Барбур Д.Л. : другие произведения.

Роуз Сіті Вільне падіння (Дент Міллер №1)

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:
Школа кожевенного мастерства: сумки, ремни своими руками
 Ваша оценка:

  Роуз Сіті Вільне падіння (Дент Міллер №1) Д.Л. Барбур
  
  
  
  Вільне Падіння Рожевого Міста
  
  
  
  Автор : Д. Л. Барбур
  
  OceanofPDF.com
  
  ГЛАВА ПЕРША
  
  
  
  
  
  
  
  Як тільки Джеймс Вендт закінчить займатися сексом зі своєю дівчиною, я збирався або заарештувати його або вбити. Від нього залежало, що станеться. Я сидів там, прислухаючись до звуків скрипучих пружин ліжка і шлепающей плоті, що доноситься з дешевих динаміків.
  
  Менді, мій партнер і я сиділи в запорошеному приміщенні магазину над корейським ринком на північному сході Портленда. Між нами на штативі було встановлено лазерний мікрофон. Поки я тримав його спрямованим на вікно будинку навпроти, ми могли чути, що відбувається всередині.
  
  Я відклав журнал, глянув на годинник. Вони займалися цим чотири хвилини.
  
  - Скоро. Він довго не протягне. Менді кивнула, злегка порозовев під веснянками.
  
  Вона була молодша за мене більш ніж на десять років. Іноді мені здавалося, що я всюди тягаю за собою старшокласницю, але вона була хорошою партнеркою. Я швидко міняв партнерів. Не те щоб ми не ладнали, просто я їх вимотували. Вони не могли встигнути за мною.
  
  Шум з протилежного боку вулиці досяг крещендо. На мій слух, Бренду, літня леді Джеймса, говорила так, наче вдавала. У неї повинно бути багато практики. Джеймс приходив кожен місяць, як по маслу, змушував її переводити державні чеки і віддавати йому половину грошей.
  
  Я підвівся, кривлячись від болю в колінах. Хто знав, що, коли я вистрибував з літака більше п'ятнадцяти років тому, вологі зими Орегона змусять мене розплачуватися за це зараз? Мені знадобилося кілька секунд, щоб розім'ятися. Пізніше це може виявитися важливим.
  
  Поки ми спускалися сходами, я переконався, що навушник моєї рації на місці, і розстебнув дощовик, щоб мати вільний доступ до "Глока" на правому стегні. Я майже відчував, як ентузіазм залишає Менді. Вона була ще досить молода, щоб приходити в захват від такого роду речей.
  
  У задній кімнаті магазину місіс Пак сиділа за письмовим столом, однією рукою щось копаючись в комп'ютері, а інший заколисуючи свого маленького онука в його маленькій візку.
  
  "Привіт, детектив Міллер". Вона помахала мені рукою, насправді не відриваючись від своїх розрахунків. "Привіт, детектив Менді". З якоїсь причини вона Вільямс відмовилася називати за прізвищем.
  
  "Здрастуйте, місіс Парк. Можливо, вам захочеться залишитися тут ненадовго. Через дорогу все може стати цікавіше ".
  
  Вона кивнула. "У нас все буде в порядку". Містер Пак роздобув трохи листової сталі і прикріпив її болтами до стіни між офісом і іншим приміщенням магазину. У кутку стояла гвинтівка SKS. Я познайомився з Парками одного разу вночі, коли відреагував на коротку, марну і смертельну спробу пограбування їх магазину. Вони були приємними людьми, переконаними прихильниками другої поправки.
  
  Містер Пак прибирав і без того бездоганно чистий прилавок. Магазин був порожній. Я подивилася на годинник. Два сорок п'ять. Добре.
  
  Через півгодини магазин буде сповнений дітей, які поверталися додому зі школи. Якщо я до того часу не зроблю свій хід до Вендту, мені доведеться почекати, поки діти не підуть.
  
  Вендт був поганою людиною, наркоманом і торговцем метамфетаміном, років двадцяти п'яти, досить молодим, щоб займатися насильством заради задоволення, досить дорослим, щоб бути в цьому хороший. У нього був довгий послужний список, починаючи з того часу, коли він був неповнолітнім. Він побив іншого дитини битою, коли тому було чотирнадцять.
  
  У мене на нього було два серйозних вбивства. Перше мене не особливо турбувало. Він убив жирного ублюдка на ім'я Ленні Он з-за оборудки з наркотиками. Наскільки я міг відновити події, Ленні закоротил Вендта, в результаті чого Вендт витягнув 9-міліметровий пістолет і оббризкав квартиру Ленні зсередини повним магазином, потрапивши в Ленні майже випадково в процесі. Це мене не турбувало. У поліції ми називали це "двієчником". Один мудак мертвий, другий сяде до в'язниці надовго, можливо, назавжди.
  
  Проблема полягала в тому, що Ленні жив у двухквартирном будинку. Ті п'ятнадцять 9-міліметрових куль пройшли крізь спільну стіну з листового каменю, навіть не зменшивши швидкості. Прибули патрульні хлопці і не подумали перевірити сусідню двері, поки я дістався туди. Я знайшов місіс Розенбург в її вітальні, лежить в калюжі липкою крові. Окуляри впали з її обличчя, а на грудях сидів кіт. Їй було за сімдесят, жила вона одна, любила піклуватися про сусідських дітей.
  
  Вийшовши з магазину Parks', Менді залишилася на заздалегідь обумовленому місці, бовтаючись перед магазином, прямо через дорогу від вхідних дверей багатоквартирного будинку. Бренду жила в гігантському старому вікторіанському будинку, переобладнаному під апартаменти. Чотири квартири нагорі, чотири внизу, коридор і сходи посередині. Парадні двері, чорний хід, обидві на другому поверсі. Бренду жила на другому поверсі. Там була пожежна драбина, але я не думав, що Вендт скористається нею.
  
  Я обійшов будинок і опинився на задньому дворі - вузькій смужці бруду з дивними пучками коричневою трави, розкиданими тут і там. Я встав спиною до стіни, прямо поруч із задніми дверима.
  
  Я шукав Вендта два місяці. Його відбитки пальців були всюди на гільзах в квартирі Ленні. У ці дні всі стежили за CSI і знали, що потрібно протирати зброю з зовнішнього боку, але ніхто ніколи не забував вдягати рукавички, коли заряджав магазини. На вулицях ходили чутки, що Вендт хвалився, що витратив Ленні даремно. В роботі детектива не було ніяких неймовірних стрибків у дедукції. За кілька годин я визначила його в якості основного підозрюваного. Проблема полягала в тому, щоб знайти його.
  
  Цей виродок був хитрий. Він не затримувався надовго на одному місці, не зависав зі своїми звичайними приятелями з бігу. Але йому від кого-то потрібні були готівкові, і я, нарешті, з'ясував, від кого він їх отримував.
  
  Я знала, коли на рахунок Бренди надійдуть гроші за листопадове електронний посібник. Я дивилася, як він піднявся і зайшов на місце Бренди. Я спостерігала, як вони дійшли до магазину на розі і купили пару високих туфель Pabst Blue Ribbon, перш ніж повернутися до Бренд. Я міг би схопити його тоді, але він змусив Бренду нести пиво, щоб у нього були вільні руки. Я не упустив випадку, щоб він приставив пістолет до її вуха, якщо побачить, що загострюється. Ні, я хотіла його з товстою пачкою двадцяток в кишені, з пивом у животі і все ще теплого і пухнастого після валяння на сіні з Брендою. Він би був відвернений, що підвищило б ймовірність того, що я зможу впоратися з ним без перестрілки.
  
  Мені було начхати на те, що я стріляв у Вендта, але я знав, що йому подобалося розкидати кулі по сторонах. Я турбувався про те, в кого ще можуть потрапити, наприклад, в Паркса та їх онука.
  
  Задні двері криво висіла на петлях. Щоб дістатися до неї, потрібно було піднятися по парі вузьких дерев'яних сходинок. Я стояв там, притулившись спиною до стіни, мої черевики "Даннер" хлюпали по бруду. Коли він виходив, я стояла праворуч від нього.
  
  Джеймс був правшею.Я уявив, як би це виглядало, якби Вендт вибіг за двері і побачив мене. Він тягнувся через все тіло за своєю зброєю, і йому доводилося по дузі повертатися вправо, перш ніж він міг пустити його в хід. Якщо б я стояв зліва від нього, він міг би просто витягнути його і вистрілити в мене. Такі дрібниці, як це мають значення.
  
  Якщо я правильно розіграю свої карти, він ніколи не дізнається, що його вдарило. Я перевірив петлі сітчастої двері, вона відкривалася назовні і ліворуч від Вендта, подалі від мене. Чудово.
  
  Строго кажучи, я повинен був мати всіляку підтримку при затриманні, подібному до цього. Мій керівник повинен був би бути залучений, ми, швидше за все, використовували б команду спецназу. Але на підготовку подібних речей потрібен час. Я вже пробував діяти за їх методикою. Я вистежив Вендта до покинутої будівлі, і до того часу, коли всі качки вишикувалися в ряд, Вендта вже давно не було. Повинно бути, він відчув нас або щось в цьому роді. На цей раз ми вчинили по-моєму.
  
  День був сірий і запаморочливий. Дощу в цей момент не було, але в Портленді був листопад, так що я був впевнений, що це зміниться. Було досить холодно, щоб мені захотілося одягнути пальто, коли я сидів без діла, досить тепле, щоб спітніти, якщо мені доведеться напружуватися.
  
  "Дент? Ти там?" Голос Менді потріскував у моєму навушнику. Вона назвала мене Дентоном всього один раз. Я ненавидів своє ім'я, постійно погрожував змінити його. Нам не належало звертатися по радіо по іменах, але у мене теж був свій спосіб спілкування. Наші радіостанції могли використовувати майже сотню каналів.. Сьогодні ми використовували тактичний канал патрулювання повеней на дренажної дамбі округу Малтнома. Оскільки річка сьогодні не виглядала особливо високою, я вирішив, що ми будемо в повному розпорядженні. Якби в офісі захотіли зв'язатися з нами, вони могли б подзвонити мені на мобільний.
  
  "Що сталося, Менді?"
  
  "Я тільки що бачив, як хтось через вікно рухався по коридору другого поверху".
  
  "Прохолодно. Залишайся морозним".
  
  "Чорт!" У неї перехопило подих. "Він просто вийшов, подивився на мене і повернувся. Я думаю, він змусив мене ".
  
  Менді була схожа на поліцейського. Вона була невисокою жінкою, схожою на пожежну машину, з волоссям, заплетеним у практичну косу, яка нікому не дозволила б спертися на руку в бійці. Сьогодні на ній були коричневі штани Royal Robbins "tactical", сорочка поло і чорний жилет з купою кишень, які все її поліцейське обличчі. З таким же успіхом вона могла б повісити собі на шию табличку з написом "Plan Clothes Cop". Була причина, по якій я носив потерті джинси, незастегнутую гавайську сорочку і дощовик, знав кращі дні. Ми говорили про це, але, як я вже сказав, вчити когось можна тільки до тих пір, поки він не навчиться сам.
  
  "Почекай", - сказав я. "Мені потрібно, щоб ти закрив вхід для мене. Стеж за вікнами на другому поверсі".
  
  Тепер Вендту треба зробити одне з двох. Можливо, він побіжить наверх, забаррикадируется в квартирі Бренди і візьме її в заручники. В цьому разі він, ймовірно, закінчив би свій день з діркою в голові 308-го калібру, зробленої поліцейським снайпером.
  
  Друга можливість полягала в тому, що Вендт вибіжить через задні двері. Оскільки біг йому і раніше вдавався, я припускав, що він зробить це і зараз. Я поліз в задню кишеню і витягнув свою розширюється палицю ASP. У складеному вигляді це був металевий циліндр довжиною близько восьми дюймів. Я знав, що Вендт буде прихвачен з собою, тому технічно я приніс на перестрілку металеву трубу. Не надто розумно при звичайних обставинах, але я планував влаштувати засідку, тому звичайні правила не діяли.
  
  Я чув, як він наближався, чув скрип його ніг в кросівках по выгибающемуся лінолеуму в коридорі квартири, чув, як він важко дихав на бігу. Метамфетамін, я вважаю, погано позначився на твоїй кардіотренуваня за. Сітчаста двері відчинилися, і я мигцем побачив худого білого чувака в синьому атласному спортивному костюмі на два розміри більше, бейсболці задом наперед. Неохайна спроба відростити бороду. Напевно Вендт.
  
  Не люблю хвалитися, але я ідеально розрахував час. Я витягнув зап'ясті вперед і вгору, і довжина ЖЕРЕХА в мить ока збільшилася з восьми дюймів до двадцяти одного. Телескопічні металеві стрижні встали на місце, і круглий сталевий наконечник приземлився точно на лікоть Вендта з солодким ляпанцем, який у мене асоціювався з бейсбольним м'ячем, що летить до паркану. Я почув, як хрустнули кістки. Вийди з парку, дитинко.
  
  Я повернув ASP для наступного пострілу, кричачи: "Поліція Портленда, лягайте на землю!" Вендт видав невиразний тихий стогін і схопився лівою рукою за свою раптово переставшую функціонувати праву руку. Ідеальний. Він навіть не думав про своєму пістолеті.
  
  "Припини чинити опір!" Я закричав, завдаючи другий удар, на цей раз нижче. Його колінна чашечка тріснула зі звуком, схожим на тріск пляшки з-під кока-коли. Він скотився по сходах і впав обличчям вниз, перш ніж я встиг повернути жереха для третього удару. Двох пострілів було б достатньо. Я б підкараулив хлопця, але бити його, коли він лежав, було неправильно, якщо тільки він не виглядав так, ніби думає про те, щоб знову піднятися.
  
  Вендт не виявляв жодних ознак того, що збирається кудись йти. Він лежав обличчям в бруд, видаючи нявкають звуки кошеня.
  
  Коли я схопив його праву руку і заламав її за спину, мені здалося, що вона була сповнена битого скла і гравію.
  
  Він закричав. Я проігнорував його і надів на нього наручники, потім дуже швидко поплескав по руках, ногах, ззаду на поясі. Я нічого не знайшов, але міг сказати, що лікоть і коліно вже розпухли. Схоже, нам доведеться заїхати в лікарню, перш ніж відправитися у в'язницю.
  
  "О, чувак, ти зламав мені руку. Моє коліно", - запхикала Вендт.
  
  - Припини скиглити. Ти заарештований. Я перевернув його на спину, тепер його вага припадала на зламану руку, і він знову закричав.
  
  Ось воно, заткнутое за пояс, - дешевий бразильський 9-міліметровий, блискучий хром, рукоятки з штучного перламутру, магазин на п'ятнадцять патронів.
  
  "Дент? Дент?" Це знову був голос Менді у моєму вусі.
  
  "Я тримаю його. Заходь до мене".
  
  Через Секунду вона з'явилася з-за рогу і виглядала трохи роздратовано, коли побачила пов'язаного Вендта на землі. Я сподівався, що вона не подумала, що я навмисно виключив її з гри. Я поговорю з нею пізніше. Роздратування тривало лише секунду, потім вона розпливлася в посмішці.
  
  "Ми спіймали його", - сказала вона.
  
  "Відмінно. Гарна робота". Я обережно простягнув їй "Таурус". Я не очистив його. Вона взяла його і поклала на сходи.
  
  Я відчував певне презирство до чорного жилету Менді, але повинен був віддати їй належне: вона якимось чином примудрилася запхати в цю чортову штуку вміст багажника звичайної поліцейської машини. Вона витягла два пакета для доказів з одного з сотні або близько того кишень, пару нитриловых рукавичок - з іншого. Вона одягла рукавички, потім обережними, точними рухами отримала 9-міліметровий револьвер. Пістолет відправився в одну сумку, магазин і залишилися патрони з патронника - в іншу.
  
  Я схвально кивнув. - Зроби ласку, свисни нам лікаря і патрульну машину для нашого друга.
  
  Вона кивнула і дістала рацію, щоб перемкнути канал. Я закінчив обшукувати Вендта, поки він мочився і стогнав. Я вивалив вміст його кишень в бруд поряд з його головою. Я зробив уявну позначку повернути їх Бренд: пачка двадцяток; зім'ятий автобусний квиток; три ножа, по одному в кожному передньому кишені, один в лівому носку, всі дешеві; потім на дні правого переднього кишені я знайшов маленький пластиковий пакетик, напханий чимось, схожим на мокрий, брудний цукор. Метамфетамін.
  
  Менді спостерігала за моїми пошуками, розмовляючи по рації. Вона простягнула руку в рукавичці, і я вклав у неї упаковку метамфетаміну. Він був відправлений пакет доказів. Порівняно з двома звинуваченнями у вбивстві це було схоже на прострочену бібліотечну книгу, але ми повинні були діяти досконало.
  
  Вендт прямо зараз багато благав. "Чувак, ти повинен викликати мені лікаря", - заскиглив він. "У мене болить рука. У мене болить нога".
  
  Я закотила очі. Я підійшла і підняла його вертикально, так що він сидів у бруду на дупі, а не лежав на зламаній руці.
  
  - Сиди спокійно. Медики скоро будуть тут.
  
  Я був в бур'янах, збираючи свою палицю, коли до будинку підкотила пожежна машина. Я почув, як потужний двигун заглох, і зайшов за ріг будинку, щоб помахати їм рукою, не забувши, нарешті, витягнути свій значок з-під сорочки і повісити його на ланцюжок у себе на шиї. Я згорнув палицю і поклав її назад у кишеню джинсів.
  
  Патрульна машина, про яку просила Менді, під'їхала, коли пожежні вивантажували з вантажівки медичне обладнання. Я не впізнав хлопця за кермом. Він був білим, високим, зі світлим волоссям, укладеними у високу і тугу стрижку, красивим, статурою як хорт, в сонцезахисних окулярах, які я так ненавиділа. Я задавався питанням, в який момент Бюро перестало наймати нових копів і просто початок клонувати їх в дослідному госпіталі на пагорбі.
  
  Містер Пак стояв перед своїм магазином, схрестивши руки на грудях. Я бачив, як він розмовляв з офіцером, бачив, як офіцер коротко кивнув і продовжив йти. Панк. Якщо там не було стрілянини, ви завжди повинні зупинятися і розмовляти з городянами. Частина зарплати, яку цей хлопець отримував кожен рік, надходила з кишені містера Парку, так що найменше, що він міг зробити, - це пустити пил в очі на кілька секунд. Крім того, ви ніколи не знаєте, коли вам може знадобитися встановити спостереження за цілодобовим магазином для чоловіків.
  
  Парамедик Пожежного бюро, яка працювала з Вендтом, теж була молода, висока, довготелеса, з маленькою діамантової сережкою в носі збоку. Коли перетаскиватели шлангів почали дозволяти подібні речі на чергуванні? Вона була трохи роздратована, попросивши мене надіти наручники на Вендта, весь час дивилася на худу маленьку дивакувату дупу Вендта, потім знову на мене.
  
  Мій біг приблизно 6 футів 4 дюйми, двісті п'ятдесят, якщо я стежив за сирними бургерами і пивом. У мене було близько восьми дюймів зростання і, ймовірно, легкі дев'яносто-сто фунтів на Вендта. Після того, як я зняв наручники, я підійшов і влаштував ціле шоу, тримаючи пістолет Вендт в пластиковому пакеті. Повинно бути, він виглядав вражаюче, такий великий і блискучий, тому що вона скинула його. Боже, ти з усіх сил намагаєшся не застрелити хлопця, і ніхто цього не цінує, вони думають, що ти пристав до якогось маленького хлопця тільки тому, що тобі це подобається.
  
  Молодий патрульний поліцейський неквапливо підійшов до них з байдужим обличчям і кам'яними очима за скельцями окулярів. Він оглянув місце події, парамедиків, які працюють з Вендтом, Менді, збирає докази, мене, стоїть там у своїй пошарпаному одязі. Я простягнув руку.
  
  "Дент Міллер, відділ тяжких злочинів". У нас в Портленді не було відділу по розслідуванню вбивств як такого. Це означало б, що в нашому прекрасному місті насправді було досить вбивств, щоб створити власний підрозділ. Що і сталося. Але крім вбивств, ми займалися зґвалтуваннями, грабежами, практично будь-якими тяжкими злочинами.
  
  - Офіцер Блум, - сказав він, коротко потискуючи мені руку. Офіцер Блум. Господи. У мене були черевики, які провели на вулиці більше часу, ніж цей самородок. Я представляюся по імені, але він офіцер Блум.
  
  "Як тільки його заштопают, ми з тобою відвеземо його в лікарню". Менді і я не могли перевозити укладених в нашій машині без розпізнавальних знаків. В ній не було решітки, відділяє заднє сидіння від переднього. Це було одне з правил, якого я неухильно дотримувався. Блум просто кивнув.
  
  Парамедик похитала головою. "Нічим не можу допомогти. Цей хлопець не на амбулаторному лікуванні. Його повинна відвезти швидка допомога".
  
  Я закотила очі. Оскільки Вендт був під вартою, департаменту доведеться оплатити рахунок за швидку допомогу, а також рахунок з лікарні. У більшості випадків парамедики подлатывали їх настільки, що ми могли віднести їх до лікарні на задньому сидінні патрульної машини. Таким чином, платникам податків вдалося заощадити трохи грошей.
  
  Я зробив глибокий вдих і видихнув. Я зробив розрахунки в розумі, склав звіт про застосування сили, звіти про поїздку на швидкій допомозі і відвідуванні лікарні, я міг би зробити дещо з цього в лікарні, поки ми чекали, коли Вендту вилікують ". Добре. Виклич йому лімузин, і давай відправимо це шоу в дорогу ".
  
  Я повернувся до Блуму. "Думаю, ти нам більше не знадобишся". Він кивнув і повернувся, щоб піти, не сказавши ні слова. Кілька секунд я дивився йому в спину. Він ішов так, ніби у нього щось було в дупі.
  
  Я обернувся, Менді стояла у мене за спиною.
  
  "Привіт, Дент. Ти повертайся в офіс, роби свою частину паперової роботи. Я залишуся з Вендтом в лікарні і покладу його у в'язницю. Якщо ти поквапишся, то ще зможеш запросити Одрі куди-небудь на її день народження.
  
  "Ти впевнений?" Був вечір п'ятниці, і мені здавалося несправедливим розважатися, поки вона стирчала з Вендтом.
  
  Вона знизала плечима. "Звичайно. Я можу використовувати додатковий час". Це був сміх. Мої партнери зазвичай закінчували тим, що кричали, щоб вони працювали менше понаднормово.
  
  "Ти крута, Менді". Я попрямувала до машини, не удостоївши Вендта другим поглядом. Коли вони були на волі, підозрювані були чарівні. Як тільки я їх зловила, вони стали просто статистикою.
  
  Коли я відходив, вона крикнула мені вслід. "Не забудь, що в ці вихідні ми будемо ловити рибу!"
  
  Я повернувся, кивнув і пішов далі. Це означало, що якщо в вихідні сталося вбивство чи підозріла смерть, то була наша черга відповідати на дзвінок. Насправді вона мала на увазі: "не з'являйся із запахом пива, як минулого разу". У наші дні люди прискіпливі до подібних речей. Я приєднався до бюро в середині перехідного періоду. Всі мої наставники були чоловіками зі шрамами на костяшках пальців, які вважали, що якщо у тебе немає проблем з алкоголем і декількох розлучень, то ти не справжній поліцейський. Всі, кого наймали після мене, здавалися молодими, освіченими і захоплювалися такими речами, як пілатес і йога.
  
  Я вивела нашу машину без розпізнавальних знаків з-за магазину в Парку, потім заїхала спереду, щоб забрати нагорі своє обладнання для підслуховування. Вони були зайняті продажем піксі-паличок і мармеладних ведмедиків прийшли після уроків. Це було схоже на щось з "снидіє Нормана Роквелла", в чому відчайдушно потребував цей район. Діти, які не були всередині і не купували цукерки, юрмилися біля входу, розглядаючи пожежну машину.
  
  Коли я укладав лазерну штуковину в багажник, я почув голос. "Пробачте, містер?" Я на мить озирнувся, потім подивився вниз. Це був маленький білявий дитина, років десяти, можливо, молодшим, я погано вмів визначати вік дитини.
  
  "Ви поліцейський?" Він подивився на мої брудні джинси, потім на значок, що висить у мене на шиї.
  
  Я кивнула, здогадуючись, що за цим послідує. - Можна мені наклейку?
  
  Щоранку я одягав два пістолети, три ножі, наручники, перцевий балончик, кийок, рацію і свій значок, і все це без чорного тактичного жилета. Я також завжди дбала про те, щоб у мене були наклейки для дітей.
  
  Я витягнув з нагрудної кишені булочку. "Макграфф, кримінальний авторитет, каже, залишайся в школі". Моє улюблене. Я перерахував дітей на вулиці, витягнув досить, щоб він міг роздати трохи і своїм приятелям. Може, це принесло б йому кілька крутих очок, а може, й ні.
  
  - Ось. Трохи для тебе, трохи для твоїх друзів.
  
  Він посміхнувся. Це було досить круто. У наші дні більшість дітей, схоже, ніщо не справляло враження, якщо тільки щось не світилося і не виробляло шуму.
  
  "Спасибі".
  
  "Тримайся подалі від неприємностей". Я помахав рукою і застрибнув у машину. У звичайних умовах я б залишився і трохи поговорив з хлопцем. У ті дні, коли я був патрульним, я завжди дозволяв дітям забиратися на переднє сидіння машини і грати з вогнями, іноді з сиреною.
  
  Але сьогодні я поспішав. Оформлення документів. Потім день народження Одрі. Ведучи машину однією рукою, я набрав номер Од. На її голосової пошти не було повідомлення. Тільки звуковий сигнал.
  
  "Привіт, це я". Я почекав хвилину, сподіваючись, що вона візьме трубку. Нічого. Напевно, все ще відсутня. "Я закінчую. Приділи мені півтора, максимум дві години. Потім я приїду. Поки що."Я повісила трубку, перш ніж зрозуміла, що повинна була сказати "Я люблю тебе". Я завжди про це забувала. Ніхто ніколи не говорив мені цього, коли я був дитиною, так що, думаю, я так і не навчився цьому.
  
  Я набрав номер сержанта зміни, старого динозавра на ім'я Ден Вінтер, щоб повідомити йому, що сталося. Це була стандартна процедура, коли когось заарештовують. Я пояснив, що Вендт був озброєний пістолетом, і мені довелося прикінчити його ASP, відправивши в лікарню. Він хмикнув і нагадав мені, що потрібно оформити документи, перш ніж я піду додому. Ден збирався піти на пенсію через рік, у нього вже було викуплено місце в Сан-Рівер.
  
  Я бомбив західну частину Бернсайда, включив радіо як раз вчасно, щоб послухати рок-блок Уоррена Зевона. Ідеальний. Ставало темно. Сонце розігрувало подання за західними пагорбами. Кажіть що хочете про погоду в Портленді, у нас було кілька хороших заходів. Я лавірував в пробці і виїжджав з неї, по дорозі раз у раз поглядаючи на годинник на приладовій панелі. Я перейшов річку і попрямував прямо через центр міста, замість того, щоб згорнути в Центральний ділянку.
  
  У мене справді не було на це часу, але я все одно це робив.
  
  Я їхав вгору по Бернсайду, набираючи висоту і оцінюючи нерухомість по ходу руху. Тут був ліс. Я зрізав шлях через Форест-парк, досить великий, щоб там водилися свої чорні ведмеді. Важко було повірити, що ти знаходишся у великому місті, коли потрапив сюди.
  
  Кладовище знаходилося на вершині хребта. Коли я під'їжджав, почався дощ, просто легкий туман. Тут було тихо, і все було видно на багато миль. Недарма його назвали Скайлайн Драйв. Кладовище було величезним, але я швидко знайшов могилу. Я досить добре знав це місце. Іноді я задавався питанням, чи знав я більше мерців на тутешньому цвинтарі, ніж живих людей в місті внизу. Я боявся підраховувати.
  
  Я припаркував "Краун Вік" і пішов, хлюпая по бруду, збираючи по дорозі камені. У місіс Розенбург було дві дочки і два сини. По одному з них жили в Сіетлі, решта - в південній Каліфорнії. Один був лікарем, я забув, хто саме. У всіх інших був блиск людей, які добре виглядають і заробляють на життя відвідуванням зборів. Здавалося, вони розглядали приведення в порядок її майна як якусь неприємну, але необхідну завдання, на зразок домашнього завдання.
  
  Вони поховали її тут, над містом, де вона прожила все своє життя. У мене виникло відчуття, що це було скоріше тому, що це було простіше, ніж тому, що вони подумали про те, чого вона хотіла. Ніхто з них, здавалося, не був особливо зацікавлений в тому, щоб з'ясувати, хто вбив маму.
  
  Її могила знаходилася поруч з могилою її чоловіка. Він помер десять років тому. Рак шлунка. Я постояв хвилину мовчки, дивлячись на Зірку Давида на надгробку. Я залишив камені наваленными на надгробок, щоб показати, що хтось приходив. Я прочитав в Інтернеті, що це була стара єврейська традиція. Я б повернувся з великою кількістю грошей після суду або визнання провини.
  
  Через деякий час дощ посилився. Я поплентався назад до машини, почав думати про свої справи, підозрювані все ще витали в повітрі, намагаючись вирішити, з ким я займуся наступним. Я зупинив себе і змусив себе подумати про те, куди б я запросив Одрі сьогодні на вечерю.
  
  Службовець кладовища зачиняв ворота, коли я виїжджав. Я помахав рукою і направив машину в центр міста, до своєї паперової роботи.
  
  OceanofPDF.com
  
  ГЛАВА ДРУГА
  
  
  
  
  
  
  
  Оскільки до того часу, як я повернувся в офіс, було майже чотири години, та ще й день п'ятниці на додачу, я подумав, що у мене є непогані шанси встигнути попрацювати з паперами, не маючи справи з "Чайкою".
  
  Чайкою був мій бос, Стів Лаббок. Ми назвали його так через його схильності налітати, наробити багато шуму, обосраться все навколо, а потім полетіти. Лаббок пропрацював в Бюро двадцять років, чотирнадцять з них у званні лейтенанта. Він ніколи не збирався ставати капітаном. Мені було важко думати про нього як про колегу-поліцейському. Одного разу в моїй присутності хтось вимовив термін "Адміністратор правоохоронних органів", і він застряг у мене в голові. Я був поліцейським. Лаббок був "Адміністратором правоохоронних органів". Ця розбіжність мало що значило для зовнішнього світу, але мені було легше мати з ним справу.
  
  Як я і сподівався, всі кабінети в нашому офісі були порожні. Я сів і почав друкувати двома пальцями свої звіти.
  
  Я досить делікатно обійшов кілька питань у своєму звіті про застосування сили. Було не зовсім кошерно шльопати підозрюваного кийком ASP, коли він вибігав за двері. По суті, я напав на Вендта з засідки, і я був би першим, хто зізнався б у цьому, принаймні, самому собі. Це не було схваленої процедурою. Чорт візьми, це навіть не було законно. Але я знав таких хлопців, як Вендт. Він був досить тупий і злобен, щоб спровокувати протистояння на людній вулиці або викликати перестрілку з групою безневинних людей у центрі. Мені подобалося все так, раз і назавжди, коли ніхто не постраждав, крім Вендта.
  
  Я включив FM-радіо, якраз до години блюзу на одній з незалежних станцій. Пайнтоп Перкінс, видатний. В моїй кабінетної комірчині були письмовий стіл, комп'ютер, картотечна шафа і дешеве FM-радіо. Більше нічого. На стінах нічого не було. Стіл зазвичай був порожній. Мій пошарпаний шкіряний саквояж, який був моїм справжнім офісом.
  
  Мій офіс був порожній з двох причин. По-перше, я ніколи не проводив у ньому багато часу, навіть до того, як Лаббок став моїм босом. Я волів бувати на вулиці. Це теж був захисний механізм. Я залишив за собою уявне право звільнитися у будь-який момент, увійти, покласти свій пістолет і значок на стіл шефа і піти, щоб зайнятися чим-небудь іншим. Я сказав собі, що якщо в моєму офісі не буде нічого, за що можна було б повернутися, це полегшить завдання.
  
  Це було дійсно нерозумно. Я так і не придумав, що я ще міг зробити, але удавання, що у мене є вихід, підтримував мене у відносному здоровому глузді. Подумки я був однією ногою за дверима з того самого дня, як зрозумів, що Бюро наплювати на мене. У сукупності це турбувало тільки Бюро. Тому я вирішила, що буду піклуватися тільки про себе, ким би не був мій партнер, і про таких людей, як місіс Розенбург.
  
  Паперова робота була не така погана, як я уявляв собі. Вона ніколи не була такою, особливо після того, як у тебе з'явився навик в цьому. Я був гарний у паперовій роботі. На початку своєї кар'єри я програв кілька справ у суді через недоречне слова тут неясного пропозиції там. Я ненавидів програвати, особливо якому-небудь розумному адвокату, тому я став майстром паперової роботи, але все одно ненавидів це робити.
  
  Тремтіння пробігла по моїй спині, і я повернувся на стільці. Рис. Ось він: Стів Лаббок, Чайка, стоїть біля входу в мою кабінку. Зазвичай я відчував це, коли хтось стояв у мене за спиною. Я обертався і перевіряв їх, навіть не замислюючись про це. Я ніколи по-справжньому не розумів цього, це було схоже на те, що вони випромінювали вібрації або щось в цьому роді. Але Лаббок був подібний якийсь вібраційної чорній дірі. Єдиний його талант, здавалося, полягав у тому, щоб підкрадатися і підслуховувати розмови людей до того, як вони дізнаються про його присутність.
  
  "Чому мене не повідомили про арешт Вендта?" Запитав Лаббок. Коли він це сказав, його погляд заметушився по кімнаті, ні разу не зупинившись на моїх очах або навіть на обличчі. Лаббок рідко дивився комусь в очі. Коли він це робив, це було ознакою того, що він бреше вам і намагається здаватися серйозним.
  
  "Я подзвонив Уинтерсу. Я хотів дотримуватися субординації". Лаббок був великим шанувальником субординації. Я старався, щоб мій голос звучав нейтрально.
  
  Лаббок сморщил ніс, наче почув щось, що йому не сподобалося. Він був маленьким, худеньким чуваком, невисокого зросту, з невисоким чоловічим самолюбством. Одягався він на мільйон доларів, треба віддати йому належне. Гарні костюми, білизну, італійський шовк, щось в цьому роді. Я ніколи не міг сказати напевно.
  
  Очі Лаббока стрибали і перекочувалися, як маленькі кульки, ніколи надовго не затримуючись на чомусь одному. Спостерігати за цим було захоплююче, хоча, якщо я не буду обережний, у мене може початися морська хвороба. Раптово вони зупинилися, я майже чула, як напружуються сухожилля, утримуючи його погляд нерухомим. Його маленькі оченята-намистинки сфокусувалися, як лазерні промені, на колінах моїх синіх джинсів. Він ненавидів, коли я носила сині джинси. Гірше того, на цих синіх джинсах були великі брудні плями. Мої черевики теж були покриті брудом.
  
  Можливо, я навіть вислідив щось на килимі. Одним з перших пріоритетів Лаббока, коли він очолив відділ по особливо важливих справах, був новий килим для офісу. Він бився за свій килим як борсук. У будь-який момент стоэтапного процесу адміністративної ланцюжки його запит на новий килим міг бути відхилений, але в кінці кінців він переміг, повернувши підписаний замовлення на покупку килима, як людина з призовим оленем, якого він тільки що підстрелив.
  
  Лаббок зробив крок вперед, трохи нахилившись в талії, я думаю, щоб краще бачити мої штани.
  
  - Міллер, заради бога, ти детектив поліцейського бюро Портленда. Якщо ти не хочеш так одягатися, можливо, ця робота не для тебе.
  
  Це був не перший раз, коли Лаббок не зовсім розбірливо згадував, що, можливо, мені слід перевестися. У мене був найвищий рівень розкриття серед усіх детективів щодо особливо тяжких злочинів, але яке, чорт візьми, це мало значення, коли у мене на блакитних джинсах була бруд.
  
  Я відчув, що починаю злитися. Добром це не могло закінчитися. Я встав, мабуть, досить різко, тому що Лаббок зробив різкий крок назад. Це був свого роду жорсткий рефлекс, за який невпевнені в собі нервові чоловічки ненавидять себе. Він почервонів, і я придушила посмішку. Я не планувала все таким чином, але я прийняла це.
  
  "Ти прав, Стів". Він терпіти не міг, коли я називав його Стівом. Йому подобалося, коли його хлопці називали "Элти". Це змушувало його відчувати себе крутим. "Я повинен поїхати додому і переодягнутися". Я натиснув кнопку, яка завершить мій звіт. "Я тільки що відправив звіт Вендта сержантові. Вінтерс".
  
  Я зняла пальто зі спинки стільця і одягла його, взяла свій саквояж. Був невеликий незграбний момент, коли я зробила крок вперед, очікуючи, що він забереться з мого шляху.
  
  Нарешті він поворухнувся, і я пішла, залишивши його стояти там, в моєму кабінеті.
  
  Зали Центрального ділянки були пусті. П'ятниця. Добре працювати на уряд. Раніше я затримувався по п'ятницях, робив кілька телефонних дзвінків, перевіряв кілька зачіпок, час від часу переглядав нерозкриті справи. По п'ятницях було тихо, я міг встигнути зробити багато роботи. Але тепер Лаббок завжди був там, виконуючи яку, я не знаю, вже точно не корисну роботу. Швидкий опитування двадцяти поліцейських показав, що ніхто з них не міг пригадати, щоб Лаббок дійсно когось заарештовував.
  
  Коли я вирулив в пробку, в машині включили радіо Van Halen. "Little Dreamer", класика з першого альбому. Це повернуло мене в далеке минуле, в середню школу, до того, як я сидів на пагорбі за межами містечка в штаті Теннессі, дивився на вогні, отримав укус комара і вперше доторкнувся до грудей дівчини.
  
  Це було одне з небагатьох приємних спогадів мого дитинства. Я не повертався в Теннессі з вісімнадцяти років. В останній раз я бачив своє рідне місто у дзеркалі заднього виду, коли армійський вербувальник підвозив мене в аеропорт.
  
  Поки я сидів в пробці, дивився на задні вогні і вдихав вихлопні гази, я думав про те, щоб звільнитися. Я робив це занадто часто, особливо коли херня ставала надто серйозною і у мене не було доброї справи для роботи. Ставлення Лаббока не повинно було зачепило мене, але це зачепило. Я поклав такого першокласного вбивцю, як Вендт, без перестрілки, і замість "молодець" отримав перешкоди з-за своїх синіх джинсів.
  
  Я точно знав, скільки грошей мені потрібно, щоб вийти за двері. Я був дешевим ублюдком, навіть коли хлопчиськом служив в армії. У мене в кишенях накопичилося достатньо готівки, щоб купити машину і досить непогано прожити в коледжі.
  
  Я зберіг свої звички до ощадливості після того, як закінчив університет і влаштувався в Бюро. Я повністю володів своїм будинком, і поки я тримався подалі від магазину гітар і збройового магазину, я витрачав тільки близько половини того, що заробляв. Інше пішло в відкладені виплати, взаємні фонди, облігації, називайте як хочете. Я назвав це своїми грошима "пішов ти". Я знав, що коли-небудь Бюро зайде надто далеко, і я скажу "пішов ти" і піду. Сподіваюся, це станеться після того, як я отримаю право піти на пенсію, але якщо це станеться раніше, я не хотів, щоб ці виродки наділи мені на шию повідець тільки через чортової зарплати.
  
  Тому, поки я вів машину, я проробив в розумі маленьку штуку, яку я назвав "підраховувати цифри". Я знав, що у мене є, за винятком щоденних коливань ринку, зазвичай до пари тисяч чи близько того. Я знав, що мені потрібно, щоб вийти за двері і не харчуватися котячим кормом все життя. Мені все ще було недостатньо, поки що немає.
  
  Крім того, що б я взагалі робив? Я б зійшов з розуму, якщо б не працював. У мене не було потрібних друзів в Бюро, тих, хто міг би влаштувати мене на легку роботу в сфері корпоративної безпеки чи знайти роботу консультанта. Я все одно не думав, що впишуся в ці кола.
  
  Рис. Мені потрібно було перестати витрачати свій час на це, потрібно було просто прийняти той факт, що я був у справі якийсь час. Я постійно відчував себе хлопцем з мультфільмів з маленьким янголом на одному плечі і дияволом на іншому. У мене завжди були проблеми із зобов'язаннями. Мені подобалася армія. Що, чорт візьми, може бути веселіше для двадцятирічного хлопця, ніж отримувати гроші за стрілянину з пістолета і стрибки з літака? Але після вісімнадцяти років, коли я відчував себе замкненим у цьому брудному містечку в штаті Теннессі, вплив Армії на моє життя стало занадто задушливим.
  
  У Бюро на моїй шиї було менше петлі, але це все одно дратувало. Іноді я задавалася питанням, що зі мною не так, чому я не можу просто бути задоволена тим, як йдуть справи. Я думаю, деякі люди просто так влаштовані.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  ГЛАВА ТРЕТЯ
  
  
  
  
  
  
  
  Незважаючи на мої неодноразові пропозиції переїхати до мене, Одрі жила в квартирі на вулиці Хоторн. Це було шалене стара будівля, перероблене в вікторіанському стилі, пофарбована в жовтий колір. Я знайшов вільне місце за будинком і припаркувався.
  
  Я не побачила "Хонду" Одрі на стоянці і зітхнула. Вона не відповідала на дзвінки по мобільному, так що, ймовірно, знову працювала допізна. Я відкрив двері ключем, який вона мені дала, і піднявся по сходах в її квартиру.
  
  У нас з Одрі були схожі смаки в оформленні інтер'єрів: менше означає більше. У неї це виходило краще, ніж у мене. В її квартирі панувала атмосфера дзенской простоти: все з простого полірованого дерева, низька меблі, дещо зі смаком підібраних гравюр, єдина квіткова ваза. Коли я прийшов до себе додому, все виглядало так, ніби я був дуже скупий, щоб купувати багато меблів. Що, я повинен був визнати, було правдою.
  
  Мій телефон загудів від вхідного повідомлення. "Затримуюся на окремому уроці, повернуся в шість". Я знизала плечима і подивилась на час. Це дало мені час, принаймні, прийняти душ і переодягнутися.
  
  Одрі ніколи не відмовлялася переїжджати до мене, але насправді вона ніколи цього не робила. Хоча у кожного з нас був шафа в квартирі іншого. Можливо, в наші дні це слід вважати справжнім зобов'язанням. В моєму лежало кілька змін одягу і маленька запирающаяся скринька.
  
  Я відкрив коробку і почав складати туди своє спорядження. Першим дістав 9-міліметровий "Глок" з правого стегна, потім мій маленький револьвер 38-го калібру з правого переднього кишені. Потім пішли ножі, хороша папка для канцелярського приладдя і пара натискних кинджалів Cold Steel Incorporated. Я закінчив з ASP і моїм балончиком з перцевим аерозолем, потім швидко оглянув себе.
  
  Ми з Одрі досить добре ладнали, враховуючи, що ми прийшли з протилежних сторін у багатьох речах. Єдина сварка, яка у нас відбулася, була з-за моїх інструментів. Вона ненавиділа їх, не хотіла, щоб вони були в її квартирі, не хотіла, щоб я носив їх, коли ми гуляли разом. Ми, нарешті, прийшли до компромісу з приводу сейфа. Я вкладав туди свої речі, коли приходив, і одягав їх, коли ми йшли. Коли я був на вулиці і не на чергуванні, я звичайно брав з собою тільки один пістолет і кілька ножів. Немає причин бути параноїком.
  
  Я роздягнувся і став під душ. Я мигцем побачив своє відображення в дзеркалі. Незважаючи на те, що вона була там вже більше двадцяти років, я все ще іноді здригався, коли бачив татуювання у себе на грудях. На ній було написано “Фронтом до ворога", слова були вибиті на лицьовій стороні протипіхотної міни M18 Claymore армійського зразка. Я зробив татуювання одного разу ввечері в Форт-Брэгге, випивши забагато пива. Це було моєю життєвою філософією, але, тим не менш, я пошкодував про татуювання.
  
  Я довго стояв нерухомо, дозволяючи обжігающе гарячої води грати у мене на спині і плечах. Я дозволила теплу проникнути в мою шкіру і спробувала зосередитися на білому шумі душа, дозволити йому заповнити мій розум. Я завжди брала сміховинно довгий душ після роботи. Угода з Лаббоком турбувала мене більше, ніж я хотів собі зізнатися.
  
  Я нічого не міг з собою вдіяти, кілька разів я бачив Лаббока, і минуле вистачало мене гігантською рукою за комір, дергало назад у часі, тому до того, що це було? Десять років тому? Так, десять років.
  
  Джеймс Елрой Девід. Як і у багатьох серійних вбивць, у нього було три імені. Його звільнили з роботи охоронця в торговому центрі Pioneer Place в центрі міста. Замість того щоб трохи остудити свої реактивні двигуни і отримати допомогу по безробіттю, він повернувся на наступний день з АК-47 і спортивною сумкою з патронами.
  
  З якоюсь жорстокою іронією долі Лаббок опинився там першим. Всі інші прибутку одночасно, недовірливо втупившись один на одного, стоячи посеред вулиці і спостерігаючи, як Лаббок вигукує накази голосом на кілька октав вище звичайного. Ми ледве могли чути його з-за важкого стуку АК по дереву, доносившегося з-за дверей торгового центру. Він хотів, щоб один з нас знайшов місце для паркування засобів масової інформації, інший прикинув, де ми збираємося розмістити мобільний командний пункт, а решта встановили периметр. У такому порядку. Тим часом люди вибігали з торгового центру, все в крові.
  
  Деякі хлопці насправді кинулися виконувати його наказ. Зрештою, він був лейтенантом. Четверо з нас просто стояли там, на мить завмерши в подиві. Інших трьох я не знав. Я був новачком в денній зміні. Пізніше я довідався, що двоє з них були ветеранами, побували у В'єтнамі. Був і я. Я пропрацював близько п'яти років. Четвертий хлопець був навіть молодший за мене, але він знав, у чому справа.
  
  Ми вчотирьох ніколи не розмовляли, ніколи не радилися. Ми просто пішли на це, в той час як Лаббок стояв і кричав нам у спину.
  
  Пам'ятаю, як через годину я вийшов з торгового центру на яскраве липневе сонце. Мої ноги прилипли до тротуару з-за липкою крові, засохлою на підошвах моїх черевиків. Мої руки були червоними до ліктів після довгої і в кінцевому підсумку марною битви за те, щоб уберегти 16-річну дівчинку від кровотечі з-за кулі з АК, що потрапила в горло. Було літо, і торговий центр був битком набитий підлітками, які рятуються від спеки.
  
  Лаббок стояв на тому ж місці, що і годину тому, все ще розмахуючи руками, вигукуючи накази, але його ігнорували. Побачивши мене, він перестав розмахувати руками, як ніби намагався злетіти. Він стиснув кулаки і попрямував до мене. Він випнув свою худу груди, і це нагадало мені спостереження за півнем, настроившимся на бійку.
  
  - Якого біса, ти думав, що робиш? Він був у парі дюймів від мого обличчя, майже плюнувши мені в око.
  
  Я хотів пристрелити його. Двоє хлопців постарше схопили мене за руки, відтягли і запхали на заднє сидіння машини швидкої допомоги, сказали, що у мене болі в грудях і я відчуваю обман, сказали, що мені не потрібно ні з ким розмовляти, поки я не поговорю зі своїм адвокатом і представником профспілки.
  
  Іноді я не міг викинути з голови той день в торговому центрі. Джеймс Елрой Девід випустив у той день 120 патронів, чотири повних магазину дешевих російських патронів в сталевих гільзах. Він як раз заправляв п'ятий магазин в свою гвинтівку, коли я навів приціл на його праве вухо і натиснув на спусковий гачок. Пізніше ми знайшли ще п'ятнадцять журналів в спортивній сумці, що висіла в нього на плечі.
  
  У торговому центрі було майже стільки ж відеокамер, скільки в казино Лас-Вегаса. Під час неминучих взаємних звинувачень після стрілянини і ранкового квотербекинга в понеділок запису проглядалися знову і знову. Була побудована тимчасова шкала. Було вироблено сорок п'ять пострілів, перш ніж Лаббок і решта з нас прибутку. Стрілець пройшовся по торговому центру, ретельно вибираючи цілі. Він потрапив майже стільки ж, скільки промахнувся, що незвично для подібних випадків.
  
  Він зробив ще сорок пострілів, поки ми стояли навколо та з подивом спостерігали за Лаббоком. З того моменту, як ми увійшли в торговий центр і виявили його в ресторанному дворику, що стояв над тілом одного з підсобних робітників і холоднокровно заправляющим ще один магазин у свою гвинтівку, пройшло ще 35 патронів. Я згадав, що чув кожне з них, коли ми бігли по торговому центру, ухиляючись від тіл і сковзаючись в калюжах крові, мало не спотикаючись об тьмяно-сірі гільзи, які котилися під ногами. Час перестало вимірюватися секундами. Тепер на рахунку були патрони, кожен до іншого потенційного трупа, або навіть більше.
  
  Кулі були зі сталевою серцевиною, покритою тонкою мідною плівкою. Пара пройшла через одну людину і потрапила до іншого.
  
  Зрештою, все звелося до цифр. Проведений 121 постріл, 120 Девідом, 1 мною. Вісімнадцять убитих, сорок поранених. Точно така ж кількість загиблих покупців, як і кількість солдатів, яких ми втратили в Могадішо, Сомалі, де у мене була моя перша перестрілка.
  
  Шестеро загиблих були вбиті до того, як ми дісталися туди, в тій першій спалаху стрільби по натовпі. Я нічого не міг з цим вдіяти. Лайно трапляється. Люди вмирають. Мене турбували інші дванадцять. Кому вони належали більше? Лаббоку за те, що він не впорався з роботою? Або мені за те, що я витратив час, щоб вислухати його? Я знав, де знаходяться всі їхні могили. Я ніколи не залишав каменів на їх надгробках, хоча, можливо, мені варто почати.
  
  Вода ставала холодною, і я стріпнувся, щоб прогнати з голови останній образ того дня. Все закінчилося в ресторанному дворику, і я ніколи не забуду морозиво, яке їла дівчина. Кров, змішана з шоколадним морозивом. З тих пір я не їла морозива.
  
  Це було нерозумно. Я був тут, чекав, коли моя дівчина повернеться додому, щоб я міг запросити її куди-небудь і добре провести час в її день народження, і все, що я міг зробити, це пережовувати минуле.
  
  Я вимкнула крани і вийшла в наповнену пором ванну, щоб знайти рушник. Я почула, як клацнув замок вхідних дверей, потім двері відчинилися. Я нічого не міг з собою вдіяти, моєю першою думкою було підрахувати, скільки кроків потрібно, щоб дістатися від ванної до мого сейфу.
  
  "Ей, це ти?" - Запитала я.
  
  "Звичайно, це так. Хто ж ще?" Мені сподобався голос Одрі, хрипкий і сильний. Я відчув себе краще, просто почувши його.
  
  Я почув брязкіт її ключів, коли вона поклала їх у двері, а потім вона опинилася в дверях ванної. Вона зупинилася і притулилася до одвірка, схрестивши руки на грудях, розпустила свої руде волосся довжиною майже до пояса, зібране у хвіст, і подивилася на мене відвертим, оцінюючим поглядом, який завжди збуджував мене більше, ніж практично все, що вона могла б зробити своїми руками. Жодна інша жінка раніше не дивилася на мене так. Я ніколи раніше не відчував себе особливо привабливим, але вона змусила мене відчути це.
  
  Я кинув рушник і підійшов, щоб обійняти її. Вона була високою, що означало, що я був на голову вище її. Вона обняла мене у відповідь, і я відчув її сильні пальці на своїй спині і сідницях.
  
  "Як ти?" - Запитав я.
  
  "Втомилася", - сказала вона, і це прозвучало саме так.
  
  "Нові таблетки не допомагають?" - запитав я.
  
  Вона знизала плечима. "Не зовсім. Я знову йду до лікаря в понеділок. Я думаю, що мені дійсно потрібно трохи сонячного світла. Вони не можуть покласти це в таблетку. Іноді мене так і підмиває просто сісти в літак і полетіти назад в Нью-Мексико.
  
  "Я нудьгував по тобі, якби ти це зробив".
  
  Все своє життя Одрі час від часу боролася з депресією. Вона приїхала в Портленд, щоб знайти нову роботу і змінити обстановку, але не розраховувала на зиму. Минула зима була важкою, я спостерігав, як енергійна, цікава жінка, яку я любив, проводила дні, ледь встаючи з ліжка. Ця зима обіцяла бути в чомусь краще, в чомусь гірше. Часом вона все ще відчувала себе нещасною. Ліки дало їй досить енергії, щоб подумати про від'їзд.
  
  "Так, я знаю", - сказала вона. Між нами завжди було багато недомовленого. Часом мені здавалося, що єдина причина, по якій вона залишалася в Портленді, була із-за мене, що, якщо ми розлучимося, вона піде в мить ока. Іноді я не був упевнений, що це змушувало мене відчувати.
  
  "Ти намочив мою сорочку". Вона просунула руку між нами, нахилилася і стиснула мене. "Залиш це на потім. Я голодний".
  
  Вона відступила від мене, і я побачив, що попереду на її сорочці дійсно виднівся великий мокрий слід. Це змушувало її прилипати до неї цікавим чином. Вона помітила, що я витріщаюсь, і посміхнулася, перш ніж повернутися, щоб повернутися в спальню.
  
  Я закінчив витиратися і пішов за нею в спальню, де був винагороджений прекрасним видом довгою, мускулистою спини, коли вона знімала сорочку. В цю гру могли грати двоє. Я хотів було спробувати з'ясувати, чи може вечерю трохи почекати, але не став. Все було трохи кумедно, коли вона відчувала себе пригніченою. Іноді було важко не приймати це на свій рахунок.
  
  Я швидко одягнувся: свіжі джинси, сорочка на гудзиках, офіційна форма Дента Міллера. Може, я і не стильний, але я передбачуваний. Я оглянув себе в дзеркалі. Все було заправлено і застібнуте, так що, думаю, я виглядала нормально. Одрі виглядала біса краще в своїй довгій струмує спідниці і светрі, який вона натягала.
  
  "Я буду готова буквально через секунду, як тільки покладу волосся". Вона стояла перед дзеркалом, борсатися зі своїми волоссям і оголюючи ніжну шкіру на задній частині своєї довгої шиї. Воно напрошувалося на поцілунок. Мені подобався той факт, що вона могла зібратися кудись майже так само швидко, як і я.
  
  "Спочатку нам треба дещо зробити", - сказала я, засовуючи голову в шафу. Я відсунула одяг в бік і витягла довгий плоский пакет. Добре. Обгортковий папір не порвалася. Я заплатила за те, щоб його завернули. У мене жахливо виходило загортати подарунки.
  
  "Що це?" Одрі все ще поралася зі своїм волоссям, не стільки марнославства, скільки тому, що їх було надто багато. Я підійшов і поцілував родимку на шиї в неї.
  
  "З Днем народження". Я підняла пакет.
  
  Нарешті вона зібрала всі свої волосся, повернулася і ткнула мене в груди. - Я ж казала тобі, ніяких подарунків, дурненька.
  
  Я знизав плечима. "Просто дещо, на що я натрапив на блошиному ринку". В моєму будинку велика частина меблів, якою я володів, була куплена на одному блошиному ринку, або в магазині секонд-хенду, або в іншому. У мене була одна колишня дівчина, яка відмовилася приходити до мене додому з-за цього. Auds просто подумала, що це незвично і мило.
  
  "Давай відкриємо його у вітальні", - сказала вона.
  
  Я провів її в вітальню і сів на диван, по дорозі кинувши погляд на двері. Я з полегшенням побачив, що її віолончель була там. Іноді вона залишала її в своєму кабінеті, що робило подарунок, який я збирався їй піднести, невеселим. Якщо б я натякнув їй, щоб вона принесла віолончель додому, це зіпсувало б сюрприз.
  
  "Я ж сказала тобі, ніякого подарунка", - повторила вона з удаваним гнівом.
  
  Або, принаймні, я сподівався, що це був удаваний гнів. Гроші були проблемою між нами. Я заробляв набагато більше, ніж вона, і вона була сповнена рішучості, щоб я нічого з цього на неї не витрачав. Одрі викладала музику на півставки в місцевих коледжах, давала приватні уроки, грала в одному з місцевих оркестрів, виступала з тріо і все таке. У неї було, може, сім або вісім підробітків з частковою зайнятістю і від випадку до випадку, звичайно тільки на трьох або чотирьох з яких їй платили одночасно. Вона завжди якось зводила кінці з кінцями, але це було постійне жонглювання. Це звело мене з розуму. Мені подобалося, щоб мої зарплати були постійними і якомога більшими, це було порятунком від дорослішання і незнання, чи буду я що-небудь їсти на наступний день.
  
  Я простягнув коробку, і через мить вона взяла її у мене з рук. Я був впевнений, що гнів її був здебільшого фальшивим. Вона провела пальцем по обгортковому папері і витягла довгу пласку картонну коробку.
  
  Було цікаво спостерігати за нею. Вираз її обличчя підказало мені, що моє згадка про блошиному ринку насторожило її. Ймовірно, вона очікувала побачити щось на зразок згорнутого в рулон оксамитового Елвіса, але все одно змусила себе прикинутися, що їй це подобається. Коли вона відкрила коробку, вираз обличчя на кілька секунд змінився здивуванням. Різкий вдих і розширення її очей були безцінні.
  
  "Боже мій, Дент. Де ти це знайшов?" Вона тримала смичок для віолончелі We Hill & Sons. Він датувався 1900 роком, з оправленной в срібло жабою з чорного дерева і наконечником з срібла. Мені знадобилося три місяці, щоб знайти її. Пару раз Одрі згадувала, що їй дійсно подобається її віолончель, але вона не дуже задоволена двома наявними у неї низькими смичками.
  
  "Як я вже сказав, я знайшов це на блошиному ринку". Я засунув руки в кишені і спробував прийняти невинний вигляд.
  
  "Блошиний ринок, чорт візьми. Це, мабуть, варто було ціле стан".
  
  "Я уклав вигідну угоду".
  
  Ну, не зовсім. Це коштувало близько шести тисяч, трохи вище справедливої ринкової ціни, але я був втягнутий у війну онлайн-торгів. До дня народження Ауд залишалося всього два тижні, і мені не терпілося укласти угоду з купівлі хорошого лука. В результаті цієї невеликої покупки в моєму сейфі з'явилося кілька нових вільних місць. Це не обов'язково погано. Коли я чистив його у пошуках речей на продаж, я знайшов бельгійський рушниці Browning Auto-5, про купівлю якого я навіть не пам'ятав.
  
  У Од було якесь ошеломленное, майже розгублене вираз обличчя, ніби вона не могла повірити в свою удачу і не хотіла приймати подарунок одночасно. Я захоплювався її незалежною жилкою, але хотів, щоб вона просто взяла подарунок і насолоджувалася ним.
  
  Я встав, потягнувся і поклав свою руку поверх її руки на носі. Я нахилився і поцілував її в маківку. "Просто візьми це, добре? Я щасливий віддати його тобі ".
  
  Я зрозуміла, що це дійсно зробило мене щасливим, і до цієї нової ідеї довелося звикнути. Я ніколи в житті не отримувала багато подарунків, тому, напевно, у мене так і не увійшло в звичку їх дарувати.
  
  Нарешті її обличчя пом'якшало, і вона посміхнулася. - Я не знаю, що мені з тобою робити.
  
  У мене було кілька ідей про те, що вона могла б зробити зі мною, але зараз був не час. Сподіваюся, пізніше. "Що ти можеш зробити для мене зараз, так це пограти на віолончелі своїм новим смичком".
  
  "Добре. Сідай". Вона обережно, майже благоговійно поклала смичок на низький столик перед диваном, потім практично перестрибнула до футляра для віолончелі. Це ставало все краще і краще.
  
  Це був наступний, в деякому сенсі більш важливий тест. Я потайки зв'язався з одним із приятелів Ауд по оркестру. Він перевірив смичок для мене і сказав, що він безперечно варто того, що я за нього заплатив, і, що більш важливо, він подумав, що він сподобається Ауд, що він відповідатиме її стилю гри. Я сподівався, що він був правий.
  
  Їй знадобилося кілька секунд, щоб налаштуватися, потім вона провела смичком по струнах. У її віолончелі був тон, який чомусь завжди нагадував мені по-справжньому гарне віскі, теплий і трохи димний, його важко передати словами. Я думав, що це звучить добре, але це був не я, хто мав значення.
  
  Спочатку вона була невпевнена, так як звикала до нового луку. Я не міг відрізнити цю модель від дешевої, яку дійсно купили на блошиному ринку, але для кого-то з таким рівнем таланту, як у Aud, найменша різниця була важлива. Вона могла помітити різницю у звучанні інструменту в залежності від температури в кімнаті і того, наскільки вологим був хіт напередодні ввечері. Іноді я заздрив її таланту. Вдома у мене було набагато більше гітар, ніж мені було потрібно, але я ледве міг відіграти "Stairway to Heaven". Іноді я шкодую, що у мене немає таланту, крім стрільби з рушниць і полювання на мішки з брудом.
  
  Вона грала уривки з того-то і того-то, її розминка постійно змінювалася. Потім вона перейшла до Баху. Сюїта для віолончелі № 1. Я був гордий собою за те, що впізнав її. Я ніколи особливо не розбирався в класичній музиці до знайомства з Ауд, але поступово навчався. Після хвилини або двох прослуховування цього твору я зрозумів, що у мене є переможець. Вона перейшла до довгої імпровізації, часом досить повільною і нав'язливою, щоб у мене по спині пробіг холодок, часом переходячи на
  
  щось таке, що викликало потойбічну чуттєвість, що змушувало мене хотіти зупинити її і зайнятися з нею любов'ю прямо тут, на підлозі. Поки вона грала, її поза змінювалася, вона розслаблялася, і було майже неможливо сказати, де закінчувалася вона і починалася віолончель. Її очі закрилися. Її голова відкинулася назад, і на обличчі з'явилася мрійлива посмішка. Її пальці, здавалося, сягали на шиї.
  
  Я закрив очі і дозволив собі розслабитися набагато більше, ніж зазвичай. З шістнадцяти років, коли я був досить дорослим, щоб надерти батькові дупу, якщо він нап'ється і буде грубим, я жив у постійній готовності до бійки. Для мене це стало як дихання. Якщо я дозволяв своєму усвідомлення вислизати занадто довго, я починав нервувати, майже панікувати.
  
  Чим більше часу я проводив з Одрі, тим легше мені ставало розслабитися. Вона була такою спокійною і зосередженою. Я відчував, що темп подій сповільнюється, коли я був поруч з нею, і мені це починало подобатися. Як ніби ми були в нашому власному маленькому міхурі. Іноді я відчував себе іншою людиною, коли був з нею.
  
  Вона зіграла серію довгих, низьких, звучних нот, і я якимось чином зрозумів, що вона підходить до кінця. Я їхав разом з нею, не бажаючи, щоб це закінчувалося, але в кінці кінців вона дійшла до кінця і зупинилася. Я відкрив очі і виявив, що вона все ще тримає віолончель і смичок. Вона злегка розчервонілась, її зіниці розширилися, і вона трохи важко дихала. Я був вражений, як це іноді бувало зі мною, наскільки вираз її обличчя відразу після того, як гра пройшла добре, було схоже на вираз відразу після того, як ми зайнялися любов'ю.
  
  "Ти знаєш Дента", - сказала вона. "Іноді ти дуже хороший для мене".
  
  Я просто посміхнулася. Якщо б я знала, що дарувати людям подарунки так весело, я б почала раніше.
  
  Вона обережно поклала смичок і віолончель, підійшла і сіла верхи на диван.
  
  “ Я думав, ти хочеш вечеряти? - Запитав я.
  
  Вона поцілувала мене у відповідь, довго і міцно. Я відкинувся на спинку стільця і насолоджувався цим, тим більше що в міру того, як дні ставали коротшими й темніше, час, коли вона починала щось фізичне, ставало все рідше. Мої руки самі собою ковзнули до її талії, намацали смужку м'якої шкіри там, де її сорочка була вибита зі спідниці.
  
  Саме в цей момент задзвонив мій мобільний телефон.
  
  "Ммф", - сказала я, наші губи все ще були притиснуті один до одного. Ауд цілувала мене все міцніше протягом декількох секунд, потім відсторонилася тільки для того, щоб вкусити мене за нижню губу. "Ой!" - Сказав я.
  
  "Чорт візьми, Дент, мене так і підмиває викинути цю штуку у вікно". Мій телефон дзвонив лише тоді, коли дзвонила Одрі, або з роботи. Я намагалася помінятися з ким-небудь чергуваннями на вихідних, але у всіх або були хворі діти, які плани. Іноді так і траплялося.
  
  Ауд виглядала роздратованою. Я її не вінілу. Я теж. Вона встала, заправила сорочку назад у спідницю і закрила засувки на футлярі для віолончелі. Я дістав телефон і подивився на номер: Центральна диспетчерська. Рис. Я сподівався, що це просто хтось дзвонить з питанням, чи, може бути, Лаббок. Я міг би проігнорувати його. Але дзвінок з диспетчерської зазвичай означав, що хтось підставився, був застрелений, зарізаний, забитий до смерті або загинув в результаті якогось іншого неприємного події.
  
  Я почала набирати номер Центральний, коли телефон задзвонив знову. На цей раз це була Менді.
  
  "Привіт! Тобі подзвонили?" Її голос звучав схвильовано. Мабуть, так і було. Вона пропрацювала зі мною два місяці, і до цих пір ми проводили весь цей час, працюючи над старими справами. З тих пір випадковість не дозволила мені розкрити нове вбивство. У нас була дивна робота. Ми надихнулися і знайшли можливості для кар'єрного зростання у відділах вбивств.
  
  "Так. Я як раз збирався телефонувати у диспетчерську".
  
  "Я тільки що говорив з ними по телефону". Господи, невже вона сиділа там з телефоном в руці? Мені знадобилося всього хвилину або дві, щоб знайти свій телефон.
  
  "Що у нас є?" - запитав я.
  
  Будь ласка, нехай це буде легко, подумав я. Я дуже хотів провести ніч з Одрі, і якщо б Тупиця А застрелив Тупицу Б і все ще стояв там, коли приїхали копи, я міг би повернутися до неї додому до півночі. Сьогодні ввечері мені було не до яких-небудь дій в стилі Шерлока Холмса.
  
  "Тіло молодої жінки знайдено кинутим у парку Келлі Пойнт. Вона була пов'язана. Судово-медичний експерт ще не прибув туди, тому до неї ніхто не торкався".
  
  Рис. Гра була в розпалі, і все, чого я хотів, це повечеряти зі своєю дівчиною.
  
  “Добре. Побачимося там". Я повісив трубку. Я сподівався, що не зачепив почуття Менді, але я дійсно був не в настрої розмовляти прямо зараз.
  
  Я зітхнув і почав пристібати все своє спорядження. Закінчивши, я вийшов у вітальню і виявив, що Одрі дивиться у вікно на вулицю внизу. Я стояв там, засунувши руки в кишені пальта.
  
  "Мені треба йти. Мені шкода".
  
  "Я знаю. Мені почекати твого повернення до вечері?"
  
  Я знову зітхнула. "Ні. Напевно, мене теж не варто чекати. Це, ймовірно, буде довгим".
  
  "Добре." Вона спробувала посміхнутися. Це не зовсім спрацювало.
  
  Я підійшов і поцілував її в потилицю. - Мені справді шкода.
  
  Вона повернулася і поцілувала мене, не так, як раніше, але все одно хорошим чесним поцілунком. "Все в порядку. Будь обережний".
  
  Я кивнув і з цими словами повернувся і попрямував до дверей.
  
  
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  РОЗДІЛ ЧЕТВЕРТИЙ
  
  
  
  
  
  
  
  Я не марнував часу, добираючись до місця події, але і дорогу особливо не підпалював. Жертва все одно була б мертва, коли я доберуся туди, і мені потрібно було трохи часу, щоб подумки перемкнути передачу. Поїздка на місце вбивства була схожа на довгий підйом в гору на початку катання на американських гірках. Як тільки ви добиралися до місця події, поїздка починалася всерйоз, і ви ніколи не знали, як довго триватиме падіння. Я працював над цією справою до тих пір, поки у мене не було б надійного підозрюваного під вартою, я не вичерпав би всі мислимі зачіпки чи не звалився з ніг від втоми. Якщо підозрюваний не буде взято під варту протягом двадцяти чотирьох годин, шанси коли-небудь розкрити вбивство значно знизяться.
  
  Частина мого мозку гула в передчутті. Я була досить реалістична щодо себе, щоб зрозуміти, що мені це потрібно. Я потребував в цьому так само, як Орел з Уолл-стріт потребував вигідною угоді, як гравець з Вегаса потребував столі для блекджека. Якщо бути ще більш чесним, я потребував в цьому так само, як наркоман у своїй дозі. Мої справи були полювати на велику дичину. Вони почалися з трупа, а закінчилися ще одним трофеєм у мене на стіні.
  
  Інша частина мого мозку, все ще переживала із-за того, що мене так швидко відірвали від Одрі. Я спробував відключити цю частину.
  
  У Портленді любили парки. У нас їх було більше двохсот п'ятдесяти, починаючи від самого маленького химерного парку площею всього кілька квадратних футів, і закінчуючи Форест-парк площею майже 5000 акрів. Це була одна з тих речей, які зробили місто класним місцем для життя. У більшості портлендцев був свій улюблений парк і, ймовірно, багато приємних спогадів про нього. Я зазвичай поділяв їх на дві категорії: парки, де я знаходив трупи, і парки, де я ще не знаходив трупів.
  
  Парк Келлі-Пойнт розташовувався на злитті річок Уилламетт і Колумбія, прямо посеред великого промислового району. Зарослі лісом акри і столи для пікніка здавалися недоречними серед оточували його елеваторів, транспортних терміналів та підприємств легкої промисловості. Біля воріт стояла єдина патрульна машина, припаркована навпроти входу. Я був радий побачити, що верхнє світло було вимкнене. З роками я прийшов до висновку, що найкращий спосіб убезпечити місце злочину - це не привертати уваги.
  
  Попереду мене білий фургон пригальмував, побачив поліцейську машину і різко розвернувся. Проїжджаючи повз, водій втупився на мене, молодий хлопець з однією з тих дурних кошлатих стрижок, які були в моді в наші дні. Я міг розгледіти обриси іншого, більш великого чоловіка на пасажирському сидінні. Щось у них було не так. Я подивився в дзеркало заднього виду, коли вони помчали, сподіваючись розгледіти номерний знак, але вони втекли перш, ніж я встиг вловити.
  
  Я вимкнув фари і показав свій значок, щоб мене пропустили всередину. Опинившись всередині, я поїхав по довгій звивистій дорозі до парковці в кінці. Чорний фургон заступника судмедексперта вже був припаркований там, разом з парою машин з маркуванням. Жертва Менді теж була припаркована там, разом з одиноким "Вольво". У "Вольво" на бампері була наклейка: "Я", сердечко і фотографія одного з тих маленьких собачонок з низькою посадкою, не маленьких сосисок, а інших. Такі, які подобаються англійській королеві.
  
  Менді стояла поруч з "Вольво", розмовляючи з хлопцем років п'ятдесяти, в дорогому на вигляд дощовику, бороді, капелюсі з пласкими крисами і нерішучої спроби зав'язати кінський хвіст. Хлопець, напевно, заробляв шестизначну суму на рік і все ще слухав Grateful Dead. Портленд був таким же. У нього на повідку була маленька товста собачка, яка постійно нюхала туфлі Менді. Коргі. Так вони їх називали.
  
  Менді, здавалося, чудово тримала це в руках. Я повернулася до невеликої групки людей, що стоять на іншому кінці стоянки. Сержант, я впізнав у ньому Дена Міллана і Рекса Фэйрберна, заступника судмедексперта. Добре, народу небагато. Я не дуже добре знав Міллана, але у нього була гарна репутація, і, схоже, він добре справлявся з тим, щоб місце мого злочину не було затоптано до смерті.
  
  Пара фар висвітлила мене, відкидаючи мою тінь на двадцять футів попереду. Інший фургон, на цей раз білий, зі скрипом зупинився поруч з моєю Жертвою. Це, мабуть, криміналісти з відділу ідентифікації.
  
  Невисока жінка з яскраво-рудим волоссям вибралася з водійського сидіння. - Добрий вечір, - сказала вона, натягаючи пару латексних рукавичок.
  
  "Привіт, Джіні". Великий неповороткий чоловік з густим чолом і темним волоссям, що стирчало на всі боки, вибрався з пасажирської сторони. "Привіт, Роджер". Роджер щось пробурчав у відповідь, нерішуче помахав рукою. Я знав, що краще не приймати це на свій рахунок, це було все, чого від нього коли-небудь досягали. Роджер і Джіні становили малоймовірну пару Матті і Джефу. Але вони обидва були страшенно розумні й допитливі. Якщо на цьому місці можна було щось знайти, вони знайдуть. Якби я коли-небудь став жертвою вбивства, я б хотів, щоб Роджер і Джіні працювали на місці злочину.
  
  “Що в тебе за вм'ятина?" Запитала Джіні.
  
  "Не знаю. Підемо з'ясуємо". Я на секунду відвернувся до своєї машини і дістав свою сумку через плече, або, як називав її Аудз, "чоловічу сумочку". Йому було майже двадцять років, коричнева шкіра потерлася до м'якості. Я носив з собою все найнеобхідніше.
  
  Підійшла Менді, тримаючи в руці записну книжку.
  
  "Дай вгадаю, - сказав я. "Він гуляв тут зі своєю собакою і виявив тіло. Він подзвонив по мобільному телефону, але в парку більше нікого не було".
  
  Губи Менді вигнулися в полуулыбке. "Так. Не хочеш поговорити з ним, перш ніж ми відпустимо його?"
  
  - Ти отримав від нього все, що тобі було потрібно?
  
  Вона на секунду замовкла, обмірковуючи питання і той факт, що я залишаю це на її розсуд. Вона повільно кивнула.
  
  "Добре", - сказав я. "Відпусти його".
  
  Менді махнула хлопцю рукою, щоб він проїжджав. Він не міг сісти в свою машину і виїхати звідти досить швидко. Я не могла звинувачувати хлопця. Більшість людей бачили мертві тіла в трунах тільки в похоронних бюро. Я передбачив йому в майбутньому кілька келихів хорошого червоного або, може бути, навіть пару чашок кращого орегонського вина.
  
  На краю паркування була смуга трави, потім крутий насип. Я помітив пару слідів шин в траві. Це виглядало так, наче хтось з'їхав зі стоянки прямо до краю набережній. Всі стояли на достатній відстані від слідів шин.
  
  Я кивнув Фэрберну і Миллману; вони обидва знали мене в обличчя.
  
  Я повернувся до Менді. "Веди". По дорозі я вирішив влаштувати це шоу Менді.
  
  Менді йшла попереду стежкою, через плече у неї були фотоапарат і сумка для огляду місця злочину. Перш ніж ступити, вона обережно посвітила ліхтариком на землю перед собою. Ніхто в здоровому глузді не став би тягнути тіло по тому маршруту, по якому ми їхали, так що шанс знищити докази був майже нульовим. Але ретельність окупилася, і ми документували нашу обережність у наших звітах, щоб жоден адвокат захисту не зміг вигадати яку-небудь виправдувальну доказ і заявити, що ми знищили її, тупцюючи на місці злочину. Фэрберн пішов за нами.
  
  До цього моменту жертва була абстракцією. Зверху вона здавалася просто ще однією фігурою в мороці. Я звик до мерцям, бачив, як їх розрізало навпіл поїздами, бачив, як їм знесли голови пострілами з дробовика, бачив їх після того, як вони тиждень просиділи в полі під палючим сонцем. До цього звикаєш, але завжди було почуття страху, коли я підходив до нового. Не стільки тому, що я збирався побачити щось неприємне, скільки тому, що я збирався проникнути в життя цієї людини, дізнатися про нього все, навіть те, чого, можливо, не знали його друзі і сім'я. Я б присвятив себе тому, щоб з'ясувати, хто був убивцею, поки не закінчу. Була стара приказка: "Детективам з відділу по розслідуванню вбивств платять платники податків, але вони працюють для Бога".
  
  Вона була маленькою. Важко було сказати точно, коли її ноги були підтягнуті до грудей, голова нахилена вперед, а руки зв'язані за спиною, але з тонким кісткам на зап'ястях і вузьких плечах я міг сказати, що вона була не дуже великою. Вона лежала на лівому боці біля підніжжя схилу.
  
  "Хочеш, я клацну парочку, перш ніж доторкнуся до неї, щоб переконатися?" Фэйрберн запитав Менді.
  
  Менді кивнула і зняла кришку з об'єктиву фотоапарата. Її руки злегка тремтіли, але вона зберігала холоднокровність, коли ходила в тілі по колу, завжди відчуваючи землю перед собою, перш ніж опустити ноги. Вона робила знімок через кожні кілька кроків, щоб розглянути тіло з усіх боків.
  
  У спалаху фотоапарата я зміг краще розгледіти жертву. Чорне волосся, фарбоване і оголюють світлі коріння, підстрижені майже по-хлоп'ячому коротко. На ній була чорна толстовка з капюшоном, на спині нашита напис "Dropkick Murphys", а також всілякі металеві заклепки і англійські шпильки. Її чорні джинси були брудними і рваними, з великою кількістю латок, пришиті абияк. На ногах у неї були потерті черевики Doc Martin. Вона була вся в жмутах сухої трави, бур'яни і листках, що свідчило про те, що її скатили з пагорба. Її руки були зв'язані за спиною парою наручників.
  
  Я постійно бачив десятки дітей, одягнених подібним чином в центрі міста, деякі з них були бездомними або полудомашними; інші жили у милих маленьких приміських будиночках. Іноді було важко сказати напевно.
  
  Менді кивнула Фэрберну, і він нахилився і на кілька секунд доторкнувся пальцями до блідо-білій шкірі шиї дівчини. Йому подобалося розповідати історію про те, як одного разу він почав запихати хлопця в мішок для трупів, тільки для того, щоб той сів і почав щось бурмотіти. Тепер він завжди спочатку посвідчувався.
  
  Мертві тіла займали цікаву юридичну територію в штаті Орегон. Тіло насправді належало судово-медичного експерта. Копам навіть не дозволялося торкатися до тіла або обшукувати його, поки не прибуде судово-медичний експерт або його або її заступник. У МХ був борг з'ясувати, як помер чоловік. Якщо це було вбивство, нашим обов'язком було з'ясувати, хто це зробив.
  
  Переконавшись, що пульсу немає, Фэрберн почав ритися в кишенях, спочатку спортивної сорочки, потім джинсів. Він повернувся з порожніми руками.
  
  - Документів немає? - Запитав я.
  
  "Ні. У її кишенях нічого не було". Рис. Першою частиною ідентифікації вбивці була ідентифікація жертви.
  
  "Як ти думаєш, давно вона тут?" Запитала Менді.
  
  "Я припускаю, що з учорашнього вечора", - сказав Фэйрберн. “Її одяг промок. Тіло все ще досить жорстке. Я збираюся перевернути її на спину".
  
  Фэйрберн був великим хлопцем. Він обережно перевернув її на спину без особливих зусиль. Вона була молода. Іноді важко визначити вік мерця, але у мене було передчуття, що цієї дівчині, ймовірно, не б виповнилося й вісімнадцяти. Її обличчя виглядало кумедно. Права половина була блідо-білою, ліва - вкрита плямами, яких я ніколи раніше не бачив.
  
  "Що у неї з обличчям?" - Запитав я.
  
  Фэйрберн секунду роздивлявся її при світлі ліхтарика. - Грим. Густий грим. Дощ змив його частина. Судячи з того, як вона лежала, все це стікало по її обличчю і по спортивній сорочці ". Він вказав на велике пляма навколо коміра толстовки.
  
  "Я не бачу ніяких ран", - сказала Менді.
  
  "Я теж, принаймні поки що", - сказав Фэйрберн. Іноді навіть вогнепальне поранення не відразу впадає в очі. Кульове або ножове поранення може викликати дивно невелика кровотеча зовні тіла, але викликати у кого-то внутрішня кровотеча.
  
  Фэйрберн ніжно провів кінчиками пальців по її голові, потім освітив ліхтариком її обличчя і нахилився так, що його обличчя виявилося в декількох сантиметрах від її шкіри. Він розплющив спочатку одне око, потім інше. Звідти він відкинув голову назад, наскільки міг, щоб не допустити задубіння. Він посвітив ліхтариком їй на шию й обережно помацав горло.
  
  "Не для протоколу", - сказав він. "Я припускаю, що це буде удушення. У неї невеликі синці в очах і на щоках, кілька синців на горлі. Її трахея ціла, так що я припускаю, що її вбив перебій сонної артерії.
  
  Петичия - це червоні цяточки, що залишилися від крихітних кровоносних судин, що лопнули, прямо під поверхнею шкіри обличчя і очей. Вони були б дуже добре видно на її блідій шкірі. Замість обмеження потоку повітря через трахею, вона померла від задухи з-за обмеження припливу крові до мозку по сонним артеріям. Я надто добре знав, як швидко це кого-небудь вб'є.
  
  Фэйрберн задерла низ просторій спортивної сорочки, потім футболку під нею, оголивши живіт. Права половина була блідо-білою. Ліва була схожа на один величезний синець, в основному синьо-червоний, з домішкою коричневого і жовтого.
  
  "Так, вона пробула тут деякий час. Сильна синюшність".
  
  Коли хтось помирав, сила тяжіння брала гору, і кров стікала вниз, викликаючи посмертну синюшність. Фэйрберн провів руками в рукавичках по її ніг, шукаючи рани або явні переломи. Не знайшовши нічого цікавого, він встав. Він подивився на набережну.
  
  Я повернувся до Менді. - Так що ти думаєш?
  
  "Я думаю, у нас поки біса мало інформації, крім мертвої дівчини".
  
  Вона була права. При жертві немає документів. Швидше за все, її вбили десь в іншому місці і кинули тут. Ніяких зачіпок щодо підозрюваного.
  
  Я зітхнув. Ніч обіцяла бути довгою.
  
  "Добре. Давай ми з тобою обшукаємо тут, поки чекаємо Фэрберн. Може бути, щось скотилося сюди разом з нею. Може бути, він кинув щось їй услід ".
  
  Я несвідомо називав нашого підозрюваного "він". Вони майже завжди їм були.
  
  У нас обох були компактні, потужні ліхтарики. Ми обстежили місцевість, розширюючись у вигляді сітки, навколишнього тіло. Ідея полягала в тому, щоб двічі обійти кожну ділянку землі, кожен раз з різних напрямків. Ви можете пропустити щось під одним кутом тільки для того, щоб побачити це з іншого боку.
  
  Зверху все заливало яскраве світло, я примружився і крикнув: "Спасибі, Джіні". Техніки привезли у своєму вантажівці великі прожектори.
  
  "Ласкаво просимо, Дент", - долинув її голос звідкись зверху. "Хочеш, щоб ми почали пошуки тут, нагорі?"
  
  "Так, будь ласка", - сказав я. Приблизно на півдорозі вгору по схилу мою увагу привернула спалах світла. Щось відображало світ. Я подумки відзначив це, але продовжив пошуки там, де був відсутній. Якщо ви вирушали за чим-то, це був вірний спосіб втратити що-то прямо перед собою.
  
  Дно насипу було повно хирлявих бур'янів висотою приблизно по щиколотку. Тонкою лінією тяглися якісь низькорослі кущі, потім ліс, потім річка. Ми з Менді обшукали все до самої межі лісу. З ліхтариками або без, але там було надто темно, щоб що-небудь розгледіти. Пізніше ми, можливо, вирішимо залучити кого-небудь на допомогу і обшукаємо лісову галявину, може бути, навіть весь парк.
  
  Але я не думав, що докази приведуть нас в цьому напрямку.
  
  Поки ми шукали, Фэйрберн працював над жертвою. Він схилився над тілом, і я побачила блиск ножиць в його руці. Йому потрібно було виміряти температуру тіла, перш ніж ми покладемо її в сумку. Це була цінна інформація, але я б волів, щоб мене там не було, якщо б він її отримав.
  
  Ми з Менді закінчили наші пошуки. Ми обидві повернулися з порожніми руками. Я попленталася назад на пагорб до тіла, трохи розчарована в собі з-за того, що почала важко дихати. Фэйрберн повернувся і подивився на нас.
  
  - Можу я попросити допомоги, щоб засунути її в сумку?
  
  Я ступив уперед, але Менді випередила мене. Разом з Фэрберном вони поклали дівчинку в сумку, яку він розстелив на землі. Я пройшов повз них, шукаючи предмет, який, як я бачив, блищав на сонці. Я присвітив ліхтариком навколо.
  
  Це була сережка у формі маленької золотої метелики з діамантом в центрі. "Гей, вона носить сережку?" Я запитав.
  
  Фэйрберн застібав мішок для трупів. Він зупинився і посвітив всередину. "Ні. Хоча обидва вуха проколоті". Я кивнула в знак подяки, і він застебнув сумку. Я поклала сережку в пакет для доказів. Може виявитися, що вона її, а може і ні. Це безумовно не підходило до решти її поряд.
  
  Ми з Менді присіли навпочіпки, потім підняли сумку. Дівчина була легкою, але термін "мертвий вантаж" був придуманий не просто так. Я ненавидів тягати тіла. Фэйрберн пішов за мною, поки ми з Менді пихкали вгору по горбу, а потім через парковку до фургона Фэйрберна. Він витягнув каталку з заднього сидіння, і ми опустили мішок так обережно, як тільки міг.
  
  Я стояв там, розминаючи м'язи спини і втупившись на сумку. Я ненавидів, коли у мене була жертва, але не було імені. Якимось чином ім'я робило їх для мене особистостями, а не просто тілом.
  
  "Я зроблю аналіз її відбитків, як тільки принесу її в морг". Фэйрберн ніби читав мої думки. Чорт візьми, він міг бути таким, ми пропрацювали разом досить сцен.
  
  "Спасибі. Є шанс, що хто-небудь з лікарів зможе прийти і провести розтин завтра вранці?"
  
  Поки що у мене було тіло без документів і сережка, яка могла мати відношення, а могла і не мати. Мені дуже потрібна була інформація, і одним з джерел було розтин. Зазвичай це не мало б значення, якби розтин відклали до понеділка, але якщо дівчину дійсно кинули минулої ночі, наше цілодобове вікно скоро закриється.
  
  Фэйрберн подивився на годинник. Я вже подивився на свої. Було майже дев'ять годин. Вечір п'ятниці. "Я подивлюся, що можна зробити, дізнаюся, хто підходить до телефону".
  
  "Спасибі, хлопче".
  
  Він закотив дівчину на заднє сидіння непримітного фургона без розпізнавальних знаків і поїхав. Джіні і Роджер якраз закінчували огляд верхньої стоянки та прилеглої території. Вони підійшли до нас.
  
  "Знайшов що-небудь?" Запитала Менді.
  
  Джіні похитала головою. - Нічого примітного. Чотири шматочки жувальної гумки, вони виглядають старими. Дві кавові чашки і пляшка содової в сміттєвому відрі. П'ять сигаретних недопалків.
  
  Джіні брала ці речі і вносила їх у каталог. Від нас залежало, перевіряти їх чи ні. Якщо б хтось з них належав вбивці, а потім був викинутий, можливо, залишилися б сліди ДНК або відбитки пальців. Але, швидше за все, це був сміття, а не докази. Я сподівався на деяку удачу. Іноді вбивці нервували. Вони випорожнювалися або навіть блювали на місці злочину. Вони залишали зброю з відбитками пальців або предмети одягу. Одного разу я навіть працював над крадіжки зі зломом, коли грабіжник впустив свій гаманець посеред вітальні. Не схоже було, що сьогодні ввечері нам пощастить.
  
  "Ми отримали кілька хороших знімків і замірів слідів шин", - сказала Джіні.
  
  Джіні жестом запросила нас слідувати за нею. Вона вказала на два сліди у траві. "Як ви можете помітити, трава дійсно густа, тому у нас є два сліду прим'ятої рослинності, але немає відбитку протектора. На тротуарі у нас є невеликий наліт гуми, так як шини виїхали за край, але знову ж слідів протектора немає. Я візьму зіскрібки з гуми. Ми також виміряємо ширину шляхів і відстань між ними. Виходячи з цього, ми зможемо ідентифікувати деякі можливі транспортні засоби ".
  
  Я кивнув. Це було вже щось. Я був готовий ризикнути і припустити, що ми шукали найпопулярніший засіб транспортування трупів: фургон. Те, як машина під'їхала до бордюру, наводило на думку, що її підігнали заднім ходом до краю набережній, задні двері відкрилися, і дівчину виштовхнули, як сміття. У мене на хвилину відвисла щелепа. Ніхто цього не заслуговував.
  
  Я подумав про білому фургоні, який бачив, коли під'їжджав, і вилаяв себе за те, що не взяв номерний знак.
  
  Саме тут реальне життя відрізнялася від усіх телешоу про криміналістиці, які стали такими популярними. По телевізору, коли б не відбувалося вбивство, завжди можна було знайти гору доказів, зазвичай з допомогою якогось крутого лазера або альтернативного джерела освітлення. В реальному житті мені, здавалося, ніколи так не щастило.
  
  Наступні пару годин ми витратили на вторинний пошук. Дощ посилився, тому ми всі одягли дощовики і продовжили шукати що-небудь, що могло виявитися важливим.
  
  Незважаючи на мої часті думки про звільнення, я любив цю роботу за людей, з якими я працював. На кожного Стіва Лаббока або офіцера Блума припадали тихі професіонали, такі як Фэрберн, Джині і Роджерс.
  
  Я тільки вирішив, що настав час закінчувати пошуки, коли мій телефон завібрував у мене в кишені.
  
  Я зняв трубку. "Міллер".
  
  "Дент, привіт. Це Алекс Пейс. Фэйрберн сказав мені, що тобі потрібна допомога". Я міг чути звук двигуна, що набирає обертів вгору і вниз на задньому плані. Алексіс Пейс. Блін, у неї був приємний голос. Мені стало трохи тепліше, коли я представив її обличчя і особливо тіло, яке до нього додавалося. Але що мене найбільше вразило, так це те, що вона була патологоанатомом і мені потрібно було провести розтин.
  
  Це було трохи напортачено, якщо вдуматися, так що я не став
  
  "Я тут невеликий передряге, Алекс. У мене є тіло молодої дівчини, пов'язане і викинуте в парку Келлі Пойнт. Справа в тому, що це практично все, що у мене є. У мене немає ні документів, ні речових доказів на місці злочину. Вона мертва вже майже добу. Вона наче впала з неба. Мені було цікаво, що я міг би зробити, щоб умовити кого-небудь з вас, хлопці, зайнятися з нею сексом в ці вихідні. Може бути, вже завтра? "
  
  - Чорт візьми, Дент, я зроблю це сьогодні ввечері.
  
  Якщо б я міг простягнути руку через телефон і обійняти її, я б це зробив.
  
  - Я якраз закінчую заняття з дзюдо в клубі "МАК". Зустрінемося в офісі.
  
  "Ти кращий, Алекс. Що я можу зробити, щоб загладити свою провину перед тобою?"
  
  “Чудовий вологий капучіно, подвійна порція, знежирене молоко. Побачимося".
  
  Вона повісила трубку.
  
  Я посміхнувся. Це була б найдешевша чашка кави, яку я коли-небудь купував.
  
  Ми дійшли до головних воріт парку і нічого не знайшли. Ми з Менді зупинилися там і почекали, поки Роджер і Джіні наздоженуть нас.
  
  Менді була тихою, задумливою. Зазвичай Менді хотіла поговорити про різні речі, трохи занадто, на мій смак, якщо чесно. Але зараз вона мовчала. Було цікаво спостерігати, як копи розслідують своє перше вбивство. Для більшості це відрізнялося від усіх інших справ, з якими вони працювали раніше, навіть від серйозних нападів і сексуальних злочинів. В цьому була остаточність, тяжкість, яку важко описати.
  
  "Алекс Пейс з офісу судмедексперта прийде сьогодні ввечері і опитає нашу жертву".
  
  "Добре". Вона кивнула. - Не думаю, що я коли-небудь зустрічався з ним.
  
  "Не він, а вона. Пам'ятаєш капітана Патли? Кілька років тому вийшов у відставку, деякий час керував Північним ділянкою, а потім спеціальними операціями?"
  
  Вона кивнула. "Звичайно. Він звільнився відразу після того, як я отримав випробувальний термін".
  
  Господи. Спосіб змусити мене відчувати себе старою.
  
  "Ну, в будь-якому випадку, ця Алекс Пейс - дочка ТОГО САМОГО Алекса Патли".
  
  "Круто". Вона все ще виглядала задумливою і розсіяною. Підійшли Джіні і Роджер, виглядали нещасними в своїх пончо. Температура, напевно, впала градусів на десять з тих пір, як ми це почали.
  
  "Ви, хлопці, теж прийшли з порожніми руками?" Запитала Менді. Джіні кивнула, тремтячи від холоду.
  
  "Я думаю", - сказала Менді, кинувши погляд в мою сторону. "Ми майже закінчили".
  
  "Добре", - сказала Джіні. "Ми будемо в Центральному районі, витирати недопалки та інше. Подзвони нам, якщо ми тобі знадобимося". Джіні і Роджеру ще треба попрацювати пару годин: повернутися до ділянку, няньчитися з доказами в сушарці, зайнятися найпопулярнішою паперовою роботою.
  
  Я дивилася, як вони йдуть, дозволивши своїм думкам розсіятися. Я бачила, що Менді дивиться на мене, ніби хоче щось сказати, але розуміла, що я думаю і не хочу переривати.
  
  Десь на річці прозвучав заводський гудок, луною відбився від води.
  
  “ Чому? - Запитав я вголос.
  
  - Що "чому"?
  
  - Навіщо скидати її з насипу?
  
  "Це мертве тіло. Він повинен позбутися від неї".
  
  "Так, але чому тут? Чому парк Келлі Пойнт? Це місце не таке вже велике. Чому не Форест-парк? Чому не в горах? Чому він залишає її в такому місці, де кожен, хто подивиться на неї зі стоянки, побачить її?"
  
  Вона стояла і дивилася. Я майже чув, як крутяться шестерні. Піднявся вітер. Тут, біля річки, було холодно і сиро, здавалося, що мертві пальці пестять твоє обличчя.
  
  "Вода", - сказала вона. "Він збирався скинути її у воду".
  
  "Так. Я думаю, ти правий. Якщо провести пряму лінію від того місця, де ми стоїмо, це найкоротший шлях до річки. Скинути її з набережної було просто способом доставити її туди. Вона не така вже й велика, але мені б не хотілося тягнути сто, сто десять фунтів мертвого ваги вниз по цьому схилу. Може бути, він не такий вже великий хлопець, може бути, він просто ледачий."
  
  "Отже, він збирався скинути її в річку. У нього, певно, були ланцюга або щось в цьому роді. Щоб ускладнити її".
  
  - Можливо. В такому випадку доведеться нести ще більшу вагу. Отже, що сталося.
  
  "Він викинув її. Вона скочується з пагорба. Хтось прийшов".
  
  "Думаю, так. Він бачить фари, може бути, людини. Може бути, це хлопець з Паркувального бюро, приїхав перевірити стоянку на наявність машин, перш ніж замкнути ворота. Але в будь-якому випадку його переривають. І з якоїсь причини він не повертається.
  
  Вона підійшла до слідах шин, посвітила на них ліхтариком. "Його колеса не ковзали, тому що трава була мокрою. Він був схвильований, наляканий. Він завів фургон і натиснув на газ. Ось чому там таке лайно ".
  
  "Все сходиться. І що це нам дає?"
  
  - Можливо, свідок. Той, хто в'їхав і злякав його.
  
  "Саме так", - сказав я. “Але все ж, чому тут? Чому парк Келлі Пойнт. Сюди ніхто не ходить. Це посеред промислової пустки. Тільки місто Портленд міг розбити парк в такому місці. Б'юся об заклад, чувак, який вигулює тут свою собаку, єдиний, хто користується їм всю зиму. Влітку деякі люди приїжджають сюди, щоб спустити на воду свої каное. Чорт візьми, тут навіть немає повій, яких хлопці могли б привести по-швидкому в обідню перерву.
  
  "Моя перша думка - сказати, що він живе тут", - сказала вона, повертаючись по колу і оглядаючи стоянку. "Але тут ніхто не живе. Це має бути робота. Він повинен працювати тут ".
  
  Я розповів їй про фургоні, який бачив по дорозі сюди.
  
  "Господи", - сказала вона. “Ти думаєш, це був він? Ти взяв тарілку".
  
  Я похитав головою, і вона виглядала розчарованою.
  
  "Навіщо йому повертатися?"
  
  "Якщо це був він, то він, можливо, повертався, щоб перенести її залишок шляху до річки з допомогою".
  
  "Або це могли бути просто два чувака, що прийшли сюди покурити травички, які злякалися, коли побачили поліцейську машину".
  
  Я кивнув. “ Це теж може бути.
  
  “Добре, ми будемо мати це на увазі. Ти можеш придумати що-небудь ще, що нам треба тут зробити?"
  
  Я востаннє оглянув стоянку. "Я думаю, ми тут закінчили. Ви проробили гарну роботу в частині речових доказів, обробляючи місце події. Всі школи, в які ти ходиш, всі книги, які ти читаєш, забивають тобі в голову всю цю нісенітницю про криминалистах. Це непогано; таким чином ми наводимо хороші справи. Але не забудь витратити кілька хвилин і просто проникнути в його голову. Думай, як він. Постав себе на його місце ".
  
  "Добре".
  
  "Круто. Тепер перейдемо до розкриття".
  
  Вона знову кивнула. Вона як і раніше мовчала, але я чекав цього.
  
  Знадобилося деякий час, щоб звикнути до цього вазі.
  
  OceanofPDF.com
  
  РОЗДІЛ П'ЯТИЙ
  
  
  
  
  
  
  
  Коли я сідав у машину, по радіо крутили Led Zeppelin. "In My Time of Dying". Непогана мелодія, але в багатьох відносинах я волів оригінальну скупу акустичну версію Боба Ділана. Сподіваюся, це не було ознакою або щось в цьому роді.
  
  Поки я вів машину, я продовжував прокручувати в голові знову і знову. Думати було особливо не про що. Я сподівався, що якщо продовжу перемішувати інформацію, то отримаю якусь сліпучий спалах осяяння, яка все пояснить.
  
  Мені дійсно слід було знати краще. У фільмах у детектива завжди буває раптове одкровення, яке розкриває все справа, але в реальному житті справи розкриваються важкою роботою.
  
  Новий офіс судмедексперта перебував на сході, відразу за міською рисою, у Клакамасе. На стоянці було безлюдно, а в хаті темно. Ми з Менді заїхали на стоянку і припаркувалися поруч.
  
  Очевидно, Алекс ще не приїхала. Я сумувала за старими часами, коли морг знаходився на Нотт-стріт в Північному Портленді. Раніше округ дозволяв декільком студентам коледжу жити в квартирах над будівлею. В обмін на безкоштовну оренду вони відповідали на дзвінки по ночах і впускали людей в будівлю. З деякими з них було весело спілкуватися. Зазвичай я міг розраховувати на рекомендацію в нову групу і, можливо, на безкоштовний шматок піци. Тепер нову будівлю було закрито на ніч, і телефони передавалися на автовідповідач.
  
  Я почула наближення Алекс ще до того, як побачила її. У ці дні вона водила "Мустанг", який підозріло гудів, як ніби у нього були прямі труби замість глушників. Двигуну майже вдалося заглушити звук стереосистеми. Якимось чином рокіт двигуна і пісня Дженіс Джоплін "Another Piece of my Heart", здавалося, ідеально поєднувалися. Класна машина, класна музика, класна дівчина. Вона припаркувалася ніс до носа зі мною, і музика і двигун замовкли.
  
  Я вийшов, коли Алекс вилізла з машини. Вона була високою, зростом близько шести футів. Довга, довготелеса, зі світлим волоссям, які доходили майже до пояса, вона виглядала як архетип каліфорнійської дівчата-серфингистки, з яскраво-блакитними очима і кирпатим носиком. Я дійсно не знаю, як це сталося. Її батько був маленьким жахливим тролем.
  
  "Привіт, Дент! Давай зайдемо всередину". Вона побігла до дверей. Не звертаючи уваги на дощ, на ній були шорти і толстовка з капюшоном. Я побіг за нею підтюпцем, з усіх сил намагаючись не дивитися на її дупу, коли вона бігла попереду мене. Робота з Алекс представляла для мене кілька унікальних проблем.
  
  Вона впустила нас в офіс, стерильний сучасний вестибюль, помітно відрізнявся від схожого на підземеллі будинку, який раніше обіймав морг, і я запропонував їй каву.
  
  "Ммм"... Ти згадав. Вона випустила пар з горлечка чашки і зробила ковток. "Рада бачити тебе Дент". Вона подивилася на мене поверх свого кавової чашки.
  
  - Я теж радий тебе бачити, Алекс.
  
  Я ніколи не могла сказати, чи сексуальне напруження, яке я відчувала, що між мною і Алексом, взаємним чи все це було в мене в голові. Я була досить гарна в тому, щоб проникати в голови вбивць, наркоманів і тому подібних людей. Але жінки були для мене загадкою.
  
  "Познайомтеся з Менді Вільямс, моєю новою напарницею. Менді, Алекс. Алекс, Менді".
  
  Вони потиснули один одному руки та обмінялися люб'язностями. Жінки оцінювали один одного інакше, ніж чоловіки, але спостерігати за цим все одно було цікаво.
  
  - Дай мені переодягнутися, і я повернуся за хвилину. Вона зникла в глибині кабінету. Я повісив свій дощовик на спинку стільця, щоб дати йому висохнути, і струсив зі спини кілька грудочок вовни.
  
  "Отже, наскільки добре ти її знаєш?" Запитала Менді. На її обличчі була усмішка, до якої я не звикла.
  
  "Що? Чому?"
  
  "Можливо, ти захочеш переконатися, що вона і Одрі ніколи не зустрінуться, ось і все, що я хочу сказати".
  
  - Що змушує тебе так говорити? Я відчув, що починаю червоніти.
  
  "Я можу просто сказати. От і все".
  
  Особисте життя рідко торкалася мене і Менді. Вона була досить неразговорчивой. По департаменту ходили чутки, що вона лесбіянка, але ці чутки зазвичай поширювалися про будь-якій жінці-офіцерові, яка не була схожа на ляльку Барбі або не спала ні з одним з офіцерів-чоловіків. Іноді було страшно від того, наскільки поліцейське управління нагадувало мені середню школу.
  
  Повернулася Алекс, одягнена в синю медичну форму. Я помітила, що вона підходить до її очей. Припини, сказала я собі. Її волосся було зібране у вузол і заправлені ззаду під сорочку.
  
  Вона провела нас через ряд дверей з написом "Тільки для персоналу" і далі по довгому коридору. В кінці була пара важких подвійних дверей.
  
  Вона швидко згорнула направо, в невеликий кабінет. Ми пішли за нею, і вона жестом запросила нас зайняти пару крісел по іншу сторону столу.
  
  Вона включила комп'ютер і викликала звіт, який вже склав Фэйрберн.
  
  "Добре, дозвольте мені ввести вас в курс справи", - сказала Алекс. Вона кілька хвилин читала і потягувала кави. Я оглянув офіс. У цьому було дуже мало особистого. Дипломи, професійні книги, папки зі справами, кілька типових художніх гравюр. Там були тільки два особистих штриха, які я міг розгледіти: один був боккен, дерев'яний японський тренувальний меч; інший - картинка на робочому столі комп'ютера. На ньому вона була зображена на вершині гори, ймовірно, Маунт Худ, судячи з фону, в альпіністському спорядженні. Цікаво, хто зробив фотографію. Може бути, хлопець? Припини.
  
  Алекс допила свою каву останнім ковтком. Вона встала і закрив папку. "Давайте, хлопці, купимо вам сукні і почнемо".
  
  Ми пішли за нею в іншу кімнату, прямо за подвійними дверима. Одним із поліпшень в порівнянні зі старим моргом було те, що тут не смерділо. У старому морзі запах гнилі вбрався у стіни. Він був побудований на рубежі минулого століття, і ніякі оновлення або нове обладнання не могли вигнати задуху із стін. У будь-який момент часу у значної частини персоналу була якась нежить або гостра гайморовая інфекція. Ніхто ніколи не підхоплював нічого смертельного, але здоров'я персоналу було головним мотиватором для пошуку грошей на нову будівлю.
  
  Алекс вручила нам халати, шапочки і маски. Вона порилася в шафі і дістала пінетки, які надягали поверх нашого взуття. Я переодяглася, допомогла Менді зав'язати маску. Вона допомогла мені з моїм. Менді виглядала трохи похмурою.
  
  Алекс провів нас через подвійні двері.Все було яскраво освітлене і оброблене полірованої нержавіючої сталлю. Вентилятори над головою постійно всасывали повітря вгору і з кімнати.
  
  Алекс наділу пару рукавичок, потім підкотила каталку до шафки в стіні. Вона витягла сумку, поклала на каталку і підштовхнула її до столу. Я допоміг їй перенести мішок з тілом на стіл. Ми розстебнули його і витягли дівчину. На столі вона виглядала дуже маленькою.
  
  Алекс підійшов до ряду перемикачів на стіні і вказав на коло, приклеєний скотчем до підлоги. "Все, що знаходиться всередині кола, буде зафіксовано мікрофоном, добре?" Ми з Менді кивнули. Алекс клацнув вимикачем, і поруч зі словами "запис" загорілася червона лампочка. Патологоанатоми використовували диктофони під час своєї роботи. Було важко вести записи закривавленими руками в рукавичках. Запис стала б частиною судового протоколу і могла бути відтворена в суді, тому ви хотіли бути обережними в своїх словах.
  
  Алекс назвала час і дату, потім коротко описала ріст, вага й інші фізичні дані дівчини. Вона жестом попросила мене допомогти, і ми перевернули її на живіт. Ліва сторона тіла дівчини була вкрита плямами і синцями, судячи з посмертної синюшності. Права сторона була блідо-білою.
  
  "Руки зв'язані за спиною наручниками марки "Сміт і Вессон", обидва наручника замкнені на два замки. В цей час наручники знімаються ключем, наданими присутніми співробітниками правоохоронних органів". Я стягнув рукавичку, ніяково порилася під сукнею, поки не дістала ключ і не кинула його в руку Алекса. Я поспішила надіти нову рукавичку і виставила вказівний палець. Алекс застебнув манжети на пальцях. Полірована металева поверхня манжет була найкращим кандидатом на відбитки пальців, тому я не хотів торкатися до зовнішніх країв. Менді приготувала пакетик для доказів. Я кинув наручники всередину з бажанням, щоб вони показали що-небудь вартісне.
  
  Діючи швидко, але обережно, Алекс зняв з тіла верхній одяг.
  
  Я оглянув кожен предмет, поки ми його брали. Черевики були грубого виду, шкіра потріскалася і вибита, стоптані каблуки. Брюки і сорочка були брудними і рваними. Бруд була зім'ята. Цю одяг давно не прали. Все це навело мене на думку, що дівчина якийсь час була на вулиці.
  
  Наступними були шкарпетки та чорна футболка. І те, й інше було дірявим і брудним. Я б викинув шкарпетки, якщо б вони були моїми. Вони не могли принести ніякої користі її ніг.
  
  Я повернулася туди, де Алекс працювала над тілом. Дівчина була майже повністю роздягнена, за винятком нижньої білизни. Вони були сюрпризом. Вони були підібрані в тон, темно-синього кольору, всі мереживне і химерне.
  
  "Нижня білизна несумісне з верхнім одягом", - говорила Алекс. Вона відрізала їх і простягнула мені. Тканина була жорсткою і нової, як ніби її навіть не прали. Напис на етикетках усередині була чіткою і легко читається. Цікаво.
  
  Там була камера, встановлена на поворотному кронштейні над столом. Органи управління та тросиковий роз'єм були закриті одноразовими пластиковими кришками. Алекс зробив два довгих знімка всього тіла.
  
  Алекс почав з огляду дівчата зверху вниз. Я уважно стежив за тим, як Алекс описувала дівчину з голови до ніг. Було кілька подряпин і слідів, на які вона звернула особливу увагу, але великих ран не було.
  
  Далі була одна з моїх найменш улюблених частин розтину. Я дійшов до того, що, як правило, міг відокремити людину від тіла. Але коли Алекс розставила ноги дівчини і дістала дзеркальце, я трохи відвернувся, прикинувшись, що ще трохи вивчаю одяг, поки вона розповідала цю частину іспиту.
  
  Алекс відклала інструменти, витратила хвилину, щоб розім'яти м'язи спини. Вона взяла твердий гумовий брусок і підклала його під шию дівчини, щоб він підтримував її голову.
  
  - Я збираюся розкрити їй голову, перш ніж дивитися на шию.
  
  Її погляд перемістився з мого на Менді. Менді мовчала, стояла, схрестивши руки на грудях. Алекс на мить задумалася, вказала на один з двох сміттєвих баків у кутку. Один був червоний, і на ньому всюди були символи біологічної небезпеки. Я знав, що краще не брати цей. Інший був простим, з чистою підкладкою. Я підняв його і поставив відразу за приклеєною стрічкою лінією на підлозі. Менді підняла брову. Я просто посміхнувся у відповідь.
  
  Алекс зробив три швидких, впевнених надрізу скальпелем, потім відклав його. Я дізналася, що це називається "відображенням" шкіри, оскільки "копіювання" звучало так неклинически. Шкіра з вологим тріском відірвалася від потилиці дівчини. Алекс потягнув клапті вперед, прикриваючи обличчя мертвої дівчини. Я подивився на Менді. Вона була бліда, і на лобі в нього виступили великі краплі поту, але поки що з нею все було в порядку.
  
  "Хм..." Сказав Алекс. "Виражений синець на потилиці. Переломів нижчих структур черепа немає". Алекс зробив кілька знімків внутрішньої частини шкіри з голови дівчинки. Потім взяв у руки пилку "Страйкер".
  
  Я ненавидів пронизливе виття цієї пилки, і якою б гарною не була вентиляція в новому приміщенні, мені завжди здавалося, що я відчуваю крізь маску запах гарячих мікроскопічних осколків кістки. Алекс відклав пилу, пару раз покрутив верхівку дівчинки взад-вперед. Вона відірвалася з бавовною. Я завжди дивувався, який сліпучо білою була внутрішня частина черепа. Біло-рожевий мозок під ним завжди виглядало нереальним, наче це був якийсь анатомічний експонат або щось в цьому роді. У мене часто була така реакція на жахливі образи, мій мозок перевіряв, кажучи: "це Має бути удавання, чувак, ми не можемо цього бачити насправді". У мене це спрацьовувало, поки я спав. Тільки коли я заснув, я перестав вірити в це.
  
  Менді вистачило присутності духу дістатися до сміттєвого бака до того, як її знудило, де вона була б поза зоною дії мікрофона. Вона отримала бонусні бали за те, що вела себе тихо. Я роздумував, чи не підійти, щоб поплескати її по плечу, або, може бути, зняти рукавички і принести їй склянку води або що-небудь в цьому роді. Я вирішив цього не робити. Вона була трохи образливою, якщо відчувала, що до неї ставляться зверхньо, і, якщо подумати, я ніколи не робила цього ні для кого з моїх партнерів-чоловіків, яких нудило.
  
  Алекс говорила щось про "відсутність мозкових аномалій", і я вчасно озирнулася, щоб побачити, як вона копається в головах дівчаток. Я відвернулася і подивилася на інші докази, які ми зібрали.
  
  Менді підійшла і стала поруч зі мною, поки я роздивлявся одяг дівчини на прилавку.
  
  "Що ви про все це думаєте?" Я запитав, стишивши голос, щоб не було жодних шансів, що це почують в мікрофон. Я намагався говорити природно, ніби не помітив, що Менді вирвало, і як ніби жінка, до якої я відчував сильний фізичний потяг, не препарувала труп у шести футах позаду мене.
  
  Менді на мить замовкла. Вона дійсно позеленіла. Це було цікаво, я чула це вираз раніше, але ніколи не бачила, щоб хтось дійсно позеленів, принаймні, той, хто був ще живий.
  
  "Її одяг і нижня білизна не збігаються?" Голос Менді звучав трохи невпевнено.
  
  Я спохмурнів. Вона була права, але вся ця історія з блювотиною, схоже, дещо підірвала впевненість у собі. Їй треба було зрозуміти, що чавунний шлунок і допитливий розум не обов'язково повинні поєднуватися.
  
  "Добре. Що ще?" - Запитав я.
  
  "Її одяг брудний, шкарпетки зношені, як ніби вона жила на вулиці, але вона знаходить час, щоб поголити ноги і... ммм... лобок?" Менді злегка почервоніла. Нам треба попрацювати над подібними речами, перш ніж їй доведеться виступати в суді і давати показання про чиїсь інтимних місцях. Господи, як ти міг пропрацювати поліцейським шість, сім років і все ще відчувати збентеження з-за всього цього?
  
  "Це не має сенсу", - продовжила Менді. "І макіяж теж".
  
  Я погодився. Брудні джинси та штани поверх нижньої білизни, яке виглядало так, наче зійшло з обкладинки чоловічого журналу, поголений, але з брудними нігтями. Це не збігалося, якщо тільки вона не була вбита під час приведення себе в порядок, а потім переодяглася в свій старий одяг. Траплялися й більш дивні речі.
  
  Я знову подивилася на Алекс, вона зробила класичний розріз у формі букви "y" на грудях дівчини, залишивши відкритими три клаптя шкіри. Поки я спостерігав, вона взяла щось схоже на секатор, розкрила його і взялася за реберця дівчинки. Я здригнувся і обернувся як раз в той момент, коли пролунали клацають звуки.
  
  Я взяла сумку з наручниками "Сміт і Вессон". Професійної якості, для правоохоронних органів, а не дешеву металевий посуд з хутряною підкладкою, яку продають у магазинах секс-іграшок. Це була така річ, яку міг би носити з собою поліцейський або співробітник служби безпеки більш високого класу.
  
  Я знову озирнувся на Алекс. Однією рукою вона тримала відокремлений живіт дівчинки над великою мензуркой з шийкою. Вона взяла скальпель і зробила довгий надріз збоку, так що весь вміст витекло в мензурку. Вона щось наспівувала собі під ніс. Я проковтнув і знову відвернувся.
  
  Мені потрібно було розібратися у собі щодо Алекса. Перш за все, я дійсно був шалено закоханий у Одрі. По-друге, якщо б коли-небудь сталося між мною і Алекс, і це погано закінчилося, я знав, що її батько убив би мене. По-третє, після того, як я неодноразово бачив її з людськими внутрішніми органами в руках, я все одно не думав, що зможу бути особливо влюбчивым.
  
  Коли я виходив за межі свого життя, іноді вона здавалася мені досить хріновою.
  
  "О'кей", - сказав я Менді. "Що ще нам потрібно з'ясувати?"
  
  "По-перше, у нас є наручники для перевірки на відбитки. Одяг треба відправити в лабораторію на все, що ми зможемо знайти, волокна волосся, що у вас є".
  
  Я знову кивнув. "Сподіваюся, AFIS повернеться з чим-небудь за відбитками пальців дівчата".
  
  AFIS розшифровувалася як Автоматизована система ідентифікації відбитків пальців. Завдяки цій системі всі записи про відбитки пальців були об'єднані через ФБР. Якщо б наша жертва коли-небудь була заарештована або у неї зняли відбитки пальців-яким урядовим установою раніше, вона була б в системі. Я не дуже хвилювався. Дівчина була молода, можливо, навіть ще неповнолітня, але якщо вона жила на вулиці, існувала досить велика ймовірність, що у неї були якісь незначні контакти з правоохоронними органами. Може бути, там заарештують за магазинну крадіжку або заарештують з-за невеликої кількості травички.
  
  "Нам також потрібно перевірити повідомлення про зниклих без вести", - сказала Менді. “Якщо ця дівчина і була на вулицях, не схоже, щоб це тривало довго. Вона була худенькою, але не в тому сенсі, в якому ці діти недоїдають. Ми дізнаємося напевно, коли прийдуть результати токсикологічної експертизи, але я також не вважаю її завзятою наркоманкою або наркоманкою з метамфетаміном. У неї все ще були зуби, і на ній не було ніяких слідів від уколів.
  
  Це звучало так, наче Менді оправлялася від своєї невдачі. Її мозок знову запрацював.
  
  Я перевірив Алекс. Вона повертала всі органи на місце, більше або менше в ті ж місця, де їх знайшла. На столі поруч з нею був довгий ряд зразків: пробірки з сечею, кров'ю, внутрішньоочної рідиною; поперечні зрізи внутрішніх органів; мазки і предметні скла. Це було людське тіло, перетворене в купу зразків, взятих для аналізу. Поки я спостерігав, Алекс швидко перевірила всі свої інструменти, щоб переконатися, що вона нічого не залишила всередині. Потім вона підняла нагрудну пластину і встановила її на місце, перш ніж розгладити клапті шкіри назад. Вона все ще наспівувала мелодію Джеймса Тейлора, якщо я не помиляюся.
  
  "Ти знаєш, - сказав я Менді. "Я ніколи до цього не звикну".
  
  Вона виглядала трохи розслабленою.
  
  Я повернулася до столу для розтину. Алекс накладав довгі широкі шви на розріз. Я зробила уявну замітку звернутися до іншого лікаря, якщо мені знадобиться зашити поріз. Вона помовчала секунду, вказуючи на стіну. Червона лампочка поруч з табличкою "запис" була вимкнена.
  
  "Ми вільні, якщо ти хочеш шепотіти мені на вушко всякі ніжності". Вона притримала шматочок шкіри, який продовжував намагатиметься згорнутися, і наклала на нього шов.
  
  Рис. Солодкі дрібниці? Звідки це взялося?
  
  "Я не знаю, Одрі може засмутитися".
  
  Вона театрально зітхнула, зав'язуючи останні стібки.
  
  Я моргнула, намагаючись перейти. Я не часто підшукувала, що сказати, але коли я це робила, то зазвичай міцно замовкала. Поки я стояв там з ідіотським виглядом, Алекс підняла верхню частину черепа жертви, спробувала підігнати. Їй це не сподобалося, тому вона повернула його на градус або два, спробувала знову. Вона кивнула і на цей раз повернула відбитий скальп на місце.
  
  Я бачив, як її губи скривилися під маскою. Вона накладала на голову більш тонкі шви на випадок, якщо сім'я заявить права на тіло і захоче поховати у відкритій труні.
  
  Я змінив тему. - Отже, що ви думаєте про мою жертву?
  
  Він насупив брови. З-за того, що я міняла тему, або з-за мого питання, я не була впевнена. "Я все ще збираю все воєдино в своїй голові. Дай мені кілька хвилин подумати. Я хочу переконатися, що нічого не пропустив.
  
  Я кивнула, і ми з Менді упакували весь одяг в окремі коричневі паперові пакети. Перед відходом ми оглянули кімнату, щоб переконатися, що нічого не залишили.
  
  Менді була солдатом. Вона підійшла до банку, в яку її вирвало, витягла пакет і зав'язала на ньому сайт. "Куди дівається?"
  
  Алекс вказав на банку з біологічно небезпечними речовинами.
  
  "Кинь це туди. Все це спалюється. Тільки ніколи не блевай в банку з біологічно небезпечними речовинами. Ти можеш отримати неприємний осад, якщо його вже використали ".
  
  Насправді, вона поставилася до цього спокійно. Я оцінив це. Деякі люди вистрілили б у Менді.
  
  Менді зібрала одяг жертви, наручники і попрямувала до своєї машини.
  
  Я попрямувала до кабінету Алекса, намагаючись зібрати всі докази воєдино в своїй голові. Я також намагався ігнорувати той факт, що мені кортіло побути наодинці з Алекс в її кабінеті, хоча б на кілька хвилин.
  
  OceanofPDF.com
  
  ГЛАВА ШОСТА
  
  
  
  
  
  
  
  Поки Менді вкладала одяг жертви в багажник своєї машини, я зайшла в офіс Алекс. Мені довелося придушити бажання покопатися в її речах. Я сказав собі, що це просто професійна цікавість. Мені подобалося відточувати свої навички, і перегляд чужих офісів був хорошим способом дізнатися про них більше. З того місця, де я сидів, я не міг бачити передню частину монітора комп'ютера Алекс, але він відбивався в вікні. Воно було відкрито в її програмі. Всупереч собі, я намагався прочитати у відображенні слова, написані задом наперед.
  
  - Добре. - сказала Алекс у мене за спиною, входячи в кімнату. Я здригнувся і відвернувся від вікна. Вона кинула на мене здивований погляд. - Ти в порядку, Дент?
  
  "Е-е, так. Просто дивився у вікно. Ти мене налякав".
  
  Алекс розпустила волосся. Вони розсипалися по її спині. Від неї приємно пахло.
  
  "Хочеш, я відправлю фотографії особи жертви по електронній пошті на твій телефон, поки ми чекаємо твого напарника?"
  
  Я кивнув, і вона взялася за роботу. Через кілька секунд мій телефон загудів від вступників знімків.
  
  "Отже", - запитав я. "Як поживає твій батько".
  
  "Він хороший. Консультує генерального прокурора штату Орегон і федералів". Її пальці швидко забарабанили по клавіатурі. "Він якраз говорив про тебе днями. Сказав, що це ганьба, що ти з кимось зустрічаєшся, інакше я б запросив тебе на побачення. Він сказав, що ти завжди здавався порядним хлопцем."
  
  Мої губи притиснулися до грудей. Пейс сказала це? Вона, мабуть, розігрувала мене. Він доклав чимало зусиль, щоб відібрати свою молоду, привабливу дочка у всіх, у кого був значок PPB. Алекс окинув мене холодним поглядом і посміхнувся. Другий раз за ніч я втратила дар мови.
  
  Увійшла Менді і врятувала мене. Вона сіла поруч зі мною, дивно глянув на мене. Я похитав головою.
  
  "Добре", - сказала Алекс, раптово ставши ділової, коли подалася вперед на своєму сидінні. "Майте на увазі, що всі аналізи на токсини ще не здані, у мене немає ніяких лабораторних робіт".
  
  Ми обидва кивнули.
  
  "Я думаю, що ваша жертва була задушена вручну, і дещо незвичним способом. Зазвичай, коли когось душать, пошкоджуються трахею та гортань. Неважливо, помре чи жертва від нестачі повітря в легенях через пошкодження трахеї чи від припливу крові до мозку через здавлювання сонних артерій.
  
  Кажучи це, Алекс не дивилася на мене. Одного разу я побився з підозрюваним, який мало не вбив мене голими руками. Замість цього я задушив його до смерті, і мені пощастило, що я зберіг свою роботу.
  
  Алекс пошуршала паперами, відкашлялась. "У будь-якому випадку. Вашу жертву задушив хтось, хто знав, що робив, на горлі тільки невеликий синець. Трахею та гортань цілі. Він знав, як перетиснути сонні артерії і утримувати їх там досить довго, щоб позбавити її мозок кисню. Такий молодий, здоровій жінці, як вона, ймовірно, було потрібно п'ять-шість хвилин постійного тиску, щоб переконатися в цьому.
  
  Це був особливий тип вбивці. Хлопець, який міг тримати зашморг так довго, щоб бути впевненим.
  
  "Була невелика боротьба", - продовжив Алекс, все ще не зустрічаючись зі мною поглядом. “У неї синець на потилиці, характерний для удару головою об щось з тупим краєм, можливо, об кут стола або щось в цьому роді. Садна на спині і лікті характерні для боротьби. Я припускаю, що вона звивалася на підлозі з грубим килимом. Вона була одягнена, принаймні, вище пояса, поки це відбувалося. Бретельки ліфчика залишилися на її спині, а в ранах залишилися волокна від толстовки.
  
  "Нарешті, судячи з саден на піхву, її зґвалтували. Я взяла мазки і перевірю їх на наявність еякуляту, звичайних сперміцидів і мастильних матеріалів ".
  
  "Так ти думаєш, смерть настала минулої ночі?" Запитала Менді. Алекс кивнув, подивився на годинник на стіні. Десять годин.
  
  "Так. Приблизно двадцять чотири години тому. Деякі лабораторні тести допоможуть це виправити, але я б не думав, що вони змінять це протягом чотирьох годин у будь-якому випадку ".
  
  Це було дивно. Мертва дівчина в наручниках, яку задушили задушенням сонної артерії. Я такого раніше не бачив.
  
  "Що ти думаєш про неї, Алекс?" Це був відкритий питання. Я хотів, щоб Алекс розповіла мені, що в неї на думці. Вона була прониклива як у медичній частині, так і в психології.
  
  Алекс похитнулася, а потім, нарешті, відповіла. "Я думаю, як тільки ти дізнаєшся, хто керував її зйомками в порно, ти знайдеш свого вбивцю".
  
  Це на секунду застало мене зненацька. Я був дуже близький до того, щоб назвати копа її вбивцею, або, може бути, охоронця, або копа, якого хочуть убити. Наручники, шийний фіксатор, як мені здавалося, були двома великими частинами головоломки. Але звідки взявся цей порнобізнес? Ось чому мені подобалося дізнаватися думку інших людей, особливо жінок, якщо мова йшла про жінку-жертві. Вони бачили те, чого не бачив я. Я зрозумів, що Менді киває головою.
  
  "Добре", - сказав я, нахиляючись вперед. "Ти залишив мене там".
  
  "Ця дівчина жила на вулиці", - сказав Алекс. "В її одяг в'їлася бруд, тому її тривалий час не прали. Її взуття була прострелена. Її ноги перетворилися в гамбургери від ходьби в цих пошарпаних шкарпетках. Нігті були нерівними . Але її тіло було чистим, волосся нещодавно вимиті шампунем ".
  
  Я кивнув. Це я зрозумів.
  
  "Її кишечник був порожній. Ніякої їжі. Нічого. Але її шлунок був повний. Прямо перед смертю хтось годував її креветками, схоже, стейком, печеною картоплею і, вважаю, невеликою кількістю червоного вина. Для цього потрібні гроші. Грошей у неї не було. Якщо б вона обібрала кого-небудь, скажімо, на тридцять-п'ятдесят баксів, які коштував би хороший вечеря, вона б пішла в mcdonald's, щоб грошей вистачило на якийсь час. Вона все одно не змогла б потрапити в пристойне місце з такою одягом. Ні, хтось купив це для неї. В обмін на що?"
  
  "Чому порно? Чому не просто секс?" Запитала я. "Може, він думає, що у них є взаєморозуміння. Він годує її таким рясним вечерею, у неї ніколи не було такого розуміння, або відступає. Він вирішує, що це відбувається так чи інакше ".
  
  Алекс і Менді одночасно похитали головами.
  
  "Неа", - сказав Алекс. “Це має бути, порносъемка. Вона молода, симпатична. Я міг би повірити, що, може бути, хлопець дозволяє їй прийняти душ, хоче, щоб вона поголила, навіть в те, що він купує їй нову білизну, щоб вона причепурилася. Для нього було б дешевше просто найняти професійний ескорт, у них вже є все це. Але це має бути порно. Головне - грим ".
  
  Я моргнула. Я все ще не розуміла.
  
  "Макіяж. На її опіках від бритви", - сказала Менді. "Макіяж був би очевидний при особистій зустрічі. Але відтінок досить добре поєднувався з її шкірою, так що, ймовірно, це було б не так помітно у кадрі ".
  
  "Невже вони більше не можуть просто забрати всі це за допомогою комп'ютера?" Я запитав.
  
  Алекс кивнув. "Так, але, може бути, твій хлопець не знає як. Може бути, вона приховала їх сама, без підказки, але в будь-якому випадку я припускав, що там були фотографії. Може бути, для публікації, може бути, для особистого використання твоїм хлопцем. Але безумовно кілька фотографій. "
  
  "Добре", - сказав я, пробуючи ідею в розумі. "Він годує її, дозволяє їй де-небудь прийняти душ, вона голиться, він дарує їй нову білизну ..."
  
  Алекс перервав мене. "Ймовірно, абсолютно новий комплект одягу. Я припускаю, що фотографії починаються з того, що вона одягнена, а закінчуються оголеною. Він може здати одяг на переробку, але він досить стильний, щоб не використовувати нижня білизна повторно ".
  
  Як, чорт візьми, маленька дівчинка Алекса Патли так багато дізналася про те, як робляться порносъемки, і про дорогих супроводжують, якщо вже на те пішло? Я викинув це з голови. Це питання для іншого разу. Як ніколи.
  
  "Значить, він фотографує. Як ми перейдемо від цього до того, що вона мертва і кинута в парку?"
  
  "Може бути, все так, як ти думав", - сказала Менді. "Може бути, у них було два різних розуміння. Може бути, вона думала, що це просто картинки, а він чекав щасливого кінця".
  
  "Добре". В цьому був певний сенс. "Але при чому тут наручники?"
  
  Алекс повернула монітор. На екрані були фотографії, зроблені нею під час розтину. "Наручники були одягнуті занадто туго. Бачиш, як глибоко вони ввійшли у плоть?" Вона пересунула рамку вперед, тепер наручники були зняті, і на зап'ястя дівчини була вм'ятина по всьому периметру. "Шкіра зім'ята, але синців немає. Наручники були одягнуті після того, як у неї зупинилося серце.
  
  "Чорт". Сказав я. "Так. Моє припущення таке: вони борються; він занадто довго тисне на сонну артерію; він думає, що вона без свідомості, тому одягає на неї наручники. В якийсь момент він розуміє, що вона мертва. Він панікує, забирає її і кидає."
  
  "Чорт". Я сказав знову. Ось воно. Кінець життя.
  
  Менді підхопила це звідти. "Він забирає її, садить в те, що ми вважаємо фургоном. Викочує її через чорний хід в парку, і його переривають ".
  
  "Що пояснює, чому йому не повернули наручники", - закінчив я. Вони обидва кивнули.
  
  З хвилину я сидів мовчки, прокручуючи це в голові взад-вперед.
  
  "Це досить добре поєднується". Я подивилася на Алекса. "У тебе є ідеї про те, що нам робити далі, я рада їх почути".
  
  "Ну, є волосся і волокна з її одягу, але ти це знаєш". Я кивнув, це було очевидно.
  
  "Я подряпав її нігті, але під ними було стільки лайна, що я не знаю, чи вийде у нас що-небудь путнє. Якщо вам вдасться знайти його житло, це стане золотою жилою доказів. Її волосся в душі, як на голові, так і на тілі. Де б не сталося зґвалтування, швидше за все, залишиться трохи крові. Я не впевнений, наскільки точно ми зможемо підібрати макіяж, але я взяв мазки на випадок, якщо ви знайдете їх на місці вбивства. Я майже впевнений, що він надав косметику. Більшість цих маленьких вуличних щурів не займаються косметикою. І тобі потрібно знайти її сумку."
  
  Я кивнув. Я вже думав про це. У цих дітей завжди була сумка. Може бути, це буде похідний рюкзак, може бути, просто спортивна сумка, може бути, просто дуже велика сумочка, але у них завжди була сумка. Вони повинні були. У них не було постійного житла, тому все, що у них було, повинно було залишитися при них.
  
  "Що-небудь ще ти можеш придумати?" - Запитав я.
  
  "Ні. Я подзвоню тобі, якщо що-небудь з'ясується. До кінця тижня у мене будуть аналізи на токсини і повне обстеження, так що ви повинні пам'ятати, що до тих пір моє припущення про задушенні - це всього лише припущення. Але я думаю, що воно досить достовірне ".
  
  "Я теж", - сказав я, підводячись. "Дякую, Алекс, ти дуже допомогла". Вона встала, і я потиснув їй руку. Я змусив себе бути коротким.
  
  Я тримав це в розумі, вишукуючи дірочки. Хлопець подорожує в пошуках дівчат, яких він міг би використовувати для невеликої кількості порно і, можливо, для невеликого сексу. Наша жертва відповідає всім вимогам, їй доводиться досить важко, щоб впасти у відчай, але на вулицях вона не пробуде досить довго, щоб втратити свою привабливість. Все йде шкереберть, її знаходять мертвою і кидають у парку. Сумний спосіб закінчити життя, але все це спрацювало.
  
  Коли ми вийшли на вулицю, я подивилася на годинник і зітхнула. Розтин мені не сподобалося, але чекала найгірша частина вечора: я повинна була зателефонувати босові.
  
  OceanofPDF.com
  
  ГЛАВА СЬОМА
  
  
  
  
  
  
  
  Мене так і кортіло попросити Менді зателефонувати Лаббоку. Зрештою, вона нібито була провідним детективом по цій справі. Але Менді відбувала шестимісячний випробувальний термін в якості детектива. На цей час її могли відправити назад в патруль, значною мірою за примхою Лаббока. Ні, було б краще, якщо б я розібрався з Лаббоком і дозволив Менді залишатися непоміченою. Менді була досить компетентна, щоб Лаббок міг сильно невзлюбить її, якби помітив.
  
  Я набрав номер по дорозі. Лаббок відповів після першого гудка.
  
  - Коли ви збиралися повідомити мені, що у вас сталося нове вбивство? Відразу ж почалася головний біль. Я потерла скроню вільною рукою.
  
  "Прямо зараз", - сказав я, намагаючись зберігати нейтральний тон. "З цього моменту я хочу знати, в яку секунду ти з'явишся на місце злочину".
  
  "Добре", - сказала я, гадаючи, чи залишився у мене в саквояжі пухирець аспірину. І знову я прикусила мову, щоб не сказати, що, очевидно, хтось вже присвятив його в той факт, що у нас сталося нове вбивство. Цікаво, хто був його інформатором?
  
  Я відкрив рот, маючи намір коротко викласти йому факти, розповісти, до чого я хилю в цій справі. Перш ніж я встиг вимовити хоч слово, він заговорив.
  
  "Що ми скажемо засобам масової інформації?"
  
  "ЗМІ?" Мені потрібна була секунда, щоб переключитися.
  
  "Ти нічого не з'ясував для ЗМІ? Чим ти займався?"
  
  Моя хватка на телефоні посилилася, і пластиковий корпус зловісно заскрипів. "Ну, Стів, в основному я займався детективною роботою, ти знаєш, намагався з'ясувати, хто жертва, хто її вбив. Лайно на кшталт цього."
  
  - Послухай, Міллер, - Лаббок майже кричав. - Я втомився від твого ковбойського поведінки. Вам потрібно почати думати про те, що добре для поліцейського управління Портленда, а не про те, що приносить найбільшу славу Дентона Міллеру. Кожну справу про вбивство привертає величезну увагу до Бюро. Завжди знайдеться хтось, хто захоче переглянути хід розслідування, сказати, що ми робимо недостатньо. Якщо ви цього не приймаєте до уваги, ви виконуєте недбалу поліцейську роботу ".
  
  Недбала поліцейська робота? За моїм плечем було тридцять чотири розслідування вбивств з майже ідеальною розкриттям. Я перевірив наші записи. Лаббок нікого не заарештовував протягом п'яти років.
  
  - На цей раз я поговорю з співробітниками служби громадської інформації, - говорив Лаббок. - Але наступного разу, коли ви будете дзвонити з місця злочину, я хочу почути від вас кілька ідей для ЗМІ. А тепер розкажи мені докладніше про те, що у нас є.
  
  Машинально я розповів подробиці. Було важко чути себе з-за голосним злості у вухах, важко що-небудь бачити з-за червоного туману, який застилав мені зір. Мені захотілося вдарити по чому-небудь.
  
  "Таким чином, ми навіть не знаємо, чи вона була вбита в нашій юрисдикції", - сказав Лаббок, коли я закінчив. "Ми просто знаємо, що її кинули в межах міста, так що вбивство могло статися десь в іншому місці". У його голосі звучала надія. Якщо ми виявимо, що даний вбивство сталося десь в іншому місці, інші влади візьмуть на себе функції первинних слідчих.
  
  "Може бути", - сказав я.
  
  "Що ж, я хочу, щоб ти неупереджено ставився до такої можливості. Якщо ми зможемо покласти це в чиюсь кишеню, то чим швидше, тим краще. Зрозумів?"
  
  "Так". Сказав я. Краї телефону вдавлювалися в мою долоню. Я подумав, чи не зламається він насправді, якщо я натисну досить сильно.
  
  "Добре, Міллер, я приступлю до роботи над цим аспектом ЗМІ. Дай мені знати, якщо що-небудь з'явиться".
  
  "Добре".
  
  Він повісив трубку. Ні секундою раніше. Я поклала телефон на приладову панель, щосили намагаючись вдихати і видихати повільно і ритмічно.
  
  Після стрілянини в торговому центрі Лаббока перекидали з одного невинного завдання на інше, то по зв'язках з громадськістю, то координатором цього, в основному це була програма тижня "образливі фели", де йому доводилося ходити на зібрання і "керувати сприйняттям".
  
  Ніхто також не зрозумів, як Лаббока призначили відповідальним за тяжкі злочини. Я не міг зрозуміти, чи це чиїмось уявленням про нагороди або покарання.
  
  Ми заїхали в гараж поліцейської дільниці і з хвилину сиділи, тушу. Я знайшла в сумці таблетку аспірину, проковтнула всуху. Я запила їх парою антацидів від печії, яка, як я знала, могла розпочатися з хвилини на хвилину.
  
  Я піднявся в наш офіс, де виявив, що Менді приготувала каву. Хороший, старомодний кави для копів, з урни у вартівні, яку прибирають раз на рік, потрібно це чи ні. Чорний, з маслянистим нальотом зверху. Без вершків. Без цукру. Без спіненого молока. Без довбаних ароматизованих сиропів.
  
  Я взяла чашку, вдихнула пар, що піднімається зверху. - Ааааа... - сказала я. - Спасибі.
  
  "Ласкаво просимо", - сказала вона.
  
  Ми з Менді написали, що у нас було по справі на даний момент. До того часу, як ми добралися до кінця, слова плавали у мене перед очима, як ієрогліфи.
  
  Джіні піднялася в офіс з фотографією в руці і поклала її на стіл. Це був великий жирний відбиток великого пальця, чітко виділений чорним порошком для зняття відбитків пальців на полірованій металевій поверхні наручників.
  
  "Чорт візьми, круто", - сказала Менді, заглядаючи мені через плече. "Ти вже зробив це?"
  
  "Звичайно. Тепер це в руках федералів", - сказала Джіні.
  
  А це означало, що якщо ми збиралися знайти збіг, то це могло зайняти години, а може бути, і день. Звичайно, ми могли б взагалі не знайти збіги, але принт на манжетах був хорошим, деталізованим і недоторканим. Якби наш хлопець коли-небудь був заарештований, служив в армії, або у нього зняли відбитки пальців при одному з дюжини інших обставин, його відбитки були б в системі, і ми б отримали збіг. У мене було хороше передчуття з цього приводу, що хлопці, які когось вбивають, зазвичай вступають в якусь сутичку з копами, перш ніж зайти так далеко.
  
  Джині придушила позіхання. “ Якщо вам, хлопці, більше нічого не потрібно, я йду звідси.
  
  Я побажав їй доброго ранку, і ми з Менді востаннє переглянули матеріали справи, шукаючи те, що ми втратили.
  
  Ми цього не зробили. Ми були у глухому куті, поки не встановили особу жертви або підозрюваного.
  
  Я подивився на годинник. "Давай покінчимо з цим", - сказав я Менді. "Якщо AFIS встановить на жертву, ми почнемо працювати з нею. Якщо AFIS виявить підозрюваного, ми почнемо з ним працювати. У будь-якому випадку, ми знову будемо грати в full tilt boogie. Давайте трохи відпочинемо, поки комп'ютери творять своє чарівництво ".
  
  Вона погодилася, по-моєму, трохи неохоче. Робити паузу в розпал розслідування було однією з найважчих задач, але нам обом треба було виспатися, і не було сенсу просто сидіти тут, в офісі.
  
  Я ненавидів цю частину.
  
  
  
  
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  ГЛАВА ВОСЬМА
  
  
  
  
  
  
  
  Небо за вікном було ясним, що рідкість для цього часу року. Я надів сонцезахисні окуляри і вирішив відмовитися від кави. Якщо б у мене була така можливість, заснути було б набагато складніше. По дорозі я включив радіо. Нічого, крім ток-шоу, балакунів про всяку нісенітницю.
  
  Було важко не заснути за кермом. Ставало все важче не спати всю ніч, ганяючись за справою, і просто продовжувати так довго, як це потрібно. Я згадав, як був дев'ятнадцятирічним рейнджером і тиждень поспіль не лягав спати, бігаючи з десятихвилинним котячим сном тут, півгодини під пончо там.
  
  Я поїхав до Одрі на автопілоті і був трохи здивований, коли нарешті заїхав на стоянку. Я не пам'ятав останні кілька хвилин поїздки. Так, це було страшенно втомлює.
  
  Я увійшла в квартиру Одрі і почала знімати свої речі так тихо, як тільки могла. Я почула скрип пружин і бурмотіння із спальні. Я подумала, не розбудити її.
  
  Іноді, коли депресія опановувала нею всерйоз, Одрі проводила весь день в ліжку, якщо у неї не було занять або виступу. Я вирішив, що прийму душ, потім розбуджу її і подивлюся, чи зможу я умовити її піти зі мною куди-небудь. Мені треба було поспати, але на сонечку Одрі відчує себе краще. Я завжди можу випити ще кави.
  
  Я прибрав скриньку з замком на дно шафи і на мить затримався в дверях спальні, щоб подивитися на неї. Її руде волосся були розпущені і безладно розметались. Вона спала на боці в одній з моїх старих футболок. З якоїсь причини, яку я не до кінця розумів, мені дійсно подобалося, коли вона носила мою одяг ось так. Мене охопило раптове бажання доторкнутися до неї. В цьому не було нічого сексуального, принаймні, не до кінця. Я просто хотів відчути її руде волосся, провести руками по білій шкірі її литок. Це змусило мене трохи засоромитися себе за те, що я відчувала поряд з Алексом раніше.
  
  Я вирішив дати Одрі поспати ще трохи. Я поплентався в душ, намагаючись переключити уявні передачі з роботи додому. Це було важко. Чесно кажучи, я б вважав за краще просто опрацювати свою справу від початку до кінця і весь час залишатися повністю в режимі поліцейського, але я на власному гіркому досвіді переконався, що відносини - це не те, що можна просто повісити на гачок і знову почати, коли захочеш.
  
  Я довго стояв під душем, дозволяючи гарячій воді омивати мою спину. Я побачив, що на моєму правому коліні величезний синяк, люб'язно залишений ударом об землю, коли я боровся з Вендтом. Здавалося, це було цілу вічність тому.
  
  Крізь шум душа я почула кроки, потім фіранка з гуркотом відсунулася на своєму стрижні. Там стояла Одрі з розпатланим волоссям і посмішкою на обличчі.
  
  "Привіт", - сказав я.
  
  Замість відповіді вона увійшла в душ разом зі мною, навіть не потрудившись спочатку зняти сорочку. Я кинув мило і уклав її в обійми. Вона міцно поцілувала мене, її мова проник між моїми губами.
  
  "Здається, ти відчуваєш себе добре", - сказав я.
  
  "Я вирішила привести себе в порядок", - сказала вона. Ми довго стояли під водою, цілуючись і торкаючись один до одного. Я майже повністю досяг успіху в тому, щоб викинути роботу з голови. У мене була неприємна секунда, коли Одрі відступила назад і стягнув футболку через голову. Я подумки повернулася до своєї мертвої жертві, що лежить білої, нерухомою і оголеною на стіл для розтину. Я моргнула, намагаючись викинути цей образ з голови.
  
  "Що?" Запитала Одрі.
  
  Я похитав головою і притягнув її до себе. Я нахилився і поцілував лінію веснянок, яка бігла між її грудей, втрачаючи самовладання від відчуття теплої, живої плоті під моїми губами і руками.
  
  Нарешті вона відсторонила мою голову й поцілувала в губи. Вона повернулася і вийшла з душу, прямуючи в коридор і спальню.
  
  Сонце світило крізь жалюзі в спальні Одрі, залишаючи смуги світла і тіні на її тілі, коли вона відкинулася на ліжко. Вона простягла руку і притягнула мене до себе. Між моєю роботою і її сумом пройшов деякий час з тих пір, як ми були разом в останній раз. Ми були на тій стадії наших відносин, коли нам було комфортно і ми були знайомі один з одним, але не до такої міри, щоб починати сприймати один одного як належне.
  
  Коли ми цілувалися і торкалися один до одного, я, нарешті, відпустив все це: справа, Лаббока, напруга між мною і Менді. Я забув про все це, і світ звузився до мене і Одрі, відчуття і запаху її волосся, закутують мене, і солодкого передчуття того, куди її блукаючий рот поцілує мене в наступний раз. Я дозволяю собі загубитися в цьому.
  
  Після операції, коли ми лежали, сплітаючи руки і ноги, я насолоджувався відчуттям мрійливої втоми. Було приємно ні про що не думати, просто відчувати. Моєю останньою думкою перед тим, як я провалився в сон, було те, що я збирався запросити Одрі поснідати.
  
  - Вм'ятина? Вм'ятина?
  
  Я відкрив очі. Там стояла Одрі, вже одягнена. Я посміхнувся. “ Привіт.
  
  “Вже майже опівдні. Зголоднів?"
  
  “ Так. "Я відкинув ковдру і потягнувся, почасти тому, що мені потрібно було потягнутися, почасти тому, що мені подобалося, як вона дивилася на мене.
  
  "Від чого це?" Вона простягла руку й торкнулася синця на моєму коліні. Я вилаявся і відсахнувся. Рис. Ця штука починала боліти. Може бути, я ставав занадто дорослим, щоб боротися на землі з двадцятирічними підлітками.
  
  "Просто забій", - сказала я, намагаючись трохи розім'яти спину. Мені справді не завадило б поспати ще кілька годин. Але я не хотів лежати тут і спати, залишаючи Одрі одну. Я поняття не мав, коли телефон задзвонить знову, втягуючи мене назад у вир розслідування.
  
  “Я знаю, що це синяк, дурненька. Звідки він у тебе?"
  
  Відвернувшись, я втупилася на свій одяг, потім згадала, що вона була у ванній.
  
  “ У п'ятницю я заарештував хлопця, якого розшукував. Він трохи побився, " кинув я через плече.
  
  Вона пішла за мною. “ Ви побилися в п'ятницю?
  
  Я пошарила по підлозі у ванній і зрозуміла, що ми обидві наступили на мою одяг, коли виходили з душу. Вона була мокрою.
  
  “Ага. Пам'ятаєш того хлопця, Вендта? Хлопця, який застрелив ту маленьку стареньку? У п'ятницю я, нарешті, відправив його до в'язниці. Ну, спочатку в лікарню, потім Менді відвезла його у в'язницю ".
  
  Я зібрала свій одяг. “ Давай я на хвилинку покину її в сушарку. Не хочеш піти поснідати? - Запитала я.
  
  Я вийшов назад в хол, вона стояла там з дивним виразом на обличчі.
  
  “ Ви відправили кого-небудь в лікарню?
  
  “Так. У нього був пістолет. Я поклав його палицею". Я повернувся до підсобного приміщення, де перебували пральна машина і сушарка.
  
  “ У нього був пістолет? Ісус Дент. Що сталося? Чому ти мені про це не сказав?
  
  Я знизав плечима, усвідомивши, що в сушарці повно її одягу, і поставив свої речі на підлогу, щоб я міг їх передати. “ Розповідати особливо нічого. Я пішов за ним до багатоквартирного будинку. Він вибіг через задні двері. Я вдарив його кийком, заарештував, і з ним покінчено ".
  
  “ Але якщо у нього був пістолет, чому ви вдарили його кийком? Він міг застрелити вас.
  
  Кілька тижнів тому у нас була розмова про застосування сили, про те, що ви завжди відповідаєте смертоносною силою на смертоносну силу. Про те, чому ви ніколи не намагалися відібрати ножі у людей, як у фільмах. Ти тільки що застрелив їх. Мені здавалося, що я говорю по-грецьки. Час від часу у нас відбувалися подібні розмови, але до мене почало доходити, що здебільшого вони були теоретичними.
  
  “Він був у нього за поясом. Я сховався за дверима і тріснув його кийком, як тільки він вийшов за двері ".
  
  “ Значить, ви влаштували йому засідку?
  
  "Саме", - сказала я, задоволена, що вона зрозуміла. Я повернулася до прання.
  
  "Але як ти можеш це робити?" Запитала вона.
  
  Я майже пояснив, що це всього лише питання вибору правильного місця, щоб сховатися, коли до мене дійшло, що ми, ймовірно, ведемо два різних розмови.
  
  "Що ти маєш на увазі?" Я запитав.
  
  “Як ти можеш просто влаштувати засідку на кого-то, коли він виходить за двері? Що ти взагалі з ним зробив, що він потрапив у лікарню?"
  
  “Я, е-е...... Вдарив його по руці і нозі. Дивись, у хлопця був пістолет. Він вже убив двох людей. Самий швидкий і безпечний спосіб зробити це - просто прибрати його дупу, перш ніж він зрозуміє, що його вдарило ".
  
  “Ви вдарили його в руку і ногу. Ви зламали йому руку і ногу? Тому йому довелося лягти в лікарню ".
  
  "Е-е ... Так". Брехати було марно. Одного разу ввечері вона зацікавилася моїми речами, і я показав їй палицю ASP.
  
  Вона стояла там, схрестивши руки на грудях, з розчервонілими щоками. Вона була зла, і я дійсно мав лише смутне уявлення про те, чому. Я стояв там голий, моя мокра одежа була звалена в купу біля моїх ніг, я тримав у руках подвійну жменю її чистого білизни і відчував себе у вищій мірі знедоленим.
  
  “Отже, ти напав на хлопця із засідки, зламав йому руку і ногу, потім повернувся сюди і вів себе так, як ніби нічого не сталося. Господи."
  
  "Це був твій день народження", - сказав я. Для моїх вух це прозвучало жалібно. Я почав відчувати себе трохи взбешенным. По-перше, мені не сподобалося, що це прозвучало жалібно, а по-друге, Одрі відкрито зізналася, що її єдиним знайомством з насильством були фільми і той випадок у п'ятому класі, коли інша дитина штовхнув її вниз.
  
  Вона сплеснула руками. “ Господи Ісусе, Дент! Вона розвернулася і пішла у вітальню.
  
  Я ненавидів сваритися з Одрі. По-перше, я не був упевнений, із-за чого саме ми сварилися, просто це зазвичай було пов'язано з моєю роботою, і, як наслідок, я був якимось чином морально обділений з-за того, що займався цим.
  
  Я змусила себе зробити глибокий вдих, зосередившись на розправленні білизни. Я одягла халат, перш ніж податися в вітальню, чомусь відчуваючи, що опинюся в невигідному становищі, якщо буду битися голими.
  
  Вона сиділа на дивані, дивилася у вікно і плакала.
  
  Про рис. Я ненавидів, коли вона плакала.
  
  "Знаєш", - сказала вона. “Іноді здається, що вас двоє. Один з вас - цей милий хлопець, який витратив занадто багато грошей, купуючи мені подарунок на день народження. Ти змушуєш себе відчувати по-справжньому добре. Потім ти кажеш мені, що відправив когось у лікарню, точно так само, як деякі хлопці говорять про торгівлю акціями або щось в цьому роді ".
  
  "Він був убивцею", - сказав я, знову починаючи сердитись. Якого біса я повинен був виправдовуватися за те, що зробив з Вендтом? Особливо після того, як я так старанно працював, щоб нікого не вбили.
  
  "Але це ненормально!" Це був один з небагатьох випадків, коли я чув, як вона підвищує голос. “Думаю, саме це мене і турбує. Ти навіть не вважаєш такого роду речі незвичайними ".
  
  Я хотів сказати "це не так", але прикусив язика. У мене був один з тих рідкісних моментів ясності, які трапляються зі мною так часто. Велику частину часу я проводив з трупами, поліцейськими і злочинцями. Днями я помітив, що у мене майже закінчився паровий масаж Віка. Я завжди носив ванночку у верхній частині свого саквояжа, під запасними патронами. Це було на випадок, якщо мені довелося зайти в будинок з тілом, яке вже деякий час було мертвим. Це допомогло позбавитися від запаху. Небагато.
  
  Я відкрила рот, усвідомивши, що не знаю, що збираюся сказати. Вона була права. Моє життя не була нормальною.
  
  Але мені це сподобалося.
  
  Задзвонив мій телефон. Одрі взяла його з кавового столика і простягнула мені. Ми обидві знали, що це буде по роботі. Вони були єдиними, хто коли-небудь дзвонив.
  
  На секунду я зненавидів свою роботу. Я зненавидів її, тому що мені снилися дивні сни, в той час як я повинен був лежати там і спати, обіймаючи Одрі. Я ненавидів це, тому що Одрі стояла там, красива, але зла на мене, і я збирався одягнутися і піти, а між нами все ще висіло напруга.
  
  Я зітхнув і простягнув руку. Одрі поклала телефон мені на долоню.
  
  - Вм'ятина, - відповів я.
  
  Це була Менді. "Привіт. Ми отримали назад відбитки".
  
  - Належить жертві чи вбивці?
  
  "І те, і інше".
  
  Що ж, нам точно не потрібно бути Шерлоком Холмсом та доктором Ватсоном, щоб скласти всі шматочки разом. Може бути, ми могли б скоріше покінчити з цим, і я спробував би розібратися з Одрі.
  
  "Я зараз буду".
  
  OceanofPDF.com
  
  ГЛАВА ДЕВ'ЯТА
  
  
  
  
  
  
  
  Центральний ділянку був незвично порожній, навіть для суботи. Мені стало цікаво, скільки людей влаштували день психічного здоров'я, щоб насолодитися гарною погодою.
  
  Я поплентався нагору, у наш офіс, намагаючись поринути в гру. Для мене це був новий досвід. Зазвичай, коли я працював у відділі по розслідуванню вбивств, це було все, про що я міг думати. Але прямо зараз я відчував себе трохи обдуреним і скривдженим. Я ненавидів, коли між мною і Одрі були напружені стосунки.
  
  Може бути, після цього справи я почну думати про нову роботу в Бюро. Я не знав, як мені цього досягти. Я дуже багато часу проводив, розкриваючи злочини, і недостатньо цілував дупи.
  
  Можливо, настав час навчитися цілувати дупу. Яким би огидним це ні було, Одрі того коштувала.
  
  Менді була єдиною в офісі.Вона сиділа перед своїм ноутбуком, скажено клацаючи клавішами.
  
  "Як справи, супер-сищик?"
  
  Вона широко посміхнулася мені у відповідь і повернула екран так, щоб я міг це бачити.
  
  На екрані був знімок нашої жертви, на фотографії вона була все ще дуже жива і виглядала неплюснутой. На табличці, яку вона тримала під підборіддям, було написано "JCPD". Я перегорнув сторінку і знайшов звіт з поліцейського управління Джанкшен Сіті.
  
  Хізер Свенсон. Її звали Хізер Свенсон, і їй було 17.
  
  Її заарештували під час дуже дрібної крадіжки в магазині у Джанкшен Сіті, штат Орегон, і доставили в поліцейське управління, де її пограбували і роздрукували, перш ніж передати під опіку батьків. Також було заява про зникнення людини.
  
  Я швидко переглянула звіт про зникнення людей: три місяці тому, незабаром після інциденту з пограбуванням магазину, Джеймс і Бренду Свенсон заявили про зникнення Хізер. Технічно вона все ще була неповнолітньою, її не бачили пару тижнів. Вона зібрала сумку і пішла, навіть не попрощавшись, затримавшись лише для того, щоб зняти кілька сотень доларів з банківських рахунків своїх батьків.
  
  Менді навіть навела довідки про батьків. Вони виглядали як Джо і Сьюзі, домогосподарки, хороший кредит, робота в середньому класі, взагалі не були заарештовані, в минулому не було сімейних негараздів.
  
  Більшість жертв вбивств роблять ті, кого вони знають. Було, звичайно, правдоподібно, що батьки Хізер не були такими бездоганно чистими, якими здавалися. Пізніше ми вивчимо їх під мікроскопом, особливо тата. Але прямо зараз вони не здавалися мені нічим іншим, як звичайними мешканцями передмістя з середньостатистичним облажавшимся підлітком.
  
  Я знову повернулася до фотографії Хізер. Хізер Свенсон. Я прокрутила це ім'я в голові, радіючи, що нарешті можу зв'язати його з нею. Вона була схожа на Хізер. Вона виглядала як чоловік, якому нема чого було вмирати.
  
  "Хороша робота", - сказав я Менді. Вона кивнула. "А як щодо попередження?"
  
  "Алекс подзвонив в поліцію Джейкобса, вони їдуть до дому батьків. Якщо вони ще не там".
  
  Добре. В обов'язки судмедекспертів входило повідомляти сім'ї померлих родичів при подібних обставинах або влаштовувати так, щоб це сталося. Я не заздрив цьому поліцейському з Джанкшен Сіті.
  
  Я кивнув. Менді відкрила інший файл на екрані комп'ютера.
  
  Зверху була ще одна особа, ще одна фотографія бронювання, на цей раз з поліцейського управління Салема.
  
  Це був хлопець з фургона.
  
  "Чорт візьми!" Я сказав. “Це він. Хлопець з фургона. Я повинен був взяти номерний знак".
  
  Менді похитала головою. "Тепер це не має значення, він у нас".
  
  Фотографії було шість місяців. Я спробувала на секунду відволіктися від таблички і просто подивитися на обличчя. Молодий, але старше Хізер, йому було років двадцять п'ять - двадцять шість. Довгі, м'які каштанове волосся, не укладені або щось в цьому роді, він просто виглядав так, ніби йому потрібна була стрижка. Вузьке обличчя, карі очі, на фотографії не голився день або два.
  
  Мене завжди вражало, наскільки заурядно виглядав середньостатистичний вбивця. Люди завжди чекали побачити лиходія з крутятся вусами або, принаймні, моторошні очі Чарльза Менсона, але зазвичай це спрацьовувало інакше. Хлопці, які стріляли в своїх дружин і дітей, зазвичай виглядали як будь-який інший хлопець, у якого є дружина і діти. Я ніколи не працював над справою серійного вбивці, але я знав про них достатньо, щоб зрозуміти, що "погляду" не було.
  
  Я подивився на ім'я. Гібсон Аллен Маршалл виглядав як будь-який інший нероба двадцяти з чимось років, у якого немає гребінця або бритви. Єдиною примітною річчю в ньому на фотографії була розбита губа. Я перевернув фотографію.
  
  Під ним була роздруківка з інформаційної системи правоохоронних органів штату Орегон, яку, звичайно ж, всі скорочували як LEDS. У Маршалла було з півдюжини арештів в парі різних міст і на додачу закрите досьє на неповнолітніх. Два арешту за водіння в нетверезому вигляді, один з Юджина, інший з Салема. З одним з них було пов'язане незначне звинувачення у вживанні марихуани, можливо, при обшуку в машині було трохи наркотику. Два випадки протягом шести місяців, коли він був затриманий за кількома звинуваченнями, в обох випадках мало місце необережне водіння, загроза тут, переслідування там, може бути, лють на дорозі?
  
  Був арешт за шахрайство з кредитними картами. Потім, нарешті, хуліганство, опір арешту і напад на поліцейського. Я перевірив дату на те справі. Це збігалося з фотографією, яку відкопала Менді. У цьому був сенс. Я ще не бачив, щоб хто-небудь потрапив до в'язниці за напад на поліцейського без хоча б одного видимого пошкодження. Ми повинні були дотримуватися певних стандартів.
  
  Я переглянув сторінки, щоб дізнатися, умовно-достроково він звільнений, і отримав свій перший сюрприз. Маршалл ніколи не був засуджений ні за що з цього. Нічого. Нічого. Ніби всього цього й не було.
  
  "Що за хуйня?" - Сказав я вголос.
  
  "Продовжуй читати". Сказала Менді.
  
  Я перегорнув звіт. Записи автоінспекції. Через арештів за водіння в нетверезому вигляді водійські права Маршалла повинні були бути припинені, і це відбувалося на короткий час після кожного арешту, але в кожному разі вони були Відновлені в адміністративному порядку". Я ніколи не бачив цього раніше.
  
  Вона відстежила більшість поліцейських звітів. Я був правий щодо заворушень на дорогах. Один звіт був з Корваллиса, де Маршалл збив ззаду іншого водія, а потім вирубав його. Другий був з поліції штату Орегон, офіс в Салемі. Маршалл розлютився на іншого водія з-за зміни смуги руху в останню секунду, направив на нього пістолет, коли вони мчали по шосе, і, чорт візьми, трохи не був застрелений поліцейським під час виниклої зупинки. Хороший хлопець. Я був радий, що автоінспекція вважала за потрібне повернути йому права.
  
  Арешт кредитної карти був проведений звідси, в Портленді. Я перегорнув документ в пошуках звіту, але не побачив його.
  
  "Де звіт про шахрайство, той, що звідси, з Портленда?" Запитав я, трохи роздратований. Це було б простіше всього отримати.
  
  "Цього не існує". Сказала вона.
  
  "Що значить, його не існує?" Запитав я. Я перейшов назад на екран зі світлодіодами. Так воно і було, він був заарештований як підозрюваного у ході поліцейського розслідування Портленда за звинуваченням у низці злочинів, пов'язаних з шахрайством. Ось тут був вказаний номер справи.
  
  "У Records немає звіту", - сказала Менді. "Його там немає. У них є запис про видачу номера справи, у них є запис про одержання звіту, але він не відображається в нашій базі даних ".
  
  Я спохмурнів. Цього не повинно було трапитися. Ми впровадили систему контролю документації та відслідковування звернень після того, як зовнішній аудит показав, що у Бюро є погана звичка "втрачати" паперову роботу щодо інцидентів, які можуть пролити несприятливий світло на Бюро. Тепер все було електронним, і передбачалося, що звіт не може просто зникнути.
  
  - Хочеш знати, чому фотографія, яку я тобі дав, зроблена поліцією штату, а не там, де його затримали, тут, в Портленді?
  
  Тепер, коли вона згадала про це, це було гарне зауваження. Арешт тут, в Портленді, був зроблений більш недавно, фотографія буде більш актуальною.
  
  "Я даю, чому?"
  
  - Тому що цього теж не існує. Я заліз у досьє на фотографії. Його там немає. І в нас немає його картки з відбитками пальців у відділі ідентифікації. Тут нічого цього немає. Якби не ця маленька позначка у звіті LEDS, я б ніколи навіть не дізнався, що поліцейське управління Портленда заарештувало цього хлопця ".
  
  Я почав відчувати запах чогось тухлого. В загублений звіт я міг повірити. Але гуртка і картка з печаткою теж?
  
  "Що за чорт?" - Запитав я.
  
  "Я сподівалася, що ти зможеш розповісти мені", - сказала Менді. "Моє комп'ютерне кунфу досить гарне, але я ніколи раніше не бачила нічого подібного".
  
  "Добре", - сказав я, гортаючи папку назад. "Це має бути якийсь збій у комп'ютері". Це прозвучало неправильно навіть для моїх власних вух. "Є які-небудь ідеї про те, де цей хлопець зараз?"
  
  "За останні кілька років у нього було близько шести різних адрес в DMV. Деякий час в Юджині, потім в Корвалліс, тут, в Портленді, десь далеко в Східному Орегоні. Але ось що мені здається цікавим... - Вона вихопила в мене папку і перегорнула її.
  
  Це був ще один документ з DMV, на цей раз реєстрація транспортного засобу. Це був фургон Ford Econoline, зареєстрований на компанію "GM Art and Photography". Я
  
  "GM Art and Photography належить виключно Гібсону Аллену Маршаллу. Він подав документи до державного суду два роки тому. Можливо, я зможу отримати його корпоративні податкові декларації в понеділок", - сказала вона,
  
  Менді виглядала досить задоволеною собою. Вона мала на це право. Вона зібрала величезну кількість інформації за годину, півтора з тих пір, як повернулися відбитки пальців.
  
  Я глянув на адресу, вказану в реєстрації. Це було в п'яти хвилинах їзди від парку Келлі Пойнт, де була кинута жертва.
  
  Я поправив себе. Хізер кинули в парку Келлі Пойнт. Тепер у неї було ім'я.
  
  Все це починало сходитися.
  
  "Я знаю хлопця, який працює в Північній ділянці", - сказала вона. “Я попросила його поїхати за адресою. Я розмовляла з ним по телефону прямо перед тим, як ви ввійшли. Це офісний комплекс легкої промисловості. Фургон припаркований перед входом. Я просто попросив його проїхати повз, а не сидіти на місці. Якщо Маршал - наш хлопець, я не хотів його злякати ".
  
  "Господи, Менді", - сказав я, підводячись і хапаючи свій саквояж. "Може, мені просто піти додому, ти можеш подзвонити мені, коли закінчиш з цим хлопцем, щоб я міг попозувати для фотографій з трофеями".
  
  Вона посміхнулася. Вона заслужила похвалу. "Що тепер?" - запитала вона.
  
  "Давай підемо перевіримо це".
  
  Ми взяли мою машину, але вона поїхала сама. Небо було безхмарним, та майже болісно яскравим, незвичайним для листопада.
  
  Вулиці навколо будинку Маршалла були пусті. Ніякого руху, але це означало, що ми виділялися, проїжджаючи повз "Вікторії". Я краєм ока подивилася на це місце, коли ми проїжджали повз.
  
  Я не повертав голови, намагався не подавати виду, що мене хоч трохи зацікавило це місце. Можливо, я був більш обережний, ніж потрібно, але хто знає. Саме для таких речей я хотів іншу машину, а не Crown Vic. Я вів цю битву незабаром після того, як став детективом, і, ймовірно, буду продовжувати вести її безрезультатно, поки не вийду на пенсію.
  
  Будівля Маршалла знаходилося в кінці смуги з трьох офісів легкої промисловості. Найближчий до дороги пустував. Середній належав компанії з постачання пневматичних дрилів. Над дверима третього висіла маленька табличка "GM Art and Photography". Поряд з дверима було велике скляне вікно з опущеною і закритою шторою. Суботнім ранком, мабуть, не було великого попиту на пневматичні дрилі, а також на твори мистецтва та фотографії, якщо вже на те пішло. Єдиним транспортним засобом на стоянці був фургон Ford.
  
  Я зібрав все це за ті кілька секунд, які потрібні нам, щоб оминути це місце. Менді одразу звернула праворуч, і між нами і офісом виявилося кілька будівель. Якщо Маршалл був усередині, він напевно нервував. У мене було внутрішнє відчуття, що якщо він був нашим хлопцем, то це було його перше вбивство. Я уявив, як він сидить там, дивиться крізь жалюзі і чекає. Я задавався питанням, чи бачив він подругу Менді у зазначеній машині, що проїздила повз раніше, задавався питанням, чи бачив він тільки що, як ми проїжджали повз "Вік без розпізнавальних знаків". Більшість людей не помітили б таких речей, а якби й помітили, то не надали б їм великого значення. Але для хлопця, який тільки що вбив дівчину і викинув її тіло, це могло б посилити збудження. Хотів би я знати про Маршалле достатньо, щоб здогадатися, був він з тих, хто сидить там із гвинтівкою на колінах.
  
  Менді заїхала на порожню стоянку і зупинилася. Я закрив очі і знову прокрутив у голові поїздку мимо офісу, як у кіно. Наближатися до цього місця було непросто. Він знаходився на значній відстані від вулиці, оточений відкритими полями з бур'янами і низькорослою травою, які ще не встигли вирости. Маршалл міг сидіти у вітальні з вимкненим світлом і правильно відрегульованими жалюзі, щоб він міг бачити вулицю, і ми ніколи б не дізналися, чи він там.
  
  Ми з Менді вийшли з машини і попрямували до кущів. Ми могли б сховатися там і побачити офіс Маршалла. Це було далеко, але саме тому у мене на шиї висів бінокль.
  
  Я досить довго дивився на фургон. Він стояв нерухомо на своїх ресорах. Не було жодних ознак того, що всередині хтось був. Офіс був той самий. Жалюзі не рухалися. Ніхто не входив і не виходив. Тротуар все ще був мокрим після нічного дощу, але простір під фургоном було сухим. Здоровий глузд підказував, що у Маршалла була якась інша машина, яку нам ще треба розкопати в DMV, і він просто їздив на фургоні на роботу. Ймовірно, він був або в бігах, або відсиджувався де-небудь, дивлячись новини, щоб дізнатися, чи знайшли вже тіло Хізер.
  
  Але коли я сиділа навпочіпки в кущах, мої стегна горіли від незручної пози, у мене виникло відчуття, що він був там. Я ніколи не зможу сказати чому. Я нічого не бачила. У мене всередині все переверталося, як тоді, в Теннессі, коли я ходив на полювання зі своїм дядьком перед його смертю. Я дивився на групу дерев і в одну мить був абсолютно впевнений, що там сидить великий самець, досить великий, щоб його дочекатися. Я знаходив місце і чекав, іноді годинами, сидячи там, притулившись спиною до дерева і стискаючи потемнілий від поту приклад старого однозарядного JC Higgens .30-30.
  
  Коли у мене виникало таке відчуття, я зазвичай виявлявся правий. В цьому не раз була різниця між вживанням оленини і квасолі. Я ненавидів квасоля.
  
  Я передав бінокль Менді і підвівся, кривлячись від болю, пронзившей ноги. Господи, мені потрібно було повернутися в форму.
  
  Вона знайшла підходяще місце і кілька хвилин дивилася в об'єктив. Я захоплювався її терпінням і незворушністю. В наші дні це було рідкістю. Тримаю парі, її мама з татом ніколи не купували їй Nintendo.
  
  "Виглядає порожнім", - сказала вона. Потім після довгої паузи: "Але я не можу позбутися дивного відчуття, що там хтось є".
  
  Цікаво.
  
  "Я думаю, прийшов час на хвилинку подумати нестандартно", - сказав я, запозичивши одне з улюблених втомлених виразів Лаббока. Я обійшов жертву і відкрив багажник.
  
  Хоча Vic не вистачало певної витонченості, у нього була одна особливість, яка в мене асоціювалася з "справжніми" автомобілями. Я визначив real як великий автомобіль, повністю зроблений із сталі, з заднім приводом і багажником, достатньо великим, щоб вмістити тіло або двох. Я тримав свій багажник повним спорядження. Я подумав, що якщо мені коли-небудь знадобиться перевезти тіло, я міг би просто покласти трохи лайна на заднє сидіння.
  
  Багажник моєї машини був набитий акуратно розкладені нейлоновими спортивними сумками.
  
  Я знайшов те, що шукав, і витягнув старе чорне пальто в горошок, за яким слідувала пара пошарпаних вельветових штанів, які були достатньо великі, щоб одягнути їх поверх джинсів. Я надів бушлат, а потім строкату сіру шапочку-панчоху . Штани були в плямах і порвані. Я користувався ними, коли працював по дому, чистив канави тощо. Бушлат, який я купила в секонд-хенді. Я доповнила ансамбль великим рюкзаком. Я подивилася на себе в дзеркало автомобіля. Це була стерпна спроба минущого шику. Це було не ідеально. Будь-хто, знав, на що звернути увагу, ймовірно, знайшов би черевики Danner вартістю 250 доларів, які були на мені, дивно сполучаються з рештою одягом.
  
  Транзитери і вуличні жителі - відмінні прикриття. Більшість людей схильні дивитися повз них або зі страху, чи з почуття провини, або просто із загального снобізму. Одного разу я купив чашку кави бездомному старому, і він почав плакати. Він сказав мені, що боявся стати невидимим або перетворитися на привид, тому що, здавалося, ніхто не помічав його присутності.
  
  Я виїхав зі стоянки. Поки я йшов, мова мого тіла змінився. Я трохи згорбився, зробив більш короткі кроки. Кожен, хто спостерігав би за мною, здогадався б, що я менше того, ким був насправді. Я перестав дивитися прямо на світ і став більш потайливим. Я також щось пробурмотів собі під ніс, недостатньо голосно, щоб хтось у футі або два від мене міг розібрати, що я кажу, але, безумовно, досить голосно, щоб хтось почув, що я це роблю. Не завжди психічні захворювання штовхали бездомних на такі вчинки, швидше, виснажлива постійна соціальна ізоляція. Спробуйте коли-небудь пожити в місті з населенням 800 000 чоловік, де більшість з них навіть не подивляться на вас, не кажучи вже про те, щоб заговорити з вами, і подивіться, чи не почнете ви трохи розмовляти самі з собою.
  
  Я відразу ж почав збирати сміття. У кожному будинку було по одному з тих великих комерційних сміттєвих контейнерів з відкидними кришками. Доброю новиною було те, що більша частина сміття складалася з паперу та іншого офісного мотлоху, так що я не рився в пакетах з гниючої їжею тижневої давності. Погана новина, з точки зору бездомного, полягала в тому, що я не знайшов нічого вартого. Кілька банок і пляшок - от і все. При таких темпах мені потрібен був би весь день, щоб зібрати достатньо для пляшки Steel Reserve об'ємом 40 унцій.
  
  Я порився в уламках сучасного американського бізнесу, у квитанціях, рахунках-фактурах, навіть в деяких особистих паперах, які мотивовану злочинець міг використовувати для якогось шахрайства.
  
  Я натрапив на цілу скарбницю банок Snapple в останньому сміттєвому контейнері перед магазином Маршалла. Якби мені коли-небудь довелося заробляти на життя, витягуючи банки, я б запам'ятав це. Я сховав їх у рюкзак.
  
  Нарешті я забрів на парковку GM Art and Photography. Я примусив себе йти тим же повільним, шаркають кроком, змусив себе не дивитися у вікна, дивитися на фургон. Замість цього я краєм ока спостерігала за вікнами. Жалюзі не рухалися, але у мене все одно було відчуття, що він там, спостерігає за мною.
  
  Я відкинула кришку сміттєвого контейнера і мало не підірвала його. Прямо там, на пачці подрібненої папери, поруч з порожньою упаковкою з-під локшини рамен, лежав рюкзак Хізер. Я зрозуміла, що це її, як тільки побачила: військовий аксесуар, пофарбований у чорний колір. Вона прикрасила краю металевими заклепками, проткнувши їх крізь тканину.
  
  Я майже простягнув руку і схопив сумку, майже витягнув її і почав ритися в неї прямо там. Але справжній бездомний хлопець не зробив би цього. Я відсунула пакет в бік і почала безладно ритися в решті частини сміттєвого контейнера. Я перекинув "Джек пот" шістьма порожніми пляшками "Туборг" - просто неймовірний сорт пива, який міг би пити який-небудь дрібний засранець, власник фотостудії. Я змусив себе акуратно витягнути кожну пляшку і покласти в сумку. Тільки тоді я взяв сумку.
  
  Я перекинула рюкзак через плече і дозволила кришці сміттєвого бака закритися. Я знову прошаркала повз студії, гадаючи, дивиться Маршалл. Вибіжить він, відчайдушно намагаючись повернути сумку? Чи відчув би відчутне відчуття полегшення від того, що одна з найбільш важливих доказів, що зв'язують його з вбивством, пішла з бомжем, щоб опинитися розкиданої і втраченої?
  
  Я вийшов зі студії, відчуваючи, як свербить місце між лопатками, немов я наполовину очікував кулі в спину. Я змусив себе продовжувати грати. Замість того щоб шикуватися в чергу куди-небудь подалі від сторонніх очей, я продовжував шукати банки, набравши ще з півдюжини або близько того.
  
  Нарешті я опинився в парі будівель від будинку Маршалла, поза полем зору. Я сів поруч з сміттєвим контейнером і зробив пару ковтків з пляшки з водою, загорнутої в коричневий паперовий пакет. Навушник від мого телефону звисав з коміра сорочки під пальто. Я підняв його і вставив у вухо, намагаючись зробити вигляд, що я чешу вухо. Можливо, ніхто за нами не спостерігав, але ніколи не знаєш напевно. Я поліз у кишеню і натиснув кнопку швидкого набору номера Менді. Ледь пролунав дзвінок, як вона зняла трубку.
  
  "Що ти знайшов?" - запитав я.
  
  "Здається, я приніс її рюкзак", - сказав я, намагаючись виглядати так, ніби розмовляю сам з собою. "Забери мене".
  
  Почався невеликий дощ, тому Менді відвезла нас на комерційну заправну станцію приблизно в півмилі звідси. Там був великий тент над насосами. Я не хотів, щоб мої докази промокли.
  
  Я поклала рюкзак на багажник і почала витягати речі. Більшу частину верхнього шару займала одяг, в основному чорна. Вона була того ж розміру, що і та, що носила б Хізер. Менді ретельно упаковывала та документувала кожен предмет, поки я витягала його і розкладала на чистому пластиковому аркуші, який дістала з багажника свого.
  
  Нарешті, я добрався до pay dirt. Я витягнув чорний шкіряний гаманець на ланцюжку і відкрив його. Особа Хізер дивилося на мене з водійських прав.
  
  Менді присвистнула. - І ось воно, - сказала вона.
  
  "Ага", - сказав я. "Ось воно".
  
  Сумка підказала мені, що Маршалл, ймовірно, не був досвідченим вбивцею. Він, ймовірно, не планував вбивати Хізер. Викинути пакет в сміттєвий бак студії, де він працював, було дурною помилкою, яку не допустив би загартований професіонал. Мене це влаштовувало. Я зловив його на ранньому етапі його кар'єри вбивці, і з-за його помилок було б простіше запроторити його за ґрати.
  
  Я поклав права в багажник, і Хізер втупилася на нас, коли ми закінчили ритися в сумці. Там було небагато: компакт-диски, косметика, ще одяг. Я знайшов скляну трубку і пакетик марихуани, приблизно чверть унції.
  
  "У нас все в порядку з відкриттям?" Запитала Менді, коли ми закінчили каталогізувати всі. "Тому що, якщо все в порядку, я думаю, настав час видавати ордер на обшук".
  
  Я ретельно обдумав, перш ніж відповісти. Я був завзятим читачем, коли мова заходила про темах, пов'язаних з обшуком і вилученням. Я завжди шукав способи розширити рамки, коли справа доходила до отримання доказів. Існувало безліч судових прецедентів, які свідчать, що предмети в сміттєвому відрі були чесної здобиччю, ніякого ордера не потрібно. Чорт візьми, одна з таких справ було навіть з колишнім портлендским поліцейським, який виявився не по ту сторону барикад і почав приймати метамфетамін.
  
  "Я думаю, ми можемо йти", - повільно сказав я. "Ти прав. Настав час видавати ордер на обшук".
  
  - Ми хочемо, щоб хто-небудь посидів на місці, поки ми отримаємо ордер?
  
  В моїй голові закрутилися коліщатка. Хтось повинен був залишитися тут. Я був абсолютно впевнений, що хтось був усередині. Я відчував це. Я пробігся по короткому списку людей, яким я довірив зняти спостереження, не загубивши його з виду. Там був один чоловік: я.
  
  Але письмові свідчення під присягою на ордер на обшук були важливою частиною справи. Більшість копів не вміли їх писати. Мої були витвором мистецтва. Я не був зарозумілий, коли говорив це, я був хороший в цьому і знав це, як і багато інших людей в Бюро. У деяких це викликало заздрість до рангу. Це примушувало інших шукати мене і просити про допомогу. Я втратила рахунок того, скільки разів мій телефон дзвонив посеред ночі, просячи допомогти виписати ордер на обшук під присягою в іншого детектива або навіть патрульного. Я завжди допомагав, писав і переписував, поки чортова штука не стала куленепробивної. Мені за це ніколи не платили. Нарешті я наткнувся на рішення попросити інших копів надіслати мені письмові свідчення по електронній пошті додому. Таким чином, я міг сидіти там у своїх боксерських трусах і працювати над цією чортовою штукою.
  
  Але я не міг сидіти там і вести спостереження в образі безпритульного і одночасно писати юридичний документ.
  
  Крім того, нагадала я собі. Це була справа Менді. На зразок того. У неї були гарні навички. Її паперова робота була організованою, логічною і педантизму. Їй потрібно було якось навчитися робити такі речі. З таким же успіхом можна почати прямо зараз.
  
  "Давай зробимо це", - сказав я. "Я залишуся тут і подставлюсь під дощ, поки ти будеш отримувати наш ордер. Затримай всіх, хто попадеться тобі під руку. Знайди надійних хлопців. Потім ми ввійдемо всередину і подивимося, що знайдемо.
  
  Вона виглядала трохи здивованим, потім кивнула. Я був близький до того, щоб попросити її принести мені письмові свідчення під присягою, перш ніж вона передасть їх судді, але це було б рівнозначно тому, щоб сказати їй, що, на мою думку, вона не впорається з цим. Вона була дуже гарна в загоні для цього.
  
  "І не забудь подзвонити Лаббоку додому і розповісти йому, що відбувається". Вона кивнула і рушила з місця, майже не взвизгнув шинами. Мені дійсно потрібно було поговорити з нею про те, як вона водить машину.
  
  Я обійшла поле до схід від фотостудії. Я влаштувалася в кущах зі своєю пляшкою води в коричневому пакеті. Я дуже старалася випромінювати атмосферу бомжа.
  
  Звідси я дивився на будівлю Маршалла збоку. Якби він вийшов через парадні двері, я б його побачив. Якби він вийшов через задні, я б його побачив. Поки я влаштовувався, в моїй свідомості продовжували випливати дві особи, Маршалла і Хізер. Я задавався питанням, як довго я хотів би ось так жити, розпоряджаючись своїм життям навколо двох типів людей: мертвих і вбивць.
  
  Мене охопило непереборне бажання зателефонувати Одрі. Я міг би сидіти там і розмовляти з нею, і сторонньому спостерігачеві, певно, здалося б, що я божевільний старий бродяга, розмовляє сам з собою. Я похитав головою і прогнав цю думку геть. Це було не в моєму характері. Я не мав права змішувати особисте з розслідуванням. Саме так вбивали людей.
  
  Я забрався глибше в кущі і приготувався до довгого очікування, витісняючи всі інші думки з голови. Для всього цього буде час, коли все закінчиться.
  
  OceanofPDF.com
  
  ГЛАВА ДЕСЯТА
  
  
  
  
  
  
  
  На відміну від більшості копів, мені подобалася робота по спостереженню. Я міг змусити себе розслабитися і бути насторожі, що викликало майже звикання. Коли я був таким, мій розум був порожній, але в той же час насторожі. Я навчився бути таким, полюючи в лісах і полях Теннессі.
  
  Я злегка поерзала під пончо. Від холодної землі мої ноги затекли і вболівали. Я навчилася краще чекати, але моєму тілу більше не було дванадцяти років.
  
  Минуло чотири години. Я не міг пригадати, коли останній раз так довго сидів нерухомо. Я дійсно знаходив це розслаблюючим. Велику частину часу я був або зайнятий роботою, намагався викроїти трохи часу для Одрі. Може бути, мені варто зробити це звичкою.
  
  В кишені завібрував телефон. Я простягнула руку і натиснула на кнопку, щоб відповісти.
  
  "Ага".
  
  "Я тільки що повернулася з дому суддів на озері Освего. Ми готові йти", - сказала Менді.
  
  Рис. Це було швидко. "Добре. Я збираюся вийти і зустрітися з тобою на парковці того місця переробки металу". Я зібрав свою сумку і, похитуючись, побрів геть, все ще не забуваючи грати свою роль бездомного, усвідомлюючи той факт, що хтось може за мною спостерігати.
  
  Чим далі я віддалявся від фотостудії, тим більше я дозволяв собі бути Дентом Міллером і тим менше я був ледарем. Тим не менш, Ден Міллан зробив подвійний дубль, коли побачив, як я підходжу.
  
  "Ісус Дент. Твої таланти тут пропадають даремно. Тобі слід стати актором і виграти премію Оскар ".
  
  "Так, але бути ледарем-характерним актором приносить дуже мало грошей", - сказав я.
  
  Таша Джексон, патрульний офіцер, з якою я працював кілька разів раніше, стояла у своїй поліцейської машини, в декількох футах від Підлоги Еббота, одного з інших детективів відділу по розслідуванню особливо тяжких злочинів. Пол був на кілька років старший за мене, невисокий, кремезний чоловік, який набирав вагу. Він купував свої костюми прямо з вішалки в "Сірс" і виглядав як персонаж роману Міккі Спіллейна, але він був гарним поліцейським. Поруч з ним стояв довготелесий білявий хлопець, одягнений в дуже добре скроєний костюм і начищені до блиску туфлі.
  
  Підлогу простягнув руку: "Давно не бачилися з Президентом". Ми потиснули один одному руки, і він вказав на хлопця. "Мій новий напарник, Таннер Різ".
  
  Я потиснув хлопцеві руку. "Знайомся".
  
  Я повернувся до Менді. - Час іде. Чому б тобі не ввести всіх в курс справи, поки я буду готуватися?
  
  Менді кивнула і зібрала всіх присутніх півколом. Вона розклала фотографії Маршалла, фотографії передньої і задньої частин будівлі, навіть супутниковий знімок будівлі зверху, і все це на капоті своєї машини. Я слухав, як вона проводила брифінг, який був таким же коротким і докладним, як і все, що я чув перед відправкою на завдання у складі рейнджерів. Боже, як приємно було перебувати поряд з професіоналами.
  
  Поки вона говорила, я зняв куртку і відкрив багажник своєї машини. Спочатку я надів м'який бронежилет. Неймовірна технологія, вона зупиняла практично будь-яку кулю з пістолета або дробовика, а нову зброю важив усього кілька фунтів. Я одягла синю вітровку з написом "Поліція", нанесеною за трафаретом спереду і ззаду великими доброзичливими літерами.
  
  Потім я дістав нейлоновий футляр для пістолета. В останні роки бюро вклала значні кошти у карабіни типу AR15. У них був сенс. Вони були точними, потужними, і будь-якої людини з нормальною зорово-моторною координацією можна було навчити стріляти з них за день. Моїм улюбленим довгою рушницею був потворний, пошарпаний дробовик Remington 870 12-го калібру. Велика частина обробки була стерта до голого металу. На прикладі були відбитки чого-то підозріло схожого на пару передніх зубів на кінці ствола. У колишні часи хороший удар прикладом по обличчю вважався цілком прийнятним способом приборкати підозрюваного.
  
  Менді почала розповідати про свій план проникнути в будівлю, і я нагострив вуха. Це була та частина, яку ми повинні були зробити правильно.
  
  - Я, Дент і сержант. Міллан йдемо до входу. Ми постукаємо і оголосимо, але якщо нам не дадуть відповідь, ми взломаем двері і ввійдемо всередину. Офіцер Джексон і детективи Еббот і Різ будуть прикривати тил. У Дента буде довгий пістолет в групі біля вхідних дверей; у офіцера Джексона буде гвинтівка ззаду. Крім того, у сержанта Міллана і офіцера Джексона є електрошокер.
  
  Я кивнув. У кожній команді був офіцер у формі з електрошокером. Добре, що в кожній команді був хтось миттєво впізнаваною поліцейській формі. Таким чином, пізніше не було ніякої нісенітниці про те, що підозрюваний сказав, ніби він думав, що став жертвою домашнього вторгнення, або подібної нісенітниці. Електрошокери були хороші, якщо б Маршалл сказився, ми б просто пристрелили його. У кожної команди було довге рушницю на випадок, якщо справи підуть зовсім хреново. Ми носили пістолі, тому що це було зручно і непомітно, але якщо ви хотіли зупинити бійку, вам потрібен був дробовик або гвинтівка.
  
  "У кого-небудь є питання?" Менді оглянула групу. "У кого-небудь є пропозиції? Хтось бачить якісь прогалини? Зараз саме час висловитися, якщо бачите".
  
  Мені це сподобалося. Я показав їй великий палець. Ніхто нічого не сказав.
  
  "Добре", - сказала вона. "Пішли".
  
  Коли ми сідали в машину, я сказав: "Я здивований, що Лаббок не захотів бути тут і керувати". Я мав на увазі це як жарт. Лаббок був сумно відомий тим, що знаходився десь в іншому місці, коли з'явилася зброя.
  
  Менді спохмурніла. "Я йому телефонувала тричі. Він так і не відповів. Але я залишила повідомлення".
  
  "Почекай секунду", - сказав я, вона зупинилася, тримаючи руку на перемикачі передач, позаду нас інші копи вишикувалися в чергу в своїх машинах, поспішаючи рушити в дорогу. "Ти хочеш сказати, що він не знає, що ми цим займаємося?" За правилами Бюро, це вважалося вторгненням з високим ризиком. Технічно, для цього потрібно схвалення Лаббока, перш ніж ми пішли далі.
  
  - Я дзвонив йому три рази. Перший раз, коли залишив тебе тут більше чотирьох годин тому. Я подзвонив йому прямо перед тим, як підписав ордер, потім ще раз, прямо перед тим, як ми приїхали сюди. Він так і не відповів.
  
  Я міркував швидко. Чим більше ми облажаемся, тим більше ймовірність втратити докази. Справи про вбивства розкривалися швидко або не розкривалися взагалі. Плюс, відсутність Лаббока тут було бонусом. Був хороший шанс, що він буде валяти дурня, затримуючи операцію, поки він намагався змусити команду спецназу провести операцію з проникнення, або, що ще гірше, спробує зробити який-небудь план, щоб передати справу ФБР, поліції штату або бойскаутам, що завгодно, щоб зняти його з гачка і передати справу комусь іншому.
  
  Хто поставив його на чолі детективів? Я знову задався питанням. Були зовсім хороші громадські посади, де Лаббок міг коротати свої роки до виходу на пенсію, не завдаючи нікому шкоди.
  
  "Пішли вони до біса", - сказав я. "Якщо він хоче грати з великими хлопчиками, він повинен відповідати на свої запитання".
  
  Менді завела машину і розстелила десять футів гуми на парковці. Я сів на пасажирське сидіння, затиснувши дробовик між ніг.
  
  Ми загальмували перед студією. Я відкрила дверцята машини і була на півдорозі до виходу ще до того, як машина зупинилася, відчуваючи, як знайоме спокій оволодіває мною. У наступні кілька хвилин я можу когось застрелити, можу сам бути застрелений, або взагалі нічого не станеться.
  
  Менді, Міллан і я розташувалися збоку від дверей, подалі від вікон. Я ніс дробовик. Менді і Міллан несли таран між собою. Це був шматок металевої труби завдовжки в три фути, залитий бетоном, з ручками по обидві сторони.
  
  Я постукав у двері, тричі вдаривши по ній ногою. "Поліція Портленда! У нас є ордер на обшук! Відкрийте двері! Зробіть це зараз же!" Я тихо порахував до трьох.
  
  "Добре", - сказав я Миллану і Менді. "Робіть це".
  
  Менді виглядала трохи здивованим, певно, чекала, що я почекаю довше, але я ніколи не робив цього по-іншому. Двері були дешевими. Дати іншому хлопцеві шанс відреагувати могло бути дорого. Вони ідеально повернули таран, і одвірок розлетівся на друзки. Всі три петлі разом відпали, і двері просто впала всередину, що є ідеальним результатом в таблиці демонтажу дверей. Вони кинули таран на землю ззовні, і ми опинилися всередині.
  
  Хитрість в чомусь подібному полягала в тому, щоб побачити все відразу, зосередившись на найдрібніших деталях. Ми швидко пройшли через двері. Дверні прорізи були небезпечними зонами, званими "смертельними лійками", тому що ваш поганий хлопець міг бути де завгодно в кімнаті, на широкому кінці лійки, але ви повинні були пройти через отвір, на вузькому кінці лійки. Копи вмирали в під'їздах.
  
  Але не сьогодні. Ми рухалися по кімнаті, слідуючи за стінами, лампи під нашими прицілами чудово освітлювали приміщення.
  
  Ми швидко пройшли через кімнату, рухаючись плавно, а не уривчастими, судорожними рухами, які завжди показують по телевізору. Ми швидко оглянули кожне простір, за яким людина могла сховатися.
  
  Кімната очікування була маленькою, з потертим диваном під вікном навпроти невисокою стійки з касовим апаратом. Я нахилилася, щоб відсунути диван від стіни однією рукою, щоб посвітити за нього ліхтариком. Від тканини здійнялася хмарка пилу. Журнали на столику для очікування були багаторічної давності. У всьому цьому місці витав дух занедбаності.
  
  Міллан і Менді відійшли за прилавок. - Чисто, - тихо сказав Міллан.
  
  Я кивнув. "Зрозуміло". На відміну від фільмів або телешоу, ми говорили тихо, а не кричали. Якщо всередині був поганий хлопець, він, безсумнівно, знав, що ми там, але не було сенсу повідомляти про нашому точне місцезнаходження. Кулі пробивали стіни.
  
  Поруч з касою була дерев'яна внутрішні двері. Ми всі розташувалися біля неї, і Ден обережно натиснув на ручку. Вона повернулася, і він штовхнув її всередину, досить сильно, щоб вона врізалася в обличчя кожному, хто ховався з іншого боку, але недостатньо сильно, щоб вона вдарилася об стіну і, відскочивши, знову закрилася.
  
  Це приміщення було більше, ніж здається зовні. Двері вели в довгий вузький коридор, близько п'ятдесяти футів завдовжки. Праворуч було троє дверей, ще два зліва, не рахуючи тієї, через яку ми тільки що ввійшли. В кінці коридору була задні двері, де інші копи повинні були чекати будь-якого, хто спробує втекти.
  
  Стіни були з незакінченого гіпсокартону, обклеєні, але не пофарбовані. Підлога була з голого бетону. Стіни піднімалися не до кінця. Очевидно, це місце було спроектовано для підвісної стелі, який ще не був встановлений. Зверху звисали голі світильники.
  
  Найближча двері, та, що праворуч, була закрита, але із-за неї я почула шипіння води, що ллється, то душа, чи раковини. Я посміхнулася. Чи пощастить нам застати цього хлопця в душі?
  
  Міллан повернувся до мене, вказав пальцями на свої очі, потім вниз, в кінець коридору. Він вказав на себе і Менді, потім на двері в коридорі. Я кивнула у відповідь.
  
  Вони з Менді обшукували кімнати, поки я прикривав коридор своїм дробовиком. В кімнаті могло бути не так багато копів, навідних зброю по боках, перш ніж ви почнете направляти його один на одного. Дробовик, незважаючи на те, що він був отпилен, міг стати перешкодою в тісноті. Однак він був зроблений для коридору. До того часу, коли заряд картечі долетить до кінця коридору, це буде смертоносна хмара шириною в десять дюймів. Вихідна двері була сталевий, а задня стіна будівлі - шлакоблочной, так що, якщо б мені довелося кого-небудь убити, я був упевнений, що картеч не вилетить з будинку і не піддасть небезпеці хлопців, що стоять на задньому дворі.
  
  Я став біля дверей, через яку ми тільки що увійшли, використовуючи її як прикриття. Менді і Міллан розташувалися поруч з першої дверима праворуч. Потім вони увійшли, залишивши мене прикривати коридор.
  
  Я дав їм пару секунд, щоб увійти в кімнату, потім попрямував до дверей, в яку вони тільки що ввійшли. Я міг стояти там і прикривати коридор, залишаючись досить близько, щоб допомогти їм, якщо щось трапиться. Я відчув, як крапля води впала мені на потилицю. Повинно бути, там минули якісь труби.
  
  Ніхто ніколи не піднімає очей. Я засвоїв цей урок, полюючи на оленів в Теннессі, а потім перевчився йому в рейнджерах.
  
  Це було приблизно шість футів по діагоналі через коридор від дверей, в якій я стояв, до дверей, в яку тільки що увійшли Менді і Міллан. Я зробив свій перший крок, і щось привернуло мою периферійний зір, якесь мерехтіння світла.
  
  Потім на мої плечі обрушився вантаж, отбрасывающий мене на бетон. Я приземлився на ствольну коробку дробовика. Навіть через бронежилет удару було достатньо, щоб з шумом вибило повітря з моїх легенів. Я спробував перевернутися на спину, але тяжкість лягла мені на лопатки, і я відчув руку, скользнувшую з мого горла, як залізний прут.
  
  Я спробував опустити підборіддя, щоб тиск припадало на щелепу, а не на трахею, але було занадто пізно. Я здіймався і брикався безрезультатно, коли маленькі чорні крапки почали пропливати у мене перед очима.
  
  OceanofPDF.com
  
  ГЛАВА ОДИНАДЦЯТА
  
  
  
  
  
  
  
  Коли мої легені горіли, а зір почало меркнути, я зробила останнє зусилля, розгойдуючи своє тіло взад-вперед, намагаючись використовувати свій розмір і вага в своїх інтересах, але моїм м'язам було дуже не вистачає кисню, а нападник був занадто добре збалансований, щоб я могла звільнитися. Передпліччя нападника сдавливало сонні артерії на моїй шиї, перекриваючи кровопостачання мозку.
  
  Я згадав, як мене вчили душити людей, згадав, як інструктор казав нам, що втрата свідомості настає швидко, протягом шести секунд або близько того, згадав, як він казав нам, що не можна застосовувати удушення занадто довго, тому що ушкодження мозку і смерть є неминучими наслідками.
  
  Я металася, намагаючись скинути хлопця зі своєї спини, але він був дуже гарний. Його вага була зосереджена високо, прямо у мене під лопатками, а ноги були широко розставлені, так що я не могла скачати його. Все, що я могла бачити, це брудний килим у коридорі. Мій зір звузилося, і мені здалося, що я дивлюся через соломинку для газованої води. Все, що я міг чути, це співаючий виття у вухах. Я намагалася закричати, намагалася попередити Менді і Міллана, але мої губи не ворушилися.
  
  Як раз в той момент, коли мій зір звузилося до останньої смужки світла, я почула вологий стук, і тягар впав з моїх плечей так само раптово, як і впала.
  
  Я втягнула повітря і перекотилася на бік. Я вперше побачила Маршалла. Він лежав на підлозі поруч зі мною, голий. Його довгі каштанове волосся були мокрими і прилипли до черепа від мильної води. По лінії росту волосся текла цівка крові. Менді підняла свій "Глок", щоб знову вдарити Маршалла по голові.
  
  Я все ще не міг поворушити руками і ногами. Це був сором. Страх від того, що мене задушать, змінився червоної тваринною люттю. Мені хотілося схопити Маршалла і бити його грьобаній головою об стіну до тих пір, поки у мене не втомляться руки.
  
  Маршалл смикнув головою в бік, так що удар Менді лише ковзнув по його вуха. У будь-якому випадку, ви не змогли б належним чином вдарити когось пістолетом, зроблених із пластику. Вона штовхнула його під ребра і сховала пістолет у кобуру. Потім я почув дивний клацаючий звук, і Маршалл почав сіпатися, як тарган на сковороді.
  
  Нарешті мені вдалося перекинутися на спину. Електрошокер в руці Дена Міллана був з'єднаний з двома металевими шипами в дупі Маршалла довгими тонкими проводами. Високий, пронизливий крик зірвався з губ Маршалла. Я зрозуміла, що він мовчав весь той час, поки душив мене.
  
  Я насилу підвівся на коліна. Електрошокер перестав шокувати Маршалла, і Міллан закричав: "Руки за спину!"
  
  Менді витягла наручники, але Маршалл видав низьке горлове гарчання і знову спробував піднятися. Міллан знову вдарив його, і Маршалл впав ниць.
  
  На цей раз Менді була готова. Коли електрошокер спрацював, Менді схопила його за руки і скувала їх разом. Маршалл лежав на килимі, важко дихаючи, але нічого не кажучи.
  
  Я насилу піднявся на ноги. Кожен раз, коли я робив вдих, я відчув різку біль у ребрах від удару про дробовик. Я подивився вниз на Маршалла, потім на Міллана.
  
  "Відмінний постріл", - сказав я, киваючи на щербини в дупі Маршалла.
  
  "Вигідна мета", - сказав він, знизуючи плечима. "Ти в порядку?" Запитала Менді.
  
  "Ага", - сказав я. "Хоча він був упевнений, що душив мене до чортиків, поки ти не з'явився. Хороша робота - тріснути його по гарбузі".
  
  Настала її черга потиснути плечима. "У той час це здавалося правильним. Звідки, чорт візьми, він взявся? У ванній все ще працював душ. Ми побачили мокрі відбитки ніг, що ведуть до дверей, і вирішили, що він побіг углиб будівлі ".
  
  Я вказав наверх. "Звідти. Повинно бути, висів на трубах. Божевільний".
  
  Я відкинула голову, щоб подивитися, де саме сидів Маршалл. Погана ідея. Спів у вухах повернулося, і мій зір знову звузилася. Я відчув, що мене хитає взад-вперед, і вирішив просто сісти. Я приземлився жорстко, але це було краще, ніж знову впасти і приземлитися на цей чортовий дробовик.
  
  Я чув, як Міллан по радіо викликав "швидку допомогу".
  
  Я не дійшов до кінця, але мені здалося, що я вагався на межі втрати свідомості досить довго, перш ніж, нарешті, почало повертатися в фокус.
  
  Я знову спробував підвестися.
  
  "Поклади, блядь, Дент", - сказав Міллан. Він відібрав у мене дробовик і передав його Менді. "Ти їдеш в лікарню".
  
  Я хотіла посперечатися з ним, але відчувала себе такою слабкою і змученою, що замість цього просто сиділа там. Маршалл весь цей час лежав, не кажучи ні слова, просто дивився на мене з-під важких повік.
  
  Бригада швидкої допомоги, здається, завжди приїжджає швидше, коли знає, що постраждав поліцейський. Через кілька хвилин я вже втретє за свою поліцейську кар'єру їхав на машині швидкої допомоги.
  
  Все виявилося не так вже погано. Після декількох хвилин суперечок мені вдалося переконати бригаду швидкої допомоги обмотати мої ребра еластичним бинтом і відпустити мене. Після останнього попередження звернутися у відділення невідкладної допомоги, якщо я відчую запаморочення або у мене виникнуть проблеми з концентрацією уваги.
  
  Міллан виглядав здивованим, коли я вийшов з машини швидкої допомоги. "Це не зайняло багато часу. Хіба ти не повинен був піти додому і трохи відпочити?"
  
  - Я відпочину, коли помру. Пішли.
  
  У студії Маршалла панувала метушня. Поки я сиділа на задньому сидінні машини швидкої допомоги, де мене тикали, Менді викликала кавалерію.
  
  Фахівці зі збирання речових доказів працювали в кожній кімнаті, обшукуючи, фотографуючи і заносячи в каталог. Якщо б існувала хоч найменша ймовірність того, що щось може мати доказову цінність, ми скористалися цим. Я твердо вірив, що краще взяти дві вантажівки речей і не використовувати більшу їх частину, ніж зрозуміти, що нам доведеться повернутися, отримати ще один ордер і вилучити те, що ми залишили під час першого візиту. Хороший адвокат захисту розірвав би вас на частини з-за подібних речей в суді.
  
  Менді була в приймальні. Документи і портативний комп'ютер були розкладені на стійці перед нею. Я завис над її плечем на хвилину, перш ніж вона впізнала мене. Вона повернулася і підстрибнула. Вона була повністю поглинена екраном перед собою.
  
  - Дент, привіт. Ти в порядку?
  
  Я ствердно хмикнув. - Де Маршалл? - запитав я.
  
  - У центрі міста. Ми візьмемо в нього інтерв'ю, як тільки закінчимо тут.
  
  "Він здобув популярність?"
  
  Її рот стиснувся в лінію. Це був ідіотський питання, і я зрозумів це в ту ж секунду, як він злетів з моїх губ. У наші дні навіть новачки не забували прославляти підозрюваних, або, принаймні, якщо і забували, то ненадовго.
  
  "Так, Дент. Він прославився". Вона повернулася до екрану комп'ютера і повернулася до роботи з журналом показань.
  
  Я зітхнув. "Послухай. Пробач. Я веду себе як мудак. Ти прекрасно справляєшся. Я просто трохи не у формі з-за того, що мені вручили голову".
  
  Вона продовжувала стукати по клавішах з хвилину, ігноруючи мене. Нарешті вона зупинилася.
  
  "Так. Ти прав. Ти ведеш себе як мудак. Але є дещо, на що ти повинен подивитися".
  
  Вона повернулася і пішла назад у коридор, не сказавши більше ні слова, надавши мені слідувати за нею чи ні, як мені заманеться. Я знизав плечима і пішов за нею. Мій шлунок трохи зіщулився, коли ми проходили повз місця, де Маршалл влаштував мені засідку. Вона підвела мене до першої двері ліворуч і зупинилася, зробивши невеликий жест "після тебе".
  
  Я увійшов у кімнату. Вона була перетворена в мініатюрний тренажерний зал. Підлоги були покриті матами. В одному кутку висіла боксерська груша. Тут і там були розкидані гирі. Я підійшов до великого книжкової шафи уздовж однієї стіни. Він був сповнений книг з бойових мистецтв. Коли я відкрив одну книгу по бразильському джиу-джитсу, вона відкрилася на розділі про задушення. Я знайшов примірник "Чемпіонських боїв" Джека Демпсі, мого особистого фаворита, який вийшов з друку і легко стоїть кілька сотень баксів. Там теж була якась дрібничка, книга про "Дотику смерті ніндзя" і секрети невидимості.
  
  Рис. Спеціаліст з бойових мистецтв. Я збився з рахунку, скільки хлопців, яких я повалив на землю, які стверджували, що є експертами з бойових мистецтв. Вони стверджували, що володіють всілякими екзотичними техніками, з якими я справлявся, завдаючи їм дійсно сильні удари. У Джека Демпсі дійсно були правильні ідеї.
  
  І все ж я відчув себе трохи краще. Принаймні, Маршалл був натренований. Я все ще шкодував, що не зміг трохи побити його. Розумом я розумів, що електрошокери - хороша ідея, але коли хлопець падає з крокв і намагається тебе задушити, завжди приємно бачити, як цей хлопець випльовує кілька зубів.
  
  “ Є які-небудь ознаки присутності другого хлопця? Іншого хлопця, якого я бачив у фургоні?
  
  Менді похитала головою. “Ніяких слідів. Маршалл живе тут один. Тільки одна зубна щітка, єдина одяг його, ніяких слідів присутності кого-небудь ще".
  
  "Ха", - сказав я.
  
  "Це ще не все", - сказала Менді з порога. "Іди подивися".
  
  Я пішов за нею в наступну кімнату далі по коридору. Половина її була обладнана під фотостудію. Півдюжини світильників на підставках були встановлені навколо ліжка в центрі. На одній стіні в ряд стояли камери на штативах. У кутку стояла пара вішалок для одягу, на яких було розкладено нижня білизна самих різних розмірів.
  
  Біля задньої стіни стояли ряди комп'ютерів. Я нарахував три монітора і, ймовірно, з півдюжини комп'ютерних веж. Перед ними, згорбившись, сиділа молода жінка, на колінах у неї лежав ноутбук, від якого до одного з комп'ютерів, що стояли перед нею, тягнулися дроти.
  
  "Як справи, Кейсі?" Запитала Менді.
  
  "Ми майже на місці", - сказала вона, прибираючи з ока вибилося пасмо світлого волосся. Було схоже, що хтось підстриг її тупими секаторами. Я не могла сказати, чи було це з-за недбалості або з-за одного з тих зачісок, на які люди витрачають купу грошей.
  
  Кейсі була молода, років під тридцять, але виглядала ще молодше. На ній були безформна сіра спортивна сорочка і джинси, і вона була схожа на будь-якого з хіпстерів, яких я бачив тусующимися, коли їздив в місто. У це було важко повірити, але вона була консультантом бюро. Вона допомогла нам засадити у в'язницю півдюжини придурків, здебільшого хлопців, які захоплювалися дитячим порно. Вона була трохи дивною, в тому сенсі, в якому іноді можуть здаватися сверхинтеллектуальные люди на своїй власній планеті, але вона продемонструвала готовність полювати за доказами, як скажений пітбуль. Вона могла не спати цілодобово, щоб допомогти якомусь збоченцю у в'язниці. Це робило її хорошим загоном в моїх очах.
  
  Я підійшов і зазирнув їй через плече. Екран ноутбука представляв собою незрозумілу мішанину меню і полів командного рядка. Я не був дурний і міг розібратися практично в будь-якій технології, на яку мені приходило в голову, але Кейсі була на зовсім іншому рівні. Все змінювалося незбагненно швидко, стежити за цим було роботою на повну ставку, на яку ні в кого з нас не було часу. Я сподівалася, що, може бути, коли-небудь мер вручить їй медаль або, принаймні, подарунковий сертифікат пристойному перукаря.
  
  Вона злегка хитнула головою, і я почув, як хрустнули кістки у неї на шиї. Вона закрила всі вікна декількома натисканнями клавіш.
  
  "Добре", - сказала Кейсі. “Я заблокувала всі жорсткі диски, щоб на них ніхто не міг записувати. Я віднесу їх назад в майстерню і почну візуалізувати їх сьогодні ввечері. Є що-небудь, чого ти хочеш прямо зараз?"
  
  "Є якісь фотографії?" - Запитав я.
  
  Вона обернулася, щоб подивитися на мене. У Кейсі були великі голубі очі, що іноді здавалися занадто старими для її особи.
  
  - Дент, тут майже нічого немає, крім фотографій. Їх тисячі. Він розміщує їх в Інтернеті.
  
  Рис. Це повинно було бути грандіозне. "Добре. Не могли б ви просто показати нам самі останні?"
  
  Вона кивнула, включивши один з моніторів. Він був величезним, ймовірно, коштував половину моєї тижневої зарплати. Я спостерігав, як Кейсі відкрила кілька папок. По екрану потекли списки цифрових фотографій. Вона розсортувала їх по даті, відкрила перші кілька.
  
  Ось вона. Хізер.
  
  "Це вона", - сказала Менді. "Наша жертва".
  
  Кейсі відкрила близько п'ятдесяти фотографій, всі з відмітками часу, зробленими в ніч вбивства Хізер. Спочатку вона була одягнена, потім повільно роздяглася, і, схоже, їй було не по собі від того, що вона робила. Я не розумів, як хтось може знаходити ці фотографії збудливими. Може бути, я був упереджений, бо бачив Хізер мертвої і викинутої, як зношена пара туфель, але, дивлячись на фотографії, я бачив страх і вразливість, які прибирали всяку сексуальність. Для мене вона була схожа на перелякану молоду дівчину без одягу. Але знову ж, можливо, саме це і приваблювало цих придурків.
  
  "Натисни ще на кілька, просто навмання", - сказала Менді. Вискочило ще кілька фотографій. Може бути, дюжина інших дівчат. "Господи. Вони всі виглядають досить молодо", - сказала Менді.
  
  "Ага", - сказав я. "Дуже молодий". Я відчував, що банку з хробаками стає більше. Ми повинні були зробити все можливе, щоб ідентифікувати кожну з дівчат, з'ясувати, скільки їм було років, коли були зроблені фотографії. Я задавався питанням, скільки з цих дівчаток виявиться мертвими. Потім були всі хлопці, які купили або завантажили фотографії. Звичайно, вони були б по всій країні, по всьому світу. Це, ймовірно, в кінцевому підсумку стало б федеральним.
  
  "Нам потрібно поговорити з Маршаллом", - сказав я. "Найближчим часом. Поки він ще не прийшов у себе після арешту".
  
  Менді кивнула. "Так. Кейсі зашила комп'ютерну частина. Пол і Таннер допомагають з речовими доказами. Що ти скажеш, якщо ми підемо посидимо з містером Маршаллом і побалакаємо з ним?
  
  "Давай зробимо це".
  
  Я мовчки совався на місці всю зворотну дорогу в Центральний ділянку, примушуючи себе не говорити Менді, як, на мою думку, вона повинна вести допит. Це було її справа, і вона, ймовірно, впорається. Моя колишня дівчина якось назвала мене божевільним на контролі.
  
  У старі часи В наших кімнатах для допитів були великі вікна з одностороннім склом, які зсередини виглядали як дзеркала, щоб ми могли стояти там і спостерігати за допитами. Але всі ці телешоу про копів зіпсували нам це. Мене завжди вражало, наскільки середньостатистичному злочинцеві подобаються серіали про поліцейських. Деякі з них розлютилися, коли ми вели себе не так, як хлопці по телевізору. Це був дивний світ.
  
  Тепер ми проводили допити в простій квадратній кімнаті зі стінами, пофарбованими в неприродний колір, щось середнє між бежевим і рожевим, який був розрахований на те, щоб створити у людей тепле, невимушений настрій співробітництва. На стінах висіли несмачні репродукції абстрактного мистецтва. Це було схоже на приймальні в кабінеті стоматолога. Стільці для інтерв'юера і интервьюируемой виглядали однаково, але той, що призначався для інтерв'юйованого, був трохи вище і нескінченно зручніше. Замість одностороннього дзеркала у нас були приховані відеокамери, які охоплювали об'єкт зйомки з трьох різних ракурсів, і приміщення було підключено до цифрового звуку професійної якості. Прогрес триває.
  
  Ми з Менді були в сусідній кімнаті і дивилися на Маршалла по моніторам. Він сидів безпристрасний і нерухомий, одягнений в одноразову паперову одяг.
  
  "Що ти думаєш?" Я запитав Менді.
  
  Хвилину вона мовчала, стоячи зі схрещеними на грудях руками. "Я ось думаю, чи не попросити нам кого-небудь іншого взяти у нього інтерв'ю. Він намагався задушити тебе до смерті, і це я вдарив його по голові рукояткою пістолета.
  
  Я сів на жорстке пластикове сидіння перед всім цим звукозаписним обладнанням, раптово відчувши сильну втому і сильний біль. Вона була права. "Це залежить від тебе".
  
  Вона деякий час дивилася на Маршалла на моніторі. "Я спробую. Я думаю, він все одно викличе".
  
  "Що змушує вас так говорити?" Саме розумне, що ви могли б зробити, якби вас заарештували, - це скористатися своїми правами Міранди. Вам не треба було ні з ким розмовляти. Більшість людей, яких я саджав у в'язниці, опинилися там, прямо або побічно, із-за того, що вони мені наговорили.
  
  Верховний суд сказав, що ми повинні були розповісти людям про їхнє право зберігати мовчання, але більшість підозрюваних були занадто дурні, щоб закрити рот. Всі вони думали, що зможуть відмовками виплутатися з халепи, в яку потрапили, навіть ті, кому слід було б знати краще. Зрештою, всі були розумніші копів. Я міг би перерахувати по пальцях однієї руки кількість людей, яких я заарештував за тяжкі злочини і які були досить розумні, щоб скористатися своїми правами Міранди.
  
  "Я не знаю", - відповіла Менді. "Він просто здається таким хлопцем, який може закликати".
  
  "Це залежить від тебе", - повторив я знову.
  
  Менді кивнула і вийшла. Я спостерігав на відеоекрані, як вона увійшла в кімнату для допитів. Спочатку вона нічого не сказала Маршаллу. Замість цього вона зайнялася приведенням в порядок свого реквізиту: товстої папки, набитою в основному чистим папером, відеокасети з написом "запис з камер спостереження" і всілякими наклейками для доказів, пари карток з відбитками пальців, запечатаних в пластиковий пакет. Все це було нісенітницею собачою. Ми ніколи не використовували справжні докази при допиті підозрюваного, якщо могли цього уникнути. Але це змусило їх сидіти й гадати, що, чорт візьми, у вас на них.
  
  Нарешті Менді перестала соватися і відкинулася на спинку стільця. - Гібсон, я детектив Вільямс. Як справи?
  
  Маршалл з хвилину мовчав, потім, замість того щоб дивитися на Менді, він подивився прямо в об'єктив однією з відеокамер, тієї, що була схована в великому чорному вихорі на одній з картин на стінах. Він говорив дуже ясно і виразно.
  
  "Детектив Вільямс, я хотів би скористатися своїм правом не розмовляти з вами, поки не переговорю з адвокатом". Я вперше почув, як він заговорив. Його голос був м'яким, майже дівочим.
  
  Рис. Він закликав. І ми люб'язно записали це з трьох різних ракурсів і у високому дозволі звуку. Інтерв'ю довелося припинити. Ми не могли допитати його без присутності його адвоката, що означало, що інтерв'ю не буде. Будь-яка людина з досвідом роботи та юридичною освітою не погодився б, щоб його клієнта допитували копи.
  
  Я спостерігав, як Менді зібрала свої речі і мовчки вийшла з кімнати. Маршалл сидів тихо, як і раніше, не рухаючись, коли увійшов патрульний і забрав його. Він вирушав у в'язницю округу Малтнома на щогодинному рейсовому автобусі, який ми туди відправляли.
  
  Менді повернулася, жбурнула свої речі на стіл, перш ніж сісти і схрестити руки на грудях. "Чорт. Я так і знала".
  
  "Послухай, - сказав я. "Це була не твоя вина. Цього не могло бути. У тебе не було можливості навіть розпочати інтерв'ю, чорт візьми. Цей хлопець спланував свій відповідь ще до того, як ти переступила поріг.
  
  "Я знаю", - сказала вона, закидаючи ноги на стіл. "Але було б непогано закінчити з визнанням по моєму першому справі, яке вийшло з-під контролю".
  
  В ній говорило его, але я був би останньою людиною в світі, який став би доставляти їй неприємності через его. Я теж хотів визнання у своїй першій справі про вбивство. У мене був один, але мій підозрюваний був результатом фетального алкогольного синдрому і, ймовірно, виріс, жуючи свинцеву фарбу з підвіконь.
  
  "Послухай, - сказав я. "Я не думаю, що нам це потрібно. У нас є речі жертви в його сміттєвому контейнері, її фотографії в його студії прямо перед смертю і той факт, що йому явно подобається душити людей. Я потерла горло. "І це тільки для початку. Хто, чорт візьми, знає, що Кейсі знайде на цих жорстких дисках. Тримаю парі, ми отримаємо збігу волосся і волокон, ДНК тощо. Ми зловили цього хлопця ".
  
  Вона насупилася, але кивнула. "Так. Але все одно було б непогано отримати визнання".
  
  В її словах був сенс. Незважаючи на те, що в наші дні все дивляться по телевізору передачі про судової поліції і люблять слухати про відбитки пальців, ДНК, приготуванні нингидрина на пару і бог знає чого ще, все одно немає нічого кращого, ніж спостерігати, як хлопець зізнається в злочині на відеокасеті, бажано, коли він ділиться деякими деталями, які міг знати тільки вбивця.
  
  "Що ж, - сказав я. "Ми його не отримаємо. Так що давай відкладемо це в сторону і підемо далі. Легко відійти в сторону і битися головою об стіну з-за того, чого у тебе немає, замість того, щоб працювати над тим, що в тебе є. Так що ж ще залишається робити?"
  
  Завжди організована, вона відкрила телефон і почала переглядати список. "Комп'ютерні сервери у Кейсі в офісі. Команда криміналістів закінчила роботу в студії. Джіні і Роджер розібрали приміщення до голих стін. Ми взяли волосся і зразок слини Маршалла у відділі бронювання, так що ми готові відправитися туди. Пройде деякий час, перш ніж всі матеріали судової експертизи надійдуть назад. У мене готове письмове показання під присягою про ймовірну причину, по якій Маршалл відправиться у в'язницю, так що нам не потрібно турбуватися про те, що він куди-небудь відправиться саме раннє до понеділка. У понеділок вранці у нас призначена зустріч з окружним прокурором, щоб розглянути цю справу ".
  
  Вона нічого не втрачала.
  
  "І що це нам дає?" - Запитав я.
  
  Вона знову подивилася список. "Я думаю, що нам більше нічого робити, поки ми не отримаємо результати експертизи і не зможемо поговорити з окружним прокурором. А це значить, що пора трохи поспати". Вона прибрала телефон і встала.
  
  Сон здавався відмінною ідеєю. У мене боліла груди. Боліло горло. Боліла спина. Перегорілий адреналін від бійки раніше вдень змусив мене відчувати себе роздратованою і грубої по краях. Я пішов за Менді на парковку. Ми обидві втомилися і майже не розмовляли. Але була одна остання річ, про яку я повинен був подбати, перш ніж ми обидві вирушимо додому.
  
  - Привіт, - сказав я, коли вона вставила ключ у замок запалювання. Вона повернулася і подивилася на мене.
  
  "Спасибі", - сказав я. "Спасибі, що відірвав Маршалла від моєї дупи, мені був би кінець, якби ти не налаштував його".
  
  Вона знизала плечима. - Ти б зробив те ж саме для мене.
  
  "Так, але що важливо, так це те, що ти зробив це для мене сьогодні". Я переступила з ноги на ногу. Я ніколи не була хороша в таких речах. "Послухай, іноді я буваю цим мудаком-партнером. Я роблю не так, як більшість людей. Я не самий дипломатична людина у світі. Але хороша поліцейська робота важлива для мене. Більшість копів в цьому Бюро ні хріна не стоять, але у тебе є все, що потрібно. Ти виконав відмінну роботу по цій справі. Ти не втратив ні одного трюку і справді навчив мене дечого. Я радий, що ти мій партнер. "
  
  Це викликало у мене справжню посмішку, і я був радий бачити це. Бюро потрібні були такі хлопці, як вона. Хтось повинен був ловити засранців, коли я пішов на пенсію, щоб сидіти на дивані і дивитися Метлока весь день.
  
  "Спасибі, Дент. Іноді ти ведеш себе як дурень, але я багато чого в тебе навчився".
  
  "Спасибі. Я подумаю. Послухай, у нас тут був невеликий емоційний момент, так що тепер давай підемо додому і трохи поспим".
  
  Вона засміялася і кивнула. Вона виклала переді мною двадцять футів відшаровується гуми на парковці. Мене так і кортіло наздогнати її і навчити дечому про управління машиною, але я просто дуже втомився.
  
  OceanofPDF.com
  
  ГЛАВА ДВАНАДЦЯТА
  
  
  
  
  
  
  
  Я поїхав додому, занадто втомлений, щоб навіть слухати радіо. Поки я їхав, сонце сіло, і пішов дощ, який ніяк не поліпшив мого настрою. До того часу, як я дістався додому, я був в шоці. Мені навіть не хотілося дзвонити Одрі.
  
  Я не міг говорити з Одрі про деякі речі. Усвідомлення цього було неприємним, враховуючи, що я не раз просив її переїхати до мене, постійно був на межі того, щоб попросити її вийти за мене заміж. Моя робота була для неї як іноземна мова. Вона виросла в люблячій сім'ї середнього класу. Вона ніколи не билася, чорт візьми, вона навіть ніколи не бачила бійок, хіба що по телевізору. Коли ми говорили про найбільш неприємні сторони моєї роботи, вона ставилася до мене майже так, як ніби у мене була якась хвороба. Я не думаю, що це було навмисно з її боку. Я думаю, що в мені була сторона, з якої у неї не було системи відліку, щоб впоратися. Коли ми намагалися поговорити про це, частіше за все закінчувалося просто суперечкою. Так що я просто більше не говорив про це.
  
  Я не міг заснути, тому випив. Я сидів у своєму кріслі з бездротовим телефоном на колінах і склянкою, повним Bushmills, в руці. Я хотів поговорити з Одрі, хотів поговорити з ким-небудь. Але я знав, що якщо я спробую пояснити, як пройшов мій день, як мене мало не задушили, ми якимось чином дійдемо до спору. Її питання, здавалося, завжди мали на увазі, що якщо б я постарався досить сильно, якщо б я просто спробував все по-іншому, насильство не було б необхідним. Я не думаю, що вона хотіла цього. Я, звичайно, не думаю, що вона хотіла напасти на мене особисто. Я просто думаю, що вона хотіла жити в світі, де подібних речей не траплялося.
  
  Наскільки я розумів, Одрі з таким же успіхом могла бути з іншої планети. Вона прийшла з цього ніжного, світлого існування, де її мама і тато любили її, любили один одного. Я виріс в єдиному просторому трейлері з дірками в стінах у формі кулака. Замість того, щоб пробиратися крізь кров і лайно, вона прокладала свій шлях у житті, створюючи музику і навчаючи людей. Вона була для мене як земля обітована, місце, яке я міг відвідати, але я задавався питанням, не обманюю я, коли думаю, що зможу там жити.
  
  Віскі навіть не обпікся по дорозі. У нього був насичений, майже карамельний смак. Було ще рано. Суботній вечір. Мені стало цікаво, що задумав Алекс.
  
  Небезпечна територія. Я взяв з собою склянку і побродив по дому, відчуваючи себе схвильованим і неспокійним, всі думки про сон як зникли.
  
  Я відкрив шафу і дістав свою улюблену гітару, Fender Stratocaster 1965 року випуску, зроблену як раз перед тим, як CBS купила і розорила компанію. Корпус був кольору Candy Apple Red. У кленового грифа був той надламаний вигляд, який з'являється тільки після десятиліть гри. Дерево по краях було злегка загнуті, як ніби воно саме прилягало до моєї руки протягом багатьох років. Я сів на свій стілець і взяв акорд g. Ця чортова штука звучала як магія, секс і грім в одному флаконі. Це було голосніше, ніж мала право бути будь-яка електрогітара без посилення. Звук був церковним зверху, деревним знизу. Струни були абсолютно новими, але тюнери та інше обладнання були оригінальними, п'ятдесяти з гаком років від роду, і все ж вони раніше тримали ідеальну налаштування.
  
  Я змінив кілька блюзових фрагментів, потім зробив пас у першому соло до версії Хендрікса "All Along the Watchtower". Я працював над нею вже кілька років. Рано чи пізно я б записав це до кінця.
  
  Я подивився на годинник і зрозумів, що просидів там майже двадцять хвилин. У мене взагалі не було музичного таланту, але хороша гітара могла захопити мене одним тільки своїм звучанням і виглядом. Я перестав грати і подивився на Страт. Більшість дизайнів, спочатку датованих пятидесятыми, погано постаріли, якщо тільки ваші смаки не тяжіли до кітчу, але цей Strat раніше виглядав таким же свіжим і витонченим, як і тоді. Форма чомусь навела мене на думку про ракетних кораблях і жінок одночасно.
  
  Фарба трохи потьмяніла з роками, але все одно виглядала круто. Для цього не було іншого слова. Це не було "красиво", в цьому не було "хорошою естетики". Це було круто. Круто в тому сенсі, в якому були крути хот-роди, Харлеї і винищувачі. На мій погляд, "синіх комірців", це було настільки круто, що це було мистецтво.
  
  Підлітком я проводив ціле літо, знову і знову читаючи журнали Rolling Stone і Guitar Player, розглядаючи фотографії Strats. Журнали надходили на гроші, які я здобував, підстригаючи газони, вивозячи металобрухт. Я ховав їх від батька, як інші діти ховали свою порнуху. Він ненавидів усіх цих довговолосих, курять наркоту придурків.
  
  Він двічі викидав мої альбоми Хендрікса, коли був п'яний, і я завжди збирав гроші, щоб купити їх знову. Єдина гітара, яка у мене тоді була, була безіменного тайванського імпорту. Я залишив його в трейлері, коли їхав на базову підготовку, і оскільки я так і не повернувся, я поняття не мав, що з ним сталося.
  
  Кілька місяців тому, відразу після закінчення повітряно-десантного училища, я вийшов за ворота форту Беннінг з повним гаманцем готівки в день зарплати. Я проходив повз ряду барів, тату-салонів і ломбардів, маючи намір трохи напитися, коли побачив свого Субстрату, який сидить у вітрині ломбарду. Я глянув на цінник на картці, прикріпленою до мотузочці, і повернувся, щоб піти. Я пройшов половину кварталу, перш ніж до мене дійшло, що у мене в кишені достатньо грошей, щоб просто зайти і купити це. Це була нова думка для мене. Я ніколи раніше не витрачав стільки грошей на одну річ, чесно кажучи, звик до того, що мої мрії були саме такими: мріями, які, ймовірно, ніколи не збудуться.
  
  Я вийшов п'ятнадцять хвилин з футляром для гітари в руці і болісним підозрою, що у мене, можливо, галюцинації. Незважаючи на те, що я закінчив базову школу, отримав крила в повітрі після стрибка з літака, покупка цієї гітари дозволила мені нарешті відчути себе чоловіком. Це було те, про що я мріяв, чого жадав, і нарешті це було у мене в руках. Це була нова ідея, якою я безумовно не навчився у свого старого. Коли я повертався на базу зі своїм "Стратом", мені прийшло в голову, що я не знав, чи були у мого батька якісь мрії і чи збулася коли-небудь хоч одна з них. Це був перший раз, коли я відчула до нього жалість, і, можливо, це було початком того, щоб навчитися прощати його.
  
  У ті вихідні я не напивався, не трахкався. Я також не зробив погану татуювання або випадок з бавовною. Що я отримав, так це кілька жахливих пухирів на пальцях. До вечора неділі, напередодні мого від'їзду в школу рейнджерів, я зміг зіграти "Sunshine of Your Love" до кінця і більшу частину "Hey Joe".
  
  Шістдесят вісім днів тому у мене була пригорща новеньких нашивок рейнджера, які потрібно було пришити до моєї формі, і трохи більше розбещеності, але потай моїм самим великим полегшенням було те, що я зміг дістати цей "Страт" зі складу. Я примирився з тим фактом, що я завжди буду набагато краще стріляти з гвинтівки, ніж грати на гітарі, що я, ймовірно, ніколи не досягну успіху в рок-групі, але гітара була моєю. Це відвернуло мене від армійського лайна, від сумного відчаю оточуючих мене дітей, яким потрібно було довести, що вони чоловіки.
  
  Багато ночей у школі рейнджерів, коли я сидів по шию в болотній воді або отмораживал дупу на схилі гори, я мріяв про те, щоб тримати цей Страт в руках, як інші хлопці мріяли про своїх дівчат. Я знав, що це, ймовірно, ніколи не приведе мене нікуди, крім як у мій власний розум, але цього було достатньо.
  
  Двадцять років потому я сидів у своїй вітальні з гітарою в руках, намагаючись згадати хлопця, який її купив. Це було давно: жменька подружок, бойове турне, принаймні, двоє загиблих від моїх рук. Той хлопець з Теннессі навіть не здавався мені більше реальним. Я не повертався в Теннессі з того дня, як сів в автобус, щоб записатися в армію.
  
  Мої повіки затріпотіли, і я зрозумів, що мені загрожує небезпека заснути прямо тут, на табуреті. Я взяв гітару в футляр і замкнув шафу, засунувши свої мрії на задвірки свідомості.
  
  Зрештою я сів у своє старе пошарпане крісло зі склянкою віскі в одній руці і книгою в інший. У мене були сотні книг. Я колекціонував їх з дитинства, коли моїм таємним вадою було читання. Вони були безладно розставлені на полицях по всьому будинку. Але була жменька речей, які я так і не спромігся прибрати на полицю. Вони завжди стояли на крайньому столику поруч з моїм стільцем.
  
  Я різко прокинулася від звуку телефонного дзвінка. - Так, - прохрипіла я.
  
  "Дент. Як справи у трікса?" Цей хрипкий голос пробудив деякі спогади, деякі з них добрі, деякі погані. Це був Ел Пейс. Мій колишній бос з відділу по розслідуванню особливо тяжких злочинів і батько Алекса.
  
  "Господи Ісусе". Як ти?
  
  - У мене достатньо грошей, щоб прогодуватися віскі і сигарами, і я одружений на жінці вдвічі молодший за мене. Чого ще я можу бажати? Мені треба побачити, як ти здасися.
  
  "Навіщо?" Мені здавалося, що я на кілька секунд відстав від графіку, я все ще був у напівсні і намагався згадати, що Ал більше не мій бос, навіть не поліцейський більше.
  
  "Я думаю, ти збираєшся сунути свій член в осине гніздо, якщо вже не зробив цього. Ми не можемо говорити про це по телефону. Нам треба поговорити віч-на-віч. Сьогодні ввечері ".
  
  Хвилину я мовчала, переварюючи почуте. Якщо я не могла довіряти Алу, у мене нічого не залишалося. "Добре. У тебе вдома?"
  
  "Так. У мене вдома. Джина влаштовує одну зі своїх вечірок, але я забарикадувався нагорі в кабінеті, так що тобі доведеться пройти випробування".
  
  Відмінно.
  
  "Я буду там через кілька хвилин".
  
  Ел щось пробурчав у відповідь і повісив трубку. Мені знадобилося кілька хвилин, щоб повозити зубною щіткою в роті, і я попрямував до дверей.
  
  Я подумала, чи буде там Алекс, і викинула цю думку з голови.
  
  OceanofPDF.com
  
  РОЗДІЛ ТРИНАДЦЯТИЙ
  
  
  
  
  
  
  
  Розпочався сірий листопадовий дощ, що мжичить. Я накинув дощовик, але по дорозі до машини мене все одно здорово обдало дощем.
  
  Я перейшов річку і попрямував до західних пагорбів. У Ела був один з тих сучасних будинків, примостилися на схилі пагорба. Якщо у нас коли-небудь станеться сильний землетрус, що вони передбачали, йому кришка. Вулиці тут були вузькими і забитими машинами. Його сусідами були лікарі, юристи, розробники програмного забезпечення, щось в цьому роді.
  
  У кварталі, де жив Ел, по всій вулиці були припарковані машини. Всі машини були дорогими: BMW, Audis, Mercedes тощо. Я втиснув свій плебейский Crown Vic на вільне місце.
  
  До того часу, як я вийшла з машини, дощ припинився, але було сиро і холодно. Я попрямувала до будинку Ала, коли відчула легке лоскотання в потилиці. З роками я навчився звертати увагу на це почуття. Це було важко пояснити, але іноді я міг відчувати це, коли хтось спостерігав за мною.
  
  Я оглянув ряди машин, все ще безтурботно прогулюючись, мої пальці стискали руків'я мого маленького "сміт-і-Вессонів" в кишені пальто.
  
  Нарешті я побачила його.
  
  Біля узбіччя, прямо навпроти будинку Ала, був припаркований сірий "Мерседес". Задні скла були затемнені густою фарбою, але лобове скло було чистим, дозволяючи світлі вуличного ліхтаря проникати всередину. Хлопець на водійському сидінні був масивним. Його плечі займали половину переднього сидіння і натягували шви його піджака. Руки м'ясного гака лежали на кермі. Хлопець виглядав самоанцем, може бути, гавайський, і важив він легко 350, може бути, навіть 400 фунтів.
  
  Він не був шофером. Я окинув його рівним, позбавленим афектації поглядом і дізнався тип: головоріз в костюмі, ймовірно, чиєсь уявлення про охоронця. Я навчився розпізнавати інших копів, солдатів, дійсно професійних охоронців і тому подібних типів. У всіх нас був певний вигляд, який було важко описати, а ще важче замаскувати. Він був таким же головорізом, як і я. Я практично відчувала вихідний від нього запах.
  
  Він злегка нахилив голову. Легкий кивок, що означає, що я бачу тебе, ти бачиш мене, ми знаємо, хто ми такі, і це не повинно мати великого значення. Принаймні, не сьогодні. Я кивнула у відповідь. Немає причин бути грубою. Ймовірно, в уявленні якої-небудь світської левиці він був домашнім охоронцем, на крок вище ротвейлера. Деяких з них це збуджувало.
  
  Піднімаючись по сходах на ганок Ела, я краєм ока помітила, як він зробив якийсь рух. Він підніс зап'ястя до рота - безпомилковий ознака мови тіла, якщо ви знали, чого чекаєте. Він говорив у радіомікрофон. Цікаво. Це, мабуть, означало, що поблизу був хтось ще з його охорони, швидше за все, в будинку.
  
  Я відчувала на собі його погляд, коли піднімалася на ганок і дзвонила в дзвоник. Все, що я могла зробити, це не обернутися і не подивитися у відповідь.
  
  Студент коледжу у смокінгу, який не зовсім йому йшов, відкрив двері. Спочатку я поняття не мав, хто це, потім зрозумів, що Джина, повинно бути, найняла швейцара для вечірки. Господи. Як, чорт візьми, Ел дійшов до такого? Я пам'ятаю, як він ділив квартиру з чотирма іншими поліцейськими, і мені довелося допомагати йому тягти диван на смітник, тому що один з інших хлопців повернувся з поїздки в Тіхуану, що кишить крабами.
  
  Хлопець у костюмі мавпочки оглянув мене зверху до низу, зазначив потерті черевики, джинси і дощовик.
  
  О, заради всього святого.
  
  Я протиснулася повз нього. - Мене чекають. Він не чинив ніякого опору. Я дійсно не очікувала від нього цього.
  
  Праворуч від мене почувся гул голосів. Я заглянула до вітальні й побачила зграйку засмаглих, підтягнутих жінок з колагеном і силіконом у всіх потрібних місцях, але ніяких ознак Ала. Ніхто з них мене не помітив, тому я прослизнув повз, до сходів. Хлопець у костюмі підозріло подивився на мене.
  
  “Дент?" Голос долинав з глибини дому. Я висунула шию з-за рогу і побачила, що Алекс дивиться на мене з кухні. Вона сиділа на стійці, її медові волосся були розпущені і розсипалися навколо неї. На ній була сукня без бретелей, що відкривала кілька квадратних футів ідеальної шкіри, в одній руці вона тримала келих з вином.
  
  - Дент! - сказала вона, майже скиглячи. - Круто! Вернися сюди.
  
  Я сказала собі, що у мене немає вибору, і попрямувала назад на кухню. На дорогих на вигляд столах з нержавіючої сталі стояли страви для запікання і таці з закусками, безсумнівно, продукція того чи іншого постачальника провізії. Я сумнівався, що Джина взагалі що-небудь готувала.
  
  Алекс схопив мене за руку і потягнув на кухню, зупинившись, щоб цмокнути в щоку, від чого по тілу пробіг електричний розряд. Боже, від неї так смачно пахло.
  
  "Дент! Будь ласка, скажи мені, що ти прийшов врятувати мене з цією нудною грьобаній вечірки! Якби тут не було Мануеля і Ріган, я б вже зійшов з розуму ".
  
  Я зрозумів дві речі, приблизно в такому порядку: по-перше, що Алекс була приблизно наполовину в пакеті, з рота у неї пахло дуже великою кількістю вина, а мова була невиразною; по-друге, що в кімнаті були ще дві людини. Літній латиноамериканець і молода жінка, обоє одягнені в ті ж одягу, що і швейцар, витріщились на нас, явно відчуваючи незручність.
  
  "Я була готова закричати, слухаючи там, як Джина і її подруги говорять про підрахунок вуглеводів і высасывании жиру з їх дуп, тому я задумалася, повернувшись сюди. Виявляється, Мануель з Гватемали і збирає гроші, щоб привезти своїх брата і сестру в країну. Ріган бере семестровий відпустку у Льюїса і Кларка, щоб вивчати транзактний аналіз серед іммігрантів. Хіба це не круто? Я подумала, що це набагато цікавіше, ніж модні дієти і ліпосакція. Я намагався пояснити однієї з цих зморщених маленьких сучок, що ліпосакція - погана ідея, але вона мене відшила. Я маю на увазі, ей, я ж не лікар або щось в цьому роді, вірно?
  
  Алекс одним ковтком допила залишки вина.
  
  Там стояв Мануель з підносом закусок у руках. Його погляд то і справа кидався в бік дверей. Ріган то брала піднос, то ставила його назад.
  
  Я відкрила рота, щоб заговорити, не зовсім впевнена в тому, що збираюся сказати, коли мене перервали.
  
  "Ось ти де! Винеси підноси у вітальню! Мої гості вмирають з голоду".
  
  Я обернулася і побачила Джину Пейс, уроджену Толсен, відому у всьому Портленді тим, що вона була Джиною. Дочка відомого забудовника, вона протягом багатьох років посідала чільне місце у суспільному житті міста, залишаючись постійно незаміжньою, але постійно будучи пов'язаною з однією відомою фігурою за інший. Вона пройшла через фазу рок-музиканта, потім фазу місцевого політика, перш ніж, нарешті, зав'язала стосунки з місцевими поліцейськими, які деякі дотепники називали роками "Кролика зі значком". Зрештою, вона якимось чином вийшла заміж за Ала на несподіваною церемонії на вершині гори. Хеленс, з-за якої у багатьох ламалися голови і язиком клепають мови, не в останню чергу в Алекса. Вона прийшла в жах, дізнавшись, що її "мачуха" була всього на п'ять років старше її.
  
  Джина була невисокою, років тридцяти п'яти, з блискучими чорними волоссям і, як і Алекс, в чорній сукні без бретелей. Але там, де Алекс виглядала чудово, в якомусь сенсі "дівчина по сусідству", Джина просто виглядала погано одягнутою, не зовсім поганий, але майже.
  
  "Привіт,... Дент". Я побачив, як Джина секунду намагалася згадати моє ім'я, її очі метнулися вгору і вліво, що було нуэролингвистическим ознакою пошуку в її пам'яті. Потім вона окинула мене поглядом з голови до ніг, розглядаючи мою одяг так само, як її швейцар. - Ти тут, щоб побачити Ала?
  
  "Так, у нас є деякі справи. Не хотів псувати твою вечірку. Я просто забіжу..."
  
  "Про, але ти повинна прийти й познайомитися з усіма!" Вдруге за пару хвилин я виявила, що хтось тягне мене за зап'ястя. Джина захопила мене у вітальню. Всі погляди звернулися до нас, коли ми ввійшли. Я відчула себе особливо апетитною здобиччю на дорозі, яку оцінювала зграя стерв'ятників, одягнених у Prada. Джина вибухнула низкою уявлень, засипаючи мене іменами кожної жінки, іменами її чоловіків (якщо вони в неї були), іменами колишніх чоловіків (ів) (якщо вони в неї були), родом занять і так далі. Це було приголомшливо.
  
  Всі вони були худими, з тим виснаженим виразом обличчя, яке свідчило про дуже великій кількості пілатесу і нестачі чизбургерів.
  
  У більшості з них був занадто ідеальний загар, щоб бути чимось іншим, крім штучного. Очевидно, всі вони за взаємною згодою пофарбували волосся в один і той же відтінок не зовсім світлих волосся. Степфордські дружини 21-го століття.
  
  "Дент раніше працював з Елом, ловив вбивць і насильників. Його найвідоміше справу було, коли він застрелив того чокнутого, який влаштував стрілянину в торговому центрі ".
  
  По натовпу прокотився смішок. Половина з них скривився від огиди, без сумніву, дуже подобається спати вночі, знаючи, що люди, подібні до мене, там, на вбивство, для них, але не СПАСИБІ насправді того, щоб поговорити зі мною. Інша половина турбувала мене більше, всі вони рухалися на півкроку, їх очі блищали від передчуття сутички з цим поганим людиною, справжнім вбивцею. Повинно бути, порівняно зі мною корпоративні рейдери і фахівці з ворожого захоплення влади здаються непереконливими.
  
  "Що ви відчували, коли стріляли в того чоловіка?" Запитав голос ззаду.
  
  Слово "віддача" було у мене на губах, коли мене перервали.
  
  "Я не думаю, що Дент хоче говорити про це прямо зараз".
  
  Я обернулася і побачила Ала, зростанням всього в п'ять футів шість дюймів, одягненого в акуратний чорний светр і сірі штани, з незажженной сигарою в одній руці і напівпорожнім склянкою скотчу в інший. Його маленька потворна голова троля здавалася трохи лысее, а волосся, що ростуть з вух, здавалися трохи довший, ніж коли я бачив його востаннє, але це все одно був старий добрий Ел.
  
  Він повернувся до Джині. "Вибач, люба, мені потрібно забрати в тебе мого гостя".
  
  Тепер Ел схопив мене за руку. Це лайно набридало. Він повів мене назад через будинок на сходах. Позаду нас розмова відновився, не збиваючись з ритму. В холі ми пройшли повз Алекс. Вона звідкись наповнила свій келих вином.
  
  "Обережніше, Дент. Вони з'їдять тебе живцем". Вона здавалася ще більш п'яною, ніж раніше. Я відкрив рот, щоб відповісти, але вона хихикнула і попрямувала у ванну.
  
  Коли я пішла за Алом вгору по сходах, він похитав головою. "Ти знаєш, Дент, протягом багатьох років я тримав дюжину детективів-алкоголіків з концентрацією уваги золотистих ретриверів на завданнях та розкритті вбивств, але будь я проклятий, якщо зможу змусити свою дружину і дочку терпіти один одного".
  
  У мене не було відповіді на це, тому я просто пішла за ним. Кабінет Ала був вражаючим, весь з дерева і латуні. Він волів морський мотив, але, наскільки я знав, єдиний раз, який Ел провів на човні, був той, коли ми з ним обидва випали з човна, намагаючись витягнути мертве тіло з одного з міських водоймищ у парку Вашингтона. Хоча, звичайно, це виглядало біса мужньо.
  
  В одному з м'яких шкіряних крісел перед столом Ала сидів ще один чоловік. Навіть незважаючи на те, що він сидів, я могла сказати, що він був високим і худорлявим. У нього були короткі світле волосся, підстрижені по старомодному "буч", і він був одягнений у костюм, який, на мій нетренований погляд, виглядав дорогим. Я не могла точно сказати, скільки йому років, спочатку я подумала, що близько п'ятдесяти, судячи з тонким зморшок навколо його очей, але потім він повернув голову до мене і виглядав набагато молодше, років тридцяти п'яти.
  
  - Дент, це Себастьян Болл з ФБР. - Поки Ел говорив, чоловік встав. Боже мій, він був вищий за мене. Повинно бути не менше 6 футів 6 дюймів, може бути, навіть 6 футів 7 дюймів. Коли він простягнув руку для рукостискання, манжета зісковзнула, оголивши наручні годинники, які виглядали важкими і дорогими. Цікаво, федерал з грошима.
  
  "Приємно познайомитися", - сказав я. У нього було одне з тих нейтральних рукостискань, не безвольне зап'ясті, але і не один з тих хлопців, які намагаються перетворити кожне рукостискання в гру на домінування. Підкоряючись імпульсу, я сказав: "Схоже, ваш хлопець біля входу добре справляється з обов'язками дозорного".
  
  Це викликало у мене слабку посмішку. "Едвард - професіонал".
  
  Цікаво. Едвард, очевидно, не був федералом. При незнайомців вони завжди називали один одного "Агент Такий-то". Тебе повинні були прийняти в клуб, перш ніж при тобі стали називати по іменах. Я задавався питанням, що Болл робив з бандитом в якості водія.
  
  Ми сіли. Ел запропонував мені сигару, від якої я відмовився, і повний стакан односолодового віскі, який я прийняв.
  
  - Ти був зайнятим хлопчиком. Як твої реберця? - Спитав Ел, коли я дозволив своєму першому ковтку односолодового перекотитися у роті. Я спробував уявити, які прикметники вони використовували б в одному з цих журналів. Торф'яної? Йодистий? Фруктовий післясмак? Чорт з ним. Смак був чудовим. Я проковтнув його.
  
  "Новини поширюються швидко", - сказав я. "Я сподівався зам'яти це маленьке фіаско".
  
  Ел знизав плечима. "Ти ж знаєш, як поширюються чутки в Бюро". Він відімкнув шухляду столу перед собою і витягнув пару папок. "У тебе є які-небудь ідеї, кого ти тільки що заарештував?"
  
  "Гібсон Маршалл? Сопливий хлопець зі смаком до порно і проблемами з відношенням. Здається, у нього талант виплутуватися з халепи, але я не думаю, що він вибереться з цієї ".
  
  Ел посунув до мене першу папку. Я відкрила її і швидко переглянула. Там було все про Гібсона Маршалле, велика частина матеріалів, які Менді вже виявила. Тут нічого нового.
  
  "І що?" - Запитав я.
  
  Ел посунув другу папку. Першим, що виявилося всередині, була глянцева фотографія 8x10 дюймів, на якій підтягнутий чоловік років п'ятдесяти, може бути, почала шістдесяти позує на тлі американського прапора. Я перегорнув повз фотографії і виявив, що дивлюся на досьє якогось Хендерсона Маршалла, власника Cascade Aviation, невеликих приватних військово-повітряних сил, які укладали контракти майже виключно з урядом Сполучених Штатів і, за чутками, були підставною компанією ЦРУ. Він також був співвласником великої приватної охоронної фірми "Транснаціональні резолюції", деякі назвали б її приватною армією, яка також майже всі свої ділові операції вела за контрактами з урядом США і також вважалася підставною компанією ЦРУ. Вони найняли сотні колишніх співробітників спецпідрозділів, "Зелених беретів", "МОРСЬКИХ котиків", "Дельта-Форс" і їм подібних, і забезпечили їх роботою охоронців і "загонів захисту" по всьому світу.
  
  Я переглянув частину досьє. У Гібсона були зв'язки з десятками інших компаній, що займаються нерухомістю, імпортом-експортом, судноплавством, називайте як хочете. Там також був докладний список політичних вкладів. Згідно зі списком, Маршалл-старший ніколи не зустрічав політика, занадто консервативного для пожертви.
  
  "Він, мабуть, так пишається своїм сином", - сказав я.
  
  "Не знаю, як щодо гордості", - сказав Ел. "Але він виразно витратив купу грошей, витягуючи хлопця з неприємностей. За деяким незначним арештам, як тільки ставало очевидно, що старий готовий витратити бездонну суму грошей на захист і апеляцію, звинувачення просто знімалися. Ні один окружний прокурор або міський прокурор в здоровому глузді не витратить сотні тисяч доларів зі свого бюджету на те, щоб домогтися засудження за дрібне правопорушення, особливо якщо справа не є остаточним. Ми з тобою обоє знаємо, що більшість справ не герметичні.
  
  "Найкраща захист, яку можна купити за гроші. Я думав, що правосуддя сліпо", - сказав я.
  
  "Воно сліпо", - сказав Болле. "Правосуддя не бачить більшості злочинів, які вчиняють багаті".
  
  Це було дивно чути від федерала, ще більш дивно виходило з уст такої людини, як Болл, який просто випромінював певну ауру, яку я звик асоціювати з верхівкою суспільства. Акцент був східний. Може бути, в Бостоні?
  
  Це нагадало мені про сім'ю Кеннеді, про бейсбол на Мартас-Він'ярд, щось в цьому роді.
  
  "Старий зняв звинувачення в дрібному правопорушенні, викинувши на це гроші", - сказав Ел. “Ми ненавидимо, але ми знаємо, що таке трапляється. Буває і гірше. Поліцейський штату, арештував молодшого Маршалла за інцидент зі зброєю і люттю на дорозі, більше не є поліцейським штату ".
  
  Я відчула, як у мене в животі зароджується неприємне почуття. "Розкажи".
  
  "Через тиждень після того, як поліцейський заарештував Маршалла, шістнадцятирічна поліцейська розвідниця заявила, що Поліцейський неодноразово чіплявся до неї у своїй патрульній машині. Стосовно нього було проведено розслідування, і він був звільнений".
  
  "Це було правдою?" - Запитав я.
  
  Ел знизав плечима. "Все, що я можу вам сказати, це те, що дівчинку виховує мати-одиначка, яка працювала офіціанткою. Мама звільнилася з роботи. Вони обидва їздять на новеньких машинах, і на ім'я дівчинки був заснований освітній цільовий фонд. У них ще навіть не було часу подати до суду на поліцію штату, так що ти скажи мені, звідки взялися гроші ".
  
  "Чорт", - сказав я. Я відчував себе так, немов з-під мене висмикнули гігантський килим.
  
  "Що я хочу сказати, - сказав Ел, - так це те, що вам потрібно бути обережним. У кращому випадку, кожен аспект цієї справи буде ретельно вивчений. Якщо ви забули поставити крапку в кінці речення, адвокати цього хлопця спробують перетворити це в змову з метою його підставити. Все, що ви коли-небудь робили, буде вивчено, переглянуте і подано таким чином, щоб виставити вас невартим довіри ".
  
  Я похолов всім тілом. "Господи, Ал. Невідповідний час. Мене б це так не турбувало, якщо б ти все ще був начальником відділу з особливо важливих злочинів, але Лаббок, чувак".
  
  Ел кивнув. "Так, я знаю".
  
  Болл засовався на стільці. Я майже забув про це людині, оскільки слова Ала все глибше проникали в мене. Я повернувся до федералу.
  
  "Отже, яка твоя точка зору на все це?"
  
  Болл прочистив горло. - Я працюю в спеціалізованому підрозділі Бюро. Ми займаємося злочинами національного чи навіть міжнародного значення. Ми давно підозрювали містера Маршалла у використанні свого бізнесу і своїх контактів в ЦРУ для участі в різних незаконних діях. Його компанії підтримують операції в Афганістані, Іраку, Узбекистані, по всьому світу. Надходили повідомлення про вивезення вкрадених грошей з цих країн, розграбованих творах мистецтва, операції зі зброєю, можливо, навіть контрабанді наркотиків ".
  
  Болл зробив ковток свого віскі, перш ніж продовжити.
  
  “З нами зв'язався наш інформатор в Cascade Air, незадоволений співробітник, який сказав нам, що у нього є докази. У ніч, коли він повинен був зустрітися зі мною, його викликали на останній рейс в Пакистан. Я не дуже хвилювався. У цьому немає нічого незвичайного. Темп роботи Cascade Air неймовірний. У них часто не вистачає людей, і вони викликають екіпажі в останню хвилину. Мій хлопець сів у літак в Олбані, але так і не вийшов в Пакистані ".
  
  "Господи". Між Орегоном і Пакистаном було багато простору, більша його частина - Тихий океан.
  
  "Ми працювали над цією справою разом майже дев'ять місяців, Дент", - сказав Ел. "Цей інформатор був ближче за всіх, кого ми коли-небудь підбирали до чогось достовірного, і бац! Він зник".
  
  "Ти думаєш, син працює з батьком?" Я спохмурнів. Це, здавалося, не підходило.
  
  "Насправді, немає", - сказав Болл. "Хендерсон практично відрікся від свого сина. Схоже, він втратив усяку надію на те, що Гібсон успадкує бізнес, і навіть припинив з ним всі контакти, крім надання йому адвокатів ".
  
  "Отже, Джуніор вирішив зайнятися інтернет-порнобізнесом. Я думаю, підприємництво передається у спадок".
  
  "Дійсно. Гібсон не спілкується зі своїм батьком, але у нього все ще є контакти з деякими співробітниками свого батька. Його кілька разів фотографували за кермом його фургона на заводі Cascade Aviation тут, в Орегоні. Ми перехоплювали його телефонні дзвінки, в яких він згадував про "доставці", але у нас не було ресурсів, щоб простежити за цим ".
  
  "Одна річ не має сенсу", - сказав я. "Ви сказали, що син говорив про те, щоб щось передати хлопцям з Cascade Aviation?"
  
  Ел і Болл одночасно кивнули.
  
  "Що б це могло бути? Ці хлопці літають в Ірак, Афганістан, Пакистан, подібні місця? В цих місцях є вся дурь, зброю та гроші в світі. Ми вирощуємо тут купу трави, але везти її туди - все одно що продавати сніг ескімосам. Що, чорт візьми, варто провозити контрабандою в ці країни?"
  
  "Це те, що ми б дуже хотіли знати", - сказав Болл.
  
  Я посидів там з хвилину, розмірковуючи, намагаючись зіставити всі точки зору. "Господи. Це стає все глибше і глибше".
  
  Ел кивнув. "Я покликав тебе сюди сьогодні ввечері з двох причин. Перша - попередити тебе. Я думаю, тобі треба до біса важка поїздка. Друга - запропонувати тобі роботу. Хотіли б ви бути федералом?"
  
  Секунда знадобилася, щоб усвідомити це. "Ісус Ал? Почати все спочатку в якості агента? Без образ", - сказав я, скоса подивившись на Болла. "Просто я трохи застарий, щоб починати все спочатку".
  
  "Взагалі-то", - сказав Болл. "Ви були б залучені в якості спеціального консультанта. Вам дали б спеціальне федеральне завдання, статус спеціального агента, право носити вогнепальну зброю, але ви працювали тільки з деякими найбільш делікатними справами. Ми не збираємося змушувати тебе вступати в Академію в Куантіко, бігати з перешкодами і все таке.
  
  "Хм". Не самий виразний відповідь, але пропозиція прийшов з нізвідки. Перспектива повернутися на роботу до Елу здалася мені цікавою.
  
  Ел подивився мені в очі. "Я не чекаю відповіді прямо зараз, але мені потрібно, щоб ти подумав про це, Дент. Якимось чином погані хлопці виявили нашого інформатора і викинули його з паршивого літака. Це повинна була бути витік інформації. Ти людина, якій я можу довіряти, а таких навколо зараз не так вже й багато ".
  
  Я відчула, як фарба починає підніматися по моїй шиї. Від необхідності відповідати мене врятував шум внизу. Я почула два жіночих голоси, кричать один на одного. Я не могла розібрати слів, крім одного, яке безперечно було "сука".
  
  Почувся дзвін розбитого скла.
  
  Настала черга Ала почервоніти. Він випростався і, сказавши "вибачте", вийшов за двері. Ми з Боллом сиділи в смущенном мовчанні, намагаючись удати, що не чуємо, як Ел голосно розмовляє внизу на сходах. Через кілька хвилин він, пихкаючи, піднявся назад по сходах і з'явився в дверях, люто жуючи сигару.
  
  - Дент, можу я попросити тебе допомогти з дечим внизу? Я підскочив з свого місця, як чортик з табакерки, ледь не перекинувши її. Я згадав, що треба повернутися і потиснути руку Боллу. Його обличчя було ідеально відполірованою непроникною маскою. Я заздрив людям, які були здатні на це.
  
  "Будь ласка, подумайте про нашу пропозицію, містер Міллер", - сказав він.
  
  Я пообіцяла, що так і зроблю, і пішла за Алом назад вниз по сходах. Краєм ока я побачив, що Джина стоїть у центрі вітальні і серветкою промокає цівку крові, що стікає з куточка її рота. Здавалося, вона більше розмазувала її по обличчю, ніж витирала.
  
  Вона була оточена своїми друзями, всі вони розмовляли упівголоса.
  
  Ел обійшов все це стороною і повів мене прямо на кухню, де Алекс сиділа на табуреті, притискаючи пакет з льодом на кісточках пальців правої руки.
  
  "Привіт, Дент. Я тільки що вдарила свою мачуху", - весело пробурмотіла вона. "Але вона це заслужила".
  
  Ал закрив очі. Я бачила, як він рахує до трьох. Він відкрив очі і простягнув мені сумку Алекса, маленьку чорну річ, лише трохи більше моєї долоні.
  
  "Дент. Не міг би ти зробити мені послугу і відвезти мою дочку додому, вона забагато випила".
  
  "Ммм. Ок". Я ні за що на світі не збирався говорити "ні". Це був Ел. Я б все зробив для Ала. Випивка Алекса і раніше була проблемою. Два роки тому її заарештували за водіння в нетверезому вигляді. Це викликало великий резонанс, але в кінцевому підсумку не коштувала їй роботи. Якби вона спробувала сісти за кермо прямо зараз, був досить великий шанс, що вона опинилася у кюветі, а не просто на задньому сидінні поліцейської машини.
  
  "Круто!" Сказала Алекс. Вона піднялася на ноги, не так невпевнено, як я очікував, і взяла мене під руку. Вона майже підстрибом вискочила у фойє, тягнучи мене за собою на шляху.
  
  Алекс різко загальмувала біля вітальні, трохи не відправивши нас в клубок на мармурову підлогу. Вона вказала на Джину.
  
  "Якщо я відчую себе винуватим за те, що вдарив тебе вранці, я подзвоню і вибачусь".
  
  Вона спохмурніла. - Але я не думаю, що зможу.
  
  "Просто йди", - сказала Джина. По тону голосу я очікував, що її очі почервоніють, а голова почне обертатися з боку в бік.
  
  Алекс привітно помахав рукою. "Спокійної ночі, леді. Було весело. Аріанна, постарайся не впасти, коли граєш у теніс. Ті дешеві імплантати, які ти придбала в Мексиці, можуть зламатися, і твої цицьки і дупа обвиснуть ".
  
  З натовпу у вітальні донеслося колективне шипіння, і я майже потягнув хихикающую Алекс до вхідних дверей. Вона притулилася до мене і обійняв за талію, поки ми спускалися по сходах. На вулиці було, напевно, сорок градусів, а на ній не було пальто. Я роздумував, віддати їй своє або повернутися за своїм, і вирішив просто проводити її до машини. Це було недалеко, і холод міг допомогти їй протверезіти. Крім того, я гостро відчував жар її тіла, навіть крізь шари моєї сорочки і пальто.
  
  Едвард, охоронець і водій Болла, безпристрасно роздивлявся нас. Можливо, він трохи підняв брову, але, можливо, це було моє уяву.
  
  OceanofPDF.com
  
  ГЛАВА ЧОТИРНАДЦЯТА
  
  
  
  
  
  
  
  Посадити хихикающую, нескоординированную Алекс на пасажирське сидіння моєї машини виявилося справжньою пригодою. В процесі я дещо дізналася: у Алекс були дуже чіткі лінії засмаги. Як тільки вона, нарешті, села, то спустила плаття назад до колін, то не помітивши, що я помітив, чи то їй було все одно. Я обережно зачинив двері і кілька секунд дивився на вогні міста, намагаючись зосередитися на відкритому вигляді, а не на тому, що я тільки що побачив у світлі ліхтаря моєї машини.
  
  "Це дочка Ала", - нагадала я собі стиха. "І вона дуже п'яна".
  
  Я глибоко зітхнув і сів у машину. Поїздка, на щастя, була короткою. Алекс жив всього в декількох милях звідси, на Скайлайн-роуд. Всю дорогу вона сиділа, притулившись до мене, поклавши голову мені на плече, а руку на стегно. Я виразно відчував, як її груди стосується мого плеча.
  
  Мене пригостили довгим, нескладним монологом про пороки її мачухи. Я чув, як Джина обманом змусила бідного невинного Ала одружитися на ній, коли Ел все ще переживав смерть матері Алекса. Я чув, що Джина хотіла Ела тільки з-за грошей і, ймовірно, жорстоко покинула б його, як тільки вчепився б у нього досить глибоко, щоб взяти його всього, чого він вартий.
  
  У мене був трохи інший погляд на речі. Я пам'ятала, як Ел з захватом полював за Джиною, і я дійсно сумнівалася, що Джина полювала за грошима Ала, враховуючи, що у неї було більше, ніж у нього. Але я давним-давно навчився не сперечатися з п'яними людьми.
  
  Що проглядало крізь все це, так це те, як сильно Алекс обожнювала свого батька, ймовірно, більше, ніж він того заслуговував. Алекс була підлітком, коли я вперше зустрів її, багато років тому, і навіть тоді її життя оберталося навколо того, щоб зробити свого батька щасливим.
  
  Ми під'їхали до маленькому бунгало Алекс. Вона заметушилася, намагаючись відкрити дверцята машини, і я зрозумів, що бадьорить нічне повітря чи ні, але вона не добереться до дверей без сторонньої допомоги. Я вийшов і пішов з нею.
  
  Вона притиснулася своїм стегном до мого і сказала: "Отже, скажи мені, Дент, що ти любиш на сніданок?"
  
  - А? Чому? - Я був дуже зосереджений на тому, щоб ставити одну ногу перед іншою, а не на погойдуванні її стегна навпроти мого. Обіцяю.
  
  "Щоб я могла піти подивитися в свій холодильник і подивитися, чи зможу я нагодувати тебе вранці, або дізнатися, чи потрібно мені сходити за продуктами".
  
  Ми зупинилися перед дверима. - Мені просто потрібно відвести тебе всередину, Алекс, а потім я піду своєю дорогою. Не думаю, що ти в хорошій формі для походу за продуктами.
  
  Я рився в її сумочці, намагаючись навпомацки знайти ключ від її будинку, коли вона нахилилася і лизнула мене у вухо. Я впустив сумочку.
  
  "Алекс!"
  
  Вона хихикнула, коли я нахилився, що в той момент було трохи важко, і не тільки з-за моїх зламаних ребер. Я зібрав усе, що зміг знайти, і встав.
  
  "Алекс. Припини". Це ставало смішним. Також ставало все важче знаходити її ключі.
  
  Вона знову пирснула. "Да ладно тобі".
  
  Нарешті я знайшов її в'язку ключів. Я вставив її в замок, і двері відчинилися.
  
  Вона пройшла повз мене, потягнувши за руку. - Заходь всередину.
  
  - Алекс. Немає. Мені треба йти.
  
  "Чому?"
  
  "Ти п'яний".
  
  "Я не збираюся блювати і змушувати тебе тримати мене за волосся або щось в цьому роді. Я не НАСТІЛЬКИ п'яний".
  
  "Це не те, що я мав на увазі. Я..."
  
  Вона нахилилася і поцілувала мене, на цей раз прямо в губи. Її мова ковзнув між моїми губами, і я зрозумів, що цілу її у відповідь. Мої руки якось природно лягли на її стегна, і я перестав думати, просто насолоджувався чисто тваринам відчуттям її губ своїми. Вона почала задкувати далі в будинок, і я пішов за нею.
  
  Вона провела рукою по моєму животу і з спритністю, яка суперечила її попередньої незграбності, розстебнула блискавку на моїх штанях. Вона ковзнула пальцем всередину і погладила мене. Я підстрибнув від електричного дотику.
  
  Якимось чином це привело мене до тями. Я відступив від неї, майже застонав, коли зв'язок між її пальцем і моєю шкірою була розірвана. Я возився з застібкою-блискавкою.
  
  "Алекс. Пробач. Я не можу"
  
  "Ти не можеш? Що значить "не можеш"? Нарешті-то ти у мене вдома. Я тільки що запустив руку тобі в штани, а ти кажеш мені, що не можеш? Чому, чорт візьми, немає?
  
  На секунду мій мозок зосередився на цьому. Дійсно, чому б і ні? Досі все було досить добре. Чому б і ні? О так.
  
  - Одрі, - зумів видавити я. - Я з Одрі. Це було б неправильно.
  
  Плюс був Ел. Ел не відправив свою п'яну доньку додому в моїй машині, бо довіряв мені.
  
  "О, так. Одрі", - сказав Алекс. "Я забув про неї".
  
  Я мало не сказав "я теж", але вчасно стримався.
  
  “Послухай, Алекс. Мені справді треба йти. Пробач..."
  
  Вибачатися за що? Не спати з нею, коли вона була п'яна? Це звучало неправильно.
  
  "У будь-якому випадку", - продовжив я. "Поспи трохи".
  
  "Добре", - сказала вона. І заплакала.
  
  Рис. Я можу впоратися з перестрілкою. Але я не можу впоратися зі сльозами. Мені потрібно було вибратися. Крім того, спогади про те поцілунку і дотику не йшли. Тваринна частина мого мозку говорила мені, що я вчинив нерозумно, вийшовши за двері.
  
  Я втік. Іншого слова не підібрати. Я втік в ніч, сів у машину і поїхав додому, де мене чекала безсонна ніч.
  
  OceanofPDF.com
  
  РОЗДІЛ П'ЯТНАДЦЯТИЙ
  
  
  
  
  
  
  
  На наступний ранок я спізнився на роботу, але заради власної безпеки та безпеки оточуючих зайшов випити кави. Моєю єдиною поступкою портлендській кавової культури було те, що я зазвичай купував кави в Starbucks, головним чином тому, що не можна було пройти більше пари кварталів, не спіткнувшись про кого-небудь. Але мені не підходить це лайно зі спіненим молоком, корицею і шоколадом. Я просто пила каву, простий чорний кави, бажано такий міцний, щоб на поверхні залишався приємний маслянистий присмак.
  
  Я жонглював своїм кави, кермом і телефоном, щоб зателефонувати Менді.
  
  Менді не відповідала на дзвінки. Ха. Зазвичай вона знімала трубку після першого або другого дзвінка, ніби чекала, що хтось зателефонує їй розкаже, де знайти Джиммі Хоффу або щось в цьому роді. Може бути, вона теж спала.
  
  Рух не покращився, коли я в'їхав в центр міста. Купка людей блокувала вулицю, протестуючи проти того чи іншого прокляття. Це відбувалося так часто в центрі Портленда, що ніхто навіть не потрудився з'ясувати, з якого приводу відбувався протест. Ми просто подивилися новини, щоб дізнатися, наскільки сильно протести обмежили рух.
  
  Я припаркувався в гаражі та в Центральному ділянці, по дорозі виглядаючи робочу машину Менді. Нарешті я знайшов її і припаркувався поряд. Добре, що вона була тут, може бути, вона просто забула включити свій телефон.
  
  Я піднявся по чорній сходами у вестибюль. Я був вдячний молекулам кофеїну, увібрався в мій мозок. Планувати свій день і пережити його тепер здавалося реальною можливістю, на відміну від того, щоб просто сидіти склавши руки.
  
  Я вискочив з сходового колодязя на своєму поверсі, прямо поруч з низкою ліфтів, і зупинився як укопаний. Там в очікуванні ліфта стояв хлопець, високий, з голеною головою, може бути, мого росту, може бути, трохи вище. Під дорогим на вигляд темно-коричневим костюмом, який він був одягнений, я могла сказати, що він був добре складний, з довгим худорляву статуру бігуна. Він був одним з тих людей, які виглядали ідеально врівноваженими і зосередженими, коли стояли, немов приросли до землі і були нерухомі.
  
  Я дивилася на нього в профіль. Обличчя торкнулося щось у глибині моєї свідомості, якийсь спогад.
  
  Він повернув голову, і наші погляди зустрілися. Я відчула те, чого давно не відчувала: справжній страх. Це приголомшило мене. Через деякий час мій страх змінився якимсь передчуттям, майже тугою по хорошому викиду адреналіну. Але зараз все було по-іншому. Я буквально відчував, як по моєму хребту пробігло поколювання, ніби хтось підключив мене до батарейці з низьким струмом. Це було так, наче я завернув за ріг стежки в джунглях і зустрівся поглядом з найбільшою грьобаній змією в джунглях. Його обличчя було плоским, нічого не виражає. Я бачив, як він зміряв мене поглядом з ніг до голови, як м'ясник, який розмірковує, як краще обробити яловичий бік.
  
  Ліфт дзенькнув, і двері відчинилися. Він злегка посміхнувся мені, чи мені здалося? Потім він зайшов у ліфт. Двері за ним зачинилися, і він пішов. Мій параліч пройшов, і я ступив уперед з сходового колодязя.
  
  Я знову зупинився, прокручуючи в голові те, що тільки що сталося. Я заробляв на життя полюванням на вбивць, чорт візьми. Чому я приросла до місця, як дитина в будинку з привидами, з-за лисого хлопця в діловому костюмі?
  
  Я знову почав рухатися, цілеспрямовано крокуючи в бік свого офісу. Це було безглуздо. Мені дійсно потрібен був відпустку.
  
  В детективному бюро було тихо. Я ніде не бачив Менді, як і багатьох інших людей, якщо вже на те пішло. З тих пір як Лаббок прийшов до влади, більшість хлопців намагалися триматися подалі від офісу, вважаючи за краще виконувати свою роботу в кафе або порожньому офісі в одному з інших ділянок.
  
  Я не побачив Лаббока, хороший знак, але я побачив його лакея Дена Уінтера. Уінтер стояв біля мого куба, дуже поганий знак.
  
  "Сержант Вінтер". Я кивнув, сподіваючись, що той факт, що він стояв на порозі моєї каюти, був просто збігом, але відчуваючи неприємне передчуття, що це, ймовірно, не так.
  
  Уінтер напустив на себе серйозне, владне вираз обличчя. Він намагався грати роль наставника для всіх хлопців під своїм початком, незважаючи на те, що насправді був ненабагато старше більшості з нас і переходив від одного crappy завдання до іншого бюро. В основному він всюди слідував за Лаббоком, діючи як його ад'ютанта і підлабузника в будь-яких дерьмовых завданнях, з якими Лаббоку траплялося працювати.
  
  "Дент, мені потрібно, щоб ти пішов зі мною". Не сказавши більше ні слова, він повернувся і попрямував до конференц-залу. Я знизав плечима і пішов за ним. Це повинно бути цікаво.
  
  Він провів мене в конференц-зал і зачинив за нами двері. Лаббок сидів по один бік столу з хлопцем, в якому я смутно дізнався цивільного службовця з Відділу кадрів. Лаббок нервував. Я міг сказати це по тому, як його очі металися по кімнаті.
  
  "Сідай, Міллер". Лаббок спробував зобразити командний тон і з тріском провалився, його голос зірвався на моєму імені, піднявшись на октаву.
  
  Я подумав, не сказати, що волію стояти, просто бути мудаком, але передумав. Я відсунув стілець подалі від столу і сів навпроти Лаббока, схрестивши ноги. Я спробував розслабитися. Уінтер залишився стояти, склавши руки під животом, напевно, охороняючи двері, що було досить кумедно, якщо подумати.
  
  Лаббок відкрив рота, щоб заговорити, але я перервав його, ідеально розрахувавши момент. "Що я можу для тебе зробити, Стів?" Іноді я не міг втриматися, щоб не бути дурнем.
  
  Він роздратовано насупився, і йому потрібна була пара секунд, щоб повернутися в потрібне русло. "Ми тут, щоб обговорити дуже серйозне питання".
  
  Ну ні фіга собі. Зазвичай ми не зустрічалися в конференц-залі з однієї з жаб з відділу кадрів, щоб поговорити про погоду. Лаббок зробив паузу, втупившись на мене. Я сидів, зберігаючи нейтральний вираз обличчя, і дивився у відповідь. Я не збирався полегшувати завдання.
  
  Він проковтнув. - Ви тимчасово відсторонено від роботи на час розслідування арешту Яна Вендта. Містер Вендт висунув кілька дуже серйозних звинувачень у застосуванні надмірної сили проти вас і детектива Вільямса. Це звинувачення, до яких я зобов'язаний поставитися серйозно ".
  
  Нісенітниця собача. Кожен раз, коли копи били яку-небудь дерьмовую птицю, він подавав скаргу на надмірне застосування сили. Ми повинні були розслідувати їх, але до тих пір, поки хтось не загинув або звинувачення не були підтверджені іншим поліцейським, ніхто ніколи не був відсторонений від роботи на час розслідування.
  
  "Що насправді відбувається зі Стівом?" Я спробував зустрітися поглядом з Лаббоком, але він відмовився. Його погляд зупинявся на частку секунди, потім відводився. Співробітник відділу кадрів записав моє питання в блокнот.
  
  Лаббок почервонів. "Мова йде про те, що робить краще для міста Портленд. У Вендта зламані коліно і лікоть. Це дуже серйозна ситуація. Я повинен діяти".
  
  Це було схоже на промову, яку він завчив напам'ять. Я відчула, як на моєму висці почала пульсувати відень. Я майже почав сперечатися з ним, майже почав говорити йому, що Вендт був жорстоким шматком лайна, що я врятував Вендту життя, розправившись з ним таким способом, як це зробив я, врятував якогось іншого поліцейського від необхідності стріляти в нього. Але фахівець з кадрів сидів, занісши ручку над блокнотом, і чекав, коли я що-небудь скажу. Мені прийшло в голову, що тут повинен бути представник мого профспілки.
  
  “Крім того, до мого відома дійшло, що минулої ночі ви не впоралися зі своїми обов'язками офіцера поліції. Ви стали свідком епізоду домашнього насильства і замість обов'язкового арешту відвезли злочинця додому ".
  
  Я моргнула на мить не розуміючи, про що він говорить. Потім я зрозуміла, що він говорить про Алекса. Більшість людей думали про домашнє насильство як про чоловіка, избивающем свою дружину. Але, строго кажучи, закон поширювався на "членів сім'ї або домочадців", до яких технічно ставилися Джина і Алекс. Закон зобов'язує поліцію заарештовувати основного агресора в разі домашнього насильства, так що, строго говорячи, я повинен був арештувати Алекса минулої ночі або покликати кого-небудь іншого, щоб це зробити.
  
  Я зрозумів, що Лаббок говорив лише в загальних рисах, сподіваючись змусити мене розповісти про те, що сталося. Це був старий трюк слідчого.
  
  Так що я тримав рот на замку, застосувавши свій власний старий трюк слідчого, дозволивши тиші згуститися. Лаббок заговорив першим.
  
  "Нам знадобиться ваш значок, зброю, видане вашим бюро, і ваша машина бюро. Ви не повинні робити ніяких дій з боку поліції, поки ви відсторонені від роботи. Ви будете дзвонити сержантові Вінтеру два рази в день і відзначатися у нього, а також бути готовим до співбесід.
  
  "А як щодо розслідування Маршалла?" Запитав я. Хлопець з відділу кадрів записав це. Первісна гаряча спалах гніву відступала, змінюючись холодною люттю, яку я не відчував вже дуже давно, з тих пір, як в останній раз залишав трейлер мого батька в тій улоговині в Теннессі.
  
  "Сержант Вінтер візьме на себе розслідування справи Маршалла. У мене також є деякі побоювання з приводу цієї справи. Я відчуваю, що при цьому арешт було прийнято поспішне рішення. Цим ви піддали Бюро реальному ризику ".
  
  Я придушив пирхання. Тепер я знав, в чому справа. Тепер я знав, як Маршалл йшов від усіх цих угод: з-за таких людей, як Лаббок.
  
  Я порився у своєму саквояжі, дістав свої замітки по справі Маршалла. В той момент мені здалося забавним, що ми називали це "справою Маршалла", але насправді це було не так. Нам слід було б назвати цю справу "Хізер Свенсон".
  
  Хізер була єдиною, хто був мертвий. Я задавалася питанням, забрала її родина її тіло, або вона все ще сиділа в холодильнику для м'яса в офісі судмедексперта. Я жбурнула блокнот на стіл. Хлопець з відділу кадрів підстрибнув від цього звуку.
  
  "Ось так, сержант. Я впевнений, що ваші чудові навички виявлення вшановуватимуть жертві ". Хлопець з відділу кадрів швидко прийшов до тями і почав щось писати.
  
  Лаббок скорчив гримасу. - Ви не повинні вступати в контакт з детективом Вільямсом. Я збираюся нагадати вам, що змова між двома членами Бюро, які знаходяться під слідством, є злочином, який карається звільненням ".
  
  Це розлютило мене ще більше. Якщо б вони хотіли отримати мене, це було б одна справа. Але Менді була хорошим хлопцем, відмінним копом, який заарештував більше дерьмовых голів, ніж ці хлопці коли-небудь мріяли. Це було неправильно.
  
  Я зняв з шиї значок і поклав його на стіл, за ним пішли ключі від машини. Я нахилився, витяг магазин з "Глока", висів у мене на стегні, і додав його до купи. Я встав, зробив півоберт і вихопив пістолет, направивши його в бік від усіх, до стіни.
  
  Хлопець з відділу кадрів вискнув, коли побачив пістолет. Він не закричав, не волає, не вигукнув. Він пискнув. Як миша.
  
  "Розслабся", - сказав я, стоячи з пістолетом у руці. "Мені просто потрібно розрядити його". Я стояв і дивився на нього. Він дивився у відповідь.
  
  "Добре", - сказав я. "Продовжуй. Хіба ти не збираєшся це записати. Я сказав: "Розслабся. Мені просто потрібно вивантажити це. "Ти записав все інше, тобі слід записати і це ".
  
  Він похитнувся секунду, потім знову почав щось писати.
  
  Я пересмикнув затвор, і патрон вискочив з патронника. Він закотився під стіл, а я навіть не потрудився підняти його. Я просто поклав пістолет на стіл. Я протиснувся мимо Уінтерс і попрямував до дверей. Вінтерс слідував за мною на деякій відстані, але не намагався заговорити зі мною, що було добре. Я був не зовсім в настрої розмовляти.
  
  Я спустився по сходах на автопілоті, чуючи, як Уінтерс пихкає позаду мене. Я почував себе так, наче був у якомусь заціпенінні. Мені вдалося вибратися з будівлі, не зустрівши нікого з знайомих. Я був радий цьому.
  
  Я вийшов з будівлі на сонячне світло, дуже рідкісний для цієї пори року в Портленді. Сьогодні в місті було гамірно. Гудки автомобілів луною розносилися вгору і вниз по каньйонах, утвореним будівлями. Повз метушилися люди, не звертаючи уваги на мене, який стояв на тротуарі. Це було схоже на перегляд якогось фільму, який проходив переді мною. Я відчував себе так, немов перебував у своєму власному маленькому міхурі, ізольований від того, що відбувалося.
  
  Я зрозуміла, що у мене немає дороги додому. Моя службова машина раптово опинилася під забороною. Мій пікап був припаркований будинку. Насправді мені не хотілося їхати на автобусі. Останнє, чого мені хотілося, - це перебувати серед людей. Я сіла на лавку в парку, раптово відчувши себе знесиленою, нездатною поворухнутися.
  
  Я побачив бездомного хлопця на іншій стороні вулиці, порпався в сміттєвому баку, і подумав, як легко було б просто сидіти там, на цій лавці, дозволяючи світу згасати, поки я не стану таким же, як він. Проживати життя секунда за секундою теж здавалося мені тоді неймовірно привабливим.
  
  Задзвонив мій телефон, вириваючи мене з задуми. Моя рука інстинктивно схопив його і відкрила. Я піднесла його до рота і спробувала заговорити, але мова, здавалось, онімів. Я просто сидів без звуку, притискаючи телефон до вуха.
  
  "Дент?" На секунду я подумала, що це Алекс. Потім я зрозуміла, що це Одрі. Я і не уявляла, наскільки схожі їхні голоси.
  
  - Привіт, - пробурмотіла я. Додатково до всього іншого, тепер я відчув гарячу спалах провини із-за яскравого спогади про те, як спідниця Алекс задерлася на її стегнах, через відчуття її грудей, притиснутою до моєї руки.
  
  "Ти в порядку? У тебе дивний голос".
  
  Я подивився на волоцюгу на іншій стороні вулиці. Він закінчив ритися в одній банці і рушив далі.
  
  "Я в порядку". Я збрехала рефлекторно, не думаючи про це, патологічно нездатна визнати, що щось може мене турбувати.
  
  - Схоже, ти не в порядку. Чим ти займаєшся? Я перебуваю в центрі міста і подумав, чи не знайдеться в тебе якимось дивом часу пообідати.
  
  Я мало не розсміявся. "Так. У мене є час. Раптово у мене з'явилося багато часу".
  
  "Що ти маєш на увазі?"
  
  Я заплющила очі, пригнічуючи незрозуміло звідки вирвався смішок. - Це важко пояснити. Де ти?
  
  - Просто закінчую школу.
  
  "Я тут, в кварталі від парку. Ти можеш заїхати за мною?"
  
  "Звичайно. Буду там через кілька хвилин". Її голос звучав схвильовано.
  
  "Добре. Тоді побачимося". Я повісила трубку, не попрощавшись. Автобус з шипінням зупинився далі по вулиці, і я відчула раптове бажання сісти в нього. Чомусь саме тоді їхати в автобусі, повному незнайомих людей, здавалося більш привабливим, ніж сідати в машину з жінкою, яку я майже благав переїхати до мене тиждень тому.
  
  Але я не встав. Це вимагало б більше сил, ніж у мене було в даний момент. Замість цього я сидів зі своїм валізою на колінах, втупившись у дірку в асфальті. Я не знаю, скільки минуло часу, просто я здригнувся, коли почув гудок клаксона, і з'явилася Одрі в своєму маленькому червоному "Хонді", яка махала мені рукою.
  
  Я заліз у машину, і вона від'їхала від тротуару. Я сидів, втупившись прямо перед собою, знаючи, що повинен щось сказати, але я був так приголомшений, як тоді, коли відповів на телефонний дзвінок. Мені захотілося заговорити, але я не міг змусити свій мозок придумати якісь слова, щоб вимовити їх.
  
  - Дент, в чому справа? Ти жахливо виглядаєш.
  
  Чомусь це було легше, коли вона підказувала мені.
  
  "Мене тільки що усунули від роботи". Невже я справді це сказав?
  
  - Відсторонено від роботи? За що? За того хлопця, Вендта, про який ти мені розповідав?
  
  Ні, хотів я сказати. Зовсім ні. Ось причина, яку вони наводять, але, бачте, насправді це тому, що я зіткнувся не з тими людьми, з людьми, які, очевидно, можуть вбити молоду дівчину, викинути її тіло, а потім усунути поліцейського, який проводить розслідування, від роботи. Очевидно, вам дійсно може зійти з рук вбивство.
  
  Але в моїй голові це не мало сенсу. Ідея вимовити це вголос мала ще менше сенсу.
  
  "Так", - сказав я. "Через Вендта". Просто це здавалося простіше.
  
  Деякий час вона їхала мовчки, перемикаючи передачі. Я зрозумів, що вона прямувала до мосту, який переправить нас через річку до її будинку.
  
  "Мені шкода чути цю вм'ятину". Але я майже чув її думки, але я не здивований. Ця маленька "Хонда" була такою маленькою, що наші стегна практично стикалися, коли ми сідали в неї, але в той момент вона відчувала себе дуже далеко від мене.
  
  Я не знав, що на це відповісти. У мене було таке відчуття, ніби з-під мене висмикнули килим. Я завжди знав, що в Бюро є такі люди, як Лаббок, занадто багато людей, які здалися б і прикинулися мертвими, якщо б це було в їх політичних інтересах. Але я ніколи б не подумав, що навіть Лаббок навмисно зірве розслідування вбивства.
  
  Ми перейшли міст, і я зловив себе на тому, що дивлюся на сіру воду внизу, згадуючи випадок, який був у мене кілька років тому. Якийсь лікар, ендокринолог? Гастроентеролог? Це не мало значення. Він припаркував свій "Ягуар" на мосту і стрибнув. Нарешті він з'явився через тиждень, зачепившись за корч, чорт візьми, нижче за течією. Багатий хлопець. Гарна дружина. Славні діти. Я так і не зрозумів, що змусило його підстрибнути.
  
  Шум шин змінився, коли ми виїхали з мосту назад на вулицю. Одрі подивилася на мене великими вологими очима. Вона відкинула з обличчя вибилося пасмо волосся.
  
  "Давай поїдемо до мене додому. Цікаво, чи буде тобі корисно зателефонувати Бетті".
  
  Я моргнула, намагаючись це зрозуміти. Бетті була однією з подруг Одрі. Вона була психотерапевтом. Вона займалася всіма видами комплексної психіатричної допомоги. Інтеграція своєї особистості, пошук свого внутрішнього дитини тощо дурне лайно.
  
  "Чому я повинен дзвонити Бетті?" Запитав я, все ще не розуміючи. Я прокрутив в голові останні кілька секунд нашої розмови, намагаючись зрозуміти, що я пропустив.
  
  - Я подумав, що вона могла би, ну, знаєш, допомогти тобі розібратися з усім цим.
  
  - Розбиратися зі справами?
  
  "Стрес. Може бути, в наступний раз постараюся допомогти тобі краще справлятися зі всім ".
  
  "Що ти маєш на увазі, "наступного разу веди себе краще"? Я відчував, що веду зовсім інша розмова, ніж той, який вона вела.
  
  Я побачив, як пальці Одрі напружилися на кермі. Вона рідко сердилася або, принаймні, рідко показувала це.
  
  - Я маю на увазі, може бути, тобі потрібно що-небудь придумати, щоб наступного разу, коли ти кого-небудь заарештуєш, ти не зламав йому руку і ногу, Дент.
  
  З хвилину я сидів, втупившись прямо перед собою, не бачачи дороги або руху перед нами, але задаючись питанням, чи не зламається пластикова панель приладів "Хонди", якщо я вдарю по ній кулаком. Мені ніколи не приходило в голову, що Одрі не розділить мого обурення з приводу того, що мене відсторонили від роботи за арешт Вендта.
  
  Задзвонив мій телефон, рятуючи мене від необхідності відповідати. Я підняла трубку і побачила на дисплеї, що це Менді. Я дала йому зателефонувати ще пару раз, поки вирішувала, що робити. Чорт з Лаббоком. Я б поговорив з ким завгодно. Я розкрив телефон.
  
  "Привіт", - сказав я. Я почув дивний шаркающий звук на іншому кінці, пару секунд тиші, а потім лінія обірвалася.
  
  Я спохмурнів. Закрив телефон і поклав його назад у кишеню.
  
  "Хто це був?" Запитала Одрі.
  
  "Насправді це не важливо", - сказав я.
  
  Я був такий злий, що мені стало холодно. Тихий голос в моїй голові сказав, що я повинен просто тримати рот на замку, що я, ймовірно, скажу те, про що пошкодую, якщо продовжу говорити. Я все одно продовжував говорити.
  
  "Я думаю, що важливо те, що я намагаюся зрозуміти, що, чорт візьми, дає вам право вказувати мені, як я повинен заарештовувати людей. Я намагаюся пригадати, коли в останній раз ви заарештовували якогось ублюдка з пістолетом, засунутим в штани, і у мене нічого не виходить. Думаєш, ти можеш мені допомогти?"
  
  "Не я тут суддя", - м'яко сказала вона. "Це твій бос. Твоє власне поліцейське управління". Її голос був таким спокійним, таким раціональним, що це розлютило мене більше, ніж якщо б вона кричала на мене.
  
  Я відкинувся на спинку стільця і заплющив очі. "Послухай. Мені шкода. Все це дійсно складно. Це не те, чим здається зовні".
  
  Тому що, бачте, все це змова, спрямований на те, щоб приховати вбивство. Мене підставили, як і О. Дж. Сімпсона. Я вирішив залишити це при собі.
  
  "Але справа в тому, Дент, що все, на що мені потрібно орієнтуватися, - це те, що ти показуєш зовні, тому що я ніколи не побачу, що всередині".
  
  Навіть із закритими очима мені здавалося, що хтось провів по них наждачним папером. Що мені справді було потрібно, так це нормально виспатися вночі, не наповненою спогадами про насильство в минулому і вільними від видінь дочок одного, намагаються затягти мене в ліжко. Я відчув, як машина накренилася, коли ми наїхали на купину, і зрозумів, що ми в'їжджаємо на парковку біля будинку Одрі. Ми зупинилися на місці паркування Одрі і сиділи там в тиші.
  
  - Послухай, Дент, - сказала вона, кладучи руку мені на плече. - Пробач, що ми сваримося. Ходімо в дім. Ти виглядаєш так, ніби тобі потрібен відпочинок. Ти можеш поспати. Я приготую нам що-небудь на ланч. Поговоримо після.
  
  Їжа і сон. Вона була права. Я відчувала себе розмитою, зношеної по краях, відірваної від того, що відбувалося навколо мене. Ідея набити живіт і провалитися в приємний сон без сновидінь була дуже привабливою.
  
  Мій телефон знову задзвонив. Я вихопив його з кишені і знову побачив ім'я Менді на дисплеї.
  
  "Це Дент". Я почула те ж дивне човгання, що і в минулий раз, як ніби телефон катали по підлозі або щось в цьому роді, потім шматок чогось схожого на приглушена лайка чоловічим голосом, потім тиша, коли телефон знову відключився. Я сидів і дивився на телефон. Що, чорт забирай, відбувається? Нам було заборонено розмовляти один з одним. Намагалася вона якимось чином подати мені сигнал? Якщо так, то це був дурний спосіб зробити це. Записи телефонних розмов було легко запросити повісткою до суду.
  
  Щось лоскотало в глибині моєї свідомості, щось, що мені не подобалося. Сон і відпочинок були прекрасні, але чим більше я сиділа там з телефоном в руці, тим більше розуміла, що вела себе нерозумно. Сидіння в будинку Одрі і хандра ні до чого мене не привели. Мені потрібно було діяти, перейти в наступ і з'ясувати, що я можу отримати від цих ублюдків. Мені знадобиться допомога, і як би сильно я не любила Одрі, це не її сфера діяльності. Мені потрібно було поговорити з Менді, до біса політику Бюро, і мені потрібно було поговорити з Алом. Ел б знав, що робити.
  
  Одрі стояла біля машини, дивлячись на мене. - Яка вм'ятина? Заходь всередину.
  
  Я обережно прибрав телефон.
  
  "Поки ні, Одрі. Мені треба дещо зробити. Я можу позичити твою машину? Просто поки я не придумаю, як забрати свій вантажівка?"
  
  "Що робити? Що робити? Ти звільнений".
  
  "Я знаю, що мені треба дещо зробити, з людьми, з якими мені треба поговорити. Люди, які можуть допомогти ".
  
  - Ти можеш поговорити зі мною, Дент. Я можу допомогти.
  
  Вона стояла там з ключами в руці, і я зрозумів, що вона була близька до того, щоб заплакати, від гніву або страху, я не був упевнений, від чого саме, а може бути, і від того, і від іншого. Голос в моїй голові сказав мені, що це повинно турбувати мене більше, ніж насправді, але я відкинула це геть. Крижана рішучість оволоділа мною. Тепер у мене була місія, а все інше було другорядним.
  
  "Я знаю, що ти вмієш керувати. Але прямо зараз мені потрібно зробити деякі інші справи. Мені просто потрібно ненадовго позичити твою машину". Весь рум'янець отхлынул від її особи.
  
  "До біса все", - сказала вона, і я підстрибнув. Я ніколи не чув, щоб вона сварила. Вона кинула ключ від машини. Він відскочив від мого плеча і впав на підлогу. "Іди, роби те, що повинен, Дент. Якщо тобі захочеться повернутися, зроби це. Якщо немає, це теж нормально ".
  
  Я сидів і дивився, як її кінський хвіст погойдується за спиною, коли вона йде.
  
  Я майже вийшов, і пішов за нею, сказав, що жалкую, сказав, що викладу всю історію про те, що відбувається, і зроблю все можливе, щоб допомогти їй зрозуміти.
  
  Замість цього я відірвався від пасажири "Хонди", понишпорив на підлозі, поки не знайшов ключ. Я втиснувся за кермо і завів машину.
  
  OceanofPDF.com
  
  ГЛАВА ШІСТНАДЦЯТА
  
  
  
  
  
  
  
  По дорозі я набрала номер Ала, але ніхто не відповів. Я дуже хотіла поговорити з Алом саме зараз. Він би знав, що робити. Я не залишала повідомлення. Я не хотів, щоб які-небудь записи плавали всюди. Я і так достатньо ризикував, просто використовуючи мобільний телефон. Ці кляті штуки було надто легко відстежувати. Я подумував зателефонувати Алекс, щоб дізнатися, чи не знає вона, де знайти свого батька, але подумав, що це викличе більше проблем, ніж вирішить. Колись нам з Алексом належало сісти і довго розмовляти, але сьогодні був не той день.
  
  Менді жила в багатоквартирному комплексі на південному сході Портленда. Одне з тих безіменних місць, які я так ненавидів. Я пробирався крізь пробки на Дивізіон-авеню, по дорозі прокручуючи проблему в голові.
  
  Мені треба було бути обережним. Я задавався питанням, закінчила чи інша сторона знущатися наді мною. Звучало так, ніби вони знайшли Вендта, найняли йому адвоката і створили якийсь важіль впливу на Лаббока. Мені було цікаво, що це було. Лаббок здавався таким бездоганно чистим, що важко було уявити, що у когось є важелі впливу на нього. Я задавався питанням, чи зможе Ал розповісти мені.
  
  Прямо зараз це тхнуло спробою дискредитувати мене як поліцейського, заплямувати моє розслідування проти Маршалла. Цілком може закінчитися тим, що всі "знали", що Маршалл вбив Хізер, але обвинувального вироку не буде, тому що на копів було навішені досить лайна. Гей, у О. Джея це спрацювало.
  
  Я задавався питанням, чи отримаю я пропозицію: розкажи історію, яку ми хочемо, і всі проблеми з Вендтом зникнуть. Чорт візьми, може бути, вони змусять Вендта піти. Якби Вендт був замкнений у в'язниці можна було б досягти через кілька пачок сигарет. Якби Вендт розгулював на волі, було б досить легко влаштувати передозування наркотиків.
  
  Що б я зробив, якби надійшло подібне пропозицію? За свою поліцейську кар'єру я не раз помилявся. Але я ніколи не був брудним. За всі п'ятнадцять років я жодного разу не пригостив поліцейського безкоштовною кавою і вже точно не збирався допомагати комусь покривати вбивство.
  
  Мені потрібна була телеграма. Якщо надійде пропозиція, я б хотів записати це. Це було б неприйнятно в якості доказу, але, тим не менш, було б корисно.
  
  Ел міг би переслати мені телеграму. Якщо я не зможу зв'язатися з ним вчасно, Кейсі, ймовірно, когось знає.
  
  Я відчув, як межі реальності знову вислизають. Якби хто-небудь сказав мені тиждень тому, що мене заарештують і тимчасово усунуть від роботи, що впливовий бізнесмен буде намагатися приховати вбивство, вчинене його сином, я б розсміявся.
  
  Подібного лайна насправді не відбувалося в реальному житті, тільки в телешоу.
  
  Я подумав про всіх копах, яких знав за ці роки, про тих, хто був зганьблений і здав свої значки, або, в парі випадків, потрапив у в'язницю. Велику частину часу я не дивувався. Але були і такі, які мене шокували, хлопці, яких в підсумку вигнали з Бюро за крадіжку грошей або за те, що вони розбещували якогось підлітка, щось в цьому роді.
  
  Я задавався питанням, чи дійсно вони це зробили або, може бути, вони теж намагалися заарештувати не ту людину.
  
  Спогади про стрибки з літаків в армії повернулися до мене. Я назавжди запам'ятав той момент між стрибком з дверей літака і клацанням відкрився парашут.
  
  Я завжди буду пам'ятати це почуття відірваності від усього, відсутність почуття падіння, відсутність прихильності ні до чого.
  
  Зараз у мене було таке відчуття, ніби я перебуваю у вільному падінні, як ніби хтось викинув мене з літака, і я чекав, відкриється парашут.
  
  Ведучи машину однією рукою, я витягла свій телефон і набрала номер Кейсі.
  
  "Дент!" Відповіла вона. “Я як раз збиралася подзвонити тобі. Я зробила знімки жорстких дисків з квартири Маршалла. Там десятки дівчат. Я прогнав зображення через програму розпізнавання осіб і отримав шість збігів. Всі вони - дівчата або молоді жінки, зниклі на західному узбережжі за останні два роки. Жодна з них не була знайдена ".
  
  "Срань господня", - сказав я. Моя голова була сповнена все, що мені потрібно було сказати Кейсі, але мої думки плуталися.
  
  "Ти думаєш, він серійний вбивця?" Я ніколи раніше не чула, щоб голос Кейсі звучав невпевнено, невпевнено.
  
  "Може бути", - сказав я, потім викинув це з голови. "Але у нас проблема серйозніша".
  
  Потім я виклала все. Про те, що попередні арешти Маршалла були замалчиваемы, про те, що нас з Менді тимчасово відсторонили і, ймовірно, Алекса теж. Це звучить божевільно, але все одно було приємно вимовити це вголос.
  
  "Вау", - сказала вона, потім на хвилину в трубці повисла тиша. Я міг сказати, що вона намагалася вирішити, чи не з'їхав я з глузду.
  
  "Це досить шалено", - сказала вона нарешті.
  
  "Послухай, Кейсі", - сказала я, під'їжджаючи до житлового комплексу Менді. “Віриш ти мені чи ні, будь обережна. Переїжджай у безпечне місце, де тебе ніхто не буде шукати".
  
  Знову запанувало мовчання. "Добре", - сказала вона нарешті. "Я теж приховую зображення даних".
  
  - Чудово, - сказав я, припарковывая "Хонду". Я повісив трубку.
  
  Мені вдалося втиснутися на паркувальне місце між коричневим вантажівкою доставки і машиною Менді, прямо перед її квартирою. Я почав підніматися по сходах і побачив хлопця в коричневій уніформі кур'єра у її двері. Він прикріпив записку до одвірка і попрямував вниз по сходах, кивнувши мені, проходячи повз.
  
  Я вирішив, що раз вона не відкрила двері кур'єру, значить, її не було вдома. Я все одно вирішив спробувати, може бути, їй просто не хотілося відкривати йому двері.
  
  Я кілька разів постукав у двері. Стоячи там, я прочитав записку, залишену кур'єром, і подивився на годинник. Cam написав на бланку, що він намагався доставити посилку годиною раніше. Я закотила очі. Він був або надто неписьменний, щоб визначити час, або проводив якусь аферу з компанією.
  
  Менді не відповідала. Її машина була тут, але де вона була? Може бути, вона пішла прогулятися або куди-небудь з подругою.
  
  Я нерішуче постукав у двері в останній раз і повернувся, щоб піти. Щось було не так, але у мене був наказ не розмовляти з Менді під час розслідування. Стояти перед її дверима серед білого дня було все одно що робити моїм ворогам послугу.
  
  Я забрався назад в "Хонду", проклинаючи маленьку машину. Мені потрібно було придумати, як скоріше забрати свій вантажівка.
  
  Я виїхала на Дивізіон-стріт і, краєм ока стежачи за рухом, набирала номер. Ел і на цей раз не взяв трубку. Я сиділа там і слухала його автовідповідач, роздумуючи, не залишити мені повідомлення.
  
  Я їхав на граничній швидкості, що було добре. Звідки ні візьмися, старий пікап "Шевроле", схожий на мій, підрізав мене. Я вилаявся і прибрав ногу з педалі газу, щоб трохи збільшити дистанцію, коли водій попереду вдарив по гальмах.
  
  Я ніколи раніше не потрапляв у автомобільну аварію. Це дійсно відбулося в сповільненій зйомці. Задня частина пікапа піднялася в повітря від гальмування, і ніс "Хонди" Одрі прослизнув прямо під ним. На секунду я побачив, як важкий сталевий бампер суне прямо на моє обличчя, потім врізався в капот "Хонди", відкидаючи його назад. Я почув хлопок, і щось вдарило мене по обличчю. Мій відкритий рот з клацанням закрився, і я побачила зірки.
  
  Наступне, що я пам'ятаю, це те, що я сиджу там і дивлюся на хмару від радіатора крізь тріснуте лобове скло "Хонди". По всьому салону "Хонди" був розкиданий білий порошок, а спущена подушка безпеки лежала у мене на колінах, як використане святкове прикрашання. Задня частина вантажівки й передню частину "Хонди" були зчеплені разом.
  
  - Буде забавно розділити їх, - пробурмотіла я, оглядаючи своє тіло. Я не побачила нічого зламаного або кровоточить. Хоча мої ребра посилали нові хвилі болю.
  
  Видатний. Додатково до всього іншого, я розбив машину Одрі.
  
  Я не бачив водія пікапа, тому вирішив вийти і перевірити. Двері з боку водія не хотіла відкриватися. Ймовірно, весь кузов машини був пошкоджений від удару. Я штовхнув двері плечем і ледь не вивалився на тротуар, коли вона відчинилися.
  
  Я відчував легке запаморочення, ніби мене сильно вдарили по обличчю, і, якщо подумати, саме це зі мною зробила подушка безпеки. Я підійшов до пікапу збоку. Проїжджали повз машини уповільнювали хід, але ніхто не зупинився. Водій просто сиділа там, і я бачив, як її очі спостерігали за мною в дзеркало заднього виду. Я насупилася, коли легке поколювання попередження пробігло по моїй спині. Щось було не так, але я не знала, що саме.
  
  Я підійшов до вікна і зітхнув. Жінка, що сиділа за кермом, була маленькою, виснаженою, на щоках у неї були помітні шрами. Її погляд метався взад-вперед від мене до дзеркала заднього виду так швидко, що було важко дивитися. Вона пощипала рану на руці. Відмінно. Я ззаду зачепила головку метамфетаміну. Можливо, це пояснювало той ідіотський вчинок, коли вона проїхала переді мною тільки для того, щоб вдарити по гальмах.
  
  "Мадам, ви в порядку?" Вона не відповіла мені, її очі все ще гасали туди-сюди між мною і дзеркалом заднього виду.
  
  "Привіт. Ти в порядку? Тобі потрібна швидка або щось в цьому роді?" Раптово вона відкрила двері і вийшла. Я мимоволі позадкував. Вона продовжувала наближатися, налетая прямо на мене, що, мабуть, виглядало безглуздо, враховуючи, що її голова ледь діставала мені до грудної клітки.
  
  "Відійди від мене! Допоможіть!" Вона закричала, високо й пронизливо.
  
  "Якого дідька ти робиш?" Я закричав і зробив ще пару кроків назад, тримаючи руки перед собою. Вона підняла руку і притиснула її до моєї долоні
  
  "Відпусти мою руку!"
  
  Я спробував відштовхнути її руку, але вона прилипла до мене, як приклеєна. Це було смішно. Все більше машин сповільнювався, і люди витріщалися.
  
  Жінка на секунду зупинилася, подивилася через моє плече, я мимоволі теж подивилася. Там стояв Блум, коп, який відгукнувся в той день, коли я заарештувала Вендта. В руках у нього був електрошокер.
  
  "Допоможіть!" - закричала жінка. "Він намагається забрати мою машину".
  
  "Відпустіть жінку!" Блум закричав.
  
  Я спробував відступити від неї, але вона зробила крок вперед, продовжуючи кричати. Це було справжнє уявлення. Я відкрила рот, щоб щось сказати, потім почула шипіння який вистрілив електрошокера і відчуття пощипування, коли два шипи вдарили мене по спині.
  
  Я впала на коліна, коли кожен м'яз у моєму тілі, здавалося, напружився, а потім безладно розслабився. Я почула свій крик. Здавалося, це тривало вічно.
  
  Струм відключився, і я, важко дихаючи, нахилився вперед, спираючись на руки.
  
  "Припини чинити опір!" Закричав Блум. Я спробував сказати йому, що я не опирався, що сука у вантажівці божевільна, але він просто вдарив мене знову. Чомусь на цей раз все було гірше. Я сильно вдарився об землю і залишився лежати, борсаючись. Я подумав, не обмочусь я.
  
  Не знаю, чи то я на якийсь час втратив свідомість, чи то ще що, але коли я знову прийшов до тями, то побачив купу начищених поліцейських черевик, що стоять навколо мене по колу, і на мені були наручники. Я рефлекторно спробував отдернуть руку. Це було неправильно. Моїй нагородою був хороший удар по нирках від чийогось стисненого кулака.
  
  "Припини чинити опір!"
  
  Це вивело мене з себе. Я спробував вирвати складаний ніж. У мене нічого не вийшло, але я відчув, як один з зубців електрошокера уткнувся мені в шкіру. Як щодо цього, придурки? Твоя іграшка більше не буде працювати .
  
  Я був в сказі. Жодних раціональних думок, тільки чистий рефлекс боротьби або втечі. Оскільки втеча не було варіантом, все зводилося до боротьби.
  
  Насправді я не дуже добре пам'ятаю це. Це просто розмите пляма з ударів головою, ліктями, колінами і по потилиці.
  
  Все закінчилося передбачувано. Я лежав, згорбившись, на задньому сидінні "Краун Вік", важко дихаючи, мої руки були скуті за спиною, а ноги зв'язані разом. У вухах дзвеніло, і я відчував запаморочення від нових пострілів в голову. Через плексигласовую перегородку я міг бачити Блума, який стояв на бордюрі з відкинутою назад головою, з носа в нього текла кров.
  
  Частина мене бурмотіла, що я тут по вуха в лайні, що я тільки що побився з купою копів з мого власного відділу. Інша частина казала, що тут відбувається щось погане, і цей ублюдок заслужив це. Озираючись назад, можна сказати, що обидва голоси були праві.
  
  Все, що я побачив, це море поліцейських. Поліцейські машини були безладно розкидані по всій вулиці, блимали фари. Поки я спостерігав, жменька з них вистрибнула з машини і побігла вниз по вулиці, я думаю, для чергового дзвінка.
  
  Я спостерігав, як Вінтер під'їхав на своїй машині без розпізнавальних знаків, порадився з Блумом, потім підійшов до машини, в якій був я. Він відкрив двері і став на порозі.
  
  "Міллер, ти заарештований". Потім він зачитав мені мої права на Міранду по маленькій картці, яку тримав у кишені сорочки, зовсім як слухняний маленький поліцейський-новачок, який тільки що закінчив академію. Я просто сиділа і дивилася прямо перед собою, навіть не помічаючи його присутності. До того часу все це почало доходити до мене, і я не міг зрозуміти, як я сюди потрапив, не міг зрозуміти ланцюжок подій, які одного разу привели мене від розслідування вбивства до того, що на наступний день мені зачитали права на задньому сидінні поліцейської машини.
  
  Уінтер відійшов, і молодий поліцейський, якого я не знав, сів за кермо. Він тримав рот на замку, і я теж.
  
  Було цікаво спостерігати за процесом з іншого боку. Мене відвезли в Східний ділянку, пограбували, роздрукували, зняли ремінь і шнурки. Я проробляв це з людьми тисячу разів, може, дві тисячі. Коли я дістався до ділянки, всі були сухими професіоналами. Навколо було надто багато очей, щоб бути іншим. Ділянка здавався більш жвавим, ніж зазвичай, як ніби кожен знайшов якусь причину, щоб просто так пройти через район, де я був. Я відчував себе якоюсь твариною в клітці, виставленим на загальний огляд.
  
  Я підслухав їхню розмову. Укладених Портленда зазвичай відправляли у в'язницю округу Малтнома, але я збирався до округу Клакамас, стандартна процедура, коли ми заарештували одного з наших копів.
  
  Той же мовчазний молодий коп відвіз мене в тюрму. Я сидів на задньому сидінні машини, обливаючись потом і вдихаючи запах страху сотень ув'язнених, які здійснювали подібні поїздки.
  
  З усіх речей, про яких мені доводилося турбуватися, найбільше мене займала машина Одрі. У неї було мало грошей, і я відчував себе винуватим за те, що розбив її. Вона залежала від того, щоб встигати на свої концерти і уроки. Може бути, коли я вийду, я позичу їй свою вантажівку. Чорт забирай, у мене було достатньо заощаджень, щоб купити їй пристойну стару машину.
  
  Але якщо подумати, це може знадобитися мені для оплати юридичних послуг. Мій розум спробував ухопитися за той факт, що я перебуваю на задньому сидінні поліцейської машини по дорозі у в'язницю, але потім переключився на щось інше.
  
  Ми під'їхали до виходу з в'язниці. Вони, очевидно, чекали нас. Двоє помічників шерифа вийшли й зустріли нас. Кісточки їх пальців не зовсім стосувалися землі, але майже торкалися. У кімнаті очікування не було інших ув'язнених. Мене роздягли, обшукали і видали пару вицвілих помаранчевих комбінезонів. Всі були різання і професійні, але, як і в Східному ділянці, безліч людей стояло навколо і дивилася, як з іншим поліцейським звертаються як із звичайним укладеним. Я відчував, що повинен продавати квитки.
  
  Вони помістили мене в ізолятор, місце для всіх ув'язнених, які не могли повністю освоїтися з програмою, і для людей, яким могла загрожувати небезпека з боку інших ув'язнених. Це мене цілком влаштовувало. Я був одинаком по натурі, і останнє, що мені хотілося робити, це тусуватися з купою дерьмоголовых.
  
  Камера була маленькою. Досить довгою, щоб я міг лягти, і достатньо широкою, щоб кінчики моїх пальців стосувалися обох стін. Стіни були з невиразних шлакоблоків, а високо вгорі за ґратами висів єдиний світильник. Тут не було труб або чого-небудь ще, з допомогою чого людина могла б повіситися. Єдиною річчю в кімнаті був матрац, від якого сильно пахло дезинфікуючим засобом і злегка сечею.
  
  Двері була важкою і металевої, з прорізаної в ній оглядового щілиною. Якщо не вважати гудіння лампи над головою, всередині було тихо.
  
  Я присунув матрац до стіни і ліг на підлогу. У мене все боліло від отриманих побоїв.
  
  Я схрестив руки за головою і лежав так, втупившись на світло нагорі.
  
  OceanofPDF.com
  
  РОЗДІЛ СІМНАДЦЯТИЙ
  
  
  
  
  
  
  
  Не знаю, скільки я там пробув. У цієї безликої камері без вікон не було ніякої можливості стежити за часом.
  
  Час від часу я чув кроки в коридорі зовні і тихі, приглушені голоси, але це було все. Час від часу повз щілини в моїх дверей проходило чиє-небудь обличчя, пара очей перевіряла, не намагаюся я покінчити з собою яким-небудь творчим способом.
  
  Я коротав час, розмірковуючи про музику. Я займався цим в армії, втиснувшись у нейлонові сидіння транспортного літака ВПС в очікуванні можливості вистрибнути з заднього сидіння.
  
  Я сидів там і грав в ігри сам з собою. У мене була відмінна голова для підтримки тонусу. Якщо я щось слухав, то зазвичай міг зрозуміти, яку гітару, який підсилювач і навіть якусь педаль ефектів використовував хлопець.
  
  Я уявив, як граю соло "All Along the Watchtower" з двома різними версіями педалі Fuzz Face distortion, спочатку з округлим скрипковим звучанням германієвого блоку, потім з більш яскравим і різким звуком кремнієвого. В моїй голові вона завжди звучала краще, ніж в реальному житті. Коли я дійсно грав на ній, я знав, де повинні бути мої пальці, але домогтися цього іноді було непросто.
  
  Двері ковзнула в бік, і я підняв голову, кліпаючи очима. Десь там я, мабуть, заснув. Там стояв високий помічник шерифа, руки розміром з консервовану шинку звисали з боків. Його важкий живіт вивалився на старий шкільний шкіряний ремінь безпеки.
  
  "Вгору".
  
  Я встала, не сперечаючись. Він швидко і професійно надів на мене наручники, маніпулюючи мною так, що я завжди втрачала рівновагу, була на межі падіння, але не зовсім. Я знав, що якщо б я зробив хоч крок проти нього, він уклав мене обличчям вниз і влаштував вечірку з черевиками у мене на потилиці. Думаю, заробляючи цим на життя, можна дечого навчитися.
  
  Вінтер чекав мене в кімнаті для допитів. На ньому була форма. Я бачив його в ній всього пару разів. Його значок був красивим і блискучим.
  
  Я сів навпроти нього. Мій стілець був пригвинчений до підлоги. Перед ним лежала папка з паперами і свіжий юридичний блокнот. Мені стало цікаво, що було в папці. Звичайно, він не думав, що я настільки дурна, щоб попастися на гачок з чистими аркушами паперу в папці.
  
  Вінтер подивилася на мене, дозволяючи тиші згуститися, чекаючи, що я що-небудь скажу. Я відчув укол роздратування. Сидіти мовчки було дерьмово технікою, яку ти використав з тупими вуличними черв'яками.
  
  Нарешті він щось сказав. "Ну, Дент, я думаю, хороша новина в тому, що вона не померла".
  
  "Припини це лайно, Уінтер. Це було невелике дорожньо-транспортна пригода. Звичайно, вона не мертва ".
  
  Він з хвилину оцінював мене, і в мене виникли дві думки. Перша полягала в тому, що тут, можливо, відбувається щось більше, ніж я думав. Друга полягала в тому, що Вінтер, можливо, щось більше, ніж я припускав.
  
  - Я кажу про Менді, Дент, - тихо сказав він.
  
  Це на секунду повернув мене назад. - Менді? Що щодо неї? Він нахилився вперед, і я побачила трохи стали взимку. Це було поховано під роками бюрократичного цілування дуп, пом'якшено кабінетною роботою і посадами адміністратора, але це було там.
  
  "Як щодо того, щоб вирізати цю чортову Вм'ятину? Ти проломив потилицю своєї напарниці. Ми тебе затримали на місці злочину, тому що ти пройшов повз водія вантажівки по дорозі до її квартирі. Що ти робив, Дент? Ти збирався спробувати умовити її викласти свою версію подій?"
  
  Десь позаду мене я почув, як закрилися щелепи капкана.
  
  "Потім", - продовжив Вінтер. "Ви потрапляєте в дорожньо-транспортну пригоду, залишаючи місце події, панікуєте і намагаєтеся вкрасти жіночий вантажівка, тому що у вашої машини dsabled. Блум випадково проїжджав мимо, і тут ти вплутався в гребаной бійку зі своїми братами-офіцерами ".
  
  Секунду він дивився на мене, роздуваючи ніздрі. Або це був пекельний спектакль, або він сам у це вірив.
  
  "Єдиний шанс, який у тебе є, щоб врятувати свою дупу, - це зізнатися мені прямо зараз і сподіватися, що мозок твоєї партнерки розпухне настільки, що вона помре. Так як щодо того, щоб покінчити з цим лайном?"
  
  Непогано. Пред'явіть мені звинувачення, а потім спробуйте змусити мене зізнатися в цьому. Було ціле мистецтво в тому, щоб змусити людей діяти всупереч їх власним інтересам, наприклад, визнаватися в злочинах, незалежно від того, здійснювали вони їх чи ні.
  
  Я нахилився вперед через стіл і знизив голос до заговорщического шепоту.
  
  "Добре, Ден. Я припиню це лайно. Ось що я повинен сказати ".
  
  Він нахилився вперед.
  
  "Я відмовляюся відповідати на будь-які питання без присутності адвоката". Я відкинувся на спинку стільця.
  
  Його обличчя почервоніло, і на мить я подумала, що він збирається кинутися на мене через стіл. Тоді я зрозуміла, що він не був у цьому замішаний, що він був істинно віруючим. Він дійсно думав, що я намагався вбити Менді. Я не був упевнений, спрацювало це на мене чи проти мене.
  
  Уінтер знову взяв себе в руки, перетворив обличчя в маску. Він встав, не сказавши більше ні слова, просто взяв свою папку і блокнот і вийшов. Через хвилину чи дві той же помічник шерифа відвів мене в пустельний кав'ярня і поставив переді мною піднос. Він сидів в іншому кінці кімнати, схрестивши руки на грудях, поки я поглинала сендвіч з м'ясом "Грей містичний", чіпси і кілька морквяних паличок. Я не була голодна, але все одно змусила себе поїсти.
  
  Коли я закінчив, він відвів мене назад у камеру.
  
  Я знову ліг на підлогу, відганяючи думки про Менді, моєї напарниці, що лежить в лікарні.
  
  Я не знаю, скільки минуло часу. Зрештою, повинно бути, зовні стемніло. Я не міг сказати, тому що світло у моїй камері не переставав горіти. Я лежав і думав про гітарах, підсилювачах і звукових інструментах, нескінченно прокручуючи в голові різні комбінації, наполегливо витісняючи з голови всі думки про Менді, Одрі, моїй роботі. Стіни камери були з важких шлакоблоків, як раз те, про що можна розбити кулаки або, може бути, голову, якщо занадто завестися.
  
  У якийсь момент настав ранок. На цей раз прийшов інший помічник шерифа, молодше, худорлявіший, але не менш компетентний. Деяким хлопцям подобалося говорити гидоти про співробітників виправних установ, вони вважали їх нижче "справжніх" копів. Я повинен визнати, що в минулому я сам це робив, бо стикався з цими мерзотниками, які працюють в тюрмах, але хлопці, з якими я зустрічався зараз, були вражаючими. Може бути, вони викликали для мене команду "А".
  
  Молодий хлопець надів на мене наручники, потім повів у їдальню. Черга за їжею була майже порожня, а сміттєві баки майже повні, тому я вирішив, що мені дозволили поїсти після всіх інших ув'язнених. Через п'ять хвилин після того, як я закінчив, я навіть не міг згадати, що їв, але моя відрижка була на смак як бекон.
  
  Повернувшись до камери, я знову ліг на підлогу. Їжа завирувало у мене в шлунку, і я лежав, вдихаючи запах власного газу і дивлячись в стелю.
  
  Обличчя весь час приходило на розум. Великий лисий хлопець, якого я бачив у Центральному ділянці.
  
  Чим більше я про це думав, тим більше переконувався, що він був у фургоні з Маршаллом, коли я проїжджав повз нього біля парку Келлі Пойнт.
  
  Двері в мою камеру з гуркотом відчинилися. Це знову був молодий хлопець. Він жестом підкликав мене, і я підкорився, пасивно стоячи, поки він одягав на мене наручники, намагаючись не робити нічого, що він міг би витлумачити як ворожість. Я нічого так не хотів, як що-небудь зламати, бажано кого-небудь прямо зараз, але цей хлопець просто робив свою роботу.
  
  Він повів мене назад в кімнату для допитів. Я був трохи здивований, виявивши там Болла і Ала. Я мовчав, поки помічник шерифа садив мене і знімав наручники. Особа Ала все це час залишалося байдужим. Я проігнорував Болла.
  
  Помічник шерифа пішов, і я глибоко зітхнув.
  
  "Я цього не робив", - сказав я Елу. "Я не заподіював шкоди Менді".
  
  Він трохи натягнуто посміхнувся мені. - Я знаю, - тихо сказав він.
  
  Секунду я не могла говорити. У мене перехопило горло, а очі затуманилися від сліз. Вперше з тих пір, як я поклав свій пістолет і значок на стіл для нарад, я відчув, що все може бути гаразд. Ел повірив мені. У мене був короткий список людей, які мали значення, і Ел був майже першим в ньому.
  
  Мені було майже все одно, чи потраплю я в тюрму прямо зараз, плювати, що світ вважає мене брудним поліцейським. Ел повірив мені.
  
  Ел опустив очі, прикинувшись, що читає папери, які перебирав, поки я приводив себе в порядок. Більш змахнув уявну ворсинку з лацкана свого костюма. Я проковтнула клубок у горлі, проковтнула сльози. Для цього буде час пізніше.
  
  Болл підняв очі. "Але, можливо, не має значення, у що ми віримо. містер Міллер, у вас дуже велика проблема, і мені цікаво, що ви плануєте з нею робити?"
  
  Болле був хороший. У нього був стриманий, майже зніжений вигляд, але коли він дивився на мене своїми очима, я міг сказати, що у цього хлопця було кілька шарів.
  
  Я затнувся, підшукуючи відповідь, тому що в мене його не було. Що я мав йому сказати? Що все це час, з тих пір, як мене заарештували, я фантазував про різних електрогітарах? Запитайте його, чи вважає він, що зелений колір морської піни краще підходить для Stratocaster, ніж червоний Fiesta? Іноді я буваю цієї тупицею.
  
  "Менді", - зумів прохрипіти я. "Як вона?"
  
  Ел підняв на мене очі. "Без свідомості. Її мозок все ще опухлий, і вона в реанімації. Вона все ще може померти."
  
  Я заплющила очі, знову відкрила очі. Боже. Менді була такою милою дитиною, коли-небудь вона стане таким приголомшливим детективом.
  
  "Вона не може померти". Я відмовився прийняти такий результат. Я не міг з цим змиритися.
  
  Болл знизав плечима. "Ну, вона, безумовно, ключ до розгадки. Якщо вона отямиться і зможе говорити і нормально функціонувати мозок, вона зможе засвідчити, що ви на неї не нападали. Мені було б дуже цікаво дізнатися, що вона хоче сказати.
  
  Я пильно подивилася на Ала. "Це великий хлопець, лисий, схожий на акулу в костюмі. Я бачила його в Центральному ділянці, прямо перед тим, як Лаббок відсторонив мене".
  
  Більш кивнув, довго і пильно дивився на мене, немов заново оцінюючи. Він порився в папці, що лежала перед ним, витягнув стопку фотографій розміром 8x10 дюймів. У них був приплюснутий вид знімків, зроблених через довгий об'єктив.
  
  На ньому був зображений Гібсон Маршалл, який сидить у вуличному кафе. Навпроти нього сидів великий лисий хлопець у костюмі, відмінному від того, в якому він був, коли я його побачив, але безумовно той самий хлопець.
  
  Я переглянув фотографії, вони виглядали так, ніби були зроблені з різницею в кілька секунд. Двоє чоловіків виглядали так, немов сперечалися. Руки Гібсона були оживлені, рот широко відкритий. Інший хлопець був більш стриманим. Його руки були складені перед собою. Але він усе ще виглядав взбешенным.
  
  "Вони були зроблені всього пару годин тому", - сказав Болл.
  
  "Чорт. Гібсона Маршалла вже випустили з тюрми?"
  
  Болл усміхнувся. "Гібсона Маршалла випустили з в'язниці, в той час як Лаббок тимчасово відсторонив вас і вашого партнера. Суддя заслухав його клопотання про звільнення під заставу в п'ять ранку і відпустив його під опіку цієї людини ". Палець Більш постукав по лисому хлопцеві на фотографії.
  
  "Його звуть Риксон Тодд. Він діловий партнер батька Гібсона Маршалла. У нього вражаюча минуле, колишній військовий спецназівець, служив у "Дельта-Форс", перш ніж його відправили в ЦРУ. Імовірно, через пару років він став рядовим. Він зник з поля зору на кілька років, перш ніж знову з'явився в якості операційного директора Cascade Aviation ".
  
  Я знову подивилася фотографії з камер спостереження. "Де він був учора, коли на Менді напали". У мене похололо в усьому тілі. Я уявляв собі видовище спочатку на грудях Тодда, потім на грудях Маршалла.
  
  Болл і Ел ніяково засовалися, і довгий час ніхто з них не вимовив ні слова. Нарешті Ел прочистив горло.
  
  "Вчора ми тримали їх під наглядом. Тодд і Маршалл були разом. Вони порушили наше спостереження прямо перед нападом на Менді. Це було приблизно в півмилі від її квартири ".
  
  Коли до нього дійшло, в кімнаті на хвилину запанувала тиша.
  
  "Мені шкода, Дент", - продовжив Ел. "Ми не збирали все це воєдино до більш пізнього часу. Ми припускали, що ти будеш основною метою. Ми навіть не знали, що Менді жила в цьому районі, поки не дізналися пізніше.
  
  Я знову заплющив очі, намагаючись викинути це з голови. Ось так іноді траплялося всяке лайно. Факти дивилися тобі прямо в обличчя, але ти зіставляв їх пізніше, коли було вже надто пізно. Це траплялося зі мною не раз.
  
  "Ці виродки спритні", - сказав я, намагаючись звучати більш поблажливо, ніж я відчував. “Вони працюють швидко".
  
  Ел і Більше одночасно кивнули. "Ви повинні дещо запам'ятати", - сказав Болле. "Ми працюємо проти дуже потужній комбінації. Тодд володіє неймовірними навичками і досвідом. У нього також є доступ до стану.. Він може витратити кілька мільйонів доларів на подібну операцію, і батько Гібсона Маршалла і оком не моргне ".
  
  - Чорт. "Це було все, що я зміг придумати, щоб сказати.
  
  Але я думаю, що ми могли б вам допомогти.
  
  "Яким чином?"
  
  Болл нахилився вперед через стіл. - Ти розумієш, що Тодд тепер буде шукати можливості вбити тебе? Він обставить все так, ніби це зробив інший ув'язнений, хтось має зуб на поліцію, або, можливо, вчинив самогубство. Це буде смердіти до небес для всіх, у кого є хоч крапля здорового глузду, але все, про що піклується Тодд, - це те, що люди можуть довести, а не те, що вони знають. Поки він достатньо мутить воду, щоб молодший Маршалл не постав перед судом за вбивство, він домагається успіху ".
  
  Я відчув, як по моїй спині пробіг холодок. Я раптово зрозумів, що моя ізоляція в тюрмі не тільки захистила мене від випадкового удару ногою в ребра від минаючого повз ув'язненого, але і підготувала до більш організованого, більш професійному нападу. Якщо б мене знайшли повішеним у моїй камері, жертвою мого власного відчаю, полетіли б голови. Передбачалося, що ув'язнені не здатні покінчити з собою. Але, можливо, величезна стан сім'ї Маршалл могло б хоч трохи згладити це.
  
  У мене було таке відчуття, ніби я знову перебуваю у вільному падінні, ніби все, що я завжди вважав само собою зрозумілим, зникло, і мене виштовхали за двері літака, не маючи можливості навіть озирнутися через плече і подивитися, пристебнутий там парашут чи ні.
  
  "Мені потрібно знати дещо ще, Ел. Це все просто жарт? Бути поліцейським? Людям дійсно сходить з рук подібне лайно? Вбивство якоїсь дівчини і підстава поліцейського, який це розслідує? Я знаю, у нас у Бюро завжди були тухлі яйця, але невже це все тільки прикриття? Невже заклад просто чертовски прогнило?"
  
  Ел довго не відповідав. Він виглядав постарілим, якимось спустошеним, як людина, який занадто багато побачив, занадто часто розчаровувався.
  
  "Я не знаю Дента. Я знаю, що якби я хотів заарештувати чорних хлопців за продаж крека на кутах вулиць, я б отримував фінансування і підтримку весь гребаной день безперервно ".
  
  Його очі дивилися кудись у далечінь, і я впізнала в них людини, заглядає у минуле, і, можливо, йому не подобалося те, що він бачив.
  
  "Коли Алекс Фіст поступив в коледж, я отримав натяк, ледве чутний шепіт, що хлопець, якого я зловив за шахрайство, бухгалтер великої девелоперської фірми тут, у місті, можливо, був невинний, що, можливо, його підставив його бос, тому що він знав, де знаходиться компромат на певні проекти, пов'язані з великими шматками міських грошей. Бухгалтер не сів у в'язницю, в принципі, в наші дні ви не можете сісти у в'язницю за "білі комірці", але він був розорений професійно. Я почав потроху шпигувати, дуже тихо ".
  
  Ел засовався на своєму стільці, уникаючи зустрічатися зі мною поглядом. Потім він продовжив.
  
  “Мені була нестерпна думка про те, що я віддав невинну людину в руки правосуддя, накликав на нього ярлик злочинця, але я знав, що повинен бути обережний".
  
  З хвилину він мовчав, потираючи груди збоку, як ніби у нього боліла рука.
  
  "Загалом, одного разу я відкрила свою пошту. Там був великий конверт. Всередині була копія справи бухгалтера. Там було кілька фотографій Алекс біля її співжиття в коледжі. Копії її документів про зарахування в коледж, поверхові плани кімнати в гуртожитку. І купа газетних вирізок про молодих жінок, що піддалися нападу в університетських містечках. Зґвалтування на побаченнях, викрадення, вбивства тощо.
  
  Він знову замовк, потираючи груди, поки до нього доходило.
  
  Я пам'ятав Алекс, коли вона вчилася в коледжі. У ті дні я часто ходив до Елу додому, щоб пограти в карти, влаштувати барбекю, іноді влаштовувати всяку нісенітницю, коли я затримувався на розслідуванні. Вона то з'являлася, то зникала з дому на літніх канікулах, весняних канікулах. Тоді вона була гарненькою, трохи незграбною, пост-підліткової. Але тоді я думав про неї як про дитину. Тільки пізніше я почав думати про неї по-іншому.
  
  - Що ти зробив? - Тихо запитала я.
  
  "Я взяв конверт, який отримав по пошті, і замкнув його в банківській комірці", - сказав Ел. "На всякий випадок. Потім я забув про бухгалтера і повернувся до планування операцій, де ми ловили чорношкірих підлітків за продаж крека на кутах вулиць ".
  
  Земля швидко наближалася, а раніше не було ніяких ознак розкриття парашута. Я знову подивилася на Ала. Він завжди здавався мені недоторканним, герой з квадратною щелепою, немов вийшов з легенди.
  
  Більш нахилився вперед, в його очах горів дивний вогонь, світло, який у мене асоціювався з істинно віруючими, хлопцями, які віддали б все, що у них було, тієї чи іншої церкви, або, може бути, навіть прикріпили б до себе бомбу і підірвали себе заради великої справи. Я не бачив такого світла в очах дуже багатьох копів. Можливо, саме тому ми програвали.
  
  - Мені потрібні такі люди, як ти, Дент, люди, яким я можу довіряти. Більшість копів навіть не бачать загальної картини, вони просто продовжують ловити тих хлопців на кутах вулиць, які продають тріщина, і говорять собі, що це головне, чи вони просто прокладають собі шлях до пенсії, роблячи якомога менше, або вони стають брудними, стають частиною проблеми ".
  
  Цей світ у його очах був трохи лякає, трохи занадто сильним для мене прямо зараз. Він прибив мене своїм пильним поглядом і не відпускав.
  
  "Приєднуйся до моєї команді, Дент. Ми можемо зняти рукавички, як ти завжди хотів".
  
  "Може бути", - сказав я. "Але прямо зараз я в тюрмі. Якщо мене засудять за те лайно, яке, за їх словами, я вчинив, і я буду у в'язниці. В цьому я тобі мало чим допоможу.
  
  Болл відкинувся на спинку стільця, на його обличчі знову з'явилася усмішка. "Якщо Тодд зможе витягнути Гібсона Маршалла. Я витягну тебе. Ти будеш переданий під федеральну опіку. Я можу зробити так, щоб це сталося ".
  
  "Ти знаєш, - сказав я. "Всім людям, яких я заарештував, були пред'явлені звинувачення, адвокати і все таке. Здається, я вже давно тут без усього цього".
  
  Болл відмахнувся. "У мене є для тебе адвокат, якщо він тобі знадобиться. Ваше пред'явлення обвинувачення продовжує відкладатися, рано чи пізно їм доведеться зробити крок або втратити будь-який шанс порушити проти вас справу на конституційних підставах. Якщо пощастить, ніхто з них все одно ніколи не побачить залу суду ".
  
  Цікаво. Він відмахувався від системи правосуддя так само легко, як, здавалося, Тодд і Маршаллы. Я задавався питанням, чи побачить коли-небудь суд над маршалом за вбивство Хізер Свенсон зал суду. Якимось чином вона загубилася в цій метушні.
  
  Ел і Болл збирали свої речі, готуючись до від'їзду. Ел виглядав стурбованим.
  
  "Хто-небудь прийде за тобою сьогодні ввечері", - сказав Болл. "До тих пір залишайся в безпеці".
  
  Я хотів задати йому питання, але в цей час входив помічник шерифа, і вони виходили. Я не хотів нічого обговорювати з присутніх помічником шерифа. Я просто стояла там, як шматок м'яса, поки він одягав на мене наручники. Я задавався питанням, чи веде він мене на вірну смерть, вдарить мене який-небудь проходить повз укладений на зворотному шляху в камеру, або я раптом впаду в депресію і придумаю спосіб повіситися в камері. Все це було б сумно. Помічник шерифа міг навіть втратити роботу, але це було нічого, що невелика частина стану сім'ї Маршалл не могла б поліпшити ситуацію.
  
  Поки ми йшли, я завжди на три кроки попереду наглядача і ліворуч від нього, по інший бік червоної лінії, намальованої на підлозі, я був набагато більш пильний, ніж раніше. Я заново побачив коридори в'язниці, розглядаючи кожне потенційне отвір і затишне містечко, де раніше я перебував у заціпенінні. Якщо б хтось хотів всадити в мене ніж тоді, він би це зробив. Тепер, в наручниках або без, вони побилися.
  
  Невдовзі ми повернулися в камеру, і я зітхнув з полегшенням, коли двері зачинилися, й зачинилася за мною. Я все одно вважав за краще забруднити підлогу матрацу. Я знову ліг на бетон, заклав руки за голову і зосередився на стелі.
  
  Гітари були найвіддаленішою річчю, про яку я зараз думав. Тепер все зводилося до стратегії.
  
  OceanofPDF.com
  
  ГЛАВА ВІСІМНАДЦЯТА
  
  
  
  
  
  
  
  Я довіряла Елу.
  
  Я прийшов до цього висновку після того, як пролежав там, втупившись у стелю, може, годину, а може, трохи довше. Якби хтось сказав мені тиждень тому, що мені знадобиться час, щоб вирішити, чи варто довіряти мені Елу, я б з радістю зламав йому щелепу.
  
  Але тепер всі ставки були скасовані.
  
  Все, на що, як я думав, я міг розраховувати, зникло. Я завжди знав, що в моєму відділі були корумповані копи, але завжди вважав, що це дрібниці, індивідуальні справи. Може бути, у нас і попадався випадковий хлопець, який знімав трохи готівки з торговця наркотиками, може бути, брав халяву то тут, то там, але я ніколи навіть не підозрював про широке поширення корупції.
  
  Я сам ніколи цього не робив. Ви виявляєте, що берете халяву, може бути, чашку кави, потім повноцінний обід, і не ви встигаєте отямитися, як опиняєтеся в який-небудь задній кімнаті, де вам вручають засмальцьований пакет, набитий 20-доларовими банкнотами.
  
  Тепер я допитав всіх. Я допитав весь чортів департамент. Пару раз я починав підраховувати кількість людей, які повинні були бути зацікавлені в тому, щоб підставити мене, але мої думки просто вислизали від цього.
  
  Але я не задавала питань Елу. Я дуже багато раз бачила, як він робить правильний вибір.
  
  Крім того, якщо Ал не був чесний зі мною, у мене справді не було надії. Не залишилося нічого, що могло б врятувати мене.
  
  Залишався Болл. Він не був схожий ні на одного федерала, якого я коли-небудь знав, і чим більше я думав про нього, тим менше розумів, що знаю про нього. Схоже, він не був прикріплений до місцевого відділення ФБР в Портленді. Принаймні, я міг дізнатися більшість агентів, які там працювали. Він міг бути частиною якої-небудь цільової групи по боротьбі з корупцією. Це як раз те, що федерали, ймовірно, не стали б афішувати.
  
  Все, що я знав, це те, що я занадто швидко наближався до землі, і мені потрібно було знайти спосіб відкрити парашут, перш ніж я впаду. Я лежав там, придумуючи один план, потім відкидаючи його як нездійсненний, тільки для того, щоб деякий час попрацювати над іншим, тільки для того, щоб впертися в ще один глухий кут.
  
  Навіть якщо б я якимось чином довів свою невинність, що могло перешкодити зникнення доказів? Або появи нових доказів моєї вини? Раніше я виходив з припущення, що якщо я просто знайду правду, все буде в порядку. Тепер я не був упевнений, що правда має значення.
  
  Двері камери з грюкотом відчинилися, і на порозі з'явився охоронець постарше, все такий же товстий і все такий же злий. Повинно бути, у нас була перезмінка, поки я сидів там, лежачи на спині.
  
  Він закував мене в кайдани й повів по коридорах, петляючи і згортаючи, поки я остаточно не заблукав, хоча у мене склалося враження, що, мабуть, ми прокладаємо собі шлях назовні. Він посадив мене за стіл, поклав на стіл прозорий пластиковий пакет з моїми особистими речами, за винятком, звичайно, пістолетів і ножів.
  
  Я підняв очі і був здивований. Я очікував побачити Ала або, може бути, Болла, але замість цього це був Едді, водій Болла. У нього на шиї висіло посвідчення ФБР, він натягував шви костюма, у нього навіть була стандартна стрижка федерала, але він не виглядав як федерал, не ходив як федерал, не стояв там в очікуванні, як федерал. У костюмі він був схожий на бандита. Ніхто ні за що не взяв би його за федерала.
  
  Хлопець з крутими вусами і капітанськими нашивками на комірі стояв у кутку, схрестивши руки на грудях, з кислим виразом обличчя. Поки Едді підписував документи, я продовжував чекати, що капітан розкусить це лайно таким, яке воно є, покладе кінець усьому і відправить мене назад у камеру.
  
  Але він цього не зробив. Я з недовірою дивилася, як Едді підписав документ, капітан підписав документ, і він був прибраний в папку. Едді підійшов до мене і, не кажучи ні слова, підняв мене зі стільця за мої біцепси, приклавши приблизно стільки зусиль, скільки я витратив, відкриваючи банку арахісового масла. Боже, він був величезний. Я не розумів, наскільки він великий, поки не опинився поруч зі мною. Він був дивно легкий на ногах для такого великого хлопця.
  
  Він витягнув пару наручників і надів на мене, майже до смішного вільно, потім помічник шерифа зняв свої власні наручники. Едді повів мене до дверей, затримавшись лише для того, щоб взяти мою сумку з особистими речами великим і вказівним пальцями.
  
  Хлопці з виправної установи просто стояли там з кам'яними обличчями і мовчали, поки ми прямували до саллі Порт. Звідти Едді посадив мене на заднє сидіння машини без розпізнавальних знаків. На цей раз мені довелося їхати на цьому м'якому сидінні, а не на жорсткому пластиковому.
  
  Я мовчав, поки ми не виїхали з гаража і не опинилися на вулиці, тоді я зітхнув з полегшенням.
  
  Едді почув мене і озирнувся в дзеркало заднього виду. - В чому справа?
  
  "Я не думав, що ми вийдемо звідти. Без образ, але ти не найпереконливіший агент ФБР у світі ".
  
  "Мені не потрібно бути переконливим, чувак. У мене були офіційні документи".
  
  Думаю, в цьому він був правий. У декількох кварталах від в'язниці він заїхав на парковку закусочної "Смажений курча" і заїхав з чорного ходу. Він вийшов, обійшов машину і відкрив мої двері.
  
  "Що ми будемо їсти на закуску?"
  
  "Забавно", - сказав Едді. "Слухай, це ти сидиш на задньому сидінні машини в наручниках, так що ніяких жартів з товстунами, зрозумів? Або ти можеш просто залишатися таким". На пальці у нього теліпався ключ від наручників.
  
  Я кивнула і повернулася на своє сидіння, щоб він міг дістатися до наручників. Він зняв з мене наручники і кинув пластиковий пакет з речами мені на коліна.
  
  - Ну от, я подумав, що ти відчуєш себе краще, повернувши ремінь і шнурки на місце.
  
  Це була невелика люб'язність, але важлива. Я дійсно відчула себе краще, повернувши ремінь і шнурки на місце. Я розібрала безлад в сумці, повернувши все на свої місця. Я сумував за своїм зброї.
  
  Едді вів машину мовчки. Я дивилася у вікно і будувала плани. Ми виїхали на I-205 на південь, потім на розв'язці виїхали на I-5 і вирушили назад на північ, але перш ніж ми дісталися до Портленда, він звернув на один із з'їздів з Тайгард, і ми виїхали в центр похмурого передмістя на шосе 99. Ми минули ресторани швидкого харчування та торгові центри, перш ніж він знову звернув на Булл-Маунтін-роуд. Ми швидко виїхали з передмістя і в'їхали на ферму. Наші шини захрумтіли по довгій гравійної під'їзній доріжці, і ми зупинилися.
  
  Будинок, ймовірно, не проектувався як фортеця, але цілком міг зійти за таку. Низький, присадкуватий і безладний, з шиферним дахом і важкими оштукатуреними стінами, не зовсім куленепробивний, але цілком. Він розташовувався на гребені пагорба, і на сотню ярдів навколо не було ні деревця. Все це були відкриті поля. Вони були обгороджені, імовірно для утримання худоби, але всі вони були порожні. Найближчий будинок знаходився майже в півмилі звідси. За хатою був великий сарай. Одна двері були прочинені, і я побачив кілька автомобілів і спортивних позашляховиків, що вишикувалися всередині.
  
  Прийшов Едді і випустив мене. Коли він зачинив за мною двері, звук здався мені дуже гучним. Тут було тихо. З бурчанням він жестом запросив мене йти за собою, підійшов до вхідних дверей і набрав код на цифровій клавіатурі на вхідних дверях. Я помітив дуже маленьку відеокамеру, наполовину приховане за бра поряд з дверима. Двері клацнули, і він потягнув її на себе, відкриваючи. Коли ми проходили, я помітив, що двері здавалася незвично толстой.
  
  Всередині майже не було меблів. Все було функціонально: дивани, безладно розкидані по величезній вітальні, телевізор з великим екраном, що стоїть у кутку, але ніяких прикрас, ніякого відчуття, що тут живе хтось один. Я пішла за Едді через кухню, яка могла б обслуговувати ресторан середнього розміру. Він підвів мене до іншої двері з клавіатурою. Він набрав інший код, злегка повернувшись, щоб я не могла бачити, і двері теж відчинилися, відкривши сходи. Камера тут була більш помітною, закріпленої прямо на стелі великим хрестиком з клейкої стрічки, дріт тягся по стіні.
  
  Я пішов за ним вниз, на звуки розмов людей. Підвал був виконаний у вигляді однієї великої кімнати у всю довжину будинку, і тільки конструктивні колони порушували огляд. Всюди були розкидані столи, комп'ютерні дисплеї і верстаки. Більше сидів у центрі кімнати за довгим столом для нарад, заваленим паперами. Ел стояв у кутку, схрестивши руки на грудях, поруч з моложаво виглядає чоловіком, якому не завадило б підстригтися і поголитися. Вони обидва дивилися на монітор комп'ютера, на якому відображалася карта району метро Портленда. Миготлива червона цятка рухалася по шосе I-5 в бік Північного Портленда. Коли Ел побачив мене, він простягнув руку і різко вимкнув екран. Він змусив себе посміхнутися і попрямував до мене.
  
  Я не посміхнулася у відповідь. Замість цього я стояла там, оглядаючи кімнату по шматочку за раз. Це виглядало як комбінація офісу, конференц-зали, наукової лабораторії середньої школи та комори. Жінка азіатського походження сиділа на стільці в переносний офісній кабінці, втупившись в екран комп'ютера. Біля декількох полиць, заставлених пластиковими контейнерами для обладнання і довгими чорними нейлоновими кейсами, двоє грубуватого виду чоловіків чистили зброю. Поки я спостерігав, вони зняли пару кулеметів з легкістю, народженої довгим знайомством, й почали чистити. В одного, латиноамериканця, довге волосся, зібрані в кінський хвіст, і кілька розмитих татуювання на передпліччі. У білого хлопця була коротка стрижка і відсутність шиї.
  
  Я озирнувся на Ала, коли він підійшов. Його напарник був таким худим, що я міг перерахувати його ребра крізь футболку Foo Fighters.
  
  Цей хлопець був молодий, йому ще не виповнилося й тридцяти, і у нього була блідість людини, яка занадто багато часу провів в дверях.
  
  Ел простягнув руку. - Радий бачити тебе Вм'ятиною.
  
  Я не беру його за руку.
  
  "Нам потрібно поговорити. Наодинці", - сказала я, втупившись на Ала.
  
  Болл встав з того місця, де він дивився на плоский екран. "Але я сподівався представити вас іншим членам команди", - сказав він, підходячи до нас. Він зняв піджак, і тепер я побачив довгий плоский автоматичний пістолет незнайомого мені типу, прикріплений до його стегна в химерній кобурі. Він не був схожий на зброю Бюро.
  
  "Нам потрібно поговорити. Наодинці", - знову сказала я Елу.
  
  - Гаразд, - тихо сказав Ел. Він схопив свій піджак, поклав його так, щоб прикрити свій власний пістолет, старий добрий "Сміт-і-Вессон", і почав підніматися по сходах. Я пішов за ним. Більш теж одягнув пальто і прилаштувався позаду мене. Насправді мені не хотілося з ним розмовляти, але я нічого не сказав.
  
  Ел пройшов через кухню і вийшов на заднє крильце. Воно було вкрите пилом, а басейн був мутним і зеленим. Ел схрестив руки на грудях.
  
  - Що я можу для тебе зробити, Дент?
  
  "Хто ці люди?" - запитав я.
  
  Болл відповів за нього. - Члени моєї команди.
  
  "Нісенітниця", - сказала я, все ще дивлячись на Ала.
  
  "Що ти маєш на увазі?" Сказав Ел, все ще м'яко, але я могла бачити, як на його скроні почала пульсувати відень. Ел рідко злився, але коли це траплялося, ти навряд чи виживав після вибуху, якщо стояв надто близько.
  
  "Я маю на увазі, що це нісенітниця собача. Ці люди не федерали. Жінка і ботанік на футболці - цивільні. Вони не в грі ". Я вперше повернувся до Болле.
  
  - Твій "водій" - головоріз в костюмі. До речі, з нього не виходить дуже переконливого агента ФБР. Два важких справи, які у тебе там, - це вуличні бандити. Якщо ми разденем їх, то, швидше за все, виявимо принаймні одне татуювання "народжений, щоб звільнитися" між ними двома ".
  
  Більш пішов у себе. Було дивно спостерігати. Він завмер. Вираз його обличчя стало м'яким і нерухомим. Очі расфокусировались, а поза тіла злегка змінилася. Його вага перемістився нижче, до стегон. Це було непомітно. Ти б не помітила цього, якщо б не була налаштована на подібні речі.
  
  Я відчув, як волосся у мене на потилиці стає дибки. Я знав ще одного хлопця, який так поводився, коли сердився. Його звали Артур Ентоні Леві, і він був серійним ґвалтівником, над затриманням якого я працював майже дев'ять місяців. Я підозрював, що Артур закопав кілька тіл десь по дорозі, але я так і не спромігся цього довести. Я годинами працювала з Артуром в кімнаті для допитів, граючи з ним в кішки-мишки, поки він тішив своє его. В кінці кінців я припустив, що причина, по якій він ґвалтував жінок, полягала в тому, що у нього не було навиків підчіплює їх в барі, і Артур злетів з котушок точно так само, як тільки що зробив Болл. У той час я задавався питанням, чи не це особа бачили жертви Артура.
  
  Болл секунду помовчав. - Ти абсолютно прав, Дент. Вони злочинці. Едді був засуджений за тяжкі злочини в трьох штатах. Міккі повинен сісти у в'язницю тільки за те, що доторкнувся до AR15, який він чистить. У злочинців не може бути зброї, ти ж знаєш. А Фредрико - засуджений сексуальний злочинець. Його голос був повільним, рівним і маслянистим.
  
  Це осінило мене на хвилину. "Чому?" - це було все, що я зміг запитати.
  
  - Тому що я маю слабкість до нещасного Денту. Бачте, всіх трьох цих людей об'єднує те, що всі вони потрапили в тюрму за те, чого не робили. Всі вони були підставлені в той чи інший час.
  
  Нісенітниця собача. Це було у мене на губах. Я мало не сказав це, але слово застрягло у мене в горлі, не встигнувши зірватися.
  
  Я згадав, звідки я тільки що прийшов, згадав, як мене вели по коридорах окружної в'язниці Клакамас в наручниках, задаючись питанням, не підкупили чи охоронця за те, що він дозволив комусь увіткнути мені між ребер загострену зубну щітку, вимазану людськими екскрементами. Я згадав все це і закрив рот. Земля все ще наближалася, і мені почало здаватися, що на мене навіть немає одягу, не кажучи вже про парашуті.
  
  "Яка вм'ятина?" Болл майже прошипів. "Ви не заперечуєте, що у кожного шахрая є історія про те, як його підставили? Жодних підтверджень того, що наша система кримінального правосуддя карає тільки винних і захищає невинних? Де ваше почуття обурення?"
  
  З хвилину я мовчав, дивлячись вдалину. В ясний день вид звідси було б неймовірним. Навіть при листопадовому небі я міг бачити половину долини. Далеко назустріч нам плив важка чорна хмара, насувався дощ.
  
  Я пильно подивився на Болла. Він не відсахнувся. Я повинен був віддати йому належне за це.
  
  "Я не можу тебе зрозуміти", - сказав я.
  
  - Ти не повинен. Єдина причина, по якій ти тут, це те, що Ел каже, що ти корисний. Це привело тебе до дверей. Якщо ти хочеш дізнатися про мене більше, я збираюся подивитися, як ти працюєш. Якщо тобі це не подобається, Едді може приїхати за тобою і відвезти назад у камеру."
  
  Мене так і кортіло сказати йому, щоб він свиснув Едді і попросив покатати мене. Щось у цьому було смердюче. У мене було таке відчуття, що я укладаю угоду, хоча поняття не мав, яким має бути мій кінець.
  
  "Просто продовжуй в тому ж дусі", - м'яко сказав Ел. Я подивився на нього, бачачи лисіючого хлопця з трохи більшим черевцем, хлопця, який легко міг би бути чиїмось дідусем, але я згадав все ті роки тому, хлопця, який майже тримав мене за руку, коли я був молодим детективом, хлопця, який ризикнув зробити мене детективом в першу чергу.
  
  "О'кей", - сказав я, відчуваючи величезне полегшення.
  
  Я робила те, що робила завжди, довіряючи Елу.
  
  OceanofPDF.com
  
  ГЛАВА ДЕВ'ЯТНАДЦЯТА
  
  
  
  
  
  
  
  Коли ми спустилися вниз, всі сиділи навколо великого столу і робили вигляд, що все в порядку. Більш представив всіх присутніх. Міккі і Фредрико з бурчанням потиснули мені руку, їхні обличчя були плоскими, жорсткими і нічого не виражають.
  
  Хлопцем у футболці Foo Fighters виявився Генрі. Він був комп'ютерним експертом Болла, і рукостискання у нього було як у млявою риби. Едді я вже знав.
  
  Жінку звали Мей, і Бал сказав, що вона психолог. Її обличчя було ідеальною маскою, ввічливій, але непроникною. Вона сіла поруч з Едді і з невимушеною фамільярністю поклала руку йому на плече. Цікаво.
  
  Болл прочистив горло, і всі затихли. "Заради Дента, ось де ми знаходимося. Після зустрічі з Тоддом Маршал замкнувся у своїй студії і з тих пір нікуди не виходив. Дент конфіскував свій фургон, але сьогодні вранці пара співробітників Cascade aviation привезли взятий напрокат ще один повнорозмірний Ford Econoline білого кольору.
  
  Він зробив ковток води, перш ніж продовжити. Всі за столом принишкли.
  
  "База Cascade Aviation в Олбані значно посилила заходи безпеки з тих пір, як був заарештований Гібсон. Схоже, Тодд приструнив хлопчика. Як тільки він вийшов з в'язниці, він відразу відправився в студію, без своїх звичайних вечірок. Він навіть викинув свій мобільний телефон, невідомо, чи придбає новий. Він не робив ніяких дзвінків на стаціонарний телефон із студії і, наскільки ми можемо судити, не виходив в Інтернет ".
  
  Цікаво. Болл і його люди міцно тримали цього хлопця на мушці. Шкода, що вони не були поруч з ним в ту ніч, коли він убив Хізер.
  
  "Отже, зараз ми перебуваємо в режимі очікування. Ми чекаємо, коли Тодд або Маршалл зроблять хід. Сподіваюся, тиск, викликаний арештом, змусить нас діяти, і ми зможемо з'ясувати, що вони роблять ".
  
  Мені здалося цікавим, що Болл ніде не згадував про будь-які побоювання з приводу того, що Маршаллу зійде з рук вбивство дівчинки-підлітка.
  
  "На якому рівні ми знаходимося з технічної точки зору, Генрі?"
  
  Гаррі відкашлявся і нервово оглянув кімнату.
  
  "Ми чекаємо. Стаціонарні телефони Маршалла закриті, підключення до Інтернету закрито. Якщо він купить новий стільниковий телефон, ми досить швидко з ним розберемося. Якщо він поїде на новому фургоні, ми знайшли хороші місця, щоб убити його, незалежно від того, в яку сторону він поїде ".
  
  Болл задоволено кивнув головою.
  
  Заговорив я. - Що значить "трахнути його"?
  
  У мене був довгий список речей, які я хотіла зробити з Маршаллом, але цього у нього не було, принаймні, до тих пір, поки я не з'ясувала, що це було.
  
  Гаррі виглядав задоволеним моїм питанням. З кишені штанів він витягнув якийсь електронний пристрій. Це були дві чорні коробки, сполучені разом, кожна розміром з пачку сигарет.
  
  "Це электрогарпун, або скорочено пун. Ви ховаєте його на ймовірне шляху руху вашого цільового транспортного засобу. Нам подобається використовувати задню частину лежачого поліцейського, але підійде практично будь-яке місце. Коли він проїжджає по ньому, ти дістаєш пульт дистанційного управління. "З іншого з безлічі кишень він витягнув щось схоже на відкривачку гаражних воріт.
  
  "Та натисни на курок". Пролунало шипіння стисненого повітря, і верхня коробка відлетіла від нижньої. Вона майже долетіла до стелі, перш ніж впасти і залишити подряпину на столі.
  
  "Верхня коробка являє собою GPS-приймач і передавач стільникового зв'язку з дуже сильним магнітом, який кріпиться до днища автомобіля. Фактично в якості антени використовується кузов автомобіля. Пристрій GPS зчитує розташування машини. Передавач стільникового зв'язку передає інформацію. Поки він знаходиться в межах досяжності вежі стільникового зв'язку, ми можемо відстежити його. "
  
  Цікаво. Я був побіжно знайомий з обладнанням для спостереження, але ніколи про таке не чув, не кажучи вже про те, щоб бачити. "Хто там спостерігає за ним, чекаючи, щоб активувати цю штуку?"
  
  Генрі почав відкривати рот, але Болл обірвав його.
  
  "У нас є інші дані. Мей, у тебе є якісь міркування з приводу поведінки Маршалла?"
  
  Голос Мей був сухим, професійним. "Бездіяльність дратує його. Всі його наркотики були конфісковані, і у нього не було можливості придбати більше. У нього не було сексуальних контактів, тому всі вибрані ним методи регулювання настрою для нього закриті. Його его змусить його захотіти помститися, зокрема, пану Міллеру, якщо йому представиться така можливість. Маршалл не може винести ні найменшого образи без надмірної реакції, і він розглядає свій арешт як найбільша образа. Чесно кажучи, я здивований, що Тодд так довго тримав його в нерухомості. Я очікую від нього якихось дій у найближчі двадцять чотири години. Він більше не зможе стримуватися.
  
  Болл кивнув. "Спасибі, Мей. Так що нам залишається чекати, що, чесно кажучи, мене не влаштовує. Вся наша розвідка аж до "Ноу" вказувала на те, що Тодд і люди з Cascade Aviation планували щось грандіозне. У кого-небудь є які-небудь ідеї?"
  
  "Так", - сказав я. "Хочу". Всі погляди звернулися до мене. "Можливо, я зможу отримати деяку інформацію, принаймні, повну картину того, що Маршалл робив до того, як убив ту дівчину. Я не впевнений, чи пов'язано це із цим Каскадом, але це може допомогти ".
  
  "Як?" Запитав Болл.
  
  "Мені потрібно зустрітися із зв'язковим. Це повинно бути лицем до лиця. І це повинно бути наодинці ".
  
  "Дент, заради всього святого, ти повинен бути у тюрмі", - запротестував Ел. "Ми не можемо дозволити тобі бігати по місту".
  
  Я знизав плечима. "Моє джерело не збирається зустрічатися з вами. І зустріч повинна бути віч-на-віч".
  
  Болл поклав руку на плече Ала. "Все в порядку. Якщо він може нам допомогти, давайте відпустимо його".
  
  Я майже посміхнувся. Я впевнений, що той факт, що його співробітники могли відслідковувати мене з допомогою GPS-передавачів, мав якесь відношення до його легкому згодою.
  
  Болл встав, подивився на Едді. - Підготуй для Дента пакет. Нам потрібно запустити цю справу.
  
  Очевидно, один з пакетів Більш складався з нового посвідчення особи, машини, мобільного телефону та пістолета. Генрі зробив пару цифрових фотографій мене на сірому тлі. Двадцять хвилин потому він вручив мені водійські права, дозвіл на прихованого носіння зброї та картку Visa Gold на ім'я "Харлан Стівенсон". На правах було вказано адресу будинку, в якому ми стояли.
  
  Я провела великим пальцем по обом посвідченнями особи. Вони були чудові. Я бачила свою частку підроблених документів і не бачила способу сказати, що вони не справжні.
  
  "Вони забезпечені підпорами?" Я запитав Генрі.
  
  Він виглядав ураженим, що я припустив зворотне. "Звичайно, протягом усього шляху перевірки NCIC. У вас досвід водіння, відмінна успішність, все працює. Кредитний ліміт золотої карти становить п'ять тисяч доларів."
  
  Видатний. Дешеве підроблене посвідчення особи витримає лише побіжний огляд. Якщо співробітник поліції перевірить ідентифікаційний номер у Департаменті транспортних засобів або перевірить кримінальну історію, це швидко виявиться як підробка. Генрі сказав мені, що ці документи витримають ретельне вивчення. Звичайно, у мене не було можливості перевірити це, але я сподівався, що він був чесний зі мною і що якість даних у документах відповідало фізичній якості.
  
  Генрі простягнув мені стільниковий телефон. У пам'яті був запрограмований один номер.
  
  "Ось тут черговий телефон", - сказав він, вказуючи на телефон на столі. "Тут хтось постійно відповідає".
  
  І, без сумніву, Генрі міг відстежити мене з точністю до декількох кварталів з періодичним пингам, які передавав стільниковий телефон. Більшість людей не розуміють, що навіть коли ви не розмовляєте по своєму телефону, він періодично зв'язується з вишками стільникового зв'язку в безпосередній близькості від вас. Будь-який, у кого є доступ до комп'ютерів стільникової системи, може справити тріангуляцію і досить точно визначити ваше місцезнаходження. Я був готовий посперечатися, що у Генрі був доступ.
  
  Едді підвів мене до стелажів. "Давай купимо тобі пістолет", - сказав він.
  
  - У тебе є 45-го калібру? - Запитав я.
  
  - У мене є все, що ти захочеш, головне, щоб це був "Глок" калібру 9 мм.
  
  У нього було кілька різних розмірів. Я вибрала модель 19, середньої довжини. Вона добре ховалася під розстебнутою сорочкою, яка була на мені. Я переконався, що фігура розряджена, і зробив пару тренувальних розіграшів.
  
  Я підійшов до дзеркала і оглянув себе, переконавшись, що пістолет не викликає помітної опуклості.
  
  Едді пішов за мною. - Ти виглядаєш приголомшливо, агент 007. У нього був напрочуд хороший британський акцент. Він простягнув мені дві заряджені обойми для "Глока". Одним я зарядив пістолет, а інший прибрав чохол на лівому стегні.
  
  "Тепер тобі потрібна машина". Едді відкрив закривається ящик і почав ритися всередині. "Я піду приготую машину".
  
  Він попрямував вгору по сходах, і Ел підійшов до нього.
  
  - Послухай, Дент, я б хотів, щоб ти передумав і хоча б сказав мені, куди прямуєш.
  
  Я посміхнувся Елу. "Все буде в порядку, Ел. Я мав на увазі, коли сказав, що мій джерело злякається, якщо з'явиться хтось, крім мене".
  
  Наскільки я знав, Кейсі теж працювала за контрактом на федералів, але Елу не потрібно було цього знати, принаймні, не зараз.
  
  Ел виглядав засмученим. "Послухай, Болл не знає, наскільки тобі можна довіряти. Він вніс і твоє ім'я, і особистість Харлана Стівенсона в список ФРС, заборонену для польотів. Він боїться, що ти сядеш в літак і полетиш разом з ним.
  
  Я посміхнулася ширше. - Нам нема про що турбуватися, Ел.
  
  Він знизав плечима. "Я просто подумав, що повинен тобі сказати". Я бачив сумнів в очах Ала, і це трохи зачепило, але я був, принаймні, трохи лицеміром, оскільки збирався піддати глибокій критиці деякі плани його боса, просто не так, як він думав.
  
  Я піднялася нагору, не сказавши більше ні слова. Едді стояв на під'їзній доріжці поруч із "Додж Чарджером". Він витягнув його для мене з сараю. Він кинув мені ключі, і я зловила їх.
  
  "Спасибі".
  
  "Без проблем. Не поцарапай його і поверни з повним баком".
  
  Я кивнула і ковзнула за кермо. У Едді було щось, на що я була схожа. Я їхала вулицями Тигарда точно на граничній швидкості, сигналізуючи на кожному повороті і повністю зупиняючись біля кожного знака "Стоп". Мені здалося, що до задньої частини машини прикріплена велика табличка: "всередині втік в'язень". Хоча, думаю, технічно я не втік. Зрештою, федерали зловили мене, видали фальшиве посвідчення особи і дали пістолет.
  
  Темніло, і рух набирав обертів. Скоро повинен був початися вечірню годину пік. У мене не було іншого вибору, крім як пересидіти це.
  
  Я звернув на північ I-5, виглядаючи машини позаду себе. Рух було не таким жахливим, як я побоювався, просто досить інтенсивним, щоб зіграти мені на руку. Проїжджаючи по мосту Маркем, я додав швидкість, вливаючись в потік машин і виїжджаючи з них. Це був прорахований ризик, я привертав увагу і порушував закон, але я знав, що дорожні поліцейські ненавидять зупиняти людей на мосту, і я хотів, щоб кожен, хто йшов за мною, додав швидкість і здався.
  
  Мобільник, який дав мені Генрі, лежав на сидінні поруч зі мною, на ньому блимав маленький зелений вогник. Коли показався з'їзд на межштатную автомагістраль 84, веде на схід, я відключила телефон. Наскільки я знав, машина могла бути забезпечена звуком і одним з електричних гарпунів Генрі, тому я вирішив витягнути акумулятор і замкнути телефон в багажнику при першій же можливості.
  
  Я звернув на I-84 в останню секунду, розсердивши жінку у "Вольво" позаду мене. Я помахав рукою, вибачаючись, і заглушив двигун. Я гнав коня, поки не добрався до з'їзду з Голлівуду, а потім рвонув з автостради.
  
  Я розраховував на те, що у Більш обмежені ресурси. Він не міг використовувати нікого з людей, яких я зустрічав, щоб стежити за мною. Я знав, як вони виглядають. Він вказав, що у нього працюють ще люди, які тримають Маршалла і співробітників Cascade aviation під наглядом. Однією з причин, по якій я хотів так швидко втекти з дому після того, як оголосив про свій намір діяти поодинці, було те, що я не хотів давати Більше достатньо часу для створення ефективної групи спостереження.
  
  Кожен раз, коли я чинив шалений маневр, мені ставало все важче стежити за подіями. Те, що ти параноїк, не означає, що вони не полюють за тобою.
  
  Кейсі жила в Грэшеме, містечку на схід від Портленда. Але перш ніж заїхати до неї, мені потрібно було зробити покупки. Я заїхав на парковку Wal-Mart, в темний кут стоянки, де відеокамери не засікли б мій номер. Я надів бейсболку, опустив голову і спробував сутулитися, щоб не бачити відеокамер біля вхідних дверей.
  
  Всередині я купив стільниковий телефон з передоплатою за готівку і кілька інших предметів, які, як я думав, могли стати в нагоді. Я був всередині і вийшов за лічені хвилини. Я користувався автоматичною касою, тому там не було клерка, який запам'ятав би мене. Іноді здавалося, що нашою метою в суспільстві було звести до мінімуму кількість людських взаємодій, які нам доводилося робити. Я не був упевнений, що саме я відчуваю з цього приводу. Я думаю, це, ймовірно, зменшило б кількість вбивств.
  
  Після декількох хвилин безладної їзди по місту. Я набрав номер Кейсі. Ніхто не відповів, і на її голосової пошти не було повідомлення, як завжди. Просто звуковий сигнал.
  
  Я проїхав ще кілька хвилин, сподіваючись, що мені передзвонять. Потім я вирішив поїхати прямо до неї додому.
  
  Я вже одного разу була у Кейсі, щоб занести ноутбук, який вилучила як докази при розслідуванні вбивства. Її штаб-квартира, поєднує бізнес і нічліжку, знаходилася в районі легкої промисловості. Я ніколи не знав все, чим вона займалася. Я знав, що вона виконувала підрядні роботи з комп'ютерним розслідувань і судової експертизи для самих різних клієнтів: поліцейських управлінь, приватного бізнесу, за чутками, навіть для деяких агентств alphabet.
  
  Я знав, що вона спеціалізувалася на справах про дитяче порно в Інтернеті, не могла спати тижня, харчуючись трав'яним чаєм і веганским спекотним, щоб скачати колечко, яке могло розтягнутися на три або чотири континенти. Ймовірно, вона була відповідальна за те, що посадила в тюрму більше по-справжньому поганих хлопців, ніж половина детективів в моєму офісі, разом узятих. Було дивно побачити її в суді. Вона могла пояснити саму складну павутину комп'ютерних знань, що неандерталець міг зрозуміти. Я не раз думав запросити її на побачення. Вона була класною, і я подумав, що зможу забути про кільці в носі і татуюванням. Але у неї була схильність тримати мир на відстані витягнутої руки. Крім того, тепер була Одрі.
  
  Я знайшов темне місце для паркування в парі кварталів від її будинку, вийшов і тихо зачинив двері. Я постояв там з хвилину, просто вбираючи навколишню обстановку і прислухаючись. Було трохи більше дев'яти, і в цій частині міста було тихо. Всі магазини були закриті на ніч. Руху не було, що добре, що погано. Будь-якого наближається було б легко почути, але я б виділявся, як хворий палець. Я сподівався, що жоден нетерплячий поліцейський-бобер не вирішить проїхати повз, поки я буду прогулюватися.
  
  Я тримався в основному в тіні. На щастя, на мені була моя звичайна темний одяг землистих тонів. Вони зливалися з тінями і півмороком нічного міста краще, ніж суцільний чорний колір, і мали додатковий бонус в тому, що не змушували мене виглядати так, ніби я хочу бути ніндзя. Я зупинився на розі будівлі поруч з будинком Кейсі. Її машина була припаркована на стоянці, все виглядало тихо і нормально.
  
  Я швидко перетнув паркування, потім підійшов до важкої сталевих дверей. Поряд з дверима була решітка динаміка і риб'яче око камери спостереження. Я спохмурнів. Вхідні двері були прочинені, всього на дюйм або два. Це було неправильно. Одна з причин, по якій Кейсі обрала це місце, полягала в тому, що вона могла перетворити його в мініатюрну фортецю. Вона ні за що на світі не залишила б двері відчиненими.
  
  Майже не роздумуючи, я витягнув свій "Глок" і притиснув його до ноги. Я зачекав секунду, відчувши незнайомий укол нерішучості. Кейсі обожнювала дробовики, і я почував себе жахливо безглуздо, якби вона розірвала мене навпіл з-за того, що я увійшов без попередження через двері, які вона забула зачинити.
  
  Але волосся у мене на потилиці стало дибки. Я знав, що щось не так.
  
  Зазвичай я б дочекався підкріплення, перш ніж кинутися в атаку, принаймні, ще одного офіцера, може бути, кількох, до біса всю гребаной команду спецназу, якщо б вони були доступні, але тепер все це зникло. Прийшов час або вийти за двері, або повернутися в свою машину і виїхати.
  
  Я зробила глибокий вдих і увійшла в двері. Я зрозуміла, що була права, коли насичений м'ясний запах крові заповнив мої ніздрі.
  
  OceanofPDF.com
  
  ГЛАВА ДВАДЦЯТА
  
  
  
  
  
  
  
  Моя нога посковзнулася в калюжі крові біля вхідних дверей, і я мало не впала.
  
  У світлі мого ліхтарика я побачив Рольфа, пса Кейсі, лежачого закривавленою купою, з спотвореною головою. Я переступив через нього і продовжив рухатися, дотримуючись стін і намагаючись рухатися швидко. Я користувався ліхтариком тільки по необхідності, включивши його на швидку спалах, щоб зорієнтуватися, а потім відійшов від того місця, де стояв. Мої нутрощі скручивало все тугіше й тугіше. Я очікував побачити спалах з дула і впасти на підлогу ще до того, як почув гуркіт.
  
  Житло Кейсі являло собою лабіринт кімнат, набитих комп'ютерами, моніторами, осциллографами, стереооборудованіем, а також речами, які я навіть не впізнав. Три кімнати попереду були діловими, три ззаду - особистими. Я переглянув їх, але нікого не знайшов.
  
  У задній частині я виявив важку сталеву двері, п'яно притулену до стіни і утримувану тільки однієї перекрученої петлею. На підлозі валялися чотири синіх стріляних гільзи. Вони були від спеціальних патронів "lockbuster". Снаряд всередині був зроблений з порошкоподібного металу, скріпленого епоксидною смолою. Він рознесе до чортів собачим металеву або дерев'яну дверну раму або набір петель, а потім розсиплеться на порох.
  
  Кімната всередині була порожня, але я міг бачити, що стіни, стеля і підлога були укріплені важкої морський фанерою. Частина нашого контракту з Кейсі обумовлювала, що вона повинна містити безпечне приміщення для зберігання доказів. Очевидно, це було все.
  
  Іншу частину розповіді я знайшов у спальні. На підлозі валявся дробовик з пістолетною рукояткою, з нього наполовину порожня гільза вилетіла. Підлогу перед дверима був зритий вибухом подвійного залпу, але я не побачив ніякої крові ні на підлозі, ні на стінах. На підлозі лежали два щупа від електрошокера, за ними тяглися тонкі дроти.
  
  Задоволений тим, що я був один, я пройшов назад через будівлю, збираючи шматочки воєдино. Якимось чином вони проникли в парадні двері. Я не був упевнений, як, оскільки на дверях не було ніяких ознак злому. Потім вони застрелили собаку. Коли я знову пройшов через вітальню, я знайшов товсту гільзу .Гільза 45 ACP, яку я пропустив раніше. Тіло собаки було ще теплим. Це сталося не так вже давно.
  
  Може, Кейсі спала, а може, й ні. Вона працювала не за розкладом. Але в будь-якому разі у неї було достатньо часу, щоб зробити один постріл з дробовика. Я подумав, не вдарили вони її електрошоком приблизно в той же час, коли вона натиснула на спусковий гачок. Це пояснило б, що постріл був зроблений низько і в підлогу. Потім вони зірвали двері з петель і обчистили сховище речових доказів.
  
  Це говорило про певний розпачі. Вони були готові залучити більше уваги, вдатися до насильства, щоб знищити докази на серверах. Мені було цікаво, що на них було. Я був готовий посперечатися, що це було щось більше, ніж проста схема з інтернет-порнографією.
  
  Кейсі зникла. Як і докази. Я постояв там з хвилину, намагаючись збагнути, що робити.
  
  Я зрозумів, що технічно я був втікачем підозрюваним у кримінальному злочині, стоїть посеред місця викрадення, яке, ймовірно, було вбивством. Це змусило мене рухатися. На мене повісили одне, іншого в мене не буде.
  
  Біля підніжжя ліжка Кейсі стояла спортивна сумка. Я скинув купу смердючого спортивного одягу на підлогу і поклав туди її дробовик. Це не було би моїм першим вибором зброї, але воно було непоганим. Я дістав із ванною мочалку і витер все, до чого торкався.
  
  Я залишив вхідні двері відкритими і, йдучи через парковку до своєї машини, дістав телефон і набрав номер, який дав мені Болл.
  
  Відповів Ел.
  
  - Ел, ти пам'ятаєш Кейсі? Комп'ютерний підрядник?
  
  Ел ставився до зв'язків Кейсі з поліцейським управлінням з недовірою. Він завжди був трохи консервативний у деяких речах.
  
  "Ага. Маленька білява дівчинка, принаймні, іноді світловолоса?"
  
  "Це вона. У неї були сервери закладу Маршалла. Хтось тільки що вбила її собаку, вдарив її електрошоком і забрав сервери. Я думаю, вони забрали і її теж ".
  
  "Чому ви не сказали мені, що у вас там були докази? Ми могли б захистити її".
  
  "Я все ще не готовий розкрити всі свої карти перед Болле. Питання в тому, що нам тепер робити?"
  
  "Вони впадають у відчай. До яких би наслідків ні призвело таку поведінку, воно того варто, щоб зв'язати кінці з кінцями, прибрати з дороги будь-яких свідків ".
  
  Коли він вимовив "свідки" і "незакриті кінці", у мене похололо в животі. Це було очевидно. Чому я не подумала про це одразу?
  
  "Дент", - сказав Ел. Було важко розчути його з-за шуму у вухах. Я побігла до своєї машини. "Тобі треба зайти. Якщо Тодд або Маршалл знайдуть тебе, вони вб'ють. Ми розворушили тут щось на зразок осиного гнізда, яке більше, ніж ми собі уявляли ".
  
  Я кинув сумку з дробовиком на пасажирське сидіння, сів за кермо і мало не зламав ключ, заводячи машину.
  
  - Ел. Ти повинен вислухати мене. Я намагався говорити рівним голосом.
  
  "Добре".
  
  "Менді. Де вона?"
  
  - У приймальному покої, у OHSU. Чому?
  
  І тут до нього дійшло. "Про рис...."
  
  "Так. От лайно, Ел прав. Вона - другий вільний кінець. Якщо вона прокинеться, то зможе сказати людям, що я на неї не нападав. В якій палаті вона?"
  
  Він сказав мені, і я записав це у себе на руці, поки вів машину по бічних вулицях. Я їхав надто швидко, щоб залишатися непомітним.
  
  - Ел, як швидко ти зможеш переправити туди кілька важких валіз Болл, щоб вони стояли в її кімнаті?
  
  На хвилину на лінії запанувало мовчання.
  
  "Я працюю над цим".
  
  "Працюй старанніше. Роби це сам, якщо потрібно". Я повісив трубку, вирулив на межштатную автомагістраль і почав петляти серед машин набагато швидше, ніж варто було б на слизькій від дощу межштатной автомагістралі. Тротуар був сильно зритий від щоденного проїзду тисяч машин, а місцями утворилися глибокі калюжі води. Я змусив себе трохи зменшити швидкість. Я не приніс би Менді ніякої користі, якби по дорозі туди обхопив себе руками за абатмент.
  
  Я подумав, чи не була Одрі ще одним "вільним кінцем", способом дістатися до мене. Я був не настільки дурний, щоб припустити, що Тодд і його хлопці не знали про Одрі. Вони, напевно, знали мій улюблений сніданок і розмір мого спідньої білизни. Гроші мають властивість відкривати двері.
  
  Всупереч здоровому глузду, я залишила повідомлення. "Одс, це я. Послухай, мені потрібно, щоб ти подзвонила мені, бед. Мені потрібно знати, що з тобою все в порядку".
  
  Я виїхав на розв'язку I-84 -I-5 приблизно на вісімдесят, занадто швидко, але я встиг. Коли я їхав на південь по I-5, я зрозумів, що щось забув. Я сильно нахилився, щоб дістати телефон з пасажирського сидіння, при цьому ледве не врізавшись машиною в огорожу.
  
  Я знову набрав її номер, нетерпляче очікуючи голосового повідомлення електронної пошти.
  
  "Я люблю тебе", - сказала я, як тільки пролунав звуковий сигнал.
  
  Я знову поклав трубку і дмухнув на світло в кінці з'їзду з пандуса, який повинен був доставити мене в лікарню. Я залишав за собою низку ревуть клаксонів, але поки що не бачив ні червоних, ні синіх вогнів в дзеркалі заднього виду.
  
  OceanofPDF.com
  
  ГЛАВА ДВАДЦЯТЬ ПЕРША
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  ОХСУ розташовувався на вершині гігантського пагорба. Дорога наверх була вузькій і звивистій. По дорозі нагору мене збили двоє бігунів підтюпцем і велосипедист, але чорт з ними. Хто взагалі бігає підтюпцем, одягнений у все чорне?
  
  В'їжджаючи на парковку, я пригальмував. Служба безпеки OHSU була відома своєю нудьгою і надмірною ретельністю.
  
  Я припаркував машину і примусив себе йти, а бігти. На щастя, я знав, як орієнтуватися в лікарні, оскільки неодноразово приходив сюди, щоб поговорити з жертвою спроби вбивства або серйозного нападу. Я увійшов у пару розсувних скляних дверей поруч з Відділенням невідкладної допомоги.
  
  Прямуючи до ліфта, я перевірив телефон. "Немає обслуговування". Паршиві оператори з передоплатою. Я був на вершині одного з найбільших пагорбів в Портленді і не міг зловити сигнал. Це зметикувало. Я прибрала телефон і змирилася з тим, що зроблю це в поодинці. Мій мозок гарячково працював, намагаючись придумати план. Години відвідувань технічно закінчилися. Я не знала, допоможуть мені мої новоспечені федеральні повноваження обійти медсестру, але навіть якби вони цього не зробили, моя присутність, сподіваюся, завадило б будь-яким планам Тодда і Маршала заподіяти шкоду Менді.
  
  Мені потрібно було побачити її, переконатися, що вона все ще жива, переконатися, що я не облажався настільки, що мій партнер вже мертвий.
  
  Я очистив свій розум, побачив залишений без нагляду планшет, що лежить на порожньому посаді медсестри, і схопив його. Забудьте про те, щоб носити костюм ніндзя і повзати по воздуховодам кондиціонера. Кращий спосіб проникнути в будь-яку будівлю - це виглядати як годиться і мати при собі блокнот.
  
  Піднімаючись у ліфті, я змусив себе дихати і ні про що не думати. Спочатку про головне. Переконайся, що Менді все ще дихає, і починай з цього.
  
  Двері відкрилися, занадто швидко. Переді мною був пост медсестри. Там сиділа втомленого вигляду жінка і розмовляла по телефону. Я вийшов, обдарувавши її професійної відстороненою посмішкою. Вона розгублено подивилася на мене і кивнула. Ідеальний.
  
  Праворуч від мене тягнувся коридор. Я знав, що кімната Менді буде в самому кінці, зліва. Я почав з цього боку.
  
  В кінці коридору були двері. Я пам'ятав планування будівлі, вона вела до сходовій клітці. Я зробила крок в сторону палати Менді, коли двері відчинилися і звідти вийшов хлопець у формі медсестри, подивився направо і наліво, а потім подивився на мене. Наші погляди зустрілися.
  
  Він впізнав мене. Я могла сказати напевно, тому що, коли ми зустрілися поглядами, він завмер, його очі стали трохи ширше, рот трохи прочинився. Він не був медсестрою, не більше, ніж я. Це був молодий хлопець, років двадцяти п'яти, з короткою стрижкою, круглою головою і присадкуватою шиєю людини, який годинами займався в тренажерному залі. Я не міг точно сказати, звідки, але я знав, що він не медсестра.
  
  Несвідомо його рука опустилася, щоб погладити щось, заткнутое за пояс. Він нахилився до мене.
  
  Зброю! Мій мозок закричав. Я впустив планшет, сам подався вперед. Нас розділяв приблизно тридцять футів, вузький коридор. Якщо він витягне пістолет, то не зможе промахнутися.
  
  Краєм ока я побачив, як медсестра за столом спохмурніла й почала класти трубку. Рис. Ми привертали увагу.
  
  Внизу, в кінці коридору, хлопець розвернувся на підборах і вийшов назад в дверний проріз.
  
  Я вже рухалася, коли двері за ним зачинилися. Я побігла по коридору, на мить затримавшись у двері в кімнату Менді. Я мигцем побачив її там, на ліжку. Важко було сказати, що було біліше, її шкіра або маса бинтів, обмотаних навколо голови. Її волосся були розпущені, я вперше побачив їх такими. Ніколи б не подумав, що вони такі довгі. Вона дихала.
  
  Я на секунду з полегшенням заплющила очі, потім попрямувала до сходів. Я штовхнула двері, вирішивши зловити хлопця, якого бачила, і змусити його розповісти мені, що відбувається.
  
  Мій мозок наздогнав моє тіло як раз в той момент, коли я переступив поріг. Краєм ока я вловив спалах наближається до мене кулака і нахилив голову рівно настільки, щоб їм отримати по черепу, а не прямо в щелепу. Тим не менш, це було схоже на спалах, спрацювала прямо переді мною, коли він приземлився. Якщо б він потрапив мені в щелепу, то вирубав б мене.
  
  Я розвернулася, кинувши свою праву, від якої він легко ухилився. Вона пролетіла над його головою, коли він атакував низько, намагаючись позбавити мене рівноваги. У мене було достатньо часу, щоб присісти, коли він обхопив мене, але він все одно притиснув мене спиною до стіни. Мені вдалося злегка вдарити його кулаком у живіт. Живіт хлопця був як камінь. Я, напевно, пошкодила свою руку так само сильно, як і йому.
  
  Він був нижче мене, дюймів на шість або близько того, але його м'язи були твердими, як скеля. Ми зійшлися в клінчі, як пара боксерів, ударяючи колінами і ліктями. Він продовжував намагатися позбавити мене рівноваги і кинути на землю або, що ще гірше, через перила вузької сходової площадки. Він мовчав, якщо не вважати випадкового бурчання.
  
  Я придушив паніку. Хлопець був краще за мене, швидше. Я ледве встигав за ним, парируючи кожен його рух, відображаючи ковзний удар ліктем або коліном тут, ледь ухиляючись від удару головою там, але я грав в обороні, я не отримував жодного кидка. Довго так тривати не могло.
  
  Я вклав усю свою енергію у відчайдушну спробу скинути його, він легко парирував удар коліном, який ледь не потрапив мені в пах. Він вибухнув на внутрішній стороні мого стегна, і я відсахнулася назад, на півсекунди втративши його рівновагу, коли опір припинився.
  
  Я почув, як щось упало на підлогу, і ми обидва мимоволі подивилися вниз. Великий товстий шприц лежав біля його ноги, там, де він випав з штанів. Він був сповнений рідини бурштинового кольору.
  
  Тримаю парі, це було заради Менді, подумав я, і саме це змусило мене перестати боятися. Замість цього я розлютився.
  
  Ми обидва прийшли в себе одночасно. Він відірвав погляд від шприца і кинувся на мене, схопивши за талію і знову притиснувши до стіни. Я прийняла атаку на себе і мало не втратила свідомість, коли дверна ручка врізалася мені в нирку.
  
  Він залишив лазівку, і я скористався нею. Я взяв праву руку, схопив його за вухо і потягнув. У дитинстві я раз чи два смикав іриску, і, як не дивно, саме це спало мені на думку зараз. Спочатку було опір, хоча і не таке сильне, як я очікував, а потім з вологим тріском верхні три чверті його вуха відірвалися у мене в руці.
  
  Він похитнувся. Його рот відкрився, а рука злетіла до вуха. Його очі втупилися на закривавлений шматок хряща в моєму кулаці. Вони були сповнені недовіри.
  
  Я опустив вухо і вдарив його. Я не дуже розбираюся в бойових мистецтвах", але я знаю, як бити людей. Я завдав удар правою в його відкритий рот. Я вклав в удар всю свою вагу, і пролунав задовільний тріск, коли його щелепу піддалася. Кров і осколки зубів заляпали стіну поряд з ним. Він, похитуючись, притулився до огорожі, його голова втягнулася в плечі.
  
  Все, що я міг бачити, було червоним. Я наблизився, бажаючи розмазати його обличчя в кашку, а потім, може бути, взяти шприц і увіткнути його в неї і подивитися, чи сподобається йому це. Я завдав удар лівою, який розплющив йому ніс, потім ще один удар правою в його вже зламану щелепу. Я відчув, як шматочки кістки перетворюються в пил, коли цей удар влучив у ціль.
  
  Я замахнувся, щоб ударити знову, але було занадто пізно. Я з болючим недовірою спостерігав, як він один раз спіткнувся на гумових ногах, потім перекотився боком через перила сходового майданчика і зник з виду. У мене було достатньо часу, щоб перевести дух, перш ніж я почув важкий удар знизу.
  
  Секунду я стояла, не вірячи. Сцена, коли він перевалюється через перила, знову і знову прокручувалася в моїй голові. Я продовжувала сподіватися, що фінал зміниться і я побачу його лежить біля моїх ніг.
  
  Але нічого не змінилося. Не важливо, як сильно я цього хотіла. Я, нарешті, примусила себе зробити крок вперед, щоб подивитися через перила.
  
  Він лежав на сходах внизу обличчям вниз. Схоже, що він приземлився на верхівку, оскільки вона була підігнута під його тілом в неможливому на вигляд положенні. Густа цівка крові повільно потекла з-під нього і почала стікати по першій сходинці, поки не зібралася досить, щоб стікати на нижню. Я ступив уперед, намагаючись побачити, чи дихає вона, і почув хрускіт під своєю правою ногою. Я подивився вниз, спочатку злякавшись, що наступив на шприц, але потім зрозумів, що це було його вухо. Я з огидою відкинула цю штуку від себе, вона пролетіла між огорожами і, всівшись вниз, приземлилася на його тіло.
  
  Я відірвався від нього, пошукав шприц. Я знайшов його і засунув за пояс, попередньо переконавшись, що на голці є ковпачок.
  
  На сходах було тихо. Двері позаду мене все ще була закрита. Я зрозумів, що вся бійка зайняла п'ятнадцять, максимум двадцять секунд. Мені потрібно було рухатися.
  
  Я спустилася по сходах, змусивши себе доторкнутися до нього. Мій шлунок, здавалося, ось-ось вивернеться навиворіт від хрускоту кісток на його шиї, коли я злегка повернула голову, щоб намацати пульс.
  
  Він був мертвий. У цьому не було сумнівів.
  
  Я стояв там над його тілом. Голос в моїй голові сказав це номер три.
  
  Я зняв з нього посвідчення особи. Особа на картці було його, але я б посперечався, що ім'я фальшиве. Той, хто дав йому картку, володів здатністю підробляти посвідчення особи OHSU. Цікаво. Може бути, на ньому були б відбитки пальців.
  
  Відбитки пальців навели мене на думку про докази. Я запізніло озирнулася в пошуках камер і відчула полегшення, коли не побачила жодної. Це змусило мене замислитися.
  
  Я міркував як підозрюваний. Не поліцейський. Я тільки що вбив хлопця, можливо, в цілях виправданої самооборони, і намагався придумати, як втекти з місця злочину.
  
  Я витягла телефон, не впевнена, що буду з ним робити. Це не мало значення. Сигналу раніше не було.
  
  Я почула голоси з-за дверей нагорі. Це підштовхнуло мене до дії. Я обережно переступила через тіло, намагаючись не наступити в кров.
  
  Я почав спускатися по сходах, по шляху перевіряючи себе на наявність крові. На правій руці у мене було менше ран, ніж я очікував, в основному з-за розбитих кісточок пальців, а також з-за того, що я відірвав йому вухо. Мені довелося зробити паузу, проковтнути кислий грудку блювоти у роті, коли я згадала відчуття його вуха, отрывающегося в моїй руці. Я на мить притулилася до прохолодної стіни, відчуваючи, як у мене на лобі виступили краплі поту.
  
  До біса все і їдь далі, подумав я. Я витер руку об внутрішню сторону халата, де це було б менш помітно, і знову вирушив у дорогу.
  
  Я вийшов з драбини і спробував виглядати незворушним, повертаючись на парковку. Навколо прогулювалися кілька людей, але ніхто не звертав на мене уваги. Я продовжував перевіряти телефон. Як і раніше немає сигналу.
  
  Я тремтіла від сирого холоду зовні. Я і не підозрювала, наскільки мені було жарко.
  
  Я сів у машину, завів двигун і сидів там, спостерігаючи, як двірники їздять взад-вперед, поки я сидів з телефоном в руці.
  
  Я тільки що вбив людину, і досі це сходило мені з рук. Я повинен подзвонити в 911, пояснити, як на мене напали, дозволити фактам розібратися самим собою. Звичайно, всі зрозуміють: це була змова з метою вбити мене і мого партнера, тому що ми розкрили змову з участю психопата-сина відомого бізнесмена, про, і не забувайте про секретних Військово-повітряних силах ЦРУ, які замишляли. Ми не знали, що саме, але були впевнені, що це погано.
  
  Я мало не розсміявся.
  
  Я підняв трубку і набрав номер Болла.
  
  OceanofPDF.com
  
  РОЗДІЛ ДВАДЦЯТЬ ДРУГИЙ
  
  
  
  
  
  
  
  На цей раз Болл відповів сам. - Міллер. Де ти, чорт візьми, перебуваєш?
  
  Я ледь не виклав всю історію. Я виявив, що після того, як ти когось вбив, виникає сильна потреба зізнатися, потреба все пояснити, переконати всіх навколо, що ти вчинив правильно, що у тебе не було вибору. Чоловік, якого ви дійсно намагалися переконати, був ви самі, і цей процес ніколи не закінчувався.
  
  Якраз вчасно до мене дійшло, що я розмовляю по незахищеному мобільному телефону, а Болл, ймовірно, записує це.
  
  "Вони намагалися зв'язатися з Менді в лікарні".
  
  Секунду він мовчав.
  
  "Вона у безпеці?" Коли він заговорив, у його голосі звучало щире занепокоєння. Цього було досить, щоб утримати мене від того, щоб повісити трубку.
  
  "Ага".
  
  Він зітхнув з полегшенням. "Добре. У мене є ордер на її показання в якості важливого свідка на сидіння машини поруч зі мною. Я домовився з приватною компанією швидкої допомоги, якій довіряю, про переведення її в безпечне приватне лікувальний заклад. Це крок, який нам слід було зробити раніше, коли ми забирали тебе з в'язниці. Пробач."
  
  Я обмірковував цю хвилину. По мірі того, як адреналін залишав моє тіло, думати ставало легше.
  
  "Добре. У лікарні виникли деякі ускладнення".
  
  "Ми чуємо рух на поліцейському сканері. Спіткнувся і впав?"
  
  "Я чув, як одна з медсестер згадувала щось подібне", - сказав я.
  
  "Нам потрібно зустрітися".
  
  Він був прав. Нам потрібно було зустрітися. Але я хотів проявити ініціативу. Я тільки що вбив людину та в той момент довіряв тільки одній людині в світі - собі.
  
  - Я передзвоню тобі через десять хвилин і скажу, де.
  
  Я повісила трубку, перш ніж він встиг заговорити, і заїхала на парковку. Мені потрібна була секунда, щоб усвідомити, де я перебуваю. Я як в тумані їхав по бульвару Барбур в бік Тигарда, фактично до конспіративній квартирі Болле. Я не пам'ятав останніх декількох хвилин їзди. Я не знала, не вчинила я якусь дурницю, наприклад, проїхала на червоне світло. Я насилу проковтнула. Мені потрібно було взяти себе в руки.машина
  
  Я був на парковці біля автовокзалу "Три-Мет". Стоянка була заповнена лише наполовину. Я знайшов місце в глибині і припаркувався носом назовні.
  
  Мені це подобалося. Там було тільки два входу і виходу. Я міг бачити їх обидва з того місця, де сидів. На стоянці було темно. Позаду мене була вузька смуга низькорослого лісу і крутий спуск до федеральної автостраді внизу. Одного разу я дійсно знайшов там тіло і знав місцевість. З таким же успіхом можна дістатися сюди.
  
  Я передзвонив Боллу і сказав, де зі мною зустрітися, знову повісивши трубку, перш ніж ми змогли поговорити про що-небудь істотне. Я просто посидів там кілька хвилин, слухаючи радіо. Поспіх. Рис. Я ненавиджу Поспіх.
  
  Я поклав "Глок" на коліна, прикривши його складеним дощовиком. Я поставив спортивну сумку Ненсі на сидіння позад себе, де я міг простягнути руку й схопити її. Дробовики з пістолетною рукояткою виглядали круто у фільмах, але вони не годилися для ураження предметів на відстані більше декількох футів, але всередині машини з-за відсутності приклада пересуватися було набагато зручніше, і по ширині паркувального місця я міг просто навести зброю.
  
  Машина Болла в'їхав на стоянку, шарудячи шинами по мокрому асфальту. Я завів машину, проїхав пару метрів вперед, потім включив передні фари. Я не вимикав передачу, тримаючи праву ногу над педаллю газу, а ліву - на гальмі. Великий Едді припаркував "Мерседес" поруч зі мною, носом вперед. Він кивнув, проїжджаючи повз, потім зупинив машину так, що заднє скло виявилося на одному рівні з моїм. Машина під'їхала, і там був Ел, а поруч з ним сидів Болл.
  
  Я подивилася на Ала. Він виглядав втомленим, старше, ніж я коли-небудь його бачила.
  
  - Сідай, - сказав я, ігноруючи Болле. Більше насупився, але промовчав. Ел, благослови її Господь, не вагався. Він вийшов з "Мерседеса", обійшов машину і сів поруч зі мною.
  
  Я подивився на Болле. "Не женися нас. Ми зателефонуємо, коли закінчимо". Я не став чекати відповіді, просто підняв скло і від'їхав.
  
  Деякий час я їхав мовчки, згорнувши на Кепітол Хайвей, а потім петляючи між капотами житлових будинків по сусідству, виглядаючи фари позаду себе.
  
  "Ти носиш прослушку", - запитав я Ала.
  
  "Ні", - сказав Ел. “Він хотів, щоб я це зробив".
  
  "Чому?"
  
  - Мей передбачила, що є велика ймовірність, що ти захочеш поговорити зі мною наодинці.
  
  "Вона досить хороша?" - Запитав я.
  
  "Так. Вона досить гарна, один з кращих профайлеров, з якими я коли-небудь працював".
  
  "Що ще вона передбачила про мене?"
  
  Ел навіть не вагався. "Що є велика ймовірність, що ти доведеш себе до стану, коли ти нікому не довіряєш, навіть потенційно можеш стати жорстоким по відношенню до будь-якого, кого ти сприймаєш як загрозу. Вона говорить, що ти знаходишся в надзвичайно емоційно нестійкому стані, тому що твоя схема того, як влаштований світ, була зруйнована, і ти відчуваєш себе відданим ".
  
  "Що ти про це думаєш?" Я досить довго їздив колами. Я вирулив назад на Кепітол Хайвей в іншому місці, ніж там, де я його залишив, і додав швидкості.
  
  "Я думаю, що набагато більше боюся того, що "Глок", який у тебе на колінах, впаде на дошки підлоги і випадково вистрілить, ніж того, що ти вистрілиш у мене з нього навмисно".
  
  Я зітхнув, на хвилинку з'їхав на узбіччя і повернувся на сидіння, щоб засунути "Глок" назад у кобуру.
  
  "Спасибі. Ці пластикові пістолети змушують мене нервувати". Сказав Ел.
  
  Я кивнув. - Ал?
  
  "Так?"
  
  - Що, чорт візьми, означає "лабільний"?
  
  "Я не знаю. Я збирався запитати Алекс, коли наступного разу побачу тут. Вона вивчала це лайно в медичній школі ".
  
  Я захихотіла, і він теж. Не встигла я отямитись, як ми обидва засміялися так сильно, що мені довелося з'їхати на узбіччя. Це було смішно, але розрядка була дійсно приємною. Я сміялася над образом Ела, такого старанного і професійного на вигляд, слухав інструктаж психолога, якого він не розумів. Але в основному я сміявся, бо мені потрібно було щось зробити, щоб послабити тиск, наростаюче в глибині моєї свідомості. Залишалося або це, або зламати собі руки, б'ючи кулаками по керму переді мною. Моя схема, чи що там ще, чорт візьми, було зламано, і це викликало в мене бажання що-небудь зламати самому.
  
  Через хвилину чи дві я витерла очі і знову від'їхала від тротуару. Добре, що на вулиці не було пробок, інакше мене могли б зупинити, якби я вела себе подібним чином. Я глибоко зітхнув і знову ненадовго зосередився на водінні.
  
  "Я вбив хлопця там, у лікарні", - сказав я.
  
  Ел кивнув. "Я знаю. Ми слухали радіопереговори Бюро по дорозі сюди. Що сталося?"
  
  Я розповів йому. Я намагався говорити рівним і діловим тоном, ніби говорив про операції на фондовій біржі або про щось подібне.
  
  Ал сидів мовчки, поки я пояснювала. Коли я закінчила, він сидів мовчки секунду, крутячи в руках шприц, який я забрала у мертвого хлопця.
  
  "Болл говорить, що, на його думку, він може втрутитися в цю справу. Це не повинно бути складно. Передбачається, що ти знаходишся під вартою на федеральному рівні, так що навіть якщо по якійсь дивній випадковості твоє ім'я спливе в якості підозрюваного, ніхто не сприйме це всерйоз ".
  
  Я петляв по західних пагорбів. Мені потрібно було подихати свіжим повітрям, і у мене було на прикметі одне містечко. Я обернувся, щоб подивитися на Ала.
  
  - Ел, ти говориш зі мною про приховання вбивства. Що це, в біса, таке? У що грає Болл?
  
  Ел знизав плечима. - Правила змінюються, коли ти досягаєш певного рівня. Навіть не усвідомлюючи цього, ти опиняєшся на шахівниці, де у кожного більше грошей і влади, ніж ти коли-небудь мріяв. Коли це трапляється з більшістю людей, вони виявляються мертвими або у в'язниці, або про них більше ніхто ніколи не чує. Болл грає в цю гру вже давно. У нього це добре виходить. Ти можеш сказати, тому що він не мертвий і не у в'язниці. Тепер шляху назад немає. Я пропоную тобі просто погодитися з ним ".
  
  "Від нього є якась користь?"
  
  Ел довго мовчав. Я заїхав в парк біля Каунсил-Хрест. Сьогодні ввечері там було порожньо. Тут, нагорі, дув пронизливий холодний вітер і бив дощ, але, незважаючи на хмари, все одно відкривався непоганий вид на розкинувся перед нами місто.
  
  "Іноді потрібно оцінювати гарний по-різному, Дент. Список десяти найбільш розшукуваних злочинців ФБР - це жарт. Якщо б я заарештував десять людей в цій країні, десять тих, хто щодня завдає більше шкоди, половина з них були б іменами, про які ви читали в газетах, а інша половина була б людьми, про яких ви ніколи не чули. Але ці люди недоторканні, Дент. Найкраще, що ми іноді можемо зробити, - це перешкодити їх планам, поставити їх у незручне становище. Насправді ми не можемо поліпшити ситуацію, але якщо ми просто будемо сидіти і спостерігати, вона стане тільки гірше ".
  
  Я посидів там з хвилину, спостерігаючи, як дощ тарабанить по лобовому склу. Я просто хотів поспати пару днів. Може бути, коли я прокинусь, все це зникне, але навіть якби цього не сталося, я, принаймні, відчула б себе краще.
  
  - Як ти думаєш, Ел, що мені слід зробити?
  
  Він поклав шприц на приладову панель, склав руки на колінах і глибоко зітхнув. "Я думаю, тобі слід залишитися зі мною і Більше. Я думаю, що ми - ваш найкращий шанс вибратися звідси живими і з в'язниці. Я також думаю, що ви можете нам допомогти. Тобі може здаватися, що ти укладаєш угоду з дияволом, але я думаю, що це правильно, Дент. Це хороший бій. Це брудно і потворно, і іноді мені здається, що я навіть більше не бачу моральних меж, не кажучи вже про те, щоб сказати, переступив я їх, але, зрештою, це завжди правильний бій ".
  
  Я сидів там, поки дощ лив сильніше, всі думки про те, щоб вийти з машини і прогулятися, зникли. В кінці кінців я зробив те, що робив завжди: я довірився Елу. Мене трохи здивувало, як легко розпрощатися з усім цим: з моїм значком, моєю кар'єрою, моєю гордістю за те, що я поліцейський
  
  "Добре", - сказав я. Я знову включив передачу і поїхав назад по звивистій дорозі.
  
  "Добре", - сказав Ел. "Я намагався знайти підхід до тебе протягом останнього року або близько того. Забавно, як іноді все виходить".
  
  "Так. Було важко? Залишити все це позаду?"
  
  "Ти маєш на увазі відмовитися від значка і поваги, щоб стати майже злочинцями? Тому що це те, чим ми є, Дент, не роби ніякої помилки. У Болла можуть бути посвідчення ФБР, але вони нікому з нас не допоможуть, якщо ми програємо. Ми опинимося мертві, або у в'язниці, або просто зникнемо, як ті інші люди ".
  
  Я кивнув головою.
  
  "Так, іноді це турбує мене, але тобі треба дещо пригадати", - продовжив Ел. “Це саме той бій, який ми повинні були вести раніше, справжній бій. Це те, заради чого я перебуваю на цій планеті, і я думаю, що ви теж. Решта - просто показуха ".
  
  Я думав про це деякий час. У якомусь сенсі це було п'янкого. Скільки разів, будучи поліцейським, я просторікував і марив, що для того, щоб дійсно виконувати нашу роботу, треба зняти лайкові рукавички, що всім вівцям просто потрібно не лізти не в свою справу і дозволити нам робити нашу роботу? Нарешті отримати шанс битися без правил, мати можливість дати бій ворогові будь-якими необхідними засобами - ця думка була хвилюючою.
  
  Але тихий голосок у глибині моєї свідомості вказав мені, що Ел говорив про моєму новому боссе, приховує вчинене мною вбивство, так само недбало, як деякі хлопці говорять про своїх побаченнях з гольфу.
  
  У мене було відчуття, що вільне падіння закінчилося, що мій парашут нарешті розкрився, просто тепер я поняття не мав, де приземлюсь і що мене буде чекати, коли я туди доберуся.
  
  Поки я роздумувала, Ел знову взяв шприц. "Я попрошу Алекс проаналізувати це, подивимося, чи зможе вона сказати нам, що це таке".
  
  Секунда знадобилася, щоб до мене дійшло, що він сказав. Коли це дійшло, я трохи сіпнулася на своєму сидінні. "Алекс? Вона теж в цьому замішана?"
  
  - Трохи. Я використовував її навички раз або два. Болл хоче залучити її до роботи далі, але я просто не знаю. У будь-якому разі, Алекс не дурна. Я думаю, вона з'ясувала більше, ніж я їй розповів.
  
  - Ні, - пробурмотів я. - Алекс не дурна. Спогади про ту ніч, коли я відвіз її додому, спливли в мені, і я так само швидко відігнав їх назад. Однак це змусило мене подумати про щось інше; я вилаявся і почав шукати свій телефон.
  
  "Що?" Спитав Ел.
  
  "Одрі. Я не міг додзвонитися до неї з тих пір, як все це почалося". Я знову набрав її номер. Досі ніякої відповіді. Я додав швидкість, прямуючи назад до автобусної станції.
  
  "Послухай, - сказав я. "Я згоден. Я хочу працювати з тобою і Боллом. Я ще не знаю, довіряю я Боллу, але я довіряю тобі, так що, думаю, я повинен довіряти йому. Але я повинен піти провідати Одрі. Вони схопили Кейсі, вони влаштували гру для Менді. Я знаю, що Одрі не брала безпосередньої участі в розслідуванні, але я повинен знати, що вони не влаштовують гру і для неї ".
  
  Ел кивнув. - Я не можу звинувачувати тебе за це.
  
  Ми заїхали на стоянку транзитного центру. "Мерседес" все ще був там. Едді розгорнув його так, що він стояв обличчям до місця парковки. Я пригальмував поруч з ним. Ел забрав шприц, поплескав мене по плечу і вийшов з машини. Вікно у Болла опустилося. Він виглядав незадоволеним, витріщався на мене, поки Ел не сів поруч з ним. Ел кивнув йому, і Бал зітхнув.
  
  "Поки ми розмовляємо, Менді вантажать в охоронювану приватну машину швидкої допомоги", - сказав Болл.
  
  "Спасибі", - сказав я. Приємно було знати, що Менді в безпеці. Хоча занепокоєння за Одрі все ще гризло мене.
  
  "Дент погодився приєднатися до нас", - сказав Ел. "Тим не менше, йому потрібно вирішити одне питання. Ми не змогли зв'язатися з Одрі. Він збирається піти перевірити.
  
  Болл кивнув. - Зрозуміло. Вона не брала безпосередньої участі, а Тодду подобається обмежувати супутній збиток від своїх операцій, не з міркувань моралі, а щоб обмежити увагу, яку вони приваблюють. Сумніваюся, що вона була метою, але я ціную твою потреба відчувати, що вона у безпеці. Близькі люди важливі. "
  
  Більше говорив як людина, що міркує про важливість глобального потепління, як ніби він розумів це абстрактно, але для нього це не мало ніякого особистого значення. Мені не терпілося дізнатися про нього більше.
  
  "Спасибі", - знову сказав я. "Дозвольте мені зав'язати це, і я відразу ж візьмуся до роботи".
  
  Болл кивнув і сказав: “Подбай про це, а потім зв'яжися. Я хотів би, щоб у мене було достатньо вільних людей, щоб відправити їх з вами, але прямо зараз ми відчайдушно намагаємося повернути Тодда, і у мене є ще одна команда, що займається Маршаллом ".
  
  "Все в порядку", - сказав я. "Я не проти попрацювати один".
  
  Його губи майже вигнулися в усмішці. "Дійсно. Удачі". Він підняв скло, не сказавши більше ні слова, і "Мерседес"
  
  відсторонився.
  
  OceanofPDF.com
  
  ГЛАВА ДВАДЦЯТЬ ТРЕТЯ
  
  
  
  
  
  
  
  Я припаркувався в парі кварталів від "Одрі" і зайшов всередину. Це був прорахований ризик. Це обмежувало мою мобільність і робило мене більш вразливою для засідки, але я тримав парі, що якщо б хтось спостерігав за будинком Одрі, він би був зосереджений на когось за кермом. В темряві, якщо б я увійшов, у мене був би непоганий шанс виявити спостереження до того, як вони помітили мене. У минулому я досяг великих успіхів з-за того, що не робив того, чого очікували люди.
  
  Все було тихо. За рік, що ми зустрічалися, я подумки відзначив всі машини, які зазвичай паркувалися навколо будинку Одрі. Всі машини, припарковані зовні прямо зараз, виглядали знайомими.
  
  Машини Одрі там не було. Я подумав, що вона все ще на штрафмайданчику. Я увійшов в будівлю і підійшов до її дверей. Я поклав руку на пістолет і увійшов, готовий до бійки, але знаючи, що, коли я переступив поріг, там було порожньо. Просто так здавалося.
  
  Тим не менш, я дістав пістолет і ліхтар і очистив місце. Це не зайняло багато часу, тому що воно було таким маленьким, але я виконав всю роботу наскрізь. Мені набридло потрапляти в засідку.
  
  Віолончель Одрі зникла, як і смичок, який я їй подарував. Я перевірив, і її валіз не було складено в глибині шафи, де вони повинні були бути. Я висунула ящики, але не побачила того кількості білизни і тому подібного, яке очікувала побачити. Потім я перевірила кошик для брудної білизни. Порожньо.
  
  З ванної зникла зубна щітка.
  
  Її явно не викрадали. Вона пішла за власним бажанням.
  
  Я стояла посеред вітальні, відчуваючи себе так, немов у мене вирвали останній шматочок мого життя. Хвилину я ні про що не могла думати. Було тільки наростаюче відчуття задухи.
  
  Я придушував його до того, як він досягав критичної маси, сягав тієї переломної точки, коли я просто сідав на диван і відмовлявся знову вставати, або просто засовував "Глок" в рот і натискав на спусковий гачок.
  
  Я набрав номер Одрі. Він відразу потрапив на голосову пошту.
  
  Пролунав звуковий сигнал, і я просто сиділа, притиснувши телефон до вуха, дозволяючи голосовою поштою записувати тишу. Я не знала, що сказати. Єдине, що прийшло мені в голову, це закричати "Де ти!", але, схоже, це не допомогло б. Зрештою, я поклала слухавку, не сказавши ні слова.
  
  Хвиля втоми накрила мене. Незважаючи на каву, я відчувала, що засинаю на ногах. Я подивилася на годинник. Майже опівночі.
  
  Менді була в безпеці. Кейсі пішла, але я нічого не міг з цим вдіяти. Одрі пішла. Імовірно, вона була в безпеці, але, схоже, з цим я теж нічого не міг вдіяти.
  
  Я трохи захитався на ногах, намагаючись пригадати, коли останній раз мені вдавалося нормально відпочити.
  
  - Чорт з ним, - сказав я. Я зняв пальто і черевики, поклав "Глок" і телефон на кавовий столик і ліг на диван.
  
  OceanofPDF.com
  
  ГЛАВА ДВАДЦЯТЬ ЧЕТВЕРТА
  
  
  
  
  
  
  
  Дзвінок телефону розбудив мене. Я був досить слабкий, але в мене вистачило присутності духу переконатися, що я беру трубку, а не пістолет, перш ніж притиснути його до обличчя.
  
  "Міллер", - сказав я. Це прозвучало як каркання. У мого дихання був такий присмак, наче велика тварина використовувало мій рот для туалету.
  
  Це був Ел.
  
  "Це Маршалл. Він переїжджає. Кілька співробітників Cascade Aviation залишили біля його будинку новий фургон. Він у нього і їде на південь по п'ятій межштатной автомагістралі ".
  
  Я був на ногах і рухався, збираючи свої речі.
  
  "Добре. Я сяду на п'ятірки і поїду на південь. Наскільки у нього перевага?"
  
  - Він як раз за мостом Маркем.
  
  Я швидко підрахував. До того часу, як я виїжджав на автостраду, у нього була значна перевага. Що ж, мені завжди подобалося їздити швидко
  
  Було трохи більше трьох годин ночі. В районі Одрі було тихо. Навіть собака, яка зазвичай гавкав на мене, коли я проходив повз, принишкла. Я чув, як машини з шипінням проїжджають по шосе майже в півтора милях від нас. Було сухо, холодно і ясно. Я міг бачити зірки крізь серпанок міських вогнів, незвичну для цієї пори року.
  
  Виїхавши на межштатную автомагістраль, я набрав номер Болла.
  
  Великий Едді відповів бурчанням.
  
  “Де він?" Я запитав
  
  "Почекай. Я переводжу тебе до Генрі".
  
  Пролунав тріск перешкод, потім Генрі запитав: "Дент?"
  
  "Так, це я. Де він?"
  
  "Я приблизно в милі позаду нього", - сказав Генрі. “Я у фургоні на федеральній трасі. Ми тільки що виїхали за межі Портленда. Едді, Болл і Ел в Мерседесі, прямо за нами. Ми вирізали йому, коли він рушив з місця, і прилаштувалися ззаду. Я сподівався, що ви під'їдете до нас, і ми будемо по черзі підтримувати візуальний контакт.
  
  Строго кажучи, нам не потрібно було тримати Маршалла в полі зору. Ми могли дозволити всім електронним іграшок творити своє чарівництво. Але стежити за точкою на екрані - це не те ж саме, що не зводити очей зі своєї мети. Маршалл міг викинути по дорозі все, що завгодно, і ми б ніколи про це не дізналися.
  
  Щоб викотити тіло з фургона, не було б так багато часу. Він робив це раніше.
  
  Я прискорився ще трохи. - Я у тебе на екрані стеження?
  
  Генрі знову замовк, я слухала його важке дихання майже цілих тридцять секунд, перш ніж втратила терпіння.
  
  "Послухай, друже, - сказав я. “Зараз три години ночі, і у мене немає часу на це лайно. Я знаю, що ти отслеживаешь мій мобільний телефон. Я наздоганяю його чи ні?"
  
  "Так", - нарешті сказав Генрі. "Ти виграєш. Повільно, але ти виграєш".
  
  "Добре. Дай мені знати, якщо що-небудь зміниться". Я зачинила телефон і кинула його на сидінні поруч з собою.
  
  Мені треба було поспати. Все було таким далеким, як уві сні. Я б убив за чашку гарного міцного чорного кава.
  
  Рух на дорозі було невеликим. В основному це були важкі восемнадцатиколесные машини, здійснювали довгий шлях у південний Орегон і Каліфорнію. Мені стало цікаво, як це - бути одним з таких хлопців. Тільки ти і вантажівка, якийсь Джонні Кеш на CD-плеєр, який співає про жінок-убивць і прийдешній апокаліпсис. Це звучало не так вже погано. Можливо, це те, що я б запам'ятав для майбутньої кар'єри.
  
  Я зловив вечірній блюзовий шоу на радіостанції громадського коледжу в Траутдейле. Роберт Джонсон, "Пекельна гонча по моєму сліду". Може бути, Бог був. Якщо так, то у нього було почуття гумору.
  
  Милі пролетіли непомітно, ми виїхали з Портленда і попрямували на південь, перш ніж я встиг отямитися. Мені завжди подобалися автомобільні поїздки, вони давали мені багато часу подумати, що зазвичай було добре.
  
  Тепер я не був упевнений, що це було так вже добре. Тяжкість всього навалилася. Я помацав груди, де зазвичай я відчував свій значок через сорочку, але сьогодні ввечері там нічого не було.
  
  У мене перед очима весь час стояли ті порожні ящики в квартирі Одрі.
  
  Я дістав інший телефон, чистий, який я купив. Я набрав Одрі.
  
  Вона не встане, але, принаймні, я зможу залишити повідомлення, дати їй номер, за яким вона зможе зв'язатися зі мною. Задзвонив телефон, і я почав думати про те, що скажу.
  
  "Алло?"
  
  Я підстрибнув на своєму сидінні, коли вона відповіла, і мало не звернув на іншу смугу.
  
  Голос у неї був сонний, збитий з пантелику. Я подумки бачив її сидить у ліжку. На якому ліжку я не був упевнений, але я міг бачити, що її довге руде волосся скуйовджене і струмує по плечах, вона була прекрасна, незважаючи на те, що її розбудили серед ночі. Я відчув укол майже фізичного болю, суміш похоті і самотності, яка була такою гострою, що у мене майже перехопило подих.
  
  "Аудс, це я. Дент".
  
  "Дент". Це було майже твердження, не зовсім питання.
  
  "Де ти перебуваєш?"
  
  Вона довго не відповідала, так довго, що я подумав, що зв'язок перервався. Але потім вона відповіла. "Додому".
  
  Я хотів сказати собі, що вона мала на увазі повернення у свою квартиру, що з якоїсь космічної жарті ми тільки що розминулися в квартирі, що вона увійшла в двері всього через кілька хвилин після того, як я вийшов. Але я знав краще.
  
  "Нью-Мексико". Я знав відповідь, але все одно повинен був його сказати.
  
  "Так, Дент. Нью-Мексико. Будинок".
  
  На трасі були перешкоди. Асфальт зашипів під шинами машини, і я дивився прямо перед собою, зосередившись на цій ламаної білої лінії між смугами руху, вважаючи рисочки, коли вони проїжджали повз.
  
  Коли я дійшов до п'ятдесяти, я сказав: "Я цього не робив". Те, що вони говорили, було неправдою".
  
  Всередині машини раптово стало жарко і душно. Я вимкнув обігрівач, але цього виявилося недостатньо, тому я опустив скло.
  
  "Я хочу в це вірити", - сказала вона. По телефонній лінії я почула приглушений голос із зростаючими інтонаціями, як ніби хтось задавав питання. Де вона була? У її батьків довгий час не складалися стосунки. Будинок подруги? Хто б це міг бути? Мене непокоїло, що я не знала.
  
  - Але ти цього не робиш. - Сказала я, ковтаючи клубок у горлі.
  
  Вона прикрила трубку рукою, пробурмотіла комусь щось на кшталт "Все в порядку", а потім повернулася. "Я хочу вірити в цю Вм'ятину, але це складно".
  
  "Чому?" Я запитав.
  
  "Ти приходиш додому і як ні в чому не бувало розповідаєш мені про те, як напав із засідки на людину і зламав йому коліно руку, як деякі хлопці приходять додому і розповідають про біржовій угоді. Потім ти опиняєшся у в'язниці за побиття свого партнера. Я повинен задатися питанням, не припиниться через деякий час насильство.... насильство щодо тебе просто не припиниться ".
  
  Вона замовкла, але я нічого не сказав, просто чекав, чи продовжить вона.
  
  “Мені хотілося б думати, що я неправий, але вони заарештували тебе, Дент. Хіба не ти завжди говорив мені, що всі теорії змови помилкові, що якщо хтось потрапляє у в'язницю, він це заслужив?"
  
  Я побачив попереду дві пари задніх фар, якщо моє припущення було правильним, це були фургон спостереження Генрі і "Мерседес" Болле. Частина мого розуму відстежувала подібні деталі, інша частина хотіла вдарити кулаком по лобовому склу переді мною.
  
  - Дент? Її голос лунав звідкись здалеку.
  
  Я усвідомив, що просто їжу, дивлячись вперед, з телефоном біля вуха. Мій рот немов паралізувало, як ніби я втратив дар мови.
  
  В останній раз я плакав на похоронах моєї матері, коли мені було дванадцять. Я тримала себе в руках всю службу, всю могилу, мовчки поверталася в трейлер. Потім я спостерігав, як мій батько сідає в старе садове крісло на задньому дворі, відкручує кришку з пляшки Jim Beam і викидає її в траву. Тоді я вийшов з трейлера, все ще в своєму новому костюмі, і просто пішов пішки.
  
  Якимсь чином я опинився сидить на камені з видом на долину, на місці, де я зазвичай ловив оленів. Я сів там, і гарячі, гіркі беззвучні сльози потекли. Надовго, я не знав, але коли я тікав з того місця, я знав, що одного разу поїду з Теннессі і ніколи не повернуся.
  
  Тепер я відчула дві доріжки сліз на своїх щоках і майже не могла в це повірити. Це було так давно.
  
  - Дент? - Запитала вона трохи голосніше, в її голосі звучали роздратування і занепокоєння.
  
  Ось тоді мене охопив гнів. Болл, Ел, Великий Едді, купка людей, які були злочинцями, всі вони вірили, що мене підставили, що все це було брехнею, але Одрі не вірила. Ел відразу розкусив всю цю нісенітницю, але найкраще, що могла зробити Одрі, це сказати мені, що вона не була впевнена.
  
  - Дент? Ти все ще там?
  
  На думку приходили різні речі, потворні, підлі, але я не міг змусити себе вимовити їх, тому що подумки бачив її в кращі часи, що сміється, що займається любов'ю, грає на віолончелі. Я не міг співвіднести ці речі з тим, що хотів сказати.
  
  Я забрав телефон від вуха і, навіть не думаючи про це, викинув його у відкрите вікно. У бічне дзеркало я спостерігав, як примарна зелень дисплея прорізала чорну дугу, а потім згасла, коли він вдарився об тротуар.
  
  Я підняв скло, провів рукавом по обличчю, щоб витерти сльози. Ні з того ні з сього на розум прийшла приказка з моїх військових днів.
  
  "До біса це. Їдь далі". Я не впевнений, - сказав я вголос або немає, хоча, ймовірно, сказав.
  
  Я заштовхнув Одрі в маленьку кімнатку в своїй свідомості і щільно закрив двері. У мене була купа таких кімнаток. В одній жила моя мати, в іншій - мій батько. Джеймс Эллрой Девід та інші люди, яких я вбив, були прямо по коридору. Іноді тобі просто потрібно було відкласти в сторону, щоб продовжити займатися справою. У нас в Армії була абревіатура ФІДО: до біса все, їдь далі.
  
  Задзвонив телефон, який дав мені Ел. Це був Генрі. Його голос звучав стривожено.
  
  "Я тільки що підключився до мобільного телефону Маршалла. Послухай". Пролунав клацання, і я почув інша розмова.
  
  "... доставити посилку?" Голос був глибоким, спокійним, контрольованим. Я подумала, що це, ймовірно, Тодд.
  
  "Так, я доставляю посилку". На цей раз інший голос, молодше, вище. Я зрозуміла, що це Маршалл. Він захихотів, і волосся в мене на потилиці стало дибки. - Але я міг би розгорнути цю посилку, перш ніж доставити її.
  
  "Послухайте", - сказав Тодд. "Нам потрібно залишатися професіоналами тут. Просто доставте посилку, ми зберемо її разом з іншими і відправимо їх наступним рейсом".
  
  "Так", - сказав Маршалл. "Але ця маленька сучка вкусила мене, коли я підійшов до задній частині фургона, щоб перевірити, як вона. Вона не дуже добре спрацюється з нашими клієнтами, якщо буде продовжувати в тому ж дусі, може бути, мені варто почати процес прориву самому ".
  
  "Ти говориш гребаному мобільнику". Голос Тодда був крижаним, стриманим. Я подумав, що, може бути, він був не проти влаштувати нещасний випадок для сина боса. Я почав прокручувати в голові те, що тільки що сказав Маршалл, намагаючись надолужити згаяне.
  
  "О так", - сказав Маршалл, потім знову захихотів. "Це гарна упаковка, але в ній є деякі проблеми".
  
  "Ну, іноді посилки падають з вантажівки, і, можливо, це те, що повинно відбутися тут, але не пропустіть можливість зробити що-небудь самостійно. Зараз дуже жарко. Це буде наша остання поставка на деякий час. Доставте посилку в аеропорт, ми зануримо їх все на літак і приймемо рішення про доставку в дорозі ".
  
  Я проїхав повз фургона спостереження Генрі. Попереду я побачив ще задні ліхтарі, можливо, іншого фургона, в темряві було важко розібрати.
  
  "Це ганьба ..." - Маршалл замовк. Машина попереду мене вильнула.
  
  "Припини, ти, маленька сучка!" Я почув крик Маршалла.
  
  "Що?" Запитав Тодд.
  
  "Вона, помилочка"... посилка ковзала до задніх дверей. Я виправлю це, коли у мене буде можливість провернути. Виправ це добре ".
  
  "Заспокойся", - сказав Тодд. “Я не зможу виправити ще одну помилку при доставці, подібну до попередньої. З-за цього ми майже все втратили".
  
  - Я знаю. - Голос Маршалла звучав роздратовано, як у примхливої дитини, якій відмовили в іграшці.
  
  "Побачимося в аеропорту", - сказав Тодд.
  
  "Добре. Я буду там через годину".
  
  Один з них повісив трубку, ймовірно, Тодд. На лінії почулося гудіння, і Генрі знову взяв трубку. "Зрозумів?"
  
  "Так", - сказав я.
  
  Я зрозумів це. І навіть більше. Це було так очевидно. Чому я не бачив цього раніше?
  
  "З'єднай мене з Алом", - сказав я.
  
  У телефоні знову клацнуло. - Вм'ятина?
  
  "Так, Ел. Ти це чув?"
  
  "Ми так і зробили. Зараз ми обробляємо це".
  
  "Я можу обробити це для тебе прямо зараз, чорт візьми. Я знаю, що вони відправляють на Близький Схід. Це не наркотики, не зброю і навіть не гроші ".
  
  "Що це?" Спитав Ел.
  
  "Дівчатка".
  
  Я натиснув на акселератор.
  
  OceanofPDF.com
  
  ГЛАВА ДВАДЦЯТЬ П'ЯТА
  
  
  
  
  
  
  
  Я наблизився на відстань близько п'ятдесяти ярдів, мої думки гарячково бігали. Мені потрібно було зупинити цей фургон. Мене так і кортіло просто зіштовхнути цю чортову штуку з дороги. Але я знав, що Кейсі, ймовірно, була замішана в цьому, і не хотів, щоб вона постраждала.
  
  "Вм'ятина? Вм'ятина?" Я поклала телефон на сидінні поруч з собою. Голос Ала з динаміка лунав металево. Я підняла трубку і приклала до вуха.
  
  "Це girls Al. Це те, що вони відправляють на Близький Схід. Маршалл працює не тільки в порнобізнесі. Він не серійний вбивця. Він знаходить дівчат для відправки за кордон ".
  
  "Що?"
  
  “Немає ніяких записів, ніяких імміграційних перевірок, жодних перевірок безпеки, тому що ці придурки - повітряні кур'єри ЦРУ. Як ти думаєш, чого варто дев'ятнадцятирічна блондинка для деяких людей?"
  
  "Срань господня, Вм'ятина".
  
  "Так. Звучить не дуже з двадцять першого століття, чи не так? Послухай. Ти чула його розмова з Тоддом. У нього хтось у фургоні. Я думаю, це Кейсі ".
  
  Він помовчав з хвилину, потім заговорив Болл. "Ми прослуховуємо вас по гучномовному зв'язку "Дент". В тому, що ви говорите, є сенс. Чому ви впевнені, що на задньому сидінні саме Кейсі?"
  
  "Тому що вона така скалка в дупі. Вони кажуть про те, щоб викинути її з літака, Ел, точно так само, як вони зробили з твоїм інформатором. Ми повинні зупинити цей фургон. Де ти?"
  
  - Ми приблизно в двох милях від твоєї Вм'ятини. Я не впевнений, що зможу зупинити фургон. Генрі і його хлопці не вміють стріляти. З нами Едді, і він міг би наздогнати тебе, але інша частина моєї команди відстала ще більше. Якщо ми щось і зробимо, то тільки після того, як він з'їде з автостради. Це може перерости в ситуацію із заручниками".
  
  "Ми повинні щось зробити. А як щодо копів штату, ти не можеш попросити їх перекрити рух на фургоні для тебе?"
  
  "Це делікатний момент в розслідуванні. Ми повинні враховувати наші потреби в області безпеки", - сказав Болле.
  
  "Забавно. Приблизно так сказав би мій колишній бос".
  
  Я вимкнула телефон, але вирішила покласти його на сидіння, а не викидати у вікно слідом за попереднім. Я подивилася на покажчик пройденої милі і сверилась зі своєї уявної картою межштатной автомагістралі. Ідея прийшла сама собою.
  
  Коли ти знаєш свого ворога, ти знаєш його сильні і слабкості. Я пригальмував прямо за фургоном Маршалла, такий же простий білої машиною, як будь-яка з тисячі інших. Він їхав по лівій смузі, незважаючи на те, що їхав приблизно з п'ятої обгінної, а шосе було пустельним.
  
  Я включив дальнє світло на кілька секунд, потім включив і вимкнув його. Як і слід було очікувати, він перевірив гальма. Якщо б я цього не очікував, я б, чорт візьми, врізався в нього ззаду. Я просто чув, як він розмовляє сам з собою: "Якщо ти хочеш їхати швидше, ти можеш просто обігнати мене".
  
  Так я і зробив. Я помітив знак "Зона відпочинку 1 миля", коли об'їжджав фургон з правого боку, потім підрізав прямо перед ним, щоб він сам перевірив гальма. Я робив це трохи повільніше, ніж він, останнє, чого я хотів, це збій ззаду в машину, яка важила вдвічі більше моєї, особливо коли я думав, що Кейсі катається по підлозі позаду. Я змусив його сильно зменшити швидкість, і коли він звернув праворуч, щоб обігнати мене, я посунувся, щоб перегородити йому шлях. Коли він сам ввімкнув яскраве світло, я опустила вікно, простягла руку й кинула йому птицю. У відповідь він скоротив відстань між моїм заднім бампером і своїм переднім до декількох дюймів.
  
  Ідеальний. Класична нісенітницю про дорожніх розбійників. Я побачив, що наближається з'їзд в зону відпочинку і натиснув на акселератор, залишаючи більш важкий фургон позаду, але не занадто далеко, мені потрібно було деяку відстань, щоб підготуватися, але я хотів переконатися, що він бачить, куди я прямую. На щастя, зона відпочинку була порожня. Я поклав тридцять футів гуми, зупиняючи машину. Передні шини врізалися в бордюр, але, як я сподівався, недостатньо сильно, щоб їх розплющило.
  
  Я залишив машину стояти там, через три паркувальних місця, з відчиненими дверцятами. Я затримався на тротуарі рівно настільки, щоб переконатися, що Маршалл слід за мною. Так і було.
  
  Тупиця.
  
  Я низько насунув капелюха і високо підняв комір куртки. Я витягнув "Глок" і притиснув його до стегна.
  
  Його фари освітили мене, коли я увійшла у ванну. Там пахло сечею і сигаретами. Я перевірила кожну кабінку. Порожньо. Добре. Я стояв у далекому кінці від дверей, притулившись спиною до стіни. Одна з флуоресцентних ламп над головою перегоріла. Іншою рукою я стискав свій маленький ліхтарик Surefire.
  
  Я почула, як фургон з вереском зупинився зовні, потім грюкнули двері. Щось вдарило по стінах ванної зовні.
  
  “Я не знаю, хто ти, але ти сильно облажався!" Маршалл закричав. Його голос звучав так, наче він насолоджувався тим, що відбувається. Можливо, так воно і було. Зрештою, татко досі витягав його з усього. Не в цей раз.
  
  Він швидко увійшов у двері з кийком ASP в руці. Я був трохи здивований цим, не тим, що у нього була зброя, просто тип. Я очікував побачити або пістолет, або, може бути, якесь зброю для бойових мистецтв, нунчаки або що-небудь в цьому роді.
  
  Я висвітлив його ліхтариком і направив на нього "Глок". Ліхтарик був яскравим. Він здригнувся і закрив обличчя рукою.
  
  "Привіт, Гібсон".
  
  Він був здивований, побачивши мене, але швидко прийшов у себе.
  
  - Офіцер Міллер. Або мені слід сказати "Дент"? Це те, що кричала ваша напарниця, коли я відвідував її. Я думаю, вона закохана в вас.
  
  Я мало не застрелив його тоді. Але я знав, що як тільки натисну на гачок, справу буде зроблено, я не зможу взяти свої слова назад. Я не був упевнений, що зміниться, але щось обов'язково зміниться.
  
  "Твій татко, мабуть, дуже пишається тобою. Він знає, що ти продаєш дівчаток на бік, чи це те, що ти приховуєш від його уваги?"
  
  Маршалл усміхнувся, і я зненавидів його. На секунду він нагадав мені всіх дерьмовых багатеньких дітей, з якими мені коли-небудь доводилося мати справу.
  
  Спочатку це були хлопці з середньої школи, сини і дочки менеджерів середньої ланки на вугільних шахтах. Їхня мама і тато були досить багаті, щоб відправити їх у приватну школу, але їм все одно подобалося дивитися зверхньо на нас, покидьків трейлера.
  
  Потім це були хлопці з студентського братства в коледжі. Я був старший і прослужив в армії. Тоді бійки здавалися неминучими. Я доклав за його дупі не одного, навіть насолоджувався можливістю. Потім я розібрався з ними як поліцейський.
  
  "Татку безумовно подобаються кицьки більш високого класу", - сказав Гібсон. “Це закриває йому очі на можливості для бізнесу, властиві класичному американському вуличного сміття split tail. Кажу тобі, Міллер, це товар майбутнього. На ньому можна заробити мільйони. Ми могли б залишити минуле в минулому, і я міг би залучити тебе ".
  
  "Ти шматок лайна, Маршалл".
  
  Він закотив очі. - А ти грьобаний тупий коп. Я розбивав машини, які коштували більше, ніж ти заробляєш за рік. Якого біса ти взагалі вибрався з в'язниці?
  
  "Наставляє на тебе пістолет. Кинь палицю".
  
  Він зробив крок вперед. "Що? Ти збираєшся знову заарештувати мене? Наскільки я знаю, минулого разу тобі навіть не дозволили виписувати штрафи за неправильну парковку, Міллер. Такі люди, як я, роблять те, що хочуть, Міллер. Такі люди, як ти і ця дурна пизда у фургоні, одноразовы, як папір, якій я витираю свою дупу ".
  
  - Опусти палицю, Маршалл.
  
  "Що ти збираєшся робити? Застрелиш мене?" Він зробив ще один крок вперед, впевнений в собі. Все своє життя Гібсон Маршалл робив все, що хотів, без наслідків. Він не бачив ніяких причин, чому це має бути якось інакше.
  
  "Так", - тихо сказав я.
  
  Він виглядав здивованим, коли я двічі вистрілив йому в груди. Він стояв ошелешений, частку секунди, яка потрібна мені, щоб зробити знімок його перенісся. Потім я знову натиснув на спусковий гачок, намагаючись не смикати його, і шматок черепа розміром з долоню і волосся відскочили від його потилиці і прилипли до стіни. Він звалився на землю, як маріонетка, у якій перерізали ниточки.
  
  Мене завжди дивувало, чому в мене не дзвенить у вухах після перестрілки. Поки я стояв там, у ванній, з пістолетом, болтающимся у мене на боці, я чув, як щось у "Маршалле" зашаруділо, віддаляючись, потім зовні почувся гул двигуна, м'який клацання дверцята машини. Я просто стояла там, дивлячись на Маршалла, майже нічого не відчуваючи.
  
  Почувся слабкий, ледве чутний шерех шкіряного взуття, і Великий Едді виглянув у дверний проріз, дуло його пістолета було спрямовано не зовсім на мене. Побачивши мене, він хмикнув і сховав пістолет у кобуру. Він оцінююче подивився на Маршалла.
  
  "Що тут сталося, чувак?"
  
  Я вказав на палицю ASP. "Він зробив раптове непомітне рух".
  
  Розмова, здавалося, зруйнував чари, і я згадав, в чому сенс цього. Я прибрав "Глок" у кобуру і підійшов до тіла Маршалла. Болл і Ел стовпилися позаду Едді в дверному отворі. Я схилилася над тілом Маршалла і, обережно, щоб не забруднити ширінку на його джинсах, витягла ключі від фургона. Я протиснулася повз Ала і Болла.
  
  - Міллер, що, чорт візьми, тут сталося? Болл майже кричав.
  
  "Я ж казав тобі. Він зробив раптове непомітне рух". Я машинально повторив це. Я знайшов кнопку дверних замків на фургоні. Світло спалахнув один раз, коли я натиснув на неї. Я обійшов будинок ззаду і відчинив одну з подвійних дверей.
  
  Я трохи не отримав парою "Док Мартінс" по обличчю за свої клопоти. Кейсі вдарила мене ногою в обличчя, як тільки я відчинив двері. Я відскочив убік як раз вчасно, так що удар лише злегка здер шкіру з мого вуха. Якщо б я не був на м'ячі, він встромив би мої зуби мені в горло.
  
  Кейсі лежала на спині у фургоні. Її руки були скуті під нею наручниками, рот заклеєний клейкою стрічкою, щиколотки пов'язані разом. Вона виглядала брудною, замерзлої і по-королівськи злий.
  
  "Кейсі, це Дент". Я тримався подалі від її ніг, поки не побачив в її очах впізнавання. Коли вона кивнула мені, я простягнув руку і допоміг їй прийняти сидяче положення. Я схопив один кінець клейкої стрічки на її губах. "Це буде страшенно боляче".
  
  Вона знову кивнула, і я потягнув, кривлячись від відчуття, як вона відривається від її шкіри, і від великого зловісного рубця, який вона залишила на її шкірі та губах.
  
  "Чорт ВІЗЬМИ! Це боляче". Вона глибоко зітхнула. Її голос звучав здавлено, і я задався питанням, наскільки добре вона могла дихати з клейкою стрічкою на роті. Вона озирнулась.
  
  - Де Маршалл? - запитав я.
  
  "Мертвий", - сказав я, виймаючи ножа, щоб розрізати стрічку на її ногах. "Я застрелив його у ванній".
  
  Підійшли Болл, Ел і Едді. Всі вони оглядали паркування в пошуках свідків. Було чотири години ранку, але ми випробовували долю, залишаючись на стоянці для відпочинку. Рано чи пізно під'їде якийсь проїжджий по автостраді, навіть поліцейський штату.
  
  Звільнивши ноги, Кейсі зістрибнула з задніх рядів групи і мало не впала. Я простягнув руку, щоб підтримати її. Якимось чином з-за її характеру вона завжди здавалася більшою, ніж була насправді, але коли я стояв там, тримаючи її на руках, я зрозумів, що вона важить не більше ста фунтів. З якоїсь причини це змусило мене знову розсердитися на Маршалла. Я пошкодував, що не можу вистрілити в нього знову.
  
  Через секунду вона встала на ноги, і я відпустив її, не спускаючи з неї очей на випадок, якщо їй знову знадобиться допомога. Я побачив, що на кільці Маршалла був ключ від наручників. Милі. Але це справді знадобилося, щоб розблокувати Кейсі.
  
  Потираючи зап'ястя і ступаючи на негнущихся ногах, вона попрямувала по тротуару в бік чоловічого туалету. Едді підняв брову. Я знизала плечима і послідувала за ним.
  
  За дверима Кейсі зупинилася і подивилася на тіло Маршалла. Вона плюнула йому в обличчя, потім почала штовхати тіло. Вона мало не послизнувся в крові на підлозі, потім штовхнула його знову, розбризкуючи краплі зі свого закривавленого черевика по всій стіні.
  
  "Ти знаєш, - невимушено сказав Едді з-за моєї спини, - вона дійсно покривається доказами".
  
  Він був прав. Я поклав руку на плече Кейсі, і, нарешті, вона зупинилася, просто стояв, стиснувши кулаки і роздуваючи ніздрі.
  
  "Він збирався викинути мене з Пробоїни в літаку. Він і його дружки застрелили мою гребаной собаку, викрали мене, а потім він розповів мені все про те, як збирався трахнути мене, а потім викинути з літака в Тихий океан з висоти двадцяти тисяч футів ".
  
  "Так. Я знаю. Він...е-е-е...... більше так не зробить".
  
  Це прозвучало непереконливо навіть для мене. Я ніколи не був по-справжньому хороший в таких речах.
  
  Я ніколи раніше не бачив, щоб хтось був так близький до того, щоб заплакати, не роблячи цього насправді. У свій час я бачив безліч поглядів за тисячу миль, на обличчях солдатів, занадто довго перебували в бою, на обличчях жертв самого огидного лайна, яке тільки можна собі уявити, такого, що не покажуть у фільмах жахів, але у Кейсі був один з найгірших поглядів, які я коли-небудь бачив.
  
  "Він і його приятелі забирали дівчат з вулиць, і ці виродки продавали їм "Дент". Все це було там, на серверах, які ми взяли, не так багатослівно, але як тільки ви зрозуміли, що відбувається, ви змогли прочитати між рядків і побачити це ".
  
  - Ей, - тихо сказав Великий Едді. - Нам пора, поки не з'явилися свідки і все таке інше.
  
  Кейсі з цікавістю перевела погляд з Едді на мене. "Свідки? Ти коп Дент. Передбачається, що ти стріляєш в таких хлопців, як він".
  
  "Ну, - сказав я. "Зараз все трохи складно. Було б краще, якщо б ми забралися звідси і начебто тримали все в таємниці".
  
  У ванній було одне з тих бавовняних рушників для рук з безперервною петлею, яка. Едді витягнув з кишені ніж-метелик, розкрив його і використав, щоб відрізати шматок тканини від петлі. Він поклав його на землю і вказав на ногу Кейсі.
  
  - Привіт, - тихо сказав він. - Давай-ка витри це. Його голос був м'яким, заспокійливим, чого я від нього ніяк не очікувала. Я був ще більше здивований, коли Кейсі відреагував на це, і в мене, мабуть, відвисла щелепа, коли він делікатно простягнув одну зі своїх гігантських лап, і Кейсі сперлася на неї, щоб не впасти, витираючи кров зі своєї ступні рушником.
  
  Вона закінчила і попрямувала до виходу. - Яка з них твоя машина?
  
  - Запитала вона через плече. Я вказав на "Чарджер". "Мерседес" Болле був припаркований в парі футів позаду.
  
  Ел спостерігав за паркуванням. Він виглядав блідим, і на його лиці був дивний вираз, ніби він переглядав, чи вся ця затія хорошою.
  
  Болл розмовляв по мобільному телефону. Він виглядав взбешенным.
  
  Я пропустив Кейсі на пасажирське сидіння машини. Вона потягнулася, щоб пристебнути ремінь безпеки, і я зрозумів, що вона тремтить. На ній були джинси і майка, але я вирішив, що справа не тільки в температурі. Я витягнув свій плащ з багажника фургона. Я вже збирався закрити її, коли побачив спортивну сумку з дробовиком. Я прихопив і її.
  
  Я простягнув їй пальто. Вона загорнулася в нього і кивнула в знак подяки. Я поклав сумку їй на коліна.
  
  - Ось. Я забрав це з твоєї квартири, бо подумав, що воно може мені знадобитися. Я подумав, що ти захочеш отримати його назад.
  
  Вона розстебнула сумку, подивилася, що всередині, і обхопила рукоять пістолета, не кажучи ні слова. Її палець був знятий зі спускового гачка і поставлений на запобіжник, так що я зрозумів, якого біса.
  
  Едді підняв брову, коли я повернулася. - Що в сумці? - запитала я.
  
  - Її обмаль.
  
  "Впевнена, що це гарна ідея? Вона здається пригніченою".
  
  "Якщо ти вважаєш, що вона не повинна цього мати, ти можеш спробувати відібрати це у неї".
  
  "Гарне зауваження".
  
  Едді підійшов до фургона, заглянув всередину на хвилину, потім знову витягнув свій ніж-метелик. Він почав обрізати краю килима ззаду.
  
  Болл закрив свій телефон і підійшов до мене.
  
  - Ти не хочеш пояснити мені, про що, чорт візьми, ти думав?
  
  - Ні. - Я дозволила речі повиснути в повітрі. Я просто дивилася на нього, не пропонуючи іншого пояснення.
  
  Він почекав секунду, потім йому набридла ця гра. - Що значить "ні"?
  
  "Я маю на увазі, ні, я не хочу це пояснювати. Якщо ви не розумієте, чому було важливо витягнути Кейсі з фургона в поспіху, то ніякі пояснення, які я можу зробити, не допоможуть вам це зрозуміти ".
  
  Виводити з себе нового боса відразу після того, як він витягнув мене з в'язниці, ймовірно, було не самим мудрим вчинком у світі, але, по правді кажучи, я ображався на Болла. Він витягнув мене з в'язниці заради своїх власних цілей. Я все ще не знав, у чому полягала його гра і чого він очікував натомість.
  
  Борг, який я заборгував Більше, лякав мене, а я завжди злюся, коли боюся. Я був зобов'язаний Елу своїм життям, багато разів, але тоді все було по-іншому. Я довіряв Елу. У нього було більш ніж достатньо можливостей обдурити мене, використовувати в своїх цілях, і він ніколи цього не робив. Бал був іншим. Я не знала, чи можу я довіряти йому, а це зазвичай означало, що я не могла.
  
  "Послухай", - сказав Ел. "Нам треба вибиратися звідси. Там, у ванній, мертвий чоловік. Давай владнаємо це де-небудь в іншому місці".
  
  Болле, здавалося, трохи розслабився, коли Ел зосередив його на сьогочасної проблеми. Було б цікаво подивитися, чим це закінчиться в довгостроковій перспективі. Зрештою, мені було все одно. Моя робота пропала. Пропала моя подруга. Що, чорт візьми, вони збиралися зі мною зробити? Забрати у мене день народження? Принаймні, Кейсі і Менді були в безпеці.
  
  Пролунав довгий тріск, і ми всі повернулися, щоб подивитися на Едді. Він вирізав килим із задньої частини вантажного фургона одним великим шматком, приблизно п'ять футів на шість. Він склав його наполовину, сунув під пахву і поліз у кишеню. Він дістав пару латексних рукавичок і простягнув їх мені. На ньому вже була пара.
  
  "Тримай, Уайатт Ерп. Давай заглянемо нашого друга і покладемо в кузов фургона".
  
  Я взяла рукавички і пішла за ним у ванну. Ми поклали Маршалла на шматок килима. Едді зняв зі стіни грудку крові, кісток і волосся і кинув його Маршаллу на груди. Він знову витягнув ножа, витягнув щось із стіни. Я побачив, що це була куля, її ніс перетворився у гриб від удару по голові Маршалла. Вона потрапила в цвяшок у стіні і, витративши велику частину енергії, застрягла досить близько до поверхні, щоб Едді зміг її відкопати. Дві кулі, які я всадив у груди Маршалла, не вийшли.
  
  "Знайди свої гільзи, братан".
  
  Я про це не подумав. Я витратив кілька хвилин, присвічуючи ліхтариком, перш ніж знайшов на підлозі стріляні гільзи калібру 9 мм. Я поклав їх у кишеню.
  
  Едді витер, скільки зміг, кров і мозкові відкладення зі стіни і підлоги великою кількістю рулону рушники. Він витягнув залишок рідини з дозатора і зім'яв її за головою Маршалла, де вона могла затримати більшу частину все ще витікаючої крові. Потім, дружно буркочучи, ми завернули Маршалла в килим, витягли його назовні і завантажили в фургон.
  
  Болл і Ел вломилися в підсобне приміщення, витягли таблички "туалет закритий" і встановили їх на тротуарі. Нам щастило, але я не думав, що ми могли довго на це розраховувати.
  
  Едді зачинив задні дверцята фургона, обтрусив руки і перевірив рукава свого піджака на наявність плям. Він задоволено мугикнув, побачивши, що вони чисті. У мене промайнула думка, що він вже робив щось подібне раніше. Більш знову розмовляв по телефону.
  
  Я подивилася на Ала. "Я беру Кейсі з собою. Побачимося на конспіративній квартирі".
  
  Він кивнув, все ще трохи блідий. Я кинула ключі від фургона Едді, який зловив їх, підморгнувши.
  
  Я сів у машину, завів двигун і поїхав, намагаючись не дивитися на фургон, коли ми проїжджали повз. Хлопець на лікарняному сходах був чимось особливим, принаймні, я залишив його там, щоб хто-небудь знайшов, принаймні, я міг сказати, що це була самооборона.
  
  Але Маршалл був іншим. Відкинувши всі ці "раптові крадуться руху", я холоднокровно застрелив його, а тепер допомагав ховати тіло. Я почав підраховувати потенційний термін ув'язнення і просто вирішив зупинитися. Чорт з ним. Я повинен був бути у в'язниці прямо зараз. Про що я хвилювався?
  
  Кейсі дивилася прямо перед собою. Її рука все ще лежала на руків'ї дробовика. Можливо, Едді був прав. Можливо, це була не така вже хороша ідея, але я нічого не сказав. Я просто вирішив вести машину дуже обережно, щоб мене не спинили.
  
  Я поїхав на південь по межштатной автомагістралі, потім зійшов і при першій же можливості продовжив рух на північ.
  
  "Я збираюся відвести нас в безпечне місце. Ми можемо дістати тобі чистий одяг, і ти зможеш обдумати свій наступний крок".
  
  Вона кивнула, як і раніше дивлячись прямо перед собою. "Добре. Але мені скоро треба йти ховати свою собаку".
  
  Я скривився. "Я чую тебе. Але нам потрібно на час залягти на дно. Після того, як у нас з'явиться шанс де-небудь влаштуватися, мені потрібно, щоб ти розповів мені, що ти знаєш про Маршалле і його приятелів, про те, що вони робили з дівчатами.
  
  - Так, - тихо сказала вона. - Але все це пропало.
  
  "Що зникло?" Запитав я. Але у мене було неприємне відчуття, що я вже знав, що вона мала на увазі.
  
  "Докази. Вони зникли. Я все це знищив. Я розшифрував електронні листування між Маршаллом і адресами в Саудівській Аравії, Бахрейні, Узбекистані, називайте як хочете. Вони ніколи не говорили прямо, що вони роблять, але вони говорили про те, як правильно підібрати упаковку, і прикріплювали фотографії різних дівчат. Було не так вже складно зрозуміти, що відбувається. Це було схоже на те, що вони навіть не дуже турбувалися про те, що їх спіймають ".
  
  "Скільки?" - Запитав я.
  
  "Щонайменше дюжина. Вони отримали близько мільйона за кожного. Але все це пішло прахом. Я переніс жорсткі диски на іншу машину. Це те, з чим я працював. Потрібен час, щоб розібратися, але це було. Електронні листи, фотографії, розкладу рейсів Cascade aviation - мені вдалося зібрати воєдино дюжину транзакцій, коли з'явилися новини про те, що ти в тюрмі."
  
  "Це все нісенітниця", - поспішно сказав я.
  
  - Я знаю. Думаєш, я б сидів з тобою в машині, якби вірив у це? Я вирішив, що вони тебе якось підставили. Я сидів над серверами і зображеннями, намагаючись зрозуміти, до кого звернутися з цим, коли вони прийшли і забрали все, зображення, сервери, все. І вони застрелили мою собаку ".
  
  Чорт візьми. Я сподівався, що вона збирається сказати мені, що вона розумно зробила другу копію, завантажила її на який-небудь сайт на Багамах або спалила копію, замасковану під DVD Buckaroo Banza, або ще який-небудь крутий хакерський трюк на зразок цього. Я не дуже добре розбирався в цих речах.
  
  "Я жалкую про вашому собаці. Але, ммм...... ви впевнені, що у вас не було іншого примірника?"
  
  Вона похитала головою, і вигляд у неї був такий, наче вона знову була на грані сліз.
  
  "Ні. Вони продовжували питати мене про одне й те ж, знову і знову: "Де інша копія?" - "Кому ще ти розповіла?" Я думаю, це одна з причин, по якій вони не вбили мене відразу. Вони подумали, що можуть бути й інші копії, і хотіли змусити мене заговорити. Це і Маршал придумали для себе милу маленьку фантазію. Мені шкода, що докази зникли безвісти ".
  
  Рис. Ніяких доказів. Але, можливо, це не мало б значення. Думаю, ми збиралися з'ясувати, наскільки далеко на свободу діяв Болл.
  
  "Все в порядку. Можливо, ми зможемо дістати їх у будь-якому випадку".
  
  "Хто такий ми, Дент? Ти повинен бути в тюрмі. Хто, чорт візьми, були ті хлопці там, ззаду? Я дізнався Ела Патли. Я зустрічався з ним кілька разів до того, як він вийшов на пенсію. Але як щодо двох інших?
  
  "Вони федерали". Що ж, це було правдою у випадку з Боллом і частково у випадку з Едді.
  
  "Вони із спеціальної оперативної групи", - сказав я. Я сподіваюся, що ти сядеш з ними і поясниш те, що ти тільки що сказав мені. Можливо, ще є спосіб дістатися до цих хлопців ".
  
  Вперше за двадцять миль вона відвела погляд, спрямований прямо перед собою. - Ти їм довіряєш?
  
  Мені знадобилося більше часу, щоб відповісти, ніж хотілося б. "Думаю, так. Я довіряю Елу. Беззастережно. І він працює на них, так що доведеться цим обмежитися".
  
  Здавалося, вона змирилася з цим, знову дивилася прямо перед собою. Я сподівався, що не підписав їй смертний вирок, втягнувши її в це. Може бути, мені просто відвезти її в аеропорт і сказати, щоб вона зникла. Знаючи Кейсі, вона, ймовірно, могла б створити для себе нову особистість, забронювати квиток на літак і перевести мільйон доларів на офшорний банківський рахунок за допомогою портативного комп'ютера, потягуючи латте в кафе аеропорту.
  
  Я не знав Кейсі добре, ніхто не знав, але я знав її досить добре, щоб зрозуміти, що вона, певно, хотіла вступити в бійку, ймовірно, не пішла б, навіть якби я спробував її умовити.
  
  Найголовніше, що Кейсі повірила мені. Вона знала, що я не бив Менді. Прямо зараз мені потрібні були такі люди поруч.
  
  
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  ГЛАВА ДВАДЦЯТЬ ШОСТА
  
  
  
  
  
  
  
  Коли ми прибули, атмосфера в конспіративній квартирі була приглушеною і напруженою. Генрі сидів у своєму кутку, тарабанячи по трьом різним клавіатур і спостерігаючи за півдюжиною екранів комп'ютерів. На ньому була футболка з написом "Я бачу Фнордов!".
  
  Болл і Ел обидва розмовляли в телефонні трубки. Бал був жвавий, жестикулюючи під час розмови. На столі перед ним стояли дві порожні кавові чашки, і він пив з третьої. Ел просто виглядав втомленим і пом'ятим.
  
  Кейсі підійшла, щоб стати за спиною Генрі і заглянути йому через плече. Навіть після всього, через що їй довелося пройти, вона не могла встояти перед теплим сяйвом екрану комп'ютера.
  
  "Досить цікава публіка, так?" Сказав голос мені на вухо, голос, який я дізнався.
  
  Я підстрибнув і обернувся. Там стояла Алекс, одягнена в светр і джинси. Її волосся були розпущені і розсипалися по плечах. Я насилу проковтнув. Лежить хлопчик.
  
  - Алекс! Що ти тут робиш?
  
  Вона яскраво почервоніла, відкрила рот, щоб щось сказати, але потім, очевидно, передумала.
  
  Вона показала пластиковий пакет для доказів. Всередині був шприц, який я витягнув з тіла мертвого хлопця на сходах лікарні, це було тільки минулої ночі? Здавалося, минула вічність з тих пір, як я це робив.
  
  "Тато покликав мене якось ввечері для невеликої неофіційною роботи. Шприц повний хлористого калію. Це те ж саме речовина, яку використовують для смертельних ін'єкцій ".
  
  "Чорт".
  
  Я здригнулася. Це було близько. Ще тридцять секунд, і я увійшла в лікарняну палату Менді як раз в той момент, коли він вводив ліки їй крапельницю.
  
  "З Менді все в порядку", - сказав Алекс. "У неї з'являються деякі ознаки поліпшення. Ми з Мей сиділи з нею в медичному закладі. В основному ми заважали і дратували медсестер. Їм не потрібна допомога патологоанатома і психіатра, але Більш хотіла, щоб хтось із нас був з нею весь час ".
  
  Хвиля полегшення захлеснула мене, конкуруючи зі збентеженням, яке я відчула, побачивши тут Алекс. "Я рада це чути. Які її шанси на одужання?"
  
  Вона знизала плечима. "Ще занадто рано говорити. Все, що ми можемо зробити прямо зараз, це чекати".
  
  Тепер, коли моє початкове здивування при вигляді Алекс пройшло, я придивився до неї уважніше. Вона виглядала втомленою. Під очима в неї були темні кола.
  
  "Як ти тут опинився? Я не знав, що ти був частиною цього".
  
  Вона посміхнулася. "Татові подобається думати, що він може щось приховувати від мене. Він намагався сказати мені, що працює якимось непыльным слідчим у Генеральній прокуратурі. Коли він подзвонив вчора ввечері і попросив мене доглянути за Менді і ідентифікувати вміст шприца, я змусила його бути відвертим зі мною.
  
  "Дякуємо за вашу допомогу", - сказав я. Я не жартував. Я ніколи раніше не втрачав партнера, ніколи не був такий близький до того, щоб втратити його, як минулої ночі.
  
  "Не за що.
  
  Підійшовши до столу, Болл зняв навушники і поклав їх на стіл.
  
  "Слухайте всі. Час для брифінгу". Розмова стихла, і всі почали підходити до столу. Я повернув планшет Алексу.
  
  "Спасибі", - сказав я. Вона потягнулася і на хвилину стиснула мою руку. Що це було в її очах? Просто жалість до облажавшемуся копу або щось ще? І якщо це було щось інше, що я збирався з цим робити? Я задавався питанням, чи шкодує вона про те, що чіплялася до мене, і тепер знаходиться тут тільки з почуття обов'язку перед своїм батьком.
  
  Всі розсілися по трьом сторонам столу, так що ми могли бачити величезний монітор з плоским екраном, що висів на стіні. Це місце нагадало мені щось середнє між військовою кімнатою з науково-фантастичного фільму і вечіркою студентського братства. Болл натиснув кнопку на великому пульті дистанційного управління, і світ потьмянів, коли загорівся екран. Дуже театрально. Тримаю парі, це справа рук Генрі.
  
  "По-перше, Генрі збирається ввести всіх в курс справи з приводу перехоплених повідомлень".
  
  Генрі відкашлявся, швидко, нервово оглянув кімнату і почав говорити.
  
  "З тих пір, як молодший Маршалл ... зник, була величезна кількість трафіку на мобільних телефонах і наземних лініях, які, як ми знаємо, належать співробітникам Cascade Aviation".
  
  Настала його черга натискати кнопку. На екрані з'явилося безліч лінійних графіків з датами. Для мене вони взагалі не мали ніякого сенсу. Я задавався питанням, чи повинен я сидіти там і робити дурний вигляд або глибокодумно кивнути головою, ніби я знав, на що дивлюся.
  
  "Вони використовують пристойне шифрування, тому ми не можемо розібрати, що вони говорять. Можливо, ми могли б розшифрувати їх методом перебору до наступного літа, якщо зможемо умовити АНБ надати нам досить комп'ютерного часу ".
  
  Він зробив паузу, щоб зробити ковток з величезною кавової чашки. "Але навіть якщо ми не можемо сказати, про що вони говорять, збільшений обсяг трафіку виразно говорить нам про те, що ми розворушили осине гніздо".
  
  Ще одне натискання кнопки, і на екрані з'явилося інше зображення. Це було зернисте відео чорного позашляховика. Я дізналася Тодда всередині, з телефонною трубкою, притиснутою до вуха.
  
  "У нашої опозиції є кілька сліпих зон. Наприклад, цей джентльмен засвідчується, що розмовляє по зашифрованому телефону, але він сидить і слухає його в такому місці, де ми можемо направити лазер на його вікно і використовувати його, щоб прослухати його частину розмови ".
  
  В динаміках кімнати заграла запис.
  
  Голос був хрипким, часом спотвореним, але я впізнав його. Це був той самий чоловік, з яким Маршалл розмовляв по дорозі на південь з Кейсі. Тодд.
  
  "... твій син. Я відправив своїх кращих людей на його пошуки".
  
  Лазерний мікрофон міг вловлювати тільки одну сторону розмови.
  
  "Так, сер. Так, сер", - знову пролунав голос Тодда з динаміків. В його голосі звучало замішання. "Я відкладу наступний рейс, якщо ви цього хочете. Але я не впевнений, що ця проблема з Гібсоном взагалі пов'язана з нашою діяльністю ".
  
  Тодд знову на хвилину замовк, прислухаючись.
  
  "Так, ви, ймовірно, мають рацію, що можна з упевненістю припустити це. Я можу затримати Компанію на двадцять чотири години, може бути, на сорок вісім, але після цього буде складно ".
  
  Ще кілька секунд тиші.
  
  "Так, сер. Я буду тримати вас в курсі. Так, сер. До побачення".
  
  Тодд повісив трубку. - Чорт, - сказав він тихо, майже так тихо, що лазер не розчув. Я знав, що він сидів там майже три хвилини, тому що стежив за таймером в нижній частині екрана.
  
  Я заворожено нахилилася вперед. Тодд був абсолютно спокійний, його погляд був спрямований прямо перед собою, він дивився так пильно, що я очікувала побачити пропалену дірочку в лобовому склі. Така нерухомість була незвичайною. У мене ввійшло в звичку спостерігати за людьми все моє життя. Було незвично, щоб хтось залишався абсолютно нерухомим довше двадцяти секунд або близько того, тридцять були рідкістю. Три хвилини були майже нечуваним явищем. Я бачив, як це робили кілька людей.
  
  На позначці в дві хвилини п'ятдесят три секунди Тодд поворухнувся. Він зняв трубку й набрав номер.
  
  "Ми не впевнені точно, куди надійшов цей виклик", - сказав Генрі. "Десь в районі метро Портленда. Він не був на зв'язку досить довго, щоб ми могли відстежити його ближче".
  
  "Це я", - коротко сказав Тодд. "Старий злякався через зникнення Гібсона і призупинив усі спеціальні рейси. Тобі доведеться ще трохи посидіти на упаковках ".
  
  Пішла довга пауза, і Тодд потер лисину. "Я знаю. Я знаю. Я попрошу кого-небудь доставити ще наркоти пізніше сьогодні. Але тримай їх в хорошій формі. Це буде остання поставка на довгий час. Гібсону більше не можна довіряти. Цю маленьку сучку, яка з ним, потрібно зайнятися стрибками з парашутом. Я молю Бога, щоб він не облажався і не дозволив їй піти.
  
  Я відчув, як Кейсі поруч зі мною напружилася. У тьмяному світлі екрана вона виглядала дуже маленькою. Я захоплювався тим, як вона трималася досі. Частина мене хотіла простягнути руку, стиснути її руку, або поплескати по плечу, або щось в цьому роді, але з Кейсі ніколи не знаєш, як тебе приймуть.
  
  "Так, я знаю", - говорив Тодд. "Тримай своє лайно напоготові ще кілька днів, і ми його зробимо". Він повісив трубку і ретельно оглянув місцевість навколо себе, почавши з правого дзеркала бічного огляду і продовжуючи по всьому периметру. Я зрозумів, що це таке, бо сам це робив постійно, особливо після того, як телефонний дзвінок відвернуло мою увагу від навколишнього.
  
  Я нахилилася вперед. Тодд зупинився лише на частку секунди і подивився прямо в камеру? Він не виявив ні найменшого занепокоєння, і це було так швидко, що я майже переконала себе, що мені здалося. Щось непокоїло моя підсвідомість, але я ніяк не міг змусити це вигулькнути назовні.
  
  "Ось де ми зараз знаходимося", - сказав Болл. "Тодд не знає, що Гібсон мертвий і що Кейсі у нас. Маршалл-старший просто знає, що його син пропав, він не знає про банду контрабандистів людьми, якою керували його син і Тодд. Так що зараз ми в режимі очікування, чекаємо, коли вони зроблять якісь дії. Тодд продовжує згадувати "посилки ". Звучить так, ніби у нього є група дівчат, яких він хоче відправити на Близький Схід, але у нього немає можливості вивезти їх з країни, поки Маршалл не дасть добро на прибуття в країну цього спеціального рейсу ".
  
  Болл встав. Всі погляди були спрямовані на нього.
  
  "Це наш шанс. Тодд буде чекати в аеропорту з дівчатами, щоб проводити їх. Ми збираємося вдарити їх, і вдаримо сильно. Це буде наш шанс дізнатися, що прибуває в нашу країну на цих літаках ".
  
  "Давай не будемо забувати, що ми, можливо, просто хочемо врятувати тих дівчат, яких ось-ось відправлять у якесь гребаное місце, дуже сухе і піщане", - почула я свої слова, перш ніж усвідомила це. Ну що ж. Я ніколи не вмів тримати рот на замку на зборах. Я побачив, як Кейсі поруч зі мною кивнула.
  
  У Болла біса пильний погляд, треба віддати йому належне. Ці палаючі очі віруючого втупилися на мене, як два прожектори. Я думаю, що більшість людей були б їм залякані, але за останні кілька днів мене двічі вибивали все лайно, мене звинуватили у вбивстві і дізналися, що моя дівчина втекла на нижню половину країни. Якого хріна Болл збирався зі мною зробити, відняти у мене день народження?
  
  "Я збираюся бути гранично чесним з вами, Міллер. Якщо мої джерела вірні, то те, що знаходиться в цьому літаку, є питанням найбільшої національної безпеки. Я співчуваю цим дівчатам, але я не хочу, щоб ви неправильно зрозуміли мене, вантаж, який прибуває в цю країну, набагато важливіше того, що вивозиться ".
  
  На мить це зависло в повітрі, як неприємний запах, який ніхто не хотів коментувати.
  
  "Давай запам'ятаємо одну річ", - сказав Ел тією невимушеною, примирної манері, яку він використовував незліченну кількість разів раніше, коли два детектива сперечалися з приводу справи. "Більше не каже, що дівчатка не важливі. Вони важливі. Вони просто дуже близькі до того, що знаходиться в цьому літаку. І на прагматичному рівні, якщо ми хочемо дістатися до цього літака, нам потрібно роздобути цих дівчат. Одне є ключем до іншого ".
  
  Його тон говорив: "довірся мені", як це завжди було в минулому.
  
  Я кивнув, відчуваючи себе так, немов виставив себе повним ідіотом, але не зовсім впевнений, як саме.
  
  "Всім нам зараз потрібно зробити", - спокійно продовжив Ел. "Це трохи відпочити. Ми всі вже довгий час горимо з обох сторін. Нарешті до нас прибула група допомоги, яка візьме на себе спостереження, тому я хочу, щоб у кожного був час відпочити. У мене нагорі досить ліжечок, спальних мішків і диванів, щоб у всіх було місце для відпочинку. Мені привезуть замовлену їжу, так що тобі не про що турбуватися.
  
  Це було в його кращому прояві - піклуватися про військах.
  
  "У кого-небудь є що додати?" Ел обвів поглядом людей, що сидять за столом. Ніхто нічого не сказав. "Добре. Трохи відпочиньте". Всі почали вставати і потягатись. Оглянувши стіл, я виявив безліч мішків під очима і зім'ятий одяг.
  
  В животі загурчало, і я потерла очі. Трохи їжі і постіль здавалися відмінною ідеєю, але спочатку мені потрібно було щось зробити.
  
  Алекс стояла біля сходів в нерішучості і дивилася на мене через плече. Вона посміхнулася, коли я підійшов.
  
  "Привіт", - сказала вона.
  
  "Привіт. Слухай, я повинен попросити тебе про послугу".
  
  "Що?"
  
  "Це місце, де вони тримають Менді, де воно знаходиться?"
  
  Щось промайнуло на його обличчі, щось, що я не зміг толком прочитати. Це було схоже на розчарування. Господи, я дуже втомився для всього цього.
  
  Вона назвала адресу на південно-сході Портленда. Рис. Знову за кермом.
  
  "Спасибі", - сказала я, не впевнена, чи повинна я просто піти або щось ще.
  
  Вона зробила крок ближче до мене.
  
  “ Нам, мабуть, варто поговорити, ну, ти знаєш...
  
  "Ми повинні", - сказав я. “Але спочатку я повинен побачитися зі своєю напарницею. З-за мене її мало не вбили".
  
  Щось промайнуло на її обличчі. Роздратування? Розчарування? Можливо, і те, і інше.
  
  "Добре", - тихо сказала вона.
  
  "Давай поговоримо, коли я повернуся", - сказав я. "Я, ем, я дійсно хочу".
  
  Я був на півдорозі через кімнату, коли зрозумів, що вона все ще стоїть там і дивиться на мене. Господи. Я не був товариською людиною при найсприятливіших обставинах, але якщо додати кілька днів без сну і вбивства двох хлопців, я перетворився на справжнього мудака. Я б як-небудь загладив свою провину перед нею.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  ГЛАВА ДВАДЦЯТЬ СЬОМА
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  Я їздив колами, поки не переконався, що за мною немає стеження, потім поїхав до клініки. Це було в глухому куті недалеко від бульвару Пауелл, всередині старого перебудованого вікторіанського будинку. На ґанку висіла непомітна вивіска, яку було б легко не помітити.
  
  Я витратив хвилину, щоб оглянути капот сусіда. Парковка тут була в основному на вулиці. Серед Hyundai, Toyotas і Lexi були два пікапи, які здалися мені цікавими.
  
  Я був давнім шанувальником американських пікапів. Я знаходив образливим той факт, що вони все частіше ставали улюбленим транспортним засобом для жителів передмістя. Я бачив десятки гігантських вантажівок, яким не знайшлося б кращого застосування, ніж час від часу перевозити набір ключок для гольфу. Це було неправильно, пікапи були для роботи, а не для якогось грубого фантазійного образу, якому ти віддавався в перервах між роботою в офісі і походом дітей на футбольну тренування.
  
  Ці дві вантажівки не підходили під цю форму. Їм було кілька років, і вони були в хорошому стані. Їх вимили, але не натерли воском або деталями. В кабіні однієї вантажівки були робочі рукавички. На сидінні іншого лежав "атлас", відкритий до Портленда. Кузова обох вантажівок були чистими, але, очевидно, їх використовували не тільки для ключок для гольфу і перевезення меблів додому з Ікеа. На них були глибокі вибоїни аж до металу. Їх використовували для перевезення кормів, гравію, деревини, деталей машин і всього іншого.
  
  Вирішальним фактором були стелажі з зброєю. Більш ніж у половині будинків в Америці була зброя, але в Портленді визнавати це було деклассированно. Якщо ви полювали, стріляли по тарілочках або просто хотіли доконати випадкового грабіжника, ви тримали рот на замку. Згадка про те, що у вас є вогнепальна зброя, було чимось на кшталт публічного пуканью.
  
  Не так у Східному Орегоні. Там зброю не було тотемом, воно не було хобі, воно не було політичною заявою. Воно було просто інструментом, начебто лопати або хорошого культиватора. Ви ніколи не знаєте, коли вам може знадобитися пристрелити койота або приспати хвору тварину. Ти поставив стійку зі зброєю в свій вантажівка не тому, що хотів похизуватися, а тому, що це був найзручніший спосіб тягати цю чортову штуку з собою.
  
  Що ж, в глибині душі мені завжди було цікаво познайомитися з родиною Менді. Я просто сподівався, що вони зрозуміли, що я один з хороших хлопців.
  
  Я піднявся на ганок. На перший погляд будинок був більше, ніж здавався. Двері була сталевий, а не дерев'яної. Вікна мали той зеленуватий, спотворений вигляд, який створювався з важкого полікарбонату, ударостійкого, можливо, куленепробивного. На рівні очей на дверях був встановлений риб'яче око відеокамери. Я натиснув кнопку на металевій коробці з гратами, встановленої поряд з дверима.
  
  "Я можу вам чимось допомогти?"
  
  "Це Дент Міллер. В честь Менді Вільямс".
  
  Пішла довга пауза. У мене засвербіло між лопатками. Мені не подобалося стояти на відкритому місці. Я був цілком упевнений, що за мною стежили, але впевненості не було. Нарешті з боку дверей почулося дзижчання, і коли я штовхнув її, вона піддалася.
  
  Я був в маленькому фойє, прямо навпроти мене була ще одна металеві двері. Єдиною меблями в кімнаті був металевий стіл з написом "адміністратор" на одній з цих маленьких табличок. Адміністратор, чорт візьми. У хлопця, що стояв за столом висотою по пояс, була коротка стрижка їжачком і шия відсутня. Він був бандитом у костюмі. Костюм сидів на ньому добре, але недостатньо добре, щоб приховати опуклість на стегні. Він виглядав наполовину компетентним, незвичайним у світі безпеки. Щоб залучити пристойних людей, потрібно було добре заплатити, а більшість служб безпеки не стали б цього робити.
  
  "Закрийте двері, будь ласка, сер". Сказав він рівним механічним тоном. Я зачинив вхідні двері, і він натиснув на кнопку, що відкриває внутрішню двері на столі. Цікаво. Внутрішня двері, очевидно, не відкривалася, поки була відкрита зовнішня. Що, чорт візьми, це була за клініка?
  
  Сім'я Менді чекала по іншу сторону дверей. З них п'ятеро їх вага становила, ймовірно, півтонни. Вони там стояли півколом, загороджуючи коридор, майже ідентичних позах, схрестивши руки на грудях, з суворими обличчями. Всі вони були одягнені в джинси, потерті, але випрані; джинсові або картаті сорочки; робочі черевики, потерті та розбиті, але чисті.
  
  Всі вони були досить великими, щоб натягувати шви на сорочках, з грубими рисами обличчя і короткими волоссям. Але вони не були дурними. Середньостатистичний городянин, ймовірно, дивився б на них зверхньо, але тупі власники ранчо довго не протягнули. Ви повинні були вміти робити все потроху, бути своїм власним ветеринаром, своїм власним механіком, іноді навіть своїм власним лікарем. І ви повинні були бути фінансовим генієм, щоб заробляти на цьому гроші. Ні, ці люди звикли покладатися лише на себе і ні на кого іншого, велике вам спасибі.
  
  Я не міг сказати, хто з братів старший, а хто молодший, вони всі були страшенно схожі. Але тата було легко впізнати. Він стояв у центрі, більш стара версія всіх інших. На одному товстому жилистом передпліччя, яке загрожувало розірвати шов його сорочки, було татуювання у вигляді орла і земної кулі, а під нею чорнилом було написано "USMC". Воно було дещо розпливчастим і блідим, як у молодого морського піхотинця перед відправкою в яку-небудь захоплюючу містечко під назвою В'єтнам.
  
  Я зробив крок вперед і простягнув йому руку. - Я Дент Міллер. І мені плювати, що хтось каже, я не заподіював шкоди вашої дочки.
  
  Він зміряв мене поглядом з ніг до голови, заглянув в очі. Тримаю парі, що він сержант, подумав я. Він нагадав мені будь-якого з дюжини чоловіків, які підтримували мою тупу дупу в живих, поки я служив в армії.
  
  Він теж потягнувся і взяв мене за руку потиском, схожим на деревовидний прес. "Я Дейл Вільямс, і я вірю тобі. Якби я думав, що ти заподіяв шкоду моєї дочки, ти б вже був небіжчиком.
  
  Я думав, ми прекрасно порозуміємося.
  
  Містер Вільямс представив всіх присутніх. Всі брати виглядали однаково, але мені вдалося виділити двох старших. Я б посперечався, що вони самі трохи відсиділи в армії. Двоє наймолодших просто були ще недостатньо дорослими. На перший погляд вони виглядали як дорослі чоловіки, але я зрозуміла, що їм було, може бути, п'ятнадцять і сімнадцять.
  
  Я потиснув руку і кивнув кожному. Посмішок не було. Після вистави кожен відійшов і зайняв стратегічне місце, звідки вони могли бачити коридор або стежити за дверима. Цікаво. Вони були тут не просто з візитом. Схоже, у Менді була своя особиста охорона.
  
  Я залишилася стояти посеред холу з містером Вільямсом. Приміщення було оформлено як в хорошому готелі: всюди килими і твори мистецтва, меблі з червоного дерева. Але тут пахло лікарнею, і на задньому плані я розрізняв гудіння апаратів. Проходили медсестри в медичній формі, обходячи нас стороною.
  
  "Я б хотів побачити її, якщо ти не проти", - сказав я. Він кивнув і хитнув головою в бік коридору. Я пішов за ним.
  
  "Я завжди боявся, що з нею щось трапиться", - сказав він, поки ми йшли. "Я турбувався про неї так само, як турбувався про Роберта, коли він був в Афганістані, і про Денні, коли він був в Іраку. Юний Девід піднімає галас про те, що приєднається до нас, як тільки закінчить навчання, і я думаю, що теж буду турбуватися про нього ".
  
  Ми зупинилися біля зачинених дверей. На лобі містера Вільяма запульсувала відень, і я зрозумів, що маю справу з людиною, яка вважає, що природний порядок речей був порушений, що все, у що він вірив, не можна довіряти. Я дивився на іншу людину у вільному падінні.
  
  “Я готувався до того дня, коли зможу поховати одного зі своїх дітей на службу цій країні. Але я ніколи не припускав цього. Спочатку мені сказали, що її власний партнер ввів її в кому, трохи не вбив. Потім я приходжу сюди, і вона каже мені своїми власними устами, що ти цього не робив, що все це брехня ".
  
  Він поклав руку на дверну ручку, але відкривати її поки не став.
  
  "Я не знаю, кому довіряти", - продовжив він. "Менді каже, що я повинен довіряти тобі".
  
  "Ти прав", - сказав я. "Не довіряй нікому. Це моторошне лайно. Ми натрапили на щось серйозне. Я не впевнений, наскільки сильно, але ми розлютили деяких людей, які пріхлопивать таких людей, як ти і я, як мух ".
  
  "Господи. Я думав, мені більше ніколи не доведеться мати справу з подібним лайном". Несвідомо він помацав довгий нерівний рубець, який тягнувся по всій лінії щелепи з одного боку особи.
  
  "Сподіваюся, скоро тобі не доведеться цього робити", - сказав я.
  
  Він перестав розтирати і пильно подивився на мене. - Вдалося знайти людей, які це зробили?
  
  Я вагався. Те, що я збирався зробити, було феноменально нерозумно. Я зустрів цього чоловіка всього дві хвилини тому. Але він заслуговував правди.
  
  "Той, хто несе безпосередню відповідальність, - це крок вперед. Мені потрібно, щоб це залишалося в таємниці ".
  
  "Наступити" - старий в'єтнамський термін, що позначав ворожу жертву, яку ви насправді бачили лежить на землі мертвою. Ви могли б наступити на неї, якщо б захотіли. Я чув, що деякі так і робили.
  
  У мене було передчуття, що містер Вільямс, ймовірно, перейшов на крок-другий у своєму минулому і зрозуміє, що я мав на увазі.
  
  Він подивився на мене. Його ніздрі несвідомо роздулися, як ніби він намагався вловити найменший запах лайна.
  
  "Я ціную це", - сказав він нарешті. "Але, схоже, справа не тільки в одному чоловіку".
  
  "Є", - сказав я. "Набагато більше. Але я не знаю, скільки. Але зроби мені послугу?"
  
  "Що це?" - запитав я.
  
  "Ти просто турбуєшся про те, щоб подбати про свою доньку. Вона особлива, і ти повинен пишатися нею. Інше в цьому ділі залиш мені. Мені більше нічого втрачати. Ти знаєш. Я мотнула головою в бік його синів і подивилася на двері в кімнату його дочки.
  
  Я міг би сказати, що це його трохи зачепило. Але мудрість дозволяє тримати гордість у вузді.
  
  "Поки я згоден з цим". Він поліз у кишеню сорочки, дістав візитку. Він вклав мені в руку. "Але якщо тобі знадобиться прикриття, синку, ти свяжешься".
  
  Я глянув на картку: "Дейл Вільямс і сини". "Прекрасна орегонська яловичина". Домашній номер, стільниковий телефон, номер факсу, адреса. Я поклав картку в гаманець.
  
  "Я так і зроблю", - сказав я.
  
  Він задоволено кивнув і відступив убік.
  
  Я глибоко зітхнула і увійшла в палату Менді. Всередині було тьмяно, і спочатку я подумала, що помилилася палатою. Фігура на ліжку, мабуть, була кимось старше, ким-то важче. Я стояв там, відчуваючи нудоту у животі, секунду або дві, перш ніж риси її обличчя, остаточно прояснилися під набряками і синцями. Її обличчя виглядало вдвічі ширше, ніж повинно було бути.
  
  Здавалося, вона спала, але як раз в той момент, коли я повернувся, щоб піти, вона відкрила очі. Вони були налиті кров'ю. Синява її райдужки дивно контрастувала з яскраво-червоною.
  
  - Вм'ятина, - пробурмотіла вона. Коли вона відкрила рот, я побачив, що один з її передніх зубів зламаний навпіл. - Привіт.
  
  "І тобі привіт". Це прозвучало нерозумно, але це було все, що я міг придумати, щоб сказати.
  
  "Уінтерс був тут", - сказала вона. Він говорив тихо й повільно, його важко було розчути. "Намагався сказати, що ти мене побив. Тупиця".
  
  "Так", - сказав я. "На якийсь час все трохи заплутався".
  
  "Я вправила йому мізки ..." Її голос затих, а повіки затрепетали. На секунду я подумав, що вона знову заснула, потім її очі знову відкрилися. "Це був той хлопець Маршалл. Маленька дерьмовая башка. І якийсь великий лисий чувак. Страхітливого вигляду".
  
  "Так.Я знаю".
  
  "Вінтер сказав, що вони знайдуть їх. Я хочу бути там. Дай мені пару днів".
  
  "Так. Добре". У мене на очі навернулися сльози, і було трохи важко говорити.
  
  "Хоча ця штука болить". Вона підняла одну руку з лубком, скривилася, знову опустила її. "Я відчуваю себе досить одурманеної".
  
  "Так. Ти відпочинь трохи, добре?" Я ненавиділа себе за це, але мені просто хотілося вибратися з палати. Я завжди ненавиділа лікарні. Вони могли повісити всі прикраси з Мартою Стюарт, які хотіли, але це місце все одно залишалося лікарнею. Звучало як лікарня, пахло як лікарня, і в цій грьобаній ліжку лежав хтось важливий для мене. Це була лікарня.
  
  "Так. Пару днів. Потім ти приїдеш за мною, і ми знайдемо цього маленького засранця і його приятеля".
  
  Її повіки знову закрилися, і я відчув полегшення, ненавидячи себе за це. Я проковтнув клубок у горлі. Я подивився на неї зверху вниз. Мені хотілося протягнути руку і доторкнутися до неї, стиснути її руку або поплескати по плечу, що-небудь ще. Але куди б я не подивилася, я бачила або пов'язку, або синяк.
  
  Я стояв там, поки її дихання не стало повільним, глибоким і рівним.
  
  Врешті-решт я просто повернувся і вийшов. Я зупинився перед тим, як відкрити двері, досить надовго, щоб зробити глибокий вдих, потім вийшов у коридор.
  
  Всі брати містера Вільямса і Менді стояли у кінці коридору півколом навколо невисокого лисіючого чоловіка в білому халаті зі стетоскопом на шиї. Вони розмовляли упівголоса, і доктор виглядав трохи схвильованим в оточенні братів Вільямс. Ну що ж. Можливо, це стало б стимулом. Батько Менді, мабуть, помітив мене краєм ока.
  
  Він повернувся, повільно, впевнено кивнув мені. Я відповів йому тим же. На його обличчі було знайоме мені невиразне вираз. У мене, мабуть, теж було таке. Він знову повернувся до доктора, а я пройшов по коридору і вийшов через парадні двері.
  
  Гнів - кумедна штука. Я занадто часто злюся. Я буду першим, хто скаже вам про це. Це шкідливо для здоров'я, як для мене, так і для людей, з якими я стикаюся. У молоді роки, відразу після того, як я демобілізувався з армії і провів перший час в поліцейському управлінні, я вибивав лайно з деяких людей, які, ймовірно, цього не заслуговували: хлопців з братства, дерьмовых хлопців, яких я заарештовував, які чинили опір більше ротом, ніж кулаками.
  
  Ймовірно, мене було звільнити з Бюро за парочки з них. В наші дні мене, ймовірно, звільнили б, але тоді були інші часи. Пара розірваних мішків з брудом були очікуваної платою за те, щоб стати хорошим поліцейським. Ел взяв мене з собою, допоміг направити ситуацію в продуктивне русло.
  
  Коли я йшов до своєї машини, я відчув, як мене охоплює цей крижаний, навмисний гнів. Гнів - навіть невідповідне слово для цього. Не думаю, що в англійській мові для цього є відповідне слово. Може бути, у німецького є для цього слово. У них це добре виходить. Якщо подумати, може бути, варто пошукати в японському. Ці хлопці-самураї, ймовірно, зрозуміли це.
  
  Коли я сідав у машину, мої дії були спокійними, обдуманими. Мій розум був лінійним, зосередженим і раціональним. Але якщо б Тодд з'явився переді мною, я б убив його без роздумів, без найменшого коливання. Якщо б його оточила армія, я б просто вбив і їх теж. Я не думав ні про себе, ні про яке-небудь майбутньому. Я просто хотів, щоб Тодд був у мене під прицілом або, що ще краще, у мене в руках.
  
  Досі я тримав все це в секреті. Я ставився до цього як до чергового вправі правоохоронних органів, хоча і з деякими дивними поворотами. Я дивився на Маршалла і Тодда так само, як на будь-яке інше тіло, на яке полював, - як на ще одну голову, яку можна повісити на стіну з трофеями. Це спливло на поверхню, коли я застрелив Маршалла, але я так само швидко поховав це.
  
  Тепер я дозволив собі відчути все це. Моя робота пропала. Не було сенсу обманювати себе. Я вбив двох людей і приховав це. Я ні за що не збирався знову заглядати в Бюро.
  
  Одрі пішла. Я задавався питанням, чи не обманював я все це час, намагаючись змусити бути речі такими, якими вони насправді не були. Я хотів жінку, дуже сильно хотів, щоб у моєму житті була дружина. Але, ймовірно, це була нездійсненна мрія. Такі довбанути хлопці, як я, не створені для відносин.
  
  А потім була Менді. Я всього кілька разів бачив, як так жорстоко били людей, і більшість з цих людей були мертві. Я не знав, що вони з нею зробили, і з усіх сил намагався не питати. Подібне лайно повинно було трапитися тільки з переважною більшістю населення, яке я відніс до категорії "жертв і потенційних жертв". Це не повинно було статися з людьми, яких я знав, з людьми з тієї ж команди, що й я.
  
  Я відчував, що насувається, як якась буря прямо над горизонтом. Я збирався зіткнутися з Тоддом, Каскадної авіацією старшого Маршалла, з ЦРУ, які, чорт візьми, взагалі хотіли прийти на вечірку, і я збирався знищити їх усіх. Сподіваюся, це буде хороший день для смерті, тому що мені не дуже хотілося повертатися.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  ГЛАВА ДВАДЦЯТЬ ВОСЬМА
  
  
  
  
  
  
  
  Коли я під'їхав, Едді сидів на лавці біля конспіративної квартири і задумливо їв бутерброд.
  
  Я припаркувала машину і підійшла до нього. Він був одягнений інакше, ніж в минулий раз, коли я його бачила. Його волосся були мокрими, і від нього пахло милом.
  
  Едді проковтнув.
  
  “ Він у мішку з приблизно сотнею фунтів лісозаготівельної ланцюга в Уилламетте.
  
  "Ви проробили в ньому які-небудь отвори?" Якщо тіло Маршалла вислизне з ланцюгів, гази розкладу можуть змусити його спливти на поверхню.
  
  Едді виглядав ображеним, як ніби я задала йому дурне питання. “Ти маєш на увазі, крім тих, які ти в нього вклала? Звичайно, я це зробила".
  
  У мене виникло відчуття, що, можливо, це був не перший раз, коли Едді змушував тіло зникнути.
  
  "Спасибі", - сказав я. Я не був впевнений, що ще сказати хлопцеві, який допоміг мені приховати вбивство.
  
  "Без проблем", - сказав він, встаючи і обтрушуючи крихти з сорочки. Він ляснув мене по плечу.
  
  "Слухай, я думаю, що це була гарна ідея - позбутися цього хлопця, але все, що я хочу сказати, це те, що наступного разу давай складемо план, добре?"
  
  З цими словами він увійшов в будинок.
  
  У підвалі конспіративної квартири стояла напружена тиша, яку я дізнався. Це була тиша, яка опановувала людьми, осознавшими, що всі їх тренування, всі їх приготування, всі їх планування ось-ось пройдуть перевірку. Вони зрозуміли, що дуже скоро кілька коротких хвилин хаосу вирішать, чи зможуть вони скоротити це чи ні.
  
  Я відчував це раніше, коли стрибав у Панаму, перед будь-яким з дюжини поліцейських рейдів. Можна подумати, що через деякий час це стало звичайною справою, але це не так. Людське тварина ніколи не звикне добровільно йти на ризик неминучої смерті. Ви або стаєте настільки чутливі до цього, що більше не можете цього робити, або стаєте залежним від цього. Так чи інакше, я займався цим протягом двадцяти років, так що я не впевнений, до чого це привело мене.
  
  Всі сиділи навколо столу, очевидно, чекаючи мене і Едді, оскільки там було два порожніх стільця, а у Болла було нетерпляче вираз обличчя. Я дізнався більшу частину натовпу: Генрі; Кейсі, все ще виглядав блідим і втомленим; Ала; Болле; Фредеріко; Міккі; і не в останню чергу Алекса. Поряд з Фредеріко і Міккі сиділа пара хлопців. Я не бачив їх раніше, але було неважко впізнати в них головорізів, якими вони були.
  
  Алекс, здавалося, навмисне не дивився на мене. Відмінно. Ще одна річ, про яку варто турбуватися.
  
  Як тільки ми з Едді зайняли свої місця, Генрі вимкнув світло і включив великий екран для брифінгу. На ньому знову з'явилося зображення Тодда, що сидить в своєму чорному позашляховику. Зображення було зернистим, плоским, як ніби щось знято при дуже великому збільшенні.
  
  "Нам пощастило, і ми знову засікли Тодда, що розмовляє по мобільному, нашим лазером. Ми пропустили перші кілька секунд. Наше укриття знаходиться в декількох сотнях метрів звідси, на даху порожнього промислового будівлі, і нашим хлопцям потрібно трохи часу, щоб навести лазер на його вікно. Але ми впоралися з більшою частиною ".
  
  Він натиснув кнопку, і почалося відтворення відео і аудіо. "... почекай ще трохи". В голосі Тодда на записі чутно металеві нотки. Він підніс телефон до вуха і кілька секунд слухав, перш ніж заговорити знову.
  
  "Я пропоную, щоб ми виконували наші зобов'язання перед людьми з обох сторін. На розвиток цих відносин пішли роки, але вони можуть бути зруйновані в мить ока. Я думаю, нам потрібно зробити ще один політ. Цей надходить вантаж життєво важливий для наших друзів у Вірджинії. Відправляється вантаж подбає про наших найближчих зобов'язання. Це залишить декількох клієнтів незадоволеними, але вони були в самому кінці списку очікування, і ми завжди давали зрозуміти, що не можемо дотримуватися твердих строків доставки. Ми можемо вирішити кілька різних проблем за допомогою цього рейсу, а потім витратити деякий час на перегрупування і переосмислення наших операцій ".
  
  Фокусування посилилася ще більше. Тодд притискав телефон до лівого вуха, і я зрозуміла, що оператор сподівався вловити якийсь звук з динаміка телефону. Секунду зображення дико тремтіло. Проблема з використанням такого збільшення полягала в тому, що найменший рух змушувало зображення сильно хитатися.
  
  Коли Тодд заговорив знову, все, що ми чули, було спотвореної мішаниною. Оператор прибрав збільшення на пару ступенів тому, перенацілив зображення на вікно, і ми знову змогли чути.
  
  "... ніяких слідів ні його, ні останньої посилки. Я відправив своїх кращих людей на його пошуки. Я думаю, ми повинні визнати можливість того, що ваш син вирішив діяти самостійно. Він може поставити під загрозу занадто багато аспектів нашої діяльності, щоб ставитися до цього легковажно. Ось чому я думаю, що нам слід вилетіти ще одним рейсом, а потім згорнути наші операції на деякий час. Сподіваюся, після цього ми знайдемо вашого сина, але, принаймні, я думаю, нам потрібно перебудувати наші операції таким чином, щоб обмежити розмір збитку, який він може завдати ".
  
  Цікаво. Фраза "ваш син" ясно дала зрозуміти, що Тодд розмовляв зі старшим Маршаллом. Звичайно, передача всього цього в суд викликала б незручні запитання про те, що саме сталося з молодшим Маршаллом. Мій погляд мимоволі метнувся до Боллу. Я задавався питанням, які у нього були плани на випадок непередбачених обставин. Я задавався питанням, включали у себе те, що мене повісили.
  
  На екрані знову заговорив Тодд. "Ні. Якщо б він був під вартою або якщо б жінка втекла, я б почув про це. Оперативна безпека Бюро трохи краще, ніж у бойскаутів ".
  
  Почувши це, Болл скорчив гримасу.
  
  "Я радий, що ви згодні", - сказав Тодд. "Вони залагоджують деякі дрібниці на іншому кінці дроту. Я очікую, що літак приземлиться приблизно о 04: 00 сьогодні вранці. На заправку і пересадку піде, можливо, півгодини. До 04.30 вони повинні бути готові і відправитися в зворотний шлях, прихопивши з собою безліч наших проблем. До світанку ми завершимо всю нашу операцію і перенесемо її.
  
  Тодд мовчав, прислухаючись. Він дивився прямо перед собою, сидячи нерухомо з телефоном, притиснутим до вуха. Щось лоскотало в глибині моєї свідомості, щось, що здавалося неправильним, але я не міг до кінця зрозуміти, що саме.
  
  "Дуже добре, сер", - сказав Тодд. "Я подзвоню вам, коли ми завершимо місію і почнемо працювати над наступним етапом". Він коротко кивнув, потім закрив телефон і сховав його в кишеню куртки. Звук двигуна позашляховика кілька секунд лунав з динаміків, перш ніж Генрі ударом змусив його замовкнути. Він натиснув на кнопку, і загорівся світло.
  
  "Ось воно", - сказав Болле. "Наше вікно можливостей відкривається в 04: 00 і закривається о 04: 30. Ми збираємося закрити Cascade Aviation. Я хочу знати, що буде з цим літаком".
  
  Болл встав і пройшовся по кімнаті.
  
  “Тодд був прав, оперативна безпека Бюро лише трохи краще, ніж у бойскаутів. Місцева поліція ще гірше. У Тодда є кілька ключових людей в задньому кишені. Ця операція буде проводитися тільки для людей, що знаходяться в цій кімнаті. Як тільки ми розіб'ємо об'єкт "Каскад" і забезпечимо його, я вважатиму це Бюро і місцевим правоохоронним органам як доконаний факт, але не раніше.
  
  Він замовк, оглянув сидять за столом, подивився кожному в очі.
  
  Це відчуття землі, яка лине мені назустріч, було найсильнішим з усіх. У минулому я багато разів проводив подібні операції. Це завжди були санкціоновані рейди правоохоронних органів.
  
  Щось у цьому було погано пахне. Мені стало цікаво, як далеко Більше зайшов, чи було у нього взагалі якийсь офіційний дозвіл на те, що він робив. Ел довіряв йому, але, можливо, Ел помилявся. У мене не було особливо хороших зв'язків з федералами, але були люди, яких я знав, люди, які знали інших людей. Через кілька днів, може бути, через тиждень, я міг би отримати стриманий звіт про те, ким насправді був Болл.
  
  У мене не було жодного тижня, ні навіть декількох днів. До завтрашнього світанку все повинно було закінчитися. Мені потрібно було вирішити, чи беру я участь чи ні.
  
  Ел встав, відкашлявся, і всі погляди були спрямовані на нього. Я відчув, як мене захлеснула хвиля ностальгії. Скільки разів я спостерігав, як Ал проводив брифінги, схожі на це?
  
  Я не могла порахувати кількість підозрюваних у вбивстві, сексуальних злочинців і банди грабіжників, з якими ми розправилися разом. Ел був подібний чарівництву. Здавалося, що кожна операція, до якої він приєднувався, проходила краще.
  
  - Слухайте уважно, - тихо сказав він, і всі погляди були прикуті до нього.
  
  Це був трюк Ела: він міг увійти в кімнату, де одночасно йшло п'ятнадцять розмов, при цьому ніхто не звертав уваги ні на кого іншого, і протягом тридцяти секунд всі його слухали. Більшість людей в подібній ситуації починають кричати, щоб привернути загальну увагу. Не Ел, він завжди діяв навпаки. Здавалося, що чим м'якше він говорив, тим більше людей його слухали.
  
  "Ми збираємося спростити це", - сказав Ел. Він клацнув комп'ютерною мишею, і на екрані позаду нього з'явилося супутникове фото.
  
  "Це аеропорт Олбані. Комплекс Cascade знаходиться тут, на південь від головної злітно-посадкової смуги Схід-Захід".
  
  Зображення збільшили, і ми побачили великий квадрат злітно-посадкової смуги з припаркованими на ньому літаками, оточений ангарами з трьох сторін. Там була ще пара будівель, ймовірно, офісних, розкиданих по дорозі, що веде до воріт в огорожі аеропорту. У мене не було хорошого уявлення про масштаб, поки я не зрозумів, що літак, припаркований в центрі злітно-посадкової смуги, C-130 Hercules. Це був не найбільший літак у світі, але все одно він був майже 100 футів у довжину.
  
  Комплекс був величезний. Я оглянув зал і побачив близько дюжини людей, що сидять там. У нас не вистачало стрільців. Я б хотів, щоб краща частина команди спецназу просто зачистила один з кубел, не кажучи вже про допоміжних будівлях.
  
  Вам знадобиться ще більше людей, щоб підтримувати хоча б видимість контролю периметра. Я почав підраховувати. Я б не хотів провернути цю справу менш ніж з 75 людьми. Я б відчував себе краще з сотнею. Мені б знадобилися групи по проникненню, снайпери, організовані медичні групи по роботі з ув'язненими, контроль периметра, чорт візьми, для чогось такого великого вам знадобиться одна людина, що відповідає за доставку води, содової і піци. Після того, як початкове збудження вляглося, знадобилися б годинник, щоб обшукати такий великий комплекс, а людям потрібен відпочинок і що-небудь поїсти.
  
  Ал, повинно бути, читав мої думки. Якщо подумати, то, швидше за все, так воно і було. Він навчив мене всьому, чого не знали рейнджери.
  
  "Нам доведеться обмежити наші цілі в цій операції, принаймні, на початковому етапі. У нас недостатньо людей, щоб встановити тотальне панування на сцені так, як ми б хотіли. Це означає, що деякі підозрювані, ймовірно, зникнуть; деякі докази, ймовірно, будуть знищені. Ми готові прийняти це. Наша увага буде зосереджена на цьому літаку, його вантаж і фургоні, який виїде на злітно-посадкову смугу, щоб зустріти його ".
  
  Мій шлунок повільно перекинувся. Так, Ел був прав. Деякі докази можуть бути знищені, деякі підозрювані можуть втекти. Чого він не врахував, так це того, що підозрювані можуть перевершити нас чисельністю і вирішити не здаватися й боротися.
  
  Правоохоронні органи іноді критикували за те, що вони при будь-якій можливості застосовували переважаючу силу, але було щось таке в тому, що п'ятдесят копів наставляли на тебе зброю, що змушувало поганих хлопців хотіти здатися.
  
  "У нас будуть дві команди, які одночасно атакують літак, з третьою командою в резерві. Перша група увійде прямо в головні ворота".
  
  Я подивилася на фотографію і відчула, як у мене знову затріпотіло в животі. Ми мчали по дорозі з багатоповерховими будівлями і ангарами по обидві сторони. Відмінне місце для засідки.
  
  - Друга група буде відповідати за блокування евакуації літака, - сказав Ел. - Як тільки ми отримаємо повідомлення, що літак вилетить через десять хвилин. Фредеріко збирається позичити один з двигунів пожежної служби аеропорту. Вони збираються перекрити руліжну доріжку на злітно-посадковій смузі і наблизитися до літака. Як тільки вони виявляться досить близько, вони скористаються водометом зверху, щоб закинути воду під високим тиском в повітрозабірники C-130. В ідеалі ви отримаєте всі двигуни, але якщо ви зможете відключити тільки одну сторону, цього має бути достатньо ".
  
  Фредеріко кивнув. Принаймні, хтось там трохи подумав. Все це полетіло б взагалі, якби літак знову злетів, поки ми всі стояли там з тупими виразами на обличчях.
  
  - Третя група буде перебувати на машинах позаду, в межах нашої видимості. Генрі буде займатися зв'язком і наглядом. У нього буде приемоответчик літака, і він зможе повідомити нам, коли літак повинен прибути. Мей і Алекс будуть нашими медичними працівниками. Вони візьмуть на себе турботу про будь заручниках, яких ми повернемо ".
  
  Він оглянув кімнату. Всі мовчали. Я озирнулась і побачила купу нічого не виражають осіб. Я прокрутила план Ала в розумі. Я майже не міг повірити, що тільки що почув це з його вуст. Був мільйон місць, де ця річ могла розвалитися, мільйон способів, якими хтось міг загинути, чорт візьми, ми всі могли загинути.
  
  Я майже встав, вийшов і залишив будинок, залишивши їх виконувати їх маленьку самовбивчу місію. Це було божевілля. Ел міг скільки завгодно говорити мені, щоб я довіряв Боллу, але якщо це були всі ресурси, якими він мав у своєму розпорядженні для подібної операції, мене це не цікавило. Я б ризикнув потрапити у в'язницю.
  
  "Послухайте", - сказав Ел. "Мені потрібно, щоб ви щось зрозуміли. Ця операція може пройти не так, як багато хто з вас звикли". Кажучи це, він подивився на мене. "У нас не так багато ресурсів, як хотілося б. У нас не було розкоші тренуватися разом. Ми робимо це на шнурку від черевика. Але я хочу, щоб ти дещо запам'ятав ".
  
  Він клацнув перемикачем на пульті дистанційного управління, і ось вона з'явилася. Це була фотографія Хізер Свенсон. Я відразу зрозумів, хто вона така. Минуло всього кілька днів з тих пір, як я знайшов її мертвою в бур'янах, викинутої, як купа сміття.
  
  Це була фотографія її водійських прав, і мені знадобилося кілька секунд, щоб дізнатися її, і на коротку мить мені стало соромно за себе. У ту секунду, коли я ступив на землю, де вона лежала мертвою, вона стала моїм підопічним, моєю відповідальністю. Десь по дорозі я забув про це. Маршалл був мертвий, але це був тільки початок.
  
  Ел, ти ублюдок, подумав я. Він знав мене краще, ніж хто-небудь інший, безперечно краще, ніж мій батько, чорт візьми, можливо, краще, ніж коли-небудь знала Одрі, якщо бути до кінця чесним. Він знав, що мене ніколи не цікавили підвищення по службі, найкращий килим для офісу і тому подібне лайно. Я просто жив, щоб ловити по-справжньому поганих хлопців.
  
  "Я хочу, щоб ви подивилися на цю фотографію", - сказав Ел. "Можливо, ці придурки і не були тими, хто її задушив, але вони доклали до цього руку, і ми думаємо, що є ще один фургон, повний таких же дівчат, як вона, готових до відправки Бог знає куди. Отже, ця операція, можливо, не ідеальна. Але воно того варто. "
  
  Ніхто нічого не сказав. Ні в кого навіть вираз обличчя не змінилося, але ви могли відчути, як змінилася атмосфера, як об'єдналася рішучість.
  
  "Добре", - сказав Ел. "Прямо зараз ми в ізоляції. Я хочу, щоб всі залишилися тут, трохи відпочили. Ми збираємося знову зібратися опівночі для заключного інструктажу з виконання завдання і пересування до місць базування. Нагорі є їжа і досить ліжок, кушеток і розкладачок для усіх ".
  
  Зашуршали папери, заскрипіли стільці - все разом встали.
  
  Я подивилася на екран. Особа Хізер все ще висіло там, я впевнена, не випадково.
  
  Я відчула руку на своєму плечі і мало не підстрибнула, настільки глибоко я була занурена у свої думки. Це був Ел.
  
  "Ти в порядку, чувак?"
  
  Я обернулася, щоб подивитися на нього, знову вражена тим, яким він виглядає старим. "Так, Ел. Я в порядку".
  
  "Ти згодна на це? Ти виглядаєш втомленою. Ти багато через що пройшла в останній час". Ми обидва знали, про що він насправді питав. Він хотів знати, чи готовий я знову піти за ним, тільки на цей раз з лайновим планом, недостатніми ресурсами і більшими, ніж зазвичай, шансами загинути.
  
  "Так, я готовий до цього", - сказав я. "Мені просто потрібно трохи відпочити".
  
  "Добре". Він знову ляснув мене по плечу. "Знайди місце, щоб переночувати нагорі".
  
  Я відкрила рот, щоб щось сказати, не впевнена, що саме, але Генрі підійшов з великою стопкою карт і комп'ютерних роздруківок, і незабаром вони з Елом були захоплені бесідою.
  
  Я встала і пішла нагору, всю дорогу відчуваючи на собі погляд Ала. У задній частині будинку була велика скляна розсувна двері, що виходить на Захід, з тієї сторони, звідки прийшли шторми. Я довго стояв там, перебираючи все в розумі.
  
  В моїй голові крутився наступне питання: якщо б я пішов за Алом, і все полетіло до біса, і я помер, мало б це значення?
  
  Все, що у мене було, пішло. Одрі пішла, хоча навіть тоді я був досить чесний з самим собою, щоб зрозуміти, що можу жити далі без неї.
  
  Чого мені дійсно не вистачало, так це ваги мого значка, що висить на ланцюжку у мене на шиї, під сорочкою. В армії мій значок рейнджера не дозволяв мені стати ще одним білим селюком з Теннессі. Пізніше це був той значок. Він робив мене особливим, трохи відрізняється від інших чоловіків, чесно кажучи, змушував мене відчувати себе трохи краще, ніж вони. Я жив, щоб ловити злочинців. Все інше в моєму житті могло піти прахом, але все було в порядку, поки я дбав про таких хлопців, як Вендт і Маршалл.
  
  Життя як когось іншого, крім поліцейського, здавалася неймовірною.
  
  Дув вітер і деренчало скло в рамі. В хаті було холодно, наче ніхто не здогадався включити опалення. Я потерла очі і позіхнула. Я не міг впоратися з такою кількістю важких думок відразу. Мені потрібно було з'їсти бутерброд і подрімати. Зосередженість на своєму шлунку утримувала мене від надмірного занурення у важкі думки раніше. Іноді, якщо ви зосереджувалися на тому, де будете наступного разу і де будете спати, важливі справи вирішувалися самі собою.
  
  Спочатку мені потрібно було зробити ще дещо. Ця ідея крутилася у мене в голові останні кілька хвилин. Я нарешті вирішив, що це не зашкодить.
  
  Я пройшла через більшу розсувні скляні двері на веранду позаду будинку. Я дістала візитку з гаманця, набрала номер. Батько Менді зняв слухавку після другого гудка.
  
  - Це Дент Міллер. Мені потрібна послуга.
  
  OceanofPDF.com
  
  ГЛАВА ДВАДЦЯТЬ ДЕВ'ЯТА
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  Пора було збиратися. Здається, мені вдалося поспати годину або два, але я не був упевнений.
  
  Моє спорядження було звалено в велику купу. Я не поспішаючи розбирав його, перевіряючи кожну деталь, перш ніж надіти. Спочатку був м'який бронежилет. Це була нова тканина, дуже легка і гнучка, зовсім не схожа на жилети, які ми носили, коли я тільки починав працювати в поліції. Потім з'явився чорний комбінезон Nomex. Вони були досить просторого покрою, щоб вдягати поверх джинсів і футболки. Мені навіть не довелося знімати черевики, щоб одягнути їх. Чудово.
  
  Наступним я пристебнув ремінь з пістолетом. Кобура звисала вниз, і ремінь охоплював моє стегно. Мені він не дуже подобався, але в ці дні всі круті хлопці-тактики носили саме його. Я спрямував промінь ліхтарика на пази, відлиті в оправі мого "Глока", і вставив пістолет на місце. Запасні пістолетні магазини і звичайний ліхтарик висіли на поясі разом з багатофункціональним інструментом Leatherman і сумкою першої допомоги з двома бинтами від вогнепальних поранень всередині. Якщо б мені довелося розлучитися з дробовиком і тактичним жилетом, у мене все одно було достатньо речей на поясі, щоб ненадовго розважити будь-яких поганих хлопців.
  
  Наступним був зовнішній тактичний жилет. Я крякнув, піднімаючи його. Панелі всередині були керамічними, набагато легше старих сталевих, але все одно це було не те, що я хотів би носити, танцюючи. Однак пластини зупиняли постріли з штурмової гвинтівки, так що їх варто було носити з собою.
  
  Зовні жилет був покритий підсумкими. Я наповнив їх гнучкими наручниками, ліхтариками, парою дверних клинів, маленьким дзеркалом зі складною ручкою. Всі ваші основні припаси для перестрілки в обмеженому просторі.
  
  Я підійшов до скриньки біля стіни і схопив пару світлошумових гранат. Виготовлені корпорацією Def-Tec, вони мали оброблені сталеві корпуси з картонним ковпачком на одному кінці і звичайну чеку ручної гранати і ложку на іншому. На відміну від військової ручної гранати, корпусу світлошумових шашок не розліталися на скалки. Скоріше, вони рознесли кінець картонній дошки, викликавши пекельний гуркіт і сліпучий спалах, але без осколків. Технічно вони були несмертельними, призначеними для відволікання уваги і дезорієнтації, але якщо один з них потрапляв вам на коліна, у вас обов'язково був поганий день.
  
  Я уважно оглянув їх, правильно зігнувши штифти, а потім приклеїв їх ізоляційною стрічкою. Я стежив за тим, щоб шпильки не вилізли, якщо вони за що-небудь зачепляться, але я все одно міг витягти їх, якщо б захотів.
  
  Хтось, імовірно, Едді, завбачливо прикріпив спереду до жилету петельки для рушничних гільз. Верхній ряд я обробив дробом, нижній - кулями. Таким чином, я міг би визначити, що це за боєприпаси, навіть у темряві.
  
  Потім йшов сам дробовик, напівавтоматичний Benelli. Я кілька разів перевірив дію з незарядженим пістолетом. Це було красиво і плавно. Пістолет виглядав так, наче з нього стріляли рівно настільки, щоб пробити його, не більше.
  
  Я попрактиковался в наведенні рушниці на плече, знайшов зручне місце, де світна точка тритію в мушці кожен раз потрапляла точно в ціль. Я проробляв це стільки разів, що мій великий палець автоматично лягав на запобіжник і кожен раз висував його вперед.
  
  Я вставив в магазин вісім патронів з картеччю. Бічне сідло, прикріплене до ствольної коробки, вміщало ще шість. Я вставив чотири кулі в обойми приклада. У мене було вісімнадцять патронів до дробовику на пістолеті або в ньому, ще двадцять - в жилеті. Це було ще до того, як я почав турбуватися про використання пістолета. Якщо цього було недостатньо, у мене були великі неприємності.
  
  Я поклав рацію в чохол на жилеті, пропустив дроти від навушника і горлового мікрофона по каналах, вбудованим в жилет. Потім була чорна балаклава Nomex і, нарешті, шолом.
  
  Я надів захисні окуляри і тонкі авіаційні рукавички Nomex. У мене не було відкритої шкіри, і велика частина того, що на мені було надіто, було вогнестійким. Оператори спецназу активно використовували вогнестійкі матеріали, тому що лабораторії з виробництва наркотиків мали погану тенденцію до вибуху, коли ви додавали в суміш такі предмети, як вогнепальна зброя і світлошумові гранати.
  
  Я кілька разів підстрибнув вгору-вниз, спробував кілька глибоких присідань. Враховуючи вагу, який я ніс, у мене була досить хороша рухливість. Я знайшов кілька предметів спорядження, які гриміли, коли я рухався. Я відрегулював їх так, щоб вони були тихими, потім знову застрибав вгору-вниз. Ідеальний. Я був настільки мовчазним, наскільки це можливо для 250-кілограмового чоловіка, одягненого у 40-кілограмове спорядження.
  
  Я поклав шолом і рукавички поруч з дробовиком, потім стягнув з особи балаклаву. Не було сенсу одягати все це до початку шоу.
  
  "Схоже, ти робив це раніше". Це був Великий Едді. Він стояв там, виглядаючи як чорна тактична версія Pillsbury Doughboy. Гвинтівка М-4, що висіла у нього на шиї, виглядала як масштабна модель поряд з його тілом. Керамічна пластина на грудях займала мізерно малу площу. Я задавалася питанням, чи варто йому взагалі це носити.
  
  Я посміхнувся. "Так. Пару раз. Принаймні, на цей раз я не вистрибую з літака".
  
  Едді окинув мене довгим поглядом з голови до ніг. Потім він кивнув, очевидно, задоволений тим, що побачив. Частина мене наїжачилася від цього. Хто, чорт візьми, він такий, щоб розглядати моє спорядження, як ніби я якийсь новачок? Я розслабився, коли зрозумів, що робив з ним те ж саме. Я не міг не посміхнутися.
  
  Едді, простягнувши руку, ляснув мене по спині таким ударом, який звалив з ніг звичайного бика. "Схоже, ти готовий йти, чувак. Ми будемо вдома якраз до обіду".
  
  "Звучить заманливо". Едді кивнув і пішов.
  
  Я в останній раз перевірив своє спорядження, переконавшись, що мої руки точно знають, куди звертатися за всім: патрони для дробовика, пістолетними магазинами, світлошумовими шашками, додатковим ліхтариком. Я був задоволений тим, що все пройшло добре, а потім викинув це з голови.
  
  Спорядження було цікавою штукою. Якщо у тебе не було потрібних речей, ти не дбав про них належним чином або не зберігав їх у потрібному місці, ти міг померти з-за цього. Професіонали завжди проявляли живий інтерес до спорядження. Але це могло зайти надто далеко.
  
  Я знав хлопців, як в армії, так і в правоохоронних органах, які були схиблені на спорядженні. Кожен місяць виходило з півдюжини глянцевих журналів про зброю, сторінки яких рясніли порнографією зі зброєю. Новітні пістолети були розкладені в живому кольорі, більше, ніж у натуральну величину, зовсім як у подружки місяця скріпки в пупку. Було легко витратити тисячі доларів і все свій час в гонитві за останніми досягненнями, які, як ви думали, ви отримаєте з допомогою виготовленого на замовлення пістолета, нового ножа або більш яскравого ліхтарика.
  
  Всі ці хлопці намагалися придбати контроль. Вони знали, що рано чи пізно, на аеродромі в який-небудь дерьмово країні або в якомусь темному провулку, пропахшем сечею і всипаному використаними голками, їм доведеться боротися за життя. Думка, про яку ніхто не хотів говорити, яка не давала нам спати ночами, дивлячись у дірку в стелі, полягала в тому, що в тебе може бути все необхідне спорядження, бути натренованим як ніндзя Delta Force, робити все правильні рухи і все одно померти від кулі з пістолета вартістю 50 доларів, випущеного яким-небудь вуличним панком, який закрив очі, натискаючи на курок.
  
  Я думаю, що саме це змушувало деяких хлопців втрачати самовладання. Не думка про те, щоб вийти проти навченого противника або навіть проти кого-то краще озброєного. Це була чиста випадковість. Деякі хлопці просто не могли змиритися з тим фактом, що всесвіт несправедлива. Вони думали, що якщо вони купують правильні речі, роблять достатньо роботи, то заслуговують того, щоб бути непереможними.
  
  Моє життя було довгим вправою в усвідомленні того, що життя несправедливе. Напевно, я почав вивчати це на могилі моєї матері, дізнався ще трохи, коли зачинилися двері тюремної камери, і дізнався це добре і по-справжньому, коли голос Одрі зазвучав так далеко по телефону, і я зрозумів, що вона пішла.
  
  Я замружився і на секунду відчув запах шкіри Одрі, її стегна під моїми, почув, як вона грає на віолончелі, як ніби це було у сусідній кімнаті, і все, що мені потрібно було зробити, це піти відкрити двері, щоб краще чути. Я здригнувся. Я дуже старався не думати про Одрі. Частина мене не могла повірити, що її більше немає. Інша частина задавалася питанням, чому я взагалі очікував чогось іншого. Я міг би перерахувати кількість подружок, які у мене були, по пальцях однієї руки. Я ніколи не був хороший в таких речах.
  
  "Привіт, незнайомка". В моєму відключеному стані я на секунду прийняла її голос за голос Одрі, але коли я відкрила очі, там стояла Алекс в джинсах з сірим коміром "черепаха". Її волосся було зібране у вільний кінський хвіст, а на стегні висіла кобура з пістолетом H & K. Медична сумка була перекинута через плече.
  
  "І тобі привіт, - сказав я. "Ти теж збираєшся брати участь у цьому шоу собак і поні, так?"
  
  Вона знизала плечима. “ Я буду сидіти в півмилі звідси, поки ви, хлопці, будете займатися своїми справами. Сподіваюся, я вам не знадоблюся.
  
  “Так. Сподіваюся".
  
  Секунду ми стояли в незручному мовчанні. Я кивнув на сумку, яку вона несла.
  
  "Приємно знати, що ти мене прикриваєш".
  
  Вона спохмурніла. “Невже? Послухай, Дент, я не дуже розбираюся в такого роду речі, але хіба це не половинчастий спосіб ведення справ? Якщо б не ти і мій батько, я б забрався з цього місця так швидко, як тільки міг.
  
  Я вагався. Ймовірно, вона знала більше, ніж показувала, і була права.
  
  “Я не знаю, Алекс. Я просто відчуваю, що мені треба довести цю справу до кінця ".
  
  Я знову завагався, роздумуючи, потім розповів їй про свій план Б, про домовленості, яку я виробив з батьком Менді, підійшовши до неї ближче й стишивши голос, щоб нас не було дуже чути.
  
  Вона кивала, поки я говорив, і сама підійшла ближче. Коли я закінчив, вона не відійшла, а простягнула руку і взяла мене за руку.
  
  "Вм'ятина..."
  
  Едді перервав його, прокричавши з верхньої площадки сходів. “Гаразд, давайте сідлати коней. Всі машини".
  
  Вона нахилилася і поцілувала мене, обвивши руками навколо мене. Спочатку я був здивований, але виявив, що цілу її у відповідь, і мені це подобається. Я задавався питанням, якого біса я так довго чекав. Я відчував себе обдуреним з-за жилета, який був на мені, він не давав мені відчути, як вона притискається до мене.
  
  "Це відноситься і до тебе, Міллер", - сказав Едді з верхньої площадки сходів.
  
  Я не хотіла цього, але відсторонилася, не знаючи, що сказати. Я ненадовго відволікся, коли зрозумів, що моя перев'язь для дробовика якимось чином заплуталася в ремені її медичної сумки, і ми обидва розсміялися, вдячні, я думаю, за те, що можна зосередитися на чомусь іншому.
  
  Я нарешті распуталась. “ Мені пора йти. Це було все, що я змогла сказати.
  
  “Я знаю. Удачі".
  
  Я повернулася і пішла вгору по сходах, з усіх сил намагаючись викинути з голови те, що тільки що сталося.
  
  OceanofPDF.com
  
  ГЛАВА ТРИДЦЯТА
  
  
  
  
  
  
  
  Мені вдалося заснути по дорозі вниз. Я міг би написати книгу про дивних місцях, де я спав: на задньому сидінні C130, перш ніж ми всі вистрибнули, у поліцейських машинах, під моїм столом у моєму офісі.
  
  Можна подумати, що неможливо заснути з двома керамічними тарілками, прив'язаними до твого тіла, і тридцятьма фунтами іншого барахла, що звисає з плечей, але я відкинув голову на холодний метал всередині фургона і задрімав ще до того, як ми виїхали на автостраду.
  
  Мені снився Алекс, і я була рада. Я трохи боялася мріяти, враховуючи, як все було останнім часом. Мені снилося, що я цілу її досить довго, а потім, як раз в той момент, коли все ставало цікавіше, я прокинувся, частково із-за подвійного дискомфорту від ерекції і повного сечового міхура, частково із-за того, що ми з'їжджали з автостради. Може бути, тому, що якимось чином моя підсвідомість знала, до чого хилиться сон, і просто не могла цього зробити, коли Ел сидів на пасажирському сидінні.
  
  Я засовався, намагаючись влаштуватися зручніше, і мені довелося задовольнятися менш незручним. Я оглянув фургон. Едді в темряві виглядав як гора, міцно спить, притулившись спиною до водійського сидіння.
  
  Водія я не знав, якийсь хлопець років тридцяти з невеликим, з очима набагато більш дорослого чоловіка. Болл і Ел тримали парі, що в темряві охоронець біля воріт переплутає водія з Гібсоном Маршаллом на досить довгий час, щоб ми встигли в'їхати за периметр.
  
  Міккі сів навпроти мене на підлогу фургона. Він виглядав напруженим і нервовим. Його очі були трохи дикими, і він мертвою хваткою вчепився в цівку AR-15, затиснутого дулом між колін.
  
  Він помітив, що я не сплю і дивлюся на нього. Він подивився на годинник.
  
  "Тепер вже недовго".
  
  Я кивнула, насправді не бажаючи розмовляти.
  
  "Чому дробовик, а не гвинтівка?" Запитав він, киваючи на "Бенеллі", що висить на перев'язі.
  
  "Напевно, так само, як і вони".
  
  “ Картеч або кулі?“ І те, і інше.
  
  "Жоден з них не пройде через бронежилет".
  
  "Неа", - сказав я.
  
  Він поплескав по ствольній коробці своєї гвинтівки. “Я залишуся зі своєю гвинтівкою. Я радий, що нам вдалося роздобути патрони калібру 77 гран замість 62".
  
  На це я закрив очі і перестав робити вигляд, що беру участь у розмові. Якщо Міккі турбувався про 15-грамової різниці у вазі своїх боєприпасів, то всі його пріоритети були неправильними.
  
  Це було головне, що турбувало мене у всьому цьому. Раніше, коли я починав діяти, це завжди відбувалося з хлопцями, яких я знав. Коли ти тусувався з групою хлопців і тренувався разом, ти знав, хто годиться на вихід, а хто ні. Деякі хлопці були невдахами, і ти нічого не міг з цим вдіяти, але, принаймні, ти знав.
  
  Міккі, хлопець за кермом, навіть Великий Едді - я мало що про них знав. Я не знав, чи складуться вони під тиском. Я не знав, хто став би люто стріляти на звук у темряві, хто взагалі відмовився б стріляти.
  
  Я наполовину розплющив одне око. Міккі возився з цілком на своїй гвинтівці, щось бурмочучи собі під ніс.
  
  Це виглядало не дуже добре для господарів поля.
  
  Шум дороги під шинами змінився, і я піднісся духом. Ми з'їжджали з автостради на наземні вулиці. У задній частині фургона не було вікон, так що мені довелося відкрити очі і ризикнути ще раз поговорити з Міккі, щоб подивитися в лобове скло повз голови Ала і водія. Ми петляли по якимось бічних вуличках в районі легкої промисловості поруч з аеропортом.
  
  Я сподівався мигцем побачити якісь вуличні покажчики. Ще одна річ, яка непокоїла мене під час цієї операції полягала в тому, що я не знав місцевість. Я зберіг карту вулиць навколо аеропорту в основному на пам'ять, але це не те ж саме, що мати хороше практичне знання географії.
  
  Фургон, качнувшись, зупинився. Голос Болла потріскував через гумову заглушку у моєму вусі.
  
  “Ми збираємося почекати тут десять хвилин. Потім час подання".
  
  Ми припаркувалися в темному провулку, приблизно в півмилі від аеропорту, якщо я правильно запам'ятала назви вулиць і орієнтири. Я відчинив задні дверцята фургона і вислизнув назовні, мало не впавши, коли виявив, що у мене затерпла ліва нога. Накульгуючи, я підійшов до канави і приступив до трудомісткого процесу натягування ширінки під усіма верствами спорядження. Два "Субурбана" були припарковані за фургоном з потушенными фарами.
  
  "Міллер, що ти робиш?" У моєму вусі знову пролунав голос Болла.
  
  Прибравши з дороги бронежилет і дробовик, у мене були зайняті руки, але я зумів включити рацію.
  
  “Писаю. І потягувати. Я не збираюся приступати до дій з повним сечовим міхуром і затерплі ногами ".
  
  На мить в ефірі запанувала тиша, потім почувся звук відкриваються дверей, коли люди висипали на вулицю і вишикувалися в канаві, немов якась розстрільна команда. Занадто багато кави і сидіння позначалися. Я думаю, що холод був корисний і для нас. Сидіння в теплій машині в досвітні годинники зробило нас сонними і млявими.
  
  Я застебнув блискавку і зробив кілька стрибків, щоб розігнати кров. Коли я закінчив, то відчув себе набагато краще.
  
  "Добре, давайте завантажуватися і йти", - я не міг сказати, чи був Більш злегка здивований або злегка роздратований. Можливо, було трохи і того, і іншого.
  
  Міккі забрався назад у фургон разом зі мною, все ще бурмочучи щось собі під ніс. Принаймні, він не зможе описаться, якщо справи підуть погано. Ел теж забрався на заднє сидіння. На наступному етапі було б важливо, щоб в передній частині фургона перебував тільки водій. Болле і інші пасажири Suburbans почекали б тут, поки ми не розберемося з охороною біля воріт.
  
  "Тридцять секунд". Наш водій, можливо, і був молодий, але голос у нього був спокійний, хороший знак.
  
  Ми з Едді обійшли фургон і опинилися в задній частині, він обличчям до однієї двері, я - до іншої. Я поклала руку на фіксатор дверей. В одній руці Едді тримав електрошокер.
  
  Я викинув з голови всі свої думки про те, щоб відмовитися від операції.
  
  Тепер шляху назад не було.
  
  OceanofPDF.com
  
  ГЛАВА ТРИДЦЯТЬ ПЕРША
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  Я відкрила дверцята і вислизнула назовні, Едді пішов за мною.
  
  Охоронець був літнім хлопцем, років шістдесяти п'яти, а може, й сімдесяти, занадто старим, щоб стояти тут під холодом і дощем.
  
  Я включив ліхтарик, прикріплений до мого дробовику, і він застиг там з явним полегшенням, його ніс почервонів і потік через холод над маленькими вусиками в стилі "тісто-горіх". Уніформа була з дешевого поліестеру кольору хакі під ще більш дешевої синьою нейлонової вітровкою. Його спорядженням було щось на зразок револьвера в стародавній розкладний кобурі.
  
  “Федеральні агенти! Не рухатися!" Я закричав йому з усіх сил, приставив світну точку мушки дробовика до його грудей і став спостерігати за його руками.
  
  Ми змовчали про цьому моменті ще на брифінгу. Тодд і інші його дружки були поганими хлопцями, злочинцями, озброєними й небезпечними. У мене не було проблем з курінням одного з них, але цей охоронець представляв для мене проблему. Він був озброєний і, отже, представляв потенційну загрозу, але він, ймовірно, був чиїмось дідусем, які працюють приблизно за десять доларів на годину і без будь-яких пільг.
  
  Тому я направив на нього дванадцятий калібр і сподівався, що він здасться, сподівався, що він бачив по телевізору досить хлопців у костюмах спецназу, щоб прийти до висновку, що якщо він підіграє, то все буде в порядку.
  
  Він витягнув руку з-під куртки. Я зціпила щелепи і відчула, як мій палець зісковзнув з рукоятки дробовика. Але рука піднялася до його особі, щоб захистити очі від світла, встановленого під моїм "Бенеллі".
  
  "Е-е-е?" - це було все, що він зміг видавити. Потім я побачив маленьку червону крапку лазерного прицілу, танцюючу на його грудях, як світлячок, як раз перед тим, як Едді натиснув на спусковий гачок електрошокера.
  
  Охоронець впав на землю, і я зітхнув з полегшенням. Я залишив дробовик висіти на перев'язі і рушив вперед, схопивши одного з охоронців за зап'ястя і наділи наручники на іншому. Я легенько смикнув за рукоятку його пістолета, і він сам вискочив у мене в руці. Може бути, я заглажу провину перед хлопцем і куплю йому пристойну кобуру.
  
  Я сунув револьвер у подсумок на жилеті і посадив охоронця на його худі навпочіпки.
  
  "Що, чорт забирай, відбувається?"
  
  Я проігнорував його і зайнявся витягуванням рації "Моторола" з тримача на його потрескавшемся шкіряному ремені.
  
  "Ми з ФБР, папаша", - сказав Едді. Старий скривився, коли Едді витягнув шипи електрошокера з його шкіри. “У нас немає до тебе претензій. Ми тут, щоб здійснити наліт на вашого роботодавця.
  
  Два "Субурбана" загальмували позаду фургона, їх фари були погашені, коли ми з Едді схопили охоронця за руки і потягли його до будки охорони.
  
  "Якого біса?" - запитав старий.
  
  "Через листування з бібліотечними книгами та зрізання ярликів з матраців", - сказав Едді з непроникним обличчям, опускаючи чоловіка на підлогу будки охоронця. Всередині був телефон. Я від'єднав ручної приймач від мережі і викинув його в бур'яни.
  
  Едді розташував чоловіка так, щоб він опинився біля обігрівача. “ Тепер просто сиди тут тихо і не висовуйся. Скоро все це закінчиться.
  
  Коли ми з Едді побігли назад до фургона, я, нарешті, звернула увагу на низький дзижчить гул, який стояв у мене в вухах. Це був літак, що заходив на посадку, і для мене він дуже був схожий на C-130. Бачить Бог, я вистрибнув з достатньої кількості таких, щоб знати.
  
  "Літак прибуває точно за розкладом", - пролунав голос Генрі через штекер у моєму вусі. "Приземляюся прямо ... зараз".
  
  Звук двигуна змінився, коли пілот почав гальмування. Ми з Едді заскочили в задню частину фургона, звісивши ноги, ми не потрудилися закрити двері. Ел і Міккі згорбилися у відкритій розсувних дверей збоку фургона. Ми рвонули з місця так різко, що я ледь не вивалився з машини і не потрапив під колеса Suburban, який слідував за нами.
  
  Ми тягли дупу на захід по під'їзній дорозі. Я бачив миготіння офісної будівлі і темні мовчазні прилавки, проносяться повз по обидві сторони. Ми різко згорнули направо на смугу зустрічного руху, і два "Субурбана" обігнали нас з обох сторін, блимаючи червоними та синіми вогнями, встановленими під їх гратами. Я витягнув шию, щоб подивитися через лобове скло.
  
  Бетонна площадка була величезною, її легко вистачило б для п'яти або шести C-130, але вона була порожня, очевидно, всі інші літаки перебували або в ангарах, або десь розгорнуті. С-130 якраз закінчував повільний, важкий розворот назад до стерновій доріжці, коли ми проносилися через перон. Машина різко зупинилася, і спалахнув білий світ, коли задня рампа почала опускатися. Я побачив сидять усередині фігури, але це було занадто далеко, щоб розглянути деталі. Бензовоз мчав по перону до літака.
  
  На пероні був припаркований фургон на вісімнадцять пасажирів. Було надто темно, щоб розгледіти, що всередині.
  
  Люди біля фургона, нарешті, побачили, як ми мчимо через перон. Хтось відкрив задні двері фургона, побачив нас і різко зачинив її знову. Він почав дико жестикулювати начальнику екіпажу, який стояв біля трапа літака.
  
  Я зрозумів, що чотири величезні опори все ще обертаються, а пожежної машини ніде не було видно. У мене засмоктало під ложечкою.
  
  "ВПЕРЕД!" Більш закричав по радіо. “Швидше! Швидше! Фредрико, де ти з пожежною машиною?"
  
  Наш водій натиснув на газ, мало знову не відправивши мене дупою за чайник через задні двері.
  
  Я спостерігав, як сцена перед нами розгортається, як у сповільненій зйомці автокатастрофи. Наш фургон і дві вантажівки з рештою командою Болле, а також бензовоз - всі вони зібралися в одному місці, де був припаркований пасажирський фургон з написом "Cascade Aviation" на боці. Тим часом C-130 віддалявся від нас, світло, що виходить з його задній частині, ставав все менше по мірі того, як задня рампа ковзала вгору на гідравліці.
  
  Це нагадало мені одну з тих дурних словесних завдань, які нас змушували вирішувати на уроці математики. Замість одного поїзда, що відправляється з Мемфіса на захід, і іншого, що відправляється з Сент-Луїса на схід, це були три вагони, набиті недоумками з спецназу, направляющимися на північ, і гігантський літак, також прямує на північ. Ми повільно набирали швидкість в літаку, але я знав, що скоро це зміниться.
  
  Крім того, мені було трохи неясно, що саме ми повинні були робити, навіть якщо б звернули в бік, поки літак рухався. Мені не дуже подобалася ідея затиснути ніж в зубах і стрибати з фургона в літак, як якомусь сучасному пірату.
  
  Тепер фургон Cascade Aviation завівся і рушив слідом за літаком. Я не був впевнений, що зрозумів логіку, яка стоїть за цим, але це полегшило нашу роботу. Якби фургон рвонув в іншу сторону, прямуючи до нас, це змусило б нас розділити наші сили, щоб зловити його.
  
  Вдалині, на стерновій доріжці, я побачив пару червоних і синіх мигалок.
  
  "Ми наближаємося". Мені потрібна була секунда, щоб дізнатися голос, що потріскував у моєму радіо. Це був Фредеріко. Його голос був низьким і невиразним, не схоже, що він був п'яний, скоріше, йому було боляче.
  
  Він кашлянув, і його відкритий мікрофон вловив це. “Зіткнувся з парою охоронців біля пожежної частини. Зараз буду".
  
  Коли він наблизився, я зрозумів, що це пожежна машина, одна з низько підвішених установок, які ви бачите в аеропортах, призначених для швидкого гасіння пожеж в літаках. Я не був упевнений, чи був за кермом Фредеріко чи це він щосили чіплявся за водомет, але хто б не був за кермом, він проробляв пекельну роботу.
  
  Пожежна машина біса близько завернула за ріг на двох колесах і пішла в тривалий занос, задня частина заскользіла по колу і погрожувала помінятися кінцями з передньої, що було вірним провісником неприємного креняться купи. У більшості людей була б схильність сильно смикати за кермо, перестаравшись з виправленням і підписавши собі смертний вирок, але водій дозволив машині їхати плавно. Задня частина пожежної машини наостанок злегка здригнулася, а потім вона знову рушила з місця і, набираючи швидкість, помчала по стерновій доріжці до С-130.
  
  І знову фізика була не на нашій стороні. У хлопців у пожежних машинах був всього один шанс. До того часу, коли вони пройдуть повз літака і розгорнутий пожежну машину, літак буде вже далеко, на злітно-посадковій смузі і, ймовірно, в небі.
  
  Водомет спрацював, коли літак був ще поза зоною досяжності, довга дуга піни та води просто вихлюпнулася на рульову доріжку. Але вони швидко наближалися.
  
  Я витягнув шию, щоб заглянути під крило літака, коли вода стікала уздовж фюзеляжу і крила. Канонір перемикав потік зліва направо вздовж правого крила, сподіваючись набрати достатньо води в обидва двигуна, щоб заглушити їх.
  
  Нам довелося заглушити два двигуна з одного боку, щоб літак не злетів. В кімнаті планування це здалося розумним. Всього за кілька секунд гармата випустила сотні галонів води, цього було достатньо, щоб заглушити двигуни "Геркулеса", але ми розраховували, що літак буде нерухомий.
  
  Здавалося, що це не спрацює. Швидкість зближення була занадто високою. Потім, як раз в той момент, коли вантажівка і літак збиралися проїхати мимо, двигуни з лівої сторони заглохли, обидва відразу, як ніби хтось клацнув вимикачем.
  
  "Геркулес" п'яно накренився вліво, коли вся енергія з цієї сторони раптово пішла. У водія пожежної машини було достатньо часу, щоб вивернути кермо, перш ніж верхня частина кабіни торкнулася нижній частині носового обтічника літака, і вантажівка зісковзнув зі злітно-посадкової смуги в бруд.
  
  На цей раз це було вже занадто для водія. Вантажівка двічі перекинувся і покотився, як іграшка "Тонка", кинута розлюченим трирічною дитиною, перш ніж почав довго валитися набік, здіймаючи перед собою стіну бруду.
  
  Від удару ніс літака знову нахилився вправо, і я почув вереск понівеченої гуми і швидку серію ударів, коли шини "Геркулеса" піддалися бічній силі. В сповільненій зйомці літак повернувся на 90 градусів до свого напрямку руху. Найближчим до нас крило злетіло до неба, і я почув довгу низку гуркотіння тріщать звуків, коли крило з іншого боку встромився в землю. Літак різко зупинився в сніп іскор і розлітаються шматків алюмінію.
  
  Що ж, я думаю, ми зупинили це, подумав я.
  
  Фургон Cascade Aviation загальмував і заскользил пені на стерновій доріжці, з'їхавши вбік і мало не перекинувшись на бік, перш ніж зупинився прямо перед "Геркулесом". Ми з Едді подивилися один на одного широко розкритими очима.
  
  "Це схоже на епізод "Герцогів Газард"!" - сказав він і нез'ясовно розсміявся. Що ще більш незрозуміло, я виявив, що теж сміюся. Іноді це було божевіллям, те, що ти знаходиш забавним, але я робив це раніше. Якраз коли все йшло шкереберть, мою забавну кісточку починало лоскотати.
  
  Міккі, його очі були широко розкриті і оберталися, як у переляканої коня, він дивився на нас, як на божевільних. Ел просто виглядав роздратованим, коли ми з Едді сиділи і хіхікали один на одного, наполовину висунувшись з кузова фургона, мчить до розбитого літака.
  
  “ Приготуйся. Голос Більш привів мене до тями. Я не знаю, сказав він це тому, що помітив нашу дурість, або тому, що у нього була схильність до очевидного, але це допомогло нам з Едді зосередитися на поточній роботі. Ми під'їжджали на фургоні і літаку.
  
  Наш водій, очевидно, звернув увагу на дикий, панічний ковзання іншого фургона. Він почав гальмувати раніше, ніж ми потрапили в мильну піну для гасіння пожежі по всій стерновій доріжці. Попереду я міг бачити фігури, снують всередині фургона. Літак був нерухомий. З далекої сторони піднімався пар або дим, і в повітрі стояв важкий запах авіаційного палива. Недобре.
  
  Забавно, як можна потрапити під обстріл і навіть не усвідомлювати цього протягом декількох секунд. Наш водій проробив відмінну роботу, скинувши швидкість до того, як ми в'їхали в піну. Я почув важкі удари по металевому корпусу фургона, один, два, три, швидко змінювали один одного, і насупився, намагаючись зрозуміти, що це було. Потім у нашого водія розірвалося горло. Його руки зметнулися в повітря, і кров фонтаном хлинула з сонної артерії, як з садового шланга. Це обрызгало товстим шаром всю внутрішню поверхню лобового скла, а потім він з булькаючим зітханням повалився вперед.
  
  Фургон накренився вліво, і Едді, Ел і я все разом схопилися за кермо. Ел дістався туди першим. Він схилився над водієм, голова моталася з боку в бік, коли з нього бризнуло ще більше крові, і зумів одночасно схопитися за кермо і перевести перемикач передач у нейтральне положення.
  
  Ми з'їхали з руліжної доріжки в м'яку бруд. Фургон п'яно розгойдувався з боку в бік.
  
  На секунду я подумав, що ми просто зупинимося в полі, але потім фургон почав все далі і далі кренитися вліво. Крізь залите кров'ю лобове скло я побачив, як світ нахилився під божевільним кутом, а потім фургон врізався в водійське сидіння. У мене було якраз достатньо часу, щоб подумати, як мені пощастило, що я приземлився на Великого Едді, а не навпаки, коли Міккі приземлився на мене, вибивши все повітря з моїх легенів і вдаривши головою в шоломі про борт фургона.
  
  OceanofPDF.com
  
  ГЛАВА ТРИДЦЯТЬ ДРУГА
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  Я не вирубався повністю, але кілька секунд все було трохи розмите. Я прийшов до тями від смаку крові в роті і вражаючою тиші. Чийсь черевик врізався мені у вухо.
  
  Я спробував заговорити, але "ек" - ось і все, що в мене вирвалося.
  
  Тишу порушив удар кулі про дах фургона. Тепер, коли я звернув увагу, я почув приглушений бавовна гвинтівкового набою.
  
  "Наближається вогонь", - сказав Едді. "Нам потрібно зійти з X тут". Ніби на підтвердження його слів, я почув, як ще одна куля потрапила в фургон. Щось смикнуло мене за штанину, і я відчув укол в ікрі. Це було недостатньо сильно, щоб бути серйозним пораненням від рушничного пострілу. Це міг бути шматок бронежилета або відірвався шматок фургона.
  
  Едді був прав. Фургон представляв собою велику помітну мішень, що лежить на боці посеред поля, і ми, очевидно, привернули увагу когось із гвинтівкою. Я насилу підвівся на коліна. Я відчув, як мої ребра приймає колишню форму. Бронежилет чи ні, але мені було дуже, дуже боляче. Враховуючи бійку з Маршаллом, бійку на лікарняному сходах і ось тепер це просто чудо, що в мене не розвалилося легке. Кожен раз, коли я робив вдих, я відчував гарячий укол болі в боці.
  
  Ел вже був на ногах, доглядаючи за водієм, який повис на ремені безпеки, булькаючи і звиваючись. Незважаючи на свій власний рада, Едді рушив, щоб допомогти йому. Міккі сидів навпочіпки біля задніх дверей, схилившись над гвинтівкою. Не схоже, що він збирався кудись йти найближчим часом.
  
  Рейнджери йдуть попереду, подумав я. Я попрямував до виходу з фургона, прихопивши на ходу Міккі.
  
  “ВПЕРЕД! ВПЕРЕД! ВПЕРЕД!" Принаймні, я навчився кричати, коли служив в армії.
  
  Це спрацювало. Міккі вискочив і був практично приклеєний до мене, коли я вискочив з фургона. Той факт, що моя рука заплуталася в ременях на спині його жилета, ймовірно, не завдав болю.
  
  Фургон лежав на лівому боці. Задні двері внизу була відкрита, але мені довелося низько пригнутися, щоб не зачепити ту, що звисала згори. Як тільки я вийшов, то почув свист кулі, яка пролетіла просто у мене над головою.
  
  Ким би не був наш стрілець, ймовірно, він чекав, коли хто-небудь вискочить задній частині фургона.
  
  Я повернув ліворуч і обігнув фургон, наполовину тягнучи за собою Міккі. Проїжджаючи мимо, я мало не обпалив щоку про глушник. Я біг, поки ми не опинилися за блоком двигуна, і зупинився другим, щоб підвести підсумки.
  
  Було багато стрілянини. Два Субурбана з рештою командою Болле були зупинені фургоном Cascade Aviation і розбитим літаком. Я побачив збиває з пантелику групу біжать фігур і спалаху дульных пострілів, але ніхто там, здавалося, не звертав на нас уваги. Я висунувся з-за передній частині фургона, рівно настільки, щоб виглянути з-за укриття.
  
  Я нічого не побачив, тільки відкритий простір взрытой землі, асфальт і приблизно в двохстах п'ятдесяти ярдах від нас темний ангар. Я висунувся трохи далі, і куля вдарила в фургон недалеко від моєї голови. Я відскочив, але не раніше, ніж встиг помітити спалах від пострілу.
  
  Наш хлопчик був на даху ангара. Я зафіксував уявний образ того місця, де я бачив зіркоподібне мерехтіння дуловою спалаху.
  
  Ще одна куля потрапила в капот фургона. Я озирнувся.
  
  Ми були облажаны. Снайпер, очевидно, утримувався від стрілянини під час нашої швидкісний атаки по асфальту, але він був достатньо хороший, щоб підстрелити нашого водія, як тільки ми знизили швидкість до прийнятної.
  
  На аеродромі не так вже багато укриттів. Ми були в добрих ста п'ятдесяти ярдах від Передмість та літака. Я б поставив навіть гроші, що він міг би вразити більшість з нас чи, може, всіх нас, якби ми просто кинулися бігти. Постріли з гвинтівки були різким тріском, а не важким гуркотом. Мені здалося, що це щось легке і швидко стріляє, може бути, М-16 або щось в цьому роді. Він міг випустити в нас цілу обойму на тридцять патронів, поки ми бігли, і встигнути вистрілити в іншу, перш ніж ми потрапимо в якесь укриття.
  
  Ще одна куля потрапила в фургон, і я почув, як хтось всередині вилаявся. У нас було мало часу. Він міг просто продовжувати стріляти наосліп по фургону. Листовий метал автомобіля не дуже добре зупиняє навіть легкі рушничні постріли, і ми не змогли б поміститися всі за блоком двигуна.
  
  “Дент! Змусь снайпера піти!" Ел закричав зсередини. Він звучав більш напружено, ніж я коли-небудь чув від нього.
  
  "Працюю над цим".
  
  Я подивився на свій дробовик. Це був абсолютно невідповідний інструмент для роботи, якщо тільки я не хотів просто пошуміти і сподіватися, що спугну снайпера. Картеч впаде на землю ще до того, як досягне асфальту. Кулі, ймовірно, розлетілися б так далеко, але на такій відстані вони були неточні. Ймовірно, я міг розраховувати на потрапляння в "назад", і це було все.
  
  Міккі сидів там, притулившись спиною до днища фургона, і дивився на поле, у тому напрямку, звідки в нас ніхто не стріляв, принаймні поки що. Я подивився на його гвинтівку. У нього був страшенно короткий стовбур, але це було краще, ніж дробовик.
  
  Я нахилився і схопив гвинтівку Міккі. Він різко повернувся до реальності і загарчав на мене, без слів, просто глибокий тваринний звук з глибини його горла. Він був блідий, і я зрозуміла, що у нього з-під волосся тече кров.
  
  “Гей, чувак, розслабся. Мені просто потрібно позичити твоє зброю на секунду, щоб розібратися з цим снайпером. Я поверну його".
  
  Міккі втупився на мене, німий, як курча, що спостерігає за картковим фокусом. Ще одна куля врізалася в фургон, і водій видав дуже гучний деренчливий звук зсередини.
  
  "Чортів Дент!" Ел заревів зсередини. "Убийте цього снайпера!"
  
  Не знаю, що змусило мене це зробити, але я витягнув з нагрудної сумки старий, пошарпаний охоронцями револьвер Россі і передав його Міккі батту.
  
  “ Ось. Обміняй мене. Візьми це. Я позичу гвинтівку. Він узяв його, обхопив руками облуплені дерев'яні рукоятки цього старого колесцового рушниці і дозволив мені від'єднати ремінь гвинтівки і взяти її.
  
  Я був здивований, але це до бісової матері перекреслило мою іншу ідею, яка полягала в тому, щоб бити його по голові прикладом мого дробовика до тих пір, поки він не втратить свідомість, і відібрати у нього гвинтівку. Я витягнув запасний магазин з його нагрудника і вставив його в свій.
  
  М-16 в моїх руках була точною копією тієї, яку я носив в армії. Це ніколи не було моїм улюбленим зброєю, але в моїх руках воно здавалося знайомим. Я перевела важіль селектора в положення "авто" і висунулась з-за передній частині фургона.
  
  Куля взметнула фонтан бруду у футі від мене, і я знову побачив спалах дула. Хлопець був або надзвичайно самовпевнена, або дурний. Він не міняв пози між пострілами.
  
  Хитрість стрільби на повному автоматі полягає в тому, щоб побороти бажання натиснути на спусковий гачок і випустити всі патрони однією довгою чергою. Після кількох пострілів ви стріляли в стратосферу і ні в що не потрапляли. Не встигнеш ти отямитись, як уже будеш сидіти там з розрядженою гвинтівкою і тупим виразом обличчя.
  
  Я встановив світиться червону крапку оптичного прицілу трохи нижче того місця, звідки виходила дульна спалах, і почав натискати на спусковий гачок, я утримував його кілька разів, і коли віддача змусила патрони піднятися над моєю метою, я відпустив їх.
  
  Я знімав курок всього на частку секунди, як раз на той час, щоб опустити дуло і знову натиснути на курок. Я робив п'ять, може бути, шість пострілів за раз. Щоб розрядити пістолет таким чином, було потрібно всього секунда або близько того більше, але у вас був набагато кращий контроль.
  
  У зброї завжди закінчуються патрони набагато швидше, ніж ви думаєте, але я був готовий до цього. Затвор М-16 замикається при останньому пострілі, надаючи йому інші відчуття. Як тільки це сталося, я натиснув на спускову кнопку магазину пальцем на спусковому гачку, лівою рукою виймаючи порожній магазин з гнізда, щоб дістати новий. Я вставив новий магазин назад і натиснув на спуск затвора долонею лівої руки, потім знову натиснув на спусковий гачок, розгойдуючись і перекочуючись.
  
  Коли я був рейнджером, я практикувався в заміні патронів до крові на пальцях. Я виграв багато банок пива, тримаючи парі, що ніхто не зможе перевершити мене по часу трохи більше, ніж на дві секунди. Мені не здалося, що я сильно зменшив швидкість.
  
  Коли пістолет знову сухо клацнув, я просто постояв там секунду, дивлячись крізь теплове мерехтіння, що виходить від стовбура гвинтівки, на те місце, де я бачив спалах дула.
  
  Після декількох секунд бездіяльності я зрозумів, що якщо хлопець і не був поранений, то, принаймні, пригнічений.
  
  Скидання шістдесяти патронів до гвинтівки приблизно за тридцять секунд не дуже корисний для вашого слуху. У мене дзвеніло у вухах, і все звучало так, ніби перебувало під водою. Я витягнув ще один магазин з нагрудної пристрою Міккі і перезарядив гвинтівку. Він, схоже, не дуже-то прагнув до обміну, тому я перекинув дробовик за спину на ремені і вирішив залишити собі гвинтівку. Міккі просто сидів там, старанно спостерігаючи за великим порожнім полем у пошуках поганих хлопців.
  
  Ел і Едді вийшли з фургона, обидва вони були забруднені кров'ю.
  
  “ Ти дістав його? - Спитав Ел. Його було важко розчути.
  
  Я знизав плечима. “ Не впевнений. Він перестав стріляти. Як водій?
  
  “ Мертвий. Я намагався врятувати його, але він стік кров'ю.
  
  З боку літака пролунала довга автоматна черга, і хтось закричав. Ел подивився на мене і Едді, зауважив дробовик, перекинутий через мою спину, і гвинтівку в моїх руках, подивився на Міккі, уставившегося в простір з дешевим бразильським револьвером у руках.
  
  Я знизав плечима.
  
  "Нам потрібно дістатися туди", - сказав Ел і кинувся бігти в бік Передмість, не чекаючи, поки хто-небудь піде за ним.
  
  Ми з Едді рушили слідом за ним, утворивши клин з наставленими пістолетами. Я кинув на Міккі останній погляд. Він все ще сидів, втупившись в простір.
  
  Спочатку ми минули два "Субурбана". Вони сиділи там з працюючими двигунами і відкритими дверцятами. На лобовому склі було кілька кульових отворів, а під ногами валялося безліч гільз.
  
  Потім ми пройшли повз тіла, що лежить на асфальті. Це був один з хлопців Болле. Він лежав долілиць, розкинувши руки, з довгим віялом крові та мозкової речовини на землі позаду нього і на спині. Ніхто ще не придумав спосіб зробити ваше обличчя куленепробивним.
  
  За фургоном Cascade Aviation виднілася купка съежившихся фігур. По дорозі нагору ми проминули ще тіла, парочку головорізів з Cascade Aviation, ще одного з команди Болле. С-130 було розгорнуто до нас бортом, все ще накренившись на правий борт під божевільним кутом. Хто б не був усередині, йому вдалося наполовину опустити задню рампу, і хтось лежав на ній, стріляючи швидкими чергами з чого-то, по звуку нагадує пістолет-кулемет.
  
  Болл згорбився за блоком двигуна фургона, стріляючи поверх капота. Його обличчя виглядало змарнілим і блідим. Ще один з його хлопців стояв на колінах біля переднього бампера, витягнувши пістолет.
  
  Також за фургоном лася купка молодих жінок, п'ять, може бути, шість, я не міг сказати, бо всі вони збилися в купу. Вони були одягнені в суцільнокроєні одноразові комбінезони, які видають ув'язненим у в'язницях, а їхні руки були зв'язані перед ними стяжками. Посилка Тодда. Я відчув, що починаю злитися.
  
  Всі вони були молоді, в основному блондини, і страшенно налякані.
  
  Одна лежала, згорнувшись калачиком, і кричала кожен раз, коли стріляв пістолет. У одній на грудях комбінезона розпливалася пляма, а на губах виступила кривава піна. Інша схопилася за кров, що сочилася з її щиколотки.
  
  Я схопив Більше за руку і розгорнув його до себе. Моя долоня стала вологою. У нього звідкись текла кров.
  
  "Нам потрібно відвести їх звідси", - сказала я, вказуючи на дівчаток.
  
  "Мені потрібно потрапити на цей літак", - прокричав він у відповідь. В його очах знову був той священний вогонь. Мені це не дуже сподобалося.
  
  Вдалині я почув сирени, не близько, але вони наближалися. Неможливо влаштувати повноцінне перестрілку з автоматами біля міста середнього розміру без того, щоб хто-небудь не викликав поліцію. Тримаю парі, хлопці на диспетчерській вишці обробилися.
  
  "Послухайте, - сказав я. “Місцеві копи наближаються. Давайте відведемо звідси дівчаток і просто будемо тримати периметр. Літак нікуди не полетить".
  
  Він похитав головою. “Ми не можемо дозволити місцевим сісти в цей літак. Вони все зіпсують". Він повернувся і випустив ще одну чергу.
  
  Чорт візьми. Мені потрібно було знати, що в нього на думці, але зараз був не час розбиратися в цьому. Одне з останніх залишилися вікон у фургоні вилетіло, обсипавши дівчат осколками скла. Великий Едді підійшов, протиснувся своїм тілом між дівчатами і фургоном і опустився на коліна, щоб можна було стріляти в салон. Пара дівчат були захищені його тілом. Це був благородний жест, але він не збирався тривати дуже довго.
  
  Хлопець на рампі продовжував стріляти короткими чергами. Здавалося, він не дуже добре стріляв, але, схоже, у нього не закінчувалися набої.
  
  Я відкрила водійські двері фургона і нахилилася всередину, не звертаючи уваги на калюжу крові по всьому водійського сидіння. Двигун працював, і це навіть звучало справно, враховуючи кількість свинцю, яке було в нього завантажено.
  
  Я знову схопив Болла.
  
  "Дивись, - сказав я і вказав на хлопця, що стріляє з-за передній частині фургона. “Ми садимо його на водійське сидіння, а дівчат завантажуємо назад у фургон. Коли вони будуть готові, я кину світлошумову шашку під трап літака. Це відволіче стрілка на досить довгий час, щоб ми змогли викурити його. Фургон злітає, і ми поспішаємо до літака ".
  
  Болл секунду помовчав, потім кивнув. Я не впевнений, хто був самим дурним: я, запропонував цей план, або він погодився на нього. Ел почув план і просто подивився на мене, його обличчя було непроникним.
  
  Інший стрілок Болла практично застрибнув на водійське сидіння. Він здавався досить впевненим, але я не міг винуватити його за те, що він хотів виїхати. Залишилися дівчинки.
  
  Я ривком підняв найближчу до неї на ноги і направив її до розсувних дверей збоку фургона. На щастя, у нього були двері з обох сторін.
  
  "Сідайте!" Я крикнув. "Ви всі йдіть".
  
  Вона почала входити, потім закричала. Її руки злетіли до щік, і вона просто стояла там. Рис. Що тепер?
  
  Я заглянув у фургон. На підлозі лежала молода дівчина, її кучеряве волосся були чорними від крові. Вона була мертва. Я схопив її за ногу й витяг з фургона, відчуваючи, як до мене підступає нудота від відчуття її безвольною постаті, коли вона ковзає по підлозі. Я витягнув її на асфальт і залишив там.
  
  Я майже підняв іншу дівчину і закинув її в фургон. Едді вів іншу дівчину вперед, його голос був дивно ніжним, що походить від хлопця розміром з холодильник і одягненого у форму командос. Вони перелізли через кров і бите скло, а потім всі опинилися всередині.
  
  Я дістав з жилета світлошумову шашку. Не було часу запитувати, чи всі готові. Я боявся, що хлопець у літаку пустить чергу в задню частину фургона.
  
  Я висмикнув чеку, і ложка полетіла. Я дійсно поняття не мав, чи я зможу кинути цю чортову штуку досить далеко, щоб вона долетіла до літака. Здавалося, що це було дуже далеко. Я жбурнув його так сильно, як тільки міг, і закричав "Бах!", як тільки він вилетів з моєї руки, так, як нас вчили в Рейнджерс.
  
  Водій навіть не став чекати вибуху гранати. Як тільки я закричав, він натиснув на газ, трохи не переїхавши ногу Едді, коли той від'їжджав. Був довгий, леденить душу момент, коли ми стояли там, і ніщо не відділяло нас від наближається вогню. Я спостерігав, як в сповільненій зйомці по повітрю пролітає світлошумову спалах, згадавши як раз вчасно, щоб відвести очі, перш ніж вона вибухне.
  
  Мій кидок був досить хороший. Прямо перед тим, як я закрив очі, граната, здавалось, впаде прямо біля трапа. Коли вона вибухнула, я побачив гарячу білу спалах навіть через закриті очі. Гуркіт був подібним удару ножем для колки льоду по вуху. Через деякий час ваші вуха оніміли від звуку пострілу, але світлошумову спалах пробилася крізь них.
  
  Настала моя черга показувати дорогу. Як тільки пролунав вибух, я кинувся бігти до пандусу. На бігу я розрядив М16. Це був паршивий спосіб потрапити у що завгодно, але я хотів дати хлопцеві на рампі всі підстави не стріляти у відповідь. Я подумав, що якщо цей хлопець зможе вдарити мене після того, як мене вдарили спалахом, і поки я розряджав в нього свою гвинтівку, то це був просто не мій день смерті.
  
  Карабін розрядився в дюжині футів від рампи, і я кинув його. Я не прихопив у Міккі ще один запасний магазин. Крім того, для роботи на близькій відстані мені дійсно подобалися дробовики.
  
  Трап був опущений майже до рівня пояса і нахилений під божевільним кутом. Я підняв дробовик і включив ліхтар, встановлений на передпліччі. Стрілок був одягнений в льотний костюм і шолом. Він сидів і затискав руками очі. На шиї у нього теліпався маленький німецький пістолет-кулемет.
  
  Він прибрав руку від очей і схопився за рукоятку автомата. Я навів точку на мушці дробовика йому на обличчя і натиснув на спусковий гачок.
  
  Я постояв там секунду, переводячи подих і намагаючись не дивитися вниз на те, що я накоїв. Мені потрібно було кілька секунд, щоб мій мозок осмислив події.
  
  Я мало що міг розгледіти всередині літака і не хотів сунути голову в отвір. Я повернувся до Великого Едді.
  
  "Трахни його".
  
  Він кивнув, витягнув з-за пояса світлошумову шашку. Решта з нас піднялися по фюзеляжу літака так, щоб бути попереду трапа, і вишикувалися в шеренгу.
  
  Едді висмикнув чеку і жбурнув гранату в отвір. Кілька секунд ми чекали, затамувавши подих. Хтось всередині літака закричав, досить голосно, щоб ми почули через обшивку, а потім граната вибухнула, це було не так голосно, так як вона була всередині, але на частку секунди в яскравому актиническом світлі позначилося отвір трапа, потім ми заворушилися і залізли всередину.
  
  Мені довелося притиснутися до краю пандуса. Це зайняло всього секунду або дві, але я відчув себе неймовірно вразливим, видираючись нагору з дробовиком за плечима. Потім я був на ногах. Усередині літака панував хаос.
  
  Горіло кілька червоних вогників, але ніякого іншого освітлення, крім вогників під стовбурами наших гармат. Двоє молодиків у льотних комбінезонах протирали очі в двері по правому борту літака. У одного в руках був аварійний сокира.
  
  Я посковзнувся і мало не впав. В повітрі сильно пахло гідравлічної рідиною, і я зрозумів, що по всій задній половині літака розтеклася велика калюжа.
  
  Я почав задаватися питанням, чи була світлошумову гранату, зрештою, гарною ідеєю. Вздовж одного боку літака, там, де вибухнула граната, виднілося велике подпалистое пляма, нейлонові ремені сидінь почали тліти і горіти.
  
  Я побачив на палубі групи темношкірих чоловіків, одягнених у ті ж одноразові комбінезони, що були на дівчатах. Всі вони були збиті в купу там, де сходилися підлогу і правий борт літака. Виглядало так, ніби вони зісковзнули туди, коли літак нахилився. Їх руки були зв'язані перед собою блискавкою. Мені потрібна була секунда, щоб зрозуміти, що під ним був третій чоловік у льотному комбінезоні, і вони вибивали з нього все лайно. Повинно бути, він був командиром екіпажу. На ньому був головний убір з мікрофоном, а в кобурі, пристібнутої до стегна, - пістолет. Він не пручався, просто щосили тримався за рукоятку пістолета, щоб у нього не відібрали.
  
  Болл, Едді, Ел і я всі одночасно почали кричати, вимагаючи, щоб усі підняли руки вгору. Двоє чоловіків у льотних комбінезонах у двері негайно підкорилися, піднявши руки. Хлопці на поверсі секунду подивилися на нас і повернулися до побиття іншого члена екіпажу.
  
  Ми всі рушили вперед, до купи на підлозі. У передній частині літака пролунав глухий удар, і я відчув, як над моєю головою просвистіла куля, пролетівша не більше ніж в парі дюймів від мене.
  
  Я скинув дробовик і в світі з-під стовбура побачив чоловіка, який стояв на сходах, що ведуть на льотну палубу. він був одягнений в льотний костюм і виставив перед собою великий блискучий пістолет в ідеальній стійці Вівера. Ми всі четверо вистрілили одночасно. Під вогнем з дробовика і трьох гвинтівок хлопець мало не розвалився на частини.
  
  “Bolle, Eddie. Візьміть цих двох. Я крутнув головою в бік двох інших членів льотного екіпажу. У обох до стегон були пристебнуті пістолети, але вони не виявляли особливого бажання ними скористатися. Можливо, це не буде тривати вічно.
  
  "Ел, прикрий кабіну пілотів". Дещо як я став фактичним лідером цієї маленької групової хуйни. Я не був впевнений, як це сталося, але зараз я був щасливий погодитися з цим.
  
  Я рушив уперед, до купи забіяк на підлозі чоловіків. Я починав відчувати, що у нас все вийде. Якби ми тільки могли взяти людей на підлозі літака під контроль, ми б тримали всіх під прицілом.
  
  У бійці ти можеш зробити багато правильних речей, але це єдина річ, яку ти робиш неправильно, яка завжди тебе засмучує.
  
  OceanofPDF.com
  
  ГЛАВА ТРИДЦЯТЬ ТРЕТЯ
  
  
  
  
  
  
  
  Я рушив уперед, до купки чоловіків на підлозі, не маючи чіткого плану, і підійшов дуже близько. Я не знаю, про що я думав, може бути, про те, що, якщо б вони не розібралися з цим до чортової матері, я б просто розрядив рушницю по всьому бардаку і розібрався з цим далі.
  
  Я ніколи не бачив ножа до того, як мене порізали, але я почув клацання леза, що встав на місце, навіть крізь шум криків інших хлопців.
  
  Хлопець, що сидів верхи на старшині екіпажу, маленький жилавий ублюдок з оливковою кольором обличчя і носом, схожим на лижню, встав, схопив лівою рукою дуло мого дробовика і тицьнув мені в праву. Я інстинктивно натиснув на спусковий гачок, досягнувши успіху лише в тому, що проробив дірку в борту літака. Його права рука була розмитою плямою, метавшимся вперед і назад, і раптом моє ліве передпліччя стало дуже холодним.
  
  Потім я побачив ніж, маленьку штучку, можливо, з трьох - або чотиридюймовим лезом. Повинно бути, він витягнув його з кишені старшого екіпажу на землі. У цієї особливої ясності неминучої смерті я побачив, що на кожному зап'ясті у нього були залишки стяжок, а його ліва рука кровоточила. Повинно бути, він порізався, коли перерізав стяжку.
  
  Я змахнув дробовиком правою рукою. Удар був незграбним і малопотужним, але він відбив його удар ножем від мого горла. Лезо відскочив від стовбура дробовика і замість цього ковзнуло по передній частині бронежилета. Лезо зачепилося за щось, може бути, якісь патрони, а може бути, за корпус однією з світлошумових шашок, які у мене ще були, і це затримало його від удару. Ймовірно, це врятувало мені життя.
  
  Я був набагато більший хлопця, на фут вище і, ймовірно, вдвічі важче. Я приставив ствольну коробку дробовика до його грудей і просто рушив вперед, використовуючи свої ноги і масу тіла. Він пролетів дупою над чайником, над купкою хлопців, все ще б'ються на підлозі. Цим рухом я подолав відстань у кілька футів. Я боровся, щоб знову розгорнути дробовик і направити його на нього.
  
  Його потилицю вибухнув великою чорнильною хмарою, і він звалився на землю безформною купою. Ал стояв всього в парі метрів від мене, коли натиснув на курок своєї гвинтівки.
  
  Я нарешті взяв дробовик під контроль і направив його на хлопців, що лежать на підлозі.
  
  "Підніми свої гребаные руки вгору!" Я подумав, що навіть якщо вони не говорять по-англійськи, спрямований на тебе пістолет - це свого роду універсальна мова.
  
  У відповідь один з них прокричав щось, чого я не розібрав. Нарешті йому вдалося вихопити пістолет з кобури командира екіпажу і він почав піднімати його. Ел натиснув на спусковий гачок, випустивши відразу половину магазину, розніс хлопця з пістолетом в пух і прах, всадивши кулі в людей по обидві сторони від нього. Те, що на них бризнули нутрощі їх приятелів, здавалося, заспокоїло решти хлопців.
  
  “ Ти в порядку? Я почула питання Ала крізь дзвін у вухах. Я витягла ліву руку перед собою. Велика крапля крові впала з кінчика мого мізинця. Було важко змусити мої пальці поворухнутися, здавалося, вони були десь далеко, ніби моя рука якимось чином стала довшою. Моя рука була слабкою. Вона все ще не боліла. Вона просто була холодною.
  
  "Думаю, так", - сказала я і закашлялася. Я зрозуміла, що мені стає важко дихати. Я подивилася через плече Ала. Вогонь поширився. Тепер горіло з півдюжини крісел. Полум'я було заввишки у кілька дюймів і виділяла густий жирний дим. Поки я дивився, великий палаючий шматок розплавленого нейлону злетів з рами прямо в калюжу гідравлічної рідини.
  
  "Чорт", - це було все, що я міг сказати. Потім калюжа загорілася.
  
  Підлога у всій задньої третини літака загорівся за лічені секунди. Вогонь почав підніматися по правому борту літака, де рідина просочила ізоляцію. Зайнялося більше сидінь.
  
  Все виявилося не так погано, як я думав, принаймні спочатку. Комбінезон, в який я був одягнений, був nomex, а черевики - із щільної шкіри. Хлопці на підлозі закричали. Одноразовий комбінезон не захищав. Я відвернувся, я нічого не міг зробити, крім як знімати їх.
  
  Я подивився в хвостову частину літака. Едді і Бал підняли з підлоги по одній людині з екіпажу в наручниках. Вони кричали, але на них були nomex, як і на нас. Передбачалося, що комбінезон не повинен був підтримувати ваше життя у вогні протягом тривалого часу, просто не давав вам згоріти заживо, досить довго, щоб врятуватися, що нам і потрібно було зробити зараз.
  
  Вогонь був сильнішим біля трапа. На моїх очах загорілися інші речі, проводка, ще кілька сидінь. Я підбіг до дверей по правому борту і спробував смикнути ручку правою рукою. Він трохи поворухнувся, потім зупинився. Я припустив, що це фюзеляж літака, який трохи перекосився, коли він перекинувся. Я міг бачити блискучі відмітини на запірної планки в тих місцях, де команда колотила по ній аварійним сокирою.
  
  У мене було дещо краще. Я витягнув кулю з приклада дробовика і тут же кинув її. Я зрозумів, що в мене тремтять руки. Жар на потилиці ставав нестерпним. Я глибоко зітхнув, намагаючись не думати про той факт, що впав у вогонь біля своїх ніг бойову винтовочную обойму. і дістав з жилета ще одну.
  
  Я вставив його в магазин, ухитрився лівою рукою взятися за рукоятку затвора, дослав кулю в патронник.
  
  "Дивись в обидва!" - крикнув я. Я приставив дуло дробовика до стійки бару і натиснув на спусковий гачок. Вона розлетілася майже навпіл. Я позадкував, націлив ногу і наніс удар ногою. Я вирішив, що або відкрию двері, або зламаю ногу.
  
  Коли вона відкрилася, я мало не випав. Я схопився за дверну раму обома руками, ступив назовні і вдарився об землю, перекотившись в ідеальному падінні з парашутом. Дивно, що ти не забуваєш.
  
  Я встала на карачки, бажаючи прибрати з дороги, поки Едді й інші не висипали назовні. Земля під ногами була вологою. Спочатку я подумав, що це просто з-за дощу, але потім зрозумів, що мій ніс наповнився запахом авіаційного палива. Я подивився в передню частину літака. Коли крило вдарилось об землю, вона зігнулася обереги під божевільним кутом. Авіаційне паливо випливало з діри в алюмінієвій обшивці.
  
  Я кинувся тікати, сподіваючись, що у решти вистачить здорового глузду піти за мною. Вдалині виднілася огорожа аеропорту. Я нахилив голову і кинувся в атаку. Підошви моїх черевиків здавалися дивно м'якими під ногами, і я зрозумів, що вони, мабуть, частково розплавилися ще в літаку.
  
  Я проїхав ярдів п'ятдесят або близько того, тільки вибравшись з калюжі пального, коли все вибухнуло. Несподівано легкий поштовх у спину, достатній, щоб підштовхнути мене вперед, а потім на мене війнув гарячий вітер, що пахне згорілими вуглеводнями. Потім на частку секунди повітря став на диво нерухомим, перш ніж я відчув прохолодний вітер, що дме в інший бік. Це було повітря, засмоктуваний у вогонь.
  
  Я стояв, і моя тінь переді мною була такою довгою і чітко окресленою, як ніби її відкидало призахідне сонце. Я обернувся і подивився. Обриси С-130 губилися в гігантському вогняному кулі. Воно повинно було бути заввишки в декілька поверхів. Я занадто відвертався. Якби не балаклава і захисні окуляри на моєму обличчі, я, ймовірно, втратив би брови навіть на такій відстані.
  
  Я озирнувся в пошуках Ала і інших, але не побачив нічого, крім вогню і палаючих уламків літака. Вдалині я почув виття сирен.
  
  Настав час іти.
  
  Я послабив перев'язь дробовика, кинув його на землю і побіг до паркану.
  
  OceanofPDF.com
  
  РОЗДІЛ ТРИДЦЯТЬ ЧЕТВЕРТИЙ
  
  
  
  
  
  
  
  Я дістався до лінії огорожі і зупинився, щоб перевести подих. У аеропорту Олбані не було особливо охоронюваного периметра. Бур'янам дозволили вирости по коліно до паркану з обох сторін, і освітлення не було. Я сів у тіні і спробував пару секунд подумати як поліцейський.
  
  Поліцейське управління Олбані було середнього розміру. В цей час там чергували, може бути, п'ять чи шість чоловік. Можна було залучити на допомогу ще більше поліції округу та штату. Сержант або, в кращому випадку, лейтенант буде керувати шоу, відповідаючи на дзвінки про який-небудь перестрілці у відокремленому куточку аеропорту. Це звучало б як війна невеликого масштабу, сотні пострілів, на повному автоматі, а тепер все це було перемежено вогненним кулею заввишки в сто футів.
  
  Головний хлопець не став би надто поспішати вдертися всередину. Це був вірний спосіб убити його людей. Він встановив периметр, намагаючись стримувати заворушення, поки не з'являться нові й нові ресурси: команди спецназу, пожежні машини, більше офіцерів і, сподіваюся, хто-небудь вище в харчовому ланцюжку, хто візьме на себе весь цей бардак.
  
  Я подивилася на годинник, довелося подивитися двічі і ще раз. Минуло трохи більше тринадцяти хвилин з тих пір, як ми в'їхали в головні ворота і приголомшили охоронця. Здавалося, це тривало цілу життя.
  
  Аеропорт представляв собою величезну ділянку землі, який треба було спробувати убезпечити. Ймовірно, у них ще не був встановлений ефективний периметр, але мені потрібно було діяти швидко.
  
  Я подивився на паркан. Він був приблизно семи футів заввишки, з парою пасм колючого дроту нагорі. Я почав дертися. Моя ліва рука все ще була слабка. Коли я простягнув руку і схопився за огорожу, велика крапля крові скла з мого зап'ястя і потрапила на окуляри. Я з усіх сил намагався не звертати на це уваги і продовжував дертися.
  
  Нагорі я обхопив лівою рукою одну з опор, що утримують колючий дріт, і витягнув свій багатофункціональний інструмент. Колючий дріт була дійсно дуже товстою для кусачок з внутрішньої сторони губок плоскогубців, але у мене були сильні руки, і я був мотивований. Мені вдалося перерізати обидві нитки і перелізти через паркан.
  
  Я дістався до землі в тіні дерева на іншій стороні. Я зрозумів, що в мене паморочиться голова. Я вирішив ризикнути запалити трохи світла і оглянути свою руку.
  
  Я зняв тактичний жилет і відразу відчув себе на тон легше. Я спустив комбінезон до пояса і посвітив ліхтариком на руку. Я тут же пошкодував, що зробив це.
  
  Верхня частина мого передпліччя була распорота від зап'ястя до ліктя. Глибокий кінець порізу був близько ліктя. Я зрозумів, що дивлюся на кілька дюймів в свою руку, нахилився вперед, і мене вирвало.
  
  Я з хвилину посидів на корточках, зігнувшись і вдихаючи запах власної блювотини. Мені було холодно і я тремтів усім тілом. Шок.
  
  "Я так не думаю", - сказав я вголос. "Я так не помру".
  
  Я зняв аптечку з передньої частини жилета. Я обернув обидві бойові пов'язки навколо руки. Було страшенно незручно робити це однією рукою. Мені довелося зубами зав'язувати вузли на кінці бинта. Пов'язки майже відразу потемніли від крові, а їх було недостатньо навіть для того, щоб закрити весь поріз. Неглибокий кінець біля мого зап'ястя все ще був відкритий, але я сподівався, що цього буде достатньо, щоб уповільнити кровотеча, поки я не придумаю що-небудь ще.
  
  Я зняв комбінезон і переклав кілька предметів в кишені: ніж, ліхтарик, запасні обойми до пістолета. Я засунув "Глок" за пояс, а решту залишив. Я встав і почав ходити. Тепер замість того, щоб бути одягнений у чорний тактичний костюм ніндзя. Я був одягнений у футболку, джинси, чоботи, частково розтанув, і перев'язки постраждалих ножове поранення в руку. Я не була впевнена, що насправді була набагато більш непомітною, але мені було приємно не звалювати на себе весь цей тягар.
  
  Мені потрібна була секунда, щоб зорієнтуватися. Я був на великому полі з східної сторони стадіону. Ідеальний. Я змусив себе вибігти підтюпцем на дорогу.Вдалині я чув безліч сирен, але близько нічого не було.
  
  Було туманно і холодно. Занадто холодно для однієї тільки просоченої потім футболки. Я пробирався через зону легкої промисловості навколо аеропорту, сподіваючись, що карта, яку я запам'ятав, не була помилковою. Я відчував запаморочення. Було важко зосередитися. Мені доводилося постійно приводити себе в порядок.
  
  Як раз в той момент, коли я переконав себе, що заблукав, що йшов занадто довго та, мабуть, десь звернув не туди, або що батько Менді підвів мене, ось вона: моя машина.
  
  Я завернув за ріг і побачив білий седан, взятий напрокат. Або, принаймні, я сподівався, що він мій. Батько Менді відправив мені на телефон повідомлення про місцезнаходження і номерному знаку. Я не міг згадати номер.
  
  Я підійшов до заднього бампера, маючи намір сісти навпочіпки, але замість цього впав наполовину. Мені потрібна була секунда, щоб зібратися з силами, і я понишпорив під бампером. Я відірвав смужку клейкої стрічки, і ключ впав на тротуар з легким металевим дзвоном! Це луною рознеслося по вулицях. Забавно, як звук лунав в тумані.
  
  Мені вдалося відкрити двері. Я притулився до машини і з хвилину глибоко дихав.
  
  Я зрозуміла, що залишила велика кривава пляма на двері. Це не допомогло б мені бути непомітною.
  
  Я сів боком на водійське сидіння, мої ноги все ще були на тротуарі зовні.
  
  Мій зір почало розпливатися по краях. Я нахилився вперед, і це, здавалося, допомогло. Я думаю, тому що це прилило більше крові до моєї голови. У мене була смутна думка, що це наводило на думку про те, що, можливо, в мені недостатньо крові, щоб все могло отримати свою справедливу частку.
  
  Я притулився боком до сидіння. Може бути, якщо я просто трохи вздремну, мені прийде в голову яке-небудь рішення. Це звучало як хороша ідея, і я подумав про те, щоб просто дозволити своїм століттям закритися.
  
  Звук біжать кроків луною рознісся по вулиці, і я випросталася, прислухаючись. Було важко сказати, як далеко вони були і навіть з якого боку лунали. Знову туман. Розумні гроші були на те, щоб завести машину і виїхати. Якщо це був коп, мені кришка. Якщо це був якийсь громадянин на пробіжці, він або вона побачили б мене, закривавленого і растрепанного. У наші дні всі носять з собою мобільні телефони. Останнім часом моє життя прийняла такий напрямок, якого я ніяк не очікував, але я не був готовий розправитися з якимось невинним бігуном підтюпцем.
  
  Але я просто сидів і слухав, і тут з'явилася вона. Алекс підтюпцем бігла по середині вулиці з аптечкою швидкої допомоги, перекинутою через спину. Вона підбігла до машини і зупинилася. Вона навіть не виглядала такою вже запыхавшейся.
  
  "Дент?" Вона стояла там, вперши руки в боки. Я зрозумів, що було нерозумно з мого боку сидіти ось так. Я повинен обійняти її. Або щось в цьому роді.
  
  Я встав, трохи не впавши вперед на бетон. Вона простягла руку і підтримала мене.
  
  “Господи.Ти в порядку? Що сталося? Де мій тато?"
  
  Я зосередився на кожному питанні окремо. “Я не в порядку. Мене вдарили ножем, і літак вибухнув. Я не знаю, де твій батько. Ми всі вибігли з літака і розділилися".
  
  Це повинно було бути правдою, вірно? Я вибрався з літака. Ал був би всього в півдюжини кроків позаду мене. Звичайно, з ним все було в порядку. Повинно бути, він просто йшов в іншому напрямку.
  
  Вона підняла мою ліву руку, подивилась на неї.
  
  Вона засичала, коли побачила рану. “ Тобі треба в лікарню.
  
  Я похитав головою. Велика помилка. Це змусило світ обертатися.
  
  “Ніякої лікарні. Копи". Мої слова були невиразними, а мова немов набряк.
  
  Вона поклала свою медичну сумку на капот машини і почала розстібати її. “ Дай мені хоча б...
  
  Я перервав її, схопив за руку. “Ні. Нам потрібно йти. Отъедь на кілька миль, а потім зможеш піти на роботу".
  
  Мені вдалося встати, дошкандибати до пасажирського сидіння, де я відкрив дверцята і впав на сидіння.
  
  "Я думаю, тобі слід сісти за кермо", - сказав я.
  
  Вона кинула аптечку на заднє сидіння і забралася всередину.
  
  Коли вона завела машину і від'їхала від тротуару, я включив обігрівач на повну потужність. Мені було так холодно. Було чудово, коли двигун нарешті прогрівся. Я підніс ліву руку до одного з вентиляційних отворів, намагаючись повернути хоч якісь відчуття. Я притулився головою до шибки і відключився.
  
  Коли я прокинулася, ми були десь у темряві. Алекс наполовину осідлав мене.
  
  "Я дійсно не думаю, що зараз відповідний час, Алекс", - сказала я і хихикнула.
  
  “ Заткнись, Дент. Її голос звучав приглушено, і я зрозумів, що в роті у неї ліхтарик. Їй вдалося стягнути з мене куртку до кінця і обмотати гумкою мій правий біцепс. Я відчув гострий укол голки.
  
  "Ой!"
  
  “Перестань скаржитися. Більшість людей, з якими я це роблю, мертві".
  
  Одна її груди була притиснута до моєї щоки, і від неї приємно пахло, так що я просто заткнувся. Я спробував пригадати, чому не ліг із нею в постіль тієї ночі.
  
  Алекс прив'язала крапельницю до підголівника мого сидіння і підключила її до голці в моїй руці. Вона відкинулася на спинку сидіння, і я зітхнула, коли вона відсунулася. Вона обернула мою руку марлею.
  
  “Це жалюгідний спосіб лікувати таку рану. Тобі потрібна лікарня".
  
  Я знову похитав головою. “Не-а. Я не збираюся повертатися в тюрму".
  
  “ Проклятий Дент...
  
  “Ні. Ми повинні не висовуватися. Залягти на дно на кілька днів". Вона вилаялася і завела машину. Я зрозумів, що ми на темній парковці за магазином кормів. Мені вдавалося спати до тих пір, поки ми не виїхали на автостраду, потім гул шин і гіпнотичний миготіння дорожніх знаків знову заспокоїли мене.
  
  Я прокидався на короткі відрізки часу: один раз, коли ми з'їхали з федеральної траси на іншу дорогу; інший раз, коли Алекс пригальмував десь, щоб поміняти крапельницю; третій раз, коли машина різко загальмувала, і Алекс поклявся уникати пари зелених світяться очей, стрибають через дорогу. У мене склалося враження, що дерева тиснуть з усіх боків навколо нас.
  
  Нарешті ми зупинилися. Коли я прокинувся, ми були десь в гаражі. Я відчував затхлий гаражний запах, але під ним ховався запах моря. Було ще темно, і вона допомогла мені вийти з машини. Пам'ятаю, я подумав, яка вона сильна для жінки, а потім все знову занурилося в пітьму.
  
  OceanofPDF.com
  
  РОЗДІЛ ТРИДЦЯТЬ П'ЯТИЙ
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  Я прийшов в себе в ліжку, роздягнутий по пояс. На вулиці було світло, і Алекс вішав ще один пакет для внутрішньовенного вливання в узголів'я ліжка. Тільки на цей раз сумка була глибокого, насиченого червоного кольору, а рука Алекс була обмотана шматком марлі.
  
  "Добре, що я універсальний донор", - сказав Алекс.
  
  "А?" В горлі у мене неймовірно пересохло.
  
  "Неважливо". Вона ввела голку в крапельницю, і я знову заснув.
  
  На цей раз я, мабуть, справді спав, а не просто втратив свідомість, тому що мені приснився сон.
  
  Сцени з аеропорту знову і знову прокручувалися у мене в голові. У снах переважав не той хлопець на трапі літака, не той хлопець, якого я вистрілив в обличчя з дробовика. Звичайно, він був поруч, я бачив цю маленьку сцену і знову запитував себе, чи міг я стриматися, може, попросити його кинути пістолет, може бути, просто вдарити його палицею по голові зі свого дробовика. Але потім я згадав про дівчат: про ту, у якої була глибока рана в грудях; про ту, в якій куля потрапила в ногу; і особливо про мертвій дівчині з фургона.
  
  Це те, що зайняло найбільше екранного часу в моєму сні. Мертву дівчину я витягнув з фургона і залишив на асфальті, як щось, що заважало, щось, що потрібно викинути як незручне. Тільки уві сні обличчя її постійно замінювалося особою Хізер Свенсон.
  
  Я знову і знову переживав цей момент, я витягав її і бачив обличчя Хізер Свенсон. Я обертався, і це завжди був хтось інший, іноді це була моя мама, іноді мій тато, іноді Айра. Але там завжди хтось був. Вони нічого не сказали, але подивилися на мене, і я міг сказати, що вони подумали, що я повинен був вчинити краще.
  
  Коли я прокинувся, було світло від водянистого рожевого світла. Я зрозумів, що сонце сідає. Я відчував запах моря і слабо чув шум океану. В кімнаті було похмуро, єдиний світло падало з вікна. Алекс сиділа в кріслі, дивлячись у вікно, підібгавши під себе довгі ноги. Помпова рушниця лежала в кутку, а її H & K і мій Glock - на комоді.
  
  Я поворухнулася і спробувала заговорити. В горлі пересохло.
  
  Вона встала, підійшла до ліжка і сіла на край. Вона переодяглася. Тепер на ній були вицвілі джинси і стара тонка футболка, на якій коли-то був якийсь логотип, але тепер він канув у лету. Від неї пахло чистотою, як від мила.
  
  Вона взяла склянку з водою і піднесла його до моїх губ. “Ось. У тебе зневоднення із-за втрати крові".
  
  Я жадібно випив його. Смак був чудовий. “ Ми чисті? Мені вдалося прохрипіти.
  
  Вона поставила склянку на тумбочку і кивнула. “Так. У нас все чисто. Моя машина припаркована в гаражі. Я вимкнула свій стільниковий, щоб ніхто не зміг його відстежити. Ми приїхали минулої ночі, коли стемніло. Будинки по обидві сторони порожні. Линдермены зазвичай у Флориді в цей час року. Інший будинок здається, і там нікого немає."
  
  Я подивилася на свою руку. Вона була перев'язана свіжої марлею, і я могла бачити кінець ряди акуратних швів.
  
  "Ти добре працюєш". - Сказав я.
  
  “Так. Минуло багато часу з тих пір, як у мене був живий чоловік, на якому я міг практикуватися ".
  
  Вона наповнила склянку з глечика і сунула мені в рот таблетку. “Ось, антибіотики. У мене припасений запас на кілька днів, потім ми знайдемо тобі ще".
  
  Я проковтнув таблетку й допив залишки води. Я відкинувся на подушку і втупився на неї. Футболка була тонкою, і було очевидно, що під нею нічого немає. Я зловив себе на тому, що витріщаюсь, зумів змусити себе зупинитися на пару секунд, потім зловив себе на тому, що роблю це знову. Вона розсміялася.
  
  “ Здається, ти відчуваєш себе краще.
  
  Я відчула, що червонію так, як не червоніла з тих пір, як була підлітком. Я спробувала придумати що-небудь розумне, щоб сказати. Чи повинна я вибачитися? Відвертий погляд, яким вона обдарувала мене у відповідь, здавалося, говорив "ні".
  
  Пильний погляд або не пильний, але я, принаймні, трохи здивувався, коли вона перекинула через мене ногу і осідлала мене довгими, обтягнутими джинсового тканиною стегнами по обидві сторони від мене. Вона нахилилася і поцілувала мене. Її волосся каскадом розсипалися нам обом. Вони все ще були вологими після душу. Я поцілував її у відповідь з таким запалом і нервозністю, яких не відчував з часів навчання в середній школі.
  
  Здавалося природним, що мої руки лягли на її стегна, а звідти полетіли вгору по м'якій шкірі живота. Я відчував, як під ними перекочуються м'язи. Я ковзнув руками вгору по її боках, як раз до такої міри, щоб відчути її ребра під своїми долонями, і вона різко відсторонилася. На півсекунди мені здалося, що я зайшов занадто далеко, але вона стягнула сорочку через голову і кинула її в кут.
  
  Я видихнув при вигляді її, а потім вона нахилилася і знову почала цілувати мене. Я не міг пригадати, коли останній раз так швидко заводився. Мої джинси ставали незручними. Я посунувся, щоб трохи послабити тиск.
  
  Алекс злобно засміявся і нахилився, щоб погладити мене через джинси.
  
  “ Здається, ти відчуваєш себе набагато краще.
  
  Я намагався зробити якийсь дотепний коментар з приводу її поведінки в ліжку, але зовсім забув про це, коли вона розстебнула мої штани. Я забув про те, що потрібно щось говорити, забув про поганих снах і руйнування. Я просто запустила пальці у волосся і закрила очі.
  
  Пізніше я лежав на спині, поклавши ліву руку на подушку, а Алекс обіймала мене з правого боку. Я не міг перестати гладити її руками. Це було майже так, як ніби я не міг повірити, що вона справді була там, і повинен був продовжувати торкатися до неї, щоб переконатися, що вона не зникла. Здавалося, вона не заперечувала.
  
  "Я турбуюся про свого батька", - прошепотіла вона.
  
  "Я теж", - сказала я. Я продовжувала програвати ті останні кілька секунд в літаку. Я не бачила, як Ел виходив. Я була дуже зайнята тим, що прибирала. Але він відставав від мене не більше ніж на кілька кроків. Ал багато через що пройшов, звичайно ж, він не збирався йти ось так.
  
  "Що ми збираємося робити далі?" Запитала вона.
  
  “ Залягти на дно. Розроби який-небудь план дій на випадок, якщо люди Тодда знайдуть нас тут. Почекай, поки твій батько з'ясує, куди, мабуть, ми поділися. Рано чи пізно він зрозуміє, що ми тут.
  
  Ел і Алекс здавали пляжний будиночок в оренду, тому він був зареєстрований на корпорації з обмеженою відповідальністю, а не на них особисто. Він не був куленепробивним, але люди Тодда не знайшли б його, якби не знали, що його потрібно шукати.
  
  - А що, якщо ми нічого про нього не почуємо?
  
  "Давайте почекаємо кілька днів, а потім подивимося, що вийде".
  
  "Добре".
  
  Їй не сподобався цей відповідь. Я не винив її. Я теж не був задоволений. Але вона притулилася до мене ближче і обняла мене трохи міцніше. Я просто лежав там і обіймав її, бажаючи, щоб цей момент тривав вічно.
  
  Наступні два дні пройшли так, немов вони були сном, хорошим сном для різноманітності. В хаті було повно їжі, а в металевій шафі у підвалі лежали дробовик, пара пістолетів і кілька тисяч готівкою.
  
  Я багато спав. Із-за втрати крові через рани на руці я відчував себе розбитим. Біля моїх ніг було кілька незначних опіків від палаючої гідравлічної рідини. Добре, що на мені були важкі шкіряні черевики, інакше я ходив би відрубаних. Ще у мене боліло все з голови до ніг з-за аварії фургона і того, що Міккі приземлився на мене.
  
  Коли я спала, Алекс завжди був поруч. Я втратила рахунок того, скільки разів ми займалися любов'ю. Це було схоже на те, що ми обидва надолужували згаяне і нагадували собі, що ми живі.
  
  "Ми повинні були зробити це давним-давно", - сказала вона через деякий час.
  
  "Так", - сказав я.
  
  Вона підвелася на ліктях, щоб подивитися на мене. “ Чому ми цього не зробили?
  
  "Ну,... Там була Одрі".
  
  Вона здула волосся з обличчя. “Так. Але що було до Одрі".
  
  Я знизала плечима. “ Не знаю. Напевно, в якомусь сенсі це було важко для мене, тому що ти була дочкою Ала.
  
  Вона засміялася. “Тато завжди хотів, щоб ми збиралися разом. Хоча він був радий, що ти пішов у ту ніч, коли відвіз мене додому, коли я була п'яна".
  
  "Ти розповіла йому про це?"
  
  “Звичайно. Він мій батько".
  
  Я подумав про свого батька. Я навіть не зміг сказати йому, що хочу грати на електрогітарі, не кажучи вже про який-небудь з моїх подруг. Я вирішив, що якщо у мене коли-небудь буде донька, я хочу бути таким батьком, як Ел.
  
  Вона притулилася до мене ближче. "Я просто рада, що ми зараз разом".
  
  "Ага".
  
  Рано ввечері другого дня я дрімав на дивані, коли Алекс розбудив мене. У будинку не було телевізора, але було радіо.
  
  “Гей, прокидайся. Ти повинен це почути. "Вона поставила маленький портативний радіоприймач на скляний журнальний столик, і я втупився на динамік, як завжди роблять люди, коли зосереджуються на радіо, як ніби це допоможе їм краще чути.
  
  "... заява з місцевого відділення ФБР в Портленді, відповідальний спеціальний агент Брок Відон".
  
  На мить запанувала тиша, коли трансляція закінчилася, потім почувся шурхіт і якесь бурмотіння. Це змусило мене подумати про великому залі, повному репортерів, з мікрофоном на трибуні.
  
  Від більшості федералів мені було мало пуття. Брок Відон не був винятком. Він навчався в якійсь великій школі на Сході. Гарвард? Єль? Щось в цьому роді. Думав, що його лайно не смердить. У мене завжди складалося враження, що він прийшов в Бюро для того, щоб пробити собі квиток, перш ніж почати політичну кар'єру або зайнятися яким-небудь великим бізнесом, а не тому, що йому подобалося садовити злочинців у в'язниці.
  
  Хоча у нього був страшенно приємний голос.
  
  "Добрий вечір, пані та панове з преси", - почав він вишуканим, ніжним тоном. Так, я міг би уявити його балотуються в Сенат або щось в цьому роді. “Я хотів би зробити коротку заяву про нашому розслідуванні теракту в аеропорту Олбані, штат Орегон, два дні тому. Після цього я відповім на питання, але повинен попередити вас, що розслідування все ще триває ".
  
  “Рано вранці 23-го числа місцеві правоохоронні органи відреагували на повідомлення про сильному автоматичному вогні, доносившемся з боку терміналу Cascade Aviation в аеропорту Олбані. Як ви знаєте, Cascade Aviation є підрядником цивільної авіації, який надає різні послуги уряду Сполучених Штатів на підтримку Глобальної війни з тероризмом. Прибули офіцери стали свідками потужного вибуху, викликаного спалахом паливного бака на борту одного з транспортних літаків Cascade C-130 Hercules ".
  
  “Наше міжвідомче розслідування почалося, як тільки місце події стало безпечним, і Федеральне бюро розслідувань взяло на себе роль провідного агентства. Ми виявили, що вісім співробітників Cascade Aviation були вбиті. П'ятеро були членами екіпажу літака. Двоє були співробітниками наземної служби. Восьмий була молода жінка, яка працювала тимчасової іноземній робітницею в іншого цивільного підрядника, яка була вбита в результаті перехресного вогню ".
  
  Я представив дівчину, яку витягнув з фургона. Вони говорили, що вона працювала на якійсь закордонній роботі і її просто перевозили Каскадом. З їх збоченої точки зору, це було навіть в деякому роді правдою.
  
  “Крім того, ми виявили ще шість тіл, всі вони були спалені. За допомогою судово-медичної експертизи нам вдалося ідентифікувати два з них. Перший - Ибрим Аль Мохаммад. Другий - Файєд Бен Муссалли. Розвідувальним службам Сполучених Штатів відомо, що обидва чоловіки є членами исламофашистских груп, що займаються вчиненням актів насильства проти американських інтересів. Ми все ще працюємо над виявленням інших суб'єктів ".
  
  “Неминучий висновок полягає в тому, що ці люди брали участь у терористичній атаці на американській землі. Чому вони обрали саме Cascade Aviation, є частиною нашого поточного розслідування ".
  
  У вухах у мене задзвеніло, і я зрозуміла, що моє кров'яний тиск наближається до стратосфері. Мої руки були стиснуті так сильно, що я ризикувала розірвати шов на руці. Я спробував змусити себе розслабитися.
  
  Прес-конференція тривала. Репортери ставили передбачувані питання. Відон давав звичайні відповіді, відмінно справляючись із завданням нічого не говорити, використовуючи максимальну кількість можливих слів.
  
  Алекс подивився на мене широко розкритими очима. - Що, чорт забирай, відбувається?
  
  “Тодд і його друзі з Cascade aviation експортували американських дівчат на Близький Схід і привозили чоловіків з Близького Сходу в Сполучені Штати, можливо, для того, щоб ЦРУ могло їх допитати, можливо, для ... чого? Хто, чорт візьми, знає? Як би те ні було, ми зірвали кришку з їх маленької операції, але у кого-то достатньо впливу, щоб заплутати розслідування настільки, щоб оголосити це терористичною атакою. Це не перший випадок, коли розслідування ФБР призводить саме до того, чого хтось хотів ".
  
  Вона обмірковувала це з хвилину. Прес-конференція закінчилася, і після декількох хвилин нудного аналізу радіостанція повернулася до своїх звичайних передач.
  
  Алекс вимкнув його. “ Скільки ув'язнених було в літаку? - Запитала вона.
  
  “ П'ять, шість. Я не впевнений. Ми обговорювали рейд.
  
  Я опустив деякі деталі, але вона досить сильно вдалбливала в мене факти про те, де був її батько, коли я бачив його востаннє, де всі були розташовані. Схоже, вона не звинувачувала мене за те, що я не знав, вибрався Ел чи ні. Я хотів, щоб мені було легше не звинувачувати себе, але так не вийшло.
  
  Вона кивнула, задоволена цим. "Тоді це пояснює всі невпізнані тіла". Вона змовчала про те, що припускає, що її батько був одним із спалених трупів.
  
  Я не був так упевнений. В звіті говорилося, що загинули п'ять членів екіпажу. Я порахував в думці: хлопець на трапі; двоє хлопців, які намагаються виламати бічні двері; хлопець, який отримав стусана під зад від ув'язнених і хлопець на сходах льотної палуби. Разом п'ятеро. Проблема з цією математикою полягала в тому, що двоє молодиків, які намагалися виламати бічні двері були живі, коли я бачив їх востаннє, і цілком могли вибратися з літака.
  
  Або, може бути, їм вдалося вибратися, а може бути, їх убили, щоб звести кінці з кінцями. Вони могли б пробити пролом в теорії "близькосхідного теракту". Можливо, Ел теж був у цій групі. Якщо б вони могли наплювати на реальність того, що сталося, вони могли б наплювати і на підрахунок трупів.
  
  Але я нічого не сказав про це Алексу. Або Ел був живий, або ні. Час покаже.
  
  Того вечора Алекс відправилася за покупками. Їй вдалося знайти мені якусь одяг та іншу пару взуття замість моїх истаявших черевик. Вона дійшла до ресторану в місті і звідти викликала таксі. Ми тільки поглянули на нутрощі орендованої машини і відмовилися від ідеї водити її. Нутрощі були залиті кров'ю, більше, ніж ми могли сподіватися прибрати або замазати. Отже, на додаток до іншої нашої проблеми, нам потрібні були колеса.
  
  Весь час, поки її не було, я сидів на дивані з дробовиком на колінах. Я продовжував переконувати себе, що все було в порядку, що люди Тодда ніяк не могли вистежити нас в Лінкольн-Сіті. Ймовірно, вони все ще приходили в себе і усували пошкодження.
  
  Але я все одно відчув полегшення, коли вона повернулася у двері, несучи мою одяг, свіжі продукти і дещо на винос з міського ресторану. Вона не змогла знайти одну річ, яку я дійсно хотів: пару мобільних телефонів з оплатою по ходу справи. В пляжному будиночку був стаціонарний телефон, а у Алекс все ще був її мобільний, але я не хотіла ним користуватися, якщо в цьому не було необхідності.
  
  В той вечір ми повечеряли, і я зрозумів, що все змінилося. Останні півтора дня були майже як маленькі канікули. Ми з Алексом тусувалися, насолоджувалися друг іншому, займалися любов'ю, грали в настільні ігри, читали поруч один з одним на дивані, намагаючись тримати наші турботи на відстані витягнутої руки. Це не могло тривати довго.
  
  Після вечері ми вирушили на коротку прогулянку по пляжу. Я пройшов близько ста ярдів, і мені довелося сісти. Я все ще був слабкий, і мої ноги боліли від опіків. Шкутильгаючи назад до будинку, я намагалася не думати про те, що станеться, якщо люди Тодда знайдуть нас і нам доведеться битися.
  
  В ту ніч, лягаючи спати, ми обидва були тихими і пригніченими.
  
  "Нам треба що-небудь придумати завтра", - сказала вона.
  
  "Я знаю".
  
  Більшу частину ночі я витріщався в стелю, намагаючись зрозуміти, що б це могло бути.
  
  На наступний ранок я приготувала сніданок. Це був наш останній день сімейного щастя, і я мала намір витягти з нього максимум користі. Я як раз знімала яєчню-бовтанку зі сковорідки, коли пролунав дзвінок у двері.
  
  Я вимкнув плиту і схопив дробовик з того місця, де я залишив його в кутку біля скриньки з посудом. Мій "Глок" був засунуть ззаду в штани. Алекс вийшла з ванної з косметикою H & K в руці.
  
  Я простягнув їй дробовик. Моя ліва рука все ще була занадто слабкою, щоб я міг довірити їй тримати дробовик. Я виглянув у вікно поряд з дверима. Нудьгуючого виду хлопець у формі колишнього федерала стояв на ґанку, тримаючи в руках упаковку та хрумкаючи жуйкою.
  
  Рис. Хлопець з колишніх федералів. Це була найпоширеніша пастка, щоб змусити когось, кого ти хотів, підійти до дверей. Я сам користувався ним кілька разів, хоча моїм справжнім фаворитом був міні-вен з магнітною табличкою "Комітет по розіграшу призів лотереї" і зв'язкою повітряних куль.
  
  Алекс стояв у кутку вітальні з дробовиком. Я встав збоку від дверей.
  
  "Чим я можу вам допомогти?" - Запитала я через двері.
  
  "Доставка для Патли". Хлопець здавався страшенно нудним. Я відтворив його образ, який бачила. Можливо, трохи за двадцять, якщо не молодше, довге кучеряве волосся. Прищі. Якщо б він був хлопцем років тридцяти з невеликим, з високою і тугий стрижкою, я б навіть не відповів, чи подумав би про те, щоб всадити кулю в двері.
  
  "Від кого?"
  
  Пішла пауза, як ніби він повинен був сам озвучити ці слова.
  
  “Це від Al Pace. Слухай, я можу попросити тебе розписатися за це, мені потрібно зробити ще кілька доставок, перш ніж я піду на заняття ".
  
  Від Ала. Може бути.
  
  “Чи можу я попросити тебе залишити це на ганку? Я не одягнений".
  "Ти повинен розписуватися за все посилки Fed Ex". Мудак. Хлопець цього не сказав, але я майже чув, як він про це думає.
  
  “Добре. Почекай секунду, я не одягнена". Я почекала секунду, щоб усвідомити це і створити враження, що пройде деякий час, перш ніж я відкрию двері, потім відразу ж відкрила двері.
  
  Хлопець від несподіванки відскочив. Спочатку я подивився на його руки: пакет і одна з тих електронних карток, якими вони користуються в наші дні. Потім я озирнувся за його спиною. Нічого. Ніхто не рухався. Нічого, крім мікроавтобуса FedEx.
  
  Хлопець оглянув мене з ніг до голови, побачив, що я повністю одягнений, а потім подивився на мене як на божевільного. Він сунув мені планшет.
  
  Я розписався, і він вручив мені посилку - картонний конверт розміром з книгу в твердій палітурці і не дуже важкий. Етикетка на упаковці виглядала цілком законною.
  
  "Всього хорошого," пробурмотів він і пішов.
  
  "Ти теж", - сказав я.
  
  Все ще залишалася ймовірність, що він був законним колишнім хлопцем з ФРС, але посилка такою не була. Алекс почала йти вперед, і я жестом зупинив її. Я увійшла в кухню, зробила глибокий вдих і відкрила упаковку.
  
  Замість вибуху я отримав TracPhone та копію "Де мешкають дикі тварини".
  
  Я зрозуміла, що Алекс визирає з-за рогу. Вона увійшла і схопила телефон.
  
  "Це була моя улюблена книга, коли я була дитиною", - сказала вона. Вона включила телефон.
  
  "Тут запрограмований номер". Вона натиснула на нього. На кілька секунд запанувала тиша.
  
  "Татусю?"
  
  Потім вона втупилася на нього, плачучи.
  
  OceanofPDF.com
  
  РОЗДІЛ ТРИДЦЯТЬ ШОСТИЙ
  
  
  
  
  
  
  
  Пару хвилин я слухав, як Алекс розмовляє зі своїм батьком. Розмова в основному складався з того, що вона знову і знову запитувала, чи все з ним в порядку, і поперемінно плакала і сміялася. Тільки коли вона простягла мені телефон, я зрозумів, що теж трохи плачу.
  
  “ Дент, ти добре дбаєш про мою дочку? Його голос звучав трохи грубо, але це був все той же старий Ел.
  
  Це питання на секунду зупинив мене, коли я прокручувала в голові деякі дії за останні два дні. Я проковтнула.
  
  "Е-е, так, - сказав я.
  
  “Добре. Я радий, що вона була з тобою. Слухай, ти дізнався що-небудь з преси з цього приводу?"
  
  “Так. Я був на прес-конференції Відона".
  
  “Він маленький нишпорка ублюдок. Я не зобов'язаний говорити тобі, що ця штука вибухнула у нас перед носом, але суть в тому, що ці дівчатка в безпеці ".
  
  Я видихнула. Принаймні, все це було не даремно.
  
  “Добре. Як всі інші?"
  
  “ У Болла, Едді і в мене є кілька шишок і синців, але ми будемо жити.
  
  “ А що щодо Тодда? Що щодо копів?
  
  “Маршалл тримає Тодда на короткому повідку, а ФБР робить те, що їм кажуть. Здається, що всі вважають історію про те, що це терористичний акт, дуже зручною прямо зараз. Наскільки я можу судити, ніякого напруження пристрастей немає. Ми всі вільні від стеження. Я відправив вам телефон таким чином, тому що вирішив, що ви не скористаєтеся ним, якщо не буде виглядати так, ніби я взяв деякі елементарні заходи безпеки."
  
  "Ти все правильно зрозумів", - подумав я.
  
  "Так куди ми йдемо?" - Запитав я.
  
  “На розробку цієї штуки з Cascade потрібен час. Більше нас прикриває. Насправді я трохи хвилююся за тебе особисто ".
  
  "Як це?" - запитав я.
  
  “Бюро проводить слухання по вашій справі в 13.00 сьогодні вдень. Якщо ви не з'явитеся, вони вас звільнять", - сказав Ел.
  
  “Ел, мене підставили, вдарили електрошоком і заарештували. Мене звільнять, незважаючи ні на що".
  
  Думка про повернення до моєї роботи в поліцейському управлінні здавалася безглуздою прямо зараз. Здавалося, минула ціла життя з тих пір, як я був детективом з розслідування вбивств. Думаю, якщо б я повернувся назад, у мене був би унікальний погляд на людей, які намагалися приховати вбивства.
  
  "Послухай", - сказав Ел. “Ходять чутки, що вони готові домовитися з тобою, дозволити тобі піти у відставку. Бюро соромився всього цього з тих пір, як Менді прокинулася і назвала Маршалла хлопцем, напав на неї. Ви не зможете зберегти свою роботу, але вам також не потрібно йти з капелюхом в руці. У мене тут напоготові юрист, він хороший хлопець. Тобі потрібно увійти".
  
  Я подивився на свій годинник.
  
  "Єдина машина, яка у нас є, залита кров'ю". Я оглянув себе. "І прямо зараз на мені джинси і спортивна сорочка з милою маленькою морською видрою".
  
  “Едді вже в дорозі. Він може відвезти тебе додому, переодягнути і відправити на зустріч, якщо у тебе буде вільний час. Він буде там через півтори години ".
  
  Я не міг з цим посперечатися. Це був Ел. "Добре".
  
  "Я зустріну тебе біля твого будинку". Ел відключився.
  
  "Едді буде тут приблизно через півтори години, щоб відвезти нас назад у Портленд, щоб я могла офіційно стати безробітною", - сказала я Алексу.
  
  “Ну, тоді йди сюди. У мене є робота, якою тобі вистачить, поки він не приїде". Вона схопила мене за руку і потягла в спальню.
  
  Коли з'явився Великий Едді, він був одягнений так само елегантно, як і завжди, на цей раз в блакитно-сірий двобортний костюм. Єдине, що псувало його імідж, була велика пов'язка на потилиці.
  
  "Трохи обгорів на сонці", - ось і все, що він сказав, коли я запитав про це.
  
  Рано чи пізно нам всім довелося б розповісти про наслідки катастрофи в літаку. Але не сьогодні. Едді був за кермом самого позбавленого смаку мінівена останньої моделі. Мені подобалося сидіти на середньому сидіння, тримати Алекса за руку і спостерігати за проносящимся повз пейзажем.
  
  Поїздка по Прибережному хребту була приємною в будь-який час. Але сьогодні гори виглядали чарівними, потойбічними, коли виступали з туману. Лісу виглядали так, немов зберігали якусь таємницю. Я зрозумів, що минуло багато часу з тих пір, як я в останній раз був у поході. Одрі ніколи особливо не любила ходити.
  
  Я подивилася на Алекс з новою вдячністю, думаючи, що вона, ймовірно, не проти трохи прогулятися пішки і розбити табір. Прохолодний.
  
  Дуже скоро ми повернулися в Портленд і під'їхали до мого дому. Машина Ала була припаркована перед входом. Крім нього, у нього був ключ від будинку. Ми з Алексом вийшли з фургона. Едді залишився за кермом. Коли ми виходили, він подивився на годинник.
  
  "Тік-так, хлопець", - сказав він.
  
  "Так, я знаю". Я збирався поквапитися.
  
  Ел чекав біля дверей, коли ми ввійшли. Він уклав Алекс в міцні обійми, перш ніж відпустити її і потиснути мені руку. Потім він щось обдумав, перевів погляд з мене на неї, і якимось чином я зрозумів, що він знає. Я відчув, що червонію.
  
  Але він просто схопив її однією рукою, а мене інший і обняв нас обох. Я відчула, що мої очі знову наповнюються сльозами.
  
  “Радий бачити вас двох. Особливо разом". Я не знав, що на це сказати.
  
  Він подивився на мене. "Тобі треба підготуватися, мій друг".
  
  Я залишила їх у своїй вітальні, такою, якою вона була. Алекс був милим і нічого не сказав про її порожнечі. Я зробила уявну позначку купити дещо-які меблі.
  
  Поки я голився, я прокручував цифри в голові. Я перевірив всі свої рахунки прямо перед тим, як все полетіло до біса. У мене було достатньо грошей, щоб прожити пару, три роки, може, більше, якщо я буду вести себе холоднокровно і обмежуся бутербродами з болонської ковбасою. Я міг би повернутися в школу, відкрити бар, зробити що-небудь за цей час.
  
  Зазвичай я не дуже розбирався в одязі, але кожен рік я йшов в один з цих чоловічих магазинів з кількома сотнями баксів і просив їх купити мені пару нових костюмів, сорочок, краваток тощо. У мене було чотири костюма, і кожен раз, купуючи нові, я здавав саму стару пару в "Гудвіл". Це дозволяло мені добре виглядати перед судом. У мене не було жодного уявлення про моду, але я знала, що поява для дачі свідчень у лимонно-зеленому костюмі для відпочинку минулого десятиліття - не найкращий спосіб завоювати повагу присяжних.
  
  Зав'язуючи краватку, я думав про те, як все змінилося. Місяць тому думка про те, що я залишуся без роботи і мені доведеться витратити всі свої заощадження, викликала б у мене прискорене серцебиття. Тепер я просто з нетерпінням чекав трохи вільного часу. Може бути, я зміг би умовити Алекса вирушити зі мною в похід. Був сезон дощів, але саме для цього і потрібно було тулитися в наметах.
  
  Я подивився на себе в дзеркало. Я виглядав непогано. У мене був неприємний момент, коли я зрозумів, що не зможу прийти на зустріч зі зброєю, але я викинув це з голови. Ел висловив повне намір приїхати, і Едді буде за кермом. Я знав, що вони обидва будуть у відмінній формі.
  
  Коли я вийшов, у вітальні був ще один хлопець. Молодий хлопець, років тридцяти п'яти, в костюмі, з дорогою стрижкою і ще більш дорогим портфелем. Він виглядав симпатичним яппі, якщо не вважати довгого шраму на одній стороні особи. Представив його.
  
  “ Гамільтон Йост. Раніше служив у ВМС США, тепер в колегії адвокатів штату Орегон.
  
  Цікаво. Чим би містер Йост займався на флоті, судячи з його вигляду, це, ймовірно, не було облуплением фарби. Ми вийшли до фургону. Ел і Йост сіли на заднє сидіння.
  
  По дорозі Йост розмовляв зі мною про процедури доказування, арбітражі, профспілкових контрактах. В основному я слухав. Я кивав у потрібних місцях і намагався здаватися розумним, але було важко зосередитися. З одного боку, я все ще був виснажений, більше морально, ніж фізично. Я з нетерпінням чекав можливості поспати цілий тиждень. З іншого боку, я просто хотів, щоб це було зроблено. Я хотів повернутися додому, купити меблі для свого будинку, грати на своїх гітарах, тусуватися з Алексом.
  
  Здавалося, мені не знадобилося багато часу, щоб дістатися до Центрального ділянки, або, може бути, це було просто тому, що я відключився на половину поїздки. Едді заїхав в зону навантаження попереду, і Йост, Ел, Алекс і я всі вийшли.
  
  Алекс взялася за руки зі своїм батьком. “Я збираюся запросити цього старого пердуна куди-небудь випити чашечку кави. Ми зустрінемось з тобою, коли ти закінчиш". Вона сунула мені в руку телефон, поцілувала в губи й пішла разом зі своїм батьком.
  
  Йост трохи подивився на неї, коли вона йшла, але, чорт візьми, я не міг звинувачувати його. Він взяв себе в руки і обернувся до мене.
  
  "Ти готовий?"
  
  "Давай зробимо це". Я жестом запросив його продовжувати.
  
  Я зайшов у Центральний ділянку, як мені здавалося, востаннє. Нам довелося витратити 1% від усіх витрат на будівництво об'єктів мистецтва в Портленді. У вестибюлі Центрального ділянки, присвяченому мистецтву, було кілька скляних предметів, схожих на перекинуті чаші для змішування. Я побачив дві глибокі тріщини, що йдуть по мармуровій підлозі там, де відділ документації намагався заощадити кілька доларів, самостійно пересунувши величезний вогнестійкий сейф.
  
  Зазвичай я піднімався по сходах, але на цей раз ми скористалися ліфтом, щоб трохи зберегти мої ноги. Лаббок, Вінтер і той же хлопець з відділу кадрів, що і минулого разу, чекали нас у конференц-залі. Вони виглядали так, немов не рухалися з тих пір, як я був тут востаннє.
  
  Лаббок виглядав втомленим і блідим, як ніби був хворий. Йост поставив свій портфель на стіл, і Лаббок підстрибнув. Я задався питанням, що, чорт візьми, на нього найшло.
  
  Я сів, і ми всі з хвилину просто дивилися один на одного. Я був здивований, побачивши Лаббока. Зазвичай, якщо когось звільняли, це робив принаймні капітан або командир, може бути, навіть заступник начальника, може бути, навіть не один, якщо ви були непопулярні і всі хотіли взяти участь у божевіллі годування.
  
  Я сприйняв той факт, що це був тільки Лаббок, як знак того, що вище нього ніхто не хотів бути пов'язаним з цим звільненням. Цікаво.
  
  Лаббок першим порушив мовчання. “Я знаю, що це незручно для всіх нас, тому відразу перейду до справи. В обмін на ваше зняття всіх претензій до міста і угода про те, що ви складете свої державні сертифікати і ніколи більше не будете працювати офіцером поліції, місто прийме вашу відставку і зніме з вас всі поточні кримінальні звинувачення ".
  
  Він посунув до мене через стіл аркуш паперу. Поруч з тим місцем, де я повинен був розписатися, були акуратно розкладені маленькі стікери.
  
  "Так ти хочеш, щоб я звільнився, не отримував вихідної допомоги, ніколи більше не працював поліцейським і не подавав на тебе в суд?" Я запитав.
  
  Лаббок кивнув. Здавалося, він відчув полегшення від того, що я зрозумів.
  
  "Ти б теж хотіла зробити мінет?"
  
  Лаббок почервонів. Губи Уінтерс стиснулися в тонку лінію. Йост нахилився вперед.
  
  "Мій клієнт має на увазі от що", - сказав він. “Ми готові до неправомірного судового переслідування, цивільних прав і проблем із застосуванням надмірної сили з боку міста. Крім того, ваші загрози кримінального переслідування - це фантазії. Жертва передбачуваного нападу впізнала ще одного підозрюваного. Жертва передбачуваного наїзду має три судимості за зберігання метамфетаміну, і відразу після того, як вона погодилася свідчити проти мого клієнта, з неї були зняті деякі незавершені звинувачення. Тобі доведеться придумати щось краще цього ".
  
  Звідти він ходив туди-сюди. Зрештою, я пішов з більшим, ніж очікував: майже річним платнею, без судового переслідування, і мені не довелося здавати свої сертифікати або обіцяти більше ніде не працювати поліцейським, хоча я дійсно не збирався брати чийсь значок.
  
  Я підписав бланки. Я підвівся, засунув свій примірник в кишені костюма і попрямував до дверей. Лаббок відкрив рот, ніби збирався щось сказати, але я просто продовжив. Я уникла спокуси зробити якийсь прощальний укол, і все, що він хотів сказати, більше не було для мене важливо.
  
  Тому я просто пішов. Двері в конференц-зал зачинилися за мною, і я зрозумів, що ділянка більше не здається мені домом. Це було просто інша будівля.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  РОЗДІЛ ТРИДЦЯТЬ СЬОМИЙ
  
  
  
  
  
  
  
  У ліфті я знизав Йосту руку.
  
  "Спасибі". Я це мав на увазі. Я завжди вважав, що якщо тебе звільнять, то ти просто втратиш голову. Насправді я йшов з чим-то. Ел знову мене підчепив.
  
  Я зняв трубку і набрав Алекс. Вона взяла трубку після першого гудка.
  
  “ Нудьгувала по мені? - Запитала я.
  
  “Так. Зустрінемося біля входу?"
  
  "Звичайно".
  
  Сонце вже зійшло, коли ми вийшли. Ел і Алекс чекали мене. Йост попрощався, заявивши, що йому потрібно бути в будівлі суду. Алекс обняла мене за талію, і ми пішли по тротуару туди, де біля узбіччя чекав Едді з фургоном. Ел йшов попереду.
  
  "І що тепер?" Запитав Алекс.
  
  "Відпочивай," сказав я. “ Я втомився.
  
  Вона так і не встигла відповісти. Я спіткнувся, мої обпалені ноги нарешті заявили, що з них вистачить. Я майже потягнув її за собою, але вчасно стримався.
  
  Щось прошептало у мене над вухом. Потім потилицю Ала вибухнув.
  
  Я почув різкий тріск яка пролетіла повз нас надзвуковий кулі, але звук гвинтівкового набою був дивно приглушеним і рівним. Ми впали на землю, і я накрив тіло Алекса своїм. Друга куля вдарила в тротуар поруч з нами, кинувши уламки бетону мені в щоку і ліве око. Ніде не було укриття. Я просто робив все можливе, щоб прикрити Алекса, сподівався, що той, хто коли-небудь стріляв, буде задоволений тим, що потрапив до мене, і що куля не пройде через моє тіло.
  
  Але третього пострілу так і не послідувало. Я зрозумів, що Алекс кричить, намагаючись вивернутися з-під мене, щоб дістатися до свого батька.
  
  Я ледве міг бачити, але міг сказати, що Ел мертвий. Я бачив це раніше: постріл з скорострільної рушниці в голову. Я відтягнув Алекса тому, і почався ще більший пекло.
  
  Великий Едді підбіг з "Глок" в руці і, чорт візьми, трохи не був застрелений загоном копів, які вискочили з Центральної ділянки. Вони одягли на нього наручники і поклали на землю, перш ніж я встиг заперечити, що стріляв не він. Я заштовхнув Алекс всередину, майже тягнучи її. Я хотів, щоб вона була всередині, під прикриттям, на випадок, якщо снайпер насправді не пішов.
  
  Протягом наступних кількох годин сталося все, як зазвичай. Ми повторили наші історії з півдюжини разів. Нарешті-то я розібрався, що Едді ні в кого не стріляв. Вони тримали його в камері, поки хто-небудь не підтвердив його повноваження в Міністерстві юстиції. Лікар швидкої допомоги промив мені очей і заперечував, що мене везли в лікарню. Вони наклали мені на око пов'язку і порадили сходити пізніше.
  
  Алекс обдерла коліна і руки, коли я штовхнула її. Лікарі швидкої допомоги вимили її і поїхали. Її все ще трусило.
  
  Ел був легендою в Бюро. Так що тепер командний склад виявився в цій передряге. Він був убитий перед будівлею поліцейського управління в компанії своєї коханої дочки і нещодавно звільненого негідника-поліцейського. Вони робили все можливе, щоб надати їй усіляку люб'язність і прикинутися, що мене не існує.
  
  Нарешті Алекс набридло. Вона подивилася на море капітанів, командирів та заступників начальників, які стовпилися навколо неї, і сказала: "Не могли б ви, люди, просто залишити мене в спокої, чорт візьми". Можливо, це було трохи жорстоко, але спрацювало. Вони вилетіли в мить ока. Один із заступників начальника поліції кинув на мене злісний погляд. Я мало не заохочувала його спробувати вигнати мене з кімнати. Мені дуже хотілося кого-небудь вдарити.
  
  Я підійшов, обійняв її. Вона притулилася до мене і якийсь час нічого не говорила.
  
  "З тобою все в порядку?" З мого боку було б безглуздо питати.
  
  "Просто відвези мене додому", - ось і все, що вона сказала.
  
  Я виявив, що Едді, виглядав неплюсно, однією рукою розмовляє по телефону, а інший намагається зав'язати шнурки на черевиках. Він зачинив телефон, коли ми ввійшли.
  
  “ Через кілька днів сюди приїде хлопець з машиною для вас двох. В багажнику є деяке обладнання, яке вам знадобиться. Очі Едді дивилися по-іншому. Не було ніякої безтурботної нісенітниці. Я відчула, що холодею, коли подивилася на нього. Мені стало цікаво, чи був цей погляд останнім, що бачили деякі люди.
  
  "Мені потрібні люди в будинку Алекс", - сказав я. Було б здорово стати справжнім мачо і вирішити, що я сам буду захищати її, але я ледве міг ходити і був виснажений. Загін дівчат-скаутів, ймовірно, міг би підійти до мене і задушити своїми шийними хустками.
  
  Він кивнув. “ Вони будуть там раніше за тебе.
  
  "Хороші люди", - сказав я, думаючи про Міккі.
  
  “Я б довірив їм свою сестру. Я сам приїду пізніше. Але у мене є деякі справи, які я повинен зробити ".
  
  "Добре".
  
  Ми вийшли через чорний хід. Як тільки ми вийшли за двері, під'їхав "Субурбан" і з нього вийшли дві міцні дупи. Один з них вручив мені ключі, перш ніж повернутися до точно такого ж "Субурбану", що стояв на холостому ходу позаду нього, і забратися на заднє сидіння.
  
  Алекс сів у машину. Я проігнорувала гудки машин і подивилася на заднє сидіння. Я витягла спортивну сумку і перенесла її приємний вага з собою на переднє сидіння.
  
  Алекс мовчала всю дорогу до свого будинку. Я не знала, що сказати, тому просто тримала рот на замку. Я нарахувала чотири машини, повні крутих дуп Едді, на її вулиці. Вони навіть не намагалися діяти приховано. Добре.
  
  Я припаркувався перед будинком і почав глушити двигун.
  
  "Я дійсно просто хотіла б зараз побути одна, Дент", - сказала вона, дивлячись прямо перед собою.
  
  Я кладу свою руку на її. “Добре. Подзвони мені, коли захочеш, щоб я приїхав".
  
  Вона прибрала руку. “ Дент, зараз просто тримайся подалі.
  
  З цими словами вона вийшла, попрямувала до вхідних дверей і зникла в будинку.
  
  Я не знав, що ще робити, тому поїхав додому. Я їхав повільно, боячись увійти у свій порожній дім. Знову йшов дощ, і набігли хмари. Небо було свинцевого кольору.
  
  Я під'їхала до свого дому, припаркувалася позаду пікапа. Я витягла "Глок" з сумки, перевірила патронник, перш ніж засунути за пояс. У мене В домі було повно зброї, але прямо зараз мені потрібно було одне, щоб пройти п'ятдесят футів до вхідних дверей.
  
  Вулиця була безлюдна й тиха. Найголосніше було човгання моїх ніг по бетону, коли я йшов по тротуару до вхідних дверей.
  
  Я вставив ключ у замок, штовхнув двері, і мій будинок вибухнув.
  
  OceanofPDF.com
  
  РОЗДІЛ ТРИДЦЯТЬ ВОСЬМИЙ
  
  
  
  
  
  
  
  Забавно, що іноді це може врятувати тобі життя.
  
  Навіть коли я відчиняв двері, я відчув запах бензину. Запах ударив у ніс як раз в той момент, коли я усвідомив, що відкрити вхідні двері виявилося складніше, ніж повинно було бути.
  
  Я відсахнувся від отвору.
  
  Вони виконали недбалу роботу. Вони влаштували вибух до того, як двері відкриється повністю, так що двері захистила мене від струменя гарячого газу. Я втратив брови і волосся на руці, але більше нічого. Якщо б я отримав пряме попадання, все було б по-іншому.
  
  Передні вікна вилетіли, засипавши мене осколками скла, коли я покотився по галявині перед будинком. Я піднявся на ноги і оглянув себе. Було кілька поверхневих порізів, і швів на моїй руці сочилася кров, але нічого серйозного. Я не міг у це повірити, тому перевірив себе ще раз.
  
  Все, що я могла бачити через передні вікна, було полум'я. Я стояла там кілька секунд, спостерігаючи, як горить мій будинок, заносячи в каталог всі речі всередині.
  
  Я припустив, що відкладання покупки меблів, зрештою, виявиться розумним кроком. Потім мені в голову прийшла одна річ, і я побіг на задній двір.
  
  Я знав, що це нерозумно, але я не збирався дозволити виродків перемогти остаточно. Я дістався до задньої частини будинку і побачив, що підвал не горить. Ухил тут йшла під ухил, так що задні двері перебувала на цокольному поверсі. Я узяв один із своїх шезлонгів і вибив найближче до дверей вікно.
  
  Я вибив всі осколки скла з "Глока" і просунув голову всередину. Вікно було недостатньо великим, щоб я міг влізти в нього, але воно було досить великим, щоб я міг просунути голову всередину і побачити, що підвал не пристосований для продувки, як це було нагорі. Я не збирався проходити через це знову.
  
  Ручка двері в підвал провернулася до упору, і двері відчинилися без того, щоб я скористався ключем. Це дозволило загадку того, як вони потрапили всередину. Вони вибили замок. Брудні відбитки ніг вели до сходів. Виродки.
  
  Повітря тут, внизу, все ще був чистим, але сильно пахло димом. Вогонь треба мною ревів, як звір, і я відчував, як повітря вривається з дверей, яку я тільки що відкрив, щоб підгодувати полум'я нагорі. Я якось читав, що розміри пожеж подвоюються кожні тридцять секунд.
  
  Я обійшов збройові сейфи і підійшов до шафи з гітарами. Мої руки не тремтіли, коли я відкривав висячий замок на двері. Мій Strat був у футлярі, прямо за дверима. Я підняв її і відчув деяку дещицю перемоги. З хвилину я вагався, намагаючись вирішити, чи варто мені взяти ще одну гітару або дві, або, може бути, спробувати залізти в один із збройових сейфів.
  
  Зверху долинув зловісний тріскучий звук.
  
  Іди, поки у тебе все попереду.
  
  Я вибіг з дому і обігнув його, прямуючи до вхідних дверей. Ні разу не озирнувшись, я поклав гітару в пікап за сидінням. Я витягнув з "Субурбана" спортивну сумку, повну зброї. Я подумав, що це може стати в нагоді.
  
  Я був гордий, що мій пікап завівся з першого разу. Я любив це старе чудовисько. Мені навіть в голову не приходило брати Suburban. Коли я від'їхав від тротуару, мої сусіди вийшли на свої веранди, втупившись на мене, коли я проїжджав мимо. Я міг чути виття сирен на задньому дворі.
  
  Я покинув міську межу Портленда тим же шляхом, яким в'їхав у нього в перший раз, багато років тому, за межштатной автомагістралі 5, зі старим пікапом, ще більш старої гітарою і майже нічим іншим. Деякий час я міг бачити стовп диму від мого палаючого будинку, але в кінці кінців втратив його серед пагорбів.
  
  Йшов дощ, тому я перебудувався в правий ряд і їхав на граничній швидкості. Я включив радіо і покрутив диск. Джимі Хендрікс. По всій Сторожової вежі. Ознака, якщо я коли-небудь чув його.
  
  У мене був повний бак бензину і пристойна радіостанція з класичним роком, так що я просто поїхав. Пройшло дуже багато часу з тих пір, як я в останній раз виїжджав на дорогу, просто за кермом заради водіння.
  
  Кожен раз, коли мені приходило в голову, що мені потрібно щось вирішити, я просто вирішував ще трохи покататися. Майже три години потому я досяг того моменту, коли мені потрібно було прийняти рішення. Виїзд з Джанкшен Сіті був у милі попереду. Ноги в мене підломлювались, рука боліла, мені захотілося в туалет, і в мене було чверть бака бензину, але це не вплинуло на моє рішення.
  
  Здався з'їзд, і я поїхав далі, ідеально балансуючи між тим, щоб скористатися ним чи не виїжджати на більшу частину виїзної смуги. Нарешті я звернув на узбіччя, звернув на з'їзд.
  
  Я заправився, відлив і купив чашку поганого кави на заправці відразу за виїздом. Стариган за прилавком покосився на мій порваний і забруднений костюм, але без вагань вказав мені дорогу до кладовища. Можливо, він подумав, що я спізнююся на похорон.
  
  Кладовище було красивим місцем, навіть з голими деревами. Мені довелося деякий час порыскать навколо, але в кінці кінців я знайшов її.
  
  Я зрозумів, що був близький до цього, коли на одному з цвинтарних доріг повз мене проїхав білий седан. Жінка за кермом не звернула на мене уваги. Якщо вона взагалі про це подумала, то, ймовірно, вирішила, що вантажівка належав одній з бригад технічного обслуговування. Але я, чорт візьми, трохи не з'їхав з дороги. Хізер виглядала як більш молода версія жінки за кермом.
  
  Я під'їхав до того місця, де тільки що виїхала машина, вийшов і подивився. Вдалині виднілася свіжа могила, земля все ще була потревожена.
  
  У мене боліли ноги, і мені довелося двічі зупинятися і відпочивати, перш ніж я добрався до могили Хізер, але це дало мені шанс знайти хороший камінь. Він був круглим і гладким, білим, з блакитними прожилками. Такі речі дівчина віком Хізер могла б зібрати і зберігати десь у шухляді столу.
  
  Я стояв над її могилою і згадував.
  
  Я згадав, як знайшов її, згадав, як ніс її на пагорб, якою малою вона здавалася.
  
  Я згадав, як натиснув на спусковий гачок, стріляючи в Маршалла, і, як би я не намагався, я не міг знайти в собі ні краплі каяття.
  
  Але потім я згадав Тодда і його компанію, всіх людей з Cascade Aviation, батька Маршалла. Може бути, я взагалі не закрив справу. Може бути, ще залишалася якась робота.
  
  Потім я подумала про Еле.
  
  Мені було цікаво, хто покладе камені на його могилу.
  
  Ел був мертвий, і в деякому сенсі Алекс теж. Колишня Алекс померла в ту секунду, коли снайпер натиснув на курок і вбив її батька прямо у неї на очах. Нова Алекс завжди буде людиною, який бачив, як її батько був застрелений і перетворився на шматок м'яса на тротуарі. Цікаво, хто б це був?
  
  Я кинув останній погляд на могилу Хізер, поклав камінь на її надгробок. Може бути, я повернувся б з чимось великим.
  
  Я зашкутильгав назад до вантажівки, промоклий до нитки. Прямо зараз усе, що в мене було, - це пікап, вінтажна гітара і сумка, повна зброї, і мені це подобалося. Вперше за довгий час я відчув себе вільним.
  
  Я поїхав назад через місто в сторону межштатной автомагістралі. І знову я їхав просто для того, щоб вести машину, дивлячись, куди веде мене мій нюх. Я рухався в бік межштатной автомагістралі, де мені належало вирішити. На північ або на Південь. Назад у Портленд або куди-небудь ще.
  
  Я включив радіо, знайшов фолк-шоу з блюграссом. Версія Боба Ділана "Fixin To Die" гриміла з старих колонок у вантажівці. Спочатку написана Буккой Уайтом, вона потрапила до Бобу через Ральфа Стенлі. Зараз ця пісня здавалася такою ж гарною, як і будь-яка інша.
  
  Направо чи наліво. На північ чи Південь. В Портленд або куди-небудь ще.
  
  Я подумала про Хізер, на її могилі залишився всього один камінь. Я подумала про Еле, того самого кров'ю перед поліцейською дільницею, де він стільки років допомагав людям.
  
  Я подумав про Алекс, кричущої піді мною, просто бажає дістатися до свого батька. Я подумав Тоді, съежившемся за оптичним прицілом снайперської гвинтівки.
  
  Я звернув на північну смугу. Назад у Портленд.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  Вам сподобалося Вільне Падіння Рожевого Міста? Будь ласка, залиште відгук на Amazon!
  
  
  
  Приєднуйтесь до списку розсилки Dent Miller Army! Ми обіцяємо не розсилати спам на ваш поштовий ящик. Ми будемо надсилати вам електронні листи кілька разів у рік, коли вийде нова книга Д. Л. Барбур або у нас буде що сказати цікавого.
  
  
  
  Натисніть тут, щоб приєднатися!
  
  
  
  Мені подобається слухати моїх читачів. Зв'яжіться з нами через dlbarbur.comабо на Facebook.
  
  
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список

Кожевенное мастерство | Сайт "Художники" | Доска об'явлений "Книги"