўся на дрэве?»
  
  
  «Правільна. На дрэве, - сказала Роз, сціскаючы маю руку, каб падкрэсліць. "Ён залез на галіны, каб агледзецца, і дрэва было мёртвае, а ствол выдзеўбаны, і калі ён спускаўся назад, ён альбо паслізнуўся, альбо вырашыў там схавацца". Яна адпіла піва. «Ён не змог выбрацца і ледзь не замерз уначы. Ён быў без прытомнасці. Але яго размарозілі і аддалі пад суд, і адправілі ў турму на ўсё жыццё».
  
  
  - Шчаслівы канец, - сказаў я.
  
  
  - Так, - сказала Роз. «Колькі цяпер часу?»
  
  
  - Крыху пасля дзевяці, - сказаў я.
  
  
  - Не думаю, што магу кіраваць аўтамабілем, - сказала Роз.
  
  
  «Добра», — сказаў я ёй.
  
  
  - Чорт вазьмі, уся гэтая справа павінна была адвезці цябе дадому, - настойвала Роз.
  
  
  «Усё ў парадку», — сказаў я ёй.
  
  
  У рэшце рэшт дзяўчына Роз, Эмі, узяла таксі ў цэнтры горада, каб адвезці яе дадому. Эмі запэўніла мяне, што падвезці мяне таксама не складзе працы. Яна не пазнала адрас, які я ёй даў. Але Роз зрабіла.
  
  
  «Вы жывяце ў жылым доме ?» - сказала яна недаверліва.
  
  
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  У калідоры 26-га паверха паўночнай вежы мітусіўся хлопчык-падлетак са слабымі канечнасцямі . Яго вочы сустрэліся з маімі і адвяліся; ён пайшоў далей у кватэру ў канцы калідора. Я быў перад 2605, дзе я пастукаў у дзверы, але не атрымаў адказу. Я паспрабаваў яшчэ раз.
  
  
  Потым дзверы адчыніў Цыцэрон з мокрымі валасамі і з напаўскамечаным ручніком у адной руцэ. Яго кашуля была вільготнай там, дзе ён, відавочна, надзеў яе паспешліва, не прасушыўшы належным чынам скуру знізу.
  
  
  «Гэта дрэнны час?» Я сказаў.
  
  
  - Не, не, - сказаў ён. «Заходзьце».
  
  
  Знутры ў яго гасціную даносіўся пах мыла і пары Айворы. Я сказаў: «Прабачце, я сёння ўвечары з пустымі рукамі».
  
  
  «Вам не трэба нічога прыносіць мне, каб прыйсці сюды», — сказаў Цыцэрон. «Але ці маю я рацыю, калі здагадваюся, што, хаця вы не ўзялі з сабой бутэльку на гэты раз, вы не ўстрымліваліся сёння ўвечары?» Мне здалося, што я выявіў напаўвадкасць у вашым...
  
  
  Стук у дзверы перапыніў яго. Цыцэрон падкаціўся да дзвярэй і адчыніў іх напалову.
  
  
  «Я апякла руку», - сказаў жаночы голас.
  
  
  Цыцэрон адкаціўся назад, і ўвайшоў яго пацыент. Гэта была худая белая жанчына з тонкімі каштанавымі валасамі, апранутая ў разрознены атласны камзол на спагецці на спартовых штанах, і яна трымала пад рукой мокры папяровы ручнік.
  
  
  «Як гэта здарылася, Дарлін?» — спытаў Цыцэрон.
  
  
  «Гатую», — сказала яна і паглядзела на мяне. Але я ўбачыў яе вочы і зразумеў па яе выразных зрэнках, што наркотыкі, верагодна, ляжалі ў аснове любой аварыі на кухні, з якой яна трапіла.
  
  
  Цыцэрон павярнуўся да мяне. «Сара, ты не супраць пачакаць у іншым пакоі?»
  
  
  Я кіўнуў у знак згоды і пайшоў у яго спальню. Калі б я ведаў яго, гэта заняло б больш часу, чым простае ачышчэнне апёку і нанясенне на яго мясцовага мазі; Я сумняваўся, што ён сумаваў па яе хворых зрэнках больш, чым я, і, напэўна, пасля лячэння ён парадаваў бы, куды звярнуцца па кансультацыю па нарказалежнасці.
  
  
  Жалюзі на акне былі паднятыя, як заўсёды, і ўнізе ляжалі агні Мінеапаліса; Я падышоў паглядзець уніз. Голас Цыцэрона і Дарлін чуліся праз дзверы спальні. Акрамя гэтага, нічога. Было дзіўна, наколькі тоўстыя сцены гэтага будынка. Вакол нас былі людзі, але я нічога пра іхнюю дзейнасць не чуў. За выключэннем таго, што аднойчы я пачуў брэх Фідэліё, мае візіты сюды былі падобны на прыезд кудысьці высока на гары. Звычайна гэта было спакойна. Сёння ўвечары гэта нервавала.
  
  
  Роз вельмі адцягвала ўвагу, як і шум і натоўп у бары і ваенныя гісторыі, якія мы расказвалі адно аднаму. Але цяпер пытанне, якое я выкідваў з галавы, вярнулася да мяне, непрымірымае. Што адбудзецца, калі BCA знойдзе кроў Сцюарта ў маёй машыне?
  
  
  Быць допытам у якасці галоўнага падазраванага ў смерці Ройса Сцюарта было балюча. Бачыць недавер у асобах некаторых маіх калегаў і вычварнае адабрэнне ў вачах іншых - гэта было непрыемна. Але ў канчатковым рахунку, у мяне заўсёды была агаворка аб выхадзе з Шорці. Я заўсёды ведаў, што калі мяне арыштуюць або абвінавацяць, Жэнеўева вернецца і скажа праўду. Я ўсё роўна быў бы змоўшчыкам у смерці Кароціка, але не абвінавачаным у забойстве.
  
  
  Цяпер з'явілася няшчасная магчымасць. Ці магчыма, што прызнання Жэнеўевы будзе недастаткова? Калі б усе рэчыўныя доказы паказвалі на мяне, як і ўсе паказанні сведак з Блакітнай Зямлі, вялікае журы ўзважыла б малаверагодную заяву Гена аб вінаватасці супраць перавагі доказаў і адправіла б мяне замест гэтага пад суд? Калі гэта адбудзецца, прысяжныя не змогуць асудзіць мяне.
  
  
  Калі мяне ўпершыню дапыталі дэтэктывы з акругі Фарыбо, хлусня, каб абараніць Жэнеўеву, здавалася натуральным і правільным. Цяпер я задумаўся, ці не выкапаў я для сябе больш глыбокую яму, чым мог сабе ўявіць.
  
  
  Дзверы спальні адчыніліся, і я адвярнуўся ад акна.
  
  
  - Гэй, - сказаў Цыцэрон з парога, - прабачце за гэта.
  
  
  «Гэта твая праца», — сказаў я.
  
  
  «Ты галодны?»
  
  
  Я зразумеў, што я. «Адкуль вы гэта даведаліся?»
  
  
  - Медыцынская школа, - сказаў Цыцэрон. «Нас вучаць рана выяўляць недаяданне. Што ў вас было на вячэру?»
  
  
  «Чатыры віскі, тры піва і паўкошыка бульбяных кавалачкаў», — прызнаўся я.
  
  
  «Калі і ёсць больш збалансаваная ежа, чым гэта, я пра гэта не чуў», — сказаў Цыцэрон. «Дазвольце мне зварыць вам кавы і паглядзець, што ў мяне ёсць з ежы».
  
  
  Я нахмурыўся. Ён быў далёка не багаты; Я нават не быў упэўнены, што ён плацежаздольны. «Ты не павінен марнаваць сваю ежу на мяне», - сказаў я.
  
  
  "Атрымлівайце асалоду ад гэтага, і гэта не будзе марнаваннем", - сказаў Цыцэрон.
  
  
  Ён прыгатаваў мне бутэрброд з памідорамі і авакада з кубкам кавы; мы вярнуліся ў яго спальню, пакуль я еў.
  
  
  Калі я практычна скончыў, Цыцэрон спытаў: «Дык чаму мы сёння пілі?»
  
  
  «Чаму лекары заўсёды кажуць мы , калі маюць на ўвазе вас ?» — спытаў я яго.
  
  
  «Гэта сведчыць аб суперажыванні», — сказаў Цыцэрон. «Вы ж не святкавалі, праўда?»
  
  
  - Не, - сказаў я.
  
  
  «Што не так?»
  
  
  «Нічога, сапраўды». Я падняў кружку з кавай, быццам гэта магло абараніць мяне ад яго цікаўнасці.
  
  
  «Як у пекле. Што не так?»
  
  
  Я злізнуў з пальца кропельку заплямленага памідорамі маянэзу. «Гэта быў вельмі добры бутэрброд», - сказаў я.
  
  
  «Дзякуй. Што не так?»
  
  
  Я ўздыхнуў. «Гэта складана», — сказаў я. «Гэта звязана з тым, за што мой муж трапіў у турму, і... . . Я проста думаў, што раблю правільна, а цяпер не ўпэўнены. Можа быць, вы можаце зразумець гэта. Што я кажу, вядома, можна». Я кінуў на яго пазнавальны позірк. «Вось так і згубілі правы? Дапамог у самагубстве. Вы дапамаглі памерці невылечна хвораму, так?»
  
  
  Цыцэрон падняў брыво. «Адкуль вы гэта ведаеце?»
  
  
  «Гэта было няцяжка зразумець», — сказаў я. «Спачуванне. Гэта твой фатальны недахоп».
  
  
  «Сэксуальныя парушэнні», - сказаў ён.
  
  
  «Што?» — спытаў я.
  
  
  «Я страціў ліцэнзію за сэксуальныя паводзіны з пацыентам».
  
  
  — Ты жартуеш, — сказаў я.
  
  
  «Сара, — папракнуў ён мяне, — навошта мне жартаваць з такой нагоды?»
  
  
  Пакараны, я зноў схаваўся ў сваёй каве. Я выпіў, потым загаварыў асцярожней. «Але гэта было непаразуменне, так?» Я сказаў. «Ілжывае абвінавачванне?»
  
  
  - Не, - сказаў Цыцэрон. «Гэта было сэксуальнае парушэнне, і кропка».
  
  
  Я хацеў сказаць, што гэта немагчыма.
  
  
  «Аднойчы ноччу яна прыйшла ў аддзяленне хуткай дапамогі са спробай самагубства», — сказаў Цыцэрон. «Яна была маленькай, ледзь пяці футаў ростам, са светлымі валасамі да пояса. Я бачыў, што спроба суіцыду была неадназначнай. Яна парэзала сабе запясці, але неглыбока. Я прымусіў яе прыняць у крызіснае аддзяленне, і падчас працэсу яна распавяла мне сваю гісторыю.
  
  
  «Яна была брытанкай, прыехала ў Нью-Ёрк у 16 гадоў вучыцца балету. У яе сям'і быў разлад: маці памерла, з бацькам і сястрой яна ўжо мала размаўляла. Яна хацела пачаць новае жыццё ў Штатах, але ўсё пайшло не вельмі добра. Яна пачала змагацца са сваёй вагой, што азначала анарэксію і амфетамін, а потым алкаголь і даунеры, каб справіцца са стрэсам. У яе было мноства хлопцаў, ні адзін з якіх не ставіўся да яе добра, і калі яе кар'ера пайшла на нішто, яна выйшла замуж за горшага з іх, чалавека з больш сур'ёзнымі праблемамі з наркотыкамі, чым у яе. У яе хутка нарадзілася двое дзяцей, і яна кінула наркотыкі дзеля дзяцей, але яе муж ніколі гэтага не рабіў і не быў верным. Аднойчы яна прачнулася і зразумела, што апынулася ў пастцы чужога горада і шлюбу без кахання, з двума маленькімі дзецьмі і без навыкаў. Тады яна вырашыла, што яе дзецям будзе лепш без яе.
  
  
  «Яна, відавочна, перажывала, але мне здавалася, што нешта ў ёй змагаецца за выжыванне, суіцыдальныя думкі ці не. Я спадзяваўся на яе выпадак, але пасля таго, як я атрымаў ёй ложак у псіхіятрычным аддзяленні, я больш нічога пра яе не чуў.
  
  
  «Але яна мяне ніколі не забывала. Аднойчы ноччу, прыкладна праз паўгода, яна пакінула мне тры тэлефонныя паведамленні ў аддзяленні хуткай дапамогі. Я патэлефанаваў ёй і даведаўся, што ў яе зноў крызіс. Яе муж, які карыстаўся іголкай, сказаў ёй, што ён ВІЧ-пазітыўны і не думае, што можа больш утрымліваць яе ці дзяцей, потым узяў грошы і машыну і з'ехаў. Яна не чула ад яго два дні. Яна не змагла прыехаць у аддзяленне хуткай дапамогі, таму што ў яе не было машыны і не было каму сачыць за яе дзецьмі, але ёй вельмі патрэбны быў нехта, з кім можна было б пагаварыць асабіста, а не праз тэлефонную лінію. Яна спытала, ці магу я падысці».
  
  
  Цыцэрон пацёр скроню, успамінаючы. «Я памятаю з дакладнасцю да хвіліны, колькі часу заставалася, перш чым сысці з працы. Сорак дзве хвіліны; у куце вісеў лічбавы гадзіннік. Я паглядзеў на гэта і сказаў ёй, што хутка буду».
  
  
  Гэта было няправільна, што я злаваўся на гэтую жанчыну. Мой гнеў павінен быў быць сканцэнтраваны на Цыцэроне. Я бачыў, якім ён выглядаў ёй: высокім, кампетэнтным, клапатлівым, прыгожым і пакляўся не рабіць нічога дрэннага. Але замест гэтага я адчуў іскру гневу на невядомую, жабрачную, цаплівую жанчыну, якая, як я ведаў, збіралася зацягнуць Цыцэрона ў пастку, што каштавала б яму працы, ліцэнзіі і, у рэшце рэшт, ног.
  
  
  «Па дарозе, — працягваў Цыцэрон, — я думаў пра тое, што я ёй скажу: пра тое, што яна павінна прайсці абследаванне на ВІЧ, аб месцах, дзе яна можа атрымаць дапамогу ў доглядзе за сваімі дзецьмі. Але яна не хацела гаварыць пра свае праблемы, калі я туды прыехаў. Яна была спакойная, гатавала гарбату на сваёй кухні ў гэтай доўгай белай начной кашулі. Яна не здавалася вар'яткай і не схільнай да самагубства. Калі б была, усё было б па-іншаму».
  
  
  Я адчуў невялікі холад, калі Цыцэрон сказаў слова самагубства, разумеючы, куды можа весці гэтая гісторыя.
  
  
  «Яна расказвала мне пра сваё дзяцінства, балет і Англію. У сярэдзіне гэтых успамінаў яна сказала, што гэта дзіўна, што яна выйшла замуж за свайго мужа, каб застацца ў Амерыцы пасля заканчэння тэрміну візы. Цяпер усё, што яна хацела, гэта зноў апынуцца ў Лондане, і яна баялася, што гэтага ніколі не адбудзецца. Яна сказала, што адчувала, што яе жыццё скончылася ў 22 гады».
  
  
  У будынку ўключыўся кандыцыянер, з шумам у цішыні паміж яго словамі.
  
  
  «Гэта здавалася вельмі, вельмі натуральным, - сказаў Цыцэрон, - абняць яе і трымаць».
  
  
  Больш ён нічога не сказаў, апусціўшы заслону над першым актам апавядання ў двух актах.
  
  
  «Яна магла быць ВІЧ-пазітыўнай», — нагадаў я яму, быццам небяспека так ці інакш не мінула.
  
  
  - Я ведаў гэта, - сказаў Цыцэрон. «Вы калі-небудзь чыталі Гамлета ?»
  
  
  - Аднойчы, - сказаў я.
  
  
  «Ці заўважылі вы дзіўныя сэксуальныя вобразы ў пахаванні Афеліі, як каралева параўноўвае шлюбнае ложа з магілай?»
  
  
  «Што ты кажаш?»
  
  
  «Часам блізкасць да смерці можа быць эратычнай. Яна была для мяне Афеліяй. Я хацеў легчы ў яе магілу і вярнуць яе да жыцця».
  
  
  «Значыць, я меў рацыю з першага разу», — сказаў я. «Гэта было спачуванне».
  
  
  «Калі вы можаце быць спагадлівым і эгаістычным адначасова», - сказаў Цыцэрон. «Калі ёй трэба было адчуваць сябе жывой, мне гэта таксама трэба было. У тыя дні я часам сыходзіў з працы настолькі здранцвелы ад таго, што рабіў усю ноч, што адчуваў сябе хадзячым мерцвяком. Гэта было яшчэ да таго, як я зразумеў, як мне пашанцавала проста хадзіць». Ён сказаў гэта вельмі проста, без жалю да сябе. «Мне тады было 34 гады. Я сказаў сабе тую ж хлусню, якую гавораць сабе многія супрацоўнікі хуткай дапамогі: у мяне не было часу на адносіны, што ніводная жанчына не цярпела б вар'яцкіх гадзін і не разумела стрэсу, які я перажываў. Іншыя жанчыны ў аддзяленні хуткай дапамогі рабілі, і я звязаўся з некаторымі з іх, але гэта былі проста сяброўскія сустрэчы. Разгрузны сэкс, як мы яго часам называлі. І ў мяне былі сустрэчы на адну ноч з жанчынамі, якіх я сустракаў у барах. Пры ўсім гэтым я, напэўна, быў па-чартоўску самотны, хаця тады я гэтага не бачыў».
  
  
  Я сядзеў на падлозе; цяпер я падсунуўся да яго бліжэй, каб узяць яго за руку. Цыцэрон дазволіў мне, але сказаў: «Не шкадуй мяне. Я заслужыў усё тое, што было далей. Яе сястра прыехала з Манчэстэра і дапамагла ёй падаць у суд на шпіталь. На судовых пасяджэннях высветлілася шмат таго, чаго я не ведаў. З моманту спробы самагубства гэтая жанчына наведвала псіхіятра, і ў яе быў дыягнаставаны памежнае расстройства асобы. Ёй было жудасна з мужчынамі, яна не магла ім давяраць, але ў той жа час была вядомая тым, што засяроджвалася на мужчынах, якіх яна амаль не ведала, як на патэнцыйных каханках і выратавальніках. Яе перавялі да жанчыны-псіхіятра пасля таго, як перавод выклікаў праблемы з мужчынам-тэрапеўтам».
  
  
  «Вы нічога гэтага не ведалі», - сказаў я.
  
  
  Выраз твару Цыцэрона казаў мне, што я павінен быў ведаць лепш. «Нельга чакаць, што псіхічнахворыя ідэнтыфікуюць сябе хворымі».
  
  
  «Я проста меў на ўвазе, здаецца, гэта вельмі жорсткае пакаранне за тое, што вы зрабілі».
  
  
  «У якія б дамы я ні зайшоў, я зайду ў іх дзеля дабрабыту хворых», — сказаў Цыцэрон. «Гэта частка прысягі».
  
  
  Я паглядзеў у сваю пустую кубак кавы. «Такім чынам, пачуццё віны прымушае вас працягваць наведваць пацыентаў у такіх умовах?» Я паказаў на маленькі і недастаткова абсталяваны кабінет для экзаменаў, які ляжаў за дзвярыма яго спальні.
  
  
  Цыцэрон лічыў гэта. «Не зусім», - сказаў ён. «Гэта амаль эгаізм. Вы ведаеце, як некаторыя сабакі - пастуховыя сабакі, сабакі-ратавальнікі - разводзяцца для працы? Нават калі іх выхоўваюць як хатніх гадаванцаў, яны прачынаюцца раніцай і глядзяць на чалавека, каб сказаць: чым я магу дапамагчы? Гэта ў іх заведзена. Некаторыя людзі таксама такія. Я павінен рабіць тое, чаму мяне навучаюць. Я рабочая парода». Ён падняў плячо ў чымсьці не зусім пацісканні плячыма. «Я не магу зараз змяніцца. Я такі, які ёсць».
  
  
  
  
  Я сеў на апошні аўтобус дадому дзесьці за поўнач. Калі я зайшоў, на заднім выхадзе выйшла маладая жанчына. У гэты момант нашы вочы сустрэліся. Гіслейн, на гэты раз без Шэдрыка, доўга глядзела на мяне з цікаўнасцю, перш чым спусціцца ўніз па задніх прыступках і праз дзверы.
  
  
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  Карыстацца аўтамабілем з аўтапарка — прэрагатыва дэтэктыва , і гэта не выклікала ў мяне ніякіх сумневаў на працы, калі я пачаў карыстацца ім. Калі б пайшла інфармацыя, што BCA мае маю машыну для выпрабаванняў, ніхто не згадваў пра гэта, нават ускосна, у маёй прысутнасці. Між тым, я выкарыстоўваў аўтапарк не толькі для працы, але і для таго, каб ездзіць па вечарах і наведваць Хэнэсі.
  
  
  Дзеці прыстасоўваюцца да капрызаў і загадаў дарослых гэтак жа, як мы прыстасоўваемся да зменаў надвор'я. Хлопчыкі Хэнэсі прынялі маю новую ролю ў сваім жыцці, паціснуўшы плячыма. Я праверыў дэталі, якія згадала Латарынгія; было ясна, што мылі бялізну, і дом быў такім чыстым, наколькі можна было разумна чакаць, калі ў ім жылі чатыры маладыя людзі. У любым выпадку, дом Хэнэсі не павінен быў выглядаць асептычна акуратна; гэта было часткай яго зачаравання. Гэта быў стары дом, і паўсюль былі прыкметы таго, што гэта быў даўні сямейны дом. На пацёртай элегантнай сасновай мэблі былі шчарбіны, а ўздоўж калідора наверсе — кропкі і рыскі ад адбельвальніка — азбука Морзэ пра чыюсьці бязладную спробу выцерці плямы. Зыходзячы з даўжыні ўзору, я не падумаў, што гэта Kool-Aid. Кроў, можа, ад насавой крывацёку ці нейкай дзіцячай няўдачы.
  
  
  Але паўсядзённа дзеці наводзілі ў хаце парадак. Неўзабаве мне стала ясна, што гэтыя дзеці з ранняга ўзросту былі самакіравальнымі; Х'ю не быў мікрамэнэджарам у якасці бацькі на працягу доўгага часу, магчыма, ніколі. Іншыя дзеці маглі разваліцца пасля таго, што здарылася з Х'ю; дзеці Hennessy таксама аўтаматычна ўзялі ў свае рукі стырно праўлення.
  
  
  Адсутны Эйдан усё яшчэ быў у маёй памяці. Але да гэтага часу я быў знаёмы з гатовай абаронай Марлінчэна. Калі б я збіраўся дамагчыся большага прагрэсу ў пытанні яе брата, мне трэба было б падысці да гэтага пытання значна больш уважліва, чым у мінулы раз. Пакуль што я дазваляў яму ляжаць.
  
  
  Я сапраўды размаўляў з ёй каля дзесяці гадзін вечара, калі я застаўся пазней, чым звычайна, таму што яна стаяла адна на заднім ганку, яе хударлявая постаць мела прыгнечаны сілуэт. Яна глядзела ў цемру зямлі свайго бліжэйшага суседа. Там не было абсалютна нічога цікавага, але яна выглядала заклапочанай.
  
  
  «Што-то не так?» — спытаў я, выслізгваючы праз французскія дзверы з сямейнага пакоя на палубу.
  
  
  Марлінхен павярнуўся. «Не, не вельмі. Гэта Сняжок, - сказала яна.
  
  
  «Ваш кот?»
  
  
  "Яна ніколі не выходзіць так позна", - сказаў Марлінхен. «Яна заўсёды прыходзіць каля васьмі трыццаці ці дзевяці. Як гадзіннік».
  
  
  «Я б не меркаваў горшага», — сказаў я. «Сяброўка аднойчы распавяла мне пра ката, які ў яе быў, і ён любіў бадзяцца. Аказалася, у ката было падвойнае жыццё. Іншая сям'я карміла яго і паіла; у іх дома былі фатаграфіі ката».
  
  
  Марлінхен усміхнуўся, але нічога не сказаў.
  
  
  «Сняжок мог зайсці ў чыйсьці дом або гараж і апынуцца зачыненым», - працягваў я. «Яна з'явіцца заўтра».
  
  
  «Я ўпэўнена, што ты маеш рацыю», - сказала яна.
  
  
  «Вы сапраўды адчуваеце сябе добра?» Я сказаў. «Вы, здаецца, крыху прыгнечаны».
  
  
  «Я думаю, проста стамілася», - сказала яна, і на яе шчацэ ўздрыгнуў мускул, нібы яна спрабавала стрымаць пазяханне.
  
  
  Я кіўнуў. «Што вы чуеце пра свайго бацьку?»
  
  
  Пасма валасоў выслізнула з яе высокага хваста, і Марлінхен выцер яе з твару. «Ён на фізіятэрапіі», - сказала яна. «Ён цяпер ходзіць з кійком. Гэта кій з чатырма маленькімі ножкамі для большай стабільнасці».
  
  
  «Як навучальныя колы, якія не коцяцца?»
  
  
  "Правільна", сказала яна. «Пасля гэтага ён пераходзіць на звычайны кій, а потым ходзіць самастойна».
  
  
  "Гэта гучыць як добры прагрэс", - сказаў я.
  
  
  «Гэта, - сказала яна, - фізічна».
  
  
  «Фізічна?» – спытаў я, падумаўшы, што яна мела на ўвазе, што настрой Х’ю быў паніжаны.
  
  
  «Яго маўленчыя здольнасці не паляпшаюцца», - сказала яна. «Яны думаюць, што ён разумее многае з таго, што адбываецца вакол яго, — што добра для шанцаў атрымаць кансерватарства, — але ён не ўмее гаварыць і пісаць. Гэта ўсё скажонае. Ён блытае мяне з табой, або ён з ёй », - растлумачыў Марлинхен. Яна паглядзела на мяне, нібы чакаючы нейкага адказу. Потым яна сказала: «Афазія — самае страшнае, што можа здарыцца з пісьменнікам». Пачуўшы ўласныя словы, Марлінхен хутка іх удакладніў. «Справа не ў грошах. Мы абыдземся, нават калі ён больш ніколі не напіша. Але пісьменства - гэта аснова таго, хто такі тата, - сказала яна. «Калі ён атрымае ўсё астатняе назад, але не зможа пісаць зноў. . . гэта самае страшнае, што мог быць інсульт».
  
  
  Я не мог сказаць шмат чаго, што не было б ілжывым суцяшэннем. «Дайце час», — сказаў я.
  
  
  
  
  Вы ніколі не атрымаеце машыну з крыміналагічнай лабараторыі так, як вы яе перавярнулі. Я чуў пра гэта раней, але не разумеў гэтага, пакуль не забраў Nova ў канфіскацыйнай установе акругі Хеннепін, куды BCA адправіла яе пасля выпрабаванняў. У салоне аўтамабіля адчуваўся хімічны пах. Калі ранняе вячэрняе святло трапіла ў вокны «Новы», адкрываючы слабую фіялетава-белую дымку, я зразумеў, што гэта было. Суперклей. Яны здзівіліся на адбіткі з ім.
  
  
  Дыяс павінен быў ведаць, што надзея на адбіткі пальцаў пасля больш чым шасці месяцаў — у аўтамабілі, які выкарыстоўваўся ўвесь гэты час — была версіяй следчага пропуску «Вітай Марыя». Але ён быў па-чартоўску грунтоўным. Гэтая слабая фіялетава-белая дымка на шкле ніколі не знікала.
  
  
  Сара, не скуголі. Нават сабе.
  
  
  А потым я паглядзеў уніз і ўбачыў нешта, што знішчыла з маёй памяці дробязныя клопаты пра стан маёй машыны. З падлогі быў выразаны квадрат дывана.
  
  
  Яны знайшлі кроў. Агледзець дывановае пакрыццё было адно, але зняць некаторыя з іх для далейшага даследавання азначала, што яны знайшлі нешта, у чым яны былі ўпэўненыя, што гэта кроў.
  
  
  Пакуль я ехаў дадому, я займаўся ў асноўным бессэнсоўным практыкаваннем, спрабуючы ацаніць, колькі часу можа спатрэбіцца BCA для выканання лабараторнай працы. Часцей за ўсё працэс тэсціравання займаў тыдні. Зноў жа, было магчыма, што ў Дыяса быў інсульт з BCA, і яны паскорылі б гэтыя тэсты. Я не мог разлічваць, што пратрымаюся так доўга.
  
  
  
  
  Нягледзячы на тое, што я хацеў бы паехаць прама дадому, я спыніўся ў Хэнэсі. Я прыбыў і выявіў, што Ліам капаецца пад вярбой, абапіраючыся на сваю працу з рыдлёўкай. Тым не менш, яго адзенне, белая кашуля і шэрыя штаны, відавочна было тое, што ён насіў у школу, не адпавядала садоўніцтву. Каля яго ног ляжаў зачынены поліэтыленавы пакет для смецця.
  
  
  Я пайшоў па траве да Ліама. На вуліцы было дастаткова цёпла, і я адчуў паніжэнне тэмпературы на пяць градусаў, калі цень ад вярбы ўпаў то на мой твар, то на цела. «Што гэта?» — спытаў я яго. У мяшку для смецця нешта было; ён быў круглявы, але бясформенны, нібы ў ім ляжаў няспечаны бохан хлеба. Праз празрыста-зялёны пластык не было відаць колеру.
  
  
  Ліам перастаў працаваць, няўпэўнена падняў плячо, нібы спрабуючы вырашыць, як што-небудзь сфармуляваць. - Раней гэта быў Сняжок, - нарэшце сказаў ён.
  
  
  "О, чорт вазьмі", сказаў я. «Што здарылася?» Цяпер, калі я ведаў, на што глядзеў, я заўважыў, што колер, які маскіравала сумка, быў чырвоны: мутны, зеленавата-чырвоны, як кроў у алейнай лужыне на стаянцы.
  
  
  «Нешта да яе дайшло», - сказаў Ліам. «Мы не ведаем, што. Яе вельмі моцна парвалі».
  
  
  «Дзе ты яе знайшоў?»
  
  
  Ліам паказаў. «Унізе, у канцы пад'язной дарогі, збоку». Ён зноў нахіліўся да ручкі рыдлёўкі і выцягнуў з ямы, якую рабіў, яшчэ больш перавернутай чорнай глебы. «Я сказаў, што пахаваю яе. Я не хацеў, каб Марлінхен больш на гэта глядзеў. Я думаў, што ёй сёння раніцай стане дрэнна».
  
  
  Я адчуў невялікі ўкол віны; гэта я вясёла сказаў Марлінчэну, што раніцай Сняжок будзе ў бяспецы дома.
  
  
  - Мяне гэта таксама турбуе, - сказаў Ліам. «Я не магу ўспомніць ніводнай жывёлы, якая магла б гэта зрабіць».
  
  
  Ён глядзеў на мяне, нібы жадаючы каментаваць, і я зразумеў, што ён звяртаецца да мяне як да эксперта па гвалтоўнай смерці, нават хатняй жывёлы.
  
  
  «Тут водзяцца натуральныя драпежнікі», — сказаў я, падумаўшы. «Каёт, ліса, чорны мядзведзь».
  
  
  Ліам быў настроены скептычна. «Я ніколі не бачу нічога падобнага. Мы нават слядоў не бачым».
  
  
  «Як правіла, такія жывёлы трымаюцца далей ад людзей», — сказаў я. «Але калі сельскія раёны ўсё больш забудоўваюцца, яны прыходзяць у населеныя пункты ў пошуках ежы. Людзі заўважылі іх тут».
  
  
  - Я мяркую, - сказаў Ліам.
  
  
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  Наступны мой паход у спартзалу быў больш удалым. Я не сутыкнуўся ні з Дыясам, ні з маім непажаданым прыхільнікам Джэйсанам Стоўнам. Пасля я купіў прадукты і па дарозе дадому мяне спынілі на святлафоры, калі нешта прыцягнула маю ўвагу. Адзінокая постаць падымалася па бетоннай лесвіцы, якая вяла да пешаходна-веласіпеднай эстакады над аўтастрадай. За выключэннем таго, што ён сапраўды не лазіў.
  
  
  Папулярная культура лічыць празмернае ўжыванне алкаголю абрадам сярод моладзі, але ёсць нешта балючае, каб назіраць за чалавекам, які напіўся да поўнай страты. Хлопчык — ён выглядаў непаўналетнім у сваёй талстоўцы, шырокіх джынсах і красоўках — літаральна на карачках поўз па лесвіцы да моста. На паўдарозе ён спыніўся і прылёг адпачыць. Ці ён страціў прытомнасць.
  
  
  Ззаду пачуўся гудок. Загарэлася зялёнае святло, я ўсіх падтрымліваў. Я ад'ехаў, на скрыжаванне.
  
  
  Апошняе, што я бачыў ад маладога чалавека, было тое, што ён, як апанаваны гукам рога, зноў пачаў поўзаць.
  
  
  Прастакутнік праз міждзяржаўную дарогу і назад па бакавой дарозе прывёў мяне да адпаведнай лесвіцы на другім баку пешаходнай дарожкі. Я не хадзіў, каб перахапіць малога. Ён быў бы ў бяспецы, пераходзячы шашу; пуцеправод з абодвух бакоў быў агароджаны высокай рабіцай. Нават калі ён падняўся на ногі і пайшоў, ён ніяк не мог перакуліцца ў рух.
  
  
  Праз некаторы час ён з'явіўся наверсе лесвіцы, хістаючыся, але ўсё роўна стаяў на нагах. Ён паглядзеў уніз на прыступкі, нібы яны былі паласой перашкод, потым мудра вырашыў спусціцца на карачках, як і падымаўся. Я выйшаў з машыны і падняўся па лесвіцы, каб сустрэць яго.
  
  
  Яго цела, калі глядзець зверху, было яшчэ больш стройным зблізку, а валасы выглядалі занадта светлымі, каб быць праўдай. Калі ён падняў вочы з маіх красовак на мой твар, гэта падазрэнне пацвердзілася: яго рысы выразна азіяцкія. Хмонг, магчыма, або в'етнамская.
  
  
  Я бачыў яшчэ нешта. Яму было не толькі 21; яму было відавочна менш за 18 гадоў.
  
  
  «З вамі ўсё ў парадку?» Я сказаў. «Вы мяне чуеце?»
  
  
  Яго вочы засяродзіліся на маім твары. "О не", сказаў ён тонам пакорлівага страху. «О, не. Міліцыя».
  
  
  Адкуль яны заўсёды ведаюць? Я думаў. На мне не было нічога афіцыйнага: легінсы да сярэдзіны ікры, майка і куртка з капюшонам.
  
  
  «Вы можаце ўстаць?» — спытаў я.
  
  
  «Я не хачу ў калонію для непаўналетніх», — сказаў ён тым жа тонам. У яго голасе не было акцэнту, што выразна вызначала яго як амерыканца ў другім пакаленні.
  
  
  «Я цябе не арыштоўваю», — сказаў я.
  
  
  «Я ненавіджу гэта ў малалетніх», - прастагнаў ён.
  
  
  «Па-першае, я сумняваюся, што ты калі-небудзь быў», — сказаў я, абхапіўшы яго рукой і пацягнуўшы. «Па-другое, вы не арыштаваныя. Устань».
  
  
  «Не, не, не», — сказаў ён, адмаўляючыся паддацца майму ціску. Ён быў не цяжкі, але я не мог падняць яго без яго супрацоўніцтва.
  
  
  «Малыш, — сказаў я яму, — у цябе ў рукаве ёсць нешта, што калі-небудзь можа стаць біцэпсам. У тваіх чатырохгаловых цягліцах павінна быць дастаткова цягліц, каб падняць цябе на ногі».
  
  
  «Я не хачу ісці ў калонію для непаўналетніх», — сказаў ён, усё яшчэ безжыццёва гудаючы.
  
  
  - Уверх, - сказаў я.
  
  
  Калі мы падышлі да маёй машыны, я пасадзіў яго на задняе сядзенне. Яму было ўсяго пяць-восем ці каля таго, і ён быў худы, але там было б бяспечней на той выпадак, калі б па дарозе туды, куды мы збіраліся, ён трапіў у вавёрку. Часам п'яныя, якія нават не маглі набыць дастаткова каардынацыі рухаў, каб правільна хадзіць, раптам аднаўляліся настолькі, што станавіліся жорсткімі. Я прышпіліў яго рамянём бяспекі.
  
  
  Калі я сеў за руль, ён яшчэ раз сказаў: «Я не хачу заходзіць, я не хачу ісці ў турму», і ўпаў набок, каб легчы галавой да тазасцегнавых костак на заднім сядзенні.
  
  
  «Дзіця, — сказаў я, — колькі паліцэйскіх ты бачыў у тым патрулі, апранутым у спартыўную вопратку і кіруючы старой машынай, якая пахне парамі суперклею?»
  
  
  Ягоныя вусны крыху расплюшчыліся. Занадта шмат паняццяў адначасова; Я збіў яго з розуму.
  
  
  «Дазвольце спытаць у вас нешта лягчэйшае», — сказаў я. «Як цябе завуць?»
  
  
  «Асаблівы К.»
  
  
  вядома. «Не, гэта імя вашага ўрада», — сказаў я.
  
  
  - Кельвін, - сказаў ён.
  
  
  «Добра, Кельвін, дзе ты жывеш?»
  
  
  Адрас, які ён вымавіў, рабіўся вельмі знаёмым. Я завёў машыну, ад'ехаў ад абочыны.
  
  
  «Тут смешна пахне», — сказаў ён, заканчваючы рэзкім словам, якое магло быць афіцэрам.
  
  
  «Так, гэта той суперклей, які я згадваў».
  
  
  «Мяне ванітуе», — сказаў ён, і гэта гучала нядобра.
  
  
  «Як вы думаеце, алкаголь можа мець да гэтага дачыненне?»
  
  
  « Сапраўды хворы», — сказаў ён.
  
  
  «Кельвін, — сказаў я, зірнуўшы ў люстэрка задняга віду, — калі цябе ванітуе ў маёй машыне, я спытаюся ў пракурора аб асаблівых абставінах».
  
  
  
  
  Спецыяльны К, напалоханы думкай пра тое, што ванітуе ў службовай машыне, удасканаліць тое абвінавачанне, якое, на яго думку, яму пагражае, трымаў гэта разам, пакуль мы не прыбылі на вежы.
  
  
  Я дапамог яму выбрацца з машыны, але як толькі я адпусціў, ён спатыкнуўся і ледзь не ўпаў, апусціўшыся на калені. Ён паглядзеў, прыжмурыўшыся, на паўднёвую вежу.
  
  
  «Дадому?» — спытаў ён, міргаючы.
  
  
  «Я ж казаў, што не арыштоўваю», — нагадаў я.
  
  
  "О, добра", сказаў Кельвін. Потым яго позірк затуманіўся, яго ўвага засяродзілася ўнутр, як дыктар, які атрымлівае апошнія навіны праз навушнік, і ён схіліўся, каб вырваць на мае красоўкі.
  
  
  «Вы перапынілі маю серыю», — сказаў я.
  
  
  Старэйшая сястра, амаль ашаламляльна прыгожая ў танным атласным халаце, зірнула на Кельвіна, няўхвальна патанчыўшы вусны, што казала мне, што гэта быў не першы раз, калі ён быў дастаўлены дадому ў такім стане. "Дзякуй", - прашаптала яна, а затым, гледзячы на мае туфлі, "Прабач".
  
  
  Калі я зноў апынуўся на вуліцы, мае вочы мімаволі кінуліся ўверх, на паўночную вежу.
  
  
  А чаму б і не? Вы ўжо тут.
  
  
  У абмежаванні маленькага ліфта пах ванітаў, якія я ў асноўным саскрабаў з абутку, быў беспамылковы. Я не мог пайсці ў госці ў такім выглядзе. На 26-м паверсе я вярнуўся ад ліфта да лесвіцы і зняў абутак на лесвічнай пляцоўцы, за дзвярыма лесвічнай клеткі. Не было боязі, што яны спакусяць злодзеяў. Я таксама зняў шкарпэткі. У босых нагах ёсць годнасць, якой проста няма ў панчохах.
  
  
  Калі Цыцэрон адчыніў дзверы, я сказаў: «Я проста быў побач. Я пайду, калі нешта замінаю».
  
  
  «Дзе твае чаравікі?»
  
  
  - Яны на лесвічнай клетцы, - сказаў я.
  
  
  «Зразумела», — сказаў Цыцэрон, як быццам гэта было цалкам разумна. «Кожны раз, калі я задумваюся спытаць вас пра ваша асабістае жыццё, здараецца нешта падобнае, і я разумею, наколькі больш захапляльна не ведаць». Ён адкаціўся ў дзвярах, прапускаючы мяне.
  
  
  Я адмовіўся есці, але Цыцэрон зрабіў нам абодвум гарбаты, і мы пайшлі ў яго спальню.
  
  
  «Хто гэта?» Я сказаў.
  
  
  "Сусветная арганізацыя па ахове здароўя?" — спытаў Цыцэрон.
  
  
  Я разглядаў фатаграфіі на нізкай кніжнай шафе ў яго спальні. «Ён», — сказаў я, націскаючы на тое, што выглядала як самае старое з фотаздымкаў, на выветраным чорна-белым.
  
  
  Гэта быў малады чалавек на кані. Мужчына, сапраўды хлопчык-падлетак, насіў шыракаполы капелюш і, магчыма, самае прыгожае адзенне, цёмныя штаны і крэмавую кашулю без каўняра. Конь быў прыгожы: відавочна, амаль такі ж малады, як хлопчык, з цёмна-карычневай або чорнай поўсцю, якая блішчала нават на старым фота, шыя выгіналася ад нецярпення, калі яго трымалі ў павадзе дастаткова доўга, каб зрабіць фота.
  
  
  - Гэта мой дзед, - сказаў Цыцэрон. «У Гватэмале».
  
  
  «Колькі яму гадоў на фота?»
  
  
  - Васемнаццаць, - сказаў Цыцэрон. «Я ніколі не ведаў яго; ён памёр неўзабаве пасля майго нараджэння. Але мне сказалі, што ён любіў гэтага каня. Тады хуткім канём быў твой пяцілітроўнік. Мяркую, гэта было не яго, а сямейнае. Але ён лічыў каня сваім, пакуль аднойчы не прыйшоў дадому і не выявіў, што бацька прадаў яго, каб заплаціць за вясельную сукенку яго сястры».
  
  
  «Няма лайна?» — сказаў я, пацешыўшыся.
  
  
  «О, так. Ён быў проста па-за сябе», - сказаў Цыцэрон. «Прынамсі, так ідзе гісторыя».
  
  
  «Вы там нарадзіліся?» — спытаў я.
  
  
  «У Гватэмале? Не, - сказаў Цыцэрон. «Тут, у Амерыцы. Мае бацькі нават не дазвалялі Улісесу і мне вывучаць іспанскую мову, пакуль мы добра не асвоім англійскую».
  
  
  «Ведаеш, — сказаў я, — мы збіраліся вярнуцца да гісторыі твайго брата, але ніколі не вярталіся».
  
  
  Цыцэрон узяў на сваёй кніжнай шафе фатаграфію, на якой ён, здавалася, быў у паходзе з сяброўкай, і паклаў яе назад. «Расказваць няма пра што», — сказаў ён.
  
  
  Яго бессэнсоўныя дзеянні з фатаграфіяй сказалі мне пра іншае, і я чакаў астатняга.
  
  
  - Уліс пераехаў сюды з сяброўкай, - працягваў Цыцэрон. «У рэшце рэшт яна яго звольніла, але яму тут спадабалася, таму ён застаўся. Яны адправілі мяне сюды, каб жыць з ім каля чатырох гадоў таму, пасля рэабілітацыі, і ён памёр праз год ".
  
  
  Гэта быў не канец; па сутнасці, гэта быў пралог.
  
  
  «Уліс быў пекарам», — сказаў Цыцэрон. «У яго былі кепскія гадзіны, ён пачынаў працаваць у дзве гадзіны ночы ў маленькай пякарні ў Сэнт-Поле».
  
  
  Я адразу зразумеў, якую гісторыю збіраўся расказаць Цыцэрон.
  
  
  «Наваколле было не лепшым. Там была нейкая наркотыкаў», — сказаў Цыцэрон. «Аднойчы ўвечары, калі Уліс збіраўся на працу, у акрузе Рэмзі была арганізавана АПБ для падазраванага ў наркотыках, які стрэліў у паліцэйскіх. Уліс ехаў на машыне, падобнай на тую, якую яны шукалі. Некалькі супрацоўнікаў аддзела па барацьбе з наркотыкамі ў цывільным убачылі, як ён прыпаркаваўся за пякарняй, і падтрымалі яго, калі ён выйшаў з машыны».
  
  
  «І яны яго застрэлілі», — сказаў я. Вам не трэба было быць паліцэйскім, каб пачуць пра гэта.
  
  
  Цыцэрон кіўнуў. «Пасля яны казалі, што ён ігнараваў каманды падняць рукі і замест гэтага пацягнуўся за зброяй. Абодва адкрылі агонь. Яны ўдарылі яго сем разоў і забілі».
  
  
  "Я памятаю", сказаў я. «Гэта было жудасна».
  
  
  «Я ім веру, калі кажуць, што ён лез у куртку. Уліс, верагодна, цягнуўся да кашалька. Яны былі ў вулічнай вопратцы, у дрэнным раёне, у дзве гадзіны ночы, нацэліўшы на яго зброю. Уліс, напэўна, думаў, што яго рабуюць. Быў нават аглядальнік газеты, які выпусціў гэтую тэорыю, але паліцыя не паверыла ёй наогул».
  
  
  О, так, падумаў я, але ніколі не на публічных форумах. Я ўспомніў дні гарачых спрэчак, якія ішлі ў распранальнях і на стрэльбішчах, усюды, дзе паліцэйскія размаўлялі паміж сабой.
  
  
  «Яны таксама выказалі здагадку, што Уліс ігнараваў іх каманды, таму што яго англійская была недастаткова добрай. Ім прыйшлося адмовіцца ад гэтай ідэі. Англійская была яго роднай мовай, як і маёй, і гэта ведалі ўсе, хто яго ведаў». Ён зрабіў паўзу. «Натуральна, аглядавая камісія не знайшла віны ў афіцэрах. Яны вярнуліся на працу, і праз тыдзень ці каля таго мне прыйшлося пераехаць сюды».
  
  
  «Мне так шкада», - сказаў я.
  
  
  - Не будзь, - сказаў Цыцэрон. «Гэта не твая віна».
  
  
  «Цыцэрон, — сказаў я, — я, мабыць, павінен сказаць табе нешта».
  
  
  Мая хлусня пра тое, што я паліцэйскі, больш не ляжала на маіх плячах. Я прагледзеў фатаграфіі, знайшоў фота малодшага Цыцэрона і яго брата. У выразе твару Уліса было нешта лягчэйшае. На твары Цыцэрона, нават у спакойным стане, была сур'ёзнасць лекара; Уліс выглядаў больш спакойным.
  
  
  - Я тут, - цярпліва сказаў Цыцэрон.
  
  
  Давай, Сара, гэта не так цяжка. Тры словы: я паліцэйскі.
  
  
  Потым мы абодва пачулі гэта, прыглушаны пранізлівы гук майго мабільнага тэлефона ў глыбіні маёй сумкі. Я адвярнуўся ад фатаграфій на стале, кінуў на Цыцэрона прабачлівы позірк і дастаў тэлефон з сумкі.
  
  
  «Сара?» Гэта быў Марлінхен. «Прабачце, што турбую вас, але...»
  
  
  «Што гэта?» — спытаў я, падняўшы антэну.
  
  
  «Я думаю, нехта ёсць па-за домам. Ліам чуў шум раней, калі выйшаў адпачыць ад вучобы, а я проста пачуў нешта за акном ваннай, калі чысціў зубы. Для мяне яны не падобныя на гукі жывёл».
  
  
  Я мог бы лёгка сказаць ёй выклікаць паліцыю ў яе раёне, але шум па-за домам наўрад ці быў галоўным прыярытэтам, а дзесяць вечара не было часам пік для персаналу ў большасці невялікіх аддзелаў. Верагодна, Хэнэсі атрымаюць дзесяціхвілінны візіт дзесьці ў бліжэйшыя дзве гадзіны. Я не мог пакінуць гэта на гэтым. Дзеці Хэнэсі былі маёй адказнасцю.
  
  
  - Я падыду, - сказаў я.
  
  
  
  
  Нягледзячы на яе адмову ад адказнасці - яны не гучаць для мяне як гукі жывёл - я падумаў, што Марлінхен напэўна чуў тое, што забіла Сняжка. Калі ён паляваў на іх тэрыторыі раней, не было прычын, каб ён не вярнуўся. Але было зусім цёмна, калі я наблізіўся да дома Хэнэсі, і я не вінаваціў Марлінчэна ў страху.
  
  
  Яна сустрэла мяне ў дзвярах, Колм і Ліам не адсталі ад яе. "Дзякуй, што выйшлі", хутка сказала яна.
  
  
  «Няма чаго. Я збіраюся хутка праверыць дом, потым тэрыторыю, - сказаў я ёй.
  
  
  «Дом?» - здзіўлена сказаў Марлінхен. «Шум быў звонку».
  
  
  «Вы ўпэўнены, што ўсе дзверы былі зачыненыя ўсю ноч?»
  
  
  «Я думаю. . . Я здагадваюся. . . , - паспрабавала адказаць Марлінхен, але яна была не зусім упэўненая, і яе два браты маўчалі.
  
  
  - Лепш праверыць, - сказаў я. - Дарэчы, дзе Донал?
  
  
  - Сплю, - сказаў Марлінхен. «Я адправіў яго спаць паўгадзіны таму».
  
  
  Спачатку я агледзеў яго, і яго грудзі раўнамерна падымаліся і апускаліся ў святле, якое разлівалася па ложку, калі я адчыняла дзверы. Прайшоўшы ўнутр, я як мага цішэй праверыў шафы і пад абодвума ложкамі. нічога.
  
  
  Я прайшоў праз цёмныя пакоі наверсе, потым уніз. Дзверы на кухні вялі ў склеп, і я свяціў ліхтарыкам у яго цёмныя куткі. Там унізе ляжала старая мэбля і два матрацы. У паветры вісеў пах пылу і бетону. Гэта не было ў парадку, але я не знайшоў нічога, што сведчыць аб нядаўнім зламысніку.
  
  
  Калі я скончыў з домам, я выйшаў у гараж, дзе стаяў «Субурбан» Х'ю. Пад ім ніхто не хаваўся, а ў шафах былі толькі кансервы і турыстычны рыштунак ды некалькі запыленых старых бутэлек віна.
  
  
  Звонку я падышоў да шырокага задняга ганка і апусціўся на рукі і калені, гледзячы паміж шырокай шчыліны ў дошках, праз якую лёгка мог бы праціснуцца чалавек. Унізе не было нічога, акрамя пылу і дробных непрыкметных камянёў. Я выйшаў да агароджы па абодва бакі дома, абышоў кусты на ўскрайку тэрыторыі, зазірнуў пад невялікі драўляны прычал на беразе возера. Ні зламаных галін, ні слядоў не відаць. Адзінае, што было недарэчна, — гэта невялічкая ўзвышша перакуленай і загладжанай зямлі каля вярбы, месца спачыну нябожчыка Сняжка.
  
  
  Нарэшце, я зайшоў у асобны гараж. Дзверы былі незамкнёныя. Увайшоўшы ўнутр, я накіраваў прамень ліхтарыка ў цемру і ўскочыў.
  
  
  - Сукін сын, - прашаптаў я. На першы погляд гэта было падобна на цела, якое звісала з крокваў: цяжкі мяшок. Справа ад яго стаяла гіравая лаўка. Трэнажорная зала Колма, як яе называлі іншыя дзеці.
  
  
  Астатнюю частку будынка заняла машына БМВ пачатку васьмідзесятых. Пад слоем пылу фарба здавалася насычана-зялёнай. Яго вокны таксама былі заляпаныя пылам, як вочы ў трупа, і ўсе чатыры шыны былі спушчаныя. Ніякіх іншых пашкоджанняў ён не атрымаў, але відавочна, што прайшлі гады з таго часу, як ён ехаў. Я накіраваў ліхтарык на акно, і прамень працяў лёгкі пласт пылу, не паказаўшы нічога незвычайнага: бледна-карычневыя скураныя сядзенні, усе пустыя. Павукі прабраліся ўнутр, іх павуцінне цягнулася па прутах падгалоўнікаў і свабодна звісала са столі.
  
  
  «Здаецца, усё добра», — сказаў я Марлінхэн, калі яна адказала на мой стук у дзверы. «Я думаю, вы, напэўна, чулі нейкую жывёлу».
  
  
  Марлінхен выглядаў збянтэжаным. «Магчыма, тое, што здарылася са Сняжком, мяне ўскалыхнула», - сказала яна.
  
  
  «Гэта зразумела», — сказаў я ёй. «На самай справе, я думаў, што я мог бы проста застацца тут з вамі сёння вечарам».
  
  
  «Сапраўды?» - сказала яна. «У гэтым няма неабходнасці, шчыра».
  
  
  Я чакаў, што гэта напалохае яе, і сказаў: «Ну, ужо позна, а назад доўга ехаць. . .”
  
  
  - О, - сказала Марлінхэн, адразу ж вярнуўшыся да сваіх добрых манер. «Я разумею. Я не меў на ўвазе...
  
  
  «Нічога страшнага», - сказаў я. «Слухай, мне трэба папрасіць у цябе яшчэ адну паслугу, калі я збіраюся застацца тут усю ноч. Ці магу я прапусціць чаравікі ў вашай пральнай машыне?»
  
  
  Пральная і сушыльная машыны знаходзіліся ў гаражы, дзе Х'ю трымаў свой Suburban. Я кінуў сюды свае Nike і шкарпэткі, наліў мыйнага сродкі і паставіў рэгулятар тэмпературы на гарачую ваду. Калі першы цыкл пачаўся з прыглушанага шуму бурнай вады, я падышоў да той шафы, якую я правяраў раней, той, дзе жыло старое віно.
  
  
  Вярнуўшыся ў дом, сямейны пакой быў неасветлены, тэлевізар выключаны. Дзеці падняліся наверх, і ўнізе было цёмна, акрамя кухні. Я падышоў і паставіў бутэльку з віном.
  
  
  Крокі падказалі мне, што Марлінхен спускаецца па лесвіцы. «Сара? Я якраз ішоў спаць. Адно, што я павінен табе сказаць...
  
  
  «Схадзі на секунду», - сказаў я, перабіваючы яе. «Я таксама павінен спытаць вас аб нечым».
  
  
  Марлінхен крыху нахіліўся над парэнчамі лесвіцы. Я нахіліў віно, каб яна ўбачыла. «Я знайшоў гэта ў вашым гаражы. Ліам сказаў, што твой бацька больш не п'е; Я думаю, што яго трэба пакінуць». Фактычна год на бутэльцы быў восем гадоў таму. «Няма сэнсу пускаць гэта на воцат. Вы не супраць?»
  
  
  «Я не разумею, чаму б і не», - сказала яна. «Слухай-»
  
  
  - Добра, - сказаў я. «Далучайцеся да мяне». Я вывудзіў штопар з шуфляды.
  
  
  «Вы маеце на ўвазе выпіць?» Голас Марлінчэна з лесвіцы прагучаў адначасова і абурана, і раздражнёна.
  
  
  Я зняў з высокай паліцы два вялікія кубкі. "Вядома", сказаў я. «Я б не зрабіў гэта звычкай, але вы вядзеце цэлую хатнюю гаспадарку. Я думаю, што келіх віна не да справы».
  
  
  За акном кухні ўсё было чарнільна-чорным, акрамя агнёў прагулачнага катэра, які дрэйфаваў па возеры. Я выключыў асноўнае святло на кухні, каб дзве накладныя лямпы ізалявалі прылавак у доўгай лужыне асвятлення, і выцягнуў корак з віна. Я больш нічога не сказаў Марлінчэну. Яна была заінтрыгаваная. Яна б прыйшла.
  
  
  Я не магу сказаць, што адчуваў сябе цалкам камфортна ў тым, што рабіў. Але я хацеў свабодна гаварыць з Марлінхен, і каб яна так жа свабодна размаўляла са мной, і, з таго, што я бачыў, яе арматура не збіралася апусціцца без старонняй дапамогі.
  
  
  Калі я сеў за стойку, я зноў пачуў яе крокі, якія спускаліся. Яна саслізнула на зэдлік побач з маім, і я наліў, пакуль яе шклянка не была амаль поўная. Яе вочы расплюшчыліся.
  
  
  - Не хвалюйся, - сказаў я. «Гэта не так шмат, для віна». Я падсунуў ёй шклянку. «Калі хто-небудзь калі-небудзь паспрабуе падаць вам столькі гарэлкі, сумнявайцеся ў іх матывах».
  
  
  Мы выпілі. Марлінхен паморшчыўся.
  
  
  «Я ведаю, — сказаў я, — але трымайся гэтага. Яе чары стануць больш відавочнымі з цягам часу». Я падняў сваю шклянку, гледзячы на тое, як святло пранізвае рубінавую вадкасць. «Адзін з пурытан, напрыклад Коттон або Інкрыз Мэтэр, сказаў пра віно такую цудоўную рэч. Ён назваў гэта «добрым Божым стварэннем». »
  
  
  "Гэта цудоўна", - сказаў Марлінхен.
  
  
  Шайло сказаў мне гэта, Шайло з яго любоўю-нянавісцю да хрысціянскай веры і яго эклектычным, але шырокім веданнем яе паслядоўнікаў і вучэнняў.
  
  
  «Тое, што я спрабаваў сказаць раней, - сказаў Марлінхен, - гэта тое, што вы не можаце зачыніць дзверы ў татаву спальню. Ручка практычна бескарысная. Вядома, што людзі там захрасаюць».
  
  
  «Гэта, відаць, няцяжка выправіць», — сказаў я.
  
  
  «Я ведаю, але тата безнадзейны ў такіх рэчах», — сказаў Марлінхен. «Ён не толькі безнадзейны з інструментамі, я маю на ўвазе, што ён прынцыпова не ў стане клапаціцца пра такія рэчы. Ён аддасць перавагу ўвесь час трымаць дзверы ўзламанымі». Яна ўсміхнулася, сумна.
  
  
  «Кожнаму сваё». Я наліў сабе яшчэ віна. «Калі памяць не здраджвае, — сказаў я, — вы павінны рыхтавацца да выпускных экзаменаў прама зараз, так?»
  
  
  Марлінхен кіўнуў.
  
  
  «Вы ніколі не згадвалі, — сказаў я, — куды вы падалі дакументы ў каледж і ці вас яшчэ куды-небудзь прынялі».
  
  
  «Насамрэч, — сказала яна, — я на некаторы час адкладаю школу. Я маю на ўвазе, што я не Ліам. Не тое, што ў мяне такія выдатныя адзнакі».
  
  
  «Яны, напэўна, былі б значна лепшымі, калі б вы не вялі сям'ю з пяці чалавек», — адзначыў я.
  
  
  Марлінхен спынілася з чаркай каля вуснаў. «Гэта змякчальныя абставіны, тата ў бальніцы...»
  
  
  «Лухта», — сказаў я. «Вы вядзеце баланс чэкавай кніжкі, падтрымліваеце дом у чысціні, плануеце ежу, гатуеце яе, робіце пакупкі ў краме. Гэта не тое, што вы навучыцеся рабіць за некалькі тыдняў. У мяне такое адчуванне, што ты робіш іх нашмат даўжэй, чым твой стары быў у шпіталі, і нават калі твой бацька цалкам паправіцца, усё мала што зменіцца.
  
  
  Яна вагалася, перш чым загаварыць. «Сям'я важная для мяне, - сказала яна.
  
  
  «Гэта добра, — сказаў я, наліваючы ёй яшчэ віна, — але Доналу 11 гадоў. Калі яму споўніцца 18 і ён будзе гатовы з'ехаць, табе будзе 24. Ці збіраешся ты адкласці каледж да таго часу?»
  
  
  «Каледж не для ўсіх», - сказала яна. «Б'юся аб заклад, што ты не пайшоў».
  
  
  «Я паехаў на год», — сказаў я.
  
  
  «Бачыш?»
  
  
  «Але мне спатрэбілася дастаткова часу, каб зразумець, што я не хачу таго, што ён прапануе», — сказаў я. «Ты таксама павінен даведацца пра гэта, перш чым станеш занадта старым для інтэрнатаў, жэле і ўсяго таго, што робіць каледж больш, чым проста школа», — сказаў я. «Нават цяпер ёсць рэчы, якія вы павінны рабіць у школьныя гады, але не робіце. Напрыклад, спатканне або проста паход з сябрамі ў кіно».
  
  
  Марлінхен піў, галоўным чынам, каб спыніць час. Яна прыдумляла слоўныя манеўры ўхілення. - Ты сябар, - сказала яна праз секунду мілым голасам. «Хочаш калі-небудзь схадзіць у кіно?»
  
  
  «Я не той сябар, якога варта мець у вашым узросце», — сказаў я.
  
  
  Марлінхен выглядаў задаволеным, і я зразумеў, што трапіў у пастку. "Гэта падымае цікавы момант", - сказала яна. «Ты тут, позна ўвечары, з кучай дзяцей, якіх ты амаль не ведаеш. Чаму вы не сустракаецеся, дэтэктыў Прыбэк?»
  
  
  "Таму што я..." Я перапыніўся. Мне вельмі не хацелася тлумачыць ёй Шайло.
  
  
  Марлінхен заўважыла мой дыскамфорт, і яе новая дзёрзкасць знікла. - Я не хацела падкопваць, - мякка сказала яна. «Калі ты гей, Сара, я цалкам згодны з гэтым».
  
  
  Яна была настолькі шчырай, што я адчуў сябе недарэчна кранутым, але цяпер я павінен быў выправіць яе памылковае ўспрыманне. «Ну, геі таксама сустракаюцца», — адзначыў я. «Але я збіраўся сказаць: «Таму што я жанаты». »
  
  
  Рот Марлінчэна адкрыўся ад шоку. «Але . . . дзе твой муж?» - скончыла яна.
  
  
  — Вісконсін, — сказаў я.
  
  
  «Вы разышліся?»
  
  
  "Накшталт", сказаў я.
  
  
  Марлінхен не быў шчыльным; яна пачула, што я не хачу больш пра гэта гаварыць. Замест гэтага яна гуляла ножкай чаркі. «Гэта вельмі дрэнна», - сказала яна і ледзь не выслізнула з пальцаў.
  
  
  - Асцярожна, - сказаў я, падтрымліваючы яго. «Дазвольце мне ўзважыць гэта для вас». Я зноў наліў.
  
  
  - Ты маеш рацыю, - сказала яна. «Шарм сапраўды становіцца з'яўляцца. . . відавочна.»
  
  
  "Трымайся са мной, малы", - сказаў я. «Я правяду вас па месцах». Як Хазелдэн.
  
  
  Але я заўважыў, што шчокі Марлінхэн пачырванелі, і палічыў, што яна гатовая да таго, у якім кірунку я хацеў павесці размову. Са стопудовым непітушчым гэта не заняло шмат часу.
  
  
  «З тых часоў, як я быў тут, наведваў вас, дзеці, — сказаў я, — вы не згадвалі мне пра Эйдана. Ні разу».
  
  
  Яна гаварыла хутка. «Прабачце за тое, як я з вамі размаўляў, у той дзень, калі...»
  
  
  Я паківаў галавой. «Я маю на ўвазе не гэта», — сказаў я ёй. «Я не злуюся за тое, што вы сказалі, але пытанне, якое я задаў вам у той дзень, усё яшчэ застаецца ў сіле». Я спыніўся, углядаючыся ў яе твар. Яна, несумненна, памятала, пра што мы гаварылі, але я ўсё роўна нагадаў ёй. «Дзяцей без прычыны не выганяюць з сем'яў», — сказаў я. «Добрыя прычыны, дрэнныя прычыны. . . заўсёды ёсць нешта».
  
  
  Праўда, яна не адказала.
  
  
  - У мяне такое адчуванне, што ты яшчэ нешта хацеў бы мне сказаць, - сказаў я. «Ты давяраеш мне, Марлінхен?»
  
  
  "О, так", сказала яна. «Проста Эйдан — балючая тэма».
  
  
  «Часам у сваёй сферы працы, — сказаў я, — я кажу людзям, што яны павінны на некаторы час пагоршыць свой боль на шляху да палягчэння, інакш яны будуць працягваць мець справу з тым самым слабым болем бясконца .”
  
  
  Марлінхен глядзеў проста перад сабой, утаропіўшыся ў цемру за вокнамі кухні. Яна не была гатовая ўзмацніць боль. Я спрабаваў.
  
  
  «Дапіце віно, — сказаў я, — і пойдзем спаць».
  
  
  
  
  Я ледзь не зачыніўся ў спальні Х'ю Хэнэсі, перш чым успомніў пра аслабленую ручку. Пакінуўшы дзверы прыламанымі, я адчуў невялікі трывожны дрыготкі. Тут было так цёмна і ціха, што мне здавалася, што я трапіла ў гатычны раман з падманнымі дзвярыма, якія затрымлівалі цябе за імі. У ложку я сумаваў па невялікім гарадскім шуме, які дапамог бы мне заснуць.
  
  
  Паколькі я пакінуў дзверы адчыненымі, нішто не папярэдзіла мяне, што ў спальні нехта яшчэ, пакуль я не пачуў рух. Я хутка перавярнуўся, па форме цені вырашыў, што гэта Марлінхен, і расслабіўся. Яна была басанож, апранутая толькі ў камзол і баксёркі.
  
  
  «Што гэта?» Я сказаў.
  
  
  «Я хачу пагаварыць пра Эйдана», — сказала яна.
  
  
  Нарэшце.
  
  
  Марлінхен падышоў бліжэй і сеў на падлогу каля ложка.
  
  
  «Я нічога не казаў супраць таго, каб Эйдана адправілі. Я думаў, што гэта да лепшага». Яна дрыготка ўздыхнула. «Я баяўся, што будзе, калі Эйдан застанецца».
  
  
  «Чаго ты баяўся?» — спытаў я.
  
  
  «Ён біў Эйдана», — сказала яна. «Бліжэй да канца. Але гэта пачалося задоўга да гэтага».
  
  
  - Скажы мне, - сказаў я.
  
  
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  Марлінхен Хэнэсі была маленькай дзяўчынкай свайго бацькі; яна была яркай і шматслоўнай, і яе бацька любіў чытаць ёй і вучыць яе новым словам і слухаць тое, што яна вучыла ў школе. Ні адзін гук не быў больш прыемным для яе вушэй, чым мянушка «Марлі», якую выкарыстаў толькі тата, і толькі калі ёй споўнілася гадоў 10, яна ўсвядоміла, што рост у таты не шэсць футаў, а ўсяго пяць... ступня восем.
  
  
  Эйдан, ціхі, як і гаваркая яго сястра-блізнюк, цягнуўся да іх задуменнай, замкнёнай маці. Як астраном, ён вывучаў яе маўчанне і яе настрой. Калі яна здавалася найбольш сумнай, яна брала яго на калені і трымала, гладзіла яго залатыя валасы, цалавала скалечаную руку. Часам яны сядзелі разам пад магноліяй і глядзелі на воды возера. Калі ён падумаў, што гэта дапаможа ёй адчуць сябе лепш, ён прынёс ёй дзіця, спачатку Колма, вага якога выгінуў маленькую спіну Эйдана, а потым дзіця Донала. Гэта было блізка, вядома, да канца.
  
  
  Усе дзеці былі ўражаны раптоўнай смерцю маці, але не больш, чым Эйдан. Пасля пахавання ён ляжаў пад магноліяй і плакаў без утрымання. Тата нарэшце выглянуў у акно і ўбачыў там Эйдана, і яго вусны звузіліся да тонкай лініі, ён адчыніў дзверы, спусціўся па прыступках і стаў побач з Эйданам. Марлі, якая глядзела з акна спальні, не магла пачуць яго слоў, але Эйдан не адказаў. Потым тата нахіліўся і падняў Эйдана на ногі, а калі ўбачыў, што Эйдан усё яшчэ плача, ударыў яго па твары.
  
  
  Марлі забылася пра свой шок праз дзень-два. Маладая была.
  
  
  Яна таксама была занятая. Было столькі чаму навучыцца. Тата даў ёй падножку, каб яна магла дабрацца да стала, дзе мяняла Доналу падгузнікі. Раніцай яна апранала дзіця, а ўвечары клала яго спаць і спаць. Праз некалькі тыдняў пасля смерці маці былі няні, але неўзабаве яны зніклі. - Гэта наш дом, - сказаў тата. «Мы будзем клапаціцца пра гэта, як мы будзем клапаціцца адзін пра аднаго».
  
  
  Марлінчэну спадабалася гэтая ідэя. Яна думала пра гэта, калі насыпала крупы ў міскі сваім братам, гатавала ім школьныя абеды і мыла посуд. Ёй не было яшчэ васьмі гадоў.
  
  
  Марлинхен пастаянна перажывала за бацьку. Яна чула, як ён размаўляў з кімсьці па тэлефоне пра язву. Гэта было новым, у дадатак да боляў у спіне, якія ўзнікалі і сыходзілі, і Марлінхен ведаў, што стрэс узмацняе іх. Калі маці пайшла, тата павінен быў рабіць пакупкі для шасці дзяцей, вазіць іх у школу і купляць ім адзенне і школьныя прыналежнасці.
  
  
  Тата цалаваў яе ў макушку і казаў: «Што б я без цябе рабіў?» Ён паспрабаваў абеды, якія яна пачала гатаваць у восем гадоў, яе першыя рэцэпты, і абвясціў кожны з іх «выдатным», нават тыя, якія яна ведала, што сапсавала. Часам ён стаяў у дзвярах, калі яна чытала Колму і Доналу казкі перад сном. Яна заўсёды рабіла выгляд, што не бачыць яго, захоўваючы гонар за яго адабрэнне пры сабе.
  
  
  Былі і іншыя кампенсацыі: невялікія дадатковыя выдаткі. Белы кацяня на дзень нараджэння. Марлінхен была першай дзяўчынкай у сваім класе, якая пракалола вушы, з дазволу таты, які сказаў, што яна была дастаткова дарослай для іх у дзевяць гадоў.
  
  
  Згубіўшыся ў неўсвядомленым нарцысізме дзяцінства, яна доўга не разумела, што тата ніколі не глядзеў Эйдану ў вочы і не размаўляў з ім непасрэдна. Калі Марлі быў побач, гэта той, з кім ён размаўляў. Калі Марлінхен пачала заўважаць гэта, яна падумала, што гэта таму, што Эйдан увесь час быў такі ціхі і самадастатковы. Не так, як Колм і Ліам, якія атрымалі драпіны на каленях і мелі аргументы, якія трэба было разглядаць, або Донал, якому трэба было ўсё. Эйдану ніколі нічога не патрабавалася.
  
  
  Потым, у адзін зімовы дзень, ён захварэў.
  
  
  Гэта было несур'ёзна. Прынамсі, не павінна было быць. Гэта быў грып, адно з тых, што ходзяць па школах зімой. Эйдан злавіў гэта, але працягваў хадзіць у школу, пакуль настаўнік не адправіў яго дадому.
  
  
  Калі ў той дзень Марлі вярнулася дадому, яна пайшла ў яго пакой паглядзець, як ён сябе адчувае. Ён быў вельмі сонны. Калі яна дакранулася да яго шчакі, яна была падобная да печы, пакрытай тонкім пластом цягліц і скуры. Яна памерала яму тэмпературу маленькім тэрмометрам з ваннай. Тое, што яна паказала, прымусіла яе пабегчы ў кабінет бацькі.
  
  
  Тата працаваў над лекцыяй, якую чытаў у Аўгсбергскім каледжы. Яна знайшла яго глыбока ў яго творах.
  
  
  "Тата?"
  
  
  «Прывітанне, дарагая», — сказаў ён, не спыняючы працы.
  
  
  «Я думаю, што Эйдан сапраўды хворы», - сказала яна.
  
  
  - Гэта грып, - сказаў тата. «Пасцельны рэжым - адзінае, што вы можаце для гэтага зрабіць».
  
  
  "Я думаю, што яму патрэбен доктар", - сказаў Марлінхен. «У яго тэмпература 104».
  
  
  «Сапраўды?» Тата сказаў. «Тады лепш дайце яму пару ібупрофена. Гэта здыме ліхаманку». Ён усё яшчэ друкаваў.
  
  
  Марлінхен праглынуў. «Я сапраўды думаю, што яму патрэбны доктар, тата».
  
  
  Тата перастаў друкаваць, але не павярнуўся. «Вы мяне чулі? Дайце яму ібупрофен, - сказаў ён. Яго голас стаў рэзкім. «Я буду чытаць гэтую лекцыю заўтра. У мяне няма часу на гэта дзярмо».
  
  
  - Добра, - слаба сказала яна.
  
  
  Марлінхен бачыў фільм, дзе людзі ратавалі чалавека з высокай тэмпературай. Яна прымусіла Эйдана запіць ібупрофен вялікай шклянкай ледзяной вады, а потым яшчэ адной, наліла яму вельмі халодную ванну і прымусіла яго легчы ў яе. Праз гадзіну яго тэмпература паднялася да 100, і яна ведала, што з ім усё будзе ў парадку.
  
  
  Праз тры гадзіны тата выйшаў з кабінета. - Прабач, Марлі, - сказаў ён.
  
  
  Палёгка сагрэла яе.
  
  
  «Я не павінен быў вымаўляць гэтае слова з чатырох літар перад вамі», — сказаў ён. «Гэта дрэннае слова, я ведаю». Ён сунуў ёй у руку 20 даляраў. "Як наконт таго, каб заказаць піцу сёння ўвечары, каб вам не трэба было гатаваць?"
  
  
  Пазней Марлінхен вырашыў, што ў таты апошнім часам балела спіна. Магчыма, гэта было за яго запальчывым характарам.
  
  
  Прайшоў яшчэ год, і яшчэ адзін. Яна брала на сябе ўсё большую адказнасць па хаце. Нягледзячы на тое, што ён не выкладаў, тата выглядаў больш занятым, доўгія гадзіны заставаўся за дзвярыма кабінета, працуючы над новай кнігай. На вуліцы іншыя дзеці чакалі ад яе не толькі ежы, але і дапамогі ў выкананні хатніх заданняў, папрокаў, дысцыпліны.
  
  
  Усе, акрамя Эйдана. Ён быў дапаможнікам. Ён назіраў за Колмам і Доналам — Ліам ужо моцна закахаўся ў кнігі, — калі ёй трэба было вучыцца, гуляць з імі ў лоўлю або катацца па возеры. А Эйдан быў яе сябрам, чым іншыя хлопцы. Яны дзяліліся жартамі і сакрэтамі, і калі тата рана клаўся спаць з болем у спіне, часам яны заставаліся разам і глядзелі па кабелю забароненыя фільмы з рэйтынгам R.
  
  
  Адзінага Айдана сярод сваіх братоў можна назваць высокім. А калі ім абодвум было па 11, у яе брата здарыўся рэзкі рост. Аднойчы, калі сям'я збіралася за абедзенным сталом, яна заўважыла Эйдана, які стаяў каля адчыненых дзвярэй халадзільніка, яго скалечаная рука нязмушана ляжала на борце прыбора і глядзеў унутр. Раптам яна ўразіла, які ён высокі, як яго рукі пачалі набываць тую плыўную рабізну цягліц, што і ў мужчын. На выгляд яму было больш за 11 гадоў.
  
  
  І тут Марлінхен заўважыў бацьку. Ён таксама глядзеў на Эйдана, і яго блакітныя вочы былі дзіўна вузкімі. Ён нічога не сказаў. Фактычна, ён маўчаў усю тую ноч.
  
  
  Бацька ў апошні час маўчаў. Марлінхен пачаў падазраваць, што яго напісанне не ідзе добра, і яна ведала, што яго язва дзейнічае. Ён гаварыў лаканічна і быў запальчывы. Прыкладна ў той час адбыўся фотаінцыдэнт. Марлінхен заўсёды думаў пра гэта так, як пра гістарычную падзею, якую ў падручніку гісторыі напішуць з вялікай літары.
  
  
  Тата даўным-даўно даручыў Марлінчэну кіраваць сямейнымі фотаздымкамі; ёй падабалася ствараць альбомы. Яна дала Эйдану фотаздымак, які быў занадта вялікі для альбома, восем на дзесяць, на якім іх маці трымала яго на каленях пад магноліяй. Эйдан ніколі не рабіў шмат, каб упрыгожыць сваю палову пакоя з Ліамам, але ён купіў рамку для карціны і павесіў яе побач са сваім сертыфікатам за тое, што ён быў самым хуткім міляром у сваім класе ў школе.
  
  
  Прайшло два дні, калі тата, ідучы міма пакоя старэйшых хлопчыкаў, убачыў яго.
  
  
  «Гэтая фатаграфія не належыць табе, — сказаў ён Эйдану, — і мне не падабаецца бачыць яе ў гэтай таннай аптэчнай рамцы».
  
  
  «Фота маё», — настойваў Эйдан. «Марлінхен даў яго мне».
  
  
  Тата проста падышоў і ўзяў фота і рамку.
  
  
  - Гэта маё, - паўтарыў Эйдан.
  
  
  Тата вызваліў фатаграфію ад аксамітнай падкладкі. "Вы можаце атрымаць раму", - сказаў ён. «Я веру вам, калі вы кажаце, што купілі гэта. Фатаграфія не ваша».
  
  
  «Так, гэта так», — апошні раз сказаў Эйдан, але тата праігнараваў яго і пайшоў прэч.
  
  
  На наступны дзень была гадавіна смерці маці. Заўсёды ў гэты дзень, кожны год хадзілі класці кветкі на яе магілу. Гэта была сямейная традыцыя.
  
  
  У гэты дзень, калі Эйдан разам з усімі пайшоў у гараж, тата паклаў руку на дзверы машыны, калі Эйдан пацягнуўся да ручкі, і паківаў галавой. «Ты застаешся дома», - сказаў ён.
  
  
  «Што?» У Эйдана запрацавала горла, нібы ён не пачуў.
  
  
  «Ведаеш, ты зноў дрэнна вучыўся ў школе ў гэтым годзе», — сказаў ён. «Ваш настаўнік прапанаваў мне забараніць вам прагулкі і сямейныя паездкі, пакуль ваша праца не палепшыцца. Думаю, яна мае рацыю».
  
  
  Вочы Марлінхэн былі скіраваныя на твар яе брата-блізнюка. Яна ведала, як многа значыць для яго памяць аб іх маці. Эйдан чакаў, быццам тата саступіць. Потым, на яго шчоках заліўся колер, ён вярнуўся ў дом.
  
  
  Не прайшло і двух дзён, як тата зразумеў, што зрабіў Эйдан, правёўшы ў хаце адзіноту. У той дзень тата выйшаў са сваёй студыі ў калідор і ўбачыў, што Эйдан працуе над хатнім заданнем.
  
  
  «Дзе гэта?» патрабаваў ён.
  
  
  «Дзе што?» — спытаў Эйдан.
  
  
  Эйдан узяў фота з кабінета свайго бацькі, і дзе б ён ні схаваў яго, тата не мог знайсці. Ён разарваў палову спальні Эйдана, абшукаў ванную і старыя схованкі вакол дома, але без поспеху. Ён адмовіўся зноў пытацца ў Эйдана, дзе фотаздымак, але яго чорны настрой, як хмара, вісеў над домам. Эйдан сказаў мала, яго твар быў закрыты, але Марлінхен быў моцна напалоханы.
  
  
  «Хіба вы не можаце проста вярнуць фота?» - сказаў Марлінхен.
  
  
  - Не, - сказаў ёй Эйдан. «Яго ўжо няма».
  
  
  «Вы яго правакуеце».
  
  
  «Ён узяў тое, што належала мне», — сказаў Эйдан. Яго голас мяняўся, і на момант яна пачула мужчынскі тэмбр, яго будучы голас.
  
  
  «Калі вы проста вернеце яго, усё будзе добра», — сказала яна.
  
  
  Марлінхен меў лепшыя адзнакі, чым Эйдан. Яна дапамагала яму ў школе. Але цяпер ён глядзеў на яе так, нібы ведаў нешта, чаго яна не магла зразумець.
  
  
  «Не, не будзе», — сказаў ён. «Справа не ў карціне».
  
  
  Калі пачаліся збіцці, Марлінхен і яе малодшыя браты справіліся з гэтым, зрабіўшы выгляд, што гэтага не адбываецца. Гэта было не так цяжка. Большая частка баявых дзеянняў вялася далей ад іх вачэй. Калі яны чулі нешта праз сцены, Колм павялічваў гучнасць тэлевізара. Ліам надзяваў навушнікі свайго Walkman і чытаў. Марлінхен вывеў Донала на вуліцу, пагуляць ля возера. Сам Эйдан ніколі не казаў пра гэта перад імі, і ён маскіраваў сінякі ад іх і сваіх настаўнікаў.
  
  
  Малодшыя хлопцы мяняліся; Марлінхен гэта ўбачыў. Яны пачалі адрывацца ад Эйдана, нібы баючыся, што маланка, якая б'е ў яго рэгулярна, можа ўразіць і аднаго з іх. Колм, які калісьці ішоў за Эйданам, як цень, стаў грубым і апазіцыйным да яго. За вячэрай ён дэманстратыўна сядзеў як мага далей ад Эйдана, паўтараючы меркаванні і ідэі бацькі. Ліам стаў ціхім і нервовым, аддаючыся гісторыям, якія ён пачаў пісаць.
  
  
  Аднойчы, позняй вясной, усе яны былі на вуліцы, радуючыся першаму добраму надвор'ю. Колм разам з Доналам шпурлялі бейсбольны мяч. Марлінхен сядзела за вонкавым сталом і дачытвала кнігу, па якой трэба было напісаць школьную справаздачу. Эйдан працаваў над матацыклам Марлінчэна, цудоўным металічна-аранжавым, які яна толькі што набыла і да якога яшчэ расла. Яны знялі руль і зноў паставілі яго на рэверс, і Эйдан быў занепакоены напругай тармазоў.
  
  
  Колм зрабіў далёкі кідок Доналу, які стаяў каля лесвіцы палубы са сваёй палявой пальчаткай. Кідок прайшоў шалёна і трапіў у парэнчы каля чатырох футаў ад Эйдана, які падняў руку, каб зрабіць гэта на секунду пазней. Бейсбольны мяч зрыкашэціў ад драўляных парэнчаў у акно кухні. Шкло разбілася.
  
  
  Усе яны на момант былі статуямі. Яны ведалі, што тата наверсе, і ён бы пачуў.
  
  
  «Чорт», — сказаў Эйдан, падняўшыся з каленяў і падышоўшы да акна. Усе яны сабраліся вакол яго, каб паспець убачыць, як тата ўвайшоў на кухню, заўважыць разбітае шкло на падлозе і бейсбольны мяч, які спыніўся ля халадзільніка.
  
  
  «Хто гэта зрабіў?» - сказаў ён, выйшаўшы на палубу, агледзеўшы іх усіх вачыма. На імгненне запанавала цішыня, потым Колм сказаў: «Эйдан зрабіў».
  
  
  «Што?» — запярэчыў Марлінхен. «Кальм».
  
  
  - Эйдан зрабіў, - настойваў ён, з нервовым выклікам на твары. Эйдан, як і яна, не разумеючы глядзеў на Колма, які глядзеў толькі на іх бацьку.
  
  
  Тата размаўляў з Эйданам. - Ідзі наверх, - сказаў ён. Ён не пытаўся, ці праўда тое, што сказаў Колм. Марлінхен ведаў, што не будзе, не цяпер і не наверсе.
  
  
  - Колм, - сказала яна, калі Эйдан сышоў, - для чаго ты гэта зрабіў? Гэта была не віна Эйдана».
  
  
  «Адкуль вы ведаеце?» — млосна сказаў Колм. «Вы чыталі. Вы не бачылі». Потым ён зайшоў у дом, узяўшы бейсбольны мяч.
  
  
  Марлінхен глядзела, як ён сыходзіць, і ў той момант зразумела, што ў яе сям'і распаўсюджваецца яд. Тое, што Колм зрабіў аднойчы, ён паспрабуе зноў, таму што гэта спрацавала. Марлінхен баяўся, як усё зменіцца. Але тое, што здарылася далей, было зусім не такім, як яна чакала.
  
  
  Прыкладна праз месяц бацька паклікаў Марлінчэна і Эйдана ў свой кабінет. «Я быў у кантакце з вашай цёткай Брыгіт, сястрой вашай маці», — сказаў ён абодвум. «Яна велікадушна прапанавала Эйдану жыць з ёй».
  
  
  чаму? — хацеў спытаць Марлінхен. Яны нават не ведалі цёткі Брыгіты. Яна ніколі не была ў Мінесоце, і сям'я ніколі не ездзіла да яе дадому ў Ілінойс.
  
  
  Замест гэтага яна сказала: "Як доўга?" Было лета; гэта, відаць, меў на ўвазе яе бацька праз лета.
  
  
  «Паглядзім», — сказаў бацька. Ён пастукаў па вузкай папцы на стале з лагатыпам Northwest Airlines. «Ты сыходзіш, як толькі скончыцца школа», — сказаў ён Эйдану, які цяжка праглынуў і выйшаў.
  
  
  - Тата, - ціха сказала Марлінхен, але не ведала, што яшчэ сказаць.
  
  
  «Дапамажыце яму сабраць рэчы, ці не так?» - сказаў яе бацька. «Хлопчыкі безнадзейныя ў такіх рэчах. І, мілая, - ён адвярнуўся ад загрузкі кампутара, - раскажы сваім братам, ці не так?
  
  
  Наверсе Эйдану не спатрэбілася дапамога ў пакаванні, і, здавалася, ён ужо прызвычаіўся да ідэі, якая так узрушыла Марлінчэна.
  
  
  - Не хвалюйся, - ціха сказаў ён, выцягваючы свой чамадан. «Я буду ў парадку».
  
  
  «Але мы нават не сустракаліся з цёткай Брыгіт», — запярэчыў Марлінхен.
  
  
  «Так, мы зрабілі,» сказаў Эйдан. «Мы былі там аднойчы, у яе дома ў Ілінойсе».
  
  
  Марлінхен кінуў на яго запытальны позірк. «Я гэтага не памятаю», — сказала яна. «Акрамя таго, тата нават не любіць яе».
  
  
  «Тады з ёй, напэўна, усё добра», - з горыччу сказаў Эйдан.
  
  
  «Б'юся аб заклад, гэта толькі на лета».
  
  
  «Не турбуйцеся аб гэтым. Мне ўсё роўна, дзе я жыву», — сказаў Эйдан.
  
  
  «Але...»
  
  
  «Проста кінь, добра?» — рэзка сказаў Эйдан. «І дастань свайго ката з майго чамадана».
  
  
  Марлінхен убачыў, як Сняжок з радасцю ўпіваўся кіпцюрамі ў вопратку, якую Эйдан паклаў у адкрыты футляр. Яна ўстала з ложка Ліама. «Сняжок не мой кот; яна належыць усім нам», — сказала яна.
  
  
  - Не, не, - сказаў Эйдан. «Сняжок - ваш гадаванец, а вы - татавы гадаванец. Чаму б табе проста не пакінуць мяне ў спакоі?»
  
  
  Эйдан ніколі раней не кідаў ёй у твар яе асаблівы статус у іх бацькі. Слёзы навярнуліся з вачэй Марлінчэна.
  
  
  - Лінч, - сказаў Эйдан, змякчыўшыся, але яна ўцякла ў калідор, у свой пакой.
  
  
  
  
  У дзень ранішняга палёту Эйдана Марлінхен устаў у 5 раніцы, каб прыгатаваць яму бліны. Яе адлюстраванне ў цемры за кухонным акном было падобна на абскубаны твар старой жанчыны, у якой не пасівелі валасы. Эйдан з'еў толькі траціну таго, што яна прыгатавала яму.
  
  
  Яна зноў уставала ў сем, каб прыгатаваць другі сняданак для хлопчыкаў. Таты яшчэ не было дома. Ліам плакаў за сняданкам, і Донал рушыў услед яго прыкладу. Твар Колма быў суровы і жорсткі.
  
  
  Марлінхен некалькі разоў тэлефанавала Эйдану па тэлефоне, пакуль аднойчы яе бацька не пакінуў рахунак за тэлефон на яе ложку, а званкі з Ілінойса былі абведзены жоўтым. Яна ведала, што ён не жадае грошай за званкі, і ў яе жываце зліўся холад. Яна пачала тэлефанаваць з таксафонаў, калі магла, але магчымасцяў было мала. Эйдан сказаў ёй, што з ім усё ў парадку, і што цётка Брыгіт добрая. Пасля гэтага было мала што сказаць.
  
  
  
  
  Калі пачалася школа, Х'ю не прывёў Эйдана дадому. Марлінхен некалькі разоў пачала пытацца ў бацькі, чаму б і не, але словы застылі ў яе ў горле. Калі цётка Брыджыт загінула ў аўтакатастрофе, а Эйдана адправілі далей на поўдзень да старога сябра іх бацькі, Марлінхен нічога не чуў пра гэта, пакуль усё не было скончана. Калі яна нарэшце даведалася, яна зразумела, што Эйдан ніколі не вернецца дадому. Іх бацька ніколі не збіраўся перадумваць.
  
  
  Я павінен нешта зрабіць. Я павінен пагаварыць з ім. Я не магу дазволіць Эйдану жыць там з чалавекам, якога мы ніколі нават не бачылі.
  
  
  Але яна нічога не сказала, не адразу. Калі Марлінхен баялася за Эйдана, яна гэтак жа перажывала за бацьку. Ён так доўга знаходзіўся пад ціскам, фінансавым і іншым. Яго спіна ўспыхнула, і ён быў больш капрызны, чым калі-небудзь. Аднойчы ён сказаў, што павінен сказаць ёй нешта важнае, і павёў яе да магноліевага дрэва, каб сказаць гэта.
  
  
  Усю дарогу ўніз яе сэрца білася. Што ён збіраўся сказаць? У мяне рак, я паміраю? Калі яны прыехалі, ён страціў словы. Ён глядзеў на зямлю і на возера і, нарэшце, сказаў ёй, як моцна ён любіў яе маці, як сумаваў па ёй, наколькі важныя для яго дзеці.
  
  
  Усё яшчэ напалоханы Марлінхен паспяшаўся сказаць: « Я разумею, тата, мы любім цябе». Яна не разумела, што ён меў на ўвазе. Ці быў ён усё яшчэ ў дэпрэсіі з-за смерці маці? Ці можа ён спрабаваць сказаць ёй, што ў яго былі думкі пра самагубства? На працягу амаль месяца Марлінхен не мог спаць усю ноч. Яна хаця б раз уставала, каб прапаўзці па калідоры і зазірнуць у яго спальню, каб пераканацца, што з ім усё ў парадку, яго грудзі ўздымаліся і апускаліся пад покрывам.
  
  
  Неўзабаве адбылося тое, што ўсё змяніла.
  
  
  Аднойчы ў школе, падчас фізкультуры, яна ўбачыла Эйдана па той бок агароджы з рабіцы. Ён паднёс адзін палец да вуснаў. Калі яна выйшла з універсітэцкага гарадка ў той дзень, ён пайшоў побач з ёй. Кіроўца школьнага аўтобуса не заўважыў, як Эйдан разам з усімі падняўся на борт.
  
  
  На працягу двух дзён Марлінхен хаваў яго ў асобным гаражы. Яна патаемна прынесла яму ежу і прынесла коўдру, каб ён мог спаць, расцягнуўшыся на заднім сядзенні татавага старога, неіснуючага BMW.
  
  
  На другі дзень яна сказала Ліаму. Пасля абеду яны прынеслі Эйдану ежу, а потым трое братоў і сясцёр сядзелі і размаўлялі. У асноўным гаварыў Эйдан, распавядаючы ім пра цётку Брыгіт, якая была добрая, але занадта мілая і чэпкая. Ён сказаў, што з Пітам Бенджамінам усё ў парадку, але ён быў зусім незнаёмым чалавекам, і праз два тыдні Эйдан сумаваў па радзіме і быў занадта адзінокім, каб яго браты і сёстры заставаліся далей. Ён расказаў ім гісторыю пра свае начныя ўцёкі, пра тое, як купіў білет на аўтобус з грошай, якія ён ашчадзіў з дапамогі, якую дала яму цётка Брыгіт, пра начную шашу, якая разгортвалася пад святлом фар аўтобуса, пра тое, як увесь дзень ішоў да школы Марлінчэна. У паўзмрочным свеце гаража нягоды жыцця Эйдана набылі характар прыгод.
  
  
  Затым дзверы адчыніліся, Колм у праломе. «Што адбываецца?» - сказаў ён.
  
  
  Да яго павярнуліся тры твары, і позірк Колма спыніўся на старэйшым брату. На імгненне ён быў здзіўлены, потым яго твар стаў цвярдзей, і ён сказаў: «Я раскажу тату».
  
  
  «Калм, не!» Марлінхен ускочыла на ногі, але яе малодшы брат бег да хаты.
  
  
  Іх бацька быў амаль страшна нерухомы і ціхі, калі ён падышоў да дзвярэй, гледзячы ўніз на свайго чужога сына, ківаючы, як быццам ён не быў здзіўлены.
  
  
  - Тата... - пачала Марлінхен, спрабуючы гаварыць, хоць яе горла ператваралася ў камень.
  
  
  «Нічога страшнага, Марлінхен», — сказаў Х'ю. «Я меркаваў, што ён з'явіцца тут».
  
  
  Потым ён звярнуўся да Эйдана. «Вы вяртаецеся раніцай», - сказаў іх бацька. «А пакуль падыдзі да дому. Ты можаш спаць сёння на канапе ўнізе».
  
  
  Палёгка напоўніла Марлінчэна; яна чакала значна горшага. У тую ноч яна заслала ложак на канапе для брата і адразу ж заснула, вярнуўшыся ў ложак. Напружанне апошніх некалькіх дзён, звязанае з хаваннем Эйдана, адбілася на ёй. Цяпер усё скончылася, і знясіленне забрала яе.
  
  
  Але толькі праз гадзіну яна прачнулася ад прыглушаных знаёмых гукаў гневу знізу. Сціснуўшы грудзі ад страху, яна спаўзла ўніз.
  
  
  Ніколі яшчэ не было так дрэнна. Эйдан сеў на кухонную падлогу, спіной да халадзільніка, яго твар быў акрываўлены ад носа ўніз. Ён спрабаваў спыніць хвалю крывацёку, зламанага носа, і яго брыво было расколата. Яе бацька ішоў за ім па пятах, у кулаку жменя акрываўленых валасоў, твар яго быў чужы ад злосці.
  
  
  Ён гаварыў блізка да вуха Эйдана. Потым адпусціў і стаў.
  
  
  З пакутлівымі цяжкасцямі Эйдан таксама падняўся на ногі і плюнуў бацьку ў твар крывёю і сліной.
  
  
  Марлінхен адчула прыліў грубага страху перад тым, што будзе далей, але яе бацька толькі выцер твар і пайшоў прэч.
  
  
  Калі яе бацька праходзіў міма, Марлінхен, спатыкнуўшыся, вярнуўся ў цемру, і ён так і не ўбачыў яе. Нейкі момант яна сядзела ў цемры, абхапіўшы калені рукамі, і стрымлівала слёзы. Са свайго нізкага пункту гледжання яна ўбачыла тое, чаго раней не бачыла. Яна паглядзела на лес ножак крэслаў пад маленькім сталом для сняданку і ўбачыла бліскучыя вочы, якія ўтаропіліся на яе. Донал. Яму было пяць гадоў. Яго твар быў пусты ад шоку.
  
  
  Адразу яна зразумела, што здарылася. Донал прабраўся ўніз па тое, што не павінен быў мець, магчыма, за кавалачкам цытрынавага пірага, прыгатаванага Марлінхэнам раней. Ён схаваўся пад сталом, калі думаў, што яго зловяць. Ён быў там увесь час. Яна не ведала, што выклікала гнеў яе бацькі на Эйдана, але яна ведала, што Донал бачыў усё.
  
  
  У гэты момант Марлінхен прыняла рашэнне.
  
  
  Гэта было да лепшага, што Эйдан з'язджаў раніцай, што ён жыў за тысячу міль. Інакш усё толькі пагоршылася б. Малодшыя хлопчыкі былі сведкамі падобнага, і яшчэ горшага, і Бог ведаў, што Эйдан таксама не будзе ў бяспецы. У Грузіі ён бы. Незалежна ад таго, якім быў Піт Бенджамін, ён быў лепшы за гэтага.
  
  
  Яна выйшла са свайго схованкі, прайшла міма Эйдана, які апусціўся ў сядзячае становішча, спрабуючы спыніць кроў з носа, і падышла да Донала.
  
  
  «Усё ў парадку, дзетка, - сказала яна, - выходзь». Нягледзячы на тое, што ён быў занадта вялікі, каб яго мог падняць чалавек яе памеру, ёй гэта ўдалося. Донал быў млявы і маўклівы ў яе руках. Марлінхен чакаў слёз, але не заплакаў.
  
  
  «Маладзь жывучая», — вырашыла яна, кладучы яго ў ложак.
  
  
  Яна не вярнулася ўніз да Эйдана.
  
  
  
  
  Вясёлка ўначы
  быў апублікаваны пазней у тым жа годзе з даволі добрымі водгукамі, і Х'ю чытаў лекцыі і падпісваў. Калі ён быў у дарозе, ён дасылаў паштоўкі з кожнага горада, нават калі правёў там толькі адну ноч у гасцінічным нумары. У наступным годзе кінастудыя выбрала The Channel. На атрыманыя грошы Х'ю купіў каюту каля возера Тэйт, дзе ён мог сысці і пісаць, але спачатку ён узяў туды ўсю сям'ю на адпачынак. Яго язва і нават боль у спіне, здавалася, палепшыліся. Ён выглядаў больш спакойным, размаўляў і часам смяяўся за абедзенным сталом. Прытрымліваючыся яго прыкладу, хлопцы таксама былі крыху больш расслабленыя. Быццам кут павярнулі.
  
  
  Марлінхен больш ніколі не згадвала пра Эйдана свайму бацьку.
  
  
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  «Ты быў дзіцем, — прашаптаў я, — гэта не твая віна».
  
  
  Распавёўшы сваю гісторыю, Марлінхен растала ў ціхіх усхліпах і ўзаемных абвінавачваннях. «Калі з ім што-небудзь здарылася, — сказала яна, — гэта мая віна. Я стаяў побач і дазваляў гэтаму адбывацца. Я нічога не зрабіў».
  
  
  «Ты нічога не магла зрабіць», — сказаў я ёй, нязграбна паляпваючы яе па дрыготкіх плячах.
  
  
  З часам яна выцерла слёзы і сабралася з сабой. - Я хацела табе сказаць, - сказала яна цвёрдым голасам. «Але з чымсьці такім, пабоі . . . у першы раз, калі гэта здараецца, вы адводзіце позірк і моліцеся, што гэта толькі раз. Пасля гэтага гэта як . . . калі вы не згадвалі пра гэта ўчора, вам цяжэй думаць згадаць пра гэта сёння, і яшчэ цяжэй на наступны дзень, і, нарэшце, вы дасягаеце моманту, калі ўсе ведаюць, што ўсе ведаюць, але сказаць гэта ўслых было б як . . .”
  
  
  «Як разбіць усе вокны», — сказаў я.
  
  
  "Так", сказала яна, кіўнуўшы. «Накшталт таго, каб пабіць усе вокны».
  
  
  «А як наконт Колма і Ліама? Ці абмяркоўвалі вы ўтрох тое, што скажаце, калі я спытаю, чаму Эйдана адправілі?»
  
  
  Яна пахітала галавой. «Мне не трэба было казаць ім, каб яны нічога не казалі. Мы ніколі пра гэта не гаворым, нават адзін з адным». Яе зрэнкі былі шырокімі ў цемры. «Як вы думаеце, дзе ён, Сара? Сапраўды».
  
  
  «Проста не ведаю», — прызнаўся я. «І сядзець начамі, разважаючы пра гэта, не дапаможа. Вяртайся ў ложак».
  
  
  Але яна сказала: «Калі нам было 11, і я гуляла па лёдзе возера. . . Я забыўся, чаму я нават рабіў гэта, але я праваліўся. Я б утапіўся, калі б Эйдан не ўбачыў і не выйшаў за мной». Яе голас дрыжаў, нібы зноў пагражалі слёзы. «Мы ніколі не казалі бацьку, што ён зрабіў, каб я не патрапіў у непрыемнасці з-за знаходжання на возеры. Але калі Эйдану спатрэбілася мая дапамога. . . калі ў Эйдана...
  
  
  «Не думай больш пра гэта сёння вечарам», - сказаў я. «Давайце абодва выспімся».
  
  
  
  
  Я сумняваюся, што яна спала. Я ведаю, што не рабіў.
  
  
  Гісторыя Марлінчэна не была вялікай нечаканасцю; Я ўжо пачаў падазраваць. Праблема была ў тым, што была частка гісторыі Эйдана, якую я ўсё яшчэ не ведаў, таму што сама Марлінхен не ведала гэтага: чаму Эйдан, адзін, быў громаадводам для гневу і крыўды свайго бацькі?
  
  
  Я меркаваў, што заўсёды ёсць адказ у мыльнай оперы. Айдан і Марлінхен абодва былі бялявымі, і выглядам нагадвалі сваю мілую маці-немку. Астатнія тры хлопчыкі былі падобныя на Х'ю. Блізняты былі першынцамі. Х'ю і Элізабэт былі двума вяршынямі літаратурнага любоўнага трохкутніка. Трэці пункт, Кэмпіён, быў замарожаны з жыцця яго сябра Х'ю праз некалькі гадоў пасля нараджэння двайнят. Выснова: Кэмпіён быў бацькам двайнят. Неяк Х'ю даведаўся пра гэта праз некалькі гадоў і пасварыўся са сваім старым сябрам. Потым Х'ю выкрыў свае пачуцці на Эйдане, сволачы сына Кэмпіёна. Зараз слова ад нашага спонсара, Oxydol.
  
  
  На жаль, тэорыя бацькоўства на самой справе не дала адказу на гэтае пытанне, а толькі перафразавала яго. «Марлі» была любімай песняй яе бацькі, асабліва пасля смерці маці. Калі б тэорыя Кэмпіёна была праўдай, пляма ягонага паходжання не запляміла яе, а толькі яе двайніка. Марлінчэна я любіў, Эйдана я ненавідзеў. Якая тут была рацыя?
  
  
  Менавіта гэтыя думкі некаторы час не давалі мне заснуць, дастаткова доўга, каб заўважыць гук за акном Х'ю: вецер калыхае вінаградныя лазы на рашотцы. Што было дзіўна, таму што я спаў з расхінутымі фіранкамі, а верхавіны дрэў, якія былі бачныя звонку, зусім не рухаліся.
  
  
  Я падкраўся да акна. Рашэтка зноў задрыжала. Цяжэй.
  
  
  Не маючы чаго пераапрануцца, я спаў у майцы і легінсы. Я нацягнуў сваю куртку з капюшонам, жадаючы атрымаць чаравікі, якія сохлі ў гаражы Хэнэсі ўнізе, дастаў пісталет з сумкі і пабег уніз па лесвіцы.
  
  
  Худая постаць у цені ўжо амаль падымалася на пакрыты лазой каркас, калі я абышоў дом збоку. «Спыніся тут!» Я крыкнуў на яго. «Я хачу, каб вы павольна спусціліся ўніз , і калі вы дойдзеце да асновы рашоткі, устаньце тварам да яе, падняўшы рукі на раму, а ступні прыкладна на два футы назад і развёўшы».
  
  
  Постаць - мужчынская і худая, гэта было ўсё, што я мог бачыць у гэтую бязмесячную ноч - зрабіла, як я загадаў. У сілуэце я бачыў, што доўгія распушчаныя валасы калыхаліся, калі ён спускаўся. Калі ён апусціўся на дно і паклаў рукі на рашотку прыкладна на вышыні сваёй галавы, я адчуў, як па мне прайшла невялікая рабізна пазнання. Потым збоку дом быў заліты электрычным святлом, зняўшы ўсе сумненні.
  
  
  Марлінхен стаяў у дзвярах. Гэта яна спрацавала з пражэктарам. Яна глядзела на хлопчыка, які прыхінуўся да ўзбочыны дома. Глядзеў на сваю левую руку, у якой адсутнічае самы мезенец.
  
  
  «Эйдан!»
  
  
  «Заставайся на месцы, Марлінхэн», — паклікаў я яе.
  
  
  Яна глядзела то на мяне, то на брата з усё большым неразуменнем. «Сара, ты не разумееш? Гэта Эйдан!»
  
  
  Калі б гэта было так проста, падумаў я.
  
  
  Магчыма, мне трэба было паступіць па-іншаму, але гэта было ў маім навучанні: ніколі не перадавай кантроль над сітуацыяй, пакуль не пераканаешся, што ўсё ў парадку. Гэтай сітуацыі, безумоўна, не было, і хоць Эйдан дагэтуль выконваў мае загады, ён быў вышэйшы і, верагодна, мацнейшы за мяне, і мне гэта было нялёгка.
  
  
  Старэйшыя хлопчыкі таксама былі на вуліцы. «Эйдан?» - сказаў Ліам, не верачы.
  
  
  - Астатнія, дзеці, - сказаў я, падштурхоўваючы Эйдана да сцяны, - вяртайцеся ўнутр. Я з гэтым спраўлюся».
  
  
  Толькі Колм паслухаўся мяне. Ліам застаўся на месцы, як і Марлінхен.
  
  
  Я паляпаў Эйдана ўніз, шукаючы падазроных прадметаў. Ён не варушыўся, прымаючы мой дотык, як падкоўваюць каня. Быў апрануты ў майку з доўгімі рукавамі, выцвілыя джынсы і брудную кофту з капюшонам. У бакавой кішэні я намацаў вузкі цвёрды прадмет, даўжынёй з палец, і асцярожна выцягнуў яго.
  
  
  «Што ты робіш?» — зноў запатрабаваў Марлінхен, побач са мной. «Спыніце! Гэта Эйдан. »
  
  
  «Калі ласка, адыдзіце назад», — сказаў я Марлінчэну. «Па-другое, я ведаю , што гэта Эйдан. Ён урываўся ў твой дом з ножыкам. Я ёй паказаў.
  
  
  Побач са мной зноў з'явіўся Колм. «Вам гэтыя патрэбныя?» — сказаў ён, і ў яго руцэ заблішчалі мае кайданкі. Ён выглядаў задаволеным сабой, што прадбачыў мяне.
  
  
  Я няёмка адкашляўся. «У гэтым не будзе неабходнасці», - сказаў я. «Я не арыштоўваю вашага брата, я проста вязу яго ў цэнтр горада для допыту».
  
  
  Марлінхен збіраўся зноў загаварыць, калі Колм паклаў руку на яе руку і паспрабаваў адцягнуць. - Давай, Марлінхен, - сказаў ён. «Няхай Сара робіць сваю працу».
  
  
  Марлінхен адцягнуў яе руку і кінуў на яго позірк. Спроба Колма атрымаць уладу растала, як тонкі вясновы снег; ён больш не спрабаваў. Ліам не выканаў майго загаду вярнуцца ў дом, але, па меншай меры, ён адступіў да адчыненых дзвярэй. Ён глядзеў з пакутлівым выразам на вузкім твары, нібы хацеў запярэчыць, але не ведаў, што сказаць.
  
  
  Я быў у такой сітуацыі раней. Значная колькасць арыштаў, якія вы робіце ў якасці патрульнага афіцэра, адбываюцца на вачах у жахлівых членаў сям'і, якія стаяць у рэзкім асвятленні пад'ездаў або ў брудных гасціных, напаўапранутыя, гледзячы на вас, як бы кажучы, вы не можаце гэтага зрабіць, гэта мой муж. Мой тата. Мой сын. Мой брат. Гэта ніколі не было лёгка.
  
  
  - Сара... - пачаў Марлінхен, спрабуючы яшчэ раз.
  
  
  - Усё нармальна, Лінч, - сказаў Эйдан, загаварыўшы ўпершыню. Голас у яго быў іржавы, нібы непрывычны.
  
  
  «Сара, ці не можаш ты проста...»
  
  
  «Не, — сказаў я, — не магу. Мая першачарговая задача - забяспечыць бяспеку вас і вашай сям'і. Мне трэба пагаварыць з тваім братам і даведацца, што да чаго, а я не магу гэтага зрабіць тут. Прабач».
  
  
  
  
  Гэта цяжкі ўрок: дабро і зло не падобныя на гульню ў карты. У картах, калі вы ведаеце, што ў аднаго гульца тры пікы на руцэ, вы можаце быць упэўнены, што больш ні ў каго за сталом няма больш за адну.
  
  
  Матэматыка чалавечай псіхікі ніколі не бывае такой простай. Тое, што Х'ю паказаў сябе дрэнным чалавекам, не зрабіла Эйдана добрым чалавекам. У мяне было толькі слова Эйдана, што яго матывы ўскараскацца па рашотцы былі невінаватымі, і я не быў упэўнены, што магу яму паверыць. Ахвяры гвалту падвяргаліся большай рызыцы таго, што самі здзейснілі гвалт, і Эйдан, паводле Марлінчэна, быў фізічна паранены і эмацыйна дэмаралізаваны сваім бацькам.
  
  
  Нават калі Х'ю быў у бяспецы ў сваім рэабілітацыйным цэнтры, дзеці Хэнэсі - не. Па словах Марлінчэна, яны карысталіся прыхільнасцю бацькі, і пасля таго, як Эйдан быў несправядліва высланы, яны працягвалі жыць. Хіба ён не можа быць больш чым злы з гэтай нагоды?
  
  
  Мне было шкада Эйдана, але спачуванне было раскошай, якую я мог дазволіць сабе толькі абстрактна. Паліцыянтаў не вучылі адрозніваць параненых жыццём драпежнікаў ад проста злосных. Гэта было адрозненне, зробленае недзе далей ад нас, суддзямі і прысяжнымі.
  
  
  «Такім чынам», — сказаў я, седзячы насупраць Эйдана ў пакоі для апытання ў ювенальнай юстыцыі. «Ты лезеш па рашотцы да акна свайго бацькі з нажом у гадзіну ночы пасля таго, як усе ўжо спалі. На паперы гэта выглядае даволі дрэнна». Я адкінуўся назад, запрашаючы яго выказацца. «Вам неабавязкова адказваць ні на адно з маіх пытанняў, але гэта можа дапамагчы вашай сітуацыі, калі вы зможаце супакоіць мяне наконт вашых дзеянняў сёння».
  
  
  Па дарозе ў Цэнтр правасуддзя для непаўналетніх ён не сказаў ні слова, нават не пракаментаваўшы пах суперклею, як гэта зрабіў Кельвін. Я заўважыў яго ўласны водар, траву і расу, быццам ён спаў на вуліцы, і стары пот.
  
  
  Цяпер у мяне была магчымасць упершыню ацаніць яго пры добрым верхнім асвятленні. Першае, на што кінуўся мой погляд, гэта яго пакалечаная левая рука; Эйдан паклаў яго на стол, нібы прымушаючы мяне праігнараваць яго. Ці то мезенец даволі чыста адарваўся ад сустава, ці то інструмент хірурга ліквідаваў пашкоджанне. Усё ж у цёмна-ружовай скуры куксы было нешта брыдкае, якой бы старой ні была рана.
  
  
  Акрамя таго, Эйдан выканаў сваё ранняе абяцанне росту. На шасці футах ён лёгка апярэджваў свайго бацьку, і я не думаў, што Колм або Ліам таксама дагоняць. Яго доўгія светлыя валасы былі нямытымі і нямытымі, а шчокі рэзка ўпалі. Пад каўнерыкам майкі знік скураны шнурок, нейкае каралі.
  
  
  «Я хацеў пераканацца, што Х'ю няма дома», - сказаў Эйдан. Гэта быў першы раз, калі я чуў, як ён гаворыць, пасля таго як ён сказаў: « Нічога страшнага, Лінч, вярнуўся ў дом». «Я быў тут цэлы дзень і частку вечара, але не бачыў яго. Але яго машына стаяла ў гаражы».
  
  
  «Што вы маеце на ўвазе, што вы былі побач?» Я сказаў.
  
  
  "Я назіраў за домам", - сказаў Эйдан. «Я чакаў, пакуль Х'ю выйдзе, каб я мог зайсці і пабачыць Лінча і хлопцаў. Калі я працягваў яго не бачыць, я думаў, што ён можа быць за горадам. Але я не мог быць упэўнены, таму трымаўся далей ад вачэй, а пазней паспрабаваў падняцца ў яго спальню, каб пераканацца».
  
  
  «Ну, — сказаў я, — той факт, што вы гадзінамі хаваліся каля дому, не надта дапамагае разрадзіць той факт, што вы залезлі на ўзбочыну дома з нажом». Калі Эйдан не гаварыў, я працягваў. «Калі вы думалі, кім я быў падчас таемнага назірання за домам?»
  
  
  Эйдан сказаў: «Я цябе не бачыў».
  
  
  «Сапраўды?» Я сказаў. «Я быў там больш за гадзіну, перш чым мы ўсе пайшлі спаць».
  
  
  «Мяне тады не было побач», — сказаў Эйдан.
  
  
  Ён нялёгка адступаў. Я вярнуўся. "Дык калі цябе не было побач, калі я прыехаў, дзе ты быў?"
  
  
  - Спрабую знайсці што-небудзь паесці, - сказаў Эйдан.
  
  
  «Дзе?» — паўтарыў я.
  
  
  - Суседскі сад, - сказаў Эйдан. «Яны вырошчвалі зялёны перац і моркву».
  
  
  Ён павінен быў галадаць. Я падумаў пра аўтаматы ў сталовай папраўчай службы, але не хацеў парушаць рытм свайго допыту. У некаторых рэчах Грэй Дыяс меў рацыю.
  
  
  «Раскажы мне пра выключальнік», — сказаў я.
  
  
  - Абарона, - сказаў Эйдан.
  
  
  «Ад каго?»
  
  
  «Я быў у дарозе, — сказаў Эйдан. «Жыццё там можа быць небяспечным. Нож быў добрай інвестыцыяй».
  
  
  Ягоны позірк быў вельмі роўны, не збянтэжаны маімі пытаннямі. Яго вочы былі такога ж колеру, як і ў Марлінчэна.
  
  
  «Інвестыцыі», — сказаў я. «Цікавы падбор слоў. Вы даўно самі па сабе. Што вы рабілі за грошы?»
  
  
  «Вы маеце на ўвазе, што я краў людзей?» — спытаў Эйдан. «Не».
  
  
  «Калі вы прыехалі ў горад?»
  
  
  «Сёння пасля абеду», - сказаў ён. «Мяне падвезлі ў Фергус-Фолс».
  
  
  «Такім чынам, - сказаў я, - з-за таго часу, што вы адсутнічалі, што падштурхнула вас вярнуцца дадому? Чаму цяпер?»
  
  
  «Я хацеў пабачыць сваю сям'ю, - сказаў ён, а потым хутка ўдакладніў: - Я маю на ўвазе маю сястру і братоў».
  
  
  Яму не трэба было казаць мне, што ён адчувае пра свайго бацьку; Я чуў гэта кожны раз, калі Эйдан называў яго Х'ю, а не бацькам ці татам.
  
  
  «А можа, ты хацеў свайго старога за грошы выцягнуць», — выказаў здагадку я.
  
  
  - Не, - сказаў Эйдан, хітаючы галавой, каб падкрэсліць.
  
  
  «А як наконт ката Марлінчэна?»
  
  
  «Сняжок?» - сказаў ён. «Што з ёй?»
  
  
  Я маўчаў, чакаючы, што ён выдасць нервы нейкім невялікім жэстам або запоўніць невыносную цішыню. Але ён не зрабіў ні таго, ні іншага.
  
  
  Я зрабіў паўзу, не ведаючы, ці можна яшчэ што-небудзь у яго кінуць. Адно прыйшло ў галаву.
  
  
  «Ведаеш, — сказаў я, — з таго часу, як зразумеў, што твайго бацькі няма дома, ты вельмі мала цікавіўся, дзе ён насамрэч. Вам гэта зусім не цікава?»
  
  
  Эйдан Хэнэсі паціснуў плячыма. - Добра, - сказаў ён. «Дзе ён?»
  
  
  «Твой бацька ў бальніцы, аднаўляецца пасля інсульту», - сказаў я.
  
  
  Блакітныя вочы Эйдана зірнулі на мае. Я нарэшце здзівіў яго, але ў яго позірку не было прыкмет заклапочанасці. Нарэшце я сказаў: «Ты галодны?»
  
  
  "Я мог бы паесці", сказаў ён.
  
  
  
  
  Гандлёвыя аўтаматы былі дрэнна ўкамплектаваны. За падрапанымі пластыкавымі вокнамі я ўбачыў падушачны белы абаранак, бульбяныя чыпсы халапеньё, свіныя скуркі. Аўтамат з газіроўкай выглядаў цалкам укамплектаваным, але цукровая вада была апошняй рэччу, якая патрэбная галоднаму падлетку на галодны страўнік, калі ён не атрымае нічога істотнага да раніцы.
  
  
  Я адышоў, усё яшчэ трымаючы на далоні некалькі чвэрцяў, каб пахадзіць пад халодным люмінесцэнтным святлом.
  
  
  Мне не спадабалася, што ён лезе на шпалеры. Мне не спадабаўся нож, які быў у яго. І больш за ўсё мне не падабалася, што ён бадзяўся ноччу каля дома, так неўзабаве пасля пачварнай смерці Сняжка. Шмат гадоў таму Марлінхен цытаваў яго словы: " Сняжок - твая хатняя жывёла, а ты - хатняя жывёла таты".
  
  
  Калі б Эйдан вярнуўся дадому поўны гневу, гатовы да канфрантацыі са сваім бацькам, ці мог бы ён выліць частку гэтага гневу на меншай мішэні? І хіба не было шанцу, калі яго бацька быў у бяспечным месцы па-за яго дасяжнасцю ў доме састарэлых, каб Эйдан зноў перавёў свой гнеў на сваіх братоў і сясцёр?
  
  
  Я дастаў нож, які канфіскаваў у яго, падскочыў лязом. Я ўважліва пашукаў невялікія сляды засохлай крыві ў падставы ляза і на дзяржальні, але нічога не знайшоў.
  
  
  Гэта не азначае, што ён не прыбраў яго вельмі добра.
  
  
  Тым не менш, калі я задаў яму пытанне пра Сняжку без прэамбулы і тлумачэнняў, ён адказаў дакладна так, як і павінен быў: што з ёй? Блытаніна - адна з самых цяжкіх рэакцый на падробку. Больш за тое, у мяне не было доказаў таго, што, караскаючыся па рашотцы, Эйдан не рабіў менавіта таго, пра што казаў: правяраў, ці дома яго бацька. Я не мог вінаваціць яго ў гэтым; у апошні раз, калі ён вярнуўся дадому без папярэдняга паведамлення, усё атрымалася, мякка кажучы, даволі дрэнна.
  
  
  Я адчуваў бы сябе нашмат камфортней, калі б мог бяспечна пакінуць яго ў Цэнтры правасуддзя для непаўналетніх на ноч. Потым я магла пайсці дадому, паспаць восем гадзін і яшчэ раз паразмаўляць з ім раніцай. Але я не арыштоўваў Эйдана, проста адвёз яго ў цэнтр горада на допыт. Каб утрымаць яго тут, мне трэба было яго арыштаваць.
  
  
  Вядома, гэта было магчыма: зброя была забароненай. Але, паводле майго даследавання, Эйдан Хэнэсі яшчэ не меў праблем з законам. Судзімасці не меў. Калі б я абвінаваціў яго ў нашэнні забароненай зброі, я б яго прыставіў.
  
  
  Галава пачынала балець. Калі суддзя Хендэрсан даручыў мне назіраць за Хэнэсі на працягу некалькіх тыдняў, ніхто з нас не мог падумаць, што гэта прывядзе да прыняцця такога роду рашэнняў у Цэнтры правасуддзя для непаўналетніх у тры гадзіны ночы. Тым не менш, я ўзяў на сябе гэты цяжар; не адкладаючы гэта зараз. І хоць на мне ляжала адказнасць за тое, каб Марлінхен і яе малодшыя браты і сёстры заставаліся ў бяспецы, хіба я таксама не меў датычнай адказнасці перад Эйданам? Ён таксама быў адным з дзяцей Хэнэсі.
  
  
  Калі я вярнуўся ў пакой для допытаў, Эйдан паглядзеў на мае пустыя рукі, потым на твар.
  
  
  «Я вязу цябе дадому», — сказаў я.
  
  
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  Не стала нечаканасцю , што Марлінхен не спаў, калі мы з Эйданам вярнуліся. Яна выйшла, каб абняць шыю Эйдана і доўга абдымаць яго, пакуль мне не прыйшлося адвярнуцца ад блізкасці іх сустрэчы.
  
  
  Яна падрыхтавала яму ежу на кухні, два цёплыя бутэрброды з тунцом з плаўленым сырам чэдар і вялікую шклянку малака, і заслала яму ложак на канапе, дзе ён заснуў знясілена. Толькі калі ён спаў, яна звярнула ўвагу на мяне.
  
  
  "Дзякуй", сказала яна. «Дзякуй, што вярнулі яго сюды».
  
  
  «Нам трэба пагаварыць пра гэта», — сказаў я Марлінчэну. «Пойдзем наверх».
  
  
  У спальні Х'ю я сеў на край ложка, а Марлінхен хупава склала ногі, каб сесці, скрыжаваўшы ногі, на падлогу. Было ўражанне, што мы вярнуліся да вечара.
  
  
  «Паслухай, — сказаў я ёй, — я ведаю, што Эйдан твой брат, і ты насіў з сабой шмат віны і шмат трывогі, што тычыцца яго. Але вы сапраўды ведаеце гэтага чалавека там унізе?» Я кіўнуў у бок адчыненых дзвярэй, паказваючы на лесвіцу і ніжні паверх, які ляжаў за ёй, дзе спаў Эйдан. «Гэта як я казаў пра фота, якое вы мне паказалі. Дванаццаць-семнаццаць - даволі важныя гады. Людзі моцна мяняюцца, і Эйдан праводзіў гэтыя гады ў абставінах, пра якія мы мала што ведаем».
  
  
  Марлінхен усміхнуўся мне, быццам я быў дзіцем, якое не разумее рэальнага свету. «Я не павінна ведаць, дзе ён быў», - сказала яна. «З ім усё ў парадку».
  
  
  «Адкуль вы ведаеце?»
  
  
  "Я проста ведаю", - сказаў Марлінхен. Яе зрэнкі зноў расшырыліся ў паўцемры. Гэта прымусіла яе выглядаць маладзейшай і больш бязвольнай, чым калі-небудзь.
  
  
  «Я не магу дзейнічаць, грунтуючыся на чужых інтуіцыях», — сказаў я ёй.
  
  
  «Што ты на самой справе кажаш?» — спытала яна мяне.
  
  
  "Я збіраюся правесці тут шмат часу", - сказаў я. Я думаў пра гэта падчас маўклівай паездкі сюды, з Эйданам.
  
  
  «Гэта тое, што вы рабілі», - збянтэжана сказала яна.
  
  
  «Больш, чым у мяне», — сказаў я. «Нават ночы. Я ведаю, што гэта можа здацца вам дзіўным, дзеці; гэта тычыцца і мяне. Але суд усклаў на мяне адказнасць за вашу бяспеку. Таму пакуль я не адчую сябе лепш ва ўсёй гэтай сітуацыі, я буду ўважліва сачыць за рэчамі».
  
  
  Марлінхен усміхнулася сваёй натуральнай і лёгкай усмешкай. - Усё ў парадку, - сказала яна. «Сапраўды, мне падабаецца, што ты тут, Сара. Але..."
  
  
  «Я ведаю. Вы думаеце, што я ні пра што не хвалююся, - сказаў я. «Павер мне, я спадзяюся, што так».
  
  
  
  
  На наступны дзень я быў не ў лепшым выглядзе на працы. Быў час, калі мне хапіла трох гадзін сну, але тыя дні прайшлі. З добрага боку, на працы не адбылося шмат цікавага. Бандыты ў нейлонавых масках на некаторы час заціхлі. Магчыма, яны атрымалі дзённую працу або выйгралі ў латарэю.
  
  
  Позна ўдзень зазваніў мой тэлефон.
  
  
  «Сара, гэта Крыс Кіландэр», - сказаў голас на іншым канцы.
  
  
  «Кіландэр?» — сказаў я, выпростваючыся ў крэсле. Мы не перасякаліся з таго вечара, калі так нязручна зрабілі гэта на паркоўцы Сурдыка. «Што адбываецца?»
  
  
  "Мне было цікава, ці змагу я ўбачыцца з вамі сёння ўвечары", - сказаў ён.
  
  
  «За што?»
  
  
  "Трохі сам-насам", - сказаў ён. «Вы больш ніколі не бываеце ў судах».
  
  
  Кіландэр быў моцным форвардам у Прынстане. Я не быў кімсьці, на каго ён хацеў бы звярнуць увагу на складаную гульню ў баскетбол. Ён хацеў чагосьці іншага. Гульня была толькі падставай.
  
  
  «Калі?» Я сказаў.
  
  
  
  
  Дажджавыя хмары нарасталі над галавой, калі я прыбыў на корты, якія былі пустыя, калі я пачаў расцягваць чатырохгаловыя мышцы і падкаленныя сухажыллі на агароджы з рабіцы.
  
  
  — Добры вечар, — сказаў Кіландэр, падыходзячы ззаду.
  
  
  Хаця і мускулістыя, яго доўгія ногі выглядалі даволі бледнымі ў шырокіх шортах, і я нагадаў былыя часы, калі павольныя белыя хлопцы дамінавалі ў прафесійных баскетбольных камандах. Аднак мяне не падманулі. Яго было цяжка перамагчы.
  
  
  «На што мы гуляем, дваццаць?» - сказаў ён.
  
  
  «Дваццаць добра».
  
  
  Кіландэр кінуў мяч больш мне, чым мне, моцны пас грудзьмі. "Давайце паглядзім, што ў вас ёсць", сказаў ён.
  
  
  Адказ быў Недастатковы. Кіландэр зноў і зноў ехаў да кошыка. Калі ён павялічыў дзесяць балаў супраць маіх шасці, ён спытаў мяне: «Ты гуляў у сярэдняй школе, так? Ты што, вартаўнік быў?»
  
  
  «Спачатку атакуючы абаронца, потым разыгрываючы», — сказаў я, цяжка дыхаючы.
  
  
  «Вы гуляеце як разыгрываючы. Кансерватар», — сказаў ён. Потым ён дадаў: «Школьны разыгрываючы».
  
  
  «Ты гуляеш як адвакат», — сказаў я, працягваючы дрыблінгам на месцы і назіраючы за ім. «Калі б не баяўся, што ты падасі ў суд, я б сфаліў на табе каля чатырох разоў».
  
  
  «Я не буду судзіцца», — сказаў Кіландэр. «Амністыю загадзя».
  
  
  Я павярнуўся і паспрабаваў нырнуць вакол яго да кошыка. Ён заблакаваў мяне і атрымаў мяч. Праз імгненне я схапіў яго за кашулю, калі ён збіраўся забіць, а пазней я кінуў локаць, калі ён ціснуў мяне. Ён толькі засмяяўся, а потым прадэманстраваў сваю маральную перавагу не толькі адмовай адказаць тым жа, але і прапанаваўшы нам перайсці да трыццаці балаў, калі ён перамог мяне з лікам 20–14. Мы гэта зрабілі, што дазволіла яму абыграць мяне з лікам 30–22.
  
  
  "Дзякуй", сказаў ён, як ні дзіўна сур'ёзна, калі мы скончылі.
  
  
  «За што?» — спытаў я, спрабуючы перавесці дыханне.
  
  
  «За тое, што не адмовіліся ад немагчымай бітвы», — сказаў ён.
  
  
  «Няма чаго», — сказаў я, пачуўшы камплімент, які некаторыя палічылі б абразай. «Дзякуй, што не прыніжалі мяне».
  
  
  Рэзкі парыў ветру пранёсся па двары, прадказваючы дождж. Кіландэр узяў сваю бутэльку з вадой і падышоў да ўзбочыны, сеўшы на нізкую трыбуну. Я пайшоў за ім, усё яшчэ трымаючы баскетбольны мяч. «Што ў цябе на розуме, Крыс?» — спытаў я.
  
  
  "Я хачу сёе-тое сказаць", - сказаў Кіландэр. «Тое, што я сказаў днямі, пра тое, што вы не адмаўляеце, што забілі Ройса Сцюарта? Я памыліўся. З тых часоў я думаў пра гэта і ведаю, што вы не забівалі гэтага чалавека».
  
  
  - Дзякуй, - сказаў я. Ад яго слоў у мяне ў грудзях стала лягчэй. «Гэта вельмі шмат значыць для мяне».
  
  
  Кіландэр нядбайна кіўнуў. «Слухай, я мала ведаю пра расследаванне Дыяса, і ты ведаеш, што я не мог бы сказаць табе, калі б ведаў. Але агулам пра яго я магу расказаць некалькі рэчаў». Ён спыніўся, каб падумаць. «Я б не сказаў, што добра ведаю гэтага хлопца, але ў нас ёсць агульны знаёмы, які цяпер на лаўцы запасных у Рочэстэры. Грэй патэлефанаваў мне з некаторымі з звычайных пытанняў для пачаткоўцаў горада: дзе добра паесці і гэтак далей».
  
  
  Некалькі веласіпедыстаў пранесліся міма гарадскіх судоў, са шыпеннем шын па асфальце.
  
  
  "Дыяс - інтэнсіўны хлопец", - сказаў Кіландэр. «Ён Тэхаскі ўніверсітэт, спецыяльнасць крымінальнага правасуддзя. Атрымаў першыя сівыя валасы на першым курсе каледжа; адтуль і пайшла мянушка. Ён працаваў бы ў пракуратуры ў Даласе ці Х'юстане, калі б не яго цесць. Яго жонка з Блакітнай Зямлі, і яны пераехалі назад, каб яна магла быць бліжэй да свайго бацькі, у якога хранічнае захворванне сэрца».
  
  
  "Гэта вельмі дрэнна", сказаў я.
  
  
  «Некалькімі спосабамі. Захворванне знясільваючае, але няма прадказальных паказчыкаў працягласці жыцця, як пры раку. Такім чынам, Грэй можа быць там надоўга, і ён не з тых хлопцаў, каб працягваць расследаваць крадзеж сельскагаспадарчага абсталявання. У акрузе Фарыболт ён, верагодна, адчувае сябе як на бегавой дарожцы, затрымаўшыся на «прагулцы». Кіландэр зрабіў паўзу, каб скласці наступныя словы. «Для яго было б весела зладзіць паліцэйскага з вялікага горада. Гэта выклік. Нічога асабістага».
  
  
  «Паліцыянт вялікага горада?» — паўтарыў я. «Гэтак ён мяне бачыць?»
  
  
  Кіландэр стрымана выпусціў ключавое слова. Хутчэй за тое, як Дыяс глядзеў на мяне карумпаваны паліцэйскі вялікага горада . Я ніколі не ўдзельнічаў у палітыцы дэпартамента, і насамрэч я быў самым маладым і новым у дэтэктыўным аддзеле. Было цяжка ўсвядоміць, што іншыя бачаць мяне зусім не так, як я бачыў сябе.
  
  
  Я сказаў Кіландэру: «Днямі да мяне прыватна падышоў намеснік. Ён амаль павіншаваў мяне з «забойствам» Сцюарта».
  
  
  Кіландэр кіўнуў, але не сказаў.
  
  
  «Крыс. . . Як вы думаеце, колькі людзей ведаюць пра Дыяса?»
  
  
  «Ну, — сказаў Кіландэр, — калі малады намеснік у форме ведае, што гэта для вас азначае?»
  
  
  О, Божа. Пачалі падаць першыя кроплі дажджу, амаль лёгкія, як туман. «Усім», — сказаў я.
  
  
  Кіландэр падсунуўся крыху бліжэй. «Малады чалавек, які вам гэта сказаў, - крэтын», - сказаў ён. «Сара, іншыя людзі прыйдуць да той жа высновы, што і я пра цябе. Іх інстынкт падкажа ім так; вашыя паводзіны таксама будуць. І калі расследаванне Дыяса не ўдасца, ваша кар'ера аднавіцца».
  
  
  Я ўздыхнуў. "Дзякуй", сказаў я. «Я маю на ўвазе гэта».
  
  
  
  
  Толькі Ліам не спаў, калі я дайшоў да дома Хэнэсі той ноччу, займаючыся дапазна за кубачкам кавы без кафеіну. Я адмовіўся ад яго прапановы зварыць мне. Замест гэтага мы хвіліну-другую пагаварылі пра Шэкспіра; У прыватнасці , Атэла, пра які ён пісаў артыкул.
  
  
  Непасрэдна перад тым, як пакінуць яго, я спытаў: «Сёння што-небудзь здарылася? Што-небудзь дзіўнае ці нязручнае?»
  
  
  Ліам улавіў тэндэнцыю майго пытання. «Вы маеце на ўвазе, з Эйданам?» - сказаў ён. «Не».
  
  
  «Пасля таго, як яго так доўга не было, і ўсё, што здарылася, табе камфортна, што ён тут?» Я пераследваў.
  
  
  - Цяпер усё па-іншаму, калі ён вярнуўся, - павольна сказаў Ліам. «Нязручна? Не». Ён зрабіў паўзу, нібы разважаючы, але наступныя яго словы былі зусім простымі. «Я маю на ўвазе, што ён тут належыць. Ён наш брат».
  
  
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  Наступныя некалькі дзён я заставаўся побач з дзецьмі Хэнэсі, праводзячы ночы ў іх дома. Мяне здзівіла тое, як лёгка яны прынялі маю прысутнасць. Я забыўся, як гэта было падлеткам, як лёгка любы дарослы ў тваім жыцці становіцца Аўтарытэтам. Бацькі, настаўнікі, дырэктары, трэнеры: дзеці так лёгка саступілі ім сваё асабістае жыццё, і, відаць, для дзяцей Хэнэсі я быў адной з такіх фігур.
  
  
  Яны працягвалі сваё жыццё, і, здавалася, таксама ў добрым настроі. Тыдзень пасля пятніцы быў для Донала апошнім школьным днём; Пасля гэтага ў сярэдняй школе ў Колма, Ліама і Марлінчэна быў яшчэ адзін тыдзень выпускных экзаменаў. У іх актыўнасці, у іх балбатні па раніцах перад школай я чуў як іх трывогу з нагоды надыходзячых экзаменаў, так і іх радасць ад перспектывы будучай свабоды.
  
  
  Аднак найбольшую ўвагу я звярнуў на Эйдана. Пасля першай ночы вяртання, знясілены і ўскудлачаны пасля дарогі, ён ператварыўся ў чалавека, які выглядаў зусім інакш. Пасля мыцця яго валасы былі такімі ж залатымі, як і ў Марлінчэна, і віселі роўна ў хвосцік. На самай справе, калі б я бачыў яго ўпершыню, я б заўважыў у ім менавіта гэта, чыстыя роўныя лініі, нібы кінэтычная скульптура, ад светлых валасоў да доўгіх ног. Я ніколі не бачыў яго без валасоў, сабраных у хвост, або без караляў з тыгровых вачэй на скураным шнурку, які цягнуўся да каўняра футболкі.
  
  
  Старэйшы Hennessy не зрабіў нічога, што турбавала мяне; ён таксама не зрабіў нічога, што асабліва мяне супакоіла. Ён быў незвычайна ціхі для хлопчыка-падлетка яго росту; Я рэдка чуў, як ён заходзіў у пакой ці выходзіць з яе. Ён часам патаем цыгарэты за асобна стаялы гараж; іншы раз я бачыў, як ён курыць пад магноліяй. Раз ці два я бачыў, як ён глядзеў на мяне, але пра што ён думаў, я не мог зразумець. Другі раз я сказаў: "Што?" але ён толькі паківаў галавой і сказаў: «Нічога».
  
  
  На працы мой тыдзень прайшоў гэтак жа без падзей. Бандыты ў масках-панчохах звалілі свой чацвёрты бізнес, на гэты раз вінна-гарэлачны магазін у Сэнт-Поле. Мне не трэба было займацца расследаваннем, але мне патэлефанаваў дэтэктыў з Сэнт-Пола, і я адправіў яму па факсе свае нататкі аб папярэдніх справах.
  
  
  Субота выдалася спякотнай і чакалася пабіццё тэмпературных рэкордаў. Я спаў, пакуль мы не апынуліся ў спякоце, калі ў дзверы пастукалі і Марлінхен прасунула галаву.
  
  
  «Ты галодны?» - сказала яна. «Мы робім вафлі ўнізе», — сказала яна.
  
  
  "Я мог бы паесці", сказаў я.
  
  
  Марлінхен кіўнуў. «Я хацеў папрасіць вас аб ласцы, пазней у той жа дзень».
  
  
  Я перавярнуўся на бок. «Хочаш спытаць пазней, ці паслуга на потым?» — спытаў я.
  
  
  «Тата становіцца значна лепш, - сказала яна, не звяртаючы ўвагі на мае здзекі, - і я хацела правесці ўсіх да яго. У бальніцы».
  
  
  «Усе?» Я сказаў. «Вы, хлопцы, не ўсе змесціцеся ў маю машыну».
  
  
  «Я ведаю, - сказаў Марлінхен, - але ёсць татава машына».
  
  
  Прыгарадны ў гаражы. Я паківаў галавой. - Не, - сказаў я. «Я не павінен сядзець за рулём пазадарожніка твайго бацькі».
  
  
  «Усё будзе добра», - сказала яна. «Гэта застрахавана да канца жніўня».
  
  
  «Ну, калі застрахавана » , — сказаў я.
  
  
  Марлінхен, без сарказму, выглядаў шчаслівым. Яна падышла і села на край ложка.
  
  
  «Яго, відаць, усё роўна трэба запусціць, — сказаў я, — інакш хутка вы не зможаце». Я падумаў пра Цыцэрона, пра фургон, пра які ён мне расказваў, і які паслаў суседніх хлопцаў заводзіць, і гэтая думка прывяла да іншай. «Гэй, — сказаў я, — што за гісторыя з BMW у асобным гаражы?»
  
  
  «О, гэта,» сказала яна. «Гэта было ў мамы і таты вельмі даўно. Ён перастаў працаваць, і тата прыбраў яго. Ён сказаў, што калі-небудзь збіраўся гэта выправіць, але так і не зрабіў. Я мяркую, што гэта мае сентыментальную каштоўнасць. Катэгарычна не будзе прадаваць».
  
  
  «Ён збіраўся гэта выправіць?» Я сказаў. «Я думаў, што твой бацька нічога не варты з інструментамі».
  
  
  Марлінхен выглядаў сумна. "Ён", - сказала яна. «Але вы ведаеце хлопцаў і іх машыны. Гэта справа кахання». Яна працягнула мне руку. «У любым выпадку, уставай, лайдакі. Хлопцы ўнізе спальваюць усе вафлі».
  
  
  Я дазволіў ёй падцягнуць мяне. «Што табе сказаць, — сказаў я. «Я пайду ў бальніцу, але ты можаш быць вадзіцельскім гонарам. Трэба працягваць практыкавацца».
  
  
  Як правіла, яна падстрахоўваецца. "Я не ведаю", сказала яна. «Я ніколі раней не ездзіў на Suburban».
  
  
  «Вы таксама ніколі раней не вадзілі маю «Нову», - адзначыў я. «Усё ёсць першы раз».
  
  
  
  
  «Ён значна прасунуўся ў фізіятэрапіі. Гаворка, не столькі».
  
  
  Фрэдзі, ціхамірны медсястра, якога я памятаў са свайго першага візіту ў бальніцу, вёў нас назад у пакой для наведванняў у рэабілітацыйнай установе.
  
  
  «Ён вас добра чуе, так што не размаўляйце занадта гучна. Але лепш, калі вы будзеце трымаць свае заявы адкрытымі і не задаваць яму ніякіх пытанняў, на якія ён будзе адчуваць сябе абавязаным паспрабаваць адказаць. Мы трымаем ціск».
  
  
  Пакой для наведвання быў прыемна застаўлены зелянінай і асветлены шырокімі шклянымі вокнамі. Побач з імі ў мяккім крэсле-качалцы з кійком на баку сядзеў Х'ю Хэнэсі.
  
  
  Па-сапраўднаму ўтульна ў такім асяроддзі адчуваў сябе толькі Марлінхен. Яна ўвайшла першай, а мы за ёй. Фрэдзі падсунуў крэсла каля качалкі Х'ю; Марлінхен стаяў з другога боку. Колм, Ліам і Донал селі на суседнюю канапу, а мы з Эйданам сталі каля канапы.
  
  
  Некалькі хвілін таму на стаянцы бальніцы двайняты хутка ціха размаўлялі.
  
  
  «Можаш застацца тут», — сказаў Марлінхен Эйдану. Яна трымала ў гаршчку плюшч, вырас уздоўж каркаса ў форме сэрца; мы спыніліся на гэтым па дарозе. «Усе зразумеюць».
  
  
  Тое ж самае прыйшло і мне ў галаву; Мне здалося дзіўным, што сын, які назваў свайго бацьку Х'ю, меў намер суправаджаць сваю сястру і братоў падчас гэтага дабрачыннага візіту.
  
  
  - Усё нармальна, - сказаў Эйдан. «Я зайду».
  
  
  «Вы ўпэўнены?» — сказаў Марлінхен, жадаючы, як заўсёды, пазбегнуць любых непрыемнасцей.
  
  
  - Я не баюся яго бачыць, Лінч, - сказаў Эйдан, і гэтая жалезная нотка шмат у чым патлумачыла яго рашучасць быць тут, не цурацца чалавека, які выгнаў яго шмат гадоў таму.
  
  
  «Я мела на ўвазе не гэта», — сказала яна, гледзячы ўніз, сонечнае святло адбівалася ад адной з яе завушніц. Але яны больш не абмяркоўвалі гэта.
  
  
  «Прывітанне, тата», — радасна сказаў Марлінхен. «Мы ўсе тут. Гэта не проста візіт, гэта ўварванне».
  
  
  Х'ю, у сваёй каромысле, выглядаў лепш, чым у апошні раз, калі я яго бачыў. Яго колер стаў лепш, як і пастава. Марлінхен паклаў плюшч збоку і нахіліўся. «Вы можаце пацалаваць мяне?»
  
  
  Х'ю нахіліўся да яе, адной рукой трымаючыся за качалку, і падпарадкаваўся. Лекары мелі рацыю; ён разумеў, што гаварылі навакольныя.
  
  
  Але ён не мог ці не мог гаварыць. Марлінхен вёў размову, а Колм і Ліам час ад часу дадавалі свае каментарыі. Х'ю відавочна прыслухоўваўся, але яго голас быў няўстойлівым грукатам або паўсказамі, падобнымі да тэлеграмы, якія не мелі адразу сэнсу. Здавалася, ён таксама зразумеў, што не мае сэнсу, збянтэжанасць асвятліла яго блакітныя вочы.
  
  
  Нешта яшчэ: Х'ю, здавалася, быў засяроджаны толькі на Марлінчэне і трох хлопчыках на канапе. Прыкладна праз пяць хвілін Фрэдзі нахіліўся, каб пагаварыць з ім. «Спадар Хэнэсі, памятаеш, пра што мы гаварылі, павярнуўшы галаву, каб агледзець увесь пакой?»
  
  
  Ён трэніраваў свайго пацыента, каб кампенсаваць грэбаванне, схільнасць некаторых пацыентаў з інсультам ігнараваць раздражняльнікі з боку, пацярпелага ад інсульту. Х'ю зрабіў, як загадалі. Ён павярнуў галаву, гледзячы міма хлопчыкаў на канапе, і спыніўся. Упершыню ён убачыў Эйдана. Пад левым вокам падскочыў мускул. Нічога не было парушана ні зрокам, ні памяццю.
  
  
  Усмешка Марлінчэна стала яшчэ больш жорсткай. Здавалася, яна зразумела, што здарылася, але нічога не сказала, каб прызнаць прысутнасць Эйдана.
  
  
  «Я захоўвала для цябе The New York Review of Books », — сказала яна бацьку. «Ніводнага я не выкідваў. Я буду чытаць вам лепшыя артыкулы».
  
  
  Увага Х'ю не пераключылася. Мышцы яго твару працавалі, а ў кутку рота з'явіўся невялікі бурбалка сліны. Гук, які ён выдаваў, набыў форму. "Што ёсць", сказаў ён. «Што ёсць. Якая яна. Яна ёсць. . .”
  
  
  Марлінхен кінуў на мяне нервовы позірк. "О," сказала яна. «Тата, гэта Сара Прыбек. Наш сябар».
  
  
  Але Х'ю відавочна не глядзеў на мяне. Ён глядзеў на Эйдана, і я ўспомніў, што сказаў Марлінхен, што Х'ю блытае свае займеннікі. Х'ю не хацеў сказаць, што яна ; ён меў на ўвазе ён. Блакітныя вочы Х'ю былі вузкія і глядзелі на старэйшага сына.
  
  
  Каля мяне Эйдан перасмыкнуўся на нагах. «Магчыма, мне варта крыху прагуляцца», - сказаў ён.
  
  
  Марлінхен, вымушаны прызнаць, што адбываецца, выглядаў засмучаны. "Я не ведаю", сказала яна.
  
  
  На канапе Колм, здавалася, псіхалагічна адмовіўся ад сітуацыі, разглядаючы невялікі мазоль на адной з рук свайго штангіста. Ліам перавёў погляд з бацькі на сястру. Яго вочы былі пільныя, але ён нічога не сказаў.
  
  
  Я прыняў рашэнне з рук Марлінчэна. «Так, гэта можа быць добрай ідэяй», - сказаў я. Напэўна, лепш за ўсё, каб у Х'ю не здарыўся чарговы інсульт пры выглядзе свайго даўно страчанага сына.
  
  
  Эйдан выслізнуў з пакоя для наведванняў. Пасля таго, як ён сышоў, Марлінхен працягнула сваю бясконцую размову, а Ліам і Колм па-ранейшаму дапамагалі праз нерэгулярныя прамежкі часу. Я ўсё часцей адчуваў сябе парушальнікам і праз імгненне выйшаў з пакоя, як і Эйдан.
  
  
  Было каля гадзіны ночы, жалезная спякота чэрвеньскага поўдня дзейнічала цалкам, але я блукаў на вуліцы. Выхадныя дзверы размяшчаліся адразу за пакоем для наведванняў, і мне чамусьці хацелася пазбавіцца ад атмасферы дома састарэлых: асептычнай, але вясёлай; зялёная з раслінамі, але неяк нясвежая.
  
  
  Апынуўшыся на вуліцы, я ўбачыў, што Эйдан прыняў такое ж рашэнне. Ён ішоў воддаль і накіраваўся да адзінага даступнага ценю, дзе вербы навісалі над неглыбокай, зарослай чаротам сажалкай. Пры набліжэнні Эйдана канадскія гусі, якія там купаліся, падняліся і паляцелі. Усе, акрамя аднаго, які нязграбна плюхаўся.
  
  
  Эйдан усё яшчэ не заўважыў, што я іду за ім. Яго ўвага была звернута на адсталую гусь. Калі ён махнуў наперад на сонечнае святло, я ўбачыў у яго дзюбе маленечкі металічны бляск і зразумеў, што здарылася. На адным з невялікіх азёр паблізу ў дзюбу птушкі зачапілася рыбалоўная кручка. Ён прыляцеў сюды, перш чым пасяліцца ў гэтым бяспечным прытулку і спрабаваў выбіць крук, верагодна, яшчэ больш пагоршыўшы гэтую спробу.
  
  
  Эйдан, здзівіўшы мяне сваімі рэфлексамі, схапіў гусака за шыю. Птушка завішчала ад нечаканасці. Яго раскінутыя крылы шалёна працавалі, кончык аднаго шкрабаў па скуле і лбе Эйдана, у той час як ён свабоднай рукой працаваў над дзюбай гусі. Эйдан адкінуў галаву, па-за дасяжнасцю птушыных крылляў, і загаварыў з гусаком, не настолькі гучна, каб я мог пачуць. Потым ён адвёў руку, і я ўбачыў водбліск святла ад невялікага металічнага згіну.
  
  
  Эйдан адпусціў птушку, тая абурана трэслася, а затым паднялася ў паветра. Спачатку ён ляцеў нізка, усяго ў некалькіх футах над дзёрнам, быццам рабіў пробны палёт, каб пераканацца, што ўсе сістэмы спраўныя. Затым ён нахіліўся вышэй і схаваўся з поля зроку. Эйдан, паглядзеўшы, як ён знік, накіраваўся да краю сажалкі. Ён падняў руку і выкінуў рыбалоўны кручок у ваду сажалкі.
  
  
  У сферы, поўнай класных, аналітычных мысляроў, я заўсёды працаваў інстынктыўна. У той момант я вырашыў наконт Эйдана Хэнэсі.
  
  
  Гэта была такая маленькая рэч, якую зрабіў Эйдан, зняўшы рыбалоўны кручок з дзюбы гусі, але яна гаварыла пра многае. Я не верыў, што Эйдан ведаў, што хто-небудзь знаходзіцца ў поле зроку з ім. Ён дзейнічаў натуральна і без папярэдняга разважання, каб палегчыць боль жывёлы. Я не мог сумясціць гэты вобраз з ідэяй, што ён раздзірае ката Марлінчэна.
  
  
  Іншыя людзі спрабавалі сказаць мне. Вядома, Марлінхен быў яго самым цвёрдым абаронцам, але Ліам таксама сказаў гэта: ён наш брат. А місіс Хансэн, настаўніца пачатковай школы, назвала Эйдана байцом, але не хуліганам. Я проста не мог пачуць нічога з гэтага. Расследаванне Грэй Дыяс, падазрэнне Прэвіта. . . усё гэта прывяло мяне да нерва, і выніковая параноя распаўсюдзілася па ўсім маім жыцці, афарбоўваючы тое, як я глядзеў на Эйдана, робячы яго нечаканае вяртанне здаецца злавесным.
  
  
  Калі Эйдан сеў у цені вярбы, я пайшоў да яго.
  
  
  «Гэй», — сказаў я, седзячы, падцягнуўшы калені, абапіраючыся на іх перадплеччамі.
  
  
  "Гэй", сказаў ён.
  
  
  «Слухай, — сказаў я, — я павінен нешта сказаць. Я думаю, што мы маглі ўстаць не з той нагі». Давай, Сара, ты можаш зрабіць лепш, чым гэта. «Я быў занадта жорсткі з табой у тую ноч, калі ты вярнуўся дадому».
  
  
  Эйдан паглядзеў на мяне.
  
  
  "Падазронасць - гэта цнота паліцэйскага", - растлумачыў я. «Гэта мая запасная пазіцыя, калі я не ведаю, што думаць».
  
  
  «Нічога страшнага», — сказаў ён, дастаючы пачак цыгарэт і пачынаючы даставаць адну. Я падазраваў, што ён, як і большасць курцоў, вяртаўся да цыгарэт у нязручныя моманты, не абавязкова з-за нікаціну, а проста для таго, каб адцягнуцца ад простай фізічнай актыўнасці. «Я маю на ўвазе, я бачу, як гэта магло выглядаць для вас».
  
  
  Я кіўнуў, але больш нічога не сказаў.
  
  
  «Мяркую, я таксама павінен сказаць. . .” Ён змоўк, задумаўся. «Ну, Марлінхен кажа, што вы шукалі іх з таго часу, як у Х'ю здарыўся інсульт».
  
  
  Я паціснуў плячыма. «У асноўным гэта была мая праца». Я не быў упэўнены, што гэта праўда, але гучала добра.
  
  
  «Ну, у любым выпадку, гэта . . .” Эйдан сарваў жменю травы. «Я рады, што нехта быў там». Ён сунуў цыгарэту назад у пачак.
  
  
  «Звальненне?» — спытаў я яго.
  
  
  Ён паціснуў плячыма. «Марлінхен займаецца маёй справай».
  
  
  Гэта была Марлінхен, яе меркаванні былі вельмі моцнымі. Я сарваў дзьмухавец шар. «Ці магу я задаць вам пытанне?» Я сказаў. «Гэта яшчэ адна паліцэйская звычка».
  
  
  "Ідзі наперад", сказаў ён.
  
  
  «Я ведаю, што ў вас няма судзімасці», — сказаў я яму. «Уцекачам цяжка выжыць, не парушаючы закон. Я не хачу лезці ў вашу справу, але вы сапраўды былі законапаслухмянымі ці проста пашанцавала?»
  
  
  «У асноўным законапаслухмяныя», — сказаў Эйдан. «Заўсёды ёсць нестандартная праца, калі ведаць, дзе яе шукаць. Калі я не мог знайсці працу, я рабіў набегі на смеццевыя бакі за крамамі. Паскудства. Выдумляў гісторыі пра крадзеж білета на аўтобус. Такія рэчы», — сказаў ён.
  
  
  «Вы ніколі не думалі звязацца з бацькам па грошы?»
  
  
  Вочы Эйдана зірнулі ў бок будынка, дзе Х'ю быў схаваны за блікам вялікага шклянога акна. «Я нічога ад яго не хацеў», — сказаў ён. Ён не ўдакладняў, не ведаючы, што я ведаю.
  
  
  «Нічога страшнага», — асцярожна сказаў я, ведаючы, што гэта адчувальная зона. «Марлінхен распавёў мне пра Х'ю. Пра тое, як усё было перад адпраўкай».
  
  
  - Гэта было даўно, - сказаў Эйдан, гледзячы на ваду сажалкі. «Я стараюся не думаць пра гэта».
  
  
  Хвіліну мы памаўчалі. Я вырашыў не зацягваць справы далей, чым мы ўжо зайшлі, але Эйдан здзівіў мяне, зноў загаварыўшы. «Вы хацелі ведаць, мінулай ноччу, чаму я вырашыў вярнуцца дадому.» Гэта была напалову заява, напалову пытанне.
  
  
  "Так", сказаў я, напалову адказваючы, напалову падказваючы.
  
  
  «Нічога страшнага не прымусіла мяне пакінуць ферму ў Грузіі», — сказаў ён. «Піт быў у парадку, але ён не быў маёй сям'ёй, і мы ніколі не былі па-сапраўднаму цёплымі адзін да аднаго. Я канчаткова вырашыў, што гаспадарка — гэта ягоная праблема, а не мая. Так што я разышоўся».
  
  
  - А ты не хацеў вяртацца дадому з-за Х'ю, - сказаў я.
  
  
  - Так, - сказаў Эйдан. «Я думаў паехаць у Каліфорнію і пачаць спачатку. Так я і зрабіў. Я знайшоў некалькі сяброў, хлопцаў, якія ахоўвалі б мяне, калі б я глядзеў іх. Сустрэў дзяўчат, быў некалькі разоў. Але я не застаўся там, я вярнуўся дадому, таму што, - Эйдан вагаўся, - што гэта не так проста растлумачыць.
  
  
  «Не трэба мне казаць», — сказаў я.
  
  
  «Гэта проста здарылася на пляжы аднойчы ўвечары». Пушок пуху дзьмухаўца ўпаў на руку Эйдана, і ён адмахнуўся ад яго. «Калі я раней казаў, што я «ў асноўным» законапаслухмяны, ну, я быў, але я ўжываў некаторыя наркотыкі». Ён паглядзеў на мяне, пераканаўшыся, што я з гэтым у парадку, перш чым рухацца далей. «Такім чынам, аднойчы ўвечары я быў падключаны да крышталя і сядзеў курыў, бо ведаў, што ніколі не засну. Не ведаю чаму, але ў нейкі момант я пачаў думаць пра Мінесоту і раптам зразумеў, што нават не памятаю, як выглядаў Донал». Ён паціснуў плячыма. «Я не ведаю, чаму гэта мяне так турбавала, але так. І я зразумеў, што спрабаваў сказаць сабе, што людзі, якіх я сустрэў у Калі, былі маімі новымі братамі і сёстрамі, але гэта была лухта. Іх не было і ніколі не будзе. Некаторых людзей у вашым жыцці вы проста не можаце замяніць. Іх нельга замяніць».
  
  
  У сваёй стрыманай форме гэта была гісторыя надзвычайнай эмацыйнай шчодрасці, але мой радар для лухты быў ціхі. Я адчуваў, што ён мае на ўвазе ўсё, што гаворыць.
  
  
  Потым Эйдан засяродзіўся на чымсьці, акрамя мяне. Я таксама павярнуўся, каб убачыць, што гэта такое. Марлінхен і яе браты набліжаліся. Яны скончылі наведванне.
  
  
  «Тата вельмі паспявае», — задаволена сказала Марлінхен, калі падышла да нас. «Ён назваў маё імя. Ну, кароткі варыянт».
  
  
  Эйдан нічога не сказаў.
  
  
  — Выдатна, — вымавіў я са спазненнем на секунду-другую.
  
  
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  - Я размаўляла з Грэй Дыяс, - сказала Жэнеўева па міжгароднім правадзе.
  
  
  Была нядзеля, і я знайшоў трохі часу для сябе, пайшоў дадому, каб прыбраць паштовую скрыню і праверыць свае паведамленні. У доме была тая цішыня, якую адчуваеш пасля адсутнасці, некалі мокрая посуд зацвярдзела ў цвёрдым выкапні над кранам, паперы ляжалі ў музеі, як там, дзе я іх пакінуў. Таксама мяне чакаў пакет з памідорамі на задняй падножцы, падарунак маёй суседкі спадарыні Муцыо, і паведамленне на машыне. Ад Жэнеўеў.
  
  
  «Ну, мы ведалі, што ён захоча пагаварыць з табой», — сказаў я ёй. «Вы мой былы партнёр і чалавек, якога я наведала пасля майго меркаванага злачынства».
  
  
  - Справа не ў гэтым, - сказала Жэнеўева. «Сара, гэты хлопец сапраўды думае, што ты гэта зрабіла».
  
  
  «Мы таксама гэта ведалі, ці не так?»
  
  
  "Гэта іншае", - сказала яна. «Я быў паліцэйскім амаль дваццаць гадоў. Я правёў гэтыя гады, слухаючы, як паліцэйскія распавядаюць пра свае справы, падазраваных і інтуіцыю. Я ведаю, калі яны проста прымяраюць тэорыі для памеру, і я ведаю, калі ў іх ёсць рэлігія. У гэтага хлопца ёсць рэлігія, Сара. Ён верыць, што вы забілі Сцюарта.
  
  
  Я не казаў ёй пра Nova і тэсты, якія BCA праводзіў для Дыяса. Вядома, я не мог нічога сказаць зараз; яна б толькі больш хвалявалася.
  
  
  «З гэтым нічога не зробіш», — сказаў я.
  
  
  «Я мог бы вярнуцца».
  
  
  - Не, - цвёрда сказаў я. Яна мела на ўвазе вярнуцца і прызнацца. Гэта было менавіта тое, чаго я не хацеў. «Падумайце, што вы прапануеце зрабіць. Вяртання назад ад гэтага не было».
  
  
  Яна маўчала на другім канцы, і я ведаў, што яна ўспрымае магчымасць пажыццёвага зняволення. Я скарыстаў сваю перавагу. «Мы зайшлі так далёка, генерал. Занадта далёка, каб панікаваць і разбураць усё сваімі рукамі».
  
  
  Худы сіямскі кот майго суседа пракраўся міма чорных дзвярэй, шукаючы падачкі. Я маўчаў, дазваляючы сваім словам уваходзіць у галаву. Жэнеўева бачыць у гэтым логіку. Яна заўсёды была лагічнай, як і я заўсёды быў інтуітыўна зразумелым.
  
  
  Нарэшце Жэнеўева сказала: «Калі ўсё гэта скончыцца, ты прыйдзеш да мяне, праўда?»
  
  
  «Безумоўна», — сказаў я з палёгкай.
  
  
  * * *
  
  Калі мы паклалі трубку, я падняўся са свайго месца на падлозе, пайшоў на кухню і адкрыў слоік з тунцом, саскрабаючы яго на старую шчарбатую талерку.
  
  
  Агляд аўтамабіля быў, напэўна, горшым у расследаванні Дыяса. Што яшчэ яму заставалася рабіць, ператрус дома? Дыяс быў праніклівым хлопцам. Пэўна, ён заўважыў бы, што я не з тых людзей, каб весці дзённік, а калі б і зрабіў, то не стаў бы запісваць у ім відавочна выкрывальныя рэчы: Дарагі дзённік, я вельмі рады, што мне ўдалося забіць Ройса Сцюарта. , і падпаліць яго месца, таксама! Не, Дыяс ведаў лепш.
  
  
  Я з сілай адчыніў заднюю сетку — яна сапраўды зацякла — і паставіў талерку з тунцом на заднюю прыступку. Са свайго бадзяння ў траве сіямец глядзеў так, нібы я спрабаваў яго атруціць, але я ведаў, што ён падыдзе і з'есць, калі я сыду.
  
  
  Я не вярнуўся ў дом, а спусціўся ў склеп, дзе ў скрыні з інструментамі ляжаў маленькі калібр .25, якім націснула на мяне сястра Жэнеўевы. Я ніколі не выкарыстоўваў яго; на самай справе, наколькі я ведаў, ён ніколі не выкарыстоўваўся ні ў якіх злачынствах. Але я не адчуваў сябе камфортна з ім побач. Незалежна ад таго, наколькі малаверагодным было тое, што Дыяс атрымае ордэр на дом, настаў час, каб маленькі пісталет быў у продажы. Рака зняла б з рук. Адна кароткая прагулка да моста, і стрэльба мякка скацілася па рэчышчы ракі, пакуль не зачапілася за нейкую натуральную перашкоду, каб ляжаць нябачнай і некранутай нейкую маленькую вечнасць.
  
  
  Калі я вярнуўся ў дом і назіраў, як сіямцы ядуць так смачна і пражэрліва, як гэта робяць кошкі, я зразумеў, што ведаю кагосьці, каму .25 патрэбны крыху больш, чым вады Місісіпі.
  
  
  
  
  Абед скончыўся, але ў калідоры Цыцэрона вісеў прыемны пах прыгатаванай ежы. Дзверы ў канцы калідора былі адчыненыя, і я памахаў стрыжанаму хлопчыку, які стаяў у іх, калі набліжаўся. Ён кіўнуў у адказ, падняўшы падбародак.
  
  
  Я перасунуў у рукі карычневы папяровы пакет і пастукаў у дзверы Цыцэрона. Ніхто не адказаў.
  
  
  Ці можа ён спіць? Для гэтага было яшчэ рана. Я зноў пастукаў.
  
  
  «Каратышка шукае цябе», — сказаў хлопчык у дзвярах камусьці ўнутры. Я павярнуўся і ўбачыў, як хлопчык адышоў убок, пачуў, як Цыцэрон развітваўся з іншымі людзьмі, якіх наведваў у кватэры.
  
  
  «Я не думаю, што мяне ніколі раней называлі Каротышкам», - сказаў я, калі Цыцэрон быў побач са мной. Ён адчыніў дзверы сваёй кватэры, якія былі незамкнёныя.
  
  
  «Гэта азначае «сяброўка», — сказаў ён.
  
  
  «Я ведаю, што гэта значыць », — сказаў я і спыніўся на гэтым. Ён не мог ведаць, чаму мяне так звалі, мянушка Ройса Сцюарта. «У любым выпадку, — сказаў я, — я прынёс вам некаторыя рэчы. Ад таго, што вы б назвалі нефармальнай эканомікай. Вы любіце памідоры, так?»
  
  
  «Я люблю памідоры, — сказаў Цыцэрон, крыху нахіліўшы твар, каб глядзець у мяшок, — і яны ўсё яшчэ маюць той цудоўны пах. Я маю на ўвазе лісце».
  
  
  Гэта таксама была адна з маіх любімых рэчаў, вострыя прыправы з лісця таматаў, якія так адрозніваліся ад салодкасці пладоў. "Я ведаю", сказаў я.
  
  
  Цыцэрон пайшоў пакласці сумку на кухонную стойку. Я выкарыстаў час, каб пакапацца ў сваёй сумцы. «Гэта іншая рэч», - сказаў я, выцягваючы .25 з сумкі; яго таннае срэбра паблісквала ў святле лямпы. Раней я ачысціў, змазаў і выпрабаваў яго, пераканаўшыся, што ён у працоўным стане.
  
  
  «Сара, гэта рэальна?» Цыцэрон павярнуўся, каб паглядзець.
  
  
  "Гэта рэальна", - сказаў я. «Яно паходзіць ад... кшталту свёкра», — сказаў я. У рэшце рэшт, Жэнеўева была для мяне практычна сям'ёй.
  
  
  «Ці ўся сям'я вашага мужа замешана ў злачынстве?» — толькі паўжартам спытаў мяне Цыцэрон.
  
  
  Я не адказаў яму наўпрост. «Гэты пісталет не зарэгістраваны ні на каго, каго я ведаю, і калі з яго дапамогай і здзяйсняліся якія-небудзь злачынствы, то яны былі даўно і па-за межамі штата», — сказаў я. «Я збіраўся ад яго пазбавіцца, але табе гэта больш патрэбна».
  
  
  «Думаеш, мне гэта патрэбна?» Цыцэрон сказаў. Я не быў упэўнены, што калі-небудзь раней бачыў яго здзіўленым. Ва ўсім сапраўды быў першы раз. «Для чаго мне пісталет?»
  
  
  «Вы кіруеце грашовым бізнесам, — сказаў я яму, — у дзяржаўным жылым доме».
  
  
  «Дзякуй за думку, але не», — сказаў Цыцэрон. «Я не люблю зброю».
  
  
  «Вам гэта не павінна падабацца», — сказаў я. «Але ў такім месцы...»
  
  
  - Калі вы не ведалі, - перапыніў яго Цыцэрон, - многія людзі, якія жывуць у дзяржаўным жыллі, з'яўляюцца бацькамі, якія працуюць. Або пажылыя грамадзяне. Колькасць наведвальнікаў царквы...
  
  
  «Я зразумеў вашу думку», — сказаў я, кладучы пісталет на стол, у нейкі псіхалагічны дэпазіт паміж намі. «Усё роўна, дзе вы жывяце. Вы захоўваеце наяўныя грошы ў сваім доме, і людзі гэта ведаюць. Гэта рызыка ў любым раёне».
  
  
  - Не, - сказаў Цыцэрон. «Людзі тут клапоцяцца адзін пра аднаго і паважаюць тое, што я раблю. Я многім з іх дапамог». Ён убачыў, што я збіраюся зноў загаварыць, і падняў рукі. «Я разумею, што вы хочаце сказаць. Я раблю. Але я не буду ўзбройвацца супраць уласных пацыентаў».
  
  
  «Вы адчыняеце свае дзверы для незнаёмцаў, без пытанняў», — сказаў я.
  
  
  «Я адчыняю свае дзверы людзям, якія жывуць у нястачы», — сказаў ён. «Старыя, малазабяспечаныя».
  
  
  «Ці можаце вы шчыра сказаць мне, што вы ніколі не лячылі тых, хто быў паранены ў выніку здзяйснення злачынства, або не маглі звярнуцца ў аддзяленне хуткай дапамогі, таму што іх шукалі ўлады?»
  
  
  «Я не задаю такіх пытанняў», — сказаў ён.
  
  
  «Гэта я маю на ўвазе», - сказаў я.
  
  
  «Мяне гэта не турбуе», — сказаў Цыцэрон. «Я вельмі добра разбіраюся ў людзях».
  
  
  «Сапраўды?» Я сказаў. «Ці ведаеце вы, што я паліцэйскі?»
  
  
  Здавалася, гэтыя словы доўга віселі ў паветры паміж намі.
  
  
  «Вы сур'ёзна, ці не так?» - сказаў ён.
  
  
  Я кіўнуў.
  
  
  Ён паверыў мне. За яго цёмнымі вачыма ўсе доказы сыходзіліся. - Калі вы ўпершыню сюды прыйшлі, - павольна сказаў ён, - вы збіралі інфармацыю для арышту?
  
  
  "Так", сказаў я.
  
  
  «Холад быў падставай».
  
  
  «Так».
  
  
  «Разумею», — сказаў Цыцэрон. «Ідзі адсюль».
  
  
  «Што?» Я сказаў. Выраз яго твару не змяніўся.
  
  
  «Ты хлусіў мне», — сказаў Цыцэрон. «Вы прыйшлі да мяне з просьбай аб дапамозе. Я ўзяў цябе на веру, а ты хлусіў мне».
  
  
  Літаральнае апраўданне было на кончыку языка, што ён ніколі не пытаўся наўпрост, чым я зарабляю на жыццё, але для маіх вушэй гэта прагучала дробна і слаба.
  
  
  таксама хлусіў дзеля цябе», — сказаў я. «Я засцерагаў вас ад арышту і судовага пераследу».
  
  
  «Чаму?» Цыцэрон сказаў. «Таму што ты мяне шкадуеш?»
  
  
  "Не, вядома, не", хутка сказаў я. «Я проста не думаў, што вы заслугоўваеце быць у турме».
  
  
  «Калі вы прапусцілі тонкія нюансы, я ўжо ў турме», - сказаў Цыцэрон. "Але ўлоўліваць тонкія нюансы - не ваша моцная бок".
  
  
  Гэта было нешта іншае, змена тону.
  
  
  «Вы думаеце, што не хлусілі мне, таму што ніколі не казалі прама, што вы не паліцэйскі», — сказаў ён. «Ты кажаш сабе, што ў цябе няма рамана, таму што ты больш не спіш са мной».
  
  
  Я адчуваў сябе так, нібы праглынуў занадта шмат ледзяной вады. «Цыцэрон», — пачаў я, але ўжо бачыў, што гэта безнадзейна. «Вы хоць стрэльбу захаваеце?»
  
  
  - Не, - сказаў Цыцэрон.
  
  
  Я ўзяў яго са стала, адчуваючы, як цяпло поўзае па скуры, пад тварам, на патыліцы. Ён назіраў за мной.
  
  
  У дзвярах я сказаў: «Цыцэрон, гэта тое, што здарылася з тваім братам?»
  
  
  - Бывай, Сара, - сказаў ён.
  
  
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  Марлінхен здзівіў мяне, калі я вярнуўся дадому той ноччу, прапанаваўшы выпіць келіх віна пад дрэвам магноліі. Я збіраўся сказаць ёй, што не лічу разумным, каб яна прызвычаілася піць віно ў канцы дня, але яна, напэўна, бачыла гэта, таму што паправіла мяне. «Я мела на ўвазе віно для вас, і я б імбірны эль або што-то,» сказала яна.
  
  
  Калі мы выйшлі з французскіх дзвярэй, я ледзь не сутыкнуўся з Эйданам, які быў на палубе без уключанага святла.
  
  
  «Што ты тут робіш?» — спытаў яго Марлінхен.
  
  
  - Проста падыхаю паветрам, - сказаў Эйдан.
  
  
  «О, — сказаў Марлінхен, прымаючы гэта. Але я ўбачыў вузкі абрыс яго запальнічкі на джынсах і зразумеў, што ён якраз збіраўся закурыць. Каб замест яго слядоў, я загаварыў. «Ведаеце, што я заўважыў учора?» — сказаў я, гледзячы на лінію даху. «Ваш дом».
  
  
  "О, Божа", - сказаў Марлінхен, праводзячы мой погляд. «Яму патрэбны нейкі дарагі рамонт?»
  
  
  - Не, - сказаў я. «Я проста падумаў, што той, хто займаўся рамонтам, пасля ўдару маланкі зрабіў вельмі добрую працу. Я бачыў яго з усіх ракурсаў, і нават не магу вызначыць месца, дзе яго рамантавалі. Куды менавіта трапіў?»
  
  
  Гаварыў Эйдан. «Маланка ўдарыла ў дом?» — спытаў ён. «Калі гэта было?»
  
  
  «Вы павінны памятаць», - здзіўлена сказаў Марлінхен. «Калі мы былі дзецьмі. Гэта было вельмі гучна».
  
  
  Але на твары Эйдана не было пазнання. «Гэта было так даўно?» - сказаў ён. «Я маю на ўвазе, вы ўпэўнены, што я жыў тут тады?»
  
  
  Марлінхен кіўнуў. «О, так. Гэта было яшчэ да нараджэння Колма. Гэта была тая ноч, калі маці так засмуцілася. Яна плакала, памятаеш?» Калі стала зразумела, што не, яна пахітала галавой. «Хлопчыкі. Усё можна праспаць».
  
  
  У гэты момант голас Колма перапыніў яго. «Марлінхен!» Яго бесцялесны голас плыў праз акно.
  
  
  Марлінхен скрывіў міну, нібы хацеў папрасіць прабачэння за перапыненне. «Што?» - гучна сказала яна, злёгку нахіліўшыся да адчыненага акна і свайго брата, які схаваўся з поля зроку.
  
  
  «Мы не можам знайсці форму рэгістрацыі Донала!»
  
  
  У што б ні запісаўся Донал - у спартыўную лігу ці летнюю школу - Марлінхен, здавалася, быў знаёмы з гэтым. «Дзяжурства кліча», — сказала яна нам. «Я хутка вярнуся».
  
  
  Я спыніў яе. "Пачакай", сказаў я. «Вы не адказалі на маё пытанне, якая частка дома пацярпела».
  
  
  Марлінхен спынілася, паклаўшы руку на дзверы. "Прабачце", сказала яна. «Пасля ўсяго гэтага часу я не магу ўспомніць».
  
  
  Яна ўвайшла. Я павярнуўся да Эйдана.
  
  
  «Ведаеш, — сказаў я, — калі б маланка сапраўды трапіла ў твой дом, ты б не змог праспаць гэта».
  
  
  - Я веру табе, - сказаў Эйдан. «Калі я жыў у Грузіі, маланка трапіла ў дрэва прыкладна ў ста метрах ад таго месца, дзе я працаваў. Гэта было дастаткова гучна, каб выклікаць у мяне страх Божы, а сто ярдаў было даволі бяспечнай адлегласцю».
  
  
  «Магчыма, вас у тую ноч не было дома», — выказаў здагадку я. «Ці магло гэта адбыцца ў той час, калі вы былі ў шпіталі?»
  
  
  «Шпіталь?» — паўтарыў Эйдан.
  
  
  «Калі ты страціў палец», — растлумачыў я. «Гэта было б прыкладна ў той жа час, паводле таго, што кажа Марлінхен».
  
  
  Гэта не пазбавіла Эйдана разгубленасці. «Я не думаю, што я калі-небудзь быў у бальніцы», - сказаў ён. «Я маю на ўвазе, што гэта быў проста палец. Гэта жудасна, але вы мала што можаце зрабіць з такой траўмай. Спыніце крывацёк, захавайце палец, калі можаце, ампутуйце, калі не можаце. Гэта не тое, што вам спатрэбіцца рэанімацыя».
  
  
  - Не, - сказаў я, убачыўшы, што ён мае рацыю. Але хіба Марлінхен не казаў, што Эйдан на некаторы час з'ехаў?
  
  
  Хуткія крокі абвясцілі аб вяртанні Марлінхэна, і яна выйшла на заднюю палубу. «Гатовы?» - сказала яна мне.
  
  
  Мы спусціліся да магноліевага дрэва, каб пасядзець навідавоку з асветленымі месяцам водамі возера. Седзячы, скрыжаваўшы ногі, я адкрыў бутэльку з віном і наліў у пластыкавы кубак. Першы глыток прапаліў мне ў горле цёплую дарожку.
  
  
  «Акрамя яго маўленчых цяжкасцей, - сказаў Марлінхен, - тата ўчора выглядаў вельмі добра. Вам не здалося?»
  
  
  «Вядома», — сказаў я, хоць у мяне было мала падстаў для параўнання, акрамя фотаздымкаў, на якіх я бачыў маладзейшага і здаравейшага Х'юза.
  
  
  Я глытнуў яшчэ віна і лёг на спіну, а цёмная форма апошняй кветкі магноліі ківала нада мной. Нейкі час мы не размаўлялі. Над галавой, непадалёку ад берага возера, пранёсся грувасткі, зграбны чорны цень. Сава, начное паляванне.
  
  
  Потым Марлінхен сказаў: «Ты ў парадку, Сара?»
  
  
  «Чаму б і не быць?» — спытаў я.
  
  
  «Ты выглядаў трохі, - яна махнула рукой у паветры, - калі ты прыйшоў сёння ўвечары, быў крыху недарэчным».
  
  
  Калі я нічога не сказаў, яна загаварыла зноў, і на гэты раз больш асцярожна. "Вы ніколі не гаворыце пра свайго мужа", - сказала яна. «Ён быццам памёр, а не ў турме».
  
  
  Адзіны пялёстак магноліі ўпаў з дрэва і ляжаў паміж намі, крэмава-белы на шырокім канцы, размазаны пурпурным на ўнутраным кончыку.
  
  
  «Калі мы гаварылі пра Шайло, — сказаў я, — я проста сказаў, што ён у Вісконсіне. Я не памятаю, каб вам казаў, што ён сядзеў у турме».
  
  
  Нават у паўзмроку я ўбачыў, як твар Марлінчэна пачаў фарбавацца ў знаёмы ружовы колер.
  
  
  «Мне было цікава, — сказала яна. «Я правёў ваша імя ў пошукавай сістэме».
  
  
  «Справядліва», сказаў я. «Але вы таксама маглі спытаць мяне. Я б табе сказаў».
  
  
  Але я зразумеў, што мая згадка пра Шайло ў тую ноч мела намер падмануць, і цяпер мне было сорамна за гэта. У сям'і Хэнэсі не хапала незацемненай, чыстай праўды, і я не вельмі дапамог справе, дадаўшы ўласную паўпраўду. Магчыма, дзесьці ў маральных разліках гэта мела значэнне.
  
  
  «Я павінен быў быць адкрытым з вамі», - сказаў я. «Прабач».
  
  
  - Усё ў парадку, - сказала яна.
  
  
  «Мяркую, я не кажу пра яго, таму што я не размаўляю з ім. Ён мне не пісаў некалькі месяцаў».
  
  
  «Гэта жудасна», - сказала яна. «Чаму не?»
  
  
  Я ўзяў пялёстак магноліі і пагладзіў яго вялікім пальцам. Яго тэкстура была чымсьці сярэднім паміж аксамітам і свечным воскам. «Я нагадваю Шайло рэчы, якія ён хацеў бы забыць», - сказаў я. «Калі я шукаў яго, я даведаўся пра яго тое, што ён не хацеў, каб я ведаў, і гэта адкрыла для яго старую рану».
  
  
  «Што вы даведаліся?» - сказаў Марлінхен.
  
  
  - Гэта належыць яму, - сказаў я. «Не мне дзяліцца».
  
  
  «Такім чынам, калі ён выйдзе, што вы будзеце рабіць?» — спытала яна.
  
  
  - Не ведаю, - сказаў я.
  
  
  На яе тварах адбілася рэзкае здзіўленне. Я даў няправільны адказ.
  
  
  «Вы думаеце, дарослыя заўсёды ведаюць адказы?» Я сказаў.
  
  
  — Ну, не, — прызналася яна. «Гэта проста . . . ты здаецца такім упэўненым ва ўсім».
  
  
  - Не, - сказаў я. «Паліцыянтам не вельмі падабаецца здагадвацца, але я ўвесь час раблю памылковыя крокі». Я думаў пра Цыцэрона і маленькі .25, які цяпер ляжыць у бардачку маёй машыны. «Вы спрабуеце дапамагчы людзям, і часам здаецца, што яны не вельмі хочуць, каб вам дапамагалі».
  
  
  Марлінхен кіўнула, быццам ведала, што я кажу, хаця я сумнявалася, што яна сапраўды магла. «Вы калі-небудзь думалі пра тое, каб зарабляць на жыццё чымсьці іншым?» — спытала яна.
  
  
  - Не, - сказаў я.
  
  
  «Чаму не?»
  
  
  «Гэта адзінае, чаму я навучаны», - сказаў я.
  
  
  Яна не была задаволена. «Але чаму?»
  
  
  «Чаму што?»
  
  
  «Гэта не заўсёды было адзіным, чаму вы навучаліся. У нейкі момант вы прынялі рашэнне прайсці навучанне для гэтага. Вось чаму вы кінулі каледж, так? Ісці працаваць у міліцыю?»
  
  
  Я паківаў галавой. - Не, - сказаў я. «Калі я скончыў школу, апошнім, пра што я думаў, было стаць паліцэйскім».
  
  
  «Што змяніла ваша меркаванне?»
  
  
  У тых, хто ідзе ў праваахоўныя органы, ёсць спіс стандартных адказаў; як правіла, тыя ж, якія яны даюць падчас сумоўя ў працэсе падачы заяўкі: я хачу дапамагаць людзям, кожны дзень узнікаюць новыя задачы, я ненавіджу саму думку аб працы за сталом. Я не выкарыстаў ні адзін з іх.
  
  
  - Не ведаю, - сказаў я. «Ну, я ведаю, але гэта доўгая гісторыя. Доўгая нудная гісторыя».
  
  
  Напэўна, гэта прагучала досыць сумна, таму што Марлінхен не стаў працягваць гэта. Яшчэ праз некалькі хвілін, па нейкай маўклівай згодзе, мы падняліся і накіраваліся да дому.
  
  
  Значна пазней, калі дзеці пайшлі спаць і ў хаце заціхла, я стаяў ля высокага акна Х'ю Хэнэсі і глядзеў уніз. Я ўсё яшчэ думаў пра схематычную гісторыю Марлінчэна пра ўдар маланкі ў дом і пра няздольнасць Эйдана ўспомніць такую падзею.
  
  
  Католік толькі па лініі крыві, я не меў рэлігійнай адукацыі, але ў дзяцінстве мяне не давала спакою тое, што іншыя дзеці ўзялі са сваіх вучэнняў у нядзельнай школе: што свет быў дасканалы, а потым грэх увайшоў у яго. маланкі. Гэта была метафара, але на працягу многіх гадоў я верыў у гэта літаральна.
  
  
  Цяпер я ўбачыў сям'ю Хэнэсі ў тых жа выразах, нечакана і хутка праклятых. Яны былі сямейкай Эдэма, потым маланка ўдарыла ў дом, потым Эйдан страціў палец ад жорсткага сабакі, потым Элізабэт Хэнэсі патанула ў водах возера. Ці ўсё гэта было проста няўдачай?
  
  
  Неўзабаве Марлінхен споўніцца 18 і яна стане апекуном сваіх малодшых братоў і сясцёр, і мае абавязкі тут скончацца. Для мяне лепш за ўсё было б ігнараваць сваё пачуццё, што з гэтай сям'ёй нешта пайшло не так задоўга да таго, як я стаў часткай іх жыцця. Але я не быў упэўнены, што змагу.
  
  
  Марлінхен спытаў мяне сёння вечарам, чаму я вырашыў стаць паліцэйскім. Яна мела рацыю; гэта было не тое, у што я пагрузіўся. Гэта было тое, што я абрала, частка таго, што Жэнеўева назвала маім імкненнем дапамагаць людзям.
  
  
  Незадоўга да таго, як я заснуў, я пачуў над возерам крык савы. Гэта было вельмі падобна на чалавечы крык.
  
  
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  Калі я пакінуў Мінесоту ў 18 гадоў, каб атрымаць баскетбольную стыпендыю ў UNLV, я не бачыў перад сабой будучыні паліцэйскага. Я не зазіраў занадта далёка наперад: толькі больш баскетбола і больш школы, у такім парадку важнасці. Адна рэч, у якой я быў даволі ўпэўнены, гэта тое, што я больш не буду жыць у Мінесоце. Я вырас у Нью-Мексіка і лічыў сябе заходнікам; Пайсці ў школу ў Лас-Вегасе было як вярнуцца дадому, казаў я сабе.
  
  
  Гэта не было. Вегас быў разгалістым, яркім і захапляльным, і ўсё такім чынам, што не магло ўцягваць у сябе 18-гадовага падлетка з невялікімі грашыма і без машыны, які нікога не ведаў. Таксама ў той год я не бачыў шмат часу ў баскетбольных гульнях. Я чакаў гэтага, але ўсё роўна гэта выклікала ў мяне спакой. Я хадзіў на свае заняткі, спрабуючы і не зацікавіўшыся агульнаадукацыйнымі, заходнецывілізацыйнымі курсамі, якія складаюць расклад першакурснікаў. Я не адчуваў сябе студэнтам. Я не адчуваў сябе спартсменам. У мяне не было адчування, што жыццё збліжаецца.
  
  
  Тады я зразумеў тое, чаго не планаваў: сумаваў па Рэндж. Дрыготкія бярозы і белыя хвоі, зялёная трава і рудая зямля з шнарамі ад мін, сіне-зялёныя, як напаўкаштоўныя камяні, азёры-ямы: нейкім чынам, калі я не звяртаў увагі, гэта ўвайшло ў маю кроў.
  
  
  Калі ў маёй цёткі Джыні здарыўся інсульт і яна памерла тым летам, гэта дэстабілізавала мяне больш, чым я ўяўляў у той час. Увосень я вярнуўся ў школу ў звычайным рэжыме, але для мяне там ужо нічога не было сэнсу. На працягу двух тыдняў пасля пачатку навучання я напісаў ліст трэнеру і злавіў грэйхаунда назад у Мінесоту, а заробкі ад маёй летняй працы былі складзены ў выглядзе дарожных чэкаў у маёй рэчавай сумцы. Я не ведаў, што мне так патрэбна, але чамусьці быў упэўнены, што гэта ляжыць яшчэ ў Мінесоце.
  
  
  Выпіваючы халодную салодкую пепсі ў кавярні насупраць аўтавакзала ў Дулуце, я праглядаў аб'явы аб патрэбе. Кампанія па здабычы таканіту, размешчаная ў невялікім горадзе, шукала стажора па ўборцы і тэхнічным абслугоўванні ў сваёй краме; гэта была адна з нямногіх пазіцый пачатковага ўзроўню ў такіх аперацыях. На супрацьлеглай старонцы ад аб'яваў аб вакансіях былі спісы "жылля для абмену".
  
  
  У доме з трыма спальнямі, у які я пераехаў, ужо жылі дзве жанчыны гадоў дваццаці. Эрын і Шэрыл Эн былі медсястрой і рэгістратаркай адпаведна і блізкімі сябрамі. Яны жылі ў арандаваным доме больш за год, страціўшы свайго папярэдняга суседа па пакоі з-за «шлюбу і рэальнага жыцця», сказала Шэрыл Эн. Яны былі сардэчныя і прыемныя для мяне, і я да іх, з самага пачатку.
  
  
  Вось тут мы і затрымаліся, на сардэчнасці. Працяг часу і той факт, што я заплаціў траціну арэнднай платы, не змянілі адчування, што я пераехаў у іх даўно створаны дом. Часам, калі сіні святло тэлевізара мігцеў над гасцінай, я далучаўся да іх, але размаўлялі мы рэдка. Я ніколі не ўключала тэлевізар, калі была адна дома. Такім чынам, у канцы маіх першых дзён на працы, у гарачыя дні бабінага лета ў канцы верасня, я хадзіў у маленькую і малазабяспечаную гарадскую бібліятэку, каб паглядзець трылеры ў мяккай вокладцы.
  
  
  Калі я думаю пра тыя дні, гэта тое, што я памятаю, гэта прастата. Купляць ежу не ў прадуктовай краме, а ў аптэцы, дзе цэнтральны праход быў поўны танных непсавальных прадуктаў: мяккага французскага хлеба, настолькі поўнага кансервантаў, што яго хапіла на некалькі тыдняў, клубнічнага джэма, 99-цэнтавых спагецці і макаронаў, якія склейваліся адно з адным як старанна ён быў падрыхтаваны. Вечары на ганку, пілі крамную колу з кубікамі лёду, якія на смак нагадвалі маразільную камеру, апошняе дзённае святло змяншалася на захадзе.
  
  
  
  
  «Што ты там робіш, Сэдзі?» — спытаў бацька па міжгародніх правадах. «Тваёй цёткі няма, сям'і ў цябе ўжо няма».
  
  
  «У мяне тут сябры», — сказаў я. «У мяне ёсць праца».
  
  
  Працоўная частка, вядома, была праўдай, але дагэтуль у мяне не было нічога, акрамя сяброўскіх знаёмстваў.
  
  
  «Я проста гэтага не разумею. Ты ўстаў і кінуў школу без якіх-небудзь прычын, якія я бачу, і паехаў жыць у маленькі горад, дзе ты нават не вырас», — сказаў ён. «Вы нават не ходзіце на вячэрнія заняткі, праўда?»
  
  
  - Не, - сказаў я.
  
  
  «Чаму ты хочаш жыць там, у сярэдзіне нідзе?»
  
  
  «Гэта было дастаткова добра...» - пачаў я, але спахапіўся.
  
  
  «Дастаткова добра, каб я адправіў цябе туды, калі табе было 13?» — сказаў ён, скончыўшы маю думку. «Уся справа ў гэтым? Ты злуешся?»
  
  
  «Не, — сказаў я, — не. Глядзі . . .” Я накруціў тэлефонны шнур на вялікі палец. «Я проста спрабую жыць. Зарабіць жыццё, і ўсё».
  
  
  У цішыні, якая наступіла, я амаль чуў, як ён думаў, што гэта не так шмат жыцця, праца ў прамысловасці і арандаваны пакой, але ён не мог сказаць больш. Мне было 19 гадоў, дарослы чалавек.
  
  
  «А як наконт Каляд?» — спытаў ён. «Ты не хацеў бы вярнуцца дадому?»
  
  
  Нью-Мексіка на Каляды. Святло, якое свеціцца ад farolitos - насыпаных пяском карычневых папяровых пакетаў са свечкамі ў іх - і sopaipillas і насычанага соусу з моле традыцыйнага свята Noche Buena напярэдадні Калядаў. . .
  
  
  «Бадзі таксама вернецца дадому на Каляды?» — спытаў я.
  
  
  «Так», - сказаў бацька. «У яго тыдзень водпуску».
  
  
  Я яшчэ раз скруціў тэлефонны шнур. «Я не магу прыйсці», - сказаў я.
  
  
  «Чаму не? Вы, напэўна, не працуеце?»
  
  
  «Шахта працуе 365 дзён у годзе», — сказаў я. «Для іх занадта дорага каштуе адключыць абсталяванне, а потым запусціць яго зноў. І мяне апошнім прынялі на працу. Мне яшчэ рана прасіць адпачынак».
  
  
  Я хацеў, каб ён у гэта паверыў, але ён не быў дурнем. «Ты з братам не быў у мяне пад адным дахам шмат гадоў», — сказаў бацька. «Чаму гэта, Сэдзі?» Збянтэжанасць у яго голасе, здавалася, для ўсяго свету была сапраўднай.
  
  
  Мой вялікі палец пачырванеў ад таго, што вакол яго так моцна абкручаны тэлефонны шнур. Вы ведаеце чаму. Я спрабаваў табе сказаць, а ты не слухаў.
  
  
  - Прабачце, - сказаў я. «Я проста не магу прыйсці».
  
  
  
  
  Прыйшоў студзень, а з ім і самае халоднае надвор'е. Ноч наступіла так рана, што я ішоў дадому з працы ў цемры, і было занадта холадна і сцюдзёна, каб выйсці пасля абеду. Маёй галоўнай забаўкай сталі раманы ў мяккай вокладцы, якія я выбіраў у бібліятэцы ў суботу ўдзень на працягу некалькіх тыдняў.
  
  
  Я павінен быў зразумець, што ў маім жыцці нешта не так, калі я зайшоў не ў той раздзел бібліятэкі, знайшоў кнігу «Атэла» ў мяккай вокладцы і неадкладна захацеў яе праверыць.
  
  
  Пасля заканчэння школы я верыў, што больш ніколі не буду мучыць сябе чымсьці, што ўхваліў бы настаўнік англійскай мовы. Але потым, стоячы сярод слабага паху мансарды і адукацыйных плакатаў публічнай бібліятэкі, я адчуў дрыготкае задавальненне і настальгію, успамінаючы Атэла як адзінага Шэкспіра, які мне сапраўды падабаўся. Штосьці гаварылі са мной пра свет, у якім жылі Атэла, Яго і Касіо, гэты свет ваеннага абавязку і часам вычварнага гонару. Дома ў тыя самыя халодныя ночы я чытаў і перачытваў Атэла. Бібліятэцы прыйшлося адправіць дзве пратэрміноўкі, перш чым я вярнуў яго.
  
  
  Калі б гэта быў фільм, Атэла змяніў бы маё жыццё. Я б перайшоў да іншых п'ес Шэкспіра, мне яны таксама спадабаліся і, нарэшце, паступіў бы ў грамадскі каледж. Але так не атрымалася. Пасля "Атэла" я вярнуўся да раманаў, якім аддаваў перавагу раней.
  
  
  А потым, вясной, я знайшоў яшчэ тое, што мне падабалася рабіць.
  
  
  
  
  У цэху тэхнічнага абслугоўвання я працаваў з армянскай амерыканскай дзяўчынай, тоўстай таліяй, цёмнавалосай, прыемнай з выгляду, лёгкай у зносінах. Яе звалі Сільва, і, здавалася, яна жыла адным: танцамі ў зале VFW кожную суботу вечарам.
  
  
  «Ты павінен прыйсці», — не раз казаў Сільва, але я быў ухілены. Для мяне танцы ў зале VFW падаліся мне занадта падобнымі на бінга ці вячэры з пірагамі ў царкве, але аднойчы сакавіцкім вечарам я вырашыў, што праверыць гэта не шкода.
  
  
  У дзевяць трыццаць сцэна ў зале VFW была надзіва ажыўленай; людзі высыпалі на прыступкі разам са святлом і музыкай знутры. Прыўзняты настрой натоўпу мяне здзівіў, але даведацца сакрэт не спатрэбілася шмат часу.
  
  
  Тэхнічна гэтыя танцы былі сухімі, гэта значыць, што алкаголь не падаваўся. Але, як гэта да болю характэрна для мястэчка, большасць маладых людзей у зале былі ў стане алкагольнага ап'янення. Бутэлькі разносіліся ў цяні паркоўкі, і калі вам не пашанцавала пазнаёміцца з кімсьці, хто прынёс бутэльку, то быў Брэнт, мясцовы прадпрымальнік, які прыпаркаваў свой Buick LeSabre каля залы VFW і прадаваў спіртныя напоі з ствол. Не па сабе і адчуваючы сябе староннім чалавекам, я хутка адшукаў яго.
  
  
  Алкаголь не быў часткай майго жыцця пасля некалькіх дзявочых вечароў у UNLV. Адна порцыя віскі мяне моцна ўразіла. Прыемна цяжка. Неўзабаве малады чалавек, якога я не ведаў, запрасіў мяне на танец, і я пагадзілася. Сільва, пачырванелы ад напружання і задавальнення, праскочыў міма і падміргнуў мне. Я адчуў, што свет пачаў адыходзіць, зусім крыху. Мне спадабалася. Да гэтага моманту я не ўсведамляў, наколькі пазбаўленае і манаскае існаванне я стварыў для сябе. Гэта было як цяжар, які я толькі цяпер скідаў са сваіх плячэй.
  
  
  На тым тыдні я атрымаў сваю першую карэкціроўку заробку, якая адзначыла канец майго першапачатковага шасцімесячнага перыяду працы на шахце. Я адчуваў сябе новым багацеем, і ў сваім цяперашнім стане ўздыму я зразумеў сёе-тое: калі прымусіць свет крыху адступіць было прыемна, не было прычын не прымусіць яго адступаць яшчэ больш. Нашмат больш .
  
  
  * * *
  
  «Добрай раніцы, Сара. Хочаш падвезці?»
  
  
  Яркая раніца панядзелка ў пачатку мая. Кені Олсан спыніўся побач са мной на сваім вялікім пікапе Ford прыкладна за паўмілі ад працы. Я прыціснуў кашалёк бліжэй да рэбраў і пабег да пасажырскага боку.
  
  
  Кені быў адным з ахоўнікаў шахты. Бяспека ў асноўным азначала, што ён не дапускаў паляўнічых на тэрыторыю кампаніі і адганяў дзяцей, якія прыходзілі скакаць са скал і купацца ў азёрных ямах. Ён быў такім жа лагодным, як і ўсе, каго я калі-небудзь сустракаў, практычна ніколі не выклікаў паліцыю на парушальнікаў, а проста адпраўляў іх у дарогу. У дадатак да працы ў ахове, ён кожныя выхадныя працаваў турэмшчыкам дэпартамента шэрыфа. Калі ён гэтым не займаўся, то паляваў і рыбачыў. Нейкім чынам мы з ім пасябравалі праз больш чым тры дзесяцігоддзі паміж намі.
  
  
  «Дзякуй, — сказаў я, залезшы ўнутр. — Хіба ты ўжо не на працы?» Кені звычайна прыходзіў у той жа час, што і першая змена шахцёраў, 7-на-3. Супрацоўнікі службы падтрымкі, як і я, прыйшлі праз гадзіну, у восем.
  
  
  «Я сказаў ім, што спазнюся. Адвёз Лорну да лекара».
  
  
  — Спадзяюся, яна не хворая? Я сказаў.
  
  
  «О, не. Вушны лекар. Яна атрымлівае слыхавы апарат, - сказаў Кені, праязджаючы праз скрыжаванне. «Цяпер яна зможа пачуць усе глупствы, якія я кажу. Яна страціць усякую павагу да мяне».
  
  
  Я засмяяўся. «Гэтага ніколі не будзе». Я паклаў сумку паміж ног. «Гэй, я пачаў збіраць на машыну».
  
  
  «Вы сказалі мне нешта падобнае», - сказаў Кені.
  
  
  «Сапраўды?» — сказаў я збянтэжаны. «Калі?»
  
  
  Мы падскочылі праз уваход на тэрыторыю для супрацоўнікаў, дрэнныя амартызатары на грузавіку Кені ўзмацнілі няроўнасць. Кені нічога не сказаў, накіраваўшы грузавік на месца ў канцы шэрагу. Ён не адказаў на маё пытанне, і я падумаў, што, магчыма, Кені патрэбныя ўласныя слыхавыя апараты, хоць раней у яго ніколі не было праблем.
  
  
  Ён пацягнуў рычаг аўтаматычнай каробкі перадач, каб прыпаркавацца, выключыў запальванне, потым павярнуўся да мяне. «Вы не памятаеце, што былі ў маім грузавіку ў гэтыя выхадныя?» - сказаў ён.
  
  
  Я адкрыў рот і зноў закрыў яго. Памяць мільганула, але цьмяна. Я танцаваў у суботу вечарам, як звычайна. Мяне падвезлі дадому сябры. Ці не я?
  
  
  «Тады вы сказалі мне, што хочаце купіць машыну. Я не ведаў, ці ты сур'ёзна. Вы шмат чаго казалі. Ты быў п'яны».
  
  
  Я агледзеў таксі. «Я не ванітаваў тут, праўда?» Гэта была адзіная прычына, па якой я мог уявіць няўхваленне ў бледна-блакітным позірку Кені.
  
  
  - Не, - сказаў ён. «Але вы хісталіся, калі я ўбачыў, як вы ідзяце. Ты быў п'яны з галавы».
  
  
  «У мяне было трохі лішняга», - сказаў я. «Здараецца».
  
  
  «Аднойчы я бачыў дзяўчыну, яна памерла на сваім пад'ездзе з ключом у руцэ. Яна была занадта п'яная, каб атрымаць яго ў замку. Ляглі адсыпацца пры дзесяціградусным надвор'і. Я павінен быў сказаць яе бацькам, - сказаў Кені.
  
  
  "Я магу паклапаціцца пра сябе", сказаў я. «Вясна ў нас усё адно».
  
  
  Кені назіраў, як Сільва пераходзіць паркоўку. «Ведаеце, гэта не вельмі праца для вас, — сказаў ён. «Ці думаеце вы калі-небудзь пра будучыню?»
  
  
  "Насамрэч, я", - сказаў я яму. «Магчыма, я захачу папрацаваць у полі». Поле было месцам, дзе вялася сапраўдная здабыча карысных выкапняў, дзе шахцёры ездзілі з рыдлёўкамі і ездзілі на такіх вялікіх грузавіках, што іх шыны былі вышэйшыя за мяне.
  
  
  «Вы хочаце працаваць у полі», - паўтарыў Кені скептычным голасам.
  
  
  «Жанчыны могуць быць шахцёрамі», — сказаў я.
  
  
  Кені паківаў галавой. «Я маю на ўвазе не гэта. Гэта не пра жаночыя заняткі, Сара. Не рабіце выгляд, што гэта так».
  
  
  «Хтосьці павінен выконваць такую працу», — сказаў я. «Грошы значна лепшыя, чым тое, што я раблю цяпер».
  
  
  Ён уздыхнуў.
  
  
  «Не хвалюйся за мяне, добра?» Я сказаў. Я зноў нацягнуў раменьчык кашалька праз плячо. «Мне трэба ўвайсці».
  
  
  
  
  У пачатку чэрвеня ў сярэдзіне дня надзвычайны шторм абваліў нас на пяць цаляў. Чацвер, надыходзяць выхадныя. Свежы снег стаў прычынай імправізаванай бітвы ў снежкі сярод тых з нас, хто працаваў з 8 да 4 гадзін. Я ўдарыў маладога механіка, Уэйна, па твары. Ён злавіў мяне і паклаў жменю снегу мне на кашулю. Крычучы, я крычаў Сільве, каб яна дапамагла мне, але яна занадта смяялася.
  
  
  У панядзелак раніцай Сільва быў у больш цвярозым настроі.
  
  
  «Што не так?» — сказаў я, калі яна не адказала на мае спробы лёгкай размовы.
  
  
  «Вы не хвалюецеся за Уэйна?» — спытала яна.
  
  
  Уэйн. Я ўспомніў, як я танцаваў з ім у суботу вечарам. Не адзін танец. Пасля гэтага мае ўспаміны перанесліся ў нядзельную раніцу. Шэрыл Эн зайшла ў мой пакой, раззлаваная. Мінулай ноччу нехта выбіў яе фен з кручка на сцяне ва ўнітаз; ці меў я нейкае ўяўленне, як гэта магло адбыцца ці чаму хтосьці проста пакінуў яго там?
  
  
  «Што з Уэйнам?» — спытаў я Сільву.
  
  
  «Вы не памятаеце?» — спытала яна.
  
  
  Гэта хутка стала маім найменш любімым пытаннем.
  
  
  «Вы зламалі яму нос», - сказаў Сільва.
  
  
  Я паківаў галавой, уражаны. «Ні ў якім разе», — сказаў я ёй, але ўжо быў няўпэўнены ў сваіх словах.
  
  
  «Ён кажа, што гэта зрабіў хлопец, і сябры яго падтрымліваюць, таму што яму няёмка, што з ім так зрабіла дзяўчына. Але ўсё скончана, што вы гэта зрабілі. Кажуць, ён усю ноч моцна біў цябе. Вы нічога з гэтага не памятаеце?»
  
  
  Мая рука паднялася да плеча. У мяне там быў сіняк, з вечара суботы. Я спісаў гэта на тое, што наткнуўся на нешта, магчыма, у сутыкненні са сцяной ваннай і фенам. Цяпер я зразумеў, што гэта правільная форма для пальцаў, якія моцна сціскаюць. Хватка Уэйна. Я пачуў, як шыпеў мне на вуха голас маладога чалавека. Жорсткі, казаў ён. Не, фрыгідны. У маёй свядомасці пачынала перабудоўвацца агульная форма падзей.
  
  
  «Магчыма, — пачаў я абараняцца, — калі б ён паслухаў, калі я сказаў…»
  
  
  «Ты нават не памятаеш, як гэта здарылася», - сказаў Сільва, абарваўшы мяне. «Вы не ведаеце, што вы сказалі або што ён сказаў.»
  
  
  Яна мела рацыю. Яна бачыла наскрозь мяне. Але ў гэты момант яе голас нагадаў мне Шэрыл Эн.
  
  
  «Цанкавая сука», — падумаў я і адвёў вочы, нахіліўшыся, каб мацней зацягнуць шнуркі сваіх ботаў і завязаць іх.
  
  
  
  
  Уэйн ніколі не казаў мне пра гэты інцыдэнт, і яго адсутнасць праведнага гневу пацвердзіла маё падазрэнне, што ён нясе прынамсі частку віны за тое, што адбылося ў тую ноч. Тым не менш я вырашыў скараціць колькасць алкаголю.
  
  
  Гэта рашэнне доўжылася некалькі тыдняў. Недастаткова доўга.
  
  
  
  
  «Напэўна, палова маладых людзей у горадзе п'яная ў пятніцу ці суботу ўвечары. Чаму вы ім не чытаеце лекцыі?»
  
  
  Гэта было летам. Я рушыў услед за некаторымі супрацоўнікамі тэхнічнага абслугоўвання падчас паездкі са скалы на адно з азёр. Уцёс быў крыху недаацэнены, але скачкі са скал над вадой былі мясцовай традыцыяй сярод моладзі. Кампаніі, якія займаюцца здабычай карысных выкапняў, спрабавалі прагнаць дзяцей прэч з-за праблем з адказнасцю, але гэта ніколі нікога не адчайвала.
  
  
  Я не ўмеў плаваць і звязаўся з хлопцамі толькі таму, што чакаў, што ў святле летняга шквалу, які быў у нас, яны адмовяцца ад сваіх планаў пайсці на возера і зробяць нешта больш сухое і бяспечнае. Няпраўда. Самае горшае з маланак мінула, яны сказалі мне, і яны ўсё роўна збіраліся прамокнуць, купаючыся, ці не так?
  
  
  Такім чынам, я пайшоў разам, і калі мы ўсе прасунуліся ў напіванні, іх заахвочванні скакаць пачалі набываць для мяне больш сэнсу. На самай справе няма чаго плаваць, сказалі яны: як толькі вы ўвайшлі, інстынкт возьме верх. Мы прыйдзем за вамі, калі ў вас узнікнуць праблемы. Да таго ж ты ўжо мокры.
  
  
  У дадатак да маёй адвагі віскі, я пачынаў цьмяна ўспрымаць нейкую паклёп на мой пол, калі я не раблю тое, што маглі рабіць хлопцы. Такім чынам, я быў вельмі блізкі да таго, каб скокнуць, калі над намі пырснуў белы агеньчык ніжэй за зямлю і больш працяглы, чым маланка. Фары грузавіка Кені.
  
  
  Ён адправіў хлопцаў у дарогу, але я сядзеў з мокрымі валасамі і хутка цвярозы ў кабіне яго грузавіка.
  
  
  «Скажы мне, што ў дзяцінстве ты ніколі не скакаў са скал», — запатрабаваў я.
  
  
  «Мяне турбуе не гэта, - сказаў Кені. «Гэта ваша пітва. Ты набываеш нейкую рэпутацыю, Сара.
  
  
  Рэпутацыя. Гэтае слова мела адценне, акрамя выпіўкі.
  
  
  «Што вы спрабуеце сказаць?» Я патрабаваў. «Я не спаў ні з кім з гэтых хлопцаў. Не пракляты. Калі нехта так кажа, значыць, хлусіць».
  
  
  «Не, гэта не тое, што яны кажуць», - сказаў Кені. «Яны кажуць, што ты пышны і дражніць».
  
  
  «Гэта несправядліва».
  
  
  «Ты п'еш і танчыш з гэтымі хлопцамі, Сара, ідзі з імі на возера, без іншых дзяўчат. Што вы чакаеце ад іх думкі?»
  
  
  «Я люблю піць, танцаваць і хадзіць на азёры. Калі яны думаюць, што я ім нешта павінен, то гэта іх праблемы».
  
  
  "Калі вы пацярпелі, не мае значэння, чыя гэта віна", - сказаў Кені. «Ты высокая, моцная дзяўчына, але аднаго дня гэтага будзе недастаткова. Аднойчы раніцай ты прачнешся і станеш апошнім чалавекам у горадзе, які даведаецца, што мінулай ноччу спыніў цягнік».
  
  
  Ніколі б я не паверыў, што Кені ведае такую фразу. Гэта было падобна на аплявуху. Я быў дзіцем, каб папракаць, прынамсі, з ім. Я цяжка праглынуў і не дазволіў балю праявіцца. "Я магу паклапаціцца пра сябе", сказаў я тонка.
  
  
  «Вы працягваеце гэта казаць, але не робіце гэтага», — сказаў Кені.
  
  
  
  
  Пазней у тым жа месяцы, прыйшоўшы дадому п'яны, гарачы і прагнучы позна вечарам у пятніцу, я выбіў шклянку з кухоннай шафы. Я думаў, што быў добрым суседам па пакоі, калі дастаў мятлу і саўок, каб прыбраць.
  
  
  Але раніцай Шэрыл Эн і Эрын заўважылі некалькі аскепкаў шкла, якія пакінулі ззаду мае нязграбныя намаганні. Яны таксама агледзелі кухоннае смецце і знайшлі зламаныя рэшткі флейты для шампанскага, якая была сувенірам з вяселля сястры Эрын. Яны выказалі здагадку, што прыйшоў час знайсці сваё месца.
  
  
  Я знайшоў вольнае месца ў трохпавярховым доме. Вялікі грузавік Кені значна палегчыў бы пераезд, але мы з ім мала размаўлялі.
  
  
  
  
  Жнівень прынёс самыя гарачыя дні лета і самыя вільготныя. Усе, у каго не было кандыцыянера, выйшлі на вуліцы. Мой пакой на трэцім паверсе быў вельмі эфектыўнай пасткай для цяпла, таму, калі надышлі выходныя, я таксама планаваў праводзіць як мага больш часу па-за домам. У бары быў кандыцыянер, і праз пэўную гадзіну бармэны былі занадта занятыя, каб заўважыць кагосьці непаўналетняга ў куце.
  
  
  Аднойчы ў нядзелю раніцай я прачнуўся ў штрафным ізалятары з моцным галаўным болем. Калі турэмшчык спусціўся, гэта быў Кені.
  
  
  «Што я зрабіў?» — спытаў я.
  
  
  «Калі ты не памятаеш, — сказаў ён, — чаму я павінен табе казаць?»
  
  
  Паўтузіна магчымасцяў прабягала ў мяне ў галаве, ні адна з іх добрая. Я думаў пра Уэйна і яго зламаны нос. Я падумаў пра прыгожую насычана-шэрую Nova, якую толькі што купіў, і сказаў сабе, што ніколі не буду ездзіць п'яным. Калі ласка, не наезд.
  
  
  Кені саступіў. «Вы нічога асаблівага не зрабілі», — сказаў ён. «Проста п'яны і беспарадак у грамадскіх месцах».
  
  
  «Добра», — сказаў я, седзячы на лаўцы, свабодна звесіўшы рукі паміж каленяў. «Мне тэлефануюць, праўда?»
  
  
  Я думаў, што мне давядзецца выклікаць паручыцеля. Хто там яшчэ быў? Сільва? Нясхільны стары чалавек насупраць мяне ў кватэры, ад якога пахла цыгарэтным дымам і чыё прозвішча я так і не даведаўся? Кені быў маім самым блізкім сябрам, і ясна, што ніякай дапамогі з гэтага боку не было.
  
  
  «Калі б вас арыштавалі, вам патэлефанавалі б адзін раз», — сказаў ён. «Я не арыштоўваў вас учора ўвечары. Вы тут афіцыйна не знаходзіцеся».
  
  
  «Што?» Я сказаў.
  
  
  «Я прывёў цябе сюды, каб ты працверазеў і крыху падумаў».
  
  
  Я павінен быў быць удзячны, але замест гэтага я проста раззлаваўся. Я ўстаў, і ў мяне адразу падняўся крывяны ціск, ад чаго ў мяне закалацілася галава. «Вы думаеце, што я хачу ад вас паслуг?» Я сказаў. Я выцягнуў рукі, як для кайданкоў. «Калі я зрабіў нешта не так, арыштуйце мяне. Калі не, то выпусціце».
  
  
  Кені паківаў галавой.
  
  
  «Не, арыштуйце мяне, калі лічыце, што я гэтага заслугоўваю. Тады хаця б камусьці пазваніць, унесці заклад і выйсці».
  
  
  Але Кені зноў паківаў галавой. «Я не хачу гэтага рабіць сёння па той жа прычыне, па якой не рабіў мінулай ноччу», — сказаў ён. «Я не хачу, каб у вас быў арышт, таму што гэта можа пашкодзіць вашым шанцам».
  
  
  «Шанцы на што?»
  
  
  «За тое, што паліцэйскі», — сказаў Кені.
  
  
  Я апускаю рукі. Калі б ён сказаў: " Для касмічнай праграмы", я б не быў больш здзіўлены. Мой голас, калі я гаварыў, быў слабы. «Вы жартуеце?» Я сказаў.
  
  
  «Ты занадта разумны, каб быць шахцёрам, і занадта подлы, каб быць студэнткай», — сказаў мне Кені. «У вас шмат энергіі, і ўсё гэта нікуды не ідзе. Вам патрэбна праца, у якую вы можаце гэта ўліць».
  
  
  «Вы не сур'ёзна», - сказаў я. «Людзі ім тут не патрэбныя. Верагодна, няма нават вакансіі ў праграме грамадзянскага рэзерву кожныя другія выходныя, якую вы маеце».
  
  
  "Не, няма", - сказаў Кені. «Але яны заўсёды шукаюць добрых людзей у гарадах».
  
  
  "Вы сур'ёзна", сказаў я.
  
  
  - Так, - сказаў Кені.
  
  
  На хвіліну я нават не адчуў болю ў скронях. Кені думаў, што я магу быць падобным да яго, і гэта дзіўнае ўсведамленне прымусіла ўвесь мой гнеў знікнуць. Памыліўся, вядома.
  
  
  «Слухай, Кені, — сказаў я, — дзякуй, але я не для гэтага».
  
  
  «Адкуль вы ведаеце?» — спытаў ён.
  
  
  «Я проста раблю. Вы ўсё няправільна мяне чытаеце». Яшчэ праз імгненне я сказаў: "Сапраўды, прабачце".
  
  
  Убачыўшы, што я сур'ёзна, Кені пачаў шукаць свае ключы.
  
  
  
  
  Прайшлі тыдні , і прыйшоў верасень. Кені вярнуўся да сваёй працы, патруляваў шахты на працягу тыдня і вуліцы і турму ў выхадныя. Я вярнуўся да таго, што рабіў лепш за ўсё, выпіваў па вечарах у выхадныя.
  
  
  Каля трох гадзін ночы, пасля звычайнага суботняга вечара, я апынуўся ў знаёмай позе: на каленях над унітазам. Калі вы ванітуеце даволі рэгулярна, вы губляеце да гэтага агіду. Пасля я выцер куток рота рукой, злёгку пагойдваючыся на каленях, адчуваючы вільгаць нездаровага поту на патыліцы, удзячны за прахалоднае начное паветра з адчыненай створкі акна. Я толькі пачысціў зубы і пырскаў вадой на твар, як за акном закрычала жанчына.
  
  
  Я замер, зусім нерухомы, за выключэннем кропель вады, якія поўзалі па маім твары, а потым падышоў да акна.
  
  
  «Гэй!» Я закрычаў. «Ёсць хто-небудзь там?»
  
  
  Акно ваннай выходзіла на травяністы схіл, які вёў да чыгуначных шляхоў. Там было цёмна, хіба што справа ад мяне, дзе я мог бачыць сігнальныя агні на пуцях.
  
  
  «Гэй!» Я зноў закрычаў. Адказу не было.
  
  
  - Чорт вазьмі, - сказаў я, намацваючы свой ручнік. Я хацеў пачуць п'янае хіхіканне або кіслы голас, які кажа: " Так, так, я ў парадку". Я хацеў адчуць раздражненне. Гэта было лепш, чым хвалявацца за кагосьці ў цемры, хто крычаў і цяпер не адказваў.
  
  
  Вярнуўшыся ў свой пакой, я распрануўся і зацягнуў покрыва, загадваючы сабе забыцца пра гэта. Я казаў сабе, што шумы жывёл могуць часам падмануць вас. Як рысі, напрыклад; яны вельмі нагадвалі жаночыя крыкі. Ці забароненыя совы.
  
  
  Гэта была не любая рысь. Гэта была не якая-небудзь сава.
  
  
  Калі б хто-небудзь быў там і сапраўды быў у бядзе, яны б зноў закрычалі. Яны адказалі б, калі я патэлефанаваў.
  
  
  Вы гэтага не ведаеце.
  
  
  Дзеля бога, чым я магу дапамагчы? Я яшчэ быў напаўп'яны. Пэўна, хтосьці іншы, бліжэйшы, таксама чуў гэта. Нехта іншы разабраўся б.
  
  
  Вы не можаце быць упэўнены ў гэтым. Вы не ведаеце, што хто-небудзь яшчэ чуў. Вы толькі ведаеце, што вы чулі.
  
  
  «Сукін сын», — стомлена сказаў я і пачаў шукаць больш трывалае адзенне, чым тое, што насіў, калі выпіваў.
  
  
  Маёй адзінай зброяй тады быў Maglite, але ён быў прыгожы, чатыры D-клеткі даўжынёй з корпусам з анадаванага металу вішнёвага колеру. Калі я падымаўся па схіле за домам, усё яшчэ крыху няўпэўнена трымаючыся на нагах, я размахваў ім па дугах, асвятляючы кусты і цені. «Тут ёсць хто-небудзь?»
  
  
  Скончыўшы пошукі за домам, я вярнуўся назад. Крык мог даносіцца з пярэдняй часткі дома, хітрасць акустыкі, якая адбівала гукавыя хвалі ад схілу і назад да акна ваннай. Я вярнуўся ўніз па схіле і выйшаў на вуліцу. Ідучы ў бок горада, я асвятляў святло нізка на газоны і ўваходы, стараючыся пазбягаць зацемненых вокнаў, за якімі спалі людзі. Потым, калі я трапіў у горад, я выявіў, што гляджу на завулкі і на прыступкі прадпрыемстваў. нічога. Ніякіх прыкмет непрыемнасцей не было, і на вуліцах было ціха, як на сцэне начнога кіно.
  
  
  У выніку я стаяў на гарадской плошчы, зусім цвярозы і зусім адзін у цэнтры горада. Ноч амаль прайшла. Праз гадзіну прыйдзе світанне.
  
  
  
  
  Калі я пастукаў у яго дзверы ў сем трыццаць раніцы, Кені быў у царкоўным адзенні, у паліто і гальштуку, з прылізанымі валасамі. Ён убачыў мяне ў сваіх дзвярах, усё яшчэ трымаючы ў руцэ Maglite, з лёгкім запытам.
  
  
  «Здаецца, я хачу быць паліцэйскім», — сказаў я.
  
  
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  «Я не бачу тут справы», — сказаў Кіландэр.
  
  
  Гэта была раніца пасля таго, як мы з Марлінчэнам выпілі на беразе возера, і я рабіў тое, што рабіў некалькі разоў з той раніцы, калі сказаў Кені Олсану, што хачу стаць паліцэйскім: раіўся з пракурорам наконт магчымасць прыцягнення да крымінальнай адказнасці.
  
  
  Праўда, на неафіцыйнай аснове. Мы з Кіландэрам праводзілі абедзенны час у яго кабінеце, елі стравы на вынас: курыны салата з кары на лісце салаты, булачкі і халодны чай. Я толькі што расказаў яму тое, што ведаў пра Хэнэсі: збіццё Х'ю і выгнанне Эйдана, невытлумачальную варожасць, якую Г'ю адчуваў да свайго старэйшага сына.
  
  
  «Гэта непрыгожая гісторыя, без сумневу», — сказаў Кіландэр. «Але мэта заканадаўства аб непаўналетніх і сям'і - не караць, а ўмешвацца. Ніякае ведамства не будзе спрабаваць прыцягнуць бацькоў да крымінальнай адказнасці за жорсткае абыходжанне з дзецьмі ў мінулым, якое не прывяло да незваротных траўмаў».
  
  
  «Ведаю», — сказаў я, разрываючы напалам сваю нечапаную раней булачку і намазваючы яе маслам. Больш за ўсё астатняе я марудзіў. Тое, што я збіраўся сказаць Крысціяну Кіландэру, я яшчэ нават не падзяліўся з Марлінчэнам. «Тое, што я вам сказаў, па сутнасці, з'яўляецца фонам. На гэтым гісторыя не скончылася».
  
  
  - Ах, - сказаў Кіландэр. «Ці павінен я адмяніць сваю дэпазіцыю ў гадзіну?»
  
  
  Ён дражніў мяне; Я ведаў, што ён гэта зробіць. Я таксама ведаў, што ён будзе гуляць адваката д'ябла. Мяне гэта не турбавала. Збольшага гэта было тое, дзеля чаго я і прыйшоў да яго, дзеля яго вострага і знішчальнага розуму.
  
  
  «Сара?» — падказаў Кіландэр.
  
  
  «Я думаю, што Эйдан застрэліўся з пісталета свайго бацькі», - сказаў я, кладучы скрутак недаедзеным. «Я думаю, што Х'ю прыкрыў гэта».
  
  
  Упершыню Кіландэр усміхнуўся. "Вы прыдумляеце самыя дзіўныя тэорыі", - сказаў ён. «Раскажыце, як вы дайшлі да гэтага».
  
  
  Я расказаў яму пра адсутны палец Эйдана і тлумачэнні, якія Марлінхен даў мне наконт гэтага, суседскі злосны сабака, які нібыта ўкусіў трохгадовага хлопчыка, з-за чаго яго не было дома на, як Марлінхен, «доўгі час» і вярнуцца без мезенца на левай руцэ.
  
  
  «Чаму ты не верыш?» — спытаў Кіландэр.
  
  
  «Я бачыў раён, дзе яны жывуць», — сказаў я. «У іх ёсць суседзі, але не бліжэйшыя. Для трохгадовага дзіцяці быў бы даволі доўгі шлях, каб паставіць сябе на шляху суседскага сабакі».
  
  
  Кіландэр нічога не сказаў.
  
  
  «У той жа час Х'ю Хэнэсі валодаў некалькімі старадаўнімі пісталетамі. Ён захоўваў іх у сваім кабінеце і паказваў журналістам; Я бачыў іх на фотаздымках з часопісаў. Але праз некаторы час у Хэнэсі з'явілася агіда да зброі. У яго дома іх не будзе». Я прагнаў непажаданую думку пра Цыцэрона. - Тым часам, - працягваў я, - Х'ю вырашыў замяніць дыван у сваім кабінеце. У яго былі грошы, каб зрабіць гэта прафесійна, і ён не быў тыпам "зрабі сам". Тым не менш, ён зрабіў працу сам. Дрэнна. Вы можаце бачыць, што гэта было зроблена ўручную. Паводле ацэнак дзяцей, ён зрабіў гэта каля чатырнаццаці гадоў таму, калі блізнятам было тры-чатыры гады.
  
  
  «Прыкладна ў гэты час, у сваіх самых ранніх успамінах, Марлінхен Хэнэсі мае даволі дзіўныя ўспаміны. Яна кажа, што маланка ўдарыла ў дом, і гэта засмуціла яе маці да плачу, і што гэта выклікала ў яе страх перад навальніцамі на доўгія гады. Буры і гучныя шумы, - дадаў я, падкрэсліваючы апошнія два словы.
  
  
  «Ці сапраўды не мог быць удар маланкі?» — спытаў Кіландэр.
  
  
  - Я бачыў дом звонку, - сказаў я. «Шкоды ад гэтага нідзе няма».
  
  
  «Такім чынам, яго адрамантавалі», — сказаў Кіландэр.
  
  
  Я паківаў галавой. «Гэта тое, пра што я думаў, але Марлінхен Хэнэсі нават не можа паказаць месца, дзе быў пабіты дом. Як у яе былі яркія ўспаміны пра тую ноч, калі гэта здарылася, але не было ўспамінаў пра тое, што яна бачыла пашкоджанні, ці рабочых, якія лезлі на рамонт, ці нешта падобнае?»
  
  
  Кіландэр кіўнуў.
  
  
  - Калі казаць пра рамонт дома, - працягваў я, - у дадатак да дывана, які Х'ю замяніў сам, на дыване ў калідоры наверсе ёсць плямы ад адбельвальніка, быццам хтосьці вычысціў плямы. Яны супадаюць з тым, што Х'ю сам прыбіраў плямы крыві, у меру сваіх абмежаваных здольнасцей».
  
  
  Кіландэр кіўнуў, здагадліва. «Такім чынам, вы лічыце, што маленькі хлопчык застрэліўся з пісталета свайго бацькі, і палец немагчыма было выратаваць».
  
  
  «Ён быў дастаткова стары, каб быць такім цікаўным і непаслухмяным. Напэўна, ён бачыў зброю па тэлевізары, - сказаў я.
  
  
  «І Х'ю схлусіў пра тое, што здарылася, каб схаваць гэта», - працягваў Кіландэр.
  
  
  «Гэта было б прафесійна катастрафічна», — сказаў я. «Уявіце сабе, што зрабілі б пра гэта СМІ: «Нядбайны бацька пакідае зараджаны пісталет у незачыненым стале; Чароўнае маляня страляе з яго ў сябе». У тыя дні Х'ю быў больш вядомым імем; ім цікавілася прэса. Гэта было б дрэннай рэкламай для любога пісьменніка, але яшчэ горш для Х'ю. Ён напісаў дзве папулярныя кнігі пра сям'ю, каханне і вернасць. Быць сем'янінам было для яго...» Як гэта выказалі маркетолагі? «Гэта быў яго брэнд».
  
  
  Кіландэр выскраб на талерку рэшткі курынага салаты. Ён еў больш за сваю долю, а я маўчаў. Было нешта прывабнае ў яго бессаромнай прагнасці.
  
  
  «Такім чынам, Х'ю стараўся замоўчваць гэта», - сказаў я. «Блізняты былі дастаткова маладыя, каб такім чынам перапраграмаваць іх памяць. Калі твае бацькі гавораць табе нешта дастаткова доўга, ты ў гэта верыш», — сказаў я. «Але калі вы размаўляеце з блізнятамі Хэнэсі, іх успаміны не супадаюць. Марлінхен памятае, як маланка ўдарыла ў дом. Эйдан не робіць. Марлінхен кажа, што Эйдан доўгі час быў у бальніцы. Эйдан не думае, што ён быў. Нешта там недарэчна».
  
  
  Кіландэр пацягнуў кавы, задумаўшыся. Я ўстаў і падышоў да акна, зірнуў.
  
  
  «Гэта тлумачыць гвалт», — працягнуў я. «Х'ю прыбіраў дом, як мог, але Эйдан быў адзінай рэччу, якую Х'ю не мог падмесці пад дыван. Ён заўсёды быў побач, са сваёй пакалечанай рукой, і, верагодна, гэта проста ўлезла Х'ю пад скуру. Думаю, усё было б добра, калі б не памерла жонка, каб не хварэла спіна і не была язва. . . . Я думаю, што ён быў у занадта моцным стрэсе, і Эйдан стаў казлом адпушчэння. З-за віны Х'ю».
  
  
  «Ці ёсць у вас рэчавыя доказы гэтага?»
  
  
  - Не, - сказаў я. «Яшчэ не».
  
  
  «А як наконт запісаў хуткай дапамогі?» - сказаў Кіландэр. «Падобна на тое, дзіця атрымаў нейкае лячэнне, калі палец быў акуратна выдалены».
  
  
  Я паківаў галавой. «Медыцынскія дакументы чатырнаццацігадовай даўніны? Я ўпэўнены, што яны ў скрыні, на складзе, дзесьці. Але мне патрэбная позва ў суд, каб дабрацца да іх, а гэтага не адбудзецца з тымі доказамі, якія ў мяне ёсць». Я зрабіў паўзу. «Таму я не сказаў ніводнаму з блізнят пра гэта. Я не хачу іх трэсці, пакуль не атрымаю доказаў».
  
  
  «Калі гэта будзе дакладна?» — спытаў Кіландэр.
  
  
  Тушэ.
  
  
  - Так, - сказаў Кіландэр. «І вось пытанне на мільён долараў: Ну і што?» Ён не стаў чакаць, пакуль я адкажу. «Нават калі вы знайшлі бясспрэчныя доказы ў падтрымку сваёй тэорыі пра пісталет, усё роўна гэта быў няшчасны выпадак. Калі Х'ю хлусіў сваім дзецям, гэта не злачынства. І гэта толькі падставы».
  
  
  «Якая другая частка?» — спытаў я.
  
  
  «Вы сказалі, што ў гэтага хлопца афазія ад інсульту?»
  
  
  Я кіўнуў.
  
  
  «Гэта, мабыць, найгоршая недахоп, якую ён мог мець, з юрыдычнага пункту гледжання. Калі ён не можа мець зносіны, ён не можа паўнавартасна ўдзельнічаць у сваёй абароне. Нават самыя жорсткія суддзі адкінулі б справу так моцна, што яна адскочыла б».
  
  
  «Я не казаў пра крымінальны пераслед у гэтым месяцы ці нават у гэтым годзе», — сказаў я. «Ён папраўляецца. Ён мог цалкам аднавіцца».
  
  
  «А можа і не», — сказаў Кіландэр. Ён паклаў талерку і сурвэтку ў пластыкавы пакет з ежай. Надышоў час яго дэпазіцыі ў гадзіну дня. Я таксама паклаў сваю талерку і завязаў верх мяшка, плануючы выкінуць яго ў смеццевае вядро ў офісе.
  
  
  «Ты робіць для гэтага ліхія справы, Прыбэк», — сказаў Кіландэр. «Калі ад гэтага ты адчуваеш сябе лепш, я веру табе, калі ты кажаш, што там нешта кепска. Але нават калі вы маеце рацыю ў кожным асобным пункце, я проста не бачу судовай залы ў будучыні гэтай сям'і».
  
  
  
  
  У той дзень мне патэлефанаваў мой былы партнёр Джон Ванг. Ён расследаваў справу аб згвалтаванні, але 16-гадовая ахвяра была амаль аднаскладовай перад мужчынам-дэтэктывам. Ванг думаў, што наступны допыт жанчыны-следчага дапаможа. Ці быў я даступны?
  
  
  Мне спатрэбілася амаль трыццаць хвілін, каб разбурыць сцяну, якую дзяўчына паказала Вангу. Пазней я амаль пашкадаваў, што гэтага не было. Трое нападнікаў, усе ёй знаёмыя, у пральні жылога комплексу. Пяць асобных нападаў, тры вагінальныя, два рэктальныя. Я сышоў, адчуваючы здранцвенне пад яркім сонечным святлом паўдня.
  
  
  Мая размова з Кіландэрам таксама ўсё яшчэ цяжыла ў маёй памяці. Я ведаў, што ён мае рацыю, але менавіта ў такія моманты сістэма сапраўды збівала мяне з панталыку. Я не быў упэўнены, што хто-небудзь мог зрабіць па-іншаму, але свет відавочна падвёў Эйдана. Я ведаў, што існуе мноства дзіцячых і сямейных праграм, якія ўкладваюць шмат грошай і часу ў намаганні па абароне дзяцей, але часам здавалася, што дождж падае прама на акіян, і нічога не трапляе туды, куды трэба.
  
  
  Мой мабільнік зазваніў. Я ўзяў яго, адной рукой трымаючыся за руль.
  
  
  «Сышчык Прыбека? Гэта Лу Віньяле з першага ўчастка.
  
  
  - Гэй, Лу, - сказаў я. «Што я магу для вас зрабіць?»
  
  
  «У мяне тут ёсць дзяўчына, якая кажа, што яна адзін з вашых інфарматараў. Яе клічуць Гіслейн Морыс».
  
  
  «Гіслейн?» Не тое імя было ў мяне ў галаве некаторы час. «Так, я яе ведаю. За што арышт?»
  
  
  Віньяле канкрэтна не сказала, што яе арыштавалі, але ў мяне было такое прадчуванне. Нішто больш з таго, што адбылося сёння, не было карысным і натхняльным.
  
  
  «Крадзеж з крамы», — сказаў Віньяле. «Яна была ў Маршала Філда, запіхваючы рэчы пад коўдры ў сваёй дзіцячай калысцы. Але яна кажа, што дапамагае вам у нечым, і вы хацелі б, каб яе вызвалілі».
  
  
  Што яна сказала ?» Я правёў свабоднай рукой па валасах. Гэта, у дадатак да ўсяго іншага. . . . Магчыма, Шайло мела рацыю, і мне нават не варта было захоўваць яе нумар тэлефона.
  
  
  «Гіслейн разгубленая», — сказаў я. «Яна цяпер ні ў чым мне не дапамагае».
  
  
  "Яна сказала, што вы можаце сказаць гэта", - сказаў Віньяле. «І сказала нагадаць пра хлопца з трэцяга ўчастку. Доктар нейкі?»
  
  
  Я адкрыў рот, каб загаварыць, а потым зноў закрыў яго, падумаўшы: «О, чорт вазьмі». Гіслейн была маніпулятыўнай, але не дурной. Цяпер у мяне была мая праца.
  
  
  «Філд злавіў яе ў краме, так?» — спытаў я. «Такім чынам, яны вярнулі ўсе рэчы непашкоджанымі?»
  
  
  «Так, але яны хочуць выставіць абвінавачанне».
  
  
  Гэта была даволі распаўсюджаная працэдура — універмагі заўсёды любяць адгаворваць крадзежаў — і спрабаваць адгаварыць кіраўніка ад выстаўлення абвінавачанняў, верагодна, было б няпроста, але гэта трэба было б зрабіць.
  
  
  «Я прыйду за Гіслейн, як толькі пагавару з дырэктарам крамы», — сказаў я. «Скажы ёй сядзець спакойна, добра?»
  
  
  «Э-э -э, » сказаў Віньяле. У яго голасе было больш чым крыху крыўднага непрыняцця, але ён больш нічога не сказаў, акрамя «Я скажу ёй».
  
  
  
  
  сорак пяць хвілін я чакаў ля бакавых дзвярэй, пакуль афіцэр Віньяле вярнуўся, каб забраць Гіслейн.
  
  
  Цяжкія дзверы адчыніліся, і Гіслейн выйшла. Нягледзячы на паўсядзённае адзенне — майку, шорты і яркія пластыкавыя балеткі — ад яе пахла толькі вечаровым водарам; яна спрабавала каля парфумернага прылаўка.
  
  
  «Да пабачэння!» — весела сказала яна Віньялю, які не адказаў. Гіслайн павярнулася да мяне. «Дзякуй, што прыехала так хутка, Сара».
  
  
  - Не хвалюйся, - ласкава сказаў я. «Дзе Шэдрык?» З сабой у Гіслейн была толькі сумка ад Сэма Гудзі.
  
  
  "О," сказала яна. «Мая сяброўка Флора жыве тут побач. Я прымусіў яе забраць яго для мяне і адвезці дадому».
  
  
  «Вы селі на аўтобус сюды?»
  
  
  "Так", сказала яна.
  
  
  «Табе трэба падвезці дадому?»
  
  
  Гіслейн скоса паглядзела на мяне. Яна адчула, што мая шчодрасць была недарэчная ў гэтых абставінах. «Сапраўды?» — спытала яна.
  
  
  «Я ўсё роўна пайду ў той бок», — схлусіў я.
  
  
  «Гэта было б цудоўна», - сказала яна, і яе добры настрой зноў закіпеў.
  
  
  Калі мы выходзілі з вакзала, яна ўзняла збоку сумку Сэма Гудзі і сказала: «Не хвалюйцеся, гэта законна».
  
  
  "Я ведаю", сказаў я. «Як правіла, крадзяжы не клапоцяцца аб крадзяжы сумкі».
  
  
  «О, паслухай цябе», — здзекавалася яна, адчыняючы дзверы машыны, каб залезці ўнутр. «Рэчы ў Філда былі накшталт курынага лайна, не каштавалі нават ста даляраў. Інакш вы б не змаглі гэта выправіць».
  
  
  Мы выйшлі на вуліцу і пачалі арыентавацца на развязках з аднабаковым рухам у цэнтры Мінеапаліса. Я накіраваўся ў наваколлі Гіслейн — Цыцэрона таксама, — але павёў нас некалькімі бакавымі вуліцамі, адыходзячы ад цэнтра горада і ад вуліц, па якіх хадзілі аўтобусы.
  
  
  «Гэта не самы хуткі шлях да мяне», - сказала Гіслейн, адкідваючы сонцаахоўны казырок у пошуках люстэрка.
  
  
  "Я ведаю", сказаў я. «Я думаў, што нам спатрэбіцца лішнія пару хвілін, каб паразмаўляць». Я прыглушыў шум радыё.
  
  
  Яна зірнула на мяне. «Пра што?» - спытала яна, варухнуўшыся на сядзенні.
  
  
  «Нам трэба пагаварыць пра тое, што вы сказалі афіцэру Віньяле, што вы былі маім інфарматарам і дапамагалі мне з «доктарам» у трэцім участку».
  
  
  "Ну, гэта была праўда", - сказала яна.
  
  
  «Правільна. Я спытаў вас пра яго, вы сказалі мне тое, што ведалі, я кампенсаваў вам. Гэта была ступень вашай дапамогі. Вы не дапамагаеце мне на пастаяннай аснове».
  
  
  Гіслейн глядзела наперад, нібы рух быў захапляльны.
  
  
  «Такім чынам, калі я не памыляюся, калі вы сказалі афіцэру Віньяле «нагадаць» мне пра гэта, вы пагражалі адмовіцца ад Cisco, калі я не прыйду і не выручу вас».
  
  
  У яе вачах мільганулі змешаныя пачуцці; няўпэўненасць перайшла ў рашучасць контратакаваць. «Ну, я проста падумала, што гэта цікава, - сказала Гіслейн, павысіўшы голас у імітацыі бяскрыўднай здагадкі, - што я ніколі нічога не чула пра яго арышт. Я сказаў: «Я сказаў Сары пра яго, цікава, што здарылася». Так што я падумаў, што, магчыма, мне варта расказаць камусьці яшчэ». Гіслейн усміхнулася, цалкам нявінна. «Я маю на ўвазе, што лепшае месца для хлопца, які пакутуе ад агарафобіі, чым турма? Яму не трэба было б выходзіць на вуліцу гадамі».
  
  
  «Цыцэрон не пакутуе ад агарафобіі», — сказаў я.
  
  
  «Цыцэрон?» — паўтарыла Гіслейн, і ў адным слове быў цэлы свет здагадак. Ой, чорт вазьмі, падумаў я. Я не хацеў называць яго сапраўднае імя.
  
  
  «Што гэта за хлопец, — працягвала яна яркім тонам, — твой новы лепшы сябар?»
  
  
  Гіслейн бачыла мяне па ўсім наваколлі; Я ведаў гэта па нашай сустрэчы ў аўтобусе. І яна нешта чула, што зрабіла яе добрым інфарматарам. Мне было цікава, наколькі яна сапраўды ведае пра мае неаднаразовыя візіты ў вежы. Відавочна, што яна ведала дастаткова. Яна здагадалася, што пагроза Цыцэрону даб'ецца яе жаданага, і я міжволі пацвердзіў гэта, выправіўшы яе крадзеж з крамы.
  
  
  Я пацягнуў да абочыны.
  
  
  «Што ты робіш?» - спытала яна, азіраючыся на бакавую вуліцу, на якой мы ішлі, жылыя дамы з карычневай цэглы з кожнага боку.
  
  
  "Вось дзе вы выходзіце", - сказаў я.
  
  
  «Але мы ў мілі ад таго месца, дзе я жыву!» — запярэчыла Гіслайн.
  
  
  "Так, я ведаю", сказаў я. Я павярнуўся на сядзенні, абапіраючыся адным локцем на руль. «Табе можа спатрэбіцца прагулка, Гіслейн. Табе трэба крыху пабыць у адзіноце, каб выправіцца і падумаць, наколькі разумна з твайго боку спрабаваць мяне драчыць».
  
  
  Яе каралавыя вусны ад узрушэння злёгку прыадчыніліся.
  
  
  «Я збіраюся сказаць гэта гучна і выразна дзеля танных месцаў: я не тлумачу вам, як я раблю сваю працу, і вы не пытайцеся», — сказаў я. «Вы не вымаўляеце маё імя, каб пазбегнуць дробных крадзяжоў, і вы больш ніколі не згадаеце Цыцэрона Руіса, нават перад лічыльнікам. Ты забудзься пра гэта, і я зраблю так, каб ты апынуўся ў раі для агарафобаў». Я паклаў руку на пераключэнне перадач. «А цяпер выходзь».
  
  
  Гіслейн сціснула вусны, але яна вылезла з машыны, шамацеючы поліэтыленавай сумкай. Яна не адразу зачыніла дзверы.
  
  
  - Я не ведала, што вам так цяжка, дэтэктыў Прыбека, - з горыччу сказала яна.
  
  
  Я працягнуў руку, зачыніў дзверы і ўключыў хуткасць. Яна крычала мне ўслед.
  
  
  «Калі вы капаеце калекаў, Сара, Гарады поўныя белых! Чаму б вам проста не схадзіць у шпіталь VA і выбраць сабе адзін! »
  
  
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  Прайшло некалькі дзён. Цяпер з прысутнасцю Эйдана ў доме Хэнэсі мне было камфортна, таму я праводзіў там менш часу і начэй дома.
  
  
  Там, позна ўвечары, я апынуўся неспакойным, гледзячы начны тэлевізар. Час ад часу, прыпыняючыся на адным з адукацыйных каналаў, я бачыў перадачу пра судовую экспертызу: тэхнікі назіралі за свячэннем плям Leuco Crystal Violet або ўглядаліся ў валакна пад мікраскопам. Я б хутка адключыўся. Акрамя гэтага, я не думаў пра Грэй Дыяс. Таксама і Цыцэрон Руіс. Мой перарваны ліст да Шайло застаўся пахаваны пад газетамі і неаплачанымі рахункамі. Праца, увогуле, праходзіла без прыгод.
  
  
  Адзін з такіх працоўных дзён скончыўся паездкай у азёрную краіну, паўторным допытам сведкі па старой справе з пырскаючымі свінцамі. На зваротным шляху я мінуў аўтобусны прыпынак і вельмі знаёмую асобу, якая чакала там: Эйдана Хэнэсі. Я спыніўся; ён пазнаў маю машыну і выйшаў насустрач.
  
  
  «Што здарылася?» Ён захінуў твар ад заходзячага сонца.
  
  
  У той момант я са здзіўленнем зразумеў, наколькі ён мне падабаецца. Нейкім чынам мне было больш камфортна з Эйданам Хэнэсі, чым з кім-небудзь яшчэ ў яго сям'і, што было дзіўна, улічваючы, як мы пачыналі. Я праводзіў значна больш часу з Марлінхен, і яна мне падабалася, але я ніколі не мог адчуваць сябе камфортна побач з ёй. Яе перамены ў настроі, яе бясконцая асцярожнасць, заўсёды ўзважваючы ўласныя словы і словы людзей вакол яе. . . Часам яна мяне стамляла. Эйдан Хэнэсі быў лаканічным, немудрагелістым. Больш за ўсіх у яго сям'і ён нагадваў мне сябе.
  
  
  «Я падумаў, што цябе можа спатрэбіцца падвезці», — сказаў я, і Эйдан залез.
  
  
  «Я не пайду дадому», — сказаў ён мне. «Іду ў краму. Я абяцаў прыгатаваць вячэру сёння вечарам, але мне трэба некалькі рэчаў.
  
  
  - Добра, - сказаў я. «Я магу высадзіць вас там, але я мог бы таксама падвезці вас у краму, а потым дадому, калі вы спачатку паедзеце са мной у цэнтр горада. Я павінен зарэгістравацца перад ад'ездам на дзень».
  
  
  «Добра, — сказаў Эйдан. «Я не спяшаюся».
  
  
  Я паскорыўся, спрабуючы слізгаць на 394 наперадзе фургона, які рухаўся з добрай хуткасцю. Калі я гэта зрабіў, Эйдан зноў загаварыў. "Я толькі што атрымаў працу", - сказаў ён.
  
  
  «Не жартую?» Я сказаў. «Гэта выдатна. Дзе?”
  
  
  «У дзіцячым садзе. З раслін, а не з дзетак. Гэта не так добра плаціць, але гэта дапаможа ў хатніх умовах ". Ён падняў хвосцік і перасунуў яго на другі бок шыі, астуджаючы скуру пад ім.
  
  
  Мы праехалі некалькі кіламетраў моўчкі. Промні заходзячага сонца траплялі на лабавое шкло, якое афарбоўвалася ў новы барвовы колер. - У цябе на вокнах дзіўная дымка, - сказаў Эйдан, паціраючы яе пальцам.
  
  
  "Я ведаю", сказаў я.
  
  
  «Гэта не адрываецца». Ён усё яшчэ хваляваўся.
  
  
  «Не турбуйся», - сказаў я. «Гэта пастаянна».
  
  
  «Вам, напэўна, сапраўды падабаецца гэтая машына», — сказаў ён.
  
  
  Я нічога не сказаў.
  
  
  У цэнтры горада Эйдан падняўся на ліфце са мной у дэтэктыў. Пакуль мы былі там, ён нічога не сказаў, але я ўбачыў, як ён злёгку выцягнуўся, каб азірнуцца, магчыма, здзіўлены тым, наколькі гэта было падобна на любы іншы офіс. Я пераключыў галасавую пошту на свой пэйджар і коратка пагаварыў з Вангам, потым мы з Эйданам пайшлі.
  
  
  У краме знайшоў тое, што трэба: танную цэлую курыцу, некалькі бульбін, цыбуліну. Ён таксама купіў кожнаму з нас па коле і заплаціў грашыма з хатняга фонду Хэнэсі. Потым мы вярнуліся на вуліцу, у ранневечарнюю спякоту, і спыніліся на месцы, азіраючыся.
  
  
  Новай нідзе не было відаць. З-за ляноты, не жадаючы бегаць па праходах у пошуках бліжэйшага месца для паркоўкі, я проста прыпаркаваўся на краі паркоўкі. Цяпер машыны як бы не было.
  
  
  «Што, чорт вазьмі?» Я сказаў.
  
  
  - Вось яно, - сказаў Эйдан.
  
  
  Ён паказваў на грузавік і прычэп для коней на ўскрайку паркоўкі. Я проста меркаваў, што ён прыпаркаваны ўздоўж краю ўчастка, без іншых машын ззаду. Цяпер я ўбачыў, як праз вокны вялікага грузавіка Ram быў бачны кавалак даху Nova.
  
  
  «Я думаю, што гэты хлопец незаконна прыпаркаваўся», - сказаў я. «Я не думаю, што ў яго павінен быць так доўга прыпаркаваны аўтамабіль на двух месцах. Можа быць, варта прывесці яго». Мы накіраваліся праз стаянку да трэйлера.
  
  
  «У вас ёсць з сабой цытатнік?» — скептычна сказаў Эйдан.
  
  
  «Я супрацоўнік праваахоўных органаў», — сказаў я, калі мы кружылі вакол коннага прычэпа. «Усё, што я напішу, захаваецца ў судзе. Я думаю».
  
  
  «Ты думаеш ?» — сказаў Эйдан і засмяяўся.
  
  
  "Вядома", сказаў я. «Дзе ваш чэк на прадукты? Я — Ісус! »
  
  
  Я ўскочыў, і з бляшанкі выскачыла тонкая карычневая пырка колы. Сабака ўскочыў з сядзення пікапа з брэхам і рыкам, у бяспецы за зачыненым акном, але ўсяго ў некалькіх цалях ад нашых твараў.
  
  
  «Чорт вазьмі», — сказаў я. Даберман працягваў брахаць на нас, яго вострамордая морда ўплялася ў запэцканае сліной шкло і выскаліла зубы. Потым я добра паглядзеў на Эйдана. Ён выпусціў сумку з прадуктамі і быў напаўсагнуты ў поясе, паклаўшы рукі на сцёгны, нібы для падтрымкі.
  
  
  «Ты ў парадку?» Я сказаў.
  
  
  "Так", сказаў ён, кіўнуўшы, яго твар быў бледным. «У мяне ўсё ў парадку». Ён паспрабаваў засмяяцца. «Я сапраўды жорсткі хлопец, а? Баюся сабакі, зачыненай у грузавіку».
  
  
  «Мяне гэта таксама здзівіла», — запэўніў я яго.
  
  
  Ён нахіліўся і ўзяў пакет з прадуктамі, зрабіўшы пры гэтым глыбокі ўдых. - Хадзем, - сказаў ён.
  
  
  Калі мы выйшлі на дарогу, Эйдан зноў загаварыў. «Мне проста да сабак, — сказаў ён. «З-за маёй рукі».
  
  
  Я кіўнуў. «Вы памятаеце дзень, калі страцілі палец?» — спытаў я яго, выпраўляючы нас на шашу. «Я маю на ўвазе, сапраўды памятаеце гэта?»
  
  
  «У мяне ёсць гэты здымак», — сказаў ён. «Я бачу сваю руку з напалову адарваным пальцам, і кроў толькі цячэ. Сабака не зняў чыста. Ён быў паўпрымацаваны, але я мяркую, што гэта не так. . . што за слова? Жыццяздольны. Так што доктар, напэўна, скончыў працу».
  
  
  Эйдан праверыў, ці ў парадку я з гэтай жудаснай гісторыяй, і, відаць, я не бляднеў, таму што ён працягваў.
  
  
  «У падставы пальца, ніжэй асноўнай раны, быў асобны след ад зуба, я мяркую, што сабака схапіў яго і адпусціў, перш чым зноў укусіць і схапіць палец. На маёй памяці гэта ўвагнутасць, якая толькі пачынае залівацца крывёй. Цяпер гэта шнар». Эйдан выцягнуў левую руку, крыху нахіленую, каб я магла бачыць ружовы след крыху ніжэй куксы.
  
  
  «Што гэта быў за сабака?» – спытаў я, вяртаючы позірк на шашу.
  
  
  «Я думаю, пітбуль», — сказаў Эйдан. «Гэта тое, што мне запомнілася больш за ўсё, белы твар з завостранымі назад вушамі».
  
  
  «Здаецца, пітбулі не пасуюць да вашага раёна», — сказаў я.
  
  
  "Так", сказаў ён. «Гэта дзіўна, я ведаю».
  
  
  Праз імгненне я зноў загаварыў, задаўшы Эйдану пытанне, якое, хутчэй за ўсё, здалося яму не звязаным.
  
  
  «Калі вы жылі ў Грузіі, — сказаў я, — што вы рабілі дзеля забавы?»
  
  
  «Вясёла?» - сказаў Эйдан. «Няшмат. Там, дзе жыў Піт, не было чым заняцца».
  
  
  «Вы калі-небудзь палявалі?» — спытаў я. «Ісці страляць па мішэнях?»
  
  
  «Паляванне, не», - сказаў ён. «Аднойчы я пайшоў страляць па мішэнях. Мы збілі бляшанкі з плоту».
  
  
  «Што вы адчувалі, трымаючы зброю?» — спытаў я.
  
  
  «Гэта было сумна», — сказаў Эйдан, паціскаючы плячыма. «Як толькі я зрабіў гэта, мне не хацелася рабіць гэта зноў».
  
  
  «Гэта вас нервавала?» — спытаў я.
  
  
  «Не зусім», - сказаў ён. «Чаму? Вы набіраеце ў міліцэйскую акадэмію?»
  
  
  - Не, - сказаў я, пакруціўшы галавой у захапленні. «Ва ўсялякім разе, мая праца не ў тым, каб здымаць. Яны прымушаюць вас навучыцца карыстацца зброяй, перш чым выпусцяць з яе, але калі вам пашанцуе, вам ніколі не прыйдзецца нікога страляць падчас працы. У мяне ніколі не было».
  
  
  «Я хацеў сказаць, што ты павінен пагаварыць з Колмам», - працягваў Эйдан. «Я думаю, што ў яго было б ужо каля васьмі стрэльбаў, калі б Х'ю не быў супраць іх».
  
  
  "Так", сказаў я. «Колм згадваў пра твайго бацьку».
  
  
  Hennessys былі як сям'я, якую разглядаюць праз прызму. Нічога не выстраілася. Х'ю любіў свае старадаўнія пісталеты і захоўваў іх у сваім кабінеце; не, Х'ю ненавідзеў зброю і не хацеў мець яе ў сваім доме. Марлінхен баяўся гучных гукаў, але Эйдан не баяўся зброі. З іншага боку, ён сапраўды баяўся сабак. Гэта не супадала з маёй тэорыяй пра даследаванне. Я не ведаў, ці магу я ўвогуле зразумець гэта.
  
  
  «Што з табой?» - сказаў Эйдан, урываючыся ў мае думкі. «Вы калі-небудзь палявалі?»
  
  
  «Я?» Я сказаў.
  
  
  «Ну, ты вырас на палігоне», - сказаў ён. «Шмат людзей там палююць і ловяць рыбу».
  
  
  Я паківаў галавой. «Калі я жыў у Нью-Мексіка, некаторы час я быў захоплены арбалетам майго старэйшага брата. Потым я падстрэліў ім аленя. Я нават не магу ўспомніць, ці было гэта наўмысна, ці капрызам, ці нават проста выпадковасцю, але я ведаю, што пасля гэтага я ніколі не хацеў паляваць. Не вытрымаў гэтай ідэі». Я заправіў пасму валасоў за вуха. «Але мая антыпаляўнічая мараль не так глыбокая. То бок я ем мяса».
  
  
  - Добра, - сказаў Эйдан. «Тады можаш застацца на абед».
  
  
  
  
  Ежа Эйдана — запечаная курыца і бульбяное пюрэ з зялёным салатай — была простай і сытнай, не так добра запраўленай, як стравы, якія гатавала яго сястра-блізнюк. За сталом дзеці гаварылі пра выпускныя экзамены, лета і планы наведаць магілу маці ў яе будучы дзень нараджэння.
  
  
  Калі мы скончылі есці, Марлінхен сказаў: «Донал, можа, ты хочаш пайсці паглядзець тэлевізар? Мы будзем гаварыць пра сумныя рэчы».
  
  
  Многім дзецям падобная фраза прымушае радар адразу ўзняцца; яны ведаюць, што сапраўды цікавыя праблемы для дарослых будуць пастаўлены на стол. Але Донал прыняў словы сястры за чыстую манету. Ён пайшоў.
  
  
  Калі ён сышоў, Марлінхен сказаў: «Сёння я размаўляў з місіс Андэрсэн пра тату».
  
  
  Праз імгненне я пазнаў імя: я бачыў яго на дошцы аб'яваў у парку Крысціян. Яна там была медыцынскім сацыяльным работнікам.
  
  
  «Як ён?» - спытаў Колм.
  
  
  - Добра, - сказала яна. «Ён няўхільна паляпшаецца. Вы, хлопцы, гэта ведалі. Насамрэч, спадарыня Андэрсан кажа, што ён можа жыць дома».
  
  
  Побач са мной я адчуў, як Эйдан варухнуўся ў крэсле, але ён нічога не сказаў.
  
  
  "Яму па-ранейшаму патрэбныя фізіятэрапія і лагапедыя", - сказала яна. «Але ўсё гэта можна зрабіць тут. Спадарыня Андэрсэн дапаможа нам ва ўсім гэтым. Я пагадзіўся, што мы можам перавезці яго дадому на наступным тыдні».
  
  
  - Хвілінку, - сказаў Эйдан. «Проста так? Гэта тое, пра што мы павінны гаварыць».
  
  
  «Я б абмеркаваў гэта з вамі, перш чым сказаць «так», — сказаў Марлінхен, — калі б у нас была альтэрнатыва. Але мы гэтага не робім. Татава страхоўка не аплаціць шпіталізацыю, калі сама бальніца рэкамендавала амбулаторнае лячэнне». Яна нанесла кавалачак салаты на талерку з салатай, але не ела. «Вы ведаеце, якая сітуацыя з грашыма. Мы самі ня можам гэта аплаціць».
  
  
  «Хіба фізіятэрапеўтычная і лагапедычная тэрапія і хатні догляд таксама не будуць каштаваць нам?» — адзначыў Эйдан.
  
  
  Марлінхен упэўнена выпрастаўся. «Вось у чым справа», - сказала яна. «Татава страхоўка даволі добрая для аплаты такіх амбулаторных паслуг. Сюды могуць нават выйсці тэрапеўты. Сыход у хатніх умовах крыху іншы. У нас ніхто не будзе жыць, але тата на сярэднім узроўні дапамогі». Калі, здавалася, ніхто не ведаў, што гэта значыць, яна патлумачыла. «Гэта азначае, што яму патрэбна дапамога ў выкананні 50 або менш працэнтаў паўсядзённай дзейнасці».
  
  
  Калі кагосьці турбавала мая прысутнасць на сямейнай дыскусіі, яны не казалі пра гэта, і я не зрабіў ніякага руху, каб падняцца.
  
  
  "Гэта палепшыцца, калі тата не адстае ад рэабілітацыі", - працягваў Марлінхен. «Нічога страшнага, тым больш што нас з ім пяцёра. Мы ўсе будзем удзельнічаць».
  
  
  - Не буду, - сказаў Эйдан.
  
  
  Марлінхен выглядала ветліва разгубленай, быццам не пачула.
  
  
  - У мяне ёсць праца, - сказаў Эйдан. «Я дапамагу грашыма. Але я не магу прыносіць яму ежу або сядзець з ім і прыкідвацца. . . зрабіць выгляд, што. . .”
  
  
  Ліам глядзеў на дыван, нібы саромеючыся. Твар Колма быў нечытальны.
  
  
  - Эйдан, - ціха, умольна сказаў Марлінхен. На працягу кароткага, залатога часу ў яе свеце ўсё было правільна. Эйдан вярнуўся, і яе бацька быў гатовы вярнуцца дадому. Цяпер гэты фасад разбураўся.
  
  
  «Што ты хочаш ад мяне, Лінч?» — спытаў Эйдан. «Хочаш, каб я сказаў, што мяне гэта ўсё яшчэ не турбуе, або зрабіў выгляд, што гэтага не было?»
  
  
  Гэта было менавіта тое, чаго хацеў Марлінхен. Яна хацела закласці псіхалагічны Astroturf над усім пачварным.
  
  
  "Я ведаю, што ў вас ёсць законныя скаргі", - сказала яна. «Але ў таты здарыўся інсульт; ён мог памерці. Гэта мяняе людзей, глыбока. Гэта можа змякчыць яго ў многіх адносінах ".
  
  
  Мог бы. можа. Так шмат з таго, што сказаў Марлінхен, было пажаданым, адарваным ад важкіх доказаў.
  
  
  «Калі вы можаце проста захоўваць адкрытасць, - працягвала яна, - я думаю, што, магчыма, у нас ёсць шанец пачаць усё спачатку. Усе мы».
  
  
  Эйдан паківаў галавой. «Ён не зменіцца, і я не буду з ім дзяліць дом».
  
  
  «Я не разумею, - сказала яна. «Дзе яшчэ вы маглі б жыць?»
  
  
  "Я буду жыць там", - сказаў Эйдан, паказваючы на асобны гараж.
  
  
  «Не, не будзеш», - сказаў Колм, нечакана ўступаючы ў размову. «Гэта маё месца. Я не выношу свае рэчы, каб вызваліць месца для вас».
  
  
  "Колм, ваша месца для трэніровак наўрад ці з'яўляецца праблемай", - сказаў Марлінхен.
  
  
  - Так, - сказаў Колм, і ў яго голасе была нечаканая гарачыня.
  
  
  «Магчыма, мне варта было б пайсці», — сказаў я, але, здаецца, ніхто гэтага не пачуў.
  
  
  - Калі ён не хоча дапамагаць з татам, - працягваў Колм, - тады ён нават не павінен быць тут. А калі ён не хоча жыць з татам, то павінен…
  
  
  - Ты перастанеш гаварыць пра свайго брата так, быццам ён...
  
  
  «— атрымае ўласную праклятую кватэру ці нешта такое».
  
  
  «— не сядзіш тут!» — скончыў Марлінхен.
  
  
  «Не!» - сказаў Колм. На яго шчоках былі чырвоныя плямы, быццам ён бегаў у зімовую сцюжу. «Ён так гаворыць пра тату, быццам тата яму нават не бацька. Ён называе яго «Х'ю». Калі ён не хоча нам дапамагчы...
  
  
  «Ён дапамагае!» — перабіў Марлінхен. «У яго ёсць праца і...»
  
  
  «Каго хвалюе яго чортава праца!» Голас Колма павысіўся яшчэ вышэй. «Нам не патрэбны яго грошы! У нас усё было добра!»
  
  
  «Мы?» Марлінхен паўтарыў. «Што вы тут робіце? Адкуль вы ведаеце? Гэта не ты балансуеш у чэкавай кніжцы таты. Вы ж не абразаеце купоны і не купляеце прадукты!»
  
  
  - Лінч, - ціхім голасам сказаў Эйдан. «Астудзі».
  
  
  «Я не прасіла яго дадому! Мне ўсё роўна, застанецца ён тут ці не!» Колм ускочыў, шумна паскрабнуўшы крэсла, і выйшаў. У пакоі было так ціха, што я мог пачуць ціканне старога швейцарскага гадзінніка з гасцінай, а затым пачатак рэкламы з тэлевізара ў сямейным пакоі запоўніў цішыню.
  
  
  - Усё прайшло добра, - суха сказаў Ліям.
  
  
  Эйдан адсунуў крэсла ад стала і ціха сказаў Марлінхэну: «Накрычы на мяне, калі трэба, але я збіраюся выкурыць».
  
  
  Марлінхен здранцвела пахітала галавой, маючы на ўвазе не, яна не збіралася чытаць Эйдану лекцыю аб курэнні. Ён устаў і выйшаў з-за стала.
  
  
  - Я прыбяру посуд, - сказаў Ліам.
  
  
  Калі мы былі толькі ўдваіх, Марлінхен змахнуў слязу. «Я проста не разумею, - сказала яна. «Эйдан навучыў Колма плаваць. Ён навучыў яго лавіць. Раней Колм хацеў быць Эйданам».
  
  
  Я выглянуў у акно і ўбачыў Эйдана, які крочыў па задняй палубе. Ён адкінуў галаву назад і выдыхнуў дым.
  
  
  «Чаму вы не дазваляеце мне пагаварыць з Колмам?» Я сказаў.
  
  
  
  
  З іншага боку сцяны гаража даляцеў глухі стук, падобны на нерэгулярнае сэрцабіцце. Я пачуў гэта яшчэ да таго, як адчыніў дзверы.
  
  
  Унутры цяжкі мяшок, які вісеў на кроквах, няўхільна падскокваў пад ударамі, якія ўкладваў у яго Колм. На ім усё яшчэ былі спартыўныя штаны Adidas, у якіх ён быў за вячэрай, але ад пояса ён распрануўся да вузкай майкі, якая збівае жонак, а рукі яго былі абаронены чорнымі пальчаткамі.
  
  
  Я не быў фанатам барацьбы, але ведаў дастаткова, каб бачыць, што Колм быў даволі добрым. Ён не зрабіў аматарскай памылкі, адышоўшы ад сумкі, думаючы, што сэнс у тым, каб нанесці ўдар, выцягнуўшы руку як мага далей. Ён стаяў побач, кідаючы свае хукі і аперкоты, прымаючы ў іх вагу свайго цела. Ён таксама не рабіў гіперэкстэнзіі на сваіх ударах, таму яны былі хуткімі, як і належыць.
  
  
  «Хочаш, каб я патрымаў табе сумку?» — спытаў я. Яго ўдары былі настолькі моцнымі, што мяшок затанцаваў.
  
  
  "Мне падабаецца дазваляць гэтаму рухацца", - сказаў Колм. «Гэта імітуе рэальнага суперніка, які можа ўхіліцца ад вас». Ён адсунуўся і нацэліў нагой у сумку.
  
  
  «Гэта імітуе суперніка без рук, які не можа ўцячы», — адзначыў я.
  
  
  Вочы Колма прымружыліся ад маіх слоў, і аперкот, які ён рушыў услед за ўдарам, зачапіў бок сумкі, а не ўпіўся ў яе. Я ўвайшоў, каб утрымаць сумку, паклаўшы рукі з абодвух бакоў, прыкладна на ўзроўні плячэй. «Калі сумка нерухомая, — сказаў я, — вам лягчэй працаваць над формай».
  
  
  Мне было камфортна ў трэнажорных залах і з хлопцамі, якія гулялі ў трэнажорных залах. Колм і я, верагодна, было шмат агульнага, пад паверхняй. Гэта магло быць вельмі прыемным.
  
  
  Але Колм хмурыўся. Ён выканаў магутны пярэдні ўдар, моцна штурхнуўшы пятку. Гэта павінна было адкінуць мяне назад, з ног, і ледзь не атрымалася. Толькі таму, што я ўбачыў, як ён падняўся на ногі, рыхтуючыся да моцнага ўдару, я ведаў, што ён збіраецца зрабіць, і прылёг усім сваім цяжарам на сумку, каб ён не зрушыў мяне з месца.
  
  
  Колм змяніў тактыку і нанёс высокі круглы ўдар нагой у мяшок, трапіўшы ў маю правую руку туды, дзе я думаў, што паставіў яе па-за дасяжнасцю. Гэта быў не моцны ўдар. Калі б ён хацеў, ён, напэўна, мог бы зламаць косці, бо я не быў у пальчатках. Ён проста паказваў мне, што ён мог бы зрабіць, і гэта ён падкрэсліў, не гледзячы са мной пасля.
  
  
  "У вас дзіўная гнуткасць", - сказаў я. «Ці думалі вы замест гэтага пра балет?»
  
  
  Раздражнёны, ён адсунуўся, каб ударыць нагой яшчэ вышэй і зноў ударыць мяне па руцэ. На гэты раз я злавіў яго за пятку і тузануў. Ён страціў раўнавагу і ўпаў.
  
  
  «У чым твая праблема?» Колм злосна зірнуў на мяне.
  
  
  «Ці думаў ты калі-небудзь пра тое, што твой бацька зрабіў з Эйданам, калі той жыў тут?» — спытаў я без прэамбулы. «Як ён рабіў яму балюча?»
  
  
  Колм ускочыў на ногі. «Магчыма, Эйдан гэта заслужыў!» - сказаў ён. «Гэта не здарылася ні з кім з нас, толькі з ім! Вам не здаецца, што гэта дзіўна? Вам не здаецца, што ён чымсьці заслужыў гэта?»
  
  
  «Як што?» Я сказаў. «Скажы мне, што ён зрабіў».
  
  
  Ля сківіцы Колма працавала цягліца; акрамя таго, яго твар быў у плямах ад напружання і гневу. «Я не хачу пра гэта гаварыць», — сказаў ён. Ён падышоў да дзвярэй і выйшаў з гаража.
  
  
  Яшчэ адзін трыумф Сары Прыбек, выдатнага камунікатара. Ну, я пачаў гэта. Я не мог пакінуць яго незавершаным.
  
  
  Я знайшоў Колма, які сядзеў пад магноліяй. Ён ужо зняў баксёрскія пальчаткі і пачаў апранаць костачкі пальцаў цялеснага колеру, калі я падышоў да яго.
  
  
  «Калі б быў сямейны герб Хэнэсі, — сказаў я, седзячы побач, — дэвіз на ім быў бы: «Я не хачу пра гэта гаварыць». »
  
  
  Супраць яго волі, у кутках вуснаў Колма загуляла маленькая іранічная ўсмешка. Я зразумеў, наколькі ён прыгожы, калі ён усміхнуўся, і як рэдка я быў сведкам гэтага.
  
  
  «Там, у гаражы, — сказаў я, — ты не быў у раўнавазе фізічна, і я даволі лёгка збіў цябе з ног. Вы таксама эмацыйна выйшлі з раўнавагі, і я прымусіў вас выйсці ад мяне з двума пытаннямі.
  
  
  Колм дазволіў апошняй абмотцы правай рукі ўпасці на зямлю.
  
  
  «Вы страцілі раўнавагу, таму што раззлаваліся», — сказаў я. «Малая рэч злуе нас больш, чым наша ўласная віна».
  
  
  Напаўусмешка знікла з твару Колма, а ў яго вачах быў стрыманы агеньчык. «Пра што ты кажаш?»
  
  
  «Калі твае брат і сястра хавалі Эйдана ў гаражы, ты перадаў яго свайму бацьку», — сказаў я. «Вы прымусілі яго саслаць назад у Грузію. Перад гэтым вы дазволілі яму ўзяць на сябе віну за разбітае вамі акно. І калі Ліам і Марлінхен выказвалі агаворкі адносна майго арышту Эйдана, ты пайшоў і атрымаў мае кайданкі».
  
  
  - Я разумею, - з горыччу сказаў Колм. «Я тут мудак».
  
  
  - Не, - сказаў я. «Але часам цяжэй за ўсё дараваць іншым людзям крыўды, якія мы ім зрабілі . Каб абараніць сябе, вы павінны сказаць сабе, што з Эйданам павінна быць нешта не так».
  
  
  Колм сарваў жменю травы, якая, падымаючыся, выдала нізкі гук, агаліўшы чорную друзлую глебу .
  
  
  «Таксама яшчэ нешта», — сказаў я. «Я думаю, ты злуешся на Эйдана за тое, што ён падвёў цябе».
  
  
  Колм сарваў яшчэ адну жменьку травы. «Святы Айдан?» — прамовіў ён кісла. «Герой, які прыйшоў дадому, каб прынесці яшчэ адзін прыбытак і дапамагчы Марлінчэну клапаціцца пра ўсіх? Што ён мог зрабіць?»
  
  
  «Ён цябе напалохаў», — сказаў я.
  
  
  Колм кінуў на мяне запытальны позірк.
  
  
  «Шмат гадоў таму вы абагаўлялі яго; ён быў усім, чым ты хацеў быць. Тады ты ўбачыў яго бяссільным перад гневам твайго бацькі. Гэта было страшна. Вы не можаце вінаваціць свайго бацьку; Х'ю быў адзіным вашым бацькам. Такім чынам, вы перайшлі на другі бок. Ты пагадзіўся з бацькам ва ўсім і стаў на яго бок, і ты сказаў сабе, што з Эйданам павінна быць нешта не так, што твой бацька так да яго ставіўся. Таму што, калі тое, што адбываецца з Эйданам, не было яго віной, то гэта магло здарыцца з кожным. Можа, табе».
  
  
  Я бачыў, як працавалі мускулы горла Колма. Я не чакаў слёз, але гэтая нязручная скаванасць у горле была шматспадзеўнай.
  
  
  «Тады вы ператварылі сябе ў карыкатуру жорсткасці», - сказаў я. «Ты хацеў быць мацнейшым, чым калі-небудзь думаў, што Эйдан. Але справа была не ў гэтым. Эйдан не мог вырашыць праблему, будучы вышэйшым, мацнейшым, хутчэйшым або мацнейшым. Вы гэта ведаеце».
  
  
  Я рваў уласную жменю травы, мне няёмка ў ролі фатэльнага псіхолага. Мы з Колмам Хэнэсі ачысцім ад лісця ўсю зямлю пад любімым дрэвам яго маці.
  
  
  «Мне падабаецца змагацца», - сказаў Колм. «Барацьба, бокс і цяжкая атлетыка, мне падабаюцца гэтыя рэчы самі па сабе, як спорт».
  
  
  «Я веру табе», — сказаў я. «Але ў іх ёсць свае межы. Калі вы хочаце адчуваць сябе лепш з-за таго, што Эйдан тут, я думаю, вам трэба пайсці з ім пагаварыць, а не сыходзіць у трэнажорную залу са сваёй цяжкай сумкай».
  
  
  - Так, - ціха сказаў ён. «Так, добра».
  
  
  Я адчуў палёгку. Я зрабіў тое, дзеля чаго прыйшоў сюды. Цяпер я хацеў выйсці, перш чым я сказаў не так і адмяніў усё. - Давай, - сказаў я. «Пойдзем уверх».
  
  
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  Доктар Левенталь, псіхолаг аддзялення, была жанчынай вагой каля дзевяноста дзевяці фунтаў з цудоўнымі жалезна-сівымі кудзеркамі і вельмі слабым брытанскім акцэнтам, які даўно знішчаны жыццём у Амерыцы. У мяне ніколі не было магчымасці — дакладней, патрабавання — працаваць з ёй. Таму я быў трохі здзіўлены, што яна ведала маё імя, калі я сунуў галаву ў яе дзверы.
  
  
  - Дэтэктыў Прыбека, - сказала яна. «Вы можаце зайсці ўсю дарогу; Я не заняты». Яна была бездакорная ў бледна-ружовым гарнітуры і з маленькай залатой зоркай Давіда на шыі, і хоць я быў у адзенні і ботах, якія падыходзілі для гэтай працы, я раптам адчуў сябе пакамечаным, як крывавая сабака.
  
  
  «Я толькі хацеў задаць вам кароткае пытанне», - сказаў я. «Мне сапраўды нічога не трэба».
  
  
  "Калі ласка, працягвайце", - сказала яна. «Я дапамагу, калі змагу».
  
  
  «Дазвольце мне прааналізаваць вашу гіпатэтычную сітуацыю», — сказаў я. «Калі камусьці паўтаралі, пачынаючы з трох-чатырох гадоў, што ў такім узросце яго моцна ўкусіў сабака — нават калі гэтага ніколі не здаралася, — ці можа ён развіць яркую памяць пра гэты інцыдэнт? Той, які амаль візуальны?»
  
  
  Паколькі яна была псіхолагам, я чакаў шматслоўнага і непераканаўчага адказу. Я памыліўся.
  
  
  - Так, - сказаў доктар Левенталь. «Дапамагае тое, што дзіця, пра якога ідзе гаворка, такое маленькае. Узрост ад трох да чатырох гадоў звычайна лічыцца парогам запамінання. Але вядома, што нават дарослыя фабрыкуюць успаміны, калі іх заахвочваюць псіхолагі».
  
  
  «Чаму псіхолаг будзе заахвочваць гэта?» — спытаў я.
  
  
  «Для вучобы», - сказала яна. «Часам брата або сястру суб'екта выклікаюць, каб падштурхнуць суб'екта ўспомніць «падзею дзяцінства», якой ніколі не было. Пры такіх абставінах даследаваныя людзі, як правіла, пагаджаюцца, што падзея мела месца, а некаторыя нават дадаюць дэталі, якія яны «памятаюць». Яна зрабіла паўзу. «Імавернасць суб'екта зрабіць гэта ў пэўнай ступені залежыць ад таго, наколькі ён фантазійны або даверлівы. Важна таксама тое, хто спрабуе іх пераканаць: слова старэйшага брата і сястры, хутчэй за ўсё, будзе мець аўтарытэт, чым слова малодшага. Хто ў вашай справе ўгаворвае?»
  
  
  "Бацькі", сказаў я.
  
  
  "Гэта, безумоўна, адпавядае патрабаванням", - сказала яна. «Памяць можа быць слугой эмацыйных патрэб. Калі ў дзіцяці было моцнае жаданне паверыць у тое, што яму ці ёй сказалі, то, вядома, ён ці яна маглі б стварыць памяць і развіць звязаны страх ". Доктар Левенталь разняў і перакрыжаваў яе ногі. «Я павінен быў спытаць вас, ці атрымліваў гэтае дзіця якую-небудзь дапамогу ад гіпнатэрапеўта, каб разабрацца з яго ўспамінамі?»
  
  
  Я паківаў галавой. «Гэта дрэнна?»
  
  
  «Ну, няправільна практыкаваная гіпнатэрапія ўдзельнічае ў стварэнні ілжывых успамінаў. Часцей за ўсё мы бачым гэта ад тэрапеўтаў, якія спецыялізуюцца на сэксуальным гвалце. Калі пацыентка хоча "дагадзіць" практыкуючаму, часта яна згаджаецца на навадныя пытанні пад гіпнозам: напрыклад, "Ці ёсць яшчэ хто-небудзь у пакоі з вамі?" »
  
  
  «Не ў гэты раз», - сказаў я. «У гэтага хлопчыка наогул не было ніякай тэрапіі».
  
  
  Доктар Левенталь кіўнуў. «Я не хачу зусім ачарніць гіпноз, але мы ўсё яшчэ шмат чаго не разумеем. Ці пра памяць, калі на тое пайшло. Гэта сапраўды дзіўнае поле. Вы ведаеце, што такое экранная памяць?»
  
  
  Я паківаў галавой.
  
  
  «Псіхолагі не заўсёды згодныя з вызначэннем або з тым, наколькі яно распаўсюджана», - сказала яна. «Але па сваёй сутнасці экранная памяць з'яўляецца механізмам абароны. Некаторыя пацыенты, якія перанеслі траўмы, спачатку не могуць іх успомніць. Яны памятаюць больш простыя, больш прымальныя падзеі».
  
  
  «Як што?» — сказаў я, нягледзячы на ўсе сябе зацікаўленасць.
  
  
  «Напрыклад, пацыентка можа сказаць: «Я паглядзела ў акно і ўбачыла пару варон у двары майго суседа», а насамрэч яна ўбачыла мужчыну, які б'е жанчыну. Розум замяняе непрымальны вобраз на прымальны. Экран».
  
  
  Напэўна, я быў здзіўлены, таму што яна ўсміхнулася. "Розум вельмі магутны ў сваёй уласнай абароне", - сказала яна.
  
  
  «Гэта захапляльна», - сказаў я.
  
  
  «Я магу сказаць, што вы зацікаўлены, - пагадзілася яна, - таму што, калі мы пачалі размову, вы віселі ў маіх дзвярах, а цяпер вы на паўдарозе да майго стала».
  
  
  Я зразумеў, што гэта праўда.
  
  
  «Вы тут выглядаеце даволі бадзёрым, дэтэктыў Прыбэк», — сказала яна. «Запэўніваю вас, я не прывязваю людзей да аднаго са сваіх крэслаў і не прымушаю іх абмяркоўваць сваё дзяцінства».
  
  
  «Ну, гэта добра», - сказаў я. «Вам было б сумна ўспамінаць маё асабістае жыццё. У мяне было даволі сумнае дзяцінства».
  
  
  «Гэта распаўсюджанае памылковае меркаванне, што псіхолагі цікавяцца толькі ненармальным», - сказала яна. «Здаровыя розумы часта такія ж захапляльныя, як і праблемныя». Затым яна злёгку нахіліла галаву. «Цікава, аднак, ці цалкам вы шчыры са мной, калі называеце гады свайго сталення сумнымі».
  
  
  «Ну, — лёгка сказаў я, — я не памятаю, каб бачыў варон, калі гэта тое, што вы маеце на ўвазе».
  
  
  
  
  калегі прымусіла мяне працаваць дэжурным дэтэктывам дзве ночы запар, і ніводным з тых вечароў я не наведаў дом Хэнэсі. На трэці дзень я зірнуў на каляндар, здзіўляючыся, чаму гэтая дата ўрэзалася ў маю памяць. Праз імгненне да мяне прыйшло: сёння васемнаццаты дзень нараджэння Марлінчэна і Эйдана.
  
  
  Да летняга сонцастаяння заставалася менш за тыдзень, і дзень быў яшчэ светлы, як поўдзень, калі я выехаў пасля працы, прыпаркаваўся і падышоў да французскіх дзвярэй. Звычайна ў гэты час Марлінхен гатаваў вячэру, але кухня была пустая. На прылаўках стаялі некалькі рондаляў і посуду, але нікога не было відаць. Я падышоў да ўваходных дзвярэй і пастукаў.
  
  
  Калі Марлінхен адчыніла дзверы, яна выглядала старэйшай за свае гады, апрануўшы шаўкавістую кашулю колеру карыцы і прамую чорную спадніцу. Аднак перш чым я паспеў пракаментаваць гэта ці яна паспела загаварыць, я заўважыў яшчэ нешта.
  
  
  Хэнэсі ніколі, пакуль я іх ведаў, не карысталіся афіцыйнай сталовай. Увогуле, дзеці елі за кухонным сталом, дзе я іх упершыню пашукаў сёння вечарам. Але цяпер сям'я згрупавалася за доўгім сталом у сталовай. Пара свечак гарэла паміж талеркамі, і твары павярнуліся да мяне.
  
  
  Аднак доўгага і хударлявага Эйдана сярод іх не было. Замест гэтага ў галаве стала святло блішчала ад металу кіёчка, прыхіленага да крэсла. Я падняў позірк і сустрэў бледна-блакітныя вочы Х'ю Хэнэсі.
  
  
  - Сара, - сказала Марлінхен лёгкім і здзіўленым голасам.
  
  
  "Гэй", сказаў я няёмка. «Я не думаў, што ты будзеш есці так рана».
  
  
  «Ранейшы абед лепш для таты», - сказаў Марлінхен. «Ён стаміўся ад пераезду дадому сёння днём».
  
  
  Са свайго месца прыкладна ў васемнаццаці футах Х'ю ўсё яшчэ назіраў за нас з дачкой. Напэўна, ён нас не чуў, але, нягледзячы на гэта, я адчуў сябе няўтульна і адышоў ад адчыненых дзвярэй. Марлінхен, быўшы ветлівым, выйшаў за мной на вуліцу.
  
  
  - Я не чакаў сустрэць твайго бацьку так хутка, - сказаў я.
  
  
  «Сёння ўдзень мы афармлялі дакументы аб захаванні, — сказаў Марлінхен, — і я выпісаў яго. Вось чаму мы святкуем сёння ўвечары. Дні нараджэння і тата дома».
  
  
  "Я ў захапленні", - сказаў я. «Калі вы будзеце балатавацца ў заканадаўчы сход штата?»
  
  
  Марлінхен засмяяўся, задаволены. «Усё гэта дзякуючы вам», — сказала яна. «Хочаш зайсці і далучыцца да нас? У нас ёсць чым падзяліцца».
  
  
  - Не, - сказаў я. «Не, усё ў парадку».
  
  
  «Вы ўпэўнены?» - сказаў Марлінхен.
  
  
  Відавочна, што яны ўжо скончылі палову абеду, але гэта было толькі часткова прычынай маёй адмовы. Нешта пра сцэну - сям'я разам, тое, як Х'ю моўчкі назіраў за мной са свайго месца ў галаве стала. . . Усё змянілася. Кола замкнулася, і я быў аўтсайдэрам.
  
  
  - Я ўпэўнены, - сказаў я. «Дзякуй за прапанову».
  
  
  "Ну, дзякуй, што завіталі", - сказаў Марлінхен. «Сапраўды, я ніколі не магу падзякаваць вас за тое, што вы зрабілі».
  
  
  У яе голасе немагчыма было заўважыць нотку ласкі. Гэта было цудоўна ведаць цябе, сказаў ён.
  
  
  
  
  Жвір храбусцеў пад маімі ботамі, калі я ішоў не да машыны, а да асобнага гаража, цяперашняга жылога памяшкання Эйдана Хэнэсі.
  
  
  Хацелася, каб я цалкам разумеў свой дыскамфорт з Х'ю. Я правёў шмат часу з людзьмі, якія рабілі нашмат горш, чым дрэнна абыходзіліся са сваімі дзецьмі. Чаму ж тады жудасны блакітны позірк Х'ю так паўплываў на мяне? Быццам бы ён ведаў тое, што ведаў пра яго я. Я павінен быў уявіць гэта, падумаў я, думка, што яго халодны позірк казаў: мая сям'я не твая справа. Пакіньце нас у спакоі. Мінулае ёсць мінулае.
  
  
  Дзверы ў гараж былі адчынены. Я пастукаў па раме і зазірнуў унутр. Убачанае мяне здзівіла. Эйдан працаваў на старым BMW. Яго капот быў падняты, і кропля святла свяцілася над рухавіком. Ён падняў вочы на мой стук.
  
  
  "З днём нараджэння", сказаў я.
  
  
  "Гэй", сказаў ён. «Заходзьце».
  
  
  Я зрабіў. «Што ты там робіш?» — спытаў я яго.
  
  
  «Гэта найлепшы праектны аўтамабіль», — сказаў Эйдан, не выглядаючы незадаволеным выклікам. «Яго не запускалі чатырнаццаць гадоў».
  
  
  «Чатырнаццаць?» — паўтарыў я.
  
  
  «Гэта тое, што кажа Лінч. У яе ёсць доступ да ўсіх запісаў Х'ю. Ён правёў рукой па даху. «Магчыма, я зашкальваю. Мне давядзецца зліць паліўную трубу. Я нават не магу ўсё пералічыць, усё, што спатрэбіцца». Ён паціснуў плячыма. «Але якой выдатнай машынай гэта стане для Марлінчэна, калі гэта нарэшце будзе зроблена. Яна ненавідзіць гэты Suburban.
  
  
  Я зазірнуў праз акно ўнутр, гэтак жа, як я зрабіў у ноч, калі Эйдан вярнуўся, калі я выпісваў маёмасць.
  
  
  «Унутры даволі чыста», — сказаў ён. «Акрамя павуціння».
  
  
  Ён меў рацыю. Нічога незвычайнага не ўбачыў, скураныя сядзенні не парваныя і не пашкоджаныя.
  
  
  «Дзе вы вучыліся механіцы?» — спытаў я.
  
  
  «Я заўсёды цікавіўся аўтамабілямі, — сказаў Эйдан. «Праўда, большую частку я даведаўся ў Грузіі. У Піта была сельскагаспадарчая тэхніка і стары грузавік, на якім я працаваў».
  
  
  - Карыснае ўменне, - сказаў я. «Але вам можа быць лепш купіць патрыманы аўтамабіль, які працуе, а не разлічваць на поўную рэканструкцыю гэтага».
  
  
  "Магчыма", сказаў ён. Выпрастаўшыся, Эйдан падышоў да суседняй паліцы. Сярод інструментаў ляжаў яго пачак цыгарэт і запальнічка. Ён дастаў адну, пстрыкнуў запальнічкай і запаліў тонкі белы цыліндр.
  
  
  Я скарыстаў магчымасць агледзецца. Абстаноўка ўнутры гаража змянілася. У далёкім канцы цяжкая сумка Колма ўсё яшчэ вісела на кроквах, але лава для вагаў была перасунутая, каб вызваліць месца для раскладушкі, накрытай пярэстымі коўдрамі. Побач быў пастаўлены кардонны камода з адной фатаграфіяй у рамцы. Над галавой голая лямпачка асвятляла ўсё месца.
  
  
  «Вас турбуе тое, што вы сасланы сюды?» — спытаўся я ў Эйдана.
  
  
  Эйдан вагаўся, перш чым загаварыць. «Х'ю становіцца неяк дзіўна, калі бачыць мяне. Як і ў шпіталі», — сказаў ён. «У адваротным выпадку не; Мне падабаецца мець сваю прастору. Не забывайце, гэта я не хацеў праводзіць з ім шмат часу». Эйдан насыпаў попелу ў вечка слоіка, які выкарыстоўваў як попельніцу. «Акрамя таго, я не магу быць у доме. Я проста павінен заставацца ўнізе. Х'ю дрэнна спраўляецца са сваёй кіем па лесвіцы, таму ён будзе шмат знаходзіцца наверсе. Прынамсі на некаторы час».
  
  
  «Разумею», — сказаў я.
  
  
  Наўрад ці гэта было ідэальнае размяшчэнне, але ўсё больш і больш я пачынаў разумець тое, што сказаў мне суддзя Хендэрсан: вы не можаце вызначаць, як сем'і ўпарадкоўваюць свае справы або кіруюць сваім жыццём.
  
  
  Фота ў рамцы на камодзе кінулася ў вочы; Я прыгледзеўся да яго бліжэй. На ім Элізабэт Хэнэсі сядзела пад магноліяй, трымаючы на каленях хлопчыка гадоў двух-трох. Яго валасы былі нават святлейшыя, чым у яе, і я вельмі сумнявалася, што гэта Ліам ці Колм.
  
  
  «Гэта ты з маці?» — спытаў я яго.
  
  
  - Так, - сказаў Эйдан.
  
  
  «Гэта фатаграфія, за якую вы і ваш бацька пасварыліся?» — спытаў я.
  
  
  "Так, гэта так", - сказаў ён.
  
  
  - Калі вы не супраць, што я спытаў, - сказаў я, - дзе вы схавалі гэта, што Х'ю так і не знайшоў?
  
  
  Эйдан усміхнуўся. - З цёткай Брыгіт, - сказаў ён. «Я адправіў ёй яго па пошце ў той жа дзень, і яна захавала яго для мяне».
  
  
  Пасля ён насіў яго з сабой, нават на вуліцах, як уцякач. Яго павага да маці была адчувальнай, і я падумаў, што Х'ю быў праніклівы, хоць і жорсткі, у той дзень, калі ён выгнаў Эйдана з наведвання магілы Элізабэт.
  
  
  «У вашай мамы набліжаецца дзень нараджэння, ці не так?» Я сказаў. Дзеці згадвалі пра гэта, калі я ў апошні раз абедаў з імі.
  
  
  Эйдан кіўнуў. - Нядзеля, - сказаў ён. «Напэўна, мы ўсе збіраемся туды».
  
  
  Дастаўшы рахунак, я вывудзіў з яго картку. «Слухай, мне трэба ісці», — сказаў я. «Я ведаю, што ў Марлінчэна ёсць гэтыя нумары тэлефонаў, але цяпер яны таксама будуць у вас, калі вам што-небудзь спатрэбіцца».
  
  
  «Цябе больш не будзе?» — спытаў Эйдан.
  
  
  Я сумна ўсміхнуўся. «Я, здаецца, састарэў».
  
  
  І сапраўды, калі я з'язджаў па доўгай пад'язной дарозе, у люстэрку задняга віду я глядзеў, як у апошні раз валіўся стары пабіты абветрам дом.
  
  
  
  
  Але калі я спаў у тую ноч, мне прыснілася, што графства Хэнепін аддаў пад суд Х'ю Хэнэсі пры ўмове, што я буду яго пракурорам. У судзе я стаяў, каб правесці перакрыжаваны допыт.
  
  
  Містэр Хэнэсі, я сказаў, раскажыце, калі ласка, суду, што адбылося ў вашым кабінеце ў тую ноч, пра якую ідзе гаворка.
  
  
  Я бачыў пару варон, сказаў Х'ю.
  
  
  Гэта быў не той адказ, якога я чакаў. Не маглі б вы перафармуляваць свой адказ? Я сказаў.
  
  
  Маланка ўдарыла ў дом, сказаў ён.
  
  
  Нехта з гледачоў хмыкнуў. Суддзя сказаў: Кантралюйце сведку, адвакат.
  
  
  Але Х'ю не спыняўся. Гэта быў пітбуль, сказаў ён. Я ўбачыў пару варон. У хату ўдарыла маланка. Я ўбачыў пару варон. Я ўбачыў пару варон. Я ўбачыў пару варон.
  
  
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  На могілках , дзе была пахавана маці дзяцей Хэнэсі, мармуровы анёл стаяў на варце магільнага каменя, то ціхамірна разважаючы, то смуткуючы. Унізе на камені было напісана: Элізабэт Ханэлор Хэнэсі, каханая жонка і маці .
  
  
  Быў светлы нядзельны поўдзень, і я сядзеў на самай высокай кропцы могілак, маўзалеі, да якога вялі каменныя лесвіцы. Дзве сосны стваралі цень ад заходняга сонца, і менавіта тут я вызначыў месца, каб паназіраць за магілай Альжбеты і чакаць госця, які, як я спадзяваўся, прыйдзе ў гадавіну яе нараджэння.
  
  
  Апошнія два дні я спрабаваў выкінуць з памяці Хэнэсі. Раней, калі Марлінхен прыйшоў да мяне ў госці з просьбай аб дапамозе, якую я думаў, што не змагу даць, усё, што я хацеў, гэта пазбавіцца ад гэтых людзей. Цяпер Марлінхен, афіцыйны кіраўнік яе сям'і, дазволіў мне забыцца пра іх, і я не мог. Мяне звар'яцела супярэчнасць, якую я не мог вырашыць.
  
  
  Доктар Левенталь падтрымліваў ідэю, што розум маленькага дзіцяці можа быць настолькі падатлівым, што можа ствараць памяць, нават візуальную. Але дэталь у гісторыі Эйдана была такой рэалістычнай: палец быў ледзь прымацаваны. . . з яго сцякала кроў. Ад маленькага асобнага сляда ад зуба, які ён бачыў, напоўненага крывёю, да таго, што яго палец быў не зусім адрэзаны - гэта быў Ты Там, дакументальны рэалізм.
  
  
  Чамусьці я не думаў, што Эйдан зможа стварыць такі дэталёвы, жудасны вобраз сваёй параненай рукі. Ён не падаўся мне такім уяўным. Гэта была адна з рэчаў, якія мне падабаліся ў ім, што ён быў простым і зразумелым. Я не быў самым вялікім у свеце прыхільнікам схаваных глыбінь. Іх у Шайло было шмат, і ў выніку яны сапсавалі яму жыццё.
  
  
  Да таго ж сфабрыкаваць памяць было адно, а страх? Эйдан сапраўды баяўся сабак. Гэта азначала, што мая тэорыя пра даследаванне і зараджаны пісталет была памылковай. Я мог бы справіцца з гэтым. Я паўпрафесійны ў памылцы; гэта папраўная сітуацыя. Гэта была не праблема. Праблема заключалася ў Марлінхэн і яе памяці пра тое, што яна лічыла ўдарам маланкі, але прагучала для мяне як выпадковая страляніна ў доме. Успамін, якім Эйдан не падзяліўся. Ці то Марлінхен памыляўся, ці то сам Эйдан памыляўся, але яны абодва здаваліся пераканаўчымі, калі расказвалі свае гісторыі.
  
  
  Потым быў стары BMW. Х'ю зачыніў яго на чатырнаццаць гадоў. Гэта ўпісваецца ў той жа час, што і замена дывана ў кабінеце, і неадпаведныя раннія ўспаміны Эйдана і Марлінчэна. Гэта была яшчэ адна рэч, якая займала тое плато чатырнаццацігадовай даўніны. Парог, як назваў яго доктар Левенталь.
  
  
  Мая першая думка заключалася ў тым, што Х'ю прыбраў машыну, таму што Эйдан у ёй моцна сцёк крывёй, і, у адрозненне ад даследавання, Х'ю не змог яе належным чынам пачысціць. Але калі Эйдан стрэліў сабе ў руку, універсальным першым інстынктам было б загарнуць руку ў ручнік і ціснуць на яе. Безумоўна, ён бы сышоў крывёй, але я не мог бачыць, як ён сыходзіць крывёй настолькі, каб Х'ю не мог яго ачысціць. І ці верыў ён, што калі-небудзь нехта агледзіць яго машыну ў пошуках доказаў таго, што аварыя яго сына адбылася не так, як сказаў Х'ю? У свой час я бачыў нейкую параною, але гэта здавалася дзіўным.
  
  
  Аднак гэта было не немагчыма. Праблема была ў тым, што я так мала ведаў характар Х'ю. Я не магла з ім размаўляць, а таму, што маглі растлумачыць яго дзеці, было абмежаванне.
  
  
  Мне сапраўды патрэбныя былі ўспаміны дарослага чалавека, які быў блізкі з Хэнэсі ў пачатку іх шлюбу. Той, хто добра ведаў Х'ю і Элізабэт у той перыяд іх жыцця. Той, хто, як і Эйдан, быў выгнаны з дому Хэнэсі. Выгнанне якога, як і ўсё, адбылося на тым чатырнаццацігадовым парозе.
  
  
  Прайшло дзве гадзіны пазней, калі ён прыйшоў, высокі хударлявы мужчына, які ішоў па сцежцы да магілы Элізабэт Хэнэсі, трымаючы ў руках невялікі пучок белага нарцыса. Час мала змяніў Дж.Д.Кэмпіёна. Яго чорныя валасы былі дастаткова доўгія, каб іх можна было сабраць у хвосцік на шыі, і ён усё яшчэ насіў бараду. Ні ў адным, ні ў іншым не было шэрага. Кветкі, якія ён сунуў у паглыблены трымальнік, былі загорнуты ў празрысты цэлафан, які прадастаўляюць фларысты.
  
  
  Кэмпіён меў добры слых. Ён павярнуўся, каб паглядзець, як я падыходжу, пакуль я быў яшчэ ў дзесяці футах ад мяне.
  
  
  «Спадар Кэмпіён, - сказаў я. «Мяне завуць Сара Прыбэк», — сказаў я. «Я сябар Марлінхэн Хэнэсі».
  
  
  «Марлінхен?» — здзівіўся ён. «Тады вы ведаеце Х'ю?» - сказаў ён.
  
  
  - Не зусім, - сказаў я. «Я хацеў бы пагаварыць з вамі».
  
  
  «Ты чакаў мяне тут?» — спытаў ён.
  
  
  Я прызнаў гэта. «Інакш цябе цяжка высачыць. Я спрабаваў знайсці вас праз спісы выдаўцоў і тэлефонаў, але мне не пашанцавала».
  
  
  Кэмпіён назіраў, як пара вавёрак змагалася за акунь высока на дрэве. «Здаецца, гэта шмат планаў, каб сустрэцца са мной», — павольна сказаў ён. «Вы тут не для таго, каб гаварыць пра ведычныя спасылкі ў Turning Shadow, ці не так?»
  
  
  - Не, - сказаў я. «Я не».
  
  
  «Дык як жа вы ведаеце Марлінчэна, а не Х'ю?» - сказаў ён.
  
  
  «Я толькі нядаўна пазнаёміўся з Марлінхенам, — растлумачыў я. «Два месяцы таму ў Х'ю здарыўся сур'ёзны інсульт».
  
  
  «Я не чытаў пра гэта», — сказаў ён.
  
  
  «Гэтага не было ў навінах», — сказаў я.
  
  
  «Наколькі гэта дрэнна?» - сказаў Кэмпіён.
  
  
  Калі б я задаволіў яго цікаўнасць тут жа, я б адмовіўся ад стымулу для яго размовы са мной. «Я раскажу табе ўсё пра гэта, — сказаў я, — але я спадзяваўся, што мы можам пагаварыць яшчэ дзе-небудзь» — прыватнае гэта было не тое слова, бо нікога не было ў межах слыху — «камфортна».
  
  
  Кэмпіён укусіў не адразу. «Прабачце, — сказаў ён, — але я не вельмі разумею, хто вы».
  
  
  - Я дэтэктыў шэрыфа акругі Хэнепін, - сказаў я, - але гэта не афіцыйнае расследаванне. Я дапамагаю Марлінчэну з сямейнай сітуацыяй». Я паглядзеў уніз па схіле, туды, дзе я прыпаркаваўся. «Як я ўжо казаў, я хацеў бы пагаварыць з вамі аб гэтым, але гэта можа быць не тое месца».
  
  
  «Магчыма, і не», - сказаў Кэмпіён. «Ці будуць у вас праблемы з барам?»
  
  
  * * *
  
  Мне было цікава, які напой паэт можа заказаць у бары. Адказ быў не вельмі захапляльны: Budweiser. У мяне быў Heineken, каб скласці яму кампанію. Мы сядзелі за сталом у задняй частцы бара, побач з парай незанятых більярдных сталоў.
  
  
  У маёй сферы працы вы звычайна маеце раскошу сказаць: " Я задаю пытанні тут", нават калі вам не трэба казаць гэта так шмат слоў. Альбо вы дапытваеце падазраваных, якія знаходзяцца пад арыштам, альбо вы апытваеце сведкаў, напалоханых сур'ёзнасцю сітуацыі, у якую яны ўцягнуліся. У такіх сітуацыях адказы звычайна ідуць у адзін бок, да вас.
  
  
  З Campion, я павінен быў даць інфармацыю, каб атрымаць інфармацыю. Справа была не ў тым, што ён быў непрыязны. Але ён не кантактаваў з сям'ёй Хэнэсі амаль пятнаццаць гадоў. Ён нават не разумеў пытанняў, якія я задаваў, пакуль я не растлумачыў некалькі рэчаў пра сітуацыю Хэнэсі. І, падумаў я, ён не будзе да гэтага схільны. Ён не ведаў мяне, і яму было толькі слова, што я тут ад імя Марлінчэна.
  
  
  Я распавёў Кэмпіёну пра інсульт Х'ю, пошукі Марлінхэн, каб знайсці свайго брата, і вяртанне Эйдана, маўчаючы толькі пра жорсткае абыходжанне з дзецьмі Х'ю. Калі я скончыў, Кэмпіён сказаў: «Прайшло чатырнаццаць гадоў. Я не ведаю, што я магу вам сказаць, што дапаможа».
  
  
  «Раскажыце мне пра чатырнаццаць гадоў таму». Я выпіў трохі свайго Heineken. «Аб чым вы і Х'ю Хэнэсі пасварыліся?»
  
  
  "Я не ведаю", - сказаў мне Кэмпіён.
  
  
  «Вядома, ты ведаеш», — спакойна сказаў я. Кэмпіён не выглядаў з тых людзей, якія крыўдзяцца на шчырыя размовы. «Сяброўства не разрываецца без прычыны».
  
  
  «Трэба спытаць Х'ю, калі яму стане лепш», - сказаў Кэмпіён. «Я ведаю, як гэта гучыць, але да сённяшняга дня я не ведаю, чым ён так раззлаваўся».
  
  
  «Раскажы мне, як гэта адбылося», — сказаў я.
  
  
  Ён уладкаваўся на спінку крэсла. «Я тады шмат быў у раз'ездах. Мінесота была для мяне роднай базай, таму што Х'ю і Элізабэт былі тут». Ён выпіў. «Аднойчы вечарам я позна прыехаў у горад і зайшоў да іх. Я не бачыў іх каля чатырох месяцаў. Калі я прыйшоў туды, Х'ю мяне не пусціў». Кэмпіён паківаў галавой, нібы толькі што збянтэжаны. «Ён сказаў, што я дрэнна ўплываю на яго дзяцей, што я заўсёды зайздросціў яго поспеху, і ён не хоча, каб я больш прыходзіў. Потым зачыніў дзверы і больш не адчыняў».
  
  
  «І што потым?» — спытаў я.
  
  
  "Я сышоў", - сказаў Кэмпіён. «Я не збіраўся маркоціцца ля дзвярэй, як сабака, які быў дрэнны. Я патэлефанаваў яму праз некалькі дзён, каб даведацца, ці перажыў ён усё, што было. Ён сказаў мне больш не тэлефанаваць і паклаў трубку».
  
  
  «Вы калі-небудзь размаўлялі з Элізабэт?» — спытаў я.
  
  
  «Не. Я спрабаваў, але яна не адказвала на тэлефон. Гэта заўсёды быў Х'ю».
  
  
  «Як вы лічыце, Элізабэт была прычынай гневу Х'ю?» — спытаў я. «Ён раўнаваў?»
  
  
  Кэмпіён напружыўся, нібы збіраючыся пакрыўдзіцца. Потым крыху расслабіўся. «Мяркую, калі хлопец нясе кветкі на магілу жанчыны праз дзесяць гадоў пасля яе смерці, гэта не сакрэт, што ён кінуў ёй трубку», - прызнаўся ён. «Але Элізабэт зрабіла свой выбар, і я паважаў гэта. І яна б ніколі не здрадзіла яму. Х'ю гэта ведаў ».
  
  
  Кэмпіён зноў паківаў галавой, нібы адпускаючы таямніцу, якая ніколі не будзе разгадана. Ён дапіў апошняе піва.
  
  
  Даставіўшы нам яшчэ адну порцыю, я спытаў: «Калі б гэта не было пра Элізабэт, ці магло б быць пра яе сястру?»
  
  
  «Брыгіт?» - сказаў Кэмпіён. «Што з ёй?»
  
  
  «У вас былі адносіны з Брыжыт, ці не так?»
  
  
  «Гэта не працягвалася, але так, я працягваў».
  
  
  «Здавалася, Х'ю не спадабалася ёй. Яна ніколі не наведвала сям'ю і наадварот».
  
  
  Кэмпіён нахіліў галаву, задумаўшыся. - Ты павінен разумець, - павольна сказаў ён, - што Х'ю быў цвёрдым хлопцам. Маральна жорсткі. Брыджыт прымала некаторыя наркотыкі; яна зрабіла некалькі хлопцаў. Х'ю гэта не спадабалася. Наадварот, ён і Элізабэт пажаніліся ў 19 гадоў. Для тых часоў гэта было амаль сярэднявечча».
  
  
  "Я ведаю", сказаў я. «Калі Х'ю так не ўхваляў яе, як вы думаеце, чаму ён адправіў Эйдана жыць з ёй?»
  
  
  Кэмпіён нахмурыўся. "Я паняцця не маю", - сказаў ён. «Вы просіце мяне зрабіць здагадку, і я ўжо даказаў, што не разумею, што прымушае Х'ю Хэнэсі быць галачкай». Ён назіраў, як жанчына гадоў дваццаці з бліскучымі меднымі валасамі ўскочыла на барную стойку і пацалавала бармэна прывітанне, падтрымліваючы сябе далонямі. «Мяне больш здзівіла, што Гіта ўзяла б дзіця. У яе ніколі не было шмат грошай, і яна сама на той момант была маці-адзіночкай».
  
  
  Я падносіў шклянку да рота і спыніўся на паўдарозе. «Сапраўды?» Я сказаў. Эйдан не згадваў пра жыццё са стрыечным братам.
  
  
  Кэмпіён кіўнуў. «Аднойчы яна дазволіла мне застацца ў яе дома, праз некалькі гадоў пасля таго, як у нас быў хуткі, бурны раман. У яе быў... гэта састарэлы тэрмін, але я думала пра гэтага хлопца як пра яе грамадзянскага мужа».
  
  
  Гэта быў старамодны тэрмін, які некаторыя з сівых ветэранаў выкарыстоўвалі ў брыгадзе, такі ж распаўсюджаны ў свой час, як цяпер дзіцячая мама . Як правіла, ён выкарыстоўваўся пры апісанні спраў жыхароў трушчоб, чыя ідэя кансультавання пар уключала ў сябе патэльні або гарлапанне запалак. Здаецца, Кэмпіён не меў на ўвазе гэтага.
  
  
  «Вы ведаеце, як некаторыя людзі сапраўды разам, нават калі яны не жанатыя? Вы можаце сказаць, што гэта сур'ёзная рэч?» - сказаў ён.
  
  
  Я кіўнуў.
  
  
  «Гэта былі яна і Пол. Забываю яго прозьвішча. Нешта французскае. Відавочна, што яны былі добрыя адзін да аднаго».
  
  
  «Ну, ім не магло б быць так добра разам, — зазначыў я, — калі б праз шмат гадоў яна была маці-адзіночкай».
  
  
  Кэмпіён паківаў галавой на маю здагадку. «Пол ніколі не пакідаў яе. Ён памёр». Голас яго крыху панізіўся. «Я быў там».
  
  
  Да гэтага моманту я зусім не падказваў яму. Унутры яго была гісторыя, якая хацела выйсці вонкі.
  
  
  "Паўлу не пагражала старое полымя, таму, калі я прыехаў у госці, я планаваў застацца на тыдзень", - сказаў Кэмпіён. «Яны жылі разам тры гады. Гіта была шчаслівая. Павел нешта зрабіў у будаўніцтве. Божа, ён быў вялікі хлопец. Можа, шэсць-чатыры, і цяжка. Але добры хлопец. Думаў пра свет Гіттэ і дзіцяці. Іх сыну Якаву было два гады.
  
  
  «Бліжэй да канца тыдня я выйшаў выпіць з Полам. Мы зайшлі ў гэты бар, які ён любіў, сапраўднае вядро крыві. Я быў у некаторых барах у свой час, і нават у гэтым выпадку я быў рады, што Пол побач са мной. Мы былі ў парадку, пакуль не прыйшлі суседзі Гіттэ. Гэтыя хлопцы — я не выкарыстоўваю такую мову легкадумна, але паверце мне, я майстар слоў — гэтыя хлопцы былі дурнямі».
  
  
  Я ўсміхнуўся, каб ён ведаў, што не пакрыўдзіўся.
  
  
  «Суседзі Гіттэ гадавалі пітбуляў для барацьбы, — сказаў Кэмпіён. «Сабакі напалохалі Гіту да чорта, не толькі дзеля яе, але і дзеля Якава. Яна хацела, каб суседзі заплацілі сваю долю за лепшую агароджу паміж двума дварамі, але пазіцыя гэтых хлопцаў была такой: «Хочаш агароджу, плаці цэлы цэнтар».
  
  
  «Пол быў гатовы ігнараваць іх у той дзень, але яны пачалі лезці яму ў твар, рабіць заўвагі пра Гіт. Потым было ўключана. Палова штангі ўскочыла ў бойку. Я ў тым ліку. Я не вельмі баец, але Пол у той час быў маім сябрам па чарцы. Такія правілы, разумееш?»
  
  
  "Я ведаю", сказаў я.
  
  
  «Мне пачысцілі гадзіннік даволі рана, але Пол... . . Я ніколі не бачыў, каб хтосьці так біўся. Справа ў тым, што ён выглядаў шчаслівым. Лямпа напальвання». Кэмпіён паківаў галавой, успамінаючы. «Спатрэбілася чатыры паліцыянты, каб утаймаваць яго і пасадзіць у службовую машыну. Я выйшаў за імі на вуліцу. Яны пакінулі Пола сядзець там, пакуль яны зачысцілі астатнюю бойку. Але як толькі Павел апынуўся на заднім сядзенні, ён апусціў галаву да акна і заплюшчыў вочы, быццам уся бойка выйшла з яго. Быццам ён быў спакойны». Кэмпіён зрабіў паўзу. «Паліцэйскія таксама не сумняваліся».
  
  
  «Пытанне што?» Я сказаў.
  
  
  «Ён быў мёртвы», - сказаў Кэмпіён. «Калі прыйшлі ў пастарунак, у яго не было пульса. Гэта было адно з тых рэдкіх, незаўважаных захворванняў сэрца, якія часам прымушаюць спартсмена падаць адразу пасля гонкі. Пасля гэтага некаторыя юрысты патэлефанавалі Гіт, гаворачы пра іск супраць паліцыі аб халатнасці, але гэта не была віна паліцыі, і яна гэта ведала». Кэмпіён адпіў яшчэ крыху піва. «Пасля гэтага я застаўся яшчэ месяц з ёй і маленькім хлопчыкам Джэйкабам. Я хацеў дапамагчы. Але я не быў Полам, і мы з Гіттэ не падыходзілі адзін аднаму. Мы ўжо былі па гэтай дарозе. Я пайшоў далей». Ён паківаў галавой. «Я ніколі не забуду той дзень. Я памятаю, як выйшаў з бара ўслед за Полам і паліцэйскімі, і сонца заходзіла, і я стаяў на той грунтавай паркоўцы, а Пол проста паклаў галаву і памёр. Заўсёды хацела пра гэта напісаць, але так і не змагла».
  
  
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  У панядзелак у восем трыццаць я чакаў каля офіса Крысціяна Кіландэра. Гэта быў мой выхадны, і я апрануўся ў старыя Levi's і свабодную кашулю крэмавага колеру, якая належала Шайло. Убачыўшы мяне ў дзвярах так рана, Кіландэр выгнуў брыво. «Чаму я абавязаны гэтым гонарам?» - сказаў ён.
  
  
  «Я ўжо павінен табе паслугу, — сказаў я яму, — але мне патрэбна яшчэ адна. Вы вучыліся ў юрыдычнай школе і ўладкаваліся першым клеркам у Ілінойсе, так?»
  
  
  «Я ведаў, што запісваць сваё рэзюмэ ў файл — дрэнная ідэя», — сказаў ён, трымаючы каву і партфель у адной руцэ, адмыкаючы дзверы.
  
  
  Я пайшоў за ім унутр. «У вас там яшчэ ёсць кантакты, праўда?» Кіландэр быў майстрам сетак; Я сумняваўся, што ён дазволіў бы якой-небудзь карыснай сувязі зарасці мохам.
  
  
  Ён паклаў партфель на стол, а каву — на стол. "Я бачу, куды гэта ідзе", - сказаў ён. «Што вам трэба і ад каго?»
  
  
  "Запісы актаў грамадзянскага стану з Рокфарда", - сказаў я.
  
  
  "Вы ведаеце, што яны публічныя", - сказаў Кіландэр. «Не трэба тузаць за ніткі. Проста патэлефануйце і спытайце».
  
  
  «Ці я мог бы проста патэлефанаваць у Dial-a-Prayer», — сказаў я.
  
  
  Дзяржаўныя дакументы - пасведчанні аб нараджэнні і смерці, пасведчанні аб шлюбе і пастановы аб разводзе, дакументы аб маёмасці, запісы ў школы - з'яўляюцца дакументамі агульнага карыстання. Яны таксама часта аказваюцца памылковымі. Або імёны напісаны няправільна. Або кампутар не працуе. Лепш за ўсё, калі вы зможаце знайсці тое, што вам трэба, асабіста, не спяшаючыся і прыкладаючы ўсё сваё цярпенне.
  
  
  Калі вы не можаце быць побач, вам патрэбен нехта, хто можа прыкласці дадатковыя намаганні, каб дапамагчы вам, той, хто пазнае ваш голас па тэлефоне. Калі не, вы асуджаныя на дзень шчырых бесцялесных галасоў. Прабачце, сэр, прабачце, спадарыня, у нас няма такой інфармацыі. Я нічога не магу зрабіць.
  
  
  Вынік: калі вы хочаце сказаць, што спрабавалі, вы можаце патэлефанаваць ананімнаму клерку. Калі вам сапраўды патрэбна інфармацыя, вы знойдзеце асабістую сувязь.
  
  
  - Добра, малы, - сказаў Кіландэр. «Што вы шукаеце?»
  
  
  «Нараджэнне, смерць, школа, змена імя. . . Я не ўпэўнены, што менавіта мне трэба».
  
  
  "Такім чынам, вы займаецеся траленнем, а не падводным паляваннем", - сказаў ён. «Добра, я адкапаю пару нумароў тэлефонаў. На самай справе, я зраблю некалькі званкоў, каб вы пачалі». Ён сядзеў за сталом, гартаў Rolodex, гаварыў, не падымаючы вачэй. «Ці звычайны дзень скончыўся ў дэтэктыўным аддзеле?»
  
  
  - Не, - сказаў я. «Гэта мой выхадны».
  
  
  
  
  Я вызначыў пустую канферэнц-залу і правёў дзень, тэлефануючы Рокфарду і адказваючы на яго. Калі мой мабільны зазваніў у 4:25 папаўдні, я чакаў яшчэ аднаго званка з Ілінойса. Вось чаму я не мог размясціць мужчынскі голас на другім канцы. — Дэтэктыў Прыбека?
  
  
  "Гаварэнне", сказаў я.
  
  
  «Гэта Грэй Дыяс. Я ведаю, што ў вас выхадны, але мне было цікава, ці магу я сёння ўдзяліць вам некалькі момантаў. Мне трэба, каб ты прыехаў у цэнтр горада».
  
  
  БКА. Тэсты вярнуліся.
  
  
  - Добра, - павольна сказаў я. «Дзе ты? Я зараз у цэнтры горада».
  
  
  
  
  Дыяс адчуваў сябе даволі камфортна ў кабінеце пракурора, які адпачываў, Джэйн О'Мэлі. Ён расклаў свае матэрыялы на яе стале, каб фотаздымкі двух яе дзяцей, пляменнікаў і пляменніц выглядалі над дакументамі Ройса Сцюарта.
  
  
  «Дзякуй, што прыйшлі», — сказаў ён. «Калі ласка, сядзьце».
  
  
  У О'Мэлі былі добрыя шырокія крэслы, якія яна купіла сама, нізкія і мяккія, у якіх госці глыбока апускаліся. Я быў дастаткова знаёмы з імі, каб ведаць, што яны будуць занадта зручнымі, каб быць камфортнымі, асабліва калі Дыяс будзе працягваць стаяць, узвышаючыся нада мной. Замест гэтага я ўладкаваўся на падлакотнік крэсла, напаўстоячы.
  
  
  Быў рытм, пакуль Дыяс прымаў гэта. Потым ён падышоў да акна і выглянуў, хоць я сумняваўся, што ён сапраўды на што-небудзь глядзеў.
  
  
  «Сара, — сказаў ён, — я нічога табе пра сябе не расказваў». Паўза. «Я прыехаў працаваць у Сінюю Зямлю, таму што мой цесць хварэе. Мая жонка не хоча, каб ён пераязджаў у яго ўзросце. У гэтым горадзе ён пражыў амаль усё жыццё. Верагодна, ён паміраў бы ад стрэсу, калі ўсё спакаваў і з'ехаў са сваёй фермы. Вы ведаеце?»
  
  
  "Я ведаю", сказаў я.
  
  
  «Мне лепш быць тут, працаваць з вамі, хлопцы, у акрузе Хэнепін». Ён зрабіў паўзу. «Калі б я быў, мы з табой былі б калегамі, Сара. Мы маглі б працаваць разам». Ён адвярнуўся ад акна. «Хацелася б, каб у нас была такая сітуацыя. Шкада, што мне не давялося сустрэцца з вамі ў такіх абставінах».
  
  
  "Я таксама", сказаў я.
  
  
  «З-за гэтага, - сказаў Дыяс, - таму што мы практычна калегі, я хачу даць вам магчымасць. Я набліжаюся да канца сваёй працы тут».
  
  
  Я нічога не сказаў. Дыяс падышоў і стаў паміж мной і сталом О'Мэлі.
  
  
  «Калі я ўпершыню браў у цябе інтэрв'ю, Сара, я спытаў цябе, ці была якая-небудзь прычына, каб хтосьці бачыў цябе каля дома Сцюарта ў тую ноч, калі ён памёр. Вы сказалі, што не».
  
  
  "Я памятаю", сказаў я.
  
  
  Дыяс сядзеў на краі стала, як настаўнік, які пасля заняткаў праводзіць нефармальную хвіліну з вучнем. «Я пытаюся ў вас цяпер, - сказаў ён, - вы хочаце перагледзець свой адказ?»
  
  
  Не саромейцеся тут. - Не, - сказаў я. «Я б не стаў».
  
  
  Дыяс паглядзеў убок, у бок акна, потым зноў на мяне. «Мы знайшлі кроў у дывановым пакрыцці вашага аўтамабіля», - сказаў ён. «У вашай правай задняй шыне таксама ёсць дыяганальная канаўка, пашкоджанне, выкліканае нечым, на што яно наехала. Гэта так жа адметна, як адбітак пальца».
  
  
  Я нiчога не сказаў, але адчуў, як мускулы ў маiм горле працуюць, мiжвольна зглынуў.
  
  
  «Сара, я ведаю, што Ройс Сцюарт зрабіў з дачкой твайго партнёра. Я ведаю, што ў тую ноч, калі Сцюарт памёр, вы лічылі, што ваш муж памёр і што ў Шорты была магчымасць дапамагчы яму, але не была. Тут ёсць вельмі і вельмі змякчальныя абставіны». Ён нахіліўся наперад, пакуль яго напалову складзеныя рукі амаль не дакрануліся да маіх. «Я знаёмы з вашым запісам. Я ведаю, што ты добры паліцэйскі, Сара, і хачу табе дапамагчы. Але мы падышлі да таго, што вам трэба расказаць мне, што здарылася той ноччу. Калі ты не выйдзеш і не сустрэнеш мяне на паўдарозе, я нічым табе не магу дапамагчы».
  
  
  У той момант мне хацелася сказаць Дыясу праўду, і па найгоршай з усіх прычын. Не таму, што я баяўся, што са мной здарыцца, калі я буду працягваць перашкаджаць правасуддзю, як я рабіў з той ночы ў Сіняй Зямлі. Не таму, што ў яго былі судовыя доказы, якія маглі б прызнаць мяне вінаватым незалежна ад таго, вярнулася Жэнеўева, каб прызнацца. Я хацеў сказаць яму выключна таму, што так моцна хацеў паверыць у тое, што казаў мне Грэй Дыяс сваімі словамі, тонам і паставай: што ён хоча дапамагчы мне.
  
  
  Я адкашляўся. - Прабач, Грэй, - сказаў я. «Мне няма чаго дадаць да таго, што я вам ужо сказаў».
  
  
  Дыяс уздыхнуў. - Мне таксама шкада, дэтэктыў Прыбека, - сказаў ён, устаючы. «Я буду на сувязі».
  
  
  
  
  Вярнуўшыся ў канферэнц-залу, я не мог успомніць, чым займаўся раней. Я глядзеў на свае нататкі, і яны не мелі для мяне сэнсу.
  
  
  «З вамі ўсё ў парадку?»
  
  
  Я не чуў, як увайшоў Крысціян Кіландэр. «Я ў парадку», — сказаў я, адварочваючыся ад акна.
  
  
  Я не хлусіў. Спакой апанаваў мяне нечакана, і я разумеў чаму. Грэй Дыяс даволі ясна даў зразумець, што гэта мой апошні шанец зраўняцца з ім. Можа, трэба было прыняць, але цяпер было позна. Першыя парашутысты павінны адчуваць сябе такім чынам адразу пасля таго, як скокнулі. Ёсць тузін шанцаў адмовіцца ад апускання, але як толькі яны падняліся ў паветра, яны адданыя справе. Што б ні здарылася, бяспечнае прызямленне або крывавы ўдар, цяжар рашэння ляжаў з іх плячэй. Як і яны, я зрабіў свой выбар. Усё, што здарылася з гэтага моманту, было не ў маіх руках.
  
  
  Кіландэр працягнуў факс. - Гэта прыйшло для вас з Рокфарда, - сказаў ён.
  
  
  Я ўзяў яго з рук. Пасведчанне аб жывым нараджэнні, было напісана ўверсе.
  
  
  «Прабачце, больш нічога не было», — сказаў Кіландэр.
  
  
  «Не, нічога страшнага», — сказаў я, працягваючы праглядаць тэкст. «Часам усё, што вам трэба, - гэта адно».
  
  
  
  
  У рэтраспектыве, магчыма, было б лепш, калі б я знайшоў час, каб падумаць, паспаць на тым, што я даведаўся. Але я гэтага не зрабіў. У пяць трыццаць вечара я выехаў да возера.
  
  
  Надвор'е сапраўды было выдатным, сонечны дзень без намёку на вільготную шэрую вокладку, якая пазбаўляе ад росквіту многіх летніх дзён Мінесоты. Я не быў здзіўлены, што дзеці Хэнэсі былі на вуліцы ў гэты светлы вечар.
  
  
  Усе чацвёра хлопчыкаў падзяліліся на футбольную гульню на беразе возера. Гэта была дзіўная гульня, але, напэўна, лепшая, што яны маглі зрабіць: Эйдан і Ліам супраць Колма і Донала. Над імі Марлінхен кіраваў грылем на ганку, маляючы соусам курыныя грудкі і крылцы. Яна была апранута ў белую майку з футболкай на спіне, з выразамі, сонцаахоўныя акуляры ў аправе з меднага дроту і зелянява-серабрыстымі люстранымі лінзамі, Discman на сцягне. Убачыўшы мяне, Марлінхен зняла з галавы навушнікі, каб пакласці іх на шыю. «Сара!» - сказала яна, выглядаючы задаволенай. «Мы ладзім невялікае барбекю, каб адсвяткаваць выхад са школы. Напэўна, у нас будзе шмат лішняга, калі вы зможаце пачакаць.
  
  
  Яна выглядала ў выдатным настроі. Гэта павінна было змяніцца.
  
  
  «Баюся, я тут па справах», — сказаў я.
  
  
  «Што за бізнэс?» - сказала яна.
  
  
  «У вашага бацькі абмежаваныя магчымасці адказваць на пытанні «так і не», так?» Я сказаў. «Наколькі я разумею, так вы правялі слуханне аб кансерваторыі».
  
  
  Марлінхен адразу зірнуў на высокае акно. - Тата зараз адпачывае, - сказала яна. «Пра што гэта?»
  
  
  «Мне трэба задаць некалькі пытанняў, на якія можа адказаць толькі ён», — сказаў я. «Пра твайго стрыечнага брата Якаба Кандэлера».
  
  
  «У мяне няма стрыечнага брата па імені Якаў», - сказала яна. «У нас няма стрыечных братоў і кропка».
  
  
  Я зняў з пляча пасведчанне аб нараджэнні і аддаў яго Марлінчэну. Я бачыў, як Марлінхен усвойваў імёны: Джэйкаб, Пол, Брыжыт.
  
  
  «Бачыце дату нараджэння?» Я сказаў. «Ён, ты і Эйдан нарадзіліся з розніцай у некалькі месяцаў».
  
  
  «Як дзіўна», - сказала яна. Здзіўленне змые ветлівую трывогу ў яе голасе. «Я ніколі яго не сустракаў».
  
  
  - Твайму бацьку не падабалася твая цётка Брыгіт, і ён трымаў яе далей ад сваіх дзяцей, - сказаў я. «Але гэта няпраўда, што вы ніколі не сустракаліся са сваім стрыечным братам Джэйкабам. Вы выраслі разам з ім. Ён стаў тваім самым блізкім сябрам».
  
  
  «Што ты кажаш?» Але Марлінхен пачынаў разумець. Яе вочы кінуліся на высокага бялявага хлопчыка пад намі, які дазваляў Доналу апярэдзіць яго для прызямлення.
  
  
  - Гэта не твой брат Эйдан там, - сказаў я. «Гэта твой стрыечны брат, Якаў. Ваш бацька не аддаў яго Брыгіт, калі яму было 12, - сказаў я. «Ён яго вярнуў . Эйдан, я маю на ўвазе Джэйкаба, сказаў, што Брыджыт была ласкавай і чэпкай, быццам заўсёды хацела быць маці. І яна зрабіла. Уласнаму сыну».
  
  
  Марлінхен зняла сонечныя акуляры, каб усталяваць глядзельны кантакт. «Гэта нейкі кепскі жарт?» — спытала яна. Яна прамовіла так, нібы размаўляла з дзіцем. «Ведаеце, у вашай тэорыі даволі ззяючая дзірка. Калі гэта Джэйкаб, то дзе сапраўдны Эйдан?»
  
  
  Гэта была самая цяжкая частка. «Калі б мне давялося здагадацца, — сказаў я, — я б сказаў, што ён пахаваны пад магноліяй». Я паказаў. «Я думаю, што ён застрэліўся са стрэльбы вашага бацькі чатырнаццаць гадоў таму, і ваш бацька пахаваў яго пад любімым дрэвам вашай маці. Магчыма, выбар месца пахавання быў памылковым спосабам суцешыць яе».
  
  
  "Не", - сказаў Марлінхен.
  
  
  «У вас ёсць успаміны пра гэта: гучны шум, ваша маці была засмучаная і спала ў адным ложку з вамі ў тую ноч. Для камфорту».
  
  
  "Гэта быў шторм, які яе засмуціў", - сказаў Марлінхен.
  
  
  - Не, - сказаў я. «Вы ўсе кажаце, што ваш бацька не цікавіўся ні машынамі, ні добраўпарадкаваннем дома. Тым не менш, ён сам паклаў новы дыван у кабінеце, і ён чатырнаццаць гадоў трымаўся за машыну, кажучы, што можа калі-небудзь яе адрамантаваць. Чатырнаццаць гадоў, Марлінхен.
  
  
  «Што вы хочаце сказаць?»
  
  
  «Калі Эйдан застрэліўся, твой бацька адвёз яго ў бальніцу на гэтай машыне. Дыван у кабінеце ён проста замяніў, бо быў прасякнуты крывёю. Больш дробныя пырскі на дыване ў пярэднім пакоі ён вычысціў хлоркай. Але машына, дзе Эйдан страціў большую частку сваёй крыві? Ён ніколі не мог цалкам ачысціць гэта. Таму ён баяўся калі-небудзь пазбавіцца машыны. Баяліся, што пад сядзеннямі, у дыване і дошках падлогі пакупнік можа знайсці рэшткі крыві. Адмовіцца ад BMW і заявіць, што ён скрадзены, толькі пагоршыла б сітуацыю; гэта зрабіла б машыну цікавай для паліцыі, калі б яе калі-небудзь знайшлі. Не, самае бяспечнае было прыбраць як мага лепш і замкнуць на сваёй тэрыторыі».
  
  
  Марлінхен зірнуў на гараж, але хутка.
  
  
  «Ні адзін з гэтых метадаў прыкрыцця не быў асабліва ўмелым, - сказаў я, - але яны не павінны быць такімі. Пакуль Х'ю не прадаў дом або машыну, ніхто ніколі не зможа ўважліва паглядзець, якія доказы засталіся». Дагэтуль, думаў я. «Х'ю замяніў Эйдана на сына сваёй нявесткі», - працягваў я. «Я не ведаю, як ён яе ўгаварыў. Магчыма, ён згуляў на яе клопату аб журботнай сястры. Магчыма, ён расплаціўся з ёй; Брыжыт была беднай і маці-адзіночкай. Магчыма, яна думала, што Джэйкаб будзе жыць лепш з яе старэйшай сястрой і Х'ю. Але калі б яна не пагадзілася з гэтым, уявіце сабе наступствы. Кар'ера Х'ю была б пад пагрозай. Вашу маці маглі прызнаць непрыдатнай разам з ім. Вас і Ліама маглі забраць сямейныя службы, хто ведае, як доўга?»
  
  
  «Добра, добра», — сказала Марлінхэн, падняўшы рукі, каб я спыніўся. «Я разумею, адкуль вы ўзялі сваю тэорыю, але ўсё гэта немагчыма. Яго нельга было проста пераключыць. Мне было чатыры гады. Я б ведаў».
  
  
  «Табе не было і чатырох. Дзеці ў такім узросце ўспрымальныя, а слова бацькоў — як слова Божае», — сказаў я ёй. «Х'ю прамыў табе мазгі. Ён сказаў табе, што Эйдана няма. Ён затрымаўся на некалькі тыдняў. Потым ён прывёў дадому Джэйкаба і сказаў: «Гэта Эйдан», пакуль вы і Джэйкаб не прынялі гэта».
  
  
  «Але маці. . .” Яе голас быў вельмі мяккі.
  
  
  «Твая маці ўдзельнічала ў гэтым», - сказаў я. «Я падазраю, што гэта была не яе ідэя, але яна пагадзілася з гэтым».
  
  
  Гэта таксама было цяжка для мяне, прызнаючы саўдзел жанчыны, якая спала пад мармуровым анёлам на могілках. Альжбета таксама несла долю віны ў лёсе Якава. Але там, дзе пачуццё віны атруціла Х'ю, яно змякчыла Элізабэт. Яна любіла сына сваёй сястры, падзяляючы з ім сувязь паміж дзвюма пакрыўджанымі душамі.
  
  
  «Гэта б не атрымалася, калі б вы абодва яшчэ не вучыліся ў школе», — сказаў я. «У Эйдана не было ні настаўнікаў, ні таварышаў па гульнях, якія прыходзілі ў дом, ні старэйшых братоў і сясцёр. Больш падмануць не было з кім. JD Campion быў адзіным чалавекам, які бачыў і Эйдана Хэнэсі, і Джэйкаба Кандэлера. Пазней у тым жа годзе ваш бацька невытлумачальна і катэгарычна адмовіў яму ўвайсці ў ваш дом».
  
  
  Вусны Марлінхэн вельмі злёгку прыадчыніліся, і я падумаў, што, магчыма, гэтая апошняя дэталь, якую пацвярджае яе ўласнае веданьне жыцця яе бацькоў, пераканала яе. Потым выпрасталася, нібы з палёгкай. «У Эйдана адсутнічае палец», — сказала яна, гэтыя тры словы былі падобныя на сілагізм. «Калі нападу сабакі не было, чым гэта патлумачыць?»
  
  
  - Быў сабака, - сказаў я. «Яго суседзі ў Ілінойсе гадавалі пітбуляў, і паміж двума ўладаннямі быў няякасны плот. Джэйкаб сапраўды страціў палец ад аднаго з пітбуляў, таму і па гэты дзень баіцца сабак».
  
  
  Пад намі Колм жорсткім падкатам збіў Ліама. Марлінхен выглядала, каб назіраць, але я сумняваўся, што яна сапраўды гэта бачыць.
  
  
  «Ёсць яшчэ». Я сказаў. «Гэта пасведчанне аб нараджэнні - гэта ўся папера, якая ёсць на Якава. Ён ніколі не запісваўся ў школу. Пасведчання аб смерці няма. Няма дакументаў аб усынаўленні. Ён проста выпадае з сеткі. Таму што ён быў у Мінесоце».
  
  
  «Дык у вас ёсць паперка. Гэта нічога не даказвае», — сказаў Марлінхен. Потым яе вочы загарэліся новай думкай. «Ці прыходзіла вам у галаву, што, магчыма, Якаў быў тым, хто памёр маладым? Можа, наша цётка Брыгіта дазволіла яму ўтапіцца ці што. Яна ўвесь час была п'яная або закіданая...
  
  
  «Не рабі гэтага», — паківаў я галавой. «Не дазваляйце бацьку думаць за вас усё жыццё. Вы ніколі не сустракаліся са сваёй цёткай Брыгіт, але вы ніколі не сумняваліся ў аповедах вашага бацькі пра яе. Ты больш гатовы думаць дрэнна пра яе, незнаёмку, чым пра свайго бацьку, які на свае вочы бачыў, як фізічна і псіхалагічна крыўдзіў Эйдана».
  
  
  Нягледзячы на ўсё яе адмаўленне, праўдзівасць гэтых слоў была зразумелая, і яна маўчала.
  
  
  - Я не кажу, што твой бацька - пачвара, - сказаў я. «Ён зрабіў памылку, верагодна, у спешцы, на стаянцы бальніцы, і гэта снежным комам сапсавала яму жыццё. Да таго часу, калі ён зразумеў, што віна і гора разбураюць вашу маці знутры, было ўжо позна выправіць гэта. Уявіце сабе, як гэта выглядала б у свеце праз некалькі месяцаў ці гадоў: пахаваць уласнага сына ў безыменнай магіле на сваёй зямлі? Забраць чужое дзіця і сцерці яго асобу? Павага і кар'ера Х'ю маглі б перажыць выпадковасць смерці яго сына, але яго паводзіны пасля гэтага перайшлі ўсе маральныя і юрыдычныя межы».
  
  
  Мне было цікава, ці не занадта я гаварыў; але сумленнасць тут была запозненая. У свеце Хеннесі гэтага не хапала занадта доўга.
  
  
  Пад намі яшчэ гулялі хлопцы. Калі яны і заўважылі маю прысутнасць, то не прачыталі мову цела. Напэўна, яны падумалі, што мы з Марлінчэнам вялі цывільную размову.
  
  
  «Віна твайго бацькі, спачатку перад Эйданам, а потым перад тваёй маці, з'ядала яго знутры. Літаральна, у пэўным сэнсе». Мне не трэба было нагадваць Марлінхен пра язву яе бацькі. «Ці задумваліся вы калі-небудзь, чаму фота вашай маці і Эйдана так турбавала вашага бацьку?» — спытаўся я ў яе. «Гэта быў сапраўдны Эйдан у два гады. Якаў гэтага не ведаў, але твой бацька ведаў. Яго раздражняла тое, што кожны раз, калі ён зазіраў у гэтую спальню, бачыў гэта. Гэта нагадала яму, як спрацаваў яго план. Твая маці ніколі не акрыяла ад сваёй віны за гэта. Яна памерла ад гэтага, ці то выпадкова...» Я перапыніў сябе.
  
  
  Занадта позна. Абурэнне разгарала далікатную скуру Марлінчэна. «Ці што, знарок? Вы мяркуеце, што яна самагубства ?»
  
  
  Я быў, але, вядома, гэта было занадта цяжка для Марлінхена ў гэты момант. - Не, - хутка сказаў я, супакойваючы яе. «Не, я гэтага не кажу».
  
  
  Яшчэ занадта позна. «Я думаю, што вы павінны сысці зараз,» сказала яна.
  
  
  «Падумай, што ты прасіў мяне зрабіць, калі мы ўпершыню сустрэліся», — сказаў я ў роспачы. «Вы прасілі мяне знайсці вашага брата. Вось што я спрабую зрабіць. Цяпер вы законны кіраўнік сям'і. Калі ты не дазволіш мне пагаварыць з тваім бацькам, то дазволь мне пакапацца пад дрэвам і пашукаць твайго брата. Як вы хацелі».
  
  
  «Мае браты, - сказала яна, паказваючы, - усе дома. Мой бацька дома і папраўляецца. Мы збіраемся разам і загойваем раны. Такому, як ты, цяжка глядзець».
  
  
  «Такога, як я?» — паўтарыў я.
  
  
  «Бацька выгнаў цябе з дому і выхаваў віртуальны незнаёмец. Вы б не зразумелі, што такое быць часткай сапраўднай сям'і».
  
  
  «Прашу прабачэння?» — сказаў я, хаця чуў яе выразна.
  
  
  Але калі Марлінхен убачыла, што яна мяне ўджаліла, яна не супакоілася. «Вось чаму вы не можаце пагадзіцца з тым, што мы цяпер шчаслівыя», - працягвала яна. «Вы б лепш, каб мой брат памёр, мая маці самагубствам, а мой бацька ў турме».
  
  
  «Гэта няпраўда», — сказаў я.
  
  
  «Ідзі прэч», - адрэзвала яна. «Мне надакучыў твой хваравіты розум і твае хворыя тэорыі».
  
  
  Тут мне не было чаго рабіць. Яна не збіралася астываць. Я накіраваўся ўніз па прыступках.
  
  
  «Не вяртайся». Марлінхен кінуў мне словы ўслед. «Я выклічу паліцыю, калі ты прыйдзеш сюды зноў».
  
  
  Я хацеў сказаць, што магу вярнуцца з ордэрам, але, па праўдзе кажучы, я, напэўна, не мог. У мяне не было дастаткова важкіх доказаў. Да таго ж часам даводзіцца адмаўляцца ад апошняга слова. Я зразумеў корань гневу Марлінчэна. Гэта быў страх. Калі б яна не пачула долі праўды ў маіх словах, яны б не палілі кіслатой уразлівае месца ў яе галаве. З нягнуткімі канечнасцямі я сеў у машыну і паехаў па дарозе.
  
  
  З вяршыні невялікага ўзвышша ў канцы пад'язной дарогі Хэнэсі адкрываўся добры від на поле, дзе гулялі хлопчыкі, і я спыніўся там, перш чым выехаць на дарогу. Я азірнуўся.
  
  
  Эйдан, калі я не мог перастаць думаць пра яго, стаяў і раіўся з Ліамам, трымаючы ў руках футбольны мяч. На яго голых грудзях і твары ад напружання выступіў дробны пот. Хлопцы занялі пазіцыю, і Ліам кінуў мяч Эйдану. Эйдан лёгка злавіў яго і кінуўся ўцякаць. Яго светлы хвосцік вар'яцка калыхаўся ў сонечных промнях, калі ён бег. Колм, рашучы, кінуўся яго перахапіць, але Эйдан лёгка ўхіліўся і павялічыў хуткасць, апярэдзіўшы брата, накіраваўшыся да непазначанай канчатковай зоны.
  
  
  У высокім акне было пуста; Х'ю не глядзеў, і на імгненне я пажадаў, каб ён глядзеў. Магчыма, упершыню ён пазнаў тое, чаго так доўга не бачыў.
  
  
  Х'ю моцна верыў у сям'ю. У сваёй творчасці і жыцці ён імкнуўся да ідэалаў згуртаванасці, адданасці і кахання. Ён ніколі не мог гэтага ўбачыць, але Якаў Кандэлер, без кроплі крыві Хэнэсі, прадстаўляў найлепшы з гэтых ідэалаў. З юных гадоў у яго быў моцны інстынкт абараняць тых, каго ён любіў. Ён выцягнуў Марлінхен з ледзяных вод возера, калі яна правалілася пад лёд. Ён змагаўся з хуліганамі, якія прыдзіраліся да Ліама. Ён вярнуўся дадому са свайго новага жыцця ў Каліфорніі, каб пабыць са сваёй сястрой і братамі.
  
  
  З Колмам за ім на пяткі, Джэйкаб заваяваў загадзя вызначаную, нябачную канчатковую зону і кінуў мяч. Колм, вытанчана здаўшыся, працягнуў руку і даў Джэйкабу нізкую пяцёрку, забраў мяч і пайшоў перагрупавацца з Доналам.
  
  
  Якуб не пайшоў следам. Ён пастаяў хвіліну, цяжка дыхаючы. Потым апусціўся на калені, а адтуль лёг на траву.
  
  
  У гэтым мерапрыемстве было нешта натхняльнае, штосьці ўскалыхнула нядаўнюю памяць.
  
  
  "О, Божа," сказаў я.
  
  
  Я пераключыў "Нову" заднім ходам і паехаў па пад'язной дарозе на хуткасці 40 міль у гадзіну, спыніўшыся ў дзесяці футах ад палубы. Марлінхен глядзела на мяне са свайго месца ля грылю.
  
  
  «Тэлефануйце ў 911», — крыкнуў я ёй, выскокваючы з машыны.
  
  
  Я чакаў ад яе нейкага супраціўлення, але яна паглядзела ўніз на траву, дзе Якаў усё яшчэ не рухаўся, а яе браты стаялі вакол яго, і паверыла мне.
  
  
  «Што мне сказаць?» Тэлефанаваў Марлінхен.
  
  
  «Прыпынак сэрца», — крыкнуў я ў адказ, кідаючыся ўніз па схіле.
  
  
  Магчыма, Брыжыт і ў галаву не прыходзіла, што парок сэрца, які забіў яе каханага Пола, бацьку яе дзіцяці, быў спадчынным. А можа, яна ніколі не знайшла спосабу папярэдзіць сына, які не павінен быў ведаць, што ён яе сын. Можа, калі-небудзь яна і хацела, але ўласная смерць заспела яе знянацку.
  
  
  Ліам, стаўшы на калені побач са стрыечным братам, сказаў: «Я не думаю, што ён дыхае». Ён прагучаў збянтэжана, быццам хацеў, каб яму запярэчылі, хацеў, каб нехта сказаў яму, што здаровыя 18-гадовыя падлеткі не проста перастаюць дыхаць.
  
  
  - Рухайся, - загадаў я, апусціўся на калені і перакаціў Якава на спіну. Я зняў скураное каралі з тыгровага вока з яго горла і паклаў туды кончыкі пальцаў. Вялікія артэрыі не пульсавалі ад майго дотыку. Я адкінуў галаву Якава назад, праверыў дыхальныя шляхі. Ясна. Я закрыў яму ноздры, дыхаў за яго. Націснуў грудзі настолькі моцна, што кантузіў плоць. Зноў уздыхнуў.
  
  
  Калі прыехалі санітары, яны спыталі, хто паедзе з Эйданам, як пазналі дзеці, у бальніцу. Я адкрыў рот валанцёрцы Марлінхен, але яна пахітала галавой. «Ідзі ты, Сара», - шалёна сказала яна. «Калі ласка, калі ласка, ідзі з ім».
  
  
  Раз'юшаная абаронца сям'і Хэнэсі, якая прагнала мяне са сваёй уласнасці, знікла. Марлінхен зноў была напалоханай дзяўчынкай-падлеткам, і для яе я быў аўтарытэтам. Яна ўсё яшчэ верыла, што я магу дапамагчы яе брату, калі яна не магла. Здранцвелы я залез у машыну хуткай дапамогі.
  
  
  Я заставаўся з Якабам Кандэлерам усю дарогу да хуткай дапамогі. Ніхто не заўважыў сярод дактароў і медсясцёр, якія мітусліва працавалі, калі я цягнуўся за імі, стаяў каля сцяны і назіраў за іх марнымі намаганнямі. Я быў там, калі яны назвалі код у 7:11 вечара і калі яны без духу падалі.
  
  
  Апошні, хто выйшаў, медсястра, павярнуўся да мяне з парога. «Вы паведаміце сям'і?» - сказаў ён.
  
  
  Я кіўнуў у знак згоды. «Праз хвіліну».
  
  
  Некаторы час Х'ю Хэнэсі хаваўся за сцяной сваёй хваробы і асабістага жыцця, хаваючыся ад людзей, якіх ён пакрыўдзіў. Кольца людзей толькі павялічвалася. Эйдан, смерць якога даўно стала прычынай яго неасцярожнасці. Элізабэт, да самагубства якой ён дапамог. Брыгіт, чыё дзіця ён забраў. Якуб, страта асобы якога ў канчатковым выніку была фатальнай. У пэўным сэнсе нават Пол Кандэлер. Пол, верны, гатовы змагар, які нейкім чынам даў свайму сыну яго каштоўнасці толькі праз кроў, які ніколі не дажыў да таго, як жыццё яго сына пойдзе так дрэнна. Я не мог паверыць, што гэтая смерць дзесьці не пашкодзіла і Паўлу.
  
  
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  Марлінхен, якому ўжо не чужыя дарослыя абавязкі, у той дзень вывучыў новы набор, з якім многім людзям не давядзецца мець справу да трыццаці-сарака гадоў. Я правёў яе праз працэс перадачы цела ў пахавальнае бюро, зрабіўшы неабходны выбар. Я параіў ёй, каб усе дзеці, нават Донал, паглядзелі на цела Джэйкаба.
  
  
  "Гэта робіць гэта рэальным", - сказаў я ёй. «Гэта дапаможа ім перажыць адмову, і пазней яны могуць адчуць, што развіталіся».
  
  
  Усе дзеці, здавалася, здранцвелі. Ніхто з іх не плакаў.
  
  
  Звонку, на паркоўцы бальніцы, Марлінхен сядзеў на пасажырскім сядзенні Nova, глядзеў проста перад сабой і тупа спытаў: « Можаш застацца на ноч?»
  
  
  Я думаю, трэба быць амерыканцам, каб зразумець, як смуткуюць амерыканцы сярэдняга класа ў наш час. У іншым месцы, калі людзі нечакана паміраюць, ёсць плач, ёсць слёзы, ёсць узаемныя абвінавачванні; вы можаце бачыць гэта амаль кожны дзень на CNN. У іншых месцах цячэ спіртное, і тэлефон не змаўкае; суседзі прыходзяць з ежай і суцяшэннем.
  
  
  У сям'і Хэнэсі шырокаэкранны тэлевізар праводзіў суд увесь вечар. Нават Ліам паддаўся гэтаму, яго калені падцягнуліся да грудзей, шукаючы суцяшэння ў электронным апіяце сучаснасці.
  
  
  Я гатавала для іх па-простаму: спагецці з таматавым соусам, зялёную салату. Марлінхен прыгатавала для Х'ю паднос і перад сном дала яму таблетку. «Гэта дапамагае яму заснуць, — сказала яна, — і я не думаю, што змагу не заснуць сёння ўвечары, дапамагчы яму схадзіць у ванную або пачытаць яму, калі ён не можа заснуць».
  
  
  «Напэўна, гэта добрая ідэя», — сказаў я. Здавалася, яна хацела майго кіраўніцтва па такіх дробязях.
  
  
  Непасрэдна перад тым, як падняцца наверх, Ліам падышоў да акна. Ён не мог бачыць месца, дзе памёр Якаў, але ў чорным шкле ён глядзеў у той бок.
  
  
  «Я не разумею, - сказаў ён. «Я проста не разумею». Яго твар з вострымі касцямі быў сціснуты чымсьці, што расквітнела б болем, калі ён перастане так моцна змагацца з гэтым і дазволіць сабе адчуць гэта.
  
  
  Я паклаў яму руку на плячо і нічога не сказаў. Мы з Марлінчэнам не абмяркоўвалі тое, што я сказаў ёй днём пра Якаба Кандэлера і сапраўднага Эйдана. Я не мог здагадацца, калі яна будзе гатовая зноў пагаварыць пра гэта ці расказаць іншым дзецям.
  
  
  Неспакойны, я заснуў не адразу. Я толькі плыў на канапе ў сямейным пакоі, калі мяне разбудзіў стук французскіх дзвярэй.
  
  
  Марлінхен на вуліцы ў месячным святле быў апрануты ў практычную белую футболку з доўгімі рукавамі і выцвілыя джынсы. У яе руцэ была рыдлёўка, якой Ліам закопваў Сняжка. Яна накіравалася да магноліі.
  
  
  У мяне не было цвёрдых доказаў гэтай частцы маёй тэорыі — што Эйдан быў пахаваны там, — але гэта здавалася мне такім ясным. Што яшчэ на маёмасці мела такі выгляд, як помнік? Чаму Х'ю шмат гадоў таму хадзіў туды з Марлінхен, каб сказаць ёй нешта важнае? Чаму дзяцей Хэнэсі цягнула да дрэва, каб пагаварыць, паразважаць і заціхнуць, нібы іх паклікаў шэпт мёртвых?
  
  
  Я ўстаў і апрануўся.
  
  
  Марлінхен не пачула майго набліжэння, настолькі яна была засяроджана сваёй працай. Якая б яна ні была худзенькая, яна прыкладвала вагу свайго цела да кожнага штуршка рыдлёўкі, як малюсенькая экскаватар-лапата. Яна плакала, калі капала.
  
  
  - Марлінхен, - сказаў я.
  
  
  Яна падняла вочы, слязы срэбныя ў месячным святле, яе твар быў прыгожы нават у горы.
  
  
  "Адпусціце гэта пакуль", - сказаў я. «Мы можам зрабіць гэта пазней».
  
  
  - Не, - сказала яна вільготным голасам. «Вы мелі рацыю ва ўсім, з самага пачатку. Я не паслухаў». Яна падняла вочы на высокае акно Х'ю. «Як вы думаеце, ён мог бачыць мяне тут, калі б не спаў?» Не дачакаўшыся адказу, яна сказала: «Я спадзяюся, што зможа. Я спадзяюся, што ён бачыць, як я тут капаюся, і ў яго ў дадатак да інсульту здарыўся сардэчны прыступ. На гэты раз я і пальцам не паварушу, каб дапамагчы яму».
  
  
  - Гэта не твая віна, - сказаў я.
  
  
  «Не, гэта яго віна», - рэзка сказаў Марлінхен. «Я абараняў яго на працягу многіх гадоў. Я нікому не казаў, як ён ставіўся да Эйдана. Калі б я сказаў каму-небудзь, каму-небудзь. . .” Яна змоўкла і заплакала, але не перастала капаць. На беразе возера завішчала пугач, трывожна па-чалавечы.
  
  
  - Гэта не твая віна, - паўтарыў я. «Вам балюча, і вы хочаце зрабіць што-небудзь прама зараз, каб выправіць сітуацыю. Але лепш па законе, калі вы дазволіце капаць тэхніку. Вы можаце зламаць косць, ударыўшы па ёй рыдлёўкай, і тады доказы будуць пашкоджаныя».
  
  
  «Доказы!» Марлінхен засмяяўся высокім гукам, не падобным да гуку савы. «Доказы не патрэбныя . Ён ніколі не ўбачыць унутраную частку залы суда. Ён будзе занадта хворы. Вось як ён пераможа гэта». Яна засмяялася, горка. «Гэта яго віна, што Эйдан памёр, гэта нават яго віна, што маці памерла. Але ён ніколі не заплаціць».
  
  
  Яна зноў штурхнула лязом. «Да яго нічога не прыліпае. Яму ніколі нічога не баліць. Настаўнікі Эйдана, якія павінны былі шукаць гвалт? Не пазналі б, калі б тата збіў Эйдана насупраць школы! На бацькоўскія сходы прыносілі падпісваць яго кнігі . Яна фыркнула. «Я яго абараняў і абараняў. Я не даў вам патрэбнай інфармацыі, таму што ён выглядаў дрэнна». Яна выцерла нос тыльным бокам далоні, дзіцячы жэст. «Нават да гэтага гадамі я клапаціўся пра яго. Пасля смерці маці я гатаваў ежу, займаўся домам і фінансамі, каб у яго быў час пісаць, вучыць і думаць, і рабіць усё, акрамя таго, каб быць бацькам».
  
  
  Нечакана ўзняўся вецер, прыносячы ўстойлівы водар пасляабедзеннага шашлыка.
  
  
  «І якраз калі я амаль вызваліўся ад усіх абавязкаў, у яго здарыўся інсульт. Гэта ідэальна. Ён зноў злавіў мяне ў пастку. Ён паправіцца, але ніколі не стане цалкам здаровым. Я буду тут, пакуль мне не споўніцца сорак, гатаваць яму ежу і сачыць за прыёмам лекаў».
  
  
  "Гэта не павінна быць такім чынам", сказаў я.
  
  
  «Так, будзе. Вы не разумееце, - сказала яна.
  
  
  Пах дыму быў мацнейшы, і праблема заключалася ў тым, што Марлінхен на самай справе не распаліў яму для барбекю раней.
  
  
  «Вы адчуваеце пах дыму?» — спытаўся я ў яе.
  
  
  «Я вазьму косці і пакажу яму, што я ведаю. Я прымушу яго паглядзець, што ён зрабіў». Не паслухаўшыся мяне, яна злосна ўпікнула лязом у зямлю. Я павярнуўся, каб паглядзець на дом. За некалькімі вокнамі ў цемры мільгаў няроўны чырванаваты агеньчык.
  
  
  - Сукін сын, - сказаў я.
  
  
  Калі я падбег да дому, Ліям выйшаў на заднюю палубу, Донал побач з ім.
  
  
  «Дзе Колм?» Я патрабаваў.
  
  
  - Унутры, - ледзь хрыплым голасам сказаў Ліам. «Выцягваць тату».
  
  
  Х'ю, зразумеў я з заміраннем сэрца. Пракляты інвалід на праклятым другім паверсе дома з праклятай лесвіцай.
  
  
  «Мы павінны вывесці тату», — рэхам паўтарыў Донал, яго голас надрываўся.
  
  
  Ззаду я пачуў крокі і ледзь паспеў паспець заспець Марлінхен, якая ішла ў дом. «Ні ў якім разе!» Я сказаў ёй. «Ты заставайся тут. Я сур'ёзна, - сказаў я, убачыўшы на яе трывожным твары адмову. «Я разбяруся».
  
  
  Паветра ў хаце было гарачым, але цярпімым, быццам нехта проста паставіў тэрмастат да высокай тэмпературы. Але ў ім таксама адчуваўся пах дыму, і я адчуў, як па маім целе прабягаюць нервы.
  
  
  Дым быў больш густы ў калідоры другога паверха, дзе Колм быў у дзвярах свайго бацькі. «Давай!» - сказаў ён. «Дапамажы мне з татам!»
  
  
  На імгненне было спакуса; Колм быў моцны. Але я адчуў цяпло на сваёй скуры, мне стала непрыемна, і я ведаў, што пажары так хутка выходзяць з-пад кантролю, становяцца невыжыць без папярэджання. Я не магла рызыкаваць, што Колм можа памерці, таму што я вырашыла дазволіць яму дапамагчы мне, і мы абодва спрабавалі выцягнуць Х'ю, калі ўвесь пакой успыхнула.
  
  
  «Не!» – сказаў я, напалову крычачы, хаця мы стаялі даволі блізка адзін да аднаго. «Не час быць героем».
  
  
  Колм паківаў галавой. - Гэта Донал, - жаласна сказаў ён. «Ён курыў у падвале. Ён распаліў агонь. Калі тата...
  
  
  «Пажарныя знясуць твайго бацьку», — сказаў я. «У іх ёсць абсталяванне і падрыхтоўка».
  
  
  Я гаварыў з большай упэўненасцю, чым адчуваў. Да моманту прыбыцця пажарнай брыгады, верагодна, было б занадта позна, каб 170-кілаграмовага інваліда вынеслі з дому. Колм убачыў гэтую праўду ў маіх вачах. Ён адкрыў рот, каб зноў загаварыць, але потым паддаўся прыступу кашлю.
  
  
  «Вось так гінуць выратавальнікі», — сказаў я.
  
  
  Зірнуўшы апошні пакутлівы позірк у прыцемненую спальню свайго бацькі, ён згодна кіўнуў. Я паклаў яму руку паміж лапатак і падштурхнуў яго да лесвіцы.
  
  
  На палубе, большая частка маёй скуры была падобная на тое, што я ляжаў на гіганцкай патэльні. Цалкам верагодна, што Колм адчуваў тое ж самае. Я штурхнуў яго перад кранам і ўключыў яго, і ён пырснуў вадой на твар, грудзі і рукі. Калі ён адсунуўся, я збіраўся зрабіць тое ж самае, калі заўважыў нешта, што мяне непакоіла.
  
  
  «Дзе Марлінхен?» — спытаў я.
  
  
  Колм, з валасоў сцякаючых, выпрастаўся, каб азірнуцца. Ліам трымаў рукі на плячах Донала, і той таксама выглядаў здзіўленым.
  
  
  «Не! чорт вазьмі! Я быў так раззлаваны, што Колм уздрыгнуў ад гуку майго голасу, нават пры такіх абставінах. Марлінхен заступіўся за Х'ю. Яе словы ля магілы — я і пальцам не паварушу, каб дапамагчы яму — былі проста словамі. Калі дайшло да штуршка, яна вярнулася да ранейшых схем. Ахвяруючы сваім дабрабытам дзеля яго.
  
  
  Я сутыкнуўся з трыма хлопчыкамі. «Добра, хлопцы, вяртайцеся», — загадаў я ім. «Шлях, шлях назад, уніз па пад'язной дарозе, дзе бяспечна. І заставайся там. Калі Марлінхен ці я не выйдзем, не заходзьце за намі. Зразумела?»
  
  
  Яны кіўнулі.
  
  
  Рухаючыся як мага хутчэй, я апусціўся на калені і зноў уключыў кран. Я апусціў галаву, намачыўшы валасы, вада, як лёд, шуршала па скуры галавы. Я сцягнуў кашулю, намачыў яе і зноў апрануў. Потым я вярнуўся.
  
  
  Як толькі я зноў зазірнуў у дом, я зразумеў, што на другі паверх не падняцца. Лесвіца гарэла полымем; паспрабаваць дабегчы да іх было б самагубствам. Адзіны шлях на другі паверх быў перакрыты.
  
  
  Я вярнуўся праз парадныя дзверы, абышоў дом і стаў пад высокім акном, акно Х'ю выходзіла на возера. Вінаградныя кветкі на рашотцы былі шчыльна сплюшчаныя, зморшчаныя і шараватыя. Рашэтка. Ён вытрымаў вагу Якава. Гэта вытрымала б маё.
  
  
  Драўляны каркас застагнаў і пацягнуўся наперад, калі я ўсклаў на яго ўвесь вагу, але ён заставаўся стаяць, і я пачаў караскацца. Лісце датыкалася да майго твару, і нават скрозь дым я адчуваў слабы салодкі пах закрытых кветак.
  
  
  Рассоўнае акно Х'ю было адчынена як мага шырэй за шырмай. Праца Марлінчэна, падумаў я, увайшоўшы ў пакой свежым паветрам. Х'ю ляжаў на ложку, яго грудзі нераўнамерна дрыжала ад таго, што магло быць лёгкім кашлем ад дыму. Я ўспомніў снатворнае, якое яму даў Марлінхен, і задаўся пытаннем, наколькі ён насамрэч у курсе.
  
  
  З галоўнай ваннай палілася святло, а потым у дзвярах з'явіўся сілуэт Марлінчэна. Яна трымала ў руках скручаны ліст. Я зразумеў, што яна напоўніла ванну вадой і замочвала прасціны і ручнікі, каб патушыць полымя, якое ўжо перакінулася ў пакой Х'ю.
  
  
  «Марлінхен!» Я зноў закрычаў.
  
  
  «Сара!» — пераклікнулася яна, і ў голасе яе адчулася палёгка. Улада была тут. «Дапамажыце мне!»
  
  
  Яна не хацела, каб я выцягваў яе; гэта было не тое, што яна мела на ўвазе пад дапамогай. Яна хацела, каб я зайшоў і патушыў агонь разам з ёй.
  
  
  «Ідзі да мяне!» Я крычаў у адказ. «Ты збіраешся...» Я збіраўся сказаць, што памру, калі ты застанешся тут, але перапыніў сябе, баючыся, што Х'ю прачнуўся і быў дастаткова ўсвядомлены, каб пачуць мяне. Калі ён і быў, то нельга было ўявіць сабе больш страшнага, чым яго становішча: усвядомлены, але не рухомы, на волі абставінаў, цалкам залежны ад кагосьці іншага, каб выратаваць яго.
  
  
  Я змяніў тактыку. «Пажарныя амаль тут!» Я патэлефанаваў Марлінчэну. «Яны даставяць яго бяспечна! Але вы павінны выйсці зараз!»
  
  
  «Я не магу!» - сказала яна мне, зноў паківаўшы галавой, а затым замахнуўшыся мокрай прасцінай на полымя бліжэйшага да ложка. «Заходзьце і дапамажыце мне!»
  
  
  Потым адбылося тое, ад чаго ў мяне ледзь не спынілася сэрца: яна ўпала на калені, закашляўшыся, аслепленая дымам. Я думаў, што гэта ўсё; яна была пераадолена.
  
  
  «Марлінхен, хадзі да мяне!» Я закрычаў. Але нават у прыступе кашлю яна паківала галавой.
  
  
  Я зноў зірнуў на ложак. З амаль заплюшчаных вачэй Х'ю цякла вада. Я ведаў, што гэта быў прычынай дыму, але мне гэта было падобна на слёзы. Псіхальны вобраз майго ўласнага бацькі, цяпер мёртвага, мільгануў у маёй свядомасці, як іскра статычнай электрычнасці, і гора, моцнае, як млоснасць, прымусіла мой жывот перавярнуцца.
  
  
  Я прыняў рашэнне. Я не збіраўся зноў глядзець на Х'ю. Я не мог глядзець на яго і сказаць праўду, а калі б я не сказаў праўду, Марлінхен мог бы не выжыць.
  
  
  «Слухай мяне!» Я крыкнуў ёй. «Тут могуць здарыцца тры рэчы! Сёння ноччу тут могуць памерці тры чалавекі. Вось што адбудзецца, калі я зайду і паспрабую табе дапамагчы. Ці могуць загінуць два чалавекі. Вось што будзе, калі я пакіну цябе тут. Ці можа загінуць толькі адзін чалавек, а выратуюцца двое».
  
  
  Марлінхен, верагодна, не магла бачыць мяне праз дым і вочы, якія цяклі, але яе твар павярнуўся ў мой бок. Яна паднялася на ногі. Аслепленая, яна, спатыкнуўшыся, падалася наперад.
  
  
  Калі яна гэта зрабіла, я прасунуў мініяцюру пад ніжні край шырмы, спрабуючы адной рукой утрымаць раўнавагу на рашотцы. Я падняў шырму ўверх і вызваліў яе ад дарожкі ўздоўж падаконніка. Яно саступіла, і ніжні вугал яго металічнай рамы рэзнуў убок мой лоб, хуткая драпіна, падобная да пазногця, а потым адскочыў уніз па выгнутай рашотцы, лісце дрыжалі ўсюды, куды ён трапіў.
  
  
  «Добра, усё крута», — запэўніў я Марлінчэна, які ўціснуўся ў цяпер адчыненае акно. «Я збіраюся крыху саслабіцца, каб вызваліць для вас месца, але я буду трымаць руку тут», — я трымаў адну руку на яе галёнцы, — «так што вы заўсёды будзеце ведаць, дзе я».
  
  
  Я спадзяваўся, што гучу ўпэўнена. Па праўдзе кажучы, у мяне ў нагах пачалі дрыжаць чыхуахуа ад таго, што я трымаўся на рашотцы.
  
  
  «Проста апусці адну нагу і знайдзі апору, — сказаў я, — і мы проста спусцімся ўніз лёгка, крок за крокам».
  
  
  Добры план, абсалютна бескарысны. Калі Марлінхен паклала сваю вагу на рашотку, усё саступіла. Я ўбачыў, як ляціць белы месяц, дым, возера, а потым уся планета ўдарылася мне ў спіну, потым у патыліцу. Марлінчэну пашанцавала больш. Я зламаў яе падзенне.
  
  
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  Знаёмы пах цыянакрылатнага клею прывёў мяне ў сябе, але гэта быў не ўстойлівы пах старога дыму. Ён быў вострым і свежым. Мае вочы былі заплюшчаныя, але я адчуў, як нехта дакрануўся да майго ілба пяшчотнымі пальцамі.
  
  
  «Я павінен мець акцыі ў бізнэсе суперклею», — сказаў я, усё яшчэ заплюшчыўшы вочы.
  
  
  «Шшш», — сказаў ціхі знаёмы голас. «Вы паціскаеце мне руку».
  
  
  Я расплюшчыў вочы і не здзівіўся, убачыўшы Цыцэрона. Я пазнаў яго голас секундай раней. Тое, што мне было крыху менш ясна, - гэта падзеі, якія прывялі да таго, што я зноў апынуўся на экзаменацыйным стале Цыцэрона.
  
  
  Я ўспомніў пажар у Хэнэсі і раскіданыя падзеі пасля гэтага. Я памятаў Колма побач са мной. Ён адвёў мяне на бяспечную адлегласць ад палаючага дома і заахвоціў мяне абаперціся на яго, і я зрабіў гэта, удзячны за яго маладыя сілы і яго непаслухмянасць, што ён вярнуўся па мяне. Я памятаю машыны хуткай дапамогі на пажарышчы і спробы дапамагчы, таму што я не мог зразумець, што я быў на месцы здарэння ў якасці пацыента, а не чалавека, які аказваў першую дапамогу. Перапоўненая зала чакання хуткай дапамогі, потым ціхае месца, нехта размаўляе са мной ціхім спакойным голасам. Голас Цыцэрона.
  
  
  «Я не магу паверыць, што ты зноў склейваеш мяне», — сказаў я.
  
  
  «Хітрасць доктара, якую не трэба спрабаваць дома», — сказаў ён, усаджваючыся.
  
  
  «Я не думаў, што пацярпеў», — сказаў я. Я памятаў, як востры вугал шырмы шкрабаў мой лоб, але здавалася, што нічога, драпіна ад кіпцюра кацяняці.
  
  
  «О, гэта даволі дрэнны разрэз. Не чапай, - папракнуў ён, калі я падняў руку да лба. «Я пакажу табе».
  
  
  Ён адкаціўся на крэсле, вярнуўся з ручным люстэркам і падняў яго перада мной.
  
  
  «Чорт вазьмі», — сказаў я. Толькі цяпер я ўспомніў, як міргаў кроў з вачэй, не раз. Кроў, якая засохла цяпер на носе, скулах, нават на падбародку.
  
  
  «Гэта выглядае горш, чым ёсць». Цыцэрон зноў адкаціўся. «У вас таксама невялікі ацёк на патыліцы, але нічога сур'ёзнага», — сказаў ён. «Вы трымалі на ім трохі лёду для мяне, памятаеце?»
  
  
  - Не, - сказаў я.
  
  
  «У астатнім усё ў парадку. Я збіраюся прынесці вам яшчэ трохі лёду. Вы можаце кінуць мне гэтую тканіну?»
  
  
  Я азірнуўся і ўбачыў мокрую бледна-зялёную мочалку на экзаменацыйным стале побач са мной. Я ўзяў яго і пачаў падымацца, але Цыцэрон, які стаяў на краі сваёй кухні, толькі падняў руку. Мой кідок быў крыху няўдалым, але Цыцэрон прыстасаваўся і злавіў яго наадварот.
  
  
  Калі ён вярнуўся, у яго быў лёд, а таксама чыстая тканіна ў маленькай місцы з нержавеючай сталі з мыльнай вадой. Я ўзяў у яго пакет з лёдам і паднёс да галавы. Было няцяжка вызначыць месцазнаходжанне раны па тупой болі, якую я там адчуваў, а таксама па вільготнасці валасоў вакол яе. Цыцэрон паставіў міску і выціснуў анучу.
  
  
  Я бачыў, што ён будзе рабіць. «Я магу сам памыць твар у ваннай», — сказаў я.
  
  
  «Я ведаю, што ты можаш», - сказаў Цыцэрон. «Але я хачу, каб ты сядзеў спакойна і працягваў прымяняць гэты пакет з лёдам, а тым часам я стаміўся шкадаваць цябе без патрэбы, таму што ты выглядаеш так, быццам толькі што прайшоў дзесяць раундаў з Ленаксам Льюісам, калі ўсё не так дрэнна».
  
  
  Я падпарадкаваўся яго паслугам, як дзіця, заплюшчыўшы вочы, калі ён асцярожна выціраў засохлую кроў з маёй скуры.
  
  
  «Мне трэба табе нешта сказаць», — сказаў Цыцэрон. «Апошні раз, калі вы былі тут, вы згадалі смерць майго брата».
  
  
  - Нам не трэба пра гэта гаварыць, - сказаў я, расплюшчваючы вочы.
  
  
  "Так, мы робім", сказаў ён. «Вы баяліся, што я прыраўняў вас да афіцэраў, якія застрэлілі Уліса». Яго голас быў мяккі і роўны, як заўсёды. «Я не. Вы зусім не падобныя на іх».
  
  
  «Вы ніколі не бачылі мяне на працы», — сказаў я.
  
  
  «Я ніколі не размаўляў з гэтымі людзьмі», — сказаў мне Цыцэрон. «Яны ніколі не прыходзілі да мяне, каб патлумачыць, што адбылося. Вы б прыйшлі. Я памыляюся?»
  
  
  — Не, — шчыра сказаў я. «Я хацеў бы».
  
  
  Цыцэрон кіўнуў і працягнуў сваю справу. Адчуванне на маёй скуры было гіпнатычным, як і гук намокання тканіны, пырскі вады, якія падалі назад у міску, калі ён апалоскваў і адціскаў тканіну, другі раз, потым трэці.
  
  
  «Вы не надта зразумелі, як гэта адбылося», — сказаў ён. «Нешта пра пажар у доме і падзенне з акна падчас выратавання, ці не так?»
  
  
  «У прынцыпе, — сказаў я. «Чаму?»
  
  
  Цыцэрон дазволіў тканіне паплыць у місцы і падаў мне ручнік, каб выцерці твар. «Ты часта трапляеш у небяспечныя сітуацыі, Сара», — сказаў ён. «Выцягваць дзяцей з дрэнажнага канала, а цяпер яшчэ і гэта».
  
  
  «Гэта ўсяго два разы», — сказаў я.
  
  
  «Двойчы за той час, што я цябе ведаў», — паправіў ён. «А гэта крыху больш за месяц».
  
  
  «Гэта частка працы», — сказаў я.
  
  
  - Не, - сказаў Цыцэрон, хітаючы галавой, як настаўнік, які чуе недапушчальнае апраўданне за нявыкананае хатняе заданне. «Я дастаткова ведаю пра працу паліцыі, каб ведаць, што тое, што вы робіце, нетыповае».
  
  
  «Хто хоча быць тыповым?» — легкадумна сказаў я.
  
  
  «Часам, - сказаў Цыцэрон, - калі людзі ўвесь час атрымліваюць траўмы або раны, ёсць прычына. Часам яны спрабуюць прыцягнуць увагу да чагосьці іншага, што ім балюча, што яны не могуць паказаць людзям наўпрост».
  
  
  «Я не разумею».
  
  
  - Сара, - асцярожна сказаў ён, - калі вы з мужам жылі разам, ён калі-небудзь біў вас?
  
  
  - Божа, не, - сказаў я. «Шайло таксама быў паліцэйскім».
  
  
  «Гэта не пазбаўляе яго правоў», — сказаў Цыцэрон. «Гэта вельмі фізічная прафесія, і яна прыцягвае агрэсіўных людзей, якія...»
  
  
  «Я ўсё гэта ведаю», — сказаў я. «Але Шайло мяне ніколі не біў».
  
  
  «У мяне проста такое адчуванне, - сказаў Цыцэрон, - што нехта прычыніў табе боль». Ён асцярожна зрабіў паўзу. «Гэта быў сэкс?»
  
  
  Вінаваціць у гэтым позні час, вінаваціць у гэтым траўму галавы. . . Я збіраўся адмаўляць гэта, але замест гэтага пачуў, як кажу: «Гэта было даўно».
  
  
  «Твой бацька?» Цёмныя вочы Цыцэрона былі вельмі пільныя на мае.
  
  
  - Брат, - сказаў я. Затым: «Я ніколі нікому гэтага не кажу. Я нават не казаў Шайло».
  
  
  - Прабачце, - сказаў Цыцэрон.
  
  
  «Я больш не хачу пра гэта гаварыць».
  
  
  «Добра».
  
  
  «Я маю на ўвазе калі-небудзь».
  
  
  «Добра».
  
  
  «Табе шкада мяне?»
  
  
  «Не».
  
  
  «Добра. Я не хачу больш пра гэта гаварыць».
  
  
  Я зразумеў, што трымаю мокрую анучу, у якой ужо нічога няма. Адняўшы яго ад патыліцы, я разгарнуў і ўбачыў унутры кавалак лёду памерам з зуб — усё, што засталося ад кубіка.
  
  
  «Справа ў тым, - сказаў я, - што калі я раблю экстрэмальныя рэчы на працы, то толькі таму, што хачу... . . Я хачу . . .”
  
  
  Я пачаў спачатку. «Я нядаўна сустрэў гэтага хлопца, фельчара». У думках я ўбачыў Нэйта Сігаву. — Я зайздросціў яму, — працягваў я. «У сваёй працы ён спыняе крывацёк. Мая праца іншая. Пакуль я там, крывацёк скончыцца. Часам даўно».
  
  
  Я думаў пра сапраўднага Эйдана Хэнэсі, такога юнага, калі ён памёр, і пра яго маці, якую выцягнулі з вод возера.
  
  
  «Тое, што крывацёк спыніўся, не азначае, што боль знік», — сказаў Цыцэрон. «Я чакаю, што вы дапаможаце ў гэтым».
  
  
  «Калі людзі дазволяць мне», — сказаў я. «Часам — часцей, чым можна падумаць, — людзі кажуць, што хочуць дапамогі, але на самой справе гэтага не робяць».
  
  
  Дзень, які пачаўся ля офіса Кіландэра, нарэшце дагнаў мяне. Я адчуваў сябе стомленым не толькі фізічна. Я не ведаў, як там Марлінхен. Я нават не ведаў, дзе яна і яе браты. Я думаў, што трэба даведацца, пераканацца, што з імі ўсё ў парадку, што нехта з імі. Але я проста не мог больш. Не сёння вечарам.
  
  
  «Колькі цяпер часу?» – сказаў я і павярнуўся на гадзіннік. Была 1:58 ночы
  
  
  - Божа, прабач, - сказаў я, саслізгваючы са стала. «Табе трэба ляжаць у ложку. Я пайду».
  
  
  Цыцэрон пачаў гаварыць, але я яму не дазволіў. «Я адчуваю сябе добра, я ў парадку з кіраваннем...» Я спыніўся, нешта разумеючы. «Я ж не ездзіў тут?»
  
  
  Цыцэрон паківаў галавой. «Вы не памятаеце?»
  
  
  Я заплюшчыў вочы, атрымліваў доступ да цьмяных разумовых вобразаў, але нішто не трапляла ў фокус. Тады мяне ўразіла немагчымая ідэя. « Ты прывёў мяне?»
  
  
  - Так, - сказаў ён.
  
  
  «Але...»
  
  
  «Я сказаў вам, што магу падняцца на ліфце, калі ў мяне няма іншага выбару», — сказаў ён. «Я не столькі здзіўлены, што спусціўся на гэтым чортавым ліфце, колькі тое, што мой фургон завёўся».
  
  
  Напэўна, я выглядаў вельмі здзіўленым, бо Цыцэрон глядзеў на мяне з задавальненнем.
  
  
  «Вы тэлефанавалі мне з тэлефона-аўтамата каля хуткай дапамогі. Вы былі трохі размытыя ў дэталях, але, відаць, вы толькі што збеглі з пакоя чакання. Я сказаў табе заставацца на месцы. Я збіраўся адвезці вас назад у бальніцу, калі спатрэбіцца, але вы рухаліся і не атрымалі сур'ёзных траўм, таму я паважаў ваша жаданне і прывёз вас сюды».
  
  
  Ён выйшаў на вуліцу, каб знайсці мяне. Хацеў сказаць, што ганаруся ім, але адразу зразумеў, наколькі гэта прынізіць яго, як пагладзіць па галаве. «Я павінен табе», — сказаў я.
  
  
  «Вы вінны мне 120 даляраў, калі быць дакладным», — сказаў Цыцэрон. «Восемдзесят за лячэнне і сорак за тое, што прымусілі мяне спусціцца ў гэтым праклятым ліфце».
  
  
  Я амаль усміхнуўся, адчуваючы палёгку ад таго, як ён спрытна вярнуў нас на зямлю. «Ведаеш што?» Я сказаў.
  
  
  «У цябе не так шмат», — скончыў за мяне Цыцэрон.
  
  
  «Заўтра прынясу», — паабяцаў я.
  
  
  - Не спяшайцеся, - сказаў Цыцэрон. «Проста паспрабуй быць там больш асцярожным, добра? Ёсць межы таго, што нават я магу выправіць».
  
  
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  Дома я спаў пяць гадзін і прачнуўся ад званка мабільнага тэлефона; Мне трэба было прыйсці і дапамагчы ў справе заўчаснай смерці Х'ю Хэнэсі ў агні. Я пайшоў у цэнтр горада і даў доўгую заяву, растлумачыўшы сваю датычнасць да Хэнэсі і апісаўшы падзеі мінулай ночы.
  
  
  Я таксама даведаўся некалькі дэталяў. Тое, што Колм сказаў мне мінулай ноччу, было правільным, хоць і ўрывак: Донал курыў у склепе. На далікатным допыце ветэрана-следчага па пажарных справах малодшы Хэнэсі растлумачыў, што не мог заснуць і ўстаў ноччу, каб скрасці адну з цыгарэт старэйшага брата. Ён бачыў, як Эйдан паліў, калі засмуціўся з-за падарвання Колма за абедзенным сталом, і думаў, што цыгарэты, напэўна, дапамагаюць падчас стрэсу. Хаваючыся ў склепе, Донал пачуў рух наверсе і падумаў, што яго хтосьці шукае. У спешцы ён выкінуў недакушаную цыгарэту ў смеццевае вядро і зноў шмыгнуў наверх. Ён не ўсведамляў ні ўсю небяспеку зробленага, ні тое, што падвал быў запоўнены гаручымі матэрыяламі: старой мэбляй, паралонавым матрацам. Пажарны следчы сказаў мне, што яго толькі здзівіла тое, што стары драўляны дом не вырас хутчэй, чым вырас.
  
  
  Пасля дачы заявы я сутыкнуўся з Марлінхен, якая абняла мяне, як даўно страчаную сястру, у калідоры. Кэмпіён таксама быў там, пачуўшы навіны па WCCO. Пазней у той жа вечар адзін з супрацоўнікаў пажарнай службы дазволіў мне паехаць з ім на маёмасць Хэнэсі. Там я знайшоў сваю машыну, пакрытую сажай, але ў астатнім яе можна было ехаць. Я памыў яго ў якасці часовай меры і адвёз наўпрост на аўтамыйку.
  
  
  Толькі калі я засынаў той ноччу, я зразумеў, што забыўся прынесці Цыцэрону грошы, якія быў вінен яму.
  
  
  * * *
  
  На наступны дзень каля абеду я заехаў на вышкі. На 26-м паверсе я выйшаў з ліфта і трапіў у сцэну, удзельнікам якой быў занадта часта.
  
  
  Салей стаяла ў калідоры, абапёршыся аб сцяну, з маскай смутку на яе твары. Яна адкрыта плакала каля кватэры Цыцэрона. Побач, ля дзвярэй кватэры Цыцэрона, вартаваў малады афіцэр у форме, стараючыся выглядаць неўспрымальным да шоку і жаху вакол сябе. Знутры кватэры трашчала радыё. І я адчуў, што ў маіх нагах пачалася дробная дрыготка. Апошні раз я адчувала такое адчуванне ў акруговым моргу, куды я хадзіла паглядзець цела, якое, па словах судмедэксперта, магло быць маім мужам.
  
  
  Мне хацелася, каб я не ведаў таго, што ведаў, хацелася, каб, як грамадзянскі чалавек, я мог падманваць сябе, што падобная сцэна можа сведчыць пра крадзеж з узломам або просты напад. Але не атрымалася. Гэта азначала не менш, чым забойства. Я мог бы развярнуцца і сысці, пайсці ў прыватнае месца, каб усвядоміць гэта. Але я гэтага не зрабіў.
  
  
  Ніхто не сумняваўся ў маёй прысутнасці там. Суседзі ведалі мяне як дзяўчыну Цыцэрона; і паліцэйскія на месцы здарэння ведалі мяне як дэтэктыва шэрыфа. Афіцэр у форме за адчыненымі дзвярыма прымусіў мяне распісацца ў журнале здарэння, а потым я зайшоў унутр.
  
  
  Здавалася няправільным, што ў кватэры Цыцэрона было так шмат актыўнасці, якую я асацыяваў з навакольным святлом, цішынёй, парадкам і постаццю Цыцэрона, нізкай да зямлі, але кінэтычнай у сваёй нерухомасці. Цяпер кожны агеньчык у гэтым месцы гарэў, і здаровыя людзі рухаліся, выглядаючы непрапарцыйна наваколлю, іхнія рухі былі занадта хуткімі, здаваліся выпадковымі.
  
  
  Кватэру разабралі. Куфар з медыцынскімі інструментамі і прыладамі Цыцэрона быў перакулены, а запісы з шафы для дакументаў былі раскіданы на падлозе. Інвалідная каляска ляжала нахіленая наперад пасярод вітальні. Побач на кароткім цвёрдым дыване былі нейкія палоскі і кропелькі засохлай крыві, быццам нехта патрос пэндзлем.
  
  
  Першы з тэхнікаў, мужчына па імені Малік, пачынаў эскіз, які ў канчатковым выніку зафіксаваў бы планіроўку кватэры, а таксама становішча кожнага адпаведнага аб'екта і плямы крыві. Іншы тэхнік, паўнацельная рыжаватая жанчына, якой я не сустракаў, рабіла запісы. Дэтэктыў стаяў збоку. Гэта была Хэдлі.
  
  
  Ён быў маім апошнім хлопцам, да Шайло. Ён цесна супрацоўнічаў з Шайло, калі яны былі ў міжведамаснай аператыўнай групе па барацьбе з наркотыкамі, і я аднойчы разам з імі здзейсніў рэйд у лабараторыю метамфетаміну каля Анокі. Чарнаскуры, Хэдлі не быў асабліва высокі, але ў яго былі хуткія рэфлексы, якія я запомніў па гульнях адзін на адзін. Цяпер яго валасы былі карацейшымі, чым у дні яго тайнай працы ў аддзеле наркотыкаў; гэта быў выгляд, больш прыдатны для яго новай ролі дэтэктыва па забойствах.
  
  
  Яго цёмныя вочы зірнулі на мяне, і ён падняў падбародак у знак прызнання. Ён больш нічога не мог зрабіць, размаўляючы па мабільным тэлефоне.
  
  
  «Калі тэхніка скончыцца. . . Так, не ведаю», — сказаў ён. Ён змяніў вагу, і святло бліснула ад 40-га калібра, які ён нёс у кабуры на плячы. «Добра, добра». На гэтых словах ён разарваў званок.
  
  
  - Прыбека, - сказаў ён. — Цябе акруга прыслала?
  
  
  «Што тут здарылася?»
  
  
  «Ахвяру завуць Цыцэрон Руіс», - сказаў Хэдлі, не звяртаючы ўвагі на маю няздольнасць адказаць на яго пытанне. «Падобна на рабаванне-забойства. Сусед кажа, што рабіў нейкія касавыя справы з кватэры».
  
  
  Я папярэджваў, думаў. Я вас папярэджваў.
  
  
  Хэдлі кіўнула ў бок дзвярэй, дзе Салей не было відаць. «Сёння раніцай нам патэлефанаваў той жа сусед», - сказаў ён. «Яна ўбачыла адбітак за дзвярыма».
  
  
  Калі я ўваходзіў, я не заўважыў палову чырванаватага адбітка абутку, дзе хтосьці адсочваў кроў на выхадзе.
  
  
  «У яе было дрэннае прадчуванне з гэтай нагоды, таму, калі ён не адказаў на яе стук, яна патэлефанавала нам», — закончыла Хэдлі.
  
  
  «Вы бралі ў яе доўгае інтэрв'ю?» — спытаў я.
  
  
  «Пакуль не. Таму яна ў зале і чакае», — сказала Хэдлі. Ён дастаў свой нататнік, але не адчыніў яго. «Астатнія суседзі кажуць, што нічога не бачылі». Ён паказаў на медыцынскія інструменты на падлозе. «Падобна на тое, што хлопец быў доктарам, але гэта не можа быць так; не ў такім будынку».
  
  
  «Ён быў доктарам», — сказаў я. Цыцэрону цяпер было больш за тое, каб маё абяцанне маўчаць. «Прэвіт папрасіў мяне высачыць яго. Ён трэніраваўся са сваёй кватэры».
  
  
  «Ён бачыў тут пацыентаў ?» - сказаў Хэдлі.
  
  
  Я кіўнуў. «Гэта тое, што мы чулі. Я павінен быў атрымаць доказы для арышту».
  
  
  «Ну, мы крыху спазніліся з гэтым», - сказала Хэдлі.
  
  
  Я праглынуў, сутыкаючыся з цвёрдым мускулам у горле.
  
  
  «Сара?» - сказаў Хэдлі.
  
  
  Дэтэктывы па забойствах больш, чым большасць паліцэйскіх, павінны спадзявацца на веру: што ахвярам злачынства можна дапамагчы нават пасля іх смерці. Я не ўпэўнены, што калі-небудзь у гэта цалкам верыў. Але цяпер голас у маёй свядомасці сказаў: Рабі сваю працу. І на дадзены момант я не сумняваўся ў гэтым. Я праглынуў другі раз, і тады я зноў мог працаваць. «Што ты ведаеш?» — спытаў я.
  
  
  - Няшмат, - сказаў Хэдлі. «Падобна на тое, што там маглі ўдзельнічаць два чалавекі», - сказаў Хэдлі. «Я дазволю тэхнікам вырашыць гэта на падставе адбіткаў абутку і любых адбіткаў пальцаў, якія яны знойдуць. Як я ўжо казаў, верагодны матыў — рабаванне». Ён пацёр пераноссе. «Я не ведаю, колькі грошай зарабляў доктар, але я не думаю, што ён лёгка адмовіўся ад гэтага».
  
  
  «Яго білі?» — спытаў я.
  
  
  «О, так», - пацвердзіў Хэдлі. «Я бачыў цела. Яго працавалі. Дазвольце паказаць вам». Хэдлі рушыў па калідоры, махаючы мне ўслед.
  
  
  У святыні Цыцэрона фотаздымкі на нізкім камодзе былі непарушаныя, але шуфляды былі вынятыя і перакуленыя, як і ў шафе для дакументаў. На падлозе, у нагах ложка, дыван быў запэцканы цёмна-чырвоным колерам у нераўнамернай частцы каля трох футаў у дыяметры.
  
  
  «Ён памёр тут», - сказаў Хэдлі. «Я думаю, Док ведаў сваіх нападнікаў. Прынамсі, ён іх упусціў. Няма ніякіх прыкмет таго, што ўваходныя дзверы былі ўзламаны. Яны здзяйсняюць нечаканы напад у пярэднім пакоі, спускаюць яго з крэсла. Ён дастаткова б'ецца, каб там было трохі крыві. Затым яны цягнуць яго ў спальню. Тут і адбылося сур'ёзнае збіццё». Хэдлі паказаў на пырскі крыві на сцяне. «Бачыце? Гэта шмат тупой сілы. Ці гэта была асабістая непрыязнасць, ці, што больш верагодна, ён не даваў наведвальнікам тое, за чым яны прыйшлі».
  
  
  Нешта было не так з тэорыяй Хэдлі, падумаў я. Цыцэрон меў патрэбу ў грошах, якія прыносіла яму практыка, але ён быў занадта практычным, каб за гэта памерці. Ён бы здаў. Калі б ён быў збіты да смерці. . . Я паківаў галавой. Хэдлі выказаў меркаванне аб асабістай непрыязнасці, але я не мог гэтага зразумець. У Цыцэрона не было ворагаў; Я б паставіў на гэта любыя грошы.
  
  
  «Зброю мы ўжо запакавалі. Дваццацікілаграмовая гіра, адна з набору. ты ў парадку?» - сказаў Хэдлі.
  
  
  На люстэрку цёмны валасок быў у пастцы засохлай крыві.
  
  
  - Прабачце, - казала Хэдлі. «Я забываю, што вы не бачыце гэтага так шмат, як я. Хочаш вярнуцца ў гасціную?»
  
  
  - Не, - сказаў я, знайшоўшы голас. «Я ў парадку. Я хачу дапамагчы ў гэтым расследаванні, калі магу».
  
  
  Хэдлі кіўнуў, не знайшоўшы ў запыце нічога незвычайнага. "Рады, што вы ёсць", сказаў ён.
  
  
  Жаночы голас паклікаў Хэдлі; гэта быў тэхнік з месца злачынства ў іншым пакоі. - Прабачце, - сказаў Хэдлі.
  
  
  Я паглядзеў на фатаграфіі на алтары Цыцэрона і падумаў пра тое, што ён сказаў пасля таго, як выпісаў мне рэцэпт.
  
  
  Мяне не трэба арыштоўваць, сказаў Цыцэрон. Але ён памыляўся. Нават калі б ён адседзеў, яго б гэта не зламала. Магчыма, Цыцэрон ніколі не дараваў бы мне таго, што я яго выдаў, але прынамсі ён быў бы жывы. Цяпер ён быў мёртвы, таму што я адмяніў свае лепшыя інстынкты і падпарадкаваўся яго жаданням.
  
  
  Калі Цыцэрон расказаў мне гісторыю пра праблемнага маладога пацыента псіхіятра і тую ноч, калі яна паклікала яго да сябе дадому, я, напэўна, быў па-чартоўску самотны, хаця тады я гэтага не бачыў. Тое самае можна сказаць і пра мяне. Я меў патрэбу ў сяброўстве Цыцэрона і баяўся жыць з памяццю пра яго гнеў, таму я засцерагаў яго ад арышту. Па сутнасці, я пашкадаваў яго з эгаізму і, пашкадаваўшы яго, забіў.
  
  
  З масіва фатаграфій на мяне глядзелі малодшы, спакойны Цыцэрон і яго брат Уліс. Мёртвыя цяпер, абодва. Аднаго забілі мянты, другога — паблажлівасць мянта.
  
  
  
  
  На наступную гадзіну я пагрузіўся ў працу. Хэдлі пайшоў, каб правесці хуткія папярэднія інтэрв'ю з суседзямі, каб аддзяліць тых, хто, як і Салей, ведаў дастаткова, каб заслужыць права адвезці іх у цэнтр горада для афіцыйнай заявы. Я застаўся ў кватэры і з дапамогай адной з камер тэхнікаў старанна сфатаграфаваў кватэру Цыцэрона, кожны прадмет, кожную пляму крыві, адрываючыся ад таго, што бачыў праз відашукальнік.
  
  
  Я быў амаль скончаны, калі Хэдлі закрочыла праз ўваходныя дзверы. «Прыбека!» - сказаў ён. Тон у яго голасе быў настолькі настойлівым, што Малік выпусціў аловак, якім пісаў. Я апусціў камеру.
  
  
  Хэдлі трымаў у руцэ мабільны тэлефон. "Мы павінны прыпыніць справы", - сказаў ён. «Некаторым супрацоўнікам патэлефанавалі з аптэкі на Універсітэцкім праспекце. Ім патэлефанаваў фармацэўт з нагоды падазронага рэцэпту. Некалькі дзяцей спрабавалі выдаць яго, але фармацэўт адразу зразумела, што гэта падробка. Надпіс на ім нічога не значыў. Гэта былі проста нейкія грэчаскія каракулі».
  
  
  вядома. Бланк з рэцэптамі.
  
  
  «А на ім знак доктара? Цыцэрон Руіс, доктар медыцынскіх навук.» Хэдлі бліснула мне бязжарнай усмешкай, як у акулы. «Трэба перадаць гэта доктару. Ён іх збіў».
  
  
  Раней Хэдлі памыляўся. За збіццём не было ні варожасці, ні асабістых крыўд, як ён меркаваў. Ім трэба было, каб Цыцэрон напісаў для іх рэцэпты. Калі ён адмаўляўся, яны рабілі яму балюча, каб зламаць супраціў.
  
  
  Хэдлі зноў загаварыў. «Дзеці спахапіліся і ўцяклі з месца здарэння якраз у той момант, калі туды прыехалі паліцэйскія. У краме быў невялікі бег, і адзін з падазраваных упаў. Ён знаходзіцца пад вартай». Хэдлі паківаў галавой. «Яго сябар пакінуў яго. Няма гонару ў злодзеяў».
  
  
  Я яго амаль не чуў.
  
  
  Я мог зразумець, што Цыцэрон быў мішэнню за свае грошы. Усе, каго ён калі-небудзь лячыў, ведалі, што ён вядзе грашовы бізнес, плюс усе, з кім гэтыя пацыенты маглі размаўляць пра неліцэнзаванага доктара ў вежах. Але рэцэптны блокнот -
  
  
  «Сара?» Голас Хэдлі быў нецярплівы.
  
  
  "Прабачце", сказаў я.
  
  
  «Трымаюць малога з аптэкі. У аптэках разносіцца вестка пра тое, каб шукаць другога хлопца, але ў нас ёсць толькі апісанне, а не імя. Ідэнтыфікаваць яго можа толькі яго сябар». Хэдлі сунуў мабільны тэлефон у куртку. «Дык давайце абаперціся на яго».
  
  
  
  
  З акна машыны Хэдлі я назіраў за рухам транспарту, за пешаходамі, якія прабягалі па пешаходным пераходзе, за сонцам, якое адбівалася ад высокіх будынкаў удалечыні. Я адчуваў, быццам мембрана аддзяляе мяне ад знешняга свету. У маёй руцэ скамечаны быў лісток: мая гісторыя хваробы, напісаная рукой Цыцэрона. На ім было маё поўнае імя, і калі б яго знайшлі на месцы Цыцэрона, немагчыма было б растлумачыць майму начальству. Нягледзячы на гэта, я адчуваў сябе танным і дробязным, калі дастаў яго з перакуленай шафы, быццам здраджваў гэтым Цыцэрону.
  
  
  Хэдлі дакрануўся да маёй рукі тыльным бокам безназоўнага і сярэдняга пальцаў, самы лёгкі дотык. "Гэй", сказаў ён. «Я думаю, што вы прымаеце гэта занадта цяжка». Ён адвёў позірк ад вуліцы, дастаткова доўга, каб зірнуць у вочы, потым аб'ехаў грузавік, які дастаўляў мэблю. «Ці гэта вас так турбуе таму, што гэты хлопец быў паралічам?»
  
  
  - Не, - сказаў я. «Гэта проста . . .” Я вагаўся. Я павінен быў нешта сказаць, але я не хацеў прабіць мембрану і выпусціць свае пачуцці вонкі. «Здаецца, гэта марнаванне жыцця». Я сунуў гісторыю хваробы ў наплечнік. Калі ласка, не дазваляйце яму больш гаварыць пра гэта.
  
  
  - Я ведаю, - сказаў Хэдлі. «Па словах яго суседа, ён быў...»
  
  
  «Ці можам мы пагаварыць пра стратэгію допыту, перш чым прыехаць у цэнтр?» — перапыніў я.
  
  
  Хэдлі аб'ехаў Олдсмабіль, які павольна рухаўся. «Напэўна, гэта добрая ідэя», — сказаў ён.
  
  
  
  
  Гэта была апраўданая часам тактыка: калі два чалавекі здзяйсняюць злачынства, прымусьце аднаго напасці на другога. Дайце яму магчымасць наскочыць на партнёра, уцягнуўшы яго ва ўсё. Звяртайцеся да яго самазахавання і намякайце, што яго партнёр зрабіў бы тое ж самае з ім, калі б прадставіўся шанец.
  
  
  Гэта было расследаванне Хэдлі; Я пагадзіўся дазволіць яму ўзяць на сябе кіраўніцтва. Я павінен быў узяць на сябе больш далікатную ролю добрага паліцэйскага.
  
  
  Малады чалавек, які чакаў у пакоі для допытаў, не быў падобны да разбойніка: каля пяці-сямі, з валасамі колеру саломы і шурпатай барадой. Ніжнія павекі яго блакітных вачэй крыху апусціліся, надаючы яму млявы выгляд, але ў позірку быў агеньчык варожага задавальнення, быццам ён чакаў, што нам не дапаможа. Ён быў апрануты ў вялікія джынсы з цёмнага грубага дэніму і чырвоны свитшот з капюшонам. Сіняватая татуіроўка хавалася ў перапончатай зморшчыне цела паміж вялікім і ўказальным пальцамі правай рукі, і здавалася, што яна паўзе, як павук, калі ён рухае рукой.
  
  
  Убачыўшы нас, ён першае, што зрабіў, гэта пазяхнуў.
  
  
  - Не расслабляйся, Джэрад, - сказаў Хэдлі.
  
  
  Джэрад Сміт, 19 гадоў, з Паўднёвага Мінеапаліса. У яго быў раней за захоўванне марыхуаны. Гэта не быў сур'ёзны рэп. Цалкам магчыма, што яго сябар на волі быў, на самай справе, аўтарам смерці Цыцэрона.
  
  
  «Хочаш расказаць нам пра Цыцэрона Руіса?» - сказаў Хэдлі.
  
  
  "Сусветная арганізацыя па ахове здароўя?" - сказаў Джэрад.
  
  
  «Калі вы збіраецеся хлусіць, прынамсі, кажыце разумную хлусню», - сказаў Хэдлі, сеўшы на кут стала. «Імя Руіса было на рэцэпце, які вы перадалі фармацэўту, таму мы ведаем, што вы ведаеце, хто ён». Хэдлі зрабіла глыбокі ўдых, проста для паказухі. Ён і блізка не выходзіў з сябе. «Руіс памёр, а потым вы спрабуеце выконваць рэцэпты, якія ён напісаў. Гэта выглядае вельмі, вельмі дрэнна. Я думаю, што прыйшоў час супрацоўнічаць».
  
  
  Хлопчык паціснуў плячыма. "Калі мы выйшлі з яго кватэры, ён быў у парадку", - сказаў ён. Потым губы яго скрывіліся, нібы ён стрымліваў весялосць. «Магчыма, ён упаў з каляскі і стукнуўся аб нешта галавой. Можа, у яго быў нейкі прыпадак, як у тых людзей». Джэрад падняў руку, якая плюхнулася, і стукнуў ёю сябе па грудзях, імітуючы сутаргавы ўдар.
  
  
  Я нахіліўся наперад. «Слухай, ты, маленькі прыдурак, — сказаў я, — ты думаеш, што ты ў бяспецы, таму што ў Мінесоце няма смяротнага пакарання?» Я не мог спыніцца. «Гэта не падстава для радасці. Бегае, як у вас у турме сябровак няма, яны сяброўкі . Да таго часу, калі вы выйдзеце на волю старым чалавекам, гэты ўскочыўшы клітар паміж нагамі не будзе дзейнічаць пяцьдзесят гадоў».
  
  
  Вочы Джэрада спачатку расшырыліся, потым пацяплелі, а сківіцы сціснуліся. За маёй спіной Хэдлі цвёрда сказаў: «Ты павінен прызнаць, што над гэтым трэба падумаць, Джэрад. Чаму б нам не даць вам час, каб абдумаць гэта». Ён устаў, і я выйшаў за ім. Я ведаў, што будзе.
  
  
  У калідоры Хэдлі пацёр лоб і сказаў: «Добра, у машыне быў моцны шум рухавіка, і, магчыма, я памыліўся, але я думаў, што мы зразумелі, што я буду цяжкім, а вы збіраецеся будзьце добрыя і дайце яму каму-небудзь прызнацца». Гучаў ён не так засмучана, як я ведаў. Ён меў кантроль над сваімі эмоцыямі, які патрэбны ў пакоі для допытаў.
  
  
  — Я ведаю, — сказаў я саромеючыся. «Ён мяне раззлаваў».
  
  
  "Ну, цяпер мы павінны перагрупавацца", - сказаў Хэдлі. Ён глядзеў, як картатэка пракаціла каляску міма нас па калідоры. «Добра, я проста перайду да справы. Тады вы ўпадзеце ў цярпенне і здасцеся, а я пагаджуся. Паглядзім, ці атрымаецца».
  
  
  Калі мы вярнуліся, Джэрад выглядаў мяцежным, але насамрэч ён не ўсміхнуўся і нічога не сказаў. Можа, ён трэснуў бы.
  
  
  "Добра, дазвольце мне расказаць вам". Хэдлі выцягнула крэсла і павярнула яго назад, сеўшы на яго. «Вось як гэта будзе працаваць. Нам трэба прыцягнуць вашага партнёра. Гэта наш галоўны клопат. Калі вы нам у гэтым дапаможаце, то, на думку суддзі, гэта вам вельмі дапаможа».
  
  
  Я прыхінуўся да сцяны, нібы надакучыў увесь працэс.
  
  
  «Зараз мы не ведаем, чыя гэта была ідэя пайсці ў кватэру Руіса. Мы не ведаем, хто насамрэч яго забіў. Мы не ведаем, павінна было гэта адбыцца ці не. Усё гэта ў паветры». Хэдлі перасцерагальна падняў руку, быццам Джэрад збіраўся загаварыць, хаця гэтага не было ніякіх прыкмет. «Я не загадваю табе казаць што-небудзь непраўдзівае, Джэрад. Я проста кажу, што мы нічога з гэтага не ведаем, а з мёртвым містэрам Руісам…
  
  
  Доктар Руіс, я ў думках паправіў Хэдлі.
  
  
  «— у нас ёсць толькі два чалавекі, якія былі ў гэтай кватэры, якія могуць сказаць нам, - сказаў Хэдлі. «Твой прыяцель, вярнуўшыся ў аптэку, ён выбег, калі цябе арыштавалі. Гэта не сведчыць аб тым, што я сапраўды чалавек, які заслугоўвае даверу. Мне проста цікава, калі мы зловім гэтага хлопца, якую павагу ён будзе мець да праўды. Цікава, што ён нам раскажа пра тое, хто што рабіў у той кватэры».
  
  
  Я стараўся не выглядаць уцягнутым, але не мог не заўважыць, што Джэрад пачаў выглядаць трохі нервовым, мускулы яго твару аслаблі.
  
  
  "Гэта тое, чаго мы хочам", - сказаў Хэдлі. «Нам патрэбныя імя вашага сябра, яго адрас, уся інфармацыя, якая ў вас ёсць, якая дапаможа нам прыцягнуць яго. Калі мы атрымаем гэта, магчыма, мы зможам дапамагчы вам. Але калі вы занадта доўга чакаеце, і ён здзейсніць яшчэ адно злачынства, магчыма, нехта яшчэ пацерпіць, - Хэдлі адкінуўся назад, нібы перастаючы цікавіцца дабрабытам Джэрада, - тады гэта будзе на вас. Таму што вы маглі гэтага прадухіліць, і не зрабілі».
  
  
  Джэрад нічога не сказаў.
  
  
  - Што з гэтым, Джэрад? Хэдлі націснула.
  
  
  Джэрад глядзеў у падлогу. Прыйшоў час і мне ўступаць у акцыю.
  
  
  - Забудзься, - сказаў я Хэдлі.
  
  
  Хэдлі раздражнёна паглядзела на мяне, быццам мы былі партнёрамі, якія сапраўды не ладзілі, нават па-за пакоем для допытаў. Ён сказаў: «Як ты думаеш, ты мог бы даць мне больш за пяць хвілін, каб…»
  
  
  "Не, я не магу", сказаў я, павысіўшы голас. «Таму што мы зловім таго другога дзіцяці. Ён зробіць што-небудзь глупства, таму што ён валодае поўным кантролем імпульсаў, як пракляты ліст на ветры, і мы зловім яго, і тады ў нас будуць яны абодва.
  
  
  Хэдлі падняў рукі і дазволіў ім упасці. «Калі ты маеш рацыю, ты маеш рацыю», — проста сказаў ён. «Добра, давайце патэлефануем, і супрацоўнік папраўчай установы адвязе яго ў турму». Ён устаў, і мы накіраваліся да дзвярэй.
  
  
  - Пачакай, - сказаў Джэрад.
  
  
  Ідэальны.
  
  
  - Гэта быў Марк, - сказаў ён. «Гэта была ідэя Марка пайсці да гэтага хлопца, і менавіта Марк ударыў яго цяжарам пасля гэтага. Маўляў, чатыры разы. Я сказаў: "Што, чорт вазьмі, ты робіш?" але ён мяне не паслухаў».
  
  
  Праўда гэта ці не, хто б мог сказаць? Гэта ўжо не мела значэння для Цыцэрона, і не нашмат больш для мяне.
  
  
  Хэдлі паклала нататнік перад Джэрадам. «Спачатку дайце нам поўнае імя Марка і іншую інфармацыю», — сказаў ён. «Тады я папрашу вас напісаць заяву аб тым, што адбылося ў кватэры спадара Руіса».
  
  
  «Доктар Руіс, - сказаў я.
  
  
  «Што?» Хэдлі няўцямна паглядзела на мяне.
  
  
  «Доктар Руіс. Ён быў доктарам, — сказаў я.
  
  
  Джэрад пісаў. Калі ён скончыў і Хэдлі адарваў верхні аркуш з інфармацыяй Марка, мы тэхнічна былі гатовыя да працы, каб перадаць інфармацыю па радыё. Хэдлі павярнулася да дзвярэй, але я не павярнуўся. Я сачыў за ходам думак, які Хэдлі перапыніў на месцы злачынства.
  
  
  Было толькі тры чалавекі ў свеце, якія ведалі, што ў Цыцэрона ў яго кватэры ёсць рэцэптны блокнот. Адзін з іх быў мёртвы, і адзін з іх быў я. Застаўся толькі адзін чалавек.
  
  
  Я сеў на пяткі побач з крэслам Джэрада. Гэта была інтымная пазіцыя, якая наладжвала адносіны. - Джэрад, - сказаў я больш ціхім голасам, чым раней, - адкуль ты даведаўся, што нацэліўся на доктара Руіса?
  
  
  «Я казаў вам, што гэта была ідэя Марка, - сказаў Джэрад.
  
  
  «Адкуль Марк даведаўся?»
  
  
  "Ён тусуецца з гэтай дзяўчынай, яны з аднаго горада ў Мічыгане", - сказаў ён. «Яна сказала, што ведае, дзе быў хлопец, у кватэры якога былі грошы і бланк з рэцэптамі».
  
  
  Я стараўся трымаць голас роўным. «Марк з Дырбарна, так?»
  
  
  Джэрад здзіўлена міргнуў вачыма. «Так, адкуль ты ведаў?»
  
  
  «Вы ведаеце імя дзяўчыны?» — спытаў я, не звяртаючы ўвагі на яго пытанне.
  
  
  — падумаў Джэрад. «Нешта французскае, накшталт Charmaine, але гэта не тое. Яна думае, што яна яго дзяўчына, але гэта не так. Марк проста дазваляе ёй ваксаваць сваю палку.
  
  
  "Дзякуй, Джэрад", сказаў я, не ўсміхаючыся. «Змесціце ўсё гэта ў сваёй заяве».
  
  
  
  
  У калідоры Хэдлі спытала: «Што гэта было?»
  
  
  Рукі ў мяне трэсліся ад злосці. Я зашнураваў іх за спіной, дзе Хэдлі не магла бачыць. «Сяброўка Марка — калісьці інфарматар Гіслейн Морыс», — сказаў я. «Яна можа нешта ведаць пра тое, куды б ён пайшоў у такой сітуацыі».
  
  
  - Так, - сказаў Хэдлі. Ён ішоў па калідоры, а я за ім. - Але навошта ты загадаў Джэраду змясціць усё гэта ў сваёй заяве?
  
  
  «Яна запусціла гэтыя падзеі», — сказаў я.
  
  
  «Такім чынам, яна прабегла ротам», - сказала Хэдлі. «Гэта не супярэчыць закону. Мы не можам яе ні ў чым абвінаваціць».
  
  
  "Не, мы не можам", сказаў я. «Але я збіраюся праверыць аўтамабіль і пагавару з ёй».
  
  
  Мы спыніліся перад кавамашынай, і Хэдлі напоўніла папяровы шкляначку да краю. Ён паглядзеў на мяне і падняў брыво ў знак запрашэння. Я паківаў галавой: " Не, дзякуй".
  
  
  - Добрая ідэя, - сказаў Хэдлі. «Але навошта мотопарк?»
  
  
  «Мая Nova вярнулася ў будынак, дзе жыў Руіс», — растлумачыў я. «Я ехаў сюды з вамі».
  
  
  Я быў настолькі здранцвелы ад таго, што даведаўся, што здарылася з Цыцэронам, што нават не падумаў пра сваю машыну, калі мы ад'язджалі; Я б залез у касмічны карабель, калі б гэта было тое, да чаго мяне прывёў Хэдлі.
  
  
  - Так, - сказаў Хэдлі. «Тады пачакай хвілінку, я пайду з табой пагавару з сяброўкай».
  
  
  Я адмоўна паківаў галавой. "Чым раней, тым лепш", - сказаў я. «Вам усё роўна трэба праглядзець заяву Джэрада і даставіць яго ў турму».
  
  
  * * *
  
  На аўтазаку я выпісаў несамавіты, дагледжаны седан сярэдняга памеру, цёмна-сіняга колеру. Гэта нагадала мне тое, што ехаў бы Грэй Дыяс. Я падняўся па пандусе крыху хутчэй, чым трэба, і двое адміністратараў, перасякаючы гараж у брыдкіх плашчах паверх касцюмаў, глядзелі на мяне з незадаволенасьцю.
  
  
  Я вырашыў, што рабіць з Гіслайн. Я збіраўся прывесці яе ў станцыю і даведацца, што яна ведае пра месцазнаходжанне свайго хлопца Марка. Але спачатку мы збіраліся зрабіць невялікі абход у кабінет судмедэксперта.
  
  
  Я папярэджваў яе, што калі яна зноў будзе пагражаць адмовіцца ад Цыцэрона, я пасаджу яе ў турму. Гэта была пустая пагроза. Цяпер яна зрабіла горш, чым заявіць на Цыцэрона ў паліцыю, і ў мяне былі звязаныя рукі. Як і сказала Хэдлі, яна не зрабіла нічога вартага спагнання. Але я мог зрабіць гэта: я мог прымусіць Гіслейн паглядзець на Цыцэрона, прымусіць яе ўбачыць канчатковы вынік сваіх дзеянняў у шуфлядзе з нержавеючай сталі.
  
  
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  Дзяўчына, якая адчыніла дзверы ў кватэру Гіслейн, была падобная на яе стрыечную сястру з вёскі: крыху ніжэйшая, крыху цяжэйшая, з белымі, як кукурузны шоўк, валасамі і маленькімі блакітнымі вачыма, насцярожанымі. Яна была без бюстгальтара пад белай футболкай з V-вобразным выразам, яе бледныя ногі ў абрэзах, босая. За ёю даносіўся бяздумны шум тэлевізійнага ток-шоў.
  
  
  «Я тут, каб пабачыць Гіслейн», — сказаў я.
  
  
  «Яе тут няма», - сказала дзяўчына.
  
  
  «Вы не супраць, калі я зайду і пераканаюся ў гэтым?» Я дастаў свой шчыт. Яе вочы расплюшчыліся, і яна адступіла назад. «Я проста карміла дзіця», - сказала яна, калі я ўвайшоў.
  
  
  «Шэдрык?» Я сказаў.
  
  
  Яна пахітала галавой. «Маё дзіця. Шад з Гіслейн».
  
  
  На мяжы паміж кухняй і гасцёўняй, лінолеўмам і дываном, у дзіцячым крэсле сядзела шасцімесячнае немаўля, апранутае ў невыразнае андрагіннае жоўтае адзенне.
  
  
  «Гіслейн зрабіла нешта не так?»
  
  
  так. - Не, - сказаў я. «Мне трэба задаць ёй некалькі пытанняў. Яна матэрыяльная сведка».
  
  
  Я рушыў да кароткага паўкалідора, як у кватэры Цыцэрона. Ванная пакой не заняла шмат часу, каб праверыць. Прывід пары вісеў у паветры ад пасляабедзеннага душа, а крэмы і касметыка захламлялі ракавіну. За матавым шклом дзвярэй душавой не было нікога.
  
  
  У першай спальні ложак быў незасланы, але не настолькі, каб я не мог бачыць гіганцкі жоўты твар птушкі Твіті на пакамечанай коўдры. На сцяне быў вымпел Packers, а пад ім кніжныя паліцы, на якіх не было кніг, акрамя школьных штогоднікаў. На дзвюх паліцах цалкам стаялі мадэлі коней, а на трэцяй паліцы ляжаў пудзіл сабакі. Я б прыехаў у кватэру, дзе жывуць дзеці.
  
  
  - Гэта мой пакой, - сказала дзяўчына.
  
  
  «Я не разабраў вашае імя», — сказаў я.
  
  
  - Лізет, - сказала яна.
  
  
  Яшчэ адно неверагоднае гальскае імя. Спадчына Лізэт, як відаць па яе знешнасці, здавалася чыста саксонскай; Я не думаў, што яна францужанка.
  
  
  «Вы і Гіслейн сваякі?» — спытаў я.
  
  
  Лізета пахітала галавой. «Проста суседзі па пакоі».
  
  
  Я перайшоў у апошнюю спальню.
  
  
  Гіслейн, я здагадваўся, была на год-два старэйшая за свайго суседа па пакоі. Гэта было відаць у яе пакоі, больш жаноцкім, чым дзіцячым. Ложак Гіслейн быў засланы, бледна-ружовая коўдра з люверсамі нацягнута, а танныя падушкі, аздобленыя карункамі, былі старанна складзеныя, а цацкі Гіслейн былі даражэйшыя: MP3-плэер, зарадная прылада для мабільнага тэлефона, шэраг кампакт-дыскаў. Дзверы шафы былі адчыненыя, і ўнутры я ўбачыў скураныя паліто і святочныя сукенкі. На такой дошцы аб'яў, як у Марлінхэн Хэнэсі, былі паказаны фотаздымкі Гіслейн, у асноўным з хлопчыкамі ці Шэдрыкам, радзей з іншымі дзяўчатамі.
  
  
  Лізета ўсё яшчэ назірала за мной з парога. «Хто з гэтых хлопчыкаў Марк?» — спытаў я.
  
  
  «Ніхто з іх,» сказала яна. «Ён не рабіў такіх рэчаў».
  
  
  «Як што?» — спытаў я.
  
  
  - Сфатаграфуй яго з Гішам, - сказала Лізет. «Або паводзіць сябе як хлопец. Ён быў занадта круты для гэтага».
  
  
  «О, так?»
  
  
  Лізета кіўнула. «Гіш пазычае яму ключы ад сваёй машыны, каб ён мог хадзіць на вечарынкі, на якія ён яе нават не бярэ. Ён пакідае сваю бялізну тут, каб яна аднесла яе ў пральню, а яго адзенне пахне духамі іншых дзяўчат».
  
  
  «Як Гіслайн успрымае гэта?»
  
  
  «Яна проста ўсё больш спрабуе дагадзіць яму. Яна псуецца са мной, але ніколі з Маркам. І калі я кажу ёй: «Дык кінь яго», яна робіць поўны паварот».
  
  
  «Як што?»
  
  
  «Яна скажа: «Ён мяняецца. Я ведаю, што ён сапраўды клапоціцца пра мяне, ўнутры». Гіслейн лічыць, што ён дае ёй рэчы. Але ён не клапоціцца пра тое, што ён крадзе. Марку падабаецца думаць, што яго выгналі». Лізет закаціла вочы. «Ва ўсялякім разе, Гіш яго не кіне. Яна ўвесь час спрабуе прыдумаць, што яшчэ яна можа зрабіць, каб зрабіць на яго ўражанне».
  
  
  правільна. Потым яна сапраўды прыдумала нешта, нешта сапраўды добрае, і ўсё, што гэта каштавала жыцця Цыцэрона.
  
  
  «Марк быў тут сёння?» — спытаў я.
  
  
  Лізета пахітала галавой.
  
  
  "Дзякуй", сказаў я.
  
  
  Больш бесстаронні назіральнік, чым я, стаяў бы ў дзвярах спальні Гіслейн і глядзеў на прыгожыя прадметы, якімі яна акружала сябе, салодкія пастэлі, і памылкова прыняў бы гэтыя рэчы за прыкметы яе невінаватасці і бяскрыўднасці. Яны ўбачылі б дзяўчыну, якая ледзь выйшла з падлеткавага ўзросту, якая любіла прыгожыя рэчы, вопратку і пакупкі, якая трымала свой пакой з мэбляй маркі Target у ідэальным парадку, і пажадалі б ёй дабра. Яны сказалі б, што гэта віна Марка, што яна так адчайна імкнулася дагадзіць яму; яны сказалі б, што грамадства вінаватае ў тым, што дзяўчаты яе ўзросту аддавалі і аддавалі хлопцам вакол іх, забяспечвалі іх сэксам, грашыма і падтрымкай і нічога не атрымлівалі назад, пакуль яны не прыйшлі ў адчай.
  
  
  Я таксама думаў пра ўсё гэта, калі ўпершыню сустрэў яе. Я адхіліў меркаванне Шайла пра яе як заснаванае на яго схіле асуджэння. Я быў захоплены яе балбатнёй і яе заразлівай цеплынёй, і я не распазнаў нешта злаякаснае, як пухліну, якая расла пад гэтым.
  
  
  Праўда ў тым, што любоў Гіслейн да прыгожых рэчаў і прыгожай вопратцы ляжала ў аснове яе злосці. Яна хацела тое, што хацела, і калі іншыя людзі пацярпелі ад атрымання гэтых рэчаў, для яе гэта было нерэальна. Таму што яны не былі для яе сапраўднымі. Шэдрык быў, здавалася, і Марк таксама. Усе астатнія былі рэсурсам, які трэба выкарыстоўваць. Як Лідзія, якую яна прадала аператыўнай групе па барацьбе з наркотыкамі. Як і я, чыё імя яна выкарыстала, каб вырвацца з крадзяжу ў краме. Як Цыцэрон.
  
  
  Ля ўваходных дзвярэй Лізета ўсвядоміла сваю неразважлівасць. - Слухай, - сказала яна, - ты ж не скажаш Гіслейн тое, што я сказала табе пра Марка?
  
  
  - Не, - сказаў я. «Я не буду».
  
  
  Лізет выглядала палёгкай. «Што вы хочаце, каб я зрабіў, калі Гіслейн вернецца дадому?»
  
  
  - Нічога, - сказаў я. «У рэшце рэшт я даганю яе».
  
  
  
  
  «Хэдлі».
  
  
  «Гэта я», — сказаў я, седзячы ў машыне каля будынка Гіслейн і Лізет. «Я не знайшоў сяброўку. Я вяртаюся. Вы думалі, што хочаце рабіць далей?»
  
  
  - Ужо за шэсць, - сказала Хэдлі. «Я іду дадому».
  
  
  - Я думаў, што мы шукаем Марка, - сказаў я.
  
  
  «Больш за ўсё мы не можам зрабіць, — сказаў Хэдлі. «У яго быў атрад, але, як мы меркавалі, ён туды не вярнуўся. Магчыма, ён у бегах, але яго апісанне ёсць. Яго нехта зловіць».
  
  
  Хэдлі не выглядаў стомленым, але ён, напэўна, быў на працы з васьмі раніцы. І ён меў рацыю. У такой сітуацыі дэтэктывы не ездзілі ў пасляпрацоўны час на радыёмашыне, дарэмна спадзеючыся наткнуцца на падазраванага.
  
  
  «Слухай, хочаш, я пачакаю, пакуль ты зайдзеш?» — спытаў ён.
  
  
  «Чаму?»
  
  
  «Ваша машына ўсё яшчэ знаходзіцца ў тым будынку, ці не так?» - спытаў мяне Хэдлі. «Я мог бы падвезці вас туды, каб атрымаць яго».
  
  
  «Не турбуйся аб гэтым», - сказаў я. «Магчыма, я пагуляю ў цэнтры горада, пагляджу, ці паступяць верагодныя паведамленні. Я забяру сваю машыну пазней».
  
  
  «Сара, я ведаю, што я казаў нешта падобнае раней, і звычайна я б не стаў паўтарацца, але я сапраўды думаю, што ты занадта шмат працуеш». Хэдлі зрабіў паўзу. «Вы ведалі гэтага хлопца? Вы не першы раз там былі, калі прыйшлі?»
  
  
  Мне надакучыла хлусіць людзям. Я проста хачу сказаць праўду таму, хто мне падабаецца і паважае, для змены.
  
  
  «Я павінен быў атрымаць доказы, каб мы маглі выставіць яму абвінавачанне», — сказаў я, ухіляючыся ад канкрэтнага пытання. «Калі б я рухаўся хутчэй, ён быў бы жывы і сядзеў бы ў турме…»
  
  
  - Не, - перабіў Хэдлі. «Гэта не ваша віна. Гэтыя дзеці проста перабілі Руіса, як запалку, з якой яны скончылі. Мяне гэта таксама злуе. Я дастаткова злы на іх, нават не думаючы, што яны прымусілі чалавека, які мне падабаецца, сядзець ва ўчастковым пасля працоўнага дня, з'едзены пачуццём віны за тое, што яна магла зрабіць інакш».
  
  
  "Дзякуй", сказаў я. «Я не затрымаюся занадта позна. Абяцаю».
  
  
  
  
  я прабыў на ўчастку дзве гадзіны, выпіў кавы, пагутарыў з дзяжурнымі. Па радыё паведамлялася пра розныя злачынствы або дзейнасць, якая магла або не была злачыннай. Уздоўж гандлёвага цэнтра Nicollet Mall махляр занадта моцна пераследваў пакупнікоў. У аэрапорце не выйшла дзіця, якое павінна было ляцець у рэйс. На 35W машыну знесла на ўзбочыну без мігалак, кіроўца п'яны, спіць або сядзеў за рулём. У рэшце рэшт я здаўся і папрасіў патрульнага афіцэра, які ішоў, падвезці мяне да будынка Цыцэрона. Перад тым, як сысці, я праверыў партатыўнае радыё. На ўсякі выпадак.
  
  
  Па дарозе мы з патрульным мала размаўлялі, а пра крымінал увогуле.
  
  
  «Смешна, праўда?» - сказаў ён. «Глядзі, ужо пасля дзевяці, а сонца толькі зайшло». Ён адняў руку ад руля, каб паказаць на ванну залатога святла на захадзе.
  
  
  «Сёння летняе сонцастаянне», — нагадаў я яму.
  
  
  "Я ведаю", сказаў ён. «Але я ўсё яшчэ не магу прывыкнуць. Я пражыў тут амаль усё сваё жыццё, і мне дагэтуль прыемна бачыць, як сонца заходзіць у гэты час».
  
  
  Калі мы падышлі да будынка, я не глядзеў у пустыя вочы вокнаў нада мной. «Дзякуй», — сказаў я, зачыніў дзверы машыны і пайшоў проста праз стаянку, дзе мяне чакала «Нова». Я ледзь не адчуў папроку ў яго нізканосай паставе: у гэтыя дні мы з Nova часта разлучаліся, пілот і кіруючы не сінхранізавалі адзін з адным.
  
  
  Якраз калі я пераязджаў на паўночна-ўсходні, званок пачуўся праз ціхае патрэскванне радыё на пасажырскім сядзенні побач са мной. На асцярожнай мове радыёсувязі голас дыспетчара паведаміў пра запыт на падмацаванне, стрэлы па невялікай краме спіртных напояў на Цэнтральнай авеню. Зусім недалёка ад таго месца, куды я зараз накіроўваўся.
  
  
  Я націснуў на газ.
  
  
  Калі я пачуў голас дыспетчара, невялікая ўдарная хваля паднялася з глыбіні майго цела, цяпло паднялося да паверхні маёй скуры. Гэта было прызнанне.
  
  
  Бізнэс не быў аптэчным, але гэта мяне не здзівіла. Незалежна ад таго, разумеў Марк, што сфальсіфікаваныя рэцэпты Цыцэрона былі глупствам, ён ведаў, што лепш не спрабаваць зноў зарабіць адзін, прынамсі, не ў гарадах. Але Марк меў патрэбу ў грошах, і таму ён звярнуўся да прафесіі, якую ведаў. Марку падабаецца думаць, што яго выгналі, казала Лізет.
  
  
  Ён ляжаў да ночы, а цяпер рушыў. Адзін бал, і тады ён пакіне горад.
  
  
  Пярэдняя частка Nova стукнулася ўніз і паднялася, калі машына нырнула на нізкую стаянку. На вуліцы стаяла адна службовая машына.
  
  
  Я выйшаў з «Новы», бліснуў шчытом, калі набліжаўся. «Што адбываецца?» — спытаў я.
  
  
  Афіцэр паглядзеў на мяне, і я ўбачыў, што яна вельмі маладая. Я ведаў яе: Локхарт з месца ўтаплення, які адвёз мяне ў цэнтр горада, каб узяць паказанні. Тады з ёй была Роз, але цяпер яе нідзе не было відаць. Локхарт перайшла працаваць адна, але, здавалася, яна не зусім кантралявала сітуацыю.
  
  
  Аднак яна старалася. Яна адказала на маё пытанне рэзкім кіўком, толькі падняўшы падбародак, а потым скоса вочы ў бок крамы. «Я думаю, што ў мяне там узброены зламыснік», - сказала яна. «Адзіны кліент сказаў, што ўцёк, калі пачалася страляніна. Стралок быў маладым белым мужчынам, думае ён».
  
  
  «Дзе сведка?» — спытаў я.
  
  
  «Праз вуліцу. Я сказаў яму трымацца побач, а потым крыкнуў, каб усе вызвалілі паркоўку і трымаліся далей».
  
  
  Напэўна, голас у яе быў больш гучны, чым меркаваў яе памер, таму што, хоць невялікі натоўп сведкаў назіраў за намі, ніхто з іх не спрабаваў парушыць тэрыторыю, якую Локхарт забараніў.
  
  
  «Кліент проста ўбачыў гэта краем вока, хлопец дастаў пісталет, а потым пабег», — працягнула яна. «Ён пачуў стрэлы, калі рабіў дзверы. Не бачыў, як стралок выйшаў».
  
  
  «А як наконт іншых кліентаў?» — спытаў я.
  
  
  «Ён амаль упэўнены, што быў там адзіным чалавекам», — сказаў Локхарт. «Акрамя гаспадара, які быў за прылаўкам».
  
  
  «Гаспадар не выйшаў?»
  
  
  Локхарт пахітала галавой. Яе каштанавыя валасы былі сабраны на чэрапе, але маленькі пеўневы хвост быў дастаткова вольны, каб дрыжаць разам з рухам. "Ні адзін з іх", сказала яна.
  
  
  «Можа быць зваротны выхад», - сказаў я.
  
  
  Крама ўяўляла сабой падобную на скрынку структуру з кратамі на вокнах і афішамі латарэй Мінесоты за кратамі, заклеенымі знутры. З імі за ўвагу мінакоў змагаліся плакаты з цыгарэтамі, півам, духмяным лікёрам і тэлефоннымі карткамі. Я не бачыў нічога, што адбывалася ўнутры. Калі што было.
  
  
  Адна справа, каб рабаўнік уцёк праз спіну і яго больш не ўбачылі, але гаспадар павінен быў нам пазнаць сябе, калі ён мог хадзіць.
  
  
  Локхарт сказаў гэта ўголас. «Я думаю, што ўладальнік не ў стане. Я хачу ўвайсці».
  
  
  - Не, - сказаў я. «Па дарозе ідуць санітары, так? З рэзервовай копіяй?»
  
  
  "Гэта можа быць занадта позна", - сказала яна.
  
  
  "Я ведаю", сказаў я. «Я зайду».
  
  
  «Мы абодва пойдзем», - сказала яна.
  
  
  — Не, — паўтарыў я. Яна была маладая і няспрабаваная, і я не хацеў, каб яна была на сваім сумленні. «Толькі я». Перш чым яна паспела запярэчыць, я сказаў: «Заставайся тут і прыкрывай дзверы. Я збіраюся праверыць ззаду ".
  
  
  Я падаў кепскі прыклад Локхарту, не чакаючы падмацавання, але дастаў свой .40 і павольна абышоў будынак.
  
  
  Было дзіўна думаць, што мы падымаемся а дзесятай гадзіне. Нават Венера не змагла прабіцца скрозь бледна-блакітнае святло паўночнага неба, і неонавая шыльда крамы здавалася слаба асветленай, быццам мала энергіі.
  
  
  Калі я завярнуў за вугал, у завулак, я ўбачыў там прыпаркаваную машыну. Стары сіні седан. Я зірнуў на бірку, незнаёмы мне нумар. Гэта было не ў Марка.
  
  
  Заднія дзверы былі адчынены. Гэта было сутнасцю справы.
  
  
  Я стаяў збоку. «Шэрыфскі афіцэр!» Я закрычаў. «Калі хто-небудзь унутры можа пачуць мяне, калі ласка, прадставіцеся!»
  
  
  Толькі цішыня.
  
  
  «Добра, я заходжу, і я ўзброены!» Я пайшоў далей. «Я гатовы ўжыць смяротную сілу ў выпадку пагрозы. Апошні шанец!»
  
  
  Я гучаў як навучальны дапаможнік для сітуацый са смяротнай сілай. Я адчуваў сябе падлеткам, які прыкідваецца паліцэйскім, з потам, які выступае на тых кавалачках скуры, якія першымі ўвільгатняюць, пад вачыма, патыліцу.
  
  
  Усё яшчэ нічога. Я павольна рушыў унутр.
  
  
  Адразу за чорнымі дзвярыма была інвентарная, драўляныя паліцы, заваленыя кардоннымі скрынкамі. У поле зроку не было ні руху, ні чалавечых постацяў. Злева ад сябе я ўбачыў адчыненыя дзверы. Ванная пакой з некалькімі скрынямі з інвентаром, наварожанымі нават там, побач з брудным унітазам і дазатарам для ручнікоў. У паветры вісеў пах цыгарэтнага дыму. Інакш пуста. Усё гэта займае ўсяго секунду, каб зарэгістравацца.
  
  
  Яшчэ не патрапіўшы ў гандлёвую залу, я адчуў яго пах. Не кроў, а барны пах пралітага спіртнога, салодкі і разбэшчаны.
  
  
  Усё гэта было ў гандлёвай зале: паваленыя паліцы, разбітыя бутэлькі, катастрофа. Міліметр вадкасці расцякаўся па бледнай лінолеумнай падлозе, пераліваючы ў святле люмінесцэнтных свяцілень над галавой. Паўзучы разліў усё яшчэ рухаўся, накіроўваючыся да маіх ног, нават калі я стаяў і глядзеў на яго. У амаль бескаляровым разліве былі раўчукі крыві колеру іржы.
  
  
  Я пайшоў за гэтымі рачулкамі да іх вытоку, рэфлекторна адвярнуўся, прымусіў сябе паглядзець яшчэ раз.
  
  
  Ён быў малады, мужчына і белы. Акрамя таго, я не ведаў. Ён насіў нейлонавыя панчохі на галаве ў якасці маскі, а цяпер яны ператварыліся ў тонкі мяшочак з крывёй і мазгавым рэчывам. У мяшку не было нічога, што можна назваць рысамі твару. Яго пісталет, .38, ляжаў на падлозе побач з ім.
  
  
  Я павярнуўся, каб прасачыць, што лагічна было за ходам стрэлу. Здавалася, што ён прыйшоў з прылаўка, што мела сэнс, калі яго застрэліў гаспадар. Гаспадара не было відаць, але прылавак быў па пояс. Гэта было не цяжка сабраць разам.
  
  
  Для добрай меры я зноў загаварыў, падыходзячы да прылаўка. - Я дэтэктыў шэрыфа, - паўтарыў я, абводзячы дальні канец бар'ера. «Зараз іду каля стойкі. Калі вы хаваецеся там са зброяй, адпусціце яе зараз жа. Усё прайшло».
  
  
  Уладальнік ляжаў на падлозе перад сцяной з бутэлек з паўлітра і унцый, не рухаючыся з заплюшчанымі вачыма. Вопратка яго была прамокла, але не ад крыві. З алкаголем. Паўсюль вакол яго валялася разбітае шкло, і тая кроў, якая сцякла з яго паверхневых парэзаў, відавочна, паходзіла з бутэлек, якія разбіліся. Яго грудзі спакойна падымалася і апускалася, як стрэльба спячага, упала каля яго боку.
  
  
  Ён быў лысы, са светла-карычневай міжземнаморскай скурай. Ён быў трохі падобны на Пола, ашчаднага Джона, якога я цьмяна памятаў, сустракаў каля ста гадоў таму. Тут з крывёй і алкаголем змагаўся трэці пах. Гэта была мача, ад плямы на танных штанах прадаўца.
  
  
  Пісталет супраць стрэльбы. Малады рабаўнік, напэўна, выцягнуў сваю штуку на прыстойнай дыстанцыі для стральбы з такой зброі, у двух футах ад яе, з другога боку касы. Уладальнік крамы, верагодна, падыгрываў, пакуль не змог пад нейкім падставай дацягнуць стрэльбу. Калі ён гэта зрабіў, хлопчык быў здзіўлены няправільнай рэакцыяй. Спачатку ён адштурхнуўся назад, каб уцячы, потым успомніў, што стрэліў з уласнай пісталета. Але тады было ўжо позна. Ён быў занадта далёка назад і занадта грукатаў, каб ударыць гаспадара. Смоўж трапіў у сцяну з кароткіх бутэлек, якія разбіліся. Уладальнік крамы, які быў абстраляны, сам націснуў на курок да смяротнага зыходу. Магчыма, неаднойчы, мяркуючы па бязмежжы, у якое ён ператварыў сваю краму. Потым, убачыўшы вынікі ўласнай працы — галава дзіцяці, здавалася, пачырванела за тонкім нейлонам, — ён страціў прытомнасць, страціўшы кантроль над мачавой бурбалкай на шляху ўніз.
  
  
  Крамнік быў у парадку; рабаўнік быў мёртвы. Адзінае, што мне трэба было зрабіць, гэта не турбаваць сцэну больш, чым я ўжо рабіў. Мне трэба было вярнуцца на вуліцу і сказаць Локхарту, што ўсё ў парадку.
  
  
  Тады я ўбачыў нагу.
  
  
  Ён тырчаў з-за тарца другога праходу. Ступня заканчвалася сандалем, а пазногці на нагах былі афарбаваныя ў глыбокі пунсовы колер, занадта гладка і роўна, каб колер быў крывавым. Гэтыя пазногці на нагах былі нафарбаваныя. Але маленькая чырвоная рука васьмінога, якая павольна высоўвалася з-за заглушкі. . . гэта, безумоўна, была кроў. Здавалася, што ўладальнік крамы зрабіў больш чым адзін стрэл, перш чым кінуцца ў ваду.
  
  
  Абышоўшы стойку, я падышоў да канца праходу і атрымаў поўны агляд. Гіслейн Морыс ляжала на спіне з заплюшчанымі вачыма, адна нага была сагнутая ўверх і назад у калене. Кроў, якая цякла з яе цела, ішла з грудзей.
  
  
  Лізет сказала, што Гіслейн пазычыла Марку сваю машыну, каб ён мог хадзіць на вечарынкі, на якія ён яе нават не браў. Цяпер ён зноў пазычыў яе машыну, сінюю ў завулку, і адвёз яе на перастрэлку. Няроўная дзірка ў цэнтры крывавай плямы на грудзях Гіслейн шумна булькала, а навакольнае рэчыва вільготна пырхала. Амоцная рана грудной клеткі; яны дастануць вас даволі хутка. Я яшчэ не чуў сірэн удалечыні.
  
  
  Гіслейн узяла на сябе гэты курс. У яе было больш выбару, чым яна давала Цыцэрону.
  
  
  Не, сэр, сказаў я ўяўнаму будучаму інквізітару. Я яе не бачыў. Я даглядаў уладальніка спіртнога. Я не здагадваўся, што ёсць трэцяя ахвяра.
  
  
  Рана Гіслейн зноў забурліла. Яе рот пасінеў вакол вуснаў. Яна б не паспела да хуткай дапамогі.
  
  
  Так, сэр, я ўявіў, што скажу. Гэта проста жахлівая трагедыя.
  
  
  Але ўвесь час я ведаў, што не магу гэтага зрабіць. «Чорт вазьмі, Цыцэрон», — сказаў я ўголас, а потым пабег за стойку па поліэтыленавы пакет, каб заклеіць рану.
  
  
  Я як мага лепш напампаваў лёгкія, калі пара рук адцягнула мае плечы назад. Я падняў вочы і ўбачыў тонкія, спакойныя рысы Нейта Шыгавы.
  
  
  - Мы возьмем усё далей, дэтэктыў Прыбек, - сказаў ён.
  
  
  Рады, што ён успомніў мяне, я кіўнуў і ўстаў, прэч з яго дарогі. І так як я быў у руху, я проста рухаўся назад, у бок кладоўкі. Яго партнёр, Шылер, абслугоўваў уладальніка крамы. Усё было пад кантролем.
  
  
  Я адышоў, выйшаў праз чорны ход і ўбачыў, што стаю побач з машынай Гіслейн. На гэты раз я заўважыў тое, чаго раней не заўважаў. Дзіцячае сядзенне бяспекі, ззаду. Я нахіліўся і паглядзеў у акно. Вядома, не.
  
  
  Але Шадрык быў унутры, яго маленькая галава кіўнула наперад. Ён усё праспаў.
  
  
  Заднія дзверы былі незамкнёныя, і Шэдрык прачнуўся, калі я іх адчыніў. Ён маўчаў, калі я адчапіў рамяні і падняў яго з сядзення.
  
  
  З Шэдам на руках я прайшоў да пярэдняй часткі крамы і зноў апынуўся ў цэнтры ўсяго 911-га цырку. Радыё закашлялася і патрэсквала, на тратуары і пярэдняй сцяне спіртной крамы мільгалі аварыйныя агні. Работнікі МНС прабягалі міма, рабілі сваю працу, але я, здавалася, нікому не быў патрэбны. Ніхто не глядзеў на мяне, насамрэч. За выключэннем аднаго чалавека, які стаяў на самым краі сцэны і апісваў мяне такім чынам, які быў знаёмы з маёй прастытуцыі даўным-даўно. Грэй Дыяс.
  
  
  Ён быў крыху ўскудлачаны, у рукавах кашулі, пад вачыма былі глыбокія маршчыны. Я падумаў, што ён выглядаў стомленым, быццам занадта шмат працаваў. Ордэра ў яго на руках не было, але гэта не значыць, што ён яго не атрымаў.
  
  
  - Дэтэктыў Прыбек, - сказаў Дыяс, сустракаючы мяне на паўдарозе. «Я чуў, што змагу знайсці цябе тут». Ён прыгледзеўся да мяне больш уважліва. «Што здарылася з тваім тварам?» — спытаў ён.
  
  
  - Я ўпаў, - сказаў я. «На месцы пажару канструкцыі». Цяпер ён заняўся б гэтым.
  
  
  «Я проста прыйшоў, каб развітацца», - сказаў Дыяс. «Я вяртаюся на Блакітную Зямлю».
  
  
  «Вы?» Я сказаў.
  
  
  «Маё расследаванне скончана», - сказаў Дыяс. «Справа Сцюарта застанецца адкрытай, афіцыйна, але неактыўнай».
  
  
  Ён азірнуўся на іншых афіцэраў, нашых равеснікаў, ніхто з іх, здаецца, не звяртаў на нас увагі. Потым ён павярнуўся да мяне.
  
  
  «Я ведаю, што ты забіла Ройса Сцюарта, Сара, але я не магу гэтага даказаць», — спакойна сказаў Дыяс. «Мяркую, вы думалі, што жыццё, як у Сцюарта, не мае значэння, і з пункту гледжання сістэмы, здаецца, вы мелі рацыю».
  
  
  Ён не дачакаўся майго адказу і больш нічога не сказаў. Гэта было яго развітанне.
  
  
  Шадрык выбраў гэты момант, каб пакласці абедзве свае мяккія, крыху прахалодныя рукі мне на твар, адцягнуўшы маю ўвагу ад сыходзячай постаці Дыяса. Шэд глядзеў мне ў твар, нібы жадаючы атрымаць інструкцыю ці параду.
  
  
  - Не глядзі на мяне, малы, - сказаў я.
  
  
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  Калі вы добра спіце, люк на дне вашай свядомасці адчыняецца, і вы бачыце глыбокія, дзіўныя сны: псіхадрамы, поўныя сімвалічных вобразаў, якія вы рэдка ўспамінаеце, калі прачынаецеся, а калі ўспамінаеце, вы кажаце сябру: " Мінулай ноччу ў мяне было самы дзіўны сон. Калі вы неспакойныя і дрэнна спіце, вы бачыце сны блізка да паверхні свайго розуму, больш падобныя на разважанні ў сне, чым на сон.
  
  
  Іншымі словамі, падрабязнасці наступнага сну былі толькі здагадкамі, не больш за тое.
  
  
  Я вярнуўся ў залу суда. Судзілі Х'ю Хэнэсі, але на гэты раз я не быў пракурорам. Я проста назіраў, ці так я думаў, пакуль Кіландэр не паклаў мне руку на плячо.
  
  
  Х'ю не можа гаварыць за сябе, сказаў ён. Любы суддзя выкінуў бы гэтую справу так моцна, што яна адскочыла б.
  
  
  Вы гэта ўжо сказалі.
  
  
  Але яны знайшлі чалавека, які б выступаў за яго, сказаў Кіландэр. Яны хочуць, каб вы гэта зрабілі.
  
  
  Я сказаў, я не магу гэтага зрабіць.
  
  
  Не прымушайце суддзю чакаць, сказаў Кіландэр.
  
  
  Эмпатычнае мысленне - важны навык для дэтэктыва. Як бы вам не падабаўся падазраваны, карысна прыняць яго пункт гледжання, зразумець яго матывы. Я памятаў пра гэта, уладкоўваючыся за трыбунай.
  
  
  Кожны раз, калі вы будзеце гатовыя, сказаў суддзя.
  
  
  Я нахіліўся наперад і загаварыў за Х'ю. Я ведаю, як гэта дрэнна выглядае, сказаў я.
  
  
  Крыху гучней, спадарыня Прыбека, сказаў суддзя.
  
  
  Я ведаю, як гэта дрэнна выглядае, паўтарыў я. Але звычайна мой стол быў зачынены. І звычайна дзеці туды нават не заходзілі; Я не трымаў у сваім кабінеце нічога, каб прывабіць іх, ні цацак, ні цукерак. Я захоўваў пісталеты там, таму што ў нашай спальні не было мэблі, якая зачынялася. Мой стол зрабіў. Зброя была б проста ў калідоры, калі б яна мне спатрэбілася. Я трымаў пісталеты зараджанымі, таму што ў той час тэрыторыя возера была не такой забудаванай, як цяпер. Гэта было даволі ізалявана, і я хацеў абараніць Ліс і дзяцей ад узлому. Я не ведаю, чаму я забыўся замкнуць стол у гэты раз. Я толькі што зрабіў.
  
  
  Як магло здарыцца, што адзін раз, пра які я забыўся, Эйдан зайшоў туды і знайшоў пісталет? І страляў не проста ў паветра, не нагу, а грудзі. Яго грудзі!
  
  
  Я не баяўся выклікаць санітараў і запісаць здымак; не таму я сам адвёз Эйдана ў бальніцу. Я ведаю, што так гэта выглядала, але гэта не так. Я баяўся чакаць хуткай дапамогі. Я схапіў яго на рукі і пабег у гараж. Калі б на дарозе былі нейкія радары, міліцыянтам давялося б гнацца за мной аж да бальніцы, таму што я б не спыніўся. Я так хацеў яго выратаваць. Але за мной ніхто не гнаўся, мянты мяне не бачылі. Я дабраўся ўсю дарогу да бальніцы, і ўсё роўна ніхто не заўважыў майго прыезду. А потым я азірнуўся на Эйдана, і ён не дыхаў. Ён быў сіні. І я ведаў, што яго няма.
  
  
  Я сядзела ў машыне і плакала, але ніхто не падышоў. Калі я скончыў плакаць, я падумаў прывесці супрацоўнікаў хуткай дапамогі да машыны, прымусіць іх забраць цела Эйдана, але тады я не хацеў, каб яны забралі яго ад мяне і паклалі ў морг. Так што я зноў завёў машыну і проста паехаў дадому. Я не ведаю, што я думаў. Я мяркую, што я зусім не думаў.
  
  
  Калі я вярнуўся дадому, Ліс спала з Марлі ў ложку, і я іх не разбудзіў. Калі ўзышло сонца, раніца была такая прыгожая, і я вырашыў пахаваць Эйдана пад магноліяй. Многія старыя амерыканскія сем'і маюць магілы на сваёй тэрыторыі. Гэта традыцыя. Так што я пахаваў Эйдана пад дрэвам і прамовіў малітву.
  
  
  Марлі прачнулася, і я сказаў ёй, што маці захварэла, а Эйдан на некаторы час сышоў. Яна сказала: «Ён вернецца, ці не так?» і я не мог цярпець адмову, і таму я сказаў нешта накшталт «Усё будзе добра». Пазней я адвёў Ліса ў магілу. Я сказаў ёй, што гэта лепш, чым адправіць Эйдана ў рукі якога-небудзь пахавальнага бюро, каб яго забальзамавалі і зашылі. Такім чынам, ён заўсёды будзе з намі. Яна плакала і кіўнула. Пасля гэтага яна была амаль у кататонічным стане. Яна нікому не тэлефанавала. Не сяброўка, не яе сястра.
  
  
  Вось што пачало мяне думаць. Тут было столькі супадзенняў, што ніхто не бачыў Эйдана ў маёй машыне ў шпіталі, што ніхто яшчэ не даведаўся, што здарылася. . . Гэта быў амаль як лёс. Магчыма, я мог нейкім чынам прыкрыць Эйдана, які застрэліўся. Магчыма, я мог бы адкласці гэта на паляўнічых. Што было б добрага, каб пра смерць Эйдана распісалі ў газетах? Каб людзі паказвалі пальцам на мяне і Элізабэт? Абвінавацілі б і яе. Што, калі сацыяльны работнік назваў нас непрыдатнымі? Што, калі б яны таксама забралі Марлі і Ліама? Гэта знішчыла б Ліса. Я маю на ўвазе, што яна тады таксама была цяжарная Колмам. Яна была такой далікатнай.
  
  
  Тады я ўспомніў Брыгіт і яе маленькага сына Якава. Гэта было немагчыма, але ідэальна. Якаў быў амаль аднагодку блізнят. А яны абое былі яшчэ такія маладыя, быў час. Яны абодва маглі забыць мінулае. Якаў з часам можа быць Эйданам.
  
  
  Калі я сказаў Ліс, яна ўчыніла істэрыку, назвала мяне хворай. Але я вытрымаў гэта. Я сказаў ёй, што нічога не верне Эйдана, але патлумачыў усе прычыны. Я звярнуў увагу на тое, што сказала мне Ліс: што пасля смерці яе хлопца Брыджыт была недарэчнай. Яна была шмат п'яная, шмат камянямі, і яна дазволіла свайму сыну страціць палец ад гэтага злоснага сабакі. Якаву было лепш з намі. Я сказаў, што мы можам даць Джэйкабу цудоўнае жыццё тут, і мы ніколі, ніколі не забудзем Эйдана, мы можам наведваць яго магілу кожны дзень.
  
  
  Брыгіт было лёгка. Яна ведала, што яна дрэнная маці і што яе сястра будзе добрай да Якава. Вялікая праверка была ўсё, што трэба было, каб падштурхнуць яе праз край. І як толькі яна абнаявіла чэк, яна не магла пайсці да ўладаў. Яна была замяшаная.
  
  
  Той дзень, калі мы вярнулі Джэйкаба дадому, таксама быў катастрофай. Я сказаў Марлі: «Эйдана ўкусіў сабака, і ён пайшоў, каб паправіцца», і яна ў гэта паверыла. Але калі я прывёў Якава, яна зірнула на яго і заплакала. Яна ведала, што ён не Эйдан, і я казаў ёй, што ён быў, і яна была настолькі разгубленая, што напалохалася. Я сказаў: «Марлі, ён выглядае інакш, але ён Эйдан, унутры ён сапраўды Эйдан». Але яна працягвала плакаць і казаць: «Я хачу Эйдана, я хачу Эйдана». А Ліс тады была такая кволая, што села ў крэсла-качалку і таксама заплакала. Марлі стаяла ў куце і плакала, а Ліс сядзела ў крэсле і плакала, а Джэйкаб стаяў пасярод пакоя, быццам яму таксама хацелася заплакаць. Я падумаў, што ты тут монстар, Х'ю. Як гэта адбылося? Усё, што я калі-небудзь хацеў, гэта быць добрым мужам і бацькам, а цяпер я быў праклятым монстрам і не мог зразумець, як, чорт вазьмі, усё гэта адбылося.
  
  
  Потым Якаў азірнуўся і ўбачыў Ліс. Яна была падобная да сваёй сястры Гіттэ, вядома, прыгажэйшай, але ён бачыў падабенства. Ён падышоў да яе і сказаў: «Чаму ты плачаш?» і ўстаў з ёй у крэсла, і яна дазволіла яму. Потым Марлі ўбачыла, што яе маці не баіцца новага Эйдана, таму падышла і забралася разам з імі. Там яны ўсе былі, усе трое. Гледзячы на іх, я думаў: усё будзе добра. Я хацеў бы быць часткай іх абдымкаў, але тое крэсла-качалка было запоўнена ўшчэнт. Я стаяў у баку ад іх і думаў: " Цяпер ты дзіўны чалавек, Х'ю". Я магу з гэтым жыць. Напэўна, я гэтага заслугоўваю. Пакуль Ліс шчаслівы.
  
  
  Але, вядома, так усё не пайшло. Марлі і дзіця хутка пасябравалі, і я магу паклясціся, што праз паўгода яны не памятаюць, што Якаб Кандэлер калі-небудзь існаваў. Але я не мог забыць, вядома. Я выпіў занадта шмат, атрымаў язву і чакаў, што нешта пойдзе не так. Ліс любіла гэтага хлопчыка, як свайго роднага, але яна таксама любіла бавіць час на магіле Эйдана, і я зразумеў, якая гэта была кепская ідэя пахаваць яго там, дзе яна заўсёды будзе нагадваць пра тое, як ён памёр. Я хацеў рухацца, але я занадта баяўся. Што, калі новыя ўладальнікі парвуць новы дыван у кабінеце і выявяць велізарную пляму крыві ў дошках падлогі? Што, калі яны капалі пад магноліяй і знайшлі косці Эйдана? Што наконт праклятага BMW? Мы затрымаліся тут, з напамінамі пра гэта на кожным кроку.
  
  
  Але мы не маглі адкрыта смуткаваць па Эйдане, і я думаю, што менавіта гэта ў выніку забіла Ліс. Потым яе не стала, і я вярнуўся дадому з пахавання і зразумеў, што маёй жонкі, якую я любіў больш за ўсіх, не стала, а замест гэтага ў маім доме было пазашлюбнае дзіця яе сястры. Ён плакаў пад той праклятай магноліяй, прама на магіле Эйдана, а я выйшаў і ўдарыў яго ў першы раз. Гэта быў не апошні раз, але каму гэта было больш цікава? Я быў монстрам, я ведаў гэта шмат гадоў таму.
  
  
  Я пачаў фантазіяваць, што змагу сцерці яго памяць пра тое, што ён быў Эйданам Хэнэсі, гэтак жа лёгка, як калісьці я сцерла яго памяць пра тое, што ён быў Джэйкабам Кандэлерам. Мне спатрэбілася занадта шмат часу, каб зразумець, што я магу зрабіць наступнае: адправіць яго назад да Брыжыт. Калі я патэлефанаваў, каб прапанаваць гэта, яна была за гэта. І мне так спадабалася, што ён сышоў, што, калі Брыжыт памерла, я знайшоў старога сябра, які забраў яго.
  
  
  Марлінхен не разумеў, і я ненавідзеў прычыняць ёй боль. Аднойчы я ледзь не расказаў ёй усю гісторыю. Я адвёз яе на магілу Эйдана, але калі я быў там, у мяне не вытрымалі нервы, і я расказаў ёй толькі пра тое, што сумую па маці і пра тое, як мы калісьці абяцалі нашае бясконцае каханне там.
  
  
  Я хацеў сказаць ёй. Яна так падобная на сваю маці, і я так доўга хацеў расказаць каму-небудзь пра гэта і прымусіць іх сказаць: «Я разумею». Вось і ўсё. «Я разумею».
  
  
  Цяпер я ведаю, што гэтага ніколі не адбудзецца. Я заплаціў і заплаціў за сваю памылку, і я не ведаю, што гэта калі-небудзь скончыцца. Мне ўдалося сцерці памяць Марлінчэна і мне ўдалося сцерці памяць Якава. Я не магу сцерці адзіны ўспамін, які мне больш за ўсё хочацца: мой.
  
  
  OceanofPDF.com
  
  Эпілог
  
  Першыя загалоўкі пра Х'ю Хэнэсі былі стрыманымі і паважлівымі: ВЯДОМЫ ПІСЬМЕННІК ЗАГІН У ПАЖАРЫ . СМІ з павагай асвятлялі пахаванне, дзе ў першым шэрагу сабора чацвёра дзяцей Х'ю плакалі, абняўшы адзін аднаго, нават Колм не саромеўся сваіх слёз.
  
  
  Але пасля пахавання пачалі кружыцца пытанні аб тым, чаму не паведамілі пра інсульт Х'ю, аб асобе маладога чалавека, які памёр раней у той жа дзень і які ў пасведчанні аб смерці быў ідэнтыфікаваны як Эйдан Хэнэсі. Журналісты пачалі разбірацца, і з часам уся гісторыя стала вядомай. Сродкам масавай інфармацыі быў забаронены доступ да маёмасці Хэнэсі ў той дзень, калі спецыялісты акругі Хэнепін капалі пад магноліяй, але рэпарцёры сабраліся ў канцы доўгай дарогі паўвострава, і іх аб'ектывы захапілі выявы, калі тэхнікі падымалі косці вельмі маленькага дзіця з дзесяццю пальцамі і разбітай грудзінай.
  
  
  Дзеці Хэнэсі адмовіліся ад каментароў, а Кэмпіён выступаў у якасці прэс-сакратара сям'і, хоць і сцісла. Я некалькі разоў тэлефанаваў Марлінхэну ў гэтыя напружаныя першыя тыдні. Яна запэўніла мяне, што ўсё пад кантролем, і я ёй паверыў, галоўным чынам таму, што, хаця яна і выглядала цвярозай і часам стомленай, у яе голасе не было той рэзкай, напружанай ноткі, якую я памятаў з горшых часоў. Я падумаў, што далейшая прысутнасць Дж.Д.Кэмпіёна можа быць звязана з гэтым. Ён, відаць, не збіраўся пакідаць Гарады, і я быў рады. Ён не быў апекуном, якога служба сямейных службаў абрала б для Хэнэсі, але ён, мабыць, выключна падыходзіў гэтай разумнай, своеасаблівай маленькай сям'і.
  
  
  У жніўні мая праца прывяла мяне ў кампус Універсітэта Мінесоты, каб правесці кароткае інтэрв'ю. Дзень быў гарачы, вільготны, але не непрыемны, і, улічваючы, што была толькі летняя сесія, на вялікім чатырохвугольніку, з якога адкрываўся від на аўдыторыю Нортрап, было даволі шмат маладых людзей. Я пераходзіў па сцяжынцы ў траве, калі мужчынскі голас азваўся мне ўслед. «Сышчык Прыбека!»
  
  
  Мне спатрэбілася хвіліна, каб пазнаць студэнта, які назваў маё імя. Вядома, Ліам Хэнэсі не так моцна змяніўся за восем ці каля таго тыдняў з таго часу, як я бачыў яго ў апошні раз, але неяк ён выглядаў старэйшым, вельмі падобным на студэнта каледжа - па іроніі лёсу, у асноўным таму, што ён быў апрануты так нязмушана, у бледны -чырвоная футболка і шорты карго і сандалі. Яго валасы, ніколі не кароткія, працягвалі расці, і пад уздзеяннем сонечных прамянёў іх кончыкі станавіліся больш светлымі. На шыі Ліама вісеў знаёмы скураны шнурок з трыма тыгровымі вачыма. Толькі акуляры ў драцяной аправе былі зусім такімі ж.
  
  
  "Гэй", сказаў я, вельмі рады бачыць яго. «Вы прапусцілі апошні год сярэдняй школы?» Я падышоў бліжэй, у цень навіслага дрэва.
  
  
  - Не, - хутка паківаў галавой Ліям. «Я тут толькі на семінары па грэчаскіх і рымскіх трагедыях».
  
  
  «Трохі лёгкага чытання», - сказаў я.
  
  
  «Так».
  
  
  Хвіліну мы памаўчалі. Тады я сказаў: «Мне падабаецца каралі. Вам гэта падыходзіць, як і яму». Гэта была дзіўная праўда, нягледзячы на тое, наколькі рознымі Ліам Хэнэсі і яго стрыечны брат здаваліся на паверхні.
  
  
  - Дзякуй, - сказаў Ліам. Ён зрабіў паўзу. «Мы абмяркоўвалі, ці правільна пахаваць яго і Эйдана побач з татам, але мы думалі, што яны павінны быць з маці», — сказаў ён мне. «Якаў сапраўды любіў яе».
  
  
  "Я ведаю", сказаў я. «Як Донал?»
  
  
  Цень перасек вузкі твар Ліама. «Яму дапамогу», — сказаў ён. «Пажар быў выпадковасцю. Донал гэта ведае, але яму спатрэбіцца час, каб разабрацца з тым, што адбылося».
  
  
  «Мне больш за ўсё на свеце хацелася б, каб усё атрымалася інакш», — сказаў я.
  
  
  Гэта быў неадэкватны спосаб сфармуляваць гэта. Смерць у пачатку гэтага года была жудаснай, але боль, які адчулі Джэйкаб і Х'ю, хутка скончыўся. Крыўдзяць жывыя, якія маюць справу з адкрытым пытаннем. Што, калі б я зрабіў усё інакш? баліць больш за ўсё.
  
  
  «JD усё яшчэ ў горадзе; Вы гэта ведалі, так?» Ліам змяніў тэму. «Ён дапамагае нам прадаваць маёмасць. Хату збіраюцца разнесці, але зямля ўсё роўна будзе прыносіць прыстойную суму. І мы таксама прадаем каюту на возеры Тайт».
  
  
  «Такім чынам, вы не павінны мець фінансавых клопатаў некаторы час», сказаў я.
  
  
  - Не, - сказаў Ліам. «Мы з Джэй Ды спрабуем пераканаць Марлінчэна падаць дакументы ў каледжы. Яна казала, што цяпер у яе занадта шмат абавязкаў, але мы гаворым ёй, што яна можа паехаць у мясцовае месца, і мы ўсё роўна будзем разам. Я думаю, што мы яе знясілім».
  
  
  «Я спадзяюся, што так», — сказаў я.
  
  
  «Гэй, Ліам». Дзяўчына, якая перапыніла нас, была прыкладна такога ж узросту, як Марлінхен, з доўгімі светлымі валасамі і доўгімі нагамі, адкрытымі пад парай абрэзаных шорт. Яна стаяла бліжэй да Ліама, чым да мяне, і яе выраз твару паказваў, што яна ветліва спадзяецца, што наша размова падыдзе да канца. Я зразумеў намёк.
  
  
  «Было прыемна вас бачыць», - сказаў я.
  
  
  - Ты таксама, - сказаў Ліам. І як толькі я адышоў, ён сказаў: «Дэтэктыў Прыбэк?»
  
  
  Я павярнуўся назад.
  
  
  «Калі я калі-небудзь захачу напісаць паліцэйскую гісторыю, ці магу я пагаварыць з вамі аб даследаванні?»
  
  
  Я ўсміхнуўся. «Я з нецярпеннем чакаю гэтага».
  
  
  
  
  У рэшце рэшт, Эйдан Хэнэсі і Джэйкаб Кандэлер, стрыечныя браты пры жыцці і браты пры смерці, будуць ляжаць пад адным знакам, на зацененых элегантных могілках, дзе я сустрэў Кэмпіёна.
  
  
  Для Цыцэрона Руіса ўсё было крыху інакш. У Мінеапалісе няма гарадскіх могілак для бедных, але некалькі могілак рэзервуюць месца для такіх пахаванняў, і Цыцэрон пахаваны на адным з іх, за паўночнай лініяй дрэў, у секцыі, дзе драўляныя крыжы ручной працы і нават папяровыя шыльды пазначаюць магілы.
  
  
  Праз некалькі дзён пасля яго пахавання мы з Салей прыбіралі яго кватэру. Не маючы спадчыннікаў, мы адсартавалі ўсё ў адпаведнасці з дабрачыннасцю. Змесціва кухонных паліц пайшло ў мясцовы харчовы банк, мэбля - у краму Goodwill, медыцынскія тэксты - у бібліятэку. Позна ўвечары да дзвярэй выйшла высокая сівая жанчына. Яна прадставілася супрацоўнікам Дзяржаўнага жыллёвага ўпраўлення і дала нам ключ ад паштовай скрыні Цыцэрона, папрасіўшы ачысціць яе. Мы сказалі, што будзем.
  
  
  Салей і я працавалі да позняга вечара; ніхто з нас не хацеў укладваць дадатковы дзень у нашу змрочную задачу. Апошняе, што я зрабіў, гэта спусціўся ўніз да паштовай скрыні.
  
  
  Нядзіўна, што ён быў набіты да завязкі, і мала што з яго было асабістым. Я кінуў большасць прадметаў у зялёны поліэтыленавы мяшок для смецця Soleil, і я ўвесь час напаўняў яго на працягу дня.
  
  
  Толькі адзін тонкі канверт з акуратна надрукаваным адрасам выглядаў недарэчна. Гэта было ад юрыдычнай фірмы ў Каларада.
  
  
  Кароткі ліст унутры інфармаваў Цыцэрона Руіса, што шахцёры Пейнтэд Лэдзі №5 выйгралі пазоў супраць свайго былога працадаўцы ў справе абвалу шахты. Як члена пацярпелага класа, доля Цыцэрона ў прысудзе склала 820 000 долараў.
  
  
  Я смяяўся, пакуль не заплакаў. Салей проста плакаў.
  
  
  
  
  Кіландэр, у якога былі крыніцы ўсяго, даў мне ўнутраную інфармацыю пра Грэй Дыяс і вынікі тэстаў на Nova. Сапраўды, супрацоўнікі крымінальнай лабараторыі выявілі кроў на дыване, але ён быў занадта сапсаваны з-за плыні часу і ўздзеяння цяпла і святла для шырокага аналізу. Тэсты пацвердзілі, што гэта кроў і што гэта чалавек, але акрамя гэтага нічога нельга было зрабіць. Гэта была праўда за апошняй спробай Дыяса прымусіць мяне прызнацца.
  
  
  Я як следчы павінен быў гэта бачыць. У нашым апошнім інтэрв'ю Дыяс стварыў атмасферу блізкасці, назваўшы мяне па імені. Ён намякнуў, што ў яго больш доказаў, чым на самой справе. Затым ён падкрэсліў тое, што ў нас як прафесіяналаў праваахоўных органаў ёсць агульныя рысы, і сказаў, што хоча мне дапамагчы. Увесь час ён трымаў бескарысныя карты, але гэта была па-чартоўску добрая спроба.
  
  
  Я захапляўся Дыясам. Як ён казаў, пры іншых абставінах мы маглі б быць сябрамі.
  
  
  Мне таксама было шкада, што яго апошнія словы да мяне былі такімі горкімі. Падтэкст быў відавочны: Дыяс лічыў, што прайграў, а я выйграў. Не было магчымасці сказаць яму, што мы абодва прайгралі. Бо неўзабаве пасля гэтага на стрэльбішчы Джэйсан Стоўн указаў на мяне пачаткоўцу, свядома падняўшы падбародак. Я ведаў, якую плётку аддзела Стоўн збіраўся расказаць свайму сябру.
  
  
  
  
  Дзень працы прыйшоў з абяцаннем восені, і лета скончылася больш-менш так, як і пачалося: я рабіў дадатковыя змены, рабіў звышурочна, заставаўся занятым. Аднойчы ў пачатку верасня днём Прэвіт спыніўся каля майго стала і сказаў мне, што маладая маці, якую я выратаваў у перастрэлцы ў вінна-гарэлачнай краме, Гіслейн Морыс, цалкам паправілася, і ён упісвае ў маю справу падзяку за меры, якія я зрабіў, каб выратаваць яе. Дзякуй, сэр, сказаў я, а калі ён сышоў, апусціў галаву і вярнуўся да таго, што рабіў.
  
  
  Праз некалькі гадзін дома, калі грувасткія сеткавыя дзверы адмовіліся адчыніцца настолькі шырока, каб я ўпусціў мяне, я сарваў іх з завес. Да гэтага моманту я б сказаў вам, што перажыў смерць Цыцэрона Руіса.
  
  
  Сапраўднае месца майго гневу здзівіла мяне. Я не злаваўся ні на Гіслейн, ні на сябе, хаця ў мяне былі на тое прычыны. Праўда ў тым, што я быў злы на Цыцэрона. Менавіта ён паставіў мяне ў невырашальную сітуацыю: альбо аддаць яго майму лейтэнанту, альбо дазволіць яму працягваць курс, які прывёў да яго гвалтоўнай, заўчаснай смерці.
  
  
  Я казаў, што спагада была фатальнай заганай Цыцэрона, але гэта быў гонар. Я ўбачыў бы гэта раней, калі б мне так не патрэбна была фігура ў маім жыцці, у чыю мудрасць і непадкупнасць я цвёрда верыў. Мне так моцна хацелася верыць у Цыцэрона проста як у добрага чалавека, знішчанага абставінамі, што я не бачыў, што пасля страты ліцэнзіі яго жыццё было жыццём самаахвярнасці ў самым літаральным сэнсе. Безумоўна, нават пасля прафесійнай ганьбы перад Цыцэронам былі лепшыя магчымасці, чым шахты, але ён імі не скарыстаўся. Ніжнім бокам гонару з'яўляецца сорам, і пасля свайго этычнага правалу Цыцэрон пакараў сябе больш старанна, чым калі-небудзь магла зрабіць сістэма. Менавіта гэта, а таксама яго неабходнасць працягваць працу ўсяго жыцця, нават пачынаючы з будаўніцтва жылля, прывялі да яго смерці.
  
  
  Вядома, гэтага не магло б адбыцца, калі б я арыштаваў яго, як патрабавала мая праца, або калі б Гіслейн не адчайна спрабавала ўтрымаць прадажнага, жорсткага маладога чалавека, якога яна невытлумачальна жадала. . . . Хто калі-небудзь можа з упэўненасцю сказаць, чаму адзін чалавек рана памірае, а другі пашкадаваў? Калі б Цыцэрон быў у калідоры са сваімі сябрамі, калі Марк прыйшоў да яго ў дзверы, ці вярнуўся б Марк проста праз дзень? Ці ён, расчараваны, пайшоў бы на іншую працу і быў бы застрэлены ўладальнікам спіртной крамы, пакінуўшы Цыцэрона назаўсёды не падазраючым, як блізка ён падышоў да акруговага морга? Асобныя фактары былі такімі ж непрадказальнымі, як плыні ў адкрытай вадзе, і мая ўласная віна была падобная на невялікую колькасць крыві, вылітай у гэтую ваду. Асобныя атамы гэтай крыві ніколі не знікнуць, але яны будуць рассеяны, як быццам мая адказнасць зменшылася ўсведамленнем таго, колькі дробных абставінаў звязана з кожнай смерцю.
  
  
  Прахалодны спакой рушыў услед за ўсведамленнем. Я не паварушыўся, каб падняць дзверы, якія ўпалі. Я таксама не зайшоў унутр, а сеў на заднюю прыступку. Міма прагрымеў таварны цягнік, і цішыня, якую ён пакінуў пасля сябе, была такой жа суровай, як цішыня.
  
  
  Гэта была адзінота, ад якой я ўцякаў усё лета, запаўняючы свае гадзіны з Хэнэсі, з Цыцэронам, нават з незнаёмымі людзьмі, такімі як Спецыяльны К. Я шукаў сотні праблем, каб адцягнуцца ад тых, з якімі жыў з таго часу. Шайло адправіўся на Сінюю Зямлю. Я не быў прыдзірлівым. Любыя бяды падыдуць. Пакуль яны не былі маімі. Пакуль яны дазвалялі мне трымаць уласныя пачуцці скаванымі і недаследаванымі.
  
  
  Калі я быў сляпы да гонару і віны, якія матывавалі Цыцэрона Руіса, гэта, верагодна, таму, што я шмат практыкаваўся ў тым, каб адмаўляцца бачыць гэта. Гэта былі тыя самыя пачуцці, якія матывавалі майго мужа. Менавіта гонар прымусіў Шайло паспрабаваць ураўнаважыць шалі смерці Камарэі, калі суды не змаглі гэтага зрабіць. Мала таго, Шайло верыў, што можа зрабіць гэта, абараняючы мяне ад саўдзелу ці нават ад любога веды аб сваіх дзеяннях. Калі ён пацярпеў няўдачу, Шайло адмовіўся спасылацца на змякчальныя абставіны і дамагацца больш мяккага пакарання; ён трапіў у турму. Я думаў, што цяпер лепш разумею, чаму ён змоўк з-за тых турэмных муроў: гэта было сорамна. Шайло бачыў у сваіх дзеяннях брудны адбітак на жыцці, якое я спрабаваў захаваць у вертыкальным становішчы тут, у Мінеапалісе.
  
  
  Тут я таксама не застаўся без віны. Я не звяртаўся да Шайло, баючыся быць першым, хто парушыць наша ўзаемнае маўчанне і, магчыма, быць адмахнутым. Я не магла прызнацца самой сабе, наколькі моцна мяне раззлавала фактычная страта майго мужа, страта, якую я была настолькі асцярожнай, каб аформіць у сваім розуме не як пакінутасць або здраду, а проста як акалічнасць.
  
  
  
  
  я заснуў рана, і было каля другой гадзіны ночы, калі я прачнуўся, бадзёры і з ясным розумам і ведаючы, што больш не буду спаць. Замест гэтага я ўстаў, памыў твар, апрануўся і кінуў некалькі прадметаў адзення і трохі грошай у рэчавы мяшок. У апошнюю чаргу я надзеў свой медны заручальны пярсцёнак, здабыты з шуфляды начнога століка.
  
  
  Па дарозе на ўсход, у Вісконсін, паветра было цёплым, як летам, салодкім ад хларафілу. Стомы зусім не адчуваў. Да світання быў бы ў турме. Наперадзе, нізка на паўднёвым усходзе і ненатуральна вялікі і бледны ад блізкасці да гарызонту, Арыён раскінуўся, як святы заступнік, над маім пунктам прызначэння.
  
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список

Кожевенное мастерство | Сайт "Художники" | Доска об'явлений "Книги"