Крысці Агата : другие произведения.

Прыгоды злавеснага незнаёмца: апавяданне (Томі і Таппенс)

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:
Школа кожевенного мастерства: сумки, ремни своими руками
 Ваша оценка:

  
  Прыгоды злавеснага незнаёмца
  «Прыгода злавеснага незнаёмца» была ўпершыню апублікавана ў The Sketch 22 кастрычніка 1924 г. Браты Дэзманд і маёр
  Оквуды былі створаны Валянцінам Уільямсам (1183–1946), які пісаў як Дуглас Валентайн.
  - Гэта быў чортава сумны дзень, - сказаў Томі і шырока пазяхнуў.
  - Бліжэй час да гарбаты, - сказала Таппенс і таксама пазяхнула.
  У Міжнародным дэтэктыўным агенцтве справы ішлі не ажыўлена. Чаканы з нецярпеннем ліст ад гандляра вяндлінай не прыйшоў, і добрасумленных спраў не было.
  Альберт, службовец, увайшоў з запячатаным пакетам, які паклаў на стол.
  - Таямніца запячатанага пакета, - прамармытаў Томі. «Ці былі ў ім казачныя жамчужыны рускай вялікай княгіні? Ці гэта была пякельная машына, якой наканавана разнесці на кавалкі «Бліскучыя дэтэктывы» Бланта?
  - Па сутнасці, - сказала Таппенс, разрываючы пакет. «Гэта мой вясельны падарунак Фрэнсісу Хэвілэнду. Вельмі прыемна, ці не так?
  Томі ўзяў з яе працягнутай рукі тонкі сярэбраны партсігар, звярнуў увагу на надпіс, выгравіраваны яе ўласным почыркам: « Фрэнсіс з Таппенса », адкрыў і зачыніў партабак і ўхвальна кіўнуў.
  - Ты раскідваешся грашыма, Таппенс, - заўважыў ён. «Я буду мець такі, як ён, толькі залаты, на мой дзень нараджэння ў наступным месяцы. Выдатна марнаваць такую рэч на Фрэнсіса Хэвіленда, які заўсёды быў і будзе адным з самых дасканалых аслоў, якіх калі-небудзь стварыў Бог!'
  — Вы забыліся, што я вадзіў яго падчас вайны, калі ён быў генералам. Ах! гэта былі старыя добрыя часы».
  — Былі, — пагадзіўся Томі. «У бальніцы прыгожыя жанчыны прыходзілі і ціскалі мне руку, памятаю. Але я не дасылаю ім усім вясельныя падарункі. Я не веру, што нявеста будзе асабліва клапаціцца пра гэты твой падарунак, Таппенс.
  «Гэта прыгожа і тонка для кішэні, ці не так?» - сказала Таппенс, не звяртаючы ўвагі на яго заўвагі.
  Томі сунуў яго ў сваю кішэню.
  — У самы раз, — ухвальна сказаў ён. «Прывітанне, вось Альберт з пасляабедзеннай пасады. Вельмі магчыма, што герцагіня Пертшырская даручыць нам знайсці яе прыз Пеке.
  Разам перабіралі лісты. Раптам Томі даў волю працяглым свістам і падняў адзін з іх у руцэ.
  — Сіні ліст з расейскім штампам. Вы памятаеце, што сказаў начальнік? Мы павінны былі сачыць за такімі лістамі».
  - Як цікава, - сказала Таппенс. «Нарэшце нешта здарылася. Адкрыйце яго і паглядзіце, ці адпавядае змесціва раскладу. Гандляр вяндлінай, ці не так? Паўхвіліны. Да гарбаты малака захочам. Яны забыліся пакінуць яго сёння раніцай. Я пашлю Альберта за гэтым».
  Яна вярнулася з кабінета, адправіўшы Альберта па даручэнні, і ўбачыла, што Томі трымае ў руцэ сіні аркуш паперы.
  - Як мы і думалі, Таппенс, - заўважыў ён. «Амаль слова ў слова тое, што сказаў начальнік».
  Таппенс узяла ў яго ліст і прачытала.
  Яно было напісана на акуратнай хадульнай англійскай мове і быццам бы ад нейкага Грэгара Феадорскага, які вельмі чакаў вестак пра сваю жонку. Міжнароднаму дэтэктыўнаму агенцтву было прапанавана не пашкадаваць сродкаў і зрабіць усё магчымае, каб адшукаць яе. Сам Фядорскі на дадзены момант не змог пакінуць Расію з-за крызісу гандлю свінінай.
  - Цікава, што гэта значыць, - задуменна сказала Таппенс, разгладжваючы аркуш на стале перад сабой.
  - Напэўна, кодэкс нейкі, - сказаў Томі. «Гэта не наша справа. Наша справа — як мага хутчэй перадаць гэта начальніку. Лепш проста пацвердзіце гэта, прамачыўшы штамп і паглядзеўшы, ці ёсць пад ім лічба 16».
  - Добра, - сказала Таппенс.
  - Але я павінен падумаць...
  Яна замерла, і Томі, здзіўлены яе раптоўнай паўзай, падняў вочы і ўбачыў, што дзвярны праём заступае мажную постаць чалавека.
  Зламыснік быў уладным чалавекам, квадратнага целаскладу, з вельмі круглай галавой і магутнай сківіцай. Яму магло быць каля сарака пяці гадоў.
  — Прашу прабачэння, — сказаў незнаёмец, уваходзячы ў пакой з капелюшом у руцэ. «Я выявіў, што ваш кабінет пусты, а дзверы адчыненыя, таму я наважыўся ўварвацца. Гэта міжнароднае дэтэктыўнае агенцтва Бланта, ці не так?
  «Безумоўна, так».
  — А вы, магчыма, містэр Блант? Містэр Тэадор Блант?
  — Я містэр Блант. Вы хочаце пракансультавацца са мной? Гэта мая сакратарка, міс Робінсан.
  Таппенс грацыёзна нахіліла галаву, але працягвала пільна разглядаць незнаёмца скрозь апушчаныя вейкі. Ёй было цікава, як доўга ён стаяў у дзвярах, і колькі ён бачыў і чуў. Яна не заўважыла, што нават калі ён размаўляў з Томі, яго погляд увесь час вяртаўся да сіняй паперы ў яе руках.
  Голас Томі, рэзкі з ноткай папярэджання, нагадаў ёй аб патрэбах гэтага моманту.
  — Міс Робінсан, калі ласка, рабіце нататкі. А цяпер, сэр, вы ласкава выкладзіце пытанне, па якім хочаце атрымаць маю параду?
  Таппенс пацягнулася да блокнота і алоўка.
  Вялікі чалавек пачаў даволі рэзкім голасам.
  «Мяне клічуць Баўэр. Доктар Чарльз Баўэр. Я жыву ў Хэмпстэдзе, дзе маю практыку. Я прыйшоў да вас, містэр Блант, таму што апошнім часам адбылося некалькі даволі дзіўных здарэнняў.
  - Так, доктар Баўэр?
  «На працягу апошняга тыдня мяне двойчы выклікалі па тэлефоне па тэрміновай справе — у кожным разе высвятлялі, што позва фальшывая. У першы раз я падумаў, што са мной разыгралі непрыстойны жарт, але, вярнуўшыся ў другі раз, я выявіў, што некаторыя з маіх асабістых дакументаў былі перамешчаны і неўпарадкаваны, і цяпер я лічу, што тое ж самае адбылося ў першы раз. Я зрабіў вычарпальны пошук і прыйшоў да высновы, што ўвесь мой стол быў старанна ператрушаны, а розныя паперы спешна заменены».
  Доктар Баўэр зрабіў паўзу і паглядзеў на Томі.
  - Ну што, містэр Блант?
  — Ну, доктар Баўэр, — усміхаючыся, адказаў малады чалавек.
  «Што вы думаеце пра гэта, а?»
  «Ну, спачатку мне патрэбныя факты. Што вы трымаеце ў сваім стале?»
  «Мае асабістыя паперы».
  'Дакладна. Цяпер, з чаго складаюцца гэтыя прыватныя паперы? Якую каштоўнасць яны маюць для звычайнага злодзея - ці для любога канкрэтнага чалавека?»
  «Для звычайнага злодзея я не бачу, што яны будуць мець нейкую каштоўнасць, але мае нататкі аб некаторых незразумелых алкалоідах будуць цікавыя ўсім, хто валодае тэхнічнымі ведамі ў гэтай тэме. Апошнія гады я займаўся вывучэннем такіх пытанняў. Гэтыя алкалоіды з'яўляюцца смяротнымі і небяспечнымі ядамі, і, акрамя таго, іх амаль не прасачыць. Яны не выклікаюць вядомых рэакцый».
  — Значыць, іх сакрэт будзе каштаваць грошай?
  «Для нядобрасумленных людзей, так».
  — І вы падазраяце каго?
  Доктар паціснуў масіўнымі плячыма.
  «Наколькі я магу меркаваць, звонку ў дом гвалтоўна не ўваходзілі. Здаецца, гэта паказвае на кагосьці з членаў маёй сям'і, але я не магу паверыць... - Ён рэзка перапыніўся, потым пачаў зноў, яго голас быў вельмі сур'ёзным.
  — Містэр Блант, я павінен цалкам аддацца ў вашы рукі. Я не адважваюся звярнуцца ў міліцыю па гэтай справе. У трох маіх слугах я амаль цалкам упэўнены. Служаць яны мне доўга і верна. Тым не менш, ніхто не ведае. Потым са мной жывуць два мае пляменнікі, Бертрам і Генры. Генры добры хлопчык - вельмі добры хлопчык - ён ніколі не выклікаў у мяне ніякіх клопатаў, выдатны працавіты малады хлопец. Бертрам, на жаль, мае зусім іншы характар — дзікі, экстравагантны і ўпарта бяздзейны».
  — Разумею, — задуменна сказаў Томі. — Вы падазраяце, што ваш пляменнік Бертрам умешаны ў гэтую справу. Цяпер я з вамі не згодны. Я падазраю, што добры хлопчык - Генры.
  - Але чаму?
  'Традыцыя. Прэцэдэнт». Томі ветліва махнуў рукой. «З майго досведу, падазроныя персанажы заўсёды невінаватыя — і наадварот, мой дарагі сэр. Так, безумоўна, я падазраю Генры.
  — Прабачце, містэр Блант, — паважлівым тонам перапыніла Таппенс. «Я зразумеў, што доктар Баўэр сказаў, што гэтыя нататкі аб… э-э… незразумелых алкалоідах — захоўваюцца ў стале разам з іншымі паперамі?»
  «Яны захоўваюцца ў пісьмовым стале, мая дарагая юная лэдзі, але ў сакрэтнай шуфлядзе, месца якой вядома толькі мне. Такім чынам, яны да гэтага часу кінулі выклік пошуку».
  - А што менавіта вы хочаце, каб я зрабіў, доктар Баўэр? - спытаў Томі. «Ці мяркуеце вы, што будзе праводзіцца далейшы ператрус?»
  — Я так, містэр Блант. У мяне ёсць усе падставы так лічыць. Сёння днём я атрымаў тэлеграму ад майго пацыента, якога некалькі тыдняў таму накіраваў у Борнмут. У тэлеграме паведамляецца, што мой пацыент знаходзіцца ў цяжкім стане, і просяць мяне неадкладна прыехаць. Падазроны ў сувязі з падзеямі, пра якія я вам расказаў, я сам адправіў перадаплачаную тэлеграму пацыенту, пра які ідзе гаворка, і даведаўся, што ён здаровы і не прысылаў мне ніякай позвы. Мне прыйшло ў галаву, што калі я прыкінуся, што мяне ўзялі, і належным чынам адправлюся ў Борнмут, у нас будзе вельмі добры шанец знайсці нягоднікаў на працы. Яны - ці ён - несумненна, пачакаюць, пакуль дамачадцы лягуць спаць, перш чым прыступіць да працы. Я прапаную вам сустрэцца са мной ля майго дома ў адзінаццаць вечара, і мы разам разбярэмся ў гэтым пытанні.
  «На самай справе ў надзеі злавіць іх на месцы злачынства». Томі задуменна барабаніў па стале нажом для паперы. — Ваш план здаецца мне выдатным, доктар Баўэр. Я не бачу ў гэтым ніякай зачэпкі. Дайце мне паглядзець, ваш адрас -?
  — Лістоўніцы, завулак Павешальніка — баюся, даволі самотная частка. Але з нас адкрываюцца цудоўныя віды на Хіт».
  - Цалкам так, - сказаў Томі.
  Наведвальнік падняўся.
  — Тады я буду чакаць вас сёння вечарам, містэр Блант. Каля Лістоўніц, скажам так, без пяці хвілін адзінаццаць, каб быць у бяспецы?
  «Безумоўна. Пяць хвілін на адзінаццаць. Добры дзень, доктар Баўэр.
  Томі падняўся, націснуў гудок на стале, і з'явіўся Альберт, каб правесці кліента. Доктар ішоў, рашуча кульгаючы, але, нягледзячы на гэта, было відаць яго магутнае целасклад.
  «Непрыгожы кліент, — прамармытаў сабе пад нос Томі. - Ну, Таппенс, старая дзяўчынка, што ты пра гэта думаеш?
  - Скажу вам адным словам, - сказала Таппенс. « Класаногі! '
  «Што?»
  «Я сказаў Клішаногі! Маё вывучэнне класікі не было дарэмным. Томі, гэта расліна. Сапраўды незразумелыя алкалоіды - я ніколі не чуў слабейшай гісторыі».
  «Нават я не знайшоў гэта вельмі пераканаўча», — прызнаўся яе муж.
  «Вы бачылі яго вочы на лісце? Томі, ён адзін з банды. Яны зразумелі, што вы не сапраўдны містэр Блант, і ім патрэбна наша кроў.
  — У такім выпадку, — сказаў Томі, адчыняючы шафу збоку і ласкавым вокам разглядаючы свае шэрагі кніг, — нашу ролю выбраць лёгка. Мы браты Окевуд! А я Дэзманд, - рашуча дадаў ён.
  Таппенс паціснула плячыма.
  — Добра. Рабіце па-свойму. Я хутчэй стаў бы Фрэнсісам. Фрэнсіс быў нашмат разумнейшым з іх двух. Дэзманд заўсёды трапляе ў бязладдзе, а Фрэнсіс з'яўляецца садоўнікам ці чымсьці падобным у самы раз і ратуе сітуацыю».
  «Ах!» — сказаў Томі, — але я буду супер Дэзмандам. Калі я прыеду ў Лістоўніцы...
  - бесцырымонна перапыніла яго Таппенс.
  - Вы не збіраецеся сёння ў Хэмпстэд?
  «Чаму не?»
  «Заходзьце ў пастку з заплюшчанымі вачыма!»
  «Не, мая дарагая дзяўчына, ідзі ў пастку з адкрытымі вачыма. Ёсць вялікая розніца. Думаю, наш сябар, доктар Баўэр, атрымае невялікі сюрпрыз».
  - Мне гэта не падабаецца, - сказала Таппенс. «Вы ведаеце, што адбываецца, калі Дэзманд не падпарадкоўваецца загадам начальніка і дзейнічае самастойна. Нашы загады былі даволі ясныя. Неадкладна адпраўляць лісты і неадкладна паведамляць пра ўсё, што здарылася».
  - Вы не зусім правільна зразумелі, - сказаў Томі. «Мы павінны былі неадкладна паведаміць, калі хто-небудзь заходзіў і згадваў лічбу 16. Ніхто гэтага не зрабіў».
  - Гэта прыдзірка, - сказала Таппенс.
  «Гэта нядобра. Я люблю гуляць у адзіночку. Мая дарагая старая Таппенс, са мной усё будзе добра. Я пайду ўзброены да зубоў. Сутнасць усёй справы ў тым, што я буду напагатове, а яны гэтага не даведаюцца. Начальнік пагладзіць мяне па спіне за ўдалую працу».
  - Ну, - сказала Таппенс. «Мне гэта не падабаецца. Гэты чалавек моцны, як гарыла».
  «Ах!» — сказаў Томі, — але падумай пра мой аўтамат з сінім носам.
  Дзверы вонкавага кабінета адчыніліся, і з'явіўся Альберт. Зачыніўшы за сабой дзверы, ён падышоў да іх з канвертам у руцэ.
  - Джэнтльмен жадае вас бачыць, - сказаў Альберт. «Калі я распачаў звычайны трук, сказаўшы, што вы працуеце са Скотланд-Ярдам, ён сказаў мне, што ведае пра гэта ўсё. Сказаў, што сам прыехаў са Скотланд-Ярда! І ён нешта напісаў на паштоўцы і засунуў у гэты канверт».
  Томі ўзяў канверт і адкрыў яго. Калі ён прачытаў картку, на яго твары прабегла ўсмешка.
  «Джэнтльмен забаўляўся за ваш кошт, кажучы праўду, Альберт», — заўважыў ён. «Правядзіце яго».
  Ён кінуў картку Таппенс. На ім было напісана імя Дэтэктыў-інспектар Дымчэрч, а папярок было накрэмзана алоўкам: «Сябар Марыёт».
  Яшчэ праз хвіліну дэтэктыў Скотланд-Ярда ўваходзіў ва ўнутраны кабінет. З выгляду інспектар Дымчэрч быў таго ж тыпу, што і інспектар Марыёт, невысокі і тоўсты, з праніклівымі вачыма.
  — Добры дзень, — ветліва сказаў дэтэктыў. «Марыёт знаходзіцца ў Паўднёвым Уэльсе, але перад ад'ездам ён папрасіў мяне сачыць за вамі або за гэтым месцам наогул. О, дабраславіце вас, сэр, - працягваў ён, калі Томі, здавалася, збіраўся перапыніць яго, - мы ўсё пра гэта ведаем. Гэта не наша ведамства, і мы не ўмешваемся. Але апошнім часам нехта стаў разумным лічыць, што ўсё не так, як здаецца. У вас сёння днём быў джэнтльмен. Я не ведаю, як ён сябе назваў, і не ведаю, як яго сапраўднае імя, але ведаю пра яго няшмат. Дастаткова жадаць ведаць больш. Я маю рацыю, мяркуючы, што ён прызначыў вам спатканне ў нейкім канкрэтным месцы сёння ўвечары?
  «Цалкам правільна».
  «Я так і думаў. 16 Westerham Road, Finsbury Park - гэта было?
  - Тут вы памыляецеся, - з усмешкай сказаў Томі. «Мёртва няправільна. Лістоўніцы, Хэмпстэд».
  Дымчэрч, здавалася, быў шчыра здзіўлены. Ясна, што ён не чакаў гэтага.
  - Я гэтага не разумею, - прамармытаў ён. «Гэта павінен быць новы макет. Лістоўніцы, Хэмпстэд, вы сказалі?
  'Так. Я павінен сустрэць яго там сёння ў адзінаццаць вечара».
  - Не рабіце гэтага, сэр.
  «Там!» — выбухнула з Таппенс.
  Томі пачырванеў.
  - Калі вы думаеце, інспектар... - горача пачаў ён.
  Але інспектар супакойліва падняў руку.
  — Я скажу вам, што я думаю, містэр Блант. Месца, дзе вы хочаце быць сёння ў адзінаццаць вечара, знаходзіцца тут, у гэтым офісе».
  «Што?» - здзіўлена закрычала Таппенс.
  «Тут, у гэтым офісе. Няважна, як я ведаю - аддзелы часам перакрываюцца - але вы атрымалі сёння адзін з тых знакамітых "сініх" лістоў. Стары як-яго-завуць пасля гэтага. Ён заваблівае вас у Хэмпстэд, сочыць за тым, каб вы не трапілі з дарогі, і заходзіць сюды ўначы, калі ва ўсім будынку пуста і ціха, каб у вольны час правесці добры пошук.
  — Але чаму ён павінен думаць, што ліст будзе тут? Ён ведаў бы, што я павінен мець гэта пры сабе, інакш перадаў бы».
  - Прашу прабачэння, сэр, гэта якраз тое, чаго ён не ведаў бы. Магчыма, ён падумаў, што вы не сапраўдны містэр Блант, але ён, верагодна, думае, што вы добрасумленны джэнтльмен, які купіў бізнес. У такім выпадку ліст быў бы звычайнай справай і быў бы пададзены як такі».
  - Разумею, - сказала Таппенс.
  «І гэта як раз тое, што мы павінны дазволіць яму думаць. Сёння вечарам мы зловім яго на гарачым».
  - Дык гэта план?
  'Так. Гэта шанец на ўсё жыццё. Зараз, дай мне паглядзець, які час? Шэсць гадзін. У колькі гадзін вы звычайна выязджаеце адсюль, сэр?
  «Каля шасці».
  «Вы, напэўна, пакідаеце месца, як звычайна. На самай справе мы вернемся да гэтага як мага хутчэй. Я не веру, што яны прыйдуць сюды прыкладна да адзінаццаці, але, вядома, яны могуць. Калі вы мяне прабачце, я проста пайду, азірнуся на вуліцу і пагляджу, ці не ўбачу каго-небудзь, хто назірае за гэтым месцам».
  Дымчэрч сышоў, і Томі пачаў спрэчку з Таппенс.
  Гэта доўжылася некаторы час і было гарачым і з'едлівым. У рэшце рэшт Таппенс раптам капітулявала.
  — Добра, — сказала яна. «Я саступаю. Я пайду дадому і буду сядзець там, як добрая маленькая дзяўчынка, пакуль вы будзеце займацца жулікамі і вандраваць з дэтэктывамі - але вы пачакайце, малады чалавек. Я яшчэ буду з табой за тое, што ты не дапусціў мяне да забавы».
  У гэты момант вярнуўся Дымчэрч.
  «Узбярэжжа здаецца досыць чыстым», - сказаў ён. «Але вы не можаце сказаць. Здаецца, лепш сысці ў звычайным парадку. Яны не будуць працягваць назіраць за месцам, калі вы сыдзеце».
  Томі патэлефанаваў Альберту і загадаў яму зачыніць.
  Потым яны ўчатырох накіраваліся да гаража побач, дзе звычайна пакідалі машыну. Таппенс ехала, а Альберт сядзеў побач з ёй. Томі і дэтэктыў сядзелі ззаду.
  Зараз іх затрымаў завал у дарожным руху. Таппенс зірнула праз плячо і кіўнула. Томі і дэтэктыў адчынілі правыя дзверы і выйшлі на сярэдзіну Оксфард-стрыт. Праз хвіліну-другую Таппенс паехала далей.
  - Лепш пакуль не заходзь, - сказаў Дымчэрч, калі яны з Томі паспяшаліся на Хэлем-стрыт. - У цябе ключ?
  Томі кіўнуў.
  «Тады як наконт абеду?» Яшчэ рана, але тут насупраць ёсць маленькае месца. Мы возьмем столік каля акна, каб мы маглі ўвесь час назіраць за месцам».
  Яны вельмі віталі невялікую ежу, як прапанаваў дэтэктыў. Томі палічыў інспектара Дымчэрча вельмі цікавым таварышам. Большая частка яго службовай працы была звязана з міжнароднымі шпіёнамі, і ён мог расказаць гісторыі, якія здзівілі яго простага слухача.
  Яны заставаліся ў рэстаранчыку да васьмі гадзін, калі Дымчэрч прапанаваў рухацца.
  - Зараз зусім цёмна, сэр, - растлумачыў ён. «Мы зможам праслізнуць, і ніхто не стане разумнейшым».
  Было, як той казаў, даволі цёмна. Яны перайшлі дарогу, хутка агледзелі бязлюдную вуліцу і шмыгнулі ў пад'езд. Затым яны падняліся па лесвіцы, і Томі ўставіў ключ у замок вонкавага кабінета.
  Калі ён гэта зрабіў, ён пачуў, як яму здалося, свіст Дымчэрча побач з ім.
  — Чаго ты свішчаш? - рэзка спытаў ён.
  - Я не свіснуў, - сказаў Дымчэрч, вельмі здзіўлены. «Я так і думаў » .
  - Ну, нехта... - пачаў Томі.
  Далей ён не пайшоў. Моцныя рукі схапілі яго ззаду, і перш чым ён паспеў ускрыкнуць, рот і нос націснулі на яго кавалак чагосьці салодкага і млоснага.
  Ён мужна змагаўся, але дарэмна. Хлараформ зрабіў сваю справу. Яго галава пачала круціцца, і падлога ўздымалася ўверх і ўніз перад ім. Задыхаючыся, ён страціў прытомнасць. . .
  Ён пакутліва прыйшоў у сябе, але цалкам валодаў сваімі здольнасцямі. Хлараформ быў толькі лёгкім дыханнем. Яны трымалі яго пад уздзеяннем дастаткова доўга, каб засунуць яму ў рот кляп і пераканацца, што ён не закрычаў.
  Калі ён прыйшоў у сябе, ён напаўляжаў, напаўсядзеў, прыхінуўшыся да сцяны ў куце свайго ўнутранага кабінета. Двое мужчын мітусліва выношвалі змесціва стала і перабіралі шафы, а падчас працы ўволю лаяліся.
  «Адпусціце мяне, пан, — хрыпла прамовіў вышэйшы з двух, — мы перавярнулі ўсё б-ы месца дагары нагамі і навыварат. Яго няма».
  — Яно павінна быць тут, — прарыкнуў другі. «Гэта не на ім. І няма іншага месца, дзе гэта можа быць».
  Гаворачы, ён павярнуўся і, да поўнага здзіўлення Томі, убачыў, што апошнім выступоўцам быў не хто іншы, як інспектар Дымчэрч. Апошні ўсміхнуўся, убачыўшы здзіўлены твар Томі.
  — Значыць, наш малады сябар зноў прачнуўся, — сказаў ён. «І крыху здзіўлены – так, крыху здзіўлены. Але гэта было так проста. Мы падазраем, што з Міжнародным дэтэктыўным агенцтвам усё не так, як хацелася б. Я падахвоціўся даведацца, так гэта ці не. Калі новы містэр Блант сапраўды шпіён, ён будзе падазроны, таму я пасылаю спачатку свайго дарагога старога сябра Карла Баўэра. Карлу загадваюць паводзіць сябе падазрона і расказаць неверагодную гісторыю. Ён так і робіць, і тады на сцэне з'яўляюся я. Я выкарыстаў імя інспектар Марыёт, каб заваяваць упэўненасць. Астатняе лёгка».
  Ён засмяяўся.
  Томі вельмі хацелася сказаць некалькі рэчаў, але кляп у роце перашкодзіў яму. Акрамя таго, ён паміраў ад жадання зрабіць некалькі рэчаў - у асноўным рукамі і нагамі - але, на жаль, гэта таксама было зроблена. Ён быў надзейна звязаны.
  Больш за ўсё яго ўразіла ашаламляльная змена чалавека, які стаяў над ім. Як інспектар Дымчэрч, хлопец быў тыповым ангельцам. Цяпер ніхто ні на хвіліну не зблытаў яго з чым-небудзь, акрамя добра адукаванага замежніка, які выдатна размаўляў па-англійску без следу акцэнту.
  — Когінс, мой добры сябар, — сказаў былы інспектар, звяртаючыся да свайго паплечніка з грубым выглядам, — вазьмі свой выратавальны круг і стань побач з палонным. Я збіраюся выдаліць кляп. Вы разумееце, мой дарагі містэр Блант, ці не так, што было б злачынным глупствам з вашага боку крычаць? Але я ўпэўнены, што вы. Для свайго ўзросту вы даволі разумны хлопец».
  Ён вельмі спрытна зняў кляп і адступіў.
  Томі расслабіў свае зацяклыя сківіцы, абвёў языком вакол рота, двойчы глытнуў - і нічога не сказаў.
  «Віншую цябе за стрыманасць», — сказаў другі. «Я бачу, вы шануеце гэтую пасаду. Табе наогул няма чаго сказаць?
  - Тое, што я скажу, захаваецца, - сказаў Томі. «І гэта не сапсуецца чаканнем».
  'Ах! Тое, што я павінен сказаць, не захаваецца. Кажучы простай англійскай мовай, містэр Блант, дзе гэты ліст?
  - Мой дарагі хлопец, я не ведаю, - весела сказаў Томі. «Я не атрымаў. Але ты ведаеш гэта таксама добра, як і я. На тваім месцы я павінен працягваць шукаць. Мне падабаецца бачыць, як вы і сябар Когінс разам гуляеце ў хованкі».
  Твар другога пацямнеў.
  — Вам прыемна быць легкадумным, містэр Блант. Вы бачыце тую квадратную скрынку вунь. Гэта маленькая вопратка Когінса. У ім купарос... так, купарос... і жалеза, якое можна распаліць у агні, каб яно распалілася і гарэла...»
  Томі сумна паківаў галавой.
  - Памылка дыягназу, - прамармытаў ён. — Мы з Таппенс няправільна назвалі гэтую прыгоду. Гэта не гісторыя «Класаногага». Гэта бульдог Драманд, а вы непаўторны Карл Петэрсан».
  «Што гэта за глупства ты гаворыш», — прарыкнуў другі.
  «Ах!» - сказаў Томі. — Я бачу, вы не знаёмыя з класікай. Шкада».
  «Невук дурань! Вы будзеце рабіць тое, што мы хочам, ці не? Сказаць мне Когінсу дастаць інструменты і пачаць?
  - Не будзь такім нецярплівым, - сказаў Томі. «Вядома, я зраблю тое, што вы хочаце, як толькі вы скажаце мне, што гэта такое. Вы не думаеце, што я хачу, каб мяне нарэзалі, як філе марскага языка, і засмажылі на рашотцы? Я ненавіджу, калі мяне крыўдзяць».
  Дымчэрч паглядзеў на яго з пагардай.
  «Зразумеў! Якія баязліўцы гэтыя ангельцы».
  «Здаровы сэнс, мой дарагі таварыш, проста здаровы сэнс. Пакіньце купарвас і пяройдзем да медных прыхватак».
  «Я хачу ліст».
  «Я ўжо казаў табе, што не атрымаў».
  «Мы гэта ведаем — мы таксама ведаем, каму гэта павінна быць. Дзяўчына».
  - Цалкам магчыма, вы маеце рацыю, - сказаў Томі. «Магчыма, яна сунула яго ў сумачку, калі твой прыяцель Карл напалохаў нас».
  «О, вы не адмаўляеце. Гэта разумна. Вельмі добра, ты напішаш гэтай Таппенс, як ты яе называеш, і загадаеш неадкладна прынесці сюды ліст.
  - Я не магу гэтага зрабіць, - пачаў Томі.
  Другі ўрэзаў, не скончыўшы фразу.
  'Ах! Вы не можаце? Што ж, хутка пабачым. Коггінс!
  — Не спяшайцеся так, — сказаў Томі. «І пачакайце, пакуль скончыцца сказ. Я хацеў сказаць, што не магу гэтага зрабіць, калі ты не развяжаш мне рукі. Пакіньце ўсё, я не з тых вырадкаў, якія ўмеюць пісаць носам ці локцем».
  — Значыць, вы хочаце пісаць?
  — Вядома. Хіба я не казаў вам гэта ўвесь час? Я імкнуся быць прыемным і паслужлівым. Вы, вядома, не зробіце нічога дрэннага з Таппенс. Я ўпэўнены, што не зробіш. Яна такая добрая дзяўчына».
  — Нам патрэбны толькі ліст, — сказаў Дымчэрч, але на яго твары з'явілася незвычайна непрыемная ўсмешка.
  Па кіўку з яго боку жорсткі Когінс апусціўся на калені і развязаў Томі рукі. Апошні размахваў іх туды-сюды.
  - Так лепш, - весела сказаў ён. — Добры Когінс перадасць мне маю аўтаручку? Я думаю, што гэта на стале разам з маёй рознай маёмасцю.
  Насупіўшыся, мужчына паднёс яго і даў ліст паперы.
  - Будзьце асцярожныя, што вы кажаце, - грозна сказаў Дымчэрч. «Мы пакідаем гэта вам, але няўдача азначае - смерць - і павольную смерць».
  — У такім выпадку, — сказаў Томі, — я абавязкова зраблю ўсё магчымае.
  Хвіліну ці дзве ён разважаў, потым пачаў хутка пісаць.
  «Як гэта будзе?» — спытаў ён, аддаючы закончаную эпісталу.
  Дарагая Таппенс,
  Вы можаце прыйсці адразу і прынесці з сабой гэты сіні ліст? Мы хочам расшыфраваць гэта тут і цяпер.
  У спешцы,
   Францішак.
  — Фрэнсіс? - спытаў падстаўны інспектар, падняўшы бровы. - Яна цябе так назвала?
  - Паколькі цябе не было на маіх хрэсьбінах, - сказаў Томі, - я не думаю, што ты можаш ведаць, маё гэта імя ці не. Але я думаю, што партсігар, які вы ўзялі з маёй кішэні, з'яўляецца добрым доказам таго, што я кажу праўду».
  Другі падышоў да стала, узяўся за скрыню, прачытаў «Фрэнсіс з Таппенс» са слабай усмешкай і паклаў яе зноў.
  «Я рады бачыць, што вы паводзіце сябе так разумна», — сказаў ён. — Когінз, перадай гэтую запіску Васілю. Ён вартуе на вуліцы. Скажы яму, каб забраў яго адразу».
  Наступныя дваццаць хвілін праходзілі павольна, дзесяць хвілін пасля гэтага - яшчэ павольней. Дымчэрч хадзіў уперад і ўніз з тварам, які рабіўся ўсё больш цёмным. Аднойчы ён грозна абярнуўся на Томі.
  «Калі вы адважыліся нас абмануць», — прарыкнуў ён.
  «Калі б у нас тут была калода карт, мы маглі б згуляць у пікет, каб прабавіць час», — працягнуў Томі. «Жанчыны заўсёды чакаюць. Спадзяюся, ты не будзеш нядобразычліва ставіцца да маленькай Таппенс, калі яна прыедзе?
  — О, не, — сказаў Дымчэрч. «Мы дамовімся, каб вы паехалі ў адно месца — разам».
  «Заўгодна, свіння», — сказаў Томі сабе пад нос.
  Раптам у кабінеце падняўся ажыятаж. Чалавек, якога Томі яшчэ не бачыў, прасунуў галаву і прарыкнуў нешта па-руску.
  — Добра, — сказаў Дымчэрч. «Яна ідзе — і ідзе адна».
  На імгненне слабая трывога ахапіла сэрца Томі.
  У наступную хвіліну ён пачуў голас Таппенс.
  «О! вось вы, інспектар Дымчэрч. Я прынёс ліст. Дзе Фрэнсіс?
  З апошнімі словамі яна выйшла ў дзверы, і ззаду на яе наскочыў Васіль, заціснуўшы ёй рот рукой. Дымчэрч вырваў сумачку з яе рук і шалёна перавярнуў яе змесціва.
  Раптам ён усхліпнуў ад захаплення і падняў сіні канверт з расійскай маркай. Когінс хрыпла закрычаў.
  І якраз у гэтую хвіліну трыумфу другія дзверы, дзверы ў кабінет самой Таппенс, бясшумна адчыніліся, і ў пакой увайшлі інспектар Марыёт і двое ўзброеных рэвальверамі мужчын з рэзкай камандай: «Рукі ўгору».
  Бойкі не было. Астатнія апынуліся ў безнадзейна нявыгадным становішчы. Аўтамат Дымчэрча ляжаў на стале, а двое іншых не былі ўзброеныя.
  «Вельмі добрая дробка», — з адабрэннем сказаў інспектар Марыёт, здымаючы апошнюю пару кайданкоў. «Я спадзяюся, што з цягам часу ў нас будзе больш».
  Збялелы ад гневу Дымчэрч злосна зірнуў на Таппенс.
  - Д'ябал, - прарыкнуў ён. — Гэта вы нам іх накінулі.
  Таппенс засмяялася.
  «Гэта была не мая справа. Я павінен быў здагадацца, я прызнаю, калі вы прынеслі нумар шаснаццаць сёння днём. Але справа была ў запісцы Томі. Я патэлефанаваў інспектару Марыёту, прымусіў Альберта сустрэць яго з дублікатам ключа ад кабінета, а сам прыйшоў з пустым сінім канвертам у сумцы. Ліст я пераслаў у адпаведнасці са сваімі інструкцыямі, як толькі расстаўся з вамі сёння днём.
  Але адно слова прыцягнула ўвагу другога.
  - Томі ? - запытаў ён.
  Насустрач ім падышоў Томі, якога толькі што вызвалілі з-пад путаў.
  - Малайчына, брат Фрэнсіс, - сказаў ён Таппенс, узяўшы абедзве яе рукі ў свае. І да Дымчэрча: «Як я ўжо казаў вам, мой дарагі таварыш, вам сапраўды варта чытаць класікаў».
  OceanofPDF.com
  Пра аўтара
  Агата Крысці з'яўляецца найбольш шырока выдадзеным аўтарам усіх часоў і на любой мове, апярэджваючы па продажах толькі Біблію і Шэкспіра. Яе кнігі разышліся больш чым мільярдам асобнікаў на англійскай мове і яшчэ мільярдам на ста замежных мовах. Яна з'яўляецца аўтарам васьмідзесяці крымінальных раманаў і зборнікаў апавяданняў, дзевятнаццаці п'ес, двух мемуараў і шасці раманаў, напісаных пад імем Мэры Вестмакот.
  Упершыню яна паспрабавала сябе ў дэтэктыўнай літаратуры, працуючы ў шпіталі падчас Першай сусветнай вайны, стварыўшы цяпер легендарнага Эркюля Пуаро са сваім дэбютным раманам « Таямнічая справа ў Стайлз» . У кнізе «Забойства ў доме святара» , апублікаванай у 1930 годзе, яна прадставіла яшчэ адну каханую сышчыцу, міс Джэйн Марпл. Дадатковыя персанажы серыі ўключаюць каманду мужа і жонкі па барацьбе са злачыннасцю ў складзе Томі і Таппенс Берэсфард, прыватнага следчага Паркера Пайна і дэтэктываў Скотланд-Ярда, суперінтэнданта Батла і інспектара Джэпа.
  Многія з раманаў і апавяданняў Крысці былі экранізаваны ў п'есах, фільмах і тэлесерыялах. Мышалоўка , яе самая вядомая п'еса з усіх, была паказана ў 1952 годзе і з'яўляецца самай працяглай п'есай у гісторыі. Сярод яе самых вядомых экранізацый — «Забойства ва Усходнім экспрэсе» (1974) і «Смерць на Ніле» (1978), дзе Эркюля Пуаро сыгралі Альберт Фіні і Пітэр Усцінаў адпаведна. На маленькім экране Пуаро найбольш запамінальна сыграў Дэвід Сушэ, а міс Марпл — Джоан Хіксан, а затым Джэральдзіна Мак'юэн і Джулія Макензі.
  Спачатку Крысці была замужам за Арчыбальдам Крысці, а потым за археолагам сэрам Максам Малоўэнам, якога яна суправаджала ў экспедыцыях у краіны, якія таксама паслужылі месцам дзеяння многіх яе раманаў. У 1971 годзе яна атрымала адну з самых высокіх узнагарод Вялікабрытаніі, атрымаўшы званне дамы Брытанскай імперыі. Яна памерла ў 1976 годзе ва ўзросце васьмідзесяці пяці гадоў. У 2010 годзе ва ўсім свеце адзначалася яе сто дваццацігоддзе.  
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список

Кожевенное мастерство | Сайт "Художники" | Доска об'явлений "Книги"