Річі Пітер : другие произведения.

Причина смерті (Dci Grace Macallan, №1)

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:
Школа кожевенного мастерства: сумки, ремни своими руками
 Ваша оценка:

  
  Пролог
  "На біса!"
  Коли машина врізалася в нього, біль нагадував вибух — потім майже так само швидко він витік у холодну вологу землю внизу, а разом з ним зникли всі відчуття. Він просто усвідомлював, що крижані краплі дощу змушували його моргати, і що він не міг поворухнути головою, щоб уникнути їх. Він був упевнений, що помирає, але відчував напрочуд спокій. Як і більшість людей, він гадав, якими будуть його останні хвилини, але в цьому досвіді був майже антикульмінаційний момент.
  Коли біль зник, його розум пристосувався до ситуації. Над ним схилився мундир і щось лепетав, але це було німе кіно, хоча він здогадувався, про що йдеться. Христу відомо, що він сам був там досить часто, будучи молодим поліцейським – здавалося, тисячу років тому. Все, що ви могли зробити, це сказати бідолахі, щоб він заспокоївся, і що допомога вже на шляху. Що ж, він був спокійний, але не думав, що багато чого може вирішити його ситуацію. Він уявив своє молоде обличчя на поліцейському і, якби міг, заплакав би. Потім він побачив, як Грейс намагається дістатися до нього. Вона плакала з розірваним болем обличчям, і він зрозумів, ким вона для нього стала. Його груди здіймалися від зусиль залишитися живим, і він сказав це лише пошепки: «Ісусе Христе, це не так має закінчитися».
  Молодий поліцейський звернувся до Макаллана. «Він щось каже, але я не знаю, що це означає».
  Вона відштовхнула хлопця вбік, стала на коліна й притулила долоні до його щік, її сльози капали на його обличчя. Він посміхнувся їй і подумав, що він, мабуть, має довбаний вид. Десь удалині пролунав двотональний звук, що наближається.
  «Чому вони турбуються?» — пробурмотів він, і вона підвела очі й потерла тильною стороною долоні свої вражаючі зелені очі.
  «Ісусе, ти замовкнеш і будеш жити?»
  Він усміхнувся перед тим, як втратити свідомість.
  OceanofPDF.com
  1
  Белфастський інцидент
  Головний інспектор детектива Грейс Макаллан прокляла холод. Вона була на спостережному пункті з видом на Ормо-роуд у Белфасті, а морозний грудневий дощ вдаряв по тротуарах, як холодна шрапнель. Високо над вулицями в занедбаній будівлі вона спостерігала за операцією проти дисидентського загону республіканців – або просто старих терористів для половини добрих людей Північної Ірландії. Роки крові пролилися на Дорозі Ормо під час Смути, і вона бачила всі форми жорстокості у війні, де не було чистих рук, незважаючи на те, що казали деякі політики.
  Дорога пролягає від історичного ринку Святого Георгія, неподалік від центру міста Белфаст, і «Ринки», як це більш відомо, стали частиною легенди про Смуту як оплот старої офіційної ірландської республіканської армії, аж до Тимчасової ІРА. і Ірландська націоналістична визвольна армія стали великими хлопцями в цьому блоці. Дорога пролягає повз старий газовий завод і перевал Донегал, ще одну фортецю, але фрески із зображенням короля Біллі та загиблих добровольців позначили її як лояльну. Ринки та перевал Донегал знаходяться не більше ніж у кількох хвилинах ходьби один від одного, але вони також могли бути в різних країнах. Звичайно, для людей, які там жили, вони були.
  Дорога піднімається через міст Ормо, ще одну точку спалаху деяких із найчорніших днів Смути. Помаранчеві люди марширували й знущалися з іншого боку, зводили барикади, розбомбили паби, а в один із найчорніших днів, який тепер позначено маленькою меморіальною дошкою, пара бойовиків Прод застрелила чотирьох чоловіків і п’ятнадцятирічного хлопчика в Шоні. Букмекери Грема. Католики й протестанти з робітничого класу гинули на дорозі Ормо, і сторонній людині було б неможливо, дивлячись на мертвих і сказати, якої релігії вони дотримувалися чи ігнорували за життя. Занадто багато разів він використовувався воєнізованими підрозділами ASU як маршрут від Ринків до своїх операцій, і іноді їм потрібно було не більше хвилин, щоб покинути територію, здійснити атаку та безпечно повернутися до своїх вогнів. Белфаст — невелике місто за будь-якими стандартами, але кілька ярдів території між двома громадами символізували століття недовіри.
  Макаллан встигла випити трохи солодкого чорного чаю та розслабитися, перш ніж її охопила висока напруга, коли операція почала рухатися. Вона знову подивилася на вулицю й подумала, якими глибокими стають тіні в нічному Белфасті. Чи це була лише її уява? Вона завжди вважала, що вони здаються більш загрозливими в цьому місті, і вони висвітлювали стільки трагедій під час Смути. Людей затягували в тінь і гинули там, або темна фігура виходила й розривала вам потилицю. Коли ти вирушав у це місто вночі, краще триматися подалі від тих темних місць.
  Був лише ранній вечір, і небагато з тубільців вистачило сміливості протистояти північному шторму, який накидав мокрий сніг на обличчя тих, хто наважився вийти. Вона не бачила нікого з поліцейських, але знала, що вони на місці – і такі ж холодні, як і вона. Вони були розкидані по всьому маршруту до цілі ASU, яку агент ідентифікував як інспектора поліції в формі. Терористи встановили його домашню адресу за допомогою своєї команди зі збору розвідданої інформації, і за планом було вбити його перед його будинком, коли він прийде додому зі свого офісу в штабі. Не так вже й незвичайно – Спеціальне відділення повідомило будь-якій кількості офіцерів, що вони стали мішенню, і що за ними йдуть люди зі зброєю. Переїзд додому на ніч був частиною роботи, і якщо це траплялося – ну, ви просто дякували своєму Богу, що щось не виходить із тих тіней позаду вас.
  Макаллан була майже стороннім спостерігачем у цій операції, оскільки вона була офіцером Департаменту Е – або того, що було відомо як Спеціальне відділення до того, як Королівська поліція Ольстера була перейменована в поліцейську службу Північної Ірландії. Це було частиною мирної угоди, кроком, спрямованим на те, щоб зробити сили більш інклюзивними для республіканської сторони розколу. Хоча назва «Спеціальний відділ» зникла, для чоловіків і жінок, які виконували ту саму роботу, це все ще було «Відділення».
  Вона керувала агентом, який надав інформацію про роботу, на якій вони працювали. Там, де це було можливо, офіцери відділення трималися осторонь від повсякденних контактів з дисидентами чи операцій проти них, окрім роботи з агентами, які надавали стільки інформації про їхню діяльність. У більшості випадків агенти були терористами під час Смути або все ще були пов’язані з групами, які не відмовлялися від боротьби. Відділення могло звернути їх із різних причин: іноді через страх, іноді через гроші, а дуже часто через основний інстинкт виживання. Більшість були суворими, небезпечними чоловіками та жінками. Без них Смута була б ще кривавішою, довшою, і в один момент могла б бути втраченою, такими були масштаби бійні, коли вона поширилася на материк і Європу. Так було, проникнення сил безпеки до терористичних груп підірвало їхні можливості та, що не менш важливо, їхню волю продовжувати війну.
  Операцію було доручено команді вогнепальної зброї у формі, яка спеціалізується на таких ситуаціях. Вони знали, що потрібно, і робили це з мінімумом суєти, і якщо інша сторона хотіла зробити це важким способом, то це теж було добре. Відділення ненавиділи республіканці, і не завжди любили всі з їхнього боку, які бачили, що вони грають за правилами, відмінними від чоловіків і жінок, які стикаються з терористами на вулиці.
  Інформація про цю операцію надійшла від одного з найважливіших агентів Північної Ірландії під кодовою назвою «Ковбой». Макаллан керувала ним роками, і зазвичай передала б його на більш молодший чин, коли вона отримувала підвищення, але він був надто важливим, щоб його втратити, і надавав воєнізовану інформацію з центру організації. Саме ці дисидентські групи гальмували мирний процес, і було зроблено великий поштовх, щоб вибити їх або послабити настільки, що вони втратили бажання боротися. Але Макаллан хвилювався – Ковбой надто часто був надто близько, і він почав панікувати. Кожного разу, коли вона його зустрічала, від нього тхнуло вчорашньою випивкою, і він витрачав забагато грошей, які йому дали платники податків. У його світі єдині люди, які мали гроші, були або рекламниками, або тими, хто дедалі більше передав свої навички торгівлі наркотиками та організованій злочинності. Проблема полягала в тому, що Ковбой ніколи не міг стверджувати, що продає наркотики – це не перевірялося. Мирний процес був важливішим за нього; Штаб-квартира та Уайтхолл хотіли, щоб диехардс завдавав якомога більше болю, і справді не мало значення, чи застосовувалися правила, коли це було зроблено.
  Під час останньої зустрічі Ковбой благав Макаллан та її колегу. Він запалив одну цигарку від іншої, і вона дивувалася, як хтось із стільки часу на руках не міг вичистити лайно зі своїх нігтів. Його пальці були в жовтих плямах, і тремтіння могло бути спричинене напоєм — або тим фактом, що він знав, хто шукає рекламу в рядах.
  «На біса, витягни мене звідси. Вони знають, що хтось говорить, і я починаю втрачати це взагалі. Є щось у тому, як Велика Людина зараз дивиться на мене. Ти знаєш, що вони зроблять, якщо дізнаються, що я робив».
  Всупереч власним інстинктам Макаллан спробувала його заспокоїти, хоча звук власного голосу її не заспокоїв би. «Слухай, зараз вони не вбивають агентів. Вони просто демонструють їх, щоб збентежити державу та поліцію. Це все є частиною руху до миру. Старші хлопці сказали їм, що вони можуть атакувати військових чи поліцію, але не людей, які повернулися. Найгірше, що може статися, це те, що вам накажуть покинути Північну Ірландію, а ми організуємо для вас нове життя».
  Вона повільно перемішала каву і знову збрехала йому. «Коли я повернуся, я поговорю з кимось, спробую витягнути вас, щоб ви могли десь почати нове життя».
  Було важко підтримувати зоровий контакт, чути брехню з її власних вуст. Це було те, що вона ненавиділа найбільше – обман, який практикували всі сторони конфлікту та на всіх рівнях, починаючи від політиків.
  Раніше Ковбой відчував потяг до Макаллана. Вона усвідомлювала це, грала на цьому, все це була частина гри. Тепер він міг усе це бачити – він був просто лайном на їхніх черевиках. Він заповнив для них більше ніж кілька камер у Лабіринті, а ще троє добровольців були їжею для черв’яків після армійської засідки, для якої він повідомив, де і коли.
  Знаєш, що я думаю? Мені здається, ти трахнув мене востаннє. Я розповідав вам про цю роботу, тож просто дайте мені мої гроші, і я піду в дорогу».
  Шлунок Макаллан почав крутитися, і вона знала, що зустріч виходить з-під контролю. Хоча Ковбой роками був агентом, як і багато інших, він був людиною, вихованою для насильства; агенти могли напасти на своїх керівників, коли колеса відірвалися.
  Продовжуючи помішувати каву, яка давно вже охолола, вона сказала: «Слухай, це просто так не працює, і ти це знаєш». Я маю знати, як зв’язатися з тобою, якщо виникне проблема».
  Він притиснув своє обличчя до неї так близько, що від запаху витриманого тютюну та поганої китайської їжі її ледь не блювонуло. Його очі були втомлені й червоні, але вона підійшла достатньо близько, щоб побачити, що було за ними, і намагалася приховати свій страх. Ви ніколи не можете показати страх цим людям. Вони б відчули його запах на відстані, а потім звернули його на вас. Маленькі білі плями вискочили в кутиках його рота, який став щільною прямою лінією, і його кулак вдарив по столу перед Макалланом.
  «Дай мені мої довбані гроші!»
  Співробітник поклав руку на плече Ковбоя, посадивши його назад у крісло. Він був чистим Ольстером і знав, як достукатися до цих хлопців. «Спокійно, синку. Ми тут тільки розмовляємо. Давай я принесу тобі чаю, і ми всі заспокоїмося».
  Це було спрямовано як на Макаллана, так і на Ковбоя; він знав, що їй потрібно відступити.
  Через кілька хвилин Ковбой пішов у темряву. «Що ти думаєш?» — запитав Макаллан, дивлячись у вікно в повну темряву.
  Співведучий задумався на хвилину. «Це Белфаст, то хто, хрень, знає?»
  OceanofPDF.com
  2
  Ґрейс Макаллан пройшлася Стокбріджем, галасливою дорогою артерією на околицях Нового міста Единбурга, яка вела до зелених ігрових полів навколо Феттського коледжу, де Тоні Блер стверджує, що вперше закохався та грав на гітарі. Вона прямувала до Лотіана та Головного управління прикордонної поліції, щоб почати свою нову кар’єру після переведення з PSNI.
  Вона звернула на Феттес-авеню і на мить зупинилася, щоб подивитися на нудну квадратну будівлю штабу. Це було зовсім недалеко від домінуючого та прекрасного коледжу, який, здавалося, зміцнював соціальну драбину, яка розділяла заможних і бідних кількома щаблями в цьому стародавньому місті.
  Навіть після всіх років служби та всього, з чим вона зіткнулася, вона нервувала і шкодувала, що не почекала ще тиждень, щоб кинути палити. Але вона викинула це з розуму. Це мав бути новий початок, який вона пообіцяла собі, коли востаннє озирнулася на берегову лінію Белфаста, і був час випити кави, перш ніж вона зустрілася із заступником головного констебля для сценарію, який вона, мабуть, могла б передбачити за допомогою деяких точність. Її зустріли б радо, сказали б, що її цінують, і, безсумнівно, за столом DCC була б табличка, яка б підтверджувала, що ця служба є «Інвестором у людей». Були б ділові розмови, згадки про співпрацю з партнерськими організаціями, але це був новий світ, після 9/11, і всі старі певності зникли.
  PSNI, і особливо Відділення, яке було її життям, були замкнутими, підозріло ставилися до всіх, хто не був ними, і було добре створювати стереотипи та ненавидіти, кого заманеться. Життя в Скруті було простим, принаймні в цьому відношенні. Мирний процес і народження PSNI настільки змінили, що нове покоління сучасних поліцейських почало штовхати стару гвардію до дверей з позначкою «відставка».
  Ґрейс Макаллан народилася в Белшіллі в Північному Ланаркширі, не далі як за десять миль від центру Глазго. Її батько працював на металургійному заводі, але погане здоров’я та занепад промисловості змусили його потрапити до лав довготривалих безробітних. Він злив свій гнів і розчарування власним життям на своїй дружині та дочці, і хоча його дружина прийняла це як жіночу роль, Грейс ніколи не пробачила йому за те, що він не любив її і зробив життя її матері нещастям. Її втечею були її книжки та школа, де вона мріяла про щось інше, ніж про чоловіка та дітей, про які так прагнули багато її однокласників. Друзів було небагато, але коли вона була з кимось поруч, вона робила це особливим.
  Вона виділялася як студентка на подив свого батька, який, здавалося, був майже розчарований її досягненнями. Вона вступила до Единбурзького університету, щоб вивчати право, і мріяла змінити світ на краще, але через два роки вона зрозуміла, що пішла неправильним шляхом і що сперечатися про найдрібніші деталі, щоб заробити на життя, нічого не зміниться. вона сподівалася. Подруга, яка раніше кинула курс, пішла на службу в поліцію і переконала її, що хоча оплата й не позолочена, робота на вулиці робить кожен день незабутнім.
  Макаллан збільшив фактор несподіванки для всіх, хто знав її, проігнорувавши материкові війська та виступивши за RUC, незадовго до Угоди Страсної п’ятниці та прагнення до миру. Їй це сподобалося, і це дало їй змогу відпочити від дитинства та життя, яке вона мріяла залишити роками. Чотирнадцять тижнів наполегливих тренувань у Гарнервіллі в Белфасті лише викликали в неї бажання бути на передовій, і її інструктори відзначали її як талановиту перспективу. Ольстер все ще перебував на бойовій нозі, і в боротьбі було достатньо сильних людей, щоб тримати війська на висоті. Макаллан мала швидко вчитися, і на вулицях Белфаста на неї чекали важкі уроки.
  Її батько помер лише через кілька місяців після того, як вона приєдналася до RUC, але вона ніколи не проливала жодної сльози за ним. Що стосується її, він не зробив нічого, щоб заслужити її горе. Вона бачила свою матір два-три рази на рік і більше всього жаліла її. Вона була такою ж жертвою знущань свого батька, як і її дочка, і була щасливішою без нього, хоча ніколи б не зізналася в цьому жодній душі.
  Потрапивши у світ м’язів, мозок Макаллан означав, що SB схопив її майже одразу після закінчення умовного терміну. Її втеча крізь ряди Відділення була вражаючою для того часу, і для сили, яка ще не змирилася з рівністю, бути жінкою принесло деякі проблеми. Її швидке просування по службі не завжди робило її популярною, але ніхто не сумнівався в її здібностях.
  Фізично, у молодості вона була важкою, і поліцейська дієта, призначена лише для найсильніших артерій, не допомогла. Одного ранку після важкої вечірки у зв’язку з відставкою вона прокинулася з пекельним похміллям і недоїденою піцою на подушці поруч. Це було цілий день похмілля, і коли вона подивилася на своє відображення в дзеркалі, то зрозуміла, що настав час змінити спосіб життя. Наступного дня вона почала бігати і стала залежною, і стала легшою на двадцять фунтів, вона виглядала спортивною, її обличчя було більш незграбним. Вона не мала зовнішності моделі, але її розум виявлявся в її виразних морсько-зелених очах, і її часто описували як «книжкову». Вона рідко турбувала себе макіяжем, а її коротке руде волосся зазвичай залишалося напризволяще, що їй дуже пасувало – бути жінкою з виглядом на роботі по коліно в тестостероні просто означало витрачати свій час на боротьбу з небажаними досягненнями.
  Макаллан стала висококваліфікованим агентом і експертом з таємних операцій проти воєнізованих формувань — таємна робота її життя та її наркотиків. Вона могла підняти голову й знати, що здобула ранг власними зусиллями, а не віддавши все належному босові. Вона стикалася з такою пропозицією і впоралася з нею, зателефонувавши його дружині та запитавши її, чи можна прийняти пропозицію чоловіка. Він ніколи більше не турбував її, і як тільки ця історія потрапила в лозу, ніхто з одружених не мав жодного.
  OceanofPDF.com
  3
  Вона сьорбала гірку чорну каву й дивилася на городян, що приходили й йшли на вулиці біля кафе майже навпроти будівлі штабу. Це підтвердило її опис місцевості – багатий і рухливий для молодої розумної групи. Це було яскраве гетто за п’ятнадцять хвилин ходьби від колись схем розтрати наркотиків у прибережній частині міста, які надихнули Ірвіна Уелша на роботу.
  Вчасно вона пройшла через скляні двері штаб-квартири Lothian and Borders і почала свою нову кар’єру. Їй здалося, що вона далеко від Белфаста та його спогадів, коли молодий штабний офіцер зі свіжим обличчям перевіз її на поверх начальника констебля. Вона знала тип. Віддалений від вулиці, тримався подалі від поганих хлопців, щоб він міг злетіти вгору по драбині, навчитися говорити в бізнесі і говорити те саме лайно, що й усі інші головні офіцери, яких виганяли з ковбасної машини, яка була командною підготовкою. Вона не могла звинувачувати його – вона сама була досить амбітною, але заспокоювала, що принаймні вона вирішила зробити це важким шляхом.
  DCC був на ногах, коли вона увійшла, і зробив усе можливе, щоб вразити її кавою та вибором між Kit Kats або дижестивним печивом. Вона ненавиділа їх обох, але заради зовнішнього вигляду вибрала Kit Kat і зрозуміла, що насправді не дуже відрізняється від штабного офіцера.
  DCC запропонував їй сісти, і вона зауважила, наскільки це приємно порівняно з гнітючими ложами, які видавалися за офісні приміщення в штаб-квартирі Белфаста.
  — У вас була можливість оглянути місто, Грейс? запитав він.
  Вона зрозуміла, що їй доведеться робити приємності, і потурала депутату, який лише виконував свою роботу. У нього було відкрите обличчя, легка посмішка, він працював на вулицях детективом (і кажуть, що він був хорошим), перш ніж вирішив, що хоче стріляти на вершину, а не ламати собі печінку розслідуванням. Це було добре для неї, і вона була тепла до нього, але вона чекала вирішального моменту, а саме того, куди її збиралися розмістити у війську. Враховуючи те, що трапилося в Белфасті, вона думала, що вони можуть посадити її на гарну, безпечну посаду адміністратора й уберегти від проблем, але йому вдалося її здивувати.
  «Ти, мабуть, хочеш знати, куди ти йдеш. Що ж, я буду з вами відвертим – я знаю, що у вас були важкі часи перед тим, як ви покинути Белфаст».
  Вона кивнула. Важко , подумала вона. Він жартує?
  «Для нас важливо те, що у вас є блискучий досвід проведення таємних операцій, і щодо інциденту в Белфасті ви діяли абсолютно чесно. Я знаю, що тобі було б легше мовчати, але ти вчинив правильно. Ми щойно сформували нову велику кримінальну групу, яка включає всі елементи, необхідні для боротьби з найкращими організованими групами».
  Макаллану було важко повірити, що це так просто, і він чекав моменту, але його не було. «Вона має повну підтримку виконавчої влади, і її очолюватиме суперінтендант О'Коннор, який повертається з іноземної служби в Німеччині. Він працював офіцером зв’язку з BKA – дуже розумний і краще ніж хороший. Це велике завдання, щоб зрушити це з місця і почати кусати ноги деяких злочинців, які зараз є. Ваша робота в Белфасті дасть нам досвід, якого ми не маємо, і ви будете тісно співпрацювати з містером О'Коннором. Як це звучить?»
  Їй було важко приховати своє здивування, але вираз її обличчя свідчив, що вона щось середнє між здивуванням і бажанням обійняти його. Про останнє вона стрималася. «Я більш ніж щасливий, сер, і я докладу всіх зусиль».
  «Я більше нічого не хочу. Я збираюся на деякий час посадити на ваше плече сержанта-детектива, щоб ви звикли до місцевих звичаїв – називайте його помічником чи радником, щоб ви навчилися ходити. Він динозавр, абсолютна мука в дупі – ставиться до всіх старших за нього як до некомпетентних, але він один із найкращих слідчих, яких коли-небудь створювала ця сила. Він поклав усередину більше черепів, ніж будь-хто, кого я коли-небудь зустрічав. Не очікуйте, що він любитиме вас, але він буде піклуватися про вас і просто триматися подалі від нього, коли він вип’є більше чотирьох напоїв». Він запропонував їй інший Kit Kat, але вона відмовилася від цього. — Його звуть Мік Гаркінс, і він чекає на вас у головному офісі. Слухай його. Він тримає пальці на пульсі військ на фронті, відчуває проблему за три дні до того, як вона зруйнує кар’єру, а злочинці пишаються тим, що він їх зловживає».
  Вона побачила зморшки в кутиках його очей і вирішила, що він їй подобається.
  «Дякую, сер. У мене таке відчуття, що я знаю цей тип. Кожна сила, здається, має один».
  Він простягнув руку. «Удачі, Грейс. Зробіть нам гордість».
  Вона вийшла з кабінету, а заступник відкинувся на спинку свого крісла з відчуттям, що він щойно розмовляв з кимось особливим. Вона майже нічого не сказала, але він побачив, до чого весь цей галас, знову переглянув її запис і похитав головою. За роки перебування в Північній Ірландії вона зробила більше, ніж більшість за десять кар’єр. Він часто дивувався, як багато тих офіцерів Північної Ірландії зберегли здоровий глузд під час Смути, але знали їх достатньо, щоб зрозуміти, що вони поплатилися алкоголізмом, розбитими шлюбами та надто великою кількістю самогубств. Він дивувався, що змусило Макаллан обійти Стратклайд і вибрати надзвичайні небезпеки, з якими вона зіткнулася в Белфасті.
  Він поклав її файл на свій лоток і сподівався, що вчинив правильно, відправивши її до Майор Крайм і Міка Харкінса.
  OceanofPDF.com
  4
  Зумівши зайти не в той офіс і зібрати погляди кількох комп’ютерних операторів, які обідали, Макаллан знайшов новий офіс для MCT. Воно смерділо свіжою, але дешевою фарбою і виглядало напівготовим, враховуючи, що столи були поставлені на місце. Вікна були відчинені навстіж, і вона здогадалася, що загривок, який гризе пиріг із фаршем і ковтає міцну кока-колу, був Мік Харкінс. Вона подумала, чи всі ці хлопці походять від однієї примітивної форми життя, і посміхнулася, почувши цю думку. Правда полягала в тому, що вони були основою розслідування і, здавалося, мали трохи більше свободи дій, ніж решта банди.
  Він подивився вгору, а потім повернувся на свою гоночну секцію, хоча, мабуть, здогадався, хто вона, чи не той детектив, якого описав заступник. — Вибач, люба, відділ захисту сім’ї вздовж коридору, — сказав він.
  Вона зрозуміла, що у всесвіті цього чоловіка відділ захисту сім’ї не був частиною справжнього поліцейського світу, а міг бути укомплектований соціальними працівниками. Макаллан знав, що він їй сподобається — щоб так добре грати, потрібен був клас, — але вона вирішила дозволити йому займатися своєю справою. Будь ласка, не шкодуйте. Я інспектор Макаллан, і мені було цікаво, чи є тут офіцери поліції, але я залишу вас зайнятися вивезенням меблів».
  Він подивився вгору, і внутрішні краї його брів стягнулися в почутті, який, якби це було сказано, міг би бути: «Я роблю цинічні довбані жарти, дорогий». Жодних вибачень, але йому вдалося встати й поставити пиріг і кока-колу. «Я доктор Гаркінс, і я подумав, що ви, можливо, трохи пообідаєте з заступником».
  — Я бачив його, сержанте, і дуже хотів продовжити це. Ми можемо десь посидіти чи в мене є офіс?»
  Вона почала звертати увагу на дрібні деталі цього чоловіка і подумала, що колись він мав досить гарний вигляд, але роки, сигарети без чаю та проведення занадто багато часу в темних барах згрубіли його обличчя. І все-таки він мав густе, коротке та густо всіяне сріблястим волоссям, а темно-карі очі з відтінком собаки нагадували їй Джона Герта — без кількох мільйонів зморшок.
  «Ваш кабінет готовий лише наполовину, але там є пара стільців, і я принесу нам чаю».
  Вона була задоволена, що він, здавалося, так швидко відмовився від старого цинічного вчинку, і вона сподівалася, що їм не доведеться сперечатися, щоб підтвердити, хто тут головний.
  Її офіс був маленьким, але виглядав на ігрові поля, і вона мусила визнати, що працювала в набагато гіршому місці. Вона уявила, що надає кімнаті належний вигляд за допомогою власних сувенірів, зібраних роками, і бачила свої нагороди, пам’ятні нагороди та фотографії, якнайкраще використані тонкою білою фарбою під ними. Деякі люди називали таке оздоблення «стіною его», але воно створювало відчуття, що кімната в цьому новому, і все ще дивному світі, відчуває себе в її кімнаті. Вона почала розслаблятися і зрозуміла, що зможе пережити хоча б цей перший день.
  Харкінс простягнув їй димлячу чашку міцного, як шкіра, чаю, і вона поцікавилася, скільки часу минуло, відколи чашку мили. По краях було трохи помади, і вона намагалася не звертати уваги на інші плями.
  «Чи можу я називати тебе Мік?» Він кивнув і чекав, поки вона заговорить. «Просто поінформуйте мене якнайкраще. Я знаю, що зараз усе це витає в повітрі, але скажіть мені, що ми маємо, що ми отримуємо та все, що, на вашу думку, мені потрібно знати. Поки ми вже на цьому, мені потрібно, щоб ти сказав мені, коли я збираюся зайти в шафу, а не шукати вихід».
  Він усміхнувся. Це була втомлена, але добра посмішка, і, почувши розповіді про те, через що пережила ця жінка, означало дати їй відпочити. Він був достатньо мудрий, щоб знати, що, якими б не були її гріхи, мало хто з чоловіків і жінок, яких він знав, міг прийняти її в дорогу. Це не означало, що він ставиться до неї легко. До біса це , — подумав він, — я не зміню звички свого життя .
  Макаллан майже не говорив протягом наступної години, оскільки Гаркінс дав їй більше, ніж вона могла попросити, доставлений кимось, хто точно знав, про що він говорить, без найменшого натяку на фігню. Не було ні удавання, ні самореклами, просто людина робила те, що просили. Вона зрозуміла, що заступник точно знав, що він робив, об’єднуючи їх, і хоча на цьому шляху з Гаркінсом виникнуть кілька сварок, це буде ціна, яку варто заплатити.
  Він подивився на свою чашку і запитав її, чи потрібно їй доповнити. Вона вирішила, що її імунна система не заслуговує того, що ховається в її кухлі, але сказала йому продовжувати. Вона знала, що він буде курити, буде готовий до удару, і сказала йому зробити перерву. «Побачимося тут, коли будеш готовий, Мік».
  Він дав їй достатньо, щоб порозумітися, і коли він повернеться, вона ризикне і покладе карти на стіл раніше, оскільки, як вона припускала, Гаркінс просто захоче якомога швидше перейти до прямої розмови. Вона попрямувала до жінок і подумала, чи будуть вони такими ж поганими, як чайні кухлі. Вона сподівалася, що ні.
  Коли Харкінс повернувся, вона нахилилася вперед і подивилася в підлогу, перш ніж спробувати встановити з ним зоровий контакт. «Розкажи мені про себе. Без лайна.
  Знову та втомлена посмішка, коли він почав розповідати історію, яку носив як знак пошани. «Я припускаю, що заступник вам щось скаже, і це буде схоже на те, що я проблема».
  Вона зупинила його.
  «Він сказав мені, що ти мука в дупі, але один із найкращих слідчих, яких коли-небудь створювала служба».
  «Один із найкращих? Цей невдячний виродок мав би сказати найкраще !
  Вони обоє посміхнулися.
  «Ти прийшов із сильної сили, тож ти знатимеш такого, як я. Я був молодою зіркою, яку підвищили до сержанта детектива перед цілим рядом чудових детективів, і я вважав себе Месією. Я був просто надто добрим, мені це давалося легко, і я просто любив змішувати це з поганими хлопцями, тому грав у це важко, але мені це сподобалося. Зруйнував кілька стосунків і проігнорував поради кількох старших голів. Я міг би піднятися прямо на вершину, але я в основному більший просто заради цього. Ви почуєте легенди від інших, але це стало щорічною подією, коли під час якогось урочистого заходу чи різдвяних напоїв я мав на меті звернути увагу на найстаршого офіцера й сказати їм те, що я думаю. Оскільки мене завжди злили ці речі, зазвичай це було лайно. Я прокидався вранці і розумів, що наступна акція рухається все далі і далі до горизонту. Я все ще це роблю, і, оскільки залишився лише рік, я точно не збираюся зараз бути головним констеблем. Це начебто підсумовує мене, але ви почуєте більше версій від інших людей. Я б сказав, що близько половини історій про мене правдиві, і я вважаю, що це досить погано. Ви можете в деякому сенсі назвати мене невстигаючим». Він подивився прямо на неї й знизав плечима.
  «Добре, і дякую за відвертість. Я навчуся решти, коли ми будемо йти далі, але, будь ласка, будьте ніжні зі мною, якщо ми підемо випити».
  — Немає шансів, старший інспектор. Мені потрібно підтримувати репутацію».
  Вони обидва знову посміхнулися і зрозуміли, що можуть працювати разом, трохи прощаючи з обох сторін. Макаллан розслабився і поставив запитання.
  «Яка тоді на мене реакція? Я знаю, що ти мене перевірив і нічого іншого не очікував. Я хочу, щоб це працювало, і не буду ховатися за столом».
  Він подивився на неї й побачив маленькі передчасні зморшки в кутиках її очей. «Слухай, ці хлопці чули ці історії, і, як усі хороші поліцейські, вигадують щось, чого ніколи не було. Дехто просто обмане вас тим, що ви підкинете іншого поліцейського, але вони живуть зараз. Якщо ти займаєшся бізнесом, то вони скоро забудуть, і ти знаєш, що так буває в цій роботі. Ми всі маємо справу з надто великим лайном, щоб ігнорувати щось хороше. Ви виконуєте роботу, і ви отримаєте їх за собою. Ви не можете зробити мені боляче, тому що я занадто близький до переможного посту, і повірте мені, якщо ви облажаєтеся, я буду першим, хто постукає у двері. Це легко: просто не облажайся, а якщо так, переконайся, що облажався з правильних причин».
  «А як щодо О'Коннора?»
  Він не поспішав, розмірковуючи, чи залишиться воно в кімнаті. Вона знала, що відбувається, і не без підстав. Ці розмови рідко залишалися конфіденційними і, як правило, кидалися комусь в обличчя під час битви его. Так працювала робота. Нарешті він сказав: «Повторіть це, і я використаю всі свої темні сили проти вас».
  Вона підняла руки й усміхнулася. «У тебе є, Мік. Я чув деякі з історій, які ви мені не розповіли, наприклад, ви їсте немовлят злочинців».
  Він усміхнувся. «Це лише частково правда, як і більшість історій про мене. О'Коннор дуже розумний. Академічна освіта, і коли він говорить, він знає свій предмет. У минулому я виконував для нього чимало робіт, і він, як правило, досягає успіху. Він, однак, глибокий і прагне не змішуватися поза службою. Як ви добре знаєте, це не є нормою для кримінального розслідування. Це збиває війська з пантелику, тому вони, як завжди, вигадують те, чого не знають. Він не одружений і ніколи не пробував це з жінкою на цій посаді, яка має бути для Книги рекордів Гіннеса . Звичайно, для кількох хлопців це достатній доказ того, що він гей, але, як і деякі історії про мене, це лайно. Я знаю, що він тримає своє любовне життя подалі від роботи і мав кілька коротких безглуздих стосунків, які абсолютно ні до чого не привели. Я припускаю, що хлопець просто хоче працювати, і немає часу на щось інше. Він амбітний, і, окрім військової служби, він працював у багатьох видатних відрядженнях до Метрополитену, в ООН на Балканах, а тепер працював у Німеччині в BKA. Він не звик, щоб хтось був таким розумним, як він, тому ви станете для нього викликом. Він мені подобається, і якщо є проблема, то це те, що я не бачив, щоб він займався справою, яку не вирішують. Він може бути добре, але я думаю, що це те, як великі доводять себе. У легких випадках немає перевірки. Ви це зробите?
  'Останнє запитання. Чому вони називають його JJ?»
  «Просто одна з тих речей. Раніше він був Джоном О'Коннором, потім, коли люди зрозуміли, що йому подобається джаз, він став Джазом О'Коннором, а потім вони об'єднали це все, і він став Джей Джей. Я мав би згадати, що вважаю це проблемою, тому що, чесно кажучи, хто в біса любить джаз у кримінальному розслідуванні?»
  Макаллан кивнув. «Я з тобою там».
  Він глянув на годинник. «Ми повинні випити, і я можу набриднути вам деякими історіями про війну про те, чому я насправді найкращий детектив, якого коли-небудь створювала ця сила».
  Макаллан кивнув, намагаючись виграти час, оцінюючи, чи була це погана ідея, коли вона була просто в дверях. «Добре, Міку, але не думай, що це принесе тобі якусь послугу, і ти на дзвоні».
  Харкінс усміхнувся, натягуючи піджак. «Давайте зробимо це. Я знаю це місце».
  
  Макаллан відчинила двері своєї орендованої квартири після чотирьох чарок із Харкінсом, а потім згадала пораду, яку вона отримала від заступника. Вона була виснажена. Це була суміш викиду адреналіну після її ранкових нервів і знайомства з елем за 80 шилінгів. Вона навіть не пила пива і дивувалася, як Харкінсу вдалося переконати її спробувати. Але вперше за кілька тижнів вона відчула себе спокійною та зрозуміла, що має шанс почати нове життя, хоча лише кілька місяців тому це здавалося нездійсненною мрією.
  У неї вистачило енергії, щоб скинути черевики й плюхнутися на ліжко, перш ніж впасти головою вперед у країну сну та мрій.
  
  Белфастський інцидент
  Після зустрічі з Ковбоєм Макаллан попрямував до штабу, щоб повідомити про планований напад на інспектора. Двері кімнат у коридорах відділу Е були, як завжди, зачинені. Двері, залишені відчиненими, де чоловіки та жінки вивчали розвідувальні звіти від агентів, і помилки можуть коштувати комусь роботи. На гіркому досвіді вони зрозуміли, що безпека секретних матеріалів має бути абсолютною. Агентів було вбито через погано організовані зустрічі в громадських місцях або після того, як конфіденційні матеріали були передані шахраями в службі. Проблеми були взяті на себе, і не було прийнято жодних виправдань за пусті розмови чи неспроможність захистити інформацію, яка врятувала життя як в Ольстері, так і на материку.
  Макаллан благала свого командира витягти Ковбоя. — Він розпадається, сер. Я просто не думаю, що він витримає перевірку команди, яка шукає джерело».
  Чоловік навпроти неї був ведмедем. Народився і виріс в Ольстері, він боявся свого протестантського Бога, але нічого іншого в цьому світі. Він воював із воєнізованими формуваннями, які двічі замахувалися на його життя, і завжди вважав його головною мішенню. Це змусило б більшість чоловіків втратити нічний сон, але не його, і він сприйняв це як комплімент, який вони спробували спробувати. Макаллан зовсім не вразив його. Він відчував, що це чоловіча війна; вони могли поставити жінок на передову, але, як він бачив, вони були пасажирами, які завдавали більше клопоту, ніж варті того. Цей був ще гірший – академічна довідка з права, і, на його думку, вона мала стати адвокатом, де вона могла провести цілий день у перуці, захищаючи невиправдане.
  Він сьорбнув свіжий чай і переконався, що їй не запропонували.
  «Головний інспектор Макаллан, я думаю, проблема в тому, що ви надто довго займалися цим агентом, і певною мірою це наша провина. Він був просто надто добрим, і в минулому ми, напевно, витягли б його зараз, але часи змінилися. Війна закінчилася. Просто деякі з тих хлопців ще цього не знають. Чесно кажучи, все закінчиться з ним або без нього, і Лондон намагається отримати будь-які результати. Коли це закінчиться, я піду на пенсію і буду садити овочі, тому я не збираюся сперечатися з ними про це». Його голос підвищився, і на зазвичай блідих щоках промайнув колір. «Мені справді байдуже до цього агента. Ми все одно майже закінчили з ним, тому давайте просто візьмемо від нього все, що можемо. Якщо він закінчить обличчям догори в канаві з мухами, які відкладають яйця в його мертвих очах, то так тому і бути. Це зрозуміло, головний інспектор?
  Макаллан знав програну справу, коли це пояснив командир поліції, який був близький до його Бога. — Це зрозуміло, сер, але я б не виконав свій обов’язок, якби не звернув на це вашу увагу.
  Його щоки почервоніли, і він подумав, що вона надто розумна. «Ваш обов’язок, головний інспектор, — зачинити двері на виході, і, сподіваюся, ми досягнемо хороших результатів сьогодні ввечері, коли ще двоє будуть замкнені або вибачатимуться перед своїм Творцем».
  Вона здалася і намагалася не кричати, виходячи з кімнати.
  
  Макаллан відкрила очі й подумала, що повернулася в Белфаст, перш ніж визнати, що це знову лише сни. Вона була просочена потом і зрозуміла, що, мабуть, залишила опалення ввімкненим. Вона втомлено вилаялася, насилу скинула одяг і кинула його купою біля ліжка, перш ніж зайти в крихітну ванну кімнату, яку агент з нерухомості назвав «гарної пропорції», і хлюпнула водою в обличчя.
  «Все добре, Грейс», — промовила вона в дзеркало.
  Вона знову заснула і не бачила снів.
  OceanofPDF.com
  5
  Створення нового підрозділу було саме тим, що потрібно Макаллану. Це дало їй щось вкусити до приходу О'Коннора.
  Поступово з’являлася нова команда, по кілька осіб. Так було завжди, і хороших довелося вирвати з рук їхніх старих босів. Коли хтось не з’являвся вчасно, зазвичай слідував дзвінок від його гафера, який пояснював, чому їм потрібно залишити його на деякий час. Але Харкінс, подібно до члена прес-групи колишнього королівського флоту, одягав піджак і повертався через кілька годин із зниклим чоловіком чи жінкою на буксирі. Незалежно від того, правда це чи ні, історія полягала в тому, що Харкінс мав переваги на переважній більшості рядових офіцерів і не боявся використати трохи дружнього шантажу. Макаллан думав, що це, ймовірно, його здатність переконувати, але вона знала, що легенди працювали на його користь, тому ніхто не був впевнений, що правда. Вона була впевнена, що деякі з них він розпочав сам, лише щоб залишатися в заголовках їдальні.
  Нова кімната загону почала кипіти енергією багатьох молодих чоловіків і жінок, які просто хотіли вийти і виконати роботу. У деяких випадках амбіція полягала в тому, щоб стати іншим Харкінсом, хоча в сучасній службі цього, ймовірно, краще не заохочувати.
  Макаллан дивилася у вікно свого офісу, відчуваючи енергію чогось нового. Її емоції піднімалися з кожним днем. Вона знала достатньо, щоб усвідомити, що вони близькі до початку своєї діяльності, що попереду будуть важкі дні, і, власне, важко буде нормально. Справжнім трюком було уникати Mr Fuck Up.
  Вона склала руки, заплющила очі і, як робила майже щодня, подумала про свого наставника й друга Білла Келлі та свою обіцянку йому. Він був її інспектором, коли вона вперше приєдналася до RUC, згодом піднявшись до рангу помічника головного констебля. Він перейшов з Met як молодий чоловік, який шукав виклику. Він отримав це і був застрелений озброєним чоловіком PIRA лише через рік у Північній Ірландії. Він був одним із щасливчиків – він вижив і повернувся на роботу лише через три місяці, хоча стрілець усе ще відвідував його у дивному сні. Він знав, коли зустрів Макаллан, коли був новим новобранцем, що в неї є щось – бонусом було те, що вона була мислителем у війні, якій бракувало мислителів. Його поради завжди давалися тихо, і з часом вона почала покладатися на нього, коли мала проблему, яка потребувала мудрішого розгляду. Вона ніколи не відчувала до нього ніякого фізичного потягу, лише абсолютну довіру до його дружби та його здатності заповнити прогалини, залишені її батьком. Він був єдиним чоловіком у її житті, який ніколи не підводив її, і він зберіг її здоровий глузд у найтемніші дні міжконфесійної війни.
  Вона відкрила очі, глибоко вдихнула й покликала Гаркінса до кабінету. Як завжди, він змусив її чекати; все це було частиною ритуалу, щоб показати військам на цеху, що він насправді керує загоном.
  'Сідайте. Я просто хотів дізнатися вашу думку про те, наскільки ми готові, якщо на нас впаде небо».
  «Ми добре, майже готові, є хороші люди та чудова суміш. Підрозділи спостереження та розслідування вже готові, хоча ми все ще чекаємо деяких аналітиків розвідки, але вони вже в дорозі».
  «Добре. Я йду до начальника і скажу йому, де ми. Я знаю, що є купа завдань, які відділи хочуть передати нам, і запити на спільні операції з іншими силами та агентствами».
  Двері відчинилися, і ввійшов Джон О'Коннор.
  — Міку, я думав, що вони вже посадять тебе. Ви можете справді заробити свою пенсію».
  Гаркінс потис йому руку, але О’Коннор уже повертався до Макаллана. «Ти, мабуть, Грейс. Я так багато чув про вас – чудово, що ви в команді».
  Він висунув руку, і вона мусила визнати, що це вразило. Він був більше схожий на міського юриста, ніж на робочого детектива, і, стоячи поруч з Міком, контраст був не міг бути більш вражаючим. Взуття насправді було начищене, тоді як у Міка було важко визначити, замшеві чи просто брудні. Костюм був дизайнерським, сиве волосся з проділом і трохи старомодне. Він був великим чоловіком, і вона бачила, як він домінує в кімнаті. Її хвилювало те, що він нагадував їй когось із Белфаста. . .
  У Макаллан було лише кілька коротких стосунків у Північній Ірландії, і вони не допускалися до роботи. Хлопці з RUC були здорові, але вони щодня стикалися з небезпекою, іноді їм доводилося зішкребти останки людської істоти після вибуху бомби. Вони бачили своїх друзів, покалічених і вбитих, і намагалися втиснути у відпустку якомога більше життя, наскільки це можливо.
  Коли вона нарешті зв’язалася з чоловіком, це було несподівано – приголомшливо. Вона вперше зустріла Джека Фрейзера через суд. Він був адвокатом, і хорошим, працював у Королівській прокуратурі в Белфасті. Вона кілька разів стикалася з ним під час заходів, і мова його тіла сказала їй усе, що вона мала знати. Його приваблювала вона, але він був одружений, хоча, здавалося, загальновідомо, що шлюб був у біді. Він був фізично привабливим, високим і гравцем у регбі все життя, так складений, щоб подобатися. Йому зламали ніс на полі для регбі, але це лише додало крему на торт. Він був усім, ким не була вона: представником вищого середнього класу та освітою в найкращій школі, яку можна було купити за гроші. Якщо й була проблема, то через марнославство, але вона знала, що цей тип упаковки приходить із марнославством, закладеним у генах. Вона могла це пробачити. Великим бонусом було те, що він міг розсмішити Грейс Макаллан – і це було нелегко. Зрештою він запросив її піти випити, і до кінця першого вечора вони стали коханцями. Вона пошкодувала, що так швидко зайшла, і думала, що це буде лише одне з тих стосунків на одну ніч, яких вона так ретельно уникала. Вона не усвідомлювала, що він упізнав у ній людину, яка не була в зграї, і через його зв’язки в RUC почула, що зробило її помітною в брудній війні, яка точилася в Ольстері. Вона ніколи не була пов’язана з одруженим чоловіком, але повірила йому, коли він сказав, що його стосунки майже закінчилися. Неприємності означали, що він завжди міг знайти привід провести з нею ніч, і вони почали обговорювати спільне майбутнє. Вона потеплішала від думки про ті ночі, коли вона ділила одне ліжко. Вона обожнювала часи після того, як вони займалися коханням, коли він лежав позаду неї з цими величезними руками, які притягували її до свого теплого живота, його дихання було на її шиї, коли вони пливли разом... . .
  
  Коли О'Коннор зачинив двері за Гаркінсом, він широко посміхнувся. — Вибачте, що я прибув так пізно, Грейс. Я не збираюся сьогодні ставати тобі на шляху. Я просто хотів побачити, як ми готові почати роботу. Я піду до начальника, і якщо ми не будемо готові, я краще скажу йому».
  Він робив нотатки, коли вона його інформувала, і вона бачила, що це людина, яка нічого не пропускає. Вона пообіцяла собі збрехати йому лише тоді, коли буде впевнена, що їй це зійде з рук. Здавалося, він був вражений її прогресом і трохи здивований, що вони йшли за розкладом.
  «Ви зробили чудову роботу; це значно полегшить моє життя. Чесно кажучи, я був у Німеччині майже три роки і відчуваю себе трохи розгубленим, тому я думаю, що ми обидва будемо на великій кривій навчання. Чи можу я щось зробити для вас на даний момент? І перш ніж ти відповіси, я збираюся влаштувати тобі обід у пабі завтра, щоб ми могли ще трохи поговорити».
  Вона вважала, що його акцент — чиста державна школа, і хороший. Шотландський акцент усе ще був присутній, але майже прихований під невеликим статком, який його батько, мабуть, заплатив за його освіту.
  «Мені підійшов би обід у пабі. Я, чесно кажучи, думав, що в їдальні в штаб-квартирі Белфаста подають найгіршу їжу на планеті, але в цій їдальня майже не підходить. В іншому я в порядку, і я повинен сказати, що Мік Харкінс був вартий своєї ваги – і ми ще не посварилися».
  — Це просто він заманює тебе в фальшиве відчуття безпеки, Грейс. Продовжуйте дозволяти йому думати, що він бос, і ви можете вижити без серйозної операції. Раніше він брав участь у кількох справах, і він стежить за порядком у військах, коли стає важко. Я можу сказати вам, що йому залишилося недовго працювати, і приведення цієї партії у форму буде для нього питанням особистої гордості. Це його спадок; Мені шкода бідних детективів, які не витримують своєї ваги. Я побачу вас завтра на обід і заберу вас тут».
  Не чекаючи відповіді, він вийшов за двері. Макаллан спробувала зібрати свої думки докупи й вирішити, що вона думає про О’Коннора. Здавалося, він увірвався в кабінет і пішов, залишивши її трохи приголомшеною. Хоча він був таким типом – великий імідж і абсолютна віра в себе. Нічого поганого. Завдяки силі своєї особистості О'Коннор міг би отримати ресурси там, де інші можуть зазнати невдачі в наші дні. Вона ненавиділа це визнавати, але він був привабливим, і, враховуючи її любовне життя в Белфасті, вона зрозуміла, що його тип повинен натискати на її кнопки. Ну, вона більше туди не збиралася.
  Вона вирішила зупинитись і випити по дорозі до своєї квартири, тому спустилася короткими сходами до Бейлі в Стокбріджі, яка була улюбленою питною точкою цілого покоління детективів CID і Crime Squad. Вона відчула себе розслабленою в напівтемряві бару і залізла на барний стілець якомога далі від найближчого п’яниці – вона просто хотіла спокійно почитати газету. Вона замовила великий келих червоного вина, розстелила папери на барі, потім похитала головою й пробурмотіла на останні витівки у Вестмінстері. На четвертій сторінці вона звернула увагу на кілька абзаців про спробу воєнізованого вбити поліцейського в Лондондеррі. Вона занурилася в текст і відчула, як її серце забилося трохи швидше. Це все ще мало той же ефект, і хоча спроба була зірвана і проведені арешти, це сколихнуло спогади. . .
  
  Белфастський інцидент
  Ковбой визначив Макаллану схованку зброї та сказав, що двоє воєнізованих формувань підібрали зброю зі смітника, щоб здійснити напад. На цих вулицях було приховано достатньо вогневої потужності, щоб зупинити потяг, і якщо трапиться сутичка, герої-республіканці програють. Це не завадило їй хвилюватися, адже ці операції ніколи не йшли за планом. Вона робила те, що завжди робила в таких ситуаціях: дивувалася, що в біса вона взагалі там робила. Вона перебувала в смердючому занедбаному промисловому будинку, і єдиною компанією їй були дохлі голуби та офіцер служби безпеки з проблемами особистої гігієни. Вона втомилася від цієї війни, а потім усі. Мир, що б це не означало, настав у Північній Ірландії, але все ще було кілька божевільних, які не бачили того, що бачили розумні воєнізовані формування багато років тому. Дехто все ще хотів грати в гру – вони просто сумували за війною і тим, що вона їм дала.
  Під час розпалу Смути PIRA була дисциплінована та діяла за військовими лініями, але ви ніколи не здогадувалися, що станеться з цими божевільними. Вона часто думала про всіх тих чоловіків і жінок, яких вона допомогла посадити у в’язниці Мейз і Магаберрі, і про те, чи принесло це користь чи лише погіршило ситуацію. Вона запалила ще одну сигарету, якої не хотіла. HMP Maze – ім’я завжди викликало сумну посмішку на її обличчі. Господи, INLA навіть вдалося вразити лояльного Біллі «Короля Щура» Райта в Лабіринті. Треба було дати їм – у них були яйця! Ця суцільна колекція H Blocks стала притулком, захопленим божевільними. Дискотеки, різдвяні вечірки з наркотиками на вибір і воєнізовані паради у повній формі. Там все було можливо.
  Адреналін повернув її до реальності, коли радіо ожило повідомленням від групи спостереження. Повідомлялося, що дві цілі рухалися до автомобіля, який Ковбой ідентифікував як транспорт для виконання завдання. Макаллан видихнув легше. Це був великий поштовх. Ідентифікація автомобіля полегшила їм життя. Він був прослуханий, щоб команда спостереження могла триматися далеко, поки не буде арештовано. Вона була лише спостерігачем, але її нерви були на гарячому – вона не могла викинути з голови Ковбоя та його проблеми після початку операції.
  Вони прослухали ще одне повідомлення від групи спостереження. Одна з цілей поклала важку сумку в багажник автомобіля. У голові Макаллана з’явилася ще одна інформація. Сумка мала бути «плаком», тож це було за планом, але вони мали справу з купою психів – кожного разу, коли вони були залучені, операція мала летіти повз сидіння штанів. Це насправді не мало жодної різниці; вона передала інформацію групі арештів, і тепер це було поза її контролем.
  «Заїкаючись» Дойл поклав навантажену сумку в задню частину автомобіля, як йому наказав офіцер воєнізованої розвідки. Його партнером на цій посаді був Боббі Коннері, який зачинив двері свого маленького будинку з червоної цегли на Ринках, подув собі в руки й підняв комір тонкої, як папір, куртки, яка не захищала від холоду. Як завжди, коли виходив із дому, він оглядався по всій території, шукаючи будь-яких ознак Пілерса. Дойл був схвильований, але завжди. «Посуни свою довбану дупу, Боббі, і давай це зробимо».
  Коннері посміхнувся. «Ти поганий лохун у гарний день, Томмі».
  Ніхто не називав Томмі Дойла «заїкатися» в очі, а останній достатньо п’яний, щоб спробувати це, втратив око. Дойл отримав своє прізвисько через заїкання, яке лише погіршувалося, коли його рівень стресу був високим, а це було здебільшого. Але це заїкання не ввело в оману нікого, хто його знав, і, звичайно, не Коннері, який часто описував Дойла як «жорстокого пізда», що, оскільки виходило від людини, яка доставила двох чоловіків їхньому Творцю та пошкодила кількох інших, була похвалою. дійсно.
  Коннері підійшов до машини й сів за кермо. Для більшості він був надто впевненим у собі, але він міг керувати автомобілем із зав’язаними очима та був народжений для цієї справи. У молодості він брав участь у кількох пограбуваннях поштових відділень і зробив собі ім’я, залишивши поліцейську машину переслідування на даху після того, як затримав невеликий банк на околиці Белфаста. Після кількох заклинань усередині він вирішив, що потрапити на війну буде скорішою справою. PIRA думав, що він божевільний, але прийняв його з розпростертими обіймами – він був їхнім божевільним. Він діяв на нерви Дойла і, де тільки було можливо, намагався ігнорувати його.
  Дойл сів на переднє пасажирське сидіння й зачинив двері. Його кишки знову боліли, а холод позбавив його обличчя кольору, окрім дорожньої карти розбитих вен, що свідчило про його слабкість до дешевого віскі. Він не міг сказати, що йому зараз подобається віскі; йому просто потрібно було це, щоб приглушити реальність того, чим перетворилося його життя. Він сподівався, що Коннері заткнеться й не задаватиме забагато дурних запитань, але він знав, що цього не станеться — точно не цієї ночі.
  «Ти вже зрозумів, Томмі, чому ми беремо мішок металобрухту, щоб пробігтися по Белфасту в таку довбану погоду, бо я точно не знаю?»
  Дойл вважав, що Коннері надто довбаний, щоб це зрозуміти, але він добре знав, про що йдеться, хоча Великий Людина не сказав йому. Він запалив сигарету, від чого тільки дошкуляв біль у животі. Він довгий час служив у напіввійськових формуваннях, кілька років провів за дротом і не знав нічого, крім війни проти британців, а також певної ворожнечі в самій організації, яка забрала кілька життів, щоб знову залагодити ситуацію. Він уже втомлювався від цього, просто вже надто старий, і вперше в житті він хвилювався про майбутнє. Думка про мир жахала його, і в нього не було іншої мети чи користі в житті. Він не міг поміняти довбану лампочку. У нього в кишені ніколи не було більше ніж кілька банкнот, а коли траплялося, це йшло на випивку та дивні парі, які просто радували букмекерів.
  Томмі Дойл був невисокого зросту, кремезний, але починав виглядати потертим на краях; те, що колись було твердим м’язом, почало провисати через відсутність використання. Його волосся було схоже на вологу чорну руку, пошльопавши його по маківці, і хоч би в який бік він намагався його зачесати, його ніколи не було достатньо. Бійки в пабі та трохи боксу, коли він був молодим чоловіком, зробили його брови густішими, а його ніс був зламаний стільки разів, що він втикався в обличчя, щоб сховатися від наступного бою. Але він задавався питанням, за що вони зараз воюють, і його збентежило те, що ті хлопці, які пишалися тим, що служили в PIRA, сидять разом з британцями та переконуються, що вони будуть у хорошому місці наступного дня. Ще гірше, якби вони наповнювали свої гаманці рекламованими грошима. Він все ще намагався чинити бій, хоча щоразу, коли вони рухалися, на шляху стояла команда Пілерів. Десь поблизу була реклама, і він протер очі, намагаючись викинути думки з голови. У його житті не було нічого хорошого, і люди дивувалися, чому у нього такий короткий запал!
  Їм наказали бігати певними дорогами з сумкою, і проінформували їх лише менше години тому. Ніяких плачів не можна було нести, і якщо їх зупинили, вони мали тримати це за замком, не звертаючись до Пілерів. Вони були на рекламі – безсумнівно, – і ця пробіжка холодної зимової ночі була приманкою. Великий Людина, мабуть, має підозрюваного, мабуть, нагодував йому якусь лайнову історію, щоб вона передала своєму куратору, і вони були в дорозі. Ну, з Дойлом усе було добре. Він просто сподівався, що вони змусять цього виродка страждати, перш ніж встромлять його в мозок.
  «Б-б-бі, їдь, Б-Боббі, поки ми не помремо від старості», — сказав він нарешті.
  Автомобіль повільно рушив у напрямку Ормо-роуд, і електронний пристрій, вставлений у шасі автомобіля, ожив, повідомивши групі спостереження, куди саме прямують Дойл і Коннері. Макаллан знав про них усе. На її думку, вони обидва були непередбачуваними божевільними, і якби їх зупинили, вони б кинулися, якщо б їм не вставили в обличчя дуже багато пістолетів.
  Вона вирішила спробувати Ковбоя за домовленим номером, але відповів хтось інший. Він запитав її, кого вона шукає, і вона спробувала ввести фальшиве ім’я та неправильний номер. Голос сказав, що шукана особа недоступна і її забрали у термінових справах. У неї мертво клацнув телефон, і вона намагалася не панікувати. Вона схопила мікрофон, щоб закликати припинити операцію, але її попередив керівник відділу вогнепальної зброї, який закликав команду наблизитися до автомобіля та затримати пасажирів.
  OceanofPDF.com
  6
  О'Коннор прибув до офісу Макаллана вчасно. Вона не очікувала нічого іншого. Гаразд , — подумала вона, — він бос, але приємно піти на обід із чоловіком у паб, і це минуло надто довго . Вона зрозуміла, що це хороший знак: проблеми в Белфасті, а потім розрив з коханим майже повністю приглушили її базові інстинкти. Це був один із тих рідкісних випадків, коли в Единбурзі сяяло сонце, тож вони пройшлися Стокбріджем і заповнили один одного деякими передісторіями, розмовляючи. Він був легшим товариством, ніж вона могла собі уявити, і, незважаючи на його репутацію дуже закритого хлопця, він був цікавим – хоча розмова завжди поверталася до роботи. Вона зрозуміла те, що Гаркінс сказав їй про нього та його амбіції: все, що було менше, ніж досягнення рангу головного констебля, було б для цієї людини поразкою.
  Їм вдалося знайти останні два місця в пристойному пабі, і вона подумала, що справить правильне враження, якщо скуштує вегетаріанську страву, тоді як їй хотілося пиріг зі стейками та чіпси. О'Коннор вибрав салат, і вона подумала, що це, мабуть, те, що він хотів – точно не людина, яка готує стейк. У неї не було жодного сумніву, що він був дуже стриманим, дисциплінованим і досить контрастним з багатьма альфа-самцями, з якими вона працювала в Північній Ірландії. Це було майбутнє обличчя старшого поліцейського складу.
  О'Коннору сподобалося те, що він побачив у Макаллан, і він витратив багато часу на її минуле. У неї був найвидатніший рекорд, який він бачив за довгий час, і це могло його хвилювати, оскільки він інстинктивно не довіряв будь-кому, чиє резюме було майже таким же, як його власне. Не так багато було тих, хто міг це зробити. Макаллан була освіченою, хоча вона залишила ступінь юриста, і, на відміну від його освіти, її освіта не була оплачена сімейним багатством. Вона зробила все це проти воєнізованих формувань і отримала низку подяк. Однак він знав про інцидент у Белфасті, тому вона навряд чи випередить його в гонці за підвищенням, і певний час буде обережно, перш ніж її розглядатимуть для отримання іншого рангу. Хоча вона йому подобалася, і її стриманість приваблювала його. Він вважав за краще триматися подалі від роботи поза службою, і це було рідкістю, щоб почуватися так комфортно в поліцейській компанії. Її очі були вражаючими, найменший скошений відрізок вказував на слов’янську кров десь у її родинних генах, і він подумав, що вона була гарною, а не гарною чи красивою. Вона мало посміхалася, але коли вона це робила, він бачив те, що йому подобалося, і коли вони обговорювали те, що її хвилювало, в очах спалахував маленький вогник. О'Коннор була достатньо політиком, щоб зрозуміти, що вона приверне друзів і ворогів; її талант і інтелект заважали б деяким із менш обдарованих, які випадково випереджали її рангом. У такий дивний спосіб, яким люди можуть самообманюватися, йому не спало на думку, що він може бути в обох таборах.
  О'Коннор розповів про своє минуле – воно було привілейованим, і сім’я зробила статок на транспортному бізнесі. Його батько мав досить скромний початок, але в юності зрозумів, що знає краще за свого боса. Він мав рацію, і, здавалося, О'Коннор успадкував амбіції свого батька до водіння. Як і Макаллан, його рішення приєднатися до поліції здивувало його друзів і розлютило його батька, який хотів, щоб він був у цьому бізнесі. Він завжди захоплювався поліцейською роботою і зізнався, що був фанатом детективів.
  Макаллан розслабився зі своєю м’якою душевністю і вирішив, що визнання того, що він любить детективи, робить його принаймні наполовину людиною. Вона гадала, чи не тому він любить джаз – мистецтво, що наслідує життя. Усе ще хвилювалася, що вона, схоже, погоджується і з Харкінсом, і з О'Коннором, і вона просто не думала, що це повинно бути так легко. Вона пообіцяла захистити себе і не наближатися занадто рано – вона все ще мала справу з ранами, отриманими в Белфасті.
  Позитивним моментом було те, що незалежно від того, що відбувалося на шляху MCT, здавалося, що вони мали правильну суміш людей, щоб впоратися з цим. Що стосується О'Коннора, вона вважала його занадто амбітним, але той, хто очолював таку високопоставлену команду, повинен був бути таким. У цій службі точилася постійна боротьба за ресурси, і вона знала, що О'Коннор, ймовірно, зможе перехитрити будь-кого, хто стане на його шляху. Якби вона могла залишитися з ним на борту, вона знала, що він був би могутнім союзником. Вона провела свою кар’єру, роблячи це по-своєму, але вона була достатньо мудрою, щоб знати, що для досягнення успіху потрібно бути частково політиком і стежити, щоб не дратувати потрібних людей.
  Справжні політики це вже знали. Як часто вона чула, як балакуча голова з Вестмінстера говорила, що в опозиції мало чого можна досягти? І все-таки вона була такою, якою була, і там, де це було важливо, її інстинкти змушені були зіткнутися з проблемою. Якби це означало трохи битви, тоді б це було куди.
  Вони вийшли з пабу через пару годин, повільно прямуючи назад до штабу, нічого не кажучи. Їм це було не потрібно, і вони просто насолоджувалися сонцем, що спускалося, і воно розфарбувало вологі дерева та вулиці в червоні та золоті кольори. За короткий час їм стало комфортно одне з одним і вони насолоджувалися моментом. І в О'Коннора, і в Макаллана було небагато близьких друзів, і обох можна було справедливо описати як ізольованих персонажів, тож цей день був гарним.
  Макаллан спостерігала, як громадяни проходять повз неї, і зрозуміла, що вона починає сприймати їх просто як інших людей, а не намагатися прочитати кожне обличчя, яке, можливо, дивилося їй в очі або тримало приховану зброю. Вона знала, що їй доведеться визнати, що це інше місце. Їй так хотілося цього нового життя – знову довіряти людям – і вона почала сильно жадати фізичного контакту. З часів Белфаста її ніхто не обіймав.
  
  Белфастський інцидент
  Вона схопилася за край вікна й подивилася вниз на зупинку підручників — усі на своїх місцях, а Дойл і Коннері виходили з машини, роблячи саме те, що їм було сказано. Це довело, що вона дивилася одну частину монтажу. Вона зателефонувала в цілодобову службу, щоб отримати підкріплення на пошуки Ковбоя, але вона вже знала, що все закінчилося.
  Макаллан мав рацію, хвилюючись через ці тіні. Досить далеко, щоб не бути очевидним, але достатньо близько, щоб побачити, як Пілери роблять усе можливе, офіцер розвідки-дисидент бачив усе, що йому було потрібно. Це не була звичайна зупинка – на волонтерів чекала команда зі зброї, і справу було закрито. Він тихо промовив до себе, використовуючи справжнє ім’я Ковбоя: «Ну, це ти трахнув, Берті Галлахер».
  У той самий момент Галлахера везли в багажнику автомобіля до безпечного будинку, де збирали якомога більше інформації, перш ніж йому видали червону картку.
  Дойл і Коннері лежали на землі, поки група арештантів перевіряла автомобіль на наявність плачу або вибухівки. Коли вони відкрили сумку, нікому не потрібно було пояснювати, що операція була організована на основі лайнової інформації чи підлаштування, але це не було їхньою проблемою, а це означало, що вони могли достроково завершити операцію подалі від вулиць.
  Одним із арештантів була Джекі Кроуфорд. Не найрозумніший із Божих створінь, але міцний, підтягнутий і ідеальний для «важкої команди». Він користувався популярністю серед хлопців, будучи боксером у напівважкій вазі, що було саме тим, чим він був на аматорському рівні, причому найкращим аматором. Як і багато інших, він походив із поліцейської родини, яка багато чим пожертвувала під час Смути. Його батько був сержантом у формі в Лондондеррі й втратив частину лівої ноги під час снайперської роботи в місті. Він вижив, але гірше було для Кроуфордів, коли його брат Біллі, констебль у Бессбруку, Південна Арма, потрапив у засідку по дорозі на вокзал. Він був схоплений живим підрозділом активної служби PIRA, і його тіло мало сліди тортур, коли його знайшли за кордоном у Республіці.
  Керівник групи з вогнепальної зброї був задоволений тим, що машина була чистою, а хлопців у машині відвезуть до відділу серйозних злочинів Антріма для допиту; CID подбає про цю частину бізнесу. Вони були б у захваті від цього, знаючи, що вся довбана річ була підстановка – що Дойл і Коннері могли просто сидіти і сміятися їм в обличчя.
  На Дойла одягли наручники, і керівник групи сказав Джекі Кроуфорд відвезти його до фургона для транспортування назад до Антріма. Дойл одразу впізнав Кроуфорда, пригадав, як спостерігав за молодим боксером, який був чималеньким і бачив його, коли вони розвідували «Пілерз» у Белфасті. Він знав усе про родину Кроуфордів, але нічого не відчував щодо цієї конкретної трагедії, окрім «на біса з ними, вони ж Пілери». Великий Чоловік сказав Дойлу нічого не говорити, якщо їх зупинять, і він це мав на увазі. «Заткнися, посміхнися, і ти швидко повернешся на вулицю. Ти чуєш, що я кажу, Томмі? Це важливо». Дойл чув , що сказав Великий Людина, але йому було холодно, він почувався як лайно, і це був надто хороший шанс, щоб упустити його.
  Макаллан спостерігала за сценою зі свого OP, намагаючись зрозуміти, який хід буде найкращим для неї. Офіцери відділення вже були на роботі, намагаючись зв’язатися з агентами, які могли знати, де тримають Ковбоя. Якби його дістали живим, вона б сама забрала його з Белфаста, а командир міг би одягнути їй форму – це вже не мало значення. Їй знову захотілося бути в ліжку з Джеком.
  Вона спостерігала, як молодий офіцер проводжав Дойла до фургона, а решта команди або стояла, або намагалася звести машину з дороги, щоб рух знову рухався. Дойл виглядав дитиною на тлі маси Лущильника, який його вів. Вона дивувалася, як хтось такого розміру, як Дойл, міг спричинити стільки хаосу, але часто це було так, і більшість Пілерів погоджувалися, що «маленькі чоловіки» були найгіршими.
  Дойл подивився на Джекі Кроуфорд і зрозумів, що коли війна закінчиться, він більше не буде ворогом чи «законною мішенню». Ну, до біса це. Він усміхався, коли говорив з Кроуфордом. «Я бачив, як ви б-биєтеся, юначе. Я сам себе боксував, тому хочу побачити хорошого бійця. Тоді ти все ще це робиш?»
  Кроуфорд не дуже хотів обговорювати життя з Дойлом, але тоді в машині нічого не знайшли, і наступного ранку він буде на вулиці. Чоловік виглядав хворим і перестарався, то чому б не посміхнутися йому? «Я все ще борюся і люблю це. Найкращий спорт у світі. Де ти тоді боксував?»
  Дойл проігнорував запитання. «Знай свою родину також. У того твого батька ще одна нога виросла?
  Дойл вигнув спину від болю, коли його стиснули руку. Кроуфорд був схожий на горилу, але пам’ятав навчання. «Не дозволяйте їм проникнути у вашу голову – ось чого вони хочуть».
  Хоча Дойл відчував, що йому ламає руку, це стане гарною історією для хлопців за чаркою; він міг витримати дуже багато болю. Знаєш, що я чув, юначе? Я чув, що коли хлопці одягали того твого б-брата в капюшон, він верещав, як чортова дівчина, перш ніж вони проштампували його квиток. Розпилявся в штани, він так і зробив».
  Зараз вони були біля фургона, і навчання Кроуфорда не могло зупинити гнів, що виривався з підошв його черевиків. Він двічі вдарив Дойла в живіт – і зрозумів, наскільки він слабкий. Дойл упав на коліна, задихаючись, намагаючись набрати повітря в легені, і його болючі кишки завдали йому ще більшого болю, ніж він будь-коли терпів. Кроуфорд був змушений передати це йому; він був сильним маленьким лохом – просто стояв на колінах на землі, маючи справу з тим, що бурхливо пронизує його тіло. Кроуфорд схилився над Дойлом і прошепотів йому на вухо: «Як тобі це тоді сподобалося?» Трохи жалить, правда?
  Макаллан приголомшено спостерігав за цим маленьким інцидентом і зрозумів, що вся ніч перетворилася на щуряче лайно. Тієї ночі вона намагалася якомога більше ігнорувати привида, оскільки він чітко дав зрозуміти, що для нього нічого немає, і що він там лише за наказом як спостерігач, але зараз ... . . «Ви це бачили?» — спитала вона його.
  Він збирав своє спорядження. «Вибачте, ні, загортаю свої речі. Щось цікаве?»
  Вона озирнулася на нього й запалила ще одну сигарету. «Один із команди підтримки щойно підбив Заїкання».
  Привид виглядав нудьгуючим, зітхнув і пакував сумку. «У такому випадку я точно бачив хрена всіх. Я буду в дорозі».
  Дойла вирвало на чоботи Кроуфорда, і біль уйшов під контроль. Він ніколи не дозволив би нікому побачити, як він впав і плаче. Він подивився на обличчя Лущильника. — Дай мені руку, синку. Мені на цю вулицю морозить мене до дурниці. Коли ми дійдемо до камер, я вип’ю два s-цукру, якщо ви не проти».
  У задній частині фургона він притулив потилицю до холодної стіни й молився, щоб це швидше минуло, щоб він міг повернутися на вулицю. Він знав, що його чекає довга ніч. Його б обдурили співробітники розвідки, ставлячи ті самі дурні питання знову і знову. Тим не менш, це те, що потрібно було зробити для справи. Єдина проблема полягала в тому, що він мав проблеми з тим, що ця причина мала представляти.
  Макаллан подумав про всю підготовку, яка була спрямована на те, щоб утримати цих хлопців від перетину межі, але Дойл, очевидно, зачепив молодого Пілера. Їй було достатньо, вона залишила це CID і забрала його першим ділом уранці. Вона повернулася до офісу, щоб перевірити, чи не сталося щось про Ковбоя, але вона вже знала відповідь на це питання. Наступний день буде досить важким, і думка про те, щоб пояснити все це командиру, означала, що вона вип’є дуже багато, перш ніж сьогодні лягти на матрац.
  Коли Макаллан відчиняла вхідні двері, тіло Ковбоя скидали біля доків у Белфасті. Вони хотіли, щоб його знайшли, щоб надіслати британцям чітке повідомлення про те, що добровольці все ще беруть участь у бою.
  OceanofPDF.com
  7
  Макаллан майже не помітив, як минули наступні кілька тижнів, і робота MCT витрачала весь час, який був у всіх членів команди. Вона виявила, що О'Коннор, як правило, дозволяв їй керувати MCT, а він грав у свою політику. Вони добре працювали разом, але не було часу на спілкування, і лягати спати ввечері вистачало, поки команда не запрацювала. Коли вона розмовляла з ним, відчувалася теплота, і вони обидва знали, що десь далі є ще щось для відкриття. Вона починала згадувати й відчувати ті дрібні людські емоції, які були заціпеніли в Белфасті – жарти в кімнаті команди, які були ледве політкоректними, Харкінс, який вдавав, що він не людина, а потім підморгував їй, і, головне, те, як їй довелося спробувати припинити зоровий контакт з О'Коннором. Вона почувалася добре, здоровою, і вона зрозуміла, наскільки вона була самотньою і що не хоче знову ховатися від людської раси. Вона почала завойовувати репутацію виконавця в армії та людини, яка має страхітливий діапазон навичок.
  Харкінс зробив більше, ніж будь-хто, щоб привести в форму вихідний матеріал команди, і Макаллану стало не все байдуже, що з ним сталося. Вона розуміла, що майбутній вихід на пенсію може закінчитися трагедією для чоловіка; вона бачила це раніше – розлучилася з двома його сім’ями, які добре жили без нього, звички до алкоголю залишалися незначно по правій стороні серйозної проблеми, а не друга поза силою. Він жив цією роботою так, ніби вона ніколи не закінчиться, але тепер кінець було видно, і вона знала, що в спокійні моменти це діставало його.
  Вони почали регулярно випивати щочетверга ввечері, що служило двом цілям: це дозволяло Гаркінс розповісти Макаллану, наскільки добре вона почувається, чи вона справді облажалася. Це також дозволило їй поговорити з чоловіком, який певною мірою зайняв мантію Білла Келлі, хоча вони були двома дуже різними чоловіками. Вона знала, що він піклується про неї (але шансів зізнатися не було), він міг розсмішити її, і він був найближчим другом, який вона мала.
  Вони постукали склянками, і він, як завжди, одним ковтком викинув першу.
  «Вітаю, Мік, і дякую за те, що ти робиш. Бог знає, що б ми робили без вас».
  Він подав знак бармену, щоб поповнити. «Все йде добре, і ми в хорошій формі. Це легко, але рано чи пізно стане важко, і тоді ми дізнаємося, з чого складається команда. Ти подобаєшся хлопцям, тож продовжуй, просто трохи розслабся. Я знаю, чому тобі це важко, але це прийде. Ви талановита жінка, і вам потрібно ділитися собою з людьми, тому що ця людина їм сподобається. Залиште минуле позаду і продовжуйте життя. Хоча одна порада».
  Вона підвела погляд від склянки. «Що це тоді, Міку?»
  «Не роби цього з JJ. Він хоче мати лише довгострокові відносини з роботою. Не зрозумійте мене неправильно, якщо ви хочете чогось короткого та солодкого, що, ймовірно, принесе користь вам обом, тоді цілком справедливо. Ось тільки він не збирається робити дачу за містом з усміхненою сім'єю і милими собаками. Ви це знаєте, але я подумав, що я про це згадаю».
  Вона на мить зважилася на нього і, мабуть, мала б відірвати смужку, нагадати йому, хто тут господар і що це не його справа. Хоча він мав рацію, і вона це знала, але з О’Коннором нічого не трапилося, тому шкоди не було. Вона вирішила, що найкраще не відповісти. «Тобі хочеться розсердитися і розповісти мені якісь історії про війну?»
  Він розправив плечі. «Я коли-небудь розповідав тобі про миготливого міністра?»
  Вона посміхнулася, і її зелені очі засяяли. «Чудово, дозвольте мені їх занести».
  Близько опівночі Макаллан йшла прохолодною тихою вулицею за кілька хвилин від своєї квартири, боліючи просто залізти в ліжко. Вона була приємно п’яна, але, зважаючи на те, що вона поклала з Гаркінсом, вона знала, що наступний день буде важким. Це була добра ніч, смішна, з нескінченним обміном історіями, і вона здивувала саму себе, почавши розповідати кілька власних. Харкінс бачив, як людина поступово намагається знову увійти у світ.
  Вона була в полі зору своїх дверей, коли чоловік вийшов із тіні. Голосно лаючись і з адреналіном, що вибухнув у її тілі, вона намацала свою особисту вогнепальну зброю, якої більше не носила. Чоловік підійшов до неї і підняв руку. Вона закрила очі й чекала.
  «Можеш пошкодувати дрібницю, люба?»
  Вона розплющила очі, хапаючи ротом повітря, і втупилася на віно. «Якого біса ти думаєш робити?» Вона сильно вдарила його прямо під серце, і він упав на спину. Вона пробігла решту шляху і грюкнула за собою пласкими дверима. Вона роздяглася, пішла в душ і плакала, змиваючи день зі свого тіла. Теплий потік води заспокоїв її, і вона протверезіла, витираючись насухо, перш ніж лягти в ліжко й заснути.
  Белфастський інцидент
  Телефон розбудив Макаллан, і коли вона подивилася на циферблат годинника, він показав 5:30 ранку. Це було погано. Вона чекала поганих новин, але не так швидко. Її рот був схожий на шкарпетку бродяги, але це було пов’язано з другим великим нічним ковпаком і парою скибочок чорізо, схоплених із холодильника перед тим, як вона вилетіла близько півночі. Вона взяла трубку й розвернула ноги, щоб спертися на підлогу. Вона знала, що сон закінчився на день.
  Це був хтось із її команди, який повідомив їй останні погані новини. «Вибачте, що турбую вас у цю пору ранку».
  Вона не хотіла приємностей. «Чи є хороші новини?»
  — Боюся, що ні, пані.
  "Ну, давайте погано".
  Чоловік, який дзвонив їй, був одним із найкращих і не заслуговував тяжких переживань від неї. Це було максимально близько до гумору в такий ранній час.
  «Сьогодні вранці біля доків знайшли Берті Галлагера кілька місцевих жителів, які йшли на роботу. Він досить погано розмічений і прикінчений одним ударом в голову. Наразі ніхто не заявляє про це, але це ще рано».
  Вона провела пальцями по волоссю й на мить задумалася. Мало бути запитання чи вказівка, але її голова ще не була готова впоратися. Це був безлад, і це мав бути поганий день в офісі.
  «Пані?»
  Вона вибачилася і пояснила, що думала. Він сказав їй, що є ще щось.
  «Як погано?»
  «Томмі Дойл знепритомнів і помер під вартою одразу після того, як у нього почали опитувати. Доктор не впевнений, але вважає, що є ознаки того, що це була якась форма травми живота тупим предметом. Мабуть, це важко помітити – можливо, це була якась травма, отримана набагато раніше. Першим ділом вони його посмертно розкриють».
  Той, хто телефонував, не зрозумів, що це означає, але вона зрозуміла. Те, що вона побачила в ОП, було травмою тупого предмета. Вона просто сподівалася, що Томмі Дойла вбило щось інше, або вона опинилася в дуже поганому місці – як і Джекі Кроуфорд. У неї боліла голова, і їй довелося думати, робити правильний вибір. Не буде другого шансу, якщо вона зробить неправильний дзвінок. Під час інциденту їй це не спадало на думку, тому що це був Белфаст, завжди на передовій війни, і люди постраждали. Томмі Дойлз цього світу ніколи б не визнав, що вони постраждали від кількох пострілів молодого Пілера.
  Вона пройшла до своєї маленької кухні, натиснула кнопку на чайнику, сполоснула вчорашню склянку віскі й наповнила її водою. Вона проковтнула його, щоб змастити свій язик, який шкрябав небо, потім сперлася на край раковини, дивлячись ні в що, і спробувала сповільнити карусель, що оберталася в її голові. Джек – вона хотіла і потребувала Джека, але це був не вихід у цю пору ранку. Вона спробує дістатися до Білла Келлі до того, як командир почне її розбирати; після смерті під вартою в багатьох куточках сил спрацьовуватиме тривога. Проблема Макаллана була гострою: якби Томмі Дойл загинув унаслідок інциденту, свідком якого вона стала, вона могла б сказати, що нічого не бачила, але ця стратегія була непростою. Вона не хотіла думати про інший варіант.
  Білл Келлі був у своєму офісі о сьомій ранку, як і в будь-якому випадку. Коли Макаллан прибув, у нього була готова кава, і, на відміну від більшості поліцейських, у нього були чашки замість дешевих дюймових кухлів. Незважаючи на те, що вони знали один одного як друзів роками, він був ACC, і вона все одно стукала в його відчинені двері.
  «Заходьте і зачиняйте за собою двері. Ти досі п’єш чорне з половиною ложки чи ти вже кинув це, тепер ти вже спортсмен?» Він посміхнувся їй.
  Погляд на нього покращив їй настрій, і вона вперше помітила, що майже чверть століття Смути вирізала якісь зморшки на його обличчі. «Я не відмовився від усього, включаючи хороший солод. Давно ми не ділилися один чи два. Я сумую за тими днями».
  — Сідай, Грейс. Звичайно, я знаю, що сталося вночі, і приблизно через півгодини преса, республіканські політики та Лондон подумають, що PSNI все ще є RUC і вбиває хороших католиків заради розваги. Використай ці півгодини, тому що я відчуваю, що тобі це потрібно. Гадаю, ви побачитеся зі своїм командиром, і я вам не заздрю. Ця розмова не відбудеться, тому стріляй».
  Макаллан справді не знав, як перейти до суті, і все виглядало як поганий варіант. «Я припускаю, що ви знаєте, що я керував агентом, якого вбили?»
  Келлі кивнула.
  «Я хотів його витягнути. Я знаю, що командир заперечить усі знання, але я подбаю про це сам. Проблема в смерті Томмі Дойла».
  Келлі не очікував цього і поставив чашку з кавою назад на блюдце. «Скажи мені».
  «Я був у ОП – я спостерігав, як молодий Пілер досить сильно вдарив Томмі по кишках, і він упав уражений. Те, що я бачив, не викликає сумнівів».
  Вона розповіла Келлі кожну подробицю, і він зовсім забув про ранкову каву. Він ніколи її не перебивав і не мав у цьому потреби. Він точно знав, які наслідки викликають високошвидкісний вентилятор і багато лайна.
  «Я навчив вас достатньо добре, щоб ви вже знали, що я вам скажу, і ви знаєте, що все, що ви робите, буде коштувати вам. Якщо ви скажете, що нічого не бачили, а пізніше з’ясується, що бачили, вас посадять у в’язницю – або принаймні втратите кар’єру. Ти не можеш сидіти в тюрмі! Якщо ви скажете, що бачили це, ви посадите єдиного сина містера та місіс Кроуфорд, що залишився, у в’язницю, і майже всі в PSNI вважатимуть вас гіршим за терориста. Навіть тоді вони вдарять вас за те, що ви не повідомили про інцидент, і багато республіканців подумають, що він міг би вижити, якби ви втрутилися, що, звичайно, нісенітниця. Це досить купа проблем, з якими потрібно продовжувати роботу».
  — спробував перервати Макаллан. Він простяг руку долонею вгору й нахилився вперед у своєму кріслі. «Ви прийшли сюди за моєю порадою; ну я тобі віддам. Ця країна має змінитися, війна майже закінчилася, за винятком кількох дисидентів, і якщо всі сторони не зміняться разом із нею, ми опинимося в тій самій каналізації, в якій були всі ці роки. Ви це знаєте, і першою вашою помилкою було те, що ви не повідомили про це відразу. Якщо ми покажемо людям з іншого боку, що ми можемо робити правильні речі, це допоможе нам досягти чогось на зразок миру. Ви бачили напад на в’язня, який перебував під вартою, і пішли, тому що це так. Ми звикли працювати, використовуючи благородну мету як виправдання певних дій. Ті дні минули, Грейс».
  Білл Келлі закурив і порушив своє правило не палити перед сніданком. Макаллан мовчав; вона знала, що він ще далекий від кінця.
  «Моє серце болітиме за Кроуфордів, але тисячі сімей постраждали в цій боротьбі, і дні збиття лав позаду. Кілька років тому я б зробив те ж саме, що й ти, і відвернувся. Ми повинні показати, що ми кращі за це, а це означає, що ми зазнаємо втрат, і нас за це не любитимуть».
  Він побачив, як вплинув на Макаллана, і на його обличчі з’явилася напівусмішка. «Боже, я тобі давно казав, що нас на цій роботі все одно ніхто не любить! Джекі Кроуфорд був навчений, як і всі інші, і в справедливому світі його родині не довелося б зазнати ще одного удару, і це правда. Але це більше, ніж ти чи Джекі Кроуфорд; Той факт, що він може відсидіти термін, і ви будете раді, як Мартін МакГіннесс у помаранчевому будиночку, не суть. Я не кажу тобі так чи інакше – я залишу це тобі. Твоєму командиру правда не сподобається, і Бог його знає, як ти його обійдеш. Він не погана людина – навпаки, по-своєму. Нам були потрібні такі люди, як він, у розпал Смути, і без них ми б програли. Він бачив, як загинуло стільки його друзів, і два замахи на його життя означають, що він заслуговує на розуміння. Він скаже тобі протилежне тому, що я сказав, але він у минулому, і це рішення, яке ти маєш прийняти. Зробіть правильні речі, і, ймовірно, буде певна форма дисципліни, якщо ви не повідомите про це відразу. Ви виживете, але я не впевнений, чи виживете ви в Ольстері».
  Келлі сьорбнув кави й усвідомив, що вона холодна. Вони обоє встали одночасно, а він пройшов через кімнату й тримав її на руках. Він ніколи не робив цього за весь час, відколи вони були знайомі. Вона мовчки вийшла з кімнати, думаючи, що закурить, перш ніж зустрітися з командиром. Вона скоротила куріння до двох-трьох на день, але зараз не час турбуватися про вживання тютюну.
  
  Командир подивився на Макаллан без усмішки чи вітання, коли вона пройшла в двері його кабінету. «Сідайте, старший інспектор».
  Макаллан прийняла рішення, і зараз не час дозволяти цьому чоловікові обійти її. Вона намагалася витягти Ковбоя, він знав це, але агент не був справжньою проблемою – і він ще не знав, у чому полягала справжня проблема.
  Він не поспішав, перебираючи щось схоже на чай, і ще раз переконався, що він її не запропонував. Він сидів, удавав, що дивиться на якісь папери перед собою, і говорив, не підводячи на неї очей.
  «Минулого вечора була проблема з твоїм хлопчиком. Ну, він не перший, кого ми втратили, і буде зенітний постріл, але ми це переживемо. Що ж до маленького Томмі Дойла, ну, цей чоловік боровся все своє життя і був п’яним від народження, тому, безсумнівно, буде розумне пояснення його смерті. Буде розслідування, але, як я бачу, з ним поводилися належним чином, і ні від кого не було повідомлень про проблему. Безсумнівно, вас побачать у розслідуванні, але нема про що хвилюватися, старший інспектор».
  Він сказав саме те, що вона очікувала, і уникнув її хвилювань щодо агента. «Агента підставили, сер», — відповіла вона. «Це проблема, і ми його підвели».
  Вона уникала прямо на нього вказувати пальцем, тому що він завжди міг сказати, що прийняв рішення з правильних причин і щоб врятувати життя. Вона вирішила перейти до суті. «Також є проблема зі смертю Томмі Дойла, і мені доведеться повідомити про це слідчу групу».
  Чашка була на півдорозі до рота командира й зупинилася десь там. Тепер Макаллан точно привернув його увагу. Він поставив чашку на стіл, узяв ручку й постукав по столу, дивлячись прямо на неї. Тримати зоровий контакт із цим чоловіком було непросто, але вона робила все можливе – знала, що має бути сильною.
  «Здається, я сказав вам, міс Макаллан, що мені відомо про жодні проблеми». Вона знала, що це стає серйозним, якщо він використовує її ім’я. Він на мить замовк. «Отже, якщо є проблема, то вона, мабуть, у вас?»
  Вона намагалася тримати руки на підлокотниках крісла. «Після того, як Дойла заарештували вчора ввечері, його підвів до фургона молодий Пілер, і я бачив, як він два рази сильно вдарив Дойла в живіт. Я маю на увазі важкі копання, тому що Дойл впав і отримав травму. Без сумніву. Я знаю, що Очиститель — це молода Джекі Кроуфорд».
  Командир не хотів чути жодного імені Пілера, пов’язаного з нападом на Томмі Дойла в ніч, коли він загинув, але прізвище Джекі Кроуфорд було для обговорення. Він сам служив у батька Джекі молодим новобранцем і точно знав, яку ціну заплатила родина під час Смути.
  «Я хочу, щоб ви добре подумали, перш ніж говорити щось більше. Ви точно знаєте, через що пройшли Кроуфорди. Ви точно знаєте, що означатимуть ці докази, якщо ви думаєте, що це те, що ви бачили. Томмі Дойл був бійним п'яницею, який, мабуть, мав би давно померти, враховуючи його життя. Ніхто не проллє сльози за Дойлом – навіть ті, хто в його власній організації. У Джекі Кроуфорд є сім'я; PSNI і більшість жителів Північної Ірландії стоять за ним. Подумайте, старший інспектор».
  Вона знала, що вже пройшла точку неповернення, і припускала, що попереду будуть дні, коли вона хотіла б дивитися в інший бік. Але для цього було надто пізно, і вона випросталася на стільці.
  — Вибачте, сер, але це те, що я бачив. І перш ніж ви це скажете, я повинен був повідомити про це в той час; Як офіцер СБ, я хотів триматися подалі від вулиці, якщо нас помітять. Я був неправий, не повідомивши про це, і погоджуся на наслідки, але те, що я бачив, не викликало сумнівів – Томмі Дойл зазнав нападу після його арешту».
  Командир глибоко вдихнув і зрозумів, що вони в глухому куті. Він мав бути обережним, щоб його не звинуватили в організації приховування. Для цього він був надто близький до пенсії.
  «Ви повинні робити те, що ви повинні робити, головний інспектор, і я думаю, слідча група зустрінеться з вами пізніше сьогодні. Я занотую цю розмову. Так є ще щось?»
  — Ні, сер.
  Напруга в кімнаті спала, і вона пішла, гадаючи, куди це подіється.
  Командир підвівся з-за столу й подивився на темні товсті хмари, що ллють дощ на Белфаст. Він знав, що не було сенсу йти далі з Макаллан — вона вирішила, і він не міг цього змінити. Проте те, що вона збиралася зробити з Джекі Кроуфорд, було зрадою. Хлопець був дурним, але він міг здогадатися, що сталося, і Кроуфордам доведеться прийняти ще один удар по мирному процесу та Ольстеру. Але командир міг щось зробити, і він вирішив назавжди змінити життя Грейс Макаллан. Він підняв слухавку й наказав своєму секретарю зателефонувати Джеку Фрейзеру й попросити його прибути до штабу.
  
  Джек Фрейзер запізнився до свого офісу й переглянув купу повідомлень, що залишилися на його столі з минулого дня. Він побачив дзвінок командира і не надто захоплювався. Він проводив регулярні зустрічі зі старшими офіцерами відділу, щоб обговорити випадки або надати вказівки щодо того, чи слід продовжувати розслідування чи припиняти. Він чув новини про смерть під час ув’язнення та тіло, знайдене біля доків, тож це могло бути однією з багатьох проблем, з якими довелося мати справу правоохоронним органам у місті.
  Усе було досить тихо, тому він вирішив завчасно вирішити проблему командира, і якщо трохи пощастить, він міг наштовхнутися на Грейс. Він усе одно подзвонить їй і домовиться про щось на вечір. Він думав про те, як їм добре разом, і хоча вона була схильна бути трохи серйозною, він завжди міг її розсмішити. Але тоді вона мала право серйозно займатися життям у Відділенні; це було достатньо важко для чоловіків, але ще важче для жінок.
  Коли Фрейзер прибув до кабінету командира, він знав, що це щось серйозне, оскільки секретар поклав печиво та каву в каструлю, а не розмішав у кухлі, який не мили належним чином тиждень.
  — Сідай, Джеку, я приготую тобі кави. Білий і без цукру?»
  Фрейзер кивнув і задумався, що сталося – бо командир не вчинив добре. За всі роки знайомства з цим чоловіком усе, що він знав, це робота. Здавалося, він живе в офісі. Насправді, існував жарт, що командир ніколи не був помічений удень і спав, висівши вниз головою в офісній шафі. І тепер . . .
  В атмосфері було щось не так.
  — Що я можу для вас зробити, командире? Я знаю, що вночі виникли певні проблеми, і припускаю, що вам потрібна юридична консультація?»
  Командир дав Фрейзеру каву, запропонував печиво і, здавалося, був розчарований, коли той відмовився. Він сів на своє місце. «Є проблема, і вона делікатна. Я людина пряма, як ви знаєте, тож ми відразу поговоримо про це, оскільки ми обоє зайняті люди».
  Він пояснив, що сталося вночі, і що розслідування вже триває. Фрейзер розслабився, подумавши, що це просто ще один важкий день в офісі; всі ці речі траплялися раніше і так чи інакше будуть вирішені. Це була їхня справа, але потім його думки зупинилися на місці.
  «Проблема в Грейс Макаллан».
  Фрейзер провів вказівним пальцем під лівим оком, і командир із задоволенням побачив нервовий жест.
  «Вона керувала агентом, який помер, і, крім того, вона збирається розповісти слідчій групі, що бачила, як молодий Пілер напав на Дойла незадовго до того, як той помер під час ув’язнення. Пілер, про якого йде мова, є братом Біллі Кроуфорда, якого, як ви пам’ятаєте, викрала PIRA і вбила на кордоні».
  Фрейзер добре знав цю справу і брав участь у наданні юридичних порад детективам групи вбивць, які розслідували вбивство. Він знав, що командир грає в якусь гру і втрачає терпець. «Мені справді шкода, але у мене сьогодні насичений графік, тож якщо ви можете сказати мені, що вам від мене потрібно?»
  Командир усміхнувся, що було ще одним поганим знаком, і Фрейзеру стало незручно, незвичайне відчуття для людини, яка завжди контролювала ситуацію. Він знав, що надходять погані новини, і хотів, щоб командир перейшов до суті.
  «Ви зробили великі справи для поліції та народу Північної Ірландії. Ви працювали з нами, допомагали нам вирішити юридичні проблеми, які нам доводилося вирішувати, і допомогли поставити багатьох терористів на місце. Ви походите з доброго роду, і ви тут потрібні. Ви краще за інших знаєте, що ми робимо і з чим зіткнулися під час розпалу Смути. Ця провінція перебувала під найінтенсивнішим наглядом з усіх країн розвиненого світу під час Смути, і у нас є агенти всюди, від верхівки до низу суспільства. Ми перехоплюємо та підслуховуємо, і ми робимо все це, тому що ми повинні робити це, щоб рятувати життя. Ми завжди використовуємо лише невелику частину всієї інформації, яку збираємо, і серед неї ми збираємо інформацію про законослухняних людей, яких ми схильні залишати в спокої».
  Фрейзер був достатньо розумний, щоб думати, що він знає, куди це веде, але він не знав. Командир зробив ще один ковток кави, а Фрейзер повністю проігнорував його.
  «У вас тривалий роман із Грейс Макаллан, і, мабуть, пора його припинити. Ви дійсно не хочете, щоб вас асоціювали з жінкою, яка посадила Джекі Кроуфорд у в'язницю. У вас тут багато друзів, а ми забезпечуємо ваш бізнес, тож подумайте про це. Ви одружений чоловік і маєте майбутнє. Безсумнівно, коли все це закінчиться, ти отримаєш собі перуку судді та свій зад на лаві».
  Фрейзер був здивований, але, звісно, у невеликій частині світу, як-от у Північній Ірландії, він знав, що це зрештою стане відомим. Він дуже піклувався про Ґрейс, і його шлюб був лише виставою, поки один із них не набрався сміливості визнати, що все закінчилося. Він відчув легке полегшення, тому що міг впоратися з цим – і збити з місця цього неосвіченого клопота. Попри його тренування в барі, він навіть дозволив собі виглядати роздратованим, перш ніж поставити чоловіка на його місце. Можливо, це було якнайкраще, і він міг продовжити своє життя, хоча насправді він хотів, щоб його шлюб закінчився більше, ніж він хотів жити в сімейному блаженстві з Грейс. Вони добре працювали разом, але бути коханцями і партнерами були різними речами, і це могло почекати.
  — Мушу сказати, командире, що я вважаю всю цю зустріч образою. Моє особисте життя полягає саме в цьому, крім того, щоб зізнатися в проблемах, які добре відомі нашим друзям. Я не вважаю вас друзями, тому мені не потрібно більше нічого говорити на цю тему. Щодо Грейс, наскільки я бачу, вона діяла належним чином, окрім того, що запізнилася. Якби вона запитала у мене поради як юриста, я б сказав їй говорити правду. Для чого ще ми тут? Більше не звертайтеся до мене з цього приводу, інакше я переконаюся, що є ціна, яку доведеться заплатити».
  Він сидів і чекав, щоб насолодитися своєю маленькою перемогою та принаймні вибаченнями від чоловіка, який сидів навпроти нього. Але командир був абсолютно незворушний, і єдина зміна його виразу полягала в тому, що на його обличчі з'явилася тоненька посмішка. Сволоч тримав щось про запас, і як адвокат мусив захоплюватися тактикою.
  Я продовжу. Я сподівався, що ти будеш розсудливим, і ти ним будеш. Я вже розповідав тобі про всю іншу інформацію, яку ми збираємо, і протягом останніх двох років наш агент звітував про тебе. Ви не бачите нічого надто серйозного, і, як я вже сказав, вони є на всіх рівнях. Ви спілкуєтеся з найкращими людьми в розумних колах і думаєте, що у вас імунітет. Однак бізнесмен, який постачає вам ваш дивний пакунок кокаїну, один із наших. Я знаю, що це розваги, і всі найкращі люди роблять це, але як досвідчений юрист ви пам’ятаєте, що це протизаконно навіть тут, в Ольстері. Тепер у тебе є вибір, синку: ця інформація ніколи не побачить світ, і ти можеш продовжувати служити хорошим людям цієї провінції, або ти можеш зруйнувати свою кар’єру та жити з жінкою, до якої ніхто в цьому місці не підійде роками. Ви не матимете друзів у PSNI, які будуть стежити за вашими спинами, коли воєнізовані формування прийдуть шукати офіцера відділення та адвоката, які посадили стільки своїх хлопців за дріт. Це твій вибір, друже. Чини правильно, Джек».
  Обличчя Фрейзера зблідло, і він відкинувся на спинку крісла. — Це все, командире?
  У його голосі не було гнівної нотки його останнього виступу. Командир вважав, що все обійшлося непогано, але він давно був сволотою і мав багато практики. Він завжди думав, наскільки наївними можуть бути ці юристи. Величезні мізки, і вони жили в бульбашці нереальності, де вони насправді вірили, що їхні підручники з права містять відповіді. Ласкаво просимо в реальний світ, синку. Командир знав, що джерелом життя такої людини, як Джек Фрейзер, є його життєва позиція. Зруйнована кар'єра була смертним вироком. Зрештою, такі чоловіки, як він, вибирали б свою кар’єру, будучи надто егоїстичними, щоб вибрати кохання жінки попереду прожекторів професійного успіху. «Ти йди зараз і подумай про те, що я тобі сказав, але не зволікай. Я чекаю телефонного дзвінка».
  Фрейзер підійшов до дверей кабінету і повернувся до командира, перш ніж той пішов. Грейс поняття не мала про кокаїн. Ви це знаєте, чи не так?
  Командир усміхнувся. «Не хвилюйтеся. Я знаю це, і їй достатньо, щоб продовжувати. Просто не згадуйте їй про це – і це не підлягає обговоренню. Ви впевнені, що не хочете одне з цих печива? Це жахливе марнотратство».
  Фрейзер зачинив за собою двері, не сказавши більше ні слова.
  OceanofPDF.com
  8
  Ненсі Парк волочила ноги крізь вологе іржаве листя, що вкривало вулицю, прямуючи до будинку, де вона працювала прибиральницею. Це була тиха вулиця, обсаджена красивими старими будинками в заможному районі Глазго, наполовину заповнена старими грошима, інша половина – новими зірками бізнесу та дивним адвокатом. Ненсі Парк працювала в будинку, що належав Пітеру Їпу, який приїхав із Гонконгу молодим хлопцем із ціною кави в кишені. Як і багато інших його співвітчизників, він умів лише наполегливо працювати, починаючи кухарем у третьосортній крамниці в Іст-Енді. Він пройшов шлях до володіння трьома найкращими ресторанами в Глазго та розгалужився в Единбурзі та Данді.
  Ненсі подобалися Пітер Їп і його сім’я, хоча її чоловік ображався, що іммігранти почуваються добре, пропускаючи іронію, що він ледве працював за своє життя. Ненсі виконала цю роль. Їй подобалася старосвітська чарівність вулиці та дерев, що обсаджували її край. Їй сниться, що вона живе там з чоловіком, який любить її, і її мрії були єдиними мріями Ненсі. Вона старіла, хвилювалася через артритні болі в ногах і як вони будуть жити, якщо їй доведеться кинути роботу. Пітер Їп і його сім’я добре ставилися до Ненсі, і вона любила дітей, які були такими ввічливими до неї, усі вони були такими несхожими на світ, у якому вона жила. Їхнє життя було контрастом з її життям, і їй було соромно, тож вона вигадувала інше життя і розповідала Іпам про свого чоловіка-торговця, про те, як добре живуть її діти та що її милі онуки — це радість. Правда полягала в тому, що Ненсі не бачила свого сина з моменту його останнього перебування у в’язниці, і хоча вона була близька до доньки, вона опинилася з таким же непотрібним чоловіком, як її батько.
  Коли вона відчинила ворота, Ненсі була здивована, побачивши Пітера Мерса на під’їзді, оскільки він зазвичай залишав роботу раніше, ніж решта сім’ї вставала. Вона дивувалася, що, враховуючи все, чого Пітер досяг, він працював так, наче все ще піднімався по жирній драбині.
  Двері все ще були замкнені, і вона нахмурилася, тому що життя Йіпів було найбільш упорядкованим. У цю пору вранці вхідні двері завжди були відчинені, і вона не мала жодного повідомлення від місіс Їп, що вони кудись збираються.
  Вона порилася в сумці й знайшла ключ від дверей. Її інстинкти розпалилися, щойно вона увійшла в будинок; було надто тепло, і відчувався ледь відчутний запах, який вона не могла визначити, але який глибоко в її підсвідомості дзвонив на сполох. Зазвичай вона гукнула б, але повільно пройшла коридором, намагаючись раціонально пояснити, що почало її лякати.
  Будинок був надто тихий і, здавалося, затамував подих, аж поки Ненсі не злякав крик згори — дитячий голос. Вона піднялася сходами, молячись, щоб її уява втекла разом з нею і все було добре, але це був не такий день. Почувся ще один крик, і вона впізнала його як крик старшого з дітей. Вона якнайшвидше піднялася наверх і штовхнула двері спальні, намагаючись зрозуміти, чому кімната порожня. Ще один крик змусив її притулити руку до рота, коли вона зрозуміла, що він лунає з шафи в кімнаті – і що він був замкнений ззовні.
  Діти впізнали голос Ненсі й благали її відчинити двері. Ключ все ще був у замку, і коли вона відкрила його, троє дітей схопили її, наче від цього залежало їх життя. Вони були в шоці, але розповіли їй достатньо, щоб вона зрозуміла, що щось жахливе увійшло в їхній дім. Ненсі знала, що є запитання, на яке вона не хоче відповідати: де Пітер Їп і його дружина?
  Вона посадила дітей на ліжко і з усіх сил намагалася їх заспокоїти. «Ти сиди там, а я піду за твоїм батьком».
  Діти все ще були налякані, а вона жахалася того, що вони побачили. Вона повільно спустилася сходами, натиснула три дев'ятки на телефоні і розповіла оператору, що до цього моменту було, і що вона налякана. Оператор був добрим і почав отримувати те, що було потрібно, керуючи Ненсі, що їй потрібно робити далі, але вона вже відчиняла двері вітальні. Бризки крові на стінах спершу привернули увагу Ненсі, і хоча вони багато розповіли б офіцерам про місця злочинів, вони лише посилили її відчуття жаху від того, що чекало посеред підлоги.
  Пітер Іп і його дружина були акуратно зв’язані й сиділи на старовинних обідніх стільцях, які вона відполірувала лише пару днів тому. Вона кинула слухавку, і оператор знала достатньо, щоб натиснути потрібні кнопки й відправити кавалерію в дорогу. Ненсі витріщилася на Пітера Їпа, який не міг відповісти, бо був мертвий – щоб це знати, їй не потрібна була жодна медична кваліфікація. Права сторона його голови була розбита до кашки, а з відкритого черепа щось текло. Він не міг кричати, бо його рот був заклеєний скотчем. Елізабет Іп мала такий же безлад на голові. Це був жах, і коли Ненсі впала на підлогу, десь у своїй тьмяній свідомості вона почула, як наближаються двотональні сирени.
  
  Коли зловмисники увійшли в будинок Іпів через французькі вікна в задній частині будинку, Пітер намагався влаштувати бійку, але вони були троє дуже жорстких хлопців і мали більше практики, ніж Пітер, завдавати людям шкоди. Вони дали йому пару тріщин у ребрах, і хороший ляпас впорядкував його дружину. Найбільший із трьох віддавав накази. «Вгору по сходах і подбайте про нахаб».
  Елізабет Іп запанікувала від думки про те, що може статися з її дітьми. Будь ласка, не роби їм боляче; ми дамо тобі те, що ти хочеш».
  Великий хлопець, здавалося, насолоджувався цим – і він був. Йому допомагало бачити страх і мати владу над людьми, які мали набагато більше, ніж він. «Думаєте, ми тварини? Вони залишаться в спокої, поки ви гратимете в м’яч».
  Їм потрібні були гроші, і дослідження показали їм, що в домі Пітера має бути багато. Що стосується їх, ці китайські лохи тримали його під ліжком, щоб їм не довелося платити податок, і все, що їм потрібно було зробити, це передати його. Проблема полягала в тому, що Пітер був прямим кілком і тримав його в банку. Але вони пройшли довгий шлях і витратили багато часу на цю роботу, і це було не те, що вони хотіли почути. Великий чоловік наблизився до обличчя Пітера, і все, що Пітер бачив за балаклавою, — це його очі. Але Пітер Їп не був нічиїм дурнем і вирішив спробувати розібратися в усіх можливих деталях; він подивився на темно-карі очі і побачив, що на лівому боці була незвичайна чорна цятка. Він був законослухняною людиною, але це був напад на його сім'ю і гнів кипів у його грудях.
  Великий чоловік схопив його за горло. «А тепер слухайте уважно, містере Ег Фу Юнг».
  Другий зловмисник розсміявся.
  «Ти віддай гроші, інакше ми витратимо трохи часу, завдаючи шкоди тобі та твоїй чарівній дружині. Не зволікайте, бо ми трохи поспішаємо й хочемо встигнути в паб».
  Другий чоловік знову пирхнув і провів рукою по волоссю Елізабет Іп. Вона відсахнулась і подивилася на свого чоловіка, який хотів уперше в житті вбити іншу людину. Якби він міг відстежити цих людей, він знав кількох хлопців з Тріади, які завжди були раді підслужити та витягнути м’ясоруби за кілька записок.
  Великий чоловік підійшов до Елізабет Їп і заклеїв їй рот скотчем. Її очі були витріщені і, здавалося, кричали на чоловіка, щоб знайти відповідь і відвести цих хижаків від її дверей і дітей. Третій чоловік повернувся до кімнати. «Там є велика шафа, і вони в ній замкнені. Вони нікуди не дінуться».
  Пітер Їп знову і знову намагався пояснити, що в будинку є лише пара сотень готівки. Проблема полягала в тому, що зловмисники йому не повірили. Він сказав їм взяти частину антикваріату, але ця команда була професіоналом і знала, як легко їх відстежити. Вони зробили лише готівку та, можливо, трохи ювелірних виробів. Величезний чоловік просто не міг турбуватися про нього, і йому запропонували останній шанс.
  «Так, ви віддасте нам готівку, або ми почнемо кривдити дівчину».
  У Елізабет Іп була гіпервентиляція. Її чоловік зрозумів, що це люди, які отримують задоволення від болю, і якщо вони не отримають головний приз, то втіха. Він ніколи в житті не благав, і це було все, що у нього залишалося, але це не спрацювало. Він натягнувся за мотузку, яка тримала його до стільця, коли вони заклеювали йому рот, а один із них тримав його за голову й змушував дивитися, як вони рвуть нижній одяг Елізабет.
  Через кілька хвилин вони вирвали стрічку з рота і знову запитали про гроші. Пітер Їп знав, що це зайшло занадто далеко від точки неповернення для нього та зловмисників. Він плюнув в обличчя великому чоловікові, який навіть не здивувався. Насправді він був досить щасливий – і це було все, що йому потрібно було виправдати. Він підвівся й витягнув із бічної кишені залізний джеммі. «Хай, і ти до біса!»
  Останнє, що побачив Пітер Їп, це великий чоловік, який підняв джеммі над плечем, перш ніж розбити його собі об голову. Він не помер від першого удару, але був поза межами болю та почуттів. Він хропів, і другий зловмисник хотів виконати роботу. 'Закінчити його. Ми не можемо залишити їх зараз».
  Елізабет Іп намагалася кричати через запис.
  Великий чоловік зробив два кроки до неї і знову використав джеммі. Вони переконалися ще кількома ударами, а потім перевірили місце, щоб переконатися, що вони не залишили жодних слідів.
  Зловмисники були професійними та спалили викрадений автомобіль на околиці Единбурга. Вони зібрали чистий комплект коліс і випили кілька пінт, перш ніж назвати це днем. Великий чоловік, або Біллі Дрю його друзям, направив свій останній наказ своєму молодшому братові. «Френк, ти візьми бойлерні костюми з іншим спорядженням і спали їх».
  Великий чоловік вважав свого молодшого брата повною дупою, але він був сім’єю, і йому потрібно було щось робити. Френк Дрю був щасливий і йому подобалося працювати зі своїм братом, який був певною мірою легендою, але він знав, що повинен бути обережним, оскільки мав тенденцію регулярно лахати. Він дістав мішок для сміття з машини й пройшов кілька сотень ярдів до свого дому, де мав випити пару чарок горілки, перш ніж здатися.
  Біллі Дрю розмовляв із третім чоловіком, Коліном Джеком, коли вони стояли біля пабу. Вони працювали один з одним роками і стали друзями після спільного перебування у в'язниці Барлінні. «Стежте за Френком наступні кілька днів. Я піду шукати іншу роботу. Він вуха, і я хвилююся, що днями він втягне нас у це».
  Колін Джек ляснув друга по руці. «Не біда, Біллі, готово».
  Вони розійшлися.
  
  Френк Дрю випив горілки, і наступного ранку в його голові було відчуття, ніби його вдарили джеммі, а не китайськими лохами, яких вони перевернули. У нього на вулиці стояв старий жерстяний барабан, і він розпалив його, думав про роботу минулого вечора та про те, як добре це було. Він потроху підкидав спорядження у вогонь і був радий, що вони не отримали грошей. Виконання Chinks викликало сміх.
  Вогонь почав згасати, і він почав гаснути, коли він кинув останню балаклаву та бойлерний костюм у барабан. Забігши всередину, він потрапив обличчям у секцію перегонів – йому пощастило, і він подумав, що зробить кілька ставок на коней.
  OceanofPDF.com
  9
  Полін Йоханссон тремтіла під тим, що видавалося за ковдру, усвідомлюючи, що це ще один день, коли бліде сонце намагалося пробитися крізь бруд і розірвану штору на її вікні. Сонячного світла було недостатньо, щоб підняти їй настрій. Вона потягнулася до сигарети, намагаючись утримати руку, щоб її запалити. Вона тягнула в себе дим і мокрий кашель, як майже кожного ранку, і намагалася пробігти всю попередню ніч. У сценарії нічого особливого не змінилося, тільки гравці.
  Вона протерла очі й озирнулася, щоб побачити, чи немає когось поруч, але вона була одна. Вона встала з ліжка, вилаяла морозну голу деревину під ногами й спробувала навшпиньки пробратися до кухні. Вона клацнула чайником, подивилася на купу хрусткого посуду в раковині й вирішила, що можна почекати, поки опустила пакетик чаю в тріснутий кухоль із тисненим логотипом «Глазго Рейнджерс», який, як і вона, тьмянів із віком.
  Вона натягла вовняний пуловер і намагалася не тремтіти, але в квартирі тижнями не було опалення, відколи відключили газ.
  Вона сіла на унітаз і сьорбала чай, намагаючись набратися сил, щоб провести ще один день і не думати про майбутнє, хіба що те, що працююча дівчина з приємною звичкою не дало тобі чогось очікувати.
  За більшістю стандартів Полін не мала поганого початку життя; її батьки належали до справжнього робітничого класу і просто хотіли, щоб їх єдина дитина мала трохи більше, ніж вони. Її батько працював довго, важко, ніколи не скаржився і завжди встигав поставити їжу на стіл і одяг на спину. Вони змогли народити лише одну дитину, хоча хотіли більше, але принаймні бюджет не був обтяжений цифрами.
  Мати Поліни роками працювала шкільною їдкою, і додаткові гроші дали їм шанс на дивну невелику розкіш і вигідні літні канікули.
  Полін виховувалась у серці Лейта, коли він ще вважав себе відокремленим від Единбурга; попри всі свої недоліки, цей стародавній порт мав унікальне відчуття, і люди пишалися тим, що вони його сини та дочки. У школі вона була відмінницею, тож її батько щомісяця відкладав невелику суму грошей на те, про що він мріяв, щоб отримати місце в університеті та отримати професію. Він із задоволенням погодився б на це.
  Полін була високою й спортивної статури, з класичними скандинавськими блакитними очима та світлим волоссям, що перегукувалося з морською традицією порту, куди приходило і, у багатьох випадках, осідало багато іноземних моряків. Як і більшість молодих жінок з тієї частини міста, вона мріяла втекти; це була епоха, коли телебачення та журнали, здавалося, натякали на те, що ідеальне життя, населене ідеальними людьми, не так вже й далеко – все, що вам потрібно, це гроші та їх купа. легко.
  Коли їй було шістнадцять, усе було налагоджено; для її вчителів і родини це було формальністю, що її оцінки приведуть її до наступної природної сходинки вищої освіти. Потім вона зустріла Денні Флемінга, який, як і більшість молодих людей у той час, був захоплений виглядом її довгих ніг, світлого волосся та небесно-блакитних очей. Він намагався побалакати з нею на вулиці, але всі знали, що він — погана новина, що збирається зробити кар’єру у в’язниці, як і його батько та більшість чоловіків-фламандців. Проте вони рахувалися з Лейтом, і ім’я Флемінг, навіть для ще молодої людини, вимагало певної поваги.
  Денні був на пару років старший за Полін і починав свою кар’єру крадієм у магазині або періодично доставляв наркотики для сімейного бізнесу. Він був фламандцем як зовнішністю, так і вибором кар’єри, до вісімнадцяти зріс шести футів. Його плечі наповнювалися, і він ходив, як хтось, хто володів вулицями – або, принаймні, володів би колись. Зухвалий і твердий, він носив коротке морське волосся на гарному обличчі, яке мало хто з жінок у його світі міг проігнорувати.
  Проблема Денні Флемінга полягала в тому, що йому було наплювати на когось, крім самого себе, і це було вписано в його ДНК, тому ніхто не збирався його змінювати чи рятувати; Його єдиною метою в житті було якомога швидше отримати якомога більше.
  Він наполягав на Полін, але вона зуміла вдати, що їй це нецікаво; це було удавання, тому що, незважаючи на те, що вона знала і що всі їй казали, Денні Флемінг сколихнув у ній щось таке, чого вона не могла пояснити. Коли він спробував її побалакати, кидаючи їй ту сардонічну посмішку, яку він практикував у дзеркалі, вона відчула, як її ноги тремтять; це налякало і заінтригувало її водночас. Він був хижаком і чудово читав мову її тіла. Він знав, що може почекати, і його шанс прийде.
  Коли він був зі своєю командою, він обіцяв їм, що це лише питання часу. «Почекай, це станеться. Я змушу цю запеклу суку пошкодувати, що відбила фламандця».
  Він був терплячим, і коли прийшов час, він дотримався свого слова. Друзі Поліни влаштували вечірку наприкінці семестру, і, що ще краще, була порожня квартира, де на ніч залишилися батьки. Було організовано трохи пива, нічого надто небезпечного, але проблема полягала в тому, що хлопчик Денні почув про це і вирішив запросити себе. Хто збирався його зупинити?
  Досить було випити лише пару напоїв, і всі захисні сили Поліни впали. Денні познайомив її з горілкою, і вона так і не змогла зрозуміти решту ночі. Наступного ранку вона прокинулася, ніби вирвалась крізь поверхню темної водойми, її серце калатало в грудях.
  Це була перша з багатьох панічних атак, і коли вона озирнулася, то побачила Денні Флемінга, який лежав поруч із нею, обидва голі. Їй було боляче й хвилювалося за її матір і тата, які були несамовиті й, ймовірно, ходили вулицями в пошуках її, і вона зрозуміла, що б вона не зробила – навіть якщо б спробувала збрехати – вони знали б, що сталося щось погане увійшли в життя їх єдиної дитини.
  Флемінг прокинувся й усміхнувся. Яка довбана ніч! Ви були геть з ним».
  Він знав, що вона, ймовірно, нічого не пам’ятає, і його усмішка стала ще ширшою при думці про те, що він їй зробив. Він не міг дочекатися, щоб зустрітися з командою, розповісти їм повну історію, включаючи всі його маленькі рухи. Звісно, він додав би, що їй це подобається і вона не може натішитися, але так було з жінками. Вона виглядала засмученою, але він вважав це природним і вирішив дати їй ще один поворот, перш ніж вийти на вулицю. Вона намагалася його зупинити, але він нічого з цього не мав. У неї просто не було бажання боротися, надто ослаблена алкоголем і соромом, тож вона могла лише лежати, коли Денні Флемінг застогнав на ній і почав процес руйнування її майбутнього та її мрій.
  Коли вона піднялася з унітазу, Полін згадала, як швидко вона самознищилася. Після того першого ранку вона повернулася до своїх батьків, і, хоча вони були налякані та засмучені, вони пробачили її – але це було найлегше. Коли вони дізналися, де вона була і з ким була, впевненість, що завжди була майбутнім Полін і їхнє майбутнє, уперше виявилася під загрозою. Декілька днів вона була в порядку, але Денні ніби був наркотиком — егоїстичним і небезпечним, — і коли вона зрозуміла, що вижила тієї ночі, вона була схвильована від думки про те, що сталося сталося. Їй доведеться повернутися і спробувати ще трохи, подивитися, як це — порушувати правила, які так міцно зв’язували її життя.
  Денні подобалося розлучатися з нею потроху, і, звичайно, частина цього полягала в тому, що вона мала те, що він ніколи не міг мати, і його природним бажанням було забрати це. Коли йому набрид секс, він познайомив її з її першим досвідом цмокання. Той початковий порив, який привів її кудись, чого Денні не міг намацати, і вона хотіла більшого. Коли вона вкрала гроші, які зберегли її батьки, Денні пояснив їй, чому її єдиний вихід — це вулиця, якщо вона хоче розплатитися з боргами за наркотики.
  Вона подивилася в дзеркало на обличчя, яке було на десять років старше за її вік; очі, які колись виблискували світлом, були тьмяні, а білки з жовтим відтінком. Її волосся було темнішим, а гострі краї її обличчя розпливлися, але, незважаючи на все це, вона все ще мала вигляд, хоч і збляклий, і деякі гравці постійно поверталися до неї. Їй потрібен був засіб, щоб на деякий час утримати нудоту. По-перше, їй довелося витратити час на прибирання. Вона час від часу робила халяву для хлопця, який працював у місцевому плавальному басейні та мився й приймав там душ, перш ніж знайти свого дилера. Вісімдесят записок з попередньої ночі тримали б її на пару днів, доки якийсь жахливий лохун не обкраде її, але це був ризик торгівлі.
  Поліна коротко подумала про своїх батьків. Іноді вона чекала, поки стемніє, і просто спостерігала за світлом у їхніх вікнах. Вона ніколи їх не бачила; вона прожила більшу частину свого життя вночі. Тепер повернутися назад було неможливо — вона забрала все, що вони мали, але радше померла б, ніж дала їм побачити, як далеко вона впала.
  Вона знала, що вони б любили онуків, але не могла навіть цього зробити для них: вона двічі робила аборт і більше не була здатна. Протягом короткої миті, коли вона розмірковувала про своє життя чи про те, що воно означає, вона зрозуміла, що була абсолютно самотньою, і залишалася такою, доки не укладе погану угоду або якийсь напівбожевільний гравець не вирішить остаточну санкцію.
  Швидко одягнувшись, вона відчинила за собою двері, прямуючи до басейну, і вирішила вийти на вулицю, щойно стемніє.
  
  У той самий час, коли Полін Йоханссон змивала зі свого тіла нещастя попередньої ночі, чоловік, який бив її до втрати свідомості пізніше того вечора, був у своєму спортзалі, наполегливо тренуючи руки та плечі. Він завжди любив займатися спортом, пишався своєю формою і любив суєтну атмосферу найдорожчого спортзалу в місті. Він спіймав жінку років тридцяти з чимось, яка дивилася на нього – а чому б і ні? Усе в ньому говорило про марнославство, аж до кросівок, які він купив, бо вони були найдорожчими, а не найпрактичнішими.
  Коли він штовхнув штангу над головою, він посміхнувся жінці, яка носила обручку, але подавала всі правильні сигнали. Але тут він не робив жодних рухів – хотів вийти на вулицю і знайти когось розважити. Він місяцями мандрував країною, підбирав дівчат на вулиці та звикав завдавати болю. Він зробив достатньо, щоб бути впевненим у своїх наступних діях; настав час активізувати гру. Якась щаслива дівчина мала зустрітися з ним сьогодні ввечері, і життя для неї ніколи не буде таким, як раніше.
  Після душу та сауни він одягнув нову сорочку, а потім костюм Армані й милувався своїм відображенням у дзеркалі на повний зріст. Що його здивувало, так це те, що він насолоджувався тим, що робив з жінками, яких витягував з вулиці. Це не було причиною плану, але він добре це вмів і точно знав, що робив. Були ще ті блискавичні моменти реальності, коли він згадував, що майже в усьому іншому він був невдахою. У нього були гроші, всі шанси в житті, але його план допомагав блокувати правду. Все було встановлено; але спочатку він би повечеряв.
  OceanofPDF.com
  10
  Зимове сонце щойно висвітлювало міський горизонт, коли MCT зібрався на ранкову конференцію. Гудіння посилилося; як завжди, починався стьоб, і спалахи сміху виникали над розповідями про нічні випивки чи останніми чутками про те, хто з ким що робив. В інших кімнатах аналітики та офіцери розвідки складали зведення про події з усіх підрозділів і про те, де вони були цікаві з інших місць.
  Харкінс озирнувся на обличчя, що заповнювали кімнату, і гадав, які з них стануть зірками. Вони швидко піднімуться на вершину, і він буде поруч, щоб покласти їм руку на плече, перш ніж вони зроблять ті самі помилки, що й він. Свого часу йому вдалось розтягнути правила до крайньої межі, але світ змінився, і часи закритих рядів минули. Це була його остання робота, і він збирався зробити все можливе, щоб залишити щось, що було б варто пам’ятати.
  Він усміхнувся, згадуючи свої ранні дні, коли ранкові конференції проходили в тумані диму й похмілля. Ця нова порода була набагато підготовленішою та підлягала більшому контролю, але вони були людьми та все ще здатні робити помилки, які були раніше. Він пам’ятав, як його перший сержант виголошував мудрі слова: «Пийте, жінки, і погане поводження з чужим майном — це те, що спричинить тобі найбільших проблем, синку». Перші два тільки коштуватимуть здоров’я та шлюбу. Третій буде коштувати вашої роботи».
  Він мав рацію, і Гаркінс взяв свою частку з перших двох, але пишався тим, що ніколи не брав жодного пенні, який не належав йому. Він жив за кодексом «благородної справи», який означав, що були певні сфери, де ви могли вчинити неправомірні дії або порушити закон, щоб ув’язнити потрібних людей. Проте заволодіння грошима чи майном все одно було злочином. Це просто робив те, що треба було зробити. Це був код, і ось як він його грав.
  Йому справді потрібна була сигарета, і він хотів, щоб конференція закінчилася, але це була частина сучасної поліції, і всіх потрібно було тримати в певній корпоративній петлі, яка, на його думку, була просто формою густого макіяжу, щоб зробити іміджмейкерів щасливими. .
  Він озирнувся й спостерігав, як Ґрейс Макаллан потягує каву, переглядаючи звіти минулої ночі. Вона виглядала так, ніби осідає, і хоча це був лише початок, команда прийняла її, і йому сподобалося, як вона впоралася з цією роллю. Вона мала резерв і ніколи не була б одним із «хлопців», але щоразу, коли хтось хотів поговорити з нею, вона мала час і напівусмішку, яка зігрівала її обличчя, коли це траплялося. Бути хорошим у своїй ролі було постійним балансуванням, і хитрість полягала в тому, щоб залишити вільний простір, щоб вона мала право це робити, якщо треба було надерти дуп.
  Команда була звернута до уваги, коли О'Коннор увірвався в кімнату. Він не зробив «тихого входу», а вірний своїй формі він увійшов і негайно проконтролював місце. Харкінс і Макаллан перезирнулися один на одного й усміхнулися в мовчазні аплодисменти, дивлячись на те, як О’Коннор спроектував свій образ як на високе, так і на низьке у світі, яким він володів.
  «Доброго ранку, пані та панове. Я знаю, що ви всі хочете піти, тож давайте по суті. Ми намагатимемося, щоб ці конференції були короткими та актуальними, і форма буде такою, що DCI Macallan представлятиме відповідну інформацію, підготовлену розвідувальним офісом. Якщо надходитимуть запити про допомогу чи оновлення з наших власних робочих місць, це буде зроблено, коли DCI виконає свою роль. Є запитання?
  Лише дурень тоді поставив би запитання, а Гаркінс уже попередив кількох підозрюваних, щоб вони заткнулися, поки дорослі не закінчать. Макаллан перерахував хліб з маслом, а потім більш незвичайні випадки чи злочини. Вона відзначила ті, які, можливо, потребували додаткової уваги, і Полін Йоханссон була на вершині.
  «Минулої ночі в Лейті стався серйозний напад на відому повію. Ми все ще очікуємо повного ступеня її травм, але, схоже, гравець попрацював її якимось тупим предметом. Це більше, ніж звичайне побиття – медики сказали, що вона виглядає так, наче пройшла через м’ясорубку, і ми говоримо як мінімум про спотворення на все життя і хтозна про яке пошкодження мозку».
  Макаллан обвів поглядом офіс; вона привернула їх увагу, і більшість чоловіків і жінок у кімнаті могли уявити, що саме це означає. Усі вони зблизька були з розбитими людськими тілами.
  «Сподіваюся, це швидко виясниться місцевим CID. На даний момент над цим працює команда, і хоча малоймовірно, що вона виявиться смертельною, це настільки погано, наскільки це може бути. Ми стежитимемо за цим, і якщо буде якийсь запит про допомогу, його потрібно передати містеру О’Коннору». О'Коннор кивнув і дозволив Макаллану продовжувати.
  «Це може бути чистим збігом, але служба розвідки зібрала звіти про те, що в інших частинах країни, схоже, була низка серйозних нападів на повій, хоча й не такого масштабу. Однак є деякі функції, які виглядають схожими, і це буде досліджено на випадок формування шаблону. Жоден з нападів не був смертельним».
  Вона переглянула інші цікаві питання, а потім перейшла до найважливіших моментів з інших регіонів країни. «Є один, який цілком може залучити нас на якомусь етапі, і я думаю, що Мік прокоментує, коли я закінчу. Подружжя етнічних китайців було вбито під час роботи в Глазго. Команда вбивць не впевнена, чому це зайшло так далеко, але залучену пару було майже невпізнати. Тепер я можу ознайомитися зі сценарієм, але я щойно приєднався до підрозділів і не знаю історії, яка могла б залучити нас до цієї справи, тому я передам це Міку».
  Харкінс перемішував перед собою кілька паперів, але сценарій йому не потрібен — він добре знав історію. Це була давня рана в силі.
  «Можливо, немає зв’язку, але я в цьому сумніваюся. Протягом багатьох років у нас працювала команда цієї служби, яка спеціалізувалась на зломах і випадкових вторгненнях у будинки, зазвичай на рестораторів і в ряді випадків з китайської спільноти. Це відбувається близько п'ятнадцяти років, і жодного разу не було засуджено».
  Харкінс мав повну увагу О'Коннора. Він міг помітити можливість, коли вона з’явилася, і в цій історії були всі необхідні складові.
  «Головний хлопець — Біллі Дрю, і деякі з вас стикалися з ним протягом багатьох років. Я знаю Біллі з тих пір, як він пішов з армії, де він мав хорошу службу в парах, і чесно кажучи, він був симпатичним персонажем по-своєму. Він повернувся до свого коріння і опинився в команді зі злому, і вони були хорошими, дуже професійними, і Біллі зробив їх ще більше. Однак він отримав важкий урок, тому що я тоді був хорошим інформатором, і зрештою ми їх зібрали. Я пам’ятаю, як він сказав мені, що це був останній раз, коли він впав через траву. Він відслужив свій час і мав рацію – його більше ніколи не спіймали. Він працював сам, коли вийшов, і більше ніколи не входив у велику команду. Через кілька років він привів Коліна Джека, який був частиною його старої команди та великим товаришем Біллі. Відтоді ми ніколи не могли на них покласти руку, і вони виконують свою роботу, як військова операція. З роками Білл став божевільним, і його батько пішов тим же шляхом. Входить до складу сім’ї».
  — перебив О'Коннор. «Міку, ти можеш зробити мені короткий підсумок, коли ми закінчимо конференцію».
  Брова Гаркінса опустилася при думці про додаткові папери, але він продовжив: «Ми не знаємо, як Біллі націлюється на своїх жертв, але, здається, він витрачає багато часу на дослідження відповідних вакансій. Те, що він робить, щоб перемогти нас, здається надзвичайно простим, але він залишає трохи часу між завданнями і ніколи не виконує більше однієї операції в тому самому регіоні, принаймні протягом значного часу. Іншими словами, він чекатиме, поки ми перейдемо до наступної проблеми, а потім поїде на інший кінець країни, щоб вирішити наступну. Він майже нічого не залишив у судово-медичній експертизі та жодної ДНК. Він вивчає поліцейські методи і надзвичайно обережний. Він бере лише готівку, з якою ми майже нічого не можемо зробити, якщо її знайдемо, і лише іноді він бере коштовності, які він передає протягом двадцяти чотирьох годин».
  — знову перебив О’Коннор. — То як ми знаємо, що це він, Міку? Напевно, цим має займатися більше ніж одна команда. Я пам'ятаю його сам, але ніколи не мав з ним справи особисто».
  Гаркінс продовжував, не відповідаючи. «Того, що ми маємо, достатньо, щоб сказати, що це залежить від нього, але недостатньо для арешту та засудження. Його кілька разів затягували, але він дивиться на стіну і навіть не називає свого імені. Як я вже сказав, він знає, як ми працюємо. Що ми знаємо, так це те, що його помічали біля багатьох вакансій ще до того, як вони почалися, але це не є доказом само по собі. Інша річ, яку ми маємо, це те, що у нього є брат, який в основному недоумок і любить випити. Він відкрив рот інформаторам, але знову недостатньо, щоб нас заарештувати. Отже, проблема полягала в тому, що він націлився на рестораторів, які в деяких випадках не люблять повідомляти про вкрадене, якщо їхній доброзичливий офіцер ІР зацікавиться. Сили, включаючи нас самих, проводять побіжне дослідження, йдуть далі і забувають».
  — знову перебив О’Коннор. «Але якщо це триває роками, чому раптом зробити цей крок і привернути стільки уваги?»
  Харкінс хотів сказати, що причина смерті китайської пари полягала в тому, що проблема завжди була в «надто жорсткій» коробці, і якби вони виконали свою роботу, вона б ніколи не дійшла так далеко. Але він вирішив не протидіяти О'Коннору.
  «Що змінилося, так це те, що дружина Біллі померла близько року тому, і, незважаючи на те, ким він є, вони були близькі, і, як я чув, вона була єдиною річчю в цьому світі, про яку він піклувався. Дітей у них не було. Він не той самий Біллі Дрю, щойно вона померла. Тепер він ще більший божевільний. Крім того, я не психіатр, але я не сумніваюся, що це команда Біллі».
  Цього разу перебив Макаллан. «Міку, згідно зі звітом групи вбивць, судячи зі слідів зовні та в будинку, вони припускають, що до цього причетні троє чоловіків».
  Харкінс кивнув і, щоб втішитися, намацав пачку сигарет. — Гадаю, у нас нарешті з’явиться шанс, оскільки, здається, Біллі почав брати на роботу свого брата-ідіота Френка. Якщо це так, то він програє – він ніколи б не зробив цього в минулому».
  Тепер О'Коннор приділяв Харкінсу всю свою увагу – щоб знайти банду, яка була проблемою по всій країні, команда мала все необхідне, щоб підняти свій авторитет. «Що б це знадобилося, Мік, чого ми не робили раніше?»
  Гаркінс знав, що це шанс вилікувати стару рану. «Це займе час, але звичайне спостереження не спрацювало в минулому, і спроби стежити за ним просто не спрацюють. Він мудрий у цьому, тому нам потрібно свіже мислення».
  О'Коннор зробив деякі записи, і кімната чекала вказівок. Гаразд, приступимо до цього. Грейс, я хочу, щоб ти керувала, а Мік підтримував тебе, враховуючи його попередні знання. Домовтеся про зустріч із Стратклайдським відділом убивць, і давайте подивимося, що ми можемо зробити. Крім того, я хотів би зустрітися після цього брифінгу з вами та Міком, а також зі старшим аналітиком та інспектором Форбса з групи спостереження. Я сидітиму, але ти будеш головувати, Грейс».
  Він подивився на неї й усміхнувся. Вона кивнула, і її мозок почав прискорюватися, намагаючись переконатися, що вона охопить усі кути. Її пульс підскочив на кілька ступенів, зрозумівши, що це тест, який їй потрібен. Гаркінс підморгнув їй і посміхнувся такою змученою усмішкою, що означало, що він з нею в цьому.
  Вона подивилася в бік Джека Форбса, який кивнув їй, як і Фелісіті Янг, старший аналітик. Янг був відомий як «мозок», був трохи ексцентричним і легко подобався. Ось що зробило її такою, якою вона була – людиною, яка могла просіяти невелику гору звітів про злочини, клаптики розвідки з надійних, а часом і невизначених джерел, і розібратися у всьому безладі. Це може дати детективам орієнтир, а інколи відводити їх із глухих кутів.
  Офіс Макаллан був тісним, і коли вони втиснули пару додаткових місць, вона розгорнула зустріч, поки О’Коннор нашкрябував біля неї нотатки.
  «Чи можу я попросити, щоб те, що сказано в цій кімнаті, залишалося в цій кімнаті на деякий час?» Вона серйозно дивилася в очі всім у кімнаті, щоб переконатися, що вони це зрозуміли. «Ми знаємо, що це буде важко, тому ми повинні придумати спосіб взяти Біллі Дрю. MCT створено для вирішення цих «надто складних» проблем, і Біллі та його команда, здається, відповідають вимогам. Ми збираємося скликати на допомогу всю групу вбивць, тож рушаймо. Мік, ти, здається, знаєш їх найкраще. Які заходи поліції зазвичай вживаються проти Біллі Дрю, і на що ми витрачаємо час, коли починаємо проти них операцію? Інша річ, чого він очікує від нас, якщо знатиме, що ми принаймні будемо підозрювати його та його команду?»
  У Харкінса боліла голова, і він хотів бутерброд з беконом, тому для нього це був звичайний ранок. Він знав, що це важливий момент для команди та окремих людей у команді, включаючи нього самого. Для Гаркінса це було забезпечення його репутації, а для інших — створення майбутнього, але в будь-якому випадку він вирішив, що Біллі Дрю — це трохи незавершена справа. Він став би своєю місією побачити, як тягне різдвяні крекери в HMP Barlinnie – або Bar-L, як його ласкаво називали клієнти.
  «Це марна трата часу — отримати ордер на обшук у його будинку й затягнути його туди. Він навіть не визнає, що є в кімнаті, і ніколи не тримає нічого викривального. Ви правильно питаєте, чого він очікує від нас. Якщо ми нічого не зробимо, це налякає його, тож, можливо, нам варто запустити звичайний сценарій, щоб охопити все, що ми придумаємо».
  Кава прийшла, і Гаркінс тихо подякував Богові.
  Коли вони заспокоїлися, Макаллан знову почала, відчуваючи себе живою, навіть захопленою викликом, і ідеї тріскотіли в її голові. «То ви думаєте, що ми повинні дозволити групі вбивць затягнути його, щоб прикрити нас?»
  Харкінс кивнув і знав, що вони потрапляють на складну територію, але сподівався, що Макаллан вистачить зухвалості довести це туди, куди потрібно. Він спостерігав, як забагато поганих хлопців йшли геть, тому що хтось на її місці більше хвилювався про їхній наступний крок угору, ніж про те, щоб Джо та Джессіка Паблік були в безпеці в їхніх ліжках. «Я думаю, що ми маємо це зробити, але, звісно, це частково означає, що ми маємо обмежити те, що ми говоримо групі вбивць, перш ніж вони виконають свою роботу. Ми не хочемо, щоб вони кинули наші інтереси йому на коліна».
  О'Коннор знав Гаркінса досить довго, щоб почуватися незручно через це, і, незважаючи на його обіцянку сидіти на задньому плані, він запитав Гаркінса, що він мав на увазі.
  «Я думаю, що ми повинні продовжувати нашу операцію на основі принципу «необхідно знати», тому що ми не хочемо, щоб одна з горил Глазго промовила щось, коли розмовляє з Біллі чи його командою. Я знаю, що всі ми маємо бути турботливими та ділитися, але якщо Біллі отримає хоч найменший натяк на те, що щось ще відбувається, тоді ми нахрені ще до початку».
  Янг незручно ворухнулася в кріслі під час вибору Гаркінса лайки. Вона вважала його трохи доісторичним, але водночас тривожно привабливим, і Харкінс це знав. Він вирішив перед тим, як залишити роботу, показати їй, чого вона втрачає, провівши півжиття в бадмінтонному клубі.
  Макаллан вирішив організувати зустріч. «Добре, це може викликати труднощі, але я обговорю це з суперником після зустрічі та перед тим, як ми зустрінемося з керівниками групи вбивць».
  Вона подивилася на О'Коннора, і він кивнув, не виглядаючи надто стурбованим. Вона знову звернулася до Харкінса. «Гаразд, це те, що не принесе йому розтяжки, тож якщо є слабкість, де вона і як ми можемо нею скористатися?»
  Гаркінс підбадьорився і почав відчувати, що вони можуть кудись дійти. «Ну, Біллі робив це протягом багатьох років і вижив, тож він, мабуть, думає, що його зламали, але, як я сказав під час зустрічі, це тому, що ніхто насправді не зобов’язався отримати його. Що ми знаємо, так це те, що він сам досліджує вакансії та витрачає багато часу на те, щоб заздалегідь переконатися, що все правильно. Якби був спосіб стежити за ним, ми могли б принаймні отримати фору. Перед роботою викрадуть машину, і її викидають одразу після черги. Імовірно, вони роблять те саме з іншим своїм обладнанням. Той факт, що тепер у нього в команді є його брат Френк, безумовно, є шансом для нас, тому що завдяки цьому хлопцю Террі Фуквіт виглядає як Стівен Фрай».
  Янг знову поворухнулася на своєму сидінні, а Макаллан з усіх сил намагалася виглядати серйозною, поки Харкінс продовжував рух. «Френк Дрю розмовляє п’яним. Ми могли за короткий час вивести на нього інформатора. Він азартний гравець, і в цьому районі ми маємо низку інформаторів з низьким рівнем життя, які можуть зв’язатися з ним, не привертаючи зайвої уваги. Однак нам потрібно бути обережними, тому що Біллі та Колін Джек розумні – нам доведеться зосередитися на Френку.
  «Останнє: якщо це вони були за вбивство, то вони, ймовірно, не отримали від цього багато чого. Згідно зі звітом зі Стратклайда, Пітер Їп був прямим стрільцем, не з тих, хто ховає гроші по дому. Тому я не можу уявити, що вони надто довго чекатимуть на наступну роботу. Підводячи підсумок, слідкувати за Біллі – це марна трата часу, як і опитувати його без доказів або обшукувати його власність. Що б ми не робили, нам потрібно витратити на це час і серйозно підійти до того, щоб прибрати цю команду».
  Макаллан почав вигадувати варіанти та проблеми та був упевнений, що це можна зробити. Просто потрібна була відданість. «Добре, ми знаємо проблеми, тому нам потрібно домовитися, як це зробити. Перш за все, чи можу я попросити вас, Фелісіті, прокоментувати те, що ви почули? Я знаю, що ви переглядали звіти про попередні роботи по всій Великобританії, які, як вважають, належать Біллі.
  Янг усе ще думав про Харкінса і про те, як він викликав у неї огиду й хвилювання водночас. Вона сіла й поглянула на свої нотатки. «Що ми можемо підтвердити, так це те, що жертвами є вся країна вздовж і впоперек. Якщо вони здійснять атаку в центральній частині Шотландії, то наступна атака може бути в Мідлендсі або на півдні Англії. У нас ніколи не було жодної інформації про те, як вони обирають своїх жертв, крім того, що в переважній більшості випадків вони є власниками ресторанів і переважно етнічними китайцями, тому відповідь десь є. Жертви, як правило, живуть у великих будинках і заможних районах. Як припустив сержант Гаркінс, здається, вони викрадають машину безпосередньо перед роботою, а після її спалюють, щоб ми втратили будь-які шанси на криміналістику. Якщо ми зможемо їх відстежити, я думаю, що нам слід шукати будь-які машини, викрадені в районах, де вони були. Якби ми змогли ідентифікувати машину безпосередньо перед роботою, це було б принаймні початком».
  Макаллан подякував аналітику та звернувся до Джека Форбса, який був інспектором, який відповідав за групу спостереження і вважався одним із найкращих у своїй справі. Стеження було формою мистецтва, далекою від телевізійних детективів, які стежили приблизно за п’ятнадцять футів позаду поганого хлопця, але їх ніколи не помічали. Це була важка робота, яка вимагала інтенсивного навчання та відбору з високим відсотком відмов. Йшлося про злиття з вулицею, і Джек Форбс був гарним прикладом. Він був сильним лідером, але його команда стрибала крізь стіни заради нього.
  «Я працював з Біллі Дрю раніше і підтверджую все, що сказав Мік. Було б марною тратою часу, намагаючись стежити за ним традиційно. Навіть коли він вирушає за покупками, він витрачає свій час на контрспостереження, щоб перевірити, чи там щось є. Ми могли б створити ОП, щоб охопити його будинок, і те саме для Коліна Джека та Френка Дрю. Принаймні це дало б нам уявлення про те, коли вони були на вулиці та рухалися. Ми могли б взяти Френка за допомогою звичайного спостереження принаймні до тих пір, поки він не наблизиться до Біллі.
  Макаллан чув достатньо і знав, що потрібно зробити. «Добре, я проведу закриту зустріч із суперником, щойно ми закінчимо тут, але ми проведемо зустріч із групою вбивць, запропонуємо їм усю допомогу в розумних межах. Мік організує інформатора, щоб вийти на Френка Дрю, Фелісіті проведе глибокий аналіз усієї інформації про попередні роботи, включаючи вбивство, а, Джеку, ти організуєш візуальне охоплення будинків цілей і жорсткого – з проханням установити електронний маяк на машині Біллі та підслухати його будинок».
  Кімната вирівнялася, як одне ціле, і Харкінс зрозуміла, що вона розоряється. Це було амбіційно, і в кабінеті начальника можна було підняти брови чи дві, ймовірно, прокоментувати, що це не Північна Ірландія, але це було добре.
  Макаллан обернувся до О’Коннора, очікуючи, що він нахмуриться, але в його очах спалахнула іскра й усмішка підбадьорення. Він поклав свої записи. «Я сказав, що хочу свіжого мислення з цього приводу, і ось що я чую. Ми хочемо успіху для команди, тому, Грейс, я хочу, щоб ти виклала це на папері, а я буду боротися нагорі, щоб отримати дозвіл. Решта ви знаєте, що вам потрібно зробити, тож давайте продовжимо це – і перший раунд за мною, якщо ми отримаємо цей у мішку».
  Вони всі розслабилися, і Янг вирішив, що вона може пропустити ніч на бадмінтоні, коли наступного разу будуть командні напої. Вона відчувала конфлікт з Харкінсом, але хотіла пізнати його. Вона ніколи не могла забрати його додому, до своєї матері, але це було не те, що вона мала на думці.
  OceanofPDF.com
  11
  Приблизно в той самий час, коли MCT вирішував, що робити з Біллі Дрю та його командою хуліганів, чоловік, який побив Полін Йоганссон до життя, закінчував голитися. Він провів бритвою по обличчю й бризнув нею. Його шкіра була пухкою, добре живленою, і він знав, що добре виглядає. Його сірі очі були ясними, а зуби хорошими, майже надто рівними, і на приватній роботі він коштував ціле багатство. Він простягнув руку й здивувався, що не було навіть натяку на тремтіння. Він почувався спокійним, і робота з повією йшла за планом.
  Він хльоснув трохи італійського одеколону в шию, посміхаючись спогадам і насолоді, яку він відчув від цього. Це те, що його найбільше здивувало: початковий план не стосувався задоволення, але як тільки він завдав болю першому, відчуття влади майже переповнило його. Здавалося, ніби щось росло всередині нього і потребувало годування, але наразі все було добре – у нього була щоденна робота, про яку потрібно було подбати, а пізніше, можливо, відвідати спортзал, щоб попрацювати над грудними м’язами.
  Він натягнув сорочку й зав’язав краватку у віндзорський вузол. Ідучи на роботу, він узяв свій портфель і, хоч було холодно, водянисте сонце освітлювало тіні на вулицях міста.
  Поки він йшов, він знову пробіг усе це в голові; він мав дізнатися, де можна покращити план, якщо це можливо. Він почувався легким і добре, вивчаючи обличчя, що пропливали повз нього, гадаючи, у чому полягали їхні таємниці. Що б вони подумали, якби знали, що людина, яка проскочила повз них, щоб купити ранкову газету, стане головною новиною для покарання відходів суспільства? Звичайно, більшість із них були б шоковані, але десь у натовпі знайшлися б друзі, люди, які б зрозуміли, у чому насправді полягає його місія.
  
  Полін Йоханссон розслабилася, коли вдруге побачила полірований «Мерк», який проїжджав повз неї. Вона була поза своїм деревом, але знала гарний комплект коліс, коли побачила одне, закаменіле чи тверезе, а темна фігура, що керувала автомобілем, була одягнена в костюм.
  Вона обернулася й подивилася, чи немає поблизу інших дівчат, але вулиця була порожня. Вона не знала, котра година, окрім того, що вже пізно, і вона планувала провести вечір, але якщо це був бізнес, вона могла б почекати, щоб перевірити, чи готовий він. Більшість інших дівчат були б у від’їзді, тому вибір у нього був обмежений. Вона прошепотіла собі, що було звичкою, яку вона придбала під час довгих, самотніх очікувань гравців. «Діловий тип, мені підійде. Давай, мій сину».
  Мерс заїхав на бордюр, і вікно безшумно сповзло вниз. «Ви працюєте?»
  Вона висунула голову у вікно – приємно пахло, було тепло, і вона просто хотіла залізти, перш ніж замерзнути на смерть. «Я якраз збирався закінчити, любий, але якщо ти готовий, то я готовий».
  Було темно, але вона бачила, що це гроші. Недоліком цих хлопців було те, що вони змусили її усвідомити, наскільки дешевим і поганим було її життя. Коли це був звичайний гравець на своїх вихлопаних колесах, який намагався відчути гострі відчуття, яких він не відчував вдома, то в певному сенсі це було нормально. Вони просто циркулювали в одному чані зі свинячим волом. Ці бізнесмени добре платили і не хотіли нічого надто безглуздого, але це було так, ніби вони прийшли з іншої планети.
  Вона намагалася сфокусувати очі, але була зомбована після удару, який отримала раніше. Вона жила в місці, де кожен день була боротьба, щоб отримати достатньо порошку, який утримав би шлункові спазми ще на кілька годин. Порошок був першим, і його купували раніше, ніж зубну пасту чи туалетний папір. Вона почувалася одним із тих хом’яків, які просто бігли на колесі, аби просто нікуди не подітися. Їй потрібні були гроші цього гравця, тож вона посміхнулася якнайкраще й втекла від цін, сподіваючись, що все буде легко, і він підсадить її до квартири. Їй було цікаво, якою була його дружина і що б вона подумала про те, щоб її чоловік був із наркоманкою, яка боїться піти до лікаря через те, що він міг їй сказати.
  Він передав записки. Вона знову спробувала зосередитися на його обличчі, але героїн і виснаження перетворили чоловіка на м’яку форму, а не на набір рис і виразів.
  "Куди найкраще піти?"
  Вона чула в його голосі достатньо, щоб знати, що він освічений, і їй спало на думку, що якби Денні Флемінг не зумів наламати їй голову, вона могла б мати життя, на яке заслуговувала, і закінчити з таким чоловіком. Вона провела його до старої промислової зони, де місцева поліція їх не турбувала. Вона думала, що він був незвичайним, тому що звичайні гравці завжди були трохи нервозними, але це було так, ніби цей хлопець збирався гуляти в парку. Він їй сподобався, але потім їй сподобалися всі після того, як допила пачку коричневого.
  Вони зупинилися позаду старого складу, вона сказала йому, що краще буде позаду машини, і відчинила двері. Вона не бачила, як він витягнув домкрат з-під сидіння, коли виходив з машини. Вона була наполовину на задньому сидінні, коли він обійшов її позаду й схопив жменю її довгого світлого волосся.
  Його першим завданням було заткнути цю суку. Він різко відкинув її голову назад, стиснув її горло, потягнув її і вдарив якомога сильніше прямо під грудну клітку. Вона впала, намагаючись набрати повітря назад у легені, і застогнала в мокру бруд під обличчям. Вона відчувала занадто сильний біль, щоб зосередитися або зрозуміти, що відбувається, але відчула, як чоловік перевернув її. Він був сильним, а вона безпорадною.
  Йоханссон раніше постраждав від дивного гравця, але те, як цей хлопець збив її, було достатньо, щоб зрозуміти, що попереду ще більше. Вона побачила, як він зняв піджак і поклав його в сумку, а потім засукав рукава. Їй вдалося вимовити слово «будь ласка», але коли він підняв домкрат, вона спробувала згорнутися клубком.
  Він озирнувся; було темно й тихо, не дивлячись на стогнання суки на землі. Він узявся до роботи – хоч і не хотів закінчувати цю, а лише йти так, як міг.
  Йоханссон втратила свідомість, коли темна фігура над нею захрипіла, намагаючись зіпсувати їй обличчя.
  
  Наступного дня о 9 ранку він зайшов до офісу й крикнув доброго ранку на всю кімнату. Принаймні дві жінки, які там працювали, проводили значний відсоток своїх робочих днів, розмірковуючи, як би вони могли залучити у своє життя чоловіка, який відвідував Полін Йоханссон. Більшість інших вважали його поганцем.
  OceanofPDF.com
  12
  Гаркінс підготував інформатора й пообіцяв йому, що це буде його остання робота перед тим, як він вийде на пенсію.
  Інформатор був шанованою людиною, але в минулому йому довелося оформляти поліцейську страховку після того, як він вплутувався в якусь нісенітницю та отримав візит Харкінса, коли той був у відділі боротьби з тяжкими злочинами. Він знав усе про репутацію Гаркінса, і вони уклали угоду, завдяки якій обидва були щасливі. Він підтримував своє життя, доки кинув Гаркінсу дивну тушу, хоча йому завжди доводилося купувати напої, коли він зустрічав детектива. Він вважав цю домовленість хорошою угодою, враховуючи, що він міг би втратити, якби детектив не втрутився в його життя.
  Харкінс попросив його дізнатися, що він може отримати від Біллі та Френка Дрю.
  «Гаразд, чесно кажучи, Френк Дрю ковбой, і йому краще з вулиці. Я знаю, що зараз він трохи займається зі своїм братом Біллі. Проблема з Біллі полягає в тому, що після того, як його дружина померла, він розкладається, і хтось збирається зіпсуватися, тож на що я хочу звернути увагу?»
  Гаркінс проковтнув куплене для нього пиво. «Зосередьтеся на Френку, тому що він є проблемою. Просто послухайте, що він задумав або як він це робить. Усе, що він згадає про свого брата, буде корисним».
  Інформатор дотримався свого слова, і того ж дня він забредав до букмекерських контор, де, як він знав, Френк Дрю витратив більшість своїх грошей. Дрю не було там, але це було просто випадок очікування, і він жував жир з кількома місцевими гравцями, намагаючись знайти чарівну формулу, яка зробила б їх щасливішими, ніж букмекер. Він був терплячим чоловіком, тож міг чекати, і, звичайно ж, Френк Дрю врешті-решт увірвався у двері, ніби це був його власник, хоча він, безперечно, за ці роки вклав достатньо через решітку, щоб купити магазин.
  Спочатку Дрю не бачив інформатора, він так відчайдушно прагнув спрямувати свої гроші на невдаху, але коли він закінчив це, він обвів поглядом маленьку обшарпану букмекерську контору й одразу оживився, побачивши когось, хто щось мав на увазі, а не звичайна колекція живих мерців.
  «Що за біса, чоловіче? Що привело вас до цього смітника?
  Інформатор спілкувався з Дрю, граючи на тому факті, що він був кимось, і Френку Дрю подобалося уявляти, що справжнє ім’я насправді надає йому хрена. Незабаром з’ясувалося, що Дрю худий, і, незважаючи на роботу зі своїм братом, він не навчився бути стриманим. Він не натискав надто сильно, не було потреби; він домовився зустрітися з Дрю пізніше, щоб випити пару напоїв, але було зрозуміло, що хлопець хотів балакати й намагатися справити враження.
  Вони розійшлися, і Харкінсу подзвонив інформатор, який розповів йому історію.
  «Добрий чоловіче, не поспішай, і ти впевнений, що він борний?»
  «Букмекери отримують усе. Хлопець дурень, і бог знає, чому Біллі Дрю залучив його до своєї команди, але я припускаю, що ми всі робимо щось для своїх сімей.
  Інформатор із задоволенням робив ці невеликі косі коментарі, знаючи, що Харкінс насправді не мав того, що більшість людей називає сім’єю. З роками Харкінс йому подобався, і йому було шкода, що він залишиться старим дурнем у барі, якого всі намагаються уникати – навіть його колишні колеги. Все-таки таке було життя, і він здогадався, що Гаркінс не змінив би його, навіть якби міг – цей чоловік був природженим ловцем злодіїв, але не мав роботи.
  Пізніше тієї ночі він знову поспілкувався з Френком Дрю в смердючій пиячній, яка була безпечною та продавала пінту за реальними цінами, на відміну від центру міста, де можна було витратити тижневу зарплату на кілька напоїв. Інформатор сказав Дрю, що напої були за нього. Після другого пива та переслідування він просто не міг заткнути хлопця; хоча він і не вдавався в деталі, він балакав, що працює з Біллі та Коліном Джеком, і вони були зайняті. Він просто дозволив хлопцеві говорити – це прийде вчасно.
  «Ну, Френк, як старший брат? Мені було сумно чути про те, що він втратив дружину. Я знав її. Страшна хвороба рак».
  Френк Дрю ненавидів свою покійну невістку, тому що вона бачила його таким, яким він був, і постійно попереджала свого чоловіка, щоб мати з ним щось спільне. Але йому довелося зіграти роль, і в будь-якому випадку він не міг сказати проти неї нічого, що могло б повернутися до його брата. Біллі обожнював свою дружину, доглядав за нею аж до останнього її дня, і кожен, хто настільки дурний, щоб образити її пам’ять, неодмінно отримає візиту від великого Біллі Дрю — і рукоятку кирки.
  «Вона була чудовою жінкою; вона жодного разу не поскаржилася на свою хворобу. Проблема в тому, що думка Біллі точно помилялася після її смерті. Здається, більшість часу з ним усе гаразд, але час від часу щось просто тріскається, і він бере напрокат радіо. Нещодавно він повністю втратив сюжет, і я сказав йому, що це ганьба. Проте тримай це при собі». Він торкнувся свого носа й підморгнув.
  Інформатор намагався тримати обличчя рівним, але знав, що ідіот, який з ним випивав, опинився б у лікарні, якби хоч раз назвав свого брата ганьбою. Напій починав діяти, і він вирішив, що час почати наполягати. «Що це тоді, Френкі? Він когось сортував?»
  Дрю зрозумів, що він говорив не на тій території, але він захоплювався інформатором і відчував себе партнером, тож він розповість йому трохи, щоб справити враження. «Не можу сказати багато, але ми були на роботі на заході, і це пішло вгору, і, на щастя, я був там, щоб допомогти нам. Це все, що я кажу».
  Інформатор був тут тривалий час, читав газети і був достатньо кмітливим, щоб зрозуміти, чого прагне Харкінс. Він ковтнув решту свого напою за одну. Це було не те, до чого він хотів брати участь, і усвідомлення того, що ці божевільні лохи задумали, було достатньо, щоб він вирішив, що він більше не новий найкращий друг Френка Дрю. Він зробить дзвінок, а потім накаже Харкінсу зайнятися цим без нього. Він не хотів, щоб Біллі Дрю був біля його дверей. — Мушу йти, Френкі, але було приємно з тобою поговорити. Я, напевно, зустрінуся з вами, і ви завжди знаєте, де мене знайти, якщо буде потреба».
  Френк Дрю був розчарований тим, що все закінчилося так раптово, особливо тому, що він не мав ціни на ще один напій і просто потрапив у ту канавку, де, як він вірив, мав би цікавий погляд майже на будь-яке питання. — Невже ти не міг би мене трохи пошкодувати? запитав він. «Зі мною все буде добре, коли ми отримаємо наступну роботу. Ви завжди отримували це з відсотками в минулому».
  Інформатор поплескав його по спині і засміявся, кинув двадцятку на вологий бар і втік. Він забув взяти чистий мобільний, який використовував для зв’язку з Гаркінсом, але телефонна будка була наступним найкращим варіантом. Він відійшов якомога далі від пабу, перш ніж відчинити дверцята рідкісної телефонної будки і намагатися не вдихати запах каструлі.
  Гаркінс замовляв третю пінту, коли його телефон затремтів у кишені. Він взяв його, кивнув бармену й вийшов на вулицю поговорити.
  «Що трапилося?» Я перебуваю в середині дуже гарної сесії, а тепер я стою під мочущим дощем».
  «Слухай, Мік. Ми знайомі давно, тому я хочу переконатися, що ви розумієте. Я щойно наповнив молодого Френкі пивним пивом, і він вже готовий. Все, що я можу вам сказати, це те, що вони протягнули роботу через захід, Біллі її повністю втратив і, здається, хтось постраждав. Як би там не було, у хлопчика немає бобів, тож великого рахунку не було, і Біллі зараз шукає іншу роботу. Тепер я, можливо, і не Шерлок Холмс, але я слухаю новини і можу скласти два і два разом і таке інше лайно. Я хочу, щоб до біса було пов’язане подвійне вбивство, і особливо я не хочу, щоб божевільний Біллі Дрю відкрив мені голову. Вони хлопці, і все на вас. Занадто багато ризиків, Мік. Я насолоджуюся життям і не хочу закінчувати свої дні, дивлячись на небо з стрибка. Чесно кажучи, якщо ти не можеш отримати того дурня, на якого я витратив гроші, тобі потрібно піти на пенсію зараз. До речі, чи отримаю я коли-небудь витрати?» Він засміявся – Гаркінс ніколи не дав йому жодного пенні на витрати за весь час, поки його знав.
  Гаркінс знав, що сперечатися немає сенсу, і в будь-якому випадку інформатор мав рацію, і йому час відступити. Йому було достатньо сказати, що Біллі Дрю та його команда тепер є законними цілями для операції, і він усміхнувся, почувши цю думку. «Немає проблем і зрозумій». Хочеш трохи випити?»
  Інформатор сміявся в трубку і знав, що їхні довгі стосунки добігають кінця. «Ні, поки ти шукаєш цю команду. Але що я вам скажу – коли ви їх загорнете, зробіть нам усім послугу та підіть на пенсію. Я вип’ю з тобою склянку, а ти можеш заплатити за зміну». Він поклав трубку й полегшено зітхнув.
  Гаркінс повернувся на своє місце в барі й почав готувати свіжу пінту, яка чекала на нього. У нього мав бути старий кайф, але його не було. Він мав би крутити собі в голові ідеї, які кроки робити далі, але вони не приходили. Він почувався розгубленим і зрозумів, що навіть його довгі стосунки з інформаторами добігають кінця.
  Він навіть не повинен був мати інформаторів, оскільки прийшла нова система, і вони поклали край розробці та володінню власною. Зловживань системою та платежами було настільки багато, що були створені спеціалізовані підрозділи з обробки джерел, які взяли на себе володіння інформаторами та запровадили жорсткі правила щодо управління ними. Харкінс підігравав, але виставив таку гру, про яку найкращі не говорили б нікому, крім нього.
  Він знав, що його тип замінюють О’Коннори цього світу, і вперше за багато років відчув щось, як він усвідомив, був страхом. Страх перед майбутнім, тому що він не міг його побачити. Він не мав нічого проти О'Коннор, а Грейс Макаллан була першою людиною, яка йому справді сподобалася за довгий час. Вони з О'Коннором були такими хорошими, як він ніколи не міг бути. Його спосіб полягав у тому, щоб вибивати двері й йти віч-на-віч із лиходіями, але ті дні минули. Злочинці виявилися розумнішими, жорстокішими і відмовилися від старих правил гри.
  Він сьорбнув півлітра й зітхнув. «Що я роблю в біса?»
  Він знав, що робота вберегла його від повномасштабного алкоголізму, який стане його долею, коли йому видадуть пенсійний чек і поплескають по плечу.
  Він допив решту пива й простяг руку до бармена. «Цього разу до пінти додається маленьке золото».
  Потім увійшов Макаллан і знову помахав бармену, щоб він приготував їй напій. Вона присунула до нього табурет і витягнула спину й шию. — Я виснажений, Мік, тож зробіть це великим. Ви чули щось із своїх неофіційних джерел?»
  Харкінс розповів їй, що повідомив інформатор, і вона кивнула, не перебиваючи. Він чекав її реакції. «Думаю, нам це підійде, і я подав заявку на отримання повноважень, щоб його турбувати. Якщо ми зможемо підключити машину до звуку, тоді ми зможемо триматися подалі і спостерігати, де він шукає з офісу. Ми тримаємо команду достатньо близько, щоб увійти, якщо буде потреба, але достатньо далеко, щоб не налякати його. здоров'я! А тепер подивимося, які ми молодці. Я збираюся домовитися з групою вбивць, щоб він відвідав його; ми погодимося на те, що ви сказали про нього, очікуючи цього».
  Гаркінс кивнув. «Добре. Цей хлопець не буде хвилюватися щодо вилучення з команди з Глазго, і він буде цього шукати. Чим швидше ми зможемо це зробити, тим краще». Вони цокали чарками.
  «Вважайте, що це зроблено – я роблю це вранці. До речі, ти виглядаєш так, ніби у тебе був кращий день. ти в порядку?
  Він ковтнув віскі й втомлено посміхнувся їй — тільки вимушено й лише для ефекту. Вони обидва це знали.
  «Як дощ. А тепер розкажіть мені про Белфаст. Я чув ці історії, але ти ніколи про це не згадував, хоча я надав тобі привілей бути моєю дружбою». Він підбадьорився від власного жарту, і це відвернуло його думки від майбутнього.
  Вона якусь мить дивилася на нього. Він обеззброїв її, і для Макаллана це було головоломкою Харкінса – попри його жахливу репутацію та всі застереження, він був із нею з першого дня. Жодних погроз, жодних грубих просувань старшого чоловіка, який шукає скальп, щоб повісити на свою колекцію.
  Вона розповіла йому стільки, скільки могла, і він без жодної краплі жалю до себе дивувався тому, що вона описала. Вона довірилася йому, щоб він вислухав, і він зрозумів, що вона була чимось хорошим у його житті, але ця думка знову змусила його відчути порожнечу та те, що вибір, який він зробив стільки років тому, не принесе йому дивідендів. Друзі та родина створювали вам проблеми, але якщо вам пощастило, вони дали вам щось, за що триматися, коли ви зрозуміли, що залишилися в минулому. Він сподівався, що Грейс не зробить такої ж помилки.
  Протягом трьох раундів вона розповідала про своє минуле життя, наче Харкінс був її сповідником, і часом її чесність спантеличила його, як і її вразливість, враховуючи її таланти та сильні сторони. Зрештою вона перевела Гаркінса прямо в той день, коли вона покинула береги Північної Ірландії, спогад різкий, ясний і болючий.
  
  Інцидент у Белфасті – виїзд із Північної Ірландії
  Ґрейс Макаллан підняла комір на своєму пальті, щоб захистити обличчя від холодного північно-східного вітру, який тріпав її волосся та тріпав хвилі Белфастського затоку. Пором повільно відштовхнувся від свого доку, і двигуни загули, коли корабель набрав швидкість для подорожі до материка. Її обличчя було пощипаним і худим, ніж це було місяцями раніше, тієї ночі, коли Томмі Дойл і Ковбой зустріли свій кінець. Її обличчя було блідим, а очі підпирали темні тіні. Вона давно не посміхалася, але принаймні відчула деяке полегшення від того, що Північна Ірландія віддалялася позаду неї.
  Ніхто не прийшов з нею в доки, хоча Білл Келлі приєднався до неї, щоб випити останній напій попередньої ночі. Він сказав їй, що з нею все буде гаразд, що вона сильна, лише трохи побита – так і має бути. Це було погано, але вона навчиться з цього, і це зробить її сильнішою. Вони востаннє підняли келихи.
  Корабель пройшов повз Каррікфергус, коли попереду розкрилося Ірландське море, але вона не змогла втриматися, щоб уже в тисячний раз розмірковувати над тим, що призвело до її поточної ситуації.
  Коли стало відомо про заяву, яку вона зробила проти Джекі Кроуфорд, вона стала трохи менш популярною, ніж PIRA серед чоловіків і жінок у війську. Що ще гірше, командир припаркував її за адміністративним столом у штабі, щоб переконатися, що вона може проводити свої дні холоднокровно. Вищим рівням довелося публічно хвалити її за мужність і чесність, але приватно вони проклинали її зраду. Для молодших чинів такої проблеми не було, і вони просто лаяли її відкрито і, по можливості, на відстані почутого. Білл Келлі, який ніколи не їв у їдальні, старався приєднуватися до неї, коли міг, але таким чином, що її самотність лише ще більше виділялася. Хоча вона ніколи не могла сказати йому цього, і знала, що він заплатить свою ціну за вірність їй.
  Вона подумала про юну Джекі Кроуфорд і про те, як її докази підтвердили медичні висновки й позбавили його. Ніхто більше не зізнався, що бачив щось тієї ночі. Правда полягала в тому, що якби вона могла повернути годинник назад, то сама б не побачила й нічого не зробила. Томмі Дойл усе ще був би мертвий, і вона мала б Джека. Він був справжнім ударом молота, і шок від його останнього візиту приголомшував її ще тижнями після цієї події. Вона згадала дзвінок увечері після того, як зустрілася з командиром і була допитана внутрішньою слідчою групою.
  «Ми повинні поговорити».
  Ці слова були таким добре використаним попередником повідомлення про те, що одна половина стосунків зрушила в іншому напрямку. Вона була так впевнена в Джеку. Як наївно! Той вечір був досить поганим, але вона думала, що зможе пережити це з його підтримкою. Проблема полягала в тому, що він не хотів сказати їй, чому – лише те, що все закінчилося. Це мало бути пов’язано з інцидентами; можливо, він не хотів, щоб наслідки торкнулися його, коли їхні стосунки стали публічними.
  Дивним було те, що тієї ночі вона навіть не змогла розсердитися; вона просто сказала йому йти. Вона ніколи не почувалася самотнішою, і наступного дня захворіла, пролежавши в ліжку. Вона дивувалася, чому жінки знову й знову робили ту саму помилку з такими хлопцями, як Джек Фрейзер – це було їх справжнє прокляття.
  Зрештою Макаллан скористався порадою Білла Келлі та подав заяву про переведення до материкових сил.
  Коли корабель плив по морю, останнє, що вона побачила в Північній Ірландії, була тонка сіра смужка на горизонті. Настрій Макаллан заспокоївся – щоденні нагадування про її становище залишилися там, де їм належало. Вона пообіцяла собі, що більше ніколи туди не поїде.
  Вона підійшла до передньої частини корабля й побачила, як материк став у фокусі, і вперше за кілька тижнів подумала, що колись у майбутньому все покращиться. Вона була втомлена, але здорова, і настав час знову зібратися. Вона спокусилася замовити напій у барі, але зрозуміла, що настав час повернутися до чаю та кави протягом дня. Вона замовила чорний чай, уперше за кілька тижнів усміхнулася й подумала, що хоч би яке майбутнє чекало, воно не могло бути гіршим за минуле.
  
  Вона знову торкнулася окулярів із Харкінсом і посміхнулася. Він посміхнувся у відповідь і був радий, що вона розповіла йому свою історію, тому що він міг помітити шахрайство на вулиці. Грейс Макаллан мала недоліки, але не шахрайство, і єдина проблема полягала в тому, що в цій грі це було слабким місцем. Вона постраждає кілька разів або зробить вибір, який зробив він, і побудує захисний щит цинізму. Він сподівався, що вона просто не постраждає, оскільки це принаймні підтримувало зв’язок із людською расою.
  «Досить, Макаллане, тепер я розповім тобі справжню історію війни».
  Він привітав бармена для відвідування, яке було точкою неповернення, і гарантував подвійний сніданок з аспірином вранці.
  OceanofPDF.com
  13
  Через два дні Біллі Дрю відвідав відділ убивць, і він майже відчув полегшення, коли вони постукали у двері. Одночасно постукав Колін Джек. Макаллан не згадав Френка Дрю детективам із Глазго та погодився з О’Коннором, що вони ризикнуть і залишать його як можливу слабку ланку на потім.
  Біллі Дрю провів день у місцевому відділі розвідки, не відповідаючи на запитання, і він репетирував, що вони скажуть із Коліном. Він не здивувався, що Френка не підняли, і припустив, що той факт, що він кілька разів працював, не був помічений хлопцями в синьому. Він був вдячний за це і розумів, як мало довіряв своєму молодшому братові. Йому доведеться кинути його в якийсь момент, інакше вони всі підуть.
  Коли він вийшов із вокзалу через кілька годин, він пішов просто до пабу, де домовився зустрітися з Коліном, якщо їх піднімуть. Джек уже наполовину випив свою пінту, коли двері відчинилися, увійшов великий Біллі Дрю й кивнув. Джек підморгнув йому й усміхнувся. «Як це пройшло?»
  «Прогуляйтеся парком – вони вже не роблять детективів у Глазго, як раніше. Один із них запропонував мені чаю! Кажу тобі, Коліне, Таґґарт, мабуть, крутиться в могилі».
  OceanofPDF.com
  14
  Біллі Дрю на роботі завжди використовував викрадену машину, але для розвідки він використовував власні колеса, які міняв кожні кілька місяців. Він знав, що навіть якщо з якоїсь причини його зупинить патруль, вони нічого страшного не зможуть йому зробити. Тим не менш, він усвідомлював, що якою б обережністю він не був, йому знадобилося лише часткове нещастя, щоб дати свиням подолати його.
  Цього разу Біллі Дрю припаркував «Ауді» подалі від свого дому лише непрацюючий і дуже нетерплячий молодий стажер, що він і робив. Стажований передав номер автомобіля в штаб-квартиру, і його відправили в розвідувальний відділ MCT.
  Інформація надійшла до Джека Форбса, коли його команда спостереження спостерігала за вхідними дверима братів Дрю та Коліна Джека з незайнятих квартир. Він встановив іншу OP на Audi, коли її виявили. Дрю бачили два дні поспіль, коли він сідав у машину, а в один із тих днів забирав Коліна Джека вдома, і Макаллан вирішив, що цього достатньо, щоб змусити Джека Форбса виконати нічну роботу – встановити електронний маячок на Audi. . Знадобилася масштабна командна операція, щоб переконатися, що територія навколо автомобіля безпечна, і о третій ранку безмісячної та дуже вологої ночі команда Forbes сіла в Audi, залишивши територію, закінчивши роботу лише через дев’ять хвилин. Помилка пульсувала кожні кілька хвилин, повідомляючи команді, що вона працює, а потім переходила в сплячий режим; він активувався, якщо автомобіль рухався.
  Коли Forbes повернувся до штаб-квартири, він зайшов до офісу Макаллан, і вона показала йому великий палець, оскільки технік змінив деякі налаштування на ноутбуці. На екрані світилася електронна карта, на якій було показано точне місцезнаходження «Ауді» Біллі Дрю. Гаркінс був з нею, а О'Коннор вийшов, щоб продемонструвати підтримку.
  Макаллан поклала руки на плече Форбса. «Він живий і живий, Джеку, тобі й хлопцям так добре! Ми дамо йому побігати два-три дні, щоб побачити, куди він піде, а коли ми прилаштуємо його вночі, просто залишимо його. У будь-якому випадку, кожну роботу, яку він коли-небудь виконував, виконували рано ввечері, тому зараз ми не хочемо працювати цілодобово. Ходімо всі поспимо пару годин».
  OceanofPDF.com
  15
  Наступного ранку Біллі Дрю відчинив двері й спохмурнів, дивлячись на ще один жалюгідний мокрий день. Він поклявся, що відіб'ється і трохи погорить після наступної роботи. Його голова пульсувала зранку до вечора, йому набридла його доля, і його нутро підказувало йому, що взяти його брата на борт було гріхом у вищій лізі.
  Він озирнувся на вулицю й побачив, як пара дурнів проходить повз балакаючих лайна. Він не мав часу на цих марнотратників, не жалкував їх і вважав їх десь нижче нижньої сходинки кримінальної драбини.
  Він застібнув свою водонепроникну блискавку й пробіг кілька сотень ярдів до «Ауді». Він просто збирався кілька разів пробігти повз будинок, який, як йому здавалося, перевернути, щоб переконатися в грунті, а потім повторити роботу після настання темряви. Коли вони все зроблять, він подивиться на казино. Він усе ще підтримував фізичну форму, тож біг до машини заставляв його кров приливати, і він отримував кайф у міру розвитку роботи.
  За п’ятсот ярдів від нього офіцер зі спостереження сидів у занедбаному офісі й записав у журналі точний час, коли Біллі Дрю вийшов із дому, у що він був одягнений і що він був сам. Він передав інформацію в штаб-квартиру в зашифрованій системі та до решти команди, розійшовшись далеко від зони, але готової до руху.
  Дрю відчинив дверцята «Ауді» і вскочив, завівши двигун і ввімкнувши обігрівачі майже одним рухом. Машина морозила; він зателефонував Коліну Джеку, поки воно нагрівалося, а вікна стікали шаром напівмерзлої води.
  «Слухай, я сьогодні трохи побігаю, щоб перевірити, чи немає чого позаду. Я вам крикну близько двох і проїду повз ваше місце. Звичайна дриль, зачекайте, доки я проїду, і подивіться на машини позаду мене, чи не пахне щось. Подзвоніть мені, якщо побачите щось схоже на свинину».
  Розмову було чітко вловлено прослуховуючим пристроєм у машині. В офісі MCT слухачі стежили за автомобілем і передавали інформацію групі спостереження, тому їх попередили, що Дрю використовуватиме третє око у вигляді Коліна Джека, щоб виявити будь-яку діяльність спостереження пізніше цього дня. В офісі та в машинах почулося загальне зітхання полегшення від того, що обладнання подає необхідну оперативній групі, і Гаркінс ляснув рукою по столу, почувши новини. «Зрештою, не такий до біса розумний, Біллі», — сказав він.
  Дрю повільно відійшов і почав те, що для нього було щоденною роботою. Він пишався тим, що вжив усіх запобіжних заходів, але мусив бути напоготові, оскільки група вбивць усе ще копалася, хоча він знав, що у них у Глазго буде купа підозрюваних, до яких вони зможуть пройти, поки він зароблятиме. Він не міг перестати думати про Френка і про те, чи правильно він вчинив, привівши його в команду. Якщо він не подбає про нього, хлопець зробить якусь дурницю й опиниться з лезом у горлі. Френку подобалося гратися з великими хлопцями, але він просто не був екіпірованим.
  Коли великий Біллі Дрю прямував до центру міста, він був би трохи засмучений, дізнавшись, що позаду, збоку та попереду його супроводжують машини спостереження за сотнями ярдів, але стежать за ними, наче вони дивляться оком. його.
  Він провів першу частину дня, виконуючи контрспостереження, і розслабився, коли ніколи не бачив ту саму машину двічі. Він побіг у сільську місцевість і поїхав кількома довгими тихими дорогами, а потім заїхав на під’їзди до поля, щоб щось записати. Електронний пристрій виконав свою роботу, і команда, яка йшла за ним, могла точно побачити, що він робив і де він зупинився, і вони поставили ще більше відстані між Біллі та ними. За сценарієм він пробіг повз Коліна Джека в призначений час, і команда бігла альтернативним маршрутом.
  Дрю подзвонив Джеку після пробіжки. — Щось бачив, Коліне?
  Джек кашлянув у слухавку, намагаючись затягнути цигарку й говорити водночас. «До біса всі, якщо тільки бізнесмени не одягаються в лайкру, не носять пластикові шоломи та не їздять на гоночних велосипедах. Що з тобою?
  «Нічого», і я втік за місто, тому ми в порядку. Пізніше я огляну це місце і побачу, як воно виглядає при денному світлі. Напевно, прогуляйтеся там вулицями. Поговоримо з тобою пізніше, схопимо Френка, але скажемо йому, що нах*бати все зараз. Просто переконайтеся, що він доступний, коли він нам потрібен, і що він не встромляє голку в руку чи таке лайно».
  OceanofPDF.com
  16
  Макаллан усе ще був в офісі й зосереджувався на рухах команди, коли О’Коннор увійшов і сів навпроти неї та Гаркінса, який, як завжди, попивав несвіжу каву. «Як справи, Грейс?» сказав він. "Будь-які проблеми?"
  Вона витягнула руки над головою й помітила, що погляд О’Коннора на мить скотив униз. Зазвичай у неї були б проблеми з цим, але вона ледь не посміхнулася й відчула, що їй підлещило, що такий дисциплінований чоловік втратив контроль, хоч і короткий. Чого вона не знала, так це того, що Гаркінс теж це помітив.
  Вона стомлено посміхнулася О’Коннору. «Не хочу спокушати долю, але все йде як пісня – прилади в машині працюють ідеально. Він точно шукає роботу, тож ми просто маємо продовжувати курс. Це буде коштувати бомби, щоб виконати цю роботу, але це битва, яку вам доведеться битися з богами нагорі».
  О'Коннор зробив свої звичні нотатки й почухав ручкою чоло. «Як ти бачиш, як це відбувається – і долучайся до будь-яких думок, Міку?»
  Макаллан хотіла ретельно підбирати слова, оскільки ці роботи можуть бути легко зірвані, якщо вони стануть тривалими та дорогими; завжди було ще щось, що потрібно було зробити вчора. Вона звучала максимально впевнено, і Гаркінс почав вірити, що вона була принаймні таким же хорошим маніпулятором, як О'Коннор.
  Великим бонусом є те, що він розвідує, і якщо ми зможемо зрозуміти, як він вибирає свою ціль, тоді ми зможемо це зробити. У нас є маяк на його машині, але вони викрадуть нові колеса для роботи, і ми можемо не знати, що це таке, тому нам потрібно спочатку визначити ціль і, сподіваюся, він прийде на вечірку. Проблема в тому, що ми також хочемо, щоб він був за вбивства, і він не схильний залишати докази. Якщо вони просто підуть на вторгнення, вони можуть відсидіти шість місяців, а потім знову опинитися на вулиці. Однак Мік вважає, що Френкі Дрю – це місце, де для них все може піти не так. Ми будемо готуватися до повних обшуків, чи зможемо їх залучити на роботу, а потім хто знає. Ми також підтримуємо зв’язок з іншими силами на історичних роботах, тому, можливо, якщо ми зможемо змусити його виконати одну, ми зможемо прив’язати до нього інших».
  Харкінс погодився з Макалланом, і О'Коннор, здавалося, був задоволений, і пішов пояснити DCC, чому ці гроші були витрачені недаремно і, ймовірно, коштували б набагато дорожче.
  OceanofPDF.com
  17
  Біллі Дрю припаркував свою машину на Морнінгсайд-роуд, у районі міста, де тхнуло грошима, але він усе ще почувався маленьким містечком. Це була така рідкість у тому, що тут було достатньо багатства, щоб ціла низка невеликих спеціалізованих магазинів отримувала прибуток, і це робилося навіть з Tesco, що розмахував м’язами в його серці.
  Групу спостереження попередили, де зупинився автомобіль, і двох жінок-офіцерів спостереження висадили, щоб побачити, де він. Коли вони поглянули на «Ауді», його вже не було, тож вони зайняли місця в дуже гарній кав’ярні, де могли відновити витрати та, сподіваюся, побачити, як він повертається до машини.
  Він повернувся в поле зору приблизно через півгодини, якраз тоді, коли двоє офіцерів насолоджувалися своїм другим дорогим латте. Він міг бути де завгодно в цьому районі, але вони були поруч із одними з найдорожчих цегли та розчину в місті, тому ціль Дрю мала бути близько.
  Він поїхав прямо до свого дому і чекав, поки стемніє.
  
  Макаллан вирішив, що вона піде з командою; тепер вона була впевнена, що Дрю готується, і вони повинні дізнатися, якою була його дія. «Що ви думаєте про шоу на даний момент?»
  Гаркінс відвів очі від вимоги про відшкодування витрат. «Я скажу тобі, коли це буде зроблено. Десь на лінії нам знадобиться трохи удачі. Ви завжди так, тож будемо сподіватися, що щасливі феї сьогодні ввечері будуть з нами».
  OceanofPDF.com
  18
  Біллі Дрю знову сів в «Ауді» приблизно в той час, коли Макаллан думав припинити операцію на ніч. Так завжди було зі спостереженням – сидіти годинами чи днями, нічого не відбувається. Фокус полягав у тому, щоб бути терплячими та вірити в роботу.
  Електронний маяк пульсував і видав Біллі Дрю групі спостереження, яка могла дозволити собі залишатися трохи ближче під покровом темряви. Він попрямував прямо до того самого казино, куди ходив минулої ночі з командою, яка склала йому компанію. Вони пішли за ним повз вишибали; це було досить зайнято, щоб дозволити їм спостерігати за ним із мінімумом зусиль.
  Казино було красивою будівлею в стилі арт-деко, яке надавало хороші послуги гравцям і витримувало будь-які проблеми з максимальною силою. Тут була хороша клієнтура, і в цей час ночі було повно клієнтів, які хотіли зірвати банк. Була звичайна суміш мрійників, одинаків, залежних від азартних ігор і дивних злочинців, які намагалися відмити частину прибутку. Також пізно ввечері почали надходити справжні гроші у вигляді власників ресторанів, які потіли дванадцять-чотирнадцять годин, намагаючись забезпечити своїх клієнтів ситими та щасливими. Більшість були етнічними китайцями, які просто любили крутити колесо в кінці дня. Казино робили все можливе, щоб заохотити їх увійти через двері, і для китайців це було більше, ніж азартні ігри – це було місце зустрічі для їхньої спільноти, і вони долали великі відстані після робочого дня, щоб пожувати жир з свої власні.
  Дрю грав за столами, і команда спостереження спостерігала, як він подає дивну руку, але зрозуміла, що він не зосереджується на своїй грі. Він робив те, що робили вони, і спостерігав за кимось іншим. Вони передавали інформацію решті команди, розходилися подалі від казино та будь-якого надто допитливого вишибали, який не любить закон і порядок.
  Макаллан зрозумів, що вони щойно визначили, як Дрю вибирав свої цілі. Він міг бути впевнений, що більшість китайців займаються ресторанною індустрією, особливо якщо вони приходять пізно ввечері. Шукайте краще одягнених марнотратників і слідкуйте за ними додому, а коли вони будуть удома, він зможе зробити це іншим шляхом і спостерігати, як вони йдуть на роботу протягом дня. Врешті-решт він міг виробити модель поведінки, судити, чи вони добре заможні, і коли їхні будинки будуть порожніми, і чи це буде просто злом чи робота на зв’язку. Просто, і це працювало п’ятнадцять років.
  Вона передзвонила по рації решті команди. «Я знаю, що вже пізно, хлопці, але ми повинні подивитися, що він робитиме далі. Я хочу, щоб я спостерігав за автостоянкою, і я хочу, щоб хтось записав номери всіх машин, щоб ми могли перевірити право власності та адреси».
  Ні в кого не було проблем, і Макаллан наказав машині підбігти до Морнінгсайду, де Дрю бачили, як залишав машину вдень. Позначте місце і подивіться, чи він знову туди повернувся.
  Дехто з команди почав намагатися не спати, коли лакеї в казино подзвонили – Біллі Дрю йшов. Макаллан покликав на стоянку, щоб перевірити, чи немає там ще когось. Вони підтвердили, що китаєць середнього віку пішов прямо перед Дрю.
  У них це було, і «Ауді» переслідувала власника мережі успішних сімейних ресторанів назад до його дому, що, мабуть, сподобалося Дрю, оскільки ця територія була грошима «від стіни до стіни» і ідеально відповідала його планам. Великі відокремлені кам’яні купи нерухомості з садами розміром із поле позаду. Район міг бути за межами міста, там було так тихо, і ніхто нікого не турбував у цій частині міста.
  Макаллан зв’язався по рації з Гаркінсом, який був у відділенні, щоб переконатися, що він все почув.
  «Зрозумів», — відповів він. «Який план зараз?»
  «Біллі зараз повертається додому, тож нічого не очікує сьогодні ввечері, але ми залишимо деяких хлопців у районі на випадок, якщо Закон Сода прийде в гості. Ми розмістимо все на місці – він, мабуть, думає про те, щоб виконати цю роботу протягом наступних кількох ночей. Вирушай додому трохи поспати, і я побачу тебе, щоб почати планувати операцію. Ми все добре прикриємо».
  OceanofPDF.com
  19
  Гаркінс натягнув своє пальто й покинув штаб, усвідомлюючи, що він більше не смикає за ниточки – і що він мало сприяє операції. У старі добрі часи вони просто втягнули б поганих хлопців і почали крутити кілька жмень горіхів. Він знав, що представляє старі способи, але запевнив себе, що інформатор був його і дав підтвердження принаймні щодо хлопців Дрю.
  Він відчинив двері, що вели на вулицю, відчув, як холодне повітря наповнює його, і обхопив долонями сигарету, запаливши її й засмоктавши легені. Холод проліз у щілини на його шиї, пробрав собі дорогу під комір, коли його ніс холонув, а на повіках кипіли сльози. Дні, коли холодне повітря підбадьорювало його, минули, і він ступив у монохромний світ, де вітер обпікав йому шкіру на щоках, лаючись, коли відчув, як вологий черв’як заповзає крізь дірку розміром з монету в його черевику.
  Він йшов так швидко, як тільки міг, щоб дістатися до захисту своєї квартири, і побажав, щоб паби все ще були відкриті. Були часи, коли він хвилювався, що може бути алкоголіком, але яким було б життя без його оніміння дружби, і чим він міг би її замінити?» Все, що він робив, це існував у бульбашці кожного окремого дня, де не було ювілеїв або квітів, які приносили додому, щоб нагадувати комусь, що його люблять. Він не міг дивитися вперед і боявся, коли озирнувся назад і зрозумів, що могло бути.
  Він побачив, як його манить світло квартири. Тепер це було єдине місце, де він міг сховатися від світу, який змінювався на його очах. MCT мала стати його останньою великою грою, але вона просто перетворювалася на передозування реальності.
  Він подивився на свої вікна на четвертому поверсі, і тупий біль поширився від основи його шиї, пробиваючись у плечі. Він вийшов на дорогу, тягнучись до ключів і дивуючись, чому вони ніколи не лежали в першій же кишені, а потім різко підвівся, коли машина подала звуковий сигнал і прошипіла повз нього так близько, що торкнулася тканини його плаща. Він повернув голову праворуч і спостерігав, як зникають червоні задні ліхтарі. Машина не мчала, і він не чув жодного звуку, поки вона не проскочила повз його життя. Він підбіг до вхідних дверей і сперся на них, поки його дихання не заспокоїлося.
  
  Його очі різко розплющилися. Телевізор був увімкнений, але звук був вимкнений, і він подивився на маленький столик біля свого стільця, де залишки його віскі пофарбували його склянку. Він глянув на годинник і побачив, що 4:30 ранку, потер обличчя й пішов до своєї спальні.
  OceanofPDF.com
  20
  Макаллан не міг заснути і був в офісі до ранкових прибиральниць. Вона все ще була під кайфом від минулої ночі. Нічого подібного не було – той кайф, коли збиралася робота і пахло арештом. Це було полювання, і завжди існувала ймовірність того, що ціль може втекти, але вона подбає про те, щоб не залишала виходу, якби Біллі Дрю дав їм шанс.
  Вона почала планувати операцію зі знищення Дрю та його команди. Звичайно, щось завжди могло піти не так, але були дні, коли боги посміхалися вам, і це просто траплялося. Було таке відчуття, ніби один із тих днів.
  Кайт поширився на всю команду, і вони почали збиратися рано, хоча їм вдавалося спати лише дві-три години. Найбільше вони боялися пропустити шоу.
  «Ауді» не зрушила з місця, і Макаллан зітхнув із полегшенням. Вона боялася, що Дрю втече вночі, маючи лише скелетну групу спостереження, яка намагатиметься не відставати від нього.
  О'Коннор брала участь у брифінгу, коли Макаллан окреслювала команді свій план. «Ми вважаємо, що Біллі та компанія готові до роботи, і ми вважаємо, що маємо ймовірну ціль. Малоймовірно, що це станеться протягом дня, але ми його прикриємо, і якщо це піде за схемою, їм доведеться забрати комплект викрадених коліс – це буде залежати від Френка Дрю чи Коліна Джека .'
  Двері відчинилися, і Харкінс увійшов на брифінг. Він запізнився вперше в кар'єрі. Будь-хто інший отримав би коментар від О’Коннора, але він заслуговував кращого, і Макаллан помахав йому сісти, дивуючись, що в його очах зникла іскра. Його плечі здавалися менш квадратними, і він виглядав втомленим.
  — Міку, я хотів би, щоб ти підійшов до власника будинку і, якщо він згоден, запросив двох-трьох хлопців, які зможуть себе впоратися, щоб вони прибули на прийом. Нам доведеться отримати їх у місцевих жителів, і ми не хочемо, щоб хоч хтось із наших наглядачів був залучений. Що ти думаєш?
  Харкінс підтягнувся й увімкнув передачу. «Я подбаю про власника і побачу, що ми можемо зробити. Є кілька ведмедів, які працюють на місцевому рівні, і один колишній морський піхотинець цілком міг би поєднатися з Біллі Дрю».
  Не було відчуття тяги чи втоми, і з плином дня шматки ставали на свої місця. Молодий стажер на ім’я Джиммі Лі, чиї батьки приїхали з Гонконгу, скористався нагодою працювати з MCT як зв’язковим, і Харкінс усміхнувся, дивлячись на чистий ентузіазм, який він побачив у хлопцеві. Він, мабуть, мав це в якийсь момент; він просто не міг цього згадати зараз.
  Незважаючи на їхні побоювання, що власник будинку, можливо, соромився дозволити приймальну комісію у свій дім, все було зовсім навпаки. Китайська громада в Шотландії була близькою, і вони знали все про вбивства в Глазго. Хоча чоловікові не сказали, що це може бути та сама група, він наполегливо працював, щоб досягти успіху, і зневажав людей, які вторглися б у чужий дім. Він був удівцем, його діти виросли й полетіли в гніздо, і за ці роки він подав сотні своїх страв поліцейським, які працювали в нічну зміну, тобто втратив традиційну підозру, яку його предки мали щодо урядовців, а особливо до поліція.
  Швидше за все, Біллі Дрю планував вторгнення, поки власник був у казино, але вони захистили б його в будь-якому випадку.
  OceanofPDF.com
  21
  Рано вдень Френк Дрю пригнав машину, яку вони викрали, назад у місто, коли падав мокрий сніг, і припаркував її за кількома гаражами біля своєї квартири. Хоча двоє офіцерів спостереження не звернули уваги на машину, що в'їжджає, вони побачили, як Дрю вийшов із зони гаража, і цього було достатньо, щоб спрацювати тривога.
  Коли приблизно через годину він вийшов із вхідних дверей і пішов до букмекерів, Макаллан попросив перевірити територію гаража. Будь-хто, хто спостерігав, побачив би заплутаного алкі, який шарудить по гаражах у пошуках місця, щоб пописати – і в цьому немає нічого незвичайного. Офіцер спостереження взяв кулю в банку Carlsberg і запам'ятав номер VW. Френку Дрю сказали припаркувати його подалі від місця, десь у безпечному місці, але він знову облажався, і Макаллан тихо сказав «дякую тобі, Боже», коли було підтверджено, що колеса вкрадені.
  «Ми не можемо дозволити їм відійти занадто далеко від нас», — сказала вона групам спостереження та арешту під час оперативного брифінгу. «Тож коли вони сядуть у викрадену машину, ми підійдемо якомога ближче й сподіватимемося, що це ніч».
  
  Коли Макаллан перевірив час близько 21:00, надійшли дзвінки від офіцерів спостереження, що Френк Дрю поїхав на викраденій машині. Після цього надійшли дзвінки про те, що Коліна Джека та Біллі Дрю бачили, як туди потрапили. Команда спостереження рушила позаду них, але трималася на відстані, і всі вони хотіли, щоб Френк Дрю безпечно доїхав до прийому.
  Вони прослідували за викраденим автомобілем темними тихими вулицями заповідної зони, відомої як Грейндж, з її кам’яними будинками пізнього вікторіанського періоду. Макаллан віддав наказ дозволити Дрю та його команді бігти по цьому району, і дюжина машин перекрила навколишні вулиці.
  Біллі Дрю вийшов із машини й кивнув братові й Джеку. Цього разу план полягав у тому, щоб увірватися, знаючи, що власника не буде до ранку.
  «Я поспостерігаю за цим протягом години і подзвоню вам, щоб ви зайшли», — сказав він їм, перш ніж пройти безлюдною вулицею, а потім перелізти через роздільну стіну позаду затемненого будинку. По той бік стіни він чекав кілька хвилин, не роблячи ані найменшого руху, потім прослизнув у кущовий бордюр і знову сів, щоб спостерігати й слухати. Його армійська підготовка та дисципліна ніколи не залишали його, і він дбав перед роботою. Він зачекав, доки його очі звикнуть до темряви, а потім придивився й прислухався, щоб не виявити нічого, що могло б попередити його про проблему чи інтерес сусідської собаки.
  У затемненій спальні на другому поверсі будинку поліцейські чекали, їхня напруга зростала, коли вони зрозуміли, що чоловік, якого вони шукали, поруч. Колишній морський піхотинець Стів Джон був одним із них, і, як і Біллі Дрю, він ніколи не забував свого навчання. Він ледве поворухнув м’язом, відколи сів на місце, хоча інші офіцери нетерпляче пересувалися в інших частинах будинку. Він прошепотів у мікрофон: «Ціль один у саду й не рухається. Двох інших немає.
  Макаллан був у машині за півмилі звідси й був тут раніше. «Терпіння. Просто дайте Біллі та його хлопцям час зробити свою роботу».
  Їм справді потрібне було терпіння – Біллі Дрю сидів на місці п’ятдесят хвилин, перш ніж подзвонити Джеку, щоб дати йому все чисто та сказати йому перелізти через стіну, щоб вони могли почати.
  Джон спостерігав, як темні постаті борються над стіною, поки Біллі Дрю виходить із схованки. Він спустився на перший поверх, щоб бути частиною приймальної комісії, передав інформацію, і Макаллан віддав наказ групам арештантів підійти ближче. Сигналізації не було, і коли Джек узявся за вікно, дюжина офіцерів увійшли з трьох сторін будинку, і вулиця з обох боків від викраденої машини була заблокована.
  Першим увійшов Біллі Дрю, і почалося пекло. Джек не міг це зрозуміти й завмер, але Френк Дрю без проблем вирішив піти звідти до біса. Джек озирнувся, намагаючись вирішити, чи варто заходити у вікно й ризикувати тим, що було в темряві, і напевно завдати Біллі неприємностей. Коли він побачив, що на нього з усіх боків йдуть тіла, він зрозумів, що настав час підняти руки. Френк Дрю переліз через стіну, як олімпійський стрибун, і спробував втекти, але його збив поліцейський пес на прізвисько Капітан, який розірвав йому литковий м’яз. Біллі Дрю намагався влаштувати бійку вдома, але він зрозумів, що вже не такий кмітливий, як раніше, тому що той, хто його вдарив, точно знав, що робив – перший удар був переможним, і після цього не було особливої боротьби.
  Макаллан провела руками по волоссю й ударила по повітрю. Першу частину роботи виконано. Вона залишила свою команду прибирати вдома та попрямувала до кімнати відділу, щоб розпочати наступну частину операції.
  Повертаючись до штаб-квартири, вона намагалася прояснити свій розум і пропустила червоне світло. Тоді, коли вона намагалася повернути ліворуч, вона просто встигла розминутися з «Мерседесом», який мав перевагу. Вона розчаровано постукала кермом і вирішила взяти хвилину, заїхати й зробити кілька глибоких вдихів.
  Водій Мерса вилаявся. "Чортова жінка-водій". Але тієї ночі у нього були важливіші справи, і він попрямував до Лейта, щоб зробити наступний крок. Він відчував вогонь і з нетерпінням чекав прийдешньої ночі.
  OceanofPDF.com
  22
  О'Коннор був із Гаркінсом, коли в ефірі пролунали новини про арешти. Він усміхнувся Гаркінсу й ляснув по столу. «Гарно. Тепер, якщо ми зможемо знайти щось, що зв’яже їх із вбивствами в Глазго, ми беремося до листівки».
  Гаркінсу було наплювати на виконавчий поверх, але це був хороший результат, хоча все ще лише частковий. Їм знадобиться перерва, щоб відправити їх на довічне ув'язнення. «Я хотів би побачити обличчя Біллі Дрю, коли він увірвався в той будинок і зустрів Стіва Джонса. Грейс виконала велику роботу; Я знімаю перед нею капелюха».
  О'Коннор кивнув на нього. Вона перетворювалася на стрижень MCT, і він не мав із цим проблем, якщо вона могла привнести результати. Він знав, що як керівник команди хороші результати відображаються на ньому в першу чергу в кабінеті начальника, а також що важливо, преса була стурбована. Якби вона змогла висунути звинувачення у вбивстві, тоді будь-які сумніви, що залишилися в головах людей після Белфаста, були б саме тим, чим вони були – історією.
  У О’Коннора були сумніви щодо повернення до збройних сил після Німеччини, де йому пропонували низку вакансій в ООН, які дозволили б йому жити стильно, але він все ще мав свої амбіції щодо посади головного констебля. Це було те, чого він завжди хотів, і він був досить молодий, і якщо це не вийде, то він ще мав час, щоб знову стрибнути на міжнародну карусель.
  Він глянув на виснажене обличчя Гаркінса й подумав, не вперше, як би було, якби пішов його шляхом. О'Коннор робив безпечні ставки, і він завжди дивився на свою кар'єру понад усе. У нього був хороший старт у житті з грошима за спиною та пристойними 2:1 в університеті. Навіть коли він приєднався до підрозділу, він планував дорогу вперед, поки інші молоді поліцейські насолоджувалися хвилюванням вулиць і розважалися у вихідні дні. Поки вони боролися з похміллям, він був у книгах і подавав заявки на будь-що, що могло б додати до CV. Старші хлопці могли помітити, що він був за милю, і тримали його на відстані, на випадок, якщо він був надто чесним, коли вони трохи коригували правила. Він був хороший у всьому, що робив, але не ризикував. У цьому була проблема: доводилося ризикувати, і тут на допомогу прийшли такі хлопці, як Гаркінс.
  О'Коннор знав, що він ніколи не матиме такого легендарного статусу серед солдатів, як Гаркінс, але в кінці кінців хтось мав сидіти в його кріслі, а хтось — у Міка. Він намагався не зациклюватися на цьому, але були часи, коли він хотів би бути цією людиною і щоб старі поліцейські обмінювалися історіями про те, як він зіткнувся віч-на-віч із поганими хлопцями та мочився на їхні черевики. Проте, знову глянувши на Гаркінса, він заспокоїв себе, що це було б занадто високою ціною.
  «Ти виглядаєш розбитим», — сказав йому О'Коннор. «Ти в порядку?»
  Гаркінс вигадав сміх. «Все добре – рахую дні до пенсії і просто хочу провести Біллі Д.»
  Вони обоє знали, що це лайно, але треба було подумати про важливіші речі, і Гаркінс повернув розмову до поточної роботи. «Я отримаю ордери — ми організуємо групи для обшуку їхніх будинків і повну криміналістику. Ми повідомили Стратклайду, і вони надішлють когось, але наразі вони все ще перебирають усі можливі на своїй стороні країни. Проблема з Weegies полягає в тому, що вони думають, що в них є всі жорстокі психопати, а не більшість із них».
  О’Коннор кивнув, а потім повернувся до свого кабінету й налив власної кави, давно відмовившись від їдальні. Він хвилювався, що повернення до повсякденної роботи сили було б надто реальним, надто складним, щоб з ним знову мати справу, але світ змінився за час його відсутності, і злочинців усюди ставало більше та краще. Переміщення людей означало, що екзотичні банди, які в інші часи не виїхали б з Лондона, були по всій країні. Ярди, балканські банди та тріади конкурували з місцевими жителями, і це змусило поліцейських Її Величності працювати ще довго. Сила змінилася, і це майже відповідало його амбіціям, хоча йому не терпілося потрапити туди, куди він хотів.
  Його думки перекинулися до Ґрейс Макаллан. Для О'Коннор було незвично проявляти кимось надто глибокий інтерес, але вона зробила це заради нього. Це його трохи хвилювало, і він хотів витратити час і розглянути всі варіанти, перш ніж прийняти рішення, про яке він міг би пошкодувати. Він був заінтригований її ускладненнями. Приваблива жінка, з очима, які пробивали крізь метал, і повною відсутністю удавання. Вона була такою, якою була. Коли він подивився на її службову історію, то відчув ті самі муки, які породила в ньому Харкінс. У неї був приголомшливий досвід роботи в одному з найнебезпечніших поліцейських середовищ у світі, і вона віч-на-віч стикалася з людьми, які перерізали б тобі горло за присягу королеві. Він мав стосунки з жінками, але завжди поза роботою, і йому було легко відхиляти випадкові пропозиції на роботі, що допомогло розпалити чутки про його сексуальність. Він був у конфлікті з Макаллан, вважав її надзвичайно привабливою, але хвилювався, що вона може бути загрозою.
  На його робочому столі задзвонив телефон — це Харкінс сказав йому, що Біллі Дрю та його команда готові до інтерв’ю, а пошукові групи вже йшли розбирати їхні місця.
  
  Макаллан увійшла до тісної кімнати для допиту з Гаркінсом і вперше поглянула на справжнього Біллі Дрю. Вона думала, що він був вражаючим, у гарній формі – його очі були гострі, ясні, і він був спокійний. Вона знала, що це, швидше за все, ні до чого не призведе, але хотіла зустрітися з цим чоловіком і представилася. Він не був вражений.
  «Слухай, я дам тобі своє ім’я та адресу, навіть якщо вони вже є у тебе, і, окрім цього, до біса все». Просто посадіть мене під ключ, і я ризикну в суді».
  Макаллан не хотіла розпитувати про вбивства, тому що вони не мали чого робити, але вона принаймні хотіла, щоб він знав, що вони думають про це. Вони посадили насіння і дали йому прорости. Вона дозволила Гаркінсу отримати задоволення від цього.
  Гаркінс подивився Дрю прямо в очі. «У нас Колін і твій розлючений брат. Гадаю, Колін втримається, але якого біса ти думав взяти Френка у свою команду? Ти старієш, Біллі».
  Біллі Дрю вирішив все-таки говорити. «Містер Харкінс, можливо, ви не помітили, але ми обоє старіємо, і ви дивитеся трохи далі, ніж я. Був час, коли б ви підклали докази й гру закінчили, але я думаю, що зараз це заборонено. Трахни мене, ти лізеш сюди з жінкою в якості начальника і намагаєшся ссати. Повертайся до бару, Харкінсе, і напийся до смерті. Наскільки я чую, це те, що ти все одно робиш».
  Двоє чоловіків дивилися один на одного через стіл і оголосили нічию.
  Макаллан прорізав тестостерон, що заповнював кімнату. «Добре, Біллі, ми повернемося, коли побачимося з Коліном і Френком. Пошукові групи передадуть ваші місця, а потім подивимося. Є ймовірність, що хлопці з групи вбивць Глазго знову захочуть з тобою поговорити».
  Дрю подивився на Макаллана, і йому не сподобалося те, що він побачив. Він не розумів її. Він розумів Харкінс, але просто не любив її. Вона виглядала надто розумною, щоб бути поліцейським.
  Співбесіди були неприємною боротьбою. Колін Джек грав у ту саму гру, що й Біллі, і Френку вдалося триматися, не роблячи жодного визнання. Він був на межі, але страх перед братом і те, з чим вони зіткнулися, означав, що він стримав нерви.
  Пізно вночі Гаркінс, О'Коннор і Макаллан сиділи разом і намагалися знайти позитив. О'Коннор трохи втратив весну — вторгнення команди Біллі було б результатом, але не заголовком. Здавалося, вони могли прив’язати до них якісь інші роботи за обставинами, але це було все.
  О'Коннор спробував підняти настрій. «Що ти думаєш, Мік? Чи є шанс отримати допуск до чогось?»
  «Немає шансів – Френк тримає лінію. Щоб зламати його, знадобилося б небагато, але на даний момент немає жодного важеля, крім викраденої машини та злому. Вони навіть заперечують викрадену машину, тому нам потрібна перерва». Це була та сама стара історія зі справжніми лиходіями. Ви можете зловити їх, зап’ястя рукою глибоко в касу, і вони навіть заперечать, що були в магазині – це була гра
  Мобільний телефон Макаллана тремтів. Це був провідний офіцер у групі судово-медичних експертів, тому вона вибачилася перед О'Коннором, вийшла на вулицю та прийняла дзвінок.
  Гаркінс сперся на стіл і відчув, як вага тисне на його плечі. Біллі Дрю зачепив відкритий нерв. «Багато років тому я б їх загорнув, незалежно від доказів чи ні. Мені неприємно бачити, як вони раз за разом йдуть. Їм потрібно вибити з них лайно».
  «Залиште це. Ті дні минули, тому залиште це і не розмовляйте так поза цією кімнатою. Що з тобою в біса?»
  Для О'Коннора було незвично лаятися, і це додало Гаркінсу поганого настрою.
  Двері відчинилися, і ввійшов Макаллан.
  «Судово-медичні експерти були в будинку Френка Дрю і вгадайте що? Це старий барабан для барбекю в саду. Вилучили частину балаклави та бойлерний костюм. Він облажався. Мабуть, на масці є волоски. Нам просто так пощастило, Міку».
  Гаркінс виступав за всіх. Трахни мене рожевим.
  OceanofPDF.com
  23
  Макаллан сиділа у своєму кабінеті, вдаючи, що зосередилася, але молилася богу, в якого вона не вірила, щоб дати їм потрібну перерву, коли ввійшов старший офіцер-криміналіст. «Сідайте, будь ласка, але дозвольте мені провести містера О’Коннора». .'
  О'Коннор і Макаллан слухали вченого, не перебиваючи. Їм не потрібно було.
  «По суті, частина балаклави, яку ми знайшли, мала людське волосся, і ми все ще проводимо тести, але це майже напевно Біллі Дрю. Це нічого не доводить, але на передній частині є ДНК, і це від пана Іпа, і ми вважаємо, що це слина».
  Макаллан і О'Коннор переглянулися, а потім О'Коннор підняв слухавку, щоб викликати Гаркінса в кімнату, а старший офіцер-криміналіст продовжив: «На частину бойлерного костюма, який ми знайшли, ми розпорошили візерунки крові, і вони від обох потерпілих. Без сумніву. Усередині костюма є ДНК Біллі Дрю. Ми думаємо, що Френк Дрю спалив більшу частину комплекту, але дощ зробив нам користь, і на якомусь етапі він, ймовірно, втратив інтерес до вогню і не закінчив роботу».
  Харкінс увійшов до кімнати.
  «Сідай, Мік, я хочу, щоб ти це почув».
  SFO повторила свою розповідь, а потім вийшла з кімнати, і саме О'Коннор порушила мовчанку: «Що ви думаєте?»
  Гаркінс першим відповів. «Мені здається, що Біллі Дрю задурів. Чи можу я першим сказати йому? Я мушу додати: нехай Бог благословить Френка Дрю».
  «Думаю, я можу погодитися. Грейс, виконай роботу, а потім повідом команді, що напої за мене».
  Він дивився на Макаллана довше, ніж потрібно, і вони ставили одне одному запитання, не кажучи ні слова.
  OceanofPDF.com
  24
  Біллі Дрю кипів, але він не дозволив цьому виявитися, коли Харкінс кинув на нього докази судової експертизи. Він був ще більше розлючений тим, що єдиний судовий доказ належав йому. Френк спалив спорядження Коліна та своє, перш ніж залишити речі Біллі для свиней. Він поклявся, що якщо наблизиться до Френка, то забуде, що він його брат, і зробить світові послугу.
  — Тоді ти будеш щасливою людиною, Гаркінсе. Можливо, ви отримаєте кілька безкоштовних Chinkies з цього. Зачиняйте двері, коли виходите – я маю все вам сказати.
  Харкінс насолоджувався моментом, бажаючи насолоджуватися ним, поки він тривав. «Ще мало чого зробити, Біллі. Хлопці з Глазго тут і збираються звинуватити вас у вбивствах. . . насолоджуйся.' Він рушив, щоб вийти з кімнати, але знову повернувся до Дрю біля дверей. «До речі, можливо, я й старію до біса, але я буду на вулиці, поки ти, мій друже, будеш їсти тушковану довбану капусту для своїх різдвяних бен-дінів».
  Колін Джек вирішив, що він спробує вирізати кілька років, зробивши повну заяву, звинувативши Біллі, стверджуючи, що він втратив сюжет і ніколи не було плану завдати шкоди жертвам. Харкінсу це сподобалося.
  Френк розпався, коли Харкінс увійшов, щоб розповісти йому всю історію – що, швидше за все, його брат спробує вбити його. Хоча він це вже знав і почав булькати, як п’ятирічний. Гаркінс зморщив ніс і глянув під стіл, щоб побачити, що Френк розлютився, і не від сміху.
  «Ти справді довбана трагедія, Френк. Ви хоч уявляєте, що деякі з цих довічно ув’язнених збираються зробити з вами в душі?»
  Френк махнув ще сильніше, і Харкінс пробив у вільні ворота.
  «Ви могли б допомогти собі, розказавши нам усе про це – і поки ви на цьому, про всі ті інші зв’язки та зломи по всій країні».
  Нерозумно, Френк повірив йому і продав усіх по річці. Він би купив свою бабусю, якби колись зустрів цю жінку.
  Повернувшись у кабінет, Гаркінс похитав головою і підсумував хлопця.
  «Цей хлопчина настільки низький, що міг би пройти під черевом змії, не розбудивши її».
  OceanofPDF.com
  25
  О'Коннор був головною людиною в офісі начальника; він відтворив цю історію з максимальним ефектом, і його премією стало наказ викладати заяви в пресі та ЗМІ. Він був народжений для цього і подбав про те, щоб кожного репортера, який хотів від нього опублікувати історію. Хлопці з групи вбивць Глазго були сповнені похвали на публіці, але вони знали, що MCT приховав від них інформацію.
  О'Коннор подбав про те, щоб Макаллан згадувався в потрібних місцях, але завжди з трохи меншою кількістю зіркового пилу, ніж він сам. Вона не заперечувала; знав, що так крутиться світ великих хлопчиків. Напевно, вона б сама вчинила так само. Про що О'Коннор забув, так це про те, що кримінальні репортери витрачають дуже багато часу та витрат, обробляючи частини поліцейських сил Її Величності, до яких інші люди не можуть дістатися. Макаллан брав участь у брудній війні за воду, був класним актом і, крім усього, мав зв’язок із трагедією на Ормо-роуд. Це зробило її новиною, і талановитіші хакери зацікавилися нею так само, як і О’Коннором.
  Жодна успішна поліцейська операція не закінчується без випивки, і Харкінс організував захоплення дружнього пабу. Братів Дрю та Коліна Джека безпечно помістили під варту, і відбулася приємна драма, коли Біллі намагався напасти на Френка в суді. Що стосується Харкінса, життя не стало кращим, і він подзвонив своєму інформатору, щоб переконатися, що з ним все гаразд. «Хлопців безпечно помістили під варту», — сказав він.
  Те, що вони заслужили. Те, що вони зробили, було абсолютно не в порядку. Чи не варто мені хоч раз отримати витрати? Не хочу, щоб ти пив їх без мене».
  Гаркінс усміхнувся цьому. «Ти отримаєш напій, мій друже; просто зачекайте трохи, поки я здам свій квиток. Це недовго, тому що я вже пройшов – я не можу встигати за новим поколінням».
  «Ми з тобою обоє».
  
  MCT завчасно закінчив за наказом О'Коннора і пішов у паб, щоб випустити пару. Настрій був піднесений; О'Коннор дотримався свого слова і погодився заплатити за перші пару раундів. Макаллан спостерігала за розпорядженнями, що надходили через бар, і хитала головою, знаючи, що йому, швидше за все, доведеться взяти ще одну іпотеку, щоб заплатити за все це. Гаркінс приєднався, замовивши великий солод вісімнадцяти років.
  «Це привілей рангу, Грейс, — сказав він їй, — і все одно він може собі це дозволити».
  Вона вирішила, що він правий, і сказала бармену приготувати їй те саме. «Поки ми розмовляємо, він дає телевізійне інтерв’ю, а потім приєднається до нас».
  Вони торкнулися келихів і сьорбнули солоду, відчуваючи, як м’яке тепло тане на їхніх язиках і притуплює гостроту стресу. Гаркінс подивився на Макаллан і зробив їй комплімент. «Ви зробили чудову роботу. Я не часто кажу це, але ти цього заслуговуєш. У вас команда їсть з ваших рук – вони зараз зроблять для вас усе».
  Вони знову цокнули склянками й долили солоду, що залишився, в одну.
  «Дякую. Вони чудова команда, і я думаю, що ми можемо робити хороші речі. Джей Джей також добре виконує свою роботу, отримує нам ресурси, і тому він вартий своєї ваги. На якомусь етапі він очолить більшу справу і йому доведеться забруднити руки, тому він заслуговує на нашу підтримку, коли справа доходить».
  Харкінс був природним, коли йшлося про читання людей; його ніколи не навчали невербальному спілкуванню та й не потрібно було навчатися. Він побачив вираз очей Макаллан, коли вона згадала про О’Коннора, і не вперше це його стурбувало. Він бачив той самий погляд в очах О'Коннора.
  «Він отримає всю підтримку, яку ми можемо йому надати, тому що на якомусь етапі ми йому знадобимося», — сказав Харкінс. «Ви краще за всіх знаєте, що ви настільки ж хороші чи погані, як і остання робота в цій грі, а змії завжди на відстані одного укусу. Я знаю, що вам не подобається, що я це кажу, але все одно повторю – не втручайтеся. Він не підведе вас до проходу і житиме довго і щасливо. Здоров’я».
  Він кивнув бармену, щоб той знову наповнив їх і поставив на рахунок О’Коннора.
  «Я знаю, що ти маєш на увазі, і я не кажу, що щось трапиться, але ми обоє дорослі, обидва неодружені, тож, звичайно, нам дозволено ризикнути, і якщо ми зробимо помилку, то це життя. На додачу до всього іншого, що сталося в Північній Ірландії, у мене був роман, я сильно обпікся, і відтоді я ні з ким не був пов’язаний – якщо тільки не розлютитися на вас».
  Вона засміялася, усвідомлюючи, що солод позбавляє її природних запасів і денних турбот. Настав час насолодитися моментом.
  «Я говорю з тобою про те, що зазвичай обмежується чатом для дівчат. Що б подумали твої шанувальники, якби дізналися, що ти тітка-агонія?»
  Гаркінс підніс склянку до губ і зрозумів, що це правда. Він скоса подивився на Макаллана, а потім приєднався до сміху. «Туби мене, ти маєш рацію. Пізніше я приставлю комусь голову, щоб повернути собі довіру».
  Вони знову вдарили склянками по барній стійкі й замовили третій раунд на рахунок О'Коннора. Рівень шуму зростав; це був спосіб святкування команди, що сувору дисципліну, яку вимагає робота, можна було залишити за дверима. Всі знали, що хтось зробить повну дупу, а інші прокинуться не в тому ліжку. Ось як це працювало, і будь-кому старшому сержанту потрібно було піти після перших двох годин, щоб не отримати шанс зіпсувати свою кар’єру. Макаллан знала це, але вона збиралася насолоджуватися цими двома годинами.
  Вона поцілувала Гаркінса в голову й заплескала, коли один із хлопців піднявся на стіл, щоб заспівати єдину пісню, слова якої він знав. Це була традиція: він погано заспівав «Mac the Knife», і після перших двох реплік його закидали хрусткими пакетиками, арахісом і всім іншим, до чого натовп міг потрапити.
  О'Коннор увійшов у двері, усміхнувся й похитав головою водночас, дивуючись, яка здатність поліцейських випадати за борт, коли випадає нагода. Він попрямував до Макаллана та Харкінса.
  — Гадаю, мені краще випити, поки я не збанкрутую. Телеінтерв'ю пройшло добре. Нехай кілька більш тверезих типів прийдуть раніше, нехай решта почнеться опівдні, і ми зможемо навести порядок. Нам потрібно бути впевненими, що ми готові, тому що є повідомлення про зниклу повію, і є занепокоєння, що це пов’язано з попередніми нападами. Сподіваюся, ні, але це означатиме, що ми не матимемо багато часу, щоб погладити себе по плечу. Але давайте забудемо про це на ніч, і команда зможе продовжити роботу з найкращим похміллям, яке можна купити за мої гроші».
  О'Коннор замовив червоне вино, і Гаркінс кивнув бармену, щоб передати йому рахунок. Він підніс склянку до рота, коли бланк переліз на барну стійку, а потім подивився на цифри в нижній частині аркуша. «Ісусе!»
  Він проглянув список напоїв і помітив солод вісімнадцяти років — і зрозумів, що винуватцями були Харкінс і Макаллан. «Я повинен був знати».
  Гаркінс наказав ще один раунд і ляснув О'Коннора по спині. «Привілей рангу, і, так, ти повинен був про це знати після всіх цих років роботи. У будь-якому випадку я збираюся змішатися з хлопцями, поки не зароблю поганої слави».
  Він залишив їх обох у барі, і О’Коннор обернувся до Макаллан, щасливий, що залишив її собі. «То що ви думаєте про шоу на даний момент?» запитав він. «Якщо ти на це згоден, чому б нам не забратися звідси, і я пригощу тебе смачною їжею, поки ми не зіткнемо чергу п’яних детективів, які розповідатимуть нам свою теорію життя?»
  Макаллан пила третій напій і знала, що якщо вона залишиться, її голова пошкодує про це вранці – і ще одна чарка означатиме, що вона все одно не захоче йти.
  «Чи можете ви собі це дозволити після рахунку за напої?»
  «Я не впевнений, але знаю, що настав час залишити хлопців».
  Вона поклала руку йому на передпліччя. «Добре, поки ми погоджуємося не говорити про роботу поліції. Я візьму своє пальто».
  Вона подивилася на Гаркінса, коли вони виходили з пабу, і він підніс до неї склянку. Він усе ще дивився на двері, які зачинилися за ними ще довго після того, як вони пішли.
  
  Макаллан і О'Коннор сиділи в прекрасному ресторані шістнадцятого століття в тіні Единбурзького замку, де мерехтіли свічки, а їдальня наповнювалася відчуттям історії.
  Макаллан давно не почувався подібним, і було добре бути далеко від роботи — пам’ятати, що існує інший світ подалі від убивць і мерзотників там, у тіні. О'Коннор знала його їжу та вино, тож дозволила йому взяти на себе ініціативу. Насичено-червоний Мальбек, який він вибрав, прикрашав її язик, і м’яке світло свічки змусило її забути, що вона детектив, який сидить навпроти іншого детектива. Він почав розповідати їй про свою сім’ю, і вона була здивована його відвертістю – адже це був чоловік, який більшу частину свого дня проводив за жорстким професійним іміджем. Безсумнівно, полярна протилежність такому, як Гаркінс, чиє послання світові було «прийми мене або відійди».
  Він запитав її про Белфаст, і вона розповіла йому. Вона хотіла йому сказати; хотіла, щоб він знав, ким вона була насправді. Він уважно слухав і майже не переривав її зорового контакту. Він замовив другу пляшку вина, і для Макаллана інші люди в ресторані зникли. Був тільки Джон О'Коннор.
  Коли вона описувала день, коли вона йшла на пором, який мав відвезти її з Північної Ірландії, вона була не готова до сліз, які навернулися й різали кутики її очей. Вона вибачилася. Він провів великим пальцем під її лівим оком і зрозумів, як важко було пізнавати людей – це була ще одна Грейс Макаллан, яку він бачив. У Північній Ірландії все ще були люди, деякі з її старої сили, які б підсмажили її руїну, і йому було цікаво, що б вони подумали про неї, якби побачили те, що бачив він зараз. Він сказав їй, що вона вчинила правильно, і зрозумів, що це нічого не означає.
  «Правда в тому, що майже не проходить день, щоб я не хотів тримати язик за зубами і продовжувати своє життя».
  Вона випросталася й помітила, що його рука все ще лежить на її боці столу. Вона взяла його, і вони повернули долоні, щоб схопити одне одного. Її обличчя розпливлося в посмішці. «Якщо ти скажеш Міку Харкінсу, що я плакала, я ніколи тобі не пробачу».
  «Добре». Він на мить замовк, нерішуче. «Слухай, у нас обох був великий день, і ти, мабуть, розбитий. А якщо я замовлю таксі і проводжу вас додому?»
  Вона зупинилась і спробувала прийняти правильне рішення, але поєднання солоду, червоного вина та людських потреб зробило це безглуздим завданням. «Ну, моє житло схоже на взуттєву коробку, і я думаю, ти живеш у якомусь шоу-будинку. Ви зробите мені каву у себе вдома, і це домовлено».
  Коли таксі гуркотіло бруківкою головної вулиці, Джон О’Коннор нахилився, щоб поцілувати Макаллан, і вона нічого не зробила, щоб його зупинити.
  
  Вона бігла по дорозі Ормо, і було темно – дуже темно. Не було жодного звуку, і її ноги волочилися; вона чомусь не могла набрати швидкості і щось йшло за нею. Ті темні форми, що жили в тінях Белфаста. Вона намагалася покликати на допомогу, але її голос був далеко, і ніхто її не чув.
  Вона пробилася крізь поверхню мрії, хапаючи повітря.
  — Усе гаразд, Грейс. Ти в безпеці і зі мною, — сказав О'Коннор.
  Вона зрозуміла, де вона, і знову поклала голову на подушку. Захисний комфорт його присутності був неймовірним, і вона обійняла його за руку, як дитину, перш ніж вони обидва знову заснули.
  OceanofPDF.com
  26
  Вони обоє прокинулися рано, але лежали мовчки, намагаючись розібратися в ситуації в реальності тьмяного ранкового світла. Макаллан відчула невеликий вузлик паніки, але це було заспокоєно тактильним теплом іншої людини поруч із нею – тісним контактом, якого їй так не вистачало відтоді, як Джек Фрейзер востаннє обіймав її в Белфасті. Вона знала, що О'Коннор, мабуть, перевертає власні думки в голові. Зазвичай він не займався гумором, але хтось мав заговорити першим, тож вона повернулася й провела ребром долоні по його щоці. «Коли ми оголосимо про заручини?»
  Його посмішка була недостатньо широкою, а в очах не було світла. Це було не так смішно, але він мав повернутися принаймні з усмішкою. Натомість він поцілував її в щоку. «Це була добра ніч, і я думаю, що нам обом це потрібно».
  На мить вона подумала про те, що це було потрібно нам обом. Він повернувся за своє укриття, і вони ще навіть не встали з ліжка. Вона намагалася віднайти тепло, яке огортало їх обох лише кілька годин тому. «Не поспішайте – ми можемо зайти пізніше».
  Але він уже сповзав з ліжка, і вона відчула, як холодне повітря проникає в простір, де вони лежали разом. Вона сперлася на один лікоть і почула Гаркінса в глибині своїх думок. — Значить, Джоне? Одна ніч і дякую, пані. Хіба ти не міг зробити це з одним із молодших співробітників? Їм би це сподобалося».
  Він натягнув на себе халат і міцно його зав’язав. «Не будь дурним. Я хочу щось мати з тобою, але не поспішай. Я ще не брав зобов’язань; ти повинен знати, який я. Правда в тому, що ти перша особа на цій посаді, яка мене приваблює, і ти щось особливе. Ви вже стали трохи знаменитістю зі своїм минулим, тож не поспішайте. У нас обох однакова проблема ділитися з іншими людьми – різниця між нами полягає в тому, що я це знаю, а вам ще належить дізнатися. Але вам потрібно знати, що люди описують вас приблизно так само, як вони описують мене. Подумайте про це. Зараз я приготую нам смачний сніданок і прийму вчорашній вечір таким, яким він був. . . чудовий. Це сьогодні, і коли ми потрапимо в офіс, виникне ще один набір проблем».
  Вона подумала над цим і вирішила, що О'Коннор може мати рацію. Він приготував їй ідеальний сніданок, і вони обидва розслабилися, обговорюючи останні погані новини з Близького Сходу. Вони пили другу каву, коли подзвонив О'Коннор. Макаллан спостерігав, як його обличчя затверділо, і зрозумів, що зараз його розум перебуває за мільйон миль від сніданку з жінкою, з якою він кохався півночі. Він поклав телефон і відсунув чашку вбік, ніби вона була йому на шляху.
  «Вони знайшли другу повію. Вони думають, що це пов’язано з Полін Йоханссон, і хочуть, щоб ми взялися за це. Проблема в тому, що він мертвий, тому нас чекають важкі дні. Чи можете ви зв’язатися з Міком, якщо він не в лікарні, щоб прокачати йому шлунок, і налаштувати його на роботу? Попросіть його зібрати стільки військ, скільки він знайде. Безсумнівно, деякі з них все ще лежатимуть, піднявши ноги в повітря».
  Вона знайшла свій телефон, зателефонувала на номер Гаркінса й дала йому подзвонити.
  Як виявилося, Гаркінс не був у лікарні. Він почувався цілком добре й був у ліжку з Фелісіті Янг, яка виявилася повним одкровенням. Він був здивований, побачивши, як вона прибула до бару, а потім ще більше здивувався пізніше, коли вона підштовхнулася до нього й запитала, чи хоче він випити. Спочатку він запанікував, подумавши, що вона хоче поговорити про аналіз чи бадмінтон, і всі знали, що він не займається нудними виродками. На щастя, він не випив достатньо алкоголю, щоб просто образити її тут же, і усвідомлення того, що вона цікавиться ним, було приємним сюрпризом. Під виглядом бізнесвумен була дуже приваблива і набагато м’якша людська істота – просто він ніколи не помічав цього раніше. Вона була з іншого світу, але він знизав плечима і вирішив, що якщо вона хоче трохи грубості, то Мік Харкінс був просто хлопчиком. Вона отримала те, що просила.
  Коли він прийняв дзвінок від Макаллана, Гаркінс знав, навіть не сказавши йому, що О'Коннор і MCT збираються перевірити до межі. Він поклав телефон і подивився на жінку поруч, похитавши головою. «Я б ніколи не повірив, що Фелісіті Янг і Мік Харкінс шалено закохані».
  Вона засміялася, і він подумав, як мало люди знають один про одного. Хто б це не лежав поруч із ним, не була тією жінкою, яка говорила лише про аналітичну теорію за весь час, відколи він її знав.
  Він ніжно поплескав її по спині, просто щоб нагадати їй, що він народжений і вихований сексист. «У нас є робота, то чому б вам не приготувати нам смачні бутерброди з беконом?»
  Вона пояснила про свою сувору вегетаріанську дієту та запропонувала мюслі та трохи фруктів.
  «Чортові мюслі! Ви розумієте, що це може нас покінчити?»
  Вона потерла його руку. «Мені подобається, коли ти так непотрібно лаєшся».
  Вони одяглися, і Гаркінс пропустив мюслі. Він вирішив піти в їдальню в штаб-квартирі і зробити там артерію, перш ніж вирушати в день, який, ймовірно, буде дуже важким – і саме це йому подобалося.
  OceanofPDF.com
  27
  О'Коннор озирнувся по кімнаті й побачив, що кілька детективів страждали від попередньої ночі, але похмілля йшло разом із роботою, і вони могли з цим впоратися. Він пояснив, що вони успадкували – або як виглядає, що вони збираються успадкувати.
  Можливо, боги збиралися збити їх після результату з Біллі Дрю. Прочитавши подробиці, О’Коннор зрозумів, що це буде одна з тих справ, які можуть закінчитися в болоті, висмоктуючи ресурси та репутацію в темному світі, населеному дівчатами, які працюють на вулиці. Різні детективи думали по-різному, але для О'Коннора ризик для його резюме та репутації сконцентрував його розум.
  Хелен Стівенсон була повією протягом багатьох років і була добре відома поліцейським. Це була та сама стара історія – у неї було погане дитинство, і звідти все пішло вниз. Вона робила ін’єкції до того часу, як їй виповнилося сімнадцять, і єдиний спосіб, яким вона могла заплатити за страждання, — це ходити вулицями влітку та взимку. Незважаючи на всі її проблеми, вона подобалася іншим дівчатам, і поліцейські-побійники ставилися до неї добре. Її вигляд давно зник; у неї було небагато починати, і тепер вона боролася за гравців. Історія її життя була не такою далекою від історії Полін Йоханссон.
  Десь на цьому шляху вона зникла зі свого ритму на пару ночей, і цього було достатньо, щоб забити тривогу. Її знайшов бігун, який дихав ранковим повітрям на пляжі Східного Лотіану, приблизно за десять миль від межі міста. Він робив там свою ранкову пробіжку сто разів і ніколи не втомлювався від тихого та постійно мінливого пейзажу. Переповнивши свій сечовий міхур попередньою кавою, він попрямував у піщані дюни, щоб не отримати погану славу за випадкове спалахування. Він насолоджувався полегшенням, коли помітив ногу Хелен Стівенсон, яка вказувала на нього з-під основи обліпихи. У нього не було досвіду роботи з тілами, окрім час від часу перегляду CSI, і йому доводилося придушувати інстинкт бігти у протилежному напрямку. Якусь мить він думав проігнорувати це, але нарешті заспокоївся й відсунув гілки. Тоді він справді запанікував і побіг, як спринтер, щоб отримати допомогу.
  О'Коннор попросив Макаллана бути присутнім на розтині разом з ним. У Північній Ірландії вона навчилася достатньо, щоб звикнути, але в її шлунку завжди був вузол, поки це не закінчилося.
  Тисячі туристів, які блукають по темних середньовічних вулицях Старого міста Единбурга, проходили повз невелику сіру будівлю моргу й ніколи не здогадувалися про те, що відбувається всередині. Тут і закінчилася незрозуміла смерть. Повітря завжди було прохолодним, із фоновим шумом електроенергії, який нагнітався, щоб живити холодильники, а яскраве світло оголювало кожен темний куточок людської анатомії. Це було місце навчання, науки та пошуку істини.
  Аудиторія для Гелен Стівенсон була ще більшою, ніж зазвичай: патологоанатоми, помічники моргу, детективи, судово-медичні офіцери та фінансовий прокурор — усі вони зібралися, щоб побачити остаточну принизливість негідного життя. Після розтину стало зрозуміло, що її вбило. Подібно до Полін Йоханссон, там була сильна травма голови, і патологоанатом зробив ненаукове спостереження: «Цього хлопчика не заперечував вигляд крові».
  Наприкінці процесу Хелен Стівенсон виявилася більш оголеною, ніж будь-коли з гравцем. Вона лежала відкрита, оголена найжорстокішим із способів, а очі в кімнаті дивилися на те, що залишилося від життя, яке минуло б майже непоміченим, якби не зустріч із її вбивцею.
  Патологоанатом зняла рукавички й підійшла до мийки, щоб почистити руки, висловлюючи неофіційну думку присутнім.
  «Небагато, що можна сказати, крім того, що очевидно для очей. Травми голови, ймовірно, спричинені важким тупим предметом. Вона померла дуже швидко, і вбивця матиме на собі кров та інші матеріали. Я вважаю, що це був чоловік, тому що той, хто це зробив, мав значну силу. Здається, немає доказів сперми, але, звичайно, вона була сексуально активною, і я не можу сказати, чи займався вбивця з нею сексом чи ні. У неї був слабкий стан здоров'я для жінки її віку, вона погано харчувалася і є ознаки внутрішньовенного введення. Щойно ми отримаємо результати з лабораторії, я зможу розповісти вам про це трохи більше, але я впевнений, що це не буде несподіванкою. Одна річ, яка може бути цікава, це те, що вона, схоже, страждала від генітального герпесу. Я впевнений, що ти збираєшся відвідати деяких з її клієнтів, тому я залишаю тобі, як ти впораєшся з цим».
  О’Коннор подякував патологоанатому й звернувся до Макаллана. «Тоді давай до роботи».
  OceanofPDF.com
  28
  На другому кінці міста вбивця Хелен Стівенсон одягнув пальто й залишив свій офіс на день. Він хотів взяти вечірню газету й спокійно почитати про свою роботу. Новини пролунали, і він відчув піднесення. Жодної паніки – натомість повідомлення ЗМІ викликали в нього приплив енергії, який тривав до пізнього вечора.
  Він вирішив піти в спортзал, трохи попрацювати, перш ніж знову вивчати газету з напоєм. До наступного разу він дозволив би поліції шкрябати пару тижнів. Він погоджувався, що десь на цьому шляху буде зроблена помилка або їм пощастить, але це було нормально – він просто грав у гру і дивився, куди це їх усіх привело. Він знав, що все, що йому потрібно зробити, — це почекати кілька тижнів, і поліція знову знесторожиться — надто зайнята всіма іншими своїми проблемами.
  Він також знав достатньо про поліцію та громадськість, щоб визнати, що тривалість уваги наркоманів новин була значно меншою, коли була задіяна повія. Зниклі або викрадені діти могли змусити читачів Daily Mail тремтіти тижнями, але розбитий сміттям професіонал був просто жертвою їхньої роботи. Йому було цікаво дізнатися, хто намагатиметься його знайти, і стежитиме за всіма джерелами новин, які він зможе знайти, і думка про те, що хтось із місцевих поганців намагається зв’язати його, викликала посмішку на його обличчі, коли він роздягався в роздягальні.
  Коли він увійшов до тренажерного залу, там знову була жінка років тридцяти з чимось і посміхнулася йому. Він кивнув, і до того, як вони обоє закінчили свої сеанси, вони почали спілкуватися на ім’я. Це просто не могло бути краще. Вона була класною вчинком, хотіла познайомитися з ним, і вона це зробить. Вона була насолодою; йому буде приємно грати з нею протягом наступних кількох тижнів – або поки він не втомиться від гри.
  OceanofPDF.com
  29
  О'Коннор вирішив почати з гравців, які використовували територію, або будь-кого, хто знав двох дівчат, які зазнали нападу. Були й інші напади, які виглядали схожими в інших частинах країни, але вони могли відволікти увагу, і він хотів зосередитися на тому, що вони знали.
  Команда, яка працювала над атакою на Полін Йоханссон, уже встигла пройти багато роботи та залучила кількох її постійних клієнтів. Великою перевагою, коли жертвою ставала повія, було те, що її гравці рідко створювали проблеми детективам. Коли вони підійшли до дверей і згадали слово повія, клієнти дійсно стали дуже корисними. Загрози викриття перед дружинами, подругами та роботодавцями зазвичай було достатньо, щоб заспокоїти найгірших із них. Припущення, що вони, можливо, принесли хворобу, що передається статевим шляхом, додому, до «її вдома», зазвичай переконувало їх виконати свій громадський обов’язок і допомогти поліції з її розслідуваннями.
  О'Коннор вважав, що їм пощастить отримати відповідь таким чином, але треба було виконати рутинні речі. Це допомогло б їм створити картину обох дівчат, і десь уздовж лінії підказки випливли б на поверхню. Він хотів зосередитися на самих працюючих дівчатах, оскільки вони були зацікавлені в тому, щоб попередити одна одну, якщо на ходу з’явиться хитрий гравець. Вони запам'ятовували машини, незвичайних персонажів і всіх, хто відмовлявся платити або був грубим. Це траплялося весь час.
  — Грейс, я хочу, щоб ти пішла й побачила дівчину Йоханссон. Я знаю, що вона в поганому стані, але я хочу бути впевненим, що ми нічого не можемо отримати від неї. Мабуть, вона при свідомості, але постійно засмучується, і вони нікуди з нею не можуть подітися. Спочатку поговоріть з її лікарем».
  Макаллан кивнув, дивуючись, де вона з О'Коннором. Зараз він займався всіма справами, і це мало бути, але вона все одно дивувалася. Вона хотіла дізнатися про нього більше, але питання полягало в тому, чи він їй дозволить.
  Вона схопила своє пальто та ключі від машини та попрямувала до відділення інтенсивної терапії.
  Коли Макаллан завів двигун, вітер і дощ ударили по лобовому склу. Вона відкинулася на спинку сидіння й хотіла закурити, але відкинула цю думку. Вона вже кілька місяців позбулася їх, але все ще іноді траплялися моменти, коли вона хотіла відчути, як отрута втягується в її легені – цей короткий приступ провини та задоволення. Вона похитала головою. «Ні в якому разі, Грейс, подумай зараз про ціну цих речей», — сказала вона собі, підморгуючи своєму відображенню в дзеркалі заднього виду перед тим, як поїхати.
  OceanofPDF.com
  30
  Лікар Полін Йоханссон був роздратований візитом Макаллана. Нічого нового в цьому не було – лікарів просто дратувало все, що віддаляло їх від пацієнтів. Макаллан вважав, що робота, яку вони виконували, безцінна, але вони справді мали схильність вважати себе богами серед людей, що робило дуже багато з них найсміливішими виродками, яких вона коли-небудь зустрічала – і це про щось говорило.
  Лікар прочитав їй звичайну лекцію про те, що це марна трата часу, і вона не повинна напружувати пацієнта, а потім Макаллан зробив свій внесок, сказавши йому, що вона повинна спробувати і що це станеться . Щоразу це був той самий старий ритуал.
  Вона відчинила двері до маленької, теплої палати реанімації, де побачила медсестру, яка схилилася над Йоханссон і тихо розмовляла з нею. Макаллан представилася, і медсестра кивнула.
  — Спокійно, старший інспектор. У Поліни все добре, але вона втомилася, тож будьте короткими. Вона вас чує, а ця дівчина боєць, тому вам просто потрібно дати їй час».
  Медсестра пішла, а Макаллан сів біля ліжка, розглядаючи бинти, що покривали пошкоджену половину голови молодої жінки. Одне блакитне око залишалося видимим, а прядки світлого волосся розкидалися по подушці біля неї.
  Аж до свого візиту Полін Йоганссон була туманним образом у свідомості Макаллана, тінню, що гуляла темними вулицями в очікуванні наступного жудака, який надасть кошти, щоб купити її улюблений наркотик. Те, що було відкрито на обличчі, свідчило про те, що вона була красивою жінкою, і Макаллан роздратувався на себе через те, що забув, що вона особистість — людина, якій завдали лайна, і тепер їй довелося жити з назавжди спотвореною половиною обличчя.
  Йоханссон дивився на неї, не рухаючись, і Макаллан пояснив, хто вона і чому тут. Вона сказала їй про себе, що хоче допомогти і що буде приходити до неї якомога частіше, але тільки якщо вона захоче відвідати.
  — Якщо ти щось пригадаєш, Полін, спробуй знайти спосіб повідомити нам. Ми повинні знайти людину, яка це зробила, на випадок, якщо він заподіє біль комусь іншому».
  Вона вирішила не згадувати Хелен Стівенсон, оскільки були всі шанси, що вони були знайомі. Інстинктивно простягнула руку й стиснула руку Йоханссона якомога легше, здивована, коли через мить вона смикнулася. Чи вона це мала на увазі, чи це був мимовільний спазм?
  «Поліно, ти можеш зробити це ще раз?» Рука знову поворухнулася, і Макаллан усміхнувся. «Хороша дівчинка, Поліна».
  У кутику опухлого блакитного ока Поліни з’явилася сльоза і потекла по її щоці. Кутики її рота ворухнулися — вона намагалася змусити все працювати й змушувати електричні сигнали знаходити нові шляхи повз пошкодження її мозку. Деякі з цих схем були назавжди зруйновані, але Макаллан знала від тих, хто вижив, яких вона бачила в Белфасті, що цей дивовижний орган може реорганізуватися та знайти спосіб впоратися.
  Лікар увійшов до кімнати і сказав Макаллану, що її візит закінчено.
  «Чи можу я повернутися завтра?» Це важливо».
  «Я міг би сказати «ні», але я відчуваю, що ти просто проігнорував би мене, тому я думаю, що ми будемо співпрацювати в цьому питанні — і це може бути добре для Полін, якщо ми сприймемо це спокійно. Вона не отримує багато відвідувачів».
  Лікар посміхнувся, і Макаллан вирішила пробачити йому те, що він був ослом на початку її візиту. Вона посміхнулася Йоханссону й підняла руку. «Побачимося завтра, Поліно».
  Дощ лив, коли вона поверталася до автостоянки, і вона тремтіла, коли волога вбирала складки її одягу, висмоктуючи тепло з її тіла. Вона відчинила дверцята машини й ускочила, опустившись уперед на сидінні, подумавши про Полін Йоханссон. «Ти бідна корова – ти бідна довбана корова».
  Як хтось міг зробити це з іншою людиною? Вона бачила надто багато смертей, надто багато пошкоджень і надто багато скорботних родин. Вона чула всі виправдання, всі аргументовані академічні аналізи, але врешті просто не зрозуміла – і ніколи не зрозуміє. Поліція просто все це почистила, мало подякувала за це, а коли помилилася – ну, їх просто списали як поліцейських Keystone. Вона поставила собі те саме питання, яке сто разів задавали всі детективи: «Що в біса я тут роблю?»
  Вона повернулася до штабу і знову подумала про сигарети.
  OceanofPDF.com
  31
  Коли Макаллан увійшла в кімнату інцидентів, вона попрямувала прямо до О'Коннора, який сидів з Харкінсом і переглядав заяви, які надходили. Це була проблема, яка торкнулася всіх команд. Громадськість хотіла допомогти, але переважна більшість інформації, яку вони надали, була марною та могла легко відвернути або ввести в оману. Якщо вбивство повією і було перевагою, то це було те, що було менше співчуття до жертви, що, як правило, тримало його впораним, і не кожен хотів визнавати, що знав або мав щось спільне з повією.
  Гаркінс налив їй кави, не питаючи. «Як це було тоді? Трохи боротьби, я думаю?
  Вона взяла кухоль і зігріла на ньому руки. «Вона все ще в поганому стані, не може говорити, але при свідомості, і я думаю, що ми зможемо з нею щось зробити. Є лише короткі рухи рукою, і вона бачить, але це може зайняти час. У мене був великий досвід у Північній Ірландії з тяжко пораненими та травмованими свідками, і є способи це зробити. Я знаю, що ми не маємо розкоші в часі, але воно того варте. Щось цікаве надходить?
  О'Коннор виглядав втомленим і мав на це право. Тиск зростав, і для SIO не було відпочинку, коли щось подібне почалося.
  «Основні лінії — це спілкування з вуличними дівчатами та гравцями, яких ми можемо знайти. Ми переглядаємо камери відеоспостереження, щоб побачити, які машини були в цьому районі та чи не затягнули поліцейські на бордюр. Аналітики та дослідники переглядають історичні випадки та можливі збіги в інших силах. Нічого великого, але ми просто повинні продовжувати проходити через це, поки не отримаємо більш чітку картину. Залишайтеся з Поліною незалежно від часу. Вона побачила хлопця, припустивши, що це той самий. Все, що вона може нам дати, може допомогти».
  Він шльопнув із банки соку, і Макаллан побачив його погляд, який хвилювався, що це може бути дурниця. Кошмар, якого боялися всі детективи, особливо такі амбітні, як О'Коннор.
  На довершення до всього, якийсь геній записав те, що він вважав реєстрацією гравця, але помилився. Двоє наших важковаговиків звинуватили абсолютно невинного гематолога в тому, що він нечистий гравець. Слава Богу, чоловік не йде далі. Ці речі відправлені, щоб випробувати нас, Грейс.
  Він стиснув перенісся, і Макаллан був стурбований тим, що це було занадто рано в грі, щоб він показував ознаки стресу. Вона подумала про оцінку Гаркінсом О'Коннора. Чи це було випробуванням, яке зробило б чи зламало його?
  
  Близько опівночі, і приблизно в той час, коли Макаллан зміг закінчити і трохи поспати, Полін Йоханссон насилу вилізла зі свого сну. Вона була в темній кімнаті, і там щось було з нею. Вона знала, що мріє, і намагалася боротися до світла, але це було так, ніби вона намагалася пролізти крізь багнюку. Вона прокинулася, втягуючи повітря. Лікарняна палата була найбезпечнішим місцем, де вона була протягом тривалого часу – люди піклувалися про неї, і вона не могла пригадати, коли це сталося востаннє. Її зір був туманним, але вона бачила лікаря, який стояв біля ліжка і дивився на неї, і вона дивувалася, чому він носить хірургічну маску.
  «Як справи, Поліно? Я думав просто заскочити, щоб переконатися, що з тобою все гаразд. Я трохи хвилювався, що зробив недостатньо, щоб ти мовчав, але я думаю, що можу з упевненістю сказати, що хоча ти й не овоч, ти не за горами».
  Найкраще, що вона могла зробити, це тихо стогнати, коли зрозуміла, хто це. Він наблизився до її обличчя. Вона втратила нюх і не вловила часник у його диханні. Він був задоволений відсутністю її руху. «Я залишу вас, Полін, і ви повинні вважати, що вам пощастило, враховуючи, на що я здатний». Вона кричала без жодного звуку з її губ. «Побачимось пізніше і будь добре».
  Він послав їй поцілунок, виходячи з кімнати, і тихо зачинив за собою двері.
  
  Наступного ранку Макаллан сиділа за своїм столом і читала інформацію, що накопичилася в системі, коли задзвонив телефон. Вона хотіла проігнорувати це, щоб наздогнати прочитане – на все це ніколи не вистачало часу, – але вона слухняно взяла телефон і відповіла на дзвінок, який, як виявилося, був із лікарні. Лікар, який лікує Полін Йоханссон, був стурбований її станом, який погіршився – вона чомусь засмутилася та засмутилася.
  Макаллан подякувала лікарю і сказала, що вона заїде.
  OceanofPDF.com
  32
  Полін Йоханссон кліпнула кілька разів, коли Макаллан увійшов до кімнати і сказав уніформі, що охороняв її, що він може піти і набратися кофеїну. Йоханссон виглядала трупно-блідою, і в її єдиному відкритому оці було щось таке, чого Макаллан не помітив під час свого першого візиту.
  Вона підійшла до ліжка й поклала руку на руку Йоханссона; було холодно. Вона посміхнулася, дивлячись на розбите обличчя, і сіла якнайближче до ліжка.
  «Що трапилося, Поліно? У вас була погана ніч? Давайте моргнемо один раз для «так» і два для «ні».
  Одне моргання.
  Макаллан напружився, але намагався цього не показувати. «Хороша дівчинка, Поліна. Ти пам’ятаєш, як я був тут раніше?»
  Одне моргання.
  Макаллан підсів ближче. «Спробуй стиснути мою руку».
  На її руку почувся найкоротший тиск.
  — Знову, Поліно.
  Знову короткий натиск.
  «Ти це зробила, Полін. Ви це зробили».
  Макаллан посміхнувся і здивувався. «Вас щось засмутило відтоді, як я вас побачив?»
  Одне моргання.
  «Добре. Я пробіжу деякі речі, і ви можете показати мені, що це було. Це був я?»
  Два моргання.
  «Це був хтось із лікарні?
  Два моргання.
  «Хтось інший».
  Одне моргання.
  «Почекай мене, Полін, я просто хочу поговорити з медсестрою».
  Цього разу Йоханссон міцніше стиснула руку, і її очі розширилися. Макаллан знав, що вона бачить. Це був страх. Куля напруги стиснула м’язи біля її живота. Вона відсунула руку від Йоханссона, який застогнав.
  «Обіцяю, що все гаразд, Полін, я просто буду поза кімнатою. Продовжуйте дивитися у вікно, і ви побачите мене».
  Вона подзвонила до медсестер і запитала, чи не заїжджав хтось, крім неї.
  «Чесно кажучи, здається, у неї немає нікого близького. Це трагічно для такої молодої жінки. З тих пір, як ви були тут останнього разу, відвідувачів точно не було. Медсестра виглядала так, ніби її це хвилює.
  Коли Макаллан повернувся до кімнати, вона сіла й взяла руку Йоханссона у свою, відчула її стиснення.
  «Хтось налякав вас, поки я був тут, Полін?»
  Одне моргання.
  «Це був сон?»
  Два моргання.
  Макаллан не хотів ставити наступного запитання. «Це був чоловік?»
  Одне моргання.
  Вона не могла більше зволікати. «Це чоловік напав на вас?»
  Одне моргання.
  «Ти впевнена, Поліно?»
  Одне моргання.
  «Я збираюся подзвонити, щоб хтось залишився з тобою».
  Цього разу її рука була міцно стиснута.
  Макаллан відкликав уніформу, але це була не вона, яка охороняла Йоханссона в нічну зміну, і коли Макаллан розповів їй, що сталося, поліцейська побачила щось в очах головного інспектора, що зраділо їй, що вона не нещасна, а дурна. виродок, який залишив свою посаду вночі і допустив цей бід.
  Коли вона закінчила з уніформою, Макаллан зателефонувала О'Коннору і намагалася стримати емоції в своєму голосі, коли вона розповідала йому про те, що сталося.
  Як це могло статися? Як ми могли не висвітлити цю ситуацію?»
  «Послухай, Грейс, ця дівчина в поганому стані. Нам потрібно з'ясувати, чи це насправді сталося. Вона приймає сильні ліки, тому це може бути галюцинація. Я надішлю групу, щоб провести деякі розслідування – перевірити, чи хтось щось бачив – і ми зможемо одночасно охопити камеру відеоспостереження. У будь-якому випадку ми отримаємо туди додаткову уніформу цілодобово та без вихідних, скільки буде потрібно. Я не можу уявити, чому він відвідав її і не завдав їй шкоди. Це не має сенсу».
  «Для нього це має сенс, Джоне, і нам краще сподіватися, що преса про це не дізнається».
  Вона повернулася в кімнату й побачила, що там був лікар і вжив Йоханссону заспокійливе. Макаллан дивився на неї й дивувався. Чи краще було б дівчині померти, а не сидіти в цій в'язниці?
  Додаткова уніформа прибула, коли Макаллан поговорив з лікарем, розповівши йому частину того, що сталося, і запитав, чи міг це бути сон чи уява. Питання роздратувало консультанта, який, як завжди, був дуже зайнятий і не спав цілий день.
  — Відповідь очевидна, головний інспекторе. Звичайно, вона могла це уявити і, звичайно, могла мріяти. Вона страждає від наслідків жахливого нападу, і вона переповнена наркотиками. Крім того, вона наркоманка; не забувайте, що вона в даний момент в стані відміни, з усім, що випливає з цього. Я впевнений, що мені не потрібно вдаватися в подробиці. Її тіло і розум відчувають жахливий стрес, і я навіть не впевнений, що вона переживе всі ускладнення. Так на запитання так. З іншого боку, хтось справді міг увійти до кімнати, але це ваша проблема, а не моя».
  Не було сенсу сперечатися, і він мав рацію. Відповідь була очевидною, але їм напевно доведеться дізнатися правду.
  Одна медсестра подумала, що побачила лікаря, якого вона не впізнала біля відділення інтенсивної терапії, але нічого про це не подумала. Опис був нечітким, а камера відеоспостереження була безрезультатною. Це було не так вже й незвичайно бачити персонал, який не був постійним – це було просто частиною нормального лікарняного життя.
  Макаллан заволодів кімнатою, а Йоханссон перевірила, чи є там ДНК, хоча вони не могли бути впевнені, що її нападник взагалі був там. Знову й знову дослідники залишалися з запитаннями від розпалених розумів жертв, чиї спогади були заражені помилковими спогадами внаслідок травми, і, враховуючи напад, який зазнала Йоханссон, не було б дивним, якби вона все уявила .
  Коли Йоханссон вийшла з седації, викликали Макаллан, і вона вирішила спробувати допитати дівчину ще раз. Був шанс, що вона могла отримати деякі відповіді – це залежало лише від того, що Йоханссон міг згадати. У Північній Ірландії вона бачила стільки випадків втрати пам’яті, коли стосувався момент травми, але завжди варто було спробувати, якщо вони знайшли хоч одну невелику підказку, яка могла б привести їх до дверей вбивці.
  Коли вона зайшла в кімнату, то побачила, як куточки рота Йоханссон піднялися. «Гей, Полін, це схоже на посмішку. Нечасто людям приємно бачити мене».
  Вона стиснула руку дівчини й відчула, як вона її стиснула. «Ти стаєш сильнішим. Як ви думаєте, я можу поставити вам більше питань?»
  Одне моргання.
  Макаллан сприйняв це повільно. Було зрозуміло, що Йоханссон погано пам’ятає про напад, і вона пішла вночі назад, щоб побачити, де лежить край пам’яті дівчини.
  «Ти пам’ятаєш, як була на вулиці до того, як зустріла цього чоловіка, Полін? Поверніться до виходу з дому. Ви це пам'ятаєте?
  Одне моргання.
  «Чи були у вас інші гравці до цього?»
  Вона пробіглася по можливим і встановила, що був лише один і що він був постійним. «Тепер як ми дізнаємося його ім’я, Поліно? Я збираюся пробігти алфавіт і зупинити мене, коли я дізнаюся першу літеру його імені».
  Зрештою вони прийшли туди, і Макаллан був задоволений. Пантера не було в їхніх системах, і він міг стати в нагоді, коли вони затягнули його на станцію. Вона бачила, що Йоханссон втомлюється, а медсестра починає завдавати їй горя. «Останнє на сьогодні. Пам’ятаєте, на якій машині їхав чоловік, який на вас напав?»
  Йоханссон витріщився на неї. Її думки перетворилися на клей, і вона хотіла спати. Вона могла уявити собі темну вулицю, наче дивилася на себе у фільмі. Плівка майже застигла.
  Макаллан погладив її щоку. «Ну що, на сьогодні досить. Ти спи, а я скоро побачимось».
  Вона почала відкладати документи, потім нагадала наряду, що дівчину не можна залишати без охорони, і її потрібно викликати, якщо будуть зміни.
  Йоханссон відчула, як її очі впали, а потім автомобіль уповільнено в’їхав у картину.
  Медсестра побачила, як вона швидко кліпає очима. «Головний інспектор».
  «Що таке, Поліно? Ви щось згадали?»
  Одне моргання.
  Це була машина, і вони знову написали алфавіт. Це був Мерс у хорошому стані, і Макаллан зрозумів, що вони щойно зробили крок до дверей виродка. Вона зателефонувала до відділу, щоб вони дослідили Mercs, яких бачили під час інших злочинів або в цьому районі, і наказала їм знову відвідати вуличних дівчат, щоб побачити, чи можуть вони додати до опису.
  Менш ніж через дві години постійний гравець Полін Йоханссон мав свою ніч і його шлюб був зруйнований, коли пара детективів прибула, щоб забрати його. Це було справжньою проблемою для нього, тому що вони не могли списати його як нападника – його єдиним алібі була його дружина, і вона могла перевірити лише коли він повернувся додому. Він був траханий усіма способами, але він бачив Мерс у цьому районі, коли він виїжджав, хоча тоді він нічого про це не думав. Він підтвердив, що це в порядку, але він не міг нічого додати, і він забув спитати, як Полін, що без кінця зломило детективів. Він очікував співчуття за те, що йому допомогли, і його життя обдурили, але він був не там, щоб отримати таку підтримку.
  Після того, як гравець був звільнений, він зайшов до свого гарного будинку в передмісті, і перше, що він побачив, це кілька мішків для сміття, наповнених його одягом. Якусь мить він дивився на них, перш ніж його дружина вийшла з кухні з келихом, який, здавалося, був переповнений червоним.
  «Випий перед тим, як піти, милий». Вона виплеснула йому в обличчя вміст склянки.
  «І залиш довбані ключі на виході».
  OceanofPDF.com
  33
  Джекі Белл вийшла з бару в південній частині Единбурга й почувалася цілком задоволеною собою. Вона фліртувала з постачальником кокаїну, який розповів їй маленьку приємну історію про високопоставленого члена міської ради, який просто надто близько підійшов до деяких не менш розкішних клієнтів-злочинців, намагаючись проштовхнути хитромудрі заявки на планування. Багато в чому це була стара історія: він думав, що може засунути собі порошок у ніс, відмивати гроші і водночас залишатися невидимим.
  Це те, що Белл зробив; її зробили для звітності про злочини. Її редактор любив і ненавидів її водночас за те, що вона створювала чудові оповідання, але з ними пов’язані монументальні проблеми. Половину часу вони отримували погрози від законних представників або, що ще більш тривожно, розлючених злочинців. Але їй це сподобалося, і коли вона розмовляла з детективами, які були в неї в кишені, вона знала, що всі вони працюють на той самий шум. Це була сила – знати, що відбувається під носом у Джо Пабліка, поки вони тинялися зненацька. Вона завжди отримувала додатковий кайф, коли вона викривала велике й добре, і, на її думку, було здорово викривати лицемірство серед тих, хто зверхньо дивився на маси.
  Вона пройшла важкий шлях і не отримала жодних послуг, щоб потрапити туди, де вона була зараз. Вона походила з худого, але щасливого робітничого класу в Іст-Енді Глазго. Навіть у дитинстві вона хотіла вийти, але знала, що її старий не готовий до шикарної школи, тож вона опустила голову й намагалася здобути гідну освіту. Ще в підлітковому віці вона пристрастилася до новин – що на думку більшості її однолітків робило її «довбаною диваком», – але вона була рішучою і отримала свою першу роботу в невеликій місцевій газеті, готувала чай і сприйняття чоловічого насильства. Вона була зіркою з самого початку, хоча це не зробило її популярною в кожному кварталі, і вона погіршила ситуацію своїми мисливськими історіями, коли решта пили.
  Злочин — це те, чого вона хотіла — і вона його отримала. Вона мала зовнішність і не мала потреби старатися; одна з тих щасливих створінь, яким достатньо було посміхнутися, щоб вивести з ладу кожного чоловіка в радіусі двадцяти футів від неї. Її волосся було чорним як смола та супроводжувалося блідою шкірою, що лише привертало увагу до її величезних темних очей. Вона це знала, використовувала, і це подіяло. Детективи, злочинці, великі собаки в місті, це не мало значення – усі вони думали, що зробили над нею свою магію та що вони особливі. У цьому не було нічого поганого; використання чарівності було частиною всього бізнесу, але важливим було те, що вона також мала добрі інстинкти та криміналістичний мозок, який міг бачити історії, які складаються там, де інші зовсім упускали суть.
  Вони все одно витрачали час, тому що вона була геєм, але вона тримала своє приватне життя в секреті, щоб не дати хлопцям мріяти.
  Вона йшла единбурзькою Джордж-стріт і майже не помічала навколишнього світу. Вона писала історію в своїй голові, підбираючи правильний заголовок і гадаючи, як радник спробує викрутитися з цього. Він надто часто підпливав надто близько, і настала його черга. Вона хотіла якнайшвидше відправити його в ліжко і розібратися в нападах на повій. Це ставало історією, і їй потрібно було застрягти в ній, перш ніж вона залишить її позаду.
  Тремтіння мобільного повернуло її до реальності, і вона полізла крізь уламки в кишені вощеної куртки, щоб дістати телефон. Пропущений дзвінок може бути пропущеною історією. Поліцейський, який їй подзвонив, не займав високого рівня в харчовому ланцюгу, але він працював в офісі начальника і повідомляв їй, коли щось хоч цікаве набувало форми. Він сказав їй, що було трохи голосіння, а потім шалена тиснява, щоб приховати той факт, що форма могла дозволити нападнику Полін Йоханссон до її лікарняної палати.
  «Ви, мабуть, жартуєте».
  Голос повернувся до неї. «Були сумніви, що це сталося, але тепер це виглядає цілком можливим, і історія полягає в тому, що, хоча вона не може говорити, їй вдалося дати одному зі старших детективів підказку. Справа в тому, що уніформа, яка охороняла її, балакала в нічну зміну, коли це сталося чи ні».
  — Який старший детектив?
  «Грейс Макаллан. Вона — головний розвідник, який переїхав із Північної Ірландії — під хмарою чи як стовп доброчесності, залежно від того, як ви на це дивитесь».
  «Чудовий – і я пригощу вас пивом, як тільки».
  Белл закінчила розмову, роздратована сама на себе. Її зацікавила вся ця справа з Макалланом, але вона не дійшла до неї, а тепер опинилася в центрі розслідування про повію.
  Настав час їм познайомитися.
  
  Мобільний телефон Макаллана задзвонив під час опису Гаркінсом різноманітних негідників, яких вони втягнули.
  «Скажу вам, деякі з цих хлопців бентежать мене, і це про щось говорить. У нас є гравці з усіх куточків світу, і, схоже, кілька собачих нашийників добре скористалися службами під час Генеральної Асамблеї Церкви Шотландії».
  «Реальне життя – воно щоразу перевершує вигадку».
  Вона підняла трубку, і Джекі Белл представилася. Макаллан упізнав ім’я; вона чула, як репортера описували як найкращого в бізнесі та підступну корову в рівних пропорціях. Вона попросила Харкінса дати їй хвилину; він кивнув їй і попрямував до кавоварки.
  «Вибачте, але для цього вам справді потрібно звернутися до прес-служби, і я думаю, ви це знаєте».
  Белл очікувала цього й знала, що їй доведеться підійти до Макаллана з іншого боку. Вона зробила домашнє завдання.
  «Справа не в нападах, хоча мені це цікаво. Нещодавно я спілкувався з прес-службою і хотів поговорити з вами про вашу історію та про те, як ви тут опинилися. Тут є надзвичайний кут людських інтересів, і це було б захоплююче, особливо для жінок. Просто я був надто зайнятий іншими історіями, але зараз у мене є трохи часу».
  Белл зіграв легко: не натискайте надто сильно і трохи пограйте з его Макалланом. Жінка пережила важкий час, і всі вони потребують трохи лестощів.
  "Слухай, я залишу це з тобою, тому що я знаю, що ти наважився, але якщо ти навіть хочеш обговорити це без зобов'язань, ми можемо випити і подивитися, до чого це піде?"
  Через те, що Макаллан прибула зі скрутного періоду, вона обережно ставилася до незнайомців, але вона зрозуміла, що після переїзду з Північної Ірландії її життя було пов’язане виключно з MCT. Досі вона про це не думала, але це було нездорово, і це була можливість випити з кимось іншим. Гаразд, вона була кримінальним репортером, але якого біса? Вона здивувала обох і погодилася. 'Добре, давайте зробимо це. Бог знає, що я міг би випити, але основні правила такі, що я купую свій раунд».
  Белл усміхнувся. «Детектив купує напій. До чого світ котиться?»
  Обидва засміялися і домовилися.
  Коли вона поклала слухавку, Макаллан витріщилася у вікно й знову побажала, щоб хтось прибрав його. Вікна станцій завжди були забризкані осадом единбурзької погоди. Вона знала про небезпеку зустрічі з репортерами, але якщо вона була чимось, то була вуличною, і вирішила поки що не згадувати про це О’Коннору. У нього було достатньо на тарілці, і вони були надто зав’язані цією справою, щоб думати про те, що може статися між ними. Він спілкувався з нею по-діловому, і в особистих хвилинах вони пообіцяли зустрітися, не узгоджуючи, де і коли. Вона знала, що вони обоє надто зайняті, щоб планувати романтичний вечір при свічках. На даний момент вони жили кошмаром бутербродів у їдальні та всіх небезпек, які їх супроводжували. Що стосується сну, то це було те, що я валився в ліжко і, ймовірно, був прокинутий через дві години, тому що одна з команд заарештувала дивака і потребувала вказівок. Вона дивувалася, чому це не може бути так, як це було по телевізору, де потрібно було просто голосно крикнути на підозрюваного, і все вирішувалося за один-три епізоди. Звичайно, якщо ви не датчанин.
  Вона пішла додому, щоб переодягнутися, і вирішила, що їй варто докласти зусиль. Якщо Белл збирався зробити історію про неї, то вона дійсно мала б виглядати таку роль. З тих пір, як вона почала працювати в MCT, вона одягалася в сірий колір і майже не наносила макіяжу, коли йшла на роботу. Вона хотіла знову відчути себе жінкою і справити враження, а не намагатися поводитися жорсткіше в оточенні хлопців.
  Впиваючись своїми парфумами за сімдесят фунтів, вона пообіцяла собі, що врятується від загону. Вона розмовляла зі своїм відображенням у дзеркалі.
  «Якщо Джей Джей не зрозуміє, що він втрачає, я спробую познайомитися онлайн».
  Вона зробила знак V у дзеркалі, висунула язик і розсміялася. Вона одягла костюм, який зберігала для суду чи зустрічі з босами, і вигляд їй сподобався. Трохи серйозно, але непогано – зовсім непогано. Вона зрозуміла, як радіє знайомству з кимось новим, і похитала головою. «Ти одна сумна сволота, Грейс Макаллан».
  OceanofPDF.com
  34
  Вона зайшла до шикарного закладу на Джордж-стріт, де персонал бару намагався не сміятися, беручи з клієнтів цілу милю вище ставок. Було досить тихо, і суєта після офісу почала зникати. Вона озирнулася в пошуках чорного волосся та пальто з хутряним коміром, які Белл описав як спосіб ідентифікувати її.
  Нарешті Макаллан помітив її в барі й підняв руку. Вона була вражена. Белл був більше схожий на ведучого новин, ніж на криміналіста. Її волосся було зачесане з обличчя, і Макаллан змушений був визнати, що вона була приголомшливою – і це було природно. Белл міг з’явитися в комбінезоні та циліндрі та все одно забрати його. Вона зовсім не була схожа на більшість репортерів, яких Макаллан зустрічав у минулому.
  Вони потиснули один одному руки й обмінялися люб’язностями, зрозумівши, що для них обох їхнє перше враження було пов’язане з грошима, і, до всього, їм обом сподобався солодовий віскі. Белл наполягав на тому, щоб отримати перший раунд, і нахмурився на прейскурант.
  «Сподіваюся, ти приніс велику сумку грошей, якщо ми робимо солод».
  «Чесно кажучи, через розслідування та останні кілька місяців мого життя я не можу витрачати те, що заробляю, тому, за словами філософа, «до біса».
  Белл виявила, що їй подобається Макаллан, і це її здивувало. Вона справді ніколи не дружила ні з ким, крім свого кота. Любов до людей заважала їй робити те, що вона робила, але Макаллану бракувало сірості, яка, здавалося, заражала багатьох державних службовців. Її інтелект був присутній, але не був очевидним; вона не намагалася справити враження – та й навіщо їй? Белл знала, де була ця жінка, і хотіла дізнатися про неї більше. Найголовніше, що Макаллан їй не набрид, і це робило її трохи незвичною.
  Спочатку вони уникали справ, і Макаллан розслабився в жіночій компанії; такого не траплялося з тих часів у Белфасті, коли у неї були друзі та сни, від яких вона не прокидалася, задихаючись. Ці мрії все ще відбувалися, але тепер рідше.
  Вони легко розмовляли, і таліскер додав розслабленого настрою. Белл прочитав про Макаллана й упізнав когось, хто точно відрізнявся від зграї. Яскрава, напрочуд хороша компанія і приваблива. Важко було не дивитися на очі Макаллана, які були надзвичайно прозоро-зеленими, і коли вона посміхалася, вони сяяли так, що її обеззброювали. Це було незвично для Белл, яка, навіть за її власним визнанням, була пристрастю до контролю, коли йшлося про потенційні джерела для своїх історій.
  Макаллан просто пустила це на самоплив, дивуючи себе тим, як вона відкрилася репортеру, наче була її найдавнішою подругою. Вони обидва ослабили свій захист, і коли вирішили замовити третій солод, вони знали, що відбувається взаємне захоплення, і були задоволені тим, що це сталося.
  «Ти не те, що я очікував. Я подумав, що ти можеш бути жіночою версією Яна Пейслі, яка несе під рукою гарну книгу для Бога й Ольстера».
  Макаллан підняла келих. «Ну, я радий, що не відповідав цьому образу. Але це було те саме для мене. Мені сказали, що ти готовий на все заради історії, але, мабуть, це твоя робота, то чому б і ні?»
  Белл поставила склянку на барну стійку й спробувала ігнорувати хлопця, який кидався за нею з відстані кількох футів. Тож ми можемо бути друзями, але не можемо уникати роботи. Як щодо того, щоб я трохи розповів про вас і вашу подорож із Північної Ірландії до мерзенних вулиць Единбурга?»
  До того, як Макаллан покинув Ольстер, вона б не сприйняла такої пропозиції, але все змінилося. Вона бачила, як працює світ на материку, і О'Коннор був гарним прикладом. Якби ви були на драбині, ви могли б також спробувати піднятися вгору; Наскільки вона могла бачити, самореклама була частиною рутини, і ніхто, здавалося, не очікував нічого іншого. Це була ніч, коли вона здивувала себе, і вона зробила це знову.
  «Ви знаєте, що мені було важко, і в Північній Ірландії є люди, які мені досі не байдужі, тож будьте спокійні, якщо ви це зробите. Я не прошу послуг, але дайте мені побачити твір, перш ніж ви його надрукуєте. Очевидно, вам краще спершу пропустити це повз прес-службу, а я поговорю зі своїм босом, щоб уточнити це з ним».
  Белл посміхнувся коментарю. Джей Джей О'Коннор. Ти краще подивися на це, Грейс – він може заздрити, якщо побачить висхідну зірку надто близько. Чудовий хлопець, але точно знає, куди він йде, і не пропускає трохи самореклами».
  Макаллан дивився й дивувався, розуміючи, що Белл, очевидно, знав О'Коннора. "Ти не маєш?"
  Белл голосно засміявся. «Христос ні. Він точно не мій тип, і цього достатньо. А як щодо цього випадку в лікарні? Чи правда, що дівчина, на яку напали, була в гостях? Не дивуйтеся, що я про це знаю; ви не можете приховати щось подібне. Я не піду на запис, просто мені цікаво, і я ніколи не буду використовувати те, що ви не хочете».
  Макаллан підвів її, але повернувся до робочого режиму.
  «Слухай, Джекі, ми майже не знайомі, і ця ніч була гарною. Я не хочу його руйнувати, але більше за все я не хочу робити нічого, що зашкодить тій дівчині. Вона прожила життя, якого ніхто не заслуговує, і тепер вона потрапила у свою маленьку в'язницю. Я хочу отримати виродка, який це зробив, і я збираюся – і я не дозволю нічому стати на шляху».
  Белл дивився прямо в ці зелені очі і вірив кожному слову.
  «Знаєш що, я вірю, що ти зробиш саме це. Ми можемо бути друзями, допомагати один одному водночас. Я впевнений, що можу зробити щось для вас у відповідь».
  «Добре, давайте розповімо про мене, і не для протоколу питання безпеки в лікарні було хреном. Проблема в тому, що ми не можемо бути впевнені, що це дійсно сталося. Я впевнений, що так, але з огляду на обставини є ймовірність, що вона собі це уявила». Вона замовкла, а потім сказала: «Я вважаю, що той, хто завдав шкоди Полін, працював над цим деякий час. У нас є атаки в інших силах, які виглядають схожими, але знову ж таки ми просто не можемо зв’язати їх разом. Я впевнений, що у нас є досить гострий серійний злочинець, але оскільки ми не можемо надати чітких доказів, сили не бажають оприлюднювати».
  Белл провела руками по волоссю й подумала, що це означатиме як історія. Зазвичай вона втекла б із цим, але Грейс Макаллан була іншою – вона співпрацювала б.
  «Дякую за відкритість зі мною. Я нічого не робитиму, окрім звичайних розповідей про розслідування та будь-які цитати, які я зможу підхопити по дорозі від О’Коннора, який, безсумнівно, проведе кілька похмурих детективних конференцій, щоб зробити нас щасливими».
  Макаллан розслабилася і вирішила, що її все влаштовує. «Я повертаюся на роботу на світанку, тож, мабуть, найкраще, якщо я піду й візьму кілька зедів. Завтра я повертаюся до Полін, і ми оцінимо всі наявні наразі підказки, щоб побачити, чи зможемо звузити їх. У нас є дещо про машину, але я повернуся до вас пізніше. Дай мені знати, коли захочеш зустрітися знову». Белл кивнув.
  «Останнє: якщо є що дати, і я думаю, що це може допомогти справі, я віддам тобі це. Ця сила параноїчно ставиться до преси, але грає в неї неправильно. Я думаю, що нам може знадобитися нагодувати цьому виродку трохи реклами, і я знаю, що силі це не сподобається, тому слідкуйте за цим місцем. Ви повинні захистити мене, якщо ми підемо цим шляхом, інакше, я думаю, Джон О’Коннор наказав би мені заміряти форму інспектора».
  Надворі почало дощити, тому вони вирішили поїхати на таксі. Він зупинився біля багатоквартирного будинку Макаллан, і вона підняла комір пальта. «Я не усвідомлював, наскільки мені це потрібно – і наскільки мені потрібна була жіноча компанія. До скорої зустрічі».
  Белл дивувалася, як хтось міг пережити і досягти того, що мала ця жінка, і водночас бути настільки вразливим. До зустрічі з Ґрейс Макаллан вона сказала б, що неможливо бути старшим детективом і водночас демонструвати гострі рани, які вона бачила просто під поверхнею характеру Макаллана, але інспектор довів її помилку.
  Вона нахилилася й поцілувала Макаллана в щоку. «Я бачив, як сильно тобі це потрібно. До речі, я зазвичай не цілую поліцейських на добраніч. Обов'язково скоро побачимось».
  Усередині Макаллан зібралася спати й зарилася під простирадла, повністю виснажена. Вона пробігала в голові ніч і поїздку на таксі десяток разів, перш ніж заснути.
  
  Вона гуляла ринками Белфаста. Було темно, але її кроки лунали, схожі на постріли, і в цьому місці спалахнуло кожне світло. Жінки кричали на неї з кожного вікна: «Вбивство спецвідділу, сволота».
  Вона побігла до центру міста, але крики жінок, здавалося, були прямо за нею. На вулицях було темно й мокро, і вона пересувалася на обтяжених свинцем ногах. Тіні були всюди, і коли вона пробігала повз старий Белфастський газовий завод, Томмі Дойл вийшов перед нею. Вона врізалася в нього, і вони впали на мокрий тротуар. Він сміявся і називав її сукою RUC. Його руки були всюди, і вона відчувала, як його зуби впивалися в її шию.
  Вона різко сиділа на ліжку й дихала від холодного повітря, шукаючи Томмі Дойла по кімнаті. Вона похитала головою і заспокоїла дихання, коли страх минув. Ісусе, Грейс. Ти в порядку, а Томмі у великій небесній в’язниці Мейз. ти в порядку З тобою все гаразд .
  Вона знову заснула; вона вчилася справлятися зі снами.
  Останнє зображення, яке вона бачила перед тим, як заснути, — Белл, який їй усміхався.
  OceanofPDF.com
  35
  Харкінс виявив, що його нещодавно набутий вплив на старшого аналітика Фелісіті Янг приносить задоволення в багатьох відношеннях. Йому було важко повірити, що це перетворилося на щось більше, ніж стосунки на одну ніч, але якщо протилежності притягувалися, то це була пара, створена на небесах, і в процесі він зрозумів, що він не такий розумний, як він. d думав, що він був. Він завжди вірив, що вміє читати людей, але це точно не стосувалося міс Фелісіті Янг.
  Незважаючи на їхню нову привабливість, Харкінс наполегливо наполягав на Янгу та інших аналітиків і дослідників, щоб вони шукали закономірності в нападах або щось із минулого, що могло б дати їм кермо. У них була можливість Merc у хорошому стані, і це було щось.
  Інша достовірність полягала в тому, що вбивця не просто вискочив із різдвяної хлопавки. У минулому повинні були бути знаки. Можливо, це була не повномасштабна атака, а те, що було зафіксовано великою кількістю розвідувальних систем, що працюють по всій країні. Це те, що могли знайти виняткові аналітики, і Янг був у цьому діапазоні; вона думала інакше, ніж решта зграї, і бачила закономірності, мерехтливе світло в трясовині звітів, які давали детективам сліди.
  Давні часи інстинкту та важкі часи в камерах залишилися лише спогадом для ветеранів детективів, які йшли на подвір’я їдця. У наш час самостійне зізнання було таким же хорошим, як пляшка солоду для аятолли Хомейні, і їм потрібні були такі люди, як Янг, щоб мати надію на засудження.
  OceanofPDF.com
  36
  Він уважно стежив за висвітленням у пресі. За своєю природою він був обережною людиною, і було логічно подивитися, що роблять плоди. Джекі Белл добре висвітлила це, і на наступний ранок було оголошено спеціальний брифінг для преси.
  Час був ідеальним, оскільки він залишив іншу повію на березі моря, і він здогадався, що рано-вранці вигульник собаки отримає сюрприз у своєму нудному житті. Це повинно зробити їхню прес-конференцію вартою перегляду. Дівчина була жива, зв’язана і мала б дожити до ранку – але це був дотик, враховуючи те, що він з нею зробив.
  Він хотів, щоб вони жили й страждали, але це було важке мистецтво, і якщо він втратить одного чи двох, то так тому і бути. З Йоханссоном у нього не вийшло, але цей нікому не байки розповідатиме. У всякому разі не без її язика.
  OceanofPDF.com
  37
  Макаллан намагалася влити ентузіазм у свої кістки, коли почула телефонний дзвінок. Вона проклинала все, що збиралася дізнатися.
  Харкінс уже був в офісі й розповів їй історію. Ще одну дівчину знайшли сьогодні вранці в занедбаному кар’єрі в Західному Лотіані. Дівчина жива, але, очевидно, у безладі, і, якщо я не помиляюся, її травми голови означають, що вона навряд чи прийде до тями. Крім того, цього разу він взяв її за язик. Преса шалена, і я думаю, що Джей Джей, мабуть, постаріє на десять років сьогодні через проблеми, що наростають тут. Нам потрібно якнайшвидше дістатися до цього лоба, поки преса не перетворила нас на людську ріпу».
  Макаллан сиділа на її ліжку, не звертаючи уваги на те, що вона все ще була мокра. «Ісусе, з чим ми тут маємо справу? Він грає з нами. Скрізь поліцейські прикривають вуличних дівчат, і йому це вдалося. Якого біса ми пропустили його? Я буду там, як тільки».
  Коли вона спробувала покласти телефон назад у підставку, він знову задзвонив. Белл побажав доброго ранку й заскочив Макаллана зненацька.
  «Вважайте, що ви почули новини, і я знаю, що ви будете поспішати, щоб потрапити до офісу, але мені потрібна коротка інформація».
  «Давай, Джекі. Приємно вас чути, але я б хотів, щоб це було за інших обставин».
  «Ми незабаром наздоженемо, і я з нетерпінням чекаю цього, але подивіться, ця атака підвищує гру проти цього довбаного звіра. Мені мій бос надурив мене за кут, і я хотів спочатку поговорити з тобою. Я знаю, що О'Коннор проводить свою прес-конференцію, але ми маємо почати задавати незручні запитання зараз – саме для цього ми тут».
  Макаллану це було легко; вона більше за всіх хотіла, щоб цю тварину загнали в кут. Вона знала, що сила живе в постійному жаху перед заголовками, але просто не розуміла цього. Вони керувалися страхом критики. Її досвід полягав у використанні преси та маніпуляціях, коли це було необхідно. Вона знала, що вбивця був марнославним і брав участь у якомусь хворому хрестовому поході, але вона хотіла, щоб таблоїди почали вигадувати банерні заголовки, проголошуючи його просто ще одним недугом, якого потрібно посадити під замок. Можливо, просто можливо, це засмутить його настільки, що він зробить неправильний крок. Це могло не спрацювати, але вона знала, що якщо вона невдовзі потрапить до нього, інша вулична дівчина доживатиме свої останні дні.
  «Це нормально, і іноді нам потрібні ці запитання. Що я можу для вас зробити?»
  «Чи є щось, що ви знаєте, що варто було б виділити?»
  Макаллан перевела подих і закрила очі. Як тільки детектив перетнув лінію зв’язку з пресою, вони опинилися в болоті. Рятувальних мотузок було небагато, і в будь-якому випадку ніхто з роботи не збирався кидати тобі мотузку, якщо не для того, щоб повіситися. У цьому випадку важливо було запобігти нападу на іншу дівчину, і щоб мати надію на це, їм потрібно було скористатися пресою.
  «Згадай візит до лікарні та те, що ми з цим облажалися», — сказала вона Джекі. По-друге, цій дівчині видалили язик. По-третє, ми думаємо, що хлопець користується Merc». Лінія затихла. — Джекі?
  «Я тут. Господи, це виходить з-під контролю».
  «Ти маєш захистити мене, Джекі, і більше не дзвони на цей номер. Я отримаю плату за використання мобільного телефону й використаю це, щоб зв’язатися з вами. Джей Джей розіп’є мене за розмову з тобою, але я думаю, що нам потрібно почати привертати увагу цього виродка. Він розумний, цей, і буде стежити за всім. Переконайтесь і втирайте, що він хворий у прайм-тайм. З тобою все в порядку?
  «У вас є це, і, зрозуміло, я проігнорую вас на прес-конференції, як би важко це не було».
  Макаллан наполовину витерлася й натягнула одяг. На сніданок довелося б почекати. Справа привернула національну увагу, і прес-конференція стала бійкою для хакерів як на північ, так і на південь від кордону. Поліція ненавиділа це, тому що це відвернуло увагу та ресурси від образу, який вони всі хотіли представити, яким були зелені вулиці з доброзичливим бобі, щоб заспокоїти тубільців. Таке лайно змусило стареньких парафії подумати, що вони всі під загрозою, а головний констебль — невдача.
  Усім детективам було добре відомо, що перший закон фізики означає, що лайно падає вниз, і керівники голосно й чітко сказали б О’Коннору, що це його проблема.
  Дівчина, на яку напали і кинули, померла до того, як Макаллан встиг потрапити в офіс. Профіль був настільки схожий, що це пригнітило детективів, які слухали поспішний брифінг О'Коннора перед тим, як вони зіткнулися з пресою, яка стукала біля воріт Лотіана та прикордонної поліції.
  Дівчину звали Дон Мейсон, хоча ніхто не знав, хто вона. Вона говорила людям, що її звуть Амбер, і використовувала це ім’я з тих пір, як працювала в саунах. Звичка до наркотиків і байдужий світ вивели її на вулицю, де їй пощастило навіть знайти гравців, враховуючи, що вона повністю відмовилася від гігієни. Яка сім’я могла б прожити своє життя, розлючена на сидр, і, ймовірно, не пам’ятала б, що в них була донька, якщо тільки це не означало отримання компенсації за її смерть.
  Конференц-зал штаб-квартири був переповнений, і весь ранок вони готувалися до важкої роботи з постановки запитань, на які у багатьох випадках вони не могли відповісти.
  Це розлютило Макаллана та робочу частину розслідування. Замість того, щоб йти за слідами, вони схиляли коліна перед натовпом самосуду преси, який зібрався в центрі їхньої власної штаб-квартири.
  До кімнати увійшов помічник начальника констебля, а за ним О’Коннор і Макаллан, а поруч пурхав офіцер прес-служби на випадок, якщо у когось виникнуть труднощі із запитаннями. Прес-офіцер був упевнений, що О'Коннор з цим впорається, але з гіркого досвіду знав, що ACC був справжнім дурнем, який роками носив сумки своїх босів, продаючи свою душу, щоб отримати ранг, якого він не заслуговував.
  У кімнаті була напруга, і ніхто не міг заперечити, що це перетворювалося на мокрий сон автора заголовків.
  ACC відкрив провадження та висловив своє щире співчуття родинам, відзначивши всі відповідні поля, щоб він міг повернутися до хвилювання про проблеми з паркуванням у центрі міста, які погіршилися через довбане трамвайне фіаско.
  Справа в тому, що він майже нічого не знав про цю справу. Він був там лише для того, щоб показати форму та трохи заспокоїти наляканих жителів столиці, що все гаразд і доброзичливий Боббі не за горами.
  Він зробив свою справу і передав О'Коннору, який відповідатиме на запитання, які всі хотіли поставити. Макаллан намагався не дивитися на О'Коннора, поки він розмовляв, але вона мала віддати йому належне – він був добрим, спокійним, впевненим, виглядав як слід і представив Макаллана як головного офіцера слідчої групи. Він знав, що до неї буде інтерес, з огляду на її досвід, але вона була більш ніж здатна працювати з пресою.
  Репортери задавали запитання, на які очікував О'Коннор, шукаючи трохи крові, щоб нагодувати своїх голодних читачів, і він кинув їм Merc і сказав, що вони хочуть поговорити з водієм. Все пройшло за планом, їм вдалося залишити повідомлення, потім Макаллан відповів на кілька запитань і впорався з ними як професіонал.
  Белл дочекалася своєї черги й дозволила іншим репортерам насититися, перш ніж зробити знімок. Кімната втрачала свою напругу, і ACC подумав, що незабаром вони зможуть завершити конференцію.
  Белл підняла руку, щоб привернути увагу комісії, і ACC нетерпляче кивнув їй, гадаючи, що залишилося запитати.
  «Чи правда, що вбивця зміг дістатися до першої вцілілої жертви в лікарні, і це жахлива помилка в тому, що на той момент там не було поліцейської охорони?»
  ACC не міг зупинити червоний відтінок, що залив його обличчя, і О'Коннор не поворухнув ані м’язом, хоча він дозволив собі розкіш залишити це ACC. Чого ніхто з них не очікував, так це друге запитання.
  «Чи так само сталося, що останній жертві видалили частину язика, і що ми маємо сказати жінкам цього міста?»
  ACC бурхливо дав відповідь, і репортери впали в режим паніки. Це була голлівудська драма, і всі вони були втягнуті в неї. Белл насправді не отримав відповіді, але це не мало значення – у них був совок і внутрішня лінія.
  Конференція була закрита охопленим панікою прес-офіцером, і коли вони зійшли зі сцени, ACC не зміг більше триматися. Він накинувся на О'Коннора й переконався, що проблему чесно й прямо звалено на його плечі.
  «Як, на біса, ця жінка взялась за це? Ми все тримали напоготові, а якийсь виродок із вашої команди це вилив».
  О'Коннор ніколи не втрачав контролю, і Макаллан, який уже замислювався щодо розголошення інформації, знав, що не заслуговує на це, але це завжди було так. Вона знала це краще за всіх.
  «Нема чого сказати. У курсі була не тільки моя команда, але й інші, хто знав, у тому числі ваш офіс. . . сер.
  Він зробив досить довгу паузу, щоб показати, що він розглядає ACC як надмірно просунутого пілота. Це було незвично для О'Коннора, який знав, як грати в політику, але Макаллану подобалося спостерігати, як він прив’язувався до ACC. О'Коннор здобув невелику перемогу, але ACC позначив картку О'Коннора для використання в майбутньому, перш ніж піти в безпечне місце його офісу.
  Макаллан поклала руку на плече О'Коннора, і це було максимально далеко. «Гарно. Тепер все, що вам потрібно зробити, це розв’язати його, і ви зможете забрати з нього його стіл».
  Він подарував їй повну посмішку. «Я не можу повірити, що я щойно зробив це. Це те, що робить Мік Харкінс кожного разу, коли він руйнує свої кар’єрні перспективи».
  Вони разом засміялися і зрозуміли, що, незважаючи на відсутність нагоди, з ними відбувається щось хороше, те, чого вони потребують обом, і це змусило їх зрозуміти, як багато чого не вистачає в їхньому житті.
  О'Коннор зібрав свої папери й поскрібав пальцями волосся. «Коли це закінчиться, я заберу тебе кудись у тепле та екзотичне місце, де все це не зможе нас торкнутися». На коротку секунду він виглядав уразливим, і здавалося, що хлопчик під чоловіком на секунду був оголений.
  «Портобелло підійшов би мені. У всякому разі, це не кінець світу. Преса завжди отримує внутрішню інформацію на якомусь етапі, і ми просто повинні тримати контроль. Хочеш мою думку?»
  Він кивнув і зрозумів, що вона не моргнула оком ні на прес-конференції, ні після неї. Вона відрізнялася від усіх, з ким він стикався на своїй службі, сформовані в результаті трагедії Смути. Вона провела роки в місці, де інтриги, маніпуляції та зриви були нормою.
  «Використай це проти вбивці. Поговоріть із профайлерами та психіатриями та придумайте репліку, яка завдає болю цій людині. Повідомляється, що ми думаємо, що він, можливо, педо або зазнав сексуального насильства з боку своєї матері, але давайте до нього доберемося. Господи, це навіть може бути правдою. Я відчуваю, що цей марнославний, тому ми можемо йому нашкодити».
  «Добре, збери їх разом і подивимося, куди ми можемо це взяти».
  Вона вийшла з кімнати, і О'Коннор задумався, ким саме маніпулювали.
  OceanofPDF.com
  38
  Він сидів у напівтемряві своєї спальні й дивився випуск новин із прес-конференції. Він стискав і відпускав гумовий м'яч, змінюючи руки кожні кілька хвилин. Це була вправа, над якою він працював щодня і показав, наскільки ретельно він ставиться до свого тіла. Більшість хлопців пішли б у спортзал, і все, але не він. Ходьба, а не їзда, віджимання в тиші в офісі або вдома, стискаючи м’яч. Більшість людей забували про свої зап’ястя, але не він – повторне стискання м’яча викликало в нього хватку, схожу на тиски, і він любив той момент, коли його знайомили з кимось і потискали руку. Йому подобалося, коли хтось здригався і відчував, як м’ється рука іншої людини.
  Коли справа дійшла до жінок, це спрацювало добре. Це могло вразити підбирачів, а з повіями він міг спостерігати за болем у їхніх очах, коли він стискав їхню частину, і додаткова робота з м’ячем ставала б ще більш корисною.
  Помічник начальника виглядав таким, яким він і був – надійним бюрократом, який, як він був упевнений, піднімався по задніх східцях поліції, уникаючи справжніх злочинців, як виснажливої хвороби. Він підняв свій кришталевий келих і сьорбнув холодного новозеландського білого. Однак О'Коннор зацікавив його – він не був звичайним типом клопота, і в чомусь нагадував йому самого себе. Він добре виглядав, знав, як одягатися, і його освіта явно була найвищою. Він поводився з пресою, як клон Тоні Блера, і якщо це була людина, яка переслідувала його, то його місія могла бути коротшою, ніж він думав спочатку. Він очікував, що його спіймають на якомусь етапі – знав достатньо про злочини та покарання, щоб усвідомити, що можна вчинити ідеальний або майже ідеальний злочин і піти з рук. Це не спрацювало з серією злочинів, і врешті-решт буде розплата, але поки він міг зробити останній крок, він погоджувався на це. Його місія полягала в тому, щоб навчати і карати всіх одночасно.
  Він обвів поглядом кімнату й зітхнув. Меблі були дорогими, і все було найкращим, але частина причин, чому він почав свою місію, полягала в тому, що жодна з цих матеріальних атрибутів не приносила йому справжнього задоволення. Жінки, яких він підібрав, спочатку викликали у нього порив, коли вони впадали в його лінію, але фізичний результат був порожнім і іноді принизливим. Відвідування вуличних повій принаймні доставляло йому додатковий кайф, а бігти поліцейськими в обірваному вигляді було складним завданням. Він змирився з тим, що якби тюремні ворота поманили, він би покінчив із собою, а не розкладався за стінами смердючої камери.
  Питання, які ставила преса, набридли йому, і правда полягала в тому, що публіка бажала фотографій відкритих ран і крові. Удавання, що жахливі фотографії насильства не можна публікувати, щоб захистити громадськість, викликало його глузування, і лицемірство його душило. Вони хотіли те, що він хотів; газети викликали у них хвилювання – тримали в постійному стані хвилювання, задихаючись від повної Technicolor чесності того, що насправді сталося.
  Він сів і знову сьорбнув вина. Ця думка залишилася з ним і хвилювала його. Язик був приємним дотиком і повинен був тиснути на поліцію. Дівчина трохи боролася, але це тільки додало задоволення. Він подумав, чи варто йому наступного разу сфотографувати чи інший трофей – це може бути останній розквіт із кількома кольоровими мазками, щоб завершити його проект.
  Макаллан був представлений і відповів на пару рутинних запитань. Він вивчав її, і якщо О'Коннор зацікавила його, то вона зробила трохи більше, ніж це. Кар’єра, яка могла б статися зі сторінок трилера, і вона з відзнакою пройшла б терористичні кампанії в Північній Ірландії. Той факт, що вона дала свідчення проти колеги, зробив її людиною, яка була готова протистояти зграї; ця думка схвилювала його, і він дуже сподівався, що вони зустрінуться. Якби за ним були О'Коннор і Макаллан, то йому, ймовірно, варто було б подумати про свій ендшпіль. Було б цікаво поспілкуватися з О'Коннором і Макалланом як друзями, поділитися своїми думками і страхами.
  Запитання Белла пожвавили процес, і, звісно, це не було для нього новиною, але він насолоджувався схвильованою спробою ACC дати відповідь. Усі вони були частково відповідальні за те, що він робив, і він вирішив зрушити справу з місця, поки вони не дійшли до нього. Так чи інакше, він зустрінеться з О'Коннором і Макалланом перед останнім кидком кубика.
  OceanofPDF.com
  39
  Майже через два тижні після прес-конференції край поля пробігала лисиця – чорний силует у світлі повного місяця. Він відчув запах, але сховався від шуму, який, як він не міг знати, був зачиненням дверей машини. Він дочекався, доки гуркіт двигуна автомобіля згас у яскравих вогнях Глазго, потім знову обережно рушив до запаху крові, поки не побачив тіло дівчини, зім’яте в кутку поля. Приблизно в десяти ярдах від дівчини він зупинився, понюхав повітря й спробував вирішити, чи повинен стогін змусити його бігти чи чекати. Він зрозумів, що це дуже поранена тварина, тому почекав і повільно рухався. Дівчинка тихо померла приблизно через півгодини, а лисиця обережно підійшла до тіла.
  Коли він виїхав на M8 і повернувся в бік Единбурга, вбивця натиснув ногою на педаль газу, але не так сильно, щоб привернути увагу гаїчників. Якщо він і збирався зробити помилку, то це було б не так просто. Двигун Мерса мав справжню потужність, і йому подобалося відчуття автомобіля, те, як воно оточувало його розкішшю та сяяло серед усіх нудних сімейних фургонів, які він обганяв на автостраді.
  Хлопчик-гонщик проїхав повз нього, і він подивився на двох чавів, що сиділи попереду. Прищава шкіра, половина мозку між ними та пара бейсбольних капелюхів зробили їх тими, ким вони були. Вони з ревом промчали повз Merc, безсумнівно, відчуваючи тріумф, залишивши позаду розкішні колеса. Він усміхнувся, дозволяючи їм повеселитися. Що ще вони мали в своєму маленькому жалюгідному житті? Їм, мабуть, пощастило б дожити до сорока.
  Він дзижчав від лагодження дівчини в полі, і він хотів би побачити обличчя О'Коннора вранці, коли CID Глазго зателефонувала, щоб сказати, що вони закінчили свою ділянку. Він знав, наскільки це ускладнює роботу поліції, і її територіальність, безсумнівно, вступить у гру. Хлопці з Глазго подумали б, що команда Единбурга не готова до роботи, і так продовжувалося. Тим часом, зміщення центру уваги означатиме, що він матиме шанс завершити ще кілька візитів до ендшпілю. Він переконався, що залишив дівчину там, де її швидко знайшли, і було очевидно, що це поле було популярним маршрутом для прогулянок удень.
  Він забронював місце в пристойному готелі в Единбурзі, а не повертався відразу додому, де міг залишити забруднення від дівчини. Він платив готівкою, залишав вигадане ім’я та прибирав у готелі, перш ніж позбутися свого одягу. Йому подобалися готелі та всі таємниці, які вони зберігали.
  Коли кайф пройшов, він швидко втомлювався, і йому потрібно було спати. Раніше він трохи вживав кокаїн, але, як і все інше, це йому набридло. Це було краще: інтенсивний кайф, який це дало йому, і додаткова перевага, що він міг проганяти та повторювати зображення у своїй свідомості, коли він закінчив. Хоча незабаром навіть це почне йому набридати, тож йому доведеться планувати грандіозний фінал, щоб ніхто не забув, хто він такий.
  OceanofPDF.com
  40
  Учитель-пенсіонер йшов стежкою, кликаючи свого старого спанієля й дивуючись, як він міг так довго мати собаку, яка все ще ігнорувала кожну його команду. Однак він любив її, і вона була його паличкою-виручалочкою після смерті його дружини.
  Повітря було чистим, і він ніколи не втомлювався від лісу, рідко пропускаючи ранкову подорож. Дві-три години з собакою зробили решту дня легкою, а майбутнє менш страшним.
  Він зупинився й витер носа, знову проклинаючи її. Вона гавкала без перерви, і це означало кроля, лисицю чи щура.
  Зрештою він знайшов її на узбіччі поля.
  «Заради Божої любові ти відмовляєшся від цього?»
  Він засміявся зі слів, які майже щодня переказував собаці, напружено став на коліна й потер її мокру спину.
  Давай, дівчино. Ми повернемося назад. Ніяких тобі щурів і кроликів сьогодні».
  Він глянув через паркан і побачив купу, що лежала з іншого боку. Він підвівся і проштовхнув гілки молодої горобини, щоб краще розгледіти, побачив те, що залишилося від обличчя дівчини, і вирвав на місці злочину.
  OceanofPDF.com
  41
  Гаркінс похитав головою. «Бля, тепер у нас проблема. Нам будуть команди Weegies, які скажуть нам, що ми не знаємо, що робимо, тому що ми не з Глазго. Блискуче – це все, що нам потрібно. Вони не забудуть, що ми їх обдурили через справу Біллі Дрю».
  Гаркінс подивився на Макаллана; вони обоє хотіли повідомити О'Коннору хороші новини, але не було нічого. Макаллан заговорив, але лише розповів О'Коннору те, що вже знав.
  — Усі сліди того самого вбивці. Дівчина була вуличною професіоналкою, а рівень насильства схожий на нашого хлопчика. Є ймовірність, що це не він, але на даний момент ми повинні зарахувати її».
  «Щось повідомити, перш ніж я зустріну наших друзів із заходу?»
  «Фелісіті придумала це». Харкінс склав звіт перед О'Коннором. «Ми почали шукати головних підозрюваних. Сьогодні ми збираємось відвідати Джонатана Барклая. Він трохи захоплюється, має Merc, але я вважаю, що той факт, що один із найбільш високооплачуваних адвокатів у країні має Merc, не відправить його на все життя. Зважаючи на це, його історія цікава, і з цим хлопцем є історія. Я пару разів ходив з ним ніс до носа, коли ви обоє тинялися по різних куточках світу, а я охороняв Лотіан і Бордерса. Він завагався, посміхнувся і зробив вигляд серйозного, а потім додав: «З великою повагою».
  Усі посміхалися, але натягнуто – розслідування вдарило по почуттю гумору.
  «Ми не стикалися з ним кілька років, окрім того, що він розірвав нас у суді, і немає сумніву, що він ненавидить поліцію. Деякі адвокати грають на цьому в суді та залишають це після вироку. Деякі з наших найкращих друзів і прихильників навчаються на факультеті адвокатів. Не цей хлопець. Він народився, кричачи, що ми підлаштовуємо людей і маємо інтелектуальний потенціал дощових черв’яків. Він просто не буде грати з нами в м’яч, і, очевидно, у нього, мабуть, є якісь дитячі спогади про те, як він зайшов до своєї матері, коли місцевий констебль розмазав їй макіяж. Я просто вигадав це до речі, але ви ніколи не знаєте. Що б не сталося, цей хлопець — ворог, і всі найкращі негідники йдуть до нього за порадою. Йому це подобається, і це його слабкість. Він думає, що він пожежобезпечний, але кілька разів ледь не запливав у поле нашого зору. Ми знаємо, що він трохи випив кока-колу, але хто ні, і було б занадто багато проблем, намагаючись виправити його за п’ятдесят фунтів стерлінгів порошку. Головне, що на пару випадків, коли нападали на профі, він виявлявся як гравець. Я брав участь в одному з них, і чесно кажучи, ніколи не було звинувачень, що він образив дівчат, але він любив принижувати. Деякі з професіоналів описали його як мерзотного виродка, але це те, що ми могли зрозуміти».
  — перебив О'Коннор. «Що ти думаєш, Мік, чи це марна трата часу?»
  «Я думаю, ви ніколи не знаєте, але більшість крипів, які ми обробляємо роками, демонструють ознаки та шаблони поведінки. У мене були з ним сутички, і він вважає мене за поганого в поліції, тож я думаю, що головний розвідник має бути хорошим поліцейським, а я залишусь поганим».
  «Звучить як хороший план. Піди забери його, але тримай мене в курсі, тому що перше, що він зробить, це подасть скаргу, а нам це потрібно, як діра в прислів’ях. Робіть це правильно або не робіть взагалі – і, будь ласка, не нападайте на нього».
  Гаркінс почухав підборіддя, яке забув поголити того ранку, бо Янг попросив його залишитися в ліжку ще на десять хвилин.
  Макаллан узяв Гаркінса під руку. «Я подбаю про те, щоб він поводився». Вона вивела його з дверей і озирнулася на О'Коннора. «Решта підозрюваних, схоже, мають алібі, тому я сподіваюся, що він цікавий».
  О'Коннор знову задумався про Ґрейс Макаллан. Більшість детективів боялися б зустрічатися з високопоставленим адвокатом, який ненавидить поліцію, який завдасть їм якнайгірших клопотів. Не вона – вона смакувала. Що було з цією жінкою? І, гадав він, чи можна закохатися в таку, як вона?
  
  Гаркінс був правий у своїй оцінці детективів у Глазго. Якби О'Коннор не знав краще, він би присягнувся, що вони підробляли як імітатори Таґгарта. Вони просто не слухали, і це був старий поділ на схід і захід – вічна фішка на їхніх плечах, що місто розміром у половину Глазго було столицею, містило парламент, резиденцію закону та один із будинків для відпочинку королеви. в Шотландії. Зрештою він нагадав їм, хто був старшим офіцером у кімнаті, і це, здавалося, їх трохи заспокоїло.
  Коли вони повернулися до рівного ігрового поля, усі згадали, що займаються не лише шліфуванням свого его, і О’Коннор пояснив, наскільки велика проблема.
  «Дивіться, хлопці, у нас є хтось, хто біжить. Психологи кажуть нам, що цей хлопець сподівається, що його спіймають, і наповнює свої чоботи, поки може. Проблема в тому, що ми думаємо, що він також дуже розумний, і в цей момент він диктує історію. Він знає, що ми повсюди на вулицях Единбурга, і будь-хто, хто дивиться на професіонала, залучається. Він цілком міг почати подорожувати, і наші дослідники та аналітики вважають, що він, можливо, нападав на жінок по всій Великобританії протягом деякого часу. Ці напади ніколи не були пов’язані, тому що, чесно кажучи, це були серйозні напади на повій, і це не привертає нашої уваги. Тепер можна подумати, що деякі дівчата дали б кілька підказок, але він пішов на наркоманів, які були на вулиці, з їхніх черепів, тож те, що ми маємо, є неоднозначним, і нам просто доведеться почекати та побачити. Я знаю, що ти збираєшся запитати про дівчину, у якої відсутня частина язика. Знову ж таки, ми не впевнені, але припущення полягає в тому, що їй вдалося звільнитися від якоїсь образи, яка потрапила йому в точку, і це була його відповідь. Хто знає?
  Повітря швидко прояснилося. О'Коннор знав, що Глазго випустило одних із найкращих детективів у Великій Британії, не кажучи вже про Шотландію, але, як і на їхній батьківщині, їм доводилося час від часу виганяти свої образи, звідси їхні перші суперечки. Вони мали справу з більшою кількістю гангстерів, ніж було потрібно одному місту, але постійно забували, що це не давало їм Богом даного права керувати всім. Йому було цікаво, як це вийде, якщо чи коли з’явиться об’єднана шотландська сила.
  Старший детектив Глазго Джордж Діллон пояснив, що вони мають на даний момент, і визнав, що це небагато. Проблема полягала в тому, що могла виникнути проблема з ідентифікацією останньої жертви. У інших дівчат на вулиці було відчуття, що вона щойно приїхала зі Східної Європи. Кілька з них думали, що її звуть Анна, і на цьому все закінчилося.
  «Вважається, що її сутенерами є албанські погані хлопці, і якщо це ті, кого ми вважаємо, то у нас більше шансів виграти в лотерею, ніж витягнути з них слово. Ми надіслали повідомлення до Інтерполу з фотографіями, але не затамуйте подих над цим».
  Дівчина була в надто великій халепі, щоб викласти фотографію в пресу, але це було найменше з їхніх турбот. Наприкінці дня Стратклайд погодився створити групу для розслідування вбивства в Глазго, до якої увійшли б офіцери зв’язку з Единбурга. Глазго також долучить офіцера зв’язку до Единбурзького загону, і вони будуть пов’язані комп’ютерною системою HOLMES.
  О'Коннор розповів їм про Джонатана Барклая, але лише для того, щоб спробувати подати щось позитивне на стіл. Детективи з Глазго затихли, але принаймні зрозуміли, що О'Коннор не такий безпідборідний недотепник, якого вони очікували.
  Зустріч завершилася рукостисканням, і О'Коннор відчув, що мати цих хлопців на стороні не так вже й погано. У нього не було жодного сумніву, що якби винуватець був на ділянці Глазго, вони докладуть усіх зусиль, щоб його схопити, і це все, що він міг попросити.
  OceanofPDF.com
  
  42
  Макаллан і Харкінс зупинилися біля великої купи каменю, яка була домом Джонатана Барклая. Це був один із найбільших і найкращих будинків у районі Ґрейндж в Единбурзі, неподалік від будинку, де кар’єра Біллі Дрю перервалась і повернулася до кількох років усередині – тихий, гарно спроектований і побудований у епоху, коли так багато думали. і ремесло було розміщено назовні як всередині будинків для найкращих – або іноді найбільш корумпованих – в Единбурзі. Чарівність старого світу просто не виправдала це.
  Макаллан стиснула зуби й намагалася не озлобитися на те, що чоловік, який захищав найгірших персонажів, які тільки могло створити суспільство, має бути винагороджений такою демонстрацією багатства. Будинок домінував навіть у Grange, але тоді він відображав свого власника, який домінував у своїй частині ландшафту Единбурга.
  «У цьому світі просто немає справедливості, старший інспектор».
  Макаллан погодився, але не сказав цього. «Ходімо, зайдемо туди і спробуємо не покласти в кишеню столове срібло».
  Діана Барклі була одружена з Джонатаном Барклаєм занадто довго, але вона була там, де була. Вона сьорбала свій чай «Ерл Грей» і дивилася на першу сторінку «Шотландця» . Насправді вона не читала це, лише невиразно дивилася на заголовки, тому що її розум був деінде, повторюючи ту саму думку, яку мала майже щодня. Вона жила в домі, про який переважна більшість душ у місті могли лише мріяти, але це не приносило їй радості. Роками вона витрачала гроші на будинок, думаючи, що кожне нове придбання раптом поверне ключ і відкриє двері до її щастя.
  Вона вийшла заміж за Джонатана Барклая, коли він був молодим, дуже амбітним адвокатом, а вона була молодим, досить неамбітним адвокатом. Коли вона побачила, як він працював у суді у своїй сукні та перуці, вона була вражена, хоча його сім’я була на кілька сходинок нижче в соціальній драбині від її племені з хорошими зв’язками. Він мав досягти успіху — це був факт, і вона хотіла мати всі атрибути, але точно не хотіла працювати на них сама. Вона походила з найкращої групи, і він бачив у ній ідеальну другу половинку для свого прагнення до вершини. Жоден із них ніколи не вважав любов вирішальною для стосунків, хоча час від часу вони промовляли це слово, просто для ефекту.
  Вона відпила чаю, і її серце знову завмерло від жахливої правди, що всі їхні стосунки були лише засобом реалізації їхніх амбіцій. Дім, який справляв враження майже на кожного, хто проходив крізь його двері, був позбавлений приємних спогадів, які можуть жити навіть у найскромнішому місці. Вони народили сина, а потім доньку, якій дали все, що можна було купити за гроші, але відчували брак тепла й ласки.
  Він зав’язувався з іншими жінками на ранній стадії шлюбу, і вона добре це усвідомлювала, але на той момент для неї це не мало значення. Вона ніколи не брала іншого чоловіка, і зараз шкодує про цей вибір. Відкриття того, що він використовував повій, було тим, що завдало болю. Справи — це одне, а спілкування з жінками, яких Діана Барклі вважала шкідниками, — зовсім інша справа.
  Дзвінок у двері злякав її; вранці вона мала відвідувачів. Вона подивилася в дзеркало і побачила бездоганну жінку середніх років, яка незабаром постаріє. Вона переконалася, що нічого не на місці, і відчинила важкі дубові двері.
  Гаркінс простягнув до неї свою службову картку. Вона часто задавалася питанням, як би вона відреагувала, якби зателефонували місцеві поліцейські, але почувалася спокійною й усміхалася так, як залишалася для персоналу. Перше враження було для Діани Барклай головним, і якби Гаркінс не показав ордерну картку, вона б прийняла його за продавця від дверей до дверей. Хоча ця жінка була чимось іншим, і вона визнала силу характеру, коли побачила це, а це означало, що вона не любила Ґрейс Макаллан ще до того, як вони обмінялися словом. Вона виробила звичку не любити таланти в жінках.
  Вона була ввічливою, проігнорувала Макаллана та поговорила з Харкінсом, який пояснив, що вони беруть участь у звичайному розслідуванні та хочуть поговорити з її чоловіком.
  — Я розумію, що під рутиною ви маєте на увазі напади на вуличних дівчат. Будь ласка, заходьте».
  Макаллан намагався пояснити Діані Барклай і чому вона одразу пов’язала їхній дзвінок із нападами. Вона не здавалася анітрохи здивованою, побачивши їх – ніби вона точно знала, чому вони тут. У більшості випадків виникали б запитання — і гнів, що детективи могли прийти до дому людей, які не вважали, що живуть за тих самих обмежень, що й решта платників податків. Вона вирішила вторгнутися в розмову, і Харкінс, прочитавши ситуацію, дозволив їй.
  — Вибачте, що турбую вас, місіс Барклі, це стосується тих дівчат, і нам потрібно поговорити з вашим чоловіком. Але ви, здається, чекали нас – чи можу я запитати, чому?»
  Барклай якусь мить подивився на Макаллан і спробував кинути на неї погляд, який передав її презирство. Можливо, у неї був шлюб без кохання, але життя в одному будинку з чоловіком, який із задоволенням нападав на поліцію, відбилося на ній. Вона чула, як Гаркінс представив Макаллана як головного інспектора, але не змогла встояти перед дитячим ударом.
  «Ну, констебль, я дивилася прес-конференцію, мій чоловік їздить на «Мерседесі» і відвідує повій. Я сподіваюся, що саме тому ви підійшли до моїх дверей. Але він бере участь у справі в Глазго і повернеться сюди лише завтра. Він був там кілька днів, тож я припускаю, що це ще одна причина, чому ви можете його побачити, враховуючи останній інцидент. Я сам юрист за освітою, тож знаю, як ці речі працюють».
  Макаллан посміхнувся, дивлячись на дешеву копію її рангу, але вирішив відмовитися від цього. Жінка намагалася відреагувати, і вона точно не простягала її їй на тарілці. Вона дозволила б їй поки що грати господиню садиби.
  «Добре, ми залишимо наші номери, і, можливо, ви зможете змусити його зателефонувати нам, щойно він повернеться в місто. З огляду на те, що ви знаєте, що ми розслідуємо, я повинен сказати, що нічого, крім того, що ви згадали, привело нас до ваших дверей. З цієї точки зору це рутина, і ми повинні пройти через рухи. Зазвичай ми нічого не сказали б вам до зустрічі з вашим чоловіком, але, враховуючи, що ви знаєте, про що йдеться, чи зможете ви підтвердити, де він був у ті дні, коли відбулися напади?»
  Гаркінс подивився на Барклі й задумався, що змусило її прокинутися вранці. Вона була одягнена під зав’язку, сиділа просто на краєчку сидіння, схрестивши щиколотки та склавши руки, ніби вона була довбаною королевою, яка дає слугам їхні інструкції на день. І все-таки його підбадьорювало те, що Джонатон Барклі змушений був з нею миритися; це не дивно, що він платив профі за трохи компанії, що стосується Харкінса.
  Знову ж таки, враховуючи, що я знаю, як це працює, я міг би бути відвертим. Я ділю цей будинок зі своїм чоловіком, і якби я запросила вас озирнутися, чого я точно не збираюся робити, то ви б зрозуміли, що ми живемо в окремих кімнатах. Ми розмовляємо вранці і іноді навіть відвідуємо дивні заходи разом заради зовнішнього вигляду, але це так само інтимно, як і наше життя. У мене є своє життя, у нього своє, і я абсолютно не знаю, де він може бути в будь-яку ніч чи день, якщо ми не були разом на одному з тих рідкісних заходів».
  Макаллан вирішив трохи поштовхнути. «Чи є ще хтось у родині, хто міг би допомогти? Я думаю, у вас є син і донька?
  Барклай здригнулася, але швидко оговталася, і її рот стиснувся. Харкінс і Макаллан побачили жінку, яка була дуже, дуже напружена, і задумалися, що це за історія. Вони зрозуміли, що її відповідь означала, що це буде важко, і, безсумнівно, Джонатон Барклай QC збирався вибити двері в штаб-квартирі, коли дізнався про їхній візит.
  «Мій син живе в місті; моя дочка живе і працює в Нью-Йорку. Я розмовляю зі своєю дочкою по телефону щотижня, але вона мало або зовсім не спілкується з батьком. Мій син приходить до будинку, але він також не близький до свого батька, тому я не розумію, як вони можуть вам допомогти».
  Макаллан вирішив залишити це там і подумати над цим. Вони без тепла подякували і поїхали, потім сіли в машину і подумали, перш ніж завести двигун.
  Гаркінс порушив мовчанку. «Ісусе, довгі зимові ночі, мабуть, пролетіли в цьому довбаному місці».
  Макаллан кивнув: «Ну, він стане розлюченим КК, коли дізнається, що там сьогодні обговорювалося. Очистіть столи від інших речей, я хочу розібратися в цьому, перш ніж зустрітися з містером Барклаєм.
  OceanofPDF.com
  43
  Макаллан вийшов зі штабу відразу після дев'ятої і зрозумів, що це ранній фініш. Її ноги були важкі, і єдине слово, яке вона могла придумати, щоб описати свої почуття, було «збиті». Вона вирішила кинути виклик своєму тілу та піти назад до квартири. Вона тижнями майже не бачила тренажерний зал і зрозуміла, що Північна Ірландія — не єдине місце у світі, де життя може бути важким. Все це лайно, і все ж вона відчувала, що опинилася в потрібному місці.
  Вона йшла потемнілими грузинськими вулицями і зрозуміла, що закохується в людину і місто. У цьому місті тхнуло минулим. Силуети на горизонті виглядали швидше як уява, ніж реальність, а Старе місто було сповнене легендами та привидами. Чого ще може бажати жінка? Вона подумала, як це дивно, що в Единбурзі загинуло більше людей, ніж у Белфасті, але їхні репутації зовсім інші.
  Її телефон затріщав у кишені, і вона здогадалася, що це Гаркінс, який задихався від бажання випити й зловтішав про Діану Барклай. Вона побачила «JJ» на екрані та зупинилася – вона була надто втомлена для іншої проблеми чи розвитку подій; впевнений, що він дзвонив, щоб сказати, що сталася ще якась трагедія, і чому вони всі просто не порізали собі зап’ястя.
  «Джон, будь ласка, не погані новини».
  «Христе, це означає мій дзвінок?» Я так втомився, що не можу думати, і запитав себе, чи не хочеться тобі поїсти від чоловіка, який тобою знехтував?»
  «Я заінтригований, так би мовити, але це з обережністю».
  «Добре, ти мені подобаєшся, і ти спав зі мною, тому я думаю, що тут щось є. Як справи?»
  «Це не так цікаво, але давайте послухаємо решту – і краще, щоб це було добре». Вона посміхалася, незважаючи на втому.
  «Добре, я хотів би переспати з тобою знову, але проблема в тому, що ми детективи — обидва невротики, обидва працюють над справою, яка, ймовірно, призведе нас знову в уніформу, і обидва виснажені та встають о шостій до початку все заново. Те, що я збирався запропонувати, є досить нетрадиційним, але що, якщо я прийду до вас, оскільки це близько, я принесу пляшку вина, а потім ми ляжемо спати, як стара подружня пара, тому що, чесно кажучи, головний інспектор, я хочу to cuddle in and crash out. Це, мабуть, найгірша пропозиція, яку ви коли-небудь отримували, але на даний момент це моя найкраща. До речі, я, мабуть, приснюся поганим сном, уявляючи себе в формі, коли все піде не так. Ти ж знаєш, що я позер».
  «Добре. Хоча ти знімеш шкарпетки, інакше угода зіпсується».
  Будь-якого іншого разу вони обоє уникнули б цього. Обидва усамітнювалися, коли було важко, і це їм подобалося, але сьогодні… сьогодні їм обом потрібно було щось інше.
  Коли вона відчинила двері, і він похитав перед нею вином, вона відчула його втомлений запах. Це було непогано; Зрештою, це був той хлопець, який був ходячою рекламою чоловічого догляду, але там був мускус замість одеколону за п’ятдесят фунтів, і це було схоже на інтимну близькість. Звичайно, їй самій потрібно було трохи помитися, але це зробило момент ще кращим.
  «Заходьте. Я просто радий, що ви тут».
  Вони пили вино, розмовляли всюди і ховалися від денної роботи. Вона знайшла ще одну пляшку, і до півночі вони трохи розслабилися. Вони поцілувалися, лягли спати і, як каміння, заснули без кохання.
  Вони не повинні були.
  
  Вона була в барі Crown у Белфасті. Деякі люди кажуть, що це найкрасивіший паб у світі, і він мав бути претендентом. Макаллан це сподобалося, але їй довелося накласти півтори тонни макіяжу та частково замаскуватися на випадок, якщо хтось із Прово впізнає її, а на шляху буде ASU. Вона не хотіла померти в пабі на очах усіх цих свідків. Коли вона померла, вона хотіла побути сама.
  Вона замовила пінту Гіннеса – а що б ви ще замовили в Короні? Томмі Дойл увійшов у двері, але це був молодий Томмі, підтягнутий і сильний.
  — Хочеш пінту, Грейс? запитав він. «Немає жодних прикрощів, що ти SB і все це». Війна для нас обох закінчилася, тож час випити Гіннеса й зайнятися тим, що залишилося. Не ти вбив мене – я вбив себе. Правда в тому, що хлопці співатимуть про мене роками, тому я не скаржуся. Я був у жаху від спокою, втомлений, хворий і не мав довбаного уявлення, що я збирався робити. Продовження війни — це все, що я мав. У будь-якому випадку, ура!» Він сьорбнув пінту й вийшов за двері.
  Вона підняла голову з подушки, і О'Коннор застогнав, притягуючи її до себе.
  OceanofPDF.com
  44
  О’Коннор випростався на стільці, і плечі зникли, коли Макаллан розповідав про їхній візит до дому Джонатана Барклая. Як завжди, він нотував, але цього разу не для ефекту – йому було цікаво.
  «Добре, я не можу повірити, що він убивця, але трапилися дивні речі, тому хто знає? Що б не трапилося, ми отримаємо зенітну оборону, і я просто здивований, що він уже не отримав скарги на команду гумових каблуків. Просто робіть це за підручником і переконайтеся, що ви не вживаєте жодних нових дій проти нього, не пропустивши це повз мене. Що ви збираєтеся робити далі?»
  Макаллан все добре продумав і знав, що О'Коннор мав рацію – це повинно бути за книгою, але якщо він відмовиться співпрацювати, їм доведеться потріскати його кліткою.
  «Ви знаєте, в чому проблема, і я думаю, що ми всі можемо здогадатися, що станеться. Якщо його резюме правильне, тоді він розповість нам якомога менше, і якщо все, що ми маємо, це те, що він використовує професіоналів і їздить на Merc, тоді це нікуди не приведе, але реакція дружини була дещо іншою. Вона просто не повинна була поводитися так, як вона діяла, тому я хотів би спробувати її знову, якщо він відмовиться співпрацювати. Тим часом я залучив до цього аналітиків і дослідників, щоб перевірити, чи є щось, що ми знаємо про нього, що можна пов’язати з іншими справами. Наприклад, він відомий і трохи зірка в юридичному світі, тому, якщо він з’являється десь ще в країні, це, як правило, згадується десь у відкритих джерелах. Якщо ми зможемо показати, що він був у цьому районі в той самий час, коли стався один із нападів, це може дати нам початок. На даний момент ми нічого не робимо і чекаємо, чи він зв’яжеться з нами. У нас недостатньо, щоб залучити його, тому, безсумнівно, він вибере місце, якщо взагалі погодиться».
  О'Коннор кивнув у бік Харкінса, щоб перевірити, чи має той щось додати.
  «Він буде на зв’язку, але це буде важко. Я ж казав тобі, що мав з ним сутички. Я таки вліз йому під шкіру, тому, можливо, ми можемо цим скористатися, але я думаю, що нам варто повернутися до вуличних дівчат і подивитися, чи хтось із них знає його. Це дуже довго, враховуючи, що більшість із них половину часу вживають наркотики до зав’язки, але інколи їм це вдається. Він стовідсотковий містер Суаве аж до сивих скронь. Інформація, яку ми мали раніше, полягала в тому, що він використовує ескорт високого класу, але іноді він любить забирати їх на вулиці. Мене завжди дивувало те, що газети нічого не повідомляли, але вони так само добре, як і ми, знають, що він буде справжнім ворогом. Крім того, я думаю, що ми повинні зайнятися цим зараз, тоді, якщо це ні до чого не приведе, це ні до чого, але чим швидше ми дізнаємось, тим краще. Ми або робимо на ньому справу, або виключаємо його з системи. І останнє, я хочу нагадати тобі, що я більше не сексист, тепер я половинка пари, але цей хлопець буде зацікавлений у Грейс, і я відчуваю, що що б не сталося, він буде принаймні підтримувати спілкування».
  Макаллан усміхнувся, почувши це зізнання. «Боже, коли ти перестав бути сексистом? Дивовижно, що може для вас зробити старший аналітик».
  О'Коннор збирався закрити, але Макаллан не закінчив. «Я просто думаю, що ми не повинні забувати, що, що б не трапилося, цей хлопець, здається, погано ставиться до жінок, навіть якщо він не вбивця. Він звучить як чистий виродок, тому ми йому нічого не винні. Він належить до вершків Единбурзького суспільства і є опорою правового істеблішменту. Я думаю, що якщо ми хоч щось зашкодимо йому, тоді ми повинні цим скористатися».
  О'Коннор поворухнувся на своєму сидінні й побачив, що це було щире благання, але він був достатньо стратегом, щоб знати, що неправильний крок проти Джонатана Барклая може коштувати і їм, і силі. Барклай із величезним задоволенням побив би поліцію, особливо якби він водночас міг зіграти роль жертви.
  — Я розумію, Грейс, але з цією проблемою пов’язано багато проблем, і нам усім потрібно поговорити одне з одним, щоб отримати найкращий результат. Подивіться на це так: якщо він вбивця, це буде кошмаром, намагаючись це довести. Він захищав десятки справ про вбивства і точно знає, як ми будемо вести розслідування і що шукатимемо. Позитивним є те, що він людина, і така кількість злочинів означає, що він повинен був зробити помилку десь на цьому шляху».
  Гаркінс підвівся; йому потрібен був тютюновий удар. «Амінь». Янг тиснув на нього, щоб він відмовився від педиків, і він робив усе можливе. Він досить добре знав, що зробили з ним роки куріння та зловживання алкоголем, але це було важко. Великим подивом для нього було те, що він навіть хотів спробувати, і вперше, як він пам’ятав, він з нетерпінням чекав чогось вартого. Велике занепокоєння полягало в тому, що він хотів, щоб це тривало, і він не звик чекати хороших речей у своєму житті.
  О'Коннор вирішив, що було б розумно проінформувати ACC, перш ніж турбувати Барклая. Він не дуже цього хотів, але знав, що це буде використано проти нього, якщо лайно потрапить у вентилятор, і він тримав це при собі. ACC просто чекав свого шансу вдарити його, і це розслідування, ймовірно, дало йому всі необхідні шанси.
  Макаллан пішла в їдальню не за вологим мулом, який вони рекламували як каву, а щоб прокрутити все це в своїй голові. Вона постійно думала про Джекі Белл, але не могла зрозуміти, чому. Єдине, що вона знала, це те, що вона не хоче втрачати з нею зв’язок. У Північній Ірландії вони використовували витоки інформації в пресу як ще один спосіб довести справи до кінця, а там, де це було необхідно, завдати шкоди людям, яким потрібно було завдати шкоди. Більш ніж одна політична кар'єра припинялася після того, як їхні нічні звички відмовилися від доброзичливого репортера. Вона подумала, що Белл міг би оцінити інсайдерську інформацію про містера Барклая, залежно від того, що вони зможуть розкопати.
  
  Повернувшись у свою квартиру, Макаллан двічі брала слухавку і знову клала її, поки їй не виникало ідеї надати Беллу більше внутрішньої інформації. Ще щось її турбувало, але це було нечітко, і вона не могла зрозуміти, в чому проблема.
  «На біса». Вона взяла платіжний телефон, який купила, зателефонувала на номер Белла й заплющила очі, усе ще намагаючись зрозуміти, чи бути з нею гарною ідеєю, чи це просто створює ще одну проблему в її житті.
  Коли Белл відповіла, звук її голосу заспокоїв і збентежив Макаллана водночас. Вони поспілкувалися, і Белл був щиро радий почути від Макаллана, але вони обидва знали, що у розмові було щось більше.
  «Слухай, у мене був поганий день, і я впевнений, що у тебе також, враховуючи те, що ти задумав, тож як щодо гарного червоного вина за мій рахунок?» Я все ще можу спіймати неліцензію, тож ви можете або прийти сюди, або я швидко стрибну на чорний і підійду до вас. Звучить добре?
  «Це звучить ідеально, і ось угода – ви отримаєте вино та таксі, і це дасть мені час прийняти душ, відкрити пакет чогось і запхнути його в мікроскоп».
  «Я вже в дорозі».
  OceanofPDF.com
  45
  Макаллан загорнув її в халат, потер їй мокре волосся й подумав про те, щоб провести час із Джоном О’Коннором. Час по-справжньому пізнати один одного – а не цілодобову одержимість, яку вони зараз мали з хворим виродком, який любив катувати жінок.
  Але не сьогодні ввечері.
  Вона відчула укол провини, тому що до її дверей прийшла Джекі Белл, а в її животі грав нервовий оркестр. Вона подивилася в дзеркало й зажурилася над темними колами під очима, вирішивши, що це, мабуть, різке світло над дзеркалом у ванній.
  «Яка ти, до біса, Грейс?» Вона зробила гротескне обличчя й усміхалася у відповідь своєму відображенню, коли стук у двері її злякав. Вона не була готова, і план полягав у тому, щоб хоча б виглядати менш виснаженою, ніж вона. Вона зітхнула. — Тоді немає часу на Поліфілу. Сподіваюся, ваш вигляд не злякає бідолашну жінку».
  Вона відчинила двері й побачила Белла з пляшкою вина в кожній руці. Макаллан подумала, наскільки ця сцена була схожа на її візит Джей Джея, і оркестр провини знову заграв у неї в животі.
  «Вибачте, я не готовий; Я не думав, що ти приїдеш сюди так швидко».
  Вона почувалася школяркою, і Белл це відчула й скористалася моментом. Вона поставила вино на столик у передпокої й підтягнула Макаллана до себе.
  Макаллан була вражена раптовістю всього цього, але піддалася своїм інстинктам і дала волю почуттям. Наступні пару годин були сном, і в один момент вона пролила сльози, але не від почуття провини чи страху, а лише від задоволення від того, що піддалася власним бажанням. Вона жила контрольованим життям, навіть коли була пов’язана зі своїм коханцем у Північній Ірландії, а негаразди та її власне суворе пресвітеріанське виховання змусили її боятися самої себе та того, чого вона справді хоче в житті.
  Вони тихо лежали, поки Макаллан намагалася зрозуміти, що це означає, але на мить їй стало тепло, задоволено й не хотілося рухатися. Белл дрімав кілька хвилин, і був лише натяк на дуже тихе хропіння. Макаллан усміхнулася й відкинула волосся з чола, а Белл прокинулася, усміхаючись Макаллану, підтягуючись на лікті.
  «Не хвилюйтеся. Нам не обов’язково бути закоханими, чи одружуватися, чи щось інше – і, ради Бога, не відчувайте себе винними! Я знаю, що в Північній Ірландії немає лесбіянок, але з тобою все буде добре. Мені здається, ти просто трохи заплутався, і, можливо, це допоможе тобі прояснити це в голові».
  «Це було дивовижно; просто я ніколи раніше не був із жінкою».
  Белл не здивувалася, вона засміялася й легенько поцілувала Макаллана. «Я начебто здогадався про це, але мене більше хвилює те, що вино випарується, тому я піду, візьму келихи та принесу їх назад у ліжко».
  У Белла не було відбою. Макаллан спостерігав, як вона голою йде на кухню, і вирішив, що сьогодні не той вечір, щоб турбуватися про свою сексуальність, хоча зараз вона намагалася зрозуміти термін бісексуал. «Ісусе, що б моя мати, Ян Пейслі та PSNI тепер подумали про мене?»
  Белл повернувся до ліжка з великими келихами червоного вина, і протягом наступних півгодини вони розмовляли й реготали, як підлітки, перш ніж заснути без снів.
  OceanofPDF.com
  46
  Белл намагалася відкрити очі, але запах тостів і кави, що вариться, підштовхнув її, коли вона пройшла до кухні.
  «Боже, ти рано встав. Лише шоста тридцять. Ти завжди такий домашній?»
  Вона підійшла до Макаллана й ведмежа обійняла її. «До речі, дякую за минулу ніч. Це було те, що нам обом потрібно, тож давайте залишимо це на цьому та погодуємо мене сніданком. Зазвичай я просто п’ю сигарет і каву, але якщо ти хочеш бути мамою, то це добре для мене».
  Коли Белл проігнорувала протести Макаллана й викурила свою першу за день сигарету, вона одягла піджак і попрощалася. Не було ніякого відчуття провини, фальшивих обіцянок, і Макаллан зрозумів, що це людина, яку варто знати. Белл обняв її біля дверей і обхопив її обличчя руками.
  «Минулого вечора це було добре, тому, як я вже сказав, ми можемо просто залишити це так. Але якщо ти захочеш мене в будь-який час, просто подзвони – немає жодних умов. Я все одно не з тих, хто втручається, тож, сподіваюся, хто б не був щасливчиком, він зрозуміє, що ти — приз. Усе, що вам потрібно щодо вбивств, просто дайте мені знати».
  Макаллан попросив її повернутися на кухню, налив їй ще кави й розповів, що вони знають про Джонатана Барклая. Белл витягнув ще одну сигарету, хоча Макаллан наполіг на тому, щоб відкрити вікно й дозволити холодному ранковому повітрю розвіяти дим.
  «Ісус. Він довбаний позолочений законник і виродок першого ґатунку. Протягом багатьох років ми чули історії про те, що він грав у гостях і любив дивну повію, але хлопець має дуже хороші зв’язки та дуже обережний. У нього також є кілька дуже поганих людей, які зобов’язані йому послугами, тож загалом він дуже поганий ворог. Я трохи покопаюся, і якщо він стане справжнім підозрюваним, можливо, ми зможемо щось опублікувати в газеті, щоб спробувати стимулювати інтерес».
  Макаллан уже все продумав. «Чому б вам не оприлюднити щось таке, як відомо, що розслідуються низка важливих підозрюваних, включаючи відомого юриста та офіцера поліції?» До речі, останнє вірно, але ми його майже виключили. Ми завжди виявляємо одного-двох поліцейських, коли це повії. Воно ніколи не підводить. Я буду тримати вас у курсі, але у мене є почуття щодо цього».
  Белл викинула залишки кави в горло й попрямувала до дверей. «Треба бігти, але дайте мені знати, як це розвиватиметься. У мене є розповідь про депутата місцевої ради з проблемою алкоголю. Це не принесе мені літературної нагороди, але трохи тримає мене в червоному вині та сидіти».
  Макаллан почувався свіжим і живим, і почуття провини не було, принаймні зараз. Насправді вона відчула, що в ній щось звільнилося, але її здивувало те, що вона не могла дочекатися, щоб знову побачити Джей Джея, і вона була як ніколи впевнена, що хоче провести з ним час.
  Темні спогади про Північну Ірландію почали зникати. Були б ще сни, але вони проходили, і вона почала згадувати, що там теж були хороші речі. Вона думала про свого друга Білла Келлі. Вона розмовляла з ним лише двічі, відколи покинула Белфаст, і обидва рази дзвонив він. Він був її найбільшою підтримкою там, і вона майже відрізала його. Настав час виправлятися.
  Вона підняла слухавку й знала, що подзвонити йому так рано не буде проблемою, хіба що він піде на ранкову пробіжку. Телефон дзвонив занадто довго, і вона вже збиралася покласти трубку, коли відповіла Келлі, але вона почула, що в його голосі щось не так.
  «Білл, це Грейс. Вибачте, я не був на зв’язку, ви знаєте, як це». Вона сказала все це надто швидко.
  Вона сказала йому, що з нею все добре; що їй шкода, що вона проігнорувала його, і що її життя повертається в коло. Відповідь була не від Білла Келлі, якого вона знала; — голос на іншому кінці трубки був тендітним і коливливим.
  «Білле, з тобою все гаразд?»
  «Грейс, я просто радий вас почути – і не переживайте, що ви не зв’яжетесь. Тобі потрібно було викинути це місце зі своєї системи, і я знав це краще за всіх. Я радий, що ви отримуєте нове життя – сподіваюся, з людьми. На жаль, я виявив, що я людина, а не безсмертний. Прово не змогли дістати мене, але лімфома Ходжкіна може. Схоже, моя кар'єра закінчилася».
  Він все це пояснив, спокійний, як завжди, без жодної краплі жалю до себе, але ось чому вона так дбала про цього чоловіка. Вона не могла стримати сліз, намагаючись усвідомити наслідки того, що він їй говорив. Він підкреслив, що їй не варто хвилюватися – він ні про що не шкодує, і інвестиції в його сім’ю окупилися: вони стали тими, на що він сподівався, і Грейс Макаллан теж.
  Вона намагалася говорити і сказала йому, що приїде до Північної Ірландії, щоб побачитися з ним, як тільки матиме час від розслідування.
  «Я стежив за цим, і це звучить як важке. Я пам’ятаю, як ти казав, що ніколи не повернешся до Північної Ірландії, але я знав, що колись тобі доведеться поховати привидів. Це місце невпізнанно покращується, і тепер ви можете взяти пінту Гіннесса майже скрізь. Я кажу майже тому, що багато тих божевільних, яких звільнили згідно з Угодою Страсної п’ятниці, мають десь жити».
  Вони попрощалися й пообіцяли щотижня телефонувати, і що вона повернеться до Північної Ірландії.
  OceanofPDF.com
  47
  Макаллан підняв слухавку. З іншого боку Джонатон Барклай назвався спокійним, ввічливим тоном, що застало її зненацька. Жодної агресії, жодних скарг, усе, що він хотів, це домовитися про зустріч з Макалланом. Вона дала знак Гаркінсу, вказуючи на телефон і промовляючи: «Це він».
  «Чи хочете ви взяти з собою адвоката?»
  Знову відповідь її збентежила – це не буде сценарієм. Він не хотів, щоб хтось із ним був, і був радий прийти до поліцейської дільниці. Вона домовилася про зустріч, поклала слухавку, і Гаркінс підійшов до її столу.
  «Ви впевнені, що описуєте мені правильного хлопця?» Якщо я сильно не помиляюся, то був ідеальний джентльмен, який просто зголосився прийти за власним бажанням. Враховуючи розповідь Джекі Белл сьогодні вранці про підозрюваного адвоката, я думав, що він серйозно розлютився».
  Харкінс виглядав таким же спантеличеним, як і Макаллан. — Це неможливо в цьому світі, Грейс. Це просто неможливо, якщо він це стосується. Напевно, у виродка є якийсь жахливий план. Жодного іншого пояснення».
  
  Джонатон Барклі зупинився біля станції Сент-Леонард і втупився в будівлю з червоної цегли, яка була схожа на мільйон інших, розсіяних на сучасних промислових комплексах по всій країні. І все ж не так погано, як у деяких вигрібних ямах, у які йому доводилося відвідувати своїх клієнтів, коли він був значно молодшим адвокатом із постійними труднощами.
  Чим старшим він ставав, тим більше згадував про ті дні, коли захищав кожного, хто міг принести кілька записок. Зазвичай це були зловмисники, торговці нападами та пограбуваннями та звичайна клієнтура, яка руйнувала шерифські суди майже кожного дня в році. Він ненавидів їх, але був хорошим адвокатом, а отже, хорошим актором. Усі вони вважали його найкращим другом. Він був тим хлопцем, який відповідав на будь-який дзвінок, і не мало значення, який підлий вчинок вони вчинили, якщо рахунки чи юридичну допомогу оплачували вчасно. Протягом десяти хвилин після інструктажу Барклая він переконав їх, що їх підготували Лотіан і Бордерс або будь-яка інша сила, яка підняла його клієнтів. Він увійшов у їхній світ самообману, і йому подобалося звинувачувати поліцейських-свідків у всьому, окрім розв’язання Другої світової війни, насолоджуючись величезною владою, яку мав як адвокат, щоб говорити, що завгодно, кому завгодно.
  Він дорослішав зі своїми клієнтами, і коли зрештою вступив на адвокатський факультет, то пішов у світ, який йому судилося — на велику сцену з театральними перуками та мантіями. Йому вдалося виграти кілька невиправданих справ, незважаючи на всі шанси, і його здатність зачаровувати присяжних означала, що вони забули справжні докази. У нього був дар, за який хороші злочинці заплатили цінні гроші, і справжні погані люди почали наймати його як свого особистого доручення.
  Багато в чому він бачив себе в найталановитіших злочинцях. Можливо, вони не мали користі від його освіти, але для того, щоб потрапити на вершину ліги організованої злочинності, потрібні були м’яча та мужність. У будь-якому іншому житті вони мали б успіх, і він часто думав, що в їхній ДНК, мабуть, є щось особливе — чи це була вада? Вони не відчували ні болю, ні емоцій, коли йшлося про бізнес. Якщо хтось ставав їм на шляху, вони просто знімали проблему або переходили до суперників. Справжня собака їсть собаку.
  Проблема Барклая полягала в тому, що він віддавав перевагу товариству цих чоловіків, а іноді й жінок, а не власному колі друзів чи колег. Він не бачив, щоб це сталося – хвилювання від пиття найкращого шампанського з людьми, які були готові вбити своїх суперників, засліпило його до простого факту. Вони були поза законом, і він був з ними. Він забув, що вони були хижаками – мусив бути; вони досліджували його на слабкі місця, і зазвичай після третьої чарки це було легко. Жінки, які жили в їхньому світі, були для Барклая як наркотик. Він не міг цього приховати, і деякі жінки, які висіли на руках у вищих чоловіків, змушували його тремтіти від збентеження та хвилювання. Він хотів відчути цих створінь, які робили б будь-що з ким завгодно, лише б вони могли здобути готівку. Йому сказали, що поліцейські слідчі часто мають ті самі проблеми з жінками, які були злочинцями або пов’язані зі злочинцями, і тепер він зрозумів чому. Це був заборонений плід, речі, які вам казали не торкатися в дитинстві – все, що нам казали, погано для нас, але ми б взяли, якби ніхто не дивився.
  Торговець наркотиками з хорошими зв’язками, який пішов із суду завдяки люб’язності Барклая, помітив вираз його очей і дав йому те, що він хотів. Він керував кількома високоякісними ескорт-компаніями та доручив одному з них сам використати для укладання угоди. Вона була добре проінструктована про те, щоб переконатися, що Барклай отримує все, що бажає, і відчуває себе особливим. Все, що їй потрібно було зробити, це переконати його, що він непереборний, а потім залишити це на людську слабкість і силу самообману. Наприкінці ночі їй вдалося змусити п’яного Барклая відвезти її до п’ятизіркового готелю та, як бонус для її роботодавця, допомогла йому вперше випити кокаїну.
  Наступного ранку він був сповнений ненависті до себе, і, як і будь-який інший наркоман, він був зачеплений, але він жадав жінок, а не кока-коли. Тут же він вирішив більше не торкатися цукерки в носі, але це не мало різниці для чоловіка, який дав дівчині та вмісту її сумочки. Він зловживав кокаїном – але, чесно кажучи, рідко – і це було добре для його постачальника. Вони хотіли, щоб він був спокійним, коли він їм був потрібен, і під контролем.
  У наступні роки він зрозумів, що може досягти того, що йому потрібно, лише будучи з жінками, які продають свої тіла та душі за гроші. Гангстери ніколи не просили його робити щось інше, окрім захисту незахищеного, і це було нормально для нього. Його проблема полягала в тому, що, незважаючи на всі зовнішні ознаки успіху, він почувався порожнім, невдалим, але він був замкнений на дорозі без поворотів. Для зовнішнього світу він був чимось іншим: великим гравцем і страшним фахівцем із судових залів. Це було місце, для якого він був створений, і навіть його критики захоплювалися його здібностями, якщо не чарівністю.
  Він підійшов до стійки в Сент-Леонард і сказав клерку, що він там на зустрічі з головним розвідником Макалланом. Вся ситуація його непокоїла. Зазвичай такий дзвінок викликав би шторм, але його інстинкти підказували йому, що для нього існує реальна загроза, і вона вже близько. Розумні люди знали, коли боротися, а коли просто тримати позицію. Це був не час для боротьби з місцевою поліцією. Ще ні.
  Макаллан був у диспетчерській і дивився на монітор у передній частині будівлі. — Непогано, Міку, зовсім непогано, але просто занадто гладкий комод. Його волосся схоже на зйомку чоловічої моди».
  — Не мій тип, старший інспектор.
  Коли Макаллан увійшов до кімнати для допитів, Барклай підвівся і подав їй руку. «Головний інспектор, мені приємно з вами познайомитися».
  Харкінс увійшов позаду неї, і хоча обличчя Барклая майже не змінилося, Макаллан помітив там найменші рухи. Він продемонстрував достатньо контролю, щоб показати їй, що він знає, як діяти залежно від обставин. Незалежно від того, чи він ненавидів Харкінса, чи хотів зняти з нього штани, він придушив емоцію, але щось клацнуло, хоча це не було дивним – Мік мав тенденцію справляти сильний вплив на людей.
  — І містер Гаркінс, — додав Барклі. «Я думав, що, можливо, ви вже на пенсії й будете писати мемуари».
  Неможливо було знати, чи він ссав. — Містере Барклай, — упізнав Гаркінс. «Минув деякий час. Подумайте, що востаннє це вбивство на Калтон-Хілл — ваш клієнт пішов від нього, незважаючи на переконливі докази проти нього».
  Барклай посміхнувся й розслабився. Такий вид жартів йому був до вподоби. «Я вважаю, що суд присяжних визнав його невинним, отже, невинним і справедливість відбулася».
  Макаллан достатньо подивився на Гаркінса, щоб покласти край їхньому фехтуванню.
  — Перейдемо до цього, містере Барклай, і, звичайно, ви тут лише як можливий свідок. Карти на стіл, ми знаємо, що ви в минулому спілкувалися з повіями, включаючи ескорт і вуличних дівчат. Ми знаємо, що ви їздите на Mercedes, і зараз просто хочемо поставити вам кілька рутинних запитань. Можливо, ви дасте нам достатньо, щоб ми залишили вас у спокої».
  Барклай усміхнувся, і Макаллан задумався, як часто він практикувався в цьому перед дзеркалом. В іншому житті вона могла б бути вражена, але не цього разу.
  Він кинув свій перший гайковий ключ у роботу. «Я відповім за все, що зможу, щоб допомогти з цими жахливими злочинами. Продовжуйте, старший інспектор, я повністю ваш».
  У Макаллана полізла шкіра. Це було все і нічого. Він розмовляв, зізнався, що користувався повією, і ні в чому не відмовлявся. Він знав, що, як і багато інших, він не міг пояснити, де він був під час терактів в Единбурзі та Глазго, хоча він зізнався, що був у Глазго того дня, діючи для клієнта. Він відкрито говорив про свої стосунки з дружиною і про те, що вона не зможе сказати, що він був удома чи поза ним певного вечора.
  Макаллан не згадував про атаки в інших містах, окрім Глазго, зберігаючи це в резерві, поки дослідники та аналітики не виконають свою роботу. Вона вирішила, що інтерв’ю закінчиться нічиєю, і подумала, що, можливо, їм варто спробувати розкопати ще трохи, перш ніж знову поговорити з Барклаєм.
  Вона поставила останній ряд запитань. «Містер Барклі, я знаю, що ви можете не знати жодної з цих жінок по імені, але я можу показати вам фотографію однієї з дівчат, які пережили напад тут, в Единбурзі». Вона штовхнула через стіл фотографію Полін Йоханссон. І вдруге під час інтерв’ю щось коротко промайнуло на його обличчі, перш ніж воно зникло, але Гаркінс і Макаллан це вловили, і його відповідь знову здивувала їх – нічого з цього не йшло про сценарій.
  «Я знаю цю дівчину, тому відповідь так, я користувався її послугами, але не можу пригадати, коли це було. Ймовірно, тижні чи місяці тому, але я не можу зрозуміти, де».
  Макаллан зрозумів, що вони переїхали туди, куди не мали жодних планів, і те, що послідувало, мало б статися. Реакція Барклая на фотографію Йоханссона спантеличила Макаллана. Ніби якась жахлива правда влучила йому між очі. Що це означало? Вона вирішила поставити ще два запитання. «Я хочу показати вам фотографію дівчини, яку вбили в Глазго. Це не було опубліковано, оскільки на даний момент про неї відомо дуже мало».
  Вона штовхнула фотографію через стіл. «Ви її знаєте?»
  Джонатон Барклі витріщився на фотографію, а потім підвів очі на Макаллана. Щось змінилося в його поведінці. Його плечі опустилися, але він міг копати глибоко, і зберіг самовладання. Макаллан майже захоплювався тим, як він усе це впорався, і зрозумів, що вона знала відповідь на своє запитання ще до того, як він заговорив. Це було в його очах.
  «Я знаю, що це прозвучить жахливо, але так, я також знаю цю дівчину. Хоча я повинен сказати, що цілком можливо, щоб чоловік, який користується послугами цих дівчат, був з ними обома і не був винуватцем».
  Макаллан знав, що якби вони були в суді, він був би першим, хто висміяв би таку відповідь.
  «Знову ж таки, я думаю, що це було кілька тижнів тому, і я підібрав її на вулиці».
  Макаллан поставив їй останнє запитання: «Ви той чоловік, який напав на цих жінок?»
  «Ні, і я дійсно не хочу більше нічого говорити сьогодні».
  Макаллан відкинувся на спинку стула й подивився Барклаю прямо в очі, а той урвався першим, дивлячись у свої руки. Макаллан завершив інтерв’ю, а потім поговорив з Харкінсом в іншому офісі. «Я думаю, ми повинні припинити це на даний момент. Що ти думаєш?
  «Мені добре. Я не знаю, чи зможу я змиритися зі сказаним. Скоро ми можемо мати достатньо, щоб затримати цього хлопця. Я впевнений, що я мрію. Якого біса він зізнається, що знає дівчат?» Гаркінс похитав головою. «У будь-якому випадку єдине, що нам потрібно зробити, це запитати, чи він дозволить нам подивитися на машину, і якщо він відмовиться, ми мало що зможемо зробити на даний момент, але я думаю, що Джей Джей захоче, щоб її забрали якомога швидше». Він знову похитав головою. «Я просто не розумію, що чую».
  Харкінс виглядав так, наче хтось вкрав його гаманець.
  Ти в порядку, Мік? Ви виглядаєте трохи виснаженим. Я думав, ти був би щасливий, побачивши старого Вельзевула, який там розвалюється.
  Гаркінс не посміхнувся і не спробував. «Я просто не можу зрозуміти це; це не те, як він грає».
  Вони повернулися до кімнати для допитів і виявили, що Барклай майже відновив втрачений самовладання.
  «Гаразд, поки що все», — сказав йому Макаллан. «Ви дуже допомогли. Зрозуміло, що ми захочемо побачити вас знову, і якщо ви хочете щось запитати, тоді продовжуйте. Поки я не забуду, чи є можливість поглянути на вашу машину? Ви знаєте, що можете відмовитися, але ми завжди просимо».
  Тоді гра втретє змінила напрямок у просторі інтерв’ю. «Вибачте, і, очевидно, ваші колеги не сказали вам, але мою машину вкрали минулої ночі. Наскільки мені відомо, його досі не знайдено».
  Вона не могла цього стримати. «Ви повинні тягнути мене за ногу. Це найстаріший у книзі».
  Барклай відкинувся на своє місце; він знав, який ефект це матиме.
  «Я знаю, як це виглядає, але можу вас запевнити, що машину викрали. Як ти думаєш, я був би настільки дурний, щоб скористатися власною машиною, якби я був тим чоловіком, якого ти шукаєш? Я бачив розголос, як і всі інші».
  Макаллан взяв контроль. Відповіді Барклая зробили його головним підозрюваним, і їм потрібно було скласти план дій, перш ніж він зможе подбати про будь-які залишки доказів. Хоча вона особисто не думала, що він був убивцею, вони не могли ігнорувати лінію розслідування, і коли Барклая випровадили, вона подзвонила О'Коннору, щоб домовитися про зустріч.
  
  Барклай пішов до свого таксі. Правда почала його розчавлювати, і за нормальних умов він знав би, що робити далі, але не цього разу. Машина, яку викрали, виглядала погано, і якби він був повсякденним поганцем, його б уже кинули в камеру.
  Частини його минулого пропливали в його уяві; наче формується нове життя, сума його частин об’єднується і зливається в щось, що його лякає.
  Він відкрив очі і зрозумів, що майже вдома. Він ніколи не піклувався про будинок інакше, ніж як про товар, який зміцнював його імідж, але він хотів, щоб зараз він був домом. Він почувався солдатом, що стоїть перед битвою, раптом знайшовши бога, в якого ніколи не вірив, і боявся, що в світі немає нікого, хто міг би або хотів би підставити йому плече.
  Проблема полягала в тому, що він не знав, чому боїться.
  OceanofPDF.com
  48
  Макаллан і Харкінс сиділи в кабінеті О’Коннора, і він слухав, не перериваючи їх, доки вона не закінчила свою розповідь.
  «Що ти думаєш?» запитав він її. «І я в порядку з інтуїцією».
  Макаллан знав про небезпеку відволікатися на те, що здавалося природним напрямком розслідування. Так часто під час розслідування вбивства те, що здавалося очевидним, виявлялося цілковито хибним. Траплялися збіги, і на полювання потрапляли невинні люди.
  «Я думаю, що він вартий того, щоб залучити команду до повного робочого дня, хоча все це може бути просто збігом. Йому не потрібно було нічого нам розповідати, і я хотів би зрозуміти, чому він зізнався, що знайомий з дівчатами, але тоді, можливо, це тому, що він винуватець і він знає, що ми його зрештою дістанемо. Незважаючи на це, я вважаю, що нам потрібно діяти швидко, тому що якщо це він і є якісь докази, він їх позбудеться, хоча ймовірніше, що це вже купа попелу. Я не сумніваюся, що машину підпалять, але я маю маркер на PNC, коли її знайдуть».
  О'Коннор визирнув у вікно і побажав, щоб він був у полі, а не сидів у своєму кабінеті. Він ніколи так не думав, і в його пам’яті спала картина. Він був із Макалланом і десь за мільйон миль від його офісу. Він посміхнувся і взявся за справу.
  Чудова робота. Передайте все це аналітикам, створіть повні профілі всіх випадків, і я думаю, щойно це буде зроблено, якомога швидше розробіть стратегію інтерв’ю. Тим часом, мені здається, що єдиний шанс отримати докази — це отримати ДНК з одягу, припускаючи, що автомобіль не запускається».
  У Макаллана спрацював телефон і перервав їх. Це було повідомлення про те, що Полін Йоханссон хоче її побачити.
  OceanofPDF.com
  49
  Макаллан не бачив Йоханссон майже тиждень, і її стан покращився. Знову й знову під час Смути вона була свідком чудес, як люди виживали після найжахливіших травм. Старший лікар якось сказав їй, що саме бажання жити, аніж медичне втручання, впливає на одужання. Йоханссон залишиться зі шрамами на все життя, але в її очах горіла іскра, і її колір був більше схожий на колір здорової молодої жінки.
  Макаллан усміхнувся, і це було щиро. Йоханссон відповіла усмішкою, хоча вона була кривобокою, і, незважаючи на пошкодження, в її виразі була надія. Уперше за багато років вона відмовилася від героїну, і її тіло харчувалося чимось іншим, ніж дивною плиткою шоколаду та банкою підсолодженого соку. Макаллану спало на думку, що, можливо, з усієї цієї бійні може вийти щось напівдобре. Якби на неї не напали, вона була б мертва ще за кілька років — і це якби їй пощастило.
  «Як справи, Поліно? Добре виглядати і набирати вагу, я думаю, нічого поганого».
  Йоханссон стиснув її руку; тепер там була сила – своєрідне відновлення. У той момент Макаллан вирішила, що поговорить з батьками Йоханссона, навіть благатиме їх, якщо це буде те, що потрібно, щоб повернути їх у своє життя.
  «Добре, давай трохи попрацюємо. Ви щось згадали? Якщо у вас є, давайте скористаємося системою миготіння. гаразд
  Одне моргання.
  Полін Йоханссон щось згадала. Минали дні, і до неї поверталися сили, вона боролася з уламками пам’яті, наче вони були зі щойно відкритої коробки для лобзиків. Її проблема полягала в тому, що багато частин були відсутні назавжди. Хоча деякі з них залишилися й промайнули в її очах, як підсвідоме повідомлення.
  Зрештою був один, який повторився й спалахнув без форми, але вона знала, що це щось означає. Їй хотілося, щоб чоловік, який напав на неї, постраждав — почувався таким же наляканим, як вона була надто довго, тому вона щосили намагалася витягнути його на поверхню.
  Вона прокинулася минулого ранку, і ось це було, як зернистий старий фільм. Чоловік мав форму, але не мав обличчя, лише невиразний демон, який мучив її. Але вона пам’ятала, що коли вона лежала на землі в напівсвідомому стані, демон перестав бити її і зняв з неї кардиган, перш ніж почати тортури знову.
  Це зайняло цілу годину, але зрештою Макаллан зрозумів історію й сів, розмірковуючи. Вбивця збирав трофеї. Це не було те, що було підібрано як зразок у справах, але це могло мати вирішальне значення для його затримання — якби вони змогли їх знайти. Якби це справді був Барклай, то він мав би бути божевільним, щоб зберегти ці речі. Це був один для психіатричних.
  Вона зателефонувала в офіс і попросила Янга переглянути інші випадки та встановити, чи є можливість відібрати речі у жертв. Вона знала, що жертва з Глазго не носила спідньої білизни, але припускали, що це пов’язано більше з виконанням її роботи, ніж з чимось іншим.
  Вона обняла Йоханссона й пообіцяла незабаром повернутися, а потім вирішила відвідати батьків Йоханссона, які переїхали до Портобелло, намагаючись уникнути власної історії.
  Макаллан розповів їм усе про випробування, які пережила їхня донька, і про те, як її старе життя пішло назавжди. Вона сказала їм, що їхня донька була людиною, яка терпіла дефіцит любові з того дня, коли вона отримала свій перший удар, що вона заслуговує на любов і що малоймовірно, що вона коли-небудь знайде таке кохання від чоловіка, враховуючи, що зусиллями її нападника.
  Батьки сиділи прямо спиною і не реагували, але місіс Йоханссон спочатку зламалася, а потім дамба відкрилася. Містер Йоханссон опустився при вигляді своєї розбитої дружини і закрив обличчя руками.
  Вони були люблячими батьками, але роками жили так, наче Йоханссон померла – і в певному сенсі вона була мертвою. Це був необхідний привід, щоб врятувати їх від розриву. Щоб зберегти спогади про свою дочку до того, як вона вжила героїну, вони поховали свою любов до неї.
  Макаллан тихо сидів і дозволяв їм відпустити свій багаторічний біль. Пані Йоханссон спершу запитала, коли вони зможуть її побачити, а її чоловік просто кивнув на запитання, перш ніж обійняти дружину.
  Макаллан сказала їм, що зателефонує, щойно поговорить з їхньою дочкою, а потім покинула дім Йоханссонів, дочекавшись, поки вона вийде на вулицю, щоб дати сльозам течі. Вона пообіцяла собі, що знайде чоловіка, який розтрощив тіло Полін Йоханссон, і що вона не забуде цю молоду жінку.
  Життя пограбувало Йоханссонів, і Макаллан зробить усе можливе, щоб допомогти сім’ї відновитися. Надто часто система підбирала зруйновані сім’ї, витягувала необхідну інформацію або змушувала з’являтися в суді, а потім залишала їх у безладі на все життя. Макаллан не допустив би, щоб це трапилося з цією сім’єю – вони досить страждали.
  OceanofPDF.com
  50
  Янг сів за стіл у кабінеті О'Коннора разом із Гаркінсом і Макалланом. Незважаючи на те, що їм уже сказали, Макаллан ще раз переглянула інформацію, яку вона отримала від Йоханссон, підкресливши, яким проривом це може стати для них. О'Коннор точно знав, що це означає – що завжди існує небезпека витоку інформації, тому їм, можливо, доведеться діяти швидше, ніж вони хотіли б.
  Коли Макаллан закінчив, Янг оголосив, що вони закінчили дослідження головної ролі.
  «Ми розглянули якомога більше випадків. Ми маємо припустити, що у випадку вбивства в Глазго відсутність нижньої білизни була спричинена тим, що її забрали, а не навмисним вчинком дівчини. Окрім цього, ми не можемо побачити, що в інших атаках нічого не вистачає. Однак перші випадки, які, на нашу думку, пов’язані з нинішніми злочинами, були серйозними нападами, а не вбивствами, а жінки були героїновими залежними з дуже поганою пам’яттю. Я вважаю, що оскільки немає попередніх повідомлень про зникнення одягу жертв, він просто почав брати трофеї. Це може здатися дивним – не те, чого ми зазвичай очікуємо, – але були інші випадки, коли модель поведінки змінювалася або розвивалася, і я думаю, що саме це відбувається тут. Це ніби все це частина плану, який веде до висновку, а не випадкові акти насильства. Це розрахована, а не обсесивно-компульсивна поведінка, і профайлери погоджуються».
  Вона зупинилася й дочекалася коментаря О'Коннора. Він проганяв у своїй голові гіпотези, але відповіді не було.
  "Хтось має ідеї щодо того, що це означає?" запитав він. «Я справді не знаю, але я погоджуюся з Фелісіті, що це ретельно сплановано та прямує до свого роду кульмінації. Якщо він тільки почав брати предмети, це не примус, і у нього є причина. Він повинен знати, що є ризик утримувати їх, тож навіщо брати їх зараз, коли йому досі щастило?»
  Макаллан подивився на О'Коннора й побачив напругу навколо його очей. Ця справа була погана; вони мали справу з чимось, чого просто не розуміли. Вони навіть близько не були.
  «Якщо Фелісіті права, то цей хлопець є чимось іншим, враховуючи те, що він робив у минулому. Я починаю думати, що він грає з нами в якусь гру і, мабуть, не хвилюється, що його спіймають. Насправді, я думаю, що, можливо, він це врахував. Хтось такий розумний, як цей, повинен знати, що він припуститься десь помилки».
  О'Коннор відчув тремтіння в шлунку і знав, що йому потрібно прийняти рішення — і трохи ризикнути.
  «Нам потрібно вирішити низку проблем. Цей чоловік може і, ймовірно, вдарить знову, і, враховуючи, що у нас є підозрюваний, нас вивісять на сухому місці, якщо ми не вживемо заходів і виявиться, що це він. Здається, ніщо не має сенсу щодо того, як діє Барклай – він точно не грає за сценарієм, хоча ми, ймовірно, не повинні очікувати передбачуваної поведінки, якщо він наш винуватець. Є ризик, що вбивця зберігає зниклий одяг, і якщо він витікає, а це станеться, то нас знову вивішать за те, що ми не діяли проти головного підозрюваного. Грейс, я хочу, щоб ти пішла до фіскального офісу і подала заявку на ордер на обшук його будинку. Я не можу повірити, що він настільки дурний, щоб тримати ці речі там, але ми не можемо ризикувати, нічого не роблячи, тим більше, що машина, ймовірно, лежить десь спалена».
  Коли вони залишили зустріч, надійшла новина від уніформи, що «Мерседес» Барклая знайшли повністю згорілим на околиці Глазго. О'Коннор розсміявся без жодного гумору. «Ну, він зіграв цю одну мертву точку».
  Макаллан сприйняв цю новину зі зростаючим відчуттям того, що хоча у них є підозрюваний, вони фактично знаходяться в середині нікуди.
  Вона пішла просто до фіскального прокурора, щоб пояснити, що вони мають, і була здивована, як легко він задовольнив прохання про ордер на обшук будинку Барклая. Фіскал неодноразово сперечався з Барклаєм у суді, і, хоча він цього не визнав, він, як правило, виходив найгіршим у їхніх словесних битвах. Справді, одного разу Барклай принизив його і повернув кар’єру фіскала на кілька років назад. Це все ще горіло в ньому, і він ледве стримував радість, що Барклай от-от впаде. Він спонукав Макаллана рухатися з усією належною поспішністю.
  «Якщо є шанс відновити докази, ми не можемо дозволити собі чекати, старший інспектор. Будь ласка, тримайте мене в курсі та повідомте, коли вирішите його затримати».
  Фіскал схопив доброзичливого шерифа, і ордер потрапив до рук Макаллана.
  Вона подзвонила Харкінсу, щоб зібрати команду для пошуку.
  «Я хочу, щоб цим займалися навчені пошукові групи, а не просто ті, хто сидить поруч. Я хочу, щоб кожен дюйм цього будинку був обшуканий, і все, що він міг бути одягнений нещодавно, взято на експертизу».
  Через кілька хвилин після того, як Макаллан вийшов з офісу фіскала, він підняв трубку й подзвонив Беллу. «Привіт, Джекі. Маєш щось, що може полоскотати твою уяву. Ви зустрічали Грейс Макаллан з MCT? Вона один із керівників цих нападів на повій.
  Белл посміхнувся тому, яким малим був світ. «Насправді я маю. Що трапилося?
  Фіскал розповів їй усю історію, і вона строчила, поки він говорив. Вона вважала його важким болідом, але дуже корисним джерелом інформації, тому чесною грою. Він дуже захоплювався нею, тож вона підтримала його, щоб інформувати громадськість і, що важливіше, щоб її редактор був щасливим.
  «Дякую за це», — сказала вона йому. «Настане моя черга пити. Треба бігти».
  Вона не стала чекати, поки він попрощається, і подзвонила своєму редактору. Вона розповіла йому історію, і вона йому сподобалася. «Що вам потрібно?» запитав він.
  «Викличте мені фотографа і зробіть це терміново. Нехай він прямує до Grange і подзвонить мені, коли він буде там».
  «Готово».
  OceanofPDF.com
  51
  Джонатана Барклая не було вдома, але його дружина була, і вона залишалася надзвичайно спокійною, коли прибув Макаллан з офіцерами пошукової групи та детективами. Макаллан волів би, щоб там був Джонатон Барклі, але вони не могли зволікати з пошуком. Вона вирішила дозволити команді зайнятися цим, поки вона сиділа з Діаною Барклі.
  — Ви хочете мене щось запитати, місіс Барклі?
  Вона витріщилася на Макаллана й обміркувала запитання. «Мені здається, я сказав усе, що мав сказати під час нашої попередньої зустрічі. Я не буду давати жодних заяв; Мені не потрібно, оскільки особа, яка вас цікавить, це мій чоловік».
  Гаркінс увійшов до кімнати, дав знак Макаллан, і вона вибачилася. Від Даяни Барклі не було жодної реакції.
  Джекі Белл і фотограф біля довбаного будинку. Як, в ім’я Христа, вона так швидко дійшла до цього? Джей Джей і виконавчий директор захочуть чиїсь мужності для цього».
  У будь-якому іншому місці Макаллан попросив би пару горил вигнати їх, але її стосунки з Беллом ускладнили її вибір. «Я піду і поговорю з нею», — сказала вона Гаркінсу. «Залишайтеся тут».
  Вона хруснула над гальковою дорогою, не знаючи, що вона збирається сказати. Коли вона побачила Белла, вони обоє посміхнулися. Белл сказав фотографу, щоб він пішов у бік і швидко попоїсти, а той пішов геть, бурмочучи, як школяр, у якого вкрали солодощі.
  «Джакі, як би ти мені не подобалася, це спричинить хаос у штаб-квартирі», — сказав їй Макаллан. «Я не знаю, як ти це зробив, але, будь ласка, допоможи мені з цим, і я розкажу тобі історію пізніше».
  Белл закурив і кашлянув. «Це хороша історія, і все, що ми збираємося зробити, це зробити кілька фотографій. Я зроблю кілька реплік, не отруюючи для вас справу».
  — Будь ласка, Джекі, — благала вона. «Я подзвоню тобі сьогодні ввечері і передам усе, що в нас є, але дозволь нам виконувати свою роботу. Нам не потрібна жодна критика з боку виконавчої влади – якщо вони надто старанно придивляться, то можуть подумати, що це я влаштував це, коли подав заявку на ордер».
  Белл пом’якшилася й жестом попросила свого фотографа повернутися до свого фургона.
  «Гаразд, ти зрозумів», — тихо сказала вона. «Дзвоніть мені сьогодні ввечері або приходьте. Я не збираюся робити тобі нічого поганого. Коли все це буде закінчено, я все ще хочу цю історію про твою подорож від Смути до темних вулиць і вчинків Единбурга».
  Вона почала відходити від Макаллана, а потім повернулася й помахала рукою, коли підійшла до машини, підігруючи їхній аудиторії. «Дивіться, я їду».
  Макаллан стримав посмішку й пішов назад тим шляхом, яким вона прийшла.
  Коли вона знову увійшла в будинок, вона могла заприсягтися, що Діана Барклай не поворухнула ані м’язом. Вона сіла й спробувала ще раз. «Місіс Барклі, я не буду використовувати те, що ви тут скажете, але чи можу я запитати вас, що ви думаєте про це: що очевидно, принаймні в наших очах, ваш чоловік є підозрюваним у цій справі?»
  Інтуїція Макаллан підказувала їй, що Діана Барклай стримується, що не було надто дивним, враховуючи, що справи її чоловіка ось-ось опиниться в центрі уваги. Що б не було далі, було б неприємним.
  «Не відповідай на це».
  Джонатон Барклі прибув, і Макаллан міг заприсягтися, що виглядав так, ніби він очікував арешту. У чоловіка не було ні сварки, ні скарг, і він сів на іншому кінці дивана, який займала його дружина. Прірва між ними була очевидною, і не було жодного обміну чи заспокоєння, лише холод і марно витрачені роки, які перетворили їх на чужих.
  Це здивувало пошукові групи, наскільки вибагливим був Барклай у покупці одягу. Вони були найкращі за якістю, але він, як правило, купував їх регулярно й позбувався їх, коли зникав новий блиск. Немає фаворитів – для нього завжди важливо виглядати ідеально. Вони забрали більшу частину того, що було в шафах, і залишили те, що явно було його придворним одягом. Жодних слідів трофеїв від жертв не було.
  Макаллан попередив Барклая, але вирішив залишити його, поки вони не отримають більше доказів, якщо це можливо. Вона пішла, не сказавши жодного слова, Барклай пішов за нею до дверей, і вона дивилася, як він завмер у дверях, доки останній поліцейський не покинув територію. Вона виїхала в останньому вагоні, і їхні погляди були скуті, поки машина Макаллана не повернула на вулицю.
  «Якого біса ми тут втрачаємо?» — дивувалася вона.
  Водій подивився на неї, але нічого не відповів.
  Ніхто, окрім вбивці.
  
  Барклай повернувся до вітальні, вирішив, що має щось сказати, а потім пошкодував про це, щойно відкрив рота. «Слухай, ми переживемо це».
  Його дружина підняла очі від підлоги й повільно похитала головою, намагаючись сформувати відповідь без гніву. Джекі Белл уже написала статтю, в якій стверджувала, що адвокат перебуває під слідством, тож насіння ганьби було посіяно та проростає. Вона хотіла, щоб ці слова глибоко врізалися в неправду, якою було життя її чоловіка.
  — Я знаю тебе давно, Джонатоне, хоча значну частину цього часу я ненавидів тебе, і я знаю, як ти працюєш. Ти був як кролик у світлі фар, коли ці міліціонери розгрібали наше життя. Джонатон Барклі, якого я знаю, боровся б із ними зубами й цвяхами – їм пощастило б увійти у двері, якщо б щось не було дуже не так. Щось дуже не так, Джонатон? І відповідай мені на це – ти знав когось із дівчат?»
  Він подивився на тильну сторону своїх долонь.
  «Я просто не розумію вашої поведінки — а ще машина викрадена. Ви бачите, як це виглядає для них».
  Розлучення чи смерть принаймні забезпечили б співчуття друзів, але це перетворило б її на прокаженого в суспільстві, якому нікуди йти та з майбутнім, у якому було б лише самотність.
  Барклай перевів подих, відчуваючи себе в пастці. Між ними не було достатньо поваги, щоб зробити можливим пояснення. Те, що залишилося від їхніх стосунків, зникло, останнє приниження, завдане Грейс Макаллан і команда поліції, але він все ж вирішив спробувати.
  «Я знаю, як ці речі розвивають власне життя», — сказав він. «Поліція мене не любить, а у справі є офіцер, з яким мені доводилося мати справу кілька разів. Вони вже просочуються в пресу, і я не сумніваюся, що те, що я вам розповім, зрештою потрапить у газети. Я знаю принаймні двох дівчат, але це має бути випадковість – іншого пояснення немає».
  Його дружина відчувала холод і спокій, і якщо нічого іншого, вона думала, що принаймні могла б зробити його крах якомога повнішим.
  «Той факт, що ти спілкуєшся з повіями, для мене не новий, але принаймні я міг вести те, що видається за життя. Це привело мене до краю тієї самої вигрібної ями, де живеш ти. Ти сидиш і кажеш мені, що немає іншого пояснення? Ну, я боюся, що є».
  Він кивнув, надто втомлений, щоб благати її, але вона хотіла ще трохи відкрити рани й продовжила. «Є багато людей, яким буде приємно перебирати ваші кістки. Дай Бог, щоб вони полюбили це – усі ті люди, яких ти топтав роками, бо думав, що ти куленепробивний. Як ти почуваєшся, Джонатон?»
  Вона відчайдушно прагнула пролити сльози, але було занадто багато ненависті, щоб дозволити їй таку розкіш, і все, що він міг зробити, це сидіти там і слухати, як вона продовжувала рватися в нього.
  OceanofPDF.com
  52
  Коли Макаллан повернулася до штабу, вона сказала Харкінсу, що їй потрібна їжа, і покинула будівлю. Вона підійшла до найближчого телефону, подзвонила Белл і розповіла їй, що сталося вдома. Ще кілька рядків поганої реклами створили б тиск на Барклая, і, з точки зору Макаллана, це було нормально.
  «Все добре, Грейс, тримай мене в курсі. Випити сьогодні ввечері?
  «Не можу. Я піднявся до очей і ледве можу не заснути. Не хотів би виглядати нудно, якщо ми зустрінемося».
  Це було виправдання, і вони обидва це знали, але Белл лише посміхнувся цій дрібній брехні. «Ну, просто насолоджуйся тим, що ти збираєшся – або ким би то не було».
  Макаллан хотів бути з Джей Джей; це був лише випадок того, чи зможе вона витягнути його з офісу.
  OceanofPDF.com
  53
  Одяг, вилучений з дому Барклі, був ретельно запечатаний, маркований і відправлений до судово-медичної лабораторії на експертизу, але потрібні були дні, щоб завершити експертизу належним чином, і напругу в офісі було важко впоратися. Якщо на одязі нічого не було, тоді вони могли б залишитися з затриманням Барклая та спробами отримати допуск — але це малоймовірно від QC, який знав усі хитрощі цієї справи, а потім і деякі. Аналітики та детективи продовжували б усі свої напрямки розслідування, але для О’Коннора, Макаллана та Харкінса було майже неможливо зосередитися на чомусь іншому, крім Барклая.
  Після телефонного дзвінка Беллу Макаллан повернулася до Йоханссон, щоб перевірити, чи зможе вона пригадати обличчя чоловіка, який напав на неї, але вона не пам’ятала, і Макаллан не хотів показувати їй фотографію. Барклая або згадувати про нього, доки не буде більше доказів.
  Перед тим, як піти, вона розповіла Йоханссону про візит до батьків, але тепер, коли вона була вдома, її охопили сумніви щодо того, чи правильно вона вчинила. Що б вони тепер подумали про свою доньку – як вона опинилася на лікарняному ліжку після героїнової залежності? Чи зможуть вони надати їй необхідну підтримку?
  Макаллан дозволила собі боротися з цими думками кілька хвилин, а потім проковтнула трохи кави, подзвонила в офіс і запитала, чи надійшло щось із лабораторії. Гаркінс звучав так само розчаровано, як і вона, коли він сказав їй, що немає новин, і вона подумала, що з ним може бути щось інше, але вона не мала часу, щоб змусити його відкритися про це прямо зараз. Можливо, вони всі були просто трохи п’яні від розслідування, і це просто шістнадцятигодинний робочий день почав брати своє. Вона відкинула цю думку.
  «Я починаю думати, що все повернулося до креслярської дошки», — сказав Харкінс. «Якщо це не Барклай, то у нас більше нічого немає, і, наскільки я знаю, у наших колег із Глазго не болять суглоби пальців від того, що вони волочать лапи по землі».
  Макаллан засміялася й намагалася звучати оптимістично, хоча сама цього не відчувала. «Підніміть голову, ми дійдемо».
  Але сумніви повзали в їхніх головах, роз’їдаючи їх, наче виразки в шлунку, і коли вона поклала слухавку, Макаллан відкинула голову, глибоко дихаючи. Їй потрібна була перерва – якась відволікання – і вона відчувала втому до самих ніг. Вона хотіла поніжитися у ванні із заплющеними очима й нічого не думати, лише фонова музика.
  Вона зателефонувала О'Коннору і запросила його випити. «Я знаю, що ти не хочеш залишати офіс, доки ми не отримаємо відповідь, але нам усім потрібна перерва. Приходь, я приготую тобі щось, що підійде до будь-якої випивки».
  Він був надто втомлений, щоб сперечатися, і знав, що його батареї розряджені і що він не мислить трепетно. Приготована їжа з Грейс Макаллан була пропозицією, від якої він не міг відмовитися за цих обставин, і він подумав, що це може допомогти розв’язати вузол тривоги, який душив його зсередини.
  Коли через годину він увійшов у двері квартири Макаллана, вони витріщилися одне на одного, наче давно не зустрічалися.
  «Боже, ми обидва виглядаємо як лайно!» сказала вона. "Це те, про що має бути життя?"
  Відверта правда вперше за кілька днів змусила його посміхнутися. «Чому б вам не сказати, що ви маєте на увазі? Я справді не думаю, що так можна розмовляти зі старшим офіцером».
  Вони обидва засміялися і почали розслаблятися. О'Коннор знову подумав, як багато ця жінка зачіпає його і як мало він про неї знає. Він пообіцяв собі, що витратить решту свого життя на пошуки.
  «Ну, якщо це не спосіб поговорити зі старшим офіцером, тоді ця наступна річ справді провалить мою кар’єру в унітаз. Цей шум, який ви чуєте на задньому плані, — це робота ванни, і вас запросили приєднатися до мене. Тепер ви можете або повідомити про мене за сексуальні домагання, або дістати свій комплект і кинутися».
  Він почухав підборіддя з удаваним сумнівом, а потім кивнув. «Добре, тільки цей раз. . . але наступного разу, коли це станеться, я подам скаргу».
  Вона взяла його за руку й повела до ванної кімнати, де пара висіла в повітрі, наче межа сну.
  OceanofPDF.com
  54
  О'Коннор головував на зустрічі з групою вбивць, коли надійшов дзвінок із лабораторії. Усі в кімнаті напружилися, намагаючись зрозуміти, про що йдеться, але він нічого не видав, лише кивнув на голос на іншому кінці лінії. Але коли він поклав слухавку, його обличчя потемніло й спохмурніло.
  Макаллан опустилася на спинку крісла, здогадуючись про погані новини — що одяг чистий, і вони повернулися до порожньої креслярської дошки. Вона дивувалася, чому вона очікувала чогось іншого, але всі вони почали жити надією, а не очікуванням.
  О'Коннор вибачився перед групою за те, що перервав зустріч, і попросив Макаллана та Харкінса слідувати за ним до його офісу.
  Коли він сів за свій стіл, вони побачили, що його обличчя стягнуте від напруги. Він подивився на них. «Вони знайшли кров на куртці, ДНК якої порівняли з Полін Йоханссон, а ДНК на брюках — з Анною».
  Здавалося, що температура в кімнаті впала, і вони якусь мить сиділи тихо, намагаючись сприйняти те, у що ніхто насправді не вірив, що це можливо.
  Проте Харкінс завжди знав, як зламати лід. "Ну, я буду трахнутий", - сказав він.
  Макаллан похитала головою; вона все ще не вірила. — Немає сумнівів?
  — Безсумнівно. Ми маємо його щонайменше у двох випадках. Він проїде до кінця свого життя, за умови, що він не вигадає якоїсь законної магії. Я знаю, що поки що ми робили це згідно з підручником, але відтепер так само має бути – ми не можемо дозволити собі помилок».
  О'Коннор підняла слухавку і попросила Янга зайти, щоб він міг поінформувати її про розвиток подій. Вона рідко виявляла емоції в офісі, але була так само схвильована, як і всі вони, тим, що це означало, і вона мала зробити свій внесок.
  «Я збирався поінформувати вас усіх на зустрічі, що ми дещо розкопали. Можливо, це не прорив сам по собі, але він допоможе ланцюжку доказів, враховуючи те, що ми щойно дізналися». Вона підняла окуляри на перенісся й перегорнула другу сторінку звіту, який лежала на колінах. «Завдяки дослідженню відкритих джерел ми змогли встановити, що Барклай розглядав справу захисту у Високому суді Глазго, коли Анну вбили. Він був на юридичній конференції в Манчестері шість місяців тому, коли повія отримала пошкодження лівого мозку внаслідок нападу, і він був у Лондоні майже рік тому, коли на іншу вуличну дівчину напали, і їй пощастило вижити. Проблема з цією полягала в тому, що вона була щойно прибула з Балкан, і після того, як дала погану початкову заяву, вона зникла. Мет думають, що її сутенери позбулися її. Очевидно, вони не надто зацікавлені в участі поліції».
  О’Коннор кивнув, на його обличчі все ще відбивався внутрішній неспокій, коли він намагався продумати сценарії та пастки, які могли на них підстерігати. Емпіричне правило полягало в тому, що щось повинно піти не так – це була природа гри, і ви повинні були бути готові впоратися з кризою, коли вона торкнеться вас по плечу.
  «Це гарна робота, Фелісіте. Це додає до того, що ми маємо, і інші сили захочуть продовжити, але якщо ми можемо захистити дві справи, навіть якщо ми втратимо деякі з інших, добре, ми все одно візьміть це. Якнайшвидше збирайте все це разом. І, Грейс, я хочу, щоб ти склала стратегію співбесіди, щоб ми могли працювати над ним, коли його затримають, а потім ми з тобою проведемо саме інтерв’ю. Ти згоден з цим, Мік? Я впевнений, що ви хотіли б бути там, але це має бути зроблено таким чином. Якщо трапилася біда, то це моя біда, і я візьму на себе відповідальність».
  Гаркінс кивнув, виглядаючи блідим і напруженим. «Немає проблем. Мені це добре».
  «Ти в порядку?»
  — Я в порядку, сер. Ця поїздка була важкою, але не хвилюйся, я буду там на святкуванні, коли ми розмістимо його в бетонній кімнаті».
  О'Коннор сплеснув руками й ожив. Гаразд, давайте почнемо. Я хочу, щоб його забрали завтра вранці о шостій. Попросіть наглядову групу спостерігати за ним цілодобово, і переконайтеся, що він десь, де ми можемо постукати до нього».
  Через кілька хвилин Макаллан йшла від станції й дивувалася, чому вона робить те, що збиралася зробити. Вона перевірила й прослизнула до телефонної будки, відчуваючи почуття провини, коли вона підняла слухавку.
  «Привіт, Джекі, ти вільна говорити?» — спитала вона, коли Бел підняв трубку.
  «У будь-який час для вас. Що трапилося?
  Макаллан пояснив ситуацію і сказав їй, що Барклай прямо в центрі кадру, і йому нікуди йти. Белл свиснув і пообіцяв мовчати, доки його не візьмуть. Потім наступного дня вона опублікує більш детальну інформацію в ексклюзивному випуску.
  Закінчивши розмову, Макаллан вирішила відпочити в офісі на півгодини, оскільки знала, що це буде довга ніч, щоб підготувати сценарій для ранкової зміни. Основну частину стратегії співбесіди вирішував досвідчений DS, який був навченим консультантом співбесіди, але вона хотіла бути впевненою, що вона задоволена цим, перш ніж зустрітися з Барклаєм через стіл.
  Вона зайшла в мережу кав’ярень і замовила просту білу каву, уникаючи спокуси еліксирів, які містили достатньо калорій, щоб підтримувати шотландську команду з регбі протягом дня. Вона хотіла, щоб приниження Барклая було повним, і Белл зробить це так, але, потягуючи каву, вона не могла позбутися неприємного відчуття, що, незважаючи на знайдені докази, щось у всій ситуації було дуже , дуже неправильно.
  OceanofPDF.com
  55
  Барклай лежав повністю одягнений на своєму ліжку. Було ще темно, і жирні плями дощу, що стукали у вікно, додавали густої чорної западини, яка заповнювала кожен куточок його уяви. Сон майже покидав його на дні поспіль; він почувався виснаженим і часом марив нескінченними годинами неспання. Єдине, що він бачив, — це його майбутнє, розбите, як дзеркало, і тепер ніщо не було певним, якщо воно колись і було.
  Хоча він ніколи не був релігійною людиною, він відчував, що його чекає покарання за життя, побудоване на використанні слабкості та слабкості інших. Він захищав чоловіків, які заслуговували на покарання, платив спустошеним наркоманам, щоб задовольнити його низькі потреби, поки він насолоджувався їхньою деградацією, і його сім’я значила для нього не більше, ніж дорогі речі в його будинку; вони були безжиттєвими мушлями, які отримали всі привілеї, які він міг надати, але не залишили в ньому почуття гордості чи задоволення.
  Він підвівся з вологих простирадл, шкодуючи про нічний ковпак, який став найкращою частиною пляшки. Віскі допоміг йому висадити його, але в цьому сні не було спокою, і він прокидався знову через годину, виснажений і тремтячий.
  Він постійно шукав відповіді, вихід із пастки, яка поглинула його цілком, але його демони були скрізь біля воріт, і він знав, що цього разу порятунку немає. Йому довелося змиритися з правдою, і це було шокуюче – не було жодної людини, яка могла б прихистити і заспокоїти його. У професійному плані ним захоплювалися, ненавиділи і поважали його як видатного адвоката, але нікому не потрібен був би він із тим багажем, який він зараз носив на шиї, як прокажений. Він навіть не міг відвідати злочинців, які були зобов'язані йому своєю свободою, тому що вони вже знають про нього занадто багато, і для них нічого не буде. Що вони взагалі могли зробити, окрім як глумитися над приниженням юридичної зірки, яка довела, що він набагато корумпованіший за найгірших із них?
  Коли він почув, як колеса машини хрускіт об каміння надворі, він відчув полегшення – все було краще, ніж це нескінченне самокатування. Яким би не було майбутнє, принаймні воно буде реальним, а не вируючими сумнівами та страхами його уяви.
  Він поглянув на себе в дзеркало, здивований тим, що принаймні зовні виглядав презентабельно, хоча його гоління було не дуже вдалим, а алкоголь вдарив по його шкірі. Окрім в’ялості під очима, він згоден.
  Він почув, як його дружина відкрила двері. У всякому разі, вона, ймовірно, спала менше, ніж він, але ця думка не втішила його.
  Він спустився вниз, перекинувши пальто під руку. У нього запаморочилося – сцена була сюрреалістична, і було таке враження, ніби він зручно сидів, дивлячись на драму поглядом одного з акторів. Він кліпнув кілька разів, його очі були сухі й роздратовані поєднанням безсоння та алкоголю, щоб побачити Макаллана та О'Коннора, мокрих і стоячи біля його дружини. Вони витріщилися на нього. О'Коннор щось говорив, і хоча голоси були приглушені, йому було все одно. Він знав, чому вони там, і був готовий. У всякому разі, він знав ці слова напам’ять і міг провести день у суді, пояснюючи цю процедуру нудьгуючим присяжним. Був під арештом.
  Він відчув, як його руки штовхають за спину, коли наручники застібаються на місце. Макаллан щось говорив своїй дружині, але все ще не міг розділити слова на змістовну форму. Його ноги працювали самі по собі, але коли він вийшов за двері, дощ бризнув йому в обличчя, а холодна вода прояснила його розум.
  Хтось штовхнув його маківку вниз, і йому допомогли сісти в поліцейську машину. Він здригнувся від тупого болю, який почав стискати шкіру там, де наручники кусали його зап’ястя, а потім подивився у вікно. У темному ранковому повітрі світилися блакитні вогні, і коли він подивився на будинок свого сусіда, то побачив, як почали клацати вогні – свідки його падіння потрапили в шоу.
  Коли машина рушила, він озирнувся на передні двері й побачив, як його дружина зачинила їх, і світло всередині погасло. Він знав, що хоч би що було перед ним, малоймовірно, що він колись знову пройде через під’їзд свого дому. Його дружині було неможливо пробачити (і чому вона має прощати його?), і цей будинок був би її в’язницею так само, як і будь-яка камера, куди б вони його посадили.
  Він знову вмостився на своєму сидінні, уніформа обабіч нього, і його думки почали прояснюватися, адреналін відсунув його втому вбік, принаймні на деякий час. Усі вони дивилися перед собою, поки місто проносилося повз потоки світла, дивлячись на дивну самотню душу, що пливла на ранкову роботу, за яку, мабуть, платили не більше мінімальної зарплати. Він ніколи не бачив міста в цей час; він рідко починав свій день до десятої, і він задавався питанням, чи це привілей, який він матиме знову?
  OceanofPDF.com
  56
  Машина вилетіла крізь ворота у двір станції, прориваючи водойму, де бетонне покриття роками чекало на ремонт. Барклаю допомогли вийти з машини, і його завели всередину, його плечі боліли через наручники, які тягнули його руки. Важкі сталеві двері зачинилися за ним, шум його вразив, і його серце калатало об грудну клітку. Він був упевнений, що наряди це почули.
  Зрештою його заштовхнули в звичайну сіру кімнату, і він був вдячний, що принаймні там тепло. Уніформі розстібнули йому наручники, і він потер червону плоть, коли полегшення охопило його плечі й руки. У кімнаті не було нічого, крім столу, стільців і магнітофона.
  З’явився його адвокат, поклав руку на плече Барклая й тихо сів біля нього. Барклай мало не відсахнувся; він знав, що цей чоловік зневажав його – він був там лише заради грошей і драми, про які міг розповідати друзям у гольф-клубі.
  Через кілька хвилин двері відчинилися, і всередину зайшли Макаллан і О'Коннор. Барклай насилу втримався від свого довічного ритуалу стояти й потискати комусь руку в одному з цих місць. Він подивився на О’Коннора, але вже зрозумів, що ця людина має присутність і інтелект на кілька рівнів вище звичайного поліцейського еволюційного ланцюга. Зробивши домашнє завдання, він також знав, що О'Коннор має освіту та гроші за плечима, тож намагатися справити на нього враження адвокатським мішком хитрощів було б, мабуть, марною тратою часу.
  Він звернув увагу на Макаллана, поки О’Коннор проходив через формальності та обережність. Її походження зацікавило його, і він побажав, щоб вони зустрілися до того, як усе це сталося. Вона була незвичайною пакункою, не вродливою, але надзвичайно привабливою, з сяючими зеленими очима, які, мабуть, бачили все темне в людському дусі під час її перебування в Північній Ірландії. Він читав про судовий процес, де вона давала свідчення проти іншого офіцера поліції, і розумів, яку ціну вона заплатила, щоб пройти цей курс. Зрадники ніколи не виходили в зону бойових дій.
  Що б не сталося, він знав, що зіткнувся з грізною командою і що йому доведеться бути обережним з будь-якими коментарями, хоча він мав намір сказати якомога менше. Нічого іншого, ніж поради, які він давав майже кожному клієнту, якого коли-небудь захищав. Він боявся не цього процесу – він знав, що зможе його пережити, але тепер його минуле збиралося вилити у смітник, щоб натовп його детально дослідив, і він знав, що преса буде там із відкритими гаманцями , намагаючись відстежити жінок, яких він заплатив, щоб вони знущалися та забули. Червоні топи матимуть польовий день із своїми заголовками, було так багато, щоб викрити, і він гадав, які личинки незабаром виповзуть на світло й гризуть фасад, який був публічним обличчям Джонатана Барклая.
  — Ви б хотіли щось сказати, містере Барклі, перш ніж ми продовжимо? — запитав його О'Коннор.
  Він відновив самовладання, знаючи, що так чи інакше йому доведеться мати справу з цим. Адвокат, який його супроводжував, мовчав; він тримався б осторонь драми, якщо б його клієнт не попросив його допомоги. Він був там лише як свідок Барклая, і він не міг нічого навчити великого адвоката, який стояв поруч із ним.
  «Ні, дякую, суперінтендант, але, як і слід було очікувати, я не маю наміру робити жодних заяв, окрім того, що я не маю нічого спільного зі злочинами, які ви збираєтеся мені звинуватити».
  Він відкинувся на спинку стула й чекав на список запитань, які будуть складати інтерв’ю. О'Коннор передала Макаллану, і він спостерігав і захоплювався її крутим професійним виступом, уявляючи її в іншій обстановці.
  «Містере Барклай, ви знаєте, що ми розслідуємо низку злочинів, включаючи вбивство, замах на вбивство та серйозні напади на низку молодих жінок у різних частинах країни. Ці розслідування показали, як ви визнали, що ви особисто знаєте деяких із цих жінок. Крім того, надано ордер на обшук у вашому домі, вилучено та досліджено ряд предметів одягу. У результаті цих судово-медичних експертиз ми ідентифікували ДНК Полін Йоханссон і дівчини, відомої лише як Анна, яка була вбита в Глазго. Я збираюся висунути вам звинувачення у спробі вбивства Полін Йоханссон і вбивстві жінки, відомої як Анна. Вона на мить замовкла. «Ймовірно, будуть інші звинувачення».
  Її слова приземлилися під його серцем, як тверді кісточки пальців, і виштовхнули дихання з його легенів у короткому неконтрольованому зітханні. Макаллан продовжував говорити, але втратив чуття слів. Його серце почало качати потік адреналіну в організмі, і він дихав крізь зуби, коли він намагався стримати шок. Його думки знову розбилися, і він намагався зрозуміти щойно сказане. Він очікував довгої звивистої низки запитань, щоб потім зіткнутися з публічним приниженням, але не заради своєї моралі, а не через те, що щойно врізалося в його життя. Частини почали з’єднуватися, і головоломка зафіксувалася на місці з картиною реальності, яка залишила б його проклятим. Але якимось чином правда про те, що відбувається, заспокоїла його, його дихання сповільнилося, і його розум повернувся до слів, які Макаллан прочитала без емоцій, коли вона офіційно звинуватила його у вбивстві та замаху на вбивство, і сказала йому, що розслідування інших злочинів триває.
  Він відкинувся на стільці, озирнувся на свого адвоката, який дуже зблід, і помітив, що його рука, що пише, тремтить. Він нахилився вперед і поклав руки на стіл.
  — Зараз мені нічого сказати, старший інспектор.
  Макаллан підійшов до дверей і покликав принести пару уніформ. Коли вони зайшли в кімнату, Барклай підвівся, відчувши дивне полегшення. Те, з чим він зіткнувся, було жахливим – у нього було небагато варіантів, – але принаймні його мучені хвилювання та уяву можна було відкинути.
  — Ви хочете щось сказати, містере Барклі? — спитав Макаллан і вперше за кілька днів усміхнувся.
  «Я просто отримав дуже поганий жарт. На жаль, я не можу поділитися цим з вами».
  Вони вийшли з кімнати, і поліцейський провів його холодним кахельним коридором до камери, луна його кроків стукотіла по тьмяно-білих стінах. Він ненавидів ці місця; вони завжди були такими холодними та однотонними. Більшість злочинців погоджувалися, що вони віддають перевагу сидінню у в’язниці, ніж лежати в камерах поліції, і він міг зрозуміти чому.
  Він стояв перед обвинуваченням, коли серйозно повний сержант проходив формальності затримання людини за вбивство. Він знав, що поліцейські будуть у захваті від цього – спостерігати за падінням високого рівня контролю якості покращить їхній день.
  Далі з’являлися нескінченні форми, і коли його ремінь і шнурки брали, його гідність відпадала по шматочках. Він знав, що, як і всім підозрюваним у вбивстві, йому не нададуть приватного життя, якщо він спробує подолати себе, і думка про те, щоб сидіти з двома уніформерами, викликала у нього відразу.
  Кожну частину його особи обшукали, перш ніж його перемістили в бічну кімнату, щоб взяти відбитки пальців і взяти ДНК. Його почало тремтіти від холодного повітря, яке смерділо відчаєм, який, здавалося, нависав над кожним блоком міліції.
  «Чому ці місця завжди смердять хлоркою?» Він поставив запитання не замислюючись і нікому конкретно.
  Сержант кілька секунд дивився на нього, насолоджуючись кожною миттю, а потім відповів: «Ти не хочеш знати».
  Потім його забрали в камеру, і він похитнувся від думки про пастку, яка зачинилася в його житті. Він сидів на забрудненому матраці, обхопивши голову руками, намагаючись зібратися з думками й зрозуміти, як йому доведеться відреагувати, коли його засудять співгромадяни.
  «Чаю чи кави?»
  Він підвів очі, наляканий голосом Макаллана. Він навіть не зрозумів, що вона в камері. Його шлунок болів від напруги голоду та алкоголю, який запалив його нутрощі.
  «Так, дякую», — відповів він. «Я міг би це зробити. Чи не можна було б налити туди бренді?»
  Вона провела пальцями по волоссю, і він зрозумів, що вона виглядає такою ж виснаженою, як і він, але принаймні вона могла піти додому, щоб знайти хоч якийсь спокій. Коли він знову знайде спокій?
  — Я приготую кави, і якщо тобі знадобиться щось щодо одягу чи візиту, дай мені знати. Співробітники камери повинні мати можливість зв’язатися зі мною в будь-який час».
  «Я ціную це. Я дам вам знати, що мені потрібно. На жаль, я не можу згадати нікого, хто захоче відвідати мене. Я відчуваю, що будь-яких друзів, які я мав, буде важко знайти найближчими днями. Юрист, який брав участь у співбесіді, подбає про будь-які мої потреби. Я дав йому інструкції. Бідний чоловік вийшов із зони комфорту, але заряджає землю, тому я впевнений, що він впорається».
  Макаллан поглянула на колись гарне обличчя, яке, здавалося, розвалилося під вагою його реальності, і майже пошкодувала його, хоча це почуття минуло, щойно вона згадала обличчя Полін Йоханссон.
  Вона зачинила за собою двері камери, і він ліг на матрац, намагаючись не звертати уваги на уніформера, який увійшов і сів без жодного слова, вивчаючи червоний топ із якоюсь історією про футболіста та модель на першій сторінці. Він заплющив очі й знову затремтів.
  Через десять хвилин Макаллан телефонувала Белл, яка пила каву й закурювала другу сигарету за день. Макаллан дав їй стільки, скільки вона наважувалася, і Белл усміхнулася, дивлячись на те, що може статися, якщо вона зіграє цю гру прямо перед тим, як одягнути піджак і попрямувати до офісу.
  OceanofPDF.com
  57
  Наступного дня Барклай з'явився перед судом і був взятий під варту. Преса набирала обертів, але Белл уже опублікувала матеріал про випадки, в якому згадувала подробиці про життя деяких дівчат, на яких напали, і це було більше, ніж вона могла б дізнатися без внутрішньої допомоги Лотіан і Бордерса. Поліція.
  О'Коннор увійшов до кімнати і кинув газету на стіл. «Якщо я дізнаюся, що щось із цього було передано цією командою, тоді хто б це не був, краще піти у відставку, перш ніж я до них доберусь».
  Він із гуркотом зачинив за собою двері свого офісу й витріщився у вікно на поля для регбі, які були фоном для штаб-квартири Лотіан і Бордерс. Макаллан постукав у двері й увійшов.
  «Ти в порядку?» — запитала вона.
  Він озирнувся й похитав головою. Він програв на очах у команди і знав, що зробив велику помилку. Загін жив довірою людей, які їх очолювали, і якщо ви програвали його на очах у війська, вони програвали його на землі.
  «Я щойно отримав усе горе, з яким можу впоратися, від ACC, який із задоволенням звинувачував мене у витоках. Ця сила просочується, як довбане решето, роками, а раптом я влізу в неї по шию? Я просто хотів, щоб ця справа пройшла якомога щільніше – без помилок і прямо по лінії».
  «Так не буває – ти це знаєш. Матеріали, які пишуть у газетах, не такі вже й погані й не зашкодять справі. Подивіться, у нас виродок, тож давайте трохи розслабимося та поглянемо на це в перспективі. Лазанья та трохи щасливого соку у мене? Що ти думаєш?
  Його плечі розслабилися, і він усміхнувся. «Ти знаєш шлях до мого серця, Грейс».
  Вона розвернулася й вийшла з кімнати, відчуваючи почуття провини, що глибоко гризе її в животі. Але було ще щось: вона постійно бачила обличчя Барклая в камерах. У його виразі обличчя було щось, що її непокоїло, але що?
  Знову це відчуття — це був просто інстинкт, але вона знала, що інстинкт існує з певної причини. Але було надто багато інших справ, тому вона заховала їх і на час забула про це.
  OceanofPDF.com
  58
  Суд спалахнув енергією та хвилюванням від спостереження за вбивцею, яка вселяла людей у кошмари – це була найпростіша форма вуайєризму, бути поблизу чогось чи когось жахливого, але в цілковитій безпеці – зоопарк, де громадяни могли дивитися на небезпечну хижака лише на відстані кількох футів. Це було не так вже й далеко від днів публічних страт, коли святковий настрій був нормою дня, і обвинувачені впали лише за кілька ярдів від того самого суду.
  Суд привернув уяву громадськості, і таблоїдам він сподобався. Одкровення про Джонатана Барклая були сенсаційними – ще один стовп істеблішменту виявився кошмарним сном – і вони прямо схопили громадськість за горло. Депутатські витрати – це одне, а це справжня справа – кримінального захисника викрили як жорстокого вбивцю. Навіть якби його визнали невинним, його життя тепер стало легендою, і те, чого люди не знали про нього, вони просто вигадували, таким був ажіотаж у ЗМІ. І якщо вирок буде проти нього, він займе своє місце в темній історії Единбурга і змагатиметься з Дяконом Броді, який так розбурхав уяву Роберта Луїса Стівенсона, що створив легенду про Джекіла і Хайда.
  Якою б не була доля Барклая, було зрозуміло, що йому нікуди подітися — єдиний варіант, який він мав, — бути винним і жити всередині, або не бути винним і ганьбитися, тож у будь-якому випадку він був зруйнований.
  Барклай наполегливо боровся й отримав від своєї команди юристів усе найкраще, але він зіткнувся з переконливими доказами, і хоча його захист намагався дискредитувати судово-медичну експертизу, співробітники лабораторії працювали зі зразками з абсолютною ретельністю, і присяжні були переконані. Адже більшість із них дивилися сучасні детективи, де ДНК дорівнювала провині. ДНК була срібною кулею, і, спостерігаючи за реакцією присяжних на техніка лабораторії, який представляв докази, Барклай зрозумів, що він справді здоровий.
  Що б не було сказано, згоріла машина виглядала проклятою, а його знання про жертви були занадто великими, щоб присяжні могли проігнорувати. Він зайняв позицію, і його виступ був бездоганним, але він не міг заперечити наведені проти нього докази. Макаллан і О'Коннор стояли непорушно й дали свої свідчення без проблем, тож коли його адвокат спробував припустити, що вони могли підкинути докази, це надіслало чітке повідомлення присяжним, що захист відчуває труднощі.
  Зрештою Барклай виглядав побитим і повернувся до лави підсудних, як людина, яка знає думку присяжних. Досить – треба було комусь платити, і був хороший кандидат перед судом.
  Підводячи підсумки, адвокат Барклая мужньо намагався представити обґрунтовану аргументацію про невинуватість, але його розчарування виявилося, і стало зрозуміло, що Барклай програє – і дуже програє. Детективи очікували, що він витягне юридичне диво з капелюха, але, на їхній подив, цього не сталося.
  Макаллан нахилився до О'Коннора. "Ви можете в це повірити?"
  «Він боягуз. Він отримує те, що заслуговує. Суддя якраз збирається поінформувати присяжних і відіслати їх, тож ходімо пообідати».
  Недоліки О'Коннора ледь не були викриті під час розслідування, але вони зробили перерву, і він знову став блискучим, повернувшись у фавори на керівному рівні.
  Вони разом вийшли з двору та пішли Королівською Милею. Небо пульсувало блакитним, прохолодне морське повітря надихало на вологу бруковану вулицю й до їхніх облич. Це було гарне відчуття, і хоча розслідування позбавило їх сил, вони зможуть залишити це позаду, коли буде винесено вирок – принаймні частково. Стикання з неприродною смертю позначило душу, і ці почуття назавжди пливли в підсвідомості, час від часу прориваючись нагадуванням про те, що може підстерігати нічого не підозрюючу жертву чи непідготовленого детектива.
  Вони поринули в теплу пивну атмосферу пабу на Хай-стріт і знайшли місце в барі.
  «Вони подзвонять нам, якщо журі повернеться, але ми маємо мати достатньо часу на обід і почати планувати нашу поїздку».
  Макаллан сіла на спинку крісла; він захопив її зненацька. «Суперінтендант, що ви пропонуєте?»
  — Те, що я пропоную, головний інспектор, — це тиждень — тобто цілий тиждень — у гарному маленькому місці на західному узбережжі Франції поблизу Руаяна. За все оплачено – все, що вам потрібно зробити, це принести зубну щітку».
  Вона простяглася через стіл і взяла його за руку.
  «Грейс». Він не знав, що сказати далі. Вона похитала головою й міцно стиснула його руку, коли він провів вільним великим пальцем по мокрому сліду на її щоці.
  «Просто коли я покинув Белфаст, я, чесно кажучи, ніколи не думав, що знову почуватимусь так, або що такий порядний чоловік, як ти, захоче бути зі мною. Зі мною так багато трапилося, і я думав, що ніколи не залишу Неприємності позаду, але зараз я тут з тобою, і це все, що має значення». Вона витерла очі й посміхнулася йому. «Зі мною все буде гаразд — іноді нам, дівчатам, потрібно трохи поплакати — а тепер давай їсти», — сказала вона, хапаючи меню.
  Він кивнув і почав вивчати своє меню, наче там був великий вибір між стейком і рибою з картоплею картоплі.
  «Мені потрібно згадати одну річ — це мало бути конфіденційно, але до мене прийшла Фелісіті Янг, і я не зовсім впевнений, як з цим впоратися, тому скажіть мені, якщо у вас є якісь думки. Я знаю, що ви дуже добре ладите з Міком Харкінсом. Насправді я не пам’ятаю, щоб він ставився до когось так, як ставився до вас – особливо до тих, хто перевершує його».
  Макаллан сів назад. Вона все ще не знайшла часу, щоб захопити Гаркінса в барі та розібратися в тому, що його хвилювало, тому вона мовчала й дозволила О’Коннору продовжувати.
  «Мабуть, усе було чудово після того, як вони зібралися, і ми всі побачили зміни в Міку. Він скоротив соус і перестав щовечора відвідувати заклади швидкого харчування. Здається, дива можуть статися, і він навіть сказав мені на одному етапі, що він з нетерпінням чекає на пенсію, що не було Міком Харкінсом у минулі роки. У будь-якому випадку, в якийсь момент під час розслідування він, здається, впав, і Фелісіті думає, що він знову на межі. Мабуть, він знову п’є віскі так, наче світові запаси добігають кінця, і вона дуже хвилюється, що він готовий покинути стосунки. Я можу поговорити з ним, але знаю його досить добре, щоб знати, що він не поділиться цим зі мною. Я спробую, тому що він цього заслуговує, але якщо ти можеш щось зробити, не порушивши мою довіру до Фелісіті, тоді не соромся».
  Нестерпне відчуття, яке гризло краї підсвідомості Макаллана, повернулося, і вона була роздратована тим, що була надто зайнята, щоб слухати тривожні дзвіночки, які дзвонили для неї, коли стосувався Харкінса. Бути DCI означало більше, ніж захоплювати заголовки газет – іноді це було доглядальницею для команди жорстких, але пошкоджених людей – і Харкінс заслуговувала на краще від неї.
  «Боже, я справді щось передчувала, — зізналася вона О’Коннору, — але думала, що залишу це, доки ми не покладемо цю штуку спати. У нас не було регулярних вечорів у пабах, коли ми обидва були сумними неодруженими, і я припустив, що Фелісіті заповнює дірку в його житті. Я міг би себе бити, тому що він був такий добрий до мене, і я дбаю про нього, але він більш заплутаний, ніж усі ми разом узяті, і я мав би приділяти більше уваги».
  О’Коннор зітхнув. «Його річна оцінка має бути проведена, тож давайте спочатку подивимося, чи вийде з цього щось. Він давно затримав тижневу відпустку, тож я буду наполягати, щоб він узяв її зараз, перш ніж наступний безлад впаде на команду. Якщо ми згадаємо будь-яке сучасне втручання, як-от консультант, то він, мабуть, викине мене з найближчого вікна. У будь-якому разі, ми витратимо наступні кілька днів на завершення цього, а потім поїдемо до Франції, і я домовлюся, щоб Мік пішов, коли ми повернемося. Якщо після цього ми не підемо далі, ти можеш відвести його в паб і попрацювати над своєю жіночою магією, але, сподіваюся, перерва — це все, що йому потрібно».
  Вони не пили випивку – це могло почекати до завершення суду – і пішли назад до кав’ярні біля суду, жуючи жир, як пара підлітків, і насолоджуючись кожною миттю історії одне одного, маленькими історіями, які мало що означали самі по собі але допоміг побудувати глибокі стосунки. Пізно вдень у О’Коннора вимкнувся телефон, що спонукало кивнути Макаллану, і вони повернулися до суду, поспішаючи через старий Лонринкет, де багато лиходіїв вибивали останніх ногою перед заливкою единбурзької юрби.
  OceanofPDF.com
  59
  Барклай був спокійний, і здавалося, ніби він змирився з результатом, але він знову виглядав добре, здоровим – звісно, не розтрощеним уламком, якого О'Коннор і Макаллан звинуватили у вбивстві в холодній темній кімнаті для допиту.
  Журі, навпаки, виглядало втомленим; деталі, які вони слухали, познайомили їх із новим світом, а фотографії розтрощених тіл і облич показали їм реальність серйозного злочину. Не драматизована телевізійна детективна історія, де можна вимкнутися, випити гарячого шоколаду, а потім лягти спати – ці фотографії показували людей, які були справді мертвими або змарнованими на все життя, і правда про те, що це означало, шокувала їх усіх.
  Коли Барклай почув, що його визнали винним за всіма звинуваченнями, він не поворухнув ані м’язом, і Макаллану довелося це йому сказати – у нього був стиль. Вона думала, що він був із тих людей, які вибрали б для себе смертну кару, якби це було можливо, тому що те, з чим він зіткнувся в жахливій, нестерпній рутині в’язниці, ймовірно, було його власною версією загибелі. . Суддя висловив свої думки про падіння колеги-адвоката, і хоча це було в найкращій адвокатській формі, це було майже передбачувано: «до цього довела видатна юридична постать».
  Більше Макаллан не чув; її розум крутився, думаючи про все, що їм ще доведеться зробити, щоб завершити справу, але коли довічне ув’язнення було винесено, її очі знову звернулися до Барклая, який повернувся до неї й усміхнувся перед тим, як його відвели.
  Це її злякало, і О'Коннор помітив це, нахилившись, щоб подражнити її. «Я думаю, ти йому подобаєшся. Але не думайте, що у вас є майбутнє", - сказав він.
  Макаллан не посміхнувся – все одно це було не так смішно. Вона вирішила, що на якомусь етапі, залежно від апеляцій, знову зустрінеться з Барклаєм, спробує змусити його поговорити та перевірити, чи зможе він пролити світло на якісь невирішені справи.
  О'Коннор поклав руку їй на плече й побачив, що її розум знову ставив запитання, але зараз для цього не час. «Давай, давай зробимо останні папери, а потім спробуймо почати нормальне життя та взаємодію, якщо ти розумієш, що я маю на увазі».
  Вона зустрілася з ним поглядом і знизала плечима. «Ви маєте рацію. Ведіть дорогу».
  
  Барклая провели до фургона, і він сів на своє місце в крихітному багажному просторі, коли фургон рушив до HMP Saughton. Він почув образливі вигуки від деяких божевільних, стиснув кулаки й намагався не тремтіти. Він добре впорався з цим, тож тепер його головною метою було не розійтися й дати натовпу ще щось, над чим глузувати. Під час перебування під вартою він думав про самогубство, але якщо він збирався це зробити, то це було б правильно – це не була б якась невдала спроба, яку можна було б неправильно витлумачити як крик про допомогу.
  Він намагатиметься не надто думати про майбутнє, доки не зрозуміє, що це означає. Інші видатні люди зайшли всередину і все-таки вижили.
  Він відкинувся назад, заплющив очі і думав, хто прийде до нього в гості. Небагато з його власного світу, здогадався він. Було чимало професійних ворогів, які раділи б його падінню, але ті друзі, які він мав, уже створювали побіжне враження про апостола Петра, і майбутнє нависло, як сірий туман, населений хижаками. Хоча він захищав найгірших людей, він був заможним адвокатом, і для декого всередині цього було б достатньо, щоб перетворити його життя на пекло.
  Він нестримно здригнувся, коли побачив правду, що він фізично слабкий чоловік, який ніколи в житті не бився в кулачному бою, і думка про те, що можуть зробити з ним ті чоловіки у в’язниці, змусила його голосно застогнати.
  OceanofPDF.com
  60
  Вони майже не переїхали зі старовинного будинку, який орендували в крихітному селі Медіс, прихованій таємниці за кілька миль углиб Руайяна на роздуваному вітром узбережжі Франції. Це було настільки близько до раю, наскільки могли досягти два професійні детективи. У селі не було нічого, крім пекаря, який привніс у своє мистецтво генія, і, незважаючи на пізню пору року, світило тепле сонце, хоча водночас їх охолоджувало атлантичне повітря. Це не могло тривати довго – робота була видряпана в їхній ДНК – але наразі здавалося, що вони належать до якогось іншого світу.
  Через кілька днів після початку подорожі вони під’їхали узбережжям до Ла-Рошелі, припаркувались біля старого порту й зуміли сісти за столик у ресторані з прекрасним видом на гавань і Біскайську затоку. Вони пробиралися через невелику гору молюсків, майже не потребуючи розмови, сміючись і наїдаючись, як діти. Це був час, щоб перезарядити їхні батареї – точно не було місця для стриманості, і вони стали настільки інтимними, щоб на час відмовитися від офіційного етикету за столом.
  Вони не хотіли, щоб день закінчувався, і знали, що більше ніколи не буде такого. Такі часи були дорогоцінними, унікальними, і вони обоє бачили достатньо темної сторони світу, щоб знати, що життя здебільшого полягає в тому, щоб обійтися, тож якщо ви можете вхопити кілька хороших моментів на цьому шляху, то це був результат .
  Макаллан міг зрозуміти, що О'Коннор щось приховував від неї, і, як і в усіх цих ситуаціях, йому знадобився час, щоб поділитися. Що це з чоловіками, думала вона, думаючи, що вони можуть сховатися від своїх жінок? Але вона чекала б і дозволяла їм насолоджуватися цим днем, бо що б це не було, мало б бути пов’язане з їхнім справжнім життям, і це могло почекати поки що.
  Зрештою він відкрився трохи швидше, ніж вона очікувала – ймовірно, цьому допомогла їхня друга пляшка вина.
  «Мене розповіли про роботу в штаб-квартирі Інтерполу в Ліоні».
  Це було досить коротко і прямо. Вона відірвала лікті від столу й випрямила спину, невербально висловивши йому достатньо, щоб сказати, що вона здивована. Вона не очікувала цього після того, як вони провели разом – безглуздо вона сподівалася на щось інше і перезавантажила свій мозок до реальності.
  «Боже, ти мене цим застав! Отже, ми можемо вдаватися в деталі, але навіщо? І чи означає це, що для вас це була лише коротка, безглузда перерва?»
  Вона намагалася, щоб її голос був реалістичним, але було важко приховати різкість у ньому. Вона наївно думала, що вони вчаться ділитися та довіряти. Чи був він просто черговим его в штанях, яке користується перевагою?
  «Слухай, ти помилився. Я мав сказати тобі, що це було на вітрі, але мені довелося самому вирішити кілька речей. До того дня, як я познайомився з тобою, я був впевненим самотником, і цього мені було достатньо». О'Коннор промокнув рот серветкою й не звернув уваги на те, що залишилося на тарілці.
  «Гаразд, розкажи мені історію, і давай все це мати. Я жорсткий, але я всього лише людина, і мені не потрібно більше лайна в моєму житті. Ви знали, коли я прийшов до поліції, що я залишив достатньо багажу, щоб підтримувати агонію тітки на все життя».
  О’Коннор відкинувся на спинку крісла й раптом знову виглядав втомленим. Реальність була за тисячі миль, але вони повинні були повернутися туди за кілька днів.
  «Це побічний збиток від розслідування плюс певна службова політика. Гаразд, ми отримали Барклая, але ACC просто не може терпіти мене, і він має намір зупинити мою кар’єру на місці. Він звинувачує мене в інциденті, який міг чи не стався в лікарні, а також у витоку інформації в пресу. Я не знаю, чи зможу я боротися з цим, але після роботи за кордоном я зрозумів, що наша сила інцестуальна до глибини душі».
  Вона відчула, як її гнів зростає. Ще одна геніальна людина, більше одержима власним его, ніж життям.
  Ти не розумієш, Джоне? Це не має відношення до витоків чи лікарні. Ви це знаєте так само добре, як і я. Звичайно, ця сила є інцестуальною, як і майже всі інші організації, які ви можете назвати. Ти все те, чим він не є, це його проблема. Він зайшов, скільки може, дивиться собаку вигулювати та пенсію рахувати, а тобі ще трошки. Він хоче те, що ви маєте, але не може повернути час, тому ви винні в його маленькому розумі. Це трапляється в усіх сферах життя, але я кажу лише те, що ви знаєте. Якщо ти не можеш піднятися вище цього, то ти не той чоловік, яким я тебе вважав. Ви марнославні і занадто багато вкладаєте в досягнення вершини, але ви заслуговуєте бути там, тому що у вас є для цього талант. ACC не зміг лизати підошви ваших начищених черевиків. Але це ваша справа, і я не можу вам допомогти. Якщо ви хочете потрапити в Інтерпол, то вам удачі».
  Вона ще більше розлютилася, коли на його обличчі розпливлася посмішка. Червона пляма поповзла на її шиї, і він згадав приказку «червоне для боротьби, біле для втечі». Макаллан точно був готовий до бою.
  «Заради Бога, я не збирався їхати до сонячної Франції й забути, що коли-небудь знав вас! Я думав, що ти фанатичний детектив? Я б хотів, щоб ти теж прийшов. Гаразд, це може бути не відразу, але ви розмовляєте французькою, і скільки британців можуть це сказати? З вашим досвідом ви могли б прийняти будь-яку роботу, на яку претендували. Ви стали трохи знаменитістю, чи не знали цього?»
  Він знову застав її зненацька — вона не думала, що може бути частиною його плану. Але це не мало значення – план був неправильним.
  «Слухай, мені шкода, і якщо мене включили, то мені лестить. Але це не має значення. Я не був достатньо довго в Единбурзі, щоб переїхати, і я тільки почав висипатися вночі, не мріючи про те, як ASU підбирає мене і розбиває мені голову. Це через тебе, Джоне, але я не я не думаю, що ти отримуєш те, що зробив для мене».
  Вона схрестила руки, нагадуючи О'Коннору молоду дівчину, яка вчинила істерику. Вона дивувала його кожного дня, коли він її знав, і чим більше він знав, тим більше дивувався — ця жінка, яка роками спала з пістолетом біля подушки, але зараз сиділа перед ним, стримуючи сльози. він знав, що вони близькі до спливання. Часом вона була такою вразливою, і він любив це в ній. Вона була справжньою, без удавання — складною, але простою, твердою, але м’якою, і була цілком його, якщо він хотів її. Спочатку думка про те, щоб відмовитися від своєї незалежності за весь багаж, який вона везла, лякала його, але єдине, що він тепер знав напевно, — це те, що життя з Грейс Макаллан завжди буде цікавим — і він справді хотів цього життя.
  Він стиснув її руки в своїх і поцілував їх. У будь-якій іншій ситуації це було б неправильно, і вона списала б це на алкоголь, але вона розуміла, що він це серйозно.
  Він підвів очі й знову посміхнувся.
  «Ти маєш рацію, і, можливо, мені просто потрібно було, щоб ти це сказав. Заради Бога, я ж чоловік – мені час від часу потрібен удар по спині – тож подивимося, як воно піде, і, можливо, в майбутньому ми подумаємо про командування за кордон, коли це буде зручно для нас обох».
  «Добре, це домовлено, але на даний момент я щасливий там, де я є, і у нас є робота з командою. У нас достатньо часу, і в плані кар’єри ми можемо досягти хороших результатів разом, тож давайте просто насолоджуватимемося один одним і подивимось, як усе розвиватиметься».
  О'Коннор забронював готель у Ла-Рошелі, і десь після півночі вони плюхнулися в ліжко й миттєво заснули. Повертаючись до готелю, намагаючись триматися рівно, Макаллан почувалася задоволеною, і тепер вона знову мріяла про хороші речі, зокрема про Джона О'Коннора.
  OceanofPDF.com
  61
  Поки О'Коннор і Макаллан спали в обіймах, темна тінь увійшла в машину, завела двигун і «Мерседес» рушив до Лейта на полювання. Чоловік, який керував автомобілем, повз тихими вулицями, стурбований тим, що зараз може бути надто пізно, але він був готовий, якби випала нагода – настав час переходити до фіналу.
  Він стиснув кермо, і кістки його кісточок просвічувалися крізь шкіру, поки він безуспішно полював. У своєму розчаруванні він вдарив стиснутим кулаком по приладовій панелі й голосно вилаявся, відчуваючи, як у нього з рота тече слина.
  І тут він побачив її. Вона була недалеко попереду, і він відчув хвилювання від того, що мало статися. Зупинивши на мить машину, він спокійно дихав і заспокоювався, дивлячись на жінку, яка, мабуть, була у розпачі, бо йшла в цей ранковий час.
  Вона вже помітила його й підійшла до краю узбіччя, щаслива, що поруч є гравець, який принесе їй наступний пакетик порошку. Вона волого понюхала й викинула недокурок у жолоб.
  Він подивився у своє дзеркало. З ним знову стало добре, і він мав бути. Це все доходило до вершини, і він хотів покінчити з цим у славетному розквіті. Поки що він зробив хорошу роботу, і фінал мав бути правильний, інакше все було б даремно.
  Він усміхнувся своєму відображенню і провів рукою по своєму розпущеному волоссю, знову думаючи про те, як добре він виглядає, наскільки він кращий за інших і як він збирався це довести.
  OceanofPDF.com
  62
  О'Коннор намагався сфокусувати погляд у дзеркалі у ванній кімнаті, але це було важко – його голова стукала, як барабанний бій помаранчевої прогулянки. Він провів бритвою по обличчю і поклявся, що чує, як вона скрипить по його зневодненій шкірі. Це був чудовий день, і він змирився з болем, але цікавився, що вони пили пізніше ввечері. Єдине, що він міг пригадати, це те, що вони провели якийсь бар-кроул, а решта було порожнім. Вони наполегливо навчали їх у Північній Ірландії всім аспектам роботи, і він вирішив, що ніколи більше не збиратиметься випивати з кимось, хто служив там так довго, як Макаллан.
  Він витер обличчя й сьорбнув теплої кави, перш ніж піти на кухню, щоб трохи зволожити себе. Макаллан лежала обличчям вниз на ліжку й усе ще спала – чи вона просто страждала із заплющеними очима? Це не мало значення – вона виглядала чудово, і в ту мить він побажав, щоб у нього був талант намалювати її.
  Він виніс воду на балкон і спостерігав, як білі клаптики хмари підстрибують по небу на холодному від моря вітрі. Сонячне світло, яким вони насолоджувалися, було дивовижним погодним фронтом, але тепер низький зимовий тиск знову взяв верх, і він бачив лінії дощу, що просувалися на північний схід через затоку.
  Біля нього телефон О'Коннора дзижчав на столі, ніби в нього було власне життя. Він відчув свинцеву вагу в животі й подумав проігнорувати це, хоча знав, що це неможливо. Робота була наркотиком. Вони не брали його кілька днів, але він був настільки ж потужним, як і спорядження наркоманів, і зрештою без нього з’їло б їх зсередини.
  Він підняв слухавку саме тоді, коли Макаллан підняла її голову з подушки, та сама свинцева вага в її кишках. Вона піднялася на лікоть, щоб спостерігати за його обличчям, але адреналін уже вирував її тілом, і вона знала, що свято закінчилося.
  О'Коннор зблідла, і вона дивувалася, чому її це не здивувало. Він поклав слухавку, коли вона клацнула вимикачем на чайнику, а потім нашкрябав кілька нотаток. Вона приготувала каву й почекала, поки він подумає, і вона саме наливала її у дві чашки, коли він увійшов і сів на край ліжка.
  «Едінбурзьку повію схопили минулої ночі й забили до смерті, і це схоже на справу Барклі», — сказав він їй. «Ісусе Христе, що це означає? Копія чи що?»
  Ці слова відкрили незавершені файли, які вона приховала в глибині свого розуму. «Давайте збиратися», — сказала вона.
  Але поки вони це робили, вона закусила губу, і туман знову закрутився в глибині її свідомості. У справі Барклая були невирішені моменти — те неприємне відчуття, що щось не так, — і вона знала, що мала сказати більше — навіть якби її ніхто не слухав.
  Правда, вони отримали великий скальп, але їх мало за це покарати. Вона просто це знала.
  OceanofPDF.com
  63
  Вони не стали кидати свій багаж і попрямували прямо до штаб-квартири. Макаллан подзвонив Харкінсу, коли О’Коннор відвозив їх з аеропорту.
  «Ми повернемося за півгодини. Чи можете ви бути готові проінформувати нас, коли ми зайдемо? Якщо потрібен ще хтось із аналітиків або наукової лабораторії, тоді приведіть їх туди. Є якісь зміни?»
  Голос Харкінса був рівним, і вона знову задумалася, що з ним не так.
  «Усі працюють без зусиль, але наразі немає нічого нового. Дівчина була місцевою і ви можете вгадати резюме. Вона була наркоманкою зі звичкою, яка вбила б коня, якби він був настільки дурний, щоб всунути це лайно в його кров.
  «Що ти думаєш?»
  «Я думаю, що нам потрібно виконати роботу і подивитися, куди вона приведе».
  Вона відтягнула телефон від вуха й подумала, куди подівся той легендарний виродок, яким був Мік Гаркінс. О'Коннор озирнувся й, не розмовляючи, запитав її. Вона дивилася прямо перед собою – Франція була далеко позаду. «Жодного розвитку подій».
  Брифінг залишив у них більше запитань, ніж відповідей, і О'Коннор почав відчувати, що їхня коротка відпустка — це те, про що він мріяв. Тут вони знову зішкрябували безлад, намагаючись зрозуміти смерть молодої жінки на ім’я Мері Ведделл, про яку не було нікого, хто б піклувався про неї, окрім її хлопця-сміття, і він дбав лише про те, що вона може заробити чи вкрасти. від гравців.
  Харкінс був присутній на розтині, але все, що вони змогли підтвердити, це те, що дівчина була в поганому стані перед смертю, і, за словами патологоанатома, ймовірно, померла б протягом року без допомоги вбивці. Він сказав їм, що патологоанатом дійсно сказав, що насильство та схема нападу були майже ідентичними до інших жертв, але це було все, що вона зайшла. Попереду буде ще більше, але потрібен час, щоб завершити аналізи та зразки тканин.
  Гаркінс відкинувся на спину, чекаючи на О'Коннора.
  «Добре, Мік, це все? Якісь теорії щодо того, з чим ми тут маємо справу? Я не думаю, що є так багато варіантів, тому ми могли б також дістатися до слона в кімнаті».
  Гаркінс мав би мати свою думку, але нічого не сказав, тому Макаллан порушив мовчанку. «Ну, це божевільний імітатор, який такий же поганий, як і оригінал, або це хлопець для інших жертв, що означає, що Джонатон Барклі є ще однією жертвою великої поганої поліції. Але це не може бути останнім, оскільки судово-медичні докази проти нього були переконливими. Ми не підганяли його, і криміналісти це підтвердили».
  Вона подивилася на Гаркінса, шукаючи реакції, але він не поворухнув ані м’язом. Макаллан не повірив тому, що вона сказала; її підсвідомість перебирала все, що вона знала, намагаючись знайти знак питання, десь зупинитися й протистояти сумнівам.
  На столі О'Коннора задзижчав телефон, і його обличчя скривилося, коли він відповів на дзвінок. Через хвилину він кинув його на колиску й похитав головою.
  «Немає відпочинку для злих» і все це. ACC хоче бачити мене – і, схоже, у нього були кращі дні. Давай, і я побачу тебе, коли повернуся. Якщо він не переведе мене до управління дорожнього руху, тобто».
  О’Коннор вийшов із кімнати, а Макаллан налив каву у дві паперові стаканчики й простягнув один Гаркінсу. «Ти в порядку?» — спитала вона його. — Ти не схожий на того демона-детектива, якого я колись знав. Що я можу зробити? Пару напоїв по дорозі, коли ми закінчимо?»
  «Я в порядку, але дякую за інтерес. Думаю, я щойно закінчив і не можу більше цього робити. Я кладу свій квиток і нарешті забираю пенсію».
  «Ісусе, Мік! Я думав, тобі знову подобається робота. Це щось пов’язане з Фелісіті чи що? Я не хочу, щоб ти йшов. Мабуть, ти нам зараз потрібен як ніколи».
  «З Фелісіті покінчено – вона все одно була занадто хорошою для мене».
  Він спробував напівпосміхнутися, але вона не досягла його очей, і Макаллан зрозумів, що всередині Харкінса щось зламалося. Але якби він не хотів ділитися, цього б не сталося.
  — А як же тоді той напій? Коли ти була моєю нянькою, це завжди приносило нам користь».
  «Нічого страшного, у вас більше, ніж достатньо роботи, тож ми побачимо, як воно піде. Я буду тут ще кілька днів, а потім піду».
  Макаллан почувався безпорадним. «Поговори зі мною, Мік. Ми друзі».
  «Що ти хочеш, щоб я сказав? Пора йти, і все. Ти вже відсортував величезну частину цього загону, і ти добре обійдешся без мене. Мені потрібно піднятися».
  Вона здалася, але все було погано. «Добре, але поки JJ не в офісі, скажи мені, що ти насправді думаєш про це».
  Він наполовину піднявся зі свого місця, але втомлено опустився назад у крісло, де почухав щетину на підборідді й утупився в підлогу. «Я думаю, що нас обіграли з самого початку, і всі таланти в цій команді не могли цього помітити. Я знаю, що ти не був задоволений запахом справи Барклая, але ти не стежив за своїм носом, і це була помилка. Ми просто дуже хотіли отримати заголовок. Ти кращий за це, і враховуючи те, що сталося в Північній Ірландії, ти вже довів, що не слідуєш за зграєю, якщо вона не йде в правильному напрямку. Йди за слідами, Грейс. Цей хлопець просить нас знайти правду. Чорт знає, про що йдеться, але він недалеко і просто хоче щось закінчити».
  Вона не була впевнена, що це правильний крок, але обійняла його за шию й стиснула, помітивши, наскільки він слабким. Він не опирався, але коли вона відпустила його, він вийшов з кімнати, не сказавши більше ні слова, а вона лише дивилася йому вслід і хитала головою. Як би вона впоралася без Міка?
  Макаллан почав читати докази, щоб зрозуміти роботу. Вона чекала О'Коннора, перш ніж зробити крок, але те, що вона бачила, було дзеркальним відображенням інших справ, і вона виявила, що не може зосередитися на доказах, коли голос Гаркінса гуркотить у її пам’яті. Їй потрібно було повернутися до початку інших злочинів і знову працювати над усією справою.
  Вона зателефонувала Фелісіті Янг, яка прибула через кілька хвилин з кавою в одній руці та купою паперу в іншій. Вона виглядала напруженою, але Макаллан вирішив уникати теми Гаркінса, якщо вона не хоче згадати про це.
  «Я не маю казати вам, що цей останній випадок є проблемою, як би це не виявилося, але я хочу поговорити з вами не для протоколу, перш ніж містер О'Коннор повернеться. Він буде знаходитися під величезним тиском і може бути змушений прийняти лінію, якої він не обов’язково хоче дотримуватися. Що стосується попередньої справи, чи є щось, на що ми не звернули увагу через арешт або тому, що просто не було часу?»
  Фелісіті Янг важко зітхнула й почала начищати окуляри, що вона завжди робила, коли відчувала стрес. Без них вона виглядала набагато гарнішою і молодшою.
  «Завжди щось є, але ХОЛМС не дає нам багато чого зійти з рук, тому ми справді повинні зосередитися на відповідях на невирішені запитання в системі. Але завжди є деталі життя людини, які можна перевірити. Ви завжди можете піти далі та глибше в життя обвинувачених – і потерпілих чи важливих свідків у цьому питанні. У певному сенсі це нескінченно, і з нерозкритою справою ви можете роками шукати докази, як ми робили в минулому».
  Макаллан вирішив підштовхнути: «Добре, я це знаю, але я хочу, щоб ви подумали про Барклая і повідомили мені, чи є у нас щось, що ще потрібно перевірити чи повторно дослідити з цього приводу».
  «Чи буде це дозволено містером О'Коннором?» Аналітик насунув окуляри їй на ніс.
  Макаллан кліпала очима й намагалася виглядати рутинною, хоча в її думках не було нічого рутинного.
  «Це може бути, але я повинен спочатку поговорити з ним. Що, якщо він не надасть свої повноваження, а я все одно хочу, щоб це було зроблено?»
  Фелісіті знову зняла окуляри й ще несамовитіше їх полірувала. «Я подивлюся, що зможу зробити. Я зроблю це сам, але мені може знадобитися допомога».
  «Дякую. Подумайте про це, і я зв’яжуся з вами після того, як поговорю з начальником».
  Коли О'Коннор повернувся до свого кабінету, він виглядав виснаженим, а плечі його були розпущені. Ще кілька сивих волосків, здавалося, осіли на його скронях. Він опустився на своє сидіння й подивився на горизонт Единбурга, коли мідне сонце почало сідати, а темрява почала повзати вулицями й провулками старого міста. Макаллан вирішила не говорити йому, що він виглядає як лайно, тому що була впевнена, що він уже це знає.
  «АСС щойно вдарив мене ногою, і, зрозуміло, ця остання подія підняла його артеріальний тиск до зашкалювання».
  'Х*й його. Ми говорили про це». Її губи були напруженою лінією; вона не була в настрої для виконавчої фігні.
  Він підвів очі від столу. «Це не проблема, принаймні на даний момент». По його обличчю вона зрозуміла, що їй не сподобається, куди це йде.
  «Він сказав, що група «гумових каблуків» проводить внутрішнє розслідування витоків і аналізує телефонний трафік від різних офіцерів. Мабуть, ви кілька разів спілкувалися з Джекі Белл.
  Вони дивилися одне на одного, і пауза була достатньо довгою, щоб Макаллан вирішив, що вона може збрехати, хоча він міг це помітити. Не було часу для іншого варіанту, і це не був момент для повного розкриття стосунків між нею та Джекі. Проблем у О'Коннора вистачало.
  «Будь ласка, скажи мені, що ти не ходив за моєю спиною. Не ти.
  «Я спілкувався з нею. Вона хоче зробити історію про мене, тож ми випили пару напоїв. Я розповів їй деякі дрібниці, але вона має інші джерела. І хіба не секрет, що ця сила роками тече, як у волоцюги?»
  Вона була розлючена і хотіла, щоб він це знав. «Я працював у Північній Ірландії, і ми використовували пресу як інструмент, який нам підходив. Ми всі це робимо, і не забувайте, що коли справа доходить до самореклами, вам нема чого в мене повчитися».
  Він виглядав побитим, а їй стало погано. За день йому вистачило одного удару ногою. «Що вони збираються робити?»
  «Ну, є лише кілька записаних дзвінків, і ви можете уникнути цього. Є кращі підозрювані, ніж ти, і насправді вони думають, що це я. Я не буду згадувати нічого, що тут було сказано, щоб ви могли продовжувати».
  Макаллан тихо подякувала Богові за те, що вона купила мобільний телефон із платою за користування або скористалася громадськими телефонами, щоб зв’язатися з Беллом. «З нами все гаразд, Джоне?» — спитала вона його. «Це все, що для мене має значення».
  «Я не впевнений. Я думав, що ти інший, і тепер я отримав це в обличчя. Давайте просто приступимо до роботи».
  Він став холодним і твердим. Захисний мур знову піднявся навколо Джона О’Коннора, і Макаллан відчула, як у неї завмерло серце. «Добре, якщо це так», — сказала вона. «Останнє: чи можу я ще раз переглянути докази у файлах Барклая, якщо ми щось пропустили?»
  «Ні, і це зверху. Слідкуйте за доказами по цій справі. У вас є більш ніж достатньо роботи, і офіційна лінія полягає в тому, що це має бути копія».
  «Джоне, це може знову переслідувати нас, тож дозволь мені хоча б спробувати».
  О'Коннор виглядав людиною, яка втратила емоції, і Макаллан зрозумів, що і Харкінс, і О'Коннор залишили команду різними способами, і тепер усі вони працюють за власним планом. Це могло призвести лише до катастрофи, і вона знову почула слова Гаркінса, які попереджали її про зв’язки з О’Коннором.
  Вона вийшла з його кабінету й подзвонила Янгу, щоб почати перегляд доказів Барклая.
  OceanofPDF.com
  64
  Слідство залишало прогалини. Мері Уодделл було дев’ятнадцять років, коли її вбили, і більшість із цих років були марними: її жорстоке поводження було немовлям, а звідти й до канави, у якій вона померла, вона була досить безталанною дрібною злочинницею. Прочитання її життєвої історії було достатньо, щоб пригнітити самого цинічного детектива, і Макаллан поклявся, що вона стане останньою для цього вбивці.
  Вона покинула спроби знайти сенс у будь-чому, що казав бойфренд Ведделла, і прочитала решту файлу. Слідчій групі вдалося з’ясувати, що видавалося за сім’ю, і Макаллан намагався стримати гнів на матір, яка зуміла пролити сльози, хоча вона не бачила і не хвилювала, де була її донька протягом останніх п’яти років. її життя. Мати Уодделла свого часу була повією, і, хоча їй ще не виповнилося п’ятдесяти, її спустошували наслідки алкоголю та депресії.
  Макаллан був переконаний, що це той самий вбивця, з яким вони мають справу, але О'Коннор дотримувався партійної лінії, що це був імітатор. Засоби масової інформації, і особливо Джекі Белл, натискали кнопки та дратували Лотіан і Бордерс на верхньому поверсі, і вони зняли це на О'Коннор. Він ставився до неї холодно або, в кращому випадку, відсторонено, і новина про те, що Харкінс поклав свій квиток, здавалося, ще більше загнала його в мушлю.
  У загонах убивць було мало таємниць, і вплив на моральний стан був майже миттєвим і отруйним. Відданість команди розпалася, і більшість пішла з Макаллан, що ще більше ускладнило її становище. О'Коннор відчув його запах у повітрі, а Харкінс, здавалося, був поза увагою й працював на автоматі. Він зробив мінімум, пішов через вісім годин і припинив роздавати поради чи знущатися над молодшими детективами. Нічого з цього не мало сенсу.
  OceanofPDF.com
  65
  Янг опрацьовувала матеріал Барклая на додаток до нескінченного навантаження, яке вона мала в руках зі справою Уодделла. Вона знала, що загін став отруйним, тому була обережна, щоб не попередити О'Коннора про те, що вона робила для Макаллана, хоча він, здавалося, тепер проводив час, роздумуючи в своєму кабінеті, а не намагаючись вистежити вбивцю.
  Вона прийшла до квартири Макаллана, щоб вони могли відкрито поговорити, і Макаллан налив їй вина, дозволивши виснаженому аналітику розслабитися та звикнути до її оточення. Вона знала, що, допомагаючи їй, Янг поставив на карту її кар’єру, і сила буде невблаганною, якщо все піде не так. Їй сподобався аналітик, який був набагато теплішим, ніж її імідж в офісі, і вона не хотіла бачити її в біді.
  «Добре, що ми маємо – чи ні, залежно від обставин?» Грейс піднесла свою склянку до аналітика.
  Янг випила нежіночий шматок свого Мерло, а потім начистила окуляри. «Щось, а може, й нічого, але це вам доведеться дізнатися».
  Макаллан кивнула й намагалася не виявляти свого нетерпіння.
  «Немає сенсу переглядати речові докази, які використовувалися в суді, оскільки всі вони були перевірені різними офіцерами, вченими та SOCO. Враховуючи припущення, що Барклай не міг бути вбивцею або, принаймні, не вбивцею всіх жертв, я дослідив усі джерела про його повсякденне життя. Чи це була газетна вирізка на справі, чи промова за вечерею. . . все.'
  Макаллан долила вино, чекаючи розчарування чи інтересу.
  «Я не міг знайти нічого, окрім того, що ми вже знали — що він був у різних містах у той самий час, коли відбулися напади».
  Макаллан кивнула й усвідомила, що її рука тремтить. Вона знову випила вина.
  «Однак я знайшов щось упущене під час первинної експертизи. Чесно кажучи, це було легко зробити, і мені пощастило самому це зловити. Я переглядав один із кишенькових блокнотів Барклая і на одній сторінці поклав його лицьовою стороною вниз, щоб випити. Я сильно натиснув на нього, а коли перегорнув, то помітив, що сторінка була видалена — дуже обережно».
  «Можливо, його просто вирвали, щоб залишити комусь записку?» Макаллан відчував, що це наближається, вони щось упустили, і вона завжди це знала.
  «Безперечно ні. Сторінку майже хірургічним шляхом видалили з книги. Блокнот — це не більше, ніж блокнот для каракулів — він не схожий на щоденник, тому ми не можемо сказати, що це було точно в такий-то день, але ми, ймовірно, могли б трохи зв’язати його з записів до і після».
  Макаллан внутрішньо розуміла, що це має сенс. Вбивця чекав наприкінці розгадки; їм просто потрібно було зрозуміти це. «У вас тут є?»
  Янг витягла з портфеля маленький чорний блокнот і простягла його Макаллану, який взявся за нього так, наче він був насичений токсинами. Вона відкрила помічені сторінки й піднесла їх до світла.
  «Ну, добре. Хто б це не був, або забув про написання з відступами, або пішов на ризик, оскільки видалення додаткових сторінок було б надто очевидним. Я віднесу це в лабораторію і зв’яжуся з вами, щойно отримаю результат».
  Вона поклала зошит у сумку, але коли вона опустила його до свого футляра, в її голові пролунав сигнал. «Якщо це щось, то чому б просто не викинути зошит, перш ніж ми його отримаємо?» Янг нічого не сказав, знаючи, що Макаллан просто розмірковує вголос. «Хіба що це було зроблено після арешту – але як це могло бути?» Вона дивилася на порожню стіну.
  «Хто перевіряв зошит?» — запитала вона Янга.
  Аналітик знову потерла скельця окулярів. «Мік Гаркінс оглянув його», — зізналася вона. «Це був Мік».
  OceanofPDF.com
  66
  Макаллан попрямувала до штаб-квартири з відчуттям, ніби у неї в портфелі бомба сповільненої дії, але вона не була впевнена, де і коли вона вибухне – і, що важливіше, хто стане супутнім збитком?
  
  Коли Макаллан заїжджав на автостоянку на південній стороні штаб-квартири Lothian and Borders, Гаркінс заповнив чотирирядкову форму, здав її до пенсійного управління та став офіцером у відставці за менший час, ніж йому знадобилося, щоб пообідати. . О'Коннор навіть не здогадувався, що він пішов, і єдиною людиною, про яку він намагався сказати, була прибиральниця офісу, яка пропрацювала там навіть більше років, ніж він. Детективи групи, які були там, спостерігали, як він покидає офіс, не оглядаючись. Вони все це підслухали, і щойно він зачинив за собою двері, теорії почали спалахувати. Більшість вважали, що це пов'язано з провалом на вершині, і звинуватили О'Коннора.
  Гаркінс вийшов у двір і подивився на ряди розмічених автомобілів і фургонів, украшених гербом Лотіан і Бордерс. Він перетнув автостоянку до шлагбауму, поки зимова темрява накрила місто, піднявши комір, пройшовши крізь ворота, пішов геть від своєї кар’єри та всього, що зробило його тим, ким він є. Йдучи Стокбріджем, він запалив вологу сигарету, болісно кашлянув і вирішив, що принаймні він може пити, що йому подобається, і не хвилюватися про те, щоб потрапити вранці в офіс.
  Він тинявся по супермаркету, намагаючись уникнути інших покупців, які виглядали так, ніби у них може бути життя. Здавалося, молода дівчина на касі дивилася йому в очі, і це змусило його почуватися незручно. Що вона побачила, і чи був цей жаль у її погляді? Не допомогло й те, що йому довелося платити за невеликий мішечок із товарами пригорщами дрібних грошей, і він відчував роздратування гравців у черзі позаду нього.
  Він розслабився, коли втік назад на темну вулицю, киплячу від транспорту в годину пік і втомлених громадян, що тікали від робочого дня, і спрямував погляд на землю перед своїми стукотними ногами. Єдине, що він хотів, це бути в безпеці у своїй квартирі і нехай завтра буде нова проблема.
  Харкінс побачив, як його манять вогні житлового будинку, і подивився на неосвітлені вікна своєї квартири на четвертому поверсі. Тут було порожньо, але безпечно, і він збирався пити і пити завзято – він був сам і міг робити, що забажав. Подвійні, високі або мікшування — усе було добре, але він застряг. Йому подобалося проводити час із Фелісіті, але, можливо, все було так само добре, і їй було краще без нього. Він не знав, і деякий час йому хотілося обійняти її, і – хто знає? Він був Міком Гаркінсом, тож до біса це все.
  На три чверті шляху вниз пляшка почала діяти, і він почав розслаблятися, згадуючи ті дні, коли він щось мав на увазі. . .
  
  Він прокинувся в кріслі, ніби через його тіло пройшов електричний заряд, намагаючись очистити голову, спостерігаючи, як Джеремі Паксман завдає комусь жаху в Newsnight . Звук чомусь утихли, але це не мало значення – він терпіти не міг цього мерзотника.
  Вранці, який був ближче до полудня, Гаркінс відчинив двері з відчуттям, наче не спав цілий місяць – що було близько до істини, якщо відняти стан коми, спричиненої алкоголем. Він зрозумів, що може зібрати свою одноразову суму і робити з нею все, що йому заманеться – гроші не були проблемою, тому він пішов до букмекерів, а потім до випивки.
  OceanofPDF.com
  67
  О'Коннор сидів у своєму кабінеті і вирішив, що не може решту життя крутити в голові одні й ті ж думки. Він був достатньо розумним, щоб знати, що його період ізоляції веде загін до повного провалу у справі Уодделла та в будь-якому іншому, до чого вони можуть торкнутися. Йому довелося вжити заходів і відновити все під контролем.
  Мороз вдарив у вікна, наче кулеметна черга, і він дивився на міський горизонт, як темні димові хмари поспішали до Північного моря. Макаллан завдав йому болю, але багато з того, що вона сказала, було правдою, і він знав, що просто потопав у жалі до самого себе. Настав час повертатися до роботи, і йому потрібен був Макаллан, незалежно від того, були у них стосунки чи ні.
  Він вийшов зі свого кабінету і сказав, що йому потрібні Харкінс і Макаллан. Йому знадобилося все самовладання, щоб зберегти спокій, коли йому сказали, що Гаркінса зникло.
  — Дайте мені старшого інспектора Макаллана зараз!
  
  Макаллан була в лабораторії, коли до неї дійшло повідомлення про те, що О'Коннор вишукує. Результати написання з відступами були ще не зовсім готові, і вона попросила доставити їх Фелісіті Янг у запечатаному конверті. Вона не могла розповісти О'Коннору про блокнот, якщо це нічого, і взяла його за край.
  Вона глибоко вдихнула, перш ніж увійти до його кабінету, тому що не уявляла, що буде далі – і, звичайно, не очікувала почути, що Гаркінс пішов.
  О'Коннор був здивований тим, що вона не знала, і почувався нерозумно, уявляючи, що це була якась змова, задумана, щоб зробити йому ще гірше.
  — Ви хоч уявляєте, що сталося з Міком? — запитав він Макаллана, роблячи все можливе, щоб виглядати так, наче він знову взяв контроль.
  Вона сподівалася, що він не підхопить її дискомфорту, але вона мала перевірити, чи зможуть вони зрозуміти поглиблення, перш ніж згадати щось про блокнот. Проблема з офіцером відділу, зокрема з Міком Гаркінсом, була останньою річчю, про яку О'Коннору потрібно було зізнатися в ACC.
  «Колись я спробую зв’язатися з ним, щоб побачити, чи ми можемо щось зробити, але підозрюю, що до нього буде важко дістатися, якщо він не захоче, щоб його знайшли». Вона намагалася діяти по-справжньому, але вони обидва намагалися приховати невербальне.
  Принаймні О'Коннор, здавалося, відтанув перед нею, і це дало їй відчуття полегшення.
  «Мені шкода, що я трохи втрачав це, але що б не сталося, давайте повернемося до справи, хоча я знаю, що ви працювали без зусиль. Як у нас справи, і чи є щось, на чому нам зараз потрібно зосередитися?»
  Вона віддала йому все, що мала, крім зошита; вона не уявляла, як розповість йому, якщо виявиться, що в нотатках є слід.
  «Я все ще думаю, що нам потрібно озирнутися на Барклая, якщо він не той хлопець». Вона чекала на відповідь О'Коннора, не знаючи, як він сприйме натяк.
  Начальник здригнувся, але не втратив контролю; однак це було достатнім підтвердженням того, що вона повинна бути обережною.
  «Ми вже проходили через це. Ми йдемо на копію. Барклай не сперечався, і криміналістика його одягу була 100-відсотковою. Якщо щось зміниться, ми зможемо повернутися, але це наша увага. Ви зі мною в цьому? Якщо ні, мені потрібно знайти когось, хто є».
  І це було все. Ці холодні слова все змінили й засудили те, що вони мали, на інший час і місце. Він прямо говорив їй, що її можуть замінити, якщо вона не буде грати в м’яч. Не було б дискусій чи обміну ідеями. Вона насунула обличчя й прислухалася до власних думок, а не до того, що він говорив. До біса, містере О'Коннор. Я сам затягну цього виродка і розкладу його на вашому столі .
  Він грав у свою гру, щоб вона грала у свою. Вона тренувалася та воювала в Північній Ірландії проти ворога, який не пощадив і полював на офіцерів відділення, як на собак. Вона була більш ніж готова впоратися з цим.
  Вона посміхнулася й підвелася зі стільця. «Я займаюся цим, сер, і буду тримати вас у курсі». Слово «сер» було достатнім підтвердженням того, що у них проблеми. Вона зберегла контроль, вираз її обличчя був холодним і жорстким, але це була лише маска, яка прикривала її біль. Знову її підвів чоловік, якому вона довіряла і якого вона любила. Вона пообіцяла собі, що це помилка, яку вона ніколи не повторить.
  Вона зачинила двері та повернулася до свого столу, але знайшла смс від Янга з проханням про нову зустріч.
  OceanofPDF.com
  68
  Макаллан принесла бутерброди та каву до її вітальні, а Янг розклав на підлозі стос фотокопій, одна з яких була сторінкою з відступами. Макаллан дивився на нього кілька хвилин, не розуміючи, а потім дозволив Янг відпочити.
  Обличчя аналітика було схвильованим, її вираз був тривожним, коли вона сказала: «З попередніх і наступних сторінок я змогла пов’язати нотатки з іншою інформацією в його щоденниках, що дає нам досить точне вказівку на зазначені дати. Проблема в тому, що написане не те, чого я очікував».
  Макаллан відчула, як її живіт згорнувся. «Що це? Скажи мені.
  — Це ім’я та номер телефону Міка. Це само по собі могло б мати розумне пояснення — він міг дзвонити від імені клієнта чи щось подібне, — але чому вони хочуть позбутися цього?»
  «Я не розумію; нічого з цього не має сенсу».
  Янг була виснажена, але було зрозуміло, що вона більше, ніж будь-хто, хотіла розібратися, що трапилося з Гаркінсом, і Макаллан подумав, що кращого часу поставити це запитання немає.
  У той час ви були близькі з Міком. Я не хочу дошкуляти, але що ви думаєте?»
  Янг виглядала побитою, а під її очима з’явилися нові зморшки на все життя. «З Міком усе було добре, і він справді докладав зусиль. Він не той огр, яким думають деякі люди, і він може бути досить ніжним по-своєму, але він влаштовує це шоу на публіці».
  Макаллан кивнув. «Я знаю це, і я був такий щасливий, коли ви двоє зібралися. Мік був тим, хто зберіг мене в розсудливості, коли я приїхав сюди».
  «Озираючись назад, коли розпочалася справа, він думав, що Барклай був просто підозрюваним, якого зрештою звільнять, і він просто збирався насолоджуватися спостеріганням за тим, як йому важко. Це було як якийсь приватний жарт, — продовжив Янг. «Але коли докази судово-медичної експертизи знайшли в будинку, це було так, наче йому сказали, що він хворий на смертельну хворобу. Звідти було внизу – він був як чужий. Я знаю, що в нього якісь проблеми, але до тих пір, поки не сталося з нотатками, я думав, що це щось особисте. Тепер я не знаю».
  Янг подивився в підлогу, не знаючи, що сказати.
  Ще кілька уламків стали на свої місця, і Макаллан побачив, у якому напрямку рухалися стріли.
  «Втіли те, що ти мені сказав, у заяву, — сказала вона Янгу, — але наразі не давай її нікому».
  OceanofPDF.com
  69
  Коли наступного ранку Макаллан увійшла до місця ув’язнення, її плечі огорнуло прохолодне повітря, і їй хотілося, щоб вона повернулася у Францію з сонцем на обличчі. Слід прямував до місця, де вона не хотіла йти, але вона не була готова залишити його комусь іншому.
  Кар’єра сержанта відділу варти завжди залишала його далеко від лінії фронту, хоча він переконав свою сім’ю та друзів, що жоден злочинець не в безпеці, поки він тут, і візит Макаллана змусив його відчути себе частиною чогось більшого. Це була б гарна історія, як він допомагав групі вбивць, яка боролася зі справою Ведделла, і він негайно дав Макаллан потрібну їй інформацію.
  У приватному кабінеті Макаллан провела пальцем по запису про опіку Барклая, і ось воно: Гаркінс відвідала Барклая в його камері після арешту та допиту. Отже, був зв’язок, який тримався в таємниці. Але чому? Їй потрібно було розповісти О'Коннору, але тільки тоді, коли вона дізнається всю правду.
  Вона підійшла до автостоянки й подзвонила Діані Барклі. «Цікаво, чи можу я приїхати до вас? Мені потрібно зв’язати деякі незавершені кінці».
  Тиша була довга й важка. — Мабуть, я чекав від вас дзвінка. Коли?
  «Зараз».
  OceanofPDF.com
  70
  Діана Барклі підійшла до свого вікна, щоб дочекатися Макаллана. Важкий макіяж, який вона носила, не міг повністю приховати втому, від якої опускалися куточки її очей. Її обличчя було стиснуте від напруги, і вона намагалася стримати почуття паніки, яке часом погрожувало задушити її.
  Навіть залишки того, що минуло за її життя, тепер були під загрозою. Джонатон Барклай багато заробляв і був єдиним годувальником, але миттєво цьому прийшов кінець. Ймовірність того, що вона може втратити дім, була досить поганою, але її лякало те, де вона могла б опинитись. Друзі, які вони мали, не дзвонили, і вона почувалася повністю покинутою.
  Вона думала зателефонувати доньці, але не було сенсу – вона сприймала те, що сталося, лише як підтвердження того, що вчинила правильно, дотримуючись емоційної та фізичної дистанції між собою та батьком.
  Вона сильно вкусила вказівний палець і заплющила очі, намагаючись заблокувати хід думок. У ці хвилини вона згадувала години, які провела в аеропортах і на вокзалах, дивлячись на прибулих, обійми коханців, дружин, дітей – вияви прихильності, про які вона могла тільки мріяти – бажаючи іншого життя.
  Вона підвела очі, коли ніс Макалланової машини з’їхав на під’їзд, і зрозуміла, що більше не може триматися за те, що знала. Це зайшло занадто далеко для цього.
  
  Макаллан на мить заплющила очі, коли зупинилася біля будинку Барклаїв. У її голові був безлад, і вона потребувала допомоги. Вона поняття не мала, що це все означало, але вона знала, що Діана Барклі може розповісти їй більше, ніж вона. Вона завжди це знала – їй просто потрібно було придумати, як відкрити її – і цього разу, вирішив Макаллан, вона не піде, доки не зробить цього.
  Усередині вони сіли один навпроти одного, і Діана Барклай наполягала на приготуванні чаю. Їй вдалося зібратися, але вираз Макаллана турбував її. Їй здалося, що детектив намагається зазирнути в глибину її душі й розгрібати найпотаємніші місця.
  «Чим я можу вам допомогти, старший інспектор?» Вона перестала пишатися, звернувшись до Макаллана належним чином. Жорсткий захист зник.
  «Говорячи правду», — відповів Макаллан. «Це зайшло досить далеко. Я хотів сказати, що ви знаєте, що ваш чоловік невинний, але, звичайно, це був би невдалий вибір слів у його випадку».
  Спина Діани Барклай напружилася, а її неприязнь до Макаллана перетворилася на страх перед тим, що вона знала. Її завжди вважали жорсткою, беземоційною жінкою, але це було в іншому житті, коли вона контролювала ситуацію. Усі захисні верстви класу та привілеїв тепер були зняті, і вона зіткнулася з жінкою, яка випробувала її власну мужність і чесність проти найгірших прикладів людства. Очі Макаллан блищали гнівом, коли вона дивилася, як жінка склалася перед нею, і вперше в житті Діана Барклай хотіла благати про допомогу — попросити вибачення у цього детектива в марній надії, що вона зрозуміє.
  — Ви повинні допомогти нам, місіс Барклі, — наполягав на неї Макаллан. «Більше немає часу. Я знаю дещо, але не все, тому скажіть мені, чому я тут сиджу і що мені потрібно знати. І щоб ви точно знали, що поставлено на карту, якщо ви цього не зробите, я хочу показати вам, що відбувається з дівчатами, на яких нападають».
  Вона штовхнула жінці через стіл фотографію останньої жертви.
  Діана Барклай не могла відірвати очей від жаху: ноги розкинулися під смішним кутом, роззявлений рот завмер у момент смерті, коли дівчина всмоктувала кров у свої затоплені легені. Вона придушила ридання, але це було безглуздо, і Макаллан дозволив їй це сприйняти. Вона заслужила це побачити.
  Плечі Барклай здригнулися від вивільнення емоцій, і зрештою напруга в її грудях спала. Вона згадала, ким вона є, і, найгірше, ким може стати, тож підвела очі й вибачилася перед Макалланом, який не бачив сенсу відповідати. Все, що вона хотіла, це правда.
  — Ви повинні зрозуміти, старший інспектор, що б ви не думали про мене, принаймні подумайте про вплив того, що я збираюся вам сказати, на те, що залишилося від мого життя.
  Макаллан усе ще не бачив сенсу відповідати.
  «Я знала про слабкості мого чоловіка майже з самого початку нашого шлюбу. Наші стосунки ніколи не були про сильну фізичну пристрасть; це було більше пов’язано з народженням двох дітей, а потім це стало випадковою подією, як правило, коли він надто багато випивав».
  Макаллан хотів сказати їй припинити урок історії, але вона знала, що все це було частиною угоди. Правда була на шляху.
  «У нього був сильний потяг, а у мене — ні, тому той факт, що він зав’язувався з іншими жінками, переважно юристами, мене зовсім не турбував. Поки він був стриманим, я був щасливий вести своє життя так, як хотів. Я думав, що маю те, чого хотів».
  Вона делікатно торкнулася краю очей дорогою хусткою, і Макаллан почав її жаліти. Вона зрозуміла, наскільки самотньою була ця жінка і що далі буде тільки гірше.
  «Коли я дізнався, що він використовує повій, це було зовсім інше. Одного разу я знайшов картку серед його паперів, і, якщо коротко, то виявилося, що вона була для ескорт-агентства. Спочатку він намагався це заперечувати, і, можливо, він був блискучим юристом, але я завжди міг зрозуміти, коли він бреше. Зрештою він зізнався, що справи на роботі йому набридли, а ризики, на які він пішов з повіями, приносили йому задоволення. Чи має це для вас якийсь сенс, старший інспектор, хоча я вважаю, що ви бачили набагато більше, ніж я?»
  — Я давно перестав намагатися зрозуміти, що роблять люди, місіс Барклі, особливо коли йдеться про чоловіків.
  Обоє слабко посміхнулися.
  «Ми сперечалися, і врешті-решт він переконав мене, що перестав зустрічатися з цими жінками, і я досить наївно повірив йому – чи більше я хотів йому вірити. Деякий час це було добре. . . і тоді це сталося».
  Макаллан намагалася тримати зоровий контакт, не виявляючи власної напруги. Здавалося, що Діана Барклай відкривала брудну сумку, у якій було щось жахливе, але її все одно було поза полем зору, тож вона не могла здогадатися, що це було – лише понюхати.
  «Чи можете ви уявити собі такого, як я, сидячи перед лікарем, якого я знаю багато років, і йому кажуть, що я маю захворювання, що передається статевим шляхом?» Питання не потребувало відповіді. «Він приніс хворобу в мій дім – і передав її мені».
  Вона знову схлипнула, і Макаллан зробив довгий вдих – потім сказав неправильну річ.
  — Вибачте, місіс Барклі.
  Очі Барклая спалахнули вперше. «Ні, ні! Ти тут заради правди, і я тобі її віддаю. Ви пошкодуєте, але повірте мені, коли я скажу, що це буде не для мене. Просто продовжуй насолоджуватися моїм приниженням, і ти отримаєш те, що тобі потрібно».
  Макаллан кивнула й хотіла вдарити собі в дупу.
  «Шок був схожий на фізичну хворобу, і немає сенсу намагатися пояснити, що я відчував у той час. Я був розлючений так, що мене лякало. Коли він прийшов додому того вечора, я зіткнувся з ним, і він був збентежений. Він плакав, як дитина – і це єдиний раз у житті, коли я його таким бачив. Ми годинами розмовляли та сперечалися, намагаючись з’ясувати, куди ми обидва прямуємо. Я ніколи не забуду момент, коли я зрозумів, що Томас підслуховує біля дверей. Він завжди так робив. Можете собі це уявити? Все в один день. Всю цю правду поділили між нами. Молодий хлопець, який намагається сприйняти все це. Усі свої розбиті ілюзії».
  Макаллан бачив, що це наближається. Уламки ставали на свої місця – жахлива правда, яку ця родина несла, як невідомий вірус.
  «Мій син був як зламана лялька. Для нього це було занадто. Він ніколи не розповідав про це своїй сестрі, і він ніколи не говорив про це, але з того дня він був ушкоджений так, що тільки ми з Джонатаном могли помітити. Він ненавидів свого батька, але майже ніколи не висловлював це словами чи гнівом. Люди вважали його слабким, і хоча він сам мав кваліфікацію юриста, це погане виправдання для людини. Але хіба це його вина? Моя дочка встигла зненавидіти нас лише за те, що ми є, і вона пішла з дому, як тільки змогла».
  Макаллану потрібно було почути, як вона це сказала. — Що ви мені говорите, місіс Барклі?
  — Звичайно, ви бачите це, старший інспектор. Незважаючи на його заперечення, до останнього інциденту я був переконаний, що Джонатон відповідальний за напади на тих жінок. Тоді мій син прийшов до мене вчора, і я побачила щось страшне в його очах. Він сказав, що хоче поговорити зі своїм батьком, а потім заплакав у мене на колінах, ридаючи так, ніби він зламався, і я зрозумів, що він зробив». Вона нахилилася вперед, щоб переконатися, що Макаллан розуміє, що вона каже. «Вам потрібно поговорити з моїм сином».
  Макаллан намагався не видавати її паніки. «Ви знаєте, де він зараз?»
  «Я не знаю, але він мав намір відвідати мого чоловіка вчора ввечері».
  Макаллан відчула, як її гнів знову піднявся. «Сподіваюся, цього разу все закінчилося, інакше я прийду за тобою і закінчу роботу».
  Вона вибігла з дому і попрямувала прямо до в'язниці, покликавши О'Коннора з машини.
  «Де ти в біса, Грейс?» запитав він.
  «Слухай мене і не говори. Нам потрібно схопити Томаса Барклая і затримати його. Я прямую до в'язниці, щоб побачити Джонатана Барклая; чому б тобі не приєднатися до мене? Я поясню це, коли побачуся».
  «Грейс?»
  Вона поклала телефон і притиснула педаль газу до підлоги.
  OceanofPDF.com
  71
  О'Коннору вдалося прибути до в'язниці відразу за Макалланом, який чекав на нього, гадаючи, чи не збираються вони дуже публічно зіткнутися. Вона знала, що якщо її ризик піде не так, вона ризикує кар’єрою, від якої ледь не відмовилася одного разу, і яку може зруйнувати знову, але навіть якщо це вийде за її бажанням, О’Коннор виглядатиме слабкою та приниженою, і це було майже так само погано.
  Вона впустила його в гру зараз, тому що він мав це зробити, і вона припускала, що їй доведеться просто жити з наслідками, але коли він вийшов з машини, і вона побачила його вираз обличчя, то відчула, що її плечі опустилися. Розлюченість — це нічого не сказати, і вона зрозуміла, що це буде важче, ніж вона думала.
  Він підійшов до неї, його обличчя було напруженим і стриманим, і вона побачила, що йому дуже боляче – його его було пошкоджено, і це було те, чого він не пробачить швидко.
  «Що б ти не робив, ти зробив це без мене, і в моїй книзі це є зрадою», — холодно сказав він. «Ти з усіх людей. Я розумію, чому хлопці над водою відвернулися від вас – тепер усе має сенс».
  О'Коннор зрозумів, що ніколи не зможе бути Гаркінсом, але його справжня помилка полягала в тому, що він не застосував те саме міркування до Макаллана. Він був кращим політиком, ніж вона, але це все. Йому стало погано, коли він усвідомив, що може мати десять кар’єр і все одно не конкурувати з нею. Для Грейс це було природно – вона була народжена для цього, а він просто виконав цю роль. Він був хорошим менеджером, але міг би виконувати таку ж роботу в нафтовій компанії чи банку. Макаллан і Харкінс були справжніми детективами, і йому не вистачило яєць бути тим, ким він справді хотів.
  Макаллан розвела руки й відчула, як слова лягли, як удари, але вона підняла підборіддя й не дозволила йому побачити рани, які він щойно завдав.
  «Звідки, хреня, ти міг знати, що сталося над водою?» Ми воювали, а ти бавився сам із собою в гарному безпечному офісі в Німеччині. Те, що я роблю тут, — це дізнатися правду, і якщо вам це не подобається, тоді їдьте назад до штабу, поки я розберусь у безладі». Її груди здіймалися від емоцій. «Можливо, тоді я зможу зателефонувати їм і викликати справжнього детектива».
  Його приголомшене мовчання принесло їй полегшення, і вона змогла обережно вибрати наступні слова, її гнів улягся майже так само швидко, як і піднявся. Вона стикалася з найгіршим із чоловіків, і її дар, коли вона потребувала цього, була холодна рішучість.
  «Я ніколи не очікувала від тебе такого коментаря, Джоне», — сказала вона йому, знову склавши руки. «Ти марнославний і егоцентричний, але при цьому хороший чоловік. Зараз я йду, тож вирішуй».
  О'Коннор кліпнув першим. Він був достатньо розумним, щоб зрозуміти, що вона цілком може бути права і що йому потрібно не викидати все, що залишилося в його руці. Репутація, яку він створив обережно й без зайвого впливу на стрес-тестування, могла розгорітися у багатті, яке з радістю допомогли б розпалити його конкуренти у війську, і це усвідомлення припинило будь-яку боротьбу, яку він залишив. Було розкрито жахливу правду — що він пройшов перевірку, але не пройшов перевірку, і його інстинкти підказували йому, що якщо Макаллан правий, то він повинен триматися на сліпстрімі.
  І якщо вона помилялася, він міг засипати землею її професійний труп, що розкладався.
  Він без жодного слова пішов за нею в приймальню, але дивився на неї в спину, коли це робив, і уявив, як встромляє щось гостре між її лопаток. Першої ж нагоди він пообіцяв собі, що напише її.
  OceanofPDF.com
  72
  До кімнати для допитів привели Джонатана Барклая, і Макаллан побачив, що він постарів за короткий час, який він служив. Волосся, яке завжди було так ретельно укладене, тепер було коротко підстрижене, його обличчя було одутлим, а шкіра не мала жодного кольору, окрім сірих тонів, що відбивалися від стін кімнати. Він спробував усміхнутися, але йому це не вдалося, але, здавалося, відчув полегшення, побачивши когось, хто не був частиною в’язниці.
  Макаллан помітив, як тремтять руки, і подумав, що це має бути для такої людини, як Барклай, у цьому місці. Вона помістила Джекі Кроуфорда кудись подібне, і її тремтіла від думки про те, що він, мабуть, постраждав за те, що вбив терориста, який «застарів».
  О'Коннор мовчав і дозволив Макаллану зіграти свою руку, переживаючи переживання пониження, щоб виглядати молодшим офіцером у кімнаті.
  — Я знаю правду, містере Барклі. Не все, але достатньо, щоб знати, що ви не вчиняли злочинів, за які вас засудили. Ви, звичайно, невинна людина, але це інша справа».
  О’Коннор напружився, але мовчав, пам’ятаючи, що був там лише на запрошення.
  «Я розмовляв з Діаною, і я знаю про вашого сина. Я вважаю, що він вбивця і що все це була якась форма помсти. Ви могли прийняти це речення за нього, і світ забув би вас. І мало хто з мого боку хотів би бути відвертим».
  О'Коннор незручно пересмикнувся від цього коментаря. По праву він мав би зняти з неї роздягання за припущення, що поліція це сприйняла б, але вона мала рацію. Здавалося, вона була права в усьому, і він прокляв її, але він знав, що вона, можливо, тримає єдиний доступний йому рятівний круг, тому він повинен був правильно розіграти свої карти.
  «Але, я впевнений, ви знаєте, ще одну дівчину вбили, — продовжив Макаллан, — і це має припинитися тут і зараз. Коли ти дізнався, що це він?
  Вона відхилилася назад, поклала долоні на стіл і стала чекати. Було все або нічого.
  Барклай розглядав тильні сторони своїх долонь, і Макаллан дав йому час скласти слова.
  «Я не був впевнений, поки він не прийшов до мене вчора ввечері. Я знав, що хтось хоче мене знищити, коли машину вкрали й ДНК повернули. Очевидно, я знав, що його підсадили, але чи повірили б ви мені, головний інспектор? Незважаючи на всі претензії, які я висував проти поліції в минулому, я знав, що це не ти, але деякі з твоїх колег могли бути менш чутливими до таких дій. Як ви знаєте, я спілкувався з кількома серйозними людьми, і декому з них не бракує уяви та ресурсів, тож серед людей, яких я захищав або, можливо, підводив у минулому, також були кандидати, а це означає, що цілком багато людей, тож мені довелося змиритися з тим, що становить моє життя». Він подивився вниз і похитав головою від якоїсь невисловленої думки.
  «Це міг бути один із них, але виникла проблема з причиною. Найгірше, що трапилося, — це дивна нездатність забезпечити результат без визнання вини, але враховуючи, що всі вони були такими ж винними, як і гріх, це було важко прийняти. Правда полягає в тому, що я провів життя, яке зібрало ворогів, і я просто не міг бути впевненим, який саме, але немає сенсу зараз щось приховувати; Я викладу всі свої карти на стіл».
  Здавалося, що він отримав енергію від своїх одкровень. Він контролював відповіді, які були потрібні Макаллану, тому він грав сценарій у своєму власному темпі.
  О'Коннор мовчки спостерігав за розмовою; він міг спостерігати з іншої кімнати, а Макаллан і Барклай грали свої ролі, ніби він був невидимим. Він знав, що не варто брати участь або порушувати заклинання, що сформувалося на його очах, як павутина.
  «Автомобіль міг бути випадковим збігом, але коли ДНК повернулася, я зрозумів, що хтось мав серйозні наміри. Це вже не був збіг».
  «То ви не маєте нічого спільного з тим, що ваша машина самовільно йде?» Макаллан перебив, але Барклай уже передчував запитання й усміхнувся.
  «Звичайно, ні, але це був розумний крок – саме те, що зробив би винний чоловік, і чому б ви подумали інакше?» Проблема полягала в тому, що ви були настільки зайняті засудженням мене перед судом, що дивилися, але не бачили».
  О'Коннор спостерігав, як розгортають на столі перед ним помилки розслідування. Він був SIO, і все, що пішло не так, буде підібрано, як кістки вбитого хижака. Газети та виконавчий поверх хотіли б людських жертв, щоб переконатися, що вони уникнуть шкоди своїй власній кар’єрі.
  «У мого сина немає Merc, хоча я знаю, що він час від часу їх наймає. І все ж я не міг бути впевнений, коли так багато людей мають причини не любити мене».
  Макаллан зітхнув. Вона хотіла застогнати, але стрималася. Рука О’Коннора стиснулася.
  «Я сказав це Томасу, але він просто засміявся мені в обличчя, сказав, що не знає, про що я говорю. Я завжди знав, що він зневажає мене, але ти ніколи не розумієш глибини такої ненависті або її форми».
  Його очі спалахнули новим вогнем над обвислими, запаленими обідками. «Що мені було робити? Звинувачувати мого власного сина без будь-яких доказів, коли докази були складені проти мене? Він не зізнався в цьому, тож завжди була ймовірність, що це хтось інший із мого минулого хотів звести рахунок. Що б не трапилося, я знав, що хто б не стояв за цим, добре попрацював, і всі мої минулі необережності будуть оприлюднені». Він усміхнувся, але його очі залишилися мертвими, і Макаллан на мить задумався про його здоровий глузд.
  «Коли ви показали мені фотографії дівчат, з якими я був, це було підтвердженням того, що злочинець доклав усіх зусиль, щоб стежити за мною, щоб зв’язати мене з жертвами. На мій погляд, до біса ретельно». Він зітхнув і похитав головою.
  «З обороною було нікуди подітися. Що мені було робити – припустити, що це може бути мій син, бо він мене ненавидів, чи невідомий лиходій з минулого? Я не думаю, що моя шанована публіка пішла б на це, і, звичайно, не Lothian і Borders best або журі. Я достатньо знав про те, як вони діють у таких випадках».
  Барклай нахилився вперед і сказав правду. «Мій син прийшов до мене вчора ввечері і зізнався, що він зробив і чому він це зробив. Я запитав його, чому він знову вбив, коли міг залишити мене гнити, і тоді я зрозумів, наскільки він хворий. Він сказав, що йому це сподобалося – очевидно, це його здивувало, і він не міг зупинитися. Його наміром було погубити мене, і він цього досяг. Він просто чекає на вас».
  Барклай дивився на обличчя детективів і посміхався, розуміючи, що вони все ще не зовсім зрозуміли.
  «Була ще одна проблема, старший інспектор, і вона полягала в тому, що мої стосунки з моїм хорошим другом Міком Гаркінсом так чи інакше вирішать мою долю, тому я вирішив мовчати про це. У мене не було вибору. Цілком ймовірно, що глибоке розслідування мого минулого викриє мою відповідальність, і, враховуючи деяких чоловіків, яких я зраджував твоєму колезі, я міг бути впевнений, що постраждаю так, як хотів би. не думати про це.
  Макаллан відчинив останні двері. — Я знав, що між тобою й Харкінсом щось було. Я також знаю, що він видалив сторінку з вашого блокнота, але я не знаю чому – я подумав, що це може бути підгонка – але, враховуючи те, що ви сказали, я не думаю, що це те, що ви збираєтеся сказати я.'
  Макаллан розлютився. Вона не розуміла чому, але знала, що вони все ще грають; все ще відставав у грі, і було ясно, що Барклай насолоджувався владою того, що він знав. Це було так, ніби він знову опинився у Високому суді, роздираючи поліцейських свідків, які опинились в ізоляції на місці для свідків.
  «Я думав, що ви, можливо, вже впоралися з цим, але, очевидно, я віддав вам занадто багато довіри. Кілька років тому я безглуздо експериментував з кокаїном, як тоді робили багато хто з мого класу. Одного вечора я був з дівчиною з агентства, і я боюся, що все вийшло з-під контролю; на жаль, вона засмутилася і викликала поліцію. Була сварка, і, чесно кажучи, вона отримала серйозні травми. Вона сама звинуватила себе, але я визнаю, що суд міг не зрозуміти мою сторону інциденту».
  О'Коннор хотів заплющити очі, але потрапив у пастку, як Макаллан, і все, що їм залишилося, — це фінал. Барклай тягнув за всі ниточки, і це був його останній великий виступ.
  «Мік Харкінс був офіцером розвідки, якого викликали і... . . скажімо так, що ми знайшли компроміс. Ви, люди, зазвичай називаєте це угодою. Він знав гарну нагоду, коли побачив таку. Він полагодив це з сутенером дівчини і зробив так, щоб прикрі події пішли нанівець. Я став джерелом інформації. Давайте подивимося правді в очі: чи може це бути кращим, ніж адвокат зі списку A, людина, яка захищає людей, які мають значення, тих, яких ви намагаєтеся позбутися? Ні, назвемо як було: я став його інформатором. Я спілкувався з найбільшими та найкращими злочинцями в грі, тож подумайте, що я міг йому дати! Гроші в угоді не були, і єдине, на чому я наполягав, це те, що я ніколи не буду офіційно зареєстрований як CHIS, як ви їх описуєте зараз. Так як поліція вживає чотири слова, де одне зробить трюк. Як ви думаєте, хто подарував вам Дрю? Як Мік Харкінс отримав стільки арештів у заголовках? Найкраще для Лотіана та прикордонної поліції було те, що йому ніколи не довелося платити мені жодного пенні. Він контролював мене, а я контролював його».
  Він сидів і насолоджувався впливом своїх слів. Макаллан кліпав очима; О'Коннор уже бачив, як на силу виливається тонна лайна – і що він буде похований під нею. ACC із задоволенням використав би Харкінса, щоб дістатися до О'Коннора. Вина за асоціацією; цього було достатньо. Гаркінс працював із неофіційним джерелом, що само по собі було серйозною справою, і він дозволив цьому опублікувати. Чудово, якби результати виявилися хорошими, але коли все пішло не так, то було важче, і О'Коннор точно бачив, де долар зупиниться.
  «Я розповів Харкінсу про запис у блокноті, і він вирішив позбутися його без питань. У мене була потужна зброя, тому що містер Харкінс явно боявся, що наші стосунки стануть публічними; Насправді він знав, що наша угода могла поставити його тут зі мною. У ситуації був відтінок холодної війни: взаємне впевнене знищення. Питання провини чи невинуватості тут не стосувалося – для нього я був винний, як засуджений, і я нічого йому не сказав, щоб змінити його думку».
  О'Коннор спробував зібрати все разом, але вирішив, що це занадто. Їм потрібно було повернутися в штаб і спробувати розробити план втечі. Те, що здавалося тріумфом і початком нового розділу в його кар'єрі та особистому житті, перетворилося на міст, що руйнується під його ногами. Він не міг повернути назад, а шлях попереду означав довге падіння. Він заговорив уперше.
  — Отже, ви зрадили деяких своїх клієнтів. Господи, ти роками представляв Дрю. Вони вас довбаними собаками згодують». О'Коннор побачив, як хробаки випливли з банки, коли він це сказав, і вена на його шиї від паніки забилася. Дрю кричали б про свої права людини, і десятки судових процесів могли б бути зірвані. Було задіяно більше людей, ніж О'Коннор, у тому числі Макаллан, але він був людиною на мосту та босом Гаркінса, а Гаркінсу було дозволено бігти на волі протягом багатьох років, тому сила буде позначена тим самим лайновим штормом.
  — Нам треба йти, містере Барклі, але ми повернемося, коли знайдемо вашого сина.
  Барклай напівпідняв руку. — Ще ні, інспекторе. Ймовірно, ви отримаєте мого сина до кінця дня, і, якщо я не помиляюся, він сподівається, що його спіймають. Ось у чому проблема. Я прорахувався, і, здається, не вперше, думаючи, що той, хто це зробив, зупиниться після мого засудження. я помилився Він хоче піти далі й знищити себе. Таким чином він може бути впевнений, що для мене немає шляху назад ні в репутації, ні в професійній кар’єрі, ні в будь-якій прикидці, що я був частиною істеблішменту».
  О'Коннор виглядав так, наче збирався поставити запитання, але Барклай повернувся в образ головного адвоката. Корт на даний момент був його, і він легким жестом підняв вказівний палець, який сказав О'Коннору чекати головного моменту.
  «Я не закінчив, і, боюся, він також. Коли мій син приходив до мене, він хотів поговорити, подивитись мені в очі і зізнатися, що він зробив і чому. Вперше в житті я провів багато годин, шкодуючи про те, що зробив із собою, і це може здатися дивним, але мені потрібне було зізнання. Я не католик, але мені здалося правильним. Ще одна помилка, на жаль». Він на мить замовк і побачив, як детективи, захоплені словами, чекають останнього акту драми – жахливого відкриття, що це було лише за мить.
  «Як пояснення, я розповів йому про дівчину, яку я образив багато років тому, і про те, як Харкінс зав’язав зі мною стосунки. Він звинувачує мене майже в усьому, що зробило його марнославним, накачаним невдахою, яким він є, і в тому, що я принесла додому до його матері, а тепер він звинувачує поліцію за те, що вона не зупинила мене на місці. Коли я кажу про поліцію, я повинен сказати Харкінс. Я думаю, що його початковий план передбачав щось інше і, можливо, навіть вас, старший інспектор, але тепер я вважаю, що вам потрібно врятувати Міка, тому що, якщо я не помиляюся, мій син переслідує його – або принаймні намагається знайти – з минулого ніч.'
  Макаллан бачила, що це наближається, і вже пробігала в голові варіанти. Де був Мік?
  «Він змінив останню частину своєї гри, і я думаю, що він намагається знайти Харкінса, щоб зіграти її, що не має бути надто складним, враховуючи його звички до алкоголю. Перекажи Міку найкраще, якщо ти дійдеш до нього першим; безсумнівно, я побачу вас на вулиці. У цьому є недолік – я думаю, що мій час тут обмежений. Це поганий вітер». Але він сказав це перед дверима кімнати для допитів, що зачинялися.
  Макаллан і О'Коннор уже виходили й бігли за своїми автомобілями.
  OceanofPDF.com
  73
  Гаркінс підняв комір, бо дощ заглушив теплі місця під його пальто. Він сховався в дверях пабу, намагаючись накопичити енергію, щоб залишити тепло позаду. Дощ на мить послабшав, але він тільки готувався до нової зливи.
  Будь-яке різноманіття в його житті закінчилося, коли він востаннє пішов зі штабу, і він відчув себе оточеним ворожим світом, згадуючи ті останні дні в загоні, які ледь не привели його до межі.
  Він був упевнений, що люди знають, що остаточно підірвало життя Міка Харкінса та його кар’єру. Інші детективи, здавалося, віддалилися, і він не хотів з ними розмовляти, навіть вицькувати їх, як це завжди було в його звичаї. Коли вони все ж розмовляли з ним, він був упевнений, що помітили його затуманені очі, недосконалі спроби поголитися та хвилювання, що стукотіло в його грудях. Страх відкриття підривав його апетит і пронизував його тіло хвилями нервової енергії, коли він хотів лише спати.
  Його катували ті самі демони, які відвідували Томаса Барклая, але без роботи йому було нікуди піти, а реші були єдиним місцем, де можна було принаймні поставити його поруч з іншими людьми, які не мали виходу. знати чи судити про те, що він зробив. Ніхто з тих, хто його знав, не хотів бути поміченим у його компанії — поліцейський у відставці все ще залишався поліцейським — і він швидко худнув, простір навколо його коміра тепер був достатньо широким, щоб мокрий дощ стікав йому прямо по спині.
  Він стояв на краю тротуару, мружачись на бризки, які викидали колеса, що проїжджали повз. Він дивувався, як це сталося: він був молодий, потім був середніх років, а тепер його трахнули.
  Букмекер був на іншому боці дороги, і він вилаявся, коли блискавка коліс розбризкала брудну вуличну воду на його ноги та черевики. Він вдивлявся в проливний дощ, який знову розпочався з подвоєною силою, і не звернув уваги на машину, що крутить двигуном на узбіччі вулиці. Він вийшов на дорогу, шукаючи в дощовику напівзім’яту пачку цигарок і ледве почувши гуркіт двигуна, перш ніж піднявся в повітря та врізався в асфальт.
  "На біса!"
  Коли машина врізалася в нього, біль нагадував вибух — потім майже так само швидко він витік у холодну вологу землю внизу, а разом з ним зникли всі відчуття. Він просто усвідомлював, що крижані краплі дощу змушували його моргати, і що він не міг поворухнути головою, щоб уникнути їх. Він був упевнений, що помирає, але відчував напрочуд спокій. Як і більшість людей, він задавався питанням, якими будуть його останні хвилини, але в цьому досвіді був майже антикульмінаційний момент.
  Коли біль зник, його розум пристосувався до ситуації. Над ним схилився мундир і щось лепетав, але це було німе кіно, хоча він здогадувався, про що йдеться. Христу відомо, що він сам був там досить часто, будучи молодим поліцейським – здавалося, тисячу років тому. Все, що ви могли зробити, це сказати бідолахі, щоб він заспокоївся, і що допомога вже на шляху. Що ж, він був спокійний, але не думав, що багато чого може вирішити його ситуацію. Він уявив своє молоде обличчя на поліцейському і, якби міг, заплакав би. Потім він побачив, як Грейс намагається дістатися до нього. Вона плакала з розірваним болем обличчям, і він зрозумів, ким вона для нього стала. Його груди здіймалися від зусиль залишитися живим, і він сказав це лише пошепки: «Ісусе Христе, це не так має закінчитися».
  OceanofPDF.com
  74
  Макаллан ходив коридорами лікарні, гадаючи, що вона скаже. Вона підійшла до кімнати і побачила Харкінса крізь скло. Він нерухомо сидів у кріслі, дивлячись у вікно, і, судячи з того, що їй сказали, у нього не було іншого вибору, як дивитися. Вони сказали, що є ймовірність, що він може ніколи більше не ходити, але це були ранні дні, і Гаркінс був упертим виродком, який би зробив це, якби була можливість навіть часткового одужання. Той факт, що він вижив, сам по собі був маленьким дивом.
  «Мік?»
  Він повільно озирнувся. Наразі Харкінс міг діяти лише повільно.
  «Грейс. Радий вас бачити. Не думав, що ти прийдеш». Йому вдалося напівпосміхнутися, але це була втома, і твердий чоловік виглядав немічним.
  Вона сказала йому, що розуміє. Він зробив те, що зробив, і все пішло не так. Інші люди робили щось і виживали – все це було на колінах богів, і це залежало лише від того, чи добре вони провели день, чи погано. Вона сказала йому, що він був хорошим поліцейським, незважаючи ні на що, і що світ просто пішов у бік.
  Через годину вона поцілувала його в лоб, вийшла з лікарні й повернулася до штабу. Вона знала, що фіскал бореться зі звинуваченнями проти нього, але що ще вони могли йому зробити? Він був у найгіршій в'язниці, тож вона подумала, що його слід залишити. Вона точно не збиралася засуджувати цього чоловіка.
  У неї була домовленість про зустріч із заступником начальника, і вона поняття не мала, чи це буде погано, чи ще гірше, ніж погано, але вона могла принаймні втішитися тим, що Томас Барклай був ув’язнений, як невеликий гравець із « Пролітаючи». гніздо зозулі . Його батько був вільний і переховувався від усіх, хоча в основному від своїх колишніх клієнтів, але їм вдалося зберегти частину інформації про його стосунки з Харкінсом, тому все залежало від того, чи віддадуть Міка під суд. Якби вони це зробили, тоді все б точно вийшло назовні – і жертви, без сумніву, зростали б.
  OceanofPDF.com
  75
  Вона постукала в двері, увійшла в надвеликий кабінет і відчула, як її ноги втопилися в килим. Це був погано розділений світ. Секретар принесла тацю, і чай був поданий відразу, але осуду так і не було, і світ Макаллана знову змінився.
  «Вас підвищать до суперінтенданта і ви займете посаду головного офіцера MCT. Як вам це підходить?»
  «Я шокований, сер, і не очікував цього. А як щодо містера О'Коннора?
  «Ми вважаємо, що його навички криються в іншому; він займе посаду керівника відділу скарг і внутрішнього розслідування. Сила побила, але ми виживемо. Ми завжди так робимо. Джон отримав зенітну зброю, як і всі ми, але він хороша людина, і ми ніколи не повинні цього забувати. Ви ризикували, і це могло не вдатися, але ви маєте високий авторитет, і це добре відображається на силі. Історія, яку Джекі Белл розповіла про вашу кар’єру, поставила вас у гарне місце, і ми можемо цим скористатися. Джон О'Коннор може відчути, що ви замінили його, але йому просто доведеться змиритися з цим, тож давайте продовжувати це й продовжувати хорошу роботу з MCT».
  Вона вийшла з кімнати, усвідомлюючи, що ніколи не зможе претендувати на високу посаду, тому що всі вони говорять одне й те саме. Правда полягала в тому, що О'Коннор отримав увесь зенітний постріл, хоча він мало що міг зробити, щоб запобігти тому, що сталося. Вона знала, що є люди, які завжди зневажатимуть її за те, ким вона є, і один із них тепер відповідає за скарги та дисципліну. «Чудово, — пробурмотіла вона.
  Вона зайшла до кімнати команди та своєї нової імперії, взяла телефон і забронювала рейс до Белфаста. Вона сказала, що ніколи не повернеться, але хотіла побачити Білла Келлі, поки не стало надто пізно. Вона хотіла розповісти йому, як багато він для неї значив, і вона хотіла прогулятися містом при денному світлі, коли немає тіней і мертві були саме такими.
  OceanofPDF.com
  76
  
  Макаллан схилився над стільцем, де Білл Келлі заснув під час розмови. Він виглядав старим, і вона могла сказати, що його час близько. Вона востаннє провела рукою по його чолу й пішла. Вони сказали одне одному все, що треба було сказати, і вона була рада, що бачила його, навіть таким, яким він був. Він не злякався, а просто втомився, і зумів похитрувати, що якісь старі хлопці з ПІРИ, мабуть, піднесуть йому чарку після похорону. Вона взяла його дружину і вийшла з дому, щоб піти в місто.
  Вона блукала містом повз мерію, але це виглядало нормально, а люди просто займалися своїми справами. Війна давно закінчилася для всіх, крім твердолобих, які просто не могли жити без справи – оманених чоловіків і жінок, які не бачили, як світ рухається без них. Якщо були потрібні докази, тоді дисидентам просто потрібно було налаштуватись на улюблену подвійну дію Ольстера – МакГіннеса та Пейслі.
  Вона відчинила двері бару «Корона» і втягнула важкі запахи хорошого пива та справжньої їжі. Клієнти були просто людьми, які говорили і жили своїм життям.
  Макаллан замовив половину Гіннесса і подумав про те, як далеко просунулося місто і чого люди можуть досягти разом навіть після жахів Смути. Європа навпроти була свідченням цього – свого часу це був готель з найбільшою кількістю бомбардувань у світі, але ось він був, вогні спалахували, ніби нічого й не сталося.
  Настала темрява, і вона пішла вздовж перевалу Донеґал, на дорогу Ормо та повз ринки, куди за багато років до того її мали відвезти, залишивши її тіло виставлене на пустирі. Але з тіні нічого не виходило; в місті була просто ніч.
  Макаллан знала, що розділ її життя закривається. Сни все ще приходили, але не так часто, і вони почали розмиватися, як її спогади.
  Вона пішла на Ньютаунардс-роуд і попрямувала до будівлі штаб-квартири PSNI і того, що раніше було RUC. Вона кілька разів нервово торкнулася свого обличчя, коли її перевіряли охоронці біля входу. Навіть за стандартами поліцейської будівлі дивитися на нього було нецікаво, але свого часу він багато чого пережив. Як і багато її колег і друзів, деякі з яких були вбиті Прово, вона провела довгі дні та ще довші ночі в тій будівлі, не знаючи, хто буде наступним. Там був маленький сад пам’яті, де вшановували стільки загиблих офіцерів – стільки сімей, роз’єднаних у брудній війні – і Білл Келлі змусив її пообіцяти повернутися, щоб відвідати. Це могло бути боляче, але він знав краще за неї, що їй потрібно залишити минуле там, де воно було.
  «Не очікуй прийому з шампанським, Грейс, — сказав він, — але ти маєш це прийняти. PSNI є частиною послуги, і вони можуть вам знову знадобитися у вашій кар’єрі. Я зателефонував босу в Майор Крайм, і він буде радий зустрітися з вами. Знаєш, у тебе гарна репутація, ти трохи знаменитий». І він зумів посміхнутися.
  Вона чекала біля стійки свого пропуску, а потім підійшов інспектор із кримінального провадження та тепло потиснув їй руку. Вона не знала його, і була вдячна за це. Для нього це був просто візит ввічливості старшого детектива L&B, який служив у Північній Ірландії.
  Вона тремтіла, йдучи коридорами, згадуючи, як вона була схвильована, коли вперше приєдналася до відділення. Вона півгодини жувала жир разом із головним розвідником, перш ніж він запропонував їм піти на вечерю, і вона намагалася придумати виправдання, щоб уникнути цього, коли її телефон вирвався і налякав її.
  «Макаллан».
  Це був її офісний дзвінок – один із детективів у MCT.
  «Вибачте, пані, знайдено тіло. Це вбивство».
  Її плечі розпрямилися, і вона відчула, як знайомий адреналін починає протікати в ній. «Я вже в дорозі».
  Вона попрощалася з DCI і почала свою подорож назад до Единбурга, щоб дізнатися, що життя чекає на неї далі.
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список

Кожевенное мастерство | Сайт "Художники" | Доска об'явлений "Книги"