Рычы Пітэр : другие произведения.

Прычына смерці (Dci Grace Macallan, #1)

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:
Школа кожевенного мастерства: сумки, ремни своими руками
 Ваша оценка:

  
  Пралог
  'Чорт!'
  Калі машына ўрэзалася ў яго, боль быў выбухам - потым амаль гэтак жа хутка ён сцяк у халодную вільготную зямлю ўнізе, і разам з ім зніклі ўсе адчуванні. Ён проста ўсведамляў, што ледзяныя кроплі дажджу прымушаюць яго міргаць, і што ён не можа паварушыць галавой, каб пазбегнуць іх. Ён быў упэўнены, што памірае, але адчуваў сябе надзіва спакойна. Як і большасць людзей, ён задаваўся пытаннем, як пройдуць яго апошнія хвіліны, але ў гэтым перажыванні быў амаль антыкульмінацыйны момант.
  Калі боль знік, яго розум прыстасаваўся да сітуацыі. Над ім схіліўся мундзір і нешта гарлапаніў, але гэта было нямое кіно, хоць ён здагадваўся, пра што ідзе гаворка. Хрыстос ведае, што ён сам даволі часта бываў там, будучы маладым паліцэйскім – цяпер здавалася тысячу гадоў таму. Усё, што вы маглі зрабіць, гэта сказаць небараку, каб ён супакоіўся, і што дапамога ўжо на шляху. Што ж, ён быў спакойны, але не думаў, што многае можа вырашыць яго сітуацыю. Ён уявіў свой малады твар на паліцэйскім і, калі б мог, заплакаў бы. Потым ён убачыў, як Грэйс спрабуе дабрацца да яго. Яна плакала, яе твар быў разарваны ад болю, і ён зразумеў, кім яна для яго стала. Яго грудзі ўздымалася ад намаганняў застацца ў жывых, і ён сказаў гэта не больш чым шэптам: «Ісус Хрыстос, гэта не так павінна скончыцца».
  Малады паліцэйскі звярнуўся да Макалана. «Ён нешта кажа, але я не ведаю, што гэта значыць».
  Яна адштурхнула хлопчыка ўбок, апусцілася на калені і прыклала далоні да яго шчок, яе слёзы капалі на яго твар. Ён усміхнуўся ёй і падумаў, што, напэўна, выглядае па-чартоўску. Недзе ўдалечыні прагрымеў двухтонны сігнал.
  «Чаму яны турбуюць?» - прамармытаў ён, і яна падняла вочы і пацерла тыльным бокам далоні свае дзіўныя зялёныя вочы.
  «Ісус, ты змоўкнеш і будзеш жыць?»
  Ён усміхнуўся перад тым, як страціць прытомнасць.
  OceanofPDF.com
  1
  Інцыдэнт у Белфасце
  Галоўны інспектар Грэйс Макалан праклінала холад. Яна знаходзілася на назіральным пункце з відам на Орма-Роўд у Белфасце, ледзяны снежаньскі дождж біў па тратуарах, як халодныя асколкі. Высока над вуліцамі ў закінутым будынку яна назірала за аперацыяй супраць дысідэнцкага рэспубліканскага атрада на сапраўднай службе - ці проста старых тэрарыстаў для паловы добрых людзей Паўночнай Ірландыі. Гады крыві праліваліся на дарогу Ормо падчас Смуты, і яна бачыла ўсе формы жорсткасці ў вайне, дзе не было чыстых рук, нягледзячы на тое, што казалі некаторыя палітыкі.
  Дарога вядзе ад гістарычнага Рынку Святога Георгія, непадалёк ад цэнтра горада Белфаст, і "Рынкі", як гэта больш вядома, сталі часткай легенды Смуты як апірышча старой афіцыйнай Ірландскай рэспубліканскай арміі, пакуль Часовая ІРА і Ірландская нацыяналістычная вызваленчая армія сталі вялікімі хлопчыкамі ў блоку. Дарога праходзіць міма старога газавага завода і перавала Донегал, яшчэ адной крэпасці, але фрэскі караля Білі і загінуўшых добраахвотнікаў пазначаюць яе як верную. Рынкі і перавал Донегал знаходзяцца не больш чым у некалькіх хвілінах хады адзін ад аднаго, але яны таксама маглі знаходзіцца ў розных краінах. Вядома, для людзей, якія там жылі, яны былі.
  Дарога падымаецца праз мост Ормо, яшчэ адну кропку ўспышкі некаторых з самых змрочных дзён Смуты. Аранжысты маршыравалі і здзекаваліся з другога боку, былі ўзведзены барыкады, бамбілі пабы, і ў адзін з самых змрочных дзён, цяпер пазначаны маленькай дошкай, пара баевікоў Prod застрэліла чатырох мужчын і пятнаццацігадовага хлопчыка ў Шоне. Букмекеры Грэма. Каталікі і пратэстанты з рабочага класа загінулі на дарозе Ормо, і старонняму чалавеку было б немагчыма, гледзячы на мёртвых і сказаць, якой рэлігіі яны прытрымліваліся або ігнаравалі ў жыцці. Ён занадта шмат разоў выкарыстоўваўся ваенізаванымі АСУ як маршрут ад Рынка да сваіх аперацый, і часам ім спатрэбілася не больш за хвіліны, каб пакінуць тэрыторыю, правесці атаку і бяспечна вярнуцца да свайго агню. Белфаст - невялікі горад па любых стандартах, і ўсё ж некалькі ярдаў тэрыторыі паміж дзвюма суполкамі азначалі стагоддзі недаверу.
  Макалан паспела выпіць салодкай чорнай гарбаты і расслабіцца, перш чым моцнае напружанне ахапіла яе, калі аперацыя пачала рухацца. Яна зноў паглядзела на вуліцу і падумала, наколькі глыбокімі сталі цені ў начным Белфасце. Гэта было толькі яе ўяўленне? Яна заўсёды думала, што яны здаюцца больш пагрозлівымі ў гэтым горадзе, і яны асвятлялі так шмат трагедый падчас Смуты. Людзей цягнулі ў цень і паміралі там, або цёмная постаць выходзіла і разносіла вам патыліцу. Калі вы выязджалі ў гэты горад ноччу, лепш трымацца далей ад гэтых цёмных месцаў.
  Быў толькі ранні вечар, і мала хто з тубыльцаў набраўся смеласці супрацьстаяць паўночнаму ветру, які сыпаў мокры снег у твары тых, хто адважыўся выйсці. Яна не магла бачыць нікога з паліцэйскіх, але ведала, што яны на месцы - і такія ж халодныя, як і яна. Яны былі раскіданыя па ўсім маршруце да мэты ASU, якую агент ідэнтыфікаваў як інспектара міліцыі ў форме. Тэрарысты вызначылі яго хатні адрас праз сваю каманду па зборы разведвальнай інфармацыі, і план заключаўся ў тым, каб забіць яго перад домам, калі ён прыедзе дадому са свайго офіса ў штаб-кватэры. Не так ужо і незвычайна - Спецыяльнае аддзяленне паведаміла вялікай колькасці афіцэраў, што яны сталі мішэнню і што за імі ідуць людзі са зброяй. Пераезд дадому на ноч быў часткай працы, і калі гэта здаралася - ну, вы проста дзякавалі свайму Богу, што нешта не выходзіць з гэтага ценю ззаду вас.
  Макалан была амаль пабочным назіральнікам у гэтай аперацыі, бо яна была афіцэрам Дэпартамента E - або таго, што было вядома як Спецыяльнае аддзяленне да таго, як Каралеўская паліцыя Ольстэра была перайменавана ў паліцэйскую службу Паўночнай Ірландыі. Гэта было часткай пагаднення аб міры, крокам, каб зрабіць сілы больш інклюзіўнымі для рэспубліканскага боку расколу. Нягледзячы на тое, што назва Спецыяльнае аддзяленне знікла, для мужчын і жанчын, якія выконвалі адну і тую ж працу, гэта ўсё яшчэ было Аддзяленне.
  Яна кіравала агентам, які даў інфармацыю аб працы, на якой яны працавалі. Усюды, дзе гэта было магчыма, афіцэры аддзялення трымаліся далей ад паўсядзённых кантактаў з дысідэнтамі або аперацый супраць іх, за выключэннем працы з агентамі, якія давалі так шмат інфармацыі аб іх дзейнасці. У большасці выпадкаў агенты былі тэрарыстамі падчас Смуты або ўсё яшчэ былі звязаны з групамі, якія не адмовіліся ад барацьбы. Іх магла звярнуць Аддзяленне па самых розных прычынах: то страх, то грошы, а вельмі часта асноўны інстынкт выжывання. Большасць складалі жорсткія, небяспечныя мужчыны і жанчыны. Без іх Смута была б яшчэ больш крывавай, працяглай і ў нейкі момант магла б быць страчанай, такім быў маштаб бойні, калі яна ахапіла мацярык і Еўропу. Так было, што пранікненне сіл бяспекі ў тэрарыстычныя групоўкі падкасіла іх магчымасці і, што не менш важна, іх жаданне працягваць вайну.
  Аперацыя была перададзена камандзе агнястрэльнай зброі ў форме, якая спецыялізавалася на такіх сітуацыях. Яны ведалі, што патрабуецца, і рабілі гэта з мінімумам клопатаў, і калі другі бок хацеў зрабіць гэта цяжкім спосабам, то гэта таксама было добра. Рэспубліканцы ненавідзелі Бранч і не заўсёды любілі ўсіх на сваім баку, якія бачылі, што яны гуляюць па іншых правілах, чым мужчыны і жанчыны, якія сутыкаюцца з тэрарыстамі на вуліцы.
  Інфармацыя аб гэтай аперацыі паступіла ад аднаго з найважнейшых агентаў у Паўночнай Ірландыі пад кодавай назвай «Каўбой». Макалан кіравала ім на працягу многіх гадоў і ў звычайных умовах перадала б яго ў больш малодшы ранг, калі атрымала павышэнне па службе, але ён быў занадта важны, каб страціць, і даваў ваенізаваную інфармацыю з самага сэрца арганізацыі. Менавіта гэтыя групы дысідэнтаў стрымлівалі мірны працэс, і быў зроблены вялікі штуршок, каб выбіць іх ці аслабіць да такой ступені, што яны страцілі жаданне змагацца. Аднак Макалан быў занепакоены - Каўбой занадта часта быў занадта блізка, і ён пачынаў панікаваць. Кожны раз, калі яна сустракалася з ім, ад яго смярдзела ўчорашняй выпіўкай, і ён траціў занадта шмат грошай, якія яму далі падаткаплацельшчыкі. У яго свеце адзіныя людзі, якія мелі грошы, былі альбо рэкламавальнікамі, альбо тымі, хто расце ў ліку тых, хто перанёс свае навыкі ў гандаль наркотыкамі і арганізаваную злачыннасць. Бяда была ў тым, што Каўбой ніколі не мог сцвярджаць, што прадае наркотыкі - гэта не правяралася. Мірны працэс быў больш важны, чым ён; Штаб-кватэра і Уайтхол хацелі, каб сьмяротнікі нанесьлі як мага болей, і насамрэч няважна, ці прымяняліся правілы, калі гэта было зроблена.
  На апошняй сустрэчы Каўбой маліў Макалана і яе суразмоўцу. Ён запаліў адну цыгарэту ад другой, і яна здзівілася, як чалавек, у якога так шмат часу на руках, не можа вычысціць дзярмо з пазногцяў. Яго пальцы былі запэцканыя жоўтымі плямамі, і адчувалася дрыготка, якая магла быць звязана з выпіўкай - ці з-за таго, што ён ведаў, хто шукае рэкламавальніка ў шэрагах.
  «На чорта, вызвалі мяне ад гэтага. Яны ведаюць, што нехта размаўляе, і я пачынаю губляць гэта ўвогуле. Ёсць нешта ў тым, як Вялікі Чалавек глядзіць на мяне зараз. Вы ведаеце, што яны зробяць, калі даведаюцца, што я рабіў».
  Насуперак уласным інстынктам, Макалан паспрабавала супакоіць яго, хоць яе не супакоіў бы гук уласнага голасу. «Глядзі, цяпер яны не забіваюць агентаў. Яны проста выстаўляюць іх напаказ, каб збянтэжыць дзяржаву і паліцыю. Усё гэта частка руху да міру. Верхнія хлопцы сказалі ім, што яны могуць атакаваць вайскоўцаў або паліцыю, але не людзей, якія звярнуліся. Найгоршае, што магло здарыцца, гэта тое, што вам загадалі б пакінуць Паўночную Ірландыю, а мы б наладзілі для вас новае жыццё».
  Яна павольна змяшала каву і зноў схлусіла яму. «Калі я вярнуся, я пагавару з кім-небудзь, паспрабую выцягнуць цябе, каб ты мог дзесьці пачаць новае жыццё».
  Цяжка было трымаць вочы ў вочы, чуць хлусню з яе ўласных вуснаў. Гэта было тое, што яна ненавідзела больш за ўсё - падман, які практыкаваўся на ўсіх баках канфлікту і на ўсіх узроўнях ад палітыкаў.
  Раней Каўбой адчуваў цягу да Макалана. Яна ведала пра гэта, гуляла на гэтым, усё гэта была частка гульні. Цяпер ён мог усё гэта бачыць - ён быў проста дзярмом на іх чаравіках. Ён запоўніў для іх больш за некалькі камер у Лабірынце, а яшчэ трое добраахвотнікаў былі ежай для чарвякоў пасля армейскай засады, для якой ён паведаміў, дзе і калі.
  «Ведаеце, што я думаю? Я думаю, ты трахнуў мяне ў апошні раз. Я казаў вам пра гэтую працу, так што проста дайце мне мае грошы, і я паеду».
  У жываце Макалана пачало круціцца, і яна ведала, што сустрэча выходзіць з-пад кантролю. Хоць Каўбой быў агентам на працягу многіх гадоў, як і многія іншыя, ён быў чалавекам, выхаваным для гвалту; агенты маглі і напалі на сваіх апрацоўшчыкаў, калі колы адарваліся.
  Усё яшчэ памешваючы каву, якая даўно астыла, яна сказала: «Слухай, гэта проста так не працуе, і ты гэта ведаеш». Я павінен ведаць, як з табой звязацца, калі ўзнікне праблема».
  Ён насунуў свой твар так блізка да яе, што ад паху тытуню шматдзённай вытрымкі і кепскай кітайскай ежы яе ледзь не ванітавала. Вочы ў яго былі чырвоныя і стомленыя, але яна была дастаткова блізка, каб убачыць, што за імі, і спрабавала схаваць страх. Вы ніколі не маглі паказаць страх перад гэтымі людзьмі. Яны адчуюць яго пах здалёку, а потым звернуць яго на вас. Маленькія белыя плямкі выскачылі ў кутках яго рота, які стаў шчыльнай прамой лініяй, і яго кулак стукнуўся аб стол перад Макаланам.
  «Аддай мне мае ебаныя грошы!»
  Супрацоўнік паклаў руку на плячо Каўбоя, пасадзіўшы яго назад у крэсла. Ён быў чыстым Ольстэрам і ведаў, як дастукацца да гэтых хлопчыкаў. — Спакойна, сынок. Мы тут толькі размаўляем. Дай мне гарбаты, і мы ўсе супакоімся».
  Гэта было накіравана як на Макалана, так і на Каўбоя; ён ведаў, што ёй трэба адступіць.
  Праз некалькі хвілін Каўбой сышоў у цемру. «Што вы думаеце?» — спытаў Макалан, гледзячы з акна ў поўную цемру.
  Супрацоўнік на хвіліну задумаўся. «Гэта Белфаст, дык хто, чорт вазьмі, ведае?»
  OceanofPDF.com
  2
  Грэйс Макалан прайшла праз Стокбрыдж, ажыўленую буйную артэрыю на ўскрайку Новага горада Эдынбурга, якая вяла да зялёных гульнявых палёў вакол каледжа Фетс, дзе Тоні Блэр сцвярджае, што ён упершыню закахаўся і граў на гітары. Яна была на шляху ў Лотыян і штаб-кватэру памежнай паліцыі, каб пачаць сваю новую кар'еру пасля пераводу з PSNI.
  Яна звярнула на Фетэс-авеню і на імгненне спынілася, каб паглядзець на сумны квадратны будынак штаба. Гэта было зусім недалёка ад пануючага і прыгожага каледжа, які, здавалася, умацоўваў сацыяльную лесвіцу, якая падзяляла заможных і бедных некалькімі прыступкамі ў гэтым старажытным горадзе.
  Нават пасля ўсіх гадоў службы і ўсяго, з чым яна сутыкнулася, яна нервавалася і шкадавала, што не пачакала яшчэ тыдзень, каб кінуць паліць. Але яна выкінула гэта з розуму. Гэта павінен быў быць новы пачатак, які яна абяцала сабе, калі ў апошні раз азіралася на берагавую лінію Белфаста, і быў час выпіць кавы, перш чым яна сустрэлася з намеснікам галоўнага канстэбля для сцэнарыя, які яна, верагодна, магла прадбачыць з некаторымі дакладнасць. Яе сустрэлі б вітальна, сказалі б, што яе цэняць, і, несумненна, за сталом DCC была б шыльда, якая пацвярджала б, што гэта сіла «Інвестар у людзей». Былі б дзелавыя размовы, згадкі пра супрацоўніцтва з партнэрскімі арганізацыямі, але гэта быў новы сьвет, пасьля 11 верасьня, і ўсе старыя пэўнасьці зьніклі.
  PSNI, і асабліва Галіна, якая была яе жыццём, былі ізаляванымі, падазрона ставіліся да ўсіх, хто не быў імі, і было нармальна ствараць стэрэатыпы і ненавідзець, каго хочаш. Жыццё ў Смуце было простым, прынамсі ў гэтым плане. Мірны працэс і нараджэнне PSNI моцна змянілі, і новае пакаленне сучасных паліцэйскіх пачало локцямі гнаць старую гвардыю да дзвярэй з надпісам «пенсія».
  Грэйс Макалан нарадзілася ў Бэлшыле ў Паўночным Ланаркшыры, не больш чым у дзесяці мілях ад цэнтра Глазга. Яе бацька працаваў на сталеліцейным заводзе, але дрэннае здароўе і заняпад прамысловасці вымусілі яго ўвайсці ў шэрагі доўгатэрміновых беспрацоўных. Свой гнеў і расчараванне ўласным жыццём ён зліваў на жонку і дачку, і хаця яго жонка прыняла гэта як жаночую ролю, Грэйс ніколі не даравала яму за тое, што ён не палюбіў яе і зрабіў жыццё яе маці пакутай. Яе ўцёкамі былі яе кнігі і школа, дзе яна марыла пра нешта іншае, а не пра мужа і дзяцей, аб якіх так патрабавалі яе аднакласнікі. Сяброў было мала, але калі яна была побач з кімсьці, яна рабіла гэта асаблівым.
  Яна вылучылася як студэнтка на здзіўленне свайго бацькі, які, здавалася, быў амаль расчараваны яе дасягненнямі. Яна паступіла ў Эдынбургскі ўніверсітэт, каб вывучаць права і марыла змяніць свет, але праз два гады яна зразумела, што выбрала няправільны шлях і што спрэчкі да дробязяў не будуць мець значэння яна спадзявалася. Сяброўка, якая кінула навучанне раней, пайшла на службу ў паліцыю і пераканала яе, што хаця аплата не пазалочаная, праца на вуліцы робіць кожны дзень уражаннем.
  Макалан павялічыў каэфіцыент нечаканасці для ўсіх, хто яе ведаў, праігнараваўшы войскі мацерыка і выступіўшы за RUC, незадоўга да пагаднення ў Страсную пятніцу і імкнення да міру. Ёй гэта спадабалася, і гэта дазволіла ёй цалкам адпачыць ад дзяцінства і жыцця, пра якое яна марыла пакінуць шмат гадоў. Чатырнаццаць тыдняў напружаных трэніровак у Гарнервілі ў Белфасце толькі выклікалі ў яе жаданне на лінію фронту, і яе інструктары адзначылі яе як таленавітую перспектыву. Ольстэр усё яшчэ быў на баявой пазіцыі, і ў баі было дастаткова стойкіх людзей, каб трымаць войска на вышыні. Macallan'd павінна была хутка вучыцца, і яе чакалі цяжкія ўрокі на вуліцах Белфаста.
  Яе бацька памёр праз некалькі месяцаў пасля таго, як яна ўступіла ў RUC, але яна ніколі не праліла па ім ніводнай слязы. Што тычыцца яе, ён не зрабіў нічога, каб заслужыць яе гора. Яна бачылася з маці два-тры разы на год і больш за ўсё шкадавала яе. Яна была такой жа ахвярай здзекаў свайго бацькі, як і яе дачка, і была шчаслівей без яго, хоць ніколі б не прызналася ў гэтым нікому.
  Патрапіўшы ў свет мускулаў, мозг Макалана азначаў, што яна была схоплена SB амаль адразу, як толькі скончыўся выпрабавальны тэрмін. Яе пералёт праз шэрагі Галіны быў уражлівым для таго часу, і для сілы, якая яшчэ не змірылася з роўнасцю, быць жанчынай прынесла некаторыя праблемы. Яе хуткае прасоўванне па службе не заўсёды рабіла яе папулярнай, але ніхто не сумняваўся ў яе здольнасцях.
  У дзяцінстве яна была фізічна цяжкай, і паліцэйская дыета, прызначаная толькі для самых моцных артэрый, не дапамагла. Аднойчы раніцай пасля напружанай вечарыны ў сувязі з выхадам на пенсію яна прачнулася з пякельным пахмеллем і недаедзенай піцай на падушцы побач. Гэта было пахмелле ўвесь дзень, і калі яна ўтаропілася ў сваё адлюстраванне ў люстэрку, яна зразумела, што прыйшоў час змяніць лад жыцця. На наступны дзень яна пачала бегаць і стала залежнай, і, пасталеўшы на дваццаць фунтаў, выглядала спартыўнай, яе твар быў больш вуглаваты. Яна не была падобная на мадэль, але яе інтэлект выяўляўся ў яе выразных марско-зялёных вачах, і яе часта апісвалі як «кніжную». Яна рэдка турбавала сябе макіяжам, а яе кароткія валасы колеру меднага колеру звычайна былі пакінутыя на волю лёсу, што ёй вельмі пасавала – быць жанчынай з выглядам на працы па калена ў тэстастэрону азначала марнаваць час на барацьбу з непажаданымі замахамі.
  Макалан стала рэйтынгавым агентам і экспертам па таемных аперацыях супраць ваенізаваных груповак - таемная праца яе жыцця і яе наркотыкаў. Яна магла падняць галаву і ведаць, што атрымала ранг дзякуючы ўласным намаганням, а не аддаўшы ўсё патрэбнаму босу. Яна сутыкалася з падобнай прапановай і пагадзілася з гэтым, патэлефанаваўшы яго жонцы і спытаўшы ў яе, ці можна прыняць прапанову мужа. Ён больш ніколі не турбаваў яе, і як толькі гэтая гісторыя стала вядомай, ні ў каго з жанатых не было.
  OceanofPDF.com
  3
  Яна пацягвала горкую чорную каву і глядзела на гараджанаў, якія выходзілі і выходзілі па вуліцы каля кавярні амаль насупраць будынка штаба. Гэта пацвердзіла апісанне гэтай мясцовасці, якую яна дала, - багаты і мабільны, для маладых разумных людзей. Гэта было яркае гета ў пятнаццаці хвілінах хады ад некалі марнатраўных схем наркотыкаў у прыбярэжнай частцы горада, што натхніла Ірвіна Уэлша на працу.
  Своечасова яна прайшла праз шкляныя дзверы штаб-кватэры Lothian і Borders і пачала сваю новую кар'еру. Яна адчувала сябе далёка ад Белфаста і яго ўспамінаў, калі малады штабны афіцэр са свежым тварам пераправіў яе на паверх галоўнага канстэбля. Яна ведала тып. Адстаўлены ад вуліцы, трымаўся далей ад дрэнных хлопцаў, каб ён мог узляцець па лесвіцы, навучыцца дзелавой размове і гаварыць тую ж лухту, што і ўсе іншыя старшыя афіцэры, якіх выгналі з машыны для вырабу каўбасы, якая была каманднай падрыхтоўкай. Яна не магла вінаваціць яго - яна сама была даволі амбіцыйнай, але супакоіла, што прынамсі вырашыла зрабіць гэта цяжкім шляхам.
  DCC быў на нагах, калі яна ўвайшла, і зрабіў усё магчымае, каб зрабіць на яе ўражанне кавай і выбарам паміж Kit Kats або печывам. Яна ненавідзела іх абодвух, але дзеля вонкавага выгляду абрала Кіт Кэт і зразумела, што насамрэч нічым не адрозніваецца ад штабнога афіцэра.
  DCC прапанаваў ёй сесці, і яна адзначыла, наколькі гэта прыемна ў параўнанні з гнятлівымі ложамі, якія выдаваліся за офісныя памяшканні ў штаб-кватэры Белфаста.
  - У вас была магчымасць агледзець горад, Грэйс? — спытаў ён.
  Яна зразумела, што ёй давядзецца займацца любезнасцю, і патурала дэпутату, які толькі выконваў сваю працу. У яго быў адкрыты твар, лёгкая ўсмешка, ён працаваў на вуліцы дэтэктывам (і, як кажуць, быў добрым дэтэктывам), перш чым вырашыў, што хоча страляць на вяршыню, а не ламаць сабе печань расследаваннем. Яе гэта задавальняла, і яна па-добраму ставілася да яго, але чакала вырашальнага моманту, дзе яе збіраліся размясціць у войску. Улічваючы тое, што здарылася ў Белфасце, яна падумала, што яе могуць заняць добрай, бяспечнай адміністрацыйнай працай і ўтрымаць ад праблем, але яму ўдалося яе здзівіць.
  «Напэўна, вам вельмі хочацца ведаць, куды вы збіраецеся. Ну, я буду шчырым з вамі - я ведаю, што ў вас былі цяжкія часы, перш чым вы пакінулі Белфаст.
  Яна кіўнула. Цяжка , падумала яна. Ён жартуе?
  «Для нас важна тое, што вы маеце бліскучы вопыт у тайных аперацыях, і ў дачыненні да інцыдэнту ў Белфасце вы дзейнічалі цалкам сумленна. Я ведаю, што табе было б прасцей маўчаць, але ты зрабіў правільна. Мы толькі што сфармавалі новую крымінальную каманду, якая ўключае ў сябе ўсе элементы, неабходныя для барацьбы з самымі арганізаванымі групамі».
  Макалану было цяжка паверыць, што гэта так проста, і чакаў моманту, але яго не было. «Ён мае поўную падтрымку выканаўчай улады і будзе кіравацца суперінтэндантам О'Конарам, які вяртаецца з замежнай пасады ў Германіі. Працаваў сувязным у БКА – вельмі разумны і нядрэнны. Перад ім стаіць вялікая задача, каб зрушыць гэта з месца і пачаць кусаць за ногі некаторых злачынцаў, якія ў нас ёсць. Ваша праца ў Белфасце дасць нам досвед, якога ў нас няма, і вы будзеце цесна супрацоўнічаць з містэрам О'Конарам. Як гэта гучыць?
  Ёй было цяжка схаваць сваё здзіўленне, але выраз яе твару казаў яму, што яна нешта сярэдняе паміж здзіўленнем і жаданнем абняць яго. Ад апошняга яна стрымалася. «Я больш чым шчаслівы, сэр, і я зраблю ўсё магчымае».
  «Я больш нічога не хачу. Каб ты прывык да айчынных звычаяў, я пасаджу табе на нейкі час на плячо сяржанта-разведчыка – назаві яго памочнікам ці дарадцам, каб ты нагуляўся. Ён дыназаўр, абсалютная боль у срацы - ставіцца да ўсіх старэйшых за сябе як да некампетэнтных, але ён адзін з лепшых следчых, якіх калі-небудзь стварала гэтая сіла. Ён паклаў унутр больш чэрапаў, чым хто-небудзь, каго я калі-небудзь сустракаў. Не чакайце, што ён будзе любіць вас, але ён будзе клапаціцца пра вас і проста трымацца далей ад яго, калі ён вып'е больш за чатыры чаркі». Ён прапанаваў ёй іншы Kit Kat, але яна адмовілася ад гэтага. — Яго завуць Мік Харкінс, і ён чакае вас унізе ў галоўным офісе. Слухай яго. Ён трымае руку на пульсе войскаў на фронце, адчувае праблему за тры дні да таго, як яна сапсуе кар'еру, а злачынцы ганарацца тым, што ён іх абражаў».
  Яна ўбачыла, як у кутках яго вачэй з'явіліся маршчынкі, і вырашыла, што ён ёй падабаецца.
  — Дзякуй, сэр. У мяне такое адчуванне, што я ведаю гэты тып. Здаецца, у кожнай сілы ёсць адзін».
  Ён працягнуў руку. — Поспехаў, Грэйс. Зрабіце нам гонар».
  Яна выйшла з кабінета, і намеснік адкінуўся на спінку свайго крэсла з адчуваннем, што ён толькі што размаўляў з кімсьці асаблівым. Яна амаль нічога не сказала, але ён убачыў, да чаго ўся гэтая мітусня, зноў паглядзеў на яе запіс і паківаў галавой. За свае гады ў Паўночнай Ірландыі яна зрабіла больш, чым многія зрабілі б за дзесяць кар'ер. Ён часта задаваўся пытаннем, як многія з гэтых афіцэраў Паўночнай Ірландыі захавалі здаровы розум падчас Смуты, але ведалі іх дастаткова, каб зразумець, што яны паплаціліся алкагалізмам, разбітымі шлюбамі і занадта вялікай колькасцю самагубстваў. Ён задаваўся пытаннем, што прымусіла Макалан абмінуць Стратклайд і выбраць надзвычайную небяспеку, з якой яна сутыкнулася ў Белфасце.
  Ён паклаў яе файл у свой латок і спадзяваўся, што зрабіў правільна, адправіўшы яе ў «Маёр Крайм» і Міка Харкінса.
  OceanofPDF.com
  4
  Пасля таго, як удалося зайсці не ў той офіс і сабраўшы позіркі пары кампутарных аператараў, якія абедалі, Макалан знайшоў новы офіс для MCT. Ён смярдзеў свежай, але таннай фарбай і выглядаў амаль напалову скончаным, улічваючы сталы, якія стаялі на месцы. Вокны былі расчыненыя насцеж, і яна здагадалася, што грызуном, які грызе пірог з фаршам і глытае напой кока-колу, быў Мік Харкінс. Яна задумалася, ці ўсе гэтыя хлопцы паходзяць з адной і той жа першабытнай формы жыцця, і ўсміхнулася гэтай думцы. Праўда ў тым, што яны былі асновай расследавання і, здавалася, мелі крыху больш свабоды дзеянняў, чым астатняя банда.
  Ён паглядзеў уверх, а потым вярнуўся на сваю гоначную секцыю, хоць, мусіць, здагадаўся, хто яна, ці не той дэтэктыў, якога апісаў намеснік. «Прабач, каханы, аддзел аховы сям'і знаходзіцца ў калідоры», — сказаў ён.
  Яна зразумела, што ў сусвеце гэтага чалавека падраздзяленне па абароне сям'і не было часткай рэальнага свету паліцыі і з такім жа поспехам магло быць укамплектавана сацыяльнымі работнікамі. Макалан ведала, што ён ёй спадабаецца - каб так добра паводзіць сябе, патрабаваўся клас, - але яна вырашыла дазволіць яму рабіць сваю справу. «Калі ласка, не шкадуйце. Я інспектор Макалан, і мне было цікава, ці ёсць побач супрацоўнікі паліцыі, але я пакіну вас самім займацца вывазам мэблі».
  Ён падняў вочы, і ўнутраныя краі яго броваў сцягнуліся ў пачуцці, якое, калі б было прамоўлена, магло быць: «Я раблю цынічныя ебаныя жарты, дарагі». Без прабачэнняў, але яму ўдалося ўстаць і паставіць пірог і колу. «Я ДС Харкінс і думаў, што вы, магчыма, паабедаеце з намеснікам.»
  — Я бачыў яго, сяржант, і вельмі хацеў працягнуць. Ці ёсць дзе мы можам пасядзець, ці ў мяне ёсць офіс?»
  Яна пачала звяртаць увагу на дробныя дэталі гэтага чалавека і падумала, што калісьці ён быў даволі прыгожым, але гады, цыгарэты без чахла і занадта шмат часу, праведзенага ў цёмных барах, згрубелі яго твар. Тым не менш, у яго была густая, кароткая шавялюра з густымі серабрыстымі валасамі, а цёмна-карыя вочы з адценнем сабакі ў кутках нагадвалі ёй Джона Херта - без некалькіх мільёнаў маршчын.
  «Ваш офіс толькі напалову зроблены, але там ёсць пара крэслаў, і я прынясу нам гарбаты».
  Яна была задаволеная, што ён, здаецца, так хутка адмовіўся ад ранейшага цынічнага ўчынку, і спадзявалася, што ім не трэба будзе размаўляць нос у нос, каб пацвердзіць, хто галоўны.
  Яе офіс быў невялікі, але выглядаў на гульнявыя пляцоўкі, і яна павінна была прызнаць, што працавала ў значна горшым. Яна ўяўляла, як прывядзе пакой у належны выгляд са сваімі ўласнымі сувенірамі, сабранымі гадамі, і магла бачыць свае ўзнагароды, памятныя дошкі і фотаздымкі, як найлепшае з тонкай белай фарбы пад імі. Некаторыя людзі называлі такія ўпрыгажэнні «сцяной эга», але ў гэтым новым і ўсё яшчэ дзіўным свеце пакой адчувалася як яе. Яна пачала расслабляцца і зразумела, што можа перажыць хаця б гэты першы дзень.
  Харкінс працягнуў ёй дымлівы кубак моцнай, як скура, гарбаты, і яна задумалася, колькі часу прайшло з таго часу, як кубак быў вымыты. Па краях губной памады быў дотык, і яна старалася не звяртаць увагі на іншыя плямы.
  «Ці магу я называць цябе Мік?» Ён кіўнуў і пачакаў, пакуль яна загаворыць. «Проста інфармуйце мяне як мага лепш. Я ведаю, што зараз усё гэта лунае ў паветры, але скажыце мне, што ў нас ёсць, што мы атрымліваем і што, на вашу думку, мне трэба ведаць. Пакуль мы ў гэтым, мне трэба, каб вы сказалі мне, калі я збіраюся зайсці ў шафу, а не шукаць выхад.
  Ён усміхнуўся. Гэта была стомленая, але добрая ўсмешка, і, пачуўшы гісторыі пра тое, што перажыла гэтая жанчына, я хацеў даць ёй адпачыць. Ён быў дастаткова мудры, каб ведаць, што, якімі б ні былі яе грахі, мала хто з мужчын і жанчын, якіх ён ведаў, мог прыняць яе ў падарожжа. Гэта не азначала, што ён будзе з ёй лёгкім. Да чорта , падумаў ён, я не змяню звычак жыцця .
  Макалан амаль не гаварыў на працягу наступнай гадзіны, калі Харкінс даў ёй больш, чым яна магла прасіць, пастаўлены чалавекам, які дакладна ведаў, пра што ён гаворыць, без найменшага намёку на глупства. Не было ні прытворства, ні самарэкламы, проста чалавек рабіў тое, што прасілі. Яна зразумела, што намеснік дакладна ведаў, што ён робіць, аб'ядноўваючы іх, і хоць на гэтым шляху з Харкінсам узнікне некалькі сутычак, гэта вартая цана.
  Ён паглядзеў на свой кубак і спытаў яе, ці трэба ёй напоўніць. Яна вырашыла, што яе імунная сістэма не заслугоўвае таго, што хаваецца ў яе кружцы, але сказала яму ісці наперад. Яна ведала, што ён будзе паліць, будзе гатовы да ўдару, і сказала яму зрабіць перапынак. — Да сустрэчы, Мік, калі будзеш гатовы.
  Ён даў ёй дастаткова, каб паразмаўляць, і калі ён вярнуўся, яна рызыкнула і паклала карты на стол раней, бо, як яна здагадалася, Харкінс хацеў бы як мага хутчэй перайсці да адкрытай размовы. Яна накіравалася да дам і падумала, ці будуць яны такімі ж дрэннымі, як кружкі з гарбатай. Яна спадзявалася, што не.
  Калі Харкінс вярнуўся, яна нахілілася наперад і паглядзела ў падлогу, перш чым паспрабаваць усталяваць з ім глядзельны кантакт. «Раскажы мне пра сябе. Без лайна».
  Зноў гэтая стомленая ўсмешка, калі ён пачаў расказваць гісторыю, якую насіў як ганаровы знак. «Мяркую, намеснік вам нешта скажа, і гэта будзе ў тым сэнсе, што я праблема».
  Яна спыніла яго.
  «Ён сказаў мне, што ты быў пакутай у задніцы, але адным з лепшых следчых, якіх калі-небудзь выпускала сіла».
  «Адзін з лепшых? Гэты няўдзячны вырадак павінен быў сказаць лепшае !
  Абодва ўсміхнуліся.
  «Вы прыйшлі з моцнай сілы, так што вы будзеце ведаць каго-небудзь, як я. Я быў маладой зоркай, атрымаўшы званне сяржанта дэтэктыва перад шэрагам выдатных дэтэктываў, і думаў, што я Месія. Я быў занадта добры, мне гэта далося лёгка, і я проста любіў міксаваць гэта з дрэннымі хлопцамі, таму гуляў у яго цяжка, але мне спадабалася. Разбурыў некалькі адносін і праігнараваў парады некалькіх старэйшых кіраўнікоў. Я мог бы падняцца прама на вяршыню, але я ў асноўным большы толькі дзеля гэтага. Вы пачуеце легенды ад іншых, але гэта стала штогадовай падзеяй, калі на нейкім мерапрыемстве або калядных напоях я абавязкова збіраў таго, хто быў самым высокапастаўленым афіцэрам, і гаварыў ім тое, што я думаю. Паколькі я заўсёды быў злы на гэтыя рэчы, звычайна гэта было куча лайна. Я прачынаўся раніцай і разумеў, што чарговая акцыя рухаецца ўсё далей і далей да гарызонту. Я па-ранейшаму раблю гэта, і, маючы толькі год да канца, я дакладна не збіраюся быць галоўным канстэблям. Гэта як бы падсумоўвае мяне, але вы пачуеце больш версій ад іншых людзей. Я б сказаў, што каля паловы гісторый пра мяне праўда, і я мяркую, што гэта досыць дрэнна. У пэўным сэнсе вы можаце назваць мяне адсталым». Ён паглядзеў проста на яе і паціснуў плячыма.
  «Добра, і дзякуй за шчырасць. Астатняе я даведаюся па ходзе, але калі мы пойдзем выпіць, будзьце далікатнымі са мной».
  — Няма шанцаў, галоўны інспектар. Я маю рэпутацыю, якую трэба падтрымліваць».
  Яны абодва зноў усміхнуліся і зразумелі, што могуць працаваць разам з крыху прабачэння з абодвух бакоў. Макалан расслабіўся і задаў пытанне.
  «Якая тады на мяне рэакцыя? Я ведаю, што вы праверылі мяне і нічога іншага не чакалі. Я хачу, каб гэта атрымалася, і не буду хавацца за сталом».
  Ён паглядзеў на яе і ўбачыў маленькія заўчасныя маршчынкі ў кутках яе вачэй. «Глядзі, гэтыя хлопцы чулі гісторыі і, як усе добрыя паліцыянты, выдумляюць нешта, чаго ніколі не было. Некаторыя проста папракнуць вас тым, што падсунуць яшчэ аднаго паліцэйскага, але яны жывуць цяпер. Калі вы займаецеся бізнесам, яны хутка забудуць, і вы ведаеце, што гэта так у гэтай працы. Мы ўсе маем справу з занадта вялікай колькасцю лайна, каб ігнараваць тое, што добра. Вы робіце працу, і вы атрымаеце іх за сабой. Вы не можаце зрабіць мне балюча, таму што я занадта блізкі да перамогі, і паверце мне, калі вы аблажаецеся, я буду першым, хто пастукае ў дзверы. Гэта лёгка: проста не аблажайся, а калі аблажаешся, пераканайся, што аблажаўся па правільных прычынах».
  - А як наконт О'Конара?
  Ён не спяшаўся, разважаючы, ці застанецца яно ў пакоі. Яна ведала, што адбываецца, і нездарма. Гэтыя размовы рэдка заставаліся канфідэнцыйнымі і, як правіла, кідаліся камусьці ў твар падчас бітвы эга. Вось як праца працавала. Нарэшце ён сказаў: «Паўтары гэта, і я выкарыстаю супраць цябе ўсе свае цёмныя сілы».
  Яна падняла рукі і ўсміхнулася. — У цябе ёсць, Мік. Я чуў некаторыя гісторыі, якія вы мне не раскрылі, напрыклад, вы ясьце дзяцей злачынцаў».
  Ён усміхнуўся. «Гэта толькі часткова праўда, як і большасць гісторый пра мяне. О'Конар сур'ёзна разумны. Акадэмічная адукацыя, і калі ён размаўляе, ён ведае свой прадмет. У мінулым я зрабіў для яго даволі шмат работ, і ён, як правіла, мае толькі поспех. Ён, аднак, глыбокі чалавек, і імкнецца не змешваць пазаслужбы. Як вы добра ведаеце, гэта не з'яўляецца нормай для крымінальнага вышуку. Гэта бянтэжыць войскі, таму яны, як заўсёды, выдумляюць тое, чаго не ведаюць. Ён не жанаты і ніколі не спрабаваў гэта з жанчынай на гэтай працы, якая павінна быць адной з Кнігі рэкордаў Гінеса . Вядома, для некаторых хлопцаў гэта дастаткова доказаў таго, што ён гей, але, як і некаторыя гісторыі пра мяне, гэта лухта. Я ведаю, што ён трымае сваё любоўнае жыццё далей ад працы і меў некалькі кароткіх бессэнсоўных адносін, якія ні да чаго не прывялі. Я мяркую, што хлопец проста хоча працу, і ў яго няма часу ні на што іншае. Ён амбіцыйны, і акрамя войска ён выконваў усе гэтыя гучныя камандзіроўкі ў Мэт, ААН на Балканах і цяпер гэтую працу ў Нямеччыне ў БКА. Ён не прывык, каб хтосьці быў такім разумным, як ён, таму вы станеце для яго праблемай. Ён мне падабаецца, і калі ёсць праблема, дык гэта тое, што я не бачыў, каб ён займаўся справай, якая не вырашаецца. Магчыма, у яго ўсё добра, але я думаю, што такім чынам вялікія праяўляюць сябе. У лёгкіх выпадках няма выпрабаванняў. Вы гэта зробіце?
  'Апошняе пытанне. Чаму яны называюць яго JJ?»
  «Проста адна з тых рэчаў. Раней ён быў Джонам О'Конарам, потым, калі людзі зразумелі, што яму падабаецца джаз, ён стаў Джазам О'Конарам, а потым яны аб'ядналі ўсё гэта, і ён стаў Джэй-Джэй. Я павінен быў згадаць, што бачу ў гэтым праблему, таму што, шчыра кажучы, каму, чорт вазьмі, падабаецца джаз у крымінальных вышуках?
  Макалан кіўнуў. «Я з вамі там».
  Ён паглядзеў на гадзіннік. «Нам варта выпіць, і я магу надакучыць вам некалькі ваенных гісторый пра тое, чаму я насамрэч лепшы дэтэктыў, якога калі-небудзь стварала гэтая сіла».
  Макалан кіўнуў, спрабуючы выйграць час, ацэньваючы, ці дрэнная гэта ідэя, калі яна была ў дзвярах. «Добра, Мік, але не думай, што гэта прыносіць табе ласку і ты на званку».
  Харкінс усміхнуўся, нацягваючы пінжак. 'Давайце зробім гэта. Я ведаю гэтае месца».
  
  Макалан адчыніла дзверы сваёй арандаванай кватэры пасля чатырох чарак з Харкінсам, потым успомніла параду, якую яна атрымала ад намесніка. Яна была змучаная. Гэта была сумесь выкіду адрэналіну пасля яе ранішніх нерваў і знаёмства з элем за 80 шылінгаў. Яна нават не піла піва і здзівілася, як Харкінсу ўдалося пераканаць яе паспрабаваць. Але яна адчула сябе расслабленай упершыню за некалькі тыдняў і зразумела, што ў яе ёсць шанец пачаць новае жыццё, хоць некалькі месяцаў таму гэта здавалася такой невыканальнай марай.
  У яе хапіла энергіі, каб зняць чаравікі і плюхнуцца на ложак, перш чым яна ўпала галавой наперад у краіну сну і сноў.
  
  Інцыдэнт у Белфасце
  Пасля сустрэчы з Каўбоем Макалан накіраваўся ў штаб, каб паведаміць аб планаваным нападзе на інспектара. Дзверы пакояў у калідорах аддзела Е былі, як звычайна, зачыненыя. Дзверы, пакінутыя адчыненымі, дзе мужчыны і жанчыны разглядалі даклады агентаў, і памылкі могуць каштаваць камусьці працы. На горкім вопыце яны даведаліся, што бяспека сакрэтных матэрыялаў павінна быць абсалютнай. Агенты былі забітыя пасля дрэнна арганізаваных сустрэч у грамадскіх месцах або пасля перадачы канфедэнцыйных матэрыялаў жулікамі ў службе. Праблемы былі ўзятыя на сябе, і не было прынята ніякіх апраўданняў за пустыя размовы або адмову абараніць інфармацыю, якая выратавала жыцці як у Ольстэры, так і на мацерыку.
  Макалан прасіла свайго камандзіра вызваліць Каўбоя. — Ён развальваецца, сэр. Я проста не думаю, што ён вытрымае пільную ўвагу з боку каманды, якая шукае крыніцу».
  Мужчына насупраць яе быў мядзведзем. Нарадзіўся і вырас у Ольстэры, ён баяўся свайго пратэстанцкага Бога, але больш нічога ў гэтым свеце. Ён змагаўся з ваенізаванымі фарміраваннямі, якія двойчы замахваліся на яго жыццё, і заўсёды лічыў яго галоўнай мішэнню. Гэта прымусіла б большасць мужчын страціць начны сон, але не яго, і ён успрыняў гэта як камплімент, што яны папрацавалі паспрабаваць. Макалан зусім не ўразіў яго. Ён адчуваў, што гэта мужчынская вайна; яны маглі пасадзіць жанчын на перадавую, але, на яго думку, яны былі пасажырамі, якія прычынялі больш клопатаў, чым вартыя. Гэты быў яшчэ горшы – акадэмічная паспяховасць па юрыспрудэнцыі і, на яго думку, яна павінна была стаць адвакатам, дзе яна магла б правесці цэлы дзень у парыку, абараняючы неапраўданае.
  Ён пацягнуў свежай гарбаты і пераканаўся, што ёй не прапанавалі.
  «Галоўны інспектар Макалан, я думаю, што праблема ў тым, што вы занадта доўга займаецеся гэтым агентам, і ў пэўнай ступені гэта наша віна. Ён быў занадта добры, і ў мінулым мы б, верагодна, выцягнулі яго да гэтага часу, але часы змяніліся. Вайна скончылася. Проста некаторыя з тых хлопцаў гэтага яшчэ не ведаюць. Шчыра кажучы, усё скончыцца з ім ці без яго, і Лондан імкнецца атрымаць любыя вынікі. Калі гэта скончыцца, я пайду на пенсію і буду саджаць гародніну, таму я не збіраюся з імі спрачацца пра гэта». Яго голас павысіўся, і нейкі колер прапаўз на звычайна бледныя шчокі. «Я сапраўды не клапачуся пра гэтага агента. Мы ўсё роўна з ім амаль скончылі, так што давайце проста атрымаем ад яго тое, што можам. Калі ён апынецца тварам у жолабе з мухамі, якія адкладаюць яйкі ў яго мёртвых вачах, няхай будзе так. Гэта зразумела, галоўны інспектар?
  Макалан зразумеў страчаную справу, калі гэта растлумачыў камандзір паліцыі, які быў блізкі да яго Бога. — Гэта зразумела, сэр, але я не выканаў бы сваіх абавязкаў, калі б не давёў да вас увагу.
  Яго шчокі пацямнелі, і ён падумаў, што яна занадта разумная. "Ваш абавязак, галоўны інспектар, - зачыніць дзверы на выхадзе, і, спадзяюся, сёння ўвечары мы даможамся добрага выніку, калі яшчэ двое будуць зачыненыя або папросяць прабачэння перад сваім Стваральнікам".
  Яна здалася і старалася не крычаць, выходзячы з пакоя.
  
  Макалан расплюшчыла вочы і падумала, што вярнулася ў Белфаст, перш чым пераканалася, што гэта зноў толькі мары. Яна была мокрая ад поту і зразумела, што, напэўна, пакінула ацяпленне. Яна стомлена вылаялася, з цяжкасцю скінула вопратку і кінула яе ў кучу побач з ложкам, перш чым забрацца ў маленечкую ванную — якую агент па нерухомасці назваў «прыгожай» — і пырскаць вадой на твар.
  - Усё добра, Грэйс, - прамовіла яна ў люстэрка.
  Яна зноў заснула і не сніла.
  OceanofPDF.com
  5
  Наладжванне новага блока было якраз тым, што патрэбна Макалану. Гэта дало ёй магчымасць укусіць да прыходу О'Конара.
  Паступова з'явілася новая каманда, па некалькі чалавек. Так было заўсёды, і добрых трэба было вырваць з рук іх старых начальнікаў. Калі хтосьці не з'яўляўся своечасова, звычайна пасля гэтага тэлефанаваў ягоны гафёр, які тлумачыў, чаму яго трэба затрымаць на некаторы час. Але Харкінс, як член старых прэс-груп Каралеўскага флоту, нацягваў куртку і вяртаўся праз некалькі гадзін са зніклым мужчынам ці жанчынай на буксіры. Было гэта праўдай ці не, але гісторыя заключалася ў тым, што Харкінс валодаў пераважнай большасцю рангавых афіцэраў і не баяўся выкарыстоўваць дружалюбны шантаж. Макалан думаў, што гэта, верагодна, яго здольнасць пераканаць, але яна ведала, што легенды працуюць яму на карысць, таму ніхто не быў упэўнены, што праўда. Яна была ўпэўненая, што некаторыя з іх ён распачаў сам, толькі каб застацца ў загалоўках сталовых.
  Новае памяшканне атрада напоўнілася энергіяй многіх маладых мужчын і дзяўчат, якія проста хацелі выйсці і зрабіць працу. У некаторых выпадках амбіцыі заключаліся ў тым, каб стаць яшчэ адным Харкінсам, хаця ў сучаснай службе гэтага, напэўна, лепш не рэкамендуецца.
  Макалан глядзела ў акно свайго кабінета, адчуваючы энергію чагосьці новага. Яе эмоцыі ўздымаліся з кожным днём. Яна ведала дастаткова, каб зразумець, што яны блізкія да таго, каб пачаць сваю дзейнасць, што наперадзе будуць цяжкія дні, і, насамрэч, цяжкасці будуць у парадку. Сапраўдная хітрасць была ў тым, каб пазбегнуць Mr Fuck Up.
  Яна склала рукі, заплюшчыла вочы і, як рабіла гэта амаль кожны дзень, думала пра свайго настаўніка і сябра Біла Кэлі і сваё абяцанне яму. Ён быў яе інспектарам, калі яна толькі ўступіла ў RUC, з часам падняўшыся да рангу памочніка галоўнага канстэбля. Ён перайшоў з Met маладым чалавекам, які шукаў выклік. Ён атрымаў гэта і быў застрэлены баевіком PIRA толькі праз год у Паўночнай Ірландыі. Ён быў адным з тых шчасліўчыкаў - ён выжыў і вярнуўся на працу ўсяго праз тры месяцы, хоць узброены чалавек усё яшчэ наведваў яго ў дзіўным сне. Ён ведаў, калі сустрэў Макалан у якасці навабранца, што ў яе ёсць нешта - бонусам было тое, што яна была мысляром на вайне, дзе не хапала мысляроў. Яго парады заўсёды даваліся ціха, і з цягам часу яна пачала спадзявацца на яго, калі ў яе ўзнікала праблема, якая патрабавала разумнейшага разгляду. Яна ніколі не адчувала да яго фізічнай цягі, толькі поўны давер да яго сяброўства і яго здольнасці запоўніць прабелы, якія пакінуў яе бацька. Ён быў адзіным мужчынам у яе жыцці, які ніколі не падводзіў яе, і ён захаваў яе розум у самыя змрочныя дні канфесійнай вайны.
  Яна расплюшчыла вочы, глыбока ўдыхнула і паклікала Харкінса ў кабінет. Як заўсёды, ён прымусіў яе чакаць; усё гэта было часткай рытуалу, каб паказаць войскам на цэху, што ён сапраўды кіруе атрадам.
  'Сядайце. Я проста хацеў даведацца вашыя думкі аб тым, наколькі мы гатовыя, калі на нас абрынецца неба».
  «У нас усё добра, амаль у нас ёсць добрыя людзі і выдатная сумесь. Падраздзяленні сачэння і расследавання ўжо гатовыя, хоць мы ўсё яшчэ чакаем некаторых аналітыкаў разведкі, але яны ўжо ў дарозе».
  — Добра. Я іду да начальніка і скажу яму, дзе мы. Я ведаю, што ёсць куча заданняў, якія падраздзяленні хочуць перадаць нам, і запыты на сумесныя аперацыі з іншымі сіламі і агенцтвамі».
  Дзверы адчыніліся, і ўвайшоў Джон О'Конар.
  — Мік, я думаў, што цябе ўжо пасадзяць. Вы сапраўды можаце зарабіць сабе пенсію».
  Харкінс паціснуў яму руку, але О'Конар ужо паварочваўся да Макалана. «Вы павінны быць Грэйс. Я так шмат чуў пра вас - гэта выдатна, што вы ў камандзе».
  Ён высунуў руку, і яна павінна была прызнацца, што была ўражана. Ён быў больш падобны на гарадскога адваката, чым на дзеючага дэтэктыва, і, стоячы побач з Мікам, кантраст не мог быць больш яркім. Туфлі насамрэч былі начышчаныя, а ў Міка было цяжка сказаць, замшавыя ці проста брудныя. Касцюм быў дызайнерскі, сівыя валасы з праборам і крыху старамодны. Ён быў вялікім чалавекам, і яна бачыла, як ён будзе дамінаваць у пакоі. Яе непакоіла тое, што ён нагадваў ёй кагосьці з Белфаста. . .
  Макалан меў толькі некалькі кароткіх адносін у Паўночнай Ірландыі і трымаў іх далей ад працы. Хлопцы з RUC былі ў форме, але кожны дзень сутыкаліся з небяспекай, часам даводзілася саскрабаць рэшткі чалавечых істот пасля выбуху бомбы. Яны бачылі, як калечаць і забіваюць сваіх сяброў, і спрабавалі ўціснуць у вольны час як мага больш жыцця.
  Калі яна нарэшце звязалася з мужчынам, гэта было нечакана - ашаламляльна. Упершыню яна сустрэлася з Джэкам Фрэйзерам праз суд. Ён быў адвакатам, і добрым, працаваў у Каралеўскай пракуратуры ў Белфасце. Яна пару разоў сутыкалася з ім на мерапрыемствах, і мова яго цела расказала ёй усё, што ёй трэба было ведаць. Ён быў да яе прывабны, але ён быў жанаты, хоць, здавалася, агульнавядома, што шлюб быў у бядзе. Ён быў фізічна прывабным, высокім і ўсё жыццё гуляў у рэгбі, таму складзены, каб падабацца. Яму зламалі нос на полі для рэгбі, але, калі што, гэта толькі дадало крэму ў торт. Ён быў усім, чым яна не была: вышэйшым сярэднім класам і адукацыяй у лепшай школе, якую можна было купіць за грошы. Калі і была праблема, то гэта была марнасць, але яна ведала, што гэты тып пакета прыходзіць з марнасцю, закладзенай у генах. Яна магла гэта дараваць. Вялікім бонусам было тое, што ён мог рассмяшыць Грэйс Макалан - і гэта было няпроста. У рэшце рэшт ён папрасіў яе пайсці выпіць, і да канца першага вечара яны сталі каханкамі. Яна пашкадавала, што так хутка зайшла так далёка, і думала, што гэта будзе адно з тых спатканняў на адну ноч, якіх яна так старанна пазбягала. Яна не разумела, што ён пазнаў у ёй чалавека, які адрозніваецца ад зграі, і праз яго сувязі з RUC пачула, што вылучыла яе ў бруднай вайне, якая вядзецца ў Ольстэры. Яна ніколі не была звязана з жанатым мужчынам, але паверыла яму, калі ён сказаў, што яго адносіны амаль скончыліся. Праблемы азначалі, што ён заўсёды мог знайсці нагоду правесці з ёй ноч, і яны пачалі абмяркоўваць сумесную будучыню. Яна пацяплела ад думкі пра тыя ночы, праведзеныя ў ложку. Яна любіла тыя моманты, калі яны займаліся каханнем, калі ён ляжаў ззаду, вялізнымі рукамі цягнуў яе да свайго цёплага жывата, яго дыханне было на яе шыі, калі яны плылі разам... . .
  
  Калі О'Конар зачыніў за Харкінсам дзверы, ён шырока ўсміхнуўся. — Прабач, што я прыбыў так позна, Грэйс. Я не збіраюся сёння перашкаджаць табе. Я проста хацеў паглядзець, як мы размясціліся, каб пачаць працу. Я пайду да начальніка, і калі мы не будзем гатовыя, я лепш скажу яму».
  Ён рабіў нататкі, калі яна інфармавала яго, і яна бачыла, што гэта чалавек, які нічога не прапусціў. Яна паабяцала сабе схлусіць яму толькі тады, калі будзе ўпэўненая, што зможа сысці з рук. Здавалася, ён быў уражаны яе прагрэсам і крыху здзіўлены, што яны ішлі па графіку.
  'Вы зрабілі вялікую працу; гэта зробіць маё жыццё нашмат прасцей. Шчыра кажучы, я быў у Германіі амаль тры гады і адчуваю сябе крыху разгубленым, так што я думаю, што мы абодва будзем на вялікай крывой навучання. Ці магу я што-небудзь зрабіць для вас на дадзены момант? І перш чым ты адкажаш, я збіраюся накрыць цябе заўтра абедам у пабе, каб мы маглі пагаварыць яшчэ трохі».
  Яна думала, што яго акцэнт быў чыста школьны, і добры. Шатландскі акцэнт усё яшчэ быў, але амаль схаваны пад невялікім багаццем, якое яго бацька, напэўна, заплаціў за яго адукацыю.
  «Абед у пабе мне падыдзе. Я шчыра думаў, што ў сталоўцы ў штаб-кватэры Белфаста падаюць найгоршую ежу на планеце, але ў гэтай ёсць усё роўна. У астатнім я ў парадку, і я павінен сказаць, што Мік Харкінс быў варты сваёй вагі – і мы яшчэ не пасварыліся».
  — Гэта проста ён спакушае цябе ілжывым пачуццём бяспекі, Грэйс. Працягвайце дазваляць яму думаць, што ён бос, і вы можаце выжыць без сур'ёзнай аперацыі. Раней ён вёў некалькі спраў, і ён падтрымлівае парадак у войску, калі справы становяцца цяжкімі. Я магу вам сказаць, што яму засталося не так шмат часу, і прывядзенне гэтай партыі ў форму будзе для яго асабістай справай гонару. Гэта яго спадчына; Мне шкада бедных дэтэктываў, якія не вытрымліваюць сваіх сіл. Я ўбачуся заўтра на абед і забяру цябе тут».
  Не дачакаўшыся адказу, ён выйшаў за дзверы. Макалан паспрабавала сабраць свае думкі і вырашыць, што яна думае пра О'Конара. Здавалася, ён увайшоў у кабінет і выйшаў, пакінуўшы яе крыху аслупянелай. Аднак ён быў такім тыпам - вялікі праектаваны імідж і абсалютная вера ў сябе. Нічога дрэннага. Дзякуючы сіле сваёй асобы О'Конар атрымаў бы рэсурсы там, дзе іншыя маглі б пацярпець няўдачу ў нашы дні. Яна ненавідзела ў гэтым прызнавацца, але ён быў прывабны, і, улічваючы яе любоўнае жыццё ў Белфасце, яна зразумела, што яго тып павінен націскаць на яе кнопкі. Ну, яна зноў туды не пайшла.
  Яна вырашыла спыніцца і выпіць па дарозе ў сваю кватэру, таму спусцілася па кароткіх прыступках да Бэйлі ў Стокбрыджы, які быў улюбёным месцам для выпіўкі цэлага пакалення дэтэктываў CID і Crime Squad. Яна адчула сябе расслаблена ў паўцемры бара і забралася на барны зэдлік як мага далей ад бліжэйшага п'яніка - яна проста хацела спакойна пачытаць газету. Яна заказала вялікі келіх чырвонага віна, расклала паперы на барнай стойцы, потым пахітала галавой і прамармытала на апошнія выхадкі ў Вестмінстэры. На чацвёртай старонцы яна заўважыла некалькі абзацаў пра спробу ваенізаванага забойства паліцэйскага ў Лондандэры. Яна ўвайшла ў тэкст і адчула, як яе сэрца б'ецца крыху хутчэй. Гэта па-ранейшаму мела той жа эфект, і хоць замах быў сарваны і арыштаваныя, гэта ўскалыхнула ўспаміны. . .
  
  Інцыдэнт у Белфасце
  Каўбой паказаў Макалану схованку зброі і сказаў, што двое ваенізаваных груповак узялі зброю са сметніцы, каб здзейсніць напад. На гэтых вуліцах хавалася дастаткова агнявой моцы, каб спыніць цягнік, і калі б адбылася сутычка, гэтыя рэспубліканскія героі прайгралі б. Гэта не перастала яе хвалявацца, таму што гэтыя аперацыі ніколі не ішлі па плане. Яна рабіла тое, што заўсёды рабіла ў такіх сітуацыях: задавалася пытаннем, што, на хрэн, яна там увогуле робіць. Яна знаходзілася ў смярдзючым закінутым прамысловым будынку, і адзінай кампаніяй, якую яна мела, былі дохлыя галубы і супрацоўнік службы бяспекі з праблемамі асабістай гігіены. Яна стамілася ад гэтай вайны, а потым усе. Мір, што б гэта ні азначала, прыйшоў у Паўночную Ірландыю, але ўсё яшчэ было некалькі вар'ятаў, якія не маглі бачыць тое, што бачылі разумныя ваенізаваныя фармаванні шмат гадоў таму. Некаторым яшчэ хацелася пагуляць — яны проста сумавалі па вайне і па тым, што яна ім дала.
  Падчас разгару Смуты PIRA была дысцыплінавана і дзейнічала па ваенных лініях, але вы ніколі не ведалі, што адбудзецца з гэтымі вар'ятамі. Яна часта думала пра ўсіх тых мужчын і жанчын, якіх яна дапамагла змясціць у турмы Мэйз і Магаберы, і пра тое, ці прынесла гэта карысць, ці толькі пагоршыла сітуацыю. Яна запаліла яшчэ адну цыгарэту, якую не хацела. HMP Maze - імя заўсёды выклікала на яе твары сумную ўсмешку. Божа, INLA нават здолеў ударыць лаяльнага Білі «Пацучынага караля» Райта ў лабірынце. Трэба было ім даць – у іх былі яйкі! Гэтая суровая калекцыя H Blocks стала прытулкам, захопленым вар'ятамі. Дыскатэкі, калядныя вечарынкі з наркотыкамі на ваш выбар і ваенізаваныя парады ў поўнай форме. Там усё было магчыма.
  Адрэналін вярнуў яе да рэальнасці, калі радыё зашыпела паведамленнем ад групы назірання. Паведамляецца, што дзве мэты рухаліся да машыны, якую Каўбой пазначыў як транспарт для выканання задання. Макалану стала лягчэй. Гэта быў вялікі штуршок. Ідэнтыфікацыя аўтамабіля палегчыла ім жыццё. Ён быў праслуханы, каб каманда назірання магла трымацца далей, пакуль не будзе зроблены арышт. Яна была толькі назіральніцай, але яе нервы былі напружаныя – яна не магла выкінуць з галавы Каўбоя і яго праблемы цяпер, калі пачалася аперацыя.
  Яны праслухалі яшчэ адно паведамленне ад назіральнай групы. Адна з мішэняў паклала цяжкую сумку ў багажнік аўтамабіля. У галаве Макалана на малюнку з'явілася іншая інфармацыя. Мяшок павінен быў быць «плачам», так што планавалася, але яны мелі справу з кучай псіхаў – кожны раз, калі яны былі ўцягнутыя, аперацыя павінна была пралятаць міма штаноў. На самай справе гэта не мела ніякага значэння; яна перадала інфармацыю групам арыштоўшчыкаў, і цяпер гэта было па-за яе кантролем.
  «Заікаючыся» Дойл паклаў нагружаную сумку ў кузаў машыны, як яму загадаў зрабіць афіцэр ваенізаванай разведкі. Яго партнёрам па гэтай працы быў Бобі Конэры, які зачыніў дзверы свайго невялікага дома з чырвонай цэглы ў Рынках, дзьмухнуў сабе ў рукі і падняў каўнер тонкай, як папера, курткі, якая ніяк не абараняла ад холаду. Як і заўсёды, калі выходзіў з дому, ён агледзеў наваколле ў пошуках прыкмет Пілерса. Дойл быў усхваляваны, але заўсёды быў. «Паварушы сваёй чортавай задніцай, Бобі, і давай зробім гэта».
  Конэры ўсміхнуўся. «Ты дурны дзядзька ў добры дзень, Томі».
  Ніхто не называў Томі Дойла "заіканнем", а апошні п'яны, каб паспрабаваць, страціў вока. Сваю мянушку Дойл атрымаў праз заіканне, якое ўзмацнялася толькі пры высокім узроўні стрэсу, а гэта было часцей за ўсё. Заіканне не падманула нікога, хто ведаў яго, і, вядома, не Конэры, які часта апісваў Дойла як "гвалтоўнага пізду", што зыходзіла ад чалавека, які даставіў двух чалавек іх Стваральніку і пашкодзіў некалькі іншых, было пахвалай сапраўды.
  Конэры падышоў да машыны і сеў за руль. Ён быў занадта ўпэўнены ў сабе для большасці, але ён мог кіраваць аўтамабілем з завязанымі вачыма і быў народжаны для гэтай справы. Будучы маладзейшым, ён удзельнічаў у некалькіх рабаваннях паштовых аддзяленняў і зрабіў сабе імя, пакінуўшы паліцэйскую машыну пагоні на даху пасля таго, як затрымалі невялікі банк на ўскраіне Белфаста. Пасля пары загавораў унутры ён вырашыў, што патрапіць на вайну будзе больш кайфам. ПІРА думаў, што ён вар'ят, але сустрэў яго з распасцёртымі абдымкамі - ён быў у іх вар'ятам. Ён дзейнічаў на нервы Дойлу і ўсюды, дзе было магчыма, спрабаваў ігнараваць яго.
  Дойл сеў на пярэдняе пасажырскае сядзенне і з грукатам зачыніў дзверы. У яго зноў забалелі кішкі, а холад пазбавіў яго твару, калі не лічыць дарожнай карты разбітых вен, якія сведчылі аб яго слабасці да таннага віскі. Ён не мог сказаць, што яму падабаецца віскі ў гэтыя дні; яму проста трэба было гэта, каб прыглушыць рэальнасць таго, чым стала яго жыццё. Ён спадзяваўся, што Конэры заткнецца і не будзе задаваць занадта шмат дурных пытанняў, але ён ведаў, што гэтага не адбудзецца - вядома, не ў гэтую ноч.
  «Ты ўжо зразумеў, Томі, чаму мы бярэм мяшок з металаломам, каб прабегчыся вакол Белфаста ў такое чортава надвор'е, таму што я дакладна не ведаю?»
  Дойл думаў, што Конэры занадта дурны, каб разабрацца ў гэтым, але ён добра ведаў, пра што ідзе гаворка, хоць Вялікі Чалавек не сказаў яму. Ён запаліў цыгарэту, ад якой толькі надакучваў боль у жываце. Ён доўгі час быў у ваенізаваных фарміраваннях, некалькі гадоў адседзеў за дротам і не ведаў нічога, акрамя вайны супраць брытанцаў, а таксама некаторай варожасці ў самой арганізацыі, якая забрала некалькі жыццяў, каб зноў уладзіць справы. Ён ужо стамляўся ад гэтага, проста занадта стары, і ўпершыню ў жыцці ён занепакоіўся пра будучыню. Думка аб міры жахала яго, і ў яго не было іншай мэты і карысці ў жыцці. Ён не мог памяняць ебаную лямпачку. У яго ў кішэні ніколі не было больш за некалькі банкнот, а калі ён трапляў, гэта ішло на выпіўку і дзіўныя стаўкі, якія толькі радавалі букмекераў.
  Томі Дойл быў невысокага росту, каржакаваты, але пачынаў выглядаць зношаным па краях; тое, што калісьці было цвёрдым мускулам, пачынала абвісаць з-за адсутнасці выкарыстання. Яго валасы былі падобныя на мокрую чорную руку, ляпнутую па макаўцы, і ў які бок ён ні спрабаваў іх расчасаць, іх ніколі не хапала. Бойкі ў пабе плюс трохі боксу, калі ён быў маладзейшым чалавекам, пагусцілі яго бровы, а яго нос ламалі столькі разоў, што ён утыкаўся ў твар, каб схавацца ад наступнага бою. Аднак ён задаўся пытаннем, за што яны цяпер змагаюцца, і яго здушыла тое, што хлопцы, якія ганарыліся тым, што служылі ў PIRA, сядзелі разам з брытанцамі і пераканаліся, што на наступны дзень яны знаходзяцца ў добрым месцы. Яшчэ горш, калі яны напаўнялі свае кашалькі рэклямаванымі грашыма. Ён усё яшчэ спрабаваў змагацца, хоць кожны раз, калі яны рухаліся, на шляху ўзнікала каманда Пілераў. Недзе зблізку пачуўся рэкламатар, і ён працёр вочы, спрабуючы выкінуць з галавы гэтыя думкі. У яго жыцці не было нічога добрага, і людзі здзіўляліся, чаму ў яго такі кароткі запал!
  Ім было загадана бегаць па пэўных дарогах з сумкай, і праінструктавалі іх менш чым за гадзіну да гэтага. Ніякіх плачаў нельга было несці, і, калі іх спынілі, яны павінны былі трымаць гэта за замком, не звяртаючыся да Пілераў. Яны былі на акцыі - без сумневу - і гэты прабег у халодную зімовую ноч стаў прынадай. Напэўна, у Вялікага Чалавека ёсць падазраваны, мусіць, ён накарміў яго нейкай лайновай гісторыяй, каб перадаць яе свайму апрацоўшчыку, і яны былі ў дарозе. Ну, з Дойлам усё было ў парадку. Ён проста спадзяваўся, што яны прымусілі гэтага вырадка пакутаваць, перш чым убіць яго ў мозг.
  «Х-х-б-б, катайся, Б-Бобі, пакуль мы не памром ад старасці», — нарэшце сказаў ён.
  Машына павольна рушыла наперад у напрамку дарогі Орма, і электронная прылада, усталяваная ў шасі аўтамабіля, ажыла, паведамляючы групе назірання, куды менавіта накіроўваюцца Дойл і Конэры. Макалан ведаў пра іх усё. На яе думку, яны абодва былі непрадказальнымі вар'ятамі, і калі б іх спынілі, яны кінуліся б нагамі, калі б ім у твар не ўставілі вельмі шмат пісталетаў.
  Яна вырашыла паспрабаваць Каўбоя ў дамоўленым нумары, але голас, які адказаў, быў нехта іншы. Ён спытаў яе, каго яна шукае, і яна паспрабавала ўвесці фальшывае імя і памылковы нумар. Голас паведаміў, што чалавека, якога яна шукае, няма і яго забралі па тэрміновых справах. Тэлефон мёртва пстрыкнуў на ёй, і яна паспрабавала не панікаваць. Яна схапіла мікрафон, каб заклікаць спыніць аперацыю, але яе апярэдзіў кіраўнік па агнястрэльнай зброі, які заклікаў каманду наблізіцца да машыны і затрымаць пасажыраў.
  OceanofPDF.com
  6
  О'Конар прыбыў у офіс Макалана своечасова. Яна не чакала нічога іншага. «Добра , — падумала яна, — ён начальнік, але прыемна схадзіць на абед з мужчынам у паб, і гэта прайшло занадта шмат часу» . Яе зразумела, што гэта добры знак - праблемы ў Белфасце, а потым разрыў з каханым прыглушылі яе асноўныя інстынкты амаль да знішчэння. Гэта быў адзін з тых рэдкіх выпадкаў, калі ў Эдынбургу свяціла сонца, таму яны прайшліся па Стокбрыджы і запоўнілі адзін аднаму некаторую перадгісторыю за гутаркай. Ён быў больш лёгкай кампаніяй, чым яна магла сабе ўявіць, і, нягледзячы на яго рэпутацыю вельмі замкнёнага чалавека, ён быў цікавы - хоць размова заўсёды вярталася да працы. Яна зразумела тое, што Харкінс сказаў ёй пра яго і яго амбіцыі: усё, што менш, чым дасягненне звання галоўнага канстэбля, будзе правалам для гэтага чалавека.
  Ім удалося знайсці апошнія два месцы ў прыстойным пабе, і яна падумала, што зрабіла б правільнае ўражанне, выкарыстаўшы вегетарыянскі варыянт, у той час як ёй хацелася стейк-пірог і чыпсы. О'Конар выбраў салату, і яна падумала, што гэта, верагодна, тое, што ён хацеў - дакладна не мужчына, які любіць біфштэксы. У яе не было ніякіх сумненняў у тым, што ён быў вельмі стрыманы, дысцыплінаваны і адрозніваўся ад многіх альфа-самцоў, з якімі яна працавала ў Паўночнай Ірландыі. Гэта было будучае аблічча старэйшага міліцэйскага начальства.
  О'Конару спадабалася тое, што ён убачыў у Макалан, і ён правёў шмат часу, разглядаючы яе фон. У яе быў самы выбітны запіс, які ён бачыў за доўгі час, і гэта магло яго занепакоіць, бо ён інстынктыўна не давяраў любому, чыё рэзюмэ набліжалася да ягонага. Было не так шмат людзей, якія маглі б гэта зрабіць. Макалан атрымала адукацыю, хаця яна кінула дыплом юрыста, і, у адрозненне ад яго адукацыі, яе адукацыя не была аплачана сямейным багаццем. Яна рабіла ўсё гэта супраць ваенізаваных груповак і атрымала шэраг падзяк. Тым не менш, ён ведаў пра інцыдэнт у Белфасце, таму яна наўрад ці абагнала яго ў гонцы за павышэнне, і некаторы час будзе асцярожна, перш чым яе разгледзяць для іншага рангу. Аднак яна яму падабалася, і яе стрыманасць прываблівала яго. Ён аддаваў перавагу трымацца далей ад працы ў пазаслужбовы час, і гэта было рэдка, каб адчуваць сябе так камфортна ў паліцэйскай кампаніі. Яе вочы былі кідкімі, найменшы скошак даў намёк на славянскую кроў дзесьці ў яе сямейных генах, і ён падумаў, што яна прыгожая, а не прыгожая. Яна мала ўсміхалася, але калі яна ўсміхалася, ён бачыў тое, што яму падабалася, і калі яны абмяркоўвалі тое, што яе хвалюе, у вачах быў невялікі агеньчык. О'Конар была дастаткова палітыкам, каб зразумець, што яна прыцягне сяброў і ворагаў; яе талент і інтэлект будуць турбаваць некаторых з менш адораных, якія апынуліся вышэй за яе рангам. Такім дзіўным спосабам, якім мужчыны могуць самападманвацца, яму не прыходзіла ў галаву, што ён можа быць у абодвух лагерах.
  О'Конар распавёў пра сваё паходжанне - яно было прывілеяваным, і сям'я разбагацела на транспартным бізнэсе. Яго бацька меў досыць сціплае пачатак, але ў юнацтве зразумеў, што ён ведае лепш, чым яго начальнік. Ён меў рацыю, і здавалася, што О'Конар атрымаў у спадчыну амбіцыі бацькі. Як і Макалан, яго рашэнне пайсці ў паліцыю здзівіла яго сяброў – і раз'юшыла яго бацьку, які хацеў, каб ён быў у гэтым бізнэсе. Ён заўсёды быў у захапленні ад паліцэйскай працы і прызнаўся, што быў прыхільнікам дэтэктываў.
  Макалан расслабіўся са сваёй лагоднай душэўнасцю і вырашыў, што тое, што ён любіць дэтэктывы, робіць яго як мінімум напалову чалавекам. Яна пацікавілася, ці не таму ён любіў джаз – мастацтва, якое імітуе жыццё. Усё яшчэ адчувала трывогу, што яна, здаецца, ладзіцца і з Харкінсам, і з О'Конарам, і яна проста не думала, што гэта павінна быць так проста. Яна паабяцала абараніць сябе і не набліжацца занадта рана - яна ўсё яшчэ мела справу з ранамі, атрыманымі ў Белфасце.
  Плюсам было тое, што незалежна ад таго, што чакала MCT, здавалася, што ў іх ёсць правільнае спалучэнне людзей, каб справіцца з гэтым. Што тычыцца О'Конара, яна думала, што ён занадта амбіцыйны, але той, хто ўзначаліў такую гучную каманду, павінен быў быць такім. У гэтай службе была пастаянная барацьба за рэсурсы, і яна ведала, што О'Конар, верагодна, можа перахітрыць любога, хто ўстане на яго шляху. Калі б яна магла застацца з ім, яна ведала, што ён быў бы магутным саюзнікам. Яна правяла сваю кар'еру, робячы гэта па-свойму, але яна была дастаткова мудрай, каб ведаць, што для поспеху трэба быць часткова палітыкам і сачыць за тым, каб не злаваць патрэбных людзей.
  Сапраўдныя палітыкі гэта ўжо ведалі. Як часта яна чула гаваркую галаву з Вестмінстэра, якая казала, што ў апазіцыі мала што можна дасягнуць? Тым не менш, яна была такой, якой была, і там, дзе гэта было важна, яе інстынкты павінны былі сутыкнуцца з праблемай. Калі б гэта азначала невялікую бітву, тады б гэта і пайшло.
  Яны пакінулі паб праз пару гадзін, павольна ідучы назад у штаб, не кажучы лішняга. Яны не мелі патрэбы ў гэтым і проста атрымлівалі асалоду ад сонечнага сонца, якое афарбоўвала вільготныя дрэвы і вуліцы ў чырвоны і залаты колеры. Яны адчулі сябе камфортна адзін з адным за кароткі час і атрымалі асалоду ад моманту. І ў О'Конара, і ў Макалана было мала блізкіх сяброў, і абодвух можна назваць ізаляванымі персанажамі, таму дзень быў добрым.
  Макалан глядзела, як грамадзяне праходзяць міма яе, і зразумела, што яна пачынае бачыць у іх проста іншых людзей, а не спрабаваць прачытаць кожны твар, які, магчыма, занадта часта глядзеў на яе ў вочы ці выцягваў схаваную зброю. Яна ведала, што ёй давядзецца прыняць, што гэта было іншае месца. Ёй так хацелася гэтага новага жыцця - зноў давяраць людзям - і яна пачала прагнуць фізічнага кантакту. Ніхто не абняў яе з часоў Белфаста.
  
  Інцыдэнт у Белфасце
  Яна схапілася за край акна і паглядзела ўніз на прыпынак падручніка - усе на сваіх месцах, а Дойл і Конэры выходзілі з машыны, выконваючы менавіта тое, што ім загадалі. Гэта даказала, што яна назірала за адной часткай падставы. Яна патэлефанавала ў кругласутачную дзяжурную службу, каб падмацаваць яе на пошукі Каўбоя, але яна ўжо ведала, што ўсё скончана.
  Макалан меў рацыю, турбуючыся пра гэтыя цені. Дастаткова далёка, каб не быць відавочным, але досыць блізка, каб убачыць, як Пілеры робяць усё магчымае, афіцэр разведкі-дысідэнт бачыў усё, што яму трэба было бачыць. Гэта не была звычайная прыпынак - каманда агнястрэльнай зброі чакала валанцёраў, і справа была закрыта. Ён ціха прамовіў сам з сабой, выкарыстаўшы сапраўднае імя Каўбоя: «Ну, тады ты трахнуўся, Берці Галахер».
  У гэты самы момант Галахера перавозілі ў багажніку аўтамабіля ў ахоўны дом, дзе трэба было атрымаць як мага больш інфармацыі, перш чым яму дадуць чырвоную картку.
  Дойл і Конэры ляжалі на зямлі, пакуль група арыштантаў правярала машыну на прадмет плача або выбухоўкі. Калі яны адкрылі сумку, нікому не трэба было тлумачыць, што аперацыя была арганізавана на аснове хернявой інфармацыі або падставы, але гэта не было іх праблемай і азначала, што яны маглі скончыць датэрмінова далей ад вуліц.
  Адным з арыштаваных была Джэкі Кроўфард. Не самы разумны з божых стварэнняў, але цвёрды, падцягнуты і ідэальны для «цяжкай каманды». Ён карыстаўся папулярнасцю сярод хлопчыкаў, складзены як баксёр у паўцяжкай вазе, што было менавіта тым, чым ён быў на аматарскім узроўні, прычым найлепшым аматарам. Як і многія іншыя, ён паходзіў з паліцэйскай сям'і, якая многім ахвяравала падчас Смуты. Яго бацька быў сяржантам у форме ў Лондандэрры і страціў частку левай нагі, выконваючы снайперскую працу ў горадзе. Ён выжыў, але горш было для Кроўфардаў, калі яго брат Білі, канстэбль у Бесбруку, Паўднёвая Арма, трапіў у засаду па дарозе на вакзал. Ён быў схоплены жывым падраздзяленнем PIRA, і яго цела мела сляды катаванняў, калі яго знайшлі за мяжой у рэспубліцы.
  Кіраўнік групы па агнястрэльнай зброі быў задаволены тым, што машына была чыстай і хлопцаў у машыне адвязуць у аддзяленне па цяжкіх злачынствах у Антрыме для інтэрв'ю; CID будзе клапаціцца аб гэтай частцы бізнесу. Яны былі б у захапленні ад гэтага, ведаючы, што ўся гэтая чортава справа была падстаўкай – што Дойл і Конэры маглі проста сядзець і смяяцца ім у твар.
  На Дойла надзелі кайданкі, і кіраўнік каманды сказаў Джэкі Кроўфард адвезці яго ў фургон для адпраўкі назад у Антрым. Дойл адразу пазнаў Кроўфарда, успомніў, як назіраў за маладым баксёрам, які быў невялікай колькасцю і бачыў яго, калі яны шукалі мішэні для Пілерз у Белфасце. Ён ведаў усё пра сям'ю Кроўфардаў, але не адчуваў нічога адносна гэтай канкрэтнай трагедыі, акрамя таго, што «хрэн іх, яны Пілеры». Вялікі Чалавек загадаў Дойлу нічога не казаць, калі іх спыняць, і ён гэта меў на ўвазе. «Заткніся, усміхніся, і ты хутка вернешся на вуліцу. Ты чуеш, што я кажу, Томі? Гэта важна». Дойл чуў , што сказаў Вялікі Чалавек, але яму было холадна, ён адчуваў сябе лайном, і гэта быў занадта добры шанец, каб яго ўпусціць.
  Макалан назірала за сцэнай са свайго OP, спрабуючы зразумець, што было б для яе лепшым крокам. Афіцэры аддзялення ўжо былі на працы, спрабуючы звязацца з агентамі, якія маглі ведаць, дзе ўтрымліваюць Каўбоя. Калі б яго дасталі жывым, яна б сама забрала яго з Белфаста, а камандзір мог бы надзець ёй форму – гэта ўжо не мела значэння. Яна зноў пажадала апынуцца ў ложку з Джэкам.
  Яна назірала, як малады афіцэр праводзіў Дойла да фургона, а астатнія члены каманды або стаялі, або спрабавалі зрушыць машыну з дарогі, каб рух зноў рухаўся. Дойл выглядаў дзіцём на фоне ашаламляльніка, які вёў яго. Яна задавалася пытаннем, як чалавек памерам з Дойла мог нарабіць столькі хаосу, але часта гэта было так, і большасць Пілераў пагаджаліся, што «маленькія мужчыны» былі горшымі.
  Дойл паглядзеў на Джэкі Кроўфард і зразумеў, што калі вайна скончыцца, ён больш не будзе ворагам або «законнай мішэнню». Ну, к чорту гэта. Ён усміхнуўся, калі размаўляў з Кроўфардам. «Я бачыў, як вы змагаецеся, малады чалавек. Я сам баксаваў B, таму хацеў бы бачыць добрага байца. Вы ўсё яшчэ робіце гэта?
  Кроўфард не вельмі хацеў абмяркоўваць жыццё з Дойлам, але ў машыне нічога не было знойдзена, і на наступную раніцу ён апынуўся на вуліцы. Чалавек выглядаў хворым і не лепшым чынам, дык чаму б не пацешыць яго? «Усё яшчэ змагаюся і люблю гэта. Лепшы спорт у свеце. Дзе ты баксіраваў тады?»
  Дойл праігнараваў пытанне. «Ведайце таксама сваю сям'ю. У таго пізда твайго бацькі яшчэ адна нага вырасла?
  Дойл выгнуў спіну ад болю, калі яго сціснулі руку. Кроўфард быў складзены як гарыла, але запомніў навучанне. «Не дазваляйце ім лезці ў вашу галаву - яны гэтага хочуць».
  Хаця Дойл адчуваў, што ў яго ломіцца рука, гэта будзе добрая гісторыя для хлопчыкаў за чаркай; ён мог вытрымаць страшэнна шмат болю. — Ведаеце, што я чуў, малады чалавек? Я чуў, што калі хлопцы надзелі на таго твайго б-брата капюшон, ён завішчаў, як чортава дзяўчына, перш чым яны праштампавалі яго білет. Раззлаваны ў штаны, ён і зрабіў».
  Цяпер яны былі каля фургона, і трэніроўкі Кроўфарда не маглі спыніць гнеў, які выплываў з падэшваў яго ботаў. Ён двойчы ўдарыў Дойла ў жывот – і зразумеў, наколькі кволы чалавек. Дойл апусціўся на калені, задыхаючыся, каб набраць паветра ў лёгкія, і яго ныючыя кішкі ўдарылі яго больш, чым ён калі-небудзь вытрымліваў. Кроўфард павінен быў перадаць гэта яму; ён быў цвёрдым маленькім лохам - проста стаяў на каленях на зямлі, маючы справу з тым, што плыло праз яго цела. Кроўфард схіліўся над Дойлам і прашаптаў яму на вуха: «Як табе гэта спадабалася?» Трохі джаліць, праўда?
  Макалан у шоку назіраў за гэтым маленькім інцыдэнтам і зразумеў, што ўся ноч ператвараецца ў пацучынае дзярмо. У тую ноч яна старалася як мага больш ігнараваць спалоха, бо ён даў зразумець, што для яго нічога няма і што ён там толькі па загадзе ў якасці назіральніка, але цяпер ... . . «Вы гэта бачылі?» — спытала яна яго.
  Ён збіраў рыштунак. «Прабачце, не, заварочваю свае рэчы. Што-небудзь цікавае?
  Яна азірнулася на яго і запаліла яшчэ адну цыгарэту. «Адзін з каманды падтрымкі толькі што падбіў Заіканне».
  Прывід выглядаў сумным, уздыхнуў і працягнуў пакаваць сумку. «У такім выпадку я дакладна бачыў хрэн усё. Я буду ў дарозе».
  Дойла вырвала на боты Кроўфарда, і боль увайшоў пад кантроль. Ён ніколі не дазволіў бы нікому бачыць, як ён упаў і плакаў. Ён паглядзеў на твар Ачышчальніка. — Дай мне руку, сынок. Я на гэтай вуліцы замярзаю да чорта. Калі мы дойдзем да камер, я дам два с-цукру, калі вы не супраць».
  У задняй частцы фургона ён прыхінуўся патыліцай да халоднай сцяны і маліўся, каб гэта хутчэй прайшло, каб ён мог вярнуцца на вуліцу. Ён ведаў, што наперадзе яго чакае доўгая ноч. CID задаваў бы адны і тыя ж дурныя пытанні зноў і зноў. Тым не менш, гэта было тое, што трэба было зрабіць для справы. Адзіная праблема заключалася ў тым, што ў яго былі праблемы з тым, што гэтая справа павінна была прадстаўляць.
  Макалан падумаў пра ўсе трэніроўкі, неабходныя для таго, каб не даць гэтым хлопцам перасекчы мяжу, але Дойл, відавочна, моцна пабіў нервы з маладым Пілерам. Ёй было дастаткова, яна пакіне гэта CID і забярэ гэта раніцай. Яна хацела вярнуцца ў офіс, каб даведацца, ці не прыйшло што-небудзь пра Каўбоя, але яна ўжо ведала адказ на гэтае пытанне. Наступны дзень будзе дастаткова цяжкім, і думка пра тое, каб растлумачыць усё гэта камандзіру, азначала, што яна вып'е вельмі шмат, перш чым сёння ўвечары ляжаць на матрацы.
  Да таго часу, калі Макалан адчыняла ўваходныя дзверы, цела Каўбоя кідалі каля докаў у Белфасце. Яны хацелі, каб яго знайшлі, каб паслаць брытанцам дакладнае паведамленне аб тым, што ў баі ўсё яшчэ ёсць добраахвотнікі.
  OceanofPDF.com
  7
  Макалан амаль не заўважыў, як прайшлі наступныя некалькі тыдняў, і праца MCT згарэла ўвесь час у каманды. Яна выявіла, што О'Конар, як правіла, дазваляў ёй кіраваць MCT, пакуль ён займаўся палітыкай. Яны добра працавалі разам, але не было часу на зносіны і класціся спаць увечары хапала, пакуль каманда не працавала гладка. Калі яна размаўляла з ім, адчувалася цеплыня, і яны абодва ведалі, што дзесьці ў далейшым трэба даведацца яшчэ што. Яна пачынала ўспамінаць і адчуваць тыя маленькія чалавечыя эмоцыі, якія былі здранцвелі ў Белфасце - сцёб у брыгадзе, які быў ледзь паліткарэктным, Харкінс, які прыкідваўся, што ён не чалавек, потым падміргваў ёй, і, больш за ўсё, тое, як ёй прыйшлося паспрабаваць перапыніць глядзельны кантакт з О'Конарам. Яна адчувала сябе добра, здаровай, і яна зразумела, якой адзінокай яна была і што не хоча зноў хавацца ад чалавечага роду. Яна пачынала заваёўваць рэпутацыю выканаўцы ў войску і чалавека з жудасным спектрам навыкаў.
  Харкінс зрабіў больш, чым хто-небудзь, каб прывесці каманду ў форму, і Макалану стала важна, што з ім здарылася. Яна бачыла, што надыходзячы выхад на пенсію можа скончыцца трагедыяй для мужчыны; яна бачыла гэта раней – развялася з дзвюма яго сем’ямі, якія існавалі без яго, звычкі да алкаголю, якія заставаліся ў баку ад сур’ёзнай праблемы, а не сябра па-за сілай. Ён жыў гэтай працай так, быццам яна ніколі не скончыцца, але цяпер канец быў навідавоку, і яна ведала, што ў больш спакойныя хвіліны гэта даймала яго.
  Яны пачалі рэгулярна выпіваць у чацвер увечары, што служыла дзвюм мэтам: гэта дазваляла Харкінсу сказаць Макалану, наколькі добра ў яе справы і ці яна насамрэч аблажалася. Гэта таксама дазволіла ёй пагаварыць з чалавекам, які ў некаторай ступені заняў мантыю Біла Кэлі, хаця яны былі вельмі рознымі людзьмі. Яна ведала, што ён клапаціўся пра яе (але шанцаў на прызнанне не было), ён мог рассмяшыць яе, і ён быў самым блізкім сябрам, які яна мела.
  Яны пастукалі шклянкамі, і ён, як заўсёды, залпам кінуў першую.
  «Віроў, Мік, і дзякуй за тое, што ты робіш. Бог ведае, што б мы без цябе рабілі».
  Ён даў знак бармэну, каб папоўнілі. «Усё ідзе добра, і зверху ўніз мы ў добрай форме. Гэта лёгкае, але рана ці позна стане цяжкім, і тады мы даведаемся, з чаго складаецца каманда. Вы падабаецеся хлопцам, так што працягвайце, проста расслабцеся крыху. Я ведаю, чаму гэта цяжка для вас, але гэта прыйдзе. Вы таленавітая жанчына, і вам трэба дзяліцца сабой з людзьмі, бо гэты чалавек ім спадабаецца. Пакіньце мінулае ззаду і працягвайце жыццё. Аднак адна парада».
  Яна падняла вочы ад шклянкі. - А што гэта, Мік?
  «Не рабі гэтага з JJ. Ён хоча толькі доўгатэрміновых адносін з працай. Не зразумейце мяне няправільна, калі вы хочаце чагосьці кароткага і мілага, што, верагодна, прынясе карысць вам абодвум, тады гэта справядліва. Вось толькі катэдж на дачы з усмешлівай сям'ёй і мілымі сабачкамі ён рабіць не збіраецца. Вы гэта ведаеце, але думаў, што я згадаю пра гэта».
  Яна на імгненне паразважала і, відаць, варта было адарваць палоску, нагадаць, хто тут гаспадар і што гэта не яго справа. Аднак ён меў рацыю, і яна гэта ведала, але з О'Конарам нічога не здарылася, таму шкоды не было. Яна вырашыла, што адказу няма. «Табе хочацца злавацца і расказваць мне нейкія ваенныя гісторыі?»
  Ён расправіў плечы. «Ці казаў я вам калі-небудзь пра мігатлівага міністра?»
  Яна ўсміхнулася, і яе зялёныя вочы загарэліся. «Выдатна, дазвольце мне іх увесці».
  Каля поўначы Макалан ішла па прахалоднай, ціхай вуліцы ў некалькіх хвілінах ад сваёй кватэры, ёй было цяжка залезці ў ложак. Яна была прыемна п'яная, але, улічваючы тое, што яна адклала з Харкінсам, яна ведала, што наступны дзень будзе цяжкім. Гэта была добрая ноч, смешная, з бясконцым абменам гісторыямі, і яна здзівіла сябе, пачаўшы расказваць некалькі сваіх. Харкінс бачыў, як чалавек паступова спрабуе зноў увайсці ў свет.
  Яна была ў поле зроку каля сваіх дзвярэй, калі мужчына выйшаў з ценю. Гучна лаючыся і з адрэналінам, які выбухнуў у яе целе, яна намацала сваю асабістую агнястрэльную зброю, якой больш не мела пры сабе. Мужчына падышоў да яе і падняў руку. Яна заплюшчыла вочы і чакала.
  «Ці не маглі б вы зэканоміць дробязь, дарагая?»
  Яна расплюшчыла вочы, хапаючы ротам паветра, і ўтаропілася на віно. «Што, чорт вазьмі, ты робіш?» Яна моцна ўдарыла яго прама пад сэрца, і ён упаў на спіну. Яна прабегла рэшту шляху і зачыніла за сабой плоскія дзверы. Яна распранулася, зайшла ў душ і плакала, змываючы дзень са свайго цела. Цёплы струмень вады супакоіў яе, і яна працверазела, выціраючы сябе насуха, перш чым легчы ў ложак і заснуць.
  Інцыдэнт у Белфасце
  Тэлефон разбудзіў Макалан, і калі яна паглядзела на цыферблат, ён паказаў 5.30 раніцы. Гэта было дрэнна. Яна чакала дрэнных навін, але не так хутка. Яе рот быў падобны да шкарпэткі валацугі, але гэта было звязана з другім вялікім начным каўпаком і парай кавалачкаў харыза, якія схапіла з халадзільніка, перш чым яна вылецела каля поўначы. Яна ўзяла тэлефон і размахнула нагамі, каб апусціцца на падлогу. Яна ведала, што сон на працягу дня скончыўся.
  Гэта быў адзін з яе каманды, які паведаміў ёй апошнія дрэнныя навіны. «Прабачце, што турбую вас у гэты час раніцы».
  Яна не хацела ласкаў. «Ёсць добрыя навіны?»
  — Баюся, што не, мэм.
  «Ну, давайце дрэнна».
  Чалавек, які тэлефанаваў ёй, быў адным з лепшых і не заслугоўваў цяжкіх часоў ад яе. Гэта было як мага бліжэй да гумару ў такі ранні час.
  «Берці Галахера сёння раніцай знайшлі каля докаў пара мясцовых жыхароў, якія ішлі на працу. Ён даволі дрэнна пазначаны і дабіты адным ударам у галаву. Пакуль ніхто гэтага не заяўляе, але гэта яшчэ рана».
  Яна правяла пальцамі па валасах і на імгненне задумалася. Павінна было быць пытанне ці ўказанне, але яе галава яшчэ не была гатовая да гэтага. Гэта быў беспарадак, і гэта быў дрэнны дзень у офісе.
  «Спадарыня?»
  Яна папрасіла прабачэння і патлумачыла, што думала. Ён сказаў ёй, што ёсць яшчэ.
  «Наколькі дрэнна?»
  «Томі Дойл страціў прытомнасць і памёр у зняволенні адразу пасля таго, як у яго пачалі браць інтэрв'ю. Доктар не ўпэўнены, але думае, што ёсць прыкметы таго, што прычынай гэтага стала тупая траўма брушной поласці. Мабыць, гэта цяжка заўважыць - магчыма, гэта была нейкая траўма, атрыманая значна раней. Яны збіраюцца зрабіць яго пасмяротнае ў першую чаргу».
  Абанент не разумеў, што гэта значыць, але яна зразумела. Тое, што яна бачыла ў OP, была траўма тупым прадметам. Яна проста спадзявалася, што нешта яшчэ забіла Томі Дойла або яна апынулася ў вельмі дрэнным становішчы - і Джэкі Кроўфард таксама. У яе балела галава, і ёй трэба было думаць, рабіць правільныя выбары. Другога шанцу не будзе, калі яна патэлефануе не так. У момант інцыдэнту ёй гэта не прыходзіла ў галаву, таму што гэта быў Белфаст, заўсёды лінія фронту вайны, і людзі пацярпелі. Томі Дойлы гэтага свету ніколі б не прызналіся, што пацярпелі ад пары стрэлаў маладога Пілера.
  Яна прайшла ў сваю невялікую кухню, націснула кнопку на чайніку, спаласнула ўчорашні шклянку віскі і напоўніла яго вадой. Яна праглынула яго, каб змазаць свой язык, які шкрабаў яе небяспеку, потым абаперлася на край ракавіны, ні ў што не гледзячы, і паспрабавала запаволіць кручэнне каруселі ў яе галаве. Джэк - яна хацела і мела патрэбу ў Джэку, але ў гэты час раніцы гэта было немагчыма. Яна паспрабуе дабрацца да Біла Кэлі да таго, як камандзір пачне яе разбіраць; Пасля смерці ў зняволенні ў многіх кутках паліцыі спрацоўвае сігналізацыя. Праблема Макалана была сур'ёзнай: калі б Томі Дойл памёр у выніку інцыдэнту, сведкай якога яна была, яна магла б сказаць, што нічога не бачыла, але гэтая стратэгія не была простай. Яна не хацела думаць пра іншы варыянт.
  Біл Кэлі быў у сваім офісе ў 7 раніцы, як і ў любым выпадку. Калі Макалан прыбыў, у яго была гатовая кава, і, у адрозненне ад большасці паліцэйскіх, у яго былі кубкі замест танных цалевых кружак. Нягледзячы на тое, што яны ведалі адзін аднаго як сябры на працягу многіх гадоў, ён быў ACC, і яна ўсё роўна стукалася ў яго адчыненыя дзверы.
  «Заходзьце і зачыніце за сабой дзверы. Вы па-ранейшаму п'яце чорны з паловай лыжкі, ці вы таксама адмовіліся ад гэтага, цяпер вы спартсмен? Ён усміхнуўся ёй.
  Ад яго выгляду ёй палепшыўся настрой, і яна ўпершыню заўважыла, што амаль чвэрць стагоддзя Смуты выразала на яго твары нейкія рыскі. «Я не адмовіўся ад усяго, у тым ліку ад добрага соладу. Даўно мы не дзяліліся адным ці двума. Я сумую па тых днях».
  — Сядай, Грэйс. Вядома, я ведаю, што адбылося ўначы, і прыкладна праз паўгадзіны прэса, рэспубліканскія палітыкі і Лондан будуць думаць, што PSNI па-ранейшаму застаецца RUC і забівае добрых каталіцкіх хлопчыкаў дзеля забавы. Выкарыстайце гэтыя паўгадзіны, таму што я адчуваю, што вам трэба. Мяркую, ты яшчэ ўбачышся са сваім камандзірам, і я табе не зайздрошчу. Гэтая размова не адбываецца, так што страляйце».
  Макалан сапраўды не ведаў, як перайсці да сутнасці, і ўсё выглядала як дрэнны варыянт. - Мяркую, вы ведаеце, што я кіраваў агентам, якога забілі?
  Кэлі кіўнула.
  «Я хацеў яго выцягнуць. Я ведаю, што камандзір адмовіць усякай веды, але я сам паклапачуся пра гэта. Праблема ў смерці Томі Дойла».
  Кэлі не чакаў гэтага і зноў паставіў кубак кавы на сподак. «Скажы мне».
  «Я быў у АП - я назіраў, як малады Пілер даволі моцна ўдарыў Томі па кішцы, і ён пацярпеў. У тым, што я бачыў, сумненняў няма».
  Яна расказала Кэлі ўсё падрабязна, і ён зусім забыўся пра сваю ранішнюю каву. Ён ніколі не перапыняў яе і не меў патрэбы. Ён дакладна ведаў, якія наступствы ствараюць хуткасны вентылятар і шмат лайна.
  «Я навучыў цябе дастаткова добра, каб ты ведаў, што я табе раскажу, і ты ведаеш, што ўсё, што б ты ні рабіў, будзе табе каштаваць. Калі вы скажаце, што нічога не бачылі, а пазней высвятліцца, што бачылі, вы адсядзеце ў турме - ці, як мінімум, страціце кар'еру. Нельга адбываць турэмны тэрмін! Калі вы скажаце, што бачылі гэта, то пасадзіце адзінага сына містэра і місіс Кроўфард, які застаўся, у турму, і амаль усе ў PSNI падумаюць, што вы горшы за тэрарыста. Нават у гэтым выпадку яны будуць біць вас за тое, што вы не паведаміце пра інцыдэнт, і многія рэспубліканцы падумаюць, што ён мог бы выжыць, калі б вы ўмяшаліся, што, вядома, глупства. Гэта даволі куча праблем, з якімі трэба змагацца».
  — паспрабаваў перабіць Макалан. Ён працягнуў руку далонню ўверх і нахіліўся наперад у крэсле. «Вы прыйшлі сюды па маю параду; добра, я табе аддам. Гэтая краіна павінна змяніцца, вайна амаль скончылася, за выключэннем некалькіх дысідэнтаў, і калі ўсе бакі не зменяцца разам з ёй, мы апынемся ў той самай каналізацыі, у якой знаходзіліся ўсе гэтыя гады. Вы гэта ведаеце, і першая памылка была ў тым, што вы не паведамілі пра гэта адразу. Паказанне людзям з іншага боку, што мы можам рабіць правільныя рэчы, дапаможа нам дасягнуць чагосьці накшталт міру. Вы ўбачылі напад на зняволенага і сышлі, таму што гэта так. Раней мы выкарыстоўвалі высакародную справу як апраўданне тых ці іншых дзеянняў. Тыя дні прайшлі, Грэйс».
  Біл Кэлі закурыў і парушыў сваё правіла не паліць перад сняданкам. Макалан маўчаў; яна ведала, што ён далёкі ад канца.
  «Маё сэрца будзе балець за Кроўфардаў, але тысячы сем'яў пацярпелі ў гэтай барацьбе, і дні збліжэння шэрагаў скончыліся. Некалькі гадоў таму я зрабіў бы тое ж самае, што і ты, і паглядзеў бы ў іншы бок. Мы павінны паказаць, што мы лепшыя за гэта, што азначае, што мы панясем страты, і нас за гэта не будуць любіць».
  Ён убачыў, якое ўздзеянне ён зрабіў на Макалана, і напаўусмешка працяла на яго твары. «Божа, я ж табе даўно казаў, што на гэтай працы нас ніхто не любіць! Джэкі Кроўфард быў навучаны, як і ўсе астатнія, і ў справядлівым свеце яго сям'і не прыйшлося б прыняць яшчэ адзін удар, і гэта праўда. Але гэта больш, чым вы ці Джэкі Кроўфард; той факт, што ён можа адбыць тэрмін, і вы будзеце так жа рады, як Марцін Макгінэс у аранжавай ложы, - гэта не галоўнае. Я не кажу вам так ці інакш - я пакіну гэта вам. Твайму камандзіру праўда не спадабаецца, і бог ведае, як ты яго абыдзеш. Ён нядрэнны чалавек – насамрэч, па-свойму наадварот. Такія людзі, як ён, патрэбны былі нам у разгар Смуты, і без іх мы б прайгралі. Ён бачыў, як загінула так шмат яго сяброў, і два замахі на яго жыццё азначаюць, што ён заслугоўвае крыху разумення. Ён скажа вам супрацьлеглае таму, што я сказаў, але ён у мінулым, і гэта рашэнне, якое вы павінны прыняць. Рабіце правільныя рэчы, і, напэўна, за тое, што вы не паведаміце пра гэта адразу, будуць пакараны. Ты выжывеш, але я не ўпэўнены, ці выжывеш ты ў Ольстэры».
  Кэлі адпіў кавы і зразумеў, што яна халодная. Яны абодва ўсталі адначасова, і ён прайшоў праз пакой і трымаў яе на руках. Ён ніколі не рабіў гэтага за ўвесь час, што яны ведалі адзін аднаго. Яна моўчкі выйшла з пакоя, думаючы, што выкурыць перад камандзірам. Яна скараціла колькасць курэння да двух-трох у дзень, але цяпер не час турбавацца аб спажыванні тытуню.
  
  Камандзір паглядзеў на Макалана без усмешкі і прывітання, калі яна прайшла праз дзверы яго кабінета. — Сядайце, старшы інспектар.
  Макалан прыняла рашэнне, і цяпер не час дазваляць гэтаму чалавеку абысці яе. Яна спрабавала выцягнуць Каўбоя, ён ведаў гэта, але агент не быў сапраўднай праблемай – і ён яшчэ не ведаў, у чым была сапраўдная праблема.
  Ён не спяшаючыся перабіраў нешта падобнае да гарбаты, і яшчэ раз пераканаўся, што ёй не прапанаваў. Ён сядзеў, рабіў выгляд, што разглядае перад сабой нейкія паперы, і гаварыў, не падымаючы на яе вачэй.
  «Мінулай ноччу ўзнікла невялікая праблема з вашым хлопчыкам. Ну, ён не першы, каго мы страцілі, і будзе зенітная зброя, але мы гэта перажывем. Што тычыцца маленькага Томі Дойла, то гэты чалавек змагаўся ўсё жыццё і быў п'яным ад нараджэння, таму, несумненна, ёсць разумнае тлумачэнне яго смерці. Будзе расследаванне, але, наколькі я бачу, з ім абыходзіліся належным чынам, і ні ад каго не было паведамленняў аб тым, што была праблема. Несумненна, вас будуць разглядаць як удзельніка гэтага расследавання, але няма пра што турбавацца, галоўны інспектар.
  Ён сказаў менавіта тое, што яна чакала, і ўхіліўся ад яе клопатаў наконт агента. - Агента падставілі, сэр, - адказала яна. «Гэта праблема, і мы яго падвялі».
  Яна пазбягала паказваць пальцам наўпрост на яго, таму што ён заўсёды мог сцвярджаць, што прыняў рашэнне па правільных прычынах і каб выратаваць жыццё. Яна вырашыла перайсці да справы. «Ёсць таксама праблема са смерцю Томі Дойла, і я павінен паведаміць пра гэта следчай групе».
  Кубак быў на паўдарозе да рота камандзіра і спыніўся прыкладна там. Цяпер Макалан дакладна прыцягнуў яго ўвагу. Ён паставіў кубак на стол, узяў ручку і пастукаў па стале, гледзячы проста на яе. Падтрымліваць глядзельны кантакт з гэтым чалавекам было нялёгка, але яна рабіла ўсё магчымае - ведала, што павінна быць моцнай.
  «Мне здаецца, я сказаў вам, міс Макалан, што ніякіх праблем, наколькі я ведаю, не было». Яна ведала, што гэта становіцца сур'ёзным, калі ён выкарыстоўвае яе імя. Ён на імгненне спыніўся. «Такім чынам, калі ёсць праблема, яна павінна быць у вас?»
  Яна старалася трымаць рукі нерухомымі на падлакотніках крэсла. «Пасля таго, як Дойла арыштавалі мінулай ноччу, яго праводзіў да фургона малады Пілер, і я бачыў, як ён два разы жорстка ўдарыў Дойла ў жывот. Я маю на ўвазе жорсткія раскопкі, таму што Дойл паваліўся і пацярпеў. Без сумневу. Я ведаю, што Пілер - гэта маладая Джэкі Кроўфард».
  Камандзір не хацеў чуць ніякага імя Пілера, звязанага з нападам на Томі Дойла ў ноч, калі ён памёр, але прозвішча Джэкі Кроўфард было прозвішчам, якое ён хацеў абмеркаваць. Ён сам служыў з бацькам Джэкі маладым навабранцам і дакладна ведаў, якую цану заплаціла сям'я ў Смуце.
  «Я хачу, каб вы вельмі добра падумалі, перш чым сказаць што-небудзь больш. Вы дакладна ведаеце, праз што перажылі Кроўфарды. Вы дакладна ведаеце, што гэтыя доказы будуць азначаць, калі вы лічыце, што гэта тое, што вы бачылі. Томі Дойл быў баявым п'яніцай, які, верагодна, павінен быў быць мёртвым даўно, улічваючы жыццё, якое ён вёў. Ніхто не пралье слязу па Дойлу - нават тыя, хто ў яго ўласнай арганізацыі. У Джэкі Кроўфард ёсць сям'я; за ім стаіць PSNI і большасць жыхароў Паўночнай Ірландыі. Падумайце, старшы інспектар».
  Яна ведала, што ўжо прайшла кропку незвароту, і здагадвалася, што наперадзе будуць дні, калі ёй хацелася б, каб яна не глядзела ў той бок. Але для гэтага было позна, і яна выпрасталася ў крэсле.
  — Прабачце, сэр, але я бачыў гэта. І перш чым вы гэта скажаце, я павінен быў паведаміць пра гэта ў той час; як афіцэр СБ я хацеў трымацца далей ад вуліцы, каб нас не заўважылі. Я памыліўся, калі не паведаміў пра гэта, і прыму на сябе наступствы, але не было ніякіх сумненняў у тым, што я стаў сведкам: Томі Дойл падвергся нападу пасля арышту».
  Камандзір глыбока ўдыхнуў і зразумеў, што яны ў тупіку. Яму трэба было быць асцярожным, каб яго не абвінавацілі ў арганізацыі ўтойвання. Для гэтага ён быў занадта блізкі да выхаду на пенсію.
  «Вы павінны зрабіць тое, што вы павінны зрабіць, галоўны інспектар, і я мяркую, што следчая група сустрэне вас пазней сёння. Я занатую гэтую размову. Дык ці ёсць яшчэ што-небудзь?»
  — Не, сэр.
  Напружанне ў пакоі сціхла, і яна пайшла, думаючы, куды гэта пойдзе.
  Камандзір падняўся з-за стала і паглядзеў на цёмныя тоўстыя хмары, якія палівалі дождж на Белфаст. Ён ведаў, што не было сэнсу ісці далей з Макалан - яна вырашыла, і ён не мог гэтага змяніць. Тым не менш тое, што яна збіралася зрабіць з Джэкі Кроўфард, было здрадай. Хлопчык быў дурным, але ён мог здагадацца, што здарылася, і Кроўфардам прыйдзецца прыняць яшчэ адзін удар па мірным працэсе і Ольстэры. Але камандзір мог нешта зрабіць, і ён вырашыў назаўсёды змяніць жыццё Грэйс Макалан. Ён узяў трубку і сказаў сваёй сакратарцы патэлефанаваць Джэку Фрэйзеру і папрасіць яго прыехаць у штаб.
  
  Джэк Фрэйзер прыйшоў у офіс са спазненнем і пагартаў стос паведамленняў, якія засталіся на яго стале з папярэдняга дня. Ён убачыў званок камандзіра і не надта наважыўся. Ён праводзіў рэгулярныя сустрэчы са старэйшымі афіцэрамі Аддзялення, каб абмеркаваць справы або даць рэкамендацыі адносна таго, ці трэба працягваць расследаванне або спыніць яго. Ён чуў у навінах паведамленне пра смерць у зняволенні і цела, знойдзенае каля докаў, так што гэта магло быць адной з многіх праблем, з якімі праваахоўным органам давялося сутыкнуцца ў горадзе.
  Усё было дастаткова ціха, таму ён вырашыў заняцца праблемай камандзіра раней, і калі пашанцуе, ён можа сутыкнуцца з Грэйс. Ён усё адно патэлефануе ёй і дамовіцца пра нешта на вечар. Ён думаў пра тое, як ім добра было разам, і, хоць яна была даволі сур'ёзнай, ён заўсёды мог рассмяшыць яе. Але тады яна мела права сур'ёзна займацца жыццём у Аддзяленні; гэта было дастаткова цяжка для мужчын, але яшчэ цяжэй для жанчын.
  Калі Фрэйзер прыбыў у кабінет камандзіра, ён зразумеў, што гэта нешта сур'ёзнае, бо сакратар паклаў печыва і каву ў гаршчок, а не размяшаў у кружцы, якую як след тыдзень не мылі.
  — Сядай, Джэк, я прыгатую табе кавы. Белае і без цукру?»
  Фрэйзер кіўнуў і задумаўся, што здарылася - таму што камандзір паступіў недобра. За ўсе гады знаёмства з гэтым чалавекам ён ведаў, што ён толькі працаваў. Ён нібы жыў у кабінеце. Насамрэч, хадзіў жарт, што камандзір ніколі не быў заўважаны пры дзённым святле і спаў, падвешаны ўніз галавой у службовай шафе. І цяпер . . .
  У атмасферы было нешта не так.
  «Чым я магу для вас зрабіць, камандзір? Я ведаю, што ноччу ўзніклі некаторыя праблемы, і мяркую, што вам патрэбна юрыдычная кансультацыя?»
  Камандзір даў Фрэйзеру кавы, прапанаваў печыва і, здавалася, быў расчараваны, калі той адмовіўся. Ён заняў сваё месца. «Ёсць праблема, і яна далікатная. Як вы ведаеце, я чалавек адкрыты, так што мы абодва занятыя людзі.
  Ён растлумачыў, што адбылося ноччу і што ўжо вядзецца расследаванне. Фрэйзер расслабіўся, падумаўшы, што гэта яшчэ адзін цяжкі дзень у офісе; усе гэтыя рэчы адбываліся раней і так ці інакш будуць вырашаны. Гэта была іх справа, але потым яго думкі спыніліся на месцы.
  «Праблема ў Грэйс Макалан».
  Фрэйзер правёў указальным пальцам пад левым вокам, і камандзір з задавальненнем заўважыў нервовы жэст.
  «Яна кіравала агентам, які памёр, і, акрамя таго, яна збіраецца расказаць следчай групе, што бачыла, як малады Пілер напаў на Дойла незадоўга да таго, як той памёр у зняволенні. Пілер, пра якога ідзе гаворка, з'яўляецца братам Білі Кроўфарда, якога вы, магчыма, памятаеце, выкралі PIRA і забілі на мяжы».
  Фрэйзер добра ведаў справу і даваў юрыдычныя парады дэтэктывам з групы забойстваў, якія расследавалі забойства. Ён ведаў, што камандзір гуляе ў нейкую гульню і губляе цярпенне. "Мне вельмі шкада, але ў мяне сёння напружаны графік, так што калі б вы маглі сказаць мне, што вам ад мяне трэба?"
  Камандзір усміхнуўся, што было яшчэ адным дрэнным знакам, і Фрэйзеру стала няўтульна, незвычайнае пачуццё для чалавека, які заўсёды кантраляваў. Ён ведаў, што прыходзяць дрэнныя весткі, і хацеў, каб камандзір перайшоў да справы.
  «Вы зрабілі вялікія справы для паліцыі і народа Паўночнай Ірландыі. Вы працавалі з намі, накіроўвалі нас па юрыдычных праблемах, якія нам даводзілася вырашаць, і дапамаглі паставіць многіх тэрарыстаў на месца. Вы з добрага роду, і вы тут патрэбны. Вы больш за іншых ведаеце, што мы робім і з чым мы сутыкнуліся падчас разгару Смуты. Падчас Смуты гэтая правінцыя знаходзілася пад самым інтэнсіўным наглядам сярод любой краіны развітога свету, і ў нас ёсць агенты паўсюль, ад верхавіны да нізу грамадства. Мы перахопліваем і падслухоўваем, і мы робім усё гэта, таму што мы павінны рабіць гэта, каб выратаваць жыцці. Мы выкарыстоўваем толькі невялікую частку ўсёй інфармацыі, якую мы збіраем, і сярод яе мы збіраем інфармацыю пра законапаслухмяных людзей, якіх звычайна пакідаем у спакоі».
  Фрэйзер быў дастаткова разумны, каб думаць, што ведае, куды гэта ідзе, але не ведаў. Камандзір зрабіў яшчэ адзін глыток кавы, і Фрэйзер цалкам праігнараваў сваю.
  «У вас быў даўні раман з Грэйс Макалан, і, напэўна, пара яго спыніць. Вы сапраўды не хочаце, каб вас звязвалі з жанчынай, якая пасадзіла Джэкі Кроўфард у турму. У вас тут шмат сяброў, а мы забяспечваем ваш бізнес, так што падумайце. Вы жанаты чалавек і ў вас ёсць будучыня. Без сумневу, калі ўсё гэта скончыцца, ты атрымаеш сабе парык суддзі і зад на лаўку.
  Фрэйзер быў здзіўлены, але, вядома, у такой невялікай частцы свету, як Паўночная Ірландыя, ён ведаў, што гэта ў рэшце рэшт стане вядома. Ён вельмі клапаціўся пра Грэйс, і яго шлюб быў проста шоў, пакуль адзін з іх не набраўся смеласці прызнаць, што ўсё скончылася. Ён адчуў невялікую палёгку, таму што мог справіцца з гэтым - і збіць з месца гэтага малаадукаванага працаўніка. Насуперак навучанню ў бары, ён нават дазволіў сабе выглядаць раздражнёным, перш чым паставіць чалавека на яго месца. Магчыма, усё было да лепшага, і ён мог бы працягваць сваё жыццё, хаця на самой справе ён хацеў, каб яго шлюб скончыўся больш, чым ён хацеў жыць у сямейнай асалодзе з Грэйс. Яны добра працавалі разам, але быць палюбоўнікамі і быць партнёрамі былі рознымі рэчамі, і гэта магло пачакаць.
  — Павінен сказаць, камандзір, што лічу ўсю гэтую сустрэчу абразай. Маё асабістае жыццё - гэта толькі тое, што я не прызнаюся ў праблемах, якія добра вядомыя нашым сябрам. Я не лічу цябе сябрам, таму мне не трэба больш нічога казаць на гэтую тэму. Што да Грэйс, наколькі я бачу, яна дзейнічала правільна, за выключэннем таго, што спазнілася. Калі б яна папрасіла ў мяне парады як у юрыста, я б сказаў ёй сказаць праўду. Для чаго яшчэ мы тут? Больш не звяртайцеся да мяне з гэтай нагоды, інакш я пераканаюся, што ёсць цана за гэта».
  Ён сядзеў і чакаў, каб атрымаць асалоду ад сваёй маленькай перамогі і хаця б прабачэнняў ад чалавека, які сядзеў насупраць яго. Але камандзір быў зусім неўсхваляваны, і адзінае, што змянілася ў выразе яго твару, - гэта тонкая ўсмешка. Сволач трымаў нешта пра запас, і як адвакат мусіў захапляцца тактыкай.
  'Я буду працягваць. Я спадзяваўся, што ты будзеш разумным, і ты будзеш. Я ўжо казаў вам пра ўсю іншую інфармацыю, якую мы збіраем, і на працягу апошніх двух гадоў у нас быў агент, які дакладваў пра вас. Вы не бачыце нічога сур'ёзнага, і, як я ўжо казаў, яны ёсць на ўсіх узроўнях. Вы сустракаецеся з лепшымі людзьмі ў разумных колах і думаеце, што ў вас імунітэт. Аднак бізнесмен, які пастаўляе вам ваш дзіўны пакет какаіну, адзін з нашых. Я ведаю, што гэта адпачынак, і ўсе лепшыя людзі робяць гэта, але як юрыст з адукацыяй вы памятаеце, што гэта супярэчыць закону нават тут, у Ольстэры. Цяпер у цябе ёсць выбар, сынок: гэтая інфармацыя ніколі не ўбачыць свет, і ты можаш працягваць служыць добрым людзям гэтай правінцыі, або ты можаш разбурыць сваю кар'еру і жыць з жанчынай, да якой ніхто ў гэтым месцы не падыйдзе на працягу многіх гадоў. У вас не будзе сяброў у PSNI, якія будуць ахоўваць вашу спіну, калі ваенізаваныя фармаванні прыйдуць шукаць афіцэра аддзялення і адваката, якія паставілі за дрот так шмат сваіх хлопцаў. Гэта твой выбар, мой сябар. Рабі правільна, Джэк».
  Твар Фрэйзера пабляднеў, і ён адкінуўся на спінку крэсла. — Гэта ўсё, камандзір?
  У яго голасе не хапала гнеўнай ноткі яго апошняга выступу. Камандзір лічыў, што ўсё абышлося нядрэнна, але ён даўно быў сволачы і меў шмат практыкі. Ён заўсёды думаў, якімі наіўнымі могуць быць гэтыя адвакаты. Вялізныя мазгі, і яны жылі ў бурбалцы нерэальнасці, дзе яны на самой справе верылі, што іх юрыдычныя падручнікі ўтрымліваюць адказы. Сардэчна запрашаем у рэальны свет, сынок. Камандзір ведаў, што крывяноснай сілай такога чалавека, як Джэк Фрэйзер, з'яўляецца яго жыццёвая пазіцыя. Сапсаваная кар'ера была смяротным прысудам. У рэшце рэшт, такія мужчыны, як ён, выбіралі б сваю кар'еру, будучы занадта эгаістычнымі, каб выбраць каханне жанчыны перад пражэктарамі прафесійнага поспеху. «Ты цяпер у дарозе і падумай пра тое, што я табе сказаў, але не чакай занадта доўга. Я чакаю тэлефоннага званка».
  Фрэйзер падышоў да дзвярэй кабінета і перад выхадам павярнуўся да камандзіра. «Грэйс паняцця не мела пра какаін. Вы гэта ведаеце, ці не так?
  Камандзір усміхнуўся. — Не хвалюйся. Я ведаю гэта, і ў яе дастаткова таго, каб працягваць. Толькі не згадвайце ёй пра гэта - і гэта не падлягае абмеркаванню. Вы ўпэўненыя, што не хочаце адно з гэтых бісквітаў? Гэта жудасная трата».
  Фрэйзер зачыніў за сабой дзверы, не кажучы больш ні слова.
  OceanofPDF.com
  8
  Нэнсі Парк валакла ногі па вільготным іржавым лісці, што пакрывала вуліцу, ішла да дома, дзе яна працавала прыбіральшчыцай. Гэта была ціхая вуліца з прыгожымі старымі дамамі ў заможным раёне Глазга, напалову запоўненая старымі грашыма, другая палова — новымі зоркамі бізнесу і дзіўным адвакатам. Нэнсі Парк працавала ў доме, які належаў Пітэру Іпу, які прыехаў з Ганконга маладым чалавекам з цаной кавы ў кішэні. Як і многія яго суайчыннікі, ён толькі ведаў, як цяжка працаваць, пачынаючы кухарам у трэцяразраднай краме ў Іст-Эндзе горада. Ён зрабіў свой шлях да таго, каб валодаць трыма лепшымі рэстаранамі ў Глазга і разгалінавацца ў Эдынбургу і Дандзі.
  Нэнсі падабаўся Пітэр Іп і яго сям'я, хаця яе муж крыўдаваў на тое, што імігранты ішлі добра, і яму не хапала іроніі ў тым, што ён за сваё жыццё не выконваў аплачванай працы і дня. Нэнсі выканала гэтую ролю. Ёй падабаўся старасвецкі шарм вуліцы і дрэвы, што ўзляцелі па яе краях. Ёй сніцца, што яна жыве там з мужам, які любіць яе - і цяпер Нэнсі толькі мары. Старэла, яе турбавалі артрытныя болі ў нагах і як яны будуць жыць, калі ёй давядзецца кінуць працу. Пітэр Іп і яго сям'я добразычліва ставіліся да Нэнсі, і яна любіла дзяцей, якія былі з ёй так ветлівыя, усе так адрозніваліся ад свету, у якім яна жыла. Іх жыццё адрознівалася ад яе, і ад гэтага ёй было сорамна, таму яна выдумляла іншае жыццё і расказвала Іпам пра свайго мужа-гандляра, пра тое, як добра ідуць справы ў яе дзяцей і што яе мілыя ўнукі — радасць. Праўда была ў тым, што Нэнсі не бачыла свайго сына з моманту яго апошняга знаходжання ў турме, і хоць яна была блізкая да сваёй дачкі, яна апынулася з такім жа бескарысным чалавекам, як яе бацька.
  Калі яна адчыніла вароты, Нэнсі са здзіўленнем убачыла на пад'ездзе Пітэра Мерка, бо звычайна ён заканчваў працу, перш чым астатнія члены сям'і ўставалі. Яна здзівілася, што, улічваючы ўсё, чаго Пётр дасягнуў, ён працаваў так, быццам усё яшчэ падымаўся па зашмальцаванай лесвіцы.
  Дзверы ўсё яшчэ былі зачыненыя, і яна нахмурылася, таму што ў Іпаў было самае ўпарадкаванае жыццё. У гэты час раніцы ўваходныя дзверы заўсёды былі адчыненыя, і яна не атрымала паведамлення ад місіс Іп, што яны куды-небудзь збіраюцца.
  Яна перабірала сумку і знайшла ключ ад дзвярэй. Яе інстынкты ўспыхнулі, як толькі яна ўвайшла ў дом; было занадта цёпла, і адчуваўся ледзь улоўны пах, які яна не магла вызначыць, але які біў трывогу глыбока ў яе падсвядомасці. Звычайна яна крыкнула б, але павольна прайшла па калідоры, спрабуючы зразумець, што пачало яе палохаць.
  Дом быў занадта ціхі і, здавалася, затаіў дыханне, пакуль Нэнсі не напалохала крык з верхняга паверха - дзіцячы голас. Яна паднялася па лесвіцы, молячыся, каб яе ўяўленне збегла з ёй і ўсё было добра, але гэта быў не такі дзень. Пачуўся яшчэ адзін крык, і яна пазнала, што ён належыць старэйшаму з дзяцей. Яна як мага хутчэй паднялася наверх і адчыніла дзверы спальні, спрабуючы зразумець, чаму пакой пусты. Чарговы крык прымусіў яе прыціснуць руку да рота, калі яна зразумела, што ён ідзе з шафы ў пакоі - і што ён быў зачынены звонку.
  Дзеці пазналі голас Нэнсі і прасілі яе адчыніць дзверы. Ключ усё яшчэ быў у замку, і калі яна адкрыла яго, трое дзяцей схапілі яе, нібы ад гэтага залежала іх жыццё. Яны былі ў шоку, але сказалі ёй дастаткова, каб яна зразумела, што нешта жудаснае ўвайшло ў іх дом. Нэнсі ведала, што ёсць пытанне, на якое яна не хацела адказваць - дзе Пітэр Іп і яго жонка?
  Яна пасадзіла дзяцей на ложак і з усіх сіл спрабавала іх супакоіць. «Ты сядзі там, а я пайду завязу твайго бацьку».
  Дзеці ўсё яшчэ былі ў жаху, і яна баялася таго, што яны ўбачылі. Яна павольна спусцілася па лесвіцы, націснула тры дзявяткі на тэлефоне і распавяла аператару, што дагэтуль і што яна напалохана. Аператар быў добры і пачаў даставаць тое, што трэба, падказваючы Нэнсі, што ёй трэба рабіць далей, але яна ўжо штурхала дзверы пакоя. Пырскі крыві на сценах першымі кінуліся ў вочы Нэнсі, і хаця яны шмат чаго расказвалі супрацоўнікам аб месцах злачынстваў, яны толькі дадавалі ёй пачуццё жаху ад таго, што чакала пасярод падлогі.
  Пітэр Іп і яго жонка былі акуратна звязаныя і сядзелі на антыкварных абедзенных крэслах, якія яна адпаліравала ўсяго пару дзён таму. Яна кінула тэлефон, і аператар ведаў дастаткова, каб націснуць патрэбныя кнопкі і прымусіць кавалерыю рушыць у дарогу. Нэнсі ўтаропілася на Пітэра Іпа, які не мог адказаць, таму што быў мёртвы - ёй не патрэбна была медыцынская кваліфікацыя, каб ведаць гэта. Правы бок яго галавы быў разбіты ў кашыцу, а з адкрытага чэрапа нешта цякло. Ён не мог крычаць, таму што рот быў заклеены скотчам. У Элізабэт Іп быў такі ж беспарадак з галавой. Гэта быў жах, і калі Нэнсі ўпала на падлогу, дзесьці ў сваёй цьмянай свядомасці яна пачула набліжэнне двухтональных сірэн.
  
  Калі зламыснікі ўвайшлі ў дом Іпаў праз французскія вокны ў задняй частцы дома, Пітэр паспрабаваў учыніць бойку, але яны былі трое вельмі жорсткіх хлопцаў і мелі больш практыкі, чым Пітэр, прычыняць людзям боль. Далі яму пару рэбраў, а добрая аплявуха ўпарадкавала жонку. Большы з трох аддаваў загад. «Уверх па лесвіцы і паклапаціцеся пра нахабнікаў».
  Элізабэт Іп запанікавала ад думкі, што можа здарыцца з яе дзецьмі. «Калі ласка, не крыўдзіце іх; мы дамо вам тое, што вы хочаце».
  Вялікі хлопец, здавалася, атрымліваў асалоду ад гэтага - і ён быў. Бачыць страх - гэта тое, што працавала на яго, і валоданне ўладай над людзьмі, якія мелі нашмат больш, чым ён. «Думаеце, мы жывёлы? Яны застануцца ў спакоі, пакуль вы будзеце гуляць у мяч».
  Яны хацелі грошай, і іх даследаванні падказалі ім, што ў Пітэра павінна быць шмат грошай у доме. Што тычыцца іх, гэтыя кітайскія лохі трымалі яго пад ложкам, каб не плаціць падатак, і ўсё, што ім трэба было зрабіць, гэта перадаць. Праблема заключалася ў тым, што Пётр быў наўпростам і трымаў яго ў банку. Але яны прайшлі доўгі шлях і патрацілі шмат часу на гэтую працу, і гэта было не тое, што яны хацелі пачуць. Вялікі мужчына наблізіў свой твар да Пітэра, і ўсё, што Пітэр мог бачыць за балаклавай, гэта яго вочы. Але Пітэр Іп не быў нічыім дурнем і вырашыў паспрабаваць атрымаць усе магчымыя дэталі; ён паглядзеў на цёмна-карыя вочы і ўбачыў, што з левага боку была незвычайная чорная плямка. Ён быў законапаслухмяным чалавекам, але гэта быў замах на яго сям'ю і гнеў кіпеў у яго грудзях.
  Вялікі мужчына схапіў яго за горла. «А цяпер слухайце ўважліва, містэр Эг Фу Юнг».
  Другі зламыснік фыркнуў.
  «Вы перадаеце грошы, інакш мы патрацім трохі часу, каб пакрыўдзіць вас і вашу мілую жонку. Не марудзьце, таму што мы спяшаемся і хочам паспець у пабе».
  Другі зноў фыркнуў і правёў рукой па валасах Элізабэт Іп. Яна адхіснулася і паглядзела на мужа, які ўпершыню ў жыцці хацеў забіць іншага чалавека. Калі б ён мог высачыць гэтых людзей, ён ведаў некаторых хлопчыкаў з Трыяды, якія заўсёды былі рады паслужыць і дастаць мясарубкі за некалькі запісак.
  Вялікі чалавек падышоў да Элізабэт Іп і заклеіў ёй рот скотчам. Яе вочы былі выпуклыя і, здавалася, крычалі на мужа, каб той знайсьці адказ і адагнаць гэтых драпежнікаў ад дзьвярэй і дзяцей. Трэці чалавек вярнуўся ў пакой. «Там наверсе стаіць вялікая шафа, і яны ў ёй зачыненыя. Яны нікуды не дзенуцца».
  Пітэр Іп зноў і зноў спрабаваў растлумачыць, што ў хаце было толькі пару сотняў наяўных. Праблема была ў тым, што зламыснікі яму не паверылі. Ён сказаў ім забраць частку антыкварыяту, але гэтая каманда была прафесіяналам і ведала, як лёгка іх адсачыць. Яны рабілі толькі наяўныя грошы і, магчыма, крыху ювелірных вырабаў. Вялікі чалавек проста не мог турбавацца аб гэтым і прапанаваў апошні шанец.
  «Добра, вы аддаеце нам грошы, інакш мы пачнем крыўдзіць спадарыню».
  У Элізабэт Іп была гіпервентыляцыя. Яе муж зразумеў, што гэта людзі, якія атрымліваюць задавальненне ад крыўд, і калі яны не атрымліваюць галоўны прыз, то ёсць суцяшэнне. Ён ніколі ў жыцці не прасіў, і гэта было ўсё, што ў яго заставалася, але гэта не спрацавала. Ён напружыўся за вяроўку, якая прытрымлівала яго да крэсла, калі яны заклейвалі яму рот, а адзін з іх трымаў яму галаву і прымушаў назіраць, як яны рвуць ніжнюю вопратку Элізабэт.
  Праз некалькі хвілін яны сарвалі стужку з рота і зноў спыталі пра грошы. Пітэр Іп ведаў, што гэта занадта далёка зайшло кропку незвароту для яго і зламыснікаў. Ён плюнуў у твар вялікаму чалавеку, які нават не здзівіўся. Фактычна, ён быў дастаткова шчаслівы - і гэта было ўсё апраўданне, якое яму трэба было. Ён устаў і выцягнуў жалезную джэмі з бакавой кішэні. «Да чорта і да чорта!»
  Апошняе, што ўбачыў Пітэр Іп, гэта вялікі мужчына, які падняў джэмі над плячом, перш чым разбіць яго сабе аб галаву. Ён не памёр ад першага ўдару, але быў за межамі болю і пачуццяў. Ён выдаваў храп, і другі зламыснік хацеў зрабіць працу. «Дабіце яго. Мы не можам пакінуць іх зараз».
  Элізабэт Іп паспрабавала закрычаць праз стужку.
  Вялікі мужчына зрабіў два крокі да яе і зноў выкарыстаў джэмі. Яны ўпэўніліся яшчэ некалькімі ўдарамі, а потым праверылі месца, каб пераканацца, што не пакінулі слядоў.
  Зламыснікі былі прафесіяналамі і спалілі скрадзены аўтамабіль на ўскраіне Эдынбурга. Яны ўзялі чысты камплект колаў і паспелі выпіць некалькі пінт, перш чым назваць гэта днём. Вялікі чалавек, або Білі Дрю яго сябрам, накіраваў свой апошні загад свайму малодшаму брату. «Фрэнк, ты вазьмі скафандры з іншым рыштункам і спалі іх».
  Вялікі мужчына думаў, што яго малодшы брат - дурань, але ён быў сям'ёй, і яму трэба было нешта рабіць. Фрэнк Дру быў шчаслівы і яму падабалася працаваць са сваім братам, які быў крыху легендай, але ён ведаў, што трэба быць асцярожным, бо меў тэндэнцыю рэгулярна аблажацца. Ён дастаў з машыны мяшок для смецця і прайшоў некалькі сотняў ярдаў да свайго дома, дзе яму трэба было выпіць пару чарак гарэлкі, перш чым здаць.
  Білі Дру размаўляў з трэцім чалавекам, Колінам Джэкам, калі яны стаялі каля паба. Яны працавалі адзін з адным гадамі і пасябравалі пасля сумеснага знаходжання ў турме Барліні. «На працягу наступных некалькіх дзён сачыце за Фрэнкам. Пайду шукаць іншую працу. Ён балбатнік, і я хвалююся, што на днях ён уцягне нас у гэта».
  Колін Джэк ляпнуў сябра па руцэ. «Няма праблем, Білі, усё гатова».
  Яны разышліся сваімі дарогамі.
  
  Фрэнк Дру выпіў чаркі гарэлкі, і на наступную раніцу ў яго галаве было такое адчуванне, што яго ўдарылі джэммі, а не кітайскімі лохамі, якіх яны перавярнулі. У яго на вуліцы была старая бляшаная бочка, і ён распаліў яе, падумаў пра працу напярэдадні вечарам і пра тое, як добра яна сябе адчувала. Ён патроху падкідваў рыштунак у агонь і радаваўся, што яны не атрымалі грошай. Рабіць Chinks было смешна.
  Агонь пачаў згасаць, і ён пачаў мачыцца, калі ён кінуў у барабан апошнюю балаклаву і бойлерны касцюм. Забегшы ўнутр, ён патрапіў тварам у секцыю скачак - яму пашанцавала і ён падумаў зрабіць некалькі ставак на коней.
  OceanofPDF.com
  9
  Паліна Ёхансан дрыжала пад тым, што выдавалася за коўдру, разумеючы, што гэта яшчэ адзін дзень, калі бледнае сонца спрабавала прабіцца скрозь бруд і разарваную штору на яе акне. Сонечнага святла не хапала, каб падняць ёй настрой. Яна пацягнулася да цыгарэты, спрабуючы ўтрымаць руку дастаткова доўга, каб запаліць яе. Яна цягнула дым і мокра кашлянула, як амаль кожную другую раніцу, і спрабавала прабегчы да канца мінулую ноч. У сцэнары нічога асабліва не мянялася, толькі гульцы.
  Яна працерла вочы і азірнулася, каб убачыць, ці няма каго побач, але яна была адна. Яна ўстала з ложка, вылаялася на замярзаючае голае дрэва пад нагамі і паспрабавала на дыбачках прабрацца на кухню. Яна пстрыкнула чайнікам, паглядзела на кучу скарыначкай посуду ў ракавіне і вырашыла, што можна пачакаць, пакуль апусціла пакуначак гарбаты ў трэснуты кружку з выбітым лагатыпам «Глазга Рэйнджэрс», які, як і яна, бляднеў з гадамі.
  Яна нацягнула шарсцяны пуловер і спрабавала спыніць дрыжыкі, але ў кватэры тыднямі не было ацяплення з таго часу, як адключылі газ.
  Яна сядзела ва ўнітазе і пацягвала гарбату, спрабуючы набрацца сіл, каб правесці яшчэ адзін дзень і не думаць пра будучыню, калі толькі працуючая дзяўчына з прысмакавай звычкай не давала табе чаго чакаць.
  Згодна з большасцю стандартаў, жыццё Паліны пачыналася нядрэнна; яе бацькі былі сапраўдным рабочым класам і проста хацелі, каб іх адзінае дзіця мела крыху больш, чым яны. Яе бацька працаваў доўга і цяжка, ні разу не скардзіўся і заўсёды паспяваў пакласці ежу на стол і адзенне на спіну. Яны змаглі нарадзіць толькі адно дзіця, хоць хацелі больш, але прынамсі бюджэт не быў напружаны лічбамі.
  Маці Паліны шмат гадоў працавала школьнай абедзенкай, і дадатковыя грошы далі ім шанец на невялікую раскошу і выгадныя летнія канікулы.
  Паліна выхоўвалася ў самым цэнтры Лейта, калі ён яшчэ лічыў сябе асобным ад Эдынбурга; нягледзячы на ўсе свае недахопы, гэты старажытны порт меў унікальнае пачуццё, і людзі ганарыліся тым, што з'яўляюцца яго сынамі і дочкамі. У школе яна была выдатніцай, таму яе бацька кожны месяц адкладаў невялікую суму грошай на тое, пра што ён марыў, каб было месца ва ўніверсітэце і прафесія. Ён з радасцю пагадзіўся б на гэта.
  Паліна была высокая і спартыўнага целаскладу, з класічнымі нардычнымі блакітнымі вачыма і светлымі валасамі, якія паўтаралі мараходскую традыцыю порта, куды прыбывала і ў многіх выпадках пасялілася столькі замежных маракоў. Як і большасць маладых жанчын з гэтай часткі горада, яна марыла збегчы; гэта была эпоха, калі тэлебачанне і часопісы, здавалася, паказвалі, што ідэальнае жыццё, населенае ідэальнымі людзьмі, не так ужо і далёка - усё, што вам трэба, гэта грошы, і іх стосы. лёгка.
  Калі ёй было шаснаццаць, усё было ў парадку; для яе настаўнікаў і сям'і гэта было фармальнасцю, што яе адзнакі прывядуць яе да наступнай натуральнай прыступкі на лесвіцы вышэйшай адукацыі. Потым яна сустрэла Дэні Флемінга, які, як і большасць маладых людзей у той час, быў у захапленні ад яе доўгіх ног, светлых валасоў і нябесна-блакітных вачэй. Ён спрабаваў пабалбатаць з ёй на вуліцы, але ўсе ведалі, што гэта дрэнная навіна, і ён збіраецца зрабіць кар'еру ў турме, як і яго бацька і большасць мужчын-фламандцаў. Аднак яны лічыліся з Лейтам, і імя Флемінг, нават для яшчэ маладога чалавека, патрабавала пэўнай павагі.
  Дэні быў на пару гадоў старэйшы за Паліну і пачынаў сваю кар'еру ў якасці крамнага крадзяжа або час ад часу дастаўляў наркотыкі для сямейнага бізнесу. Ён быў фламандцам як па знешнасці, так і па выбары кар'еры, да васемнаццаці гадоў дасягаючы шасці футаў. Яго плечы напаўняліся, і ён ішоў, як той, хто валодаў вуліцамі - ці, прынамсі, калі-небудзь будзе. Дзёрзкі і жорсткі, ён насіў кароткія марскія валасы на прыгожым твары, які мала хто з жанчын у яго свеце мог ігнараваць.
  Праблема Дэні Флемінга заключалася ў тым, што яму было напляваць на каго-небудзь, акрамя самога сябе, і гэта было ўпісана ў яго ДНК, таму ніхто не збіраўся яго змяняць або ратаваць; яго адзінай мэтай у жыцці было атрымаць як мага больш як мага хутчэй.
  Ён настойваў на Паліне, але яна здолела зрабіць выгляд, што ёй гэта нецікава; гэта было прытворствам, таму што, нягледзячы на тое, што яна ведала і што ўсе казалі ёй, Дэні Флемінг ускалыхнуў у ёй нешта такое, што яна не магла да канца растлумачыць. Калі ён паспрабаваў пабалбатаць яе, усміхнуўшыся той з'едлівай усмешкай, якую практыкаваў перад люстэркам, яна адчула, што ў яе задрыжалі ногі; гэта напалохала і заінтрыгавала яе адначасова. Ён быў драпежнікам і выдатна чытаў мову яе цела. Ён ведаў, што можа пачакаць і яго шанец выпадзе.
  Калі ён быў са сваёй камандай, ён абяцаў ім, што гэта толькі пытанне часу. «Толькі пачакай, гэта адбудзецца. Я зраблю так, каб гэтая зацятая сука пашкадавала, што збіла фламандца.
  Ён быў цярплівы, і калі прыйшоў час, ён стрымаў сваё слова. Сябры Паліны зладзілі вечарыну напрыканцы семестра, і, што яшчэ лепш, была пустая кватэра, дзе начавалі адны бацькі. Было дамоўлена некалькі гатункаў піва, нічога асабліва небяспечнага, але праблема была ў тым, што хлопчык Дэні даведаўся пра гэта і вырашыў запрасіць сябе. Хто збіраўся яго спыніць?
  Спатрэбілася ўсяго пару чарак, і ўся абарона Паліны знікла. Дэні пазнаёміў яе з гарэлкай, і яна так і не змагла разабрацца ў астатняй ночы. На наступную раніцу яна прачнулася, нібы прарвалася праз паверхню цёмнай лужыны, яе сэрца калацілася ў грудзях.
  Гэта быў першы з многіх прыступаў панікі, і калі яна азірнулася, то ўбачыла Дэні Флемінга, які ляжаў побач, абодва голыя. Яна перажывала і перажывала за сваіх маці і бацьку, якія былі ў шаленстве і, напэўна, хадзілі па вуліцах у пошуках яе, і яна разумела, што б яна ні рабіла - нават калі б паспрабавала схлусіць - яны ведалі б, што адбылося нешта дрэннае увайшлі ў жыццё іх адзінага дзіцяці.
  Флемінг прачнуўся і ўсміхнуўся. «Якая чортава ноч! Вы былі ў баку».
  Ён ведаў, што яна, верагодна, нічога не памятае, і яго ўсмешка стала шырэй пры думцы аб тым, што ён з ёй зрабіў. Яму не цярпелася сустрэцца з камандай, расказаць ім поўную гісторыю, уключаючы ўсе яго дробныя рухі. Натуральна, ён дадаў бы трохі, што яна любіла гэта і не магла насыціцца, але так было з жанчынамі. Яна выглядала засмучанай, але ён палічыў гэта натуральным і вырашыў даць ёй яшчэ раз, перш чым вырвацца на вуліцу. Яна спрабавала спыніць яго, але ў яго нічога гэтага не было. У яе проста не было жадання змагацца, занадта аслабленая алкаголем і сорамам, таму яна магла толькі ляжаць, калі Дэні Флемінг застагнаў на ёй і пачаў працэс разбурэння яе будучыні і яе мараў.
  Калі яна паднялася з унітаза, Паліна ўспомніла, як хутка яна самазнішчылася. Пасля той першай раніцы яна вярнулася да бацькоў, і хоць яны былі напалоханыя і засмучаныя, яны даравалі ёй - але гэта было самае лёгкае. Калі яны даведаліся, дзе яна была і з кім была, упэўненасць, якая заўсёды была будучыняй Паліны і іх, упершыню падалася пад пагрозай. Некалькі дзён з ёй было ўсё ў парадку, але было падобна, што сам Дэні быў наркотыкам - эгаістычным і небяспечным - і калі яна зразумела, што выжыла ў тую ноч, яе ўсхвалявала думка аб тым, што адбылося адбылося. Ёй трэба было вярнуцца і паспрабаваць яшчэ трохі, паглядзець, як гэта - парушыць правілы, якія так моцна звязвалі яе жыццё.
  Дэні атрымліваў асалоду ад таго, што яна пакрысе расставалася, і, вядома, часткай гэтага было тое, што ў яе было тое, што ён ніколі не мог мець, і яго натуральным жаданнем было забраць гэта. Калі яму надакучыў сэкс, ён пазнаёміў яе з яе першым вопытам цмокання. Той першапачатковы парыў, які завёў яе кудысьці, што грубае вапненне Дэні ніколі не магло зрабіць, і яна хацела большага. Пасля таго, як яна скрала грошы, якія назапасілі яе бацькі, Дэні растлумачыў ёй, чаму яе адзіны варыянт - гэта вуліца, калі яна хоча пагасіць даўгі за наркотыкі.
  Яна глядзела ў люстэрка на твар, які быў на дзесяць гадоў старэйшы за яе; вочы, якія калісьці зіхацелі святлом, былі цьмяныя, а бялок з жоўтым адценнем. Яе валасы былі цямнейшыя, а вострыя бакі яе твару расплыліся, але, нягледзячы на ўсё гэта, яна ўсё яшчэ мела выгляд, хоць і бляклы, і некаторыя з гульцоў працягвалі вяртацца да яе. Тое, што ёй трэба было - гэта выправіць, каб на некаторы час утрымаць млоснасць. Перш за ўсё, ёй трэба было выдаткаваць час на тое, каб прыбрацца. Яна час ад часу рабіла халяву для хлопца, які працаваў у мясцовым басейне і мыўся там і прымаў душ, перш чым высачыць свайго дылера. Восемдзесят запісак з мінулай ночы падтрымлівалі б яе на пару дзён, пакуль яе не адарваў нейкі жудасны срака, але гэта была рызыка гандлю.
  Паліна коратка падумала пра бацькоў. Часам яна чакала, пакуль сцямнее, і проста назірала за святлом у іх вокнах. Яна ніколі іх не бачыла; яна пражыла большую частку свайго жыцця ўначы. Цяпер вярнуцца было немагчыма - яна забрала ўсё, што ў іх было, але хутчэй памерла б, чым дала ім убачыць, як далёка яна ўпала.
  Яна ведала, што яны будуць любіць унукаў, але не магла нават гэтага зрабіць для іх: яна двойчы зрабіла аборт і ўжо не магла. У тыя кароткія імгненні, калі яна разважала пра сваё жыццё і пра тое, што яно значыць, яна зразумела, што засталася зусім адна і заставалася так, пакуль не заключыць няўдалую здзелку або нейкі напаўвар'яцкі гульца не вырашыцца на канчатковую санкцыю.
  Хутка апрануўшыся, яна адчыніла за сабою дзверы, накіраваўшыся да басейна, і вырашыла выйсці на вуліцу, як толькі сцямнее.
  
  У той жа час Паліна Ёхансан змывала са свайго цела пакуты папярэдняй ночы, мужчына, які збіваў яе да страты прытомнасці, быў у сваёй трэнажорнай зале, старанна займаючыся рукамі і плячамі. Ён заўсёды любіў займацца спортам, ганарыўся сваёй формай і любіў марную атмасферу самага дарагога спартзалы ў горадзе. Ён злавіў жанчыну гадоў трыццаці з нечым, якая глядзела на яго – а чаму б і не? Усё ў ім гаварыла аб ганарыстасці, аж да красовак, якія ён купіў, таму што яны былі самымі дарагімі, а не самымі практычнымі.
  Калі ён штурхнуў штангу над галавой, ён усміхнуўся ў адказ жанчыне, якая насіла заручальны пярсцёнак, але падавала ўсе правільныя сігналы. Аднак тут ён не стаў рухацца – хацеў выйсці на вуліцу і знайсці каго пацешыць. Ён месяцамі ездзіў па краіне, падбіраючы дзяўчат з вуліцы і прывыкаючы прычыняць боль. Ён зрабіў дастаткова, каб быць упэўненым у сваіх наступных дзеяннях; прыйшоў час актывізаваць гульню. Нейкая шчасліўка збіралася сустрэцца з ім сёння вечарам, і жыццё для яе ніколі не будзе такім жа, як раней.
  Пасля душа і сауны ён нацягнуў новую кашулю, потым касцюм Армані і палюбаваўся сваім адлюстраваннем у люстэрку ў поўны рост. Яго здзівіла тое, што ён атрымліваў асалоду ад таго, што рабіў з жанчынамі, якіх выцягваў з вуліцы. Гэта не было прычынай плана, але ён быў добры ў гэтым і дакладна ведаў, што ён робіць. Былі яшчэ тыя яркія моманты рэальнасці, калі ён успамінаў, што амаль ва ўсім астатнім ён быў няўдачнік. У яго былі грошы, усе шанцы ў жыцці, але яго план дапамагаў заблакаваць праўду. Усё было ўстаноўлена; але спачатку ён павячэраў бы.
  OceanofPDF.com
  10
  Зімовае сонца ледзь-ледзь выбівалася над гарызонтам горада, калі MCT сабраўся на ранішнюю канферэнцыю. Гуд узмацніўся; як заўсёды, пачынаўся сьцёб і ўспыхвалі сьмех з гісторый пра начныя выпіўкі ці апошніх чутак пра тое, хто што з кім робіць. У іншых пакоях аналітыкі і афіцэры разведкі складалі рэзюмэ падзей, якія адбыліся ва ўсіх сілах, і пра тое, дзе яны цікавіліся здалёк.
  Харкінс азірнуўся на твары, што запоўнілі пакой, і разважаў, якія з іх стануць зоркамі. Яны хутка паднімуцца на вяршыню, і ён будзе побач, каб пакласці руку на іх плячо, перш чым яны зробяць тыя ж памылкі, што і ён. У свой час яму ўдалося расцягнуць правілы да кропкі злому, але свет змяніўся, і часы закрытых шэрагаў скончыліся. Гэта была яго апошняя праца, і ён збіраўся зрабіць усё магчымае, каб пакінуць пасля сябе штосьці вартае памяці.
  Ён усміхнуўся, думаючы пра свае першыя дні, калі ранішнія канферэнцыі праходзілі ў тумане дыму і пахмелля. Гэтая новая парода была нашмат больш падрыхтаванай і падвяргалася большаму кантролю, але яны былі людзьмі і па-ранейшаму здольныя рабіць памылкі, якія былі раней. Ён памятаў, як яго першы сяржант казаў мудрыя словы: «Піце, жанчыны, і непрыстойнае абыходжанне з чужой маёмасцю прынясе табе больш за ўсё праблем, сынок». Першыя два будуць каштаваць толькі здароўя і шлюбу. Трэці будзе каштаваць вашай працы».
  Ён меў рацыю, і Харкінс узяў сваю долю з першых двух, але ганарыўся тым, што ніколі не браў ні капейкі, якая не была яго. Ён жыў паводле кодэкса «высакароднай справы», што азначала, што ў пэўных сферах можна было здзейсніць правіны або парушыць закон, каб пасадзіць патрэбных людзей. Аднак адбіранне грошай ці маёмасці па-ранейшаму было злачынствам. Я проста рабіў тое, што трэба было зрабіць. Гэта быў код, і вось як ён гуляў.
  Яму вельмі патрэбна была цыгарэта, і ён хацеў, каб канферэнцыя скончылася, але гэта была частка сучаснай паліцыі, і ўсіх трэба было трымаць у нейкай карпаратыўнай пятлі, якая, на яго думку, была проста формай густога макіяжу, каб іміджмейкеры былі задаволеныя .
  Ён азірнуўся і ўбачыў, як Грэйс Макалан пацягвае каву, праглядаючы справаздачы за мінулую ноч. Яна выглядала так, быццам прыжываецца, і хоць гэта быў толькі пачатак, каманда прымала яе, і яму спадабалася, як яна выканала ролю. У яе была стрыманасць, і яна ніколі не была б адным з «хлопчыкаў», але кожны раз, калі хтосьці хацеў з ёй пагаварыць, у яе быў час і напаўусмешка, якая цяплела на яе твары, калі гэта здаралася. Быць добрым у сваёй ролі было пастаянным балансаваннем, і хітрасць заключалася ў тым, каб захаваць месца, каб калі трэба было біць задніцы, яна мела на гэта права.
  Каманда была прыцягнута да ўвагі, калі О'Конар уварваўся ў пакой. Ён не зрабіў "ціхага ўваходу", а па сваёй форме ён увайшоў і неадкладна кантраляваў месца. Харкінс і Макалан паглядзелі адзін на аднаго і ўсміхнуліся ў ціхія апладысменты таму, як О'Конар праецыраваў свой вобраз як у высокім, так і ў нізкім свеце, якім ён валодаў.
  'Добрай раніцы, дамы і спадары. Я ведаю, што вы ўсе жадаеце сысці, таму давайце спынімся на гэтым. Мы пастараемся, каб гэтыя канферэнцыі былі кароткімі і актуальнымі, і DCI Macallan будзе прадстаўляць адпаведную інфармацыю, падрыхтаваную разведслужбай. Калі ёсць запыты аб дапамозе або абнаўленні з нашых уласных працоўных месцаў, гэта будзе зроблена, як толькі DCI выканае сваю ролю. Ёсць пытанні?
  У гэты момант толькі дурань задаў бы пытанне, а Харкінс ужо папярэдзіў некалькіх падазраваных заткнуцца, пакуль дарослыя не скончаць. Макалан перабіраў хлеб з маслам, а потым больш незвычайныя выпадкі і злачынствы. Яна адзначыла тыя, якія, магчыма, запатрабавалі дадатковай увагі, і Паліна Ёхансан была побач з вяршыняй.
  «Мінулай ноччу ў Лейце адбыўся сур'ёзны напад на вядомую прастытутку. Мы ўсё яшчэ чакаем поўнай інфармацыі аб ступені яе пашкоджанняў, але, здаецца, гульца папрацаваў яе нейкім тупым інструментам. Гэта больш, чым простае збіццё – медыкі сказалі, што яна выглядала так, нібы прайшла праз жорны, і, як мінімум, гаворка ідзе пра калецтва на ўсё жыццё і хто ведае пра якія пашкоджанні мозгу».
  Макалан агледзеў кабінет; яна прыцягнула іх увагу, і большасць мужчын і жанчын у пакоі маглі ўявіць, што менавіта гэта азначае. Усе яны асабіста былі з разбуранымі целамі людзей.
  «Спадзяюся, гэта хутка высвятліць мясцовы CID. У дадзены момант над гэтым працуе каманда, і хоць малаверагодна, што яна апынецца фатальнай, гэта настолькі дрэнна, наколькі гэта можа быць. Мы будзем сачыць за гэтым, і калі будзе які-небудзь запыт аб дапамозе, яго трэба будзе перадаць містэру О'Конару». О'Конар кіўнуў і дазволіў Макалану працягваць.
  «Магчыма, гэта чыстае супадзенне, але разведка атрымала паведамленні аб тым, што ў іншых частках краіны, здаецца, быў зроблены шэраг сур'ёзных нападаў на прастытутак, хоць і не ў такім маштабе. Тым не менш, ёсць некаторыя асаблівасці, якія выглядаюць падобна, і гэта будзе даследавана на ўсялякі выпадак, калі ўтворыцца заканамернасць. Ні адзін з нападаў не скончыўся смяротным зыходам».
  Яна прабегла па іншых цікавых пытаннях, а затым перайшла да асноўных момантаў з іншых рэгіёнаў краіны. «Ёсць адзін, які цалкам можа закрануць нас на нейкім этапе, і я думаю, што Мік пракаментуе, калі я скончу. Этнічная кітайская пара была забітая падчас сцяжкі ў Глазга. Група забойцаў не ведае, чаму гэта зайшло так далёка, але пару, якая ўдзельнічала, было амаль непазнаць. Цяпер я магу азнаёміцца са сцэнарыем, але я толькі што далучыўся да войска і не ведаю гісторыі, якая можа ўцягнуць нас у гэтую справу, таму я перадам Міку».
  Харкінс ператасаваў перад сабой нейкія паперы, але сцэнар не меў патрэбы — ён добра ведаў гісторыю. Гэта была даўняя рана ў сіле.
  «Магчыма, што сувязі няма, але я сумняваюся. На працягу многіх гадоў у нас працавала каманда з гэтай сілы, якая спецыялізавалася на ўзломах і час ад часу ўварваннях у дамы, звычайна на рэстаратараў і ў шэрагу выпадкаў з кітайскай супольнасці. Гэта адбываецца ўжо каля пятнаццаці гадоў, а прысуду не было».
  Харкінсу была поўная ўвага О'Конара. Ён мог заўважыць магчымасць, калі яна з'явілася, і ў гэтай гісторыі былі ўсе неабходныя інгрэдыенты.
  «Галоўны хлопец — Білі Дрю, і некаторыя з вас на працягу многіх гадоў сустракаліся з ім. Я ведаю Білі з таго часу, як ён пакінуў армію, дзе ён меў добрую службу ў Парасе, і, па праўдзе кажучы, ён быў па-свойму сімпатычным персанажам. Ён вярнуўся да сваіх каранёў і апынуўся ў складзе каманды па ўзлому, і яны былі добрымі, вельмі прафесійнымі, і Білі зрабіў іх яшчэ больш. Аднак ён атрымаў цяжкі ўрок, бо ў той час я быў добрым інфарматарам, і ў рэшце рэшт мы іх схапілі. Я памятаю, як ён казаў мне, што гэта быў апошні раз, калі ён упаў з-за травы. Ён адбыў свой тэрмін і меў рацыю – больш яго ніколі не злавілі. Ён працаваў самастойна, калі выйшаў, і больш ніколі не ўваходзіў з вялікай камандай. Праз некалькі гадоў ён прывёў Коліна Джэка, які быў часткай яго старой каманды і вялікіх таварышаў з Білі. З тых часоў мы ніколі не змаглі пакласці на іх пальчаткі, і яны выконваюць сваю працу, як у ваеннай аперацыі. З гадамі Біл стаў вар'ятам, і яго бацька пайшоў тым жа шляхам. Працуе ў сям'і».
  — перабіў О'Конар. «Мік, ты можаш зрабіць мне кароткі выклад, калі мы скончым канферэнцыю».
  Лоб Харкінса апусціўся пры думцы аб дадатковых дакументах, але ён працягнуў: «Мы не ведаем, як Білі нацэльвае сваіх ахвяр, але, здаецца, ён марнуе шмат часу на пошук адпаведных вакансій. Тое, што ён робіць, каб перамагчы нас, здаецца надзвычай простым, але ён пакідае крыху часу паміж заданнямі і ніколі не робіць больш за адну аперацыю ў адным рэгіёне, прынамсі, на працягу доўгага часу. Іншымі словамі, ён пачакае, пакуль мы пяройдзем да наступнай задачы, а потым паедзе на іншы канец краіны, каб вырашыць наступную. Ён амаль нічога не пакінуў на крыміналістыцы і ніякай ДНК. Ён вывучае паліцэйскія метады і вельмі асцярожны. Ён бярэ толькі грошы, з якімі мы амаль нічога не можам зрабіць, калі іх знойдзем, і толькі зрэдку ён бярэ ювелірныя вырабы, якія ён аддае на працягу дваццаці чатырох гадзін».
  — зноў перапыніў О'Конар. — Дык адкуль мы даведаемся, што гэта ён, Мік? Безумоўна, павінна быць больш чым адна каманда, якая робіць гэта. Я памятаю яго сам, але ніколі не меў з ім асабіста».
  Харкінс працягваў, не адказваючы. «Тога, што мы маем, дастаткова, каб сказаць, што гэта залежыць ад яго, але недастаткова для арышту і асуджэння. Яго некалькі разоў зацягвалі, але ён глядзіць на сцяну і нават не называе свайго імя. Як я ўжо казаў, ён ведае, як мы працуем. Тое, што мы ведаем, дык гэта тое, што яго заўважалі каля шэрагу вакансій, перш чым яны з'явіліся, але гэта само па сабе не з'яўляецца доказам. Іншае, што ў нас ёсць, гэта тое, што ў яго ёсць брат, які ў асноўным неразумны і любіць выпіць. Ён адкрыў рот інфарматарам, але зноў жа недастаткова, каб нас арыштаваць. Такім чынам, праблема ў тым, што ён арыентуецца на рэстаратараў, якія ў некаторых выпадках не жадаюць паведамляць аб тым, што было скрадзена, у выпадку, калі іх добразычлівы афіцэр IR праяўляе цікавасць. Сілы, у тым ліку мы самі, праводзяць павярхоўнае даследаванне, ідуць далей і забываюць».
  — зноў перапыніў О'Конар. «Але калі гэта доўжыцца гадамі, чаму раптам зрабіць гэты крок і прыцягнуць столькі ўвагі?»
  Харкінс хацеў сказаць, што кітайская пара загінула таму, што праблема заўсёды была ў «занадта жорсткай» скрынцы, і калі б яны зрабілі сваю працу, яна б ніколі не зайшла так далёка. Але ён вырашыў не пярэчыць О'Конару.
  «Змянілася тое, што жонка Білі памерла каля года таму, і, нягледзячы на тое, што ён ёсць, яны былі блізкія, і, наколькі я чуў, яна была адзінай рэччу ў гэтым свеце, пра якую ён клапаціўся. Дзяцей у іх не было. Ён не той самы Білі Дрю, так як яна памерла. Цяпер ён яшчэ большы вар'ят. Акрамя гэтага, я не псіхіятр, але я не сумняваюся, што гэта каманда Білі».
  — на гэты раз перапыніў Макалан. - Мік, згодна з дакладам групы забойстваў, судячы па слядах звонку і ў доме, яны мяркуюць, што ў гэтым удзельнічалі трое мужчын.
  Харкінс кіўнуў і для суцяшэння намацаў пачак цыгарэт. «Ну, я думаю, што менавіта тут у нас можа нарэшце з'явіцца шанец, бо, здаецца, Білі пачаў браць на працу свайго брата-ідыёта, Фрэнка. Калі гэта так, то ён прайграе - ён ніколі б не зрабіў гэтага ў мінулым».
  Цяпер О'Конар надаваў Харкінсу ўсю сваю ўвагу - злавіць банду, якая была праблемай па ўсёй краіне, было ўсё неабходнае камандзе, каб павысіць сваю вядомасць. «Што трэба, Мік, чаго мы не рабілі раней?»
  Харкінс ведаў, што гэта шанец вылечыць старую рану. «Гэта зойме час, але звычайнае назіранне не спрацавала ў мінулым, і спроба сачыць за ім проста не спрацуе. Ён мудры ў гэтым, таму нам патрэбна свежае мысленне».
  О'Конар зрабіў некаторыя нататкі, і пакой чакаў указанняў. «Добра, прыступім да гэтага. Грэйс, я хачу, каб ты ўзначальвала, а Мік падтрымліваў цябе, улічваючы яго папярэднія веды. Назначце сустрэчу з атрадам забойцаў Стратклайда, і давайце паглядзім, што мы можам зрабіць. У дадатак да ўсяго, я хацеў бы сустрэцца пасля гэтага брыфінгу з вамі і Мікам, а таксама са старэйшым аналітыкам і інспекторам Forbes з групы назірання. Я буду сядзець, але ты будзеш старшынстваваць, Грэйс.
  Ён паглядзеў на яе і ўсміхнуўся. Яна кіўнула, і яе мозг пачаў набіраць абароты, спрабуючы пераканацца, што яна пакрые ўсе ракурсы. Яе пульс падскочыў на некалькі прыступак, разумеючы, што гэта і ёсць той тэст, які ёй патрэбны. Харкінс падміргнуў ёй і адараваў яе знясіленай усмешкай, якая азначала, што ён з ёй у гэтым.
  Яна паглядзела ў бок Джэка Форбса, які пацвярджальна кіўнуў ёй, як і Фелісіці Янг, старэйшы аналітык. Янг быў вядомы як "мозг", быў крыху эксцэнтрычным і лёгка падабаўся. Вось што зрабіла яе такой, якой яна была - кімсьці, хто мог прасеяць невялікую гару крымінальных паведамленняў, аскепкі разведданых з добрых і часам нявызначаных крыніц і разабрацца ва ўсім беспарадку. Гэта магло б даць дэтэктывам кірунак, а часам адвесці іх ад тупікоў.
  Кабінет Макалана быў цесным, і як толькі яны ўціснулі пару дадатковых месцаў, яна разгарнула сустрэчу, пакуль О'Конар строчыў нататкі побач з ёй.
  «Ці магу я папрасіць, каб сказанае ў гэтым пакоі пакуль заставалася ў гэтым пакоі?» Яна сур'ёзна паглядзела на ўсіх у пакоі, каб пераканацца, што яны гэта зразумелі. «Мы ведаем, што гэта будзе цяжка, таму мы павінны прыдумаць спосаб прыняць Білі Дрю. MCT існуе, каб вырашыць гэтыя «занадта складаныя» праблемы, і Білі і яго каманда, здаецца, адпавядаюць патрабаванням. Мы збіраемся выклікаць на дапамогу атрад забойцаў, так што давайце. Мік, здаецца, ты чалавек, які ведае іх лепш за ўсё. Якія дзеянні паліцыі звычайна прымаюцца супраць Білі Дрю і на што мы трацім час, калі пачынаем супраць іх аперацыю? Іншая справа, што ён будзе чакаць ад нас, калі ён ведае, што мы будзем як мінімум падазраваць яго і яго каманду?
  У Харкінса балела галава, і ён хацеў бутэрброд з беконам, таму для яго гэта была звычайная раніца. Ён ведаў, што гэта важны момант для каманды і асоб у камандзе, уключаючы яго самога. Для Харкінса гэта было забеспячэнне яго рэпутацыі, а для астатніх - будаванне будучыні, але ў любым выпадку ён вырашыў, што Білі Дру - гэта няскончаная справа. Ён паставіў бы сваёй місіяй бачыць, як ён цягне калядныя хлапушкі ў HMP Barlinnie - або Bar-L, як ласкава называлі яго кліенты.
  «Гэта пустая трата часу, каб атрымаць ордэр на ператрус у яго доме і зацягнуць яго. Ён нават не прызнае, што знаходзіцца ў пакоі, і ніколі не захоўвае нічога абвінаваўчага. Вы правільна спыталі, чаго ён чакае ад нас. Калі мы нічога не зробім, гэта напалохае яго, таму, магчыма, нам варта прайсці звычайны сцэнар, каб ахапіць усё, што мы прыдумаем».
  Кава прыбыла, і Харкінс ціха падзякаваў Богу.
  Як толькі яны ўладкаваліся, Макалан зноў пачала, адчуваючы сябе жывой, нават у захапленні ад выкліку, і ў яе ў галаве праносіліся ідэі. «Такім чынам, вы лічыце, што мы павінны дазволіць групе забойцаў зацягнуць яго, каб прыкрыць нас?»
  Харкінс кіўнуў і зразумеў, што яны ўваходзяць у цяжкую тэрыторыю, але спадзяваўся, што ў Макалана хопіць смеласці даставіць гэта туды, куды трэба. Ён назіраў, як занадта шмат дрэнных хлопцаў сыходзіла, таму што нехта на яе месцы больш хваляваўся аб іх наступным кроку па лесвіцы, чым аб захаванні бяспекі Джо і Джэсікі Паблік у іх ложках. «Я думаю, што мы павінны гэта зрабіць, але, вядома, гэта часткова азначае, што мы павінны абмежаваць тое, што мы гаворым групе забойцаў, перш чым яны выканаюць сваю працу. Мы не хочам, каб яны кінулі нашы інтарэсы яму на калені».
  О'Конар быў знаёмы з Харкінсам дастаткова доўга, каб адчуць сябе няўтульна з гэтай нагоды, і, нягледзячы на абяцанне сядзець на заднім плане, ён спытаў Харкінса, што ён мае на ўвазе.
  «Я думаю, што мы павінны працягваць нашу аперацыю па прынцыпе «неабходнасць ведаць», таму што мы не хочам, каб адна з гарыл Глазга што-небудзь прапусціла, калі размаўляе з Білі або яго камандай. Я ведаю, што мы ўсе павінны клапаціцца і дзяліцца, але калі Білі атрымае хоць найменшы намёк на тое, што яшчэ што-небудзь адбываецца, тады мы хрэн яшчэ не пачнем».
  Янг няўтульна заварушылася ў крэсле з-за лаянак Харкінса. Яна лічыла яго крыху дагістарычным, але ў той жа час трывожна прывабным, і Харкінс гэта ведаў. Ён вырашыў, што перш чым пакінуць працу, ён пакажа ёй, чаго ёй не хапае, правёўшы палову жыцця ў бадмінтонным клубе.
  Макалан вырашыў дамагчыся сустрэчы. «Добра, гэта можа выклікаць цяжкасці, але я абмяркую гэта з Суперам пасля сустрэчы і перад тым, як мы сустрэнемся з кіраўнікамі групы забойстваў».
  Яна паглядзела на О'Конара, і ён кіўнуў, не выглядаючы занадта заклапочаным. Яна зноў звярнулася да Харкінса. «Добра, вось што не прынясе яму расцяжкі, таму, калі ёсць слабасць, дзе яна і як мы можам гэтым скарыстацца?»
  Харкінс падбадзёрыўся і пачаў адчуваць, што яны могуць кудысьці дабрацца. «Ну, Білі рабіў гэта на працягу многіх гадоў і выжыў, таму ён, напэўна, думае, што ўсё ўзламаў, але, як я ўжо казаў на сустрэчы, гэта таму, што ніхто насамрэч не ўзяўся за яго. Мы ведаем, што ён сам даследуе вакансіі і марнуе шмат часу на тое, каб папярэдне пераканацца, што ўсё ў парадку. Калі б быў спосаб сачыць за ім, мы маглі б хаця б атрымаць фору. Непасрэдна перад працай яны выкрадуць машыну, і яе ўтылізуюць адразу пасля чаргі. Як мяркуецца, яны робяць тое ж самае з іншым сваім абсталяваннем. Той факт, што цяпер у яго камандзе яго брат Фрэнк, безумоўна, з'яўляецца шанцам для нас, таму што гэты хлопец робіць Тэры Фуквіта падобным на Стывена Фрая».
  Янг зноў варухнулася на сваім сядзенні, і Макалан з усіх сіл стараўся выглядаць сур'ёзна, пакуль Харкінс рушыў далей. «Фрэнк Дрю размаўляе за алкаголем. У хуткім часе мы маглі вывесці на яго інфарматара. Ён азартны гулец, і ў нас ёсць некалькі нікчэмных інфарматараў у гэтым раёне, якія маглі б звязацца з ім, не прыцягваючы лішняй увагі. Аднак нам трэба быць асцярожнымі, таму што Білі і Колін Джэк кемлівыя - нам трэба засяродзіцца на Фрэнку.
  «Апошняе, што калі гэта былі яны за забойства, то яны, верагодна, не атрымалі шмат з гэтага. Згодна са справаздачай са Стратклайда, Пітэр Іп быў наўпроставым стралком, не з тых людзей, якія хаваюць свае грошы па дому. Так што я не магу ўявіць, што яны занадта доўга чакаюць наступнай працы. Падводзячы вынік, сачыць за Білі - пустая трата часу, як і інтэрв'ю з ім без доказаў або абшук яго маёмасці. Аднак што б мы ні рабілі, нам трэба выдаткаваць на гэта час і сур'ёзна паставіцца да таго, каб пазбавіцца гэтай каманды».
  Макалан пачаў круціць варыянты і праблемы і быў упэўнены, што гэта можна зрабіць. Гэта проста патрабавала прыхільнасці. «Добра, мы ведаем праблемы, таму нам трэба дамовіцца, як мы гэта робім. Перш за ўсё магу я папрасіць вас, Фелісіці, пракаментаваць тое, што вы пачулі? Я ведаю, што вы праглядалі справаздачы аб папярэдніх працах па ўсёй Вялікабрытаніі, якія, як мяркуюць, належалі Білі».
  Янг усё яшчэ думаў пра Харкінса і пра тое, як ён выклікае ў яе агіду і ўзбуджае адначасова. Яна села і паглядзела на свае нататкі. «Мы можам пацвердзіць, што ахвярамі з'яўляюцца ўсе краіны. Калі яны здзейсніць атаку ў цэнтральнай частцы Шатландыі, то наступная можа быць у Мідлендсе або на поўдні Англіі. У нас ніколі не было інфармацыі аб тым, як яны выбіраюць сваіх ахвяр, акрамя таго, што ў пераважнай большасці выпадкаў яны з'яўляюцца ўладальнікамі рэстаранаў і ў асноўным этнічнымі кітайцамі, так што адказ дзесьці ёсць. Ахвяры, як правіла, жывуць у вялікіх дамах і заможных раёнах. Як выказаў здагадку сяржант Харкінс, здаецца, што яны скралі машыну непасрэдна перад працай і спалілі яе пасля, так што мы страцім любы шанец на крыміналістыку. Калі мы зможам іх адсачыць, я думаю, што нам варта шукаць любыя машыны, скрадзеныя ў раёнах, дзе яны былі. Калі б мы змаглі ідэнтыфікаваць машыну непасрэдна перад працай, гэта было б, па меншай меры, пачаткам».
  Макалан падзякаваў аналітыку і звярнуўся да Джэка Форбса, які ўзначальваў групу сачэння і лічыўся адным з лепшых у бізнэсе. Сачэнне было мастацтвам, далёкім ад тэледэтэктываў, якія вялі сачэнне прыкладна ў пятнаццаці футах за кепскім хлопцам, але іх ніколі не заўважалі. Гэта была цяжкая праца, патрабавалася інтэнсіўнае навучанне і адбор з высокім узроўнем адмоваў. Гаворка ішла пра зліццё з вуліцай, і Джэк Форбс быў добрым прыкладам. Ён быў цвёрдым лідэрам, але яго каманда скакала праз сцены дзеля яго.
  «Я раней працаваў з Білі Дрю і пацвярджаю ўсё, што сказаў Мік. Было б марнаваць час, спрабуючы сачыць за ім умоўна. Нават калі ён выходзіць за пакупкамі, ён марнуе час на контрназіранне, каб праверыць, ці няма там чаго-небудзь. Мы маглі б наладзіць OP, каб пакрыць яго дом, тое ж самае для Коліна Джэка і Фрэнка Дру. Прынамсі, гэта дало б нам уяўленне аб тым, калі яны былі на вуліцы і рухаліся. Мы маглі б змагацца з Фрэнкам з дапамогай звычайнага сачэння, па меншай меры, пакуль ён не наблізіцца да Білі.
  Макалан чуў дастаткова і ведаў, што трэба зрабіць. «Добра, я правяду закрытую сустрэчу з Суперам, як толькі мы скончым тут, але мы пачнем сустрэчу з групай забойцаў, прапануем ім усю дапамогу ў разумных межах. Мік арганізуе інфарматара, каб дабрацца да Фрэнка Дру, Фелісіці правядзе глыбокі аналіз усёй інфармацыі аб папярэдніх працах, уключаючы забойства, і, Джэк, ты арганізуеш візуальнае асвятленне дамоў мішэняў і жорсткага – з просьбай улады ўсталяваць электронны маяк на машыну Білі і праслухаць яго дом.
  Пакой выпрастаўся, як адно цэлае, і Харкінс зразумела, што яна разарвалася. Гэта было амбіцыйна, і ў кабінеце начальніка можна было падняць бровы і, магчыма, каментаваць, што гэта не Паўночная Ірландыя, але гэта было добра.
  Макалан павярнуўся да О'Конара, чакаючы, што ён нахмурыўся, але ў яго вачах была іскра і ўсмешка падбадзёрвання. Ён паклаў свае нататкі. «Я сказаў, што хачу па-новаму абдумаць гэта, і вось што я чую. Мы жадаем поспеху для каманды, і таму, Грэйс, я хачу, каб вы абгрунтавалі гэта на паперы, і я буду змагацца наверсе, каб атрымаць дазвол. Астатнія з вас ведаюць, што вам трэба зрабіць, так што давайце прыступім да гэтага - і першы раунд за мной, калі мы атрымаем гэты ў сумцы».
  Яны ўсе расслабіліся, і Янг вырашыла, што яна можа прапусціць вечар у бадмінтон у наступны раз, калі каманда будзе выпіваць. Яна адчувала канфлікт з Харкінсам, але хацела з ім пазнаёміцца. Яна ніколі не магла забраць яго дадому да сваёй маці, але гэта было не тое, што яна мела на ўвазе.
  OceanofPDF.com
  11
  Прыблізна ў той самы час, калі MCT вырашаў, што рабіць з Білі Дру і яго камандай хуліганаў, чалавек, які збіў Палін Ёхансан, заканчваў галіцца. Ён правёў брытвай па твары і выпырскаў. Яго скура была пухлай, добра накормленай, і ён ведаў, што выглядае добра. Яго шэрыя вочы былі яснымі, а зубы добрымі, амаль занадта роўнымі, і каштавалі цэлае стан у прыватнай працы. Ён працягнуў руку і здзівіўся, што не было нават намёку на дрыготку. Ён адчуваў сябе спакойным, і заняткі шлюхай пайшлі па плане.
  Ён цмокнуў сабе на шыю італьянскім адэкалонам, усміхаючыся ўспамінам і таму задавальненню, якое ён адчуў ад гэтага ўчынку. Гэта было тое, што здзівіла яго больш за ўсё: першапачатковы план не быў звязаны з задавальненнем, але як толькі ён прычыніў боль першаму, пачуццё ўлады амаль перапоўніла яго. Было ўражанне, што ўнутры яго нешта расце і патрабуе кармлення, але пакуль усё было добра - у яго была штодзённая праца, пра якую трэба было клапаціцца, і, магчыма, пазней наведаць трэнажорную залу, каб папрацаваць над груднымі цягліцамі.
  Ён нацягнуў кашулю і завязаў гальштук у віндзорскі вузел. Ідучы на працу, ён узяў партфель і, хоць было холадна, вадзяністае сонца асвятляла цені на гарадскіх вуліцах.
  Пакуль ён ішоў, ён зноў прабег усё ў галаве; ён павінен быў даведацца, дзе можна палепшыць план, калі гэта магчыма. Ён адчуваў сябе лёгка і добра, углядаючыся ў твары, якія праносіліся міма яго, разважаючы, якія ў іх сакрэты. Што б яны падумалі, калі б ведалі, што чалавек, які прайшоў міма іх, каб купіць ранішнюю газету, стане загалоўкам навін за пакаранне адкідаў грамадства? Вядома, большасць з іх былі б у шоку, але дзесьці ў натоўпе знойдуцца сябры, людзі, якія зразумеюць, у чым насамрэч заключаецца яго місія.
  
  Паліна Ёхансан расслабілася, калі другі раз убачыла міма яе паліраваны Merc. Яна была са свайго дрэва, але пазнала прыгожы набор колаў, калі ўбачыла адно, закамянелае або цвярозае, і цёмную постаць, якая кіравала машынай, была апранута ў касцюм.
  Яна павярнулася і паглядзела, ці няма паблізу яшчэ дзяўчат, але вуліца была пустая. Яна не ведала, колькі цяпер часу, акрамя позна, і яна збіралася склікаць вечар, але калі гэта быў бізнес, то яна магла пачакаць, каб даведацца, ці гатовы ён. Большасць іншых дзяўчат будзе далёка, таму выбар у яго абмежаваны. Яна прашаптала сама сабе, што было звычкай, якую яна прыняла падчас доўгага, самотнага чакання гульцоў. «Дзелавы тып, мне падыдзе. Хадзем, сын мой».
  Мерс заехаў на бардзюр, і акно бясшумна апусцілася. «Вы працуеце?»
  Яна высунула галаву ў акно - прыемна пахла, было цёпла, і яна проста хацела залезці, пакуль не замерзла да смерці. «Я якраз збіраўся скончыць, мілы, але калі ты згодны, то я гатовы».
  Было цёмна, але яна бачыла, што гэта грошы. Адваротным бокам гэтых хлопцаў было тое, што яны прымусілі яе зразумець, наколькі танным і аблажаным было яе жыццё. Калі гэта быў звычайны гульцоў на сваіх ляскаючых колах, які спрабаваў атрымаць вострыя адчуванні, якіх ён не адчуваў дома, у пэўным сэнсе гэта было нармальна. Усе яны проста цыркулявалі ў адным чане са свіной волі. Гэтыя прадпрымальнікі добра плацілі і насамрэч не жадалі нічога занадта дурнога, але гэта было так, быццам яны прыляцелі з іншай планеты.
  Яна спрабавала сфакусаваць вочы, але была замбіравана пасля ўдару, які атрымала раней. Яна жыла ў месцы, дзе кожны дзень змагаўся за тое, каб набрацца парашку, які пазбавіў бы страўнікавыя спазмы яшчэ некалькі гадзін. Парашок быў першым, і яго куплялі раней, чым зубную пасту або туалетную паперу. Яна адчувала сябе адным з тых хамякоў, якія проста бегалі на коле, каб не патрапіць у чортава нікуды. Ёй патрэбны былі грошы гэтага гульца, таму яна ўсміхнулася як мага лепш і збегла з цэнаў, спадзеючыся, што ўсё будзе проста і ён падвязе яе да кватэры. Ёй было цікава, якой была яго жонка і што б яна падумала пра тое, што яе муж быў з наркаманкай, якая баялася ісці да доктара з-за таго, што ён мог ёй сказаць.
  Ён перадаў запіскі. Яна зноў паспрабавала засяродзіцца на яго твары, але ад гераіну і знясілення мужчына ператварыўся ў мяккую форму, а не ў набор рысаў і выразаў.
  «Куды лепш за ўсё пайсці?»
  Яна магла пачуць у яго голасе дастаткова, каб зразумець, што ён адукаваны, і ёй прыйшло ў галаву, што, калі б Дэні Флемінг не паспеў трахнуць ёй галаву, яна магла б жыць так, як заслугоўвала, і апынуцца з такім чалавекам. Яна прывяла яго ў стары прамысловы раён, дзе мясцовая паліцыя не будзе іх турбаваць. Яна падумала, што ён незвычайны, таму што нармальныя гульцы заўсёды нерваваліся, але было падобна на тое, што гэты хлопец пайшоў гуляць у парк. Ён ёй спадабаўся, але потым яна спадабалася ўсім пасля таго, як даела пачак карычневага.
  Яны спыніліся за старым складам, яна сказала яму, што ім будзе лепш у задняй частцы машыны, і адчыніла дзверы. Яна не бачыла, як ён выцягнуў дамкрат з-пад сядзення, калі выйшаў з машыны. Яна была напалову на заднім сядзенні, калі ён абышоў яе ззаду і схапіў жменю яе доўгіх светлых валасоў.
  Яго першай задачай было заткнуць суку рот. Ён адкінуў яе галаву назад, сціснуў ёй горла, пацягнуў яе і з усіх сіл ударыў проста пад грудную клетку. Яна ўпала, з усіх сіл вярнуўшы паветра ў лёгкія, і застагнала ў мокрую бруд пад тварам. Яна адчувала занадта моцны боль, каб засяродзіцца або зразумець, што адбываецца, але адчула, што мужчына перавярнуў яе. Ён быў моцны, а яна бездапаможная.
  Ёхансан раней пацярпела ад дзіўнага гульца, але таго, як гэты хлопец яе прынізіў, было дастаткова, каб сказаць ёй, што наперадзе яшчэ больш. Яна бачыла, як ён зняў куртку і паклаў яе ў сумку, а потым закасаў рукавы. Яна паспела вымавіць слова «калі ласка», але калі ён выцягнуў дамкрат, яна паспрабавала згарнуцца ў клубок.
  Ён азірнуўся; было цёмна і ціха, акрамя сукі, якая стагнала на зямлі. Ён узяўся за працу – хаця і не хацеў даводзіць гэтую да канца, толькі браць, наколькі мог.
  Ёхансан страціла прытомнасць, калі цёмная фігура над ёй зарыпела, намагаючыся сапсаваць ёй твар.
  
  У 9 раніцы наступнага дня ён увайшоў у кабінет і крыкнуў добрай раніцы на ўвесь пакой. Прынамсі, дзве жанчыны, якія там працуюць, праводзілі добры працэнт сваіх працоўных дзён, разважаючы, як яны могуць прыцягнуць у сваё жыццё чалавека, які наведваў Палін Ёхансан. Большасць астатніх лічылі яго жудасам.
  OceanofPDF.com
  12
  Харкінс падрыхтаваў інфарматара і паабяцаў яму, што гэта будзе яго апошняя праца перад выхадам на пенсію.
  Інфарматар быў паважаным чалавекам, але ў даўнія часы яму прыйшлося аформіць паліцэйскую страхоўку пасля таго, як ён увязаўся ў глупства і атрымаў візіт Харкінса, калі ён працаваў у аддзеле па цяжкіх злачынствах. Ён ведаў усё пра рэпутацыю Харкінса, і яны заключылі здзелку, якая зрабіла іх абодвух шчаслівымі. Ён трымаў сваё жыццё на правільным шляху, пакуль кінуў Харкінсу дзіўную тушу - хаця яму заўсёды даводзілася купляць напоі, калі ён сустракаў дэтэктыва. Ён палічыў дамоўленасць добрай здзелкай, улічваючы, што ён мог бы страціць, калі б дэтэктыў не ўмяшаўся ў яго жыццё.
  Харкінс папрасіў яго даведацца, што ён можа атрымаць ад Білі і Фрэнка Дру.
  «Добра, шчыра кажучы, Фрэнк Дру — каўбой, і яму лепш з вуліцы. Я ведаю, што ён зараз займаецца са сваім братам Білі. Бяда з Білі ў тым, што пасля смерці яго жонкі ён раскладаецца, і хтосьці будзе сапсаваны, так што вы хочаце, каб я звярнуў увагу?
  Харкінс праглынуў піва, якое яму купілі. «Засяродзьцеся на Фрэнку, таму што ён нягода. Проста слухайце, што ён задумвае і як ён гэта робіць. Усё, што ён згадае пра свайго брата, было б дарэчы».
  Інфарматар стрымаў сваё слова, і ў той жа дзень ён зайшоў у букмекерскую кантору, дзе, як ведаў, Фрэнк Дрю змарнаваў большую частку сваіх грошай. Дру не было, але гэта было проста чаканне, і ён жаваў тлушч з некалькімі мясцовымі гульцамі, усе спрабуючы знайсці магічную формулу, якая зробіць іх больш шчаслівымі, чым букмекеры. Ён быў цярплівым чалавекам, таму мог пачакаць, і Фрэнк Дру ў рэшце рэшт увайшоў у дзверы, нібы гэта быў яго ўладальнік, хаця за гэтыя гады ён, безумоўна, уклаў дастаткова праз рашотку, каб купіць краму.
  Дру спачатку не ўбачыў інфарматара, так адчайна жадаў выкласці свае грошы на няўдачніка, але як толькі ён скончыў з гэтым, ён агледзеў маленькую абшарпаную букмекерскую кантору і адразу ж ажывіўся, убачыўшы чалавека, які нешта меў на ўвазе, а не звычайны збор жывых мерцвякоў.
  «Што за хрэн, чувак? Што прывяло вас у гэтую сметніцу?
  Інфарматар размаўляў з Дрю, гуляючы на тым, што ён быў кімсьці, і Фрэнку Дру падабалася ўяўляць, што сапраўднае імя насамрэч дае яму хрэн. Неўзабаве высветлілася, што Дру худы, і, нягледзячы на працу з братам, ён не навучыўся быць стрыманым. Ён не націскаў занадта моцна, не трэба было; ён дамовіўся сустрэцца з Дру пазней, каб выпіць пару напояў, але было ясна, што хлопчык хацеў пабалбатаць і паспрабаваць зрабіць уражанне.
  Яны разышліся, і Харкінсу патэлефанаваў інфарматар, які паведаміў яму гісторыю.
  - Малайчына, не спяшайся, а ты ўпэўнены, што ён борацын?
  «Букмекеры атрымліваюць усё. Хлопчык прыдурак, і Бог ведае, чаму Білі Дрю забраў яго ў сваю каманду, але я мяркую, што мы ўсе робім нешта для нашых сем'яў.
  Інфарматар з задавальненнем рабіў гэтыя невялікія ўскосныя каментарыі, ведаючы, што ў Харкінса насамрэч не было таго, што большасць людзей называла сям'ёй. З гадамі Харкінс стаў яму падабацца, і яму было шкада, што ён апынуўся ў бары старым смосячым, якога ўсе стараюцца пазбягаць – нават яго былыя калегі. Тым не менш, гэта было жыццё, і ён здагадаўся, што Харкінс не памяняў бы яго, нават калі б мог - чалавек быў прыроджаным лаўцом злодзеяў, але трахаўся без працы.
  Пазней у тую ж ноч ён зноў сустрэўся з Фрэнкам Дрю ў смярдзючай выпіўцы, якая была бяспечнай і ўсё яшчэ прадавала паўлітра па рэальных цэнах, у адрозненне ад цэнтра горада, дзе можна было выдаткаваць тыднёвы заробак на некалькі выпівак. Інфарматар сказаў Дру, што напоі за яго кошт. Пасля другога піва і пагоні ён проста не мог заткнуць хлопчыка; хоць ён не дайшоў да канкрэтыкі, ён прабалбатаў, што працуе з Білі і Колінам Джэкам, а яны занятыя. Ён толькі даў хлопчыку пагаварыць – прыйдзе час.
  — Ну, Фрэнк, як там старэйшы брат? Мне было сумна чуць пра тое, што ён страціў жонку. Я ведаў яе. Страшная хвароба рак».
  Фрэнк Дрю ненавідзеў сваю нябожчыцу нявестку, бо яна бачыла яго такім, якім ён быў, і ўвесь час папярэджвала мужа аб тым, каб мець з ім што-небудзь агульнае. Аднак яму трэба было сыграць гэтую ролю, і ў любым выпадку ён не мог сказаць супраць яе нічога, што магло б вярнуцца да яго брата. Білі любіў сваю жонку, даглядаў яе да апошняга дня, і кожны, хто настолькі дурны, каб абразіць яе памяць, абавязкова наведае вялікі Білі Дрю - і атрымае ручку кіркі.
  «Яна была цудоўнай жанчынай; яна ні разу не скардзілася на сваю хваробу. Бяда ў тым, што Білі дакладна памыляўся ў галаве пасля сваёй смерці. Здаецца, большую частку часу ён усё ў парадку, але час ад часу нешта проста ламаецца, і ён бярэ на пракат радыё. Нядаўна ён цалкам страціў сюжэт, і я сказаў яму, што гэта ганьба. Але трымайце гэта пры сабе». Ён дакрануўся да свайго носа і падміргнуў.
  Інфарматар стараўся трымаць твар роўным, але ведаў, што ідыёт, які выпіваў з ім, апынуўся б у шпіталі, калі б хоць раз назваў свайго брата ганьбай. Напой пачынаў дзейнічаць, і ён вырашыў, што пара пачынаць націскаць. «Што гэта тады, Фрэнкі? Ён кагосьці адсартаваў?»
  Дру зразумеў, што гаворыць не на той тэрыторыі, але ён захапляўся інфарматарам і цяпер адчуваў сябе таварышам, таму расказаў бы яму трохі, каб зрабіць уражанне. «Не магу сказаць занадта шмат, але мы былі на працы на захадзе, і гэта пайшло ўверх, і, на шчасце, я быў там, каб трымаць нас у парадку. Гэта ўсё, што я кажу».
  Інфарматар быў тут доўгі час, чытаў газеты і быў дастаткова кемлівым, каб зразумець, што хацеў Харкінс. Ён праглынуў рэшту напою за адну. Гэта было не тое, у што ён хацеў удзельнічаць, і ўсведамлення таго, што задумалі гэтыя вар'яты, было дастаткова, каб прымусіць яго вырашыць, што ён больш не новы лепшы сябар Фрэнка Дрю. Ён зробіць званок, а потым скажа Харкінсу займацца без яго. Ён не хацеў Білі Дрю ў яго дзверы. «Трэба ісці, Фрэнкі, але было прыемна з табой пагаварыць. Напэўна, я буду сустракацца з вамі, і вы заўсёды ведаеце, дзе мяне знайсці, калі спатрэбіцца».
  Фрэнк Дру быў расчараваны тым, што ўсё так раптоўна скончылася, асабліва таму, што ён не меў цаны чарговага напою і проста паглыбляўся ў той шлях, дзе, як ён верыў, ён мог бы мець цікавы погляд практычна на любую тэму. «Няўжо вы не маглі б пашкадаваць мяне крыху?» — спытаў ён. «Я буду ў парадку, калі мы атрымаем наступную працу. Вы заўсёды атрымлівалі гэта з працэнтамі ў мінулым».
  Інфарматар папляскаў яго па спіне і засмяяўся, кінуў дваццатку на вільготны бар і ўцёк. Ён забыўся ўзяць з сабой чысты мабільны, які выкарыстоўваў для сувязі з Харкінсам, але тэлефонная будка была наступным лепшым варыянтам. Ён адышоў як мага далей ад паба, перш чым адчыніць дзверцы рарытэтнай тэлефоннай будкі і паспрабаваў не ўдыхнуць пах саўку.
  Харкінс заказваў трэцюю пінту, калі яго тэлефон задрыжаў у кішэні. Ён узяў яго, кіўнуў бармэну і выйшаў на вуліцу пагаварыць.
  «Што здарылася? Я ў сярэдзіне вельмі добрай сесіі, і цяпер я стаю пад піскім дажджом».
  — Слухай, Мік. Мы знаёмыя даўно, таму я хачу пераканацца, што вы разумееце. Я толькі што напоўніў маладога Фрэнкі лагерам, і ён ужо ў рот. Усё, што я магу вам сказаць, гэта тое, што яны правялі працу на захадзе, Білі яе цалкам страціў, і хтосьці, здаецца, пацярпеў. Як бы там ні было, у хлопчыка няма бабоў, так што вялікіх вынікаў не было, і Білі зараз шукае іншую працу. Цяпер я можа і не Шэрлак Холмс, але я слухаю навіны і магу скласці два і два і ўсё такое дзярмо. Я хачу да чорта ўсё, што мае дачыненне да падвойнага забойства, і асабліва я не хачу, каб шалёны Білі Дрю раскрываў маю галаву. Яны хлопцы, і ўсё скончана для вас. Зашмат рызыкі, Мік. Я атрымліваю асалоду ад жыцця і не хачу заканчваць свае дні, гледзячы на неба з скіпа. Шчыра кажучы, калі ты не можаш атрымаць гэтага дурня, на якога я патраціў грошы, то табе трэба зараз жа сысці на пенсію. Дарэчы, ці атрымаю я калі-небудзь выдаткі?» Ён засмяяўся - Харкінс не даў яму ні капейкі на выдаткі за ўвесь той час, што ён ведаў яго.
  Харкінс ведаў, што спрачацца няма сэнсу, і ў любым выпадку інфарматар меў рацыю, і яму пара адступіць. Яму дастаткова было сказаць, што Білі Дру і яго каманда зараз былі законнымі мішэнямі для аперацыі, і ён усміхнуўся гэтай думцы. «Няма праблем, зразумейце. Хочаце выпіць?
  Інфарматар смяяўся ў трубку і ведаў, што іх доўгія адносіны падыходзяць да канца. «Не, пакуль вы шукаеце гэтую каманду. Аднак вось што вам сказаць - калі вы іх загорнеце, зрабіце нам усім ласку і сыдзіце на пенсію. Я вып'ю з вамі чарку, а вы можаце заплаціць за змены». Ён паклаў слухаўку і з палёгкай уздыхнуў.
  Харкінс вярнуўся на сваё месца ў бары і пачаў працаваць над свежай пінтай, якая чакала яго. У яго павінен быў быць стары кайф, але яго не было. Ён павінен быў круціць у галаве думкі, што рабіць далей, але яны не ішлі. Ён адчуваў сябе непрыемным і зразумеў, што нават яго доўгія адносіны з інфарматарамі падыходзяць да канца.
  Ён нават не павінен быў мець інфарматараў, бо новая сістэма з'явілася, і яны паклалі канец распрацоўцы і валоданню вашай уласнай. Злоўжыванняў сістэмай і плацяжамі было так шмат, што былі створаны спецыялізаваныя аддзелы па апрацоўцы крыніц, каб пераняць права ўласнасці на інфарматараў і ўвесці жорсткія правілы кіравання імі. Харкінс падыгрываў, але паставіў так, што найлепшыя не казалі б нікому, акрамя яго.
  Ён ведаў, што яго тып быў заменены О'Конарамі гэтага свету, і ўпершыню за гады ён адчуў нешта, што ён зразумеў, было страхам. Страх перад будучыняй, таму што ён не мог яе бачыць. Ён не меў нічога супраць О'Конара, а Грэйс Макалан была першай асобай, якая яму сапраўды спадабалася за доўгі час. Яна і О'Конар былі такімі добрымі, як ён ніколі не мог быць. Яго спосаб заключаўся ў тым, каб выбіваць дзверы і сутыкацца тварам да твару са злыднямі, але тыя дні прайшлі. Злачынцы былі разумнейшыя, больш жорсткія і адмовіліся ад старых правілаў гульні.
  Ён адпіў паўлітра і ўздыхнуў. «Што, чорт вазьмі, я раблю?»
  Ён ведаў, што праца ўтрымлівае яго ад поўнага алкагалізму, які стане яго лёсам, калі яму дадуць пенсійны чэк і пагладзяць па плячы.
  Ён выпіў рэшткі піва і працягнуў руку бармэну. «Гэтым разам да пінты падыдзе маленькае золата».
  Потым увайшоў Макалан і зноў памахаў бармэну, каб ён прыгатаваў ёй напой. Яна падсунула да яго зэдлік і выцягнула спіну і шыю. - Я змучаны, Мік, таму зрабі гэта вялікім. Ці чулі вы што-небудзь са сваіх неафіцыйных крыніц?»
  Харкінс расказаў ёй, што паведаміў інфарматар, і яна кіўнула, не перабіваючы. Ён чакаў яе рэакцыі. «Думаю, што нам падыдзе, і я напісаў заяўку на дазвол, каб яго турбаваць. Калі мы зможам падключыць машыну да гуку, тады мы зможам трымацца далей і назіраць, дзе ён шукае з офіса. Мы будзем трымаць каманду дастаткова блізка, каб пры неабходнасці ўвайсці, але дастаткова далёка, каб не напалохаць яго. На здароўе! А цяпер паглядзім, наколькі мы добрыя. Я збіраюся дамовіцца з групай забойцаў, каб даць яму візіт; мы прымем тое, што вы сказалі пра яго, чакаючы гэтага».
  Харкінс кіўнуў. — Добра. Гэтаму хлопцу напляваць на выхад з каманды з Глазга, і ён будзе гэтага шукаць. Чым раней мы зможам гэта зрабіць, тым лепш». Яны чокнуліся.
  «Лічы, што гэта зроблена - я раблю гэта раніцай. Дарэчы, ты выглядаеш так, быццам у цябе быў лепшы дзень. ты ў парадку?
  Ён праглынуў віскі і даў ёй стомленую ўсмешку - толькі вымушана і проста для эфекту. Яны абодва гэта ведалі.
  «Прама, як дождж. А цяпер раскажы мне пра Белфаст. Я чуў гэтыя гісторыі, але вы ніколі не згадвалі пра гэта, хаця я даў вам прывілей сяброўства». Ён павесялеў ад уласнага жарту, і гэта адхіліла яго думкі ад будучыні.
  Яна хвіліну глядзела на яго. Ён раззброіў яе, і для Макалана гэта была галаваломка Харкінса – нягледзячы на яго страшную рэпутацыю і ўсе папярэджанні, ён быў з ёй з першага дня. Ніякіх пагроз, ніякіх грубых замахаў з боку старэйшага чалавека, які шукае скальп, каб павесіць на сваю калекцыю.
  Яна расказала яму столькі, колькі магла, і ён здзівіўся таму, што яна апісала без долі жалю да сябе. Яна паверыла, што ён выслухае, і ён зразумеў, што яна была чымсьці добрым у яго жыцці, але калі што, гэтая думка прымусіла яго зноў адчуць пустэчу і што выбар, які ён зрабіў столькі гадоў таму, не прынясе яму дывідэндаў. Сябры і сям'я давалі вам жыццё з праблемамі, але калі вам пашанцавала, яны давалі вам тое, за што можна было б трымацца, калі вы зразумелі, што вы засталіся ў мінулым. Ён спадзяваўся, што Грэйс не зробіць такой жа памылкі.
  На працягу трох раундаў яна распавядала пра сваё ранейшае жыццё так, нібы Харкінс быў яе спаведнікам, і часам яе сумленнасць збівала яго з панталыку - як і яе ўразлівасць, улічваючы яе таленты і моцныя бакі. У рэшце рэшт яна перанесла Харкінса ў той дзень, калі яна пакінула берагі Паўночнай Ірландыі, памяць вострая, ясная і балючая.
  
  Інцыдэнт у Белфасце - выезд з Паўночнай Ірландыі
  Грэйс Макалан падняла каўнер паліто, каб абараніць твар ад халоднага паўночна-ўсходняга ветру, які калыхаў яе валасы і калыхаў хвалі на Белфасцкім возеры. Паром павольна адштурхнуўся ад прыстані, і рухавікі зарычалі, пакуль карабель набіраў хуткасць для паездкі на мацярык. Яе твар быў зморшчаны і худы, чым гэта было некалькі месяцаў таму ў тую ноч, калі Томі Дойл і Каўбой сустрэлі свой канец. Твар яе быў бледны, а вочы падпіралі цёмныя цені. Яна даўно не ўсміхалася, але прынамсі адчула некаторую палёгку ад таго, што Паўночная Ірландыя аддалялася ззаду.
  Ніхто не прыйшоў з ёй у докі, хоць Біл Кэлі далучыўся да яе, каб выпіць апошні раз. Ён сказаў ёй, што з ёй усё будзе добра, што яна моцная, толькі крыху збітая – так і павінна быць. Гэта было дрэнна, але яна атрымала з гэтага урокі, і гэта зробіць яе мацнейшай. Яны ў апошні раз паднялі келіхі.
  Карабель абмінуў Карыкфергус, калі наперадзе адкрылася Ірландскае мора, але яна не магла ўтрымаць сябе, у тысячны раз разважаючы над тым, што прывяло да яе цяперашняй сітуацыі.
  Калі стала вядома аб заяве, якую яна зрабіла супраць Джэкі Кроўфард, яна стала крыху менш папулярнай, чым PIRA, сярод мужчын і жанчын у сіле. Што яшчэ горш, камандзір прыпаркаваў яе за сталом адміністрацыі ў штабе, проста каб пераканацца, што яна можа праводзіць свае дні ў хладных плячах. Вышэйшае кіраўніцтва павінна было публічна хваліць яе за мужнасць і сумленнасць, але ў прыватным парадку яны пракліналі яе вераломства. Для малодшых чыноў такой праблемы не было, і яны проста лаялі яе адкрыта і, па магчымасці, на адлегласці чуваць. Біл Кэлі, які ніколі не еў у сталовай, стараўся далучацца да яе кожны раз, калі мог, але такім чынам, што толькі яшчэ больш вылучала яе ізаляцыю. Аднак яна ніколі не магла сказаць яму гэтага і ведала, што ён заплаціць сваю цану за вернасць ёй.
  Яна падумала пра маладога Джэкі Кроўфарда і пра тое, як яе доказы пацвердзілі медыцынскія высновы і пазбавілі яго. Больш ніхто не прызнаўся, што бачыў нешта ў тую ноч. Праўда была ў тым, што калі б яна магла перавесці стрэлкі гадзінніка назад, яна б нічога не ўбачыла і не зрабіла б сама. Томі Дойл усё роўна быў бы мёртвы, і ў яе быў бы Джэк. Ён быў сапраўдным ударам малатка, і шок ад яго апошняга візіту ашаламляў яе на працягу некалькіх тыдняў пасля гэтай падзеі. Яна ўспомніла званок вечарам пасля сустрэчы з камандзірам і допыту ўнутранай следчай групы.
  «Мы павінны пагаварыць».
  Гэтыя словы былі такім добра выкарыстаным папярэднікам паведамлення, што адна палова адносін пайшла ў іншым кірунку. Яна была так упэўненая ў Джэку. Як наіўна! Той вечар быў досыць дрэнным, але яна думала, што зможа перажыць гэта з яго падтрымкай. Праблема была ў тым, што ён не хацеў сказаць ёй, чаму - толькі тое, што ўсё скончылася. Гэта павінна быць звязана з інцыдэнтамі; магчыма, ён не хацеў, каб наступствы закранулі яго, як толькі іх адносіны стануць публічнымі.
  Дзіўна было тое, што ў тую ноч яна нават не змагла раззлавацца; яна проста сказала яму ісці. Яна ніколі не адчувала сябе больш адзінокай і захварэла на наступны дзень, які правяла ў ложку. Яна задавалася пытаннем, чаму жанчыны рабілі адну і тую ж памылку зноў і зноў з такімі хлопцамі, як Джэк Фрэйзер - гэта было іх сапраўдным праклёнам.
  У рэшце рэшт Макалан прыслухаўся да парады Біла Кэлі і падаў заяўку на перавод у мацерыковыя сілы.
  Калі карабель плыў па моры, апошнім відам Паўночнай Ірландыі была тонкая шэрая палоска на гарызонце. Настрой Макалана супакоіўся - штодзённыя напаміны пра яе становішча засталіся там, дзе ім належала. Яна паабяцала сабе, што больш ніколі туды не паедзе.
  Яна падышла да пярэдняй часткі карабля і ўбачыла, як мацярык стаў у цэнтры ўвагі, і ўпершыню за некалькі тыдняў падумала, што калі-небудзь у будучыні ўсё палепшыцца. Яна была стомленай, але ў добрым здароўі, і прыйшоў час зноў сабрацца. У яе было спакуса заказаць напой у бары, але яна зразумела, што прыйшоў час вярнуцца да гарбаты і кавы на працягу дня. Яна заказала чорную гарбату, упершыню за некалькі тыдняў усміхнулася і падумала, што будучыня не можа быць горшай за мінулае.
  
  Яна зноў дакранулася да акуляраў з Харкінсам і ўсміхнулася. Ён усміхнуўся ў адказ і быў рады, што яна расказала яму сваю гісторыю, таму што ён мог заўважыць махлярства на вуліцы. У Грэйс Макалан былі недахопы, але ніякага махлярства, і адзіная праблема заключалася ў тым, што ў гэтай гульні гэта было слабым месцам. Яна будзе паранена некалькі разоў або зробіць выбар, які зрабіў ён, і пабудуе ахоўны шчыт цынізму. Ён спадзяваўся, што яна проста адмовіцца ад траўмы, бо гэта прынамсі падтрымлівае сувязь з чалавечай расай.
  «Добра, хопіць, Макалан, цяпер я раскажу табе правільную ваенную гісторыю».
  Ён папрасіў бармэна на раунд, які быў кропкай незвароту, і гарантаваў двайны аспірынавы сняданак раніцай.
  OceanofPDF.com
  13
  Два дні пазней Білі Дру наведаў атрад забойцаў, і ён амаль адчуў палёгку, калі яны пастукалі ў дзверы. У той жа час стукнуў Колін Джэк. Макалан не згадаў Фрэнка Дру дэтэктывам з Глазга і пагадзіўся з О'Конарам, што яны рызыкнуць і пакінуць яго як магчымае слабае звяно на потым.
  Білі Дру правёў дзень у мясцовым офісе CID, не адказваючы на пытанні, і ён рэпеціраваў, што яны скажуць з Колінам. Ён не здзівіўся, што Фрэнка не паднялі, і выказаў здагадку, што хлопчыкі ў блакітным не заўважылі таго факту, што ён працаваў на некалькіх работах. Ён быў удзячны за гэта і разумеў, як мала давяраў малодшаму брату. У нейкі момант яму трэба было б яго кінуць, інакш яны ўсе пайшлі б на дно.
  Калі ён выйшаў з вакзала праз некалькі гадзін, ён пайшоў проста ў паб, у якім ён дамовіўся сустрэцца з Колінам, калі іх адменяць. Джэк выпіў паўлітра, калі дзверы адчыніліся, увайшоў вялікі Білі Дрю і кіўнуў. Джэк падміргнуў яму і ўсміхнуўся. «Як гэта прайшло?»
  «Прагулка па парку — яны не робяць дэтэктываў з Глазга, як раней. Адзін з іх прапанаваў мне гарбаты! Я кажу табе, Колін, Тагарт, напэўна, круціцца ў магіле.
  OceanofPDF.com
  14
  Білі Дру заўсёды карыстаўся скрадзенай машынай на працы, але для разведкі ён карыстаўся ўласнымі коламі, якія мяняў кожныя некалькі месяцаў. Ён ведаў, што нават калі па нейкай прычыне яго спыніць патруль, яны нічога страшнага не зробяць. Тым не менш, ён усведамляў, што, якім бы асцярожным ён ні быў, дастаткова толькі нешанцавання з яго боку, каб даць свінням адпачыць ад яго.
  На гэты раз гэта быў толькі вольны ад службы і вельмі ахвотны малады стажыроўшчык, які прымусіў Білі Дрю прыпаркаваць Audi далёка ад свайго дома, што ён і рабіў. Стажаваны перадаў нумар машыны ў штаб-кватэру, і яна была звольнена ў секцыю разведкі MCT.
  Інфармацыя дайшла да Джэка Форбса, калі яго каманда назірала за ўваходнымі дзвярыма братоў Дру і Коліна Джэка з незаселеных кватэр. Ён усталяваў іншы OP на Audi, як толькі ён быў знойдзены. Два дні запар Дру бачылі, як ён садзіўся ў машыну і ў адзін з тых дзён забіраў Коліна Джэка ў яго дома, і Макалан вырашыў, што гэтага дастаткова, каб прымусіць Джэка Форбса выканаць начную працу - усталяваць электронны маяк на Audi . Каб пераканацца, што тэрыторыя вакол машыны бяспечная, спатрэбілася вялікая камандная аперацыя, і ў 3 гадзіны ночы бязмесячнай і вельмі вільготнай ночы каманда Forbes села ў Audi, пакінуўшы тэрыторыю, выканаўшы працу ўсяго праз дзевяць хвілін. Памылка пульсавала кожныя некалькі хвілін, паведамляючы камандзе, што яна працуе, а потым пераходзіла ў спячы рэжым; ён будзе актывавацца, калі на машыне будзе рух.
  Калі Forbes вярнуўся ў штаб-кватэру, ён зайшоў у кабінет Макалана, і яна паказала яму вялікі палец уверх, бо тэхнік змяніў некаторыя налады ноўтбука. На экране свяцілася электронная карта, якая паказвала дакладнае месцазнаходжанне «Аўдзі» Білі Дрю. Харкінс быў з ёй, і О'Конар выйшаў, каб выказаць падтрымку.
  Макалан паклала рукі на плячо Форбса. «Яна жывая, Джэк, добрая праца для цябе і хлопцаў. Мы дазволім яму пабегаць два-тры дні, каб паглядзець, куды ён пойдзе, а калі ўладкуем яго ўначы, проста пакінем яго. У любым выпадку, кожная праца, якую ён калі-небудзь выконваў, была зроблена рана ўвечары, таму мы не хочам зараз рабіць дваццацьчатырохгадзіннае прыкрыццё. Пойдзем усе паспіць пару гадзін».
  OceanofPDF.com
  15
  Наступнай раніцай Білі Дру адчыніў свае дзверы і нахмурыўся, гледзячы на яшчэ адзін няшчасны, мокры дзень. Ён пакляўся, што пасля наступнай працы сыдзе з месца і пагрэецца. Яго галава калацілася з раніцы да вечара, яму стала дрэнна, і яго нутро падказала яму, што прыцягненне яго брата было хрэнам у вышэйшай лізе.
  Ён азірнуўся на вуліцу і ўбачыў, як міма гаварылі дзярмо прайшла пара шмараў. Ён не меў часу на гэтых марнатраўцаў, не шкадаваў іх і лічыў недзе ніжэй ніжняй прыступкі крымінальнай лесвіцы.
  Ён зашпіліў воданепранікальную маланку і прабег некалькі сотняў ярдаў да «Аўдзі». Ён якраз збіраўся некалькі разоў прабегчыся міма дома, які, як яму здавалася, перавярнуць, каб пераканацца ў зямлі, а потым паўтарыць працу пасля наступлення цемры. Як толькі яны ўсё зробяць, ён зазірне ў казіно. Ён па-ранейшаму падтрымліваў форму, так што бег да машыны прымусіў яго цячы кроў, і ён атрымліваў гудзенне, як развівалася праца.
  У пяцістах ярдах ад нас афіцэр назірання сядзеў у занядбаным офісе і запісваў у журнал дакладны час, калі Білі Дру выйшаў з дому, у што ён быў апрануты і што ён быў адзін. Ён перадаў інфармацыю ў штаб-кватэру па зашыфраванай сістэме і астатняй камандзе, размешчанай далёка ад вобласці, але гатовай рухацца.
  Дру адчыніў дзверцы «Аўдзі» і ўскочыў, амаль адным рухам запусціўшы рухавік і ўключыўшы абагравальнікі. Машына мерзла; ён патэлефанаваў Коліну Джэку, пакуль награвалася, а вокны сцякалі ад напалову замерзлай вады.
  — Слухай, я сёння крыху прабегся, ці няма чаго ззаду. Крыкну табе каля двух і праеду міма твайго месца. Звычайная дрыль, пачакайце, пакуль я прайду, і паглядзіце на машыны за мной, каб убачыць, ці няма чаго. Патэлефануйце мне, калі ўбачыце нешта падобнае на свініну».
  Размова была выразна ўлоўлена прыладай для праслухоўвання ў машыне. У офісе MCT слухачы сачылі за аўтамабілем і перадавалі інфармацыю групе сачэння, таму іх папярэдзілі, што Дру будзе выкарыстоўваць трэцяе вока ў выглядзе Коліна Джэка, каб вызначыць любую дзейнасць сачэння пазней у той жа дзень. У офісе і ў машынах пачуўся агульны ўздых палёгкі ад таго, што абсталяванне перадае аператыўнай групе неабходныя рэчы, і Харкінс, пачуўшы навіну, стукнуў далонню па стале. «У рэшце рэшт, не такі ўжо і разумны, Білі», — сказаў ён.
  Дру павольна адышоў і пачаў тое, што для яго было звычайнай працай. Ён ганарыўся тым, што прымае ўсе меры засцярогі, але яму трэба было быць напагатове, калі атрад забойцаў усё яшчэ адкопваўся, хаця ён ведаў, што ў Глазга ў іх будзе куча падазраваных, да якіх трэба прабрацца, пакуль ён заробіць. Ён не мог перастаць думаць пра Фрэнка і пра тое, ці правільна ён зрабіў, што прывёў яго ў каманду. Калі б ён не даглядаў за ім, хлопчык зрабіў бы нешта асаблівае глупства і ў выніку апынуўся б з лязом у горле. Фрэнку падабалася гуляць з вялікімі хлопчыкамі, але ён проста не быў экіпіраваны.
  Калі вялікі Білі Дру накіраваўся ў цэнтр горада, ён быў бы трохі засмучаны, даведаўшыся, што ззаду, збоку і спераду яго суправаджалі машыны назірання, якія знаходзіліся ў сотнях ярдаў, але ішлі за ім, нібы вочным яблыкам. яго.
  Першую частку дня ён правёў, выконваючы дзеянні па кантракце назірання, і расслабіўся, калі ніколі не бачыў адну машыну двойчы. Ён пабег у сельскую мясцовасць і паехаў па некалькіх доўгіх ціхіх дарогах, а потым заехаў на палявыя пад'езды, каб што-небудзь уцягнуць. Электронная прылада зрабіла сваю працу, і каманда, якая ішла за ім, магла дакладна бачыць, што ён робіць і дзе ён спыніўся, і яны паклалі яшчэ большая адлегласць паміж Білі і імі. Па сцэнары ён прабег міма Коліна Джэка ў прызначаны час, і каманда пабегла альтэрнатыўным маршрутам.
  Дру патэлефанаваў Джэку пасля прабежкі. - Бачыш што-небудзь, Колін?
  Джэк кашлянуў у слухаўку, спрабуючы адначасова зацягнуцца цыгарэтай і размаўляць. «Да хрэну ўсе, за выключэннем выпадкаў, калі байкі апранаюцца ў лайкру, носяць пластыкавыя шлемы і ездзяць на гоначных матацыклах. Што з вамі?
  «Нічога», і я збег за горад, так што мы ў парадку. Пазней я пагляджу на гэтае месца і пагляджу, як яно выглядае пры дзённым святле. Напэўна, пагуляеш там па вуліцах. Пагаворым з вамі пазней, і схапім Фрэнка, але скажы яму да хрэну ўсё зараз. Проста пераканайцеся, што ён даступны, калі ён нам патрэбны, і што ён не ўтыкае іголку ў руку ці нешта падобнае».
  OceanofPDF.com
  16
  Макалан усё яшчэ быў у офісе і засяроджваўся на рухах каманды, калі ўвайшоў О'Конар і сеў насупраць яе і Харкінса, які, як заўсёды, пацягваў нясвежую каву. - Як справы, Грэйс? - сказаў ён. «Якія-небудзь праблемы?»
  Яна выцягнула рукі над галавой і заўважыла, што на імгненне О'Конар зірнуў уніз. У звычайных умовах у яе былі б праблемы з гэтым, але яна амаль усміхнулася і адчула ўсцешанасць, што такі дысцыплінаваны чалавек страціў кантроль, як бы гэта ні было. Яна не ведала, што Харкінс таксама гэта заўважыў.
  Яна стомлена ўсміхнулася О'Конару. «Не хачу спакушаць лёс, але ўсё ідзе як песня — апаратура ў машыне працуе бездакорна. Ён, безумоўна, шукае працу, таму мы проста павінны прытрымлівацца курсу. Гэта будзе каштаваць бомбы, каб выканаць гэтую працу, але гэта бітва, якую вы павінны змагацца з багамі наверсе».
  О'Конар зрабіў свае звычайныя нататкі і пачасаў ручкай лоб. - Як ты бачыш, як гэта пойдзе - і далучайся да якіх-небудзь думак, Мік?
  Макалан хацела ўважліва падбіраць словы, бо гэтыя вакансіі могуць быць лёгка сапсаваны, калі яны стануць зацягнутымі і дарагімі; заўсёды было нешта яшчэ, што трэба было зрабіць учора. Яна гучала настолькі ўпэўнена, наколькі магла быць, і Харкінс пачаў верыць, што яна, па меншай меры, такі ж добры маніпулятар, як О'Конар.
  «Вялікім бонусам з'яўляецца тое, што ён займаецца разведкай, і калі мы зможам зразумець, як ён выбірае мішэнь, тады мы зможам гэта зрабіць. У нас ёсць маяк на яго машыне, але яны выкрадуць новыя колы для працы, і мы можам не ведаць, што гэта такое, таму спачатку трэба вызначыць мішэнь і, спадзяюся, ён прыедзе на вечарыну. Праблема ў тым, што мы таксама патрабуем яго за забойствы, і ён не схільны пакідаць доказы. Калі яны проста пойдуць на ўзлом, яны могуць адпрацаваць паўгода, а потым зноў апынуцца на вуліцы. Тым не менш, Мік лічыць, што Фрэнкі Дрю для іх можа пайсці не так. Мы падрыхтуемся да поўных ператрусаў, калі зможам прымусіць іх уладкавацца на працу, і хто ведае пасля гэтага. Мы таксама падтрымліваем сувязь з іншымі сіламі на гістарычных работах, таму, магчыма, калі мы зможам прымусіць яго выканаць адну, мы зможам звязаць з ім іншых».
  Харкінс пагадзіўся з Макаланам, і О'Конар, здавалася, быў задаволены, пакінуўшы растлумачыць DCC, чаму гэтыя грошы былі выдаткаваны добра і, верагодна, будуць каштаваць значна даражэй.
  OceanofPDF.com
  17
  Білі Дрю прыпаркаваў сваю машыну на Морнінгсайд-Роўд, у раёне горада, які смярдзеў грашыма і ўсё яшчэ адчуваў сябе невялікім мястэчкам. Гэта было рэдкасцю ў тым, што ў гэтым месцы было дастаткова багацця, каб трымаць прыбытак цэлы шэраг маленькіх спецыялізаваных крам, і гэта рабілася нават з Tesco, які размахваў мускуламі ў сваім сэрцы.
  Назіральную групу папярэдзілі, дзе спынілася машына, і высадзілі дзвюх жанчын-назіральнікаў, каб паглядзець, дзе ён. Да таго моманту, калі яны ўбачылі Audi, ён ужо знік, таму яны занялі месцы ў вельмі добрай кавярні, дзе маглі падсілкавацца і, спадзяюся, убачыць яго вяртанне да машыны.
  Ён вярнуўся ў поле зроку прыкладна праз паўгадзіны, якраз у той момант, калі два афіцэры атрымлівалі асалоду ад другога каштоўнага латте. Ён мог быць дзе заўгодна ў гэтым раёне, але яны былі побач з аднымі з самых дарагіх цаглін і раствораў у горадзе, таму мэта Дру павінна была быць блізка.
  Ён паехаў адразу да сябе дадому і чакаў цемры.
  
  Макалан вырашыў, што яна выйдзе з камандай; цяпер яна была ўпэўненая, што Дру рыхтуецца, і яны павінны даведацца, што такое яго спосаб дзеяння. «Што вы думаеце пра шоў да гэтага часу?»
  Харкінс адвёў вочы ад патрабавання аб кампенсацыі выдаткаў. 'Я скажу вам, калі гэта будзе зроблена. Дзесьці на гэтым шляху нам спатрэбіцца крыху ўдачы. Вы заўсёды так, так што будзем спадзявацца, што шчаслівыя феі будуць з намі сёння вечарам».
  OceanofPDF.com
  18
  Білі Дру вярнуўся ў «Аўдзі» прыкладна ў той час, калі Макалан падумваў спыніць аперацыю на ноч. Так заўсёды было са сачэннем - сядзець гадзінамі ці днямі, нічога не адбываючыся. Хітрасць заключалася ў тым, каб быць цярплівым і верыць у працу.
  Электронны маяк пульсаваў і выдаваў Білі Дру камандзе назірання, якая магла дазволіць сабе заставацца крыху бліжэй пад покрывам цемры. Ён накіраваўся проста ў тое самае казіно, у якое хадзіў папярэдняй ноччу з камандай, якая складала яму кампанію. Яны ішлі за ім міма вышыбалаў; ён быў дастаткова заняты, каб дазволіць ім назіраць за ім з мінімумам намаганняў.
  Казіно ўяўляла сабой прыгожы будынак у стылі арт-дэко, які забяспечваў добрае абслугоўванне гульцоў і супрацьстаяў любым непрыемнасцям з максімальнай сілай. Тут была добрая кліентура, і ў гэты час ночы было поўна кліентаў, якія жадалі сарваць банк. Была звычайная сумесь летуценнікаў, адзіночак, залежных ад азартных гульняў і дзіўных злачынцаў, якія спрабавалі адмыць частку прыбытку. Таксама позна ўвечары пачалі паступаць рэальныя грошы ў выглядзе ўладальнікаў рэстаранаў, якія пацелі па дванаццаць-чатырнаццаць гадзін, спрабуючы захаваць сваіх кліентаў сытымі і шчаслівымі. Большасць былі этнічнымі кітайцамі, якія проста любілі круціць кола ў канцы дня. Казіно рабілі ўсё магчымае, каб заахвоціць іх увайсці праз дзверы, і для кітайцаў гэта было больш, чым азартныя гульні - гэта было месца сустрэчы для іх супольнасці, і яны пераадольвалі вялікія адлегласці пасля працоўнага дня, каб пажаваць тлушч з свае ўласныя.
  Дру гуляў за сталамі, і група назірання назірала, як ён складвае няцотную руку, але зразумела, што ён не канцэнтруецца на сваёй гульні. Ён рабіў тое, што рабілі яны, і назіраў за кімсьці іншым. Яны перадавалі інфармацыю астатнім членам каманды, аддаляліся ад казіно і любых празмерна дапытлівых выкідала, якія не любяць закон і парадак.
  Макалан зразумеў, што яны толькі што высветлілі, як Дру выбіраў свае мэты. Ён мог быць упэўнены, што большасць кітайцаў займаецца рэстараннай індустрыяй, асабліва калі яны прыязджаюць позна ўначы. Шукайце лепш апранутых марнатраўцаў і ідзіце за імі дадому, а як толькі яны апынуцца дома, ён зможа зрабіць гэта ў іншы бок і назіраць, як яны сыходзяць на працу на працягу дня. У рэшце рэшт ён мог выпрацаваць мадэль паводзінаў, меркаваць, ці добра яны забяспечаныя, і калі іх дамы будуць пустымі, і калі гэта будзе проста ўзлом або праца на сувязях. Проста, і гэта працавала пятнаццаць гадоў.
  Яна звязалася па рацыі з астатняй камандай. «Я ведаю, што позна, хлопцы, але мы павінны паглядзець, што ён будзе рабіць далей. Я хачу назіраць за аўтастаянкай і хачу, каб хто-небудзь атрымаў запіску з нумарамі ўсіх машын, каб мы маглі праверыць права ўласнасці і адрасы».
  Ні ў кога не было праблем, і Макалан загадаў машыне падбегчы да Морнінгсайда, дзе Дру бачылі, як пакідаў машыну на працягу дня. Адзначце месца і паглядзіце, ці не вярнуўся ён туды зноў.
  Некаторыя з каманды пачалі з усіх сіл не спаць, калі лакеі з казіно пазванілі - Білі Дрю сыходзіў. Макалан паглядзеў на паркоўку, каб праверыць, ці няма там яшчэ каго. Яны пацвердзілі, што кітаец сярэдняга ўзросту сышоў непасрэдна перад Дрю.
  У іх гэта было, і Audi цягнуў уладальніка сеткі паспяховых сямейных рэстаранаў да яго дома, што, напэўна, было прыемна Дру, таму што гэтая тэрыторыя была грашыма на сцяне і ідэальна падыходзіць для таго, што ён меў на ўвазе. Вялікія асобныя каменныя груды нерухомасці з садамі памерам з поле ззаду. Раён мог быць за горадам, так ціха, і ніхто нікога не турбаваў у гэтым кавалку горада.
  Макалан звязаўся па рацыі з Харкінсам, які быў у пакоі, каб пераканацца, што ён усё пачуў.
  «Зразумеў», — адказаў ён. «Які цяпер план?»
  «Білі зараз едзе дадому, так што сёння вечарам нічога не чакае, але мы пакінем некаторых хлопцаў у раёне на той выпадак, калі наведае Закон Сода. Мы ўсё паставім на месца – напэўна, ён думае выканаць гэтую працу ў наступныя пару начэй. Ідзіце дадому, каб паспаць, і я пабачу вас першым, што трэба пачаць планаваць аперацыю. У нас гэта будзе добра».
  OceanofPDF.com
  19
  Харкінс нацягнуў паліто і пакінуў штаб, разумеючы, што ён больш не цягне за нітачкі - і што ён мала ўносіць свой уклад у аперацыю. У старыя добрыя часы яны проста ўцягнулі б дрэнных хлопцаў і пачалі б круціць некалькі жмень арэхаў. Ён ведаў, што прадстаўляе старыя спосабы, але запэўніў сябе, што інфарматар быў яго і даў пацверджанне прынамсі на хлопчыкаў Дру.
  Ён адчыніў дзверы, якія вялі на вуліцу, адчуў, як халоднае паветра накрыла яго, і абхапіў далонямі цыгарэту, запальваючы яе і засмоктваючы лёгкія. Холад пракраўся ў шыі, кіпцюрамі прабіраўся пад каўнер, калі яго нос стынеў, а слёзы закіпалі павекі. Дні, калі халоднае паветра бадзёрыла яго, прайшлі, і ён увайшоў у манахромны свет, дзе вецер абпальваў скуру на яго шчоках, лаючыся, калі адчуў, як вільготны чарвяк прапаўзае праз дзірку памерам з манету ў яго чаравіку.
  Ён ішоў так хутка, як толькі мог, каб дабрацца да аховы сваёй кватэры, і пажадаў, каб пабы па-ранейшаму былі адкрыты. Бывалі моманты, калі ён перажываў, што можа быць алкаголікам - але якое было б жыццё без яго здранцвення сяброўства, і чым бы ён мог яго замяніць?' Усё, што ён рабіў, гэта існаваў у бурбалцы кожнага асобнага дня, дзе не было юбілеяў і кветак, якія бралі дадому, каб нагадваць камусьці, што іх любяць. Ён не мог глядзець наперад і баяўся, калі азірнуўся і зразумеў, што магло быць.
  Ён убачыў, як вабіць яго святло кватэры. Гэта было адзінае месца цяпер, дзе ён мог схавацца ад свету, які мяняўся на яго вачах. MCT павінна была стаць яго апошняй вялікай п'есай, але яна проста ператваралася ў перадазіроўку рэальнасці.
  Ён паглядзеў на свае вокны на чацвёртым паверсе, і тупы боль распаўсюдзіўся ад падставы яго шыі, прабіваючы плечы. Ён выйшаў на дарогу, пацягнуўся за ключамі і здзіўляўся, чаму яны ніколі не апынуліся ў першай кішэні, якую вы паспрабавалі, перш чым рэзка выпрастацца, калі машына прасвідзела і прашыпела міма яго так блізка, што дакранулася да тканіны яго плашча. Ён павярнуў галаву ўправа і ўбачыў, як знікаюць чырвоныя заднія ліхтары. Машына не імчала, і ён не чуў ні гуку, пакуль яна не праехала міма яго жыцця. Ён падбег да ўваходных дзвярэй і прытуліўся да іх, пакуль дыханне не супакоілася.
  
  Яго вочы расплюшчыліся. Тэлевізар быў уключаны, але гук быў адключаны, і ён паглядзеў на столік побач са сваім крэслам, дзе рэшткі віскі афарбавалі яго шклянку. Ён зірнуў на гадзіннік і выявіў, што было 4.30 раніцы, пацёр твар і прайшоў у сваю спальню.
  OceanofPDF.com
  20
  Макалан не мог заснуць і быў у офісе да ранішняй прыбіральшчыцы. Яна ўсё яшчэ была на кайфе з папярэдняй ночы. Нічога падобнага не было – той кайф, калі з’язджалася работа і пахла арыштам. Гэта было паляванне, і заўсёды існавала верагоднасць таго, што мішэнь можа ўцячы, але яна павінна была пераканацца, што не пакідае выхаду, калі Білі Дру дасць ім шанец.
  Яна пачала планаваць аперацыю, каб збіць Дрю і яго каманду. Вядома, нешта заўсёды магло пайсці не так, але былі дні, калі багі ўсміхаліся вам, і гэта проста адбывалася. Было адчуванне, што адзін з тых дзён.
  Каманду ахапіў кайф, і яны пачалі збірацца рана, хаця паспелі паспаць толькі дзве-тры гадзіны. Больш за ўсё іх баяліся прапусціць шоу.
  Аўдзі не кранулася з месца, і Макалан уздыхнуў з палёгкай. Яна баялася, што Дру ўцячэ ўначы толькі з групай назіральнікаў, каб не адставаць ад яго.
  О'Конар прысутнічала на брыфінгу, калі Макалан выклала камандзе свой план. «Мы лічым, што Білі і кампанія гатовыя да працы, і мы лічым, што ў нас ёсць верагодная мэта. Малаверагодна, што гэта адбудзецца ўдзень, але мы будзем яго ахопліваць, і калі ўсё пойдзе па схеме, ім давядзецца забраць набор скрадзеных колаў – гэта будзе справа Фрэнка Дру або Коліна Джэка .'
  Дзверы адчыніліся, і на брыфінг увайшоў Харкінс. Ён упершыню ў кар'еры спазніўся. Любы іншы атрымаў бы ад О'Конара капанні, але ён заслугоўваў лепшага, і Макалан памахаў яму сесці, дзівячыся таму, што ў яго вачах знікла іскра. Яго плечы здаваліся менш квадратнымі, і ён выглядаў стомленым.
  — Мік, я хацеў бы, каб ты падышоў да гаспадара дома і, калі ён будзе згодны, прыцягнуў двух-трох хлопцаў, якія могуць справіцца з сабой, у якасці прыёмнай. Нам давядзецца атрымаць іх у мясцовых жыхароў, і мы не хочам, каб хто-небудзь з нашых назіральнікаў быў уцягнуты. Што вы думаеце?
  Харкінс падцягнуўся і ўключыўся. «Я паклапочуся пра гаспадара і пагляджу, што мы можам зрабіць. Ёсць некалькі мядзведзяў, якія працуюць на мясцовым узроўні, і адзін былы марскі пяхотнік падышоў бы да Білі Дрю».
  Не было адчування цягі або стомленасці, і з цягам дня кавалкі станавіліся на свае месцы. Малады стажор па імі Джымі Лі, бацькі якога прыехалі з Ганконга, скарыстаўся магчымасцю працаваць з MCT у якасці сувязнога, і Харкінс усміхнуўся грубаму энтузіязму, які ён убачыў у хлопчыку. Напэўна, у нейкі момант гэта было ў яго; ён проста не мог успомніць гэтага цяпер.
  Нягледзячы на іх асцярогі, што гаспадар дома саромеўся пусціць прыёмную камісію ў свой дом, усё было зусім наадварот. Кітайская супольнасць у Шатландыі была блізкая, і яны ведалі ўсё пра забойствы ў Глазга. Нягледзячы на тое, што чалавеку не сказалі, што гэта можа быць тая ж група, ён шмат працаваў, каб дамагчыся поспеху, і пагарджаў тыпам людзей, якія ўварваліся б у чужы дом. Ён быў удаўцом, яго дзеці выраслі і зляцелі з гнязда, і за гэтыя гады ён падаваў сотні сваіх абедаў паліцыянтам начной змены, што азначае, што ён страціў традыцыйнае падазрэнне, якое яго продкі мелі ў адносінах да ўрадавых чыноўнікаў, і асабліва да паліцыя.
  Верагоднасць была ў тым, што Білі Дрю планаваў узлом, пакуль уладальнік быў у казіно, але яны ахоўвалі б яго ў любым выпадку.
  OceanofPDF.com
  21
  Раннім днём Фрэнк Дрю адвёз машыну, якую яны скралі, назад у горад, калі ішоў мокры снег, і прыпаркаваў яе за некалькімі гаражамі каля сваёй кватэры. Нягледзячы на тое, што два афіцэры назірання не звярнулі ўвагі на машыну, якая ўязджае, яны ўбачылі, як Дру выйшаў з гаража, і гэтага было дастаткова, каб падаць сігнал трывогі.
  Калі прыкладна праз гадзіну ён выйшаў з пад'езда і накіраваўся да букмекераў, Макалан папрасіў праверыць гараж. Любы, хто назіраў, мог бы ўбачыць заблудлага алкі, які шастае па гаражах у пошуках месца, каб памачыцца - і ў гэтым няма нічога незвычайнага. Афіцэр назірання ўзяў смоўж у банку Carlsberg і запомніў нумар VW. Фрэнку Дрю загадалі прыпаркаваць яго далёка ад раёна, у бяспечным месцы, але ён зноў аблажаўся, і Макалан ціха сказаў «дзякуй табе, Божа», калі было пацверджана, што колы скрадзеныя.
  «Мы не можам дазволіць ім адысці занадта далёка ад нас», — сказала яна групам назірання і арышту падчас аператыўнага брыфінгу. «Такім чынам, калі яны апынуцца ў скрадзенай машыне, мы падыдзем як мага бліжэй і будзем спадзявацца, што гэта ноч».
  
  Калі Macallan праверыў час каля 9 вечара, паступілі званкі ад афіцэраў назірання, што Фрэнк Дрю з'ехаў на скрадзенай машыне. Пасля гэтага паступілі званкі аб тым, што Колін Джэк і Білі Дру былі заўважаны ў яго. Назіральная група рушыла за імі, але трымалася на адлегласці, і ўсе яны пажадалі Фрэнку Дрю бяспечна даехаць да прыёмнай.
  Яны рушылі ўслед за скрадзеным аўтамабілем на цёмныя ціхія вуліцы запаведнай зоны, вядомай як Грэйндж, з каменнымі дамамі позняга віктарыянскага часу. Макалан аддаў загад дазволіць Дру і яго камандзе бегчы па гэтым раёне, і дзясятак машын закрылі навакольныя вуліцы.
  Білі Дру выйшаў з машыны і кіўнуў брату і Джэку. План на гэты раз заключаўся ў тым, каб уварвацца, ведаючы, што гаспадара не будзе да раніцы.
  «Я пагляджу на працягу гадзіны і паклічу вас, каб вы зайшлі», — сказаў ён ім, перш чым пайсці праз бязлюдную вуліцу і пералезці праз перагародку ў задняй частцы цёмнага дома. Па той бок сцяны ён пачакаў пару хвілін, не робячы ні найменшага руху, потым шмыгнуў у хмызняк і зноў уладкаваўся, каб назіраць і слухаць. Армейская падрыхтоўка і дысцыпліна не пакідалі яго, і перад працай ён клапаціўся. Ён пачакаў, пакуль яго вочы прызвычаяцца да цемры, потым паглядзеў і прыслухаўся, ці няма чаго-небудзь, што магло б папярэдзіць яго аб праблеме або зацікаўленасці суседскага сабакі.
  У зацемненай спальні на другім паверсе дома чакала каманда паліцыі, іх напружанне ўзрастала, калі яны зразумелі, што чалавек, якога шукалі, побач. Былы марскі пяхотнік Стыў Джон быў адным з іх, і, як Білі Дру, ён ніколі не забываў пра свае трэніроўкі. Ён ледзьве паварушыў мускулам з таго часу, як стаў на месца, хаця іншыя афіцэры нецярпліва завіхаліся ў іншых частках дома. Ён прашаптаў у мікрафон: «Мішэнь адзін у садзе і не рухаецца. Астатніх двух няма.
  Макалан быў у машыне за паўмілі адсюль і быў тут раней. «Цярпенне. Проста дайце Білі і яго хлопцам час зрабіць сваю працу».
  Ім патрэбна было цярпенне - Білі Дру сядзеў нерухома хвілін пяцьдзесят, перш чым патэлефанаваць Джэку, каб даць яму ўсё чыста і сказаць яму пералезці праз сцяну, каб яны маглі пачаць.
  Джон глядзеў, як цёмныя фігуры б'юцца праз сцяну, калі Білі Дру выходзіў з хованкі. Ён спусціўся на першы паверх, каб быць часткай прыёмнай камісіі, перадаў інфармацыю, і Макалан аддаў загад групам арыштоўцаў падысці бліжэй. Сігналізацыі не было, і калі Джэк узяўся за акно, з трох бакоў дома ўвайшоў тузін паліцэйскіх, і вуліца па абодва бакі скрадзенай машыны была перакрыта.
  Першым увайшоў Білі Дрю, і пачаўся пекла. Джэк не мог зразумець гэта і знерухомеў, але Фрэнк Дрю без праблем вырашыў сысці адтуль. Джэк азірнуўся, спрабуючы вырашыць, ці варта ісці ў акно і рызыкаваць тым, што было ў цемры, і, безумоўна, прычыняючы Білі цяжкасці. Аднак калі ён убачыў целы, якія ішлі на яго з усіх бакоў, ён зразумеў, што прыйшоў час падняць рукі. Фрэнк Дрю пералез праз сцяну, як алімпійскі скакун, і паспрабаваў уцячы, але яго збіў паліцэйскі сабака па мянушцы Капітан, які разарваў яму ікроножную мышцу. Білі Дру спрабаваў зладзіць бойку ў доме, але ён зразумеў, што ўжо не такі рэзкі, як раней, таму што той, хто яго ўдарыў, дакладна ведаў, што робіць - першы ўдар быў пераможцам, і пасля гэтага не было асаблівай барацьбы.
  Макалан правяла рукамі па валасах і ўдарыла па паветры. Першая частка працы выканана. Яна пакінула сваю каманду прыбіраць у доме і накіравалася ў пакой атрада, каб пачаць наступную частку аперацыі.
  Калі яна вярталася ў штаб-кватэру, яна з усіх сіл спрабавала ачысціць розум і прапусціла чырвонае святло. Потым, калі яна спрабавала павярнуць налева, яна толькі паспела размінуцца з «Мэрсэдэсам», які меў перавагу. Яна расчаравана стукнула рулём і вырашыла заняць хвіліну, спыніцца і зрабіць некалькі глыбокіх удыхаў.
  Кіроўца мерса вылаяўся. «Чортава жанчына-кіроўца». Але той ноччу ў яго былі больш важныя справы, і ён накіраваўся да Лейта, каб зрабіць наступны крок. Ён адчуваў агонь і з нецярпеннем чакаў будучай ночы.
  OceanofPDF.com
  22
  О'Конар быў з Харкінсам, калі па радыёхвалях пранеслася навіна пра арышты. Ён усміхнуўся Харкінсу і стукнуў па стале. «Добра. Цяпер, калі мы зможам знайсці нешта, што звязвае іх з забойствамі ў Глазга, мы пяройдзем да ўлёткі».
  Харкінсу было напляваць на выканаўчы паверх, але гэта быў добры вынік, хоць і толькі частковы. Ім спатрэбіцца перапынак, каб пасадзіць іх на пажыццёвае зняволенне. «Я хацеў бы бачыць твар Білі Дру, калі ён уварваўся ў той дом і сустрэў Стыва Джонса. Грэйс зрабіла вялікую працу; Я здымаю перад ёй капялюш».
  О'Конар кіўнуў на гэта. Яна ператваралася ў апору MCT, і ў яго не было з гэтым праблем, калі яна магла прынесці вынікі. Ён ведаў, што, як кіраўніка каманды, добрыя вынікі адбіваюцца на ім у першую чаргу ў кабінеце начальніка і гэтак жа, як што важна, прэса была заклапочаная. Калі б яна змагла прад'явіць абвінавачанне ў забойстве, тады любыя сумневы, якія засталіся ў галовах людзей пасля Белфаста, засталіся б такімі, якімі яны былі - гісторыяй.
  У О'Конара былі сумневы наконт вяртання ў войска пасля Германіі, дзе яму прапаноўвалі шэраг вакансій у ААН, якія дазволілі б яму жыць у стылі, але ў яго ўсё яшчэ былі амбіцыі наконт пасады галоўнага канстэбля. Гэта было тое, чаго ён заўсёды хацеў, і ён быў дастаткова малады, каб, калі б гэта не атрымалася, у яго яшчэ быў час, каб зноў заскочыць на міжнародную карусель.
  Ён зірнуў на змарнелы твар Харкінса і не ў першы раз падумаў, што было б, калі б пайшоў яго шляхам. О'Конар рабіў бяспечныя стаўкі, і яго погляд заўсёды быў накіраваны на яго кар'еру перш за ўсё. У яго быў добры старт у жыцці з грашыма за плячыма і прыстойнымі 2:1 ва ўніверсітэце. Нават калі ён далучыўся да службы, ён планаваў дарогу наперадзе, пакуль іншыя маладыя паліцэйскія атрымлівалі асалоду ад хвалявання на вуліцах і балявалі ў выхадныя дні. Пакуль яны змагаліся з пахмеллем, ён быў у кнігах і падаваў заяўку на ўсё, што магло дадаць да рэзюмэ. Старэйшыя хлопцы маглі заўважыць, што ён быў за мілю, і трымалі яго на адлегласці, на ўсялякі выпадак, калі ён быў занадта сумленны, калі яны крыху карэктавалі правілы. Ён быў добры ва ўсім, што рабіў, але не рызыкаваў. У гэтым і была праблема: трэба было рызыкаваць, і тут узніклі такія хлопцы, як Харкінс.
  О'Конар ведаў, што ён ніколі не будзе мець легендарнага статусу сярод войскаў, які меў Харкінс, але ў рэшце рэшт хтосьці павінен быў сядзець у яго крэсле, а хтосьці — у Міка. Ён стараўся не зацыклівацца на гэтым, але былі моманты, калі ён хацеў бы быць такім чалавекам і каб старыя паліцыянты абменьваліся гісторыямі пра тое, як ён сутыкнуўся тварам да твару з дрэннымі хлопцамі і саў ім на чаравікі. Аднак, зноўку зірнуўшы на Харкінса, ён супакоіў сябе, што цана была б занадта высокай.
  «Ты выглядаеш вытрашчаным», — сказаў яму О'Конар. «Ты ў парадку?»
  Харкінс фабрычна засмяяўся. «Усё добра — лічу дні да выхаду на пенсію і проста хачу правесці Білі Д.»
  Яны абодва ведалі, што гэта лайно, але трэба было падумаць пра больш важныя рэчы, і Харкінс вярнуў размову да сваёй працы. «Я збіраюся атрымаць ордэры — мы арганізуем групы для правядзення ператрусу ў іх дамах і правядзення поўнай судова-медыцынскай экспертызы. Мы сказалі Стратклайду, і яны прышлюць каго-небудзь, але на дадзены момант яны ўсё яшчэ праходзяць усе магчымыя дзеянні на сваім баку краіны. Праблема Weegies у тым, што яны думаюць, што ў іх усе жорсткія псіхапаты, а не большасць з іх».
  О'Конар кіўнуў, потым вярнуўся ў свой кабінет і наліў сабе кавы, даўно адмовіўшыся ад сталовай гадасці. Ён баяўся, што вяртанне да штодзённай працы ўзброеных сіл было б занадта рэальным, занадта цяжкім, каб зноў з ім мець справу, але свет змяніўся за час яго адсутнасці, і злачынцаў паўсюль станавілася больш і лепш. Перамяшчэнне людзей азначала, што экзатычныя банды, якія ў іншыя часы не выехалі б з Лондана, былі па ўсёй краіне. Ярдзі, балканскія банды і трыяды канкуравалі з мясцовымі жыхарамі, і гэта прымусіла паліцыю Яе Вялікасці працаваць надоўга і цяжка. Сілы змяніліся, і гэта амаль адпавядала яго амбіцыям, хоць ён і нецярпліва хацеў дабрацца туды, куды хацеў.
  Яго думкі блукалі аб Грэйс Макалан. Для О'Конар было незвычайна занадта глыбока цікавіцца кім-небудзь, але яна зрабіла гэта для яго. Гэта яго крыху хвалявала, і ён хацеў патраціць час і разгледзець усе варыянты, перш чым прыняць рашэнне, пра якое ён можа пашкадаваць. Ён быў заінтрыгаваны яе ўскладненнямі. Прывабная жанчына з вачыма, якія скрозь метал, і з поўнай адсутнасцю прытворства. Яна была такой, якой была. Калі ён паглядзеў на яе гісторыю службы, ён адчуў тыя ж пакуты, якія Харкінс выклікаў у ім. У яе быў ашаламляльны паслужны спіс, яна працавала ў адной з самых небяспечных паліцэйскіх абстановак у свеце і сутыкалася тварам да твару з людзьмі, якія перарэзалі б вам горла за прысягу каралеве. У яго былі адносіны з жанчынамі, але заўсёды па-за працай, і яму было лёгка адхіляць выпадковыя прапановы на працы, што дапамагала распальваць чуткі пра яго сэксуальнасць. Ён быў у канфлікце з Macallan, знайшоў яе надзвычай прывабнай, але непакоіўся, што яна можа быць пагрозай у далейшым.
  На яго стале зазваніў тэлефон - гэта Харкінс паведаміў яму, што Білі Дру і яго каманда гатовыя да інтэрв'ю, а пошукавыя групы збіраюцца разбіраць іх месцы.
  
  Макалан зайшла ў цесны пакой для інтэрв'ю з Харкінсам і ўпершыню ўбачыла сапраўднага Білі Дрю. Ёй здаваўся ён уражлівым, у добрай форме – вочы ў яго былі вострыя, выразныя, ён быў спакойны. Яна ведала, што гэта, хутчэй за ўсё, ні да чаго не прывядзе, але хацела сустрэцца з мужчынам і прадставілася. Ён не быў уражаны.
  «Слухай, я дам табе сваё імя і адрас, нават калі яны ў цябе ўжо ёсць, і акрамя гэтага да хрэну ўсё. Проста пасадзіце мяне пад ключ, і я рызыкну ў судзе».
  Макалан не хацела задаваць пытанні пра забойствы, таму што ім не было чаго рабіць, але яна хаця б хацела, каб ён ведаў, што яны думаюць пра гэта. Яны пасадзілі зярнятка і далі яму прарасці. Яна дазволіла Харкінсу атрымаць ад гэтага задавальненне.
  Харкінс паглядзеў проста ў вочы Дру. «У нас Колін і твой раз'юшаны брат. Мяркую, Колін вытрымае, але на хер ты думаў узяць Фрэнка ў сваю каманду? Ты старэеш, Білі».
  Білі Дрю вырашыў, што ўсё ж такі загаворыць. «Містэр Харкінс, магчыма, вы не заўважылі, але мы абодва старэем, і вы глядзіце крыху далей, чым я. Раней вы падклалі доказы і гульня скончылася, але я мяркую, што цяпер гэта забаронена. Да чорта са мной, ты цягнешся сюды з жанчынай у якасці начальніка і спрабуеш памачыць. Ідзі назад у бар, Харкінс, і напіся да смерці. Наколькі я чую, вы ўсё роўна гэтым займаецеся».
  Двое мужчын глядзелі адзін на аднаго праз стол і абвясцілі нічыю.
  Макалан прарэзаў тэстастэрон, які запоўніў пакой. «Добра, Білі, мы вернемся пасля сустрэчы з Колінам і Фрэнкам. Пошукавыя групы перададуць вашы месцы, а потым паглядзім. Ёсць верагоднасць, што хлопцы з групоўкі забойцаў Глазга зноў захочуць з вамі пагаварыць.
  Дру паглядзеў на Макалана, і яму не спадабалася тое, што ён убачыў. Ён не разумеў яе. Ён разумеў Харкінса, але яна яму проста не падабалася. Яна выглядала занадта разумнай, каб быць паліцэйскай.
  Інтэрв'ю былі непрыемнай барацьбой. Колін Джэк гуляў у тую ж гульню, што і Білі, і Фрэнку ўдалося пратрымацца, не зрабіўшы ніякіх прызнанняў. Ён быў на мяжы, але страх перад братам і тое, што яны сутыкнуліся, азначалі, што ён стрымаў нервы.
  Позна ўначы Харкінс, О'Конар і Макалан сядзелі разам і спрабавалі знайсці пазітыў. О'Конар трохі страціў вясну - прымусіць каманду Білі ўварвацца было б вынікам, але не загалоўкам. Выглядала, што яны могуць прывязаць да іх іншыя працоўныя месцы па абставінах, але гэта было ўсё.
  О'Конар паспрабаваў падняць настрой. — Што ты думаеш, Мік? Ці ёсць шанцы на прызнанне?»
  «Няма шанцаў - Фрэнк трымае лінію. Каб зламаць яго, спатрэбіцца няшмат, але на дадзены момант няма ніякага рычага, акрамя скрадзенай машыны і ўзлому. Яны нават адмаўляюць скрадзеную машыну, таму нам патрэбны перапынак». Гэта была тая ж старая гісторыя з сапраўднымі зладзеямі. Вы можаце злавіць іх, заціснуўшы запясце глыбока ў касу, і яны адмовяцца нават быць у краме - гэта была гульня
  Мабільны Макалана задрыжаў. Гэта быў галоўны афіцэр у групе судмедэкспертаў, таму яна папрасіла прабачэння ў О'Конара, выйшла на вуліцу і прыняла званок.
  Харкінс абапёрся на стол і адчуў цяжар, які ціснуў на яго плечы. Білі Дру закрануў адкрыты нерв. «Шмат гадоў таму я б іх загарнуў, незалежна ад доказаў ці не. Я, чорт вазьмі, ненавіджу бачыць, як яны раз за разам сыходзяць. Ім трэба выбіць з іх дзярмо».
  — Пакіньце. Тыя дні прайшлі, пакіньце гэта і не размаўляйце так па-за межамі гэтага пакоя. Што з табой не так?»
  Для О'Конара было незвычайна лаяцца, і гэта спрыяла дрэннаму настрою Харкінса.
  Дзверы адчыніліся, і ўвайшоў Макалан.
  «Крыміналісты былі ў доме Фрэнка Дрю і адгадайце што? Гэта стары барабан для барбекю ў садзе. Здабылі частку балаклавы і бойлера. Ён аблажаўся. Мабыць, на масцы ёсць валасінкі. Нам толькі што пашанцавала, Мік.
  Харкінс выступаў за ўсіх. «Трахні мяне ружовым».
  OceanofPDF.com
  23
  Макалан сядзела ў сваім кабінеце, робячы выгляд, што засяроджана, але малілася богу, у якога яна не верыла, аб неабходным перапынку, калі ўвайшоў старэйшы афіцэр-крыміналіст. «Сядзьце, калі ласка, але дазвольце мне правесці містэра О'Конара .'
  О'Конар і Макалан слухалі вучонага, не перабіваючы. Ім не трэба было.
  «У асноўным частка балаклавы, якую мы здабылі, мела чалавечыя валасы, і мы ўсё яшчэ праводзім тэсты, але яны амаль напэўна належаць Білі Дрю. Гэта нічога не даказвае, але на пярэдняй частцы ёсць ДНК, і гэта ад містэра Іпа, і мы лічым, што гэта сліна».
  Макалан і О'Конар пераглянуліся, потым О'Конар узяў трубку, каб прымусіць Харкінса ўвайсці ў пакой, у той час як старэйшы судова-медыцынскі эксперт працягнуў: «На частку скафандра, якую мы знайшлі, мы распылілі крывяныя ўзоры, і яны ад абодвух пацярпелых. Без сумневу. Унутры касцюма ёсць ДНК Білі Дрю. Мы лічым, што Фрэнк Дрю спаліў большую частку камплекта, але дождж зрабіў нам карысць, і на нейкім этапе ён, верагодна, страціў цікавасць да агню і не скончыў працу».
  У пакой увайшоў Харкінс.
  «Сядай, Мік, я хачу, каб ты гэта пачуў».
  SFO паўтарыла свой аповед, а потым пакінула пакой, і менавіта О'Конар парушыў маўчанне: «Што вы думаеце?»
  Першым адказаў Харкінс. «Я думаю, што Білі Дрю трахнуўся. Ці магу я першым сказаць яму? Я павінен дадаць: Бог дабраславіць Фрэнка Дрю».
  «Я думаю, што магу пайсці з гэтым. Грэйс, зрабі працу, а потым паведамі камандзе, што напоі за мяне».
  Ён глядзеў на Макалана даўжэй, чым патрабавалася, і яны задавалі адзін аднаму пытанні, не кажучы ні слова.
  OceanofPDF.com
  24
  Білі Дру кіпеў, але ён не дазволіў гэтаму паказаць, калі Харкінс скінуў на яго крыміналістычныя доказы. Ён быў яшчэ больш раззлаваны тым, што адзіны крыміналістычны доказ належаў яму. Фрэнк спаліў рыштунак Коліна і сябе перад тым, як пакінуць рэчы Білі свінням. Ён пакляўся, што калі наблізіцца да Фрэнка, то забудзе, што ён яго брат, і зробіць ласку свету.
  — Тады ты будзеш шчаслівым чалавекам, Харкінс. Напэўна, вы атрымаеце некалькі бясплатных Chinkies з гэтага. Зачыняйце дзверы, калі выходзіце - у мяне ёсць усё, што вам трэба сказаць.
  Харкінс атрымліваў асалоду ад моманту, жадаючы атрымліваць асалоду ад яго, пакуль ён доўжыўся. «Яшчэ мала чаго трэба зрабіць, Білі. Хлопцы з Глазга тут і збіраюцца абвінаваціць вас у забойствах. . . атрымліваць асалоду ад. Ён пасунуўся выйсці з пакоя, але ў дзвярах зноў павярнуўся да Дру. «Між іншым, можа, я і старэю да чорта, але я буду на вуліцы, пакуль ты, мой сябар, будзеш есці тушаную капусту на свае калядныя гарэзы».
  Колін Джэк вырашыў, што паспрабуе пазбавіцца некалькіх гадоў, зрабіўшы поўную заяву, абвінаваціўшы Білі, сцвярджаючы, што ён страціў сюжэт і ніколі не было плана нанесці шкоду ахвярам. Харкінсу гэта спадабалася.
  Фрэнк разваліўся, калі Харкінс увайшоў, каб расказаць яму гісторыю - што, па ўсёй верагоднасці, яго брат паспрабуе забіць яго. Але ён ужо ведаў гэта і пачаў рыпець, як пяцігадовы. Харкінс наморшчыў нос і паглядзеў пад стол, каб убачыць, што Фрэнк раззлаваўся, і не ад смеху.
  «Ты сапраўды чортава трагедыя, Фрэнк. Вы ўяўляеце, што некаторыя з гэтых пажыццёва зняволеных збіраюцца зрабіць з вамі ў душы?»
  Фрэнк сарваўся яшчэ мацней, і Харкінс прабіў у адкрытыя вароты.
  «Вы маглі б дапамагчы сабе, расказаўшы нам усё пра гэта – і пакуль вы на гэтым, усе гэтыя іншыя сувязі і ўзломы па ўсёй краіне.»
  Фрэнк па-дурному паверыў яму і прадаў усіх па рацэ. Калі б калі-небудзь сустрэў гэтую жанчыну, ён набыў бы сваю бабулю.
  Вярнуўшыся ў кабінет, Харкінс паківаў галавой і падсумаваў хлопчыка.
  «Гэты хлопчык настолькі страшэнна нізкі, што мог прайсці пад жыватом змяі, не разбудзіўшы яе».
  OceanofPDF.com
  25
  О'Конар быў чалавекам моманту ў кабінеце начальніка; ён разыграў гісторыю з максімальным эфектам, і яго бонусам стала каманда выступіць з заявамі ў прэсе і СМІ. Ён быў народжаны для гэтага і клапаціўся аб тым, каб кожны рэпарцёр, які хацеў атрымаць ад яго гісторыю, быў рады. Хлопцы з групы забойстваў у Глазга былі поўныя хвалы на публіцы, але яны ведалі, што MCT схаваў ад іх інфармацыю.
  О'Конар сачыў за тым, каб Макалана згадвалі ў патрэбных месцах, але заўсёды з меншай колькасцю зорнага пылу, чым ён сам. Яна не пярэчыла; ведаў, што так круціцца свет вялікіх хлопчыкаў. Напэўна, яна сама зрабіла б тое самае. Пра што О'Конар забыўся, так гэта пра тое, што крымінальныя рэпарцёры трацяць вельмі шмат часу і выдаткаў на тое, каб падтрымліваць паліцыю Яе Вялікасці, да якой іншыя людзі не могуць дабрацца. Макалан удзельнічаў у бруднай вайне за ваду, быў класным актам і, у дадатак да ўсяго, меў сувязь з трагедыяй на Орма-Роўд. Гэта зрабіла яе навіной, і больш таленавітыя хакі цікавіліся ёю гэтак жа, як і О'Конарам.
  Ні адна паспяховая аперацыя паліцыі не заканчваецца без выпіўкі, і Харкінс арганізаваў захоп сяброўскага паба. Браты Дрю і Колін Джэк былі бяспечна заключаны пад варту, і была прыемная драма, калі Білі паспрабаваў напасці на Фрэнка ў судзе. Што тычыцца Харкінса, жыццё не палепшылася, і ён патэлефанаваў свайму інфарматару, каб пераканацца, што з ім усё ў парадку. «Хлопчыкаў бяспечна змясцілі пад варту», — сказаў ён.
  «Тое, што яны заслужылі. Тое, што яны рабілі, было зусім не ў парадку. Цяпер я не павінен атрымаць выдаткі на адзін раз? Не хачу, каб ты піў іх без мяне».
  Харкінс усміхнуўся гэтаму. «Вы атрымаеце напой, мой сябар; пачакай крыху, пакуль я здам білет. Не так доўга, таму што я ўжо праходзіў - я не магу паспяваць за новым пакаленнем».
  «Мы з табой абодва».
  
  MCT па загадзе О'Конара скончылі датэрмінова і сышлі ў паб, каб выпусціць пар. Настрой быў прыўзняты; О'Конар стрымаў слова і пагадзіўся заплаціць за першыя пару раундаў. Макалан назірала за загадамі, якія ішлі праз бар, і паківала галавой, ведаючы, што яму, хутчэй за ўсё, прыйдзецца ўзяць другую іпатэку, каб заплаціць за ўсё гэта. Харкінс далучыўся, замовіўшы вялікі солад васемнаццацігадовай вытрымкі.
  «Гэта прывілей звання, Грэйс, — сказаў ён ёй, — і ў любым выпадку ён можа сабе гэта дазволіць».
  Яна вырашыла, што ён мае рацыю, і сказала бармэну прыгатаваць ёй тое самае. «Пакуль мы размаўляем, ён дае тэлеінтэрв'ю, а потым далучыцца да нас».
  Яны дакрануліся да шклянак і пацягнулі солад, адчуваючы, як мяккае цяпло растае на іхніх языках і прытупляе вастрыню стрэсу. Харкінс паглядзеў на Макалана і зрабіў ёй камплімент. «Вы зрабілі вялікую працу. Я не так часта кажу, але вы гэтага заслугоўваеце. Табе каманда есць з рук – цяпер яны зробяць для цябе ўсё».
  Яны зноў чокнуліся і кінулі ў адну солад, які застаўся.
  'Дзякуй. Яны выдатная каманда, і я думаю, што мы можам зрабіць добрыя рэчы. JJ таксама робіць добрую працу, атрымлівае нам рэсурсы, і гэта робіць яго вартым яго вагі. На нейкім этапе ён будзе весці больш буйную справу і яму давядзецца выпацкаць рукі, таму ён заслугоўвае нашай падтрымкі, калі справа даходзіць».
  Харкінс быў натуральным, калі справа даходзіла да чытання людзей; ён ніколі не вучыўся невербальнай камунікацыі і не меў патрэбы ў гэтым. Ён убачыў позірк вачэй Макалана, калі яна згадала О'Конара, і не ўпершыню гэта яго занепакоіла. Ён бачыў той самы позірк у вачах О'Конара.
  «Ён атрымае ўсю падтрымку, якую мы можам яму аказаць, таму што на нейкім этапе мы яму спатрэбімся», — сказаў Харкінс. «Вы лепш за ўсіх ведаеце, што вы такія ж добрыя ці дрэнныя, як і апошняя праца ў гэтай гульні, а змеі заўсёды знаходзяцца ў некалькіх хвілінах ад укусу. Я ведаю, што вам не падабаецца, што я гэта кажу, але я ўсё роўна паўтару - не ўвязвайцеся. Ён не будзе праводзіць вас да праходу і жыць доўга і шчасліва. Вітаю».
  Ён кіўнуў бармэну, каб той зноў напоўніў іх і паставіў на рахунак О'Конару.
  «Я ведаю, што вы маеце на ўвазе, і я не кажу, што што-небудзь адбудзецца, але мы абодва дарослыя, абодва адзінокія, таму, вядома, нам дазволена рызыкаваць, і калі мы зробім памылку, то гэта жыццё. У дадатак да ўсяго іншага, што здарылася ў Паўночнай Ірландыі, у мяне быў раман, я моцна абгарэў, і з таго часу я ні з кім не быў звязаны - калі толькі не раззлавацца на цябе».
  Яна засмяялася, разумеючы, што солад пазбаўляе яе прыродных запасаў і дзённых клопатаў. Прыйшоў час атрымаць асалоду ад моманту.
  «Я кажу з вамі пра тое, што звычайна абмежавана дзявочым чатам. Што б падумалі твае фанаты, калі б даведаліся, што ты цётка-агонія?»
  Харкінс паднёс шклянку да вуснаў і зразумеў, што гэта праўда. Ён скоса паглядзеў на Макалана, потым далучыўся да смеху. «Да чорта, ты маеш рацыю. Пазней я камусьці галаву прыставлю, каб вярнуць свой аўтарытэт».
  Яны зноў стукнулі шклянкамі па барнай стойцы і замовілі трэці раунд на рахунку О'Конара. Узровень шуму расце; гэта быў спосаб святкавання каманды, што жорсткую дысцыпліну, якую патрабуе праца, можна было пакінуць за дзвярыма. Усе ведалі, што нехта наробіць поўную дупу, а іншыя прачнуцца не ў тым ложку. Вось як гэта працавала, і любому вышэйшаму за сяржанта трэба было сысці пасля першых некалькіх гадзін, каб не атрымаць магчымасці сапсаваць сваю кар'еру. Макалан ведала гэта, але яна збіралася атрымаць асалоду ад гэтых дзвюх гадзін.
  Яна пацалавала Харкінса ў галаву і запляскала ў ладкі, калі адзін з хлопцаў падняўся на стол, каб праспяваць адзіную песню, словы якой ён ведаў. Гэта была традыцыя: ён дрэнна праспяваў «Mac the Knife», і пасля першых двух радкоў яго закідалі хрумсткімі пакетамі, арахісам і ўсім, што можа трапіць у натоўп.
  О'Конар увайшоў у дзверы, усміхнуўся і паківаў галавой адначасова, здзіўляючыся здольнасці паліцэйскіх выпадаць за борт, калі выпадае магчымасць. Ён накіраваўся да Макалана і Харкінса.
  «Мяркую, мне лепш выпіць, пакуль я не збанкрутую. Тэлеінтэрв'ю прайшло добра. Прыцягніце некалькі больш цвярозых тыпаў прыйсці раней, хай астатнія пачнуць каля поўдня, і мы можам навесці парадак. Нам трэба пераканацца, што мы гатовыя, таму што ёсць паведамленне пра зніклую прастытутку і ёсць заклапочанасць, што гэта звязана з папярэднімі нападамі. Будзем спадзявацца, што не, але гэта будзе азначаць, што ў нас не будзе шмат часу, каб пагладзіць сябе па спіне. Але давайце забудзем пра гэта на ноч, і каманда можа працягваць атрымліваць лепшае пахмелле, якое можна купіць за мае грошы».
  О'Конар замовіў чырвонае віно, і Харкінс кіўнуў бармэну, каб ён перадаў яму рахунак. Ён паднёс шклянку да рота, калі лісток пераляцеў на барную стойку, а затым паглядзеў на лічбы ўнізе паперы. «Ісус!»
  Ён прагледзеў спіс напояў і заўважыў васемнаццацігадовую вытрымку - і зразумеў, што вінаватыя Харкінс і Макалан. «Я павінен быў ведаць».
  Харкінс загадаў яшчэ раз і ляпнуў О'Конара па спіне. «Прывілей звання і, так, ты, чорт вазьмі, павінен быў ведаць пра гэта пасля ўсіх гэтых гадоў працы. У любым выпадку я збіраюся пагутарыць з хлопцамі, перш чым займею дрэннае імя».
  Ён пакінуў іх дваіх у бары, і О'Конар павярнуўся да Макалана, шчаслівы, што яна ў сябе. «Такім чынам, што вы думаеце пра шоў да гэтага часу?» — спытаў ён. «Калі ты згодны, чаму б нам не з'ехаць адсюль, і я куплю цябе добрай ежай, перш чым мы пабудуем чаргу п'яных дэтэктываў, якія раскажуць нам сваю тэорыю жыцця?»
  Макалан піла трэцюю чарку і ведала, што калі яна застанецца, яе галава пашкадуе аб гэтым раніцай – і яшчэ адна чарка азначала б, што яна ўсё роўна не захоча сыходзіць.
  «Ці можаце вы дазволіць сабе гэта пасля таго, як выплаціце рахунак за напоі?»
  «Я не ўпэўнены, але я ведаю, што прыйшоў час пакінуць хлопцаў».
  Яна паклала руку яму на перадплечча. «Добра, пакуль мы дамаўляемся не гаварыць пра паліцэйскую працу. Я вазьму сваё паліто».
  Яна паглядзела на Харкінса, калі яны выйшлі з паба, і ён падняў ёй шклянку. Ён усё яшчэ глядзеў на дзверы, якія зачыніліся за імі яшчэ доўга пасля таго, як яны зніклі.
  
  Макалан і О'Конар сядзелі ў прыгожым рэстаране шаснаццатага стагоддзя ў цені Эдынбургскага замка, дзе мігцелі свечкі і пачуццё гісторыі купала наведвальнікаў падчас падачы ежы.
  Макалан даўно не адчуваў сябе падобнага, і было добра быць удалечыні ад працы - памятаць, што існуе іншы свет, удалечыні ад забойцаў і гадасцей там, у цені. О'Конар ведала яго ежу і віно, таму дазволіла яму ўзяць на сябе ініцыятыву. Глыбока-чырвоны Мальбек, які ён абраў, пырскаў на спінцы яе языка, а мяккае святло свечак прымусіла яе забыць, што яна дэтэктыў, які сядзіць насупраць іншага дэтэктыва. Ён пачаў расказваць ёй пра сваю сям'ю, і яна была здзіўлена яго шчырасцю - усё ж такі гэта быў чалавек, які большую частку дня праводзіў за жорсткім прафесійным іміджам. Безумоўна, поўная супрацьлегласць таму, хто накшталт Харкінса, чыё пасланне ўсяму свету было «прымайце мяне або адрывайся».
  Ён спытаў яе пра Белфаст, і яна расказала яму. Яна хацела сказаць яму; хацеў, каб ён ведаў, хто яна насамрэч. Ён уважліва слухаў і амаль не зрываў з ёй вока. Ён замовіў другую бутэльку віна, і для Макалана іншыя людзі ў рэстаране зніклі. Быў толькі Джон О'Конар.
  Калі яна апісвала дзень, калі ўвайшла на паром, які павінен быў даставіць яе з Паўночнай Ірландыі, яна была не гатовая да слёз, якія навярнуліся і пяклі куткі яе вачэй. Яна папрасіла прабачэння. Ён правёў вялікім пальцам пад яе левым вокам і зразумеў, як цяжка было пазнаваць людзей - гэта была яшчэ адна Грэйс Макалан, якую ён бачыў. У Паўночнай Ірландыі ўсё яшчэ былі людзі, некаторыя з яе старой сілы, якія б падсмажылі яе разбурэнне, і ён задаўся пытаннем, што б яны падумалі пра яе, калі б убачылі тое, што ён бачыў цяпер. Ён сказаў ёй, што яна паступіла правільна, і зразумеў, што гэта нічога не значыць.
  «Праўда ў тым, што амаль не праходзіць і дня, каб я не хацеў трымаць язык за зубамі і працягваць сваё жыццё».
  Яна выпрасталася і заўважыла, што яго рука ўсё яшчэ ляжыць на яе баку стала. Яна ўзяла яго, і яны павярнулі далоні, каб схапіць адзін аднаго. Яе твар расплыўся ва ўсмешцы. «Калі ты скажаш Міку Харкінсу, што я плакаў, я ніколі табе не прабачу».
  «Добра». Ён на імгненне замоўк, нерашуча. «Слухай, у нас абодвух быў вялікі дзень, і ты, напэўна, разбіты. Што, калі я закажу таксі і правяду вас дадому?»
  Яна зрабіла паўзу і паспрабавала прыняць правільнае рашэнне, але спалучэнне соладу, чырвонага віна і чалавечых патрэб зрабіла гэта простай задачай. «Ну, маё жыллё падобнае да абутковай скрынкі, і я мяркую, што вы жывяце ў нейкім шоў-доме. Вы зварыце мне каву ў вас дома, і гэта здзелка».
  Калі таксі грукатала па брукаванцы галоўнай вуліцы, Джон О'Конар нахіліўся, каб пацалаваць Макалан, і яна нічога не зрабіла, каб спыніць яго.
  
  Яна бегла па дарозе Ормо, і было цёмна - вельмі цёмна. Не было ні гуку, і ногі яе валакліся; па нейкай прычыне яна не магла набраць хуткасць і нешта было за ёй. Тыя цёмныя формы, што жылі ў ценях Белфаста. Яна паспрабавала паклікаць на дапамогу, але яе голас быў далёка, і ніхто не мог яе пачуць.
  Яна прабілася скрозь паверхню мары, хапаючы паветра.
  — Усё ў парадку, Грэйс. Ты ў бяспецы і са мной, - сказаў О'Конар.
  Яна зразумела, дзе знаходзіцца, і зноў апусціла галаву на падушку. Ахоўны камфорт ад яго прысутнасці быў надзвычайны, і яна абняла яго за руку, як дзіця, перш чым яны абодва зноў пагрузіліся ў сон.
  OceanofPDF.com
  26
  Яны абодва прачнуліся рана, але ляжалі, не гаворачы, спрабуючы разабрацца ў сітуацыі ў цьмяным ранішнім святле. Макалан адчула невялікі спалох, але гэта было супакоена тактыльным цяплом іншага чалавека побач з ёй - цесным кантактам, якога ёй так не хапала з таго часу, як Джэк Фрэйзер апошні раз трымаў яе ў Белфасце. Яна ведала, што О'Конар, напэўна, круціць у галаве ўласныя думкі. Ён не быў чалавекам, які звычайна займаўся гумарам, але нехта павінен быў загаварыць першым, таму яна павярнулася і правяла краем далоні па яго шчацэ. «Калі ж мы аб'явім аб заручынах?»
  Яго ўсмешка была недастаткова шырокай, а ў вачах не было святла. Гэта было не так смешна, але ён павінен быў вярнуцца хаця б з усмешкай. Замест гэтага ён пацалаваў яе ў шчаку. «Гэта была добрая ноч, і я думаю, што нам абодвум гэта было патрэбна».
  На імгненне яна падумала пра тое, што гэта было патрэбна нам абодвум. Ён вярнуўся за сваё прыкрыццё, і яны яшчэ нават не ўсталі з ложка. Яна паспрабавала знайсці тое цяпло, якое ахінула іх абодвух усяго некалькі гадзін таму. — Не спяшайцеся — можам зайсці пазней.
  Але ён ужо выпаўзаў з ложка, і яна адчула, як халоднае паветра ўрываецца ў прастору, дзе яны ляжалі разам. Яна прыўзнялася на локці і пачула ў глыбіні сваіх думак Харкінса. - Гэта значыць, Джон? Адна ноч і дзякуй, мэм. Хіба вы не маглі зрабіць гэта з адным з малодшых супрацоўнікаў? Ім бы гэта спадабалася».
  Ён нацягнуў на сябе халат і моцна яго завязаў. «Не дуры. Я хачу нешта з табой, але не спяшаюся. Да гэтага часу я не прымаў абавязацельствы; ты павінен ведаць, які я. Праўда ў тым, што вы першы чалавек на гэтай працы, які мяне прыцягнуў, і вы нешта асаблівае. Вы ўжо сталі знакамітасцю са сваім паходжаннем, таму не будзем спяшацца. У нас абодвух аднолькавая праблема ў тым, каб дзяліцца з іншымі людзьмі – розніца паміж намі ў тым, што я гэта ведаю, а вам яшчэ трэба даведацца. Але вам трэба ведаць, што людзі апісваюць вас прыкладна гэтак жа, як і мяне. Падумайце пра гэта. Зараз я прыгатую нам смачны сняданак і прыму ўчорашні вечар такім, якім ён быў. . . выдатны. Гэта сёння, і калі мы прыйдзем у офіс, узнікне яшчэ адзін шэраг праблем».
  Яна падумала і вырашыла, што О'Конар можа мець рацыю. Ён прыгатаваў ёй ідэальны сняданак, і яны абодва расслабіліся, абмяркоўваючы апошнія дрэнныя навіны з Блізкага Усходу. Яны пілі другую каву, калі патэлефанаваў О'Конар. Макалан глядзеў, як яго твар цвярдзее, і зразумеў, што цяпер яго розум быў за мільён міль ад сняданку з жанчынай, з якой ён займаўся каханнем палову ночы. Ён паклаў слухаўку і адсунуў кубак убок, нібы той быў яму на шляху.
  «Яны знайшлі другую прастытутку. Яны думаюць, што гэта звязана з Палін Ёхансан, і хочуць, каб мы ўзяліся за гэта. Праблема ў тым, што гэты памёр, таму нас чакаюць цяжкія дні. Ці можаце вы дастаць Міка, калі ён не ў бальніцы, дзе яму прапампоўваюць жывот, і завесці яго ў рух? Папрасіце яго сабраць столькі войскаў, колькі ён зможа знайсці. Несумненна, некаторыя з іх усё яшчэ будуць ляжаць з паднятымі нагамі».
  Яна знайшла свой тэлефон, патэлефанавала на нумар Харкінса і дазволіла яму зазваніць.
  Харкінс не быў у бальніцы, як аказалася. Ён быў цалкам у парадку і ў ложку з Фелісіці Янг, якая аказалася поўным адкрыццём. Ён быў здзіўлены, убачыўшы, што яна прыйшла ў бар - потым яшчэ больш здзівіўся пазней, калі яна прасунулася побач і спытала, ці хоча ён выпіць. Спачатку ён запанікаваў, падумаўшы, што яна хоча пагаварыць пра аналіз ці бадмінтон, а ўсе ведалі, што ён не займаецца нуднымі сволачамі. На шчасце, ён не выпіў дастаткова алкаголю, каб проста абразіць яе тут жа, і ўсведамленне таго, што яна цікавіцца ім, стала прыемным сюрпрызам. Пад выглядам дзелавой жанчыны быў вельмі прывабны і значна мякчэйшы чалавек – проста ён ніколі не заўважаў гэтага раней. Яна была з іншага свету, але ён паціснуў плячыма і вырашыў, што калі яна хоча крыху грубасці, то Мік Харкінс быў проста хлопчыкам. Яна атрымала тое, што прасіла.
  Калі ён прыняў званок ад Макалана, Харкінс ведаў, нават не ведаючы, што О'Конар і MCT збіраюцца быць правераны да мяжы. Ён паклаў трубку і паківаў галавой на жанчыну побач. «Я б ніколі не паверыў, што Фелісіці Янг і Мік Харкінс вар'яцка закахаліся».
  Яна засмяялася, і ён падумаў, як мала людзі ведаюць адзін пра аднаго. Той, хто ляжаў побач з ім, не быў той жанчынай, якая за ўвесь той час, што ён яе ведаў, гаварыла толькі пра аналітычную тэорыю.
  Ён пяшчотна ляпнуў яе па спіне, проста каб нагадаць ёй, што ён быў прыроджаным і выхаваным сексістам. «У нас ёсць праца, чаму б вам не прыгатаваць нам смачныя бутэрброды з беконам?»
  Яна расказала пра сваю строгую вегетарыянскую дыету і прапанавала мюслі і садавіну.
  «Чортавы мюслі! Вы разумееце, што гэта можа скончыць з намі?
  Яна пацерла яго руку. «Мне падабаецца, калі ты непатрэбна лаяешся».
  Яны апрануліся, і Харкінс прапусціў мюслі. Ён вырашыў накіравацца ў сталовую ў штаб-кватэры і пракалоць там артэрыю, перш чым адправіцца ў дзень, які, верагодна, будзе вельмі цяжкім - што яму і падабалася.
  OceanofPDF.com
  27
  О'Конар агледзеў пакой і ўбачыў, што некалькі дэтэктываў пакутуюць ад мінулай ночы, але разам з працай ішло пахмелле, і яны маглі з гэтым справіцца. Ён растлумачыў, што яны атрымалі ў спадчыну - або як гэта выглядала, як яны збіраліся атрымаць у спадчыну.
  Магчыма, багі збіраліся збіць іх пасля выніку з Білі Дрю. Прачытаўшы падрабязнасці, О'Конар зразумеў, што гэта будзе адзін з тых выпадкаў, якія могуць апынуцца ў балоце, высмоктваючы рэсурсы і рэпутацыю ў цёмным свеце, населеным дзяўчатамі, якія працуюць на вуліцы. Розныя дэтэктывы думалі па-рознаму, але для О'Конара рызыка для яго рэзюмэ і рэпутацыі сканцэнтравала яго розум.
  Хелен Стывенсан была прастытуткай на працягу многіх гадоў, і была добра вядомая ў форме. Гэта была тая самая старая гісторыя - у яе было кепскае дзяцінства, і адтуль усё пайшло ўніз. Яна рабіла ін'екцыі да таго часу, як ёй споўнілася семнаццаць, і адзіным спосабам, якім яна магла заплаціць за няшчасце, было хадзіць па вуліцах летам і зімой. Нягледзячы на ўсе яе праблемы, яна падабалася іншым дзяўчатам, і міліцыянты абыходзіліся з ёй добра. Яе выгляд даўно знік; у яе не было шмат чаго напачатку, і цяпер яна змагалася за гульцоў. Гісторыя яе жыцця была не так ужо і далёкая ад гісторыі Паліны Ёхансан.
  Недзе на гэтым шляху яна знікла са свайго рытму на пару начэй, і гэтага было дастаткова, каб забіць трывогу. Яе знайшоў бегун, які падымаўся ранішнім паветрам на пляжы Усходняга Лоціана, прыкладна ў дзесяці мілях ад гарадской мяжы. Ён рабіў там ранішнюю прабежку сто разоў і ніколі не стамляўся ад ціхіх і пастаянна зменлівых пейзажаў. Перапоўніўшы свой мачавы пузыр ранейшай кавай, ён накіраваўся ў пясчаныя дзюны, каб не атрымаць кепскую славу за выпадковае блісканне. Ён атрымліваў асалоду ад палёгкі, калі заўважыў, што нага Хелен Стывенсан паказвае на яго з падставы абляпіхі. У яго не было ніякага досведу цела, за выключэннем перыядычнага прагляду CSI, і яму прыходзілася душыць інстынкт бегчы ў адваротным кірунку. На імгненне ён падумаў праігнараваць гэта, але нарэшце супакоіўся і адсунуў галіны. Вось тады ён сапраўды запанікаваў і, як спрынтар, пабег шукаць дапамогі.
  О'Конар папрасіў Макалана прысутнічаць разам з ім на пасмяротным аглядзе. У Паўночнай Ірландыі ёй дастаткова было, каб прызвычаіцца, але ў жываце заўсёды быў вузел, пакуль усё не скончылася.
  Тысячы турыстаў, якія блукаюць па цёмных сярэднявечных вулачках Старога горада Эдынбурга, праходзяць міма маленькага шэрага будынку морга і ніколі не здагадваюцца, што адбываецца ўнутры. Тут і скончылася невытлумачальная смерць. Паветра заўсёды было халаднаватым, з фонавым шумам энергіі, якая паступала ў халадзільнікі, а яркае святло агаляла ўсе цёмныя куткі чалавечай анатоміі. Гэта было месца навучання, навукі і пошуку ісціны.
  Для Хелен Стывенсан аўдыторыя была нават большай, чым звычайна: патолагаанатамы, памочнікі морга, дэтэктывы, судова-медыцынскія супрацоўнікі і фіскальны пракурор — усе яны прыйшлі, каб убачыць апошнюю ганьбу недастойнага жыцця. Па выніках пасмяротнага высвятлення стала ясна, што яе забіла. Як і ў Паліны Ёхансан, была сур'ёзная траўма галавы, і патолагаанатам зрабіў ненавуковае заўвагу: «Гэтага хлопчыка не турбаваў выгляд крыві».
  Да канца працэсу Хелен Стывенсан была больш адкрытай, чым калі-небудзь з гульнёй. Яна ляжала адкрыта, аголеная самым жорсткім спосабам, і вочы ў пакоі глядзелі на тое, што засталося ад жыцця, якое прайшло б амаль незаўважаным, калі б не сустрэча з яе забойцам.
  Патолагаанатам зняла пальчаткі і падышла да тазіка, каб выцерці рукі, выказваючы неафіцыйнае меркаванне прысутным.
  «Не так шмат, каб сказаць вам, акрамя таго, што відавочна для вока. Траўмы галавы, верагодна, выкліканыя цяжкім тупым прадметам. Яна памерла вельмі хутка, і забойца будзе мець кроў і іншыя матэрыялы на яго ці яе. Аднак я лічу, што гэта быў мужчына, бо той, хто гэта зрабіў, меў немалую сілу. Здаецца, доказаў спермы няма, але, вядома, яна была сэксуальна актыўнай, і я не магу сказаць, займаўся забойца з ёй сэксам ці не. У яе было дрэннае здароўе для жанчыны яе ўзросту, яна недаядала і ёсць прыкметы нутравенных ін'екцый. Як толькі мы атрымаем вынікі з лабараторыі, я змагу расказаць вам пра гэта крыху больш, але я ўпэўнены, што ўсё гэта не будзе нечаканасцю. Адна рэч, якая можа быць цікавай, - гэта тое, што яна, здаецца, пакутавала ад генітальнага герпесу. Я ўпэўнены, што вы збіраецеся наведаць некаторых з яе кліентаў, так што я пакіну вам, як вы будзеце мець справу з гэтым.
  О'Конар падзякаваў патолагаанатаму і павярнуўся да Макалана. «Тады прыступім да працы».
  OceanofPDF.com
  28
  На другім баку горада забойца Хелен Стывенсан нацягнуў паліто і пакінуў свой офіс на дзень. Яму хацелася ўзяць у рукі вячэрнюю газету і спакойна пачытаць пра сваю працу. Навіна стала вядомай, і ён адчуў сябе ў захапленні. Без панікі - замест гэтага паведамленні ў СМІ выклікалі ў яго прыліў энергіі, які доўжыўся да позняга вечара.
  Ён вырашыў пайсці ў трэнажорную залу, трохі папрацаваць, перш чым зноў вывучаць газету з напоем. Да наступнага разу ён дазволіў бы паліцыі пару тыдняў пашастаць. Ён пагадзіўся з тым, што дзесьці на гэтым шляху будзе дапушчана памылка, або ім можа пашанцаваць, але гэта было нармальна - ён проста правёў гульню і паглядзеў, куды гэта іх усіх прывядзе. Ён ведаў, што ўсё, што яму трэба зрабіць, гэта пачакаць некалькі тыдняў, і паліцыя зноў скіне ахову - занадта занятая сваімі іншымі праблемамі.
  Ён таксама ведаў дастаткова пра паліцыю і грамадскасць, каб прызнаць, што працягласць увагі наркаманаў навін была значна меншай, калі была задзейнічана прастытутка. Зніклыя або выкрадзеныя дзеці маглі прымусіць чытачоў Daily Mail дрыжаць тыднямі, але разбураны смеццем прафесіянал быў проста ахвярай іх справы. Яму было цікава даведацца, хто будзе спрабаваць яго знайсці, і ён будзе сачыць за кожнай крыніцай навін, якую ён зможа знайсці, і думка пра тое, што нейкія мясцовыя байцы спрабуюць звязаць яго, выклікала ўсмешку на яго твары, калі ён распрануўся ў распранальні.
  Калі ён увайшоў у трэнажорную залу, там зноў была жанчына гадоў трыццаці з нечым і ўсміхнулася яму. Ён кіўнуў, і перш, чым яны абодва скончылі сеансы, яны былі на першым месцы. Гэта проста не можа быць лепш. Яна была класнай асобай, хацела з ім пазнаёміцца, і яна гэта зробіць. Яна была задавальненнем; ён з задавальненнем будзе гуляць з ёй наступныя некалькі тыдняў - ці пакуль гульня яму не надакучыць.
  OceanofPDF.com
  29
  О'Конар вырашыў пачаць з гульцоў, якія выкарыстоўвалі гэтую тэрыторыю, або тых, хто ведаў дзвюх дзяўчат, якія падвергліся нападу. Былі і іншыя напады, якія выглядалі падобна ў іншых частках краіны, але яны маглі адцягнуць увагу, і ён хацеў засяродзіцца на тым, што яны ведалі.
  Каманда, якая працавала над нападам на Палін Ёхансан, ужо прапрацавала шмат месца і прыцягнула шэраг яе пастаянных кліентаў. Вялікай перавагай, калі ахвярай была прастытутка, было тое, што яе гульцы рэдка стваралі дэтэктывам якія-небудзь праблемы. Калі яны падышлі да дзвярэй і згадалі слова прастытутка, кліенты сталі вельмі карыснымі. Пагрозы выкрыцця жонак, сябровак і працадаўцаў звычайна было дастаткова, каб супакоіць горшых з іх. Здагадка аб тым, што яны маглі занесці венерычную хваробу дадому да «яе ў памяшканне», звычайна пераконвала іх выканаць свой грамадскі абавязак і дапамагчы паліцыі ў расследаванні.
  О'Конар думаў, што ім пашанцуе атрымаць адказ такім чынам, але трэба было зрабіць звычайныя рэчы. Гэта дапамагло б ім стварыць карціну абедзвюх дзяўчынак, і дзесьці ўздоўж лініі падказкі ўсплылі б на паверхню. Ён хацеў засяродзіцца на саміх працуючых дзяўчатах, бо яны былі зацікаўлены ў тым, каб папярэджваць адна адну, калі на хаду трапляе хітрая гульца. Яны запомнілі машыны, незвычайных персанажаў і ўсіх, хто адмаўляўся плаціць або грубіяніў. Так здаралася ўвесь час.
  «Грэйс, я хачу, каб ты пайшла да дзяўчыны Ёхансан. Я ведаю, што яна ў дрэнным стане, але я хачу быць упэўнены, што мы нічога не можам ад яе атрымаць. Мабыць, яна ў свядомасці, але ўсё перажывае, і з ёй нікуды не дзецца. Спачатку пагаворыце з яе лекарам».
  Макалан кіўнуў, разважаючы, дзе яна з О'Конарам. Цяпер ён займаўся справамі, і так яно і павінна быць, але яна ўсё роўна задавалася пытаннем. Яна хацела даведацца пра яго больш, але пытанне было ў тым, ці дазволіць ён ёй.
  Яна схапіла паліто і ключы ад машыны і накіравалася ў рэанімацыю.
  Вецер і дождж стукалі па лабавым шкле, калі Макалан запускаў рухавік. Яна адкінулася на спінку сядзення і захацела закурыць, але адкінула гэтую думку. Яна адмаўлялася ад іх ужо некалькі месяцаў, але ўсё яшчэ здараліся моманты, калі ёй хацелася адчуць, як яд уцягваецца ў яе лёгкія - гэты кароткі прыступ віны і задавальнення. Яна пахітала галавой. «Ні ў якім выпадку, Грэйс, падумай пра цану гэтых рэчаў цяпер», — сказала яна сабе, падміргнуўшы свайму адлюстраванню ў люстэрку задняга выгляду, перш чым паехаць.
  OceanofPDF.com
  30
  Доктар Палін Ёхансан быў раздражнёны візітам Макалана. Нічога новага ў гэтым не было - лекары проста раздражняліся ўсім, што аддаляла іх ад пацыентаў. Макалан думаў, што праца, якую яны выконвалі, была бясцэннай, але яны сапраўды мелі схільнасць лічыць сябе багамі сярод людзей, што рабіла вельмі шмат з іх самымі нахабнымі вырадкамі, якіх яна калі-небудзь сустракала - і гэта гаварыла аб нечым.
  Доктар прачытаў ёй звычайную лекцыю, што ўсё гэта пустая трата часу і што яна не павінна напружваць пацыента, а потым Макалан сказаў яму, што яна павінна паспрабаваць і што гэта адбудзецца . Кожны раз гэта быў адзін і той жа стары рытуал.
  Яна адчыніла дзверы ў маленькую цёплую палату рэанімацыі, дзе знайшла медсястру, якая схілілася над Ёхансан і ціха размаўляла з ёй. Макалан прадставілася, і медсястра кіўнула.
  — Спакойна, галоўны інспектар. У Паліны ўсё добра, але яна стамілася, таму, калі ласка, будзьце кароткімі. Яна вас чуе, і гэтая дзяўчына баец, таму вам проста трэба даць ёй час».
  Медсястра сышла, а Макалан сеў каля ложка, разглядаючы бінты, якія пакрывалі пашкоджаную палову галавы маладой жанчыны. Адно блакітнае вока заставалася бачным, а пасмы светлых валасоў раскідаліся па падушцы побач з ёй.
  Да свайго візіту Паліна Ёхансан была туманным вобразам у свядомасці Макалана, ценем, які ходзіць па цёмных вуліцах у чаканні наступнага паўзуна, які дасць сродкі, каб купіць яе любімы наркотык. Тое, што было адкрыта на твары, паказала, што яна была прыгожай жанчынай, і Макалан злаваўся на сябе за тое, што забыўся, што яна была чалавекам - чалавекам, якому нанеслі гаўно і цяпер яму давялося жыць з паловай яе твару назаўжды знявечанай.
  Ёхансан глядзеў на яе, не рухаючыся, і Макалан растлумачыў, хто яна і чаму тут. Яна сказала ёй пра сябе, што хоча дапамагчы і што будзе прыходзіць да яе як мага часцей, але толькі калі яна захоча да яе ў госці.
  — Калі ты можаш што-небудзь успомніць, Паліна, паспрабуй знайсці спосаб сказаць нам. Мы павінны знайсці чалавека, які зрабіў гэта, на выпадак, калі ён прычыніць камусьці боль».
  Яна вырашыла не згадваць Хелен Стывенсан, таму што былі ўсе шанцы, што яны былі знаёмыя. Інстынктыўна яна працягнула руку і як мага лягчэй сціснула руку Ёхансана, здзівіўшыся, калі праз імгненне яна тузанулася. Ці мела яна на ўвазе гэта, ці гэта быў міжвольны спазм?
  "Паліна, ты можаш зрабіць гэта яшчэ раз?" Рука зноў варухнулася, і Макалан усміхнуўся. «Добрая дзяўчынка, Паліна».
  У кутку апухлага сіняга вока Паліны пырснула сляза і пацякла па шчацэ. Куткі яе рота заварушыліся - яна спрабавала прымусіць усё гэта працаваць і прымушала электрычныя сігналы знаходзіць новыя шляхі міма пашкоджанняў у яе мозгу. Некаторыя з гэтых ланцугоў былі разбураныя назаўсёды, але Макалан ведала па тых, хто выжыў, якіх яна бачыла ў Белфасце, што гэты дзіўны орган можа рэарганізавацца і знайсці спосаб справіцца.
  Доктар зайшоў у пакой і сказаў Макалану, што яе візіт скончаны.
  «Ці магу я вярнуцца заўтра? Гэта важна».
  «Я мог бы сказаць «не», але ў мяне такое адчуванне, што вы проста праігнаравалі б мяне, таму я думаю, што мы будзем супрацоўнічаць у гэтым пытанні — і гэта можа быць добра для Паліны, пакуль мы будзем спакойна ставіцца да гэтага. Яна не атрымлівае шмат наведвальнікаў».
  Доктар усміхнуўся, і Макалан вырашыла дараваць яму тое, што ён быў аслом у пачатку яе візіту. Яна ўсміхнулася Ёхансану і падняла руку. — Убачымся заўтра, Паліна.
  Калі яна вярталася да аўтастаянкі, ліў дождж, і яна задрыжала, калі вільгаць прасякала складкі яе адзення, высмоктваючы цяпло з яе цела. Яна адчыніла дзверы машыны і ўскочыла, апусціўшыся наперад на сядзенне, думаючы пра Палін Ёхансан. «Ты, бедная карова, ты, бедная ебаная карова».
  Як хто-небудзь мог зрабіць гэта з іншым чалавекам? Яна бачыла занадта шмат смерцяў, занадта шмат пашкоджанняў і занадта шмат смуткуючых сем'яў. Яна чула ўсе апраўданні, усе аргументаваныя акадэмічныя аналізы, але ў рэшце рэшт яна проста не зразумела – і ніколі не зразумела. Паліцыя проста ўсё вычысціла, не атрымала за гэта асаблівай падзякі, а калі памылілася - ну, іх проста спісалі з паліцэйскіх Keystone. Яна задавала сабе тое самае пытанне, якое кожны дэтэктыў задаваў сто разоў: «Што я тут, на хрэн, раблю?»
  Яна вярнулася ў штаб і зноў падумала пра цыгарэты.
  OceanofPDF.com
  31
  Калі Макалан зайшла ў пакой для інцыдэнтаў, яна накіравалася проста да О'Конара, які сядзеў з Харкінсам і разглядаў заявы, якія сыпаліся. Гэта была праблема, якая закранула ўсе каманды. Грамадскасць хацела дапамагчы, але пераважная большасць інфармацыі, якую яны прадаставілі, была бескарыснай і магла лёгка адцягнуць увагу або ўвесці ў зман. Калі і была перавага забойства прастытуткай, дык гэта тое, што было менш сімпатыі да ахвяры, што, як правіла, трымала яе кіраванай, і не кожны хацеў прызнацца, што ведаў ці меў дачыненне да прастытутак.
  Харкінс без пытання наліў ёй кавы. «Як гэта было тады? Невялікая барацьба, я думаю?
  Яна ўзяла кружку і сагрэла на ёй рукі. «Яна ўсё яшчэ ў дрэнным стане, не можа размаўляць, але знаходзіцца ў свядомасці, і я думаю, што мы можам з ёй нешта зрабіць. Ёсць толькі кароткія рухі рукамі, і яна бачыць, але гэта можа заняць час. У мяне быў вялікі досвед працы ў Паўночнай Ірландыі з цяжкапараненымі і траўміраванымі сведкамі, і ёсць спосабы зрабіць гэта. Я ведаю, што мы не маем раскошы часу, але яно таго варта. Што-небудзь цікавае?
  О'Конар выглядаў стомленым і меў на гэта права. Ціск нарастаў, і SIO не было адпачынку, калі нешта падобнае пачалося.
  «Асноўная лінія размовы з вулічнымі дзяўчатамі і гульцамі, якіх мы можам знайсці. Мы праглядаем камеры відэаназірання, каб даведацца, якія машыны былі ў гэтым раёне і ці не зацягнулі ўніформы якія-небудзь бардзюры. Аналітыкі і даследчыкі разглядаюць гістарычныя выпадкі і магчымыя супадзенні ў іншых сілах. Нічога вялікага, але мы проста павінны працягваць гэта, пакуль не атрымаем больш ясную карціну. Заставайцеся з Палінай незалежна ад часу. Яна ўбачыла хлопца, мяркуючы, што гэта той самы. Усё, што яна можа нам даць, можа дапамагчы».
  Ён плюхнуў з слоіка з сокам, і Макалан убачыў яго позірк - трывогу, што гэта можа быць хлусня. Кашмар, якога баяліся ўсе дэтэктывы, асабліва такія амбіцыйныя, як О'Конар.
  У дадатак да ўсяго, нейкі геній запісаў тое, што лічыў рэгістрацыяй гульца, але памыліўся. Двое нашых цяжкавагавікоў абвінавачвалі зусім невінаватага гематолага ў тым, што ён быў маленькім брудным гульцам. Дзякуй Богу, чалавек не бярэ далей. Гэтыя рэчы пасланы, каб выпрабаваць нас, Грэйс».
  Ён сціснуў пераноссе, і Макалан быў занепакоены тым, што гэта было занадта рана ў гульні, каб ён выяўляў прыкметы стрэсу. Яна падумала пра ацэнку Харкінса О'Конара. Ці было гэта выпрабаванне, якое зробіць яго ці зламае?
  
  Прыкладна апоўначы, і прыкладна ў той час, калі Макалан змог скончыць і крыху паспаць, Паліна Ёхансан з цяжкасцю выбралася са свайго сну. Яна была ў цёмным пакоі, і там нешта было з ёй. Яна ведала, што сніцца, і спрабавала змагацца да святла, але гэта было так, быццам яна спрабавала пралезці праз гразь. Яна прачнулася ад уцягвання паветра. Бальнічная палата была самым бяспечным месцам, дзе яна была на працягу доўгага часу - людзі клапаціліся пра яе, і яна не магла ўспомніць, калі гэта здарылася ў апошні раз. Яе зрок быў туманным, але яна бачыла доктара, які стаяў побач з ложкам і глядзеў на яе, і задавалася пытаннем, чаму ён апрануў хірургічную маску.
  «Як справы, Паліна? Я думаў, што проста заскочу, каб пераканацца, што з табой усё ў парадку. Я быў крыху занепакоены тым, што зрабіў недастаткова, каб прымусіць цябе маўчаць, але я думаю, што я магу з упэўненасцю сказаць, што хоць ты і не гародніна, ты не за гарамі».
  Самае лепшае, што яна магла зрабіць, гэта ціха застагнаць, калі зразумела, хто гэта. Ён падсунуў свой твар да яе. Яна страціла нюх і не ўлавіла часныку ў яго дыханні. Ён быў задаволены яе адсутнасцю руху. — Пакіну цябе, Паліна, і лічы, што табе пашанцавала, улічваючы, на што я здольны. Яна крычала, не сыходзячы з вуснаў. «Убачымся пазней і будзьце добрыя».
  Ён паслаў ёй пацалунак, выйшаўшы з пакоя, ціха зачыніў за сабой дзверы.
  
  На наступную раніцу Макалан сядзела за сваім сталом і чытала інфармацыю, якая назапашвалася ў сістэме, калі зазваніў тэлефон. Яна хацела не звяртаць на гэта ўвагі, каб нагнаць прачытанае - ніколі не хапала часу, каб зрабіць усё, - але яна паслухмяна ўзяла трубку і прыняла званок, які аказаўся з бальніцы. Лекар, які лечыць Палін Ёхансан, быў занепакоены яе станам, які пагоршыўся - яна чамусьці засмучалася і засмуцілася.
  Макалан падзякаваў лекара і сказаў, што яна заедзе.
  OceanofPDF.com
  32
  Палін Ёхансан некалькі разоў міргнула, калі Макалан увайшоў у пакой і сказаў уніформе, які яе ахоўваў, што ён можа пайсці і напіцца кафеіну. Ёхансан выглядала мёртва бледнай, і ў яе адным адкрытым воку было нешта такое, чаго Макалан не бачыў у свой першы візіт.
  Яна падышла да ложка і паклала руку на руку Ёхансана; было холадна. Яна ўсміхнулася ўніз, зірнуўшы на разбіты твар, і села як мага бліжэй да ложка.
  «Што здарылася, Паліна? У вас была дрэнная ноч? Давайце міргнем адзін раз, каб сказаць "так", і два - "не".
  Адно мірганне.
  Макалан напружыўся, але стараўся гэтага не паказваць. «Добрая дзяўчынка, Паліна. Вы памятаеце, што я быў тут раней?
  Адно мірганне.
  Макалан падсеў бліжэй. «Паспрабуй сціснуць маю руку».
  Быў самы кароткі націск на яе руку.
  — Зноў, Паліна.
  Зноў кароткі націск.
  — Ты зрабіла гэта, Паліна. Вы зрабілі гэта».
  Макалан усміхнуўся і здзівіўся. «Цябе нешта засмуціла з таго часу, як я ўбачыў цябе?»
  Адно мірганне.
  «Добра. Я правяду некаторыя рэчы, і вы пакажаце мне, што гэта было. Гэта быў я?»
  Два міргання.
  «Гэта быў нехта са шпіталя?
  Два міргання.
  «Хтосьці іншы».
  Адно мірганне.
  — Пачакай, Паліна, я проста хачу пагаварыць з медсястрой.
  На гэты раз рука Ёхансан сціснулася мацней, і яе вочы расшырыліся. Макалан ведаў, што яна бачыць. Гэта быў страх. Клубок напружання сціснуў цягліцы яе жывата. Яна адсунула руку ад Ёхансана, які застагнаў.
  «Я абяцаю, што ўсё ў парадку, Паліна, я проста буду па-за пакоем. Працягвай глядзець у акно, і ты ўбачыш мяне».
  Яна паклікала медсясцёр і спытала, ці не заходзіў хто-небудзь, акрамя яе.
  «Шчыра кажучы, у яе, здаецца, няма нікога з блізкіх. Гэта трагічна для такой маладой жанчыны. З таго часу, як вы былі тут у апошні раз, напэўна не было наведвальнікаў. Медсястра выглядала так, быццам яна клапацілася.
  Калі Макалан вярнулася ў пакой, яна села і ўзяла руку Ёхансана ў сваю, адчула яе сціск.
  «Цябе нехта напалохаў, пакуль я тут, Паліна?»
  Адно мірганне.
  «Гэта быў сон?»
  Два міргання.
  Макалан не хацеў задаваць наступнае пытанне. «Гэта быў мужчына?»
  Адно мірганне.
  Яна не магла больш марудзіць. «Гэта быў чалавек, які напаў на вас?»
  Адно мірганне.
  — Ты ўпэўненая, Паліна?
  Адно мірганне.
  «Я патэлефаную і папрашу каго-небудзь застацца з табой».
  На гэты раз яе рука была моцна сціснута.
  Макалан адклікаў уніформу, але гэта не яна ахоўвала Ёхансана ў начную змену, і калі Макалан расказаў ёй, што здарылася, паліцыянтка ўбачыла нешта ў вачах галоўнага інспектара, што парадавала яе, што яна не няшчасная, а дурная. сволач, які пакінуў сваю пасаду ўначы і дапусціў гэтую хрэн.
  Калі яна скончыла з уніформай, Макалан патэлефанавала О'Конару і з усіх сіл стрымлівала эмоцыі ў сваім голасе, расказваючы яму аб тым, што адбылося.
  «Як, чорт вазьмі, гэта магло здарыцца? Як мы маглі не асвятляць гэтую сітуацыю?»
  «Глядзі, Грэйс, гэтая дзяўчына ў дрэнным стане. Нам трэба высветліць, ці сапраўды гэта адбылося. Яна прымае моцныя лекі, так што гэта можа быць галюцынацыяй. Я пашлю групу, каб зрабіць некаторыя запыты - праверыць, ці не бачыў хто-небудзь што-небудзь - і мы можам адначасова ахапіць сістэму відэаназірання. У любым выпадку, мы будзем дастаўляць туды дадатковае абмундзіраванне 24/7 на столькі, колькі спатрэбіцца. Я не магу падумаць, чаму ён наведаў яе і не прычыніў ёй шкоды. Гэта не мае сэнсу».
  «Для яго гэта мае сэнс, Джон, і нам лепш спадзявацца, што прэса пра гэта не даведаецца».
  Яна вярнулася ў пакой і выявіла, што там быў доктар і ўжыў Ёхансана заспакаяльнае. Макалан глядзеў на яе і здзіўляўся. Няўжо лепш дзяўчыне памерці, а не сядзець у гэтай турме?
  Дадатковая форма прыбыла, калі Макалан размаўляў з доктарам, расказваючы яму частку таго, што здарылася, і пытаючыся, ці мог гэта быць сон ці ўяўленне. Пытанне раздражняла кансультанта, які, як звычайна, быў занадта заняты і не спаў цэлы дзень.
  — Адказ відавочны, галоўны інспектар. Вядома, яна магла ўявіць гэта, і, вядома, яна магла марыць. Яна пакутуе ад наступстваў жудаснага прыступу і напоўнена наркотыкамі. Акрамя таго, яна наркаманка; не забывайце, што яна зараз знаходзіцца ў стадыі адмены з усім, што вынікае з гэтага. Я ўпэўнены, што мне не трэба ўдавацца ў падрабязнасці. Яе цела і розум адчуваюць жудасны стрэс, і я нават не ўпэўнены, што яна перажыве ўсе ўскладненні. Так што так на пытанне. З іншага боку, хтосьці сапраўды мог зайсці ў пакой, але гэта ваша праблема, а не мая».
  Спрачацца не было сэнсу, і ён меў рацыю. Адказ быў відавочны, але ім напэўна давядзецца даведацца праўду.
  Адна медсястра падумала, што бачыла лекара, якога не пазнала каля рэанімацыі, але нічога пра гэта не падумала. Апісанне было невыразным, а камера відэаназірання не дала вынікаў. Не так ужо і незвычайна было бачыць персанал, які не з'яўляўся пастаянным наведвальнікам - гэта было проста часткай звычайнага бальнічнага жыцця.
  Макалан была ў пакоі, а Ёхансан праверылі наяўнасць ДНК, хаця яны не маглі быць упэўнены, што нападнік быў там. Зноў і зноў следчыя задаваліся пытаннямі ад ліхаманкавых розумаў ахвяр, чые ўспаміны былі заражаныя ілжывымі ўспамінамі ў выніку траўмы, і, улічваючы напад, які перажыла Ёхансан, не было б нічога дзіўнага, калі б яна ўсё ўявіла .
  Калі Ёхансан выйшла з седатыўнага, выклікалі Макалан, і яна вырашыла паспрабаваць дапытаць дзяўчыну яшчэ раз. У яе быў шанец атрымаць некаторыя адказы - усё залежала толькі ад таго, што мог успомніць Ёхансан. У Паўночнай Ірландыі яна бачыла так шмат выпадкаў страты памяці, калі гаворка ішла пра момант траўмы, але заўсёды варта было паспрабаваць, калі яны знойдуць адну невялікую сляду, якая можа прывесці іх да дзвярэй забойцы.
  Калі яна ўвайшла ў пакой, то ўбачыла, што куткі вуснаў Ёхансана падняліся. «Гэй, Паліна, гэта падобна на ўсмешку. Не так часта людзі рады бачыць мяне».
  Яна сціснула руку дзяўчыны і адчула, як яна яе сціснула. «Ты робішся мацней. Як вы думаеце, я магу задаць вам больш пытанняў?'
  Адно мірганне.
  Макалан павольна ўспрыняў гэта. Было відавочна, што Ёхансан мала памятае пра напад, і яна прайшла ўначы задам наперад, каб убачыць, дзе ляжыць край памяці дзяўчыны.
  «Вы памятаеце, што былі на вуліцы да таго, як сустрэлі гэтага чалавека, Паліна? Вярніцеся да выхаду з дому. Вы памятаеце гэта?
  Адно мірганне.
  «Ці былі ў вас іншыя гульцы да гэтага?»
  Яна прагледзела ўсе магчымасці і ўстанавіла, што быў толькі адзін і што ён заўсёднік. «А як мы даведаемся яго імя, Паліна? Я збіраюся прабегчыся па алфавіце і спыніцца, калі атрымаю першую літару яго імя».
  У рэшце рэшт яны дабраліся, і Макалан быў задаволены. Пантэр не быў у іх сістэмах і мог быць карысны, калі яны зацягнулі яго на станцыю. Яна бачыла, што Ёхансан стамляецца, а медсястра пачынае дастаўляць ёй гора. «Апошняе на сёння. Памятаеце, на якой машыне ехаў чалавек, які на вас напаў?»
  Ёхансан утаропіўся на яе. Яе думкі ператварыліся ў клей, і яна хацела спаць. Яна магла ўявіць цёмную вуліцу і нібы глядзела на сябе ў фільме. Фільм амаль застыў.
  Макалан пагладзіў яе па шчацэ. «Нічога страшнага, на сёння хопіць. Вы спіце, і я хутка ўбачымся».
  Яна пачала складаць дакументы, потым нагадала мундзіру, што дзяўчыну нельга пакідаць без аховы, і яе трэба выклікаць, калі будуць змены.
  Ёхансан адчула, як яе вочы апусціліся, пасля чаго машына ўехала ў карціну ў запаволеным рэжыме.
  Медсястра ўбачыла, як яна хутка міргае. «Галоўны інспектар».
  — Што такое, Паліна? Вы нешта ўспомнілі?»
  Адно мірганне.
  Гэта была машына, і яны зноў зрабілі алфавіт. Гэта быў Мерс у добрым стане, і Макалан зразумеў, што яны толькі што зрабілі крок да дзвярэй сволачы. Яна патэлефанавала ў пакой атрада, каб прымусіць іх даследаваць Mercs, якіх бачылі падчас іншых злачынстваў або ў гэтым раёне, і загадала ім зноў наведаць вулічных дзяўчат, каб даведацца, ці могуць яны дадаць да апісання.
  Менш чым праз дзве гадзіны ў пастаяннага гульца Паліны Ёхансан быў разбураны шлюб, калі пара дэтэктываў прыбыла, каб забраць яго. Для яго гэта была сапраўдная праблема, таму што не маглі спісаць яго на нападніка — адзіным ягоным алібі была жонка, і яна магла пераканацца, толькі калі ён прыйшоў дадому. Яго трахалі ўсімі спосабамі, але ён бачыў Merc у раёне, калі ён ад'язджаў, хоць ён нічога не думаў пра гэта ў той час. Ён пацвердзіў, што нік добры, але больш нічога дадаць не мог, і забыўся спытаць, як там Паліна, што бясконца зламала дэтэктываў. Ён чакаў спагады за тое, што яму дапамагалі і што ягонае жыцьцё псавалі, але ён апынуўся не ў тым месцы для такой падтрымкі.
  Пасля таго, як гульца вызвалілі, ён увайшоў у свой прыгожы прыгарадны дом і першае, што ўбачыў, гэта некалькі мяшкоў для смецця, напоўненых яго адзеннем. Ён глядзеў на іх некаторы час, перш чым яго жонка выйшла з кухні, несучы фужэр, які, здавалася, быў перапоўнены чырвоным.
  «Выпі перад ад'ездам, дарагая». Яна кінула яму ў твар змесціва шклянкі.
  «І пакінь чортавы ключы на выхадзе».
  OceanofPDF.com
  33
  Джэкі Бэл выйшла з бара на паўднёвым баку Эдынбурга і адчула сябе вельмі задаволенай. Яна фліртавала з пастаўшчыком какаіну, які расказаў ёй мілую гісторыю пра высокага гарадскога саветніка, які занадта зблізіўся з такімі ж галоўнымі крымінальнымі кліентамі, якія спрабавалі прасунуць хітрыя заяўкі на планаванне. У многім гэта была старая гісторыя: ён думаў, што можа сунуць парашок у нос, адмываць грошы і пры гэтым заставацца нябачным.
  Гэта тое, што зрабіў Бэл; яна была зроблена для паведамлення аб злачынстве. Яе рэдактар любіў і ненавідзеў яе адначасова за тое, што яна стварала выдатныя гісторыі, але разам з імі і манументальныя праблемы. Палову часу яны атрымлівалі пагрозы ад законных прадстаўнікоў або, што яшчэ больш трывожна, ад раз'юшаных злачынцаў. Аднак ёй гэта спадабалася, і калі яна размаўляла з дэтэктывамі, якія былі ў яе ў кішэні, яна ведала, што ўсе яны працуюць на адно і тое ж. Гэта была тая ўлада - ведаць, што адбываецца пад носам у Джо Пабліка, пакуль яны блукалі нечакана. Яна заўсёды атрымлівала лішнюю асалоду, калі выкрывала тое, што было вялікім і добрым, і, на яе думку, выкрываць крывадушнасць сярод тых, хто пагардліва глядзеў на масы, было добра.
  Яна прайшла цяжкі шлях і не атрымала ніякіх ласкі, каб дабрацца туды, дзе яна цяпер. Яна паходзіла з хударлявага, але шчаслівага працоўнага класа з Іст-Энда ў Глазга. Яшчэ ў дзяцінстве яна хацела вучыцца, але ведала, што яе стары не быў гатовы да шыкоўнай школы, таму яна апусціла галаву і імкнулася да прыстойнай адукацыі. Яшчэ ў падлеткавым узросце яна захапілася навінамі – што для большасці яе сучаснікаў рабіла яе «чортавай дзівачкай», – але яна была рашуча настроена і атрымала сваю першую працу ў дробнай і вельмі мясцовай газеце, гатуючы гарбату і прымаючы мужчынскі гвалт. Яна была зоркай з самага пачатку, хоць гэта не рабіла яе папулярнай ва ўсіх кварталах, і яна пагаршала сітуацыю сваімі паляўнічымі гісторыямі, калі астатнія былі ў стане алкаголю.
  Злачынства было тое, чаго яна хацела – і яна яго атрымала. У яе быў выгляд, і ёй не трэба было старацца; адна з тых шчасліўчыкаў, якім дастаткова ўсміхнуцца, каб вывесці з ладу ўсіх мужчын у межах дваццаці футаў ад яе. Яе валасы былі чорныя як смоль і суправаджаліся бледнай скурай, што толькі прыцягвала ўвагу яе вялізныя цёмныя вочы. Яна гэта ведала, выкарыстала, і гэта спрацавала. Дэтэктывы, злачынцы, вялікія сабакі ў горадзе, гэта не мела значэння - усе яны думалі, што дзейнічалі на яе магію і што яны асаблівыя. У гэтым не было нічога дрэннага; выкарыстанне абаяння было часткай усяго бізнесу, але важна было тое, што ў яе таксама былі добрыя інстынкты і крыміналістычны мозг, які мог бачыць гісторыі, якія складаюцца там, дзе іншыя зусім не ўпускалі сэнсу.
  Яны ўсё роўна марнавалі свой час, таму што яна была геем, але яна трымала сваё асабістае жыццё стрымана, каб не дапусціць мараў хлопчыкаў.
  Яна ішла па эдынбургскай Джордж-стрыт і амаль не заўважала навакольнага свету. Яна пісала гісторыю ў сваёй галаве, падбіраючы правільны загаловак і разважаючы, як саветнік паспрабуе выкруціцца з гэтага. Ён занадта часта падплываў занадта блізка, і гэта была яго чарга. Яна хацела як мага хутчэй адправіць яго ў ложак і разабрацца ў нападах на прастытутак. Гэта станавілася гісторыяй, і ёй трэба было ўвязнуцца ў яе, перш чым яна пакіне яе ззаду.
  Дрыжанне мабільнага вярнула яе да рэальнасці, і яна перабірала смецце ў кішэні вошчанай курткі, каб дастаць тэлефон. Прапушчаны званок можа быць прапушчанай гісторыяй. Паліцэйскі, які тэлефанаваў ёй, не быў высокім у харчовай ланцужку, але ён працаваў у кабінеце начальніка і даваў ёй хэдз-ап, калі што-небудзь цікавае набывала форму. Ён сказаў ёй, што было трохі галашэння, а потым шалёная цісканіна, каб схаваць той факт, што форма магла дазволіць нападніку Палін Ёхансан у яе бальнічную палату.
  «Вы, напэўна, жартуеце».
  Голас вярнуўся да яе. «Былі сумневы, што гэта адбылося, але цяпер гэта выглядае цалкам магчымым, і нават калі яна не можа гаварыць, ёй удалося даць падказку аднаму са старэйшых дэтэктываў. Справа ў тым, што ўніформа, якая яе ахоўвала, балбатала ў начную змену, калі гэта адбывалася ці не».
  — Якога старшага следчага?
  «Грэйс Макалан. Яна DCI, якая пераехала з Паўночнай Ірландыі - пад воблакам або ў якасці слупа добрасумленнасці, у залежнасці ад таго, як вы на гэта глядзіце».
  «Добра, і я куплю табе піва, як толькі».
  Бэл спыніла размову, раздражнёная на сябе. Яе зацікавіла ўся гэтая гісторыя з Макаланам, але не дайшла да яе, і цяпер яна апынулася ў цэнтры расследавання прастытутак.
  Надышоў час ім пазнаёміцца.
  
  Мабільны Макалана зазваніў у сярэдзіне апісання Харкінсам розных лайдакоў, якіх яны ўцягнулі да гэтага часу.
  «Кажу вам, некаторыя з гэтых хлопцаў мяне бянтэжаць, і гэта пра нешта гаворыць. У нас ёсць гульцоў з усіх куткоў, і, здаецца, некалькі нашыйнікаў добра скарысталіся службай падчас Генеральнай асамблеі Царквы Шатландыі».
  «Рэальнае жыццё кожны раз перамагае фантастыку».
  Яна падняла трубку, і Джэкі Бэл прадставілася. Макалан пазнаў імя; яна чула, як рэпарцёра апісвалі як лепшую ў бізнэсе і падступную карову ў роўных прапорцыях. Яна папрасіла Харкінса даць ёй хвіліну; ён кіўнуў ёй і накіраваўся да кавамашыны.
  «Прабачце, але для гэтага вам сапраўды трэба прайсці праз прэс-службу, і я думаю, вы гэта ведаеце».
  Бэл чакала гэтага і ведала, што ёй давядзецца падысці да Макалана з іншага боку. Яна зрабіла хатняе заданне.
  «Справа не ў нападах, хоць мяне гэта цікавіць. Некаторы час таму я размаўляў з прэс-службай і хацеў пагаварыць з вамі пра вашу гісторыю і пра тое, як вы тут апынуліся. Там ёсць велізарны ракурс чалавечых інтарэсаў, і гэта было б захапляльна, асабліва для жанчын. Я проста быў занадта заняты іншымі гісторыямі, але цяпер у мяне ёсць крыху часу».
  Бэл згуляў лёгка: не націскайце занадта моцна і згуляйце з эга Макалана. Жанчына перажыла цяжкія часы, і ім усім патрэбна трохі ліслівасці.
  «Слухай, я пакіну гэта з табой, таму што я ведаю, што ты наважыўся, але калі ты нават хочаш абмеркаваць гэта без абавязацельстваў, мы маглі б выпіць і паглядзець, куды гэта пойдзе?»
  Прыход з Смутнага перыяду прымусіў Макалан асцярожна ставіцца да незнаёмцаў, але яна зразумела, што з моманту пераезду з Паўночнай Ірландыі яе жыццё было звязана выключна з MCT. Дагэтуль яна асабліва пра гэта не думала, але гэта было нездарова, і гэта была магчымасць выпіць з кімсьці іншым. Добра, яна была крымінальным рэпарцёрам, але якога чорта? Яна здзівіла іх абодвух і пагадзілася. «Добра, давайце зробім гэта. Бог ведае, што я мог бы абысціся выпіўкай, але асноўныя правілы такія, што я купляю свой раунд».
  Бэл усміхнуўся ў кантакце. «Дэтэктыў купляе напой. Да чаго свет коціцца?»
  Абодва засмяяліся і дамовіліся.
  Як толькі яна паклала трубку, Макалан утаропіўся ў акно і зноў пажадаў, каб хто-небудзь яго прыбраў. Вакзальныя вокны заўсёды былі забрызганыя асадкам эдынбургскага надвор'я. Яна ведала пра небяспеку сустрэч з рэпарцёрамі, але калі і была чым-небудзь, то была вулічнай, і вырашыла пакуль не згадваць пра гэта О'Конару. У яго было дастаткова на талерцы, і яны былі занадта звязаныя гэтай справай, каб думаць пра тое, што можа адбыцца паміж імі. Ён быў з ёй па-дзелавому, і ў асабістыя хвіліны яны абяцалі сустрэцца, не вызначаючы, дзе і калі. Яна ведала, што яны абодва занадта занятыя, каб планаваць рамантычны вечар пры свечках. У дадзены момант яны жылі кашмарам бутэрбродаў у сталоўцы і ўсіх небяспек, якія іх суправаджалі. Што да сну, гэта было падзенне ў ложак і, верагодна, абуджэнне праз дзве гадзіны, таму што адна з каманд арыштавала дзівака і патрабавала падказкі. Яна здзіўлялася, чаму гэта не можа быць так, як па тэлевізары, дзе трэба было проста гучна крыкнуць на падазраванага, і ўсё вырашалася ў адной-трох серыях. Калі вы, вядома, не датчанін.
  Яна пайшла дадому пераапранацца і вырашыла прыкласці намаганні. Калі Бэл збіраўся зрабіць пра яе гісторыю, то яна сапраўды павінна была выглядаць на гэтай ролі. З таго часу, як яна пачала працаваць з MCT, яна апраналася ў цьмяныя колеры і амаль не наносіла макіяжу, калі ішла на працу. Яна хацела зноў адчуць сябе жанчынай і вырабіць ўражанне, а не спрабаваць паводзіць сябе больш жорстка побач з хлопцамі.
  Намазваючыся духамі за семдзесят фунтаў, яна паабяцала сабе, што атрымае жыццё далей ад атрада. Яна размаўляла са сваім адлюстраваннем у люстэрку.
  «Калі JJ не разумее, што ён губляе, я паспрабую знаёміцца ў інтэрнэце».
  Яна зрабіла знак V у люстэрку, высунула язык і засмяялася. Яна апранула касцюм, які захоўвала для суда ці сустрэч з начальнікамі, і ёй спадабаўся выгляд. Трохі сур'ёзна, але нядрэнна - зусім нядрэнна. Яна ўсвядоміла, наколькі рада сустрэцца з кімсьці новым, і паківала галавой. «Ты сумная сволач, Грэйс Макалан».
  OceanofPDF.com
  34
  Яна зайшла ў шыкоўнае памяшканне на Джордж-стрыт, дзе супрацоўнікі бара стараліся не смяяцца, калі бралі з кліентаў больш за мілю. Было досыць ціха, і мітусня пасля офіса пачала знікаць. Яна азірнулася ў пошуках чорных валасоў і паліто з футравым каўняром, якія Бэл апісала як спосаб яе ідэнтыфікацыі.
  Нарэшце Макалан заўважыў яе ў бары і падняў руку. Яна была ўражана. Бэл быў больш падобны на вядучага навін, чым на крымінальніка. Яе валасы былі зачышчаны назад з твару, і Макалан павінен быў прызнаць, што яна была ашаламляльнай - і гэта было цалкам натуральна. Бэл магла з'явіцца ў камбінезоне і цыліндры і ўсё роўна панесці яго. Яна зусім не была падобная на большасць рэпарцёраў, якіх Макалан сустракаў у мінулым.
  Яны паціснулі адзін аднаму рукі і абмяняліся ласкавасцямі, зразумеўшы, што для іх абодвух іх першае ўражанне было правільным ад грошай, і ў дадатак да ўсяго ім абодвум спадабаўся соладавы віскі. Бэл настойваў на тым, каб атрымаць першы тур, і нахмурыўся на прайс-ліст.
  «Спадзяюся, вы ўзялі з сабой вялікую сумку грошай, калі мы будзем рабіць солад».
  «Шчыра кажучы, з расследаваннем і апошнімі некалькімі месяцамі майго жыцця я не магу марнаваць тое, што зарабляю, таму, кажучы словамі філосафа, «на хрэн гэта».»
  Бэл выявіла, што ёй падабаецца Макалан, і гэта яе здзівіла. Яна сапраўды ніколі не грэлася ні з кім, акрамя свайго ката. Прыхільнасць да людзей перашкаджала ёй рабіць тое, што яна рабіла, але Макалану не хапала шэрасці, якой, здавалася, заразіліся многія дзяржаўныя чыноўнікі. Яе інтэлект быў там, але не відавочны; яна не спрабавала зрабіць уражанне – і навошта? Бэл ведала, дзе была гэтая жанчына, і хацела даведацца пра яе больш. Самае галоўнае, што Макалан ёй не надакучваў і гэта рабіла яе незвычайнай.
  Спачатку яны пазбягалі спраў, і Макалан расслабіўся ў жаночай кампаніі; такога не здаралася з часоў Белфаста ў тыя дні, калі ў яе былі сябры і мары, якія не будзілі яе, задыхаючыся. Тыя сны ўсё яшчэ здараліся, але цяпер радзей.
  Яны лёгка размаўлялі, і таліскер дадаў расслабленага настрою. Бэл прачытаў пра Макалана і пазнаў чалавека, які, безумоўна, адрозніваўся ад зграі. Яркая, надзіва добрая кампанія і прывабная. Цяжка было не глядзець на вочы Макалана, якія былі чыста зялёнымі, і калі яна ўсміхалася, яны іскрыліся так, што яе абяззбройвалі. Гэта было незвычайна для Бэл, якая, нават па яе ўласным прызнанні, была фрыкам кантролю, калі справа даходзіла да патэнцыйных крыніц для яе гісторый.
  Макалан проста адпусціла гэта на самацёк, здзівіўшы сябе тым, як яна адкрылася рэпарцёру, нібы была яе старэйшай сяброўкай. Яны абодва падвялі сваю абарону, і да таго часу, як яны вырашылі заказаць трэці солад, яны ведалі, што адбываецца ўзаемнае захапленне, і былі задаволеныя тым, што гэта адбылося.
  «Ты не такі, як я чакаў. Я думаў, што ты можаш быць жаночай версіяй Яна Пэйслі, якая нясе пад пахай добрую кнігу для Бога і Ольстэра».
  Макалан падняла шклянку. «Ну, я рады, што не апраўдаў гэты вобраз. Аднак для мяне было тое самае. Мне сказалі, што вы б зрабілі ўсё для гісторыі, але я мяркую, што гэта ваша праца, дык чаму б і не?»
  Бэл паставіла шклянку на барную стойку і паспрабавала ігнараваць хлопца, які кідаўся за ёй з адлегласці некалькіх футаў. «Такім чынам, мы можам быць сябрамі, але мы не можам пазбегнуць працы. Як наконт таго, каб я крыху расказаў пра цябе і твае падарожжа з Паўночнай Ірландыі на злыя вуліцы Эдынбурга?»
  Да таго, як Макалан пакінуў Ольстэр, яна адмовілася б ад такой прапановы, але ўсё змянілася. Яна бачыла, як працуе свет на мацерыку, і О'Конар быў добрым прыкладам. Калі б вы былі на лесвіцы, вы маглі б таксама паспрабаваць падняцца ўверх; наколькі яна магла бачыць, самарэклама была часткай звычайнай справы, і, здавалася, ніхто нічога іншага не чакаў. Гэта была ноч, калі яна здзівіла сябе, і яна зрабіла гэта зноў.
  «Вы ведаеце, што ў мяне былі цяжкія часы, і ў Паўночнай Ірландыі ёсць людзі, якія мне неабыякавыя, так што супакойцеся, калі вы гэта зробіце. Я не прашу аб паслугах, але дазвольце мне паглядзець твор, перш чым вы яго надрукуеце. Відавочна, вам лепш спачатку прапусціць гэта міма прэс-службы, а я пагавару са сваім босам, каб удакладніць з ім гэта».
  Бэл усміхнуўся каментару. «Джэй Джэй О'Конар. Табе лепш сачыць за гэтым, Грэйс - ён можа пазайздросціць, калі ўбачыць узыходзячую зорку занадта блізка. Выдатны хлопец, але ён дакладна ведае, куды ідзе, і не прапускае ні кроплі самарэкламы».
  Макалан глядзеў і здзіўляўся, разумеючы, што Бэл, відавочна, ведаў О'Конара. - Вы не?
  Бэл гучна засмяяўся. «Хрыстос не. Ён дакладна не мой тып, і гэтага дастаткова інфармацыі. Што наконт гэтага выпадку ў бальніцы? Ці праўда, што дзяўчына, на якую напалі, была ў гасцях? Не здзіўляйцеся, што я пра гэта ведаю; вы не можаце схаваць нешта падобнае. Я не збіраюся запісвацца, проста зацікаўлены, і я ніколі не буду выкарыстоўваць тое, што вы не хочаце».
  Макалан падвёў яе, але вярнуўся да дзелавога рэжыму.
  «Слухай, Джэкі, мы амаль не ведаем адзін аднаго, і гэта была добрая ноч. Я не хачу яго сапсаваць, але больш за ўсё я не хачу рабіць нічога, што можа пашкодзіць гэтай дзяўчыне. Яна пражыла жыццё, якога ніхто не заслугоўвае, а цяпер апынулася ў сваёй маленькай турме. Я хачу злавіць сволач, які зрабіў гэта, і я збіраюся - і я не дазволю нічому ўстаць на шляху».
  Бэл глядзеў проста ў гэтыя зялёныя вочы і верыў кожнаму слову.
  «Ведаеш што, я веру, што ты зробіш менавіта гэта. Мы можам быць сябрамі, дапамагаць адзін аднаму адначасова. Я ўпэўнены, што магу зрабіць што-небудзь для вас у адказ».
  «Добра, давайце раскажам пра мяне, і не для запісу, праблема бяспекі бальніцы была хрэнам. Бяда ў тым, што мы не можам быць упэўнены, што гэта сапраўды адбылося. Я ўпэўнены, што так, але ёсць шанец, улічваючы абставіны, што яна сабе гэта ўявіла». Яна зрабіла паўзу, потым сказала: «Я сапраўды думаю, што той, хто пакрыўдзіў Палін, працаваў над гэтым некаторы час. У нас ёсць атакі ў іншых сілах, якія выглядаюць падобна, але зноў жа мы проста не можам звязаць іх разам. Я ўпэўнены, што ў нас ёсць даволі сур'ёзны серыйны злачынец, але паколькі мы не можам прадставіць дакладныя доказы, сілы не жадаюць агалошваць гэта».
  Бэл правяла рукамі па валасах і падумала, што гэта будзе азначаць як гісторыя. Звычайна яна пабегла б з гэтым, але Грэйс Макалан была іншай - яна б супрацоўнічала.
  «Дзякуй за адкрытасць са мной. Я не зраблю нічога, акрамя звычайных гісторый пра запыты і любыя цытаты, якія я змагу атрымаць па дарозе ад О'Конара, які, несумненна, правядзе некалькі змрочных дэтэктыўных канферэнцый, каб зрабіць нас шчаслівымі».
  Макалан расслабілася і вырашыла, што з ёй усё ў парадку. «Я вяртаюся на працу на світанку, таму, мабыць, лепш за ўсё, калі я пайду і атрымаю зэды. Заўтра я вярнуся да Палін, і мы ацэнім усе патэнцыйныя кліенты, якія ў нас ёсць, каб даведацца, ці зможам звузіць іх. У нас ёсць нешта пра машыну, але я вярнуся да вас пазней. Дайце мне ведаць, калі захочаце сустрэцца зноў». Бэл кіўнуў.
  «Апошняе: калі ёсць што даць, і я думаю, што гэта дапаможа справе, я аддам табе гэта. Гэтая сіла паранаідальна ставіцца да прэсы, але яны гуляюць не так. Я думаю, што нам можа спатрэбіцца надаць гэтаму вырадку рэкламу, і я ведаю, што сілам гэта не спадабаецца, таму сачыце за гэтай прасторай. Аднак вы павінны абараніць мяне, калі мы пойдзем па гэтым шляху, інакш я думаю, што Джон О'Конар хацеў бы змераць мяне з уніформай інспектора.
  На вуліцы пачаўся дождж, таму яны вырашылі паехаць на таксі. Ён спыніўся каля шматкватэрнага дома Макалана, і яна падняла каўнер паліто. «Я не разумеў, наколькі мне гэта патрэбна і наколькі мне патрэбна жаночая кампанія. Да хуткай сустрэчы».
  Бэл задавалася пытаннем, як нехта мог перажыць і дасягнуць таго, што мела гэтая жанчына, і пры гэтым быць такім цалкам уразлівым. Да сустрэчы з Грэйс Макалан яна сказала б, што немагчыма быць старэйшым дэтэктывам і пры гэтым дэманстраваць шчырыя раны, якія яна бачыла пад паверхняй характару Макалана, але інспектар даказаў, што яна памылялася.
  Яна нахілілася і пацалавала Макалана ў шчаку. «Я бачыў, як табе гэта трэба. Дарэчы, я звычайна не цалую міліцыянтаў на спакойную ноч. Абавязкова да хуткай сустрэчы».
  Унутры Макалан сабралася спаць і зарылася пад прасціны, цалкам знясіленая. Яна прабегла ў галаве ноч і паездку на таксі тузін разоў, перш чым заснуць.
  
  Яна ішла па рынках у Белфасце. Было цёмна, але яе крокі былі падобныя на стрэлы, і ўсе ліхтары ў гэтым месцы загарэліся. Жанчыны крычалі на яе з кожнага акна: «Забівае спецаддзяленне, сволач».
  Яна пачала бегчы ў бок цэнтра горада, але крыкі жанчын, здавалася, былі адразу за ёй. Вуліцы былі цёмныя і мокрыя, і яна перасоўвалася на абцяжараных свінцом нагах. Цені былі паўсюль, і калі яна прабягала міма старога газавага завода Белфаста, Томі Дойл выйшаў перад ёй. Яна ўрэзалася ў яго, і яны ўпалі на мокры тратуар. Ён смяяўся і называў яе сукай RUC. Яго рукі былі паўсюль, і яна адчувала, як яго зубы ўпіваліся ў яе шыю.
  Яна рэзка сядзела ў ложку і задыхалася ад халоднага паветра, шукаючы Томі Дойла ў пакоі. Яна пакруціла галавой і супакоіла дыханне, калі страх прайшоў. Ісус, Грэйс. Ты ў парадку, а Томі ў вялікай нябеснай турме Maze. ты ў парадку Цяпер у цябе ўсё ў парадку .
  Яна зноў заснула; яна вучылася спраўляцца са снамі.
  Апошняя выява, якую яна ўбачыла перад сном, была Бэл, якая ўсміхалася ёй.
  OceanofPDF.com
  35
  Харкінс выявіў, што яго нядаўна набыты ўплыў на старэйшага аналітыка Фелісіці Янг радуе больш чым адным спосабам. Яму было цяжка паверыць, што гэта ператварылася ў нешта большае, чым на адну ноч, але калі супрацьлегласці прыцягваліся, значыць, яны былі парай, створанай на нябёсах, і ў працэсе ён зразумеў, што ён не такі разумны, як ён d думаў, што ён быў. Ён заўсёды лічыў, што ўмее чытаць людзей, але гэта дакладна не адносілася да міс Фелісіці Янг.
  Нягледзячы на іх новаадкрытую прывабнасць, Харкінс настойліва настойваў на Янгу і іншых аналітыках і даследчыках, каб яны шукалі заканамернасці ў нападах або штосьці з мінулага, што магло б даць ім накіраванне. У іх была магчымасць Merc у добрым стане, і гэта было нешта.
  Іншая пэўнасць заключалася ў тым, што забойца не проста выскачыў з каляднага хлапушкі. У мінулым павінны былі быць знакі. Магчыма, гэта была не поўнамаштабная атака, а тое, што было зафіксавана шырокім наборам разведвальных сістэм, якія дзейнічаюць па ўсёй краіне. Гэта тое, што маглі знайсці выключныя аналітыкі, і Янг быў у гэтым дыяпазоне; яна думала інакш, чым астатняя зграя, і ўбачыла ўзоры, мігатлівы агеньчык у балоце справаздач, якія давалі дэтэктывам падказкі.
  Былыя часы інстынкту і цяжкі час у камерах заставаліся толькі ўспамінам для ветэранаў-аператыўнікаў, якія ішлі на падворак. У наш час само па сабе прызнанне было такім жа добрым, як бутэлька соладу для аяталы Хамейні, і ім патрэбныя такія людзі, як Янг, каб спадзявацца на асуджэнне.
  OceanofPDF.com
  36
  Ён уважліва сачыў за асвятленнем у прэсе. Па натуры ён быў чалавек асцярожны, і было разумна паглядзець, што робяць плады. Джэкі Бэл добра асвятліла гэта, і на наступную раніцу быў абвешчаны спецыяльны прэс-брыфінг.
  Час быў ідэальны, бо ён пакінуў яшчэ адну шлюху на беразе мора, і ён здагадаўся, што ранішняга выгульшчыка сабак чакае сюрпрыз іх сумнага жыцця. Гэта павінна зрабіць іх прэс-канферэнцыю вартай прагляду. Дзяўчынка была жывая, звязаная і павінна была дажыць да раніцы – але гэта было навобмацак, улічваючы тое, што ён з ёй зрабіў.
  Ён хацеў, каб яны жылі і пакутавалі, але гэта было цяжкае мастацтва, і калі ён страціў аднаго-двух, няхай так і будзе. У яго не атрымалася з Ёхансанам, але гэты не будзе нікому расказваць казкі. У любым выпадку не без яе мовы.
  OceanofPDF.com
  37
  Макалан спрабавала ўліць у яе энтузіязм, калі пачула тэлефонны званок. Яна праклінала ўсё, што збіралася даведацца.
  Харкінс ужо быў у офісе і распавёў ёй гісторыю. Яшчэ адна дзяўчына знойдзена сёння раніцай у закінутым кар'еры ў Заходнім Лотиане. Дзяўчынка жывая, але, відаць, у бязладдзі, і, калі я не памыляюся, яе траўмы галавы азначаюць, што яна наўрад ці прыйдзе ў прытомнасць. Да таго ж, на гэты раз ён узяў яе за язык. Прэса шалее, і я думаю, што сёння Джэй Джэй, верагодна, састарэе на дзесяць гадоў з-за нарастаючых тут праблем. Нам трэба хутчэй дабрацца да гэтага срака, пакуль прэса не ператварыла нас у чалавечую рэпу».
  Макалан сеў на яе ложак, не звяртаючы ўвагі на тое, што яна ўсё яшчэ была мокрая. «Ісус, з чым мы тут маем справу? Ён гуляе з намі. Усюды паліцэйскія прыкрываюць вулічных дзяўчат, і яму ўдалося гэта зрабіць. Як, чорт вазьмі, мы прапусцілі яго? Я буду там, як толькі».
  Калі яна паспрабавала вярнуць тэлефон у падстаўку, ён зноў зазваніў. Бэл пажадаў добрай раніцы і цалкам заспеў Макалана знянацку.
  «Бярыце, што вы чулі навіны, і я ведаю, што вы будзеце імчацца, каб патрапіць у офіс, але мне патрэбна кароткая інфармацыя».
  «Давай, Джэкі. Прыемна цябе чуць, але хацелася б, каб гэта было пры іншых абставінах».
  «Мы хутка дагонім упушчанае, і я з нецярпеннем чакаю гэтага, але паглядзіце, гэтая атака падымае гульню супраць гэтага чортава звера. Мой бос надраў мне азадак за вугал, і я хацеў пагаварыць з вамі першым. Я ведаю, што О'Конар праводзіць сваю прэс-канферэнцыю, але мы павінны пачаць задаваць нязручныя пытанні зараз - гэта тое, для чаго мы тут».
  Макалану было лёгка з гэтым; яна больш за ўсіх хацела гэтую жывёлу загнаць у кут. Яна ведала, што сіла жыве ў пастаянным жаху перад загалоўкамі, і проста не разумела гэтага. Яны кіравалі страхам перад крытыкай. Яе вопытам было выкарыстанне прэсы і маніпуляцыя пры неабходнасці. Яна ведала, што забойца быў марным і ўдзельнічаў у нейкім хворым крыжовым паходзе, але яна хацела, каб таблоіды пачалі выдумляць загалоўкі, абвяшчаючы яго проста яшчэ адным хворым хрэнам, якога трэба заключыць. Можа быць, толькі можа, гэта засмуціла б яго настолькі, каб зрабіць няправільны крок. Магчыма, гэта не спрацуе, але яна ведала, што калі яна не дабярэцца да яго ў бліжэйшы час, іншая вулічная дзяўчына дажывае апошнія дні.
  «Нічога страшнага, і часам нам патрэбны такія пытанні. Што я магу для вас зрабіць?»
  «Ці ёсць што-небудзь, што вы ведаеце, што варта адзначыць?»
  Макалан уздыхнула і заплюшчыла вочы. Як толькі дэтэктыў перасягнуў лінію з прэсай, яны апынуліся ў балоце. Выратавальныя кругі былі нешматлікімі, і ў любым выпадку ніхто з працы не збіраўся кідаць табе вяроўку, хіба што для таго, каб павесіцца. У дадзеным выпадку важна было не дапусціць нападу на іншую дзяўчыну, і каб спадзявацца на гэта, трэба было выкарыстоўваць прэсу.
  «Згадай візіт у бальніцу і тое, што мы з гэтым аблажаліся», — сказала яна Джэкі. «Па-другое, гэтай дзяўчыне выдалілі язык. Па-трэцяе, мы лічым, што хлопец выкарыстоўвае Merc». Чарга заціхла. «Джакі?»
  «Я тут. Божа, гэта выходзіць з-пад кантролю».
  - Ты павінна абараніць мяне, Джэкі, і больш не тэлефануй на гэты нумар. Я збіраюся атрымаць мабільны тэлефон з аплатай па меры выкарыстання і буду выкарыстоўваць яго, каб звязацца з вамі. Джэй-Джэй распяе мяне за размову з табой, але я думаю, што нам трэба пачаць прыцягваць увагу гэтага вырадка. Ён разумны, гэты, і будзе сачыць за ўсім. Пераканайцеся, што ён хворы ў прайм-тайм. З табой усё ў парадку?
  «Вам усё зразумела, і, само сабой зразумела, я буду ігнараваць вас на прэс-канферэнцыі, як бы цяжка гэта ні было».
  Макалан напалову выцерлася і нацягнула адзенне. Сняданак павінен быў пачакаць. Справа прыцягнула нацыянальную ўвагу, і прэс-канферэнцыя стане сутычкай для хакераў як на поўнач, так і на поўдзень ад мяжы. Паліцыя ненавідзела гэта, таму што гэта адцягвала ўвагу і рэсурсы ад вобразу, які яны ўсе хацелі прадставіць, які ўяўляў сабой зялёныя вуліцы з прыязным бобі, каб супакоіць тубыльцаў. Такое дзярмо прымусіла старых дам з парафіі падумаць, што яны ўсе пад пагрозай, а галоўны канстэбль - няўдачнік.
  Усім дэтэктывам было добра вядома, што першы закон фізікі азначае, што дзярмо падае ўніз, і кіраўнікі гучна і выразна сказалі б О'Конару, што гэта яго праблема.
  Дзяўчына, на якую напалі і кінулі, памерла раней, чым Макалан паспеў дабрацца да офіса. Профіль быў настолькі падобны, што дэтэктываў, якія слухалі паспешлівы брыфінг О'Конара, прыгнятала, перш чым яны сутыкнуліся з сутычкай прэсы, якая грукала ў вароты Лоціана і памежнай паліцыі.
  Дзяўчыну звалі Дон Мэйсан, хоць ніводная душа не ведала, хто яна. Яна казала людзям, што яе завуць Эмбер, і карысталася гэтым імем з тых часоў, калі працавала ў саунах. Звычка да наркотыкаў і свет, які не клапаціўся, вывелі яе на вуліцу, дзе ёй пашанцавала б нават знайсці гульцоў, улічваючы, што яна цалкам адмовілася ад гігіены. Якая там сям'я магла б пражыць усё жыццё, раззлаваны на сідр, і, напэўна, не ўспомніла б, што ў іх была дачка, калі толькі гэта не азначала атрымання кампенсацыі за яе смерць.
  Канферэнц-зала штаб-кватэры была перапоўнена, і ўся раніца была занята падрыхтоўкай да цяжкай працы па заданні пытанняў, на якія ў многіх выпадках яны не маглі адказаць.
  Гэта раззлавала Макалана і працоўныя часткі расследавання. Замест таго, каб ісці за слядамі, яны схілялі калена перад натоўпам лінча, які збіраўся ў цэнтры іх уласнай штаб-кватэры.
  У пакой увайшоў памочнік начальніка канстэбля, за ім О'Конар і Макалан, а побач пырхаў супрацоўнік прэс-службы на выпадак, калі ў каго ўзнікнуць цяжкасці з пытаннямі. Прэс-афіцэр быў упэўнены, што О'Конар справіцца з гэтым, але з горкага вопыту ведаў, што ACC быў сапраўдным дурнем, які гадамі насіў сумкі сваіх босаў, прадаючы сваю душу, каб атрымаць ранг, якога ён не заслугоўваў.
  У пакоі адчувалася напружанне, і ніхто не мог адмаўляць, што гэта ператваралася ў мокрую мару аўтара загалоўкаў.
  ACC распачаў разбіральніцтва і выказаў свае глыбокія спачуванні сем'ям, адзначыўшы ўсе адпаведныя пункты, каб ён мог вярнуцца да клопатаў аб праблемах з паркоўкай у цэнтры горада, якія былі пагоршаны трамвайным фіяска.
  Справа ў тым, што ён амаль нічога не ведаў пра гэтую справу. Ён быў там толькі для таго, каб паказаць уніформу і крыху супакоіць напалоханых жыхароў сталіцы, што ўсё ў парадку і добразычлівы Бобі не за гарамі.
  Ён зрабіў усё магчымае і перадаў О'Конару, які адказаў на пытанні, якія кожны хацеў задаць. Макалан стараўся не глядзець на О'Конара, пакуль ён гаварыў, але яна павінна была аддаць яму належнае - ён быў добрым, спакойным, упэўненым, выглядаў належным чынам і прадставіў Макалана як галоўнага афіцэра следчай групы. Ён ведаў, што да яе будзе цікавасць, улічваючы яе паходжанне, але яна была больш чым здольная працаваць з прэсай.
  Рэпарцёры задавалі пытанні, якія чакаў О'Конар, шукаючы крыху крыві, каб накарміць сваіх галодных чытачоў, і ён кінуў ім Merc і сказаў ім, што яны зацікаўлены пагаварыць з кіроўцам. Усё пайшло, як планавалася, ім удалося застацца на паведамленні, потым Макалан адказаў на пару пытанняў і адказаў на іх як прафесіянал.
  Бэл чакала сваёй чаргі і дазволіла іншым рэпарцёрам насыціцца, перш чым зрабіць здымак. Зала губляла напружанне, і ACC думаў, што хутка зможа завяршыць канферэнцыю.
  Бэл падняла руку, каб прыцягнуць увагу панэлі, і АСС нецярпліва кіўнуў ёй, разважаючы, што засталося спытаць.
  «Ці праўда, што забойцу ўдалося дабрацца да першай ахвяры, якая выжыла ў шпіталі, і гэта страшная няўдача ў тым, што ў той час там не было ахоўніка?»
  ACC не змог спыніць чырвоны адценне, які заліў яго твар, і О'Конар не паварушыў ні мускулам, хоць дазволіў сабе раскошу пакінуць гэта ACC. Чаго ніхто з іх не чакаў, дык гэта другое пытанне.
  «Ці гэта таксама выпадак, калі апошняй ахвяры выдалілі частку языка, і што мы павінны сказаць жанчынам гэтага горада?»
  ACC пышна адказаў, і журналісты ўвайшлі ў рэжым панікі. Гэта была галівудская драма, і ўсе яны былі ўцягнутыя ў яе. Бэл сапраўды не атрымаў адказу, але гэта не мела значэння - у іх быў савок і ўнутраная лінія.
  Канферэнцыю закрыў ахоплены панікай прэс-афіцэр, і калі яны сышлі са сцэны, ACC не змог больш трымаць. Ён накінуўся на О'Конара і ўпэўніўся, што праблема справядліва і прама ўскладзена на яго плечы.
  «Як, чорт вазьмі, тая жанчына авалодала гэтым? Мы трымалі ўсё ў строгім рэжыме, і нейкі сволач з вашай каманды выдае гэта».
  О'Конар ніколі не губляў кантролю, і Макалан, які ўжо раздумваў наконт раскрыцця інфармацыі, ведаў, што не заслугоўвае гэтага, але гэта заўсёды было так. Яна ведала гэта лепш за ўсіх.
  «Няма чаго сказаць. У курсе было больш, чым мая каманда, і былі іншыя, хто ведаў, у тым ліку ваш офіс. . . сэр.
  Ён вытрымаў дастаткова доўгую паўзу, каб паказаць, што ён разглядае ACC як пілота, які празмерна раскручваецца. Гэта было незвычайна для О'Конара, які ведаў, як гуляць у палітыку, але Макалану падабалася назіраць, як ён прывязвае гэта да ACC. О'Конар атрымаў невялікую перамогу, але ACC пазначыў картку О'Конара для выкарыстання ў будучыні, перш чым пацягнуцца ў бяспечны офіс.
  Макалан паклала руку на руку О'Конара, і гэта было максімальна далёка. «Добра. Цяпер усё, што вам трэба зрабіць, гэта вырашыць, і вы можаце зняць з яго стол».
  Ён даў ёй поўную ўсмешку. «Я не магу паверыць, што я толькі што зрабіў гэта. Гэта тое, што робіць Мік Харкінс кожны раз, калі губляе свае кар'ерныя перспектывы».
  Яны разам засмяяліся і зразумелі, што, нягледзячы на адсутнасць магчымасці, з імі адбываецца нешта добрае, тое, што ім абодвум патрэбна, і гэта дало ім зразумець, як шмат чаго не хапае ў іх жыцці.
  О'Конар сабраў свае паперы і правёў пальцамі па валасах. «Калі гэта скончыцца, я адвяду цябе куды-небудзь у цёплае і экзатычнае месца, дзе ўсё гэта нас не закране». На кароткую секунду ён выглядаў уразлівым, і здавалася, што хлопчык пад мужчынам на секунду быў адкрыты.
  «Портабэла мне падыдзе. Ва ўсякім выпадку, гэта не канец свету. Прэса заўсёды атрымлівае ўнутраную інфармацыю на нейкім этапе, і мы проста павінны захаваць кантроль. Хочаце маё меркаванне?'
  Ён кіўнуў і зразумеў, што яна не міргнула вокам ні на прэс-канферэнцыі, ні пасля яе. Яна адрознівалася ад усіх, з кім ён сутыкаўся на сваёй службе, сфарміраванай з трагедыі Смуты. Яна правяла гады ў месцы, дзе інтрыгі, маніпуляцыі і зрывы былі нормай.
  «Выкарыстай гэта супраць забойцы. Пагаворыце з прафайлерамі і псіхіятрамі і прыдумайце радок, які прычыніць гэтаму чалавеку боль. Паведамляецца, што мы думаем, што ён, магчыма, пэда або падвергся сэксуальнаму гвалту з боку маці, але давайце разбярэмся з ім. Хрыстос, гэта можа быць нават праўдай. Я адчуваю, што гэты дармаедны, таму мы можам нашкодзіць яму».
  «Добра, збяры іх разам і паглядзім, куды мы можам гэта аднесці».
  Яна выйшла з пакоя, і О'Конар задаўся пытаннем, кім менавіта маніпулююць.
  OceanofPDF.com
  38
  Ён сядзеў у паўцемры сваёй спальні і глядзеў навіны з прэс-канферэнцыі. Ён сціскаў і адпускаў гумовы мяч, мяняючы рукі кожныя некалькі хвілін. Гэта было практыкаванне, над якім ён працаваў кожны дзень і паказала, наколькі ён уважлівы да свайго цела. Большасць хлопцаў хадзілі б у спартзалу, і ўсё, але не ён. Хада, а не кіраванне, адцісканні ў спакойныя хвіліны ў офісе або дома, сціскаючы мяч. Большасць людзей забыліся пра свае запясці, але не ён - неаднаразовае сцісканне мяча давала яму ціск, падобны да віцэ, і ён любіў той момант, калі яго знаёмілі з кімсьці і паціскалі яму руку. Яму падабалася, калі ён моршчыўся і адчуваў, як камечыцца рука іншага чалавека.
  Калі гаворка зайшла пра жанчын, гэта спрацавала. Гэта магло ўразіць падбіральнікаў, а з шлюхамі ён мог назіраць за болем у іх вачах, калі ён сціскаў частку іх, і дадатковая праца з мячом стала б яшчэ больш вартай.
  Памочнік начальніка выглядаў такім, якім ён і быў – надзейным бюракратам, які, як ён быў упэўнены, карабкаўся па задніх прыступках паліцыі, пазбягаючы сапраўдных злачынцаў, як знясільваючай хваробы. Ён падняў крыштальны келіх і адпіў халоднага новазеландскага белага. Аднак О'Конар зацікавіў яго – ён не быў нармальным тыпам працаўніка і ў нечым нагадваў яму самога сябе. Ён добра выглядаў, ведаў, як апранацца, і яго адукацыя была відавочна вышэйшай. Ён абыходзіўся з прэсай, як клон Тоні Блэра, і калі гэта быў чалавек, які пераследваў яго, то яго місія магла быць карацейшай, чым ён меркаваў спачатку. Ён чакаў, што на нейкім этапе яго зловяць - дастаткова ведаў аб злачынстве і пакаранні, каб зразумець, што можна здзейсніць адно ідэальнае злачынства ці амаль ідэальнае і сысці з рук. Гэта не спрацавала з серыяй злачынстваў, і ў рэшце рэшт павінна была быць расплата, але пакуль ён мог зрабіць апошні крок, ён пагаджаўся на гэта. Яго місія складалася ў тым, каб вучыць і караць усіх адначасова.
  Ён агледзеў пакой і ўздыхнуў. Мэбля была дарагая, і ўсё было найлепшым, але адна з прычын, чаму ён пачаў сваю місію, заключалася ў тым, што ніводная з гэтых матэрыяльных атрыбутаў не дастаўляла яму сапраўднага задавальнення. Жанчыны, якіх ён падбіраў, выклікалі ў яго першапачатковы рывок, калі яны палюбіліся на яго лінію, але фізічны вынік быў пустым і часам зневажальным. Наведванне вулічных шлюх прынамсі выклікала ў яго дадатковыя вострыя адчуванні, а бегчы ў абадранай паліцыі было складанай задачай. Ён змірыўся з тым, што калі турэмныя вароты павабяць, ён скончыць з сабой, а не раскладаецца за сценамі смярдзючай камеры.
  Пытанні, якія задавала прэса, надакучылі яму, і праўда ў тым, што грамадскасць хацела фотаздымкі адкрытых ран і крыві. Прытворства, што жудасныя фатаграфіі гвалту нельга публікаваць, каб абараніць грамадскасць, выклікала ў яго насмешку, і крывадушнасць задушыла яго. Яны хацелі таго, чаго хацеў ён; газеты захаплялі іх - трымалі ў стане пастаяннага хвалявання, задыхаючыся ад поўнай тэхнічнай шчырасці таго, што насамрэч адбылося.
  Ён сеў і зноў адпіў віна. Гэтая думка засталася з ім і ўсхвалявала яго. Язык быў прыемным дакрананнем і павінен быў выклікаць ціск на паліцыю. Дзяўчына трохі змагалася, але гэта толькі дадало задавальнення. Ён падумаў, ці варта яму ў наступны раз сфатаграфаваць ці яшчэ адзін трафей - гэта можа быць апошняя расфарбоўка каляровымі мазкамі для завяршэння яго праекта.
  Макалан быў прадстаўлены і адказаў на пару звычайных пытанняў. Ён вывучаў яе, і калі О'Конар цікавіла яго, то яна рабіла крыху больш за тое. Кар'ера, якая магла б паўстаць са старонак трылера, і яна з адзнакай прайшла праз тэрарыстычныя кампаніі ў Паўночнай Ірландыі. Той факт, што яна давала паказанні супраць калегі, зрабіў яе чалавекам, гатовым супрацьстаяць зграі; гэтая думка ўсхвалявала яго, і ён вельмі спадзяваўся, што яны сустрэнуцца. Калі б пасля яго былі О'Конар і Макалан, то яму, напэўна, варта было б падумаць аб сваім эндшпілі. Было б цікава пагутарыць з О'Конарам і Макаланам як сябрамі, падзяліцца сваімі думкамі і страхамі.
  Пытанні Бэла ажывілі размову, і, вядома, гэта не было для яго навіной, але ён атрымліваў асалоду ад усхваляванай спробы ACC даць адказ. Усе яны былі часткова адказныя за тое, што ён рабіў, і ён вырашыў рухацца далей, перш чым яны да яго дайшлі. Так ці інакш, ён сустрэнецца з О'Конарам і Макаланам перад апошнім кідком кубіка.
  OceanofPDF.com
  39
  Амаль праз два тыдні пасля прэс-канферэнцыі па ўскрайку поля прабегла ліса – чорны сілуэт у святле поўні. Ён адчуў пах, але зацягнуўся ад шуму, які ён не ведаў, што гэта зачыняюцца дзверы машыны. Ён пачакаў, пакуль грукат рухавіка машыны сціхне да яркіх агнёў Глазга, потым зноў асцярожна рушыў да паху крыві, пакуль не знайшоў цела дзяўчыны, скамячанае ў куце поля. Прыкладна ў дзесяці ярдах ад дзяўчыны ён спыніўся, панюхаў паветра і паспрабаваў вырашыць, ці павінен стогн прымусіць яго бегчы ці чакаць. Ён зразумеў, што гэта моцна параненая жывёла, таму пачакае і павольна падыдзе. Прыкладна праз паўгадзіны дзяўчынка ціха памерла, а ліса насцярожана падышла да цела.
  Калі ён выехаў на M8 і накіраваўся назад у бок Эдынбурга, забойца націснуў нагой на педаль газу, але не так моцна, каб прыцягнуць увагу дарожнікаў. Калі ён і збіраўся зрабіць памылку, то гэта было б не так проста. Рухавік Мерса меў сапраўдную магутнасць, і яму падабалася адчуванне машыны, тое, як яна акружала яго раскошай і ззяла сярод усіх сумных сямейных універсалаў, якія ён абганяў на шашы.
  Хлопчык-гоншчык праехаў міма яго, і ён паглядзеў на двух чавоў, якія сядзелі наперадзе. Прышчавая скура, палова мозгу паміж імі і пара бейсбольных шапак зрабілі іх такімі, якімі яны былі. Яны з грукатам пранесліся міма Merc, несумненна, адчуваючы пачуццё трыумфу, пакінуўшы раскошныя колы ззаду. Ён усміхнуўся, дазваляючы ім павесяліцца. Што яшчэ было ў іх у іх мізэрным маленькім жыцці? Напэўна, ім пашанцавала б дажыць да сарака.
  Ён гудзеў ад таго, што паправіў дзяўчыну ў полі, і ён хацеў бы ўбачыць твар О'Конара раніцай, калі CID Глазга патэлефанаваў і паведаміў, што яны скончылі сваю патч. Ён ведаў, наколькі цяжка гэта робіць паліцыю, і іх тэрытарыяльнасць, несумненна, уступіць у гульню. Хлопцы з Глазга падумаюць, што каманда з Эдынбурга не спраўляецца са сваёй задачай, і так будзе працягвацца. Між тым, зрушэнне цэнтра ўвагі азначала б, што ў яго будзе магчымасць завяршыць яшчэ некалькі візітаў да эндшпіля. Ён пераканаўся, што пакінуў дзяўчыну там, дзе яе хутка знойдуць, і было відавочна, што поле было папулярным маршрутам для прагулак днём.
  Ён забраніраваў нумар у прыстойным гатэлі ў Эдынбургу, а не вяртаўся адразу дадому, дзе мог пакінуць заражэнне ад дзяўчыны. Ён плаціў наяўнымі, пакідаў фальшывае імя і прыбіраўся ў гатэлі, перш чым пазбавіцца ад адзення. Яму падабаліся гатэлі і ўсе сакрэты, якія яны захоўвалі.
  Калі кайф праходзіў, ён хутка стамляўся і мусіў спаць. У мінулым ён ужываў трохі какаіну, але, як і ўсё астатняе, гэта яму надакучыла. Гэта было лепш: інтэнсіўны кайф, які ён даваў яму, і дадатковая перавага, што ён мог праглядаць і пракручваць выявы ў сваім розуме, калі ён скончыў. Хаця нават гэта неўзабаве пачне яму надакучаць, таму яму прыйдзецца планаваць вялікі фінал, каб ніхто не забыўся, хто ён такі.
  OceanofPDF.com
  40
  Настаўнік-пенсіянер ішоў па сцежцы, клікаў свайго старога спаніэля і здзіўляўся, як ён мог так доўга мець сабаку, які ўсё яшчэ ігнараваў кожную яго каманду. Аднак ён кахаў яе, і яна стала яго выратавальнікам пасля смерці жонкі.
  Паветра было чыстым, і ён ніколі не стамляўся ад лесу, рэдка прапускаючы свой ранішні паход. Дзве-тры гадзіны з сабакам зрабілі астатак дня лёгкім, а будучыня менш страшнай.
  Ён спыніўся і выцер нос, зноў праклінаючы яе. Яна брахала без перапынку, і гэта азначала труса, лісу ці пацука.
  У рэшце рэшт ён знайшоў яе на ўзбочыне поля.
  «Дзеля Божай любові ты адмовішся ад гэтага?»
  Ён засмяяўся са слоў, якія амаль кожны дзень перадаваў сабаку, укленчыў і пацёр яе мокрую спіну.
  — Давай, дзяўчынка. Мы вернемся. Ніякіх пацукоў і трусоў табе сёння».
  Ён зірнуў праз агароджу і ўбачыў кучу, якая ляжала з другога боку. Ён устаў і, каб лепш разгледзець, прасунуўся міма галін маладой рабіны, убачыў, што засталося ад твару дзяўчыны, і вырваў на месца злачынства.
  OceanofPDF.com
  41
  Харкінс паківаў галавой. «Бля, цяпер у нас праблема. У нас будуць каманды Weegies, якія кажуць нам, што мы не ведаем, што робім, таму што мы не з Глазга. Бліскучы - гэта ўсё, што нам трэба. Яны не забудуць, што мы трахнулі іх праз справу Білі Дрю».
  Харкінс паглядзеў на Макалана; яны абодва хацелі паведаміць О'Конару добрыя навіны, але не было чаго. Макалан загаварыў, але толькі сказаў О'Конару тое, што ўжо ведаў.
  — Усе сляды таго ж забойцы. Дзяўчынка была вулічнай профі, а ўзровень гвалту падобны на нашага хлопчыка. Ёсць верагоднасць, што гэта не ён, але на дадзены момант мы павінны разлічваць на яе.
  «Ці трэба што-небудзь паведаміць, перш чым я сустрэну нашых сяброў з захаду?»
  «Фелісіці прыдумала гэта». Харкінс паклаў справаздачу перад О'Конарам. «І мы пачалі шукаць галоўных падазраваных. Сёння мы збіраемся наведаць Джонатана Барклая. У яго ёсць «мерс», але я мяркую, што той факт, што ў аднаго з самых высокааплатных абаронцаў у краіне ёсць «мерс», не адшле яго на ўсё жыццё. Сказаўшы гэта, яго гісторыя цікавая, і ёсць гісторыя з гэтым хлопцам. Я пару разоў хадзіў з ім нос да носа, калі вы абодва бадзяліся па розных кутках свету, а я ахоўваў Лоціян і Бордэрса. Ён завагаўся, усміхнуўся і зрабіў выгляд, што сур'ёзна, а потым дадаў: «З вялікай павагай».
  Усе ўсміхаліся, але нацягнута – расследаванне адбівалася на іх пачуцці гумару.
  «Мы не сутыкаліся з ім некалькі гадоў, за выключэннем таго, што нас разадралі ў судзе, і няма сумневаў, што ён ненавідзіць паліцыю. Некаторыя абаронцы гуляюць на гэтым у судзе і пакідаюць гэта пасля прысуду. Некаторыя з нашых лепшых сяброў і прыхільнікаў вучацца на адвакацкім факультэце. Не гэты хлопец. Ён нарадзіўся, крычачы, што мы падганяем людзей і маем інтэлектуальныя здольнасці дажджавых чарвякоў. Ён проста не будзе гуляць з намі ў мяч, і, відавочна, у яго ёсць нейкія ўспаміны з дзяцінства, як ён заходзіў да сваёй маці, якой мясцовы канстэбль пэцкаў макіяж. Дарэчы, я гэта прыдумаў, але ніколі не ведаеш. Што б ні здарылася, гэты хлопец - вораг, і ўсе лепшыя злыдні ідуць да яго за парадай. Яму гэта падабаецца, і гэта яго слабасць. Ён думае, што ён вогнетрывалы, але пару разоў ледзь не ўплываў у поле нашага зроку. Мы ведаем, што ён крыху выпіў кока-колу, але хто не, і было б занадта шмат праблем, калі б спрабаваць яго выправіць за парашок на пяцьдзесят фунтаў стэрлінгаў. Галоўнае, што на пары выпадкаў нападу на профі ён апынуўся гульцам. Я ўдзельнічаў у адным з іх, і, па праўдзе кажучы, ніколі не было абвінавачанняў у тым, што ён пакрыўдзіў дзяўчат, але ён любіў прыніжаць. Некаторыя з прафесіяналаў ахарактарызавалі яго як адваротнага вырадка, але гэта тое, што мы маглі зразумець».
  — перабіў О'Конар. - Як ты думаеш, Мік - гэта пустая трата часу?
  «Я думаю, вы ніколі не ведаеце, але большасць крыпаў, якія мы апрацоўваем на працягу многіх гадоў, дэманструюць прыкметы і мадэлі паводзін. У мяне з ім былі сутыкненні, і ён лічыць мяне за ўсё, што кепска ў паліцыі, таму я думаю, што DCI павінен быць добрым паліцэйскім, а я застануся дрэнным».
  «Гучыць як добры план. Ідзі, звядзі яго, але трымай мяне ў курсе, таму што першае, што ён зробіць, гэта паскардзіцца, а нам гэта патрэбна як праслоўная дзірка. Рабі гэта правільна ці не рабі ўвогуле - і, калі ласка, не нападай на яго».
  Харкінс пачухаў падбародак, які ён забыўся пагаліцца раніцай, таму што Янг папрасіў яго застацца ў ложку яшчэ дзесяць хвілін.
  Макалан узяў Харкінса пад руку. «Я буду сачыць, каб ён сябе паводзіў». Яна вывела яго з дзвярэй і паглядзела на О'Конара. «Астатнія падазраваныя, здаецца, маюць алібі, таму я спадзяюся, што ён цікавы».
  О'Конар зноў задумаўся пра Грэйс Макалан. Большасць дэтэктываў баяліся б сустрэцца з вядомым адвакатам, які ненавідзіць паліцыю, які даставіў бы ім як мага цяжэй. Не яе - яна смакавала. Што было з гэтай жанчынай? І, думаў ён, ці можна закахацца ў такую, як яна?
  
  Харкінс меў рацыю ў сваёй ацэнцы дэтэктываў у Глазга. Калі б О'Конар не ведаў, ён бы пакляўся, што яны падпрацоўвалі ў якасці імітацыі Тагарта. Яны проста не хацелі слухаць, і гэта быў стары падзел на ўсход і захад - вечная фішка на іх плячы, што горад памерам у палову Глазга быў сталіцай, у ім знаходзіўся парламент, рэзідэнцыя закону і адзін з дамоў адпачынку каралевы. у Шатландыі. У рэшце рэшт ён нагадаў ім, хто быў старшым афіцэрам у пакоі, і гэта, здавалася, крыху супакоіла іх.
  Як толькі яны вярнуліся на роўныя ўмовы, усе ўспомнілі, што ўдзельнічаюць не толькі ў шліфоўцы свайго эга, і О'Конар растлумачыў, наколькі вялікая праблема.
  «Глядзіце, хлопцы, у нас ёсць хтосьці, хто бяжыць. Псіхіцы кажуць нам, што гэты хлопец чакае, што яго зловяць, і напаўняе свае боты, пакуль можа. Праблема ў тым, што мы лічым, што ён таксама вельмі разумны, і ў гэты момант часу ён дыктуе гісторыю. Ён ведае, што мы на вуліцах Эдынбурга, і кожны, хто глядзіць на прафесіянала, прыцягваецца. Ён цалкам можа пачаць падарожнічаць, і нашы даследчыкі і аналітыкі думаюць, што ён, магчыма, нападаў на жанчын па ўсёй Вялікабрытаніі на працягу некаторага часу. Гэтыя напады ніколі не былі звязаны, таму што, шчыра кажучы, гэта былі сур'ёзныя напады на прастытутак, і гэта не прыцягвае нашай увагі. Можна было б падумаць, што некаторыя дзяўчыны далі б некалькі падказак, але ён шукаў наркаманаў, якія былі на вуліцы, з іх чэрапаў, так што мы маем недакладнае, і нам проста трэба пачакаць і паглядзець. Я ведаю, што вы збіраецеся спытаць пра дзяўчыну, у якой адсутнічае частка языка. Зноў жа, мы не ўпэўнены, але мяркуецца, што ёй удалося пазбавіцца ад нейкай абразы, якая патрапіла ў кропку з ім, і гэта быў яго адказ. Хто ведае?
  Паветра хутка ачысцілася. О'Конар ведаў, што Глазга падрыхтаваў адных з найлепшых дэтэктываў у Вялікабрытаніі, не кажучы ўжо пра Шатландыю, але, як і іх радзіме, ім даводзілася час ад часу выганяць крыўды з грудзей, адсюль і іх першыя спарынгі. Яны мелі справу з большай колькасцю гангстэраў, чым патрэбна аднаму гораду, але ўвесь час забываліся, што гэта не давала ім дадзенага Богам права кіраваць усім. Яму было цікава, як гэта атрымаецца, калі або калі паўстане аб'яднаная шатландская сіла.
  Старэйшы дэтэктыў Глазга Джордж Дылан растлумачыў, што ў іх было на гэты момант, і прызнаў, што гэта няшмат. Праблема заключалася ў тым, што магла ўзнікнуць праблема з ідэнтыфікацыяй апошняй ахвяры. Іншыя дзяўчаты на вуліцы адчувалі, што яна толькі што прыехала з Усходняй Еўропы. Пару з іх падумалі, што яе завуць Ганна, і на гэтым усё скончылася.
  «Яе сутэнёры, як мяркуюць, албанскія дрэнныя хлопцы, і калі гэта тыя, каго мы лічым, то ў нас больш шанцаў выйграць у латарэю, чым выцягнуць ад іх слова. Мы адправілі ў Інтэрпол паведамленне з фотаздымкамі, але не затрымлівайце дыханне на гэтым».
  Дзяўчынка апынулася ў занадта вялікім беспарадку, каб выкласці фатаграфію ў прэсу, але гэта было менш за ўсё іх клопатаў. У рэшце рэшт Стратклайд пагадзіўся стварыць групу, якая будзе займацца расследаваннем забойства ў Глазга, у якую ўвойдуць афіцэры сувязі з Эдынбурга. Глазга таксама паставіць афіцэра сувязі ў эдынбургскі атрад, і яны будуць звязаны з камп'ютэрнай сістэмай HOLMES.
  О'Конар распавёў ім пра Джонатана Барклая, але толькі для таго, каб паспрабаваць выкласці на стол што-небудзь станоўчае. Глазгаўскія дэтэктывы вельмі маўчалі, але, прынамсі, зразумелі, што О'Конар не той бязбароды неразумнік, якога яны чакалі.
  Сустрэча скончылася поціскам рукі, і, ва ўсякім выпадку, О'Конар палічыў, што мець гэтых хлопцаў побач было б не так ужо дрэнна. У яго не было ніякіх сумненняў у тым, што калі злачынец быў на ўчастку ў Глазга, яны здолелі б яго злавіць, і гэта было ўсё, што ён мог прасіць.
  OceanofPDF.com
  
  42
  Макалан і Харкінс спыніліся каля вялізнай кучы каменя, якая была домам Джонатана Барклая. Гэта быў адзін з самых вялікіх і найлепшых дамоў у раёне Грэйндж у Эдынбургу, не так далёка ад дома, дзе кар'ера Білі Дру была парушана і павярнулася да некалькіх гадоў унутры - ціхі, прыгожа спраектаваны і пабудаваны ў эпоху, калі так шмат думалі і рамяство было пастаўлена звонку, як унутраная частка дамоў для лепшых Эдынбурга - ці часам самых карумпаваных. Чары старога свету проста не адпавядалі гэтаму.
  Макалан сцiснула зубы i паспрабавала не злавацца на тое, што чалавек, якi абараняў адных з найгоршых персанажаў, якiя магло быць у грамадстве, можа быць узнагароджаны такой дэманстрацыяй багацця. Дом дамінаваў нават у Grange, але тады ён адлюстроўваў свайго гаспадара, які дамінаваў у сваёй частцы эдынбургскага ландшафту.
  «У гэтым свеце проста няма справядлівасці, галоўны інспектар».
  Макалан пагадзіўся, але не сказаў гэтага. «Давай, давай залезем туды і паспрабуем не сунуць у кішэні срэбра».
  Дыяна Барклай была замужам за Джонатанам Барклі занадта доўга, але яна была там, дзе была. Яна адпівала гарбату «Эрл Грэй» і глядзела на першую старонку « Шатландца» . Яна насамрэч не чытала яго, толькі няўцямна глядзела на загалоўкі, таму што яе розум быў у іншым месцы, паўтараючы адну і тую ж думку, што ўзнікала ў яе амаль кожны дзень. Яна жыла ў доме, пра які пераважная большасць жыхароў горада магла толькі марыць, але гэта не прыносіла ёй радасці. Гадамі яна траціла грошы на дом, думаючы, што кожны новы набытак раптам паверне ключ і адчыніць дзверы яе шчасця.
  Яна выйшла замуж за Джонатана Барклая, калі ён быў маладым, вельмі амбіцыйным адвакатам, а яна была маладым, даволі неамбіцыйным адвакатам. Калі яна ўбачыла, як ён працуе ў судзе ў сваёй сукенцы і парыку, яна была ўражана, хаця яго сям'я была на некалькі прыступак ніжэй па сацыяльнай лесвіцы ад яе племя з добрымі сувязямі. Ён збіраўся дасягнуць поспеху - гэта быў факт, і яна хацела атрымаць усе атрыбуты, але дакладна не хацела працаваць на іх сама. Яна паходзіла з найлепшых колаў, і ён бачыў у ёй ідэальную палову для свайго імкнення да вяршыні. Ні адзін з іх ніколі не лічыў каханне вырашальным для адносін, хоць яны час ад часу прамаўлялі гэтае слова, проста для эфекту.
  Яна адпіла гарбаты, і яе сэрца зноў сціснулася ад жудаснай праўды, што ўсе іх адносіны былі толькі сродкам іх амбіцый. Дом, які ўразіў амаль усіх, хто праходзіў праз яго дзверы, быў пазбаўлены прыемных успамінаў, якія могуць жыць нават у самым сціплым месцы. У іх нарадзіўся сын, потым дачка, якой далі ўсё, што можна купіць за грошы, але не хапала цеплыні і ласкі.
  Ён быў звязаны з іншымі жанчынамі на ранняй стадыі шлюбу, і яна добра гэта ведала, але ў той час гэта не мела для яе ніякага значэння. Яна ніколі не брала іншага мужчыны і цяпер шкадавала аб гэтым выбары. Адкрыццё таго, што ён карыстаўся прастытуткамі, было адзіным, што балюча. Адна справа - раманы, а зусім іншая справа - зносіны з жанчынамі, якіх Дыяна Барклай лічыла шкоднікамі.
  Званок у дзверы ўразіў яе; Раніцай у яе было няшмат наведвальнікаў. Яна паглядзела на сябе ў люстэрка і ўбачыла бездакорную жанчыну сярэдніх гадоў, якая хутка пастарэе. Яна пераканалася, што нічога не так, і адчыніла цяжкія дубовыя дзверы.
  Харкінс працягнуў ёй сваю службовую картку. Яна часта задавалася пытаннем, як бы яна адрэагавала, калі б патэлефанавала мясцовая паліцыя, але яна адчувала сябе спакойна і ўсміхалася так, як яна захоўвала для супрацоўнікаў. Першыя ўражанні былі для Дыяны Барклай галоўным, і калі б Харкінс не паказаў ордэр-карту, яна б прыняла яго за прадаўца ад дзвярэй да дзвярэй. Жанчына была чымсьці іншым, і яна пазнала сілу характару, калі ўбачыла гэта, што азначала, што яна не любіла Грэйс Макалан яшчэ да таго, як яны перакінуліся хоць словам. Яна выпрацавала звычку не любіць талентаў у жанчынах.
  Яна была ветлівай, праігнаравала Макалана і паразмаўляла з Харкінсам, які растлумачыў, што яны ўдзельнічаюць у звычайным расследаванні і хочуць пагаварыць з яе мужам.
  «Я разумею, што пад руцінай вы маеце на ўвазе напады на тых вулічных дзяўчат. Калі ласка, заходзьце».
  Макалан спрабаваў высветліць Дыяну Барклай і чаму яна адразу звязала іх званок з нападамі. Убачыўшы іх, яна ніколькі не здзівілася – нібы дакладна ведала, чаму яны тут. У большасці выпадкаў узнікалі пытанні - і гнеў, што дэтэктывы маглі прыехаць у дамы людзей, якія не лічылі, што жывуць у тых жа абмежаваннях, што і астатнія падаткаплацельшчыкі. Яна вырашыла ўварвацца ў размову, і Харкінс, прачытаўшы сітуацыю, дазволіў ёй.
  — Прабачце, што турбую вас, місіс Барклай, гаворка ідзе пра тых дзяўчат, і нам трэба пагаварыць з вашым мужам. Але вы, відаць, чакалі нас — магу спытаць, чаму?
  Барклай на імгненне паглядзеў на Макалана і паспрабаваў кінуць на яе позірк, які перадаваў яе пагарду. Магчыма, у яе быў шлюб без кахання, але жыццё ў адным доме з мужчынам, які з задавальненнем нападаў на паліцыю, адбілася на ёй. Яна чула, як Харкінс прадставіў Макалана як галоўнага інспектара, але не магла ўтрымацца ад дзіцячага маху.
  «Ну, канстэбль, я сапраўды глядзела прэс-канферэнцыю, мой муж ездзіць на Mercedes і наведвае прастытутак. Я мяркую, што менавіта таму вы зайшлі да маіх дзвярэй. Але ён удзельнічае ў справе ў Глазга і вернецца сюды толькі заўтра. Ён быў там некалькі дзён, так што я мяркую, што гэта яшчэ адна прычына, чаму вы, магчыма, захочаце яго бачыць, улічваючы апошні выпадак. Я сам юрыст з адукацыяй, таму ведаю, як гэтыя рэчы працуюць».
  Макалан усміхнуўся, убачыўшы танныя капанні ў яе званні, але вырашыў адмовіцца ад гэтага. Жанчына спрабавала адрэагаваць і дакладна не падавала ёй на талерцы. Яна дазволіла б ёй пакуль іграць гаспадыню.
  «Добра, мы пакінем свае нумары, і, магчыма, вы зможаце прымусіць яго патэлефанаваць нам, як толькі ён вернецца ў горад. Улічваючы, што вы ведаеце, што мы расследуем, я павінен сказаць, што нічога, акрамя таго, што вы згадалі, не прывяло нас да вашых дзвярэй. З гэтага пункту гледжання гэта руціна, і мы павінны прайсці праз усё. Звычайна мы нічога не сказалі б вам да сустрэчы з вашым мужам, але, улічваючы, што вы ведаеце, пра што ідзе гаворка, ці зможаце вы пацвердзіць, дзе ён быў у тыя дні, калі адбыліся напады?»
  Харкінс паглядзеў на Барклая і задумаўся, што прымусіла яе прачнуцца раніцай. Яна была апранута пад завязку, сядзела проста на краі сядзення, скрыжаваўшы шчыкалаткі і сашчапіўшы рукі, нібы яна была чортавай каралевай, якая давала слугам інструкцыі на дзень. Тым не менш, яго ўзбадзёрыла тое, што Джонатан Барклай павінен быў з ёй мірыцца; гэта было не дзіўна, што ён плаціў прафесіяналам за невялікую кампанію, што тычыцца Харкінса.
  «Зноў жа, улічваючы, што я ведаю, як гэта працуе, я мог бы быць шчырым. Я дзелю гэты дом з мужам, і калі б я прапанавала вам агледзецца, чаго я, вядома, не збіраюся рабіць, то вы б зразумелі, што мы жывем у розных пакоях. Мы размаўляем па раніцах і час ад часу нават бываем разам на дзіўных мерапрыемствах дзеля выгляду, але гэта такое ж інтымнае, як і наша жыццё. У мяне ёсць сваё жыццё, у яго - сваё, і я абсалютна не ўяўляю, дзе ён можа быць у той ці іншы вечар ці дзень, калі мы не былі разам на адным з тых рэдкіх мерапрыемстваў».
  Макалан вырашыў крыху падштурхнуць. «Ці ёсць яшчэ хто-небудзь у сям'і, хто мог бы дапамагчы? Я думаю, у вас ёсць сын і дачка?
  Барклай здрыганулася, але хутка ачуняла, і яе рот сціснуўся. Харкінс і Макалан убачылі жанчыну, якая была вельмі-вельмі напружаная, і задаліся пытаннем, што гэта за гісторыя. Яны зразумелі, што яе адказ азначаў, што гэта будзе цяжка, і, несумненна, Джонатан Барклай КК збіраўся выбіць дзверы ў штаб-кватэру, калі даведаўся пра іх візіт.
  «Мой сын жыве ў горадзе; мая дачка жыве і працуе ў Нью-Ёрку. Я размаўляю са сваёй дачкой па тэлефоне кожны тыдзень, але яна практычна не кантактуе з бацькам. Мой сын прыходзіць у дом, але ён таксама не блізкі са сваім бацькам, таму я не разумею, чым яны могуць вам дапамагчы».
  Макалан вырашыў пакінуць гэта там і добра абдумаць. Яны без цеплыні падзякавалі і паехалі, потым селі ў машыну і падумалі, перш чым завесці рухавік.
  Харкінс парушыў маўчанне. «Божа, доўгія зімовыя ночы, напэўна, праляцелі ў гэтым чортавым месцы».
  Макалан кіўнуў: «Ну, ён стане раз'юшаным КК, калі даведаецца, што сёння там абмяркоўвалася. Ачысціце са сталоў іншыя нашы рэчы, я хачу разабрацца ў гэтым, перш чым мы сустрэнемся з містэрам Барклаем.
  OceanofPDF.com
  43
  Макалан выйшаў са штаба адразу пасля дзевяці і зразумеў, што гэта ранні фініш. Яе ногі былі цяжкія, і адзінае слова, якое яна магла прыдумаць, каб апісаць тое, што яна адчувала, было «збітыя». Яна вырашыла кінуць выклік свайму целе і пайсці назад у кватэру. Яна амаль не бачыла трэнажорнай залы некалькі тыдняў і зразумела, што Паўночная Ірландыя - не адзінае месца ў свеце, дзе жыццё можа быць цяжкім. Усё гэта дзярмо, і ўсё ж яна адчувала, што апынулася ў патрэбным месцы.
  Яна ішла па цямнеючых грузінскіх вуліцах і зразумела, што закахалася ў чалавека і горад. У гэтым горадзе пахла мінулым. Сілуэты гарызонту выглядалі хутчэй як фантазія, чым як рэальнасць, а Стары горад быў напоўнены легендамі і прывідамі. Чаго больш жадаць жанчыне? Яна падумала, як гэта дзіўна, што ў Эдынбургу гвалтоўна загінула больш людзей, чым у Белфасце, але іх рэпутацыі зусім іншыя.
  Яе тэлефон бразгаў у кішэні, і яна здагадалася, што гэта Харкінс, жадаючы выпіць і злорадствуючы пра Дыяну Барклай. Яна ўбачыла «JJ» на экране і зрабіла паўзу - яна была занадта стомленай для іншай праблемы або развіцця; упэўнены, што ён тэлефанаваў, каб сказаць, што адбылася іншая трагедыя, і чаму яны ўсе проста не парэзалі сабе запясці.
  «Джон, не кепскія навіны».
  «Хрысце, гэта значыць мой званок?» Я так стамілася, што не магу думаць, і задалася пытаннем, ці не хацелася табе паесці ад чалавека, які цябе грэбаваў?»
  «Я, так бы мовіць, заінтрыгаваны, але гэта з асцярогай».
  «Добра, ты мне падабаешся, і ты спала са мной, таму я думаю, што тут нешта ёсць. Як справы?»
  "Гэта не так цікава, але давайце паслухаем астатняе - і лепш, каб гэта было добра". Яна ўсміхалася, нягледзячы на знясіленне.
  «Добра, я хацеў бы зноў пераспаць з табой, але праблема ў тым, што мы дэтэктывы — абодва неўротыкі, абодва працуюць над справай, у выніку якой мы, верагодна, вернемся ў форму, і абодва змучаныя і ўстаюць у шэсць, каб пачаць. усё спачатку. Тое, што я збіраўся прапанаваць, даволі нетрадыцыйнае, але што, калі я прыйду да вас, таму што гэта блізка, я прынясу бутэльку віна, а потым мы пойдзем спаць, як старая сямейная пара, таму што, шчыра кажучы, галоўны інспектар, я хачу абдымацца і выбівацца. Магчыма, гэта самая горшая прапанова, якую вы калі-небудзь атрымлівалі, але на дадзены момант гэта мая лепшая. Дарэчы, калі ўсё пойдзе не так, я, напэўна, прыснюся ў дрэнным сне, уяўляючы сябе ў форме. Вы ведаеце, што я пазір».
  «Добра. Але ты здымеш шкарпэткі, інакш здзелка сарвецца».
  У любы іншы раз яны абодва пазбеглі б гэтага. Абодва сышлі ў свае шкарлупіны, калі было цяжка, і гэта ім падабалася, але сёння вечарам – сёння ім абодвум патрэбна было нешта іншае.
  Калі яна адчыніла дзверы, і ён боўтаў перад ёю віно, яна адчула ад яго пах стомленасці. Гэта было нядрэнна; у рэшце рэшт, гэта быў той хлопец, які быў хадзячай рэкламай дагляду за мужчынамі, але замест адэкалону за пяцьдзесят фунтаў быў мускус, і гэта адчувалася як блізкасць. Вядома, ёй трэба было трохі памыцца, але гэта зрабіла момант яшчэ лепшым.
  «Заходзьце. Я проста рады, што вы тут».
  Яны пілі віно, размаўлялі паўсюль і хаваліся ад дзённай працы. Яна знайшла яшчэ адну бутэльку, і да поўначы яны крыху расслабіліся. Яны пацалаваліся, леглі спаць і, як камяні, заснулі, не займаючыся каханнем.
  Яны не павінны былі.
  
  Яна была ў бары Crown у Белфасце. Некаторыя людзі кажуць, што гэта самы прыгожы паб у свеце, і яму трэба было прэтэндаваць. Макалану гэта спадабалася, але ёй прыйшлося накласці паўтары тоны макіяжу і часткова замаскіравацца на той выпадак, калі права апазнае яе і на шляху будзе ASU. Яна не хацела паміраць у шынку на вачах усіх гэтых сведак. Калі яна памерла, яна хацела пабыць адна.
  Яна замовіла пінту Гінеса – а што яшчэ замовіш у Кароне? Томі Дойл увайшоў у дзверы, але гэта быў малады Томі, падцягнуты і моцны.
  - Хочаш пінту, Грэйс? — спытаў ён. «Няма крыўды, што вы SB і ўсё гэта. Вайна скончылася для нас абодвух, так што час выпіць Гінэса і заняцца тым, што засталося. Не ты забіў мяне – я забіў сябе. Праўда ў тым, што хлопцы будуць спяваць пра мяне гадамі, таму я не скарджуся. Я быў у жаху ад спакою, стомлены, хворы і паняцця не меў, што буду рабіць. Усё, што ў мяне было, — гэта працягваць вайну. У любым выпадку, ура!» Ён адпіў паўлітра і выйшаў за дзверы.
  Яна падняла галаву з падушкі, і О'Конар застагнаў, уцягваючы яе ў сябе.
  OceanofPDF.com
  44
  О'Конар выпрастаўся ў крэсле, і плечы зніклі, калі Макалан распавёў пра іх візіт у дом Джонатана Барклая. Як заўсёды рабіў запісы, але на гэты раз не дзеля эфекту – яму было цікава.
  «Добра, я не магу паверыць, што ён забойца, але адбываліся больш дзіўныя рэчы, таму хто ведае?» Што б ні здарылася, мы атрымаем зенітную зброю, і я проста здзіўлены, што ён ужо не атрымаў скаргі ў атрад на гумовых абцасах. Проста рабіце гэта па правілах і пераканайцеся, што вы не прымаеце супраць яго ніякіх новых дзеянняў, не прагаварыўшы гэта міма мяне. Што вы збіраецеся рабіць далей?»
  Макалан усё добра абдумаў і зразумеў, што О'Конар меў рацыю - гэта павінна было быць па кнізе, але калі ён адмовіўся супрацоўнічаць, яны павінны былі бразгаць яго клеткай.
  «Вы ведаеце, у чым праблема, і я думаю, што мы ўсе можам здагадацца, што адбудзецца. Калі яго рэзюмэ правільнае, ён раскажа нам як мага менш, і калі ўсё, што мы маем, гэта тое, што ён карыстаецца прафесіяналамі і ездзіць на Merc, тады гэта ні да чаго не прывядзе, але рэакцыя жонкі была іншай. Яна проста не павінна была паводзіць сябе такім чынам, таму я хацеў бы судзіць яе яшчэ раз, калі ён адмовіцца супрацоўнічаць. Тым часам я прыцягнуў да гэтага аналітыкаў і даследчыкаў, каб даведацца, ці ёсць што-небудзь, што мы ведаем пра яго, што можна звязаць з іншымі справамі. Напрыклад, ён высокапастаўлены і крыху зорка ў юрыдычным свеце, таму, калі ён з'яўляецца дзе-небудзь яшчэ ў краіне, гэта, як правіла, згадваецца дзе-небудзь у адкрытых крыніцах. Калі мы зможам паказаць, што ён знаходзіўся ў гэтым раёне адначасова з адным з нападаў, гэта можа даць нам пачатак. На дадзены момант мы нічога не робім і чакаем, ці звяжацца ён з намі. У нас недастаткова, каб прывесці яго, таму, несумненна, ён абярэ месца, калі ўвогуле пагодзіцца».
  О'Конар кіўнуў у бок Харкінса, каб даведацца, ці ёсць яму што дадаць.
  «Ён будзе на сувязі, і гэта будзе цяжка. Я казаў вам, што ў мяне былі з ім сутычкі. Я сапраўды ўлез яму пад скуру, таму, магчыма, мы можам гэтым скарыстацца, але я думаю, што нам варта вярнуцца да вулічных дзяўчат і паглядзець, ці ведае хто-небудзь з іх яго. Гэта далёкая спроба, улічваючы, што большасць з іх палову часу прымаюць допінг да завязкі, але час ад часу ў іх усё атрымліваецца. Ён стопрацэнтны містэр Суаве аж да сівых скроняў. Інфармацыя, якую мы мелі раней, заключалася ў тым, што ён карыстаецца эскортам высокага класа, але часам ён любіць забіраць іх на вуліцы. Мяне заўсёды здзіўляла, што газеты нічога не паведамляюць, але яны, як і мы, ведаюць, што ён быў бы чортавым ворагам. Акрамя гэтага, я думаю, што мы павінны заняцца гэтым зараз, тады, калі нічога не прывядзе, нічога не прывядзе, але чым хутчэй мы даведаемся, тым лепш. Мы альбо робім на ім справу, альбо вычышчаем яго з сістэмы. Апошняе: я хачу нагадаць вам, што я больш не сексіст, цяпер я адна палова пары, але гэты хлопец будзе зацікаўлены ў Грэйс, і я адчуваю, што што б ні здарылася, ён будзе як мінімум падтрымлівайце сувязь».
  Макалан усміхнуўся пры прызнанні. «Божа, калі ты перастаў быць сэксістам? Дзіўна, што можа для вас зрабіць старэйшы аналітык».
  О'Конар збіраўся закрыць, але Макалан не скончыў. «Я проста думаю, што мы не павінны забываць, што б ні здарылася, гэты хлопец, здаецца, дрэнна абыходзіцца з жанчынамі, нават калі ён не забойца. Ён гучыць як чысты сволач, таму мы яму нічога не павінны. Ён належыць да вяршкоў эдынбургскага грамадства і з'яўляецца апорай прававога істэблішменту. Я думаю, што калі мы атрымаем хоць што-небудзь, каб нашкодзіць яму, тады мы павінны гэтым скарыстацца».
  О'Конар варухнуўся на сваім сядзенні і ўбачыў, што гэта была сапраўдная просьба, але ён быў дастаткова стратэгам, каб ведаць, што няправільны крок супраць Джонатана Барклая можа каштаваць і ім, і сіле. Барклаю было б вельмі прыемна даць паліцыі нагамі, асабліва калі б ён адначасова мог гуляць ролю ахвяры.
  «Я разумею, Грэйс, але з гэтым ёсць самыя розныя праблемы, і нам усім трэба пагаварыць адзін з адным, каб атрымаць найлепшы вынік. Паглядзіце на гэта так: калі ён забойца, даказаць гэта будзе кашмарам. Ён абараняў дзясяткі спраў аб забойствах і дакладна ведае, як мы будзем весці расследаванне і што будзем шукаць. Са станоўчага боку, ён чалавек, і такая колькасць злачынстваў азначае, што ён павінен быў зрабіць памылку дзесьці па лініі».
  Харкінс устаў; яму патрэбны быў тытунёвы хіт. «Амін». Янг аказваў ціск на яго, каб ён адмовіўся ад педагагічнага, і ён рабіў усё магчымае. Ён дастаткова добра ведаў, што зрабілі з ім гады курэння і злоўжывання алкаголем, але гэта было цяжка. Вялікім сюрпрызам для яго было тое, што ён нават хацеў паспрабаваць, і ўпершыню на сваёй памяці ён чакаў чагосьці вартага ўвагі. Вялікую занепакоенасць выклікала тое, што ён хацеў, каб гэта працягвалася, і ён не прывык чакаць добрых рэчаў у сваім жыцці.
  О'Конар вырашыў, што было б разумна праінфармаваць ACC, перш чым дакучаць Барклаю. Яму асабліва гэтага не хацелася, але ён ведаў, што гэта будзе выкарыстана супраць яго, калі дзярмо патрапіць у вентылятар, і ён захаваў гэта пры сабе. ACC проста чакаў свайго шанцу біць яго, і гэта расследаванне, верагодна, дало яму ўсе неабходныя шанцы.
  Макалан пайшла ў сталоўку не за мокрым асадкам, які яны рэкламавалі як каву, а каб пракруціць усё гэта ў сваёй галаве. Яна ўвесь час думала пра Джэкі Бэл, але не магла зразумець, чаму. Адно, што яна ведала, гэта тое, што яна не хацела губляць з ёй сувязь. У Паўночнай Ірландыі яны выкарыстоўвалі ўцечкі інфармацыі ў прэсу як яшчэ адзін спосаб давесці справу да канца і, калі неабходна, нанесці шкоду людзям, якія павінны былі пацярпець. Больш чым адна палітычная кар'ера спынілася пасля таго, як іх начныя звычкі адмовіліся ад прыязнага рэпарцёра. Яна падумала, што Бэл можа ацаніць інсайдэрскую інфармацыю пра містэра Барклая, у залежнасці ад таго, што яны змогуць выкапаць.
  
  Вярнуўшыся ў сваю кватэру, Макалан двойчы падняла трубку і зноў паклала яе, калі яна змагалася з ідэяй даць Бэлу больш ўнутранай інфармацыі. Нешта яшчэ турбавала яе, але гэта было невыразна, і яна не магла зразумець, у чым праблема.
  «Да чорта». Яна ўзяла платны тэлефон, які набыла, патэлефанавала па нумары Бэл і заплюшчыла вочы, усё яшчэ спрабуючы зразумець, ці звязвацца з ёй было добрай ідэяй, ці гэта проста стварала яшчэ адну праблему ў яе жыцці.
  Калі Бэл адказала, гук яе голасу супакоіў і збянтэжыў Макалана адначасова. Яны пагаварылі, і Бэл быў шчыра задаволены пачуць ад Макалана, але яны абодва ведалі, што ў званку было нешта большае.
  «Слухай, у мяне быў кепскі дзень, і я ўпэўнены, што ў цябе таксама, улічваючы тое, што ты задумаў, дык як наконт добрага чырвонага віна за мой кошт?» Я ўсё яшчэ магу злавіць па-за ліцэнзіяй, так што вы можаце альбо прыйсці сюды, альбо я скочу на хуткую чорную і падыду да вас. Гучыць добра?
  «Гэта гучыць ідэальна, і вось такая здзелка: вы атрымаеце віно і таксі, і гэта дасць мне час прыняць душ, адкрыць пачак чаго-небудзь і сунуць яго ў мікрааўтобус».
  «Я еду».
  OceanofPDF.com
  45
  Макалан загарнуў яе ў халат, пацёр яе мокрыя валасы і падумаў пра тое, каб правесці час з Джонам О'Конарам. Час па-сапраўднаму пазнаёміцца – а не кругласутачная апантанасць хворага вырадка, якому падабалася катаваць жанчын.
  Аднак не сёння ўвечары.
  Яна адчула пачуццё віны, таму што да яе дзвярэй падышла Джэкі Бэл, а ў яе жываце іграў нервовы аркестр. Яна паглядзела ў люстэрка і занепакоілася над цёмнымі кругамі пад вачыма, вырашыўшы, што, напэўна, рэзкае святло над люстэркам у ваннай падманвае.
  «Што ты, чорт вазьмі, Грэйс?» Яна зрабіла гратэскавы твар і ўсміхалася свайму адлюстраванню, калі стук у дзверы яе напалохаў. Яна не была гатовая, і план заключаўся ў тым, каб хаця б выглядаць менш змучанай, чым яна. Яна ўздыхнула. «Тады няма часу на Polyfilla. Спадзяюся, ваш выгляд не спалохае бедную жанчыну».
  Яна адчыніла дзверы і знайшла Бэла з бутэлькай віна ў кожнай руцэ. Макалан падумала, наколькі падобная сцэна да яе візіту з Джэй-Джэй, і аркестр пачуцця віны зноў загучаў у яе жываце.
  «Прабачце, я не гатовы; Я не думаў, што ты дабярэшся так хутка».
  Яна адчувала сябе школьніцай, і Бэл адчула гэта і скарысталася момантам. Яна паставіла віно на стол у пярэднім пакоі і пацягнула Макалана да сябе.
  Макалан была шакаваная раптоўнасцю ўсяго гэтага, але паддалася сваім інстынктам і дазволіла сваім пачуццям волю. Наступныя пару гадзін былі сном, і ў нейкі момант яна праліла слёзы, але не ад пачуцця віны ці страху, а проста ад задавальнення ад таго, што паддалася ўласным жаданням. Яна жыла кантраляваным жыццём, нават калі яна была звязана са сваім палюбоўнікам у Паўночнай Ірландыі, і Праблемы, а таксама яе ўласнае строгае прэсвітэрыянскае выхаванне прымусілі яе баяцца самой сябе і таго, чаго яна сапраўды хацела б у жыцці.
  Яны ціха ляжалі, пакуль Макалан спрабавала зразумець, што гэта значыць, але на дадзены момант яна адчувала цяпло, задаволенасць і не хацела рухацца. Бэл задрамаў некалькі хвілін, і быў толькі намёк на вельмі ціхі храп. Макалан усміхнуўся і адкінуў валасы са свайго ілба, і Бэл прачнулася, усміхаючыся Макалану, падняўшыся на адзін локаць.
  — Не хвалюйся. Нам неабавязкова быць закаханымі, жаніцца ці яшчэ што-небудзь – і, дзеля Бога, не адчувайце сябе вінаватымі! Я ведаю, што ў Паўночнай Ірландыі лесбіянак няма, але ўсё будзе ў парадку. Я думаю, што вы проста крыху заблыталіся, і, магчыма, гэта дапаможа вам разабрацца ў галаве».
  «Гэта было дзіўна; проста я ніколі раней не быў з жанчынай».
  Бэл не здзівілася, яна засмяялася і лёгка пацалавала Макалана. «Я так здагадаўся, але мяне больш хвалюе тое, што віно пацячэ, таму я пайду за шклянкамі і занясу іх у ложак».
  У Бэла не было адбою. Макалан глядзеў, як яна аголенай ішла на кухню, і вырашыў, што сёння не той вечар, каб турбавацца аб сваёй сэксуальнасці, хоць цяпер яна спрабавала разабрацца з тэрмінам бісексуал. «Божа, што цяпер падумаюць пра мяне мая маці, Ян Пэйслі і PSNI?»
  Бэл вярнулася ў ложак з вялікімі куфлямі чырвонага віна, і наступныя паўгадзіны яны размаўлялі і хіхікалі, як падлеткі, перш чым пагрузіцца ў глыбокі сон без сноў.
  OceanofPDF.com
  46
  Бэл з цяжкасцю расплюшчыла вочы, але пах тостаў і кавы адштурхнуў яе, калі яна прайшла на кухню.
  — Божа, ты рана ўстаў. Толькі шэсць трыццаць. Ты заўсёды такі хатні?»
  Яна падышла да Макалана і мядзведжа абняла яе. — Дарэчы, дзякуй за ўчорашні вечар. Гэта было тое, што было патрэбна нам абодвум, таму давайце пакінем гэта і накармім мяне сняданкам. Звычайна я п'ю толькі пёс і каву, але калі ты хочаш быць мамай, то гэта добра для мяне».
  Пасля таго як Бэл праігнаравала пратэсты Макалана і выкурыла першую за дзень цыгарэту, яна нацягнула пінжак і развіталася. Не было ніякага пачуцця віны, ніякіх ілжывых абяцанняў, і Макалан зразумеў, што гэта чалавек, якога варта ведаць. Бэл абняла яе ў дзвярах і абняла яе твар рукамі.
  «Учора ўвечары гэта было добра, таму, як я ўжо казаў, мы можам пакінуць гэта так. Але калі вы захочаце мяне ў любы час, проста патэлефануйце - няма ніякіх абавязацельстваў. У любым выпадку я не з тых, хто ўмешваецца, таму, спадзяюся, хто б ні быў шчасліўчык, ён зразумее, што вы - прыз. Усё, што вам трэба па забойствах, проста дайце мне ведаць.
  Макалан папрасіў яе вярнуцца на кухню, наліў ёй яшчэ кавы і расказаў, што яны ведаюць пра Джонатана Барклая. Бэл выцягнуў яшчэ адну цыгарэту, хоць Макалан настойваў на тым, каб адчыніць акно і даць халоднаму ранішняму паветру разабрацца з дымам.
  «Ісус. Ён чортавы пазалочаны законнік і сволач першай ступені. На працягу многіх гадоў у нас ходзяць гісторыі, што ён гуляў у гасцях і яму спадабалася дзіўная прастытутка, але ў хлопца вельмі добрыя сувязі і вельмі асцярожны. У яго таксама ёсць некалькі сур'ёзна дрэнных людзей, якія абавязаны яму паслугамі, так што ў цэлым ён вельмі дрэнны вораг. Я крыху пашукаю, і калі ён стане сапраўдным падазраваным, магчыма, мы можам надрукаваць што-небудзь у газеце, каб паспрабаваць стымуляваць цікавасць».
  Макалан ужо ўсё абдумаў. «Чаму б вам не апублікаваць нешта падобнае на тое, што вядзецца расследаванне шэрагу важных падазраваных, у тым ліку вядомага юрыста і паліцэйскага?» Апошняе, дарэчы, дакладна, але мы амаль выключылі яго. Мы заўсёды з'яўляем аднаго-двух паліцэйскіх, калі замешаны прастытуткі. Гэта ніколі не падводзіць. Я буду трымаць вас у курсе, але ў мяне ёсць адчуванне да гэтага».
  Бэл выліла рэшткі кавы ў горла і накіравалася да дзвярэй. «Трэба бегчы, але дайце мне ведаць, як гэта будзе развівацца. У мяне ёсць гісторыя пра дэпутата мясцовага савета з праблемамі п'янства. Гэта не прынясе мне літаратурнай прэміі, але крыху патрымае мяне ў чырвоным віне і цыбаце».
  Макалан адчуваў сябе свежым і жывым, і не адчуваў віны, прынамсі, пакуль. Насамрэч, яна адчувала, што ў ёй нешта вызвалілася, але яе здзівіла тое, што яна не магла чакаць, каб зноў убачыць Джэй Джэя, і яна была як ніколі ўпэўненая ў жаданні правесці з ім час.
  Цёмныя ўспаміны пра Паўночную Ірландыю пачалі знікаць. Былі б яшчэ сны, але яны праходзілі, і яна пачала ўспамінаць, што было і добрае. Яна думала пра свайго сябра Біла Кэлі. Яна размаўляла з ім толькі двойчы пасля таго, як пакінула Белфаст, і ў абодвух выпадках тэлефанаваў ён. Ён быў яе самай вялікай падтрымкай там, і яна ледзь не адрэзала яго. Надышоў час выпраўляцца.
  Яна падняла трубку і ведала, што патэлефанаваць яму так рана не будзе праблемай, калі толькі ён не будзе на ранішняй прабежцы. Тэлефон званіў занадта доўга, і яна збіралася пакласці трубку, калі адказала Кэлі, але яна пачула, што ў яго голасе было нешта не так.
  «Біл, гэта Грэйс. Прабачце, я не выйшаў на сувязь, вы ведаеце, як гэта». Яна сказала ўсё гэта занадта хутка.
  Яна сказала яму, што ў яе ўсё добра; што яна шкадуе за тое, што ігнаравала яго, і што яе жыццё вяртаецца ў ранейшае рэчышча. Адказ быў не ад Біла Кэлі, якога яна ведала; - голас на тым канцы тэлефона быў далікатным і хісткім.
  «Біл, з табой усё ў парадку?»
  «Грэйс, я проста шчаслівы цябе чуць - і не хвалюйся, што не буду на сувязі. Вам трэба было вывесці гэтае месца са сваёй сістэмы, і я ведаў гэта лепш за ўсіх. Я рады, што вы набываеце новае жыццё – спадзяюся, з людзьмі. На жаль, я выявіў, што я чалавек, а не несмяротны. Права не змаглі дастаць мяне, але лімфама Ходжкіна можа. Здаецца, мая кар'ера скончылася».
  Ён усё растлумачыў, спакойны, як заўсёды, без следу жалю да сябе, але вось чаму яна так клапацілася пра гэтага чалавека. Яна не магла стрымаць слёз, змагаючыся з падтэкстам таго, што ён ёй казаў. Ён падкрэсліў, што ёй не варта хвалявацца - ён ні пра што не шкадуе, і інвестыцыі ў яго сям'ю акупіліся: яны сталі тымі, на што ён спадзяваўся, і Грэйс Макалан таксама.
  Яна з цяжкасцю гаварыла і сказала яму, што прыедзе ў Паўночную Ірландыю, каб убачыць яго, як толькі ў яе будзе час ад расследавання.
  «Я сачыў за гэтым, і гэта гучыць як жорсткі. Я памятаю, як ты казаў, што ніколі не вернешся ў Паўночную Ірландыю, але я ведаў, што калі-небудзь табе давядзецца спачыць з прывідамі. Гэта месца паляпшаецца да непазнавальнасці, і цяпер вы можаце ўзяць пінту Гінеса практычна ўсюды. Я кажу амаль таму, што многія з тых вар'ятаў, якія былі вызваленыя ў адпаведнасці з Пагадненнем Вялікай пятніцы, павінны недзе жыць».
  Яны развіталіся і паабяцалі штотыдзень тэлефанаваць - і што яна вернецца ў Паўночную Ірландыю.
  OceanofPDF.com
  47
  Макалан падняў трубку. На другім канцы спакойным ветлівым тонам назваўся Джонатан Барклай, які заспеў яе знянацку. Ніякай агрэсіі, ніякіх скаргаў, усё, што ён хацеў, гэта запісацца на сустрэчу з Макаланам. Яна дала знак Харкінсу, паказваючы на тэлефон і прамаўляючы: «Гэта ён».
  «Ці хочаце вы ўзяць з сабой адваката?»
  Адказ зноў збянтэжыў яе - гэта было не па сцэнары. Ён не хацеў, каб хто-небудзь быў з ім, і быў рады прыйсці ў пастарунак. Яна прызначыла сустрэчу, паклала трубку, і Харкінс падышоў да яе стала.
  «Ты ўпэўнены, што апісваеш мне патрэбнага хлопца?» Калі я моцна не памыляюся, гэта быў ідэальны джэнтльмен, які проста падахвоціўся прыйсці па ўласным жаданні. Улічваючы сённяшнюю ранішнюю гісторыю Джэкі Бэл пра падазраванага адваката, я думаў, што ён будзе сур'ёзна раззлаваны».
  Харкінс выглядаў такім жа здзіўленым, як і Макалан. — Гэта немагчыма ў гэтым свеце, Грэйс. Проста немагчыма, што тычыцца яго. У сволачы павінен быць нейкі жудасны план. Іншага тлумачэння няма».
  
  Джонатан Барклай спыніўся каля вакзала Сэнт-Леанард і ўтаропіўся на будынак з чырвонай цэглы, падобны на мільёны іншых, рассыпаных па сучасных прамысловых зонах па ўсёй краіне. Тым не менш, не так дрэнна, як у некаторых выграбных ямах, у якія яму даводзілася наведваць сваіх кліентаў, калі ён быў нашмат маладзейшым адвакатам і ўвесь час меў цяжкасці.
  Чым старэй ён станавіўся, тым больш разважаў пра тыя дні, калі абараняў кожнага, хто мог прынесці некалькі запісак. Як правіла, рабаўнікі, гандляры нападамі і рабаваннямі і звычайная кліентура забівалі шэрыфскія суды амаль кожны дзень у годзе. Ён ненавідзеў іх, але ён быў добрым юрыстам і, такім чынам, добрым акцёрам. Усе яны лічылі яго лепшым сябрам. Ён быў тым чалавекам, які адказваў на любы званок, і не мела значэння, які подлы ўчынак яны здзейснілі, пакуль рахункі або юрыдычная дапамога аплачваліся своечасова. На працягу дзесяці хвілін пасля інструктажу Барклая ён пераканаў іх, што іх падрыхтавалі Лоціян і Бордэрс або іншая сіла, якая падняла яго кліентаў. Ён увайшоў у іх свет самападману, і яму падабалася абвінавачваць сведкаў-паліцэйскіх ва ўсім, акрамя таго, што ён развязваў Другую сусветную вайну, атрымліваючы асалоду ад велізарнай улады, якую ён меў як адваката, каб сказаць усё, што заўгодна, каму заўгодна.
  Ён сталеў са сваімі кліентамі, і калі ў рэшце рэшт паступіў на адвакацкі факультэт, ён увайшоў у свет, які яму было наканавана - на вялікую сцэну, у камплекце з тэатральнымі парыкамі і халатамі. Яму ўдалося выйграць пару непрыстойных спраў, нягледзячы ні на што, і яго здольнасць гіпнатызаваць прысяжных азначала, што яны забыліся на сапраўдныя доказы. У яго быў дар добрых злачынцаў, за які заплацілі максімум грошай, і сапраўдныя дрэнныя людзі пачалі наймаць яго ў якасці асабістага брыгады.
  Шмат у чым ён бачыў сябе ў самых таленавітых злачынцах. Магчыма, яны не атрымалі карысці ад яго адукацыі, але каб дабрацца да вяршыні лігі арганізаванай злачыннасці, спатрэбіліся мужнасць і смеласць. У любым іншым жыцці яны былі б паспяховымі, і ён часта думаў, што ў іх, напэўна, ёсць нешта асаблівае, выразанае ў іх ДНК - ці гэта быў недахоп? Яны не адчувалі ні болю, ні эмоцый, калі справа даходзіла да справы. Калі нехта трапляў на іх шляху, яны проста здымалі праблему або перападалі супернікам. Сапраўдны сабака есць сабаку.
  Праблема Барклая была ў тым, што ён аддаваў перавагу кампаніі гэтых мужчын, а часам і жанчын, перад уласным колам сяброў ці калегаў. Ён не бачыў, што гэта адбываецца - вострыя адчуванні ад піцця найлепшага шампанскага з людзьмі, якія былі гатовыя забіць сваіх канкурэнтаў, асляпілі яго просты факт. Яны былі па-за законам, і ён быў з імі. Ён забыўся, што яны драпежнікі - павінны быць; яны вывучалі яго на слабыя месцы, і звычайна пасля трэцяй чаркі было лёгка. Жанчыны, якія жылі ў іх свеце, былі для Барклая як наркотык. Ён не мог гэтага схаваць, і некаторыя жанчыны, якія віселі на руках у вышэйшых мужчын, прымушалі яго дрыжаць ад збянтэжанасці і хвалявання. Яму хацелася паспытаць гэтых істот, якія зробяць што заўгодна з кім заўгодна, абы яны маглі выкарыстаць грошы. Яму сказалі, што паліцэйскія следчыя часта маюць такую ж праблему з жанчынамі, якія былі злачынцамі або звязанымі са злачынцамі, і цяпер ён зразумеў чаму. Гэта быў забаронены плод, рэчы, якія вам загадалі не дакранацца ў дзяцінстве - усё, што нам кажуць, шкодна для нас, але ўзялі б, калі б ніхто не глядзеў.
  Наркагандляр з добрымі сувязямі, які выйшаў з суда дзякуючы Барклаю, заўважыў выраз яго вачэй і даў яму тое, што ён хацеў. Ён кіраваў некалькімі эскортамі найвышэйшага класа і даручыў аднаму, які сам выкарыстаў для заключэння здзелкі. Яна была добра інструктаваная, каб пераканацца, што Барклай атрымаў усё, што пажадаў, і каб ён адчуваў сябе асаблівым. Усё, што ёй трэба было зрабіць, гэта пераканаць яго, што ён непераадольны, а потым пакінуць гэта на волю чалавечай слабасці і сілы самападману. Да канца ночы ёй удалося прымусіць п'янага Барклая адвезці яе ў пяцізоркавы гатэль і, у якасці бонуса для яе працадаўцы, дапамагла яму ў першы раз выпіць какаіну.
  На наступную раніцу ён быў поўны нянавісці да сябе, і, як і любы іншы наркаман, ён быў захоплены, але ён прагнуў хутчэй жанчын, чым колы. Тут жа ён вырашыў больш не дакранацца да цукеркі ў носе, але гэта не мела ніякага значэння для чалавека, які даў дзяўчыне і змесціва яе сумачкі. Ён зваліўся на какаін - але, па праўдзе кажучы, вельмі рэдка - і гэта задавальняла яго пастаўшчыка. Яны хацелі, каб ён быў ясным, калі ён ім быў патрэбны, і пад кантролем.
  У наступныя гады ён выявіў, што можа дасягнуць таго, што яму трэба, толькі будучы з жанчынамі, якія прадаюць свае целы і душы за грошы. Гангстэры ніколі не прасілі яго рабіць што-небудзь, акрамя абароны неапраўданага, і гэта было нармальна для яго. Яго праблема заключалася ў тым, што, нягледзячы на ўсе знешнія прыкметы поспеху, ён адчуваў сябе пустым, няўдалым, але ён быў замкнуты на дарозе без паваротаў. Для знешняга свету ён быў чымсьці іншым: вялікім гульцом і страшным спецыялістам у судах. Гэта было месца, для якога ён быў створаны, і нават яго крытыкі захапляліся яго здольнасцямі, калі не абаяннем.
  Ён падышоў да стойкі ў Сэнт-Леанардзе і сказаў клерку, што знаходзіцца там на прыёме ў дырэктара інспекцыі Макалана. Уся сітуацыя яго непакоіла. Звычайна такі званок выклікаў бы шторм, але яго інстынкты падказвалі, што яму пагражае рэальная пагроза, і яна блізкая. Разумныя людзі ведалі, калі змагацца, а калі проста трымацца. Гэта быў не час для барацьбы з мясцовай паліцыяй. Ва ўсякім разе яшчэ не.
  Макалан знаходзіўся ў дыспетчарскай і глядзеў на манітор у пярэдняй частцы будынка. — Нядрэнна, Мік, зусім нядрэнна, але проста занадта гладкая камода. Яго прычоска падобная на здымкі мужчынскай моды».
  — Не мой тып, галоўны інспектар.
  Калі Макалан увайшоў у пакой для допытаў, Барклай устаў і прапанаваў ёй руку. «Галоўны інспектар, вельмі прыемна з вамі пазнаёміцца».
  Харкінс увайшоў за ёй, і хаця твар Барклая амаль не змяніўся, Макалан заўважыў хоць найменшы рух. Ён прадэманстраваў дастаткова кантролю, каб паказаць ёй, што ведае, як дзейнічаць у залежнасці ад выпадку. Незалежна ад таго, ненавідзеў ён Харкінса ці хацеў зняць з яго штаны, ён здушыў эмоцыі, але нешта спрацавала, хаця гэта не было дзіўна – Мік меў тэндэнцыю моцна ўплываць на людзей.
  — І містэр Харкінс, — дадаў Барклай. «Я думаў, можа быць, вы ўжо на пенсіі і будзеце пісаць мемуары».
  Немагчыма было даведацца, ці прымае ён мачу. — Містэр Барклай, — прызнаў яго Харкінс. «Прайшло некаторы час. Падумайце, апошні раз гэта было тое забойства на Калтан-Хіле - ваш кліент сышоў ад яго, нягледзячы на неабвержныя доказы супраць яго.
  Барклай усміхнуўся і расслабіўся. Такі сцёб яму падабаўся. «Я думаю, што суд прысяжных прызнаў яго невінаватым, такім чынам, невінаватым і правасуддзе».
  Макалан дастаткова зірнуў на Харкінса, каб скончыць іх фехтаванне.
  — Давайце да гэтага, містэр Барклай, і, вядома, вы тут толькі ў якасці магчымага сведкі. Карты на стол, мы ведаем, што ў мінулым вы мелі зносіны з прастытуткамі, у тым ліку з эскорт і вулічнымі дзяўчатамі. Мы ведаем, што вы кіруеце Mercedes, і зараз проста хочам задаць вам некалькі звычайных пытанняў. Магчыма, вы дасце нам дастаткова, каб мы пакінулі вас у спакоі».
  Барклай усміхнуўся, і Макалан задаўся пытаннем, як часта ён практыкаваўся ў гэтым перад люстэркам. У іншым жыцці яна магла б быць уражана, але не ў гэты раз.
  Ён кінуў у працу свой першы гаечны ключ. «Я адкажу ўсё, што магу, каб дапамагчы з гэтымі жудаснымі злачынствамі. Давайце, галоўны інспектар, я цалкам ваш».
  У Макалана палезла скура. Было ўсё і нічога. Ён размаўляў, прызнаўся ў выкарыстанні прастытутак і ні ад чаго не адмаўляўся. Ён ведаў, што, як і многія іншыя, ён не мог растлумачыць, дзе ён знаходзіўся падчас тэрактаў у Эдынбургу і Глазга, хаця прызнаў, што ў той дзень знаходзіўся ў Глазга, выступаючы за кліента. Ён адкрыта гаварыў пра свае адносіны з жонкай і пра тое, што яна не зможа сказаць, што ён быў у доме або па-за домам у той ці іншы вечар.
  Макалан не згадваў пра напады ў іншых гарадах, акрамя таго ў Глазга, захоўваючы гэта ў рэзерве, пакуль даследчыкі і аналітыкі не выканаюць сваю працу. Яна вырашыла, што інтэрв'ю скончыцца нічыёй, і падумала, што, магчыма, ім варта паспрабаваць яшчэ раз раскапаць, перш чым зноў пагаварыць з Барклаем.
  Яна задала апошні набор пытанняў. «Містэр Барклай, я ведаю, што вы можаце не ведаць ніводнай з гэтых жанчын па імёнах, але я магу паказаць вам фатаграфію адной з дзяўчынак, якія перажылі напад тут, у Эдынбургу». Яна сунула праз стол фатаграфію Паўлін Ёхансан. І ў другі раз падчас інтэрв'ю нешта каротка прамільгнула на яго выразе твару, перш чым знікла, але Харкінс і Макалан гэта ўлавілі, і яго адказ іх зноў здзівіў - нічога з гэтага не было ў сцэнары.
  «Я ведаю гэтую дзяўчыну, таму адказ так, я карыстаўся яе паслугамі, але не памятаю, калі гэта было. Магчыма, некалькі тыдняў ці месяцаў таму, але я не магу зразумець, дзе.
  Макалан зразумеў, што яны пераехалі ў месца, якое ў іх не было планаў, і тое, што наступіла, павінна было адбыцца. Аднак рэакцыя Барклая на фатаграфію Ёхансана збянтэжыла Макалана. Нібы нейкая жудасная праўда трапіла яму між вачэй. Што гэта значыла? Яна вырашыла задаць яшчэ два пытанні. «Я хачу паказаць вам фатаграфію дзяўчыны, забітай у Глазга. Гэта не было апублікавана, бо на дадзены момант пра яе вядома вельмі мала».
  Яна сунула фота праз стол. «Вы яе ведаеце?»
  Джонатан Барклай утаропіўся на фотаздымак, потым падняў вочы на Макалана. Нешта змянілася ў яго паводзінах. Яго плечы апусціліся, але ён мог капаць глыбока, і захоўваў самавалоданне. Макалан амаль захапляўся тым, як ён справіўся з усім гэтым, і зразумеў, што яна ведае адказ на сваё пытанне яшчэ да таго, як ён загаварыў. Гэта было ў яго вачах.
  «Я ведаю, што гэта прагучыць жудасна, але так, я таксама ведаю гэтую дзяўчыну. Аднак я павінен сказаць, што для мужчыны, які карыстаецца паслугамі гэтых дзяўчат, цалкам магчыма быць з імі абедзвюма і не быць вінаватым».
  Макалан ведаў, што калі б яны былі ў судзе, ён быў бы першым, хто ўсміхнуўся б такому адказу.
  «Зноў жа, я думаю, гэта было некалькі тыдняў таму, і я падабраў яе з вуліцы».
  Макалан задаў ёй апошняе пытанне: «Вы той чалавек, які напаў на гэтых жанчын?»
  «Не, і я сапраўды не хачу больш нічога казаць сёння».
  Макалан адкінуўся на спінку і паглядзеў Барклаю проста ў вочы, і той сарваўся першым, гледзячы ўніз сабе ў рукі. Макалан закрыў інтэрв'ю, а потым паразмаўляў з Харкінсам у іншым кабінеце. «Я думаю, што мы павінны спыніць гэта на дадзены момант. Што вы думаеце?
  «Добра са мной. Не ведаю, ці змагу я змірыцца са сказаным. У нас хутка можа хапіць, каб затрымаць гэтага хлопца. Я ўпэўнены, што я мару. Чаму, чорт вазьмі, ён прызнаецца, што ведае дзяўчат? Харкінс паківаў галавой. «У любым выпадку адзінае, што нам трэба зрабіць, гэта спытаць, ці дазволіць ён нам паглядзець на машыну, і калі ён адмовіцца, мы мала што можам зрабіць на дадзены момант, але я думаю, што Джэй Джэй захоча, каб яе забралі як мага хутчэй». Ён зноў паківаў галавой. «Я проста не разумею таго, што чую».
  Харкінс выглядаў так, быццам хтосьці скраў яго кашалёк.
  «Ты ў парадку, Мік? Вы выглядаеце крыху знясіленым. Я думаў, ты быў бы шчаслівы, убачыўшы там старога Вельзевула, які развальваецца.
  Харкінс не ўсміхнуўся і не паспрабаваў. «Я проста не магу зразумець гэта; гэта не тое, як ён гуляе».
  Яны вярнуліся ў пакой для допытаў і выявілі, што Барклай ледзь не аднавіў страчаны самавалоданне.
  «Добра, пакуль усё», — сказаў яму Макалан. «Вы былі вельмі карысныя. Відавочна, што мы захочам бачыць вас зноў, і калі ёсць што-небудзь, што вы хочаце спытаць, тады працягвайце. Пакуль я не забыўся, ці ёсць магчымасць паглядзець на вашу машыну? Вы ведаеце, што можаце адмовіцца, але мы заўсёды просім».
  Тады гульня ў трэці раз змяніла кірунак у інтэрв'ю. «Мне вельмі шкада, і, відавочна, вашы калегі не сказалі вам, але маю машыну скралі мінулай ноччу. Наколькі мне вядома, ён усё яшчэ не знойдзены».
  Яна не магла стрымацца. «Вы павінны цягнуць мяне за нагу. Гэта самы стары ў кнізе».
  Барклай адкінуўся на сваім месцы; ён ведаў, які эфект гэта будзе мець.
  «Я ведаю, як гэта выглядае, але магу вас запэўніць, што аўтамабіль быў скрадзены. Як вы думаеце, я быў бы настолькі дурным, каб карыстацца ўласнай машынай, калі б я быў чалавекам, якога вы шукаеце? Я бачыў рэкламу, як і ўсе астатнія».
  Макалан узяў кантроль. Адказы Барклая зрабілі яго галоўным падазраваным, і ім трэба было скласці план дзеянняў, перш чым ён зможа разабрацца з пакінутымі доказамі. Хаця яна асабіста не думала, што ён быў забойцам, яны не маглі ігнараваць лінію расследавання, і як толькі Барклая выправадзілі, яна патэлефанавала О'Конару, каб дамовіцца аб сустрэчы.
  
  Барклай накіраваўся да свайго таксі. Праўда пачынала раздушваць яго, і звычайна ён ведаў бы, што рабіць далей, але не на гэты раз. Машына, якую кралі, выглядала кепска, і калі б ён быў паўсядзённым нікчэмнікам, яго б ужо закінулі ў камеру.
  У яго ўяўленні праплывалі кавалачкі мінулага; як новае фармаванне жыцця, сума яго частак злучалася і злівалася ў нешта, што яго напалохала.
  Ён расплюшчыў вочы і зразумеў, што ўжо амаль дома. Ён ніколі не клапаціўся пра дом, акрамя як пра тавар, які падмацоўвае яго імідж, але ён хацеў, каб цяпер ён быў домам. Ён адчуваў сябе салдатам, які вядзе бой, раптам знайшоўшы бога, у якога ніколі не верыў, і баяўся, што ў свеце няма нікога, хто мог бы ці хацеў падставіць яму плячо.
  Праблема была ў тым, што ён не ведаў, чаму баіцца.
  OceanofPDF.com
  48
  Макалан і Харкінс сядзелі ў кабінеце О'Конара, і ён слухаў, не перапыняючы іх, пакуль яна не скончыла свой расказ.
  «Што вы думаеце?» — спытаў ён яе. «І ў мяне ўсё ў парадку з інтуіцыяй».
  Макалан ведаў небяспеку адцягвацца на тое, што здавалася натуральным шляхам расследавання. Так часта ў расследаваннях забойстваў тое, што здавалася відавочным, аказвалася цалкам памылковым. Здараліся выпадковасці, і на паляванне траплялі невінаватыя людзі.
  «Я думаю, што ён павінен быць варты таго, каб выставіць каманду на поўную стаўку, хоць усё гэта можа быць проста супадзеннем. Яму не трэба было нічога нам казаць, і я хацеў бы зразумець, чаму ён прызнаўся, што знаёмы з дзяўчатамі, але, магчыма, гэта таму, што ён вінаваты і ведае, што мы ў рэшце рэшт яго схопім. Нягледзячы ні на што, я думаю, што нам трэба дзейнічаць хутка, таму што калі гэта ён і засталіся нейкія доказы, ён іх пазбаўляецца – хаця больш верагодна, што гэта ўжо куча попелу. Я не сумняваюся, што машыну спаляць, але ў мяне ёсць маркер на PNC, калі яна будзе знойдзена».
  О'Конар глядзеў у акно і хацеў быць у полі, а не сядзець у сваім кабінеце. Ён ніколі не думаў пра гэта, і ў яго ў галаве ўзнікла карціна. Ён быў з Макаланам і дзесьці за мільён міль ад яго офіса. Ён усміхнуўся і ўзяўся за справу.
  «Выдатная праца. Перадайце ўсё гэта аналітыкам, стварыце поўныя профілі ўсіх выпадкаў, і я думаю, як толькі гэта будзе зроблена, як мага хутчэй распрацуйце стратэгію інтэрв'ю. У той жа час, мне здаецца, што адзіны шанец, які мы маем, каб атрымаць доказы, - гэта атрымаць ДНК з адзення, мяркуючы, што машына не заводзіцца».
  Тэлефон Макалана спрацаваў і перапыніў іх. Гэта было паведамленне, што Паліна Ёхансан хоча яе бачыць.
  OceanofPDF.com
  49
  Макалан не бачыла Ёхансан амаль тыдзень, і яе стан палепшыўся. Зноў і зноў падчас Смуты яна была сведкай цудаў, як людзі выжывалі ў самых жудасных раненнях. Старэйшы доктар аднойчы сказаў ёй, што выздараўленне залежыць не ад медыцынскага ўмяшання, а ад жадання жыць. Ёхансан засталася ў шнарах на ўсё жыццё, але ў яе вачах гарэла іскра, і яе колер больш нагадваў колер здаровай маладой жанчыны.
  Макалан усміхнуўся, і гэта было шчыра. Ёхансан усміхнулася ў адказ, хоць яна была аднабокай, і, нягледзячы на пашкоджанні, у яе твары была надзея. Упершыню за шмат гадоў яна адмовілася ад гераіну, і яе цела харчавалася чымсьці іншым, акрамя дзіўнай шакаладнай пліткі і слоіка салодкага соку. Макалану прыйшло ў галаву, што, магчыма, з усёй гэтай бойні можа выйсці што-небудзь напалову добрае. Калі б на яе не напалі, яна была б мёртвая праз некалькі гадоў - і гэта было б, калі б ёй пашанцавала.
  «Як справы, Паліна? Я думаю, добра выглядаць і набіраць вагу - нічога страшнага».
  Ёхансан сціснуў яе руку; цяпер там была сіла - нейкае выздараўленне. У той момант Макалан вырашыла пагаварыць з бацькамі Ёхансана, нават папрасіць іх, калі гэта спатрэбіцца, каб вярнуць іх у сваё жыццё.
  «Добра, давайце папрацуем. Вы нешта ўспомнілі? Калі ёсць, давайце скарыстаемся сістэмай міргання. добра?
  Адно мірганне.
  Паліна Ёхансан нешта ўспомніла. Прайшлі дні і сілы вярнуліся, яна змагалася з кавалачкамі памяці, як з толькі што адкрытай скрынкі лобзіка. Яе праблема была ў тым, што многія кавалкі назаўсёды адсутнічалі. Аднак некаторыя з іх заставаліся і праляталі ў яе вачах, як падсвядомае паведамленне.
  У рэшце рэшт быў адзін, які паўтарыўся і ўспыхнуў без формы, але яна ведала, што гэта нешта значыць. Яна хацела, каб мужчына, які напаў на яе, пакутаваў - адчуваў сябе такім жа напалоханым, як яна занадта доўга, таму яна з усіх сіл спрабавала выцягнуць яго на паверхню.
  Яна прачнулася напярэдадні раніцай, і вось гэта было, як зярністы стары фільм. Чалавек меў форму, але не меў твару, толькі невыразны дэман мучыў яе. Але яна памятала, што, калі яна ляжала на зямлі ў напаўпрытомнасці, дэман перастаў біць яе і зняў з яе кардіган, перш чым зноў пачаць катаванне.
  На гэта спатрэбілася цэлая гадзіна, але ў рэшце рэшт Макалан зразумеў гісторыю і сядзеў, разважаючы. Забойца збіраў трафеі. Гэта было не тое, што было ўзята ў якасці ўзору ў справах, але гэта магло мець вырашальнае значэнне для яго зняволення - калі б яны змаглі іх знайсці. Калі б гэта сапраўды быў Барклай, то ён павінен быў быць вар'ятам, каб захаваць гэтыя рэчы. Гэта быў адзін для псіхіятраў.
  Яна патэлефанавала ў офіс і папрасіла Янга азнаёміцца з іншымі справамі і высветліць, ці ёсць верагоднасць адабрання рэчаў у ахвяр. Яна ведала, што ахвяра з Глазга не была апранута ў ніжнюю бялізну, але меркавалася, што гэта больш звязана з выкананнем яе працы, чым з чымсьці іншым.
  Яна абняла Ёхансана і паабяцала хутка вярнуцца, а затым вырашыла наведаць бацькоў Ёхансана, якія пераехалі ў Портабела, каб пазбегнуць сваёй гісторыі.
  Макалан расказаў ім усё пра выпрабаванні, якія перажыла іх дачка, і пра тое, як яе старое жыццё сышло назаўжды. Яна сказала ім, што іх дачка цярпела дэфіцыт кахання з таго дня, як атрымала свой першы ўдар, што яна заслугоўвае таго, каб яе любілі, і што малаверагодна, што яна калі-небудзь знойдзе такую любоў ад мужчыны, улічваючы, што намаганнямі яе нападніка.
  Бацькі сядзелі з прамымі спінамі і не рэагавалі, але місіс Ёхансан першай зламалася, а потым плаціна адкрылася. Містэр Ёхансан апусціўся пры выглядзе сваёй разбітай жонкі і закрыў твар рукамі.
  Яны былі любячымі бацькамі, але гадамі жылі так, быццам Ёхансан памерла – і ў пэўным сэнсе яна была мёртвай. Гэта была неабходная падстава, каб выратаваць іх ад таго, каб яны самі сябе не распалілі. Каб захаваць успаміны пра сваю дачку да яе знаёмства з гераінам, яны пахавалі сваю любоў да яе.
  Макалан ціха сядзеў і дазваляў ім вызваліцца ад шматгадовага болю. Місіс Ёхансан спачатку спытала, калі яны змогуць яе ўбачыць, і яе муж проста кіўнуў на пытанне, перш чым абняць жонку.
  Макалан сказала ім, што патэлефануе, як толькі пагаворыць з іх дачкой, а потым пакінула дом Ёхансанаў, паспеўшы пачакаць, пакуль яна выйдзе на вуліцу, каб слёзы пацяклі. Яна паабяцала сабе, што знойдзе чалавека, які разбіў цела Палін Ёхансан, і не забудзе гэтую маладую жанчыну.
  Жыццё абрабавала Ёхансанаў, і Макалан зробіць усё магчымае, каб дапамагчы сям'і аднавіцца. Занадта часта сістэма падбірала разбураныя сем'і, здабывала неабходную інфармацыю або прымушала з'яўляцца ў судзе, а потым пакідала іх у бязладдзі на ўсё жыццё. Макалан не дазволіў бы гэтаму здарыцца з гэтай сям'ёй - яны дастаткова пакутавалі.
  OceanofPDF.com
  50
  Янг сеў за стол у кабінеце О'Конара разам з Харкінсам і Макаланам. Нягледзячы на тое, што ім ужо сказалі, Макалан яшчэ раз прабегла інфармацыю, атрыманую ад Ёхансана, падкрэсліваючы, якім прарывам гэта можа стаць для іх. О'Конар дакладна ведаў, што гэта значыць - што заўсёды існуе небяспека ўцечкі, таму ім, магчыма, давядзецца дзейнічаць хутчэй, чым яны хацелі б.
  Калі Макалан скончыў, Янг абвясціў, што яны скончылі даследаванне вядучай ролі.
  «Мы разгледзелі як мага больш выпадкаў. Мы павінны выказаць здагадку, што ў выпадку забойства ў Глазга адсутнасць бялізны ў яе была звязана з тым, што яе забралі, а не з-за наўмыснага дзеяння дзяўчыны. Акрамя гэтага, мы не бачым, што ў іншых атаках нічога не хапае. Аднак першыя выпадкі, якія, на нашу думку, звязаныя з цяперашнімі злачынствамі, былі хутчэй сур'ёзнымі нападамі, чым забойствамі, і жанчыны былі гераінавымі наркаманамі з вельмі дрэннай памяццю. Я лічу, што, паколькі раней не было паведамленняў аб знікненні адзення ахвяр, ён толькі пачаў забіраць трафеі. Гэта можа здацца дзіўным - не тое, што мы звычайна чакаем, - але былі іншыя выпадкі, калі мадэль паводзінаў змянялася або развівалася, і я думаю, што гэта тое, што адбываецца тут. Быццам бы ўсё гэта частка плана, які вядзе да высновы, а не выпадковыя акты гвалту. Гэта разлічанае, а не дакучлівае паводзіны, і прафайлеры згодныя».
  Яна спынілася і дачакалася каментара О'Конара. Ён круціў у галаве гіпотэзы, але адказу не было.
  «У каго-небудзь ёсць ідэі, што гэта значыць?» — спытаў ён. «Я сапраўды не ведаю, але я згодны з Фелісіці, што гэта старанна спланавана і ідзе да нейкай кульмінацыі. Калі ён толькі пачаў браць рэчы, значыць, гэта не прымус, і ў яго ёсць прычына. Ён павінен ведаць, што захоўваць іх рызыкоўна, дык навошта браць іх цяпер, калі дагэтуль яму ўсё шанцавала?
  Макалан паглядзеў на О'Конара і ўбачыў напружанне вакол яго вачэй. У гэтай справе ўсё было дрэнна; яны мелі справу з чымсьці, чаго проста не разумелі. Іх нават блізка не было.
  «Калі Фелісіці мае рацыю, гэты хлопец адрозніваецца ад таго, што ён рабіў у мінулым. Я пачынаю думаць, што ён гуляе з намі ў гульню і, напэўна, не турбуецца аб тым, што яго зловяць. На самай справе, я думаю, што, магчыма, ён гэта ўлічыў. Хтосьці такі разумны, як гэты, павінен ведаць, што дзесьці на гэтым шляху ён будзе рабіць памылкі».
  О'Конар адчуваў дрыжыкі ў жываце і ведаў, што трэба прыняць рашэнне - і пайсці на рызыку.
  «У нас ёсць шэраг праблем, з якімі трэба змагацца. Гэты чалавек можа і, верагодна, нанясе ўдар яшчэ раз, і, улічваючы, што ў нас ёсць падазраваны, нас вывешаць, калі мы не будзем дзейнічаць, і гэта апынецца ён. Здаецца, нішто не мае сэнсу ў адносінах да таго, як дзейнічае Барклай - ён дакладна не гуляе па сцэнары, хаця мы, напэўна, не павінны чакаць прадказальных паводзін, калі ён наш вінаваты. Існуе рызыка таго, што забойца захоўвае зніклую вопратку, і калі яна выцячэ, а гэта адбудзецца, то нас зноў вывесяць за тое, што мы не дзейнічаем супраць галоўнага падазраванага. Грэйс, я хачу, каб ты зайшла ў офіс фіскала і падала заяўку на ордэр на ператрус у яго доме. Я не магу паверыць, што ён быў настолькі дурным, каб трымаць гэтыя рэчы там, але мы не можам рызыкаваць, нічога не робячы, тым больш, што машына, верагодна, ляжыць недзе спаленая».
  Калі яны пакінулі сустрэчу, з уніформы прыйшла вестка, што Mercedes Барклая быў знойдзены цалкам спаленым на ўскраіне Глазга. О'Конар засмяяўся без усялякага гумару. «Ну, ён згуляў у гэты мёртвы цэнтр».
  Макалан успрыняў гэтую навіну з нарастаючым адчуваннем, што, хоць у іх і ёсць падазраваны, яны, па сутнасці, знаходзяцца ў сярэдзіне нідзе.
  Яна пайшла прама да фіскальнага пракурора, каб растлумачыць, што ў іх ёсць, і была здзіўлена, як лёгка ён выканаў просьбу выдаць ордэр на ператрус у доме Барклая. Фіскал неаднаразова спрачаўся з Барклаем у судзе, і, хоць ён гэтага не прызнаваў, ён, як правіла, атрымліваўся найгоршым у іх слоўных баталіях. Фактычна, аднойчы Барклай прынізіў яго і адкінуў кар'еру фіскала на некалькі гадоў назад. Гэта гарэла ў яго ўнутры, і ён з цяжкасцю стрымліваў радасць, што Барклай можа вось-вось упасці. Ён заклікаў Макалана рухацца з усёй належнай паспешлівасцю.
  «Калі ёсць шанец аднавіць доказы, мы не можам дазволіць сабе чакаць, галоўны інспектар. Калі ласка, інфармуйце мяне і дайце мне ведаць, калі вырашыце яго затрымаць».
  Фіскал схапіў добразычлівага шэрыфа, і ордэр трапіў у рукі Макалана.
  Яна патэлефанавала Харкінсу, каб сабраць каманду для пошуку.
  «Я хачу, каб гэтым займаліся падрыхтаваныя пошукавыя групы, а не толькі тыя, хто сядзіць побач. Я хачу, каб кожны сантыметр гэтага дома быў абшуканы, і ўсё, што ён мог насіць нядаўна, было ўзята на экспертызу».
  Праз некалькі хвілін пасля таго, як Макалан выйшаў з кабінета фіскала, ён узяў трубку і патэлефанаваў Бэлу. «Прывітанне, Джэкі. Ёсць тое, што можа казытаць вашу фантазію. Вы сустракалі Грэйс Макалан з MCT? Яна адна з галоўных афіцэраў па гэтых нападах на прастытутак».
  Бэл усміхнуўся таму, наколькі маленькі свет. «Насамрэч, у мяне ёсць. Што здарылася?»
  Фіскал расказаў ёй усю гісторыю, і яна накрэмзала, калі ён гаварыў. Яна разглядала яго як сур'ёзную боль у задніцы, але вельмі карысную крыніцу інфармацыі, таму сумленную гульню. Ён моцна да яе ставіўся, таму яна падключылася да яго, каб інфармаваць грамадскасць і, што больш важна, каб яе рэдактар быў шчаслівы.
  "Дзякуй за гэта", сказала яна яму. «Надыдзе мая чарга выпіць. Трэба бегчы».
  Яна не дачакалася яго развітання і патэлефанавала свайму рэдактару. Яна расказала яму гісторыю, і яна яму спадабалася. «Што вам трэба?» — спытаў ён.
  «Знайдзі мне фатографа і зрабі гэта тэрмінова. Прымусь яго накіравацца ў бок Грэйнджа і патэлефануй мне, калі ён будзе там.
  «Зроблена».
  OceanofPDF.com
  51
  Джонатана Барклая не было дома, але была яго жонка, і яна заставалася надзвычай спакойнай, калі прыбыў Макалан з афіцэрамі пошукавай групы і дэтэктывамі. Макалан хацеў бы, каб там быў Джонатан Барклай, але яны не маглі адкладаць пошук. Яна вырашыла дазволіць камандзе заняцца гэтым, пакуль яна сядзела з Дыянай Барклай.
  - Ці ёсць у мяне што-небудзь спытаць, місіс Барклай?
  Яна ўтаропілася на Макалана і задумалася над пытаннем. «Думаю, я сказаў усё, што хацеў сказаць на нашай папярэдняй сустрэчы. Я не буду даваць ніякіх заяваў; Мне не трэба, бо чалавек, які вас цікавіць, відавочна, мой муж».
  Харкінс увайшоў у пакой, зрабіў знак Макалану, і яна выбачылася. Дыяна Барклі не адрэагавала ні на хвіліну.
  «Джакі Бэл і фатограф каля грэбанага дома. Як, у імя Хрыста, яна так хутка дайшла да гэтага? JJ і выканаўчая ўлада запатрабуюць чыю-небудзь смеласць для гэтага».
  У любым іншым месцы Макалан прымусіла б пару гарыл прагнаць іх, але яе адносіны з Бэл ўскладнілі яе варыянты. «Я пайду і пагавару з ёй», — сказала яна Харкінсу. «Заставайся тут».
  Яна захрабусцела над галечным пад'ездам, не ведаючы, што збіраецца сказаць. Калі яна ўбачыла Бэла, яны абодва ўсміхнуліся. Бэл сказаў фатографу, каб ён пайшоў на хуткую руку і хутка паеў, а той пацягнуўся прэч, мармычучы, як школьнік, у якога скралі цукеркі.
  «Джакі, як бы ты мне ні падабаўся, гэта выкліча хаос у штаб-кватэры», — сказаў ёй Макалан. «Я не ведаю, як вы гэта зрабілі, але, калі ласка, дапамажыце мне з гэтым, і я раскажу вам гісторыю пазней».
  Бэл закурыў і закашляўся. «Гэта добрая гісторыя, і ўсё, што мы збіраемся зрабіць, гэта зрабіць пару фотаздымкаў. Я зраблю некалькі радкоў, не атручваючы справу для вас».
  «Калі ласка, Джэкі», - папрасіла яна. «Я патэлефаную вам сёння вечарам і дам вам усё, што ў нас ёсць, але дазвольце нам рабіць сваю працу. Нам не патрэбна ніякая крытыка з боку выканаўчай улады - калі яны занадта ўважліва паглядзяць, яны могуць падумаць, што гэта я зладзіў гэта, калі падаваў заяўку на ордэр».
  Бэл саступіла і кінула фатографу вяртацца да свайго фургона.
  "Добра, у цябе ўсё", - ціха сказала яна. «Патэлефануй мне сёння ўвечары або прыходзь. Я не збіраюся рабіць табе балюча. Калі ўсё гэта скончыцца, мне ўсё яшчэ патрэбна гэтая гісторыя пра твой шлях ад смуты да цёмных вуліц і спраў Эдынбурга».
  Яна пачала адыходзіць ад Макалана, потым павярнулася і памахала, калі падышла да машыны, падыгрываючы іх публіцы. «Глядзі, я сышоў».
  Макалан стрымаў усмешку і накіраваўся назад тым шляхам, якім яна прыйшла.
  Калі яна зноў увайшла ў дом, яна магла паклясціся, што Дыяна Барклай не варухнула ні мускулам. Яна села і паспрабавала яшчэ раз. «Місіс Барклай, я не буду выкарыстоўваць тое, што вы тут скажаце, але магу я спытаць вас, што вы думаеце наконт гэтага: відавочна, прынамсі ў нашых вачах, ваш муж падазраваны ў гэтай справе?»
  Інтуіцыя Макалан падказала ёй, што Дыяна Барклай стрымліваецца, што не было занадта дзіўна, улічваючы, што справы яе мужа збіраліся апынуцца ў цэнтры ўвагі. Усё, што наступіла, не было б прыемным.
  «Не адказвай на гэта».
  Джонатан Барклай прыбыў, і Макалан мог паклясціся, што ён выглядаў так, быццам чакаў, што яго арыштуюць. У мужчыне не было ні бойкі, ні скаргаў, і ён сеў на другі канец канапкі, дзе была жонка. Прорва паміж імі была відавочная, і не было ніякага абмену або заспакаення, толькі холад і змарнаваныя гады, якія ператварылі іх у чужых.
  Гэта здзівіла пошукавыя групы, наколькі пераборлівым быў Барклай у набыцці адзення. Яны былі лепшымі па якасці, але ён купляў рэгулярна і пазбаўляўся ад іх, як толькі знік новы бляск. Няма фаварытаў - для яго заўсёды важна выглядаць ідэальна. Яны забралі большую частку таго, што было ў гардэробах, і пакінулі тое, што відавочна было яго прыдворнай вопраткай. Трафеяў ад ахвяр не было.
  Макалан папярэдзіў Барклая, але вырашыў пакінуць яго, пакуль у іх не будзе больш доказаў, калі гэта магчыма. Яна сышла, не сказаўшы ні слова, Барклай рушыў услед за ёй да дзвярэй, і яна глядзела, як ён застыў у дзвярах, пакуль апошні з паліцэйскай каманды не пакінуў тэрыторыю. Яна з'ехала ў апошняй машыне, і іх погляды былі заплюшчаны, пакуль машына Макалана не павярнула на вуліцу.
  «Чаго нам тут не хапае?» — здзівілася яна.
  Кіроўца паглядзеў на яе, але нічога не адказаў.
  Ніхто не зрабіў, акрамя забойцы.
  
  Барклай вярнуўся ў гасціную, вырашыў, што павінен нешта сказаць, і пашкадаваў, як толькі адкрыў рот. «Слухай, мы перажывем гэта».
  Яго жонка падняла вочы ад падлогі і павольна пахітала галавой, спрабуючы сфармаваць адказ без гневу. Джэкі Бэл ужо падрыхтавала артыкул, у якім сцвярджалася, што адвакат знаходзіцца пад следствам, так што насенне ганьбы было пасеяна і прарасло. Яна хацела, каб гэтыя словы глыбока ўрэзаліся ў фальш, якой было жыццё яе мужа.
  — Я ведаю цябе даўно, Джонатан, хоць значную частку гэтага часу я ненавідзеў цябе, і я ведаю, як ты дзейнічаеш. Ты быў, як трус у святле фар, калі гэтыя міліцыянты прабіралі наша жыццё. Джонатан Барклай, якога я ведаю, змагаўся б з імі зубамі і пазногцямі - ім пашанцавала б прайсці ў дзверы, калі б нешта не было вельмі дрэнна. Штосьці вельмі не так, Джонатан? І адкажы мне вось што: ты ведаў каго-небудзь з дзяўчат?»
  Ён паглядзеў на тыльны бок сваіх далоняў.
  «Я проста не разумею твае паводзіны — а яшчэ машыну крадуць. Вы можаце бачыць, як гэта выглядае для іх».
  Развод або смерць прынамсі забяспечылі б сімпатыю сяброў, але гэта ператварыла б яе ў сацыяльную пракажоную, якой няма куды ісці і з будучыняй, у якой няма нічога, акрамя адзіноты.
  Барклай перавёў дыханне, адчуваючы сябе ў пастцы. Паміж імі не было дастатковай павагі, каб зрабіць магчымым тлумачэнне. Тое, што засталося ад іх адносін, знікла, Грэйс Макалан і каманда паліцыі зрабілі апошняе прыніжэнне, але ён усё ж вырашыў паспрабаваць.
  "Я ведаю, як гэтыя рэчы развіваюць сваё жыццё", - сказаў ён. «Мяне не любяць паліцыянты, а ў справе ёсць афіцэр, з якім мне даводзілася сутыкацца некалькі разоў. Яны ўжо прасочваюцца ў прэсу, і я не сумняваюся, што тое, што я вам раскажу, у рэшце рэшт трапіць у газеты. Я ведаю як мінімум дзвюх дзяўчат, але гэта павінна быць супадзенне – іншага тлумачэння няма».
  Яго жонка адчувала сябе холадна і спакойна, і, калі нічога іншага, яна думала, што можа хаця б зрабіць яго падзенне як мага больш поўным.
  «Тое, што вы маеце зносіны з шлюхамі, для мяне не новае, але, па меншай меры, я змог весці тое, што выдаецца за жыццё. Гэта прывяло мяне да краю той самай выграбной ямы, дзе жывеш ты. Ты сядзіш і кажаш мне, што іншага тлумачэння няма? Ну, я баюся, што ёсць».
  Ён кіўнуў, занадта стомлены, каб маліць яе, але яна хацела яшчэ трохі раскрыць раны і працягнула. «Ёсць шмат людзей, якія з задавальненнем перабіраюць вашы косці. Дай Бог, каб яны любілі гэта – усе тыя людзі, якіх ты таптаў гадамі, таму што думаў, што ты куленепрабівальны. Як гэта адчуваеш, Джонатан?
  Яна адчайна хацела праліваць слёзы, але ў ёй было занадта шмат нянавісці, каб дазволіць ёй такую раскошу, і ўсё, што ён мог зрабіць, гэта сядзець і слухаць, як яна працягвала рвацца ў яго.
  OceanofPDF.com
  52
  Калі Макалан вярнулася ў штаб, яна сказала Харкінсу, што ёй патрэбна ежа, і пакінула будынак. Яна падышла да бліжэйшага тэлефона, патэлефанавала Бэл і расказала, што здарылася ў доме. Яшчэ некалькі радкоў з дрэннай рэкламай аказалі б ціск на Барклая, і, што тычыцца Макалана, гэта было нармальна.
  — Усё добра, Грэйс, трымай мяне ў курсе. Піць сёння вечарам?
  «Не магу. Я да вачэй і з цяжкасцю магу не заснуць. Не хацеў бы выглядаць сумным, калі мы сустрэнемся».
  Гэта было апраўданнем, і яны абодва гэта ведалі, але Бэл толькі ўсміхнуўся гэтай маленькай хлусні. "Ну, проста атрымлівайце асалоду ад таго, што вы задумалі - ці таго, што вы задумалі".
  Макалан хацеў быць з JJ; гэта быў толькі выпадак, ці зможа яна выцягнуць яго з офіса.
  OceanofPDF.com
  53
  Адзенне, узятае з дома Барклая, было старанна запячатана, пазначана і адпраўлена ў судова-медыцынскую лабараторыю для экспертызы, але для належнага завяршэння экспертызы спатрэбіліся дні, і з напружаннем у офісе было цяжка справіцца. Калі на вопратцы нічога не было, тады яны маглі б застацца затрымаць Барклая і спрабаваць дамагчыся прызнання - але гэта было малаверагодна ад КК, які ведаў усе хітрасці гандлю, а потым і некаторыя. Аналітыкі і дэтэктывы працягвалі расследаваць усё, што ў іх было, але для О'Конара, Макалана і Харкінса было амаль немагчыма засяродзіцца на чымсьці іншым, акрамя Барклая.
  Пасля тэлефоннага званка Бэлу Макалан вярнулася да Ёхансана, каб даведацца, ці зможа яна ўспомніць твар чалавека, які на яе напаў, але яна не памятала, і Макалан не хацеў паказваць ёй фатаграфію. Барклая або згадваюць яго, пакуль не атрымаюць больш доказаў.
  Перад ад'ездам яна расказала Ёхансану пра візіт, які наведала бацькоў, але цяпер, калі яна была дома, яе ахапілі сумненні, ці правільна яна паступіла. Што б яны цяпер падумалі пра сваю дачку - як яна апынулася на тым бальнічным ложку пасля гераінавай залежнасці? Ці змогуць яны аказаць ёй неабходную падтрымку?
  Макалан дазволіла сабе змагацца з гэтымі думкамі некалькі імгненняў, перш чым праглынуць кавы, патэлефанавала ў офіс і спытала, ці прыйшло што-небудзь з лабараторыі. Гук Харкінса быў такім жа расчараваным, як і яна, калі ён сказаў ёй, што навін няма, і яна падумала, што з ім, магчыма, нешта яшчэ, але ў яе не было часу, каб прымусіць яго расказаць пра гэта прама цяпер. Магчыма, усе яны былі крыху п'яныя ад расследавання і проста шаснаццацігадзінныя дні пачалі браць сваё. Яна адагнала гэтую думку.
  «Я пачынаю думаць, што ўсё вярнулася да чарцёжнай дошкі», — сказаў Харкінс. «Калі гэта не Барклай, то ў нас нічога іншага няма, і, наколькі я ведаю, у нашых калег з Глазга баляць суставы, калі яны цягаюць лапы па зямлі».
  Макалан засмяялася і паспрабавала гучаць бадзёра, хаця сама гэтага не адчувала. «Уверх, мы дабярэмся».
  Але сумненні паўзлі ва ўсіх іх розумах, раз'ядаючы іх, як язвы ў падрабрынні, і пасля таго, як яна паклала трубку, Макалан адкінула галаву назад, глыбока дыхаючы. Ёй патрэбен быў перапынак - нейкае адцягненне ўвагі - і яна адчувала сябе стомленай да самых падэшваў. Яна хацела пагрузіцца ў ванну з заплюшчанымі вачыма і нічога не ўяўляць, толькі музыка, якая грае на заднім фоне.
  Яна патэлефанавала О'Конару і запрасіла яго выпіць. «Я ведаю, што вы не хочаце выходзіць з офіса, пакуль мы не атрымаем адказу, але нам усім патрэбны перапынак. Прыходзьце, я згатую вам што-небудзь, што падыдзе да любой выпіўкі».
  Ён быў занадта стомлены, каб спрачацца, і ведаў, што яго батарэі разрадзіліся і што ён не разважае. Прыгатаваная ежа з Грэйс Макалан была прапановай, ад якой ён не мог адмовіцца ў гэтых абставінах, і ён думаў, што гэта можа дапамагчы развязаць вузел турботы, які душыў яго знутры.
  Калі праз гадзіну ён увайшоў у дзьверы кватэры Макалана, яны ўтаропіліся адзін на аднаго так, нібы даўно не сустракаліся.
  «Божа, мы абодва падобныя на дзярмо!» - сказала яна. «Гэта тое, чым павінна быць жыццё?»
  Шчырая праўда прымусіла яго ўсміхнуцца ўпершыню за некалькі дзён. «Чаму б вам не сказаць, што вы маеце на ўвазе? Я сапраўды не думаю, што гэта спосаб размаўляць са старэйшым афіцэрам».
  Яны абодва засмяяліся і пачалі расслабляцца. О'Конар зноў падумаў, як моцна гэтая жанчына даймала яго і як мала ён пра яе ведаў. Ён паабяцаў сабе, што патраціць усё астатняе жыццё на высвятленне.
  «Што ж, калі гэта не спосаб пагаварыць са старэйшым афіцэрам, тады наступная рэч сапраўды кіне маю кар'еру ва ўнітаз. Шум, які вы чуеце на заднім плане, - гэта работа ванны, і вас запрашаюць далучыцца да мяне. Цяпер вы можаце альбо паведаміць пра мяне за сэксуальныя дамаганні, альбо зняць свой камплект і заскочыць».
  Ён пачухаў падбародак у прытворным сумненні і кіўнуў. «Добра, толькі гэты раз. . . але ў наступны раз, калі гэта адбудзецца, я падам скаргу».
  Яна ўзяла яго за руку і павяла да ваннай, дзе пара вісела ў паветры, як край сну.
  OceanofPDF.com
  54
  О'Конар старшынстваваў на сустрэчы з групай забойцаў, калі патэлефанавалі з лабараторыі. Усе ў пакоі напружыліся, спрабуючы зразумець, што гаварылася, але ён нічога не выдаваў, толькі кіўнуў на голас на другім канцы лініі. Аднак, калі ён паклаў трубку, яго твар стаў цёмным і суровым.
  Макалан апусцілася на спінку крэсла, адгадваючы дрэнныя навіны - што адзенне чыстае і яны вярнуліся да пустой чарцёжнай дошкі. Яна задавалася пытаннем, чаму яна чакала чагосьці іншага, але ўсе яны пачалі жыць надзеяй, а не чаканнем.
  О'Конар папрасіў прабачэння ў каманды за тое, што перапыніў сустрэчу, і папрасіў Макалана і Харкінса ісці за ім у кабінет.
  Калі ён сеў за свой стол, яны ўбачылі, што ягоны твар быў сцягнуты ад напружання. Ён паглядзеў на іх. «Яны знайшлі кроў на пінжаку, ДНК якога затым супаставілі з Паўлін Ёхансан, і ДНК на пары штаноў, якія супаставілі з Ганнай».
  Тэмпература ў пакоі нібы ўпала, і яны хвіліну сядзелі ціха, спрабуючы ўвабраць у сябе тое, у што ніхто не верыў, што магчыма.
  Харкінс, аднак, заўсёды ведаў, як прабіць лёд. "Ну, я буду трахацца", - сказаў ён.
  Макалан пахітала галавой; — усё яшчэ не верыла яна. «Няма ніякіх сумненняў?»
  «Без сумневу. Мы маем яго як мінімум на два выпадкі. Ён знаходзіцца ў ад'ездзе да канца свайго жыцця пры ўмове, што ён не распачне нейкую юрыдычную магію. Я ведаю, што дагэтуль мы рабілі гэта па падручніку, але з гэтага моманту павінна быць тое ж самае - мы не можам дазволіць сабе памылак».
  О'Конар падняў трубку і папрасіў Янга зайсці, каб ён мог праінфармаваць яе аб развіцці сітуацыі. Яна рэдка дэманстравала эмоцыі ў офісе, але была ўсхвалявана, як і ўсе яны, тым, што гэта значыць, і яна магла ўнесці свой уклад.
  «Я збіраўся праінфармаваць вас усіх на сустрэчы, што мы нешта выкапалі. Магчыма, гэта не прарыў сам па сабе, але ён дапаможа ланцугу доказаў, улічваючы тое, што мы толькі што даведаліся». Яна падняла акуляры на пераноссі і перагарнула другую старонку справаздачы, якую ляжала на каленях. «Даследуючы адкрытыя крыніцы, мы змаглі ўсталяваць, што Барклай вёў справу абароны ў Высокім судзе Глазга, калі Ганна была забітая. Ён прысутнічаў на юрыдычнай канферэнцыі ў Манчэстэры шэсць месяцаў таму, калі прастытутка атрымала пашкоджанне левага мозгу ў выніку нападу, і ён быў у Лондане амаль год таму, калі на іншую вулічную дзяўчыну напалі, і ёй пашанцавала выжыць. Праблема з той была ў тым, што яна толькі што прыбыла з Балкан, і пасля таго, як дала няўдалую першапачатковую заяву, яна знікла. Мет думаюць, што яе сутэнёры пазбавіліся ад яе. Мяркуючы па ўсім, яны не надта зацікаўлены ва ўдзеле міліцыі».
  О'Конар кіўнуў, яго твар усё яшчэ адлюстроўваў унутраную мітусню, калі ён спрабаваў прадумаць сцэнарыі і пасткі, якія маглі іх чакаць. Эмпірычнае правіла заключалася ў тым, што нешта павінна пайсці не так - гэта была прырода гульні, і вы павінны былі быць гатовыя справіцца з крызісам, калі ён кране вас па плячы.
  - Гэта добрая праца, Фелісіці - гэта дадае да таго, што мы маем, і іншыя сілы захочуць працягнуць, але пакуль мы можам забяспечыць дзве справы, нават калі мы страцім некаторыя з іншых, мы ўсё роўна прыняць гэта. Збярыце ўсё гэта як мага хутчэй. І, Грэйс, я хачу, каб вы склалі стратэгію інтэрв'ю, каб мы маглі працаваць над ім, калі ён будзе затрыманы, а потым мы з вамі правядзём само інтэрв'ю. Ты ў парадку з гэтым, Мік? Я ўпэўнены, што вы хацелі б быць там, але гэта павінна быць зроблена такім чынам. Калі ёсць хрэн, то гэта мая хрэн, і я бяру на сябе адказнасць».
  Харкінс кіўнуў, выглядаючы бледным і напружаным. «Няма праблем. Я ў парадку з гэтым».
  «Ты ў парадку?»
  — Я ў парадку, сэр. Гэта было цяжка, але не хвалюйся, я буду там на святкаванні, як толькі мы пасялім яго ў бетонным пакоі».
  О'Конар пляснуў у ладкі і ажыў. «Добра, пачнем. Я хачу, каб яго забралі заўтра раніцай у шэсць. Запрасіце групу назірання, каб яна назірала за ім кругласутачна, і пераканайцеся, што ён дзе-небудзь, дзе мы можам пастукацца ў яго дзверы».
  Праз некалькі хвілін Макалан адыходзіла ад станцыі і разважала, чаму яна робіць тое, што збіралася зрабіць. Яна агледзелася і праслізнула ў тэлефонную будку, адчуваючы пачуццё віны, якое гняла яе, калі яна ўзяла слухаўку.
  «Прывітанне, Джэкі, ты вольны гаварыць?» - спытала яна, калі Бэл падняў трубку.
  «У любы час для вас. Што здарылася?»
  Макалан растлумачыў сітуацыю і сказаў ёй, што Барклай знаходзіцца прама ў цэнтры кадра, і яму няма куды ісці. Бэл свіснула і паабяцала маўчаць, пакуль яго не забяруць. Затым яна апублікуе больш падрабязную інфармацыю на наступны дзень у эксклюзіве.
  Пасля таго, як яна скончыла размову, Макалан вырашыла адпачыць ад офіса на паўгадзіны, бо ведала, што гэта будзе доўгая ноч, каб падрыхтаваць сцэнар для ранішняй змены. Асноўная частка стратэгіі інтэрв'ю будзе вырашацца вопытным DS, які быў падрыхтаваным дарадцам па інтэрв'ю, але яна хацела быць упэўненай, што задаволена гэтым, перш чым сутыкнуцца з Барклаем праз стол.
  Яна зайшла ў сетку кавярняў і замовіла простую белую каву, пазбягаючы спакусы эліксіраў, якія ўтрымлівалі дастатковую колькасць калорый, каб падтрымліваць шатландскую каманду па рэгбі на працягу дня. Яна хацела, каб прыніжэнне Барклая было поўным, і Бэл зробіць так, каб гэта адбылося, але, пацягваючы каву, яна не магла пазбавіцца ныючага адчування, што, нягледзячы на асуджальныя доказы, якія яны знайшлі, нешта ва ўсёй сітуацыі адчувалася вельмі , вельмі няправільна.
  OceanofPDF.com
  55
  Барклай ляжаў цалкам апрануты на сваім ложку. Было яшчэ цёмна, і тоўстыя плямы дажджу, якія стукалі ў акно, дадавалі густую чорную западзіну, якая запаўняла кожны куток яго ўяўлення. Сон амаль не пакідаў яго на працягу некалькіх дзён; ён адчуваў сябе знясіленым і часам трызніў на працягу бясконцых гадзін няспання. Усё, што ён мог бачыць, гэта яго будучыня, разбітая, як люстэрка, і цяпер нішто не было пэўным, калі яно калі-небудзь і было.
  Нягледзячы на тое, што ён ніколі не быў рэлігійным чалавекам, ён адчуваў, што яго чакае пакаранне за жыццё, пабудаванае на выкарыстанні слабасці і слабасці іншых. Ён абараняў людзей, якія заслугоўвалі пакарання, плаціў спустошаным наркаманам, каб задаволіць яго нізкія патрэбы, у той час як ён атрымліваў асалоду ад іх дэградацыі, і яго сям'я значыла для яго не больш, чым дарагія пасткі ў яго доме; яны былі знежывелымі абалонкамі, якія атрымалі ўсе прывілеі, якія ён мог даць, але не пакідалі ў ім пачуцця гонару і задавальнення.
  Ён падняўся з вільготных прасцін, шкадуючы аб начным каўпаку, які стаў лепшай часткай бутэлькі. Віскі дапамог яму высадзіць яго, але ў гэтым сне не было спакою, і праз гадзіну ён зноў прачынаўся, знясілены і дрыжучы.
  Ён пастаянна шукаў адказы, выйсце з пасткі, якая паглынула яго цалкам, але яго дэманы былі паўсюль вакол варот, і ён ведаў, што на гэты раз выхаду не было. Яму трэба было змірыцца з праўдай, і гэта было шакавальна - не было ніводнага чалавека, які мог бы яго прытуліць і супакоіць. У прафесійным плане ім захапляліся, яго ненавідзелі і паважалі як выдатнага абаронцу, але нікому не спадабаўся б ён з тым багажом, які ён цяпер нёс на шыі, як пракажоны. Ён не мог нават завітаць да злачынцаў, якія абавязаны яму сваёй свабодай, таму што яны ўжо занадта шмат ведаюць пра яго, і нічога з гэтага для іх не будзе. Што яны маглі зрабіць, акрамя як насміхацца з прыніжэння юрыдычнай зоркі, якая даказала, што ён нашмат больш карумпаваны, чым найгоршыя з іх?
  Калі ён пачуў, як звонку храбусцяць колы машыны аб каменныя аскепкі, ён адчуў палёгку - усё было лепш, чым гэтыя бясконцыя самакатаванні. Якой бы ні была будучыня, яна, па меншай меры, была б рэальнай, а не сумненнямі і страхамі, якія віравалі ў яго ўяўленні.
  Ён паглядзеў на сябе ў люстэрка, здзіўлены тым, што прынамсі знешне выглядаў прэзентабельна, хоць яго галенне было не такім удалым, а алкаголь адбіўся на яго скуры. Акрамя млявасці пад вачыма, ён падыдзе.
  Ён пачуў, як жонка адчыніла дзверы. Ва ўсякім выпадку, яна, верагодна, спала менш, чым ён, але гэтая думка не давала яму суцяшэння.
  Ён спусцiўся ўнiз з палiто праз руку. У яго кружылася галава – сцэна была сюррэалістычнай, і было ўражанне, што ён зручна сядзеў, назіраючы за драмай позіркам аднаго з акцёраў. Ён некалькі разоў міргнуў, яго вочы былі сухімі і раздражнёнымі спалучэннем бессані і алкаголю, і ўбачыў Макалана і О'Конара, мокрых і стаячых побач з жонкай. Яны ўтаропіліся на яго. О'Конар нешта гаварыў, і хоць галасы былі прыглушаныя, яму было ўсё роўна. Ён ведаў, чаму яны там, і быў гатовы. У любым выпадку, ён ведаў гэтыя словы на памяць і мог правесці дзень у судзе, тлумачачы гэтую працэдуру сумным прысяжным. Быў пад арыштам.
  Ён адчуў, як яго рукі запіхваюць за спіну, калі кайданкі зашчоўкваюцца. Макалан нешта гаварыў жонцы, але ўсё яшчэ не мог раздзяліць гэтыя словы на сэнсавую форму. Яго ногі працавалі самі па сабе, але калі ён выйшаў за дзверы, дождж пырскаў яму ў твар, а халодная вада ачысціла яго розум.
  Рука штурхнула яго макушку ўніз, і яму дапамаглі сесці ў міліцэйскую машыну. Ён паморшчыўся ад тупога болю, які пачаў сціскаць скуру там, дзе кайданкі грызлі яго запясці, а потым утаропіўся ў акно. Сінія агеньчыкі асвятлялі цёмнае ранішняе паветра, і калі ён паглядзеў на дом свайго суседа, ён убачыў, як пачалі загарацца агні - сведкі яго падзення ўвайшлі ў шоу.
  Калі машына рушыла, ён азірнуўся на ўваходныя дзверы і ўбачыў, як яго жонка зачыніла іх, і святло ўнутры патухла. Ён ведаў, што што б ні было перад ім, малаверагодна, што ён калі-небудзь зноў пройдзе праз пад'езд свайго дома. Яго жонцы нельга было дараваць (і чаму яна павінна дараваць яму?), і гэты дом быў бы яе турмой гэтак жа, як і любая камера, у якую яны пасадзілі б яго.
  Ён вярнуўся на сваё сядзенне, апрануўшыся па баках ад сябе, і яго думкі пачалі праясняцца, адрэналін адсунуў яго знясіленне ў бок, прынамсі на час. Усе яны глядзелі перад сабой, пакуль горад праносіўся міма ў патоках святла, гледзячы на дзіўную самотную душу, якая блукала на ранішнюю працу, за якую, верагодна, плацілі не больш за мінімальны заробак. Ён ніколі не бачыў горад у гэты час; ён рэдка пачынаў свой дзень да дзесяці, і ён задаваўся пытаннем, ці будзе гэта прывілей, які ён калі-небудзь зноў атрымае?
  OceanofPDF.com
  56
  Машына выехала праз вароты ў прывакзальны двор, перабіраючы сажалку з вадой, дзе бетоннае пакрыццё гадамі чакала рамонту. Барклаю дапамаглі выбрацца з машыны, і яго завялі ўнутр, яго плечы балелі ад кайданкоў, якія выцягвалі рукі. Цяжкія сталёвыя дзверы зачыніліся за ім, шум здзівіў яго, і яго сэрца моцна забілася аб грудную клетку. Ён быў упэўнены, што мундзіры гэта пачулі.
  У рэшце рэшт яго заштурхнулі ў звычайны шэры пакой, і ён быў удзячны, што хоць там цёпла. Уніформы расшпілі яго кайданкі, і ён пацёр чырвоную плоць, калі палёгка працяла ў яго плечы і рукі. У пакоі не было нічога, акрамя стала, крэслаў і магнітафона.
  З'явіўся яго адвакат, паклаў руку Барклаю на плячо і ціха сеў побач. Барклай ледзь не адхіснуўся; ён ведаў, што гэты чалавек пагарджаў ім - ён быў там толькі дзеля грошай і драмы, якую мог расказаць сваім сябрам у гольф-клубе.
  Праз некалькі імгненняў дзверы адчыніліся, і ўвайшлі Макалан і О'Конар. Барклай з цяжкасцю ўтрымаўся ад свайго пажыццёвага рытуалу стаяць і паціскаць камусьці руку, знаходзячыся ў адным з гэтых месцаў. Ён паглядзеў на О'Конара, але ўжо заўважыў, што ў гэтага чалавека прысутнасць і інтэлект на некалькі узроўняў вышэйшыя за звычайную паліцэйскую эвалюцыйную ланцужок. Зрабіўшы хатняе заданне, ён таксама ведаў, што О'Конар мае адукацыю і грошы за плячыма, так што спроба ўразіць яго адвакацкай сумкай хітрыкаў, верагодна, была б пустой тратай часу.
  Ён звярнуў увагу на Макалана, пакуль О'Конар прабягаў усе фармальнасці і асцярожнасць. Яе паходжанне заінтрыгавала яго, і ён хацеў, каб яны сустрэліся раней, чым усё гэта адбылося. Яна была незвычайнай пакуначкай, не прыгожай, але надзвычай прывабнай, з бліскучымі зялёнымі вачыма, якія, напэўна, бачылі ўсё, што было цёмна ў чалавечым духу падчас яе знаходжання ў Паўночнай Ірландыі. Ён чытаў пра суд, дзе яна давала паказанні супраць іншага паліцэйскага, і зразумеў, якую цану яна павінна была заплаціць, каб прайсці гэты курс. У зоне баявых дзеянняў здраднікі ніколі не выходзілі добра.
  Што б ні здарылася, ён ведаў, што сутыкнуўся з вялізнай камандай і што яму трэба быць асцярожным з любымі каментарамі, хаця збіраўся сказаць як мага менш. Нічога іншага, чым парады, якія ён даваў амаль кожнаму кліенту, якога калі-небудзь абараняў. Ён баяўся не гэтага працэсу – ён ведаў, што зможа перажыць яго, але яго мінулае цяпер будзе выліта ў вадасцёкавую канаву, каб натоўп вывучыў яго ў дробных дэталях, і ён ведаў, што прэса будзе там з адкрытымі кашалькамі. , спрабуючы адшукаць жанчын, за якія ён заплаціў, каб іх абразілі і забыліся. У чырвоных вяршыняў чакаў выдатны дзень з іх загалоўкамі, было так шмат чаго выкрыць, і ён задаўся пытаннем, якія лічынкі неўзабаве выпаўзуць на святло і разгрызуць фасад, які быў публічным тварам Джонатана Барклая.
  - Ці ёсць што-небудзь, што вы хацелі б сказаць, містэр Барклай, перш чым мы працягнем? — спытаў яго О'Конар.
  Ён ачуняў сябе, ведаючы, што яму так ці інакш давядзецца з гэтым справіцца. Адвакат, які яго суправаджаў, маўчаў; ён будзе трымацца далей ад драмы, калі яго кліент не папросіць яго дапамогі. Ён быў там толькі ў якасці сведкі Барклая, і ён нічому не мог навучыць вялікага адваката побач з ім.
  «Не, дзякуй, суперінтэндант, але, як і варта было чакаць, я не збіраюся рабіць ніякіх заяваў, акрамя як сказаць, што не маю нічога агульнага са злачынствамі, якія вы збіраецеся мне прадставіць».
  Ён сядзеў і чакаў спісу пытанняў, якія будуць складаць інтэрв'ю. О'Конар перадаў Макалану, і той глядзеў і захапляўся яе крутым прафесійным выступам, уяўляючы яе ў іншай абстаноўцы.
  «Містэр Барклай, вы ведаеце, што мы расследуем шэраг злачынстваў, уключаючы забойства, замах на забойства і сур'ёзныя напады на шэраг маладых жанчын у розных частках краіны. Гэтыя расследаванні паказалі, як вы прызналіся, што вы асабіста ведаеце некаторых з гэтых жанчын. Акрамя таго, быў дадзены ордэр на правядзенне ператрусу ў вашым доме, забраны і агледжаны шэраг прадметаў адзення. У выніку гэтых судова-медыцынскіх экспертыз мы выявілі ДНК Палін Ёхансан і дзяўчыны, вядомай толькі як Ганна, якая была забітая ў Глазга. Я збіраюся абвінаваціць вас у замаху на забойства Палін Ёхансан і ў забойстве жанчыны, вядомай як Ганна». Яна на імгненне спынілася. «Іншыя абвінавачанні, верагодна, рушылі ўслед».
  Яе словы прызямліліся пад яго сэрцам, як цвёрдыя косткі пальцаў, і выціснулі дыханне з яго лёгкіх у кароткім некантраляваным уздыху. Макалан працягваў гаварыць, але страціў след слоў. Яго сэрца пачало выкідваць паток адрэналіну, дыханне са хрыпам скрозь зубы, калі ён спрабаваў стрымаць шок. Яго думкі зноў разбіліся, і ён з усіх сіл намагаўся зразумець толькі што сказанае. Ён чакаў доўгай звілістай серыі пытанняў, а затым сутыкнуўся з публічным прыніжэннем, але не дзеля сваёй маралі, а не дзеля таго, што толькі што ўрэзалася ў яго жыццё. Аскепкі пачалі злівацца, і галаваломка зафіксавалася на месцы з карцінай рэальнасці, якая пакіне яго праклятым. Але нейкім чынам праўда пра тое, што адбываецца, супакоіла яго, яго дыханне запаволілася, і яго розум вярнуўся да слоў, якія Макалан прачытала без эмоцый, калі яна афіцыйна абвінаваціла яго ў забойстве і замаху на забойства, і сказала яму, што расследаванне іншых злачынстваў працягваецца.
  Ён адкінуўся ў крэсле, азірнуўся на свайго адваката, які вельмі збялеў і заўважыў, што рука ў яго дрыжыць. Ён нахіліўся наперад і паклаў рукі на стол.
  — Зараз мне няма чаго сказаць, галоўны інспектар.
  Макалан падышоў да дзвярэй і папрасіў пару форменных. Калі яны ўвайшлі ў пакой, Барклай устаў, адчуўшы дзіўнае пачуццё палёгкі. Тое, з чым ён сутыкнуўся, было жудасным - ён апынуўся ў пастцы з некалькімі варыянтамі - але, па меншай меры, яго пакутлівыя клопаты і ўяўленне можна было пакінуць у баку.
  - Ці ёсць што-небудзь, што вы хочаце сказаць, містэр Барклай? — спытаў Макалан і ўпершыню за некалькі дзён заўважыў, што ўсміхнуўся.
  «Я проста атрымаў вельмі дрэнны жарт. На жаль, я не магу падзяліцца гэтым з вамі».
  Яны выйшлі з пакоя, і мундзір правёў яго па халодным выкладзеным пліткай калідоры да камеры, рэха яго крокаў грукатала па цьмяна-белых сценах. Ён ненавідзеў гэтыя месцы; яны заўсёды былі такімі халоднымі і шэрымі. Большасць злачынцаў пагадзіліся, што яны аддаюць перавагу сядзець у турме, чым ляжаць у паліцэйскіх камерах, і ён мог зразумець чаму.
  Ён стаяў перад стойкай абвінавачання, калі сяржант з сур'ёзнай залішняй вагой выконваў фармальнасці затрымання чалавека за забойства. Ён ведаў, што паліцыя будзе ў захапленні ад гэтага - назіранне за падзеннем КК з А-спісу палепшыць іх дзень.
  За ім ішлі бясконцыя формы, і калі ягоны пояс і шнуркі забіралі, ягоная годнасць адпадала кавалак за кавалкам. Ён ведаў, што, як і ўсім падазраваным у забойстве, яму не дадуць прыватнага жыцця ў выпадку, калі ён паспрабуе перамагчы сябе, і думка сядзець з парай уніформаў выклікала ў яго абурэньне.
  Усе часткі яго асобы былі абшуканыя, перш чым яго перавялі ў бакавы пакой, каб зняць адбіткі пальцаў і ДНК. Яго пачало трэсці ад халоднага паветра, якое смярдзела адчаем, які, здавалася, вісеў над кожным міліцэйскім блокам.
  «Чаму ў гэтых месцах заўсёды смярдзіць хлоркай?» Ён задаў пытанне не задумваючыся і нікому канкрэтна.
  Сяржант некалькі секунд разглядаў яго, атрымліваючы асалоду ад кожнага моманту, перш чым той адказаў: «Ты не хочаш ведаць».
  Затым яго завялі ў камеру, і ён ашаламіўся ад думкі пра пастку, якая зачынілася ў яго жыцці. Ён сядзеў на запэцканым матрацы, абхапіўшы галаву рукамі, спрабуючы сабрацца з думкамі і прыдумаць, як яму давядзецца адказаць, калі ён сутыкнецца з асуджэннем сваіх суграмадзян.
  «Хочаце гарбаты ці кавы?»
  Ён падняў вочы, здзіўлены голасам Макалана. Ён нават не зразумеў, што яна ў камеры. У яго балеў страўнік ад напружання голаду і алкаголю, які запаліў яго нутро.
  «Так, дзякуй», — адказаў ён. «Я мог бы зрабіць з гэтым. Няўжо вы не можаце наліць у яго брэндзі?
  Яна правяла пальцамі па валасах, і ён зразумеў, што яна выглядае такой жа знясіленай, як і ён, але, прынамсі, яна можа пайсці дадому, каб знайсці нейкі супакой. Калі ён калі-небудзь зноў знойдзе спакой?
  — Я прыгатую каву, і калі вам спатрэбіцца нешта накшталт адзення або візіту, дайце мне ведаць. Супрацоўнікі камеры павінны мець магчымасць дастаць мяне ў любы час».
  «Я цаню гэта. Я дам вам ведаць, што мне трэба. На жаль, я не магу прыдумаць нікога, хто захоча мяне наведаць. Я адчуваю, што ў бліжэйшыя дні будзе цяжка знайсці сяброў, якія б у мяне ні былі. Юрыст, які ўдзельнічаў у інтэрв'ю, паклапоціцца аб любых маіх патрэбах. Я даў яму інструкцыі. Бедны чалавек выйшаў з зоны камфорту, але зараджае зямлю, таму я ўпэўнены, што ён справіцца».
  Макалан угледзеўся ў некалі прыгожы твар, які, здавалася, рухнуў пад цяжарам яго рэальнасці, і амаль пашкадаваў яго, хаця гэта пачуццё прайшло, як толькі яна ўспомніла твар Паліны Ёхансан.
  Яна зачыніла за сабой дзверы камеры, і ён лёг на матрац, спрабуючы не звяртаць увагі на мундзіра, які ўвайшоў і сеў без слоў, разглядаючы чырвоны топ з нейкай гісторыяй пра футбаліста і мадэль на першай старонцы. Ён заплюшчыў вочы і зноў задрыжаў.
  Праз дзесяць хвілін Макалан размаўляў па тэлефоне з Бэл, якая піла каву і закурвала другую цыгарэту за дзень. Макалан даў ёй столькі, колькі яна адважылася, і Бэл усміхнулася, гледзячы на тое, што магло б адбыцца, калі б яна сыграла гэта перад тым, як надзець пінжак і накіравацца ў офіс.
  OceanofPDF.com
  57
  Барклай паўстаў перад судом на наступны дзень і быў заключаны пад варту. Прэса была ажыятажнай, але Бэл ужо апублікавала матэрыял аб выпадках, у якім згадваліся падрабязнасці жыцця некаторых дзяўчат, якія падвергліся нападу - і гэта было больш, чым яна магла б высветліць без дапамогі з боку Лоціян і Бордэрса. Паліцыя.
  О'Конар увайшоў у пакой атрада і кінуў паперу на стол. «Калі я даведаюся, што што-небудзь з гэтага было перададзена гэтай камандай, тады, каму б гэта ні было, лепш сысці ў адстаўку, перш чым я да іх дабяруся».
  Ён з грукатам зачыніў за сабой дзверы свайго кабінета і ўтаропіўся ў акно на рэгбійныя пляцоўкі, якія былі фонам для штаб-кватэры Лотыян і Бордэрс. Макалан пастукаў у дзверы і ўвайшоў.
  «Ты ў парадку?» — спытала яна.
  Ён азірнуўся і паківаў галавой. Ён прайграў гэта перад камандай і ведаў, што толькі што зрабіў вялікую памылку. Атрад жыў аўтарытэтам людзей, якія яго ўзначальвалі, і калі ты губляў яго на вачах у войскаў, яны гублялі яго на зямлі.
  «Я толькі што перажыў усё гора, з якім магу справіцца, ад ACC, які з задавальненнем вінаваціў мяне ва ўцечках. Гэтая сіла гадамі працякала, як грэбанае рэшата, а раптам я атрымаю ў яе па шыю? Я проста хацеў, каб гэтая справа ішла як мага шчыльней – без хернякоў і прама па лініі».
  «Так не бывае — ты гэта ведаеш. Матэрыялы, якія пішуць у газетах, не такія ўжо і дрэнныя і не перашкодзяць справе. Слухай, ублюдак у нас, так што давай крыху адцягнемся і паглядзім на гэта ў перспектыве. Лазанья і трохі шчаслівага соку ў мяне? Што вы думаеце?
  Яго плечы расслабіліся, і ён усміхнуўся. «Ты ведаеш шлях да майго сэрца, Грэйс».
  Яна павярнулася і выйшла з пакоя, пачуццё віны грызла яе ўнутр. Але было нешта яшчэ: яна ўвесь час бачыла твар Барклая ў камерах. У яго выразе было нешта, што яе непакоіла, але што?
  Зноў тое пачуццё - гэта быў проста інстынкт, але яна ведала, што інстынкт існуе нездарма. Аднак было занадта шмат іншых спраў, таму яна пакінула гэта і на час забылася пра гэта.
  OceanofPDF.com
  58
  Суд успыхнуў энергіяй і хваляваннем ад назірання за забойцам, які ўсяляўся ў кашмары людзей - гэта была самая простая форма вуаерызму, знаходжанне побач з чымсьці ці кімсьці жахлівым, але ў поўнай бяспецы - заапарк, дзе грамадзяне маглі глядзець на небяспечныя драпежнік з адлегласці ўсяго ў некалькі футаў. Гэта было не так далёка ад дзён публічных пакаранняў смерцю, калі святочны настрой быў парадкам дня і абвінавачаныя кідаліся ў некалькіх ярдах ад таго самага суда.
  Суд захапіў уяўленне грамадскасці, і таблоідам ён спадабаўся. Адкрыцці пра Джонатана Барклая былі сенсацыйнымі - яшчэ адзін слуп істэблішменту апынуўся кашмарным сном - і яны схапілі грамадскасць за горла. Дэпутацкія выдаткі былі адно, але гэта была сапраўдная справа – крымінальны абаронца выкрыты як жорсткі забойца. Нават калі б ён быў прызнаны невінаватым, яго жыццё цяпер было легендай, і тое, што людзі не ведалі пра яго, яны проста выдумалі, такое было вар'яцтва ў СМІ. І калі прысуд будзе супраць яго, то ён зойме сваё месца ў змрочнай гісторыі Эдынбурга і канкурыруе з дыяканам Бродзі, які ўзбудзіў уяўленне Роберта Луіса Стывенсана да такога стану, што ён стварыў легенду пра Джэкіла і Хайда.
  Якім бы ні быў лёс Барклая, было ясна, што яму нікуды не дзецца - адзіны варыянт, які ў яго быў, гэта вінаваты і жыццё ўнутры, або невінаваты і ганьба, так што ў любым выпадку ён быў разбураны.
  Барклай упарта змагаўся і атрымаў ад сваёй каманды юрыстаў усё магчымае, але ён сутыкнуўся з цвёрдымі доказамі, і хаця яго абарона спрабавала дыскрэдытаваць крыміналістыку, супрацоўнікі лабараторыі старанна апрацоўвалі ўзоры, і прысяжныя былі перакананыя. Бо большасць з іх глядзелі сучасныя дэтэктыўныя праграмы, дзе ДНК раўнялася віне. ДНК была срэбнай куляй, і калі Барклай назіраў за рэакцыяй прысяжных на лабаранта, які прадстаўляў доказы, ён зразумеў, што з ім усё добра.
  Што б ні было сказана, згарэлая машына выглядала асуджальна, а яго веды аб пацярпелых былі занадта вялікімі, каб прысяжныя маглі іх ігнараваць. Ён заняў пазіцыю, і яго выступ быў бездакорным, але ён не мог адмаўляць доказы, складзеныя супраць яго. Макалан і О'Конар стаялі на стэндзе нерухома і давалі свае паказанні з невялікімі праблемамі, таму, калі яго адвакат паспрабаваў выказаць здагадку, што яны маглі падкласці доказы, гэта дало яснае паведамленне прысяжным, што абарона адчувае цяжкасці.
  У рэшце рэшт, Барклай выглядаў пабітым і вярнуўся на лаву падсудных, як чалавек, які ведае думку прысяжных. Хапіла – трэба было камусьці плаціць, і перад судом паўстаў добры кандыдат.
  Падводзячы вынікі, адвакат Барклая мужна змагаўся, каб прадставіць абгрунтаваныя аргументы аб невінаватасці, але яго расчараванне выявілася, і стала ясна, што Барклай прайграе – і вельмі моцна прайграе. Дэтэктывы чакалі, што ён выцягне юрыдычны цуд з капелюша, але, на іх здзіўленне, гэтага не адбылося.
  Макалан нахіліўся да О'Конара. «Вы можаце ў гэта паверыць?»
  «Ён баязлівец. Ён атрымлівае тое, што заслугоўвае. Суддзя якраз збіраецца праінфармаваць прысяжных і адправіць іх, так што давайце пойдзем паабедаць».
  Недахопы О'Конара ледзь-ледзь не былі выяўленыя падчас расследавання, але ў іх быў перапынак, і ён зноў быў цалкам адшліфаваны, цвёрда вярнуўшыся ў фаворы на вышэйшым узроўні.
  Яны разам пакінулі суд і пайшлі па Каралеўскай мілі. Неба было пульсуючым блакітным, халаднаватае марское паветра плыло над вільготнай брукаванай вуліцай і падымалася ім у твары. Гэта было добрае адчуванне, і хоць расследаванне пазбавіла іх энергіі, яны змогуць пакінуць гэта ззаду, калі вердыкт будзе вернуты - прынамсі часткова. Сутыкненне з ненатуральнай смерцю пазначыла душу, і гэтыя пачуцці назаўжды плылі ў падсвядомасці, час ад часу прарываючыся напамінам пра тое, што можа чакаць нічога не падазравалага ахвяру або непадрыхтаванага дэтэктыва.
  Яны ўвайшлі ў цёплую піўную атмасферу паба на Хай-стрыт і знайшлі месца ў бары.
  «Яны патэлефануюць нам, калі прысяжныя вернуцца, але ў нас павінна быць дастаткова часу на абед і на тое, каб пачаць планаваць паездку».
  Макалан села на спінку крэсла; ён захапіў яе знянацку. «Суперінтэндант, што вы прапануеце?»
  «Тое, што я прапаную, галоўны інспектар, гэта тыдзень — гэта цэлы тыдзень — у мілым мястэчку на заходнім узбярэжжы Францыі каля Руана. Усё аплачана – усё, што вам трэба зрабіць, гэта ўзяць з сабой зубную шчотку».
  Яна пацягнулася цераз стол і ўзяла яго за руку.
  «Грэйс». Ён не ведаў, што сказаць далей. Яна пахітала галавой і моцна сціснула яго руку, калі ён правёў свабодным вялікім пальцам па мокрым следзе на яе шчацэ.
  «Проста, калі я пакідаў Белфаст, я, шчыра кажучы, ніколі не думаў, што зноў буду адчуваць сябе так, ці што такі прыстойны чалавек, як ты, захоча быць са мной. Са мной так шмат здарылася, і я думаў, што ніколі не пакіну Праблемы, але цяпер я тут з табой, і гэта ўсё, што мае значэнне». Яна выцерла вочы і ўсміхнулася яму. "Я буду добра - часам нам, дзяўчатам, трэба крыху паплакаць - а цяпер давай есці", - сказала яна, схапіўшы меню.
  Ён кіўнуў і пачаў вывучаць сваё меню, як быццам быў вялікі выбар паміж біфштэксам і рыбай з чыпсамі.
  «Адна рэч, якую я павінен згадаць, - гэта павінна было быць канфідэнцыйна, - але Фелісіці Янг прыйшла да мяне, і я не зусім упэўнены, як з гэтым справіцца, таму скажыце мне, калі ў вас ёсць якія-небудзь думкі. Я ведаю, што вы вельмі добра ладзіце з Мікам Харкінсам. Насамрэч, я не памятаю, каб ён ставіўся да каго-небудзь так, як ён ставіўся да вас, асабліва да тых, хто вышэйшы за яго.
  Макалан сеў назад. Яна ўсё яшчэ не знайшла часу, каб злавіць Харкінса ў бары і разабрацца ў тым, што яго турбуе, таму прамаўчала і дазволіла О'Конару працягваць.
  «Мабыць, усё было выдатна пасля таго, як яны сабраліся, і мы ўсе ўбачылі змены ў Міку. Ён скараціў соус і перастаў кожны вечар наведваць фастфуды. Здаецца, цуды могуць адбывацца, і ён нават сказаў мне аднойчы, што з нецярпеннем чакае выхаду на пенсію, што не было Мікам Харкінсам у мінулым. Ва ўсякім разе, у нейкі момант падчас расследавання ён, здаецца, скаціўся, і Фелісіці думае, што ён зноў на мяжы. Мабыць, ён зноў п'е віскі так, нібы запасы ў свеце падыходзяць да канца, і яна вельмі хвалюецца, што ён гатовы пакінуць адносіны. Я магу пагаварыць з ім, але ведаю яго дастаткова добра, каб ведаць, што ён не падзеліцца са мной. Я паспрабую, таму што ён заслугоўвае гэтага, але калі ёсць што-небудзь, што вы можаце зрабіць, не парушаючы майго даверу з Фелісіці, тады не саромейцеся.
  Надакучлівае пачуццё, якое гразла краю падсвядомасці Макалана, вярнулася, і яна была раздражнёная тым, што была занадта занятая, каб слухаць трывожныя званочкі, якія білі для яе ў тым, што тычыцца Харкінса. Быць DCI азначала больш, чым захопліваць загалоўкі - часам гэта было нянькай у камандзе жорсткіх, але сапсаваных людзей - і Харкінс заслугоўваў лепшага ад яе.
  «Божа, я сапраўды нешта адчувала, — прызналася яна О'Конару, — але я думала, што пакіну гэта, пакуль мы не пакладзем гэтую штуку спаць. У нас не было звычайных вечароў у пабах, якія былі, калі мы абодва былі сумнымі самотнікамі, і я меркаваў, што Фелісіці запаўняе дзірку ў яго жыцці. Я магла б сябе штурхнуць, таму што ён быў такі добры да мяне, і я клапачуся пра яго, але ён больш сапсаваны, чым усе мы, разам узятыя, і я павінен быў звяртаць больш увагі».
  О'Конар уздыхнуў. «Яго штогадовая ацэнка павінна быць зроблена, таму давайце спачатку паглядзім, ці атрымаецца з гэтага што-небудзь. Яму даўно спазніўся тыднёвы адпачынак, таму я збіраюся настойваць на тым, каб ён узяў яго зараз, перш чым наступны беспарадак абрынецца на атрад. Калі мы згадаем што-небудзь з сучасных умяшанняў, напрыклад, кансультанта, то ён, напэўна, выкіне мяне з бліжэйшага акна. Ва ўсялякім разе, мы зоймем наступныя некалькі дзён, каб завяршыць гэта, потым адправімся ў Францыю, і я дамоўлюся, каб Мік сышоў, калі мы вернемся. Калі пасля гэтага мы не прасунемся далей, то ты можаш адвесці яго ў паб і заняцца жаночай магіяй, але, спадзяюся, перапынак - усё, што яму трэба».
  Яны адмовіліся ад выпіўкі – гэта магло пачакаць да заканчэння суда – і вярнуліся ў кавярню побач з судом, жуючы тлушч, як пара-падлетак, і атрымліваючы асалоду ад кожнага моманту гісторыі адзін аднаго, маленькіх гісторый, якія самі па сабе мала значылі але дапамог пабудаваць глыбокія адносіны. Тэлефон О'Конара зазваніў позна ўвечары, што прымусіла Макалана кіўнуць, і яны накіраваліся назад у суд, спяшаючыся праз стары Лонмаркет, дзе многія злыдні дабіваліся апошняй нагамі перад заліўным эдынбургскім натоўпам.
  OceanofPDF.com
  59
  Барклай быў спакойны, і здавалася, што ён змірыўся з вынікам, але ён зноў выглядаў добра, здаровым - вядома, не такім разбітым абломкам, якога О'Конар і Макалан абвінавацілі ў забойстве ў халодным, цёмным пакоі для допытаў.
  Журы, наадварот, выглядала стомленым; падрабязнасці, якія яны слухалі, адкрылі ім новы свет, а фатаграфіі разбітых целаў і твараў паказалі ім рэальнасць сур'ёзнага злачынства. Не тэатралізаваны тэледэтэктыўны сюжэт, у якім вы можаце адключыцца, выпіць гарачага шакаладу і потым легчы спаць – гэтыя здымкі паказвалі людзей, якія былі сапраўды мёртвыя або змарнелыя на ўсё жыццё, і праўда аб тым, што гэта значыць, шакавала іх усіх.
  Калі Барклай пачуў, што яго прызналі вінаватым па ўсіх абвінавачаннях, ён не паварушыў ні мускулам, і Макалану прыйшлося даць яму гэта - у яго быў стыль. Яна думала, што гэта той чалавек, які выбраў бы для сябе смяротнае пакаранне, калі б гэта было магчыма, таму што тое, з чым ён сутыкнуўся ў жудаснай турэмнай турэмнай руціне, верагодна, было яго асабістай версіяй пагібелі. . Суддзя выклаў свае думкі наконт падзення калегі-адваката, і хаця гэта было ў найлепшай адвакацкай форме, але амаль прадказальна: «да гэтага давёў вядомы юрыдычны дзеяч».
  Больш Макалан не чуў; у яе галаве было ўсё, што ім яшчэ трэба было зрабіць, каб завяршыць справу, але калі пажыццёвы прысуд быў вынесены, яе вочы вярнуліся да Барклая, які павярнуўся да яе і ўсміхнуўся перад тым, як яго павялі.
  Яе гэта здзівіла, і О'Конар заўважыў гэта, нахіліўшыся, каб падражніць яе. «Я думаю, ты яму падабаешся. Аднак не думайце, што ў вас ёсць будучыня», — сказаў ён.
  Макалан не ўсміхнуўся – усё роўна гэта было не так смешна. Яна вырашыла, што на нейкім этапе, у залежнасці ад апеляцый, яна зноў сустрэнецца з Барклаем, паспрабуе прымусіць яго пагаварыць і паглядзець, ці зможа ён праліць святло на якія-небудзь нявысветленыя справы.
  О'Конар паклаў руку ёй на плячо і ўбачыў, што яе розум зноў задае пытанні, але гэта не час для гэтага. «Давайце, давайце зробім апошнія дакументы, а потым паспрабуем перайсці да нармальнага жыцця і ўзаемадзеяння, калі вы разумееце, пра што я».
  Яна сустрэлася з ім вачыма і паціснула плячыма. — Вы маеце рацыю. Вядзі шлях».
  
  Барклая правялі да фургона, і ён заняў сваё месца ў малюсенькім месцы для захоўвання, калі фургон рушыў да HMP Saughton. Ён пачуў лаяльныя крыкі ад вар'ятаў, сціснуў кулакі і паспрабаваў утрымацца ад трэсці. Ён справіўся з гэтым добра, таму яго галоўнай мэтай цяпер было не расстацца і даць натоўпу яшчэ што-небудзь, над чым можна было б насміхацца. Падчас знаходжання ў следчым ізалятары ён думаў пра самагубства, але калі ён збіраўся гэта зрабіць, то гэта было б правільна - гэта не была б нейкая няўдалая спроба, якую можна было б няправільна вытлумачыць як крык аб дапамозе.
  Ён стараўся не думаць занадта шмат пра будучыню, пакуль не зразумеў, што гэта значыць. Іншыя знакамітыя людзі зайшлі ўнутр і ўсё ж такі выжылі.
  Ён адкінуўся назад, заплюшчыў вочы і думаў, хто прыйдзе да яго ў госці. Нешматлікія з яго ўласнага свету, здагадаўся ён. Было шмат прафесійных ворагаў, якія радаваліся б яго падзенню, але тыя сябры, якія былі ў яго, ужо рабілі мімалётнае ўражанне аб апостале Пятры, і будучыня вымалёўвалася як шэры туман, населены драпежнікамі. Нягледзячы на тое, што ён абараняў найгоршых людзей, ён быў багатым адвакатам, і для некаторых унутры гэтага было дастаткова, каб ператварыць яго жыццё ў пекла.
  Ён нястрымна дрыжаў, калі ўспрыняў праўду ў твар, што ён быў фізічна слабым чалавекам, які ніколі ў жыцці не ўдзельнічаў у кулачным баі, і думка пра тое, што могуць зрабіць з ім гэтыя мужчыны ў турме, прымусіла яго гучна застагнаць.
  OceanofPDF.com
  60
  Яны амаль не пераехалі са старажытнага дома, які арандавалі ў малюсенькай вёсачцы Медыс, схаванай таямніцы ў некалькіх мілях углыб Руана на ветрам узбярэжжа Францыі. Гэта было так блізка да нябёсаў, наколькі маглі быць два кар'ерныя дэтэктывы. У вёсцы не было нiчога, апрача пекара, якi прыўнёс генiя ў сваё мастацтва, i, нягледзячы на познi час года, было цёплае сонца, хоць атлантычнае паветра астуджала iх адначасова. Гэта не магло доўжыцца - праца была ўрэзана ў іх ДНК - але пакуль здавалася, што яны належаць да нейкага іншага свету.
  Праз некалькі дзён сваёй паездкі яны пад'ехалі да ўзбярэжжа ў Ла-Рашэль, прыпаркаваліся каля старога порта і здолелі захапіць столік у рэстаране з выдатным выглядам на гавань і Біскайскі заліў за яе межамі. Яны прабіраліся праз невялікую гару малюскаў, амаль не маючы патрэбы ў размове, смеючыся і аб'ядаючыся, як дзеці. Гэта быў час, каб падзарадзіць іх батарэі - тут, вядома, не было месца для стрымлівання, і яны сталі настолькі інтымнымі, каб на час адмовіцца ад афіцыйнага этыкету за сталом.
  Яны не хацелі, каб дзень заканчваўся, і ведалі, што больш ніколі не будзе такога. Такія часы былі каштоўнымі, непаўторнымі, і яны абодва бачылі дастаткова цёмных бакоў свету, каб ведаць, што жыццё ў асноўным заключаецца ў тым, каб абысціся, так што калі вы маглі ўзяць некалькі добрых момантаў на гэтым шляху, то гэта быў вынік .
  Макалан мог зразумець, што О'Конар нешта ўтойваў ад яе, і, як і ва ўсіх гэтых сітуацыях, яму спатрэбіцца час, каб расказаць. Што гэта з мужчынамі, думала яна, думаючы, што яны могуць схавацца ад сваіх жанчын? Але яна пачакае і дазволіць ім атрымаць асалоду ад дня, таму што што б гэта ні было, будзе звязана з іх рэальным жыццём, і гэта можа пачакаць пакуль.
  У рэшце рэшт, ён адкрыўся крыху хутчэй, чым яна чакала - верагодна, таму дапамагла іх другая бутэлька віна.
  «Мяне агучылі наконт працы ў штаб-кватэры Інтэрпола ў Ліёне».
  Яно было досыць кароткім і прамым. Яна прыўзняла локці са стала і выпрастала спіну, даючы яму дастаткова невербальных слоў, каб сказаць, што яна здзіўленая. Яна не чакала гэтага пасля іх сумеснага часу - па-дурному яна спадзявалася на нешта іншае і перазагрузіла свой мозг да рэальнасці.
  «Божа, ты мяне гэтым злавіў! Такім чынам, мы можам удавацца ў дэталі, але навошта? І ці азначае гэта, што для вас гэта быў толькі кароткі, бессэнсоўны перапынак?»
  Яна старалася, каб яе голас быў цвёрдым, але ў ім было цяжка схаваць вастрыню. Яна наіўна думала, што яны вучацца дзяліцца і давяраць. Ці быў ён яшчэ адным эга ў штанах, якое скарысталася?
  «Глядзі, ты памыліўся. Я павінен быў сказаць вам, што гэта было на ветры, але я павінен быў вырашыць некаторыя рэчы самастойна. Да таго дня, як я сустрэў цябе, я быў перакананым адзінокай, і гэтага мне было дастаткова». О'Конар прамокнуў бок рота сурвэткай і не звярнуў увагі на тое, што засталося на талерцы.
  «Добра, раскажы мне гісторыю, і давай усё. Я жорсткі, але я ўсяго толькі чалавек, і мне больш не трэба дзярмо ў маім жыцці. Вы ведалі, калі я прыйшоў у паліцыю, што я пакінуў пасля сябе дастаткова багажу, каб трымаць пакутлівую цётку на ўсё жыццё».
  О'Конар адкінуўся на спінку крэсла і раптам зноў выглядаў стомленым. Рэальнасць была за тысячу міль, але яны павінны былі вярнуцца туды праз некалькі дзён.
  «Гэта пабочны ўрон ад расследавання плюс некаторая палітыка працы. Добра, у нас ёсць Барклай, але ACC проста не вытрымлівае мяне, і ён вырашыў спыніць маю кар'еру на сваім шляху. Ён вінаваціць мяне ў інцыдэнце, які мог адбыцца, а мог і не адбыцца ў бальніцы - і ўцечцы інфармацыі ў прэсу. Я не ведаю, ці магу я змагацца з гэтым, і пасля працы за мяжой я зразумеў, што нашы сілы інцестуальныя па сваёй сутнасці».
  Яна адчула, што ў яе ўзрастае гнеў. Яшчэ адзін геніяльны чалавек, больш апантаны ўласным эга, чым жыццём.
  - Ты не разумееш, Джон? Гэта не мае дачынення ні да ўцечак, ні да бальніцы. Вы ведаеце гэта таксама добра, як і я. Безумоўна, гэтая сіла інцестуальная, як і амаль усе іншыя арганізацыі, якія вы можаце назваць. Ты ўсё, чым ён не з'яўляецца - гэта яго праблема. Сышоў, колькі можа, глядзіць сабаку выгульвае і пенсію падлічвае, а вам яшчэ трэба пайсці. Ён хоча тое, што вы маеце, але не можа вярнуць час, так што вы вінаватыя ў яго малюсенькім розуме. Гэта здараецца ў кожнай сферы жыцця, але я кажу толькі тое, што вы ведаеце. Калі вы не можаце падняцца вышэй за гэта, значыць, вы не той чалавек, якім я вас лічыў. Вы марныя і занадта шмат укладваеце ў дасягненне вяршыні, але вы заслугоўваеце быць там, таму што ў вас ёсць талент для гэтага. ACC не мог лізаць падэшвы вашых начышчаных туфляў. Але гэта ваша справа, і я не магу вам дапамагчы. Калі вы хочаце патрапіць у Інтэрпол, то ўдачы вам».
  Яна яшчэ больш раззлавалася, калі на яго твары расплылася ўсмешка. Чырвоная пляма паўзла па яе шыі, і ён успомніў прымаўку: «чырвонае для барацьбы, белае для ўцёкаў». Макалан дакладна быў гатовы да бою.
  — Дзеля бога, я ж не збіраўся ехаць у сонечную Францыю і забыцца, што калі-небудзь цябе ведаў! Я думаў, што ты фанабэрысты дэтэктыў? Я хацеў бы, каб вы таксама прыйшлі. Добра, гэта можа быць не адразу, але вы размаўляеце па-французску, і колькі брытанцаў могуць гэта сказаць? З вашым вопытам вы маглі б прыняць любую працу, на якую падалі заяўку. Вы сталі крыху знакамітасцю, ці не ведалі гэтага?»
  Ён зноў заспеў яе знянацку - яна не думала, што можа быць часткай яго плана. Аднак гэта не мела значэння – план быў памылковы.
  «Слухай, мне вельмі шкада, і калі я быў уключаны, то я ўсцешаны. Але гэта не мае розніцы. Я не быў дастаткова доўга ў Эдынбургу, каб ужо пераехаць, і я толькі пачаў высыпацца, не мараючы пра тое, што мяне падхопіць і разаб'е па галаве ASU. Гэта з-за цябе, Джон, але я не я не думаю, што вы атрымаеце тое, што вы зрабілі для мяне.
  Яна скрыжавала рукі, нагадваючы О'Конару маладую дзяўчыну ў істэрыцы. Яна здзіўляла яго кожны дзень, калі ён яе ведаў, і чым больш ён ведаў, тым больш здзіўляўся - гэтая жанчына, якая гадамі спала са стрэльбай каля падушкі, але цяпер сядзела перад ім, стрымліваючы слёзы. ён ведаў, што яны блізкія да ўсплывання. Часам яна была такой уразлівай, і яму гэта падабалася ў ёй. Яна была сапраўднай, без прытворства - складанай, але простай, цвёрдай, але мяккай, і ўся яго, калі б ён хацеў яе. Спачатку думка адмовіцца ад сваёй незалежнасці з-за ўсяго багажу, які яна несла, напалохала яго, але цяпер ён ведаў напэўна, што жыццё з Грэйс Макалан заўсёды будзе цікавым - і ён сапраўды хацеў гэтага жыцця.
  Ён сашчапіў яе рукі ў свае і пацалаваў іх. У любой іншай сітуацыі гэта было б няправільным, і яна б спісала гэта на алкаголь, але яна бачыла, што ён меў на ўвазе гэта.
  Ён падняў вочы і зноў усміхнуўся.
  - Ты маеш рацыю, і, магчыма, мне проста трэба было, каб ты гэта сказаў. Я ж мужчына, дзеля бога, мне час ад часу патрэбны штуршок у спіну, так што паглядзім, як гэта пойдзе, і, магчыма, у будучыні мы падумаем аб камандзіроўцы за мяжу, калі гэта будзе зручна для нас абодвух».
  «Добра, гэта здзелка, але на дадзены момант я задаволены, дзе я знаходжуся, і ў нас ёсць праца з камандай. У нас шмат часу, і з пункту гледжання кар'еры мы можам дасягнуць добрых рэчаў разам, так што давайце працягваць атрымліваць асалоду ад адзін аднаго і глядзець, як усё будзе развівацца».
  О'Конар забраніраваў гатэль у Ла-Рашэлі, і праз некаторы час пасля поўначы яны плюхнуліся ў ложак і імгненна заснулі. Вяртаючыся ў гатэль, з усіх сіл трымаючыся ўстойліва, Макалан адчувала сябе задаволенай, і цяпер яна зноў марыла аб добрым - у тым ліку і пра Джона О'Конара.
  OceanofPDF.com
  61
  Пакуль О'Конар і Макалан спалі ад выпіўкі ў абдымках адзін аднаго, цёмны цень увайшоў у машыну, завёў рухавік і Mercedes рушыў да Лейта на паляванне. Чалавек, які кіраваў аўтамабілем, поўз па ціхіх вуліцах, занепакоены тым, што цяпер можа быць занадта позна, але ён быў гатовы, калі будзе шанец - прыйшоў час перайсці да эндшпіля.
  Ён схапіўся за руль, і косткі яго костак пальцаў праступалі праз скуру, пакуль ён беспаспяхова паляваў. У сваім расчараванні ён стукнуў па прыборнай панэлі бокам сціснутага кулака і гучна вылаяўся, адчуваючы, як з боку яго рота цячэ сліна.
  І тут ён убачыў яе. Яна была недалёка наперадзе, і ён адчуў прыліў хвалявання ад таго, што павінна было адбыцца. Спыніўшы машыну на імгненне, ён спакойна дыхаў і супакойваўся, гледзячы на жанчыну, якая была ў адчаі, каб быць у руху ў гэты час раніцы.
  Яна ўжо заўважыла яго і рушыла да краю бардзюра, шчаслівая, што побач быў гульцоў, які прынясе ёй наступны пакет з парашком. Яна вільготна панюхала і кінула акурак у вадасцёкавую канаву.
  Ён паглядзеў у сваё люстэрка. Ён зноў быў у парадку, і ён павінен быў быць. Усё набліжалася да кульмінацыі, і ён хацеў скончыць гэта пышным росквітам. Да гэтага часу ён зрабіў добрую працу, і фінал павінен быў быць правільным, інакш усё было б змарнавана.
  Ён усміхнуўся свайму адлюстраванню і правёў рукой па сваіх прыгладжаных валасах, зноў падумаўшы, як добра ён выглядае, наколькі ён лепшы за астатніх і як ён толькі што збіраецца гэта даказаць.
  OceanofPDF.com
  62
  О'Конар спрабаваў сфакусавацца ў люстэрку ў ваннай, але гэта было цяжка - яго галава калацілася, як барабанны бой у аранжавай хадзе. Ён правёў брытвай па твары і пакляўся, што чуе, як яна рыпіць па яго абязводжанай скуры. Гэта быў цудоўны дзень, і ён змірыўся з болем, але задаўся пытаннем, што яны пілі пазней увечары. Усё, што ён памятаў, гэта тое, што яны правялі нейкую барную кар'еру - і ўсё астатняе было пустым. У Паўночнай Ірландыі яны ўпарта навучаліся ўсім аспектам працы, і ён вырашыў, што больш ніколі не будзе спрабаваць выпіць з кімсьці, хто служыў там столькі ж, колькі Макалан.
  Ён выцер твар і зрабіў глыток цёплай кавы, перш чым накіравацца на кухню для так неабходнага ўвільгатнення. Макалан ляжала тварам уніз на ложку і ўсё яшчэ спала - ці яна проста пакутавала з заплюшчанымі вачыма? Гэта не мела значэння - яна выглядала цудоўна, і ў той момант ён хацеў, каб у яго быў талент намаляваць яе.
  Ён вынес ваду на балкон і глядзеў на белыя абрыўкі хмар, якія падскоквалі па небе на сцюдзёным ад мора ветры. Сонечнае святло, якім яны атрымлівалі асалоду ад, было дзіўным надвор'ем, але цяпер нізкі зімовы ціск зноў усталяваўся, і ён мог бачыць лініі дажджу, якія рухаліся на паўночны ўсход праз заліў.
  Побач з ім тэлефон О'Конара гудзеў па стале, быццам у яго было ўласнае жыццё. Ён адчуў свінцовы цяжар у жываце і падумаў праігнараваць гэта, хоць ведаў, што гэта немагчыма. Праца была наркотыкам. Яны не ўжывалі яго некалькі дзён, але ён быў такім жа магутным, як рыштунак наркамана, і ў рэшце рэшт без яго з'ядаў бы іх знутры.
  Ён узяў трубку якраз у той момант, калі Макалан падняла яе галаву з падушкі, у яе жываце была тая ж свінцовая вага. Яна прыўзнялася на локаць, каб магла назіраць за яго тварам, але адрэналін ужо ліўся па яе целе, і яна ведала, што свята скончылася.
  О'Конар збялеў, і яна здзівілася, чаму не здзівілася. Ён паклаў трубку, калі яна пстрыкнула выключальнікам на чайніку, а потым накрэмзала некалькі запісак. Яна прыгатавала каву і пачакала, пакуль ён падумае, і яна якраз налівала яе ў два кубкі, калі ён увайшоў і сеў на край ложка.
  «Эдынбургская прастытутка была схоплена мінулай ноччу і збіта да смерці, і тут ёсць падабенства са справай Барклая», — сказаў ён ёй. «Ісус Хрыстос, што гэта значыць? Пераймальнік ці што?
  Гэтыя словы адкрылі незавершаныя файлы, якія яна захоўвала ў глыбіні душы. «Давайце збірацца», — сказала яна.
  Але калі яны гэта зрабілі, яна пажавала губу, і туман зноў закруціўся ў глыбіні яе свядомасці. У справе Барклая былі нявырашаныя моманты - гэта ныючае пачуццё, што нешта не так - і яна ведала, што павінна была сказаць больш - нават калі б ніхто не слухаў.
  Праўда, яны атрымалі вялікі скальп, але іх чакала за гэта пакаранне. Яна проста ведала гэта.
  OceanofPDF.com
  63
  Яны не паклапаціліся кінуць свой багаж і накіраваліся проста ў штаб, Макалан патэлефанаваў Харкінсу, калі О'Конар адвозіў іх з аэрапорта.
  «Мы вернемся праз паўгадзіны. Вы можаце праінфармаваць нас, калі мы ўвойдзем? Калі патрабуецца яшчэ хто-небудзь з аналітыкаў або навуковай лабараторыі, звярніцеся туды. Ці ёсць якія-небудзь падзеі?»
  Голас Харкінса быў роўным, і яна зноў задумалася, што з ім не так.
  «Усе працуюць без збояў, але на дадзены момант няма нічога новага. Дзяўчына была мясцовай і па рэзюмэ можна здагадацца. Яна была наркаманкай са звычкай, якая забіла б каня, калі б той быў дастаткова дурны, каб усунуць гэтае дзярмо ў яго кроў.
  «Што вы думаеце?»
  «Я думаю, што нам трэба зрабіць працу і паглядзець, куды яна пойдзе».
  Яна адняла тэлефон ад вуха і задумалася, куды падзеўся той легендарны вырадак, якім быў Мік Харкінс. О'Конар азірнуўся і задаў ёй пытанне, не гаворачы. Яна глядзела проста перад сабой - Францыя была далёка ззаду. «Ніякіх падзей».
  Брыфінг пакінуў у іх больш пытанняў, чым адказаў, і О'Конар пачаў адчуваць, што іх кароткі адпачынак быў тым, чым ён марыў. Тут яны зноў начысцілі беспарадак, спрабуючы разабрацца ў смерці маладой жанчыны па імені Мэры Уодэл, пра якую не было нікога, каб клапаціцца пра яе, апрача яе хлопца-смецця - і ён клапаціўся толькі аб тым, што яна можа зарабіць або скрасці ад гульцоў.
  Харкінс прысутнічаў на пасмяротным аглядзе, але ўсё, што яны змаглі пацвердзіць, гэта тое, што дзяўчынка перад смерцю была ў дрэнным здароўі, і, па словах патолагаанатама, верагодна, памерла б на працягу года без дапамогі забойцы. Ён сказаў ім, што патолагаанатам сапраўды сказаў, што гвалт і схема нападу былі амаль ідэнтычныя з іншымі ахвярамі, але гэта было тое, што яна магла зайсці. Наперадзе будзе яшчэ шмат, але спатрэбіцца час, каб скончыць аналізы і ўзоры тканін.
  Харкінс сядзеў, чакаючы О'Конара.
  «Добра, Мік, гэта ўсё? Любыя тэорыі аб тым, з чым мы тут маем справу? Я не думаю, што ёсць так шмат варыянтаў, таму мы маглі б дабрацца да слана ў пакоі».
  Харкінс павінен быў мець сваё меркаванне, але нічога не сказаў, таму Макалан парушыў маўчанне. «Ну, гэта вар'ят-імітатар, які такі ж дрэнны, як і арыгінал - або гэта хлопчык для іншых ахвяр, што азначае, што Джонатан Барклай - яшчэ адна ахвяра вялікай дрэннай паліцыі. Але гэта не можа быць апошнім, таму што судова-медыцынскія доказы супраць яго былі цвёрдымі. Мы не падагналі яго, і судова-медыцынская экспертыза пераканалася».
  Яна паглядзела на Харкінса ў пошуках нейкай рэакцыі, але ён не паварушыў ні мускулам. Макалан не паверыў таму, што яна сказала; яе падсвядомасць бегала па ўсім, што яна ведала, спрабуючы знайсці знак пытання, дзесьці спыніцца і супрацьстаяць сумневу.
  Тэлефон загудзеў на стале О'Конара, і яго твар перакрывіўся, калі ён адказаў на званок. Праз хвіліну ён апусціў яго на калыску і паківаў галавой.
  "Няма адпачынку для бязбожнікаў" і ўсё гэта. ACC хоча бачыць мяне - і, здаецца, у яго былі лепшыя дні. Працягвайце, і я ўбачымся, калі вярнуся. Калі ён не перавядзе мяне ў ДАІ, значыць».
  О'Конар выйшаў з пакоя, а Макалан наліў кавы ў два папяровыя шкляначкі і працягнуў адзін Харкінсу. «Ты ў парадку?» — спытала яна яго. «Ты не падобны на дэтэктыва-дэмана, якога я калісьці ведаў. Што я магу зрабіць? Пару выпіўкі па дарозе, калі мы скончым?
  «Я ў парадку, але дзякуй за цікавасць. Думаю, што я скончыў і больш не магу. Здаю білет і забіраю нарэшце пенсію».
  — Божа, Мік! Я думаў, табе зноў падабаецца праца. Гэта штосьці звязана з Фелісіці ці што? Я не хачу, каб ты ішоў. Напэўна, ты патрэбны нам зараз як ніколі».
  «З Фелісіці ўсё скончана – яна заўсёды была для мяне занадта добрай».
  Ён паспрабаваў напаўусміхнуцца, але яна не дасягнула яго вачэй, і Макалан зразумеў, што ўнутры Харкінса нешта зламалася. Але калі ён не хацеў дзяліцца, то гэтага не здарыцца.
  — А што тады з тым напоем? Гэта заўсёды прыносіла нам карысць, калі ты была маёй нянькай.
  «Нічога страшнага, у вас больш чым дастаткова спраў з гэтай працай, так што мы можам паглядзець, як гэта пойдзе. Я буду тут яшчэ некалькі дзён, а потым пайду».
  Макалан адчуваў сябе бездапаможным. — Пагавары са мной, Мік. Мы сябры».
  «Што вы хочаце, каб я сказаў? Пара ісці, і ўсё. Цяпер вы сабралі значную частку гэтага атрада і абыдзецеся без мяне. Я павінен падняцца».
  Яна здалася, але ёй было дрэнна. «Добра, але пакуль Джэй-Джэй адсутнічае ў офісе, скажыце мне, што вы на самой справе думаеце пра гэта».
  Ён быў напалову з месца, але стомлена апусціўся на крэсла, дзе пачухаў шчацінне на падбародку і ўтаропіўся ў падлогу. «Я думаю, што нас згулялі з самага пачатку, і ўсе таленты ў гэтай камандзе не змаглі гэтага заўважыць. Я ведаю, што вы не былі задаволены пахам справы Барклая, але вы не сачылі за сваім носам, і гэта была памылка. Мы проста вельмі імкнуліся атрымаць загаловак. Вы лепш, чым гэта, і, улічваючы тое, што адбылося ў Паўночнай Ірландыі, вы ўжо даказалі, што не сочыце за зграяй, калі яна не ідзе ў правільным кірунку. Ідзі па слядах, Грэйс. Гэты хлопец просіць нас знайсці праўду. Чорт яго ведае, пра што, але ён недалёка і проста хоча нешта скончыць».
  Яна не была ўпэўненая, што гэта правільны крок, але яна абхапіла яго за шыю і сціснула яго, заўважыўшы, наколькі ён слабым. Ён не супраціўляўся, але калі яна адпусціла яго, ён выйшаў з пакоя, не сказаўшы больш ні слова, а яна толькі глядзела яму ўслед і ківала галавой. Як бы яна справілася без Мікі?
  Макалан пачаў чытаць доказы, каб атрымаць адчуванне працы. Яна пачакала О'Конара, перш чым зрабіць крок, але тое, што яна ўбачыла, было люстраным адлюстраваннем іншых спраў, і яна выявіла, што не можа засяродзіцца на доказах з-за таго, што голас Харкінса грымеў у яе ў галаве. Тое, што ёй трэба было зрабіць, гэта вярнуцца да пачатку іншых злачынстваў і прапрацаваць усю справу нанова.
  Яна патэлефанавала Фелісіці Янг, якая прыйшла праз некалькі хвілін з кавай у адной руцэ і стосам паперы ў другой. Яна выглядала напружанай, але Макалан вырашыў пазбягаць тэмы Харкінса, калі толькі яна не хоча згадваць пра гэта.
  «Я не павінен казаць вам, што гэты апошні выпадак - праблема, аднак я хачу пагаварыць з вамі не для запісу, перш чым містэр О'Конар вернецца. Ён будзе знаходзіцца пад велізарным ціскам і можа быць вымушаны прыняць лінію, якой ён не абавязкова прытрымлівацца. Што тычыцца папярэдняй справы, ці ёсць што-небудзь, што мы не правялі праз арышт ці таму, што проста не было часу?»
  Фелісіці Янг цяжка ўздыхнула і пачала чысціць акуляры, што рабіла заўсёды, калі была ў стрэсе. Без іх яна выглядала значна прыгажэйшай і маладзейшай.
  «Заўсёды ёсць нешта, але ХОЛМС не дазваляе нам сысці з рук, таму мы сапраўды павінны засяродзіцца на адказах на нявырашаныя пытанні ў сістэме. Але заўсёды ёсць дэталі жыцця чалавека, якія можна праверыць. Вы заўсёды можаце зайсці далей і глыбей у жыццё абвінавачаных - і пацярпелых або важных сведак у гэтым пытанні. У пэўным сэнсе гэта бясконца, і з нераскрытай справай вы маглі б гадамі шукаць доказы, як мы рабілі ў мінулым».
  Макалан вырашыў падштурхнуць: «Добра, я ведаю гэта, але я хачу, каб вы падумалі пра Барклая і паведамілі мне, ці ёсць у нас што-небудзь, што яшчэ трэба праверыць або пераглядзець на гэты конт».
  «Ці будзе гэта дазволена містэрам О'Конарам?» Аналітык зноў насунуў акуляры на нос.
  Макалан міргнула і паспрабавала выглядаць звычайнай, хоць у яе мысленнях не было нічога звычайнага.
  «Магчыма, але спачатку мне трэба з ім пагаварыць. Што, калі ён не аддасць свае паўнамоцтвы, а я ўсё роўна хачу, каб гэта было зроблена?»
  Фелісіці зноў зняла акуляры і пачысціла іх яшчэ больш шалёна. «Я пагляджу, што я магу зрабіць. Я зраблю гэта сам, але мне можа спатрэбіцца дапамога».
  'Дзякуй. Падумайце аб гэтым, і я вярнуся да вас пасля таго, як пагавару з босам».
  Калі О'Конар вярнуўся ў свой кабінет, ён выглядаў знясіленым, а плечы яго былі расслабленыя. Яшчэ некалькі сівых валасоў, здавалася, пасяліліся на яго скронях. Ён апусціўся на сваё месца і паглядзеў на гарызонт Эдынбурга, калі меднае сонца пачало заходзіць, а цемра пачала паўзці па вуліцах і завулках старога горада. Макалан вырашыла не казаць яму, што ён выглядае дзярмом, таму што была ўпэўненая, што ён гэта ўжо ведаў.
  «АКК толькі што падштурхнуў мяне, і няма неабходнасці казаць, што гэтая апошняя распрацоўка падняла яго крывяны ціск да зашкальвання».
  «Хрэн з ім. Мы гаварылі пра гэта». Яе вусны былі жорсткай лініяй; яна не была ў настроі для кіраўнікоў.
  Ён падняў вочы ад стала. «Гэта не праблема, прынамсі, не цяпер». Па яго твары яна ведала, што ёй не спадабаецца, куды гэта ідзе.
  «Ён сказаў, што атрад гумовых абцасаў праводзіць унутранае расследаванне ўцечак інфармацыі і аналізуе тэлефонны трафік ад розных афіцэраў. Мабыць, вы некалькі разоў кантактавалі з Джэкі Бэл.
  Яны ўтаропіліся адзін на аднаго, і паўза была дастаткова доўгай, каб Макалан вырашыў, што яна можа хлусіць, хаця ён мог гэта заўважыць. Не было часу на іншы варыянт, і гэта не быў момант для поўнага раскрыцця пра адносіны яе і Джэкі. Праблем у О'Конара хапала.
  «Калі ласка, скажы мне, што ты не хадзіў за маёй спіной. Не ты».
  «Я быў з ёй у кантакце. Яна хоча зрабіць пра мяне гісторыю, таму мы выпілі пару. Я даў ёй некаторыя дробязі, але ў яе ёсць іншыя крыніцы. І хіба не сакрэт, што гэтая сіла гадамі цячэ, як чаравікі ў валацугі?»
  Яна раззлавалася і хацела, каб ён гэта ведаў. «Я працаваў у Паўночнай Ірландыі, і мы выкарыстоўвалі прэсу як інструмент, які нам падыходзіў. Мы ўсе гэта робім, і не забывайце, што калі справа даходзіць да самарэкламы, вам няма чаму ў мяне павучыцца».
  Ён выглядаў збітым, а ёй стала млосна. За дзень яму хапіла аднаго ўдару нагамі. «Што яны збіраюцца рабіць?»
  «Ну, запісана толькі некалькі званкоў, і вы можаце сысці з рук. Ёсць лепшыя падазраваныя, чым ты, і на самой справе яны думаюць, што гэта я. Я не буду згадваць нічога, што тут было сказана, каб вы маглі працягваць».
  Макалан ціха дзякавала Богу за тое, што яна купіла мабільны тэлефон з платай за карыстанне або скарысталася грамадскім тэлефонам, каб звязацца з Бэлам. - Мы ў парадку, Джон? — спытала яна яго. «Гэта ўсё, што для мяне мае значэнне».
  «Я не ўпэўнены. Я думаў, што ты іншы, і цяпер я атрымліваю гэты ўдар па твары. Давайце пакуль проста прыступім да працы».
  Ён стаў халодным і жорсткім. Ахоўная сцяна зноў паднялася вакол Джона О'Конара, і Макалан адчула, як у яе запала сэрца. «Добра, калі гэта так», - сказала яна. «Апошняе: ці магу я яшчэ раз праглядзець доказы ў файлах Барклая, калі мы нешта прапусцілі?»
  «Не, і гэта зверху. Сачыце за доказамі па гэтай справе. У вас ёсць больш чым дастаткова спраў, і афіцыйная лінія заключаецца ў тым, што гэта павінна быць копія».
  «Джон, гэта можа зноў пераследваць нас, таму дазволь мне хаця б паспрабаваць».
  О'Конар выглядаў чалавекам, які быў вычарпаны ад эмоцый, і Макалан зразумеў, што і Харкінс, і О'Конар па-рознаму пакінулі каманду і цяпер усе працуюць па сваіх мэтах. Гэта магло прывесці толькі да катастрофы, і яна зноў пачула словы Харкінса, які папярэджваў яе аб сувязях з О'Конарам.
  Яна выйшла з яго кабінета і патэлефанавала Янгу, каб пачаць агляд доказаў Барклая.
  OceanofPDF.com
  64
  Следства рабіла прабелы. Мэры Уодэл было дзевятнаццаць гадоў, калі яе забілі, і большая частка гэтых гадоў прайшла марна - у дзяцінстве яе гвалтавалі, і адтуль да канавы, у якой яна памерла, яна была даволі бяздарнай дробнай злачынцай. Прачытаўшы яе жыццёвую гісторыю, самага цынічнага сышчыка было дастаткова, каб знерваваць самага цынічнага дэтэктыва, і Макалан пакляўся, што яна стане апошняй для гэтага забойцы.
  Яна кінула спробы знайсці сэнс ва ўсім, што сказаў бойфрэнд Уоддэла, і прачытала астатнюю частку файла. Следчай групе ўдалося знайсці тое, што выдалася за сям'ю, і Макалан з усіх сіл стрымліваў гнеў на маці, якая здолела праліць слёзы, нават калі яна не бачыла і не цікавілася, дзе была яе дачка апошнія пяць гадоў. яе жыццё. Маці Уоддэла ў свой час была прастытуткай, і, хоць ёй яшчэ не споўнілася і пяцідзесяці, яна была разбураная п'янствам і дэпрэсіяй.
  Макалан быў упэўнены, што гэта той самы забойца, з якім яны мелі справу, але О'Конар прытрымліваўся лініі партыі, што гэта быў капіятар. Сродкі масавай інфармацыі, і асабліва Джэкі Бэл, націскалі на кнопкі і раздражнялі Лоціян і Бордэрс на верхнім паверсе, і яны выпісвалі гэта на О'Конара. Ён быў халодны ці, у лепшым выпадку, раз'яднаны з ёй, і навіна аб тым, што Харкінс паклаў свой білет, здавалася, яшчэ больш загнала яго ў шкарлупіну.
  У атрадах забойцаў было мала сакрэтаў, і ўздзеянне на маральны дух было амаль імгненным і атрутным. Лаяльнасць каманды парушылася, і большасць пайшлі з Macallan, што яшчэ больш ускладніла яе становішча. О'Конар адчуў яго пах у паветры, а Харкінс, здавалася, ужо не клапаціўся і працаваў на аўтаматыцы. Ён зрабіў самае неабходнае, сышоў праз восем гадзін і перастаў раздаваць парады або ганіць малодшых дэтэктываў. Нічога з гэтага не мела ніякага сэнсу.
  OceanofPDF.com
  65
  Янг працавала над матэрыялам Барклая ў дадатак да бясконцай нагрузкі, якую яна мела ў руках са справай Уоддэла. Яна ведала, што атрад стаў таксічным, таму была асцярожная, каб не папярэдзіць О'Конара аб тым, што яна робіць для Макалана, хоць цяпер ён, здавалася, праводзіў час у разважаннях у кабінеце, а не спрабаваў высачыць забойцу.
  Яна прыйшла ў кватэру Макалана, каб яны маглі адкрыта пагаварыць, і Макалан наліў ёй віна, дазваляючы змучанаму аналітыку расслабіцца і прызвычаіцца да наваколля. Яна ведала, што, дапамагаючы ёй, Янг паставіў на карту яе кар'еру, і калі ўсё пойдзе не так, сіла будзе няўмольнай. Ёй спадабаўся аналітык, які быў нашмат больш цёплым, чым малюецца яе офісным вобразам, і яна не хацела бачыць яе ў непрыемнасцях.
  "Добра, што мы атрымалі - ці не атрымалі ў залежнасці ад выпадку?" Грэйс падняла сваю шклянку аналітыку.
  Янг узяла нежаноцкі кавалак свайго Мерла, потым пачысціла акуляры. «Сёе-тое, а можа, і нічога, але гэта вам трэба даведацца».
  Макалан кіўнула і паспрабавала не паказаць свайго нецярпення.
  «Няма сэнсу разглядаць рэчавыя доказы, якія выкарыстоўваюцца ў судзе, бо ўсе яны былі правераны і пераправераныя рознымі афіцэрамі, навукоўцамі і SOCO. Улічваючы здагадку, што Барклай не можа быць забойцам, ці, прынамсі, не забойцам усіх ахвяр, я вывучыў усе крыніцы аб яго паўсядзённым жыцці. Няхай гэта была газетная выразка па справе або прамова за абедам. . . усё».
  Макалан далівала віна, чакаючы расчаравання або заінтрыгавання.
  «Я не мог знайсці нічога, акрамя таго, што мы ўжо ведалі, — што ён быў у розных гарадах у той жа час, калі адбыліся напады».
  Макалан кіўнула і зразумела, што яе рука дрыжыць. Яна яшчэ раз выпіла віна.
  «Аднак я знайшоў нешта прапушчанае падчас першапачатковай экспертызы. Па праўдзе кажучы, гэта было лёгка зрабіць, і мне пашанцавала злавіць яго самому. Я праглядаў адзін з кішэнных нататнікаў Барклая і на адной старонцы паклаў яго тварам уніз, каб выпіць. Я моцна націснуў на яго, і, перавярнуўшы яго, заўважыў, што адна старонка была выдалена — вельмі асцярожна».
  «Можа, яго проста вырвалі, каб пакінуць камусьці запіску?» Макалан адчуваў, што гэта набліжаецца, яны нешта прапусцілі, і яна заўсёды гэта ведала.
  «Безумоўна, не. Старонка была выдаленая з кнігі амаль хірургічным шляхам. Нататнік - гэта не больш чым блокнот для каракуляў - гэта не дзённік, таму мы не можам сказаць, што гэта было дакладна ў такі-то дзень, але мы маглі б крыху звязаць яго з запісаў да і пасля».
  Макалан глыбінёй душы ведала, што гэта мае сэнс. Забойца чакаў у канцы разгадкі; яны проста павінны былі зразумець гэта. «Яно ў вас тут?»
  Янг дастала з партфеля маленькі чорны нататнік і працягнула яго Макалану, які ўзяў яго так, нібы ён быў прасякнуты таксінамі. Яна адкрыла пазначаныя старонкі і паднесла іх да святла.
  «Ну, добра. Хто б гэта ні быў, альбо забыўся пра напісанне з водступам, альбо рызыкнуў, таму што выдаленне дадатковых старонак было б занадта відавочным. Я збіраюся аднесці гэта ў лабараторыю і вярнуся да вас, як толькі атрымаю вынік».
  Яна паклала нататнік у мяшок, але калі апусціла яго ў чахол, у яе галаве прагучаў сігнал трывогі. «Калі гэта нешта, то чаму б проста не выкінуць сшытак, перш чым мы яго атрымаем?» Янг нічога не сказаў, ведаючы, што Макалан проста разважае ўслых. «Калі гэта было зроблена пасля арышту, але як гэта магло быць?» Яна глядзела на глухую сцяну.
  «Хто разглядаў сшытак?» - спытала яна ў Янга.
  Аналітык зноў пацерла шкельцы акуляраў. «Мік Харкінс агледзеў яго», — прызналася яна. — Гэта быў Мік.
  OceanofPDF.com
  66
  Макалан накіравалася ў штаб-кватэру з адчуваннем, што ў яе ў партфелі бомба запаволенага дзеяння, але яна не ведала, дзе і калі яна ўзарвецца - і, што больш важна, хто стане пабочнай шкодай?
  
  Калі Макалан заязджаў на аўтастаянку на паўднёвым баку штаб-кватэры Лотыян і Бордэрс, Харкінс запоўніў форму з чатырох радкоў, здаў яе ў пенсійны аддзел і стаў афіцэрам у адстаўцы за меншы час, чым яму спатрэбілася, каб паабедаць. . О'Конар нават не ведаў, што ён сышоў, і адзіны чалавек, якому ён пастараўся сказаць, была прыбіральшчыца офіса, якая была там нават больш гадоў, чым ён. Дэтэктывы, якія былі там, назіралі, як ён пакідаў кабінет, не азіраючыся. Яны падслухалі ўсё гэта, і як толькі ён зачыніў за сабой дзверы, тэорыі пачалі разгарацца. Большасць думала, што гэта звязана з паломкай на вяршыні, і абвінаваціла О'Конара.
  Харкінс выйшаў на двор і паглядзеў на шэрагі маркіраваных аўтамабіляў і фургонаў, упрыгожаных гербам Лотыян і Бордэрс. Ён прайшоў праз аўтастаянку да шлагбаўма, пакуль зімовая цемра накрывала горад, падцягнуўшы каўнер, калі ён прайшоў праз вароты і накіраваўся прэч ад сваёй кар'еры і ўсяго, што зрабіла яго тым, кім ён быў. Ідучы па Стокбрыджы, ён закурыў вільготную цыгарэту, пакутліва закашляўся і вырашыў, што прынамсі можа піць тое, што яму падабаецца, і не клапаціцца пра тое, каб патрапіць раніцай у офіс.
  Ён блукаў па супермаркеце, спрабуючы пазбегнуць іншых пакупнікоў, якія выглядалі так, быццам у іх можа быць жыццё. Маладая дзяўчына на касе, здавалася, занадта часта глядзела на яго ў вочы, і гэта прымусіла яго адчуваць сябе няўтульна. Што яна ўбачыла, і ці быў той жаль у яе поглядзе? Не дапамагло і тое, што яму прыйшлося расплачвацца за невялікую сумку з таварамі прыгаршчамі дробязі, і ён адчуваў раздражненне з боку гульцоў у чарзе ззаду.
  Ён расслабіўся, уцякаючы назад на цёмную вуліцу, кіпячую ад дарожнага руху ў гадзіну пік і стомленых гараджан, якія ратуюцца ад працоўнага дня, і ўтаропіў позірк у зямлю перад сваімі стукаючымі нагамі. Усё, што ён хацеў, гэта быць у бяспецы ў сваёй кватэры і хай заўтра будзе яшчэ адна праблема.
  Харкінс убачыў, як вабяць яго агні шматкватэрнага дома, і ўтаропіўся на неасветленыя вокны сваёй кватэры на чацвёртым паверсе. Было пуста, але бяспечна, і ён збіраўся піць і піць моцна - ён быў сам па сабе, і ён мог рабіць што заўгодна. Падвойныя, патройныя або змяшаныя, усё было добра, і ён затрымаўся. Яму падабаўся час з Фелісіці, але, магчыма, усё было добра, і ёй было лепш без яго. Ён не ведаў, і некаторы час яму было цяжка абняць яе і - хто ведае? Ён быў Мікам Харкінсам, так што да чорта ўсё гэта.
  Прайшоўшы тры чвэрці, бутэлька пачала дзейнічаць, і ён пачаў расслабляцца, успамінаючы дні, калі ён нешта меў на ўвазе... . .
  
  Ён прачнуўся ў крэсле, нібы праз яго цела пракаціўся электрычны зарад, з усіх сіл намагаўся ачысціць галаву, гледзячы, як Джэрэмі Паксман дастаўляў камусьці цяжкасці ў Newsnight . Гук чамусьці быў прыцішаны, але гэта не мела асаблівага значэння – ён не вытрымаў сволач.
  Раніцай, якая набліжалася да поўдня, Харкінс адчыніў дзверы з адчуваннем, быццам не спаў месяц - што было блізка да праўды, калі адняць п'яную кому. Ён зразумеў, што можа сабраць сваю аднаразовую суму і рабіць з ёй усё, што заўгодна – грошы не былі праблемай, таму ён накіраваўся ў букмекеры, а потым у выпіўку.
  OceanofPDF.com
  67
  О'Конар сядзеў у сваім кабінеце і вырашыў, што не можа да канца жыцця круціць у галаве адны і тыя ж думкі. Ён быў дастаткова разумны, каб ведаць, што яго перыяд ізаляцыі вёў атрад да поўнага правалу ў справе Уодэла і ўсім іншым, што яны маглі закрануць. Ён павінен быў прыняць меры і аднавіць кантроль над усім гэтым.
  Мокры снег біў у вокны, як кулямётны агонь, і ён глядзеў на абрысы горада, як цёмныя дымныя хмары спяшаліся да Паўночнага мора. Ён быў пакрыўджаны Макаланам, але шмат што з таго, што яна сказала, было праўдай, і ён ведаў, што проста пагрузіўся ў жалю да сябе. Прыйшоў час вяртацца на працу, і яму патрэбен быў Макалан, незалежна ад таго, былі ў іх адносіны ці не.
  Ён выйшаў з кабінета і сказаў, што яму патрэбны Харкінс і Макалан. Спатрэбілася ўсё яго самавалоданне, каб захоўваць спакой, калі яму паведамілі, што Харкінса няма.
  - Дайце мне галоўнага інспектара Макалана зараз!
  
  Макалан была ў лабараторыі, калі да яе дайшло паведамленне аб тым, што О'Конар шугае. Вынікі запісу з водступам былі не зусім гатовыя, і яна папрасіла даставіць іх Фелісіці Янг у запячатаным канверце. Яна не магла сказаць О'Конару пра нататнік, калі б гэта было нічога, і ўзяла яго праз край.
  Яна глыбока ўдыхнула, перш чым зайсці ў яго кабінет, таму што паняцця не мела, што будзе далей - і, вядома, не чакала пачуць, што Харкінс сышоў.
  О'Конар быў здзіўлены, што яна не ведала, і адчуваў сябе па-дурному, уяўляючы, што гэта была нейкая змова, падрыхтаваная з мэтай зрабіць для яго яшчэ горш.
  - Ты ўяўляеш, што здарылася з Мікам? - спытаў ён Макалана, робячы ўсё магчымае, каб выглядаць так, быццам ён зноў уладарыў.
  Яна спадзявалася, што ён не падхопіць яе дыскамфорту, але яна павінна была праверыць, ці змогуць яны зразумець паглыбленні, перш чым згадаць што-небудзь пра нататнік. Праблема з афіцэрам атрада - і асабліва з Мікам Харкінсам - была апошнім, у чым О'Конару трэба было прызнацца ў ACC.
  «Я паспрабую ў нейкі момант схапіць яго, каб даведацца, ці можна што-небудзь зрабіць, але падазраю, што да яго будзе цяжка дабрацца, калі ён не захоча, каб яго знайшлі». Яна спрабавала паводзіць сябе адкрыта, але яны абодва з усіх сіл спрабавалі схаваць невербальнае.
  Прынамсі, здавалася, што О'Конар адтаяў да яе, і гэта дало ёй адчуванне палёгкі.
  «Мне вельмі шкада, што я крыху адцягнуўся, але, што б ні здарылася, давайце вернемся да справы, хоць я ведаю, што вы працавалі адстойна. Як у нас справы, і ці ёсць на чым-небудзь, на чым нам зараз трэба засяродзіцца?»
  Яна аддала яму ўсё, што мела, акрамя сшытка; яна паняцця не мела, як яна скажа яму, калі высветліцца, што з нататак можна прасачыць след.
  «Я ўсё яшчэ лічу, што нам трэба азірнуцца на Барклая, калі ён не той хлопец». Яна чакала адказу О'Конара, не ведаючы, як ён успрыме гэта.
  Наглядчык уздрыгнуў, але не страціў кантролю; аднак гэта было дастатковым пацвярджэннем таго, што яна павінна быць асцярожнай.
  «Мы праходзілі праз гэта. Мы ідзем на копію. Барклай не стаў супрацьстаяць, і крыміналістыка па яго вопратцы была 100-працэнтнай. Калі ўсё зменіцца, мы можам вярнуцца, але гэта наша ўвага. Вы са мной у гэтым? Калі не, мне трэба знайсці каго-небудзь, хто ёсць».
  І гэта было ўсё. Гэтыя халодныя словы змянілі ўсё і асудзілі тое, што яны мелі ў іншы час і месца. Ён недвухсэнсоўна казаў ёй, што яе могуць замяніць, калі яна не будзе гуляць у мяч. Не было б ніякіх абмеркаванняў і абмену ідэямі. Яна настроіла твар і прыслухалася да сваіх думак, а не да таго, што ён казаў. Хрэн з вамі, містэр О'Конар. Я зацягну гэтага падла ў сябе і раскладу на тваім стале .
  Ён гуляў у сваю гульню, каб яна згуляла ў сваю. Яна трэніравалася і ваявала ў Паўночнай Ірландыі супраць ворага, які не шкадаваў і паляваў на афіцэраў аддзела, як на сабак. Яна была больш чым падрыхтавана, каб справіцца з гэтым.
  Яна ўсміхнулася і паднялася з крэсла. «Я займаюся гэтым, сэр, і буду трымаць вас у курсе». Слова «сэр» было дастатковым пацвярджэннем таго, што ў іх ёсць праблемы. Яна захоўвала кантроль, выраз яе твару быў халодным і жорсткім, але гэта была толькі маска, каб прыкрыць яе пакуту. Яе зноў падвёў чалавек, якому яна давярала і якога кахала. Яна паабяцала сабе, што гэта памылка, якую яна ніколі не паўторыць.
  Яна зачыніла дзверы і вярнулася да свайго стала, але знайшла смс ад Янга з просьбай аб новай сустрэчы.
  OceanofPDF.com
  68
  Макалан прынесла сэндвічы і каву ў сваю гасціную, а Янг расклаў на падлозе стос фотакопій, адна з якіх была старонкай з водступам. Макалан глядзеў на гэта некалькі хвілін, не разумеючы, а потым дазволіў Янг вытрымаць момант.
  Твар аналітыка быў пацягнуты, яе выраз твару быў трывожны, калі яна сказала: «З папярэдняй і наступных старонак я змагла звязаць нататкі з іншай інфармацыяй у яго дзённіках, што дае нам даволі дакладнае ўказанне даты. Праблема ў тым, што напісанае не было тым, чаго я чакаў».
  Макалан адчуў, як яе жывот скруціўся. «Што гэта? Скажы мне».
  — Імя Міка і нумар тэлефона. Само па сабе гэта можа мець разумнае тлумачэнне - ён мог тэлефанаваць ад імя кліента ці нешта ў гэтым родзе, - але навошта ім ад гэтага пазбаўляцца?
  «Я не разумею; нічога з гэтага не мае сэнсу».
  Янг была знясіленая, але было відавочна, што яна больш за ўсіх хацела высветліць, што здарылася з Харкінсам, і Макалан палічыў, што лепшага часу задаць гэтае пытанне няма.
  — У той час вы былі блізкія да Міка. Я не хачу падкопвацца, але што вы думаеце?»
  Янг выглядала збітай, і пад вачыма з'явіліся новыя маршчыны, якія засталіся на ўсё жыццё. «З Мікам усё было добра, і ён вельмі стараўся. Ён не той людоед, якім думаюць некаторыя людзі, і ён можа быць даволі далікатным па-свойму, але ён робіць гэтае шоу на публіцы».
  Макалан кіўнуў. «Я ведаю гэта, і я быў такі шчаслівы, калі вы двое сабраліся. Мік быў тым чалавекам, які захаваў мяне ў здаровым розуме, калі я прыехаў сюды».
  «Азіраючыся назад, калі справа пачалася, ён думаў, што Барклай быў проста падазраваным, якога ў рэшце рэшт вызваляць, і яму проста спадабалася назіраць, як яму цяжка. Гэта было як прыватны жарт, - працягваў Янг. «Але калі доказы судмедэкспертызы былі знойдзены ў доме, было падобна на тое, што яму сказалі, што ў яго невылечная хвароба. Адтуль было пад гару – ён быў як чужы. Я ведаю, што ў яго нейкія непрыемнасці, але да гэтай справы з запіскамі я думаў, што гэта нешта асабістае. Цяпер я не ведаю».
  Янг паглядзеў у падлогу, не знаючы, што яшчэ сказаць.
  Яшчэ некалькі кавалкаў апусціліся на свае месцы, і Макалан убачыў, у якім накірунку рухаліся стрэлкі.
  «Увядзі тое, што ты мне сказаў, у заяву, — сказала яна Янгу, — але не давай яе нікому ў дадзены момант».
  OceanofPDF.com
  69
  На наступную раніцу, калі Макалан увайшла ў ізалятар, прахалоднае паветра агарнула яе плечы, і ёй хацелася, каб яна вярнулася ў Францыю з сонцам на твары. Сцежка вяла туды, куды яна не хацела ісці, але не была гатовая пакінуць яе каму-небудзь яшчэ.
  Кар'ера сяржанта заўжды трымала яго далёка ад лініі фронту, хоць ён пераканаў сваю сям'ю і сяброў, што ні адзін злачынец не знаходзіцца ў бяспецы, пакуль ён быў побач, і візіт Макалана прымусіў яго адчуць сябе часткай чагосьці большага. Гэта была б добрая гісторыя, калі ён дапамагаў групе забойцаў, якія змагаліся са справай Уоддэла, і ён неадкладна перадаў Макалану неабходную ёй інфармацыю.
  У канфідэнцыяльнасці свайго кабінета Макалан правяла пальцам па пратаколе апекі Барклая, і вось яно - Харкінс наведала Барклая ў яго камеры пасля арышту і інтэрв'ю. Такім чынам, была сувязь, якая трымалася ў сакрэце. Але чаму? Ёй трэба было расказаць О'Конару, але толькі тады, калі яна даведаецца ўсю праўду.
  Яна падышла да аўтастаянкі і патэлефанавала Даяне Барклай. «Цікава, ці магу я прыйсці да вас? Мне трэба звязаць некаторыя свабодныя канцы».
  Маўчанне было доўгім і цяжкім. — Напэўна, я чакаў ад вас званка. Калі?
  «Зараз».
  OceanofPDF.com
  70
  Дыяна Барклай падышла да свайго акна, каб пачакаць Макалана. Цяжкі макіяж, на якім яна была, не мог цалкам замаскіраваць знясіленне, якое апускала куткі яе вачэй. Яе твар быў напружаны ад напружання, і яна з усіх сіл стрымлівала пачуццё панікі, якое час ад часу пагражала задушыць яе.
  Нават рэшткі таго, што было за яе жыццё, цяпер былі пад пагрозай. Джонатан Барклай шмат зарабляў і быў адзіным карміцелем, але раптоўна гэтаму прыйшоў канец. Верагоднасць таго, што яна можа страціць свой дом, была дастаткова дрэннай, але яе напалохала тое, дзе яна можа апынуцца. Сябры, якія ў іх былі, не тэлефанавалі, і яна адчувала сябе зусім пакінутай.
  Яна думала патэлефанаваць дачцэ, але не было сэнсу - яна ўспрыняла б тое, што здарылася, толькі пацверджанне таго, што зрабіла правільна, паставіўшы эмацыйную і фізічную дыстанцыю паміж сабой і бацькам.
  Яна моцна ўкусіла верхнюю частку ўказальнага пальца і заплюшчыла вочы, спрабуючы заблакаваць ход думак. У гэтыя хвіліны яна ўспомніла гадзіны, якія яна правяла ў аэрапортах і на вакзалах, гледзячы на прыбыўшых, на абдымкі закаханых, жонак, дзяцей - праявы прыхільнасці, пра якія яна магла толькі марыць - жадаючы іншага жыцця.
  Яна падняла вочы, калі нос машыны Макалана выехаў на пад'езд, і зразумела, што больш не можа трымацца за тое, што ведала. Для гэтага было занадта далёка.
  
  Макалан на кароткі час заплюшчыла вочы, спыніўшыся каля дома Барклаяў. У яе галаве быў беспарадак, і ёй патрэбна была дапамога. Яна паняцця не мела, што ўсё гэта значыць, але яна ведала, што Дыяна Барклай можа сказаць ёй больш, чым яна. Яна заўсёды гэта ведала - ёй проста трэба было прыдумаць, як адкрыць яе - і на гэты раз, вырашыў Макалан, яна не сыдзе, пакуль не зробіць гэта.
  Унутры яны селі адзін насупраць аднаго, і Дыяна Барклай настаяла прыгатаваць гарбату. Ёй удалося сабрацца, але выраз твару Макалана яе турбаваў. Яна адчувала, што дэтэктыў спрабуе зазірнуць у глыбіню яе душы і разграбае яе самыя патаемныя месцы.
  «Чым я магу вам дапамагчы, галоўны інспектар?» Яна кінула ссаць, звяртаючыся да Макалана належным чынам. Жорсткая абарона знікла.
  - Па праўдзе, - адказаў Макалан. «Гэта зайшло досыць далёка. Я хацеў сказаць, што вы ведаеце, што ваш муж невінаваты, але, вядома, гэта быў бы няўдалы выбар слоў у яго выпадку.
  Спіна Дыяны Барклай напружылася, і яе нелюбоў да Макалана ператварылася ў страх перад тым, што яна ведала. Яе заўсёды лічылі жорсткай, безэмацыянальнай жанчынай, але гэта было ў іншым жыцці, калі яна мела кантроль. Усе ахоўныя пласты класа і прывілеяў былі зняты, і яна сутыкнулася з жанчынай, якая выпрабоўвала сваю ўласную мужнасць і добрасумленнасць супраць горшых прыкладаў чалавецтва. Вочы Макалана блішчалі гневам, калі яна глядзела на жанчыну, якая склалася перад ёй, і ўпершыню ў жыцці Дыяна Барклай хацела маліць аб дапамозе - прасіць прабачэння ў гэтага дэтэктыва ў марнай надзеі, што яна зразумее.
  - Вы павінны дапамагчы нам, місіс Барклай, - настойваў на ёй Макалан. «Больш няма часу. Я ведаю частку гэтага, але не ўсё, таму скажыце мне, чаму я тут сяджу і што мне трэба ведаць. І каб вы дакладна ведалі, што пастаўлена на карту, калі вы гэтага не зробіце, я хачу паказаць вам, што адбываецца з дзяўчатамі, на якіх нападаюць».
  Яна сунула жанчыне фатаграфію апошняй ахвяры праз стол.
  Дыяна Барклай не магла адарваць вачэй ад жаху: ногі раскінуліся пад недарэчным вуглом, разяўлены рот застыў у момант смерці, калі дзяўчына ўсмоктвала кроў у свае затопленыя лёгкія. Яна здушыла ўсхліп, але гэта было бессэнсоўна, і Макалан дазволіў ёй прыняць гэта. Яна заслужыла гэта ўбачыць.
  Плечы Барклай затрэсліся ад вызвалення эмоцый, і ў рэшце рэшт напружанне ў яе грудзях аслабла. Яна ўспомніла, кім яна была і, што горш за ўсё, кім магла стаць, таму падняла вочы і папрасіла прабачэння ў Макалана, які не бачыў сэнсу адказваць. Усё, што яна хацела, гэта праўды.
  — Вы павінны разумець, галоўны інспектар, што б вы ні думалі пра мяне, прынамсі падумайце пра ўплыў таго, што я збіраюся вам сказаць, на тое, што засталося ад майго жыцця.
  Макалан усё яшчэ не бачыў сэнсу адказваць.
  «Пра слабасці мужа я ведала амаль з самага пачатку нашага шлюбу. Нашы адносіны ніколі не былі аб моцнай фізічнай страсці; гэта было больш звязана з нараджэннем дваіх дзяцей, а пасля гэта стала выпадковым з'явай, звычайна калі ён занадта шмат выпіваў».
  Макалан хацеў сказаць ёй спыніць урок гісторыі, але яна ведала, што ўсё гэта было часткай здзелкі. Праўда была на сваім шляху.
  «У яго было моцнае імкненне, а ў мяне — не, таму той факт, што ён стаў звязвацца з іншымі жанчынамі, у асноўным з адвакатамі, мяне зусім не турбаваў. Пакуль ён быў стрыманы, я быў шчаслівы весці сваё жыццё так, як хацеў. Я думаў, што атрымаў тое, што хацеў».
  Яна далікатна дакранулася дарагой насоўкай да вачэй, і Макалан пачаў яе шкадаваць. Яна зразумела, наколькі самотная гэтая жанчына і што далей будзе толькі горш.
  «Калі я даведаўся, што ён карыстаецца прастытуткамі, гэта была зусім іншая справа. Аднойчы сярод яго дакументаў я знайшоў картку, і, карацей кажучы, яна была для эскорт-агенцтва. Спачатку ён спрабаваў гэта адмаўляць, і, магчыма, ён выдатны юрыст, але я заўсёды мог вызначыць, калі ён хлусіць. У рэшце рэшт ён прызнаўся, што справы на працы яму надакучылі, а рызыка, на якую ён ішоў з прастытуткамі, прыносіла яму задавальненне. Ці мае гэта для вас сэнс, галоўны інспектар, хоць я мяркую, што вы бачылі значна больш, чым я?
  «Міс Барклі, місіс Барклай, я даўно не спрабавала разабрацца ў тым, чым займаюцца людзі, асабліва калі гаворка ідзе пра мужчын».
  Абодва слаба ўсміхнуліся.
  «Мы спрачаліся, і ў рэшце рэшт ён пераканаў мяне, што перастаў сустракацца з гэтымі жанчынамі, і я па наіўнасці паверыў яму - ці больш я хацеў яму верыць. Нейкі час было добра. . . і тады гэта адбылося».
  Макалан старалася трымаць глядзельны кантакт, не выяўляючы ўласнага напружання. Было ўражанне, што Дыяна Барклай адкрывала брудны мяшок, у якім было нешта жудаснае, але яго ўсё яшчэ не было відаць, таму яна не магла здагадацца, што гэта было - толькі адчула пах.
  «Ці можаце вы ўявіць сабе такога чалавека, як я, які сядзіць перад лекарам, якога я ведаю шмат гадоў, і яму кажуць, што ў мяне хвароба, якая перадаецца палавым шляхам?» Пытанне не патрабавала адказу. «Ён прынёс хваробу ў мой дом – і перадаў яе мне».
  Яна зноў усхліпнула, і Макалан зрабіў доўгі ўдых - потым сказаў не тое.
  — Прабачце, місіс Барклай.
  Вочы Барклая ўпершыню ўспыхнулі. «Не, не! Вы тут дзеля праўды, і я вам яе даю. Вы пашкадуеце, але паверце мне, калі я скажу, што гэта будзе не для мяне. Проста працягвай атрымліваць асалоду ад майго прыніжэння, і ты атрымаеш тое, што табе трэба».
  Макалан кіўнула і хацела забіць сваю задніцу.
  «Шок быў падобны на фізічную хваробу, і бессэнсоўна спрабаваць растлумачыць, што я адчуваў у той час. Я быў злы так, што мяне напалохала. Калі ён прыйшоў дадому ў той вечар, я сутыкнуўся з ім, і ён быў збянтэжаны. Ён плакаў, як дзіця – і толькі адзін раз у жыцці я яго такім бачыў. Мы размаўлялі і спрачаліся гадзінамі, спрабуючы высветліць, куды мы абодва накіроўваемся. Я ніколі не забуду момант, калі я зразумеў, што Томас падслухоўвае ў дзвярах. Ён заўсёды так рабіў. Вы можаце сабе гэта ўявіць? Усё ў адзін дзень. Усю гэтую праўду падзялілі з намі. Хлопчык, які спрабуе ўсё гэта прыняць. Усе яго разбураныя ілюзіі».
  Макалан убачыў, што гэта адбываецца. Аскепкі станавіліся на свае месцы - жудасная праўда, якую гэтая сям'я несла, як неапазнаны вірус.
  «Мой сын быў як зламаная лялька. Для яго гэта было занадта. Ён ніколі не гаварыў пра гэта сваёй сястры і ніколі не казаў пра гэта, але з таго дня ён быў пашкоджаны такім чынам, што бачылі толькі Джонатан і я. Ён ненавідзеў свайго бацьку, але наўрад ці выказваў гэта словамі ці гневам. Людзі лічылі яго слабым чалавекам, і хоць ён сам атрымаў кваліфікацыю ў юрыспрудэнцыі, гэта дрэннае апраўданне для чалавека. Але хіба гэта яго віна? Мая дачка паспела ненавідзець нас толькі за тое, што мы ёсць, і яна пайшла з дому, як толькі магла справіцца».
  Макалану трэба было пачуць, як яна гэта сказала. - Што вы мне кажаце, мiс Барклi?
  — Вядома, вы бачыце гэта, галоўны інспектар. Нягледзячы на яго адмаўленне, я быў перакананы, што Джонатан нясе адказнасць за напады на гэтых жанчын да апошняга інцыдэнту. Потым учора да мяне прыходзіў сын, і я ўбачыла ў ягоных вачах нешта страшнае. Ён сказаў, што хоча пагаварыць са сваім бацькам, а потым заплакаў у мяне на каленях, усхліпваючы, нібы разбіўся, і я зразумеў, што ён зрабіў». Яна нахілілася наперад, каб пераканацца, што Макалан разумее, што яна кажа. «Вам трэба пагаварыць з маім сынам».
  Макалан стараўся не паказваць яе панікі. «Вы ведаеце, дзе ён цяпер?»
  — Паняцця не маю, але ўчора ўвечары ён меў намер наведаць майго мужа.
  Макалан адчуў, як яе гнеў зноў узмацніўся. «Спадзяюся, на гэты раз гэта ўсё, інакш я прыйду за табой і скончу працу».
  Яна выбегла з дому і накіравалася проста да турмы, паклікаўшы О'Конара з машыны.
  «Дзе ты, чорт вазьмі, Грэйс?» — спытаў ён.
  «Слухай мяне і не гавары. Нам трэба схапіць Томаса Барклая і затрымаць яго. Я накіроўваюся ў турму да Джонатана Барклая; чаму б вам не далучыцца да мяне? Я растлумачу гэта, калі ўбачымся».
  «Грэйс?»
  Яна паклала трубку і прыціснула акселератар да падлогі.
  OceanofPDF.com
  71
  О'Конару ўдалося прыбыць у турму адразу за Макаланам, які чакаў яго, разважаючы, ці не адбудзецца ў іх вельмі публічная канфрантацыя. Яна ведала, што калі яе азартная гульня пойдзе не так, яна рызыкуе кар'ерай, ад якой ледзь не адмовілася аднойчы і можа разбурыць яе зноў, але нават калі ўсё пойдзе так, О'Конар будзе выглядаць слабай і прыніжанай, і гэта было амаль гэтак жа дрэнна.
  Яна ўпусціла яго ў гульню цяпер, таму што ён павінен быў быць, і яна меркавала, што ёй проста прыйдзецца жыць з наступствамі, але калі ён выйшаў з машыны і яна ўбачыла яго выраз твару, яна адчула, што яе плечы апусціліся. Раз'юшанасць - гэта нічога не сказаць, і яна зразумела, што гэта будзе складаней, чым яна думала.
  Ён падышоў да яе, яго твар быў напружаны і стрыманы, і яна ўбачыла, што яму было вельмі балюча - яго эга было пашкоджана, і гэта было тое, што ён хутка не даруе.
  «Што б ты ні рабіў, ты зрабіў гэта без мяне, і гэта ў маёй кнізе здрада», — холадна сказаў ён. «Вы з усіх людзей. Я разумею, чаму хлопчыкі над вадой адвярнуліся ад цябе – цяпер усё мае сэнс».
  О'Конар зразумеў, што ён ніколі не можа быць Харкінсам, але яго сапраўдная памылка заключалася ў тым, што ён не прымяніў тое ж самае да Макалана. Ён быў лепшым палітыкам, чым яна, але гэта ўсё. Яму стала дрэнна, калі ён зразумеў, што можа мець дзесяць кар'ер і пры гэтым не канкураваць з ёй. Для Грэйс гэта было натуральна - яна была для гэтага народжаная, а ён проста выконваў гэтую ролю. Ён быў добрым кіраўніком, але мог бы выконваць такую ж працу ў нафтавай кампаніі ці банку. Макалан і Харкінс былі сапраўднымі дэтэктывамі, і яму не хапіла смеласці быць тым, кім ён сапраўды хацеў.
  Макалан развёў яе рукі і адчуў, што словы прыляцелі, як удары, але яна падняла падбародак і не дазволіла яму ўбачыць раны, якія ён толькі што нанёс.
  «Як, чорт вазьмі, ты можаш ведаць, што здарылася над вадой?» Мы ваявалі, пакуль вы гулялі самі з сабой у добрым бяспечным офісе ў Германіі. Тое, што я раблю тут, - гэта даведацца праўду, і калі вам гэта не падабаецца, тады едзьце назад у штаб, пакуль я разбяруся з беспарадкам». Грудзі ўздымаліся ад пачуццяў. «Магчыма, тады я змагу патэлефанаваць ім і выклікаць сапраўднага дэтэктыва».
  Яго ашаломленае маўчанне прынесла ёй палёгку, і яна змагла асцярожна выбраць наступныя словы, яе гнеў улегся амаль гэтак жа хутка, як і падняўся. Яна сутыкалася з самым горшым мужчынам, і яе дар, калі яна мела патрэбу ў гэтым, была халодная рашучасць.
  - Я ніколі не чакала ад цябе такога каментара, Джон, - сказала яна яму, зноў склаўшы рукі. «Ты марны і эгацэнтрычны, але пры ўсім гэтым добры чалавек. Зараз я пайду, так што вырашыце».
  О'Конар міргнуў першым. Ён быў дастаткова разумны, каб зразумець, што яна цалкам можа мець рацыю і што яму трэба не выкідваць усё, што засталося ў яго ў руках. Рэпутацыя, якую ён стварыў асцярожна і без лішняга ўздзеяння на стрэс-тэсты, магла разгарацца ў вогнішчы, якое з радасцю дапамаглі б распаліць яго канкурэнты ў войску, і гэта ўсведамленне спыніла любую барацьбу, якую ён пакінуў. Жудасная праўда была выкрыта - што ён прайшоў праверку, але не прайшоў збор, і яго інстынкты падказвалі яму, што калі Макалан меў рацыю, то ён павінен трымацца за спуск.
  І калі яна памылялася, ён мог засыпаць зямлёй яе прафесійны труп, які раскладаецца.
  Ён рушыў услед за ёй у прыёмную, не кажучы ні слова, але пры гэтым глядзеў ёй у спіну і ўяўляў, як утыкае нешта вострае паміж яе лапатак. Пры першай жа магчымасці ён паабяцаў сабе, што напіша ёй нумар.
  OceanofPDF.com
  72
  Джонатана Барклая прывялі ў пакой для допытаў, і Макалан убачыў, што ён пастарэў за той кароткі час, што служыў. Валасы, якія заўсёды былі так старанна ўкладзеныя, цяпер былі коратка падстрыжаны, яго твар быў азызлым, а скура не мела колеру, акрамя шэрых тонаў, якія адбіваліся ад сцен пакоя. Ён паспрабаваў усміхнуцца, і яму гэта не ўдалося, але, здавалася, з палёгкай убачыў каго-небудзь, хто не быў часткай турмы.
  Макалан заўважыў, як дрыжаць рукі, і задумаўся, што гэта павінна быць для такога чалавека, як Барклай, у гэтым месцы. Яна паставіла б Джэкі Кроўфарда куды-небудзь падобнае, і яе ахапіла дрыжыкі пры думцы аб тым, што ён, напэўна, пацярпеў за забойства тэрарыста, які «пратэрмінаваны».
  О'Конар маўчала і дазволіла Макалану сыграць сваю руку, перажыўшы вопыт паніжэння, каб выглядаць як малодшы афіцэр у пакоі.
  — Я ведаю праўду, містэр Барклай. Не ўсё, але дастаткова, каб ведаць, што вы не здзяйснялі злачынстваў, за якія вас асудзілі. Вы, вядома, невінаваты чалавек, але гэта іншая справа.
  О'Конар напружыўся, але маўчаў, памятаючы, што ён быў там толькі па запрашэнні.
  — Я размаўляў з Дыянай і ведаю пра вашага сына. Я лічу, што ён забойца і што ўсё гэта была нейкая форма помсты. Вы маглі прыняць гэты прысуд за яго, і свет забыўся б пра вас. І мала хто з майго боку хацеў бы быць цалкам шчырым».
  О'Конар няўтульна паварушыўся ад гэтага каментара. Па праву ён павінен быў зняць з яе распрананне за здагадку, што міліцыя пацвердзіла б гэта, але яна мела рацыю. Здавалася, што яна мела рацыю ва ўсім, і ён пракляў яе, але ён ведаў, што яна, магчыма, трымала адзіны даступны яму выратавальны круг, таму ён павінен быў правільна разыграць свае карты.
  «Але я ўпэўнены, што вы ведаеце, яшчэ адна дзяўчына была забіта, — працягваў Макалан, — і гэта павінна спыніцца тут і зараз. Калі вы даведаліся, што гэта ён?
  Яна адхілілася назад, паклала далоні на стол і стала чакаць. Было ўсё ці нічога.
  Барклай разглядаў тыльны бок сваіх далоняў, і Макалан даў яму час скласці словы.
  «Я не быў упэўнены, пакуль ён не прыйшоў да мяне ўчора ўвечары. Я ведаў, што нехта хацеў мяне знішчыць, калі машыну скралі і ДНК вярнулася. Відавочна, я ведаў, што яго падклалі, але ці паверылі б вы мне, галоўны інспектар? Нягледзячы на ўсе прэтэнзіі, якія я прад'яўляў да паліцыі ў мінулым, я ведаў, што гэта не вы, але некаторыя з вашых калег маглі менш адчувальна паставіцца да такіх дзеянняў. Як вы ведаеце, я меў зносіны з некаторымі сур'ёзнымі людзьмі, і некаторым з іх не хапае фантазіі і рэсурсаў, так што сярод людзей, якіх я абараняў або, магчыма, падвёў у мінулым, таксама былі кандыдаты, а гэта значыць, што даволі шмат людзей, таму мне прыйшлося змірыцца з тым, што складае маё жыццё». Ён апусціў вочы і паківаў галавой ад нейкай нявыказанай думкі.
  «Гэта мог быць адзін з іх, але была праблема з прычынай. Самае горшае, што здарылася, - гэта дзіўная няздольнасць забяспечыць невінаваты вынік, але, улічваючы, што ўсе яны былі такімі ж вінаватымі, як і грэх, гэта было цяжка прыняць. Праўда ў тым, што я вёў жыццё, у якім набраліся ворагі, і я проста не мог быць упэўнены, які менавіта, але цяпер няма сэнсу што-небудзь хаваць; Я выкладу ўсе свае карты на стол».
  Здавалася, ён атрымаў энергію ад сваіх адкрыццяў. Ён кантраляваў адказы, неабходныя Макалану, таму прайграваў сцэнар у сваім уласным тэмпе.
  О'Конар моўчкі назіраў за размовай; ён мог назіраць з іншага пакоя, а Макалан і Барклай выконвалі свае ролі, быццам ён быў нябачным. Ён ведаў, што не варта прымаць удзел або разрываць заклён, які ўтварыўся, як павуцінне, на яго вачах.
  «Машына магла быць выпадковасцю, але калі вярнулася ДНК, я зразумеў, што нехта меў сур'ёзныя намеры. Гэта ўжо не было выпадковасцю».
  «Такім чынам, вы не маеце ніякага дачынення да таго, што ваша машына сышла ў самаволку?» Макалан перабіў, але Барклай ужо прадчуваў пытанне і ўсміхнуўся.
  «Вядома, не, але гэта быў разумны крок — менавіта тое, што зрабіў бы вінаваты чалавек і чаму б вы падумалі інакш?» Праблема была ў тым, што вы былі настолькі занятыя, асуджаючы мяне перад судом, што глядзелі, але не бачылі».
  О'Конар назіраў, як на стале перад ім разгортваюць няўдачы расследавання. Ён быў SIO, і ўсё, што пайшло не так, было перабрана, як косткі забітага драпежніка. Газеты і кіраўнікі хацелі б прынесці чалавечыя ахвяры, каб пераканацца, што яны не пашкодзяць сваёй кар'еры.
  «У майго сына няма Merc, хоць я ведаю, што час ад часу ён іх наймае. Тым не менш, я не мог быць упэўнены, калі так шмат людзей маюць падставы не любіць мяне».
  Макалан уздыхнуў. Яна хацела застагнаць, але стрымалася. Рука О'Конара сціснулася.
  «Я сказаў Томасу, але ён толькі засмяяўся мне ў твар, сказаў, што не ведае, пра што я кажу. Я заўсёды ведаў, што ён пагарджае мной, але вы ніколі не разумееце глыбіні такой нянавісці і таго, якую форму яна можа прыняць».
  Яго вочы бліснулі новым агнём над абвіслымі, запаленымі абадкамі. «Што мне было рабіць? Абвінаваціць майго ўласнага сына без якіх-небудзь доказаў, калі доказы былі складзеныя супраць мяне? Ён не прызнаўся ў гэтым, таму заўсёды была верагоднасць, што хтосьці іншы з майго мінулага хоча звесці рахунак. Што б ні здарылася, я ведаў, што той, хто за гэтым стаяў, зрабіў добрую працу, і ўсе мае мінулыя неразборлівасці будуць абнародаваны». Ён усміхнуўся, але яго вочы заставаліся мёртвымі, і Макалан ненадоўга задумаўся аб яго здаровым розуме.
  «Калі вы паказалі мне фатаграфіі дзяўчат, з якімі я быў, гэта было пацвярджэннем таго, што злачынца прыклаў усе намаганні, каб сачыць за мной, каб звязаць мяне з ахвярамі. На мой погляд, па-чартоўску грунтоўна». Ён уздыхнуў і паківаў галавой.
  «З абаронай падзецца не было куды. Што мне было рабіць - выказаць здагадку, што гэта можа быць мой сын, таму што ён мяне ненавідзеў, ці невядомы злыдзень з мінулага? Я не думаю, што мая любячая публіка пайшла б на гэта, і, вядома, не Lothian and Borders best або журы. Я дастаткова ведаў, як яны дзейнічаюць у такіх выпадках».
  Барклай нахіліўся наперад і сказаў праўду. «Мой сын прыйшоў да мяне ўчора ўвечары і прызнаўся, што ён зрабіў, і чаму ён гэта зрабіў. Я спытаў яго, чаму ён зноў забіў, калі мог пакінуць мяне гніць, і тады я зразумеў, наколькі ён хворы. Ён сказаў, што яму гэта спадабалася - відаць, гэта яго здзівіла, і ён не мог спыніцца. Яго намерам было загубіць мяне, і ён дасягнуў усяго гэтага. Ён проста чакае цябе».
  Барклай глядзеў на твары дэтэктываў і ўсміхаўся, разумеючы, што яны ўсё яшчэ не зусім разумеюць.
  «Была яшчэ адна праблема, галоўны інспектар, і яна заключалася ў тым, што мае адносіны з маім добрым сябрам Мікам Харкінсам так ці інакш вырашаць мой лёс, таму я вырашыў маўчаць пра гэта. У мяне не было выбару. Верагоднасць была ў тым, што глыбокае расследаванне майго мінулага выкрые тое, за што я быў адказны, і, улічваючы некаторых мужчын, якіх я здраджваў вашаму калегу, я мог быць цалкам упэўнены, што я пацярпеў бы так, як хацеў бы не думаць».
  Макалан адчыніў апошнія дзверы. — Я ведаў, што паміж табой і Харкінсам нешта было. Я таксама ведаю, што ён выдаліў старонку з вашага нататніка, але я не ведаю, чаму - я думаў, што гэта можа быць падтасоўка - але, улічваючы тое, што вы сказалі, я не думаю, што гэта тое, што вы збіраецеся сказаць я.'
  Макалан раззлаваўся. Яна не ведала, чаму, але ведала, што яны ўсё яшчэ гуляюць; усё яшчэ ззаду ў гульні, і было відавочна, што Барклай атрымліваў асалоду ад улады ў тым, што ведаў. Было падобна на тое, што ён вярнуўся ў Высокі суд, раздзіраючы паліцэйскіх сведак, якія апынуліся ў ізаляцыі на месцы для сведак.
  «Я думаў, што вы, магчыма, ужо разабраліся з гэтым, але, відавочна, я аддаў вам занадта вялікую заслугу. Некалькі гадоў таму я па-дурному эксперыментаваў з какаінам, як у той час рабілі многія з майго класа. Аднойчы вечарам я быў з дзяўчынай з агенцтва, і баюся, што ўсё выйшла з-пад кантролю; на жаль, яна засмуцілася і выклікала паліцыю. Адбылася сварка, і, шчыра кажучы, яна атрымала сур'ёзныя траўмы. Яна сама стала вінаватай, але я дапускаю, што суд мог не зразумець майго боку інцыдэнту».
  О'Конар хацеў заплюшчыць вочы, але апынуўся ў пастцы, як Макалан, і ўсё, што ім засталося, - гэта эндшпіль. Барклай цягнуў за ўсе нітачкі, і гэта быў яго апошні вялікі момант выступлення.
  «Мік Харкінс быў афіцэрам крымінальнага разведкі, якога выклікалі і... . . скажам так, мы знайшлі кампраміс. Вы, людзі, схільныя называць гэта здзелкай. Ён зразумеў добрую магчымасць, калі ўбачыў яе. Ён дамовіўся з сутэнёрам дзяўчыны і зрабіў так, каб прыкрыя падзеі зніклі. Я стаў крыніцай інфармацыі. Давайце паглядзім праўдзе ў вочы: ці можа гэта быць лепш, чым юрыст-ліст, чалавек, які абараняе людзей, якія маюць значэнне, тых, каго вы з цяжкасцю пазбаўляецеся? Не, назавём як было: я стаў яго інфарматарам. Я меў зносіны з самымі вялікімі і лепшымі злачынцамі ў гульні, таму падумайце, што я змог яму даць! Грошы ў здзелцы не былі, і адзінае, на чым я настойваў, гэта тое, што я ніколі не буду афіцыйна зарэгістраваны як CHIS, як вы іх цяпер апісваеце. Такім чынам, як паліцыя, каб выкарыстоўваць чатыры словы, дзе адно можа зрабіць трук. Як вы думаеце, хто даў вам Дрю? Як Мік Харкінс атрымаў так шмат загалоўных арыштаў? Лепшым для Лоціана і памежнай паліцыі было тое, што ён ніколі не павінен быў плаціць мне ні цэнта. Ён кіраваў мной, а я кіраваў ім».
  Ён сядзеў і атрымліваў асалоду ад уплыву сваіх слоў. Макалан міргнуў; О'Конар ужо бачыў, як маса лайна льецца на сілу - і што ён будзе пахаваны пад гэтым. ACC з задавальненнем выкарыстае Харкінса, каб дабрацца да О'Конара. Віна па асацыяцыі; гэтага было дастаткова. Харкінс апрацаваў неафіцыйную крыніцу, што само па сабе было сур'ёзнай справай, і ён дазволіў ёй працаваць. Выдатна, калі вынікі спрацуюць, але калі справа пойдзе не так, гэта будзе вісячай справай, і О'Конар убачыў, дзе менавіта грошы спыняцца.
  «Я сказаў Харкінсу пра запіс у запісной кніжцы, і ён вырашыў пазбавіцца ад яго без пытанняў. У мяне была магутная зброя, таму што містэр Харкінс відавочна баяўся, што нашы адносіны стануць публічнымі; на самай справе, ён ведаў, што наша здзелка магла паставіць яго тут са мной. У сітуацыі быў адценне халоднай вайны: гарантаванае ўзаемнае знішчэнне. Пытанне аб вінаватасці ці невінаватасці тут не ішло – што да яго, я быў вінаваты, як асуджаны, і я яму нічога не сказаў, каб ён перадумаў».
  О'Конар паспрабаваў сабраць усё разам, але вырашыў, што гэта занадта. Ім трэба было вярнуцца ў штаб і паспрабаваць распрацаваць план уцёкаў. Тое, што здавалася трыумфам і пачаткам новай старонкі ў яго кар'еры і асабістым жыцці, абярнулася мостам, які абваліўся пад яго нагамі. Ён не мог павярнуць назад, і шлях наперад азначаў доўгае падзенне. Ён упершыню загаварыў.
  — Значыць, вы здрадзілі некаторых сваіх кліентаў. Божа, ты гадамі прадстаўляў Дрю. Яны цябе ёбаным сабакам скармяць». О'Конар убачыў, як чарвякі высыпалі з банкі, калі ён гэта сказаў, і вена на яго шыі ад панікі закалацілася. Дрю будуць крычаць пра свае правы чалавека, і дзясяткі судоў могуць быць сарваныя. Было задзейнічана больш людзей, чым О'Конар, у тым ліку Макалан, але ён быў чалавекам на мосце і начальнікам Харкінса, а Харкінсу гадамі дазвалялася бегаць на волі, так што сіла будзе адзначана такім жа лайновым штормам.
  — Нам трэба ісці, містэр Барклай, але мы вернемся, як толькі знойдзем вашага сына.
  Барклай напалову падняў руку. — Пакуль не, суперінтэндант. Магчыма, вы атрымаеце майго сына яшчэ да дня, і, калі я не памыляюся, ён чакае, што яго зловяць. Вось у чым праблема. Я пралічыўся, і, здаецца, не першы раз, думаючы, што той, хто гэта зрабіў, спыніцца пасля майго асуджэння. Я памыліўся. Ён хоча пайсці далей і знішчыць сябе. Такім чынам ён можа быць упэўнены, што для мяне няма шляху назад ні ў рэпутацыі, ні ў прафесійнай кар'еры, ні ў любым выглядзе, што я быў часткай істэблішменту».
  О'Конар выглядаў так, нібы збіраўся задаць пытанне, але Барклай вярнуўся ў ролі галоўнага абаронцы. На дадзены момант пляцоўка была за ім, і ён лёгкім жэстам падняў указальны палец, загадваючы О'Конару пачакаць моманту.
  «Я не скончыў, і я баюся, што таксама ён. Калі сын прыйшоў да мяне, ён хацеў пагаварыць, паглядзець мне ў вочы і прызнацца мне, што ён зрабіў і чаму. Упершыню ў жыцці я правёў шмат гадзін, шкадуючы аб тым, што зрабіў з сябе, і гэта можа здацца дзіўным, але мне патрэбна было прызнанне. Я не католік, але мне падалося правільным. Яшчэ адна памылка, на жаль». Ён на імгненне спыніўся і ўбачыў, як дэтэктывы, захопленыя словамі, чакаюць фінальнага акта драмы - жахлівага адкрыцця, што гэта было ўсяго за некалькі імгненняў.
  «У якасці тлумачэння я расказаў яму пра дзяўчыну, якую я пакрыўдзіў шмат гадоў таму, і пра тое, як Харкінс завязаў са мной адносіны. Ён вінаваціць мяне амаль ва ўсім, што зрабіла яго марным, напампаваным няўдачнікам, якім ён з'яўляецца, і ў тым, што я прынёс дадому да яго маці, а цяпер ён вінаваціць паліцыю ў тым, што яна не спыніла мяне на шляху. Калі я кажу паліцыя, я павінен сказаць Харкінс. Я думаю, што яго першапачатковы план прадугледжваў нешта іншае і, магчыма, нават вас, галоўны інспектар, але цяпер я лічу, што вам трэба выратаваць Міка, таму што, калі я не памыляюся, мой сын пераследваў яго - ці, прынамсі, спрабаваў знайсці - з апошняга часу. ноч».
  Макалан бачыла, што гэта адбываецца, і ўжо пракручвала ў галаве варыянты. Дзе быў Мік?
  «Ён змяніў апошнюю частку сваёй гульні, і я думаю, што ён спрабуе знайсці Харкінса, каб згуляць у яе, што не павінна быць занадта цяжка, улічваючы звычкі чалавека да алкаголю. Дай Міку лепшае, калі дабярэшся да яго першым; без сумневу, я буду бачыць вас на вуліцы. Вось і непрыемнасць – я думаю, што мой час тут абмежаваны. Гэта дрэнны вецер». Але ён сказаў гэта перад зачыняючыміся дзвярыма інтэрв'ю.
  Макалан і О'Конар ужо выязджалі і беглі за сваімі машынамі.
  OceanofPDF.com
  73
  Харкінс падняў каўнер, калі дождж загубіў цёплыя месцы пад яго паліто. Ён схаваўся ў дзвярах паба, спрабуючы назапасіць энергію, каб пакінуць цяпло ззаду. Дождж на імгненне паменшыўся, але толькі рыхтаваўся да новага ліўня.
  Любая разнастайнасць у яго жыцці скончылася, калі ён у апошні раз сышоў са штаба, і ён адчуваў сябе акружаным варожым светам, успамінаючы тыя апошнія дні ў атрадзе, якія ледзь не давялі яго да крана.
  Ён быў упэўнены, што людзі ведаюць, што нарэшце выкінула з жыцця Міка Харкінса і яго кар'еру. Астатнія сышчыкі нібы аддаліліся, і ён не хацеў з імі размаўляць, нават адбівацца, як заўсёды было ў яго. Калі яны размаўлялі з ім, ён быў упэўнены, што заўважылі яго мутныя вочы, недасканалыя спробы пагаліцца і трывогу, якая скрыгатала ў грудзях. Страх адкрыцця падрываў яго апетыт і страляў хвалі нервовай энергіі праз яго цела, калі ён хацеў толькі спаць.
  Яго катавалі некаторыя з тых жа дэманаў, якія наведвалі Томаса Барклая, але без працы яму было нікуды, і краты былі адзіным месцам, дзе ён мог прынамсі паставіць яго побач з іншымі людзьмі, якія не мелі магчымасці ведаць ці судзіць, што ён зрабіў. Ніхто з тых, хто яго ведаў, не хацеў, каб яго бачылі ў яго кампаніі – паліцэйскі ў адстаўцы ўсё яшчэ быў паліцыянтам – і ён хутка худнеў, прастора вакол яго каўняра цяпер была дастаткова шырокай, каб мочны дождж сцякаў проста па спіне.
  Ён стаяў на краі тратуара, жмурачыся на пырскі, якія кідалі ўгару колы, што праязджалі міма. Ён здзіўляўся, як гэта здарылася: ён быў малады, потым у адзін цудоўны дзень ён быў сярэдніх гадоў, а цяпер ён трахнуўся.
  Букмекеры былі на другім баку дарогі, і ён вылаяўся, калі ўсплёск колаў расплюхнуў брудную вулічную ваду на яго ногі і чаравікі. Ён углядаўся ў праліўны дождж, які зноў пачаўся з помстай, і не заўважыў машыны, якая круціла маторам на абочыне вуліцы. Ён выйшаў на дарогу, шукаючы ў сваім плашчы напалову здушаны пачак цыгарэт, і ледзь заўважыў роў рухавіка, перш чым падняцца ў паветра і стукнуцца аб асфальт.
  'Чорт!'
  Калі машына ўрэзалася ў яго, боль быў выбухам - потым амаль гэтак жа хутка ён сцяк у халодную вільготную зямлю ўнізе, і разам з ім зніклі ўсе адчуванні. Ён проста ўсведамляў, што ледзяныя кроплі дажджу прымушаюць яго міргаць, і што ён не можа паварушыць галавой, каб пазбегнуць іх. Ён быў упэўнены, што памірае, але адчуваў сябе надзіва спакойна. Як і большасць людзей, ён задаваўся пытаннем, як пройдуць яго апошнія хвіліны, але ў гэтым перажыванні быў амаль антыкульмінацыйны момант.
  Калі боль знік, яго розум прыстасаваўся да сітуацыі. Над ім схіліўся мундзір і нешта гарлапаніў, але гэта было нямое кіно, хоць ён здагадваўся, пра што ідзе гаворка. Хрыстос ведае, што ён сам даволі часта бываў там, будучы маладым паліцэйскім – здавалася, тысячу гадоў таму. Усё, што вы маглі зрабіць, гэта сказаць небараку, каб ён супакоіўся, і што дапамога ўжо на шляху. Што ж, ён быў спакойны, але не думаў, што многае можа вырашыць яго сітуацыю. Ён уявіў свой малады твар на паліцэйскім і, калі б мог, заплакаў бы. Потым ён убачыў, як Грэйс спрабуе дабрацца да яго. Яна плакала, яе твар быў разарваны ад болю, і ён зразумеў, кім яна для яго стала. Яго грудзі ўздымалася ад намаганняў застацца ў жывых, і ён сказаў гэта не больш чым шэптам: «Ісус Хрыстос, гэта не так павінна скончыцца».
  OceanofPDF.com
  74
  Макалан хадзіў па бальнічных калідорах, думаючы, што яна скажа. Яна прайшла ў пакой і праз шкло ўбачыла Харкінса. Ён нерухома сядзеў у крэсле, гледзячы ў акно, і, як ёй сказалі, у яго не было іншага выбару, акрамя як глядзець. Яны сказалі, што ёсць шанец, што ён можа ніколі больш не хадзіць, але гэта было рана, і Харкінс быў упартым вырадкам, які хацеў бы даць рады, калі б была магчымасць нават частковага выздараўлення. Той факт, што ён выжыў, сам па сабе быў маленькім цудам.
  - Мік?
  Ён павольна азірнуўся. На дадзены момант Харкінс мог дзейнічаць толькі павольна.
  «Грэйс. Рад цябе бачыць. Не думаў, што ты прыедзеш». Яму ўдалося паўусміхнуцца, але гэта было стомлена, і цвёрды чалавек выглядаў слабым.
  Яна сказала яму, што разумее. Ён зрабіў тое, што зрабіў, і ўсё пайшло не так. Іншыя людзі рабілі рэчы і выжывалі - усё гэта было на ўлонні багоў, і ўсё залежала толькі ад таго, добры ў іх дзень ці кепскі. Яна сказала яму, што ён добры паліцэйскі, нягледзячы ні на што, і што свет проста аблажаўся.
  Праз гадзіну яна пацалавала яго ў лоб, выйшла са шпіталя і накіравалася назад у штаб. Яна ведала, што фіскал змагаецца з абвінавачаннямі супраць яго, але што яшчэ яны маглі яму зрабіць? Ён быў у найгоршай турме, таму яна думала, што яны павінны пакінуць яго ў спакоі. Яна, вядома, не збіралася судзіць гэтага чалавека.
  У яе была прызначана сустрэча з намеснікам начальніка, і яна паняцця не мела, будзе гэта дрэнна ці горш, чым дрэнна, але яна магла прынамсі супакоіцца тым, што Томас Барклай быў пад замком, як бітвы гулец з « Пралятаючы гняздо зязюлі . Яго бацька быў на волі і хаваўся ад усіх, у асноўным ад сваіх былых кліентаў, але ім удалося ўтрымаць частку інфармацыі пра яго адносіны з Харкінсам, таму ўсё залежала ад таго, ці аддадуць Міка пад суд. Калі б яны гэта зрабілі, то гэта, несумненна, усё высветлілася - і ахвяры, несумненна, павялічыліся б.
  OceanofPDF.com
  75
  Яна пастукала ў дзверы, зайшла ў занадта вялікі кабінет і адчула, што яе ногі правальваюцца ў дыван. Гэта быў дрэнна падзелены свет. Сакратар прынесла паднос, і імгненна падалі гарбату, але асуджэння так і не было, і свет Макалана зноў змяніўся.
  «Вас павысяць да суперінтэнданта і вы зоймеце пасаду галоўнага афіцэра MCT. Як вам гэта падыходзіць?
  «Я ў шоку, сэр, і не чакаў гэтага. Што з містэрам О'Конарам?
  «Мы лічым, што яго навыкі ляжаць у іншым месцы; ён зойме пасаду кіраўніка аддзела скаргаў і ўнутранага расследавання. Сіла ўзяла, але мы выжывем. Мы заўсёды так. Джон атрымаў зенітную зброю, як і ўсе мы, але ён добры чалавек, і мы ніколі не павінны гэтага забываць. Вы рызыкавалі, і гэта магло б пацярпець няўдачу, але вы займаеце высокі ўзровень, і гэта добра адбіваецца на сіле. Гісторыя, якую Джэкі Бэл расказала пра вашу кар'еру, паставіла вас у добры бок, і мы можам гэтым скарыстацца. Джон О'Конар можа адчуваць сябе так, быццам вы замянілі яго, але яму проста прыйдзецца з гэтым змірыцца, так што давайце працягнем справу і працягнем добрую працу з MCT».
  Яна выйшла з пакоя, разумеючы, што ніколі не зможа прэтэндаваць на высокую пасаду, бо ўсе гавораць адно і тое ж. Праўда заключалася ў тым, што О'Конар прыняў усю зенітную зброю, нават калі ён мала што мог зрабіць, каб прадухіліць тое, што здарылася. Яна ведала, што ёсць людзі, якія заўсёды будуць пагарджаць ёю за тое, якой яна была, і адзін з іх цяпер адказвае за скаргі і дысцыпліну. "Чортава цудоўна", - прамармытала яна.
  Яна зайшла ў пакой атрада і сваю новую імперыю, узяла тэлефон і забраніравала рэйс у Белфаст. Яна сказала, што ніколі не вернецца назад, але хацела пабачыць Біла Кэлі, пакуль не позна. Яна хацела сказаць яму, як многа ён значыць для яе - і яна хацела прайсціся па горадзе пры дзённым святле, калі няма ценяў і мёртвыя былі проста такімі.
  OceanofPDF.com
  76
  
  Макалан схіліўся над крэслам, дзе падчас размовы заснуў Біл Кэлі. Ён выглядаў старым, і яна магла сказаць, што яго час блізкі. Яна апошні раз правяла рукой па яго лбе і пайшла. Яны сказалі адно аднаму ўсё, што трэба было сказаць, і яна была рада, што ўбачыла яго, нават такім, які ён быў. Ён не спалохаўся, проста стаміўся і паспеў пахітраваць, што пасля пахавання некаторыя старыя піраўцы, напэўна, падымуць за ім чарку. Яна трымала яго жонку і выйшла з дому, каб прагуляцца ў горад.
  Яна блукала па горадзе міма мэрыі, але гэта выглядала звычайна, і людзі займаліся сваімі справамі. Вайна даўно скончылася для ўсіх, за выключэннем тых, хто не мог жыць без справы, - ашуканых мужчын і жанчын, якія не маглі бачыць, як свет рухаецца далей без іх. Калі патрабаваліся доказы, дык дысідэнтам проста трэба было настроіцца на любімую падвойную дзею Ольстэра – МакГінэса і Пэйслі.
  Яна адчыніла дзверы бара «Карона» і ўцягнула ў сябе цяжкія пахі добрага піва і сапраўднай ежы. Кліенты былі проста людзьмі, якія размаўлялі і жылі сваім жыццём.
  Макалан замовіў палову Гінэса і падумаў пра тое, наколькі далёка зайшоў горад і чаго людзі могуць дасягнуць разам нават пасля жахаў Смуты. Еўропа насупраць была таму сведчаннем - калісьці гэта быў самы разбамблены гатэль у свеце, але вось ён быў, агні міргалі, як быццам нічога не было.
  Надышла цемра, і яна пайшла ўздоўж перавала Донегал, на дарогу Ормо і мінула рынкі, куды за гады да гэтага яе адвезлі, а яе цела пакінулі на выставе на пустцы. Але нічога не выйшла з ценю; у горадзе была проста ноч.
  Макалан ведаў, што раздзел яе жыцця зачыняецца. Сны ўсё роўна прыходзяць, але не так часта, і яны пачалі размывацца, як яе ўспаміны.
  Яна пайшла па Ньютаунардс-Роўд і накіравалася да будынка штаб-кватэры PSNI і таго, што раней было RUC. Яна нервова дакранулася да свайго твару некалькі разоў, калі яе правяралі супрацоўнікі аховы на ўваходзе. Нават па мерках паліцэйскага будынка глядзець на яго было нецікава, але столькі ўсяго ён пабачыў у свой час. Як і многія яе калегі і сябры, некаторыя з іх былі забіты Правасам, яна праводзіла доўгія дні і яшчэ большыя ночы ў гэтым будынку, не ведаючы, хто будзе наступным. Там быў невялікі сад памяці, які ўшаноўваў столькі загінулых афіцэраў – столькі сем’яў, разбітых бруднай вайной – і Біл Кэлі паабяцаў ёй вярнуцца з візітам. Гэта можа быць балюча, але ён лепш за яе ведаў, што ёй трэба пакінуць мінулае там, дзе яно было.
  «Не чакай прыёму з шампанскім, Грэйс, — сказаў ён, — але табе трэба прыняць гэта. PSNI з'яўляецца часткай сэрвісу, і яны могуць вам зноў спатрэбіцца ў вашай кар'еры. Я патэлефанаваў начальніку ў "Майор Крайм", і ён быў бы рады сустрэцца з вамі. Ведаеш, у цябе добрая рэпутацыя, крыху знакамітасці». І ён паспеў усміхнуцца.
  Яна пачакала ля стойкі, каб атрымаць свой пропуск, і тут падышоў супрацоўнік крымінальнай справы па крымінальнай справе і цёпла паціснуў ёй руку. Яна не ведала яго, і была ўдзячная за гэта. Для яго гэта быў проста візіт ветлівасці старэйшага дэтэктыва L&B, які служыў у Паўночнай Ірландыі.
  Яна дрыжала, ідучы па калідорах, успамінаючы, як яна была ўсхваляваная, калі толькі далучылася да Аддзялення. Яна паўгадзіны жавала тлушч з DCI, перш чым ён прапанаваў ім пайсці на абед, і яна спрабавала прыдумаць апраўданне, каб пазбегнуць гэтага, калі яе тэлефон выключыўся і напалохала яе.
  «Макалан».
  Гэта быў яе офісны званок - адзін з дэтэктываў у MCT.
  «Прабачце, мэм, знойдзена цела. Гэта забойства».
  Яе плечы расправіліся, і яна адчула, што ў ёй пачаў працякаць знаёмы адрэналін. «Я еду».
  Яна развіталася з DCI і пачала сваё падарожжа назад у Эдынбург, каб даведацца, што жыццё чакае яе далей.
  
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список

Кожевенное мастерство | Сайт "Художники" | Доска об'явлений "Книги"