Квентін Патрік : другие произведения.

Puzzle for Fiends

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:
Школа кожевенного мастерства: сумки, ремни своими руками
 Ваша оценка:

  
  Головоломка для витівників
  
  
  Пролог
  З А ЗА НАМИ ревли гвинти бомбардувальника. Бербанкський аеродром простягався нескінченно. Айріс виглядала маленькою і досить переляканою. Це був той жахливий момент перед тим, як попрощатися.
  «Бережи себе, дитинко», — сказав я, буваючи жвавим. «Віддай мою любов Токіо».
  «Пітер, це божевілля. Я б ніколи не записався, якби знав, що флот так скоро вас звільнить. «Губи моєї дружини були хиткими. «Це така трата. Я йду, а ти залишаєшся вдома».
  «Це лише три місяці, дитинко. І подумайте про цю окупаційну армію, яка важко дихає, бачачи своє улюблене голлівудське печиво в живому вигляді».
  «Я не хочу, щоб мене бачили в тілі, крім вас».
  Студія відправила фотографів, щоб увічнити цю подію. Клацнули затвори камер.
  Айріс стурбовано запитала: «Ти впевнений, що маєш їхати прямо в Сан-Дієго?»
  “Боюся так. Пообіцяв хлопцям, що прийду востаннє. Вони хочуть бачити мене цивільним».
  «Ти в своєму шикарному пляжному костюмі з пальмою і чоловічій галантереї. Я досі не вірю, що це ти. «Айріс непомітно просунула свою руку в мою. «Будь обережним за кермом, Пітере. Все те шампанське, яке ми випили в готелі. Ти знаєш, що з тобою робить шампанське».
  «Не забудь про гумки й застібни своє пальто», — глузував я з неї, намагаючись обдурити себе, що я не відчуваю себе покинутим. «Дитино, ти звучиш так, як колись звучала мама».
  «Я б хотів, щоб твоя мати була ще жива, щоб був хтось розумний, щоб наглядати за тобою, коли мене не буде. Ти такий дурень». Айріс пригорнулася до мене. «Не трапляйся в аварії, Пітере. Не пийте занадто багато. Не свистіть услід спекотним брюнетам».
  «Навіть не маленькі?»
  «Навіть не маленькі. О, любий Пітере, скучи за мною».
  «Скучив за тобою, крихітко? сумую за тобою?»
  З літака вийшов другий пілот. «Вибачте, місіс Дулут, ми готові злітати».
  Я обняв дружину й поцілував її. Це був довгий поцілунок. Це повинно було тривати мені дев’яносто самотніх днів. Вона відвернулася від мене й, не озираючись, поспішила в літак.
  Я не збирався більше встромляти ножа в рану, стирчачи. Я повернувся через дротяну огорожу до будівлі аеропорту та знайшов дорогу до своєї машини. Відчинивши двері, я відчув руку на своїй руці.
  Я обернувся й побачив одного з хлопців, яких я помітив, що вешталися біля літака, досить непоказного хлопця з худим вузьким обличчям, близько посадженими очима й розпатланою гривою чорного волосся.
  «Їдете до Сан-Дієго, містере?»
  «Так».
  «Дай мене підвезти?»
  Шампанське зробило мене експансивним. «Звичайно. Встрибуйте».
  Коли ми від’їжджали, я помітив, як літак Айріс мчав злітно-посадковою смугою.
  Хлопець уважно розглядав мене краєм ока. «Скажи, хіба ти не чоловік тієї кінозірки, що щойно пішла? Айріс Дулут?»
  "Так", - сказав я.
  Він тихо свиснув по-вовчому. «Щасливчик».
  «Щасливчик правий», — сказав я.
  Щасливчик!
  Ось що я думав…
  
  OceanofPDF.com
  Глава 1
  Я прокинувся , але щось було не так. Це була моя перша думка. Це був не правильний спосіб прокинутися. Мої зловісні сни розвіялися. Дзижчання пропелерів тепер було ледве голосніше, ніж дзюрчання морської мушлі у вашому вусі. Але ніщо не замінило мрії — нічого, крім відчуття тепла, тупого болю в голові та усвідомлення того, що я можу відкрити очі, якщо захочу.
  Я не хотіла відкривати очі. Свідомість моїх закритих повік, що закривали мене від усього, що було навколо мене, заспокоювала. Я був збентежено переконаний, що вже кілька разів прокидався ось так — порожньо. Зворушилися кілька слабких спогадів, спогад про білизну, про коридори, про ворожий запах ефіру, про ноші та машину швидкої допомоги, що біжить. Уявний образ швидкої допомоги знову заревів пропелерами. Я лежав у пасивному стані, чекаючи, поки вони вирвуться.
  Коли вони загули до москітного скиглиння, я зробив неймовірне зусилля волі. Подумки мені вдалося скласти речення.
  Я в ліжку.
  Зусилля виснажило мене. Я лежав спокійно, сприйнятливий. Було сонячне світло. Я відчував це, наполовину бачив це на своїх повіках. Був також запах. Не ефір. Солодкий, літній запах. Запах троянд.
  Я лежав на спині. Я знав це. Я також знав, що мені незручно. Я спробував перевернутися на правий бік. Я не міг. Мій правий лікоть здавався величезним і непохитним, як камінь.
  Пальцями лівої руки я намацав праве передпліччя.
  Я не відчував плоті. Я відчув щось тверде, холодне, грубе. Це було надто важко зрозуміти. Я забув і спробував пересісти на лівий бік. Я знову не досяг успіху. Цього разу мені завадила ліва нога. Він був удвічі більший за корову. Я намацав, щоб торкнутися його. Там теж немає плоті, тільки твердість, холодність, грубість.
  Я був роздратований. Виразно і вголос я сказав:
  «Вдвічі більший за корову».
  Зовсім близько від мене почувся шурхіт — такий сухий шелест, як хтось перебирає коробку цукерок у кіно. Його близькість, його невиразний натяк на небезпеку змусили мене відкрити очі.
  Я дивився просто на жінку, а вона спокійно дивилася у відповідь. Вона сиділа зовсім біля мого ліжка в мерехтливому сонячному світлі. Біля неї на столі стояла ваза з рожевими трояндами. На коліні у неї була велика коробка шоколадних цукерок, оздоблена стрічкою. Вона клала шматочок до рота.
  «Що вдвічі більше за корову, любий?» — запитала вона. «Я?»
  Я прекрасно знав, що щось вдвічі більше за корову, але був майже впевнений, що це не вона. І все ж це могло бути. Я серйозно розглядав її. Вона була великою — великою зручною жінкою з чудовою шкірою та густим каштановим волоссям, зібраним на маківці в різкій спробі модного піднесення. Вона була не молода. Мабуть, їй було майже п’ятдесят. Але вона все ще була красива в насиченому, надто розквітому вигляді — так виглядали б рожеві троянди перед тим, як їхні пелюстки почали опадати. Вона була одягнена в траурний чорний одяг, який не вписувався в її стиглу, осінню чуттєвість. Мій збентежений і непередбачуваний процес мислення вирішив, що вона видавала себе за вдову.
  Звичайно, думав я. Ось жінка, яка видає себе за вдову.
  На мить цей висновок ніби пояснив усю ситуацію на моє повне задоволення.
  Проте я з тривогою почав згадувати, що вона поставила мені запитання. Я знав, що не відповідати на запитання було неввічливо. Але я вже й найменшого уявлення не мав, у чому полягає питання. За нею широкі вікна, завішані розкішною кремовою парчою, виходили на невідомий сонячний сад. Усе, що я бачив у кімнаті, було світле й розкішне, як безе. Жінка їла чергову шоколадку. Вона мені запропонувала? Так, це було, звичайно.
  «Ні, дякую», — сказав я.
  «Ні, дякую, за що, любий?» — запитала вона заспокійливо.
  «Я не думаю, що хочу цукерок».
  Її великі та рідкі карі очі дивилися. «Мій любий хлопчику, я не думаю, що ти це зробиш — не з усім тим ефіром, наркотиками та іншими речами в тобі». Вона простягла гладку білу руку й погладила мою щоку. «Як ти почуваєшся? Жахливий?»
  «Жахливо», — відразу сказав я.
  «Звичайно. Але нема про що хвилюватися. З тобою все буде добре». Її рука намацала цукерку, а потім завагалася. «Чи повертає шлунок від того, як я їм це? Я перестану, якщо ти справді хочеш, тільки це така божественна цукерка. Селена купила його для вас у тому маленькому закладі цукерок, який щойно відкрився на Прибережному бульварі. Це так схоже на Селену, чи не так — думати, що ти хочеш цукерок у такий момент».
  Розмова стала для мене надто складною. Я просто лежав, спостерігаючи за жінкою, прислухаючись до тихого дзижчання пропелерів, насторожено чекаючи, поки вони повернуться. Я поняття не мав, хто ця жінка. Я був у цьому впевнений. Але мені подобалося дивитися на неї, подобалася ненадійна копиця блискучого каштанового волосся та повна атласна грудь, яка так безсоромно висувала з-під сукні вдови з квадратним вирізом. Мені хотілося притулитися до нього головою і піти спати. Невиразно я почав гадати, хто вона.
  Я думав її запитати. Але чи не було б це грубо? Розрізнені фрагменти сказаного нею пливли в серпанку моїх думок. Ефір, наркотики. Я довго розмірковував над цими двома словами і нарешті вирішив питання, яке здавалося водночас розумним і тонким.
  «Ефір, — сказав я, — наркотики. Що зі мною?»
  Жінка поставила коробку з цукерками біля троянд і нахилилася до мене, взявши мене за руку.
  «Не хвилюйся, дорогий. Все скоро повернеться».
  Я почувався роздратованим, розчарованим. «Але що...»
  Вона зітхнула, повним грудним зітханням. «Гаразд, люба. Якщо ви дійсно хочете знати. Відчуй свою голову».
  Я підняв ліву руку. Я намацав бинти.
  — Бинти, — сказав я.
  «Хороший хлопчик. «Вона посміхнулася, показавши яскраві зуби. «А тепер спробуй праву руку».
  Я простягнув ліву руку й торкнувся правого передпліччя. Воно все ще було таким, яким було — тверде, грубе, холодне. Я повернув голову, щоб подивитися. Був слінг і під слінгом гіпс.
  — Гіпс, — сказав я.
  «Іди до старости класу, любий». Вона перехилилася через ліжко й погладила горб, який підняв сіро-золотистий покрив. «Це теж гіпс. На лівій нозі». Вона обернулася. Її обличчя, серйозне й лагідне, було близько до мого, вигнуте на білому горлі, яке лише трохи потовстіло. На ній були екзотичні, невдовичі парфуми. Його запаморочення і тепло її близькості збили мене з пантелику. «Для чого гіпс?»
  Я подумав і раптом відчув себе блискучим. «Коли ти щось ламаєш».
  «Точно».
  «Тоді я щось зламав». Я був задоволений собою. Я також полюбив її за те, що дозволила мені довести, наскільки я розумний.
  «Так, любий. Ви зламали праву руку і ліву ногу. І вас також вдарили по цій вашій бідній старій голові. Нещасний випадок».
  «Аварія?»
  «Автомобільна аварія. Ти сам був у Б'юїку. Ти врізався головою в евкаліптовий гай». На свіжих губах грала посмішка. «Справді, любий, ти неслухняний хлопчик. Ви знаєте, як небезпечно керувати автомобілем, коли ви п’яні».
  Я щосили намагався не відставати від неї. Автомобільна аварія. Я був у машині. Я наштовхнувся на дерево. Я зламав ногу і руку. Це були факти, такі речі, які я мав би мати змогу перевірити у своєму розумі. Чи, можливо, я мав якийсь спогад, тьмяний, як дата на потертому монеті, про машину, що неконтрольовано мчала вперед?
  Зараз вона сиділа непорушно біля чаші з рожевими трояндами, спостерігаючи за мною з терплячою цікавістю.
  — Аварії та лікарні, — сказав я. — Я не в лікарні, я... — перервав я сам себе. «Я лежав у лікарні. Пам'ятаю, я лежав у лікарні. Але зараз я не в лікарні».
  «Ні, любий. Ви були в лікарні два тижні, але вже два дні вийшли. Доктор Крофт тримав вас під заспокійливими. Я не зовсім знаю чому, щось пов’язане з ударом по голові».
  Почав формуватися нечіткий візерунок. Я був у лікарні. Тепер я вийшов. поза? Де була?
  Я дивився на жінку, а поза нею — на багаті, незнайомі кремові портьєри, що закривали довгі сонячні вікна. «Де я зараз?» запитав я.
  Вона знову нахилилася до мене, її губи майже торкнулися моєї щоки. Неясне занепокоєння, здавалося, поширювало її монументальну пасивність. «Любий, ти знаєш, де ти. Подивіться навколо».
  Її обличчя та густе волосся закривали мені майже весь огляд. Але я слухняно подивився на те, що міг побачити — ділянку килима кукурудзяного кольору з ворсом, фантастичний туалетний столик із білими бантами й флаконами з парфумами, а за жінкою — інше ліжко, схоже на моє, велике, розкішне ліжко, вкрите сяючим сіро-золотий смугастий розворот.
  «Це приємно», - сказав я. «Але я ніколи в житті цього не бачив».
  «Але, любий, справді, ти повинен знати».
  Я почувався досить вибачливим, бо міг сказати, що я якось її хвилюю. Я сказав: «Вибачте. Я справді стараюся. Де я?»
  — Ти вдома, — сказала вона.
  «Додому?»
  «Додому, дорогий. У своєму ліжку у власній кімнаті у вашому власному будинку в Лона-Біч, Південна Каліфорнія».
  Моя незначна здатність тримати зв’язну думку слабшала. Я знав, що вона сказала, що я вдома. Я також знав, що дім — це місце, яке ти мав знати, і що я не знав цього місця. Щось у всьому цьому було трохи незвичайне, як я помітила, якось туманно. Але постіль була теплою, і мені сподобався запах троянд. Пропелери теж не повернулися. Я відкинув голову на подушки й усміхнувся. Вона була такою гарною, м’якою жінкою. Мені було так приємно мати її там. Якби вона не говорила так багато, це було б чудово.
  «Коханий, не посміхайся так. Це хвилює. Це така дурна усмішка, як у шимпанзе. «Тепер у її очах була тривога». Дорогий, будь ласка, спробуй запам'ятати. Я впевнений, що ти зможеш, якщо спробуєш». Вона замовкла і різко додала: «Хто я?»
  З пригніченим відчуттям я знав, що збираюся провалити це запитання. Мені стало ніяково. Мені дуже хотілося знати, хто вона, але я не хотів, щоб вона вважала мене дурним, як шимпанзе. Хитро, подумав я, сказав: «Ти ж не медсестра».
  «Звичайно, я не медсестра. «Вона досить схвильовано вколола своє неохайне волосся ззаду. «На кого я схожий, любий?»
  Раптом я дізнався. — Буфетниця, — сказав я. «Гламурна англійська буфетниця в книзі».
  На секунду вона ніби захиталася. Тоді все її обличчя почервоніло від чарівної усмішки.
  «Любий, це наймиліша річ, яку ти мені коли-небудь говорив». В її очах з’явився далекий, мрійливий погляд. «Я подаю м’ясо оленини темному незнайомцю в задній вітальні таверни. Він щипає мене за спину, виявляється Карл Другий, який подорожує інкогніто. Мене оселили в маленькому стриманому палаці на Темзі».
  Розмова безнадійно тікала від мене.
  «Я тост міста, чудові пеньюари, молоді бакси, обрані вручну з перу, п’ють шампанське з моїх тапочок. Але тільки король може порвати мої підв’язки». Вона похитала головою, сумно повернувшись із фантазії. «Ні, люба, я не буфетниця».
  «Тоді хто ти?» — сказав я, надто заплутаний, щоб продовжувати намагатися бути непомітним.
  «Це дуже тривожно, любий. Я сподіваюся, що доктор Крофт зможе щось з цим зробити. Зрештою, це не так вже й багато просити вас впізнати власну матір».
  «Моя мати».
  «Звичайно. Ким би я ще міг бути?» Вона виглядала трохи боляче. «І я теж був для вас хорошою матір’ю — навіть якщо я сам це кажу».
  Усвідомлення того, що я одужував і в голові все ще законний плутанина, врятувало мене від шоку. Але все одно було шоком почути, як незнайома жінка з каштановим волоссям оголосила, що вона моя мати. Матері були речами, які ви мали впізнавати, не кажучи про це. Я думав про те, щоб сказати щось досить жорстке на зразок: Абсолютний абсурд. Ти моя мама — дурниця! Але коли я намагався вчепитися за справжні слова, щоб сказати їх, вони вислизали від мене, як мокра форель крізь пальці. Я знову відчув слабкість і боліла голова. Я покинув спроби спілкуватися з жінкою і мовчки боровся з проблемою.
  Хтось був моєю мамою. Я не міг цього обійти. Якщо ця жінка не була моєю матір’ю, то хто? Це легко, сказав я собі. Моя мама... Потім речення застрягло. Я поняття не мала, хто моя мати. Це усвідомлення здавалося безмежно жалюгідним. Так жалюгідно, що я зміг вимовити це вголос.
  «Я не знаю, — сказала я сумно, — хто моя мати».
  Жінка дивилася на троянди. Вона різко обернулася.
  «Дорогий, спробуй, будь ласка, не бути надто складним. Я маю вас доглядати. Я подумав, що було б приємніше, щоб твоя мама годувала тебе замість одного з тих холодних стовпів крохмалю з лікарні. Але я не дуже медсестра. Я маю на увазі, що я трохи попрацював на останній війні, і я пройшов курс підвищення кваліфікації Червоного Хреста. Але якщо у вас почнуться дивні симптоми, мені все-таки доведеться звернутися до одного з цих професіоналів, і вона продовжуватиме давати вам каструлі, розкладати ваші подушки та дихати вам у шию». Вона посміхнулася і поплескала мене по руці. «Тобі б це не сподобалося, правда?»
  Я не знала, хотілося б мені цього чи ні. Тепер я втратив жалю до себе. Її гладкі, теплі пальці знову обхопили мою ліву руку.
  «Коханий, скажи мені. Скільки ти пам'ятаєш?»
  «Я пам'ятаю лікарню. Я пам’ятаю білий…»
  «Ні, любий. Я не маю на увазі лікарню. Я маю на увазі реальні речі — речі про вас». Вона повернула голову, вказуючи на друге ліжко за собою. «Хто спить у цьому ліжку?»
  «Я… я не знаю».
  «Хто така Селена? Хто така Марні?» Мабуть, вона побачила порожній вираз мого обличчя, тому що не чекала, поки я спробую відповісти. Вона швидко додала: «Як тебе звати?»
  «Мене звуть...» — почав я, але мене охопила паніка. З тих пір, як я повернувся до тями, я ніколи не думав про своє ім'я. Ти не думай про своє ім'я. Я знав, що я – це я, що моя особистість недоторканна. Але як мене звали? Я дивився на неї так, ніби її велике, вигнуте тіло діяло як якір, утримуючи мене.
  — Ти навіть цього не пам’ятаєш, чи не так? сказала вона.
  Я похитав головою. «Це божевілля. Коли я намагаюся думати, що нічого немає. Є...”
  «Не хвилюйся, моя дитинко. «Її голос був насиченим, заспокійливим. «Це просто удар по голові. Так часто буває. Я знаю, що так. Скоро ти знову одужаєш, Горді».
  «Горді?»
  «Так, любий. це твоє ім'я Гордій Друг. Гордон Рентон Друг третій».
  У двері тихо постукали. Дзвонить жінка: «Хто це?» Двері відчинилися, і з-за них визирнула голова покоївки в уніформі. Я помітив, що її очі, жадібні від цікавості, миттєво блиснули на моє ліжко.
  «Що таке, Нетті?»
  «Доктор Крофт, місіс Френд. Він щойно прибув. Мені послати його?»
  «Слава небесам. Ні, Нетті. Я зійду». Жінка піднялася. Вона дивилася на мене вниз, а потім нахилилася наді мною, поцілувавши мене в чоло. Розпущене пасмо каштанового волосся лоскотало мою щоку. Парфуми ввійшли в мої ніздрі. «Просто лежи спокійно, поки мене не буде, дорогий. Не лякайся. Не намагайтеся змусити себе. Просто повторіть це знову і знову. Скажіть «Я друг Горді». Зробіть це для мене».
  Вона вийшла з кімнати, велика й велично хтива, незважаючи на сірі вдовині бур’яни. Коли вона пішла, я зробив те, що вона сказала, я ліг у розкішне ліжко у тій великій, залитій сонцем кімнаті, збираючи свій жалюгідно малий набір фактів. Я потрапив у аварію; Я зламав ліву ногу і праву руку. Мене вдарили по голові. Я був удома у власній кімнаті у власному будинку в Лона-Біч, Південна Каліфорнія. Мене звали Горді Френд. Я повторював це знову і знову:
  Я Горді Френд. Я Горді Френд. Я Гордон Рентон Друг Третій.
  Але слова так і залишилися словами. Я припустив, що це моє ім'я. Зрештою, мама сказала мені, що це так.
  моя мати? моє ім'я?
  Пропелери знову почали дзижчати. І хоча я їх ненавидів і боявся, чомусь у них було більше реальності, ніж у всьому, що сталося або було сказано в цій кімнаті.
  Якби я міг згадати, що означають гвинти.
  Пропелери—літак... проводжати когось на літаку...
  Це було так?
  Я проводжав когось у літаку?
  
  OceanofPDF.com
  Розділ 2
  З КИМось БАЧИТИСЯ на літаку . Ці кілька слів, пов’язаних разом, здавалося, мали неймовірне значення. На мить я відчув, що балансую на межі остаточного одкровення. Потім слова та образ, який вони майже викликали, розпливлися й розвіялися в моїй пам’яті. Я відчував себе виснаженим від зусиль зосередитися. Подібно до торпедованого моряка, що чіпляється за плавучу дошку, я тримався за безпеку єдиного встановленого факту свого життя.
  Я Горді Френд.
  Цікавість без особливого мотиву змусила мене підняти забинтовану голову, щоб оглянути всю кімнату. Це було так розкішно, як я собі уявляв з тієї його частини, яка вже потрапила в поле мого зору. Поза фантастичною марнотою в стилі рококо стояв шезлонг, оббитий блідо-зеленим атласом. На ньому, недбало скинуте, було блискуче біле пеньюар. Усюди було сонячне світло, і кольори кімнати також приносили своє сонячне світло. Рожеві троянди біля ліжка лише частково відповідали за аромат. Скрізь були вази з квітами — більше троянд, масивні жовті тюльпани, високі іриси та колоски білого дерева.
  Мій погляд повільно переходив від предмета до предмета і повернувся до білого пеньюара на шезлонгу. Я дивився на нього так, наче в ньому була якась таємниця, яку треба було розгадати. Жіноче негліже. Усе відчуття кімнати також було жіночим — легковажним, яскравим, індивідуальним. Це був секрет? Що моя кімната була замаскована під жіночу?
  Я не міг значно просунутися з цією думкою. Чим важче я боровся з цим, тим невловнішим він ставав.
  «Ґорді Френд», — сказав я вголос. «Гордон Рентон Друг третій».
  Двері відчинилися. Увійшла мама. Я відчував її, навіть не повертаючи голови, відчував, як ця присутність, ніжна, як стигла пшениця, вривається в весняну свіжість кімнати.
  Вона була біля мого ліжка. Її спокійна рука була на моєму чолі.
  «Я привів доктора Крофта, любий. Він каже, що нам не хвилюватися. Це наслідок струсу мозку. Це те, чого він очікував».
  У поле мого зору потрапив чоловік. Йому було на початку тридцятих, дуже темний. Він був одягнений у дорогий і повсякденний твід. Він теж стояв невимушено, заклавши руки в кишені. Моя чутливість, настільки ж неприродно загострена в одних деталях, як і притуплена в інших, вважала, що для нього важливіше всього на світі виглядати як будь-який із сотні бездоганних молодих членів найпрестижнішого заміського клубу в його околиці.
  «Я щойно зайшов після гри в гольф», — сказав він. Досить гарне тренування сьогодні.
  Але, незважаючи на відповідний камуфляж, він виглядав зовсім не середньостатистично. Його смагляве обличчя було надто гарним, щоб бути непомітним, а його чорні очі, красиві та з довгими віями, як у турецької танцівниці, видавали брехню успішному брокеру з твідів.
  «Привіт, Горді», — сказав він. «Як ти почуваєшся?»
  Я подивився на його білу усмішку, відчуваючи легку ворожість.
  Я запитав: «Ви хтось, кого я теж маю знати?»
  Його руки все ще були в кишенях, він м’яко погойдувався на підборах, вивчаючи мене. «Ти чесно не впізнаєш свою маму?»
  "Ні", - сказав я.
  «Ну, добре. Який стан речей. Ми повинні це виправити».
  «Він думав, що я буфетниця». Мама всміхнулася сором’язливою дівчачою посмішкою, від якої її щоки почервоніли. «Я ніколи не усвідомлював цього раніше, але це завжди було моїм таємним бажанням. Півлітра гіркого, — покликала вона хриплим голосом кокні. «Поспішайте з цим «альф і «альф».
  Певна жорсткість у юнакові свідчила про те, що ця вульгарна приємність викликала у нього дискомфорт. У ньому формувалася нова особистість. Він був серйозним молодим лікарем, який брався за справу.
  «Ну що ж, подивимося, що ми можемо зробити?» Він звернув професійний жвавий погляд на мою маму. — Можливо, мені варто залишитися на час із пацієнтом наодинці, місіс Френд.
  «Чому, звичайно». Мама кинула на мене вмовляючу усмішку. «Спробуй бути добрим і корисним, Горді. Доктор Крофт така мила людина, і я знаю, що ти все запам’ятаєш, якщо будеш робити те, що він каже».
  Вона рушила до дверей, розвернулася, повернулася за коробкою цукерок із стрічкою і, досить винувато, понесла її з собою.
  Як тільки ми залишилися наодинці, молодий чоловік став уособленням привітної працездатності. Він підніс стілець до ліжка, розвернув його й сів на нього спиною вперед. Тепер у мене стало ясно в голові, і щось у мені, без свідомої особистості, насторожувало мене.
  «Добре, Горді». Я отримав посмішку в лоб. «По-перше, я Нейт Крофт. Ви це скоро згадаєте. Ти також пам’ятаєш, що я твій приятель, Селени та Марні».
  Занедбаний, я був уперто впевнений, що ніколи не міг би бути «повним другом» цього чоловіка з м’якою темною шкірою та очима дівчини, що танцюють. Я не сказав йому цього, але просто лежав і чекав.
  Він запалив сигарету від дорогого портсигару зі словами: «Вибачте, я не можу вам запропонувати, старий». Потім, пильно дивлячись на мене крізь дим, він запитав: «Скажи мені, Горді, скільки ти пам’ятаєш?»
  «Я пам’ятаю дзижчання гвинтів», — сказав я. «Здається, я пам’ятаю аеродром, і літак, і проводжаючи когось на літаку».
  «Хтось конкретно?»
  Я напружився, щоб відновити якусь зниклу половину зображення. «Ні. Не точно. За винятком того, що це здається надзвичайно важливим».
  «Пропелери на першому місці?»
  «Так. Якщо ви розумієте, що я маю на увазі, вони завжди майже там. Навіть якщо я їх не чую, я...»
  — Так, так, — перервав він, дуже професійний інтерпретатор аматорської інформації. «Боюся, що це не дуже нам допоможе».
  Я відчував незрозумілу депресію. «Ви маєте на увазі, що ніхто не летів на літаку?»
  «Звичайна ефірна реакція». Доктор Нейт Крофт тримав свою сигарету між нами. «Втрата свідомості, що уявляє себе як дзижчачий пропелер. Ця людина, яку ви уявляєте, що проводжали, це був чоловік чи жінка?»
  Раптом я зрозумів і відчув хвилювання. «Жінка».
  Доктор Крофт кивнув. «Медсестра в операційній. Ми це часто отримуємо. Пацієнт чіпляється за образ медсестри рівно пропорційно своєму небажанню втрачати свідомість. Вона — образ реальності, з якою пацієнт відчуває, що він прощається перед подорожжю в несвідомість».
  Я не міг зрозуміти, чому це досить помпезне медичне пояснення викликало дивний відчай. Він продовжив:
  «Забудь про пропелери, Горді. Щось ще?»
  Я мляво сказав: «Там лікарня, в лікарні різні обривки».
  «Звичайно». Доктор Нейт Крофт розглядав його чисті руки. «Ви кілька разів приходили до тями в лікарні. Це все?»
  Я кивнув: «Усе, крім того, що сталося після того, як я тут прокинувся».
  «Ну, добре, ми не дозволимо, щоб це нас хвилювало, чи не так?» Знову блиснули зуби. «Як щодо того, щоб я трохи інформував вас про події, Горді. Ваша мати розповіла вам про аварію?»
  "Так", - сказав я.
  «Це сталося на узбережжі бульвару. Увечері. Знаєте, той безлюдний ділянку на шляху до Сан-Дієго».
  "Сан-Дієго?" Я спробував сісти.
  «Так. чому Сан-Дієго щось означає для вас?»
  «Сан-Дієго. «Я невпевнено додав: «Я на флоті?»
  «ВМС?» Нейт Крофт засміявся. «Які дивні дрібниці чіпляються в голові. Пару місяців тому ви поїхали в Сан-Дієго, намагалися поступити на службу. Вони відмовили тобі. Пам'ятаєте?»
  Ліжко було дуже зручним, і намагання залишатися підозрілим ставало надто важким. Доктор Крофт тепер виглядав досить милим хлопцем, добрим, уважним. Занадто гарний, але дуже хороший хлопець.
  «Смішно», — сказав я, бажаючи довіритися йому. «Я такого не пам’ятаю. Але Сан-Дієго щось значить. І ВМС. Я відчуваю себе так, ніби я був на флоті довгий час. Хіба це не тупо?»
  «Ні, це абсолютно природно. Здійснення бажання через струс мозку перетворилося на помилковий спогад. Знаєте, ви дуже хотіли потрапити на флот. Тепер ваш розум намагається вдати, що ви це зробили. Але досить цих пустих медичних розмов».
  Він поплескав мене по плечу. Його рука була коричневою і теплою. «Добре. Давайте продовжимо розповідь. Здається, ви не пам’ятаєте, але я керую невеликим приватним санаторієм у горах. Вас знайшли люди, які проїжджали на іншій машині. Вони запитали найближчу лікарню і привезли вас до мене. Щасливий збіг обставин — я був чимось на зразок друга».
  «Я був при свідомості?» — запитав я, слухаючи так, наче це була казка про когось іншого.
  «Ви прийшли до тями досить скоро після того, як вас привезли. Ви були в дуже поганому стані. Треба було одразу оперувати руку й ногу. Однак ми встигли вас вчасно запобігти складним переломам».
  Він продовжив: «Я завжди найбільше хвилювався за тебе, Горді, через удар по голові. Ваша рука і нога в порядку. Вам від них не буде боліти. Але після того, як ми наділи зліпки, і ти прийшов до тями з ефіру, ти був досить розпливчастим, не мав уявлення про те, що таке. Я тримав тебе під заспокійливими. Я дав тобі відпочити. Після того як ти приходив до тями ще кілька разів і все одно не клацав, я був упевнений, що у тебе тимчасова амнезія. Два тижні продовжувала приймати седативні засоби. Тоді я подумав, що найкращим рішенням буде повернути тебе додому. Я сподівався, що знайомі асоціації тобі допоможуть». Його усмішка була самопринизливою. «Здається, я був занадто оптимістичним».
  Знову коричнева рука, інтимна, як жіноча, погладила моє плече. — Але ти не хвилюйся ні про що, Горді, старий. Ви ніколи не можете сказати про ці випадки струсу мозку. Неможливо визначити тривалість амнезії. Все повертатиметься поступово. Можливо, через пару днів, навіть пару годин...»
  «Чи пару років? — похмуро спитав я.
  «Тепер, не впадай у депресію через це, Горді». За шовковистими віями його гаремні очі дивилися на мене. «Чесно кажучи, я оптиміст. Нам нема про що турбуватися з рукою і ногою. Насправді завтра я дозволю тобі побавитися в інвалідному візку. Ви будете зустрічати людей, яких знаєте, ходити по місцях, які вам відомі. Так, я налаштований оптимістично».
  Хоча я знав, що все це було нічним способом, це мене заспокоїло. Я почав відчувати приємне відчуття пасивності. Ось була моя мама і цей привітний лікар. Вони обоє робили для мене все, що могли. Зрештою, про що було хвилюватися? Я був у гарній кімнаті. Про мене піклувалися. Люди були добрі до мене. Я був Горді Френд. Гордон Рентон Друг третій. Невдовзі я згадаю, що означає бути Горді Френдом, і пойду своїм старим життям.
  Я обвів поглядом освітлену сонцем золото-сіру кімнату. Якщо це було ознакою, бути Горді Френдом було досить безболісно.
  Я сказав із задоволенням: «Мені належить це місце?»
  — Звичайно, Горді. Дім твій, відколи помер твій батько».
  «Мій батько?»
  — Ти не пам’ятаєш свого батька? Доктор Крофт виглядав потішеним. «Здається неможливим, щоб хтось колись забув Гордона Рентона Другого».
  «Він був відомим?»
  «Відомий? У певному сенсі так. Він переїхав сюди зі Сент-Пола лише за пару років до смерті. Але за цей час він, безумовно, зумів відчути себе».
  «Чим?»
  «З огляду на його особистість і... о, добре, я думаю, тобі краще дозволити родині пояснити про твого батька».
  — Але він мертвий?
  «Так. Він помер близько місяця тому».
  «Тож чому моя мама в траурі».
  Я лежав нерухомо, розглядаючи ці голі обриси. Я спробував відновити в пам’яті фотографію Гордона Рентона Друга Другого, який, безумовно, дав про себе знати. Нічого не прийшло. Моє сяйво задоволення зростало. Я запитав: «Тоді я вважаю, що я багатий?»
  «О, так», — сказав доктор Крофт. — Я б сказав, що ти був дуже багатий — справді дуже багатий.
  Тоді зайшла мама. Вона поплескала доктора Крофта по плечу, проходячи повз нього, і сіла біля мого ліжка біля рожевих троянд.
  — Ну що, докторе?
  Нейт Крофт знизав твідовими плечима. «Поки нічого особливого, місіс Френд».
  «Любий хлопчик. «Мама взяла мене за руку й поклала на свої великі коліна. «Почуваєшся краще?»
  «Тепер я принаймні знаю, ким був мій батько», — сказав я.
  «Я йому трохи розповів», — сказав доктор Крофт.
  «Лише трохи, я сподіваюся. Бідний Горді, я впевнений, що він ще недостатньо сильний, щоб почати згадувати свого батька».
  Я сказав: «Що з ним не так? Він був скелетом у нашій шафі?»
  Моя мати засміялася своїм сильним сміхом. «Боже, ні. Ми, милий, були скелетами. Але не метушіться. Ти просто лежи мовчки, поки я ставлю лікареві розумні питання про те, що з тобою робити».
  — Мені нічого нового сказати, місіс Френд. Доктор Крофт непомітно глянув на свій наручний годинник. «Поки що продовжуйте таке ж лікування. Що стосується цієї жалюгідної тимчасової амнезії, найкраща терапія — тримати його в постійному контакті зі знайомими предметами. Так ми його повернемо до нормального життя».
  Моя мама подивилася на мене, потім подивилася на лікаря й кліпала очима. «Говорячи про знайомі предмети, чи не варто нам тепер спробувати на ньому Селену?»
  Доктор Крофт кинула швидкий погляд на горб у покривалі, зробленому моїм гіпсом. «Я просто збирався запропонувати це».
  — Селена, — сказав я. «Ти продовжуєш говорити про Селену. Хто така Селена?»
  Мама все ще тримала мою руку на колінах. Вона стиснула його.
  «Кохана, ти справді мила. Можливо, я віддаю перевагу тобі без пам’яті». Вона показала на друге ліжко. «Селена – це та людина, яка спить у цьому ліжку. Селена твоя дружина».
  Біле негліже. Жіноча кімната. Моя дружина.
  Доктор Крофт запитав: «Вона десь поблизу, місіс Френд?»
  «Мені здається, вона у внутрішньому дворику з Яном».
  «Тоді я відішлю її. Боюся, треба бігти». Доктор Крофт знову поплескав мене по плечу. «Я прийду завтра і спробую привезти вам інвалідний візок. Підборіддя, Горді, старий. Ми повернемо вас до нас, перш ніж ви дізнаєтеся. До побачення, місіс Френд».
  Він пішов. Моя мама піднялася.
  «Ну, любий, з приходом Селени, я думаю, що я повинен тактовно відступити». Вона зачепила неохайні пасма волосся. «Якщо щось може відновити вашу пам’ять, то це буде Селена».
  Вона підійшла до дверей і замовкла.
  «Дійсно, всі ці квіти. Я сказав Селені, що вона божевільна, що принесла так багато. Ця кімната пахне гробницею».
  Вона підійшла до столу в кутку й взяла дві вази. Один був повний червоних троянд. Другий тримав великий пучок білих і синіх ірисів.
  «Я віднесу ці троянди та ірис до кімнати Марні».
  Несучи квіти, вона виглядала чудово, як богиня родючості Землі якогось стародавнього культу. Я захоплено дивився на неї, коли вона йшла до дверей. Тоді мене охопило раптове відчуття невтішної втрати, і я покликав:
  «Не беріть ірис. Залиште ірис».
  Вона обернулася, дивлячись на мене крізь яскраві квіти. «Чому б і ні, Горді, любий? Вони депресивні квіти. Ти знаєш, що тобі ніколи не подобався ірис».
  «Я хочу їх», — сказав я з непропорційною палкістю. «Будь ласка, залиште ірис».
  «Дуже добре, любий. Оскільки ти так захоплюєшся ними».
  Вона знову поставила вазу з ірисом на стіл і вийшла з трояндами.
  Я лежав, дивлячись на стрункі блакитно-білі квіти. Пропелери знову запрацювали в моєму мозку. Я сказав собі, що моя дружина прийде. У мене була дружина. Її звали Селена. Я намагався згадати, як Селена мала виглядати. Нічого не прийшло. Завжди піднімався образ квітів, закриваючи туманний образ дружини. Я не мав контролю над своїми думками. Там були пропелери, і це одне слово повторювалося безглуздо.
  Ірис… Ірис… Ірис…. Ірис …
  
  OceanofPDF.com
  Розділ 3
  Через кілька секунд бурхлива реакція райдужки вщухла. Але воно все одно було. Навіть коли я не дивився на них, я відчував високі блакитно-білі квіти на столі, і це слово застрягло в глибині моєї пам’яті, міцно врізавшись, як куля в груди мертвого.
  Я все ще погано оцінював час. Невизначений час я лежав у ліжку, і поступово самовдоволене відчуття благополуччя повернулося. Звичайний хворий на амнезію не повернувся до такого ідеального існування, як це. У мене була чарівна мама і гарний будинок. Я був багатий, і вони посилали до мене мою дружину. Я пройшов через цю першу, нефізичну фазу повертаючись до тями. Незважаючи на слабкий біль у голові та судоми, я знову відчув, як кров біжить у моїх жилах. І думка про дружину схвилювала мою кров.
  Селена. Я погрався з назвою спекулятивно. Це було одне з тих спокусливих імен. Селена могла бути високою та стрункою з холодними зеленими очима. Селена теж могла бути цнотливою, кістлявою, дівчиною-дівою, із стиснутим ротом. Мене раптово охопив неспокій. Поки все було надто добре, щоб бути правдою. Має бути заминка. Що, якби Селена була заминкою? Кістлява, дівчина-діва з стиснутим ротом.
  Зараз напруга була майже нестерпною. Щоб боротися з цим холодним, ліктьовим образом, я вигадав безліч хтивих фантазій. Селена мала бути брюнеткою, сказав я собі. Хіба не було певного типу брюнеток, від яких я божеволіла? Що було за слово? Це було на кінчику язика.
  Спекотний. Це було все. Селена мала бути спекотною брюнеткою.
  Двері відчинили ногою. Молода дівчина переступила поріг. В одній руці вона тримала маленький коктейльний шейкер, повний напоїв. В іншій вона тримала одну порожню склянку. Якусь мить вона стояла непорушно біля дверей і дивилася на мене.
  Я дивився у відповідь, почуваючись чудово. Їй було близько двадцяти двох. На ній був яскравий чорний костюм із широкими плечима та спідниця, яка закінчувалася трохи нижче коліна, демонструючи довгі прямі ноги. У неї була одна з тих фігурок, що поміщаються під руку. Її волосся, синьо-чорне, як смола, блискучим блиском спадало на плечі. У неї було обличчя, схоже на шикарну французьку ляльку, з червоним ротом у формі лука амура та карими розкутими очима.
  Вона підійшла до ліжка й сіла біля троянд. Моя мати була розквітлою трояндою. Ця дівчина була класна, червоний бутон. Вона все ще трималася за шейкер і склянку, все ще оцінююче дивилася на мене. Раптом вона посміхнулася.
  «Привіт, Ґорді, ти нудний предмет».
  Вона поставила шейкер і склянку, підійшла до мене на блюдо й поцілувала мене в губи. Її губи були м’якими й ароматними. Її молоді груди легенько притиснулися до моєї піжами. Я підняв свою здорову руку й обійняв її, наближаючи. Я продовжував її цілувати. Вона звивалась геть.
  «Гей, Горді. Сестра є сестра».
  «Сестра?»
  Вона відкинула волосся й сіла, задумливо спостерігаючи за мною. «Звичайно, я твоя сестра. Як ти думаєш, хто я? Твій брат?»
  Я почувався пригніченим. «Лікар сказав, що відправляє мою дружину».
  «О, Селена». Вона знизала плечима. «Вона десь із Джен. Нейт не міг її знайти». Вона розвернулась і налила собі Мангеттена. Вона тримала склянку за ніжку, все ще дивлячись на мене. «Мати сказала, що ти втратив пам'ять. Хлопче, ти точно маєш». Вона засміялася, глибоким, багатим сміхом, сміхом моєї матері, молодої. «Якби я мав твої спогади, мабуть, я б їх теж втратив».
  Її шкіра була білою і ніжною, як у моєї матері. На його тлі червоний рот був чарівним. Я знав, що в книзі не було таких почуття до твоєї сестри, як я. Я списую це на амнезію.
  «Добре, сестро», — сказав я. «Хто ти?»
  «Я Марні. «Вона схрестила ноги, спідниця зсунулася з її колін. «Справді, це досить інтригуюче. Давай поговоримо про мене. З чим я віддам?»
  Я потягнувся за її напоєм. «Ти міг би дати з цим коктейлем».
  Вона відштовхнула мою руку, похитавши головою. «Угу».
  «Чому ні?»
  «Мій дорогий Ґорді, одна з речей, про які ти так зручно забуваєш, це те, що ми робимо з тебе хорошого хлопця».
  «Тож я поганий хлопець?»
  «Приголомшливо. Хіба ти не знав?»
  «Я нічого не знаю. Пам'ятаєте? Що зі мною не так? Пити забагато?»
  Непроникні молоді очі Марні дивилися. «Любий мій, з шістнадцяти років тебе постійно обманюють. Від вас смерділо тієї ночі, коли ви потрапили в аварію. Тепер слово пішло вперед. Ніякого пиття для Горді. Нейт так каже».
  Я вважаю, що я повинен був збентежитись, почувши це про себе, але я не був. Я не міг пригадати якогось особливого інтересу до алкоголю і не мав особливого бажання її випити. Я просто просив бути товариським.
  Я сказав: «Розкажи мені більше про себе. Що я крім п’яниці?»
  «Я думаю, поліцейське слово для вас плейбой. Але для мене, милий, ти просто луш. Солодке для тих, хто любить пишне. Селена любить розкіш».
  «Селена? О так, моя дружина». Я зробив паузу. «Я тобі подобаюся?»
  Марні проковтнула половину свого напою. «Я завжди вважав, що ти справжня воша».
  «Чому?»
  Вона раптово усміхнулася спонтанною усмішкою. «Почекай, люба, поки твоя пам’ять повернеться. Тоді вам не доведеться розповідати».
  Її рука стягнула спідницю. Це змусило мене усвідомити її коліна. Я сказав:
  «Якщо ти моя сестра, я б хотів, щоб ти пішла посидіти в іншому місці. Ти... ти мене нервуєш».
  «Справді, Горді». Марні повернулася на стілець біля троянд. — Нейт каже, що я спробую освіжити твою пам’ять. Розкажу твої казки з дитинства?»
  «Скажи мені все, що хочеш».
  «Перевірте, чи я вдарив акорд». Вона замовкла, розмірковуючи. «Пам’ятаєте час, коли...? Ні, нам краще не вдаватися в це. Пам’ятаєте зимовий бал у танцювальній школі міс Черчилль у Сент-Полі, коли ви додали фруктовий пунш із джином і влаштували оргію в чоловічій гардеробній?»
  Я посміхнувся. «Яким я був ініціативним хлопцем. Ні, боюся, я не пам’ятаю».
  Марні зморщила носа. «А як щодо того часу, коли батько взяв нас до літнього табору Ліги чистого життя «Аврора» в Озерах? Ви б’єтеся об заклад, що ви могли б викликати нечисту думку в містера Гебера, помінялися зі мною одягом і зробили так, щоб він запропонував вас у каное?»
  «Я розумію, що ви маєте на увазі про переваги амнезії», — неспокійно сказав я. «Ні. Я нічого не пам'ятаю. Що, в біса, таке Ліга чистого життя Аврори?»
  Вона поставила склянку. «Горді, ти не міг забути Лігу чистого життя Аврори. Це найголовніше в нашому житті».
  «Що це?»
  Марні похитала головою. «Пропустіть це. Поки можна, люба, тобі ще кілька легких моментів». Вона нахилилася вперед. «Ми нікуди не дійдемо з цією системою. розкажи мені Що ти пам'ятаєш?»
  Я майже забув, що я не сам. Якимось чином Марні змусила мою забудькуватість здатися кумедною, легковажною грою. Це запитання повернуло старе тривожне відчуття, ніби за чимось щось приховано, що все неправильно й ледь помітно загрозливо.
  «Я пам’ятаю Ірис», — сказав я.
  «Ірис?» Пильні очі Марні перевелися на вазу на столі. «Що за ірис?»
  «Я не знаю. «Тепер моє занепокоєння було майже страхом. «Просто слово. Ірис. Я знаю, що це важливо, якби я міг це визначити».
  «Ірис. «Вії Марні зблиснули над відвертими очима, і на мить вони не здавалися такими вже й відвертими. «Напевно, якийсь огидний фрейдистський образ. Більше нічого немає?»
  Я похитав головою. «Можливо, літак. Хтось... Ой, що толку?»
  «Горді, не впадай у депресію, любий». Вона знову опинилася на ліжку, тримаючи мене за руку. «Подумайте, яке у вас шикарне життя. Всі гроші світу. Нічого страшного. немає роботи. Вся Південна Каліфорнія, щоб пограти. Ми — і Селена».
  "Селена?" Мої сумніви щодо Селени знову почали ворушитися. «Розкажи мені про Селену. Яка вона?»
  «Якщо ви забули Селену, — сказала Марні, допиваючи свій коктейль і наливаючи інший, — вас чекає шок».
  Я стурбовано запитав: «Тонкий і гострий ніс в окулярах у сталевій оправі?»
  "Селена?" Марні витерла пляму губної помади зі свого скла. «Моя дорога, Селена, мабуть, найкрасивіша річ у Каліфорнії».
  Я знову почувався задоволеним і самовдоволеним. «Також гарний темперамент?»
  «Ангельський. Вона просто обожнює все і всіх».
  «А гарний, чудовий характер?» — запитав я захоплено. «Ліга чистого життя Аврори підтримає її?»
  Марні кинула на мене той прямий, розкутий погляд. «Ліга чистого життя Аврори не підтримає Селену».
  «Чому ні?»
  Марні поставила свій напій. «Це, — сказала вона, — ви могли б дізнатися самі».
  
  OceanofPDF.com
  Розділ 4
  Я нічого не сказав у відповідь, коли двері відчинилися. Зайшла дівчина, дівчина в короткій білій бавовняній сукні без рукавів. Перший погляд на неї мене вразив. Вона була найсвітловішою дівчиною, яку я коли-небудь бачив. Її волосся, розпущене до плечей, як у Марні, було світле, як свіжі сільські вершки. Її шкіра теж була кремового кольору, темнішого відтінку кремового, потьмянілого від сонця. Її тіло, її голі руки й ноги мали форму скульптури. Дивлячись на неї, я відчував, що торкаюся її. І, хоча вона була повна грудей і стегон, вона підійшла до ліжка з грацією, рідкою, як молоко.
  «Ґорді, крихітко».
  Її губи були природно темно-червоними; її очі були сині, як літо на небі. Вона сіла на ліжко, вивчаючи мене, кремове волосся розсипалося вперед.
  «Бери, Марні», — сказала вона.
  Марні дивилася на цю нову дівчину, від якої перехоплювало подих, її карі очі були впертими від неприязні. Вона здавалася маленькою, тепер штучною, скоріше металевою.
  «Справді, Селено, — протягнула вона, — тобі треба так поспішати? У нього нога в гіпсі, знаєте».
  «Скрам». Тоді Селіна повернулася до Марні, і її обличчя розслабилося в швидкій усмішці, яка б викликала взвод мулів. «Будь ласка, любий, будь милим малюком. Ти можеш бути солодким, якщо спробуєш».
  Довгі чорні вії Марні зблиснули. «Гаразд, мабуть. «Вона встала і різким грубим рухом проштовхнула повз свою невістку і агресивно поцілувала мене в губи. «Якщо тобі стане занадто жарко, брате, подзвони SOS у зумер, я встану».
  Вона розчепурила волосся Селени. «Спокійно, Білосніжка».
  Вона взяла свій коктейльний шейкер і келих і вийшла з кімнати, ногою зачинивши за собою двері.
  «Та Марні. Таке погане немовля. Але мило». Теплі сонячні пальці Селени стиснулися в мої. «Як ти себе почуваєш, крихітко?»
  Я посміхнувся. «З кожною хвилиною краще».
  Її посмішка непритомно повисла. «Я твоя дружина, Горді. Ти мене не пам’ятаєш?»
  Це все вирішило, я думав. Бути Горді Френдом перевершило мрії найамбітнішого хворого на амнезію. «Я не можу уявити собі, щоб мене так сильно вдарили по голові, але, мабуть, так».
  «Бідна дитина. Яке це має значення? Згадувати речі зазвичай дуже соромно».
  Селена нахилилася наді мною, швидко притиснувшись ротом до мого. Під час ходьби її губи були теплими й рідкими. Вони ніби розчинилися в моїх. Це був поцілунок, який стер пам'ять про інші поцілунки. Смутно я подумав: чи не про брюнеток я казав? Спекотні брюнетки? Мабуть, я з глузду з’їхав.
  «Я ненавиджу сидіти на ліжках».
  Селена імпульсивно перекинулася на сіро-золотисте покривало поряд зі мною, її волосся розвіялося на подушці.
  «Ах». Вона задоволено зітхнула й обернулася, щоб взяти сигарету з тумбочки. Запаливши, вона пробурмотіла: «Що трапилося з тією божественною цукеркою, яку я тобі принесла? Б’юсь об заклад, що твоя мати з’їла це». Вона обвела поглядом кімнату крізь напівприплющені вії, синьо-сірі, як сигаретний дим. «Вона теж половину квітів винесла. Як нудно, я хотів зробити ваше повернення до свідомості справжньою постановкою».
  «Щодо повернення до свідомості, я б назвав це колосальним», — сказав я.
  «Ти б, дитинко?» Вона повернула голову так, що її обличчя майже торкалося мого обличчя на подушці. «Дорогий, з цими бинтами ти виглядаєш по-іншому, якийсь жорсткий. Хіба це не захоплююче? Це майже як мати нового чоловіка».
  Важко сказати, що Селена робила зі мною. Вона, мабуть, була найкрасивішою в Каліфорнії. Марні мала рацію щодо цього. Але вона була більше, ніж це. Це була не та частина мене, яка пам’ятала її. Це не сталося. Але не було жодної незграбності абсолютно незнайомої дівчини, яка лежала на моєму ліжку. Це було захоплююче, так, але це було також якось природно. Селена зробила це таким чином. Дещо легке, неприязне в ній робило її чуттєвість чистою та спонтанною, як у язичницького грека.
  Своєю здоровою рукою я підхопив трохи м’якого, блискучого волосся, дозволивши йому ковзнути крізь пальці.
  — Моя дружина, — сказав я. «Як довго я з тобою одружений?»
  «Два роки, любий. Два роки з чимось».
  «Де, в ім’я бога, я тебе знайшов?»
  «Ті бинти, вони щось зі мною роблять». Вона підняла голову на шию, цілуючи мене. «Пітсбург, любий».
  «Б’юся об заклад, що ти був Гордістю Пітсбурга».
  «Я був. Вони були без розуму від мене в Пітсбурзі. Під час опитування Молодшої ліги мене вибрали дівчиною, яка, швидше за все, перевищить».
  «Чесно?»
  «Чесно. «Вона притиснулася до мене, опустила мою руку зі свого волосся й притиснула її до сукні. «Дорогий, Нейт страшенно хвилюється за тебе. Нейт такий милий. Спробуйте повернути свою пам'ять. Це зашкодить його професійній гордості».
  «До біса Нейта. «Я вивчав ніжну лінію її носа в профіль. «Розкажи мені більше про себе. Чи люблю я тебе?»
  Сині-блакитні очі засвітилися урочисто. «Я не знаю. Я справді не знаю, Горді. Ви?»
  «За миттєвим судженням я б сказав, що так. «Я поцілував її раніше, ніж вона поцілувала мене. «А як щодо вас? любиш мене?»
  Вона злегка відійшла, задоволено потягнувшись. «Ти страшенно милий, Горді. Я просто обожнюю тебе. Я справді так».
  «Але ж я поганий персонаж, чи не так? Ні до чого. Пий забагато».
  «Та Марні». На мить її обличчя було майже диким. «Зла маленька частина Сатани. Що вона тобі розповідала?»
  «Просто це. Що я привітний каблук і пишний».
  «Справді, від неї мене нудить. Що робити, якщо ви п’єте занадто багато? Як хтось може бути добрим, не випивши занадто багато?»
  «Ви занадто багато п'єте?»
  Вона посміхнулася, а потім засміялася, відвертим, сиплим сміхом. «Коханий, я роблю все занадто багато».
  Раптом вона знову сіла, поправляючи спідницю, тушкуючи сигарету на попільничці.
  «Крихітко, це все весело, але я маю допомогти тобі запам’ятати».
  «Це те, що ви робили, чи не так?»
  «Я нічого не робив. Я просто була задоволена тим, що мій чоловік знову прийшов до свідомості. Ви не можете собі уявити, як це сумно спати з чоловіком у непритомному стані, як труп».
  «Ти спав тут?»
  Її очі широко розплющилися. «Але, звичайно. Відколи ти повернувся з лікарні. — Вона показала на інше ліжко. «Як ти думаєш, де я спав?»
  «Я тільки почав про це думати, — сказав я.
  «Справді, любий, а ти весь гіпсовий паризький». Селена посміхнулася і взяла ще одну сигарету, глибоко затягнувшись димом. «Але якщо серйозно, я маю на увазі, давайте поговоримо про щось — про що завгодно. Просто те, що ти маєш запам’ятати».
  Я сказав: «Добре. Я візьму Лігу чистого життя Аврори».
  «Ліга чистого життя Аврори? Справді, я маю на увазі, ми повинні говорити про це?»
  «Я мав би про це знати, чи не так? Це важливо, чи не так?»
  «Звичайно, це жахливо, жахливо важливо, але це жахливо, жахливо сумно».
  «Не дивлячись на це — даруйте з Лігою чистого життя Аврори». Її повний рот насуплено опустився. «Гаразд. Ну, все починається з твого батька. Мабуть, ти теж не пам’ятаєш свого батька?»
  Я похитав головою. «Мені кажуть, що його звали Гордон Рентон Друг Другий і що він помер місяць тому. Ось і все».
  «Твій батько», — задумалася Селена. «Як описати свого батька? Він був адвокатом у Сент-Полі. Він був страшенно багатий. Це було приємне в ньому. Але найважливішим у вашому батькові було те, що він був побожним». Вона неуважно знову підняла мою руку й гладила її. «Неймовірно благочестиво. Проти речей, знаєте. Проти тютюну, танців, помади, алкоголю та сексу».
  «Угу. Давай».
  «Які в тебе гарні руки, любий. Такий квадратний і міцний. Як руки моряка».
  «Моряк». Щось ледь помітно ворухнулося глибоко в моїй свідомості. «Селено, мені було цікаво…»
  «О, так, твій батько». Погляд Селени відійшов від мого обличчя, і вона говорила досить швидко. «Що ще про нього? Ну, як ви можете собі уявити, з ним було жахливо сумно жити. А потім, десять років тому, коли ви всі думали, що все настільки жахливо, як могло бути, ваш батько познайомився з Лігою чистого життя Аврори і закохався в неї».
  Тривога знову зникла. Я майже забув це. «Він займався з цим сексом?» запитав я.
  «Ґорді, не будь легковажним». Селена знову посміхалася мені. Вона поклала мою руку собі на коліна. «Ліга чистого життя Аврори — це загальнонаціональна організація, яка прагне зробити Америку чистою. Він публікує десятки памфлетів під назвами: «Танець», «Маленька леді — до пекла» , «Сатана має депозит на кожній пляшці пива» тощо. Він проводить веселі літні табори, де молодь може жити здорово та чисто. І, звичайно, вони категорично проти…»
  «… помада, тютюн і танці, алкоголь і секс», — сказав я.
  «Точно так, крихітко. Ну а головою всієї цієї похмурої справи був огидний чоловік на ім’я містер Гебер. Містер Гебер був членом Ліги чистого життя Аврори в Сент-Полі. І містер Гебер полюбив вашого батька з першого погляду, а ваш батько полюбив містера Гебера з першого погляду. Твій батько почав зливати Лігу грошима і з кожною хвилиною робив Сент-Пола все чистішим і чистішим. І весь час він робив усіх вас чистішими й чистішими».
  Вона знову впала на подушки, її світле волосся мерехтіло біля моєї щоки. «Коханий, ти не уявляєш, яким було життя. Я маю на увазі, я думаю, ви уявите, коли вам повернеться пам'ять. Щоранку вас усіх перевіряли на порядність одягу. Твій батько сам у ванній стер порошок з носа Марні. Вас не пускали ні в театр, ні в кіно. Ви проводили довгі, жахливі вечори вдома, слухаючи, як ваш батько декламує чисті вірші та цитує нудотні памфлети містера Гебера. А щодо сексу — ну, твій батько був особливо проти сексу». Вона зітхнула глибоким, нагадуючим зітханням. «Крихітко, якби ти знав, як ти все стримався».
  «Я можу уявити», — сказав я. — Але як я, п’яний каблук, вписався в цю картину?
  «Ти не зробив, дитино. «Вона знову взяла мою руку. Здавалося, це її зачарувало. «У цьому вся суть. Чим чистіше жив твій батько, тим брудніше жив ти. У коледжі ти робив найбезсоромніші речі…»
  «На кшталт того, щоб помінятися одягом із Марні й зробити мені пропозицію містера Гебера в каное?»
  Селена сіла, вражена. «Коханий, ти пам’ятаєш?»
  «Вибачте», — сказав я. «Марні сказала мені».
  «О». Вона опустилася назад. «Ну, так, подібні речі — і гірше. Містер Гебер визнав вас назавжди нечистим. Батько хотів би вигнати вас назавжди. Але там він був у розщепленій палиці. Розумієте, «Сім’я» — це одна з пристрастей Ліги чистого життя. І одним із улюблених творів твого батька був довгий вірш про твого сина — твій син, і ти йому прощаєш сім разів по сім, ні — сімдесят разів по сім. Ви знаєте — все це».
  «Я знаю», — сказав я.
  «Але після коледжу він намагався тримати вас подалі від дому якомога довше. Він знайшов тобі роботу в Пітсбурзі. Вам якось вдалося не звільнитися. Але, хлопче, те, що ти зробив Пітсбургу. Вона виглядала замріяною. «Там ви мене зустріли. Любий, яка ніч». Вона затишно пригорнулася до мене. «Ґорді, скільки триватиме акторський склад?»
  «Не знаю. Тобі доведеться запитати свого друга Нейта».
  Вона спохмурніла. «О, ну… Де я був? О, так, ти мене зустрів. Ми були одружені. Звісно, я був зовсім не тим, хто подобався вашому батькові. Але ми почистили моє обличчя, і я купила чудову огидну коричневу сукню, як місіонерка в Китаї, і ти повернув мене додому, і я була чудовою, і твій батько мене обожнював, і я сама написала вірш проти сексу, і пила імбирний ель, а потім, після того, як ми d пішов спати, ми звикли сидіти на жалах у спальні. Любий, ти не пам'ятаєш?»
  Я невтішно похитав головою. «Ні, дитинко, я боюся, що не знаю. Ще ні».
  Селена трохи полежала нерухомо, тримаючи мою руку на своїй сукні. Я відчував сильний, здоровий пульс її серця. «Усе це, — запитав я, — було в Сент-Полі?»
  Вона кивнула.
  «І потім пару років тому ми переїхали до Каліфорнії?»
  «Ми цього не зробили, любий. Не ти і я. Ми залишилися в Пітсбурзі. Але інші зробили».
  «Чому?»
  «Містер Моффат", - сказала Селена. «Містер Моффат є головою каліфорнійського відділення Ліги чистого життя. Він гостював у містера Гебера, і ваш батько закохався в нього навіть більше, ніж у містера Гебера. Містер Моффат ще чистіший, бачите. Отже, твій батько продав усе й причалив сюди. Невдовзі у нього розвинулось серце. Я припускаю, що вся ця чистота полювала на його органи. Кілька місяців тому він мав якийсь напад, звертаючись до місцевого відділення. Йому мало стати краще. Потім раптово він помер».
  — І ми прийшли сюди через його хворобу?
  Селена похитала головою. «Ні, любий, ми приїхали пару місяців тому, тому що нам не було куди йти».
  «Ви маєте на увазі, що Пітсбург покінчив з нами?»
  «З тобою, люба. Ви втратили роботу. У нас у банку було сто дванадцять доларів. Коханий, ти повинен пам’ятати».
  Я дуже старався. Нічого не прийшло. «Боюсь, що ні», — сказав я.
  «О боже, — вона засунула руки під волосся, щоб підтримати голову. «Ну, дитинко, мабуть, це все про Лігу чистого життя Аврори — крім Яна, звичайно».
  «Джен? Марні розповідала про нього. Хто такий Ян?»
  «Ніхто не знає, але він єдиний гей, якого робив твій батько. Він найняв його як свого роду чоловіка всієї роботи по дому. Його випустив пан Моффат. Він голландець із Суматри, де б це не було. Чомусь він був у голландській армії, а потім чомусь ні. Він приблизно вісім футів на зріст і статурою схожий на обкладинку одного з тих журналів про здоров’я — знаєте, тих, що не зовсім під прилавком. Він весь час посміхається і ніколи не носить нічого, крім плавок. Батько і містер Моффат захоплювалися ним, тому що він не п’є і не курить».
  «Або займатися сексом?» запитав я.
  «Цього, — задумливо сказала Селена, — ми не знаємо. Розумієте, він якийсь простодушний, звичайно, у приємному сенсі, і він або не може, або не хоче вивчити жодного слова англійською, тому немає сенсу його питати». В її очах з’явився рівний, здогадливий погляд. «Одного разу я дізнаюся це за допомогою жестів». Вона наблизилася, цілуючи мене майже розсіяно. «Коханий, ось усе твоє життя в двох словах. Невже ти справді нічого не пам’ятаєш?»
  Тіньовий образ моряка та ірису безглуздо крутився в моїй пам’яті. Я думав, що гвинти повертаються. Але вони цього не зробили. На мить близькість Селени, жива її оголена шкіра на моїй руці втратили свою магію. Я почувався похмурим, неспокійним.
  "Ні", - сказав я. «Я нічого не пам’ятаю — жодного».
  «Нічого, крихітко. «Її голос був низьким, заспокійливим. «Ніхто насправді не очікував, що ти ще щось запам’ятаєш. Не турбуйтеся про це. Давайте забудемо це. Давайте розслабимося».
  Ми ще відпочивали, коли відчинилися двері. Мама велично увійшла, несучи тацю з пляшечками з ліками. Вона замовкла, оглядаючи Селену, що лежала на ліжку, спокійними карими очима.
  «Селено, люба, — м’яко сказала вона, — я не думаю, що нам варто перевтомлювати Горді, чи не так?»
  Селена посміхнулася їй. — Я не втомлюю його, мамо. Ми просто відпочиваємо...»
  «Відпочити, — сказала мама, ставлячи тацю на тумбочку, — це добре. Але я не знаю, чи ти такий спокійний тип. А тепер біжи, дорогий».
  «Але Мімсі, мила...» Селена підвелася на ліжку й блиснула однією зі своїх світлих сонячних усмішок. «Будь ласка».
  «Любий, ти тут досить довго».
  Селена неохоче підвелася, розгладжуючи спідницю. Коли вона це зробила, з відчинених дверей почулося шарудіння, і маленький чорний спанієль увірвався в кімнату, кинувся на ліжко й підскочив мені в обличчя, розмахуючи товстими пір’ястими лапами.
  — Петре, — різко покликала мама. «Пітер, спускайся».
  Пес лизав моє обличчя і захоплено бив мене. Раптом, коли мама покликала мене, я відчув поколювання на поверхні шкіри. Відчуття, подібне до того, що прийшло від слова «Ірис», сколихнуло мене, тільки цього разу воно було сильнішим. Це було наполовину хвилювання, наполовину страх перед чимось зловісним, яке було просто поза межами мого розуміння.
  «Пітер?» запитав я. — Його звуть Пітер?
  «Так, любий, — сказала Селена. «Він твоя собака. Він тебе пам'ятає. Ви його не пам'ятаєте?»
  «Пітер. Так, так. Я думаю, що так. Вперше я думаю, що справді пам’ятаю».
  Спанієль перевернувся на спину й кокетливо брикав ногами в повітрі.
  Петро...
  Від того, що моя шкіра повзала, я тремтів. З оглушливим гуркотом дзижчали гвинти. У мене запаморочилося в голові. Я не розумів, що говорю, але випалив:
  «Собаку звуть не Пітер. Мене звати Петро. Я не Горді Френд. Я Пітер».
  Зміна почала, як тінь, поширюватися на цю чудову, сонячну кімнату. Це була одна з тих невизначених кошмарних змін, коли сама м'якість і безпека сцени, здається, приховують якийсь прихований жах.
  Зміна заразила двох жінок. Вони обоє стояли біля ліжка, дивлячись на мене вниз. Обидві, по-своєму, були такими прекрасними, як тільки можуть бути жінки — Селена золота, як літо, моя мати — чудова, як осінь. Але на їхніх обличчях, здавалося, раптом з’явився вираз ворожий, безжальний.
  Між ними промайнув швидкий погляд. Я був у цьому впевнений.
  Потім обоє повільно підійшли вперед і сіли на ліжко. Я відчував тепло їхніх тіл. Їх ніжна, жіноча близькість була майже задушливою.
  Мама взяла мене за руку. Гладкі пальці Селени лежали на моїй руці. Моя мама посміхалася такою спокійною і ніжною посмішкою, що майже неможливо було повірити в вираз обличчя, який я вловив хвилиною тому.
  «Любий хлопчик». Її голос був насиченим, воркуючим. «Звичайно, ти Горді Френд. Які у вас дурні ідеї! Ми говоримо тобі, любий, ти Горді Друг. І хто міг би краще знати, хто ти, ніж твоя мати і твоя дружина?»
  
  OceanofPDF.com
  Розділ 5
  ОЛЕНА пішла , взявши з собою собаку. Мама продовжувала сидіти на моєму ліжку. Її привітне лоно, обрамлене горловиною суворої вдовиної сукні, було дуже близько до мене. Її густий теплий аромат перекреслив аромат троянд. Вона все ще тримала мене за руку й усміхалася тією усмішкою «все-буде-гаразд».
  «Моя бідна дитина, — сказала вона. «Так жалюгідно, мабуть, не пам’ятати».
  Мій спалах минулого моменту заплутувався в моїй пам’яті. Я не міг згадати, що я сказав. Це було щось пов’язане з собакою. Щось спалахнуло в моїй свідомості, залишивши по собі осад тривоги. Якимось чином далеко у своїй свідомості я все ще підозрював цю жінку, що сиділа біля мене. Але я вже не міг відстежити джерело своєї підозри.
  Тепер вона гладила мене по голові, дозволяючи своїй холодній руці м’яко рухатися по бинтах.
  «Головний біль, любий?»
  Біле лоно, спокійне обличчя на величній шиї, сама неохайність зібраного каштанового волосся — все це заспокоювало мене. Це здавалося безглуздою бути підозрілим, якщо я не міг згадати причину.
  «Так». Я сказав. «У мене трохи болить голова. Що зараз сталося з собакою? Що я сказав?»
  Мама засміялася. «Нічого, любий. Взагалі нічого».
  «Але це було щось — щось у імені собаки».
  «Не хвилюйся, мила. Будь ласка, не хвилюйтеся». Вона нахилилася вперед, поцілувала мене в чоло прямо під бинтами. Відтоді, як я повернувся до тями, я ніби був затоплений поцілунками. «У тебе будуть кумедні маленькі химерні ілюзії, люба. Нейт сказав, що ти будеш. Речі пов’язуються у вашому розумі, створюючи візерунки, які здаються вам реальними, але не є такими. Ось і все».
  Вона поплескала мене по руці й підвелася, підійшовши до таці з ліками на тумбочці.
  «Тепер настав час прийняти таблетку. Приємного відпочинку. Це те, що вам потрібно. У вас був жахливо важкий перший день, чи не так? Я, Марні, Селена. Боюся, що ми трохи переважні».
  Вона повернулася з капсулою в одній руці, склянкою води в іншій. Вона сіла, посміхаючись.
  «Відкрий рота, дорогий».
  Я відчув імпульс відмовитися від запропонованої капсули, але він був слабким, тому що я не міг придумати жодного вагомого виправдання, щоб не прийняти її. У цій жінці теж було щось таке, що спокушало мене до інвалідності. Її широта, її спокій змусили мене забути про свої проблеми — якими були мої проблеми? — і піддатися хтивій спокусі подушок.
  Я дозволив їй посунути капсулу мені в рот і нахилив трохи води за нею. Я проковтнула.
  Вона поплескала мене по руці. «Це хороший хлопець, Горді. А тепер посміхніться мамі».
  Я посміхнувся. Якось вона зробила нас змовниками.
  «Любий хлопчик». Вона знову поцілувала мене. «Тепер, перш ніж ви це усвідомите, ви підете до побачення».
  І сталося майже саме так. Якусь мить я спостерігав, як вона ліниво переставляла рожеві троянди в мисці. Наступної миті втрата свідомості, важка, як пухова ковдра, охопила мене.
  Коли я прокинувся, я був сам. Сонця вже не було. Сіро-зелене вечірнє світло з вікон надавало кімнаті підводної тиші. Мій головний біль пройшов. Мої думки здавалися надзвичайно ясними. Я згадав усіх людей, які заходили в кімнату того дня. Я запам'ятав усе, що вони говорили.
  Я сказав, що я Горді Френд. Я потрапив в аварію і втратив пам'ять.
  Я нерухомо лежав у ліжку. Поступово я відчув жорсткість гіпсових пов’язок на руці та нозі. Уперше я подумав про них не просто як про опори в своїй ролі пацієнта. Я думав про них як про обмеження, якими вони були.
  «Я тут, у цьому ліжку, з гіпсом на руці й на нозі», — подумав я. Я безпорадний. Я не міг втекти.
  Звісно, не було від чого тікати. Я був Горді Френд. Я був у власному домі. Мене оточували любов і турбота. Але усвідомлення моєї безпорадності, здавалося, спотворено викликало відчуття небезпеки, що насувається.
  Мій погляд, неспокійно пересуваючись по кімнаті, зупинився на столику. На ньому стояла ваза з інвентарем, біла й похмуро-фіолетова в тьмяному світлі. Перед тим як я пішов спати, хіба там не стояла ваза з ірисами? Ірис. Я навпомацки усвідомлював, що іриси мають певне значення і що їхня відсутність також має значення. Моє почуття неспокою зростало, доходячи майже до межі паніки.
  А якщо я не Горді Френд? — подумав я раптово й без свідомості.
  Я одразу зрозумів, що ця думка абсурдна. Моя мати, моя сестра, моя дружина, мій лікар казали мені, що я Горді Френд. Лише змова, надто божевільна чи надто диявольська, щоб її уявити, могла дати всім чотирьом мотив обдурити мене.
  Але ця думка, спрямована проти неї з усією силою здорового глузду, наполегливо продовжувала існувати, наче фурункул, який ледь не дійшов до голови.
  А якщо я не Горді Френд?
  Двері відчинилися, і Марні визирнула з-за них. На її молодому обличчі був стишений вираз людини, яка дивиться на сплячого.
  «Привіт, — сказав я.
  «Тож ти не спиш».
  Вона штовхнула двері й підійшла до ліжка. Як і раніше, вона тримала маленький шейкер Manhattans і одну склянку. Вона відкинула своє блискуче чорне волосся й сіла біля троянд, пильно спостерігаючи за мною.
  «Привіт, — сказала вона.
  Її молоде овальне обличчя з прохолодними очима й розбризканим червоним ротом було одночасно оцінним і привітним. Мене заспокоїла її крихкість... заспокоїла більше, ніж пишність моєї матері чи тваринна життєва сила Селени.
  «Ще п’єш?» запитав я.
  «Не будь дурним! То був обід. Це вечеря. Вони просто принесуть тобі твій». Вона налила Манхеттен у келих. «Я подумав, що тобі може сподобатися коктейль, тож підкрався».
  Мої напівзаколисані підозри знову загострилися. «Я думав, ти сказав, що я не повинен пити?»
  «Звичайно, ні, любий». Вона засміялася, показавши маленькі білі зуби та проблиск рожевого язика. Вона майже безтурботно нахилилася до мене, простягаючи склянку. «Але що таке маленьке вето між сестрою та братом?»
  — Жінка мене спокусила, — сказав я й випив. Його пекучий смак на даху мого рота був добрим.
  Марні, схрестивши ноги, все ще уважно спостерігала за мною. — Селена, — сказала вона раптом. «Як вона?»
  Фальшивий стимулятор алкоголю зробив мене ще більш пильним. Зараз я точно був насторожі — насторожився чогось, чого не знав, з незрозумілих мені мотивів. «А ти?» Я парирував.
  Марні знизала плечима. «Яка різниця, що я відчуваю? Селена не моя дружина. Вона твоя».
  «Вона?» Щось змусило мене швидко поставити це запитання.
  «Що ти маєш на увазі? Вона?» Густі підкручені вії Марні заляпали, і вона вихопила в мене наполовину повну склянку. «Справді, Ґорді, невже півМанхеттена зробило тобі пироги?»
  Двері відчинилися, і увійшла мама. Її погляд зупинився на Марні.
  «Марні, сподіваюся, ти не напоїла Горді».
  Марні лагідно дивилася у відповідь. — Звичайно, ні, Мімсі.
  «Я впевнений, що Нейту це зовсім не сподобається». Мама підійшла до мене й усміхнулася. «Голодний, любий? Вони принесуть тобі вечерю».
  "Здається, я можу їсти", - сказав я.
  «Добре. Гарного відпочинку?»
  «Добре. Я почуваюся добре».
  Я ненав’язливо спостерігав за мамою, намагаючись вловити в її виразі хоч трохи фальші. Вона посміхалася мені, напівжартівливо, наче вгадала мої туманні підозри й намагалася підкреслити їх абсурдність. «Більше ніяких проблем, я буду зв’язана», — сказала вона. «Більше ніяких дурних фантазій».
  — Ви маєте на увазі, що я не Горді Френд?
  Марнині вії знову зблиснули. Вона наполовину обернулася, щоб глянути на матір, а потім, здавалося, передумала. Мама погладила дівчинку по голові. «Біжи, дорогий. Вечеря внизу готова». Коли Марні пішла, вона повернулася до мене. «Ти ще взагалі нічого не пам'ятаєш? Навіть не я?»
  «Ще ні», — сказав я.
  Служниця, яка раніше зазирнула, щоб повідомити лікаря, увійшла з підносом. «А, ось твоя вечеря, люба», — сказала мама. «Коли ти закінчиш, я надішлю Яна. Він може подбати про всі ці нежіночні речі в спальні». Майже відчувши полегшення після того, як прийшла вечеря як привід піти, вона пробурмотіла одного зі своїх «любих хлопців» і пішла.
  Покоївка висунула з кута несправний столик і поставила на ньому піднос переді мною. Вона була в уніформі й, очевидно, намагалася зберегти безбарвну обачність добре навченої домашньої особи. Вона не була дуже успішною. Вона була надто повною, а її волосся, світло-русяве й туго завиване, наводило на думку про хот-доги та побачення в барах із моряками. Я згадав, як моя мати назвала її Нетті.
  — Дякую, Нетті, — сказав я. «Це виглядає чудово».
  Вона захихікала. «Приємно, що ви знову їсте, містере друже». Вечеря на красивому синьо-білому Spode виглядає привабливо. Ось, подумав я, простий спосіб розвіяти мої дурні сумніви раз і назавжди. Якби була якась божевільна змова, напевно служниця не брала б у ній участь.
  Я випадково запитав: «Ну, Нетті, аварія покращила мій вигляд?»
  Вона знову захихікала, поплескавши по чіпкій шапочці на зовсім не чіпкому волоссі. «О, пане друже, не питайте мене. Я б не знав».
  «Не знав би?»
  «Ви втратили пам'ять, чи не так?» Її вишуканість зникала з кожною секундою. «Кухар розповів мені про це на кухні. Боже, це дуже погано».
  «Яке відношення до цього має втрата пам’яті?»
  «Запитуєте мене, чи покращила ваша зовнішність ця аварія, містере друже». Вона посміхалася. Посмішка показала рожеві ясна з червоними прожилками. «Чому, я навіть ніколи не бачив вас. Не раніше, ніж вони повернули тебе з лікарні».
  «Ти новачок?»
  «Звичайно, я новачок. Вони взяли мене на роботу одразу наступного дня після старого — після смерті містера Френда. Звільнили тоді всю прислугу. За винятком Яна. Містер Френд звільнив його в останній день. Потім вони знову взялися за нього».
  Я витріщився. «Але мій батько помер місяць тому. Моя аварія сталася лише два тижні тому. У вас було кілька тижнів, щоб побачити мене».
  «Не ви, містере друже». У її хихікання вкралося натякове хихикання. — Вас не було поруч, сер, ніколи після смерті вашого батька.
  «Де я був тоді?»
  Вона вагалася. Тоді вона випалила:
  «Ви, пане друже! Старий кухар сказав мені перед тим, як піти. Вони сказали, що ти пішов у гості. Але ти навіть не з'явився на похорон. Старий кухар, вона сказала... Ну, вона сказала, що, швидше за все, ти пішов на одному зі своїх...»
  Вона обірвалася. На мить я відчув, що вона збирається затулити рот рукою — жест, який, безсумнівно, пішов з винаходу пилососа.
  «Один із моїх… що?» Я сказав.
  Вона звивилася. «О, сер, я дійсно не повинен був...»
  «Один із моїх… що?»
  «Твої зуби». Вона знову посміхнулася і, ніби це зізнання закріпило між нами близькі стосунки, трохи підійшла ближче. «Ти справді один для...» Вона значно зігнула лікоть.
  «Я розумію, — сказав я. «Тож я був наосліп п’яним два тижні, перш ніж потрапити в аварію. Чому я вибрав день, коли помер мій батько, щоб піти?»
  Вона знову захихотіла. «Той старий кухар. За допомогою своєї уяви вона повинна писати історії. Те, на що вона натякала!»
  «Які речі?»
  Нетті раптом стало незручно. «О, нічого». Дискомфорт перетворився на справжню тривогу. «Ніколи не кажи їм, що я щось говорив про те, що ти відлучився, і таке інше. Обіцяю. Мені не слід було...»
  «Забудь про це, Нетті».
  Я не став наполягати на цьому. Я знав, що вона все одно мені більше нічого не скаже.
  Вона дивилася на мене невпевнено, наче набиралася сміливості. Потім, кинувши погляд через плече на двері, вона прошепотіла: «Я думаю, ти не хотів би трохи похрипнути? Несу з кухні той важкий піднос і…»
  «Вибачте», — сказав я. «Вони посадили мене на вагон».
  «Це дуже погано. «Вона нахилилася до мене й видихнула: «Бувають моменти, коли я отримую шафу з алкогольними напоями, якщо це хересний десерт чи щось подібне. Іноді я крадучись, можливо, пінту джину. Наступного разу я підкину тобі трохи — добре?»
  «Добре».
  Я знову отримав ясна. «Я сам час від часу люблю крапельку. Я знаю, як це, пане друже».
  Вона поплескала по кепці й вийшла з кімнати, сильно крутячись.
  Я знайшов друга. І я був радий. Ви ніколи не знаєте, коли вам потрібен друг.
  Але чомусь куряча грудка у винному соусі здавалася тепер не такою привабливою. Вони звільнили всіх слуг після смерті мого батька. чому І вони приховували від мене, що я був наосліп п’яний два тижні до аварії. чому
  «Я». Коли обговорювалося минуле Горді, я починав цілком природно думати категоріями «я». Чи означало це, що моя ідентичність Горді Френда поверталася? Або це просто сформувалася нова звичка?
  Я хотів знати більше про амнезію. Мені хотілося б бути більш впевненим, що вперте переконання в чомусь недобре було лише нормальним симптомом.
  Нетті мене ніколи не бачила. Це означало, що ніхто зі слуг мене ніколи не бачив. Наскільки вони знали, я міг бути королем Тіглатпаласаром Третім.
  Собака. Райдужка. Пропелери. Проводжати когось у літаку. Сан-Дієго. ВМС.
  Чому вони звільнили всіх слуг після смерті мого батька? А на що натякав колишній кухар з літературною фантазією?
  
  OceanofPDF.com
  Розділ 6
  Я закінчив свою вечерю. Мама ввімкнула світло й засунула штори. У штучному освітленні кімната дещо втратила свою легковажну веселість і здавалася майже гнітюче розкішною. Кремові портьєри на вікнах були нудні, як вишуканий десерт. Рясно виблискував зелений шезлонг. Троянди здавалися більшими, рожевішими, ніж справжні троянди, і сильніше ароматизовані. Я спробував зняти гіпс на лівій нозі. Доклавши великих зусиль, я змінив його положення на пару дюймів. Це було все.
  Я хотів сигарету. Селена викурила все, що було в пачці біля ліжка. Думав подзвонити, але чомусь ухилився від чергової зустрічі з кимось із рідних. Мої думки ще не були достатньо чіткими. Я не знав, чи довіряю я їм, чи вони вороги.
  Звичайно, вони не можуть бути ворогами , сказав я.
  У двері голосно постукали.
  Я подзвонив: «Заходьте».
  Двері відчинилися на велетні. Це був досить приголомшливий досвід. Раніше, коли відчинялися двері, я завжди бачив мигцем прохід позаду. Тепер не було нічого, крім людини.
  Він увійшов, зачинивши за собою двері. Мабуть, він був близько шести футів п’ять. Він був одягнений лише в короткі темно-сині плавки та синю сорочку-поло без рукавів. Його волосся, блискуче й світле, як у Селени, спало на чоло. Його голі ноги й руки були суцільними м’язами й спалені сонцем до легкого абрикосового кольору. Єдине, що я помітив на його обличчі, — широкі зуби, оголені в сліпучій посмішці.
  Йому знадобилося близько двох кроків, щоб дістатися до ліжка. Він подивився на мене вниз. Його очі були блакитними, як вицвілі на сонці джинси. Ніс у нього був короткий, майже кирпатий. Його губи, скручені в кутиках у привітній усмішці, здавалося, потішалися всім і мною зокрема.
  — Джен, — сказав він, ще більше розтягуючи посмішку.
  Від Селени я знав, що «єдиний гей» старого містера Френда не говорить англійською. Я точно не розмовляв голландською. Але я спробував: «Привіт, Ян. Як трюки?»
  Він похитав головою, від чого білявий чуб сповз йому на очі. Він відкинув волосся на місце й знизав плечима, показуючи, що спроби розмовляти не варті того, щоб я витрачав час. І, звісно, простодушний чи ні, здавалося, він знав, що робити, не кажучи йому. Він ефективно виконував усі завдання, які моя мама описувала як «ці нежіночні спальні речі». І весь час він усміхався, наче я був галасливим жартом.
  Коли він закінчив, він раптом зірвав з мене всю постільну білизну. Величезні руки прослизнули піді мною, і, голосно сміючись, він підняв мене, гіпсував і все, ніби я був мішком з поповерами, переніс через кімнату і поклав на зелений шезлонг. Він дістав із шафи ковдру кукурудзяного кольору й розстелив її на мені. Незважаючи на свою величезну силу, він був ніжним, майже ніжним. Він змусив мене відчути себе літньою вдовою, якій залишилося багато грошей.
  Він знову підійшов до ліжка і, насвистуючи якусь монотонну і, мабуть, суматранску мелодію, почав переправляти ліжко. Він дуже обережно ставився до лікарняних куточків, прибираючи їх, як для огляду.
  Коли ліжко було готове, він повернувся до мене, взяв ковдру, ретельно її склав і повернув до шафи. Він підійшов до комода, вибрав пару розкішних червоно-сірих шовкових піжам і повернувся до мене. Він сів біля мене й почав розстібати мою піжаму. Я запротестував, але він лише розсміявся своїм бурхливим сміхом і зняв піджак. Він теж зняв штани, а потім почав засовувати мене в чисту піжаму, наскільки дозволяла гіпсова частина.
  Було приємно мати таке ефективне обслуговування камердинера. Але мені це не сподобалося. Це змусило мене настільки усвідомити власну безпорадність. Коли Ян схилився наді мною, його світле волосся лоскотало мої груди, я знав, що, обнявши мене однією рукою, він може розчавити мене так само легко, як пітон розчавить оленя. Маючи лише ліву руку, щоб захистити себе, я був би повністю залежний від його ласки чи ласки будь-кого іншого.
  Зав'язавши шнурок на моїх штанях акуратним бантиком, він знову підняв мене і поклав у щойно застелене ліжко. Він накрив мене одягом і стояв, усміхаючись. Я ображався, коли мене вважали таким смішним.
  "Я?" — запитально запитав він.
  Я припустив, що він питає мене, чи я ще щось хочу.
  — Сигарету, — сказав я.
  Він виглядав порожнім.
  «Дим». Я підніс ліву руку до губ і затягнувся уявною сигаретою.
  Його обличчя вмить потемніло. Він енергійно похитав головою. Він раптом збожеволів. Тоді я згадав, що Селена сказала мені, що він не курить і не п’є. Ось що подобалося в ньому містеру Моффату і моєму батькові.
  Під раптовим імпульсом я сказав: «Я Горді Френд, чи не так?»
  "Я?"
  Я показав на себе. «Горді Френд?»
  Він посміхнувся. Це була навмисно дурна посмішка, яка свідчила про те, що він не розуміє.
  «Відпусти, — сказав я.
  Він трохи постояв, ковзаючи очима вгору-вниз по мені, перевіряючи, чи все гаразд. Потім, знову відкинувши біляве пасмо, він поклав мені на плече величезну руку, кивнув і пішов.
  Я знову почав міркувати над визнанням Нетті, коли увійшла моя мати, а за нею з’явилася постать доктора Крофта.
  Мама підійшла до ліжка й усміхнулася. «Ну що ж, любий, Ян тебе поправив . Ці піжами. Ти завжди виглядала в них такою привабливою. Хіба він не виглядає привабливо, докторе Крофт?»
  Молодий лікар прогулювався біля неї. Він дивився на мене своїми рідкими, пестливими очима.
  «Привіт, Горді. Я проходив, думав заскочити і привітатися. Я, до речі, отримав інвалідний візок. Це з’явиться завтра. Як ми йдемо?»
  Я помітив певну напругу в матері. Я був майже впевнений, що візит лікаря був не таким випадковим, як він здавав. Мама швидко вставила:
  «Сьогодні вдень у нього було дивне відчуття, лікарю, відчуття, що він не сам, якщо ви розумієте, що я маю на увазі. Що він не мій Горді». Вона поплескала мене по руці. «Скажи про це лікареві, любий».
  Її відвертість у тому, що вона сказала, мала б мене обеззброїти, але цього не сталося. Чомусь у мене знову спалахнули підозри. Майже психопатично чутливий, я, здавалося, відчував фальш у своїй матері та тихій байдужості лікаря.
  — Нічого, — ухильно сказав я.
  — Ні, скажи мені, Горді, — сказав доктор Крофт.
  "Добре", - сказав я. «Я відчував, що я не Горді Френд. Я все ще відчуваю це».
  Мама сіла на край ліжка. «Ви маєте на увазі, любий, що ви думаєте, що ми вам обманюємо?» Вона засміялася. «Справді, крихітко, хіба це не досить дивно? Що твоя мати, і твоя дружина, і твоя сестра, і...»
  Доктор Крофт підняв руку. Він пильно дивився на мене. «Ні, пані Френд, не смійтеся. Це цілком зрозуміло. Абсолютно нормально». Він жваво посміхнувся мені. «Слухай, Горді, у твоїй свідомості є певний розкол. Результат струсу мозку. Тепер, можливо, є багато спогадів, які ви підсвідомо не хочете повертати. Гадаю, це стосуватиметься всіх нас. Частина вашого розуму бореться проти запам'ятовування. Розум може бути досить хитрим, Горді. Один із способів боротьби — спроба вигадати інші правдоподібні спогади. Уривок, можливо, звідси, уривок звідти — геніально розум пов’язує їх разом і намагається представити вам абсолютно фальшиву особу… Скажімо, що вашу собаку звати… Пітер. Скажімо, у вас є яскравий спогад про місто, де ви добре провели час, можливо, про хлопця, з яким ви спілкувалися в школі. Ваш розум може раптово сформувати їх у щось і, здається, надати цьому величезного значення. Вас це, звісно, хвилює, але можу вас запевнити, що це все ілюзія».
  Він зволожив губи кінчиком гострого рожевого язика. «Зрозумів, старий?»
  «Здається, так», — сказав я.
  «Ні, Горді. Приходьте чисті. Якщо ви не розумієте, скажіть мені».
  Мама з тривогою спостерігала за мною. Те, що сказав Нейт, було правдоподібним. Те, що казав Нейт, завжди було. Можливо, я був переконаний.
  "Звичайно, я розумію", - сказав я. Я звернувся до мами. «Де я був за кілька тижнів до того, як потрапив у аварію?»
  «Де ти був?» Мама подивилася на неї найспокійніше. «Звісно, ти був тут, любий».
  «Я залишився тут після смерті мого батька? Я виїхав звідси на б’юїку, коли потрапив у аварію?»
  — Звісно, Горді. Ти... — Мама раптом замовкла, її щоки почервоніли. «Марні нічого тобі не розповідала, чи не так?»
  Я пообіцяв Нетті не віддавати її, але оскільки мама припускала, що я отримав інформацію від Марні, у мене не було жодних сумнівів.
  «Я чув, — сказав я, — що я зник у той день, коли помер мій батько, і що я більше не з’являвся, поки мене не знайшли в розбитій машині. Я чув, — додав я, — що я був у тривалій і колосальній битві.
  Гладкі білі пальці моєї матері схвильовано стукали по її колінах. Я помітив спалах гніву, що спалахнув у її очах. Вона була не тією людиною, про яку я думав, що вона сердиться. Але вона чудово володіла собою. Майже одразу стара заспокійлива усмішка запанувала.
  «Любий, той, хто тобі це сказав, був жахливо неслухняним. Так, боюся, я збрехав. Ви були на одній зі своїх… е-е… прогулянок». Вона швидко глянула на доктора Крофта. «Ми з Нейтом вирішили, що краще помовчати про це деякий час. Зрештою, це не дуже приємний спогад, і це не принесе тобі користі, коли тобі розповідають».
  — Не хвилюйся, Горді, старий. Доктор Нейт Крофт посміхався своєю заспокійливою посмішкою. «Ми всі час від часу ходимо на бендер». Його обличчя було серйозним. «Можливо, це спогад, який ти намагаєшся придушити, Горді. Стати тугою, пропустити похорон свого батька... Знаєш, це те, чого хлопець хотів би не робити».
  Я поставив запитання, на яке Нетті дала мені таку похмуру таємничу відповідь. «Чому я вибрав день, коли батько помер, щоб піти на биту?»
  Місіс Френд тепер повністю контролювала себе. Вона спокійно спостерігала за мною. «Справді, дорогий, я б не знав, чи не так? Я думаю, ти був пригнічений через те, що твій бідний батько хворий. Або, — вона знизала плечима, — ти ніколи не розумно ставився до обраного часу.
  «Але я пішов, коли він насправді помирав».
  Пані Френд поплескала мене по руці. «Дорогий хлопче, не починай дошкуляти собі з цього приводу. Зрештою, ви не знали, що він помирає. Це сталося після того, як ти пішов».
  «Раптом?»
  «Так, дорогий, зовсім раптово — без попередження».
  Доктор Крофт знову розтягнув губи, але цього разу заспокійлива усмішка виглядала трохи хворобливо. — Навіть лікар не був до цього готовий, Горді. Тож ви бачите, що не можете звинувачувати себе». Він звернувся до моєї матері. «Ну, пані Френд, це дуже весело, але лікар є лікар. Попереду у мене ще купа роботи». Він узяв мою ліву руку у свою, дозволивши своїм теплим, гладким пальцям затриматися там. — Гадаю, ми тепер з тобою розібралися, еге ж, Горді?
  «Мабуть», — сказав я.
  Тінь роздратування пройшла по його обличчю, наче він відчував, що я не переконаний, і це ранило його професійну гордість.
  «Якщо відчуття збережеться, — сухо сказав він, — ми запитаємо іншу думку. Немає причин, чому ви повинні довіряти мені».
  Він змусив мене відчути, що я був безглуздим. Я сказав: «Звичайно, я довіряю тобі, Нейт».
  «Ви знаєте? Зрештою, якось нерозумно вважати нас ворогами. Знаєш, ми твої друзі».
  Він усміхнувся. Так само вчинила моя мама.
  «Ми твої друзі, чи не так, любий?» — повторила вона.
  "Звичайно", - сказав я. «Звичайно, ви мої друзі».
  
  OceanofPDF.com
  Розділ 7
  « Спокійно , Горді . Нічого не змушуйте. З тобою все буде добре. «Ніч зараз. «Ніч, місіс Френд».
  Нейт Крофт рушив до дверей. Мама подивилася на мене вниз, а потім, ніби раптом щось згадавши, поспішно підвелася й вийшла слідом за лікарем із кімнати.
  Хоча вона мала мене няньчити, але не повернулася. Давно ніхто не приходив. Я почав відчувати сонливість. Маленький золотий подорожній годинник на тумбочці зрештою показав одинадцяту годину. Я думав нахилитися й вимкнути світло, але мені стало занадто ліниво, щоб докласти зусиль.
  Слова доктора Крофта, оглядаючись назад, були заспокійливими. Він запропонував іншу думку. Жоден фальшивий лікар не зробив би цього. Я забував про свої сумніви. Подушки були м'які. Я закрив очі. Я поринув у якийсь химерний напівсон, коли зрозумів, що двері відчиняються. Піднявши повіки на частку дюйма, я подивився крізь вії.
  Селена навшпиньках увійшла. Вона підійшла до мого ліжка. Я не знаю, чому я вдавав, що сплю, але я це зробив. Вона зупинилася біля мене й подивилася на мене, вивчаючи мої риси довгим, замисленим поглядом.
  Прищурившись, її зображення було розмитим. Я бачив кремове волосся, яке сяяло в приглушеному світлі, чув її легке дихання і відчував запах її парфумів, теплих і слабких, парфумів літніх лугів, які, здавалося, вловили саму суть її вільної сільської краси.
  Задоволена тим, що я сплю, вона хтиво потягнулася, її груди піднялися вгору. Вона наполовину відвернулася, потягнулася за спину до ґудзиків і стягнула через голову білу сукню. Вона недбало кинула сукню на шезлонг і скинула туфлі.
  Дуже тихо наспівуючи, вона підійшла до французьких вікон, відсунула важкі портьєри й стояла, дивлячись назовні. Блискуче каліфорнійське місячне світло, що струмувало навколо неї, робило її волосся сріблястим, а шкірі надавало синюватий ніжний відтінок молока. Картина, яку вона зробила, була настільки чарівною, що я забув, що мав спати.
  «Привіт, Селено», — сказав я.
  Вона обернулася, волосся закрутилося навколо її голих плечей. Вона підійшла до мого ліжка, сіла й взяла мене за руку, абсолютно не збентежена. Вона посміхнулася своєю яскравою посмішкою.
  «Дитино, я думав, що ти спиш».
  Вона нахилилася наді мною, цілувала мене в губи, розслабившись. Знову її близькість викликала літні образи. Сіножаті. М’який, теплий пісок із ледь помітним дзюрчанням хвиль. Коли Селена була поруч, існували лише ті думки, які вона викликала. Все інше розчинилося.
  «Де ти був увесь вечір?» запитав я.
  Вона посунула голову мені на груди. Її обличчя було так близько, що я відчував, як її вії тріпочуть біля моїх. «Скучиш за мною, крихітко?»
  «Звичайно, я сумував за тобою. Що ти робив?»
  «О, нічого, — знизала вона плечима. «Нічого марення. Просто міст. Мімсі це обожнює, і вона лише зараз знову змогла грати. Це було надто грішно для твого батька. Лише нас четверо. Мімсі, Марні, я і Нейт».
  «Нейт? Я подумав, що йому треба піти до іншого пацієнта. Ось що він сказав».
  Її сміх був насичений, хрипкий. «Я знаю, любий, але Мімсі хотів четвертого, тому я переконав його залишитися. Хіба Мімсі не дала тобі сну?»
  Я похитав головою.
  Вона поцілувала мене. «Мімсі уявляє себе медсестрою. Особисто я б двічі подумав, чи дозволити їй випустити її на хворого бабуїна. Нічого, дитинко. Я буду тут до кінця ночі. Хочеш чогось — кричи».
  "Щось?" Я дозволив своїй руці блукати по її блискучому плечу.
  «З часом, крихітко. З часом». Вона посміхнулася і впала на ліжко, дивлячись у стелю. «О, життя таке веселе. Чому у людей комплекси і таке інше? Чому б їм не робити те, що вони хочуть, коли вони хочуть, і не ковтатися в житті замість того, щоб сумувати в Лігах чистого життя, з бородавками на носі та смердючим диханням? Сонний, крихітко?»
  «Ні».
  «Хочеш почати запам’ятовувати речі?»
  «Ні».
  «Що ти хочеш робити?»
  «Просто це».
  "Дитино!" Вона взяла мою голову обома руками. «Ти», — сказала вона, вивчаючи мене. «Твоя щелепа права. Ти приємно пахнеш. У вас справжні руки. Твої губи такі—справні. Ти і твій паризький гіпс».
  Вона знову поцілувала мене, майже люто притиснувшись до мене. Її чари були схожі на наркотик. Я бачив її лише двічі, щоб запам’ятати, і все ж у мене вже було відчуття, ніби я завжди хотів її у своєму житті. Це було якесь дивне, досить лякаюче відчуття — не схоже на пригадане кохання, ще грубіше, такий собі голод і водночас бажання чинити опір. Бо щось у мені, щось дуже слабке, все ще намагалося мене попередити.
  Стабільно , сказано. Ти не знаєш, хто твої друзі.
  Я не звернув на це особливої уваги. Усі мої думки були з Селеною.
  «Я без розуму від тебе, крихітко», — сказав я, ледве усвідомлюючи, що вимовив ці слова вголос.
  «Я знаю, що ти». Вона тихенько засміялася, в якому пролунав ледь помітний тріумфальний звук. «Звичайно, Горді. Ти завжди був».
  Раптом вона відсторонилася від мене. Вона підняла порожню пачку сигарет, сказала «блін» і, підійшовши до своєї розтертої сукні, витягла з глибокої бокової кишені тонкий платиновий футляр. Вона повернулася до ліжка, закурила відразу дві сигарети і простягла одну мені.
  «Як у кіно», — сказала вона. Вона потягнула дим, насолоджуючись цим. «Крихітко, у мене є ідея. Чудова ідея. Про твою пам'ять».
  «До біса мою пам’ять», — сказав я.
  «Ні, крихітко. Слухай. Будь ласка Вірші твого батька. Багато років, відтоді, як ти почав пити, і бог знає, скільки це минуло — щоразу, коли ти кидався на гудок, твій батько змушував тебе вчити напам’ять і декламувати один із його віршів проти пияцтва. Я зроблю так, щоб ти навчився ще раз. Хіба ти не бачиш? Асоціація та речі. Це повинно бути жахливо, жахливо терапевтично».
  «Я не хочу вчити вірш проти алкоголю», — сказав я.
  «Коханий, не будь сумним. «Вона знову встала, поропала в шухляді бюро й витягла сірий сірий том із позолоченими літерами. Невимушено, ніби це не мало значення, вона витягла з шафи біле пеньюар кольору устриць і ковзнула в нього. Вона сіла на зелений шезлонг.
  «Все опубліковано приватно. За приголомшливі кошти». Вона гортала книжку. «А, ось мій улюблений. Ода Аврорі. Це божественно. Продезінфікований Свінберн. Крихітко, ти вчив це п’ятдесят разів. Це, мабуть, вишито на твоєму серці». Вона підняла очі, сміючись. «Коханий, я набагато розумніший за Нейта. Бачиш».
  мені було нудно. Я хотів, щоб вона повернулася до ліжка.
  «Готові?» сказала вона. «Я прочитаю перший вірш. Тоді ви вивчите це».
  "Добре", - сказав я. «Дайте з продезінфікованим Swinburne».
  Голосом, хрипким із удаваним євангельським запалом, вона продекламувала:
  
  «Сім гріхів привели наших синів до загибелі,
  Сім гріхів, що ваблять молодість, як повію.
  І перший з них—(Заборона
  На жаль, більше не можна цього придушувати)—
  Спирт, довгоносик,
  Тільки один може боротися з його мерзенною скритністю.
  Це твереза і свята Аврора,
  Чиста пані здоров'я». »
  
  Вона підвела очі. «Хіба це не рай, люба? Він, звичайно, не має на увазі грецьку Аврору. Вона була страшна порізана, спала з пастухами на горах і тому подібному. Усе це написано до Ліги чистого життя Аврори зі Сент-Пола, Міннесота». Її очі серйозно затуманилися. «Хіба ти нічого не пам’ятаєш, дитинко?»
  "Ні", - сказав я. «На щастя».
  «Ой, крихітко». Вона скривилася. «Справді, ти страшенно втомлюєшся. Нічого страшного. Вивчіть це. Можливо, це допоможе».
  Вона перечитала перші два рядки. Я їх повторив. Ритм полегшував вивчення напам’ять. Але це не викликало жодних спогадів.
  «Як ми могли декламувати це, не розсміявшись вголос?» запитав я.
  «Сміється?» Селена виглядала нажаханою. «Мій любий, ти б не питав про це, якби пам'ятав свого батька. Він був просто жахливий. Ти боявся його більше, ніж будь-хто з нас, окрім, можливо, Марні. Ось чому ти справді напився. Це був єдиний спосіб відчути себе сміливим. Хочете спробувати наступний вірш?»
  "Ні", - сказав я.
  Вона вмовляючи нахилилася вперед. «Ґорді, дитинко, будь ласка, ще один».
  «Добре».
  «Це дійсно мій улюблений вірш».
  Вона почала читати:
  
  «У тавернах, де спілкується молодь
  Похитувати хтивими стегнами,
  Молодь з платою за гріх дзвонити
  У дів з плямами на губах.
  Дим піднімається, як дим, із жертовника Ваала,
  Регтайм барабанить, як чума в їхній крові.
  О, прийди і розірви його непристойний недоуздок,
  Богоматір добра». »
  
  Я теж вивчив цей вірш. Селена змусила мене повторити обидва куплети разом. Але нічого не сталося. Знеохочена Селена здалася і незабаром лежала на іншому ліжку.
  «Ніч, крихітко».
  Вона нахилилася до мене, вимкнувши світло між ліжками. Її рука пройшла крізь місячне світло, торкнулася моєї щоки й погладила її. Я поцілував м’які, синьо-білі пальці.
  «Ніч, Селено».
  «Недовго, чи не так?»
  «Що недовго?»
  «Акторський склад, крихітко».
  «Сподіваюся, що ні, Селено».
  Коли я лежав сам, сонний, але не дуже втомлений, чарівний гіпс Селени почав зникати, і мій старий тривожний стан повернувся. Батькових віршів я не пам’ятала. Я не дуже запам'ятав Селену. Я нічого не запам'ятав. Переді мною пропливло видіння рожевих ясен Нетті з червоними жилками. Чомусь та покоївка з перекисом з її слабкістю до джину та її хихикаючими натяками здавалася єдиною нормальною справжньою людиною в домі. Усіх слуг було звільнено в день смерті мого батька. Раптом цей один факт став центром усього, що було неправильно. "Селена?" Я дзвонив.
  Її голос, згущений від сонливості, пробурмотів: «Так, крихітко?»
  «Чому ви звільнили всіх слуг, коли батько помер?»
  «Що?» Тепер її голос був насторожений.
  «Чому ви звільнили всіх слуг, коли батько помер?»
  «Мій любий, які дивні запитання ти задаєш».
  У мене було абсурдне відчуття, що вона зволікає.
  «Будь ласка, дитинко. Я хочу знати. Це одна з тих речей, які запам’ятовуються, — збрехав я. «Можливо, якщо ти розкажеш, це допоможе мені згадати».
  Вона тихо засміялася, і її рука, знову витягнута, лягла на мою подушку. Я не торкався. Якось не хотілося.
  «Дитино, це жахливо просто. У старі часи батько наймав усіх слуг. Мій любий, ти не можеш уявити, які вони були примарні й похмурі, скриплячи в еластичних чоботях і нюхаючи в ящиках контрабандні сигарети. Твій батько заплатив їм, щоб шпигували за нами. Їхнє звільнення було нашим першим актом емансипації. Мімсі це зробила. Вона була чудова. Вона просто змела їх, як мертве листя».
  Це було заспокійливе пояснення. Це так добре підходило до установки. Я потягнувся до її руки й стиснув її.
  «Дякую, Селено».
  «Допомогти вам щось згадати?»
  «Боюся, ні».
  «Блін. «Селена відвела руку. «Ніч, крихітко». Через мить вона злегка засміялася.
  «Що такого смішного?»
  «Я просто уявляв, як ти будеш виглядати, розмахуючи хтивими стегнами в цьому гіпсі».
  Тепер, коли Селена сказала мені, що у звільненні слуг немає нічого зловісного, останній випар моїх підозр розвіявся. Уперше того вечора я відчув безумовне відчуття благополуччя. Не було болю ні в нозі, ні в руці. Голова не боліла. Сон смачно вкрався крізь мене. Моєю останньою свідомою думкою було:
  Я Горді Френд. Селена моя дружина.
  Моїм останнім свідомим актом було повернути голову й поглянути на неї. Вона лежала спиною до мене, довга лінія її стегна виднілася під горбатою постільною білизною. Її волосся металево виблискувало на подушці.
  Мені наснилося її волосся. Це мав бути чудовий сон, але це не так. Кремове волосся перекидалося на мене, звиваючись навколо горла, душило мене.
  Я раптово прокинувся. Я знав, що прокинувся, бо чиясь рука торкалася моєї щоки. Мій розум був цілком ясним. Селена, подумав я. Дотик був легким, лише кінчики пальців м’яко рухалися по моїй шкірі. Був також слабкий парфум. Що це було? Лаванда.
  Я не відкривав очей. Я задоволено підняв руку й ув’язнив її у своїй. Пальці не були гладкими та м’якими, як у Селени. Це була стара-стара рука, кістлява, груба й зморшкувата, як шкіра ящірки.
  З огидою й жахом я впустив його. Я широко відкрив очі. Я дивився вгору.
  Наді мною схилилася постать. Яскраве місячне світло робило його реальність безсумнівною. Це була жіноча постать, низенька й безформна, у чорному одязі, що тягнувся.
  Його обличчя було менш ніж за фут від мого. Лінії на щоках сухі, як пергамент. Очі, круглі та сяючі, у зморщених орбітах дивилися прямо в мене. Був запах старості та лаванди.
  Це сталося занадто швидко. Я не був до цього готовий. Моя шкіра почала повзати.
  «Горді. «Ім’я прошепотіло в приглушеному, каркаючому скиглінні. «Горді. Мій Горді».
  — Я Горді, — сказав я.
  "Ти!" Пильні очі придивилися. Голос тремтів від давньої, безсилої люті. «Ти не Горді. Вони сказали, що мій Горді повернеться. Вони мені збрехали. Вони завжди мені брешуть. Ти не Горді. Ти просто ще один із Селени...»
  Вона обірвалася, скигнувши.
  Я сів, тремтячи. “Що ти маєш на увазі? ти хто Скажи мені».
  Щось біле — хустка — тріпотіло по обличчю. Запах лаванди вилітав з нього, як метелики.
  — Горді, — простогнала вона. «Де мій Горді?»
  Вона відвернулася від ліжка.
  «Повертайся», — видихнув я.
  Вона ніби не помітила. Вона почала геть. Я чув брязкіт її спальних капців по килиму.
  «Гей», — пошепки викликав я. «Повертайся. Будь ласка, поверніться».
  Але тапочки спальні пошарпалися. Я почув слабкий скрип дверей, які відчинялися та зачинялися.
  Вона пішла.
  На мить я ліг на спину подушок, моє серце прискорювалося.
  Ти не Горді Френд. Вони мені збрехали.
  Тепер, коли її не стало, я насилу міг повірити в ту невідому стару дідуху. Вона здавалася матеріалізацією моїх власних аморфних підозр.
  Вони сказали, що мій Горді повернеться. Вони мені збрехали. Ти просто один із Селени...
  Я повернувся до іншого ліжка. Волосся Селени нерухомо блищало в місячному світлі.
  «Селена», — покликав я. «Селена».
  Вона злегка ворухнулася.
  «Селена».
  «Так, любий». Слова звучали невиразно, неохоче, з напівсону.
  «Селена».
  «Так, так, я чую тебе, дитино».
  «Селена, прокинься».
  Вона почала сидіти, потираючи очі, відкидаючи назад волосся.
  «Що... Хто... Ой, Горді, Горді, дитинко, так. Що це?»
  — Ця жінка, — сказав я. «Та стара, стара жінка. Хто вона?»
  «Старенька?» Вона позіхнула. «Яка стара жінка, люба?»
  «Старенька. Вона щойно зайшла сюди. Я прокинувся. Я побачив, що вона схилилася наді мною. Хто вона?»
  Селена якусь мить сиділа, нічого не кажучи. Потім вона пробурмотіла: «Крихітко, я не маю жодного уявлення, про що ти говориш».
  — Стара жінка, — наполягав я. «Хто та стара, що живе в цьому будинку?»
  «Мімсі? Дійсно, я не думаю, що хтось назве її старою».
  «Я не маю на увазі її. Звичайно, ні».
  «Тоді ти нікого не маєш на увазі, дитино. У цьому домі немає старої».
  «Але має бути. Була в домашніх тапочках. Вона…”
  Селена раптом розреготалася. Це був глибокий, пульсуючий сміх. «Бідна дитинко, ти мріяв. Сняться старі дідьки в домашніх капцях. Який гнітючий у вас, мабуть, розум».
  «Мені не снилося», — сказав я. «Я бачив її так само ясно, як бачу вас».
  «Дитино. Не жури свою бідну голову. Це тільки наркотики та таке інше. Ти просто напханий наркотиками, любий. Напевно, якби постаратися, можна було б побачити лося».
  Вона відкинула ковдру й вислизнула зі свого ліжка, підійшовши до мого. Вона сіла біля мене, зігріта від сну. Вона обняла мене і поцілувала в лоб, притягнувши мою голову до своїх грудей.
  «Там, крихітко. Селена захистить вас від хижих баб у домашніх капцях».
  Ніщо не могло бути більш заспокійливим, яким можна було б більше довіряти, ніж ці гладенькі руки та м’яке волосся, що торкалося моєї щоки. Але волосся здавалося волоссям у моїх мріях, душило мене.
  "Кінець?" — довго запитала вона. «Зі старою покінчено, дитино?»
  «Здається, так», — збрехав я. «Дякую, Селено. Вибачте, що я вас розбудив».
  «Коханий».
  Вона поплескала мене по руці й зісковзнула з ліжка. Перш ніж сісти в свою, вона трохи засміялася, висунула ящик столу біля свого ліжка й дістала револьвер. Вона повісила його, щоб я побачив.
  «Ось, любий, твоя власна рушниця. Наступного разу, коли побачиш стару діду, кричи, і я вистрелю».
  Вона кинула пістолет назад у шухляду й ковзнула в ліжко, позіхаючи: «Ніч, Горді».
  «Ніч, Селено».
  Вона мене збила з пантелику. Коли вона пішла, я лежав, намагаючись думати. Я був хворий. Я був сповнений наркотиків. Цілком можливо, що вся ця сцена була якоюсь химерною ілюзією. Я змусив себе згадати кожну деталь того моменту, коли я прокинувся й побачив обличчя, що нависло над моїм. Я знав, як надзвичайно важливо раз і назавжди вирішити, була чи не була стара жінка.
  Якщо була стара жінка, то стара сказала, що я не Горді Френд. Якби там була стара жінка, Селена навмисно збрехала мені. І якщо Селена збрехала мені, то вся ситуація навколо мене була жахливою тканиною брехні.
  Найслабший запах лаванди дійшов до мене. Я глянув вниз. На розвороті блищало щось біле. Я взяв його.
  Це була жіноча хустка, маленька, звичайна, старенька хустка.
  І пахло лавандою.
  
  OceanofPDF.com
  Розділ 8
  Я поклала хустку в кишеню піжамної куртки, сховавши її під великою, яку приніс мені Ян. Я знав, що повинен триматися спокійно. Це була єдина певна думка, яку я мав на той момент.
  Ти — ким би ти не був — тримайся спокійно.
  Кімната, залита місячним світлом, здавалася особливо гарною. Селена, блондинка й підступна, як місячне світло, лежала в сусідньому ліжку, спала чи вдавала, що спить. Частина мене була поспішна і прагнула назвати її ім’я, щоб вона прийшла знову, відчути тепло її голих рук навколо мене. Але я боровся проти цього. Я навіть не дивився на інше ліжко. Тому що тепер я знав, що Селена була фальшивою.
  Ось як ця нова, величезна тривога вперше прийшла до мене. Стара існувала. Селена намагалася втілити її в сон. Селена збрехала. Селена збрехала, бо якби вона визнала існування старої жінки, я б вимагав її побачити, і стара повторила б те, що вже сказала:
  Ви не Горді Френд.
  Я повторював ці слова подумки. Зі зловісною ясністю, яка приходить до неспаного хворого вночі, я тоді абсолютно точно знав, що я не Горді Френд. Мої інстинкти завжди це знали. Але не було нічого матеріального, що могло б їх підтримувати, доки не прибула ця тендітна носовичок із ароматом лаванди.
  Я не був Горді Френдом.
  Дивно спокійний, я зіткнувся з цією абсурдною правдою. Я лежав у чудовій кімнаті в розкішному будинку, який, як мені сказали, був моїм власним. Це було не моє власне. Мене няньчила і пестила жінка, яка сказала, що вона моя мати. Вона не була моєю мамою. Мене пригостила спогадами з уявного дитинства дівчина, яка сказала, що вона моя сестра. Вона не була моєю сестрою. Мене заманила та зайнялася коханням дівчина, яка сказала, що вона моя дружина. Вона не була моєю дружиною. Щоразу, коли я їх озвучував, мої туманні підозри присиплялися правдоподібними психіатричними прикидами лікаря, який казав, що він мій друг.
  Друг. У тій спокійній, освітленій місяцем кімнаті це слово здавалося неповторно зловісним. Вони назвали себе Другом. Вони називали мене Друг. Вони постійно заспокоювали мене нудотно-солодким заспокійливим своїм реченням: Ми твої друзі.
  Вони не були моїми друзями. Вони були моїми ворогами. Це не була спокійна, освітлена місяцем кімната. Це була в'язниця.
  Я був у цьому впевнений, бо іншого пояснення бути не могло. Щонайменше четверо людей об’єдналися, щоб переконати мене, що я Горді Френд. Матері, сестри та дружини не сприймають самозванця як сина, брата та чоловіка, лікарі не ризикують своєю репутацією через брехню — за винятком якоїсь надзвичайно важливої причини. У «Друзів» був якийсь відчайдушний мотив для того, щоб створити удаваного Друга Горді. І я був їхньою жертвою.
  Жертва. Слово, що спало мені на думку, було морозним, як дотик руки незнайомої старої жінки на моїй щоці.
  Незважаючи на всю їхню нудну доброту, я був жертвою Друзів, жертовного ягняти, якого гладили й балували, готуючись до якої жертви?
  Голос Селени, низький і обережний, пролунав у надзвичайній тиші кімнати.
  «Горді. Горді, крихітко».
  Я лежав нерухомо, не відповідав.
  «Горді, ти не спиш?»
  Я відчував пульсацію у скронях, що пульсувала на бинтах.
  «Горді».
  Я почув, як її постільну білизну тихо відтягнули. Я почув слабке човгання її ніг, що впхалися в капці, потім її кроки навшпиньках. На мить вона опинилася в полі мого зору, струнка, витончена, її волосся сяяло. Вона схилилася над моїм ліжком, дивлячись на мене вниз. У ній було щось цілеспрямоване, розважливе. Це було гірке відчуття — бути наполовину закоханим у ворога.
  Через деякий час вона повернулася й відійшла від ліжка. Я почув, як за нею обережно відчинилися й зачинилися двері.
  Я не міг піти за нею, щоб дізнатися, куди вона йде. Це був один маленький факт, який нагадав мені про мою надзвичайну безпорадність. Я був не лише жертвою, я був знерухомленою жертвою зі зламаною ногою та рукою, жертвою без спортивного шансу втекти.
  Я також був жертвою з розбитим розумом. Коли я оцінював своє скрутне становище, цей факт вимальовувався над усіма іншими. Я знав, що я не Горді Френд, але не мав жодного уявлення про те, ким я є. Я намагався зробити щось із тих небагатьох слабких натяків, які плавали в моїй свідомості, як мертві мухи в банці з водою. Іриси, моряк, гвинти, Пітер, собака... Пітер... На секунду я ніби на межі чогось. Тоді все закінчилося. У мене запаморочилося в голові від зусилля зосередитися. З пам'яті допомоги не було. Мені нічого не могло допомогти, крім власного розуму.
  Я був справді сам по собі.
  Не зовсім сама. Бо я зрозумів, що маю двох потенційних союзників. Стара знала, що я не Горді Френд, і була готова це визнати. Якби я міг якось зв'язатися зі старою,
  Я міг би принаймні дізнатися, хто я. Було б важко, звичайно, тому що Друзі явно приховували її від мене. Але був хтось, до кого я мав доступ — Нетті з яснами з червоними прожилками. Мені довелося б рухатися обережно. Якби я повідомив Друзям, що мої підозри були чимось більшим, ніж туманними примхами інваліда, я б зіграв і втратив свою єдину козирну карту. Але, можливо, обережно через Нетті…
  Мій розум, ще недавно вільний від впливу заспокійливих, легко втомлювався. Я відчував себе виснаженим, нездатним більше справлятися з ситуацією. Кепка білої служниці Нетті почала крутитися в моїй пам’яті, наче штырько.
  Я спав до того, як Селена повернулася.
  Я прокинувся, як і минулого ранку, від теплих сонячних променів, бризкаючих на моє обличчя. Я відкрив очі. Весела розкіш кімнати зрадила мене. Селена спала на сусідньому ліжку. Я бачив вигин її щоки на подушці за мерехтливим світлим волоссям. Вона була такою ж теплою й бажаною в сонячному світлі, як прохолодною й підступною в місячному світлі. Я хотів, щоб вона була моєю справжньою дружиною, я хотів удавати, що все гаразд.
  На мить, тому що я так цього хотів, складна логічна будівля, яку я побудував за ніч, здалася хворобливою фантазією. Це правда, що Селена збрехала про стару жінку. Але навіть якщо Селена намагалася довести, що її не існує, чому я повинен вірити старій жінці на слово, що я не Горді Френд? Можливо, вона була божевільною, а Селена приховувала від мене своє існування, не поважаючи інваліда. А може, її старі очі були тьмяні, і в місячному світлі вона зробила щиру помилку. Одні лише бинти легко могли збити її з пантелику.
  Як приємно було б забути свої сумніви і розслабитися. Як приємно бути Гордоном Рентоном Другом третім.
  З кишені моєї піжами долинав легкий запах лаванди. Його дія була тонізуючою, як холодний душ. Селена збрехала. Поки я не міг це пояснити, я мав бути насторожі. Мені теж потрібно почати планувати. Не було часу втрачати. Наскільки я знав, час може бути вирішальним фактором у цій битві розуму проти Друзів.
  Двері відчинилися. Я сподівався, що це буде Нетті з моїм сніданком. Але це була Марні. На ній була китайська піжама, її ноги були босі. Її блискуче чорне волосся було скуйовджене зі сну. Вона підійшла до ліжка й сіла, схрестивши ноги, біля мого гіпсу.
  «Здрастуй, Горді. Щось хороше в Amnesiac's Gazette сьогодні вранці?»
  Вона посміхнулася, дивлячись на мене неспроможними карими очима. Вона була настільки молодою, що виглядала привабливою, навіть незважаючи на те, що вона, очевидно, прямо з ліжка не робила жодних спроб привести себе в порядок. Попри те, що я тепер знав, здавалося майже неможливим запідозрити обеззброюючу відвертість її погляду.
  Вона зневажливо глянула на Селену. «Селена. Вона спить, як корова».
  Вона потягнулася наді мною, підняла з тумбочки Селенин портсигар і закурила. Вона стояла наполовину поперек мене, підтримуючи себе однією рукою.
  — Ну, Ґорді, як тобі сподобалася ніч?
  «Приблизно». Це був ризик, але я його прийняв. «До мене увірвалася стара жінка. До речі, хто вона? Моя бабуся?»
  Селена раптово прокинулася, так раптово, що я задумався, чи справді вона спала. Вона сіла в ліжку, сліпуче посміхаючись нам.
  «Привіт, Марні. Доброго ранку, Горді, крихітко. Все ще возишся з тією старою?»
  Вона вислизнула зі свого ліжка й підійшла до мого, сідаючи на постіль навпроти Марні. Вона ліниво поцілувала мене в щоку. Я відчайдушно хотів не хвилюватися її близькістю.
  «Ти не дуже повірив мені минулої ночі, чи не так, крихітко?» Вона глянула на Марні. «Бідолашному Горді приснився жахливий сон про дідуху з жилавою шиєю. Він впевнений, що вона дійсно існує. Скажи йому, що в нас на горищі немає жодної старої старухи.
  «Старі старухи?» Марні пустила в мене дим. «Вибач, Горді. Жодних крон».
  Вона говорила невимушено, але я вловив майже непомітний проблиск розуміння в погляді, яким вона обмінялася з Селеною. Із завмиранням серця я тоді була впевнена, що вона була підготовлена. Мабуть, це була одна з речей, які Селена зробила минулої ночі, коли вислизнула з кімнати. Було настільки важливо, щоб я не дізнався про стару жінку, що Селена розбудила інших і попередила їх.
  Так само, як я не міг перестати хвилюватися від Селени, я також більше не міг обманювати себе. Вона була моїм ворогом. Усі вони були моїми ворогами.
  «Що вона тобі сказала?» Марні подивилася на своє коліно, неквапно відтираючи шматочок ворсу на червоному шовку. — Я маю на увазі стару діду уві сні?
  Я не потрапив у цю пастку.
  — Нічого, — збрехав я. «Вона просто була там, а потім попливла. Ви знаєте, як це з мріями».
  «То ти тепер розумієш, що вона була мрією?» запитала Селена.
  «Звичайно».
  «Коханий».
  Вона нахилилася до мене, знову цілуючи. Я боявся, що вона відчує запах лаванди й зрозуміє, що в моїй кишені є певні докази того, що стара жінка не була сном.
  Але вона ніби нічого не помічала. Насправді вона виглядала піднесеною, наче здобула перемогу.
  Знаючи, що вона збреше, я запитав: «А як ти спала, Селено?»
  «Я, крихітко? Ти мене знаєш. Через п’ять секунд після того, як я побажав добраніч, я був мертвий для світу».
  Вона підняла волосся на потилиці. «О, Марні, вчора ввечері в мене виникла божественна ідея. Я змусив Горді вивчити два вірші вірша твого батька проти алкоголю. Щоб допомогти йому запам’ятати».
  «Зробити щось хороше?»
  «Ні».
  «Але це супер ідея». Ентузіазм Марні був надто добре тренований. «Абсолютно супер. Де книжка? Давайте змусимо його навчитися ще трохи».
  Вона побачила книжку на тумбочці, схопила її й почала гортати. Як би божевільно це не здавалося, я почав відчувати, що в цьому вірші є щось важливе. Здавалося, вони надмірно прагнули, щоб я це навчився.
  Щоб перевірити їх, я сказав: «Більше ніяких віршів, Марні. Я вже досить страждаю».
  «Ти повинен, Горді».
  «Так, крихітко», — Селена притискалася до мене. «Будь ласка, не будь сумним. Навіть якщо це не допомагає, це так весело».
  «Спочатку, — сказала Марні, — повтори ті вірші, які ти вже знаєш.
  «Я забув їх», — збрехав я.
  В очах Селени відобразилася миттєва, але дуже реальна тривога. Тоді я знав, що був правий. Моє вивчення вірша було частиною їх плану. Я думав продовжувати свою удавану забудькуватість. Потім я відмовився від цієї ідеї, я все ще так мало знав. Було небезпечно форсувати проблему на такій ранній даті. Я бурчав, зробив кілька фальстартів, а потім продекламував вірші.
  Їхнє задоволення було очевидним. Марні прочитала третій куплет. Коли я про це дізнався, вони позитивно муркотіли.
  Увесь час, поки я грав із ними в цю малозрозумілу гру, я сподівався, що вони підуть до того, як Нетті принесе мій сніданок. Мої плани були сформовані лише наполовину, але я знав, що вийти з пастки можна лише через Нетті.
  
  «О, притулок Загублених і Загублених,
  Підлий салон мізерного гріха,
  Сатана сидить там, переглядаючи карту вин,
  Заманювання хлопців на прокляття джином». »
  
  Марні декламувала цей четвертий і ще сумніший вірш, коли відчинилися двері. Місіс Френд — я більше не називав її матір’ю в думці — увійшла. Легкий холод охопив мене, коли я побачив, що вона несе мій сніданок.
  Ніжно відштовхнувши дівчат від мого ліжка, вона поставила піднос переді мною й поцілувала мене.
  «Доброго ранку, любий хлопчику. Сподіваюся, дівчата вас не турбують». Вона оглядала мене зі спокійною прихильністю. «Ти виглядаєш краще, люба. Більш відпочив. Є ще спогади?»
  "Ні", - сказав я.
  «Але ми вчили його батьківської оди до Аврори», — вставила Марні. «Він чудовий, Мімсі. Він вивчив чотири вірші».
  Якщо ця інформація мала для неї хоч якесь значення, то місіс Френд цілком успішно її приховала. Вона посміхнулася й почала розправляти речі на таці зі сніданком.
  «Як це дуже розумно з його боку. Він може продекламувати вірш містеру Моффату завтра. Це був би чарівний жест».
  «Містер Моффат?» Я запитав.
  — Дуже давній друг твого батька, дорогий.
  «Знаєш, любий», — сказала Селена. «Ліга чистого життя «Аврора». Я тобі сказав».
  «Він прийде завтра?» запитав я.
  Місіс Френд сіла на ліжко, погладжуючи тугоплавкі пучки волосся. — Сьогодні річниця смерті твого батька, Горді. Рівно тридцять днів. Містер Моффат здійснює свого роду церемоніальний візит пошани. Боюся, що це буде сумно, але найменше, що ми можемо зробити для вашого бідолашного дорогого батька, це проявити до містера Моффата гідну ввічливість».
  Обидві дівчини стояли біля неї. Місіс Френд оглянула скуйовджену червону піжаму Марні та біле пінисте негліже Селени.
  «Дорогі мої, не забувайте. Звичайне чорне завтра, траурний чорний. І без помади. Я не хочу, щоб вас засудили як розпусниць».
  Вона засміялася своїм глибоким, веселим сміхом.
  — А Гордій буде декламувати вірші твого батька. Так, це було б чудово, дуже чудово».
  Селена відвернулася, взяла книгу віршів і навмання відкрила її.
  Вона скандувала:
  
  «Незалежно від того, втомлена чи сумна, Аврора
  З її бурштиновими олімпійськими руками
  Зачарує і пестить…»
  
  «Слухай, хіба це не чудово? Зараз він жадає Аврори». Вона раптом захихотіла. «І він навіть не вміє писати. Він пише WHETH замість WEATH. Дійсно...»
  — Дійсно, справді, — зітхнувши, перебила місіс Френд. «Іноді мене дуже непокоїть твоя неосвіченість, Селено».
  Обличчя Селени похмуріло. «Ви маєте на увазі, що він правильно пише?»
  «Звичайно, любий».
  «О, Боже, я ніколи не пригадаю». Селена підійшла до мене, посміхаючись. «Коханий, ти не проти мати неписьменну дружину?»
  Я майже не слухав, бо був план — маленький. Ваза з ірисами щось означала. Вазу з ірисами прибрали, коли я спав. Спанієль Пітер теж мав щось на увазі. Де зараз був Петро?
  Я посміхнувся пані Френд. «Мені якось самотньо для мого собаки. Як щодо того, щоб відправити його?»
  Вираз обличчя місіс Френд змінився на ніжне занепокоєння.
  «О, любий, я так сподівався, що ти не запитаєш про нього».
  «Що сталося?»
  «Лихоманка, люба. Вночі. Бідний маленький кліщ, він тремтів, як лист. І такий гарячий ніс. Сподіваюся, це не чума». Її спокійний погляд переходив від однієї дівчини до іншої. «Сьогодні вранці я попросив Яна відвезти його до ветеринара». Вона поплескала мене по руці й усміхнулася. «Але ти не хвилюйся, дорогий. Ветеринар чудовий. Я впевнений, що він повернеться до нас через день-два».
  Вона піднялася з ліжка. Вона навіть могла вкласти негідний вчинок встати з величною красунею.
  «Тепер, дівчата, давайте залишимо бідолашного Горді снідати. Нашу принесуть до моєї кімнати, тож вам не потрібно турбуватися одягатися».
  Ритуально, один за одним, вони дали мені поцілунок Юди. Місіс Френд обхопила своїми гладкими важкими руками за талію обох дівчат. Вони втрьох, ніжно обнявшись, вийшли з кімнати.
  Наодинці з апельсиновим соком, кавою, яєчнею та акуратно нарізаними квадратами тосту я намагався зібрати воєдино уривки отриманої інформації. Їм так не хотілося згадати мою справжню особу, що вони видалили райдужну оболонку очей і позбулися собаки в ту мить, коли, здавалося, дали мені підказку. Брехали мені про стару. Вони хотіли, щоб я вивчив смішний вірш покійного пана Френда. Я мав продекламувати це містеру Моффату. Містер Моффат мав прибути завтра. Мій батько помер тридцять днів тому — раптово без попередження.
  Я відчув тьмяний, але зловісний візерунок, якби тільки міг його знайти.
  Зараз я оговтувався від початкового шоку, і почали формуватися дикі схеми. Громадянин у заторі викликає поліцію. Але як я міг викликати поліцію, коли я лежав у ліжку і не міг рухатися без допомоги людей, які були моїми ворогами. Ні. Це має бути щось більш практичне, ніж це.
  Коли я мляво бавився сніданком, я знову подумав про Нетті. Я не міг бути повністю впевнений у Нетті. Вона може бути такою ж частиною сюжету, як і інші. У мене не було нічого, крім передчуття, і я мушу рухатися обережно. Але Нетті знала старого кухаря, кухаря, який працював тут, коли помер мій батько, який знав Горді Френда і який натякав на темні натяки. Селена сказала, що всім звільненим слугам заплатив пан Френд, щоб шпигувати за ними. Це означало, що звільнені слуги будуть проти Друзів і потенційних союзників за мене. Якби Нетті знала, де зараз старий кухар, і якось могла з нею зв’язатися…
  Я закінчив свій сніданок і знову ліг у ліжко, курячи сигарету з платинового футляра Селени. Здавалося, що потерта надія на те, що порятунок може прийти від невідомого, звільненого кухаря, але... зі зростаючим нетерпінням я чекав звуку кроків надворі, який сповістить про прихід Нетті, щоб прибрати тацю.
  Бо за тацею мала прийти Нетті.
  Через деякий час я почув кроки надворі. Двері відчинилися. Мої надії не виправдалися. Це був Ян.
  Величезний голландець був одягнений у ті ж темно-сині плавки та синю сорочку-поло, що й напередодні. Він виглядав ще більшим, якщо це можливо, і ще більш привітним. Його неслухняне солом’яне волосся спадало на чоло. Його губи розтягнулися в усмішці.
  «Привіт», - сказав він.
  Того ранку він дав мені роботи, відніс мене у ванну кімнату, омив теплою водою і взагалі прибрав. Майже любляча ніжність, з якою він служив мені, здавалася більш зловісною, ніж минулої ночі. Зараз у моїй пам’яті був образ жертви. Коли він посипав мене бузковим тальком і обережно втирав його в мою шкіру, він здавався гігантським рабом якогось священика, який готує Обраного до жертвопринесення.
  Нарешті я знову опинився в розгладженому ліжку з ретельно опрацьованими лікарняними куточками. Він засміявся і запитав: «Да?»
  Я похитав головою. Я не міг придумати нічого, про що міг би безпечно запитати Яна.
  Він відкинув волосся і попрямував до дверей. Він майже дійшов до нього, коли обернувся й, підійшовши до столика, взяв тацю зі сніданком.
  «Ні», — подзвонив я.
  Він повернув голову, насторожено спостерігаючи за мною через своє масивне плече.
  "Ні", - сказав я. «Таця. Залиш лоток».
  Його засмагле чоло зморщилося від зосередженості. Він подивився на піднос, потім на мене. Раптом з’явилася посмішка розуміння. Він підніс мені піднос і вказав на недоїдений шматок тосту.
  "Я?"
  «Це все», - сказав я.
  Він продовжував стояти біля ліжка. Я зрозумів, що він планує почекати, поки я з’їм тости, а потім взяти тацю.
  Я знову похитав головою. "Ні", - сказав я. «Залиште це. Скрам».
  Він виглядав насупленим.
  "Брити", - сказав я. Я показав на двері.
  Він пішов у напрямку мого вказівного пальця. Здавалося, він тоді це зрозумів. Невиразно знизавши плечима, він вийшов, зачинивши за собою двері.
  Це була моя перша перемога. Ця таця дала мені ще один шанс на Нетті.
  І моя слабка хитрість спрацювала. Через кілька хвилин у двері постукали, і Нетті прослизнула до кімнати. Її білий кашкет служниці був трохи нахилений на волоссі з перекисом. Незважаючи на офіційний, вишуканий мундир, її пухнаста фігура виглядала виразно пишно. На її лівій руці та передпліччі висіла серветка, ніби вона намагалася зобразити карикатуру на метрдотеля.
  «Джен забув вашу тацю, містере друже. Вони підняли мене».
  Вона глянула через плече, а потім змовницьки підійшла до ліжка. Ясна розтягнулися в інтимній, доволі зловмисній посмішці, яка в той момент була для мене набагато більш приємною, ніж найпривабливіші ухильності Селени.
  Раптом вона змахнула серветку з лівої руки, показавши кучу алкоголю, стиснуту великим і першим пальцями. Вона простягнула його мені.
  — Джин, — сказала вона. «Кухар відправив мене до гардеробу. Сам хрипів. Тоді ти був першим, про кого я подумав».
  «Дякую, Нетті».
  Я взяв відсадку. Вона стояла, дивлячись на мене із задоволенням мами-малінівки, яка щойно подарувала своїй дитині особливо соковитого хробака.
  Друзі не хотіли, щоб я пила. Я був у цьому впевнений. Я також був майже впевнений, що навіть вони не могли бути настільки підступними, щоб послати Нетті спокусити мене зробити щось проти їхніх власних інтересів. Тоді я відчув, що Нетті підсумував. Вона була любителем Рамі, і думала, що я ним. Зв’язок між двома гравцями рамі дуже реальний і його можна використовувати.
  Я одним ковтком проковтнув джин, а потім помітно підморгнув їй. Їй це сподобалося. Хихікаючи, вона сказала:
  «Все добре, чи не так?»
  «Звичайно». Я дивився вниз у скло, зупиняючись, формуючи правильний підхід.
  «Я нишком витягла повний стакан», — раптом сказала вона. «Я приховував це на обід. Але якби ти міг піти на іншу...».
  «Ні, Нетті. Це мене втримає». Тоді я подивився на неї. «Знаєш щось? Кожен у цьому домі намагається повернути мою пам’ять, але поки що ти єдиний, хто мені допоміг».
  «Я, пане друже?» Вона терла руки вгору та вниз по передній частині легковажного фартуха, наче вони були мокрі, і чекала, що я потисну руку. Вона захихікала. «Чому я?»
  «Пам’ятаєш, ти вчора розповідав мені про старого кухаря? Кухаря, якого звільнили в той день, коли ти прийшов сюди?»
  Її обличчя впало. «О, — сказала вона, — ця стара Емма».
  «Емма!» — повторив я. «Це саме те, Нетті. Після того, як ти пішов, я раптом згадав, що кухаря звали Емма, а ти мені не сказав. Ти щойно говорив про старого кухаря. Бачите?»
  Здавалося, вона не зацікавлена.
  "Так", - сказав я. «Це дуже важливо. Це перше, що я запам’ятав». Я зробив паузу. «Емма була тією, хто розповіла тобі про те, що я пішов на цю гудку, чи не так?»
  «Звичайно».
  «Здається, вона не дуже про мене думала, правда?»
  Нетті скривилася. «О, вона. Церква була недостатньо святою для неї. Вона зовсім не за тобою йшла». Вона посміхнулася. «Ти був грішним».
  «І решта сім’ї теж були грішними?»
  «Твоя мати? Селена? Марні?» Вона засміялася. «Червоні жінки, вона їх називала. Не краще вуличних пішоходів». Вона підморгнула. «Гей, я був радий, що вона пішла. Як би вона мене назвала, якщо затрималася на пару днів?»
  Я взяв її липку руку і стиснув. «Ти мій друг, чи не так, Нетті?»
  Вона звивилася. «Твій друг? Звичайно, я ваш друг, містере друже. У нас з тобою є спільне».
  «Тоді, може, ти щось для мене зробиш?»
  «Ви ставите своє життя. Все-таки хочеш ще кусок джину?»
  Я похитав головою. «Просто скажи мені, що вона натякнула про мене. Зрештою, якщо вона висунула звинувачення, я маю право довести, що вони неправі, чи не так?»
  Вона виглядала нервовою. «На що натякнула Емма?»
  — Ви сказали мені вчора, що вона натякнула на те, що я пішов після смерті батька.
  Вона раптом засміялася. «О, це. Це не було нічого. Нічого реального. Просто божевільна дурість».
  «Навіть так...»
  «Це не було нічого. Справді». Вона погладила своє волосся на спині й захихотіла. «Я сам безглуздо сміявся всередині, поки вона говорила. Вона сказала, — вона зробила паузу, — вона сказала, коли ти так швидко втрачаєш і твій батько раптово помирає, — ну, це виглядало їй дуже смішно. Можливо, ти його збив. Або, якщо ні ти, це зробив хтось із інших».
  Вона позіхнула. «Та Емма, вона не могла думати ні про що, крім твого батька. Думала, що він був самим Ісусом Христом, вона зрозуміла... Ісуса Христа з багатьма сатанами, які згрупувалися проти нього. Якщо ви запитаєте мене, вона застрягла на ньому, ця брудна стара штука».
  Мабуть, це була моя інвалідна слабкість, але я відчував, ніби моя шикарна піжама була мокра й липка, прилипаючи до шкіри.
  Нетті сама по-дурному сміялася, коли Емма сказала їй це. Я хотів би сам сміятися. Але я не міг, бо тут нарешті була закономірність — схема, заснована на найтоншому доказі пліток слуг, але така, яка могла б пояснити зловісною логікою мою присутність у домі.
  Що, якби Друзі вбили старого? А якби це була моя функція? Чекати тут, у пастці своїх гіпсів, поки не прийде поліція, щоб заарештувати мене як Горді, отцевбивцю? Убити людину, а потім підготувати безпорадного й нічого не підозрюючого хворого на амнезію, щоб він зіграв роль убивці — хіба це не був диявольськи заплутаний тип плану, який могли б розробити Друзі?
  Намагаючись бути невимушеним, я сказав: «Мабуть, ти не знаєш, де вона зараз працює, Нетті?»
  "Емма?" Вона висунула стегно вбік і збалансувала його стиснутою долонею. «Чому, звичайно. Зустрівся з нею лише, можливо, пару тижнів тому в супермаркеті на бульварі. Вона працює на людей на ім’я Кертіс на Темпл Драйв. Скута стара річ. Вона така стара, що мала б бути мертвою, містере Друг. Я тільки сподіваюся, що помру молодим». Знову показалися ясна. «Понад шістдесят? Більше немає розваг? Не я».
  Зараз було вкрай важливо доставити сюди Емму. Якби я міг вигадати досить правдоподібну історію, щоб Нетті привела її туди й провезла контрабандою…
  Я почав говорити, але Нетті випередила мене. Її очі, засяявши раптовим, знаючим світлом, вона нахилилася трохи ближче. Я відчував кислинку джину в її диханні.
  «Минулої ночі ви провели чудову ніч, містере друже».
  «Я?» Я все ще був випадковим.
  Вона нахилилася ближче. Тепер у її очах також була злоба — злоба, спрямована не на мене. Можливо, жінка-Подруга їй подобалася не більше, ніж Еммі. «Я чув про це все. Ти прокинувся такий і весь наляканий. Місіс Френд змусила мене пообіцяти, але ми з вами друзі…»
  Вона обірвалася. Я міг сказати, що вона змогла побачити, як її слова вплинули на мене. Вона була на межі розповісти мені про стару жінку і хотіла, щоб я її вмовив, щоб вона могла витягти кожну унцію задоволення від цієї нескромної впевненості.
  «О, ви маєте на увазі відвідувача, який був у мене вчора ввечері?» — сказав я, підігруючи їй.
  — Відвідувач, — скривилася Нетті. «Я не називаю це відвідувачем. Прокинувшись, побачив, як вона схилилася над тобою з великими тремтячими очима. тьфу Це соромно. Ось що воно таке. Сказати, що тобі не можна розповідати про неї лише тому, що ти хворий і все таке».
  «Я не маю знати про неї?»
  «Ні». Нетті дивилася стурбовано, наче боялася, що її грім вкрали. «Ви маєте на увазі, що знаєте ?»
  Це був момент.
  — Насправді, — сказав я. «Я не знаю».
  «Чого ти не знаєш, любий?»
  Це речення, лагідне, як легкий весняний вітерець, донесло з дверей.
  Я глянув поверх голови Нетті.
  Місіс Френд заходила до кімнати, велика, зручна, усміхаючись своєю ніжною усмішкою.
  
  OceanofPDF.com
  Розділ 9
  НЕТТІ вихопила з моєї руки порожній джиггер і незграбно сховала його під серветку. Від збентеження її щоки почервоніли. Місіс Френд підійшла до ліжка, взяла мене за руку й усміхнулася нам обом.
  «Нетті, тобі краще побігти. Я впевнений, що кухар захоче вас».
  Схвильовано вимовивши: «Так, місіс Френд», Нетті насунула кепку, кинулася до таці й вискочила.
  Здавалося майже неможливим, щоб місіс Френд не помітила незграбне жонглювання Нетті порожньою склянкою. Але вона нічого не прокоментувала. Вона несла маленький коричневий паперовий мішок. Коли вона сіла на моє ліжко, вона дістала з мішка плаский диск м’яти в шоколаді й запхнула його собі в рот. Вона створила для мене ще один твір.
  «Так, любий, я не думаю, що цукерки тобі сьогодні не зашкодять». Підозрюючи те, що я зараз підозрював, її ласкава солодкість була майже більшою, ніж я міг винести. Я теж був на межі успіху з Нетті. Тепер усе зникло, і пані Френд годувала мене м’ятними цукерками.
  «Ця Нетті», — подумала вона. — Марні клянеться, що підкрадає матросів, коли ми ляжемо спати. Я б не надто дружив з нею, люба».
  «У цьому акторському складі?» Я сказав.
  Вона засміялася своїм дзвінким, заразливим сміхом. Потім її обличчя стало серйозним. «Любий Ґорді, я б хотів, щоб ти не був ворожим».
  «Вороже?»
  «Це просто амнезія. Я це розумію. Але якби ти перестав бути підозрілим». Вона з’їла ще одну цукерку. «Ви знаєте, ми дуже нешкідливі. Подумайте про непривабливих матерів, дружин і сестер, до яких ви могли повернутися». Вона зітхнула. «Але сперечатися марно, чи не так? Ви відчуваєте те, що відчуваєте, і ми повинні допомогти вам. До речі, Нейт прибув. Він привіз інвалідний візок. Він жестами інструктує Яна, як це робити. Щоб Ян міг штовхати вас. Він зараз прокинеться — Нейт».
  Сидячи там у своїй сукні вдови з квадратним вирізом і жуючи цукерки, місіс Френд була неймовірно правдоподібною у своїй ролі розуміючої матері. Я намагався думати про неї як про чоловіко-вбивцю та керівника величезної змови, спрямованої на те, щоб доставити мене поліції. Зусилля було майже неможливим. Але тільки майже.
  Мені кортіло витягнути з кишені носовичок із запахом лаванди й сказати: « Погляньте на це». Це доводить, що ви всі брешете. Це доводить, що існує стара жінка, яка знає, що я не Горді Френд.
  Я цього не казав, звісно. Було б абсурдно небезпечно повідомляти їм, що я маю докази на підтвердження своїх підозр. Це було досить небезпечно, щоб вони взагалі відчули, що я підозрілий.
  Однак, щоб заспокоїтися, я помацав кишеню піжами. Моя власна носова хустка здавалася гладкішою та крахмалистішою, ніж я її пам’ятала. Коли місіс Френд відвернулася від мене, щоб погратися з рожевими трояндами, я поглянув на кишеню. Носова хустинка, акуратно висунута з неї, була новенька. Я витягнув його й хиткими пальцями намацав носовичок із запахом лаванди, який мав бути під ним.
  Його там не було.
  Тоді я був настільки вражений майже надлюдською кмітливістю Друзів, що я подумав, що місіс Френд якось здогадалася про його існування й сама витягла його з моєї кишені. Потім я згадав Яна. Ян зняв мою піжаму, щоб викупати мене. Ян зі своєю пристрастю до деталей охайності, мабуть, змінив мою хустку й витягнув з нею хустку старої.
  Я відчув суміш роздратування на собі та відчаю. Хустка була моєю єдиною відчутною підказкою, щоб переконати зовнішній світ, якщо я колись до нього дістануся, що Друзі — мої вороги. Тепер його не було.
  Місіс Френд втратила інтерес до троянд і, нахилившись уперед, без потреби почала товкти подушки за моєю головою.
  «Я не дуже хороша медсестра, чи не так, люба? Боюся, я завжди так ставлюся до всього. Спочатку я в захваті, а потім мені стає нудно. Шкода, що ти був без свідомості, коли вперше прийшов додому. Тоді я була такою вражаючою медсестрою. Я вимірював твою температуру та пульс, сидів поруч і дав тобі всі необхідні ліки в потрібний час. До речі, хіба ти не маєш зараз щось їсти?»
  В принципі, я остерігався будь-яких ліків місіс Френд. «Я почуваюся добре», — сказав я.
  «Я радий, любий. Але ми запитаємо Нейта, коли він прийде. Подивіться, що він скаже».
  Потім прийшов Нейт. До кімнати зайшов молодий лікар. Того ранку він був у офіційному сірому костюмі, але загальний твідовий ефект залишився. Він ніс зелену книжку, схожу на телефонну. Він кинув його на стіл.
  «Привіт, Нейте, — сказала місіс Френд. «Я сподіваюся, що Ян зміг зрозуміти, як працювати зі стільцем».
  «Звичайно. Для людини, яка має бути простим, він розумний хлопець. Якщо ви запитаєте мене, він не вивчає англійську лише тому, що його не можна турбувати, а не тому, що він надто дурний». Доктор Крофт стояв біля ліжка й довго, серйозно дивився на мене. — Ну, Горді, як ти почуваєшся?
  «Він все ще не зовсім довіряє нам, докторе», — сказала місіс Френд. «Він ввічливий, але я можу сказати».
  Кінчик язика доктора Крофта з’явився між білими зубами. Як жест він мав вказувати на жваві, професійні роздуми. Йому вдалося лише спокусливо виглядати — фаворит султана запросив мене проскочити з ним за перський аррас.
  «Я думав, Горді. У вас ця помилка в мозку. Я не хвилююсь. Для вас цілком природно бунтувати проти своєї особистості. Але ми повинні прояснити це, і єдиний спосіб, який я можу придумати, це звернутися до іншого лікаря».
  Він схопив стілець і, розкрутивши його, сів на нього спиною вперед.
  — Я знаю багато лікарів із досвідом у подібних справах, Горді. Я міг би взяти з собою трьох-чотирьох чудових чоловіків, і всі вони б сказали вам те саме. Але, — він оглянув свою похмуру руку, — це не підійде. Просто тому, що я вибрала чоловіка, ви могли б запідозрити, що він був у змові зі мною, чи не так? Це божевілля, звичайно, уявити, що авторитетний лікар ризикне своєю професійною кар’єрою, намагаючись змусити вас повірити, що ви той, ким ви не є. Але ти б так відреагував. Не сумуй через це, старий. Нічим не допоможеш. Ось так ці речі йдуть».
  Талант доктора Крофта до відвертості був таким же обеззброюючим, як і талант місіс Френд.
  «Отже». Він раптом усміхнувся, підвівся і, перетнувши кімнату за зеленою книгою, підніс її до ліжка. «Ось що ми робимо». Він простягнув мені книгу. «Ось телефонна книга. Шукайте лікарів у роздільній добірці. Виберіть будь-який навмання. І ми дозволимо тобі самому йому подзвонити». Він поплескав мене по руці. «Немає шансів на змову. Ось як це зробити, мій хлопчику. Це розчистить цю психологічну блокаду. Тоді ми матимемо вільні руки, і твоя пам’ять повернеться до того, як ти зможеш написати Ескулап».
  Я взяв телефонну книгу. Я подивився на доктора Крофта, а потім на місіс Френд. Вони обоє ніжно посміхалися. На якусь мить я майже був змушений повірити, що я гротескно перебільшив наслідки скандальних пліток кислого слуги, фантазій старенької старої жінки та власних примх хворого на амнезію. Напевно, жодні змовники, якими б сміливими вони не були, не могли б зробити своїй жертві настільки відверту пропозицію, як ця.
  Я знайшов стовпець «Лікар» у розділі «Оголошення». Доктор Френк Грабер, я бачив. Доктор Джозеф Грін, доктор Децій Ґрідлкук.
  Griddlecook. Назва мене зачарувала. Якусь мить я бавився з думкою подзвонити доктору Ґрідлкуку. Тоді я почав розуміти, наскільки геніальною була ця остання хитрість Друзів.
  Якби я подзвонив доктору Ґріддлкуку, мені довелося б телефонувати як інвалід, який не задоволений послугами свого особистого лікаря. Це з самого початку зробило б мене диваком в очах доктора Ґрідлкука. Тоді він мав би прийти до хати. Його вітатимуть доктор Крофт, місіс Френд, Селена та Марні. Мило, привабливо, вони представляли б себе тривожною сім’єю, яка прагне розв’язати хворобливі сумніви улюбленого сина. Задовго до того, як доктор Ґрідлкук дістанеться до мого ліжка, він буде упереджений. І коли я з ним розмовляв, що я міг сказати? Що стара жінка, існування якої заперечували, сказала мені, що я не Горді Френд, і впустила хустку, яку згодом у мене забрали. І що в мене була дивна ідея, що містера Френда вбили, а мене готували до того, щоб я був обвинувачений.
  Доктор Крофт і місіс Френд все ще пильно спостерігали за мною, чекаючи на мою відповідь.
  «Ну що, любий?» — запитала пані Френд. «Тобі не здається, що у Нейта є страшенно гарна ідея?»
  Доктор Грідлкук, як потенційний рятівник, зник у моїй пам’яті. Усе, чого я досягну, покликавши його, — це насторожити Друзів, і я не мав жодного шансу їх перехитрити, доки вони не переконаються, що мене стовідсотково обдурили. Це була моя нагода блефувати.
  Я випустив телефонну книгу. Я сподівався, що це буде моя найблагородніша посмішка.
  «Ви сприймаєте це надто серйозно», — сказав я. «Мені не потрібна думка іншого лікаря. Учора в мене було якесь божевільне відчуття, що я не Горді. Але сьогодні його вже немає».
  «Любий хлопчику», — сяяла місіс Френд.
  Доктор Крофт усе ще стежив за мною. «Ви справді це маєте на увазі?»
  «Звичайно».
  «Чесно? Знаєте, це важливо — важливо для вашого одужання».
  «Хрести моє серце і сподіватися померти». Я посміхнувся Нейту.
  «Зрештою, ти піклувався про мого батька і піклуєшся про мене. Я був би дурнем, якщо б не довіряв старому сімейному лікарю».
  Я сказав це частково для того, щоб дізнатися, яке відношення мав Нейт Крофт до останньої хвороби містера Френда. Мені піднялася місіс Френд.
  Поважно дивлячись на рожеві троянди, вона пробурмотіла: «Нейт не був лікарем твого батька, любий. Старий доктор Леланд був. Найавторитетніша стара качка. Але просто трохи душно». Вона звернула на мене свою сяючу посмішку. «Ви могли б дозволити йому побачити вас, якщо хочете. Але я впевнений, що ти побачиш, що Нейт набагато веселіший».
  «Угу», — похитав я головою. «Я дотримуюся Нейта».
  Отже, на смертному ложі містера Френда був старий шановний доктор Ліланд. Імовірно, старий поважний доктор Леланд теж підписав свідоцтво про смерть. І той факт, що Друзі були готові надати мені зустріч з доктором Леландом, довів, що вони не блефували. Мені стало набагато легше на моєму розумі. Могли б Нейта Крофта зашити. Але напевно вони не могли зробити змовником і старого поважного доктора Леланда.
  Я глянув на Нейта, щоб побачити, як це запитання вплинуло на нього. Здавалося, це на нього зовсім не вплинуло.
  «Тож ти готовий піти разом зі мною, еге ж, Горді? Чудово та модно». Його голос був щирим, як у роздягальні сільського клубу. «Це наша остання перешкода подолана. Тепер ми підемо вперед, як будинок, що горить».
  «Чудово». Місіс Френд простягнула паперовий мішок доктору Крофту. «Візьміть цукерки, щоб відсвяткувати».
  «Дякую».
  Доктор Крофт узяв шматочок і вишукано його надкусив.
  «Добре, Горді. А тепер слухай, старий. Я привіз інвалідний візок. Сьогодні вдень я хочу спробувати тебе в цьому. Так ви отримаєте більше свободи. Думаю, тобі сподобається вибратися з цієї нудної старої спальні, і я думаю, ти впораєшся. Але спочатку, — він глянув на годинник, — гадаю, тобі варто трохи поспати. Щоб освіжитися, зосередьте свої сили».
  «Я думала, чи варто було б дати йому таблетку», — пробурмотіла місіс Френд. Вона підійшла до таці з ліками.
  «Не турбуйся. У мене є один тут. Він швидко подіє і незабаром зникне». Доктор Крофт дістав з кишені свого піджака коробочку. Пані Френд принесла склянку води. Доктор Крофт простягнув мені капсулу.
  — Ось, Горді.
  Якби я відмовився, я продемонстрував би, що не довіряю їм, і втратив би невелику перевагу, яку отримав. Я прийняв таблетку. Я взяв склянку у пані Френд. Поки вони дивилися, посміхаючись, я проковтнула таблетку.
  Вони покинули мене тоді. Доктор Крофт був правий щодо швидкої дії препарату. Майже одразу я відчув, як мене огортає густа сонливість. Сонливість змусила мене більше, ніж зазвичай, усвідомити свою амнезію. Коли всі деталі зникли з моїх думок, там, де мали бути моє ім’я та мої спогади, залишилася велика порожня частина. Поступово видіння Нетті, тьмяне, як зображення на сітківці короткозорого ока, заповнило порожній простір. Я змусив їх повірити, що вони обдурили мене. Я виграв перший тур. Якби я міг змусити Нетті таємно перенести Емму до моєї кімнати. Або якби я міг змусити Нетті розповісти мені правду про ту стару жінку!…
  Вони намагалися забрати в мене все, але вони не забрали Нетті.
  Ясна Нетті з червоними прожилками… Біла шапка Нетті… Кислий подих джину Нетті… Стегно Нетті, що стирчить…
  Я прокинувся бадьорим і відпочившим. Подорожній годинник на тумбочці вказував на одиницю. Всюди було сонячне світло.
  Крізь відчинені вікна віяв теплий сильний вітерець, ворушаючи важкі портьєри. Це була чудова кімната, весела, нежила, частина літа надворі. На мить мене охопила туга за Селеною. Селена, яка була літом, яка була всім, чого міг хотіти чоловік. Селена з рідким волоссям і теплими щедрими губами.
  Але годинник казав один. Один означав обід. А обід означав Нетті. Я тремтів від очікування, побачивши Нетті.
  Рівно о першій п'ятнадцять двері відчинилися. Увійшла Селена. На ній був білий купальний костюм, уривок купального костюма.
  Вона несла піднос.
  «Твій обід, крихітко».
  Вона принесла мені піднос і поставила його на інвалідному столику. Вона сіла біля мене, її блакитні очі сміялися, шкіра її голої руки торкалася моєї, тепла від сонця.
  «Солодкий, любий Горді. Він просто спить і їсть, спить і їсть без жодної турботи».
  Вона поцілувала мене, її волосся розкидалося вперед, торкаючись моєї щоки.
  «Де Нетті?» Я сказав.
  «Нетті? Люба, ця нудна Нетті. Що б ти хотів від неї?»
  — Нічого, — сказав я. «Мені просто було цікаво, де вона».
  «Тоді, любий, я боюся, ти ніколи не дізнаєшся». Посмішка Селени була солодкою, як шприц. «Ніхто ніколи не дізнається, крім, можливо, пари моряків, які зберігають номери телефонів».
  Тоді я знав, що вона збиралася сказати, і майже ненавидів її.
  «Дійсно, вона була жахливою дівчиною. Завжди краде наш алкоголь. А потім, приносячи вам порцію джину. Ґорді, любий, з приходом містера Моффата та все таке, ти не думаєш, що ми з цим миримось, чи не так?»
  Селена поплескала мене по руці. Вона встала з ліжка й підійшла до вікна, спершись на підвіконня й дивлячись надвір.
  «Мімсі була до неї дуже добра. Краще, ніж вона заслуговувала. Вона дала Нетті цілу місячну зарплату, коли звільнила її».
  
  OceanofPDF.com
  Розділ 10
  ПІСЛЯ обіду , який Ян приніс у візку. Як і все інше, вироблене Друзями, це було найрозкішніше у своєму роді, самохідне з глибокими гумовими шинами та веселою набитою оббивкою.
  Ян водночас і пишався цим, і володів ним. Здавалося, він думав, що це його іграшка, а я лише ще один реквізит, щоб зробити гру веселішою. Ніжно, як маленьку дівчинку, яка садить свою улюблену ляльку в коляску, він підняв мене з ліжка і посадив у крісло. Він приніс зелений шовковий халат і накинув його на мої коліна. Він метушився наді мною, прибираючи та поправляючи мою піжаму. Він відступив, дивлячись на мене широкою білою усмішкою. Тоді він штовхнув стілець на кілька футів по кімнаті й розреготався.
  Я розважався в ліжку. Мені було шалено смішно в інвалідному візку.
  Я думав запитати його, чи взяв він носовичок із запахом лаванди, і якщо так, то де він. Але небезпека, окрім труднощів передати ідею жестами, збентежила мене. Він перестав мене катати. Своєю єдиною здоровою рукою я сам пробував рухати стілець. Це було легко, але майже одразу Ян подзвонив:
  "Ні".
  Він схопив поруччя ззаду величезним кулаком і зупинив мене. Обличчя його було темним і насупленим.
  У мене був інвалідний візок, але, очевидно, Ян не збирався дозволити мені потенційну свободу, яку воно пропонувало.
  Ще тліючи, він виштовхнув мене з кімнати в широкий сонячний коридор. Це був мій перший погляд на будинок, який мав бути моїм. Він закотив мене у вітальню. Це була одна з найдивовижніших кімнат, які я коли-небудь бачив. Вся одна стіна була скляною пластиною, відкриваючи широку панораму самотніх гір і крутого каньйону між ними.
  Я не знав, що будинок такий високий. Я також не усвідомлював, наскільки це далеко від цивілізації.
  Ми перейшли через вітальню до просторої бібліотеки, заставленої книгами. На столі в кутку, поруч із друкарською машинкою, стояв телефон. Усвідомлення цього як зв’язку, хоч і тонкого, із зовнішнім світом було втішним.
  Французькі вікна виходили з бібліотеки на шалену квіткову перспективу. Ян підштовхував мене до них, коли місіс Френд вийшла з внутрішніх дверей і, усміхаючись, підійшла до мене.
  «Дорогий хлопчику, як приємно бачити тебе. А як вам ваш будинок? Мило, чи не так?»
  «Начебто відрізаний звідусіль, чи не так? Є сусіди?»
  Місіс Френд гортанно засміялася. «Боже, ні, дорогий. Нікого за милі. Колись був старий фермер, який мав ферму з авокадо в маленькому каньйоні позаду будинку, але твій батько викупив його. Твій батько ненавидів сусідів. Мені здається, це був Наполеон у ньому. Раніше він любив підійматися на високі, скелясті місця і бути монархом усього, що він досліджував». Вона поплескала мене по руці. «Інші в басейні. Чи збирається Ян підвозити вас, щоб ви приєдналися до веселощів?»
  «Здається, так», — сказав я.
  Пані Френд зітхнула. «Вам пощастило. Твоя бідолашна мати, здається, не має ні хвилини відпочинку. Повертаючись на кухню, я йду замовляти вечерю».
  Вона відійшла геть. Ян штовхнув мене крізь французькі вікна на кахельну терасу, а потім з неї на трав’яну доріжку між квітучими гібіскусом, олеандром і мімозою. Тут не було ні краєвиду, ні відчуття самотності, лише яскравий, майже задушливий затишок кущів і квітів. Поворот на доріжці під дротяною аркою, вкритою блакитним шлейфом, раптово й несподівано привів нас до краю довгого басейну з широкими краями.
  Це був басейн вашої мрії. Захищене з усіх чотирьох боків розвіваючимися евкаліптами, воно також було обмежене нижньою огорожею з апельсинових дерев. Аромат кремово-білих квітів був майже гнітючим, а стиглі апельсини сяяли, як вогонь, серед блискучого темного листя. Сама вода в басейні була прозорою та блакитною, як небо.
  Веселі матраци вистилали широкий бетонний край. На одному з них Селена у своєму білому купальнику відпочивала з доктором Нейтом Крофтом. Молодий лікар, який, мабуть, не мав термінових справ, був одягнений у білі плащі. Його оголене тіло з м’якою смаглявою шкірою було таким же екзотичним і незвичайним, як і його очі. Він лежав дуже близько до Селени, і його оголена рука, як я помітив, легенько прилягала до її. Марні теж була там. У короткому бюстгальтері з жовтої бавовни вона сиділа на краю басейну, звісивши довгі засмаглі ноги у воді.
  Щойно вони побачили мене, всі троє згрупувалися навколо мене, сміючись, балакаючи, коментуючи інвалідний візок. Коли Селена сказала мені, що Нетті звільнили, я відчув себе на межі сил. Але свобода в інвалідному візку, хоч і обмежена, повернула надію. Я сміявся і жартував їм у відповідь із внутрішнім задоволенням, що принаймні моя безтурботність їх одурила.
  Доставивши мене, Ян ніби відчув, що свої службові обов'язки виконав. Усміхаючись, він зняв блакитну сорочку-поло й підійшов до краю басейну. Він торкнувся там пальцями, ліниво згинаючи м’язи грудей і рук. Його статура була справді феноменальною. Один проблиск його та Брунгільди пішов би на Зігфріда. Дивлячись на нього, я помітив, що Марні теж спостерігає за ним.
  Її повіки були напівзаплющені, а кучеряві вії приховували очі. Але на її молодому обличчі був дивний вираз, напружений, майже жадібний.
  Ян пірнув у басейн. Його обличчя показалося з блакитної води. Він сміявся і відкидав довге волосся, тепер темніше, кольору мокрого піску.
  Марні зловила, як я дивлюся на неї. Її обличчя швидко набуло нормальної зухвалої усмішки.
  «Заплата за утримання, Горді», — сказала вона. «Ні пити, ні курити. Нехай Ян буде для вас уроком».
  Тепер Ян грав великим червоним гумовим м’ячем. Підкидати його в повітря і ловити, кидати і пірнати під нього, як морський лев. Селена стояла біля мене, розсіяно тримаючи руку на моєму плечі. Раптом вона побігла до басейну, пірнула в нього і попливла до Яна. У воді вона почувалася так само вдома, як великий голландець. Вона дійшла до нього. Вона схопила м’яч перед тим, як він його спіймав, і звивилася геть, сміючись глибоким, хриплим сміхом. Ян кунявся за нею. Він схопив її за ногу. М’яч вислизнув із мокрих пальців Селени. Воно відскочило, пливе, яскраво-червоне, на воді.
  Жоден із них, здавалося, не помітив цього. Вони продовжували боротися. Обоє сміялися. Ми могли бачити їхні засмаглі кінцівки, заплутані, коли Селена боролася, лише напівсерйозно, щоб втекти. Селена була без шапки. Чудовий рельєф її голови виднівся, коли мокре волосся злиплося навколо неї. Вона наполовину відірвалася від Яна, і він знову кинувся до неї. Коли він обійняв її руками, я поглянув на її профіль. Її очі сяяли, а червоні губи були розкриті в гарячій, схвильованій посмішці.
  Я відчув різкий біль у плечі. Я підвів очі. Нейт Крофт стискав мене так люто, що кісточки його рук побіліли. Я поглянув на його обличчя й зрозумів, що він навіть не підозрював, що хапається за мене. Його губи були майже такими ж легкими, як і кісточки пальців, а очі, спрямовані на коричневі тіла, що борються в басейні, палали люттю.
  Я багато дізнався про своїх викрадачів. Але цей факт був, мабуть, найбільш показовим. Не було потреби більше дивуватися, чому лікар ризикує своєю професійною кар’єрою, ставши учасником будь-якої змови проти мене. Чоловік, який міг би так жорстоко відреагувати на контакт Селени з іншим чоловіком, зробив би для неї все — вчинив би вбивство, якщо потрібно.
  Вбивство! Слово викликало холодок.
  Ця нібито грайлива боротьба в басейні зробила щось незвичайне та підвищила атмосферу. Навіть я заразився ним. Без попередження Нейт Крофт зіскочив з мого боку й пірнув у басейн. Марні вистрілила йому навздогін.
  Вони кинулися на Селену та Яна, і закляття було знято. Усі четверо продовжували плескатися й боротися, але напруга зникла. Це були лише четверо людей, які розважалися з червоним гумовим м’ячем.
  Однак вони все ще були захоплені наслідками цієї дивної чотирикутної емоції. Вони ніби забули мене. Я непомітно почав відсувати крісло від басейну. Оскільки мене постійно наглядали, я ніколи не міг будувати плани наперед. Мені доводилося хапатися за нагоду, коли вона з’являлася. Я маневрував назад до арки пір’ясто-блакитного плюмбаго. Досі ніхто з них не помічав. Своєю єдиною здоровою рукою я пройшов крізь арку й якомога швидше підняв крісло рівною трав’яною доріжкою на терасу й у бібліотеку.
  Моїм поривом було пошуки старої. Вона, мабуть, була десь у тому розкішному бунгало, яке було достатньо великим, щоб умістити десяток старих жінок. Двері, що вели з бібліотеки у внутрішній коридор, були прочинені. Я почав до нього. Гумові коліщатка крісла не видавали жодного звуку на тлі товстого листяно-зеленого килима. Тільки-но я дійшов до дверей, як почув кроки в коридорі за ними. Я визирнув крізь щілину між напіввідчиненими дверима та рамою й побачив місіс Френд, яка спокійно відходила від мене коридором.
  З нею в домі я знав, що будь-які спроби досліджувати будуть безнадійними. Невтішно я розвернув стілець, навмання направивши його до каміна. Над ним, на пофарбованих охрою стінах, висіли чотири фотографії в однакових рамках. Одна була фотографією Селени; один був Марні; одна була місіс Френд; а на четвертому був суворий біловолосий чоловік із щетинистими войовничими вусами — імовірно, Гордон Рентон Друг Другий.
  Я подивився на фотографію чоловіка, який мав бути моїм батьком і який помер двадцять дев’ять днів тому. Це було досить грізне обличчя. Я міг собі уявити, якою зовсім іншою мала бути сім’я з ним на чолі.
  Я відчув до нього дивну симпатію. Скільки ми були пов'язані разом? Містер Моффат мав прийти завтра. Я мав продекламувати «Оду до Аврори» пана Френда. Це якось пов’язано зі старим містером Френдом? І як? Зі своїм життям? Чи з його смертю?
  Мої зловісні підозри, які були частково придушені знанням про те, що Нейт не відвідував містера Френда під час його смерті, спалахнули знову жорстокістю. Можливо, Друзі вбили старого і обманом змусили доктора Леланда підписати свідоцтво про смерть за допомогою типової хитрості Друзі, яка, як вони боялися, не протримається нескінченно довго. Звичайно, не було жодних доказів на підтримку цієї теорії, окрім випадкового зауваження слуги, про яке мені повідомили з інших вуст. Але яке ще можливе пояснення гри в кішки-мишки, в яку Друзі грали зі мною, і їхньої пристрасної рішучості переконати мене, що я Горді Френд?
  І яким би не був їхній план, де був справжній Горді? Все ще на справжньому біті? Або його десь ховали, поки я не заплатив за вбивство?
  Думка про Горді змусила мене усвідомити те, що я мав усвідомити негайно. У групі сімейних фотографій над каміном не було зображення Гордона Рентона Друга Третього.
  Те, що він має бути, було зрозуміло. Не оминули б і єдиного сина. Я уважно подивився на стіну й помітив дірки від цвяхів обабіч фотографій Марні та Селени. Були також плями, де охра була трохи темнішою. Безсумнівно, було три фотографії, а фотографії Марні та Селени були переміщені, щоб створити симетричний ефект.
  Звичайно, не дивно, що Друзі видалили фотографію Горді. Тепер, коли я пересувався в інвалідному візку, вони не ризикнули залишити його на стіні. Але з легким хвилюванням я зрозумів, що мій удаваний довіру до них міг принести користь. Оскільки вони не очікували, що я буду шпигувати, вони, ймовірно, не знищили фотографію Горді. Цілком можливо, що вони навіть не потрудилися його сховати, а просто засунули в шухляду.
  Я озирнувся навколо себе. Більшу частину стіни зайняли вбудовані книжкові полиці з маринованого дуба. Фотографію можна було підсунути за будь-який із рядів книг. Але спочатку я вирішив спробувати стіл, де стояли телефон і друкарська машинка. У першій шухляді лежали квитанції та неінформативні виписки, а також коробка, наповнена банкнотами різного номіналу, яка, ймовірно, була дрібною готівкою місіс Френд у Форт-Ноксі. Але коли я відкрив другий, на мене витріщилася фотографія.
  Це була фотографія в рамці, яка точно відповідала чотирьом іншим фотографіям на стіні. Напружений, я підняв його і подивився на нього. Це була фотографія молодого чоловіка з білявою стрижкою, веселим ротом і прямими іронічними очима, які нагадали мені очі Марні.
  Рамка й ці очі були майже такими ж гарними, як підпис.
  У цьому не було сумнівів, я був упевнений.
  У руці я тримав фотографію Горді Френда.
  
  OceanofPDF.com
  Розділ 11
  M Y першою думкою було: це доводить це раз і назавжди. Це не моя фотографія.
  Тоді пропелери, ледь більше ніж шелест, сколихнулися в моїй свідомості, повертаючи стару плутанину. Як я дізнався, схожий я на цю фотографію чи ні? Амнезія поглинула всі спогади про мою особисту зовнішність. Відтоді, як я повернувся до тями, я не мав жодної можливості подивитися на себе. У спальні не було доступного дзеркала.
  Можливо, я був схожий на фотографію. а потім що? Зрештою, це зробить мене Горді Френдом?
  На дальній стіні блищало довге яскраве дзеркало. Я підкинув стілець до нього. Це було одне з найдивніших відчуттів, які я мав — рухатися до дзеркала, абсолютно не підозрюючи, яке відображення я побачу в ньому.
  Я поставив стілець перед дзеркалом. Перш ніж поглянути на себе, я навмисне вивчив фотографію, поки кожна її деталь не була зафіксована в моїй пам’яті. Тоді я подивився на себе.
  Важливий момент був, на жаль, безрезультатним. Відображення, яке дивилося на мене, мало такі ж загальні риси, як і фотографія. Судячи з того, що я міг бачити крізь пов’язки, моє волосся було такого ж середнього відтінку русявого. Я був, як я судив, на кілька років старший, і моє обличчя було більш впевненим у собі, агресивним. Я був майже впевнений, що на фото не я, але схожості було достатньо, щоб залишити в моїй голові тінь сумніву.
  На мить я забув фотографію в простому захопленні вивченням власного обличчя. Мені сподобалось. І в певному сенсі це було знайомо. Я точно не пам’ятав, але це було не чуже обличчя.
  «Пітер», — сказав я собі.
  Якось це відображення посилило слабку реакцію моєї пам’яті на це ім’я. Айріс, я старався. Матрос. Сан-Дієго. Пропелери. Проводжати когось у літаку.
  Щось біле ворухнулося в кутку дзеркала. Я відвів погляд від свого обличчя й побачив відображення Селени позаду свого. Вона переступила поріг і нерішуче стояла біля дверей. Вона все ще була в купальнику з мокрим волоссям, яке скупчилося на голові. Вона не розуміла, що я бачу її в дзеркалі. Вона дивилася прямо на мене. Обличчя її було насторожене, насторожене.
  Я засунув фотографію юнака під зелений халат, що вкривав мої ноги.
  «Горді, крихітко», — покликала Селена.
  Я повернув стілець, ніби щойно побачив, що вона тут. Тепер вона посміхалася своєю теплою, вмовляючою усмішкою. Вся настороженість була закамуфльована. Вона підійшла до мене й поцілувала в уста. Її губи були прохолодними й свіжими від води.
  «Коханий, ми хвилювалися. Ти раптово зник. Ми думали, що сталося щось жахливе. Що ти робиш?»
  «Дивлюсь на себе в дзеркало. Це перший раз, коли я бачу своє обличчя».
  Вона засміялася. «Дитинко, на це обличчя можна дивитися з гордістю, чи не так?»
  «Нічого страшного». Я показав на фотографії над камінною полицею. — Старий із білими вусами — це мій батько?
  «Звичайно. «Її рука ковзнула по моїй шиї, пестячи її. «Пам'ятаєш його?»
  Я похитав головою. Її рука провела навколо мого горла та підборіддя, а потім вгору, ніжно торкаючись мого рота. Вона чекала, що я поцілую їй руку і пропаду через любов до неї. Зараз я збирався до Селени. Я вже не був такою легкою здобиччю.
  «Селено, — сказав я, — чому немає моєї фотографії з іншими?»
  Тепер її рука перебирала пов’язки на моїй голові, гладячи моє волосся. «Коханий, ти не пам'ятаєш? Ти ненавидів камери. Вас би ніколи не сфотографували».
  Я міг знати, що вона матиме на це готову відповідь. Вона сіла на підлокотник мого інвалідного візка. Коли вона це зробила, її стегно, мабуть, вдарилося об кут фоторамки, бо вона глянула вниз і, просунувши руку під халат, витягла фотографію.
  Якусь мить вона дивилася на нього, її темно-блакитні очі ледь помітно звузилися. Тоді вона засміялася й поцілувала мене у вухо, пробурмотівши:
  «Любий, що ти робиш із цією сумною фотографією?»
  У мене не було техніки Селени в обмані. Я надто довго вагався, перш ніж сказати:
  «Щойно знайшов. Я не знав, як я виглядаю. я тобі казав Тому я підніс його до дзеркала, щоб перевірити, чи це моє фото».
  Це, звичайно, не пояснювало, чому я так очевидно ховав його під килимом або чому я «просто знайшов» щось, що лежало в шухляді. Але це було найкраще, що я міг зробити.
  Я випадково сказав: «До речі, це від мене? З усіма цими пов’язками важко сказати».
  Вона знову засміялася. «Дитино, не будь абсурдом. Звичайно, це не ти. Я казав тобі, що ти ніколи не фотографувався. Це твій кузен Бенджі. Ви його не пам'ятаєте? Такий похмурий хлопчик. Але Єль любив його. Давали йому всілякі премії з метеорології. Тепер він робить щось похмуре щодо погоди в Китаї».
  З тону її голосу я зрозумів, що не обдурив її, і в душі вилаявся. Тепер вона знала, що моє нове довірливе ставлення було фальшивкою. Вона знала, що, незважаючи на мої протести, я все ще був достатньо підозрілим, щоб пробратися в будинок і понищити шухляди в пошуках фотографії. Я втратив свою єдину перевагу.
  Відтепер вони будуть подвійно пильними.
  Селена кинула фотографію на диван і оголосила, що прийшла відвезти мене назад до басейну. Я сказав їй, що сонце гріє занадто сильно, і що я вважаю за краще трохи побути вдома. Я не очікував, що вона залишиться на цьому, але вона це зробила. Вона, мабуть, була впевнена, що я більше не можу завдати шкоди.
  Вона посміхнулася, поцілувала мене, сказала: «Приходь швидше, дитино. Ми сумуємо за тобою», і залишив мене.
  Я відмовився йти з нею не тому, що знав, що робити далі, а просто тому, що почувався надто пригніченим, щоб прикидатися перед іншими. Хустинка з запахом лаванди, Нетті, а тепер і фотографія — один за одним, із жахливою ефективністю, Друзі перевершили всіх моїх тузів.
  Тепер у мене не було нічого, щоб протистояти цьому відчуттю небезпеки, що насувається.
  Телефон на кутковому столі почав дзвонити. Швидко, перш ніж каблучка встигла привабити місіс Френд чи будь-кого іншого в домі, я перекинув стілець і підняв слухавку. У мене прискорився пульс. У мене не було плану, лише інстинкт, що будь-який контакт із зовнішнім світом є бажаним. Але тепер я був обережнішим. Моя остання поразка від Селени навчила мене цього.
  Я сказав у слухавку рівним, безособовим голосом: «Mr. Резиденція друга».
  — відповів чоловічий голос. Це звучало по-старому і досить метушливо. «Можна я поговорити з місіс Френд? Місіс Френд Старша?»
  «Пані Друг у басейні, — збрехав я. «Я можу прийняти повідомлення?»
  Чоловік закашлявся. «Я… а… з ким я розмовляю?»
  Будьте обережні, подумав я.
  «Це дворецький. «Для безпеки я додав: «Новий дворецький».
  — О, — чоловік зробив паузу. «Так, можливо, ви передали б місіс Френд повідомлення. Це містер Петербрідж, адвокат покійного містера Френда. Будь ласка, скажіть місіс Френд, що я буду завтра після обіду з містером Моффатом, як було домовлено, якщо я не почую від неї щось інше».
  — Добре, містере Петербрідж.
  «Дякую. І, до речі, як її син? Яка жахлива аварія! Я вірю, що він буде добре почуватися… на завтра?»
  «Так, містер Френд здається досить непоганим», — сказав я. У моїй непевній ролі дворецького я наважився запитати лише: «Тож завтра, сер?»
  «Так, завтра». Містер Петербрідж видав дивний булькаючий звук, який міг бути кашлем. «Завтра випробування».
  Випробування.
  «Ще щось, сер?» запитав я.
  «Ні, ні. Це буде все. Якщо ви будете досить люб’язні, щоб місіс Френд подзвонила мені, якщо плани зміняться. Але я не розумію, як вони можуть бути».
  Почулося клацання, яке без жалю позбавило мене зв’язку з містером Петербріджем, адвокатом покійного містера Френда.
  Якусь мить я сидів, дивлячись на трубку. Я все ще був інвалідом як емоційно, так і фізично. Я був слабким контролем над собою, і ця розмова, така незрозуміла і водночас така сповнена натяків на те, що план реалізовується, привела мене в надзвичайну тривогу. Випробування — завтра. Час тоді був вирішальним фактором. Мені залишалося всього кілька годин — щось сталося. Відчуття захопленості було більшим, ніж я міг витримати. Я відчував себе як муха на мухольці.
  Коли я подивився на телефон, мені прийшла в голову необдумана ідея. Нетті зникла, але вона щось залишила. Вона сказала мені, що Емма, стара кухарка, працювала на людей на ім’я Кертіс на Темпл Драйв.
  Я підняв слухавку. Я сказав оператору:
  «Мені потрібні люди на ім’я Кертіс на Темпл Драйв. У мене немає номера».
  Чекання здавалося нескінченним. Нарешті оператор сказав: «Джордж Кертіс, Темпл Драйв, 1177?»
  «Це все».
  «Лона 3-1410. Ти хочеш, щоб я подзвонив на цей номер зараз?»
  «Будь ласка».
  Я почув тихе дзижчання сигналу дзвінка на іншому кінці дроту. Як би я переконав Емму прийти до Друзів, я не знав. Я також не знав, як, отримавши її туди, я зможу провезти її та використовувати для викриття змови. Але Емма подумала, що містера Френда вбили. Якимось чином я мав знати, що привело її в голову цю ідею.
  Поки я чекав, тиха кімната позаду мене була переповнена невидимими ворогами. Нарешті дзвінок обірвався. Жіночий голос сказав: «Так?»
  «Це будинок Кертіса?»
  «Так».
  «Можна я поговорити з кухарем, будь ласка?»
  «Кухар? Чому… е… так. Зачекайте хвилинку».
  Настала друга, виснажлива пауза. Потім інший жіночий голос, хрипкий і оборонний, запитав: «Привіт. Хто це?»
  «Це Емма?»
  "ВООЗ?"
  «Це Емма, яка раніше працювала на «Друзів»? «
  "Емма?"
  «Так».
  «О, я думаю, ви маєте на увазі кухаря. Старий із сивим волоссям?»
  «Так, так», - сказав я.
  Була пауза. Потім голос сказав: «Її не було кілька тижнів. Зараз я тут працюю».
  Завмираючи серце, я сказав: «Знаєте, де я можу з нею зв’язатися?»
  «Емма? Вона захворіла. Вона стара, ти знаєш. Вона більше не працює».
  — Але ти знаєш, де вона?
  «Вона поїхала жити до дочки. Де це було зараз? Вайомінг? Вісконсін? Одна з них держав».
  «Тоді...»
  Дріт перерізали на іншому кінці. Я повільно дозволив слухавці вислизнути з моїх пальців назад на підставку.
  «Телефонуєш, Горді?»
  Я підвів очі. Марні стояла на порозі. Вона сперлася на дверну раму, з її червоного рота валялася сигарета. Її молоді очі, на диво блискучі, були прикуті до мого обличчя.
  Безвихідь хоч на мить втечі від пильності Друзів охопила мене. Я спробував посміхнутися.
  «Щойно надійшов дзвінок для матері», — сказав я. «Містер Петербрідж».
  Я не знав, скільки з мого катастрофічного дзвінка наступнику Емми вона почула. Вона теж не подала знаку. Вона підійшла до мене й поклала руки мені на плечі. Раптом цинічний вигляд зійшов з її обличчя, і вона виявилася просто молодою, незбагненно наляканою дитиною. Дивним зірваним голосом вона випалила:
  «Це занадто жахливо?»
  «Надто жахливо?»
  Її губи тремтіли.
  «Ти такий милий хлопець. Я не можу довго це дивитися».
  «Що дивитися?»
  «Що вони з тобою роблять. Селена... Мімсі... Нейт, усі. Вони вороги. Ось які вони — нечисті».
  Імпульсивно вона сповзла на ручку інвалідного візка. Вона обійняла мене за шию і притиснулася щокою до моєї. Коли вона знову заговорила, її голос був забитий риданнями.
  «Я їх ненавиджу. Я завжди їх ненавидів. Вони такі ж погані, як тато, ще гірші». Вона шалено цілувала мене в щоки, повіки, губи. «Вони зроблять усе, що завгодно, і їм це буде байдуже».
  Я був вражений. Чи це була якась нова диявольська хитрість родини Френд? Або мені, неймовірно, дали союзника, коли здавалося, що всі надії зникли? Я обійняв її, притягнувши до себе так, що я відчув, як її молоді груди притиснуті до мене. Тепер вона пристрасно плакала. Я поцілував її волосся. Вона здригнулася й пригорнулася ближче.
  «Скажи мені», — сказав я. «Марні, дитино, скажи мені. Що вони зі мною роблять?»
  «Я не можу... я не можу... я...»
  Вона вирвалася з моїх рук. Вона подивилася на мене, її обличчя було бризкане сльозами.
  «Я не можу... я не можу...»
  Вона піднесла руку до рота. Вона злегка заскиглила. Вона різко повернулася і вибігла з кімнати.
  
  OceanofPDF.com
  Розділ 12
  Я поспішив з інвалідним візком на ґанок.
  — Марні, — покликав я. «Марні, повертайся».
  Вона бігла від мене по трав’яній стежці. Вона не звернула уваги. За мить вона зникла з поля зору через арку, що вела до басейну.
  Нечисті. Це зловісне слово лунало в моїх вухах. Мімсі, Селена, Нейт — усі вони вороги.
  І саме Марні це сказала, Марні брала участь у змові, Марні точно знала, що зі мною збираються зробити.
  «Привіт, любий. Зовсім один?»
  Я підвів очі. Пані Френд вийшла з бібліотеки й рушила до мене. Її величезна краса була пишною, як квітучі клумби. На одній руці в неї був плетений садовий кошик. У руці вона тримала велику пару садових ножиць. Кого вона мені нагадала? Одна з Доль? Доля, що перерізає нитку життя?
  «Як приємно, любий. Я думав, ти будеш з іншими біля басейну. Ми можемо трохи відвідати разом. Зайдемо за ріг у патіо. Там тіньово».
  Вона почала штовхати мій інвалідний візок по терасі, ніжно балакаючи. Мої нерви тоді були дуже напружені. Це було майже нестерпно, коли вона була невидимою за мною. Здається, я наполовину очікував, що вона встромить мені ножиці в шию.
  «Ось ми і приїхали, любий. Тут так чарівно».
  Ми увійшли в маленький внутрішній дворик, огороджений стіною. Пуансеттії та плетисті троянди в білих діжках купалися вздовж стін. Під тінню пониклого перцевого дерева розставили біло-зелені стільці на веранді. Місіс Френд підсунула мій стілець до одного з інших і сіла. Вона дістала в’язання зі свого садового кошика, і її білі пальці пустили вовну по голках. Усе, що робила місіс Френд, було таким непохитним материнським. Це було найстрашніше в ній.
  «Ну, дорогий, — вона посміхнулася з в’язання, — як почуваєшся в інвалідному візку? Перевтомлюєшся?»
  Події останніх півгодини зробили мене млявим, як стеблина трави. З усіх змовників тепер я був упевнений, що пані Френд була найстрашнішою. Якби я тільки зміг її зламати, уся тутшня будівля могла б завалитися. Але як? Вона була настільки піднесено впевнена в собі, а я не мав нічого — нічого, крім містера Петербріджа.
  Я спокійно сказав: «Пан. Петербрідж щойно дзвонив».
  «Він зробив, любий?»
  «Адвокат мого батька?»
  «Так, Горді. Я знаю це, звичайно. Чого хотів шановний містер Петербрідж?»
  «Він сказав передати вам, що прийде завтра після обіду з містером Моффатом, як домовлено, якщо він не повідомить вас».
  Вона посміхнулася. «О, добре. Тоді мені не доведеться телефонувати йому». Її монументальна спокійність невимовно дратувала.
  «Чому містер Петербрідж прийде завтра?» запитав я.
  «На зустріч, любий», — лагідно сказала вона. «Ліга чистого життя. Він член, ви знаєте. Ваш батько наполягав, щоб він приєднався, і ваш батько був дуже прибутковим клієнтом. Боюся, як учасник Ліги чистого життя, язик містера Петербріджа трохи вп’явся».
  Я сказав: «Тоді завтра тут буде збори всієї ліги?» Я думав, ви сказали, що це просто містер Моффат.
  «О ні, любий, уся ліга». Пані Френд підійшла до кінця одного клубка вовни. Вона взяла його хвіст і почала вплітати його в наступну кульку. «Хіба я не прояснив це? Звичайно, це буде панахида за вашим батьком під головуванням містера Моффата. Гадаю, служба – це не зовсім правильне слово. Вони не зовсім релігійна установа. Більше церемонії. Можливо, це те, що ми маємо назвати».
  «Містер Петербрідж назвав це випробуванням, — сказав я.
  «Так воно і є, моя люба. Ти почекай і побачиш. Такими жахливо, страшенно хорошими ми повинні бути. Без алкоголю, без сигарет, звичайно. Навіть попільнички не видно. Ми всі в чорному. Ніякого макіяжу. І якийсь похмурий святий вираз. Ти знаєш, любий. Ось так». Вона відклала в’язання й скривила обличчя у виразі найпохмурішої побожності.
  «Я справді сподіваюся, що ти зможеш виглядати правильно, дорогий. Ви повинні практикуватися. Подумайте про щось особливо непривабливе, наприклад про дохлу мишу. Ось як я роблю». Вона зітхнула: «Це востаннє, Горді. Я пообіцяв собі це. Після завтра ми назавжди відмовимося від Ліги чистого життя Аврори. Мій милий, якби ти знав, як я від цього страждав. Тому що вони не хороші люди. Ви це зрозумієте, коли побачите їх. Вони огидні, огидні лицеміри. Усе їхнє життя — одна велика, товста, самовдоволена фальшивка. Часи в Сент-Полі, коли я віддав би свою душу, щоб підняти спідницю над колінами й зануритися в кан-кан посеред однієї з промов містера Гебера! Звичайно, я ніколи не робила цього, — сумно додала вона. «Я завжди дуже боявся твого дорогого батька».
  Пані Френд була чарівною. Я почав дізнаватися, що вона використовувала свою чарівність як приманку щоразу, коли я наближався до небезпечного місця. Повернувши розмову в те русло, яке я хотів, я запитав:
  «А що я маю робити завтра?»
  «Ти, любий?» На атласно-білих грудях пані Френд сів маленький коричневий метелик. Вона спокійно відкинула це: «Нічого, Горді. Просто виглядайте респектабельно, будьте ввічливими та намагайтеся вдавати, що вам не нудно. О так, і ти також можеш продекламувати « Оду Аврорі ». Вона глянула на мене під повіки. «Ти вже все вивчив?»
  «Не все».
  «Тоді ми всі допоможемо тобі сьогодні ввечері. Містеру Моффату це хотілося б, тому що... ну, дорогий, ти завжди вважався проклятим членом сім'ї, знаєш. Він отримав би величезне задоволення від відчуття, що вас виправили». Вона поклала в’язання на зручні коліна. «Ніколи не знаєш, дорогий. Можливо, ця зустріч поверне вашу пам'ять. Звичайно, ви ніколи не зустрічалися з містером Моффатом і ніколи не відвідували жодної з цих зустрічей у Каліфорнії. Але у вас було стільки того самого в Сент-Полі. Можливо, це вразить вас».
  Це була приголомшлива напруга, яка ніколи не сприймала те, що вони сказали, за чисту монету, намагаючись вловити натяк на правду в інфлексії чи обертоні. Тепер я думав: Горді був проклятим у родині, з поганою репутацією. Якби містера Френда було вбито і факт був відкритий, Горді був би найбільш очевидним підозрюваним. А містер Моффат і містер Петербрідж ніколи не бачили Горді. Тоді Ґорді був єдиним членом сім’ї, який міг бути представлений заміною, щоб хитрість не стала очевидною одразу.
  Так, у Друзів міг би бути спортивний шанс уникнути неймовірної схеми, у якій я їх підозрював, — якби вони були достатньо сміливими.
  І, Бог знав, вони були сміливими.
  Нечисті. Чи це те, що Марні мала на увазі, коли називала їх дияволами ?
  Солодкість місіс Френд мала ефект, наче ароматні подушки душили мене. У мені зародилося непереборне бажання пробитися на свободу. Безперечно, що б не закінчилося, я міг опинитися в не гіршій ситуації, ніж зараз.
  «Хочеш, щоб акорд зазвучав?» — запитав я, навмисно кидаючи їй виклик. «Ви хочете, щоб я повернув собі пам’ять?»
  «Ґорді, що це дивно сказати». Вона поклала в’язання собі на коліна й скорчила стомлену гримасу. «О, дорогий, ти все ще підозрюєш нас. Я так і подумав, коли Селена розповіла мені, як ти дістав із шухляди фотографію свого кузена Бенджі.
  Селена вже передала новини. У них була суперефективна організація.
  «Кузен Бенджі?» Я сказав. «О, ви маєте на увазі фаната з Гарварду, який працює ботаніком в Індії». Я зробив паузу. «Це Індія, чи не так?»
  Пані Френд спокійно продовжила в'язання. «Так, любий».
  Я не міг у це повірити. Нарешті я її спіткнув. Дивлячись прямо на неї, я сказав: «Ти не зовсім зрозумів цю історію з Селеною, чи не так?»
  «Ґорді, любий, що ти маєш на увазі?»
  «Селена сказала, що цей міфічний двоюрідний брат Бенджі поїхав до Йеля, був метеорологом і жив у Китаї. Ви повинні сказати їй, щоб вона не брехня була такою складною. Коли вас четверо працюють разом, мабуть, досить складно підтримувати вдавання без необхідності запам’ятовувати купу дивних деталей».
  «Справді, любий. «Пані Подруга знову відклала в'язання. Здавалося, вона трохи ображена. «Що ви маєте на увазі під брехнею? Ваш двоюрідний брат Бенджі – метеоролог у Китаї? Я впевнений, що не знаю. Він з боку твого батька. Я навіть ніколи його не зустрічав. Селена набагато більш схильна бути правильною, ніж я».
  «Сумніваюся», — сказав я. «Загалом ти набагато ефективніший за Селену. Її брехня про стару, вчора ввечері, наприклад. Ви могли б зробити краще, ніж це».
  Якими б не були наслідки, це було жахливим полегшенням нарешті вийти з цього.
  Місіс Френд витріщилася на мене з подивом, який, здавалося, не мав жодної тривоги.
  «Старенька, любий?»
  «Не варто вдавати, що ти про неї не знаєш. Селена розбудила тебе минулої ночі спеціально для того, щоб розповісти, що сталося».
  «Мій любий Горді, будь ласка, скажи мені, що ти маєш на увазі, інакше я злегка збожеволію».
  «Це заощадить багато часу, якщо ви запам’ятаєте кілька простих фактів. Селена ніколи не дурила мене щодо старої, навіть після того, як у мене вкрали хустку. У всякому разі, Нетті сказала мені. Я зміг отримати від неї стільки інформації, перш ніж ви її звільнили».
  «Горді, ти натякаєш, що я звільнив Нетті, тому що...»
  «Я більше не натякаю. Мені нудно натякати. Я кажу тобі, що ви всі четверо — Селена, Марні, доктор Крофт і ви — з самого початку годували мене пачкою брехні. Я чудово усвідомлюю цей факт і більше не хочу, щоб мене брехали».
  «Коханий, слава небесам!» Пані Френд схопила мою руку й стиснула її. «Нарешті ти відвертий зі мною. Ти не знаєш, як я вдячний. Як ви думаєте, про що саме ми брешемо?»
  «Я не думаю. Я знаю». Звісно, я не збирався згадувати про свої підозри щодо смерті старого містера Френда. Це було надто небезпечно. «Ти брешеш про ту стару».
  Мила терпляча посмішка грала на її губах. «Якби я знав, що ти мав на увазі про стару жінку, любий, можливо, я міг би пояснити».
  «Стара жінка, яка зайшла в мою кімнату вчора ввечері». Мені вистачило розуму не додати, що стара сказала, що я не Горді Френд. «Старенька, про яку сказала Селена, була лише плодом моєї уяви».
  Я зиркнув на неї, подумавши: тепер їй доведеться зламати. Але місіс Френд ще ніколи не була менш схожою на злому.
  «Селена сказала, що в будинку не живе стара жінка?» — повторила вона. «Мій любий, як дивно. Звичайно, тут живе стара жінка».
  Я очікував майже всього, крім цього. Я сказав: «Тоді чому Селена збрехала про неї?»
  «Мій любий, я не можу уявити». Голос пані Френд був заспокійливим. «Звичайно, я не знаю обставин. Ви все ще інвалід. Можливо, те, що трапилося, вас збентежило, і Селена подумала, що ви спатимете краще, якщо вона прикинеться, що це все сон. Але тоді ви не можете очікувати, що я поясню розумові процеси Селени. Іноді я думаю, чи є в неї».
  Знову місіс Френд зуміла змусити мене відчути себе дурнем. Слабо сказав я: «А хто ж вона, ця стара?»
  «Твоя бабуся, люба. Бідолашна, вона моя мати. Вона живе з нами відтоді, як ми приїхали до Каліфорнії. Вона досить давня і досить тендітна, але точно не мрія».
  «Тоді я можу її побачити?»
  «Бачиш її?» Обличчя пані Френд осяяло усмішкою недовірливої вдячності. «Любий мій, не могли б ти справді потурбуватися? Вона завжди була такою відданою тобі. І, боюся, ти знехтував нею. Дорогий, якби ти хоч трохи провідав її, я був би такий щасливий».
  Це було типово для місіс Френд. Ви випустили в неї стрілу, і вона зловила її, а потім почала наспівувати над нею, наче це була чудова квітка, яку ви їй подарували.
  Але цього разу, звичайно, вона переборщила. Вона думала, що поводиться розумно, вдаючи, що хоче, щоб я познайомився зі старою. Але ні вона, ні хто інший не знав, що вчора ввечері стара визнала, що я не Горді Френд. Якщо пощастить, я міг би перетворити її останню схему на бумеранг.
  Я сказав: «Як щодо того, щоб піти до неї прямо зараз?»
  «Це було б чудово». Пані Френд запхала своє в'язання назад у садовий кошик і, підвівшись, ніжно поцілувала мене в щоку. «Любий, ти дуже милий хлопчик».
  Вона почала катати мій стілець у будинок.
  «Ти лише це, любий, підозрюєш?»
  «Так», — сказав я, збрехавши.
  Ми пішли сонячним коридором у крило, яке я не досліджував. Ми зупинилися перед зачиненими дверима. Маленька задоволена посмішка скривила її губи, місіс Френд постукала й покликала: «Мамо? Мамо, люба?»
  Мої пальці, що стискали ручки інвалідного візка, тремтіли.
  «Мамо, мила?» — знову покликала пані Френд.
  «Марта, це ти?» У дверях пролунав хрипкий старий голос, який пронизливо пролунав.
  «Так, любий. Чи можу я зайти?»
  «Заходьте. Заходьте».
  Місіс Френд відчинила двері й штовхнула мій стілець у гарну лавандово-сіру спальню. У кріслі біля вікна сиділа стародавня жінка з неохайно накинутою на плечі шаллю і дивилася на сад. Коли місіс Френд підкотила мене ближче, стара не обернулася. Але я чітко бачив її профіль. Я розглядав підкладену пергаментну шкіру, велике око, затоплене в орбіту. У цьому не було жодних сумнівів.
  Моя «бабуся», яка сиділа в інвалідному візку біля вікна, точно була тією старою, яка стояла над моїм ліжком минулої ночі.
  «Мамо, дорога», — сказала місіс Френд. «Подивіться. Я приніс тобі сюрприз».
  «Що? Сюрприз, правда?»
  Стара старанно поворухнулася в кріслі, щоб мати змогу дивитися на нас.
  Це був момент.
  Стара подивилася на візок, а потім на мене. Повільно зморшки навколо її рота розтягнулися в посмішку трепетної радості.
  — Горді, — сказала вона.
  Вона простягла до мене обидві свої худі руки. Вузлуваті пальці робили жадібні рухи в повітрі, ніби вона не могла дочекатися, щоб обійняти мене.
  — Горді, — вигукнула вона. «Це мій Горді. Мій милий Горді приїхав побачити свою стареньку бабусю.
  Пані Френд звела два стільці разом. Старі пальці бігали по моїх руках. Старі губи, сухі й пересохлі, ніжно притиснулися до моєї щоки.
  Голос Марні, зламаний і дикий від плачу, здавалося, був прямо в кімнаті.
  Я не можу дивитися, що вони з тобою роблять. Вони недоброзичливці — усі... нечисті...
  
  OceanofPDF.com
  Розділ 13
  M RS. Твердою рукою режисера ДРУГ контролював цей «маленький візит » . Вона запропонувала невеликі безпечні теми для розмови, посміхнула нас із старенькою, а приблизно через п’ять хвилин передала мені ще один давній поцілунок від «бабусі» й вивезла з кімнати.
  У сонячному коридорі вона сяяла на мене. «Ось, милий хлопчику, вона не особливо страшна, чи не так?»
  Я міг би сказати: ні вона, а ти є. Я цього не зробив. Я нічого не сказав. Завдяки своєму надзвичайному таланту до інтригант місіс Френд якимось чином вдалося переманити стару леді на свій бік. Тепер вона загнала мене в пастку. Говорити речі не могло допомогти.
  Вона вивезла мене на терасу. Сонячне світло мені було добре, сказала вона. Вона запропонувала відвести мене до басейну, але в цей момент Селена, Нейт і Марні вийшли на трав’яну доріжку крізь клумби. Вони юрмилися навколо нас у своїх купальниках, молоді, красиві, привітні. Я дивився переважно на Марні. Тепер у мене нікого не було, крім, можливо, Марні. Але на її обличчі не було жодних ознак її дивного розладу. Вона була такою ж замаскованою та показовою, як і інші.
  «Селено, люба, ми щойно були до бабусі». Голос пані Френд був ніжним докором. «Справді, що у вас було на увазі, коли ви сказали Горді, що її не існує?»
  Селена була швидкою. Без найменшої ознаки імпровізації вона легко засміялася. «Хіба це не було дурістю?»
  «Тоді навіщо ти це зробив, любий?»
  «О, це просто я спав, Мімсі. Я був розгублений. Гордій злякався. Я думав, що так його легше заспокоїти. А потім, коли я це зробив, я зрозумів, що він підозрює нас. Я думав, що якщо він дізнається, що я збрехав дурну брехню, це стане ще гірше. Тому я попросив Марні підтримати мене». Вона погладила руку Марні, яка не реагувала. «Чи не так, Марні?»
  Марні знизала плечима.
  Селена перевела свій яскравий погляд на Нейта. «Я теж пояснював Нейту, і він, як лікар, сказав, що я мав рацію, чи не так, Нейте?»
  — Так, — сказав Нейт.
  Пані Френд зітхнула. «Селено, дорога, я боюся, що ти не підеш дзвонити століттями, шукаючи свій інтелект. А тепер будь хорошою дівчинкою. Скажи Горді, що ти шкодуєш».
  «Вибач, дитинко. «Селена поцілувала мене в лоб. «Наступного разу, коли стара жінка залізе до вас у ліжко, я розповім вам усе її життя».
  Здавалося, вони застрягли в канавці обману — як японські посланці, що говорять про добросусідство з гудінням їхніх власних бомбардувальників, уже чутним над головою.
  Невже вони справді думали, що все ще обманюють мене?
  «Там. «Пані Друг сліпуче посміхнувся. «Тепер усе прояснилося, Горді».
  Вона почала нас організовувати. Селені, Нейту та Марні наказали змінити свої мокрі купальні костюми. Мене передали Яну, який відвіз мене назад до моєї кімнати та, абсолютно непотрібно, купав мене знову.
  Поки його руки рухалися по моїй шкірі, я боровся з ідеєю, яка повільно формувалася в моїй голові. Я не повірив потертим поясненням місіс Френд про те, що містер Петербрідж прийде завтра просто як член Ліги чистого життя Аврори. Якою б не була їхня загальна політика, я знав, що вони очікують від мене завтра чогось певного, і це певне було пов’язане з віршем пана Френда.
  Можливо, я міг би використати вірш як зброю для контратаки.
  Ян підняв мене з ванни й почав витирати. Я раптом сказав: «Чому пан Френд вас звільнив?»
  Його рука, стискаючи зелений турецький рушник, лягла на мій живіт. Він дивився блакитними, настороженими очима.
  «Ти». Я показав на нього. «Містер Друг скаже тобі — Ян скрам?»
  Уперше він, здавалося, зрозумів моє значення. Його очі проясніли. Він енергійно кивнув, біляве пасмо сповзло на його лобі.
  «Чому?» Я сказав. «Чому він каже, що Ян — біжи? чому?»
  Потім він розсміявся, глибоким, веселим сміхом. Здавалося, це означало, що його звільнили з якоїсь причини, яка для нього була безмежно цікавою. Він усе ще сміявся, коли одягав мене й ніс назад до інвалідного візка.
  Коли Ян повів мене туди, у величезній вітальні подавали коктейлі. Сім’я та доктор Крофт сиділи в кріслах перед величезним вікном із тарілчастого скла, балакали, сміялися, як будь-яка родина, яка добре проводить час.
  Місіс Френд дозволила мені випити один коктейль із дозволу Нейта Крофта як «особливе задоволення». Завтра мав бути похмурий день, сказала вона. Ми всі повинні святкувати сьогодні.
  Святкування перейшло в вечерю з шампанським, яку в їдальні зі скляними стінами подала покоївка, якої я ніколи раніше не бачив. Наступник Нетті? Ми всі повинні були бути страшенно, жахливо спокійними. Нікого не було. Я відверто дувся. Марні мовчала й була напружена. Селена, Нейт — і навіть місіс Френд — були занадто веселими, щоб їх переконати. Вони жартували про Лігу чистого життя; вони зробили безглузді пропозиції, щоб шокувати пана Моффата.
  Вони нервували. Це означало, що все наближається до голови.
  Вірш ніколи не згадувався під час вечері, але я був певен, що він був у всіх у них на думці. Цей настрій вимушеної легковажності був навмисним прологом до моменту, коли — о, так невимушено й легковажно — хтось припустив, що було б страшенно весело репетирувати мене в Оді до Аврори.
  Коли ми сиділи за кавою у вітальні, дивлячись на приголомшливу панораму неба й гір, Селена покинула своє місце й сіла на підлокотник мого інвалідного візка. Це була незручна позиція. Лише надмірна прихильність або її симуляція могла змусити її прийняти це.
  Я підозрював останнє і мав рацію. Майже одразу вона стиснула моє плече, посміхнулася й промовила:
  « У тавернах, де молоді люди змішуються, щоб похитувати хтивими стегнами. Справді, це божественно. Я говорю це знову і знову собі весь день. Ґорді, це буде справжнє блаженство, якщо ти процитуєш це завтра всім тим дівам із сироватковими обличчями. Давай, навчимо тебе решти».
  «Так», — вставив Нейт, очевидно, наслідуючи намігання. «Я божеволію, коли слухаю цей вірш. Ніколи не робив, знаєте».
  Не відриваючись від свого в’язання, місіс Френд сказала: «Марні, люба, біжи принеси книжку з кімнати Горді».
  Марні відкинула назад своє блискуче чорне волосся, кинула на мене напружений, двозначний погляд, а потім поспішно вийшла з кімнати. Незабаром вона повернулася. Селена взяла в неї книжку й переглянула сторінки.
  Пані Френд сказала: «Соромно знущатися з вашого бідного батька». Вона подивилася на мене з усмішкою. «Ти пообіцяєш зберігати спокій, коли будеш декламувати, чи не так, Горді? Це дуже багато означатиме для містера Моффата».
  Селена знайшла сторінку. «Ще два вірші, Горді, любий».
  Нейт покинув свій стілець і стояв позаду Селени, його рука з удаваною бездумністю лежала на її голому плечі. Пані Френд поклала в'язання собі на коліна. Марні підпалила сірник до цигарки з різким, бризкаючим звуком. Усі вони були настільки свідомі мене, що я відчував їхню концентрацію, як пальці на своєму тілі.
  Вони втрачали свою тонкість.
  Замріяна Селена почала декламувати:
  
  «Ой, стогнуть матері сумні за дитиною своєю.
  О, тужать дружини вдома за чоловіком.
  Обидва внизу в темній таверні п'ють,
  Розпусні у своїй недбалій гулянці.
  Одурені, вони падають на підлогу. ах,
  Поки вони не потонуть у смертельній піні пива,
  Віднови їх, відстрочи їх, Аврора,
  Божої Матері. »
  
  Пані Френд зморщила носа. — Справді, досить напувати Магомета, чи не так? Боюся, що твій батько був не дуже хорошим Суінберном, Горді. Вона посміхнулася мені. «Тепер будь хорошим хлопчиком, любий. Перший рядок, Ой стогнуть матері сумні за своїм... »
  Селена дивилася на мене під напіврозплющеними віями. Нейт спостерігав за мною. Так само була і Марні.
  «Давай, дорогий». Місіс Френд почала пальцями відбивати важкий ритм у повітрі. « Ой, стогнуть матері сумні ...»
  "Ні", - сказав я.
  Рука Селени, перекинута через моє плече, напружилася. Нейт стиснув рот. Пані Френд сказала:
  «Ні... що, Горді любий?»
  «Я не збираюся вчити цей проклятий вірш».
  Очі Марні сяяли. Пані Френд підвелася й підійшла до мене.
  «Тепер, дорогий, не будь дріб'язковим. Я знаю, що це абсурдно. Я знаю, що тобі буде соромно. Але, будь ласка..."
  Я похитав головою.
  «Чому ні, любий? Чому, в ім’я бога, ні?»
  Вона була збентежена. Уперше спокійна усмішка була такою фальшивою, що можна було бачити просто крізь неї. Я почувався чудово.
  «Я не буду вчити вірш, — сказав я, — тому що це вільна країна, і я не хочу вчити вірш, який мав бути задушений при народженні».
  «Але, любий, я тобі сказав. Заради пана Моффата...»
  «Я повинен піклуватися про містера Моффата». Я зробив паузу, оцінюючи напругу. «Навіщо галасувати? Чи читаю я це чи ні, неважливо. Ви самі так сказали. Ви назвали це чарівним жестом. Гаразд, тож чарівного жесту не буде».
  Доктор Крофт, намагаючись бути бурхливим лікарем-хлопчаком, сказав: «Ґорді, старий, не будемо зловживати. Твоя мама хоче, щоб ти продекламував це. Зрештою, багато чого не просити».
  Я подивився на нього. Якось краще було мати справу з чоловіком після всіх тих задушливих самок. Я сказав: «Можливо, мене переконають продекламувати це».
  «Переконали?» Він мав надію. — Як, Горді?
  «Якби вони перестали брехати і сказали мені, чому вони насправді хочуть, щоб я це зробив».
  «Брехання». Нейт різко повторив це слово. «Ґорді, я думав, ми покінчили з усіма цими підозрами. Я думав…”
  Місіс Френд, все ще схвильована, відкрила рот, але, на диво, Селена заговорила першою.
  «Гаразд. Це ставить це до нас. «Вона засміялася, своїм хриплим, веселим сміхом. «Чому б не сказати йому правду?»
  "Селена!" — кинула пані Френд.
  «Хіба ти не бачиш, які ми дурні? Ви кричали на мене за брехню про бабусю. Це набагато дурніше. Він нам не вірить. Це очевидно. Який сенс намагатися його обдурити, коли він не обдурить? — Вона нахилилася, дозволяючи своєму блискучому волоссю торкнутися моєї щоки. «Бідолашний Горді, ти, мабуть, думаєш, що ми втілені дияволи. І я не звинувачую вас. Але все це так безглуздо, бо правда така нешкідлива. У світі немає жодної причини, чому б ви не почули це».
  Я подивився на її лагідно усміхнений рот так близько до мого. Я хотів, щоб вона не була такою красивою.
  «Правда, — сказав я, — нешкідлива?»
  «Звичайно. «Селена спостерігала за місіс Френд. «Я скажу йому?»
  Я теж спостерігав за місіс Френд. Судячи з легких зморшок навколо її очей, я був майже впевнений, що Селена імпровізує, а її свекруха хвилює результат.
  Вона різко сказала: «Роби те, що вважаєш за краще, Селено».
  Селена притиснулася до мене ближче. «Ґорді, любий, вірш». Її голос був пестливим, підозрілим. «Звичайно, це важливо. І ви були надзвичайно розумні, щоб усвідомити це. Ми не сказали вам, тому що... це була ідея Мімсі. Розумієш, усе це пов’язано з тим, що ти занадто багато п’єш. Мімсі завжди хвилювалася з цього приводу. Потім прийшла амнезія, і вона подумала, що, можливо, забувши все інше, ти забудеш свою тягу до алкоголю. Вона боялася, що, сказавши тобі правду про завтра — про вірш, ти подумаєш про себе як про п’яницю і зіпсуєш свій шанс вилікуватися». Вона звернулася до пані Френд. «Це правда, чи не так, Мімсі?»
  Це було добре з Мімсі. Вона вже повністю прийшла в себе. Вона навіть взяла своє в’язання та працювала голками.
  «Так, Селена», — сказала вона. «Ґорді, любий, я дуже сподіваюся, що тепер ти будеш добре пити».
  Нейт, також більш розслаблений, скористався нагодою ввести одну зі своїх вигадливих медичних підказок. — Є велика ймовірність, Горді, старий. Знищення особистості, хоч би тимчасове, цілком може знищити тягу до алкоголю, яку викликала непристосованість цієї особистості». Я глянув на Марні. Марні була ключем. На її обличчі не було жодного виразу. Вона сиділа, розплющивши очі, спостерігала за Селеною.
  "Добре", - сказав я. «Поки що все добре. Ти брехав, бо намагався врятувати мене від смертельної піни пива — ти та Ліга чистого життя Аврори».
  «Мій любий Горді, це не схоже на Лігу». Місіс Френд, пурпурова, гладка чи щось таке. «Звичайно, ніхто з нас не проти час від часу трохи випити. Немає морального ставлення, шановний. Просто ми не хочемо, щоб ви завдали шкоди своєму здоров’ю».
  — Дякую, — сказав я. — А тепер — про вірш.
  «Це страшенно безглуздо, дитино». Рука Селени гладила коротке волосся на моїй шиї. — Усе це щось жахливе із заповіту твого батька.
  Я глянув на пані Френд. «Ось чому приходить містер Петербрідж? Він взагалі не є членом Ліги».
  Вона ледь помітно почервоніла, але нічого не сказала.
  «Так, крихітко», — сказала Селена. «Ось чому приходить містер Петербрідж. Власне, тому пан Моффат і Ліга чистого життя також приїжджають».
  «Почути, як я читаю « Оду до Аврори »?»
  «Це, — сказала Селена, — і ще кілька речей. О, це так абсурдно. Давайте покінчимо з цим. Твій святий тато був сумний до пиття. перевірити? Ви пили. перевірити? Твій батько хотів припинити тобі пити. перевірити? Тож він зробив це. Він склав цей банальний заповіт. Ти отримуєш гроші, бо ти єдиний син. звичайно Але ви отримаєте це лише за умови, що ви будете тверезі через тридцять днів після його смерті, достатньо тверезі, щоб продекламувати «Оду Аврорі» перед усією Лігою чистого життя, а потім підписати їхню обітницю утримання. Містер Петербрідж прийде як рефері. Якщо він виявить, що ви живете бездоганним домашнім життям і якщо ви можете продекламувати вірш і підписати зобов’язання, ви отримаєте гроші. Це спосіб твого батька зробити тебе неп’яним». Вона поцілувала мене у вухо. «Там, крихітко. Це жахлива, жахлива правда, яку ми так злісно приховували від вас».
  Я глянув на неї. Вона не могла виглядати більш невинно.
  Я сказав: «А якщо я завтра не буду тверезий і не зможу продекламувати вірш і якщо я не підпишу клятву про утримання?»
  Вона знизала плечима. «Тоді, любий, немає грошей для Горді. Уся робота, великі шматки, йде до Ліги, щоб очистити Південну Каліфорнію та промити її рот милом».
  Вони всі зараз дивилися на мене. Пані Френд із блискучими очима сказала:
  «Тож бачиш, любий, як жахливо, страшенно важливо для тебе самого вивчити вірш?»
  Я дивився у відповідь. «Звичайно, — сказав я, — але чому ви всі так стурбовані цим? Просто через солодку, спонтанну прихильність до мене?»
  «Звичайно, люба», — сказала місіс Френд. «Зрештою, ти читаєш цей вірш і ти страшенно багатий. Ви не читаєте це, і ви бідні. Я не хочу, щоб мій син залишився в злиднях».
  Я подивився на Марні. Я радше подумав, що вона нескінченно похитала головою.
  Я продовжив: «Але з вашою спадщиною все гаразд, що б зі мною не сталося? Твій і Марні?»
  «Звичайно, люба», — сказала місіс Френд.
  Тоді Марні раптом підвелася. Вона стояла, молода й напружена, вимальовувалась на тлі чудового краєвиду вечірніх гір. «Не вірте їй», — сказала вона.
  Пані Френд кинула на неї жахливий погляд. Марні дивилася у відповідь, її молоде обличчя було лютим від презирства.
  «Заради Бога, тепер ти почав, скажи йому правду. Що з тобою? Ви брешете просто заради задоволення?»
  Я посміхнувся їй. Зрештою, мій союзник прорвався.
  Я сказав: «Це означає, що ви всі також маєте в цьому особистий інтерес?»
  «Звичайно, ми маємо».
  «Марні!»
  Марні відкинула своє блискуче чорне волосся, не звертаючи уваги на різкий вигук матері. «Від них мене нудить своїми похмурими обманами. Гаразд, Мімсі. Хочеш, я скажу це за тебе? Гордій випив. Селена не змогла його зупинити. Ти не міг його зупинити. Я не міг його зупинити. Батько вважав нас усіх відповідальними. Ми недостатньо боролися з дияволом, сказав він. Тож ми всі в одному човні. Від нас залежало, щоб він вилікувався від алкоголю. Батько про це подбав. Ні ти, ні я, ні Селена не отримаємо жодного червоного цента грошей, якщо Горді не пройде цей тест перед Лігою».
  Вона обернулася до мене. «Це гарна маленька історія. Справжня історія, для різноманітності». Вона впала на диван, підібгавши під себе ноги. «Слава Богу, вийшло. Мені більше не хочеться блювати».
  Я очікував, що місіс Френд виявить материнське обурення, але вона цього не зробила. Майже лагідно знизавши плечима, вона сказала: «Марні має рацію, Горді. Я думаю, це просто мати в мені. Я продовжую думати про тебе як про маленького хлопчика в матросках, який дивиться на банку з печивом. Звичайно, ти дорослий і відповідальний. Образа намагатися приховати від вас правду. «Тож ти більше не приховуєш від мене правду?»
  Моє полегшення було таким великим, що мені хотілося сміятися. Звичайно, вони все ще мені брехали. Але те, про що вони брехали, тепер здавалося абсурдно неважливим. Я підозрював їх у такому сатанинському злі. Я переконав себе, що потрапив у лапи вбивць, які планували нав’язати мені свою провину. І справжня таємниця їхнього чарівного фасаду полягала лише в цьому.
  Марні з її дівочою запальністю перебільшувала. Вони зовсім не були ворогами. Вони були просто групою дуже незручних людей у пробці.
  Пані Френд спостерігала за мною. «Тож ти зробиш це, любий, чи не так? Це не тільки заради нас. Це також заради вас». Мене потішило, що я міг подумати про неї як про щось більш зловісне, ніж красива жінка в пекельній ямі.
  «Заради мене?» Я запитав.
  «Звичайно, любий».
  — Ти не маєш на увазі заради Горді Френда?
  Вона напружилася. Селена і Нейт перезирнулися. Усе це було жалюгідно очевидно.
  «Ґорді, любий, — почала місіс Френд.
  «Продовжувати брехню справді не варто», — сказав я. «Де Горді? Гадаю, на биту. Ні, гудок це слово, чи не так? Як соромно з його боку. Уся доля Друга поставлена на карту, а Горді пішов десь у темну таверну, розпусний у недбалій гулянці».
  Доктор Крофт різко сказав: «Це не жарт, старий».
  «Ви так думаєте? Я думаю, що це страшенно, страшенно смішно». Я посміхнувся йому. — Мабуть, ви відкопали мене у своєму санаторії. Ви, звичайно, доставили товар, чи не так? Один хворий на амнезію, фальшивий Горді Френд, гарантовано продекламує містеру Моффату «Оду до Аврори» та виграє багатство для Друзів».
  Пані Френд встала. Її обличчя було бліде, як папір. Селена теж зісковзнула з підлокотника стільця. Вони стояли з кожного боку від доктора Крофта, обличчям до мене. Колись ці дві жінки, що згрупувалися разом і спостерігали за мною, здавалися грізними, як дві долі. Вони більше не робили.
  «Як щодо цього?» Я сказав. «Ми продовжимо грати в «Вгадай, хто я?» Або ми будемо чисті?»
  Раптом Марні засміялася. Вона встала з дивана. Вона проштовхнулася крізь інших і захоплено поцілувала мене.
  «Ти зробив це», — вигукнула вона. «З самого початку я знав, що ти виграєш. О, мир, мир, це чудово».
  — Це означає, звичайно, що я не Горді Френд?
  «Звичайно, ти не Горді», — сказала Марні. «Поки Нейт не привіз тебе додому з санаторію, ми ніколи в житті не бачили тебе».
  
  OceanofPDF.com
  Розділ 14
  M RS. ДРУГ з раптовою лютістю схопив Марні за руку й відштовхнув дівчину від мене. Якусь мить вони двоє стояли, дивлячись один на одного — ватажок змови та Юда, який її зрадив.
  Я впевнений, що вони забули мене у своєму взаємному антагонізмі. Я майже забув про них, тому що все моє єство було зосереджено на тому, щоб адаптуватися до цієї нової реальності. Їм відчайдушно потрібен був Ґорді заради їхнього спадку. Вони не могли його знайти. Вони винайшли фальшивого Горді. Це було так просто. Тепер я знав ганебні факти про заповіт, не було потреби приписувати їм більш зловісні мотиви.
  Вони шукали свої гроші. Цього було достатньо, щоб усе пояснити. Чому тепер я повинен чіплятися за мої набагато темніші підозри, які ніколи не мали нічого, крім найменших доказів на їх підтримку?
  Тиша була достатньо довгою й напруженою, щоб я це усвідомив. Нейт взяв Селену за руку. З легким роздратуванням я побачив, що вона не зробила жодних зусиль, щоб відпустити його. Вони обоє спостерігали за місіс Френд і Марні так, ніби їхні долі якимось чином залежали від того, що сталося між двома жінками.
  Коли місіс Френд заговорила, її голос був ніжним. Але це не була справжня ніжність.
  Вона сказала: «Ми так важко працювали. Це було так важко. Чому ви повинні були це зробити зараз?»
  "Що робити?" викликала Марні. «Сказати йому правду? Йому треба сказати правду».
  Пані Френд втомлено знизала плечима. «Ви принаймні могли залишити це рішення комусь більш відповідальному».
  «Хто більш відповідальний? ти?» Марні засміялася. «Ви зробили чудову роботу. Ти з твоєю складною павутиною брехні заплутала нас, перш ніж ми встигли озирнутися. Він розумна людина. Ви з Нейтом поводилися з ним, як з придурком. Через п’ять хвилин після того, як він прийшов до тями, він почав підозрювати, що це не Горді».
  З великими труднощами пані Френд вдалася до однієї зі своїх усмішок. «Ну, шановний, немає особливого сенсу у взаємних звинуваченнях. Збитки завдано». Вона звернула на мене залишки потертої усмішки. «Ви повинні повірити мені, що ми діяли так, як здавалося найкращим».
  «Краще для кого?» — спалахнув Марні.
  Нейт Крофт рушив до неї. Позаду гладенького доктора він був дуже сердитою людиною. «Добре, Марні. Вам було весело, створюючи гарненьку сценку. А тепер не втручайтеся в це й залиште це тому, хто має хоч якесь уявлення про важливість ситуації».
  «Важливість?» Марні люто обернулася на нього. «Важливість того, щоб поганий друг успадкував гроші батька через фіктивність? Важливо підтримувати святий ніс доктора Крофта в чистоті?»
  «Справді...!»
  «Справді». Марні скривила губи. «Для лікаря ви маєте надзвичайне уявлення про важливість. Чи вважаєте ви привабливим те, як ми поводилися з цією людиною? Він втратив пам'ять. Бідний хлопець не знає, хто він. Ми намагаємося змусити його повірити, що він той, ким він не є. Він бачить наскрізь. І все ж він застряг тут зі зламаною рукою та ногою, повністю відданий на нашу милість. Ми його мучили. Ось що ми робили. І ти самовдоволено говориш про те, що я не усвідомлюю важливості ситуації, коли ти робиш це з одним із своїх пацієнтів лише тому, що ти одурманений хітью до Селени.
  Почервоніння Нейта посилилося. Селена, яка одна здавалася такою ж спокійною та веселою, як завжди, розсміялася. «Марні, люба, спробуй хоч раз утримати хіть від свого діалогу».
  «Якби ви не пускали це у своє життя, я міг би тримати це подалі від свого діалогу». Марні звернулася до мене. Її рука нерішуче висунулася. «Я не міг дивитися, що вони з тобою роблять. Я хотів сказати тобі правду. Але я знав, що не зможу — поки це не вийшло природним шляхом, отак перед ними всіма».
  Місіс Френд їдко сказала: «Ці високі почуття у вас розвиваються досить пізно, чи не так?»
  «О, я не намагаюся обілювати себе». Марні все ще спостерігала за мною. «Я винен так само, як і вони. Ми всі пішли в це разом. Але, будь ласка, будь ласка, постарайтеся подумати, що я не така воша, як інші».
  Селена знову засміялася. «Я починаю бачити світло. Наша маленька Марні розвинула одну зі своїх відомих слабкостей щодо жертви тортур в інвалідному візку». Вона ласкаво посміхнулася мені. «Стережись, крихітко. Знаєш, вона більше не твоя сестра».
  Марні спалахнула: «Замовкни, Селено».
  Селена скривилася. «О, боже, я знову привніс у діалог хіть».
  Я подивився на двох дівчат: Марні, яка кинула виклик своїй сім’ї та ризикнула цілим багатством, щоб допомогти мені, Селену, яка з самого початку спокійно, без жодних сумнівів зробила з мене лоха.
  Чому саме Селена змушувала мене прискорювати пульс?
  Марні, її прямі карі очі втупилися в моє обличчя, повторила: «Ти ненавидиш мене?»
  Я посміхнувся їй. — Навпаки, після того, про що я підозрював, я міг би взяти вас усіх, включно з Нейтом, на руки й дати вам великі, соковиті автобуси. А як щодо того, щоб надати факти?»
  «Що тут розповідати? Ви, мабуть, здогадалися майже про все». Марні кинула на Нейта зухвалий погляд. «Тримай свій диплом, Нейт. Ось і поїхали». Вона повернулася до мене.
  «Тієї ночі, коли помер батько, Горді пішов напідпитку. Ви не знаєте Горді, але в цьому не було нічого незвичайного. Він пив цілий день. Я був останнім, хто його бачив. Він пройшов повз мене в коридорі, сказавши, що сім’я йому набридла, і він їде до Лос-Анджелеса. Я бачив, як він поїхав. Я не намагався його зупинити, тому що ми лише згодом знали, що батько помирає, і ніхто з нас навіть не підозрював, що він залишає це положення у своєму заповіті. Пізніше, звичайно, коли ми читали заповіт, Горді мав жахливе значення. Ми розграбували Лос-Анджелес заради нього. У матері навіть є детективи, які переслідують його».
  — Але ви його не знайшли?
  Селена сумно знизала плечима. «Ні, крихітко. Напевно, він уже в Мексиці. П’яниці Горді зазвичай опиняються в мексиканському ліжку з якоюсь сеньйоритою з маленького міста та шкідниками. З ним нічого не вдієш. Коли він буде готовий повернутися, він повернеться».
  Пані Френд опустилася в крісло. Тепер вона виглядала примиреною та втомленою — майже старою. Тільки Нейт все ще стояв, насторожений, ворожий.
  Я сказав: «Так ви були без Горді і все, що від нього залежить. Виглядало так, ніби Ліга чистого життя Аврори збиралася піти з тістом без заперечень. Тоді Нейт підібрав мене. Де він мене знайшов?»
  Нейт перемішався. Марні сказав: «У своєму санаторії. Вас привезли. Деякі люди знайшли вас лежачим на узбіччі дороги між цим містом і Сан-Дієго. Вас, мабуть, збив водій-утікач. Пізніше, коли вас прооперували і виправили руку й ногу, Нейт виявив, що ви втратили пам’ять. Ось що дало йому ідею».
  Селена зрушила з дивана і, проштовхнувшись повз Марні, сіла на підлогу біля моїх ніг. «Тоді ми були у відчаї. Залишився лише тиждень, а Горді немає. Нейт подзвонив мені щодо вас. Ти ніби відповідь на молитву. Розумієте, ми з Горді були тут лише пару тижнів, і Горді майже весь час був п’яний. Ані містер Моффат, ані містер Петербрідж ніколи його не бачили, а після смерті батька ми звільнили всіх старих слуг. Не було жодної людини, пов’язаної з кимось, хто знав Горді в обличчя, крім Яна. А Ян не враховується». Вона посміхнулася мені. «Дитино, благородніші персонажі, ніж ми, були б спокушені цією обстановкою. Все, що нам потрібно було зробити, це вимагати вас, закласти вас у ліжко, переконати, що ви наш давно втрачений Горді. Після того, як вас проштовхнули через вашу рутину перед містером Петербріджем і Лігою чистого життя Аврори, день був наш».
  «Навіть зламана твоя права рука так чудово підігнана», — ледь помітно зітхнула місіс Френд. «Підпис лівою рукою під обіцянкою про утримання не можна було довести як підробку». Вона підхопила пасма волосся, яке не хотілося співпрацювати. «У будь-якому випадку це була героїчна спроба. Передайте нам це. І що б ви не відчували до нас, ви повинні визнати, що ми були приємними господарями. Ми зробили все можливе, щоб вам було комфортно».
  Я зрозумів, що поволі настрій змінюється. Після спалаху Марні я був обуреною жертвою, врятованою від безсовісної змови. Тепер, майже непомітно, ми знову поринули в типову для Друзів атмосферу доброзичливої дружби. Марні відійшла на задній план. Місіс Френд усміхалася мені майже так, ніби я був співучасником змови. Рука Селени, здавалося, неуважно знайшла мою. Теплий тиск її пальців був таким же хвилюючим, як і завжди — ще більш хвилюючим, тому що я більше не вважав її ворогом.
  Я сказав: «Поки що дуже акуратно. Але що ти збирався робити після того, як я дістав тобі гроші і з’явився справжній Горді? Як тільки містер Петербрідж і містер Моффат побачать справжнього Горді, уся змова стане очевидною».
  — Але вони б ніколи не побачили справжнього Горді, любий. Пані Френд так спритно підкрала це «коханий», що я цього не помітив. «Розумієте, ми б покинули Каліфорнію, продали б будинок. І все одно це нікому з нас не подобається».
  «А я? Що б ти зробив зі мною?»
  «Це ми точно не планували». Губи пані Френд жалібно опустили. «Ми думали, що почекаємо і побачимо, яким буде твоє ставлення після того, як ми розповімо тобі правду. Принаймні ми могли зазначити, що ми взяли на себе всі ваші лікарняні витрати. І якщо ви належите до тих людей, які цікавляться грошима…» Вона зробила паузу, додавши: «Ви не повинні відчувати себе ображеними, тому що ми вас тоді не знали. Але якщо вас цікавила винагорода за надані послуги, ми були готові зробити вам гарний грошовий подарунок, дуже гарний подарунок».
  «А якби я вирішила шантажувати вас нескінченно? Я мав би повну владу над тобою. Ви це розумієте?»
  «Це була авантюра, на яку ми були готові піти. Адже краще мати гроші і бути шантажованим, ніж не мати грошей і не бути шантажованим. До того ж… — місіс Френд потягнулася до свого в’язання. «Ми все одно змирилися з шантажем. До того, як Нейт вас продюсував, ми думали найняти якогось безпринципного персонажа, щоб влаштувати навмисний маскарад. Така людина точно шантажувала б нас». Вона посміхнулася. «Я не думаю, що ти б зробив щось подібне, чи не так?»
  «Звичайно, він не буде, Мімсі», — сказала Селена. «Він божественна людина».
  Пальці місіс Френд робили безтурботні речі з кораловою шерстю. «Я вважаю, що ми всі справді злочинці і повинні почуватися винними за це. Боюся, що ні. Зовсім ні. Твій батько... Я маю на увазі, що воля мого чоловіка була надзвичайно дурною і несправедливою. Ви повинні це визнати. Ми маємо повне моральне право на гроші. І перспектива того, що він перейде до Ліги чистого життя… — Вона здригнулася. «Зачекай, доки ти побачиш їх завтра, дорогий. Містер Моффат з парою мільйонів доларів! Від самої думки в мене кров крутиться».
  На мить запала тиша. Марні, згорнувшись калачиком на дивані, похмуро дивилася на Селену, яка все ще тримала мене за руку. Нейт Крофт неспокійно завис. Це було так, наче всі вони зрозуміли, що місіс Френд успішно створила ефект, який вони не хотіли порушити.
  У свій час спокійний погляд місіс Френд зупинився на моєму обличчі.
  «Ну, тепер ти знаєш правду. Марні мала рацію. Ми повинні були відмовитися від удавання раніше. Дійсно, які ручні пружини ми обертали, намагаючись тримати вас у темряві. Я звільнив цю нудну, п’яну Нетті, бо боявся, що вона викликає у вас підозру. Селена вигадала того міфічного кузена — як його звали? — щоб пояснити фотографію Горді. Ми відправили бідного Пітера на борт до ветеринара. І справді, який час ми провели з бабусею! Розумієте, бідолашна, оскільки вона така стара й трохи заблукала, ми подумали, що буде безпечніше утримати її подалі від змови. Ми щойно сказали їй, що Горді повернувся, і сподівалися залишити її в кімнаті, доки небезпека мине. Вона нас страшенно збентежила, забравшись таким чином у вашу кімнату. Селена була дурною, намагаючись прикинутися, що її не існує, але вона боялася, що ти попросиш її побачити, а бабуся все віддасть».
  Вона зітхнула. «Ми недооцінили бабусю. Нам слід було довіритися їй для початку. Сьогодні вранці, коли я зрозумів, що ти налаштований на розбірку, я пояснив їй усю ситуацію. Вона це відразу схопила. Вона була в захваті. Їй просто подобалося прикидатися, що вона вважала тебе Горді». Вона знизала плечима. «Бабуся виявилася набагато більшою порушницею закону, ніж будь-хто з нас».
  Вона зупинилася, дивлячись у скляне вікно на чудовий краєвид, який був розмитий у згасаючій боротьбі.
  «Знаєш, — раптом сказала вона, — це дуже приємно. Ви не можете собі уявити, яке це полегшення — знову мати можливість говорити правду — всю правду».
  Можливо, це сталося тому, що за останні дні я звик принципово не вірити місіс Френд, але було щось у ледь помітному перебільшенні наголосу на словах « вся правда », що знову викликало в мені підозру. Історія, яку вони мені розповіли, була правдоподібною, але, зрештою, всі інші брехливі історії, якими вони мене годували з самого початку, також звучали правдоподібно. Чи можливо, що я знову потрапив на колосальний блеф?
  «Так, — пробурмотіла місіс Френд, — говорити правду приносить величезне задоволення, особливо для таких, як я, хто не брехун за своєю природою. «Вона глянула на мене під вії. «Хоча, кажучи правду, ми, звісно, втратили всі шанси коли-небудь отримати гроші, які, на мою думку, законно належать нам».
  Тоді мої підозри розвіялися, бо я зрозумів, що вона задумала. Вона симулювала, але з негайного та менш зловісного мотиву. З її генієм у тому, щоб отримати найкращий результат від невдалої угоди, вона сподівалася, що я все ще можу виявитися розумною інвестицією. Вона ретельно пом'якшувала мене своєю чарівністю. Вона обережно дала мені зрозуміти, що я вимагаю велику суму грошей як хабар. Тепер вона чекала, що я скажу: не турбуйся про завтра. Я так без розуму від вас усіх, що все одно продовжу цей план і побачу, що Ліга чистого життя Аврори не піде з вашими грошима.
  Коли я нічого не сказав, вона трохи скривилася. «Розкажіть нам. Тепер ти знаєш правду, ти думаєш, що ми дуже безсоромні?»
  «Так, крихітко». Селена сліпуче посміхнулася мені. «Ви страшенно, страшенно шоковані?»
  Гадаю, я мав бути. Зрештою, навіть якби воля старого містера Френда була на химерній стороні, вони всі були безсовісно готові порушити закон і використати мене як свою маріону. Але я не був шокований. Хоча між місіс Френд і Селеною було менше етичних засобів, ніж комара, я відчував до них позитивну прихильність.
  «Я не шокований», — сказав я. «Можливо, я сам кримінальний тип, і це викликає одне питання, яке мене справді цікавить. Гаразд Я не Горді Френд. Хто я?»
  Від особистого хвилювання, яке не мало нічого спільного з «Друзями», мої нервові кінцівки тремтіли. Пітер… Сан-Дієго… пропелери… Айріс… ці тьмяні спокусливі підказки сколихнулися в моїй пам’яті. За секунду я знову став би людиною з ім’ям і життям.
  Пані Френд відклала в'язання. Вона виглядала ледь збентеженою.
  «Вибач, люба. Боюся, це одна річ, яку ми не можемо вам сказати».
  «Не можете мені сказати?»
  «Ні, любий. Розумієте, ми не знаємо».
  Я звернувся до Марні, яка все ще сиділа, згорнувшись калачиком, на краю дивана. Я завжди звертався до Марні у важкі часи.
  Я сказав: «Вона говорить правду?»
  Марні повільно кивнула.
  «Це правда», - сказала вона. «Ми не знаємо. Ніхто з нас не знає, навіть Нейт. Ми не маємо жодного уявлення, хто ти».
  
  OceanofPDF.com
  Розділ 15
  Я почувався в’язнем, майже відстроченим, який бачить, як двері його камери знову грюкають йому в обличчя.
  «Але хтось повинен...»
  «Я боюся, що це так». Доктор Крофт, який так довго дозволяв жінкам тримати слово, в цей момент узяв контроль. Він дивився на мене своїми рідкими нечоловічими очима. «Коли вас прийняли в лікарні, на вас не було абсолютно ніяких ознак, ні гаманця, ні паперів, нічого, крім одягу, який ви носили, і він здавався абсолютно новим, без слідів прання». Він зробив паузу з ледь помітною посмішкою. «Ти маєш усвідомити, що я дуже ризикував, віддаючи тебе друзям у такий спосіб. Я б ніколи не пішов на такий ризик, якби ви були кимось із ім’ям, особистістю, на яку будь-якої миті могли б претендувати родичі».
  — Але люди, які привезли мене в санаторій?
  «Марні сказала тобі. Це були автомобілісти, які знайшли вас непритомним на узбіччі дороги. Марні припустила, що ви стали жертвою наїзду. Я думаю, швидше за все, вас пограбували. Можливо, ви підвезли автостопа, який здійснив блекджек і викрав ваші цінні речі та автомобіль. Рана на твоїй голові така, наче блекджек. Місіс Френд раптово приємно посміхнулася мені. «Не хвилюйся про це надто, дорогий. Я впевнений, що твоя пам'ять скоро повернеться. А тим часом вважай нас своєю родиною».
  «Так, крихітко», — сказала Селена, ніжно потершись своєю ніжною щокою тильною стороною моєї долоні. «Ми просто обожнюємо вас. Ми чесно робимо. Ми вас усиновимо».
  Якби я почувався сардонічно, я міг би зауважити, що, оскільки вони викрали мене, найменше, що вони могли зробити, це притулити та нагодувати мене, поки я не знайду куди піти. Але я не почувався сардонічним. Самотньо бути людиною без імені та без минулого. Друзі були єдиними людьми, яких я знав. Я вчепився в них.
  Нейт Крофт сказав: «Звичайно, коли прийде відповідний час, ми зробимо все можливе, щоб ви повернулися туди, де вам належить». Він виглядав трохи незграбним. «Мушу визнати, що поки тривав той… е-е… маленький маскарад, я зробив усе можливе, щоб відбити будь-яку крихту справжньої пам’яті, яка демонструвала ознаки появи в тебе. Звичайно, зараз все це зміниться. Ви можете бути впевнені, що мої послуги як психіатра повністю у вашому розпорядженні».
  «Безкоштовно?» запитав я.
  Він виглядав ще незграбніше. — Я не звинувачую тебе за неприязнь до мене, старий. Як лікар я діяв нестандартним способом. Я перший це визнаю. Моє єдине виправдання полягає в тому, що я не вважав, що це завдасть вам серйозної шкоди, і, вважаючи, що воля містера Френда була надзвичайно несправедливою, я подумав, що ви можете бути засобом, щоб зробити Друзям багато добра».
  Нейт був таким же експертом, як місіс Френд, у пошуку сприятливого тлумачення своєї поведінки. У цій гладкій промові йому вдалося зробити так, щоб безсоромно неетичний вчинок прозвучав як лицарська спроба допомогти дамам у біді.
  «Що підводить до досить важливого моменту». Руки Нейта були в кишенях. Він гойдався на підборах — його улюблена манера біля ліжка. «Тепер, коли ви почули установку, яка ваша точка зору? Про цю волю, я маю на увазі?»
  Його очі підняли очі, щоб зустрітися з моїми. Пані Френд упустила своє в'язання. Селена, її щока все ще притискалася до моєї руки, поворухнула головою, щоб подивитись на мене. Навіть Марні заворушилася на дивані.
  Я сказав: «Ви хочете знати, чи схвалюю я те, що містер Френд залишив цей пункт у своєму заповіті?»
  «Я маю на увазі, — сказав Нейт Крофт, — якби ви були місіс Френд, або Селеною, або Марні — або мною, якщо на те пішло, — як би ви поводилися?»
  Я глянув на Селену, до якої Нейт був «одурений хітью», і якою я сам був майже зачарований. Я дивився на чудову зрілість місіс Френд і юну чарівність Марні.
  Я сказав, що було правдою: «На твоєму місці, Нейте, я, мабуть, зробив би те саме, особливо, якщо Ліга чистого життя така абсурдна, як її здають».
  «О, це так, це так», — швидко сказала місіс Френд.
  «Тоді, в такому випадку...» Нейт розглядав власний наманікюрений ніготь. Це був жест, спрямований на демонстрацію невимушеності. Насправді, це не могло бути більш очевидним продуманим — «у такому випадку, можливо, навіть зараз ви можете відчувати, що…»
  Він не закінчив речення. Не було потреби. Було абсолютно очевидно, до чого він веде.
  «Ми гарантуємо, — тихо вказала місіс Френд, — що у вас не буде проблем. Навіть якби маленька хитрість була розкрита, ми б взяли на себе всю провину. Я маю на увазі, ми можемо заприсягтися, що ти був хворим на амнезію, якого ми обманули, щоб щиро повірити, що він Горді. Ви були б просто невинною жертвою. Ми також робимо це для Нейта. Ми готові присягтися, що він ніколи не знав Ґорді й щиро повірив нам, коли ми вимагали вас».
  «У гіршому випадку це лише технічне порушення закону», — сказав Нейт. «Якби ви знали, як роками мучилася вся родина Френда, терплячи неможливу тиранію містера Френда, ви б зрозуміли, що вони мають повне моральне право на гроші».
  Селена підскочила. Вона все ще тримала мене за руку. Вона схилилася наді мною, її теплий червоний рот опустився в змовницькій посмішці.
  «Роби, дитинко. О, будь ласка, зроби. Кого хвилює, морально це чи ні? Просто це жахливо, жахливо весело мати багато грошей і жахливо сумно не мати їх. Подумайте про те, як Мімсі готує гамбургери в гаш-хаусі, а Марні — однотонну покоївку в готелі, і мене… о, Боже, на що я піду? Йдучи вулицями, мабуть». Вона виглядала замріяною. «Можливо, це було б не так непривабливо». Вона глянула через плече на пані Френд. «Мімсі, як ти думаєш, це було б весело? Я маю на увазі, якби ти міг вибрати лише найкращі вулиці для прогулянок?»
  Пані Френд сказала: «Селена, не будь легковажною». Вона глянула на мене. «Ну що, любий?»
  Можливо, хворий на амнезію автоматично стає антисоціальним. Або, можливо, це було просто тому, що Селена була така красива і більше не брехала мені, і була одружена з п’яним волоцюгою, який кинув її в той єдиний момент, коли він міг їй допомогти. У всякому разі, я точно знав, що збирався сказати.
  І я це сказав.
  «Звичайно, я це зроблю, за умови, що ви прикриєте мене, якщо виникнуть проблеми, і допоможете потім дізнатися, хто я».
  «Звичайно, будемо». Обличчя пані Френд сяяло. «Дорогий хлопче, звичайно, будемо».
  Селена провела пальцем по вигину моєї щоки. «Ангел, ти такий ангел. Дійсно, найприємніше у всьому, що саме ти є хрещеним батьком феї».
  Нейт Крофт, тепер кульмінаційний момент минув, повернувся до ревнивого чоловіка. Його похмурі щоки почервоніли, він огризнувся: «Селено, не чіпай його».
  «Чому ні, любий? Він такий спритний». Тоді Селена підійшла до Нейта, неуважно поцілувала його в щоку. «Але ми також вам дуже вдячні. Ви були абсолютно мрійливі».
  Місіс Френд підвелася й сіла біля Марні на дивані, стискаючи її руку. «Любий, будь ласка, вибач мене за таку непривабливість і різкість. Ви мали рацію. Він робить це для нас лише тому, що ти чесніший за нас».
  «Добре, Мімсі». Марні нетерпляче відсмикнула руку. «У нас є все, що ми хотіли. Не треба воркувати».
  Пані Френд зітхнула. «У мене така колюча дитина». Вона знову встала з дивана й, підійшовши до мене, підняла з підлоги томик віршів пана Френда. Вона повернулася до свого крісла, переглянула книгу й задоволено буркнула.
  «О, так набагато приємніше, коли всі довіряють один одному, розуміють один одного».
  Вона поплескала книгу. «Тепер, дорогий, ти повинен бути впевнений, що вивчив вірш ідеально. Містер Моффат, ймовірно, в цю хвилину стоїть на колінах і молиться, щоб ви не помацали, не гикали або зробили щось явно п’яним і були дискваліфіковані».
  Вона підвела очі. «Нейт, Селена, сідайте, любі. Це змушує мене неспокійно, всі метушаться навколо».
  Селена та Нейт разом сіли на диванчик. Пані Френд пробурмотіла:
  «Подивимось. Ще лише два вірші. Той, який ми читали, і останній. Давайте прочитаємо останню».
  Вона придивилася, здавалося, знайшла малюнок замалий для неї, і попорпала в своїй робочій сумці, звідки дістала велику пару окулярів в черепашковій оправі. Вона збалансувала їх на кінчику носа.
  «Там».
  Підкреслено, підкреслюючи ритм, вона прочитала:
  
  «О, зараз час, коли Спокуса,
  Як змія минулого, треба приголомшити.
  Ми повинні очистити кожну ногу нації
  Поки нашу кар'єру не вб'ють і уникатимуть.
  Хоча наша країна заплямована, моліться відновити її.
  Встаньте і обтріть її духовним милом.
  О, бичуйте її та бичуйте, Авроро,
  Богоматері Надії». »
  
  Вона поклала книжку собі на коліна. Вона дивилася на нас поверх своїх окулярів.
  «Твій бідний батько! Нікому не кажіть, але він випив цілу склянку ожинового бренді в нашу шлюбну ніч».
  Чудово вона знову заявила про себе. Завдяки своїй особистості вона перетворила нас усіх на нешкідливу маленьку сімейну групу, яка затишно сиділа після гарної вечері. Дивлячись на нас, ніхто б не міг подумати, що ми п’ять відчайдушних персонажів, які готують велику змову з метою порушити закон.
  Раптом я подумав, що якби «Друзі» так добре вміли обманювати, то могли б бути ще кращими. Що якби я знову дозволив себе обдурити? Що, якби вони підступно сказали мені лише частину правди, а маленька комедія перед містером Моффатом завтра була лише прологом до… чогось іншого?
  У мене, звичайно, не було причин так думати. Без причини.
  І все-таки я відчував пощипування гусячої шкіри на своїй шкірі.
  «Готова, люба?» Ніжна посмішка пані Френд осяяла мене. Вона знову підняла руку й відбила в повітрі важкий, досить неточний ритм.
  « О, зараз час, коли Спокуса…»
  
  OceanofPDF.com
  Розділ 16
  КОЛИ у мене було ідеальне слово для вірша, місіс Френд оголосила, що нам усім пора лягати спати , щоб уранці ми були особливо ясними. Нейт, який явно не бажав йти, був проведений Селеною до дверей. Коли вони пішли і місіс Френд пообіцяла побажати своїй матері на добраніч, Марні запропонувала відвезти мене до моєї кімнати.
  Мене не потрібно було возити, але мені сподобалася ідея побути наодинці з Марні на деякий час.
  Коли ми дійшли до спальні, вона підсунула моє крісло до одного зі срібних і золотих ліжок, на яке впала, її чорне волосся розвіялося навколо її молодого, милого обличчя. Обурення, з яким вона вела мою боротьбу за мене проти родини, здавалося, покинуло її. Вона знову стала холодною, сардонічною.
  Мої безпідставні підозри майже розвіялися, але чомусь я хотів бути впевненим, що вона не вважає мене лохом.
  Я посміхнувся їй. «Ну, мені є за що тобі подякувати. Якби не ти, вони б ніколи не зламалися».
  — Ні за що, — протягнула вона. «Будь-яка дрібниця, яку я можу зробити».
  Я дивився на неї з цікавістю. «Чому ти сьогодні вдень сказав, що вони злидні?»
  «Тому що вони нечисті. Вони не ставилися до вас як до людини. Для них ти був лише шматком плоті, яку вони штовхали заради власної вигоди. Мені було шкода тебе». Вона скривилася. «Я тепер як Мімсі — створюю гарну історію. Я не був таким християнином. Мені теж було страшно. Я знав, що ти починаєш підозрювати. Я бачив, як ти телефонував. Я боявся, що ти можеш запанікувати, викликати поліцію і все зіпсувати. Я подумав, що якщо я дам правильний натяк, ти змусиш правду відкрити, і ми матимемо набагато більше шансів отримати гроші, якщо ти будеш союзником, а не жертвою».
  Я посміхнувся. «Здається, ти був розумніший за них».
  «Можливо».
  «І, звичайно, відвертіше».
  Її холодні очі дивилися на мене, не моргаючи. «Після того, через що ти пройшов, мені здається, трохи відвертості буде добре».
  "Так", - сказав я. «Тоді ти не шкодуєш, що я вирішив пробачити, забути і допомогти їм?»
  «Вони? Не будь дурницею. Ти допомагаєш мені так само, як і їм. Звичайно, я в захваті. Я хочу цих грошей понад усе на світі». Одна з її прямих довгих ніг звисала з краю ліжка. Вона неспокійно розмахувала ним. «Боже, як я хочу цих грошей. А коли я отримаю свою частку, я втечу звідси так швидко, що ви не побачите мене й пороху».
  «Що ти маєш проти?»
  «Проти?» Вона витріщилася на мене так, наче я був божевільний, щоб поставити таке запитання. «У мене все проти. Завжди, відколи себе пам’ятаю, дім був тим місцем, де тебе топчуть. Спочатку це був батько. Батько—не топтав, а сочив. Він був схожий на великого божественного слимака, який повзав по моєму життю, перетворюючи все на коричневий колір. Мене годували злочестивістю, похотями плоті та прокляттям щодня, як вівсянкою. Поки я ще мочив підгузки, я був упевнений, що вчинив гріх проти Святого Духа. Пізніше, коли він приєднався до Ліги чистого життя і пішов на здорову гру з містером Моффатом на Божому сонці, він усе ще був таким же поганим, коли повернувся додому. Ви повинні були мене побачити. Ще кілька тижнів тому я був маленьким переляканим сірим мишем, яке ховалося в обшивку, щоб сховатися, якщо хтось підвищить голос». Вона запалила сигарету, глибоко затягнувшись, її очі нагадували. «Єдине, що мені було весело, це сподіватися, що батько помре. Роками щовечора після того, як я лягав спати, я лежав без сну і думав про його смерть». Вона засміялася. «Це і секс, звичайно. Я ніколи не була наодинці з чоловіком, поки мені не виповнився двадцять один, а це було лише три тижні тому. Хлопче, який брудний розум я виробив».
  Вона похмуро подивилася на свою ногу. «А потім батько справді помер. Деякий час я думав, що життя почалося. Я розфарбувала обличчя. Я купувала найрозумніший одяг, найпрозоріші панчохи, пила коктейль перед кожною їжею, курила, як у печі. У мене навіть було ПОБАЧАННЯ З ЧОЛОВІКОМ . Це все, подумав я. Тоді я почав розуміти, що все так само погано, як і колись, — насправді ще гірше».
  Для мене було зовсім новим думати про цю дівчинку з її розквітлим ротом, як у дуги амура, її зухвалою виставою ніжок і її цинічною балаканиною, як трансформацію, якій було лише три тижні, із мишачо-переляканої дитини під великим пальцем містера Френда. Навіть у найзловіснішій формі Друзі здавалися втіленням вишуканості. Це був перший раз, коли я побачив їх такими, якими вони мали бути насправді — трьох жінок, які всього за кілька п’янких тижнів звільнилися від майже неймовірної вікторіанської тиранії.
  Я запитав: «А чому життя стало таким же поганим після смерті твого батька, Марні?»
  Вона швидко підвела очі: «Мімсі та Селена, звичайно».
  «Мімсі та Селена?»
  «Ви коли-небудь чули слово «задушений»? Ти намагайся бути жінкою в одному домі з Мімсі та Селеною». Вона жорстоко вигнала ногою. «З батьком було майже краще. Принаймні він не був зловісним».
  «Зловісний?» Я інстинктивно відреагував на це слово.
  «О, вони не знають, що вони є». Вона підняла ноги на ліжко й сіла, схрестивши ноги, поклавши руки на щиколотки. «Просто вони обидва надзвичайно сильні персонажі, і вся ця сила була закрита батьком. Тепер, коли його немає, вони розширюються — розквітають, як ті жахливі південноамериканські рослини-людожери. Вони засмоктують все, в тому числі і мене. Вони ковтають усіх. О, вони б зробили все, абсолютно все, хоч би як бездушно. І саме тому, що це їх задовольняє, вони зможуть підсолодити все гарним словом і зробити так, щоб це виглядало так чарівно та симпатично». Тепер вона пильно дивилася на мене, блискуче волосся вільно розвівалося на її плечах. У мене було дивне відчуття, що між рядками її сказаного було якесь попередження.
  — Скажи мені, — раптом запитала вона. «Чому ви виконуєте цей план? Для вас у цьому нічого немає».
  «У цьому немає нічого проти мене, чи не так?»
  «Я так не думаю».
  «Тоді чому б мені не зробити це із загальної дружби?» Вона похитала головою. «Ти робиш це не заради загальної дружби. Ти робиш це заради Селени».
  Чомусь мені стало незручно.
  «Звичайно. Ти такий, як усі. Ти дозволяєш їй проковтнути тебе. Вона проковтнула Горді — те, що залишилося від нього, бідолахи. І вона проковтнула Нейта». Вона гірко засміялася. «Пам’ятаєш, я казав тобі, що у мене було перше побачення з чоловіком три тижні тому? Цим чоловіком був Нейт. Я зустрів його і привіз додому. Він мав бути моїм кавалером. Зараз про це ніхто ніколи не згадує, чи не так? Селена кинула на нього один погляд і зжерла його, як бегемот, що пожирає водяну траву. А ти…”
  «Можливо, я зможу подбати про себе».
  "Ти?" Марні знову засміялася. «Почекай і побачиш. Кожної хвилини вона зайде до кімнати. Завтра вона буде такою веселою та веселою. Це те, що буде спочатку. Тоді вона почне боліти в очах і розповідатиме, як це було жахливо бути одруженою з п’яним. Тоді вона скаже, що Нейт, звичайно, страшенно милий і віддана йому, але які у вас великі м’язи». Її сарказм згасав. «Ти доглядаєш за собою? Водяний бур'ян! Таким ти і будеш. Один великий зелений ковток».
  Моя реакція була на диво неоднозначною. Частина мене сказала: вона права. Стережись. Інша частина напружилася, щоб кинутися на захист Селени. Однак це було зупинено ясним, іронічним поглядом Марні.
  Вона сказала: «Ти думаєш, що я ревнива, чи не так, тому що Селена така захоплення».
  «Я?»
  «Звичайно знаєш». Через швидку зміну настрою її обличчя було смертельно серйозним. «Будь ласка, повір мені, заради себе. Вона буде для вас отрутою. Вона погана — справді погана. Це не тільки Горді, Нейт. Це кожен чоловік, який підходить до неї». Вона замовкла й різко додала: «Ян, навіть».
  "Ян!"
  «Так, Джен. Я бачив Селену з Джен перед смертю тата. Я… О, мабуть, я не повинен був тобі казати. Це стервозно. Але яка різниця, якщо я можу змусити вас побачити?» Бачення величезного напівголого тіла Яна пропливло в мене в голові. Я згадав його різкий сміх, коли запитав його, чому пан Френд звільнив його. Потім його зображення — все ще сміється — злилося з гнучкою, засмаглою фігурою Селени, що бореться в басейні. Гнів, насильство, яке мене вразило, спалахнуло в мені.
  Марні все ще спостерігала за мною. «Селені набрид Горді. Цинічно, не піднімаючи мізинця, вона дозволила йому випити себе в кашку. Вона зв’язалася з Нейтом лише для того, щоб використовувати його. Незабаром їй теж з ним стане нудно. Скоро вона викине його на купу мотлоху. І ти наступний у списку на ліквідацію. Гадаю, вона не може вдіяти. Це те, як вона створена. Сама того не усвідомлюючи, вона знищує людей».
  Оскільки я не зовсім знав, на що спрямований мій гнів, я зосередив його на ній. «Хіба ти не дуже корисний? Що тобі до того, роблю я дурня чи ні?»
  «Що мені до цього?» Вона трохи стомлено знизала плечима. «Я не знаю. Можливо, це тому, що я терпіти не можу бачити, як Селені все сходить з рук. У неї в рукаві є якийсь план. Я знаю, що вона має».
  «План?» Мені знову стало не по собі. «Що за план?»
  Вона хвилину сиділа мовчки. Тоді вона повільно похитала головою. «Я не знаю. Але дещо є. Я можу сказати це в її очі». Вона нахилилася вперед і торкнулася моєї руки з тяжінням, яке було майже наївним. «Не довіряй їй. Будь ласка, пообіцяй мені, що не довірятимеш їй».
  Це був смішний момент. Це було попередження, якого я наполовину очікував. Я мав про це хвилюватися. Я також мав би хвилюватися про видіння Селени, яка піднялася, чудова та глузлива, у моїй пам’яті. Але я не хвилювався ні про те, ні про інше. Здавалося, мало значення лише те, що Марні виглядала дуже молодою, втомленою та занедбаною. Я обняв її рукою, притягнув до себе й поцілував у губи.
  «Дякую за попередження, крихітко».
  «Ви не звернете на це уваги».
  «Хто знає?»
  «Але ви побачите. Рано чи пізно ти дізнаєшся, що вона задумала, і прийдеш до мене кричати, щоб сказати, наскільки я був правий».
  «Добре. Це вигідна угода. Коли Селена отруїть мене, я прийду до вас з криком, щоб отримати блювотний засіб».
  Я знову поцілував її. На мить її губи розслабилися на моїх; потім вони пішли тісно і вороже. Вона вирвалась. «Заради Бога, перестань мене цілувати».
  «Чому, Марні?»
  «Тому що…» Вона витріщилася на мене, її рот нетвердий. Тоді вона зістрибнула з ліжка. «О, Боже, мене нудить від тебе. Від усіх чоловіків мені нудить». Вона люто засміялася. «Хіба ніхто не казав цього раніше?»
  «Марні, крихітко».
  «О, чорт, я піду запрошу Яна, щоб він уклав тебе спати. Ви, хлопці, все одно повинні зібратися разом і створити клуб».
  Коли вона підбігла до дверей, я помітила її обличчя. Воно було білим і враженим.
  Раптом я відчув, як каблук.
  Незабаром прийшов Ян. Він був у піжамі. Його світле волосся було скуйовджене, і, судячи з опущених повік, я уявив, що Марні його розбудила. Але він був таким же привітним, як завжди. Механічно він виконав процедуру підготовки мене до ночі. Мені ніколи не подобалося, щоб він торкався мене. Тієї ночі, маючи в пам’яті його та Селену разом, я відчув нестримне бажання вдарити власним здоровим кулаком у його широке засмагле обличчя.
  Він відніс мене назад до ліжка, наче я була немовлям, уклав мене, усміхнувся з усією дружньою солодкістю на світі й вискочив.
  Лише після того, як він пішов, я зіткнувся з правдою, з якою мав би зіткнутися кілька днів тому.
  Звичайно, Марні мала рацію щодо моєї одержимості Селеною. Я її не любив. Це не було нічого такого ароматного та романтичного. Було гірше. Хоча вона з самого початку обманювала мене і брехала мені, Селена була в моїй крові. Так воно і було. Добре чи погано, я застряг у цьому.
  З самого початку жорстокість моєї реакції на Друзів справді була зумовлена Селеною. Я наполовину знав це весь час, але тепер це було для мене так само ясно, як моя пам’ять про темно-сині очі Селени. Я ненавидів Друзів, коли вважав їх моїми ворогами, тому що я ненавидів мати Селену як ворога. Того вечора я знехтував будь-яким інстинктом самозбереження й приєднався до їхньої змови просто тому, що, приєднавшись, я міг знову мати Селену на своєму боці. Навіть зараз, коли невиразні підозри щодо ще невиразнішої небезпеки попереду полювали на мене, я міг бути схвильований, бо знав, що Селена прийде будь-якої миті.
  Двері відчинилися, і ось вона.
  «Привіт, любий. Марні застерігала вас від мене? Я впевнений, що вона має. Я бачив цей хижий блиск в її очах».
  Вона підійшла до ліжка й сіла. Вона взяла мою руку в свою і відкинула голову, сміючись, як чистий тваринний дух.
  «Вибач, що я так спізнився, дитино. Мені було жахливо з Нейтом».
  Я був щасливий зараз. «Що задумав Нейт?»
  «О, він кипів, а я тут не спав. Він сказав, що оскільки я більше не прикидаюся твоєю дружиною, то мені слід переїхати в одну з тих похмурих гостьових спалень у іншому крилі. Дійсно, мій любий, він був дуже втомлений через це. Я зауважив, що ви навряд чи можете стати загрозою з таким акторським складом, і, оскільки ви вже бачили все, що можна було побачити, було жахливо лицемірно залишатися задушливим на цьому етапі гри». Вона схилилася наді мною, цілуючи мене в уста. «Крім того, усі ці пристойності, вони такі похмурі, чи не так?»
  «Страшно сумно». Її плечі були голі. Я дозволив своїй руці блукати по теплій гладкій шкірі. Смутно я подумав: «Бідний Нейт». Але тільки тьмяно.
  Вона відкинулася на подушки, просунувши руку мені під потилицю. «Крихітко, я так страшенно, страшенно радий завтрашньому дню. Ти справді ангел. Смішно, все вийшло якнайкраще, чи не так? Я маю на увазі, Горді ніколи не був настільки тверезим, щоб сам продекламувати той вірш». Під їхніми густими віями її очі ковзнули вбік, щоб глянути на мене. «Бідний Горді. Я йому віддана. Чесно я. Але інколи... ну, бути одруженим з п’яницею досить туго. Чи можеш ти це зрозуміти, дитинко?»
  «Я не можу зрозуміти, що життя для тебе коли-небудь було похмурим. Адже тут не тільки Гордій. Нейт без розуму від тебе».
  «Нейт». Вона легенько зітхнула. «Так, я припускаю, що він. Він хоче, щоб я розлучилася з Горді й вийшла за нього заміж».
  «Він робить?» — різко спитав я.
  «Тому він нам допоміг. Він зовсім не хотів, поки я не сказала, як пригнічувало б вийти за нього заміж, якби я була безгрошівця. Зрештою, якби я збирався розлучитися з Ґорді, було б набагато розумніше мати Ґорді багатим, тож я міг би отримати чудову грошову компенсацію, чи не так?»
  Вона лягла на спину, щасливо дивлячись у стелю. На мить у мене перехопило подих від безсоромності цього зізнання. Таким чином Друзі отримали неоціненну допомогу Нейта Крофта. Селена використовувала себе як приманку, щоб спонукати молодого лікаря ризикнути своєю професійною кар'єрою. «Бідолашний Нейт, — знову подумав я. Цього разу менш тьмяно.
  Я сказав: «Тож коли все закінчиться, ти збираєшся розлучитися з Горді й одружитися з Нейтом?»
  «Ой, дитинко, це так похмуро думати про речі в майбутньому. Звичайно, Нейт дуже милий. Але він трохи набита сорочка. Ви не думаєте, що він? Просто трохи набитої сорочки?»
  Вона перевернулася на стегно так, що стала обличчям до мене. Її пальці безтурботно почали грати з рукавом моєї піжамної куртки. Вона відсунула його назад, дивлячись на мою руку.
  «Дитина, такі руки. Я завжди їх обожнювала. А м’язи — справді, як у вантажника».
  Мене вразило, наскільки розділилися мій розум і емоції. Явно, ніби вона була в кімнаті саме тоді, вимовляючи їх, мій розум згадав цинічні слова Марні. Вона майже точно передбачила послідовність розмови Селени. Але замість того, щоб діяти як попередження, це знання викликало у мене дивне підбадьорення.
  «Знаєш щось, дитинко?» Селена гладила світле волосся на моїй руці. «Мені ніколи нічого не подобалося так, як прикидатися твоєю дружиною. Якось захоплююче було весь час лежати. І це хвилююче торкатися тебе. Любий, я люблю тебе торкатися». Вона нахилилася на один дюйм ближче й поцілувала мене в уста. «Ти ніби щось шипить у моїх жилах. О, все завжди так весело».
  Вона відійшла від мене, простягнула руку й викрутила пасмо мого волосся з-під бинтів.
  «Коханий, невже ти справді не знаєш, хто ти?»
  «Ні».
  «Можливо, ви одружені».
  «Можливо».
  «Огидній маленькій жінці з жилавою шиєю та закрученими паперами».
  «Може бути».
  «Крихітко, чи не було б чудово, якби тобі ніколи не поверталася пам’ять?»
  Я погладив її по щоці. "Чи буде це?"
  Її очі були пласкі, замріяні. «Я вважаю, що це дійсно робить вас захоплюючим. ти хто нічого Ніякої особистості. Без звичок. Ніяких табу. Просто людина. Ось яка ти, дитинко. людина О, ніколи не поверни свою пам’ять».
  «Подобається мені таким чином?»
  Вона посміхалася швидкою, чарівною усмішкою. «Це все, дитино. Ніколи не повертай свою пам'ять. Я розлучуся з Горді. Я буду багатим, смердюче багатим. Ви також можете бути багатими, тому що ви також можете отримати від Горді величезний чек. І ми підемо разом і зробимо найпрекрасніші речі. І ти будеш частиною мене. Ти будеш тим, що я створив. Я навчу тебе всього, що ти знаєш». Її руки тріпотіли на моїх грудях. «Я навчу тебе всього, що ти знаєш, коли знімуть гіпс».
  У мене прискорився пульс. Я не міг зупинити пульс. Моя кров також прискорилася так, що це було майже біль. Я не забув про Нейта. Я навіть не забув про Яна. Мені просто було байдуже.
  «Дитина». Вона прошепотіла це, її губи були теплими біля мого вуха. «Дитино, скажи мені. ти мене любиш?»
  «Кохання?» Я схопив її за плече, відтягнув її назад, щоб я міг дивитися на неї. «Любов — це досить примхливе слово, яке можна використовувати навколо себе, чи не так?»
  «Ой, крихітко». Вона засміялася, глибоким, хриплим сміхом. «Ти і я».
  Тоді вона зіскочила з ліжка, її волосся розвіялося на плечах. Вона ходила навколо ліжка, де я її не бачив.
  «Дитина?»
  «Так, Селена. «
  «Я роздягаюся. Поверніться в інший бік».
  «Мене повернули іншим боком. Це цілком респектабельно. Я тебе не бачу».
  «Я знаю, що ти не можеш, дурепа. Ось що мене непокоїть. Повернись».
  Я пересувався в ліжку. Вона стояла між мною і вікном. Вона розстібнула сукню ззаду і впала їй на землю.
  Вона усміхалася мені, її зуби біло блищали між червоними розкритими губами.
  «Ми з тобою, крихітко», — сказала вона.
  
  OceanofPDF.com
  Розділ 17
  КОЛИ Джен розбудив мене наступного ранку, Селена зникла. Мого першого погляду на голландця було достатньо, щоб нагадати мені, що це був Великий День. Його величезне тіло, зазвичай оголене, за винятком мізерних плавок, було змушене одягнути в білу сорочку, із зав’язаною чорною краваткою та костюм із сисером. Його світле волосся теж було причесане. Він виглядав незграбним і непереконливо святим. Мабуть, йому сказали не посміхатися, бо він зберігав уперту тверезість, коли купав мене й одягав настільки повно, наскільки це дозволяли гіпси, у такий же похмурий костюм і сорочку з траурною чорною пов’язкою. Мене посадили в інвалідне крісло, накинувши на ноги найменш барвисту мантію, і виштовхнули до заскленого ґанку для сніданку, де зібралися всі.
  З першого погляду я ледве впізнав жінку-Подругу. Місіс Френд завжди носила чорне, але її яскрава губна помада та розкішна зачіска створювали ефект ледь помітної неповажної богині в розкішному вбранні вдови. Все це було змінено. Тепер її обличчя було без макіяжу. Її волосся було зібрано в тугий пучок на потилиці. На ній не було прикрас, і їй вдалося якимось чином вимкнути свій магнетизм і надати вигляд лагідної побожності.
  Обидві дівчини теж були в невиразному чорному. Я був вражений тим, як це знищило Марні. Вона виглядала так, як стверджувала, що завжди виглядала до смерті свого батька — маленька мишача істота, готова втекти в безпечне місце за першого «бу». Одне тільки перевтілення Селени виявилося невдалим. Незважаючи на безформну чорну сукню, незважаючи на безглуздий спосіб, у який вона заплела волосся в товсті коси навколо вух, вона все одно виглядала сміливо хтивою.
  «Коханий». Вона оглядала мене, посміхаючись. «Ти чудовий — цей огидний костюм. Спробуйте виглядати трохи більше запором. там. ідеально Горді Френд — виправлений п’яниця».
  Незважаючи на свій стриманий вигляд, місіс Френд була такою ж дієвою, як завжди. Вона сказала мені, що містер Петербрідж прибуде ще до того, як зібралася Ліга. До його обов’язків як виконавця заповіту містера Френда входило перевірити будинок на ознаки розпусти — пляшки з-під алкоголю, попільнички тощо. Він прийде за годину.
  Місіс Френд провела нам сніданок і провела конференцію у вітальні, де мали відбутися збори Ліги чистого життя. Незважаючи на розкішну пишноту кімнати, місіс Френд геніально зуміла створити атмосферу поважної важкості. Попільничок, звичайно, не було. Фотографії самого старого містера Френда та похмурих родичів були виставлені незграбно в найменш підходящих місцях. На піаніно була накинута витончена шаль із пейслі. На ньому стояла ваза, напхана мертвим очеретом типу кращих пансіонів. Дерев'яні стільці були розставлені рядами, щоб розмістити членів Ліги; а на одному кінці стільці навколо столу вказували, де головуватиме містер Моффат і сімейна вечірка.
  Місіс Френд змусила мене продекламувати тричі «Оду Аврорі» і навіть навчила мене правильного тону голосу та правильної поведінки для сором’язливого колишнього грішника, який побачив світло.
  «Нам не потрібно турбуватися про містера Петербріджа», — сказала вона. «Він старий метушливий бюджетник, але я думаю, що він на нашому боці. Небезпека, звичайно, становить містер Моффат. Він зійде з розуму, коли щось піде не так. Найменший промах, і він висуває претензії. Ми не можемо дозволити собі судовий позов і всі ганебні речі, які судовий позов може викликати. Ви це розумієте?»
  Останнє зауваження було адресоване мені. Я кивнув. Я дуже добре розумів, чому ми не можемо дозволити собі судовий позов.
  «Тобі краще знати схему цих зустрічей, любий. Спочатку буде весела пісня. Тоді містер Моффат виголосить веселу промову про твого батька. Тоді ти розкажеш вірш. Тоді містер Моффат, ймовірно, розпочне веселу балаканину про ще одного викупленого втраченого брата. Тоді ви підпишете обіцянку утримання. Це означає, що ти більше ніколи не будеш пити, любий хлопче. Після цього, можливо, було б непогано, якби ви також виголосили веселу промову. Ні, можливо, не варто. Я не дуже довіряю вашому почуттю гумору. Ми пропустимо вашу веселу промову. Потім зустріч завершиться ще однією веселою піснею, і всі вони зберуться, щоб привітати вас як одного з учасників. Я сказав містеру Моффату, що вони можуть провести свою сонячну годину в басейні, тож після цього ми позбудемося їх із дому. Зрозумів?»
  "Так", - сказав я.
  — І не згадуй про амнезію, дорогий. Ми не сказали містеру Петербріджу чи містеру Моффату, що Горді страждає на амнезію. Ми думали, що це може викликати підозру у містера Моффата. Але оскільки він навіть не здогадується, що ти фальшивка, він не буде намагатися підбити тебе незручними запитаннями, я в цьому цілком впевнений».
  «Я сподіваюся, що так», — сказав я. «До речі, ви впевнені, що ніхто з учасників ніколи не бачив Горді?»
  «Я не розумію, як хтось із них міг це зробити, люба. Я справді ні». Пані Френд витріщилася на двох дівчат. «Марні, з тобою все гаразд. Селена, — вона зітхнула, — я б хотіла, щоб ти міг щось зробити зі своєю пазухою.
  «Я можу їх відрізати», — сказала Селена.
  «Ні, дорогий, я не думаю, що це буде потрібно». Місіс Френд кинула останній, всеосяжний погляд на кімнату. «Зараз я приведу бабусю. Вона в захваті від ідеї взяти участь у зустрічі, і я думаю, що вона зробить хороший ефект поруч із Горді. Гордій зі старою бабусею з одного боку та дружиною з іншого. Пам’ятайте, Селена, дружина, але не сексуальна, як святий Павло. Це твоє ставлення».
  Вона зробила невиразний жест рукою. «О, дорогий, коли це закінчиться, мені стане краще. Так втомливо, все це. Так дуже втомливо».
  Вона вийшла й незабаром повернулася з бабусею, вкритою чорним крепом, бризками на її руці. Її посадили на місце біля мого інвалідного візка. Вона нахилилася до мене, створюючи власну атмосферу лаванди та пилу. Старовинна повіка повільно опускалася й піднімалася над світлим оком.
  «Це весело», — прошепотіла вона. «Веселіше, ніж радіо. Веселіше, ніж Джек Бенні». Вона захихотіла. «Джек Бенні. Для вас є смішний чоловік. У Сіетлі, коли я була дівчиною, не було таких смішних чоловіків».
  Вона все ще реготала про відсутність смішних чоловіків у Сіетлі в її дитинстві, коли зайшла служниця, щоб оголосити містера Петербріджа.
  «Проведіть його, Сьюзан», — сказала місіс Френд.
  Коли покоївка пішла, з’явилася тривога. Чи я засунув свою шию в петлю? Я подивився на Селену. Вона посміхнулася. Я згадав минулу ніч і більше не нервував.
  Містер Петербрідж увійшов позаду покоївки. З драматичної точки зору він мав бути високим, зловісним персонажем зі сталевим, проникливим поглядом. Справді, адвокат пана Френда був крихітним і пухким, з рожевою лисиною та блакитними водянистими очима. Він був схожий на одного з тих метеликів, яким якось вдається прожити всю зиму й боляче хитатися перші дні весни.
  Пані Френд піднялася. «Містер Петербрідж».
  «Ах, пані Френд».
  Пані Френд взяла його за руку й повела. «Я думаю, ви знаєте всіх. Моя мама. Марні. Селена. Горді… о, ні, я не вірю, що ти знаєш Горді. Містере Петербрідж, це мій син.
  Містер Петербрідж подивився на гіпсову пов’язку на моїй правій руці, здавалося, не вирішив потиснути мою ліву руку чи ні, а потім здався.
  «Ах, так. Я чув про вашу аварію. Яка милосердна втеча».
  Він ніяково посміхнувся. Насправді він, здавалося, був надзвичайно збентежений усією ситуацією.
  Пані Френд поклала руку йому на плече. «Шановний містере Петербрідж, я знаю, що вам це незручно. Відверто кажучи, я вважаю, що заповіт — це маленька, маленька дурість, чи не так? Але ми повинні цього дотримуватися. Ви повинні оглянути будинок. Пам'ятаєте? давай Давайте принаймні покінчимо з цим до прибуття наших чесних гостей».
  «Честні гості. «Містер Петербрідж хихикнув. «Мушу визнати, що я ніколи не розуміла ентузіазму вашого бідного чоловіка щодо Ліги чистого життя. Мені особисто завжди подобається келих хересу перед обідом.
  «Містер Петербрідж, ти, пустун». Місіс Френд лукаво постукала його за рукав. «Тепер давайте ми з тобою обшукаємо будинок на наявність ознак розбещення».
  Вона вивела його з кімнати. Після хвилинної паузи бабуся зареготала.
  «Смішніше, ніж Джек Бенні», — сказала вона.
  Ніхто з нас не говорив. Ян увійшов і сів на один із дерев’яних стільців. Незабаром місіс Френд і містер Петербрідж знову з'явилися.
  Місіс Френд виглядала стримано задоволеною. «Там. Це з’ясовано», – сказала вона. «Містер Петербрідж вважає, що наш дім не більш грішний, ніж звичайний американський дім, чи не так, містере Петербрідж?»
  «Ах, так, місіс Френд. Я не бачу нічого поганого. Нічого, що могло б засмутити бідного містера Френда».
  Він сів поряд з місіс Френд, його маленькі ручки ковзали туди-сюди по смугастих штанцях. Він нервував дедалі більше. Мені стало цікаво чому.
  Чудово відповідальна, місіс Френд підтримувала розмову в киплячому стані, доки з під’їзду не почувся звук автомобіля.
  «А, це будуть вони. Ліга. Містер Моффат, як я розумію, найняв автобус, щоб привезти їх усіх одночасно. Їм подобається робити щось у групі. У групі все веселіше».
  Незабаром увійшла покоївка, трохи роздратована, сказала: «Прийшли, пані Френд», — і вискочила геть.
  Тоді до величезної кімнати почали набігати люди — тридцять-сорок. Чомусь я очікував, що Ліга чистого життя буде такою ж похмурою та похмурою, як наш скорботний чорний одяг. Я був абсолютно не правий. Більшість із них, як чоловіків, так і жінок, були одягнені в біле — я відчув стриманий жест у бік чиєїсь скорботи. Але вони були далеко не сумними.
  Для них це слово було «пружним». Хоча, коли вони спускалися до нас, вони приймали вирази, придатні для привітання родини загиблих, усі вони були переповнені якоюсь внутрішньою сердечністю. Я відчув, що вони прийшли з веселої розваги десь на березі, мабуть, підкидаючи один одному м’ячі та пробираючись, а може, з шумом зариваючи одного з міцніших чоловіків у пісок і танцюючи навколо нього.
  Однак, незважаючи на те, що вони були на відкритому повітрі, жоден із них не виглядав здоровим. Чоловіки були або товстими та середнього віку, або молодими та худими з дрібними прищами. З-поміж жінок і дівчат я не бачив жодної, яка коли-небудь потрапила б під хвилю найп’янішого матросського свистка. Від них теж тхнуло самовдоволенням. Очевидно, вони дякували Аврорі за власну чистоту, яка ставила їх високо над тими нещасними, чиї розваги були зіпсовані тютюном, випивкою та сексом. Я бачив, що мала на увазі місіс Френд напередодні ввечері. Перспектива цих людей із кількома мільйонами доларів справді зажигала в мені кров.
  Шанобливо базікаючи, штовхаючи один одного під ребра, ведучи чистий флірт, вони перекинулися через дерев’яні стільці й сіли навпроти нашої родини.
  До того часу містера Моффата не було. Я підозрював, що він інсценує свій вхід, і мав рацію. За мить після того, як Ліга чистого життя «Аврора» нарешті сіла, у дверях з’явилася фігура чоловіка, зупинилася на секунду, а потім епептично крокувала крізь своїх супутників, що сиділи, прямо до місіс Френд.
  Він схопив її руку, енергійно похитуючи нею вгору-вниз.
  «Пані Подруга, пані подруга. Сумний випадок. Дуже сумна подія. Але ми знаємо, що він все ще з нами, чи не так? Частина блискучого літнього світла. Частина прекрасних садових квітів. Частина чудового заходу сонця». Він сяяв. «Немає смерті, місіс Френд».
  Містер Моффат був нестерпно динамічним. Величезний, молодий, із туго закрученим рудуватим волоссям і рудим волоссям на товстих зап’ястях, він виявляв особистість, наче заряджався нею від батареї, схованої під його пом’ятим костюмом із сирососів. Він також був нестерпно товариським.
  Він замахнувся до мене, підняв мою ліву руку й покачав її. «А це Горді». Він оглядав зліпки. «Крік, а, хлопче? Що ж, іноді нам потрібен справжній шок, щоб допомогти нам вийти. Ах, алкоголь, цей довгоносик. Це спричинило багато гірших трагедій, ніж зламана рука чи зламана нога. Тобі пощастило, хлопче. І нам теж пощастило, бо сьогодні чудовий день, я розумію. Сьогодні ти впораєшся».
  Він схилився наді мною. По ледь помітному розширенню його товстих ніздрів я зрозумів, що він нюхає алкоголь у моєму диханні.
  Очевидно, Coming Through був терміном навернення Ліги чистого життя Аврори.
  Я слабко посміхнувся. «Я проходжу», — сказав я.
  Містер Моффат ляснув мене по спині. «Чудово, славно». Його блискучі брудно-карі очі безуспішно намагалися передати захват, якого він, очевидно, не відчував від перспективи мого Проходження. «Давайте будемо відвертими, хлопче. Сьогодні є невелика ситуація. Гроші, хлопче. Питання виділення грошей». Він уклонився містеру Петербріджу, що щебетав. «Давайте прояснимо це, хлопче. Чи не думайте ви — чи ваша люба мати — що ми дбаємо про гроші. Містер Френд був гарною людиною, чудовою людиною, але іноді він не завжди розумів. Що таке гроші, коли найкращі речі в житті безкоштовні? Рухома, Горді. Сонячне світло над маленькою кіркою на горі. Сонячне світло, хлопче, в очах твоєї матері, коли ти повертаєшся до неї додому з мандрівок. Це те, що вас підтримує. Для нас, для всіх нас, у мільйони разів веселіше вітати нового друга, який пройшов, ніж сумувати за цим другом і бути трохи багатшим у сенсі грошей».
  Його усмішка блиснула великими неправильними зубами. «Нам завжди щастило, хлопче. У скрутні часи завжди є хороший друг, готовий засунути руку в джинси заради нас. Лукре, як називали його старі біблійні люди. Брудна вигода. І я завжди про це думав. Ми не збираємося, щоб між нами і приятелем вставала брудна нажива.
  Звільнившись від цієї згубної промови, містер Моффат знову ляснув мене по спині, різко повернувся обличчям до переповнених стільців, підняв обидві руки, ніби збирався привітати сонце, що сходить, і дзвінко вигукнув:
  «На це, хлопці та дівчата. Пісня Аврори».
  Одна з його піднятих рук стала диригентською паличкою. За фортепіано сіла похмура дівчина. Вона зіграла октаву тремоло, і, як чоловікові, гурт піднявся й заспівав гучну веселу пісню. Я вловив лише уривки слів — Аврора... Весело ... сонячко...без смерті...Пройти...
  Пісня Аврори завершилася, і пан Моффат почав хвалити містера Друга. З цього виник різкий поділ між тими, хто пройшов, і тими, хто не пройшов. Ті, хто не пройшов, були бідолашними грішниками, які оманилися, приреченими на сліпу розпусту на цій планеті та повне знищення після смерті. Ті, хто пройшов через це, заслужили неоціненний привілей суспільства пана Моффата як на цій землі, так і назавжди, після смерті в якійсь веселій Вальгаллі Чистоти.
  Містер Френд безперечно пройшов.
  Я намагався уявити собі похмурого старого, якого я бачив на фотографіях, який весело бавився з отарою пана Моффата, а потім повертався з метушні, щоб викритикувати злочестивість своєї родини. Ця думка викликала в мене легку нудоту. Містер Моффат вихваляв численні чесноти містера Френда, закінчуючи його талантом поета. Раптом, перш ніж я був до цього готовий, він обернувся до мене з розквітом, що нагадував циркового диригента, і вигукнув: «А тепер ми маємо велике задоволення почути, як декламує його власний син, який приходить до нас». що, ймовірно, є його найбільш надихаючим твором — його «Ода до Аврори».
  Пролунали оплески.
  Містер Моффат підняв руку. «Але спершу я впевнений, що мій друг Горді хотів би, щоб ви всі знали». Його голос знизився до дивовижного шепоту. «Донедавна він був на хибному шляху — плив по хибному шляху. Всі слабкості, недоліки. Алкоголь, хлопці, цей довгоносик. Ще гірше, хлопці. Але тепер, дівчата, він побачив червоний сигнал. Зараз він перекинув важіль, він переключив колії. Тепер, коли він декламує оду, — він зробив паузу, піднявши обидві руки над головою й зчепивши їх разом, як переможний чемпіон з боксу, — тепер, дівчата й хлопці, у цей чудовий літній день, коли самі птахи співають від радості, він приходить Через—до мене, до вас».
  Були бурхливі оплески. Бабуся, яка поряд зі мною, придушила кудкудку маленькою хусткою. Я розпачливо глянув на Селену, а потім на місіс Френд. Обоє сиділи тихо, опустивши очі. У момент паніки мій розум повністю опорожнився. Тоді Селена наполовину підняла голову й підморгнула. Тоді я знову почувався добре.
  Насправді я відчував таке піднесення, що вирішив відмовитися від лагідного методу декламації, запропонованого місіс Френд, і перейняти трохи запального чванства містера Моффата.
  «Сім гріхів ведуть наших синів до загибелі», — прореготав я, «Сім гріхів, що приваблюють молодість, як повію»…
  Я отримав свою аудиторію. Неухильно, точно я просувався крізь оду, посилюючи пристрасть мого висловлювання від вірша до вірша. Коли я закінчив, пролунали оплески. Містер Моффат із неприхованою люттю в очах розвернувся й ляснув мене по спині. Майже перш ніж я це усвідомив, він схопив документ і ручку. Він штовхав їх мені. Я глянув на перший рядок.
  
  Цим я заявляю, що з цього дня я утримуюсь від будь-якої нечистоти, поганого алкоголю,...
  
  Мені не потрібно було більше читати, щоб розпізнати обітницю утримання. Я тримав ручку в лівій руці над документом. На мить я завагався. Це було все. Коли я підписав підроблене ім’я, я безповоротно розділив свою долю з Друзями на краще чи на гірше.
  У ту секунду, поки я вагався, Селена підвелася, наче охоплена чистим захватом. Її очі світяться євангельським запалом, вона стиснула мою руку.
  «Підпиши, хлопче Горді», — вигукнула вона. «О, відмовтеся назавжди від алкоголю, цього довгоносика».
  Містер Моффат був спантеличений цим несподіваним спалахом запалу. Коли я перевів погляд з нього на Селену, потреба контролювати непереборне бажання реготати стерла всі інші міркування з мого розуму. Схиливши голову над документом, я незграбно нашкрадував слова «Гордон Рентон, друг III» біля підніжжя обіцянки.
  Селена сіла, зітхнувши. Містер Моффат схопив папір і помахав ним.
  Я пройшов.
  Ліга ще аплодувала. Змахнувши рукою, пан Моффат дав свій музичний сигнал. З фортепіано лунала октава тремоло. Ліга піднялася й вибухнула завершальним співом Аврори.
  Все закінчилося так швидко, так само легко. Або пан Моффат схилявся перед неминучим, або він вирішив відкласти будь-які правові суперечки на майбутнє.
  Коли я дивився на нього, намагаючись вгадати, що у нього на думці, у мене виникла неприємна підозра, що містер Моффат не з тих, хто схиляється перед неминучим.
  Я відчув, що в його рукаві було щось інше, крім грубих рудуватих волосків.
  Це було відчуття, яке мені зовсім не подобалося.
  
  OceanofPDF.com
  Розділ 18
  «Тепер, хлопці та дівчата, — гримів містер Моффат до зібрання, — ось розвага. Пані Френд запросила нас провести нашу Сонячну годину в її чудовому басейні. У нас у всіх є купальні костюми «Аврора»?»
  Здійнявся хор згоди.
  «Тоді, хлопці та дівчата, в басейн».
  Під брязкіт стільців Ліга підвелася й почала роїтися навколо мене, щиро вітаючи свого нового друга. Коли один за одним підбадьорював мене, я помітив, що двоє дивних чоловіків прослизнули до кімнати й невпевнено стояли біля дверей. Один був літнім і сутулим, з червоним носом і білим волоссям. Другий був молодим і дуже солідним, з обережним, напористим виглядом, що безумовно відзначало його як людину, яка не дійшла до пана Моффата.
  Поки юнаки й дівчата хихікали, сподіваючись, що я скоро достатньо видужаю, щоб брати активну участь у їхніх жайворонках, я побачив, що містер Петербрідж відскочив від місіс Френд і приєднався до двох чоловіків біля дверей. Вони втрьох розмовляли між собою тихим, змовницьким тоном.
  Поступово «Ліга чистого життя Аврори» випливала крізь бібліотеку та французькі вікна до басейну.
  Коли останній член віддав свою шану, пан Моффат знову поламав мені руку.
  «Ласкаво просимо до нас, хлопче Горді. Ласкаво просимо. Попереду для всіх нас буде багато славних розваг, я буду зв’язаний. Ах, ваш прекрасний особняк — ідеальне місце для Ліги. Ідеальна обстановка.” Посмішка розтягнулася до місіс Френд, яка стояла поруч. — А брудна наживка? Він гучно, фальшиво засміявся. «Де місце життєвих доходів Батька, як не на колінах його вдови та його сирот — за умови, що вони були доведені гідними?»
  Нерівні зуби блиснули, коли він завершив це трохи зловісне зауваження. Потім плечі були відкинуті назад. Містер Моффат, набагато веселіший, ніж мав би бути чоловік, який щойно втратив кілька мільйонів доларів, відійшов, щоб спостерігати за Сонячною годиною. Перш ніж він пішов, його погляд блиснув на двох чоловіків із містером Петербріджем, а потім швидко відвів убік, ніби він удавав, що не бачив їх.
  Я це помітив, а пані Френд, мабуть, ні. Її обличчя сяяло, і вона злегка стиснула мою руку.
  «Ми зробили це», — видихнула вона. «Дорогий хлопчику, ти був чудовий, чудовий. Ми це зробили».
  Вона поспішила за містером Моффатом, мабуть, щоб показати себе господинею біля басейну. Селена та Марні повернули бабусю до її кімнати, а Ян зник. Я гадав, що мені теж слід було покататися до басейну. Але уявлення про жінок Aurora Clean Living у їхніх купальних костюмах Aurora було занадто для мене. Я залишився на місці.
  Тепер у мене була кімната сама, за винятком містера Петербріджа та двох незнайомців, які все ще сиділи біля дверей. Я глянув на них, думаючи про містера Моффата й відчуваючи певний неспокій. Наче мій погляд був сигналом, троє чоловіків рушили до мене.
  Здавалося, що містер Петербрідж був майже поза собою від нервозності. «Ах, містере друже, ви… ага… здається, виконали свої обов’язки, передбачені заповітом. Умови прості. Ви підкорилися їм до кінця».
  «Тоді пан Моффат не може нічого почати?» запитав я.
  «Щодо умов заповіту… а… ні». Витончене обличчя містера Петербріджа було майже фіолетовим від збентеження, для якого я все ще не бачив причини. «Але… пане друже, перш ніж ми обговоримо це питання далі, є щось, щось, що дуже засмучує… мені цікаво, чи не могли б ви приділити мені та цим джентльменам кілька хвилин».
  «Звичайно», — сказав я, його нервування посилило його.
  «Це незручно. М’яко кажучи, незручно». Містер Петербрідж зробив легкий тріпотливий жест у бік старшого з двох чоловіків, сутулого чоловіка з червоним носом і білим волоссям. «Це доктор Леланд, містере Френд. Я не знаю, чи ви двоє зустрічалися. Доктор Ліланд — лікар, який лікував вашого батька, коли він… ну… помер».
  Моя нервозність була майже панічною. Місіс Френд не планувала доктора Ліланда.
  Доктор Ліланд спостерігав за мною втомленими очима з важкими повіками. Через нескінченну мить його рука висунулася.
  — Не думаю, що я мав таке задоволення, містере Френд.
  Мене охопило полегшення. Я взяв суху ороговілу руку.
  «А це» — Mr. Петербрідж ледь не заскиглив, показуючи на другого чоловіка: «Це інспектор Сарджент».
  Інспектор! Моє нечисте сумління було мов арештована рука, стиснута на моєму плечі.
  Молодий інспектор Сарджент не взяв мене за руку. Він усміхався мені, рівною, безглуздою посмішкою, яка приховувала будь-який відкритий вираз його очей.
  «Можливо, є кімната більш приватна, містере Френд», — запропонував він. «Те, що ми повинні сказати, це... ну, це конфіденційний характер. «
  Пані Френд не було. Там нікого не було. Тепер я був сам. Жестом показавши чоловікам, щоб вони йшли, я вивіз свій стілець із вітальні через коридор у маленьку вітальню, де ніколи раніше не був. Ситуація була така ж важка. Я майже не знав, що робити з будинком, який мав бути моїм. Я згадав своє хвилювання, коли того ранку вперше прийшов містер Петербрідж. Я згадав, що думав: чи не вставляв я шию в петлю?
  Чи я вже засунув свою шию в ту петлю?
  Я згадав про те, як містер Моффат косо поглянув на інспектора, коли він пішов. Майже напевно це було пов’язано з містером Моффатом, якесь його дике бажання скасувати заповіт. Якби я тримався стійко, все повинно бути добре.
  Інспектор Сарджент зачинив двері. Троє чоловіків згрупувалися навколо мене. Я почувався цілком спокійним. Це було одне. Потенційна небезпека прогнала мою нервозність.
  — Ну що, панове? Я сказав.
  Містер Петербрідж промовив: «Я думаю… ну, тобто я відчуваю, що інспектор Сарджент — це той, хто…» Речення замовкло.
  Інспектор сів без запрошення. Він дістав з кишені блокнот і олівець. Він все ще посміхався мені.
  «Вибачте за блокнот, пане друже. Просто правила».
  «Звичайно».
  Олівець, стиснутий великою квадратною рукою, завис над відкритою книгою.
  «Ваше ім'я Гордон Рентон Друг Третій?»
  «Це».
  «Ви, звичайно, син покійного пана Френда, який помер місяць тому в цьому будинку?»
  «Я».
  Я сказав це тоді. Я взяв на себе зобов'язання. Дороги назад не було.
  «Як я розумію, ви з дружиною прибули сюди з Пітсбурга приблизно за два тижні до смерті вашого батька. Це правильно?»
  Тепер, якщо колись, настав час згадати про амнезію. Це може виявитися надзвичайно корисним як захист від питань, на які немає відповіді. І все ж місіс Френд приховала це від містера Петербріджа. Якби я раптом згадав про це зараз, це прозвучало б дуже підозріло. Я вирішив зволікати, поки не дізнаюся, що прагне інспектор.
  "Так", - сказав я.
  Сірі, малоінформативні очі Інспектора зустрілися з моїми. «У день смерті твого батька ти поїхав до Лос-Анджелеса?»
  «Так».
  «Відвідати?»
  Хоча я не наважувався використовувати амнезію, я міг принаймні розмити проблему алкоголем. Звички Ґорді до алкоголю були загальновідомі, якщо ні через що інше, через його волю. Я не міг грати на руку інспектору, визнаючи це.
  Я посміхнувся. Я сказав: «Я міг би бути відвертим. Я пив. Я не поїхав до Лос-Анджелеса в гості. Я просто пішов — на биту».
  «Я бачу. «Уперше, коли ми цілком могли потішитися, інспектор перестав посміхатися. «О котрій годині ти пішов?»
  Марні сказала мені. Коли це було? «Якось увечері».
  «До того, як стало відомо, що ваш батько помирає?»
  «Звичайно».
  «Але ви були тут на початку дня?»
  «Так».
  «Чи помітили ви щось незвичайне, що могло статися?»
  Я відчував неспокій у животі, ніби щур гризе підлогову дошку.
  З тією самою безтурботною посмішкою я сказав: «Боюся, що я б нічого не помітив. Я досить наситився житом». Я вагався, а потім запитав: «Чому?»
  Інспектор Сарджент закрив свій блокнот і сів, поклавши великі руки на великі м’язисті стегна.
  «Це неприємно, пане друже. Мені не подобається, щоб вам це заважало». Його голос мав звучати вибачливо. Це не сталося. «Просто певна партія створила... ну, те, що можна назвати проблемою».
  «Містер Моффат?» запитав я.
  Слабкий рум'янець розлив його обличчя, і він раптом виглядав дуже молодим. «Якщо бути точним, так».
  Тепер, коли він визнав, що за цим стоїть містер Моффат, я почувався трохи спокійнішим. Місіс Френд твердо заявила, що президент Ліги чистого життя не мав шансу здогадатися, що я самозванець. Тепер я був достатньо впевнений у собі, щоб піти в наступ.
  Я сказав: «Мені здається, було цілком очевидно, що будь-які проблеми, створені паном Моффатом, були на зацікавленій стороні».
  «Природно. Я розумію, що на кону великі гроші». Інспектор Сарджент був формальним молодим чоловіком. «Але поліцейський має розглядати скарги. Ви цінуєте це?»
  «Я ціную це».
  «Я слідкував за цим», — сказав інспектор. «Оскільки я не хотів турбувати сім’ю загиблої, якщо це не було абсолютно необхідно, я пішов до двох чоловіків поза сім’єю, які могли мені допомогти».
  Він вказав на містера Петербріджа, який тремтів, і на доктора Ліланда, який, здавалося, був занурений у похмуру мрію.
  «І з того, що я дізнався від цих двох джентльменів, — продовжував інспектор Сарджент, майже сумно, — я зрозумів, що скаргу містера Моффата не можна відхилити без подальшого розслідування».
  Щур знову гриз дошку підлоги. Я запитав: «А скарга пана Моффата?»
  «Мені здається, — сказав інспектор Сарджент, — було б краще, щоб містер Петербрідж і доктор Леланд спочатку розповіли вам те, що вони сказали мені».
  «Будь ласка, містере Друг, усвідомте, як мені це боляче». Містер Петербрідж, затамувавши подих, увійшов у розмову. «Я нічого про це не думав, запевняю вас. Це майже вийшло з моєї голови, поки інспектор Сарджент не допитав мене. Але того дня, коли помер твій бідолашний батько, лише за кілька годин до того, як викликали доктора Леланда, твій бідолашний батько зателефонував мені. Здавалося, він у стані сильного збудження. Він призначив мені зустріч наступного ранку. Він хотів, мовляв, змінити свій заповіт. Звісно, знаючи твого батька, знаючи його досить запальний характер і його постійний…»
  Інспектор Сарджент урвався: «Тепер, докторе Леланд, можливо, ви скажете містеру Френду те, що сказали мені».
  Уперше доктор Ліланд перестав виглядати похмурим і продемонстрував більш стриманий еквівалент збентеження містера Петербріджа.
  «Оце так, друже», — сказав він. — Я доглядав за вашим батьком відтоді, як він приїхав до Каліфорнії. Деякий час він хворів. У нього було погане серце. Того першого разу, коли у нього стався напад, і я поклала його спати — ну, я б не здивувалася, якби вранці почула, що він помер уночі. Зрозуміло?»
  Я кивнув, намагаючись не зрозуміти щось, що виглядало в моїй свідомості як грозова хмара.
  «Ну, того вечора твоя мати подзвонила мені, я знайшов містера Френда в поганому стані. Його серце билося прискорено, нерівномірно; йому було важко дихати; він був у маренні. Були всі ознаки серйозного нападу. Я залишався з ним кілька годин, роблячи все, що міг. Потім раптово сталася серцева недостатність, і він помер за кілька хвилин».
  Він замовк, важкі повіки опустили його очі. «Тепер ти не лікар, друже. Немає сенсу вдаватися в медичні подробиці. Річ у тім, що на перший погляд були всі підстави припускати, що у вашого батька, за природним ходом подій, стався ще один напад, який виявився смертельним. Знаючи його стан, я прийняв цей діагноз. Я підписав свідоцтво про смерть без найменшої підозри, що щось може бути не так, і я стверджую, що будь-який інший лікар на моєму місці вчинив би так само».
  Він знову зробив паузу. Це була зловісна пауза. «Але після того, як до мене прийшов інспектор Сарджент, і я почав думати, деякі симптоми мене занепокоїли. І тоді ваш батько напрочуд покращувався протягом кількох днів, що передували його смерті. Було те, друже, і те. А тепер, — він розвів руками, — я не кажу, що я потрапив у цю річ, про яку згадав інспектор. Я це зовсім не кажу. Просто я більше не впевнений у своєму діагнозі. Я достатньо великий чоловік, щоб визнати, що міг бути неправий. Я мушу визнати ймовірність того, що містер Френд міг померти від передозування наперстянки, яку я йому призначив».
  — Розумієте, містере Френд, — дуже тихо сказав інспектор Сарджент. «Це скарга пана Моффата. Учора він прийшов до мене в офіс і заявив, що, на його думку, твого батька вбили».
  Ось воно — петля.
  «Тож ви розумієте, містере Френд, — продовжував інспектор, — як за цих обставин я змушений вжити заходів щодо скарги містера Моффата. Я боюся, що перш ніж ми зможемо закрити справу, доведеться провести розтин». Він дістав із кишені папірець і поклав його на підлокотник крісла. «Я приніс ордер на ексгумацію. Він повинен бути підписаний членом сім'ї. Я подумав, що тобі це буде менш боляче підписати, ніж твоїй матері».
  Я шукав у своєму розумі лазівку, якої не було. Намагаючись здатися цинічним, я сказав:
  — А що, якщо я скажу вам, що вважаю звинувачення абсурдним і що я відмовляюся викопати мого батька, щоб задовольнити злість містера Моффата?
  «Радив би вам підписати, пане друже. Зрештою, відмова від підпису може свідчити про те, що ви були стурбовані результатами розтину».
  Інспектор Сарджент дивився на мене зі сталевою напруженістю. Я витріщився на нього. Це був не один із моїх найкращих моментів.
  — Моя права рука в гіпсі, — сказав я. «Це не буде великим підписом».
  «Будь-що — знак — буде достатньо, якщо ці два джентльмени будуть свідками».
  Інспектор Сарджент видобув авторучку. Він приніс папір і поклав його на широку ручку мого інвалідного візка, простягнувши мені ручку та вказавши рядок, на якому я мав писати. Вдруге того дня я нашкрябав лівою рукою Гордона Рентона Друга III. Містер Петербрідж і доктор Ліланд також підписалися. Інспектор поклав документ назад у кишеню.
  «Я знаю, що ви не почуватиметеся спокійно, доки не закінчиться розтин, містере Френд. Я зроблю все можливе, щоб поквапитися. Я зможу отримати вам результат приблизно через двадцять чотири години».
  Містер Петербрідж і доктор Ліланд поспішили до дверей, наче дві кімнатні собаки, які відчайдушно бажають вийти.
  Інспектор Сарджент потис мою ліву руку й усміхнувся своєю широкою, незрозумілою усмішкою.
  «Не хвилюйтеся, містере друже. Ви мабуть праві. Пан Моффат, ймовірно, просто зробив стрибок у темряві — останню шалену ставку на отримання цих грошей. На вашому місці я б навіть не згадував про це сім’ї. Ви тільки понервуєте їх. І було б шкода їх нервувати, якби не було скоєно вбивство, чи не так?»
  "Так", - сказав я.
  Він відкрив двері. Містер Петербрідж і доктор Леланд вистрілили. Інспектор Сарджент пішов за ним.
  Він шанобливо зачинив за собою двері.
  
  OceanofPDF.com
  Розділ 19
  Я виштовхав свій інвалідний візок у коридор, який забризкав золоте сонце. Здавалося, сонце завжди світило в будинку Друзів. Я прагнув густого чорного туману чи урагану — будь-чого, що зіпсувало цю ніжну, сонячну атмосферу миру й доброї волі.
  Я пробрався у вітальню й побачив, що сім’я Френд одна й у найніжнішому стані. Селена вже змінила безформну чорну сукню на веселий гавайський купальник. Вона звільнила своє волосся від огидних вушних завитків, і воно розпущено їй на плечі, переливаючись на сонці. Марні теж змінилася. Вона, згорнувшись калачиком на одному кінці дивана, жадібно курила. Місіс Френд, все ще лагідна й овдовіла, сиділа біля вікна з в’язанням і коробкою цукерок на широких колінах.
  Коли я увійшов, усі випадково підняли очі. Пані Френд усміхнулася своєю материнською усмішкою.
  «Привіт, любий. Ліга чистого життя щойно закінчила свою сонячну годину та весело сідала у свій автобус. Любий хлопче, я вважаю, що з твого боку було досить неслухняно не вийти й не попрощатися з бідолашним містером Моффатом. Зрештою, він прийняв свою гірку пігулку з доволі доброю грою». Вона замовкла, вибравши особливо соковитий шоколад. — До речі, любий, хто був той гарний хлопець із містером Петербріджем і доктором Ліландом? Вони втекли геть, перш ніж я встиг з ними поговорити».
  Ніколи спокій місіс Френд не здавався таким нестерпним. Я сказав: «Той симпатичний хлопець із містером Петербріджем і доктором Леландом був поліцейським».
  Усі троє витріщилися.
  Місіс Френд обережно невимушено пробурмотіла: «І чого він хотів?»
  «Він хотів, щоб Горді Френд підписав наказ про ексгумацію». Я дозволив їм це прямо між очей. «Він думає, що старого містера Френда вбили».
  Марні розчавила сигарету в попільничку. Селена встала. Навіть реакція місіс Френд була настільки сильною, що її рука з цукеркою замерзла в повітрі.
  Більше всього тоді я відчував втому.
  «Не хвилюйся, — сказав я. «Я чудово виконав свою роль Горді Френда». Я зробив паузу. «Тобі також не потрібно намагатися виглядати здивованим».
  «Здивований?» Селена кинулася на мене. «Що ти маєш на увазі?»
  «Я підозрював це з самого початку. Тоді я дозволив знаменитому чару «Друг» знову зробити з мене лоха. Ви завжди знали, що містера Френда вбили. Ти завжди знав, що це вийде. Ось чому ви мене імпортували».
  «Але…» почала Селена.
  Місіс Френд кинула на неї погляд. Вона встала. Вона стояла масивно переді мною, дивлячись прямо на мене. «Імпортував вас — для чого?»
  «Взяти реп, звичайно. До речі, де Горді? Мабуть, ти його десь сховав, поки не закінчиться ця брудна справа й мене не засудять».
  «Дурень, — спалахнула Селена.
  «Так, любий», — погляд місіс Френд все ще фіксував мій погляд. «Якщо ти так думаєш, то, боюся, ти дурень».
  Величним рухом руки вона поманила обох дівчат. Вони підійшли обабіч неї. Вони втрьох зіткнулися зі мною.
  Місіс Френд дуже повільно сказала: «Я знаю, що у вас є всі підстави не довіряти моєму слову. Але я кажу вам це, тому що це правда. Ніхто з нас навіть не знає про цю неймовірну заяву про мого чоловіка. Ніхто з нас не має й найменшого уявлення, де Горді. А ви... вас привезли, як ви так дивно висловилися, чисто й просто з тієї причини, про яку ми вам сказали, і ні з якої іншої причини». Вона зробила паузу. «Ти віриш мені?»
  «Чи важливо, роблю я чи ні?»
  «Для мене це важливо, тому що я люблю тебе». Вона взяла Селену за руку. «Дівчата теж люблять тебе. Я не хочу, щоб ви думали, що ми — недоброзичливці».
  Знову було те слово.
  «Можливо, — продовжувала місіс Френд, усе ще пильно дивлячись на моє обличчя, — ви повірите мені, якщо я звернуся до вашого розуму. Я нічого не знаю про це звинувачення у вбивстві, і я впевнений, що воно досить абсурдне. Але як, в ім’я розуму, навіть якби ми цього хотіли, ми могли б звинуватити вас? Цілком можливо, що ми змогли б уникнути цього, якби ми переконали вас, що ви справді Горді. Але ми вас не переконали. Все, що вам потрібно було сказати поліції, це те, що ви жертва амнезії, яку ми заманили сюди після смерті мого чоловіка і використали в змові, щоб отримати гроші від Ліги чистого життя. Як тільки ви стверджуєте, що ви не Горді, поліція зможе отримати будь-яку кількість свідків, щоб довести вашу правоту. Старі слуги тут, наприклад, які знали справжнього Горді. Люди з Пітсбурга, де працював Горді. Люди зі Сент-Пола, де Горді виріс. Мій дорогий юначе, вас би звільнили, перш ніж ви змогли б сказати «Аврора».
  Тепер вона посміхалася, своєю неймовірно спокійною усмішкою.
  «Насправді, замість того, щоб ти був у наших пазурах, все відбувається зовсім навпаки». Весь цей час вона тримала в руках шоколадку. Тепер вона поклала його в рот. Вона жувала його. Мабуть, це була начинка з нуги. «Мені здається, що ми цілком у вашій милості».
  Пані Френд, звичайно, зробила це знову. У її логіці не було недоліків. Як завжди, вона змусила мене відчути себе ослом.
  Вона все ще посміхалася. Так само була і Селена — сяюча з усією злістю, що спалахнула з неї. Тільки Марні все ще виглядала настороженою та настороженою.
  «То що, любий?» — запитала пані Френд.
  Я знизав плечима. "Добре", - сказав я. «Мені шкода».
  «Все гаразд, люба. Я впевнений, що це була найнезручніша ситуація з поліцейським. Не дивно, що ти був трохи збентежений». Невиразний жест повернув дівчат на свої місця. Сама місіс Френд знову зайняла своє місце на давенпорті біля вікна. «Сподіваюся, ми всі знову спокійні. Я зрозумів, що набагато краще, якщо не хвилюватися». Наче доводячи свою думку про небажаність хвилюватися, вона взяла в’язання й пустила голки. «А тепер, дорогий, тихо розкажи нам, що саме сталося».
  Я тихо розповів їй, що саме сталося. Усі троє уважно слухали. Коли я закінчив, пані Френд відклала в’язання й усміхнулася.
  «Бачиш, любий. Наскільки я був правий? Взагалі нема чого захоплюватися. Очевидно, це безглузде звинувачення, сфабриковане паном Моффатом. Ні зерна правди в цьому. Який огидний чоловік. Хотілося б, щоб я не була такою приємною для нього. Але принаймні є одна хороша річ. Хоч би які сумніви я мав щодо того, щоб позбавити його грошей, усе було зметено — повністю зметено».
  Її незмінний спокій, здавалося, тепер межував з ідіотизмом.
  Я роздратовано сказав: «Тобі так хочеться не кричати «Вовк», ти б дивився вгору на пару намилених щелеп і бурмотів «Красива кицька»».
  Пані Френд засміялася. «Яка мила фраза».
  «Заради Бога, перестань бути повітряним. Незалежно від того, сфабриковане звинувачення пана Моффата чи ні, проти сім’ї Френд висунуто певне звинувачення у вбивстві — і сім’я Френд наразі включає мене. Найменше, що ми можемо зробити, це бути готовими до всього, що трапиться. Якщо у вас немає розуму бути серйозним, я впораюся з цим по-своєму».
  — Так, — раптом сказала Марні. «Ви маєте рацію. Звичайно, ви маєте рацію».
  Селена кивнула. «Мабуть, ти, дитинко, хоча все це зовсім не з цього світу».
  «Я впевнена, люба, — пробурмотіла місіс Френд, — що ти впораєшся з цим чудово. Чоловіки завжди роблять ці речі набагато краще, ніж жінки». Вона підвела погляд, і в її очах ледве помітний слід веселощів. «Гаразд, люба. З чого ви хочете, щоб ми почали?»
  «Ви можете почати з того, що розкажете мені, що саме сталося того дня, коли містер Френд помер».
  «Нічого не сталося, любий».
  «Принаймні одна річ сталася, я знаю. Він звільнив Яна. Чому?»
  Пані Френд кліпала очима. «Я не маю жодного уявлення. Мій чоловік був чимось схожим на Червову королеву. У нього часто були настрої «Од-з-головою». Ймовірно, того ранку Ян виглядав недостатньо веселим».
  Я глянув на дівчат. «Хтось із вас знає?»
  Марні спостерігала за Селеною. Селена знизала плечима.
  «Ні, крихітко. Я навіть забув, що його звільнили». Її погляд зустрівся з поглядом Марні. «Але це досить легко дізнатися. Запитай його».
  «Так, — сказала місіс Френд, — якщо ви справді хочете знати — запитайте його. Марні, люба, біжи і знайди його.
  Марні відштовхнулася від дивана й вийшла з кімнати. Я вже запитував Яна, чому його звільнили і нікуди не дійшло. Я не дуже сподівався, якщо тільки Друзі не мали кращої системи зв’язку, ніж я. Незабаром Марні повернулася з голландцем. Він усе ще був у своєму респектабельному костюмі з локонами з розпущеним світлим волоссям.
  «Ви спитайте його», — сказав я місіс Френд.
  Вона поставила запитання дуже повільно. Ян, здавалося, зрозумів це, як і я. І, як і зі мною, він розреготався. Три жінки продовжували засипати його запитаннями. Він відреагував низкою жестів, які для мене були безглуздими. Але пані Френд, здавалося, усвідомила їхнє значення. Вона кивнула йому. Коли він пішов, вона звернулася до мене.
  «Ну, це все».
  «Ти зрозумів його?»
  «Звичайно, любий. Але це мало допомагає. Ян не знає, чому його звільнили».
  «Він не знає?»
  «Це він намагався донести. І це досить розумно. Мій чоловік викликав його, викрикнув і звільнив. Ян не розумів, у чому справа. Він просто прийняв ситуацію. Ян завжди приймає ситуації та сміється. Дійсно, він стомлює. Можна подумати, що він міг би вивчити лише кілька слів англійської, чи не так?» Вона знову кліпнула очима зі слабким рішенням. «Куди далі слідство?»
  «Коли містер Френд помер, у нього була медсестра?»
  Пані Френд похитала головою. «Звичайно, він був, коли був серйозно хворий. Але він настільки покращав, що ми відіслали її кілька днів тому».
  «Тоді хто про нього піклувався?»
  «Ми всі, любий. Ян полагодив його. Ми з дівчатами побачили, що він отримав ліки. Боюся, ніхто з нас з ним не сидів дуже багато». Вона зітхнула. — Ви б це краще зрозуміли, якби знали тата. Він не був дуже привітним пацієнтом».
  — А його ліки — наперстянка?
  Пані Френд знизала плечима. «Я справді не знаю, люба. Це було щось у краплях. Так багато крапель. Ви змішали це з водою».
  «Це був дигіталіс», — сказала Марні. — Ти чудово знаєш, що це було, Мімсі.
  «Я забуваю важкі імена, дорогий». Пані Френд подивилася на мене. "Ще щось?"
  «Хто того дня дав містеру Френду ліки?»
  «Здається, я дав йому це вранці. Він їв це двічі на день».
  «Хто йому дав увечері?»
  Пані Френд глянула на Селену. «Чи не ти, любий?»
  «Ні, — сказала Марні, — це була я. Принаймні я збирався віддати це йому».
  Я повторив: «Збираєшся віддати це йому?»
  Марні кивнула. Вона виглядала блідою, неспокійною — набагато краще усвідомлювала потенційну небезпеку, ніж Селена та місіс Френд.
  «Я зайшов до нього в кімнату відразу після обіду. Тоді він завжди приймав свою другу порцію ліків. Оскільки він звільнив Яна, одна зі служниць принесла йому обід і забрала його. Він був у жахливому настрої, я припустив, що покоївка вилила томатний сік на простирадло чи щось подібне. Я запропонував дати йому ліки, але він крикнув на мене, щоб я пішов геть і відправив до нього Горді».
  «Горді?»
  Вона кивнула. «Я піднявся до його кімнати. Він був досить тугий. Я купив йому Lavoris, постарався зробити його якомога більш презентабельним і відправив його до отця».
  — Твій батько сказав, за що йому потрібен Горді?
  «Ні. Але коли він був у поганому настрої, він завжди хотів Горді. Він завжди сподівався, що застане Горді п’яним і матиме законний привід для виступу про сатану. Я нічого про це не думав».
  «І саме після того, як він побачив свого батька, ви зустріли його в коридорі, і він сказав, що йому набридло і він їде до Лос-Анджелеса?»
  «Насправді так і було».
  «Ти запитав його, що сталося?»
  «Ні. Я просто запитав: «Він веде себе як завжди?» і Горді викинув низку непристойностей і пішов у гараж».
  "А ти?"
  «Я повернувся до батька, щоб дати йому ліки».
  «Ти дав це йому?»
  «Ні, Селена була там».
  Я звернувся до Селени. «Це правильно?»
  «Так, крихітко. Я був там, коли зайшла Марні».
  «І ви дали містеру Френду ліки?»
  Вона потягнулася за цигаркою й запалила її. «Ні, любий, я запитав, чи хоче він, і він сказав, що отримав».
  Я відчув тремтіння неспокою. — Отже, Горді дав це йому?
  «Я припускаю, що так».
  Я повернувся до Марні. «Коли це все було?»
  «Близько восьмої тридцять. Це почалося о восьмій тридцять і закінчилося десь о дев'ятій».
  — І здавалося, що з батьком усе гаразд, коли ви з Селеною були з ним після того, як Горді пішов?
  «Так. Але ми залишилися не більше ніж на пару хвилин.” Я звернувся до пані Френд. — А коли ви дізналися, що у нього напад, і послали за доктором Леландом?
  «Дай мені подивитися. Мабуть, було близько десятої тридцять, я б сказав. так Зазвичай він лягав спати близько одинадцятої. Я просто заглянув, чи не хоче він чогось, і знайшов його».
  Все підійшло, звичайно. Я зовсім не знав, що відчуваю.
  «Містер Петербрідж сказав, що ваш батько подзвонив йому і сказав, що збирається змінити свій заповіт за кілька годин до того, як ви зателефонували доктору Леланду. Це означає, що він дзвонив, коли Горді був із ним у кімнаті».
  Я подивилася на свої руки, а потім швидко підняла очі. «Бачите, що я маю на увазі? Пан Друг був у поганому настрої. Він покликав Гордія. Гордій був п'яний. Містер Френд, очевидно, викрикнув його. Потім містер Френд подзвонив містеру Петербріджу і сказав, що збирається змінити свій заповіт».
  Мій погляд зупинився на пані Френд. «Спробуй посміятися над цим. Містер Френд погрожує раз і назавжди викреслити Горді зі свого заповіту. Потім містер Друг просить його ліки. Всім відомо, що передозування наперстянки може бути смертельною для людини з хворим серцем. Горді відразу виходить з дому. Він каже, що їде до Лос-Анджелеса. Він більше ніколи не бачив».
  Я зробив паузу, все ще фіксуючи поглядом місіс Френд.
  «Що можна посперечатися, що Ґорді ніколи не йшов на бігу? Що за заклад, він убив свого батька, застудився і втік до Мексики?»
  Я почувався пригніченим і страшенно втомленим.
  «Якщо розтин покаже отруєння, то немає поліцейського в світі, який не зміг би за двадцять хвилин покласти злочин на Горді Френда».
  Я глухо засміявся. «А для інспектора Сарджента я Горді Френд. Я підписав клятву про утримання. Я підписав наказ про ексгумацію. Навіть якщо ви цього не планували, це те ж саме».
  Я зробив паузу. «Я думаю, я повинен бути спокійним щодо цього. Зрештою, краще, якщо не хвилюватися, чи не так?»
  
  OceanofPDF.com
  Розділ 20
  M RS. Швидкі спалахи гніву ДРУГА завжди заставали мене зненацька. Один натрапив на неї тоді. Вона дивилася на мене, її гарне обличчя почервоніло.
  «Справді, звинувачувати власного сина у вбивстві — під власним дахом. І ти — ти, хто його навіть не зустрічав».
  «Це не моя вина, що я під твоїм дахом», — сказав я. — І я був би радий, якби ніколи не чув про вашого власного сина. Але оскільки зараз я його замінюю, завдяки тобі я принаймні маю право здогадуватися про те, що він зробив, а що ні».
  Марні коротко розсміялася, без гумору. Селена підійшла й сіла на диван поруч із місіс Френд, поплескавши її по плечу. «Мімсі, люба, не будь душною. Він правий. Ми повинні бути готові. Я не думаю, що батька вбили більше, ніж вас. Але якщо він був, вони обов’язково скажуть, що це був один із нас. Я точно не вбивав його. Ви?»
  Місіс Френд звільнила плече, знизавши плечима. «Не будь дурницею, Селено».
  Селена глянула на Марні. «Ви?»
  «Звичайно, — протягнула Марні, — якщо від цього Мімсі почуватиметься хоч трохи краще».
  — Бачиш, Мімсі? Селена відкинула волосся й спокійно спостерігала за місіс Френд. «Хто це міг бути, як не Горді? Зрештою, це він той, хто мав можливість. І мотив, мабуть. Звичайно, я вважаю, що Горді такий же ягня, як і ти. Але якби він пішов на звичайній биті, то напевно вже повернувся б. І... ну, я маю на увазі, що ви ніколи не можете сказати, що люди можуть робити, коли вони... Як ввічливо назвати смердючий? Я ніколи не можу згадати».
  Пані Френд стала матір'ю. «Я знаю, — сказала вона, — що мій Горді ніколи б навмисно…»
  «Можливо, це було ненавмисно», — припустила Селена. «Можливо, батько попросив йому ліки. Гордій був п'яний. Він неправильно порахував краплі. Він помилково дав йому передозування. Потім він це зрозумів, злякався і втік. Горді завжди тікає від речей». Вона звернулася до мене з надією.
  "Можливо", - сказав я. Це було просто можливо.
  Селена майже весело засміялася, ніби все було вирішено і більше не було про що турбуватися.
  — Ось, — сказала вона.
  «Тож ми всі будемо жити довго і щасливо». Марні спостерігала за Селеною крізь сигаретний дим, її очі були темними й глузливими. «Оскільки ти такий розумний, що ми будемо робити з цим бідолахою? Ми змусили його бути Горді. Що робити далі? Робити те, у чому він нас звинуватив? Прив'язати йому вбивство, якого він не скоював?»
  Селена мило посміхнулася у відповідь. «Але, звичайно, дорогий».
  Я витріщився.
  Селена підійшла до мене, впала на килим біля моїх ніг і поклала руки мені на коліна. Вона сяюче посміхнулася мені.
  «Дорогий, абсолютно очевидно, що ми маємо робити. Якщо ти даси зрозуміти поліцейському, що ти насправді не Горді Френд, ми втратимо будь-який шанс отримати гроші від цього огидного містера Моффата, і ми всі потрапимо в найжахливішу біду. Я маю на увазі те, що ми зробили, це жахливо незаконно, чи не так? Тож вам просто доведеться продовжувати бути Горді. І тоді, якщо результати розтину виявляться зловісними, нам доведеться розповісти правду, і поліцейський обов’язково запідозрить вас. Тож ти просто відверто кажеш, що ти був п’яний і, можливо, ти помилково дав батькові передозування і… – вона невизначено знизала плечима – … І, ну, це не так вже й жахливо зробити, чи не так? Я маю на увазі, вони зрозуміють, що це була просто помилка».
  «І вибачте мене за допомогою поцілунків і тихих наспівуючих звуків співчуття?»
  «Ну, чи не так, любий? Крім того, ми станемо страшенно багатими. Ми можемо дати їм усім великі товсті чеки та нові автомобілі та інші речі, якщо буде потреба».
  З Селеною я ніколи не міг сказати, чи була її неймовірна наївність позою чи ні.
  «Вибачте», — сказав я. «Боюсь, я не люблю Друзів настільки, щоб відбувати за них десять років ув’язнення за ненавмисне вбивство».
  Очі Селени помутніли. «Це те, що вони зробили б з тобою?»
  «Мені пощастило б вийти з десяти років».
  Вона замислено погладила моє коліно. «Я б ненавидів це, я б просто ненавидів це». Вона зітхнула. «Тоді нам доведеться придумати щось інше. Що ми будемо думати, дитино?»
  Попри всю похмурість ситуації я тьмяно усвідомив, що дотик її пальців до мого коліна був таким же хвилюючим, як і раніше. Не те щоб це мало значення. Справи були дуже погані для мене, щоб дозволити їй робити з мене лоха. Я все одно точно знав, про що я збирався змусити їх «подумати».
  «Якщо звіт про розтин буде в порядку, — сказав я, — я залишусь і доведу це до кінця. Якщо це не гаразд, ти можеш зробити лише одне».
  Селена виглядала зацікавленою. «Що це?»
  «Витягніть мене звідси — швидко».
  «Вивести тебе?»
  «Якщо ти знаєш, що тобі добре». Було певне задоволення бути жорстким з Друзями нарешті. «Я можу не знати, хто я, але я знаю, що я не жертовне ягня. Якщо інспектор Сарджент подумає, що Ґорді вбив твого батька, і почне арештовувати мене як Ґорді, я відкрию всю історію. Звичайно, це поставить мене в позицію, але принаймні я не буду кандидатом на електричний стілець».
  Селена розширила очі. «А як щодо нас? Я маю на увазі, якщо ти розкажеш, нас звинуватить у змові та чорт знає що».
  «Ось чому я сказав, що вам краще вивести мене звідси швидше».
  «Це не ідеальне рішення, але ідеального рішення для джемів, які вигадують Друзі, немає. Вам доведеться сховати мене кудись, де мене не знайде поліція. Тоді вам доведеться вивести їх на слід справжнього Горді. Нехай знайдуть його. А коли вони це зроблять, решта залежить від вас».
  Селена сказала: «Але інспектор Сарджент вас бачив. Якби він знайшов Горді, то знав би, що він не той Горді, який підписав обіцянку утримання».
  «Він бачив мене лише замотаним у бинти. Ми з Горді досить схожі». Я посміхнувся. «Ви і ваша теща могли б переконати Ейнштейна, що світ плоский. Між вами, ви, безсумнівно, зможете переконати інспектора, що він мав невеликі проблеми з очима.
  Селена надулася. «Справді, дитинко, я думаю, що ти досить егоїст».
  «Егоїст. Заради Бога, хіба я вже недостатньо зробив для сім’ї Друзів?»
  Марні деякий час спостерігала за нами. Раптом вона засміялася. «Тож ти нарешті став з нею поганий. Я не думав, що ти це маєш».
  Селена сказала: «Замовкни, Марні».
  «Це той, кому ти зараз маєш замовкнути». Марні перехрестилася й ніжно сіла на підлокотник мого інвалідного візка. «Я обожнюю це. Черв'як нарешті обернувся. Так тримати. Ти тепер бос. Скажи їм, що робити. Їм доведеться це зробити».
  Я їй усміхнувся. Коли вона мені була потрібна, Марні завжди була поруч. — Знаєш, де можна мене сховати, поки не знімуть гіпс?
  «Звичайно». Марні глянула на Селену. «Пристрасний лікар Селени має хатинку в горах. Коли ми вас туди привезли, вас ніхто не знайшов тижнями».
  «Одного разу ви мене туди дістали — точно», — сказав я. «Каліка з парою зламаних кінцівок не може подорожувати самостійно».
  «Це теж легко. Ми попросимо Яна підвезти вас. Насправді ви можете залишити його, щоб він піклувався про вас. Йому можна довіряти. Якщо ви попросите його поховати тіло, він це зробить і забуде про це через п’ять хвилин. І якщо поліцейський запитає, де він, ми можемо сказати, що ми його звільнили. Ми все ще маємо право звільнити наших слуг». Вона повернулася обличчям до інших. «Будь-які скарги?»
  На мій подив, і Селена, і місіс Френд були задоволені. Селена сказала: «Я думаю, що це справді божественно розумно, якщо подумати про це».
  Місіс Френд, знову повністю заспокоївшись, пробурмотіла: «Так, люба, з огляду на все це — найрозумніший план з точки зору кожного». Вона посміхнулася мені. «Ви, звичайно, чекатимете звіту про розтин, люба? Якби ви втекли до того, як вам це дійсно знадобилося — я маю на увазі, до того, як інспектор Сарджент, очевидно, планував вас заарештувати, — ви змусите нас усіх здатися надмірно підозрілими».
  "Звичайно", - сказав я. «Я зачекаю, доки надійде звіт Сарджента. Але вам краще почати складати плани».
  «Селена запитає Нейта. Я впевнений, що він зрозуміє». Місіс Френд, здавалося, прийняла план Марні як свій власний. «Як приємно, що все залагоджено. Звісно, я не хвилююся, бо впевнений, що вся ця теорія вбивства — лише вигадка містера Моффата, цього довгоносика-свердлика». Вона глянула на годинник. «Боже, час обідати минуло. Цікаво, що тримає їх на кухні». Вона піднялася. «Я повинен провести розслідування. І, Марні, йди до бабусі. Вона стає такою досадною, коли голодна. Боже, ти думаєш, що нам доведеться пояснювати все це бабусі? Для неї це справді досить складно, чи не так? Але, оскільки вона, здається, береться за злочини, як качка за воду…»
  Її голос стих, коли вона вийшла з кімнати. Марні пробурмотіла: «О, гаразд» і поспішила впоратися з бабусею.
  Ми з Селеною були самі.
  Вона все ще сиділа біля моїх ніг, дозволяючи своїй руці пестливо ковзати по моєму коліну. Раптом вона підвела очі з гримасою.
  «Коханий, чи був я зараз ненависним? Я маю на увазі пропозицію залишитися і взяти провину на себе. Ви все ще підозрюєте нас, чи не так? Це не було нічого. Це була лише ідея».
  «Не один із ваших кращих».
  — Крихітко, — зітхнула вона. «Хіба це не сумно?»
  «Це одне слово».
  — Сподіваюся, тобі не доведеться ховатися в хатині Нейта. Ян іноді підвозив мене туди для винних доручень з Нейтом. Це мало бути романтично. Це неймовірно похмуро — усі дерева й краєвиди». Її рука підійшла до моєї руки. «Любий, чи не було б тобі страшенно нудно там, нагорі, лише з Яном і без пам’яті? Чи не було б краще, якби я теж прийшов?»
  Я посміхнувся їй. «Для розумної дівчини ти майже слабоумний, чи не так?»
  «Я, крихітко?» Вона засміялася. «Мабуть, я». Її обличчя, тепле й п’янке, як літній полудень, раптом опинилося близько до мого. «Але, любий, усе те, що я сказав учора ввечері, я мав на увазі».
  «Які речі?»
  «Про те, як ти мене збуджуєш. Про дотик до тебе. Це правда. Це відрізняється від усього іншого. Я думаю про тебе, коли тебе немає. Неважливо, хто кого вбив чи… Крихітко».
  Її губи жахливо були на моїх. Вона звивилася так, що напівсиділа в мене на колінах. Її руки сплелися навколо мене. Я притягнув її ближче. Її світле розпущене волосся лоскотало мені повіки. Крізь волосся я побачив, як щось ворушиться в кімнаті. Я відкинув її волосся, продовжуючи цілувати.
  У дверях стояв доктор Нейт Крофт.
  Він стояв дуже скуто, дивлячись на нас, його очі палали на холодному, враженому обличчі.
  «Селена!»
  Селена відвернулася від мене, підвелася й побачила його. Вона відкинула волосся за плечі й весело всміхнулася йому.
  «Привіт, Нейт, дорогий».
  Більшість чоловіків, почуваючись так само, як він, очевидно, вчинили б щось насильницьке. Доктор Крофт, очевидно, не був жорстоким типом. Він опустився в крісло, наче ноги його раптом розтанули.
  Ущипнутим голосом він сказав: «Чи має бути кожен чоловік, Селено?»
  «Що ти маєш на увазі?» Вона дивилася, розплющивши очі. «Справді, ти не дуже складний?»
  Він підняв очі з виснаженим і виснаженим обличчям. Ось що буває, коли ти любиш Селену, подумав я.
  «Цього разу я думав, що це буде безпечно. Одягаю гіпси. Я… О, яка різниця?»
  «Коханий, будь ласка. Так душно».
  «Душно?» Гнів і якась втомлена безнадія змусили його голос тремтіти. «Я програв усе, допомагаючи тобі, тому що ти сказав, що любиш мене. Пам'ятаєте? Ти сказав, що розлучишся з Горді й одружишся зі мною, тому що любиш мене». Між його блідими губами прорвався сміх. «Ти ніколи не вийдеш за мене заміж, правда?»
  Селена підійшла до нього, погладжуючи його руку. «Дорогий, це так нерозумно думати про те, що буде в майбутньому».
  «І якщо ви це зробите, це все одно буде кожен чоловік, який потраплятиме в поле зору». Його очі вперше зустрілися з моїми. «Це чудово. Рекомендую. Спробуйте якось, якщо ви ще цього не зробили. Спробуй закохатися у волоцюгу».
  «Нейт!»
  Він обернувся до неї. «Це слово для вас, чи не так?»
  Селена засміялася своїм глибоким, повним сміхом. «Згодиться, дитинко, але я думаю, ти міг би придумати кращий». Вона мимоволі поцілувала його у вухо. «Коханий, ти завжди так галасуєш. Так підозріло. Я цілувала його лише тому, що він їде».
  Нейт напружився. «Їдеш?»
  «Так, мила. Сталося найприкріше. Ви можете почути це зараз і покінчити з цим. Декламація вірша і все пройшло чудово. Ми думали, що у нас все в сумці. Тоді той похмурий містер Моффат…»
  Вона розповіла йому з лисою бездушністю, яка мене вразила, що саме зробив нудний містер Моффат. Не давши йому й хвилини перевести подих, вона продовжила мою теорію про Ґорді та план витягти мене з дому, якщо висновок розтину буде поганим.
  Раніше мені було досить шкода Нейта. Мені стало його дуже шкода, коли я побачив, як його обличчя зморщилося, а губи почали тремтіти. Я багато взяв від Друзів, але мені було нічого втрачати. Нейту було що втрачати. Його безнадійне бажання зробити з Селени моногамну дружину вже заманило його в азартні ігри протягом усієї його кар'єри. Тепер він зіткнувся з можливістю викриття як співучасника звинувачення у вбивстві. Зв’язок, хоч і слабкий, із убивством означав кінець існування лікаря.
  «То ти бачиш, дитинко?» – підсумувала Селена, майже розсіяно. — Якщо завтра поліція буде неприємною, ми якимось чином змусимо Яна вивести його з дому до вашої каюти. Все буде добре, чи не так? Я маю на увазі, ти не проти, щоб він нею користувався?»
  «Але, Селено, — затинаючись, промовив він, — якщо поліція виявить, що він ховається в моїй каюті…»
  «І пізніше, через кілька днів, коли прийде час знімати гіпс, ти можеш просто підбігти туди і зробити це за нього. Тоді йому доведеться бути сам».
  Вона обійняла його руками й притиснулася до нього, притиснувши губи до його.
  «Я знаю, ти будеш коханою, чи не так?»
  «Селена…»
  «І ти не повинен бути егоїстом, дитинко. «Вона пестила його вухо». Зрештою, ти втягнув його в цю варення. Найменше, що ви можете зробити, це допомогти йому з цього».
  Потім увійшла пані Френд. Вона посміхнулася мені, а потім Нейту.
  «Привіт, Нейт, дорогий. Якраз до обіду. Як приємно».
  — Обід, — понуро повторив він. «Як можна говорити про обід, коли містер друг…»
  Пані Френд підняла руку. «Тепер, дорогий, я змусив інших пообіцяти більше не говорити про це. Якщо завтра щось піде не так, у нас є свої плани. Немає сенсу висловлюватися про неприємності».
  Вона підійшла до мого стільця й почала везти мене до їдальні. Вона наспівувала якусь невиразну мелодію.
  — Єдине, що зараз — набратися терпіння, доки завтра не приїде інспектор. Я дуже рада, що Нейт прийшов на обід. Кухар придумав справді досить сміливий холодець…»
  
  OceanofPDF.com
  Розділ 21
  Ми з’їли досить сміливе заливне й улаштувалися терпіти. Наш план, незважаючи на те, що він був незадовільним майже в усіх відношеннях, принаймні мав перевагу простоти. Нейт зізнався, що його гірська хатинка була заповнена консервами. Ми вирішили, що якщо завтра вдень у звіті про розтин буде вказано вбивство, ми якось затримаємо поліцію від будь-якого серйозного розслідування до наступного дня. Як тільки настане темрява, як тільки це буде безпечно, Ян мав вивезти мене з дому до хатини Нейта невикористаною колією, яка петляла від задньої частини дому Друга над безлюдними безлюдними горами. Яну довелося вправлятися в його ролі. Це було все.
  Ми з Марні вирішили зробити це між собою. Вона провезла мене коридором повз свою кімнату та кімнату Мімсі до покоїв голландця. Тоді ми увійшли у відповідь на його дзвінок. Ми знайшли, як він сповзає з ліжка, зав’язуючи мотузку блакитного халата навколо талії. З відходом Ліги чистого життя він, очевидно, повернувся до свого звичного нудизму.
  Він усміхнувся Марні, запитально подивився на мене й відкинув біляве волосся з очей.
  Марні сказала: «Він розуміє мене, якщо я говорю повільно. Дозволь мені впоратися з цим».
  Вона поклала руку на його величезну руку. «Яне, завтра ти відвезеш його, — вона вказала на мене, — до машини. Гаразд?»
  Він кивнув, все ще посміхаючись.
  «Ви везете його в гори — місце в горах, куди ви взяли Селену. Пам'ятаєте?»
  Він знову кивнув.
  «Коли прийдеш туди, залишайся з ним увесь час. Залишайся з ним».
  Біляве пасмо знову впало, коли він кивнув.
  «І не кажи нікому. Не кажи нічого. Ніколи, ніколи не кажи».
  Його велика бронзова рука рухалася по її, повністю охоплюючи її.
  — Так, — сказав він. «Я».
  Марні глянула на мене. «У нього все є», — сказала вона. «Я цілком впевнений».
  «Є лише одне місце в горах, куди він взяв Селену?»
  «Так. Тільки каюта Нейта. Він двічі возив її туди».
  «Добре».
  «О, почекай хвилинку». Вона повернулася до Яна: «Коли їдеш у гори, не виїжджай на передню дорогу. Ідіть назад».
  Його обличчя спохмурніло.
  «Зворотній шлях. Шлях за будинком. Старий трек».
  Ян все ще хмурився від свого нерозуміння.
  «Ось. «Марні взяла олівець, знайшла аркуш паперу та намалювала приблизний ескіз будинку, вказавши передній привід і звивисту доріжку ззаду. Вона показала йому це.
  — Не в передній частині, — показала вона. «Зворотній шлях. Ідіть назад». Вона знову вказала. «Так, як користувався Горді. Шлях Горді».
  Розуміння розгладило зморшки на засмаглому чолі. Він узяв у Марні олівець і намалював хрест на півдорозі доріжки. Він запитально подивився на неї.
  Марні дивилася на хрест. «Ні, Ян. Не там. Тільки назад. Гордіїв шлях. Візьміть машину і…» Вона штовхнула олівець уздовж доріжки, а потім прямо з паперу, показуючи, що він мав вивезти мене прямо з території. «В гори. До Селени. Зрозуміло?»
  Тоді він зрозумів. Це було очевидно. Він усміхався на все обличчя, задоволений собою. Він все ще посміхався, коли ми з Марні пішли.
  Було приємно знати, що хтось десь може знайти розвагу в цій ситуації.
  Після нашого візиту з Яном нічого не залишалося, як чекати. Ми провели решту дня в очікуванні, і, незважаючи на рішучість місіс Френд дивитися на це зі світлого боку, години минали з дедалі більшою похмурістю. Тінь Ґордія як убивці чи принаймні як ймовірного вбивці нависла наді мною, як покривало. Нейту довелося досить рано повернутися до свого санаторію. Трьом жінкам-подругам і мені вдалося пройти через вечерю та вечір невимушеної гри в карти. Але я не міг зосередитися на чотириручному джині-рамі. Я бачив стільки пасток попереду, стільки речей, які могли статися, щоб перекреслити мої дуже тимчасові плани.
  Хоча Друзі збиралися спробувати вивести Інспектора на слід справжнього Горді, я був тим Горді, якого він знав, і він піде першим за моїм слідом із дому. Невдовзі Сарджент дізнався б, якщо ще не дізнався, що Нейт був другом родини. Якби він також виявив, що йому належить будиночок у горах, це було б одне з перших місць, які він шукав би. Мій план був зовсім не планом. Це була просто ганебна втеча зі скрутного становища, з яким неможливо зіткнутися. І моєю єдиною справжньою надією врятувати власну шкіру і, до речі, Друзів, було залишитися прихованим, доки не знімуть гіпс, а потім відновити себе під своєю справжньою ідентичністю.
  Але це означало повернути пам’ять. Ось на чому б все трималося. Моя пам'ять.
  Я подивився через картковий стіл на Селену, яка була моїм суперником. Її світла голова схилилася над картами; її шкіра була м’яка й засмагла до кольору коричневого цукру. Абсурдно, але хоча вона зруйнувала Нейта Крофта і навіть зараз, я був упевнений, віддасть мене в поліцію, навіть не моргнувши оком, якби їй це вдалося, я знав, що буду сумувати за нею. Навіть хворий на амнезію знає, що Селени трапляються не часто.
  Вона перехопила мій погляд і посміхнулася.
  «Я готовий спати. Я не знаю ні про кого іншого».
  Місіс Френд, граючи за Марні, скинула картку, а потім підняла її знову, легко клацнувши, і скинула іншу замість неї. «Селено, люба, ти все ще будеш спати в одній кімнаті з цим милим хлопчиком? Це здається досить дивним, і я не знаю, чи подобається це Нейту».
  Селена засміялася. «Звичайно, я збираюся, Мімсі. Зрештою, він такий безпорадний. Навіть якщо ви пішли від нього, йому все одно потрібна медсестра». Вона звернулася до мене. «Ти не так, дитинко?»
  "Так", - сказав я.
  — А я прочитаю тобі ще кілька таткових віршів, щоб заснути. Є чудовий проти сексу. Ви б хотіли це почути, чи не так?»
  "Так", - сказав я.
  Марні кинула на мене сардонічний погляд. Місіс Френд сказала: «Ну, я вважаю, що в довгостроковій перспективі це не має особливого значення. О, боже, я не хотів викидати цю трефу. Як нерозумно. Це була б чудова послідовність».
  Незважаючи на втрату трефового валета, місіс Френд все ж зуміла зібрати чудову послідовність і гінніла, завершивши гру. Вона виграла від усіх нас. У мене не було грошей, тому я не міг їй заплатити. Але вона наполягла на зборі з дівчат. Селена пішла за своєю сумочкою, наказавши мені принести книгу віршів, коли я прийду. Марні взяла сірий томик віршів і навмання відкрила його.
  Глибоким, дзвінким голосом вона продекламувала:
  
  «Секс, секс, секс
  Де хулігани клопотаються про найми.
  Секс, секс, секс
  Волочить квітку твоєї молодості в багно...»
  
  «О, Боже, який брудний розум мав батько». Вона кинула книжку на фортепіано, і фотографія старого містера Френда в рамці похитнулася на її обличчя.
  Місіс Френд подзвонила: «Марні, правда».
  «Ну, він мав». Марні витріщилася на матір. «Скільки я вам винен?»
  «Три долари сімдесят п'ять центів, любий».
  «Добре. Я отримаю це, або я ніколи не почую кінця».
  Марні поспішно вийшла з кімнати. Пані Френд трохи сумно посміхнулася.
  «Це принцип, знаєте. Я завжди намагався змусити дівчат зрозуміти, що борг – це те, що потрібно віддати». Вона зітхнула. «Іноді я думаю, що я б’юся головою об стіну. Вибачте, любий. Якщо я не буду дивитися на них, вони, ймовірно, просто візьмуть гроші з мого власного гаманця і повернуть їх мені».
  Вона вийшла з кімнати в погоню за дівчатами, неуважно погладжуючи розлудне волосся свого підмітача.
  Приємно було знати, що пані Френд виховує почуття моралі у своїй доньці та невістці. Їй слід було попрацювати і над сином.
  Я дуже нервував перед перспективою завтрашнього дня. Я подумав, що Селена прочитає мені жахливий вірш містера Френда, що може бути стабільним. Я підкотився до піаніно й узяв книгу. Я автоматично відновив зображення пана Френда в початкове положення. Коли я це зробив, задня частина рами, яка, мабуть, була зміщена внаслідок падіння, впала, і білий конверт вислизнув із простору між рамою та зворотною стороною фотографії. Я взяв його. На передній частині було надруковане слово:
  
  Мімсі.
  
  Конверт розклеївся, і я побачив, що всередині аркуш паперу. Це був не лист, який прийшов поштою. Мабуть, хтось удома це написав і з якоїсь причини сховав на задній частині фотографії.
  Оскільки мені було вроджено підозріло ставитися до всього в домі Друга, я почав діставати аркуш паперу. Я почув кроки, що наближалися з коридору. Швидко посунув конверт у кишеню свого піджака, поклав зворотний бік на фотографію, поставив її в початкове положення й відійшов від піаніно.
  Місіс Френд увійшла, стискаючи в одній руці доларові купюри та здачі.
  «Я зрозуміла», — переможно сказала вона. «Я відправив дівчат спати, любий. Мені відвезти вас до вашої кімнати чи ви впораєтеся самі?»
  «Я можу керувати собою».
  Вона підійшла до мене, усміхнулася мені і взяла мою руку в свою.
  «Знаєш, дорогий, я найбільше полюбив тебе. Ти майже як мій рідний син».
  «Сподіваюся, я не буду поводитися так, як він».
  Її брова насупилася. «Справді, я б хотів, щоб ти повірив мені на слово, дорогий. Я знаю, що в бридкій пропозиції пана Моффата немає нічого. Взагалі нічого. Я радий, що ми склали плани, але немає причин для хвилювання». Вона сумно глянула на фотографію чоловіка на піаніно. «Знаєте, він був досить милим, коли був хлопчиком. У нього були найбожественніші вуса… як молодий тюлень, що обеззброює… Я ніколи не забуду ту ніч, коли він запросив мене заміж. Він опустився на коліна, а потім якось потягнувся і поцілував мене. Вуса заворожливо лоскотали. Мене ніколи раніше не цілували чудові великі вуса. Справді, я думаю, що саме тому я вийшла за нього заміж».
  «Це доводить, — сказав я, — що його не могли вбити?»
  «Ти!» Місіс Френд лукаво вдарила мене по руці. «Від того, що ти закритий в тому інвалідному візку, ти такий похмурий. Я щойно згадав. Минулого року мій чоловік вивихнув щиколотку і купив найвибагливіші милиці. Вони зберігаються десь у шафі біля бібліотеки. Завтра ми їх витягнемо, і подивимося, чи не вийде ти з одним. Хіба це не буде добре?»
  Вона нахилилась і поцілувала мене, підносячи свої важкі, дорогі парфуми дуже близько.
  «Ти тепер довіряєш мені, чи не так?»
  Я посміхнувся. «Я?»
  «Дуже милий хлопчик, — сказала вона. «Ми будемо пам'ятати вас довго».
  Вона велично вийшла з кімнати, все ще стискаючи свої долари та центи.
  Вона мала рацію, коли згадувала мене надовго. Ми всі будемо пам’ятати один одного, поки не помремо або в наших ліжках, або на електричному стільці.
  Я поїхав до сіро-золотої спальні. Звук шипіння води з ванної сказав мені, що Селена приймає душ. Я кинув книгу віршів їй на ліжко, а потім, підсунувши стілець до власного ліжка, витягнув із кишені конверт. Я знав, що це має бути важливо. Люди не ховають нотатки на зворотах фотографій через химерність. Я неспокійно витягнув аркуш паперу. Я його розгорнув. Я зіткнувся з надрукованою на машинці запискою.
  Там було сказано:
  
  Дорога матусю, я все подумав і вирішив, що немає сенсу чекати висновку розтину. Тоді все вийде назовні, тож навіщо продовжувати страждання? Я думав втекти, але як я можу? Є тільки один вихід. Будь ласка, повірте мені, я не планував заздалегідь вбити батька. Ідея прийшла в голову лише після того, як він викрикнув мене, подзвонив містеру Петербріджу і сказав, що збирається виключити мене із заповіту. Він навіть попросив ліки. Це було так легко просто налити половину пляшки. Він не помітив. А потім, коли доктор Ліланд підписав свідоцтво про смерть, я подумав, що мені це зійде з рук. Але я, звичайно, ні. Мені ніколи нічого не сходить з рук. Ну, я думаю, це все. Сподіваюся, ти отримаєш гроші. Я думаю, ти повинен. Віриш ти в це чи ні, я зробив це для тебе, щоб зробити твоє життя менш неможливим. Так чи інакше, до побачення. І не переживай за мене. Те, як я зрозумів, не буде болючим.
  
  Волосся на моїй шиї почало повзати. Запаморочливо я глянув на підпис, який був написаний олівцем, незграбно, як правша підписує лівою рукою.
  Був підпис: Гордій.
  За кілька секунд, коли я вперше почав читати це диявольське повідомлення, я подумав, що це справжня передсмертна записка від людини, яка вбила містера Френда. Я, звісно, недовго думав. З тремтінням жаху мене охопила правда. Ця записка, яка сповіщала, що вбивця містера Френда готується покінчити життя самогубством, була підписана Горді , але вона не була призначена для справжнього Горді, того Горді, який зник у ніч смерті та про якого більше ніхто не чув. .
  Це було призначено для фальшивого Горді.
  мій лист до місіс Френд , у якому я повідомляв, що збираюся вбити себе.
  Поки я дивився порожньо, одне слово тримало мене в гіпнозі, одне неправильно написане, показове слово.
  Погода.
  Не було, не могло бути жодних сумнівів щодо того, хто написав цю записку.
  Тоді я побачив, як жахливо слушними були мої підозри. Поки я ще лежав без свідомості в санаторії Нейта, Друзі, певно, вже приготували мені таку долю. Їм потрібен був я, щоб обдурити Лігу чистого життя та містера Петербріджа, так. Але це був лише пролог до їх плану. Вони знали, що підозра у вбивстві пана Френда просочиться. Вони знали , що їм знадобиться жертва. Мені завжди призначалася така роль. Того вечора пані Френд знову обдурила мене блискучою напівправдою. Вона змусила теорію «жертви» звучати смішно, зазначивши, як легко я можу пояснити себе, коли мене заарештує поліція. Але поліція ніколи не збиралася мене арештовувати. Перед тим, як вони приїдуть завтра, я мав покінчити життя самогубством.
  Тепер я зрозумів, чому місіс Френд і Селена так охоче підключилися до моєї та Марні кволої схеми сховати мене в каюті Нейта. Єдине, про що вони дбали, це те, щоб я був задоволений на даний момент, тому що вони знали, що я помру, перш ніж будь-який план вдасться втілити в життя.
  Мені дали подвійний, потрійний, учетверний хрест.
  Марні завжди була права. Для Друзів було лише одне слово.
  Вони були ворогами.
  Бо це точно були Вони. Селена написала записку. « Погода» сказала мені це. Але це не означало, що вона одна. Я бачив, як місіс Френд знайшла записку, а інспектор Сарджент схилився над моїм мертвим тілом. Я бачив, як вона так чітко читала це з росими очима і тремтячими губами, пробурмотівши: «Бідний хлопчик, бідний милий хлопчик».
  У записці було сказано, що я не збираюся чекати звіту про розтин. Це означало, що я збираюся вбити себе раніше — напевно, сьогодні ввечері.
  Те, як я зрозумів, не буде болючим.
  У них також був свій план, як мене вбити. Як, коли я не знав, що це таке, я міг з цим боротися?
  Я сиділа в інвалідному візку, жахливо відчуваючи фіксуючий гіпс на нозі.
  Тоді я злякався — справді злякався.
  Раптом я відчув, що звук душу у ванній припинився деякий час тому. Я поклав записку в конверт і посунув у кишеню свого костюма.
  Повернулося те, що Марні сказала напередодні.
  «Колись ти дізнаєшся, що задумала Селена, і будеш кричати до мене».
  Марні…
  Двері ванної відчинилися. Селена вийшла. Вона скрутила навколо себе червоний рушник, як тогу. Одне золоте плече було оголене. Її світле волосся було зібране на маківці. Вона виглядала чудово, як римська імператриця.
  «Привіт, крихітко». Вона сліпуче посміхнулася. «Ось твоя псевдо-дружина».
  Вона не була моєю псевдо-дружиною, подумав я.
  Вона була моїм катом.
  
  OceanofPDF.com
  Розділ 22
  ОЛЕНА підійшла до м’якого світла лампи між ліжками. Вона запалила дві цигарки зі свого платинового футляра і, розвалившись на моєму ліжку, засунула одну з цигарок мені в губи.
  «Там».
  Якусь мить вона лежала на спині, хтиво витягнувшись на сріблясто-золотистому покритті, усміхаючись мені. Червоний рушник був таким же червоним, як і її рот.
  «Наша остання ніч».
  Тоді вона підвелася і, підібгавши під себе босі ноги, сіла на край ліжка, поряд із моїм стільцем. Її ніжні губи торкнулися мого вуха.
  «Я краще зателефоную Яну і нехай він покладе тебе спати. Я не можу дістатися до вас у цьому кріслі».
  Одного разу я вирвався з інвалідного візка й опинився в ліжку. Я посміхнувся їй у відповідь. «Ще ні, дитинко. Сидячи, я відчуваю себе більш чоловічим».
  «Ти!» Вона ковзнула мені на коліна, обхопивши руками мою шию. Від неї ледь помітно пахло сіллю для ванн і теплим рушником. «Це жахливо незручно?»
  «Ні».
  «Твоя хвора нога не болить?»
  «Ні».
  Вона гладила мене по щоці.
  Ризикуючи, я запитав: «Де насправді Горді?»
  «О, Горді. Не кажи про того похмурого Горді. Кому це цікаво?» Вона дивилася мені в очі, її палець проводив лінію мого носа. «Хіба Нейт не був по-дитячому сьогодні ввечері?»
  «Він був?»
  «Я маю на увазі, що влаштував увесь цей галас. Будучи так душно. дитинко?»
  «Так».
  «Ти не сердишся, що я його поцілувала? Адже він нам потрібен, чи не так? Я повинен був бути з ним добрим».
  «Я не проти того, щоб ти поцілував Нейта».
  Вона надулася. «Я б хотів, щоб ти це зробив. Я хочу, щоб ти ревнував. Я хочу, щоб ти ревнувала, якщо хтось торкається мене. Любий, ревнуй». Її губи ковзнули по моїй щоці до мого рота і пристрасно прилипли до нього. Крізь її чарівність я думав: чи це початок? Це нарощування шляху, який не буде болючим? Я теж подумав про Марні — Марні, яка лежала в своєму ліжку в іншому крилі, і Марні, яка сказала: « Вони — дияволи».
  «Любий,» рот Селени був тепер біля мого вуха. «Коли це все закінчиться, ти пошлеш за мною, чи не так? Ти напишеш. Ти скажеш мені, де ти. Ви обіцяли. Ти не обіцяв?»
  «Звичайно, Селена».
  «О, я знаю, ти вважаєш мене дурною. Ти думаєш, що я слабоумний, чи не так? Ви так сказали. Ти, напевно, будеш мене знущатися, топтати. Але, будь ласка, скажіть «так».
  «Я сказав так».
  «Коханий».
  Я обхопив її рукою за потилицю і відвів її голову назад, щоб ми дивилися одне одному в очі.
  Я сказав: «Знаєш свою біду, дитинко? Ти закоханий у мене».
  «Так, так. я. Я справді думаю, що я».
  Неймовірно, але коли вона дивилася на мене, на її густих віях блищали сльози. Її чари п’янили, як горілка. Мені було цікаво, як би я почувався, якби повірив їй. Вона раптом скривилася.
  «Боже, який я дурень. Я хочу випити. Я тобі теж принесу».
  Вона зісковзнула з моїх колін і поспішно вийшла з кімнати. Я почувався на диво порожнім і хитким. Чи мало бути так? З напоєм? Старий, простий спосіб отруєного напою? Я хотів би бути стійкішим. Але це не була ситуація, щоб надихнути на стійкість — знати, що жінка, яку ти майже кохав, планувала тебе вбити.
  Я був одержимий думкою про Марні. Зараз мені потрібно було більше, ніж мій розум. Мені потрібен був союзник. Чи можу я довіряти Марні? Вона теж була Другом. Але кому ще можна було довіряти? Я подумав про її темні, сардонічні очі. Від цього я почувався трохи краще.
  Але зустріч із Марні мала б бути таємною. Селені не потрібно було знати. Піднос з ліками, реліквія тих часів, коли місіс Френд видавала себе за медсестру, досі стояв на столі біля мого ліжка. Я побачив маленький флакон з червоними снодійними капсулами. Я підняв його, вийняв дві капсули і повернув флакон назад. З працею мені вдалося пальцями лівої руки відкрити капсули і висипати в долоню білий порошок, що знаходиться всередині. Я поклав порожні капсули в кишеню піджака. ,
  Селена зайшла з напоями.
  Я із задоволенням помітив, що це були прямі порції віскі. Вона підійшла до мене, посміхаючись. Вона поставила один напій на стіл, а другий простягла мені.
  «Пий, крихітко».
  «Ще ні».
  «Чому?»
  Я поплескав себе по коліну долонею. «Спочатку поверніться туди, куди вам належить».
  Вона хрипло засміялася. Вона поставила мій напій на стіл за шість дюймів від свого. Вона ковзнула мені на коліна. Я тримав свою ліву руку позаду неї, моя рука вільно розмахувалася, близько до напоїв. Вона була повернута спиною до столу. Вона не бачила.
  Вона притулилася щокою до моєї. М’яке, гладке волосся торкалося мого вуха. Я висипав порошок у свій напій. Я покрутив його пальцем. Я замінив свій напій її. Це не могло бути простіше.
  «Любий, — пробурмотіла вона, — буде так чудово втекти звідси. Я справді ненавиджу Друзів. Я завжди їх ненавидів». Її рука піднялася, щоб погладити моє волосся. «Я вийшла заміж за Горді лише тому, що я була розорена і вважала його багатим. Справді, такий бридкий, мокрий чоловік. А Марні — маленький хитрий, крадькомий щур. І пані друже! Вона для тебе фальшивка, любий. Чудовий товстий блузний фальшивий». Вона притиснулася ще ближче. «Ой, крихітко, щоб позбутися друзів».
  «Вип’ємо за це», – сказав я. «Щоб позбутися друзів».
  Вона засміялася і, обернувшись, взяла дві склянки. Вона простягла мені той, який вважала моїм. Ми підняли келихи. Її темно-червоні губи були ніжно розтулені. Я подумав: якщо в цьому напої була отрута , то я вбивця.
  — Униз у люк, — сказав я. Мій голос звучав дивно і різко.
  Вона нахилила склянку до губ і ковтнула. Я теж.
  «Брр, це було сильно». Вона скривилася і, взявши дві порожні склянки, поставила їх на стіл. Коли вона розслабилася, щоб знову просунути руку мені за шию, її обличчя було серйозним, майже сумним.
  «Дитина?»
  «Так, Селена».
  «Знаєш, я це мав на увазі».
  «Що мав на увазі?»
  «Що я люблю тебе». Вона кумедно засміялася. «Знаєш щось? Я ніколи раніше нікого не любив. Я справді жахлива сука. О, так, я. я знаю Розумієте, я був бідний». Її рука блукала над моєю краваткою. «Я завжди думав, що світ винен мені на життя. Я справді всіх зневажав і використовував. А потім ви прийшли».
  Я дивився на неї, бачив, що буде. Я відчував, як шкіра на моєму лобі напружується.
  «Я прийшов разом?» Я сказав.
  «З тобою все інакше. Любий, це інше. Я ще не звикла. боляче. Крихітко, це болить». Її очі, дивлячись на мої, були майже благальні. «Скажи мені. Це любов, чи не так? Коли болить?»
  «Я маю знати?»
  Її повіки опустилися, наче були для неї занадто важкі. У її погляді прокрадалося якесь приголомшення.
  «Ти не любиш мене, чи не так? Смішно. Я щойно це зрозумів. Ти мене не любиш. Це смішно, чи не так?» Вона засміялася. Це був густий, заплутаний сміх. «Але це не має значення. Коли ти любиш когось, тобі байдуже, чи вони люблять тебе. Тому що ти хочеш мене. Я це знаю. Я буду як ті пісні. Кохана, чи не буду я, як ті пісні?»
  «Які пісні, Селено?»
  «Пісні. Ви знаєте пісні. Він може повернутися додому якомога пізніше… він мій чоловік… Сінді Лу належить Джо… нічого не можу допомогти…»
  Вона хитнулася вперед, її губи знайшли мої й притиснулися до них.
  «Коханий, я люблю тебе. я люблю тебе я…”
  Вона була теплою і важкою проти мене. Крізь червоний рушник я відчував вагу її грудей. Її оголене плече торкнулося мого підборіддя. Вона все ще чіплялася за мою шию. Тоді я відчув, як пальці послабили свою хватку. Її рука обхопила моє горло. Ледь зітхнувши, вона впала на спину й зісковзнула з моїх колін.
  Вона лежала біля моїх ніг. Червоний рушник відійшов назад. Її волосся розпустилося й кружляло по зеленому килиму, наче блискучі нитки дроту.
  Вона спала, не отруїлася.
  Вона не намагалася мене вбити, і я не вбивав її.
  Я відчув неймовірне полегшення.
  Але те, що я відчував щодо Селени, було надто складним, щоб мати значення. Тепер небезпека була єдиною. Я прокрутив стілець навколо неї та навколо ліжок до столу, де зберігався пістолет Горді. Я почувався б набагато краще зі зброєю.
  Я відчинив шухляду. Рушниці там не було. Зі зростаючим почуттям марності я обшукав усі можливі схованки в кімнаті, включно з розбитим одягом Селени.
  Я, звичайно, нічого не знайшов.
  Тепер стало надто зрозуміло, що хтось інший, а не Селена, був обраний для виконання «шляху, який не був болісним». Було так само зрозуміло, що «шлях, який не був болючим», буде досягнуто з пістолетом Горді.
  Горді вчиняє самогубство з власної зброї. Який метод може бути більш вражаючим для інспектора Сарджента завтра?
  Я вивіз крісло з кімнати в коридор, зачинивши за собою двері. Не було світла, але було багато вікон і каліфорнійський місяць надворі. По важкому килиму було легко орієнтуватися без шуму. Я дійшов до кута, що вів до іншого крила, і повернув. У Марні були перші двері ліворуч. Кімната пані Френд була поруч. Я помітив це, коли Марні відвів мене до Яна.
  Я безшумно повернув ручку дверей Марні й штовхнув двері всередину. Кімната була в темряві. Я під’їхав стілець і так само обережно зачинив за собою двері. Я відштовхнувся до ліжка. Місячне світло пробивалося крізь розсунуті портьєри. Я міг простежити обриси обличчя Марні, молодого й тихого уві сні.
  Я легенько поплескав її по плечу. Вона не ворухнулася. Я знову постукав. Я відчув, як її тіло затверділо. Я знав, що вона прокинулася і збиралася закричати.
  Я сказав: «Нічого страшного. Це я».
  — Ти… — її голос був невпевненим. Вона перевернулася на бік і запалила лампу біля ліжка.
  Чорне волосся було скуйовджене навколо її овального обличчя. Без макіяжу вона виглядала років п'ятнадцяти. Вона дивилася на мене, її очі були готові бути підозрілими. Я ставився до неї з такою ж підозрою. Недоречна впевненість на цьому етапі гри коштувала б мені життя.
  Коли ми дивилися одне на одного, я помітив щось, що лежало на ліжку позаду неї, притулившись до стіни. Це був великий рожевий вовняний кролик з пошарпаними, звисаючими вухами. Вона лежала там у темряві й спала з іграшковим кроликом! Раптом я перестав підозрювати.
  «Пам’ятаєте нашу угоду?» Я сказав. «Якби Селена мене отруїла, я мав би з криками побігти до вас за блювотним засобом?»
  Я вийняв із кишені передсмертну записку й кинув їй. Вона витягла аркуш паперу з конверта і, тримаючи його під світлом, уважно розглядала його. Вона повільно підвела очі, її обличчя зблідло.
  «Ти знайшов це?»
  Я їй все про це розповів. Я зробив висновок: «Це написала Селена. Я можу це зрозуміти з орфографії. Ти сказав, що вона щось задумала. Бачите, що це було? Я повинен покінчити життя самогубством сьогодні ввечері, щоб усе було добре й охайно, коли завтра з’явиться Сарджент із звітом про розтин.
  Вона, здається, не слухала, поки я розповідав їй про те, що зробив із Селеною, і про зниклий пістолет. Вона просто сиділа, дивлячись на мене, стискаючи листа.
  Раптом вона впустила листа й обняла мене за шию.
  «Слава Богу, що ти дізнався вчасно».
  Вона злегка схлипнула. Її губи, молоді й незграбні, були притиснуті до моєї щоки.
  «І ти прийшов до мене, чи не так? Коли ти був у біді, ти прийшов до мене».
  
  OceanofPDF.com
  Розділ 23
  ВОНА пригорнулася до мене. Ніби здійснилася мрія, в яку вона ніколи не вірила. За своєю тривогою я відчував доволі гордість і доволі сором. За останні кілька днів моя мужність була катастрофічно підірвана Селеною та місіс Френд. Те, що ця маленька дитина тремтить проти мене, боїться за мене, повернула мені впевненість у собі. Життя ніби було таким. Люди, в яких ти закохався, зрадили тебе. Люди, з якими ви не турбувалися, чекали, коли вони вам були потрібні.
  «Не хвилюйся, дитинко». Я погладив її густе чорне волосся. «Я ще не помер».
  Вона дивилася на мене, розширивши зіниці від жаху. «Але вони не можуть бути такими поганими. Вони не можуть».
  «Ти був тим, хто назвав їх дияволами. Пам'ятаєте? Ви не здогадувалися про це?»
  «Звичайно ні. Я знав, що Селена щось задумала, але мені навіть не снилося..."
  «Вони не натякали на це?»
  «Як би вони! Ви бачили, як йдуть справи між нами. Ти ж знаєш, що вони ніколи не посміють ні на що натякнути». Вона здригнулася. «Що ти збираєшся робити? Викликати поліцію?»
  — І мене заарештували за змову проти Ліги? Це ще не так погано».
  «Але вони намагатимуться вбити вас».
  «Спочатку їм доведеться застати мене зненацька. І я не зненацька». Я посміхнувся їй. «Крім того, тепер у мене є союзник».
  Вона відповіла на мою усмішку блідою усмішкою. Вона все ще була налякана. Я міг би це сказати.
  Я кивнув на стіну. «Мімсі спить там, чи не так?»
  «Так».
  «Мені не подобається думка про її вухо, притиснуте до стіни. Одягніть трохи одягу. Ми переходимо до вітальні».
  «Що робити?»
  «Поговори».
  Вона слухняно сповзла з ліжка. Її маленькі ніжки звивалися в поношених повстяних капцях. На кріслі лежав сірий сірий одяг, який виглядав таким же старим, як і Марні. Вона одягла його, сором’язливо посміхаючись.
  «Я ще не звикла бути гламурною наодинці».
  «Я радий. Я навчився не довіряти гламуру».
  «Але ти мені довіряєш?»
  «Я думаю, що так».
  Вона задумливо подивилася на мене. «Я думаю, ти повинен, чи не так? Більше нікому довіряти».
  Вона підійшла до дверей і відчинила їх, глянувши в коридор. Вона кивнула, як змовниця, і я вилетів із кімнати. Вона побігла назад, вимкнула світло і зачинила двері. Вона безшумно повезла мене освітленим місяцем коридором до вітальні. Це виглядало занадто великим і відкритим. Ми зайшли до маленької вітальні, де я мав свою доленосну розмову з інспектором Сарджентом. Марні увімкнула одне світло й зачинила двері.
  «Тобі краще замкнути його», — сказав я, згадуючи про пістолет Горді.
  Вона зробила. Потім вона перетнула кімнату й, згорнувшись калачиком у кріслі, спостерігала за мною. Вона відмовилася від спроб бути витонченою імітацією Селени. Вона була просто тихою, гарною дитиною. Так вона мені подобалася набагато більше.
  «Ну?» сказала вона.
  Я трохи подумав. У моєму розумінні все було трохи зрозуміліше.
  "Добре", - сказав я. «По-перше, із записки ми знаємо, що Селена знає, що звіт про розтин завтра покаже отруту. Це означає, що вона весь час знала, що містера Френда вбили. Коли ти повернувся до кімнати свого батька після того, як Горді пройшов повз тебе в коридорі, Селена була там, чи не так?»
  «Так».
  «Тоді сталося одне з двох. Або Селена зайшла в той момент, коли Горді вливав передозування, і побачила його. Або вони двоє вбили його разом. Я думаю, що скоріше вони працювали разом. Можливо, це не було заздалегідь. Пан Френд сказав їм, що виключає їх із заповіту. Він викликав містера Петербріджа, щоб довести це. Він попросив ліки. Вони дали йому передозування».
  Думки приходили майже шаленою швидкістю.
  «Коли б вони це зробили, вони б усвідомили жахливу небезпеку. Вони не могли бути впевнені, що доктор Ліланд підпише свідоцтво про смерть як серцеву недостатність. Очевидно. Так що б вони зробили? Ґорді, чорна вівця, мав стати найімовірнішим підозрюваним, якщо вбивство буде розкрито. Горді був відомий тим, що пішов на п'яних битах. Гаразд Тож Ґорді мав удавати, ніби п’яний пішов. Якщо з доктором Леландом все буде добре, він зможе повернутися будь-коли. Якби вбивство сталося, він був би схований десь, де поліція не могла б його знайти. Це, звісно, наражало на Горді всю небезпеку. Але це типово для Селени».
  Марні мовчки спостерігала за мною блискучими очима.
  «Як виявилося, — продовжив я, — доктор. Ліланд підписав свідоцтво про смерть. Мало того. Коли заповіт було прочитано, Селена зрозуміла, що ніхто з вас не отримає грошей, якщо Горді не повернеться. Для нього було досить безпечно приїхати, і він, мабуть, планував це зробити. Але, як сталося, Нейт знайшов мене. Селена зрозуміла, що використовувати мене набагато краще. Я міг би попрацювати з Лігою. І якщо вбивство все-таки станеться, мене можуть змусити покінчити життя самогубством, як Горді. Це зробило б усіх щасливими. Селена могла забрати гроші. Горді був би в повній безпеці. Вони могли б почати з іншого місця під іншою назвою». Я зробив паузу. «Це має сенс?»
  — Гадаю, так, — сказала Марні. «Це така підступна річ, яку Селена могла придумати».
  «Добре. Тоді справа зводиться до одного запитання. Де Горді? Невже твоя мати справді доручила йому приватних детективів у Лос-Анджелесі? Або це була лише трохи пропаганди на мою користь?»
  «Ні. Вона зробила. Вони прийшли до хати. Я бачив їх — двох розбитих чоловіків із сигарами».
  «Тоді виглядає так, ніби Мімсі не брала участі в схемі. У всякому разі, не тоді». З’явилася нова думка, яка викликала хвилювання. «Якби Горді колись був у Лос-Анджелесі, ці хлопці пішли б на його слід. Тож він, мабуть, не був у Лос-Анджелесі. І він, мабуть, був десь, де міг підтримувати зв’язок із Селеною. Хіба він може бути тільки в одному місці? Десь поблизу, але десь, де ніхто й не мріяв би його шукати?»
  Вона дивилася на мене порожньо. «Ви не можете мати на увазі в будинку».
  «Ні. Але я можу мати на увазі в підставах. Твоя мати сказала мені вчора, що далеко позаду маєтку був старий фермерський будинок — будинок якогось старого фермера, якого твій батько купив, коли зайняв це місце. Ви це знаєте?»
  «Звичайно, я це знаю».
  «Це далеко в пустелі, на трасі, якою Ян збирався відвезти мене до кабіни Нейта, чи не так?»
  «Так, це…»
  — І цього вечора, коли ти намагався пояснити Яну, що він повинен використовувати задній шлях, щоб вигнати мене завтра, ти продовжував говорити так, як Горді. Пам'ятаєте? І коли ви сказали Горді, Ян намалював хрестик на карті. Хрест приблизно збігався з положенням старої хати?»
  Її обличчя було темним від подиву. «Так, так, це було. Але як Ян міг…?»
  «Хтось мав би віднести їжу Горді», — сказав я. «І хтось мав би прийняти повідомлення від Селени. Ви самі сказали, що Ян зробить для будь-кого все, не ставлячи питань. І, якби Селена та Ян продовжували…» Я ніяково перервав. «Я готовий поставити десять до одного, що Горді весь цей час переховувався в тому будинку».
  Марні схвильовано підскочила. «Тоді, якщо… якщо ти правий… що?»
  «Ми подумаємо про це пізніше. А ми тим часом будемо доводити, правий я чи ні. Крихітко, ти збираєшся відвезти мене туди... зараз».
  Вона вибухово сказала: «Ти з глузду з'їхав? У такому складі? Ти навіть до машини не міг вийти».
  — Милиця, — сказав я. — У шафі біля бібліотеки є їх пара. Мені здається, що я можу працювати з милицею».
  «Але якщо він там, можливо, у нього пістолет. Як ти міг захиститися однією рукою і милицею?»
  «Це безпечніше, ніж сидіти тут і чекати, поки вони мене відштовхнуть у свій солодкий час, чи не так?»
  Вона взяла мене за руку і вчепилася в неї. «Будь ласка, будь ласка, дозвольте мені піти. Я знаю будинок. Я можу рухатися дуже тихо. Я можу підповзти заднім ходом. Я можу сказати, чи є там хтось».
  Я похитав головою. «Це моя небезпека. Я відчуваю себе досить погано, щоб просити вас підвезти мене».
  «Але...»
  «Слухай, дитинко, ти хочеш мені допомогти, чи не так?»
  Вона пристрасно кивнула: «Звичайно. Звичайно, роблю».
  «Тоді зроби це по-моєму, так? Біжіть, одягніться, візьміть милицю та ліхтарик. Чим швидше ми почнемо, тим краще». Вона виглядала такою сумною й стурбованою, що я простягнув ліву руку, притягнув її донизу й поцілував у щоку. «Будь хорошою дівчинкою. Біжи разом».
  Вона раптово всміхнулася яскравою посмішкою. Тоді вона поспішила до дверей, відімкнула їх і вислизнула.
  Шаблон став на свої місця так швидко, що я все ще був трохи приголомшений своїми висновками. Якщо Гордій там переховувався, то його, мабуть, обрали катом. Мені було цікаво, як вони це планували. Невже Ґорді мав пробратися до нашої спальні й інсценувати моє самогубство в ліжку поруч із Селеною? Селені було б набагато легше зробити це самій. Я подумав про те, як вона сидить у мене на колінах, обіймаючи мене медово-коричневими руками, кажучи мені, що кохає мене. Чи вона ухилилася від того, щоб убити мене сама? Чи було в ній хоч стільки гидливості?
  Я оглянув кімнату в пошуках імпровізованої зброї захисту! Лежачи на столі біля вікна, я побачив ніж для паперу. Я перетнув і підняв його. Насправді це було більше, ніж ніж для паперу. Це був кинджал у шкіряних піхвах — сувенір, ймовірно, часів Тихоокеанської війни. Я витягнув ніж із піхов і випробував його лезо на великому пальці. Це було смертельно різко.
  Я посунув його до кишені, мені стало легше.
  Марні скоро повернулася. Була одягнена в чорний костюм і білу сорочку. У неї був ліхтарик і єдина милиця.
  Я спробував це. Через кілька хвилин я зрозумів це. З милицею під лівою рукою і лівою ногою волочилася, я міг просуватися вперед дуже повільно. Це забрало багато сил, але це спрацювало.
  Марні дивилася в сумнівній тиші. Коли я подав знак, вона допомогла мені сісти в інвалідний візок і взяла милицю.
  «Гаразд, крихітко, — сказав я. «Ходімо».
  Марні пішла попереду. Коли я пішов за нею у вітальню, вона підняла зі столу пляшку віскі й поставила її біля мене на крісло.
  «Щось мені підказує, що це нам може знадобитися».
  Вона провела крізь бібліотеку, вийшла на терасу й довкола на гравійну дорогу, яка вела до гаражів.
  У місячному світлі було досить легко побачити, що ми робимо, і, оскільки гаражі були на протилежному кінці від кімнат Селени та Мімсі, існував невеликий ризик розбудити їх.
  Марні заднім ходом виїхала з гаража. З її допомогою та милицею мені вдалося перекинутися на переднє сидіння. Марні подала мені віскі, поклала милицю позаду й відштовхнула інвалідний візок у тінь, де його не помітять, якщо хтось зайде до гаража, поки ми відсутні.
  Вона вскочила на водійське сидіння й запитально глянула на мене.
  "Добре", - сказав я.
  Марні вигнала машину з гравійного кола паркування на дорогу. Жоден із нас не розмовляв, коли ми звернули з дороги на стару колію, що вела від будинку до величезного безлюдного хребта гір. Тепер я думав ясніше. Я бачив, що небезпека від Горді була менш реальною, ніж ми собі уявляли. Зрештою, увесь план ґрунтувався на тому, щоб мене вбити потай, у такий спосіб, який можна було б підробити, щоб переконати інспектора Сарджента в самогубстві завтра. Це означало, що він не міг просто застрелити мене, особливо коли Марні була там як свідок.
  Я почувався краще, коли залучив її до цього підприємства. Принаймні для початку битва з Горді була б битвою розуму, а не зброї.
  Траса здавалася нескінченною. Це був один із тих районів Південної Каліфорнії, де в момент, коли ви покидаєте житло, ви можете опинитися на іншій планеті. Обабіч нас простягалися оголені чагарники, а пустельні гори, наче скелети доісторичних монстрів, тиснули навколо нас.
  «Там сховався маленький каньйон», — сказала Марні. «У нього там був сад авокадо».
  «Ми наближаємось?»
  «Так».
  «Тоді вимкніть фари».
  Вона послухалася. Кілька хвилин ми їхали далі при світлі місяця. Потім колія повернула ліворуч.
  «Це тут, унизу», — сказала вона.
  Ми дійшли до гирла маленького каньйону. Попереду, блідо сяючи білим, я міг розрізнити форму будівлі.
  «Припаркуйтеся тут. Ми не хочемо, щоб він почув машину».
  «Чи можете ви подолати цю відстань на милиці?»
  «Мені доведеться».
  Був густий кущ. Марні з'їхала з дороги так, що машина сховалася за ними. Вона вийшла, подала мені милицю і, витягнувши із замка запалювання ключі в чорному шкіряному контейнері, стиснула їх у руці з ліхтариком. Я підпер милицю під пахву, і вона допомогла мені вийти. У місячному світлі її обличчя було білим і напруженим.
  «Ти божевільний, — сказала вона, — ходиш із цією милицею. Ти вб'єш себе».
  Я поплескав її руку. «Не хвилюйся. Просто йдіть за мною. Це буде зручність».
  Разом ми старанно почали спускатися стежкою до будинку. Вона підтримувала мене з правого боку. Це дуже допомогло.
  Коли біле розмиття наближалося, я міг розрізнити старе бунгало та ще одну прибудовану до нього будівлю.
  — Гараж, — прошепотіла Марні. «Задня частина будинку — гараж».
  З жодного вікна не було світла. Це був мертвий будинок. Виглядало так, наче роками не ступала нога людини. Ми підійшли до цього. Гнилий паркан відділяв те, що було подвір’ям, від навколишньої пустелі. Невелика хвіртка провисла на петлях, а в огорожі вирізана велика ділянка під’їзду до гаража.
  «Спочатку гараж», — прошепотів я.
  Ми об’їхали гравій на дорозі. Моя милиця не шуміла на грубій траві. Дійшли до гаража. Подвійні двері були закриті. Марні обережно відсунула їх назад, позначивши достатньо великий простір, щоб вона могла протиснутися. Вона повернулася і впустила мене за собою.
  Усередині було темно, а повітря пахло затхлим і пиловим.
  — Ліхтарик, — сказав я.
  Марні увімкнула промінь світла. Перед нами стояла машина — новий темно-синій седан, зовсім не та, яку можна викинути в покинутому будинку. Марні придушено вигукнула.
  «Це машина, на якій він поїхав. Машина Горді».
  Вона підбігла до переднього вікна й кинула всередину світло. Я слідував. Ключі все ще бовталися із замка запалювання. Вагон був порожній. Марні обернулася.
  «Ви маєте рацію. Він має бути тут — у домі». Її голос зірвався. «Що ми будемо робити?»
  «Немає світла. Мабуть, він або спить, або п’яний. Скільки там дверей?»
  «Один попереду. Один ззаду».
  «Скільки кімнат?»
  «Просто кухня, вітальня та спальня. У спальні стоїть старе ліжечко».
  «Знаєш вікно?»
  Вона кивнула.
  «Добре».
  «Що ми будемо робити?»
  «Переконайтеся, що він там. Якщо він спить і ми його не розбудимо, тим краще».
  «А потім що?»
  «Тоді, — похмуро сказав я, — ти точно знатимеш, що маєш убивцю за брата та вбивцю за невістку. Наляканий?»
  Її рука знайшла мою руку й притиснула її. Вона вимкнула ліхтарик і мовчки вийшла з гаража. Я пошкутильгав за нею.
  Вона повела навколо гаража до задньої частини будинку. У місячному світлі я міг розрізнити три сліпі вікна та темні двері. Марні підкралася до вікна зліва. Разом ми вдивлялися в нього. Місячне світло, бризкаючи, показало мені маленьку голу кімнату. Вздовж однієї стіни тягнулася стара ліжечко з накинутим на неї матрацом. На ньому ніхто не спав. Постільної білизни не було. Здавалося, ніби ніхто до нього не наближався, відколи будинок звільнили.
  Ми підійшли до кухонного вікна, а потім до останнього вікна, з якого виднілася немебльована вітальня. Три вікна між ними давали повний огляд внутрішнього простору. Одне було певним. Ні Гордія Френда, ні нікого іншого там не було.
  «З машиною в гаражі він не міг нікуди поїхати». Марні здригнулася. — Ви гадаєте, він почув нас і десь тут ховається?
  «Давайте заглянемо всередину».
  Вона прослизнула попереду мене. Двері застогнали, коли вона відчинила їх. Був один крок. У неї було досить багато часу, маневруючи мною. Потім ми були на кухні. Повітря було смердюче й кисле — наче здохла щур.
  Марні посвітила навколо ліхтариком. Не було ні порожніх банок, ні сміття, ні ознак того, що там хтось жив. Спальня розповідала ту саму історію. Величезна павутина тяглася від стелі до ніжки ліжка, де вона була прикріплена.
  «Ніхто не міг бути в цій кімнаті протягом місяця», — сказав я.
  «Тоді чому машина?» Питання Марні було хитким. «Якщо Горді не жив тут, то навіщо машина?»
  Вона повернулася до дверей, що вели до вітальні, все ще стискаючи в руці ключі від машини. Поки я ковзав за нею, з’явилася нова думка — думка, яка збила з ладу всю нашу теорію і викликала холодні мурашки по спині.
  Ми стояли разом у дверях вітальні, дивлячись уздовж променя Марніного ліхтарика на ту тлінну порожню мушлю. Смердючий запах тут був ще сильнішим.
  Дошки підлоги провисли та зламалися. Деревина також деформувалася, через що поверхня хвилювалася.
  «Ходімо звідси».
  Марні тихенько прохрипів із огидою й обернувся, розмахнувши променем від факела по дузі.
  За секунду до того, як він повернувся в спальню, він освітив кут праворуч від нас.
  «Марні!»
  «Що?»
  «Поверни світло в той куток».
  Вона послухалася. Коли там спало світло, я зрозумів, що мій перший погляд не обманув мене. Дві дошки підлоги розкололися. Світлі плями на відламаних уламках деревини свідчили про те, що пошкодження було нещодавнє. Я навіть бачив самі осколки, розкидані по запорошеній підлозі.
  «Бачиш?» Мій голос звучав різко і дивно.
  «Але…»
  «Це маєш бути ти», — сказав я. «Я б ніколи не встиг, прокляття. Це має бути ти».
  Це був один із тих дивних моментів, коли ми розуміли один одного, не кажучи, що мали на увазі. Марні штовхнув ліхтарик мені в ліву руку, яка стискалася навколо ручки милиці. Я тримав промінь стабільно. Вона побігла в куток. Вона сіпнула одну дошку. Дало одразу. Вона відкинула його вбік. Вона підтягнула ще одну дошку, а потім ще одну. Вона працювала шалено, наче в чомусь допомагало насильство.
  Я зробив кілька кроків до неї. Чотири дошки підлоги було вирвано. Я поглянув у неглибоку яму, яку вона відкрила. Вона повернулася до мене. Вона люто стискала мене за руку. А вона скиглила.
  Я був майже впевнений у тому, що побачу, але це не полегшило. Я не довго дивився — лише стільки, щоб побачити, що там лежить тіло чоловіка, чоловіка, простреленого в груди.
  Пальці Марні впились у моє тіло. Скигління стало різким, неприємним риданням.
  «Горді!» Вона сказала: «Ґорді! Горді!»
  Я теж це знав, звичайно.
  Ми знайшли те, за чим прийшли, гаразд.
  
  OceanofPDF.com
  Розділ 24
  М АРНІ провисав проти мене. Мій інстинкт підказував витягти її з тієї костеллі. Але я не міг. Вона була тією, хто мав мене витягти. Я ненавидів власні вади. Через секунду чи дві вона знову взяла під контроль. Вона обійняла мене за талію маленькою ручкою, і ми разом змогли вийти на свіже повітря та місячне світло. Милиця обробила хворе місце під рукою. Я притулилася до стіни будинку, підпираючи милицю збоку.
  «Сигарета?» запитав я.
  Маючи конкретне завдання, здавалося, це робило її краще для неї. Вона витягла з кишені піджака пачку сигарет, запалила дві і одну поклала мені між губи. Гострий запах диму був чудовим після того іншого запаху. Але я все ще був напівхворий від шоку не тому, що ми знайшли тіло вбитої людини, якої я ніколи не бачив, а тому, що знахідка мала на увазі те, про що я насилу змусив себе думати.
  У місячному світлі обличчя Марні було смертельно білим.
  Я сказав: «Гаразд, крихітко?»
  «Так. Я в порядку».
  «Мені дуже шкода, що я втягнув вас у це».
  «Не будь дурним. Ніби це пов’язано з вами. — Вона замовкла, змусивши мене усвідомити тишу мертвого світу навколо нас. Вона тихо сказала; «Ми помилялися, чи не так? Ми все неправильно зрозуміли».
  «Не помилився, крихітко», — гірко сказав я. «Просто недостатньо».
  «Досить?»
  «Хіба ти не отримав?» Я мав би звикнути до думки, що злочестивість Селени безмежна; але тепер, коли вся правда стала очевидною, я відчув абсурдне відчуття спустошення, ніби я її дуже кохав. «Спочатку ми думали, що Горді вбив старого, а Селена увірвалася до нього. Тоді ми подумали, що вони обоє вбили його разом. Ми просто не зайшли достатньо далеко. Селена дала йому передозування, і коли вона це робила, увійшов Горді. Він зрозумів, що вона зробила. Ви не можете довірити п’яному таку таємницю, навіть якщо він захоче залишитися біля вас. Ви ніколи не можете сказати, що він вийде, коли він смердить. Отже… — я знизав плечима, — вона заманила його сюди й застрелила. Одне вбивство, два вбивства».
  "Селена!" Голос Марні був ущипнутим. «Але навіщо Селені самотужки вбивати тата? Його вбили, тому що він збирався вирізати когось зі свого заповіту. Чи збирався він виключити її із заповіту?»
  «Хіба ти не бачиш? Того дня пан Френд звільнив Яна. чому Тому що він, мабуть, бачив Яна і Селену разом, як і ти. Його свята невістка продовжує життя з його типовим чистосердям, спонсором якого є сам пан Моффат. Що могло його розлютити більше?»
  — А Ян — тому Ян зробив хрест? Ян допоміг їй?»
  — Ви самі казали, що він допоможе вам поховати тіло і забуде про нього через пару годин. Ймовірно, він не допомагав у вбивствах. Ймовірно, вона використовувала його лише для того, щоб прибрати — можливо, щоб подерти дошки підлоги або щоб забрати машину в гараж».
  «Але Горді... якби Горді був живим, вона б не отримала жодного цента за заповітом».
  «Вона тоді не знала про пункт заповіту. Ніхто з вас цього не зробив». Я різко засміявся. «Коли наступного дня містер Петербрідж прочитав заповіт, Горді та її шанс на багатство були поховані тут, під підлогою. У неї, напевно, було кілька поганих моментів, поки Нейт не випустив мене і не врятував для неї ситуацію».
  — Тоді... тоді ти не думаєш, що Нейт і Мімсі не знали?
  «Я впевнений, що ні. Нейт надто химерний, щоб бути замішаним у вбивстві, навіть для Селени. А твоя мама? Вона б ніколи не потерпіла, щоб Горді вбили, чи не так?»
  «Ні». — голос Марні був рішучим. «Ніколи за мільйон років». Кінчик її сигарети світився в темряві. Вона раптом сказала: «Вона ж мусила вас убити, чи не так? Селена. Вона не могла покласти провину на справжнього Ґорді, тому що, навіть якби їй вдалося зробити його схожим на самогубця, поліцейський лікар дізнався б, що його вбили задовго до того, як було підписано зобов’язання про утримання, і це викрило б всю змову. »
  "Звичайно", - сказав я. «Моє сьогоднішнє самогубство — єдиний можливий спосіб закінчитися для неї довго і щасливо. Розумієте, вона робить ставку на те, що ви з Мімсі занадто глибоко в цьому, щоб кричати, коли Сарджент ідентифікує моє тіло як Горді. Я знову засміявся. «Шкода, що я не збираюся її зобов’язувати, чи не так?»
  Марні яскраво спостерігала за мною в місячному світлі. «Боляче?»
  «Що болить?»
  «Знаючи про Селену».
  «Чи боляче знати, що твого батька й брата вбили?»
  «Мені шкода. Це було страшенно дурне запитання». Вона підійшла ближче й просунула руку в мою. «Ну, бос, що нам тепер робити?»
  «У нас немає великого вибору. Завтра прийде інспектор Сарджент і розповість, що вашого батька вбили. Ми могли б заощадити йому витрати на очікування звіту про розтин і викликати його прямо зараз. Нехай знає, що для його колекції є ще один склад злочину».
  «І розповісти йому про Селену?»
  «Що ви очікуєте від мене? Зробити харі-карі, щоб врятувати її шкіру? Ви, безперечно, зачепили мене на Селені, чи не так?»
  «Хіба не ти?» Вона швидко витягла руку з моєї. «О, яка різниця?» Вона впустила недокурок і розчавила його каблуком. «Звичайно, стане відомо про змову проти Ліги. Ти, я, Мімсі, Нейт — ми всі потрапимо в біду».
  «Звичайно. Але, можливо, з парочкою вбивств на його руках Сарджент не почуватиметься надто злим з нами. Зрештою, це не те, що нам щось зійшло з рук». Я глянув на неї. «Але я вважаю, що ваші гламурні дні минули. Зараз немає грошей. Зрештою, тобі доведеться взятися за ту роботу в хашхаусі».
  «Мені байдуже», — рішуче сказала вона. «Я буду дуже радий назавжди позбутися їх усієї купи. Робота в хашхаусі мене влаштовує».
  «У вас є сміливість, чи не так?»
  «Я?» Вона обернулася, дивлячись на мене. «Ти той, хто має мужність. Ти той, хто отримав побої».
  Вона поклала свої руки на мої руки і, простягнувшись, поцілувала мене в губи. Вона тихенько засміялася, майже схлипуючи. «Яке місце ти вибрав, щоб втратити пам’ять».
  Її губи були солодкі; її тіло було молодим і твердим проти мого. На мить вона змусила мене забути, яка це була жахлива ніч.
  «Нам краще почати». Вона ковзнула від мене. «Ти чекай. Я підвезу машину».
  «Ні».
  «Чому ні? Ти ж не хочеш пройти весь цей шлях».
  «Я не повинна бути нянькою. Буду ходити і мені сподобається».
  Я просунув милицю під руку. Я знав, що вона вважала мене невиправдано впертим. Напевно, я був. Але повернення до машини допомогло мені відчути себе незалежним. Я втомився, коли ми дійшли до нього, і шкіра під рукою палала. Вона допомогла мені сісти, поставила милицю ззаду й забралася на водійське сидіння.
  Її рука намацала запалювання, а потім знову опустилася на коліна. Вона порилася в кишені свого костюма й невпевнено глянула на мене.
  — Ключі, — сказала вона. «Я дав їх тобі?»
  «Ні. Ти тримав їх у руках, коли ми заходили до хати. Я їх бачив».
  «Тоді я повинен…»
  «Ви їх загубили?»
  «Коли... коли ми знайшли це, я, мабуть, їх упустив. Я... мені доведеться повернутися».
  «У ту кімнату?»
  «Я не проти. Справді, ні». Вона швидко посміхнулася мені. «Це не займе хвилини. Тут». Вона простягла мені пляшку віскі. «Випий. Вам це знадобиться. Я повернусь за секунду». Вона вислизнула з машини, а потім, повернувшись, забрала в мене пляшку. «Краще мені теж трохи».
  Вона випила, простягла мені пляшку і помчала до будинку. Я спостерігав за її стрункою прямою фігурою, доки вона не розпливлася в безликому місячному світлі.
  У неї все гаразд, подумав я.
  На самоті я почав думати про те, що нас чекає попереду. У тому старому будинку, де тіло Горді лежало за тонкими стінами, те, що ми мали зробити, здавалося таким простим. Зараз це здавалося непростим. Мені, звичайно, довелося б передати Селену Сардженту. Але щойно я це зроблю, це означатиме кінець Нейта як лікаря, злидні Мімсі та Марні та ймовірний арешт усіх нас. Весь дім Друга розвалиться, як стіни Єрихону.
  Я намагався подумати, чи є спосіб хоча б щось врятувати від неминучої катастрофи. Коли мої думки безрезультатно заблукали, я почув звук, від якого почав тріпотіти пульс. Це було позаду мене зі стежки, яка вела від будинку Друзів, і це був гул автомобіля, що наближався.
  Дрон став голоснішим. Оскільки наша машина була захована за кущами, я не міг бачити стежки. Але невдовзі машина під’їхала до мене, і промінь її фар, просочуючись між листяними гілками, пронизав машину й пройшов далі. Автомобіль прямував до старої ферми.
  За мить я почув, як він зупинився. Я почув клацання дверей, які відчинилися, а потім ще раз, коли вони зачинилися. Мені здалося, що я навіть чую кроки по гравію.
  Неспокійні думки штовхали одна одну. Це не могла бути поліція. Інспектор Сарджент не міг здогадатися про Горді на цьому етапі гри. Тоді, якщо це була не поліція, то був… хто? Селена, одужала від снодійного? Або, що більш вірогідно, Джен. Тоді я з хвилюючою тривогою усвідомив, що має статися.
  Якщо завтра моє тіло передадуть поліції як тіло Ґорді, Селена ніколи не ризикне, що Сарджент знайде інше тіло, так неадекватно заховане, у старому фермерському будинку. І все ж вона не наважилася б знищити тіло Ґорді раніше, тому що, якби план зі мною провалився, спроба створити справжнього Ґорді як отцівбивцю та самогубцю була б для неї безпечнішою, ніж нічого, навіть якщо це викрило б змова. Але тепер вона була настільки впевнена в мені, що могла дозволити собі знищити Горді.
  Але якби вона прокинулася від свого наркотичного сну й побачила, що мене немає, вона б знала, що не може бути впевнена в мені. Напевно, це було заплановано раніше. Напевно, вона розділила роботу надвоє. Її завданням було вбити мене. Роботою Яна було позбутися Горді. Не знаючи, що Селена провалила своє завдання, він виконував своє.
  Коли правда з’ясувалась, тривога за Марні почала охоплювати мене. Я намагався втриматися, розмірковуючи про те, що вона, мабуть, теж почула машину. Навіть якби вона була в будинку, у неї було б достатньо часу, щоб вислизнути через чорний хід і сховатися від будь-якої небезпеки. Але минали хвилини, а вона не поверталася. Тривога зростала, підштовхувана дикими припущеннями.
  Що, якби вона не змогла знайти ключі й продовжувала шукати, поки не стало надто пізно? А що, якби вона спробувала бути розумною, поставити якусь пастку, яка не вдалася?
  Я сказав собі, що якщо я правий і це був Джен, то Марні впорається з Джен. Але чи зможе? Ян як помічник у подвійному вбивстві був зовсім іншим, ніж усміхнений, доброзичливий Ян, якого вона знала про будинок.
  Моя власна безпорадність мучила мене, як роздрата шкіра під рукою. Я знав, що було б безглуздям шкутильгати за нею на милиці. Замість того, щоб допомагати їй, я був би додатковим тягарем. Але коли хвилини змінювали хвилини, напруга ставала нестерпною. Нарешті я обернувся, щоб глянути через плече. Милиця лежала на задньому сидінні. Закинувши руку за себе та відхилившись назад, я зміг лише доторкнутися до неї. З великим зусиллям мені вдалося відхилитися назад. Мої пальці стиснулися навколо милиці. Але коли я потягнув його вперед, він вислизнув з моїх рук і впав на підлогу. Я насилу дістався до нього, але спинка мого сидіння була надто високою. З почуттям розчарування в розпачі я впав на спинку сидіння.
  Крякаючи від роздратування та втоми, я сидів там, збираючись із силами для другої спроби. Пляшка віскі лежала на сидінні біля мене. Я підняв його і зробив великий ковток алкоголю. Це була чиста випадковість, що я не проковтнув його відразу. Але я цього не зробив. Коли невелика кількість рідини потекла мені в горло, моє відчуття смаку раптово насторожилося. Я дозволив ще трохи просочитися, перевіряючи це. На смак він був неправильний, густий і гіркий. Я виплюнув те, що залишилося, у вікно.
  Віскі було оброблено.
  У хвилі відчаю я зрозумів, що сталося. Ми підняли пляшку зі столу у вітальні перед тим, як піти. Віскі туди підсадила Селена. Вітальня була місцем, яке вона вибрала для мого «самогубства». Якби наша сцена в спальні працювала за розкладом, вона б не виправдовувала нас, щоб переїхати до вітальні. Вона б мене напоїла. Як тільки я знепритомнів, вона дістала б передсмертну записку з її стратегічної схованки за фотографією містера Френда, вставила пістолет Горді в мою ліву руку, піднесла його до моєї скроні й вистрілила. Коли постріл приверне увагу домочадців, її теж, ймовірно, побачать, що вбігла, ошелешена, разом з іншими.
  Ось що могло статися. Але в лихоманці тривоги я зрозумів, що те, що сталося, було майже таким же поганим. Марні відпила з пляшки. Через термінове повернення на ферму вона б не помітила смаку. Марні не повернулася, бо була під дією наркотиків. Вона лежала б беззахисна десь там у темряві — між машиною й тією кімнатою, де тіло Ґорді лежало у своїй мерзенній могилі під дошками підлоги.
  Надзвичайна надзвичайна ситуація, мабуть, загострила мої здібності. Коли я знову потягнувся назад, марно шукаючи милицю, у моїй пам’яті непрохано ковзнув образ. Це було зображення місіс Френд, яка говорила, як вона сказала напередодні, як пощастило для їхнього плану, що моя права рука була в гіпсі, тож я міг законно поставити підпис лівою рукою під обіцянкою утримання. пощастило! Якби не ця удача, увесь їхній план був би приречений на провал. Якби я підписав обітницю правою рукою, порівняння мого підпису з будь-яким підписом Горді одразу б викрило шахрайство.
  Їм пощастило знайти мене. Бог знає. Хіба той додатковий факт, що моя права рука опинилася в гіпсі, не був надто щасливим для збігу обставин? А потім раптом з’явилося інше зображення — зображення Нейта Крофта, зблідлого й розпачливого того дня, коли він увійшов до вітальні й побачив, що Селена цілує мене. Він сказав:
  «Чи має бути кожен чоловік, який приходить? Цього разу я думав, що я в безпеці, я наклав гіпс…»
  Я одягаю гіпси…
  На початку Нейт сказав мені, що ні рука, ні нога не болітимуть. Я прийняв його слово як слово лікаря. Але чи не можливо, що зліпки були такою ж брехнею, як і все інше, пов’язане з цією родиною? Що, якби Нейт удав, що моя права рука зламана, щоб переконатися в підписі лівої руки? А гіпс на нозі? Цього разу я думав, що буду в безпеці. Я подумав про його гірке кохання до Селени, про його знання про її розбещеність і його пристрасне бажання зберегти їй вірність. Що, якби він, невідомий сім’ї, наклав непотрібний гіпс на мою ногу, щоб уберегти мене від Селени? Пояс цнотливості навпаки.
  У першому хвилюванні, перш ніж я встиг тверезо зважити вирахування, я витягнув з кишені кинджал у формі ножа для паперу. Я підтягнув мішкувату штанину. Я почав рубати гіпс. Коли він почав відшаровуватися, я знав, що ризикую отримати серйозний перелом, якщо моє передчуття було неправильним, але мені було байдуже. Шанс дістатися до Марні переважив усе інше.
  Це не зайняло багато часу, щоб зламати зліпок повністю. Час був занадто дорогоцінним для мене, щоб працювати над рукою. Усе, що мені потрібно було на даний момент, це дві ноги й одна рука.
  Я вислизнув з машини й перевів вагу на ліву ногу. Він відчував себе жорстким і слабким, але болю не було. Я зігнув коліно в суглобі. Болю все одно не було. Я зробив кілька кроків від машини. Я йшов хитаючись, але міг іти.
  Хвилювання наростало, змішуючись із роздратуванням. Я вистояв проти Друзів, але дозволив Нейту, ревнивому коханцю, перехитрити мене майже до останньої хвилини. Якби я був достатньо розумним, щоб подумати про це раніше, я міг би вийти з зараженого небезпекою будинку Друзів кілька днів тому.
  Страх за Марні перекреслив усе інше. Я взяв ніж і сунув його до кишені. Я обережно обійшов кущі й вийшов на стежку.
  У місячному світлі я бачив іншу машину попереду, припарковану безпосередньо перед фермерським будинком. З квадратної громіздкості його силуету я міг зрозуміти, що це універсал. Коли я обережно підійшов до нього, мої очі, які вже звикли до тьмяного світла, розгледіли постать, що вийшла з вхідних дверей фермерського будинку. Я прослизнув у тінь куща. Я не бачив жодних деталей, але коли фігура підійшла ближче, наближаючись до універсала, я зрозумів, що я мав рацію з її зросту та сипучості. Це був Ян.
  Поки я дивився, страх за Марні пекучий, як йод на порізі, Ян підійшов до фургона. Він підійшов до його спини. Він зупинився і ніби помацав всередині. Потім він повернувся, і я побачив, що в обох руках він тримає квадратний темний предмет. Не зупиняючись, він знову рушив до будинку.
  Так швидко й безшумно, як тільки міг своїм задерев’янілим коліном, я рушив за ним. Марні майже напевно пішла б тим же маршрутом, що й ми. Я не зводив очей, але не було жодних ознак того, що вона лежить біля колії. Я дійшов до паркану. Я навшпиньки пройшов уздовж трави, яка межувала з дорогою до гаража. Марні не пішла б у гараж. Її єдиною метою було забрати ключі від вітальні. Холодний піт виступив на моєму чолі, і я обійшов дальній бік гаража до задньої частини будинку.
  У колишньому дворі не було дерев. Місячне світло, жорстоко яскраве, сяяло вниз, освітлюючи всю місцевість. Від Марні не було й сліду. Я побіг через оголену ділянку до тіні самого будинку. Я потихеньку пробирався вздовж стіни, поки не дійшов до вікна вітальні. Я обережно покрутив головою, поки не зазирнув усередину.
  Місячне проміння кидало в кімнату тьмяне світло. Мої очі інстинктивно зупинилися на кутку, де ми залишили тіло Ґорді з купою дощок підлоги збоку. На мій подив, я побачив, що дошки повернули на місце. Від Гордія не було й сліду. Потім, коли мій погляд перемістився в інший бік кімнати, я розгледів величезну постать Яна. Він стояв біля дверей з кухні. Він нахилився, щоб покласти два квадратних предмети на підлогу поруч із групою з чотирьох чи п’яти подібних предметів.
  У першу секунду я не міг розібрати, що це таке. Потім, миттєво впізнавши, я побачив, що це каністри з бензином.
  І поки я дивився, у дверях позаду Яна з’явилася жіноча постать. Її біла рука потяглася до його плеча. Він обернувся, приховавши її з поля зору, і з того, як він зупинився, я зрозуміла, що він її цілував.
  Вони залишилися разом, стиснуті в лютих обіймах. Я бачив, як дві білі руки дівчини снують туди-сюди по великій спині Яна. І я подумав з ненавистю, від якої у мене запаморочилося в голові та навіть розвіяло мої страхи перед Марні: отже, Селена прийшла з ним. Він її розбудив, і вона теж прийшла.
  Дивлячись на них, я тьмяно подумав: мабуть, саме так почувався Нейт весь час. Бідний Нейт.
  А потім раптом вони зникли. Я почув, як відчинилися вхідні двері. Настала коротка пауза. Потім несподівано я почув, як універсал живо заревів і поїхав.
  Це все сталося так швидко, що я не міг це зрозуміти. Навіщо їм сюди везти бензин, а потім їхати? Марні? Чи це було пов’язано з тим, що вони зробили з Марні?
  Коли я стояв на місці, я почув слабкий звук жіночих кроків, що наближалися з кухні. І я тоді зрозуміла. Вона відіслала Яна. Ян тоді ще не був змовником. Він був лише невинною маріонеткою. Тому дошки підлоги повернулися на місце. Його єдиним завданням було приносити важкі каністри з бензином. І його нагородою був той поцілунок. Вона використовувала його так само, як використовувала Горді, Нейта і мене.
  Відтепер Селена працювала сама.
  Тоді я знав, що мені доведеться робити. Я чекав, поки знову побачу її у вітальні. Тоді я проскочив до задніх дверей. У шоці від того, що її знерухомлена майбутня жертва заходить до кімнати, її застануть зненацька — і спіймають на гарячому.
  Тіньова постать знову з’явилася в кухонних дверях. Вона вагалася мить. Тоді вона побігла в дальній куток кімнати і почала смикати дошки підлоги. Було жахливо бачити її на колінах, яка жадібно тягнула вгору дошки, які мали виявити те, що, як я знав, там було заховано.
  Їй це не зайняло багато часу. За кілька хвилин вона встала й помчала через кімнату. Вона підняла одну з важких каністр бензину. Напівнесла, наполовину тягла в дальній кут. Коли вона звільнила ковпачок, я почула легкий різкий звук. Вона підняла банку й нахилила її. Я почув звук бризок — звук бензину, що виливався в неглибоку яму під підлогою.
  План був диявольськи простий. З усім цим бензином один сірник міг знищити трухлявий будинок, Горді, машину, усе. І на такій відстані з будь-якого місця ніхто б не помітив відблиск. Колись, у невизначеному майбутньому, хтось помітить, що старий будинок нарешті згорів. І це було б усе.
  Коли банка спорожніла, вона її впустила. Пари бензину, мабуть, задушили її, тому що вона відвернулася й попрямувала прямо до вікна.
  Незадовго до того, як вона дійшла до нього, я зник з поля зору. Але я побачив достатньо, щоб волосся на моїй шиї поповзло, достатньо, щоб сама земля під моїми ногами здавалася нікчемною.
  Тому що, рухаючись до вікна, вона потрапляла прямо на шлях місячного світла. Я вперше чітко бачив її.
  І це була не Селена.
  Це була Марні.
  
  OceanofPDF.com
  Розділ 25
  Я ПРИХИЛОСЯ СПИНОЮ ДО стіни з вагонки. Мої думки кружляли, як дитячий феєрверк. Потім, коли вони заспокоїлися, я побачив, як жахливо я дозволив собі спотворити правду. Я реконструював весь план вбивства в усіх його деталях. Знову мене безпорадно обдурили. Я зробив саме те, що мав зробити. Я потрапив у найнебезпечнішу з усіх пасток, які мені розставили.
  Тепер було так легко зрозуміти, що кожна дія, кожен мотив, які я приписував Селені, так само стосувалися й Марні. Старий містер Френд знайшов Марні та Яна разом. Він викликав Марні. Він погрожував виключити Марні із заповіту. Марні дав йому передозування саме тоді, коли туди зайшов п’яний Горді. Марні заманив Горді сюди в цей старий будинок і застрелив його, а пізніше використовував Яна, щоб виконувати всю необхідну брудну роботу.
  Мені тоді розплутався моток її хитрості. Як я знайшов «передсмертну записку» того вечора? Просто тому, що Марні, яка знала, що я збираюся віднести вірші старого містера Френда до своєї кімнати, кинула книжку на фортепіано, перекинувши фотографію, щоб я дізнався, що заховано на її корінці. Звичайно, це був перший крок у безжалісному плані, який мав закінчитися тим, що я покінчив життя самогубством у вітальні. Вона змогла прочитати мої думки так чітко, наче це були заголовки, ще до того, як я сам їх подумав. Вона знала, що мені буде цікаво і я візьму записку. Вона знала, що я це прочитаю. Вона знала, що з навмисно неправильно написаного слова «погода» я б подумав, що це написала Селена. Вона знала, що як тільки я це подумаю, я згадаю свою угоду з нею і якось утечу від Селени до неї.
  Пристрій листа, захованого в фоторамці, був ризикованим. Це могло не спрацювати. Але її бажання виманити мене з-під захисту кімнати Селени було настільки великим, що їй довелося піти на ризик. Якби цей план зазнав невдачі, у неї був би готовий інший.
  Але я натрапив на першу наживку; і як тільки я перекинувся в крісло до Марні як єдиної союзниці, решта здавалося їй простим. Вона вже вкрала рушницю Горді. Вона могла завезти мене у вітальню, запропонувати випити з пляшки з наркотиками, і після того, як я втратив свідомість...
  Але, волею чогось, все сталося не так. Мені вистачило розуму, щоб зрозуміти, що Горді був у фермерському будинку, і наполягав на тому, щоб прийти сюди, щоб довести це. Вона не могла відмовитися підвезти мене, не викликавши в мене підозр. Тож відтоді їй довелося йти разом зі мною, імпровізуючи.
  Однак вона блискуче імпровізувала. Мабуть, вона раніше домовилася, щоб Ян привіз бензин, домовленостей, які вона не мала можливості змінити. Тоді вона знала, що навіть якщо вона буде тягнутися зі мною, їй доведеться бути там, у будинку, самій, щоб прийняти голландця, коли він прийде, щоб він не нишпорив і не знайшов тіло. Тож вона вдала, що впустила ключі від машини й повернулася за ними. Вона прикинулася, ніби п’є дурманний віскі, який принесла з нами, щоб переконатися, що я піду за її прикладом і теж вип’ю.
  Тепер, поки вона ретельно вирішувала завдання знищити тіло Ґорді, я мав лежати напиваний у машині.
  Коли почалася пожежа, їй залишалося лише відвезти мене додому, посадити в крісло, відвезти у вітальню й імітувати самогубство, записку й таке інше. Навіть якби поліція зробила розтин і виявила сліди снодійного порошку, вони б ніколи не запідозрили. Адже я й так був інвалідом і набитий снодійним порошком.
  І, як вона сама сказала, не було чого боятися решти родини. Коли я помер, і мене вже не було врятувати, Мімсі, Селена та Нейт були надто глибоко втягнуті в змову проти Ліги, щоб викрити той факт, що я не справжній Горді.
  так Це була чудова імпровізація, гаразд.
  Я думав про Марні з самого початку — Марні видавала себе за відверту, яка приєдналася до змови лише під тиском, Марні непомітно отруювала мій розум проти Селени попередженнями та брехнею про Джан, Марні взяла на себе роль маленької помічниці, щоб я довіряв їй і , коли прийде час, піди з нею, як ягня на заклання.
  Тремтіння пронизало моє тіло. Зсередини кімнати я чув приглушені звуки, коли Марні тягнула по підлозі другу каністру з бензином. Я не міг змусити себе подивитися у вікно.
  Марні говорила про нечистих. Тремтіння знову пройняло спину.
  Зрештою, у домі Друга був лише один нечистий.
  Я змусив себе спланувати, бо небезпека все ще була велика. Було б безнадійно кинути її в будинок, тому що в неї був пістолет. Вона зможе використати це задовго до того, як я зможу з нею в клінч.
  Поступово я побачив, що маю одну перевагу. Вона не знала, що я виявив, що зліпки підроблені.
  Я мав повернутися в машину, нерухомий у гіпсі й напився віскі.
  Гаразд Саме там я мав бути. Ось де я був би.
  Я вислизнув від будинку й обійшов гараж до стежки. Я мовчки повертався крізь холодне безлюдне місячне світло до машини. Пластівці штукатурки біло блищали на траві, де вони розсипалися. Я їх прибрав і викинув під кущ. Я сів у машину. Я стягнула халат зі спини й замотала його навколо ніг, приховуючи факт зняття гіпсу.
  Я думав звільнити праву руку від гіпсу і відмовився. Я б не зміг приховати той факт, що акторський склад зник, а додаткова мобільність не вартувала б втрати елемента несподіванки. З двома ногами, однією рукою та підготовленістю я мав би бути їй більш ніж рівним.
  Я показово поставив пляшку віскі собі на коліно й прикинувся спиною до оббивки із заплющеними очима й відкритим ротом. Вона скоро прийде. Вистачило б одного сірника, щоб будівля спалахнула. Тоді вона хотіла б швидше втекти й закінчити свою жахливу роботу у вітальні.
  Я не чув, як вона прийшла. Раптом я помітив її обличчя у вікні машини, лише за кілька дюймів від свого.
  Довгу мить вона стояла непорушно, дивлячись на мене. Крізь вії я бачив її чорне блискуче волосся, білий овал обличчя та очі. Вони сяяли рівним, твердим блиском.
  «Ти прокинувся?» — прошепотіла вона.
  Я невиразно прохрипів у відповідь, наче похмуро реагував на звук у наркотичному стані.
  Вона нахилилася ще ближче. Я відчував її тепле й швидке дихання біля своєї щоки. Тоді вона захихотіла. Це був високий, хихикаючий звук, наче маленька дівчинка намагається придушити нестримну веселість у церкві.
  Вона відкинула голову від вікон. Я чув, як вона стукає по машині. Зовнішні двері відчинилися. Вона втиснулася на водійське сидіння біля мене. Вона знову захихотіла, збуджено, булькаюче. Я ніколи раніше не чув, щоб хтось видавав подібний звук, і від цього в мене закам’яніла кров.
  Її рука, потягнувшись вставити ключ у замок запалювання, торкнулася мого коліна. Я відчував його шалене тепло навіть крізь халат.
  Я швидко думав. У неї був пістолет. Було лише два місця, де вона могла його нести. То в одній, то в іншій кишені піджака. Оскільки вона хотіла б, щоб він був у її правій руці, якщо б їй довелося ним скористатися, він, мабуть, був у правій кишені. А права кишеня була з мого боку.
  Трохи похитнувшись, наче рухався уві сні, я повернув голову й примружився. На чорній фланелі кишені була легка опуклість?
  Вона завела двигун. Їй доведеться повернутися на стежку. Це був би момент діяти, коли її руки були зайняті.
  Автомобіль почав кидатися назад. Я вдав, ніби мене кинули проти неї. Моя ліва рука швидко схопила кишеню.
  Вона закричала, раптовий різкий крик. Її права рука стрімко кинулася вниз, вчепившись у мою тильну сторону довгими нігтями. Машина заглохла. Цвяхи впились глибше. Її інша рука кинулася мені в обличчя. Я відчував, як нігті люто дряпають у мене по щоці. На одну секунду я майже взяв пістолет. Потім вона вирвала його з моїх рук.
  Я побачив дуло, спрямоване на мене. Я різко підняв її зап’ясток. Пролунав вибух, а потім дзвін розбитого скла.
  Тепер я єдиною рукою тримав її зап’ястя. Вона боролася з кипучою лютістю демона і кричала — кричала тим пронизливим, хрипким криком, який був не криком страху, а криком люті.
  Вона раптово кинула мені в очі своїми нігтями. Я пригнувся, і в цей момент вона вивільнила зап’ястя. Я схопив його знову за секунду. І коли я схопив його, пролунав ще один постріл. І третій.
  Її крик припинився, наче хтось ножем вирізав звукову доріжку. Рушниця з брязканням впала на підлогу. Її руки шалено здригалися. Один із них схопив мене за зап’ясток і вчепився. Я відчував, як тиск посилюється, аж поки він стає майже нестерпним. Потім її тіло почало ковзати вниз. Поступово пальці розкрутилися з мого зап’ястка. Тепер вона впала на підлогу машини. Я бачив, як щось темне випливає, просочуючи її білу блузку під лівими грудьми. Її голова була сперта об сидіння. Її очі дивилися порожньо, і з її вуст вилетіло легке булькання.
  Я схилився над нею. Моя рука намацала її зап’ясток і намацала пульс. Одна з куль, мабуть, потрапила їй у серце.
  Менш ніж за хвилину вона померла.
  Я вийшов з машини, голова в мене запливла. Я, спотикаючись, обійшов кущі до стежки. Я дивився на фермерський будинок. За вікнами пульсувало зловісне червоне світло. Все почалося добре.
  Запалювали похоронне вогнище Гордія.
  Я повернувся до машини. Я не мав на увазі, що це станеться таким чином. Той тонкий, хрипкий крик досі лунав у моїх вухах. Поза Марні на підлозі щось біло сяяло. Я нахилився над нею і підняв його. Це була передсмертна записка. Я поклав його в кишеню.
  Треба було тікати, далеко-далеко. Я знав це. Але як? У цій машині з розбитим лобовим склом і тілом Марні, що розкинулася по підлозі?
  Я насправді не думав. Я щойно згадав. Я пам’ятаю ту іншу машину, якою їздив Горді, припарковану в гаражі з ключем у замку запалювання. Я побіг до палаючої будівлі. Зараз полум'я шугало вікнами, але до гаража вогонь ще не дійшов. Було б, звичайно. За кілька хвилин будинок, гараж, все поглине.
  Я дійшов до гаража, відсунув старі скрипучі подвійні двері й побіг до припаркованої всередині машини. Незграбно, єдиною здоровою рукою, я завів двигун і заглушив його, змусивши його стрибнути по гравійній стежці далеко від загрози полум’я.
  Я хвилину сидів на передньому сидінні, намагаючись змусити себе думати. Я заглянув у бардачок. Були сигарети. Я запалив один і відкинувся на оббивку.
  Жах минув, але залишив позаду хаос. Марні вбила свого батька та брата, а тепер Марні мертва, намагаючись убити мене. Але як пояснити це інспектору Сардженту, не вдаючись до нерозривної відданості?
  Мені довелося б зникнути. Я це одразу побачив. Якби поліція знала, що Друзів Горді було двоє, це було б фатально для всіх. І я міг би втекти на цій машині. Горді мав зникнути в ньому кілька тижнів тому. Ніхто б цього не пропустив. Я міг їхати скільки завгодно далеко. Яке значення мало те, що я не знав, хто я і куди належу? Це була дитяча гра порівняно з тим, з чим мені довелося б зіткнутися, якби я залишився в домі Друга.
  Але навіть якщо мою ганебну присутність усунуть, що станеться з Селеною та Мімсі? Зіткнувшись зі зникненням Марні та людини, яку вони вважали Горді, поліція почала пошуки. Невдовзі вони знайдуть останки чоловічого тіла у згорілому фермерському будинку та тіло Марні в другій машині. Без інформації, яку міг би надати лише я, інспектор Сарджент майже напевно заарештував би Мімсі та Селену не лише за вбивство містера Френда, але й за моє вбивство та Марні.
  Тепер, коли я знав, що вони були майже такими ж диявольськими жертвами, як і я, моя стара прихильність до Мімсі та Селени повернулася. Я не міг піти й залишити їх покарати за три вбивства, яких вони не скоїли.
  Коли я нахилився вперед, щоб викинути свою сигарету з вікна, передсмертна записка скрипнула в моїй кишені. Цей тихий звук дав мені ідею. Я витягнув листа й, вийнявши записку з конверта, прочитав її в пульсуючому світлі палаючої будівлі.
  так Адже шлях ще був.
  Зараз мій розум працював дуже чітко. Я побіг назад до іншої машини. Приблизно, щоб мені не довелося думати про це, я штовхнув тіло Марні вбік. Я виїхав на стежку заднім ходом і проїхав повз машину Горді прямо в гараж. Сам будинок уже палав, і полум’я вже лізло на даху гаража.
  Я підняв револьвер з підлоги переднього сидіння. Я переконався, що в рогожу не потрапили уламки штукатурки. Я витягнув милицю із заднього вікна.
  Коли я вийшов із гаража, конуси полум’я бігали по всьому даху. За кілька хвилин гараж горітиме так само несамовито, як і будинок.
  Я відніс милицю й револьвер у задню частину будинку. Я все ще міг розгледіти зяючу діру, яка була вікном кімнати, де лежало тіло Горді. Я підійшов до нього якомога ближче. Спека була страшенна. Я кинув милицю й револьвер у вікно у полум’я.
  Існували також актори, про які можна було подумати. Я не знав, що сталося з гіпсом Парижа у вогні, але я не ризикував. Я був упевнений, що гіпс на моїй руці такий же фальшивий, як і на нозі. Кинджалом я відколов гіпс. Я зігнув руку. Як і моя нога, вона була жорсткою, але болю не було. Очевидно, це було звуком. Я викинув у вікно шматочки гіпсу та ремінь. Я повернувся до місця за кущами, де Марні припаркувала машину. Я зібрав усі осколки гіпсу ноги і, принісши їх, теж кинув у будівлю.
  Я трохи постояв, переконавшись, що подбав про все. Задоволений, я підійшов до Гордієвої машини й поїхав назад до дому. Залишалося зробити ще одне.
  Дійшовши до будинку, я припаркував машину біля гаражів і пішов на терасу, а через французькі вікна — у темну бібліотеку. Ян був єдиним членом домогосподарства, який взагалі міг не спати, і його кімната була в іншому крилі. Не було особливого ризику привернути його увагу. Я намацав письмову лампу на столі й увімкнув її. Друкарська машинка стояла там, де й завжди — біля телефону. Був і папір.
  Я засунув аркуш паперу в машинку. Я склав записку на зворотному шляху. Я точно знав, що збирався сказати. Машинка мала гумові клавіші. Я не знав, чи зможе поліція взяти відбитки пальців. Я підозрював, що кожен палець, коли він натискає на клавішу, безнадійно розмиє свій відбиток тим, що залишився там раніше. Але я знову не ризикував. У записці, яку я збирався написати, я позував людиною з правою рукою в гіпсі. Тому я друкував лише лівою рукою.
  І я набрав:
  
  Шановна Мімсі!
  Це надзвичайно важливо. Скажи Сардженту. Марні вбила тата. Я знав це весь час. Я зайшов до кімнати, коли вона давала йому передозування. Я знав, що коли батько помре, я буду багатим. Марні змусила мене пообіцяти не розповідати, тож я погодився. Ось чому я пішов на биту. Мені було страшно бути поруч, віддавати це. Я не збирався розповідати, але тепер Сарджент підозрює, що це інше. Марні теж це зрозуміла. Вона змусила мене пообіцяти зустрітися з нею сьогодні в бібліотеці, коли ви всі підете спати. Мені довелося дати Селені снодійне. Це був єдиний спосіб, яким я міг втекти. Марні чекала тут. Вона сказала, що під час розтину Сарджент знайде в тілі отруту, і все вийде. Вона сказала, що якщо я скажу, що вона це зробила, вона звинуватить мене в допомозі їй. Я сказав, що це безнадійно. Сарджент усе одно дізнався б правду. Вона сказала, що, можливо, я мав рацію і що єдине, що можна зробити, це втекти, поки є шанс. Але вона не збиралася залишати мене, знаючи те, що я знаю про неї. Вона вкрала мій пістолет. Тоді вона його вивела. Вона сказала, що я повинен їхати з нею в машині, інакше вона мене застрелить. Я вдав, що згоден. Я безпорадний у гіпсі. Але я сказав, що не можу сісти в машину без милиці. Я сказав, що вона повинна дати мені милицю. Я вдав, що вони на горищі, а не в шафі, щоб у мене було більше часу написати це, поки її немає. Вона замкнула мене тут. Вона повернеться щохвилини. Вона каже, що збирається втекти до Мексики і візьме мене з собою. Я не вірю, що вона візьме мене з собою. Вона згадала старий фермерський будинок і виглядала смішно. У неї пістолет. Думаю, вона зупиниться біля старого фермерського будинку й спробує мене вбити. Нікому не прийде в голову шукати туди. Я збираюся її зупинити. Але якщо я ні, якщо я не повернуся, сюди завтра або якщо я не подзвоню, то йди на ферму. Будь ласка, Мімсі, будь ласка. Вона буде тут за секунду, я повинен зупинитися. я…
  
  Я взяв олівець лівою рукою й поставив незграбний, нашкрябаний Горді в нижній частині сторінки. Я підсунув записку під друкарську машинку одним куточком, щоб вони обов’язково її знайшли вранці.
  Ця історія, складена з правди, напівправди та брехні, була найкращим, що я міг зробити. Принаймні це приписало злочини правильній людині та привернуло увагу Сарджента до фермерського будинку. Коли він обшукав руїни та знайшов останки Марні в гаражі та останки Горді в будинку, записка була досить розпливчастою, щоб він міг сформувати власну теорію щодо того, Марні чи Горді почав пожежу і чи Марні вбив Горді перший або Горді вбив Марні. Після того, як полум’я зробило свою роботу, він не міг сказати, що Горді був мертвий уже тиждень, і я розташував свій реквізит так, що навіть якщо якась примха вогню залишила щось незнищене, потрібні речі були в потрібних місцях. — милиці та гіпсова пов’язка в кімнаті з тілом Горді.
  Виникало питання, чи залишити револьвер Марні чи Горді. Я вибрав Горді, тому що вважав, що це правдоподібна історія. Марні смертельно поранив Горді. Ґорді вдалося дістати пістолет, убити її, а потім наткнутися в будинок, щоб померти.
  Між рядками в записці також було повідомлення для Друзів. Вони зрозуміють, що я їм косо казав, що Марні вбила Ґорді того дня, коли вбила свого батька й сховала його тіло на фермі. Я давав їм знати правду і широко натякав на те, як вони повинні поводитися з поліцією. Якщо їм не пощастило, вони повинні очиститися.
  «Можливо, вони навіть отримають гроші», — подумав я, ледь помітно посмикуючи. Поліція ніколи б не дізналася про існування фальшивого Горді або про те, що підпис на зобов’язанні утримуватися був підробкою. Коли вони вважали, що Марні вбила свого батька, не було ніяких юридичних перешкод для спадщини Мімсі та Селени. Звичайно, у них будуть проблеми з містером Моффатом. Але, поміж ними, Мімсі та Селена були досвідченими проблемними дівчатами.
  У моїй пам’яті виник образ Селени. Не одне зображення, а дюжина зображень, злитих разом. Я подумав про свій перший приголомшливий погляд на неї. Я думав про неї, яка схилилася наді мною в місячному світлі. Я думав про неї такою, якою вона була цього вечора, її медово-коричневі руки обійняли мене, її темно-блакитні очі дивилися глибоко в мої з тими неймовірними сльозами, що розмазували її вії.
  «Я люблю тебе. Я дійсно думаю, що так. Це інше. Цього разу боляче. Він повинен любити, коли болить, чи не так, дитино?»
  Тоді я думав про неї як про вбивцю, чорну, брехливу вбивцю. Тепер, з дивним болем, я подумав:
  Можливо, вона це мала на увазі. Може, вперше вона була на рівні.
  Мені хотілося збігти сходами, ще раз побачити її, обійняти її руками й відчути оксамитове тепло її шкіри на своїй.
  Але я знав, що цього не буде. Якби я знову побачив її, як би я її покинув?
  І мені довелося йти.
  Я повернувся до столу й відчинив шухляду, де місіс Френд зберігала свою схованку з грошима. Я не міг вийти у світ без грошей. Я взяв п'ятдесят доларів. Коли місіс Френд зрозуміла, що я для неї роблю, вона подумала, що це дешево за ціною.
  Я вимкнув світло. У коридорі була ванна кімната. Я був брудним і скуйовдженим, а на моєму рукаві була кров — на щастя, лише трохи. Я вмивався. Я запхав рушник до кишені, щоб його знищили разом із фальшивою передсмертною запискою Марні. Я поспішив назад у гараж. Я сів у машину Горді. Я поїхав.
  Я не знала, куди їду. Мені було байдуже.
  Поки це було — далеко…
  
  OceanofPDF.com
  Епілог
  Я БУВ у сірому холі дешевого маленького готелю в Лос-Анджелесі, коли читав газету. Я був там тиждень, тому що дешевий готель у великому місті був хорошим місцем, щоб сховатися.
  Не те щоб у мене було багато причин ховатися. Я жадібно читав газети відтоді, як розгорнулася сенсаційна справа про вбивство на пляжі Лона, і все відбувалося саме так, як я сподівався. Сарджент був задоволений тим, що Марні вбила її батька, і, хоча будинок був настільки повністю зруйнований, що було майже неможливо відтворити те, що там сталося, були знайдені фрагменти гіпсу, які переконали Сарджента, що тіло Горді було моїм. Мімсі та Селена, які влаштували розкішне шоу, майже повністю звільнилися від підозр. Навіть пан Моффат в інтерв’ю для преси, яке кипіло розчарованою люттю, заявив про свій намір відмовитися від усіх претензій на стан Друга.
  Мій зв’язок із Мімсі та Селеною через газети був єдиним, що змусило мене почуватися живим. Коли мої п’ятдесят доларів скоротилися майже до точки зникнення, мій розум, як і раніше, залишався порожнім щодо моєї власної особистості.
  Тисячу разів на день я казав собі: Пітер. Ірис. Літак. Проводжати когось у літаку.
  Але ті слова, які раніше здавалися такими повними сенсу, тепер асоціювалися лише з Друзями. Селена несе чорного спанієля із сіро-золотої кімнати. Селена схилилася над вазою з ірисами, її світле волосся мерехтить, її червоні губи розкриті в усмішці.
  Майбутнє було порожнім і безвиразним, як обличчя утопленика.
  Був вечір, коли я купив саме цю газету. Я похмуро сів на одне з потертих червоних шкіряних крісел у вестибюлі й поглянув на першу сторінку, щоб знайти нову історію про Друга. Мені привернула увагу фотографія чоловіка на чолі колони друку. Хіба в цьому молодому вузькому обличчі з близько посадженими очима й розпущеною гривою чорного волосся не було чогось тьмяно знайомого? Під фотографією був напис:
  
  ПРИЗНАЄТЬСЯ ДО НАПАД І ГРАБІНКА OF КІНО ЗІРКА С​ MATE
  
  Спершу я ненав’язливо почав читати, що хлопчика на ім’я Луїс Крівеллі заарештували в Сан-Дієго за крадіжку автомобіля, і під час допиту в поліції він зізнався, що збив поїздку якогось Пітера Дулута його та викрав його автомобіль місяць тому. Це, за словами газети, лише поглибило таємницю навколо зникнення Пітера Дулута, нещодавно звільненого з флоту та одруженого на відомій кіноактрисі Айріс Дулут. Місяць тому, попрощавшись зі своєю дружиною, яка літала разом із бойовим підрозділом USO, щоб розважати американську окупаційну армію в Токіо, пан Дулут покинув аеродром Бербанк і більше його ніхто не бачив. Поліція збиралася відвезти Крівеллі на місце, де він стверджував, що покинув містера Дулута, і звідти розпочала новий пошук. Тепер вважалося, що Дулут, ймовірно, страждав від амнезії, спричиненої ударом Крівеллі по голові.
  У той момент мені сказали переглянути колонку 7, сторінку 3. Більше не байдужий, я погортав газету до сторінки третьої. Над продовженням історії про Крівеллі була фотографія з підписом:
  
  ОСТАННІЙ ФОТОГРАФІЯ ВЗЯТО OF ПЕТРО ДУЛУТ
  
  Армійський бомбардувальник, дзижчачи гвинтами, стояв на величезному аеродромі. Попереду, дивлячись один на одного досить безглуздо, стояли красива чорнява дівчина та чоловік.
  Для мене, звичайно, вони були не просто красивою дівчиною і чоловіком. І літак не був просто літаком.
  Згадав літак. Я знав дівчину. І обличчя цього чоловіка було таким же знайомим, як і моє — з дуже поважної причини.
  Це було моє власне.
  Відчуття полегшення, яке пронизало мене, було невимовним. Це не те, що спогад про все моє життя повернувся в одну мить. Це було не так оптово. Просто кожна деталь того моменту, зафіксована на фотографії, ожила для мене. Проводжати когось у літаку… Пітер… Айріс… Те, як вітер із пропелерів смикав Айрісину спідницю. Відчуття сонячного світла. Голос Айріс: Пітер, любий, сумуй за мною.
  Я пам'ятаю все це так, наче вийшов з аеропорту лише десять хвилин тому.
  «Ірис. «Я вимовив її ім'я вголос. Це було чудово.
  У газеті було більше. Наприкінці колонки читаю:
  
  Айріс Дулут, яка лише минулого тижня дізналася про зникнення свого чоловіка, негайно прилетіла з Японії та прибула до свого будинку в Беверлі-Хіллз вчора вранці.
  
  Це все, чого я чекав. У похмурому кутку вестибюлю стояла телефонна будка. Я побіг до нього. У моїх рук було чимало часу, щоб нікель потрапив у правий слот. Оператор знайшов номер Айріс Дулут і отримав його. Голос дівчини сказав:
  "Привіт."
  Я збирався запитати: це Айріс Дулут? Але не було потреби. Цей голос був такою ж частиною мене, як і мої власні пальці.
  «Привіт, крихітко», — сказав я. «Я хотів повідомити тобі, що буду вдома за годину».
  «Пітер. «В її голосі була якась перерва, від якої моє серце перепало. «Пітер, я не можу в це повірити».
  «Я теж не можу».
  «Коханий, я наполовину з'їхав з глузду. де ти?»
  “Центр Лос-Анджелеса, сирний готель.”
  «Але що сталося?»
  «Здається, мене вдарили по голові».
  «Я це знаю. Звичайно, я це знаю. А я сказав тобі бути обережним. Я міг знати. Але зараз це не має значення. Пітере, любий, половина Каліфорнії переслідувала тебе. Де ти був на землі?»
  Де я був? Я подумав про Селену. У порівнянні з цим голосом її чарівність розвіялася, як туман. Раптом Селена здалася недолугою.
  «Петер, скажи мені. Будь ласка, скажіть мені. Де ти був?»
  "О, це", - сказав я.
  «Я маю знати, любий. Десятки репортерів мучать мене».
  «Позбудься їх — швидко».
  «Я спробую. Але я мушу спершу нагодувати їх їдкою, як Цербера».
  «Хто такий Цербер?»
  «Те, що комусь довелося годувати хлюпом».
  Я думав сказати їй, що я був у друзів. Це була чиста напівправда. Але я дізнався від родини Френд, які зяючі підводні камені чекають на розповсюджувача напівправди. Заради Селени, як і заради себе, я мусив брехати. Краще б він був простим.
  «Скажи їм, — сказав я, — що я не пам’ятаю. Раптом я блукав вулицями Лос-Анджелеса. Це все, що я знаю».
  "Всі?"
  «Все. Ви знаєте. Все почорніло».
  «Ага, правильно. Я їм це скажу». Вона замовкла, а потім додала з легким занепокоєнням: «Я теж маю в це вірити?» Мені було цікаво, чи маю я ціну на таксі, чи мені доведеться скинути його з неї, коли я повернуся додому.
  «Спробуй, крихітко», — сказав я. «Якщо тобі це занадто, я придумаю щось інше».
  «Може бути, правда?»
  "Ніколи не знаєш", - сказав я. «Якщо моя спина вдариться об стіну, я можу навіть сказати вам правду».
  
  
  
  
  
  FIN
  
  OceanofPDF.com
  ПАТРІК КВЕНТІН
  
  Patrick Quentin, Q. Patrick і Jonathan Stagge — це псевдоніми, під якими писали Г'ю Каллінгем Вілер (19 березня 1912 — 26 липня 1987), Річард Вілсон Вебб (серпень 1901 — грудень 1966), Марта Мотт Келлі (30 квітня 1906 — 2005) і Мері. Луїза Вайт Есвелл (3 червня 1902 – 24 грудня 1984) писала детективи. У деяких зарубіжних країнах їхні книги видавалися під варіантом Квентін Патрік. Більшість історій були написані Веббом і Вілером у співпраці або Вілером окремо. Їх найвідомішим творінням є детектив-любитель Пітер Дулут. У 1963 році збірка оповідань The Ordeal of Mrs. Snow отримала спеціальну нагороду Едгара від американських авторів таємниць.
  
  У 1931 році Річард Вілсон Вебб (народився в 1901 році в Бернем-он-Сі, Сомерсет, англієць, який працював у фармацевтичній компанії у Філадельфії) і Марта Мотт Келлі співпрацювали над детективним романом « Зловісний котедж». Келлі була відома як Петсі (Петсі Келлі була відомою персонажною актрисою тієї епохи), а Вебб — як Рік, тому вони створили псевдонім Q. Patrick, об’єднавши свої прізвиська — додавши Q, «тому що це було незвично».
  
  Літературне партнерство Вебба та Келлі закінчилося одруженням Келлі зі Стівеном Вілсоном. Вебб продовжував писати під ім'ям Q. Patrick, шукаючи нового партнера по написанню. Незважаючи на те, що він написав два романи з журналісткою та редактором Harper's Bazaar Мері Луїзою Есвелл, він знайшов свого постійного співробітника в особі Г’ю Вілера, лондонця, який переїхав до США в 1934 році.
  
  Перша спільна робота Вілера та Вебба була опублікована в 1936 році. Того ж року вони представили два нових псевдоніми: «Вбивство, що пішло на Землю» , перший роман про доктора Вестлейка, було приписано Джонатану Стегге, ім’я, яке вони продовжували використовувати для решти серіал Westlake. Головоломка для дурнів представила Пітера Дулута та підписала Патріка Квентіна. Це стало їхнім основним і найвідомішим псевдонімом, хоча вони також продовжували використовувати Q. Patrick до кінця їхньої співпраці (зокрема, для історій про інспектора Транта).
  
  Наприкінці 1940-х років внески Вебба поступово зменшувалися через проблеми зі здоров'ям. З 1950-х і далі Вілер продовжував писати як Патрік Квентін самостійно, а також видав одну книгу під своїм іменем. У 1960-х і 70-х роках Вілер досяг успіху як драматург і лібретист, і його творчість у ролі Квентіна Патріка сповільнилася, а потім зовсім припинилася після 1965 року. Однак Уілер написав книгу для мюзиклу 1979 року « Суїні Тодд» про вигаданого масового вбивцю в Лондоні, показуючи, що він не зовсім відмовився від жанру.
  
  OceanofPDF.com
  БІБЛІОГРАФІЯ
  
  Як Патрік Квентін
  
   • Головоломка для дурнів (1936)
   • Головоломка для гравців (1938)
   • Puzzle For Puppets (1944)
   • Puzzle For Wantons (1945), він же Slay the Loose Ladies
   • Puzzle For Fiends (1946), він же «Любов — смертельна зброя».
   • Головоломка для пілігримів (1947) aka The Fate of the Immodest Blonde
   • Біг на смерть (1948)
   • Послідовник (1950)
   • Чорна вдова (1952), також фатальна жінка
   • Мій син, вбивця (1954), він же дружина Рональда Шелдона
   • Чоловік із двома дружинами (1955)
   • Людина в мережі (1956)
   • Підозрілі обставини (1957)
   • Тінь провини (1959)
   • Зеленоокий монстр (1960)
   • Випробування місіс Сноу (1961), оповідання
   • Сімейні скелети (1965)
  
  Як Q Patrick
  
   • Котедж Сіністер (1931)
   • Вбивство в Жіночому міському клубі (1932) або Смерть у голубнику
   • Вбивство СС (1933)
   • Вбивство в університеті (1933) також Вбивство в Кембриджі
   • Кошмар Ґріндла (1935), він же Darker Grows the Valley
   • Смерть іде до школи (1936)
   • Смерть для дорогої Клари (1937)
   • Файл про Фентона і Фарра (1938)
   • Файл на Клаудію Креґґ (1938)
   • Смерть і дівчина (1939)
   • Повернення на сцену (1941) також Смерть на Бермудах
   • Небезпека по сусідству (1952)
  
  Як Джонатан Стегге
  
   • Собаки гавкають (1936), він же «Вбивство, що пішло на землю».
   • Вбивство за рецептом (1938), він же Вбивство чи милосердя?
   • Зірки заклинають смерть (1939), він же «Вбивство в зірках».
   • Turn of the Table (1940), він же Funeral For Five
   • «Жовте таксі» (1942), він же «Виклич катафалк».
   • Багряне коло (1943), він же Світло від ліхтаря
   • Смерть, мої любі доньки (1945) також Смерть і любі дівчата
   • Стара солодка пісня смерті (1946)
   • Три страхи (1949)
  
  Як Х'ю Вілер
  
   • Скалічена муза (1951)
  
  
  OceanofPDF.com
  Зміст
  Пролог
  Глава 1
  Розділ 2
  Розділ 3
  Розділ 4
  Розділ 5
  Розділ 6
  Розділ 7
  Розділ 8
  Розділ 9
  Розділ 10
  Розділ 11
  Розділ 12
  Розділ 13
  Розділ 14
  Розділ 15
  Розділ 16
  Розділ 17
  Розділ 18
  Розділ 19
  Розділ 20
  Розділ 21
  Розділ 22
  Розділ 23
  Розділ 24
  Розділ 25
  Епілог
  Патрік Квентін
  Бібліографія
   OceanofPDF.com
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список

Кожевенное мастерство | Сайт "Художники" | Доска об'явлений "Книги"