Крамлі Джеймс : другие произведения.

Прикордонні змії (C.W. Sughrue #3; Milo Milodragovitch #3)

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:
Школа кожевенного мастерства: сумки, ремни своими руками
 Ваша оценка:

  
  
  Хвала Джеймсу Крамлі
  «Те, що Реймонд Чендлер зробив для Лос-Анджелеса тридцятих років, Джеймс Крамлі робить для придорожнього Заходу сьогодні».
  — Харпера
  «Крамлі може писати унікальні для нього сцени. Він рідкісний письменник, який використовує стиль, а не прийоми».
  — San Jose Mercury News
  «Якщо вам подобається ваш детектив, який є жорстким і наполегливим, ви полюбите Джеймса Крамлі... Ніхто не робить цього краще».
  — Х'юстонська хроніка
  «Крамлі є одним із найкращих доповнень до жанру приватного огляду… [Він] привносить у свої книги… знання та розуміння американської психіки, яким вдалося небагатьом письменникам будь-якого жанру».
  — The Buffalo News
  «Джеймс Крамлі — першокласний американський письменник… піротехнічно розважальний, сексуальний, співчутливий».
  — Сільський голос
  OceanofPDF.com
  
  Джеймс Крамлі
  МЕЖОВІ ЗМІЇ
  Джеймс Крамлі народився в Трі-Ріверс, штат Техас, і провів більшу частину свого дитинства в Південному Техасі. Прослуживши три роки в армії США та отримавши вищу освіту в галузі історії (бакалавр, Техаський коледж мистецтв і промисловості) і творчого письма (МЗС, Університет Айови), він приєднався до факультету англійської мови в Університеті Монтани в Міссулі. Він також був запрошеним професором у низці інших закладів по всій країні, зокрема в Техаському університеті в Ель-Пасо, Університеті штату Колорадо, Рід-коледжі та Карнегі-Меллона. Його твори включають роман про В’єтнам « Один до графа Каденса » та сім детективних романів: «Неправильний випадок» , «Останній вдалий поцілунок» , «Танцюючий ведмідь» , «Мексиканська деревна качка» , «Прикордонні змії» , «Остання країна » та «Правильне божевілля» . Він помер у Міссулі в 2008 році.
  OceanofPDF.com
  
  КНИГИ ДЖЕЙМСА КРАМЛІ
  Один до графа Каденс
  Неправильний випадок
  Ведмідь танцює
  Останній добрий поцілунок
  Мексиканська деревна качка
  Прикордонні змії
  Остаточна країна
  Правильне безумство
  OceanofPDF.com
  
  
  OceanofPDF.com
  
  ПЕРШЕ ВИНТАЖНЕ КРИМІНАЛЬНЕ ВИДАННЯ/ЧОРНА ЯЩІРКА, ЛИПЕНЬ 2016 РОКУ
  No 1996 Джеймс Крамлі
  Всі права захищені. Опубліковано в Сполучених Штатах Vintage Books, підрозділом Penguin Random House LLC, Нью-Йорк, і поширено в Канаді Random House of Canada, підрозділом Penguin Random House Canada Limited, Торонто. Спочатку опубліковано у твердій палітурці у Сполучених Штатах видавництвом The Mysterious Press, відбитком Warner Books, Inc., a Time Warner Company, Нью-Йорк, у 1996 році.
  Vintage є зареєстрованою торговою маркою, а Vintage Crime/Black Lizard і colophon є торговими марками Penguin Random House LLC.
  Дані каталогізації в публікації зберігаються в Бібліотеці Конгресу.
  Vintage Books Trade Paperback ISBN 9781101971499
  електронна книга ISBN 9781101971529
  Дизайн обкладинки Меган Вілсон
  Фотографія обкладинки No Tony Worobiec/Arcangel
  www.weeklylizard.com
  v4.1
  еп
  OceanofPDF.com
  Зміст
  Обкладинка
  Про автора
  Книги Джеймса Крамлі
  Титульна сторінка
  Авторське право
  Посвята
  Примітка автора
  Епіграф
  Частина перша: Майло
  Частина друга: Sughrue
  Частина третя: Майло
  Частина четверта: Sughrue
  Частина п'ята: Майло
  Частина шоста: Майло та Сугрю
  Sughrue
  Майло
  Sughrue
  Майло
  Sughrue
  Майло
  Sughrue
  Майло
  Sughrue
  Майло
  Sughrue
  Майло
  
  OceanofPDF.com
  
  для Марти Єлизавети
  OceanofPDF.com
  
  Примітка автора
  З власних міркувань я швидко і вільно грався з географією двох моїх улюблених місць, Західного Техасу та Північної Каліфорнії, і прошу читача поблажливості. дякую
  OceanofPDF.com
  
  Коли ми вийшли з літака, автоматичні посадкові вогні злітно-посадкової смуги вимкнулися, залишивши нас у м’якій темряві пустелі, що оточувала невелике поле.
  «Кастільо, Техас», — нервово пробурмотів пілот, знімаючи темні окуляри, які він завжди носив під час нічних польотів. «Хто тут живе в біса?»
  « Мохадос — для вас, ґрінго, мокради — три різновиди контрабандистів наркотиків, шість різних порід законних собак і будь-які види злочинців, які тільки придумали», — похмуро відповів гід.
  «А там?» — сказав пілот, махаючи окулярами на димні розмазані вогні на Ріо-Гранде.
  «Енохада?» — вражено сказав гід. «Прикордонні змії, чоловіче».
  «Хто це?»
  «Чорт, чувак, — нарешті сказав він, — ніхто не знає, хто вони. І нікому з довбаним глуздом наплювати».
  З РОЗМОВИ З Ч. В. СУГРУ
  OceanofPDF.com
  
  
  ЧАСТИНА ПЕРША
  Майло
  OceanofPDF.com
  
  Можливо , це був клятий костюм. Італійський шовк, виготовлений на замовлення, легкий і тонкий, як зміїна шкіра. А може, весь мій новий чистий і блискучий гардероб виглядав дивно під моїм пошарпаним старим обличчям. Тонка трикотажна сорочка під пальто, плетені шкіряні лофери — звісно, без шкарпеток — і м’яка фетрова фетрова куртка Borsalino, що робило мене схожим на російського чорноморського літнього сутенера. Проте непогано, подумав я. Для звідника.
  Але, очевидно, я порушив більше, ніж дрес-код у цій занедбаній дірці під назвою Duster's Lounge, кодекс, який обов’язково включав аркуш із репом щонайменше на дві сторінки, п’ять років тяжких випробувань і всі ті рідкі тюремні татуювання на чоловічій шкірі. міг нести.
  Або, можливо, мавпа-оїд, що схилилася біля мене на пошарпаний бар, уявила себе модним критиком. Він красувався крилатими драконами й черепами на опуклих руках, що звисали з м’язової сорочки, у правій руці мав величезний різак і слинявий погляд справжнього критика. Що б там не було, він грав моєю лівою манжетою, поки лезо не втиснулося в м’яку тканину. Втретє за останні дві хвилини.
  «Що в біса ти тут робиш, старий?» — пробурмотів він із бурчанням дивака. «Що за біса?»
  Я ще навіть не випив свого пива, моє перше пиво майже за десять років. Я знову спробував миролюбно відвернутися, напружено посміхаючись, мовчаючи, але великий ривок відбив мою манжету вістрям свого ножа. Проклятий Сьюгрю. Йому сподобається це лайно. Але його тут не було. Наскільки я знав, він міг бути мертвим. Але якого біса, я чув його думку, ніхто не живе вічно. Я обережно зняв манжету.
  «Дитина, ти ще раз торкнись мого костюма цим лезом, — спокійно сказав я, — я засуну його тобі в дупу й відламаю». Може, він подумає, що це жарт.
  
  Принаймні він засміявся. Його голос зривався, як у підлітка, коли він кричав. Він сигналив так голосно й довго, що стероїдні прищі на його плечах загрожували спалахнути. Десь у темному барі цей хлопець мав глядачів.
  Я перевірив групу юнаків із скляними очима кількох рас, з новими кривавими татуюваннями на руках і військовими зачісками, які оточили два глечики рідкого гіркого пива та одну професійну жінку, достатньо стару, щоб бути їм бабусею. Форт Блісс, як я здогадався, і перший пропуск базового навчання. Півдюжини тих, хто п’є підступний Піт, зайняли пару інших столиків у занепалому закладі на пустельному кінці Дайер-стріт. Тут немає проблем. Потім я побачив велику дитячу аудиторію на затіненому краю танцювального майданчику: двоє міцних хлопців, які показували багато чорнила, які могли бути втомленими електриками, безробітними негідниками чи колишніми зловмисниками. Я чемно до них звернувся.
  — Вибачте, панове, — голосно сказав я, — можливо, ця нечисть належить вам?
  Міцні хлопці кинули глузливий погляд через свої широкі плечі, а потім широко всміхнулися на мене. Декілька тих, хто п’є за день, п’яли пиво й вислизнули, наче жирні тіні. Бармен підійшов до кулера. Тоді найбільший шматок яловичини підвівся, засміявся й підтягнув свої засмальцьовані джинси.
  «Правда в тому, сер, що Томмі Рей, — сказав він, усе ще посміхаючись, — що він нікому не належить. Здається, що найкраща частина дитини втекла по маминій нозі». Тоді він замовк і глянув на свого друга. «На жаль, це також буде моя мама».
  «Шкода це чути», — сказав я, а потім повернувся до бару, щоб переглянути своє нове життя та гардероб. І інші нагальні справи. Наприклад: чому я приніс свої старовинні кістки та новий гардероб саме в цей бар того жовтневого дня в Ель-Пасо, Техас? Десять років без жодного пива, і тут я був готовий померти, перш ніж я навіть зробив ковток Coors longneck, що потіє переді мною.
  Тому я зняв свій новий капелюх і потягнувся за пивом. Томмі Рей захихотів, як дурень, і цього разу промахнувся моєю манжетою, коли спробував пришпилити її лезом до порізаної планки, кажучи: «Що ти збирався робити, старий?» Потім другою рукою він підняв подвійну текілу, ковтнув її й кинув униз маленьку склянку розливного пива, щоб загасити полум’я.
  
  Коли він відкинув голову назад настільки, щоб витягнути свою товсту шию, я вдарив його по обличчю капелюхом і вдарив його в трахею якомога сильніше правим кулаком. Що мало бути досить важко. До п’ятдесяти я прийшов би тверезим і твердим. Я бігав, я качав залізо і працював з мішками, важкими та швидкими, тричі на тиждень. Мені все ще було шість футів двадцять, і я мав тверду, як камінь, голову Милодраговича. Але ця дитина, як і багато дітей цього дня, була монстром. Можливо, лише шість-три, але цілий два-вісімдесят, із підборіддям, як плуг із середнім бастером. Навіть більший за свого старшого брата. І він став між мною і сонячним світлом. Посміхаючись.
  Я розрізав брову ударом, сподіваючись осліпити його, а потім обгорнув правим кулаком м’який капелюх і вдарив його по обличчю трьома прямими ударами, що не збентежило його, навіть не змусило його посміхнутися.
  Тоді я вчепив його в живіт. Велика помилка. Моє зап’ястя зігнуте і майже вивихнуте. Тож я схопив пляшку пива й розбив її об слизову мідну доріжку. Моє перше за багато років пиво бризнуло на суху дерев’яну підлогу й сильно забруднило мої чудові нові мокасини. Можливо, пиво залило б кров. Звичайно, мені довелося б підрізати цю дитину, щоб просто вибратися за двері; і хоч би він заслуговував на те, щоб його вилучили з генофонду, я не хотів бути тим, хто це зробить. Приблизно в той час, коли я кинув пити, я також вирішив, що бачив забагато смертей у своєму житті, навіть надто близько.
  Томмі Рей знову присів, його близько посаджені очі були так міцно зібрані, що я міг би виколоти їх одним пальцем. Але його повіки, мабуть, також були тверді, як залізо. Він помахав лезом перед своїм поясом, а потім кинувся на мене, вдаряючи мене по голові лівою, а правою намагаючись зробити невдалий удар. Але я схопив його ліву руку за своє плече й заблокував його руку, що змахнула своїм передпліччям, пару поштовхів я відчув усю дорогу до кістки, тоді я викотився, загрібаючи розбиту пляшку йому по грудях.
  
  Томмі Рей зупинився надовго, щоб поглянути вниз і побачити свою праву грудну частину разом із бретелькою м’язової сорочки та сосками, які лопотіли на його грудях. Потім кров потекла по ребрах.
  Під час його приголомшеної паузи я хотів встромити пляшку пива йому в обличчя, а потім втекти, але його старший брат став між нами, і приятель притиснув мене ззаду, майже ніжно обійнявши мене. «Спокійно, старий», — це все, що він сказав.
  «Боже, Т. Р., — сказав брат, забираючи в нього ножа, — ти, довбаний мудак». Тоді він обернувся до мене, схопив моє зап’ястя однією рукою, а другою рвучко витягнув з нього пляшку пива. «Ах, чорт, чоловіче, вибач. У довбаного хлопця IQ теплого, як плювка, пива. Але він мій молодший брат. Він просто знущається над вами..."
  «Інсульти — це не смішно, друже», — сказав я.
  «Я розумію, що ви можете так почувати, — щиро сказав він, — і мені справді шкода. Я повинен був припинити це лайно, перш ніж хтось постраждав…»
  «Баляче?» — прогарчав хлопець, намагаючись притиснути шматок тіла до грудей. «Сучий син відрізав мені довбану цицьку, Рок!»
  «Ти не постраждав», — сказав його брат, спокійно сміючись. «Ми просто пришиємо його назад. Як новий…”
  Це було останнє, що я почув. Томмі Рей вислизнув убік і запустив довгу, повільну, петляючу праву руку через широке плече свого брата. Кулак виглядав таким же великим, як моя голова, і він хрускотнув мені в обличчя зі звуком, наче диня, яку скинули з вантажівки, що мчить. Я точно хотів, щоб я знайшов CW Sughrue, перш ніж я вирішив впасти з фургона в цій конкретній аварії.
  —
  Коли я повернувся до якоїсь схожості свідомості, я виявив, що все ще перед полуднем. Пізній вечір. Того ж дня, як я дуже сподівався. Тіні грубих, колючих гір, які розсікали Ель-Пасо, як примітивний жертовний кинджал, досягли лише важко упакованих паркувальних місць перед Дастером.
  
  Принаймні я був у своїй машині, моєму новому Caddy Beast, і я мав кермо, щоб допомогти мені сидіти прямо. Коли я це зробив, мої мокасини та капелюх впали з моїх грудей.
  «Ісус, — пробурмотів я, — довбаний хлопець, мабуть, вибив мене з черевиків».
  «Це правда, чоловіче», — почувся голос поруч зі мною. — І він також дістав Танцюриста твоєю потилицею. Випустив його, як холодну собачу какашку. Тоді мені довелося вдарити TR приблизно дев'ять разів, перш ніж він став на одне коліно». Старший брат підняв праву руку. Дві середні кісточки були затиснуті на півдорозі до його зап’ястка, довгий глибокий поріз зуба розколов кісточку його вказівного пальця, а інші пальці зламано розчепірилися від викривленої руки. «Чортовий хлопець завжди міг прийняти удар».
  «Де він зараз?» запитав я. Коли я обернувся, щоб озирнутися, коливання знову оселилися в моїй голові, тому мені довелося заплющити очі. Правильний. Томмі Рей запечатав для мене лівий. Можливо, назавжди.
  «Поліція відвезла його до лікарні», – сказав він. «Можливо, вони потримають його деякий час. І якщо пощастить, його офіцер пробації порушить його за те, що він п’яний. Тож поки що ми в безпеці». Тоді він дико засміявся.
  «Поліція?» Я сказав. «Як довго я був на вулиці?»
  «Добре, — сказав він. «Один із моїх братів прийняв дзвінок, записав це як умивання, але він залишив мене стежити за тобою. У випадку, якщо ти помреш. Або щось».
  «Твій брат?»
  «Велика родина, Сомси, семеро братів», — сказав він. «Наполовину копи, наполовину шахраї, наполовину божевільні».
  «Як отримати половину з семи?»
  «Мені здається, у тебе все в порядку, чувак, ти задаєш таке запитання», — сказав він. «Семмі Рей потонув у Гренаді».
  «Як мої очі?»
  
  «Гамбургер, — сказав він, — гнилий гамбургер. Або, може, кляте собаче лайно. Нічого, що пару швів не можна виправити».
  «Дякую, — сказав я, — але я мав на увазі очне яблуко».
  «Я теж», — сказав він і п’яно захихотів. «Це некрасиво, але це нормально. І розетка ціла. Це важлива частина. У вас, мабуть, струс мозку, як у бочкового кактуса. Але з оком все буде гаразд. Мій старий трохи боксував. Кілька хвилин був важким, перш ніж випивка дістала його. У дитинстві я дещо працював у його куточку».
  «Дякую», — сказав я й простягнув руку. «Милодрагович».
  Він помахав мені мішком із кістками й сказав: «Роккі Сомс. Роккі Рей. Це сімейна традиція».
  «Програні кулачні бої та самогубства, — сказав я, — це традиція моєї родини».
  «Ти нічого не міг би з цим зробити, чоловіче. Коли TR стає позаду жменьки даунерів, хтось має постраждати», — сказав він, а потім усміхнувся. «Зазвичай кілька людей».
  «Ну, до біса. Наступного разу, коли я вирішу випити пива, я візьму ручну гранату», – сказав я. Я б усміхнувся йому у відповідь, але це було дуже боляче.
  —
  Рокі відвіз мене назад до готелю Paso del Norte і люб’язно допоміг дістатися до номеру. Переходячи вестибюль, ми дивилися дивно, але я схрестив долоні, і погляди зникли. Решту шляху нам дуже допомагали. Після цього все було підливою. Домашній лікар приніс кодеїн і півкола швів на куточок ока. Коридор відніс мій закривавлений костюм у прибиральницю, потім приніс мені каву, велику склянку текіли для мого нового приятеля та додатковий телевізор, щоб котити біля мого великого ліжка, щоб я міг бачити це своїм єдиним робочим оком. .
  «Ще раз дякую», — сказав я Роккі, коли він прощався. «І скажи своєму молодшому братові, що мене ніколи не били так сильно за все моє довбане жахливе життя».
  
  «Чорт, чувак, — сказав він, — усі йому це кажуть».
  Мені довелося сміятися. Можливо, це були наркотики. Трохи пізніше, кодеїн гладкий і теплий рушник з гарячої ванни, я прослизнув голий між холодними дорогими простирадлами. Я подумав про те, щоб замовити скотч розміром із Західний Техас, потім зрозумів, що не повинен пити його без Сьюгру, і подумав, де, в біса, він від мене сховався. І чому.
  —
  Коли я нарешті знайшов його через три тижні біля міні-маркету рок-хаус у крихітному містечку Фейрберн у Західному Техасі, ми обидва настільки змінилися, що навіть не впізнали один одного. Але принаймні я знайшов його схованку.
  Раніше того дня, за п’ять годин на міжштатній дорозі на схід від Ель-Пасо, я вирішив піти мальовничим маршрутом і повернув на південь вузькою асфальтованою смугою, яка петляла через сухі, порослі кущами передгір’я гір Дейвіс. Незважаючи на огорожі з колючого дроту, що оточували тротуар, я не міг уявити собі м’яконогих бичків, які пасуться по тонкій траві, розкиданій серед гострого каміння. Можливо, вівці чи кози. Але іржава чотириструнна огорожа з колючого дроту не могла втримати козу. Або навіть найдурніша у світі ходячия баранина.
  Після тридцяти хвилин на маленькій трасі, не побачивши жодної душі — навіть канюка, — я помітив невелике стадо довгорогих серед клаптика колючих кущів, які безнадійно намагалися проповзти генетичними сходами до дерев. Коли я зупинився, щоб витріщитися на худобу, вони глянули у відповідь, їхні дикі очі ідеально вписувалися в цей безрозсудний ландшафт, їхні погляди були такими ж високими й розкішними, як африканська порода, яка почала свій родовід. Мені було цікаво, як у 1880-х роках тим погоням вдалося перегнати цих звірів із Західного Техасу до Монтани без бойових кораблів Cobra.
  Тоді я почав бачити людей: зварювальник, який вішав лезо назад на грейдер, який видряпував вогняну смугу з кам’янистого куща; дві мексиканські руки, що змащують вітряк під блідим, відполірованим синім небом, змитим постійним вітром; стара жінка в крихітному Ford Escort, що мчить своїм маршрутом RFD, приносячи пошту до розкиданих, забитих рушницями поштових скриньок уздовж дороги.
  
  На перехресті Y із ще меншою трасою мені довелося зупинитися, щоб пропустити похоронний кортеж, хоча я не міг уявити собі кладовище посеред цього ніде. Наступним транспортним засобом, який я зустрів, був пікап, у якому сиділи троє хлопчиків-підлітків із розмальованими обличчями клоунів під широкими ковбойськими капелюхами. Я не знаю, чого я очікував у Західному Техасі, але я почав підозрювати, що я забрів у довбаний фільм Фелліні.
  Потім прийшли туристи, коли я піднімався повз схили ялівцю та чагарнику, і ще вище на неймовірні сірі скелясті вершини: автобус із стародавніми людьми перетворювався на місце для пікніка, яке вже зайняли кілька сімей у фургонах; пара аптечних ковбоїв п’ють пиво біля явки; і група туристів, які були схожі на професорів коледжу на пенсії. Потім я побачив обсерваторію Макдональда, що піднімалася з гірського хребта, як місяць, що втікає.
  Надто дивно, подумав я, надто довбано дивно. Тож я зупинився на наступному широкому місці на дорозі, щоб зібратися, дивуючись, що я накоїв, дивуючись, що я в біса роблю в Західному Техасі.
  —
  Я народився і виріс у невеликому місті Мерівезер на заході Монтани і завжди жив там, за винятком часів, проведених в армії. Минув лише місяць, але тепер у мене нічого не було, лише орендована поштова скринька та номер телефону, який подзвонив на автовідповідачі. Я знищив своє минуле, покинув могили своїх батьків, попрощався з кількома друзями, які ще були живі, а потім полетів до Сіетла, щоб купити нову машину. У мене були видіння екзотичних кабріолетів, які присіли низько біля дороги, швидші за смерть, більш впевнені, ніж податковий агент. Але тепер, коли я міг дозволити собі один, я більше не вписувався в маленьких виродків. Продавець Porsche вказав мені на Cadillac Eldorado Touring Coupe, майже дві тонни детройтського заліза, що приводиться в рух трьома сотнями коней із тридцятидвохклапанним V-8, автомобіль, досить великий для моєї дупи та моєї голови, багажник розміром маленької країни та двигун Northstar, який прибив мою дупу до водійського сидіння, коли я запхав акселератор у протипожежну стіну. А Звір тримав дорогу в кричущому кутку. Принаймні так швидко, як я хотів її штовхнути. Але мені довелося чекати тиждень, щоб отримати бажаний колір із люком. Продавець намагався продати мені Dark Montana Blue, але я припустив, що втратив сентиментальність у своєму середньому віці, тож чекав на Dark Cherry.
  
  Ось тут і почалися біди. У Сіетлі. Досі не пив, просто чекаючи люка, я вирішив, що нова поїздка заслуговує на новий гардероб. Пара твідових блейзерів, можливо, пара шнурків, можливо, нові чоботи. Тож я зайшов у магазин за пару кварталів від Four Seasons, знайшов високу елегантну жінку з британським акцентом, яка продала мені італійського фуфаро на п’ять тисяч доларів, включаючи фетровий капелюх за двісті п’ятдесят доларів, який вона стверджувала, що її можна протягнути через кільце для серветок, а потім ледь не трахнула мене до смерті. Мені було так боляче, коли я їхав із Сіетла в Ель-Пасо, навіть сидіння з електроприводом у восьми положеннях не зняло напругу з мого паху. Але це було весело. У дні мого пияцтва я міг би одружитися з нею, жити з нею або намагатися її покохати. Але в мене вже було достатньо колишніх дружин, колишніх сусідів по кімнаті та колишніх коханців, щоб вистачило на все життя. Як не дивно, я взяв відпустку від кохання приблизно тоді ж, коли почав свій довгий відпочинок від пияцтва.
  —
  Але внизу на цьому місячному пейзажі я вирішив, що відпочив досить довго. Тож я під’їхав до наступної ґрунтової стрілочної роз’їзди й закопався в свої елегантні дорожні запаси: я запалив шикарну англійську сигарету Dunhill Red і розбив пляшку мексиканського елю Negra Modelo, а потім стояв на цьому безжальному осінньому вітрі, курив і пив, як цивілізований чоловік, підозрюючи, що незабаром я повернуся до верблюжого стриту та дешевого шнапсу, закріпленого банками Pabst, живучи, як п’яний, яким я завжди був. А може й ні. Десять років сухих і тверезих без милиць сигарет і зустрічей — це не було марною тратою часу, але й не була постійною розвагою.
  Усі висококласні фіксації обпалили мій язик, як смажене лайно, і зробили мене запамороченням і безрозсудністю. я любив це. Але іншого пива я не випив. Я думаю, це був тест. Здається, я наче пройшов.
  —
  
  Усе, що я мав, — це адреса на єдиній головній вулиці Фейрберна, міста, яке вмирало приблизно на півдорозі між Марфою та мексиканським кордоном у Кастільйо, міста, яке загинуло через ціни на худобу та закриття військового полігону. Двічі проїжджав повз адресу, не вірячи ні власним очам, ні запискам. Колись Dew Drop Inn мав бути найкращим автокортом у місті. Вісім місцевих кам’яних будиночків з іспанськими черепичними дахами та крихітними гаражами стояли пошарпаним напівколом навколо внутрішнього дворика, наповненого російським будяком і стародавнім пилом, і будиночки виглядали так, наче в них не жили з часів Другої світової війни. Можливо, колись до офісу примикало невелике кафе та пивна. Але тепер це місце зайняв обшарпаний міні-маркет. Він рекламував ХОЛОДНЕ ПИВО та ДОМАШНИЙ ТАМАЛЕС , здавалося, дві основні страви Західного Техасу.
  Коли я припаркувалася перед магазином, звідти вийшов темно-коричневий чоловік. У капелюсі з пласкими полями, джинсах і лише жилеті він виглядав як мотузка, незважаючи на різкий вітер. На його поясі бовтався ніж завбільшки з маленький меч. Я не бачив його затьмарених очей, але його рот стиснувся, наче хотів сплюнути, коли він проходив повз мій Кедді з тимчасовими бирками. До біса турист. Тоді він забрався в старовинний пікап GMC і помчав геть.
  Усередині магазину, кліпаючи очима від раптової тіні, я зупинився, коли висока блондинка за прилавком оголосила про продаж цукерок і змінила на пару молодих мексикансько-американських дітей. Вона підвела очі, її рот ворухнувся, ніби запитуючи, чи може вона допомогти, потім сльози наповнили її очі, і вона кинулася навколо стійки, щоб обійняти мене довго й міцно, наче я був її давно втраченим батьком. Вона навіть прошепотіла мені в плече «Майло».
  Бля, я проїхав дві тисячі миль, щоб на мене напала жінка, якої я ніколи раніше не бачив. Але я нічого не сказав. Моє життя завжди було таким.
  Через деякий час жінка зрозуміла, що я не відповідаю тим же, тож відступила, витираючи очі. «Майло, — сказала вона, — це я. Вітні. Дружина CW».
  
  «Дружина?»
  «Вітні. Від Меріуезер. Колись я працювала на… друга юриста CW, — сказала вона, а потім замовкла. «Ви знаєте. Соллі… Я думаю, вони вже не зовсім друзі».
  Тоді я зрозуміла, хто вона. Одна з нескінченного потоку високих, білявих, чудових і до біса розумних юридичних секретарок адвоката Рейнболта. Після того, як Вайнона загинула під час пострілу, у чому Сугрю звинуватив себе, він поїхав до Техасу з її хлопчиком Лестером. Ця жінка почала заглядати до мого бару Slumgullion, сором’язливо розпитуючи про Sughrue, але не настільки часто, щоб я згадав її ім’я. Ця жінка була ледь помітна під обличчям цієї. Її спалене обличчя з віялом сонячних зморшок, що біло підморгували в кутиках блакитних очей, було зовсім не схоже на те, яке я пам’ятала. Те, що не міг зробити час, зробили Сугрю та клімат Західного Техасу. Все ще мила і, безсумнівно, все ще розумна, хоча вона вийшла заміж за божевільного виродка, її обличчя вже навіть віддалено не нагадувало ту далеку професійну маску, яку я пам’ятав. Це було обличчя жінки, яка б надерла тобі дупу і дала тобі годину, щоб привернути натовп.
  — Вітні… — сказав я. «Вибачте, але це ваше ім’я чи прізвище?»
  У відповідь вона засміялася яскравим срібним дзвінком, що розігнав тіні з-поміж напівпорожніх полиць. «Я могла сказати, що ти ніколи не пам’ятав мого імені», — сказала вона, усміхаючись, а потім гордо додала: «Вітні Петерсон… ну, тепер Сьюгру», — і потиснула мені руку. «Я дуже радий, що ти тут. CW буде дуже радий вас бачити. Ви просто сумували за ним, знаєте».
  Я мав би впізнати ніж, подумав я. «Я не знав...» - сказав я.
  «О, ми нікому не казали, — продовжувала вона. «Ми не хотіли, щоб хтось знав. Ми зробили це в лікарні…» Потім вона замовкла; на її обличчя впала тінь. «Я краще дозволю йому розповісти тобі про це», — тихо сказала вона. Тоді вона схопила з прилавка планшет і почала малювати. «Дозвольте мені показати вам, як знайти це місце. Подзвонив би, але в нього вдома не буде телефону». Вона відірвала аркуш від планшета, простягла його мені, наче це був виграшний квиток у лотерею, в якій я не брав участі, потім опустила очі й додала: «Коли підійдеш до трейлера, скажи йому, що я права». за тобою. Як тільки я зможу змусити Дулсі замінити мене. Я принесу обід. І текіла. І ще трохи пива. І ми проведемо вечір…»
  
  Її зморшки поглибилися від смутку, наче вона збиралася знову заплакати.
  «У цьому місті є де зупинитися?» Я попросив, щоб повернути її до цього моменту.
  «О, ти повинен залишитися з нами. Ви повинні. Причіп подвійний. З подовжувачем. У нас є купа кімнат…”
  Зрештою я переконав її, що неоголошені гості заслуговують на те, щоб заплатити за своє місце. Тож я пішов, навантаживши тамале, льодом і пивом, і взяв номер у єдиному відкритому мотелі, Куеро, який, як я припустив, назвав на честь сухого струмка, що огинав крихітне містечко, і пішов за її картою на південь і схід від міста.
  —
  Грубі гори закінчувалися на північ і на захід від Фейрберна, але вони залишили десяток кам’янистих відлунь, що тяглися до пустелі. Ламки тонких хмар турбували полуденне небо, заграючи півмісяцем, що сходив. На висохлих рівнинах між оголеннями пустельний вітер набирав сили, стогнав і гуркотів, переміщуючи навіть вагу мого нового Detroit Iron, поки я їхав на південь і схід, дотримуючись вказівок Вітні, намагаючись не думати про те, що вона сказала, Н-слово.
  Лікарні вже забрали достатньо моїх друзів. Мій народ жив до тих пір, поки хтось не вбив його. Зазвичай самі. Але мати Сугру померла від раку легенів кілька років тому. А його божевільний батько доброякісної пухлини мозку. Тому, не задумуючись, найгірше спало на думку. Якби цей виродок помирав, я сказав собі, я б не казав йому, чому я прийшов на нього полювати. Не дивлячись ні на що. І я б теж не плакав. Принаймні не тверезий.
  
  Я звернув на ґрунтову доріжку за пару миль повз симпатичний маленький придорожній парк, зупинився, щоб відкрити проміжок у дроті, а потім спустив Звіра по односмуговій дорозі, розбитій і кам’янистій, що вела між двома іржавими огорожами з колючого дроту через вул. рівне пасовище, де на невидимій траві паслося з дюжина антилоп, потім через іншу щілину, через інше пасовище. Цей котиться до синіх гір позаду. І наповнений крихітними конями, що пасуться. Ці маленькі конячки були моєю останньою краплею. Все заново. Я схопив ще одне пиво. Мій другий день, десятиліття. Це спрацювало просто чудово, просто чудово. І я не звертав уваги на довбаних маленьких конячок, що пурхали, як мошки, в кутику мого ока.
  Пройшовши останню щілину, я озирнувся на слід пилу, який я залишив, незважаючи на те, що їхав повільно, оскільки він утік від вітру, що постійно посилювався. Тоді на дорогу попереду. Більше того самого. Звиваючись над парою невеликих хребтів і навколо іншої купи каміння, я знайшов подвійну ширину Sughrue's, постійно встановлену та оббиту грубими дошками, розташованими в невеликій западині, ніби шукаючи підвітряного притулку від усіх вітрів, які можуть подути. Перед причепом стояла якась недобудована каркасна конструкція, позаду — металевий сарай, позаду якого — вітряк і корито для коней.
  Я припаркувався попереду, сигналив у бік вітру, не відповідаючи, а потім підійшов до сходів трейлера. Каркасна конструкція виявилася якоюсь виноградною альтанкою, що стоїть над внутрішнім двориком, що будується, мексиканська плитка покладена прямо на тверду землю. Струни маркерів дзижчали на вітрі, а мертві ліани брязкали, майже заглушаючи скрегіт вітряка. Я повернувся назад, оглянув колючий чагарник — жирну деревину, про яку я здогадався, читаючи західні романи, — усіяний карликовим мескітом.
  Дитячий голос вигукнув «Йой!» з-за рогу будинку, і я досить швидко обернувся, щоб помітити маленьку фігурку, що пробігала з-за рогу. Але перш ніж я встиг зробити крок у цьому напрямку, як з-під сходів промайнула коричнева пляма, тверде й невблаганне передпліччя, як висушена на сонці шкіра, стиснуло моє горло, і я відчув під вухом вістря леза ножа. . Насправді вістря було надто гострим, щоб намацати. Я відчув, як повільно стікає кров по моїй шиї. Ще один проклятий костюм для прибиральниць.
  
  Голос зашипів, дихання біля мого обличчя пахло сушеною яловичиною та перцем чилі, текілою, лаймом і страхом, шепіт такий же м’який, як рашпіль у білій сосні.
  «Хто ти, х*й, друже?» — сказав він, а потім передпліччя трохи відірвалося від мого горла.
  «Це я, довбаний ідіот», — видихнув я. — Я дав тобі той ніж.
  На мить усе зупинилось. Потім відпустили.
  «Майло?» — сказав Сугру, коли я повернувся. Він посунув дванадцятидюймове лезо повнорозмірного Ruana Bowie назад у піхви. «Що в біса ти робиш у цьому одязі?»
  Я міг запитати те саме.
  Це був хлопець зі стоянки перед рестораном Dew Drop. За винятком того, що він проміняв свої джинси на набедрену пов’язку, а капелюх – на шкіряний шнурок навколо чола, який стримував довге вибілене від сонця волосся. Зблизька я бачив зморщений шрам, який розділяв його горбистий живіт. І блакитні очі Суґру на цьому незнайомому обличчі з сиром'ятної шкіри.
  Яловичину було зрізано, кремезне тіло тепер тонке, як огорожа, а не суцільний стовп, очі такі ж дикі й рухливі, як у довгорогих, старі лінії сміху на його обличчі розмиті, здуто. Коли він нарешті посміхнувся, я подумав, що його обличчя трісне.
  «Боже, — сказав він, — ти отримав свої довбані гроші». Моя божевільна мати переконала мого батька зберігати мій спадок до п’ятдесяти третього року, щоб я не витрачав його на диких жінок, віскі та струмки з фореллю. Як у мого батька. «Ви нарешті отримали гроші». Сугрю обійняв мене так сильно, що ледь не перебило дух. «Так як справи? Бути багатим?»
  Я не потрудився відповісти, але кивнув на шрам. «Ваша дружина сказала, що ви були в лікарні», — сказав я, коли він відпустив мене. Я показав на його шрам. Присягаюся, він здригнувся.
  
  — Нічого, — швидко сказав він.
  "Нічого?"
  «Мав невеликі проблеми в Нью-Мексико», — сказав він, намагаючись усміхнутися. «Нічого серйозного. я в порядку Ніколи не було краще», — продовжив він, коли Малюк Лестер тихенько підкрався за ближній ріг трейлера, щоб обхопити своїми коричневими руками затягнуту шнуром ногу свого прийомного батька. Малюк Лестер більше не був дитиною. Просто менша версія Сугрю, мовчазний і обережний, одягнений, як його прийомний тато. Він би виглядав удома на одному з карликових коней. «Це твій дядько Майло», — сказав Суґрю Лестеру, і маленький хлопчик урочисто потиснув мені руку. «Чому б тобі не взяти нам пару пива, сину?» Сюгру сказав. «Якщо твій дядько Майло досі не на возі…»
  «Сьогодні я просто впав», — зізнався я, коли Лестер піднімався сходами до вхідних дверей.
  Щойно він зачинився за хлопцем, Сьюгру повернувся до мене, запитуючи з вовчою посмішкою, яка лише затверділа його крижані блакитні очі: «Як, чорт воля, ти мене знайшов, старий?»
  «Я найняв приватного оглядача», — сказав я, сміючись. Гавкіт, який вирвався з його тонкої усмішки, не зовсім нагадував сміх. «Просто жарт», — пояснив я.
  —
  Моєму оку знадобилося кілька днів, щоб відкритися, але воно зажило задовго до того, як хворобливі головні болі зникли. Просто користування телефоном повернуло запаморочення. Водіння та розмова стали досвідом наркотиків. Саме тоді, коли я збирався кинути Сьюгру, кинути і дрейфувати, підібгавши хвоста, я знайшов листоношу, щоб купити, і він знайшов адресу Малюка Лестера з коника-гойдалки, якого йому надіслала бабуся.
  Раніше мені бабуся не давала часу. Вона стверджувала, що не має найменшого уявлення, куди Сугрю відвіз її онука. Фактично, вона запропонувала мені найняти його знайти. Вона сказала, що обоє її дітей були мертві, і в цьому був винен той сучий син Сугрю. І тепер її єдиного онука не стало. За її словами, в її очах була кров, а помста виснажувала зуби. Але я не повірив жодному слову.
  —
  
  «Ти мене навчив», — сказав я. «Я знайшов бар у поштовому відділенні». Щось у роботі на пошті спонукало мене випити. І інші прояви божевілля.
  — Чорт, — сухо сказав Сьюгру. «Я весь час казав Греммі не надсилати поштою цього довбаного коня-гойдалки. Але, мабуть, тоді було вже надто пізно, чи не так? Досить спритно, Майло».
  «Я дізнався про це від вас», — сказав я, але він, здавалося, не розважався.
  Крихітка Лестер прибув із двома пляшками Dos X's, які Сугрю швидко відкрив зубами.
  «Деяке лайно не змінюється», — сказав я, коли він передав мені крижану пляшку. Але він навіть не посміхнувся. «Вітні сказала, що принесе вечерю та ще трохи пива, щойно хтось на ім’я Дулсі прийде на роботу».
  «Чортовий Дулсі зависає на родео з джекпотом у Альпайн», — сказав Сугрю, що, мабуть, пояснювало маленьких ковбойських клоунів. Потім він плюнув на землю, додавши: «Наступні пару днів вона буде п’яна і болітиме в промежині. Вітні доведеться закритися раніше. Але вона не буде. Уперта жінка. До біса».
  «Ну, ти одружився з нею», — сказав я. «Вітаю».
  «Хай, — сказав він, а потім майже посміхнувся. «Ходімо від вітру. Люби цю країну, чоловіче, але ненавидь довбаний вітер».
  «Неоднозначність», — наважився я. «Завжди твоя сильна сторона. Люби вперту жінку, але ненавиджу бути на ній одруженим...» Але жарт помер, перш ніж ми зробили крок.
  —
  Ми з Сугрю були друзями з моменту нашого знайомства на початку сімдесятих. Він з’явився в Меріуезері, переслідуючи фармацевта з Редвуд-Сіті, лише через кілька тижнів після того, як я відкрив офіс приватної особи, оскільки департамент шерифа звільнив мого заступника через відсутність моралі. Я не вірив, що гри в панчборд і покер — це смертний гріх або що пара сумних повій-метисів загрожує моральним нормам округу Мерівезер. Коли Sughrue зареєструвався в поліцейському департаменті, мій старий приятель надіслав його до мене, оскільки каліфорнійська ліцензія Sughrue не купувала дудлі-сквот у Монтані.
  
  Тож я завершив його пошуки фармацевта, і Сугру протистояв йому. На хлопця був ордер на втікача, тож ми могли взяти його будь-коли та будь-яким способом. Але Суґру хотів бути добрим і дозволити старому випити востаннє й помочитися. Замість того, щоб піти додому, фармацевт повісився на колінах перед пісуаром, і судові позови вигнали Сугру з Каліфорнії. Тож замість того, щоб повернутися до округу Муді в Південному Техасі, де він виріс, він приїхав до Монтани. Інші люди приходили з гірших причин.
  Ми були партнерами протягом певного часу, достатньо довго, щоб він отримав право на квиток у Монтану, потім ми вступили в моральну суперечку щодо одного з наших клієнтів — щось про довбаних дружин-втікачів — і це переросло в п’яну бійку, яку я програв. Лише Томмі Рей бив мене сильніше.
  Ми розійшлися. Погано. Наступного разу, коли ми перетнулися, у барі в Парадайзі, штат Монтана, я зламав йому праву ключицю більярдним києм і, коли він був одноруким і боляче, зумів битися з ним до нічиєї. Коли ми вийшли з в’язниці округу Сондерс наступного ранку, ми вирішили, що не бути друзями – це велика проблема. Тож ми знову були друзями.
  —
  Поза вітром, для Сугрю, це означало ще одне патіо з плоскою черепицею під іншою виноградною альтанкою позаду трейлера, де ми сиділи, здебільшого мовчки, пили пиво та курили мої цигарки — він теж вирішив кинути палити — доки сонце не зазирнуло за горизонт і вітер спав. Потім у солодкому темному світлі він розклав маленьке бездимне багаття й присів, повільно попиваючи пиво до темряви тридцять, коли вогні Вітні підстрибували вгору по стежці.
  Після вечері Сьюгру поклала хлопчика спати, залишивши нас із Вітні на внутрішньому дворику. Я розворушив індіанський вогонь, поки ми слухали голос Суґру, який читав хлопчикові. Це звучало як Діккенс.
  
  «Не схоже на доктора Сьюза», — тихо сказав я, допиваючи ще дві чашки пива. «Скоріше важкі часи. »
  «CW вважає, що дитячі книжки не готують дітей до реального світу», — сказала вона без натяку на засудження в голосі, не більше ніж тоді, коли додала: «Він божевільний, ти знаєш».
  «Він завжди був божевільним», — пожартував я.
  Бліді очі Вітні потемніли, коли вусики полум’я поїли невелику суху деревину, а потім вона різко підвелася. — Я йду спати, Майло, — сказала вона. «Можливо, він поговорить з тобою».
  «Не хочу втручатися, пані, але вам не варто виходити заміж за чоловіка, який не хоче з вами розмовляти», — сказала я, тепер, мабуть, дурна від алкоголю. «Вибачте. Не моя справа…”
  «Я вийшла за нього заміж, щоб він не помер, — відповіла вона, як жінка, яка знає, — але я не можу змусити його жити». Потім побажала «на добраніч» і потяглася до трейлера, наче піднімалася по сходах шибениці.
  Я хотів просунути свою руку під її тонкий лікоть і допомогти, але знав краще. У минулі часи я наробив достатньо подружньої праці, щоб відчути розрив між ними ще до того, як почув це, а в роки одруження, коли мене називали Діком Баткусом у сімейних стосунках, навіть я міг розпізнати смуток у добра жінка.
  Озираючись на мої п’ять шлюбів і чотири розлучення — одна з моїх дружин загинула в автокатастрофі з трьома моряками, перш ніж ми встигли розлучитися — інколи мені хотілося відстежити тих жінок, щоб запитати, що ми зробили не так. Але я знав краще, ніж це. Що ми зробили не так, так це те, що одружилися. Шлюби - це лише звички, жайворонки та притулки з похмілля. Принаймні моєму єдиному синові пощастило. Його мати, Еллен, вийшла заміж за порядного чоловіка, який добре його виховав, і коли я зупинився в Сан-Франциско по дорозі в Ель-Пасо з Сіетла, щоб побачити хлопця та його дружину, вони ставилися до мене, як до старого дядька, дещо відсторонено й невиразно. пам’ятний родич, чиє товариство їм подобалося, але не зовсім розуміли, але про якого вони щиро дбали. Це був прекрасний подарунок, і я подякував їм за нього, вчинок, яким я, мабуть, занадто часто нехтував у попередні роки.
  —
  
  Сугру обірвав цю думку, коли вийшов на вулицю, відкручуючи кришку на пляшці текіли. Він потягнув, потім простягнув мені. Я зробив ковток, готовий до рідкого вогню, але відчув м’який димний смак, майже як хороший односолодовий віскі. непогано Я випив ще один, а потім подивився на синю підкову на етикетці. Сугрю витягнув з кишені жилетки худий джойнт і кухонний сірник, а потім вистрілив з обох.
  «Непогано», — сказав я, подаючи йому текілу. «І я теж був би не проти того, щоб влучити в нього, але я хочу, щоб ти знав, що якщо ти збираєшся продовжувати дрочити мене й уникати розмов про це лайно…»
  «Що за лайно?» — запитав він досить ніжно, щоб мене розлютити.
  «Це, — прошипіла я, раптово розлютившись, ударяючи руками об каміння його плечей, — це приховування лайна…»
  «Ти занадто п’яний, щоб гнати цього свиня, Майло?» сказав він. Я похитав головою, все ще злий. «Давай я одягну штани, — м’яко сказав він, — тоді давай покатаємося, старий».
  —
  Його розповідь про те, що його застрелили, нагадувала подорож, яку він здійснив того дня через долину Ріо-Гранде на північ від Ель-Пасо, повернувшись у місто після довгої, бридкої погоні, щоб упіймати стрибка під заставу, розбещувача дітей, який колись був громадянином. Було таке. І страх, що цей мерзотник пролізе крізь систему, завдав більше проблем, ніж він вартий.
  Але здебільшого мандрівна післяобідня подорож була присвячена Вайноні, мамі Малюка Лестера. Сугрю все ще звинувачував себе, хоча ніхто інший цього не робив. Йдучи побачити захід сонця над пустелею, Сугрю зупинився, щоб випити шість упаковок у новомексиканській пивній та якимось чином вплутувався у сварку між барменом і групою чіканос з Ель-Пасо на чолі з високим гучним хлопцем. .
  
  Відбувся обмін словами. Тоді великий хлопець дістав із задньої кишені дешевий кирпатий калібр .38 і вистрілив у бармена, голосно, смердюче, що розбило стару вивіску Coors. Другий постріл пройшов прямо між пальцями Сугрю, між мізинцем і безіменним пальцем на його правій руці, прямо через банку з пивом і в його кишки.
  Тієї миті порошинки, що танцювали на променях сонця, затремтіли від хмари вогнепальної вати, вати та крупинок пороху, що не вибухнули, не кажучи вже про довбаний свинець, а також випарене пиво з убитої банки. Але до того моменту, як Сугрю дозволив цьому випадковому божевілля заревіти в його розумі, перш ніж він зміг ступити вперед, розплющений свинець калібру .38 впав через край його печінки, кілька петель кишечника та ліву нирку, де відстріляний патрон помер, наче втрачений мармур.
  —
  Між північчю та сходом сонця Сугру перестав говорити; ми сиділи на столику для пікніка в невеликій зоні відпочинку просто вище по дорозі. Кам’яні загони, як це називається, я дізнався з вивіски, коли мочив на неї. Коротка поїздка від трейлера. Сугрю любив чудовисько, але не міг довго сидіти всередині. Коли я повернувся до столу, він знову почав цю історію.
  «Тож вони взяли нирку та пару футів кишки», — весело сказав він і долив пиво. «Єдиний номер телефону в моєму гаманці був Вітні». Він звучав збентежено. «Їй подзвонили з лікарні. Я не хотів нікому дзвонити. не знаю Може, мені було соромно. Кажуть, іноді так буває. Можливо, я був не надто ясним. Я, біса, не знаю. У будь-якому випадку вона зійшла, повисла і нарешті сказала, що це може підбадьорити нас обох, щоб одружитися. Так ми і зробили».
  «То що ж ти, в біса, робиш тут посеред нікуди? Грати в ковбоїв і апачів?»
  «Одного разу я спускався сюди, — тихо сказав він, — по роботі, і мені сподобалася ця країна. Це підходить моїй особистості». Потім він зупинився і вказав на мене пальцем. «Ви коли-небудь усвідомлювали, що ми з вами завжди жили досить близько до кордону, щоб тікати, якщо треба?»
  
  «Звучить правильно», — погодився я, і він просто залишив це на місці. «То в чому проблема?»
  «Від якого біса ми тікаємо, чоловіче? Чого ми боїмося?» Сьюгру зробив паузу, потім на мить відійшов, вдаривши по пляшці текіли, а потім повернувся до кулера за пивом. Він запропонував мені випити, я відмовився. Можливо, ще один тест, але, можливо, мені просто потрібно бути трохи тверезим. Потім Сугрю відвернувся від мене. Спочатку я не міг його почути, тому підійшов ближче.
  «...всі клієнти побігли, всі побігли, але чоло, діти, ці лохи витягли мене назад до краю зрошувальної канави, тоді той великий встромив мені пістолет у вухо і натиснув на довбаний курок, натиснув на довбаний гачок курок зі стволом у вусі…»
  «Я не розумію», — тихо сказав я.
  Легкий вітерець тріпотів порослих дерев серед скель. Зірки й півмісяць наповнювали нічне небо достатньою кількістю світла, щоб побачити невелике стадо пустельних білохвостих оленів, які паслися в тіні навпроти шосе. Вони підняли свої м’які носи й мерехтливі вуха від брязкоту стрілянини з півдня.
  «Що це, в біса?» запитав я.
  «Голлівудські заготовки», — відповів він. «Якийсь мудак тут репетирує вестерн. На старих шматках стрільбища. Вниз Кастільо. До біса їх».
  «Хубати їх?»
  — Вони нічого не знають про стрілянину, — тихо сказав він.
  — Або тридцять вісімка застрягла у вусі?
  «Ти вже мертвий, брат».
  «Що сталося?»
  — Проклятий бойок розлетівся, — сказав Сугрю. «Я це чув. Розбилася, як кристал льоду. Я все ще це чую. Тоді великий хлопець викинув пістолет».
  
  Він говорив, але не доходив до цього. Я так багато знала. Штовхання не допомогло б. Знадобилося два роки та десять тисяч напоїв, щоб розповісти про його проблеми у В’єтнамі, особливо про ту, через яку його мало не відправили до Лівенворта. На це в мене не було ні часу, ні печінки.
  «Так», — сказав я в тиші.
  «Тож я скотився в зрошувальну канаву», — сказав він. «Хлопець, який стріляв у мене, хотів піти за мною, але інші хлопці були одягнені й не хотіли псувати свій гарний одяг. Якого біса, сказали вони, я вже був мертвим довбаним грінго.
  «Я теж з ними не заперечував», — продовжив він. «Я плив, дрейфуючи та мріючи. Я міг бути ще там, але я наштовхнувся на головні ворота. Виліз, повернувся до фургона і поїхав до лікарні в Ель-Пасо».
  «Вас ніхто не підвозив?»
  «П’яний, мокрий, закривавлений посеред дня, — сказав він, — хто мене підвезе?» Потім він подивився на мене і засміявся. «Ти б, тупий сучий сину. Навіть якщо ти не знав, що це я. Мудак».
  «Дякую».
  «Будь ласка».
  Між нами це видалося жартом.
  Поки він не розповів мені, над чим працював.
  «Я чув, як вони розмовляли, Майло. Я маю стільки прикордонної іспанської, щоб трохи розуміти. Хтось найняв цих довбаних хлопців, щоб вони мене вбили», — категорично сказав він. «Якийсь сучий син».
  "ВООЗ?"
  «Вони не сказали, і я не міг придумати жодної людини, яка б цього хотіла. Все одно не можу».
  «Що сказали копи?» запитав я.
  «Чортові копи», — відповів він. «Не дуже. Не вдалося знайти фрагмент. Сказав мені, що я божевільний. За словами бармена, чоло був просто торговцем наркотиками, який проходив містом. Ніхто б не наважився давати свідчення, навіть якби його знайшли. І згідно з департаментом шерифа округу Луна, якби я не був божевільним, чи п’яним, чи забитим камінням, чи всім трьома водночас, це було просто похмілля після моїх проблем тут кілька років тому».
  
  Сугру зупинився. Я знав цю сумну історію. Він закінчився там, де почався цей. Зі смертю Вайнони Джонс.
  «Чорбане DEA прогнало Дотті та Барнстоуна аж до Коста-Ріки, тож у мене не було друзів. І всякі закони, вони досі сердяться на мене. Якби правила ліцензування тут не були такими дурними, я б ніколи не отримав квиток на роботу.
  «Офіційна позиція полягає в тому, що оскільки я не мертвий, — прогарчав Сьюгрю, — це не їхня проблема. Так що до біса».
  «А якщо ти помреш? До біса це теж?»
  — Так, брате, — пробурмотів він. «Але я не мертвий. І я знаю, що виродки все ще шукають мене».
  «Тож давайте знайдемо виродків», — сказав я. «Вони скажуть нам, хто їх найняв». За старих часів Сьюгру міг змусити рок говорити. «Тоді ми дізнаємося, хто».
  «Ти великий у пошуку людей, Майло», — тихо сказав він. «Чорт, ти навіть не міг мене знайти».
  — Не зовсім так, Сонні.
  Сугрю схилив голову, а потім відвернувся від мене, прошепотивши: «Мені здається, Вітні покине мене, чоловіче. Вона напевно зробить це. Я їй у великому боргу. А Лестер любить її як вогонь».
  Не тільки Лестер. Мені довелося подумати про це. Це був перший шлюб Сугрю, можливо, його перше тривале закохане життя. Здавалося, дитина глибоко прив'язана до Вітні. Якщо Sughrue збирався зі мною, він мені був потрібен цілим. Не озираючись весь час назад. І я йому теж був винен, тому це було легко прийняти.
  «Добре, — сказав я, — я зроблю це без вас. Я їх знайду. Тоді ти можеш припинити ховатися».
  «Ні», — благав він, а потім схлипнув, перш ніж воно вилетіло в темне повітря. «До біса це. Я не можу дозволити собі більше боргів».
  Я б навіть не здогадувався, що сталося в лікарні, що змусило Вітні подумати, що вона мусить вийти заміж за Сьюгрю, але це був борг, який Сьюгрю було важко нести. Можливо, трохи гніву допоможе.
  
  «Твоя жалюгідна дупа мені не бос», — сказав я.
  Сьюгрю обернувся, в його очах блищали сльози, а кулаки стислися. Він запам'ятав рядок. Він сказав мені це якраз перед нашим першим боєм. «Проклятий, Майло».
  «Проклятий, — сказав я. «Чортовий боягуз. Скажи жінці правду. Можливо, вона не піде».
  «Яка довбана правда?» — закричав він. Білохвостий мчав у безпечне місце, обхоплюючи скелі, розмахуючи прапорцями, а відлуння його крику порушувало тишу.
  «Те, що хтось вистрелив тобі в кишки, і ти злякався. Вперше в твоєму житті, — спокійно сказав я. «Ласкаво просимо до людської раси».
  «Я не боюся тебе, мудак».
  «Я не вставляв у вас патрон», — сказав я. «Крім того, я твій друг. І крім війни, твій найдавніший друг».
  Здавалося, подих, який Сґру зробив, висмоктав усе свіже повітря з ночі. Він зробив крок до мене, ледь не стиснув кулак.
  «У мене в кишені більярдний кий», — сказав я.
  «Ні, не хочеш. Це призвело б до того, що цей дурний костюм висів би неправильно», – сказав він. Тоді Сугру посміхнувся.
  «Це італійська репліка, — сказав я, — легка, клопітка, модна й неефективна». Сьюгрю нарешті засміявся.
  «Я поговорю з нею», — сказав він. «Я нічого не можу обіцяти, крім того, що я поговорю з нею».
  «Вона любить тебе, Сугрю, — сказав я, — і вона до біса розумна жінка. Вона зробить правильну річ. Довіряй їй. І якщо вона вас не відпустить, — додав я, — я все одно піду сам.
  «Навіщо ти це робиш, старий?» запитав він.
  «Я хочу від тебе дещо».
  «Що?»
  «Я хочу, щоб ви допомогли мені знайти банкіра».
  «Для чого?»
  «Ну, ви знаєте. Давно я намагався викинути всю свою зброю…»
  «Принаймні ви позбулися патронів», — сказав він.
  
  «І з бізнесу. Щось я повинен був зробити, мабуть, обіцянку, яку я мав виконати», — сказав я. «Занадто багато людей постраждали…»
  «Розкажи мені про це», — сказав він.
  «Але коли я знайду цього сучого сина, — сказав я, — я хочу, щоб ти тримав його, поки я візьму до нього сокиру з подвійними закусками. Відрубати йому руки по зап'ястя і ноги по щиколотки. Можливо, також деякі інші частини».
  «Ісус, чоловіче. Що він зробив?»
  «Він викрав гроші мого батька, — зізнався я, — викрав їх за допомогою комп’ютера».
  «Але машина, одяг…»
  «Я продав усе, що він не вкрав. Офісна будівля, бар, оренда нерухомості. все У мене достатньо грошей, щоб ганятися за ним пару років, — сказав я, — живучи добре. Може навіть три. Тоді після цього…хто знає? Можливо, я зможу продати Caddy…»
  «Спочатку продайте свій гардероб», — запропонував він.
  «Але я збираюся спіймати сучого сина, навіть якщо мені доведеться це зробити через соціальне забезпечення».
  «Ви ніколи не платили багато соціального страхування», — сказав він. «Чорт, чувак, ти божевільніший за мене».
  «Просто старше, — сказав я, — і повільніше. Мені знадобилося майже два роки, щоб зійти з розуму».
  —
  Мій батько, потрапивши в пастку поганого шлюбу, закоханий в іншу погану жінку, застрелився з рушниці, коли я був підлітком. Моя мати повісилася на своїх колготках королевського розміру на жирній фермі в Арізоні, коли я був підлітком на Корейській війні. Як то кажуть, лайно буває. Я навчився з цим жити. Але вона так ненавиділа мого батька, що викрикувалася на мені за те, що я його єдиний син. Їй та її адвокату вдалося переконати його закріпити сімейні гроші, основну суму та відсотки, у довірчій власності, поки мені не виповниться п’ятдесят три.
  За роки роботи заступником шерифа, приватним детективом і барменом я міг забути про гроші. Переважно. Напій допоміг, думаю, трохи. Тоді допомогла і робота тверезості. Це була просто річ у моєму майбутньому, якщо припустити, що в мене була така в ті дні, щось на зразок лотерейного квитка. До біса, коли я потрапив до банку на свій п’ятдесят третій день народження, лише побачив, що трастовий відділ обурився зникненням Енді Джейкобсона з грошовим переказом, переведеним до банків Бермудського трикутника Карибського моря, понад три мільйони доларів грошей мого батька , я просто прийняв це, як якийсь дзен-воїн, прийняв удар, повернувся до бару, зайшов за палицю, все ще одягнений у свій костюм із трьох частин, і працював на зміну. Без жодного слова.
  
  ФБР виконало свою роботу, начебто, виявило, що Джейкобсон—пузатий, лисий маленький банкір із поганою шкірою та гіршим диханням, який отримав свою роботу, бо був одружений на одній із потворних доньок свого начальника і який звик покладатися на мене бар, потягуючи дешеве розливне пиво, і пригощав мене своїм мальчишним реготанням, коли він розповідав про злети та падіння мого недоступного довірчого фонду — вислизнув на свою риб’ячооку дружину-християнку та обливав якусь м’ясту поетесу в коледжі Маунтін-Стейтс. Але це був глухий кут. Виявилося, що поетеса оперувала досить непоганим набором фальшивих посвідчень, які вони знайшли в її квартирі, і досить хорошою історією життя. За її словами, вона була стриптизеркою, барменом, леді-реслером і вишибалою в Bay Area. Їй навіть вдалося видати збірку віршів і кілька разів тимчасово замінити вчителя на фальшивому папері. Але академіків легко обдурити. Наскільки хтось міг сказати, її ніколи не фотографували чи знімали відбитки пальців, а її псевдонім Ріта Ван Тасселвіч не значився ні в чиїх комп’ютерних списках AKA. Ким би вона не була, вони з Джейкобсоном просто зникли. Щойно федерали почали базікати про туманний зв’язок з мафією, я зрозумів, що моїх грошей уже давно немає. У їхній свідомості. Але не в моєму, ще ні.
  Покопирсавшись серед її колег з англійського відділу в Mountain States, більшість з яких були на її боці й звинувачували Джейкобсона в тому, що вона зіпсувала її талант і інтелект грошима, я відмовився від цього сліду й подав до суду на банк, але це виглядало довго. ніде. Минув рік, ще шість місяців, а потім одного дня це вразило мене так сильно, що я мало не випив. Я налив десяток шотів, а потім викинув їх у каналізацію. Потім вирішив пополювати на Сугрю. Він казав: «Той, хто погано говорить про помсту, ніколи не втрачає нічого важливого». Якби хтось міг знайти Якобсона, великого поета, і гроші, то він міг би. Але, зіткнувшись з його історією, я не заперечував стояти в черзі за Сугрю, щоб помститися. Чорт, у мене не було нічого, крім багато часу та трохи грошей.
  —
  
  Повернувшись до трейлера, Сьюгру знову запропонував додаткову спальню, але я знав, що чекає, коли він ліг спати — сердиті слова, сльози, ляпаси по голому тілу, — тож після того, як ми пообіцяли зустрітися на сніданок у Фейрберні, я залишив Сонні до решту його ночі. Але в дзеркалі заднього виду, коли я їхав, я побачив, як він прямує до горизонту пустелі з грубою ковдрою на плечі. Через мить з’явилася крихітна фігурка Малюка Лестера. Тоді більший у Вітні. Я припускаю, що це була сім’я, троє людей, закутаних у сиру вовну, тулилися на пустельній підлозі, молячись про сон без снів.
  —
  О десятій наступного ранку, коли ми зібралися за столиком у місцевому кафе El Corazón del Leon — здається, «Левове серце», — усі виглядали втомленими. Навіть у свіжому одязі. Вітні, красиво виснажена в джинсах і поношеній бавовняній робочій сорочці. І Крихітка Лестер, тепер одягнений, як звичайна дитина, що прямує до дошкільного закладу. Навіть Суґру змінився зі свого апача. Я намагався навести порядок, але не надто сильно. Мені вдалося одягнути білий костюм і італійську шовкову сорочку з візерунком, який нагадував собачі нутрощі, але поголитися мені не вдавалося.
  «Я не знаю, чи зможу я їсти з тією річчю, що висить у вас на грудях», — сказав Сьюгру, коли офіціантка підійшла до нашого столика. «Ким ти маєш бути сьогодні вранці? Дон Джонсон?»
  
  «Мої похмілля не мають імен», — сказав я, хробаки під шкірою. Принаймні це не змінилося. Офіціантка була дуже ввічлива зі мною. Ніби я можу бути телезіркою.
  Після сніданку з яєць і чорізо, свіжих коржів і перцю, підкріплених потоками міцної кави, принаймні сім’я Сугрю виглядала як люди. Або якась із них у Західному Техасі. І я почувався менше твариною.
  Нікому не було що сказати. У кузові вантажівки чекав речовий одяг Сьюгрю. Вітні не сказала жодного слова під час сніданку, навіть коли Сьюгрю кинув своє спорядження в багажник мого Звіра, а потім погрався з Лестером на прощання. Але після того, як хлопець заліз у вантажівку, а Сьюгру — у мою машину, вона обійняла мене з сухими очима, а потім взяла мене за плечі.
  «Я знаю, що ти нічого про мене не знаєш, Майло, але я виросла занадто гарною для свого блага», — сказала вона, здивувавши мене розповіддю замість благання повернути його живим. «Моя мати завжди мені заздрила,— продовжувала вона,— а батько боявся торкатися мене після того, як у мене почалися місячні. І чоловіки, яких я намагалася любити, завжди мене боялися. Або ще гірше, гарніша за мене. Це не було весело. За винятком Сонні. І це, мабуть, тому, що він завжди був надто божевільним, щоб боятися».
  Я не знав, що сказати, тому мовчав.
  «Але тепер він теж боїться», — додала вона. «Минулої ночі, після того як ти пішов, він пішов у пустелю спати зі зміями та колючками, замість того, щоб провести зі мною останні кілька годин. Тоді Лестер пішов. Потім мене. Надто біса божевільний». Потім її голос став твердішим. «Якщо ти повернеш сучого сина, Майло, поверни його цілим».
  Гей, леді, я хотів сказати, що я не якийсь довбаний духовний лікар. Іноді кохання мене злило. Навіть коли я в цьому не брав участі. «Я нічого не можу обіцяти», — різко сказав я, а потім швидко вибачився. «Мені шкода. Я зроблю все можливе».
  «Просто будь його другом», — сказала вона. «Йому потрібен друг. Я втомилася бути його єдиним другом». Тоді вона поклала мені руку на плече. «І ще одне».
  
  «Що це?»
  «Коли ви знайдете сучого сина, який його застрелив. Відріж йому довбані горіхи, гаразд. Тоді вбийте його». Вона ніжно поцілувала мене в щоку і залізла в пікап.
  Коли ми з Сугрю їхали на північ до міждержавної дороги, він запитав мене, що сказала Вітні.
  «Вона сказала, що ми мудаки, друже», — відповів я. «Але ти був найгіршим».
  «Хлопче, — м’яко сказав він, — вона точно тебе зачепила». Тоді він дійсно посміхнувся. «Давайте подивимося, що може зробити цей довбаний Звір».
  І він усміхнувся, коли я йому показав.
  —
  Ми пообідали в місці під назвою Chope's у Верхній Долині, через кордон Нової Мексики на північ від Ель-Пасо, а потім піднялися до La Esperansa del Mundo. По дорозі я змусив його позичити мені вантажівку S&W .38 Airweight із його речового вантажівки. Він хотів знати чому. «Я чув те, що, на вашу думку, ви пам’ятаєте», — сказав я. «Тепер давайте подивимося, що ви справді пам’ятаєте». Біля невеликої глинобитної будівлі стояли два пікапи.
  «Дозвольте мені впоратися з цим», — сказав Сугру, відчиняючи двері бару для мене. «У цих людей різні шляхи…»
  Два пива, які я випив під час обіду, ще не вбили хробаків. «Хай, — сказав я. «Ви впоралися з цим достатньо».
  У приємному затишному місці двоє старих мексикансько-американських фермерів сиділи за столом, накритим банок Шліца та тютюновими пластівцями. Бармен пильно поглянув на нас, а потім повернувся до своєї іспанської мильної опери по телевізору. Він не потребував і не хотів нашого бізнесу. Я замовив чотири банки шліца, які він неохоче приніс.
  «Що ти робиш, чоловіче?» — спитав Суґру, коли я ніс банки до столу фермерів.
  Я сів пиво і себе. «Вибачте», — сказав я. «Ви, панове, виглядаєте як завсідники. Може, ти був тут того дня, коли якийсь мудак влаштував стрілянину в сеньйора Сугрю?» Старі хлопці дивилися на мене, наче я був божевільний, а потім мовчки вибігли за двері, поки я ніс їхнє пиво назад до бару.
  
  «Дивіться, що я сказав», — прошепотів Сьюгру.
  «Саме те, що я хотіла», — сказала я гучним голосом. Тоді я обійшов бар і вимкнув телевізор. «Гей, бармен, — сказав я, — може, ти пам’ятаєш той день?»
  Сьюгру почав говорити: «Він не той хлопець, який був…»
  «Немає англійської мови, сеньйоре», — сказав бармен.
  — Добре, — сказав я, показуючи йому старим значком. «Ти чуєш FB-fucking-I?»
  «Гей, чувак, я навіть тут не був», — сказав бармен із техаським акцентом. «Ти не чув, що…»
  «Мені байдуже, що він говорить», — сказав я. «Того дня він був в дурні. Я піклуюся про тебе. Ми виходимо назад, щоб озирнутися на хвилинку. Коли ми повернемося, краще складіть своє лайно в купу, сеньйоре, інакше ви плануєте подорожувати автобусом на південь від кордону.
  «Ісус, — верещав він, — я довбаний громадянин. Я народився в Далласі».
  «Це ніколи не зупиняло нас раніше, аміго, — сказав я, — тож готуй свою історію. Ми зараз повернемося».
  Потім я вивів Сугрю через задні двері бару до поганого краю зрошувальної канави, яка розгалужувалася крізь поля бавовни й чилі. Йому не дуже хотілося йти, але він все одно пішов, захоплений актом.
  «Ти маєш ще одну з цих голок, Сурю?» — запитав я, коли ми зупинилися біля покинутого культиватора.
  «Що?» сказав він. «Звичайно. чому?»
  «Я задаю запитання», — сказав я. «Покуріть, сучий син, до того, як цей тип викличе поліцію. Тоді сідайте».
  Кілька хвилин сугрю диміло, як піч. Я спостерігав, як блідо-блакитне небо роздирається слідами, спостерігав, як невеликі групи збирачів бавовни збирають підметені машинами поля, спостерігав, як легкий вітерець розвантажує бавовняні ліси вздовж канави з їх останнього листя.
  
  — Гей, — коротко сказав він. «Важко отримати камінням, поки ти дивишся, Майло».
  «У мене немає часу на це делікатне лайно», — сказав я. «Сідайте до біса. Закрий очі. І дихайте глибоко».
  Сьюгру так і зробив, слухняний, як старий пес.
  Як тільки він заспокоївся, але ще не заспокоївся надто, я штовхнув його ногою на бік. Він запротестував, але не надто голосно й не надто довго. Коли я встромив Airweight йому в вухо, він мало не вискочив зі шкіри, але він тримав очі закритими.
  «Ой, до біса, чоловіче», — пробурмотів він. «Він завантажений».
  «Біс, правильно», — сказав я, хоча й розвантажив його. «Це має бути. Тримай свої довбані очі закритими, грінго. Наступний звук, який ти почуєш, — передостанній, який ти коли-небудь почуєш...» Я взводив .38. Сугрю згорнувся клубком, тримаючись за кишку. «Що далі?»
  «Що?»
  «Звук. Що це? Крига на озері Флетхед? Мерівезер під час весняної відлиги? Келих мартіні…”
  «Ось і все. Це той самий».
  «Проклятий сучий син. Кусок лайна, — прогарчав я. «Що далі? що? До біса, що?»
  «Я не знаю», — сказав він і розплющив очі.
  «Озирніться навколо, — запропонував я, — тоді заходьте всередину. Давайте вип’ємо ще пива».
  Перш ніж увійшов Сугрю, я встиг щедро вибачитися перед барменом, якого звали Тео, купити йому два пива і дізнатися, що в нього є зять, який обробляв цукрові буряки у Вайомінгу та яблука у східному Вашингтоні, що майже зробили нас сусідами. У західній схемі речей.
  «Досить підступно, — сказав Сугру, усміхаючись, — але це не спрацювало, мудаку. Єдине, що я пам’ятаю, це те, що я насрався в штани, коли розлетівся бойок. Хіба це не мило».
  «Це щось», — сказав я, сміючись, щоб раптово наляканий бармен міг розсміятися. «Давайте подивимося на шосе», — сказав я. Я перевищив чайові бармену, тоді ми пішли.
  
  «Що далі?» — спитав Суґру, коли ми поверталися на дорогу.
  «Сподіваюся, ваша ліцензія в Нью-Мексико все ще в порядку?»
  «Ще шість місяців», — сказав він.
  — Добре, — сказав я. «Я найму адвоката в Лас-Крусесі, який потім найме вас, тоді, можливо, довбаний відділ шерифа не застрелить нас на місці».
  Сьюгру подумав про це. Я вставив касету з григоріанськими піснеспівами в магнітофонну деку і дозволив їй м’яко понести нас до резиденції округу Луна.
  Ми петляли під Міждержавною автомагістраллю 10, шукаючи покажчики до центру міста, коли Сугрю різко сів.
  — Дерево, — сказав він. «Коли він викинув шматок, він вдарився об чортове дерево». Тоді він звернувся до мене. «Ти сучий син».
  «Не лести мені», — сказав я, розвертаючи машину. Ми завжди могли найняти адвоката.
  «Я не був, — сказав він. «Я знову мало не обсрався в штани».
  Завдяки хиткій драбині Тео та його схваленню Сґрю знайшов дешевий револьвер у напрочуд гарній формі, який застряг у гнилій промежині другої бавовни в лінії вздовж неглибокої допоміжної канави.
  «Гаразд», — крикнув мені Сьюгру, коли я сидів у складному стільці з перетинками. Він перекинув шматочок з олівця в пакетик. «Тепер ти можеш встати з дупи, Майло, і щось зробити».
  «Як що?» Я сказав, радісно дзижчав. Але потім я знав. Мені це не подобалося, але я знав.
  —
  До полудня наступного дня, завдяки домашнім херням у Пасо-дель-Норте, у нас був наш адвокат із Лас-Крусес, Тедді Тамайо, суддя окружного суду у відставці, невисокий, кремезний старий, який проклав собі шлях до коледжу в Нью-Мексико. Державна та юридична школа в Альбукерке як професійний борець, відомий як Месник у масці через кордон у Хуаресі. Тедді подумав, що ми парочка досить кумедних ґрінго, і запропонував взяти моє кріплення, щойно йому вдалося припинити своє божевільне хихотіння. І перевірив мої рекомендації Монтани. На цей раз мій старий приятель Джеймісон — порядна людина, яка здебільшого виховала мого сина і який тепер був начальником поліції Мерівезер — сказав правильні слова.
  
  Віддаючи мені квитанцію про готівку, Тедді подивився на мого партнера й сказав: «Містере. Sughrue. Я чув, як говорили, що ти відповідальний за смерть якогось Джо Дона Пайнса.
  За всіма ознаками це був би колишній вітчим Вайнони, тато Малюка Лестера та великий слизь.
  «Я чув, що він убив себе», — відповів Сугру.
  «На жаль, з такими чоловіками ніколи не буває», — сказав Тедді, сміючись, а потім додав: «Багато людей завдячують тобі».
  «Ніхто мені нічого не винен», — сказав Сугру, а потім вийшов з офісу.
  «Я образив його почуття?» — запитав Тедді.
  «У нього нічого немає», — сказав я і теж пішов.
  —
  Наступна частина видалася важчою.
  Коли ми з Сугрю о четвертій тридцять увійшли в брудне повітря Дастера, я переконався, що ми дотримуємося дрес-коду: вітровки, джинси та футболки; робочі черевики зі сталевим носком для рівноваги; і злочинний вигляд у наших очах. У Сугру не було татуювань, але в мене на правому передпліччі була розпливчаста пляма від пороху, яка колись могла бути татуюванням. Або хоча б жирну пляму. Я був радий, тому що, незважаючи на прогноз Роккі, що цього разу закон може залишити його брата, Томмі Рей сперся на стійку. Принаймні у нього була лише одна придатна рука. Іншого вони прив’язали до грудей пошарпаним гіпсом. Судячи з усього, TR вже бачив дію.
  «Привіт, Томмі Рей», — сказав я, коли ми зупинилися біля нього. «Купити тобі текілу?»
  Його голова повернулася до мого голосу, як гігантська брила, а потім довго дивився на мене. Позаду мене Сьюгрю прошепотів: «Ти не казав мені, який він до біса великий, Майло». Але я мав.
  
  Потім раптом Т. Р. усміхнувся, його гігантські зуби оголилися, як у поганого пса, а спереду блищав зламаний. «Гей, чувак, як справи?» сказав він. «Ти старий пердун, який вдарив мене своїм капелюхом». Т. Р. піднявся, щоб подряпати струп на брові, де я порізав його ударом. Шви ще ніхто не знімав. Один пішов із брудним нігтем TR. «Дайте мені купити напої», — запропонував він.
  «Ти занадто великий, щоб з тобою сперечатися», — сказав я. TR дико розсміявся, але Sughrue не посміхнувся. Навіть не тоді, коли я його представив, як завжди: Шух, як у цукру; і рута, як у руті чортовий день.
  Сальний бармен підійшов, щоб сказати нам, що якщо ми будемо битися, він не буде нас обслуговувати, але коли TR усміхнувся йому, ніби він був барною закускою, бармен купив перші два раунди. Тож ми трохи випили, побалакали про барні бійки, які ми виграли та програли. За винятком того, що Томмі Рей не міг пригадати жодної втрати.
  «Як синиця?» — запитав я нарешті. Т. Р. пояснив, що шви постійно рвуться, тому лікар наклав на нього гіпс. Потім він додав з усмішкою, що це був один поганий шрам, але йому було важко вирішити, яке татуювання зробити навколо нього.
  «Сочиться кров», — сказав Сугру собі під ніс. Але TR почув його і сказав, що він уже відхилив це. «Зуби, здається», — сказав він, а потім поцікавився, де мій капелюх, як він витримав сварку. Незабаром з'ясувалося, що він захоплюється моїм Борсаліно. Я підійшов до машини і зробив йому подарунок. Незважаючи на те, що вона сиділа на його величезній коротко підстриженій голові, як шапочка, він її зберіг. Я завжди міг отримати інший капелюх, наприклад, адвоката чи пістолет.
  «Гей, ти бачив Роккі?» запитав я.
  TR випив свою текілу, а потім хлюпнув собі в рот велику порцію пива. «Чорт, чувак, — повільно сказав він, — Роккі справді злий на мене. За те, що вдарив тебе. Ти ж офіцер закону у відставці й таке інше. Він сказав, що якщо ти захочеш продовжити, мені зараз буде важко. Тож цими днями, коли Роккі приходить у себе, я мушу злетіти, піти в інше місце». Потім Томмі Рей сумно похитав головою. «Але він більше не часто приходить».
  
  «Чому це?»
  — Він у лікарні, — серйозно сказав Томмі Рей, тицяючи пальцем у рот, щоб торкнутися зламаного зуба. «Може втратити руку…»
  «Ісус Христос», — це все, що я міг сказати.
  —
  «Гірше, ніж укус змії», — сказав Роккі, кивнувши на свою праву руку, сперту на тонкі лікарняні подушки. «І мій рідний молодший брат також. Хіба це не лайно. Бог його знає, де в нього був цей рот». Тоді він зробив паузу. «Доктор каже, що йому, можливо, доведеться взяти палець. Можливо, рука».
  «Вибачте», — сказав я. «Вам не потрібно було втручатися».
  «Так, я зробив», — сказав він. «Сім'я. І що за біса. Я знав краще».
  Маленький телевізор на стіні бурчав, коли Jeopardy повернувся після рекламної паузи. Роккі підвищив звук лівою рукою. Його права була загорнута в марлеву кульку розміром з диню з дренажем, що звисав, і крапельницею з антибіотиком, вставленою у внутрішню сторону ліктя. Поки ми дивилися, він бурмотів запитання собі під ніс. Більшість із них він також знав. Як зазвичай робив Сьюгрю. Мені дуже хотілося, щоб Сонні зайшов усередину, але він сказав, що йому досить цієї лікарні, навіть якщо це була сцена його одруження.
  Під час рекламної паузи перед Final Jeopardy я сказав Роккі, що оплатив його лікарняний рахунок.
  «Для чого ти це зробив?» запитав він.
  — Не знаю, — зізнався я. «Мій старий друг каже, що у мене надто розвинене почуття відповідальності. Як би там не було, зроблено».
  Роккі подумав про це, а потім похитав головою. «Чорт, це навіть не провина TR. Я знав, що лоба заражена. Але я був у Кульякані, організовуючи пробіг». Тоді він зупинився. «До Каліфорнії, чоловіче. Я не сраю там, де живу. Крім того, одному з моїх братів було б соромно лупити мене…
  
  «Після того, як це було встановлено, я почав пити текілу та пробувати продукт, ігноруючи свою довбану руку. Док каже, що це могло б зробити це. Так що ніхто не винен, крім мене особисто. Немає причин, щоб ви його забрали».
  «Як я вже сказав, Роккі, все зроблено», — сказав я. «Я ніколи не чув, щоб торговець наркотиками чи лікарня повертали гроші». Рокі коротко засміявся. «Крім того, я маю попросити одну послугу».
  «Які?» він хотів знати. Дуже хотів знати.
  Тому я виклав це для нього.
  «Чорт, чувак, — сказав він, — це не так, як у старі часи. Усі ці довбані комп’ютери, знаєте. Поліцейські мають входити та виходити з системи та залишати електронний слід усю дорогу. Я просто не знаю. Але я зателефоную Джеку — він досить близький із DEA — можливо, він знайде спосіб це зробити.
  «Ви все ще на тому самому місці?» запитав він. Коли я кивнув, він сказав: «Мабуть, це добре».
  «Це не дім».
  Коли я відкрив двері, він тихо сказав: «Привіт, чоловіче. Оплативши цей рахунок, це призведе до того, що Джек розслабиться. І дякую».
  —
  Джек був худим хлопцем із густими вусами й хвостиком, червонооким і неголеним. Але він був схожий на своїх братів навколо очей, і я припустив, що він працював під прикриттям, тому я збирався відкрити двері. Потім Сугру зажадав посвідчення особи, і ми тут ледь не втратили допомогу. Я їх охолодив, і ми передали дешевий .38 і сказали йому, що нам потрібно. Йому не сподобалося, але він сказав, що спробує. Тоді взяв п'ятсот на витрати.
  Джек не повертався до нас чотири дні. Але ми не проти. Ми з Суґру провели їх спокійно, під’їжджаючи вранці до Верхньої Долини, щоб годину пробігтися підтюпцем уздовж Ріо-Гранде. Сугру був у чудовій формі. Він міг майже подвоїти мою дистанцію за годину й повернутися до Кедді, ледве спітнівши. За його словами, він бігав у пустелі.
  
  «Готуєшся до вамосу?» Я сказав, жартуючи.
  «Майло, я маю їжу, воду, зброю та боєприпаси, сховані аж до кордону», — зізнався він. «Вони прийшли за мною, чоловіче, я зможу перетнути пустелю до Кастільо, а потім через кордон до Енохади за дванадцять годин. Вісімнадцять, я ношу Малюка Лестера на спині».
  «А як щодо Вітні?» Я запитав, але він просто заліз у Caddy, не відповівши.
  У другій половині дня ми читали або дивилися телевізор, тверезо чекаючи, поки подзвонить Джек.
  Але він прийшов до готелю особисто.
  Я налив йому великий напій, який він вилив собі в горло, потім ще один, без ефекту. «Гаразд, — сказав він, втамувавши спрагу, — ти мав рацію. Гроші допомогли. Усе пропало, але це те, що я маю». А в нього було вдосталь.
  Тедді Тамайо потягнув за ниточки в Лас-Крусесі й одержав йому копію балістичного звіту з відділу шерифа. Це був твір. І все ще мав серійний номер. Згідно з комп'ютером ATF, револьвер був куплений у ломбарді в Остіні кимось Раймундо Ларою. У нього навіть була адреса. Тоді погані новини. Повідомлялося, що його вкрали за десять місяців до того, як Сугрю застрелили. Хлопець із відбитками пальців також мав хороші та погані новини. Він зміг витягнути деякі латенти з вивітрюваної поверхні; але, наскільки він міг судити, той, хто останній тримав револьвер, спалив його відбитки пальців.
  «Це може бути будь-який із десяти тисяч мудаків уздовж кордону», — сказав він.
  «Ні, лише один», — сказав Сугру, а потім пішов до іншої кімнати.
  — Дякую, — сказав я. «Як Роккі? Коли я вчора дзвонив, у лікарні сказали, що він виписався». Джек просто подивився на мене. «Ну як він?»
  
  — Трипалий, — різко сказав він. — І, наскільки я можу судити, містере Милодраговичу, ви того не варті. Він цього не сказав, але я чула «поганий поліцейський» у нижній частині його голосу.
  «Гей, — сказав я. «Я не починав сварку з твого молодшого брата. Він міг позбавити мене ока, він міг випотрошити мене, він міг мене вбити. Тож відійди до біса».
  «Просто тримайся подалі від моєї родини», — тихо сказав він.
  — І ще одне, Джеку, — сказав я. «Хочеш порпатися в моєму минулому, запитай когось, хто знає. Залиште мудаків округу. Подзвони довбаному начальнику поліції в Меріветері. Джеймісон».
  «Можливо, я так і зроблю», — сказав він. «Але на твоєму місці, мудаку, я б утік з міста до біса. І беріть із собою свого партнера. Він навіть менш популярний, ніж ти». Тоді він пішов.
  «Що це було в біса?» — спитав Суґру з дверей.
  — Зіткнення особистостей, — сказав я. «Як далеко до Остіна?»
  —
  Близько шестисот миль, як виявилося. І здебільшого під холодним вітряним дощем. Але до обіду тридцять наступного дня ми піднялися до Південного конгресу в напрямку столиці, наша подорож була розмитою, сповільненою лише швидким об’їздом до цвинтаря, де були поховані дідусь і бабуся Суґру, у маленькому містечку під назвою Кайл. Північ пройшов на південний схід, залишивши блакитне небо й сонячне світло, Остін — весь вимитий дощем вапняк і сяюче скло.
  «Хтось коли-небудь казав вам, що будівля капітолію штату Техас вища, ніж у Вашингтоні?» — спитав Сугру, дивно схвильований. Я знав, що в нього були змішані почуття щодо Техасу, але коли ми мандрували гірською країною, де я не бачив багатьох справжніх пагорбів, Сугрю згадав кілька хороших спогадів про Остін. Здебільшого це стосується музики, наркотиків і жінок. Але більшість місць є такими. Якби ви були там у шістдесяті.
  «Штат Вашингтон?» Я сказав, щоб його трохи закрутили за те, що він всю ніч хвалився Техасом.
  
  «DC, ти, придурок», — сказав він. «Б'юся об заклад, ти цього не знав».
  «Цікаво», — сказав я, дивлячись на будівлю Капітолію через річку. «Хтось коли-небудь казав вам, що це було рожеве?»
  Можна було подумати, що я назвав його бідолашну мертву матір леді Ейвон повією. З його розповідей я зрозумів, що вона була найкращою пліткаркою в окрузі Муді, розташованому вздовж Мадді-Форк річки Нуесес, де виріс Сугрю. І що вона не зовсім жила в безшлюбності після того, як батько Сонні повернувся на захід, коли повернувся з Другої світової війни.
  «Тільки подивіться на це», — сказав я серед його плювок, бризок і марних заперечень. «Рожевий собачий член»
  «Це світло», — сказав він, а потім зневірився на мене. Аж до готелю Hyatt біля міського озера.
  Після того, як ми розпакували речі в номері, я налив свій перший за кілька днів напій, потім дав йому застигнути на столі й дістав телефонну книгу.
  «Сагру», — сказав я. «Раймундо Лара є в списку».
  «Нічого лайна?» — сказав він і вийшов зі своєї кімнати. Він підняв мій скотч, але я його в нього забрав. Я провалив цей тест. Перший ковток односолодового Macallan вартий того, щоб почекати. Цього разу.
  «Знаєш, — сказав я, — іноді я забуваю, чому кинув пити».
  «Ти був довбаний п’яницею», — зауважив Сугрю.
  «Мабуть, кокаїн змусив мене так пити», — сказав я.
  «А може, рукоятка», — сказав він. «Ти був Гувером. Тобі пощастило залишитися живим, старий».
  «Що з цим «старим»?»
  Сьюгру зробив паузу, покрутив свій скотч, потім сьорбнув його, а потім тихо відповів. «Ти серйозна людина, Майло, — сказав він, — і через це ти завжди здавався старшим. І ти завжди дбав про людей. Ніби ти більше дбав про таке лайно, ніж я».
  Потім він знову повільно сьорбнув солодового віскі. «Поруч із тобою я завжди почувався дитиною, — сказав він, — тож це робить тебе старшим».
  Я поліз у сумку й знайшов свій улюблений сік, той, що мав свинцеве коло в голові та шматок пружинної сталі в шкіряній ручці. «Наступного разу, коли ти назвеш мене «старий», хлопче, я зламаю тобі обидва лікті».
  
  «Здається, ми маємо розлучитися прямо зараз, старий», — сказав він, а потім усміхнувся.
  «Можливо, ви не помітили, — сказав я, — але я не одружений».
  «Гарна думка», — сказав він. «Можливо, я зможу спіймати Вітні в магазині…»
  «Давай, — сказав я, — це хороший готель. У нас дві телефонні лінії». Сугрю рушив до своєї кімнати. «Гей. Чому у вас немає телефону в трейлері? Лінії проходять всю дорогу там».
  «Я намагався, чоловіче. Але кожного разу, коли цей сучий син дзвонив, — сказав він, стоячи в дверях, — моє довбане серце зупинялося. Я навіть не знаю чому». Потім зачинив двері.
  Через кілька хвилин я почув шум його серця, коли він розмовляв зі своєю коханою та хлопчиком. Я спробувала зателефонувати за номером Лари, але ніхто не відповів. Принаймні його не відключили.
  —
  Тож я продовжував шукати номер протягом дня, поки ми подорожували Остіном, дотримуючись вказівок Сугрю, оглядаючи його минуле м’яким полуднем, більше схожим на весну, ніж на осінь. Виявилося, що Сугрю не проводив багато часу в Остіні протягом двадцяти років. Усе змінилося.
  Ми пішли на обід із гамбургерами біля Low Water Crossing у пивну під назвою Lakeway. На нього не тільки, очевидно, напали яппі — це можна було зрозуміти по навісах і меню чі-чі, вивішеному надворі, — але й він був закритий. Тож ми їли на протилежному боці вулиці, у закладі, який, здавалося, винайшов фанк, сидячи під жерстяним дахом на палубі, яка виступала над блакитною блискучою водою. Напої здавалися завищеними, але вони були великими, а їжа просто середньостатистичною, але офіціантка була милою та веселою, і це було приємно, аж поки якийсь пісняк на неймовірно галасливому водному мотоциклі не вирішив показати свої речі невеликій юрбі останнім часом. ланчі. На півдорозі до бутербродів ми кинули, Сьюгру бурмотів собі під ніс про чужих дітей.
  
  «Сьогодні ввечері ми знайдемо смажений курячий стейк», — пообіцяв Сугру, поки я не відповів на дзвінок номера Лари.
  «Чудово, — сказав я, — але я б’юся об заклад, ми знайдемо й там яппі».
  «Смажені курячі стейки шкідливі для вашого серця», — сказав він, пишаючись Техасом.
  «Давайте по два, — сказав я, — за штуку».
  Ми проїхали Low Water Crossing через озеро, а потім заблукали серед дорогих будинків. Ярлик, назвав це Сугрю. Принаймні знайшли, де змити зі Звіра дорожній пил. Коли ми сиділи надворі на лавці, як пара черепашок, вбираючи ніжне осіннє сонце, я дещо згадав.
  «Ти залишив свій Браунінг під переднім сидінням?» — запитав я Сугру.
  — Так, — відповів він сонно. «Чому?»
  «Вони не будуть хвилюватися?»
  «Гей, чувак, це Техас. Під переднім сидінням у кожного пістолет».
  «Як ви думаєте, що носять люди в Монтані?» запитав я. «Кінська какашка?» Але він уже спав. Я бачив, що у мене будуть проблеми з техасцями. Вони здавалися трохи егоцентричними, щоб мені підходити. Особливо містер Чонсі Вейн Сугрю. Для хлопця, який нібито ненавидів це, він здавався страшенно вдома.
  Коли ми підійшли до куточка південного Остіна, де його дідусь побудував маленький будиночок палицею за палицею, Сугрю не міг у це повірити. Якийсь мудак побудував прямо на його вершині торговельний центр із міні-маркетом, у якому працюють працівники Пакі.
  «Ісусе, – сказав він, – тут нічого не було. Взагалі нічого. Тепер подивіться на це. До біса. Коли старий втратив своє місце між Кайлом і Будою, він влаштувався на державну роботу, він і моя бабуся. Вони вийшли до радгоспу на Веббервіль-роуд…»
  — У більшості місць, Сонні, у радгоспі тримають злочинців дрібної ліги.
  
  — Відсталі, сюди, — сказав він.
  «Ви маєте на увазі розумово відсталих?»
  «Їх теж», — сказав він, але він був десь в іншому місці. «Тоді він вирощував свиней для штату, бекон, шинку та ковбасу для всіх установ навколо Остіна. Усі ці великі відсталі хлопці допомагали йому. Моя мама завжди нервувала з ними, але вони просто здавалися мені великими дітьми».
  — І ти теж був великою дитиною?
  «Почав платити за дорослі ціни в кіно, коли мені було вісім, — сказав він, усміхаючись, — і купував пиво в дванадцять». Тоді він вилив дві пива з холодильника на задньому сидінні. «Привіт, Майло. Якщо ми швидко закінчимо це лайно, можливо…»
  «Можливо, що?»
  «Можливо, ми можемо повернути до Південного Техасу, округ Муді, можливо…»
  «Це не відпустка», — сказав я, але зробив великий ковток холодного пива й піддався його розчаруванню. «Але ми спробуємо», — сказав я, і Сьюгрю так широко всміхнувся, що ми не проїхали адресою Раймундо Лари. Ми взяли решту дня. І вечір теж.
  Але я не припинив спробувати Ларин номер. Останнього разу, коли я намагався, коли ми пили опівночі в барі на верхньому поверсі «Хаятта», він усе ще не відповідав. Я думав проїхати повз будинок, але я пройшов так довго без DUI, і чомусь я не думав, що Остін, штат Техас, те місце, де можна починати. Хоча, можливо, воно того варте. Принаймні для Лари.
  —
  Перед сходом сонця наступного ранку Сугрю пробіг мене на півдорозі навколо Міського озера. Коли ми закінчили, він хотів підготувати Лару о шостій ранку, перед роботою, але я наполягав на тому, щоб спочатку я мав трохи передісторії. І багато кави.
  Ми працювали у звичних буднях — міський довідник, бібліотека, окружний суд, бюро кредитних історій — лише для того, щоб виявити багато нудних деталей, жодна з яких не зробила його схожим на хлопця, якому потрібен дешевий .38: Лара був актуальний за своїми кредитними картками та іпотекою; зареєстрований виборець; з почестями звільнений з армії США; тридцяти шести років; один раз розлучений, двічі одружений, востаннє з жінкою на ім’я Аналіза Наварро з Дель-Ріо, чиїм єдиним судовим протоколом був позов про відкликання її ліцензії на стрижку волосся.
  
  «Навіщо їм це робити?» Я запитав себе.
  «У дев’яти випадках із десяти, — сказала Сугрю, — це було б за роздачу кока-коли з її крісла».
  Ми перевірили судимості, але не знайшли.
  Оскільки Раймундо був зв’язаний, ми припустили, що він також не мав поліцейського досьє. Він був комп’ютерним програмістом, перш ніж влаштуватися кредитним спеціалістом у невеликий державний банк на шосе Бастроп на південь від аеропорту, Pilot Knob Farmers Home Savings and Loan. Цікаво, що він народився в Ель-Пасо і заплатив за свій будинок готівкою.
  Тож ми роздрукували кілька карток, на яких було написано, що ми представляємо місцеву страхову агенцію — навіть використали правильну назву — потім купили пару дешевих костюмів і пластикових портфелів, орендували анонімний фургон Dodge і пішли кам’яною стежкою милого маленького тубільця кам'яний будинок з трьома спальнями в стилі ранчо з ванною і половиною на кутку в охайному північно-західному районі Остіна біля бульвару Шол-Крік.
  «Невже я заробляв цим на життя?» — запитав я Сьюгру, коли подзвонив у двері. «Чи я зробив це просто заради розваги?»
  «Весело», — нервово відповів Сьюгру, коли я знову натиснув кнопку. «О, чорт, — сказав він, визираючи з-за рогу будинку. «Телефонну лінію обірвано», — прошепотів він. Тоді ми обоє одночасно відчули запах — холодної мідної крові, гострих залишків пороху, смерті — і невимушено пішли назад до фургона.
  «Що тепер?» — запитав Суґру, коли ми повільно від’їжджали. «Викликати поліцію?»
  «У вас є сім’я, — сказав я, — тому я піду сьогодні ввечері. Усе, що там, збережеться. І це наш єдиний шанс побачити це».
  —
  
  Минуло стільки часу з тих пір, як ніхто з нас кудись проникав, що в жодного з нас не було набору відмичок. Ювелірні інструменти майже такі ж хороші. Мені довелося шукати різні місця, щоб купити чорний комбінезон, чорні кросівки, кепку від годинника, камуфляжну фарбу, пластикові рукавички та дві кишенькові радіостанції. Це зайняло решту дня, дюжину розмов із нацистами-виживачами по всьому центральному Техасу та більшу частину нашої портативної готівки, тож ми не встигли оглянути околиці так добре, як хотілося б до темряви. Принаймні будинок Лари був твердим і тихим, а його сусіди не тримали собак.
  Але все це, здавалося, не мало значення, коли я викотився з фургона, коли Сугрю сповільнився, щоб зайти за поворот. Я був такий наляканий — не нервовий, а наляканий — не міг перевести подих, коли перекотився набік, щоб несподівано, але абсолютно необхідно, помочити серед бур’янів під кущами, думаючи невидимим якомога сильніше. Але я був поза практикою. Я почувався, як гігантська димляча собача какашка. Стільки для входу та виходу за п’ятнадцять хвилин. Мені знадобилося стільки часу, щоб обійти будинок до задніх дверей, які, на щастя, були незачинені. У мене так тремтіли руки, що я не міг відімкнути дорогий засув ключем.
  Опинившись у закритому ґанку, запах насильницької смерті був майже нестерпним, навіть сильнішим, ніж від Віків, які я втер собі під ніс. Я прослизнув на кухню, повну дорогої побутової техніки, закрив жалюзі на косі ліхтарі, а потім прокрався до їдальні, де жалюзі були вже наглухо закриті. Але перш ніж я встиг увімкнути ліхтарик, я почув тиху відрижку, а потім повільне клацання собачих лап, що долинуло з дерев’яного коридору.
  Я виглядав мертвим, а може, я знепритомнів, а потім почув тихе стукіт по килиму в їдальні. Раптом з темряви над моїм обличчям долинуло м’яке, тепле «ухання», великий язик поплескався по моєму обличчю, і різкий шепіт Сьюгрю пролунав у моєму вусі. «Готові?» — запитав він крізь вушну затичку.
  «Ні, до біса!» Я прошипів у відповідь, а потім увімкнув ліхтарик.
  Стара сука Чорної лабораторії стояла наді мною, важко й мокро дихаючи, її посивіла морда мені в обличчя, а передні лапи широко розставлені. Навіть у червоному світлі з капюшоном я бачив темну кров, покриту скоринкою, на її плечі. Я почухав стару дівчину за вухами, потім відсунув її, щоб я міг підвестися. Вона боляче покружляла, а потім згорнулася на моєму місці й сумно втупилася в мене. Але коли я відійшов, щоб обшукати будинок, вона пошкутильгала за мною.
  —
  
  Через годину, коли Сьюгру, вимкнувши світло, вибігла за ріг, щоб забрати мене, Шеба, як було сказано на її табличці з іменем, усе ще була зі мною, загорнута в чистий пляжний рушник. Я взяв один, який Лара вкрала з готелю South Padre.
  «Що за біса?» Сьюгру хотів знати. «А де ковпачок вашого годинника?»
  «У моїй кишені», — сказав я. «Мене блювало. Поверніть на наступному рогу. Тоді давайте трохи фар. І знайдіть мені довбану телефонну будку».
  Знадобилося так багато часу, щоб знайти ветеринарну клініку швидкої допомоги в північному Остіні, що Шеба заснула в мене на колінах. Проте вона не скаржилася, коли я зняв з неї бирки, відніс її до вхідних дверей і прив’язав до ручки повідком, який я знайшов на закритому ґанку. Потім повертайтеся до телефонної будки, щоб викликати ветеринара.
  Молода жінка відповіла: «Доктор. Портерфілд. Чим я можу вам допомогти?»
  «Гей, гей, докторе», — затинаючись, промовив я, напівпритворяючись. Потім я сказав їй, що в неї є собака на ім’я Шеба з двома вогнепальними пораненнями, прив’язаними до вхідних дверей. У ветеринара, мабуть, був телефон для прогулянок, тому що я чув, як вона роздратовано зітхнула, коли відчинила вхідні двері. Коли вона почала лаяти мене і кричати про те, що треба викликати поліцію, я почав пояснювати, що я не стріляв у собаку, але вона мені не повірила, тож я поклав слухавку, оскільки ветеринар кричав щось про номери AKC і про те, як вона Зав'язав би свою дупу. Але коли я, зітхаючи, заліз назад у фургон, то зрозумів, що він уже глибоко в кривавій пращі. «Номера в готелі, Сонні, і віскі».
  
  І він зробив це як слід, не сказав більше ні слова, доки я не змив собачу кров і слизовий піт від страху зі свого раптово старого й незграбного тіла. Навіть тоді все, що він сказав, було: «Як погано, га?»
  «Ти не знаєш і половини цього».
  —
  Спритні виродки, які катували та вбили Ларів, не зробили багато помилок: перервана телефонна лінія; одноразовий слід крові із соска жінки; і дискету, яку вони залишили в портативному комп’ютері.
  Проте вони, мабуть, не знайшли того, що хотіли, тому що весь будинок професійно, старанно перекинули, усе повернули на місце, акуратно, але не надто акуратно. Детективи відділу вбивств довго не погоджувалися на підготовку вбивства-самогубства.
  Але на хвилину це виглядало б добре. Стакани з кокаїном і віскі були розкидані по тумбочках. І це виглядало як люте вбивство. Дуло револьвера західного зразка одинарної дії, Ruger Blackhawk .44 Magnum, зламало півдюжини зубів жінки біля ясен, коли хтось застромив його їй у рот. А Лара зробила обхід у скроні, сидячи на унітазі голою, ніби в жахливому каяті.
  «Вони зробили ще одну помилку», — сказав я Сугрю у вітальні між нашими спальнями. «Вони застрелили собаку. З двадцятьма двома. І я не міг знайти жодного в будинку». Мої руки все ще так сильно тремтіли, що лід затріщав, коли я підніс свою порожню склянку, щоб Сьюгру наповнив її.
  «З тобою все буде добре, чоловіче?»
  «Я почуваюся довбаним упирем, але не переживай за мене», — сказав я. «Турбуйтеся про виродків, які це зробили». Я ковтнув повітря, але мої легені все ще пахли розкладом. «Коли я починав це лайно, Сонні, я думав, що мені потрібно, щоб ти допоміг мені знайти того пихатого банкіра. Зараз він не здається таким важливим».
  «У нас тут немає жодного поліцейського зв’язку, — сказав він, — і це буде велике розслідування вбивства. Вони посадять твою дупу за стіни Хантсвілла. Хіба ти сьогодні ввечері не вирішив свій кримінальний злочин?» запитав він.
  
  — Навряд чи, — сказав я. «Це мій перший раз за десять чи п’ятнадцять років». Сугру налив мені ще одну порцію віскі. «Ви можете повернутися додому, коли захочете».
  «Може, вони дозволять нам бути співкамерниками», — сказав він. «Я б не пропустив цього ні за що. Можливо, ми навіть навчимося любити туш і татуйованих нацистів». Тоді він нахилився вперед. «Тож я на час, Майло».
  «Дякую, — сказав я, — але я все ще відчуваю себе лайном. Довбаний упир… тиняється по дому з капелюхом, повним блювоти в кишені».
  Сугру подбав про це замість мене, запхав його в поліетиленовий пакет разом із моїм комбінезоном, рукавичками, білизною, взуттям і шкарпетками. Він пообіцяв позбутися його під час передсвітанкової пробіжки.
  —
  Я знав, що краще не намагатися спати, поки весь напій не буде випито. І я теж, сподівався. Я також знав, що колись після того, як тремтіння в моїх руках припиниться, за очима почнуть з’являтися картини. Сугру збирався залишитися зі мною, але зі сходом сонця я відправив його бігати, а потім знову прийняв душ. Це не допомогло. Тож я розкрив штори, щоб спостерігати, як світає над центром Остіна та рожевою столицею.
  —
  Сила снаряда .44-Magnum знесла жінку — я не міг вимовити її ім’я, навіть подумки — наполовину з ліжка, залишивши її зруйновану голову приклеєною до килима в спальні, а стегна спершись на ліжко, її оголена вульва піддається впливу смердючого повітря. Поштовх смерті був настільки раптовим, що її тіло не встигло випорожнитися. Велика крапля крові на її правому соску могла походити від удару назад, але зі стволом великого револьвера в роті, можливо, ні. Обережно, щоб не наступити на висохлу калюжу мозкової матерії, уламків кісток і крові, я зняв червону лінзу з ліхтарика й оглянув її груди настільки уважно, наскільки міг стояти. Кров текла з єдиної вкритої скоринкою дірочки в її соску розміром не більше ніж шпильковий укол.
  
  Я не міг уявити її біль. Якось у підлітковому віці кошеня гострим кігтем зачепило мій сосок. Я впав на коліна, наче блискавкою вражений. Одна лише думка про неї, коли сонце яскраво спалахнуло над вузьким озером, повернуло кислотні залишки мого шлунку назад у горло. Я ледве дійшов до туалету, як хлинув добрим віскі на порцеляновий трон.
  З вигляду білого обличчя Лари та синього пеніса, краплі крові, що застигла в покритій кіркою щілині, яка мляво лежала на нечіткому сидінні унітазу, я здогадався, що він помер перед пострілом.44. Можливо, через серцевий напад, зіткнувшись із тортурами, яких зазнала його дружина. Потім, як я підозрював, вони обхопили його рукою Магнум і натиснули на курок його мертвим пальцем. Ким би не були ці хлопці, вони не проти забруднити руки.
  Але я думав, що завтра про це потурбуюся, тож ліг у ліжко з рештою віскі. Коли він був порожній, я думав вдарити себе пляшкою по голові. Але мені не довелося турбуватися.
  —
  Коли я вийшов зі свого кокона о десятій, я змусив себе одягнути плавки, свої старі кросівки та світшот U of Montana Grizzlies. Я мовчки помахав Сьюгру у вітальні, а потім, спіткнувшись, вийшов на вулицю, щоб повільно пробігтися гравійною стежкою вздовж озера. Я використовував будь-який привід, щоб прогулятися або сісти, щоб подивитися, як діти в їхньому легкому зимовому одязі годують качок. Була ідеальна погода, блакитне безхмарне небо, прохолодне сухе повітря. Але все одно похмілля та кошмарний піт лилися з мене потоками.
  Стільки бігунів і сімей заклали шлях, я гадав, що проспав вихідні. Факт, який я підтвердив у джакузі в Hyatt, коли повз мене пропливали недільні комікси про американського державного діяча Остіна. Діти деяких людей, подумав я, як завжди казав Сугрю. Кілька молодих матерів грілися під теплим сонцем, а їхні діти веслували біля басейну. Я згорнув комікси, щоб кинути їх у смітник, йдучи до готелю.
  
  «Сер», — пролунав носовий голос біля мене. Я повернувся.
  «Ви зі мною розмовляєте, леді?»
  «Мої хлопці не покінчили з цим», — сказала вона.
  «Тоді навіщо вони кинули їх у джакузі?»
  Жінка була струнка й висока, років тридцяти, вродлива, ламка, вибілена білява, дорого відшліфована, але з причин, які я не розглядав, я вирішив, що її груди, що стирчать, відчули на собі чудо силікону. Або це, або справжнє диво.
  «Ні, — заявила вона зі своїм різким техаським акцентом. «Можливо, вітер їх приніс».
  Я почав сказати щось негарне — мені це лайно не було потрібно, — але зробив паузу, коли вона тріснула на мене віями й усміхнулася. Вона не хотіла битися; це був просто акцент. Кілька маленьких хлопчиків, мабуть, шести чи семи, справжніх товстоголових, підійшли позаду неї, капаючи водою. Як на вказівку, хлопці захитали головами, як білі собаки, і полетіли холодні краплі води. Я здригнувся, а жінка заверещала, загнала своїх хлопців назад у басейн, потім схопила готельний рушник зі свого шезлонга й почала витирати мені груди й плечі.
  «Дякую», — сказав я, забираючи в неї рушник. Я помітив, що вона не потрудилася витертися, але дозволила краплям постояти на її надзвичайно підтягнутій, засмаглій шкірі. Я почувався так, наче потрапив у рекламу. «Дозволь мені купити тобі інший папір», — сказав я, витираючи її мокру шкіру, як дурень.
  «Дозволь мені купити тобі випивку», — сказала вона, а потім простягла руку, ту, що не мала велетенського каменю та обручки з діамантами. «Марібет Вільямсон», — додала вона.
  — Милодраговичу, — відповів я, потискаючи її тверду маленьку руку.
  Не відволікаючись, вона сказала своїм хлопцям чекати її біля басейну, і повела мене до столиків у патіо над басейном, кажучи: «Це російська?»
  
  «Мій прадід стверджував, що був козаком», — недолуго відповіла я, оскільки ми мали пару «Кривавих Мері», які вона зарядила в свій номер, а потім ми обговорили наші особисті історії.
  Або, точніше, моє. Протягом наступних півгодини я вирішив, що її звичка пищати щоразу, коли я кажу «Монтана» чи «приватний детектив», і її техаський акцент із бензопилою можуть вважатися привабливими, можливо, навіть нестерпно милими в деяких колах. Такі, як ті, що її вказівний палець зробив на моїй долоні. І кола, про які я думав: мій язик навколо сосків цих дивовижних грудей, навколо веснянок над її лобком.
  Я не пам’ятаю точно, як це сталося, її дзвінок чи мій, але перед тим, як ми розлучилися, ми домовилися влаштувати пару «заходу сонця», як вона їх називала, у барі у верхній частині готелю. Тож я помчав до своєї кімнати та ступив у скляну душову кабіну, мабуть, відчуваючи один із тих кислотних спогадів, про які говорив Сьюгру, або акуратно зачепив крайню плоть. Вечір з такою жінкою, як Марібет, міг би знищити деякі мрії. Хто я такий, щоб дивитися подарованій жінці в рот. Або будь-де ще. Я намагався зіштовхнути Лар на мертве дно свого розуму.
  —
  Після душу я був готовий до обслуговування номерів і подрімати до заходу сонця. «Я призначив побачення», — сказав я Сугру, але він не був вражений і наполіг, щоб ми вийшли з номеру, щоб покоївки могли прибрати. Я вдягнувся у справжній одяг, джинси, фланель із оленячої шкіри та ковбойські чоботи, а потім дозволив йому відвести мене до закладу під назвою «Сіско», де після двох тарілок мігасу навіть Сугрю був готовий подрімати.
  Але покоївки балакали в нашому номері, тож ми взяли суботню та недільну газету Austin American-Statesman і альтернативний тижневик під назвою Dark Coast у внутрішній дворик.
  Після того, як офіціантка — ще одна з гарних довгоногих студенток, яких у готелі, здавалося, було непомірно — прийняла наші замовлення, я проглянув безглузду газетну брехню про вбивства Лари. Вони все ще приховували імена, доки не повідомили найближчих родичів. Потім я торкнувся теми свого побачення.
  
  «Не скаржися», — сказав він, коли я закінчив розповідь. «Можливо, тобі пощастило».
  «Ти не розумієш», — сказав я йому. «Я відчував, що маю справу з жінкою з іншої країни. Можливо, навіть інша планета».
  «Техаські жінки бувають лише двох типів», — сказав він і повернувся до газети.
  «Які типи?» Нарешті довелося запитати.
  «Що?» — сказав Сьюгру, якому вже набридло моє любовне життя. «О, це, чоловіче. Деякі з них приголомшливі, такі жінки, які можуть зрівнятися з тобою п’ють за напій, курять за дим, трахають тебе, дурня, і мочать стоячи».
  «Як вони це роблять?»
  «Я не казав, що вони дозволять вам дивитися», — сказав він.
  «Чудово. А як щодо інших?»
  «Вони зжують вас, як старий шматок свинини, і навіть не потрудяться виплюнути шкірку», — сказав він. Потім підняв Темний берег. «Мені здається, я був в армії з хлопцем, який керує цією газетою».
  «У В'єтнамі?»
  «Ні, — сказав він, — якраз перед цим. Моя третя заминка. Я грав у м’яч і висвітлював спортивні події для паперової основи у Форт-Льюїсі…»
  «Твоя третя заминка?» Для мене це була нова інформація.
  — Так, — пробурмотів він, червоніючи. «Я зробив два до В’єтнаму. Між футбольними канікулами в різних молодших коледжах під різними назвами».
  Здавалося, він не хотів про це говорити, тому я запитав про хлопця, якого він, як він думав, знає.
  «Різьбяр де Лоншамп. Не може бути двох хлопців з таким іменем», – сказав він. «Я думаю, що він навчався в університеті. Екон, можливо. Він хотів бути призовником, але не міг знайти додж до В’єтнаму. Чорт, армія навіть не випустила його, коли він зізнався, що був і комуністом, і гомосексуалістом. Хоча це було правдою. Одначе чортово хороший хлопець. Єдиний інший курець наркотиків на базі». Тоді Сугру посміхнувся. «Коли я сказав йому, що мій єдиний шанс на чисте життя був зруйнований музикою негрів і димом Мескіна, він зрозумів, що я мав на увазі». Тоді він засміявся. «Хороший хлопець. Я тримав бидло від його дупи».
  
  «Сонні Сугру, — сказав я, — кракер вдень, захисник девіантів уночі».
  «Щось на кшталт цього», — сказав він із ніжною посмішкою. «Я чув, що коли армія вирішила, що їм потрібен ще один педик пінко у В’єтнамі, — продовжив він, — він нарешті пішов до Канади. Взяв кілька кульок. Здається, він повернувся, коли Картер відпустив їх».
  «Це не схоже на хлопця, який мав би контакти з поліцією».
  «Я не знаю», — сказав Сугрю. «Його редакційна стаття цього тижня стосується поліцейського управління Остіна. Здається, вони насправді розслідують злочини на ґрунті ненависті проти геїв».
  «Можливо, у нього теж є комп’ютер», — сказав я, стукаючи по копії дискети в кишені сорочки.
  «Що, в біса, змусило вас зазирнути в комп’ютер?» запитав він.
  «Сламгулліон» — це, можливо, старовинна страва, яка дає можливість зануритися в лайно без пива — смажена каша і свіжа свинина, якщо хочете, — але роками він був золотою жилою, — сказав я. «Блін, навіть коли Джин Каррі тримав обидва підручники, він працював над першим IBM PC».
  «Блясано ідеально», — сказав Сугрю, піднімаючи свою «Криваву Мері». «Іноді я дуже сумую за Монтаною. Знаєте, колись я працював над люком для лосося біля Фіш-Крік. Не міг застудитися, хоча я бачив, як клята форель піднімається прямо біля моїх колін. Але потім я подивився на гравійний брусок, а там був той величезний поліцейський — ти його пам’ятаєш?»
  «Смолінський, — сказав я, — того, якого колись називали «Твариною»?»
  «Так, але того дня він виглядав спокійним. У нього була якась дівчина, яка сиділа на коряжній колоді, а вона робила йому мінет, стоячи там у його кулях. Це була та чудова косоока дівчина, яка пила коктейль у Ріверсайді… як її звали?»
  
  — Арлін, — сказав я.
  Так минув південь, крізь випиті яскраві спогади про нашу згаяну молодість і середину років, ми розмовляли про старих друзів і дім, хороші й погані часи та благословенне виживання безрозумних, темних дурнів. Можливо, найгіршим у тверезому стані було відсутність нових п’яних історій.
  —
  Марібет випередила мене до бару на верхньому поверсі, який чомусь називався «Підгір’ям», але я не спізнився. Чекав захід сонця і кінець погожого полудня. Десь ще був початок листопада, але в Остіні того дня могла бути весна. Марібет була в червоному сарафані з екзотичними квітами та виноградними лозами, від якого її шкіра сяяла, тому я поцілував її в блискучі губи, а потім відмовився вибачатися.
  «Ти правильно налаштований, ковбой», — сказала вона.
  «Дякую», — сказав я, маючи на увазі. «Вибачте мене, але я надто довго стояв на темному вітрі, сидів у себе на колінах занадто важко…»
  «І?»
  «Завтра вранці я повертаюся на роботу, коханий».
  «Що означає?»
  «Іноді моя робота схожа на війну, тож це може бути останнє моє задоволення», — сказав я.
  «Що означає?» — знову сказала вона.
  «Моя черга задавати запитання», — сказав я. «Ти намагався підібрати мене біля басейну?»
  «Я чув, старі люди іноді вдячні».
  "Я б не знав", - сказав я. «Ти знаєш Остіна?»
  «Я виріс тут».
  «Якщо ви більше нічого не робите, Марібет Вільямсон, — сказав я, а потім кинув ключі від машини на стіл, — я був би радий, якби ви взяли ключі від мого новенького Cadillac і відвезли мене вглиб захід сонця».
  
  Вона задумалася на мить, потім усміхнулася. «Мої хлопчики вже у бабусі. Завтра вранці о десятій я буду в шлюборозлучному суді, щоб боротися за опіку та багато грошей. Я мав би повечеряти зі своїм адвокатом, але я думаю, що він намагається мене обдурити… Тож я теж збираюся на війну». Потім вона посміхнулася й взяла ключі.
  «Ти подарунок, любий».
  «А мені це не подобається», — сказала вона, сміючись і сміючись, відводячи мене.
  —
  Як і більшість білих американських чоловіків середнього віку, я виріс у роки, коли ніхто, окрім фундаментальних християн та інших фанатиків, точно не знав, що думати про «кохання, яке не сміє вимовляти свого імені». Однак, працюючи зі свого боку, я не бачив найкращого боку жодної верстви населення. Здебільшого вони просто були там. Пидори, жопи, хуесоси, нанси, шлюхи — це лише назви. Окрім образ, ти знаходиш людей. Реальні люди. Можливо, трохи сумніше за всіх. Але загалом, як ми нещодавно з’ясували, вони не такі небезпечні для маленьких хлопчиків, як деякі католицькі священики.
  Тож я був готовий зустрітися з Карвером Д., як він називав себе у своїх переконаннях геїв, але я ніколи раніше не зустрічав техаського комуніста. Ніщо мене до цього не готувало.
  Незважаючи на їхню минулу історію та дружбу, Карвер Д. трохи насторожено ставився до Сугрю. Можливо, світ навчив його остерігатися всіх. Замість зустрічі в редакції газети Карвер Д. наполягав на зустрічі в невеличкій пивній на схід від міжштатної траси в тому, що виглядало як темне серце поганого району. Я підозрював, що це територія банди, хоча бачив її лише по телебаченню. Як би його мешканці не називали свій район, він, безперечно, був ворожою територією для пари білих хлопців у Кадилаку.
  «Можливо, вони подумають, що ми сутенери», — сказав Сугрю, коли ми припаркувались біля зеленого лімузина «Лінкольн» 62 року випуску з дверима для самогубців і персональною табличкою — КАРВЕР Д — на майданчику для калішу перед дошкою та... решітчаста халупа під назвою «Блакитне небо Фло».
  
  «Ви говорите про мій новий одяг чи мою нову машину?»
  «Так», — сказав він і виліз. — Пробач, старий, ти відмовився від зброї?
  «Я не здавав зброї, мудак», — сказав я, йдучи за божевільним лохом у темряву пивної. «Просто кулі». Тоді я перевірив сік у своїй шкарпетці. Це було чудово.
  Єдине біле обличчя світилося в задній частині крихітної смужки. Ми пішли до нього. Підійшовши, ми побачили, що великий темношкірий джентльмен із коротко підстриженим сивим волоссям і військовою оправою сидів разом із ним. Навіть у тьмяному світлі Карвер де Лоншамп виглядав мертвим. Або вмираючи. Його опухле обличчя пливло над тілом, яке здавалося великою купою картопляного пюре, накрите колись дорогим і колись елегантним білим костюмом, яким можна було б закрити маленьку вантажівку і, можливо, його дістали зі смітника. Його глибокий гуркотливий голос був охриплий дешевим бурбоном із коричневого паперового мішка біля коліна та роками того самого диму Gitane, який перетворив його жирні пальці на маленькі жовті бульби, зібрані з цвинтаря. Його великі карі очі, меланхолійні, як чорнослив у пшеничному вершку, сяяли таємничим знанням і блискучою дотепністю, а коли він усміхався, хотілося сміятися.
  «Сержант Сугрю. Який приємний сюрприз, — сказав він, помахавши йому товстими пальцями, а потім повернувся до мене. «Ця людина, — сказав він мені, — можливо, врятувала мені життя. Але це дрібниці в ширшій економічній схемі. Він врятував мою гордість, яка є набагато ціннішим подарунком, я впевнений, що ви розумієте». Потім він зробив паузу, додавши: «Чудовий костюм, містере…».
  Я представився і простягнув руку. Воно зникло в його м’якій забрудненій лапі.
  «Я хочу такий самий, — сказав він. — Сідай і скажи, що хочеш, пане Милодраговичу.
  «Чому ти думаєш, що ми чогось хочемо, Карвер Д?» Сюгру сказав.
  
  «І чому ти думаєш, що ти його отримав?» я додав.
  Карвер Д. лише засміявся, хлюпнув віскі у свій келих, запалив один Гітан від іншого, а потім тихо сказав: «Кожен чогось хоче, джентльмени, і я маю все».
  Чорношкірий джентльмен захихотів, це був його перший звук цього дня. Це було не красиво.
  У Карвера Д. були певні контакти. Того єдиного ранку він якимось чином дізнався, що Суґрю працював у розвідувальному управлінні Міністерства оборони після війни у В’єтнамі. Замість розтяжки в Лівенворті. «Підор під землею», — сказав він. «Це мало б налякати чистого світу до лайна», — сказав він зі сміхом. Тому я не міг дізнатися, чи він говорить правду.
  Однак це не мало значення. Після того, як Карвер Д. вирішив, що ми такі, якими ми здаємося, і хочемо того, що хочемо, він сказав, що візьметься за це. Він стояв, важко спершись на тернову палицю, і обіцяв зустрітися з нами пізніше цієї ночі. Його водій допоміг йому вийти через передні двері Flo's і за двері самогубства Lincoln.
  —
  Ми зібралися в пивному саду біля столиці. Тусовка для сільських юристів-політик, лобістів-сорочок і тих, хто залишився від лівих Остіна, сказав Карвер Д. Але мені здалося, що він наповнений колегіальною тріщиною, приправленою скейтборд-панковим трешем.
  «Часи змінюються», — міркував Карвер Д. «Ви розумієте, що підлітки контролюють одну чверть ВНП? Якби у них знову була політика…»
  Карвер Д. і Суґрю розмовляли цілу годину, безперервно, попиваючи віскі з глечиками пива та жуючи стільки начосу, щоб прогодувати ціле мексиканське село протягом тижня. Досить малоймовірна пара, яка керуватиме щотижневою газетою військової пошти. Сугрю був там, тому що він справді мав ступінь з англійської мови, певний досвід роботи з газетами, і це була цікавіша робота, ніж перевіряти баскетбольні м’ячі та рушники в спортзалі, як решта футбольної команди. Карвер Д був там, тому що ніхто інший не хотів мати його поруч.
  
  Їхнє минуле успішно розповіли, Карвер Д взявся за справу до того, як Сьюгру напився, щоб читати. З кишені, яку було важко побачити в його забризканому рефрижератором костюмі, Карвер Д. витяг пачку складених паперів.
  «Не питайте, звідки я це взяв», — сказав він і передав нам копії звіту про вбивство Лари. «Це все, що вони зараз мають».
  «Ісус, вони ж не купляться на це лайно про вбивство-самогубство, чи не так?» Я сказав, щойно я переглянув звіт.
  Сугру запхав свою копію до задньої кишені, не згинаючи її. "Чортова казка", - сказав він.
  — Будь ласка, — сказав Карвер Д. «Я втратив крила багато років тому».
  «Мені здавалося, ви сказали, що тут прямий відділ», — наважився я.
  «У розумних межах», — сказав Карвер Д., а потім помахав порожньою тарілкою ще одному довгоногому Остіну. «То що це нам говорить, панове?»
  «Якийсь капітан бере участь?» — запропонував Сугру.
  «Або федерали втрутилися», — додав я.
  «Вся ця вода в Перській затоці, — сказав Карвер Д., — і всі ці пустельні милі вздовж мексиканського кордону. І ви знаєте, що тут кажуть дами…»
  «Що?»
  «Вони люблять шампанське, кадилаки, кокаїн, ковбоїв і готівку», — сказав він, коли офіціантка підсунула під його підборіддя іншу тарілку з начосом.
  «Карвер Д., — додала вона, — ти дурень. Так брехати туристам». Потім вона посміхнулася обличчям молодої жінки, яка ніколи навіть не приймала аспірину.
  «Я народився і виріс у окрузі Муді, — сказав Сугрю.
  «Де це?» — спитала вона, а потім відскочила геть.
  «Коли ми були у Форт-Льюїсі, — сказав Карвер Д., — я, мабуть, пам’ятаю, що ви стверджували, що ви з Нью-Мексико, Сугрю».
  «Ну, я. Начебто, — відповів Сугрю.
  
  Карвер Д. розсміявся, як божевільний, а потім сказав: «Сину, скільки б ти це не заперечував, ти тексиканець до своєї голої дупи».
  «І до біса пишаюся цим», — додав я.
  Сугрю схопив глечик і кинувся наповнювати його.
  «Він не сильно змінився», — сказав Карвер Д., всмоктуючи ще один кубічний фут диму. «Що сталося?»
  "В'єтнам", - сказав я. «Він облажався. Розбив сім'ю на канадському телебаченні. Так до нього потрапило DIA».
  «Здавалося, що він не той тип», — міркував Карвер Д.
  «Тоді з роками виникло інше лайно, — продовжив я, — і кілька років тому його дівчину вбили, і він взяв її хлопчика на виховання. Однак нещодавно він отримав поранення в кишку в Нью-Мексико, одружився в лікарні, а потім пішов на пару років. Тепер ми в цій божевільній погоні по Техасу».
  «Підозрюю, що ти по дорозі до Гадеса, — сказав він, — як і всі, хто коли-небудь туди зупинявся».
  «Мені здається, він ніколи не мав особливого шансу змінитися», — сказав я. «Він такий, який він є».
  — Ось що, — сказав Карвер Д. «Ті дурні хлопці у Форт-Льюїсі збиралися або побити мене, або витрахнути до смерті. Я бачив свою частку насильства, мій друже, але Сугрю був чимось іншим. Він ногою перекинув подвійну койку, схопив жердину й спустошив. Якби не я, він би вбив тих хлопців. Він так їх налякав, що вони благали нас збрехати депутатам. І ніколи не намагався поквитатися. Навіть зі мною».
  «Сонні може бути жменькою».
  «Усі ці хлопці поїхали до В’єтнаму», — тихо сказав він. «Тільки Сьюгрю повернувся цілим — якщо це можна так назвати. Іноді мені доводиться визнавати собі, що, можливо, Канада була помилкою… але це важка вода під мостом скорботи та втраченими магістралями… всі молоді хлопці пішли в солдати…»
  Потім він відсунув начос, змусив пляшку віскі пузиритися й серйозно подивився на мене. — Бачу, пане Милодраговичу, ви не п’яниця.
  
  «Я був, — сказав я, — і, ймовірно, буду знову. Але та ніч у домі Ларасів знищила все задоволення».
  "Весело?" — сказав Сугру, ставлячи глечик на стіл. «Що це за біса?»
  «А як щодо дискети?» Я сказав.
  «А як щодо мого костюма?» — сказав Карвер Д. уперше звучало п’яним.
  Я простягнув йому товстий конверт із словами: «Квиток першого класу в обидві сторони до Сіетла, достатньо готівки на тиждень у чотиризірковому готелі та два італійські костюми на замовлення».
  «Боля, сер, у вас є стиль!» — вигукнув він. "Панаш!"
  «Для сіна Монтани», — сказав Сугрю, звучачи справді задоволеним, що я вразив його старого приятеля.
  «Я виріс на гроші публічного будинку», — зізнався я.
  «Я теж, — сказав Карвер Д., — але я так і не навчився правильно витрачати це».
  Сугрю почав щось говорити про мою втрачену долю, але замовк, коли побачив моє обличчя. Можливо, я не повністю загруз у його пошуках помсти, не втратив мети.
  «Як би я не хотів, містере Милодрагович, я не можу прийняти ваш так щедро запропонований подарунок», — сумно сказав Карвер Д. «Як і багато хто з мого покоління, я ніколи не залишаю межі міста Остіна». Він засміявся і поклав конверт на стіл переді мною. «Щодо дискети, яку ви скопіювали, — додав він, — моєму хлопцю-кіберпанку знадобилося двадцять сім хвилин, щоб зламати файл, але інформація закодована та захищена паролем, а оскільки Лара колись служила своїй країні як криптограф для Агентства безпеки армії, я, на жаль, маю сказати, що Пінкі припускає, що для зламу коду може знадобитися програма Агентства національної безпеки. І вже давно ніхто не зламував їхні комп’ютери.
  «Однак, за словами іншого друга, диск, ймовірно, містить записи про грошові перекази. І деякі погані новини: Бог і DEA з’ясують це раніше вас. Або, можливо, я повинен сказати «ми».
  
  «Тому що в обмін на твою історію, якщо вона колись буде, ми будемо її стежити», — сказав Карвер Д., а потім помахав молодому скейтбордисту з помаранчевим волоссям, яке спало з одного боку голови, який негайно прийшов, щоб допомогти підняти Карвера. D на ноги. «І пам’ятайте: слідкуйте за грошима».
  «Хто це сказав?» Сюгру сказав. «Маркс?»
  «Чендлер, здається», — сказав він, а потім важко сперся на свою тростину й молодого чоловіка, ніжно допомагаючи Карверу Д. піднятися сходами та вийти з пивного саду.
  — Гадаю, ти йому сподобався, старий.
  «Але він любить тебе, хлопче. Давайте повернемося в готель і попиємо доброго скотча, поки не придумаємо, що робити далі».
  «Я думав, у тебе ще одне побачення, Майло».
  «Це було можливо, — сказав він, — можливо».
  Але коли ми повернулися до кімнати, Марібет підсунула під двері записку. Її чоловік так і не дійшов до шлюборозлучного суду. Він впав мертвим на сходах будівлі суду. Що зробило розлучення зайвим. І вона подумала, що провести ніч разом так скоро було б непристойно. Але вона залишила кілька номерів телефонів: Остін, Крестед-Батт, Ла-Хойя та десь під назвою Порт-Аранзас.
  «Мені відправити квіти?» — запитав я Суґру, прочитавши вголос записку.
  «Блін, прямо», — сказав він. «У вас є стиль».
  «Здається, це ні», — сказав я, і ми зі сміхом піднялися до бару, але побачили, що він закритий.
  —
  Наступного дня по телефону президент Pilot Knob Farmers Home Savings and Loan, найновішого державного банку округу Тревіс, звучав так по-земляськи, що я очікував, що в нього ковтун, тракторне мастило під нігтями та коров’яче лайно на черевиках.
  
  Пізніше того дня Леон Ферт мене не дуже розчарував. Він керував своїм банківським бізнесом із подвійного трейлера, навіть не такого гарного, як у Сурру. І хоча його нігті були щойно наманікюрені, його рука була грубо мозолястою та важкою, коли я її потиснув. Але я не розраховував на техаську прихильність до лаку для волосся: коров’ячий язик не зміг би розчепурити цей волосяний шолом; можливо, навіть не приклад рушниці. Мені здалося, що я помітив подряпину на стремені всередині його дорогих страусиних чобіт, але він міг розлити засіб після гоління на гальковий вамп. Реч, безперечно, пахла так, ніби вона могла витерти шкіру.
  У мене теж було своє лайно: дводенний ріст бороди; розтягнутий лімузин із стільниковим телефоном, орендований за готівку та керований великим чорним другом Карвера Д; мої очі налилися кров'ю від одного з потужних тонких, як голка, суглобів Сугрю; і минулої ночі я спав у своєму найдорожчому костюмі.
  — Чим я можу вам допомогти, містере Сомс? — запитав Ферт після того, як біловолоса жінка, схожа на його бабусю, подала каву в порцелянових чашках. Якби вона не була його бабусею, вони напевно ходили до однієї перукарні.
  «Я хочу відкрити рахунок», — пробурмотів я.
  «Який рахунок?» — запитав він, усміхаючись до мене зубами.
  «Який ти добрий, друже».
  «Усі види?»
  «Чеки, заощадження, компакт-диски, ануїтети», — сказав я. «Вся довбана воскова куля. Але я повинен мати миттєвий доступ до грошей. Чи можеш ти це розкопати, чоловіче?»
  Ферт виглядав трохи стурбованим, але сміливо рвався вперед. «Скільки ви планували внести?»
  «Три з половиною мільйони, — сказав я, — плюс-міньше пару сотень тисяч».
  «Віддати чи взяти?» — раптом зацікавився він.
  — Готівкою, — сказав я.
  — Вибачте, сер, — обережно сказав він. «Чи можу я побачити посвідчення?»
  
  «Це в лімузині, — сказав я, — разом із готівкою».
  Ферт підвівся, торкнувся свого волосся, наче воно могло якось вирватися під час нашої короткої розмови. «Мені дуже шкода, сер, — пробурмотів він, — але я підозрюю, що ви були б щасливішими в якійсь іншій фінансовій установі. Ми не працюємо з такими депозитами, як ваші».
  «Гей, чоловіче», — сказав я, також підводячись. Перевіряю мою спину і нервово дивлюся у вікно. Потягнувшись під своє пальто, потім вилаявся собі під ніс, коли я не знайшов шматка. «Я тут у безвиході, мудаку. Я заплачу десять центів за долар. Додайте це, лох. Триста п'ятдесят тис. Дарма».
  «Мені щиро шкода, сер», — сказав він, обходячи стіл до мене. Мабуть, він натиснув тривожну кнопку. «Але ми просто не ведемо бізнес таким чином».
  «Ти, на біса, не хочеш, — сказав я. За мною відчинилися двері, і кремезний охоронець, якого я бачив у банку, поклав мені руку на плече. «Хто ти думаєш, що я такий, ти, довбаний хрип? Чортове ФБР? І скажи своєму хлопцеві, що якщо він знову торкнеться мене, я висмикну його руку з гнізда й запхну її йому в дупу».
  «Будь ласка, сер, не змушуйте нас викликати закон».
  — Ось, — сказав я, беручи слухавку на його столі. «Я подзвоню вам. Ви, хлопці, маєте тут 911?» Банківський охоронець намагався схопити мене в зап’ястя, але я вже крутився, тож замість цього він вдарив мене ліктем у ніс. Він різко сів. «Велика помилка, хлопче», — сказав я. Потім спритно вдарив його ногою у вухо.
  «І ти теж», — сказав я Ферту, чиї руки шкрябали по шухляді столу, а потім зупинився. «Не будь ідіотом», — сказав я, обійшовши стіл і затиснувши його руку в шухляді своїм стегном. «Спокійно. Це просто фігня. Очевидно, мої люди ще не спілкувалися з вашими. Я повернуся завтра». Тоді я відступив, щоб звільнити його скривавлену руку. «І, до речі, Леоне, наступного разу, коли ти спробуєш натягнути на мене шматочок, я вб’ю тебе, твою родину та всіх, з ким ти колись вітався».
  Тоді я розчепурила йому волосся й пішла.
  —
  
  «Що ти думаєш?» Сурру запитав мене по стільниковому телефону зі свого орендованого приміщення, припаркованого на шосе, коли лімузин зупинявся на дорозі.
  «О, чувак, вони смердять, як смажене лайно», — сказав я у відповідь.
  «Мені здається, ти маєш рацію, Майло», — сказав Сугрю. «Я спостерігав у підзорну трубу, як якийсь хлопець із закривавленим носом і типу бабусі просто побіг до своїх машин. А ще якийсь хлопець стоїть на задніх сходах, намагаючись причесатися і водночас користуватися мобільним телефоном».
  «Ідеально», — сказав я в трубку. І це мав на увазі. Тоді я побіг через скляну перегородку між водієм, Хангасом Міллером, і мною. «Містер Міллер, — сказав я. «Ви схожі на людину, яка, можливо, бачила військову службу».
  «Три тури на військові ігри в Південно-Східній Азії в якості старшого старшого сержанта, третьої морської піхоти, сер», — сказав він голосом, який звучав так, ніби він тримав у горлі маленьку гранату. — Але називайте мене Хангасом, сер.
  «Я буду називати тебе Хангасом, якщо ти називаєш мене Майло», — сказав я. Він кивнув з усмішкою, і я прослизнув вперед до плацкартного сидіння. «Там все пішло не зовсім так, як планувалося, тому все інше теж могло бути нахрен. Наскільки глибоко ти хочеш бути залученим у це лайно?»
  «Будь-який друг Карвера Д є моїм другом», — тихо сказав Хангас, тримаючи руку через його плече. Я струснув його. Відчувалося як цегла. Я всунув туди п’ятсот двадцятидоларових купюр.
  «Нам краще зробити це після настання темряви. Тож давайте до того часу поїдемо, поводимось так, ніби ми намагаємося втратити хвіст, але не надто серйозно. Тоді підсадіть мене до готелю «Омні», — сказав я, — і припаркуйтеся якомога ближче до дверей у вестибюль, наче я збираюся повертатися. Будь щедрим з моїми грошима. Через пару хвилин підійдуть якісь люди…»
  «Що б це були за люди?»
  
  «Ти знаєш такий. Забагато грошей, зібрано не так, як треба», — сказав я. «І далеко не такі жорсткі, як вони думають». Хангас, який, напевно, міг би проштовхнути руку крізь шлакоблочну стіну, усміхнувся, як людина, яка була саме такою жорстокою, якою він себе вважав.
  — Сміття, — сказав він.
  «Дядько Том їх трохи, — запропонував я, — тоді продайте мене. Однак не беріть першу ціну. І якщо вони захочуть вас накачати, продайте мене негайно».
  «Ви впевнені?» — запитав він, вражений і розчарований.
  «Я не хочу, щоб ти постраждав», — сказав я. Його сміх пролунав як лавина. «Але якщо ти хочеш човгати до кімнати позаду них… нехай я не буду перешкоджати тобі, Хангасе».
  Хангас безцільно їздив на лімузині по Остіну, а бабуся й охоронець банку чудово міняли хвіст спереду й ззаду. Ми з Сурру вважали, що все добре налаштовано. Я винайняв дві суміжні кімнати й одну в коридорі в Омні, і ми планували забрати кожного, хто з’явиться, коли вони спробують зайти в кімнату, яку я орендував на ім’я Роккі Сомса, думаючи, що навіть ці хлопці не захочуть до випадкової стрілянини в досить переповненому готелі, і що сутичка, якщо ми її швидко приборкаємо, може залишитися непоміченою.
  Але, як завжди, погані хлопці не поводилися. Що, я думаю, є їхньою роботою.
  Hangas щойно розвернувся на South I-35 біля виїзду Onion Creek Parkway, коли задзвонив стільниковий телефон. Це був Сугрю.
  «Майло, — сказав він, — ми зібрали компанію: двох ковбоїв у синьому повнопривідному пікапі Ford; два латиноамериканських костюми в білому Лінкольні; і два типи яппі в Тельці. Тож перестань довбати, чоловіче. Поводься так, ніби ти кудись їдеш, поки вони не змусять мене… До біса, чоловіче. Вони надто старанно шукають, забагато бачать мене, чоловіче. Я звідси. Я залишуся на парковій доріжці, поїду на наступний виїзд, якщо мудаки не підуть за мною».
  «План Б, га?» Я сказав.
  «Що таке план Б?»
  
  «Я думав, що у вас є», — сказав я.
  «Мудак», — сказав Сугру, вилаявшись, як він думав. «Давайте підемо на стоянку на горі Боннелл. У цей час удень там завжди натовп, вони п’ють пиво та готуються дивитися на захід сонця. Скажіть містеру Міллеру, щоб він їхав Ріверсайдом до Mo-Pac, потім Булл-Крік до Маунт-Боннелл-роуд. До біса, він знатиме дорогу. І це дасть мені час, щоб дістатися туди».
  Після того, як я повідомив Хангасу зміни в планах, я сказав йому зупинитися в наступному магазині. Бажано такий, у якому багато вогнів, і, можливо, поліцейська машина, щоб я міг дістати алюмінієву валізу з багажника.
  «Якщо ви не проти, сер, я принесу валізу», — сказав Хангас. «Мені теж там щось потрібно».
  Хангас знайшов місце на розі Ламара й дістав із багажника сумку для гольфу та мою валізу, а я купив картонну упаковку «Camel Straights» і коробку «Coors» так само спокійно, як віно на жайворонка. На задньому сидінні я кинув валізу, а потім перевдягнувся так швидко, як міг. Попереду я чув, як Хангас брязкає ключками для гольфу.
  «Ти не схожий на гравця в гольф», — сказав я йому, глянувши на переднє сидіння. Хангас витягнув із сумки важку тростину. Він повернув рукоятку, яка відкривалася в казенну частину рушниці, у яку він впустив картеч 12-го калібру. «І це не зовсім схоже на дев’ятку».
  «Карвер Д називає це своїм водієм-мудаком», — відповів він, просуваючи тростину під сидіння. «Він не божевільний від людей, які грають через».
  «Ну, — сказав я, — я не розуміюся на етикеті гри, але я розумію, чому вони можуть ні».
  Потім Хангас і я посварилися.
  Який я нарешті виграв. Але не легко.
  —
  Коли ми підійшли до краєвиду на гору Боннелл, полудень став темно-сірим, той час доби, коли чорна дорога з’їдає світло фар, а попелясте повітря стає непроникним. Примарна постать Сугрю схилилася на капот його японського орендованого автомобіля, його руки були закутані в робочі рукавички з жорсткої шкіри. Я посунув сік із пружинною ручкою в праву задню кишеню.
  
  Хангас заїхав на автостоянку й, всупереч своїй волі, дозволив мені вилізти з ящиком пива й алюмінієвою валізою, яку я сховав у багажнику, а потім повільно поїхав. Йому довелося чекати, поки бабуся та охоронець банку прокочувались повз, наче їм було байдуже.
  Поки прибула решта колони, ми з Сугрю піднімалися сходами до самого краєвиду, де півдюжини студентів коледжу спостерігали останній акт досить посереднього заходу сонця. Вони дивно подивилися на нас із Сугрю, коли ми зупинилися біля них. Коли я відкрив коробку з пивом і сказав їм почуватися як вдома, вони залишилися підозрілими, але вони схопили пару пива.
  На стоянці внизу погані хлопці провели коротку нараду. Один з латиноамериканців, високий худий хлопець, який виглядав швидким, як змія, здавалося, був головним. За якусь мить вони піднялися на пагорб, яппі та охоронець банку попереду, ковбої кружляли серед кедрових чагарників, шкрябаючи у своїх черевиках на гладкій підошві. І два костюми розділилися, висівши позаду та позаду інших груп.
  «То це план Б?» — запитав я Сугрю, коли він розпивав пиво.
  «Боже, — прошипів він, — цей худий лохун міг бути братом того мудака, який застрелив мене».
  «Нам не могло так пощастити», — сказав я, але Сьюгру мене не почув. Він давно впав у своє приватне божевілля.
  Яппі, які одягалися як моделі-чоловіки, але мали очі фундаменталістських захисників, стояли збоку від нас, а ковбої боролися з щіткою до колін. Я не бачив, щоб Сугрю рухався. Ніхто не бачив, як він рухався. Але голова найближчого яппі відлетіла назад, коли Сугрю зламав йому щелепу коротким аперкотом. Великий хлопець був без свідомості, коли перекинувся через низьку поручню, щоб врізатися у схил.
  
  «Що ти сказав!» Сугрю скрикнув постфактум. Навіть божевільний, лох все одно був розумним. Якби нам це було потрібно, студенти запам’ятали б крик, потім удар.
  —
  Другий яппі бачив занадто багато фільмів Брюса Лі. Сугрю заблокував його розмашистого корекса лівим ліктем, а потім вдарив його ногою по коліну, що знаходилося поза грою. Позаду мене одна з дівчат рвала, коли кістка й хрящ вибухнули з мокрим тріском. За винятком цього, вся їхня група стояла, приголомшена, нерухома, коли Сугру ткнув банківського охоронця в його розпухлий ніс і зачепив його в кишку.
  Завдяки своєму марнославству ковбої досі не дійшли до оглядового майданчика. Першому я вдарив соком посередині чола, а потім ногою в груди. Він котився вниз у хмарі пилу. Але другий вхопився за шматочок під джинсовою курткою. Мені довелося стрибнути вниз, щоб вдарити його по ліктю соком. Потім ми заплуталися в кінцівках одне одного й теж покотилися з пагорба, зламана рука бідолашного ковбоя махала й скреготіла аж до стоянки.
  Куди, чорт забери, повернувся Ханґас, згорбившись у своїй бездоганній водійській уніформі, з тростиною від рушниці на капоті лімузина, прикриваючи мене, коли я діставав «Глок» з-під куртки ковбоя Леві, розряджав його й кидав патрони в один бік. , а пістолет інший. Пістолет відскочив від асфальту слідом за першим ковбоєм, який заклопотано врізав глухе світло на дорозі. Я втратив з поля зору двох латиноамериканців. Мені здалося, що я бачу, як один із них слідує за ковбоєм уздовж кущастого краю дороги.
  «Сугру!» — крикнув я. «Стережіться худого хлопця!»
  «Куїдадо!» — крикнув Хангас, цілячись тростиною в темряву позаду мене.
  Я пірнув за низьку кам’яну стіну саме тоді, коли два патрони з глушником зіскочили з тротуару позаду мене, потім я перекотився й побачив худорлявого хлопця, який стрибав крізь тіні, як олень. На дорозі спалахнули стоп-сигнали, і з гуркотом помчав автомобіль. Приблизно тоді Сьюгру спустився сходами з хворим яппі на плечі.
  
  «Схоже, це наш хлопець», — сказав Сугрю, а потім кинув його на заднє сидіння свого орендованого автомобіля. «Принаймні цей у найкращій формі. І я отримав усі номери. Тож давайте вдаримося, поки ті студенти не викликають поліцію».
  «Хангас, — сказав я, — дякую. Тепер зникни».
  «Ні з моїм онуком, ні», — пролунав носовий жіночий голос. Бабуся вийшла на світло, спеціальний убивця — Colt Woodsman .22 з глушником — стиснута бойовою рукою. Ніхто не припустив, що вона не знає, як цим користуватися. Або що вона не була готова натиснути на курок. «Він щойно найняв помічника, — скиглила вона, — він нічого не знає від дикого меду».
  Але Сугру вже крутнувся, браунінг з’явився в його руці. Я знав, що він не чекатиме розмови, а буде залежати від пострілу в голову, щоб завадити їй натиснути на курок. Тож я став між ними.
  — Тут немає нічого, за що варто було б померти, бабусю, — сказав я, простягаючи руки.
  «Забирайся геть, Майло», — категорично сказав Сугрю.
  «Що, в біса, ти тут робиш, бабусю?» — запитав я її. «Грати в поліцейських і грабіжників? Ти мав би бути вдома в кріслі-гойдалці з своїм в’язанням».
  Я знав, що Сьюгрю хотів поцілити в неї. Через мене, якщо треба. І стара мало не спустила курок, коли я назвав її бабусею.
  «В’яжу, моя дупа», — сказала вона. «Я мав би встромити один тобі прямо в око, придурку». Тоді вона занепала духом, хай рука впала. «Ви, хлопці, просто облахали мою пенсію, знаєте. Вони не мають особливого соціального забезпечення в моїй сфері роботи».
  «Віддай їй дитину, Сонні», — сказав я і почув, як він гикнув, коли він знову перекинув яппі на плече, відніс його до старої жінки, яка дозволила хлопчику спертися на її плече, коли вони відійшли.
  
  Проте на межі світла вона зупинилася й дала нам щось. «Усі в цьому лайні — наймані помічники», — сказала вона. «Навіть я і Леон. Всі, крім Рохеліо. Він прикордонний змій. Він належить барону».
  «Який довбаний барон?» — крикнув Сьюгру.
  Але стара тільки знизала плечима.
  —
  Тож після кількох домашніх справ ми втекли з Остіна з його рожевою будівлею Капітолію та твердошкірими старими жінками. Наступного ранку Карвер Д. передав нашу інформацію до відділу поліції, але сім’я Фертів очистила банк і, на відміну від нас із Сугрю, втекла до спокійніших країн, де екстрадиція могла бути проблемою. Я думав спробувати переконати Карвера Д. забрати Шебу з ветеринарної клініки, але він так здригнувся, що я вирішив зробити анонімний грошовий внесок Гуманному товариству на ім’я Шеби та доктора Портерфілда та ще один, менший внесок у ветеринарну клініку швидкої допомоги. .
  Поки ми їхали, я спостерігав за ними в дзеркало заднього виду, як Карвер Д. котив своє велике м’яке тіло на заднє сидіння лімузина «Лінкольн», а Хангас закривав задні двері.
  Але Суґрю жодного разу не озирнувся назад аж до Рокспрінгс, де ми зупинилися, щоб створити базовий табір, з якого можна було б дослідити минуле Ани Наварро, перш ніж рушити в Ель-Пасо, щоб розкопати останки Рея Лари.
  —
  Поки Суґрю пробував свою прикордонну іспанську на овдовілому батькові Ани Наварро Лари в Дель-Ріо, я розглядав фотографії в срібних рамках, які стояли на грубих полицях. Як і решта крихітного глинобитного будиночка з жерстяним дахом, малюнки були бездоганно чистими й відполірованими. Весільна фотографія, яка виглядала так, ніби була зроблена в попередньому столітті, була поруч зі знімком того, хто, як я припустив, був сеньйором Наварро в образі молодого вакеро, який сидів верхи на непокритому сідловому дереві, причепленому до пегого поні. Його ноги без шкарпеток були закуті в гуараки з прив’язаними до них шпорами, які встромлялися в голі дерев’яні стремена. Цей старий хлопець був справжнім. Кілька подвійних сетів стежили за прогресом двох дівчат: підтвердження; quinceañeras і випускні вечори; закінчення середньої школи; потім нічого, більше нічого.
  
  Я глянув на старого. Він присів на грубу кахельну підлогу, з його губ звисала скручена власноруч цигарка, його вузлуваті пальці заплітали ларіат із сиром’ятної шкіри, а його молочні очі намагалися слідкувати за Сугрю. Коли Суґрю нарешті завершив формальності й назвав ім’я Аналіз, старий тріснув готовим кінцем шкіряної мотузки об плитку. У маленькій кімнаті пролунало, як постріл. Тоді його очі наповнилися слізьми. Тонка сіточка глибоких зморшок викарбувала його індіанське обличчя, лабіринт арройосів, які розпорошували сльози до солоного туману, перш ніж вони спливли на червону плитку.
  Було вдосталь. Це могло бути для нас життя чи смерть, але горе сеньйора Наварро здавалося важливішим. Ми вибачилися, коли виходили з дверей, а потім стояли, як дурні, на брудній вулиці біля розхитаних воріт, знову не знаючи.
  Наскільки я міг судити, Дель-Ріо була країною третього світу, населеною дуже багатими і дуже, дуже бідними. І в цьому світі не існувало жодного з наших звичайних джерел інформації. Ми знайшли старого майже випадково, тому що він не існував на папері грінго: ні телефону, ні довідника міст, ні реєстрації виборців.
  Але ми знайшли Ану Наварро в колекції щорічників середньої школи в крихітній місцевій бібліотеці. На щастя, за сумісництвом бібліотекар згадала, що виросла біля колії. Звісно, не багато поїздів нині турбували колії, але вони все ж розділили речі. Тому ми знайшли таксиста Тоні Варгаса, який не міг повірити, що ми не хочемо перетинати кордон до Сьюдад-Акуньї. Але зрештою він знайшов правильний район. Можливо, це зайняло більше часу, тому що йому, здавалося, сподобалося уявлення про те, як його повільно везуть містом двоє грінго в «Ельдорадо». Поки він висмоктував безкоштовні банки пива Tecate.
  «Тоні, — нарешті сказав Сугрю, — витягни свій довбаний ніс із цієї пивної банки та допоможи». Тоні підняв із заднього сидіння своє червонооке обличчя й спітніле, опушене тіло, кліпав очима на холодному вітрі, а потім золотаво посміхнувся нам із щілинними зубами. «Я, аміго, — продовжив Сугру, — я знаю цих людей. Хтось у цьому районі, ймовірно, у цьому кварталі, піклується про цього старого».
  
  " Sí, але хто?"
  «Я дам тобі ще одну купюру по п’ятдесят доларів, щоб ти її знайшов, — сказав Сугру, — і дам їй дві купюри по п’ятдесят доларів, щоб вона поговорила з нами».
  Тоні шарпав по землі, раптом дивно неохоче. «Мій друже, чому ця людина, якої, можливо, навіть не існує, — пробурмотів він, — має отримувати більше грошей, ніж я, який, як ти знаєш, є твоїм другом?»
  «Добре», — тихо сказав Сьюгру. — Дві п’ятдесяти, якщо ти її знайдеш. Нема чого шукати».
  Тоні бурчав, як людина, з якою не погодилися. «Нічого для пошуку?»
  «Нада, — сказав Сугрю, — жодного довбаного пенні».
  «Але в мене немає пальта, сеньйоре», — сказав він у великій імітації бродяги.
  «Тоді вам варто поспішити».
  Тоні посміхнувся, а потім побіг геть на своїх коротких лапах, як людина, яка точно знає, куди йде. За мить він повернувся з жінкою середніх років, яка намагалася розв’язати свій фартух. «Можливо, якби ми могли сісти в чудову машину, — сказав він, — тож сеньйора Альварес…»
  Сьюгру засміявся, оскільки я не чув його кілька днів. «Тоні, друже мій, — сказав він, — чому б тобі не провезти нас навколо барріо, поки ми поговоримо з сеньйорою Альварес».
  Посмішка Тоні з’явилася, як сонячний промінь у холодний спекотний день, тож ми сіли на мого темно-вишневого коня.
  —
  Згодом у Тоні не було б нічого іншого, як ми з Сугрю зустрілися з його дружиною, дітьми та його мамою. Потім Сугрю довелося возити сім'ю по кварталу. П'ять-шість разів. Тоді ми чекали, поки він дозволив Тоні возити свою сім’ю, включно зі своєю давньою матір’ю, навколо кварталу.
  
  «Містер Суґрю, — зауважив я, — ти щойно віддав мій новенький і до біса дорогий «Кадилак» мексиканському таксисту, від якого тхне марихуаною, текілою та хитрощами…»
  «Шиканство?»
  «Як ти», — сказав я. «А якщо він не повернеться?»
  «Куди він збирається подітися, Майло?» — запитав він напіврозлючений. «Він живе тут. Як той старий вакеро сьогодні вдень. Він, чорт, живе тут. що? Ви стаєте фанатиком на старості? Я бачив, як ви несли блювотних, помираючих алкашів додому, щоб лежати з собою місяцями.
  «Добре, — сказав я, — але іноді вони були тобою». Далі за кварталом Тоні повернув за ріг і обережно поїхав до нас. «Я здаюся».
  Але ще не настав час. Трохи випили з друзями Тоні, які були схожі на злочинців, як і він сам. А деякі співали з друзями. Потім зустріч з місцевою поліцією, яка хотіла дізнатися про дивних грінго в Caddy. Але Тоні впорався з цим за нас. Оскільки ми залишили більшу частину готівки, усю вогнепальну зброю Суґру та димний наркотик у мотелі в маленькому містечку під назвою Рокспрінгс, я не надто хвилювався, тож дозволив двом мексикансько-американським поліцейським обшукати машину. — чемно спитали вони. Вони просто робили те, що вважали своєю роботою.
  Нещодавно проклятий уряд вирішив призупинити належний процес на час війни з наркотиками. Враховуючи правильний збіг обставин і правильний наркодик, якщо вони знайдуть плотву в попільничці мого автомобіля, залишену автостопом хіпі з глибокою кармою, вони можуть конфіскувати всі мої речі без слухання, звинувачення чи засудження , або регрес.
  Я не бачив сто двадцять три милі назад до мотелю. Їздити було цілком достатньо. Я був дуже радий побачити маленький мотель, коли ми нарешті приїхали туди перед світанком. Я розбудив Сугру і сказав йому, що він мені набагато більше подобається, коли він похмурий. Він засміявся, погодився зі мною і, хитаючись, вийшов з машини до своєї кімнати.
  
  — До біса, Майло, — сказав він у дверях. «Пам’ятаєш старі часи?»
  «Що?»
  «Коли ти був серйозним, а мені було весело?»
  «Що змінилося?» Я сказав.
  «Нічого», — радісно сказав він і пошкандибав до ліжка.
  Я налив напій і вийшов на вулицю, щоб спостерігати, як сонце намагається пропекти крізь хмари, щоб відкрити місце, яке ці техасці називають Країною пагорбів. «Я бачив більші снігові замети, — подумав я, — і саме в цей час крижаний дощ вдарив мене по обличчю. Я міг заприсягтися, що було сімдесят градусів, коли ми зареєструвалися.
  —
  Сеньйора Альварес розповіла нам, що молодша сестра Ани, Конні, щомісяця надсилає чек із Кервіля, де вона вийшла заміж за старого багатого грінго, який володів мотелем, ранчо та ще чимось, вона не знала чим. Сеньйор Наварро не називав імені Конні відтоді, як вона вийшла заміж за старого грінго. Сеньйора Альварес нічого не знала про неприємності між старим і його дочками. Вона просто перерахувала чеки й подбала про сеньйора Альвареса. Як і обіцяла.
  —
  Отож, маючи це знання міцно в руках і чотири години сну позаду, ми з Сугрю виїхали з мотелю в Рокспрінгсі та знову попливли на схід, плавно спускаючись по глухих дорогах, оскільки холодний дощ, який знову загрожував перетворитися на мокрий сніг, бив Звіра. Сугрю, страждаючи від заслужених мук текільного похмілля, дрімав на задньому сидінні, залишивши мене саму.
  Чесно кажучи, мені дуже подобалося бути в дорозі. Навіть якби це був Техас. У мене були складні гроші в кишені, чудова поїздка під моєю дупою та довбана мета.
  Незважаючи на те, що я виріс із грошима та щедрим батьком, після його смерті моя мати, яка, незважаючи на свої прихильності зі Східного узбережжя, була підлою та скупою п’яницею, тримала мене на короткому фінансовому повідку. Я підозрюю, що це було пов’язано з тим, що я кинув школу в шістнадцять років, щоб піти в армію. Незважаючи на те, що вона постійно погрожувала донести на мене за підроблене свідоцтво про народження, яке я колись вступав, вона цього не зробила. Навіть коли я поїхав до Кореї. Навіть після того, як я побажав, щоб вона це зробила. Тому я провів більшу частину життя, шукаючи гроші або чекаючи їх. Я здав GED до того, як армія випустила мене на свободу, потім працював у коледжі в Маунтін-Стейтах, працюючи в нічну зміну, тягаючи зелені ланцюги на місцевому лісокомбінаті та проводячи літо, танцюючи на залізниці, а потім приєднався до департаменту шерифа вдень Я закінчив навчання. Через десять років після того, як вони дозволили мені піти у відставку, я взяв свою приватну ліцензію, змагаючись за гроші різними законними та незаконними способами, доки я більше не міг нести власну вагу. Потім ще вісім років працював у Джина Каррієра, доглядаючи за баром, доки Сугрю не позичив мені грошей, щоб купити Сламгулліон.
  
  Тож я обійшовся, але у мене не було чудової атракціону з тих пір, як я купив набридлий і погладжений Merc '49 '49, Midnight Black з білим шкіряним салоном, коли я вийшов з лікарні VA в Сан-Франциско. Красива їзда. Який я розбив біля Сусанвіля, штат Каліфорнія, показуючи дилеру блекджека з Ріно. А мета? «Чорт, подумав я, проїжджаючи маленьким містечком Хант, у мене ніколи не було мети». Просто дріфтер, сідловий бродяга без коня, біндлстіф без ковдри. П'яний без вагомої причини пити. На мить я був майже вдячний, що Енді Джейкобсон забрав гроші мого тата. Тоді я похитав головою. Можливо, я насправді не був вдячний. Але він збирався бути сумним суким сином.
  «Де, хрень, ми?» — бурчав Сьюгру із заднього сидіння.
  «Хант-б*баний Техас», — сказав я.
  «Вибачте», — сказав він. «Керрвілл просто по дорозі. Тобі сподобається Керрвіль, чоловіче».
  —
  
  Сеньйора Альварес сказала, що Конні Наварро вийшла заміж за гроші, а в місті такого розміру, як Керрвіль, гроші знайти не так вже й важко. Але як незнайомцям, здавалося, краще підкрастися до нього. Тож ми вирішили, що почати з бару в найдорожчому мотелі міста. Як тільки ми помітили його, гігантський вапняковий ланцюг, який більше нагадував старий іспанський гарнізон, ніж мотель, ми припаркувались під Ramada. Сугру блукав по захаращеному вестибюлю, коли я підійшов до стійки реєстрації. Не встиг я закінчити заповнювати картку, як Сьюгрю підскочив до мене, схопив мене за лікоть і відштовхнув від столу.
  «Що в біса відбувається?» запитав я.
  «Погляньте», — сказав він, вказуючи на куточок, де ковбойські сувеніри були витіснені африканським пейзажем, центральним елементом якого була мама-жирафа, шия якої любовно простягнулася до дитинча. «Які люди будуть набивати дитинча жирафа?»
  «Такі ж мудаки, що вбили б одного», — сказав я.
  «Давайте знайдемо інше місце».
  "Правильно", - сказав я. «І ще трохи нового транспорту. Я не хочу опинитися в чиїйсь трофейній шафі». Раптом Остін здався недостатньо далеким, а розважливість стала необхідністю.
  Ми орендували складське приміщення для Beast, Lincoln Town Car для мене та Ford Escort для Sughrue. Момент із жирафами все ще його непокоїв. Настільки він навіть не скаржився на те, що йому доводиться їздити на меншій машині. Оглянувши кілька місць, ми нарешті знайшли Guadalupe River Lodge, ще один лабіринт кам’яних будівель, розташованих глибоко в тіні кипарисів і платана вздовж річки.
  Ми з Сурю заселилися в будиночок окремо близько четвертої години дня, домовилися незабаром зустрітися в піано-барі «Cypress Tree», щоб накачати бармена з різних боків. Але бар не відкривався до п’ятої, і щуряча дупа бармена, лисий хлопець, який носив краватку та чорні вуса, був одним із тих маленьких хлопців, які або бачили, або зробили все. Ідеальна трата. Але він зробив чудовий мартіні. Так добре, що я відчув руйнування в кінці цієї оливкової стежки. Я випив два, а потім повернувся до кімнати й зайшов, щоб приготувати стейк із салатом, залишивши Суґрю спробувати свій шарм бидла на маленькому лайні.
  —
  
  «Цього маленького бідкая звуть Альберт», — сказав Суґрю, зупинившись біля моєї кімнати близько десятої. «Його сутенерські вуса пофарбовані. Так само, як і його решта волосся. Нібито колись він був чемпіоном Тихоокеанського флоту в напівсередній вазі. Він ненавидить негрів, пузатів, янкі, Далласських ковбоїв, лесбіянок, педиків, морських піхотинців і мене».
  «Як, у біса, він зберігає свою роботу?»
  «Він чудовий бармен», — відповів Сугрю. «Він обслуговував трьох офіціанток, відвідувачів бару та мене. Без жодного поту». Тоді Суґрю п’яно зітхнув. «І він обірвав мене. Слава Богу».
  «Ви робите сцену?»
  «Ні, я напився. Ви знаєте те п’яне похмілля другого дня?» сказав він. Я кивнув. «Ну, коли я спробував співати разом з хлопцем, який грав на фортепіано, Альберт припустив, що дюжина пива і дюжина рюмок текіли, мабуть, якраз підходять для хлопця мого розміру. Політика управління, сказав він».
  «То як мені працювати з ним?» — сказав я, коли Суґру відчинив двері.
  «Чортовий кульковий молоток», — сказав він, а потім поплентався коридором до своєї кімнати.
  —
  У майже порожньому барі, прикрашеному моїми найкращими дрянями з ранчо Монтани, я замовив Альберту односолодовий скотч, відпив його й зробив йому комплімент за мартіні, яке він приготував для мене раніше того дня.
  
  — Це неважко, — сказав він своїм писклявим голосом. «Пане».
  «Ви були б здивовані», — сказав я, але він уже взяв мою C-нотатку й пішов міняти.
  Кілька дорогих невимушених пар притулилися до дитячого рояля з іншого боку кімнати. Дівчинка, як назвав її Суґрю, виявилася високою вербовою дівчиною з надто відомим для своїх років хрипким контральто, як і елегантні чорні піхви, які трохи вільно накидали її тонкі стегна, наче вона позичила його у матері. Її чорне волосся було зібрано в стрижку років двадцятих, наче вона прибула з простіших і щасливіших часів. Або сподівався потрапити туди.
  Пари, що сиділи навколо її піано-бару, були напідпитку в сильній та стриманій манері; миска золотої рибки була наповнена п’ятірками та десятками замість одиниць. Жіночий сміх був високим і тонким, але ще не схожим на хіхікання. Чоловіки ще могли підняти брову на малюка, але тільки по черзі, і не завжди потрібну. Здавалося, усі вони мали проблеми з тим, щоб запропонувати назву пісні, яку дівчина ще не зіграла для них. Усмішка дівчини здавалася справжньою, як і її випадковий хрипкий сміх, але вона виглядала втомленою, можливо, знудженою, її яскраві очі сяяли серед чорних кіл.
  Я взяв п’ятдесят із здачі, яку Альберт поклав на бар, а потім підійшов до фортепіано, де запхав їх у миску для чайових, що спричинило мить тишу.
  «Зіграйте щось, що вам справді подобається, пані», — сказав я, а потім повернувся до бару.
  «Так, старий», — почувся голос із пар. «Надзвичайно чудова ідея».
  Що, в біса, британський акцент робив у Кервілі, Техас? Я запитав себе, думаючи, що, напевно, дізнаюся, щойно спортивне пальто з верблюжої шерсті дістанеться до бару.
  Західне мистецтво, виявилося, як сказав мені англієць. Фортепіаніст із задоволенням виконував локшину, виконуючи кілька композицій Елвіса, кілька мелодій Beach Boys, трохи ранніх Beatles і кілька фрагментів Eagles.
  На той час я вже знав про галереї англійця в Парижі, Лондоні, Беверлі Хіллз і Скоттсдейлі, де він жив. Я знав його дружину; троє його друзів, які керували місцевою золотою біржею та ювелірною фабрикою; і великий хлопець, який займався мексиканським мистецтвом, на ім’я Ед Форсайт, який був трохи схожий на Хоуді Дуді і який сказав мені, що він товаришує з власником мотелю, про що я хотів знати, але не усвідомлював.
  
  Коли піаніст завершив свій вечір болісно повільною та зворушливою версією «Poor, Poor, Pitiful Me», мелодії Zevon, яку переробила Лінда Ронштадт, принаймні за її словами, люди мистецтва відійшли.
  Піаністка підняла табуретку біля барної стійки й почала рахувати гроші саме тоді, коли Альберт запропонував мені, останньому клієнту, останній дзвінок. «Дякую, — сказав я їй, — це був чудовий набір. Чи можу я купити тобі коктейль?»
  «Дозволь мені зробити все, Еле», — сказала вона, не відриваючись від купюр, які рахувала. Тоді вона підняла свої надзвичайно блакитні очі, нахилена усмішка відповідала її піднятим бровам. «Я Кейт, — сказала вона, — і ти достатньо дорослий, щоб бути моїм батьком».
  Альберт поклав перед нею чотири пальці айрішу та пінту Гіннеса. Потім чотири пальці Macallan переді мною.
  «Дідусю», — сказав я, розплачуючись.
  Кейт знову засміялася тим чудовим сміхом. І ми мовчки допили. Але я знав, що ми зрештою поговоримо.
  —
  Наступної ночі, після дня виснаження звичайних джерел, ми все ще не були ближче до Конні Наварро. Тож я відправив Сугрю в екскурсію місцевими нічними закладами, такими як вони були, а потім зустрів його в Кипарисовому дереві незадовго до півночі.
  Кейт, яка сьогодні ввечері була в довгій прямій світлій перуці та чорному піхві з високим горлом, що робило її схожою на серфінгістку, яка втекла з католицької школи для дівчат, усміхнулася й кивнула, коли я зайшов до бару. Але вона розмовляла і сміялася з Сьюгру, який потягував текілу і запивав її пивом Шайнер. Здавалося, час втратити прикриття. Я відніс свій напій до фортепіано, щоб сісти на табурет поруч із Сугрю.
  
  «Привіт, дідусю», — тихо сказала Кейт, коли я сів, усміхаючись глибоко в красиву бліду колону її шиї. «Радий знову тебе бачити».
  «Ти сказав їй», — сказав я Сугрю.
  «Я нічого їй не сказав», — сказав він, не дивлячись на мене. «Але якби вона запитала, чоловіче, я б їй все розповів».
  "Чудово", - сказав я. «І віддайте їй мій кадилак, мою готівку, кредитні картки та…»
  «Увесь твій кокаїн», — задихано прошепотіла Кейт, а потім перейшла від мелодії, яку вона грала, до того, що Cowboy Junkies могли зробити з «Кокаїновим блюзом» Біллі Холідей.
  «А ти виглядаєш такою невинною, Катріно», — сказала Суґру.
  «Заміщайте вчителя вдень, — сказала вона, — вночі femme fatale». Тоді вона гірко засміялася. «Любий, — різко сказала вона, — у моєму житті немає ні невинних, ні винних. Просто багато жертв і біса мало тих, хто вижив».
  Ми з Суґрю перезирнулися, розмірковуючи над гіркотою цього зауваження, а Кейт, вибачившись, шмигнула до своєї перерви.
  Потім хтось торкнувся моєї руки. Коли я обернувся, Ед Форсайт стояв і посміхався мені, наче здичавіле цуценя, з гострими зубами, що сяяли серед цієї чуми безглуздих веснянок. Ми повторно представилися. Потиснувши велику руку Едді, я зрозумів, що минулої ночі надто легковажно відкинув його. Його дорогий ковбойський одяг приховував його справжню сутність. Едді був великим хлопцем, одним із тих потворних хлопців із приємними обличчями; Жолоб на перший погляд, але його кісточки були вкриті шрамами та хрящами, його руки були такими великими, як маленькі стовбури дерев, а його широкі, похилі плечі підтримували товсту, жорстоку шию. У Едді була пара слизьких шрамів, один на тильній стороні правої руки, а інший на лівому зап’ясті, де, як я підозрював, були видалені тюремні татуювання.
  Я познайомив його зі своїм напарником, кивнув Сугрю, щоб він почитав про Едді, який запросив нас приєднатися до його столу, щоб скуштувати чи двічі. Він вказав на круглий стіл у кутку, де люди зібралися вчора навколо старого чоловіка та його молодої дружини. Я обіцяв, що ми будемо там за хвилину в Нью-Йорку.
  
  «Хвилинка Ваксахачі», — сказав Суґру, коли Едді відійшов.
  «Що це?»
  «Те саме з техаським поворотом», — сказав він. «Що тобі хоче цей тюремний мотлох?»
  «Можливо, зараз у Великому домі викладають мистецтво, — сказав я. «Можливо, вчора ввечері я розповів йому про свою останню закриту картку, ескізи олівцем Чарлі Рассела, які лежать у моєму сейфі».
  «Він напевно захоче якось видерти вас із них», — сказав Сугрю. «Цей хлопець ніколи в житті не працював чесно».
  «Ви можете посперечатися», — сказав я. «Але давайте подивимося, куди це нас приведе».
  «Принаймні в нього є трохи кокаїну», — сказав Сугрю. «І постназальна крапельниця розміром з Єллоустонський водоспад». Тоді він підняв брову на мене. «Хвилюєшся?»
  «Ще ні, — сказав я, — і минуло десять років».
  —
  Старший джентльмен у кашеміровому піджаку, чиє ім’я, згідно з його карткою, було Лаймен Гіффорд Гіш, мав товстіший і привабливіший шпон, що означало, наскільки я міг судити, що він ніколи не відбував покарання. Але я б’юся об заклад, що він підійшов би близько під час заощаджень і розкрадання позик. Найбільший і найуспішніший злочин, коли-небудь скоєний в Америці. Америка, пекло; світ. Тому що LG стверджував, що він банкір на пенсії. На пенсії, біса. Старі повії йдуть на пенсію; негідні старі банкіри просто отримують зміну місця проведення. Але оскільки Л. Г. був одружений із Консуелою Наварро пізно в Дель-Ріо, я змусив себе бути добрим до старого.
  Сама Консуела була справжньою роботою. У неї було коротконоге, кремезне тіло, затиснуте в маленький номер прямо з каталогу Фредеріка Голлівуду, і пухке, зле обличчя Аналіз. Але від неї тхнуло сексуальним вогнем. До біса, навіть її показне хутро смерділо тваринним мускусом. Настільки я не міг сказати, чи чула вона про вбивство своєї сестри. Але коли я слухав, як вона розповідала Сугрю брехню свого життя, я вирішив, що вона не почула. Ніхто не такий жорсткий. Проте Конні наблизилася.
  
  Тому, коли бар зачинився опівночі, ми з Сугрю приєдналися до багатого, відчайдушного параду через річку до будинку LG площею чотири тисячі квадратних футів із каменю та скла на обриві. Я вважаю, що також вважалося, що Кейт попросила поїхати з нами, щоб показати нам довгий звивистий шлях через Гваделупе до загибелі.
  Кейт захоплювалася «Лінкольном», стверджуючи, що ніколи раніше не була в гарній американській машині, коли вона сиділа на передньому сидінні, поклавши ноги під себе, а потім запалила джойнт. «Ви, хлопці, не копи?» — спитала вона крізь завісу наркотичного диму, а потім простягнула мені номер.
  Я почав відмахуватися, а потім припустив, що ми дивимося на довгий безрозсудний вечір мертвими на блідому, зморщеному обличчі, тож я взяв це від неї, як старий професійний хіпі, і вдарив по присосці, аж ледь не задихнувся. Але перш ніж я встиг зупинитися, Кейт вихопила з сумочки маленький фотоапарат і сфотографувала мене. Можливо, камера була маленькою, але спалах засліпив мене так сильно, що я подумав, що вона спалила мені вії.
  «Ісусе, — сказав я, зупиняючись посеред дороги. «Ви часто це робите?»
  «Тільки коли я вживаю наркотики з незнайомими людьми», — сказала вона, потім захихотіла й простягнула джойнт Сугрю.
  «Це до біса небезпечно», — сказав я.
  «Чому? Хлопці, ви мене застрелите?»
  «Якщо ми спочатку не загинемо в автокатастрофі», — сказав я.
  Потім Кейт знову засміялася, і я зрозумів, що її чарівність і грація походять від сором’язливості, накладеної на наркотики. Не знаю, як я це пропустив. Я сам був таким досить часто. Потім вона поправила наші носи двома порціями кока-коли, так що моє обличчя замерзло. І мені вже було байдуже.
  У LG був сонний мексиканець у білому халаті, який стояв на вершині круглої під’їзної дороги. Коли він відкрив двері для Кейт, вона гримнула на нього іспанською, а потім попрямувала до широких різьблених вхідних дверей.
  
  «Що вона сказала?» — запитав я Сугру, коли ми йшли за нею.
  «Вона сказала йому бути обережним з машиною, — відповів він, — тому що ми копи».
  «Ви схожі на поліцейських», — сказала Кейт, спираючись на двері. Мені ніколи не подобалися високі, худі жінки, але в приглушеному світлі входу, її довге, м’яке тіло вражало ідеальним витонченим краєм дуги, Кейт була справді красивою. І вона схилилася до мого плеча, її дихання м’яко обдимало мою шию.
  — Я вже бачила цей погляд, дідусю, — прошепотіла вона, — і раджу тобі тримати його при собі. Тоді вона засміялася й зірвала довгу біляву перуку. Під ним її темне волосся було підстрижене до шкіри. Вона схопила мене за руку й потерла мою долоню по щетині. Воно було таким же м’яким, як тверді кістки її голови.
  — Господи, — сказав Сугрю. «Віддай це, Майло. Ти схожий на людину, якій щойно прострелили кишку».
  Я не питав його, звідки він знає. Я просто пішов за нею всередину, коли він притримав двері для нас.
  —
  Однією з речей, якими я намагався замінити випивку в посушливі роки, були книги. Я читав стільки, що не завжди міг їх чітко тримати. І я ніколи не міг пригадати закінчення. Але образи іноді залишалися зі мною. У романі під назвою «Вальс по Техасу» я згадав, як я думав, промовистий образ багатих техасців у грі. Коли у цих старих хлопців із роману закінчився лід, вони нарізали кубики замороженого стейка, щоб охолодити свій бурбон і гілку. Не в мій гірший день. Ніколи.
  Але якби Л. Г. Гішу не вистачало льоду, він купив би крижаний будинок. Ми з Сугрю ніколи не бачили нічого подібного. І між нами двома ми бачили якесь лайно. Виклик свині, свиня валяється, польське весілля та День Святого Педді в Батті. Але нічого подібного.
  
  Едді зняв пейзажний відбиток Рассела Чатема в рамці зі стіни лігва — я подумав, один із серіалу «Верхів’я Міссурі» — поклав його на стіл, а потім вилив у середину унцію ігристої чистої кока-коли. Він не різав лінію, він різав нескінченну спіраль. Потім роздавали срібні соломинки. Суглоби згортали машиною, заповнювали шматками гашишу та подавали на срібні підноси. Вони також були смертельними. Ми намагалися обмежитися двома хітами на годину. І довелося відбиватися від двох мексиканських барменів, яким, мабуть, було наказано не дозволяти нікому з гостей бачити дно своїх келихів.
  Ну і гості. Виявилося, що ми випадково потрапили на звичайну вечірку в середу ввечері. Між першою та четвертою ранку , мабуть, пропливло двадцять людей. Майже всі вони, здається, іногородні. Адвокати, лікарі, політики та різні члени бездіяльних, відпочиваючих багатіїв. Не всі вони злочинці. Але жодної, яку б я дозволив спати в курнику. Ми з Сурру по черзі змішували і стояли на палубі над річкою, хоча північний не повністю вибухнув.
  Ніхто з нас не мав можливості поговорити з Конні Наварро. Вона одягла собі ще один вишуканий маленький номер, усі розрізи та шнурки, ажурні шланги та крихітні чотиридюймові каблуки. Так чи інакше, вона провела вечір, обслуговуючи LG. Коли вона не танцювала, показуючи свою відверту сексуальність з різними чоловіками перед своїм усміхненим чоловіком, вона сиділа на ручці шкіряного крісла LG, ніжно торкаючись його, тепло сміючись у його волохате вухо.
  Ну, біс, навіть злочинці можуть закохатися. І, наскільки я міг судити, ніхто з них не торкався наркотиків. Ледве випили. Але Кейт вживала наркотики, пила шампанське з пляшки і розбивала серця старих хлопців. Вона переодягнулася в джинсову сорочку з довгими рукавами, зав’язану нижче маленьких грудей. Проте вона не дуже багато мікшувала, просто висіла перед стерео, причепивши навушники до своєї чудової голови, танцювала із заплющеними очима.
  
  Едді грав роль господаря, його тупа усмішка щільно приклеїлася до обличчя. Він вживав трохи кокаїну, але ніколи не стріляв у кінці дубі, коли мав удар. Він витратив деякий час, намагаючись накачати мене, але ви не можете обдурити фігня. Я змусив його повірити, що гроші моєї сім’ї були поповнені шахрайством з нерухомістю та гострими угодами, які допускалися лише для багачів. І колишні заступники шерифа.
  Але коли я не мав його уваги, Сьюгру звернув увагу. Вони кружляли між собою, як пара поганих півнів. Я знав, що їх не буде потрібно багато, тому я змусив Суґрю пообіцяти, що він добре поводитиметься на голові Малюка Лестера.
  Потім близько четвертої тридцять вечірка померкла, і вся суть стала зрозумілою. Конні підійшла до стереосистеми, вставила блюзовий компакт-диск і зняла з Кейт навушники. Вони разом почали повільний танець. Очі Л. Г. засвітилися, і він облизав губи, як ящірка. Тепер я знав, який мотель йому належить. Ми з Сугрю перезирнулися в кімнаті, яка раптово затихла, кивнули, потім підійшли, щоб урізатися. Він узяв Кейт; Я взяв на руки безжалісну секс-машину Конні. За виразом її обличчя я не міг зрозуміти, чи хоче вона боротьбу на руках, боротьбу ногами, кулачний бій чи трах.
  «Внизу вдома, — почула я пояснення Сугрю Кейт, — коли жінки танцюють разом, це означає, що вони хочуть, щоб їх запитав чоловік».
  Кейт один раз гавкнула, а потім захихотіла, кажучи: «Там, де я виросла, коли свині танцюють, змії трахаються».
  «Ти не такий дурний, як виглядаєш, Монтано», — сказала Конні. «Ти?» Потім вона обхопила мою шию своїм зап’ястям і міцно притиснула мене до свого тіла, яке було гаряче, як розпалене багаття. Вона була сильна, як мавпа.
  «Конні, я був у Дель-Ріо пару днів тому, — сказав я, відвівши дух, — розмовляв із твоїм татом».
  Вона не промахнулася. «Мій батько зазвичай не спілкується з грінго». Навіть подих її був гарячим.
  
  «Ну, насправді ми не так багато говорили», — зізнався я. «Але ми з тобою повинні поговорити про…»
  «Про що?»
  «Твоя маленька сестричка, — сказав я.
  «Боже, — сказала вона, — до біса». На мить вона шукала план. Поки ми оберталися, я побачив, як Едді підійшов до Сугрю. Але Сугрю схопив Кейт на руки, перш ніж той встиг щось сказати. Кейт здригнулася, наче наступила на бананового слимака.
  «Час виселення в будиночку о третій, — сказала Конні. «Поскаржись на свій рахунок. Попросіть менеджера, — сказала вона. «Тепер геть геть звідси, поки LG не накинула на тебе Едді».
  «Пані, — сказав я, — Едді ніколи не дізнається, що його спіткало».
  «Мабуть, твій божевільний друг», — пробурмотіла вона, вперше усміхаючись. «Він хотів цілу ніч». Потім нормальним голосом додала: «Дякую, Монтана». Потім захихотіла, підійшовши до Кейт, яка все ще стояла в обіймах Едді з хворобливим виразом, ретельно прихованим на нерухомому обличчі.
  LG неймовірно зітхнув, коли ми з Сугрю подякували йому за гостинність. «У будь-який час», — сказав він, але не мав цього на увазі.
  «То що сталося?» – сказав Сьюгру, поки ми чекали, поки охоронець поверне машину.
  «Я не впевнений», — зізнався я, коли Chicano під’їхав і відчинив двері для мене. «Але в будь-якому випадку ми звідси завтра».
  «Шкода», — сказав Сугрю, дивлячись на Едді, який стояв у відчинених дверях і дивився на нас. Потім Сугру зводив пальцем, направив його на Едді й вистрілив. «Дуже погано».
  Я прослизнув за кермо, але Чикано на мить утримав двері, розмовляючи крізь свою посмішку, ніби даючи вказівки. — Стежте за цим, сеньйоре, — сказав він. «Він майстер ударного удару».
  «Дякую», — сказав я й простягнув йому двадцятку. Але він відмахнувся. «Для твоїх дітей», — сказала я, і він узяв це.
  —
  
  Сугру не було у своїй кімнаті, коли я збирався виїхати з будиночка наступного дня, але він залишив записку, де сказав, що зустрінеться зі мною в пункті прокату автомобілів о четвертій. Я глянув на свій рахунок, а потім прохрипів до менеджера. Конні вийшла зі свого офісу, вся ошатна в сірому лляному костюмі на підборах.
  — Заходьте до мене в кабінет, пане Милодраговичу, — сказала вона. «Я впевнений, що ми можемо це вирішити».
  Кабінет Конні виглядав так, ніби він належав до південно-західної художньої галереї. Вона теж. У своєму дорогому робочому одязі, манікюрі та ідеальному волоссі вона була схожа на жінку, яка керує компанією зі списку Fortune 500, її внутрішній звір був укутаний в ірландський льон.
  «То хто ти, чорт, і що ти від мене хочеш?» — спитала вона, коли сиділа за плитою свого столу з червоного дерева, перебираючи обсидіановий ніж із глиняною ручкою. Виглядало так, наче він призначений для того, щоб вирізати чоловічі серця. Для розваги, а не для релігійних жертв. Вона не пропонувала мені стілець, але я все одно взяв його.
  «Дивіться, — сказав я, — я не ворог. Я не загрожу твоєму життю…»
  «Тобі, до біса, краще не бути, — пристрасно сказала вона. «Я відрубаю тобі довбану голову».
  «Сподіваюся, що в цьому не знадобиться, — сказав я, — бо маю сумні новини. Ваша сестра та її чоловік мертві. Убитий». Вона принаймні на секунду перевела подих, підвелася й підійшла до скляної стіни, щоб витріщитися на затінену річку. — Вибачте, — додав я.
  — Не будь, Монтано, — сказала вона, не обертаючись. «Ана вже давно мертва. Можливо, з того дня, як вона змінила ім’я. Звичайно, відтоді, як вона зв’язалася з кокаїнерос, того дня, як зустріла Рея». Потім вона повернулася до мене обличчям. «Мій батько вже знає?» Я кивнув. «Принаймні це є». Потім сіла, сперлася на парту й сумно подивилася на мене. Я думав, що вона збирається розповісти про свою сестру, але, як і багато людей, які переживають горе, Конні вирішила розповісти про себе.
  «Знаєш, я все зробила правильно», — сказала вона, проводячи великим пальцем по скляному лезу. «Закінчив середню школу. Я працював у коледжі, готуючи тако в Сан-Маркосі. Протягом шести років. Отримав диплом бухгалтера. Пряма буква А до кінця. Не вийшла заміж за якогось чоло, не завагітніла.
  
  «Перша робота, яку я отримав — хороша робота в національній бухгалтерській фірмі — якийсь хлопчина з білого хліба з голкою-хлібом сказав мені попрацювати над своїм акцентом і купити новий одяг. Щось менш кричуще. Тоді він показав мені свого маленького білого бурундука та сказав мені стати на коліна. Я все ще була довбаною мескінкою з Дель-Ріо, чий батько навіть не розмовляв англійською.
  «Я схопила його за клюв, гаразд, — сказала вона спокійно, — ледь не вирвала його з коренем. Але, чорт забирай, я мало не став на коліна».
  «Але ти цього не зробив», — сказав я. «Мені не дуже корисно вибачатися перед моєю статтю чи расою, — додав я, — чи перед світом. Але мені шкода».
  Конні довго дивилася на мене, потім ледь не посміхнулася. «Потім я поїхала в Сан-Антоніо і трохи повеселилася», — сказала вона. «Зловив хлопок, мені матку вирвало з піхви. Якесь інше лайно. Намагався піти додому, але тато вигнав мене з дому.
  «Наступною моєю справжньою роботою, яка не відбувалася після настання темряви чи в барі, була тут, у пральні, струшувати пукання з простирадла. Зараз я віце-президент компанії, і коли LG помре в ліжку одного вечора, — тихо сказала вона, — я отримаю все. Так що не їдь зі мною. Я накажу Едді перетворити тебе на добриво».
  «Підозрюю, що в Едді зараз свої проблеми», — сказав я. Вона виглядала спантеличено, потім усміхнулася.
  «Мені шкода, що я пропустив це», — сказала вона.
  «Так, — погодився я, — але це не має до вас жодного стосунку». Вона звела брову. «Що ви про нього знаєте, окрім того факту, що Рей був негідником і керував пранням грошей?»
  — Небагато, — сказала вона. «Рей був прикордонною змією. Він належав до однієї з фамілей, великих родин, які контролюють торгівлю наркотиками на кордоні. Б’юся об заклад, що він був надто гарною дитиною, тож йому змінили ім’я та відправили до коледжу».
  «Як його звали?» запитав я.
  
  «Я чула це лише раз», — сказала вона. «Але це була німецька, а не іспанська. Бахман, Гофман — щось таке. Багато тих старих північно-мексиканських ранчо-сімей мають англійські чи німецькі імена».
  «У нього є брати на ім’я Роджер?» — запитав я, але вона знизала плечима. «А що з твоєю сестрою?» запитав я. «Що це була за жінка?»
  — Дівчина, — різко відповіла вона. «Дівчина, яка любила розважатися. Маленька дівчинка завжди боїться темряви. І вона ненавиділа боятися. Тож, звичайно, всі її любили, любили піклуватися про неї, допомагати їй приймати рішення. Бля, вона не змогла закінчити навчання, тому що не могла вибрати спеціальність. Коли вона зустріла Рея, вона працювала господинею в одному з тих тематичних місць на півночі Остіна. Вона була надто тупа й лінива, щоб пити коктейль. Вона отримала роботу, тому що трахала менеджера бару, поділяючи його з Кейт…»
  «Кейт знала її?»
  «Мені здається, вони з Кейт були закохані», — категорично сказала вона, спонукаючи мене зробити щось подібне до танцювальної сцени. «А може, Кейт була закохана, а Ана розважалася. хто знає Кому це цікаво?» Можливо, у мене був неправильний вираз обличчя, тому що вона швидко додала: «ЛГ отримує все, що хоче LG. До того дня, коли він помре».
  Я підвівся, поставив останнє запитання. «То де ця родина , до якої належить Рей?»
  — Маленьке містечко навпроти Кастільо, — сказала вона. «Енохада. Але я б не перетинав там кордон і не ставив купу питань. Поки ці прикордонні змії доберуться до вас, ви будете благати їх відрубати вам голову. Спробуйте Ель-Пасо. Чорт, принаймні, це щось на зразок Техасу».
  «Дякую за пораду», — сказав я.
  «Я б попросила вас заскочити після смерті Л. Г., Монтана, — сказала вона, — але чомусь я підозрюю, що ви збираєтеся побити його до біса».
  — І дякую за пропозицію, — сказав я, не звертаючи уваги на її передбачення. «Але коли я лягаю спати, я люблю займатися коханням, а не війною».
  
  «Повір мені, аміго», — сказала вона, майже посміхаючись, коли схопила мій рахунок і підписала його. «Все однаково».
  «Сподіваюся, що ні», — сказав я, але не зовсім впевнений.
  —
  Реєстратор кинула на мене дивний погляд, коли я простягнув їй рахунок, який підписала Конні. Я потягнувся до своєї банкноти.
  — Це за рахунок будинку, сер, — сказала вона. «Повертайтеся до нас, хехе».
  «За таких цін, — сказав я, — я не можу дозволити собі цього не робити».
  Її вигляд став ще дивнішим. Техас, здавалося, був повний гарних жінок. І жорсткі жінки. Але на деяких з них, здавалося, була витрачена дешева іронія. Можливо, життя тут було надто важким для жінок, щоб вони могли оцінити будь-яку іронію.
  —
  Коли я підійшов до Лінкольна, Кейт сиділа на передньому сидінні, фарбуючи нігті на ногах. На задньому сидінні були звалені різноманітні рюкзаки та речові сумки. На ній була біла безіменна кепка, мішкуваті штани та безформний фіолетовий бавовняний светр, який зісковзнув з її плеча. Я нахилився до відчиненого вікна й поцілував прохолодну чисту шкіру в западині її ключиці.
  «Що в біса ти тут робиш, дівчино?» Я сказав.
  «Я виснажила це місто, — сказала вона, зосереджуючись на своєму крихітному нігтику на нозі, — і я ніколи не була в Монтані».
  «Я не їду до Монтани», — сказав я.
  «Зрештою ти це зробиш», — спокійно сказала вона. «Куди ми йдемо спочатку?»
  «Гарне запитання», — сказав я, потім кинув свою сумку на її та сів на водійське сидіння. «Я думав, що замкнув машину».
  «Не дуже добре», — сказала вона, тягнучись до великої сумочки біля своїх ніг, щоб витягти тонкий джим професійної якості. Вона сором’язливо посміхнулася, а потім сказала: «У мене була згаяна молодість».
  «Наскільки я можу судити, — сказав я, — ти все ще маєш це».
  
  Коли я виїхав зі стоянки, Кейт висунула ноги у вікно, щоб її пальці висохли, і поставила голову мені на коліна.
  «Знаєш, я лесбіянка», — сказала вона.
  «Я не впевнений, що ти знаєш, хто ти такий, — сказав я, — і навіть якщо ти знаєш, любий, мені подобається ідея бути закоханим у жінку, яку я не можу трахнути. Здається, якось чисто і просто».
  «Повір мені, це не так», — сказала вона, потім нахилила шапку на очі й відразу заснула, як стомлене кошеня.
  Сам Сугрю виглядав трохи втомленим. Але не сонний. Він притулився до стіни біля пункту прокату, його сумка стояла біля ніг. Подряпина високо на його правому лобі вже перестала кровоточити. Але його футболка, джинси та вітровка були незабруднені. І його велика посмішка незламна.
  Ми пересадили ошелешену Кейт та її сумки на заднє сидіння «Звіра», розрахувалися за рахунком, потім виїхали на міжштатну автомагістраль 10 і попрямували на захід.
  «Як це пройшло?» запитав я.
  «Нічия».
  "Ничья?"
  "Так", - сказав Сугрю. «Я пообіцяв, що не буду вбивати сучиного сина, а Л. Г. поклав рушницю для перепелів назад у багажник свого «Мерседеса» та пообіцяв розповісти лікарні, що Едді впав зі скелі». Тоді Сьюгрю розреготався так голосно, що Кейт заворушилася на задньому сидінні. «Де ти її взяв?»
  «Я не зовсім впевнений».
  "Куди вона йде?"
  — З нами, — сказав я. «Мабуть, вона живе занадто важко».
  «Розкажи мені про це», — сказав Сьюгру, а потім тихо застогнав. «Як справи з Конні?»
  «Вона запропонувала нам не спускатися до Енохади…»
  «З того, що я чую, це добра порада, — сказав Суґрю, — і це надто близько до дому, щоб мені було зручно».
  «…і що, можливо, Раймундо Лара народився під іншим іменем», — сказав я. «Можливо, Карвер Д. зробить нам ще одну послугу».
  
  «Можливо», — сказав Сугрю. «А може, нарколог з Ель-Пасо може допомогти».
  «Я так не думаю», — сказав я. «Він перевірив мене в Меріветері, і йому не сподобалося те, що він почув».
  «Ніхто не любить нечестивого поліцейського, Майло», — сказав Сугрю. «Особливо, коли їм за це навіть не платять».
  «Я завжди розумів це неправильно, чи не так?»
  Сугру знову посміхнувся, торкнувся своєї подряпини та сказав: «Зупинимо перший шанс. Розімнімо ноги, може, вип’ємо пива».
  «Чорт, Сьюгру, ми були в машині десять хвилин».
  «Так, — сказав він, — але Едді зробив кілька знімків тіла, перш ніж впасти. Я міг би випити пива, можливо, перевірити, чи я вже мочу кров’ю».
  —
  Пошкоджені нирки чи ні, я міг сказати, що Сугрю болить, а Кейт спала як мертва, тому ми зупинилися в Джанкшн. Один напій перетворився на чотири чи п’ять, які, змішані з парою Florinal 3 із сумки Кейт з наркотиками, перетворилися на темряву. Мої друзі по дорозі кивали головами над своїми напоями перед заходом сонця, тож я купив нам пакет тако і знайшов мотель, куди ми розбилися, як маленький виводок хворих цуценят.
  Наступного ранку після дива дванадцятигодинного сну всі виглядали добре, тож ми, напившися кави, печива й сільської підливи, знову котилися на захід із сонцем, яке сходить за спиною, чудово муркочучим Звіром, їдячи цю довгу сіру стрічку шосе. Північ згас, блакитне небо розцвіло, і за лобовим склом знову чистий краєвид.
  Сугрю чинив опір майже до дев’ятої години, але відкинув сидіння назад. Кейт, яка не сказала жодного слова з дня минулого, хіба що поскаржилася, коли бармен дав їй картку в Джанкшн, зникла у своєму портативному програвачі компакт-дисків і навушниках, а також зникла під вмістом своєї сумки. Вони ніби вибухнули. Заднє сидіння було схоже на дно шафи дівчинки-підлітка. Її сонні очі повільно опускалися, і невдовзі вона приєдналася до Сугрю в його великій дрімоті.
  
  Близько полудня я нагодував своїх підопічних у Форт-Стоктоні, коли вони нарешті прокинулися. Коли ми поверталися назад, здавалося, нескінченною міждержавною дорогою через Західний Техас, Кейт нахилилася вперед між Сьюгрю і мною.
  «Я ненавиджу бути шкідником, — весело сказала вона, — оскільки я їду безкоштовно й таке інше. До біса, ви, хлопці, навіть не намагалися зробити мінет, або змусити мене дрочити вас, або щось таке. Зазвичай це відбувається в перші тридцять хвилин. Але ти не проти, якщо я запитаю, куди ми йдемо?»
  «Ні», — сказав я, а потім подивився на Сугрю. «Я не проти, а ти?»
  «Зовсім ні, — сказав він, — але я хотів би почути більше про ті мінети, яких ми не отримали».
  «Ха, ха, ха», — сказала Кейт, потім побігла у вікно й плюнула. «Іноді поганий секс кращий за погані жарти».
  «Коли?» — спитав Сугру, потім розвернувся на своєму місці.
  — Гаразд, — крикнула Кейт, усміхаючись. «Куди, х*й, ви йдете?»
  — Ель-Пасо-Сіті, — сказав Сугрю.
  «О, чорт, — простогнала вона. «Я до біса ненавиджу Ель-Пасо. Після того, як мама померла, щоразу, коли генерал брав участь у Центральній Америці, він відправляв мене та мою старшу сестру до школи-інтернату».
  «Генерал?»
  — Мій батько, — пояснила вона. «Насправді він був просто пташиним полковником, але перед відставкою йому дали зірку і зробили бригадним. Просто щоб бути добрим, можливо. Але, можливо, тому, що він тримав лінію на Іран-Контра. Моя мама завжди називала його «Ель Генерал». Навіть коли вони були дітьми. Її родина володіла ранчо поруч із ранчо його родини. Це був жарт. Вид. Можливо, навіть тоді він був начебто владним, але я не думаю, що мій батько був колись особливо військовим. Він просто хотів піти з ранчо. Це може бути нудно, якщо ти не народжений для цього». Тоді Кейт замовкла. «Можливо, хлопці, ви підсадите мене на ранчо», — швидко сказала вона, а потім поплескала мене по плечу. «Але ти повинен пообіцяти, пообіцяти, пообіцяти, що забереш мене, перш ніж повернутися до Монтани. Я буду любити тебе вічно, якщо ти пообіцяєш, дідусю».
  
  «Ти будеш любити його вічно, що завгодно», — сказав Сьюгрю. «Усі дівчата так».
  «Особливо ті, хто називає мене дідусем».
  «Я не знаю твого імені, чоловіче», — сказала вона. «Або твій, крутий хлопець».
  Це здавалося трохи дивним представлятися в цей момент, але ми зробили це з певною часткою витонченості. Її звали Кетрін Марі Кехо.
  «То де це ранчо?» запитав я.
  «Ранчо Кастеллано. Просто вниз по дорозі, — сказала вона, — між Фейрберном і кордоном. Генералу подобається, що я поруч. Але я змушую його нервувати. І він занадто милий, щоб скаржитися. Таким чином, ми проводимо весь наш час, випиваючи наш шлях через його винний льох. Це вибух. На днях я теж закидаю його камінням. Б’єшся, б’юсь об заклад… Б’юся об заклад, що він дуже милий і кумедний, коли його вбивають камінням».
  Ми з Сугру перезирнулися, але не могли зрозуміти, яке запитання хотіли поставити.
  «Симпатичний і смішний генерал?» ми нарешті вирішили. В унісон.
  «Можливо, чарівний — кращий термін. Ось і все, — сказала вона, — чарівно. І, можливо, трохи сором’язливий». Потім, ніби вона ніколи раніше не думала про це в метушні свого розуму, вона сказала: «Я думаю, що сором'язливість може бути злим, знаєте, як якщо ти дитина чи щось таке. Ти милий, дідусю, і ще й сором’язливий». Потім вона засміялася і мокрим поцілувала мене в шию. «Це не так вже й далеко. Дійсно. Поверніть на наступний виїзд і прямуйте на південь». Тоді вона додала, відкинувши відстань у Західному Техасі: «Це лише близько сімдесяти миль». Кейт почала божевільно пакувати речі, а ми з Сугрю знову перезирнулися.
  Обличчя Сьюгру раптом стало тихим і нерухомим. Я не міг це прочитати. Поняття не мав, про що він думає. Я також не був упевнений, що я думаю. Але ми б дізналися.
  Нарешті він сказав: «Дивне місце для дорослішання».
  
  Кейт зупинилася у своїй сварці, щоб сказати: «Ну, я не зовсім там виросла. Але це кумедне місце, яке можна назвати домом».
  Я також не міг сказати, що про це думає Сугрю.
  На північ від Фейрберна, після довгої мовчазної їзди на південь від міжштатної дороги, я запропонував випити пива на прощання. Суґрю розбив їх для нас, і ми підсмажили нашу коротку дружбу, а Кейт дала мені номери телефонів ранчо. Здавалося, було кілька розповсюджень, які пролягали від півдня Ферберна до мексиканського кордону. Я дав їй номер автовідповідача в Меріветері. І пообіцяв не їхати в Монтану без неї.
  Тоді я запитав її про Аналізу Наварро.
  «Що?» — сказала вона, її настрій раптово похмурився, а потім знову розпачливо балакуча. «Звичайно, я знав її в Остіні. Вона була нормальною дівчинкою; трохи спантеличена її сексуальністю. Мені здається, брат її матері колись плескав її на коліні. Знаєте, таке трапляється набагато частіше, ніж люди думають. Конні теж не знає, що в біса вона робить. Там теж щось сталося. Але з Аною все гаразд. вона мені сподобалася. Поки вона не вийшла заміж за Рея».
  "Рей?" Я сказав, рибалка.
  — Рей Лара, — сказала вона, озирнувшись, як тварина в пастці. «Після цього у неї було занадто багато кокаїну і занадто мало розуму. Вона ніколи не думала, що Рей дає їй достатньо грошей. Тому вона почала торгувати, коли вони повернулися з медового місяця. Вона купила невелику перукарню і вийшла звідти. Дурний». Тоді Кейт замовкла, показуючи вперед. «Ось воно, хлопці. Моє рідне місто».
  Як я помічав раніше, у Фейрберні було небагато, справедливих чи інших, лише п’ятсот людей, розкиданих по курній рівнині з туманними горами вдалині та глибоко порізаними арройо, які бігли лише під час дощу. Того дня вони не бігали. Суґрю навіть не глянув на готель Dew Drop Inn, коли ми проходили повз нього.
  Тож ми мовчки їхали на південь у напрямку Мексики повз ошатні замкнені ворота, які відкривалися до ранчо Кастеллано, доки Кейт не крикнула, щоб зупинилася біля охоронця худоби без позначень, закріпленого колючим дротом. Кейт наполягла на тому, щоб відкрити його, і ми проїхали по розбитій колії. Там, де він занурювався в сухе валівство приблизно за сто ярдів усередині огорожі, траса раптом перетворилася на гарно всипану гравієм дорогу. Двоє молодих вакеро в пікапі з одним М-16 і одним важким прицілом для оленів, зачепленими за головами, перетнули рівнину, щоб перетнути наш шлях, доки Кейт не висунулася з вікна машини й не помахала їм.
  
  Мабуть, до будинку, величезного глинобитного глинобитного будинку, який потьмянів до природного кольору пустелі, було п’ять миль. Лінія іноземних тополь межувала з дорогою, їх потреби підживлювали зрошувальну канаву. І великий зелений ліс, який зрошується підземною спринклерною системою, оточував будинок у тій кам’яній пустелі з кущами. Головний будинок був досить великим, щоб бути клубом невеликого сільського клубу. Ми припаркувались на кільцевій алеї біля новенького пікапа Dodge і Toyota 4Runner із логотипом, намальованим збоку: RATTLESNAKE PRODUCTIONS .
  «О, Боже. Це, мабуть, машина Сюзанни. Знаєш, вона знімає фільм, — нервово лепетала Кейт, — але яка дивна назва для її продюсерської компанії. Господи, вона ненавидить гримучих змій. А генерал… О, чорт, я знову буду посередині… іноді вони просто ненавидять один одного…»
  Перед будинком тягнувся довгий ґанок. Двоє високих худорлявих чоловіків встали з-за маленького столика, щоб розглянути наближення нашого Звіра. Один із чоловіків був одягнений у накрохмалене хакі, шкіряну куртку-бомбер і синю кепку із золотистим плетеним плетеним ковпаком. Генерал, я припустив. Інший, темнолиций вакеро, виглядав так, ніби міг бути молодшим братом сеньйора Наварро з Дель-Ріо. Його вицвілі джинси та куртка з ковдрою висіли на його худорлявому тілі з грацією робочого ковбоя.
  Коли ми з Суґрю вилазили зі Звіра, чоловіки витріщилися на нас вузькими очима земельних баронів, які щойно спіймали кількох селян-порушників. Тоді Кейт вискочила із заднього сидіння, і обидва чоловіки широко посміхнулися. За кілька хвилин vaquero забрав багаж Кейт, і генерал зібрав нас із Сугрю за столом із кухлями темної кави з цикорієм, яку подала похмура мовчазна жінка з кам’яним обличчям і яскраво-блакитними очима, яка, здавалося, не схвалювала нас. Тоді Генерал підсолодив нам каву дорогим коньяком і почав хльостати нас чарами.
  
  Бригадний генерал армії США Кехо, у відставці, високий худорлявий джентльмен старих шкіл — Вест-Пойнта, Джорджтаунського права та Військового коледжу, серед інших — мав тихий, повільний каденс і солодку благородність південного поета. Генерал провів більшу частину своєї кар’єри в різних посольствах по всій Центральній Америці, тому мав витончені манери дипломата, а не військового. За кілька хвилин після того, як він був представлений йому як благодійники, друзі та приватні детективи Кейт, генерал змусив нас із Суґрю базікати, як рядові, у присутності їхнього командира.
  Я дізнався про дев’ять років Суґрю в армії те, чого ніколи не знав. І виявив, на свій великий жаль, що, незважаючи на мій досвід Корейської війни та той факт, що генерал був ненабагато старший за мене, я все ще шанобливо ставився до довбаного офіцера. Іноді наша базова підготовка зраджує нас.
  Ми були товсті, як злодії, і були на середині нашої третьої чашки, тепер більше коньяку, ніж кави, коли Кейт повернулася на ґанок, ведена за немовлям, старим пом’ятим п’яницею, та її старшою сестрою Сюзанною: вищою, більш високою. округла версія Кейт, елегантна в чорному та сріблястому кольорах — чоботи на високих підборах, вузькі шкіряні штани та м’який драпірований светр, зібраний на талії сріблястим поясом-кончо. Її коротке чорне, як смуга, волосся обрамляло вражаюче обличчя кольору іриски та ірландського крему, широко розставлені металеві зелені очі та щедрий рот, червоний, як свіжа кров. Коли Сюзанна ступила крізь сітку, Сьюгрю перекинув його стілець, і я пролив каву, коли ми встали для знайомства.
  Знайомство було коротким і не дуже милим. Кейт повідомила нам, що Сюзанна була сценаристом і режисером вестерну, а хлопець, який йшов за нею, схожий на другокурсника Ліги Плюща і чиє ім’я ми пропустили, був першим режисером і асистентом продюсера. А пом'ятий п'яниця виявився Семом Данстоном, іконою Голлівуду, який написав і зняв десяток чудових вестернів. Я потиснув йому руку і сказав, як сильно мені подобаються його фільми.
  
  «Я знаю, — сказав він, — я знаю. Ти думав, що я до біса мертвий. До біса, всі думали, що я мертвий. Я навіть думав, що я мертвий…»
  Пробурмотівши щось про зміни в сценарії, Сюзанна взяла Данстона під руку, щоб провести його назад до будинку. Вища істота обстежила нас із Сугрю, визнала такими, що бракують, і звільнила. На цій ноті легендарна чарівність генерала підвела його.
  — До біса, Сюзанно, — прогарчав він. «Ці чоловіки — друзі Кейт і мої гості. Найменше, що ви можете зробити, це трохи ввічливо поговорити».
  Після довгого незручного мовчання Сюзанна кинула на батька такий погляд, який би заморозив гримучу змію, а потім тихо сказала: «Батьку, повітря тут тхне бренді та жорстокою мілітаристською ностальгією. Дві з моїх найменш улюблених тем для ввічливої розмови. Тому, якщо ви не проти, я думаю, ми повернемося до нашої роботи».
  Данстон замовк, наче той, хто хоче випити. «Знаєте, генерале Кехо, зняти фільм — це все одно, що розпочати маленьку війну…» Але Сюзанна міцно схопила його за лікоть, і його останні слова були втрачені грюканням ширми. Що залишило маленьку дитину на ґанку. Він підняв свою маленьку руку, вибачаючись, і поспішив за своїм босом.
  Генерал пробурмотів якісь невиразні вибачення, схопив пляшку бренді, а потім ледь не побіг до пікапа «Додж» і майже зник з поля зору, перш ніж Кейт перевело подих.
  «Я казала тобі, що вони не ладнали», — сказала Кейт, ледь плачучи. «І Сюзанна все життя працювала над цим фільмом…»
  «Хочеш поїхати з нами в Ель-Пасо?» запитав я.
  — Ні, — швидко відповіла вона. «Ні, тепер, коли я тут, мені краще залишитися. Я єдиний, хто може помиритися, коли вони такі». Тоді вона вкусила свій намальований великий палець. «Все буде добре. Дійсно. Сьогодні під час обіду він спуститься до льоху. У нього справді чудовий винний льох, знаєте, і спробуйте справити на неї враження, знаєте, як завжди, тож ми вип’ємо вина на дев’ятсот доларів і поїдемо на могилу мами при місячному світлі, тоді все буде добре…”
  
  Кейт продовжувала заспокоювати нас усю дорогу до Кедді, а потім знову змусила мене пообіцяти, що я відвезу її до Монтани. Що я й обіцяв.
  Коли ми їхали, вона стояла перед тим самотнім будинком на рівнині, махаючи рукою на прощання, як маленька дівчинка. Віддалік її батько сперся на свій пікап на вершині невеликого підвищення. Здавалося, він озирнувся на будинок.
  «Ісусе, — сказав Сугру, а потім зітхнув. «Мені не хотілося б залишати тут свого найгіршого ворога».
  «Про що ти говориш?» Я сказав. «Ти живеш тут».
  «Так, — сказав він, — але я єдиний божевільний, який живе у своєму домі. Ви бачили, як ця економка дивилася на Кейт? Ніби Кейт була кімнатною мухою, а вона була мушкою. А її батько, очевидно, нервує, як курка на пса».
  «Він мені начебто сподобався, — сказала я.
  «Чортові офіцери. І, Ісусе, ти впіймав виступ старшої сестри? Її лайно не смердить і не тане в роті», – сказав він. «Але, клянусь Богом, я десь бачив цю жінку. Я просто не можу придумати, де…”
  «Можливо, на екрані», — запропонував я. «Вона досить гарна».
  «Вона виглядала мені підло, як батіг чорної змії, чоловіче, з колючим дротом», — сказав він, а потім замовк. «Гей, якщо ти не проти, я хотів би провести ніч або дві вдома. Гаразд?»
  «Добре, — сказав я. «Але я їду до Ель-Пасо. Я вже забронював номер у Пасо-дель-Норте на сьогодні».
  «Що, в біса, ти збираєшся робити в Ель-Пасо?»
  «Тільки обережно носом, — сказав я. «У вас є спосіб дістатися до міста?»
  — Звичайно, — сказав він. «Я приїду на Frito Bandito. Ви впевнені, що не проти?»
  "Ні", сказав я. «Мені знадобиться деякий час, щоб впоратися з усіма справами. Перерахуйте трохи готівки, поставте кілька техаських номерів на Звіра…»
  
  «Ні», — сказав Сугрю. «Зареєструйте його в Нью-Мексико. Використовуйте номер моєї поштової скриньки в Чамберіно або адресу Тедді Тамайо в Лас-Крусесі».
  "Добре", - сказав я. Я все одно хотів перевірити Тедді. І Джек Сомс, і кіберпанк-бойфренд Карвера Д.
  Сугру знову всміхнувся, майже цілою людиною, коли ми проходили повз показну заґратовану браму, що позначала фальшивий вхід на ранчо Кастеллано.
  «Ти знаєш, — сказав я. «Данстон зняв чудовий кавалерійський фільм під назвою « Поїздка демона». »
  Але Суґрю не слухав. «Я звідкись знаю ту прокляту жінку…»
  Коли я підсадив його до Ферберна в магазині, Вітні була рада його бачити. Вона була такою запальною, а Сугрю сором’язливим, як гірський апач, тому я вибачився, щоб скористатися телефоном-автоматом надворі. Настав час перевірити повідомлення в Меріуезері.
  "Щось?" — сказав Сугру, вивантажуючи своє спорядження зі Звіра.
  — Нічого, — збрехав я. Уїтні виглядала так, ніби вона могла б використати його вдома на пару днів, тож я поїхав, залишивши їх із посмішками, такими ж невпевненими, як неонові сонячні промені.
  Я зупинився в Альпайні, щоб випити пива і знову поговорити по телефону. У мене вдома було кілька повідомлень — пачка з них від мого старого друга Джемісона, начальника поліції Мерівезера, і два від ФБР, — які не змусили мене очікувати хороших новин.
  Джеймісон сказав мені, що якийсь поліцейський на ім’я Сомс із відділу Ель-Пасо подзвонив минулого тижня, щоб перевірити мене. «Майло, я сказав йому правду», — сказав він.
  «Що це?»
  «Я сказав йому, що з тобою все гаразд, — сказав він, — якщо ти тримаєш руку від пляшки й носа від кока-коли. Він згадав, що ви пили, коли бачив вас востаннє».
  «Це вірно», - сказав я. «Я випив одну або дві. Навіть невеликий удар…»
  «Не кажи мені».
  
  «Це поза твоєю юрисдикцією, мудаку», — сказав я. Ми з Джеймісоном були друзями. Надовго. Але не завжди. Він одружився з моєю улюбленою колишньою дружиною, і я винен йому за виховання мого сина. «І дякую, друже».
  — Ні за що, — сказав він. «Але три чи чотири дні тому дзвінки стали серйозними. Хтось убив його брата Майло, і тепер він справді хоче з тобою поговорити».
  «Який брат?»
  — Він не сказав, — сказав Джеймісон. «Але він згадав, що той, хто натиснув на курок — два в потилицю, один у вухо і один у рот — прив’язав його до стільця та відрізав решту пальців у нього на правій руці…»
  «Ляно, блядь», — це все, що я міг сказати. «Чому б вам не передзвонити йому, Джеймісоне, сказати йому, що я зустрінуся з ним в офісі Тедді Тамайо в Лас-Крусесі завтра о п’ятій».
  «Звучить недобре».
  «Це не так», — сказав я. «Але якщо у мене проблеми, то це з родиною, а не із законом. Ісус плакав довбаною кров'ю. Якого біса ФБР хоче від мене?»
  «О, це».
  «Так, це».
  «Вони знайшли дівчину вашого друга-банкіра».
  "Чудово", - сказав я. «У неї були мої гроші?»
  — Не думаю, — сказав Джеймісон. «Вони підібрали її тіло, яке плавало в річці Копія. В окрузі Кокачіно в Північній Каліфорнії. Здається, тиждень тому в п’ятницю ввечері». Він переплутав якісь папери, потім знайшов дату й сказав мені. «Деякі рибалки бачили, як вона спускалася з мосту. Але вона була мертва, коли впала у воду».
  «Як довго? І як?»
  — Близько чотирьох годин, — сказав він. «Хтось зв’язав їй руки на обличчі, а потім спробував рознести їй голову дванадцятим калібром. У вас є алібі?»
  "Звичайно", - сказав я. Тієї ночі я блукав по дому Ларасів. «Сугрю був зі мною».
  
  «Хто повірить цьому злочинному сучому сину?» запитав він. «І чого, в біса, ти з ним вештаєшся?» Тоді він зробив паузу. «Ой, блядь. Ви, хлопці, не шукаєте Енді Джейкобсона?»
  "Ні", - сказав я.
  «Ти, брехливий мішок лайна», — сказав він. «Де ти?»
  «Десь у Техасі», — сказав я й поклав трубку.
  Я повернувся до бару, погрався зі своїм пивом. І з ідеєю повернутися, щоб отримати Sughrue. Я зробив помилку, використавши ім’я Роккі в банку Pilot Knob, і я б зіткнувся з цією музикою сам. Але на моїй території, а не на території Джека. Я знову випив, а потім подзвонив Тедді Тамайо, щоб домовитися про зустріч. Йому це не подобалося, але він був моїм адвокатом. Тоді я дістав карту й шукав дорогу до Лас-Крусес, яка не вела мене через Ель-Пасо. Це виглядало нелегко, але я знайшов спосіб. Але це було легше, ніж дивитися Джеку Сомсу в очі. Ходьба межею.
  —
  Як я з’ясував, Тедді Тамайо був одним із найчесніших і найчесніших людей, яких я мав честь зустріти. І не тільки для адвоката. Тедді був абсолютно прямий. Але навіть він порадив мені не розповідати Джеку всю історію. Але я зробив. Сиділа з Джеком, який ненавидів мене, коли в офісі Тедді згасало світло, і розповіла про все. Навіть заклеїв. І дав Джеку касету.
  «Я не можу передати тобі, як мені шкода», — сказав я, коли він кинув стрічку в кишеню сорочки. «У мене ніколи не було брата, Джеку, тому я не знаю, що означає його втратити. Це була моя провина, і що б ви не хотіли зі мною робити… ну, зі мною все гаразд». Тоді я передав Джеку старий револьвер «Кольт Армі» мого батька, через який його виключили з Гарварду, і нову коробку з патронами калібру .45, яку купив того дня. «Він зареєстрований на мене. А враховуючи історію моєї родини, закону не складе труднощів повірити в моє самогубство».
  Джек мовчки просидів упродовж цієї довгої історії, ненависть збігала з нього хвилями. Тепер він підвівся і вдарив рукою об міцну глинобитну стіну Тедді, потім повернувся, тицьнув на мене пальцем і різко прошепотів: «Давай покатаємося, сучий сину».
  
  Я заспокоїв протести Тедді й пішов із Джеком.
  Коли ми під’їхали до автостради в неозначеному підрозділі Джека, він повернув на захід, а не на схід, і ми їхали без жодного слова. Усю дорогу через Нью-Мексико до лінії Арізони, де він розвернувся й поїхав назад до Лас-Крусес, де припаркувався на майданчику за офісом Тедді біля моєї машини й передав мені пістолет і коробку з гільзами.
  «Ти ризикнув, чоловіче, — сказав він.
  «Це був єдиний, який я мав», — зізнався я. «Якби я біг або скиглив, ти б мене вдарив. Зрештою».
  «Бля, я все ще можу», — сказав він. «Роккі все своє нікчемне життя був злочинцем. Бля, він навіть не платив би свої довбані аліменти. Сім'ї довелося припинити збиратися на Різдво, тому що ми з Роком щоразу сварилися. Але, чорт забирай, він був моїм молодшим братом. Бля... Тоді Джек схилився головою об кермо. «Мені здається, тепер я знаю, кого ми шукаємо. Ксав'єр Кауфманн Уртадо. Ви зібрали все це для мене. Але він живе в Мексиці. Якщо я переманю цього лоба через кордон, ти його вдариш?»
  «Я так не думаю», — сказав я. «Я відмовився від цього».
  — Навіть не для того, щоб врятувати власну дупу?
  «Напевно, ні».
  «Чорт», — сказав він і підняв голову. «А як щодо вашого партнера?»
  «Він думає, що так і зробить, — сказав я, — але я не знаю… Він може забити його до смерті, але я не думаю, що він холоднокровно скине молоток. До біса, він навіть не міг вдарити Джо Дона Пайнса, і він справді його ненавидів».
  «Так, я чув про це», — міркував Джек. «Як він змусив виродка вистрибнути з вікна?»
  «Я ніколи не питав», — зізнався я.
  «Ну, хто, хрень, збирається це робити?» — прошипів Джек.
  «Давайте спершу переведемо його через кордон, — запропонував я, — тоді, може, ми витягнемо соломинки».
  
  «Будемо сподіватися, що Роккі не назвав йому ваше ім’я, перш ніж вони відрізали йому решту пальців», — сказав Джек. «Тому що ти моя наживка, аміго».
  "Добре", - сказав я. Так я пішов у наркобізнес.
  —
  Сугрю не з'являвся на Пасо-дель-Норте чотири дні. Коли він це зробив, він виглядав як нова людина, виглядав так, ніби він навіть повернув трохи м’яса на свої тверді кістки. Я не знаю, як я виглядав після чотирьох днів у ліжку, хворий на духовний грип. Єдиною гарною новиною було те, що я терпіти не міг смак віскі. Я думав, що, можливо, я більше ніколи не зможу витримати смак віскі. Коли я закінчив розповідати Суґру історію, він поставив недопите пиво на журнальний столик, де воно стояло, доки ми не виписалися з готелю.
  —
  Мені не важко було виглядати і поводитися як наркодилер. Я достатньо їх знав за ці роки, навіть працював на них, коли бракувало грошей. Робота на торговців наркотиками була однією з причин того, що я мав досить хороший набір підроблених документів, які стверджували, що я був заступником шерифа у відставці з Гранд-Форкса, штат Північна Дакота, тоді, коли здавалося, що мені будь-якої миті доведеться бігти до кордону. Використовуючи цей папір, я орендував кабріолет «Мерседес» і показний сучасний будинок біля Сценік-Драйв над Ель-Пасо, виплеснув багато дорогих грошей і дешевих розмов у місцевих тусовках і нічних клубах, які запропонував Джек. Шукаю Ксав’є Кауфмана. Мені довелося нюхати багато кокаїну з людьми, яких я не знав або навіть дуже любив, як завжди. І багато брешуть. І не пийте занадто багато.
  Спочатку це здавалося жайворонком, кока-колою без дюжини коктейлів, наркотичним досвідом, якого я сумував у колишні часи, але через кілька днів це стало справжньою клопотом. Але я підтримував. Як і Джек, який займав купу комп’ютерного часу, і Сугрю, яка прилипла до нього, як дурнишка, і троє поліцейських у відставці, яким Джек казав, що він може довіряти, — вони взялися за нудну роботу зі спостереження протягом перших трьох тижнів. Я носив спрямований біпер у своєму черевику, і вони застрягли зі мною. Але якраз у той час, коли їм стало нудно, я напився.
  
  Ось як я опинився в пустелі на захід від Ель-Пасо, копаючи власну могилу, босоніж. Поки Ксав’єр і Рохеліо Кауфманн Уртадо та їхній головоріз-судак спостерігали. З моєю резервною копією ніде.
  —
  Я почав вечір у Ель-Куерно-Оро, місцевому місці на краю пустелі, яке, здавалося, обслуговувало як агентів DEA, так і контрабандистів наркотиків. Джек сказав мені, що моє фальшиве ім’я, Мілтон Честер, нарешті з’явилося на комп’ютері DEA з більшою кількістю наворотів, ніж у Сугрю, і Джек запропонував мені зупинятися біля Золотого Рогу принаймні раз на ніч. Я сумлінно зробив.
  Відразу після заходу сонця місце було майже порожнім. Поруч не було нікого з моїх нових приятелів по кока-колі чи майбутніх друзів по наркотиках. Лише пара тваринників за столиком і блондинка в костюмі в барі, її гаманець висить на спинці стільця, гаманець відкритий перед нею. Між кока-колою та тривогою очікування, коли хтось спробує мене викрасти чи вбити, я схуд на десять фунтів і на двадцять років. І якийсь інтерес до сексу, подумав я. Тож я сказав, до біса, і замовив бомбейський мартіні. Мої тремтячі пальці хлюпнули по краю склянки, перш ніж я підніс її до губ.
  «Жахлива трата хорошого джину», — сказала блондинка, але я лише кивнув, допив мартіні й замовив ще один. Коли бармен полагодив це, я пішов до туалету, щоб поправити свій ніс у надії, що тремтіння припиниться.
  Вони зробили. Тож я випив той, який мав, потім замовив інший. Щоб сьорбати. Коли я спробував заплатити, бармен кивнув у бік блондинки.
  «Це мій день народження», — сказала вона, а потім опустила свій гаманець на барну стійку, відкривши її каліфорнійське водійське посвідчення. «Погляньте, — сказала вона. «Я ненавиджу пити на самоті в свій день народження».
  
  Здається, я знав краще, але все одно подивився. Жоден дзвінок не пролунав, тож я дозволив їй сповзти на табурет біля мене. У неї були великі привітні очі й широкий щедрий рот, і від неї пахло грошима. — Ти часто сюди приходиш, матрос? — запитала вона, і я зробив помилку, розсміявшись.
  Чотири чи п’ять мартіні пізніше, коли вона тихо сказала: «Як би ти хотів потрахатися на мій день народження, любий?» Я знову засміявся. Але вона цього не зробила. Вона тільки посміхнулася.
  "Де?" — сказав я, озираючись на порожній бар.
  «Ми могли б почати з жіночого туалету», — прошепотіла вона, важко притулившись своїми розкутими грудьми до моєї руки. Вона була гола під пальто.
  «Чорт», — по-дурному сказав я. «Що може статися з хлопцем у жіночому туалеті?»
  «Ти міг би зайти мені в рот», — прошепотіла вона ближче до мого вуха, а потім затягнула мою руку під свою спідницю, вгору по своїй шовковій нозі до колготок без вирізів, де вона була мокрою і теплою. «З цього не було б нічого страшного, чи не так?» Тоді вона встала, і, зробивши останній приємний дотик, залишила свій гаманець відкритим на барній стійці, її сумочка все ще висіла на барному стільці, і пішла до туалетів.
  Я почув, як відчинилися задні двері. Увійшли двоє звичайних хлопців, один приблизно мого зросту, інший більший. Вони помахали бармену і фамільярно балакали. А я попрямував до жіночої кімнати.
  Я повинен був зрозуміти, що я облажався, коли мінет був надто добрим, надто професійним. Але як тільки ця думка прийшла, з’явилася і я. І тонка гостра голка встромилася в моє стегно, така гостра й тонка, що я не помітив цього, поки не зрозумів, що був повністю паралізований, у свідомості, але без м’язового контролю.
  Мені довелося без опору спостерігати, як блондинка швидко роздягає мене. Всі вони. Один зі звичайних на вигляд хлопців одягнув їх, і більший, пухнастий хлопець підняв моє тіло, як немовля, і кинув мене в кошик, що котився. Потім хтось інший завантажив корзину в задню частину фургона в межах десяти футів від поліцейського, який прикривав задні двері, фургона, який залишив мене біля моїх власних задніх дверей.
  
  Брати Кауфманни вимітали з мого дому всіх жуків і скидали їх у склянку з оцтом, що стояла на моєму орендованому столі, де вони час від часу випускали бульбашки, як комахи, які втрачають повітря зі своїх грудей. Потім вони приклеїли моє м’яке тіло, оголене, до орендованого дерев’яного капітанського крісла в їдальні та дали мені ще один укол. Що б це не було, це було чудово. За кілька секунд я перетворився з паралізованого на блискучеокий і пухнастохвостий.
  Рохеліо, молодший брат, усміхнувся мені, надягаючи хірургічні рукавички. Забитий головоріз не посміхнувся. Ксав’єру не потрібні були рукавички. У нього не було відбитків пальців. Але він все одно завис у тіні, тихий відтінок. Тоді Рохеліо спохмурнів. «Гей, це той хлопець, який сказав Леону, що він Роккі Сомс».
  Головоріз — я так і не розчув його імені — сказав щось іспанською.
  «Можливо, ви вбили його занадто рано», — відповів йому Ксав’єр майже без акценту. «Як Раймундо». Тоді він звернувся до мене. «Я чув, ти шукав мене, чоловіче», — сказав він.
  «І намагаюся вести бізнес у своєму місті», — додав Рохеліо. «Так хто ж ти, чорт вадь, чоловіче?»
  Гаразд, я був мертвий, що б не робив, і, мабуть, заслужив це. Це було майже полегшення після останніх трьох тижнів. Я провів достатньо часу на допитах у поліції, щоб знати, що ви нічого не розповідаєте копам. Крапка. Коли-небудь. Жодного слова. Тож я вирішив не розмовляти й із шахраями.
  Це тривало близько двадцяти секунд. Або рівно стільки, скільки знадобилося Рохеліо, щоб підключити свою іграшку, електричний різак для трафаретів із припаяною до кінця довгою голкою, і спостерігати, як струм нагріває голку до червоного. Раптом я зрозумів, що сталося з Ларасами. І знав, чому Рей Лоренца помер, перш ніж він міг розповісти їм про дискету в ПК. Коли Рохеліо провів його по головці мого члена, я ледь не знепритомнів.
  Але коли він застромив його мені в член, я здригнувся так несамовито, що орендований стілець розлетівся навколо мене на шматки. Я мало не втік від їхнього здивування. Принаймні я добре облизнув верхню руку Рохеліо ніжкою стільця, перш ніж бандит обгорнув мене своїми величезними руками. Тож Рохеліо міг битись по мені як завгодно. Або поки руки не втомилися.
  
  За кілька хвилин я повернувся в той самий стан. За винятком того, що тепер у мене з’явилися нові шрами і хворі зуби. А хтось додумався принести з кухні металевий стілець.
  — Господи, — сказав Рохеліо, витираючи піт з обличчя й усміхаючись. «Це, мабуть, боляче, чоловіче». Потім він подивився на Ксав’єра, який кивнув, і його молодшому братові не завадило повторити це. Цього разу в мене не було ані непритомності, ані конвульсій, щоб заглушити біль. Не наступного разу теж. Принаймні у мене не було серцевого нападу.
  Ніхто не любить показувати свою дупу. Але правда в тому, що я забруднився. Двічі. Потім розповів їм історію. Тоді інша історія. І ще один. Але не думаю, що я розповів їм усе. І не сказав їм свого імені. Чомусь мені здавалося надзвичайно важливим зберегти своє ім’я. Але довбані виродки мені не повірили. Скільки б історій я не розповідав, мені не вірили.
  Але, мабуть, у якийсь жахливий момент я відмовився від історії Сугрю.
  «Гей, дивись, чувак», — тихо сказав Ксав’є з краю кімнати, коли бандит прибирав мене кухонним рушником, його гігантські пальці були такими дивно ніжними, що я міг поцілувати його в обличчя, вирвати язиком плямку мухи з його судака, будь-що. «Це не про якогось чувака, якого я застрелив у Нью-Мексико, про цього Сурру. Не може бути. Ніхто не піде на всі ці проблеми». Тоді він звернувся до свого брата, який спітнів майже так само, як і я, коли випалив голкою волосся на своїй руці. Я відчував запах горілого волосся навіть крізь сморід свого порожнього сечового міхура та кишечника. «Ти б не зробив цього для мене, чи не так, Hermano ?»
  Рохеліо посміхнувся, а потім сказав: «Звичайно, ні, брате мій».
  — Добре, — сказав Ксав’єр, але його очі трохи звузилися, наче це була неправильна відповідь. Тоді він сказав мені: «Якби я хотів убити цього Сурру, він був би мертвий. Як ти мертвий, мій друже. Як послугу другу, розумієте, я просто трохи його підстрелив. Так він мав жити».
  
  Десь я зафіксував брехню, не те щоб від неї була якась користь. Як недовіра і відсутність любові між братами. Вони були надто розумні, щоб дозволити мені цим скористатися.
  «Зробити його знову?» — запитав Рохеліо, майже скигливши, дістаючи з кишені інгалятор кокаїну й глибоко нюхаючи.
  «Ні. Я так не думаю, братик, — сказав Ксав’є. «Тобі це надто подобається. Це не добре для вашого психічного здоров’я. І це викликає у мене погані сни».
  «На біса, — сказав Рохеліо, усміхаючись, — давайте відведемо його в пустелю. Нехай копає собі могилу».
  Так вони і зробили.
  —
  «Бачиш», — сказав Рохеліо, кинувши мені лопату з довгою ручкою, і вказав на центр голої піщаної плями. «Ми не нецивілізовані. Ми вибрали кілька легких копань для вашої останньої роботи».
  «Немає такого поняття, як легке копання, — сказав я, — чи погана кицька». Ніхто не сміявся. Ніхто з них ніколи серйозно не копав. Я мало знав про їхнє сексуальне життя. За винятком того, що з Рохеліо було щось жахливо не так.
  Довга дорога до пустелі трохи відновила мене. Принаймні я звик бути голим. Я ніколи не звикла до болю, який палав до центру мого паху. А в мене в руках була зброя. Я б помер, звичайно, але я б забрав принаймні одного з цих лохів із собою в пекло.
  Ксав’єр із зарозуміло порожніми руками був чорною тінню перед фарами фургона. Рохеліо, тримаючи автомат MAC-10 з глушником, що, ймовірно, означало, що це .380, і бандит з автоматичним пістолетом Glock стояли по різні боки від могили. Я накреслив могилу й почав повільно, але впевнено копати, підсипаючи пісок ближче до ніг бандита. Він відступив, трохи відійшов ліворуч.
  «Гей, Рохеліо, — сказав Ксав’єр, — відійди. Не дозволяйте йому кидати вам пісок в обличчя». Його обличчя було затьмарене світлом, але я чула насмішку в його голосі. Так міг і його брат. Хто просто буркнув і вимкнув запобіжник MAC-10.
  
  «Оцей марікон, він той, хто матиме пісок у обличчя», — додав він, а потім знову заткнув носа інгалятором.
  Я працював стабільно, достатньо довго, щоб їм стало нудно, достатньо довго, щоб мої м’язи розслабилися, а піт перетворився з липкого на чистий, гарячий і злий, і я опустився досить далеко за коліна, щоб мати невеликий важіль, а потім підкинув ручка лопати вперед на землі перед Рохеліо.
  «Що, в біса, ти робиш?» — раптом сказав Рохеліо, ніби щойно прокинувшись.
  «Мені треба пописати», — простогнав я, лежачи — я не думав, що колись знову пописаю — спершись руками об могилу, наче боляче вставати. Що й вдалося. Але я вивів більшу частину джину та наркотиків. Але не сором. «Я справді маю пописати».
  «Мочись у власну могилу!» — закричав він.
  «Смос мій член, марікон !» — крикнув я у відповідь.
  «Смокни це!» Тоді Рохеліо ступив до мене з автоматом. Ксаверій почав щось говорити, але запізнився.
  Руками я випростався, ніби збирався стрибнути на Рохеліо, коли він просувався вперед, але я опустився, обома руками взявшись за лезо лопати, і руків’я вдарилося Рохеліо в промежину так сильно, що підняло його над землею. Коли я перевернувся, щоб приземлитися на спину в неглибокій могилі, Рохеліо впав на коліна й натиснув на курок MAC-10.
  Кілька снарядів просто влучили в мою голову, вдарившись об край могили, але коли обойма спорожніла, MAC-10 піднявся вгору та вбік, пришпилювавши великого доброго головоріза з коліна на судака. Він упустив Глок собі під ноги й перекинувся набік.
  Ксав’єр швидко оговтався й кинувся за пістолетом. Ми з ним дісталися до «Глока» приблизно одночасно — бо я зупинився, щоб схопити лопату. Він щойно зчепив пальці навколо ґлока, коли я відрубав йому руку, наче голову змії, лезом лопати, чисто біля зап’ястка. Ксав'єр відкотився з криком. Для більшості чоловіків це було б саме так; Я б і його голову взяв. Але він звівся на ноги і втік до фургона.
  
  Глок був слизький від крові, коли я вистрілив у його тінь, що втікала. Я пропустив його, але отримав фари в наступних двох раундах. Потім смикнув дві обойми з кобури головоріза. І повернувся до могили, коли з темряви поряд із фургоном пролунав звук важкої штурмової гвинтівки.
  Я залишився внизу.
  «Віддай це!» — кричав я з дна могили. «Я збираюся вистрелити у твого молодшого брата!»
  У світлі зірок я бачив Рохеліо, який усе ще стояв на колінах наді мною, намагаючись утримати свої горіхи однією рукою, намагаючись витягти порожню обойму іншою.
  «Відмовся зараз!» Я закричав і потягнувся, щоб потягнути худого лоба в могилу з собою.
  Хлопець був мертвий ще до того, як я його торкнувся; його брат обприскав місце могили повною обоймою. Я почув звук невдалої перезарядки. Потім запалювання двигуна. Я виліз з-під тіла Рохеліо вчасно, щоб кинути решту обойми у фургон. Я почув сталевий удар моїх патронів об кузов фургона, але, мабуть, не влучив ні в що важливе, бо він продовжував рухатися.
  Можливо, лоба спливе кров'ю до того, як потрапить до Ель-Пасо. Але я не міг на це розраховувати. Я зняв з бандита його закривавлений одяг, куртку та великі черевики, накинув їх, потім взяв MAC-10, свіжу обойму, потворний лезо та кокаїновий інгалятор з тіла дитини, накинув на плече лопату та в останній момент зібрав деякі інші речі, які я не хотів, щоб хтось мав. Не Ксав’єр, бо він би повернувся. Навіть не Сьюгрю. Це було моє.
  Потім я знайшов ґрунтову доріжку й побіг підтюпцем подалі від вогнів Ель-Пасо, теплого сяйва над безмісячним східним небом. Пробіжіть сто кроків чистого вогню, потім пройдіть двісті, ридаючи. Коли мені довелося лягти, я зійшов з піщаної дороги, повернувся назад через кущі й зарився в терновий кущ біля колії.
  
  Ніхто не з’явився, крім мандрівного прикордонного патруля Субурбан, і я б помер, перш ніж поговорив з ними.
  Перед світанком мені довелося сильно впасти на землю, перш ніж переохолодження остаточно повалило мене. Я прослизнув якомога далі в кущі, які, чесно кажучи, були не надто далеко. Коли я шукав місце, щоб викопати свою яму, я помітив кут чогось, що стирчало прямо над піском. Я копався навколо нього руками рівно стільки, скільки було достатньо, щоб дізнатися, що хтось закопав довбаний тюк бавовни. І шість банок Bud. Що за люди крадуть тюк бавовни? Або відмовитися від пива в пустелі? Я не хотів про це думати, я просто ковтав тепле пиво. Викопав ще одну неглибоку могилу й вистил її ватними джгутами, витягнутими з тюка лезом. Випив ще пива і ліг помирати. Або мріяти. Або просто спати до темряви. Незважаючи на кокаїн. Якщо мені снилося, то я не хотів це згадувати.
  —
  Тієї ночі біля Колумбуса, штат Нью-Мексико, я знайшов фермерський будинок, оточений полем стебел, охороняним двома коростяними собаками, яких вони, мабуть, тримали, щоб лисиці моджадо, мокрі спини, що перетинали пустелю до фальшивої обіцянки Америки. Я не міг убити цих довбаних собак, хоч і хотів і намагався, але мені вдалося затримати їх у порожньому обшарпаному гаражі достатньо довго, щоб з’їсти фунт сирого гамбургера та цибулю, вкрасти одяг без куль чи крові. , і знайти пару черевиків, які рухалися разом із моїми кривавими ногами. Майже шістнадцять доларів у скарбничці і три банки половинок персиків. Я просто став розумнішою, дикішою твариною, ніж собаки. Я поховав закривавлений одяг і MAC-10, який був надто громіздким, щоб носити його під занадто тісним одягом, але були й інші речі, від яких я все одно не хотів відмовлятися.
  Коли, виживаючи на Фрістоуні Мелбас, я потрапив до Коламбуса пізніше тієї ночі, єдиний телефон-автомат, який я зміг знайти, був під яскравим вуличним ліхтарем, що висів біля пошти. Це не підійде. Я пішов назад, щоб відкопати MAC-10 і глушник, повернувся в місто, погасив вуличний ліхтар, а потім повернувся, щоб знову його закопати. Можливо, саме тоді я втратив розум. Нарешті. Можливо, через те, що я не мочився понад двадцять чотири години, я помирав від уремії. Або принаймні я припускав щось подібне.
  
  Коли я покликав забрати єдину безпечну людину, про яку міг думати на південь від лінії Монтани, Тедді Тамайо, я розбудив його. Він сильно скаржився, але приїхав, відвіз мене до Демінга, купив мені сніданок на зупинці вантажівки, потім ще один і заселив мене в мотель. Він навіть знайшов мені лікаря-наркомана, який заходив додому тієї пори ночі, літнього білого хлопця з синім обличчям, який не мав медичної ліцензії з п’ятдесятих років і якому довелося виривати вену зі свого білого, червивого старого. пальці на ногах, щоб він міг поправити переді мною, тому що його старі руки так тремтіли, що він не міг вставити катетер у мій член. Тож старий полагодив і мене, а потім протаранив гумову трубку додому. Коли я кивнув за мексиканським коричневим героїном, мені приснилося, як кривава сеча витікає з мене в поліетиленовий пакет, наче я стікає кров’ю до смерті.
  OceanofPDF.com
  
  
  ЧАСТИНА ДРУГА
  Sughrue
  OceanofPDF.com
  
  До біса Майло. Старий пердун стоїть там, біля скелі, спостерігаючи за зграєю сірих китів приблизно за півмилі в підзорну трубу, нахилившись і дивлячись на холодне, тупе обличчя Тихого океану. Море на заході сонця сьогодні спокійне, із хвилюючим рум’янцем вогню, що блищить, як розплавлена кров, на плоских, похмурих схилах легких хвилів, а потім стає чорним під час нахилу хвилі. Один із китів виривається, слід дихаючих вод, мов зітхання, висить у глухому повітрі. Майло бурчить. За його плечима я можу сказати, що він відчуває себе так, ніби на нього також полювали майже до знищення.
  З того вечора він не свій. Можливо, забруднився страхом перед іншими чоловіками. Мабуть, це позбавило його чогось надзвичайно важливого для його ідеї бути чоловіком. А може, це була проста образа болю. Але, здається, я можу здогадатися, від чого він справді розлючений: коли він вилився, мудаки йому не повірили. Майло завжди дуже ненавидів, коли його називали брехуном. Як тільки Кауфманни зробили це, вони були мертвими людьми. Принаймні так ми чуємо. Тіло Рохеліо зникло, як і великий безіменний мексиканець. Тож у неглибокій могилі Майло ніхто не спав. Джек почув від своїх друзів з DEA, що Ксав’єр Кауфманн помер від зараження крові десь у глибині Мексики.
  Принаймні старий лоба живий. Це має значення. Майло не помічав цього кілька днів — мабуть, вони завдали йому такого болю, що він не міг дивитися собі в очі; «Я була такою в лікарні, — сказала Вітні, — того дня, коли вона сказала мені одружитися з нею або померти, а він досі не сказав про це ні-мінус-лайна, а про кучеряву чорну, як смоля, шкуру, яка покривала його голову наче мертва тварина тепер обрізана до кісток і всіяна довгими стрижнями чистого ангельського білого кольору. І щось маленьке та небезпечне таїться за його очима, ховається в його рідкісних посмішках. Наскільки я можу судити, Майло ставиться до свого порушення принаймні так само погано, як я до свого.
  —
  
  Гаразд, ми облажалися. Але Кауфманни влаштували доволі хитру аферу, і Майло вибрав ту ніч, щоб потрапити на джин мартіні, міцні напої у найкращі часи. Одного разу мій друг-психолог, який спеціалізувався на п’яницях, сказав мені, що він міг помітити п’яного джину в переповненій кімнаті. Звісно, на горілку «Абсолют» тоді змарнували. Можливо, якби Майло пив що-небудь, крім бомбейського мартіні, він би не впав на процедуру мінета повії на день народження.
  Можливо, мені не варто з цього приводу жартувати, але іноді лайно буває надто важким, якщо його не легковажити.
  Того вечора ми з Джеком точно не жартували. До того часу, коли ми зрозуміли, що щось не так, бар був заповнений партією рано ввечері міцно випитих великих хлопців зі зброєю. Це було не те місце, куди хотілося б витягти шматок, хіба що ви могли знайти ідеальне прикриття від перехресного вогню, коли хороші хлопці та погані побачили пістолет, що розмахував у повітрі. Джек сказав, що раніше це траплялося лише раз, коли божевільний агент DEA і колишній фанат Dallas Cowboy намагався підключити Тома Лендрі до великого екрана телевізора. Остаточна кількість поранених склала шістнадцять, і жоден із них не був невинним перехожим. Тож ми зробили єдине, що могли придумати: підпалили Золотий Ріг.
  У результаті плутанини ми вивели хлопця в одязі Майло, і повія теж, коли вона заперечила, запхнула їх обох у багажник орендованого Майло «Мерседеса» та відвезла назад до будинку біля Сценік-драйв.
  Мої нутрощі здригнулися, коли я побачив довгу голку, припаяну до гострого вістря трафаретного різака, що лежав на столі. Джек і я не звертали уваги на кров і розколотий стілець, дивлячись на голку і знали, що старий пердун помер. Можливо, ми навіть молилися, щоб він помер легко.
  Протягом п’яти хвилин ми знали все, що знали хлопець у костюмі Майло та повія, а це було лайно. До біса найняв помічника з Каліфорнії. Я все одно хотів відрубати їм довбані голови, але Джек відповів мене. Тож ми замкнули їх у гаражі, а потім сиділи три дні, піднявши великі пальці вгору, працюючи по телефону та плануючи напад на Мексику, який ми знали, що ніколи не здійснимо. У Джека було п'ятеро дітей від двох шлюбів і ще один у печі зі своєю дівчиною; У мене був Лестер, а тепер Вітні. Тільки чоловіки, які покінчили зі своїм сімейним життям, можуть виконувати номер The Wild Bunch , можуть йти під град стрілянини, посміхаючись, як Уоррен Оутс, або марширувати зі спокоєм і гідністю Білла Холдена.
  
  Приблизно в той час, коли ми з Джеком набридли звинувачувати себе та одне одного, Тедді Тамайо залишив повідомлення для Джека в поліцейській дільниці.
  —
  У суботу мене застрелили, я провів денну спеку, катаючись Верхньою долиною Ріо-Гранде в класному фургоні Фольксвагена Нормана, мандруючи туди-сюди між Ель-Пасо та Олд-Месільєю, штат Нью-Мексико, гріючись на сонці в прохолоді. Мексиканські пивні заклади з повільним, спітнілим пивом і димлячими детройтськими голками, худими придурками, на зручних вигинах проїжджих доріг, магнітофонна дека крутилася аж до неба, коли Зевон, Сегер, Елі та Вейтс голосили рок-н-ролом сліпа паща давнього сонця.
  Можливо, помітивши, що я дивлюся в очі мертвому півстоліття, я думав, чи варто мені шкодувати про свій музичний смак, чи не інфантильний він, як мені колись сказала одна жінка, але я просто не міг протистояти всьому тому чудовому безумству, ту безрозсудну радість і біль. Чесно кажучи, я багато про що думав у ці канікули. Моє волосся стало рідкісним, сиві пасма серед білявого, але допоможи мені Боже, я все ще любив благословенний мота- дим, все ще любив нечітке камінне світло посеред дня. Я жив так само чесно, як ніколи не міг, зважаючи на своє життя, важко працював і добре піклувався про Малюка Лестера. Чорт, я навіть відкладав гроші на коледж для дитини. Але я просто не міг жити надто прямолінійно весь час. Доводилося згинатися, криво, зрідка.
  
  Мій інший вибір здавався обмеженим: дванадцять кроків, як привид, у нудне майбутнє; або стати одним із тих старих хіпі з дурними обличчями, з мізками від диму та дешевого віскі, марихуани та політики. Відверто кажучи, я все ще любив хихікати й танцювати, все ще ненавидів дурнів, які керували. Навіть ті, які казали, що вони на нашому боці. Мене теж водили пити. Я навіть не ненавидів більше ні війну, ні навіть всю марнотрачену смерть. Любов до хлопця вимила цинізм і гнів прямо з моєї крові. До біса, можливо, я став би одним із тих стародавніх, майже мудрих старих, які живуть за повільне післяобіднє пиво врівноважене з одним рюмком доброго скотчу під час бейсбольного матчу по поганому телевізору в дешевому барі. Це звучало краще, ніж рептилійна ізоляція на пенсії.
  Ну, можливо, не мудро. І не такий вже й давній. Іноді я все ще бачив молоду жінку, зворушену компанією поганих часів і старих днів. Можливо, я б не відійшов від цього. Ще не просто. Не те щоб я скористався романтичною прихильністю якоїсь дитини до ностальгії за шістдесятими. ні. Насправді я не спав із жінкою після смерті Вайнони. Хоча втішення цим змусило мене трохи нервувати.
  Але, Боже, того дня я щойно звільнився з особливо огидної роботи — майже два місяці ганявся за заставою за Гаріма через Західний Техас. Коли я повернув хитрого старого, якогось Джека Барстоу, до суду за шістнадцять випадків розбещення дітей, секретар Харіма, сорокалітня гарріданка на ім’я Ліла, була настільки задоволена, що запхала три туго скручених джойнта в конверт із моїми грошима, сказавши: «Хтось повинен викурити весь цей дурман, який я постійно відбираю у своїх клятих дітей».
  Здавалося, я роками не мав вихідних з роботи чи батьківства, тож, можливо, настав час задути в дудки. Але спочатку, Крихітко Лестер, завжди першим.
  Я пройшов до будинку Вайнониної матері, грав із Малюком Лестером, поки він не збожеволів, а потім поклав його спати. Місіс Таунсенд пообіцяла мені, що хлопець спатиме принаймні до темряви, а потім попросила мене в двадцятий раз назвати її «Греммі» і сказала, щоб я витратив пару днів. Коли я сперечався, місіс Таунсенд прошепотіла, викурюючи сигарету на ґанку: «Сонні, ти виглядаєш як розігріте лайно. Напитися. В біса, потрахуйся — навіть якщо тобі доведеться їхати до Хуареса. Носіть резинку. Граммі про все подбає».
  
  Гаразд, звинувачуйте мене. Коли я заднім ходом з'їхав з під'їзної доріжки, я ввімкнув перший номер Лайли, миттєво кинув його, а потім заїхав у фургон у соляні кедри, що обсаджували під'їзну доріжку. Коли я озирнувся на будинок, місіс Таунсенд сміялася й махала рукою, вигукуючи щось про природу веселощів, але іноді стара леді не мала жодного сенсу. І іноді вона це робила: вона не курила на очах у свого онука; вона загасила сигарету, перш ніж увійти всередину, де Лестер, який уже вирвався з дрімоти, вчепився в дверну сітку, похитуючи рамою, махаючи руками та сміючись, ніби заохочуючи мене залишити все це на місці. Так само, як стара.
  Інколи старі люди були дивиною.
  Візьміть Гарсіелу Таунсенд. Вайнона достатньо розповідала мені про свою матір, тож я знав, що їй не вистачає тисячі мурашок на пікнік, і вона часто є злою, як свиноматка, яка застрягла під нижньою огородженням, але, що стосується нас із Лестером, вона була милою. як полуничний мед.
  Я вільно визнаю своє здивування. Через те, що місіс Таунсенд наполягла на тому, щоб піклуватися про Лестера, я міг виконувати роботу, як завжди — пропуски, перепочинок і перемикання, звинувачення та розлучення, замість нічних змін на зупинках для вантажівок, на крекінг-заводі чи плавильному заводі, зі смаком пилу. , дизельне паливо або миш’як густий на обпаленому сигаретою язиці. Тож я знову запустив мото , витягнув фургон із кущів, ударив кулаком Красиву Невдаху в касетну деку й повільно поїхав. Ця ностальгія була божевіллям, яке потребувало живлення. «Бог любить Греммі».
  А іноді старі люди були обережністю.
  Візьмемо Джека Барстоу. Старий хлопець провів своє життя досить поважним і трохи нудним учителем історії середньої школи, створив невелику, але нормальну сім’ю, навчав тисячам учнів про Стівена Ф. Остіна, старого Сема Г’юстона та інших представників цього племені. Потім пішов на пенсію.
  
  Лайно, мабуть, заворушилося, але, можливо, Джек був надто зайнятий. А може, його просто ніколи не ловили. Дії, які Барстоу вчинив зі своїми трьома онуками та їхніми товаришами по грі, були настільки огидними, що Харім змусив мене залишити зброю в сейфі каси, перш ніж я пішов у погоню.
  Коли я нарешті наздогнав Барстоу в Рейнджері, штат Техас, і побачив старого виродка, який добровольцем працював прийомним дідусем у церковному догляді за дітьми, я визнаю, що був радий, що браунінга не було під моєю рукою. Так і сталося, коли старий не чинив опору, а хилився, як клоун, заявляючи про свою невинність, я вдарив його так сильно, що він так і не знайшов його вставних зубів.
  —
  Того дня, подорожуючи Верхньою долиною, вага Джека Барстоу майже знялася з моїх плечей, мене привернуло до пустелі на захід від Ріо-Гранде. Велика груба порожнеча сповнювала щось у мені, чого я не міг назвати.
  Я ледь не поїхав туди, думаючи, можливо, проїхати піщаними стежками до Колумбуса, Нью-Мексико, а потім через кордон до Паломаса, де блудники ввірвали молодих дівчат, куплених у селах високої пустелі. Як би вони не виглядали, їх краса була в їхній безнадії. Одного разу, напівп’яний у Паломасі, я вирішив, що коли захочу покінчити життя самогубством, то перетну кордон, викраду цілу купу молодих повій і відвезу їх додому. Звичайно, вони повернулися б у публічні будинки до того, як моє тіло почне розкладатися.
  Тож це був не час, ані для Паломи, ані для далеких пустельних доріг. Це був час спостерігати, як гасне полум’я на заході сонця, спостерігати, як тіні повзуть по долині, спостерігати, як «Громовий птах» світиться криваво-червоним кольором на гір Франкліна.
  Вайнона була мертва десять днів понад рік. Коли Лестер виріс із немовляти на малюка, він був надто живим, надто диким і божевільним. Але я ніколи не мав опору любити дитину Вайнони. Коли дитина вперше почула акорд Зевона під «Stand in the Fire», Лестер, який ледве стояв на ногах, зірвав з себе підгузок і танцював голий, як дервіш. Лестер мав бути бродягою, азартним гравцем і розбитим авто. Так само, як його мама. Потім я згадав, що Вайнона померла ще до того, як ми встигли потанцювати. лайно
  
  Як усі безглузді, безкорінні п’яниці, я іноді вважав себе поетом дороги або придорожнім філософом, як мій божевільний батько. Але він також навчив мене декільком речам, декільком способам захистити те ядро буття, яке робить вас людиною. Іноді люди, яких ти до біса любиш, помирають. Ви повинні почуватися погано. Назавжди. І це подарунок. Більшість мудаків, навіть якщо ви їх застрелите, не можуть навіть почуватися погано через власну смерть достатньо довго, щоб перестати бути мудаками: це було сумно. Переживати через смерть людей, яких ти любив: це було важко, але не сумно.
  Тож я вирішив, коли сонце спливе за західним небом, піднятися на фургоні доісторичними берегами Ріо-Гранде, випити пива, викурити останній джойнт, поплакати кілька сліз, посміятися й подумати про Вайнону Джонс. Потім, коли було темно, як чорнило, я повертався додому, до Лестера та старого кам’яного будинку, де ми жили. так Візьміть кілька стрічок. Для мене старий фільм. З минулого було б ідеально. Мультфільми для Лестера. Його улюблені Том і Джеррі та Булвінкл. І Макдональдс. Це звучало як план.
  Але кулер був порожній. Я не міг піти на захід без пива. На щастя, я проходив повз La Esperansa del Mundo — крихітну мексиканську пивну, яка, здавалося, зафіксувала всі жахливі моменти між Техасом і Мексикою, війни, брехню, відкриту агресію країни, очолюваної протестантськими богами капіталізму, проти країни. Збентежена старими богами та католицькою церквою, божевільна від краси та відчаю країна… Так. La Esperansa. «Бідна Мексика», — кажуть вони. «Занадто далеко від Бога і надто до біса близько до Техасу».
  
  На моїй бідній прикордонній іспанській мові, сподіваючись бути настільки ввічливим, наскільки це може бути старіючим бідним хіпі, я замовив чемно випити банку пива, перш ніж замовити шість упаковок на винос. La Esperansa не можна розглядати як міні-маркет. Занадто багато гідності. Я кивнув старшим мексиканським фермерам за столиками, чоловікам, які вже бачили мій вчинок і пробачили його, які кивали, як джентльмени, визнаючи мої зусилля. Оскільки в долині все ще залишалося сонячне тепло, а в затіненому барі було прохолодно й спокійно, я замовив ще одне пиво. Потім третій.
  У якийсь момент група з п’ятьох молодих міських чикано вдерлась у двері, на загальне невдоволення, і оточила вибоїстий старий більярдний стіл із його кривими палицями й пошарпаними кульками. Молоді чоловіки дивилися на мене, єдиного грінго в цьому місці, наче я був вітрильним котом, пласким, підсмаженим на сонці вбивцею. Надіслано виклик. Найвищий із них, широкоплечий денді з густими вусами й зміїними очима, усміхався занадто довго. Тому я посміхнувся у відповідь, сподіваючись, що посмішка вказує на вік і зрілість, а не на відсутність осуду, а потім відвернувся.
  Тут, здавалося, ні про що не йдеться. Але через мить бармен почав кричати на чоловіків, іспанський плювок занадто швидко для мого вуха.
  Ну, до біса, пам’ятаю, я подумав. Бог ненавидить людей, які створюють проблеми в барах. Особливо бари, які для мене щось означають. Тож, напівзакаменований, напівп’яний і більш ніж напівготовий вибити живе лайно з якогось мудака, я повернувся обличчям до молодих людей — мабуть, плануючи підійти до високого, поговорити з ним або швидко виведіть його, залежно від того, що дитина хоче. Якби це не зупинило інших — ну, чорт, я б хвилювався про це пізніше. Вони можуть надерти мені дупу, але вони не отримають вишеньки.
  Тож я рушив, швидко, але дружньо, сміливо прогулявся між столиками, і бармен закричав. Високий чоло дістав із задньої кишені дешевий пістолет. Бля, а я був лише з банкою пива в руці.
  Я встиг упізнати цей виріб, південноамериканський п’ятизарядний револьвер .38, виготовлений збройовою компанією, яка нібито розпочала роботу на вкрадені кошти ЦРУ, що залишилися з часів правління Рейгана, і навіть мав час подумати . перед смертю.
  
  І потім теж.
  —
  Іноді мій батько стверджував, що я був зачатий у кузові пікапа, що рухався, неподалік від Сокорро, Нью-Мексико. Іншим разом він казав мотель у Демінгу. І інші дивні місця в незвичний час теж.
  Але якби це був мотель Демінга, я сподівався, що це була б трохи приємніша кімната, ніж у Майло. Стіни були витерті, а не пофарбовані, килим викопаний, а не покладений, а криві штори недаремно прибиті до стіни. Два блювотно-пластикові ланцюгові ліхтарі оточували брудне ліжко з тьмяними застійними потоками сорокаватних лампочок. Колишній орендар намагався вкрасти дешевий радіогодинник із темної стіни, але він опирався крадіжці й тримався одним-єдиним зігнутим болтом. Можливо, той самий квартирант, який поцупив телевізор і заткнув унітаз.
  Серед цього хаосу Майло вже не міг виглядати мертвим, розпластаним на спині, немитим, погано зашитим, розкиданим у вкраденому одязі. Його права рука була під брудною подушкою, і від його оголеної пахви пахло смертю. Гумові трубки, потемнілі від старості, несамовито змійками пробігали йому по носі, тильною стороною долоні й членом. У старого наркомана та його мовчазної медсестри-мексиканки було достатньо трубок, щоб відкрити станцію технічного обслуговування. Доктор стверджував, що Майло буде мертвою людиною, якщо він скоро не помочиться; і ніхто насправді не хотів мати справу з документами та питаннями, які вимагатимуть лікарні. Навіть не наш адвокат.
  «Я засунув цю довбану трубку йому в член, поки в мене не болять руки, — сказав він, — і більше не буду цього робити».
  Доктор смикнув катетер у Майло — той ненадовго підвівся, а потім упав на брудне ліжко, затиснувши руку під подушкою, — і старовинна медсестра почала збирати їхні запаси, але Тедді поставив доктора в замок для руки й важко посадив його. вниз. На цьому суперечка закінчилася. Я став на коліна над Майло й спробував з ним поговорити. Без відповіді. Надовго.
  
  «Що, в біса, не так?» запитав я.
  «Можливо, шок», — припустила медсестра.
  «Можливо, той останній поштовх був занадто сильним», — прошепотів лікар. «За ці роки я начебто втратив зв’язок».
  Я зняв рукав із внутрішньої сторони ліктя Майло: гусениці, як Union Pacific без золотого шипа.
  «Ти, старий дурень, — сказав я, — якщо він захопився…»
  «Це все, що я мав, синку, і це не те, що він не може зробити холодну індичку», — сказав старий. «Пекельний вогонь, я сам робив це сто разів. Може, тисяча». Потім він додав: «Але я не можу змусити його пописати».
  «Вставте клятий катетер назад, наркомане, — тихо сказав я, і він спробував. Без жодного успіху. Майло знову ненадовго заворушився, затиснувши руку під подушкою. «Що в біса він там під собою?» Я сказав. «Шматок?»
  — Серед іншого, — сказав доктор. «Але я б не намагався нічого відібрати у виродка. Він зробить тобі боляче». Старий підняв пом’яту сорочку, щоб побачити три чи чотири великі синці різного віку й кольору. «Він досить міцний для мертвої людини», — тихо сказав він.
  Джек тримав одну ногу, Тедді — іншу, а я якомога обережніше намагався витягнути промоклу подушку з-під голови Майло. Незважаючи на слабкість і виснаженість, він перекинув спину, щоб утримати подушку, і боровся так сильно, що Тедді довелося перекинути ногу через вільну руку Майло, щоб я міг рвонути іншу з-під подушки. Нарешті боротьба припинилася. Майло відкинувся назад і розплющив очі, його порожня рука згиналася, наче вмираюча змія, права все ще ховалася під подушкою.
  "Sughrue?" — прохрипів він, і медсестра витерла йому губи ганчіркою, намотаною на кубики льоду. «Води, — сказав він, — дай мені трохи води».
  Старий док похитав головою. «Це його вб’є, — скиглив він, — тоді ви будете звинувачувати мене. Вони завжди звинувачують мене. Тоді зроби мені боляче».
  
  «Звинувачую тебе», — сказав я. «Я очистю твою шкіру і запакую тебе в кам’яну сіль».
  — Бачиш, — сказав старий і впав на спинку крісла, плачучи наркоманськими сльозами.
  «Води», — прошепотів Майло, передсмертно посміхаючись, і на його потрісканих губах з’явилися крапки крові. «Дай мені води, Сонні, і я тобі щось дам». Я піднявся на руку Майло, і ми в цілковитій тиші спостерігали, як вона ковзає під подушку. Навіть лікар приглушив ридання. Але Майло не дістав пістолета. Він простягнув мені напівгнилу праву руку Ксав’єра Кауфмана, а потім попросив води, поки той не втратив свідомість, залишивши холодну м’яку плоть, щоб я тримав її, поки він відступав у стан майже коми.
  Через дві години Майло вийшов звідти, кричачи, сидячи й завиваючи, як людина, чия сира плоть була вкрита чорними скорпіонами, чия кров повзала вогняними мурахами. Ми думали, що він спускається після кивка. Але коли на ліжку з’явилася чорна пляма, ми зрозуміли, що він просто протікає. І, хлопче, це звучало так, ніби це боляче.
  Коли він перестав кричати, ми почали сміятися. Майло витріщився на нас, наче ми були божевільними. «Звідки ти це взяв?» — спитав я його, піднявши руку, яку Джек поклав у пакет із речовими доказами. «І що, в біса, воно робило під твоєю подушкою?»
  «Це довга історія, — прохрипів він, а потім витягнув глока з-під подушки, — і не дуже красива». Потім він знову посміхнувся, і кров потекла йому по підборіддю. «Тепер дай мені напитися води».
  Старий виродок був не просто живий, він, мабуть, був небезпечний. Можливо, він відмовився від своїх дурних мрій прожити це життя, час від часу в когось не стріляючи.
  —
  Нарешті звук китів глибоко в темній воді, і Майло від’єднує 25-кратний оптичний приціл від штатива міцними пальцями, а потім кладе все в футляр із пінопластовою підкладкою, де зберігається різноманітна зброя та приладдя для спостереження. Він торкається корпусу, ніби відчуває автоматичне вогонь під пластиком. Майло дав холодну індичку, але це було не так легко, як обіцяв старий лікар. «Я хотів би побачити їх зблизька, — каже Майло, повертаючись спиною до темніших хвилі, — можливо, почути, як вони співають».
  
  Я кажу йому, що не впевнений, що вони співають, але якщо він хоче, ми можемо взяти екскурсію на човні.
  «Не можу», — гарчить він. «Я хворію на морську хворобу».
  Звідки, в біса, ти знаєш? я запитую.
  «Корея», — шепоче він. «Під час поїздки на човні мене вирвало дев’яносто сім разів. Після того, як я почав рахувати. Якби я не був дорослим хлопчиком, я був би мертвий ще до того, як потрапив туди. Так і було, Сонні, я сказав їм, що краще помру в бою, ніж залізу назад на той довбаний військовий корабель».
  Я припускаю, що він був ненькою.
  «Ні, я був дитиною», — каже він глибоким і грубим голосом після трьох тижнів підтримуючого віскі та постійних сигарет. Я уважно спостерігав за ним, але не бачив жодних ознак старого стилю розпивання алкоголю з бажанням смерті. Просто хлопець, який намагається втриматися на легкості в поганому світі. «Просто підліток», — міркує він. — До біса, я б теж був незайманим, якби не Філліс Фйоссе. Бог любить її. З того дня в мене є ця річ для косооких дівчат». Він кладе оббитий піною футляр у багажник Caddy. «Я вислизнув з лікарні в Японії і пару разів потрахався. Але це було або занадто витончено для мого акторського складу — вони хотіли запхати мені в дупу — або занадто комерційно. Тож наступний справжній шматок дупи я знайшов, коли зібрався у Фріско. Католицька дівчина з щілинами в останні вільні вихідні перед квитком в один кінець до монастиря…»
  Майло зупиняється біля водійських дверей, дивлячись поверх даху «Кедді», знову розглядаючи холодний Тихий океан, тепер сірий, як шифер, і різкіший від посилення вітру. Пухлини, такі плавні вдалині, шалено розбиваються об скелі внизу, бризки кидаються на півдороги вгору по скелі, пальці крижаної піни чіпляються.
  
  «Після цього я ніколи не почувався так само», — шепоче він. «Не про беззубих католицьких дівчат. Або черниці теж». Потім він тихо посміхається. «Те, як ця дівчина любила трахатися, я підозрюю, що вона не зробила Ісуса чудовою дружиною».
  Я погоджуюсь і чемно сміюся. Коли Майло став мобільним, Джек перевіз нас із Демінга до Сілвер-Сіті, щоб ми сховалися в іншої гілки великої родини Сомсів, поліцейського у відставці, який керував баром, і ми сиділи в його безладному глинобитному будинку, доки не повідомили про смерть Ксав’єра Кауфмана. були підтверджені. Я все ще хотів, щоб хлопець, який заплатив йому, натиснув на курок, хотів, щоб він був як вогонь, але Джек і Тедді вмовили мене дати la familia охолонути, перш ніж ми подумаємо про перетин кордону, щоб шукати Барона, особливо навколо Енохади. Після того, як я знайшов Майло в мотелі, мені здавалося справедливим на деякий час відпустити мою помсту. Ми могли б шукати його банкіра та гроші, а також зараз перевірити мертву поетесу; і я міг почекати.
  Майло залишив мене вдома на пару днів, щоб я відпочив, а сам поїхав до Південної Каліфорнії. Тримати Вітні було все одно, що тримати серце в роті. Спіймати Малюка Лестера було все одно, що ганятися за жирною свинею з сиром'ятної шкіри. Я підозрюю, що з Майло це було не так. Він провів три ночі з Марібет в її квартирі в Ла-Хойя. Але він ще не згадував про це.
  «О котрій годині той депутат має повернутися на підстанцію?» — питає, ніби не знає.
  «Зараз», — кажу я йому, не дивлячись на годинник.
  —
  Здається, американці зобов’язані стерти минуле. Зітріть навіть імена. Я підозрюю, що приморське село Хайвейв, Каліфорнія, колись називалося Лас Олас Альтрас, але тепер це звучить як обов’язкова робота проктолога. Так само, як шериф округу Кокачіно. Ми провели весь день у будівлі суду в Глорі, поки Майло шукав правильний спосіб поцілувати шерифа в дупу, перш ніж цей тупий політик дозволив нам поговорити навіть із заступником, Доном Генріксеном, який чергував на підстанції Highwave, коли Ріта Ван Тіло Тассельвіча злетіло з мосту в річку Копія.
  
  Підстанція, мабуть, була побудована до пропозиції 13. Куленепробивне скло та залізні двері не дозволяють відвідувачам проникнути в кімнату, а диспетчер видає нам офіційні пластикові бейджи для відвідувачів, перш ніж нам дозволять штовхнути замкнені та заґратовані двері, поки вона трахкається з зумер. Нарешті всередині ми знаходимо майже нові столи з найсучаснішими комп’ютерами та м’які крісла, що обертаються. Порожній резервуар виглядає чистим, майже зручним, а зброя, розміщена вздовж задньої стінки, виглядає так, ніби з неї ніколи не стріляли.
  Заступник Хенріксена втрачає світле волосся, і з його дурною усмішкою він має вигляд чистого села, але це не вплинуло на його обличчя поліцейського. Я це відразу помічаю. Щойно Майло питає його, як йому подобається працювати в маленькій громаді, а потім показує на хлопця свій старий досвід заступника округу Мерівезер. Хенріксен розмовляє з Майло так, наче той улюблений дядько шерифа. Хоча насправді шериф — найменш улюблений дядько Генріксена. Але це відкрита справа про вбивство в одному з найменших сільських округів на Північному узбережжі, і Дуг не дуже хоче про це говорити. Незалежно від того, скільки і як легко балакати. Але нарешті Майло знаходить ключ. Риболовля. Майло запрошує його приїхати в Монтану і порибалити форель на його ранчо.
  Яке ранчо? Я думаю.
  Виявилося, що сім’я Хенріксена протягом кількох поколінь була комерційною рибалкою у Форт-Бреггу, але між урядом і японцями вже не було риби. Тож протягом багатьох років сім’я звернулася до правоохоронних органів замість вирощування марихуани, як більшість інших.
  «Так, сер, — каже Хенріксен, — проблема наркотиків у цій частині Північного узбережжя жахлива».
  «Як це?» Майло каже.
  Занадто багато чортових копів, я думаю.
  «Мексиканці переїхали», — каже Хенріксен. «Мафія намагається загнати посіви в кут. Виробники носять автомати… Там війна».
  
  Правильно, я думаю, але довбаний уряд почав це.
  «Я так розумію, депутате, що ви вважаєте, що смерть міс Ван Тасселвіч була пов’язана з цією війною?» Майло тихо каже, а потім додає: «Я сам росіянин, і мені здається, що я коли-небудь чув це ім’я…»
  «О, — радісно каже Хенріксен, ловить себе, а потім знизує плечима. Не завадить трохи поговорити з нами. «Це була професійна назва. Колись вона була стриптизеркою в місті. Змінили її ім'я. Знаєте, важко повірити, подивившись на тіло…»
  «Дробовик її дуже сильно розірвало?» кажу я.
  «Це вірно. Один великий безлад, — каже він, нарешті повертаючись до мене. Відтоді, як я зняв кепку й випустив хвостик, Хенріксен поводився зі мною, наче я був рудоволосим пасинком. Або кузен-ідіот. «Рита, мабуть, закрила обличчя руками, коли хлопець накинув на неї кепку».
  «Я чув, що хтось прив’язав її руки до обличчя», — каже Майло.
  Генріксен довго дивиться на Майло. «Де ви це чули?»
  «ФБР».
  «Ой. Ну, це був безлад, що завгодно. Ні відбитків пальців, ні зубів. Справжній бардак», — каже він, ніби про погоду.
  «Як ви впізнали тіло?» — запитує Майло.
  «О, легко, — каже Хенріксен. «Татуювання та її розмір, знаєте. Вона набрала кілька кілограмів, відколи покрутила свої китиці в місті». Потім сміється, як хлопчик. — Приблизно сто ваги, чоловіче. Вона була великою, великою жінкою. Всі її знали. До біса, всі в окрузі колись бачили, як вона їздить автостопом голою. Востаннє я бачив її голою прямо там, у тому резервуарі. Не міг повірити, що це була та сама жінка, мій дядько Лео… шериф… у нього було кілька фотографій зі старих часів, на яких вона зображена з її… сиськами. Дядько сказав, що її сиськи такі великі, що його ковбойський капелюх ледве поміщається на одну… не можу подумати, що він робив із…»
  
  Ми з Майло дивимося одне на одного.
  «Коли це було?» — запитує Майло.
  «Мабуть, двадцять років тому».
  Ні, коли вона була в танку, я кажу. Тож Майло не доведеться грати поганого хлопця. Чому її заарештували? А чому ви подумали, що це наша Рита?
  «О, — каже він, пильно дивлячись на мене. «Мабуть, це було, коли вона повернулася з Мексики. Чотири-п’ять місяців тому», — каже Хенріксен. «Їй припало до якогось клятого техасця в Hog's Rest Inn. Думала, що він її образив. Знадобилося шість офіцерів, щоб відірвати її від нього», — з гордістю каже Хенріксен. «Ріта така ж жорстка, як і всі. Вдарив цього клятого техасця між очі так сильно, що лайно витікало з його вух цілу годину…»
  Техасці не мають чудової репутації за межами Техасу. І іноді мені цікаво, що ми насправді думаємо про себе вдома.
  «...тому коли ми повернули її сюди, ми запхнули її в бак. І, як завжди, вона знялася. Смердюче місце теж. Не знаю, як ті люди спали… ну, жили з нею в одному будинку».
  «Люди?» Майло каже. «Місце?»
  «Так, — каже Хенріксен, зітхаючи, — колишній чоловік Ріти дав їй місце вище річки… О, знаєте, Копія — це не зовсім річка. Просто лиман із парою прісноводних джерел у витоках. Ось де місце. Дістатися туди можна лише на човні. Мій двоюрідний брат Оскар орендує човни в доках Копіа. Але вам краще зловити його до полудня».
  Майло встає, перш ніж Хенріксен запрошує нас додому, щоб зустрітися з його матір’ю, а потім каже: «Дякую, заступник Генріксен. Якщо ти думаєш про щось інше, синку, зателефонуй нам до Cliff Point Lodge.
  «Боже, — каже Хенріксен. «У вашого клієнта має бути важкий хліб. Коли шериф відправляє мене з міста, мені пощастить, якщо я маю достатньо грошей, щоб зупинитися в мотелі «Шість» і поїсти в «Бургер Кінг». Потім він повертається до мене, кажучи: «О, і її номер соціального страхування».
  
  що?
  «Наша Ріта мала таке ж соціальне забезпечення, як Ріта в Монтані».
  «Ну що ж, дякую. І бажаю успіху з тими заявками на роботу», — каже Майло, поки ми поспішаємо до дверей, думаючи, що ми могли б втекти напередодні гри, і не нагадуючи йому, що ми маємо багато інформації, яку шериф, мабуть, не мав на увазі для нас. мати.
  «О, до біса», — каже Хенріксен із широкою щирою усмішкою на своєму скандинавському обличчі. «Сан-Франциско надто близько до дому, а Лос-Анджелес надто біса далеко».
  —
  Повернувшись у готель, зіткнувшись із екстравагантною недоїденою вечерею зі свіжих морепродуктів, Майло сьорбає подвійну односолодову чарку, прагнучи закурити. У ресторані немає секції для курців — до біса, в штаті Каліфорнія, здається, більше немає секції для курців, — але я не хочу, щоб він замислювався на самоті у своїй кімнаті, дивлячись на своє сіре обличчя в дзеркалі у ванній. Він повернув кілька втрачених кілограмів і все ще виглядає небезпечно, як поганий поліцейський чи дорогий вбивця, але я хвилююся за нього. Я був поза містом, працюючи під прикриттям в Асоціації скотарів штату Вайомінг, коли Майло останнього разу пішов у глибину, коли він відмовився від смертельних напоїв і живих патронів, але я достатньо наслухався про це від начальника Джемісона, щоб не хочу побачити це знову.
  «Кинь до біса турбуватися про мене, Сонні», — раптом каже він. «Я думаю, що ця дорога вечеря доводить мене до лайна». Він встає, потягується й хапається за свій пуховий жилет проти прибережного холоду. «Давайте знайдемо бар-бургер і місце, де я можу закурити, і ми зможемо зрозуміти, хто насправді ця Ріта Ван Тассельвіч…»
  —
  До біса Майло. Старий пердун часом досить розумний. Як той фрагмент, коли він змусив мене згадати той день, коли мене застрелили. Довгий час останнє, що я пам’ятав, це спів разом з Уорреном Зівоном. "Heartache Spoken Here", я думаю, це було. Я запам'ятав це. І запорошена плівка на очах Вайнони. Запилюжена плівка, в яку загрузла хвоя. У лікарні, казали, я співав ту пісню знову і знову. Поки не з’явилася Вітні. Я підозрюю, що колись мені доведеться поговорити з нею про смерть Вайнони. Майло сказав мені це на довгій дорозі з Ферберна до Остіна. Як я вже сказав, іноді він досить розумний.
  
  Але Майло не пощастило Мерівезеру розкрити справжню особу Ріти Ван Тасселвіч не більше, ніж ФБР. Не те, щоб федерали дуже сильно намагалися знайти людей, які хотіли ховатися. Особливо, якщо вони не були професійними злочинцями. Мовляв, вони мали доступ до великої кількості інформації, якої ми, як громадяни, не мали. Але удача була не їх сильною стороною. Це було моє.
  —
  Нам довелося проїхати весь шлях узбережжя до Слави на US 101, щоб знайти бар, який хотів Майло — потрібну кількість Harley надворі, праві частини неонової вивіски згоріли — заклад під назвою «Тарзан», яким керує величезний , красивий гавайський самоанець, мати якого мала спотворене почуття гумору, сказав бармен, назвавши її сина Тарзаном. Майло легко сміється, а бармен продовжує. Люди щойно спілкувалися з Майло. Навіть коли їм не було що сказати.
  Поки Майло наповнює свій стравохід подвійним чизбургером і подвійною наживкою солодкої цибулі Walla Walla, я спостерігаю, як він завантажує інформацію в свою голову. Після гамбургерів він каже єдине, що я чую про той час у пустелі: «Найкраща їжа, яку я коли-небудь їв, — це фунт краденого сирого гамбургера та цибуля».
  Отже, я кажу, ви не думаєте, що це тіло — наша Ріта Ван Тасселвіч.
  «Не знаю», — бурмоче він. «Можливо, я думаю. Люди казали, що це висока вродлива жінка, яка біжить до сала. Під час роботи в Mountain States її ніхто не фотографував. Ніхто». Майло робить паузу, щоб покурити. «Єдиним відбитком, який вони знайшли, була частина великого пальця під сидінням унітазу у ванній кімнаті дружини Джейкобсона. Принаймні федерали вважають, що це її. Ніхто насправді не знає. До біса, федеральне велике журі змушене було не висувати їй рахунок через відсутність доказів банківського шахрайства. Їм довелося піти на якесь ідіотське звинувачення RICO чи щось таке». Майло на секунду думає, а потім махає рукою, щоб отримати ще одну пару пива. «Насправді я просто був добрим. Немає довбаних шансів, що вона була правильною жінкою».
  
  Я киваю на ці припущення та відмовляюся від пива, оскільки підозрюю, що повертатимусь звивистими гірськими дорогами в тумані.
  «Усі люди, з якими я спілкувався, Сугрю, — продовжує Майло, — у кожного були різні історії. Студенти, викладачі, друзі — усі вони бачили когось іншого. Бля, один із тих згорілих ветеранів-гіпі-хіпі, з якими ти тусувався, сказав… Як його, біса, звали?»
  Пояснюю, що знаю не одного згорілого ветерана.
  «Той, у якого ти купував гашиш».
  Тодд, мабуть. Він стверджував, що має зв'язок Chi-Com.
  «Це він», — усміхаючись, каже він. «Також хороший гаш», — додає він, глибоко вдихаючи, а потім із зітханням випускає все повітря з легенів. Я підозрюю, що пам’ять про ТГК зберігається в організмі роками після цього.
  «Під час одного з періодів реабілітації, — розповідає Майло, — він працював на целюлозному заводі. Так чи інакше, він відвідав кілька курсів у коледжі і сказав, що думає, що Ріта справді бармен на ім’я Лі Енн або Рой Енн чи щось подібне, висока, худа жінка, яка колись займалася в Pinetop Palace…»
  Роріан, я виправляю його.
  «Ти знав її?»
  Ласкава, погана худа кока-повія? Я кажу, а потім додаю, я ледь не одружився з нею.
  «Я ніколи цього не знав», — усміхається Майло.
  Тоді ти нічого не знав, чоловіче.
  «Що сталося?» — запитує він.
  
  Вона хотіла, щоб я її відлупцював, кажу я.
  «Що?»
  Я не знаю, чувак, я визнаю. Одного вечора ми лежали в ліжку, і вона раптово запитала мене: «Ти не сказав того вечора про те, що хочеш мене відшльопнути?»
  «Що ти сказав?» — запитує Майло.
  Якого біса, я намагався, кажу я, але вона зрозуміла, що моє серце не в цьому. Після цього вона не хотіла мати зі мною нічого спільного. Навіть після того, як я попросив суку вийти за мене заміж.
  «Не кохання велике», — каже Майло, а потім мало не сміється, замовляючи порцію шнапсу. Він радісно стріляє, потім усміхається вперше за довгий час, поки ми не покидаємо кілька повільних пивних напоїв пізніше.
  —
  Може, це в крові, або в генах, але мало хто з чоловіків любить ділитися своїми жінками. Роріанн, з іншого боку, просто відмовлялася трахати одного чоловіка за раз. Гаразд, вона була достатньо гарна в ліжку... ні, заперечи. У правильному настрої вона була веселішою в ліжку, ніж будь-яка інша жінка, з якою я коли-небудь спав. Крапка. Веселий і небезпечний, як дика кішка. Сексуальний контакт із нею зазвичай залишав мене подряпинами, укусами та кров’ю. І, мабуть, якби вона була про це відверто, це було б того варте. Але основним її настроєм був гнів; її головний потяг, обман. Вона могла брехати швидше і краще, ніж адвокат у кримінальних справах. А вона любила красти лайно. Будь-яке лайно. За чотири місяці, коли ми були залучені, я ненавидів виводити її на публіку. Я не можу порахувати, скільки разів мені доводилося оплачувати чеки в ресторані, коли вона намагалася піти, дванадцять пачок пива та гігантські мішки картопляних чіпсів, за які мені доводилося платити після того, як вона їх вкрала, чи унції кокаїну, які вона викрала з мого заначка. Одного разу в Дір-Лоджі вона підняла капелюх гігантського в’язничного охоронця, коли він був у бідоні. Роріан ледь не вбила мене через це.
  І хоча вона не була розумною та освіченою, але була хитрою та швидкою. Десь, можливо, телебачення чи п’яні жінки, вона підхопила якусь версію фемінізму та політкоректності, яка лякала своєю простотою: усе, що вона робила, було правильним для жінок і політкоректним.
  
  «Вона мало не звела мене з розуму», — кажу я Майло, повертаючись до готелю. «Мене мало не вбили».
  «Вона колись виявляла якісь поетичні нахили?»
  «Тільки в ліжку», — визнаю я.
  «Мабуть, не наша дівчина», — каже він. «Така жінка, вона б убила Джейкобсона», — каже він, а потім знову сміється з мене.
  Деякі люди оговтуються від трагедії надто швидко для їхнього ж блага.
  —
  Наступного ранку близько дев’ятої години після сніданку з французької випічки та подвійного еспресо — не все в Каліфорнії є поганою ідеєю — ми з Майло виходимо в туман, де знаходимо шерифа Хенріксена, який притулився своїм громіздким пом’ятим тілом до Звіра, патрульний підрозділ під керівництвом заступника блокує наш виїзд.
  «Радий, що я спіймав вас, хлопці», — каже він, націлюючи на нас обрізану частину короткої труби, наче рушницю. «Я хотів обов’язково сказати «дякую, що відвідали мій округ» і «до побачення». »
  Майло на мить вибачається, дістає кілька сигарет із бардачка, потім спирається на «Мерседес», припаркований біля «Кедді», відкриває пачку Dunhills і пропонує одну шерифу, який зупиняється, а потім бере її. Майло запалює їх обох. Я намагаюся розвіятися в тумані. Майло каже, що навіть у костюмі та краватці я виглядаю як кримінальний злочин.
  «Одна з справді чудових речей Каліфорнії, — каже шериф, — це те, що тут все відбувається в останню чергу». Майло піднімає волохату ще чорну брову. «Сьогодні вранці через різницю в часі, сер, я мав нагоду поговорити як з відділом шерифа в окрузі Мерівезер, так і з Федеральним бюро розслідувань в Монтані. Ви, хлопці, не зовсім їхні улюблені люди».
  «У чому проблема, шерифе?» — спокійно запитує Майло. «Ми не спричинили жодних проблем у вашому окрузі, чи не так?»
  Мені здається, у шерифа невелике похмілля, рівно стільки, щоб його сигаретний дим тремтів у холодному хмарному повітрі та сльозилися очі-намистинки.
  
  «Ви накачали мого заступника в Highwave таким сухим, як стара кістка», — відповідає він. «Мені доведеться накачати насос того хлопчика за допомогою кількох місяців безперервних опівнічних змін».
  «Я не думаю, що це злочин, — тихо каже Майло, — сер».
  «Втручання в активне кримінальне розслідування, звичайно, — каже шериф, — сер».
  «Перешкоджання правосуддю, я думаю, вони це називають, сер», — каже Майло. «Але я не вірю, що ми навіть почали перешкоджати. І ми не маємо наміру цього робити. Ми обидва маємо ліцензії та зв’язки в інших штатах, ми обидва зареєструвалися у вашому офісі. Представилися та пояснили, що ми тут робимо. Ми виконали закон. сер.
  «Що станеться, містере, — каже шериф, підходячи до задньої частини Caddy, — якщо я змусжу вас відкрити цей багажник?»
  — Припустімо, ви отримаєте ордер до того, як я зможу викликати адвоката? Майло каже. «Не біса. сер.
  «Ми будемо слідкувати за тобою з округу, друже», — гарчить шериф, а потім кидає недопалок між крихітними начищеними чоботями й витирає його, «і якщо ти перетнеш білу лінію, хлопче, ми будемо на дупі, як сморід на корточках».
  Майло нахиляється, бере недопалок шерифа й кидає його в кишеню сорочки, а потім дістає мікромагнітофон, який він, мабуть, схопив під час сигарети. «Насправді, на вашому місці, шерифе Хенріксене, я б нікуди не пішов за мною, — спокійно каже Майло, — тому що, якщо я бачу вас позаду, я їду прямо до Глорі, між рядками зі своїм напарником на відео. камера, звісно, і я збираюся знайти останнього пишного адвоката, який відбив тобі шкарпетки в суді, а потім відсудити тебе до смерті».
  Потім Майло вимикає диктофон. «Або ви можете дати нам пару днів, — додає Майло, — мати кожну інформацію, яку ми знайдемо, навіть підтримати нас і піти з значним внеском до вашої передвиборної скрині».
  
  «Мені це схоже на хабар», — бурчить шериф.
  «Звичайно, — відповідає Майло, — але цілком законно». Шериф бризкає, розглядає гравій своїми крихітними гострими пальчиками, потім запитує: «Скільки?»
  «Ліміт дозволений», — відповідає Майло, а потім знову вмикає диктофон. «І поки ти думаєш про це, Хенріксене, дозволь мені додати ще пару речей, про які варто подумати: ти був у Академії ФБР у Квантіко, і тобі не подобаються ці тугозаді придури не більше, ніж мені. робити; вони просто хочуть закрити справу, щоб добре виглядати в бюджетний час, і якщо жінка, яка допомогла вкрасти мої гроші, не твоя Ріта — а я переконаний, що це не так — це їхня довбана дупа, отже, ти маєш постійний агент наступного разу, коли він спробує натиснути на вас м’язи, не вийде. Як на мене, ти не зможеш натиснути на хлопця, який уже викопав собі могилу. І повірте мені, шерифе, я той довбаний хлопець».
  Шериф довго дивиться на Майло, а потім киває, ніби вірить цьому старому пердуну.
  —
  Двоюрідний брат Оскар Хенріксен, капітан електричного плоскодонного човна, за допомогою якого він керує спостерігачами за птахами, не має проблем з алкоголем, тому що шериф Генріксен не надто лагідно погладжує його по червоній щоці та відбирає в нього пінту «Чотирьох троянд». док. «Оскаре, — каже йому шериф, — містере. Мілодрагович каже, що він дуже легко захворює на морську хворобу. Тож давайте повільно…”
  «Флетт і Скраггз», — кажу я й розумію, що це мої перші ранкові слова. Оскільки я замовила сніданок. Шериф, який тепер наш приятель, їхав попереду з Майло по дорозі вниз до річки Копія, і він дивиться на мене так, наче я з’їхав з розуму. Як і Майло. Тому я замовк. І насолоджуйтеся прогулянкою на човні.
  Хоча наприкінці шістдесятих і на початку сімдесятих я кілька років ловив дітей-втікачів у Сан-Франциско, єдиний раз, коли я провів так далеко на узбережжі, був той час, коли я вистежив козеня до комуни для козів у окрузі Мендочіно над Гуалалою. .
  
  Хлопець був із сімейної ферми поблизу Сліппері-Рок, штат Пенсільванія, і він не стільки ховався від своїх рідних, скільки шукав розваги. У комуні вони доїли власних кіз, робили власний сир і вирощували власну чудову марихуану, першу синсеміллу, яку я курив. Я купив фунт, скільки коштує зараз унція, і запросив хлопця поїхати зі мною до Сан-Франциско, нібито роздавати дим. Але я справді змусив його піти з собою, бо сказав йому, що всі інші на козячій фермі трахають свою худобу. Дитина виглядала настільки хворою на душі, що я зрозумів, що зробив вдалу чи невдалу припущення.
  Хлопець піднявся на літак додому сам, що зазвичай не буває, і востаннє я чув, що він із задоволенням працював на фермі та вирощував некомерційні культури для власного споживання. Сільське господарство, за його словами, було чи не єдиним шляхом.
  У дитинстві я трохи їздив на тракторі, тягнучи стеблоріз і диск по рядках зібраної бавовни, підгортаючи рослини, щоб утриматися від рожевої совки. Це було в старі часи, до того, як хімічна допомога стала популярною. Як серед трактористів, так і бавовнику. Я подумав, що, можливо, дитина права.
  Але ніщо під час того візиту до узбережжя не підготувало мене до цієї туманної поїздки на човні вгору по бурхливому плесу Ріо-Копія. Коли пласкодонний човен безшумно дрейфує навколо першого вигину лиману, ми вже в іншому місці. Оскільки це був пташиний заповідник протягом тривалого часу, секвої все ще стоять, як старі люди, на крутих схилах, їхні стародавні обличчя з товстої кори вкриті сірим пухом вітрильного туману в приголомшливій тиші, такій бездоганній тиші, що в ній шумить кров. мої вуха і моє дихання розриваються, як штормовий прибій. Я чую, як синя чапля піднімає крила, перо за пером; хрипке дихання морського лева лунає, як грім, по покритих деревами берегах. І вода внизу не хвилюється перед нашим переходом.
  Щось зі мною стається: серце болить, думаю, від спокійної краси, і тужу за тонкими засмаглими руками моєї жінки, за сміхом моєї дитини. Вони повинні це побачити. До біса, я обіцяю, колись вони це побачать. Господи, можливо, я просто сумую за домом. І клубок у горлі прикутий до тіла. Як пістолет під рукою. лайно Я хапаю схлип із кашлем. Лунає, як постріл.
  
  «Ти в порядку?» — запитує Майло, і я киваю. Щиро кажучи. Майло посміхається мені, ніби розуміє.
  «Тіптони не зовсім ранкові люди», — тихо каже шериф, коли човен занурюється в густий туман, і я розумію, що він не той політично амбітний клоун, як я думав. Він тут виріс. Це його місце. «Тож давайте спробуємо не налякати їх стріляниною», — додає він, коли будинок біля тихої води здіймається в полі зору, як уламок корабля.
  Оскар розрізає електричний підвісний двигун і запалює бензиновий. Господи, це бризкає, як автоматична зброя. Або жахливий будильник. Тисячі невидимих птахів злітають у повітря з неймовірним шумом. Але коли все закінчилося й Оскар відрізав підвісний двигун, щоб занести його до залитого водою доку, де він випадково перекинув петлю через стовп, у будинку не зраджує жодне життя. Непрозорі вікна відбивають тьмяну воду і небо. Сірі секвої на даху порослі зеленим мохом, як вицвілі стіни з дощок і лат. Це місце, скріплене разом для тиші, фортеця, побудована для таємниць. Навіть вхідні двері, відкриті до холодного ранку, здаються закритими.
  Тож коли велетенська оголена жінка з гривою сивого волосся виривається з чорного отвору відчинених дверей, люто з гуркотом біжить по доку, щоб гарматним ударом холодної води на човен, я кричу. Як і всі. І зніми Airweight з моєї щиколотки.
  «Я вдаю, що не помітив цього, синку», — тихо каже мені шериф, коли човен перестає гойдатися настільки, що ми можемо витягнути насмоклі на пристань.
  Я прошу вибачення у шерифа, потім пояснюю, що я не усвідомлював, що зробив.
  Він майже посміхається, а потім кричить жінці, яка швидко зникає в смугах туману, що залишилися над хвилястою водою: «Боже, Ненсі Тіптон, днями я здую тобі дупу».
  
  «Обіцянки, обіцянки, Лео!» — кричить у відповідь жінка, яка сильно гладить, а потім пливе.
  «Черт», — каже шериф. «Ми могли б також піти і зварити каву. Якщо Ненсі встала так рано, вона не спала всю ніч, і Бог його знає, коли вона повернеться».
  «Богиня знає, яке зло таїться в серцях людей», — доноситься слабка луна з туману.
  «Ви знаєте, — каже Майло, — це єдиний раз, коли я був у Північній Каліфорнії, шерифе. Якщо не рахувати репо-депо в Окленді. І зараз я так само радий, що того разу поїхав до Кореї…»
  Ми, сміючись, завалюємося в хату, як мокрі цуценята. Незважаючи на те, що зовні виглядає не дуже, всередині здається таким акуратним і щільним, як я міг би уявити корабельну галеру кліпера. Шериф розтоплює дров’яну піч, як знайома людина, і за кілька хвилин у ній кипить ковбойська кава. Він обливає його холодною водою, щоб впала гуща, потім швидко наповнює жерстяні чашки й простягає їх нам. Він дістає пінту Оскара з кишені свого пальта, пояснюючи: «У домі Тіптонів ніколи не було цукру, але я міг би накопати трохи меду».
  Оскар каже, що віскі буде добре, але він його не отримує. Майло не хоче, тому ми з шерифом маємо малечу.
  Ти не той чоловік, з яким я коли-небудь думав, що буду випити, кажу йому.
  Він киває, ніби це почуття взаємне, але посміхається й знімає жало. «Це не напій, сину», — каже він. «Просто кава».
  Майло розповідає історію про те, як він пив жито та каву зі своїм померлим батьком, а його мати розбивала всі страви на кухні, і я пам’ятаю, але не кажу, як старий Муді змусив старого індіанського вассала Лисого Куна вигнати його з Великий дім через Мадді-Форк, щоб з’являтися майже кожного ранку мого дитинства за кухонним столом моєї матері в будці з рушницею за бурбоном і кавою. Я розумію, що розмова розкололася навколо розколини моєї пам’яті, і кажу «Що?» ніби я вже зранку п'яний.
  Шериф виглядає зніяковілим. Майло ввічливо кашляє. «Лео просто сказав, CW, що вони з Рітою — його Ритою — були старими, старими друзями». Шериф так сильно червоніє, що нарешті виглядає родичем кузена Оскара. «Ідентифікувати тіло, мабуть, було жахливою роботою», — люб’язно каже Майло.
  
  «Чортовий кошмар», — шепоче шериф.
  Ми незграбно стоїмо біля охайної кухні в цьому позачасовому місці, доки наші спогади не виведуть нас на пристань, коли сонце очищає високі хребти за будинком і стріляє аркушем ртуті по тихих водах фальшивої річки, майже шиплячи туман. За кілька хвилин Ненсі проходить на спині крізь вогонь сирени, її мантія сивого волосся, як срібна накидка на широких плечах, вискакує на лаву підсудних, як найбільша та найстаріша гімнастка у світі.
  Поки вона стоїть на кінці причалу, скидаючи воду зі свого твердого тіла та викручуючи волосся, як швабра, вони з Майло дивляться одне на одного, наче двоє старих грізлі, які готуються до останньої зустрічі. Любов, можливо, або ненависть. Як би там не було, біса весело. Потім Майло червоніє і відводить погляд. Він якось втратив момент у Ла-Хойї з Марібет, можливо. Чорт, мені хочеться кричати на нього. Нічого страшного. Хлопцеві встромляють палаючу голку в його член, він риє собі могилу і мало не вмирає, тому що не вміє мочитися, не дивно, що він не одержує жорстке тіло з першої спроби. Спробуйте знову. До біса, спробуй ще раз. З цим. Я люблю, коли я філософію.
  Але перш ніж я закінчив цю думку, вона втратила інтерес і дивиться на мене, ніби я був сніданком. Або обід. Ні, не їжа. Перекус. Я теж червонію і відводжу погляд, відчуваючи дивне бажання вибачитися. Це старий капелюх для усміхненого шерифа, і Оскар згорнувся в себе, як посипаний сіллю банановий слимак.
  «Це офіційний дзвінок, Лео?» — каже Ненсі мелодійним голосом, повним сміху.
  Шериф сумно хитає головою, потім пояснює, що ми з Майло хочемо поговорити з нею про Риту. Тепер Ненсі дивиться на нас іншим світлом. Я чітко чую слова «старий пердун» і «піск», але викидаю їх із пам’яті. Так само, як вона боком своєї важкої, загартованої від роботи руки скидає воду зі своїх ніг. Я крадькома дивлюся на її оголене тіло.
  
  Вона не товста. Зовсім ні. Просто величезний. всюди. Її груди з віком тільки обвисають, а її рожеві, стоячі соски великі, як вишні. Біла солома на її промежині біла, як солома, а статеві губи рожево визирають. Я підозрюю, що її клітор завбільшки з мій мізинець, але оскільки я вже такий розпалений, як козел, я боюся придивитися. Боюсь, що вона мені це покаже.
  Шериф майже сміється, знайомлячи нас з Майло з Ненсі. Потискаючи руку великій оголеній жінці, ми намагаємося поводитися так, наче все це щоденна робота. Ненсі гавкає і веде нас до будинку, де вона вдягає спортивні штани та футболку XXL Forty-Niners, яка надто тісна на грудях.
  «Дякую», — усміхається Майло. «Я ціную це». Старий пердун ще не здався, я думаю. Вони сидять за столом самі, Ненсі навпроти нього. Я притуляюся до стінного куточка з інкрустацією секвої, який так щільно прилягає, що він, мабуть, не пропускає воду. Шериф схиляється біля мене. «Ви не проти поговорити про Риту?» — ввічливо запитує Майло.
  «Чому я повинен?» — тихо запитує Ненсі, потім дивиться на мене й знову повертається до Майло. «Як давно ви з цим крекером дружите?»
  Крекер? кажу я.
  «Я народилася вночі, — каже вона, не дивлячись на мене, — але не минулої ночі».
  «Ми були партнерами двадцять з гаком років», — відповідає Майло.
  «Ну, ми з Рітою були друзями», — каже вона тим тихим музичним голосом. «Друзі. Не друзі, не друзі, не партнери. Але дружать майже сорок років. Ми народилися в Славі на одному тижні. Наші матері були друзями. Ми виросли разом, ми виросли середніх років разом, друже. Коли вона вийшла заміж за мого старшого брата, я сказав їй цього не робити; коли вона з ним розлучилася, я сказав їй, щоб вона обскубала його, як фритюрника. І якщо щось, що я можу тобі сказати, переконає цього незграбного шерифа, що вона не померла в угоді з наркотиками, я буду говорити з тобою, доки твій член не відвалиться». Майло починає щось говорити, але вона вривається. «Спочатку розберися, чоловіче, Рита все життя була божевільною. Але вона не брехала, не обманювала, не крала і не продавала наркотики…»
  
  — Крім її друзів, — перебив Лео.
  «Ти ніколи не мав друга, Лео, — каже Ненсі, — то що ти про це знаєш?»
  «Крім Ріти», — тихо відповідає він.
  «Крім Ріти», — погоджується Ненсі. «Але вона була божевільною. Дивіться! Її всі любили. Навіть довбаний закон».
  «То хто її вбив?» — запитує Майло.
  «Я, хрень, не знаю», — каже Ненсі, її голос ламається. «Але коли я їх знайду, я начисто відіб'ю їм довбані голови».
  Шериф наливає нам усім кави. Цього разу Майло бере трохи підсолоджувача. я ні. Оскар скиглить біля вхідних дверей, як цуценя, але це йому не приносить користі.
  «Що вона робила в Мексиці?» — запитує Майло.
  «За словами федералів, торгівля наркотиками», — тихо каже шериф.
  «Пише свою автобіографію, — каже Ненсі. «Нібито».
  «Нібито?» Майло каже.
  «Це мала бути якась велика таємниця, — каже Ненсі, — і хоча б раз у житті їй вдалося її зберегти».
  «У вас є уявлення, чому?»
  «Мало бути кохання. Ріті було наплювати на гроші, – каже Ненсі, – і вона нічого не боялася».
  «Можливо, вона мала бути», — каже шериф.
  Ні в кого немає запитання для такої відповіді, і в тиші ми чуємо скрип пружини ліжка, стук каблука та металевий стукіт, який дуже нагадує помпову рушницю, що вставляє патрон у патронник. Шериф хапає мене за праву руку й повільно хитає своєю лисою головою. А потім по сходовій клітці лунає голос: «Хто там у біса, Ненсі?»
  «Це я, Аарон», — каже шериф і повертається до Ненсі. «Ви не сказали мені, що він повернувся».
  Але Ненсі тільки хитає головою. «Лео, я думав, що він був надто розбитий, щоб прокинутися. Довбана рушниця заряджена подвійною картеччю».
  
  «О, чорт, — шепоче шериф і відпускає мою руку.
  «У вас є ордер?» голос знову пливе вниз.
  «Просто дружній візит», — починає говорити шериф, але кроки поспішають по стелі, і високий, набитий залізом білявий хлопець у плавках заповнює сходи, обрізана рушниця 12-го калібру з пістолетним обрізом, сперта на нього. передпліччя та палець, скручений білим на спусковому гачку.
  «Я не сприймаю твої візити доброзичливо, Лео», — каже Аарон, цілячи рушницю в шерифа.
  — Сину, — тихо каже шериф. «Зніми палець зі спускового гачка, відкрий казенник і постав його на сходи…»
  Аарон сміється, його зуби біліють на засмаглому обличчі, але блакитні очі не посміхаються. «Чи що, гнійник?»
  «Зроби це, брате», — шепоче Ненсі, але це більше нагадує благання, ніж наказ.
  «Хто ці хлопці, сестро? Я навіть не знаю цих хлопців, — каже він, а потім замахується рушницею, щоб прикрити Майло, — і вони мені не подобаються. Що в біса вони тут роблять? Вони годують?»
  «Вони допомагають шерифу з убивством Ріти», — спокійно каже Ненсі, потім робить крок до свого брата, який зараз плаче, величезні сльози мовчки течуть з його блакитних очей, і тягнеться до рушниці.
  «Проклята Рита!» Аарон кричить, потім б’є стволом рушниці по щелепі своєї сестри й смикає спусковий гачок.
  —
  Яка б вона не була велика, Ненсі падає, наче порожній мішок, з ослабленими м’язами та в’ялою шкірою, а дробова картеч вибиває величезні дерев’яні осколки з інкрустованої кухонної стелі. Один із них пронизує шерифа між шиєю та плечем. Я відштовхую його вбік, вихоплюю Airweight і роблю два швидких постріли над головою Аарона, але він ігнорує їх, наче моторізи — комари.
  Перш ніж він встигає перезарядитися, Майло налітає на нього, борючись за дробовик. Не відразу зрозуміло, хто переможе, і я не хочу, щоб Аарона перепиляли, тому я шукаю чіткого пострілу, але Майло міцно тримає дробовик, зачіпає ноги Аарону та котиться назад, викинувши його через вхідні двері, де він котиться через док, розбиваючи Оскара плечем об дошки.
  
  Аарон швидко зривається на ноги, потім пірнає у воду й пливе так швидко, що залишає слід, а Майло спостерігає з дверей, обрізок якого звисає з його руки.
  «Черт», — каже він, потім розряджає патрони, що залишилися, і викидає їх за двері, де вони бризкають у Copia. Потім ми перевіряємо безлад.
  Ненсі глибоко непритомна, і, наскільки я можу судити, її щелепа сильно зламана. І вона в найкращій формі. У шерифа Хенріксена за ключицею глибоко закопано шестидюймову лаковану осколок секвої, а навколо деревини — величезна кількість блискучої піни крові.
  Надворі Оскар лежить на причалі під сонячними променями, тримаючись за живіт і груди й гойдаючись, наче шматок його нутрощів відламався. Я пам’ятаю це відчуття, пам’ятаю, як думав, що відчуваю кулю, відчуваю кожен її рух своїм тілом. І чую в кістках, як ломиться бойок.
  Потім Майло хапає мене за плечі, трясе, і ми йдемо до роботи.
  Але недостатньо швидко, щоб утримати шерифа, що проклинав, смикнувши відполіровану осколок секвої з його плеча. Червоний струмінь артеріальної крові бризкає на стелю, і шериф вдаряється об підлогу, як мішок із насінням кукурудзи. Здається, підключична артерія, і Майло киває. «У такому будинку, мабуть, є старий кровоостанівний затиск від плотви», — каже він і впивається пальцями в криваву рану. «Знайди. І трохи стрічки».
  Я викидаю всі шухляди в домі, перш ніж знайти одну в коробці для сигар на нічному столику нагорі. Коли я повернувся на кухню, Ненсі прийшла в себе, але знову втратила свідомість, коли відкрила рота, щоб щось сказати мені, і її щелепа зруйнувалася, як старий гнилий міст. Оскар досі стогне, як смерть, на залитому сонцем доку. А Майло виглядає так, ніби він різав свиней. Я відкриваю дров’яну піч, встромляю кровоостанувач у розпечене вугілля, доки він не обпікає мені пальці, а потім простягаю його Майло разом із чистим кухонним рушником і рулоном клейкої стрічки, що було ближче до польової пов’язки.
  
  Поки Майло намагається зловити кровоточивого, я знімаю радіостанцію з пояса шерифа, але не можу нікого підняти через глибоку долину. «Подивись, чи зможеш ти потрапити їй між зуби», — бурчить Майло, глибоко сягаючи в рану. «Щось дерев’яне. Тоді знерухоміть її щелепу клейкою стрічкою, чоловіче».
  Це не красиво, але, здається, працює. Так само, як і пов’язка присяжних Майло над гемостатом. Я можу тільки сподіватися, що щелепа Ненсі не розколеться ще гірше, коли ми завантажуватимемо її біля блідого шерифа на човні. Однак коли ми беремо Оскара, він безнадійно ридає, як свіжозрізаний шут. Щось усередині зламалося, і він кричить голосніше, ніж зграї птахів, що тікають, поки ми спускаємо перевантажений човен вниз по гирлу.
  Нарешті я викликаю диспетчера підстанції, коли ми знаходимося приблизно в п’ятистах ярдах від доку, і вона знаходить вертоліт берегової охорони, який проїжджає повз, і зустрічає нас біля майданчика, де ми перекидаємо наш вантаж, а потім піднімаємося на борт за ними. Я провів свою подорож до В’єтнаму в 1st Air Cav, тому гелікоптери не були чимось новим, але Майло ніколи не літав у них. Коли ми летимо до Glory, ми виявляємо, що у Майло не просто морська хвороба. Він починає рвати, коли пілот кидає чоппер у креновий поворот, і не зупиняється, поки ми не приземлимося на стоянці біля лікарні. Парамедики несуть поранених до відділення швидкої допомоги, а заступники супроводжують нас із Майло до в’язниці.
  Від чого мене нудить.
  Завдяки впливу Дона Генріксена на головного заступника ми там лише кілька годин. Що на кілька годин забагато.
  —
  
  Наступного дня, коли більшість крові та страху змилися з нас, ми з Майло їдемо до лікарні, де виявляємо, що шериф досі непритомний у відділенні інтенсивної терапії через крововтрату та шок. Але Оскар помер уночі, розповідає нам Дон Хенріксен, його ребра розтрощено в легенях, а його пошкоджену печінку та селезінку знищило плече Аарона Тіптона, для якого в цей момент транслюється заява про ненавмисне вбивство.
  Майло запрошує виснаженого депутата на каву в кафетерій, але не мене. Я знаю, що Майло повертається до кімнати очікування. Це займає всього п'ять хвилин. «Ідіть до жінки», — каже він. «Не кажи їй про смерть Оскара. Або APB. Ми повинні знайти її брата перед законом, Сугрю».
  Чому я, чоловіче?
  «Ти їй сподобався, хлопче», — каже він. «Я міг би сказати».
  До біса, старий, думаю я. Але берись за роботу.
  —
  Медсестра сидить біля сплячої Ненсі в ліжку. Принаймні я думаю, що це медсестра. Вона виглядає як медсестра, навіть у круглому крої, дев’ятьох сережках і пастельному комбінезоні в квіточки. Вона холодно дивиться на мене.
  «Чи можу я вам допомогти?» — шепоче вона.
  Мені потрібно поговорити з леді, пропоную. Вона прокинулася?
  «Ви з відділу шерифа?»
  Перш ніж я встиг кивнути, рука Ненсі вислизає з-під ковдри, щоб схопити контроль і піднімає ліжко. Її волосся сплутане брудними згустками, зуби з’єднані, синець просочився на обличчі та шиї, але сонна усмішка заграє в її очах, коли вона киває медсестрі.
  «Він прийшов помити мені волосся», — каже їй Ненсі, скрегочучи зубами, розмовляючи лише губами.
  «Ну, хіба це не мило, — каже до мене медсестра, ніби я не просто дитина, а тупа дитина, — але я повинна залишитися в кімнаті. Ненсі щойно прийняла ін’єкцію Демеролу, і я маю стежити за нею, знаєш». Медсестра ляпає кусачками по тумбочці. «Якщо вона відригне».
  
  «Він може впоратися з цим», — бурчить Ненсі. «Тепер геть до біса звідси. Будь ласка.
  Медсестра виглядає лише злегка схвильованою, а потім запитує: «Ви той хлопець із клейкою стрічкою?»
  Я знизую плечима.
  «Мабуть, ти підійдеш», — каже вона, потім усміхається, м’яко підходить до раковини й наповнює умивальник теплою водою, яку простягає мені разом із зразком шампуню та маленьким глечиком. «Не бійся», — додає вона, посміхаючись, потім тихо вислизає за двері на своїх гумових підошвах, а Ненсі піднімає спинку ліжка до упору.
  Б’юся об заклад, ти думаєш, що я не знаю, як це зробити, — кажу я їй у тиші, коли наливаю воду між її ніг.
  Але вона відповідає дерев’яною усмішкою. «Я до біса люблю Демерол». Потім схиляє голову над тазиком, ніби молиться.
  Коли я ллю теплу воду на її схилену голову та втираю шампунь у її спутану сиву гриву, я кажу їй: моя мати була леді Ейвон, приголомшливою пліткаркою та таємною любителькою дешевого вина. Коли я був маленьким хлопчиком, після того, як мій батько пішов, вона пила більше, і деякими літніми ранками, коли в неї був землетрус, голова, погляд жінки з континентальними пластинами, що змінювалися на її черепі, я мив її довге світле волосся, потім розчешіть насухо...
  «Поки це не почало тобі крутити», — каже Ненсі стислим, але м’яким голосом. — Б’юся об заклад, що вона теж любила Демерола.
  Коли вона помирала від раку легенів, я шепочу, їй усе це подобалося. Але на той час у неї було небагато волосся, щоб помити…
  «Мені шкода».
  Це було давно, кажу.
  «Нічого не було давно», — шепоче Ненсі, коли одна сльоза хлюпає в мильну воду. «Нічого. Моя мама знає, що зараз середа, тому що я роблю їй зачіску в середу».
  мені шкода
  «До біса», — каже вона, а потім розповідає мені про свого брата, поки я не закінчу. Тоді вона розповідає мені, як сильно вона знову любить мрійливого Демерола, і просить ще одну послугу більш особистого характеру. Я не можу відмовити, не зараз. Обмотаний знеболюючим, це довго. Досить довго, щоб я міг взяти участь. Але коли вона закінчує, я піднімаю голову, вмиваюся, цілую її мляві, сплячі рота й обіцяю повернутися.
  
  Але наступного дня, дізнавшись про слабку владу шерифа над життям і смерть Оскара, Ненсі відмовляється мене бачити.
  —
  «Це досить тонке лайно», — каже Майло через день, коли ми піднімаємося на вершину Grapevine і дивимося на вимиту дощем Лос-Анджелесську улоговину. Повітря прохолодне, чисте, сонце чудово гріє, аж до самого серця Долини, такий день, коли Лос-Анджелес здавався раєм, але який тепер рідко бачиш. «Досить тонке лайно у довбаному величезному місті», — додає Майло.
  «Але чудовий день», — кажу я.
  Принаймні ми маємо три можливі зв’язки з Аароном Тіптоном: ім’я каскадера на пенсії Тіма О’Бенніона, якого я виманив у Ненсі; відомого кримінального партнера, якогось Тома-Джона Донна, якого дав нам заступник Дон із аркуша репів Аарона; і прізвисько байкера, Жирна нога, яке вимовив бармен Тарзан після дня випивки та наркотиків з Майло. Але жодних адрес і невеликої інформації про копів.
  До того часу, коли ми дістаємося до Sportsman's Lodge на кордоні між Studio City і Sherman Oaks, день пішов до біса — сонце неприємно пекло крізь туманну плівку смогу — як і Долина. У минулі часи, коли я час від часу ганявся за втікачами до Лос-Анджелеса, я залишався в Долині, тому що це місце та люди здавалися трохи сільськими, а іноді можна було знайти апельсинове дерево. Але дивлячись на це зараз, це Лос-Анджелес до глибини душі. Торгові центри, наповнені поганими йогуртними магазинами, дурними магазинами для нігтів та іншими непотрібними підприємствами; дешеві житлові комплекси, які чекають, коли великий перетворить їх на гіпсовий пил; і дорожнє пекло, вулиці, заповнені водіями, які не вміють читати знаки чи писати заклинання.
  
  Принаймні Спортсмен все ще здається спокійним острівцем божевілля. Оскільки «Republic Pictures» колись був на бульварі Вентура, Джон Вейн колись випивав там чи двічі й дрімав там, і час від часу можна було побачити Джина Отрі, який балансував у своїх крихітних чоботях у кав’ярні. Ми займаємо люкс у передній будівлі над басейном, потім випиваємо або два напою і згортаємося калачиком, щоб подрімати.
  —
  Прокинувшись від глибокого сну, щоб прийняти душ і почистити одяг, я знаходжу в лобі-барі ще одного нового Майло, який балакає з темношкірим барменом і п’є змішану маргариту. «Я збираюся тобі подзвонити», — широко каже Майло. Все ще похмурий після сну, я замовляю пиво. Будь-який довбаний вид. «Зроби йому, будь ласка, одну з цих маргарит, Джо», — каже Майло, уже спілкуючись із барменом на ім’я. «Ми побачимо, чи не зможемо ми його розвеселити».
  «А якщо я не хочу, щоб мене підбадьорили?» кажу я.
  «Тоді ти мудак», — каже Майло. — І тобі краще будь ввічливим, Сугрю. У Джо є один поганий півень, і він уже вирішив майже половину наших проблем».
  Поки Джо готує перший у моєму житті напій у блендері, Майло розповідає мені про нього все. У Джо є старий друг, який щойно повернувся до міста з Кентуккі, хтось на ім’я Бутс, який має діючу ліцензію PI, ліцензію водія та прострочені картки SAG і WGA, але наразі є членом АА.
  «Тобі сподобається Бутс, — каже Джо, ставлячи напій переді мною, — і, Техасе, якщо ти наполовину такий божевільний, як твій приятель, тобі знадобиться Бутс». Потім він сміється м’якими, південними тонами, поки я потягую маргариту. Досить гладкий, я думаю, і не надто солодкий.
  «Непогано», — кажу я, а потім звертаюся до Майло й запитую: «Як довго ти тут?»
  «Ну, я не міг заснути…»
  «Не звинувачуйте його в мені», — каже Джо, ніжно посміхаючись. «Я застав його таким, коли прийшов на зміну».
  
  «Чисто моя провина», — додає Майло, шморгаючи носом.
  «Ти потрапив у довбаний кокаїн», — шепочу я.
  «Черевики не можуть з’явитися завтра до дев’ятої, Сугрю, а зараз п’ятниця ввечері, чувак, час для відпочинку», — серйозно каже Майло. «Настав чортовий час».
  Що я міг зробити, як підняти келих, осушити його й замовити ще два. «Що буде», — тостую я, але вже зіпсувала настрій. Об одинадцятій, коли Джо останній дзвонить, Майло замовляє подвійну текілу та пиво, а потім йде ссати.
  «Обслуговування номерів закінчилося?» — запитую Джо.
  «Але Jerry's Deli доставляє», — відповідає він.
  Тож принаймні у Майло є півфунта пастрамі на житі в кишках, коли він лягає в ліжко. Що дає йому щось викинути вранці.
  За сніданком наступного ранку Бутс, маленька, ефективна чорна жінка в робочих ковбойських чупринах, розкладає це для нас. «Це Голлівуд, хлопці; спочатку їмо, а потім говоримо».
  «Це потужний сніданок?»
  «Навряд чи», — відповідає вона. «Занадто пізно».
  Насправді вона їсть величезний сніданок, розповідаючи історії, всі з яких мають одну і ту ж думку: оскільки вона чорна і жінка, їй довелося все це робити, працювати на всіх цих роботах, щоб залишатися в бізнесі та виховувати своїх трьох сирот. у якийсь пристойний спосіб. І підтримувати своє дороге хобі: коней.
  «Ви хочете сказати нам, що ви будете дорогі?» — запитує Майло.
  «Це правильно, ковбою, — каже вона, а потім тягнеться до шматка тосту на заквасці на тарілці Майло, — якщо я працюю на тебе. І зараз це велике « якщо». Потім вона ковтає тост Майло яскравими зубами і, закінчивши, хапає шматочок бекону з моєї тарілки.
  «Ви, мабуть, з півдня», — кажу я.
  «Я думав, що втратив акцент».
  «Південним жінкам завжди доводиться їсти з чужої тарілки», — кажу я.
  
  Вона довго дивиться на мене, потім тихо сміється. «Я не думаю, що мене коли-небудь називали південною жінкою», — каже вона, дістаючи з сумочки записник зі стенографією. «Гаразд, хлопці, викладіть це мені».
  Коли Майло закінчує, вона тягнеться до його останнього шматка холодного тосту, запитуючи: «У вас є дві тисячі готівкою?»
  «Я можу отримати це за п’ять хвилин», — каже Майло.
  «Піди на стійку реєстрації, візьми конверт, щоб покласти його, і орендуй мені кімнату на сьогоднішній вечір, — тихо каже Чоботи, — а я подивлюся, що можу для вас зробити, хлопці».
  «Кімната?»
  «Я хочу піти поплавати, коли повернуся», — відповідає вона, а потім пильно дивиться на мене, наче я збираюся їй відмовити.
  Майло знизує плечима, ніби кажучи, що це лише гроші, а потім відходить. Поки його немає, Бутс заповнює порожнечу безцільною голлівудською балаканиною та плітками, а офіціантка тихо прибирає зі столу. Коли Майло повертається й простягає їй конверт із грошима й ключем, Бутс швидко встає й каже: «Це буде чудовий день, хлопці, наш останній на деякий час, тож чому б вам не погуляти біля басейну і попрацюй над засмагою — їм би знадобилося трохи попрацювати, чи не так? — і я повернуся до того, як ти згориш».
  Потім Бутс зник, стрибнувши геть, як жахливий спрайт, залишивши нас майже безмовними.
  «Мабуть, нам варто купити нові плавки», — пропоную я, і Майло дивиться на мене, ніби я божевільний. «Це SoCal, чоловіче», — пояснюю я.
  —
  Тож коли ця ідея з’явилася на місці, ми обоє купуємо кілька нових багажників, у яких будемо виглядати як туристи-біженці. І лосьйон для засмаги теж. Наче Майло міг пропалити темну кучеряву шкуру на його грудях і плечах. Або я через мій загар у Західному Техасі. Але я ніколи не показувала шрам незнайомим людям, тому я теж намилююся ним, наче жирний блиск приховає рану.
  Це не так, як ми думаємо, що це буде, лінуватися біля басейну в Голлівуді — хоча Голлівуд — це скоріше поняття, ніж місце — приймати сонячні промені від фільтрів смогу з єврейськими сім’ями та продавцями автомобілів, безробітними керівниками аерокосмічної галузі та офіціантками з коктейлями. Каліфорнійські мрії вже не ті, що були раніше. Навколо нас не вештаються м’язисті хлопчики з підмащеними стегнами, і жодна зірка не вештається навколо нас, хоча за сусіднім з нашим столиком, здається, працює над піснями досить гарненька француженка.
  
  Після чергового горнятка кави та LA Times Майло нарешті повертається до мене і каже: «Це нудно».
  «Це Голлівуд, Джейку», — кажу я. «Ти принеси напої, а я переріжу черги».
  —
  Через шість годин ми розмовляємо з двома коктейльними офіціантками з Фенікса, коли Бутс виходить біля басейну, сяючи в бікіні, стрункий і сильний, як бантик з чорного дерева, ковзає в басейн без бризок і робить близько тридцяти жвавих кіл перед тим. дівчата з Арізони розуміють, що ми спостерігаємо за нею, а не розмовляємо з ними. Ми з Майло почуваємося двома маленькими хлопчиками, яких спіймали пукаючими у ванні й думаючи про те, щоб кусати бульбашки. Бутс вилізає з басейну й хитає нам головою, потім хапає рушник і йде до нас, мила й компактна, не стільки еротична, скільки просто вражаюча.
  Іноді Вітні робить це зі мною. Вона мила, це точно, така мила, що в старі часи мені навіть на думку не спадало, що я можу з нею навіть поговорити. Але це ще не все, що вона є. Вона прекрасна людина. Іноді Вітні робить щось таке чудове й щедре — веселить Лестера, дитину іншої жінки, із роздратування або обіймає мене просто тому, що їй цього хочеться, — що я відчуваю себе бездушним хробаком, навіть якщо вона мене любить. Жінки, чоловіки, жінки.
  Бутс не втрачає ні хвилини на формальності, ні навіть на посмішку, навіть не витирає блискучу воду з її короткого кучерявого волосся. Тім О'Бенніон, каскадер на пенсії, власник мотелю в пустелі на краю національного пам'ятника Джошуа-Трі. Справжнє ім'я Greasy Leg - Білл МакДжордж, і він працював з Аароном Типтоном у Chino; його, мабуть, можна було б знайти за роботою на набережній у Веніс-Біч або проданням напоїв і шахрайством з ювелірними виробами в Санта-Моніці в Chez Jay's або Circle Bar. А Том-Джон Донн налагодив свій виступ, відкрив додзьо в Панорама-Сіті і час від часу працює в ролі важкого актора в малобюджетних фільмах про кікбоксинг.
  
  «Тож на нашому місці, — запитує Майло, — як би ви почали?»
  «Чесно кажучи, хлопці, — швидко відповідає Чоботи, — я б почав додому. І так швидко, як міг». Потім вона робить паузу і встає. «Але я знаю, що ти не збираєшся, тож бажаю удачі».
  «Це все, — кажу, — за дві тисячі?»
  «Ти хочеш більше», — каже вона, звертаючись до мене. «На кшталт того, що ви, мудаки, і п’яниці, і наркомани? Їздити в Caddy з новомексиканськими номерами, повними державних і федеральних злочинів? Розглядає відкриту справу про замах на вбивство, не менше?»
  «Спроба?» — перебиває Майло.
  «Схоже, шериф встигне», — сказала вона. «Завдяки тобі. І якби ви, двоє ідіотів, не подобалися моєму другові Джо, з незрозумілих причин, наскільки я можу судити, я б кинув вам ваші гроші в обличчя і дозволив би вам убити себе без моєї допомоги. Тому що я можу втратити забагато». Потім вона глибоко вдихає. «Я просто сподіваюся, що ти не надто засмучений, щоб запам’ятати, що я тобі сказав, тому що я не збираюся цього записувати», — закінчує Чоботи і мало не плює нам під ноги.
  «Чортовий Лос-Анджелес», — кажу я, теж підводячись. «Країна дорогих і дешевих гострих відчуттів».
  Але Майло різко тягне мене вниз, тихо кажучи Бутс, перш ніж вона встигла відвернутися: «Дякую за вашу допомогу, пані. Можливо, я розумію, як ти ставишся до нас. Я іноді сам відчуваю те саме…»
  «Говори за себе», — хрипко шепочу я.
  «…але ми просто розігруємо карти, які нам роздали…»
  "Чортова відмова!" Чоботи кричать над випадковим відлунням басейну.
  
  «Осудлива сука», — буркочу я.
  «Заткнись, Суґрю», — каже Майло. «Тебе не так виховували…»
  «Я можу взяти тебе, ковбою, — каже Бутс рівним, злим і готовим тоном, — будь-коли».
  «Можливо, ні, любий», — кажу я, тиснучи руку Майло. «Це може бути весело спробувати».
  «Сідайте, діти, — шепоче Майло, — ви лякаєте туристів».
  Ми з Бутс раптом озирнулися на мерехтливий басейн, подивилися одне на одного й усвідомили, якими дурними ми маємо виглядати. Принаймні сміємося. Бутс вибачливо махає нам рукою, а потім іде геть із криком «Удачі, хлопці!» через її чарівне плече.
  Я швидко знаходжу стілець своєю дупою і довго тягну маргариту, все ще тремтячи від виплеску адреналіну.
  «Що це було за біса?» — питаю я, затамувавши подих.
  «Я точно не знаю, — каже Майло, — але я думаю, що з кокаїном і напоєм у неї були погані часи. І, можливо, вона їх досі має. Можливо, хвилювалася за своїх хлопців. Я не знаю».
  «Ні, я маю на увазі, про що це насправді?»
  «Сексуальна напруга, хлопче, — відповідає він, — але не хвилюйся. Ти міг її взяти. Так само, як ти забрав того мудака в Кервіллі. Тож давай. Давайте вийдемо з цього тонкого сонця, підемо до Джо, вип’ємо востаннє, подрімаємо, а потім підемо на роботу».
  «За хвилину будеш», — кажу я.
  —
  Господи, я навіть не міг пригадати ім’я того придурка Хоуді Дуді в Кервілі. Але я пам’ятаю, що він дав мені все, на що я здатний. І більше. Його права нога наприкінці змаху ноги, яка, здавалося, розірвала щось у моєму стегні. Кілька пострілів у тіло, які б’ють, як великокаліберні снаряди. Якби він не промахнувся великою правою рукою, це був би я, витягнувшись, щоб як завгодно стукати на газоні багатого хлопця. Але коли він промахнувся, я прослизнув позаду великого виродка, обхопив його правою рукою за горло й задушив. Зубами впившись у його шию. Як якийсь мудак, поганий пес, тюремний поліцейський. Бля, я так боявся програти бій, що ледь не задушив його до смерті. І, мабуть, так і було б, якби старий багатий хлопець не видобув із багажника свого «Мерседеса» рушницю, яка була надто під рушницею, і не націлив її на нас, його руки так тремтіли, що я був упевнений, що ми застрелені пташкою. Знадобилося півпінти горілки та дві довгі черги, щоб я перестав тремтіти настільки, щоб зустрітися з Майло. До біса, я б випустив кока-колу собі в руку, якби мав роботу.
  
  Вперше після того, як мене виписали з лікарні, я відчуваю втрату нирки, ніби тупий, самотній біль.
  Можливо, Бутс надурив би мені дупу. Або мені її. До біса, я ніколи не йшов на це з жінкою, і Господь знає, що я злякався. Вона була жорсткою та розумною та вдарила надто близько до мети. Перемога, поразка чи нічия, мій вибір, здається, був обмежений. Розумність, яку я завжди ототожнював із підступністю, здається, єдина відповідь. Так як жорсткий не може бути й мови.
  —
  Джо сказав нам, що Chez Jay's — це старовинний ресторан, тож ми забронювали пізню вечерю на чотирьох, щоб мати вільний простір з нашою яловичиною, а потім провалилися до пів на півночі, і застали нас у наших найкращих ковбойських чупринах. Лорел-Каньйон в Ельдорадо, ми пробираємося крізь трафік. Майло дозволив мені керувати чудовиськом, і я зробив це.
  «Куди, в біса, йдуть усі ці люди?» — запитує він, поки ми чекаємо на світло в Малхолланді.
  «Я ніколи не здогадувався про це, — кажу я, — коли проводив тут час. Кілька років тому. І навіть якби я мав, це не мало б значення. Художник Лос-Анджелеса, який швидко змінюється, живе на хиткій землі».
  «Я ставлю справжнє запитання, хлопче, а ти даєш мені дешеві вірші. Що з тобою в біса?»
  «Я повинен увімкнути свій режим Лос-Анджелеса, чоловіче, відточити своє ставлення, щоб просто вижити в пробках».
  Потім світло змінюється на зелене, я сплющую Beast і з ревом проїжджаю через перехрестя, збиваю дві машини праворуч і стрімко дрейфую вниз до LA Basin, справжнього черева звіра.
  
  «Ісус, Суґру», — скаржиться Майло. «Якщо ти збираєшся так їздити, краще дістань цей шматок із свого черевика».
  «Черт, — кажу я, — можливо, я можу подати заяву на проступок за .38, але цей сік у вашому черевику — це гарантоване розкриття злочину».
  «Можливо, першим ділом у понеділок вранці нам слід шукати людину, яка покривала сидіння, щоб побудувати схованку для Звіра», — пропонує він.
  «Я здивований, що ви цього ще не зробили», — кажу я.
  «Можливо, я сповільнююсь у старості», — каже він.
  Але він не хоче відповіді, тож ми їдемо в безмовній тиші вниз до бульвару Санта-Моніка й повертаємо на захід у бік океану, а точніше до Оушен-авеню, де Майло направляє мене до готелю Loew's, що через дорогу від Chez Jay's. Ми реєструємося з парою нових порожніх нічних сумок і паркуємо Caddy.
  Його задумливе мовчання знову захоплює нас і переносить нас через дві напої в переповненому барі під телевізором, а потім через вечерю. Нарешті, після того як офіціантка наливає нам каву, Майло запитує: «Хто в біса ці люди?»
  — Не знаю, — визнаю я. «Будь-хто може звучати тут як рушій і шейкер. Вони всі вміють говорити».
  «Так, — бурчить Майло, — але прогулянка — це інша історія. Спеціально для нашого дерев’яноного друга в барі. Дійсно, жирна нога».
  Чувак, про якого йде мова, високий і худорлявий, білявий і на пляжі, і не надто багато татуювань для байкера, одягнений для суботнього вечора в чорно-золоте. Чорні джинси і черевики, чорна шовкова сорочка; низка золотих ланцюжків тягнеться від його шиї до великої золотої пряжки ременя, а на його пальцях — каблучки з самородків. Гладко поголене, за винятком акуратно підстрижених вусів, його злегка опухле обличчя все ще виглядає брудним навколо очей із капюшоном, таке обличчя, яке хочеться вимити чоботями. І він продовжує копатися в своїй тріщині на попі, наче його джинси занадто тісні або він тижнями не змінював шорти.
  
  «Ти думаєш, що він наш хлопець?» я запитую.
  «Якщо ні, — тихо каже Майло, — то він його знає».
  Ми оплачуємо чек, підходимо до бару, Майло злегка шкутильгає, і повільно потягуємо мартіні Absolut на скелях, доки не зможемо пробитися поруч із нашим хлопцем.
  «Хтось тут сидить?» — запитує його Майло, усміхаючись розкуто й привітно, напівп’яний, але ввічливий.
  Хлопець обережно киває. Іноді Майло не може не звучати як поліцейський. Майло замовляє для нас раунд, коли я підтягуюся на табуретці біля нього, а потім він пропонує хлопцеві випити, який той приймає зі звичною легкістю. Коли вони підходять, ми перехиляємо келихи один на одного, і Майло представляється Мілтоном Честером. Я як його безіменний водій. Хлопець каже, що його звуть Джордж Гілл, що для нас досить близько.
  «Ніколи раніше тут не був», — каже Майло. “Гарне маленьке місце.”
  «Ви, хлопці, з іншого міста?»
  «Монтана, — каже Майло, — де чоловіки є чоловіками, жінок мало, а вівці — брехливі волоцюги». Ми п’ємо за це, ніби знаємо, про що говоримо. Потім він каже: «Чи знаєш ти, друже, що дві третини невдалих банківських пограбувань планується в барах?»
  МакДжордж раптово виглядає нервовим; бризки вугрів на його чолі зникають у його насупленому лобі. — Я нічого не знаю про пограбування банків, сер.
  «Я забагато знаю, друже. Колись я був копом, — сумно зітхає Майло, потім потирає коліно. «Поки клята телефонна компанія не відкупилася від мене. Потім я зайнявся ранчо, трахався і ганявся за кицькою». Майло робить ковток горілки, а потім припиняє розмову й повертається до мене, балакаючи про поганих коней, ринок великої рогатої худоби та минулорічний катастрофічний урожай телят, поки він допиває. «Досить невеликий вибір, га?» — каже він мені. — Ходімо геть звідси, Сонні.
  «Дозвольте, хлопці, я принесу вам одну перед тим, як підете», — каже МакДжордж, махаючи рукою бармену. Коли справа доходить, він піднімає келих і каже: «Телефонна компанія вас підкупила?»
  
  «Так, — каже Майло, посміхаючись, — одна з їхніх довбаних вантажівок переїхала мені ногу під час пограбування банку. Не раз, а двічі. Я більше не бігаю за поганими хлопцями».
  «Боже, — каже МакДжордж, ляскаючи по своїй дерев’яній нозі, — я знаю, що ти відчуваєш. Чобана напівфабриката повністю забрала моє, але довбана транспортна компанія збанкрутувала, перш ніж я отримав ані пенні. Виродки».
  «Я забив лохів за шість мільйонів», — каже Майло.
  «Ну, тобі добре, друже», — каже МакДжордж, ляскаючи Майло по плечу.
  Тепер ми маємо лоха. Звичайно, у лоба є жорсткоокий корейський охоронець, який слідкує за нами всюди.
  —
  Потрібні три бари, наповнені дорогими яппі, кілька поїздок на таксі та достатньо горілки, щоб я відчув себе таким же росіянином, як Майло, перш ніж він запитає МакДжорджа про його пряжку на ремені. МакДжордж каже, що він зробив це, що він робить золоті прикраси.
  «Мені може сподобатися одна з них, — каже Майло, — можливо, завтра. Але зараз давай знайдемо справжній бар, чоловіче».
  МакДжордж веде нас до Кола, яке здається реальним, як серцевий напад. Я не можу сказати, хто тут. Коли давній п’яниця розповідає мені, що безногий хлопець на скейтборді колись був відомим кінорежисером, перш ніж підсік на крек-кокаїн і втратив ноги, в’їхавши на своєму «Феррарі» в шкільний автобус зі швидкістю дев’яносто миль на годину, я майже вірю в це, аж поки старий виродок намагається виманити в мене випивку.
  Під час закриття хтось десь влаштовує вечірку в неробочий час, але Майло відмовляється, кажучи, що завтра у нас ранній рейс. Тоді МакДжордж каже, що він теж їде завтра, що, можливо, Майло варто подивитися на його роботу, і лукаво натякає, що золото гаряче, а отже, дешеве. Тож ми втрьох повертаємося до готелю, щоб зламати міні-бар у номері, а кореєць йде до «Мерседеса» МакДжорджа, щоб забрати речі. Він припаркований лише навпроти, каже придурок.
  —
  
  Коли ми заходимо в номер, Майло так сильно вдаряє його за коліно, що це звучить, наче рукоятка сокири вдарилася по стовпі паркану, і я кидаю обух Airweight йому на шию, і перш ніж МакДжордж встиг поскаржитися, він приклеєний скотчем до меблів, безкоштовну грушу запхав йому в рот, а його протез заховав у ванну. Ми також викопуємо Walther PPK з його правого черевика та відриваємо плоский метальний ніж з його дерев’яної ноги. Коли МакДжордж оживає після того, як я виливаю відро льоду в його шовкову сорочку, він не знає, чи ми копи, чи шахраї, і ми не говоримо йому.
  «Ви, хлопці, і наполовину не такі спритні, як думаєте», — замріяно каже він крізь грушеву кашу, а потім пльовує, кажучи: «Я пов’язаний і захищений, і… і ви, лохи, не можете мене обдурити! »
  «Позбав мене від довбаної мелодрами, гаразд?» — каже Майло, потім показує мені за стілець і кидає мені пружинний сік. «Ти дрібний дурень, і якби ми хотіли тебе обдурити, мудаку, ти був би мертвий. Тож не дратуйте мене». Потім Майло робить паузу для ефекту. «Зламай йому лівий лікоть…»
  Принаймні мені вдається сказати Що? з моїми очима. Колись я спеціалізувався на такому допиті. Але минули роки. Занадто багато.
  «...тоді його хороша колінна чашечка». Майло злобно сміється.
  Здається, це привернуло увагу МакДжорджа.
  «Що за хвилину, чувак», — запинається він. «Ми можемо щось придумати, так? Хто ви взагалі такі, на біса, хлопці? Мені потрібно знати, з ким я маю справу».
  Майло простягає до мене руку, зітхаючи: «Старий пердун, якому нема чого втрачати. Не біса. І ти теж не дієш через силу, мудак». Потім Майло зупиняється, опускає обличчя руками. Цього разу зітхання звучить справжнє, глибоке й сумне, втомлене до кісток. «Містер МакДжордж, я скажу ім’я, а ти розкажи мені все, що знаєш про це ім’я, так швидко, як тільки зможеш, інакше мій хлопець вас задурить. Назавжди».
  
  З оптимізмом природженого шулера — принаймні він ще не помер — МакДжордж починає шукати кути. «Гей, чувак, — каже він, намагаючись усміхнутися, — я вже назавжди облажався…»
  Майло дивиться на мене. «Скажи йому».
  «Ми обхопимо твою руку навколо «Вальтера», — промовив я, — і вб’ємо корейця, виб’ємо тебе до біса, а потім викличемо копів на виході».
  «Я не думаю, що хотів би бути одноногим білим хлопцем у новій тюремній системі Каліфорнії», — тихо каже Майло. «Якщо ви не знайдете великого поганого білого чоловіка, який любить пні…»
  «Просто дай мені довбане ім’я, гаразд, і покінчимо з цим лайном», — бурмоче МакДжордж.
  — Аарон Тіптон, — шепоче Майло.
  «Цей божевільний сучий син!» МакДжордж гавкає, майже сміючись. “Бля, чувак, тобі не потрібно було робити всі ці проблеми. Я б перекинувся на цього божевільного, нікчемного виродка за десятидоларову купюру. До біса, можливо, я б заплатив тобі десять доларів…»
  Тоді все виходить нанівець. Поки ми не отримаємо все, що нам потрібно. Тоді Майло знову запихає грушу йому в рот. Ми залишаємо ніж і порожній пістолет на журнальному столику, а також п’ять стодоларових банкнот, потім залишаємо ключ у дверях і спускаємося пожежними сходами, викликаємо машину і розбиваємося, як другі банани.
  —
  Коли ми виїжджаємо на автостраду Санта-Моніки, Майло зазначає, що я згадав, що наземні вулиці є відповіддю на питання про дорожній рух Лос-Анджелеса. «Години пік закінчилися», — кажу я. «Вони будуть порожні цієї пори ночі».
  звичайно Коли ми заїжджаємо на 405, здається, ніби хтось відкрив ворота в Сан-Дієго.
  «Ворота до довбаної притулку», — припускає Майло, посміхаючись. Це справжній кошмар: повільні машини, заблоковані на швидкісній смузі; п'яні стрибки по смугах; рух з зупинками; досить ривків на навушниках, щоб зламати стільникову мережу; і вагони абсолютно небезпечних дітей, їхні психотичні бажання неприховані під їхніми трикутними капелюхами та затуманеними від тріщин очима. Я вислизаю 38-й калібр із черевика й вкладаю його під яйця. Майло сміється, а потім каже: «Сугрю, розбуди мене, якщо ми повернемося додому». Потім він нахиляє своє сидіння повністю назад, і лоба йде спати. Повернення до Sportsman's із Санта-Моніки займає лише вдвічі більше часу, ніж для того, щоб дістатися туди.
  —
  
  Тома-Джона Донна легко знайти наступного ранку. Його додзьо вказано в телефонній книзі. Сьогодні неділя, але ми все одно перевіряємо це й знаходимо його в оточенні байкерів у повному спорядженні, капюшонах у блискучих костюмах і десятках людей в одязі для каратистів, а також кілька вантажівок і грубих хлопців на алеї для підкріплення. Ми розглядаємо можливість стріляти в додзьо, але вирішуємо принаймні поставити кілька запитань, перш ніж розпочати перестрілку на місці зйомок.
  Хлопець, одягнений у LLBean, із рацією, мляво помахав нам рукою, зупиняє нас, коли ми намагаємось заїхати на паркінг торгового центру.
  «Я думав, у вас, хлопці, є кабріолет, — каже хлопець, — і ви не так погано виглядаєте, щоб бути ковбойськими капюшонами. А ти дуже рано, чувак. У нас у бюджеті немає жодної копійки понаднормової роботи...» Тоді він отримав натхнення. «Гей, у вас костюми в багажнику, так?»
  Майло виходить з пасажирського сидіння, обходить Звіра, потім хапає малюка за вухо. «Слухай, мудак, я на конях на смерть наїхав більше, ніж ти трахнув. Тож не кажіть, що я не схожий на ковбоя. Гаразд?» Малюк слабко киває. «Я хочу поговорити з Томом-Джоном Донном».
  «Він може бути…»
  «Тепер до біса, хлопче», — каже Майло, останній раз торкнувши вухо, яке відбиває його від Кедді. «Дивись, довбана поїздка», — гарчить Майло.
  
  «Так», — каже він, не турбуючись про свою рацію. «Вони, мабуть, зараз готують постріл…»
  Я вимкнув двигун, залишив машину там, де ми зупинилися, і приєднався до Майло, кажучи: «Я відчуваю запах барбекю».
  «Черт, — каже Майло, — Монтані потрібні лише дві речі, щоб бути ідеальною».
  «Що?»
  «Менше лютого і більше барбекю».
  «А як щодо мексиканської кухні?»
  «Зробіть це три речі», — відповідає Майло, коли хлопець виводить із натовпу жилавого хлопця середнього зросту. На хлопцеві макіяж, чорний костюм і привітна посмішка. Але з його усмішкою щось не так. У нього набір блискучих зубів, які застрягли в чорному ірландському обличчі, яке виглядає таким же штучним, як і його прямий ніс.
  «Ви, хлопці, налякали до лайна мого секретаря», — каже він і тримає свою посмішку. «Що я можу для вас зробити?» — запитує він ідеально модулованим тоном. «Ви не можете тримати мене за додаткові гроші. Або я закінчу це лайно сьогодні, або ґумби закінчать це за мене, і я можу пообіцяти, що ти взагалі не можеш їх смикати».
  «Прогуляйся, хлопче», — тихо каже Майло, а потім повертається до Донн. «Ми не займаємося кіно, містере Донн», — каже Майло. «Ми займаємось наркобізнесом».
  «О, чорт, — каже Донн, у його голосі прокрадається крихкий акцент, а ноги ковзають у бойову стійку. «Що, в біса, ви, хлопці, хочете?»
  «Хвилинка вашого часу», — каже Майло, чіпляючись великими пальцями за пряжку. «І Аарон Тіптон».
  «Спалив тебе на угоді, га?» — каже Донн, а потім кидає погляд на номерний знак Нової Мексики. «Я чув, що він займався бізнесом у вашій дорозі. лайно Звідки ти взяв моє ім’я?»
  «Шериф округу Кокачіно, — відповідає Майло, — і лайно у Веніс-Біч».
  «Чортовий МакДжордж. Боже, чувак, вони мали б прийняти закон, що забороняє навіть розмовляти з такими людьми, — швидко каже він, а потім додає: — Послухай, чувак, Тіптон — божевільний і найкрутіший лох, якого я зустрічав у своєму житті. Я б не вдарив його довбаним поїздом. Тобі краще застрелити його, перш ніж запитати, де наркотик, а потім добре його вбити».
  
  «Де машина?» — запитує Майло.
  «Бля, МакДжордж дав тобі це? Раніше він був чуваком, який виступав на стендапі. Навіть на одній нозі».
  «Ми всі старіємо», — шепоче Майло, ледь чутно на тлі шуму транспорту. «Ми хотіли б поглянути на машину».
  «Вибач, чоловіче, ми використали це в сцені вчора ввечері», — зізнається Донн. «Це вже розлучається в TJ. Я пройшов через це досить добре. Там нічого».
  «Ти знаєш хлопця в пустелі на ім’я О’Бенніон?»
  «Так, тобі теж краще застрелити його першим».
  Майло лізе до кишень, а потім перебирає цілу купу сотень. «Нам потрібна послуга, містере Донн, гаразд? Копи прямо за нами. І вони не щасливі. Тіптон убив двоюрідного брата шерифа. Це був нещасний випадок, але двоюрідний брат все одно загинув. Ми будемо вдячні, якщо ви затримаєте їх на день-два».
  «Що я маю від цього?» — каже він, хріновато посмішка відкриваючи свій маленький рот, оголюючи свої блискучі зуби.
  «Ти збережеш свої довбані гарні зуби», — кажу я.
  Донна це не вразило, але він уважно дивиться на мене. — І дві тисячі, — тихо каже Майло. «Здається, це поточна ціна за послуги в Лос-Анджелесі».
  «Можна бути більше, але сьогодні вранці це звучить добре. Отже, ви домовилися», — каже він, киваючи, усміхаючись до кінця. «Нічого великого. Сьогодні ввечері ми закінчимо цього біда, а завтра я поїду на Великий острів. Візьміть лохи тиждень, щоб вистежити мене».
  Майло простягає йому гроші, змушує потиснути йому руку, а потім ми повертаємося в Кедді. Але ми не відходимо друзями.
  «До відома, дурний», — каже Донн, нахиляючись до мого вікна. «Мої гарні зуби надійшли від уряду, коли я сидів у в’язниці, як і мій чудовий профіль, тож ти не збираєшся псувати мені засоби до існування, суворий».
  
  «Це побачення», — кажу я, і він киває, а потім повертається до роботи.
  «Намагайся триматися подалі від неприємностей», — каже Майло.
  «Гумби, — кажу я, поки ми їдемо, — у кінобізнесі?»
  «Всюди», — відповідає Майло. «Давайте подивимося, чи зможемо ми прослідкувати цей запах барбекю до його джерела».
  «Я впевнений, що зможу», — кажу я.
  «Слідкуй за своїм носом, Сугрю», — каже він. «Думаєте, він зробив номерний знак?»
  «Не має значення», — кажу я. « Сьогодні вранці я змінив трійку на вісімку, а Е — на Б. Ти не єдиний підступний сучий син на цій посаді».
  Напередодні ввечері виявилося, що Майло заблокував нам слід у готелі Льов, використовуючи кредитну картку з ім’ям Мілтона Честера. Насправді мене вразив весь набір його робочих юридичних документів — кредитні картки, паспорт, поточний рахунок, — тож я запитав його, чому він не отримав і мене, і він сказав, що припускає, що я вже маю мій власний. Звичайно, знав. Але він був похований у ящику з боєприпасами на південь від Ферберна.
  Після обіду в закладі, який нібито готує техаське барбекю, але кладе забагато цукру в соус, ми орендуємо пару повнопривідних Subarus із фальшивим посвідченням Майло, виконуємо ще кілька справ, а потім припаркуємо Звіра біля Sportsman's. , випийте та посмійтеся з Джо та вирушайте в пустелю, навантажені на ведмедя.
  OceanofPDF.com
  
  
  ЧАСТИНА ТРЕТЯ
  Майло
  OceanofPDF.com
  
  Йдучи затопленою міражем міжштатною дорогою вниз у пустельну долину за Банінгом, я знову дивувався полям вітряків, що простягаються через пустелю через I-10 від Палм-Спрінгс. Я помітив їх по дорозі із Сан-Дієго, коли тікав із Марібет — вона хотіла бути мені матір’ю, а її хлопчики хотіли, щоб я став їм батьком, що дуже напружувало час, проведений у нашій спальні, тож мені довелося видалити себе.
  По дорозі назад до Західного Техасу, щоб забрати Суґрю, я перетнув гори вниз до Палм-Спрінгс і знайшов поля вітряків, білі вітряки. Витончена, мирна технологія, що створює електрику з повітря, щось із нічого. Ідеальна машина двадцятого століття. І живий доказ того, що ефективна краса, відтворена до біса, потворна. Але все одно захоплююче.
  Коли Звір котився повз них, прямуючи на схід того дня, у мене раптово виникло бажання зупинитися, прислухатися, як мені здається, до помаху великих клинків, цілого поля їх — свист, свист, свист на гарячому вітерці — і може спати, наче на ніжному чорному вітрі.
  Але я не зупинився тоді, і якби я зупинився зараз, довбаний Сьюгрю подумав би, що я божевільний, і знову почав би за мене хвилюватися. Господи, це було все одно, що взяти свою бабусю на пограбування банку. Але коли він не насолоджувався своєю мамою-куркою, він все одно був чудовою компанією. Ми стали друзями не випадково. І в поганій ситуації його дружба може стати різницею між життям і смертю. Не те, щоб мені було дуже байдуже. Не зараз. Я просто хотів повернути гроші мого батька і помститися якомога тихіше, можливо, просто відрубати їм довбані голови лопатою, як я хотів би перебитій гримучій змії чи руці мексиканського наркоторговця, і відчути себе цілком виправданим, а потім піти кудись де ніхто не знав мого імені і став міським п’яницею — тим, хто вивчає бейсбольні енциклопедії та може дати перехожому незнайомцю список Джайентсів 1924 року чи Індіанців 1954 року — а потім пити, поки я не помру уві сні, мирно задушений власною блювотою .
  
  Я не хотів, щоб Сьюгрю був болячий. Навіть трошки. Я не хотів зустрічатися з Вітні та Малюком Лестером з його кров’ю на руках. І я не хотів, щоб він зіткнувся з ними з кров’ю на руках, а не з кров’ю, шматками кісток чи сірою речовиною. Після того, що зі мною трапилося, я був до біса впевнений у цьому. Я вважаю, що є що сказати про те, що ви досягли дна свого життя; Якась ясність розуму формується з бруду, формується і постає, як саме життя.
  Якби я міг його кинути, я б це зробив. Але він не тільки тримався мене за хвіст, як поганий пес, він знав, куди ми йдемо. І якби я сказав йому, що маю на думці, він би запитав: «Хто тепер довбана бабуся?» Мені було цікаво, яку послугу він зробив для Ненсі, змусивши її придумати ім’я О’Бенніон. Напевно, весело, я підозрював.
  Я мало не засміявся. І все ж я дивився на вітряки з чимось схожим на тугу, думав про те, як плавати з китами, спати, загорнувшись у сріблясте волосся Ненсі, спати без снів.
  —
  Приміщення О'Бенніона виглядало так, наче його перенесли з п'ятдесятих років і припустили до скелястого схилу пагорба серед кактусів і дерев Джошуа, басейну, що мерехтить синім кольором у центрі кола кімнат, розташованих над критими паркувальними місцями, з незграбним штучним саманом. за сталевим парканом і замкненими воротами приблизно за сто ярдів угору схилом.
  Коли я зареєструвався, я побачив, що номери чисті, світлі та сяють від очищеної мурашки, сяючого хрому та білої асфальтової плитки. Здавалося, що стіни зроблені з вікон, прозорих, як гірський потік, і коли я плюхнувся на велике ліжко, то відчув себе так, наче потрапив у ідеальну кишеню бога.
  Бідний Сьюгрю. Він оселився в мотелі біля шосе, одному з тих двох, чотирьох, шести, восьми, ми майже не мастурбуємо, закладів, де навіть не було бару. Між ним і О'Бенніоном дійсно був грубий і чудовий порожній простір, де ми могли встановити спостережний пост.
  
  З іншого боку, у O’Bannion’s був чудовий бар біля ресторану, темний, прохолодний і таємний, з червоними плюшевими кабінками й табуретами, єдині натяки на світло — прохолодне сяйво справжніх свічок у підставках із димчастого скла, мерехтливі відблиски на хромовані ніжки стільця та м’яке сяйво зі смаком віскі від задньої стійки.
  Почекавши кілька хвилин, поки мої очі звикнуть від палаючого заходу сонця до темного простору порожнього бару, я помітив лисого старшого хлопця розміром і витонченістю бурого ведмедя з Аляски, який притулив свою велику спину до барної стійки, дивлячись футбольний матч. на кольоровому телевізорі в кутку.
  «Чим я можу тобі допомогти?» — сказав він, кидаючи переді мною підсклянник.
  «Мені завжди подобається порожній недільний вечірній бар», — сказав я, залазячи на табурет. «Без аматорів». О'Бенніон чемно посміхнувся. «Курс, — сказав я, — без скла».
  «Colorado Kool-Aid», — сказав він і повернувся до кулера.
  «Лідке гірке пиво на кінець спекотного дня», — сказав я й кивнув у бік телевізора. «Я б здогадався, що чорно-біле», — додав я.
  О'Бенніон усміхнувся, провів рукою по своєму безплідному паштету, а потім сказав: «Більше не готуй їх багато. У всякому разі, недостатньо великий, щоб побачити. Ви зупиняєтеся в мотелі?» Я кивнув. «Перший за мною, сер. Як щодо стуку, щоб затримати це тонке пиво?»
  «У Джеймсона», — сказала я, і широка посмішка розширилася на його обличчі. «Дякую».
  «Як ви знайшли це місце?» — сказав О'Бенніон, наливаючи нам обом по рюмці ірландського віскі. «Я не рекламую».
  «Я йшов до Twenty-Nine Palms, — сказав я, — і звернув з дороги в пошуках пива. Бачив це місце, сер, як сон моєї юності. Має бути музей. Це біса красиво».
  «Дякую», — сказав він. «Побудував це місце своїми руками».
  
  «Бяссько хороша робота», — сказав я.
  «Що в Twenty-Nine Palms?» запитав він.
  «Шукаю тепле місце для відпочинку».
  «Ісус, друже. Ви колишній морський піхотинець?»
  «Армія, — сказав я, — але я заступник шерифа у відставці з Північної Дакоти».
  О'Бенніон розсміявся, підняв келих і сказав: «Що ж, ось, партнере». Після того, як ми випили, він сказав: «Без образ, але я думаю, ви можете знайти краще місце для відпочинку. І дешевше. І тепліше. І веселіше, ніж тусуватися з купою банально-голових».
  «Де це?» запитав я.
  «Мексика».
  Господь знає, чого я очікував, коли знову почув це магічне слово — чорт забирай, я ще навіть не перетнув кордон, — але чого я не очікував, так це довгої розмови про американські пенсіонери в Мексиці, вартість американського долара проти мексиканське песо, молодість і краса мексиканських повій і радощі теплого полудня на площі в Чіуауа, розмовляючи зі стародавніми, зморшкуватими від сонця ковбоями, які залишилися на пенсії з усього американського заходу, все це перемежовується нескінченними кадрами Jameson's, a віскі, який я ніколи не любив так сильно, сміх, жарти та історії про нашу згаяну молодість, яку він провів як дублер у Голлівуді, а я як юрист у майже міфічному Ґранд-Форкс, Північна Дакота, місті, яке я відвідав лише один раз багато років тому, щоб створити фальшиву особу.
  Нарешті я пішов у холодну ніч пустелі, перш ніж стати безнадійно п’яним і втратити слід своєї брехні. І, взявши за заповідь, що ви не повинні стріляти у своїх друзів, до того, як ми з О'Бенніоном стали новими найкращими друзями.
  Після того, як він побачив світло в моєму вікні, Сугрю прийшов з ночі, одягнений у пустельний камуфляж, який ми підібрали перед від’їздом з Лос-Анджелеса.
  «Важко працюєш, старий?» — сказав він, дістаючи пиво з кулера.
  «Ірландський віскі — це довбана робота», — сказав я.
  
  «Що ти отримав?»
  «П'яний».
  «І?»
  «Довга лекція про переваги та радощі мексиканської пенсії», — сказав я. «І створюється чітке враження, що великий сучий син — найжорсткіший і найзлочинніший з усіх підступних людей, яких ми бачили за останні кілька тижнів…»
  — Але він тобі сподобався? — сказав Сугру, розпиваючи ще одну чашку пива.
  «Він хотів мене поцілувати, коли я пішла».
  «Але нічого твердого?» сказав він.
  «Просто склалося п’яне враження, — зізнався я, — що Тіптон тут, О'Бенніон нервує, а ми в слизькій вазі гусячого лайна».
  — Його немає ні в будинку, ні в мотелі, — сказав Сугрю. «Як ти хочеш працювати?»
  «Якщо він не приведе нас до Тіптона до завтрашнього дня, — сказав я, — думаю, я просто буду з ним відвертим. У нас не так багато часу, щоб грати мило, поки не з’являться копи». Сугрю подумав про це, похитав головою, а потім кивнув. «Залиште мені карту, щоб я зміг знайти, де ви розмістилися, — сказав я, — і я замовлю обслуговування в номері, знепритомнію на три години, а потім заміню вас до світанку».
  «Звучить добре».
  «Залиште мені невеликий удар, — сказав я, — щоб я принаймні частину годинника не спав».
  Сугру довго дивився на мене. «Ти в порядку?»
  Моя усмішка не зовсім відповідала моєму обличчю, але я відповів: «Просто спробуй, хлопче».
  «Не забудь про свої довгі штани, старий», — сказав Сугрю. «Там холодно».
  —
  Завдяки повільному обслуговуванню номерів і відкладеному будильнику я змінив Сугрю лише майже до другої ночі , але він не скаржився, лише посміхнувся й кивнув.
  
  «Містер Близько опівночі О'Баннен підійшов до будинку, — сказав він, — і відтоді нічого не зрушилося з місця. Побачимося через три».
  «Візьми шість», — запропонував я. «Я похмільний і розгублений. Тож я все одно буду спати».
  Сугрю посміхнувся, а потім ковзнув у пустельні тіні, коли я прослизнув між двома зморщеними камуфляжними космічними ковдрами. Звісно, я забув свої довгі штани й ледь не замерз до смерті, згорбившись над підзорною трубою у світлі місяця в три чверті. Але це не більше, ніж я заслужив.
  О дев’ятій наступного ранку, коли Сьюгру з’явився з термосом кави, я вже запхав космічні ковдри назад у їхні мішки, і був радий, що забув свої довгі штани. Сонце зійшло, наче вогнемет, проганяючи нічну прохолоду в тіні за скелями, і почав утворюватися смог пустелі, поширюючись по западині Палм-Спрінгс, як докори сумління. Але не моя.
  «Ти маєш яскраві очі й пухнастий хвіст, — сказав Сугрю, — і тебе не видно з шосе». Він смикнув підборіддям униз до шосе, де безкінечна смуга транспорту звивалася крізь нерівні пагорби. «Нічого не сталося?»
  «Тихо, як на кладовищі», — зізнався я.
  «І судячи з виду смогу, — сказав він, — незабаром це станеться. Як ти хочеш це зробити?»
  «Чорт, Сонні, — сказав я, — я точно не знаю. Ви бачите поворот зі свого номера? Без розмаху?» Сугру кивнув. «Чому б вам не влаштуватися там? У нього зелена Toyota Land Cruiser і червоно-білий Buick 1952 року випуску — він показав мені фотографії вчора — тож позначте його, якщо він піде. Якщо ні, то я зустріну вас у барі, скажімо, о третій тридцять і розкладу йому».
  «Звучить як план», — сказав він і розсміявся.
  Але не чудовий план, подумав я, можливо, навіть не хороший план.
  —
  Коли я закінчив свою розповідь, О'Бенніон зітхнув, розчистив бар розповіддю про винищувача, а потім приніс мені ще один Coors. Суґрю пірнув у туалет, а не через вхідні двері. О'Бенніон похитав головою, сказав: «Боже, я ненавиджу брехунів», потім потягнувся до стосу рушників і витяг гігантський кінський пістолет. — Драгун Кольта, — сказав він, розмовляючи з пістолетом, — модель 1848 року. Сорок четвертий калібр. Переробка ударних на патрони з чорним порохом. Бідь важить більше, ніж карабін М-1, б'є, як одиночний постріл десятого калібру, і це вас знищить. Назавжди».
  
  «Хай, — тихо сказав я.
  О'Бенніон зробив крок назад, потім обома руками прицілив кінський пістолет до моїх грудей. «Допивай своє хренове пиво, друже, — сказав він, — і навіть не виписуйся з мотелю — я візьму на себе втрату — тоді я не хочу тебе більше бачити, бо якщо побачу, ти ти…”
  «Гей, вибачте», — перебив я. «Хіба я схожий на такого придурка, який зробить усе, що скаже якийсь мудак, лише тому, що в нього є пістолет? Це не мій стиль». Він порахував це на мить. «Крім того, він навіть не зведений». Тож він взяв його. «Хіба з цим», — сказав я знову, а потім гострим носом черевика вдарив штангу. «У вас є рушниця, у мене є рушниця, а в нього є рушниця…»
  О'Бенніон глянув у куток, де, як я знав, Сурру тримає мертву точку Браунінга.
  «…тож давайте всі візьмемо зброю, і ми всі зможемо стати ковбоями. До біса це. Ця ручна гармата може дати осічку, мій сорокакаліберний глок може й не пройти через бар, але моя людина там не промахнеться. Тож якщо ти збираєшся це зробити, чоловіче, зроби це. Або поставити це».
  О’Бенніон посміхнувся, засунув кінський пістолет назад під рушники, взяв «Джеймсон» і три чарки, а потім почав ходити навколо бару.
  «Я візьму шнапс», — сказав я.
  «Зробіть мою текілу», — сказав Сугрю. «Геррадура».
  «Наступне, що ви знаєте, — сказав О'Бенніон, сміючись, — я витягну блендер для вас, туристів-кицьок…»
  Ми зібралися на розі бару, довго мовчки пили. «Ти знав Риту?» Я попросив порушити мовчанку. «Я знаю, що між Тіптоном і Рітою був якийсь зв’язок, але я ніколи не мав задоволення зустрітися з цією жінкою».
  
  «Зустрітися з Аароном Тіптоном було не зовсім задоволенням?» — спитав Сугру.
  О'Бенніон кинув на Сьюгру довгий суворий погляд, а потім почав говорити. Він піклувався про Аарона Тіптона двадцять років, відтоді як незграбний підліток з’явився на сцені Кост-Рейндж, де розташовувалася кінна опера, де О’Бенніон дублював кінозірку-підліску, яка не могла втриматися в сідлі. Хіба що ключем.
  «Дитина хотіла бути каскадером. З якоїсь довбаної причини, — міркував О'Бенніон над порожньою чаркою. «Я сказав йому повернутися, коли він виросте, покласти трохи м’яса на його кістки. Саме тоді він почав піднімати тяжкості та ковтати стероїди. З якоїсь довбаної ідіотської причини я дав дитині свою адресу та номер телефону».
  Ми випили кілька пострілів у кутку бару, який О'Бенніон замкнув після того, як прибрали всю вогнепальну зброю.
  «Через шість місяців він з’являється на моєму ґанку, накачаний до зубів, божевільний, як гагара, і шукає роботу в «індустрії», — сказав О'Бенніон, і його інстинкти бармена знову наповнили наші келихи, освіживши наші чейзери. «Чортова «індустрія», моя дупа. Я влаштував йому роботу, щоб стояти поряд із повіями з кока-колою в фільмах із пляжними кроликами. Але бідна довбана дитина не могла стояти на місці й водночас жувати жуйку. Сильний, як віл, але далеко не такий граціозний». Він зробив паузу, а потім сумно сказав: «Отже, Аарон перейшов від стероїдів до кокаїну приблизно за три роки. Наступним кроком для техаського букмекера стала робота м’язів…»
  «Пам’ятаєте його ім’я?» запитав я.
  «Не навмання, але я десь його зберіг», — сказав він. «Це був лише ще один швидкий крок до приготування кренка, потім руйнування лабораторій шатуна, спалювання хлопців на угодах з кока-колою, розтяжки в банку…» О'Бенніон зробив свій постріл. «Я витратив ціле статок на лікарів з детоксикації та адвокатів у кримінальних справах».
  «Де він зараз?»
  
  «Аж до дупи в глибокому лайні», — сказав О'Бенніон, знову наливаючи. «Навіть якщо він звинувачує кузена шерифа в диво, він затримається надовго. Тож я сховав його в старій халупі, яка мені належить, у напрямку Барстоу. Можливо, я зможу вивезти його з країни, відправити в лікарню у Франції чи ще кудись…» Ніхто в це не вірив.
  — Думаєш, він заговоритиме з нами?
  «Можливо, по телефону, — сказав О'Бенніон, — але я б не пробував особисто. Він може бути досить образливим».
  «Нічого, — сказав я, — ми були там — з дозволу шерифа — і ми чули, що шериф збирається встигнути, а сестра Тіптона не збирається висувати звинувачення. Ми могли б зробити так, щоб це звучало як випадковий розряд. Якщо він бажає нам допомогти…»
  «Я йому подзвоню, — сказав О'Бенніон, дістаючи з кишені сорочки маленький мобільний телефон, — спробуй».
  «Я міг би навіть допомогти з оборонним фондом», — сказав я.
  О'Баннен помахав мені м'ясистою рукою. «Гроші не проблема, друже. Я заробив свій перший мільйон на контрабанді трави тридцять років тому, коли це ще був майже мільйон доларів. Я просто залишився з каскадерами, тому що мені подобалося бути в кіно, чоловіче». Він засміявся. «Так само, як тупа дитина». Він вбив номер. «Блін, зараз зайнято». Тоді він задумався. «Давайте під'їдемо туди. Можливо, він приймав свій Прозак».
  «Будемо сподіватися, що так», — сказав Сугрю.
  О'Бенніон сказав нам наповнити кулер за баром пивом і льодом, поки він підіймається на пагорб за своїм Land Cruiser. Поки ми це робили, Сугрю запитав мене, чи вважаю я, що старий був гетеросексуальним.
  — Він міг би затягнути нас у пастку, Майло.
  «Ми завжди можемо застрелити його», — сказав я.
  «Кілька разів, чувак», — сказав він, а потім висмикнув браунінг і запасний затискач із задньої частини джинсів, де вони були приховані під гавайською сорочкою. «Ви не повинні говорити поганим хлопцям, що у вас є шматок, коли ви його не маєте», — сказав він, простягаючи його мені.
  «Я більше не можу відрізнити поганих хлопців від хороших, Сонні», — сказав я.
  
  «Ну, я все ще можу», — сказав він і зачинив кришку кулера.
  —
  Іншим разом це могла бути приємна пізня обідня поїздка з повільним пивом і швидкою розмовою. Але щоразу, коли О'Бенніон намагався набрати номер халупи, він отримував сигнал «зайнято», що щоразу нервувало його ще більше. Потім, коли захід сонця перейшов у свою щоденну пустельну театралізацію, він виявив, що його комбінація не працює на замкнутому ланцюжку навколо сталевих воріт на повороті з шосе 247. «Чорт, це не мій замок», — пробурмотів він і почав лізти на ворота. «Ви все ще носите?»
  «Так», — сказав я, коли ми приєдналися до нього. «Як далеко це?»
  «Дві милі глибокого піску та скелі», — сказав О'Бенніон, а потім пішов угору до гірського хребта на заході.
  «Давайте не ходити по цьому піску», — сказав я, показуючи на свіжі сліди шин. Заходить і виходить. О'Баннен подивився на мене. «Колись я не брехав про те, що я законник», — сказав я. «Все, що сталося, вже сталося». Я переконав його спершу викопати ліхтарик із його установки, а потім ми переїхали на більш грубу дорогу, кружляючи до кабіни О'Бенніона.
  Вивітрювана халупа з дощок і дощок могла колись бути затіненим притулком для пустельного щура чи релігійного відлюдника, але коли ми піднялися на останній неглибокий підйом, виглядало так, наче його вдарило торнадо. Або бульдозер. Великі частини стіни були вибиті, тендітний дах божевільно похилився, а в дверях лежало велике голе тіло. Навіть у швидко згасаючому світлі було видно чорні криваві плями. О'Бенніон схлипнув, а потім почав бігати хребтом. Я ступив перед ним, але не досить сильно. Він відмахнувся від мене, як комара. Я тримався за товсту, мокру руку, махаючи в прохолодному повітрі, як дитина. Сугрю схопив іншу руку, і кілька кроків старий ніс нас униз, поки його вже втомлені ноги не піддалися, і ми не впали в каміння, пісок і кактус.
  
  «Ти маєш подумати, чоловіче», — швидко сказав Сьюгру.
  «Ми повинні вирішити це питання, О'Бенніон», — додав я, потім допоміг йому підвестися і змусив його поглянути мені в очі. Як міг. Його очі наливали сльози в піт його обличчя.
  «Ти в порядку?» запитав я. Він повільно кивнув, наче його голова важила тисячу фунтів. «Саґрю, — сказав я, не дивлячись на нього, — піди туди приблизно на сотню ярдів, зріж мені стрілку, у якій більше листя, ніж шипів, зріж її під поверхнею піску й замітай сліди на зворотному шляху».
  Я почув, як Сугрю повернувся й пішов геть. О'Бенніон зняв мої руки зі своїх плечей, сказавши: «Ти такий до біса розумний».
  «Розум утримує вас від в’язниці, — сказав я, — і довбані копи не залишать це в спокої. Ні на секунду. Тому ми повинні бути розумними. Гаразд?»
  О'Бенніон знову кивнув, але від того погляду, який він кинув на мене, у ящірки по яйцях би відмерзло.
  «Вибачте», — сказав я.
  «Хай, — відповів він.
  Зрештою він настільки заспокоївся, що дозволив мені замалювати сцену, ретельно намагаючись приховати свої сліди. Здавалося, це тривала ціла вічність. Тоді я поплентався назад піщаним узвишшям, витираючи за собою відбитки черевиків. О'Бенніон став навколішки на піску, дивлячись на підморгування зірок на чорному небі. Сугру стояв позаду нього, розстебнувши сорочку, щоб легко дістатися до Браунінга.
  «Я збираюся дати вам це прямо, — сказав я, — і ви повинні взяти це, а потім піти».
  «Хай, — сказав він, не підводячи голови.
  — Ти коли-небудь був усередині, старий? Він похитав своєю великою кам'яною головою. «Тоді мовчи і слухай. Сідайте і слухайте». Ми з Сугрю допомогли йому зручно влаштуватися на пласкому камені неподалік, а потім я дав його йому.
  «Це лише припущення, — почав я, — але це моє найкраще припущення…»
  «І він буде біса близько», — тихо сказав Сьюгру.
  «Тіптон підійшов до дверей у шортах із стільниковим телефоном, — сказав я, — і хтось у кросівках вистрілив йому щонайменше три рази в обличчя з двадцяти двох. Потім зупинився, щоб вставити патрон у телефон, оскільки, можливо, Тіптон пішов за рушницею, яка стояла на кухонній стійці поруч із дюжиною рядків непоганого кокаїну. Він не встиг. Він зробив ще три чи чотири патрони в нижню частину спини. Тоді він і врізався в бічну стіну.
  
  «Вбивця ходив по дому, що було нерозумно, бо він залишав сліди в пилюці…»
  «Чортовий хлопець ніколи не був домробітницею», — пробурмотів О'Бенніон. «Боже, мені доводилося знищувати це місце кожного разу, коли я приходив сюди…»
  «…потім стрілець поклав ще кілька патронів у кишку Тіптона, а один — у його горіховий мішок. Що його просто розлютило, наскільки я можу судити. Що б там не було, він зірвав шорти, підвівся, похитнувся назад у халупу, поперек неї, де витяг наріжник із заднього боку, і знову впав. Тоді вбивця вдарив його коліном. Двічі. Тіптон заповз назад у халупу, знищив стіл, декілька стільців, полицю з касетами та плеєр, доповз аж до вхідних дверей. Де він видав на ступі.
  «Там вбивця встромив два чи три в потилицю, один у вухо, можливо, навіть один у рот, потім решту обойми йому в спину. Я не знаю, в якому порядку, — сказав я, а потім додав: — Вони використовували один із тих маленьких карабінів Гренделя з магазином на тридцять патронів. Вони використали кожен із них. Витер її начисто й кинув Тіптону на спину».
  «Професійний хіт?» — тихо запитав О'Баннен.
  «Я не знаю, — сказав я, — але той, хто це зробив, безперечно хотів підкреслити».
  «Я дам вам сто тисяч, щоб дізнатися, хто це зробив», — сказав О'Бенніон. — Або зробити двісті. Покладіть його на зберігання завтра вранці. Плюс витрати. Все, що тобі потрібно…» Сьюгру швидко розсміявся, різко й відрізано, таким звуком міг би відповісти койот. «Що тут такого смішного, хлопче?»
  «Насправді йдеться про трохи більше, — сказав я, — але все одно дякую».
  
  О'Баннен дивився на мене, схиливши свою величезну голову на товсту шию майже до кінця. «Хто ви взагалі такі?»
  Ми з Суґрю перезирнулися й знизали плечима, коли кривий, убуваючий місяць охоплював пустельні гори на сході.
  «Здається, ми твої нові найкращі друзі», — сказав я, а потім допоміг змученому старому велетню підвестися.
  Коли О’Бенніон йшов перед нами, час від часу тихенько схлипуючи, повертаючись назад до воріт, ми з Суґрю якомога краще затирали сліди в місячному світлі. На другій зупинці О'Бенніон плюхнувся на землю приблизно за десять ярдів перед нами, розставивши ноги, як у покинутої ляльки.
  «Хай хрін, я б подумав принести пива», — сказав Сугрю. «Як справи?»
  «Я витримую це, — сказав я, — але я б хотів цього не бачити».
  «Не проти, якщо я запитаю, звідки ти знав, що кокаїн був основним?»
  «Я згорнув рахунок і написав два рядки», — сказав я. «Це не давало мені блювати. Тоді я залишив решту рядків і вкрав його тайник».
  «Це було розумно?»
  «Потрібно, — сказав я, — що інколи буває одним і тим же», — і простягнув Сьюгру пухкенький мішок.
  —
  Місяць майже зійшов, сонце майже зійшло, коли ми підійшли до воріт, напівбожевільні, подвійно втомлені від того, що напівнесли тіло О’Бенніона. Ми втрьох спустошили шість упаковок і за кілька хвилин взялися за іншу. О'Бенніон підхопив достатньо, щоб я отримав його особистий номер і сказав йому, що робити, перш ніж він впав на заднє сидіння. Я дозволив Сугрю відвезти нас назад до мотелю, а потім ми розбивалися, доки не вирішили, що потрібно або прокинутися, або померти.
  Потім ми повернулися до Лос-Анджелеса, щойно ми змогли безпечно виїхати з відповідних номерів. Нарешті ми позбулися орендованого «Субаруса», завалилися в наші ліжка в «Спортсмена» й залишилися там, живучи на їжу з доставкою в номер і розпач, час від часу пригощаючись гарнірами біля басейну та маргаритами, доки О’Бенніон не встиг закінчити роботу.
  
  Одного разу Сугрю звернувся до мене, коли ми пеклися біля басейну, щоб сказати: «Ви помітили, що кожного разу, коли ми шукаємо когось, ми знаходимо його мертвим?»
  «Я помітив кілька тіл по дорозі, — сказав я, — але принаймні жодне з них не є нами».
  «Ще».
  — Або О'Бенніона, — сказав я. «Хоча він не був таким жвавим, коли я з ним розмовляв сьогодні вранці, принаймні його адвокат надсилає факсом копію його рахунку за стільниковий зв’язок на стійку реєстрації. Сказав, що йому потрібен адвокат, щоб довбана телефонна компанія дала йому роздруківку його дзвінків на цей номер. І перевірте зворотний каталог».
  «А як щодо тіла?»
  «Завтра. Завтра вдень він піде зі своїм колишнім приятелем-поліцейським, щоб знайти це».
  «Тоді що?»
  «Чому б тобі не полетіти додому на тиждень чи близько того», — обережно сказав я. «Проведіть трохи часу з сім’єю, а я тушуся тут і перевіряю телефонні дзвінки Тіптона».
  «Звісно, ви не думаєте про те, щоб тинятися без підкріплення», — сказав він.
  «Я ненавиджу, коли ти називаєш мене Ширлі», — сказав я.
  «Арлін», — сказав він, сміючись, а потім піднявся з шезлонга, уже не дуже стурбований своїм шрамом. «Я думаю, що мені краще триматися тебе, старий».
  «Ми не з’єднані стегном, хлопче».
  Але ми з таким же успіхом могли бути. Ми взяли факс, пішли в лобі-бар і спробували вирішити, що робити далі. Похитавши головами над факсом, поки у нас не заболіла шия, ми все ще не мали поняття. Або, можливо, занадто багато підказок, які ведуть у багатьох напрямках до занадто багатьох місць, які ми вже охопили. Згідно з факсом від адвоката О'Бенніона, Аарон Тіптон зробив шість дзвінків зі свого мобільного телефону. Двоє до Сіетла, один до готелю, інший до ресторану; два до таксофону в Ель-Пасо; і двоє в резиденцію Донелла Вілбаргера за межами Остіна, букмекера, для якого Тіптон колись працював як мускул. Тіптон отримав лише один дзвінок у халупу. З іншого таксофону в Ель-Пасо. За два дні до смерті.
  
  Тож ми спакували наше спорядження, розмістилися на м’яких шкіряних сидіннях і поїхали на схід. По дорозі я ще раз спробував переконати Сугрю провести трохи часу вдома, але він відмовився. Якщо я теж не зупинюся на цьому. Тому я сказав так. Потім закинув його до магазину пізно наступного дня, сказавши йому, що побачу його після того, як повернуся в мотель Куеро. Але я залишила його стояти, обіймаючи Вітні на парковці, поки прямувала на міжштатну автомагістраль. Пізніше я знав, що він прокляне мене і той факт, що він ніколи не спіймав мене в старому пікапі.
  —
  Під сірим листопадовим дощем Остін виглядав іншим місцем. Північ обдер дерева, обпалив траву й змив кольори з вологих кам’яних виступів. Навіть будівля капітолію пастельних кольорів здавалася блідою й хворобливою на попелястому повітрі. Просто ще одне середньозахідне місто середнього розміру, замкнене в обіймах ранньої зими. Нічого, чого я раніше не бачив.
  «Я ненавиджу навіть припущення про холодну погоду», — сказав Карвер Д крізь брудну хмару диму Gitanes, коли я закінчив розповідати йому про події за темним столом у Фло. Він також виглядав дещо знесиленим. «Будь-хто, хто має трішки розуму, замість цього лайна лежав би в старій Мексиці, лежав би на пляжі , спостерігав за дупками пляжних хлопців і пив бренді». Він покрутив пухкими пальцями, дивлячись на тьмяне післяобіднє повітря.
  «Будь дуже щасливий, що підвезу тебе, бос», — сказав Хангас, і його посмішка була найяскравішою крапкою в колі.
  «Іронія витрачається на товстих людей, — тихо сказав Карвер Д, дивлячись на мене, — а поради — на дурнів». Тоді він зробив паузу. «Чи не живете ви, пане Милодраговичу, після подій вашого останнього візиту?»
  
  «Просто ворушити це лайно, — сказав я, — подивіться, що плаває, а що тоне».
  «Люблю, коли стається лайно», — сказав Ханґас із ширшою усмішкою. Принаймні він був радий мене бачити.
  «Що, в біса, це означає?» — запитав Карвер Д, не звертаючи уваги на Хангаса.
  «Я не знаю, — зізнався я, — але я так працюю».
  «Ну, ви до біса переплатили за це».
  «Хочеш сказати мені, чому у тебе червона дупа, Карвер Д?»
  Зітхання товстуна висмоктало все повітря з кімнати. Він запалив нову сигарету від тліючого недопалка старої, потім підняв пляшку з-під бурбону біля своїх ніг і змусив її забулькати. — Успіх, — нарешті сказав він.
  Але я просто чекав.
  «Божай, я тримав на плаву цю жахливу маленьку газету протягом двадцяти років завдяки незаконно здобутим доходам моєї сім’ї — публічним будинкам у Галвестоні, земельним шахрайствам у Східному Техасі та поту нелегальних прибульців, — але останні п’ять років сучий син заробив гроші…”
  Знову чекав.
  «І минулого тижня синдикат альтернативних ганчірок щойно запропонував мені більше грошей, ніж я маю. Навіть порахувавши всі роки втрат».
  «То в чому проблема?» запитав я.
  Карвер Д. підхопився зі стільця й поплентався до туалету. «Хто, хрень, знає?» — пробурмотів він через плече.
  За нього відповів Хангас. «Усі роки важкого життя наздогнали його нарешті», — тихо сказав Хангас. «Минулого тижня він знепритомнів, коли вони клали газету спати. Док сказав йому, щоб він кинув пити, палити та не спати допізна з підлітками».
  «Тож він думає про те, щоб прийняти пропозицію?»
  «Блін прямо».
  
  «Що ти думаєш, Хангасе?»
  «Я?» — сказав він, а потім засміявся. «Знаєш, Майло, мої люди працюють на його народ ще до Війни за агресію на Півночі, — сказав він з повільною усмішкою, а потім відпив пива, — і містер Карвер Д., він прийняв мене, коли я здався. Корпус і віддав усім шістьом моїм дітям коледж. Тепер усі вони професіонали — два лікарі, два юристи, CPA та художник-декоратор в опері Сан-Франциско — і всі вони запитують мене: «Тату, навіщо ти щодня возиш того товстого потворного білого хлопця?» Ханґас обережно поставив своє пиво, а потім витріщився на мене. «Людина йде на пенсію з того, що вона любить, це схоже на смертний вирок, — сказав він, — а я люблю того товстого потворного білого хлопчика, а він любить цю газету».
  «Ти скажеш йому це?»
  «Ні, чорт візьми, чувак, — хихикнув Хангас, — він би звільнив мене за одну хвилину в Нью-Йорку».
  «Ваксахачі», — виправив я його, і ми розсміялися.
  Ми все ще сміялися, коли Карвер Д повернувся з туалету.
  «Ось що я вам скажу, панове, з опухлою простатою не варто сміятися», — сказав він і важко впав у крісло. «На біса, чоловік повинен робити те, що повинен робити чоловік», — додав він, стогнучи, а потім додав, «тоді живи, поки не помре. Чого, в біса, ти і той божевільний Сугрю зараз хочете?»
  «Суґрю вже геть із цієї частини», — сказав я.
  Карвер Д якусь мить дивився на мене, а потім усміхнувся. «Принаймні є хороші новини», — сказав він, а потім розсміявся, аж ледь не заплакав.
  —
  Згідно з джерелами Carver D, колишній букмекер Вілбаргер нещодавно став легітимним і був основним тихим партнером у кількох франшизах кабельного телебачення в центральному Техасі та висококласному комплексі на пагорбах на захід від Остіна, Castle Creek Country Club Estates, будинках для керівників, побудованих навколо чемпіонське поле для гольфу на тридцять шість лунок. Але він все ще жив як гангстер, оточений кам’яними стінами, електронними системами безпеки та добре одягненими капюшонами.
  —
  
  Карвер Д. припустив, що проникнути в банк було б легше, ніж поговорити з Донеллом Вілбаргером. І навіть це було б легше, ніж зламати закодовану інформацію на дискеті, яку я взяв із ноутбука Рея Лари. Наскільки міг судити його скейтбордист, диск не можна було скопіювати чи навіть прочитати знову без відповідного пароля, інакше він знищиться сам. Вбивства Лари все ще були поховані в поліцейській лавці як вбивство-самогубство з якоїсь причини, яку ніхто з його знайомих у поліції не міг пояснити.
  —
  Підтримуючи свій авторитет, видаючи себе за потенційного покупця, у якого більше грошей, ніж розуму, і якомога частіше згадуючи ім’я Вілбаргера, я домовився про зустріч з одним із торгових агентів, Ірен Макдорманд, прекрасною, дуже натертою розлучницею середнього віку, яка носила одяг. більше золота, ніж телевізійна акторка, яка посадила мене в рожевий візок для гольфу та провела грандіозну екскурсію маєтками та полем для гольфу.
  Усі будинки виходили на поле для гольфу, усі мали басейни, а найменші мали щонайменше три тисячі квадратних футів житлової площі. Я не міг уявити, хто може дозволити собі так жити. З того, що я читав у місцевій газеті, Остін пережив спад у нафтовому бізнесі завдяки сплеску клонів у Кремнієвій долині, які акуратно відроджувалися з попелу. Але я не знав, як хтось так живе. До біса, всі люди, яких я знав, були злочинцями, п’яницями та негідними адвокатами. Я насправді нічого не знав про звичайне життя і вважав, що я трохи чекав, щоб дізнатися про це зараз. Але коли Айрін показала мені, як вони добре жили в центральному Техасі, я подумав про це. Думаю навіть про гольф. Господи, я втратив не лише мету, а й, можливо, розум.
  Тоді я мало не зіпсував увесь день, коли ми проїжджали повз елегантну фортецю Вілбаргера. «Містер Вілбаргер має жити там, — сказав я. Після чого Айрін раптом згадала про невідкладну заручину, яка жахливо завадить решті туру та нашим попереднім планам на вечерю.
  
  Але коли я проїжджав повз охоронювану сторожку, охоронець сказав мені, що подзвонила місіс Макдорманд і попросила мене зачекати. Айріні з’явилася в рожево-золотистому відтінку, задихана й надзвичайно нервова, щоб повідомити мені, що, можливо, ми можемо зустрітися на пізню вечерю в закладі на іншому березі озера, у Гудзоні на Бенді, де ми зможемо пообідати екзотичною дичиною. над парою пляшок справді хорошого вина. Хто я такий, щоб їй відмовляти? Якого біса, я привернув увагу Вілбаргера без пострілів. Краще, ніж тицьнути в око гострою палицею. Або голка в хуй.
  —
  Хангас прикривав мені спину надворі, поки ми з Ірен вечеряли брехнею, перепілками, паштетом із антилоп і медальйонами з дикого кабана. Мало того, що вечеря була чудовою, вона нагодувала мене трьома пляшками прекрасного техаського вінтажу та так багато гарячого сексу, що я майже забув, що роблю. Ще раз. Навіть із двома хихикаючими друзями Карвера Д, які, як він стверджував, керували академією таеквондо, спостерігаючи за кожним нашим рухом із сусіднього столика.
  Поки ми затримувалися за кавою та коньяком, Ірен вибачилась і пішла до ванної кімнати, залишивши светр і сумочку. Вчинок, який здавався дивно знайомим. Принаймні вона не пропонувала мені зробити мінет.
  Високий спортивної статури в кашеміровому блейзері та акуратно підстрижених вусах на жорсткій посмішці піднявся з-за сусіднього столу, який він ділив із двома своїми охоронцями, двома великими джентльменами, які вражали Birkenstocks і Glocks, накульгував і сів у крісло Ірен. не питаючи. Він мовчки дивився на мене. Я кинув йому шкіряну папку з обіднім чеком.
  «Що це, в біса?» — сказав він, упіймавши це.
  «Як виглядає ваша операція, Вілбаргере, — сказав я, — ви можете собі це дозволити».
  
  Вілбарґер усміхнувся, а потім сказав: «Ісусе, Мілодраговичу, ти хоч уявляєш, як мало коштує твоє життя зараз?»
  «Я б сказав, що з вашим соком ви могли б продати мене приблизно за десять тисяч», — сказав я. «Але з огляду на неприємності, які я можу завдати, це навряд чи буде того варте».
  «Лакай пальцями, чувак, ти калюжа сечі та блювоти».
  «Це вже пробували», — сказав я і помітив, що усміхаюся так, ніби справді це мав на увазі. Можливо, я заразився хворобою Сьюгрю. Життя було найвищою образою. «І знайшовся необхідним».
  «Бьюсь об заклад, що так», — сказав він і ляснув папкою по своєму довгому стегну. «То чого, в біса, ти хочеш від мене, старий?»
  — Аарон Тіптон, — сказав я. «І не називай мене «старий». »
  «Я знав, що хтось прийде, — сказав він, — і розпитає про мудака, але я чекав псів, а не якогось божевільного старого… хлопця». Цього разу він глибоко розсміявся, а потім кинув папку з чеками одному зі своїх головорізів, наказавши йому подбати про неї. «Чи можу я напоїти вас?» запитав він. «Тоді ти скажи цим небезпечним маленьким педикам розслабитися, а я розкажу тобі маленьку історію».
  Я кивнув, але друзі Карвера Д перестали реготати й були настільки напружені, що я майже чув, як дзижчать їхні треновані м’язи.
  Після того як офіціантка принесла нові коньяки, Вілбаргер почав свою історію. «Спочатку, чувак, на вулицях говорили, що ти шукав хлопців, які намагалися заморозити твого приятеля, а потім ти якось придумав Рея Лару та аферу з пранням грошей у банку Pilot's Knob. Зруйнував усю їхню угоду і завдав їм маси горя, чи не так?»
  Питання, на яке я не потрудився відповісти.
  «Тоді ти з’явишся один, чоловіче, — продовжував він, хитаючи головою, — носом обдивляючись моє лайно. Ну, дозволь мені щось тобі сказати. Після того, як я підірвав ахіллове сухожилля в коледжі, я завів невелику спортивну книжку, яка привела мене до спортивних переговорів, а потім до барів, масажних салонів і деяких мотелів. Це була загальна сума мого шахрайства, чоловіче. Наркотики мене сприймали, але угоди з наркотиками були надто захоплюючими, надто небезпечними, надто багато зброї…»
  
  «Але ви знаєте цих людей?»
  «Звичайно, — сказав він, — чого не знати? Але я ніколи не мав з ними бізнесу. І я ніколи не падав, тож коли я наївся достатньо хліба, я став законним. Коли я почув, що ти питаєш про мене, друже, я перевірив тебе, а коли я дізнався, хто ти, я не знав, що робити. Справді».
  «То ви організували цю маленьку вечерю?»
  «Ну, спочатку Ренні мав просто накачати тебе, але я вирішив зіграти прямо».
  «Дякую, — сказав я майже серйозно, — але Тіптон кілька разів дзвонив тобі з Каліфорнії. Чого він хотів?»
  «Я не знаю, — сказав він, — я з ним не розмовляв».
  «Не кажи мені цього лайна», — сказав я.
  «Ні, справді», — відповів він, перехиляючись через стіл. «Слухай, п’ять чи шість років тому я отримав додаткові гроші, і мій приятель умовив мене профінансувати малобюджетний фільм. Тут стріляли. Фільм про футбол. Можливо, ви чули про це. Пігірон ?» Я кивнув. «Це нічого не коштувало, — продовжив він, — і робив невеликий бізнес. Заробив реальні гроші. Для довбаних розповсюджувачів. Ці виродки справжні злочинці. Я ледве вибрався з цілим дупом.
  «Однак я засвоїв свій урок», — сказав він, потім розсміявся й помахав рукою, щоб отримати ще коньяку. «Так я познайомився з хлопцем Тіптона. Він приїхав з Голлівуду для невеликої ролі. Як «оїдна мавпа». Розмова про приведення типів. Тож ми зійшлися й почали тусуватися. Його кар’єра, як він її називав, нікуди не йшла, тому я дав йому роботу».
  «Колекціонування?»
  «Він був найкращим, що я коли-небудь мав, друже, тому що він був справді божевільним», — сказав Вілбаргер. «Ось чому я не відповідав на його дзвінки».
  «Що він хотів?»
  «Це найсмішніше», — сказав він. «Я не зовсім впевнений».
  «Що це означає?»
  «Ну, мої хлопці сказали мені, що він запитував про дівчину, яка грала повію у фільмі», — сказав він. «Я маю на увазі, що я зробив невеликий номер з нею на сцені, але, чорт, чоло, вона була надто божевільною та небезпечною для мене. Чиста підлість. Навіть мав зле ім'я. Дарсі Стоун. Крім того, вона намагалася мене обдурити. Тож я прокляв цю суку й відтоді не чув про неї. Навіть не можу точно згадати, як вона виглядала».
  
  «Що за афера?»
  «Вона хотіла, щоб я профінансував її кінопроект, — сказав Вілбаргер, — але якого біса. Усі на довбаній роботі витягли проект із дуп, коли дізналися, що в мене захована купа готівки. Ось такі ці люди, чувак, справді довбані жадібні, коли справа доходить до проектів. »
  «Так вони кажуть», — сказав я, не знаючи, хто вони . «Чи можу я запитати вас про останню річ?»
  «Якщо я можу попросити вас про послугу».
  «Яка послуга?»
  «Аналіз Лара стригла мене. Вона була милою дитиною. Коли ти дізнаєшся, хто її вбив, друже, — тихо сказав Вілбаргер, — подзвони мені. Я хочу поговорити з виродками. Особисто».
  «Це не має бути важко», — сказав я.
  Вілбаргер підвівся, струснув зі своєї хворої ноги перегини, взяв сумочку й светр Айрін, а потім замовк. «У вас було ще одне запитання?»
  «Ви вже відповіли», — сказав я.
  Він сумно посміхнувся, а потім пошкутильгав назад до захисту свого нового життя. «Я подзвоню».
  —
  Ніхто з моїх резервних помічників не хотів злітати, але після того, як натовп Вілбаргерів зник, мені вдалося переконати їх залишити мене в спокої. Невдовзі я пішов, а потім провів ніч, попиваючи каву 7-Eleven і дозволяючи Beast возити мене Остіном. Марібет мала приїхати до міста за пару днів без своїх хлопців, але мені потрібно було вирішити, куди йти і що робити. І як вибачитися перед Сугрю. Але мої блукання, здавалося, мали якусь мету. Двічі я проносився повз будинок Ларасів. І саме тоді, коли на хмарному східному горизонті зібралася сіра смуга, Звір втретє тієї ночі відніс мене до ветеринарної клініки швидкої допомоги на півночі Остіна, і я вважав, що маю щось на думці. Тож я припаркувався, довго вагався, а потім подзвонив у нічний дзвінок.
  
  «Доктор Портерфілд?» — запитав я, коли на дзвінок відповів тихий голос.
  — Бетті, — сказала вона.
  «Пам’ятаєте стару суку з лабораторії на ім’я Шеба?» запитав я.
  «Так».
  «Ну, це я хлопець, який її підвіз», — сказав я, і вона гукнула мене всередину. Сміливо, подумав я. Пізніше вона сказала мені, що у неї в кишені светра був електрошокер, а на поясі — автомат подвійної дії Ruger .40.
  Того ранку я був у клініці, двері зачинені за мною, ветеринар сперся на стійку з портативним телефоном у руці. «Я вже набрала дев’ять і перший, друже, — сказала вона, — а тепер переконай мене не набирати останній».
  «Чи я справляю на вас враження того типу мудака, який би…»
  «Буд, я поняття не маю, який ти мудак», — спокійно перебила вона.
  «...застрелити собаку з двадцяти двох?» запитав я.
  «Ви не уявляєте, як мало таке лайно справляє на мене враження».
  «Я збираюся спорожнити свої кишені», — сказав я і зробив це.
  Вона безтурботно перебирала здачу, скріпку для грошей, кишеньковий ніж «Бак» і ключі, а потім перебирала мій гаманець. «Як я можу знати, чи це справжнє?» сказала вона. «Все, що я можу сказати, це те, що ви їздите на новому Cadillac з номерами Нью-Мексико, маєте водійські права штату Монтана, термін дії яких скоро закінчиться, і маєте надто багато готівки, щоб їй можна було довіряти».
  «Я можу це пояснити», — сказав я.
  «Бьюсь об заклад, що ти зможеш», — сказала вона. «Поясни собаку».
  Тому я спробував вигадати щось, у що вона могла б повірити, історію про байкерів, наркоманів і поліцейських, хорошу історію. Можливо, через те, як вона виглядала. На вигляд Бетті Портерфілд було близько тридцяти, у неї було велике серцеподібне обличчя, бризки веснянок на чисто обвітреній шкірі та буйне солом’яне волосся, зібране на шиї стрічкою. Нігті в неї були короткі, руки тупі й справні, рукава светра засунуті вище ліктів. Вона слухала мою брехню, не перериваючи, сяючи яскраво-блакитними очима, великим пальцем правої руки час від часу торкаючись її правої вилиці, потираючи вузьку без веснянок лінію шраму, що тяглася через вилицю майже до вуха; такий недолік, як я підозрював, що зробить її обличчя ще прекраснішим в усміхненому спокої. Якщо вона колись вирішить посміхнутися мені.
  
  «На чиєму боці ти був?» — запитала вона, коли я закінчив брехати. «Злочинець? Чи поліцейський?»
  «Колись заступник шерифа, — сказав я, — а потім приватний детектив».
  «А тепер?»
  «Здається, просто друг», — зізнався я. «Насправді, мабуть, я просто намагався допомогти другові придумати… якусь версію помсти, з якою ми могли б жити».
  «Я можу це зрозуміти», — задумливо сказала вона. Тоді вона замовкла. «Але ви знайшли час, щоб привести лабораторію. чому?»
  «Я не міг залишити її там», — сказав я. «Чи вижила вона після вогнепальних поранень?»
  «Якщо ти посидиш, поки я не вийду, — сказала вона, — я дозволю тобі самому побачити, наскільки добре».
  Вийшовши з клініки невідкладної допомоги о восьмій, Бетті Портерфілд мовчки кивнула мені, кивнула головою, щоб я пішов за нею, а потім сіла в пошарпаний повнопривідний пікап Тойота й повела мене на захід близько години, поки решту північ вибухнув, провів мене через маленьке містечко під назвою Бланко, через низьку воду, а потім на ґрунтову дорогу. Через шість замкнених воріт і два броди до струмка вона зупинилася в кінці дороги біля кам’яного будинку з олов’яним дахом із галереєю, що йшла вздовж південного боку. Будинок стояв на лавці на схилі вапнякового хребта, який виходив на маленьку вузьку долину з прозорим струмком, що текла посередині. За винятком сараю у формі хатини Куонсет, побудованого з грубих кедрових стовпів, усі інші господарські будівлі були побудовані з тієї самої плоскої скелі. Навіть курник і свинарники. Усе виглядало дбайливо використаним, подумав я, виходячи зі Звіра, ідеально збереженого та в його стихії.
  
  Як Бетті Портерфілд. Хто зустрів мене біля Звіра бойовою позицією, а автомат Ruger .40 непохитно націлив на мою грудну клітку.
  «Прийміть позицію», — тихо сказала вона.
  «Скажи «будь ласка», — сказав я.
  «Що?»
  «Скажи «будь ласка», — повторив я. «Я не маю звички виконувати накази від людей. Зі зброєю чи без».
  «Ти з глузду з'їхав?»
  «Можливо».
  «Займи позицію!» — скрикнула вона. «Будь ласка! Перш ніж я віддую тобі яйця!»
  Тому я прийняв цю посаду. Вона обережно поплескала мене, не уникаючи загрозливих статевих залоз, а потім відступила, все ще тримаючи на мені пістолет.
  «Здається, ти чистий», — сказала вона. «Але я не міг спостерігати за тобою в машині, тому мені довелося переконатися».
  «Передумали перед виходом, леді?» — запитав я, стоячи й дивлячись до неї.
  «Не зовсім, — сказала вона, — але я вирішила, що хочу почути всю правду».
  «Це некрасиво», — сказав я.
  «Повір мені, друже, я знаю кілька гидких історій».
  Тому я розповів їй майже всю правду. Вона слухала, не здригаючись. Навіть тоді, коли я розповів їй про вторгнення на місце вбивства Ларасів чи про смерть Тіптона. Але вона посунула пістолет назад у кобуру на поясній сумці.
  «Тож ти начебто поліцейський, начебто злочинець, начебто мисливець за багатствами…»
  «Моя доля», — сказав я, але вона не посміхнулася.
  «...і шукає якоїсь дикої справедливості», — сказала вона. «То що ти хотів від мене?»
  
  «Просто хотів дізнатися про собаку, — сказав я, — і, можливо, знову почути твій голос…»
  «Відпочинь», — сказала вона.
  «…і, можливо, переконати вас, що я не стріляв у собаку».
  «Ти принаймні зробив це, — сказала вона, — бо якби я думала, що ти зробив, друже…»
  «Якби я мав, що?» Я сказав.
  «Можливо, я б віднесла тебе до джерельної ями, вдарила б тебе там, — сказала вона, потім подивилася на свої потерті ковбойські чоботи, — випотрошила б тебе, а потім набила твоє тіло камінням. Киньте свою довбану наземну баржу на Східну Шосту..."
  «Ви можете говорити, леді, — сказав я, — але чи можете ви пройти пішки?» Я не знав точно, що це означало, але Сьюгрю говорив це часто.
  «Постав на це», — сказала вона спокійно, а потім показала на камінь завбільшки з серце за двадцять ярдів від нього, уже забруднений уламками свинцю. «Поглянь на це, Бастере Брауне», — сказала вона, а потім витягла пістолет так швидко, що я не помітив, як поворухнулася її рука, і випорожнила обойму об камінь. Відгомін заповнив маленьку долину. Коли вони зупинилися, з дверей будинку долинуло тоненьке скигління.
  «Дуже вражаюче, — визнав я, — але каміння не йде на вас і не стріляйте у відповідь».
  «Це мене трохи не турбуватиме», — сказала вона, кладучи на місце порожню скріпку, а потім повернулася до будинку й додала: «Давай перевіримо, чи пам’ятає тебе Шеба, друже. Поки я готую сніданок».
  Бетті відштовхнула випадкових курей і ледачих котів, вийшла на галерею, відчинила двері, і чорна тремтяча маса охопила її ноги, скигливши й квичаючи від щастя, поки Бетті терла кісточками пальців голову Шеби. Бетті вказала на мене, а потім втекла в будинок. Лабораторія замовкла, а потім підійшла до мене, підстрибуючи й танцюючи від радості. Я став на коліна, щоб привітати її, але її порив збив мене на дупу. Можливо, вона просто впізнала мою позу лежачи на спині, а можливо, вона просто любила людство загалом, але вона притискалася носом і облизувала моє обличчя, поки не переконала мене, що це не має значення.
  
  Сітчасті двері відчинилися достатньо довго, щоб тенісний м’яч вискочив. Шеба звернула увагу на м'яч і дозволила мені піднятися з землі. Але не з гачка. Вона впустила м’яч мені в черевики і скиглила, доки я його не кинув. Моя рука виснажилася раніше за неї, тож я сховався в будинку.
  Довга єдина кімната містила кухню, вітальню, футон у дальньому західному кінці та сотні книжок, розставлених уздовж стін. І з десяток сплячих котів. Усе тепло надходило від дров’яної печі, якою Бетті працювала, як рідною, компактної пастушої печі з одного боку та кам’яного каміна з іншого. Ні електричного світла, ні телефону, нічого із сучасного світу.
  Сніданок пахнув дев'ятсот доларами. Бетті налила кави у важку кухоль, не пропонувала ні вершків, ні цукру й помахала мені геть. Я сперся на одну зі скельних колон, що тримала балку даху, і спостерігав за роботою Бетті. Її рухи відрізнялися економічністю та витонченістю, що перевершувала красу. Я потягнувся за сигаретою.
  — Надворі, — сказала вона, не обертаючись. «Будь ласка», — додала вона, а потім подарувала мені посмішку, яка затьмарила зимове сонячне світло.
  Під час сніданку, який складався з яєчні від її курей на вільному вигулі та копченої оленячої ковбаси з її власної коптильні, ніхто з нас не розмовляв. Ми просто сиділи навпроти кедрового столу ручної роботи й їли в комфортній тиші, доки все не зникло. Потім ми випили кави на галереї й тихо сиділи в різьблених кедрових кріслах-гойдалках до полудня.
  — Дякую, — сказав я. «Це було чудово. І дякую, що дозволив мені побачити Шебу».
  «У будь-який час», — сказала вона, нахиляючись, щоб почухати голову Шеби. «Дякую, що привели її».
  «Мені треба йти, і, відверто кажучи, я не часто ходжу сюди, — сказав я, — але чи не проти, якщо я подзвоню наступного разу, коли буду в місті?»
  «У будь-який час», — повторила вона. «Подзвони мені на роботу. Я там з десятої до шостої, три ночі на тиждень, півночі до восьмої, інші два». Потім вона подивилася на долину і раптом заговорила. «Моя прапрабабуся і моя прабабуся народилися в амбарі там. Колись це було пів амбара- пів хати. Тоді це було місце Спайві. У цій хаті народилися мої бабуся і мама. Я народився в лікарні Брекенрідж в Остіні. Моя мати поселилася з сином лікаря, який орендував тут оленів. Це все, на що ця земля годиться — оренда оленів, — але мені ці гроші більше не потрібні». Тоді вона замовкла. «Хочете ще кави?» Вона пішла всередину за каструлею, не чекаючи моєї відповіді, наповнила наші кухлі, потім поставила каструлю назад на плиту й зупинилася біля сітчастих дверей. «Я збиралася стати лікарем, — сказала вона, — але втратила віру в людство. Коли я навчався... в медичній школі».
  
  «Як це?»
  «Ти повернись, — сказала вона, — можливо, я скажу тобі. У вас таке обличчя, з яким жінка може розмовляти».
  «Розраховуйте на це», — сказав я.
  «Будь ласка», — сказала вона, а потім вийшла з дверей і ще раз усміхнулася мені. «Будьте обережні, — додала вона, — і геть звідси. У мене ще є ранкові справи».
  «Ви ніколи не спите, леді?»
  «Незадовго, порушнику, — сказала вона, — недовго». Вона торкнулася моєї щоки своєю запеклою від роботи рукою, злегка поцілувала мене сухими губами, потім перевела руку на мою шию, тримала мене на мить, тримала мене так сильно, що я відчув, як скриплять мої кістки, а потім грубо відштовхнула мене .
  Бетті потоптала до кінця галереї, міцно запхавши руки в задні кишені вицвілих джинсів, а потім сердито повернулася. «Краще зателефонуй мені, сучий сину, — сказала вона, відступаючи, — або наступного разу я застрелю твою жалюгідну дупу». Потім вона засміялася і сказала: «Бьюсь об заклад, що я не перша жінка, яка погрожувала вам застрелити». Вона знову засміялася. «Просто останній».
  «У мене стріляли, — зізнався я, — але ніколи не влучили».
  «Ми це виправимо», — сказала вона, швидко проводжаючи мене до Звіра, попрощалася, не торкаючись мене більше, а потім поспішила до своїх тваринних справ.
  —
  
  Повернувшись у готель Hyatt в Остіні, я зателефонував до магазину Сугрю, але натомість отримав Вітні. Сміючись, вона сказала мені, що зараз у них є телефон, і дала номер, але коли я спробував, ніхто не відповів, тож я їй передзвонив.
  «Скажи йому, що мені шкода, — сказав я, — і…»
  «Не будь, Майло, будь ласка. Було чудово, що він повернувся, — перебила вона.
  «…Я буду у Фейрберні завтра ввечері».
  «Цього разу залишайся з нами», — сказала вона. «Все буде добре».
  Тому я погодився. Потім спав до світла, спав достатньо довго, щоб розминутися з Бетті в клініці, спав достатньо довго, щоб не пам’ятати своїх снів, потім знову попрямував Звір на захід, знову зіткнувшись із безкрайнім простором Західного Техасу, озброєний лише кулер, наповнений Negra Modelo, і пару унцій кокаїну мерця. Цього було достатньо, щоб відвести мене до парадних сходів Sughrue.
  OceanofPDF.com
  
  
  ЧАСТИНА ЧЕТВЕРТА
  Sughrue
  OceanofPDF.com
  
  До біса Майло. Спочатку він кидає мене в магазині без жодного слова, а потім з’являється через чотири дні трохи виснаженим, п’яним і напівкокальованим, але він не поводився як людина, яка розважалася. Він навіть не сперечався зі мною, коли я запропонував йому кімнату для гостей. Щойно сказав, що тепер, коли у нас є телефон, він задрімав на сорок вісім годин, перериваючись лише цими таємничими опівнічними телефонними дзвінками, про які він не хоче говорити, дрімав, який стер кола з-під його очей але не урочистий вираз його обличчя. Потім він витягує інше божевільне лайно.
  Третього ранку Вітні бере Лестера з собою до магазину, щоб ми з Майло могли виробити наступні кроки, сидячи на сходах, п’ючи каву й спостерігаючи, як мокрий холодний вітер розмиває щітку.
  «Пахне погодою», — кажу йому.
  «Що б ти подумав, Сугрю, — каже він, — якби ми кинули все це лайно?»
  «Я не знаю. чому?»
  «Я думаю, — каже він, — що, можливо, мені не потрібні всі ці гроші. Можливо, тобі не потрібна помста. Не так, як ми, коли починали».
  «Що змінилося?»
  «Я не знаю», — каже він. «Я просто подумав — можливо, нам це лайно не потрібне».
  «Мені неприємно це зазначати, — кажу я, — але це була начебто твоя ідея».
  «Так, я знаю», — каже він. «До біса, давай просто зробимо це».
  Я не маю серця запитати старого, що саме ми робимо.
  —
  
  Коли ми досягаємо Ель-Пасо, у сутінках падає несамовитий сніг. Місцеве радіо повідомляє нам, що школи та підприємства закриваються, а в місті випадає шість-вісім дюймів снігу протягом наступних дванадцяти годин.
  Я пропоную нам змінити машину в аеропорту, можливо, вибрати повнопривідну машину. Майло дивиться на мене, наче я божевільний. Як і більшість жителів Монтани, Майло ніколи не бачив сніжної кучугури, яку не міг би проскочити за допомогою зношеної втомленої стулки, і ніколи не бачив крижаної дороги, на якій не міг би проїхати.
  «Знаєте, — кажу я, — багато людей тут пам’ятають цю машину. І ти. Я хотів би бути впевненим, що Вітні та Лестер тримаються подалі від цього лайна».
  «Господи, Сугрю, ти живеш за триста миль від Ель-Пасо».
  «Західний Техас тільки виглядає великим, — кажу я, — як Монтана».
  «Ви маєте рацію, — каже він, — вибачте», — потім виходить до виходу з аеропорту.
  —
  О другій годині наступного ранку один із барменів Матео лежить обличчям униз на неглибокій сніговій берегині, а Майло б’ється головою об підножки орендованого Jeep Cherokee на парковці у Верхній Долині, і ми не У мене ще немає навіть номеру в мотелі. Бля, ми ще навіть не повечеряли.
  Нарешті я відриваю Майло від бармена, штовхаю його в «черокі» й тікаю крізь бурхливі наноси вниз по Доніфану до Мези, а старий кипить текілою й кокаїном на пасажирському сидінні.
  «Ісус, — кажу я, — у Санленд-парку є місце, де тако працюють всю ніч. І, можливо, ми зможемо знайти пару кімнат у тому готелі Holiday Inn навпроти іподрому. А може, нам варто під’їхати до Лас-Крусеса».
  «Що завгодно», — каже він. «Вибач, Сонні».
  Але прощати йому здається марною тратою часу. І Бог знає, що бармени, мабуть, не викличуть поліцію.
  —
  
  Факс від адвоката О’Бенніона дає нам лише номер телефону-автомата та адресу на північному кінці Доніфана, і нам знадобиться трохи часу, щоб знайти телефон, який висить на зовнішній передній стіні сусіднього бару під назвою «Матео». «Ми граємо круто», — думаємо ми, — тусуємось і повільно попиваємо пиво в барі протягом кількох годин, дивлячись на сцену, суміш хлопців із робочого класу Чикано та Англо, яким завтра не потрібно йти на роботу, і розмовляючи з двома барменами, Руді та Полом, які ділять зміну за палицею.
  Гадаю, у нас усе гаразд, доки худорлява білява коктейльна офіціантка, чарівниця середнього віку на ім’я Лорі, не погляне на Майло, яка спирається на барну стійку поруч із її станцією.
  «Знаєш, — каже вона йому, чекаючи замовлення на напої, — цей білий хлопець і цей мексиканець одного разу взимку збирають витік у зрошувальний канал, і ти знаєш, які хлопці стоять біля кожного інші зі своїми членами в руках—вони повинні щось сказати, щоб інший хлопець не подумав, що вони довбаний педик.
  «І знаєте, я впевнений, сер, як іноді, хлопці, коли ви закінчуєте пити, ви тремтите, знаєте, і це холодніше, ніж цицьки відьми в латунному бюстгальтері позаду, тому білий хлопець справді тремтить . Тож він застібає блискавку, поки мексиканець усе ще випиває ящірку, повертається й каже: «Досить холодно».
  «Дякую», — каже мексиканець.
  Тоді Лорі хапає свою тацю і пливе в рукопашну, а Майло сміється, як божевільний.
  «Це найсмішніший жарт, який я коли-небудь чув», — каже він, шморгаючи носом.
  «Я чув це», — кажу я, а потім розумію, що старий пердун відрізав трохи кокаїну Тіптона й був у туалеті, пхаючи його собі в ніс. Не кажучи мені і не пропонуючи нічого. Обидва погані знаки. Іноді, коли хлопець перестає думати про удар як про народний кокаїн, він відкриває свій розум для всякої жадібності та дурості.
  
  Тоді він б’є мене ліктем під ребра й показує на штангу. «Це та текіла, чи не так? Той із синьою підковою?»
  «Еррадура», — кажу я.
  «Клянусь Богом, давай вип’ємо», — каже він і пропонує Лорі одну, коли вона повертається до офіціантки.
  «Давайте не будемо», — кажу я, але тоді вже надто пізно.
  —
  Близько десятої мені вдається вислизнути через задні двері й їхати вулицею до магазину, де я дзвоню в таксофон. Після приблизно двадцяти дзвінків хтось бере трубку.
  «Стріляй», — каже чоловічий голос.
  «Скажи їм, щоб зателефонували Тіптону», — кажу я і даю йому номер Лос-Анджелеса.
  «Зрозумів, — каже голос, — але вони все ще винні мені за останнє».
  «Ти захищений», — кажу я, а потім кидаю трубку.
  Повернувшись у бар, Лорі та Майло хочуть знати, чи був я на вулиці й морозив чилі під час снігової бурі.
  «Я чув, що з них легше зняти шкіру, коли вони заморожені», — каже Лорі, а потім дико гуде, як поранений гусак. До неї приєднується мій вірний російський товариш.
  Приблизно через годину такого веселощів я нарешті привернув увагу Майло й вручив йому ключі від джипа.
  «Можливо, тобі краще це зробити, — кажу я, — поки ти ще можеш їздити».
  «Спробуй розслабитись і трохи повеселитися, Сугрю», — каже він, а потім пошкандибає до задньої частини.
  Здається, мені байдуже, чи встигне він цього разу, тож у мене є власний знімок Herradura, але щойно я закінчив його, задзвонив зовнішній телефон. Руді та Пол дивляться одне на одного. Після десяти дзвінків Руді бере олівець і папір, шукає в кишені сорочки попереднє повідомлення та виходить на вулицю. Повернувшись через кілька хвилин, він знизав плечима Пола, а потім вони обговорювали питання біля кулера, здається, не дійшовши жодного висновку.
  
  Майло повертається через кілька хвилин. Лорі хоче знати, чи грався він у снігу.
  «Я не тикав клювом у снігову кучугуру, відколи покинув свою третю дружину», — каже він, потім сміється й замовляє ще текіли.
  «Згадай, що сталося минулого разу, коли ти напився в Ель-Пасо», — нагадую йому безглуздо.
  «Не хвилюйся за мене, друже, — каже він раптом таким тверезим і злим, яким я його ніколи не бачив. Потім він киває Лорі, і вони зникають у задніх кімнатах бару, щоб лише через кілька хвилин повернутися з сяючими очима та сопливими посмішками.
  Вона вилітає о першій годині з сумною посмішкою та порожньою обіцянкою зустрітися з нею на сніданок у Керроу. Нам вдається дотягнути останній дзвінок, поки ми не станемо останніми клієнтами в барі.
  Майло робить свій останній удар, випиває його ковтком пива, потім встає й ляпає стодоларовою купюрою на бар. «Я розумію, що я винен вам, хлопці, гроші», — каже він тверезо.
  Руді та Пол повертаються як один, Руді від каси, Пол від дверей. Вони не великі хлопці, і навіть не особливо сильні, але вони свого часу напивалися, тож вони навіть трохи не хвилюються чи бояться.
  «Для чого це, сер?» — запитує Руді. «Вам уже був останній дзвінок».
  «Двічі», — каже Пол.
  «Про номер телефону», — каже Майло.
  «Вибач, друже, — каже Руді, — але якщо Лорі не дала тобі свій номер, я не збираюся. А тепер ходімо». Він швидко обходить бар.
  — За телефонне повідомлення, — каже Майло. «Вам, хлопці, минулого разу не заплатили. Хіба цього мало?»
  Руді хапає купюру, запихає її в кишеню сорочки Майло й каже: «Я не знаю, про що ти, хрена, говориш, друже, але давай винесемо її надвір. Гаразд?»
  «Спокійно, — кажу, — він просто п’яний». Тоді зрозумійте, що, можливо, я теж. «Ми можемо поговорити про це завтра», — кажу я.
  
  — Правильно, — каже Руді.
  Майло слухняний, як кошеня, дозволяє Руді провести його до дверей, мовчки чекаючи, поки Пол відімкне їх і проведе нас. Тоді, коли ми всі стоїмо надворі на метушні, Майло ще раз намагається знайти раціональність.
  «Слухайте, хлопці, — каже він, — ми знаємо все про передачу телефонних повідомлень. Ви можете поговорити з нами про це, навіть приготувати трохи хліба збоку, але ви не можете…»
  Руді досить. Він кладе руки на Майло, кажучи: «Іди до біса звідси, старий».
  Руді навіть не бачить, що його вражає. Насправді, я теж. Майло відбиває його від передньої стіни бару, розбиваючи штукатурку головою Руді, і кидає його, як шматок сміття, на найближчий сніговий берег. Перш ніж я встиг зупинити Майло, він затримав Пола на стоянці й так сильно вдарив хлопця головою об підніжку Cherokee, що я сподіваюся, що він не мертвий.
  Але, можливо, це все вчинок. Коли я смикаю його за плечі, Майло легко відходить і не пручається, коли я відкриваю пасажирські двері й штовхаю його всередину. Так само й Пол, який усе ще ошелешений, коли я беру його на руки й зтираю брудний сніг з його сорочки.
  «Ви, мудаки, будьте тут завтра о третій пополудні, — кажу я, — і ми розберемося з цим лайном».
  «Ти, чорт, правильно, ми будемо тут», — кричить Пол, але він говорить у північний вітер, дивлячись не в тому напрямку.
  Поки я від’їжджаю, Руді збирається зі снігу. А Майло париться на сидінні біля мене. Можливо, це не вчинок.
  До того моменту, коли ми заселяємося в «Холідей Інн» із нашою пачкою тако, Майло вже досить спокійний, щоб переконати мене зателефонувати Лорі в Керроу й вибачитися за нашу п’яну відсутність. Але навіть крізь товсті стіни наших суміжних кімнат я чую, як старий п’яно сміється по телефону. Я радий, що Майло щасливий. До біса, я щасливий, що живий. Щоб не сидіти в тюрмі.
  Але це триває недовго. І новини не такі вже й погані.
  —
  
  Перша хороша новина полягає в тому, що агенти DEA насправді чемно стукають у двері нашого мотелю, замість того, щоб їх виламувати, що дає Майло час висипати залишки кока-коли на килим і подрібнити їх ногою, ковтаючи ватяний папір перев’язувального паперу, і дає мені багато часу, щоб замкнути Airweight і Browning Hi-Power у пластиковий футляр для транспортування. Якщо вони не мали справжніх ордерів на поганих хлопців, ми були досить чистими.
  Друга хороша новина полягає в тому, що вони надіслали костюми. Або принаймні спортивні куртки. Погано підігнані, призначені для домашніх мавп замість горил. Але вони просять пред’явити посвідчення особи, кажуть «будь ласка», перш ніж недбало розкидати кімнати, і не надягають на нас наручників, щоб ми їхали на допит.
  У федеральну будівлю нас не ведуть. Вони везуть нас на свою територію, де намагаються вразити нас технологіями, які вони використовують для захисту кордону від жахливого напливу наркотиків, речей, які також не спрацювали у В’єтнамі, а потім вони замкнули нас окремо , анонімні кімнати та нагощають нас досить пристойною кавою та жирними пончиками. Через пару годин вони відвезли нас назад до мотелю до часу виїзду, не поставивши мені жодних запитань. Вони поводяться так, ніби вже знають про мене все, що можна знати. І вони, мабуть, роблять.
  Коли я вперше приїхав до Ель-Пасо, DEA вже зберігало моє ім’я у своїх комп’ютерах завдяки довбаній брехні адвоката з наркотиків у Меріветері, який мав бути моїм найстаршим приятелем із війни. Налаштував мене як шпильку. Тоді, коли Джо Дон Пайнс, ця свиня-негідник із більш тіньовими зв’язками в уряді, ніж мексиканська електростанція, вийшов з вікна свого кабінету, урядові виродки поставили постійну зірочку біля мого імені. Але мені пощастило, що я вийшов із халепи без жодних ордерів і з Крихіткою Лестером на стегні.
  —
  У мотелі Майло не каже жодного слова, поки ми завантажуємо наше спорядження та виїжджаємо, не має нічого сказати, доки ми не закінчимо наші huevos rancheros у Victor's Cafe, а потім каже: «Так багато, що ми тримаємо голови опущеними, Sughrue. Ті мудаки в Матео можуть почекати. Давай поїдемо до Сіетла».
  
  «Можу я хоча б подзвонити додому?»
  «Тільки не кажи їй, куди ти йдеш», — спокійно каже він, потім хапає чек і прямує до дверей.
  —
  Можливо, в Ель-Пасо зараз зима, але в Сіетлі щось схоже на бабине літо на межі зими. Коли політ кружляє по схемі приземлення, засніжені Каскади та Олімпійські ігри сяють у місячному світлі, Реньє сяє, наче ще один місяць, висмоктаний із серця гірського хребта, а Звук тягнеться серед темних островів, як лист кованого срібла. Майло зробив декілька дзвінків, поки ми зупинялися в Солт-Лейк і домовилися про оренду кадилака та двох номерів у готелі «Inn at Market» із ідентифікатором Мілтона Честера — готелі, куди Тіптон зателефонував один із своїх дзвінків. Інший, розміщений через кілька хвилин, був у ресторані Campagne, який, як виявилося, знаходиться через маленький дворик від готелю. Коли ми зареєструвалися, ми побачили, що бар все ще відкритий, тож Майло пропонує випити склянку.
  Ми піднімаємося в ліфті, щоб сховати своє спорядження, і я зауважую, що Майло не сказав жодного слова про допит DEA.
  «Пізніше», — каже він і залишає це на тому.
  У невеликому барі опівночі серед тижня досить жваво, але ми встигли сісти на пару стільців у кінці бару, і Майло замовив пару подвійних наживок Macallan, що викликало посмішку кучерявого білявого бармена. .
  — Дванадцятирічний чи вісімнадцятирічний, сер? — запитує він.
  — Дванадцять, — каже Майло. «Шість кубиків льоду».
  «Це мій напій», — каже бармен.
  «Тож давайте всі скуштуємо», — пропонує Майло. І ми це робимо.
  Клієнти здебільшого виглядають висококласними та привабливими дітьми, мабуть, яппі мистецтва та реклами, за винятком двох великих чоловіків середнього віку за столиком, які діляться кількома пляшками шампанського з молодою дівчиною з блокнотом, яка, здається, бере у них інтерв’ю. Двоє хлопців — один у робочій сорочці з шамбре, інший у пошарпаному светрі — не вписуються в цю сцену, але здається, що їм у ній цілком комфортно. Вони або багаті, або відомі, або обидва. Один із них має дике око, яке, здається, спрямоване не так, як його обличчя; інший, великий кривий ніс з тією ж проблемою.
  
  Під час затишшя, коли бармен змінює компакт-диск з Етти Джеймс на Джонні Кеша, я чую, як молода дівчина запитує: «Чи правда, що ви, хлопці, одного разу з’їли цілого оленя?»
  Чоловіки хором регочуть, а той із носом відповідає: «Це був просто маленький олень». Потім дико сміється і замовляє ще одну пляшку дорогого французького шампанського.
  У нас є ще кілька напоїв, які чекають, поки бар звільниться, як це відбувається перед останнім дзвінком, за винятком двох хлопців за столиком, яких покинула молода дівчина.
  «Сподіваюся, останній дзвінок був трохи спокійнішим, ніж минулої ночі», — кажу я.
  «Я теж», — відповідає Майло, а потім показує бармену востаннє наповнити наші склянки. Коли він закінчив, Майло запитав: «Ти працював минулого четверга ввечері?» Бармен киває. «Ви пам’ятаєте, як комусь із гостей готелю подзвонили незадовго до півночі?»
  Перш ніж бармен встигає щось сказати, відповідь лунає позаду нас. «Це був би той привіт Дуді, Джим», — каже джентльмен із загнутим носом. «Ед Форсайт, — додає він без потреби, — але він пішов учора».
  —
  «Чорбане DEA поводиться так, ніби вони все знають, — каже Майло пізніше, коли ми випиваємо останню чарку в його кімнаті, — але вони ні. Вони влаштовують на нас якусь аферу. Я просто не можу зрозуміти, що це таке. Крім того, вони запропонували мені угоду».
  "Угода?"
  «Так», — каже він і робить довгу паузу. «Я перекидаюся на вас і йду. На всьому. Що б там не було».
  «Що ти сказав?»
  
  «Я сказав їм, що мої адвокати можуть бити своїх адвокатів», — каже він, посміхаючись. «Але вони купили це надто швидко, надто легко. У них щось інше на думці».
  «Що?»
  «Ну, я не впевнений, і це мене турбує. Але вони запропонували щось досить дивне, — каже він і довго тягне скотч.
  «Що?»
  «Вони думають, що ваша стрілянина пов’язана з моїми грошима».
  «Це не має довбаного сенсу».
  «Вони не дурні, — каже він, — просто обмежені». Потім допиває. «Тож ми повинні про це подумати».
  «Це ніколи не був нашим довгим костюмом», — кажу йому, і він сміється, як не робив це останні дні. «І це теж», — додаю я. «Який зв’язок між Едді Форсайтом і Аароном Тіптоном? Я не можу цього зрозуміти».
  «Ну, — каже Майло, — подивимось. Конні вийшла заміж за банкіра з тіньовими зв'язками. Мертвий шахрай Конні є банкіром і пов’язаний з однією з прикордонних родин. Можливо, західне мистецтво та банки — хороші місця, щоб сховати гроші від наркотиків… Блін, я не знаю».
  «То навіщо вбивати товсту жінку? Не дати їй співати?»
  «І здуйте її відбитки пальців і зуби», — додає Майло. «І Тіптон. Нічого не підходить, блін. І я не бачу способу знайти відповіді. Як би я не хотів ще раз підкинути Едді, він не з тих, хто буде робити нам лайно.
  «Можливо, я просто спитаю його прямо, — каже він, — останнім часом мені трохи пощастило, що я не був ні милим, ні злим».
  «Ви маєте на увазі, як минулої ночі?»
  «О, чорт, ці мудаки нічого не знали», — каже він. «Вони просто мертва крапля. І я втратив своє лайно. Я сказав тобі, що мені шкода. Якщо хочеш, я повернусь і вибачуся».
  «Коли?»
  «Завтра ввечері».
  Потім дзвонить телефон.
  
  «Хто б це міг бути?» Я питаю, але Майло просто відповідає на телефонний дзвінок і каже абоненту почекати.
  «То що я маю робити?»
  «Подивіться, чи не зможете ви посадити нас на ранній рейс Delta, і я відвезу вас додому завтра», — каже він. «І спробуй подрімати».
  «Ти бос», — бурмочу я, виходячи за двері, але Майло вже занурюється в телефонний дзвінок.
  І я виявив, що я зовсім не проти ідеї дому. Ні трохи. Потім я спала на думку, що, мабуть, Майло не розповів мені всієї історії про свою зустріч із DEA. Але після його допиту братами Кауфманами я обережно ставлю йому запитання.
  OceanofPDF.com
  
  
  ЧАСТИНА П'ЯТА
  Майло
  OceanofPDF.com
  
  Сьюгрю дрімали під час рейсу до Солт-Лейк-а, потім знову на коротшому перельоті до Альбукерке й далі до Ель-Пасо. Він навіть не чинив символічного опору, коли я кинув його в магазині. Тож коли він запросив мене залишитися на ранню вечерю в «Лев’яче серце», я погодився.
  Це була ніби тиха безцільна трапеза. Оскільки ми нічого не знали, нам, здавалося, не було про що обговорювати. Вітні колупала свою їжу, а Крихітка Лестер розфарбовував його серветку. Сугрю назбирав у крамниці жменю газет — «Альпайн», невеликий тижневик Фейрберна, «Мідленд», «Одеса» й «Ель-Пасо» — і гортав ними, поки ми їли.
  «То що ж нам робити, — запитав він, — якщо Хоуді Дуді не хоче з тобою говорити?»
  — Не знаю, — сказав я, раптово втомившись до кісток. «Можливо, нам варто взяти відпустку. Вставте вас, Вітні та Малюка Лестера в Чудовисько, і дозвольте вам, хлопці, показати мені цю країну», — сказав я. Малюкові Лестеру ця ідея сподобалася більше, ніж Вітні. «Мені може сподобатися це лайно в пустелі, знаєте. Можливо, нам теж варто подзвонити Кейт. Відведи дитину на вечерю, а потім відвези її до Монтани. До біса, я не знаю. Можливо, нам усім варто поїхати до Мексики на справжню відпустку».
  «Ви знову хочете кинути? Про що, в біса, ти думаєш?» — тихо запитав він мене. «Ви не можете дозволити собі відпустити це».
  «Можливо, я зможу», — сказав я, розмірковуючи, як залишити Сугрю назавжди, а потім глянув на Вітні та Малюка Лестера, але вони загубилися в Маленькій Золотій Книзі. «Хлопець, який тебе вбив, мертвий…»
  «Так вони кажуть».
  «…і гроші мого батька розлетілися разом із проклятим вітром, тому, можливо, нам варто просто розслабитися».
  
  — Правильно, — гірко сказав він. «Слухай, чоловіче, якщо ти боїшся підтримати Форсайта, я це зроблю».
  «Я не думаю, що ти маєш право говорити це мені, хлопче».
  — До біса, — продовжував він із гірким гарчанням у голосі, — можливо, навіть узяти справжню роботу. Ти і я, чувак, ми могли б погнатися за заставою для Харіма. А може, навіть піду працювати охоронцями». Тоді він знову переглянув газети й підняв оголошення. «Ці голлівудські придурки, — сказав він, — та Rattlesnake Productions, вони приймають ставки на кваліфіковану службу безпеки. Ми маємо право, чи не так?» Тоді він зім’яв папір. «Хай, чувак. Можливо, ти почав це лайно, але я не боюся закінчити це».
  «Якщо вам, хлопці, доведеться ще раз побитися, щоб подружитися, — сказала Вітні, — знайдіть собі нову аудиторію і залиште мене, до біса». Тоді вони з Крихіткою Лестером вдарилися по дверях, наче люди, що тікають від вогню.
  «Я зрозуміла», — сказала я, кидаючи серветку на стіл. «Я повернуся за пару днів, і ми закінчимо це лайно».
  «Але твоє серце більше не в цьому, чоловіче».
  «Я залишив своє серце в Сан-Франциско, придурок».
  «Або за межами Колумбуса, Нью-Мексико, — раптом сказав він, не посміхаючись, — разом із твоїми горіхами».
  Я глибоко вдихнув, і ми дивилися одне на одного поверх мертвої тиші. «Твій виклик, — сказав я, — на стоянці, у пустелі, де ти ховаєшся, чи на довбаному місяці».
  Сугрю зітхнув, потер обличчя, наче міг витерти щетину з обличчя. «Гей, друже, вибач», — сказав він. «Я не знаю, про що я думаю».
  «Це досить зрозуміло».
  «Слухай, я збираюся позичити тобі Airweight, чоловіче, — сказав він, — і я хочу, щоб ти пообіцяв мені, що якщо той придурок Хоуді Дуді накинеться на тебе, ти припини його. Вставте в нього п'ять патронів без жодного чортового слова».
  Я не сказав так. Але я також не сказав ні. Здається, ми проводили забагато часу разом. Але те, що майже сталося, закінчилося.
  
  «До речі, — тихо додав він, — Вітні каже, що дзвонила Кейт. Кожен день. Чому б вам не зупинитися?»
  «Можливо», — сказав я, потім заплатив чек і заліз у Звіра. У моєму дзеркалі заднього виду виглядало так, ніби Сьюгру та Вітні кричали одна на одну в тьмяному світлі. Можливо, це була моя вина, але в мене не було ані часу, ані сил намагатися це виправити.
  Оскільки у мене була ціла ніч на міжштатній трасі, незважаючи ні на що, я вирішив заскочити до Кейт. Будинок ранчо знову виглядав безлюдним. Генерал ніби спав за кермом свого великого пікапа, припаркованого в дальньому кутку будинку. Біля вхідних дверей стояв Rattlesnake Productions 4Runner, і старий вакеро присів навпочіпки, притулившись до стіни. Ковбой коротко посміхнувся мені, коли я виліз зі Звіра, вийняв тонку, власноруч скручену цигарку з його обвислих вусів, сплюнув на ґанок, а потім виплюнув у мене повний рот іспанської: «Que quiere tu, gringo? »
  — Кейт, — сказав я. Я слухав прикордонну мову Сьюгру і відроджував свої підліткові мрії про громадянську війну в Іспанії Роберта Джордана. «Es aqui?»
  — Пеладіта, — сказав він, сміючись, — маленька лиса. Тоді він один раз вдарив у двері кулаком.
  Ніби вона чекала за дверима, Сюзанна швидко їх відчинила. Вона знову одяглася в чорне, цього разу — у ковбойські чоботи, нові чорні пом’яті Levi’s, джинси й піджак, дорогу постарілу робочу сорочку й сріблястий шовковий шарф, зав’язаний на довгій гладкій шиї. Вона торкнулася шарфа професійно червоними нігтями і запитала жорстким рівним голосом: «Чи можу я вам допомогти?»
  «Кейті поруч?»
  Жінка звузила очі, потім обернулася, не відповівши мені. «Кетрин!» — закричала вона. Вона пішла назад у темну порожню западину будинку, не запрошуючи мене крізь широко відчинені двері. Вона вмостилася в режисерському кріслі перед ноутбуком за великим столом в їдальні. Сем Данстон і молода дитина сиділи з іншого боку. Клацання її нігтями по клавішах ноутбука на кілька хвилин заповнило тишу будинку. Тоді жінка підвела погляд, її очі були тверді, як малахітова крихта, і дивилися на мене так, ніби вона ніколи раніше не бачила мене.
  
  «Кетрин!» — крикнула вона знову. Її партнери здригнулися. «Джентльмен абонент!» Вона змусила цю фразу прозвучати як «біле сміття».
  Кейт витанцювала з дверей кухні з музикою, затиснутою на вухах, з банкою пива Tecate в одній руці, бомбардувальником в іншій, у довгій жовтій футболці з написом FUCK KARMA … спереду, а на назад… ДО ТОГО, ЩО ВОНО ТЕБЕ ТРАКНЕ .
  «Дядьку, дідусю», — скрикнула вона, побачивши мене, потім підійшла й обняла мене за шию. «Де ти, чорт, був, чоловіче?» — прошепотіла вона, а потім додала достатньо голосно, щоб її сестра почула: — Ти отримав удар, татусю?
  Я навіть не потрудився відповісти.
  Кейт познайомила мене з вакеро, Хуан-Хосе, який мовчки пішов геть, на диво сором’язливий і ввічливий, а потім Кейт помахала своїй сестрі. «Скажи привіт», — сказала Кейт. Сюзанна холодно посміхнулася нам на шістнадцяту дюйма.
  «Вона надто довго працює в Голлівуді», — пояснила Кейт. «У неї немає часу бути ввічливою. Так що нахрен її. Слухай, ми готуємо фахіту на мій день народження в неділю, тож ти збери цього нікчемного Суґрю, його дружину та дитину та змуси їх прийти…»
  — Кетрін, — тихо сказала Сюзанна. «Це приватна вечірка».
  Кейт проігнорувала її. «Вона привозить зірок і свої знамениті серветки для дупки, — пробурмотіла вона, — і боїться, що великий немитий попросить у них автографи та все таке липке, липке лайно…» Кейт замовкла, щоб перевести повітря, а потім звернулася до сестри з кутка. її рот. «Містер Милодрагович занадто багатий, щоб бути мудаком…»
  «Я впевнена, дорога сестро…» сказала Сюзанна, не відриваючись від екрану.
  «Обіцяю, що не проситиму автографів, — сказав я, ловлячи кайф Кейт, — якщо я також не зможу взяти неккідських глечиків».
  «…і це мій день народження».
  
  Не відриваючись від свого портативного комп’ютера, Сюзанна посміхнулася: «Тільки випадково».
  Я повів Кетрін до машини, і ми сіли на переднє сидіння, щоб я міг зробити для неї невеликий кусочок удару Тіптона.
  «Як справи, дитино?» запитав я.
  — Як завжди, — сказала вона. «Стрілянина і крики; гавкіт і лихослів'я..."
  «Твій тато і Сюзанна?»
  «А я посередині», — тихо сказала вона. «Це завжди було погано, але це найгірше, що коли-небудь було». Тоді вона замовкла. «Мені здається, у мого батька є гроші в цій угоді про фільм…»
  «Як це змінить ситуацію?» запитав я.
  «Ви не знаєте генерала та грошей», — сказала вона. «Управління ранчо іноді коштує дорожче, ніж вони заробляють, і його вихід на пенсію йде не так далеко, як передбачається… Чорт, я не знаю. Він завжди смішно ставився до грошей».
  «Кеті, люба, — сказав я, складаючи перев’язку в її руку, — ти тримайся, і якщо я вчасно повернуся з Остіна, ми приїдемо на фахітас. І, можливо, навіть пару сміху».
  Потім дівчина мало не посміхнулася, обійняла мене на прощання, ллючи сльози на моїй шиї, прошепотіла «Повертайся» і втекла назад у будинок. Це змусило мене замислитись, чому деякі сім’ї просто не лізуть одна в одної. Навіть ті, хто їх не мав.
  Я тримав руку на ключі запалювання Звіра, коли Генерал підійшов до мене з дальнього боку свого пікапа з пляшкою в руці. Я виліз хоч би привітатися.
  «Містер Милодраговичу, — ввічливо сказав він, — я, мабуть, ніколи не дякував вам за те, що ви повернули Кейт додому. дякую У вас є діти?»
  «Ні», — збрехав я. Я не бачив причин обговорювати своє життя з генералом.
  «Вони розб'ють тобі серце», — сказав він і підніс до губ запорошену пляшку. Мабуть, він пішов глибоко в свій підвал заради цього. Тоді він запропонував мені. «Я впевнений, що Кейт сказала вам, що в мене є чудовий льох. Це Наполеон, 1846 року, здається, з підвалу Сомаси. Як офіцер і джентльмен, я можу запропонувати вам постукати…»
  
  «Ні, дякую, — сказав я, — я не був офіцером».
  «Мушу вибачитися за відсутність сніфтеру, — продовжував генерал, — але якось це здавалося зайвим у такий день…»
  «Такий день?» Я сказав.
  «Одна з моїх дочок зла, як скажена лисиця, — пробурмотів він, — а друга — кам’яна дамба… Цікаво, що я зробив, щоб заслужити це…» Він не хотів відповіді. Він сів на піднесене підвіконня ґанку. «Я знаю, що ти не був офіцером», — раптом сказав генерал, повертаючи своє худе обвітрене обличчя, щоб поглянути на мене. «Ти був дитиною, проклятою дитиною…»
  «Вірно», — сказав я. Мені виповнилося шістнадцять років, а сімнадцять я тулився в холодній багнистій траншеї. — Але як ви це дізналися, сер?
  Генерал лукаво посміхнувся. «Знаєте, у мене все ще є друзі в Пентагоні».
  «Я впевнений, що так», — сказав я. Як більшість слідчих, я не любив, щоб люди копалися в моєму минулому. «Але який сенс?»
  «Ви не проти, якщо я задам вам особисте запитання?» — спитав генерал, раптом майже тверезий, коли підняв пляшку. Перш ніж я встиг відповісти, він запитав: «Ти був у бою, так? Це змінює людину, чи не так? Я скучив за Кореєю та В’єтнамом, але за роки мого перебування в Центральній Америці я бачив деякі проблеми. Досить знати, що це змінює людину, робить її кращою...» Старий підвівся і підійшов, щоб спертися на крило Звіра.
  «Це був не мій досвід, сер», — сказав я, що було правдою. «Я знав купу бойових ветеранів Другої світової війни у своєму спорядженні. Деякі з них були чудовими хлопцями. Деякі з них були шматками лайна в зірках, смугах і смугах. Але який сенс? Це було дуже давно».
  «Немає сенсу, — спокійно сказав він, а потім випив, — але що в біса, давай вип’ємо. У нас ніколи не буде іншого шансу... ну, у вас ніколи не буде іншого шансу, тому що я вип'ю всього сучиного сина». Тоді він підніс пляшку до губ і відчув пристойний смак. «Боже, — сказав він, безуспішно намагаючись бути одним із хлопців, — якби кицька була медом і горіла, вона мала б такий смак».
  
  Генерал знову запропонував мені запорошену пляшку, і цього разу я її взяв, як дурень. Його оцінка бренді була не надто далекою. Ані моя оцінка дурості випивати з ним.
  «Візьміть іншу», — сказав він. «Ви повернули Кеті додому, і я вам винен... більше, ніж ви знаєте».
  Тож я знову постукав. Можливо, бренді слід було подавати в розігрітій свічкою кухлі — я не знаю, — але навіть із пляшки я почувався так, ніби я мав би одягнути ранкове пальто, циліндр і аскот, жінка на моїй руці, такий худий і клопітний, як афганський хорт.
  "Чудово", - сказав я.
  «Візьміть ще», — сказав генерал, і я зробив. Але коли я повернув йому пляшку, він запитав: «Я впевнений, що Кеті сказала тобі, що виродки намагалися звинуватити мене в тому безладі Іран-Контрас?»
  — Вона щось про це згадала, — обережно сказав я.
  «Багато великих солдатів — бойових солдатів, великих американців — було вимазано дьогтем цією гидкою щіткою, — сказав генерал, знову подаючи мені бренді. «Обмазаний виродками, які ніколи не чули звуку стрілянини», — додав він. «Я ніколи більше не буду відчувати те саме щодо цієї країни… Ці солдати виконали свій обов’язок».
  «Я не впевнений, що обов’язок включав брехню Конгресу…»
  Не встиг я закінчити, як генерал вихопив пляшку з моєї руки. «Що, в біса, ти про це знаєш?» запитав він.
  Я вагався з відповіддю. Він був батьком Кеті.
  «Що?» запитав він. «Що ти в біса знаєш про обов’язок?»
  «Не дуже, — сказав я, забираючи пляшку назад, не пропонуючи її, — але я зробив те, що вважав своїм обов’язком…»
  «Але ви ніколи не керували людьми, ніколи не стикалися з підступними політичними проблемами…»
  «Це правда, сер», — відповів я і знову випив бренді. «Генерал, — сказав я, — вибачте мене за відвертість. Але я провів десять місяців у Кореї, де служив у лінійній піхоті, і, чорт забирай, я виконав свій обов’язок...» Мені довелося зупинитися, щоб перевести дух і стримати непроханий гнів. «Але це не зробило мене чортовим брехуном».
  
  «Але це був інший час, — сказав генерал, майже благаючи, — правила були інші».
  Як завжди, небо Західного Техасу рухалося. Хмари, світло і надія на дощ. Я загорнув йому в руку коньяк. Він не чинив опору.
  «Правило полягає в тому, — сказав я, — ти їси їхню сіль і виконуєш їхні накази, але ти не брешеш за них, коли вони облажаються». Здавалося, настала темна мить, коли в очах генерала спалахнуло світло, коли він сказав мені: «Ти ніколи не керував. Ви не знаєте, про що, в біса, говорите».
  Керівники все життя розповідали мені це лайно.
  Подумайте про це так: ви перебуваєте в третій хвилі в Тараві, і якийсь дурень неправильно зрозумів приплив, тому ваш десантний корабель зупинився на рифі; кожен другий морський піхотинець у вашому LST гине під час боротьби на тисячу ярдів через прибій; або ви потрапили в пастку на тому чорному ковзаючому піску на Іводзімі, і якийсь довбаний горіх у танку наїде на вашого друга; або це Корея, коли можновладці вирішують, що реактивні літаки можуть працювати з піхотою впритул; ви гасите фіолетові панелі та дим дня, а F-86 все одно ковзають по ваших позиціях, б’ючи вас ракетами та снарядами 50-го калібру, великими й потворними, як ваш великий палець; або ваш загін лежав на хребті в Індокитаї, їдячи лайно з консервної банки, що залишилося після війни, яку ніхто не пам’ятає, і якийсь хлопець, який втік із штату Східний Ісус, неправильно читає висоту на 81 мм, і всі, кого ви знали під час цього туру, перетворилися на криваві калюжі без іронічних завершальних рядків.
  «Я не хочу бути неввічливим, сер, — ввічливо сказав я, — але я бачив більше атеїстів у лисячих норах, ніж республіканців».
  «Я не знаю, що це означає», — сказав він, а потім усміхнувся, як людина, для якої лисячі нори — це абстрактне поняття.
  
  — Я теж не впевнений, — сказав я. — Бережіть себе, сер.
  Тож я кивнув на прощання й заліз у Звіра, залишивши його з його закривавленою пляшкою, думаючи, що, можливо, мені потрібен тривалий відпочинок і об’їзд до Бланко.
  Але мені довелося подумати, чи, можливо, Сугрю не правий: я боявся зустрітися з Хоуді Дуді. Я мав повернутися додому з війни багато років тому. Але іноді воно слідує за тобою додому, як злий пес.
  —
  Під час довгої дороги до дому Бетті я знайшов час, щоб ще раз переглянути зустріч з DEA в Ель-Пасо. Я точно не розповів Сьюгрю всю історію. Якби я був, то не було б можливості залишити його, коли мені довелося б перетнути кордон. І під час співбесіди з агентом DEA я вирішив зробити саме це.
  Агент — високий, сухорлявий лисий чоловік років п’ятдесяти, вузлуватий шматок роботи, радше хрящ, ніж м’яз, — який нарешті ввійшов у маленьку кімнату для допитів, представився як «Чак Джонсон».
  «Це буде ваша копія», — сказав він тихим південним голосом, витягнувши з кишені мікрокасетний диктофон, поклавши його на стіл між нами й увімкнувши. Тоді він простяг свою широку руку, на яку я не звернув уваги. Він справді виглядав ураженим. «Так воно й буде, га?»
  «Ви, біса, маєте рацію, — сказав я, — містер… Як вас звали? Хайрам Вокер? Або це був Фред Флінстоун? І будь ласка. Скажи мені, що це єдиний записуючий пристрій у цій кімнаті. Ісусе, дай мені спокій».
  «Містер Милодраговичу, — тихо сказав він, спираючись стегном на стіл, — звичайно, це не єдиний записуючий пристрій у кімнаті. Але все інше вимкнено. Тому я хочу, щоб у вас був свій примірник».
  Мене зацікавив цей прийом. Тож я підіграв, перевірив касету та рівень звуку, а потім замінив її між нами.
  
  «Що тепер?» Я сказав.
  «По-перше, не їдь зі мною. Пару танців зі мною, і ти будеш просити братів Кауфманів».
  «Хто це?»
  Агент підвівся, швидко, розчаровано обернувся, потім вдарив долонями по столу й нахилився мені в обличчя. «Слухай, тупий сучий сину, — прошипів він, — я не якийсь довбаний бюрократ із пістолетом. У мене на вулиці більше часу, ніж у вас, і я знаю все, що можна знати про вас і вашого приятеля-придурка, Сугрю. все Ти трахаєшся зі мною, і ви двоє більше ніколи не побачите білого дня…»
  «Чому б тобі просто не припинити цю жахливу мелодраму і не сказати мені, чого ти хочеш?»
  Після довгої паузи й глибокого, важкого зітхання людини, яка надто довго перебуває у лайновій, програшній війні, «Я хочу, щоб Еміліо Кауфман був один по цей бік кордону», — спокійно сказав він.
  Я дозволив цьому лежати там. Але щось погане й жирне проскочило між моїми нутрощами, поки я чекав на його пояснення.
  «Слухай, — сказав він, — це не твій звичайний прикордонний смітник. Я не можу доторкнутися до нього в Мексиці. Він один хитрий сучий син. Наш власний спецназ навчав його, коли він закінчив середню школу, і він кілька разів проходив навчання в Центральній Америці, перш ніж повернутись до Штатів, щоб захистити докторську дисертацію. доктор фармакології Вашингтонського університету, ступінь магістра ділового адміністрування в Гарварді — його сім’я була заборгована мережі аптек Cruz Azul — тому він до біса розумний, підлий і без совісті».
  «Звучить як злий близнюк Супермена, Скіппі», — припустив я.
  «Розумніший і сильніший, ніж це», — сказав він. «Більшість кокаїну, який прибуває в Америку, перевантажується через північну Мексику. Еміліо Кауфман контролює більшу частину кокаїну, який перетинає кордон у цьому секторі. Він робив це роками, пережив усі зміни колумбійських наркобаронів, тому що він найкращий у своїй справі. І він особливо запеклий. Він втрачає вантаж, усі, хто з ним пов’язаний, гинуть. всі І всі їхні родини. І він має тісні політичні зв’язки, практично не підлягаючи звинуваченню по обидві сторони кордону».
  
  «Введіть війська», — запропонував я. «Це спрацювало з Нор'єгою. Як оберіг».
  «Гей, мудаку, не жартуйте, коли ви не знаєте всієї історії».
  «Так, – сказав я, – оскільки я цивільний, я ніколи не дізнаюся всієї історії. Так чого, в біса, DEA хоче від Кауфмана?»
  — Ось так, пане Милодраговичу, — люб’язно сказав він. «Ми дізналися з дуже надійного джерела, що Кауфманн збирається змінити бізнес. Від контрабанди до дизайнерських наркотиків».
  «Так?»
  — Говорять, що він удосконалив новий наркотик, який можна палити, ковтати чи вводити ін’єкційно. Кайм кокаїну, спокій героїну та ціна креку», — сказав він. «Подумайте, як виглядатимуть центри міст, коли це вийде на вулицю».
  «Так, — сказав я, — хаос, війна та бюджет DEA потроюється. Перестаньте пускати дим мені в дупу, містере Джек Деніелс. Чого насправді хоче DEA?»
  Після тривалої паузи він вирішив розповісти мені іншу версію правди. «Не DEA, пане Милодраговичу», — сказав він, зітхнувши, а потім сів. «Я. Я хочу його. Кауфман зробив лише дві помилки у своєму житті. Кілька років тому він убив людину в доках у Пунтаренасі, Коста-Ріка. Серед білого дня. Американська туристка, молода дівчина, яка подорожувала зі своєю недільною школою, зняла на відео вбивство. Її батько був поліцейським у Рестоні, штат Вірджинія, і вона була жорсткою дитиною. Вона зберігала спокій, робила чіткі фотографії вбивства». Потім агент зробив паузу, знову зітхнув, і мені не довелося питати, хто ця дівчина. — Кауфман убив її теж, — тихо продовжив він. «Через довгу низку нещасних випадків стрічка нещодавно потрапила до моїх рук. Якщо я зможу доставити його до Коста-Ріки, я затримаю його дупу назавжди. Назавжди».
  «Яка ще була його помилка?» запитав я.
  
  «Що? Після Гарварду він подав документи на американське громадянство. Батько вигнав його із законної родини. Саме тоді він з’явився в Енохаді, щоб зустрітися з родиною своєї матері, Хуртадо, які володіють ранчо Кастеллано».
  «Чому ти думаєш, що я можу зробити щось сам, чого ти не зможеш, маючи за собою весь довбаний уряд?» запитав я. Потім, коли він не відповів, я сказав: «Дозволь мені відповісти тобі. Тому що він актив ЦРУ, чи не так?»
  — Я б нічого про це не знав, — повільно сказав він.
  «Ісусе, — сказав я. «Якого біса він робив зі спецназом у Центральній Америці?» Він не відповів. «Гаразд, що я маю з цього?»
  «Ну, дайте мені подивитися. По-перше, я зможу вберегти Сугрю від в’язниці».
  «Що?»
  «Деякі з моїх колег сприйняли таємничу смерть Джо Дона Пайнса досить серйозно», — сказав він. «Тож на це розслідування було витрачено багато понаднормових годин. Неофіційно, самі розумієте».
  «І?»
  «Мені пощастило з ключем», — сказав він. «Того товстуна, який був посередником у бамбукових гадюках Суґрю, заскочили у Вегасі, коли я там опинився. Десять унцій примо удару. Вистачить на двадцять п'ять років без умовно-дострокового звільнення. Тож містер Дальгрен заспівав мені сумну пісню. Після цього було не важко. У мене навіть є хлопець, який зробив копії глиняних качок, які він використав, щоб доставити змію в офіс Джо Дона Пайнса…»
  «Мексиканські деревні качки», — сказав я нікому конкретно.
  «…і я навіть знайшов хлопця, який викрав вантажівку UPS, якою він доставляв пакунки…»
  "Добре", - сказав я. «Ви висловили свою думку. Що я отримаю?»
  «Що ти отримуєш? Ну, дозвольте сказати, що стрілянина Сугру в Нью-Мексико і ваші зниклі гроші безпосередньо пов’язані…»
  «Що, в біса, це означає?»
  «Це означає, що, можливо, я зможу показати вам, як повернути ваші гроші».
  
  «Хотілося б, щоб я тобі вірив».
  «Краще повір мені», — тихо сказав він. «У вас більше немає вибору». Тоді він поліз у кишеню піджака, дістав маленький шкіряний пакунок і номер 800 на клаптику паперу, який простягнув мені. «Це роботи. Той самий препарат, який Кауфманни використовували проти вас. Він буде нерухомим щонайменше чотири години. І ви можете зв’язатися зі мною за цим номером у будь-який час. День чи ніч. І я зустріну вас на злітно-посадковій смузі Кастільо протягом години».
  «Чому ви просто не дозволяєте нам застрелити його? До біса, маючи правильну зброю, Сьюгру, ймовірно, зможе встромити йому в вухо патрон на відстані вісімсот ярдів».
  «Померти – це надто легко. Я хочу, щоб цей виродок був у камері в Коста-Ріці».
  «Дайте мені вгадати», — сказав я. «Ви наближаєтеся до пенсії, чи не так? І, можливо, федеральній поліції Коста-Ріки потрібен досвідчений американський поліцейський…»
  «Я б нічого про це не знав», — знову сказав він.
  «Чудово», — сказав я, глянув на номер на аркуші паперу, потім засунув його в рот, розжував і проковтнув.
  «Що, в біса, ти робиш?»
  «Їсти докази», — сказав я.
  Він засміявся, чесно. «Здається, це краще, ніж запихати собі це в ніс…»
  Ми встали. Він знову простягнув руку. І я знову проігнорував це.
  «Слухай, друже, я не знаю, чого ти шукаєш, але ти, довбані люди, зводиш мене з розуму», — сказав я. «Ви хочете виграти війну з наркотиками? Це до біса просто. Вийми з нього кляті гроші. Легалізувати лайно. Немає грошей, немає криміналу. Без шкоди, без фолу. Оголошуємо війну виграною, і ходімо додому. Якщо ви справді хочете допомогти, візьміть свої бюджети та віддайте їх на програми працевлаштування та реабілітаційні лікарні…»
  «Простодушна ліберальна фігня!» — прогарчав він. «Ти не знаєш, про що, в біса, говориш».
  «Ну, нас двоє, сер», — сказав я. «Ти тримай своїх людей подалі від мене, а я подивлюся, що зможу зробити. Але ти наїбаєшся з Сугрю, і я проведу решту свого життя та всі свої гроші, перетворюючи твоє життя на пекло. Пам'ятайте, мені нема чого втрачати. Абсолютно нічого».
  
  «Можеш сказати це ще раз», — сказав він і вивів мене з кімнати.
  Коли вони відвезли мене назад до мотелю, я думав, що сталося з тим підлітком, якому не терпілося потрапити на війну, який підняв руку, щоб присягнути на вірність країні, Конституції та головнокомандувачу. Мені також було цікаво, що сталося з цією країною, Конституцією та президентом, через що заплямовані й постарілі останки того підлітка відчували себе так, ніби він володів останніми частинками моральної цілісності в цьому неспокійному світі. Або, можливо, я просто думав, чому я?
  —
  «Схоже, у вас буде відкрита зима», — сказав я Бетті Портерфілд, коли ми сиділи на її галереї, потягуючи ранкове пиво й повільно потягуючи. Я мало не вбив себе, дістаючись туди, але встиг зустріти її біля перших воріт на початку її вихідних. Давно я так не хотів побачити жінку. Дуже довго.
  «Що таке відкрита зима?» сказала вона.
  «Без снігу».
  Вона тихенько засміялася, і цей звук зробив шістьсотмильну поїздку вартою. «Дощ із мокрим снігом чи льодяний дощ — це приблизно так само близько, як ми зазвичай буваємо до снігу, — сказала вона, потім заклала пасмо тонкого рудого волосся за вухо й відвела погляд, додавши так тихо, що я майже не розчула, — Але ви повинні почути це на жерстяному даху».
  «Я думаю, що мені це хотілося б».
  Вона повернулася, щоб подивитись на мене й замислилася над цим. Шеба ненадовго заворушилася на верхній сходинці, потім витягнулася на слабкому сонячному світлі, одним оком дивлячись на мене, одним оком на червоних курей Рок-Айленду, які клювали та дряпалися в блідому пилу переднього двору, їхні тихі пискі голоси муркотіли крізь прохолодний ранок. повітря. Тонка хмарка кедрового диму від розкладеного вогню в кухонній плиті просочувалася через маленьку долину.
  
  «Можливо», — сказала вона, а потім знову відвела погляд.
  «Я думав, ти сказав «у будь-який час», — легковажно відповів я.
  «Це був сніданок», — сказала вона, можливо, різкіше, ніж мала на увазі. Ми були схожі на пару хворих старих меринів, які перевіряли нашу дружбу в новому загоні.
  «Це було добре, — сказав я, — ще раз дякую. Але в мене є купа лайна, яке я маю робити, і якщо ти не хочеш, щоб я тут…»
  Але вона спостерігала, як лісовий дим стає ясним, і довго не відповідала, а потім подумала про курей і сказала: «Знаєте, як я віддаляю Шебу від курей?»
  «Сила волі», — сказав я й усміхнувся.
  «Я дозволила їй убити одного, — сказала вона, — потім я прив’язала ноги до її шиї і залишила мертву курку висіти там, доки вона не згнила. Вона помре з голоду, перш ніж з’їсть яйце».
  «Ти такий жорсткий, як це звучить?» запитав я.
  «Хтось?» — спитала вона, потім подумала й усміхнулася. «Можливо, я, — сказала вона. «Я бачив дещо лайно».
  «Тому ти кинув медичну школу?»
  «Можливо», — відповіла вона. «Можливо. Я казав тобі, що втратив віру в людство. Дуже давно. Люди мене турбують. Бля, я навіть не можу спілкуватися з людьми настільки, щоб мати нормальну практику з дрібними тваринами. Але, окрім цього бутона, я дуже жорсткий».
  «В біса, я викопав собі могилу», — сказав я, намагаючись знову звучати спокійно.
  «Чи не всі ми», — спокійно сказала вона, потім підвелася й пішла до кінця галереї, цього разу повільно, а потім обернулася. — Лягаймо, — тихо сказала вона, — спати.
  — Я думав, ти не спиш, — сказав я.
  «Здається, мені потрібно», — відповіла вона, а потім підійшла й торкнулася пальцем мого носа. «Ти можеш?»
  «Я можу спробувати».
  "Кокаїн змушує мене нервувати", - сказала вона. «Мені це не дуже подобається».
  
  «Я також, — сказав я, — але це був єдиний спосіб, яким я міг дістатися сюди так швидко, як я».
  «Ти міг полетіти».
  Я довго вагався, потім сказав їй правду. «Я не хочу, щоб мене зафіксували як перевіряючого пістолет». Сугрю позичив мені свій Airweight, а я все ще тримав «Глок», захований у багажнику «Звіра». «Це може повернутися до мене».
  «Ти тут, щоб когось убити?» — спитала вона, раптом знову серйозна.
  «Ні, якщо мені не доведеться», — сказав я. «Це не дуже весело».
  «Це не надто весело, навіть якщо так і має бути», — сказала вона без пояснень. «Людяність, порядність — це ще не все, що хочеться». Потім Бетті взяла мене за руку й повела до будинку й через кухню до кутка, де лежав футон. Шеба послідувала за нею тихими клацаючими кроками по дощаній підлозі, потім згорнулася калачиком на дні футона. Собака намагався залишатися нерухомим, як і я, поки ми чекали, поки Бетті ляже.
  Вона навіть не зняла чобіт, витягнувшись поруч зі мною на футоні й схиливши голову мені на плече. Вона говорила мені в шию, розповідаючи жалюгідну історію про те, як вона втратила віру в людство.
  Вона вчилася на другому курсі медичного училища в Х’юстоні, досить нормальна молода жінка, вихована порядними людьми, її тато був дитячим кардіологом, її мати була доброю сільською жінкою без претензій, а Бетті була закохана в молодого темношкірого чоловіка та заручена з ним. Студент медичного факультету з Конро, який сам був вихований порядними людьми, його тато був директором середньої школи, а мати вчителькою третього класу.
  Одного разу рано ввечері Бетті відповіла на дзвінок у двері. Молодий темношкірий чоловік, якого вона побачила в вічко, був у чорному костюмі-трійці, репсовій краватці та мав дорогий шкіряний портфель. Можливо, продавець страхових послуг або аспірант, який проводить опитування. А розпитування могло здатися зрадою чоловіка, якого вона любила і за якого планувала вийти заміж. Тому вона зняла двері з ланцюга і відчинила їх.
  
  «Тоді коли його відкрили, — тихо сказала вона, — він вдарив його плечем, вдарив настільки сильно, що я повалив мене посеред вітальні.
  «Він схопив мене за волосся, потягнув у спальню і перекинув через ліжко, перш ніж я зрозуміла, що відбувається, — сказала вона, — потім він дістав жахливий маленький двадцятидвійковий деррінджер — Господи, у мене був «Кольт» тридцять вісім. Спеціальний детектив у шухляді нічного столика, який мені подарувала мати і навчила стріляти, але він узяв цей дешевий маленький довбаний іграшковий пістолет і встромив його мені у вухо та сказав, що якщо я зроблю все, що він хоче, він не вб’є сказав мені дуже спокійним, майже веселим і висококультурним голосом, а потім попросив мене не змушувати його вбивати мене.
  «Гей, якого біса, — продовжила вона, відвертаючись від мене, — я була дорослою жінкою, друже, я не була зарозумілою сільською дівчиною, тому я сказала: «Добре, але, будь ласка, не роби мені боляче, — і він погодився так мило й ввічливо.
  «Ісусе клятий, яким я був дурнем. Бля, я навіть вибачився за те, що пописав свої штани, коли він почав завдавати мені болю, моїм грудям, і він дозволив мені піти у ванну й прибратися, дозволив мені змінити простирадла, але потім він завдав мені болю, завдав мені болю, і завдав мені болю за що здавалося годинами.
  «О, Боже, він зробив мені боляче», — сказала вона якомога спокійніше, але навіть Шеба почула тон у її голосі. Собака підповзла з дна футона і лизала їй обличчя. Бетті відштовхнула Шебу, потім вибачилася перед собакою, відвернулася від мене й притулила морду Шеби до свого обличчя, а потім Бетті спробувала продовжити звичайним тоном, потерши обличчя Шеби й потягнувши її за нижню губу.
  «Ви знаєте, що в неї на губі витатуйований номер, — сказала вона, — але це був не номер Американського кінологічного клубу. Я перевірив». Потім вона зупинилася, щоб зробити довгий вдих і продовжила розповідь, притискаючи тіло Шеби до свого.
  «О, чорт, він був величезний і залізо твердий, — прошепотіла вона, — і він знову і знову встромляв у мене цю прокляту штуку. У будь-якому місці, де він міг знайти нору. Ой, до біса, друже, у мене всюди текла кров, навіть моє горло було повне крові, і я намагався і намагався його звільнити, будь-що, щоб він прийшов і зупинився, будь ласка, зупинись.
  
  «Потім він зупинився і сказав мені, що я повинна зробити, щоб він прийшов», — сказала вона, а потім замовкла. «Я повинен був повірити, що він збирався мене вбити, інакше він не міг би прийти. Господи, він плакав і вибачався, коли сказав мені це, але він сказав мені, що якщо він мені не повірить, він збирається мене вбити, і я, мабуть, повірив йому. Він встромив цей лайновий маленький пістолет мені в рот і дрочив мені по обличчю. Він вимагав, щоб я стежив за ним, сказав, що якщо я закрию очі, коли він прийде, він натисне на курок.
  «Здається, тоді мені було байдуже», — сказала вона. «Я просто хотів, щоб він пішов, і я був готовий зробити все, щоб він пішов. Тому я зробив те, що він сказав, зробив це без нарікань. А потім найгірша частина, найгірша частина.
  «Він взяв теплу ганчірку для вмивання і почистив моє обличчя, почистив його, наче я була дитиною, поцілував його, і мої сльози зникли з мого обличчя», — сказала вона, повертаючись до мене знову, потім схопила моє пиво й проковтнула решту , і відвернувся від мене. Я поклав її назад у коло своєї руки.
  «Мені здається, я все ще плакала, — продовжила вона, — коли він одягався, тому що цей виродок стояв біля краю мого ліжка і запитав мене цим абсолютно нормальним голосом, чому я плачу. Я не знаю, що я відповів, але це, мабуть, було неправильно, тому що виродок сумно посміхнувся, потім дістав довбану маленьку двадцятьдвійку з кишені свого пальта і вистрелив мені в обличчя. Вистрілив мені прямо в обличчя, потім засміявся і засунув цей лайновий пістолет у кишеню пальта».
  Бетті знову відмахнулася від нас із Шебою, сіла біля стіни й пригорнула до грудей подушку. Тоді вона торкнулася слабкого шраму на своїй вилиці.
  «Я не знаю, що б зі мною сталося, якби він мене не застрелив», — сказала вона, її голос був приглушений подушкою. «Просто не знаю. І я не знаю, що б сталося, якби той двадцятидвійник не відскочив від моєї вилиці й не докотився до мого вуха, якби він пробив носову пазуху, як треба було, і не збурив мені мізки. Не знаю».
  
  Бетті мовчала, уткнувшись обличчям у подушку, так довго, що я нарешті запитав: «Що сталося?»
  Вона підняла голову, зиркнула на мене, наче я була божевільна, і сказала: «Я витягла тридцять вісімку з шухляди тумбочки і вставила два патрони йому в приклад, перш ніж він дійшов до дверей спальні», — сказала вона спокійно, « потім я поклав ще один йому між лопаток, коли він помчав до вітальні. Потім я вискочив з ліжка, штовхав його ногами, доки він не перевернувся, потім я назвав його «довбаним негром» і вистрелив йому в обличчя. Двічі. Потім поклав йому в руку дерринджер і викликав поліцію».
  Бетті відкинула подушку вбік, висмикнула стрічку зі свого волосся й відкинула її, наче намагалася скальпувати себе.
  «Я не знаю», — сказала вона, дивлячись на мене. «Це було все одно, що застрелитися… Я міг би застрелитися».
  «Ну, ти, до біса, впевнений, що це досить хороший кадр», — сказав я, намагаючись відтворити її репліку першого ранку, коли був у неї вдома. Але це була неправильна нота.
  І о, чорт, як мені було шкода. Перш ніж я зрозумів, що відбувається, мене ввічливо, але холодно вивели за двері до Звіра.
  Останнє, що вона сказала, було: «Не дзвони мені, сучий сину, і мені не доведеться тобі класти трубку».
  «Звинувачуй у цьому кока-колу, — сказав я собі, коли їхав, — або звинувачуй у цьому вроджену відсутність чутливості в своєму характері, або звинувачуй у цьому довбану босанову». Як би там не було, я з нетерпінням чекав зустрічі з містером Едом Форсайтом.
  Коли я їхав у напрямку Керрвіля, мокрий сніг почав тріпотіти моє лобове скло, і мені мало не стало шкода Еда Форсайта. Хлопець із Чікано попередив нас, що Форсайт був лохом, і я планував бути кулаком, а не лохом. Я засунув сік у кишеню піджака. Але я так і не дістав його.
  Реєстратор у мотелі пам’ятала мене, тож вона сказала мені, що містер Гіш помер, а потім подзвонила Конні додому, яка сказала підійти, тож я й зробив.
  
  Ед Форсайт зустрів мене біля вхідних дверей своєю тупою посмішкою, а потім супроводив мене у вітальню, щоб побачити «скорботну вдову». Поки ми чекали Конні, він навіть зробив мені випити. Але коли я потягнувся до соку, наче тягнувся до цигарки, Едді спробував убити мене, не кажучи більше.
  Мені вдалося перевернутися через диван, приземлитися на ноги й кинути на нього важке кришталеве скло, перш ніж Форсайт перескочив на диван і поставив каблук свого черевика посередині моєї грудини, а потім злегка приземлився, підскочивши на носках. Коли я відскочив від кам’яної стіни, мені здалося, ніби моє серце зупинилося. Якого біса, я точно був мертвий. Форсайт був на п’ятнадцять років молодший, на тридцять фунтів важчий і мав гірше ставлення, ніж Сугрю.
  «Я дозволю тобі піднятися, старий, — сказав він, і його дурна посмішка виблискувала, — бо ти легкий».
  «Дякую», — прошепотів я. Я не усвідомлював, що лежав, тому піднявся з боку й, хитаючись, підвівся перед ним. «Давай, — сказав я хрипким голосом, — ти, привіт Дуді, довбаний».
  «Припини, Едді», — почувся втомлений голос Конні з глибини кімнати.
  Я зробив один правий хук десь біля його нирки, перш ніж заблокувати його різкий удар лівою рукою. Навіть заблокований, удар ногою, здавалося, розтрощив більшість моїх незламаних ребер. Врізавшись у бар, подбав про решту.
  «Едді!» пролунав крик. Краєм ока я побачив, що Конні вихопила з сумочки маленький автоматичний пістолет із нержавіючої сталі.
  Але Форсайт проігнорував це, ширше посміхнувся й погнався за мною. Я підняв барний стілець між нами, націлившись на нього ногами, але Форсайт без зусиль вирубав з нього щаблі, залишивши мене тримати в руках оберемок розпалу, який я підкинув у повітря, а потім спробував ударити його ногою в промежину. Він злегка повернувся й зачепив мою ногу за тверду, як камінь, плиту свого стегна, а потім підійшов, поваливши мене на підлогу ще одним ударом ноги.
  «Едді!» Конні скрикнула.
  
  «Хай, сука», — відповів він напівобертаючись, все ще посміхаючись мені.
  Можливо, якби він не назвав її «сукою», Конні зробила б попереджувальний постріл над його головою. Вона так і вистрілила в нього всю обойму. Здебільшого вона сумувала. Але одна зі зброї влучила йому прямо в щоку й розвіяла його зубасту посмішку на мені, коли я знову підвівся на ноги.
  Втрата більшості зубів відволікала Форсайта на досить довгий час, щоб я вбив йому голову важким срібним відром для льоду.
  «З тобою все гаразд, Монтано?» — тремтячим голосом спитала Конні, коли вона сіла на підлогу, підібгавши ноги.
  «Добре», — сказав я, не дуже в це вірячи. «Що з тобою? Ви коли-небудь стріляли в когось раніше?»
  «Ні, але я знав, що мені не складе труднощів натиснути на курок».
  «Гарна думка», — сказав я, намагаючись вдихнути, щоб осколки кісток не пронизали мої легені.
  «Він мертвий?» — запитала вона.
  «Напевно, ні, — сказав я, — але він точно облажався».
  Один із чикано з’явився ще до того, як відлуння пострілів вилетіло з розбитого скляного скла.
  «Заберіть звідси цього чінгадеро , будь ласка», — сказала Конні, ховаючи двадцять п’ятий калібр назад у сумочку й підводячись. — Він стікає кров’ю на килимі вартістю тридцять п’ять тисяч доларів. І викликайте швидку».
  «Чи всі жінки в Техасі носять зброю?» запитав я.
  «Лише ті, хто рахує», — відповіла вона. «Якого біса ти хотів від Едді?»
  «Я просто хотів поговорити з ним, — сказав я, — але я не…»
  «Мені здається, що я маю достатньо впливу в цьому місті, щоб мати достатню користь для випадкової стрілянини», — сказала Конні більше собі, ніж мені чи двом дітям, які тягнули Форсайта з килимка. Вона широко всміхнулася, побачивши його зіпсований рот. «І він, мабуть, буде готовий говорити, коли вийде з лікарні».
  «Не турбуйся про це», — сказав я. «Я думаю, що знаю майже все, що мені потрібно». Що було правдою. Якось стоячи на колінах у тій хмарі крові та зубного пилу, ключ став на місце, а замок повернувся, наче змащений грошима. «За винятком однієї речі. Рей Лара колись працював на вашого чоловіка?»
  
  «Перша робота після армії, — сказала вона. «Державний банк Rincon Norte в Ель-Пасо».
  «Гей, Конні, велике спасибі», — сказав я на прощання. «І ще більше дякую, що зняв Едді з моєї спини».
  «Коли завгодно», — сказала вона, невимушено помахавши рукою, наче все це було за день роботи. І, можливо, для Консуели Наварро з Дель-Ріо, штат Техас, так і було.
  Через пару годин з новими знаннями та хворим старим тілом я легко дістався до Остіна, орендував стільниковий телефон і знову зареєструвався в Хаятті. Телефон був важливий. Це дозволяло мені сидіти в джакузі та здійснювати десятки телефонних дзвінків, поки гаряча, вируюча вода справляла біль і біль. Принаймні ті, що назовні. Потрібно було забагато телефонних дзвінків, перш ніж Бетті Портерфілд відповіла на один, і наша розмова була надзвичайно короткою. Але як тільки це було зроблено, решта було легко, за винятком двох швидких поїздок — однієї назад до Мерівезера, де погода була абсолютно неприємною, а іншої — до спекотного піщаного Порт-Арканзасу, — і я знайшов спосіб перевести Еміліо Кауфманна через нього. кордону, не дати Сугрю потрапити у в’язницю і, можливо, покласти частину моїх власних грошей назад у свою кишеню.
  OceanofPDF.com
  
  
  ЧАСТИНА ШОСТА
  Майло і Сугрю
  OceanofPDF.com
  
  Sughrue
  «Майло, — кажу я, — це довбане божевілля. Ви скажете мені, що відбувається?»
  «Периметр охороняється, — каже він, ігноруючи моє запитання, — тож ти просто циркулюєш серед гостей. Тихо зберігай мир. І тримайте вуха відкритими».
  «Якого біса я слухаю?» я запитую.
  «Я дізнаюся, коли ти це почуєш», — каже Майло, а потім повертається, щоб піти.
  «Гаразд, — сказав я, — а якщо якийсь мудак захоче, щоб я приніс йому випити?»
  «Отримай», — тихо каже він. Навіть за темними окулярами його очі тверді базальтом. Так само, як вони були, відколи він повернувся з Остіна. І сказав мені, що ми збираємось займатися охоронним бізнесом. Я ніби за вечерею злісно пожартував, а довбаний Майло втілив це в життя. Не сказавши чому. Його очі просто казали: « Зроби це, Сонні, або геть до біса».
  «Що за біса, я принесу напій…» — починаю говорити я.
  Але Майло шкутильгає від мене, важко спираючись на тростину, як він каже, як результат допиту Едді Форсайта, але виглядає солідно й офіційно в габардині кольору хакі та банкірському стетсоні, новенькому шкіряному ремені для пістолета та ковбойських черевиках. скрипить, коли він розділяє натовп вечірників, які дивляться, як вакерос потіє над ямою для барбекю.
  —
  
  Перед тим, як затих, гострий край північно-західного вітру вчистив небо Західного Техасу до прозорого пастельно-блакитного відтінку і залишив повітря таким чистим, що скелясті вершини на півдні мексиканського горизонту здаються такими ж близькими, як нижні гори просто на краю ранчо Кехо. Незважаючи на те, що його не було видно з фасаду будинку ранчо, трава розміром у половину футбольного поля — плавна трава, подекуди розбита садами каменів і кактусів, працювала в складках газону, наче фарватерні пастки — тягнеться за хатою аж до сараїв, стаєнь і оборів. По краях величезної галявини Генерал поставив намет для вечірок, десятки орендованих столиків, бари з персоналом і яму для барбекю завбільшки з невеликий вагончик.
  Схоже, Кехо зібрали більше людей у дорогій ковбойській шкірі, ніж я коли-небудь здогадувався. Це ніби вони провели лінію від Далласа до Санта-Фе і запросили кожного багатого фальшивого півдня звідти на ранчо на фахітас, страву, винайдену Вакерос , тому що стейк був єдиним шматком яловичини, який залишився для них, коли відвідувачі врізали. Тепер це стало південно-західною їжею яппі. Прекрасна Америка пожирає мексиканську яловичину за низькою орендною платою.
  Генерал не просто генерал і великий землевласник, він також є великим республіканцем із Західного Техасу, тож тут присутні його друзі-людини, а також чудові представники північно-мексиканських ранчо, старші офіцери мексиканської армії та контрабандисти у відставці; фашисти людині, підозрюю. Також генерал, схоже, запросив дюжину чи більше місцевих офіцерів миру, одягнених у парадні уніформи та шикарну зброю.
  Коли я пропливаю крізь натовп, Кейт вислизає, щоб взяти мене під руку, хитає головою, щасливо посміхаючись, і повідомляє мені про голлівудську частину натовпу. Оскільки Сюзанна режисерує свій перший фільм, а її кінодосвід обмежується кількома частинами та трьома короткими майстер-класами, вона сильно спирається на хиткі старі ноги нібито сухого Сема Данстона, щоб продюсувати. Сюзанна також зібрала досвід зграї старіючих інгентів із підтягнутими обличчями та відчайдушними очима, щоб заповнити головні ролі та пантеон персонажів, щоб створити ілюзію характеру. Усі обличчя знайомі в жахливо невизначений спосіб, але імена зовсім вислизають від мене.
  
  Звісно, знімальна група, яка була наповнена та прикрашена, могла б видати себе за акторів, зібралася на деякій відстані від акторів і ближче до Кейт, яка, здається, має хороші зв’язки серед торгівлі наркотиками та музикою в Західному Техасі, і вона пішла мій бік, щоб стояти в оточенні довгого волосся, нежиті та демонського смердючого запаху Primo Mota. Це той натовп, до якого я міг би приєднатися. Разом з Вітні та Лестером. Якби Майло не змусив нас одягнути ці ідіотські уніформи та цю дурну роботу. Я почуваюся шахраєм із своїм хвостиком, запханим під Стетсон, і одягненим, як дорогий рейнджер.
  —
  Навіть Лестер дивно дивиться на мене, коли ми раніше їдемо на шосе з трейлера. «Тату, — питає він, коли ми тарабанимо повз мініатюрних коней, — ти коли-небудь їв коня?»
  «Наскільки я знаю, — визнаю я. «Але апач їх весь час їв. Знаєте, як тут казали: біла людина їздить на коні, поки він не затоне, а потім залишить його там; приходив мексиканець і проїжджав на ньому ще двадцять миль, а потім крав сідло; Апач приходив, їхав на коні туди, куди він прямував, а потім з’їдав це».
  Я кидаю погляд на Лестера, усміхаючись над історією. З виразу його обличчя зрозуміло, що я неправильно відповів на запитання. Буває, я дізнався, з дітьми. Вітні задихається від стриманого сміху. «Що?» кажу я.
  «Чи не могли б ви з’їсти одну з цих маленьких конячок?» — урочисто запитує він, коли ми проїжджаємо повз крихітне ранчо.
  «Звичайно, з досить гострим соусом», — кажу я. «Але це може розлютити наших сусідів. чому?»
  «Просто цікаво», — каже він. Так само, як Вітні, коли вона не хоче сказати мені, чому вона хоче щось знати.
  
  «Що в біса відбувається?» — запитую я, але Лестер милується новими ковбойськими черевиками, які ми купили йому для барбекю.
  «Він хвилюється за форму», — тихо каже Вітні.
  «Чому?»
  «Він думає, що ти взявся за цю роботу, тому що нам потрібні гроші, — каже вона між хихиканням, — і цікавиться, чи зможемо ми з’їсти маленьких конячок, коли у нас закінчиться їжа…»
  Уїтні розпушує довге світле волосся Лестера, що звисає, усміхаючись. Слабкий рум'янець плями від портвейну майже непомітний після лазерної операції та під насиченою засмагою. Його обличчя таке ж чисте, як моя пам’ять про очі його матері, таке ж чисте, як любов на обличчі Вітні.
  «Це божевілля», — кажу я.
  Вітні каже: «Не звинувачуйте мене. Він був божевільний, коли я прийшов сюди».
  "ВООЗ?" Лестер хоче знати. «Хто божевільний?»
  — Твій тато, — каже Вітні.
  «Ні. Він не божевільний, — тихо каже Лестер. «Він кумедний».
  «Іноді», — спокійно каже Вітні, коли ми повертаємо на шосе.
  —
  Сюзанна, здається, єдина людина, яка вільно плаває між різними групами. Вона сяє у чорній замшевій куртці з бахромою, на якій стікають срібні кончо, королева родео з пекла, єдині іскорки кольору — блиск твердих зелених очей під краєм її чорного ковбойського капелюха, хихик срібної пов’язки на капелюсі зверху, кров- червона смуга її посмішки, і слабкий, але темний рум’янець, що піднімався від її декольте до її тонкої шиї. У яскравому світлі пустелі я бачу, що те, що виглядало як ірландсько-кремова шкіра в тіні, має виразний темний колір. Але я все ще не можу запам'ятати її.
  Майло підкрадається до мене, поки я спостерігаю за нею.
  «Тримайся подалі від неї, Сугрю», — шепоче він. «Вона моя».
  — Ласкаво просимо до неї, ковбой, — шепочу я. «Коли я дивлюся на неї, вона нагадує мені горе і нещастя, душевний біль, біль і кокаїн, брехню і смерть молодою. Я просто не знаю, чому».
  
  «Це твоя нечиста совість», — сміється Майло, а потім ковзає назад у натовп. Це має бути моя частина світу. Але щось у вечірці змушує мене нервувати, як домашнього кота, якого переслідують койоти, тоді як Майло здається цілком спокійним. Можливо, справа в уніформі. Це робить його схожим на закон. Перед тим, як ми вийшли з трейлера, стоячи перед дзеркалом у спальні, я сказав Вітні, що у формі я виглядаю, як згорілий хіпі, одягнений на Хелловін. Вона сказала мені, що я добре виглядаю, достатньо добре, щоб їсти. Що вона запропонувала та зробила перед тим, як ми пішли на вечірку. Глибина її любові мене вражає, втішає. Тому я не повинен бути настільки на межі. Але я є. З самого початку.
  Коли Кейт зустрічає нас, майже скромна в цьому натовпі, у бордовому вовняному костюмі та короткій білявій перуці, вітає нас шаленим, щасливим сміхом і захопленими обіймами, вона чарує Лестера та Вітні посмішкою та відводить їх, кажучи: «Тримайтесь поруч». Хлопці, справжня вечірка починається після настання темряви».
  —
  Після того, як мексиканські офіціанти пройшли крізь натовп із глечиками замороженої маргарити, рюмками текіли Herradura, пляшками мексиканського пива та тацями з начосом, окремі групи ще більше змішуються, розмови стають трохи цікавішими, а спокій настає. трохи важче мовчати.
  Один із молодих мексиканців — одягнений Родео-Драйв, але, ймовірно, син власника ранчо — звинувачує перукаря Східного Лос-Анджелеса Чикано у фільмі в тому, що він марікон, тому що він не хоче порцію текіли. Не вагаючись, перукар б’є мексиканця ногою по яйцях, вигукуючи: « Марікон це, ти, довбана, жирниця!»
  Так багато про La Raza того дня.
  Майло супроводжує Чікано до фургона екіпажу, залишаючи мені переконувати молодого мексиканця, що він не може просити, позичати або купувати Browning Hi-Power, який я везу, поки я допомагаю йому увійти в будинок. Доки він переконається, дві порції текіли та ковток кока-коли пізніше, він хоче, щоб я з ним повеселився. Потрібно трохи більше часу, щоб переконати його в тому, що обов’язок вимагає. Тому я просто потураю йому. Короткий удар і менша лінія. Він заспокоєний, ми compañeros, а перукарня вже в історії.
  
  Коли я повернувся на вулицю, Майло рухається до музиканта з дикими очима, який виглядає так, ніби він стріляє в куточки очей, і який кричить щось про політику сенатору від штату-республіканцю, старому старому пердуні, який збирається відкинути дитину назад у шістдесяті. Але Майло вловлює удар старого і забирає музиканта геть замком на зап’ясті, який настільки болячий, що дитина ледь не опам’ятається.
  Потім є гримуча змія. Може, вісімнадцять дюймів завдовжки. Ніхто не знає, звідки воно взялося. Можливо, з одного з маленьких альпінаріїв. Або чому він вибрав цей момент, щоб прокинутися і втекти. Можливо, розбудили прогулювані музиканти. Як би там не було, одна з жінок помічає змію, що в’ється крізь траву. Вона кричить, правда, як і можна було очікувати; кричить, потім вириває S&W Ladysmith-Auto зі своєї сумочки та відриває гримучій змії голову. Зблизька, правда, але також рухається. Під звуки пострілів у кожного в руках з’являються пістолети. Весь натовп збирається. Потім частини зникають, і всі сміються. Здається, я пам’ятаю, чому я взагалі покинув Техас.
  Але здебільшого Майло вловлює неприємності ще до того, як вони починаються. Коли голоси підвищуються, він тут, щоб заспокоїти хвилювання, перш ніж вони почнуть підвищуватися. Я помітив, що кілька правоохоронців дивляться на нього професійним оком. Але Майло на роботі і не буде займатися ностальгією. На щастя, після того, як натовп розсідається до своїх тарілок, сонце охолоджується до горизонту та стихає вітер, панує мир. Майло каже мені взяти тарілку й сісти з Вітні та Малюком Лестером.
  «Ти бос, бос», — кажу я.
  «Тепер недовго», — відповідає він.
  «Капітан, чорт, криптик», — кажу я його спині, що відступає.
  
  біля будинку зупиняється чорний Suburban з мексиканськими номерами Frontera . З нього виходять троє охоронців, обабіч високого мексиканця, стрункого й елегантного в темному пошитому костюмі, який легко виходить із бурової установки. Охоронці, які виглядають так, ніби їх навчила американська секретна служба, збираються навколо нього, ніби захищаючи королівську особу. Генерал проникає в групу й обмінюється офіційним абразо з мексиканським джентльменом, який, очевидно, шукає когось іншого через плече генерала. Потім він бачить Сюзанну, відмахується від генерала й прямує до неї. Вона виглядає здивованою у такий фальшивий голлівудський спосіб, а потім швидко набридає, коли мексиканський джентльмен намагається відтягнути її вбік за лікоть. Сюзанна висмикує свою руку з його руки, а потім йде в натовп, залишаючи мексиканського джентльмена розлюченим.
  «Хто це?» Я прошу Кейт, стоячи на колінах, запропонувати Лестеру сопапілью з медом .
  «Дон Еміліо Кауфман», — відповідає вона. «Він великий сир через кордон, барон Енохада». Чомусь я не здивований. Тоді я. «Він мій дядько», — додає Кейт.
  До біса Майло. Він зручно зник.
  —
  До заходу сонця більшість натовпу відступила. El Ricos повертаються на свій бік кордону. Візит дона Еміліо був таким же коротким, як і його відступ показовим. Республіканці, звичайно, повертаються під свої камені. Актори, за винятком великого, лиходійського вигляду важкого, який залишається поруч із Семом Данстоном, втекли назад у свої самотні трейлери, щоб випити, вжити наркотиків або дванадцять кроків серед своїх цингових підлабузників. І багате сміття в їхніх яскравих ковбойських чупринах повертається до тих дірок, які вони оскверняють. За винятком однієї пишнотої блондинки в червоно-білому шкіряному вбранні, яка стверджує, що вона королева мотлоху Західного Техасу, і яка напідпитку хоче знати, коли почнеться довбана вечірка.
  Генерал відводить нас із Майло вбік, щоб сказати нам, що наша робота закінчилася, і оскільки ми друзі Кейт, то маємо приєднатися до її вечірки, сміючись і пити під лампами тікі, які мерехтять у туманних сутінках.
  
  «Насправді, сер, — каже Майло, — ми працюємо на кінокомпанію».
  «До біса кінокомпанію», — тихо каже генерал. Я розумію, що старий хлопець, хоч і випрямлений і красномовний, п’яний, як танцююча свиня.
  — Дякую за запрошення, генерале, — каже Майло. «Але Сугру має забрати свою родину додому. Знаєте, справжня робота починається завтра. Але я буду радий випити з тобою. Щойно я проводжу Сугру до його вантажівки».
  На це Майло бере мене під руку, веде до Вітні та Лестера, потім до вантажівки. Коли вони сідають у таксі, я тягну Майло за ліжко пікапа.
  «Добре, чувак», — кажу я. «Що в біса відбувається?»
  «Просто довірся мені», — каже він. «І працювати над роботою».
  Перш ніж я встигла запитати його, що це за робота, Майло шкутильгає в тіні до столу, де Сюзанна стоїть над Семом Данстоном. Навіть на такій відстані я чую крижаний вітер її слів.
  — Ви ще мало випили?
  Глибокий гуркітливий голос Данстона відповідає: «Це в моєму контракті, пані Кехо. У суботу вечорами я можу пити, скільки хочу. Решту тижня я чистий, чистий, сухий і ваш. Але суботнього вечора, мила, я належу собі».
  «Ні. Ні, ти належиш до віскі».
  Я сам чув цей тон голосу. Тоді Сюзанна розвертається й йде до будинку, а я сідаю у вантажівку, де Лестер уже спить, поклавши голову на коліна Вітні.
  «Що це було?» — запитує Вітні, коли ми від’їжджаємо.
  — Не знаю, — відповідаю. «Мені ніхто ніколи нічого не говорить».
  «Я скажу тобі ось що», — каже вона. «Звичайно, приємно знову мати тебе вдома. Ви всі».
  «Приємно бути вдома», — кажу я, а потім дивуюся, що, чорт забери, у Майло в рукаві.
  OceanofPDF.com
  
  Майло
  З опущених плечей під голосом Сюзанни я зрозумів, що Сем Данстон справді належав до віскі. я повинен знати; Я колись сам належав до нього. Очі Сюзанни спалахнули в димному світлі, і віддзеркалене полум’я зблиснуло до блискучої чорної шкіри її вузьких штанів. Її погляд так провів стіл, що п’яний батько вислизнув геть, наче яйцесосний пес.
  Але Данстон здавався міцнішим. Принаймні в цей момент віскі. Він проігнорував її погляд, повернувся й простяг свою склянку до актора, чиє ім’я я не пам’ятав, який наповнив її чотирма пальцями «Дикої індички». Сюзанна мало не тупнула своїм сріблястим черевиком, як розлючений аптечний ковбой. Але вона стрималася від єдиного сердитого зітхання. Злий рум'янець кинувся, як вогонь, на її тонку шию, потім вона відкинула темне, як гріх, волосся й кинулася до будинку. Задні двері грюкнули, потім передні, потім двері машини, і ми слухали гуркіт її 4Runner, який плювався гравієм, коли Сюзанна бігла на південь до цього місця.
  Коли вона благополучно пішла, я поклав свою тростину на стіл і сів навпроти Данстона, який глянув на мене блискучими сердитими очима й запитав: «Отже, містере орендований коп, ви прийшли стежити за старим споживання канюка?»
  «Насправді, містере Данстон, — сказав я, — я сів, щоб дізнатися, чи можу я випити склянку незмішаного віскі з людиною, фільмами якої я завжди захоплювався».
  «Лестощі можуть трохи принести вам користь, містере…» – сказав він, і я представився. «Ісус, партнере, — звернувся Данстон до актора, який стояв поруч, — хлопець із таким іменем, безперечно, заслуговує повної оцінки». І він виконав. Тоді ми підняли келихи. «Відсутні друзі, — сказав Данстон, — чарівний час і ця довбана сука Кехо». Мабуть, я вагався, тому що старий пояснив. «Гей, сину, я нічого не маю проти неї. Крім того, вона мала дозволити мені зрежисерувати цей клятий фільм. І вона повинна була знятися в ньому, а не ця дурна бімбо».
  
  «Я не знав, що вона актриса», — сказав я.
  «Чортово природне», - сказав Данстон. «Найкращий ненавчений талант, якого я коли-небудь бачив. Ми могли б заробити статок. Вона справжня довбана красуня…»
  «Але вона хотіла бути режисером?» Я сказав.
  «Навіть довбані дорожні знаки в Лос-Анджелесі хочуть керувати, сину», — сказав він, потім відпив віскі й повернувся до оплакування своєї долі в руках Сюзанни Кехо. «І я б поспорив, що камера просто любить її. Але без картинок. Будь-якого виду. Це одне з її багатьох правил. Ніколи не знав режисера, навіть я, який мав би стільки довбаних правил на знімальному майданчику».
  «У неї багато правил для новачка?» Я сказав.
  Данстон раптом витріщився на мене. Старий довгий час виживав у бізнесі, який не був відомий тим, що терпів дурнів. Він міг бути напівп’яним, але він був більш ніж напіврозумним. І він знав, що його накачують. Раптом, без вагомої причини, крім підлості, можливо, він вирішив дозволити мені заправити насос. Але його охоронець глянув на мене, щоб заморозити срібло на пряжці мого ременя.
  — Вона не новачок, — повільно сказав Данстон. «Я нічого про неї не знаю, але знаю, що вона не новачок. До біса, я знаю лише те, що вона з’явилася в моєму трейлері на пляжі в окрузі Кокачіно з чертовски хорошим сценарієм і майже з достатньою кількістю грошей, щоб зняти цей довбаний фільм…»
  «Майже достатньо?» Я сказав.
  «Біс, близько», — сказав він. «Тож тобі не потрібно турбуватися про свою зарплату, сину. За пару тижнів у нас буде достатньо плівки для попереднього продажу в Європі. Якщо я зможу втримати цього ідіота ДП від стрілянини в старого джиґл-бюпа ззаду…»
  
  «Особливо в сідлі», — тихо запропонував інший хлопець. «З такого ракурсу не можна сказати, хто є зад коня».
  Вони з Данстоном розсміялися якомога тихіше, а потім Данстон ляснув свого супутника по спині, сказавши мені: «Гей, ти пам’ятаєш цього старого хлопця?»
  «Обличчя знайоме, — зізнався я, — але ім’я вислизає від мене».
  — Рой Джордан, — сказав Данстон. «Зняв головну роль у своєму першому фільмі».
  « Поїздка демона ?» Я сказав. «Звичайно. Я бачу це зараз. Тисяча дев'ятсот п'ятдесят четвертий. Чудовий фільм».
  «Відтоді на спуск», — сказав Рой, але це не звучало надто сумно.
  «Якщо говорити про спуск, — сказав Данстон, — ви, хлопці, трохи п’єте без мене. Я йду туди й спираюся на цю стіну, доки моя довбана простата не здасться і не дасть мені пописати й сподіватися, що вона потече вниз у довбану Ріо-Браво-дель-Норте». Тоді Данстон відштовхнувся від столу, Рой спостерігав за ним, як нічна медсестра, і, хитаючись, пішов убік Генеральського дому, де він схилився, як постійний додаток до саману.
  «Що в біса сталося?» — запитав я Роя. «Я думав, що він мертвий».
  «Біс, близько», — тихо відповів він. «Три шунтування, легкий інсульт і тривалий, триваючий бій з раком підшлункової залози».
  «Блін, — сказав я, — це міцна сиром'яна шкіра. Тому він залишив роботу?»
  Рой довго думав, перш ніж вирішив відповісти на це питання. «Я думаю, це вже не має значення. Після того, як він застрелив свою дружину та дефіса, усі — студії, незалежні особи, навіть іноземці — боялися наймати режисера, який був би готовий знімати негідників, а не просто їх звільняти». Рой усміхнувся, як людина, яка шкодувала, що сама не випустила кілька патронів.
  "Здається, я пропустив це", - сказав я. «Данстон застрелив свою дружину в дефіс?»
  
  Рой розсміявся, наче я був ідіотом. «Ми знімали фільм у Дуранго, коли Сем спіймав зіркового продюсера, дефіса, який паркував свою дружину. До біса, це тривало тижнями, і Сему було байдуже. Зйомки йшли добре, і Сем завжди більше дбав про фільм, ніж про кицьку. І що в біса, ми щовечора ганяли повій у тандемі по всьому Дуранго.
  «Але одного дня Сем знімав кадр. Один із тих складних моментів, коли двадцять п’ять людей, десять коней, хмари та сонце мають потрапити в ціль з першого разу. Містер мудак зірка вибрав цей особливо невдалий момент, щоб запустити свою ковбасу в дупу Мінді.
  «Ну, ви можете собі уявити. Вона заверещала, як застрягла шута. Трейлер затріщав, як шістка по Ріхтеру. Це зіпсувало концентрацію всіх. Навіть довбані коні дивилися поверх холки. Тож Сем сідає в свій лімузин, таранить причіп, перевертає його, потім хапає свою двостволку шістнадцять, заряджає її дев’ятьма з половиною пташиними пострілами, і коли зірка та Мінді вирушають у пустелю, Сем перчить їхні дупи, поки вони не зникли з поля зору.
  «Потім Сем повернувся на знімальний майданчик, зробив удар, зарядив шістнадцятий калібр і поклав його на плече, а потім ми загорнули», — підсумував Рой. «Сучий син завжди міг отримати шанс».
  «Я не думаю, що знаю цей фільм», — сказав я.
  «Звичайно, — сказав він. «Студія звільнила його, і довбаний дефіс нарешті керував цим, перерізав лайно з Семових речей. Я не пам’ятаю назви — « Хард-рок» або щось подібне — один із тих психологічно чутливих фігнятних вестернів». Потім Рой зробив паузу, посміхаючись, налив трохи віскі в наші склянки та сказав: «Але принаймні він мав достатньо розуму, щоб утримати Сема. Найкращий довбаний кадр у фільмі».
  Перш ніж він втратив настрій і Данстон, хитаючись, повернувся до столу, я запитав: «Чому ви, хлопці, нарешті вирішили, що вам потрібна охорона?»
  
  — Мокриці й гримучі змії, — просто сказав Рой. «Мокриці крали нас наосліп. До біса, вони навіть вкрали передні шини з Віннебаго Сема, коли він спав у ньому. Тверезий. Тоді пані Кехо знайшла тріскачку у своєму 4Runner. Сем переконав її відмовитися від людей, яких вона найняла — псів-підробітників — і найняти справжню допомогу».
  Зі стіни ми почули, як Данстон скрикнув, як койот, а потім весело засміявся.
  — Успіх, — сказав Рой.
  Данстон приєднався до нас, ми випили й розмовляли про радощі старості, старі фільми та старий віскі, аж поки Кейт не прийшла за мною.
  «Майло», — сказала вона, вперше, коли я пам’ятав, назвавши мене по імені. «Генерал упав. Ти допоможеш мені відкласти його в ліжко?»
  Генерал лежав у одному зі своїх фальшивих бункерів, тихо згорнувшись калачиком у піску, його худі гомілки смикалися у світлі багаття. Якби старий пердун усміхався, я міг би подумати, що він мріє про конехос, що ганяється за кроликами через кущі. Я підібрав плечі старого джентльмена, і хлопець переступив від каміна Кейт, щоб дістати його щиколотки. Коли ми встали, я чітко розгледів обличчя хлопця у світлі каміна. «Я думав, що ти на Гаваях», — сказав я.
  «Це довга історія», — відповів він із хворобливою посмішкою на обличчі.
  «Можливо, ви можете розповісти мені про це за пивом», — запропонував я. Він похмуро кивнув, і Кейт підштовхнула нас зі своїм батьком до будинку.
  Через кілька хвилин, коли старий безпечно лежав, все ще сплячи, ми з Томом-Джоном Донном стояли один проти одного на кахельній барній стійці у великій мексиканській кухні, а Кейт діставала пару пива з вбудованого холодильника.
  «Ви, хлопці, знаєте один одного?» — запитала вона. Коли ми обидва кивнули, вона додала: «Це круто?»
  Донн довго відпивав пива, а потім буркнув: «Мені спокійно, хлопче, якщо з містером Майло-як би-його-не-звали…»
  
  «Милодрагович», — сказав я, сподіваючись, що це прозвучало як погроза, а не як орфографічна помилка. Потім я повернувся до Кейт, подякував їй і вибачив. «Ти сказав, що це довга історія», — сказав я Донну, щойно Кейт пішла, і він підніс пиво до рота.
  «Так, правильно…» почав він говорити.
  «До речі, Донне, — перебив я, — хтось відрубав Арону Тіптону голову».
  «Це не те, що я чув, чувак», — сказав він, щойно зробив ще один ковток пива.
  «Що ви почули?»
  «Насправді я прочитав це в LA Times… »
  «Коли ти повернувся з Гаваїв?»
  «Ти зрозумів, чоловіче…»
  «Ти робиш трюки в цьому довбаному фільмі?»
  «Гей, я координатор трюків, — швидко сказав він, — другий AD і третій виконавець головної ролі». Тоді він зупинився, щоб посмоктати пива. «Цей фільм — моя велика прорва, моя візитка SAG і все інше. Робить усю цю довбану дешеву роботу зубів у в’язниці вартою». Донн звучав надто щасливим і гордим, щоб брехати.
  Якщо ні, я недостатньо знав про бізнес, щоб підтримати його. Я хотів зайти в його історію з Тіптоном, але раптом мені набридли запитання, відповіді та брехня. Можливо, навіть втомився від того, що люди говорять правду. На думку прийшла Бетті Портерфілд.
  «На біса, — сказав я, — просто забудь». Сучий син виглядав скривдженим. Тож я схопив своє пиво й повернувся до столика Данстона.
  Але коли я повернувся, Роя та Данстона вже не було, тож я теж пішов, підійшов до «Блейзера» з логотипом Sawyer Security Systems на дверях і попрямував на південь до місця розташування.
  —
  Більшість екіпажу поселилася у віддалених мотелях від Кастільо до Марфи, але всі головні свині були в шикарних будинках на колесах, припаркованих біля глинобитних руїн старої штаб-квартири ранчо за три милі від шосе. Більшу частину фільму знімали там, на прилеглих вулицях і в бутафорському мексиканському селі, яке було сфальсифіковано на наступному підйомі. Тож у мене було троє охоронців, які блукали по периметру, і допомога, яка обслуговувала невелику охоронну халупу на дорозі до місця розташування.
  
  Коли я підійшов до халупи, 4Runner Сюзанни Кехоу сидів поруч із нею, двигун був вимкнений, фари ледве світилися, ніби акумулятор розрядився. У спалаху фар я бачив, як її голова піднімається з того місця, де вона була перекинута над кермом, і в різкому світлі єдиної лампочки халупи я бачив рельєфного чоловіка, який відкинувся на спинку крісла, його голова повисла на кріслі. неможливий кут.
  Як не дивно, створення охоронної компанії за дружньої допомоги Марібет Вільямсон було найпростішим і, мабуть, найдешевшим етапом шахрайства. Друг її померлого чоловіка вже володів охоронною компанією, яка спеціалізувалась на нафтових родовищах, тож за символічну ціну, непохитну заставу та страхівку він позичив мені логотип і деяке обладнання, необхідне для участі в торгах. Наскільки я міг судити, більше ніхто цього не хотів. Ні після першої бесіди з Сюзанною Кехо, коли вони дізналися, що основним обов’язком є патрулювання гримучих змій. Пані Кехо не хотіла бачити змій. Коли-небудь. Будь-якого виду. Але у мене були вагомі причини поцілувати глибоку дупу, хоча я так і не зрозумів, чому вона мені дозволила. Чиста зарозумілість, можливо.
  Але обличчя Сюзанни Кехо спотворилося від чистого переляку, коли я вискочив із моєї установки й кинувся до її вікна.
  «Мухи, — прошепотіла вона, швидко скочуючи його вниз, а потім кивнула в бік халупи, — … мухи…»
  Я глянув на халупу. Десяток великих і чорних мух повільно повзало по обличчю охоронця. Я кинувся до халупи, але щойно відчинив двері, як на хвилі спеки докотився запах дешевого бурбону, а не свіжої смерті. Цей нікчемний виродок, місцевий бідло-заступник шерифа, знепритомнів, коли малий обігрівач був увімкнений достатньо сильно, щоб мухи вилуплювалися з дров. Вони щільно звисали з його обличчям, навіть коли я притулив його мляве тіло до заднього кута халупи. Потім я перевірив інших трьох охоронців. Принаймні вони були достатньо тверезі, щоб відповісти на свої радіостанції, і достатньо розсудливі, щоб не скаржитися, коли я їх вилаяв і сказав їм, що вони повинні закінчити нічну зміну без послаблення.
  
  Потім я почула, як Сюзанна Кехоу скрипнула своїм слабким акумулятором. Коли я повернувся до неї, її обличчя було спокійним, голос тремтячим, але спокійним, коли вона пояснювала, що з нею все гаразд. За винятком того, що вона постійно натискала на ключ запалювання, тримала його так, доки тьмяні фари не згасли, а акумулятор не клацнув об стартер, як помираючий цвіркун. Я просунув руку крізь вікно і взяв ключі якомога обережніше.
  «Мені дуже шкода», — тихо сказала вона, її холодні пальці тримали моє зап’ястя, її гаряче дихання впиралося в мою щоку. «Вибачте, я не знав, що роблю це… Він мертвий?»
  — П’яний, — сказав я.
  — Чи не будете ви такі люб’язні супроводити мене до моїх покоїв? — запитала вона з істеричним спокоєм.
  «Бетт Девіс?» Я здогадався, відкриваючи двері 4Runner. Але порожній погляд, який вона кинула на мене, сказав мені, що вона не має жодного уявлення, що я міг сказати. Тож я допоміг їй вилізти з її 4Runner і сісти в мій Blazer, а потім об’їхав інші темні й тихі будинки на колесах, які юрмилися навколо однієї ртутної лампи, до її кімнат, які стояли окремо на краю суворої тіні.
  Після того, як я відімкнув і відчинив двері, я передав Сюзанні її ключі. Вона взяла їх, усміхаючись, ніби щойно впізнала мене, тихо сказавши: «Ти сказав щось про випивку…» Тоді вона взяла мене за руку й повела в темряву.
  —
  У пізньому середньому віці я розумію, що жінки часто користуються моєю добродушністю. Але в цьому ніхто не винен, крім мене. Тож звинувачуйте мене. Або раптовий розряд напруги, коли я дізнався, що охоронець не мертвий. Я слабкий. Завжди було про жінок. І моє життя останнім часом не було фільмом Доріс Дей. Але це не виправдання тому, що сталося. Враховуючи те, що я знав про цю жінку, я міг би з тим же успіхом погодитися заповзти в спальний мішок, повний діамантових копійок. Але якого біса, сказав я собі, навіть гримуча змія заслуговує на те, щоб сумніватися.
  
  Поки ми з Сюзанною нарешті дійшли до випивки, мої вуса все ще пахли її промежиною, а коліно кровоточило. Коли вона підійшла — сидячи задом на мене, тримаючись за моє напівпідняте коліно однією рукою, а другою рукою торкаючись свого клітора, а я стукав її всередину, поки не думав, що можу померти, — вона закричала і впилася своїми дорогими зубами в моє коліно. Реліз, м’яко кажучи, був надзвичайно насиченим. Принаймні для мене.
  Сюзанна плюхнулася на ліжко поруч зі мною, притиснулась до мене своїм худим тілом лише на стільки часу, щоб її спазми припинилися, а потім відкотилася, щоб зачерпнути крихітний шматочок із купи рожевих перуанських пластівців, що лежала на маленькому дзеркалі на тумбочці в довгій , червоний ніготь. Вона вдарила його двічі, потім вдарила мене по носі, але лише один раз, перед тим, як вона взяла Столі й нарізала лід із лимонною прядкою, яку я зробив їй, коли ми вперше приїхали в будинок на колесах.
  Я скотився з ліжка, схопив пиво і підійшов до задніх дверей будинку на колесах, тих, що на темній стороні. Чорне небо пустелі виблискувало зірками, такими ж далекими й холодними, як моя голова. Прохолодне нічне повітря легенько торкалося моєї вологої голої шкіри, здавалося, висушувало окремі волоски на моїх грудях. Вперше за довгий час я почувався чудово. Тож я ревів у ніч, ревів звідкись глибше моєї діафрагми. Із загону заряжав кінь і заревів в’ючний мул. Потім я зупинився на твердій землі, тепла сеча пінилася й бризкала на пил. Я знову заревів, цього разу глибоко й довше. Тверда частина загону затріщала нервовими копитами, коли ремуда пирхала й квакала.
  «Це, звичайно, чудово», — сказала вона, коли я повернувся назад у маленький простір. «Якщо ти один із тих мудаків, які курять після сексу…»
  «Деякі частини мене димляться, леді», — перебив я, усміхаючись так сильно, що щоки заболіли. «Це до біса точно».
  
  «…тоді, будь ласка, зробіть це надворі», — продовжила вона безперечно, навіть натяку на усмішку не з’явилося на її обличчі.
  Якого біса. Вона віддала так само добре, як і отримала. Я зробив свою роботу, і тепер я був не більш частиною її життя, ніж серветка, якою вона витирала мою сперму зі своєї промежини. «Вибачте», — сказав я і потягнувся до своїх штанів.
  «Вибач мені, — тихо сказала вона, — я можу бути стервом… потім».
  Мені не потрібно було питати, що вона цим мала на увазі.
  «Втрата контролю і все таке», — додала вона.
  Тож я поклав штани назад на стілець і сів на ліжко біля неї. Навіть у напівтемряві я бачив, що Сюзанні ближче до сорока, ніж до тридцяти, бачив майже невидимі шрами перед вухами та вздовж лінії волосся.
  «Жінка має працювати з тим, що має, — тихо сказала вона, дивлячись на мене, — а моє тіло — це зброя». Потім вона обхопила свої маленькі ідеальні груди. «Однак найсучасніше», — сказала вона.
  «І це чудовий і прекрасний витвір мистецтва», — сказав я, а потім взяв між губами м’який камінчик її соска.
  «Дякую», — прошепотіла вона мені в волосся, і я знову розгубився. І незабаром кровотеча від ще одного шматочка екстазу Сюзанни.
  OceanofPDF.com
  
  Sughrue
  Поки фільм наближається до передріздвяного завершення, погода стає не по-сезонному теплою, майже літньою спекою, а патрулювання гримучих змій займає все більше часу. Бідні лопатоголові дияволи з роздвоєним язиком ковзають у густих темних смугах зі своїх глибоких скелястих притулків, щоб лінуватися на плоских скелях під неочікуваним сонячним світлом. Два-три рази на день вітряну тишу розривають постріли з рушниць, і купа кривавих уламків змій заповнює вузьку сміттєву яму, яку хлопці роздули на кам’янистому хребті між глинобитними руїнами та фальшивим селом, тілами, що забивають кам’яну щілину та звиватися до розпаду під щоденною порцією вапна, яке стримує запах гнилих змій.
  Довбаний Майло не тільки відмовляється відповідати на будь-які запитання про те, що в біса ми робимо на цій роботі, він навіть більше не розмовляє зі мною. Його не було днями. Це проклята жінка. І, мабуть, її кокаїн теж. Чутки серед екіпажу кажуть, що це примо. Що небезпечно для старого. Кожного ранку я прокидаюся з жахом зустрічати день.
  Навіть Кейт жахається, коли я їй кажу.
  Кейт приїхала до нас, щоб повернути Вітні та Малюка Лестера після обідньої прогулянки на ранчо. Вона відмовляється залишитися на вечерю, але випить зі мною пива після того, як я переодягнусь у форму й попрацюю над плиткою на задньому дворику, а вона тихо спостерігатиме. Я точно не знаю, чому я турбуюся. Це місце навіть не належить нам. Гарім отримав титул разом із міні-маркетом у Фейрберні, який він дозволив нам працювати, коли старий торговець коксом відмовився від давньої змови.
  
  Спасибі прекрасному DEA. Коли ви привертаєте їх увагу, вони ніколи не забувають. І з грубою силою обов'язкового вироку вони можуть змусити вашу матір перекинутися на вас. До біса, я вживав багато наркотиків у своєму помилковому житті, але жодного разу не продав і знав, що завдяки Джо Дону Пайнсу я все ще десь у їхньому списку, все ще нося золоту зірку. Тепер і список із ім’ям Майло.
  «У тебе тут чудове життя, Сугрю», — тихо каже Кейт мені в спину. «Що сталося?»
  «Майло і Сюзанна», — кажу я. «Я хвилююся».
  «О ні! Він не спить з моєю сестрою?» каже Кейт. «О, боже, він! Що, в біса, він думає?»
  «Думати — це не перше слово, яке спадає на думку», — кажу я. «Одурений, це перше слово, яке спадає на думку».
  «Він закоханий у неї?» питає вона. «Боже мій, це було б жахливо».
  «Ну, може, й ні», — брешу я.
  І знову збрешу, тому що я не кажу Кейт, що я сильно підозрюю, що її сестра також спить з Данстоном, ДП, дитиною, що не встигла бути готовою, і, можливо, навіть з перукарем Чикано, який постачає її кокаїном. До біса, навіть старіюча зірочка проводить багато часу в будинку на колесах Сюзанни. Я не знаю, де вона знаходить час. Як і всі інші, Сюзанна працює довго, важко. Можливо, навіть довше і складніше, ніж усі інші. Єдині люди, яких я коли-небудь бачив, щоб так старанно працювали, — це патруль, що хрюкає на марному горбі джунглів у В’єтнамі.
  «Сюзанна може стати проблемою», — каже Кейт тремтячим голосом, ніби вона говорить про смертельну хворобу. «Якщо він не закоханий у неї, я не думаю, що він повинен її трахати…»
  Усі її трахають, думаю я, стукаючи червоною плиткою по піску, але тільки Майло сліпо закохана. Але я не кажу Кейт. Я їй багато чого не кажу. Тож вона обіймає мене на прощання, і я віддаляюся в дім, відправляю Малюка Лестера з уроків у душ і, опинившись наодинці, пропоную Вітні знайти інший спосіб, інше місце для проживання.
  
  Вітні надовго спирається на край раковини, досить довго, щоб я занепокоївся. Я роблю крок вперед, обхоплюю руками її тонку талію, ховаю своє обличчя в солодкому розкручуванні її золотого волосся.
  «CW», — каже вона, не обертаючись. «CW, якби я не прийшов, коли ти подзвонив, ти б дозволив собі померти в цій клятій лікарні. Отже, ти повинен мені, так? Великий час, чи не так?»
  Питання не потребує відповіді.
  «Закінчи цю справу, — шепоче вона, — тоді ми поговоримо про майбутнє. І минуле». Тоді Вітні зупиняється, повертається, усміхаючись, до мене на руки, запитуючи: «Ви не проти?»
  Я знаю, але знаю, що я не можу так сказати. Я знаю, що потрібно зробити, щоб відірвати Майло від Сюзанни та повернутися до роботи. Можливо, навіть врятує йому життя. Я просто сподіваюся, що Вітні пробачить мене пізніше. Я знаю, що старий не буде.
  OceanofPDF.com
  
  Майло
  Перше, що спало мені на думку, коли я побачив, як він чванливо вибігає з її будинку на колесах, було: отак воно буває.
  Того ранку Сюзанна відіслала мене зі сперечальниками, кіньми та дублерами охоронцем і змією, щоб спостерігати за другим підрозділом, поки вони висвітлювали складну погоню за кіньми. Вона нікому більше не довіряла, сказала мені, і важливо, щоб усі ці кадри були зняті за один день. Навіть після двох тижнів на місці, тому що вони знімали не за послідовністю, я все ще не мав уявлення про те, про що фільм.
  Я просто виконував свою роботу, виконував її ідеально, тому що якби щось пішло — якби актор знайшов запас таблеток і прорвався, або похмільний оператор пропустив кадр на останньому дублі до того, як зникло світло — вона б не спала зі мною , ігнорував мене з пристрастю. За винятком тих диких моментів, коли вона звинуватила мене в тому, що я спала з помічницею перукаря. Або дівчина-макияж. Або єдина старіюча зірка, яка не ставилася до мене, як до потроху. Навіть коли вона мене не бажала, Сюзанна поводилася так, ніби я їй належав. Молодшого чоловіка, менш терпеливого відчайдуха, вона звела б з розуму зовсім. Як це було, вона зводила мене з розуму з кожним днем. І вона вибила б кров у людини з тоншою шкірою.
  Я робив усе можливе, щоб переспати з Сюзанною щоразу, коли мав можливість. І завдяки її нескінченним запасам кокаїну — який вона, здавалося, використовувала як діючий наркотик, а не як засіб для щастя — я також не так багато спав у своєму ліжку. Я проводив свої ночі, блукаючи пустелею за її трейлером, чекаючи звуку її голосу, що лунатиме крізь ніч, проводив дні, підтримуючи свою частину роботи в чистоті та налагодженості. Але останнім часом я почувався так, ніби мене знищило, ніби моток колючого дроту зайняв мої груди.
  
  Все ускладнювалося моєю відмовою розмовляти з Сугрю. Я знав, що він не схвалить те, як я все облажав — мої гроші, його помста і порятунок, — але я вірив, що зможу це вирішити, зможу отримати все, вірив, що якби ми просто змогли пройти через цей проклятий фільм, усе було б добре. Я вважаю, що таким чином я мало чим відрізнявся від акторів і знімальної групи. Напевно, вони б не працювали так важко, якби не вірили, що на фіналі целулоїду з ними станеться якась чарівна річ.
  Тож останній день пройшов ідеально та швидко. Незважаючи на те, що я залишився з гонщиками, щоб допомогти розсідлати, охолодити та завантажити коней, ми повернулися на місце ще вдень. Перший підрозділ влаштував мрію про перестрілку серед глинобитних руїн, але стілець Сюзанни був порожній. Я швидко пошкутильгав до її будинку на колесах, але Данстон, який сидів на сходах свого саману, покликав мене й наполягав, що він не може випити пива, якщо я не приєднаюся до нього. До біса його контракт, кричав він.
  Якого біса, подумав я, я міг би позичити його ванну, щоб поправити свій ніс, а пиво зі старим завжди було задоволенням. Поки ми могли триматися подалі від текіли.
  Піднявши третю Herradura, Данстон сказав: «Давайте послухаємо це для цього чудового фільму».
  «Який чудовий фільм?»
  «Текіла Пересмішник», — сказав він, сміючись і захлинувшись.
  Я грюкнув напівпорожньою чаркою по столу, втупився в тремтячі пальці й перебив старого. Я вже був у ванній. Двічі. «Про що в біса цей фільм, містере Данстон?»
  «Ти не знаєш?»
  «Жінки на конях без сорочок і невелика стрілянина?» — запропонував я, потім розсміявся й підвівся, щоб піти.
  
  «Сідай, сину, — сказав він, наливаючи ще одну чашку й нарізаючи ще шматочок мексиканського лайма, — і я тобі скажу».
  "Добре", - сказав я.
  «Добре», — сказав він і підняв склянку. «Це ось так. Ці непрацюючі жінки-стрілки..."
  «Потрапили в скляну стелю?» Я пожартував, допиваючи текілу, яку Данстон негайно наповнив. «Ти мене нап’єш», — сказав я, сміючись, торкаючись своєї тростини, думаючи, що мені може знадобитися підтримка сьогодні вдень.
  «Це тобі знадобиться», — сказав він, а потім продовжив: «Гаразд, послухай, ці жінки насправді не стрілки. Вони азартні гравці, табірні кухарі, повії тощо. Але всі вони вбили своїх людей. Ну, не справжні чоловіки. Щойно вбив людину. Або два».
  Коли Сем потягував свій напій, я думав про Бетті Портерфілд, що мене дещо протверезило. Хоча я сказав Сюзанні, що наші короткі моменти разом були найкращою частиною мого довгого зруйнованого життя, у що я навіть змусив себе повірити, незважаючи ні на що, я ніколи не переставав думати про Бетті Портерфілд.
  «Тож їх найняв цей багатий власник ранчо, чию дружину викрав цей мексиканський революціонер, щоб відвезти гроші за викуп до Мексики та повернути його дружину…»
  «Це починає звучати знайомо», — сказав я.
  — Правильно, — погодився він. «І коли її повернуть…»
  «Вони дізнаються правду, — перебив я, цього разу наливаючи собі рюмку, — і відпустили її, щоб піти з Джеком Пелансом?»
  «Щось на зразок цього».
  «Ісусе, — сказав я, приголомшений. «Вона ніколи не бачила «Професіоналів »?»
  Данстон довго не відповідав, розглядаючи свою темно витриману текілу в сонячному світлі, яке косо пробивалося крізь верх завішеного вікна. «Синку, — сказав він, — чесно кажучи, я не думаю, що Сюзанна коли-небудь бачила вестерн. Навіть жодного мого».
  «Ти нічого не сказав?»
  «Не зрозумій мене неправильно, хлопче, — сказав він, — вона божевільна повія, сука написала чудовий сценарій і знімає чудовий фільм». Тоді старий зробив паузу, потім продовжив у старечому скиглінні. «Ви хоч уявляєте, скільки часу минуло з тих пір, як я знімався у фільмі? Усі в цьому довбаному місті думали, що я мертвий. За винятком тих виродків, які сподівалися, що я так».
  
  — Мабуть, я теж думав, що ти мертвий, — сказав я.
  «Ну, я, біса, ні!» — скрикнув він, підводячись.
  Я теж підвівся, але Данстон не дивився на мене. Він дивився у вікно. Тоді він простягнув руку, щоб штовхнути мене назад на моє місце.
  «На біса, — сказав він, — давай вип’ємо на згадку про моє воскресіння…»
  Але для нас обох було пізно.
  Крізь вузький незашторений простір у верхній частині вікна я спостерігав, як Сюзанна з гуркотом спускається сходами свого будинку на колесах і крокує до місця, розмовляючи в портативне радіо, її тінь така ж чорна, як її блискуче волосся та шкіряні штани, чорні на тлі блідого. пустельний пил. А за нею Сьюгру стоїть у дверях, витирає носа, заправляє хвостик сорочки й чеше горіхи.
  «Вибач, синку», — тихо сказав Данстон, але мене вже там не було.
  Якби я не зупинився в дверях після того, як відчинив двері ногою, зупинився, щоб потягнутися назад за своєю тростиною, яка була найдорожчою частиною цієї проклятої афери, я підозрюю, що вдарив би сходи Данстона з пістолетом у руці і, не замислюючись, випустив обойму в груди Сугрю. Я використав тростину вартістю кілька тисяч доларів, щоб знерухомити його праву руку, пострілом у лікоть, перш ніж я впустив його в бруд правим хуком, який мав би помістити нас обох у лікарню. Він залишився внизу, торкаючись цівкою крові з кутика рота. Але він не вийшов.
  «Тепер вона змусила нас обох кровоточити, Майло», — сказав він.
  «Ти, сучий сину, — прошипів я, — ти звільнений. Не дозволяй мені знову бачити твою дупу тут».
  «Більш ніж добре, чувак», — сказав Сугру, повільно підводячись. «До речі, вона хоче, щоб ви відвезли її до Енохади після цього кадру».
  
  «Ти до біса».
  «І також, до речі, чоловіче, — сказав Суґру, повертаючись, щоб піти геть, — перш ніж перетнути з нею кордон, зроби мені послугу. Просто скажи «Роріанн», чувак, скажи «Ріта Ван Тасселвіч» і обов’язково скажи «тупий довбаний старий». Скажи це голосніше, Майло».
  «Ти, дурний сучий сину, — сказав я, — ти думаєш, що я не знав?»
  На цей раз у своєму житті Сугру не мав що сказати. Він щойно пішов. Мені б хотілося сказати, що я планував це саме так.
  OceanofPDF.com
  
  Sughrue
  Гаразд, тепер я той довбаний дурень, що несе повний рот хворих зубів, поки їду за Майло та Сюзанною через кордон до Енохади в марній надії, що зможу вберегти його від неприємностей. Проблеми я почав, якось. Як тільки він почне з нею спати, я знав, що його очі будуть засліплені її тілом із хистами, а його вуха наповняться сердитим дзижчанням її криків, кривавих оргазмів, і що він не послухає мене, коли я скажу йому, хто така Сюзанна. дійсно було. Або ким вона насправді не була. Але коли я пригадав, де я чув цей удар хлистом, який вона використала проти бідного старого містера Данстона на вечірці фахіта, було вже надто пізно.
  Коли наступного ранку я побачив, як він виходить із її будинку на колесах, я не знав, що сказати. Тоді у мене не було шансу, бо він не хотів зі мною розмовляти. Тоді я вирішив, що Майло не буде мене слухати, якщо він не подумає, що я її трахнув. Що я, мабуть, майже зробив. Гадаю, технічно мінет має значення, навіть якщо ти не прийдеш. Як я вже сказав, мабуть, тепер я довбаний дурень.
  —
  Коли Майло закричав на мене, коли я лежав у пилюці, про що він уже знав, я був майже так само шокований, як і реакція Сюзанни, коли я сказав їй, що знаю, що вона зробила. Вона не повернула й волосини. Просто підняла куточок її рота і сказала: «Я мала наказати тебе вбити».
  
  «Вони зробили гарний удар», — сказав я.
  «Це був просто нещасний випадок», — сказала вона. «А може проблема з мовою».
  «Ісусе, ти не просто брехун, ти біса божевільний».
  Вона лише мило посміхнулася, дивлячись на мене в дзеркало, коли поправляла макіяж, і сказала: «Знаєш, що кажуть. Коли ти хворий на шизофренію, тобі ніколи не доведеться залишатися на самоті…»
  «Ти не шизофренік, — сказав я, — ти просто стерво».
  «...і коли ти маніакально-депресивний, тобі не потрібно бути нещасним занадто довго».
  «Ісус плакав довбаною кров’ю», — пробурмотів я. «Ти божевільний».
  «Що ти сказав, CW?»
  «Я сказав, що ти довбана сука».
  «Іде разом із територією», — спокійно сказала вона. «Але ж ти чоловік. Ви б не зрозуміли».
  "Правильно", - сказав я. «Я ніколи нікого не вбивав за гроші».
  «Якщо ти думаєш, що справа в грошах, — сказала вона, — ти дурніший, ніж я думала. Крім того, я ніколи нікого не вбивав…»
  «Вам не потрібно було, чи не так?»
  «Ні, — сказала вона, — усі вишикувалися. І всі впали за командою».
  «Можливо, я вишикувався, — запропонував я, — і, можливо, я впав, але я підвівся».
  «Не зовсім», — тихо сказала вона. «Ви вийшли з розслідування. Цього я й хотів».
  «Але Майло повернув мене», — сказав я, але пам’ятаю звук бойка, який розлетівся у моєму вусі. «І він все ще стоїть».
  «Не зовсім так, любий», — сказала вона, і її чистий звук Західного Техасу повернувся до гулу, як колючий дріт на вітрі. «Твій дорогоцінний Майло впав найдальше. І приземлився прямо на моє чарівне тіло. Ви це пам’ятаєте, чи не так?» Потім вона замовкла, повернулася і продовжила, наче нічого цього не сталося: «І знаєте, Майло — це той, кого я можу залишити поруч. Я думаю, що він любить мене». Вона посміхнулася мені в дзеркалі і холодила мою душу.
  
  «Бідолашний, — сказав я.
  «Коли Майло повернеться зі сперечальниками, будь ласка, скажіть йому, що мені потрібно, щоб він перевіз мене через кордон до мого дядька, коли я закінчу перестрілку».
  «Як, у біса, хтось може стати таким, як ти?»
  «Я не знаю», — зізналася вона. «Це не мене турбує. Можливо, я просто прийняв своє становище в житті. Я громадянин другого сорту, дурний, тому я навчився всього, що міг навчитися про те, як жити в чоловічому світі». Її усмішка сяяла, як замерзла річка. «Знаєш, я міг змусити тебе прийти. Як би ти не намагався чинити опір. Я все ще можу це зробити». Її рука потягнулася до моєї мушки. Я відскочив, ніби торкнувся змії. Її сміх звучав так, ніби стіна дзеркал розбивається. «Бачиш», — сказала вона, сміючись. «Я знаю , як жити в чоловічому світі».
  «Чоловічий світ?»
  «Але тоді ти б нічого про це не знав, правда?» сказала вона. «Погодься правді, CW, ти не чоловік. Ти просто дитина. Мозок, повний нісенітниці, голова, повна дурних мачо-романтичних ідей. Ти дитина. Бродить навколо з членом у руці. Якщо говорити про це, то на вашому місці я б застібнув штани, перш ніж поговорити з Майло. Я підозрюю, що він не зрозуміє».
  «Не більше, ніж я», — сказав я, згадуючи, як вона, здавалося, насолоджувалася моїми приниженнями, коли я намагався її покохати.
  «І не менше, — сказала вона, — я молюся», — тоді вона вийшла за двері, як жінка в кіно. Залишивши мене слідувати, як четверту маріонетку…
  —
  …аж до воріт маєтку дона Еміліо Кауфмана вгору по каньйону невеликої річки за межами Енохади. Приблизно за півмилі нижче воріт я ледь не переганяю їх, а Майло чомусь зупиняє свою установку. Можливо, довга сеча. Я не знаю, я не бачу нічого, крім правої задньої частини Blazer. Але нарешті вони під’їжджають до воріт, а я слідую за ними, і я проїжджаю повз, коли вони проїжджають через ворота, а потім паркую Блейзер.
  
  На жаль, ставки тут же підвищуються. Ворота залишаються відчиненими достатньо довго, щоб чорний «Субурбан» із закопченим склом з гуркотом вилетів і погнався за мною. Але не дуже далеко. Може, дві милі, а потім у своєму дзеркалі заднього виду я помічаю хлопця з міні-Узі, який піднімається через люк. Коли я бачу спалахи автоматичної стрілянини та відчуваю, як задні колеса крутяться, я хапаю екстрене гальмо, блокую задні колеса, кидаю пікап у поворот, а потім лобом врізаюся в ліве переднє крило Suburban.
  Якби наші бампери не зачепили й не заблокували, Suburban без мене злетів би з вузької колії в каньйон, але так як він, стиснутий разом, як закохані жуки, повільно обертається у післяобідньому повітрі, я маю достатньо часу, щоб думати про дурість.
  OceanofPDF.com
  
  Майло
  Після того, як ми перетнули Ріо-Гранде та пройшли короткий огляд на мексиканській митниці, Сюзанна підняла погляд із відкритого портфеля на колінах достатньо довго, щоб спрямувати мене вниз по грубій, кривій головній вулиці Енохади, маленького зруйнованого містечка, де виглядало навіть зупинка, і кульгаві несли автоматичну зброю, сховану під лахміттям. Єдиними ознаками процвітання були магазин алкогольних напоїв через кордон, новий мотель, побудований над танцювальним залом, і дилерський центр Chevy. Блідий пил, наче рушничний дим, витав у повітрі. Я їхав дуже обережно і не дивився на себе. Сюзанна змусила мене спорожнити Блейзер від вогнепальної зброї перед тим, як ми залишили це місце, і мені не вистачило ваги ременя з пістолетом. Мені також особливо не вистачало того, щоб Sughrue прикривав мою спину. Але це була угода, яку я сам із собою уклав. Я б перетинав кордон голим, або не переходив би зовсім.
  Але я не міг уявити, що змусило Сьюгрю знятися в її трейлері. Звичайно, він ледь не одружився з тією жінкою. Або одружився б з нею, згадав я, якби вона мала його. До біса, я міг би сам з нею одружитися, якби мав надію частіше прикрашати її ліжко. Принаймні Сґрю вийшов із цього, я сказав собі. Що б не сталося.
  Коли ми стрибали крізь кам’янисті вибоїни навколо сокало, Сюзанна сказала мені повернути на нитку грубого тротуару, що вела з міста вгору по річці до маленького каньйону, де Ріо-Естігма впадала в Ріо-Гранде.
  «Ти не знаєш дороги, — сказала вона, закриваючи портфель, — чи не так?»
  
  «Відверто кажучи, моя люба, — сказав я, тягнучись до кулера на задньому сидінні, щоб взяти пиво — напої, які я випив із Данстоном, було вимито одним ударом зради Сугрю, — я ніколи не перетинав кордону. раніше…”
  «Я повинен був здогадатися».
  «…і я не планую повертатися».
  «Мені здавалося, що ти ідеально впишешся в цю культуру», — сказала вона, не маючи на увазі комплімент, я був упевнений. І образа почала розкручування колючого дроту в моїх грудях.
  «Чи можу я запитати вас про декілька речей?» Я сказав.
  «Ви мене знаєте: я не можу обіцяти відповісти», — сказала вона.
  «Не можу? Або не буде?»
  «Хіба це має значення?»
  «Я не думаю, — сказав я, майже сміючись. «Навіщо ви взяли мене з собою?»
  «Ти добре виглядаєш у формі», — сказала вона. «І хоча мій дядько любить мене, він бізнесмен і мексиканець. Якби я нікого не привів, він би не ставився до мене з належною повагою. Що було інше?»
  «Якщо я тобі не подобаюся, Сюзанно, навіщо ти, біса, спиш зі мною?»
  Вона холодно посміхнулася, сказавши: «Я припускаю, що це ваша легкість з мовою».
  «І, мабуть, вони витягли твій ген ввічливості разом із яєчниками…»
  «Як ти…»
  «Просто щасливе припущення», — сказав я, цього разу щиро сміючись. «Скільки грошей у вашого батька у фільмі?»
  «Мій батько?» — сказала вона здивовано.
  «Так. Кейт припустила, що він міг покласти частину грошей».
  «Слухай, сволота, — різко сказала вона, — я сама зібрала всі довбані пенні».
  «Вибачте», — сказав я, подумавши, що я повинен знати. «Ти мила з піднятим пухом, люба, — додала я, — ніжно помахаючи в повітрі».
  
  «Ти просто намагаєшся бути образливим», — сказала вона, ігноруючи мене.
  Тепер, коли у мене був ворог там, де вони хотіли мене, мені справді було нічого втрачати, тож я пив пиво й посміхався сам собі, коли ми згортали каньйон, виходили з чапаралю в тонкі гірські сосни, де особняк Еміліо Кауфмана височів, як поганий місяць над хребтами над нами, його білі стіни, легенево-криваво-рожеві у згасаючому пообідньому світлі. Сюзанна мовчки дулася біля мене. Часто здавалося, що їй неприємно бачити, як хтось розважається. Навіть сама. Можливо, тому вона була такою стервою після оргазму. Я допив пиво й кинув порожню банку на заднє сидіння.
  «Не могли б ви принести мені ще пива?» Я сказав.
  «Що?» Вона поводилася так, наче це було найобразливіше, про що її коли-небудь питали. «Що?»
  «Принеси мені довбане пиво. Будь ласка.
  «Поцілуй мене в дупу!»
  «У нас є час?» запитав я. «Будь ласка, не поводься так, наче я не цілував його раніше, від волохатої дірки до лайнової дірки і все між ними», — ввічливо сказав я. «І, будь ласка, не забудьте про пиво».
  «Як тільки ми повернемося на місце, бастер, — розлютилася вона, — твою дупу звільнять».
  «Навіщо чекати?» — сказав я, а потім натиснув на гальма. Її портфель злетів з її колін, і вона ледве встигла підняти руки, щоб утримати обличчя від панелі приладів. «Навіщо чекати?» Я блефував, знаючи, що те, що їй потрібно в дядька, їй було потрібно настільки сильно, щоб змиритися з цим.
  «Що ти робиш ?»
  «Виходь», — сказав я, простягаючи руку, щоб відкрити їй двері. «Це моя установка, леді, і я більше не працюю на вас».
  Сюзанна почала протестувати, кажучи, що принесе кляте пиво, але я різко натиснув на екстрене гальмо, крикнувши: «Гуляй або трахай!» і виштовхнув її у відчинені двері, схопив її кулаками за зап’ястя, ухилився від коліна-лускунчика, розвернув її, зібрав у жменю густе волосся, перегнув її через сидіння та з усіх сил спустив вузькі шкіряні штани на її тонкі стегна.
  
  «Ти не хотів би, ти, сучий сину…» — пробурмотіла вона об чохли сидінь, коли я розтягнув шнурок її бікіні.
  «О, але я це зроблю, леді», — сказав я. Потім довго волого поцілував її чарівну дупу, засміявся й відпустив її. Я стрибнув назад за кермо, перш ніж вона підняла штани. Коли вона почала підніматися назад на бурову установку, я підняв руку. «Я думав, ти збираєшся принести мені пива, любий».
  Сюзанна випила пиво ще до того, як сіла на своє місце, але судячи з виразу її обличчя, гніву, що спалахнув рум’янцем на високих вилицях, я запідозрив, що вона думала, що, можливо, віддала перевагу зґвалтування, ніж приниження, коли я отримав пиво. Принаймні я не змусив її відкрити.
  Але коли я їхав, я нагадав собі, що це не якийсь довбаний фільм Джона Уейна, де Морін О'Хара просто чекала цього моменту фізичного панування, щоб знову закохатися в мене. Ні, пілігрим. Якби я повернувся спиною, ця жінка не забажала б нічого іншого, як закопати сокиру між моїми лопатками. Або притуливши обрізану 12-ку на потилиці. Але, в біса, я завжди знав це про неї. І сумна правда — жаль для нас обох — полягала в тому, що в той момент гніву ми ніколи не були ближчими, ніколи не були єдиними думками.
  —
  Коли ми підійшли до воріт, Сюзанна була цілком спокійна. Данстон мав рацію — вона могла б бути чудовою актрисою. Вона навіть посміхнулася, коли охоронці Кауфмана, одягнені як хлопці, які бачили забагато фільмів про Пекінпу, помахали нам пройти, а потім убік до стрілки, щоб пропустити нас на шляху до чорного Suburban. Потім вони підійшли до Блейзера з дзеркалами, собаками, що нюхають бомби, і півнячим гребінцем із дрібними зубцями. На випадок, якщо вони щось пропустили, вони підвезли нас до будинку на електричному візку: один охоронець ніс портфель Сюзанни, інший — мою тростину, а третій — рушницю Benelli M-3 12-го калібру.
  Біля вхідних дверей нам довелося пройти крізь металошукач, портфель Сюзанни та мою тростину через рентгенівський апарат і серйознішу групу охоронців, схожих на агентів секретної служби. Еміліо Кауфманн стояв, усміхаючись, за тридцять ярдів навпроти плиткового фойє, у безпеці за портативним щитом із оргскла. Їй повернули портфель Сюзанни, але високий хлопець, який, здавалося, відповідальний, тримався за мою тростину, спілкуючись зі своїм нижчим партнером. Потім вони ще раз зробили рентген, порадилися, і той високий хлопець підійшов, щоб прошепотіти Кауфманну. За мить Кауфманн розвів руки й усміхнувся.
  
  «Вибач мені, моя люба Собріна, — ласкаво сказав він англійською без акценту, — за ці дурні запобіжні заходи. Але твій дзвінок пролунав так раптово…»
  «Будь ласка, вибач мені, тіо, але виникла дуже важлива справа».
  «Звичайно, звичайно, — сказав він ще більш приємно, — що б там не було, ми подбаємо про це безпосередньо… але, здається, у вашого працівника… щось не так з його тростиною…»
  — Милодраговичу, — сказав я. «Мене звуть так, сеньйор Кауфманн, а моя тростина — це просто палиця з колбою в ручці. Відкрутіть його. Там є пара великих порцій текіли. Herradura anejo. »
  Нижчий хлопець почав відкручувати ручку, але перш ніж він зміг, почувся крик: «Куїдадо!» — з високого. Кауфман знову попросив вибачення. Цього разу від мене. І запропонував мені вийти за подвійні двері й самому віддати честь.
  «Не біда», — сказав я, а потім, шкутильгаючи, пройшов через ще відкриті двері, а за ним пішов нижчий хлопець із моєю тростиною. Він простягнув його мені, сказав хлопцеві з дробовиком прикрити мене, а потім зайшов усередину. Подвійні двері важко зачинилися, стукаючи вагою, більше схожою на сталь, ніж на дуб. Дві камери замкнутого відеоспостереження над дверима дзижчали, наче розлючені комахи, коли сфокусувалися на мені, коли я відгвинтив ручку тростини й зробив ковток.
  «Нічого, крім найкращого», — сказав я, підносячи тростину до камери. «Можливо, ви приєднаєтесь до мене, сеньйоре Кауфманне…»
  «Випий усе, грінго», — почувся металевий голос. Так я і зробив. Потім поставили колбу догори дном, щоб вони могли побачити, як останні кілька крапель темно розбризкуються на кам’яних сходах. Потім замінив ручку.
  
  «Будь ласка, сер, — пролунав голос Кауфмана по внутрішньому зв’язку, — ви приєднаєтеся до мене в копіті… У мене є трохи текіли, від якої ваша «Геррадура» буде смакувати як кінська сеча».
  — Із задоволенням, сеньйоре Кауфманне, — сказав я. «Мені казали, що ділові справи в Мексиці відбуваються більш обдумано та ввічливо. Але ніхто не згадував, що мені доведеться пити кінський моч».
  Сміх Кауфмана видався щиро веселим, хоча й ледь чутним. Але коли двері відчинилися, металошукач, рентгенівський апарат і екран із оргскла були відсунуті вбік. Нас із Сюзанною провели до великого кабінету з головного холу, де Кауфман сидів за письмовим столом, гідним папи, вузьким незайманим простором старовинного іспанського дуба, який порушував лише мобільний телефон, ноутбук Toshiba та срібна таця з чорна пляшка, срібне блюдо з лаймами і три срібні чарки. Ми з Сюзанною сиділи в єпископських кріслах, Кауфманн налив текілу й м’яким помахом руки відпустив охоронців, а потім узяв чарку. «Салют», — сказав він, і ми випили. Закінчивши, Кауфман нахилився вперед, злегка спершись ліктями на темний дуб, а його наманікюрені пальці були скручені.
  Я поклав тростину собі на коліна й повернув ручку проти годинникової стрілки, поки не відчув, як крихітний курок притиснувся до мого пальця.
  «Тепер, моя люба Сюзанно, — сказав він, — яку послугу я можу виконати для тебе?»
  Сюзанна відкрила портфель, посунула папку на темний дуб і сказала: «Це факс, який я отримала сьогодні вдень, коли намагалася переказати кошти на свій робочий рахунок».
  Кауфман відкрив папку, глянув на єдиний аркуш і насупився. «Але як таке може бути?» — сказав він і повернувся до ноутбука.
  — Це моє запитання, — сказала Сюзанна.
  Пальці Кауфмана пробігли по клавішах комп’ютера, потім почекали, поки машина загуділа, а потім подала звуковий сигнал, коли з’єднала його з його банком у Панамі. Через мить його пальці знову злетіли. Усе, що він бачив на екрані, Кауфману явно не подобалося. Він потягнувся до телефону, сказавши: «Я особисто подзвоню в банк, і ми…»
  
  «У будь-якому разі це були мої довбані гроші», — тихо сказав я, потім ляснув своєю тростиною по дорогому робочому столу й направив її прямо йому в обличчя.
  Кауфманн раптово підвівся зі стільця, тримаючи легку руку перед обличчям, наче міг відбити тростину.
  «Ні, ви, дурні сучі сини», — буркнула Сюзанна. Але ми були надто зайняті, щоб нас ображати.
  І я натиснув на крихітний курок.
  Швидкий, як вражаюча змія, згорнутий пучок вуглецевого волокна випльовував із наконечника тростини, а петля, зроблена з дроту, майже крихітної, як пасмо павука, і навіть міцнішої за сталевий трос, витончено розташувалась над головою Кауфмана. Я відпустив спусковий гачок і відпустив пружинну тріскачку, щоб затягнути петлю. Пальці правої руки Кауфмана вчепилися в мізерне волокно, яке добре стягнулося в м’якій плоті його шиї.
  «Зрозумів, піздюк», — сказав я.
  Позаду я почув шурхіт ніг, стукіт затворів напівавтоматичних пістолетів і хихікання запобіжників, що повертаються у вимкнене положення.
  «Застреліть жінку», — сказав Кауфман без вагань.
  «Позичте мені шматок, — сказав я, сміючись, — і я сам застрелю суку. Але якщо ти хочеш прожити ще десять секунд, Кауфманне, тобі краще тримати цих лохів подалі від мене».
  Кауфман підняв вільну руку. Шум позаду мене припинився.
  «Ось як воно є», – сказав я. «Якщо мій палець зісковзне з цього маленького курка, ти нічого не зможеш зупинити пружину. І ніщо, що у вас є, не переріже вугільний дріт. По-перше, кінці ваших пальців відскочать і розлетяться, як виноград, по цьому чудовому столу. Тоді кров до вашого мозку припиниться. Але пружина така швидка і така сильна, що, швидше за все, ви все ще будете в свідомості, коли вона відріже вам голову».
  
  «Якого біса ти думаєш, що робиш?» — розгублено запитала Сюзанна.
  «Ти думав, що буде смішно дивитися, як мої довбані гроші рухаються на екрані комп’ютера?»
  «Я не знаю», — сказала вона тихим голосом, який звучав майже щиро.
  «І якщо ти хочеш піти звідси живим і здоровим і мати хоч якийсь шанс закінчити свій фільм, тобі краще тримати дупу в кріслі, люба, і мовчити», — сказав я. «Для різноманітності».
  «Але я б повернула гроші назад…» — промовила вона.
  «Я сказав тобі замовкнути», — сказав я, обійшовши стіл, штовхаючи Кауфмана назад у його стілець і став позаду нього. Якщо мене збиралися застрелити, я хотів, щоб це було. «Скажи своїм людям розрядити зброю та зняти одяг. Склади їх там на той диван. За винятком одного зарядженого Глока. Який я хочу прямо тут біля моєї лівої руки. Потім скажіть їм витягнутися на підлозі, обличчям вниз, зі скріпленими пальцями за головою».
  Мені довелося дати йому це — Кауфман не посрався і не заплакав. Він глибоко вдихнув, потім спокійно сказав: «Мені говорити з ними англійською чи іспанською, пане Милодрагович?»
  «Гей, це ви той, хто має свої горіхи в машині для віджиму, сеньйоре Кауфманн», — сказав я. «Скажи їм урду, якщо хочеш». Тоді я дозволив пружині ковзнути на сходинку. Коли тріскачка клацнула на місце, усі підскочили. І Кауфман гримів іспанською на своїх людей.
  Чоловіки скаржилися. Але недовго. Ще один вибух іспанської мови зупинив це. Сюзанна підвела очі, коли високий хлопець поклав свій пістолет на стіл між нами, а потім, коли він приєднався до купи голих охоронців, вона зітхнула, наче це був її останній подих.
  «Кінобізнес занадто важкий для тебе, хлопче?» Я сказав. «Або це розкрадання, що змушує вас зітхати?»
  Вона не знала відповіді, якщо не рахувати тремтячих пальців, які торохтіли по твердій шкірі відкритого портфеля.
  — Гаразд, пане Милодраговичу, — сказав Кауфман, і його голос тепер ледь помітно тремтів. «Що я можу для вас зробити? Здається, ти вже повернув свої гроші, плюс значну суму моїх. Звичайно, ми можемо домовитися про якусь угоду…»
  
  «Справа не в грошах, мудаку, — сказав я, — а мертві не укладають угод». Тоді я взяв його мобільний телефон, набрав номер, який мені дав агент DEA. Він відповів майже одразу.
  «Я зрозумів його, — сказав я, — але вам потрібно пропустити мене через митно-імміграційну службу США на кордоні. гаразд Білий піджак. Логотип служби безпеки Sawyer на дверях. Чорноголова сука за кермом. Кауфман на передньому сидінні біля неї. І я за ним».
  «Ти зрозумів», — пролунала його швидка відповідь.
  Коли я вимкнув телефон і поклав його, Сюзанна раптом підвелася, ніби збожеволіла.
  «Слухай, Майло, — гаряче сказала вона, — мені дуже шкода твоїх грошей і навіть шкода Сьюгру, але я не думаю, що я тут причетна. І навіть незважаючи на те, що цей лайно збирався застрелити мене, щоб врятувати його гниле життя, я точно впевнений, що не допоможу тобі переправити його через кордон. Насправді я йду звідси..."
  Я взяв Глок лівою рукою. «Був час, любий, — сказав я, — коли я володів лівою рукою майже так само добре, як правою. Але це було дуже давно. Можливо, я не зможу вставити патрон у нежиттєво важливу частину твоєї чудової дупи».
  Сюзанна витріщилася на мене. Можливо, вона думала, чи справді я її застрелю.
  «Ти винен мені фунт м’яса», — сказав я.
  «Сподіваюся, тобі знадобиться багато часу, щоб померти», — сказала Сюзанна, сідаючи.
  Кауфман прочистив горло. «Можна запитати, кому ви дзвонили?»
  «Якийсь довбаний придурок DEA в Ель-Пасо», — сказав я, не знаходячи причини брехні.
  «Боюсь, ви зробили жахливу помилку», — сказав Кауфманн, помітно розслабившись. «DEA не цікавиться мною. У нас є угода…»
  
  «Я теж не думаю, що цей хлопець зацікавлений в угоді», — сказав я. «Мені здається, він хоче відвезти тебе до Коста-Ріки…»
  — Пунтаренас… — сказала Сюзанна.
  — Той довбаний Дікерсон, — сказав Кауфман.
  «Гей, я бачила касету, — швидко сказала Сюзанна, — і мій дядько не мав нічого спільного зі смертю своєї дочки…»
  «У вас є касета?» — вражено сказав Кауфман.
  «Її туз на лузі», — сказав я.
  — Він у сейфі в Лос-Анджелесі, — зізналася Сюзанна.
  «Що, на вашу думку, він встановлює біля копії ваших лабораторних файлів і формули чудодійного препарату?» — запитав я Кауфмана.
  «Боже мій, невже більше немає вірності…» — сказав він і повернувся до мене. «Дікерсон убив власну дочку», — сказав Кауфманн. «Це був нещасний випадок, я цілком впевнений. Але все ж він натиснув на курок. Не я».
  «Що до вас має Дікерсон?» — запитала мене Сюзанна.
  Знову вважаючи, що я переважаю, я сказав правду. «Він пообіцяв поховати докази вбивства й не дати Сугрю потрапити у в’язницю», — сказав я.
  «О ні, — сказала Сюзанна. «Ти довбаний дурень…»
  "Ксав'єр!" — крикнув Кауфман.
  Ксав’є Кауфманн, який, здавалося, не впізнав мене в моїх сонцезахисних окулярах, Стетсон і іншому імені, спритно ступив через бічні двері до кабінету, усміхнений і дуже живий, на голові найсучаснішого протеза, дуже схожого на нього. справжньою рукою, а в іншій тримає маленький автоматичний пістолет. Едді Форсайт зі своєю металевою посмішкою та забинтованою щокою йшов за ним, штовхаючи перед собою зв’язану Кейт із кляпом у роті, з великим автоматичним пістолетом, що нахабно звисав з його руки.
  «Тепер давай подивимося, чиї горіхи в віджимі, мудак», — прошипів він крізь зуби.
  «Привіт, Дуді, піздюк», — сказав я. І я виключив Форсайта з рівняння одним пострілом в обличчя. 10-міліметровий снаряд, мабуть, був порожнистим, тому що більшу частину потилиці Едді влетіло в сусідню кімнату, і він вдарився об плиткову підлогу, як мішок із веснянкуватим лайном.
  
  Але Ксав’єр, швидкий, як змія, ухилився позаду Кейт і вп’явся своїм пістолетом біля основи її черепа, перш ніж я встиг його вдарити.
  OceanofPDF.com
  
  Sughrue
  До біса Майло. Він завжди був без розуму від ременів безпеки. Не поїхав би зі мною, якби я не пристібався. Тому ремінь безпеки рятує мою дупу. Це і поломка бампера Suburban, який розривається, як метал, поки два транспортні засоби повертаються в повітрі. Коли машини сідають на колеса, я залишаюся на сидінні, а четверо мексиканських бандитів летять, як зламані ляльки, крізь відчинені двері Suburban. Мій пікап GMC — це повна втрата, яку я ненавиджу, задня вісь спирається на невеликий валун у мілкій річці, але я в основному в порядку. Нічого важливого не зламано, артеріальної кровотечі немає. Suburban лежить носом униз посередині річки, але четверо його пасажирів розкидані, як багато сміття, на крутому схилі вище.
  Поки я дряпаю, щоб перевірити тіла, я сподіваюся, що вони всі мертві, шкірні мішки з розтрощених кісток, лопнули нутрощі та кров. Але один ні. Він помирає, але не мертвий, його політ перервано грудкою опунції. І він відкриває очі надовго, щоб побачити мене. Я не можу цього отримати, тому я беру його міні-Узі, думаючи, що зроблю те, що маю зробити. Це не час для церемоній. Хоча вогню немає, вибухонебезпечний пил від уламків піднімається, як вогняна буря в небі після обіду.
  Навіть коли я бачу приціл автоматичної зброї, спрямований йому в середину чола, очі мексиканця затьмарюються. Блін, я втомився. Бідь хотів мене вбити. Але я закриваю його незрячі очі перед тим, як піти, і відчуваю, що смикаю з його чола гроно колючих колючок груші. Нарешті я змушую себе піти, коли червона мураха проповзає між млявими губами. Ісус. На мить я розумію, що, мабуть, відчував Майло, коли кинув стрілянину. Але Майло має думати лише про себе. Я вибиваю номерні знаки з пікапа, сподіваючись, що це сповільнить переслідування, дістаю пару кросівок із ящика з інструментами, мию закривавлену голову в річці, розмиваю ноги й їду.
  
  Я залишаю «Узі», бо знаю, де безпечно перетнути Ріо-Гранде після настання темряви, знаю, де зберігаються мої параноїдальні схованки зі зброєю та припасами, знаю, що зможу побігти до Вітні та Малюка Лестера до світанку, молюсь, щоб я зміг вибити виродків до себе. додому.
  OceanofPDF.com
  
  Майло
  «Здається, твоя ліва рука все ще добре стріляє», — тихо сказав мені Кауфман. «Як і Ксав'єра».
  «Так, — сказав я, — але чи хоче він померти?»
  «Будь ласка», — сказав він і обережно кивнув у бік Сюзанни. «Я знаю, що вам було б байдуже, якби цей помер», — додав він. «Хоч я її дуже люблю…»
  На це Сюзанна пирхнула.
  «...це гадюка, без якої світ міг би обійтися. Але я підозрюю, що у вас дещо інші почуття до її сестри». Коли я не відповів, Кауфманн продовжив: «Тож я впевнений, що тепер у вас є вагома причина для переговорів».
  «Схоже на мексиканське протистояння», — сказав я, сміючись. «Але перш ніж ми приступимо до угод, я хотів би знати, що тут поставлено на карту».
  Сюзанна і Кауфманн довго дивилися одне на одного.
  «Якщо ти не випустиш цей пекельний пристрій, — тихо сказав Кауфманн, — Ксав’єр уб’є Кетрін».
  «Як щодо того, щоб я поставив тобі пару позначок, — сказав я, — і ти скажи мені, що в біса насправді відбувається».
  —
  Для того, щоб мати зброю, яка не запускала б металошукач і не виявлялася на рентгенівському знімку, знадобилися зброяр, годинникар, інженер авіації та технік-робототехнік. І вартість була майже непомірно високою — я здригнувся, коли хлопець, який виготовив тростину для рушниці Карвера Д, назвав мені ціну, — але коли я отримав ключ до фінансових махінацій на дискеті Рея Лари, гроші перестали бути проблемою. Замість того, щоб довіряти своїй пам’яті, оскільки друга помилкова спроба знищить інформацію, Рей Лара витатуював її в пащі собаки. Стара добра Шеба. Весь цей час вона тримала ключ. І як тільки я переконав Бетті Портерфілд відповісти на один із моїх кількох дзвінків, не було проблемою змусити комп’ютерних друзів Карвера Д відстежити решту грошей мого батька на кількох номерних рахунках у Панамі, а потім перевести їх, а також здорову частину від декого з Рея. Інші операції зі збирання Лари, повернуті на мій довірчий рахунок у Меріуезері. Тільки цього разу мені довелося особисто бути в банку, щоб забрати чи перемістити гроші. Якщо я не встигну повернутися через кордон, мій новий заповіт залишив майже все Малюкові Лестеру.
  
  І тепер виглядало так, ніби я не встигну повернутися.
  —
  «По-перше, мені шкода, що я розвіяв вам думку про те, що я контролюю контрабанду кокаїну в цій частині північної Мексики, — сказав Кауфманн, — хоча одного разу багато років тому, коли мій батько вважав за потрібне вигнати мене з familia, щоб помститися, я винайшов систему розповсюдження марихуани, іноді відому як Dallas Parkway, і заробив чимало грошей, достатньо, щоб після смерті мого батька я зміг повернутися до сімейного бізнесу…» Кауфманн зробив паузу. Я дав йому достатньо слабини, щоб його пальці вилізли з-під нитки, що врізалася в його шию. Він глибоко вдихнув. «І, відверто кажучи, ще до того, як контрабанда кокаїну захопила кордон, я виявив, що мене турбує насильство, і я відсторонився від цієї сфери бізнесу».
  «То що це було за лайно раніше про те, що DEA не могло вас торкнутися?» запитав я.
  Очевидно, це було питання, на яке ніхто не хотів відповідати. Кауфман закашлявся, Сюзанна звивилася, а Ксав’єр уперше заговорив.
  «Я втомився від цієї нісенітниці», — тихо сказав Ксав’єр. «Відпустіть його, або я вб'ю колінну чашечку цій худій маленькій дамбі. Зараз».
  
  «Ти помреш, перш ніж вона впаде на підлогу, хлопче», — сказав я. «Я висмаркаю тобі прямо в потилицю».
  «Ксав’є, будь ласка», — сказав Кауфман. «Я знаю, що це не твоя природа, але, будь ласка, зберігай спокій. Ми можемо це вирішити». Потім він спробував повернути голову, щоб подивитися на мене. «Можливо, пан Милодрагович знову трохи відпустить моє горло. Як жест доброї волі?»
  «Мені здається, буде справедливо попередити вас, — сказав я, — що якщо я надто сильно відпущу пружину, вас чекає набагато жахливіша смерть».
  «Що може бути…»
  — СНІД, — сказав я. «Занадто швидке вивільнення викликає маленький пластиковий дротик, наповнений вірусом ВІЛ».
  «Ісусе, ти хворий», — прошепотіла Сюзанна. «Хворий».
  «Не я починав це лайно, леді», — сказав я, а потім дав Кауфманну два клацання на чверть дюйма. Він здригнувся і міг би впасти зі стільця, якби міг. Справа зі СНІДом була потворною ідеєю, яку додав Карвер Д. Частина про дротик була правдою, але не частина про СНІД. Але це гарантувало, що навіть якщо Кауфманн уникне петлі, залишок його життя буде зруйнований хвилюваннями. «Я не крав грошей, нікого не застрелили, — продовжив я, — я не починав нічого з цього лайна. Але повірте мені, останнє слово за мною».
  «Чого ти хочеш?» Кауфман зітхнув, доторкнувшись до свого горла. «Просто скажи мені».
  «Спочатку Ксав’єр опускає пістолет, — сказав я, — потім…»
  «Нема жодного довбаного шансу, грінго», — сказав Ксав’єр.
  «Стільки про переговори», — сказав я.
  "Ксав'єр!" — крикнув Кауфман.
  — Старий дурень, — сказав Ксав’єр, сердито тремтячи. «Я давно мав тебе вбити».
  «Ти скажи мені, як це — дрочити пластиковою рукою, куло », — сказав я Ксав’єру, оскільки здавалося, що мудак мене не впізнає, — а я скажу тобі, як це — копати власний могила».
  «Ти!» — закричав він.
  «Кейті, лягни на підлогу!» — крикнув я і випустив два постріли в обличчя Ксав’єра, перш ніж він натиснув на курок, вирізавши коротку борозенку на плечі Кейт.
  
  «Сподіваюся, він не був одним із твоїх улюблених синів», — сказав я Кауфманну, який злегка похитав головою, коли Сюзанну вирвало в портфель. «Тепер давайте покінчимо з цим лайном. Я хочу відповіді».
  Кауфманн кивнув і пробурмотів: «Він не мій син».
  Сюзанна витерла рот, підійшла до в’ялого, непритомного тіла Кейт, витягла її з крові, потім розв’язала й скинула з неї рот, а також притиснула шовковий шарф до її скривавленого плеча.
  «Хто вбив Риту?» — запитав я Кауфмана.
  «Едді», — задихано відповіла Сюзанна з колін.
  «Чому?»
  «Він любив мене. Ми познайомилися в тому дурному футбольному фільмі в Остіні. І він просто вирішив, що любить мене, — сумно сказала Сюзанна. «І коли я сказав йому… попросив його покластися на Ріту — вона засумувала в Мексиці — і вона хотіла більше грошей, щоб залишитися там і дозволити мені використовувати її особистість. Крім того, товста сучка розповіла Аарону, що відбувається…»
  — І він теж хотів грошей? Я запропонував.
  — Не гроші, — сказала Сюзанна. «Той дурний виродок хотів знятися в моєму фільмі. Ви можете в це повірити? Він не міг стояти на місці перед порожньою камерою».
  — Ти теж просив Едді спертися на Арона? запитав я.
  Сюзанна повільно кивнула, ніби її справді сповнювали докори сумління.
  «То де, в біса, Джейкобсон вписується в це лайно?» запитав я.
  «Ендрю належав мені», — сказав Кауфманн, як людина, що раптово прокинулася від довгої розмитої дрімоти. «Тупикова робота в маленькому містечковому державному банку, одружений на потворній жінці… Ви знаєте, як це… Він і Раймундо разом служили в армії…»
  «То чия, чорт, ідея була вкрасти мої гроші?»
  — У Якобсона, — хором відповіли вони. Занадто швидко, щоб мені підійти. «Це був його вихід».
  — А інші гроші?
  
  «Вона переконала його вкрасти і в мене», — сказав Кауфманн. «Вона трахнула його по-дурному».
  «Ісусе, — сказав я Сюзанні. «Кого ти не трахав, щоб зняти цей фільм?»
  Сюзанна повернулася до мене обличчям, її обличчя було гордим, злим і прекрасним. — Я сама, — сказала вона. «Я не трахав себе». Потім вона підвелася, коли Кейт почала ворушитися.
  Якби на цьому все закінчилося, можливо, вона була б права. Але я припустився кардинальної помилки. Я продав старого хлопця.
  Стовбур підмітарської рушниці постукав об різьблене дерево дверного отвору, тихо постукав, як маленька гілка по темному від дощу вікно, легкий постук, але такий наполегливий, як останній гострий стукіт смерті, тоді ступив справжній барон Енохада. над тілами в дверях і в офісі, високий і випростаний, наче в синьому костюмі, військовий автомат «Кольт.45» тримав в одній зморшкуватій руці, широка посмішка майже пом’якшила його обвітрене обличчя.
  OceanofPDF.com
  
  Sughrue
  Троє з них роблять помилку, чекаючи надворі. Троє міських хлопців у мішкуватих костюмах і вуличних черевиках чекають у кущах навколо подвійної ширини, їхній чорний Suburban лише наполовину прихований за жерстяним сараєм, де припарковано Кедді Майло, дим їхніх сигарет висить у тихому повітрі світанку пустелі. . Темно-синій клубок хмар загрожує прямо за горами на півночі. Я міг дочекатися вітру та дощу. Легше було б під час дощу з вітром перекрити звук моїх рухів. Але я не можу дочекатися.
  Я знімаю свою закривавлену й подерту уніформу, одягаю набедренник і мокасини до колін і беру їх по черзі з Боуї. Це все, що я можу зробити, щоб не зняти їхні скальпи. Ніж змушує так думати.
  Удача зі мною. Крізь щілину у шторах у вітальні я бачу зв’язаних Вітні та Лестера з кляпом у роті на килимі, сонного бандита на дивані, ще один проклятий міні-узі, що лежить на колінах. Якусь мить спостерігаю. Вітні та Лестер виглядають виснаженими та наляканими, але прокинулися та живі. На щастя, живий.
  У моєму спорядженні є 22-й глушник, але я не можу вбити його на очах своєї родини. не можу Тож я підповзаю під сходи, присідаю, чекаю, час від часу стукаю лезом по алюмінієвих дверях, стукаю, доки той негідник не вийде надвір, щоб побачити, що відбувається.
  Коли я перерізаю йому горло, я мало не відірву йому голову.
  Я не можу зайти всередину, весь закривавлений, не можу відтерти кров піском, не можу залишити тіло виродка розкинутим біля вхідних дверей. Тому я ховаю його в їхньому Suburban. І інші теж.
  
  Тоді я прямую до корита для коней, щоб змити темні плями, що вкривають моє тіло. Я не знаю, скільки я стою голим у воді. Досить довго, щоб блакитний північ переміг над світанком, прибуваючи на шквальних поривах вітру та голках мокрого снігу. Досить довго, щоб згадати довгий сплав по зрошувальній канаві, густу каламутну воду в роті, мою кров, що витікає, як пісок. Досить довго, щоб знати, що більше ніколи не буду боятися.
  Лише тоді я дістаю своє спорядження з куща, одягаюся й піднімаюся сходами, ніби лізу на шибеницю до свого дому.
  Тепер, до біса, тепер нічого не буде як раніше.
  —
  Найлегше заспокоїти Лестера. Довгі мовчазні години Apache, які ми провели в чапаралі, окупилися. Він міцний, уже не дитина. Він п’є гаряче молоко й каву, а потім йде пакувати речі, не ставлячи питань. Лише кілька речей, кажу я хлопчикові. Ви повинні вибрати те, що не можете залишити позаду.
  З іншого боку, у Вітні, незважаючи на свою жорсткість, є багато питань. Занадто багато. Але після кількох хвилин тривалого, жорсткого тримання вона теж збирає кілька речей, які не може залишити позаду,— фотографію її батьків у каное у Прикордонних водах; ідеальний обсидіановий наконечник стріли, який вона колись знайшла біля Терлінгви; наше свідоцтво про шлюб—тоді чекає мене біля дверей.
  «Ти нічого не береш?» каже вона.
  «Ти і наш син», — відповідаю. «Це все, що мені потрібно».
  Вітні обіймає мене, аж ребра тріщать.
  «Чортовий Майло», — ніжно шепоче вона. Хлопець чує і посміхається.
  Перш ніж ми можемо виїхати, ми чуємо звук машини, її пружини скриплять над нерівною дорогою. Не швидко. Але приходить.
  «Черт», — кажу я, беручи «Узі». «Якщо щось трапиться, виходьте через задні двері і біжіть. Лестер знає дорогу».
  Коли я виходжу на вулицю, машина, безіменний сірий седан, зупиняється попереду. Це грубий хлопець із підрозділу DEA. Він вилазить з машини, навіть не глянувши на «Узі», не звертаючи на нього уваги, обливаючи обличчя крижаним дощем.
  
  «Де твій приятель Милодрагович?» каже він.
  — Не знаю, — визнаю я. «Точно так. Можливо, мертвий у Мексиці. чому?»
  «Він зателефонував мені вчора пізно вдень», — каже агент. «Мені сказав, що він везе Еміліо Кауфмана через кордон».
  «Для чого?»
  «Для мене».
  «Для чого?»
  «Щоб уберегти твою жалюгідну дупу від камери смертників», — каже він. «Але він не показувався».
  «Черт», — кажу я, занадто втомлений, щоб думати. «Слухай, я домовлюся. Якщо ви відвезете мою сім’ю в безпечне місце, – кажу я, – я піду заберу для вас сучого сина».
  «Який? Милодрагович чи Кауфман?»
  «Що завгодно», — кажу я.
  «Угода», — каже він.
  «Угода», — кажу я, а потім зітхаю. «Хіба це не суть правоохоронних органів?»
  «Іноді», — втомлено відповідає він.
  OceanofPDF.com
  
  Майло
  — Еміліо, — тихо сказав генерал, обходячи стіл. «Розумній людині бракує здатності вилити сечу з чобота з інструкціями, вигравіруваними на каблуці. Я не витримав весь цей час в армії, щоб втратити все зараз через дурного ковбоя та тупого довбаного вестерну». Тоді він притиснув пістолет до щоки Кауфмана.
  Ніхто ніколи не дізнається, як Еміліо Кауфман збирався захищатися, тому що, не кажучи більше ні слова, генерал натиснув на курок, коли Сюзанна закричала: «Тату, ні!»
  Мушу визнати, що я здригнувся, оглушений дульним вибухом, засліплений кривавим бризком, коли голова Кауфмана вибухнула мені в обличчя. Кауфман відскочив від мене, а потім плюхнувся на стіл, вирвавши тростину з моєї руки. Генерал, майже так само, як і я, залитий кров’ю та мозковою речовиною, але абсолютно не зляканий, ступив уперед, вдарив мене по зап’ястку .45-м калібром, потім відступив і націлив його прямо мені на ніс, коли Глок застукотів по столу.
  — Милодраговичу, — сказав він, — надто багато людей знають, що ти тут, і я волів би не кидати в тебе раунд. Але, як бачите, я більш ніж готовий. Тому, будь ласка, не змушуйте мене звільняти».
  «Здається, у мене немає варіантів», — сказав я, намагаючись стерти кров зі свого обличчя. «Що тепер?»
  Його дочки скиглили позаду нього, і він різко сказав їм: «Дівчата, замовкніть!» Я зрозумів, звідки Сюзанна взяла свій різкий голос. «Я розумію, — сказав він мені з блиском у його водянистих блакитних очах, — що у вас є багато моїх грошей».
  
  «Я щойно забрав те, що було моїм», — сказав я. «І, може, трохи для мого клопоту…»
  «Я не мав до цього ніякого відношення», — спокійно сказав він.
  «А як щодо фільму?» — спитала Сюзанна, підводячись на ноги, залишивши Кейт плакати темними сльозами на кахельній підлозі.
  «До біса фільм», — сказав він.
  «Я вже десь це чув», — сказав я.
  «Або поверніть мої гроші, містере Милодраговичу, або я вб’ю вас і всіх, хто вам був небайдужий».
  «Я не можу дозволити тобі це зробити», — сказав я.
  Під час довгої тиші після цього хлопець із підмітальником увійшов до кімнати, щоб накрити мене. Четверо охоронців у мішкуватих шортах насилу піднялися з підлоги й поспішили до свого одягу, який здавався їм важливішим за зброю.
  «Тоді ти мертвий», — спокійно сказав генерал.
  І якби не Кейт, я був би.
  «Тату!» — скрикнула вона з колін, маленький автомат Ксав’єра фамільярно схопився в її руках. Радощі військового життя. «Тату, ні!»
  Старий джентльмен не здригнувся від її крику. Але він випустив .45, не натиснувши на курок, після того, як вона вистрелила йому в лікоть. Я крякнув, наче кулаком у кишку. Хлопець з підмітальником був напівповоротом, коли вона вставила йому в груди три патрони. Він натиснув на курок, перш ніж наштовхнутися на стіл, але загинули лише комп’ютер і мобільний телефон. У мене була рушниця до того, як він впав на підлогу. Але не встиг я прикрити напівголих охоронців, як вони вийшли за двері.
  За кілька хвилин неприцільний вогонь з автоматичної зброї вирвав відкриті вхідні двері.
  «Хіба ти не можеш їх зупинити?» Сюзанна закричала на свого батька, який упав у крісло Кауфмана, його рука звисала під жахливим кутом, артеріальна кров подагрою текла з його руки.
  
  «Немає шансів», — сказав він зі спокоєм шоку. «Ми впали в лігво змій…» Потім він знепритомнів.
  Я схопив Сюзанну за руку, приклав її великий палець до точки тиску в пахві її батька. «Тримай це!» — крикнув я їй у порожнє обличчя. Але її рука мляво відпала. Я дав їй ляпаса, лаяв її, поки вона не тримала великий палець. Тоді я вже бачив чоловіків, що кружляли. «Допоможіть мені!» — крикнув я на Кейт, і ми грюкнули дубовими віконницями широкого вікна за столом Кауфмана.
  Тоді я пошкрябав під столом, поки не знайшов «Глок» і генерала .45. Віддаючи їх Кейт, я сказав їй: «Мені потрібно зачинити вхідні двері. Ви просто простягаєте руку навколо дверної рами і стріляєте в передні двері, доки я їх не зачиню. Ти мене чуєш?»
  Вона кивнула, тож я не озирнувся, а просто викотився з кабінету у велику залу, аж поки не заліз за щит із оргскла й не прикотив його до дверей. Довбані патрони били всюди. А Кейт прикривала мене, як професіонал, присідаючи й ведучи прицільний вогонь, поки я не зачинив сталеві двері, і ми пішли в офіс.
  Автоматичний вогонь почав розколювати важкі віконниці, і Сюзанна потягла свого батька на підлогу, щоб укритися.
  «Ми мусимо вибиратися звідси», — сказала Кейт.
  "Де?" Я сказав. "І як?"
  — Підвал, — сказала Сюзанна. «Ми будемо там у безпеці».
  Не маючи нічого втрачати, я зібрав наплічні кобури, пістолети й обойми з дивана, замотав їх на руку, потім перекинув «Генерал» через плече й пішов за жінками через велику залу вниз по звивистих кам’яних сходах до великі суцільні двері. Сюзанна схопила брелок зі стіни біля дверей, відімкнула їх і привела нас до її версії безпеки. Велика, дорого мебльована кімната, облицьована каменем, більше схожа на гробницю чи бомбосховище, ніж на житлове приміщення.
  Вони не могли увійти. Ми не могли вийти. Але Енді Джейкобсон висунув голову з ванної, дивуючись, що в біса відбувається. Я поклав зброю на бібліотечний стіл, стиснув кулак і повалив маленького виродка у ванну. Я намотав джгут навколо руки генерала, а потім простояв під душем над непритомним тілом Джейкобсона достатньо довго, щоб змити з себе більшу частину крові та лайна. Я сів у м’яке шкіряне крісло з рушницею на колінах, відкинувся назад, готовий стікати кров’ю до смерті. Снаряд, який Кейт впустила в руку свого батька, на цьому не закінчився. Воно плавало десь у моїх кишках.
  
  «Витягни це лайно з ванни, Кеті, — сказав я, — і наповни її до того, як вони вирішать закрити воду».
  —
  «Кровоточить не дуже», — сказала пізніше Кейт, обмиваючи моє спітніле обличчя холодною ганчіркою.
  «Дякую», — сказав я, не кажучи того, що думав. Не дуже зовні.
  Сюзанна пригорнулася до батька на великому ліжку, натягуючи джгут, намагаючись врятувати його руку. Програна справа, я підозрював. Так само загублені, як і ми. Джейкобсон пускав слини, пристебнувшись до крісла переді мною. Кейт знайшла мені пляшку бренді, яку я відпив і намагався не ковтати. Зрідка ми чули приглушені звуки крізь обшиті дубом сталеві двері. Але коли я задумався, чому охоронці не підірвали двері, Сюзанна зазначила, що їм потрібен генерал, щоб дістатися до грошей.
  «Вони хочуть убити тебе», — сказала вона, закривавлені поверхні її обличчя дивилися на повільно здіймалися груди її батька. «Не він. Або мене. Або Кейт».
  Кейт сперлася чолом на моє коліно й прошепотіла: «Я помру, перш ніж дозволю їм убити тебе».
  «Дякую, дитинко, — сказав я, тримаючи руку на її коротко підстриженій голові, — але це не обов’язково».
  «О, так, біса, — сказала вона, піднімаючи обличчя до мене. «Що ти сказав? Я завжди хотів закохатися в когось, кого б не міг трахнути».
  «Ви хворі», — сказала Сюзанна, поспішаючи у ванну за іншим рушником.
  
  Ми з Кейт засміялися. Розсміявся настільки голосно, що Джейкобсон заворушився на стільці. Його очі слідкували за Сюзанною, як у хворого цуценя.
  «Красива жінка, а?» Я сказав йому.
  «Відверто кажучи, мені вона сподобалася з трохи більше м’яса на кістках», — сказав Джейкобсон. «Сюзанно», — заскиглив він, коли вона знову повз нього. Але вона проігнорувала його. Ми з Кейт все ще реготали.
  Кейт, хитаючись, пішла у ванну, щоб умити обличчя. Якимось чином зіпсована кров генерала проминула її.
  А може, це було не в крові. Можливо, генерал навчився корупції. За великі державні кошти. Або, можливо, всі роки в Центральній Америці знайшли справжнього виродка за всією вихованістю, освітою та благородством. Дуже часто це здається саме так. Ми посилаємо наші легіони до дикунів в ім’я демократії, а вони навчаються насильства та тортур в ім’я United Fruit. Я не був упевнений, чи ми створили генерала Кехоу, чи він нас, але я знав, що ми створили Еміліо Кауфмана…
  А тепер усі погані хлопці були мертві. Крім мене. І я думав, що я теж мертвий. Застрелив єдиний порядний чоловік у всій довбаній угоді. І мова ніколи не йшла про наркотики чи гроші. Це завжди було про клятий вестерн. Певним чином я був не проти смерті. Коли я віддалявся, я чув звуки стрімкого повітря, відчував силу води, що рухалася, чув спів великих звірів…
  —
  «Дивіться!» хтось кричав на мене, дав ляпаса. «Ми були тут всю ніч. Тож що, чорт вазьми, тепер відбувається?» — спитала Сюзанна, стоячи наді мною, скеровуючи пістолет мені в обличчя. З дверей долинув приглушений стукіт.
  Мабуть, я далеко відплив, що стукіт тривав довго. Я хотів закинути Джейкобсона купою дробу перед смертю. Але раптом це здалося занадто важким. Ви наступаєте на пісанки. Ви їх не стріляєте.
  «Що?» це все, що я міг сказати.
  «Що станеться зараз?»
  
  «Ми переживемо це лайно, коханий, і це здається довгим шансом, — замріяно сказав я, — твій батько помирає у в’язниці, а ти блукаєш по землі, як пес-парія. Знову».
  «Але ти любив мене, чорт забирай», — зажадала вона. «Я знаю, що ти це зробив. Я можу сказати».
  «Можливо, я», — сказав я. «Я навіть відклав достатньо грошей Рея Лари, щоб ти закінчив фільм…»
  "Я знала це", - сказала вона. «Я знав, що ти любиш мене. Я дам тобі стрічку Puntarenas. Даю вам формулу. Просто скажіть мені, як отримати гроші. Давай, блін, ти мене любиш…»
  «Я не несу повної відповідальності за недоліки свого характеру», — сказав я, а потім подивився в ці жорсткі зелені очі. «Або ваш. Можливо, я почувався б інакше, якби ти не вклав усі тридцять патронів в Аарона Тіптона, а твій батько не був би таким покидьком».
  «Мій батько помер».
  «Погане управління турнікетом», — запропонував я, а потім розсміявся.
  Сюзанна вдарила мене пістолетом по обличчю. «Я віддам тебе їм», — сказала вона. «Вони змусять вас говорити про гроші…»
  «Ні, ти не», — сказала Кейт, схилившись над тілом свого батька, з її сяючого обличчя капали сльози. Потім вона підійшла і стала перед сестрою.
  «До біса», — сказав я. — Дозволь їй, Кеті. це нормально Це справедлива ціна…”
  — Генерал мертвий, — категорично сказала Сюзанна. «Це наш єдиний шанс».
  «Будь ласка, — благав я, — нехай вона віддасть мене. Будь ласка…”
  Можливо, це було жебрацтво. хто знає Уперше за довгий день і ніч, повні крові та кишок, Кейт впала, її чоло знову сперлося мені на коліно. Я чув дощ на жерстяному даху Бетті Портерфілд, коли знову віддалявся, чув на задньому плані стукіт у двері, коли Сюзанна намагалася відчинити замки.
  Потім ще хтось бив мене по обличчю і лаявся.
  «Боже, Майло, ти, довбаний сучий сину».
  І я знав, що це не ангели.
  OceanofPDF.com
  
  Sughrue
  До біса Майло.
  Ми з Дікерсоном бачимо, що ворота на територію Кауфманна навстіж відчинені, і в них не видно жодної душі. Що пояснює купу меблів, яку ми зустріли дорогою. Маленький літак, призначений для Еміліо Кауфманна, доставив Вітні та Лестера до Ель-Пасо, де вони безпечно замкнені на базі DEA. Дікерсон не може викликати підкріплення, і я не знаю нікого, хто міг би допомогти Майло. Можливо, навіть не він сам. Ніщо більше не має сенсу, як відкриті ворота без охорони.
  І вхідні двері особняка також широко відчинені, темні плями від заряду вибухівки порізали їхню ширину. Опинившись усередині, вперше в житті мені спадає на думку фраза «склепник». Місце розібрано до стін. За винятком трупів. Дзижчання падальних мух таке ж важке, як і запах.
  Ми працюємо в домі, як стрілецька команда, і від страху повітря стає важким. Ми дихаємо, як прострелені леви, наше дихання голосніше наших кроків. Поки нарешті ми не знаходимо сходи підвалу, слід чорної крові з мухами на блідих кам’яних сходах. Потім замкнені двері, порізані стріляниною та ударами кувалди. Прикрита Дікерсоном, я стукаю по ній ногою, доки ми не чуємо звук ключа в замку.
  Коли він відкривається, Сюзанна стоїть, наче оніміла, а ми проскакуємо повз неї, готові на все. Крім того, що ми знайдемо. Мертвий генерал, Енді Джейкобсон, прив’язаний до стільця, Кетрін, що плаче, і чортовий Майло, який тримає пляшку бренді на залитому кров’ю рушнику, посміхаючись, як щасливий п’яний.
  OceanofPDF.com
  
  Майло
  Перше, що я зробив, коли вийшов із лікарні, це купив Sughrue новий пікап. Завантажений Dodge Ram 4x4 з клубною кабіною. Мене не прострелили так сильно, як Сугрю, але я отримав поранення, і я не міг допомогти їм завантажити вантажівку; Я спостерігав, як він збирав свої речі та родину, щоб повернутися до Монтани, їхній техаський експеримент закінчився. Кеті поїхала разом, щоб подбати про Лестера і, як вона сказала, «Подивіться на дівчат у Монтані». Що б не планував Сугрю, я міг сказати, що він покінчив із цією частиною життя.
  Сюзанна знову зникла. Ще до похорону батька. Вони поховали старого виродка з повними військовими почестями на кладовищі Форт-Блісс. В біса, Оллі Норт ходив по Іран-Контра, тож чому б не мерцю? Може, не варто вчити наших солдатів контрабанді.
  Звичайно, у Сюзанни є формула супернаркотику Кауфманів і її відьомська здатність ставати ким завгодно, тому я боюся, що світ не почув про неї кінець. Вона також має справжню копію стрічки Puntarenas, яка, я підозрюю, причетна до її батька так само, як і до Еміліо Кауфмана.
  Наскільки міг судити Дікерсон, ані Кауфман, ані генерал не будуть дуже сумувати в торгівлі наркотиками, і, здається, ніхто навіть не зацікавлений у помсті. Можливо, вони просто раді цій можливості. Таке життя на кордоні. Черговий контрабандист з головою в законі стає на місце так само легко, як змія скидає свою шкіру.
  Дікерсон відклав вихід на пенсію, щоб боротися, як він вважає, хорошим бійкою на кордоні. Я намагався відповісти його за кілька обідів, але він хороший поліцейський і відкидав усі мої аргументи. Програна війна триває. Жадібність кожного разу перемагає здоровий глузд.
  
  Щойно я вийшов із реанімаційної кімнати після того, як вони викопали маленьку кулю .32 з моїх нутрощів, Сем Данстон стояв біля мого ліжка. Тому що я змусив Сьюгру подзвонити йому. За шматок фільму я дав достатньо грошей, щоб закінчити зйомки та постпродакшн. Сем був такий щасливий, як я ніколи не бачив людини. На жаль, старий виродок помер через три тижні від серцевої недостатності посеред крику з асистентом режисера. Рой Джордан приніс мені одну з улюблених краваток боло старого — коси з темної пітної шкіри, скріплені наконечником списа з обсидіану. Він подякував мені за те, що я зробив останні дні старого щасливими.
  Звісно, молодий хлопець захопив фільм, вирізав із нього політично коректне лайно, і я якимось чином втратив вкладені гроші. Але це були не зовсім мої гроші. Я розумію, що так працює Голлівуд.
  —
  І як тільки вони зняли кліпси з мого живота, я залагодив свої справи в Ель-Пасо. Я випив пляшку текіли з братами Сомс на могилі Роккі.
  Тоді в Остіні я багато випив із Карвером Д., розповідаючи йому обіцяну історію. Він подякував мені, а потім сказав, що більше не має місця для публікації, навіть якби міг. «Вибачте», — сказав він. «Колись виродки заволодіють усім». Мені не довелося питати, хто такі виродки. Товстун здавався дуже сумним, коли я пішов, і я пообіцяв повернутися.
  За межами пивного саду Hangas виліз із Continental, щоб дати мені знати, що ще не все втрачено. Його бос вклав більшу частину грошей від продажу Темного узбережжя у фонд для альтернативних газет і журналістських розслідувань.
  Тоді настав час засунути свою жалюгідну дупу в Звіра й поїхати до Бланко. Скористайтеся довгим шансом.
  
  Можливо, Шеба чув, як Звір гуркотів над останнім охоронцем худоби. А може Бетті це почула. Вони ніколи не казали мені. Але вони зустріли мене біля останніх замкнених воріт, Шеба, яка скакувала під яскравим ранковим сонцем відкритої зими, з тенісним м’ячем у зубах, і Бетті Портерфілд із легкою, але щирою усмішкою на обличчі.
  «Гей, друже, — сказала вона, — ти, схоже, сильно їздив і став мокрим».
  "Правильно", - сказав я. «Пам’ятаєш, я казав тобі, що в мене стріляли, але так і не влучили?»
  «Так».
  «Не можу цього сказати зараз», — сказав я.
  «Якби я знала, що ти прийдеш, друже, — сказала вона, — я б приготувала сніданок».
  «Ще не пізно», — сказав я.
  «Мені здається, ніколи не пізно», — сказала вона, а потім відчинила ворота.
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список

Кожевенное мастерство | Сайт "Художники" | Доска об'явлений "Книги"